oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 22. 06:45,  Az olasz csodafalu 142 komment

2014. június 22. 06:45 Határátkelő

Az olasz csodafalu

A mai blogajánlóban ellátogatunk egy olasz csodafaluba (na jó, valójában csak vámmentes, de az árait elnézve – főleg Svájc felől – ez már-már csodaszámba megy), aztán kicsit eszegetünk ír módra, végül de nem utolsósorban megnézzük, miért van annyi rendőr és katona a fülöp-szigeteki utcákon.

Livigno.jpg

Kezdjük tehát heti kalandozásunkat az olaszországi Livignóban, ahová Az élet St Moritzban blog kalauzol minket. Sok minden kiderül, egyebek mellett az is, hogy érdemes teli pénztárcával érkezni...

„Livigno mindig a legutolsó hágó, amit megnyitnak. Május közepén többnyire megnyílik, de idén az extrém tél miatt két hetet késett, így csak június elején lehetett átmenni a környék egyik nagyon kedvelt szomszédjába.

Livigno egy vámmentes falu, annak minden előnyével. A piák, benzin, kaják, fogyasztási cikkek árai a padlón (ez akkor válik igen szembetűnővé, ha Svájc irányából érkezünk). Sok pénzzel érkezni érdemes, sőt kötelező.

A hágó nyitásától a zárásáig kvázi életmentő szerepet tölt be a környék életében. (a hágó zárása után csak az alagút marad, ami személyautónként 30 frankot kóstál oda vissza).

Télen nagyszerű síparadicsom, szuper széles és kombinált rendszerrel, igen jó áron (35 eur/fő, mely érvényes mindkét oldal rendszerére, amihez kell legalább 2 nap). Nyáron meg szuper kiránduló hely és XC/DH mennyország. :) (...)

Nyáron az ember alapvetően tankolni jár át (1.15eur a 95-ös literje, 1.08 a dízel többnyire) meg enni (6-8eur egy jó pizza). Télen alapvetően síelni és szórakozni.

A nőket különféle ruházati boltok várják (vannak jóféle fehérneműsök is, érdemes az asszonyt oda terelgetni, :D) a férfiaknak szerényebb kínálattal kell beérniük. Viszont van egy rakat fotósbolt, ahol egy harmadik világbeli ország éves GDP-jét fogjuk ott hagyni a jó árak és kínálat miatt.

Van még egy rakat napszemüveges, meg órás, és szivaros. Egy-két sportbolt, parfüméria és élelmiszerbolt. Télen érdemes üres kézzel jönni, a bődületes akciókban hatalmasat spórolhatunk.

Nem ritka a komplett kollekciókra adott extra kedvezmény (a már meglévő árcsökkentéseken felül). Gőzöm sincs, hogy csinálják, miért éri meg nekik még így is. Felhasználóként mindez minket nem érdekel, olcsón jutunk jóhoz. :). (...)

Ízelítőül néhány átlagár: Literes Jägermeister 8.5eur, Haribo (400g) 2eur, literes Jim Beam 9, literes Finlandia 8. Amit még érdemes szem előtt tartani, azok a kisebb műszaki cikkek, pl. a Garmin otthon nagyon drága motoros navija (590LM) itt majd 50 rugóval olcsóbb (persze ez köszönhető az otthon tomboló 27%-os áfának). Oakley szemüvegek garmadája vehető amcsi áraktól nem sokkal drágábbért. A fotós objektívek, tripodok, kamerák árait meg sem kell említenem...

!Egyetlen dolgot nagyon fontos szem előtt tartani! A hogyan juttatjuk be Svájcba challenge-t. :)

A svájci határra érkezve, az első dolguk a rutinos vámosoknak faggatózni és gyanú esetén szétkapni a kocsit. Hivatalosan 300frank/fő értékben vihetünk be vámmentesen dolgokat, amibe beletartozik 1L 18%-nál erősebb pia, 1L 18%-nál gyengébb pia. A kaják le vannak szabályozva, de senki nem fog fél kiló prosciutto crudo-t venni...

Alapvetően cigire, piára, parfümre, és műszaki dolgokra fáj a foguk. Ezt szokták a népek *khm* átvinni a határon bejelentés nélkül. Mert erre a mondatra játszik mindenki: "Die Gegenstände müssen für den privaten Gebrauch des Abnehmers oder für Geschenkzwecke bestimmt sein." A piát, cigit, parfümöt feltétlen jelentsük pontos mennyiségekkel, amikor kérdezik.”

A poszt természetesen itt nem ér véget, további „okosságokat” is megtudhat (és plusz képeket is láthat), aki ide kattintva elolvassa a teljes posztot.

Mit eszünk Írországban?

Igaz, nem szombat, hanem vasárnap van, de enni minden nap kell, ráadásul egy (nekünk) új blogot is bemutathatok. Ez a Koboldwhisky, amely az írországi mindennapokról számol be. Most például a helyi étkezési szokásokról.

canape.jpg

Leves

Alapjában véve itt eléggé elterjedtek a krémlevesek, ezt egy szendviccsel és némi chipsszel (Tayto vagy Hunky Dory's) szokták kísérni, nem kerítenek túl nagy feneket az étkezéseknek errefelé.

Alapjában véve jók a krémlevesek, bár mondjuk mikor bacon krémlevest láttam volt munkahelyem kantinjában, akkor egy pillanatra elkapott a hányinger... a leves receptje a következő, in general: szórj bele mindent a turmixba, amit még elvisz a gép pengéje, adj hozzá sót és némi tejszínt, majd turmixold le és forrald fel. Ha nagyon vállalhatatlan, fűszerezd agyon a fűszerespolc alsó 3 polcán található dolgokkal, és fogd rá, hogy „italian” spicy cream soup.

Szendvicsek

Csak a képzelet szab határt, mit teszel bele. Szó szerint. A csirkés-töltelékes szendvics (tehát zsemle egy kis csirkével és zsemlével) nagy favorit az írek körében, valamint a majonézes krumplisalátás baconöset is nagyon viszik, ahogy láttam. Amúgy minden szendvicset feldob egy adag hasábburgonya, ecettel meglocsolva.

Saláták

Itt most ne a franciasalátára, meg Cézár-salátára gondoljunk, vagy éppenséggel egy orosz hússalátára. Ez általában egy adag zöldség, nyakon öntve egy liter dresszinggel, vagy coleslaw (mellesleg, a coleslaw-t valami világbajnok módon készítik mindenhol, imádom).

Fingerfoods / canapes

Először furcsán néztem, miért ujjonganak a kollégáim, hogy a céges nightouton lesz canape, mert egyből a fekvőalkalmatosságra asszociáltam, aztán felhomályosodtam, hogy az tulajdonképpen egyfajta fingerfood. Vagyis magyarul hihetetlen kis adag bármi, amiről azt hiszi az ember, hogy jó sörkorcsolyának, meg felszívja az alkoholt, de valójában nem igazán ér semmit, bár felettébb finom.

Marhahús, bárány, hal

Szinte minden étel ezekből az alapanyagokból készül, ezek voltak azok, amiket otthon akkor ettem, ha muszáj volt, vagy akkor sem, de itt megszerettem őket.

Krumpli

Állandó köret minden mellé. Ha kérsz egy adag tésztát, akkor is kapsz hozzá egy kis sült krumplit (hasábburgonyát), mert az úgy jó. A szendvics mellé is kapsz.”

Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy ez nem a teljes poszt, akit érdekel, kattintás után elolvashatja, hogyan sikerült a szerzőnek pótolni a magyaros ízeket és termékeket.

Fegyverek az utcán

Végül látogassunk el a Fülöp-szigetekre, ahol régi ismerősünk, Jimbohumeister három éves ott tartózkodása kapcsán elmélkedik kicsit a biztonságról a 90 millió fülöpke blogon.

Fülöp-szigetek.jpg

„A fülöp-szigeteki hétköznapokban a biztonsági ellenőrzés mindenhol ott van, mióta 2000-ben egy óra leforgása alatt 5 bombát robbantottak terroristák Metro Manila területén.

Azóta az összes bevásárlóközpontba, szállodába, munkahelyre, stb. csak fémdetektoron keresztül, táskát „átvizsgálva”, őrök által megmotozva lehet bemenni, valahol még K9-es kutyákat is bevetnek. Ez egy idő után baromira idegesítő ám.

Ha nem gyalogosan vagy, hanem kocsival, akkor alánéznek tükörrel, hogy nincs-e bomba - ha éppen nem saját magukat nézegetik az őrök, mint ma reggel is az egyik, bár lehet csak azt ellenőrizte nem telepített-e valaki bombát az arcára, amíg mással volt elfoglalva. Persze ha az utastérben van a bomba az már mindegy, ott nem vizsgálódnak.

Ergo nem túl hatékony ez az egész rendszer, szerintem simán be lehet csempészni bármit a legtöbb helyre, ezért is mondta egy ismerősöm, hogy értelmesebb lenne azt a feladatot adni az őröknek, hogy minden belépőnek mondjanak valami bókot, „jó a frizurája”, „szép a táskája”, „remek az öltönye”. (...)

A Fülöp-szigeteken futó páncélozott pénzszállító autók megjelenése elég impozáns. Mindegyikre ki van írva, hogy a sofőr által látható terület limitált, ami annyit jelent, hogy úgy vezetnek, ahogy akarnak. Ezekkel szállítják a pénzt mindenhonnan és mindenhova, akár kávézókba, éttermekbe, hotelekbe vagy éjjel-nappali boltokba is.

Az első időkben azért elnyúlt az arcom, mikor egy Pizza Hutban békésen eszegetve besétált egy shotgunos - duplacsövű fegyver - meg egy gépfegyveres biztonsági ember, akik egy harmadik embert kísértek, aki a pénzt vitte. (...)

A biztonsági intézkedésektől függetlenül történnek incidensek. 2012 márciusában például a Robinsons Galleriában levő BPI bankot rabolták ki - 1 halott és 6 sérült -, 2013 év elején pedig egy, a Megamallba levő ékszerboltot támadott meg 6 fegyveres. Ezekről azért tudok, mert az előbbibe majdnem napi szinten megfordulok, az utóbbiba pedig ritkábban - de nincs közöm az esetekhez.”

Aki további érdekességekre (és képekre) is kíváncsi, az ide kattintva érheti el az eredeti posztot, mint mindig, most is érdemes szerintem átlátogatni!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Svájc Fülöp-szigetek Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr766397137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 12:51:51

@Mirjam2: köszi
@Muscari: nincs terv. majd ha elegem lesz, akkor hazamegyek. vagy nem. nem tudom. (kicsit se zavaros az életem....)
egyébként kommentek, nem babazsúr, de valahogy tegnap elment a kedvem kicsit mindentől, mikor mindenki elkezdett elbeszélni egymás mellett. najó, nem mindenki, de 1-2 ember, nagyon. és nem tudom, melyik a jobbik eset, ha hülyeségből, vagy ha rosszindulatból.

Quercus a favágó 2014.06.22. 12:55:56

@Muscari:

A vitákat szeretem, az anyázást nem. Az egy más kérdés, hogy a vitakultúra általában egyenlő a nullával. Tény, ez a blog kivétel, bár szerintem már átesett a ló túlsó oldalára.
Én inkább csak olvasgatom az utóbbi időben. Ha van véleményem, inkább megtartom magamnak.

2014.06.22. 13:04:59

@Chang Yai: 'nincs terv. majd ha elegem lesz, akkor hazamegyek. vagy nem. nem tudom.'

Ez egy szimpatikus hozzaallas, csak igy tovabb :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.22. 13:05:51

@Muscari:
Igen, ott. Nagyon nagy piac volt és sok vásárlást láttam.
Jó idő volt.
Mi is vettünk néhány csetreszt mert még nincs elég itthon:))))))))))))))))))))

2014.06.22. 13:17:52

@Muscari: köszönöm :)

2.5 év alatt volt szerencsém sok különleges természeti állapothoz. De elég volt. Úgy nagyjából örökre a hegyből, persze soha ne mondd, h soha :D

Most lehet, h meglepődsz, de irány a civilizáció. Azon belül is az Alpok északi oldala A Lapály. Első hegy jó 120km-re van délre. Ahhh, mennyei lesz 400m-n élni :D Újra átélhetem az olyan fullextrákat mint a meleg nyár stb.stb...rövidgatya+póló kombó és nem csak 2 hétig júli közepétől aug elejéig :-S

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 13:18:58

@zseketto: Jajj, igazán köszönöm, de nincs sok kedvem kiköltekezni most, meg nagyjából megvan ami kell.Esetleg néhány honlapcím jól jönne, de németül, svájciul nem tudok sajnos.Ha van legalább részben angolos honlap, az érdekelne.Kösz.

2014.06.22. 13:25:30

@geegee: tesó, ezek olaszok. Se türelmük, se energiájuk nincs honlapépítésre :DDD Ha mégis, akkor kb. outdated, tömör szavas olasz halandzsa :(

Sajnos ez olyan, h rá kell szánni az időt, körbenézni (3 egymással versengő bolt van) kiszaglászni hol olcsóbb, alkudozni szolidan... ;)

érdekes, hogy kevesen kommentelnek. De a cikkemnél elhagyta az 500-at a megtekintések száma :o Durva kontraszt! (ha HÁ berakja egy cikkem az ajánlóba, mindig kiüti a csillárt a látogatók száma :D más napokon kb. 20-30)

@Muscari: valaha volt a múltamban...de tudod, csak egy maradhat ;)

Taxomükke (UK) 2014.06.22. 13:38:09

@diggerdriver: Ez egy hard drive? Hol töltöd fel rá az emaileket?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.22. 14:01:18

a kedvenc angol szavam a grasshopper, mondtam mar?

Muscari 2014.06.22. 14:02:45

@zseketto: ertem, nyilvan ezt is meg lehet unni. Nem is tudtam, hogy annyira magasan vagy, lehet tenyleg jot fog tenni egy kis meleg. Ha meg hianyoznanak megis a hegyek, 120 km nem a vilag vege. Maradsz Svajcban, vagy orszagot is valtasz?

Muscari 2014.06.22. 14:07:45

@Chang Yai: nem hiszem, hogy rosszindulat lett volna, egyikojuk sem olyan. Szerintem ez azert meg belefer, lattunk itt mar sokkal rosszabbat. Diggernek sem nagyon van mostanaban kivel vitatkozni, Quercus meg, mint latjuk, nem nagyon szol hozza, amit en azert sajnalok.

Vajon hova tunt Jess? Es Zoole? O talan otthon van, nem emlekszem.

Muscari 2014.06.22. 14:13:38

@Babette.: ez egy jopofa szo, az biztos. Hogy van a kis gida, novoget?

@zseketto: neked nincs olyan lehetoseg, hogy mutatja, hogy honnan vannak a blognak latogatoi es mennyi? Turchi blogjan lattam ilyet, nagyon jopofa. Mondjuk a tiedet eddig csak mobilrol olvastam, ott meg csak egyfajta "csokkentett mod" van.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 14:43:07

@DieNanny [SZ,CH]:
valaki épp a napokban mondta, hogy az osztrákok a legközelebbi genetikai rokonaink. a megfigyelésed mintha megerősíteni ezt az állítást. ;)

Papagály (törölt) 2014.06.22. 14:52:16

@Mirjam2:
irigykedés / bánkódás helyett kezdd el tanulni otthon. it-s melóhoz nem kell diploma. elég ha jó vagy benne.
akár 40 felett is neki lehet kezdeni!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 14:52:52

@Muscari: most olvastam Turchi blogján, hogy menekültek el Egyiptomból, amikor kitört a balhé, hát nem semmi, teljesen rosszul voltam.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 14:54:58

@QUERCUS:
inkább legyen babazsúr / semmi, mint böszmeség.

2014.06.22. 15:13:38

@Papagály:
" kezdd el tanulni otthon. it-s melóhoz nem kell diploma. elég ha jó vagy benne. akár 40 felett is neki lehet kezdeni! "
40 eve dolgozom komputerekkel, digitalis technikaval, de programozni nem tudtam megtanulni, pedig szerenyseg nelkul mondom, az atlagnal jobb a matematikai alapom. A "Hello World" tanulasi modszer nem jott be nalam, ez mindig elvette a kedvemet:) A programozoknak "twisted mindset"-juk van szerintem:) Semmi jozan paraszti logikat nem latok benne:)

2014.06.22. 15:24:06

@Papagály:
Ez a genetikai rokonsag az osztrakokkal (es a bajorokkal) a kozos avar multbol is szarmazhat. Olvastam valaha, hogy a Bavaria szo visszaszarmaztathato az avar szora:) Azt hiszem, Gotz Laszlo Ausztriaban elo osnyelv kutato egyik konyveben:) Az avarok voltak a feher hunok Laszlo Gyula professzor szerint, ha jol emlekszem:)

pontiustolpilatusig 2014.06.22. 15:31:00

Az egyik tévécsatornán van egy műsor, amelynek témája hasnló, mint a Határátkelőé, azt hiszem, hogy International House Hunters a címe, amelyben egy páros külföldre költözik (angol nyelvű országból) és a nagyvilágban keres lakhatást, 3 alterantíva közül választják ki a lakást. Az egyik rész lenyűgözött, egy amerika festőművésznő anyjával Olaszhonban keresett lakást, nos, a Pignataro Maggiore festői kisvárosban komplett lakást lehetett venni csodás kilátással 12.000 ezer euróért örökáron! Ehhez mit szóltok, igaz se tengerpart, Pignataro Maggiore földrajzilag Nápoly fölött van, a csizmaszár közepén, de mégis. 12 ezer euró nem tűnik nagy pénznek, De persze ez nem Zürich, sem London, továbbá valószínűleg se munka, se megélhetés, az isten háta mögött, de mégis...

DieNanny CH 2014.06.22. 15:41:23

@pontiustolpilatusig:

Aztán nehogy kiderüljön, hogy a maffia felügyeli a szemétszállítást - mert virradhat aztán iszonyatos bűzre is...
Amúgy igen: kevés pénzért jó helyen, és minden ellenérvre az a legjobb válasz: de mégis... :-)

2014.06.22. 15:57:59

@pontiustolpilatusig:
" továbbá valószínűleg se munka, se megélhetés, az isten háta mögött, de mégis... "
Na, ott van helyem!!!! Meg ha akarnek se tudnek dolgozni! :))))

Muscari 2014.06.22. 16:00:08

@Chang Yai: en is ma olvastam, nagyon durva. Azert azt eleg rossz erzes volt olvasni, hogy a csaladi eletuk sem epp zokkenomentes. Elkepzelem, hogy zajnanak a mindennapjaik, hat ok nem egy atlagos csalad, az biztos.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 16:02:28

@pontiustolpilatusig:
aki munkabérből akar megélni, az nem megy olyan helyre, ahol nincs "munka". ingyér se, mert felkopik az álla.
a rendszer foglyainál élőhelyként nem jön szóba a bolygó legtöbb helye. mert ott nincs "munka".

Papagály (törölt) 2014.06.22. 16:04:17

@Muscari: de, szerintem pont ők az átlagos család. ha nem ők lennének, akkor nem végződne minden második házasság válással.

Muscari 2014.06.22. 16:04:44

@pontiustolpilatusig: le iis irtad a megfejtest, nincs munka, azert ilyen olcso. Ha valaki tavmunkaban dolgozik, akkor nagyon bejohet, mert a penzt nem helyben keresi. Ugyanakkor nem tudom, mekkora a bunozes arrafele, nem a maffiara gondolok, hanem a tipikus "street crime", betoresek es hasonlok. Ezek az utobbiak nagyban befolyasoljak az eletminoseget.

Muscari 2014.06.22. 16:08:54

@Papagály: akkor csak szeretnem hinni, hogy nem ok az atlagosak.

Na megyek fozni. Kicsit a tegnapi posztra reflektalva szekelykaposztat csinalok, nem foztem mar vagy tiz eve, amiota a ferjemmel egyutt vagyunk, biztosan nem.
Lengyel savanyu kaposztabol, roman fustolt szalonnabol, valamint angol disznohusbol es szinten angol arpagyongybol fog keszulni.

Papagály (törölt) 2014.06.22. 16:14:35

@Muscari:
akkor a mai lesz a kapcsolat szakítópróbája? úgy érzed, hogy már elég erős a kötelék, hogy a székelykáp.-t is elbírja?
tesztelni akarod, hogy átlagos család vagytok-e? ;))))

Papagály (törölt) 2014.06.22. 16:17:22

@Cascabel:
"programozni nem tudtam megtanulni"

persze, biztos a programozás se passzol mindenkinek. de gyanítom, hogy ha most magad nem tudsz megtanulni, akkor egyetemen, 40 éve is hiába próbálkoztál volna vele.

2014.06.22. 16:17:23

Ezmarmegintjovolt... Erdekes ez a vammentes falu, kepzelem, hogy komolyan veszik. De a hegyes-hagos hatarokat nagyon szeretem, jo lenne megint arra jarni <3

A Fulop-szk is orulok, hogy bekerult a valogatasba, szeretem azt a blogot, mindig olvasgatom, egyszer nagyon szivesen elmennek oda. :D

Az meg jo, hogy megint van ujabb blog, bar Oirish meg kaja elcsepelt temak lettek ahogy nezem mostansag, de en mindet elolvasom :D

Muscari 2014.06.22. 16:20:00

@Papagály: nem kell tesztelni, mi biztosan nem vagyunk atlagosak :-)

Kilenc eve vagyunk egyutt boldogan, mindketten sok mindent felaldoztunk ezert a kapcsolatert, egy szekelykaposzta nem jelenthet problemat :-)))))

2014.06.22. 16:21:41

@Muscari:
Egyik kedvenc kajam, en sem csinaltam mar kb 8 eve (akkor volt kinn a baratnom, ot leptem meg vele es
a "fozotudomanyommal") :)) Gerslivel (árpagyöngy) vagy pearl barley-val jobban szeretem, mint rizzsel (neha a hurkaba is azt tettunk, ugy is finom volt)

Papagály (törölt) 2014.06.22. 16:27:40

@Muscari: helyes, csak optimistán! de azért este nyugtass meg bennünket, hogy teljes létszámban megvan a család. ;))

2014.06.22. 16:29:09

@Papagály:
Egy program nyelv tetszett (ha annak lehet egyaltalan nevezni) a PostScript. Attekintheto, van benne logika, kituno konyveim is voltak, szoval tokeletes. Lustasagbol nem foglalkoztam vele es kozben talaltam mast, ami jobban erdekelt:) (kozben azt is meguntam egy meg erdekesebb dologert) :)))

Quercus a favágó 2014.06.22. 16:36:29

@Muscari:

Engem egy finom székelykáposztával 19 év után is le lehet venni a lábamról.

2014.06.22. 16:39:23

@Cascabel: Az nem valami kepalkotasra jo? :D En nem ertek hozza, csak kivancsisagbol kerdezem, a PostScripttel en csak EPS formatumban talalkoztam, amirol viszont tudom, hogy mire jo, csak erdekel, hogy azt hogyan lehet "programozni"? :D Avagy esetleg semmi koze az eps-nek hozza, es nem is arrol van szo, csak en hulye vagyok? :D

DieNanny CH 2014.06.22. 16:54:10

@Muscari:

Távmunkához jó internet kell - gondolom... Úgyhogy, ennek is érdemes utánanézni ilyen helyen.

Hari Seldon 2 2014.06.22. 17:11:23

Sziasztok.
Tankolni tényleg érdemes lehet arra felé, főleg aki Svájcban él.
Nálunk 1,26 körül van a dízel, szóval még a Corá-s árnál is jóval olcsóbb.

Muscari 2014.06.22. 17:12:42

@DieNanny [SZ,CH]: az igaz, bar Europaban nem szabadna, hogy problema legyen, azert erdemes utana nezni. Minket ez a veszely mondjuk nem fenyeget, hogy tavmunkaban dolgozzunk, bar oreg korunkra nem lenne rossz egy ilyen helyre visszavonulni.

Te mindenkepp haza akarsz majd menni?

Papagály (törölt) 2014.06.22. 17:21:30

@Muscari:
ki tudja, lehet, hogy tíz év múlva a pincérek is drone-okat programoznak: két kávé az ötös asztalhoz.

amúgy internetben magyaro. szerintem nagyon elöl jár. ausztriában lényegesen gyengébb sávszélesség jóval drágábban érhető csak el. sőt, a magyar 60 mbit meg 120 itt még az álmokban se szerepel. kisebb településeken az internet léte is gond lehet.

Muscari 2014.06.22. 17:29:11

@QUERCUS: gyere, meghivlak egy tanyerra :-)

@Papagály: Azt hittem, csak Angliaban ilyen pocsek. A mobil szinten, otthon nincs ugy leterhelve a halozat, igaz, sokkal kevesebb embernek van okostelefonja, mint itt.

DieNanny CH 2014.06.22. 17:54:11

@Muscari:

"Te mindenkepp haza akarsz majd menni?"

Még nem tudom. Én annak is örülök, hogy van állásom. És mivel erre otthon nincs lehetőségem - hogy pontosan fogalmazzak: az otthoni keresetemből nem tudnám fizetni a hitelemet, + megélni -, ezért addig maradok minimum, míg a hitel nincs törlesztve. Nem tűnhetek el a bank szeme elől, ugyanis szüleim házára van jelzálog, meg a másik húgom kezes is...
Kell még 5-10 év, mire kifizetem, aztán utána fogok ezen mélyebben elgondolkodni...

DieNanny CH 2014.06.22. 17:55:43

@Muscari:

Internetről annyit, hogy nagyon sok helyen Mo-on sincs bevezetve, a mobil internet meg rettenetesen lassú.

DieNanny CH 2014.06.22. 17:57:00

@Papagály:

Ja, pont írtam az előbb az otthoni internetes helyzetet. Én sajnos nem érzem úgy, hogy nagyon elöl jár...

2014.06.22. 18:23:38

@Chang Yai: Ez most az új trend ... Jajistenem, elmenekültek ... Kár, hogy '89-ben nem volt Index nagykép rovat az európai menekültekről ... Most meg kiválasztanak pár fotogén arcot a sokadik világokból, és az egész netnek könnybe kell lábadnia, különben érzéketlen dög a fehér ember ...

puhacica 2014.06.22. 18:31:05

@zseketto: hello! ha mar ugyis korbenezel fotos boltokban, megnezned, hogye' adjak a Canon 100 mm f2.8 makrot? kulon miattam ne szaladgalj, de ha eszedbe jut, megirod az eredmenyt? nagyon koszi!

Quercus a favágó 2014.06.22. 18:39:15

@Muscari:

Kösz Gyöngyike, Te egy tündér vagy. Bár most lehet, hogy nem lenne a legalkalmasabb, mert legeltem egy kis fekete epret. A kettő együtt meg....

Na megyek permetezni.

Herr Géza 2014.06.22. 18:47:06

@QUERCUS: Csak nem erre gondolsz ?? :DD

No woman, no cry,
No Birca, no write,
....
:))))))

Papagály (törölt) 2014.06.22. 18:53:07

@Herr Géza: jamaikai nyelvjárásban egyet is értek vele, mert ott ez azt jelenti: ne, birka, ne írj! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 18:56:11

@zseketto: igen, tapasztaltam, se olasz, se osztrák, se német nem nagyon töri magát, hogy legyenek angolul is infók.Nem csak neten, hanem mondjuk egy helybéli turistaközpontban sem...
Na mindegy, egyszer majd csak járunk arra is, és összekötjük a kellemest a hasznossal.

A nézettség meg, hát persze, sok ilyenkor az átklikk, a hát szerintem nézik naponta biztos legalább párezren, esetleg pártízezren.Főleg, hogy soxor kint van az index ajánlóban.

Herr Géza 2014.06.22. 18:58:13

@Pink Petsch: Kit látok ismét errefelé ??? A négy napos ünnep alatt kivételesen kétszer gázoltam át Stuttgart "sürüjén" (Heilbronner Str. / Charlottenplatz / Hauptstätter Str.), eszembe jutottál... :)))

Muscari 2014.06.22. 18:58:15

@DieNanny [SZ,CH]: ja ertem, kis falvakban, gondolom. Bar nagynenemek a vilag vegen laknak a roman hatar mellett, kicsi falu, talan ketezer lakossal, de van szelessavuk meg rendes kabelteve. Lehet, hogy nekik szerencsejuk van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 19:11:28

@Pink Petsch: elolvastad mirol beszelsz? Hogy Kairoban dolgoztak es fel kellett pakolni a gyereket es szerezni repjegyet el? Ja bar mondjuk a kuplerajban dolgozashoz nem elofeltetel az iras- olvasas. Legalabb olvasd el mibe ugatsz eppen bele es mut huzol le, te szerencsetlen.

Igaz Barát 2014.06.22. 19:17:36

@Chang Yai: türelem rózsát terem (vagy mit) :)

2014.06.22. 19:18:12

@Herr Géza: Alig pár száz méterre kerültél el, amikor a Charlottenplatzon voltál ... Felhívhattál volna ;)

2014.06.22. 19:24:09

@Chang Yai: Szerencsétlen ám a .... na, nem mondom kid és mid, mert kimoderálnak. Jajj.. istenem .. Karóban ... jajjj Istenem Ugandában .. ja, és szép fotogének is voltak. :P
Magyarország politikai határaitól alig 5 kilométernyire aláztak és üldöztek magyarokat évtizedeken keresztül ... akiknek egyetlen "bűne" az volt, hogy nem az aktuális Magyarország területére születtek. Ott voltunk a szomszédban .. le sem szartatok. Most meg vérzik a szíved a kairói árvákért ... Farizeus.
A személyeskedésed meg alpári, és jellemez téged ...

DieNanny CH 2014.06.22. 19:33:09

@Pink Petsch:

Elolvastad Turchi blogjában a posztot?

2014.06.22. 19:36:22

@Pink Petsch:

Bocs, hogy beleugatok kívülállóként, meg eleve, Chang Yai majd megvédi magát, ha akarja, de:

"Ott voltunk a szomszédban .. le sem szartatok. Most meg vérzik a szíved a kairói árvákért"

Ez mekkora kapufa már? Honnan veszed, hogy ő személyesen mit gondolt erről (vagy én, vagy bárki)? És igen, tök kár, hogy '89-ben nem volt erről sorozat, de bármi is volt az elterjedt mo-i hozzállás, azt tuti nem chang yai alakította (vagy én, vagy bárki itt ezen a blogon, ahhoz az túl régen volt).
Amit írsz, az érthető, de szerintem a konkrét esetben nincs igazad, és főleg nem a konkrét személlyel, akit megtaláltál.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.22. 19:42:31

Bocs Turchi hogy radszabaditottam ezt az idiotat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.22. 19:43:51

@Babette.:
Nekem meg a woodenspoon:)))))))))))))))))))))))))))

2014.06.22. 19:47:04

@DieNanny [SZ,CH]: El ... éppen ebben a pillanatban is, amikor ezt olvasod, több százezer ember hal meg, szerte a világon .. természetes okokból, balesetekben, természeti katasztrófák vagy gyilkosságok áldozataiként. Ez van ... lehet én is köztük leszek még ma, lehet te is .. ilyen ez.

DieNanny CH 2014.06.22. 19:49:03

@Pink Petsch:

Oké. A reakciódat akkor sem értem.

2014.06.22. 19:55:31

@Th's child: A személyeskedést nem én kezdtem .. és én még finom voltam, és nőies, szemben ugye ezzel: " Ja bar mondjuk a kuplerajban dolgozashoz nem elofeltetel az iras- olvasas. Legalabb olvasd el mibe ugatsz eppen bele es mut huzol le, te szerencsetlen"

És azt persze nem tudhatja, hogy ő milyen indulatukat kavar még negyed század után is ... hogy milyen volt a rokonokat és a barátokat átszöktetni anno a kukoricáson .. És mindez ott volt a magyar államhatártól pár kilométernyire Európában ... de értem én ... a más földrészen élő szerencsétlenekért kényelmesebb kiállni, mert korlátozottak a lehetőségek a tényleges segítésre. Viszont ami a szomszédban történik vagy történt ... nos, ott lehetett volna ... na igen, volna ...

2014.06.22. 19:59:12

@DieNanny [SZ,CH]: Mindig könnyebb és egyszerűbb azok mellett kiállni, akiket ténylegesen nem tudunk segíteni mással, csak a nagy pofánkkal ... Erre mondtam, hogy farizeus ...

Muscari 2014.06.22. 19:59:57

@Pink Petsch: Mar ne is haragudj, de vegyel egy kicsit vissza, jo? Csak hogy tudd, hogy mennyire mellelottel, Turchi egy magyar lany, aki szokott ide kommentelni, valamint ir egy blogot is. Egyiptomban voltak kikuldetesben, ott dolgozott a ferje, amikor kitort a balhe. A sajat menekulesuk tortenetet irta le, nem a szegeny egyiptomi arvaket!

panaszkodjunk.blog.hu/2014/06/16/evakualas_egyiptom_naplo

Errol beszeltunk Changgal, nem masrol. Szoval legkozelebb kicsit jobban figyeld meg, mirol van szo, mielott leugatsz barkit is!

Muscari 2014.06.22. 20:01:42

@Pink Petsch: meg mindig nem ertem, hogy jon ide a romaniai forradalom meg az elozmenyei. Mi koze Egyiptomhoz?

Herr Géza 2014.06.22. 20:05:50

@Pink Petsch: Miért, van nekem telefonszámom Töled??? Vagy meg kellett volna álmodnom???

2014.06.22. 20:05:52

@Muscari: Én nem is Turchi-ra reagáltam .. egyetlen szóval sem. Elolvastam, átéreztem. Köszönöm, hogy leírta ...

2014.06.22. 20:06:35

@Herr Géza: Huhhh! Nem adtam meg?

2014.06.22. 20:08:39

@Herr Géza: Mna, akkor csekkold az itt megadott mail-fiókodat ;).

Herr Géza 2014.06.22. 20:48:05

@Pink Petsch: Eddig nem biza, de most vettem, reply ment...

rezsöatya 2014.06.22. 20:55:55

@Herr Géza: @Papagály: tudjatok, van az az alapszabaly, hogy tavollevokrol vagy jot, vagy semmit... csaxolok...

Herr Géza 2014.06.22. 21:14:18

@rezsöatya: Miért? Rosszat szóltunk? Csak úgy hangtalanul zenéltünk... :)))

Papagály (törölt) 2014.06.22. 21:26:08

@rezsöatya:
én csak a "halottról vagy jót vagy semmit" szólást ösmérem.
nem azt akartad mondani, hogy "ne fessétek az ördögöt a falra?" ;))

Igaz Barát 2014.06.22. 21:31:17

@Papagály:
- Mit csinálsz, Atyám?
- Festem az ördögöt a falra.
- És szarva van?
- Neeem, festve!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.22. 21:46:34

Ritka nagy punnyadás volt a mai nap az tény.
Még a kacsáim se tudták feldobni.
:)))))))))))))

vazzup 2014.06.22. 22:30:35

@Muscari: @DieNanny [SZ,CH]: lehet, hogy sajnos te pont nem tapasztalod, hogy a magyar internetszolgáltatás jó, pedig sajnos ez a helyzet.
A magyarországi lefedettség és minőség világszínvonalú. Alig van olyan település, ahol nem működne a mobil internet akármilyen formában és a települések között is ritka a vakfolt.
Mondjuk pl a budapest-szeged vasútvonal pont ilyen helyenként (saját negatív tapasztalat).

De lehet amúgy, hogy ez nem azt jelenti, hogy a mienk annyira kiba' jó, hanem a többieké rosszabb. :D

2014.06.22. 22:33:20

@geegee: nyáron az olasz autópályán tavaly 2.02-ért is tankoltam. Ettől még az olasz riviérán is olcsóbb volt (1.65-1.75)

Azt hittem a szívbaj kerülget, mikor megláttam...Milánó felett persze normalizálódott

@Muscari: az a helyzet, h nem vagyok egy ilyen weblap-html guru. Örülök, h a minimál funkciókat elő tudtam csalni, meg fejlécet cserélni :). Így megállt a tudomány. Látok szép informatív blogokat, de gőzöm sincs hogy csinálják. Egy ilyen országos dobna rajta, csak nem tudom hogy kell...A gugli meg ha nem tudod mit keress, nem segít :)

@pontiustolpilatusig: reális lehet. Az olasz parton (Ligúria végig, Genovától elindulsz nyugatra, a határig) ha nem neves, felkapott faluban nézel. 3-4 szobás, 100m-re a tengertől, parkolóval, max. 100m2 megvan 30-40ezerből. Igaz, ez több, de van tenger...Viszont NINCS ÁLLÁS :( ...néhányan meg tudnak élni a nyári szezonban a túristákból, de a többség elmenekült innen --> Ticino-ba az olasz kantonba például...Vagy Magyarországra (!), Németországba stb...Minden fillérekért van most az olaszoknál, többek közt ezért is megyek 10x szívesebb oda, mint bárhova (na, meg imádom őket :D ).

Ha vásárolni akarsz, oda kell menjél. Az olasz ingatlanos lapok jórésze [olasz only] móban működik és lehúzós árakkal operál. Viszont ha helyben vagy, kifoghatsz helyieket is akik korrekt áron kínálják. Kell tudni olaszul, vagy viszel magaddal valakit. Így hozzájutsz egy olyan piachoz, ahol nem 300ezer eur a kezdő licit :D

@puhacica: milyen cukker neved van :) Felvéstem, mindenképp átmegyek még költözés előtt "feltankolni" a sok földi jóból.

2014.06.22. 22:40:42

@geegee: na igen, az Alpok alapvetően németnyelv orientált. Legalábbis a döntő része. Nagyon durván ignorálják a többi nyelvet. Nekem fel sem tűnik, mert mindenhol tudok kommunikálni, de aki nem beszéli ezt a mocsok nehéz nyelvet, annak marad a papír és ceruza.

Erről jut eszembe. Egyszer mentem el motorral Korzikára és kempingekben laktunk. A túravezető csávó nem beszélt franciául és nem szervezte le előer a szállásokat. Mondjuk én sem, de activityből már gyémánt fokozatot szereztem Vietnámban, papír és ceruza szakon :D Úgyhogy a helyi, többnyire öreglányok vezette francia kempingekben előfordultak olyan esetek, h most itt vagyunk 4 motorral 6-an, de jönnek még 3 motorral 1 kocsival 4-en. Mivel este volt, lehetett aludozni az árról :). De mindig kigörbült a dolog.

@Pink Petsch: és köszönhetően az egyre jobb orvosi színvonalnak, egyre kevesebben halnak meg, ezáltal fenntarthatatlanná vált a szaporulat. Vagy megtanulunk teret görbíteni és irány a következő lelakható bolygó, vagy háború és belépünk a felezőbe, mert ez így tuti pusztulás...

@diggerdriver: de csak akkor, ha benne vagyok a blogajánlóban :D

Minap beleszaladtam egy "kurva" érdekes blogba és így közvetve egy sorozatba. Az a neve, h "Satisfaction" és nem fogjátok kitalálni miről szól? Örömlányokról :) Magyar címmel asszem valamelyik csatornán futott Bordélyház címmel...Sok benne a realitástól eltérő elem, de laikusoknak orientációs meetingre megteszi :)

2014.06.22. 22:50:48

@zseketto: Megtanulunk teret görbíteni .... ;)

2014.06.22. 22:54:45

@zseketto: Különben ez a lelakás maszlag tök hülyeség. A mélyen tisztelt "anyatermészet" is pont ugyanezt teszi. Lelakja a bolygót. A bolygó maga ugyanis csak egy csupasz kődarab lenne. Emberekkel vagy anélkül. Csak az ember egyedül olyan hülye faj a több milliárd közül, hogy csak passzióból irtja ki saját magát.

2014.06.22. 23:00:33

@Pink Petsch: :DDD

Jó, úgy értettem, hogy mi vagyunk a leggenyóbb invazív faj, aminek nincs természetes ellensége (elméletileg lenne, de úgyis atomot dobnánk rá. Meg a kínaiak ellen semminek nincs esélye, mert a menüre kerül) és felélünk/elfogyasztunk mindent...

A többiek, főleg a természet max. a köveket lakják le :P :D De, igen igazad van, mi sem csinálunk mást.Csak ez az ember szmepontjából öngól...Mi nem tudunk hibernálódni iksz száz évre, h ha újra optimálisan a peremfeltételek, kikeljünk és szaporodjunk tovább :(

Mondjuk 100 év egy ember életében rohadt sok és bővelkedik változatosságokban, a bolygó életében miliszekundum talán? Mikor a dínós kihalós storyt kapargattam (unalomból, melóban, munka helyett 3:) ) ott pl. a legjobb kormeghatározós módszerekkel is millió években (!!!) határozták meg a tól-ig határt. Ha belegondolok, h az ember mióta emberi formát öltött az pár tízezer év..Ebből jó 4000 év lehet, amiből úgy maradtak vissza nyomok.... Szóval, a dínók valamit jobban tudtak nálunk embereknél.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.22. 23:01:03

@zseketto: :-)
Már kb 100x rájöttem, hogy Európában sokkaltajobb a német nyelvtudás az angolnál.Értem ez alatt, hogy többre megy vele az ember...Főleg turistáskodásnál.Na mindegy.

2014.06.22. 23:04:08

@geegee: viszont az angollal végtelenek a lehetőségeid. USA, UK, Ausztrália... Ha menne az angol úgy ielts 8.0-on, már rég lent élnék a Nagy Szigeten, valahol Perth körül...

2014.06.22. 23:04:31

@zseketto: www.clustrmaps.com/
www.99counters.com/
Ez a két statisztika ami a lapomon van. Elég egyszerű mert megadja a HTML kódot és csak be kell illesztened a blog.hu- admin-beállítások- oldaldoboz-HTML dobozba. Ha nem megy írj a nick nevemre
Szépek a képek a blogodon!

2014.06.22. 23:07:28

@zseketto: Ajánlom szíves figyelmedbe:
www.sorozatbarat.org/video/series/231/Elet_az_emberek_utan_online_sorozat
Jópofa ;)))))

Különben meg, Európában valóban többre mész a némettel, mint az angollal .... ;)

puhacica 2014.06.22. 23:18:33

@zseketto: koszi! hat meg az milyen cukker, akitol kolcsonvettem! :)

2014.06.22. 23:24:47

@Turchi: úúú nagyon köszönöm :) ez így most már nekem is fog menni!

@Pink Petsch: volt egy film amúgy. 2 órás volt talán és Life after people lehetett, mindjárt ráguglizom. Arról szólt, mi történik az ember alkotta dolgokkal bizonyos időtávokon (napok, hetek hónapok, évek). Közben ránéztem a linkedre és rájöttem, h egy malomban őrölünk :D

2014.06.22. 23:28:13

@zseketto: Ahham ... ugyanaz :). Mondjuk, az uccsó rész, amikor a templomokat meg a vallási cuccokat boncolgatták, az nem igazán tetszett.... Mi köze egy mítosznak a természethez? Már a semmin kívül ...

vazzup 2014.06.22. 23:37:44

Kicsit off, de úgy gondolom, hogy itt helye lehet, hogy ne csak a negatív felhangok legyenek érezhetők, ha Magyarországról van szó (leszámítva néhány hiábakicsitsárgasavanyúdeamienk-embert), hanem legyen az esetleges pozitív kezdeményezésekről is.

Az Index cikke erről a Hősök Tere projektről (index.hu/tudomany/2014/06/20/szeretkezo_bonobok_legyunk_ne_gorillak_hosok_tere_zimbardo) eléggé felkeltette az érdeklődésemet, gondoltam megosztom. Miután végigolvastam a cikkeket és megnéztem a ustreamen a mostani konferencia előadásait, úgy döntöttem, hogy csatlakozni fogok a projekthez. S én személy szerint erre biztatok mindenkit.
www.ustream.tv/recorded/48951747

Legfőképpen Edith Eger és Philip Zimbardo professzor előadását ajánlom.

vazzup 2014.06.22. 23:59:35

@bpetya75: Ó igen, elnézést, a blogmotor a zárójelet is a link részének nézte, az nem kell neki.

2014.06.23. 00:08:06

update: Turchinak köszönhetően némi fícsörrel gazdagodott a blog :D

most bódottág van, meg csicsa és statisztika :D

@Pink Petsch: az a vallásos nekem sem tetszett, kár volt belekavarni...

@házelőtthinta: nem minden a pénz...Előbb lennék csöves a világ néhány pontján, mint a hegyen kőgazdag...Itt jöttem rá, h fontosabb a környezet amiben élek mint a pénz a számlámon...Ezért is költözöm le "unterland"-ba, hátha javít a hangulatomon. Legszívesebben a Ligúr parton élnék...Az az életstílust 1:1-ben nekem találták ki. Kár, h nincs meló és csak dadogok olaszul... Persze, ez még nem zárja ki, h nyissak egy kávézót :)

adg 2014.06.23. 02:43:11

@QUERCUS: @Herr Géza: @Papagály:
Ez szerintem egy magyar félrefordítás. Az eredeti szöveg szerintem nem az, hogy "nincs nő, nincs sírás", hanem, hogy "nő/asszony, ne sírj", angolul és helyesen az idézet "no, woman, no cry", a számot meghallgatva is egyértelműen szünet van az elso no után, és a dal szövegéből is ez következik nekem. Persze simán lehet, hogy nincs igazam, Birca biztos jobban tudná, de ő most duzzog. :)

Muscari 2014.06.23. 06:07:20

@vazzup: nagyon jo, Zimbardo hihetetlen koponya, nagyon szeretem. A streamet majd otthon megnezem, mert telefonrol nem megy.

2014.06.23. 08:50:20

@adg [Au, Darwin]: Igen, a dalban felszolitas van ('ne sirj').

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása