oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 15. 06:45,  Hogyan kezdjünk új életet? 417 komment

2014. június 15. 06:45 Határátkelő

Hogyan kezdjünk új életet?

A címben feltett kérdésről persze könyveket és nem posztot szoktak írni, úgyhogy annyiban pontosítanám saját magam, hogy az új élet kezdése ezen alkalommal elsősorban Dániára és az egyetemistákra vonatkozik. Emellett konferenciázunk egy nagyon vicceset Amerikában és Balin kiűzzük a gonosz szellemeket.

cím_104.jpg

Kezdjük tehát Dániával és az egyetemekkel, amelyek kapcsán az ott tanuló Balázs ad blogján, a Balázs in the World címűn ad tanácsokat a tervezgetőknek.

„Mivel nyakunkon a 2014-es őszi félév kezdete, rengeteg új magyar diák kezdi meg a tanulmányait Dániában. Ebben szeretném a segítségemet nyújtani. (...) Hatalmas álmokkal érkeztem ide, lelkesedéssel és ez az, ami átsegített azon, hogy szinte a lehető összes hibát elkövettem, amit el lehetett.

Kiutazás

A legolcsóbb megoldás, ha az északi országrészben élsz, hogy Budapestről Billundba repülsz Rynairrel, és onnan busszal utazol az adott városba. Nagyjából 5-30.000-ig terjed a repjegy ára.

Dánián belül érdemes a stoppolás egy új verzióját használni: a www.gomore.dk
nevű oldalon találhattok különböző útvonalakat, ahova autóval megy egy-egy ember és egy jelképes összegért az utastársa lehetsz. (...)

Szállás

Arra készüljetek fel, hogy egy egyszobás lakás, vagy inkább egy szobabérlés 90 ezernél indul/hónap, és nagyjából az átlag az 140ezer forint/hónap. Ehhez hozzá jön többnyire az első három hónap foglalója, tehát 3×140.000 és az első hónap kifizetése is, szóval félmilliónál indul a buli.

Én azt tanácsolnám, hogy ahogyan én is, kiutazáskor az első pár napra/hétre, használjatok Couchsurfinget. Ezen az oldalon tudtok keresni szállást itt élő embereknél, ami ingyenes, ugyanis a hostelek méregdrágák. Mellesleg nagyon jó mulatság tud lenni, új embereket tudtok megismerni.

Emellett érdemes regisztrálni az iskolátok honlapján kollégiumra is, hátha kaptok ajánlatot tőlük. Ha ez megtörtént, akármi van, fogadjátok el, ugyanis ha elutasítjátok, a várólista aljára kerültök, tehát akár egy év is eltelhet, mire új ajánlatot kapnátok.

Ügyintézés

Nyilván felmerült benned, hogy mivel is kezd az első napodat, amikor kiérkezel. A legfontosabb, hogy a residence permit-et elintézd. Ehhez kelleni fog egy szerződés a már meglévő lakásodról és az iskolától egy papír arról, hogy felvettek és persze az útleveled/személyid.

Ezekkel a papírokkal szépen el kell battyogni a helyi önkormányzatba, nevezetesen Skatba, és jelentkezni a letelepedési engedélyért. Ha ez meg van, akkor a következő 2-8 hétben megkapod postán ezt a helyes kis nyomtatványt, aminek a segítségével megkaphatod a CPR-számot, vagy másnéven sárgakártyát. Ezt is legjobb tudomásom szerint a Skat-ban kell intézni, de ennek az átfutási ideje már csak egy hét.

Ez azért fontos, mert CPR-szám nélkül nem nyithatsz bankszámlát, nem igényelhetsz telefon előfizetést. A bank azért fontos, mert amint munkát kezdesz keresni, a munkahelyi szerződéshez CPR-számot, és dán bankszámla számot fognak kérni, külföldi nem jó.

Én a Nordeát választottam, arról hallottam a legtöbb jó visszajelzést. Tehát, a másik fontos dolog a telefon. Az első napokban a munkakereséshez elengedhetetlen, hogy dán telefonszám legyen az önéletrajzodhoz. (...)

SU

Erről az ösztöndíj-dologról már írtam korábban, de még mindig elég sok legenda övezi a témát. Tehát, ez egy olyan támogatás, ami egyaránt minden dán és EU-s diáknak jár, aki valamely dán felsőoktatásban részt vesz. Az összeg mindenkinek ugyanannyi, 5640 dkk, adó előtt.

Ugyanakkor a külföldieknek legalább heti 10-12 órát bejelentve dolgozni kell azért, hogy ez járjon. Ami nagyon fontos, hogy amint tudtok, kezdjetek el dolgozni, mert az ösztöndíjra való jelentkezéshez szükséges egy munkahelyi szerződés, és legalább egy havi bérszámfejtés. (...)

Anyagiak

Sokan kérdezték, mennyi pénzzel érdemes nekivágni az új életnek. Nem tudnék pontos számot mondani, de azt tudom, minél többel indulsz neki, annál több ideig tudsz kényelmesen, biztonságban élni.

Van, aki 1-1,5 millió forintot mond ehhez, valaki többet. Én 400 ezer forinttal váltottam meg a világot, de rettegés is jutott nekem az elején, hogy mit fogok másnap enni. Szóval, ezt nem tanácsolom senkinek.

Az élet alapvetően itt elég drága, főleg ha az ember bulizni megy. Egy doboz cigi 2000 forint, egy sört általában 800 és 2500 forint között mozog. Egy hónapban, ha az ember nem bulizik, szerintem 50-60.000 forint elegendő kajára, így tervezzetek.

A legfontosabb, hogy minél hamarabb legyen munkahelyetek. Amennyiben az megvan, a minimálbér, óránként 4400 forint nagyon nagy segítség lesz, már az is, ha csak heti 2-3 délutánt dolgozol. Emellett természetesen az SU is nagy segítség.”

Szokás szerint ez csupán egy részlet volt a posztból, amit ide kattintva olvashattok el teljes egészében, szerintem akkor is érdemes, ha éppen nem terveztek dániai egyetemi létet.

A vadászoktól a bölcsekig

Egyik nagy kedvencem a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések, nem utolsósorban a humora miatt. Ez a ma ajánlott posztból is kiderül, hiszen szerzőnk egy amerikai konferencia tapasztalatait írja le.

konferencia vadászok.jpg

„Konferencián / tréningen voltam Atlanta szitiben (höhö), Georgia államban, ami annyi új élménnyel látott el, hogy egy ideig lesz miből csemegéznem. Mivel először csöppentem olyan ízig-vérig igazi amcsi konferenciázásba, nem tudtam nem rácsodálkozni pár dologra, amit most papírra vetek. (...)

Miután felvettem a harci díszt (konferenciás névtábla - Bedzs) és mű „valóban érdekelsz, és tényleg szeretnék Veled beszélgetni, sőt mindent megtudni Rólad és a gyermekeidről, sőt még a macskádról is” mosolyomat, a gongferanszijé dzsungelébe merészkedtem.

Igazából, miközben próbáltam az előadókra is figyelni, nem tudtam nem a környezetemet szemlélni, mert annyi minden érdekes történt, hogy csak na. Aztán egy idő után a saját magam szórakoztatására próbáltam gyűjtő kategóriákat készíteni a konferencia nép jellemzésére. A lista nem tökéletes, és ha bárkinek van javaslata, szívesen veszem.

Négy nagy családba soroltam a résztvevőket a vadászok, az áldozatok, a kívülállók és a Bölcsek. Van egy ötödik titkos család is, akik a dzsungel karbantartói, annak rituáléinak szervezői, de róluk most nem szólok.

Mindenhol ott vannak, kivéve akkor, ha épp szükség van/lenne rájuk, akkor hirtelen megérezve az ember késztetését felveszik álcahálójukat és ivókútnak vagy prospektus hirdető műanyag állványnak álcázzák magukat.

A vadászok

Ebbe a családba sorolandók azok az egyedek, akik sajátos indíttatásból minél több áldozatot próbálnak ejteni a dzsungelbeli kalandjaik során. Legyen ez apró pici papírfecni személyes adatokkal, vagy mobiltelefon szám, twitter azonosító, vagy ott a helyszínen facebook barátnak jelölés és addig a másik mobiljára meredés, amíg az előtted el nem fogadja a barátságot. (...)

Az áldozatok

Akik nem elég gyorsak ahhoz, hogy elfoglaltnak/mentális betegségben szenvedőnek tűnjenek, így a vadászok martalékává válnak.

A kívülállók

Ők azok, akikkel igazából senki nem foglalkozik. Vagy mert nem veszed észre őket, vagy mert nagyon is, és attól tartasz, hogy netán ők is észrevesznek érted (ezt az alfajt nevezhetjük akár „szadista vadásznak” is, aki meglátja az áldozatot / vadászt, letámadja és a másik fizikai jólétével nem foglalkozva, azt a halálba untatja a dumájával, ahol általában valami nagyon fontos témát, pl. a különböző ceruzahegyező pengék pengeélszögének mértékét tárgyalja ki).

A bölcsek

Ők azok, akik a csoportos rituálékat szervezik, és a résztvevők szellemi fejlődéséért felelősek. Ahogy láttam itt már nem a kor számít, hanem az írásos publikációk száma, és a közösségi oldalakon minél aktívabb jelenlét. A saját honlapot nem számítom, mert az KÖTELEZŐ mindenkinek. A szokásos agyonphotoshoppolt képpel, a „kattins ide, hogy megvehesd a könyvemet” linkkel, ahogy azt kell.”

Ennél a posztnál kénytelen voltam jelentősen kurtítani a nagyon szórakoztató tartalmon, úgyhogy aki megismerkedne a Kobakusz Ingazusszal vagy a Tomporicus Lefetyelusszal, az ne habozzon, kattintson ide!

Kiűzni a gonosz szellemeket

Talán emlékeztek még, hogy párszor ajánlottam már a Zol-Indonézia blogot, amelyet aztán egy időre elért a blogok oly gyakori végzete, avagy kicsit elfogyott a lendület. Ezért is örültem, hogy sok hónap hallgatás után ismét új posztot találtam, részben összefoglaló jelleggel is. Íme!

Bali.jpg

„Éltem fél évet Kelet-Jáván, majd visszaköltöztem a jó öreg Yogyakartába. Ezt mind Jáva keleti oldala, mind Jogja nehezen viselte, ki is tört egy vulkán, egy héttel azután, hogy átbútoroztam, a Gunung Kelud, pont a két település közt félúton, hamuesővel szórva be a fél szigetet, főleg Yogyakarta városát. (...)

Ezen kívül mi volt még? Többek közt orángutánokkal karácsonyoztam Borneón, elefántok hátán márciustizenötödikéztem Szumátrán, a nyílt tengerből kibúvó, fél világot majdnem elpusztító Krakatau vulkán gerincén szaladgáltam az... ööö... nyílt tengeren, kénbányászokkal és érdescápákkal bratyiztam Jáva keletebbik csücskén, szörfözni tanultam meg vadvízi kanyonba pottyant szemüveget kerestem a nyugatabbikon.

Levezetésképp meg elmentem egy tucatszor Balira, arra a Balira, ami Indonézia legismertebb része, mégse írtam róla még jóformán semmit itt – na, eme hiány pótlásával fogom kezdeni az élmények írásos feldolgozását, azt hiszem.

Mondják, Ázsia egyes részein megállt az idő. Szerintem meg épp, hogy túl gyorsan telik. Indonéziában például 365 nap alatt vagy négy-ötféle újévet is ünnepelhetünk.

Van ugye a „hagyományos”, Gergely-naptár szerinti, amiből most a 2014-et rójuk. Aztán itt van a kínai év, vagy a holdújév erről már regéltem csodálatos vietnámi látogatásom kapcsán, itt most épp a Ló éve van. A buddhistáknál már 2558 van, a Buddha megvilágosodásához képest számított újéveiket pedig egy látványos lampioneregetős rendezvénnyel ünneplik, épp a Borobudur mellett.

A jó muszlimokról se feledkezzünk meg, akik minden évben bősz imádkozással köszöntik az újesztendőt, ami náluk október környékén jön el, most épp 1435-öt írnak. Na és persze itt vannak a nem akármilyen tradíciókkal rendelkező balinéz hinduk, akiknél jelenleg 1936 van. (…)

A pángalaktikus egyensúly érdekében évente nagytakarítást kell tartani, és ki kell porszívózni a gonosz szellemeket – erről szól a Nyepi, a balinéz újév, illetve az e köré kialakult néhány napos ceremónia.

Az események sorozata a Melasti rituáléval kezdődik, ennek keretében a hinduk szentelt vizek nyernek ki az óceánbúl (a vízbűl meg kinyerik a zoxigént, ugye). Ezt nem sietik el, egy jó délutánon keresztül ücsörögnek a parton síppal, dobbal, nádi hegedűvel, miközben jókora oltárokra felajánlásokat helyeznek el, amit később együtt a tengerbe vetnek – lévén a tengerben laknak a rossz szellemek, nem olyan egyszerű téma ám a szenteltvíz kinyerése. (...)

Ha a szenteltvíz megvan, jöhet az egyik legmókásabb része a sorozatnak, az ogoh-ogoh készítés. Az ogoh-ogoh tulajdonképpen a démonok, bubusok, rossz szellemek, busók, zsákos cigók, orkok, adóellenőrök, szóval mindenféle földi rosszakat megtestesítő bábukat takar, ezek általában több méter magas rémek, amiket bambusztalapzatra rögzítenek. Nyepi előtt pár nappal már rendre ott állnak a balinéz templomok udvarán, vagy az utca sarkán, és rémkedik a jónépet.

Az újév előestéjén – miután a fehér ruhába öltözött tömeg egész délután a vízpartnál imádkozott – aztán az ogoh-ogoh bábukat a helyi fiatalok csapatostul a vállukra veszik, körbeviszik a faluban, majd levonulnak vele nagy csatakiáltások keretében a partra (ha nincs a közelben part akkor a templomhoz), ahol dobszóra körbetáncolják, kicsúfolják, majd szétverik, végül fel is gyújtják (a sorrend az esemény hevében változhat illetve összeolvadhat) a bábukat. Ezáltal ugye képletesen le lettek győzve és el lettek űzve a gonosz szellemek Baliról, meg úgy általában a világból.”

Aki ennél is többet szeretne tudni erről a varázslatos világról (jó sok képpel és videókkal), az ne habozzon ide kattintani!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Dánia Indonézia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr906301228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2014.06.15. 20:56:58

@Shanarey(England):
Jogos kerdes. Igaz, hogy en Asust szoktam venni, abbol is vettem mar refurbished, meg open box item-et, igy eleg olcson megusztam.

Valoszinuleg egy izmos uj Dell joval tobbe kerul, de en sajnalok annyi penzt kifizetni erte :-)

puhacica 2014.06.15. 20:58:49

@Shanarey(England): @diggerdriver: na! annak a rendszernek 10 is eleg, ssd nelkul, de ez ugye fugg a geptol es a kezelojetol is. ;)

komolyra forditva a szot, kell az ssd. en is vernyogtam anno, hogy mar megint a gepre koltunk, de igy utolag semmi penzert nem adnam vissza.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.15. 20:59:02

@Papagály:
Tényleg?
Én azt hittem az SSD-vel kiválthatom.
:))))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 20:59:40

@puhacica: @Papagály: Miskolc: Asszem a legelsö sörplakät kapcsolata az a Borsodi Bivaly volt... :-)))) (A mäsodik meg a Soproni, ugyhogy Sopront is emlegeti...) Valahol egyszer hallott EDDA-t, és hät muszäj megismerni azt a värost ahonnan ök jöttek! :-))) Meg ugye É-Mo-rol mindig csak annyit hallott, hogy Miskolc, meg hogy bünözés. Lillafüred meg Tapolca tuti benne lesz. Lillafürednek mär örül, mert az 1ik ismerösünk länyät Lillänak hivjäk, és nagyon tetszik neki ez a név. :-)
Debrecen meg még prozaibb: Szegeden a Jozsef A. sgt. nem egészen elején van egy ilyen täbla: Debrecen 222km... és hät ez a sväjci utakat / autopälyäkat ismerve nem täv. Én meg mondtam neki, hogy dehogynem. És nem hiszi el. :-)))
Kb 6napunk van minderre, mert utäna vissza kell mennünk a SZIN-re. Imädja ezt is, és nagy bänatära idén nem lesz EDDA.

Muscari 2014.06.15. 21:01:36

@nyuszigonosz(D): figyi, ha a haziorvos Frontint ir fel, meg altatot, azt szerinted a nathara irta fel? Es ha az ember az ejszaka kozepen felebred, aztan nem tud visszaaludni hajnali negyig, mert kozben azon tepelodik, hogy mit tudna kezdeni a kilatastalan eletevel? Es ez igy megy minden ejszaka? Ha nincs etvagya, nem eszik es lefogy 45 kilora? Az is csak szomorusag?

Ez mind megtortent, nem kivanom, hogy ateld, sot senkinek sem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 21:03:21

@diggerdriver: Miért lenne drägäbban javithato egy laptop?

Imre apó 2014.06.15. 21:03:44

@diggerdriver: Hát meddig tart 1 win7 instalácója, fél óra, törlöd a gagyi win 8-at azt kész. Ez nem lehet akadály:)))))

@Naschkatze (Mostindien / CH): De hát ezt mondom én is, persze.:))))))))))))))))

puhacica 2014.06.15. 21:04:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): de helyes! nagyon szimpatikus embered van! :)

Muscari 2014.06.15. 21:05:48

@puhacica: gyonyoru kepek! Most teljesen beindultam, de mi sajnos csak augusztusban megyunk, meg ket honap van addig.
Nem tudom, hogy fogom kibirni :-)

Shanarey 2014.06.15. 21:07:21

@lexrex:

Ne is akard megtudni, egy ritka elvetemült ember volt.
S mint minden "vallás" ennek a "papjai" is még nagyobb gazemberek lettek mint elődjeik.

2014.06.15. 21:08:20

@Naschkatze (Mostindien / CH): Figyelj ha leirnam hogy mit gondolok a Ronald McDonald Houserol, orokre kitiltananak errol a blogrol, sot lehet hogy a Foldrol is kitiltananak es Moszkvaban kene menedeket vennem a CIA elol! :) Mindenki dontse el maga, hogy mit gondol rola. Egyebkent nagy sulytol szabaditottak meg az evek soran, mindig mikor osszegyulnek a taskamban a penny-k, beviszem az egeszet egy McD.-ba es a R.M.House gyujtoperselybe dobalom. Erre kivalo.

2014.06.15. 21:13:34

Re: Win 7 / 8, nekem most Win 8 van (nem 8.1) egy nem-touch screen laptopon es elegge szenvedek vele, illetve kezdem megszokni de a legelso nap mikor megkaptam meg kikapcsolni se tudtam a gepet :). A Win 8 jobban nez ki, de szerintem ha valakinek nincs tul sok erzeke a szamitogepekhez (mint pl. en) akkor a Win 7 jobb mert konnyebb kezelni (bar lehet hogy a Win 8.1 is jo, ezt nem probaltam).

Muscari 2014.06.15. 21:16:02

@puhacica: mi azt csinaltuk, hogy reggel indultunk vissza, letertunk az autopalyarol es akkor neztuk meg Plitvicet. Eltoltottunk ott egy fel napot, keso estere meg hazaertunk (jo keson mondjuk)

nyuszigonosz 2014.06.15. 21:18:45

@Muscari: Nézd, nekem már nem kell a rosszat nemkívánni, ugyanis a rossz nem hagyott ki eddig sem.

Egy háziorvos meg felír gyógyszereket, ha az ember elégszer elmegy hozzá. De ez is egy magánvélemény.

Az évekig tartó álmatlánságot - aludni nemtudást .- meg úgy "kezeltem", hogy megváltoztattam az elérhetöségemet heti 7 nap/ 24 órára, és egyszerüen többet dolgoztam/ dolgozom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.15. 21:19:19

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Biztosan ismerek, de az ilyen emberre nem vagyok kíváncsi és az első ilyen "félig üres" dolog után nem erőltetem tovább az ismeretséget.

@diggerdriver:
Értem, így világos.

@puhacica:
Egy friss rendszer még igen, de digger OS-e már elavult. :)

@Shanarey(England):
Együtt nézzük a filmeket a hasamon lévő laptopon :D

@morsels:
Majd körülnézek :)

morsels (törölt) 2014.06.15. 21:20:44

@Mirjam2:
A desktopba kell bootolni, nem szabad a tiles feluletet hasznalni :-)

A desktopra meg van egy third party program, a 'Classic Shell' (vannak masok is, teljesen ingyen letolthetoek), ami gyakorlatilag a Win7 start menujet adja. Igy mar tisztara olyan, mintha Win7-ed lenne :-)

Imre apó 2014.06.15. 21:21:06

Már rég rájöttem, hogy Digger csak ökörködik itt a számítógép nem ismerésével:)))))))))))))))))))

nem kell hinni neki:D:D:D

2014.06.15. 21:21:29

@Muscari:

Petya megpróbálja úgy élni az életét, hogy nem konfrontálódik. Az Ő dolga.
De. Nem fog menni, és nincs értelme.
A konfliktusok kerülése a gyengeség jele. A gyengéket eltapossák.

Muscari 2014.06.15. 21:24:30

Hataratkelo, te kivetted egy kommentemet? Miert?

Muscari 2014.06.15. 21:25:28

@lexrex: szerintem o nagyon is jol boldogul es meg boldog is. Nem hiszem, hogy gyenge lenne.

33621 2014.06.15. 21:26:29

@puhacica: A Román tengerparton is van tenger!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 21:26:32

@Muscari: Nälunk a hugom masirozik belefelé, én meg a partvonalrol nézhetem... :-(

Shanarey 2014.06.15. 21:26:48

@Mirjam2:

A win 8.1 az nem próba kérdése, hanem szükséges, mert a mezei win 8-at a picipuha cég nem frissíti már, csak ha megvolt az upgrade a 8.1-re.

@Egy rossz madár [swe]:

Ez a félig üres, félig teli,dolog sokszor hangulat függő, ebből messzemenő következtetést levonni nem jó ötlet.

"Együtt nézzük a filmeket a hasamon lévő laptopon :D"

Na igen, ez is egy gyerek gyártás elleni megoldás.

2014.06.15. 21:26:48

@Shanarey(England):

Az idő a legnagyobb érték. Én nem pocsékolom az időmet felületes ismeretek megszerzésére, ellentétben Papagály(sorsolo) úrral.

Muscari 2014.06.15. 21:27:38

@nyuszigonosz(D): en ugy kezeltem a dolgot, hogy otthagytam a volt ferjemet. Bevalt :-)

33621 2014.06.15. 21:28:50

@puhacica: Nem csak nyáron lehet oda menni.

nyuszigonosz 2014.06.15. 21:28:52

@Muscari: Na látod! Megoldást kell találni, nem szenvedni. :-)

Imre apó 2014.06.15. 21:31:22

@Egy rossz madár [swe]: Érezni, hogy gyúrsz:))))))))))))))

Nem alias "Kövérmadár":D:D:D

nyuszigonosz 2014.06.15. 21:32:01

@Mirjam2: Muszáj lesz pedig aktualizálnod 8.1-re. Gondolom már párszor figyelmeztetett a gép.
Én is a többedik figyelmeztetésre csináltam csak meg, és most örülök, hogy megvan.
Ezenkívül: @Shanarey(England): írta a lényeget.

Imre apó 2014.06.15. 21:32:17

@33621: A találka meg lesz? jó lenne:) értesítsetek majd!!!!

Shanarey 2014.06.15. 21:32:23

@lexrex:

Önmagában az ismeretszerzéssel nincs baj, csak tudni kell elválasztani a jó dolgokat, a szeméttől.

33621 2014.06.15. 21:32:35

@Naschkatze (Mostindien / CH): Jó ízlése van a férjednek ha tetszik neki Debrecen!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 21:39:32

@33621: :-)
Még nem voltam én sem soha ott. Szegediként ugye a hegyek voltak eröltetve az osztälykiränduläson... :-)))

**mimi** 2014.06.15. 21:40:14

@Muscari:
bizony bizony...mindkettő gyönyörű, én még Omis és Makarska szerelmese is vagyok....:)))

bpetya75 2014.06.15. 21:40:19

@lexrex:

A virtualitásban igyekszem nem konfrontálódni, mert nincs értelme. De még itt sem mindig sikerül elkerülni. IRL még kevésbé. Egy Prosectura idézet passzol ide:

"nem vagyok náci
nem vagyok elvtárs
nem vagyok girnyó
nem vagyok deltás
nem vagyok gyáva
nem vagyok bátor"

A folytatás már nem ;-)

@Muscari:

Korrekt. Köszi .-)

Imre apó 2014.06.15. 21:45:34

@bpetya75: ez maradt csak le:) lusti:))))))))))))))))))

nem vagyok ember
se terminátor

nem vagyok rendôr
nem vagyok gyilkos
se gyilkos rendôr
se rendôrgyilkos
nem vagyok álmos
nem vagyok éhes
de mégsem vagyok
semmire képes

2014.06.15. 21:49:58

@nyuszigonosz(D): Ja ez az a figyelmeztetes ami folyton feljon a kepernyomon, en meg kikapcsolom? Legkozelebb elolvasom, koszi a tippet!

Muscari 2014.06.15. 21:50:30

@Naschkatze (Mostindien / CH): azt sem konnyu, azert probalj meg segiteni neki, ha tudsz.

@33621: azert en azt nem hasonlitanam az Adriahoz. Eg es fold.
Annak jo, aki egesz nap csak hevereszni akar, kicsit bevizezi magat meg eszik. Aki latni is akar valamit, akar a vizben, akar a parton, az szerintem ne menjen a Fekete tengerhez.

2014.06.15. 21:53:09

@bpetya75:

Pedig a virtuális konfliktust a legegyszerűbb kezelni. Ki kell kapcsolni a gépet.

2014.06.15. 21:53:34

@morsels: Koszi a tanacsokat, ha lesz idom, megprobalom ezt szepen lassan leforditani egy szamomra ertheto nyelvre :). Emlitettem mar hogy bena vagyok a szamitogepekhez?

Muscari 2014.06.15. 21:54:50

@nyuszigonosz(D): de azert nem mondanam, hogy konnyu volt, meg hogy gyorsan ment. Igazad van, valamilyen megoldast talalni kell, sot a legjobb nem elodazni a problemakat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.15. 21:55:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): @Shanarey(England):
Biztosan, de mivel nincsen ismerős-függőségem, mint pl. anyósomnak, aki kényszeresen barátkozik mindenkivel, így egyszerűbb leépíteni vagy fel sem építeni az ilyen ismeretséget.

Abban igazad van, hogy ez lehet hangulatfüggő, nálam az első benyomás sokat számít (sajnos vagy sem, majd hosszú távon kiderül). De van, akinél a pohár még sosem volt félig teli, csak félig üres. Vele nincs mit kezdeni.

@Imre apó:
:)
Hintával sosem bírtuk egymást, nem újkeletű a dolog.

Egylabu Esernyomadar 2014.06.15. 21:55:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hű, és elmondod, miért ilyenek? Én csak néha találkozom velük, de mindig megdöbbenek...

NorthPier 2014.06.15. 22:03:46

@puhacica: Szia, írtam neked, légy szíves ránézni!
Köszönöm.

puhacica 2014.06.15. 22:03:53

@Muscari: mi is szamoljuk mar a napokat. :)

@Egy rossz madár [swe]: azt nem vettem figyelembe, igaz. :)

@33621: valo igaz! :D

@Naschkatze (Mostindien / CH): :)))

Muscari 2014.06.15. 22:04:12

@puhacica: mi egyszer megszallunk egy ilyen regi hazban, iszonyu pici volt minden, meg a belmagassag is. Ket napra mondjuk oke volt, Split belvarosaban, de hosszabb idore szerintem kenyelmetlen lehet. Azert meg volt a hangulata.

Ez nagyobb elmeny volt, kilatas a szobabol Rovinjban:

kepkezelo.com/images/aossxupfcrvrkdergiv.jpg

En imadom ezt a hangulatot.

bpetya75 2014.06.15. 22:04:22

@Imre apó:

Mert az már nem illik rám ;-)

@lexrex:

Megugtom, amit akarok, aztán elhúzok a balfenéken? Az nem kezelés. Ha nem akarok vitatkozni valamiről, akkor visszafogom magam és nem szólok hozzá a témához.

Imre apó 2014.06.15. 22:05:40

@Egy rossz madár [swe]: Az elején, és mikor elolvastam a blogját, sajnáltam, de már nem, már csak lépem át az írását.

Minket se kedvelnek sokan, de ez így van jól. Nem sokan tudják, hogy ki kicsoda, ez is jól van. :))))))))))

Egylabu Esernyomadar 2014.06.15. 22:05:44

@Muscari: Csak nem Angliában élsz? ;-)))

Muscari 2014.06.15. 22:07:12

@**mimi**: Azokat is szeretem, az a var Omisban lenyugozo. Mi mar bejartuk egesz Dalmaciat, de nem tudjuk megunni. Montenegroba kene meg elmenni, csak eleg messze van :-(

Imre apó 2014.06.15. 22:09:03

@bpetya75: neszerénykedjél:)))))))))), jó,... a terminátor, meg a rendőrös, gyilkos nem illik rád oksa igazad van, és atöbbi?? :)))

bpetya75 2014.06.15. 22:12:03

@Imre apó:

Éhes nem vagyok, de álmos igen. Továbbá képességesnek érzem magam. Szóval apó, pont az emeltem ki, amit kellett :-P

Jóccakát!

Muscari 2014.06.15. 22:12:38

@Egylabu Esernyomadar: de, miert? Mindig is imadtam a mediterran hangulatot, ha megoregszunk, valahova oda akarunk visszavonulni. Az angol idojaras, hogy is mondjam, nem a kedvencem.

Muscari 2014.06.15. 22:13:37

@Imre apó: ki nem kedvel teged???? Megyek es kepen verem :-))))

Muscari 2014.06.15. 22:17:03

@bpetya75: nagyon szivesen. Nem hizelges volt hanem tenykozles :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 22:17:15

@Muscari: Sajnos nem tudok eléggé. :-((( Sok minden együttes hatäsa az amiatt ezen a "szép" uton halad. :-(
@Egy rossz madár [swe]: Te tudod. :-)
Nekem van egy ilyen barätnöm. Nagyon jokat el lehet vele beszélgetni szinte mindenröl. Okos, értelmes. Mindenki tudja, hogy milyen, hogy miért lett még ilyenebb, mert szerintem ez született, és elfogadjuk ugy, amilyen.
@Egylabu Esernyomadar: Az a baj, hogy ezt nem lehet csak ugy 2mondatban leirni. :-) Komolyan. Benne van a neveltetéstöl kezdve a nemzeti büszkeségen keresztül ez A sväjci minöség-ig minden. És ök is szentül meg vannak gyözödve, hogy Europa közepe az ö orszäguk. :-)
Ezekre a gyöngyszemekre tegnap bukkantam rä:
http://www.watson.ch/!132671545
alphadesigner.com/mapping-stereotypes/

puhacica 2014.06.15. 22:21:41

@Muscari: :) nekem tobbnyire eleg, ha van egy agy es furdoszoba, mindez zarhato ajtoval. csak tiszta legyen. es igen, ezek a hangulatok elengedhetetlenek, amikor nyaralunk. de elni nem tudnek egy ilyen hazban. tul kicsik az ablakok es tul kozel vannak az emberek.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 22:23:47

@bpetya75: +1
Mi értelme van vitatkozni "ismeretlenekkel"? Ugysem tudom / akarom meggyözni.
Véleménykülönbségek kulturält tälaläsät én is jobban szeretem. ;-)
A baj ott van, hogy mindenki az éppen aktuälis hangulatäban olvassa és reagälja le a mäsik kommentjét, holott a mäsik lehet, hogy nem ugy szänta ahogyan olvasodik. Nekem is volt mär olyan, hogy személyes sértésnek vettem a mäsiktol a reagäläst. Ilyenkor jol jöhet a 2komment elküldése között värnod kell, vagy a rendszer kidobott, de még egy elterelö telefon is. :-)

Sütemény1975 2014.06.15. 22:26:58

@Mirjam2: hinta nem mentalisan zavart.
Ha meg valaki egy ilyen komment hatasara lesz ongyilkos, az meg is erdemli.

Sütemény1975 2014.06.15. 22:33:19

@Muscari: en is szeretek, engem se szoltak le erte...

Muscari 2014.06.15. 22:47:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): +1
Vannak, akik virtualis farokhossz-meregetesre hasznaljak a blogokat, presztizst csinalva belole, hogy kie az utolso szo. Ok elszorakoznak vele, en meg csak olvasom es szorakozom. Neha azonban nalam is elszakad a cerna, foleg akkor, ha van valamilyen szemelyes erintettsegem a temaban.
Ma el is tunt egy kommentem, nem tudom, miert. En mindig igyekszem vigyazni, hogy ne bantsak meg masokat, nem tudhatjuk, kinek milyen a hattere, multja, az erzekenysegrol vagy erzeketlensegrol mar lehet nemi fogalmunk.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.15. 23:02:23

@Muscari: Ezt mondjuk mär autoban sem értettem. :-)
Amugy én tipikusan az vagyok, akinél mindig az utolso szo van... nem tudom, hogy miért. :-) A férjem egyszer dühösen meg is kérdezte: Muszäj, hogy mindig tiéd legyen az utolso szo? Én välaszoltam rä automatikusan, hogy nem. :-)

Papagály (törölt) 2014.06.15. 23:25:37

@diggerdriver: ebben már sajnos nem tudok segíteni, ezt a feleségeddel kell egyeztetned... :)

Papagály (törölt) 2014.06.15. 23:29:35

@lexrex: döntsd el végre, hogy a gyógyszeripar mellett vagy ellene kampányolsz! a kettő együtt nem túl hiteles kombináció... :)

Papagály (törölt) 2014.06.15. 23:40:51

@Naschkatze (Mostindien / CH):

és még mondják, hogy a nők szín alapján választanak autót! :)
ennél impulzívabb vakációs-uticél kiválasztási metódusról még nem is hallottam. de tetszik! :)

a falusi vendéglátást is ki kéne próbálnotok. szerintem annál élménygazdagabb szálláskalandot lehetetlen találni.

ha új kulturális ízekre is vágytok, feltétlen ajánlom a völgyet (kapolcs).
www.muveszetekvolgye.hu/
ott is rendkívül hangulatos szálláshelyek közül lehet választani (pl. szénapadlás! - nem vicc! :) ), és nagyon pezsgő az élet, rendkívül sokrétű, színvonalas a program ("összművészeti").

rezsöatya 2014.06.16. 00:05:54

@Naschkatze (Mostindien / CH): az egyszeri ferj is azzal kerkedett, hogy otthon mindig ove az utolso szo:
- "igen, dragam!"

:D

morsels (törölt) 2014.06.16. 00:11:21

@Mirjam2:
An other good deed today.
I'm on fire :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.16. 00:33:11

@Papagály: Köszi! :-)
Nälunk ez kb igy megy.
Ezzel örjitjük meg a sväjciakat, mert ök fél-1évvel elöre terveznek. Megkérdezi most, hogy mit csinälok november 30-än... hät honnan tudjam? Meg no go nekik a spontän fölhivlak, és ha otthon vagy fölugrok. És nem, és nem tudjäk fölfogni, hogy én 7végén is dolgozom ( =Szegény te! B+ a rendört / tüzoltot / korhäzi dolgozot stb nem sajnälod? ), valamint dél elött hiäba hiv, nem tud elérni....
Autovälasztäshoz: ezüst szinü nem lehet! Azon belül kb mind1 milyen.;-) Amugy meg amikor lätunk vmi extrémebb szinüt, nekem bejön, férjem meg fujol. De mär ismeri a välaszomat: Ezt legaläbb meg lehet talälni egy parkoloban... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.16. 00:34:07

@Papagály: Ja Kapolcs 1ébként azért nem vonzott idäig, mert eléggé tul volt häjpolva mindenütt...

pappito · http://pappito.com 2014.06.16. 01:16:11

OFF

1. senkinek sem kúl javasolni, hogy legyen öngyi

2. hintával (akár kitalált identitás akár igaz amit ír) nem az a baj amit ír elsősorban, hanem a közösségrombolás.
Hozzáteszem önmagában az offolás nem rombolja a közösséget, tök sok téma előjön és a kommentelők szívesen cserélnek véleményt egymással, vitáznak, stb. Ez építi a közösséget, a véleménykülönbségek ellenére is. Meg vagyok győződve arról, hogy más bloghus helyeken már rég kivágták volna a francba, de itt kivételes banda gyűlt össze.
De amikor sokszázadszorra van a képünkbe vágva, hogy hazudunk, mert nem is igaz amit nem is mondott senki (mármint, hogy nyugaton minden jobb), akkor szépen elkezdenek elmaradozni azok, akiktől ez a közösség ilyen, amilyen.

Sajnos a tartós szűrésre nincs mód. Más megoldás kell.

ON

pappito · http://pappito.com 2014.06.16. 01:38:26

ja, és még valami.
A junkfood ugyan valóban nem túl egészséges (főleg a sok só és zsír miatt) de azért keresztes hadjáratot folytatni ellene elég fals. Egyrészt a közép-ojrópai kajakultúránk is atomzsíros és fűszeres, plusz rántások meg lisztes mindenfélék, sózva a végtelenségig, az utolsó vitamin is kifőzve mindenből, kerül, mibe kerül. A töltöttkáposzta, vajkrémes torták és a rántotthús, abáltszalonna, cukros-zsíros kenyér felől nézve azért a mekire nem sok rossz szavunk lehet. Nem véletlen, hogy a szív, magas vérnyomás, keringés dolgok viszik el a nép nagyobb részét. Meg a koleszterin. Pedig a nép nagyrésze nem jár gyorsétterembe.

Egyvalami viszont mindenképpen a meki javára irandó (legalábbis Mo-n) hogy messze tisztább, mint egy átlagos étterem, nincsenek "megmentve" a tegnapi, múlt heti maradékok és újra felhasználva, kicsit megvarázsolva frissnek eladva, ráadásul a frencsájz kontroll elég erős, úgyhogy kicsi hibákért is nagy bünti van. Meg az n perce készült motyókat simán kidobják, stb. Persze nem túl finom, de hát gyorsétterem.

Tudom, hogy nagy divat fikázni a mekit meg azt mondani a kajájukra, hogy műanyag, de ahhoz képest mit vesznek a fikázók általban a boltban, kicsit furának találom, hogy a 80% szója virslit meg a 70%víz bacont, a fene tudja miből készülő kenyeret , margarint, egészségesebbnek gondolják, mint a meki "műanyagját".

Ettől függetlenül persze, ha másfél hónapig csak mekis kaját eszel, jó eséllyel ugyanolyan károkat okozol magadnak, mintha másfél hónapig töltöttkáposztát zabálsz. Csak a tőtikápihoz nincs társítható brand, nincs mit démonizálni, nincs mihez kötni a gyűlölködést.

tisztkiv.

M. Péter 2014.06.16. 01:51:55

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nekem egy német kollégám van, aki szintén egy évre előre tervez mindent.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.16. 01:58:28

Latta mar valaki valamelyik mediterran orszagban a hajdu grill sajtot?:D:D:D
www.hajdusajt.hu/index.php/component/content/article?id=20
Most láttam, ez szerintem egy az egyben halloumi.

Muscari 2014.06.16. 06:01:05

@tildy[UK]: en meg nem lattam, de tenyleg hallouminak nez ki. Szerintem ez az "evszazados recept" csak marketing duma, bar lehet, hogy ugy vettek valami oreg ciprusitol. Hloumi jellegu sajtot egyebkent nem lattam mas mediterran orszagban (Cipruson sem, azert mert ott meg nem jartam), a gorogok ugye a fetat nyomjak, az olaszoknal is van sok minden a parmezantol a pecorinoig. A horvatoknal, bosnyakoknal pedig az ut szelen arult juhsajtot erdemes kiprobalni.

Morgo1229 2014.06.16. 07:34:07

@Egy rossz madár [swe]: en mar a te kommented utan nem olvastam tovabb tegnap. Azert vagy rosszfiu mert mar annyiszor meg lett eggyetertve, hogy senkit nem buzditunk ilyesmire. En nagyon birlak teged. Bocs. De szerintem kokemenyen el kene jarnod pszihologushoz. Amennyi ganyad van evekig fog tartani de erdemes.

tanato 2014.06.16. 07:45:07

@pappito: Hinta létező személynek tűnik.Írt ide egyszer az exbarátnője és jól kioktatta.

2014.06.16. 08:07:37

@tanato: Hinta egyertelmuen letezo szemely.

2014.06.16. 08:11:20

@tildy[UK]: Nem tudok mediterran orszagokrol nyilatkozni, de az biztos hogy itt a Kozel-Keleten mindenhol lehet Hajdu sajtot kapni, egzotikus 'tehensajt'-kent hirdetik a hozzank kozeli szupermarketben ('cow cheese').

2014.06.16. 08:13:17

@pappito: Csak a magad neveben beszelj, en pl. vegan vagyok es eletemben nem ettem toltott kaposztat, azt sem tudom hogy keszul es nem is akarom tudni.

pappito · http://pappito.com 2014.06.16. 08:49:15

@Mirjam2: mivel Mo-ról írtam, ahol te nem laksz, szerintem a tisztkiv rész szólt rólad.

Mivel Mo lakosságának pár ezreléke vegán (nagyvonalú becslés) nincs jelentősége, hogy ők nem isszák a langyos zsírt.

egyébként a magam nevében beszéltem, mint mindig.

pappito · http://pappito.com 2014.06.16. 08:51:18

@Mirjam2: darálthús meg kápi meg fűszerek, nincs benne semmi különös. de pont annyira egészséges, mint egy bigmak

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.16. 09:00:02

@Morgo1229:
Semmi baj, tudom, hogy nem passzolok bele a vilagba. Szerencsere en sem leszek orokeletu, hordott a vilag mar nagyobb terhet is a vallan.
Koszonom, hogy aggodsz ertem!

Pernilla 2014.06.16. 12:04:45

@tildy[UK]: Nem tudom, hogy ilyet ettem-e, de kostoltam valami hasonlo magyar grillsajtot 1-2 eve. Kinezetre tenyleg tök olyan mint a halloumi, de izre, összehasonlithatatlan. Konkretan semmi ize nem volt (ugyan lehet persze füszerezni), a halloumiban pedig - szamomra - az a lenyeg, hogy semmi füszerrel is isteni sos ize van.
Ha megsem ilyen a Hajdusagi, akkor elnezest.

2014.06.16. 14:28:58

@pappito: Oke bocsi, nem tudom miert fogalmaztam tamadoan, arra utaltam hogy en is csak a magam neveben beszelek mikor elitelem a Mekit. Teljesen igazad van abban hogy hazilag is lehet legalabb olyan egeszsegtelen kajat fozni mint a Meki kaja.

Papagály (törölt) 2014.06.16. 19:14:35

@Mirjam2:
a vegán nem egészségtelen? úgy tudom, hiányos táplálkozást jelent.

Papagály (törölt) 2014.06.16. 19:16:47

@Naschkatze (Mostindien / CH):
hype ide vagy oda, a program és a hangulat szerintem remek.
(és vannak nemezüstszínű autók is. ;) )

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása