oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 10. 06:44,  Hol neveljem fel a gyermekem? 786 komment

2014. június 10. 06:44 Határátkelő

Hol neveljem fel a gyermekem?

Egyedülálló anyaként még ott sem könnyű az élet, ahol az ember körül szoros a családi-baráti háló. Hát még külföldön, ahol sokkal kevesebb a segítség, és jobban magára van hagyva az ember. Mai szerzőnk, Orsi szíve szerint visszaköltözne Magyarországra, ugyanakkor fél attól, hogy nem tudna megélni. Mit tegyen?

London_Orsi2.jpg

„Szándékosan nem olvastam el az előző bejegyzéseket, nem akarnám, hogy befolyásoljanak a gondolataimban. Nem hiszem, hogy érdekesebb, ütősebb sztorikat fogok megosztani Veletek, mint a már olvasottak, de szívesen leírom az én / mi történetünket.

2007-ben eldöntöttem, elmegyek Londonba. 26 éves voltam. Két oka volt elhatározásomnak: 1. munkahelyi bizonytalanság, 2: egyre inkább éreztem, vágyom egy gyermekre, Őt pedig csakis megfelelő egzisztencia es anyagi biztonság mellett vállalhatnám be.

Írtam egy akkoriban prioritást élvező közösségi oldalon lévő összes Angliában élő ismerősömnek. Érdeklődtem a kinti élet, kultúra, elvárások, feltételek után. Tapasztalataikra, valamint tanácsaikra voltam kíváncsi. Aztán annyira elkapott a hév, hogy már vadidegeneknek is írtam, akikre teljesen véletlenül bukkantam a neten. Három-négy hét várakozás után már indultam is. Barátom is jött velem, pedig eleinte egyedül akartam belevágni.

Tömegszállásra mentünk

Tíz-tizenkét emberrel laktunk együtt. Bűz, kosz, pici, hideg szoba, félórás sorban állás a klotyóra, fürdőre stb. Szerencsére összeszoktunk mindannyian. Nagyokat beszélgettünk az egerektől hemzsegő konyhában, tartottuk egymásban a lelket. Amire szükség is volt.

Én például haldokoltam a Szüleim nélkül. Nem hisztiztem, nem drámáztam, de óriási lelki fájdalmaim voltak. Azonban társaimmal még a konzerves spagetti sem volt olyan borzalmas, ami ha a mai napig eszembe jut, öklendezem, olyan rossz ízű volt.

A munkakeresés interneten történt, ezen kívül rengeteg személyes megjelenést igénylő állásinterjúra elmentem. Amikor már majdnem feléltünk minden otthonról hozott pénzünket, visszajeleztek egy állás kapcsán. Nyomda, állandó éjszaka. „Minőségi nyomdász múltam” és az alapfokú angol nyelvvizsgám iszonyat önbizalmat adott. Gondolhatjátok.

Ott álltam egy bazi nagy csarnokban, csattogó gépek, papírok, kötegek mellett, egy szót sem értettem abból, amit mondtak, szóval minden úgy ment, ahogy az a nagykönyvben meg volt írva. Sután, idétlenül, viccesen.

Az első fizetésemből visszafizettem a barátomnak kölcsönkért pénzt, amiből kijött velem, aztán még néhány hét nyomdai munka után, egy lakótársam felajánlotta, hogy beviszi a munkahelyére az önéletrajzom.

Hálás voltam a sorsnak, pedig nem volt leányálom

Egy olasz étteremben dolgozott. Behívtak, megtörtént az elbeszélgetés, és felvettek. Barátom szintén jött velem, őt is felvették. Nagy volt az öröm. Nem érdekelt, hogy hajnal 4-kor keltem, hogy 1 szabadnapom volt, hálás voltam a sorsnak. Pedig nem volt egy leányálom…

52 kg-ommal rekeszeket, asztalokat, székeket, kajával, jéggel teli ládákat emelgettem, 500-600 szendvicset, salátát készítettünk naponta, gőzben, forróságban szolgáltunk ki, másfél órát buszoztam a munkahelyig, majd másfelet vissza, de ez volt és kész.

Hála Istennek, itt is szuper csapat volt. Lengyel, román, szlovák, indiai, francia, ausztrál és sok magyar kollégám volt. Főnökeim emberszámba vettek minket, elismerést, dicséretet kaptunk tőlük. Volt, hogy egy menedzserem vett nekem egy gyűrűt búcsúzásképp', amikor végleg hazament Ausztráliába. Nem, dehogy! Nem pasi volt! :)

Egyre kegyetlenebb volt visszamenni

Mondhatni jól alakultak a dolgok, de a szívem minden dobbanása az volt, hogy bárcsak láthatnám a Szüleimet és Barátaimat. Voltak mélypontok lelkileg, de volt, hogy könnyebben vészeltem át az érzelmi megpróbáltatásokat. Először 8-9 hónap után mentem haza, majd később 4-5 havonta rövidebb időre hazaugrottam. Igaz, ami igaz, a legboldogabb voltam a világon, amikor leszállt a gép Budapesten. A visszamenetel azonban egyre kegyetlenebb volt.

Túlzás lenne, ha azt mondanám, hogy kulturális sokkot kaptam, de bizony érdekesnek tartottam sokáig azt a sok, számomra ismeretlen nációt, eltérő életvitelű embert. Persze egy idő után fel sem tűnt, ha a bolt közepén elővették „szoknyában levő" férfiak a szőnyeget, és imádkoztak, az idő múlásával meg sem kottyant, ha 2 pasi csókolózott mellettem a buszon, vagy hogy török maffiatagok meg akartak vásárolni. Hozzá lehet szokni...

Számomra fura London... Koszos, igénytelen, veszélyes, személytelen, barátságtalan, miközben, gyönyörű, igényes, egyedi es barátságos.

Időközben lakásváltások is történtek, és a barátommal szakítottunk. Ez utóbbi semmi életszínvonalbeli különbséggel nem járt. Minden kötelezettségemet fizettem, ettem-ittam, ruházkodtam, és még a szórakozás is belefért. De a szívem, persze, hazahúzott.

Miért Londonban lettem anya?

Aztán ismét összejöttünk a volt barátommal, majd kismama lettem. Hezitáltam, hogy mit tegyek... Igazából a mai napig nem tudom miért döntöttem amellett, hogy Londonban szüljek. Féltem... Elsőszülött gyermekem, az előttem álló 9 hónap, úgy gondoltam, még Magyarországon is nehéz lenne, háttérrel.

Aztán végül maradtam Londonban. Elmentem a háziorvoshoz, megmondtam a bácsinak, hogy terhes vagyok, annyit kérdezett, hogy honnan tudom? Mondtam, hát, ööö 2 tesztből, és egyéb okokból... Azt mondta, hát akkor jól van, ha így gondolom, akkor majd 3 hónap múlva keresnek... És így is volt. Három hónapos kismama voltam, amikor jött az első levél a kórházból, hogy menjek be egy 5 perces vizsgálatra. Ilyenből volt kb. 4 a 9 hónap alatt, aztán ennyi.

Kismamaságom 8. hónapjában hagytam abba a munkát. Segítségem nem volt abszolút, de hála Istennek, nem is szorultam rá. Mindenkinek ilyen terhességet kívánok, mint amilyen az enyém volt. Lakást kellett keresnem. A Picikémet a lehető legjobb helyre kell vinnem - vallottam.

Addig mentem, míg nem sikerült hosszú kálvária és nagy erőbedobás után egy 2 szobás lakás bérlése. Anyagilag nem voltunk eleresztve, rettegtem, hogy miből, hogyan tudunk normális körülmények közé menni baba előtt.

A volt főnököm felajánlotta, hogy segít. Adott annyi készpénzt, amennyire az első fordulóban szükségünk volt, és úgy beszéltük meg, hogy a munkahelyemről érkező GYES-emet nem utalják el, hanem azzal törlesztem a segítséget havonta.

„Nem az enyém”

Aztán megszületett az én Életem... Innentől kezdve megismertem egy új, teljesen ismeretlen oldalát a londoni életnek. Kismamákkal, családokkal ismerkedtem meg. Parkokról, játszóházakról, nagy kirándulásokról szólt a londoni élet.

London_Orsi3.jpg

Gyermekem miatt jobban magaménak tudtam érezni Angliát. Több élmény, több kötelék lett. Azt mondtam, a kinti ritmust már felvettem, megszoktam, de azért az, hogy „nem az enyém”, még ott van, és úgy hiszem, örökre ott is lesz.

Kislányom apjával végül végleg elváltak útjaink kint. Nem volt egyszerű felállni (anyagilag) újdonsült anyaként külföldön, de sikerült. Így is meg lehet oldani egy gyermek ellátását. Mert, ugye, mi más lenne számomra a legfontosabb... Ő... Januártól elkezdtük az ovit is kint. Minden szuperül működik. Imádják a Drágámat, sok öröm ér minket.

Romboló hatások

Azonban 7 év után mégis most jutottam el arra a szintre, hogy haza kell mennünk, nincs mese. Olyan romboló hatásai is vannak a kinti életnek, amit gyerekkel már nem engedhetek meg.

Viszont, amit ad pozitívumként, az meg szinte egyáltalán nincs meg Magyarországon. Nem akarok panaszkodni, így nem bocsátkozom ezzel kapcsolatban mélyre menő részletekbe, de nem egészséges albérletben, mással (idegennel) egy lakásban élni, úgy, hogy te meg neveled a Gyermeked.

De ahhoz, hogy ellássam maximálisan, erre szükség van az én esetemben. A fejlődő korban lévő Gyermekem, ha a szobából a konyhába kikiabál, hogy mennyire szeret, arra anya berohan, hogy elmondja ő is elmondhatatlanul imádja a Kicsikéjét, de halkabban beszéljük ezt meg, mert éppen alszik a Jóska vagy a Pista a másik szobában. Lassan 4 éves lesz a Kislányom, de nem volt még gyerekszobája, a szoba sarka volt elkülönítve Neki kuckóként. Beleőrültem ezekbe.

Aztán profitáltam Londonból, mert ugyan kínkeservesen, nagy odafigyeléssel, sikerült egy dunaújvárosi lakásra összegyűjtenem pénzt. Megvásároltuk, felújítottuk...

Ezekben a másodpercekben is az említett lakásban ülök. Jó illat van, a saját ízlésünk szerint van minden kialakítva, azt csinálunk, amit akarunk, rend, fegyelem, tisztaság van, és a Kincsemnek külön birodalma van.

Boldog vagyok, de tanácstalan is egyben, hogy mit csináljak a továbbiakban. Azt érzem, maradnunk kéne, ez lenne az egészséges, de félek a nyomortól. Egyelőre nyaralunk picit, aztán majd meglátjuk.

UPDATE: Orsi közben küldött egy elég hosszú szöveget, amiben a kommentekre is reagálva részletesebben is elmagyarázza a helyzetet.

Az apuka hátizsákként jött ki velem. Ezért kértem kölcsön egy ismerősömtől, hogy ki tudjon velem jönni. Akkor már nem is tudom, hány éve voltunk együtt, és éppen szakítottunk (itthon, London előtt).

Fél éve nem voltunk együtt itthon, amikor megkeresett. Én már kifelé készülődtem, Londonba. Ezt elmondtam neki, és azt válaszolta, ő is jön velem. Pénz, semmi nélkül. Az ígéretei voltak meg természetesen, hogy mennyire megváltozott.

Kölcsönkértem egy ismerősömtől, hogy párom útját is tudjam rendezni. Aztán kimentünk, és ezt a pénzt fizettem vissza az első fizetésemből az ismerősömnek. Aztán 6 évig ugyanúgy ő volt Londonban is, senki más, csak kint is szakítottunk a borzalmas életvitele miatt.

Miután a kinti szakításunk után ismét összekerültünk, akkor született meg a Kislányom. A kinti szakítás egyébként 5 hónap volt. Azóta is Londonban él, egy éve nem vagyunk együtt. Tíz éves kapcsolatból született a gyermekem, tehát szó sincs arról, hogy „felcsináltattam volna” magam, ez mellbevágott. Életem szerelméről írtam, akiért ölni tudtam volna, a csillagokat is lehoztam neki.

Játékgép-függő apuci, elvitte mindenünket, míg együtt éltünk, és mindez hosszú idő után lett tiszta. Egy mániákus hazudozóról van szó, akire építeni nem lehet, aki, amikor 8 hónapos terhes voltam azt mondta, inkább jöjjek haza szülni, mert ő mégsem akarja a gyereket, de majd néha hazalátogat.

Millió esély lett neki adva, belerokkantam, hogy legyen jobb hogy legyünk egy család, nem ment. A Gyerekére és rám veri az aljas dolgait, tartozik úton-útfélen mindenkinek. Függősége Gyermekem születése után derült ki. Még ezután is adtam neki esélyt, segíteni akartam, nagyon ragaszkodtam hozzá, hogy egy család maradjunk, nem sikerült. A poklok poklát éltem meg általa, ebbe inkább most nem megyek bele túlságosan.

Csak hogy tudjátok, most is konzuli segítséggel tudtam hazajönni a Drágámmal, ugyanis Kislányom útlevele lejárt januárban, ahhoz, hogy csináltassak neki újat, az apuka útlevelének fénymásolata is szükséges lett volna, de fél éven keresztül hazudozgatott, hogy ellopták az útlevelét, nincs neki, elveszett és különben is, majd akkor hozzájárul, amikor ő akarja.

Édesanyámról ez idő alatt derült ki, hogy rákos, már ezt is közöltem az apukával, hátha „megesik” a szíve és így átadja útlevelének fénymásolatát, de beleröhögött a képembe, és meghúzta a vállát. Szóval most ezért vagyunk itthon. És így… konzuli segítséggel…

A nagykövetség munkatársai is azt mondták, hogy ez már vicc, amit művelt az apuka, és ők is megértették a helyzetem, ki vagyok szolgáltatva egy olyannak, aki nem része az életünknek. Mert a Lányom nem láthat ilyem mintát, ilyen apát.

Hét éve kint élünk, soha nem költözünk még haza – ezt arra reagálva írom, hogy az apuka mit szól az ide-oda költözéshez. Látogatóban vagyunk itthon egy hete éppen.

Az apuka nevelőotthonos volt. Senkije nincs. Se családja, se barátai, ült börtönben. Semmi családkép nem volt előtte, zűrös múlttal. Én egy szem gyerek vagyok, szüleim példásan neveltek. „Mentsük meg a világot” mentalitásom túltengett bennem. Barátnőim már nem tudom, hányadik pasijukat fogyasztották, amikor én még csókolózni is úgy csókolóztam valakivel, hogy majd kiugrott a szívem a helyéről, kb. a szexszel volt egyenlő.

Aztán jött ez a srác (az apuka), aki külsőre tetszett, de belsőre nagyon nem. Egy randi, két randi, majd szerelmes lettem. Tanítottam helyesen beszélni, öltöztettem, etettem-itattam, elvittem kirándulni, szórakozni, nyaralni, mindenemmel azon voltam, hogy kitáruljon elé egy új világ, és megadjak neki mindent.

A szüleim naponta 2-3000 forintot adtak kajára (mert akkor már 6 éve Budapesten dolgoztam egy rádióban, ingáztam Dunaújváros-Budapest között minden nap), éveken át a kajapénzt nem kajára költöttem, hanem odaadtam az apukának. Tudnék mit mesélni, higgyétek el.

De voltak olyan dolgai, amik számomra nagyon nem fértek bele. Nem játékgép-függő volt… Ez bármennyire is hihetetlen, kint derült ki. Más jellegű dolgai voltak.

Szüleim elől takargattam az egészet, ők belerokkantak a kapcsolatunkba. Én meg abba rokkantam bele, hogy azt hazudtam Nekik, hogy minden rendben. Holott szavak nélkül is tudták, hogy nem igaz az, ahogyan beállítom őt. Aztán többször szakítottam vele, de mindig jöttek az ígéretek.

Amikor kimentünk Londonba, pont egy ilyen szakítás volt (az volt a leghosszabb, fél éves), amikor én már elhatároztam, hogy szerencsét próbálok a ködös Albionban. Ő pedig ekkor megjelent derült égből villámcsapásként – eljött a munkahelyem elé.

Elmondtam neki, hogy nem bízom benne, stb. és különben is, megyek Londonba. Ő pedig azt mondta: Húúú, ő is jön velem. Ekkor kértem kölcsön, és ezt fizettem vissza a nyomdai melóból kint.

Kint ugyanazok a hiányosságok, problémák előjöttek egy idő után, de akkor is vele voltam, fogtam a kezét. Aztán voltak jobb időszakai, rosszabbak, így egy hosszan tart rossz időszak után szakítottam vele kint.

Ezután (5 hónapra rá) ismét jött a nem tudom hányadik esélyem számára (úgy, hogy senkim sem volt rajta kívül soha – azóta sincs, csak jelzem, mert nem hevertem ki ezt a stresszt), összeköltöztünk megint, és akkor már olyan hitelesen adta elő a dolgait, megint bedőltem. Ekkor lettem kismama.

Mindkettőnk bankkártyáját én kezeltem, munka után hazajárt, nem kocsmázott, semmi jele nem volt a függőségnek. Gyűjtöttem a pénzt, hogy legyen Kislányunk születésére. Aztán magától elköltözött, amikor 8 hónapos terhes voltam.

Semmit nem értettem. Minden a legnagyobb idillben zajlott, mármint az elmúlt évekhez viszonyítva. Rohantam utána, hogy ne menjen, és most különben is, mi van???? Akkor közölte, hogy inkább menjek haza Magyarországra szülni, ő képtelen az apaságra, majd néha hazajön.

Könyörögtem, hogy ne legyen hülye, ezt nem teheti meg. Aztán lenyugodott. Ment minden tovább. Megszületett a Kislányom. Én még mindig gőzerővel gyűjtöttem a család pénzét. Naponta vettem észre, hogy egyre jobban csappan meg a pénz a dugihelyről.

Magamat hibáztattam, elképzelni sem tudtam, hogy függő. Azt sem tudtam, hogy léteznek ilyen fogadóirodák, ahova, mint utólag kiderült, elvitte mindenünket. És mondom, mindeközben időben otthon volt, nem ivott, nem drogozott, megbeszéltünk mindent, minden OK volt.

Egy nap felhívtam a munkahelyén, hogy nem értem, mi van, de úgy látom, tűnnek el otthonról a pénzek, 20-30-40 fontokról volt szó. Azt mondta, majd ő megszámolja, ha hazajön. Mondtam, nem azzal van a gond, hogy én nem tudom megszámolni, hanem azzal, hogy egyszerűen fogalmam sincs, hogy hova tűnnek ezek az összegek.

Magamat hibáztattam, azt hittem, biztosan én költekezem kicsit többet az élelmiszerboltokban. Bár fura volt, mert nagyon odafigyelek az ilyesmire. Mindegy, nem értettem semmit. Ez így ment hónapokig, míg egy nap villámcsapásszerűen belém nyilalt, hogy esetleg játékgépezik.

Már nem tudtam mire gondolni, csak járt az agyam, kerestem a miértekre a választ. És ezt feldobtam neki. Emlékszem, így, célirányosan: „Elkapott, mi?”. Nagyon zavarba jött, visszakérdezett… Aztán miután kifejtettem mindent, azt mondta nevetve, ez lenne az utolsó dolog, amire költene, soha 5 forintot sem dobna ilyen hülyeségbe. Elhittem.

Pár napra rá, amikor mostam, kipotyogott egy szelvény, két szelvény a szebéből. 600 fontos fogadások. Rulettgép papírok, vagy mit tudom én, mik azok, a mai napig nem vagyok tisztában a szerencsejáték világával. Aztán amikor hazajött munkából, oltári nagy balhé volt, hátradőlt a nappali kanapéján, a pár hónapos gyermekünk a kezemben, és azt mondta, igen, csinálja, évek óta. Úgy, hogy a bankkártyája nálam volt, munka után hazajárt, figyeltem rá, túlságosan is. A munkahelyi szünetekben oldotta meg munkatársaktól kölcsönkért pénzekből.

Ekkor azt mondtam, OK, ennek itt vége lesz. Hazajöttem a Picikémmel pár hétre Anyukámékhoz. Itthon még akkor sem mertem elmondani semmit vele kapcsolatban. Ő pedig napi szinten hívogatott sírva (!), hogy mennyire megbánta, és ha máskor nem is, most tényleg észbekapott. Leígérte a csillagokat, leáll.

Lányomat családban, apukával akartam felnevelni. Szóval ha eszembe jut ez a „felcsináltattam” dolog, amiket írtatok, kikerekedik a szemem. Nem és értem, mit értettek félre ez ügyben. Mindegy, nem is fontos….

Aztán pár hetes látogatás után visszamentünk. Megváltozott minden bennem. Eltört valami. De előttem volt egy illúzió. Hogy én úgy fogom felnevelni a Gyerekem, ahogy engem neveltek a Szüleim. Családban. Ragaszkodtam hozzá, hogy ne adjam fel vele. Mindenben társa voltam, segíteni akartam a múlt ellenére is.

Orvost akartam volt rendezni neki, stb. Azt mondta, neki nem kell, ha ő valamit nem akar, nem fogja csinálni, nem kapta még el annyira, ahogy azt én gondolom. Aztán utána semmi jele nem volt az egésznek. Természetesen 24 órás felügyeletet tartottam, ami nem kis energia volt. Felé azt mutattam, bízom benne, belül meg rettegtem…

A Kislányom felé mindent úgy csináltam, hogy semmit, de semmit ne érezzen ezekből. Maximálisan akartam és akarok is eljárni vele kapcsolatban. Rá egy évre megint hazajöttünk látogatóba másfél hónapra. Már rutinosan kifizettem előre én a lakbért a főbérlőnek, hogy azt se kelljen rábíznom (mert nélküle mentünk haza), bevásároltam a hűtőbe neki, feltöltögettem a gázt, villanyt.

Hetekig ezen görcsöltem, csak mondtam, mondtam a magamét, ugye nem lesz baj? Ugye bízhatok benne? Mondanom sem kell a választ. A bankkártyákat egyéb dolog miatt nála kellett hagynom, de úgy beszéltük meg, hogy az én kártyámra érkező összeget hazaküldi nekünk, mi majd abból gazdálkodunk, neki pedig ott lesz (ha kell, de amúgy nem kellett volna) az ő kártyája apróságokra.

Mire visszajöttünk, lenullázta mindkettőnk kártyáját, semmink, de szó szerint értsétek, semmink nem volt. Nekem, aki mindent precízen beoszt, aki a pénzzel jól bánik. Egy szerencsénk volt, hogy volt félretett pénzünk, amit arra gyűjtöttem, hogy befizetek hármunknak egy Disneyland-ed utat meglepetésként.

Ebből próbáltam meg helyrehozni a majdnem lehetetlennek tűnő dolgokat. Ismeretlenek kopogtak be az ajtónkon, hogy adjam vissza a kedves apuka tartozását, és még sorolhatnám. Na, ekkor mondtam el a Szüleimnek a kőkemény igazat. Itt volt az a pont, hogy bármennyire brutális lesz, el kell küldenem, mert ez így nem mehet tovább.

Három hónapos harc után elment. Én ebben a három hónapban minden nap éjjel 2-3-kor mentem haza. Fél 10-re hazaért a munkából, addigra lerendeztem a Kicsikémet, evett, fürdött, lefektettem, megjött az apja, akkor én már kabátban voltam, útra készen, aztán mentem, amerre láttam. Hóban, szélviharban.

Felültem a leghosszabb útvonalon menő buszokra, és buszoztam. Mire hazaértem, ő már mindig aludt a Kislányommal, így tudtam csak megvalósítani azt, hogy ne fajuljanak el még jobban az indulatok. Belehaltam az egészbe, a Gyerekem nehogy sérüljön, ez volt csak előttem. Aztán elment a tragédia előtti utolsó pillanatban. Azóta én semmit sem tudok róla, nem tudom, hol lakik, mit csinál.

És ez így jó, boldog vagyok, hogy végre véget vetettem az egésznek. Távozása után az első három hónap kegyetlen volt lelkileg. Kislányom engem okolt. Hol van az ő jófej daddy-kéje, aki amikor megjön a munkából, feldobálja a levegőbe kétszer?

Aztán átvészeltük ezt az időszakot is. Szombatonként viszi el a Kislányomat pár órára. Gyerektartást megállapodás szerint adott, nem hivatalosan. Mindig ezeken a bizonyos szombatokon hozta. Aztán most kezdődött el az az időszak, amikor már hol hozza, hol nem, a legbődületesebb hazugságokkal tarkítva. Volt már olyan is, hogy azt mondta, hozta a pénzt, miről beszélek? Beteg. Ennyi.

Nem tudok már mit kezdeni vele. Aztán nemrégen megkeresett a főbérlője, ahova nem fizet lakbért, hogy tudok-e róla valamit, de arról is értesültem, hogy a Kislányomat vitte be a szállásadó cég irodájába, és azt mondta, miközben fogta a Gyerekem kezét, hogy azért nem tud fizetni nekik, mert nekünk ad mindent. Na, szóval erről az emberről van szó, akivel egyesek szerint én kiszúrtam, meg felcsináltattam magam. Jesszusom…

Egy éve vagyunk külön, most pedig hazajöttünk a Babámmal. Időközben sikerült ezt a dunaújvárosi lakást megvennem és most itt vagyunk, amíg vissza nem megyünk Londonba. Talán így most mindenki számára kerekebb a sztorim.

Azért vacillálok, mert végre a miénkben vagyunk, családban, tisztaságban, nyugalomban, de közben mindenkitől azt hallom, hogy itthon kegyetlen a helyzet. Ennyi az egész, semmi más.

Érdeklődöm a lehetőségekről, az apuka gyermek elhelyezési jogát meg akarom szüntetni, Kislányom okmányait intézem, szóval ez van most… Hidd el, kedves kommentelő, lehet figyelem mellett is szenvedélybeteg valaki, addig, míg fogalmad sincs valamiről, szerintem vegyél vissza a nagy okosságodból, és örülj, hogy te még ilyet nem éltél át.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr346290683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 05:56:32

@Mirjam2: én konkrétan olyan állapotban vagyok napok óta, mintha filmet néznék.

@Papagály: vagy Emily Dickinson, ő is nagybetűzött.
Walt Whitman nagyon jó, de milyen furcsa magyarul így hirtelen :-)

bocs, hogy olyanokba szóltam bele, amik közben meg lettem beszélve rendesen (malnutrition stb)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 06:10:13

volt pár hónapja az az amerikai hölgy, aki nem akart képzelt apát anyakönyveztetni, akkor is felmerült már bennem a kérdés, most is, ha szülök egy gyereket, és a kretén magyar hatóságok odakamuztatnak egy nevet, akkor utána kitől és hogyan fogják kérni a beleegyező nyilatkozatokat, ha külföldre akarom vinni a gyereket? kizárólagos felügyeleti jog mellett többet ez majd nem kell? vagy oda lesz csillagozva az aljára, hogy ez csak egy fiktív személy? és ezt hogyan magyarázom el akárhol a világon a hatóságoknak, akik papírokat követelnek egy nemlétező személytől?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 06:11:39

@Kövérmadár [swe]: hol ez, hol az. és le vagyok blokkolva, mert nem tudom, mit írjak a blogomba erről az egészről.

rezsöatya 2014.06.11. 06:42:15

@Chang Yai: igen, a kizarolagos felugyeleti jog megitelese eseten egyedul donthetsz mindenrol. Utlevel, iskolavalasztas, stb. Jo ugyvedem volt valasnal, mindenre figyelt, halas is voltam neki, mert rengeteg ilyen jellegu kellemetlensegtol megmenekultem. Amugy, ahogy Mirjam emlitette korabban a szulok felelosseget, ez a keresztbeteves is annyira jellemzo, ahelyett, hogy a gyerek erdekeit nezne a szulo, azon mesterkedik, hogyan arthatna a masik felnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.11. 07:02:42

Egy személyi igazolvánnyal simán kehet hozni vinni a gyereket.
Néha megkérdik a gyereket hogy ki az akivel van akkor mondja hogy az anyám és kész.
Soha nem kértek még apai beleegyezö nyilatkozatot.
Olyan viszont volt ismeretségi körben hogy a gyerek arra a kérdésre hogy ki az akivel vagy azt mondta hogy nem tudom. Az anyjával volt.
:))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 07:06:54

@rezsöatya: köszi, még jó, hogy ez a helyzet.
Thaiföldön rutinból a közös felügyeleti jogot szokták megadni (és rendezzék le a szülők a részleteket, ahogy tudják), nagyon nehezen lesz kizárólagos joga az egyik szülőnek, hát nekem is kellett már írásban tanuskodnom arról, hogy mit csinált egy aljas anyuka (hm többek között egyébként lányokat is futtatott egy étteremből átalakított kupiban - na szerencsére ehhez nem volt közöm, de ezért vesztette el a lányát végül).
keresztbetevés rutinszerűen akár.
meg amikor megjelenik az anyuka a bírósági végzéssel, hogy övé a gyerek, az apuka meg rendőrökkel, hogy övé a gyerek, és mindezt a játszótéren iskola után, hatéves gyerek üvöltve bömböl, és akkor a kollégáim döntsék el, kinek adják oda a gyereket, hogy vigye haza.

rezsöatya 2014.06.11. 07:12:42

@Chang Yai: Mo-on is a kozos felugyelet az altalanos. A kizarolagossagot kerni kell es ragaszkodni hozza. Persze nyilvan az indokok meg kell, hogy alljak a helyuket, az en helyzetem eleg erdekes volt, de ez nem ide tartozik.

gergius 2014.06.11. 07:18:14

@tildy[UK]: Megkérdezhetem miért kell erőltetni ezeket az idézőjeleket?

Kaksi Kapitány 2014.06.11. 07:18:14

@tildy[UK]: Hanyat kell meg aludnotok a paroddal az utlevelert?

gergius 2014.06.11. 07:18:14

Kedves HA.

Miért van az hogy Tildy[UK] szabadon kritizálhat bárkit (Orsi, legyszi ne ird mar nagybetuvel se a nagykovetseget, se a kislanyodat....), kurucinfo-izálhat barkit a hülye idézőjeleivel, oszthatja az észt, de neki senki nem mondhatja meg a véleményét?

Belterjes sz@r az egész úgy ahogy van :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 07:19:12

@rezsöatya: a közös felügyeletet úgy értem, hogy azt se dönti el a bíróság, hogy hol lakik, kivel marad a gyerek, mikor láthatja a másik, ki miért felelős anyagilag, stb. mindent ráhagynak az elvált felekre. csak akkor lehet ebből kiszabadulni, ha az ember valahogy átnyomja a kizárólagos felügyeletet, és ehhez be kell bizonyítani a másik alkalmatlanságát. ideális terep arra, ha az emberek ki akarnak cseszni egymással. és akkor jön a jelenet, hogy ki viheti haza a gyereket, és nincs ez sehol se lepapírozva. mondjuk legalább még nincs olyan burtális válási statisztika, mint otthon.

Határátkelő 2014.06.11. 07:19:20

@gergius: Mikor nem mondhattad el a véleményed? Amit kimoderálok, az azért van, mert olyan a stílusa. Ha valaki normális stílusban fejti ki a véleményét, az természetesen megjelenik.

2014.06.11. 07:38:49

@diggerdriver: Így igaz, sosem kérik de kérhetnék a jogszabály szerint és ha valakire rájön a hoppáré a reptéren hogy ő márpedig látni akarja és nincs akkor ottmaradnak a reptéren, nem engedik ki, bár még nem hallottam ilyenről. Olyat viszont szoktak kérni hogy mutassak be olyan igazolványt amin az én és a gyerek neve együtt szerepel, pl. lakcímkártya azt hiszem, vagy ilyesmi.

Mrs. Clayton 2014.06.11. 07:42:08

@Chang Yai: az amerikas anyukanak a problemajara es hogy en igenis a magyar gyakorlattal fogok egyeterteni, mert a kepzelt apa a hlyes megosztok egy sztorit, amit a napokban olvastam
hozzatartozik, h ott is az anyuka ebben-abban ferditett es nem mondott el mindent, csak h Daily Mail kompatibilis legyen a sztorija, de azert latni fogod, h nem akkor buli az sem, ha nincs apa beirva az akvi kivonatba

szoval meg a nemetorszagban allomasozo angol katonak idejebol lb 40 evvel ezelotti lehet a tortenet kezdete
az angol katona osszejott egy nemet novel, a nemet no teherbe esett, majd a kapcsolat meg is szakadt, a gyerek nemet orszagban megszuletett, mivel az anyuka ugy gondolta, h az a jovoben csak bonyodalmat okozna, ha az angol apat beirna az akvi kivonatba, ezert nem tette, majd osszejott egy masik angol katonaval akivel par ev utan angliaba koltoztek
a kislany ott jart iskolaba, nott fel, ma van ket gyereke, volt szavazni, volt eskudt miegymas, szoval total angol lett
igen am, de brit utleve nem volt, o azt mondta h nemet se, ezt en nem hiszem egyebkent, de ez mellekes, viszont valahogy el kellett hagyja nemetorszagot anno, ketlem, h enelkul el tudott volna onnan jonni, akar gyerekkent a szuleivel is
szoval a brit hatosag kozolte vele, h semmi gond fizesse be a naturalizacio arat es lesz brit utlevele, anelkul nem ugyanis az h egy nemet ferfi fizetet utana tartasdijat, es h itt not fel nem bizonyitja h tenyleg brit szulotol szarmazik, ugy remlik h a szulei egyebkent mar nem eltek, vagy errol nem volt szo a cikkben
de javasoltak neki, h menjen a nemetekhez azok adnak neki utlevelet, erre persze a hilgy azt fullentette, h a nemetek szt o angol, miert adnanak neki, ami megint csak ketlem, h igaz lenne
viszont o angolnak erzi magat es felteszem fizetni sem akar, de bizonyitani sem tudja, h o tenylegesen angol, igy utlevele sem lesz, viszont legalabb a gyerekeinek intezhetne egy nemet allamplolgarsagot, hamar

tanato 2014.06.11. 07:46:17

@Határátkelő: hvg.hu/plazs/20140610_Sok_itt_a_kutyaszar_de_nem_mennek_vissza#rss

Most vettem észre ezt a sorozatot a neten.vegyespárosokról szól,akik a sodrással szembemenve Mo.-n telepedtek le.
Javaslom a cikkeket számodra postként leadni.Érdekesek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.11. 07:58:29

@Turchi:
Így van. A nejem mindig viszi a gyerek születési anyakönyvi kivonatát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.11. 09:21:19

@gergius: Megkerdezheted. Mert idezek a szovegbol, azert. Es igy szokas. A kurucinfo nem tudom , hogy jon ide , hiszen a szovegbol ideztem.

Viszont a terrorizalas szo ertelme nagyon nem az, hogy valakinek szolsz a helyesiras vagya netikett miatt.

Aki folyamatosan nagybetuvel irna arra is raszolnek, mert tesz nagyivbol a netikettre.

Te is szabadon kritizalhatsz barkit, meg egy sima idezest is kurucinfohoz hasonlithatsz, meg az elkovetojet egy terrorizalohoz:)

Egyebkent, nem az elso voltam, aki felemlitetette, hogy egyreszt nem szokas, szembemegy a magyar helyesirassal kiemelni nagybetuvel az emberhez kozelallo tobbi embert.

Ennyi.

Ha meg szemelyes problemad van velem, akkor nekem mond, ne kurucinfohoz hasonlitgass masnak cimezve a hozzaszolast:) Koszonom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.11. 09:22:09

@Kaksi Kapitány: az ittenihez sokat. Majd masfel ev, jobb esetben, ha mindent elfogadnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.11. 09:25:42

@gergius: ja hogy tomegszallas. Megvan az oka, ha idezojelet hasznal az ember:
- idez ( mint tettem a fenti szovegbol) parszor

- vagy pedig masitja a szoveg ertelmet (272. Idézőjelek közé teszünk a mondaton belül olyan szavakat, amelyeknek hangulati velejáróját, gúnyos vagy egyéb értelmét ki akarjuk emelni: Megkaptam „kedves” soraidat. Ne akarj te engem mindenáron „jobb belátásra bírni”! Stb.) A tomegszallasnal pont ez utobbira celoztam, mint ahogyan ki is fejtettem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.11. 09:35:58

@tildy[UK]: Teljesen egyetértek veled a nagybetű használatról, meg az idézőjelek közé rakásról. Sőt, hozzáteszem, hogy a macskakörmözés is nagyon jó 'hangulatjelző' lehet.

Azt nem érti a posztoló, hogy a magyar helyesírás szerint is tulajdonneveket írunk nagybetűvel, a lányom, anyám stb. akkor sem tulajdonnév, ha ő úgy gondolja, hogy neki 'tulajdonai'. Az én Anyukám, az én Lányom, stb. Persze, ha megszólításként használjuk, mondjuk levélben: Kedves Édesanyám, Drága Kislányom, az más tészta, de itt nem erről volt szó...
Nagyon udvarias formában, önözésnél természetesen használjuk a nagybetűt, de már szimpla baráti, családi levelezésben is egyre kevésbé divat, hogy így szólítsuk meg a partnert.

Ami meg a bizonyítvány kiállítását illeti... hát igen, ezt a folyamatos nagybetűzést ritkán látni tanult, olvasott embereknél.

rezsöatya 2014.06.11. 09:45:29

@tildy[UK]: itt a kommentelok kozott van egy par ember, akinek a helyesirasa, hmmm... szoval nem eleg jo, de szo volt mar rola, hogy ezek a hozzaszolasok nem doktori ertekezesek. En is erzekeny vagyok, de ez valahogy nem zavart. Orsi meg is indokolta, illetve a "konzul" eseteben nyitottan reagalt. En ugy erzem, kar ezen tovabb lovagolni, mert a poszt lenyegen nem valtoztat.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.06.11. 10:08:41

Az milyen "szerelem" amikor belsőre "nagyon nem" meg egykét randi?Ubbakkkertejóég...pffff.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.11. 10:08:41

Azért UK-ban is lehetett volna máshova költözni, nem kell Londonban maradni a nagy multikultiban és drága, de szűk szobákban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 13:20:03

@Jess G: ebből nem értek egy szót se, de elhiszem neked, nehogy újra elmagyarázd!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.11. 13:23:01

@tanato: ez nagyon jó, köszönöm, hogy mindig linkelsz érdekeseket.

Kaksi Kapitány 2014.06.11. 13:42:51

@tildy[UK]: En tortenetesen emlekszem, hogy osszeugrottatok a gergiussal a szavazos poszton es ott csak ugy ropkodtek az idezojelek.

Amugy meg tenyleg kurucinfo-s szokas az idezojelezgetes.

En csak egyet szeretnek kerni toled, hogy tobbszor mar ne ird le hogy hany evre vagytok az utlevel megszerzesetol a paroddal, mindenki kivulrol fujja. Elore is koszi...

2014.06.11. 14:28:17

Fiuk, ti honnan a csudabol tudjatok hogy mi szokas a Kurucinfon? En a helyetekben legalabb megprobalnam eltitkolni hogy nincs jobb dolgom mint azt az oldalt olvasni. El A Kezekkel Tildytol!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.11. 14:35:45

@Kaksi Kapitány: tenyleg osszeugruttonk volna?
Nekem nem ugy tunik, az utolso posztot kiveve hozzam sem szolt. Persze nem szoltam egy szot sem, ha korabban mas nicken ertekezett itt, de ezen nickjevel tuti nem ugrottam ossze ott, emlkekezz picit jobban:

blog.hu/user/453642/tab/activity

Amugy lehet, hogy feletek nem szokas valaszolni egy kerdesre, mifelenk meg igen. Ha mas megkerdi megegyszer, le fogom irni megegyszer, bocsanat.

Ha meg nem akarod tudni, mert mar "ezerszer" ( idezojel , mert fogalmam sincs mennyi az annyi ebben az esetben, tehat kepletesen ertem) hallottad akkor meg mi a manonak kerdezted megegyszer?
Kurucinfot nem olvasok, a fenti linkbol meg lathato, nem vagyok egyedul az idezojelhasznalatommal ( azt is mondhatnam bagoly mondja verebnek) .

@rezsöatya: Jogos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.11. 14:39:29

@Mirjam2: Hagyd rajuk, trollkodik mindketto. Kaksi kapitany olyat kerdezett, amit amugyis is tudott, es tudta valaszolni fogok ra, akkor miert kerdi? Trollkodasbol.
Azt mar nem is mondom, hogy onmagat mindkeivel azonositja, de semmi gond.

gergius meg tobb kommentben is rendszeresen idezojelezik, innentol kezdve mas szemeben szalka kereses sajatban gerenda sem amit mond.

Mindenesetre annyit megfogadok, hogy kevesebbet fogok hasznalni az idezojeleket. Nem szeretnem, meg veletlenul sem, hogy kurucinfos irasokkal hozzanak hirbe.

Quercus a favágó 2014.06.11. 15:35:32

@diggerdriver: @Muscari:

Charlie-val kapcsolatban: nyugtával a napot.

bpetya75 2014.06.11. 15:41:51

@Jess G:

Ez is csak azt bizonyítja, hogy a bürokrácia mindenütt bürokrácia, és tök röhejes, amit a hölgyemény itt előadott a csúnya magyarokról.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.11. 15:51:20

@Jess G: Ha megvan az itteni rokoni ag, tudja ki a valos apja, akkor dns teszttel bizonyithato lenne, nem ?

Torrera (törölt) 2014.06.11. 16:28:16

Sziasztok, hat nem semmi tortenet ez.... Az utlevel ugyes konzuli segtisegre kivancsi lennek bovebben, mert most epp en is a gyerek utleveleert kuzdok. Ha valaszol a konzulatus, a konzul, mar en is tobbet tudok, de nem epp gyorsasagukrol hiresek sajna.

Mrs. Clayton 2014.06.11. 16:33:39

@bpetya75: szerintem sem volt az amerikas holgynek igaza, viszont hiaba tunik burokratikusnak, ha valaki nem tudja megfeleloen igazolni, hogy az adott allam allampolgarsaga megilleti, akkor nem lesz az, csak mert szepen keri

@tildy[UK]: szerintem a penzt sajnalta a no, es ha egyaltalan lehet is pert inditani egy halott ember apasagaval kapcsolatban az biztosan sok penzbe lehet, sot valoszinu hogy tobbe kerul, mint az allampolgarsagi teszt, viszont neki is le kell a hulye kerdesekbol vizsgazni, amit gondolom megint nem szivesen tenne meg
a legegyszerubben nyilvan nemet utlevelet tudna szerezni, de gondolom, mert angolnak vallja magat az annyira nem erdekli

Mrs. Clayton 2014.06.11. 16:44:05

@Torrera: rem egyszeru, ugyanis vagy mindket szulo jelen van a hivatalban es hozzajarul hogy a gyermeknek kiallitsanak egy utlevelet, vagy csak egyik vagy egyikse, hanem egy meghatalmazott jar el, viszont ekkor teljes bizonyito ereju maganokirat kell a jelen ne levo szulo/k hozzajarulasarol, vagy egy kozokirat szinten errol

a fenti esetben a konzul felteszem azert ideiglenes utlevelet allitott ki, mert egyebkent egy normalisat is kiallithatott volna, sot foszabaly szerint rendes utlevelet kellett volna kiallitania, de mert az ideiglenessel redukalta a sajat kockazatat igy ilyet allitott ki, kulonben, ha az apa megis eloall h o nem irt ala semmit es hol a gyerek es az anya mittomen Alaszkaba szokott az apa elol, akkor az az o felelossege lett volna, igy elvileg Mo-rol az anya nem tud majd a gyerekkel kimozdulni az apa ahhoz hozzajarulo nyilatkozata nelkul, vgy ha ki tud, az mar nem a konzul felelossege lesz, hanem mase, es ahhoz meg jogos erdeke fuzodhetett az anyanak h Mo-ra jusson szoval csak kicsit volt rendes amikor nem vette eszre a hamisitast hivatalosan
gyakorlatilag nem gyakoroltak semmi meltanyossagot, max annyiban h elvileg nem lenne jogosult ideiglenes utlevelre a gyerek, csak simara, ha jol emlekszem meg az ideiglenes utlevel kiadasanak szabalyaira
de megjegyzem attol a fiam eseteben is minden gondd nelkul eltertek es neki is kiallitottak egyet

Torrera (törölt) 2014.06.11. 16:50:32

@Jess G: Sajna nalunk nem ilyen egyszeru, akadalyok nincsenek az apa reszerol, csak a tavolsag, o Magyarorszagon el, mi Spanyolorszagban. Az osszes papirjainkat elloptak a hetvegen, a gyereknek maradt egy regebbi lejart utlevele, szerencse a szerencsetlensegben, meglatjuk mire jutunk.

bpetya75 2014.06.11. 17:11:23

@Jess G:

Igazad van. A bürokráciára szükség van. Az persze nagyon nem mindegy, hogy mekkora az a bürokrácia, de hogy szükség van rá, az hótziher.

bpetya75 2014.06.11. 17:13:38

@Torrera:

Ha tudjátok, nagyjából hol nyúlhatták le, érdemes lehet körülnézni a környéken. Szerintem általában nem a papírokra mennek, inkább pénzre, telefonra, bátrabbak bankkártyára, a többit meg elszórják út közben valahol. Mi is jártunk így, igaz idehaza, és meg lett az összes papír.

Torrera (törölt) 2014.06.11. 17:47:54

@bpetya75: Szetneztunk, kerestuk, a policia localnal leadtuk az adatokat, mert a feljelentest a guardia civilnel kell csinalni, az mas fele rendorseg.... Meg a konzulatuson is szoltunk, hatha valaki oda kuldi nekik, ugyhogy probalkozunk azert.

tanato 2014.06.11. 17:55:57

@Chang Yai: Igen igyekezem belinkelni a nemzetközi migrációval kapcsolatos cikkeket ide.

bpetya75 2014.06.11. 18:20:22

@Torrera:

Sok sikert! Nagy macerától mente meg benneteket a Jóisten, ha valahogy meglelnétek...

Mrs. Clayton 2014.06.11. 18:27:09

@Torrera: hat ha nem tegnapra kell az uj, akkor ha kipostazza az apa a megfelelo alakban irt hozzajarulo nyilatkozatot akkor nem lesz gond, kulonben nem lesz utlevel, hacsak addigra a gyerek nem lesz 18, de gondolom ez sem valoszinu, mondjuk hazasitsd ki :-)
csak viccelek
@bpetya75: persze egy egeszseges merteku burokracia kell, csak sokszor a hatarokat nehez megtalalni

DieNanny CH 2014.06.11. 18:33:36

@Orsika81:

Köszönöm szépen a választ! Hogyan tudtál elhelyezkedni kislányod születése után? Amíg dolgoztál, addig ki vigyázott rá?

2014.06.11. 18:37:15

@Chang Yai: na most azt nem mondod komolyan,hogy,nem tudal rola,hogy amikor te szulettel meg meg kn 20 evig utana a magyar korhazakban es szulootthonokban is jeloletlen sirokba temettek,kapaszkodj, korhazi hulladekkent!!!!!!! kezeltek a halva szuletteket.hol elsz te???? Nekem nem kell jatszani a naivat, nem vagyok vevo ra.el ne kepzeld mar,hogy jelolt sirokba temettek oket.

DieNanny CH 2014.06.11. 18:37:49

@Orsika81:

Nagy szerencséd, hogy ennyire jó emberek vannak körülötted! Meg kell becsülni őket!
(Az apuka meg... Hááát...Nem tudok mit mondani.)

M. Péter 2014.06.11. 18:48:11

@Jess G: Ha jól veszem ki, az szülők nem voltak házasok, ebben az esetben a gyerek a születésekor érvényes törvény alapján nem szerzett brit állampolgárságot az apjától.

Mrs. Clayton 2014.06.11. 18:51:29

@M. Péter: nem hat, de a no ezt nem fogta fel, vagy ha megis, akkor nem akart fizetni az allampolgasagi tesztert sem semmiert, marpedig mashogy nem tud sztem brit allampolgarsagot szerezni, viszont az nyilvan nem igaz h a nemetek meg elhajtottak, mert egyedul arrol lehet papirja, h nemet
o abba kapaszkodott, h a neveloapja angol volt, illetve h hosszu evekig a ver szerinti apja, aki egyebkent angol volt, fizetett utana gyerektartast
na de hat ez kit hat meg, ugye, a hivatalnokokat biztos nem

M. Péter 2014.06.11. 18:53:21

@Torrera: Spanyolország legalább Schengenen belül van, és vonattal, busszal, kocsival el lehet jutni Magyarországra úgy, hogy az embertől nagy valószínűséggel nem kérnek semmilyen igazolványt.

DieNanny CH 2014.06.11. 18:57:51

@Mmj Drtmmj:

Micsoda??? Ezt hol hallottad???
Anyukám a hetvenes évek elején újszülöttosztályon dolgozott, neki csak feltűnt volna, de sosem mesélt ilyet Egyik nagynéném meg a nyolcvanas években kezdett szülészeten dolgozni, ő sem mondta.

Torrera (törölt) 2014.06.11. 20:33:21

@M. Péter: Igen, tudom, hogy Schengenen belul vagyunk, azonban ezek szerint nem utaztal meg busszal innen Magyarorszagra. Valenciaban felszallunk, es az esetek 95% ban mar Castellonnal kerik az osszes utas dokumentumat. Vonattal is lehet probalkozni, tobb atszallas. Az auto a legjobb, ott tenyleg szinte 100% ban nem kernek semmit, akar a feljelentest megmutatva tovabb is engednek, ezzel csak az a gond, hogy a jogositvanyomat is elloptak. Hidd el, nem jokedvembol konzulatusozok...:(

Torrera (törölt) 2014.06.11. 20:35:16

@Jess G: Nem, nem tegnapra kell, az iskolai beiratashoz elhiszik hogy a gyerekem a gyerekem, ezt mar megkerdeztuk, mashoz meg igazan nem szukseges most, a cel a legyen, es a leheto legkevesebb koltseggel. Ez latszik a legjarhatobb utnak.

Mrs. Clayton 2014.06.11. 20:45:02

@Torrera: akkar az apukaja postazzon egy megfelelo meghatalmazast es kesz :-)

Torrera (törölt) 2014.06.11. 20:51:51

@Jess G: Igy lesz, az nem volt vilagos a konzulatusnak, hogy melyiket is fogadjak el, az okmanyirodasat, kozjegyzo elottit, a konzul elotti kiesett, es itt mar bele is bonyolodtak. Nem is ertem, na de majd kiderul :) Persze, magyarul nem beszelnek, amit szinten nem ertek, ez magyar konzulatus elvileg...

@Orsika81: Hat le a kalappal, hogy vegig csinaltad a procedurat, igaz, nem sok valasztasod volt, de vegul sikerult :) De ezt azert nem is ertem, hogy miert nem mondtak igazat arrol, hogy az apa bent jart, aztan kiderult megsem. Miert is kell felrevezetni az embert???

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:00:50

@Torrera: de mondom, ha gyorsan kihazasitod a gyerkocot, akkor nagykoru lesz es igenyelhet maganak utlevelet, igy sok mas kintol is szabadulsz, mert mehet es csinalhat amit akar :-D

Torrera (törölt) 2014.06.11. 21:06:10

@Jess G: Igy van, ahogy Jess irja, tobb targyalas, ha az apa nem jelenik meg, megtobb targyalas, de pontot lehet tenni a vegere, es nyilvan meg is eri. Es hallgass ra, nezd meg, jard korbe tobb ugyvednel akar, hogy mi vonatkozik ratok, hogy Angliaban szuletett a gyerek, inkabb tobbszor kerdezz, mint egyszer meglepodj!! En szemely szerint barmi kisbetu-nagybetu, szoritok neked Orsika :)

Torrera (törölt) 2014.06.11. 21:07:33

@Jess G: Ahoz hogy a kiskoru gyerekem hazasodjon nem kell az apja alairasa csak az utlevelhez?? Maris azonnal nosul :D

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:09:53

@Torrera: az m1 h hol szuletett a gyerek, viszont az utolso kozos lakhely az angliaban volt, arra most azert nem eskuszom meg mert nem emlekszem, h a felek szemelyes joga tenylegesen lehet-e az angol jog ilyenkor, meg kell nezni/kerdezni

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:10:59

@Torrera: uh basszus, de, meg a gyamhatosage is, az meg gazabb akkor, de lehet megeri, mert le lesz a gyerekrol a gond :-)

Igaz Barát 2014.06.11. 21:12:22

@Torrera: @Jess G:
Nálunk ez egy tárgyalással megtörtént. Külföldi az apuka, az első tárgyalásra nem jött el, kapott egy bírósági meghagyást, arra nem reagált, így jogerős lett az első tárgyalás eredménye, azaz az anyjánál lett elhelyezve a gyerek. Következő nap mentek a hivatalba útlevelet igényelni :)

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:18:54

@Igaz Barát: ez igy egy kicsit nekem fura, de m1, a lenyeg h hamar megvolt

Torrera (törölt) 2014.06.11. 21:20:30

@Jess G: Semmi gondom nincs a gyerekkel, de azert most bekiabaltam a szobajaba, hogy akarna e nosulni :D Azt kerdezte ittam e valamit vagy mibajom, elso a tanulas :D

Hat tudod, miota olvastam remtorteneteket, hogy a Gorogorszagban szuletett magyar szuloktol szarmazo gyerekeket visszakudik Gorogorszagba, es meg talan az elhelyezesi pert is ott kell elinditani (vagy valami hasonlo remlik nekem, megprobalok rakeresni a cikkre) szoval, barmi megeshet, es annak az ellenkezoje is. Egyaltalan nincs tisztazva sok kerdes szerintem. Viszont, ami ugye mostmar jo, hogy gyamhatosagi beleegyezes nem kell a kulfoldre koltozeshez.

Igaz Barát 2014.06.11. 21:21:09

@Jess G: Lehet azért volt, mert az apa nem magyar állampolgár. Nem tudom, mi így is örültünk neki.

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:24:25

@Igaz Barát: lehet, meg esetleg volt a bironak ilyen tapasztalata es tudta h tok folosleges idezgetni, mert az eloadottakbol, meg h az elsore sem reagalat, csak huzna az idot vele
@Torrera: mi az h a gyerek beleszol h akar-e nosulni? nalatok igy mennek a dolgok? :-)
az en velemenyem a gyamhatosagi engedellyel kapcsolatban eddig is az volt, hogy a magyar jog unios jogba utkozott, szoval soha nem torodtem vele

Torrera (törölt) 2014.06.11. 21:28:16

@Jess G: Az joooo, akkor majd hozzad fordulunk jogorvoslatert, van meg par dolog, ami unios jogba utkozik magyar oldalon is, de pl spanyol oldalon is :)

Meg most beleszol a gyerek, majd ha elesedik a helyzet, tuti elojon belolem az anyosok gyongye es majd en is beleszolok ebbe-abba :D :D

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:32:48

@Torrera: en sajnos jogorvoslattal nem szolgalhatok, max jogi tanaccsal, de inkabb csak a velemenyemet mondom

szoval te ilyen haturol tamado ruhaszarito kotel vagy, majd ha elesedik a helyzet, akkor lepsz akcioba, nem rossz
en mar megmondtam mind a ket gyereknek, foleg h lassan a kicsi is 18 lesz, h lehet keresni, ferjet, feleseget, en eddig alltam a cechet, most vagy ok jonek, vagy a meny meg a vej, en nem banom vegul is az apos, anyos is beszallhat :-D

Torrera (törölt) 2014.06.11. 21:38:41

@Jess G: Nem rossz hozzaallas vegul is :D A rad eso bordzsekik es cipok szamlajat mar alltad :D A tobbirol nem is beszelve :)

@Igaz Barát: Nekunk magyar az apuka, es 3 targyalas volt, igaz, o a munkaja miatt nem tudott eljonni, a ceg nem adott szabadsagot, hiaba kerte, szerencsetek volt :) Es jo hogy vannak ilyen esetek is.

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:43:08

@Torrera: a bordzsekit mar nem szamolom, eddig beertek ennyivel, de most iskolaba akarnak jarni a mocskok, ahol nem rostellenek horror tandijat kerni az egyiknek 80k a masiknak 30-40-50, hat mi vagyok en, bank? ja, azt mondtak, mamabank :-)

Torrera (törölt) 2014.06.11. 21:48:23

@Jess G: Hat, attol fugg, ezer micsida? Lei, dollar, euro :D :D Es havi eves vagy szemeszter szinten :D Mondd meg nekik, monnnyuk vietnami dongban eves szinten 80k-t kifizetsz a tanulasert es akkor mehetnek :D

Mrs. Clayton 2014.06.11. 21:54:16

@Torrera: ja, mondom en, de ezek ravaszak, mert aprankent kerik, mert azt hiszik ugy nem tunik fel
az a baj h ezek ilyen euro/dollar/fontban szeretnek, nem krumpliban, pedi ugy sokkal egyszerubb lenne
vagy miert nem akarnak mondjuk komuves vagy pap v mittom en lenni, miert ilyen flancos dolgok erdeklik oket, na m1, az en nevelesem, most iszom a levet

Torrera (törölt) 2014.06.11. 22:03:39

@Jess G: Nekem sem lesz jobb sorsom de meg van 2 evem, hatha addig mindeningyen lesz mindenkinek es eljon a kanaan :D

Mrs. Clayton 2014.06.11. 22:05:43

@Torrera: neeeeeeeeeeeeee, vannak infoid? privibe irj legyszi, nehogy a tobbiek is jojjenek, nekem valami elso soros helyet foglalhatnal a tutiba addig is, koszi :-)

2014.06.11. 22:19:08

@DieNanny [SZ,CH]: onnan tudom biztosan,hogy anyukam elso terhessegenel az orvosok hagytak a foldre esni a babakat:)amit anyam a mai napig nemhevert ki. Amugy mielott kerdezned az egyik elhalt,de akkor is
Harom unokanoverem dolgozott szuleszeten,szoval picit tudom:)))
Neeeem kell a púder:)))) en is eltem sajnos Magyarorszagon,pontosan ismerem a helyet,szoval ne haragudjatok,de nekem az alszenteskedes,meg az alhumanum nem jon be. Neeem kell am irorszagig szaladgalni a jeloletlen sirokig:)))))))) korhazi hulladekkent vegeztek a testvereim

Ladislav 2014.06.12. 00:42:24

Életszerű és őszinte írás volt.
Sok mindenki kurva okosnak és arra feljogosítva érzi magát, hogy egy csöppnyi érzelem és tapintat nélkül, arrogánsan beszóljon másnak.
Habár a "hallgassuk meg a másik felet is" híve vagyok, de mivel már nem először hallok ilyet, ezért a másik fél nélkül is hitelesnek mondható a történet.
Kitartást Orsi!

gergius 2014.06.12. 09:58:18

@Határátkelő: Sorry, gondolom neked is aludnod kell és azt hittem hogy nem rakod be a posztomat (ami szerintem már előfordult).

Tildynek meg annyit hogy talán a saját háza táján nézzen körül mielőtt másokat letrolloz, mert ő egy nagy troll aki mindenbe beleüti az orrát, és folytonosan beszól másoknak.

Ezúton szeretném megkérni hogy nekem többet ne válaszoljon.

ThemePHL 2014.06.12. 10:13:12

@tildy[UK]: Kicsit erős azért hogy ékezetek nélkül oktatod ki a posztolót a helyesírás szabályairól. Teszed ezt rendkívül öntudatosan. Mert téged az irritál. Gratulálok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 11:19:56

@Jess G:
Nmj tvr által alkalmazott személyi kapcsoló elvek (változása nem érinti korábbi személyi állapotot)
- állampolgárság joga: ha több van, de egyik magyar, akkor személyes joga magyar
- lakóhely joga: ha nem magyar, menedékjogos vagy hontalan; magyar lakóhely esetén magyar
- legszorosabb kapcsolat elve: ha külföldön több lakóhelye van, amelyikkel a legszorosabb kapcsolat
- szokásos tartózkodási hely joga: fentiek alapján nem megállapítható és nincs lakóhelye

(ebben a sorrendben kell vizsgálni)

ThemePHL 2014.06.12. 12:00:01

@tildy[UK]: Kicsit erős azért hogy ékezetek nélkül oktatod ki a posztolót a helyesírás szabályairól. Teszed ezt rendkívül öntudatosan. Mert téged az irritál. Gratulálok.

Kaksi Kapitány 2014.06.12. 12:00:24

@HA: Most ezt miert nem lehetett berakni mar megint? Serti az onerzetet a kisasszonynak? O szabadon savazhat engem de en nem mondhatom el kulturalt formanan a velemenyemet rola?

Mrs. Clayton 2014.06.12. 14:35:20

@Babette.: de epp ennek analigiajara az angol jog is mondhatja h az utolso kozos lakohely eseten lehet az angol jogot alkalmazni s akkor elvileg lehet az is a szulok kozos joga

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 14:50:04

@Jess G: ha jól emlékszem, itt a gyerekről van szó, és akkor annak a személyes joga számít.
a brit jog nem-ismeretében is szerintem kevéssé valószínű, hogy magyar állampolgár gyerekre azt fogja mondani, hogy a szülők közös lakóhelye.

Torrera (törölt) 2014.06.12. 14:55:03

Es en megint offolnek kicsit, utlevel ugyben beszeltem a kovetseggel, mostmar talaltak egy holgyet, aki magyarul beszel, bar spanyolul is boldogultam azert :) Nagyon kedves keszseges volt, okmanyirodaban ha tesz az apa nyilatkozatot kikuldi elfogadjak, atfutasi ido annyi, amennyi. Viszont, azt tanacsolta, hogy az apa menjen be a gyerek 1 darab fenykepevel es szuletesi anyakonyvi kivonataval az okmanyirodaba, es adnak szemelyi igazolvanyt a gyerek tavolleteben is, ahoz eleg egy szulo, es kuldje ki. Olcsobb, gyorsabb megoldasnak tunik, de ketsegeim vannak, hogy lehet e ilyet. Van errol valakinek infoja?

Mrs. Clayton 2014.06.12. 15:55:23

@Babette.: a magyar jogban sem a gyerek szamit, hanem a szulok, mert ok inditanak pert nem a gyerek, de ez vegul is m1

Mrs. Clayton 2014.06.12. 15:57:46

@Torrera: ha engem kerdezel sztem nem, meghozza azert mert a bevitt fenykep nem lesz jo, az ugyintezo majd le akarja mindenaron fenykepezni a gyereket, egyebkent ha ehhez nem ragaszkodik akkor az apa tenyleg eljarhat helyette ha van egy megfelelo meghatalmazasa
de ismerve az okmanyirodak rugalmassagat en ketlem h sikerul

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 16:11:17

@Jess G:
ez nem teljesen igaz, ugyanis mindig a gyerek érdeke az előbbre való, pl az eljárás is ott indul, ahol a gyerek lakik, nem pedig az alperes lakóhelyén.

a többi ugye ott kezdődik, hogy az Nmj meg az eus jog akkor jön a képbe, ha van külföldi elem, ha apu külföldön lakik, akkor van.
ez esetben gyerektartásra a Tartási Rendelet vonatkozik,
a szülői felügyeletre meg a gyerek személyes joga (a válásra, vagyonmegosztásra stb a szülőké, itt jön képbe az utolsó közös lakhely, amit említettél -ahol egyébként a szülők megválaszthatják, melyik jog legyen-), de itt is elsőrendű a gyerek érdeke, ha több lehetőség lenne, akkor az lesz, amelyik neki a legjobb.
én egyébként úgy tippelem, hogy most itthon laknak, magyar állampolgár, tehát magyar jog lesz.

joghatósága meg mindig van a magyar bíróságnak, ha az állampolgárságuk magyar.

(de ha másként gondolod, mondjad, szeretek tanulni)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 16:21:38

@Jess G: rágugliztam, mert a gyakorlatot nem tudom, és csezmeg, tényleg ez van:)
1. infó: 0-12 gyereknek elég az igazolványkép, 12 fölött be is kell mennie
2. infó: összes gyereknek be kell mennie, csak amelyik beteg, az mehet a helyi jegyzőhöz
3. infó: törvényes képviselő intézheti
4. infó: csak az okmányirodában készülhet fénykép

beszrs, de tényleg

Mrs. Clayton 2014.06.12. 16:55:52

@Babette.: nem ez esetben felulvizsgltama velemenyemet es egyetertek az allaspontoddal, azt kiveve, hogy otthon laknanak, szerintem pillanatnyilag ideiglenesen tartozkodnak ott, de ez mellekes

mi az h az a gyerek amelyik beteg az nem az okmanyba megy, hanem a jegyzohoz? az vajon miert jobb? foleg h a jegyzo is az okanyban szokott szekelni, wtf van asszem

hat ja, gondolom egyebkent be tudnak scannelni a vitt kepet, ha akarnak, de mert ugye mar az okmanyosok csinaljak a szornyu fotokat, ezert gondoltam, h ragaszkodni fognak a gyerekhez mert a fotot majd nem tudjak lefotozni

azt meg mar nem is ertem, miert csak a tv kepviselo jarhat el?
m1 bonyolultak ezek az en agyamhoz

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.12. 17:01:46

@Jess G: azt már csak tippelem(!), hogy van itthon bejelentett lakcímük, sőt, ki sem jelentkeztek.

Mrs. Clayton 2014.06.12. 17:04:25

@Babette.: ha nem lenne, a PKK vagy ahogy hivjak mittomen lenne illetekes, a cim lete/nem lete majdnem m1

Mrs. Clayton 2014.06.12. 22:45:44

@Babette.: egyebkent piszkalta kicsit adolog a csoromet, mert alapvetoen nem igy emlekeztem, de a gyerek erdekevel behuztal a csobe es beugrottam, h tenyleg szamithat es ezert kizarolagos illetekesseg vonatkozik ra, de azert ketelkedtem es most volt idom utanan neztem, az elhelyezesi perben tortenetesen nem szamit sokat, legalabbis annyira h az o lakohelye szt-i birosag kizarolagos illetekesseggel birjon
alapvetoen az altalanos illetekessegi szabaly vonatkozik ra, mint ahogy emlitettem is, viszont vagylagosan a gyerek lakohelye szerinti birosagon is megindithato

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.13. 09:42:40

@Jess G: igazad van, azt kellett volna írnom, hogy az "eljárás ott is indulHAT"

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.13. 09:46:58

@Jess G: (számomra ez nem verseny, bennem egy ilyen beszélgetés jobban megmarad, mint öt pp vizsga:))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.13. 13:18:24

Rendben olvastam amit gergius irt, neki nem is valaszolok tobbet, de ezuton megkerem, ha netan olvassa ezt, hogy a fair play jegyeben o se szoljon akkor hozzam. Mert az nem palya, hogy en betartom a m a kereset , de o meg kibujhatna, es siman irhatna nekem, rolam olyan dolgokat, amilyeneket.

Megvalami, direkt ugyeltem arra , hogy ne embert nevezzek trollnak, hanem egy viselkedest. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.13. 13:20:24

@tildy[UK]:

Rendben, olvastam amit gergius irt, neki nem is valaszolok tobbet, de ezuton megkerem, ha netan olvassa ezt, hogy a fair play jegyeben o se szoljon akkor hozzam. Mert az nem palya, hogy en betartom az o kereset , de o meg kibujhatna es siman irhatna nekem (vagy rolam) olyan dolgokat, amilyeneket.

Megvalami, direkt ugyeltem arra , hogy ne embert nevezzek trollnak, hanem egy viselkedest. :)

Updateltem, lemaradt par vesszo.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.14. 02:22:55

Az ilyen játékgépfüggő apuciknak - még amíg működik a kapcsolat - kell venni egy nyavajás perszonálkompútert.Arra van millió és egy játékpogrom, akár tök ingyen is, és akkor már mindjárt nem a kosztpénzt flipperezi el.Max csak az idővel kell elszámolnia, amit a géppel tölt.
Bocs, ha már volt, nem biztos, hogy nekiállok 789 kommentnek...

Morgo1229 2014.06.14. 09:37:52

@Orsika81: Felelosseget kell vallalnod a tetteidert. Te voltal az aki rossz part valasztott. Ugyanolyan fuggo ember vagy, mint a gyereked apja. A multat igenis tisztan kell latni, kulonben a jovo is hasonlokepp alakul.

openac 2014.07.02. 08:22:36

Szia!
Nem tudom, hogy irtak mar, vagy tudsz rola, de eleg sok tamogatast kaphatsz, foleg ha a lanyod angol allampolgar. Housing benefit vagy council housing { www.gov.uk/council-housing/apply-for-a-council-home }, ezzel kiegeszitheted a rented es nem kell a Jozsival meg Pistaval kozoskodnetek. Aztan ott vannak a kereset kiegeszitok (working tax credit, child tax credit) { www.gov.uk/browse/benefits/child }, meg ami alanyi jogon jar a lanyodnak child benefit. Nem tudom merre laksz Londonban, nehany helyen mar elkeztek bevezetni az universal benefit-et, ami legyszerusiti (egyben az osszes). Ha pedig mar igenyeled ezeket, akkor vigyazz az idovel, 8-12 het kulfoldon tartozkodas utan megszuntethetik.
Amugy le a kalappal, nem egyszeru gyereket nevelni itt ( en egyutt vagyok a parommal, de meg igy se).
Sok sikert es minden jot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása