oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 29. 06:45,  Roger nyúl a pácban 536 komment

2014. május 29. 06:45 Határátkelő

Roger nyúl a pácban

Roger egy igen nyomasztó dilemmával áll szemben, és nagy horderejű döntést kell hoznia, ezért fordul a blog közösségéhez. A kérdés, hogy menjen vagy maradjon, de nem Magyarországról, hanem az Egyesült Államokból Angliába. Talán elsőre nem tűnik olyan nagyon nehéz kérdésnek, de ha elolvassátok Roger történetét (aki persze magyar), akkor rájöttök, hogy nem is olyan egyszerű. Bátran osszátok meg véleményetek pro és kontra.

USA-UK.jpg

„Egy kissé sürgető dilemmában szeretném kikérni a Határátkelő publikumának véleményét. Egy fontos magánéleti és karrierbeli döntés előtt állok, és napokon belül kellene meghoznom a döntést. Próbálom minél részletesebben körülírni a helyzetet.

Történetem valószínűleg első olvasásra kissé kaotikusnak fog tűnni, de képtelenség lenne leírni az összes érzelmi vonalat, ami a jelen helyzetig vezetett. Fiúból vagyok, ezért nem is nagyon erősségem a drámai részek részletezése. Annyit mondok, hogy ihletet a héten megjelent hasonló párkapcsolati poszt alapján kaptam.

Budapesten kezdődött

Körülbelül öt évvel ezelőtt ismerkedtem meg párommal Pesten, az akkori közös munkahelyünkön jöttünk össze. Nagyjából egy év után alakult úgy, hogy kijöhettem az Egyesült Államokba.

Elsőre úgy tűnt, a kapcsolat nem éli túl a távolságot. Végül, bár korántsem ideális körülmények között, de hosszabb-rövidebb időket közben is együtt tudtunk tölteni, így nem tudtuk sem elfelejteni, sem elengedni egymást.

Ezt végül párom állandó állása bánta, mivel ő próbálja a lehető legtöbb időt itt tölteni, amit a turistavízum megenged. Én a szűkös amerikai szabadságból próbálok minden időt otthon tölteni. Ez persze azzal jár, hogy hónapokat vagyunk külön. A kapcsolatunk mégis megerősödött, és tavaly Budapesten összeházasodtunk.

Az eredeti terv az volt, hogy amíg amerikai állampolgárságra jogosult nem leszek, addig ő utazik a két ország között, és a procedúra végével belevágunk az ő papírjainak intézésébe.

Zöldkártyával már rendelkezem. Az eredeti cél mindig is az volt, hogy az állampolgárság és a letelepedés lehetősége meglegyen. Kb. félévnyire vagyok a jelentkezéstől, erre még rá kell számolni legalább fél évet, mire az eljárás végére érek, a jelenlegi feldolgozási adatok alapján.

Persze ennek az ára az, hogy mindenfajta közös tervünk a jövőről és az ő karrierje is parkoló-pályára vannak állítva. Ezt az egy helyben toporgást az elmúlt évben már igen nehezen viseltük.

Az angol meló

Most jött egy londoni álláslehetőség, ahol legkésőbb július elején kezdenem kellene. Szóban igent mondtam, de itt húzom az időt a felmondásom előtt, mielőtt beleugranék ebbe a döntésbe.

Anglia azért hív, mert itt végre elindulhatna a közös életünk. Nem lenne több repülőtéri elköszönés, egyedül töltött hétvége stb. Emellett a meló is eddigi szakmámba vág, még ha egy kicsit visszalépés is pozíció szempontjából. Mindketten tudnánk dolgozni, a család is közelebb van, több szabadság járna, normálisabb munkaidő.

A probléma az, hogy a jelen amerikai fizetésem felét kapnám és kb. 30%-kal drágább lenne az élet. Ehhez csak annyi magyarázatot tudok hozzáfűzni, hogy az amerikai egészségügy piaci alapú, ezért sokkal több pénz van hasonló pozíciókban, mint az angol NHS-ben.

Szóval elsőre Londonban, azt mondják, igen szűkösen jönnénk ki, és egy- két évvel számolunk, mire felküzdenénk magunkat a jelenlegi életszínvonalra. Amíg végleges döntést nem hozunk, addig párom nem kezdett el munkát keresni, így az elején csak egy fizetésünk lenne.

Valamint ugye az eddig kiböjtölt idő, amit az amerikai állampolgárság megszerzéséért külön töltöttünk, elveszne. Státusz megőrzésére szolgáló, „hosszú eltávozást” engedélyező papírra az amerikai hatóságoktól három-négy hónap lenne beszerezni, erre már nem jut idő.

Így nem tudnék engedéllyel távozni, hogy aztán visszatérhessek, ha éppen úgy adódik, és az állampolgárságra is megmaradjon az esély. Ha esetleg tudjatok, hogy ezt konzulátusról is lehet kezdeményezni, akkor az nekem új infó lenne.

Amerikában könnyebb beilleszkedni?

Egy másodlagos, inkább személyes élmény, hogy úgy érzem, Amerikában talán könnyebb beilleszkedni, mint Angliában. Itt kevésbé tartanak távolságot az emberek, úgy érzem, az amerikaiakkal könnyebb azonosulni.

Angliában volt szerencsém tanulni egy évig, de ott úgy éreztem, hogy az angolok megtartják a három lépés távolságot. Persze, lehet, hogy ez azóta változott. (Bár az európai parlamenti választás eredményéből nem igazán tűnik így.)

Szóval rövidre zárva, úgy érzem, itt a távolság miatt, a ritkább hazautazási lehetőségek miatt az ember jobban integrálódik, mint Angliában. Ott a külföldi munkahely lehetősége vonzó magyar szemszögből, de kevésbé az igazi beilleszkedés.

Félek, ha kihagyom az angol lehetőséget, akkor marad még legalább egy évig a parkolópálya, amire biztos sokan azt mondják: „Óóóó, azt már ki lehet bírni!” Hát 8 hónapot se kívánok senkinek távol egymástól.

Úgy érzem, mire az USA végre összejönne, addigra rendbe jönnénk talán Angliában is. Másik oldalról az zavarna, hogy talán egy nagy lehetőséget hagytunk ki az USA-val.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916224693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 07:14:37

en maradnek az usaban

8 honap nem a vilag,de ezt csak utolag fogod latni. biztos nagyon fiatal vagy, azert gondolod,hogy hosszu.
nem az.

2014.05.29. 07:15:43

USA eu-t otthagyni NHS-ert? Haaat....

En csak akkor mennek Angliaba ha biztos lennek benne hogy nem szurom el az amerikai lehetoseget vegleg. De meg ezt sem szivesen tennem meg - ki kellene birni azt az egy evet, mar eddig is eleg sokat kibirtatok....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.29. 07:16:30

Na ez nagyon nehéz döntés.
Nem tudnék tanácsot adni.
Pro és kontra mindkét oldalon sok az érv.

2014.05.29. 07:17:48

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Igen, szerintem is birjak ki. Aztan ha kesobb valami miatt nem jon be az USA, akkor Anglia fele meg mindig tudnanak lepni. Forditva ez mar nem biztos...

tableno 2014.05.29. 07:19:38

Tényleg nehéz kérdés, de most őszintén: komolyan gondolod, hogy ebben bárki kívülálló tanácsot tud adni? Mi legfeljebb racionális alapon annyit mondhatunk, hogy kár lenne elszalasztani az amerikai lehetőséget, de mint említetted, nem vagyunk a helyetekben, és nem tudjuk milyen nehéz nektek egymástól távol. Szóval ne haragudj, de ebben mi nem tudunk segíteni, nektek kell eldönteni, mit léptek.

tableno 2014.05.29. 07:21:13

Ja, és: "fwee Wogew!" :)

Egylabu Esernyomadar 2014.05.29. 07:31:48

@tableno: Igen, de talán éppen a kívülállók racionalitására kiváncsi, hiszen ők csordultig vannak érzelemmel. Szerintem jó dolog, hogy nem teljesen érzelmi alapon szeretne dönteni, de tudja, hogy nem tud kicsit sem objektívan gondolkodni.
Mielőtt más is ezen rugózna: naná, hogy ők fognak dönteni, és nem mi. De szeretne érveket, véleményeket látni, hogy megírhassa a listákat, pro és kontra.

Shebelle 2014.05.29. 07:40:33

Beállnék a sorba, s azt mondanám, próbáljátok kibirni azt a pár hónapot, egy élethez képest az nem sok.

tableno 2014.05.29. 07:43:57

@Egylabu Esernyomadar: de erősen kétlem,hogy bármi olyan érvet tudnánk mondani, amit ők még nem rágtak át néhány tucatszor...

Mr Long 2014.05.29. 07:56:07

Mennyi ido ott az alompolgarsag?

Mr Long 2014.05.29. 07:57:43

@Shebelle: Aaaaa, nem ugy van az. Multkor kiderult itt, hogy minden kapcsolat megcsalassal, szakitassal, valassal vegzodik es a kozos jo szex csak segit ezt elodazni....

Egylabu Esernyomadar 2014.05.29. 08:00:20

Nem tudom, mi a párod foglalkozása, mi az, ami parkolópályán van. Meg azt sem, hogy mennyi idősek vagytok. Szerintem 30-ig azért el kellene indítani azt a karriert, ha olyan típus, hogy ez motiválja. Piacképes szakmája van? Miután megkaptad az USA állampolgárságot, ő is dolgozhat, igaz? Lenne mit?

Te hogy kerültél ki az USA-ba? Ő miért nem tud a te utadhoz hasonlót "egyedül" bejárni?

Mennyire kötődtök a családaitokhoz? Ha neki fontos az övéivel való kapcsolattartás (ahogy neked rajta kívül úgy tűnik nem annyira), akkor szenvedne az USA-ban a hiányuktól.

Gyerekvállalás? Tervben van? Rövid vagy hosszú távon? A párod csak veled végigcsinálná, vagy szüksége van a családja támogatására?

Milyen anyagi terveitek/céljaitok vannak? Hogyan alakulnának ezek itt vs. ott? Az angliai fizu sokkal kevesebbnek tűnik. Bírnád a csökkenést? Ha igen, nem lehet, hogy megvárnának, ha tényleg akarnak az új helyen, amíg az amerikai papírokat elintézed? Direkt neked ajánlották az állást, vagy pályázol/pályáztál valamire? Csak mert ha az utóbbi, az sok hónap procedúra lehet állami helyre, szóval még az sem kizárt, hogy lenne időd elintézni a papírokat. Leírták, hogy mikor kellene kezdened, vagy csak te gondolod?

Személyes véleményem, hogy ha nagyon ki vagytok akadva a távolléttől és már tényleg nagyon nem bírjátok ki a következő 1-et, akkor intézz hosszú eltávozós papírt Amerikában, és egy állást Angliában (ezt vagy másikat, ha ez addig elszállna), és a párod is szupergyorsan pályázzon. (A konzulátust keresd már meg, ne várd, hogy más adjon olyan infót, amit csak ők tudhatnak!)
Mivel az NHS állami hely, szerintem ők ugyanannyit fizetnének Londonban és azon kívül is, szóval esetleg máshol is érdemes lenne körülnézni, ahol a kevesebb fizetés azért nagyobb vásárlóértékkel párosul.
Mivel te csak presztízs- és fizetés-csökkenéssel tudnál Angliába jönni, nem biztos, hogy nem vagy jó pozícióban az álláskeresgéléshez, és bele kell ugrani a legelső ajánlatba, ami szembe jön anélkül, hogy a kinti szálakat megfelelően (lepapírozva) elvarrnád. Azt lehet, hogy nagyon hamar megbánnád, főleg, ha a te szíved amúgy - a párod mellett - ennyire az USA felé húz.

Ha jól számolom, 30 +/- 2 körül lehetsz. Ha a párod is hasonló, akkor az érzelmeken túl valóban a racionalitásnak is többé-kevésbé helyet kellene adni.

További sok véleményt, sok sikert, írd majd meg, hogy alakultatok!

Egylabu Esernyomadar 2014.05.29. 08:01:07

@tableno: Sosem tudhatod. Több ember, több látásmód, más hangsúlyok.

PannonBoy 2014.05.29. 08:06:27

Mielőtt a kommentek átmennek irigykedésbe meg off-topic-ba, megragadnám az alkalmat a tanácsomra.

A leírás alapján úgy látom, hogy a posztíró szíve jobban húz az USA-hoz és nem szeretné feladni az ottani életét.
Kedves posztoló, NE költözz el az USA-ból, főleg ha már ott beilleszkedtél, van munkád, bizonyítottál és jól érzed magad.
Európa teljesen más, mint az USA, minden tekintetben. Ráadásul, ha már rendelkezel zöldkártyával, akkor kár lenne eldobni ezt a lehetőséget az állampolgárság felé. Lehet, hogy soha nem lesz rá már később alkalmad. A kapcsolatért nem éri meg feláldozni az álmaidat.

Komolyan mondom, ne költözz el! Ne tedd tönkre az életedet!

2014.05.29. 08:12:18

A munkahelyed nem fizeti az eu biztositasod?
Az elet, kaja joval dragabb a UKben az USAhoz kepest (Lindinban, feltetelezem, hogy London a celpont).
Az NHS kilometerekkel kullog az USA eu mogott.
Ha ezekkel tisztaban vagy, nagy pofaraeses nem erget Londonban
Sok sikert

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 08:12:55

@tableno: hogyne tudna tanácsot adni?
az a legkönnyebb.

anyám szokta mondani lánykoromban, minek kérded, mit csinálj, ha az ellenkezőjét csinálod?
hát legalább tudom, minek az ellenkezőjét csináljam...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 08:14:32

Kompromisszum: menj illegálisan Angliába. Esélyes, hogy az amerikai hatóság nem fog rájönni.

Egyébként meg dönteni kell mi a fontosabb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 08:15:28

@PannonBoy: "szíve jobban húz az USA-hoz"

én is így érzem.

Imre apó 2014.05.29. 08:16:10

Jó reggelt :)))

Gratulálok a házasságkötésetekhez és sok boldogságot.

Szeretnél tanácsot kérni, az életetek folytatásának minnél jobb eldöntéséhez?
Tudjátok ez egy nehéz dolog és sokan fognak írni, de a döntés végül is a tietek.
Sok szempont van, amit ki kell elemezni és még ott az érzelmi oldala is.
Azt azért sugallod, hogy az eddigi tanácsok amiket már az ismerősöktől, szüleitektől kaptatok, mert biztos, hogy kaptatok, nem voltak elég jók, gondolom én.
David Cameron terveinek olvass utána, hogy mit akar az NHS további jövőjével.
Ha azt nézem, hogy feleséged kiröppen hozzád, akkor a 8 hónap alatt, ha a 3 hónapot kint tölti, akkor már nem is marad olyan sok idő a 8 hónapból, kibírjátok:)))) könnyen beszélek, tudom.
Ne menj angliába, mondanám én, mert ahogy olvasom írásod, te se vagy oda érte. Persze nekem könnyű ezt leírnom, mert ez nem az én jövőmről szól, gondolhatod te. Na ezért nehéz tanácsot adni:))))

A karriered is fontos, de a magánélet is. Ez egy egészséges emberi viselkedés. Válaszd a legjobbat, dönts te, de olvsd el azt is amit itt fognak írni, mert biztos lesz benne olyan, amin elgondolkozhatsz és talán használni is fogod.

Jó olvasgatást:)))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 08:21:24

Szerintem is maradj, ha jól értem 1 éven belül honosíthatnád az asszonyt és minden megoldódik? Na akkor ennyit kell kibírni :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.29. 08:25:12

Ezt sajnos nektek kell eldönteni.
:(
Egy ismerős egy éve eljött USA-ból, ide Svájcba, közelebb a családhoz és hasonló indokok miatt.
Megpróbálta (ő már állampolgár volt), nem sikerült, visszament.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 08:27:07

Az nem opció hogy asszonyka arra az egy évre illegállis bevándorló lesz? Szakmájában nem fog tudni dolgozni az alatt az év alatt, de legalább együtt lesztek.
Tudtommal illegális ide vagy oda, ettől még ugyanúgy megkaphatja majd a te állampolgárságod alapján ő is a sajátját, nem?

Imre apó 2014.05.29. 08:28:16

@maxval a gondolkodó birca: Akkor azt is írd meg, hogy mi történne, ha a hatóság rájönne, ..............te most viccelsz????????????????

ezt nem kellett volna. hülye ötlet az a kompromisszum :@

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 08:34:00

Kedves Poszter,

miután mindketten rengeteg energiát belefektettetek az USA letelepedésbe,
és kibírta a kapcsolat a távházasságot is (amihez külön gratulálok és hosszú, boldog életet kívánok együtt),
van jó munkád, amiben sikeres vagy, szereted, jól keresel vele,
egy hangyányira vagy az állampolgárság megszerzésétől,

DE

eszméletlenül vágytok egymás közelségére, a távolság miatt fokozottabban (mélyen átérzem, volt részem benne),
és még Anglia is rózsaszín ködbe borul, minden várható (rád/rátok nézve) negatívumával együtt,

így ez egy tipikusan eldöntendő kérdés, amire a következő módszert használom a hozzám fordulóknál, személyes találkozásokkor:

fogsz 5 papírt,
felírod egyenként, mindre csak egyet:
egyik, másik, mindkettő, egyik sem, az új.

Lerakod a lábad elé őket, veszel egy nagy levegőt és a problémára gondolsz.

Egyenként ráállsz a papírokra, mindig ugyanarra a kérdésre gondolva, és vársz, csukott szemmel, figyelve az érzéseidet, a képeket, amik előjönnek.

Az Egyik: legyen pl. az USA, ott azt képzeld magad elé, hogy ott vagytok együtt,

A Másik: legyen Anglia, ld. fent,

Egyik sem: eljössz onnan, de amoda sem mész, most mit érzel?

Mindkettő: maradsz kint, feleséged megy Angliába, ha nem is félúton, de találkoztok, később utánad megy,

Az új: valami, amire most még esetleg nem is gondolsz, itt csak állj, kiürített gondolatokkal, és várj.

Bármikor visszaléphetsz akármelyik lapra, ha kettő között bizonytalankodnál.

Az én személyes élményemből fakadó megjegyzésem: ha tizenegy évvel ezelőtt lennénk a mai eszemmel ugyanabban a helyzetben, akkor arra gyúrnék, hogy a férjemet ki tudjuk vinni oda, ahol én voltam, vagy bárhová, ahol együtt lehetünk.

(A posztod egyáltalán nem hasonlít az előző poszterina picsogásához. Levente jelentkezett már, hogy Ő hogy döntött? :) )

tableno 2014.05.29. 08:40:00

@nezzazegfele: nekem erősen az az érzésem, hogy Levente nem létezik, az a poszt meg kamu volt. Nem lenne az első eset a blog történetében.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 08:48:07

@nezzazegfele: ebből csak az maradt ki, hogy közben szedjen homeopátiás cuccokat és esetleg kerestessen vízereket is a szoba alatt :))))

mertcsak 2014.05.29. 08:48:55

londoni álláslehetőség féláron lesz máskor is, amerikai útlevél nem biztos. én maradnék.

Ahatis [DE] 2014.05.29. 08:48:55

Kedves Roger,

számomra a helyzet nem tűnik eldönthetetlennek. Ha jól érzed magad ott, ahol vagy és jól fizető munkád van, akkor csak ki kell bírni ezt a szűk egy évet, ami hátravan. Ha jól számolom, nagyjából a felét így is együtt tudjátok tölteni a túrista vízumnak köszönhetően.

Könnyebb lesz úgy elkezdeni a közös életet, hogy már van hol lakni, az egyikőtöknek van biztos munkahelye és megszokta a környezetet - Angliában gyakorlatilag a START-mezőről indulnátok mindketten.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.05.29. 08:49:03

Nehéz kérdés és valóban nem tudja senki helyetetek eldönteni. De ha én a te helyedben lennék én nem mennék sehova. És igazából nem is ismerek senkit aki ne bánta volna meg keservesen a tiedéhez hasonló döntését. De mint mondtam ezt neked kell eldönteni. Sokat számit szerintem hogy mennyire lettél úgymond amerikai. Mennyire szeretted meg az ottani mentalitást az életszemléletet és úgy általában az országot ami körülvesz. Ha nagyon megszeretted akkor valószinűleg boritékolható, hogy itt nem fog tetszeni. És nagyon sokág nem fogod megszeretni Angliát mert mindent US-hez fogsz hasonlitani, mert az lesz az etalon és Anglia ezt nem tudja megugorni. Megvan persze Angliának is a maga szépsége és 5-10 év elteltével ezt már étékelni is tudja az ember, de addig.....
Az hogy a pároddal itt összeköltözhetsz, pedig nem garancia semmire. Ezért mindent eldobni amit eddig elértél......mindenesetre jól gondold át.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 08:51:00

OFF

Érdekes adat, hogy szavaztak múlt vasárnap a magyarok a követségeken:

Fidesz 2828
Bajnai 1064
LMP 947
Jobbik 786
DK 324
MSZP 257

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 08:58:37

@Zka: és az egyik kezét emelje föl, hogy közelebb legyen istenhez, hátha ad tanácsot.
vagy meglátja, ahogy ott ficereg a hangya..

Mr Long 2014.05.29. 09:00:55

@tableno: Nekem es is gyanus. Gondolom doki a csavo es azok itt is szarra vannak fizetve tudtommal, szoval ez a resze santit. Ha meg nem doki miert fontos az nhs allapota?

2014.05.29. 09:15:42

Hm, biztos, hogy idegeneknek kell ebben a kérdésben döntést hozniuk?
Nos, én legfeljebb azt írhatom le, én mit tennék. Ülnék a seggemen az USA-ban beilleszkedve, magasabb fizetéssel.
A feleségednek nincs még melója Angliában, ki tudja, mikor lesz? 1 hónap, fél év, 1 év? Közben sokkal kevesebből kell kijönnötök, mint amennyit jelenleg keresel. Lejjebb adni az életszínvonalból elég sok konfliktus forrása lehet. Plusz a költözés, az új helyen való beilleszkedés stressze. Megkockáztatod? London kurva drága.
Persze, így még 1 év cirka, amit egymástól távol kell töltenetek. Ez van a mérleg másik serpenyőjében. Most biztosan nagyon hiányzik. Érthető. De egy londoni shared houseban is kitart majd 1-2 évig az újratalálkozás felett érzett öröm? Nem fogod a napi gondoktól stresszesen őt hibáztatni, hogy fel kellett adnod a jól fizető állásodat,az addigi életszínvonalat, az USA állampolgárság esélyét?
London megvár, szerintem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 09:18:49

@nezzazegfele: nyilván nem, mert nem élek kuruzslással :)
De nem sikerült eldöntenem, hogy a tanácsod komoly, vagy csak viccnek szántad. Remélem az utóbbi :)

rezsöatya 2014.05.29. 09:24:35

@nezzazegfele: Jokat mondasz! Tamogatom! Foleg a tapasztalatbol valo azt a reszet, hogy "vagy bárhová, ahol együtt lehetünk." Ennel fontosabb nincs a vilagon!

@PannonBoy: Veled meg vitatkoznek: "A kapcsolatért nem éri meg feláldozni az álmaidat"

Dehogynem! Egy szerelemnel (kapcsolatnal) nincs fontosabb az eletben!

Kedves Roger! Ugyis Neked kell dontened! De majd emlekezz, mit mondtam...!

goAUS 2014.05.29. 09:24:39

Az én tanácsom: az USÁ-t semmiképp, soha nem hagynám el Angliáért. leírhatatlan nagy különbség van a mindennapi életben Amerika javára, ráadásul én úgy látom Anglia erőteljes zuhanásban van morális-közbiztonsági szinten, ehhez jön a napról napra erőteljesebb társadalmi feszültség. Sorolhatnám reggelig, de Anglia ma már sajnos nem jó hely, és ki tudja hol lesz még ennek a vége.

Mr Long 2014.05.29. 09:32:09

@goAUS: "és ki tudja hol lesz még ennek a vége" Megyunk mi meg Bulgariaba! No nem nyaralni! Hanem munkaert sorbaallni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 09:33:28

Tudom, hogy egybites vagyok, de szamomra meg mindig az USA jelenti a fellegvarat. Hihetetlen termeszetfoldrajza van, nincs hozza hasonlo.

Semmi esetre sem mennek onnan Angliaba, de mashova sem. 4 ev utan 8 honap ugyan mi?

Ellenervek Angliahoz: elfuseralt csaptelepek; ruloldalon vezetes; Europa
Ellenervek Europahoz: nem az USA ;)

Kiég3tt 2014.05.29. 09:38:35

A korabbi kommenteket nem volt alkalmam atfutni - melokezdes elotti percek..., igy elnezest, ha valaki velemenyet ujra leirnam.
Ami a nagy DONTEST illeti, es a tanacsokat... a legfontosabb, amit zsigerbol kijelentek: akarmi is lesz a vege: KOZOS DONTES KELL LEGYEN (kesobb ne lehessen kifogas, h en nem ezt akartam... stb)! Hianyoltam a posztbol, h esetleg o hogyan velekedik ebben a kerdesben.
Nekem is volt reszem tavkapcsolatban, 1.5 ev volt, nagyresze szinten USA - Magyarorszag viszonylatban, ugyhogy van fogalmam arrol, h mit jelent.
Ti mar a keseru pohar nagy reszet kiittatok... legalabbis az irasodbol az jott le. En szemely szerint nehezen adnam fel 12 honapert evek keserves eredmenyeit - egyedul a felesegem tudna lebeszelni rola. Hiszen az eredeti celotok USA volt, nem London. Ha vegigcsinaljatok, akkor az hatalmas eredmeny lesz, amire buszkek lesztek es jo lesz majd visszaemlekezni egy pohar ital mellett, h "ilyen is volt". Sztem ha Londonban kottok ki azt kudarckent elnetek meg.
Mindenkepp ird meg, h hogyan dontottetek...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 09:40:10

@Zka: Remélem kattintható lesz a link:
tatk.elte.hu/.../doc.../2237-segit-modszerek-fejleszt-tamogato-eljarasok

Rengeteg módszer van, ami segíthet Neki.
Amit leírtam, azzal a szorongásos tüneteket okozó problémák is felszínre hozhatók.

Nem feltétlenül az USA/Anglia-beli élet itt a fő kérdés, az a megérzésem.

Mennyit éltek együtt eddig?
Egy háztartásban?
Mennyire ismerik egymást?

Az egy dolog, hogy megpecsételték a kapcsolatot házassággal - még működhet is, sokaknak összejött már.

Megbújhat a kérdés mögött félelem a közös élettől is - attól függetlenül, hogy mennyire vágyik rá mindkét fél.

Visszahúzhatja őket a család is a háttérben - volt már rá itt példa, amikor minden összejött volna és a blogtárs mégis maradt otthon, az érzelmi nyomás hatására.

Gyakorlatilag semmit nem tudunk a poszterről, csak amit a levelében megírt.

@rezsöatya:
A szerelem sok mindent legyőzhet. A távolságot is.
Pont tegnap jött szembe velünk egy ötlet, amire azt mondtam a férjemnek, hogy hajrá, ha összejön, akkor húzzon kifelé, majd megyünk utána pár hónapon belül.
Tudod mit mondott?
Csak együtt.
Tanulva a korábbi távolsági kapcsolatból, a mi esetünkben ez a járható út.
De fél vagy egy évet a cél érdekében kibírnánk. A gyerekek már nem biztos, hogy megúsznák érzelmi válság nélkül.
:)

Mr Long 2014.05.29. 09:41:15

@Kövérmadár [swe]: Melyik reszere koltoznel USAnak? A barmelyik (es hasonlo) valasz nem er, tessek szukiteni.
btw az utnak ket oldala van, az innenso es a tuloldal. Ez valami harmadik, ahol az angolok veztenek? ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 09:42:07

@nezzazegfele: hát nem műkszik :) Pszichológiai okokból egyébként elképzelhető, hogy segíthet dönteni, de pl a magamfajta materialista, szkeptikus ember biztos meg sem próbálná. Szarrá röhögném magam kb :)

2014.05.29. 09:43:16

@maxval a gondolkodó birca: @Babette (eper vagyok a jogobellában): Mi a gond, Babette? Szerintem erdekes az adat amit Max belinkelt.

Mr Long 2014.05.29. 09:45:44

@Zka: Mi csinaltuk, amikor megkaptam a ket ajanlatot. Felirtam ket cetlire a ket varost, majd huztam es utana azt valasztottuk, ami jobban fizetett, kevesebb volt a munkaido es velemenyem szerint asszonynak tobb lehetosege van melo ugyben.

Matula néne 2014.05.29. 09:48:03

Kedves Roger, több évig éltem az USÁ-ban, a mai napig visszasírom.... de nem ezért tanácsolom hogy maradj, hanem mert akármilyen nehéz is, de az az 1 év EL FOG TELNI! London mellett az az egy érv szól, hogy nem kell tovább várnotok egymásra. De a kapcsolatotok az idő próbáját már kiállta. Szuper munkád van, szuper életetek lesz kint, és ahogy magad is mondtad, Angliát választva már nem lenne visszaút az USÁ-ba... ezt egész hátralévő életedben sajnálnád, hidd el nekem. Gondolj egy évvel ezelőttre... most volt, eltelt. Ennyi!
Feleséged mit javasol egyébként? Szerintem hiba ilyen dologban a szívre hallgatni a józan ész helyett. Ki fogjátok bírni! Nagyon drukkolok Nektek!

Matula néne 2014.05.29. 09:48:03

És még egy dolog, bár ez semmiségnek tűnik tudom: az időjárás!!! Nem tudom melyik részén vagy az USÁ-nak, de a lényeg, hogy semmiképpen nem olyan hűvös és esős az időjárás mint Angliában (kivéve Seattle talán)... amikor az ember már berendezkedett és megszokta a jót, akkor ezek a dolgok is számítanak szerintem.

Matula néne 2014.05.29. 09:48:03

@Kiég3tt: "Ami a nagy DONTEST illeti, es a tanacsokat... a legfontosabb, amit zsigerbol kijelentek: akarmi is lesz a vege: KOZOS DONTES KELL LEGYEN (kesobb ne lehessen kifogas, h en nem ezt akartam... stb)! Hianyoltam a posztbol, h esetleg o hogyan velekedik ebben a kerdesben.
Nekem is volt reszem tavkapcsolatban, 1.5 ev volt, nagyresze szinten USA - Magyarorszag viszonylatban, ugyhogy van fogalmam arrol, h mit jelent.
Ti mar a keseru pohar nagy reszet kiittatok... legalabbis az irasodbol az jott le. En szemely szerint nehezen adnam fel 12 honapert evek keserves eredmenyeit - egyedul a felesegem tudna lebeszelni rola. Hiszen az eredeti celotok USA volt, nem London. Ha vegigcsinaljatok, akkor az hatalmas eredmeny lesz, amire buszkek lesztek es jo lesz majd visszaemlekezni egy pohar ital mellett, h "ilyen is volt". Sztem ha Londonban kottok ki azt kudarckent elnetek meg.
Mindenkepp ird meg, h hogyan dontottetek... "

Azt hiszem ennél pontosabban senki nem fogta meg a lényeget!!! :)

Matula néne 2014.05.29. 09:48:20

@nezzazegfele: már megbocsáss, tényleg nem megbántani akarlak, de elég nagy baj lenne, ha ilyen horderejű kérdésben az ember papírlapokra állás alapján döntene! Napfény, virágos rét, csicseregnek a madarak...... nem így működik, még ha az effajta praktikákban hívő emberek próbálják is ezt így beállítani.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 09:50:48

@Mirjam2:

Érdekes ebben:

Bajnai belföldön a legkisebb ballib erő, míg külföldön ő vezet.

Az LMP megelőzi külföldön a Jobbikot, az MSZP-t és a DK-t. Belföldön nem.

Viszont a Fidesz-ballib arány ugyanaz belföldön és külföldön is.

2014.05.29. 09:50:55

Poszthoz: szerintem egyszeru, maradjon a posztolo az USA-ban (ha mar igy megkerdezte). Kicsit gyermeteg elkepzelesei vannak a 'befogadasrol' illetve annak hianyarol UK-ban (azert mert az angolok kevesbe vigyorognak az arcodba, nem jelenti azt hogy kevesbe fogadnak el mint az amerikaiak), de ez most nem tartozik a targyhoz. Meg fogja banni, nagyon, ha UK-ba koltozik. Ha mar ossze vannak hazasodva, csak megvarja az asszony, es megeri mindkettojuknek. UK sokkal dragabb mint USA, kevesebb fizetesert nagyon nem eri meg odamenni. Eletstilus, kultura nagyon mas. Ha bejon valakinek az egyik, egyaltalan nem biztos hogy a masik is be fog jonni, marpedig ugy tunik hogy itt a hazaspar mindket tagja szeret USA-ban elni, UK-ban kultursokkot kaphatnak ami nem tesz jot a kapcsolatnak. UK-ban mindig dolgozhatnak EU utlevellel, USA-ban viszont nem. En kivarnam azt az egy evet amig elrendezodnek a papirok.

Imre apó 2014.05.29. 09:50:59

@maxval a gondolkodó birca: Ma inkább egy politikus blogot ajánlok neked, menny már azzal az örökös választási szarral.

poggY 2014.05.29. 09:51:07

A posztot gyorsan lerendezem: Ha már ennyi munkát belefektetett, USA! Úristen, az usát angliára elcserélni... Soha. Már csak az ország méreteiből adódoan se.

GIGANTIKUS OFF:
Van két jegyem a hétvégi DTM futamra szupcsi gold tribün egész hétvégére paddockkal együtt első sor(!!) 7-8. szék. Mi nem tudunk elmenni szóval ha valakit érdekel/otthonmaradtját érdekli akkor dobjon egy üzit biztos meg egyezünk!

Matula néne 2014.05.29. 09:52:08

Kedves HA, ritkán kommentelek, de azt mindig kulturált keretek között.... lehetek prémium-kommentelő, hogy ne mindig x órával a hozzászólásom után látszódjon ami írtam - amikor már általában teljesen másról van szó? Köszönöm!

2014.05.29. 09:55:11

@maxval a gondolkodó birca: Igen, ezek tenyleg erdekes dolgok, plusz engem meglepett hogy aranyaiban mennyire nepszeru a Jobbik. Tobbszor hallottam hogy sok Jobbikos is van kulfoldon, de nekem ez mindig olyan furcsa, miert hagyjak el a Magyar Hazat?

2014.05.29. 09:57:50

@poggY: Szubjektiven en mondjuk hazamnak tekintem Angliat es nagyon nem szeretnek az USA-ban elni, de objektiven akkor is azt kell mondanom hogy hulyeseg lenne a posztolonak most mindent otthagyni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 09:58:50

@KukorIca: A módszert nem én találtam ki. Nem a papírlapok segítenek a válasz megtalálásában.
Tipikusan eldöntendő patthelyzetekre használják évek, évtizedek óta.
A coaching nem az ördög találmánya, de nem is való mindenkinek.

A poszter tanácsot kért.

Te adtál egyet.
Én is adtam egyet.
Más is adott egyet.

Mindenki a saját szűrőjén keresztül szemlélve a problémát.

Morgo1229 2014.05.29. 10:00:21

@KukorIca: kozos dontes persze. De ha UK nem jon be esetleg, akkor az majd fel lesz hanytorgatva az asszonynak. Ez mergezo lehet egy eletre. US a jo dontes. Tapasztalataim szerint a poszter mar tudja hogy dontott. Ez most csak egy extra kor, amit lefut.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:02:20

@Morgo1229:

Akik feliratkoztak a követségi választójegyzékre.

Mr Long 2014.05.29. 10:05:27

@nezzazegfele: Amit en olvastam eddig a coachingrol (nem kerestem soha celiranyosan) az kb a tulfizetett vallalatvezetok agymeneseinek kielegitesere szolgal...
Kb ez, hogy valtoztaasson az etrendjen ezaltal energetizaltabb lesz es jobb hatassal lesz a cegre, vagy a masik klasszikus kezdjen el sportolni, mert a mozgas segit kitisztittani az agyat es jobban eszreveszi a problemakat. De lvastam olyan tanacsot is, hogy az ertekezleteket rendezzek szokatlan helyszineken es ez mas megvilagitasba helyezheti a feladatokat...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 10:05:36

@Mr Long: Bár nem engem kérdeztél, de...
Én ugye nem vagyok egy US-fan, sőt! De, ahová szívesen mennék, az Montana, Idaho, Wyoming. A Sziklás-hegység környéke valami gyönyörű meg nekem a vidéki, kisvárosi feeling jobban átjön valahogy. Állítom hogy tudnám élvezni a cowboy életet. Imádom a lovakat. :) Bár a hatalmas pickup-októl egyelőre ódzkodom, de ha egyszer beleülök egy nyerges vontatós Ford F350-be még az is lehet, hogy megtetszene. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 10:07:38

Gyerekek tényleg ennyire jó az USA? Miért?
Innen nézve nem tudom eldönteni, mi a helyzet: a propaganda szerint a szabadság országa, de nekem valahogy mégis inkább csak a keresztény fundamentalizmus fellegvárának tűnik.

Mr Long 2014.05.29. 10:08:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Baszki, nem er ellopni az en celteruleteim... UTALLAK!!!! :DDD

Morgo1229 2014.05.29. 10:12:32

@Zka: en nem tudom. Meg sose voltam. Azt tudom, hogy az osszes holland kollegam allandoan Disneylanbe megy evente.

Mr Long 2014.05.29. 10:13:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja en nem felek a nagy kocsiktol, bar nyergest nem szeretnek, azzl nem tudok megallni a mcdriveban...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:18:27

@Mirjam2:

Mert ez eleve egy súlyos leegyszerűsítés. Innen a tévedés és a megdöbbenés-

Van egy ilyen tévhit, hogy az átlag jobbikos valamiféle antiszemita, magyarkodó tudatlan munkanélküli futballhuligán, aki a meccs után verekszik a kocsmában.

Igen, van ilyen is persze, de nem ez az átlag.

A MIÉP esetében is így volt.

A JOBBIK esetében méginkább. Eleve hogyan alakult ki a Jobbik. Megmondom: a kezdeti kemény mag az ELTE jogi és bölcsészkari hallgatók szervezete volt, szóval nem részeg futballhuligánok klubja.

S milyen a szavazótábor? A nagy rész BALOLDALI ember, aki a baloldal hiánya miatt lett jobbikos.

Még a magyarkodás sem egyetemes köztük.

Az meg, hogy elmegy az országgból, nem jelent semmit, hiszen ő a fideszes és ballib kormányzatok által külföldre kényszerítettnek tekinti magát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 10:18:29

@Zka:
Ez nezopont kerdese.
De pl. vehetek egy duplacsovut es megvedhetem magam a hardcore keresztenyektol is :)

Hatalmas orszag, imadom a hambit, nagy autokat, hegyeket, tavakat...

Tokeletes hely nincs, de az en ertekrendemnek tokeletesen megfelel. Akinek nem, az mashova megy vagy marad a feneken.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 10:18:39

@Mr Long: A 3 állam kb. akkora, mint Franciaország+Németország együtt. Nem gondolod, hogy elférünk ketten circa 800 000 km^2-en? :)
Melyik városba szólt amúgy a másik ajánlat?

Morgo1229 2014.05.29. 10:20:02

Ma aldozocsutortok van. Nem kell menni dolgozni! Nalatok ?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 10:20:12

@Mr Long: Ez a megközelítés a bulvár lapok hasábjain olvasható. Egyrészt jókat szoktam rajta röhögni, másrészt bosszant a dolog.
Különösen, hogy ismerve az újságírás bugyrait is, a benne fellelhető "kollégákkal", akik sokszor helyesen írni sem tudnak, nemhogy fogalmazni - én kérek elnézést a szakma nevében...

Az étrend változtatása szerintem az egészségre lehet inkább nagyobb hatással, mint magára a döntésre. Persze mindig lehetnek kivételek, akiknél a frissen facsart narancslé hozhatja el a Nirvanat - de biztos, hogy ők valók vezetőnek egy vállalat élére? :) ;)

A coaching nem csak a vezetőknek való. Én egy kezemen meg tudom számolni, hány vezetővel dolgoztam a problémáin.
Más a célcsoportom.
Tipikusan olyan emberek, akik a társadalom peremére szorultak, mondjuk a gyermekük betegsége miatt.
Nekik aztán sok minden mondható a pénztárcájukra, de hogy vastag lenne... :)
Az átlagos coach a probléma feltárásában segít.
Én tovább megyek, segítek megoldást keresni a mindennapi gondjaikra.
Nem pénzért.
Lehet, hogy ezért is ülök még itthon, és nem külföldön.

Morgo1229 2014.05.29. 10:21:53

@maxval a gondolkodó birca: sajnos lemaradtam. Megtevesztett hogy a Hollandok is kuldtek papirt hogy menjek szavazni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 10:22:52

@maxval a gondolkodó birca:
Azert az ELTEseket nevezni valaminek?! :))))

Mikor lesz egy part a BMEn vegzett mernokokbol? Nekik azt is elhinnem, hogy az eg sarga... egy bolcsesznek / jogasznak azt sem, hogy kek. Ezekben akkor bizom, ha vegig latom a kezuket, mig a hamburgeremet hozzak... :)))

Kiég3tt 2014.05.29. 10:22:56

@Morgo1229:
Ne felejtsd el, h habar a srac volt USAban... mindketten terveztek, mindkettojuk itta a keseru poharat, az asszonynak az egzisztenciaja is rament... kettojuk kozul o fektetett bele tobbet USA projektbe... igenis szamit az o dontese 50%ban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 10:23:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Engem Texas vonz. Az okát nem tudom, de biztosan nem a gazdag növényvilága miatt... :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:24:58

@Morgo1229:

Elvileg nem is szabad kétszer szavazni, bár a valóságban nem lehet ezt kiszűrni.

nyuszigonosz 2014.05.29. 10:25:59

@Morgo1229: Munkaszüneti nap, Christi Himmelfahrt, és Vatertag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 10:26:03

@Morgo1229:
Nekem sem.
Aldozok is lassan a reggeli croissant nagyurnak :)

@nezzazegfele:
Latod milyen szerencse, hogy egybites vagyok?
Adott a problema. Meg tudom oldani? Tudok hivni valakit, aki penzert megoldja? Ha nem, nincs is problema :)))

Morgo1229 2014.05.29. 10:27:31

@nezzazegfele: engem is. De en valszeg tul sok Dallast neztem. Vagy nezek. Story tv. :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 10:29:12

@Kövérmadár [swe]: jaj ne is mondd, ezeknek a fanatikusoknak még puskáik is vannak :)

Mr Long 2014.05.29. 10:30:27

@Kövérmadár [swe]: En nem fizetek olyanaert, amit meg tudok oldani. Ezert nem jarok etterembe, hisz en is tudok fozni. Egy dontes meghozatala meg nem olyan, hogy megtudom, vagy nem tudom megoldani. A tanacsadas mar mas tema, hisz ott a tudasat veszem meg, nem nekem kell kitanulnom a dolgokat (lsd ugyved, penzugyi befekteto, autoszerelo).

Imre apó 2014.05.29. 10:33:39

@Mr Long: Az étterembe az ember nem azért jár mert nem tud főzni :)))))))) Néha kell és kész.
Imádok néha étterembe járni, mert az más, romantikus, kényeztető, mert az is kell néha :))))))))))))))
Érted?...... :D:D:D

dalbenya 2014.05.29. 10:34:13

@nezzazegfele: tisztára mint a családállítás!:D

dalbenya 2014.05.29. 10:34:13

szerintem várd meg amíg útleveled lesz, aztán ha máshová sodor az élet és mégsem jön be, még mindig maradsz usa polgár. én maradnék.

dalbenya 2014.05.29. 10:34:13

@Zka: nem tudom megmondani miért, de tényleg szabadság érzése van az embernek odaát!ugyanakkor ha ettől elvonatkoztatsz, egy kicsit olyan erőszakkal összetartott ország fílingje is van (mindenhol rendőr, kamera stb)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.29. 10:35:02

@goAUS:
Ezt megbeszélted a 45 millió nyomorgó derék USA állampolgárral is? Nyugat-Európában magasabb az életszínvonal mint az USAban. Az hogy ti csak azt nézitek hogy a különböző magasabb pozíciókban mennyit lehet keresni, az nem jelent semmit. Ny-Európa sokkal szociálisabb, a nyugati országokban alig van igazán nélkülöző réteg. A szinte mindig ajnározott USAban meg minden hetedik amerikai szó szerint nyomorog. Csekkeket fizet be, vagy a hónapban rendesen táplálkozik. Olvassatok róla, hogy milyen ára van hogy az USAban "jobb" kapitalizmus van mint Európában. Nem csak a jó oldalakat kell nézni, hogy háromszor annyi pénzt keresnek a senior mérnökök meg a többi marhaságot. Azt kéne nézni hogy a proletár hogy él. Ny-Európában pedig jobban él.

Mr Long 2014.05.29. 10:35:19

@Imre apó: Nana, ne kapkodd ezt el, ismerek ilyet :D
Szoktam en is menni ne aggodj, mondjuk joreszt akkor, ha kirandulok.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 10:35:59

@Kövérmadár [swe]: Van egy folyamatábra, a kedvencem, nagyon találó, hogyan csinálnak az emberek problémákat maguknak a semmiből.
Most nem keresgetem, mennem kell.
Biztosan láttad már Te is korábban. A lényege: működik? Igen. Akkor ne b@szogasd.
:D

@Morgo1229: A marhacsordákon túl, én is erre a következtetésre jutottam a magam esetében, míg felhúztam a cipőmet... :D
De akkor már érdekes, hogy miért nem mondjuk Las Vegas vonz, mikor az összes Elvis filmet szemfolyásig néztem :D

2014.05.29. 10:37:51

+1 szavazat az usára, 8 hónapot/1 évet a vécén leül az ember, főleg ha már 4 éve toljátok a távkapcsolatot.

2014.05.29. 10:37:52

@Mr Long: Majd az orvosok hozzaszolnak, de ugy tudom sokkal jobban keresnek az USA-ban mint Angliaban, es raadasul meg a megelhetesi koltsegek is alacsonyabbak az USA-ban.

Mr Long 2014.05.29. 10:41:02

@Mirjam2: Azt sejtettem, de ugy ertesultem, hog yitt is mocskosul jol keresnek. Persze kevesebb lenne a szamlan, de ez max azt jelentene, hogy ritkabban cserelik a bmwt, vagy nem utaznak minden evben vilagkoruli utra. Szoval nem feltetlen lenne totalis visszaeses. Ez persze nem erv uk mellett, csak nekem kicsit feltuno volt ennek a kiemelese.

Imre apó 2014.05.29. 10:41:54

@Mr Long: Aki megteheti, az meg nem is főz odahaza, minek? tele lével, ezt a fajtát is ismerem.

Ők azok, kik nem túlórákból gürizték össze a vagyonukat :)))) Manapság a politikus banda közt élnek, meg a mászekok, akiknek a politikusok segítenek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 10:44:24

@házelőtthinta: mégis miért érdekelne valakit országválasztáskor, hogy a nyomorgók hogy élnek, ha ő maga nem nyomorogni készül, hanem dolgozni? Maximum annyiban szempont, hogy mekkora bűnözési ráta származik ebből a nyomorból.

2014.05.29. 10:50:18

@Mr Long: a noveremek anno gondolkoztak Londonon (orvosok). Interview megvolt, megkaptak az offert Lobdonbol. Felrohogtek es maradtak Bostonban.

Mr Long 2014.05.29. 10:55:53

@charlieharper: Lehet tenyleg ekkora az usa vs uk ollo. Abbol indultam ki, hogy itt mekkora hiszti volt a dokik fizujabol.(megjegyzem en is felhaborodtam, de nem irigykedtem!)

2014.05.29. 10:56:45

@maxval a gondolkodó birca: Ertem, ez erdekes, fogalmam sem volt hogy pl. az ELTE-n indult (bar nem lep meg). En teljesen kimaradtam a Jobbik-dologbol, meg nem letezett mikor elhagytam Mo.ot, igy csak egy nagyon sematikus elkepzelesem van rola, de most arnyaltad a kepet.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 10:59:31

Úgy látom, én a kisebbséghez tartozom, de én biztos nem mennék Amerikába. Biztos hülyének fognak tartani, főleg hogy ezt Manchesterből írom, de nagyon keresgélnem kéne Amerikában azt a helyet ahol nem általános hogy mindenkinél fegyver van, nem általánosak a bandaháborúk, normális kaját adnak a menzán a gyereknek, nem hamburgert, az oktatás színvonala megüt egy mércét, (itt is keresni kell, de már megtaláltuk), nincs bullying az iskolában, és úgy egyébként. Nekem amúgy kicsit riasztó, hogy a kb. 300 millió amerikaiból majdnem 2,5 millió börtönben van. Igen, amerikai álom, és én is elgyengülök, mikor látom a csodás hegyeket és tavakat...aztán eszembe jut Kanada, és ha már...akkor oda.
És csatlakoznék Mr. Longhoz a véleményemmel, én úgy tudom, az orvosok a UK-ben is baromi jól keresnek, abból nem egy sötét penészes lyukra futja csak.
Mondjuk Londont is kihagynám.
Na, ide lőjetek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 11:03:06

@Mr Long:
Nehezen tudom elképzelni, hogy egy döntést ne tudnék meghozni valami miatt. Ha már minden egyéb dolog borult, akkor magamba nézek, kizárok mindent és mindenkit és megnézem, mire vágyom jobban. De ez a végső eset.

@házelőtthinta:
Jó van okoska :)
300-ból 45 nyomorog. Magyarországon állítólag a 10-ből 4. HúúúúdeszarazUSA!!!!

2014.05.29. 11:07:33

@Mr Long: Ez szerintem egy nepszeru mitosz hogy milyen jol keresnek UK-ben az orvosok - oke, persze Mo.hoz kepest jol, de nem veletlenul importalnak munkaerot csoro orszagokbol. Pl. a GPk egyaltalan nem keresnek olyan jol, nyilvan vannak olyan szakorvosok akik igen. A fogorvosok viszont lehet hogy jol keresnek, legalabbis abbol itelve hogy mennyi penzt probalnak kiszedni az emberekbol.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 11:07:39

@Mirjam2:

Ez a bunkókép már a MIÉP-re se volt igaz, sőt tele volt diplomásokkal. Meg ami még érdekesebb: az internethasználat terén többszörösen az átlag felett voltak. Sőt, a MIÉP kezdte komolyan használja először a netet az összes magyar párt között. A legelején Csurka még lenézte az internetet (liberális hülyeségnek tartotta), de ez nagyon gyorsan megváltozott. Ismertem annak idején a fő netes emberüket, később parlamenti képviselő is lett. (Aztán összeveszett Csurkával és kilépett a MIÉP-ből, de ez már későbbi történet.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 11:09:31

@házelőtthinta:

Munkanélküliként jobb Nyugat-Európában élni, mint az USA-ban, ez tény.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 11:11:24

Na most már megnéztem, 80-100ezer fontot keresnek évente bruttó az orvosok Angliában. Azért abból már lehet fagyizni. Szerintem.

2014.05.29. 11:11:58

@TilosazA (En/Mum): Oke ez rendben van hogy nem 'mennel' Amerikaba, de ok mar ott vannak, legalabbis a posztolo. En pl. nagyon nem szeretnek Amerikaban elni, egyaltalan nem szimpatikus az egesz eletstilus, de most nem rolam van szo, hanem a posztolorol, aki szeret ott elni. Gondolom ha annyira zavarna a hamburger meg a bandahaboruk, mar korabban is otthagyhatta volna.

Elizabeth72 2014.05.29. 11:12:49

Szerintem se add fel Amerikat. En 17 honapig voltam tavol a pici fiamtol, nagyon nehez volt, én is tudom mit jelent tavol lenni attól akit szeretünk. Ha feladnad, es idekoltoznetek, egy alkalom eleg lenne ahhoz, h egy veszekedés soran a feleséged fejehezd vagd, h miatta adtál fel mindent. Es az visszafordíthatatlanul váláshoz vezet. Szoval kitartás! Csak egy év ahhoz képest hogy utana az egész életeteket együtt tudjatok tölteni.

Ahatis [DE] 2014.05.29. 11:12:49

@Kövérmadár [swe]: Bölcsészként ez azért fájt nekem... :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.29. 11:12:49

@Zka:
A 45 milliót vesd össze pl a munkanélküliek számával.Csak leesik hogy jelentős számban vannak azon nyomorgók is akik dolgoznak mégis nyomorognak. Németországban ez szerinted így van? A németek 3-4 %a vallja azt hogy a mindennapi megélhetés is nehézkes. Az USAban ez a százalék 20 % körül van. Persze kit érdekelnek a prolik,így is fel lehet fogni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 11:13:30

@Zka:
Ezzel úgy vagyok, hogy a bűnözőknek az EUban is lehet. Az USAban legalább kiegyenlítődik a dolog és lehet mindenkinek.

Még mindig nem halt ki az Államok, nem fogytak el, nem mészárolták le egymást az utolsó szálig. Felesleges emiatt aggódni, az egy ilyen rendszer és nekem tetszik.

(OK, nekem volt Leah hitű árnymanóm is, tudom, hogy nem vagyok egészen normális - ha már FB poszt :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 11:14:37

@házelőtthinta:
Tényleg, kit érdekelnek? :))))))))))

@Ahatis:
Szánom bánom :)

Mr Long 2014.05.29. 11:16:40

@Mirjam2: Szerintem az importalas nem a fizuval fugg ossze. Egesz egyszeruen vesznek egy tapasztalt szakembert. Kb, mint mernokoknel.
En csak az ujsagcikkekbol indulok ki, ott irjak a "six-digits salary"-t. Szerintem az igenis magas, abbol kiindulva, hogy senior mernokok keresnek 45-55k korul a szakmankban.

@házelőtthinta: Ezzel tokre nem tudunk mit kezdeni, mivel nem a szegenysegi rata alapjan keres senki orszagot. Ez max akkor erdekes, ha kidolgozasra kerul egy veszhelyzeti forgatokonyv, akkor kell ezzel foglalkozni. Bar meg mindig jobban elnek, mint sok kinai, akik sarkunyhokban laknak, bar lehet ezek az afrikaiak. Csak hogy titeket idezzelek az eletszinvonallal kapcsolatban...

2014.05.29. 11:21:24

@TilosazA (En/Mum): Jo, de ha te tanultal volna hosszu evekig es sokkal jobban kereshetnel mashol, akkor miert dolgoznal ennyiert? Mellesleg ez az atlag, ugy tudom sok GP joval kevesebbet keres. Es ez sem kiemelkedo fizetes pl. bankarokhoz kepest. Egy maganiskola siman belekerulhet 20-30 ezer fontba egy evre, egy gyereknek. Ha en orvos lennek, tutira maganiskolaba akarnam kuldeni a gyerekeimet - nem csak fagyira kell a penz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 11:22:33

@házelőtthinta:

Túl nagy az átlagamerikai pofája, ezért "nyomorog". Ez a nyomorgás valójában azt jelenti, hogy két új kocsi helyett egy régije van csak és kénytelen sokszor gyorsétteremben enni ötcsillagos étterem helyett, konyakos szarvasgombás.őzszelet helyett kólás hamburgert.

Imre apó 2014.05.29. 11:27:10

@Kövérmadár [swe]: Hintának épp ezt akartam írni, de már megtetted, kösz :)))))))))))))))

Bolan 2014.05.29. 11:27:49

Kedves Roger,

Gratulalok a sikeres tavkapcsolathoz es sok boldogsagot kivanok!

En fiatal, idealista diakkent elso blikkre azt mondtam volna, hogy irany Anglia, mivel a penz meg a pozicio nem fog atolelni 30 ev mulva. Azonban lattam, h nalam idosebb es tapasztaltabb emberek szinte kizarolag a maradast javasoljak.

Ez lehet hogy most naiv kerdes lesz, de nincs egz kozbenso megoldas? Nem ugrassz fejest a londoni ajanlatba, csak szeped diszkreten elkezded az USAban a „hosszú eltávozást” engedélyező papír. Az ugyintezesi ido alatt lesz idod akar uj lehetoseg utan nezni, ami jobban megfelel az igenyeidnek. Amolyan a kecske is jollakik, a kaposzta is megmarad alapon.

Persze ezt a megoldasi javaslatot a kovetkezo hipotezisekre alapoztam:
- a parod nem tud kikoltozni hozzad, kulonben mar folymatban lenne
-nagyon hianyoztok egymasnak (forras:poszt), de ha a maradassal jaro tovabbi 1-2 eves kulonelest bevallalnas, ahhoz kepest a 3-4 honap piskota.
-kar lenne az amerikai allamporagra valo eselyt elherdalni (forras: poszt, hozzaszolasok)
- a csalad kozelsege fontosnak tunik szamotokra, igy olyan lehetosegeket, mint egyutt menni Azsiaba vagy Ausztraliaba, mar meg sem emlitek...
- keresett szakmat felteteleztem szamodra, aki nagy valoszinuseggel talal munkat ha aktivan nekiall keresni

Az utolso hipotezisnel rezeg legjobban a lec, de az NHS-es utalas miatt orvosra vagy gyogyszereszre tippelek. De eleg limitalt a tudasom az Usarol...

Mr Long 2014.05.29. 11:28:34

@maxval a gondolkodó birca: " két új kocsi helyett egy régije van csak" Azert itt angliaban is celszeru sok helyen a ket kocsi, hat meg amerikaban, ahol naponta ingaznak 50-80 merfoldet egy iranyba az emberek. Nem mindenki lakik nagyvarosban.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 11:28:34

@Mirjam2: Én másképp vagyok összerakva szerintem. Nekem többet érne hogy közelebb vagyok a régi családomhoz. Nem is magamért, a gyerekemért, tudom mennyit számít egy nagymama ha van, vagy nincs. És így is csak "hol volt hol nem volt", Amerikából meg inkább a "nem volt" lenne. Szóval ha Angliában tudnék csak 80ezret keresni évente, már azért itt maradnék, van egy felső plafon amennyibe a főiskolák kerülhetnek. Ennyiből már Oxfordba is tud menni a gyerek. Igen, nem ő lesz majd a leggazdagabb, és a legjobb, de benne lenne a felső 10%-ban, már ami az esélyeit illeti.
Még van addig egyébként jó 15 éve, és így is biztos vagyok benne, hogy ennyi idő alatt összerakjuk neki a pénzt az egyetemre. Pedig egyikünk sem orvos.
Valahol nekem ez már inkább olyan döntésnek tűnik, hogy legyek gazdag itt, vagy legyek iszonyatosan gazdag amott.

Mr Long 2014.05.29. 11:29:45

@TilosazA (En/Mum): "Valahol nekem ez már inkább olyan döntésnek tűnik, hogy legyek gazdag itt, vagy legyek iszonyatosan gazdag amott." Ezt nagyon jo megfogalmazas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 11:31:19

@Mr Long:
Egy átlag amerikai családban hány gyerek van?
Az ottani iskoláztatási kltségek mellett ez horror kiadás lehet.

De az a család, ahol nincs gyerek és mindkét fél dolgozik (bármit), azok is nyomorognak? Mert szerintem ott azért belefér a 2 autó, a nyaralás.

Hogy a család fontosabb volt? Ezt a döntést mindenki magának hozza meg, nem? Utána nem kell hibáztatni a rendszert, hogy így rossz meg úgy rossz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 11:34:18

@Imre apó:
Mit csináljak, megtestesíti az eche kommunista felfogást. Keressek jól, éljek jól, de tenni ne kelljen érte. Sem tanulni ne kelljen, se végzettség ne kelljen, elég legyen bárgyún mosolyogni a vevőkre és ezért akasszam le a 2e euro-t nettóban.

Azért a munkáért, amit egy betanított majom is el tud végezni, soha, sehol nem fognak sokat fizetni. Előbb prezentálni kell valamit (tudást, tapasztalatot), majd meghozni adott esetben kellemetlen vagy nehéz döntéseket.

Olyan nincsen, hogy minden tökéletes legyen. Ahhoz jó helyre kell születni, de tevőlegesen nemigazán kivitelezhető.

Mr Long 2014.05.29. 11:36:40

@Kövérmadár [swe]: ?
En azt mondtam, hogy a ket kocsi nem luxus, hanem kell ahoz, hogy munkaba jarj. Szemben ulo kollegam napi 2x45 milest utazik, vonattal sokkal hosszabb lenne, meret egy falubol jar be, ahol nincs vasut.

2014.05.29. 11:37:25

@Kövérmadár [swe]: iskolaev Manhatten maganiskola $54k/ev.
Hasonlo iskola UKban evi £13k

2014.05.29. 11:38:19

Feltetelezem hogy gondoltak mar ra az erintettek es nem ismerem a bevandorlasi szabalyokat, de nem kaphatna a feleseg diakvizumot egy evre? Abbol a penzbol amit megsporol a ferj azon hogy nem koltozik Angliaba, befizethetnenek valamilyen kepzesre, ami a kesobbi elhelyezkedesben is segitene a feleseget.

Mr Long 2014.05.29. 11:40:46

Mennyi ido kell az allampolgarsaghos usaban?

2014.05.29. 11:42:26

@TilosazA (En/Mum): Nem egyetemrol beszelek, hanem maganiskolarol, egyetem elott. Persze mindenkinek mas szempontjai vannak, de a posztolo nem emlitett szuloket / nagyszuloket.

Mr Long 2014.05.29. 11:43:24

@charlieharper: ilyen arakkal es ket gyerekkel boldog apa lehetsz :D

TilosazA (UK) 2014.05.29. 11:45:32

@Mirjam2: Igaz, bocs, nem olvastam figyelmesen. Lehet nekem ez már eszembe sem jut. :) Én megelégedtem egy kiváló OFSTED reportos állami sulival. Majd meglátjuk... úgyis rajta múlik mennyire igyekszik.

Mr Long 2014.05.29. 11:48:18

@TilosazA (En/Mum): "úgyis rajta múlik mennyire igyekszik." Meg rajtad. Legalabbis pedagogus rokonok szerint ez fontosabb, mint a suli.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 11:49:55

@Mr Long: Úgy értve mennyit tanulok vele itthon? Vagy mennyire pofozom hogy csinálja meg a leckét? (amúgy nem fogom). Vagy mennyire nyújtok nyugodt és szerető otthont, olyan környezetet amiben tudja hogy számíthat ránk bármiben?

Mr Long 2014.05.29. 11:54:27

@TilosazA (En/Mum): mennyit foglalkozol vele. Mennyire inspiralod tanulasra, segitesz neki, ha valamit nem ert (altalaban az alt isk tananyagot ismernie kellen egy szulonek szerintem).
Van egy ismerosom aki alkalmazott nyelvesz, nagyon ott van a temaban. O mondta, hogy ahonnan o jott, onnan nagyon nehez volt egyetemi tanarra valni. Konyvbol majdhogynem csak a biblia volt otthon, ha valamit fel kellett jegyezni ugy kellett tollat/ceruzat keresni a lakasban. Nyilvan ez egy kevesbe inspialo kornyezet tanulasra, mint egy olyan csaladi feszek ahol a szulo tud valaszolni a kerdesre, vagy levesz egy konyvet a polcrol/kinyitja a netet es megnezik egyutt a gyerekkel.

Imre apó 2014.05.29. 11:54:52

@Kövérmadár [swe]: Ezt sokan szeretnék betudni, a semmiért sokat:D:D:D,

Viszont az autó sokszor kell és már manapság nem a luxus közé tartozik. De van motor is, az meg még jobb, csak ne essen sokat az eső :))))))))))))))))

London2009 2014.05.29. 12:00:13

Roviden az en tanacsom: semmikeppen ne gyertek Londonba!
Bar azt nem tudom, hogy hol lakik a posztolo Amerikaban. Arra kivancsi lennek. De! Egy amerikai vizum rengeteget er es en biztos, hogy nem jonnek el pont most. 8 honap pedig semmi. Tapasztalatbol mondom. Volt tavkapcsolatban reszem.
Erdekes, hogy nalunk pont forditva jon fel ez a kerdes idorol idore. Menjunk e Angliabol Amerikaba? Reszemrol en jol erzem itt magam es semmi kedvem koltozni uj orszagba, de mindig tamogatom a baratom es mondom neki, hogy rajtam nem mulik. Ha menni kell, megyunk. Viszont azt megbeszeltuk, hogy ha a sors is ugy akarja, majd akkor igy utemezzuk a gyerekvallalast.
Tehat ha tanacsot ker, akkor en maradnek a fenekemen. A feleseg nyugodtan utana mehet, 3 havonta atugrik Mehikoba es vallaljanak gyereket most. Anglia megvar. Nincs itt semmi amiert szaladni kellene. 2 nap alatt esett 1 havinak megfelelo csapadek. Almaimban Amerika visszainteget…

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.29. 12:04:14

@Kövérmadár [swe]:
Tenni ne kelljen érte? Az smafu hogy ugyanúgy bejárok dolgozni mint te? Komolyan nem értitek miről beszélek hónapok óta? A melós munkája is fontos építőelem, miért kell úgy csinálni mintha az ő munkája nem is számítana? Vagy nem jogos elvárás hogy ha már bejárok dolgozni akkor én is élhessek viszonylag jól? Nekem nem lehet ilyen elvárásom, mert a munkámban nincs elég hozzáadott érték ugye? És még tőlem kérdezitek hogy miért utálom a kapitalizmust. Teljesen antiember ideológia az egész. Másról se szól csak számokról. Én is csak számokból állok össze.Mennyit teljesítik, milyen ritka vagyok a munkaerőpiacon, stb. Félelmetes hogy egy olyan rendszerben élünk amiben számokkal írnak le érző emberi lényeket.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 12:12:32

@házelőtthinta: Nem bántásiból tényleg, de a mai világban az az alap, hogy bejársz dolgozni, az nem valami plusz teljesítmény, ami előtt fejet kell hajtani. Az, hogy mennyi szakértelmet teszel hozzá, az teszi a különbséget. És mivel kenyeret a boltban "számokért" adnak, ezért kénytelen munkaadód is "számosítani" a munkádat. Kapish? Vagy jobb lenne ha simit kapnál a munkádért és puszikat?

Imre apó 2014.05.29. 12:30:08

@házelőtthinta: Na azért nem mindenki van ezzel így. Én kedvellek, mint ember, nekem mindegy ki vagy. Nem kell ennyire a szívedre venni, tudod, hogy nagyon nem vagyunk egyformák, na nyugi :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 12:39:38

@házelőtthinta: te tényleg ilyen nehéz felfogású vagy? Ha valaki azon gondolkodik, hol akar élni, miért érdekelné a szegénységi ráta, főleg ha olyan helyről jön ahol az emberek fele-háromnegyede "szegény"? Azonkívül mi van ha érdekel? Akkor nem megyek oda, mert hűű milyen rossz ott a szegényeknek és ha nem megyek oda akkor jobb lesz nekik, vagy mégis mi a tököm a te gondolatmeneted ami alapján egyáltalán szempontként felmerül ez a kérdés nálad a bevándorláskor?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 12:40:34

@Kövérmadár [swe]: nekem viszont nem tetszik az a rendszer, ez van :) Az önvédelem rendben van, de valahogy túl sok embernek van fegyvere és túl sok a hülye, következésképp ezen halmazoknak is nagyobb a metszete, mint szeretném.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 12:41:51

@Mr Long: Amúgy most kíváncsiságból megnéztem, US-ben 100-150k között mozog a petroleum engineer fizetes. Ez igen jónak tünik. Plána az alacsony költségekhez képest.
Ahogy néztem Montanaban es pláne Wyomingban egészen aktív ez az iparág... lehet a távoli jövőre nézve igyekszem észben tartani ezeket az infókat. :)
Bár nem hiszem, hogy felnőnék valaha is a feladathoz, hogy külön szárítógépem legyen. Most is van szárító funkció a mosógépben, de midig belegabalyodom. :D

Curly2 2014.05.29. 12:42:05

Sziasztok
Règòta olvasom a blogot, de csak most èrkezett el az idö, hogy hozzà is szòljak.
2 ève èlünk Angliàban, Manchesterben a fèrjemmel. Ö orvos.
Mi is sokat mèrlegeltünk, USA vagy Anglia. Ö nagyon USA pàrti volt, nekem is tetszett az ötlet, sok minden szòlt mellette, de ellene is. Vègül Angliàt vàlasztottuk, az emberibb munkaòràk, de fökèpp a közelsèg miatt. Mi nem bàntuk meg.
A fizetès kevesebb, mint USA-ban, de az itteni àtlagkeresethez viszonyítva kicsit több.

A poszthoz:
Ahogy sokan màsok elöttem, èn is azt tanàcsolom, hogy maradj ott, ne add fel, amit èvek alatt az USA-ban elèrtèl. Egy èv viszonylag hamar eltelik. Angliàba bàrmikor àtköltözhettek, ha nem ùgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztètek.

Mr Long 2014.05.29. 12:44:57

@Zka: Ja, azzal vannak fentartasok. Otthon legyen fegyvere, vedhesse meg magat a betorotol. DE valami hulye bemegy a moziba es elkezd lovoldozni a sotetben nem veheto biztosra, hogy te ot lovod le. Lehet valakit aki fel perccel korabban szinten a filmet elvezte mint te. A farmon lakasban legyen, de ne korlatlanul barhol.
Plusz azert tarsashazbanis izgalmas kerdes foleg ott, ahol nem kofalak vannak, nahem mondjuk gipszkarton. Lelovod a betorot meg mellette a szomszedod a falon at es utana felhaborodsz, ha gyilkossagert elvisznek...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 12:49:38

@házelőtthinta: "Félelmetes hogy egy olyan rendszerben élünk amiben számokkal írnak le érző emberi lényeket."

Zsepit adjunk-é?
Ha egyszer semmi nincs ingyen (mivel mindenért meg kell dolgoznia valakinek), akkor nem működhet a világ olyan alapon hogy ki mit érdemel meg. Nem értem, mi ezen a nem világos. Ha többet akarsz, küzdj többet/jobban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 12:50:52

@Mr Long: "nem kofalak vannak, nahem mondjuk gipszkarton"
Ja ezt is szeretem, hogy papírból építik a házaikat és csodálkoznak hogy lófasz nem marad belőle az első tornádó után :) Szerintem mókás egy nép.

Mr Long 2014.05.29. 12:55:40

@Zka: En arra gondoltam, hogy tarsashazban atlosz a falon :)
Lehet az a szel a kofalat is kikezdene, azt meg utana toldozgatni, foltozgatni macera ezerrel.

skye8 2014.05.29. 12:55:59

Poszter en a helyedben kibirnam azt a par honapot ami meg elvalaszt az amerikai allampolgarsag/letepedes kervenyezesetol.
Angliaban sztem a jovoben is talalsz munkalehetoseget, a mostani koltozesed elhamarkodottnak tunik.

Mr Long 2014.05.29. 12:58:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Te penzkozpontu! :DDDDD
Mi rendszeresen hasznaljuk a szaritogepunket (2in1), amikor hetvegen kimossuk a furdoszoba szonyegeket. Kb ennyire.

Matula néne 2014.05.29. 12:58:47

@nezzazegfele: Tisztában vagyok vele, hogy nem te találtad ki a módszert, az@Morgo1229: zal még inkább hogy nem a papírlapok segítenek. A kérdés csak az, hogy valójában ki is segít ilyenkor? Mindenesetre nem véletlenül mondtam hogy nem megbántani akartalak, ezt továbbra is tartom. Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, és ma itt mindannyian "csak" tanácsokat adunk legjobb tudásunk szerint.

Matula néne 2014.05.29. 13:02:26

@Morgo1229: bocsi, a neved véletlenül került az előző hozzászólásomba.... Neked csak annyit akartam mondani, hogy remélem igazad van, és a poszter már valóban döntött - az USA mellett - és csak megerősítésként kérdez minket. Mert nekem pont ennek az ellentettje jött le a posztból, azaz hogy annyira hiányzik neki a felesége, hogy inkább kész Angliába költözni, csak még a kezdő lépést - felmondás - elodázza amíg lehet "csodára" várva..... de remélem rosszul látom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 13:07:14

@Mr Long: értem én csak eszembejutott, hogy milyen gagyi épületek vannak arrafele :)

Matula néne 2014.05.29. 13:08:10

@Zka: a tornádó miatt építik így a házaikat. A tornádónak a kő se állna ellen, de nagyobb lenne a kár, hosszadalmasabb az újjáépítés.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 13:09:09

@nezzazegfele: Ennek számos oka lehet. Jockey Ewing iránti beteges imádat, rajongás a texmex kaja vagy a száraz hőség iránt, netalántán te is az olajiparban szeretnél dolgozni csak még nem merted bevallani magadnak. :)

Imre apó 2014.05.29. 13:10:27

Az eddigi kommentelők közül az eredmény, hogy maradjon, vagy menjen, hát: 14 a maradást (USA), 5 a menést (Anglia), páran tartózkodnak. Tehát a statisztika:)))))) azt mutatja, hogy estig még várni kell.

Lehet estére Roger eldönti a sorsukat, mondjuk jobb is lenne :)))))

Matula néne 2014.05.29. 13:11:05

@Zka: Bár az tényleg zavaró, hogy az alattam lévő emeleten tüsszentett valaki, én meg helyből ugrottam fél métert, úgy megijedtem. :)

Imre apó 2014.05.29. 13:13:31

@KukorIca: Mert rossz a lelkiismereted :D:D :))))))))))))))))))))

tsabus UAE 2014.05.29. 13:15:53

Biztos találsz egy nem túl távolságtartó amerikait, akit ha megkérsz, szívesen tarkón vág egy péklapáttal, ha megint eszedbe jutna Angliába menni...

tsabus UAE 2014.05.29. 13:18:34

Ja, ha van zöld kártyád, akkor nem kap a feleséged is egyet ? Csak mert a feleséged ?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 13:24:52

@KukorIca: hát én láttam egy ismeretterjesztő filmet amiben úgy tűnt, hogy a vasbetont nem viszi át a 200 km/h-val nekiszáguldó farönk, szóval lehet hogy csak nem akarnak panelben lakni :)

Imre apó 2014.05.29. 13:27:35

@KukorIca: Baromság:))))))

ekkora közönség előtt nem írtam vola a helyedben ezt :D:D:D:D:D:D:D:D

Imre apó 2014.05.29. 13:32:00

@KukorIca: Esetleg Rezyőatyánál könnyíthetsz a lelkiismereteden egy nyílvános gyónással :))))))))))))))))))))))))))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.29. 13:33:22

Ebben a helyzetben rengeteg a kétesélyes rizikó.

Se a munka, se a kultúra váltás se a kapcsolat nem egy szilárd sztori.

Bátraké a szerencse. Ha belevágsz , akkor kiderülhét, hogy jó váltás volt e.

Mr Long 2014.05.29. 13:35:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Multkor volt a usa5-on vagy mi a csatorna neve egy reality szeru valami. Texasi olajosfiukrol szolt. Na azok voltak allatok. Egy uj sracnak adtak napolajat a leeges ellen. Csakhogy a flakonban nem napolaj, hanem kukorica vagy milyen volt es a srac bekente vele magat. Na egy ora mulva elkezdett egni a bore mint allat. :DDDDD
Mondjuk szidtam oket, mint a bokrot amikor munka utamn melos ruhaban beultek a nem kicsi autoikba amiben feher bor ules volt... Szegeny kocsikak :(((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 13:36:47

@Mr Long:
Ez sokmindentől függ.
Ha pl. Stockholmban dolgoznék, akkor gyorsabb és olcsóbb lenne vonattal járni. Vonat csak 1 óra, autóval minimum 1,5.

Mikor főiskolára jártam, akkor tömegközlekedve (Volán + metró) volt 1,5 óra, autóval 40 perc. Igaz a bérlet diákoknak olcsóbb, mint az üzemanyag, de a tanítás miatt még így is olcsóbb volt (több idő maradt dolgozni).

Jelenleg autóval és busszal is kb. ugyanannyi idő, bár autóval kényelmesebb. A buszjegy 44kr egy útra (88 oda-vissza :) ). Bérlet nem tudom, hogy mennyi.
20km, az autóval oda-vissza kb. 50 korona + amortizáció. Egy kollégával járok, neki napi 20kr-t adok erre a célra, de ha meglesz a saját autóm, gondolom felváltva vezetünk majd és akkor átlagosan napi 30kr-ba lesz a bejárásom. Havi 660, ebből a cég fizet kb. 500-t :)

Szerintem is kell két autó! Egy luxus és egy sport az íze kedvéért :)

@házelőtthinta:
Az kevés, hogy bejársz dolgozni. A kulcsa az egésznek a hozzáadott érték. Ha te nem termelsz vagy szolgáltatsz, akkor abból nem lesz bevétel. Ha nem lesz bevétel, akkor nem lesz miből fizetni a béredet.
Amit te szeretnél, az kb. a "kapun belüli munkanélküliség" netovábbja, kőkemény kommunizmus. Látjuk, hogy mi lett a kommunista rendszerek vége, igaz?

A másik, hogy NINCS jobb rendszer. Ez sem tökéletes, de jobb nincs. Vagy Észak-Korea talán jobb lenne? Esetleg Kína?
A legjobba egyébként a svéd rendszer hasonlít ahhoz, amit te szeretnél. Itt mindenkinek megadják azt a bért, amiből egészen jól el lehet lenni. Nincsenek óriási különbségek a fizetésekben (néhány kirívó eset persze van, egy orvos nagyon jól keres hozzám képest, de amikor nekem sem kell panaszkodni, akkor nem érdekel, hogy neki mennyivel jobb).
Úgyhogy így szidd az északi országokat :)

A világ ilyen. Aki alkalmazkodik, az nyer.
Ha nem tetszik, ott a híd, ugorj fejest...

Mr Long 2014.05.29. 13:41:06

@Kövérmadár [swe]: Tata! Ne nekem magyarazz! :D
En Maxnak fejtettem ki, hogy a ket kocsi nem feltetlen luxus, lehet ahhoz kell csak, hogy papa-mama munkaba menjen.

McZozo 2014.05.29. 13:43:27

En nem adnam fel az eddig elerteket fuggetlenul hogy az hol van. Befejeznem azt a 8 honapot hogy meglegyen az allampolgarsag. Aztan az utan oda lehet koltozni ahova akartok mindig lesz egy amerikai allampolgarsag a zsebedben tartaleknak. Es jobb most varni meg 8 honapot mint kesobb mondjuk ha kene ujra 10 evet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 13:44:32

@Imre apó:
Te tisztelted meg a blogomat az imént? :)

@Zka:
Nem baj, ha nem tetszik. Nem mész oda lakni és kész :)

@charlieharper:
Tehát két gyereken meg lehet spórolni évente egy autó árát :)

Roger Rabbit 2014.05.29. 13:44:53

Nagyon nagyon koszonom az eddigi kommenteket. Elnezest en csak most keltem. Gondolom ebbol valaszolok arra hogy az usa kozepso regiojaban vagyok. (Egeszen konkretan minneszotaban). nem vagyok orvos, meg csak nem is kozvetlen beteg ellatasban dolgozom, inkabb operacios oldalon ugykodom a korhazban. Mivel meg csak zoldkartyas vagyok a parom tul maradasa nem opcio ezt a hataron szamtalanszor a tudtara adtak. A felesegemmel ezerszer atragtuk a rizikot amit a kapcsolatunk elszenvedhet ha csalodunk angliaban de ami miatt amerika feladasa megfordul a fejunkbe az hogy valoban sokat kibirtunk, de nem tudom van-e meg eronk tobbre. Ugy erzem egy kicsit kezdunk belefaradni a varakozasba. A kezdeti celok kezdenek megvaltozni. A kozos hely es csalad kialakitasa kezd eloterbe kerulni. A helyzetunk nem is nagyon enged kikotesre. Addig mindent limboba tartunk. Nem epitkezunk. Autot lizingelek, lakast berlek, nem nagyon fektetunk tartos dolgokba. Nem tervezhetunk csaladot. Valahogy ez az ami miatt anglia rozsaszin kodben lebeg elottunk. En inkabb attol felek ha holnap felhivom angliat es nemet mondok nekik akkor megint belenyugszom a helyzetunkbe es nem valtozik semmi pedig tobb honap volt mire egy ilyen koztes megoldas osszejott. Tavaly ota mint B terv kezdtem el jelentkezgetni angliaba eddig nagyon nem volt mozgas munka piacon ott, persze tavolrol nehezebb is. Parom mar dolgozott rovid ideig angliaba es akkor tetszett neki a munka es a kornyezet. Nekem amerika egy oda vissza tarto lassan 15 eves kaland.

Roger Rabbit 2014.05.29. 13:44:53

amerikai zoldkartyas hozzatartozoja ugynevezett masodik preferalt kategoriaba esik es eves limit van hogy hany darab zoldkartyat adnak ki. Erre a varakozasi ido jelenleg 2-3 ev. Az orszagot 3 honap utan kotelezo elhagyni turista statusz eseten(89. nap ajanlott) es ugy fogalmaztak meg hogy az eszak amerikai kontinenst kell elhagyni. Tehat nem eleg atugrani kanadaba egy hosszu hetvegere. A tanulmanyi vizumhoz az interju alatt bizonyitani kell hogy nem letelepedni jon ide. Ezzel meg hazassagunk elott probalkoztunk ahol ugye a kinel fogsz lakni kerdesre a boyfriend valasz nem igazan meggyozo nem letelepedesre. Kamuzni cimekkel ma mar nem eri meg. Korbe jartuk parszor a dolgot.:)

Imre apó 2014.05.29. 13:46:41

@Kövérmadár [swe]: Eltévedtél a kocsikázás során?:))))))))))))))))))) Igen én voltam a látogató.

Ne buzdítsd hintát, mert ahogy látom eléggé magaalatt van. A végén még a lelkeden szárad a dolog:)

Elolvastam az írását. Tök szomorka.

@házelőtthinta: Ne halgass másra, menni fog majd.

morsels (törölt) 2014.05.29. 13:48:46

@Mr Long:
Azert az nem ugy van, hogy USA-ban mindenki fegyverrel maszkal :-)

Az allamok szabalyozzak azt, hogy ki milyen fegyvert vasarolhat, esetleg hogyan hordozhatja azt magaval. Sok allamban peldaul nem lehet lofegyvert cipelni magaddal, vagy nagyon nehez megszerezni az engedelyt ra. Ugyanugy sok allamban a lofegyverhez valo engedely beszerzese sem ugy mukodik, hogy besetalsz egy boltba es mar meg is van.
Persze vannak olyan allamok, ahol gyakorlatilag igy mukodik, de meg ahol lehet is fegyvert hordani, az nem lehet concealed weapon. Tehat lathatonak kell lennie, hogy van nala fegyver.

Ismertem jopar olyan amerikait, aki bar ragaszkodott ahhoz, hogy igenis legyen joga fegyvert vennie, tartania az embereknek, neki nem volt es nem is tervezte azt, hogy fegyvere lesz.
Szoval azert ez nem annyira 'katasztrofalis', mint ahogy arrol itt beszelgettek.

Mr Long 2014.05.29. 13:48:58

@Roger Rabbit: Hosszuhetvege rioban? az mar del-amerika :)

Matula néne 2014.05.29. 13:49:51

@Zka: Nem tudom.... az is igaz, hogy olyan részeken is így építkeznek, ahol nem szokott tornádó lenni.... mindenesetre az embernek nincs úgy privát szférája az egyszer biztos.

@tsabus: Ezt én is kérdezni akartam... bár gondolom ez attól is függ, milyen úton lett zöld kártyája.... próbálkoztam már zöld kártya lottóval, ahol le volt írva, hogy mindenféle családtagot (mármint közeli hozzátartozókat) a jelentkezésnél le kell adni, mert csak akkor fogja őket is megilletni nyerés esetén a kedvezmény. Ez jelentheti azt is, hogy mivel még nem volt akkor házas, a feleségnek nem jár? Nem tudom, csak hangosan gondolkozok.

@Imre apó: Vissza minden!!! Ártatlan vagyok mint a ma született bárány!!! :::))))))

Imre apó 2014.05.29. 13:51:21

Na mentem a szomszédnak áramot szerelgetni, ha nem jönnék vissza, akkor jó volt itt veletek :D:D:D

Optimista vagyok, visszajövök.:)))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.29. 13:52:26

@morsels: Az nem ugy van, hogy usa az texas es a tobbi hely a liberalis ferto? kvazi kanada? :DDD
Nekem nincs bajom a fegyvertartassal, bar latok veszelyt benne. Inkabb a fegyver viseles az ami ketseges szamomra. Mint a mosis pelda. Nem tudod vele magad megvedni es csak potencialis veszelyforras leszel. De otthon vedhessed meg magad.

Imre apó 2014.05.29. 13:53:40

@KukorIca: Na lám, már minden rendben is van, tudtam én :D:D:D:

Morgo1229 2014.05.29. 13:53:57

@Kövérmadár [swe]: HA vegye le ezt a hozzaszolast. Mar annyiszor megbeszeltuk hogy ilyesmire soha senkit nem biztatunk.

blackhairlady 2014.05.29. 13:55:02

Meg nem olvastam a hozzaszolasokat, nem tudom ki mit javasolt, de en egyertelmuen az USA-ban maradnek. Foleg, hogy ha ha a megengedett idonel tovabb maradsz tavol az orszagtol, akkor a zoldkartyadat is elveszted. En ezt semmi keppen nem adnam fel Angliaert.

Matula néne 2014.05.29. 13:55:58

@Roger Rabbit: zöld kártya kérdés kipipálva bocs..... most olvasom hogy erre már válaszoltál is.
Bárhogy is van, 1 év akkor sem nagy idő! Túl sokat adnátok fel, túl sokat veszítenétek - veszíthetnétek! Az én tanácsom továbbra is a maradás. De bárhogy is döntötök, kívánom hogy azt soha ne bánjátok majd meg!

Imre apó 2014.05.29. 13:58:26

@Morgo1229: Majd este kiderül :D:D:)))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.05.29. 14:00:59

@Mr Long:
Evekkel ezelott egyszer utananeztem, de mar nem emlekszem mindenre pontosan; meghat valtozhatott is azota.
De a fegyverviseles a deli allamokat leszamitva erosen korlatozott.
Egyebkent nagy vitak mennek ezzel kapcsolatban, mindket oldalon van pro es kontra, szamomra meg nincs igazan jelentosege :-)

Mifelenk (mint ahogy multkor irtam) a vadaszfegyereken kivul minden mas nagyon szigoruan van szabalyozva. Ettol fuggetlenul evekkel ezelott egy ujsagiro gyakorlatilag ket nap alatt tudott venni illegalisan kezifegyvert a varosban. Szoval aki akar, az igy is be tud menni egy moziba, vagy a regi munkahelyre es nekiallhat lovoldozni. Engedely nelkul.

Mr Long 2014.05.29. 14:04:05

@Zka: Azert ez is jol atgondolt munkavedelmes video. Sisak van rajta, mert az ved nem tudom mitol ebben az esetben, de kesztyu nelkul pakolja a faat, amitol tele lehet a keze szalkaval...

2014.05.29. 14:05:17

Velemenyem ,hogy maradj ,huzd ki azt az egy evet meglegyen az allampolgarsag sohacnem tudod mit hoz a jovo ez meg egy lehetoseg .ami jo ha van.munka jon masik a feleseh meg egy ev mulva mehet utannad aztan egyutt lehettek mig meg nem unjatok egymast.ne hagyd ki a lehetoseget foleg hogy ilyen kozel allsz hozza.es ez plusz egy lehetoseg a jovendobeli gyerekeidnek.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 14:05:28

a címadó történethez:

szerezz ilyen papírt:
' Státusz megőrzésére szolgáló, „hosszú eltávozást” engedélyező papírra az amerikai hatóságoktól három-négy hónap lenne beszerezni, erre már nem jut idő.'

és ha a mostani munkaajánlatod - ami egyébként se nevezhető szupernek a leírásod alapján (se anyagilag, se szakmailag) - nem vár meg, akkor kezdj el angliai melót keresni. 3-4 hónap alatt csak találsz, nem?

hiba lenne kidobnod a sok éves munkával félig megszerzett amerikai jogaid, különösen annak fényében, hogy esélyes, hogy anglia kevésbé fog tetszeni (tapasztalataidról beszámló szavaid alapján). ha még a sok új változásstresszben (nőnek is új hely, neked is az lesz anglia, ráadásul viszonylag szegények lesztek, esetleg hónapokig másokkal osztoztok a lakáson) a kapcsolat is ugrana, hát lehet, hogy te is mennél utána a temzébe. (vagy arrafelé ez kevésbé divat? :) )

így csak 3-4 hónapot kell várnod a nővel való végleges egyesülésre, kipróbálhatjátok londont, s ha nem jön be, még mindig visszamehettek 1 év múlva közösen az újvilágba.

Mr Long 2014.05.29. 14:05:28

@morsels: Ennyi ido alatt szerintem barhol lehet venni fegyvert, szoval ja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 14:15:01

@Imre apó: @Morgo1229:
Ha csak negyedannyi energiát fektetne abba, hogy a saját életét rendbe tegye, mint abba, hogy itt osztja az észt, akkor nem lenne maga alatt.

"Aki kurvának áll, szeresse a f@szt!"

rezsöatya 2014.05.29. 14:18:22

Kedves Mindenki!

Ugy latom a legtobbeket elkapta a hideg racionalitas. USA, zoldkartya, allampolgarsag, ezek mind fontos dolgok lehetnek! Ezzel Roger is tisztaban van. De olvassatok csak bele:

"valoban sokat kibirtunk, de nem tudom van-e meg eronk tobbre. Ugy erzem egy kicsit kezdunk belefaradni a varakozasba. A kezdeti celok kezdenek megvaltozni. A kozos hely es csalad kialakitasa kezd eloterbe kerulni."

Valaki irta (bocsanat, hogy telon nem keresem vissza, de respect neki!), hogy a penz, a jo allas 30 ev mulva nem olel meg. Es ez a lenyeg! Ahogy latom, ez egy megerosodott szerelem/kapcsolat/hazassag. Na, ezt nem szabad feladni!!!

mayree 2014.05.29. 14:19:32

Valaki összeszámolta a pr és kontra javaslatokat? Nem? Nem is fontos. Úgyis úgy lesz ahogy kell, mivel a döntésnek három szabálya van:
Első szabály: Rossz döntés nem létezik
Második szabály: Jó döntés nem létezik
(Rosszul értelmezett) harmadik szabály: döntés nem létezik.

Ez a véleményem volt ám, csak az enyém :D

skaven 2014.05.29. 14:28:29

@Kövérmadár [swe]:
mondjuk Leah alap, csak az arnymano necces, de azt meg elnezzuk. :)

OFF vege :)

Cimbióta 2014.05.29. 14:28:33

Ha a helyében lennék, akkor USA, kibekkelik ez a hátralévő időt, utána teljes lesz a boldogság :)

blackhairlady 2014.05.29. 14:30:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Automatikusan nem jar allampolgarsag. Illegalisan meg igen szar itt elni szerintem, biztositas nelkul. Ha barmi tortenik, a gatyajukat rafizetik. Szerintem ez nem opcio.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 14:30:53

@Mr Long: Nah azok tényleg állatok! :) Discoveryn megy valami Oil Riggers vagy milyen doku-sorozat. Ha otthon vagyok anyáméknál és pont megy, akkor néha belenézek.
Feléjük a bullying a munkaköri kötelesség része. :D
Valamelyik részben szerencsétlen tériszonyos srácot felküldtèk a monkeyboard-ra. 15 méter magasan pakolgathatta a csöveket a 2nm-nyi alu taposólemezen. Csóri srác, fél kézzel végig a korlátot markolta a teljes műszak alatt. Csoda hogy kibírta azt a napot...

rezsöatya 2014.05.29. 14:31:03

@rezsöatya: Bolan 11:27. (csak a rend kedveert...!)

blackhairlady 2014.05.29. 14:31:33

Egyebkent mi 5 evet eltunk tavhazassagban a ferjemmel, evente osszesen, 3 reszletben 30 napot lattuk egymast.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 14:33:50

@blackhair-lady: Annyira nem vagyok vele képben, csak azért vetettem fel mert hagyma hangoztatta itt mindig, hogy azért nem lehetetlen illegálisként boldogulni kinn, amíg nincs meg az állampolgárság.
Nyilván vannak hátulütői...

2014.05.29. 14:34:03

@rezsöatya: Oke, de hogyan fognak csaladot alapitani - egy mindkettejuk szamara idegen orszagban, a korabbihoz kepest fel fizetessel es megnovekedett kiadasokkal, es azzal a tudattal a hatuk mogott hogy mindezert feladtak az amerikai lehetoseget amibe annyit belefektettek? Ez egy nehez helyzet, nincs egyszeru megoldas, Angliaba rohanni ugyanannyira nem megoldas mint maradni es varni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 14:36:47

@skaven: OFF

Anevednek van köze a Warhammer-es skaven fajhoz?

ON

blackhairlady 2014.05.29. 14:37:48

@Kövérmadár [swe]: "Ellenervek Europahoz: nem az USA ;)"
Ez egy nagyon jo ellenerv:))))
En szeretem Europat, de ha visszakoltoznek, csak is Magyarorszagra mennek. De inkabb maradok itt a seggemen az unalmas hazak kozott:)

rezsöatya 2014.05.29. 14:40:15

@Mirjam2: nem is azt mondtam, hogy egyszeru!
A "fel fizetes" nezopont kerdese. Nyomorogni nem fognak Angliaban sem. Pl. Mo-i fizeteshez kepest kimondottan kedvezo lehet a helyzet. En csak az emberi, erzelmi oldalat nezem.

Nezopont:
(Moricka, akarsz valami jot? Igen papa! Dugd ki a takaro alol a labad, meglatod, milyen jo lesz visszahuzni...!)

2014.05.29. 14:48:10

@rezsöatya: :))) Oke, de szerintem erzelmi szempontbol sem lenne nyero ha feladnak az amerikai lehetoseget, a magasabb fizetes lehetoseget akar hosszu tavon, es egy uj orszagban lennenek mind a ketten ami onmagaban is mindig feszultsegekhez vezet. Ha csaladot akarnak alapitani, az nem lesz olcso mulatsag Angliaban, nagyon is szamit a penz. Nem lehet az erzelmi meg az anyagi oldalt teljesen kulonvalasztani. En inkabb varnek arra hogy erzelmileg es anyagilag is biztosabb alapokra helyezve tudjak csaladot alapitani (mar ha ezen gyerekvallalast ertenek).

blackhairlady 2014.05.29. 14:48:11

@Mr Long: A mcdriveban mindennel meg lehet allni, a vasarlo az elso, igy a kamionnak is van hely:)))))))))))))

blackhairlady 2014.05.29. 14:49:20

@Kövérmadár [swe]: Orokbe fogadlak benneteket norival ha allampolgar leszek, ok?:DDDDDDDDDDDDDDDDD

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.05.29. 14:51:57

Nem olvastam a hozzaszolasokat, de nekem úgy tűnik a blogger már döntött. Usa. És egyébként is ez a végső cél.

tsabus UAE 2014.05.29. 14:51:58

@rezsöatya: Részben igazad van. Nézzük másik irányból: Ha a nő belekergeti egy olyan döntésbe, amit akár egész életére megbánhat, csak azért mert 5 év után ezt az egyet nem bírja ki, akkor az a nő nem lehet az igazi. Ergo, felesleges miatta mindent feladni.
Én nem tudnék a lelkiismeretemmel megbékélni, ha a feleségemet állítanám ilyen választás elé. Hisz, ha nem jön be az új munkahely, meg az életkörülmények, örökké keserűség marad benne, hogy miért nem bírta már ki ezt a kis időt. Aztán ez a keserűség akár dühbe és gyűlöletbe is fordulhat az idők során, ha nem sikerül visszakapaszkodnia szakmailag és egyebekben arra a szintre, ahol már egyszer lett volna lehetősége lenni. Olyan, mintha a jövőjét vennéd el a másiknak.

radirpok123 2014.05.29. 14:53:27

Akkor most kapaszkodjon meg a t. torzskozonyseg Amerika-parti fele: egy otthoni baratom nyert a zoldkartya lotton, es VISSZAUTASITOTTA. Indoklas: csalad, ket kisgyerek, Amerika nem csaladbarat, sokba kerul elintezni es sokaig tart. Es ahhoz kepest jol elnek otthon is. (Hogy akkor minek lottozott - nem tudom, gondolom, regen kezdte, aztan ugy maradt).

En voltam kint par honapot dolgozni, igaz, nem a legjobb helyen (Texasban), megertem, hogy mit szerethet valaki az ottani eletben, nagyon meg lehet szokni, nagyon bele lehet kenyelmesedni. Nekem annyira nem jott be, persze ha felajanlananak egy allast valamely kerekparos-barat helyen (peldaul a Sziklas-hegyseg kozepen :P), akkor azert erosen elgondolkodnek...

De onmagaban az amerikai allampolgarsagot nem fetisizalnam. Az EU-s allampolgarsag legalabb annyit er, ha nem tobbet, tekintettel az itteni szocialis halora, ami kint Obama minden erofeszitese ellenere is csak mutatoban letezik. Nehezen tudom elkepzelni, hogy mondjuk valaki pont Svedorszagbol vagyodjon Amerikaba - a svedek ugyis kielik a fetisizmusukat az autojukkal :)

2014.05.29. 14:53:41

@blackhair-lady: Nem semmi, el sem tudom kepzelni hogy csinaltatok.

blackhairlady 2014.05.29. 15:02:25

@TilosazA (En/Mum): Szerintem keves olyan iskolat talalsz ahol nincs bullying. Sajnos sok gyerek halalt okoztak mar, ongyilkossagba menekultek a sok bunko, homofob, antiszemita vagy csak egyszeruen kobunko gyerek viselkedese miatt.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 15:05:16

@blackhair-lady: Amerikában gondolod? Még sosem voltam Amerikában, úgyhogy nem tudom, de az alapján amit olvasok, látok, hallok róla, nagyobb probléma mint Angliában. Bár Angliában sem jártam iskolába, az is igaz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 15:06:31

@blackhair-lady:
Nehez lehet lemondani arról a Katyban lévő nyomorról :)

Köszönjük, élünk a lehetőséggel. Hová küldhetjük a születési anyakönyvi kivonatot? Mindkettőnknek van már nem élő szülőnk, így ideális család lehetnétek nekünk!

@radirpok123:
Mindenkinek egyéni gusztusa szerint.
Én is próbálkoztam annakidején, de nem nyertem. :)

Nehezen adnám fel a svéd biztonságot, de azért meggyőzhető lennék ;)

@skaven:
Jéé, újabb ismerős ;)

@rezsöatya:
A feleség sem, aki elhagyott menet közben egy latin szerelőért...
Szerintem mindkét út járható, mindkettőnek vannak jövid és hosszú távú előnyei és hátrányai.

Meséltem már egy ismerősömről, aki imádta a feleségét, idáig követte, majd az asszony meglépett egy arabbal?
Vagy arról a nőnemű kollégáról (svéd), aki szeret házasodni, szeret gyereket szülni, de minden férjét kirúgja a gyerek megszületése után?

A család jó dolog.
De legalább annyira nem életbiztosítás, mint a jó munkahely.

blackhairlady 2014.05.29. 15:08:08

@Mr Long: 5 ev. 3 ev ha a hazastars amerikai allampolgar. En 4 eve vagyok itt, mar tavaly kervenyezhettem volna, de az iden mindenkeppen megteszem ha visszajottem Magyarorszagrol. (Bocsi, hogy ismet leirtam, tenyleg Hagyma leszek:DDD. De a Homarra nem akarok irni!!!!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 15:09:19

@blackhair-lady:
Annakidején engem is attrocitáltak eleget.
De ahelyett, hogy belerokkantam volna, inkább tanultam békésen. Most egyedül annyit keresek, mint azok a f@szagyerekek összesen.

Ilyen zaklatás, molesztálás, b@szogatás minden országban van. Magyarországon is, Svédországban is, USAban is. A kérdés csak az, hogy ott miért képesek ezért öngyilkosok lenni a gyerekek?

blackhairlady 2014.05.29. 15:17:07

@tsabus: Csak azert enm kap mert neki van. Igenyelnie kell, es altalaba fel-1 ev az atfutasi ido amig megkapja, attol fuggoen melyik korzethez tartoznak es mekkora a varolista. Mi a ferjemmel mar 10 eves hazaso voltunk, volt kozos gyerekunk, es pontosan 11 honapot kellett varnunk.

rezsöatya 2014.05.29. 15:17:08

@Mirjam2: ez a blogok es hozzaszolasok lenyege. Velemenyek, s itt kulonosen, mert Roger tanacsot ker. Irod, te inkabb varnal. En meg a masik oldalt preferalom (mondjuk nem konnyitjuk meg Roger dolgat).

@tsabus: Roger tobbes szam elso szemelyben beszel. Biztos, hogy a "no kergeti bele a dontesbe"?

@Kövérmadár [swe]: igy van. Elony-hatrany szinte egyenloen van benne. Amugy munkahelyet eppoly konnyu elvesziteni, mint a feleseget... (a gyerekek egy kulon dolog, de pont teged nem idegellek vele...! :-) )

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 15:24:01

@radirpok123: a lottózott zöldkártyát el lehet adni? Mert az nekem jó pénznek szaglik :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 15:28:47

@Kövérmadár [swe]: szerintem nem csak ott lesznek öngyik, bár aki ilyen miatt öngyi lesz annak a szoftvere nagyon el van baszva.

blackhairlady 2014.05.29. 15:34:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Persze, biztos nem lehetetlen, de ha utana lagalizalni akarja a helyzetet akkor bizony nem lesz egyszeru. Szoval en biztos nem elnek ilyen korulmenyek kozt itt.

Thargoid 2014.05.29. 15:35:17

+1 USA.
Mondom ezt 9 év London után, angol egyetemi diplomával és jól fizető informatikai állással, ráadásul úgy, hogy épp házat veszek... Londonban :)
Anglia, de különösen London elég nagy kultúrsokk lenne, és nagyon le kellenne adni az életszínvonalból (az USA-hoz képest, nyilván nem MO az alap), ha nem abba a rétegbe tartozol amelyik legalább 50K-t keres egy évben, de inkább többet.
Kezdő bevándorló különösen rosszul járhat az első lakásbérletével, nem ismeri a környéket, árakat, bürokrácia stb. - elég sok minden változott az elmúlt években. Engem nem zavar, mert ebbe szocializálódtam az évek során, de annak aki most jön USA-ból, el tudom képzelni, hogy nagyon nagy változás lenne, számos konfliktus forrással ami tönkreteheti a kapcsolatot.
Párom véletlenül pont egészségügyben van (privát, nővér, nem NHS) így azért elég jól eltengődünk, és van valamennyi rálátásom a dolgokra.
Az NHS-ben folyamatosan elvonások és leépítések vannak és tervezzettek továbbra is. Ilyenkor többnyire attól válnak meg aki a legkevesebb időt töltötte ott, vagy nagyon gyenge a teljesítménye - így frissen érkezettként jó eséllyel az utcán találnád magad az első leépítés után.
A kórházi körülmények is elég vegyesek, néhány elit kórház gyönyörű, szupermodern, kényelmes, de jártunk már olyanban is, hogy az ajtóban visszafordultam volna, ha nem az lett volna az egyetlen ügyelet... egy az egyben magyar állaptokkal, ijesztő környezetben.
Ha nem vagy orvos vagy nővér akkor pedig a karriered is elég kétesélyes, és helyi továbbképzésekre járhatsz még évekig, míg bármi előre lépés lehet. A HCA-eket pl. kutyába sem veszik a legtöbb helyen, egyszerű melósok.
Szerintem ha Anglia, akkor ne Londonban gondolkozzatok, ha nem orvos a szakmád.

bpetya75 2014.05.29. 15:38:49

@Zka:

www.youtube.com/watch?v=sUeSQY55o5Y

Nézd meg ezt. Ha egy gyereknek nincs kihez fordulnia, a társai meg mocskos gecik vele, akkor nem is tűnik olyan rossz megoldásnak.

blackhairlady 2014.05.29. 15:40:03

@Mirjam2: Nem volt egyszeru, de (akarmennyire is kozhely) ezt csak is a szerelemnek tudhatjuk be. Megbiztunk egymasban 500%-osan, kulonben nem ment volna.
O dolgozott 7/7, engem lefoglalt a 3 gyerek egesz napos hurcolaszasa es a kis vallakozasom, estenkent mindig beszeltunk. Es szamoltuk a napokat a kovetkezo szabdsagig amibol meg kihoztuk mindig a legtobbet. Viszont sosem vartam volna el tole, hogy feladja a karrierjet miattunk. Kivartuk az idot amig a helyzet megerett a valtozasra.

blackhairlady 2014.05.29. 15:44:05

@TilosazA (En/Mum): Igen, amerikaban, De szerintem Magyarorszagon is nagyon ott van, sok ismerosom panaszkodik. Angiarol nem tudok, de a lanyom volt osztalytarsa Dublinban el, bizony anyuka sokszor emlitest tesz az iskolai szornyu magatartasra. De ezt csak hallomasbol tudom. Az ittenit a borunkon tapasztaljuk sajnos a Maxhoz hasonlo gondolkodasu gyerekek miatt. Szoval enm kell aggodnia Maxnak, van utanpotlas a hasonlo elveket valloknal.

blackhairlady 2014.05.29. 15:46:42

@Kövérmadár [swe]: Majd irom a cimet priviben:) En nagyon jo anyuka lennek (vagyok), szoval jol jarnatok velem:)))))))))
Es majd jonnek ide dicsekedni a potgyerekeimrol, hogy milyen okosak, ugyesek:)))))))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 15:49:26

@Kövérmadár [swe]: Ehhez a probléma-megoldáshoz még valami eszembe jutott Madár.
Milyen jó is lett volna, amikor a gyerekem ágyánál álldogáltam a kórházban, tehetetlenül, nézve az orvosok tehetetlenségét - akik kijelentették, hogy márpedig a zsiráf nem létezik, miközben a szemük előtt történtek az események.
...és a legjobb dokik voltak.
Van, amit nem lehet pénzen megvenni, de megoldani sem.
Azóta eltelt közel nyolc év, és már két éjszakát biztosan sikerült is átaludnom. Haladunk, mint királylány a szerelemben. Apródonként.

@Mirjam2: Semmit nem vesztettél, hogy kimaradtál belőle.

@Mr Long: A sulihoz kapcsolódva: a gyerekünk iskolaotthonos, ami annyit tesz, hogy reggel fél nyolckor berakjuk a kapun, délután pontban négykor visszakapjuk ugyanott (bemenni tilos). Leckét helyben megcsinálják délután.
Volt választási lehetőség, a napközi. A beadás hazahozás hasonló, annyi a különbség, hogy a napközisekért be lehet szaladni, szó szerint futva be-ki, már fél négytől kiadják őket, de a leckét nem csinálják ott meg, hazaviszi a táskát minden nap, és este leül leckét írni.
No, mi jeleztük év elején, hogy szemünk fényének különböző problémái vannak, tételesen felsorolva, alátámasztva, stb.
Az, hogy segítséget nem kaptunk, egy dolog. A doki által előírt tök egyszerű dolgokat nem tették meg.
A legkevesebb baj a szemével van, és miután szóltunk, hátra ültették, a legutolsó sorba...
Aztán mert két hét után sem látott jobban a gyerek hátulról, előre rakták, jobbra. Balra neki kitakaródik minden, azaz nagyjából a semmit látta onnan.
Akkor átkerült a mellette lévő padba, és lőn csoda...
Gyerek tehát reggel bemegy az iskolába, délután hazajön, és harcolni kell vele, hogy gyerek legyen, játsszon, a lexikonokat bújja, olvasgat, kérdez, stb.
Ehhez képest a munkafüzeteiben hétvégente és most már az üzenőben is olyan bejegyzéseket találunk, hogy rendetlen, pontatlanul másol, csúnyán ír, stb.
Azok a fejlesztések, amiket nem kap meg valamiféle dacból, azok pont arra a problémára hatnának, amit kifogásolnak...
Magyar közoktatás.

@TilosazA (En/Mum): +1
Már a gyerekem is érti, hogy nem vihetek be az adóhivatalba barterben krumplit és paradicsomot. :)

@KukorIca: Sosem a coach mondja meg a tutit a kliensnek. Rávezeti a lehetőségekre kérdésekkel. Ha pedig akkor sem tud dönteni, ha már mindent kielemeztek, akkor azt pár ülés nem oldja meg, ott más baj van.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Izé... a Jockey Ewing nem egy liebling nálam... :D :D :D
Alapból kertész vagyok, ráadásul szeretem a kihívásokat.
Pl. most is egy elég naggyal nézek szembe, egy önellátó kertet csinálok a mérhetetlen nagyságú tarackosból megrendelésre.
Ezt két ok miatt vállaltuk be a férjemmel:
1. a gyerek számára életfontosságú volt, hogy kikerüljünk a társasházból, annyira nem bírta,
2. mivel elég régóta élek már az írásból, így nem lett volna kétkezi referenciám a kertészeti munkákhoz kint.
Most majd lesz, elég sok mindent csináltunk itt, ami felkeltheti egy külföldi munkáltató figyelmét is.

Már csak azt kellene megálmodnom, hogy mennyi idő alatt tudnék angol, használható nyelvtudást magamra szedni, mert világéletemben németes voltam.
Azzal együtt már (talán) nem kellene segédmunkásként krumplit hámoznom egy étteremben, hanem kezdhetnék a szakmámban rögtön.

@Morgo1229: +1 (az utolsó sort is elég lenne)

TilosazA (UK) 2014.05.29. 15:49:43

@Zka: látom fogalmatok sincs róla hogy milyen ha évekig zaklatnak. Őrületes milyen érzéketlenek tudtok lenni.

blackhairlady 2014.05.29. 15:50:46

@bpetya75: Es emg ha van is kihez fordulnia, akkor sem egyszeru sokszor feldolgozni a megalaztatast. En halat adok minden egyes napert ami unalmasan telik, mert aznap legalabb enm tortent semmi rossz sem.

morsels (törölt) 2014.05.29. 15:53:47

@blackhair-lady:
Meg a cigit is megsodornad neki, mi? :-)

blackhairlady 2014.05.29. 15:55:01

@morsels: Na arrol le kene mondania. Lehet akkor most meg is gondolja magat?
Madar, cigi nelkul is jossz?:))

bpetya75 2014.05.29. 15:56:59

@blackhair-lady:

Ha esetleg megnézed a filmet, amit linkeltem (bár szerintem neked túl durva), abból szerintem jól le lehet venni, mi a különbség a magányos, szívatott gyerek és a nem annyira magányos szívatott gyerek között. Ezért olyan a vége, amilyen.

Rebarbaraa 2014.05.29. 15:58:56

Kedves Postolo,

Nem tudom mennyi idosek vagytok de megosztanek veletek egy-ket dolgot amitol talan kicsit konnyebben fogtok donteni. Eloszor is. En elmultam mar 35:) 1,5 eve jottem Angliaba. Nagy valtas volt, egyedul jottem, csaladot hatrahagyva, konkretan a gyerekeimet, kepzelheted mennyire hianyoznak. De otthon nem volt maradasom. Jol beilleszkedtem, mert be akartam illeszkedni. Az angolok tavolsagtartonak tunnek, kicsit azok is, de nekem jobban bejon ez a 3 lepes mint az otthoni (mindenkimeghallgat aztan kibeszel stilus) Amugy kis ido es teljesen befogadnak es baratokra tehetsz szert. Na de akkor a javaslatom.
Birjatok ki a 8 honapot! Mindenkeppen! Belekezdtel valamibe (amerikai allampolgarsag) ami nagyon nagy hasznodra valhat es valni is fog ha okosan dontesz. Mar a celegyenesben vagy, most adnad fel? Amcsi utlevellel kulonleges ut vezet Angliaba, mint ahogy az angolok is kifejezett elonyt elveznek a sajat utlevelukkel amerikai iranyba.Ezt biztos forrasbol tudom. Most egy olyan hidat keszulsz/keszulnel felegetni magad mogott ami nem visszacsinalhato es butasag lenne felegetni. Olyan lenne mintha azt mondanak nekem, hogy 8 honap mulva kapok egy hatalmasabb ajandekot de csak ha a fenekemen maradok, ugyanakkor felajanlanak egy masikat de elveszitem az elozot ha lepek azonnal.
Es itt az okfejtes lenyege: Enyem lehet mindketto, ha a fenekemen maradok 8 honapig. Na mit szolsz hozza?
Tudom mit jelent a tavolsag a szeretteinktol. En kozelebb vagyok hozzajuk megis sokszor elviselhetetlen a hianyuk. De engem az altalam felepiteni kivant jovo megaceloz.
En, a tiedhez hasonlo ajandekkal es lehetoseggel a kezemben kibirnam a 8 honapot, ha a fene fenet eszik is. Mert ugy MINDEN az enyem/mienk lehetne, nem csak az egyik.
Szerintem maradj es bekkeld ki a 8 honapot.:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 16:04:41

@Rebarbaraa: jól beszél. Az ajándékos hasonlatáról meg ez jutott eszembe @Roger Rabbit:

online.film.hu/a-legszebb-ajandek/

Mindenképpen írjátok meg, hogy hogy döntöttetek.
Esetleg az USA előzményekről is írhatnál egy bejegyzést.
:)

blackhairlady 2014.05.29. 16:08:11

@bpetya75: Inkabb kihagynam, sajnos nekunk eloben is tul sok jut ebbol. Igaz, segitseg nelkul szornyu lehet, el sem tudom kepzelni. Csak en tudom, hogy sok sok segitseggel is az.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.05.29. 16:10:27

Nem tudom, a kommentekben volt-e már szó róla )nem olvastam még végig), de ha van zöldkártyád, a családegyesitéssel viszonylag könnyen és gyorsan menne a dolog. Ha még az USA-ban vagy, a feleségednek ide kéne utaznia, és itt beadni a családegyesitéshez a zöldkártya kérelmet. két barátom is van, akik ezzel a módszerrel viszonyleg gyorsan és simán megkapták a zöldkártyát, és azóta live happily ever after :) Ha érdekelnek részletek, keress meg privátban (hátha a USCIS olvassa a Hataratkelöt) Sok sikert es mielőbbi családegyesitést nektek. Tudom, milyen érzés egymástól külön élni...

Imre apó 2014.05.29. 16:20:12

Az első felvonást megúsztam, az áram bemenekült oda, ahova kell :D:D:D, a második része még lesz.

Szóval akkor AMERIKA :D:D:D:D:D

TilosazA (UK) 2014.05.29. 16:22:36

@blackhair-lady: Szakközépben pécézték ki az egyik legjobb barátnőmet. Én álltam mellette egyedül, a szülő otthonról nem tudott mit csinálni. Az osztályfőnöknek annyira futotta hogy "ejnye lányok, nem kéne". Szegénynek annyira megalázó volt, nem bírt, és nem mert kiállni magáért. Aztán nekem is elkezdtek beszólogatni, és minél inkább nem hagytam magam, annál inkább. Aztán egyszer meg akartak várni hazafelé, hogy jól megvernek. Nem jött össze nekik, nem is emlékszem már hogy oldottuk meg az egészet, én biztos nem álltam volna le verekedni velük.
A sors fintora, hogy ezzel a zaklatós lánnyal még együtt érettségiztünk, aztán 21 évesen meghalt valamilyen autoimmun betegségben.

2014.05.29. 16:23:12

@radirpok123: Szerintem te felreerted, senki nem azzal ervelt itt hogy Amerika mennyire jo hely. En pl. nagyon nem szeretnek ott elni, de a posztolo mar evek ota ott el, szeret ott elni, felepitett ott egy karriert stb. Ha mindezt pl. Vietnamrol irna, akkor azt mondanam hogy maradjon Vietnamban.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 16:25:16

@nyuszigonosz(D):
apák napjára a saturn reklámlevelében elektromos fogkefét ajánlanak tökéletes ajándékként. nem vicc!!! :)
rdir.medsat.agnitas.de/form.do?agnCI=596&agnFN=fullview&agnUID=A.H.kWL.BFsB.BDrxi.miKl2Ov4ph-TbtB5DbiRmA

ennyire nem értem az idők szavát, vagy a saturn egy másik bolygó? ;)

Imre apó 2014.05.29. 16:25:58

@Roger Rabbit: Aztán idehaza miért nem jó nektek??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 16:29:35

@blackhair-lady:
Muffin is jöhet, ugye?

@nezzazegfele:
Milyen zsiráf?
Azért a te eseted speciális... vagy talán annyira nem is? Amikor az én ágyam mellett álltak a szintén nem elhanyagolható tapasztalattal bíró orvosok és azt mondták, nincs mese, le kell vágni és nem csak az ujjat, hanem a kézközépcsontot is. OK, messze nem ugyanaz a szituáció, de azon sem segített volna a pénz. Megrázott, megviselt, nem tudtam mi lesz. Aztán nem lett semmi. Soha ilyen jól nem éreztem magam, mint mostanában.

Hangsúlyozom, nem lehet összehasonlítani a kettőt, ezzel tisztában vagyok, de az én életemben is volt olyan, amire a pénz nem lett volna megoldás. Ettől még a dolgok maradék 99%-ára az.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 16:30:58

@Morgo1229:
nekem is az egyik kedvencem a dallasz, igaz egy másik szupercsapat feldolgozásában:
www.youtube.com/watch?v=EIJ9S6hKXvk

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 16:31:19

@Zka:
Tény.
Bugos ember mindenhol van. A svédek isznak, ezt képzeld el! Képesek egy valag pénz kidobni alkoholra. Sokan bagóznak is. 1 doboz cigi megvan 1700 forint is.
Ennyi bugos embert még nem láttam :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 16:31:53

@Roger Rabbit: hogy a viharba' kaptál zöldkártyát?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 16:35:26

@mayree: "ez egy megerosodott szerelem/kapcsolat/hazassag"

akkor viszont pont kibír 8 hónapot...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 16:37:31

@Kövérmadár [swe]: Vidéki bácsi áll az állatkerti ketrec előtt, nézi a zsiráfot, vakargatja a fejét, aztán sarkon fordul és így szól: már pedig ilyen állat nincs!
:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 16:38:20

@blackhair-lady:

Végre egy jó hír a mai napra!

skaven 2014.05.29. 16:40:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
azoknak a szemet patkanyoknak mindenhez van kozuk :o)

barangolo123 2014.05.29. 16:40:11

Kedves Posztolo
azert 1-2 dolgot meg meg lehetne probalni az USA-ban. En 2 dologgal probalkoznek:
1). miutan kiment hozzad a feleseged (es ezt tobbszor konnyen megoldottatok ha jol ertem), akkor ott , miutan megerkezett beadni egy diakvizumra kerelmet - csak persze elotte iskolat talalni ami kiadja a szukseges papirokat. Ha ott adod be, akkor en ugy tudom nincsen interju, csak online kell kitolteni. Nekem ismeroseim csinaltak ezt, sajat maguk adtak be ugyved nelkul online. Interju csak akkor van, hogyha megkapta a tanuloi vizum-papirokat (de ezek csak papirok, az utlevelbe meg nem utottek be semmit), hazajon az illeto es a bpesti USA nagykovetsegre bemegy a papirokkal hogy bepecseteltesse a tanuloi vizumot , ahhoz hogy legkozelebb tanuloi vizummal lephessen be az USA-ba. Ekkor van interju, de ha a feleseged nem jon haza egy darabig, akkor ez nem all fenn.
Meg ha nem is kapja meg a tanuloi vizumot kinn, akkor is nagyon fontos tudni, hogy attol a pillanattol kezdve hogy beadta a kerelmet a tanuloi vizumra, egeszen addig, amig el nem biraltak, az illeto teljesen legalisan van az USA-ban. Ha ez honapokat eltart, akkor nyertek nehany honapot. Ha pozitiv az elbiralas akkor maradhat, ha nem, akkor visszajon, de megiscsak par honap nyereseg.

2). Mivel neked zoldkartyad van, te megigenyelhetned a felesegednek a "zoldkartya-feleseg" statuszt. Ha ezt ugy teszed meg hogy a feleseged itthon van, akkor nagyon sokaig eltarthat. Ha ezt ugy teszed meg, hogy a feleseged kinn van mar es akkor adjatok be a papirokat, akkor megint az van, hogy amig az elbiralasra var addig teljesen legalisan van kinn.Es mivel ez jo hosszu ido, addigra valoszinu hogy te mar megkapod az allampolgarsagot, amikor megvaltoztathatod a kerelmet hogy allampolgarkent kered a feleseged statuszat zoldkartyara valtoztatni ami mar nagyon hamar megy.

skaven 2014.05.29. 16:40:11

@Zka: jaj mar megint a rossz programozoknal lyukadtunk ki :)

skaven 2014.05.29. 16:40:11

@Rebarbaraa:
hat nem tudom, ismeros angol lanynak amerikai ferje lett, eszmeletlen sokat szivtak a vizum leszervezesevel es az egesz elintezesevel, a srac lassan most mar eljut odaig, hogy dolgozhasson is itt (London) honapokkal az eskuvo utan, de az eskuvo elott volt hogy haza kellett mennie mert lejart a vizum. persze lehetseges hogy beneztek egy csomo mindent, de feltetelezem hogy a tozsgyokeres angol lany meg tudta magat ertetni a hatosagokkal es megfelelo elbiralasban reszesult.
osszesegeben nekem ugy tunt, hogy egy EUs allampolgarnak lenyegesen egyszerubb itt barmit is elinteznie, mint egy amerikainak. szoval pusztan az amerikai utlevel miatt azert itt sem nyilik meg minden kapu pillanatok alatt.

ettol fuggetlenul en a posztolo helyeben USA-t valasztanam.

deputy sheriff 2014.05.29. 16:40:11

Kedves Postolo,

A postbanazt irtad, hogy a "parod", valamelyik hsz-ben mar a "feleseged" lett. Ha megsem feleseg, es valoban turista (B1/B2) vizummal van es nem ESTAval (bar azzal is megoldhato), akkor egyszeruen vedd el az USA-ban es csinaljatok egy AOS-t, 2-3 honap mulva mar lesz SSN-je es Employment Authorization Card-ja, ha pedig osszejon az interju, akkor fel ev es 2 eves zoldkartya is. Ehhez nem kell allampolgarsagra varni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 16:43:49

@barangolo123:
Ha ez ilyen egyszerű és eddig nem tették vagy nem néztek utána, lehet, hogy nem is akarja, hogy ott legyen vele az asszony? :))))

mayree 2014.05.29. 16:59:57

@Babette (eper vagyok a jogobellában):

Nem értem azokat az embereket akik mástól kérnek tanácsot saját életükben döntő kérdésekre. Ennél az is jobb ha feldob egy fémpénzt, abba legalább beleszól az univerzum :D

Életet nem lehet élni táblázatok, grafikonok, tudományos tervezés alapján. Persze mondhatja más hogy de lehet, de azt én nem nevezném életnek, szóval nem lehet. (innen nézve :))

skaven 2014.05.29. 17:00:29

@maxval a gondolkodó birca: hat nem tudom, en sokkal jobban felek az ostobasag- es korlatoltsaglobbitol, foleg mert megallithatatlannak tunik minketto...

annak legalabbis nagyon nem orulnek, ha a gyerekem egy utolso suttyo paraszt lenne, az viszont egyaltalan nem erdekel, hogy milyen nemu emberbe fog beleszeretni. de hat engem mar biztos magaeva tett a homoklobbi... :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 17:07:13

@skaven: Nem kell az amerikaiaknak visa ha UK ba jonnek, csak bizonyos esetekben. De ez igy van mashol is. Nem mindegy, hogy az adott orszagba milyen cellal utazol be.
Tessek itt a link ahol hivatalosan le lehet csekkolni, hogy pl az USA-bol ide mikor kell. Pl turistakent nem kell. Az ismerosod parjanak azert kellett mert letelepedesi cellal erkezett. Nagy kulonbseg. Nekem is kell majd amikor osszehazasodunk es kervenyezem az angol allampolgarsagot. (hazassagkotes eseten 3 ev egutteles utan lehet)

www.gov.uk/check-uk-visa/y

blackhairlady 2014.05.29. 17:07:45

@Kövérmadár [swe]: Sot! Meg is sertodnek ha nem hoznad:) Vannak itt a haz korul aranyos mezei nyuszikak, majd veluk baratkozik, biztos befogadjak, ezek nem olyan kirekeszto nyulak!:)))

nyuszigonosz 2014.05.29. 17:08:18

@Papagály: Sok van nekik, el kellene adni. :-))

Látom, az öziknél majd június 8-án lesz az Apák napja.

blackhairlady 2014.05.29. 17:10:55

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Na igen, az erosebb kutya... torvenye alapjan:)))

OFF: Ugye te tetted be a multkor azt azt aranyos macskas videot amikor ul a robotporszivon a jelmezben? Megmondanad melyik posztnal volt? <eg szeretnem mutatni a gyerekeimnek, de nem talalom ebben a dzsungelben. Koszi elore is!

blackhairlady 2014.05.29. 17:11:42

@maxval a gondolkodó birca: Tudtam, hogy oromet okozok neked. Legalabb egyonknek legyen jo.

nyuszigonosz 2014.05.29. 17:12:07

@mayree: " Nem értem azokat az embereket akik mástól kérnek tanácsot saját életükben döntő kérdésekre. Ennél az is jobb ha feldob egy fémpénzt, abba legalább beleszól az univerzum "

Pontosan.

Mr Long 2014.05.29. 17:17:02

@Rebarbaraa: Miert kellene neked vizum UKbe?

Rebarbaraa 2014.05.29. 17:22:31

@Mr Long: Hivatalos letelepedesi engedelynek hivjak. Egyutt adjak a British Citizen-el. Formalitas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 17:22:56

@blackhair-lady:
Ott leszünk! :)

@skaven:
Nem tudod, hogy mit indítottál el! 8)

2014.05.29. 17:24:25

@Zka: USA mint a kereszteny fundamentalizmus fellegvara? Mihez kepest, Olaszorszag, pl. ? Na ne. :)) Hatalmas orszag, sokan vallasosak, es egyre inkabb sokan nem. Sokan csak beszelnek rola, inkabb hagyomany, gyakran szajtepes es kepmutatas, csakugy mint mashol. Amugy - tenyleg a szabadsag orszaga, talan tulsagosan is - vannak arnyoldalai, de segiti a kreativitast es innovaciot.

Rebarbaraa 2014.05.29. 17:25:07

@Mr Long: Bocs kimaradt. Kifejtem. Mint British Citizen, sajat jogon tartozkodhatsz UK-ban, nem mint EU-s allampolgar vagy egyeb allampolgar akinek az orszagaval egyezmenyben allnak. Jelenleg az EU egyezmeny biztositja ezt a jogot. Arnyalatnyi a kulonbseg, de jelentos.

2014.05.29. 17:30:13

@házelőtthinta: En nem hiszem el hogy neked 130 feletti az IQ-d. Ez a szokasos mantrad kb. a 90-re tesz. Nagyokat csodalkoznal ha osszehasonlithatnad pl. az USA vagy a magyar roma nyomorgokat.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 17:32:05

@cougarcat:
talán a bush-féle élőlények miatt van ilyen benyomás. sajnálatos tény, hogy az amerikai politika legfelsőbb köreiben is komoly szerepe van a keresztény fundamentalizmusnak.
mi is van az amerikai pénzre írva? istenben bízunk? :)

Papagály (törölt) 2014.05.29. 17:33:28

@cougarcat:
és akkor maxvalét mennyire teszed? ;)

2014.05.29. 17:34:43

@Mr Long: Valami gond lehet, mert egyre inkabb jonnek Kanadaba a UK orvosok. Pedig itt alacsonyabb az orvosok fizetese mint az USA-ban.

2014.05.29. 17:36:12

@Papagály: Ot nem olvasom. :)

De szerintem jobban jar Roger nyuszi ha nem a Hinta velemenyere alapoz.... :)

Mr Long 2014.05.29. 17:39:15

@cougarcat: Nepszeru celpont kivandorlasra, szerintem ez az egyik oka. Meg ha megjobban keresnek, mint itt nyilvan mennek.

2014.05.29. 17:39:56

@Papagály: Mint fentebb irtabb, ez duma es hagyomany. A mindennapi eletben nincs jelentosege - nyugodtan lehetsz ateista.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 17:41:41

@blackhair-lady:

Igen. ma rossz híreket adtam, így örültem a te pozitív hozzászólásodnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 17:42:14

@Papagály:
A magyar 5.000-esre meg az, hogy "Kitörölheted vele!"
Ez mennyivel jobb? :)

@cougarcat:
Hogyan lenne 130 feletti az IQja? Az IQ befolyásolja a problémamegoldást. Hinta problémamegoldásból már réges régen megbukott, bár még mindig állítom, hogy úgy kamu az egész nick, ahogy van...

Szerinted létezik olyan 130-as IQval rendelkező ember, akinek a Mekiben való kiszolgálás az élet csúcsa, miközben a konyhában nyomorog és 2 hetente változik, hogy kivel él együtt?

Csak egy, a világról valójában nem túl sokat tudó, untakozó bolond, aki két maszturbálás között bedobja itt a hanyatló nyugat motívumot.

2014.05.29. 17:47:27

@Mr Long: Igen, valszeg eletszinvonalrol van szo. Egyebkent ez ugy tunik novekvo problemaja a UK-nek (nem pont orvosokra gondolok), hogy fiatal szakkepzett emberek nehezen tudnak pl. ingatlant vasarolni, vagy legalabbis nem olyat, amilyet szeretnenek.

rumitom 2014.05.29. 17:49:34

szervusz. en kikuldetesben voltam az usaban 8 honapot. ezalatt egyszer voltam otthon, es a menyasszonyom is egyszer jott meglatogatni. illetve jott a testverem es barataim is csoportosan. nem volt konnyu, de tuleltuk. nem bantam meg.

Az USA mas mint europa, de nem annyira, es talan ezert is nehezebb a valtas. mig mondjuk azsiaban minden mas, teljesen mas kultura, addig az usa nyugati civilizacio, majdnem europa de megis mindenben kicsit mas. ez eleg frusztralo. illetve neked gondolom ami ott van a normalis. es europa lesz frusztralo.
en barmikor szivesen visszamennek, de biztos, hogy csak a parommal.

Az anyagi valtas azonban igen utos amit leirtal. Nem tudom hol laksz most az usaban. ha NYC/LA es tarsai akkor London nem lesz gond. De egy ilyen szintu visszalepest szerintem nehez megelni, ehez add hozza a kisebb kultusokkot, majd fuszerezd meg az idojarassal es maris ott vagy, hogy mocskosul nehez lesz boldognak lennetek.

miert nem megy ki a parod Angliaba addig? egyreszt onnan konnyebb a tengerentulra utazni, masreszt elokeszitheti neked a terepet amig nem lesz meg az allampolgarsagod, utana meg mindig donthettek europa es amerika kozott...
my 2 cents

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 17:54:22

@skaven:

"sokkal jobban felek az ostobasag- es korlatoltsaglobbitol"

Igen ezek is veszélyesek, de legalább nem rombolják a lelket.

Ki a jobb:
- egy nagyon okos erkölcstelen, romlott ember?
- egy szerény értelmi képességű erkölcsös, rendes ember?

2014.05.29. 17:55:16

@Kövérmadár [swe]: Hat nem mondom hogy nem fordulhat ilyen elo - Pl. ha valakinek sulyos mentalis betegsege van (pl. skizofrenia, bipolaris betegseg), vagy ha valoban komoly alkoholista. De Hintanal nem latom azt a 130-at a hozzaszolasaiban. Dramaian eltulzott ismetlesek ezek... nem mondom hogy nincs semmiben igaza, de en meg nem lattam Hintat kepesnek ervelesre, vagy masok allaspontjanak merlegelesere.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 17:57:45

@cougarcat:
diplomatikus válasz.
a szemtelen visszakérdezés úgy hangzana: no és miért nem olvasod? ;))))

Papagály (törölt) 2014.05.29. 18:02:05

@cougarcat:
"nem latom azt a 130-at a hozzaszolasaiban"

lehet, hogy egy 65-ös dr. jekyll és egy 65-ös mr. hyde.
mint a maksa híradó időjárásjelentésében volt: holnap 23 fok lesz, ebből 2 szegeden, 3 dunaújvárosban....

Mr Long 2014.05.29. 18:05:21

@cougarcat: Hat igen, a "jobb" hazak benne vannak 350kba, ez nekem kb 10 evi brutto fizum. 10% onresz hozza 35k. Ez marha sok!
Most nem blackhair altal belinkelt hazakrol beszelek, hanem kisebb varosban 3 halosrol.

skaven 2014.05.29. 18:07:15

@maxval a gondolkodó birca:
eleg egyszeru kerdes, viszont semmilyen szinten nem kapcsolodik holmi kepzeletbeli, vilaguralomra toro buzilobbi letezesehez. de meg csak a melegek megitelesehez sem.

2014.05.29. 18:12:15

@TilosazA (En/Mum): Mar az elozo hozzaszolasodbol nyilvanvalo volt, hogy sohasem jartal az USA-ban. :)

blackhairlady 2014.05.29. 18:13:53

@Mr Long: Ha megnezed figyelmesebben, vannak ott 3 szobas hazak is, ez is kisebb varos, Houston kulvarosa. Most 200K-ert aruljak az ekkorakat kb, =+ - 50K.

Mr Long 2014.05.29. 18:17:34

@blackhair-lady: En csak meretnek utaltam ra. Itt akkora haz megfizethetetlen :) Na jo, talan charlienak vagy a cimborainak telne ra, de mas nem hiszem.

Rebarbaraa 2014.05.29. 18:25:54

@Kövérmadár [swe]: "Hogyan lenne 130 feletti az IQja? Az IQ befolyásolja a problémamegoldást."

Ebben nincs teljesen igazad. Nagyon sok olyan atlag feletti intelligenciaju embert ismerek aki problemamegoldasban olyan gyatra, hogy belehalna na nem lennenek betanithato/megtanulhato motorikusan vegezheto dolgok. Ertem itt pl egy atlagos mosasra, egy bevasarlasra, emberi kapcsolatokra vonatkozoan. Biztos te is hallottal mar rola, hogy nagyon sok magas IQ-val rendelkezo ember a hetkoznapi eletben nem boldogul, nem tudja megoldani a legegyszerubb problemakat sem. Es a magas IQ meg nem eredmenyez pl magas EQ-t. A ketto nagyon nagyon kulonbozik egymastol. Az EQ fogalomkorbe tartozik pl, hogy mennyire kerulod a konfrontaciot, bizonyos esetekben mire, hogyan reagalsz, hogyan oldod meg stb.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 18:27:20

@Zka:
"mégis mi a tököm a te gondolatmeneted ami alapján egyáltalán szempontként felmerül ez a kérdés nálad a bevándorláskor?"

félreérted, hintánál a bevándorlás sem merül fel. csupán ha meghallja, hogy nyugat, akkor elmondja a mantrát.
ugyanaz a mechanizmus, mint pavlov kutyájánál (feltételes reflex), csak itt a fiziológiai reakció nem nyáladzásban manifesztálódik, hanem hozzászólásban...

paekapikk 2014.05.29. 18:29:20

Roger en a helyedban maradnek az USA-ban. Fele akkora fizetes es 30%-al dragabb Anglia azert eleg jelentos ervek. Es igazad van, mindig meg fog maradni a 3 lepes tavolsag, vagy inkabb 6. Par eve voltam en is kozel egy evet a paromtol tavol es borzaszto nehez volt, de szerintem ezt meg ki kell birnotok azert, hogy aztan sokkal jobb kornyezetben es egzisztencialisan sokkal jobb helyzetben kezdjetek a csaladalapitasba. Ha pedig gyereketek szuletik, az USA-ban az is olcsobb lesz, mint Angliaban. Szerintem maradj es ne szalasz el egy ilyen lehetoseget Anglia kedveert.

2014.05.29. 18:29:52

@Papagály: Bizonyos nezetei miatt amit rendszerint orrverzesig fejteget a blogon. :) Igy valszeg lemaradok a normalis kommentekrol is.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 18:32:24

@cougarcat:
igazából rosszul kérdeztem. helyesen: miért nem szűröd hintát is? ő ugyanez az eset: orrvérzés, elállíthatatlanul.

Mr Long 2014.05.29. 18:40:20

@Papagály: Azert a ketto kozt oriasi a kulonbseg. A Balkani Messias elfogadja, hogy jol erezhetjuk magunkat Nyugaton. A pajtasa megcsak hulye.

2014.05.29. 18:40:54

@Papagály: Nem szurom egyiket sem, csak tobbnyire nem olvasom el. De ez "hit and miss", mint ahogy ma tortent Hintaval. Nem olvasom altalaban Hintat sem, hogy igazsagosak legyunk. :)

2014.05.29. 18:51:46

@Papagály: Egyebkent hogy ne legyek igazsagtalan, most vegigneztem a kommenteket, de nem tudom melyik Birca kommentre gondolsz? Orakon keresztul a szokasos politikai temakkal offolt..... vagy kihagytam valamit? :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 18:56:04

@skaven: "azoknak a szemet patkanyoknak mindenhez van kozuk :o)"

És ez nálad miben nyílvánul meg? Könyv, online játék vagy boardgame? :)

M. Péter 2014.05.29. 18:56:22

@Mirjam2: A GP-k átlagfizetése évi 100000 font felett van. Azért kell importálni orvosokat, mert nem képeznek eleget.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 18:57:19

@cougarcat:
talán rossz napja van... under the weather?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 19:02:14

SZTRÁJK!

72 ÓRÁS FIGYELMEZTETŐ SZTRÁJKOT HIRDETEK. 72 ÓRÁN KERESZTÜL NEM FOGOK HOZZÁSZÓLNI A BLOGBAN, MIVEL KOMMENTJEIM TÖRLŐDNEK, MIKÖZBEN AZ, AMIRE VÁLASZOLOK NEM TÖRLŐDIK.

Ez elfogadhatatlan cenzúra. 72 órás sztrájkkal kívánom erre felhívni a közönség figyelmet.

A sztrájk a válaszolásra is vonatkozik, azaz a nekem feltett kérdésekre sem fogok választ írni ez idő alatt. Ha valaki mégis választ szeretne valamire, írhat nekem emailt.

INDUL A SZTRÁJK MOST!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 19:02:48

@Mr Long: Eddig még sehol nem láttam egy rakáson annyi vadiúj Porsche 911-est, mint a Coventry University Hospital dolgozói parkolójában...

Én elhiszem, hogy US-ban még jobban keres egy orvos, de hogy UK-ben sem nyomorog az hót ziher. Consultantként nekem ismerős valami 120k-ról motyogott...

tableno 2014.05.29. 19:04:36

@maxval a gondolkodó birca: szerintem a legrosszabb az ostoba, korlátolt, ámde öntelt és rosszindulatú ember. A homofóbok között sok ilyen van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 19:05:07

@blackhair-lady: Mondanám, hogy remélem viccelsz, de ez még annak is durva lenne...
Miért ilyen elkeseredett, ha szabad tudni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 19:06:42

@Rebarbaraa:
Ezzel tisztában vagyok.
Akiket te leírtál, mint magas IQ-val rendelkező emberek, nem a 130-as kategóriában vannak, hanem jóval fölötte.
Az EQ, mint érzelmi intelligencia egy más témakör.

Kiváncsi lennék a saját értékeimre is, elmennék egy mensa tesztre is, de svédül nem biztos, hogy azonos eredményt érném el, mint magyarul. :)

Az EQ-m biztosan valahol egy 3 éves szintjén van ;)

@cougarcat:
Így van.
Egy valóban intelligens ember nem ilyen lenne... ő jön, kinyilatkoztat, majd megy. És közben gyakorlatilag követeli a kommunizmust.

River_Of_No_Return 2014.05.29. 19:07:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A felsorolt három közül az egyikben lakunk mi most. Nem gondoltam, hogy van más is itt, aki szívesebben választaná ezeket a helyeket a sláger városok (New York, Los Angeles/San Francisco, Miami…) helyett.

deputy sheriff 2014.05.29. 19:07:42

@maxval a gondolkodó birca: Ha ezt komolyan gondolod, akkor ez eleg humoros :-))

Rebarbaraa 2014.05.29. 19:07:46

@maxval a gondolkodó birca: Ezt borzalmasan sajnaljuk maxval, marmint, hogy sztrajkolsz. Mindig szivesen olvaslak. Nem lehet, hogy sorozatosan "oda nem illoek" voltak a postjaid?

2014.05.29. 19:11:05

@Papagály: A rejtely megoldodott - ugy nez ki toroltek a kommentjet (gondolom jo okkal), ezert nem latom...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 19:12:44

@Rebarbaraa:
Gyorsan kitölöttem egy EQ-tesztet :)

"A lehetséges összpontszám: 54 amelyből Ön 19 pontot ért el .

A kérdőívre adott válaszai alapján Ön valószínűleg az átlagosnál kissé alacsonyabb érzelmi intelligenciával rendelkezik."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 19:13:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @kalandortexasi:
Pedig ezeket a környékeket én is szívesen választanám.
De pl. Ausztrália távolabbi pontjait is.

TilosazA (UK) 2014.05.29. 19:19:48

@cougarcat: Mint ahogy sokan mások sem. De azért véleményem lehet, ugye? :)

2014.05.29. 19:20:45

@cougarcat: sz.r a fizetesuk, oskori felszereles, huzogatjak a vallulst, hogy csak ezt es ezt a vizsgalatot/kezelest csinaljak, mert ez az NHS policy, akkor is, ha tudja, hogy ez nem a megfelelo vizsgalat/kezeles.

Waiting list, stb

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 19:21:32

@tableno: @charlieharper:
Szerintem ki tudjuk provokálni, hogy válaszoljon / hozzászójon. A kérdés, hogy akarjuk-e? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.05.29. 19:22:07

@blackhair-lady: Borzasztó, amit írsz. Anya-szemüvegen keresztül különösen.
Hogy lehet ezt a légkört elviselni?

**mimi** 2014.05.29. 19:22:21

@blackhair-lady:
remélem félreértek valamit....

Rebarbaraa 2014.05.29. 19:22:37

@Kövérmadár [swe]: En sok helyen ahol felveteliztem Mo.-n kertek EQ-tesztet is, olyan helyeken persze ahol sok emberrel kellett foglalkozni. Mindenhol nagyon magasra jott ki, allitolag nagyon empatikus ember vagyok ugyanakkor nemi ridegseggel, valamint gyakran kerulom a konfrontaciot (szerintuk). Erdekes volt. Mensa tesztem is volt de bizton allthatom, mivel mindketton reszt vettem, a kettonek semmi koze egymashoz, es az EQ tesztbol leszurheto a problemamegoldo kepesseg. Azt ketlem, hogy a huuuuu de magas IQ-ju emberekre vonakozik csak a problemamegoldoi kepesseg hianya, vagy eppen fejletlensege. Egy magas IQ-val rendelkezo embert egyreszt nyilvan mas dolgok erdekelnek mint egy atlagost, de en a problemamegoldas hianyos voltat inkabb abban latom, hogy mivel mas dolgok erdeklik, bezarkozik a maga vilagaba, redszerint valaki megoldja helyette a napi dolgokat, ettol meg gyakorlatlanabba valik, ami miatt meg jobban bezarkozik mert hatranyban erzi magat bizonyos szinten. Ebbol egyebkent leszurheto egy alacsonyabb EQ szint is. (fejletlen kommunikacios kepesseg a kulvilaggal, emberi kapcsolatok hianya vagy emberi kapcsolatok apolasa iranti igeny hianya, a legegyszerubb erzelmeket is mashogy ertelmez es el meg mint masok)A magasabb (atlagos IQ-nal magasabbrol beszelunk) IQ-val rendelkezo ember mindig elter valamiben az atlagostol, ezzel egyenesen novekszik, hogy maskent is nyilvanul meg, ebbol pedig kovetkezik, hogy a megnyilvanulasa miatt (ha az tarsul magas EQ-val is) akkor nagyon elfogadott, tamogatott ember lesz (Pl Czeizel Endre) ha pedig az EQ fejletlen es a megnyilvanulasi negativok akkor allando tamadasok kereszttuzebe kerul, kitaszitjak.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 19:26:06

@tableno:
úgy érted:
egyperces néma csenddel fejezzük ki együttérzésünket?

vajon hogy derült fény a titokzatos tényre? és melyik kommentjét cenzorálták? van egy olyan érzésem, hogy egyiket se.

Roger Rabbit 2014.05.29. 19:30:12

E Oszinte leszek nem szamiottam ennyire tul nyomo usa szavaztra. Bennem inkabb a meg hatra levo ido mint az eddig megtett ut az ami hajt. Persze nem igy terveztem negy evvel ezelott. Talan akkor a kulfoldre vagyas a karrier fontosabb volt, ez igy ahogy lassan bejonni latszottak a dolgok ugy kezdett fontosabb lenni a magan elet. Talan innen a helyzeten belulrol nem tunik olyan egyertelmunek a dolog. Erdekes volt a kivul allok szemszoget tapasztalatat olvasni. Talan bennem a megszokott helyzeten valo valtoztatasi vagy es a turelmetlenseg van urra hogy mas megoldas utan kutassak. UK at talan nem latom ennyire szurken. (Foleg idojaras szempontjabol, a telen gyakori -27 nel meg az eso is jobb. )
A statusz valtoztatasrol en ugy informalodtam hogy beadhatom az igenyt a felesegemert de "eletvitel" szeruen nem maradhat akkor sem meg ha itt is van. Viszont ki be utazhat azt nem limitaljak meg ha a statusza fuggoben is van. Mivel azt mondtak hogy kb 2 ev mire a statusz valtoztatas atfut ezert inkabb ugy dontottunk hogy varunk az en allampolgarsagimra.

M. Péter 2014.05.29. 19:30:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A táj szép, de éltél már amerikai kisvárosban? Wyoming és Idaho a legrepublikánuspártibb államok közé tartozik, a kisvárosok meg még olyanabbak.

2014.05.29. 19:32:04

Nekiallok Bulgariarol posztot irni, gyorsan bekuldom a HAnak, hogy holnap vagy szombatra sikeruljon megjelennie

2014.05.29. 19:32:10

@TilosazA (En/Mum): Persze, lehet velemenyed, csak amit irtal az USA-rol, az nem fedi a valosagot, ezert jegyeztem meg. :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 19:32:22

@nezzazegfele: En is akartam neki ezt irni:) Volt valahol egy vicc arrol, hogy a terroristat, hogyan kell ujra szocializalni. Olyan videokat kell vele nezetni ahol a csaladjat kinozzak, ha elsrja magat akkor elkezdodott a szocializacio.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 19:36:37

@blackhair-lady:
ha az én gyerekemmel ez történne (több iskolában), akkor a 3. után biztos nem mérlegelném tovább, hogy magántanuló legyen.
sőt, ha annyira rossz a helyzet, ahogy jelezted, miért nem próbáljátok meg akár a magyarországra költözést? ki tudja, talán ott kevésbé erős a bullying-culture... egy próbát mindenesetre megér, amikor már a gyereked élete a tét.

ocsi01 2014.05.29. 19:40:25

Nincs erom vegig olvasni az osszes kommentet, szoval bocsanat ha mar irtak ezeket:

Ha neked van zoldkartyad, akkor a feleseged is kivalthatja, ha jol tudom, nem kell ahhoz allampolgarsag.
Ha mindkettotoknek van zoldkartyaja, szepen dolgozhattok es lakhattok az USA-ban.

Ezen felul en is az USA-ban felig felepitett elet folytatasara szavaznek.

2014.05.29. 19:41:51

Hol van zopolite?

2014.05.29. 19:42:39

@Papagály: Mo-n nincsenek "bunko, homofob es antiszemita" emberek? Akkor valoban oda kell koltozni....

Papagály (törölt) 2014.05.29. 19:53:25

@cougarcat:
nem az emberekről, hanem a gyerekekről van szó. bár tény, hogy nem tegnap jártam általános iskolába, de azért ilyen esetek akkoriban nem voltak, és szerintem ma sincsenek. (fb-os bullying, kvázi lincselés egész az öngyilkosságig menően, amiket rendszeresen lehet olvasni.)

Papagály (törölt) 2014.05.29. 20:12:33

@cougarcat:
nem az emberekről, hanem a gyerekekről van szó. bár tény, hogy nem tegnap jártam általános iskolába, de azért ilyen esetek akkoriban nem voltak, és szerintem ma sincsenek. (fb-os bullying, kvázi lincselés egész az öngyilkosságig menően, amiket rendszeresen lehet olvasni.)

deputy sheriff 2014.05.29. 20:14:11

@Roger Rabbit: Az AOS-nal irrelevans, hogy PR vagy USC vagy-e, ha az allamodban 2 ev a varakozasi ido, akkor az annyi, bar mar evek ota sokkal jobban porognek a dolgok, viszont az ugy beadasatol kezdve 2 honapon belul legalabb mar kapna papirokat, amivel tudna dolgozni, vezetni es legalis lenne, amig az ugy megy, szoval nem ertem mire vartok.

Határátkelő 2014.05.29. 20:19:22

@maxval a gondolkodó birca: A sztrájk természetesen a magánügyed és a te dolgod. Egyetlen kommentedet töröltem, mert szerintem általánosító és megbélyegző volt. Emiatt már figyelmeztettünk korábban is. Ha pedig kifogásolható az is, amire válaszolsz, küldd el, meg fogom nézni.

2014.05.29. 20:19:39

@Papagály: Attol tartok hogy a bullying generacios problema (itt is kuszkodunk ilyesmivel, egyszer probaltam irni a bullyingrol a bevandorlo gyerekekkel kapcsolatban, de lehurrogtak, hogy "ilyen nincs"). A gyerekek a szuleiktol veszik at az eloiteleteket - sajnos Texas egy "redneck" state - nalunk is van ilyen, pl. a BC Bible Belt.

tsabus UAE 2014.05.29. 20:20:34

@rezsöatya: Szerintem a nőnek kellene minden erejével lebeszélni erről. Már ha fontos neki a férje...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 20:22:15

@nezzazegfele:
Fejlessze a fene :)
Tudom, hogy mivel csapjam be a tesztet, ha akarom. De nem igazán érdekel.

@Rebarbaraa:
Azt hiszem egy tanult, magas IQ-val rendelkező ember előbb lesz kutató, mint egy alacsony IQ-val és magasabb EQ-val rendelkező.
Már amennyiben... egy Oppenheimer esetén nem hiszem, hogy számított (volna), ha borzalmas természete van. Lehet az volt. Egy érzelmes ember pedig nem élte volna bele magát a hidrogénbomba projectbe :)

Ha választani kell, akkor inkább leszek Oppenheimer, mint Teréz anya :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 20:22:24

@Papagály: en is szivesebben szidnam a nyugatot.
nyugatrol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.29. 20:24:18

@mayree:
Nabazmeg te vagy az egyetlen aki itt azt vallja amit én.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 20:24:26

@tsabus:
Hogy feláldozza saját boldogságát valakiért???????? Muhahahahaha!!!!!! :))))))))

Pár napja beszéltünk arról, hogy ez nem így működik. Őt csak szolgálják ki, a srác meg örüljön neki, hogy kiviheti a szemetet. ;)

rezsöatya 2014.05.29. 20:26:59

@tsabus: nezd, ezt csak ok tudhatjak! Mint ahogy en azt tudom, nekem ki a fontos. Te meg nyilvan, aki neked az. Ilyen melysegig nem mennek bele.

Mr Long 2014.05.29. 20:27:23

@Kövérmadár [swe]: 37/54 nem erzem, hogy jobb lenne nekem, mert atlagos az eqm.
Inkabb legyen marha magas az iqm, mint magas az eqm. Nekem bejonne Sheldon Copper karaktere. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 20:29:49

@mayree: nezd, a tanacsot nem kotelezo megfogadni. arra viszont jo,hogy lasson kulso aspektusokat is.
konnyebben el tud vonatkoztatni az erzeseitol.

tablazat? de azt sem lehet,hogy megy a fa...bocs, szive utan. abba konnyen ehen lehet halni

2014.05.29. 20:29:56

@cougarcat:

A minap volt szó róla, ha itt a blogon valaki nemtetszését fejezi ki az USA-val kapcsolatban, a "kanadaiak" az USA védelmére kelnek. Elmondod miért?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 20:30:50

@Mr Long:
Hááát... nekem ő túlságosan korlátolt.
A többiben egyetértek :)

Nekem most Tyrion Lannister a legkedveltebb karakterem :)

tableno 2014.05.29. 20:31:10

@cougarcat: 10 éves koromban elköltöztünk Pestről egy Pest megyei faluba (a 80-as években nagy lakáshiány volt). Na ott olyan bullyingban volt részem, hogy azóta is emlékszem rá. Kb 2 évig tartott a dolog, aztán hála istennek visszaköltöztünk a városba. Szóval ehhez nem kell feltétlenül bevándorlónak lenni - illetve Magyarországon belül is simán lehet "bevándorló" az ember. Persze ettől még biztosan így van Amerikában is, ezt nem vitatom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 20:31:32

@lexrex:
Miért, te nem védenéd meg a szlovákokat, ha az ausztrálok szidnák őket? ;)

Mr Long 2014.05.29. 20:33:47

@Kövérmadár [swe]: :D Teljesen megertem, miutan itt kicsit szexkozpontu voltal par napja :DDDDDDD
Sok dologban hasonloan gondolkodok vele. Mondjuk, hogy nekem van igazam, barmikor! :)

tableno 2014.05.29. 20:34:23

@Kövérmadár [swe]: Tyrion for president! Izé, king...

Shanarey 2014.05.29. 20:34:29

Na ez nehéz kérdés.

Valaki már leírta, és szerintem is ez a jó verzió.

Posztoló maradjon az USA-ban, a feleség költözzön Angliába, s amíg az a bizonyos 8 hónap le nem jár, addig is közelebb (közvetlen repülőjárat) vannak egymáshoz.

A Birca által írt, a hatóságot kicselező verzió egy épületes ökörség, de hát egy otthon ülő szobatudóstól ez elvárható.

De legalább neki is lesz ideje elmélkedni valami más hasonló marhaságon.

mayree 2014.05.29. 20:34:55

@diggerdriver:
Az már felér egy kisebb tömeggel :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 20:43:59

@Kövérmadár [swe]: @Mr Long: Finoman jelezném, hogy Ragnar Lothbrok az ász. És amennyiben nem tudjátok miről beszélek, inkább ne is válaszoljatok mert akkor még csak nem is játszunk egy ligában! :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 20:44:15

@Kövérmadár [swe]: En szivesebben maradok az a kiegyensulyozott ami most vagyok. Oppenheimerrol meg annyit, hogy ahhoz nagyon hulyenek kell lenni, hogy ne feltetelezze egy kutato, hogy a talalmanyat katonai celokra is fel probaljak hasznalni. Ezzel szoktak takarozni. De feleslegesen. Ez mar az ostobasaggal hataros. Akinek magas az EQ-ja annak altalaban az IQ-ja is magasabb az atlagnal, ez forditva nem igaz.

2014.05.29. 20:44:37

@lexrex: Akkor valaszoltam erre a kerdesre. :)
Leginkabb nem vedelemrol van szo, hanem a ferditesek es tulzasok kiigazitasarol. Az USA nemigen szorul vedelemre, bar konnyu latni, hogy teves kep alakul ki rola a tavolbol. Amugy meg - a kanadaival azonos a kulturkor, ezert is.

2014.05.29. 20:44:53

@Roger Rabbit: estekeg nem artana kifizetni egy konzultaciot egy immigration consultanttal, hogy vegigbeszeld az opciokat. Azt hiszem meg fog erositeni abban, amit a neten is talalasz, a feleseged mehet az USAba dolgozni aranylag minimalis varas utan.

Ha jol ertettem, ha a felesegnek lenne legalis lehetosege a munkara az USAban, ez a dilemma nem is letezne

2014.05.29. 20:46:24

@tableno: Nemcsak Amerikaban....

2014.05.29. 20:47:34

@diggerdriver: amikor osszeverekedtel a Vajmival?

2014.05.29. 20:50:53

@Kövérmadár [swe]: Ez nem er. :) A magyaroknak nincsenek jo szomszedaik, legalabbis nem igy tekintenek rajuk. :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 20:50:54

@Kövérmadár [swe]: Ja es Terez anyarol annyit, hogy jartas volt az orvoslasban, tobb nyelven beszelt. Az oktatasi tevekenysegei vilaghiruek. Nem hiszem, hogy ezt egy atlagos IQ-val elerhette volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.29. 20:52:20

@mayree:
Tartsunk össze vazze mert csak ketten vagyunk itt ilyen nézetűek.
:))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 20:52:22

@kalandortexasi: "A felsorolt három közül az egyikben lakunk mi most."

Ebben az esetben viszont picit indokolatlannak érzem a nevedet. :)

"Nem gondoltam, hogy van más is itt, aki szívesebben választaná ezeket a helyeket a sláger városok (New York, Los Angeles/San Francisco, Miami…) helyett."

Majd 1-1 nyaralás alkalmával meglátogatom ezeket a helyeket, de alapvetően én sokkal többre tartom a nyugodt kisvárosi életmódot a pörgős nagyvárosinál. És a szép táj (Sziklás-hegység) már önmagában sok mindent helyettesít az én értékrendemben. :)

@M. Péter:
"A táj szép, de éltél már amerikai kisvárosban? Wyoming és Idaho a legrepublikánuspártibb államok közé tartozik, a kisvárosok meg még olyanabbak."

Nem, nem éltem. És amúgy nem is tervezem egyelőre.
De speciel én eddig sem politikai/vallási nézet alapján választottam barátokat. A baráti körömben ugyanúgy van LMP-és vagy Fideszes, mint Jobbikos. Ahogyan vannak hithű katolikus és meggyőződéses ateista barátaim is. Nálam nem szempont, hogy az élet minden egyes területén 100%-ban egyet kell értenünk a barátokkal, nem ezért bírom őket.

Amúgy meg én pl. Mo. egy szélsőségesen Jobbik-támogató részéről jövök (Miskolc), mégsem vagyok az. Gondolom arrafelé is megtalálni mindenféle embert. :)
De mint mondtam, amúgy sem tervezek US-be költözést.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 20:54:52

@Rebarbaraa: "Akinek magas az EQ-ja annak altalaban az IQ-ja is magasabb az atlagnal".

Ezt alá tudod támasztani bármiféle tudományos kutatással?
Eléggé szkeptikus vagyok, kétlem hogy bármiféle reláció lenne a kettő között.

mayree 2014.05.29. 20:54:52

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Lehetne erről polemizálni de nem érdemes. Megvan a véleményem és az tántoríthatatlan, emellett mindenki úgy él persze ahogy akar :)

2014.05.29. 20:58:27

@lexrex: Na es van meg egy ok. Amikor feliratkoztam a blogra, tobbek kozott azert tettem, mert beszelgetett itt egy jo par olvtars Eszak-Amerikabol. Konnyu megerteni hogy engem a UK vagy Nemetorszag nem egeszen erint. Aztan egy ropke ev alatt ezeknek az embereknek a jo resze illegalitasba vonult, nem utolsosorban mert nem tudtak elviselni a kopkodest. Szoval en szelmalomharcot folytatok, hatha visszaternek, vagy jonnek uj emberek a tersegbol. De nekem sincs ehhez mindig kedvem.

Mr Long 2014.05.29. 21:02:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekunk milyen magas az ikunk occse! Gondolom a fejunkben hordjuk. :DDDDDDDD

mayree 2014.05.29. 21:04:20

@diggerdriver:
Az elég, a hátunkat összevetve senki nem jön közel, főleg ha pörgeted a kanalat :D

Quercus a favágó 2014.05.29. 21:12:20

@cougarcat:

Értem. Bár szerintem nem igazán van olyan ember, aki Kanadát egy kalap alá venné az USA-val. Személy szerint én sem élnék ott. Kanadában viszont igen.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 21:15:11

@Mr Long: Hát nemtom, nekem reggelente néha elég alacsony az ikum, ezért eszek reggelire édeset (pl. lekvároskenyeret), hogy felnyomja. Meg néha leesik napközben is és akkor iszom kávét hogy visszatornázza az ikum normális szintre. Vagy nem ugyanarról beszélünk?

River_Of_No_Return 2014.05.29. 21:17:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Texasban éltünk korábban, és nem változtattam nevet, mert nagyon ritkán kommentelek, és sztem nincs jelentősége.

Quercus a favágó 2014.05.29. 21:18:20

@cougarcat:

Egyébként a szomszéd asszonyom Kanadai származású. Ide jött férjhez, de már egy pár éve visszament az egész család Kanadába. Érdekes, hogy mint ő, mint a testvérei nemigazán szívlelték az amcsikat.

2014.05.29. 21:19:59

@QUERCUS(a favágó): Pedig epp arra probalok kilyukadni, hogy ha elnel Kanadaban, akkor tulajdonkeppen elnel az USA-ban is, csak meg nem tudsz rola. :) Reszemrol nem koltoznek barhova az USA-ban, de Kanadaban sem. Mindket orszagban van nagyon sok hely ahol szivesen elnek. Ha Kanadaban megszoktad akkor az USA nem jelent kulonosebb gondot, persze az segit ha van jo szakmad es jo fizetesed. En mar leszoktam a nagyvarosokrol, azokat mindenkeppen elkerulnem, kul. okok miatt. Kisvarosi eletformat keresnek ott is, leginkabb Oregon-ban, Eszak-Kaliforniaban...... Kauai is szoba johet. :)

2014.05.29. 21:25:19

@cougarcat:

Az emberek túlnyomó többsége az USA politikája, a politikusok alapján ítéli meg magát az országot is. A kettő nem ugyan az. Bár ez Magyarországra is érvényes.

2014.05.29. 21:26:51

@QUERCUS(a favágó): Nem tudom kikkel talalkoztak, es milyen korokben mozogtak az ismeroseid. En nyilt, kisse harsany, szokimondo, de baratsagos emberekkent ismertem meg oket. Az en mentalitasomhoz az oveke sokszor kozelebb all, mint a kanadai (nem azt mondja amit gondol) - "amit latsz azt kapsz". A szorgalmukat es rugalmassagukat meg importalni kellene Kanadaba. Elegge erzelgosek, kimutatjak az erzelmeiket - a kanadaiak ennel joval huvosebbek, igaz udvariasabbak talan. Nekem ezek a benyomasaim az amerikai kollegaimmal kapcsolatban es az utazasaim soran...

2014.05.29. 21:26:56

@lexrex: pont ezt akartam irni
@cougarcat: aki erdoben akar lakni mindinkitol tavol, az elvezne USAt

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 21:27:07

@Papagály: Most remélem te is vicceltél és nem nézel ennyire hülyének. :D

@kalandortexasi: Jah, értem. :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 21:27:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen, ala.
Reszletek egy cikkbol:
"Kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy az alacsony érzelmi intelligencia nagyban akadályozza az intellektuális teljesítőképességet."
"A szakember szavaival élve: "Az IQ fontos, hogy munkát kapj, az EQ pedig az előléptetéshez kell."

Tehat? Magasabb EQ-val jobban teljesitesz, jobban fel tudod merni sajat es masok igenyeit, jobban tudod elemezni vagy adott problemakat megoldani igy meg tobb informaciot akarsz majd megszerezni es meg is szerzed, ezzel az IQ-d novekszik. Ezzel szemben a magas IQ az evek alatt megszerzett tudason alapszik csupan (lehet egy kisgyerek okos es mondjuk 4 evesen mar pitagoraszt magyarazza, de ha abbamarad az oktatasa akkor nem fejlodik tovabb az IQ-ja) Az EQ ugyanigy fejlesztheto a tarsadalom reszerol, erkolcsi normak, stb. De mig egy atlagos IQ-val rendelkezo de magas EQ-ju ember is eleg jol elboldogul es sikeres az eletben addig ez forditva csak nagyon nehezen vagy egyaltalan nem mukodik. Fentebb kifejtettem miert (emberi kapcsolatok, azok apolasa, mindennapi elethez valo hozzaallas, stb)
Az alabb belinkelt postban talalsz kutatoi neveket, kutatasokat stb.
www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/eq_a_siker_titka/20110921135301

2014.05.29. 21:28:25

@lexrex: Ez teljesen igaz. Ez a blog segit nekem is, hogy Mo-gal kapcsolatban ezt megertsem.

Rebarbaraa 2014.05.29. 21:28:53

@nezzazegfele: Nem emlekszem a viccre csak roviden leirtam mirol szol.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 21:30:34

@charlieharper: siess, még Biri sztrájkja alatt jöjjön ki, meglátjuk kibírja-e vagy sztrájktörő lesz :DDDD

Papagály (törölt) 2014.05.29. 21:31:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
hát, aki kanadába akar menni tarsandelni, attól sok minden kitelhet. ;)

2014.05.29. 21:32:46

@charlieharper: Hat ha ahhoz az erdohoz vezet egy ut, amin aztan eljutok egy kisebb varoskozpontba, akkor jelen, en elveznem ezt. De nem valami hillbilly szomszed mellett, aki zajong naphosszat. :)

Imre apó 2014.05.29. 21:33:21

@diggerdriver: Nana, vannak többen is, csak nem látod:D:D

M. Péter 2014.05.29. 21:34:13

@Papagály: Ez egy modern dolog, csak 1957 óta van rajta.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 21:35:11

@Rebarbaraa: Nem akarok senkit megbántani, de ilyen cikket én is írok neked bármikor két kávészünet között. Annak ellenére hogy azért ebben a cikkben is vannak butaságok.
Én valami olyanra lettem volna kíváncsi, ahol konkrét számokkal és mérésekkel alátámasztják hogy ilyen EQ szinthez ilyen IQ átlag tartozik (ezer fős mintából), míg egy amolyan magasabb EQ szinthez ilyen és ilyen IQ átlag tartozik.

Imre apó 2014.05.29. 21:36:28

Max sztrájkol?? de jó neki :)))))))))))))))))))))

FutureFry 2014.05.29. 21:37:44

Nem tudom, hogy valaki írta-e már de az USA azon ritka országok köszé tartozik amelyik (ha állampolgár vagy) adókötelesnek tekinti a bevételeidet, bárhonnan is származzon és _bárhol_ is élsz. Sőt, úgy tűnik akkor is ha csak "zöldkártyás" vagy:

www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/U.S.-Citizens-and-Resident-Aliens-Abroad

"If you are a U.S. citizen or resident alien, the rules for filing income, estate, and gift tax returns and paying estimated tax are generally the same whether you are in the United States or abroad. Your worldwide income is subject to U.S. income tax, regardless of where you reside."

Persze sok esetben van kettős adózást kizáró egyezmény, de nem mindi, és ha van is, elégge macerás lehet minden évben egy amerikai adóbevallást is kitölteni...

Quercus a favágó 2014.05.29. 21:38:13

@cougarcat:

Hát szívesen élnék Kanadában, az biztos. De az ember maradjon a realitások talaján. Én ebben az országban fogom leélni az életem. Most inkább arra koncentrálok, hogy összerakjam a dolgaimat, élhetőre.

Imre apó 2014.05.29. 21:43:16

Lesz ma "Naszóval", vagy mehetek aludni?

Papagály (törölt) 2014.05.29. 21:43:39

@M. Péter:
annál ijesztőbb. hogy még csak nem is valamiféle hagyománytisztelet, hanem komolyan gondolják.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 21:43:49

@Kövérmadár [swe]: huh te még engem is alulmúltál :D
Amúgy van valami elfogadott metodikája az EQ tesztelésnek? Ahány tesztet néztem meg annyi féle volt. Voltak ilyen-olyan válaszadósak, de volt ahol arckifejezéseket kellett felismerni és semmi mást.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.29. 21:45:38

@Papagály: na igen, erre mondtam még délelőtt, hogy ez engem taszít (erőst ateista vagyok) és ezért nem szimpi nekem az USA.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 21:48:46

@Papagály: Bár nem tudom ebből ("tarsandelni") hogy lett petroleum, de egye kutya.

Amúgy meg húzom a strigulákat. Még egy dobásod van. Utána pedig te leszel az egyetlen, akit a távoli jövőben megvalósuló esetleges Határétkelő csúcstalálkozón nem fogok meghívni egyetlen sörre sem. :)

Papagály (törölt) 2014.05.29. 21:51:44

@Zka:
én meg is értem.
bár ezzel az istenesdivel meg a fegyvereivel meg a szimpatikus (irak, stb.) politikájával meg az indiánok partvonalon kívül helyezésével (értsd: annihiláció), a kólafogyasztási adataival és az átlagamerikai arroganciájával együtt se tartom rosszabb helynek, mint európát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.29. 21:53:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Hmm.
Aki oda akar menni petroleum. Ennek nem sok értelme van.

2014.05.29. 21:54:09

@QUERCUS(a favágó): Sok szep hely van a vilagban, es nem elhetunk egyszerre mindenhol. Szerintem ha osszerakod a dolgaidat akkor teljesen rendben leszel, ott ahol vagy. A tobbi meg, egy kis almodozas - en is csinalom (leginkabb Hawaii-ban kepzelem el magam), ez teljesen artalmatlan... :)

Papagály (törölt) 2014.05.29. 21:56:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
lehet, hogy félreinformáltak, de eddig úgy tudtam, hogy az olajmérnökök a tarsandből is a gépállatok szomját szeretnék oltani.
az olajmérnökök számomra maxval boszorkányai, darth vader katonái, a sötét oldal erkölcsileg amortizált, korrumpált véglényei.
persze, a jelenlévők kivételek! (lesznek ;)) )

én a vizilovakkal vagyok! :)

Imre apó 2014.05.29. 22:01:18

@diggerdriver: Na b@sszus, nem lesz:(((

Akkor holnap kettő lesz? Két rövid :)))))))))))))))))))))

Amúgy megyek is annak örömére, hogy az áram nem bántott ma, tehát pchesek vagytok, mert leszek ahogy tudok :)))))))))))))))

Még szabin vagyok:D:D

2014.05.29. 22:01:32

@Papagály: Remelem tisztaban vagy azzal hogy mi minden mas keszul olajbol a benzinen kivul. :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 22:02:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hogy lehetne ilyen statisztika csinalni?:))) Pont az a lenyeg, hogy mindketto fejlesztheto. Es az EQ fontos hogy az IQ val jol boldogulj. Amugy meg EGY linket adtam meg amiben van nehany kutatasi anyag, ha tobbet akarsz megtudni a temarol ..tudod...a google a baratod.
Nem gondoltam volna (bar sejtheto volt), hogy ilyen valasszal allsz elo:))))

2014.05.29. 22:19:25

@Papagály: Es az osztrakok vajon hogyan gondoljak amikor a kereszteket kiaggatjak a panzio szobakban? Ok csak viccbol teszik ki, kozben meg ateistak? :) Vagy ott nem problema, de az USA-ban igen? A vallas is csak akkor OK, ha iszlam, mert az mar "kultura", de az usakoknal "bunkosag". :) Ennyi erovel, el kellene itelnem a vallasos nagyszuleimet, az egesz falut, ahol eltek, es gondolom meg sok sok mas falut Mo-n. De nem teszem.

SzZoole 2014.05.29. 23:03:39

@Rebarbaraa: kivancsisagbol meg csinaltam egy EQ tesztet es ez lett az eredmeny ez gondolom jonak szamit:)
Gratulálok! Sikeresen kitöltötte a kérdőívet.

A lehetséges összpontszám: 54 amelyből Ön 32 pontot ért el .

A kérdőívre adott válaszai alapján Ön valószínűleg az egészséges emberek csoportjához tartozik, azaz érzelmi intelligenciájának szintje megfelel annak, amivel a legtöbb ember rendelkezik.
A különböző helyzetekben képes azonosítani saját érzelmeit, reakciója ennek megfelelő.
Képes arra is, hogy mások érzelmi állapotát érzékelje, megértően és bizalommal viszonyul mások felé, így ritkán kerül félreérthető konfliktushelyzetekbe, feldolgozhatatlan érzelmi ellentétbe.
Pozitívan bánik a stresszhelyzetekkel, a nehézségekkel, ahelyett, hogy feladná, újabb és újabb megoldásokkal próbálkozik.

Mindez lehetőséget teremt arra, hogy mind a tanulásban, mind a munkájában megfelelő eredményeket tudjon elérni.

Csak azt tanácsolhatom, hogy így tovább, tartsa meg a jelenlegi hozzáállást, attitűdöt!

Papagály (törölt) 2014.05.29. 23:04:44

@cougarcat:
nem probléma a vallás, de lehetőleg ne emeljék állami szintre. az államvallás kora - ebben a kultúrkörben - szerencsére lejárt. tőlem nyugodtan kiteheti a panziójába valaki, akár viccből, akár komolyan. engem biztosan feszélyezne, hogy egy barbár szokásra emlékeztetnek naponta többször (keresztrefeszítés).

az iszlám valószínűleg semmivel se különb, mint a kereszténység. erkölcsi fölénye annyiban van, hogy nem az iszlám nevében tették tönkre a fél világot. a történelmi találgatások körébe tartozik, hogy mi lett volna a világból, ha az iszlám vallásúak lettek volna katonailag sikeresebbek (agresszívebbek).

"el kellene itelnem a vallasos nagyszuleimet"
miért kellene? nem ítélem el az amerikaiakat se azért, mert a pénzükre nyomtatják ezt a szöveget. meg a vallásosságukért sem (ami többségében ugyanúgy a múlté és álszent ájtatosság csupán, ahogy európában is az).
ugyanakkor retrográd dolognak tartom, hogy még mindig nem nőtték ki ezt a dolgot és állami szinten is gondozzák. de az ő dolguk, engem különösebben nem zavar.

Rebarbaraa 2014.05.29. 23:11:03

@Zka: A valaszadosok mindenre kiterjedoek, de egy jobb fajta EQ teszt kb 90 kerdesbol all. Kulonbozo szituaciokat kell megvalaszolnod. Az arcmimikas pedig a Raven matrix fele esztek. Ezt szoktak kulturafuggetlen tesztnek is nevezni. Jeleket, arcmimikakat, stb tartalmaznak. Itt talalsz informaciot az IQ es EQ tesztekrol. Illetve azok Flynn effektusarol.

Papagály (törölt) 2014.05.29. 23:15:18

@cougarcat:
nem mindenki tudja, hogy a testápolókba is kerül.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 23:16:23

@Papagály: Jaaa, hogy tar sands. Oks, így már leesett.

"persze, a jelenlévők kivételek! (lesznek ;)) )"

Hát, ha nem leszek kivétel bizony akkor is ez lesz. :)

"az olajmérnökök számomra maxval boszorkányai, darth vader katonái, a sötét oldal erkölcsileg amortizált, korrumpált véglényei."

Szerintem ezt m'r megbeszéltük, amikor még sorsolo néven kommenteltél. :) Fel lehet fogni így is. Nagyjából annyira állja meg a helyét, mint a legtöbb ilyen jellegű prekoncepció. Mintha azt mondanád hogy minden ügyvéd egy mocskos, aljas, csaló, hazug, fráter és minden bankár egy cionista, zsidó, faramuci, minden hájjal megkent, gazfickó.

Az olajhomok tényleg nem egy kornyezetkímélő előállítási módja a kőolajnak. De feltételezem, hogy ha tudod mi a tar sands, akkor azzal is tisztában vagy hogy ez egy "nem konvencionális" forrás. A világ termelésének csak aprócska hányadát adja.

De amúgy ha vállalod, hogy holnaptól egyáltalán nem használsz energiát, nem veszel igénybe semmilyen szolgáltatást amihez szükség van szállításra (tehát nem veszel csak helyben termő élelmiszert) és nem veszel műanyag alapú termékeket és minderről meggyőzől még néhány milliárd embert a Földön, akkor a jó hír az, hogy nem lesz ránk szükség. ;)

Tudod ez kicsit olyan, mint a vágóhíd. Csúnya dolog, de a husi az meg jó, nem? A baj az, hogy ahol fát vágnak ott sajnos mindig hullani fog a forgács...

Ezzel nem azt mondom, hogy nekik mindent szabad. Éppen ellenkezőleg. A lehető legkomolyabb felügyelet kell az olajcégek fölé (mondjuk az is egy jó kérdés mit értünk olajcég alatt mert nagyon nem fekete-fehér ez sem) és kőkeményen szankcionálni és bírságolni kell (millió dolláros tételben) ott, ahol bizonyíthatóan gondatlanok voltak. De a legkevésbé sem tartom megoldásnak, hogy holnap bevontatjuk az összes fúrótornyot, szétflexeljük őket, aztán meg jöhet a gyertyafény mellett olvasás meg a tűz fölött főzés.

Rebarbaraa 2014.05.29. 23:16:57

@Papagály: "az iszlám valószínűleg semmivel se különb, mint a kereszténység. erkölcsi fölénye annyiban van, hogy nem az iszlám nevében tették tönkre a fél világot. a történelmi találgatások körébe tartozik, hogy mi lett volna a világból, ha az iszlám vallásúak lettek volna katonailag sikeresebbek (agresszívebbek)."

Majdnem megtettek, ha jol utanaolvasol, csakhat a kereszteny vilag osszefogott ellenuk.
Es nem a keresztenyek hirdetik, hogy aki nem kereszteny az hitetlen, es a hitetleneket el kell pusztitani vagy megtorni.
II. Janos Pal papa volt az aki nylvanosan bocsanatot kert a vilagtol a keresztenyseg neveben elkovetett bunokert. Megtette ezt barmelyik masik vallasi vezeto? Sajnos nem. (vagy csak en nem hallottam rola)

2014.05.29. 23:17:52

Posztoló volt már? Kíváncsi vagyok mit szűrt le a a válaszokból. Igaz nem olvastam csak egy részét, de mintha az jött volna többségben hogy maradjon ott ahol van. Távkapcsolati témában a saját véleményem, ami persze nem egyezik sokakéval, nálunk nem ment. Ezért változtattunk. Most se megy de könnyebb DD

Rebarbaraa 2014.05.29. 23:21:19

@Zoole[uk]: Gratulalok en is:) De ezt most miert is postoltad be?:) Dicseretet, elismerest varsz, hogy milyen joerzesu magas EQ-val rendelkezo ember vagy?:))
Es itt fel is tennem a kerdest: A kerdesekre adott valaszaid oszintek voltak? Mert mint tudjuk a helyes valaszok megtanulhatoak es meg egy amokfuto, sorozatgyilkos is tud produkalni magas emocionalis teszteredmenyt:D
(termeszetesen csak viccelek veled)

2014.05.29. 23:23:08

@Papagály: Zka Mo-n el, ahol ha nem tevedek kotelezo a hittan az iskolaban - az USA-ban nem. De az USA az elvakult kereszteny fundamentalista hely.... Haaaat.... :) Hidd el, hogy az USA politikaban egyre kisebb szerepet jatszik a vallas - ugyanis ennek jelentosege egyre csokken az allampolgarok koreben, es a politikusok mantraja ezt tukrozi.

Ja, csak ironia volt, en tisztelem a nagyszuleimet meg akkor is ha az ertekrendszeruk eltero volt az enyemtol.

2014.05.29. 23:24:51

@Papagály: A laptopodba, vagy PC-d be is. :)

Shanarey 2014.05.29. 23:24:55

@Papagály:

Érdekes, hogy mekkora marhaságokat hordasz össze, és még büszke is vagy rá.

SzZoole 2014.05.29. 23:25:43

@Rebarbaraa: igazsag szerint semmit nem varok,csak Te hoztad fel ezt a temat es gondoltam megcsinalok egyet,ja es most csinaltam eloszor ilyen EQ tesztet nem manipulaltam a tesztet tenyleg ilyen vagyok:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.29. 23:25:47

@Rebarbaraa: "Hogy lehetne ilyen statisztika csinalni?:)))"

Öööö, ugyanúgy ahogy az összes többi felmérést? Például az MBTI személyiségteszteket is, monitorozott kérdőívek alapján.

"Pont az a lenyeg, hogy mindketto fejlesztheto. Es az EQ fontos hogy az IQ val jol boldogulj."

Ennek semmi köze ahhoz, hogy a két mérce hogyan korrelál egymással.

"Amugy meg EGY linket adtam meg amiben van nehany kutatasi anyag"

Jah, Házipatika... ezzel az erővel már a Blikket is beállíthatom kezdőlapnak.

"ha tobbet akarsz megtudni a temarol ..tudod...a google a baratod."

Bár ez úgy szokás, hogy ha állítasz valami szokatlant, akkor azt megpróbálod te magad alátámasztani tudományos (tehát nem házipatikás, no offense) cikkel.
De sebaj, utánanéztem én. Nem meglepő módon azt találtam, amit sejtettem:

1. "Research has found little or no connection between EQ and IQ. You cannot predict EQ based on how smart someone is."

www.melbabenson.com/articles_files/RelationshipsBetweenEQ.pdf

2. "From the evidence on hand the EQ cannot be substituted for the IQ."

psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=1942-02607-001

3. "My understanding is that self-report measures of emotional intelligence tend to have very weak correlations with traditional measures of cognitive ability, and ability-based measures of emotional intelligence have low to moderate correlations with traditional measures of cognitive ability."

cogsci.stackexchange.com/questions/1647/is-there-a-correlation-between-eq-ei-and-iq

Tehát röviden: nem, egyáltalán nem bizonyítható egyértelműen, hogy az EQ-nak és az IQ-nak bármilyen relációban állnának egy személyiségen belül.
Ahogy beleolvastam egy pár kutatásban, egyedül néhány sérült gyerekkel foglalkozó csoportban és feji traumát elszenvedett veteránoknál tudtak valamilyen korrelációt felállítani az eredmények között, de az sem volt betonbiztos és ők nem kimondottan tartoznak az "átlagos emberek" kategóriába.

"Nem gondoltam volna (bar sejtheto volt), hogy ilyen valasszal allsz elo:))))"

Szerintem azért mert te magad is érezted, hogy ez így gyenge lábakon áll...

Shanarey 2014.05.29. 23:45:55

@Zoole[uk]:

Na megnéztem ezt a tesztet.

Nekem 24 pont lett.
:-))))))

2014.05.29. 23:52:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az olajhomok kitermelesert meg az amerikaiaktok is kapunk, de ez van. Mi ebbol elunk. En azt birom mikor jonnek emberek, hogy milyen szar, hogy nincs tobb szocialis program, stb. DE piszkos az olajkitermeles. Akkor honnan vegyuk a penzt szocialis programokra, a penzfa ultetvenyekrol? :)

Rebarbaraa 2014.05.29. 23:59:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Oh te jo isten. Komolyan ezeket postoltad? Ki a fene mondta pl, hogy az EQ helyettesiti az IQ-t? Senki.
Aztan ki beszelt arrol, hogy az EQ alapjan meg lehet josolni, hogy kinek mekkora az IQ-ja? En nem.
A 3. szamu linked es okfejtes kisse bullshit gyanus nekem:)

A hazipatikas linkben tobb neves tudost es kutatasaikat emlitenek.
Van ennel meg tobb is. Linkelgettem masoknak kozben alaplinkeket ahol forrasinformacio is rendelkezesre all.
Szerinted gyenge labakon all az en ervelesem, szerintem meg halmazatilag magasabb ossz intelligenciaval rendelkezik az akinek az EQ es IQ szintje magas. Nem is tudom mar ki mondta, hogy akinek magasabb az IQ-ja, nem biztos, hogy intelligensebb is.
Czeizel Edre is sok kutatasi anyagot kozolt mind IQ mind EQ temaban, sot ezek kapcsolatarol is.
Azert nem linkelgetek neked, csak alaplinkeket, mert en nem gyujtom oket. Elolvasom, az informaciot elraktarozom es kesobb egy beszelgetes soran utalok ra. Ugy latom, hogy nem is igazan a tema boncolgatasa erdekel teged, hanem az, hogy nekem mindenaron ellentmondj. Csak egyszeru alap kerdest teszek fel es gondolkodj el rajta: Ki fog az elet minden teruleten elorebb jutni, az akinek kiegyensulyozott IQ es EQ erteke van vagy az akinek csupan az IQ-ja magasabb. Kepes e egy magas IQ-val rendelkezo ember keves EQ-val ugyanolyan komplexitassal elni a vilagban mint a kiegyensulyozott? Velemenyem szerint nem. Mert hanyossaga van valamiben.
A kerdes tovabbi boncolgatasat meddonek talalom.

Rebarbaraa 2014.05.30. 00:01:31

@Zoole[uk]: Irtam, csak viccelodtem:) Mindenesetre jo tudni, hogy mar hivatalosan is tudod igazolni, hogy magas az erzelmi intelligenciad:) Kezdem fontolgatni, hogy elfogadom a kave meghivasodat:)

nyuszigonosz 2014.05.30. 00:06:02

@Shanarey(England): :-))

Gondoltam.
Akkor is köszönöm.

Rebarbaraa 2014.05.30. 00:15:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A hazipatika.com pedig kifejezetten orvosi-egeszsegugy szakportal. Itt talalhatod a teljes specifikaciojat:
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1ziPatika.com

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 00:24:46

@Rebarbaraa: "Aztan ki beszelt arrol, hogy az EQ alapjan meg lehet josolni, hogy kinek mekkora az IQ-ja?
En nem."

Akkor idézném a 20:44-es kommented:

"Akinek magas az EQ-ja annak altalaban az IQ-ja is magasabb az atlagnal, ez forditva nem igaz."

Most már saját magadat is letagadod? Én erre kaptam fel a fejem. Mert előtte soha nem hallottam ilyesmiről. Hogy EQ és IQ közt lenne kimutatható összefüggés.

Te meg állandóan jösz ezzel hogy magas EQ + magas IQ-val lehet legsikeresebbnek lenni. Jah, az ég kék, a fű meg zöld... csakhogy ennek semmi köze nem volt a kérdésemhez.

Tényleg nem érdemes tovább boncolgatni mert vagy nem akarod érteni mit mondok vagy csak simán tényleg nem érted.

Nem arról beszélek, hogy ki, hogy fog teljesíteni az életben. Mondtál egy mondatot délután, hogy a magasabb EQ-val magasabb IQ is jár. Kérdeztem, hogy honnan veszed hogy a kettő között van bármiféle korreláció, ezt azóta sem siekült alátámasztanod. Ellenben már nem is várok semmilyen referenciát mert utánanéztem és úgy van ahogy sejtettem: nincs köztük kimutatható kapcsolat.

Ha meg tudsz cáfolni, akkor hajrá.

@cougarcat: Meg nem gondolom hogy sokat segítene a dolgon ha homokba dugom a fejem. Nekem azért is tetszik nagyon az olaj- és gázipar mert még lehet benne újat felfedezni. Egy picit fejleszteni, javítani.
Nem olyan mint mondjuk a transzformátorok, ahol elértük a 98%-os hatásfokot. Pont. Az készen van, ott sok mindent nem lehet már feltalálni.
Az olajiparban még van potenciál. Pár éve bejött a vízszintes fúrás és azóta megkorra löketett kapott US-ben a fractioning? Meg van őrülve a fél világ a vízszintes fúrásos repesztésért. :)
Lehet csak túlságosan idealista vagyok még, de úgy gondolom hogy még van esélyem picit jobb irányba terelgetni a világot. És ez pont egy olyan terület, ahol bőven van még mit jó irányba terelni. Még nincsen kész teljesen. :)

M. Péter 2014.05.30. 00:40:07

@FutureFry: Munkával szerzett jövedelem kb. 100000 dollárig adómentes azoknak az amerikaiaknak (zöldkártyásokat is beleértve), akik külföldön élnek, de nyugdíj, kamat, osztalék, árfolyamnyereség, egyéb már nem.

Az amerikia kormány nagyon megnehezítette a külföldön élő amerikaiak életét. Az adóelkerülés elleni harc nevében elfogadták a FATCA nevű törvény, amely alapján a külföldi bankoknak jelenteni kell az amerikai adóhivatal felé az amerikaiak náluk vezetett számláit, és sok bank inkább nem nyit számlát amerikaiaknak, hogy elkerülje az ezzel járó macerát.

morsels (törölt) 2014.05.30. 00:43:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Flammable ice?
:-)

Allitolag ez a kovetkezo, csak meg nem tudjak, hogy lehet biztonsagosan banyaszni.

Rebarbaraa 2014.05.30. 00:43:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "@Rebarbaraa: "Aztan ki beszelt arrol, hogy az EQ alapjan meg lehet josolni, hogy kinek mekkora az IQ-ja?
En nem."

Akkor idézném a 20:44-es kommented:

"Akinek magas az EQ-ja annak altalaban az IQ-ja is magasabb az atlagnal, ez forditva nem igaz."

Most már saját magadat is letagadod? Én erre kaptam fel a fejem. Mert előtte soha nem hallottam ilyesmiről. Hogy EQ és IQ közt lenne kimutatható összefüggés."

Hol van az altalam allitottakban, hogy megjosolhato az EQ alapjan az IQ? Es mit tagadok le? Az en allitasom az EQ es IQ kolcsonhatasara terjed ki es nem joslasra. A mondatban nem latom a megjosolhato szot, vagy csak lathatatlan tintaval irtam es te latod? Ne farassz!
Attol pedig meg valami letezhet, hogy te nem hallotal rola. Megintcsak ne farassz kerlek.
Es az, hogy par oraban utananeztel valaminek amit mindenkeppen meg akartal cafolni az nem egyeztetheto ossze es nem mervado az en evek alatt osszeolvasott, a temaban megjelent cikkek tekinteteben. Amiben volt igazolo es elveto cikk egyarant. Kivancsi lennek hany cikket talalnal ha alatamasztani akarnad az altalam vazolt teoriat:)) Hagyjuk a temat. Bocsass meg, hogy ezt mondom de pont te irtad le: sosem hallottal ilyesmirol.
Hogy akarsz vitaba szallni valamirol amirol sosem hallottal? Ujbol felteszem a fenti kerdest: Hany cikket talalnal ha alatamasztani akarnad amirol en irtam? Valamint egy nehany oras guglizas hogy vetheto ossze azzal az ismeretanyaggal ami nekem van a temaban?
A kerdesek koltoiek voltak, nem varok valaszt. Nem gondolom, hogy a velemenyemet hivatalos kutatasi anyagokkal kellene alatamasztanom, amit a temaban olvasva kovetkezteteskent levontam (tobb kutatoval egyetemben). Termeszetesen a velemenyed a sajatod, de igazabol....nagyon keves kerdesben adok masok velemenyere. Ez pont nem az a kerdeskor. Tema off

morsels (törölt) 2014.05.30. 00:45:15

@cougarcat:
Nem igazan a kitermelesert, hanem a vezetek epiteseert.
Es hat persze hogy kornyezetvedelmi aktivistak lobbiznak, azert huzodik a dolog.

morsels (törölt) 2014.05.30. 00:47:59

@cougarcat:
En is akkor szoktam szolni, amikor egyertelmuen eltulzott sztereotipikkal jonnek. Ezek kozul sok mar nevetseges mereteket oltott.
Az is igaz, hogy az USA (marmint aki hosszabb idore megy oda, nem csak turistakent) lehet meghokkento az europai szamara. Aztan van, akinek tetszeni fog es van, akinek nem.

Dehat ez gyakorlatilag minden orszagra elmondhato :-).

FutureFry 2014.05.30. 00:58:51

@M. Péter: Gondolom a bankszámlanyitásra megoldás, ha az ember nem az amerikai útlevelét használja (már ha van neki).

Persze ez meg a kettős/többes állampolgárság kérdéskörét vetíti fel: elvileg le kéne mondani a másik/többi állampolgárságról amikor az amerikait felveszed. Bár ez értelmezés kérdése is, és az USA nem szokta ellenőrizni a dolgot - azaz eltűri. Meg persze ha előbb USA állampolgár valaki (pl. születéstől fogva) akkor nincs ilyen feltétel (hacsak az újonnan felvett állampolgárság országa nem támaszt).

2014.05.30. 01:01:28

@morsels: Igen, hulyet kapok ettol. Mert persze engem is erdekel a kornyezet, de azt fel nem fogom, hogy miert jobb, ha az olaj pl. a vonatkisiklas kozben folyik szet - mert az olaj el fog jutni a csendes-oceani kikotokbe, igy is ugy is. Aaaaaa (morselsi legyintes, LOL)

Nade (nade!!) amikor meg azt probaljuk magyarazni, hogy letezik kultursokk, nem is keves, akkor is leszavaznak. :)

2014.05.30. 01:02:41

@cougarcat: bocs, az "nadehat" akart lenni :)

FutureFry 2014.05.30. 01:18:29

@FutureFry: Nem "vetíti". Nem mozi ez. Csak "veti".

2014.05.30. 01:23:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: En ertekelem es elore is megkoszonom hogy a vilag jobba teteleert idot es energiat fektetsz be. Talan mi Nagy Oregek kepesek leszunk meg valamennyire lepest tartani veletek. :)

M. Péter 2014.05.30. 01:27:30

@FutureFry: Alá kell írni, hogy az ember nem USA állampolgár vagy állandó lakos.

morsels (törölt) 2014.05.30. 01:49:28

@cougarcat:
Mondjuk abbol a szempontbol nem baj a lobbizas, hogy tenyleg komolyan meg kell tenniuk mindent, hogy a katasztrofakat csokkentsek. Persze ettol nem lesz olcsobb az uzemanyag :-)

Ja, en is irtam, hogy szerintem is van kultursokk, dehat a fiatal titanok jobban tudjak :-)

adg 2014.05.30. 04:42:17

Na mostmar biztos szabad offolni. :)

Most talaltam, nagyon aranyos hirdetes:
"Earn $5000 - $50,000 Per month protecting people from scams."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.05.30. 05:54:47

@Zka:" Innen nézve nem tudom eldönteni, mi a helyzet: a propaganda szerint a szabadság országa, de nekem valahogy mégis inkább csak a keresztény fundamentalizmus fellegvárának tűnik. "

Lehet, hogy idokozben mar megvalaszoltak neked ezt a kerdest (nem olvastam vegig minden kommentet), de az USA mar nagyon messze van a kereszteny fundamentalizmustol (ha csak az Amish kozosseget nem tekinted annak :) Egyebkent tudtatok, hogy az allamalapito atyak nagy resze sem igazan kereszteny, hanem csak deista volt? infidels.org/library/modern/farrell_till/myth.html
A mai Amerika pedig egyre inkabb szekularizalodik, sok helyen mar a hagyomanyos "pledge of Alligence" -t sem szabad az iskolakban elmondani, mert "sertheti egyesek erzekenyseget, hogy Isten neve elhangzik benne"...

pappito · http://pappito.com 2014.05.30. 06:11:22

@cougarcat: "Mo-n el, ahol ha nem tevedek kotelezo a hittan az iskolaban - az USA-ban nem. De az USA az elvakult kereszteny fundamentalista hely.... Haaaat.... :) "

+1

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.05.30. 06:14:05

@TilosazA (En/Mum): Amiket irsz, az az emberek fejebe toltott tipikus klise, (koszonhetoen - gondolom leginkabb a medianak). Hidd el, itt sem hord mindenki fegyvert, nem mindenki eszik hamburgert (ami, by the way, ha jol, es minosegi anyagbol van keszitve, nagyon jo, es semmivel nem egeszsegtelenebb, mint egy csirkeporkolt vagy egy toltott kaposzta :) szinvonalas iskolakat is lehet talalni (akar meg allami iskolak kozott is) a bunozesi rata sem rosszabb, mint mas nyugati tarsadalmakban. Bullying szerintem nem csak itt letezik...Na, csak a kep arnyalasa miatt irtam le ezeket :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.05.30. 06:30:27

@radirpok123: "Akkor most kapaszkodjon meg a t. torzskozonyseg Amerika-parti fele: egy otthoni baratom nyert a zoldkartya lotton, es VISSZAUTASITOTTA"

Erdekes, en meg most talalkoztam nemreg 2 csaladdal is itt Kaliforniaban, akik 3 gyerekkel vagytak neki a zoldkartya lottonak, es nagyon bejott nekik :) szerintem ez nagyon egyen-fuggo...

FutureFry 2014.05.30. 07:00:59

@M. Péter: Ah, ok. Akkor már kicsit nehezebb naivitást színlelni. ("Nem tudtam, hogy..."). Ez minden országban így van, vagy változó?

FutureFry 2014.05.30. 07:00:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem tudom, hogy minek olvasgatok én ilyesmit egy határátkelős fórumon, de ha már:
Egyetértek a Te "elemzésedel", Rebarbi valahogy nem akarja érteni azt sem amit Ő maga írt...

Sütemény1975 2014.05.30. 07:03:58

@Papagály: nem nottek ki :) mintha te lennel a felnott, aki szomoru sajnalattal nezi le a vallasos "gyerekeket"

Sütemény1975 2014.05.30. 07:14:20

@pappito: ebbol nekem az jott le, hogy van sima erkolcstan es hit- es erkolcstan is. abban 1etertunk, hogy kell lennie valasztasi lehetosegnek.

Mr Long 2014.05.30. 07:32:10

@Rebarbaraa: Azzal lehet statisztikat csinalni az eq-iq osszefuggesre. Pofon egyszeruen, csak mindket tesztet el kell vegeztetni mondjuk 1000 fovel es az ertekeket egymas melle leirni. Utana megnezd hogy viszonyulnak egymashoz.
Miert nem lehet ne erre statisztikat epiteni?

Mr Long 2014.05.30. 07:36:46

@Rebarbaraa: Hat tudosnak nem kell magas eq, mivel nem a viselkedeseert fizetik, hanem a kutatasaert. Egy cegvezetonel fontos mind a ketto, de valjuk be a ketto elege elter egymastol.

2014.05.30. 08:10:59

@pappito: mit csinal az, aki nem kereszteny?

**mimi** 2014.05.30. 08:11:09

@QUERCUS(a favágó):
igen....én is így vagyok vele...

DieNanny CH 2014.05.30. 08:21:06

@Kövérmadár [swe]:

"bár még mindig állítom, hogy úgy kamu az egész nick, ahogy van..."
Nem kamu. Fenn van fb-n. Hacsak nem szerzett valahonnan 262 embert, akit ismerősnek jelölhetett, akkor ő létező személy.

pappito · http://pappito.com 2014.05.30. 08:23:33

@Sütemény1975: eddig volt választási lehetőség, most kényszerhelyzetek vannak. erkölcsöt meg nem az iskolában tanul az ember

pappito · http://pappito.com 2014.05.30. 08:23:33

@Sütemény1975: eddig volt választási lehetőség, most kényszerhelyzetek vannak. erkölcsöt meg nem az iskolában tanul az ember

bpetya75 2014.05.30. 08:26:37

@QUERCUS(a favágó):

Kitartás Öreg Tölgy! Remélem sikerrel jársz.

@pappito:

Az iskolában is tanul erkölcsöt. Kérdés, hogy milyet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.30. 09:35:49

@DieNanny [SZ,CH]:
Tyuha!
Akkor reszvetem annak a 262 embernek ;)

@charlieharper:
Par ev es deportaljak...

@morsels:
Ki vonna ketsegbe a kultursokk letezeset, amikor emberek nyukungenek a turorudin vagy az elso dolguk a magyar muholdas beszerzese?

Ettol fuggetlenul engem elkerult es mar valoszinu el is fog.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 09:37:55

@FutureFry: Áhhhh, inkább hagyom a francba. Pár napja volt egy hasonló köre. Akkor is vagy 7 másik ember szembesítette vele, hogy hülyeségeket beszél és saját magának mondd ellen, de valahogy nem akarta beismerni.
Vannak emberek, akik körmük szakadtáig ragaszkodnak a véleményükhöz és képtelenek beismerni ha tévedtek, nem is tudom miért mentem bele...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 09:48:37

@cougarcat: Ohhh, köszönöm a megelőlegezett bizalmat. :)

@morsels: Megmondom őszintén ez most új nekem. :)

Én a hélium3-ról olvastam nagyon bíztató dolgokat.
Ha Elonék végre megcsinálnák az újra felhasználható indító rakétákat, akkor indulhatna is a Holdon a kitermelés. :) Persze egyelőre azt sem tudjuk biztonságosan felhasználni, dehát apró részleteken nem akadunk fenn. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.30. 09:48:59

@cougarcat: nem kötelező a hittan, lehet helyette erkölcstant. És persze mindkettő teljesen baromság.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.30. 09:53:08

@morsels: de de de az új Dallasban Bobby cége már bányássza, nem? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.30. 09:54:21

@Zsuzsi65: ez jó hír, de még mindig azt látom, hogy nagyon magas ott a vallásosok aránya és sokan panaszkodnak arra, hogy az ateizmust úgy kezelik ott, mint itt azt ha valaki felvállalja, hogy meleg.

M. Péter 2014.05.30. 10:12:48

@FutureFry: Azokban az országokban, amelyekkel van ilyen szerződés.

M. Péter 2014.05.30. 10:15:06

@FutureFry: Ezen kívül a polgárnak magának is be kell jelenteni, ha 10000 dollárnál több pénze van külföldi bank- vagy befektetési számlán.

morsels (törölt) 2014.05.30. 11:06:16

@Zka:
Hat a Dallast nem nezem, szoval nem tudom :-)

Sütemény1975 2014.05.30. 13:03:31

@pappito: valoban, az erkolcsot normal menetben a szuloktol, csaladtol tanulja az ember. de az sem baj, ha a meg az iskolaban is adagoljak egy kicsit. elnezvea mai ifjusagot.

Sütemény1975 2014.05.30. 13:04:52

@Zka: szerintem a foldrajz is az. en azt nem szeretem.

Shanarey 2014.05.30. 14:27:46

@Zoole[uk]:

Ez azt jelenti hogy nem fogsz megijedni a tőlem a legközelebbi HÁ találkozón?
:-)
Már ha egyáltalán lesz. Most már közelebb lakom, így akár én is eljuthatok oda.

FutureFry 2014.05.30. 14:28:13

@M. Péter: igen, mondjuk ez elég egyértelmű (az adó/formanyomtatvány direkte rákérdez)

Αphelion 2014.05.30. 14:28:20

Az a 30% túl optimista becslés, sok dolog kétszer annyiba kerül Angliában, vagy még többe.

FutureFry 2014.05.30. 14:28:30

@Zka: igen - mondják, hogy előbb lesz muszlim elnöke az USA-nak mint ateista. Azért vannak amerikaiak akik próbálkoznak az emberek "felvilágosításával" az ügyben (pl. Bill Maher műsorai, meg a Religulous című dokumentum filmje)

SzZoole 2014.05.30. 15:14:27

@Shanarey(England): en nem felek senkitol,meg a halaltol sem,volt alkalmam talalkozni vele a szemebe rohogtem es visszajottem:)))
Jovo heten megyunk Devonba egy hosszu hetvegere es ott fogunk talalkozni Rozamamiekkal egy tengerparti etteremben:)
Hova koltoztel most?

Shanarey 2014.05.30. 16:12:11

@Zoole[uk]:

A halállal már én is összefutottam párszor, de eddig sérülés nélkül.

Redditch

SzZoole 2014.05.30. 16:22:05

@Shanarey(England): Ooo en nem csak talalkoztam vele hanem el is vitt magaval,gyakorlatilag 2x elesztettek ujra,hogy "csak"szalithato allapotba keruljek es utanna meg 6 nap komaban voltam elet-halal kozt(kulombozo gepek tartottak eletben).
Most mar tenyleg nem vagy olyan messze kb.100 miles,Don is azon a kornyeken lakik,vele hamarabb osszefuthtsz:)

tableno 2014.05.30. 16:59:00

@morsels: kapcsolódik ez is: néhányan kimaxolnák a határátkelést!

vimeo.com/87916326

2014.05.30. 18:15:29

@Zka: De van hittantanitas allami iskolaban, nem? Mert az USA-ban nincs, erre celoztam. :) + Zsuzsi irt errol tobbet....

2014.05.30. 18:19:11

@FutureFry: A fekete elnokre ugyanezt mondtak valamikor. ;) Ahogy a fiatalabb generaciok egyre kevesbe vallasosak, ugy lesz egyre valoszinubb, hogy lesz ateista elnok is.

Shanarey 2014.05.30. 18:25:35

@Zoole[uk]:

A Don az a hely ahol a kanyar van?
:-))

Tudom hogy ő is itt van nem messze de nem tudom hol és nem is zaklatok én senkit emiatt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 18:43:46

@tableno: Én egyedül a planetáriumban dolgozó csendes őrültet engedném. Ő láthatóan tényleg jobban érezné magát odafenn. A többieket nem is értem, szinte mindegyik elmondja hogy ha a gyermeke vagy a párja könyörögne neki, hogy ne menjen, akkor talán meggondolná magát. WTF? De hát akkor ez még el sincs döntve, akkor minek jelentkezett egy ilyen horderejű programba? O.o

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.30. 18:44:52

@Shanarey(England): Amúgy Rugby-ban lakozik a mi 2 személyes rókacsaládunk, nyugodtan zargass ha van kedved. :)

Shanarey 2014.05.30. 23:20:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A hírnév kell nekik.

Mindig voltak elsők, ám régen az indíttatás más volt.

Ma már az a bizonyos "benne leszek a TV-ben" kategória, a népszerű, nem pedig a tett és a kihívás nagysága maga.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.05.30. 23:49:28

@Zka: "ez jó hír, de még mindig azt látom, hogy nagyon magas ott a vallásosok aránya és sokan panaszkodnak arra, hogy az ateizmust úgy kezelik ott, mint itt azt ha valaki felvállalja, hogy meleg. "

Szerintem annak, hogy ezt igy latod, 2 oka lehet: az USA-ban a keresztenyseg (ami sokszor abban merul ki, hogy az emberek elmennek templomba - vagyis cultural Christianity) szinte resze (volt) a kozeposztaly eletenek. Egeszen az utobbi evtizedekig kvazi elvart volt, hogy az emberek vasarnap elmenjenek a templomba, es magukat keresztenynek valljak. Ez kozel sem jelenti azt, hogy mindenki hivo, es a kereszteny erkolcsok szerint el(t). Ezert latszik ugy kivulrol, hogy Amerikaban sok a vallasos (kereszteny) ember. Masreszt foleg nekunk, k-europaiaknak, akik az elozo rendszerben szocializalodtak, a vallas mint olyan eleve egy kevesbe elfogadott dolog.
A masik dolog pedig az, hogy a media - mint olyan sokszor maskor - szereti a szenzaciohajhasz hireket, igy termeszetesen ha egy fundamentalista megmozdulas tortenik valahol, perceken belul ott van a hir mindenhol. Kulonosen Europaban, ahol a vallas /keresztenyseg/ szerepe folyamatosan es drasztikusan csokken, barmi, ami vallassal kapcsolatos, felnagyitottan es torzultan jelenik meg a mediaban.
Az ateizmus Amerikaban ugyanugy jelen van, mint mashol. Nem uldozott, sot... olyan is letezik, hogy Ateizmus Egyhaza :) (ami szamomra kicsit vices, de hat ez is Amerika :) firstchurchofatheism.com/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.05.30. 23:59:13

@FutureFry: " igen - mondják, hogy előbb lesz muszlim elnöke az USA-nak mint ateista"

Csak azert, mert azt mondjak, "God bless America", es hasonlok, nem azt jelenti, hogy valoban keresztenyek/vallasosak (a szo igazi ertelmeben, vagyis born-again Christian). Amerikaban a cultural Christianity nagyon elterjedt (lsd. az elozo kommentem).

Shanarey 2014.05.31. 00:36:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

No megnéztem, autóval egy óra az út. Ez tényleg közel van.
Na majd ha jobb lesz az idő, lehet megzargatlak

FutureFry 2014.05.31. 02:00:56

@cougarcat:
Hát igen - meg kell várni hogy az előző nemzedék (a maga "hülyeségeivel") kihaljon, hogy igazi változás álhasson be a felfogásokban. Sajnos a vallásosság tekintetében ez eltart egy darabig - én nem is látom, hogy mikor következne be... Még a sokkal ateistább Európában sem tudok nyíltan ilyen nézeteket valló vezetőröl. Ja és -mielőtt Észak Korea és hasonló kommunista országokkal jönne valaki - ott a kommunizmus a "vallás" (államvallás).

@Zsuzsi65:
Az ateizmus egyáza (azaz az ateizmus mint "vallás") az olyan mintha valaki az absztinenciát (önmegtartóztatást) egy szexuális pozíciónak hívná. Persze loptam ezt a hasonlatot:
www.youtube.com/watch?v=_25w9CE73ak
És sajnos az Amerikaiak egy jó része (30%-a) szóról-szóra _elhiszi_ azt amit a biblia ír (feltámadás, vizen járás, stb.)
Lásd: "In U.S., 3 in 10 Say They Take the Bible Literally": www.gallup.com/poll/148427/say-bible-literally.aspx

M. Péter 2014.05.31. 10:54:21

@Zsuzsi65: A Bible Belt-ben ma is elvárás, hogy az ember vasárnap templomba járjon. A helyi elit a First Baptist Church-be jár, kapcsolatok építése, társadalmi, gazdasági előmenetel céljából oda érdemes járni.

macamuca [IHUN] 2014.05.31. 12:34:44

@Sütemény1975:
"ebbol nekem az jott le, hogy van sima erkolcstan es hit- es erkolcstan is. abban 1etertunk, hogy kell lennie valasztasi lehetosegnek."

Elvileg van választási lehetőség, hogy melyik foglalkozásra/órára járjon a gyerek.
Elvileg 2 különböző óráról van szó.
Gyakorlatilag meg a hittanos "tananyag"-ot tartalmazza kb 90 %-ban az erkölcstan. Bibliai idézetek-történetek, az azokból levonható erkölcsi útmutatások, stb.
Mintha egy vegánnak írnál szakácskönyvet, melyben taglalnád a marha-, sertés-, baromfihúsból, halakból, tenger gyümölcseiből elkészíthető ételeket.... Nagyon finomak, node akinek nem a gusztusa, ráadásul szólt is előre, hogy vega???
Merthogy feltételezem, hogy aki erkölcstanra íratja a gyerekét, az azért teszi, mert (a választékot figyelembe véve) szeretné mellőzni a (keresztény) hittel kapcsolatos ismereteket (=bibliai történetek, azokból levont tanulságokra értve az ismereteket, hisz ezeket tárgyalja a "tankönyv", a keresztény hittel kapcsolatos ismeretek természetesen ettől jóval többet jelentenek).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.31. 17:03:46

@KukorIca: Hát azért én kezet fogok azzal a tornádóval, amelyik egy vazsbeton házat lebont, vagy azzal az áradással, amelyik elviszi a hátán...Ezzel szemben a katasztrófáknál mást se látni, hogy a megáradt folyó egészben viszi el a hátán ezeket a silány házakat...Nem hogy egyszer rendesen felépítenének valamit, és utána max a tetőt meg az ablakokat kell csak pótolni.Itt a svédeknél is ezek a papírházak vannak, csak ezeknek mázlijuk van, nincs se tornádó, se árvíz...

River_Of_No_Return 2014.05.31. 18:30:58

@M. Péter:
4 és fél évig éltünk a Bible Belt-ben, soha nem volt elvárás a templomba járás, egyszer sem próbált senki megtéríteni. Erről is annyi személyes tapasztalatod van, mint az amerikai kisvárosokról Wyomingban és Idahoban?

East Coast Rulz 2014.06.14. 10:53:41

Egy par eve en is hasonlo koltozesen estem at. Legalabbis a az emlitett orszagokat illetoen. NYC bol Londonba. Fizetes ugy kb fele az elet meg joval dragabb, ahogy te is emlitetted. Ketto darab evet toltottem Londonban es az elso adando alkalommal tovabb is alltam mert szamomra egy teljesen elhetetlen hely volt.
Az angolos harom lepes is, meg szinten meg van, csak ugy mint a diak eveid alatt.

Vegig olvasva a posztodat es merlegelve a lehetosgeidet, en biztosan maradnek, legalabb az allampolgarsagmeg szerzeseig, legfokeppen ha mar csak fel ev kell es be adhatod a papirjaidat.
Hasonlo vagy akar jobb allas ajanlatot szerintem fogsz kapni egy ev mulva is... Sok sikert!

GSzM 2016.10.10. 00:11:13

Sajnos csak most jott szembe velem ez a blog bejegyzés. Viszont nagyon erdekelne, hogy mi lett a végső dontes?!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása