oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 26. 06:42,  Európai vagy Félázsiai Unió? 595 komment

2014. május 26. 06:42 Határátkelő

Európai vagy Félázsiai Unió?

Európa-szerte lezárult az európai parlamenti voksolás, Magyarországon még soha ilyen kevesen nem mentek el választani, holott Brüsszelben rengeteg olyan döntés születik, amely hatással van a tagországokban élők mindennapjaira. Úgyhogy van min elmélkedni, a mai is egy ilyen elmélkedős poszt lesz, méghozzá Sámán tollából.

magyar és uniós zászló 3.jpg

„Egy 1971-es nemzetközi kultúra összehasonlító kutatásban Varga Károly, a hazai szervezetfejlesztés egyik atyja kimutatta, hogy a magyar döntéshozatali kultúrának erőteljesen vannak nemzeti karakterhez kötődő vonásai.

Nálunk a szakértőket és az érintetteket nagyon sok döntés előkészítési folyamat mellőzi. Ez az oka annak, hogy általában egy döntés „társadalmi vitája” csak akkor kezdődhet el, ha már a végrehajtás kellős közepén vagyunk.

Ma egészen madártávlatból arra a kérdésre keresem a választ, hogy a magyar kultúra-politika-közélet elhagyta-e az Európai Uniót és csatlakozott-e egy másik modellhez. Amit a politikai marketing kedvéért nevezzünk el egy orbáni fogalommal. Tagjai lettünk-e a Félázsiai Uniónak?

Kétféle szemszögből próbálom megmutatni, hogy mi ez. Egyrészt madártávlatból egy diagram segítségével felrajzolom a jóléti társadalom és a „ragadozó társadalom” közötti különbséget. A poszt végén megmutatom ezt kulturális beállítódásként, egy magyar és egy angol étterem működésének tükrében. Mégiscsak szakács vagyok és nem szociológus!

Nyugaton is romlik a munkások helyzete

A kétpólusú világ falainak leomlása után kialakult egy újfajta világkereskedelmi szabadság, ami a centrum országokat egy olyan stratégiára késztette, ami jelentős mértékben hozzájárult a munkaerő árának relatív leértékeléséhez.

Itt Londonban az utóbbi 2-3 évben heves vita folyik arról, hogy a londoni megélhetési költségek és az 1000 font körüli bér, amit a kétkezi munkáért a piac megfizet, az a megélhetési minimum / létminimum és a minimálbér történetet vészesen közel hozta egymáshoz. A londoni szegénységi adatok egészen ijesztő képet mutatnak a leszakadókról!

Gondolkodtak egy Londonnak szóló minimálbér bevezetéséről, de ezt a javaslatot elvetették. Országosan meg fogják emelni a minimálbért hamarosan.

Az első 10 évben szép teljesítményt nyújtottunk felzárkózás terén

Amikor Magyarország esetében leomlott a vasfüggöny, akkor az Egyesült Királyságban és Magyarországon kapott átlagbér között 19-szeres volt a különbség. Ma csak 4-5-szörös ez a távolság.

Néhány perspektíva azt mutatja, hogy az életszínvonalunk valóban emelkedett, ha a csúcstechnológiához való hozzáférés lenne a legfőbb mérőpont, akkor tényleg ekkorát fejlődtünk, de ha mondjuk az élelmiszerhez való hozzáférés vagy a lakhatáshoz való hozzáférést nézzük, akkor a magyar társadalom nem a felzárkózás, hanem szétesés képét mutatja.

Ma nem tartunk ott, ahol 1990-ben. Az életszínvonalunk sokkal rosszabb, inkább a kilátástalanság fokozódása a magyar jelen és jövő!

A hivatalos magyar statisztika (KSH) és a kormánysajtó propagandája, a reálbér, és a foglalkoztatás emelkedésétől harsog, de a valóságban a keretalkotó tevékenységünk megsemmisítő csapást mért mindkettőre. A magyar munkaerő fele annyiba kerül, mint 10 évvel ezelőtt, és a feleannyi fizetéssel az utcán megjelenő embertömeg fele annyi fizetőképes keresletként jelenik meg a boltokban.

Nem ez az egyetlen piackorlátozó és kirekesztő mechanizmus, bár kétségtelen, hogy ez a legsúlyosabb. Az is komoly pusztítás, ha az állam munkahelyteremtő integrációs tevékenység helyett folyton azzal foglalkozik, hogy kiket hogyan golyózzon ki. Melyik tulajdonosi kört milyen trükkökkel tegye földönfutóvá.

Ragadozó pályán a magyar modernizáció

Amikor a „Munkahelyteremtés.hu Programot” csináltuk, akkor átnéztük a nonprofit szektor ezen a területen létrehozott szolgáltatásait. Később is figyelemmel kísértem, hogy mi történik a mentorprogramokkal, a teleházakkal, a szociális szövetkezetekkel, a tranzit foglalkoztatási modellel vagy egyáltalán az alapítványi iskolákkal, az ágazati összefogásokkal, a termelési értékesítési szövetkezetekkel, az EQUAL, a LEADER programokkal.

Az ebben a körben elért integrációs sikereink (nevezzük inkább szőnyegbombázásnak) jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy elmeneküljek az országból.

Innen alakult ki az érzékenységem, hogy szemmel tartsam, hogy a munkahelyteremtés címszó alatt, mi magyarok mely területeket akarunk napalmmal felégetni.

Sajtófigyelés módszerrel halászgattam a magyar sajtó egy bizonyos szegmensében olyan esetpéldákat keresve, ahol a magyarok oázisra lelnek a sivatagukban, és menten mérgezősót szórnak a kútba és felégetik a fákat.

Amikor a trafiktulajdonosok kigolyózásáról szóló törvényt, vagy a temetkezési vállalkozások rostálását, vagy a szerencsejáték-, pénztárgép piacot kezébe vette a félállami karvalytőke, akkor már egy ismerős jelenséget láttam. Ami a nem kormányzati szervezetekkel történt kicsiben, az a modell a gazdasági szervezetekre is kiterjedt!

A célkitűzéseink, RAGADOZÓ természetűek. Csák Máté kora újjászületett, a kiskirályok országdúlása pestisként pusztítja a magyarok életterét. Amikor közjóról gondolkodunk, amikor törvényt alkotunk, akkor valójában, csak egy kisstílű, önző, az orrukig sem látó hadurak, kicsinyes - és normális esetben köztörvényes - céljait követjük.

Egy amerikai szociológuscsoport a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra építő nyugati jóléti társadalom modell hanyatlásáról felvázolt egy olyan koordináta rendszert, amelyben világossá válik, hogy miért került válságba az amerikai, vagy az angol munkás réteg, vagy mi vezetett a dél európai jóléti társadalmak összeomlásához.

Sámán predátor kép.jpgEbben a posztban nem az amerikai vagy a UK vagy a dél európai országok válságáról akarok írni, bennünket sokkal jobban érdekel a hazánkban lezajlott modellváltás. Ennek a most induló társadalmi vitájához szeretnék hozzájárulni azzal, hogy megmutassam mely országok követték a kirekesztő és versenykorlátozó modellt és hová jutottak vele!

Asszem egy hónapja összefutottam egy örményországi élménybeszámolóval, ahol a turistaként oda látogató hazánk fia arra lett figyelmes, hogy a szálloda, ahol lakik, tök üres. Rajta kívül csak a helyi párttitkár házibulija veszi igénybe, ezt a piaci szolgáltatást.

A cikkében kirajzolódik a piacokat politikai alapon felfaló társadalomkép, azzal a kirekesztés-teljesítménnyel, hogy a 15 millió örményből 3 millió lakik már csak otthon.

Azt írja, hogy már nem mernek népszámlálást csinálni, mert a helyzet annyira égő. Ahelyett, hogy a határon túli örmények hazatértek volna az anyaországba, a bennszülöttek cunamiszerű elmenekülése, sivataggá változtatta azt az életteret!

Ahogy a szomszédos Romániában is, az örményeknél is jelentős mértékben az fűti a belső fogyasztást, hogy a jóléti társadalmakban elhelyezkedett elvándorlók eltartják a rokonaikat. A helyi bér, vagy a szociális ellátás nem kínál ilyen perspektívát. Ezeknek a társadalmaknak nincsen olyan célja, hogy bér elérje azt a szintet, amiből a munkás munkaképes állapotba elő tudja állítani önmagát.

Az orosz kollegáim majd’ mindegyike olyan orosz, aki valamelyik balti államban „lóg a levegőben”. Észtországban és Lettországban nemigen kaptak állampolgárságot (ez pl. a nyugdíjrendszerből való kirekesztettséget is jelent), Litvániában egy fokkal jobb a helyzet.

Azért nem találkozok ukrán vagy orosz bevándorlókkal, mert ezeknél az országoknál, nem szűnt meg a vasfüggöny. Nem ereszti őket az állam, és itt is komoly vízumkorlátozás akadályozza, hogy a milliós méretű szegénység megjelenjen az itteni menekült áradatban. Az angol közgondolkodást ez az egész történet komolyan gondolkodóba ejti! Ennek hangot is adtak.

Itt a blogok világában olvastam egy hasonló beszámolót Moldováról. Azt írta valaki, hogy ha a szomszéd ország repülőteréről elmész oda, akkor a miniszterelnök taxivállalata visz a miniszterelnök szállodájába, és a miniszterelnök pékségének a briósát fogják az orrod elé nyomni!

A hvg bemutatott egy fotósorozatot, ahol közeli rokonaink, a pastu törzsek fiai napi 1500 Ft-ért szenet lapátolnak Afganisztán fővárosában.

Ezeken az esetpéldákon látszik, hogy a jóléti társadalom modell nem elterjedt jövőkép a világban. Bizonyos népek nem szeretik a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő piacgazdaságot.

Annál jobban szeretik, a piacokat feudumként uralmuk alá hajtó nyílt erőszakot!

A jóléti társadalom ötletének története

1905-ben Ausztráliában Higgins bíró hozott egy ítéletet a birkanyírók napidíjáról, ahol ezzel beemelte az angolszász precedensjogba azt az elvet, hogy a bér nem lehet kevesebb egy 2 gyerekes család eltartására való összegnél.

A XX. század első felének Amerikájában és Európájában, hatalmas iszapbirkózás folyt az ügyben, hogy kell-e rendszerszerűen ellene menni a vállalkozásokban élő, negatív áralku dinamikájának. Két világháborút beleértve.

Amerikában a Ford cég névadó tulajdonosa állt elő azzal az „őrültséggel” egy nagytőkéseknek tartott konferencián, hogy igenis engedjenek a munkás szakszervezetek követeléseinek, és adjanak magasabb és magasabb bért a munkásoknak.

Ő a lelki szemei előtt egy olyan automobilt lát, amit nem csak a gyártulajdonosok vezethetnek, hanem egyszer majd talán az egyszerű munkások is automobilt fognak tudni venni! Ez a XX. század elején kb. az utópia kategóriájába tartozott.

Európában a II. világháború után Churchill volt a cölöpverője annak, hogy a magas minimálbérre és magas foglalkoztatásra épülő jóléti társadalmi modell A VALÓSÁGOS ALTERNATÍVÁJA A FAJGYŰLÖLETRE ALAPOZÓ USZÍTÁSNAK.

Ha egy társadalom kirekeszt a piacról, és a társdalom többségét mélyszegénységben tartja, akkor az a melegágya a demagógiának! A nyugati közbeszéd azt is demagógiának tekinti, ha a tulajdonosok kiiktatására épül egy állampiac monstrum!

Az 50-es - 60-as években, így kő kemény munkával kialakították a nyugati jóléti társadalom kereteit a közös piac országai.

Moldova, Örményország, Románia, Bulgária, Ukrajna, Oroszország és nyilván van még kb. ugyan ennyi olyan ország, ahol a jogtiprás vált az új tulajdonosi réteg által foglyul ejtett állam „közerkölcsévé”.

Ezek az országok igazolják Churchill tételét! Ezek tényleg azzal etetik egymást, hogy ha mi ezt nem így csináljuk, akkor a kannibál népek sorban állnak a határon, hogy megegyenek bennünket.

Mindegyik országban mainstream mitikus fantáziák vannak erről. Az örményeknél a legutóbbi azeri fegyveres konfliktus, nálunk ugye a zsidó világösszeesküvés keretalkotó sikeressége.

Mi, magyarok, meglehet évtizedekig vagy évszázadokig nem fogunk szembe nézni azzal, hogy a földmutyi vagy a trafikmutyi és X Z másik piac összeomlasztásánál tuti nem a zsidók voltak ott, mert pont a kormány keretalkotó teljesítményét tisztelhetjük ebben a kirekesztő és versenykorlátozó, PREDÁTOR módosítási javaslatban! Bocs, csak gúnyolódok! Ezt már végre is hajtottuk, ahogy a földeknek (értsd EU-támogatásoknak) is megvannak már az új tulajdonosai.

Egy kicsit furcsa, hogy mindez abban a korban történik, amikor réges régen feltalálták már a TV-t, a vonatot, az asztalt meg a fogkefét.

Hol kell, hol lehet megvédeni ezt a modellt?

Itt Angliában most készül a kormány egy komolyabb minimálbér-emelésre. Ha válság van, akkor ezt mindig bevetik.

A legutóbbi munkahelyemen műszakonként fizettek bennünket, kb 9 órányi minimálbér volt a bér egy műszakra. Mivel olykor a meló túlnyúlt ezen az időkereten, így sokan kenyértörésre vittük a dolgot. A 13 szakácsból 9-en felmondtunk, és most megy a lövészárok harc. Ott tartunk, hogy meglehet, perre megyünk a céggel.

Egyelőre a jog alatti közvetítés - tárgyalás szinten tart a dolog. A cégünk nemcsak a kifizetetlen túlórák fronton próbálta bedarálni az alvásidőnket, a szabadság kiadása területén is dúlt a háborúság, és a szüneteket sem szerették kiadni!

Januárban a kormány, a kelet európai bevándorlók elleni hangulatkeltésből, azzal a javaslattal jött ki, hogy 20.000 fontra bünteti azokat a cégeket, akik minimálbér alatt mernek foglalkoztatni valakit, ja és alkalmazottanként értendő a 20.000 font. Mivel a mi cégünk rengeteg „kifizetetlen túlóra” szituációban átlépte ezt a Rubicont, így most cidrizzenek, amíg az eljárás lefolyik.

Ezzel szemben Magyarországon megszűnt az arról való közgondolkodás, hogy kell-e nekünk magas minimálbér! Megszűnt az Országos Érdekegyeztető Tanács. Megszűntek a helyi béralkuk és a munkavállalói jogok.

Mint angol alattvaló fel tudom emelni a hangomat, ha polgárként kell megszólalnom! Mint magyar polgár miért kéri a keretalkotó cirkusz, hogy görnyedjek „kutyád vagyok, effendi!” pozitúrába?

A magyar kultúrától is idegen a jóléti társadalom modell

Az első étteremben ahol dolgozni kezdtem West Sussexben egy kis faluban, egyszer meglátogattak az unokatestvéreim és segítettek az év egyik legforgalmasabb időszakán, az anyák napján.

Az egyikük pincér, és a tányérok összeszedésénél feltűnt, hogy simán behoz 8-12 tányért egy fordulóval, míg a mi pincéreink max. a 3 tányér kihívással próbálkoznak, de sokan ezzel sem.

Annyira katartikus volt a látvány az itteni pincéreknek, hogy utána a főnök elkezdte tréningezni őket arra, hogy mi is ennek a technikája. Az uncsitesóm mondta, hogy amit ez a 17 fős pincér stáb csinál, azt egy ugyanekkora forgalmú étteremnél ők négyen elvégzik! Amit mi, 7 szakácsként lefőzünk itt, azt 1 szakács és egy kisegítő végzi az ő konyhájukban.

A két modell között persze az a különbség, hogy itt van két műszakra való stáb, ott ők lehúznak két műszakot szabadnap és szabadság nélkül áprilistól októberig.

A fizetésük fele annyi, mint itt, pedig a forgalom és az ételek ára ugyanakkora. A főnök felvetette, hogy felvesz egy ötödik embert, de ők megvétózták. Akkor ötfelé oszlana a borravaló.

A két étterem költségvetés-tervezés szándékait ha egymás mellé tesszük, kénytelen vagyok azzal vádolni az angolokat, hogy kisvállalkozás szintig van munkaerőpiaci integrációs késztetésük! Nekünk meg az alapokig ható durva kirekesztő mechanizmusaink vannak!

Ha egy csodadoktor rávenné a politikai elitet arra, hogy fordítson hátat ennek az őrültségnek, vajon követné a szervezeti kultúrák világa? És a személyiség?

A magyar jóléti társadalom modell nem egyszerűen az ország vezetőinek a terrorista országdúló tevékenysége következtében pusztul. Nem csak miattuk kerültünk a kádári életszínvonal alá. Az egyszerű ember, az egyszerű munkaszervezet sincsen olyan üzemmódban, hogy foglalkoztatás bővítésről vagy bérnövelésről szót lehetne ejteni! Kulturálisan fordítottunk hátat ennek a történetnek!

Magyarok! Ha az új honfoglalás keretében visszaértetek a sztyeppére, ne felejtsetek el integetni felfelé! Nézni fogom a Google Earth-ön!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr506209832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.05.26. 06:47:31

Már majdnem elolvastam, de aztán megláttam ki írta...

pappito · http://pappito.com 2014.05.26. 07:20:47

stembizony megpróbáltam, de az esetpéldánál feladtam.

kingdom come.

most hazamegyek a gyárból, addig offoljatok mindenfélét, hogy legyen miről beszélgetni :)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.26. 07:54:09

Lehet én nem vagyok eléggé felkészült, de miről is akart szólni a poszt?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 08:02:28

valami nagy bűnt követtünk el....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 08:05:10

Gratulálok a kommentelők tegnapi és a poszter mai ámokfutásához. Csak így tovább.

Chamroe 2014.05.26. 08:12:48

Én végig olvastam, de esküszöm zsibbad az agyam :-)

@zöldeketbeszélek: mi volt tegnap?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 08:14:26

@Chamroe: Nagyjából Magyarország virtuális dögkútba temetése, helyének sóval beszórása és hasonlók.

tanato 2014.05.26. 08:15:40

Tegnap,úgy tűnik megerősödtek az unió-ellenes szélsőségesek/Franciaország 25% pl./,akik mellesleg oroszbarátok is.Úgy látszik Putyin jól dolgozik.Lehet hogy néhány év múlva bomlik Európa apróra és tényleg átalakul a blog,hajdanvolt határátkelők klubjára?

tanato 2014.05.26. 08:22:19

www.origo.hu/nagyvilag/20140525-vizsgalnak-az-angliaba-tarto-munkavallalok-vagyoni-helyzetet.html
Nem biztató hírek a későbbiekben kint dolgozni akaró ,munkát kereső kelet-európaiak számára.

Chamroe 2014.05.26. 08:29:47

@tanato: meg az is lehet, hogy nem :-)

tanato 2014.05.26. 08:33:04

@Chamroe: Bármi lehet,de az aktuális hírek egyáltalán nem biztatóak.Úgy itthon MO.-on,mint kint erősödnek az Unió-ellenes azt bomlasztani akaró törekvések.Oroszországtól Franciaországig.

tableno 2014.05.26. 08:43:05

@tanato: valóban aggasztóak ezek a jelek. Persze akik most otthonról kárörvendenek (tudom, hogy te nem tartozol közéjük), nem árt, ha belegondolnak, mi lesz Magyarországgal, ha összeomlik az Unió (nem fog).

tanato 2014.05.26. 08:52:06

@tableno: Én már leírtam nem olyan régen:Ha hazazsuppolják a jogilag még nem sziklaszilárdan kint élő, dolgozó magyarok százezreit, itthon csak közmunka meg segély várhat rájuk és ennek folyománya képen káoszra,utcai zavargásokra lehetne felkészülni.

tableno 2014.05.26. 09:01:16

@tanato: és még ez lenne a legkisebb gond. EU nélkül a magyar gazdaság akkorát taknyolna, hogy Szomáliába járnánk segélyért kuncsorogni...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 09:03:21

Elolvastam, de kár volt. Elárulom, lehet pontot is tenni a mondatok végére.
Voltak ígéretes félmondatok és gondolatok, de túl sok volt az összefüggéstelen zagyvaság.
Nem igazán tudok konstruktívabbat mondani.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.26. 09:03:32

ja, hogy nem én vagyok túl lázas ahhoz, hogy kövessem a poszt keretalkotását..... :-) megnyugodtam.

tanato 2014.05.26. 09:04:39

@tableno: Na igen, a gazdaság EU pumpa nélkül tényleg bedőlne.Visszamennénk vagy 50 de lehet hogy 100 évet /élet/színvonalbelileg.

nyuszigonosz 2014.05.26. 09:09:40

Végigolvastam.
Innen-onnan kicsipkedett apró részletek.
Nem sikerült egy egész és értelmes dolgot összeraknod belöle, Sámán.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 09:12:00

@zöldeketbeszélek:
Azert ne feledjuk a hazaarulozast sem!
Mindennek ket oldala van...

Nen kell minket b@szogatni es akkor nem mondjuk mi sem a magunket...

Ez a blog a szombatonkent megjeleno Nok Lapja Cafe mellett a kivandorlasrol szol. Akinek ez megfekszi a hasat, ne jojjon ide hazaarulozni...

@tanato:
Inkabb csovezek Stockholmban, mint illegalis, de Mordorba (by Hari :) ) vissza tobbet SOHA!
A tegnapi okoskodas is megerositett benne...

tableno 2014.05.26. 09:12:11

@tanato: és itt nem is csak a fejlesztési pénzekről van szó, hanem az exportpiacainkról. Persze egy Franciaország vagy Anglia is nagyon rosszul járna az Unió szétesésével, de egy olyan eleve nagyon gyenge gazdaság, mint a magyar, végképp padlót fogna. És a harmincas évek (vagy akár Jugoszlávia szétesése) megmutatta, mi az eredménye, ha egy gazdasági válságot bezárkózással és nacionalizmussal súlyosbítanak: háború.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 09:15:04

@nyuszigonosz(D): egy egészet? egy értelmes mondatot nem sikerül....

tableno 2014.05.26. 09:16:16

@tableno: egy háborúból meg Magyarország nagyon rosszul jönne ki a jelentéktelen hadseregével és nem túl barátságos szomszédaival. Az a nagy helyzet, hogy az EU-pártiak (a külföldön dolgozókat beleértve), sokkal jobbat tesznek a hazának, mint az elborult, vérgőzös nacionalisták.

Evain 2014.05.26. 09:19:33

Én sem voltam hétvégén. Érdemes visszaolvasni valamit?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 09:21:02

Rászántam az időt és figyelmesen végigolvastam. Jelentem a nagy részét megértettem. Most nagyon büszke vagyok magamra. :)

Bár továbbra is állítom, hogy joval nagyobb sikere lenne Sámán posztjainak ha egyszerű, halandók nyelvén írna, mert amúgy a mondanivalójában van igazság.

És akkor hogy a kérdésre is válaszoljak:

"Ha egy csodadoktor rávenné a politikai elitet arra, hogy fordítson hátat ennek az őrültségnek, vajon követné a szervezeti kultúrák világa? És a személyiség?"

Nem, szerintem ezt nem követné személyiségváltozás. Ahoz, hogy egy teljes nemzet gondolkodása radikálisan megváltozzon, megfelelő oktatási háttére és pár generációváltásra van szükség.
Számos közép- és időskorú otthon élő magyar, akik még a szocializmusban nevelkedtek, a mai napig nem tudnak mit kezdeni a versenyhelyzettel, amit a kapitalizmus diktál.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 09:21:02

"a 15 millió örményből 3 millió lakik már csak otthon"

Ezt az ostobaságot mindenki megismétli. Pedig téves adat teljesen.

Kb. mintha az írnánk: "milliók menekülnek Mo-ról, Romániában már 1,5 millió magyar él, Szlovákiában 500 ezer, Szerbiában 300 ezer, Ukrajnában 150 ezer!".

Szóval: Örményország mai területén sosem volt 3 miliónál jelentősen nagyobb lakosság. Igen, van kivándorlás, 3,5 millióból lett kb. 3 millió a lakosság. De a többi örmény - 12 milió - SOSEM élt a mai örményországi területen.

Egyszerűen Örményország a mai területének 10-szerese volt a múltban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 09:23:21

@tanato:

A gond az, hogy a változást követelő pártok nem erősedtek meg eléggé. A statusquo pártjai nyertek összesítésben. Ez az EU lassú szétrobbanásához fog vezetni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 09:25:48

@tableno: Jaj, a homokozást ki is felejtettem, az is megvolt menetrendszerűen :)...

tanato 2014.05.26. 09:25:53

@tableno: Így van,jól még háborúból nem jöttünk ki soha.

tableno 2014.05.26. 09:26:32

@maxval a gondolkodó birca: vagy nem. Én bízom benne, hogy a mostani eredmények hatására a nagy európai pártok végre kihúzzák a fejüket a homokból (no pun intended)...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 09:27:14

@Kövérmadár [swe]: Madár, nektek nem kell sok...elég egy olyan poszt, mint a tegnapi, máris beindulnak az érzelmi reakciók...Az biztos, hogy Bandi szépen feladta hozzá a labdát ;).

tableno 2014.05.26. 09:29:03

@zöldeketbeszélek: az megvolt, de a hazaköpködésre, ha fejreállok, sem emlékszem... Hazaárulózásra annál inkább.

2014.05.26. 09:29:10

Ahhh, navegre, Saman. Hat az ormenyorszai reszt nagyon rosszul tudod. Csodalom, hogy Maxval meg nem szedte szet.

Ha jon a Maxval, lattad a Sarkozy cikket?

2014.05.26. 09:29:52

@maxval a gondolkodó birca: ja, jol van, kozben mar helyesbitettel

Sempronius89 2014.05.26. 09:31:12

@tableno: Édes jó istenem, mert Magyarország mind etnikailag, mind vallásilag, mind a társadalom szerkezete miatt oly sokban hasonlít a volt Jugoszláviára.

2014.05.26. 09:33:16

Amit a Saman ir londonrol, az teljesen a helyen van:
"Itt Londonban az utóbbi 2-3 évben heves vita folyik arról, hogy a londoni megélhetési költségek és az 1000 font körüli bér, amit a kétkezi munkáért a piac megfizet, az a megélhetési minimum / létminimum és a minimálbér történetet vészesen közel hozta egymáshoz. A londoni szegénységi adatok egészen ijesztő képet mutatnak a leszakadókról!"

Mondjuk, en speciel, a rogzitett minimalber ellen vagyok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 09:33:47

@tableno: "Egy eletem van. Vegigdolgoztam! Felneveltem harom gyereket egyedul, minden tamogatas, szocpol, stb. nelkul.
Elni szeretnek. Es most elek! Megbecsulnek. Leszarom az egesz orszagot, ugy ahogy van! Szoval hatrebb az agarakkal! A java kijott, reszemrol mehet az orszag a sullyesztobe, bonsai hitlerestul, mindenestul."

Teljesen mindegy, kinek a kommentje és miért írta, mert kb. ilyeneket meg még ilyenebbeket többen is írtak, egész más indíttatásból is.

Nyilván ez a ti dolgotok, úgy fogjátok fel ahogy akarjátok, lehet agyhalott fideszzombizni (ilyen is volt), meg kétmillió hülyézni, meg Mordorozni. Végül is ez a ti homokozótok...

tableno 2014.05.26. 09:34:41

@Sempronius89: Jobban, mint gondolnád, ha a szomszédos országban élő magyarságot is idevesszük. A Jobbik és Orbán már most pedzegetik Kárpátalja autonómiáját, szerinted erre a szlovákok, románok, szerbek nem kapják fel a fejüket?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 09:35:37

OFF

Egyetlen blog.hu-s lapot sem akar normálisan betölteni a céges gép. Csak a szöveget látom tördelve, se képek, se háttér, se formázás, semmi. És kommentelni sem tudok (telefonról írok jelenleg).

Van valakinek valami ötlete, hogy mi a gubanc?

ON

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 09:36:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Számos közép- és időskorú otthon élő magyar, akik még a szocializmusban nevelkedtek, a mai napig nem tudnak mit kezdeni a versenyhelyzettel, amit a kapitalizmus diktál."

Az egész rendszerváltás óta eltelt időszak erről szól. Szó szerint ki kell halnia annak a generációnak, mielőtt bármi pozitív változás elindulhat. Amíg a szavazók többsége a versenyről, piacról úgy gondolkodik, hogy köcsögvállalkozók, rohadt profit (de nekem azért valaki adjon lóvét meg esetleg melót is), éljen a rezsicsökkentés, addig itt semmi nem fog fejlődni.

Evain 2014.05.26. 09:37:30

OFF

Leltem geegeenek hiperrealisztikus breaking bad rajzot, több fázisban:
9gag.com/gag/aG9v4gz

ON

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 09:38:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: lehet kiszúrta a céges rendszergazda, hogy egész nap itt vered a hímtagod és csökken a produktivitásod :D

tableno 2014.05.26. 09:41:27

@zöldeketbeszélek: önkényesen kiragadsz több, egymással nem összefüggő kommentből részleteket, majd összekutyulod, hogy azt adják ki, ami téged igazol. Csak egy példa: a 2 millió zombit a hazaárulózó nagymagyar kolléga emlegette. Orbánt szídni meg nem ugyanaz, mint az országot szídni (hacsak nem vagy vérfideszes). Még valami? Ja, idézhetnéd digger, pappito, vagy az én kommentjeimet is. Nagyjából az a lényeg, hogy mi tiszteletben tartjuk az otthoniak döntéseit, cserébe tartsák ők is tiszteletben a miénket.

Chamroe 2014.05.26. 09:41:40

@tanato: azért nem kell ilyen borúsan látni a dolgokat.
Ha végignézed az eu fejlődését a megalakulásától kezdve, láthatod, hogy mindig voltak benne hullámvölgyek.
Ezek általában egy-egy nagyobb sikeres integrációs folyamatot követtek.
Pl. a Római Szerződést követő 15 évben gyors integrációs fejlődés volt (mondjuk ott is komoly problémákat okozott De Gaulle törekvése, hogy a Közösségeket a kormányközi együttműködés irányába terelje).
73-tól a második olajválság végéig tartó időszakot keményen az euroszkepticizmus jellemezte.
Szóval szerintem az elhúzódó válság az oka annak, hogy az EU megrekedt egy kissé a további integrációban.
A másik dolog az, hogy az EU még mindig nem kommunikál eléggé a mezei polgárokkal, amit jól tükröznek az alacsony részvételi számok az EP választáson.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 09:43:16

@Zka: Sajnos abszolút igazad van...De még egy kicsit visszamennék az időben az okokat firtatva. Ha a szocializmus nem egy félfeudális országba tört volna be árhullámként, talán a lelkeket és gerinceket sem tudta volna megtörni és megpuhítani annyira. Ne felejtsük el, hogy milyen állapotban volt pld. a parasztság a 2. vh előtt és egy rövid fellendülést követően mi történt a vidéki népességgel a kommunizmus majd a szocializmus alatt. Éppen csak belekóstolhattak egy szabadabb életbe, majd jött a hideg zuhany...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 09:47:59

@Chang Yai:
Te mar megint beteg vagy??? :)

Hosszu evek ota elsz azon a videken es folyton meg vagy betegedve... miert?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 09:49:48

@tableno: Tiszteletben tartjátok? A választások óta - meg előtt is - minden nap előkerül, hogy a hülye barmok országa vagyunk, mert megint megszavaztuk a miniducét...Nem győztem a klavit koptatni, hogy ébresztő, nem az ország kétharmada szavazta meg, még csak nem is a többség. És kurvára nem érdemeljük meg így, enbloc a lesajnálást, lenézést, meg a megérdemlitek, így jártatok hozzáállást. Az idézett kommentben a vélemény, miszerint a java már külföldön van, a gyengék vagy hülyék maradtak még mindig itt, rendszeresen előbukkan.
Tőlem mindenki azt mond Orbánra, amit akar, részemről teszek rá, nem ez az idegesítő.

KoNor_engineer 2014.05.26. 09:52:00

@nyuszigonosz(D): "Végigolvastam."
Tisztellek emiatt, én erre képtelen vagyok.

@tableno: Szerintem az EU nem felbomlani, hanem megváltozni fog. A 'nemzetek Európája' koncepció bukás:
ad1 a XXI. századi történelem bizonyítja, hogy a nacionalizmus ilyen (relatív) kis területen csak konfliktusokat szül,
ad2 a mai globális versenyben ennyi és ekkora területű államok egymagukban versenyképtelenek. A gyors döntések miatt az Európai Egyesül Államok koncepció hatásosabb lenne, mint a mostani.

Sempronius89 2014.05.26. 09:52:08

@tableno: Igen Magyarországon is 3 nagy vallási csoport van Muszlim, Katolikus, Ortodox, meg lakik az országon belül 20% Román meg 15% Szlovák, meg 20% Szerb.

Ásít

Ja és tagságot kérek határátkelő ha kell még.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.26. 09:55:19

@Kövérmadár [swe]: höhö, megírom privátban, de nem fogod megköszönni :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 09:55:47

@Zka: Aham, hihető! :) Ez ugyanaz a csapat lenne, mint akik 4 hónapja nem tudnak telepíteni egy tetves szoftvert remote desktop segitségével? Ugyanmár, ennek a cégnek olyan harmatgyenge IT supportja van, hogy azok a cache-t nem tudják kiüríteni, nemhogy ilyen dolgokat monitorozni. :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 09:56:34

@zöldeketbeszélek:
Szerintem eleg sokaig visszafogtam magam.
Csak amikor elokerulnek a verpistikek mar nem figyelek oda es en is mondom.

@Chamroe: @tableno:
Az EUban levo jelenkori feszultsegnek vajon mennyiben oka a 2008as valsag illetve egy attol fuggeten tenyezo?
Mert nyilvan a gazdagabb orszagok polgarainak mar tele a toke a gorogokkel, spanyolokkal, olaszokkal... egyen szintjen ez csapodhat le EU ellenessegben, nem?

Reggel mondja a kollegam, hogy itt csak 10%-ot ert el a szelsojobb es 25% korul a socialdemokratak. En eddig szembe megy a magyar es francia eredmenyekkel, szerintem.

tableno 2014.05.26. 10:01:15

@zöldeketbeszélek: igen tiszteletben tartjuk (legalábbis a többségünk). Én személy szerint meg is értem azokat, akik inkbb a "biztonságra" szavaztak, sőt, nem gondolom, hogy jobb lett volna, ha a mostani ellenzék nyer. Viszont azt kár lenne titkolni, hogy nem látunk jövőt a mostani Magyarországon - ezért is mentünk el. Ja, meg azért, mert gyenge, gyáva és ostoba hazaárulók vagyunk, akik a szüleiket is eladnák, csak hogy én is idézgessek.

enrobag 2014.05.26. 10:04:20

@tableno:
nem "önkényesen kiragadok", hanem idézek pár tegnapi véleményt, nem Orbánról vagy a fideszről, hanem Magyarországról, a nemzetről, a magyarokról mondták:
"nagyon örülnék neki, ha végre beolvasztanák ezeket a saját sorsuk alakítására is alkalmatlan népeket. hozzácsapnák valamelyik profi csapathoz, cserejátékosnak."
"magyaro. nem érdemli meg, hogy önálló ország legyen. megméretett és könnyűnek találtatott. fátylat a rossz álomra! helyét sóval hintsék be."
"Bassza meg a nemzet, ha ez kell neki sullyedjen el, haljon ki. De hogy en nem tartok vele, az hot zicher"
Az én véleményem: nagyfiúk és nagylányok vagytok, azt csináltok amit akartok, ott és úgy éltek, ahogy akartok. Mi, itthon élők szintúgy. Kiegészítés a véleményemhez: soha, egyetlen egy országra, népre nem mondanék ilyen rasszista szemét mondatokat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 10:04:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: lehet azért nem megy az a telepítés mert egész nap azt figyelik, mit kommentelsz :)

tableno 2014.05.26. 10:05:12

@Kövérmadár [swe]: nyilván hogy a válság a fő ok (amit pedig részben az EU diszfunkciói is okoztak).

tableno 2014.05.26. 10:06:28

@enrobag: volt egy-két ilyen is, de messze nem ez az általános.

Evain 2014.05.26. 10:07:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: bakker, tegyél fel egy teamviewert, megcsinálom neked :D:D:D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:09:48

@tableno:

Egy autonóm Kárpátalja hogyan érintené Mo-t? Megmondom: sehogy. A magyarok aránya ott 12 %.

A Vajdaság is autonóm. Érinti ez bárhogy is a magyarokat?

2014.05.26. 10:13:32

@maxval a gondolkodó birca: a telegraph-nal keress ra, nekem innen nem fog menni. Itt egy eleg jo osszefoglalo
au.news.yahoo.com/thewest/world/a/23729049/?

La Pantera 2014.05.26. 10:13:33

A poszt helyet érdekesebbnek tartom a következő cikket. www.nlcafe.hu/baba/20140526/miert-koltozunk-haza-angliabol/

Nyilván főleg azoknak érdekes, akinek gyereke van. Pont a hétvégén hallottam egy hasonló esetet, hogy valaki 2 gyerekkel hazaköltözik Magyarországra, mert ott vannak az unokatesók, nagymama, szülők barátai, hasonló indokok...
Őszintén szólva, valahol megértem, mert nehéz idegenben segítség nélkül (gyakorlati vagy akár érzelmi támogatás), de a saját gyerekeimmel tuti nem költöznék vissza.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:14:56

Ami a tegnapi választásokat illeti.

Szinte mindenhol a statusquo nyert.

Kivétel: UK, Franciaország, Görögország, Dánia. Igen, ezek között ott van 4 legfontosabb tagállam közül 2, ez fontos adat, de mégis, ez sehogy sem többség.

Csoportonként:
- szoci győzelem: Portugália, Olaszország, Románia, Málta, Svédország,
- liberó győzelem: Finnország, Észtország, Litvánia, Hollandia,
- a többi jobbközép (néppárti).

Persze, nyilvbán nem minden párt ugyanazt mondja, ez tény.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:16:57

@charlieharper:

Ja igen, láttam róla máshol elemzést, most már emlékszem.

Ez része a fasizálódási tendenciának, semmi egyéb.

A közhiedelem ellenére NEM az euroszketikusok jelzik a fasizálódást, hanem éppen a statusquo pártjai.

szaszo71(D) 2014.05.26. 10:17:43

@maxval a gondolkodó birca: "Ez az EU lassú szétrobbanásához fog vezetni."
Milyen a lassú robbanás?

2014.05.26. 10:19:34

@maxval a gondolkodó birca: definiald, a fasizalodaat. Mert nekem az, hogy "kosz meg tobb segelyt nem akarunk kiadni a migransoknak", nem az. Azt en csak jozan esznek hivom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:20:26

Ami a magyar eredményeket illeti.

Az eredmény komoly esély az MSZP számára. A baloldalon így véglesülni látszik a szakadás a szoclibek és a szocik között.

Az egyik oldalt a DK képviseli, szerintem eleve a liberális csoporba fognak beülni, nem a szociba.

Így az MSZP egyetlen logikus esélye a balra tolódás. Tulajdonképpen pont az MSZP nem eléggé baloldali jellege szokott lenne a fő panasz sok törzsszavazó részéről. Személyesen ismerek szocvi törzsszavazót, aki tegnap a Jobbikra szavazott.

Most kénytelenek lesznek ennek az igénynek megfelelni, ellenkező esetben tovább szivárognak az MSZP-szavazatok a Jobbik felé, s megszűnik az MSZP, azaz mint ami lengyel testvérpártjával történt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:25:58

@charlieharper: @szaszo71(D):

A nyugati polgár nem látja értelmét az EU-nak, annak csak a rossz oldalát érzékeli. Viszont a nyugati nagytőke meg erősen érdekelt az EU megmaradásában jelenlegi formájában.

Tipikus konfliktus a nép és az elit között.

Most már Németországból is bejutottak szkeptikusok! Ez nagy hír, ilyen nemigen volt eddig, eddig csak komcsi képviselők voltak a németektől, akik besorolhatók szintén a szkeptikusok közé. A www.alternativefuer.de/ pártnak 7 képviselője van, ez kb. a brit UKIP "testvérpártja", bár persze ez nem pontos teljesen.

enrobag 2014.05.26. 10:26:31

@tableno: nem is állítottam, hogy általános. Ebből a műfajból egy is több a kelleténél és az elfogadhatónál. (Ezt HÁ-nak is figyelmébe ajánlom! Ilyesmit is lehetne ám moderálni....)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.26. 10:29:27

@Kövérmadár [swe]: és azt elfelejtettem írni, hogy köszi a rámfigyelést, jólesik :-)
holnap lesz 12 éve, hogy leléptem. igaz, két évre visszamentem később (nagyon nem kellett volna).
EU miatt perpill személy szerint azért aggódok, mert nekem nem lesz másik állampolgárságom, és nagyon nem mindegy, mennyit ér a magyar útlevelem, mi van mögötte, milyen lehetőségek.
más miatt aggódjanak mások.
akkoriban még nagyon kiborultam, amikor először lehazaárulóztak, nem értettem, miért, egyszerűen mit csináltam rosszul? akkoriban egyszerűen "vendégmunkásnak" mentem, kalandnak, utazni, jópénzért. mostmár általában nem érdekel. én mindenhol outsider vagyok, és ha már valahol annak kell lenni, akkor inkább legyek máshol, ahol ez szívesen látott idegent jelent, és nem ott, ahol elvileg otthon kellene éreznem magam és mindennek a legsimábban kellene mennie, aztán mégsem.
a magyar identitásomnál erősebb az emberi identitásom, meg az, hogy tanár vagyok, meg az, hogy európai, nyugati. és jó, hogy lenyugodott bennem sokminden, mikor néhány hónapja Pesten voltam majd két hétig.
szerencsés vagyok, hogy megválaszthatom, ki vagyok, és nem mások próbálják nekem megmondani, vagy elvenni tőlem. nem vagyok menekült és papíron háborús bűnös, mint a nagyszüleim (akiknek megmondták, hova menjenek), nem vagyok vasfüggöny mögött, mint a szüleim (akiknek megmondták, hova ne menjenek). azt csinálok, amit akarok. és ez talán sokkal nehezebb, bizonyos értelemben, mint mikor megmondják neked, mit csinálj, hol és hogyan élj. mint a Bandi blogjának a vége a minap.
uff.
emelem poharam az Európai Unióra.
nemcsak magam miatt, na.

2014.05.26. 10:30:01

@maxval a gondolkodó birca: na, de szerinted mi a fasizalodas? Majd jovok este, mist megyunk a Falhoz.

rezsöatya 2014.05.26. 10:31:58

@zöldeketbeszélek: ugye azt is elolvastad, hogy mire irtam ezt valaszul?! Egy vegigdolgozott, termekeny elet utan, amikor rengeteget tettem a kornyezetem ben a szegenyek vedelmere (anyagi es jogi segitseg), amikor megprobaltam leleplezni a nyilvanvaloan korrupt polgarmestert es csokosait, akkor ne mondja nekem senki "otthonrol", hogy a konnyebbik utat valasztottam azzal, hogy emberi eletet szeretnek elni 58 evesen! En nem tartozom a birka magyarok korebe, tettem azert, hogy valtozzon, de nem leszek Jean d'Arc, csak a csaladomert!

Mrs. Clayton 2014.05.26. 10:32:19

@charlieharper: mert? neked aztan jo sok embered lehet, aki csak egy 1000-t visz haza ho vegen

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 10:32:38

@charlieharper:

Az átlagpolgár veszélyeztetve látja helyzetét, így rendet akar, bármi áron.

A nyugati szociális rendszer roskadozik, nem fenntartható, de ezt az átlagember nem hajlandó tudomásul venni. A problémát ő a "gonosz" bevándorlókban és a "jöttment" keleti tagállamokban látja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 10:34:47

@tableno: Mindenkit máshol szúr a tüske, de egyformán fájdalmasan. Viszont a blog jellegénél fogva egy-egy időnként beugró, hazaárulózó futóbolond mellé jut tíz orbánisztánozó, agyhalottozó, mordorozó komment...
Ezzel a magam részéről le is zárom a témát, igazán nem szeretnék ezen összeveszni.

2014.05.26. 10:36:24

Most tényleg ennyire nincs mit posztolni? De tényleg?
A kommentjeit is átgörgetem, nemhogy még posztban olvassam. Akkor már inkább a 2619-ik angliai poszt ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 10:37:51

@rezsöatya: Természetesen, ezért írtam utána ezt:

"Teljesen mindegy, kinek a kommentje és miért írta, mert kb. ilyeneket meg még ilyenebbeket többen is írtak, egész más indíttatásból is. "

Azaz, teljesen más okból, mondhatnám fele ilyen komoly okból is írnak ennél sarkosabb véleményt Mo-ról. Lásd, amit pld. enrobag idézett kicsit feljebb.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 10:39:01

@Zka: Látod erre nem gondoltam. :)

@Evain: Ahh, hagyd el! Ha lenne telepítéshez szükséges jogosultságom meg VPDN kliensem (a szoftver, amit fel kéne tenni) már régen megcsináltam volna magamnak, de sajnos egyik sincs. :(
Szerintem neked sem lenne, de azért köszönöm. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 10:43:33

@rezsöatya: Szerintem elég sokan kommentelünk itthonról rendszeresen - tehát nem csak beleböfögünk egy index főoldalról vagy facebookról - és nem emlékszem hazaárulózásra...a beugató hülyék véleménye meg mióta számít? A lelki nyugalmad nem többet ér, mint egy soha nem látott-halott és ide esetleg soha többé nem kommentelő vadidegen véleménye?

Evain 2014.05.26. 10:44:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:bleh, az a halálom. A corporate environment egyik leggázabb tulajdonsága. Esküszöm, mióta megjelentek a külső IT szolgáltatók, azóta nem láttam jó vállalalti rendszert. :(
A "csúcs" az eddig a délafrikai support volt. :s

2014.05.26. 10:44:39

@zöldeketbeszélek: Azt sem bánom, csak ne ilyen idióta, szakértőnek szánt, de egyébként halandzsa marhaság legyen ....

rezsöatya 2014.05.26. 10:46:22

@zöldeketbeszélek: arra gondolj, hogy nagyon felszinesen ismerjuk egymast. A "tobbiek" tortenetet, esetleg tragediajat sem ismered se Te, se en. Mindenki helyzete mas. Nagyon nehezen jottem el! De most azt mondom, miert nem korabban? (Mellekesen es nem melldongetve megjegyzem, ha csak annyit tett volna a valtozasert mindenki, akkor nem tartana itt az orszag)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 10:47:42

@Pink Petsch: Mondanám, hogy írj posztot, de gondolom, akadályokba ütközne...

rezsöatya 2014.05.26. 10:51:37

@zöldeketbeszélek: azt hiszem tudod, nem is neked "szoltam be"! A lelki nyugalmam meg megvan, ne felts! De az "allj ki magadert" elvet meg Mo-on is vallottam es gyakoroltam...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 10:52:46

@rezsöatya: Igazad van, de ez megfordítva is így van. Az itthon maradottak történetét sem ismeri más. Én a magam eszközeivel próbáltam a pozitív változást segíteni, nekem sem sikerült. Többször is közel voltam ahhoz, hogy külföldön maradjak, mindig hazajöttem. Most a család láncol ide, mennék, ha lehetne. De ettől még soha nem írnék olyan véleményt az országról, hogy megérdemelné a gyarmatosítást és hasonlókat. Nálam ez már érinti a hazaárulás fogalmát, bár persze tudom, maga a hazaárulás mást jelent...

2014.05.26. 10:52:54

@zöldeketbeszélek: Ebben a témában, bár kompetensebb lennék, de nem vagyok hályogkovács, illetve béna hályogkovács ... ha érted hogy mondom.

2014.05.26. 11:05:39

@zöldeketbeszélek: Tudod, politológiát végeztem, azon belül is a nemzetközi kapcsolatokra szakosodtam. De mivel évek óta nem dolgoztam a szakmámban, nem mernék belevágni még egy ilyen posztba sem.
Persze ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 11:13:02

@Pink Petsch: A persze nem olyan persze volt, hogy na persze. Hanem egy persze, hogy értem persze volt :)))!

Sempronius89 2014.05.26. 11:13:41

Na elolvastam, ha legalább Örményországot hozza fel példaképpen minimálisan tisztában lehetne a történelmével, nem csak annyi tudás kellene, hogy 15 millió Örmény él a határokon kívül.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.26. 11:14:47

"Itt Londonban az utóbbi 2-3 évben heves vita folyik arról, hogy a londoni megélhetési költségek és az 1000 font körüli bér, amit a kétkezi munkáért a piac megfizet, az a megélhetési minimum / létminimum és a minimálbér történetet vészesen közel hozta egymáshoz. A londoni szegénységi adatok egészen ijesztő képet mutatnak a leszakadókról!"

Az életszínvonal csökken, annál lejjebb már csak mi vagyunk. Ebben az évben 10 % al emelkedett az önkormányzati lakás bérleti díja, amiben élek a nővéremmel. Magyarul drágul minden mint állat (A kajákról ne is beszéljünk, boomingolnak a kajaárak), de a fizetés valahogy nem nagyon akar felfelé szaladni. Az egyszerű szimpla bérletem ára több mint 10 % ot emelkedett 1,5 év alatt...tudnám sorolni..a megélhetési költségek növekszenek, egyre gyorsabb tempóban, a bérünk viszont nem nagyon.A nyugati életszínvonal zuhan. Németországban tombol a szegénység, egyre több gyermek nélkülöz.Egyre több lakásban kapcsolják ki az áramot és hasonló nyalánkságok. Rengeteg elmaradott számla, bizonytalan jövő, kétségbeesett emberek. A munkanélküliség szinte mindenhol nő, bár sokat hazudnak erről is, de jól látható hogy pl az EUban megállíthatatlanul növekszik, a fiatalok munkanélküliségi rátája történelmi csúcsokon, Európában lassan az lesz a fiatalság ars poeticája hogy : "Európai vagyok, nincs jövőm". Az USAban 20-25 éves csúcsokon(nem sok hiányzik hogy 50 éves csúcsokon legyen, és visszaessenek egy csapásra a 60 as évek elejének a szintjére) van a nyomor ráta. 45 millió amerikai nyomorog, sakkozik hogy melyik számlát fizesse be, vagy esetleg megengedjen magának húst a hó végén. Aki nem látja ezekből hogy a nyugati életszínvonal zuhan az nem akarja látni! Ez pedig egyre csak gyorsulni fog. Szerintem finom nosztalgiával fogunk emlékezni ezekre az időkre, amikor még a kulimelós is meg tudott viszonylag normálisan élni a kulimelójából Nyugaton. Megoldás nincs, mert a perifériákat egyre kevésbé lehet kizsákmányolni. Nyugat-Európa majd leveri a port a Keleti blokkon, szokás szerint, miközben a rendszer hibája az egész. Tudom hogy ezt sokan nem akarják látni és nem akarnak tudni róla és azt szeretnék hinni hogy mindig csak felfelé vezet az út és minden csak szebb lesz, de ez sajnos nem igaz. Ennek ellenére szerintem érdemes élvezni az életet, meg a nyugati életet, legalább addig amíg van. Én fogok a legkevésbé meglepődni ha 10-15 éven belül elolvad ez és már itt is luxus lesz az hogy tisztességesen megélni melóból.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.05.26. 11:14:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Vsz. egy hibásan / félig letöltött CSS a gyorsítótárban ragadt, töröld.

2014.05.26. 11:15:40

@zöldeketbeszélek: Ok. Bocs, csak nagyon tud bosszantani a gagyi. Mint ez a poszt is ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 11:18:24

@Pink Petsch: Hát nem is generált eddig töméntelen mennyiségű kommentet...

Shanarey 2014.05.26. 11:18:49

Értem én hogy Sámán gyakorol, hogyan is lehetne leírni valamit úgy hogy az értelmes legyen, és széles tömegeket szólítson meg.

Azt is látom hogy Sámán eme gyakorlása még el tart egy darabig.

Nem lehetne azt megoldani, hogy akkor legyen itt legközelebb Sámán poszt, ha a fent említett személy eme gyakorlásának vége, és megtalálta a bölcsek kövét?

Shanarey 2014.05.26. 11:19:36

Szóval tegnap buli volt és én lemaradtam.........

Így jár aki utazik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 11:20:24

@Gerusz: egy sima ctrl+R refresh is segíthet ilyenkor

tucano 2014.05.26. 11:21:57

@Chamroe: Máltán hagyományosan k. fontos a választás, most is 75% körüli volt a részvétel, ami kicsit alacsonyabb az előzőnél, ki is volt rajta mindenki.
AMI KÜLÖNBSÉG: Minden párt felkészült és a saját egymás közötti perpatvaraikon kívüli EU témákat is beemeltek a kampányba, vita folyt együttműködésről, integrációról. Arról, hogy mit lehet és kell egyedül vagy csak közösen kezelni. Sántikálok hazafelé, erre ott ül a kecó előtt a csónak szélén egy öltönyös ember és közli, hogy ő a Labour képviselőjelöltem és kíváncsi lenne a véleményemre, beszélgessünk. Két nap múlva jön a nacionalista forma és ugyanez. Adott, hogy sokkal kevesebb emberre jut egy jelölt, de gondolom legalább minden budapestit végiglátogatott személyesen a Deutsch meg Kovács Béla. De legalább egyet. És én külföldi vagyok vazze, nem számítok a parlamenti szavazáson, csak az EU vokson. És ezért számítok nekik, mert ún. választópolgár vagyok.
Pont mint otthon :(

Shanarey 2014.05.26. 11:23:55

Ja igen és én elolvastam a posztot, nem csak csesztetem az íróját.

S tényleg javul, de had ne kelljen ezt nekünk figyelemmel kísérni.

Amúgy itt Bank holiday van, a fű se nő most.

tucano 2014.05.26. 11:30:42

@maxval a gondolkodó birca: mszp és a balra tolódás? Ugye viccelsz? Tűnjenek már a csába és jöjjön vmi baloldali párt/mozgalom. Kb. 2 db rendes sztrájkkal tönkre lehetne vágni az Orbán féle berendezkedést. Az mszp szervezetével és kádereivel ez sosem történhet meg.

Muscari 2014.05.26. 11:30:51

@zöldeketbeszélek: ki mondott ilyesmit? En nem is emlekszem, hogy barmi durva elhangzott volna.

Sajnos nem sikerult elolvasnom a mai posztot, lehet, hogy Babette-nek lesz ligaza es ez buntetes :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 11:33:31

@tucano:

Ez a másik opció. Ha nem mozdulnak, lesz helyettük más aki megteszi.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 11:34:12

@tucano:

Kis ország, ott eleve mindenki ismeri egymást,.. :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 11:35:04

Ne kérd, hogy a 700 kommentet most is végignézzem, de ha feljebb tekersz, enrobag is idézett két gyöngyszemet...(a dögkútba temetés nem szó szerint hangzott el, hanem a kedvesebb megnyilatkozások hangulatát érzékeltettem vele :)))
Különben a poszt miatt nem lepődtem meg túlságosan a reakciókon, az ilyenek vonzzák a mindkét oldali kilengéseket.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 11:36:49

@házelőtthinta: hinta, nálad a pohár nemhogy félig üres, de valaki letörte a pohár száját az asztal sarkán és nekifutásból a hátadba állította.

"Ennek ellenére szerintem érdemes élvezni az életet, meg a nyugati életet, legalább addig amíg van."

Hát erről eddig nem sokat meséltél itt.

Muscari 2014.05.26. 11:40:26

@zöldeketbeszélek: nehany a kb. hatszaz kommentbol. Ezeket te nagyon a szivedre veszed valamiert. Ha jol szamolom, harom ember irogat ilyeneket a szazbol vagy mennyibol, nekik ugy alakult az eletuk, ahogy, ezert van bennuk keseruseg.

Evain 2014.05.26. 11:42:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hát persze, hogy nem. Akkor ugyanabba a kategóriába kerülne, amit állandóan leszól, hogy bezzeg nyugaton jobb az élet. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 11:42:39

@tucano: én inkább egy rendes, valódi jobboldali mozgalmat látnék. Mármint gazdaságpolitikai jobbot. Amit most jobboldalnak neveznek itthon az mind baloldali párt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 11:44:31

@Gerusz: Firefoxot használok. Töröltem mindent a historyból (cache, cookies, mindent) és frissítettem a legfrissebb verzióra.
A helyzet változatlan, valami ármány lesz a dologban...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 12:00:48

@Muscari: A többi offolás. A majd 700 komment nagy része a homokosokkal, drogokkal, rántott hússal, prostitúcióval és motorokkal foglalkozott. A maradékról beszélek...
Lehet, hogy túlságosan szívemre veszem, pedig semmi értelme.

tucano 2014.05.26. 12:03:26

@Zka: A baloldaliak viszont jobboldaliak :D De ne értsük félre, az otthoni jobboldal nem baloldali. Nevezhetjük őket gyűjtőpártnak, populistának, csak hogy elkerüljük a valódi fogalmat: fasiszták. (már megint egy platformon vagyok Max-szal, nem lesz ez így jó). Ráadásul már nemcsak programra, de arcra is stimmelünk. Rakj egymás mellé egy random Duce, meg friss Orbán képet. Ugyanaz a kifejezés, küldetéstudatos ábrázolás. Sajnos nem egyszerűsíthetjük a magyar politikát jobb és bal oldalra, mert ez ugye népszerű ragadványnév, meg önkategorizálás, de a tevékenységükhöz/programjaikhoz semmi köze, egyik oldalon sem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 12:03:47

@zöldeketbeszélek: megtippelhetem, ki kezdett a homokosokról beszélni? :)

Muscari 2014.05.26. 12:07:07

@La Pantera: elolvastam, de ennem ertek vele egyet. Meg persze nekik konnyu, mert lesz rendes munkajuk otthon is, tehat van valasztasuk. Nekunk meg mar nincs.

Csak az iskola alapjan ilyet, hogy hazakoltozes eldonteni nem szabad. Kivancs vagyok mit fog mondani akkor, mikor majd a gyerekek utalnak iskolaba jarni.

Azt hiszem Tucano vagy Tableno (bocs fiuk, egyebkent nem szoktalak keverni benneteket) volt, aki elt egy darabig Mo-n es ott jartak iskolaba a gyerekek ugy, hogy mashol kezdtek. Nagyon rossz tapasztalatokrol szamolt be

Hari Seldon 2 2014.05.26. 12:08:37

@maxval a gondolkodó birca:
OK. Ez egy jól bejáratott Urban-legend az örményekről. Miért ugrasz neki ennek folyton? Ez is csak egy szállóige.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 12:12:11

Egyébként meg az utolsó mondta volt ami elég kerek és összefüggő volt. - igaz azt poénnak szánta.
Időnként volt benne egy két megállapítás, aztán ugrott megint, mint egy videoklip.

tucano 2014.05.26. 12:15:07

@Muscari: igen, mi voltunk. Tavaly nyáron lett vége a magyar iskolai kalandnak, október végére múltak el a rémálmaik.... Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de magyar iskolába többet nem, ha rajtam múlik, inkább vmi rendes dzsungelsuli megint, tábla nélkül, földön ülve, de nevetve és boldogan. Nem a tanárokat hibáztatom és volt egy egészen különlegesen jó tanár bácsi is, de a többi szerencsétlent annyira megnyomorították, hogy ha lenne valami szakvizsgálat, biztosan teljesen alkalmatlanok lennének arra, hogy kölkökkel dolgozzanak.

poggY 2014.05.26. 12:17:03

@enrobag: Rasszista, szemét mondat? Mit vettél be embör? :)
Ráadásul így a kontextusból kiragadva szükségtelenül hangzik ennyire pejoratívnak az állításom.
Pejoratív elismerem de mitől lenne rasszista?
Az elmúlt 5 évben a nemzet(a magyarok, tudod) folyamatosan olyan lépéseket tettek amik önön pusztulásukba vezet. Én ellenmentem neki, könnyűnek találtattam(fátylat rám haha).
Én nem fogok x millió birka ellen szellemi harcot vívni valami magasztos hazaszeretet demagógia miatt.
És a mondatomban ott is van egy erős HA. Ha a nemzet erős, céltudatos, megérdemli, hogy éljen, hajrá! szorítok neki.. Ha gyengék ... Evolúció.
(azért nem kell mindent komolyan venni)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 12:25:22

@tucano:

Tegyük hozzá, ez Nyugat-Európára is kezd érvényes lenni.

A legtöbb középbal párt ma már jobboldali gazdaságpolitikát folytat. A magyar középbal nem kivétel, sőt a magyar középbal jobboldalibb az átlag európai középbalhoz képest.

Pont ezért erősödik vagy a szélsőbal vagy a szélsőjobb, a középbal nem-baloldali jellege miatt.

Sütemény1975 2014.05.26. 12:26:14

Elolvastam a tegnap esti posztokat es kb arra jottem ra, amire eddig is. Azok az emberek akik ennyi mocskot le tudnak irni szulohazajukrol, azok jobb is, hogy elmentek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 12:26:20

@Zka: Digger kezdte, lenyomott egy 'szép' ívű gondolatmenetet a homokosokról...amolyan naszóval stílusban.
Végül is van ez is olyan jó téma, mint feminizmus (félre)értelmezése :).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 12:28:35

@Sütemény1975: igazad van, véletlenül se gondoljunk bele, mi válthatta ki, hogy így éreznek! A végén még megtennénk az első lépést a fejlődés felé.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 12:31:41

@Shanarey(SCO):
Nézd a konyhaposztok után jó egy kis változatosság.

Egy "hogy csinálok rántotthúst Nyenyere földön antilopból", után jó egy kis Sámán.

La Pantera 2014.05.26. 12:33:43

@Muscari: Hát igen, én se értek vele egyet. Először is, ha kint élnek a gyerekek, akkor ők már nem 100% magyarok lesznek, akárhogy is pedálozik a szülő. Ismerős családban pl. a két gyerek (mindketten óvodások) már németül beszélnek egymás között otthon is.
Magam részéről úgy gondolom, hogy a gyerek jobban járna egy angliai indulással. A tanuláshoz, művelődéshez való hozzáállást otthonról látja a gyerek, tehát értelmiségi szülők gyereke külföldön is "jó" szellemi háttérben nő fel, persze ehhez szükség van a nyitottságra is, pl. menni a gyerekkel színházba, kiállításra,szülinapokra stb, mindent, amit Magyarországon is megtennék.

Muscari 2014.05.26. 12:37:52

@Zka: hat az a helyzet, hogy ezuttal Digger volt. Megpedig az en keresemre. A multkori, feminizmusrol szolo irasa utan megjegyezte, hogy a melegekrol is tudna egy ilyet irni, en meg mondtam, hogy akkor hajra.
Szerencsere ez most nem kavart akkora vihart, de azert elcsamcsogtunk a teman egy darabig. Maxval nem volt itt! Ha itt van, valszeg eldurvult volna adolog.

blasiusii 2014.05.26. 12:39:46

Nem tudom, hogy vicces-e vagy szomorú, hogy sokan arra hivatkoznak, hogy nem képesek átlátni a posztot. Az biztos, hogy a helyükben nem "büszkélkednék" ezzel.

Mellesleg kevés ennyire találó írást olvasok a HÁ-n, talán, mert nem is erre jött létre, inkább a beszámolókra, tanácsokra.

Folytatva a posztoló gondolatmenetét, nem egyszerű a helyzet, de mindennek az alapja a gazdasági fejlettség és a jelenlegi helyzet.
Sajnos olyan korokat írunk, amikor az országban olyan módszerek és gondolatok kapnak széles társadalmi támogatást, amelyek legutóbb a '30-as évek válságában szökkentek szárba. Minden folyamat egyfajta válasz a megváltozott gazdasági erőterekre. Európa is lemaradt, és ezen belül M.o. is. Még Amerika is Kína gravitációja felé esik. Európában egy növekedő, szociális-jóléti rendszer épült ki a II. világégés után, ez a jelenlegi viszonyok között kezd versenyképtelenné válni. És ugyanígy, M.o. még ezen belül is rosszabbul teljesít. Ott lehet magasabb minimálbért fizetni, ahol azt a hozzáadott érték mértéke is lehetővé teszi. Ha alacsony hozzáadott értékű jellemzi a gazdaságunkat, az nem pörgeti a béreket. Mindezt tetézi a 2008 óta is mélyülő válság (olyan ez, mint egy hajó, amibe igen lassan folyik a víz). Ezt kihasználják a politikusok, és a nép - "az Istenadta nép" - megy utánuk. Senki nem meri verni az asztalt, mert elbocsátják, mehet világgá. Sajnos a szakszervezetek is elsorvadtak a rendszerváltás után, pedig azok Nyugaton is igen fontosak. Itt aláaknázták, mint a méretéből fakadóan hatékony termelőszövetkezeteket. Erre utal a posztoló, hogy alul is, felül is büdös a hal, és nem egyszer a megoldás - illetve de: sok-sok gazdaságélénkítő intézkedésre van szükség, és korszerű és széles oktatásra.

rezsöatya 2014.05.26. 12:41:15

@Sütemény1975: egyetertunk!. Jobb is, hogy eljottem!
Amugy mi az, hogy szulohaza? Oda pottyantott a golya. Es? Apam s anyam sem a mai Mo. teruleten szuletett (Felvidek, Erdely), illetve amikor szulettek, meg Magyarorszag volt, csak hat a politikusok... akik most is szart csinalnak az orszagbol... nem az emberekbol... ha erted, mire gondolok...

Muscari 2014.05.26. 12:46:02

@La Pantera: igy van. Lehet, hogy kevesebb lesz a lexikalis tudasok, de nem sorvasztjak el a kreativitasukat.

A magyar iskola a nagyon jo kepessegu, kiegyensulyozott gyerekeknek elonyos, a tobbieknek viszont tobb kart okoz. Ha a gyerekek tovabbtanulasi eselyeit nezzuk, megint csak az derul ki, hogy a kulfoldon vegzett egyetemmel jobban jarnak.

Azt szoktak mondani, hogy az szamit, mekkora otthon a konyvespolc, utalva ezzel a szulok muveltsegere.

Szerintem ez a csalad nem as gyerekek, ill. az iskola miatt ment haza, hanem mas okbol.

Muscari 2014.05.26. 12:47:13

@zöldeketbeszélek: igen, meg a multkor.
Igerem, nem teszem tobbet :-)))

poggY 2014.05.26. 12:59:19

@Sütemény1975: En meg itthon vagyok de nem akar jonni ez az orszag-szeretet imidzs meg ha valaki rosszat mer mondani a hazamra(jo reszuk igaz) akkor azt mostantol utalom.
Bar nem is vagyok nagymagyar, tarts orakat mit szeressek...(a magyarokban, nem az orszagban es a kincseiben vagy a nyelvben!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 13:03:47

@tucano:
Te Tuc figyu. Nagyon jól beszélsz.
Erről a sokat fikázott angol iskoláról mindig az jut eszembe mikor mentem egyszer a gyerekért.
Kintről be lehetett látni az osztályterembe.
A tanár ült egy széken és a gyerekek körbeülték a szőnyegen. Hasonlóképpen mint egy dzsungeliskolában.
Ott ült mind a tanár lábánál és figyelték mit mond.
Kicsit belegondoltam a dologba.
Asztalok vannak. Székek vannak.
Miért nem a mi általunk megszokott sémát használják?
Gondoljunk bele. Sokkal közvetlenebb a tanár-gyerek kontaktus. Szinte karnyújtásnyira van minden gyerek.
A gyerekek nem tudnak rajzolgatni, papírrepülőt hajtogatni és egyáltalán semmi mást nem tudnak csinálni mint figyelni a tanárra.
Nem mindig az a korszerű amit annak tartunk.
Néha vissza kell menni a dzsungelba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:05:15

@Muscari: És a közepes képességű, ámde szorgalmas gyerekeknek a legjobb, meg merem kockáztatni, hogy még inkább, mint a nagyon jó képességűeknek. Ők jobban járnak tagozatos iskolával, nem a szimpla általánossal.

Imre apó 2014.05.26. 13:08:49

A mai poszt az nem teccik, de nem ám.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:08:53

@poggY: Nem engem kérdeztél...de:

Mit szeretsz magadban? Te is magyar ember vagy...

poggY 2014.05.26. 13:10:07

@zöldeketbeszélek: Ennek remek példája a finn általános oktatás, ami az egyik a legjobb a világon. Szedj össze pozitívumokat európából negatívumok nélkül, gyúrd egybe és megkapod a finnt (persze ez most erős túlzás)

Imre apó 2014.05.26. 13:12:14

@zöldeketbeszélek: Elment a nickem nem találom, most a régivel leszek, de én vagyok, honnan ismertél meg? :)))))))))

poggY 2014.05.26. 13:12:40

@zöldeketbeszélek:
Bármi amit szeretek magamban semmi köze a magyarságomhoz.
Hidd el nekem én nem akarom habzó szájjal bebizonyítani, hogy a magyar nemzet rossz és értéktelen, én nagyon szeretném hinni az ellenkezőjét!
De mind azt amit magyarországtól tanultam azt negatívumként élem meg. Nem akarom sorolni, minek is? Tudja mindenki...
De ugye én most általános tulajdonságokról beszélek, mert például a magyar nyelv számomra lekörözhetetlen és imádnivaló, és hálát adok minden nap az égnek, hogy ez az anyanyelvem és nem más.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:13:27

@Imre apó: Tegnap az egyik kommentedben említetted ;)! Attól, mert nem írok, még olvasok :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:19:26

@poggY: Biztos voltam benne, hogy ezt válaszolod. De, tőled idézve:

"tarts orakat mit szeressek...(a magyarokban, nem az orszagban es a kincseiben vagy a nyelvben!) "

Mondjuk szereted magadban az őszinteségedet, hogy széles látókörű vagy és gyorsan tudsz reagálni stresszhelyzetben. (nem tudom így van-e, csak példák). Ezeket az emberi tulajdonságokat szereted magadban te, aki egy magyar ember vagy. A többi magyar embernek éppen ennyi szeretni való tulajdonsága van emberként és magyar emberként is. Te el tudod választani magadban azt a tényt, hogy ember és magyar vagy? Képtelenség, ez nem állampolgárság kérdése. Születés, múlt, gyökerek, genetika, kulturális beidegződések. De legyen, mondjuk magadat illetően elválasztod. A többi embernél viszont nem? Ők nem elsősorban emberek, a maguk jó és rossz tulajdonságaival, másodsorban de el nem hanyagolhatóan pedig magyarok?

Pár hete egyébként volt is róla szó, hogy amit mi a magyarok rossz tulajdonságainak gondolunk, más népek a saját rossz tulajdonságának hiszik...pld. a panaszkodás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:22:56

@Imre apó: Főleg, ha új játékos tűnik fel a színen...szeretem tudni, érdemes-e szóba állni vele, vagy sem. Egyébként a tegnapi poszt alapból tetszett is, hozzátéve, hogy talán azért, mert a személyes indíttatást, a valódi személyes élményeket, családi tragédiákat sokkal inkább el tudom fogadni döntések mozgatórugójának, mint a mondvacsinált politikai menekültséget, vagy a szimpla anyagi okokat, melyeket szépen megideologizálnak ilyen vagy olyan érvekkel.

poggY 2014.05.26. 13:27:50

@zöldeketbeszélek: Ó., természetesen. Mindünkben megvannak azok a tulajdonságok amik más ország szocializációjában másképp alakultak volna ki, és szeretjük őket. Azt sem vitatom, hogy nem lehet ezt elválasztani. és "jó vs rossz(meg a csúf ugye)" mindenhol ott van. De én nem mennék bele ilyen mélyen a lelkületekbe, én a mindennapokról beszélek. Hisz ezt az országot mi alakítjuk, mi formáljuk, mi, magyarok. És nem tetszik, amerre halad. A bürokrácia undorítóbb kabátokat próbál fel mint valaha, a "mutyizás" (lopás) általános elfogadottá, a korrupció elvárássá fajult. A fizetés kevés, az árak magasak, a döntések rosszak. Az áfa itt a legmagasabb, a minőség közel sem. A munkanélküliség nagy, az erről való kommunikáció hazugság. Ez a legnagyobb bajom az egésszel: Hogy nekünk gátlástalanul lehet hazudni(nekünk, mert én is itt élek), elfogadjuk sőt, szeretjük...
Nézd, én pedagógus családból származom (tehát szegény de értelmiségi)
Forogtam már mindenféle körökben, és amit feljebb látok... Elborzaszt. Lehet gyávaság, lehet önzőség, de én feladtam. 2010 óta próbálom máshogy látni a dolgokat, küzdeni, látni a szépet és a jót. De elfáradtam és feladtam. De adok még egy esélyt: Egyetemre itt megyek és nem külföldön. Kap még egy választási ciklust ez az ország, aztán vagy velem vagy nélkülem folytathatja. Szorítok az előbbiért, de már elfogadtam az utóbbit.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 13:28:06

@Sütemény1975: Ne legyenek illúzióink. A jelenleg meg otthon élő 40 év alattiaknak szerintem az 50%-a gondolkodás nélkül megvenné a csak oda jegyet, ha valaki a kezébe nyomna egy határozatlan idejű munkaszerződést, ami Nyugat-Európába, Észak-Amerikába szól. Jelentős tömegeket csak és kizárólag a komfort zónájuk tart otthon. Nem mindenkit, de sokakat.
Nincs ezzel semmi baj. Ennek semmi köze a hazaszeretethez. Sőt, az ember egy kis szerencsével külföldről is tud segíteni. Külföldön dolgozó sourcing-os ismerősöm rendszeresen dobál haza beszállítói megbízásokat számára ismerős magyar cégekhez. Ha ő anno nem indul el külföldre, akkor most kb. 50 munkahellyel kevesebb van otthon.
Aztán ezeknek a fiataloknak egy jelentős része elöbb-utóbb úgyis hazatér és hacsak nem kizárólag kitchen porter volt az elmúlt években, remélhetőleg visz magával egy kis tőkét, know-how-t, versenyszellemet.

Én értem, hogy min húztad fel magad. Valóban vannak, akik szélsőségesen tekintenek Mo.-ra és néha ez ki is szalad a szájukon, de ez csak egy pár ember. Szerintem te is látod, hogy a többség nem mocskolódni, köpködni próbál, hanem inkább kritikát fogalmaz meg hol kéne változtatni meg mit. Az már egy másik kérdés, hogy ezeket úgysem hallják meg az illetékesek.

Imre apó 2014.05.26. 13:30:26

@zöldeketbeszélek:Ez így van, én már lassan semmin se csodálkozom.

"Amikor Magyarország esetében leomlott a vasfüggöny, akkor az Egyesült Királyságban és Magyarországon kapott átlagbér között 19-szeres volt a különbség. Ma csak 4-5-szörös ez a távolság."

Ha ezt olvasom, nem tudom, hogy mire gondoljak. Most akkor jobban élünk, vagy mi?

poggY 2014.05.26. 13:31:47

@poggY: Nem tudok editelni, ez lemaradt
Mindenesetre én próbálnék itt boldogulni, a családom ősmagyar (és jó nagy).
Én ebben nőttem fel, tudom, hogy kell túlélésre játszani .De a párom nem magyar nemzetiségű, és nincs azaz isten, hogy én őt ide kényszerítsem, mert én szeretnék küzdeni a hazámért(itt, helyben) Magamat még csakcsak, de őt is? Azt már nem.

Imre apó 2014.05.26. 13:35:28

@poggY: Még is hogy kűzdesz, ez érdekelne? :)))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 13:36:59

@Imre apó: az árak tekintetében is hasonló volt a változás, gondolom, úgyhogy nem annyira :)

Imre apó 2014.05.26. 13:38:08

@Zka: Szerintem se, + van ott még sok más is.

poggY 2014.05.26. 13:38:12

@Imre apó: Mindig kidobom a szemetet :)

adg 2014.05.26. 13:38:28

@zöldeketbeszélek: Alapvetően igazad van, elég visszás egymás folytonos szapulása. Van aki nem azért ment el, mert otthon milyen szar volt, millió ok lehet, kevesen tudják a másik teljes történetét, ítélni viszont tök egyszerű.

Azonban a kétharmados résszel erőst vitáznék. Minden választás után előjön ez a téma, hogy nem is lenne annyi a szavazat, amennyi, mert igaz, hogy 2/3-od, 3/8-adot, gyök pi/6-ot kapott, de ha a teljes lakosságot számoljuk, akkor csak az 5-ét. Nem-nem, ha kivonjuk az import szavazatokat, akkor is többség lenne.
De ha azt számoljuk, (csak hasrautésszerűen) hogy 10 millió emberből 8 millió szavazhat, hárommillió hajlandó, de ebből félmillió "fasszal szavaz", mert az olyan menő, a maradék két és fél millió 2/3-a szavaz x-re. vagyis x kap 1,7 m szavazatot. Ebból mindig kitalálja valami pöcs, hogy akkor nem 2/3-ot kaptak, mert csak 17 %-ot, vagyis az ország 83%-a nem x-et akarja. Nem. Aki nem szavazhat, az okkal nem szavazhat, pl gyerek. Ellenben az 5 millió (a fenti példában) nem szavazó, meg a fél millió idióta "fasszal szavazó" véleménye egy penészes petákot nem ér. Persze utólag megy az duma, hogy én is mentem volna, meg minek mentem volna, meg kire lehetne stb, de a lényeg, hogy a szavazópolgárok jó része nem tett semmit azért, hogy ne ez legyen az eredmény.
Igenis többséget szavaztak nekik, a szavazók nem apatikus része túlnyomó többségben rájuk szavazott.
Az meg - számomra legalábbis - visszataszító, amikor az x-re szavazókat (esetleg az egész országot (ez volt ugye a te problémád is)) a másik tábor lebirkázza, lecsőcselékezi. Oda-vissza, mindegy ki az x. Mindig ez van, minden választás után.
A többség (már azoknak a többsége, akik hajlandók tenni valamit a puffogáson kívül) ezt gondolta helyesnek, ez van, el kell fogadni. 4 év múlva lehet villantani újra. Esetleg valami alternatívát meg lehetne próbálni felmutatni, úgy talán többen szavaznának másra.

Bár biztos megint én vagyok az ufo, mint tegnap, amikor nem tartottam jó ötletnek, hogy bármilyen drogot lehessen teljesen szabadon és legálisan kapni, de mindegy.

Uff

Imre apó 2014.05.26. 13:39:31

@poggY: Ez még nem sok, de a környezetnek tisztának kell lenni, az tuti :)))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:40:14

@Muscari: @poggY: Valami motoszkált már bennem az oktatás kapcsán pár napja. A mai srácokon azt látom (persze nem mindenkin, de sajnos éppen elégen), hogy a kitartás mint olyan nem szerepel a szótárukban.
Azt mondjuk, hogy szegény iskolás majd belehal a tanulásba, mázsás táskát hord, a gyerekkorának vége és még rossz jegyeket kap, hát biztosan az iskola az oka, sőt, az egész magyar iskolarendszer...
Nem lehetséges, hogy a gyermek egész egyszerűen csak lusta? Hogy órákat ül a könyv felett, az nem azt jelenti, hogy tanul is...
A srácok nem olvasnak, nem tudnak és nem akarnak olvasni. Mi következik ebből? Túl azon, hogy egy nyamvadt verset sem tudnak megtanulni (ami egyébként remekül fejleszti a szókincset, ritmusérzéket), a szöveges matematika és fizika, kémia feladatokkal sem birkóznak meg...pedig az élet folyton szöveges feladatok elé állít!

Az órai figyelemmel is bajok vannak. Miért nem figyelnek a srácok? Nem képesek felfogni, hogy a figyelem már fél tanulás? Hogy a lusták legjobb barátja az órai figyelem? (írom, mint igazi lusta diák :))

Volt többször is sírás-rívás itt a blogon a verselemzés miatt. Gondoljunk csak bele. Adott egy vers. Ha csak 'elolvassuk', először a ritmus, a szavak dallama köti le a figyelmünket. Ha 'jól olvasunk', így is átjön a személyesen hozzánk szóló üzenet. Nyilván az a kérdés, hogy mit akart ezzel mondani a költő, badarság. Én négy általános és három középiskolába jártam, de ezt sehol, senki nem tette fel nekünk. A versek nem csak úgy lógnak a levegőben, tanítanak is. Ha hajlandóak vagyunk odafigyelni rájuk.

Mi annak idején teljes természetességgel jártunk napközibe. Ebéd után egy kis pihenőt követően megírtuk a házi feladatokat, majd irány az udvar, a tornaterem és játszottunk. Most úgy állítják be a napközit, mint az ördög találmányát. Örülök, hogy ennyi szülő van, aki simán haza tudja vinni tanítás után a gyereket, kettőkor már nem dolgozik...Ha a felügyelő tanárok odafigyelnek arra, hogy a gyerek a házi feladatait elkészítse a napköziben, otthon már csak az 'olvasnivaló' marad...ami ugye felaannyira sem érdekes, mint a számítógépes játékok, a képregények meg az Éjjel-nappal Budapest...

A kötelező hittan vagy erkölcstan tudtommal nem magyar találmány, mégis úgy beszél róla mindenki, mintha ez valami speciális magyar állatság lenne, ami ráadásul megrontja és agymosott zombivá változtatja szegény, amúgy is nyűglődő gyermeket...

Imre apó 2014.05.26. 13:41:04

@adg [Au, Darwin]: Ma ez teccik idáig a legjobban

"Alapvetően igazad van, elég visszás egymás folytonos szapulása. Van aki nem azért ment el, mert otthon milyen szar volt, millió ok lehet, kevesen tudják a másik teljes történetét, ítélni viszont tök egyszerű."

poggY 2014.05.26. 13:41:56

@Imre apó: Másokat is ráveszek a kuka rendeltetésszerű használatára! Néhol erőszakkal. Is.
))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.26. 13:44:53

Egészen a diagrammig eljutottam. Aztän lejjebb görgettem, és hääät... qrva sok volt még a végéig igy kora reggel...
Jonak szämitok? :-)

Imre apó 2014.05.26. 13:45:49

@poggY: Szelektálod is, vagy mindentegybe? :)))))))))))))

Evain 2014.05.26. 13:49:20

@zöldeketbeszélek: te hogy tudod, mit kéne tanítani erkölcstan címen?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:51:15

@adg [Au, Darwin]: Nem, nem.

"Igenis többséget szavaztak nekik, a szavazók nem apatikus része túlnyomó többségben rájuk szavazott."

Ha tehát azt mondjuk, hogy nyilvánvaló okok miatt azok, akik nem szavaztak (beleszarósok, hétvégi telken kapálgatók), azok akik érvénytelenül - firkával - szavaztak és azok akik nem szavazhattak (gyerekek, gyámság alatt lévők, eltiltottak) nem számítanak a végeredmény elemzésének szempontjából, akkor bizony nincs igazad.
hu.wikipedia.org/wiki/2014-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s

Az első tíz befutót ábrázoló táblázat szerint a Fidesz a szavazatok 44,87 %-át szerezte meg. Tehát több, mint a szavazatok felét más pártok szerezték meg. Hol túlnyomó többség a 44,87 %? Konkrétan még többségnek sem lehet nevezni. Most nem a választási törvényről beszélek, meg a mandátumok számításáról, csak arról a szimpla, csupasz tényről, hogy a szavazóknak több, mint a fele nem őket választotta.

Imre apó 2014.05.26. 13:51:29

Tegnap olvasta a nejem, ogy a kecskeméti merciberci gyárban régi kiselejtezett gépparkot hoztak, amin a fritzek már kint nem dolgoztak. A mesterek idehaza (Magyar) elég szépen elvannak a gépekkel az 1 negyede fizuért, mint amit a kintiek keresnek.
Ez rendben van?

poggY 2014.05.26. 13:51:55

@zöldeketbeszélek: Én tanítottam alsóbb éveseket dráma-pedagógiára és nyári táborokban dolgoztam idősebbekkel is.
Az én véleményem az, hogy a züllés csak évről évre rosszabb. Az első évben a gyerek még csillogó szemmel ül be az iskolapadba: Pedánsal követi az utasításokat, nyelvét kidugva, homlokát ráncolva próbálja karikázni az O betűt ahogy azt a tanárnéni szeretné látni. De az oktatás nem individualista, a csoportok nagyok, a tanárok alulfizettek. Én szinte hobbiból csináltam, és imádom a gyerekeket. Persze a tantárgy is egy móka(színjátszás, de eltudod képzelni mennyi tudomány van mögötte? Improvizáció, beszédkézség fejlesztés, szituáció kezelés) Szerinted az én órámon figyelmetlenkedett bárki? Dehogy, figyeltek és örültek.
Amikor még én jártam általánosba és középiskolába, nem sok emlék maradt meg de egy nagyon: Mindenhol(3 általános és 2 középsuli) volt egy tanár akit imádtam, tantárgytól függetlenül. Mindig volt egy tanár akire nyelvet kidugva, homlokráncolva figyeltem, legyen az történelem, földrajz, rajz vagy testnevelés. Persze volt olyan iskola ahol ez több tanárral is így volt.
Azt se felejtsük el, hogy ahogy a gyermek nő egyre több impulzus éri: Rengeteg feladatot aggatnak(aggatunk) a nyakába már egész fiatalon. A tananyag száraz, az órák kötöttek, katonásak. Nem _élvezhetőek_. A házifeladat rengeteg és sokszor inkább hátra mutat mint előre...
De én nagyon is hibáztatom a szülőt: Ma már fel sem merül a gyerek hibája, amit te is említesz. Hogy lusta, hogy dekoncentrált. A szüleim tanárok, látom (és hallom) nap mint nap. Legfőképp édesanyámnál "humoros" a dolog, amikor a szülői bejön pampogni hogy dehát hogyhogy bukásra áll a gyerek egész ősszel tanult. namost az osztályban van 15 gyerek(csoport) ebből 13 nem bukott meg csak 2, az egiyk az ön fia, ráadásul ez matematika, vagy tudja a gyerek vagy nem, nincs szubjektív döntéshozatal. És ki a hibás? A tanár, 0-24....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 13:53:11

@zöldeketbeszélek: azért nem figyelnek mert máshoz vannak szokva. A tv és internet korában a passzívan üldögélős befogadós módszer nem hatékony mert halálra unják magukat az első 5 percben. Változnia kéne ennek is, követni a világot - siránkozni lehet rajta de nem fog használni.

poggY 2014.05.26. 13:54:09

@poggY: Figyeljetek, feltaláltam egy új szót. Figyelmetlenkedett.
A figyelmetlenség és a rendetlenkedés keveréke. Kazincy hogy örülne...!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 13:55:23

@Evain: Erkölcsi normák, helyes viselkedés, jó és rossz világos elkülönítése stb.

Még nem iskolás a lányom, de érdekel a kérdés, mert eléggé biztos, hogy mire odakerülünk, még lesz ez a két tantárgy...

Egy kis érdekesség a szülők részéről:

www.mszoe.hu/index.php?oldal=archivum.php&id=120

Imre apó 2014.05.26. 13:55:47

@Zka: Kérdésre kérdéssel válaszolni??!!!! ezt hol tanultad? :)))))))))))))))

poggY 2014.05.26. 13:56:58

@zöldeketbeszélek: De az a te véleményed, hogy mi a helyes viselkedés mi a jó és a rossz világos elkülönítése, nem?
És ha ez objetkívan lenne igaz, akkor mindenki így látná, és mennyivel jobb lenne a világ. De egyes szülő szerint teljesen normális, hogy a gyerek lóg a buszon, a másik meg inkább késik a munkából és elviszi kocsival ha épp aznap járt le a bérlete és nem szólt...
Nem?

Más: Kazinczy annak viszont nem örülne, hogy még a nevét sem tudom leírni.

Imre apó 2014.05.26. 13:58:24

A gyereked téged másol, ha nem ezt látod, lehet más az apja :))))))))))))))

Imre apó 2014.05.26. 13:59:03

@Zka: Itt a blogon:)))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:01:53

@poggY: Nem, úgy gondolom, vannak olyan viselkedési normák, melyeket a békés egymás mellett élés érdekében társadalmi szinten be kell tartani. Ezt pedig meg is kell tanítani, mert nem mindenkinek jön az zsigerből, hogy nem tépjük ki az uzsonnát a kisebb gyerek kezéből, meg fizetünk a szolgáltatásért és kvázi nem lopunk azzal, hogy lógunk...És azt sem árt tudni a fiúknak, hogy a lányok, bár fizikailag gyengébbek, de nem a fiúk egyszer (többször) használatos játékszerei és hogy a hazugság akkor is hazugság, ha a tanárnak vagy szülőnek hazudunk, nem csak akkor, ha a legjobb barátunknak.

A figyelmetlenség jó :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:07:57

@Zka: Ebben az a vicces, hogy a tévé és internet pont a passzívan befogadós módszer szerint 'hat'. Vekerdynél, vagy Ranschburg Jenőnél olvastam azt hiszem, hogy nem túl jó, ha a gyerek órákig gubbaszt a tévé vagy számítógép előtt, mert figyelemzavart és agressziót okoz. Ez a saját, 3,5 éves lányomon is abszolút észre lehet venni, pedig igazán nem a Trónok harca az esti meséje.

Simán lehet, hogy rosszul gondolom, de ha nem orvosilag megállapított tény, hogy a gyerek hiperaktív, vagy más módon fizikálisan képtelen meghatározott időn belül a figyelmét összpontosítani, akkor a szimpla lustaság a 'kórisme'. Könnyebb bambulni, meg okostelót nyomkodni, mint az agyunkat valóban használni.

Imre apó 2014.05.26. 14:08:44

@poggY: Az iskolákban miért van még ma is, jó gyerek és rossz? Ki a jó és ki a rossz? A tanároknak mi a feladatuk? Miért vannak kivételezések? Minek kell azt a b@zi tatyót minden nap hazacipelni a napköziseknek? Hol marad az Erkölcs?????

asszem ennyi elég?

Rebarbaraa 2014.05.26. 14:08:44

Totalisan ertetlenul allok azzal az abszurditassal szemben amit az EU ellenesek bejutasat jelenti az EU parlamentbe. Minek akar valaki EU kepviselo lenni ha nem tamogatja az orszaga EU-ban valo maradasat, egyaltalan miert engedik beulni. Valamint mit fognak tenni bomlaszto viselkedese ellen az Eu-parlamentben? Nonszensz. Ertetlenkedes es ROFL. Mintha sajat magukat rugdalnak seggbe az EU partiak. :) Az EU ellenesek lemondtak a fizetesukrol? Ha EU ellenesek akkor kerem ne fogadjak el a fizetesuket. Szerintem ellentmondanak onmaguknak ha elfogadjak :))))) Ingyen kellene, joteknysagi alapon dolgozniuk es vegezniuk bomlaszto tevekenyseguket:))

adg 2014.05.26. 14:10:43

@zöldeketbeszélek: Oké, ez egy tény, köszi. Nem mélyedtem bele eléggé.

Elsodort az egyéni mandátumok 96/10 ránya. Na majd 2018-ban újra összefoglalom, hátha akkor jobban sikerül. :)

poggY 2014.05.26. 14:14:02

@Imre apó: Basszus írtam egy kommentet de megette a blog. A te kezed van benne?
Szóval:
Jó vagy rossz gyerek nincs, csak elfoglalt és olyan amelyik unatkozik.
A tanár feladata hogy olyan témákban tegye érdekeltté a gyereket amiről alapból ő azt gondolná, hogy baromság
Kivételezés... Mire gondolsz?
Nálunk nem kellett hazacipelni a tatyót a gyereknek csak azt amiből házija volt. Bár ezt frené iskola volt, ami sokat nyom a latban..
Erkölcs?
Az mi?

tucano 2014.05.26. 14:16:24

@zöldeketbeszélek: "mint a mondvacsinált politikai menekültséget, vagy a szimpla anyagi okokat,"
Szerintem nem mondvacsinált politikai okok ezek. Nem kell ahhoz üldözni embereket, hogy tönkretegye az életüket a politika. Fontos ezt nem elmismásolni. Lusta vagyok sorolni eseteket, de a politika hibái vezethetnek anyagi ellehetetlenüléshez és meneküléshez. Szép lassan beférkőzik a közbeszédbe az orbáni ideológia, hogy "szerencsét próbálni" mentünk ki, stb. Hát a büdös lófaszt, akkor kaszinóba mentem volna és nem vándorútra (pedig még OV előtt vettük a betyárbútort). Igenis kurvára benne vannak a tökéletlen/tolvaj/akasztanivaló politikusok, az állandósult gyűlölet, az oligarchák, stb abban, hogy olyan lett a helyzet, hogy sokan elmennek otthonról. És baromira megértem azokat is, akik félrefordítják ezek után a fejüket. Más kérdés, hogy én nem leszek olyan.

2014.05.26. 14:16:28

@Jess G: ma szoke vagy? Az allami intervencio nem tetszik

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:17:32

@adg [Au, Darwin]: Hát az engem is elsodort...amíg még nem volt biztos a végeredmény, imádkoztam, hogy legalább a kétharmad ne jöjjön össze...

La Pantera 2014.05.26. 14:18:11

@zöldeketbeszélek: szerintem alapból jó kezdeményezés az erkölcstan /hittan oktatása. Sajnos azonban ebben is a szülői példa lesz az irányadó. Még gyerek voltam, amikor egyszer az egyik barátnőmmel + anyukájával utaztam a BKV-n. Még csak lyukasztós jegyek léteztek. Miután felszálltunk, kilyukasztottam a jegyemet annak rendje-módja szerint, az anyuka viszont kivett a táskájából kb. 30 db már kilyukasztott jegyet, megnézte az enyémet és elkezdte keresni, hogy van-e már olyan a gyűjteményében. Ha van, akkor nyilván nem kell újat lyukasztani.
Szóval ha a gyerek azt látja otthon hogy csalunk, hazudunk, stb. akkor a heti, kétheti 45 perc erkölcstan mint halottnak a csók.

2014.05.26. 14:18:35

@Imre apó: igazad van. Inkabb vigyek at Bangladesbe tized ennyiert a gyartast. Elobb utobb ugyis ez lesz, jo esellyel.

Mrs. Clayton 2014.05.26. 14:20:40

@charlieharper: edes, karacsony ota barna vagyok, kb 20 ev utan ujbol
most viszont lehet fogalmatlan leszek, de mi nem tetszik azon, h az allam megmondja h 10000 font a minimalber? teged erint?
sztem az sokal jobban erintene, ha nem mondana meg es a tomegek meg tobb segelyt kernenek, vagy ha nem kapnanak, akkor az utcan hobolognenek

Imre apó 2014.05.26. 14:22:21

@poggY: Nekem nincs a kezem semmiben:)))))))))))))

Jókat írsz, teccik + igaz is.
Kivételezés, mikor a tanár az okos, de kicsit pajkos gyereket elmarasztalja és az úgyszint okos, de nem pajkos gyereket hozza fel példának, ennek van értelme? A gyerkőcök sikerélményét nem tudják növelni, még akkor se, ha kicsit elevenek? Ha elmondom ezt a tanárnak, akkor megsértődik?

Erkölcs????

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 14:24:32

@zöldeketbeszélek: az internet tökre nem passzív dolog. Szerinted mi most itt mit csinálunk? Beszélgetünk. Folytassam?

2014.05.26. 14:24:47

@Jess G: uj ferj(jelolt), uj hajszin?
Maga az intervencionak van egy olyan velejaroja, ha afolott nem adnak fizetest a kepzetlen munkaeronek. A norveg/HK/Dan/reszben a nemet modellel ertek egyet

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 14:25:31

@Zka: egyébként az ingerszegény vs ingergazdag összehasonlítást kellett volna használnom, az a nagyobb és fontosabb eltérést. Mea culpa.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:25:48

@tucano: Igaz. De amikor azt olvasom egy egyébként itthon anyagi gondokkal NEM küszködő, versenyképes végzettséggel bíró embertől, hogy a patásorbán miatt menekült el az országból, hát...mert jobb volt az azt megelőző összes garnitúra? Jobb volt a pufajkás alkoholista elnök, a besúgó elnök, az igen érdekes múltú milliomos elnök? Ezzel nem a mostani hibákat védem, de szemforgatás arra hivatkozni, hogy most van itt az Armaggedon, előtte tejjel-mézzel folyó kánaán volt...előtte a politikusok a becsület szobrai voltak, előtte nem lopott, sikkasztott senki...bah.

tucano 2014.05.26. 14:25:56

@Jess G: Svájcban nem véletlenül nem szavazták meg a minimálbért. Nem a mértékéről szólt ugyanis a szavazás, mint azt soka félreértik, hanem hogy legyen-e. Ugyanis kicsinálja a versenyt. Nem ilyen egyszerű a kérdés a sok kanton, meg az ágazati béretáblák miatt, de! Ami fontos az az, hogy majd én eldöntöm, hogy mennyiért vállalok el egy munkát. Ha kell, akkor aláígérek a másik munkavállalónak és kész. Ez a felnőtt hozáállás. Az, hogy más országokban szó szerint nem felnőttek az emberek, mert arra vannak kondicionálva, hogy egyrészt megmondják nekik, hogy mennyit is érnek ők, másrészt éhenhalnának, ha az állambácsi nem dobna nekik mentőkötelet azzal, hogy mennyit kereshetnek legalább, szóval ez más tészta.

2014.05.26. 14:27:55

@tucano: igy van, a minimal ber a nanny state (UK) egyik velejaroja. M.Peti, igen tudom, hogy nempont erre hasznaljak a nanny state-et, de ez most talalo ra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 14:27:55

@Zka: és? lekapcsolta a css-szervert?:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:28:00

@Zka: Igaz, az internet rossz példa volt. De az biztos, hogy az internetes, vagy számítógépes játékok iszonyú időt vesznek el a gyerekektől, amit szabad levegőn való mozgással, valódi társasjátékkal, könyvek olvasásával, ne adj isten, tanulással tölthetnének...

poggY 2014.05.26. 14:29:23

@Imre apó:
Az alapoktól kell kezdeni, mitől is bűzlik a dolog.
A gyermek 6-7 évesen be kerül iskolába. Mire is tanították óvodában, otthon? Hogy beszéljen, csacsogjon, ismerje meg a világot.
Ez már eleve elég nagy törés, hogy az iskolában kussban kell maradni, nem mozdulni.
Gondolj a jelentkezésre: Meg sem próbálják megtanítani a kicsinek, hogy akkor szóljon amikor a másik teret hagy a mondókára. Megtanítják a gyereknek, hogyha mondani akar valamit emelje fel a kezét. Ami mi is? Egy _egyértelmű_ jelzés arra vonatkozólag, hogy én (a gyerek) beszélni akarok te( a tanár) fogjad be és adjad ide a szót mert különben harakiri lesz.
Szóval, van egy osztály, mondjuk 25 gyerek. Ebből 5 az átlagnál alacsonyabb, 5 az átlagnál erősebb és 15 tökáltagos intelligenciájú gyerek van. Mivel magyarországon a felzárkóztató oktatás dívik(a szerényebb képességű ugyanolyan elbánást kap mint a normális) ezért amikor a tanár feltesz egy kérdést akkor azt az egyik butácskább gyermekhez intézi. Az első padban józsika már kenivágja a dolgot és majd kiesik a padból, úgy jelentkezik. De a tanár leinti, hogy de a pistikét kérdezi, neki is tudni kell. Józsika mit tesz? Belekotyog. Tanár? Jól leszidja, hogy nem tud csendben maradni. Legközelebb talán nem kotyog bele, talán nem is jelentkezik. Talán már rég tudja az eredményt megmondja a padtársának és a pokemon legutóbbi epizódjáról kezd el csacsogni mert pistike még mindig a válaszon rágódik. Ezért is rászólnak.
józsikának a töke ki lesz az egésszel, hogy csak azért mert ő sokkal gyorsabban felfogta a feladat lényegét mint a másik, őt büntetik. Józsika dekoncentrált lesz, unatkozni és rosszalkodni fog.És utálni fogja a tanárt, és a tanórákat 12 éven át. A haverok meg a néha érdekes tananyag miatt befárad az iskolába, de a hajdani lelkesedésnek, ambíciónak nyoma sincs...

poggY 2014.05.26. 14:29:59

@Imre apó:
Az alapoktól kell kezdeni, mitől is bűzlik a dolog.
A gyermek 6-7 évesen be kerül iskolába. Mire is tanították óvodában, otthon? Hogy beszéljen, csacsogjon, ismerje meg a világot.
Ez már eleve elég nagy törés, hogy az iskolában kussban kell maradni, nem mozdulni.
Gondolj a jelentkezésre: Meg sem próbálják megtanítani a kicsinek, hogy akkor szóljon amikor a másik teret hagy a mondókára. Megtanítják a gyereknek, hogyha mondani akar valamit emelje fel a kezét. Ami mi is? Egy _egyértelmű_ jelzés arra vonatkozólag, hogy én (a gyerek) beszélni akarok te( a tanár) fogjad be és adjad ide a szót mert különben harakiri lesz.
Szóval, van egy osztály, mondjuk 25 gyerek. Ebből 5 az átlagnál alacsonyabb, 5 az átlagnál erősebb és 15 tökáltagos intelligenciájú gyerek van. Mivel magyarországon a felzárkóztató oktatás dívik(a szerényebb képességű ugyanolyan elbánást kap mint a normális) ezért amikor a tanár feltesz egy kérdést akkor azt az egyik butácskább gyermekhez intézi. Az első padban józsika már kenivágja a dolgot és majd kiesik a padból, úgy jelentkezik. De a tanár leinti, hogy de a pistikét kérdezi, neki is tudni kell. Józsika mit tesz? Belekotyog. Tanár? Jól leszidja, hogy nem tud csendben maradni. Legközelebb talán nem kotyog bele, talán nem is jelentkezik. Talán már rég tudja az eredményt megmondja a padtársának és a pokemon legutóbbi epizódjáról kezd el csacsogni mert pistike még mindig a válaszon rágódik. Ezért is rászólnak.
józsikának a töke ki lesz az egésszel, hogy csak azért mert ő sokkal gyorsabban felfogta a feladat lényegét mint a másik, őt büntetik. Józsika dekoncentrált lesz, unatkozni és rosszalkodni fog.És utálni fogja a tanárt, és a tanórákat 12 éven át. A haverok meg a néha érdekes tananyag miatt befárad az iskolába, de a hajdani lelkesedésnek, ambíciónak nyoma sincs...

Imre apó 2014.05.26. 14:30:44

@zöldeketbeszélek: Hát korlátozzad le a használatát. :))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:31:04

@La Pantera: Viszont ha a gyerek azt hallja a barátaitól, hogy milyen ciki már ez, akkor nem fogja anyuka példáját követni :). Ha a gyerek nem hall, nem lát más példát, mint a családi példa, akkor nem is lesz róla fogalma, hogy másként is lehet élni, más normák szerint is cselekedhet. Én optimista vagyok :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:32:25

@Imre apó: Nálunk még nem gond az Internet, illetve csak párom részéről, de ő Homo Informaticus, nem vehetem el a játékszerét :).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 14:33:18

@Rebarbaraa:

"Totalisan ertetlenul allok azzal az abszurditassal szemben amit az EU ellenesek bejutasat jelenti az EU parlamentbe. Minek akar valaki EU kepviselo lenni ha nem tamogatja az orszaga EU-ban valo maradasat, egyaltalan miert engedik beulni."

Ne viccelj!

Ezen az alapon nem vesz részt az a választáson, akinek nem tetszik a fideszes választási törvény. Vagy nem mehet el ateista a haverja templomi esküvőjére.

Hozzáteszem: az EU-ellenesek jelentős része valójában változtatni akar az EU-n, azaz jelenlegi formájában ellenzi az EU-t, de nem úgy általában az egészet.

2014.05.26. 14:33:59

@Jess G: OFF meghatalmazast szeretnek iratni otthon az anyukamnak. Kozjegyzoit. Siman be tudok menni ugye egy kozjegyzohoz es csak mondani, hogy nekem egy ilyen kell? Viszem magammal a szemelyit, lakcimkartyat es ennyi (meg az anyukamet) ugye? kell errol valami kacifantos dolgot tudni? Olyat szeretnek csinaltatni, amin nincs idokorlat (marmint a meghatalmazasnak).
Annyit sikerult kideritenem, hogy keruletenkent egy kozjegyzo van, ha jol ertettem. ON

poggY 2014.05.26. 14:34:04

@zöldeketbeszélek: Igaz is, meg nem is. Olvasásra szükség van, ez tény.
De van a játékra jó példa is, például az enyém. Folyékonyan beszélek angolul. A suliban tanultam meg? Dehogy. Kint voltam külföldön? 20 éves koromig egyszer sem.
De! Rengeteget játszottam az interneten. És olyan játékokkal játszottam ahol kommunikálni kellett a többiekkel. _rá voltam kényszerítve_ hogy szerényke angol tudásomat használjam. Szinte csak és kizárólag ennek köszönhető a jelenlegi nyelvtudásom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:36:15

@poggY: Akkor tudatosan vagy sem, jól csináltad :).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 14:36:35

@adg [Au, Darwin]:

Mo-n a pártok éretlenek,

Minden választás után a vesztes "kiszámolja", hogy a nyertes nem is nyert, meg egyébként is gonosz a választási rendszer.

Nyugaton ilyenről még nem hallottam. A vesztes nem szokta hibáztatni UTÓLAG a választási rendszert. Ez olyan, hogy elmegyek egy versenyre, majd a végén kijelentem, hogy rosszak a szabályok és valójában a győztes nem is nyert.

poggY 2014.05.26. 14:37:20

@zöldeketbeszélek: Nem tudatosan. De mint szülő, nem elképzelhető, hogy tudatosan terelem a gyereket efelé...? Mármint ha már játszik. Nincs gyerekem, csak most eljátszottam a gondolattal.

Imre apó 2014.05.26. 14:39:01

@zöldeketbeszélek: Meg ugye te is itt vagy? :))))))))))) elég sokat, + én is mostanság. Ezt látják a lurkók, aztán megkérdezik, hogy nekik mikor lesz már gépük, mert ők is szeretnének játszani, vagy mást csinálni. És most mi lesz? mi legyen a válasz? :)

2014.05.26. 14:39:31

@maxval a gondolkodó birca: ne viccelj. Ugyanezt csinaljak a franciak, most eppen az FN. Mar itt a UKben is hallottam a valasztasi rendszert hibaztatni.
Van is miert, a Northern Ireland-i gerrymandering meg van? Amikor szandekosan olyan korzeteket csinaltak, hogy a UK-hez hu erok nyerjenek? Ez a valasztasi rendszer hibaztatasa soha nem volt CSAK magyar tulajdonsag. Megjegyzem, alappal

Evain 2014.05.26. 14:39:50

@zöldeketbeszélek: jó, de hogy jön össze a hittan az erkölcstannal, ha egyszer világnézeti semlegességhez kötött? Elolvastam, amit linkeltél, és nekem ez nagyon zavaros.
Főleg ez a gyereket ne utaztassuk világnézetnézet miatt vs. az egyház által működtetett iskolák kiköthetik a felvételkor valamely vallás elfogadását?
Most vagy én vagyok ufó, de ez nekem úgy jön át, hogy ha ahol élek csak egyházi iskola van, akkor ne vigyem máshová, hanem fogadjam el, hogy vallásomtól függetlenül ott bizony keresztény normákat fognak oktatni neki?
Vagy rosszul értelmezem?

Mrs. Clayton 2014.05.26. 14:40:20

@tucano: ertem az igazsagotokat, de lehet h naivan azt gondolom, h a minimalber jo dolog, kozben meg ehet megsem
en csak azt latom, h ha nem lenne, akkor sokan ma mittomen 3-4 font oraberert robotolnanak, mert en lennek az elso, aki annyiert keresne munkast
sztem talalnek is
es ez nem tudom h jora vezetne-e
@charlieharper: nem, nem jott meg el az az ido :-)
egyszeruen igy dontottem, hajat festetni mas szinre mint az eredeti, szolariumozni, mukormot rakatni meg meg egy par ilyen dolog velemenyem szt nem elegans, en meg szeretek elegans lenni, lehet nem pont ez a legjobb szo, de valami olyasmit akarok mondani ha vki nem tud annyira mertektarto lenni, h megtalalja az utat a mertektarto es kozonseges kozott, akkor az nekem nem szep

Mrs. Clayton 2014.05.26. 14:43:49

@charlieharper: az anyukad nem kell hoza, mivel a meghatalmazast nem kell elfogadni
vagyis csak te kellesz hozza

2014.05.26. 14:45:26

@Jess G: de hatarozatlan ideju lehet, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 14:45:35

@adg [Au, Darwin]:
Nézd, számtalanszor mondtam már hogy semmi köze a matematikának a választás törvényhez.
Ráadásul mindig a vesztesek számolnak.
Van egy kormány aki az érvényes választási törvény szerint(mindegy milyen matematika szerint) kétharmadot kaptak.
Ezzel a kétharmaddal joguk volt megváltoztatni a választási törvényt úgy hogy nekik lejtsen a pálya.
Etikus nem etikus kit érdekel? Ezt a meccset nem erkölcsre játsszák.
Bármi történt törvényesen történt.
Törvényesen tették tönkre 24év alatt az országot.
Lehet számolgatni na és akkor mire jutunk?
Megváltozik valami?
Én a mostani választás óta nem szidom a kormányt.
Miért tenném?
Ez már nem valaki elleni szavazás volt.
Ez támogató szavazás volt.
A magyar nép többsége (a választási törvény szerinti többsége) kétharmadot adott nekik megint.
A részvételi arány olyan nagy volt hogy ezt nem a megrögzött fidesz fanok hozták össze.
Ebben a kétharmadban ELÉGEDETT állampolgárok tömegei vannak.
Miért kérdőjelezném meg az akaratukat?
Inkább örülök hogy az akaratuk nincs befolyással az életemre.

poggY 2014.05.26. 14:46:07

@Jess G: Hát anyukát nem is szerette volna magával vinni mert ha jól értem neki ment volna a meghatalmazás :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.26. 14:47:40

@tucano:
Aki dolgozik az éljen meg tisztességesen. Ennek kellene teljesülnie. Hagyjuk azt hogy kell-e az egységesen meghatározott minimálbér,vagy hogy közgazdasági szempontból mennyire ócska dolog, mert nem ez a lényeg! Hanem az hogy az emberek hogyan élnek. Persze ezt a hatdiplomás közgazdászok hajlamosak elfelejteni és nem igazán érdekli őket hogyan élnek a melósok.

"en csak azt latom, h ha nem lenne, akkor sokan ma mittomen 3-4 font oraberert robotolnanak, mert en lennek az elso, aki annyiert keresne munkast"

Mégis milyen ember az aki teljes öntudattal ad(na) olyan bért a dolgozónak amiből jól tudja maga is hogy nem lehet tisztességesen megélni? Engem nagyon taszít ez az antiember, vegykapitalista hozzáállás. Nem számít a munkásaim hogy élnek csak nekem legyen minél jobb.

poggY 2014.05.26. 14:50:13

@Zka: Isten ments!
De odáig, hogy blizzard, odáig jó :) (Diablo 1, 2)

Mrs. Clayton 2014.05.26. 14:51:50

@charlieharper: persze, sot szolhat ugy is ha pl a haz eladasara, vagy peres ugyben kepviseletre, ertelem szeruen ilyenkor csak arra az ugyre szol, de adhatsz altalanos meghatalmazast is barmilyen ugykorre meghatarozott idokeretben
de majd a kozjegyzo elmondja h neked milyen kell es olyat ir

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 14:51:58

@charlieharper:

Ők egy másik választási rendszert akarnak. Ez más.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 14:53:58

@házelőtthinta: "Aki dolgozik az éljen meg tisztességesen. Ennek kellene teljesülnie."

És hogyan kéne szerinted ezt megvalósítani? A kommunizmus nem működik, kapitalista rendszerben meg olyan árak és bérek alakulnak ki, amilyenek - sok beleavatkozási lehetőség nincs, ha a minimálbér meghaladja a termelékenységet akkor az csak munkanélküliséghez vezet, ami nem olcsó dolog.

Evain 2014.05.26. 14:57:21

@Zka: én wowoztam. :) Bocs, zok. :D
(jóvanna, mindenkinek van gyenge pontja)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 14:57:30

Talán érdekel valakit, már lehet tornát játszani a apps.facebook.com/triviador/ játékban. A kevés játék egyike, melyet szoktam játszan. Egyébként MAGYAR fejlesztés a játék.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 14:58:19

@házelőtthinta:

"Aki dolgozik az éljen meg tisztességesen. Ennek kellene teljesülnie."

Ez csak a leggazdagabb országokban tud teljesülni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.26. 14:59:00

@Evain: Átgondolom, de most mennem kell a bébiért :).

2014.05.26. 15:01:38

@házelőtthinta: neked a gorog rendszer, ami egeszen par evvel ezelottig volt, nagyon tetszett volna. Bonusz az allami alkalmazottaknak, mert sikerult beerni reggel 9.30-ra. Nekem ettol fordul ki a gyomrom. Szerintem az embernek alapban "nem jar" semmi, a szajan kivul. A segely sem "jar", most meg kapod az adokbol, de elobb utobb ugyis robbani fog a szocialis rendszer, nem fenntarthato. A UKIP nyerese kellett a Cameronnak, hogy rajojjon, hogy hozza kellene nyulnia a benefit rendszerhez. Kivancsi vagyok mit tud csinalni a valasztasokig (amit majd jovore a Labour visszacsinal, sot majd osztogat bokezuen)

2014.05.26. 15:03:42

@maxval a gondolkodó birca: talam erdekel, Izrael gyakorlatilag egy moszkvai proxy lett. Sokkal tobben beszelnek az utcan es a boltokban oroszul, mint heberul. Fejre is megmondom, hogy semmi kozuk a vallasohoz (nem vettek fel a vallast, meg mielott....).

program készítő 2014.05.26. 15:04:55

Egy erkölcsös ember sincs a hazai politikának nevezett üzleti csoportokban,és kérik szavazzunk,de kire?,elméletileg képviselőkre kellene de azok a szó igazi értelmében nincsenek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 15:07:32

@zöldeketbeszélek: Én elég fiatal vagyok, az én kamaszkoromban már meghatározóak voltak a különféle számítógépes/konzol játékok.
És nem tartom rossznak mert azon túl, hogy a megfelelő játékok számos tulajdonságot fejlesztenek, többnyire az angol tudásom jelentős részét is ezeknek köszönhetem.
Jelzem, ez nem jelentette azt, hogy ne játszottam volna kinn a grundon a többiekkel. Tulajdonképpen a gyerekkoromat ez a 2 tevékenység töltötte ki: az utcán lógás a többiekkel meg a játékok.

Nincs ezzel semmi baj, a világ halad előre és senki kedvéért nem fog visszafordulni. Ha a magyar oktatás ehhez nem tud idomulni az nem a gyerekek és a világ hibája. Ugyebár ha a kacsa nem tud úszni...
Érdekes, itt (UK) a gyerekek az első pár évük során rengeteget játszanak órán különféle oktatójátékokkal a számítógépen. Egyszerűen imádják, le sem lehet őket robbantani ezekről a játékokról.

Nem jobb egy kicsit ez a felfogás, mint a "Számítógép a Sátán műve, kerüljétek el ahol csak tudjátok (ez a mondat magyarra fordítva azt jelenti, hogy az 54 éves Ilonka néni, az osztályfőnök még mindig nem tud egy emailt elküldeni és a frusztrációjából nehogy már pont a gyerekek maradjanak ki). Most pedig nyissuk ki az Ablak Zsiráfot a 43. oldalon...". Jah, izgalmas órának néznek elébe...

A gyerekek jellemzően nem olyan tudatlanok, mint amilyennek gondolják őket a tanárok. Hamar észreveszik, hogy ha az iskola maradi és primitiv a kinti világhoz képest, akkor onnantól nem fogják azt komolyan venni.

Evain 2014.05.26. 15:10:44

@zöldeketbeszélek: okés, este visszanézek a válaszért, mert tényleg érdekel. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 15:11:58

@maxval a gondolkodó birca:
Max ezt ugatom már hónapok óta és még mindig makacsul számolnak...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.26. 15:14:09

@charlieharper:
Én annyit írtam hogy a dolgozó ember jóléte legyen meg. Ez a mai infrastruktúrával megoldható lenne a világ jelentős részén ha a javakat nem felfelé osztogatnék szét, hanem mondjuk a nagy részét az emberek kapnák. De legalább annyit hogy meg tudjanak élni tisztességesen. Nekem egy olyan rendszer tetszene ahol annyit kapnék amennyit termelek. Vagy legalábbis közel annyit. Ez jól tudjuk hogy nincs így. Aki ezt tagadja az hazudik.Tudom hogy akkor nem lehetnének nagyobbak egyes cégek mint komplett nemzetgazdaságok, de hát na. Az emberek talán jobban élhetnének.

Sexual Harassment Panda 2014.05.26. 15:15:44

@maxval a gondolkodó birca: mièrt mobdja azt a jobbik hogy 2.erővè vàltak?
Szerintem inkàbb leszerepeltek.
A jobbik lufi kipukkadt.
amìg ki nem alakul egy baloldal addig mèg elvegetàlnak 15%-on, de ahogy jön valami, azok akik protestszavazataikkal a jobbikot tolták el fognak tűnni.
21%-ròl rögtön 15-re estek ès hatalmas sikerkènt adtàk el, holott a dem.ellenzèk sokkal erősebb, csak èppen egyenlőre szèttöredezett..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 15:19:05

@házelőtthinta: "Én annyit írtam hogy a dolgozó ember jóléte legyen meg. "

Szerintem meg legyen mindig 25 fok és ne legyen erős szél meg eső, mert én azokat nem szeretem.

"Nekem egy olyan rendszer tetszene ahol annyit kapnék amennyit termelek. Vagy legalábbis közel annyit."

Jó hírem van, ez létezik, úgy hívják, hogy vállalkozás! Ha az adókat elfelejted befizetni akkor tényleg pont annyit fogsz kapni, mint amennyit termeltél. Hát nem csodálatos ez a kapitalizmus? :)

adg 2014.05.26. 15:19:15

@diggerdriver: igen, valami ilyesmit mondtam en is. Most ez van, legkozelebb ujra lehet probalkozni.

2014.05.26. 15:23:50

@házelőtthinta: hat az bizony a "golden age of europe" ota nem volt nyugat-europaban. Azota megszunt sok orszagban az ipari termeles, atment olcsobb orszagokba. Thatcher a UKben hozzaadta a magaet, o volt igazan a proli ellenkepe.
A kepzetlen munkaero meg maradt/marad segelyen, mert semmilyen atfogo program nincs (UK-rol beszelek elso sorban), hogy atkepezzek a munkakepes segelyen elo tomegeket. A masodik/harmadik generacio no ugy fel, hogy "termeszetes" neki a segely es hogy nem kell dolgoznia, szuleinek sem kellett.
Egyebkent ez a legdurvabban szerintem az ireknel utkozok ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 15:24:12

@Zka:
A minimálbérnek egy alapnak kell lenni.
Egy megélhetési alapnak.
Nem abból kell a bahamákra menni nyaralni.
Egy olyan minimumnak kell lenni ami a képzetlen munkaerőt felszívja aztán ha ez a munkaerő képzi magát akkor feljebb léphet vagy marad hambisütő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 15:29:13

@charlieharper:
Szerintem pedig a minimálbér pont az olyan országokban mint Anglia létfontosságú.
Ugyanis olyan alacsony konfortigényű tömegek lepik el hogy egy marék rizsen elélnek 30-an egy szobában.
Napi egy fontért is dolgoznának az is több mint amit a hazájukban kerestek.

tucano 2014.05.26. 15:31:51

@Jess G: @házelőtthinta:
"en csak azt latom, h ha nem lenne, akkor sokan ma mittomen 3-4 font oraberert robotolnanak, mert en lennek az elso, aki annyiert keresne munkast
sztem talalnek is"
Igen, ezzel én is vitatkoznék. Mivel nem naponta cserélődő fizikai munkásokkal dolgozom, sőt alkalmazottaim sincsenek, ezért lehet, hogy tévesen, de én úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozott, megbízható emberek kellenek, akik megélnek a pénzükből, sőt tudják képezni is magukat, az együtt eltöltött idő alapján talán még hűségesek is, stb. Természetesen a munkaadó és a munkavállaló érdekei mindig alapból különböznek, de kell lennie valami középútnak. Európában. Esetleg a világ európaibban gondolkozó részében, a többiben vagy a helyzet (nyomor) vagy a filozófia (Ázsia) miatt teljesen más a helyzet.

@Zka: Ez annyira így van, hogy csak na. Miért ne költözhetne valaki olyan helyre, ahol minden passzol az igényeihez és lehetőségeihez? Asszem itt ezen vagyunk mindannyian :D :D

Hari Seldon 2 2014.05.26. 15:32:44

@Rebarbaraa:
Itt is ez van a FN plakátján:
France: Oui. Bruxelles: Non
ez is egy érdekes. De szerintem ez is jó. Ettől kezdve lassan de erodálódik a hitele a szélsőjobbos szavazók szemében.
Felveszi a brüsszeli pénzét...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 15:39:23

@poggY:
Anno en is igy tanultam meg angolul.
Millio PC jatek, soha nem hasznaltam hozzajuk forditasokat. Csak ugy ragadtak a szavak.

M. Péter 2014.05.26. 15:41:43

Mint gondoltam, a magyar hatóságok nem tudják azonosítani azokat, akik külföldön szavaznak: index.hu/kulfold/ep/2014/05/26/lyukak_az_unios_nevjegyzekekben.

tucano 2014.05.26. 15:41:58

@házelőtthinta: ez csak ősközösségi szinten értelmezhető, mármint ez: "Nekem egy olyan rendszer tetszene ahol annyit kapnék amennyit termelek." Mi van azokkal, akik nem termelnek, hanem szolgáltatnak? Mondjuk, ha valaki a BMW gyárban dolgozik és ugyanannyit kapna, mint a Maruti gyári melós. Elvben igazságos, de valóságban semmiképpen és akkor mit kap a marketinges, aki rápakolja az árkülönbözetet, amennyivel többet kérnek az egyikért, mint a másikért? Vagy az üzemi orvos? Ha meggyógyít száz embert, akkor azok miatta tudnak termelni, ergó részt kéne kapnia a termelésből, stb. A jelenlegi európai rendszer nem igazságos, messze nem tökéletes, de ad lehetőséget, többet vagy kevesebbet. Pl. én néha a szerencsés, néha meg a szerencsétlen oldalon állok, ugyanazt a szaktudást x vagy 10x értékért is el tudom adni, tőlem függ (gondolom), de ehelyett még kismillió dologtól, amit nem tudok befolyásolni.

bpetya75 2014.05.26. 15:46:10

@zöldeketbeszélek:

A hétvégén megint jó kis muníciót kaptam az "itthon vagyok otthon" témában. Talán sikerül majd bővebben megírnom ;-)

Az ilyen "genetikusan alattvaló" köcsögségeket én is rühellem, de már egy ideje nem reagálom le. Többnyire azt látom benne, hogy fáj neki, amit az itthoni helyzetből lát, ezért ír/mond ilyeneket, nem azért hogy téged, engem, akárkit bántson.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 15:46:29

@házelőtthinta: "Nekem egy olyan rendszer tetszene ahol annyit kapnék amennyit termelek. Vagy legalábbis közel annyit."

És hogy mérjük, mennyit termel egy tanár? És egy orvos? Egy pszichológus? Egy szociális dolgozó?

"A mindenki annyit kap, amennyit termel." kérdéskörhöz.
Egy cég előállít egy terméket. Legyen ez egy kovácsolt alkatrész, amit megvesz az Audi.
A befolyó összeget mi alapján osztod el a munkában részt vevök között? Mert ugye van tervezőmérnök, meg gyártómérnök meg gépkarbantartó meg pénzügyes, saleses, HR-es, stb. Mert közvetetten ők is részt vesznek a termelésben de effektíve nem érnek hozzá a munkadarabhoz. Vagy vigyen csak haza minden pénzt Pistike, aki nyomogatja a kovácsgép gombját? Mégiscsak ő termel...

tucano 2014.05.26. 15:52:11

@bpetya75: nagyon furcsa volt a Kertész féle bunkóskodás. Nála is érződött a fájdalom, a kétsébeesett segíteni akarás. Sőt, még meg is magyarázta, hogy miért írta. De akkor sem tudom elfogadni, mert joggal lehet az ember sokkal szigorúbb a saját nemzetével, mint másokkal. De másokat sem így írok le, nem próbálom "tökön szúrni" őket, ha bírálok. És ő pont olyan író, akinek ezt igenis értenie kellett volna és a sok trágyadombra való valódi ellenfelével szemben, neki éreznie kellett volna a finomságait a kérdésnek. Nagy hibát követett el, mert olyan pontra juttatta a vitáját, ahonnan már nem lehet értelmesen folytatni, el is menekült, ezt érte el vele. A valódi üzenet, amit közölni akart, meg nem ment át, sőt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 15:55:29

@diggerdriver:

Nem költözhet oda az egész világ.

S ha megtörténne, már nem lenne meg ugyanaz a gazdagság.

2014.05.26. 16:02:58

@diggerdriver: hat dubaiban dolgoznak havi $120-ert es ott aztan tenyleg allati korulmenyek kozott. Mondom, nekem a nemet/dan/sved/svajci modell ebben jobban tetszik, nincs allamilag leszabalyozott minimalber, megis mukodik.

2014.05.26. 16:07:28

@Hari Seldon 2: nem olyan ellentmondasos, mint ahogy latszik.
UKben azzal kampanyolt a UKIP sikeresen, hogy a brit torvenyek 75%-at az EUban hozzak.
Nem EU ellenes, marmint a gazdasagi erdekeket akarja, a tobbi velejarojat mar nem. Ahogy elneztem Nyuszi valamelyik irasat, a nemeteknek sem tetszik a sok migrans markat tarto ember. Es megoldast fognak ra talalni. Nemetek, ugyhogy az a megoldas mukodni is fog. Akkor azt atveheti majd a UK (mert, amit a UK dolgozna ki, az ugyis hasznalhatatlan lenne).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 16:11:20

@charlieharper:
Ennek feltetele egy bizonyos vallalkozoi kultura is, szerintem.

Sexual Harassment Panda 2014.05.26. 16:12:50

@charlieharper: ne haragudj hogy belepofàzok, de a friccek nem a dolgozò/adòfizető kūlföldieket baxtatjàk, hanem azokat akarjàk ellehetetlenìteni, akik sosem dolgozrak egy percet se, de rögtön segélyt kèrnek.

2014.05.26. 16:14:49

@Sexual Harassment Panda: igen, ezert irtam, hogy eleguk van a markat tarokbol (segelyt igenylokbol). A franciaknak szinte, a briteknek szinten.

Erdekesseg, hogy Sing-ben gyakorlatilag ismeretlen a segely intezmenye (neheany magyon szigoru kiveteltol eltekintve).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 16:16:34

@charlieharper:
Gondolod hogy az ilyen Jess félékből nem lenne itt több is?
Találna melós 3fontért is a kiszolgáltatottak közül.
Van magyar ismerősöm aki mikor kijött 25font napidíjért dolgozott egy autómosóban.
Persze kényszerből nem volt más.
Most hogy 20ezerre emelték a büntetést talán kevesebben merik megkockáztatni hogy nem fizetnek minimálbért.

2014.05.26. 16:21:11

@diggerdriver: amit a Jess csinal, ugy hivjak, hogy piac. Nincs motivacio, hogy a piac allitsa be a fizeteseket. Helyette az allam.
Ez a motivacios szintet is leviszi, minek akarjak robbet, a minimumot, amibol megelek, ugyis megkapom.
Az teny, hogy orszagok mukodnek allami beavatkozas nelkul is, meghozza jol.

Sexual Harassment Panda 2014.05.26. 16:21:25

@charlieharper: iigen, de a britek nàs tèma sztem.
Ki tudja, hogy ott most milyen vàltizàsok lesznek?
Nem lennèk most ott kūlföldi munkavállalò.

Sexual Harassment Panda 2014.05.26. 16:24:25

@charlieharper: bbeszèlgettem itteni kolegàimmal ès mobnram nekik hogy tiszra agyrèm, ide jön valaki, soha sem dolgozott, ès segèlyt kap.mire?
Ès ti olyan barmok hogy fizettek is.
Annyi ideig hàrjon a segèly, amennyi ledolgozott munkaviszonyod van, de az us csak 1èv utàn.

2014.05.26. 16:26:32

@Sexual Harassment Panda: semmilyen. Varunk. Jovore nyer a Labour, ok visszahozzak az 50%-os adot, meg tobb adot es ket kezzel fogjak dobalni az ablakon a penzt a segelyt keroknek. Kb ez a programjuk.
A UKIP max 1 darab kepviselot be fog juttatni a House of Commonsba. Minden megy tovabb a regiben, ami el nem kezdok UKnek a kamatait emelni. Ennyi.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 16:30:40

@Sexual Harassment Panda:
Ma eléggé összevissza dobálod a betűket, de azért kihámoztam a dolgot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 16:31:22

@charlieharper:
Persze egyértelmű hogy nem Jess a hibás.
Egy vállalkozó nem jótékonysági intézmény.
Az is rendben van hogy az állam ne avatkozzon bele a piaci folyamatokba.
Csak gondolj bele egy angol helyzetébe.
Az állam nem avatkozik bele a piaci folyamatokba. Viszont megnyitja a határokat szinte korlátlanul mindenkinek.
Az nem beavatkozás?
A saját állampolgáraival baszik ki.
Na ezt kompenzálja a minimálbérrel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 16:35:08

Megmondaná nekem valaki hogy mi a tököm az a szelfi?

2014.05.26. 16:36:16

@diggerdriver: amikor magadrol keszitesz fotot. "Self" - magad, selfie

2014.05.26. 16:37:09

Vegre talatam egy ipari lrszagot, ahol a UKnal is rosszabbul vezetnek. Izrael.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 16:40:42

@charlieharper:
Bár már ott tartanánk, hogy a törvények 75%-át Brüsszelben hoznák. Sőt a legjobb lenne a 90%, a kis helyi ügyeskedő maffiáknak kevesebb terep maradna.
Nem véletlenül kampányolt Orbán 1000-el a SAJÁT néppárti elnöke ellen már tavaly is, tudja, hogy a Barrozo jó kis langyos víz volt,neki nem kell a Junckers.
Már korábban meg akarta akadályozni, hogy a Junckers legyen a néppárti jelölt:
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/364352_nem_jott_be_orbannak_jean_claude_juncker_lett_az

Most meg egyenesen azt mondja, hogy nem szavazzák meg:
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/383680_orban_elfelejtette_ertesiteni_dault_a_helyes_daul

(Persze sejti, hogy a néppárt gyengült, nem fognak elnököt adni, és a szocialista lesz az elnök, és Magyarországon nyomathatja, hogy "Magyarország ellenében nem lesz elnök, bla bla... ")
Ha meg mégis a Junckers lesz az elnök azt sem teszi ki az ablakba.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 16:53:14

@Hari Seldon 2:

Ez a tipikis műbotrány.

Mindenki tudja, hogy az EP-től nem függ kik lesznek az EB tagjai. A kormányok jelölik ki a tagokat. az EP-nek csak egyetértési joga van, S NAGYON-NAGYON ritkán nem ért egyet az EP.

Az pedig ki lesz az elnök, eleve csak az egyik biztos lehet elnök. Azaz kormányjelölt. Aztán a 5 fő tagállam egyetértése nélkül nem lehet senki elnök. Márpedig Cameron - akinek pártja NEM tagja a Néppártnak - megmondta, hogy nem lesz elnök Junckers. Az, hogy ehhez az állásponthoz csatlakozott Orbán is, annak a jelentősége jelképes.

Szóval Junckers csak akkor lesz elnök, ha cserébe a németek és a franciák adnak valamit Cameronnak.

M. Péter 2014.05.26. 16:53:28

@diggerdriver: Épp hogy a szabad mozgás korlátozása a beavatkozás. Amúgy meg az EGT-n és Svájcon kívülieknek nincsenek nyitva a határok, sok országból még turistavízumot is nehéz szerezni.

poggY 2014.05.26. 16:55:42

@charlieharper: Voltál már törökországban?:D

M. Péter 2014.05.26. 16:55:53

@Sexual Harassment Panda: Az EU kitalálta, hogyha valaki egy másik országban megy munkát keresni, akkor ott jogosult munkanélküli segélyre, mert különben akadályozná a munkaerő szabad áramlását.

M. Péter 2014.05.26. 16:59:11

@Hari Seldon 2: Nem kell még nagyobb brüsszeli maffia.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 17:00:29

@Hari Seldon 2:

Valójában mindegyik európai frakció eléggé heterogén.

Az eddigi parlamentben volt 2 nagy csoport (néppárt, szocik) és 5 kicsi (zöldek, komcsik, liberók, konzik, szélsőjobb) és volt pár független képviselő is (többnyire szélsőjobbosok, akiket a szélsőjobb frakció nem vett be).

Ha végig nézed milyen pártok vannak az egyes frakciókban, látsz fura dolgokat, melyek igazolják: mindegyik frakcióban vannak a mainstream iránytól eltérő párttok. A Fidesz az egyik a néppárti frakcióban, de messze nem az egyedüli eset..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 17:01:47

@M. Péter:

Teljesen jogos. Hiszen az EU fejlődéséhez ez abszolút szükséges.

2014.05.26. 17:03:28

@poggY: ja, de ott volt nemi logika. Ez itt anarchia, nincs egy ep resze az autoknak.
UKban attol vagyok ki, amikor indexelnek az egyenes uton, mert kanyarodik. Itt a duda az index, de a bal-jobb-ot meg nem simerult kitalalni.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 17:03:48

@maxval a gondolkodó birca:
Erről beszélek. Orbán sejti, hogy Junckers nem lesz elnök, és már előre nyomatja, hogy az ork-jaik megint láthassák, hogy "mekkora" államférfi, hogy meg tudja "buktatni" a "nagy" EU-s politikust.

Egyébként meg, simán elképzelhető, hogy ha a "pénzpiacok" szeretnék, előbb utóbb még szorosabb integráció lesz.

2014.05.26. 17:04:04

@charlieharper: marmint amikor az ut kanyarodik

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 17:05:25

@maxval a gondolkodó birca:
Szerintem tök jó képek és abszolút profi marketingje van Putyinnak.
Pontosan az a lényeg hogy az embert mutassák be.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 17:05:37

@M. Péter:
Igaz.
Pelikán elvtás is megmondta:
"kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk"

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.05.26. 17:09:35

Hello Kommentelő társak

Elárulná valaki miről szól ez a poszt? Az én értelmi képességeimet jócskán meghaladja.

2014.05.26. 17:10:43

@diggerdriver: erdekes ember. Egesz sokat tesz pl a nagymacskakert. (Emberekert nem tesz talan annyit, mint a macskakert)

Hari Seldon 2 2014.05.26. 17:14:48

@flash.gordon:
Szokásos lényegretörő tömör Sámán poszt. - A jobbfajtából.

Már többen is megdicsértük, hogy milyen világos, egyszerű, és rövid.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.26. 17:14:53

Most már lesz 8 franció, azaz lesz két szélsőjobb frakció is. Azaz az eddigi szélsőjobbos függetleneknek lesz elegendő emberük.

Ugyanis az eddigi szélsőjobb csoport csak mérsékeltebbeket fogadott be. Persze fura dolgok voltak. Pl. a szlovák szélsőjobbot elfogadták, a francia Nemzeti Frontot meg nem. Szóval inkább a személyes rokonszenv is szerepet játszhatott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 17:15:58

@M. Péter:
Nem tudom te melyik országban vagy de itt Londonban minden reggel megyek munkába a Kilburn High Roadon ami út gyakorlatilag a budapesti Moszkva térnek felel meg.
Az út szélén kilométerek hosszában állnak kint a románok hogy vigye el őket valaki dolgozni. Aztán London egyéb részein ugyanígy.

Persze az is beavatkozás ha egy ország megnyitja a munkaerőpiacát kár csak az EU polgároknak is meg az is ha próbál kitáncolni belőle mert túl sok jött a sleppből.
Mindegyik beavatkozás a munkaerőpiaci folyamatokba.
Ezért egyrészt védeni kell a hazai munkavállalókat másképp meg a fizetőképességet is fenn kell tartani mert az is a gazdaság motorja.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.05.26. 17:17:39

@Hari Seldon 2: Ja, hogy ez lehetne rosszabb is? Azért ez megnyugtató.

csőcsere 2014.05.26. 17:18:39

Sziasztok!

A blogot az indulása óta olvasom, eddig főként read-only módban.
Magyarországon élek. Sokat utaztam életemben, két nyelven magas szinten beszélek.

Elgondolkoztat, amikor valami ilyen heves, negatív reakciókat vált ki, amikor ennyire utál valaki valamit. Igen, vannak itthon dolgok. Pl amikor ma, a Nav-tól érkezik egy levél, hogy szerintük ez meg ez. Közben meg itt vannak a banki kivonataim, hogy mindent mindig időre átutaltam. És persze fellebbezhetek. És reménykedhetek, hogy belátják. Ilyenkor persze az ember mindig nyilvános felnégyeléseket képzel el a kossuth tèren ésatöbbi. K-európa szindróma. Ez is Magyarország. És az is, hogy valami a mélyben, picit, de megindult. Valami változásféle. Változásocska. Egy fejlettebb Magyarországért.

Itthon is van tanulnivaló. És amit ennyire hevesen gyűlöl valaki, mint a mai poszt írója az itthoni modus operandi-t, akkor igazából ezzel továbbélteti azt, amit látványosan utál.

2014.05.26. 17:19:26

@flash.gordon: @Hari Seldon 2: szerintem javul, nagyjabol ertettem. Meg mindig a kedvenc szava a keretalkoto.
Varom mar, hogy tiszteletet tegye itt. Szeretnem megtudni a velemenyet a minimalberrol
@diggerdriver: uk-ben van. Nalunk egeszen mast latnal az ut menten. Olyan, mintha parhuzamos UKben elnenk.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 17:24:24

@flash.gordon:
Ne viccelj! Ilyen laza, és sziporkázó humorú még sohasem volt!

Hari Seldon 2 2014.05.26. 17:28:56

@bpetya75:
"Többnyire azt látom benne, hogy fáj neki, amit az itthoni helyzetből lát, ezért ír/mond ilyeneket"
Szerintem valahol jól érzékeled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 17:51:58

@charlieharper:
Persze. Londonország más ország:)))))))))))))))))))
Én nagyon szeretem Londont.
Ennél már csak az angol vidéket szeretném jobban ha ott élhetnék.
Ha beszélném a nyelvet talán megpályáznék egy vidéki permanent állást mint diggerdriver.
Most a jelenlegi helyzetemben Londonban érzem biztonságban a munkám.

Herr Géza 2014.05.26. 17:54:04

@házelőtthinta: Mondtam már, hogy imádom az ausztriai McDonalds-mesterböl német gazdasági szakértövé avanzsált okostónikat ???
"Németországban tombol a szegénység, egyre több gyermek nélkülöz. Egyre több lakásban kapcsolják ki az áramot és hasonló nyalánkságok. Rengeteg elmaradott számla, bizonytalan jövő, kétségbeesett emberek. A munkanélküliség szinte mindenhol nő,.."
Hát ha itt "tombol" a szegénység vazze, akkor néhánymilliárd ember imádkozhat, hogy ilyen tombolóan szegény legyen... Te is! A foglalkoztattottak száma történelmi csúcsokat döntöget, a munkanélküliségi ráta csökken, mellesleg csak egy friss hír: az építöipar menet közben fölfelé (!!) korrigálta az ez évre prognosztizált növekedési elöjelzését (3,5-röl 4,5 %-ra). Márpedig a gazdasági hanyatlás/növekedés biztos barométere középtávon pont az építöipar... Valahogy nem akarnak fogyni a városok, falvak felett messziröl látható daruhegyek...
Az meg jó szöveg, hogy egyre több gyerek nélkülöz, meg egyre több lakásban kapcsolják ki az áramot: mihez képest ? Mondok egy primitíven egyszerü példát (nyilván ismered mire jó a statisztika): tavaly 5 gyerek éhezett, idén tíz. Lehet ezt úgy is tálalni, hogy 100%-kal emelkedett az éhezö gyerekek száma. (Még mielött jön az écesz: 5 éhezö gyerek is pont öttel több a kelleténél...) És azt sem kéne elfelejteni, hogy itt is masszívan nö a kelet-európai "gyüttünk a segílyért"-turizmus, akik nem elhanyagolhatóan rontják a statisztikát.
Ha megkérhetnélek, maradj a kaptafádnál és inkább elemezd az osztrák hamburgerfogyási statisztikákat...
Igen, itt is vannak negatív folyamatok, de "tomboló szegénység"-röl dumálni azért k.röhejes...

nyuszigonosz 2014.05.26. 17:59:05

@Hari Seldon 2: Miböl gondolod, hoyg J.-C. Juncker nem lesz elnök?
Mondjuk én szivesebben látnám ezen a poszton Martin Schulz-ot.
( mert nemcsak az utolsó hetek politikai diskurzusaiban - pl. J.-C. Juncker-szel szemben is - sokkal konkrétabb elképzelései vannak az EU müködését elösegítö változásokról, mint másoknak.
Juncker eléggé konzervatív, míg Schulz pozitív változásokat szeretne elérni.

Viszont ez még egy nyitott dolog, hogy ki lesz végülis ezen a poszton.

mommmmo 2014.05.26. 18:06:29

Itt a blogon is megjelenik az, ami miatt a magyar politikai kultura a beka segge alatt van, sajnos. A hozzaszolok hajlamosak az osszes veluk egyet nem ertot azonositani a legszelsosegesebb velemenyekkel, aki kritizalja MagyarorsZagot, az a magyargyulolo szelsosegesekkel lesz azonositva. Akinek meg a "hazakopkodesbol" lesz elege, az meg a "hazaarulozokkal" lesz azonositva. Boccs, de ez a hazaarulo kifejezes mikor jelent meg igy egyaltalan utoljara vadkent??? Aztan a beszelgetes egy gyulolkodo sardobalassa fajul. Erre a hulye mentalitasra epitenek politikusaink. Javaslom, rekesszuk ki innen a szelsosegeseket, legalabb oly modon hogy a nickukkel femjelezzuk a toluk vett idezeteket, a "ti csapatotok" logo helyett.

Quercus a favágó 2014.05.26. 18:09:20

Az EU szkeptikus, az nem EU ellenes. A szkeptikus azt jelenti: kételkedő. Az eu bürokraták érdeke az,hogy mindenkit egy kalap alá vegyenek. Aki megakarja reformálni az eu(mert úgy szar ahogy van), arra ráhúzzák, hogy eu ellenes, és szét akarja bomlasztani az uniót.

Quercus a favágó 2014.05.26. 18:14:17

Ja, és majd a mindenható piac, meg a tőke megoldja a problémákat. Csak a marha magyar ezt nem akarja megérteni. Igaz, 25 éve ezt hallgatja. Csak olyan köcsög, hogy nem tud még várni 25 évet. Birka népség!

Sütemény1975 2014.05.26. 18:33:06

@zöldeketbeszélek: Orban tehet mindenrol. Nem tudtad? Varom mar mikor hozzak osszefuggesbe a 2. vh kitoresevel.

Imre apó 2014.05.26. 18:34:45

@mommmmo: NE Általánosíts. Ez egy blog.

Olvasmány neked

"http://hu.wikipedia.org/wiki/Blog"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 18:40:09

@nyuszigonosz(D):
Aki mellé Orbán odaáll az megbukik akinek Orbán a bukására tesz az nyer.

Imre apó 2014.05.26. 18:46:56

@diggerdriver: Az nem éppen így van, aki mellé orbán odaállt, azok ma gazdagok, szerintem a választásokon sokan tettek viki bukására, és mi lett?

Ma már az a régi közmondás nem igaz, miszerint " alkalom szőli a tolvajt" a folytatást mindenki kitalálhatja.

nyuszigonosz 2014.05.26. 18:51:22

@diggerdriver: Túl kicsi, többedrendü senki ö csak, nem kell ilyen képességekkel felruházni. :-)

2014.05.26. 18:56:25

Nem olvasom el. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 18:59:20

Na szóval...

kepkezelo.com/images/sji6yarn3uy2q1ihnwib.jpg

Navégre.
Sámán poszt. A MI Sámánunk megtisztelt minket egy poszttal.
Nekem tetszett. Van benne rendszer.
A mondanivalót úgy kell kihámozni a burokból de akinek sikerül az tiszta forrásból iszik.
Én végigolvastam.
A cizellált mondatszerkesztés megértése valóban figyelmet követel.
Az egész írás stílusára csak azt tudom mondani hogy barokkos.
Túlhangsúlyozott cikornyás arannyal futtatott cél nélküli kanyarulatokkal tűzdelt alkotás.
Annyira túldíszített sallangos mint Maria Antoinette budoárja.
Mindezek ellenére vagy éppen ezért nem rossz írás.
Az utolsó mondat pedig egy Sámántól teljesen idegen remek humorbonbon.
Kösz Sámán.
Kérhetném hogy fejts ki nézeteidet a feminizmus valamint a homofóbia tárgykörében is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 19:02:03

@Imre apó:
Jó hát otthon...
Én emlékszek mikor odaállt az egyik amerikai elnökjelölt mellé. Meg is bukott mint Rottenbiller.
Mubarakot is meglátogatta és biztosította támogatásáról...

szuperkrumpli 2014.05.26. 19:06:45

@diggerdriver: "...örülök hogy az akaratuk nincs befolyással az életemre."
Ennyi! Amióta kint élek teli szájjal röhögök, hogy nem vagyok az ostoba emberek akaratának foglya.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 19:14:38

@szuperkrumpli:
Én meg örülök hogy sikerült megvetni a lábad.

Hari Seldon 2 2014.05.26. 19:14:56

@nyuszigonosz(D):
Abból, hogy a liberális frakció inkább a szocialista frakciót támogatja, és a zöldek is inkább. Bár most Junckers próbál a zöldek felé puhatolózni.

Imre apó 2014.05.26. 19:22:37

@diggerdriver: Ja erre gondoltál? :)))))))
"Rossz ómennek számít külföldi politikusok számára Orbán Viktort fogadni. Tavaly a magyar kormányfő volt az utolsó magas rangú politikus, akivel Hoszni Mubarak egyiptomi elnök találkozhatott, mielőtt hatalmát elsöpörte volna a forradalom: amikor Orbán gépe január 25-én felszállt Kairóban, a Tahrír téren már kezdődtek a tüntetések."

mommmmo 2014.05.26. 19:24:37

@Imre apó: jeee tenyleg ez egy blog? Javaslom te is szotarazd ki mi a kulonbseg az altalanositas es a parhuzamot vonas kozott.

Imre apó 2014.05.26. 19:26:55

@mommmmo: Ja ja ja. tudod mit jelent ez?

Mrs. Clayton 2014.05.26. 19:31:16

@diggerdriver: ha tenyleg hirdetnek permanent markolos allast akar videken akar Londonban nagyon nagy marhasag arra hivatkozni, h nem beszeled a nyelvet, ezert nem palyazol
eloszor is egy permanent allas szinte nyugdijas allast jelent, masreszt ami nem mindegy fizetnek magannyugdijat egyeb benefiteket mint pl bonus
en a helyedben biztosan jelentkeznek, max tenyleg nem vennenek fel, viszont akkor mit vesztenel? csinalod ugyanezt mint most

Imre apó 2014.05.26. 19:33:08

@mommmmo: Nem vettem észre a "párhuzam"- ra utalót, magyarázd meg, hogy te ezt mos hogy is érted.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 19:33:12

Meglehetősen érdekes élettörténet egy igazán világlátott honfitársról.
Gondoltam ide teszem mert van benne határátkelés is... annyi, hogy én már összeszámolni sem tudom. :)

www.szeretlekmagyarorszag.hu/aki-az-angol-kiralyno-pincere-volt/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 19:36:45

@Jess G:
Igazad van de még nem olvastam permanent ajánlatot.
A mi szakmánkban nagyon ritka.
Lehet hogy felteszem az önéletrajzom ami mostmár szakmailag a csúcs egy oldalra úgy hogy permanent állást keresek.

Mr Long 2014.05.26. 19:39:47

Egy spanyol csavo most lazatt a BBCn, hogy eleguk van abbol, hogy miert kell emenniuk a fiataloknak es nekik eleguk van abbol, hogy a gazdag eszakiaknak kell sort es tapast felszolgalniuk. Most komolyan, ki gondolja ugy, hogy mindenkepp eszakra kell menniuk es felszolgalni...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 19:40:38

@diggerdriver: Aaaaaa, megveszek a kerámia kacsa gyűjteményedért. :D Ez a burzsoázia csimborasszója, a dekadencia kvintesszenciája. Tudod mi hiányzik már csak az összképből? Hogy mindezeket a megfelelő környezetükben tárold, peldául itt:

www.rightmove.co.uk/property-for-sale/property-46245389.html

:DDD

Mr Long 2014.05.26. 19:41:02

@diggerdriver: Nem csodalom, hogy megtartottad ezt a retikult. Ajandekba megsem lett volna jo a felesegednek. Bar akkor meg minek vetted meg?!

Imre apó 2014.05.26. 19:43:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekem nem sikerült 88- ban engedályt kapni, hogy haza tudjak jönni. Igaz nem szolgáltam a Német kancellárnál se. :)))))))))))

Érdekes fazon:)

2014.05.26. 19:47:02

Irt valaki Saman for Dummies osszefoglalot? :) (azoknak akik nem ertik a kereteket)

Papagály (törölt) 2014.05.26. 19:52:06

@enrobag:
sajnálom, ha a véleményemmel megbántottalak, és elnézést kérek tőled és mindenkitől, aki személyében érzi sértve magát tőle.

a véleményem persze ettől nem változik: higgadt fejjel is kétséges számomra, hogy az ország megérdemli-e az önrendelkezést, az autonómiát. de igyekszem a továbbiakban hangot nem adni neki.

igen, van bennem indulat az országot antidemokratikus, autoriter és hagymázas gazdasági tévutakra vivőkkel, s azokkal szemben, akik ehhez hozzásegítik őket (szavazók).
tény, hogy "csupán" a választók huszonegynéhány százaléka ez a kör. tegyük azért hozzá: a második legtámogatottabb párt jóval elmaradt a fidesz támogatottságától. a legtöbb támogatója messze ennek a társaságnak van.
s az a tény, hogy a jelek szerint milliókat egyáltalán nem érdekel az ország sorsa (szavazáson részt nem vevők), ismét csak a nemzetről mint politikai egységről állítja ki a bizonyítványt.
mit érdemel az ilyen nemzet? nem válaszolom meg, őszintén érdeklődöm.

annyit tennék hozzá, hogy egyénenként rengeteg kitűnő magyar embert ismerek, de politikai közösségként nehezen tudnék pozitív jelzőket találni a nemzetre.
hihetetlenül nagyra tartom a magyar kultúra alkotásait és szerencsére napi kapcsolatban is vagyok vele.
nagyon fontos számomra az anyanyelvem, akárhány orbán sem fogja elvenni tőlem.

de sajnos a nemzet, a magyar politikai közösség a szememben nagyon mélyre süllyedt. berzsenyi így szidta a maga idejében: "mi a magyar most? rút sybarita váz!" hát, azt hiszem, azóta sokat romlott a helyzet.
és igen, nagyon fáj látnom, hogy ilyenné lett az ország, ilyenné tettük. s hogy szégyellnem kell magam miatta, ahelyett hogy büszke lehetnék rá.
szerintem mindenkiben, aki nem puszta kalandvágyból hagyta el az országot, van egy ilyen harag-szál. ami természetesen az eltelt idővel ideális esetben egyre halványabbá válik.

ha idegen elnyomás alatt lenne az ország, egész más lenne a helyzet, valószínűleg küzdenék ellene. de a saját nemzetem ellen hogyan küzdhetnék?? márpedig magyarországnak nagyon úgy néz ki, a legfőbb ellenségei az ott élő magyarok. szomorú ez.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.26. 19:53:32

@Mr Long:
Sokan. Olvasgass a blogon. Minden második figura Norvégiáról álmodozik. Mert ott ugye a mekis is milliomos és középosztálybeli. Mondják ők.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 19:53:36

Konyhában ülve okoskodik a kapitalizmusról, valaki beugrott róla... :)

www.youtube.com/watch?v=5gh4O6vykCY

Én kérek elnézést, tényleg, de nem bírtam kihagyni :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 19:53:36

@diggerdriver:
én meg arra kérlek, mondd meg, mit jelentenek ezek az egymás mellé rakott szavak.

-------------------------------------------

munkahelyteremtő integrációs tevékenység

a londoni megélhetési költségek és az 1000 font körüli bér, amit a kétkezi munkáért a piac megfizet, az a megélhetési minimum / létminimum és a minimálbér történetet vészesen közel hozta egymáshoz

élelmiszerhez való hozzáférés vagy a lakhatáshoz való hozzáférést

reálbér, és a foglalkoztatás emelkedésétől harsog, de a valóságban a keretalkotó tevékenységünk megsemmisítő csapást mért mindkettőre

cölöpverője annak, hogy a magas minimálbérre és magas foglalkoztatásra épülő jóléti társadalmi modell A VALÓSÁGOS ALTERNATÍVÁJA A FAJGYŰLÖLETRE ALAPOZÓ USZÍTÁSNAK.

jog alatti tárgyalás

magyar polgár miért kéri a keretalkotó cirkusz, hogy görnyedjek „kutyád vagyok, effendi!” pozitúrába

zsidó világösszeesküvés keretalkotó sikeressége

két étterem költségvetés-tervezés szándékait ha egymás mellé tesszük, kénytelen vagyok azzal vádolni az angolokat, hogy kisvállalkozás szintig van munkaerőpiaci integrációs késztetésük

----------------

nekem mindig az jut eszembe, hogy nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 19:56:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Fából vannak. A többség tikfából a nagy fekete az ébenfából és kettő van ami kőből.
Ha lenne pénzem csak a kacsák miatt megvenném azt a viskót.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 19:56:40

@Herr Géza: azon én is beborultam, de már inkább nem szólok :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 19:57:36

@Babette (eper vagyok a jogobellában): iiigen, totál zagyvaság, de volt reggel valaki aki szerint gáz, hogy nem értjük :D

mommmmo 2014.05.26. 19:58:05

Az egesz amit irtam egy parhuzam volt az itt megjeleno kommunikacio es akozott, amitt a kozeletben latok. Hol volt ebben az altalanositas, nekem ez a kerdesem. En nem mondtam, hogy akar itt, akar a tarsadalomban mindenki ezt csinalna, csak, hogy vannak semak, amik megjelennek mindket helyen. Es utaltam itt arra, hogy az ertelmes kritikus velemenyeket egybemossak az emberek az eszetlen sertegetesekkel, ezert a tarsasag 2 ellenseges taborra szakad, es a kommunikaciobol veszekedes lesz. Es a tarsalgas korabbi szakaszara utaltam, amikor a "magyargyalazok" es a "hazaarulozok" kozott volt egy menet.

2014.05.26. 19:59:23

@diggerdriver: "A mondanivalót úgy kell kihámozni a burokból de akinek sikerül az tiszta forrásból iszik."

Szinopszist kernek, koszonom...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 19:59:29

@Papagály:
Nem szivesen de most egyet kell értenem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 20:00:51

@Zka: ilyet azok az ostoba emberek mondanak, akik szégyellik, ha nem értenek valamit, mert sok mindent nem értenek,
és nem tudják már eldönteni, hogy tényleg ők nem értik, vagy tényleg ostobaság. hiszen oly egyforma a két helyzet.

mommmmo 2014.05.26. 20:04:34

Ez Imre Aponak ment.
Konkretan: en is szoktam sokmindent kritizalni Magyarorszagon, de soha sem allitottam olyat, hogy csak a hulyek maradtak otthon. Szoval dijaznam, ha engem, Tablenot, Bandirepublicot, stb stb nem raknanak egy taborba azokkal, akik ilyet allitottak.

De hasonlo dolgokat a masik oldalrol is tapasztalok, pl. Gyakran emlegetik az un "hazaarulozokat" akik szerintem ezen a blogon mar eleg regota mar nem is nyilatkoznak.

Imre apó 2014.05.26. 20:05:53

@Zka: Hát vazze, elment az eszed?? :D:D:D

én meg meg is néztem, igaz majdnem elhánytam magam, de ami a legrosszabb, hogy már 11000 feletti nézettsége van.

Ez normális??

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 20:06:00

@csőcsere: "És az is, hogy valami a mélyben, picit, de megindult. Valami változásféle. Változásocska. Egy fejlettebb Magyarországért."

Irigyellek, hogy te itt látsz valami pozitívat. Kérlek fejtsd ki, tényleg elképzelésem sincs.

Mr Long 2014.05.26. 20:07:07

@Kövérmadár [swe]: Mivan, hianyzik Az Orszag, hogy igy naciskodsz??? :DDDDD

@házelőtthinta: Van, aki jogosan almodozik arrol, mert ha osszejon a szamitasa igen csak nem lesznek problemai se neki, se a csaladjanak. A krumplisutes mindenhol szopas es csak a hulyek altatatjak magukat. De vannak olyan szakmak, amik bizonyos orszagokban kimagasloan jol fizetnek, csak ezt mem tudja barki megszerezni, aldozni kell ra penzt, idot, tanulast.

Igaz Barát 2014.05.26. 20:07:25

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Nagyon jó bullshit generátorokat lehet találni pár másodperc alatt.
Pl: jonworth.eu/ashtonsentencegenerator/
10 kattintás, 10 fordítás és kész is.

2014.05.26. 20:08:09

@diggerdriver: 'Kérhetném hogy fejts ki nézeteidet a feminizmus valamint a homofóbia tárgykörében is?'

Neeeeeeeeeeeeeeee :((((((((((((((((((((((((((((((((

Imre apó 2014.05.26. 20:09:55

@mommmmo: Ezt értetted, akkor oksa, semmi vész. Kezdelek érteni, bocs :)))

mommmmo 2014.05.26. 20:11:17

Parhuzam a kozelettel: a fideszesek hajlamosak Orban minden kritikusat a leghulyebb Gyurcsannyal, vagy az aktualisan lebukott mutyis mszp-sel azonositani. Ugyanakkor a masik oldalok allok hajlamosak az egesz fidesz bagazst pl. antiszemitizmussal azonositani. Igy az egesz tarsadalmi parbeszed megszunik es 1 bites sardobalassa valik, mindket felet tokeletesen hiteltelenne teve.

Mr Long 2014.05.26. 20:11:51

@Imre apó: A Narancs, Tetves, DugonAk csak egy cimborammal tobb szaz nezettseget generaltunk, mert szarravrohogtuk rajta magunkat folyamatosan. Nem lehet itt is hasonlo zajlik?
Mindenkinek ajanlom az elobb emlitett klasszikust,

mommmmo 2014.05.26. 20:13:33

@Imre apó: ok:) lehet, par oldallal kesobb reagaltam a dolgokra ezert nem volt egyertelmu.

Imre apó 2014.05.26. 20:14:03

@Mr Long: Őrültek :D:D:D

Biztos nagyon fiatalok vagytok :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Imre apó 2014.05.26. 20:14:53

@mommmmo: Semmi vész, ha igazad van, akkor el kell ismerni. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 20:16:26

@Babette (eper vagyok a jogobellában): @cougarcat:

Figyeljetek.
Teljesen világos hogy nem vagytok elég érettek Sámán kvalitásainak megértéséhez.
A ti ezüstkanállal a szájatokban történő megszületés nem ad elég alapot a világ Sámáni gondolatmenet szerinti megértéséhez.
Ahhoz hogy a Mestert teljes nagyságában fel tudjuk érni az embernek meg kell járnia a poklot és a mennyeket.
Sámán mint modern Orpheus alászáll az alvilágba kedveséért(Magyarország)de elveszíti őt.
Ennek a történetét próbálja megénekelni rendkívül lírikusúan.
Egy költeményt olvashattatok ha nem vettétek volna észre.
Sámán nem tehet róla hogy alulszocializált személyiségetek befogadóképessége szűkebb mint az ő szférák magasságában helyet foglaló elméjének kvintesszenciája.
Huh.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.26. 20:16:32

@Imre apó: Volt olyan nyar, amikor minden estet azzal kezdtunk, hogy vegigneztuk :D Szerinted?

Mr Long 2014.05.26. 20:17:18

@diggerdriver: Te ugyan azt a bullshit generatort hasznalod, mint Saman?

Imre apó 2014.05.26. 20:17:44

Ma sokan kicsit túlfűtöttek, vagy csak én látom rosszul?

Jön a hidegfront???

Imre apó 2014.05.26. 20:19:14

@Mr Long: Szerintem??..........nagyonbeteges:))))))))))))))))))

Mr Long 2014.05.26. 20:19:53

@Imre apó: Ha tul sok magyar van sokaig egy helyen, akkor osszevesznek. :D

2014.05.26. 20:20:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Velem elofordul ez neha amikor a gep mellett hasznalom a mobilom es akkor valami hasznalhatatlan mobil verziot hoz ki, hatalmas betukkel, stb.

Imre apó 2014.05.26. 20:20:34

@diggerdriver: Te figyi má: Sámán mennyit fizet neked ezekért az írásokért itt??? :)))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 20:21:28

@Jess G:
Ez az állás álommunka lenne nekem.
Viszont ehhez sokkal jobb angol kellene mint ami nekem van.
Na Ilyen állás az álmom.

Imre apó 2014.05.26. 20:21:32

@Mr Long: Ez ismerős:)))...........de......aztán békülnek :)))

2014.05.26. 20:22:17

@diggerdriver: Sejtettem, hogy hulye vagyok hozza. :))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 20:22:57

@Imre apó:
Na hallod?!

5.45-kor keltem. 7-16-ig dolgoztam. Hazaertem 16.55-re, mert meg vasarolni is el kellett ugranom. Utana foztem, folyamatosan kb. 18.45-ig. Most pihenek, hogy utana elpakolhassak...

Es meleg van, nagyon! 8)

Mrs. Clayton 2014.05.26. 20:24:37

@diggerdriver: felhivtad mar oket es ezt ok kozoltek veled, vagy te ezt kepzeled? mert amig az utobbi, addig annyit is er, a munkaeropiac nem templom, h a kedves munkavallalo azt higgyen amit akar ;-)

Imre apó 2014.05.26. 20:25:30

@Kövérmadár [swe]: Aztán 7-16.-tól merre jártál 16-55.-ig?

Papagály (törölt) 2014.05.26. 20:26:27

egy érdekes videó arról, hogy reagálnak a járókelők (helyszín: londoni park) a nők, s hogy a férfiak ellen irányuló erőszakra.

40% of domestic violence is against men in the UK. Violence is violence, no matter who it's aimed at.

www.youtube.com/watch?v=u3PgH86OyEM

Imre apó 2014.05.26. 20:27:03

@Kövérmadár [swe]: Vagy a vásárlás tartott addig? teherautóval jársz vásárolni? :D:D:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 20:28:22

@diggerdriver: De a kis porcelán kacsáid az igaziak, szerintem azok a legvagányabbak! :)

@Mr Long: Csak pár százat, a mi társaságunk gyakorlatilag azon nőtt fel. :D A köztünk lévő kommunikációban visszatérő elemek az olyanok mint "Höhöhö, karalábé!" vagy mint a "Határba kiállok, kaszálok, leopárd gyün, e...". :D

Szerintem mi mindhárom résznek megdobtuk egy ezressel a nézettségét alsó hangon. :)

@cougarcat: Nem, itt valami más bűbáj lesz.

Mr Long 2014.05.26. 20:29:22

@diggerdriver: Ehhez miert kellene tobb angol, mint most van? Komolyan kerdem, mert ez nem tolmacsmunka, hanem a szakmad.
SokaN tulsagosan lebecsulik itt magukat es nem probalkoznak, az a baj. Sokszor a kollegaim angoljan is halloml, hogy felelmetes, de nyomjak es dolgoznak.

tableno 2014.05.26. 20:29:29

Nem tudom, hogy érdekel-e bárkit is, de azért összefoglalom én is a véleményemet Magyarországról, Európáról és kivándorlásról.

Tehát: Európa szarban van. Nagy szarban. Maxvalnak abban nincs igaza, hogy a Nyugat a homoklobbi meg az erkölcsi züllés miatt hanyatlik, de abban igaza van, hogy csúszik lefelé a lejtőn, és ennek fő oka a túlzásba vitt jóléti társadalom, ami ezen a szinten már inkább csak ellustítja az embereket. Kb ugyanez történt Magyarországon a 70-es és 80-as években, csak mi egy eleve sokkal gyengébb gazdaságra építettünk, így sokkal előbb a fejünkre is dűlt az egész. Nem véletlen, hogy mindenhol megerősödtek a szélsőséges és EU-ellenes pártok. A politikusok Nyugaton is kb ugyanazt csinálják, mint nálunk, miszerint nacionalista szólamokat hangoztatnak, mert azt kajálja a proli - ami érthető is, hiszen így az is különbnek érezheti magát az "idegeneknél", aki amúgy nem sokat tesz le az asztalra. A politikusok ezen kívül szeretik az EU-ra ("Brüsszelre") tolni a saját rossz kormányzásuk negatív hozadékait (pl a populista politikával versenyképtelenné tett gazdaságuk eredményezte munkanélküliséget), miközben az EU érezhetően pozitív eredményeit a saját érdemüknek állítják be. (Ennek a retorikának Orbán Viktor feketeöves nagymestere, de tény, hogy a nyugati politikusok között is vannak tehetséges művelői).

Szóval, ha az EU fenn akar maradni, akkor NAGYON kemény reformokat kell végigvinni, mégpedig olyanokat, amit éppen az eddig folytatott jóléti populizmusnak köszönhetően nagyon nehéz lesz elfogadtatni a választókkal. Viszont ha ezt nem lépik meg, annak összeomlás lehet a vége, mégpedig világméretű, mert az EU, mint a világ legnagyobb gazdasága, jó eséllyel magával rántaná az USA-t és Kínát is (legalábbis mély recesszióba). Szóval nagy a gebasz, de éppen a kudarc beláthatatlan következményei miatt, az EU projekt szerintem sikerre van ítélve (azért imádkozzunk...).

Magyarország viszont (egyelőre) tényleg elég különleges eset. Hogy mi ennek a "különutas" politikának a lényege? Tulajdonképpen pofonegyszerű: annak a tételnek az elfogadása, hogy a mostani fejlettségi szintünknél nem lehet tovább jutni, sőt, elkerülhetetlen a fokozatos hanyatlás. Ezért a katasztrófa elkerülésének egyetlen lehetősége a visszatérés egyfajta posztmodern félfeudális rendhez, ahol a szűk felső réteg számára továbbra is garantált a viszonylagos jólét, az alul lévő tömegeknek (ide tartoznak a mélyszegényeken kívül a munkásosztály és a lecsúszott középosztály) pedig garantált a kuss. Ehhez ki kell építeni egy erősen központosított, autoriter hatalmat, amit a jelenlegi demokratikus keretek között legcélszerűbb populista ígérgetéssel megszerezni (lásd rezsicsökkentés => kétharmad). Emellé biztosítani kell a megfelelően demagóg (nacionalista és xenofób) ideológiát, hogy a kenyér helyett legalább a cirkusz meglegyen. Ez persze nem magyar specialitás, a nyugati szélsőjobboldali pártok is kb hasonló logika mentén működnek (a szélsőbalosok meg egyszerűen idióták, nem is érdemes foglalkozni velük).

tableno 2014.05.26. 20:30:09

@tableno: folytatás:

A magánember szintjére lefordítva ez azt jelenti, hogy az ember sehol nem dőlhet hátra, hogy aszongya "én csak tisztességgel végzem a munkámat, a többit megoldja állambácsi". Nem oldja meg. Illetve de, csak nem úgy, ahogyan te azt szeretnéd. Rugalmasnak kell lenni, állandóan keresni és kihasználni a lehetőségeket a tanulásra, továbblépésre, felemelkedésre. Aki játszott már videojátékokkal, biztosan ismeri a Super Mario játékokat, ahol egy folyamatosan haladó pályán kell platformról platformra ugrálni, és nem csak akkor halsz meg, ha elvéted az ugrást és leesel, de akkor is, ha egyhelyben maradsz. Na ilyen lesz az élet a XXI-dik században.

A ki- és bevándorlók ebből a szempontból előnyös helyzetben vannak, ugyanis nekik (nekünk) ez a bizonytalan, állandó erőfeszítést, bizonyítást és rugalmasságot követelő életmód ismerős, hiszen a határátkelés nagyjából erről szól. Ráadásul a migránsok szükségszerűen autonóm lények, akik maguk döntöttek az életük egyik legnagyobb kérdésében, kockáztatva és vállalva a következményeket, az ismert környezet védőhálója nélkül. Aki ezt egyszer már megcsinálta, meg tudja újra csinálni, ha kell.

És végezetül, nézzünk ki Európából a globális szintre is: világméretekben is igaz. hogy a XXI-dik században az emberiség előtt olyan kihívások állnak, hogy vagy túllépünk a saját korlátainkon, vagy kihalunk. Egy biztos: a megmenekülésünkhöz olyan tudományos, technológiai és társadalmi ugrást kell produkálni, ami nemzetállami keretek között egyszerűen nem lehetséges. Globális problémákat csak globális keretek között lehet megoldani, úgy, hogy az államok korlátozzák a saját szuverenitásukat a közös jó érdekében - ha ez ismerős valahonnan, de nem ugrik be honnan: ezek az EU alapelvei. Vannak ázsiai ismerőseim, akik többször kifejezték csodálatukat az európaiak iránt, hogy félre tudták tenni az évezredes ellentéteiket egy nagy közös projekt érdekében. Ez a más szempontból rohamléptékben fejlődő Ázsiában ma még sci-finek is túl fantasztikus elképzelés lenne. Szóval nem lerombolni kéne azt, amit eddig sikerült az öreg kontinensen felépíteni, hanem továbbvinni és kiterjeszteni: közép- és hosszútávon a széttöredezett és bezárkózó nemzetállamok életképtelenek lesznek, és végül háborúkkal fogják "megoldani" a fogyatkozó erőforrások és növekvő népesség problematikáját. Akkor meg nagyjából mindegy lesz, hogy ki melyik ország katonájaként öleti meg magát...

Egyszóval: hajrá Európa, hajrá európaiak! Tiszteletet Brüsszelnek! Nem leszünk gyarmat - ha együtt maradunk!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 20:30:58

@Imre apó:
Ezt nem ertem :)
16.35-re ertem a boltba kb. 16kor vegzunk, utana zuhany es irany haza. Az ut kb. 20 perc.

Imre apó 2014.05.26. 20:32:12

@Papagály: Ez van, a faszik védelmet nem kapnak, ha a nő az osztó, sőt még mulatnak is. Na azért a nőket védeni kell, jól van ez.

@Shanarey(SCO): Ez nagyon cuki:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 20:32:45

@Mr Long: @Imre apó:

Én vagyok Sámán.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Imre apó 2014.05.26. 20:34:48

@Kövérmadár [swe]: na, :"5.45-kor keltem. 7-16-ig dolgoztam. Hazaertem 16.55-re," ezt hogy értsem?? :))))))))))))))) messze van a munkahelyed?? :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 20:35:39

@diggerdriver:
A hermeneutikai kör aporetikus végtelen folyamat, ha a norma utólag igazolja az esetet.

Imre apó 2014.05.26. 20:35:52

@diggerdriver: Rólad el tudom képzelni :))))))))))))))))))))))))))))))

Imre apó 2014.05.26. 20:41:27

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Meg ezt:

mintegy soha véget nem érő folyamatával
azonos; más szóval: a dolog adekvát(abb) láttatásának hermeneutikai imperatívusza,
hogy tovább kell beszéljünk róla.48 Amiből az következik: a beszéd alkalmas médium
:)))))))))))))))))))))))))))) ha már bölcsészet :D

Imre apó 2014.05.26. 20:43:21

@Kövérmadár [swe]: Á dehogy:)))))))))))))))))))))

2014.05.26. 20:48:58

@enrobag: Te lehet hogy nem mondanal ilyesmit, de itt rendszeresen fikazzak emberek azokat az orszagokat, ahol elunk, es a nepeket, akik kozott elunk. Majd ha nem lesz butabunkokoveramerikaizas, meg ilyesmi, akkor az mas... Csak sokan tevesen azt gondoljak hogy nekunk valahogy mindegy, hogy nekunk nincs semmi erzelmi kapcsolodasunk ezekhez az orszagokhoz, ahol tarsra talaltunk, csaladunk van, egzisztenciat epitettunk ki.... aztan csodalkoznak ha fellazadunk idonkent, foleg amikor bicskanyitogato a provokacio. Tessek tisztelni ezeket az orszagokat, ezeket a nepeket is, mert amig nem, a sajat nepedet, orszagodat se tiszteled... (nem konkretan neked mondom, hanem altalaban)

Imre apó 2014.05.26. 20:53:05

@házelőtthinta: Na én nem álmodozonm a Norvég ottélésről, nem nem. .....................nagyon hideg és sokáig hideg, meg mindig hideg:)))))))))))))))

2014.05.26. 20:54:34

@charlieharper: +1 Ez fiskalis konzervativizmus, nincs ebben semmi fasiszta. Kiveve persze ha kommunista vagy, vagy segelyen akarod leelni az eleted. :)

tableno 2014.05.26. 20:57:47

Hát, úgy látszik senkit sem érdekelt az agymenésem, pedig tele volt okossággal. Sámán testvér, megkövetlek!

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 20:58:53

@mommmmo: mondjuk én viszont tényleg hülye vagyok, hogy itthon vagyok.

Igaz Barát 2014.05.26. 20:59:40

@Mr Long:
Én is állandóan ezt hallom a kollégáimtól kifogásként, hogy azért nem lépnek tovább, hogy esetleg jobb legyen az életük, elérjék amit akarnak, mert buták / öregek / csúnyák / úgyse fog sikerülni nekik / nem beszélnek idegen nyelvet, nem kívánt rész törlendő.
Diggeren viszont csodálkozok, hogy ilyen kifogással jön, elég régóta olvasom a blogot, és róla az a kép alakult ki bennem, hogy nem fél az ördögtől sem. Na mindegy, biztassuk egy kicsit, hátha kapunk betekintést az angol vidéki bolhapiacok rejtelmeiből is :)

**mimi** 2014.05.26. 20:59:54

@tableno:
deeee...én most olvastam el...még emésztem...

Mrs. Clayton 2014.05.26. 21:00:00

@tableno: ez nagyon klassz lett, egyedul azt nem hiszem, hogy az Orban es a hozza hasonlo politikusok pont ugyanigy latnak es gondolnak vegig a dolgokat, allaspontom szerint nekik van egy masik aspektusuk, ahonnan nezve ok jot csinalnak
de lehet tevedek
a masik pedig hogy ezt mar mondtam tegnap is, mondjuk ezt pont nem irtam le, de mint ahogyan te is latod, ha egyszer csak egyes allamok, vagy akar mindannyian elkezdenenek kilepni, akkor az egyenesen vezetne haboruhoz a kontinensen, ugyanis mara szerintem olyan eros a tagallamok osszefonodasa mindenfele szinten, hogy ezt az osszefonodast csakis igy lehetne megszuntetni
szoval populista politikusok ide vagy oda az EU epulni fog tovabb
szerintem

mommmmo 2014.05.26. 21:03:05

@tableno: roviden osszefoglalva, te is ugy gondolod, hogy az EU ellenes politikusok csak a bullshit szintjen EU ellenesek es ha valami konkretum van szepen a hatterben kussban megegyeznek egymassal mert maskepp nagyon nagy gaz lenne nekik (is)?

Mondjuk a Fideszrol egyertelmuen ezt gondolom es el tudom kepzelni, hogy mashol is ez megy. Komolytalan ez az egesz decentralizacios iranyzat szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 21:06:41

@Imre apó: A jelenség identitása a kizárás, és tagadás nélkül nem szorítható egyetlen mozdulatra.

tableno 2014.05.26. 21:06:56

@Jess G: "allaspontom szerint nekik van egy masik aspektusuk, ahonnan nezve ok jot csinalnak" - persze. Ha elfogadjuk, hogy a a globalizált gazdaságban nem lehetünk a mostaninál versenyképesebbek, az orbáni politika tényleg az elérhető legjob. Ha mást nem is, stabilitást biztosít, ami önmagában is érték.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 21:07:00

@cougarcat: Hagy kérdezzek valamit. Az miért van, hogy ha valaki mond valami negatívat US-ről, akkor arra az itt kommentelő kanadaiak rögtön ugranak? :)

Ezt megfigyeltem már számtalanszor. És nem csak veled kapcsolatban. Morselstől elkezdve Zopilote-on át mindenki, mindig kiálltok US mellett. Hiába beszélünk határozottan US-ről, sokszor a kanadaiak magukra veszik, mintha mi összemosnánk titeket és nem tudnánk különbséget tenni.

Mármint persze, tudom hogy a kanadaiak mindig ultra-kedvesek :) és ezért már elve kötelességük kiállni a szomszédért, de mégis, mi ennek az oka?

Én páldául határozottan elkülönítem fejben a két országot. Amennyire tudom felfogásban, politikában, gazdaságban, életmódban... szóval az élet minden területén jelentős különbségek vannak a két ország között.
Olyannyira, hogy Kanadában például szívesen élnék, US-ben már nem annyira szívesen. Nem mondom hogy rögtön visszadobnék egy állásajánlatot, de sok más ország előrébb van a listámban. :)

Imre apó 2014.05.26. 21:07:41

@Babette (eper vagyok a jogobellában): ez biztos. Igaz, nagyon.
Te doktoráltál anno?

tableno 2014.05.26. 21:10:57

@mommmmo:"te is ugy gondolod, hogy az EU ellenes politikusok csak a bullshit szintjen EU ellenesek es ha valami konkretum van szepen a hatterben kussban megegyeznek egymassal mert maskepp nagyon nagy gaz lenne nekik (is)?"
- igen, csakhogy. A demagógia előbb-utóbb önjáróvá válik, és a bullshitelő politikusok könnyen válhatnak a saját retorikájuk foglyává, különben be kéne ismerniük, hogy "hazudtunk reggel, délben és este", az ismert következményekkel. Ezért ezek a tendenciák valódi veszélyt jelentenek, még ha a józan ésszel teljesen ellentétesek is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 21:13:03

@Imre apó: majd jövőre, ha megérem élve:D
most épp jogbölcselet-vizsgára készülök:DDDD

nyuszigonosz 2014.05.26. 21:13:55

@tableno: De. Végigolvastam. :-)
Söt, több részével egyet is értek. Nem minden mondattal, de jól összeszedted.

Nem kell megkövetned Sámánt. :-)

csőcsere 2014.05.26. 21:18:06

@Zka: a fejlődő gasztronómia és a több évtizedes álmából felébredő Budapest.

Imre apó 2014.05.26. 21:18:41

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Akkor Hajrá :D:D menni fog, de a gidákat se hanyagold el :))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.05.26. 21:18:52

@tableno: lehet igazsag abban amit mondasz, marmint hogy Orban es akik korulotte vannak, ugy kepzelik, hogy ez a maximum, ami elerheto
ami azert erdekes, mert ok kernek tiszteletet, meg hiszik, hogy valami ostudas birtokosai a magyarok, ebbol viszont epp asokkal tobb kovetkezne
igy ez egyutt elegge ellentmondasos
mint a helyzet amit otthon letrehoztak

Mrs. Clayton 2014.05.26. 21:21:11

@Babette (eper vagyok a jogobellában): reszvetem, kinek az olvashatatlan es ertelmezhetetlen agymeneseit olvasod

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 21:23:02

@Imre apó: remélem, bár szerintem ez nem lesz ötös,mint a többi;)

Imre apó 2014.05.26. 21:26:33

@Babette (eper vagyok a jogobellában): lehet summa cum Laudéval végezni az egyetemen? azta, gratula:)

mommmmo 2014.05.26. 21:26:51

@tableno: nem azt mondta Orban, amikor megnyerte a parlamenti valasztasokat, hogy az emberek az Europai Uniora szavaztak??
Lassan kezdek rajonni, hogy o egyaltalan nem hulye (csak a nepe) es effele ket lepes ide ket lepes oda retorikat folytat, hogy nehogy mar tenyleg valami drasztikusat kelljen tennie.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 21:27:36

@csőcsere: van benne igazság, de ezek csak fejlődő gazdasági területek. A nép összességében viszont semmit nem fejlődött. Maradt az antikapitalista tanult tehetetlen tudatállapot.

Quercus a favágó 2014.05.26. 21:28:46

"Az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az európai unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy félperiféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba.

Magyarországra például az említett 2004-2008-as időszakban mintegy nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ezzel szemben hazánk ugyanezen időszak alatt nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalást teljesített a centrumországok felé. Ez az egy a hatos arány a centrum javára mutatja azt, hogy a demokráciáról, szolidaritásról, felzárkózásról szóló naponta elhangzó kenetteljes szavak mögött valójában milyen érdekek is mozgatják az "egyre szorosabb unió" szorgalmazóit."

tableno 2014.05.26. 21:29:00

@Jess G: " ok kernek tiszteletet, meg hiszik, hogy valami ostudas birtokosai a magyarok, ebbol viszont epp sokkal tobb kovetkezne" - erre egyszerű a magyarázat: őszintén hisznek a Nyugat elkerülhetetlen bukásában. Úgy gondolják, hogy egyrészt ez a maximum, amit Magyarország elérhet, másrészt még ez is jobb, mint ami a dekadens nyugatra vár. Ami óriási tévedés: ha bukik a nyugat, Magyarországot mindenképp maga alá temeti.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.26. 21:29:40

@Jess G: szigeti-takács: a jogállamiság jogelmélete

tableno 2014.05.26. 21:30:33

@QUERCUS(a favágó): ezt meg honnan szedted? Hivatalos forrás?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.26. 21:33:38

@tableno:
Ne gondold!
Élvezettel olvastam végig, de hozzátenni, sem elvenni nem tudok.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.26. 21:33:46

@QUERCUS(a favágó):
Ilyenekről nem illik beszélni. Mindjárt jönnek a liberális szakik és megmondják hogy nettó nyertesek vagyunk az unióval.

tableno 2014.05.26. 21:34:27

@mommmmo: Orbán nem lehet nyíltan EU-ellenes (csak "szkeptikus"), mert azon a pályán nem tudná legyőzni a Jobbikot.

tableno 2014.05.26. 21:37:07

@házelőtthinta: na jó, csak hogy egyszer neked is igazad legyen: nettó nyertesek vagyunk az Unióval! :)

nyuszigonosz 2014.05.26. 21:37:18

@QUERCUS(a favágó): Nagyon érdekelne, hogy milyen forrásból van ez.

Quercus a favágó 2014.05.26. 21:37:39

@tableno:

Lóránt Károly közgazdász írásából. Szerintem Ő nem liberális,így természetesen nemhivatalos forrás.

tableno 2014.05.26. 21:39:12

@QUERCUS(a favágó): sose hallottam róla. Biztosan azért mert nem liberális...

Mrs. Clayton 2014.05.26. 21:41:40

@Babette (eper vagyok a jogobellában): volt szerencsem hozza, sot Szigetinel vizsgaztam, olyannyira imadtam ezt a targyat, hogy ez volt az utolso allamvizsgatargyam, es elfelejtettem elmenni, igy potvizsgaznom kellett, mert a bizottsag nem tudott megvarni, mig odaertem volna :-)
@tableno: huh, ez igy jo sotet jovokep
addig mindenkeppen egyet ertek, hogy Orban mashogy beszel befele es mashogy kifele, meg arra is talalok magyarazatot, h mi a celja a koreinek juttatott folddel, dohanyboltal, vegrehajtoi joggal stb-vel
de hogy ezt az egesz katyvaszt hova es milyen vegcelra fogja vagy akarja kifuttatni az szamomra lathatatlan
szerintem neki sincs errol fogalma
valoszinubbnek tartom, h inkabb uszik az arral, megerositi magat belulrol, es attol fuggoen europa ellenes vagy barat lesz amilyen korulmenyek a nagyvilagban majd adodnak
csakhogy az ilyen megoldasok altalaban a ket szek kozul a pad ala szoktak sikeredni
aztan majd elvalik
a problemat a kettos beszed okozhatja es ez is lesz a veszte, ha nem is a kovetkezo valasztason, de utana bizonyosan

mommmmo 2014.05.26. 21:42:21

@tableno: igaz, a politikai piac azon szegmense mar le van fedve, de szerintem ez csak az egyik dolog. Az EU tagjakent a klienturaja kontrollalni tudja az EU-bol erkezo penzeket, anelkul meg megiscsak sokkal kisebb szemetdombon kukorekolhatnanak. Nem?

tableno 2014.05.26. 21:43:11

@Jess G: nagyjából én is hasonlóan látom a dolgot.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 21:43:34

@tableno: de most hogy a Fidesz csapatja, hirtelen tök jó kezd lenni szerinte minden :) www.hirado.hu/2014/02/28/lorant-karoly-a-magyar-gazdasagi-elmozdult-a-holtpontrol/
Nyilván pártatlan és objektív! :)

tableno 2014.05.26. 21:46:13

@Zka: még mindig fogalmam sincs, kicsoda Lóránt Károly közgazdász...

tableno 2014.05.26. 21:48:44

Na jó éccakát, holnap korán kelek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 21:49:19

@diggerdriver: Hát erre már csak ezt tudom válaszolni: :D

www.youtube.com/watch?v=lboRye_BPNk

@QUERCUS(a favágó): Én nem a számokat akarom megkérdőjelezni mert őszintén szólva halovány lilla gőzöm sincs az arányokról. Csak kérdem. Ha így van, akkor a józan paraszti ész (bár ez sokszor elkerüli a politikát) nem azt diktálná, hogy elsősorban keleten kéne tombolnia az euroszkepticizmusnak? Mert a jelenlegi szavazatok alapján mintha nyugaton többen kívánnák az EU halálát. De ha ilyen mértékben ömlik a pénz, akkor ez nem lenne túl logikus...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 21:49:37

@tableno: van róla wiki is. Engem jobban zavar ez a "jövedelemelszívás" maszlag, ami ha jól sejtem kb olyasmi lehet, hogy "az a pénz amit mi kereshettünk volna meg, ha miénk a Mercigyár". De hát nem a mienk, mert mi ilyesmihez nem értünk. Tehát az EU gonosz, értem?

mommmmo 2014.05.26. 21:51:00

@Jess G: szerintem naivitas azt hinni, hogy kettos beszedet hosszu tavon nem lehet folytatni. Foleg Magyarorszagon, ahol ekkora kaosz van a fejekben.

Szerintem inkabb az lesz, hogy a Fidesz is kioregszik, mint az MSzP. Mar most is ugy nez ki a bekemenet mint egy nyugdijas talalkozo.

2014.05.26. 21:52:55

@charlieharper: Nalunk ugyanez lesz, adoemeles, eszetlen koltekezes, aztan eladosodas, ha a liberalisok nyernek a szovetsegi valasztasokon. Aztan majd visszajonnek a toryk, nagytakaritani.

2014.05.26. 21:53:47

@cougarcat: a mai minden poszt es komment lenyege, hogy Jess nem szoke, nem mukormozik es nem repa szinu a bore a tanning salontol. Ezzel meg is nyugodtam

nyuszigonosz 2014.05.26. 21:54:01

@QUERCUS(a favágó): Nemcsak nem hivatalos, hanem nagyon különösen ferdített is.
Ugyanis évek óta a legmagasabb összegeket Németország. Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, Dánia, Svédország, Ausztria, Finnország és Luxemburg fizetik be. Majdnem mindig ebben a sorrendben a fizetett összeg magassága szerint: Németország a legtöbbet, míg Luxemburg a legkevesebbeket.
Eze azok az országok, amelyek szintén kapnak ilyen olyan valamire EU támogatást, viszont óriási összegekkel többet fizetnek be a közösbe, annak töredékét sem éri el, a "visszakapott" összeg.

A többi EU ország szintén fizet valamennyit a közös kasszába, de ök csak a töredékét azoknak a milliárdos összegeknek, amiket mindenféle segítségként kapnak az EU-tól.

M. Péter 2014.05.26. 21:56:58

@QUERCUS(a favágó): Az eredeti statisztikát hol találom? Csak azért kérdem, mert ezt a szöveget szórol-szóra idézik a blogokon, de szerintem senki sem nézett utána az forrásnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 21:57:20

@Babette (eper vagyok a jogobellában):

A színészkörökben közszájon forgó legenda szerint Suka Sándor, korának nagy karakterszínésze egyszer bement a Nemzeti Színház akkori igazgatójához, Major Tamáshoz fizetésemelést kérni. Major elmondta, hogy sajnos nincs rá lehetőség. - Jó, értem, Major elvtárs - próbálkozott tovább Suka Sándor -, de legalább mondjon valami biztatót! - Hajrá, Suka! - volt Major válasza.

Mrs. Clayton 2014.05.26. 21:59:30

@tableno: mondanam hogy az oreg Lorant fia, az amelyik kozgazdasz lett, de tartok tole, h ez nem segitene
viszont kinyomoztam csak neked h az echo tv ezoterikusa ;-D
@mommmmo: lehetseges, hogy a kioregedes is benne lesz, meg a balfek kormanyzasuk is
az viszont biztos h orokke nem lesznek ott, es ezt tudjak, azert osztogatjak az ilyen olyan jogokat, meg posztokat

mommmmo 2014.05.26. 22:00:04

@Zka: ja, talan nem artana tisztazni mi is ez a jovedelemutalas mielott levonjuk a nagy kovetkezteteseket. En is gyanitom, az anyavallalatnak atutalt profit. Na ja.mennyire ki vagyunk zsakmanyolva, hogy csak a technologiat, a tanulasi es a munkalehetoseget hozzak ide, a profitot meg utaljak haza. Amugy az EU nyilvan nem egy jotekonysagi szervezet, es nyilvan a gazdagabb allamoknak is megeri, es bar a tipikus magyar fejbe ez nem fer bele, az, hogy ok jol jarnak, az meg korantsem jelenti azt, hogy mi nem.

Mrs. Clayton 2014.05.26. 22:02:02

@charlieharper: miert eddig nem tudtal aludni attol rettegve, h mi van ha megis a felsoroltak illenek ram, aztan meghivsz fozni magatokhoz a vendegek meg elijednek?

2014.05.26. 22:03:42

@cougarcat: a UKben nem tarthato fenn ez az esztelen penzdobalas, a generaicok ota segelyen eles. Mar nem tudom hanyszor leirtam itt. Sokan hittek azt, hogy amikor a Troyk hatalomra kerultek hozzanyulnak majd a welfarehez. A francokat.
A Labour 2015-tol meg egyertelmuen nem fog megszoritasokat csinalni, hacsaknem valami brutalis downgrade-et nem kap az orszag es elcsuszik a UK gilts kamatai.
Ilyenkor orulok, hogy nem leszek egy ideig a UKban, nehezen venne be a gyomrom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 22:05:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Úgy látom senkit nem zavart ott hogy azok nem kacsák hanem libák.
.)))))))))))))))))))))))

2014.05.26. 22:07:29

@diggerdriver: ezt a mennyisegu porfogot elobb utobb elviszed egy carboot sale-re eladni?

mommmmo 2014.05.26. 22:08:41

@Jess G, @tableno: semmi sem tart orokke. Amugy en ugy gondolom, a Jobbik is csak azert annyira EU ellenes, mert meg tavol allnak a nagy penzeszsakoktol, aztan amikor mar majd van arra lehetoseg, hogy kisse jobban beleszagolgassanak, konszolidalodnak, es a nem eppen tulmuvelt valasztoiknak is eladjak majd ezt valahogy.
Es ez a mechanizmus hatarozza majd meg a tobbi "szeparatista" part hozzaallasat is Europaban. Szoval en a szethullastol tenyleg nem tartok, szerintem ez mindig kisebb de annal hangosabb partok bullshitje marad.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 22:09:10

@mommmmo: igen, pontosan. Ami valójában történik: munkát adnak a nyugatiak, profitot termelnek, a saját országuk munkahelyeit felszámolva. Ahogy a jobberek lereagálják: kvadrillió csillió eurót loptak ki tőlünk!
Nem tudom egyébként, mi van az OTP, MOL, CBA meg ki tudja melyik cégekkel, amiket mi használunk arra, hogy lopjuk a csillió eurót a szomszéd országból, az biztos rendben van :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 22:09:33

@diggerdriver: Részletkérdés. Mindenesetre, aki el tudja nekem mondani, hogy a libák miért tartanak zenés felvonulást Belgium utcáin az vendégem egy szabadon választott belga sörre. :)

2014.05.26. 22:09:49

@Jess G: az a kopogo, csillogo mukorom kepe nagyon elborzaszt. Az orosz nok hiszik azt valamiert, hogy az szep.

2014.05.26. 22:11:40

@M. Péter: igaz amit a UKIP mond, hogy napi 55milliot fizet be a UK az EU penztarcajaba?

Mrs. Clayton 2014.05.26. 22:14:56

@charlieharper: en nem tudom milyet hordanak az orosz nok, de amilyet en a kinai mukormosok kirakataiban lattam, kb akkor engednem meg h felrakjak, h csillio fontot fizetnenek

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 22:15:43

@Zka: Mondjuk az nem volt piskóta, hogy mire a MOL-nak sikerült összeakasztania végleg a bajszát a horvátokkal meg az INA-val, rá fél évvel kiderült hogy az Adria dugig van olajjal.
Na ez a húzás mondjuk epic volt a MOL részéről. Alig lehettek idegesek...

hvg.hu/gazdasag/20131025_Olajhatalom_emelkedhet_szomszedunkban

2014.05.26. 22:20:32

@Zka: Amíg a köcsögvállalkozók nem emberként kezelik a munkavállalókat, addig ez bizony így is fog maradni.

bpetya75 2014.05.26. 22:21:37

@Hari Seldon 2:

Például rád gondoltam, amikor azt írtam.

@tucano:

Nem tudom nem provokációként értelmezni a dolgot. A politikai menekült státuszt meg totál nem értem...

2014.05.26. 22:21:50

@Jess G: izraelben konnyu felismerni oket. Szokek, az arcuk a szokasos elolrol a tefallal arconcsapott (elnezest minden orosz holgytol), hosszu mukorom, elviselhetetlen pacsuli szaggal, 20centis cipoben topog a szekreny meretu kitartoja utan, akin aranybol kutyanyakorv meretu nyaklanc van. Tomegjelenseg. El sem tevesztheted. A belvarosban a jarda televan a penzert orosz holgyek hirdeteseivel, tudod ezek a kis kartyak 100-asaval leszorva a jardara vegig a belvarosban.
Ja, es ki vannak sminkelve, de ezt csak Maxvalnak irtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 22:22:00

@charlieharper:
Remélem nem.
Egy 40kilós csomagot már hazaküldtem a rokonságnak hogy magyar port is fogjanak.
:)))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.05.26. 22:22:33

@charlieharper: az evi 20 milliard? en ekkora szamokhoz nem ertek, de annyira nem irrealis? vagy?
foleg h ha azt vesszuk, h ok h uk nem sokat kap vissza az eu-bol kozvetlenul, de a gazdasaga reven reszesedik a kelet europai orszagok gazdasaganak juttatot penzbol
szoval ez ennyire nem fekete-feher

M. Péter 2014.05.26. 22:23:55

@charlieharper: A nettó Inkább úgy 24 millió font körül van. Még a bruttó sincs napi 55 millió.

Mrs. Clayton 2014.05.26. 22:24:29

@charlieharper: azt hiszem orokre pasi nelkul maradnek, ha csak ezekbol a magilla gorillakbol lehetne valasztani, en nem sajnalom oket, mert zsak a foltjat

mommmmo 2014.05.26. 22:25:00

Amugy kozgazdaszok, meg mindenki aki tanult a BCG matrixrol (a termekek eletciklusat irja le, problem child, rising star, cash cow, dead dog, ha ismeros) na szoval a partokat is mennyire be lehetne egy ilyen matrixba tenni.
A problem child a novekedesi szakaszban van, kerdojelezheto a vegso siker, ilyenkor radikalis marhasagokat kell az emberek fulebe orditozni, hogy odafigyeljenek. Utanna jon a rising star szakasz, amikor nem art konszolidalni a helyzetet, kiepiteni a szovetsegeseket,a Jobbik most kezdett atlepni ebbe. A Fidesz egyertelmu cash cow, melyen megalapozott helyzet, lehet fejni. Az MSZP pedig a dead dog szakaszban van, ami azt jelenti, a termek eletciklusanak vege, veszteni valo semmi, lopjunk ki mindent szemermetlenul amit lehet, az imidzsunk mar le van ejtve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 22:25:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Figyel, ők ezt is megtehetik.
Szabad ország.
Azok a libák nem ártottak senkinek.
Náluk méltatlanabb embereknek is tartottak már nagyobb parádét.

nyuszigonosz 2014.05.26. 22:25:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A válasz: csak.
Belga sört igyál az egészségemre, mert nem szeretem. :-)

mommmmo 2014.05.26. 22:26:45

@mommmmo: igazabol az en nezopontombol, a partoknak csak eletciklusuk van, es nem elveik. (legalabbis tulnyomo tobbseguknek).

2014.05.26. 22:29:09

@Sütemény1975: A jogos kritika nem elfogadása csak a makacsságot tükrözi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.26. 22:29:48

@Philosoraptor: ez egy kölcsönös és körkörös dolog. A vállalkozókra a rendszerváltás óta hatalmas teher nehezedik. Az adók bődületes magasak, a bürokrácia is túlzott. Ezek miatt gyakran nincs más lehetőség, mint az alkalmazottakon és az eszközökön spórolni. Ha az alkalmazottakból nem hiányozna a belátás képessége, azt kérnék a politikusoktól, hogy ugyan ne szopassák már halálra a munkaadóikat, mert annak ők isszák meg a levét. De ők szokás szerint nem ismerik fel, mi az ok és mi az okozat.

2014.05.26. 22:31:06

@diggerdriver: ajandeknak? En mondjuk csak a vazakat szeretem az ilyen izeknek, de nincs ertelme tartanunk, folyamatosan eltornek a 2 gyerek mellett. Feladtuk a vaza veveset. Pedig az egyik egy nagyon szep muranoi uvegbol volt, az egyetlen dolog a hazban, ami olasz volt es bebocsatast nyert.

bpetya75 2014.05.26. 22:35:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Egyik cimborám stratégiai tervezőként dolgozik az inánál. Ahogy márciusban beszélgettünk a helyzetről, nem úgy tűnt, hogy a molnak nagyon sok idegeskednivalója lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 22:39:05

@charlieharper:
Valaki itt egyszer nagyon találóan mondta hogy az olaszok csodálatos dolgokat csinálnak feltéve hogy nem mozog bennük semmi.
Mihelyt olyat csinálnak amiben mozog valami az eleve szar.
Nagy igazság.

2014.05.26. 22:43:48

@csőcsere: A NAV annyiban már biztosan fejlődik, hogy ne igazzán derüljön ki róluk többször, hogy pénzt mosnak, és ha eleget fizetsz a megfelelő személyeknek, akkor eljárás se induljon ellened. :DDD

bpetya75 2014.05.26. 22:48:07

@csőcsere:

"És amit ennyire hevesen gyűlöl valaki, mint a mai poszt írója az itthoni modus operandi-t, akkor igazából ezzel továbbélteti azt, amit látványosan utál. "

Érdekes gondolat. Van benne valami.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.26. 22:49:02

@bpetya75: Igen? Akkor jó, csak mert tavaly a horvátok nemzetközi körözést adtak ki a MOL igazgatóra, ami az álmoskönyvben ritkán jelent jó üzleti kapcsolatot, de elhiszem neked. Akkor ezek szerint tisztázták a helyzetet időközben. Helyes. Megmondom őszintén azóta nem követtem ezt a szálat.

2014.05.26. 22:53:41

@charlieharper: Itt BC-ben a konzervativ kormany igeretehez hiven megnyirbalta a segely programot tobb mint tiz eve es meg mindig hatalmon vannak. Most nezem hogy Quebec-ben (a legszocialistabb tartomany) most lesznek rakenyszerulve a kul. programok nyirbalasara. El vannak adosodva, a gazdasag lelassult, es mar igy is a legmagasabb adokat fizetik.

2014.05.26. 22:55:15

@Zka: Ez így van, sajnos ebben igazad van. Csak sajnos sokszor elfelejtik a vállalkozók, hogy az emberek a munkaerejüket és a szabadidejüket adják el, nem önmagukat.

2014.05.26. 23:00:55

@charlieharper: Oh OK. :) Mar a hozzaszolasaibol is tudtam hogy Jess "nem szoke", - a szolarium meg rakkelto, mukoromhoz karos vegyszereket hasznalnak, ugyhogy en is megnyugodtam.

2014.05.26. 23:05:21

@diggerdriver: Nekem van egy par faragott kacsam, ami elvileg vadaszatra szant "decoy" - loon (buvarmadar) es mallard (vadkacsa).

Muscari 2014.05.26. 23:06:35

@tableno: most tudtam elolvasni, nekem tetszett es remelem igazad van. Mert ez egy elegge optimista megkozelites, en sajnos szkeptikusabb vagyok. Sajnos mi mar nem vagyunk husz evesek, nemreg kezdtuk ujra a nullarol es ugy nez ki, jo hosszu lesz a kuzdelem, nyugdij nem nagyon nez mar ki nekunk, ugyhogy majd dolgozunk, ameddig birunk. Ugyanugy, ahogy millio mas ember.

Igaz, en meg nem olvadtam a Rational Optimist-ot, ferjem mar jol halad vele es azt mondja nagyon jo. Hamarosan sort keritek ra en is. Te ajanlottad, ugye?

bpetya75 2014.05.26. 23:08:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A srác elmesélése alapján tök ugyanaz a populista szarrágás megy a horvátoknál ebben a témábnan, mint ami nálunk a multikkal kapcsolatban. Vagyis van alapja a felhánytorgatott dolgoknak, de inkább csak a belpolitikai haszonszerzés a cél, mint bármi más.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.26. 23:09:21

@cougarcat:
Igen eredetileg vadászatra szánták őket persze eredeti méretben.
Kitették a nyílt vízre és az odavonzotta a többi kacsát.

morsels (törölt) 2014.05.26. 23:12:10

@diggerdriver:
Most is arra szanjak oket.
Persze ha nem fabol van, vagy nem akarsz vadaszni, akkor gondolhatnad, hogy csak porfogot veszel :-)

2014.05.26. 23:13:41

@diggerdriver: Pontosan. Amikor meg az elozo eletemben vettunk egy Labrador kiskutyat, akkor a ferjem, aki nagy vadasz volt, azt gondolta hogy majd kikepzi kacsavadaszatra. Igy kerultek hozzank a fa kacsak. De Lily felt a vadaszpuska hangjatol. A kacsak meg, gondolhatod, nagy becsben vannak! :)

2014.05.26. 23:16:24

@tableno: Meg nem jutottam el oda, nem tudok lepest tartani a kommentekkel. A posztot sem olvastam... :)

bpetya75 2014.05.26. 23:20:05

@tableno:

"Ezért a katasztrófa elkerülésének egyetlen lehetősége a visszatérés egyfajta posztmodern félfeudális rendhez"

Ez a Te véleményed, vagy a kormányunk elképzelése szerinted?

Amúgy alapvetően egyetértek, de a globális összefogást nehezen tudom elképzelni komoly kényszer nélkül. A társadalmi fejlődésünk szerintem mindig arról szólt, hogy a nagyobb összefogás nagyobb hatalmat, védelmi potenciált, környezetbefolyásoló képességet eredményezett. Ahhoz az összefogáshoz, amiről írsz és amit én is a tálélésünk zálogának tartok, szerintem szükségünk lenne egy idegen értelem felbukkanására. Anélkül nem elég erős a motiváció, attól tartok.

2014.05.26. 23:27:39

Jesszumpepicsko... mostanaban nem jartam de latom meg mindig nepszeru tevekenyseg azugynevezett 'szakertes' :D

Apromegjegyzes, de rekord alacsony reszvetel volt majdnem az osszes orszagban. Ennek fenyeben az eredmeny azt jelenti, hogy csak azoknak erte el az ingerkuszobet az egesz szavazosdi akinek tenyleg tele van a hocipoje ugy altalaban mindennel (ezert oda is ikszelt ahova.)

Ezzel persze ettol meg kell foglalkozni, es levonni a kovetkezteteseket, de ez nem jelenti Europa elszelsosegesedeset (atyuskam micsoda szo :D) szerintem ez csak annak a kovetkezmenye, hogy a szenzaciohajhasz media (internet incl.) a populista focimeket nyomatja mert az generalja a kattintast, az emberek pedig elolvassak es aki hajlamos a hoborgesre vagy elegedetlen az eletevel, az igazolva erzi magat es tovabb osztja, es megtobben olvassak, hiszen senkinek sincs ideje utanajarni a reszletes valaszokra, foleg, hogy mar mindenki irhat hosszu elemzeseket is, anelkul, hogy lenne tul sok ertelme, peldanakokaert ense olvastam el a fentit. :DD

morsels (törölt) 2014.05.26. 23:28:19

@tableno:
Szerintem tulkomplikalod.

A vilag gazdasagi hatalmaert folyik a harc, ami sosem lehet statikus. Europanak nincs sok valasztasa mint valamifele kozosseget alkotni azert, hogy versenyben maradjanak USA-val, Kinaval szemben, ezen kivul vannak meg piacok, amik vagy ezert (nyersanyaghordozok, arab olaj, orosz foldgaz), vagy azert (hatalmas piac, mint India, Brazilia) jelentos tenyezok ebben.

Magyarorszag jelentosege elhanyagolhato, legfeljebb az Europai kozossegben valo szerepe szamithat, ami alapvetoen beallni a sorba dolgot jelenti. A tobbi popularizmus, a kulon kapcsolatok keresese csak akkor gyumolcsozo, ha mondjuk Kina tenyleg egy logisztikai kozpontot epitene Magyarorszagon, de akkor sem tars lenne, hanem alarendelt orszag, a Kinaiaktol fuggo.

Abban igazad van, hogy a nyugat-europai orszagok versenykepessege korlatozott akkor, amikor a joleti allamokat probaljak fenntartani, raadasul hatalmas nepvandorlas is van.

Jelen pillanatban nincs igazi gazdasagi vezeto, az orszagok most keresik a helyuket,

morsels (törölt) 2014.05.26. 23:41:27

@cougarcat:
Ja, Saman elso 4 posztjat elolvastam, ertettem is, bar szerintem csak vagy egy altalanos dolgot pumpalt fel meleg levegovel, vagy azt hitte, hogy valami fantasztikus osszefuggest fedezett fel, ami inkabb lelkesedes volt (marmint az o reszerol) mintsem a tarsadalomtudomanyok alapjait megkerdojelezo gondolat.

Viszont elkotelezett es tenyleg ugy erzi, hogy tulajdonkeppen gyongyot szor a disznok ele. Ezek lennenk mi.

Utanna abbahagytam a posztjai olvasasat, mert ha lebontod a nagyivu gondolatokat, akkor igazabol nem mond semmi ujat.

morsels (törölt) 2014.05.26. 23:43:02

@cougarcat:
:-)

A gepen visszafele ket norveg volt a 'szomszedunk'. Quebecbe mentek medvet vadaszni.
Meg kellett volna kerdeznem toluk, hogy nekik mik vannak a lakasukban :-)

2014.05.26. 23:46:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azert mert a kanadai kultura az amerikaihoz all kozel, es veluk joval tobb a hasonlosag, mint pl. Nyugat Europaval. Ahogy a vicc mondja: a kanadai az az amerikai, akinek van allami egeszsegbiztositasa es nincs lofegyvere. :) A masik ok nalam pedig az, hogy a kritika sokszor igazsagtalan es nem fedi a valosagot - raadasul olyanoktol, akik nem tapasztalatbol beszelnek. Persze van jogos kritika, de a "butabunkokoveramerikai" nem az...

2014.05.26. 23:50:00

@morsels: En arra varok hogy Saman arrol irjon posztot, konkretan milyen lepeseket tett az ideologiajanak a megvalositasara - ez joval erdekesebb lenne, es talan hasznosabb is...

morsels (törölt) 2014.05.26. 23:58:12

@cougarcat:
Az igazsag az, hogy o probalta eladni Magyarorszagon is, csak nem tudta.
Valamifele tarsadalom-szervezo, mint regen a nepmuvelok voltak, csak persze politikailag fuggetlen, alulrol szervezodo csoportokat kepzel el, akik onmagukert szervezodnek, akar az adott politikai hatalommal szemben; pontosabban igy (marmint az o altala adott kerettel es eszkozokkel) befolyasolni a politikai hatalmat.

Erre nyilvanvaloan nem vevo senki, a lobbizas ezen formaja eleve az anyagi hatteren bukik meg; arrol nem is beszelve, hogy alapvetoen idealista elkepzeles az, hogy 'grassroot' kezdemenyezes barmit is valtoztat a rendszeren. Plane ugy nem, hogy o is leginkabb meleg levegot puffogtat.

A politikai hatalom gazdasagi erdekeket kepvisel alapvetoen, valtozni komoly tarsadalmi feszultsegek miatt szokott csak (mert ugye idovel az emberek tobbsege 'elfelejtodik'), kulonben nem.

2014.05.27. 00:06:56

@morsels: "Valamifele tarsadalom-szervezo, mint regen a nepmuvelok voltak, csak persze politikailag fuggetlen, alulrol szervezodo csoportokat kepzel el, akik onmagukert szervezodnek, akar az adott politikai hatalommal szemben; pontosabban igy (marmint az o altala adott kerettel es eszkozokkel) befolyasolni a politikai hatalmat."

Elvileg ez lenne a szocialis munkasok egyik funkcioja - a napi munkadon kivul faradhatatlanul es onzetlenul szervezned a kozosseget, peldat mutatva a tobbieknek, hatha "megvilagosodnak". Nemes gondolat, de ahogy irod, a "grassroot" nem kepes valtoztatni egy rendszeren. Valamikor megprobaltuk, pl. bevandorlo korokben - szemelyesen nekem sokat segitett de politikailag ettol nem valtozott semmi.

morsels (törölt) 2014.05.27. 00:15:10

@cougarcat:
Persze, onmagaban ez nem volna problema, de nekem az a benyomasom (azon kivul, hogy nincs meg a vegzettsege hozza) o egyfajta gurunak kepzeli magat. O hivoket, kovetoket probal toborozni. Nekem legalabbis igy tunik.
Mint mondjuk a tv-ben a josok.

2014.05.27. 00:22:20

@morsels: "O hivoket, kovetoket probal toborozni."

Szekta? :)

Milyen volt Brasso? Ferjem jott (magatol) hogy szeretne oda menni. Kocsi nelkul erdemes?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.27. 00:25:53

Köszönöm a kommenteket!

A többi cikkhez képest lenyűgöző gondolkodás folyt a posztban beharangozott témáról!

Tányleg le a kalappal! A mai "műhelymunka beszélgetésben maradtunk ennél a fókusznál!

Élmény volt átolvasni!

Mrs. Clayton 2014.05.27. 00:26:30

@morsels: egyebkent feltunt h nem jelent ma meg?
mondjuk nem volt mihez hozzaszoljon, mert igazabol a posztjahoz nem lehet mit hozzatenni, hiszen aki ismeri a munkassagat, mint en az el sem olvasta, igy leginkabb masrol volt szo
de sztam annyi mar leesett neki, h nem az itt hozzaszolok a kozonsege
lehet a csonben megbuvo olvasok irnak neki privat gratulalo leveleket es beloluk majd valami csoportot megszervez, ki tudja
csak a sok sikertelenseg okan nehogy gepfegyverrel vegyen elegtetelt

morsels (törölt) 2014.05.27. 00:27:50

@cougarcat:
Ohh, en ott nem voltam, oda a gyerekek mentek :-)
Nekik nem volt kocsijuk, viszont voltak rokonok :-)

Nade ha valami szepet akartok latni a ferjeddel, akkor a Duna deltaba kell menjetek.

Volt egy guide, amolyan B&B-t csinal a felesegevel es ismeri a teruletet. 25 evig volt hataror ott. Azt mondtak a gyerekek, hogy az szenzacios volt. Mondjuk csak hal volt kajanak :-)

morsels (törölt) 2014.05.27. 00:31:25

@Jess G:
Te nem lattad a muhelymunkat? :-))

2014.05.27. 00:32:05

@Jess G: Oh oh :)

@Saman: Gondoltal mar arra hogy elvegzed a UK-ben a BSW programot? Szakosodhatnal community development-re. Vagy csak ideiglenesen vagy kint?

2014.05.27. 00:36:14

@morsels: OK, ezt meg ki kell dolgozni. Valami ejszakai vonat megy Pestrol, halokocsikkal.

Mrs. Clayton 2014.05.27. 00:40:31

@morsels: de lattam, es ilyenkor az jut eszembe, h ur isten, mi van ha a gyerekei is olvassak nem csak a muveket, de meg a hozza fuzott kommenteket is, es ezert inkabb hagytam a csudaba
egyebkent sem ertettem, osszezavart a fel idezojel
@cougarcat: ilyen az en formam
ahhoz hogy itt egyetemre jarjon eloszor is jo sok penz kell, meg IELTS 5-6 szakja valogatja, ez meg lehet neki nem lenne meg

morsels (törölt) 2014.05.27. 00:41:07

@cougarcat:
A gyerekek Debrecenbol mentek Maramaros megyebe (Maramures), Szatmarnemetibe, aztan onnan csorogtak le busszal Szebeny, Kolozsvar, Brasson keresztul Bukarestbe. Onnan meg a Duna delta.

2014.05.27. 00:44:58

@Jess G: Nekem is kellett nyelvvizsga es felvettem diak kolcsont - epphogy kijottem belole, de tul lehetett elni Ha van magyar diplomaja akkor azert a UK-ben is adnak krediteket talan?

@morsels: Ez szep korut...

morsels (törölt) 2014.05.27. 00:50:04

@cougarcat:
Hat, ok elveztek nagyon. A szallasaik is jok, erdekesek voltak :-)
A neten barmit meg lehet talalni, aztan helyben meg a tobbit is :-)

Mrs. Clayton 2014.05.27. 00:50:32

@cougarcat: kozben megneztem es persze nem eleg az IELTS 5,6 mert 7 kell, meg az ilyen messiasok nem tanulni akarnak, hanem megvalto lenni

Mrs. Clayton 2014.05.27. 01:04:16

@cougarcat: ha van diplomaja es nem tagadja le akkor itt megbukott, vagy evi 9000-t kiperkalhat
I already hold an honours degree and want to do another one, how will this affect me?

Your fees will be the same as those above but you will not qualify for any help from the Government for either tuition fees or living costs and you will not qualify for either a National Scholarship or a Kingston Scholarship.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.27. 01:28:58

@tucano: "Mondom, nekem a nemet/dan/sved/svajci modell ebben jobban tetszik, nincs allamilag leszabalyozott minimalber, megis mukodik."

Nálam a "minimálbér" kérdés nem feltétlenül állami sztori. Azok az országok, akik az ágazati megállapodások szintjén kezelik ezt a kérdést sokkal sikeresebbek, mint akik egységesítik a minimálbér kérdést.

Magyarországon az Ágazati megállapodás modellhez orbánnak klónoznia kellene önmagát 146 példányban.

A jelenelgi döntés előkészítési modellhez képest, ez már kész forradalmi váltás.

pappito · http://pappito.com 2014.05.27. 04:16:24

@morsels: "Utanna abbahagytam a posztjai olvasasat, mert ha lebontod a nagyivu gondolatokat, akkor igazabol nem mond semmi ujat."

az nem lenne baj, de nem csak újat nem mond, hanem semmit sem. De azt legalább hosszan és mindezt gazdagon díszíti értelmetlen buzzwördökkel, amelyeket vagy nem ért, vagy egyszerűen nem jelentenek semmit. Keretalkotó sikeresség.

Ami optimizmusra ad okot az az, hogy egy félművelt, önjelölt szociál-világmegváltó ott van, ahol a társadalom értékítélete szerint tartozik, ahova beárazták - mosogat egy konyhán. Szóval mégsincs minden veszve.

A bicskanyitogatóan ostoba álértelmiségi fejtegetések ellenére egyvalamiben száz százalékig biztos vagyok (az elmúlt idők sámáposztjai után) ez a csávó - a valóságtól fényévekre élve is - jót akar.

pappito · http://pappito.com 2014.05.27. 04:35:28

@cougarcat: "a kanadai az az amerikai, akinek van allami egeszsegbiztositasa es nincs lofegyvere."

hát ahogy nézem azért Kanadában is annak van fegyvere aki akar, bár szigorúbbak a szabályok, mint az usa legmegengedőbb államaiban. De emellett a hosszú lőfegyverre már nincs regisztrációs kötelezettség sem, szabadon lehet adni-venni a lőfegyvereket és nincs mennyiségi korlátozás, a szigorúság kimerül a központi gyújtású félautomaták tárlimitjében...

szóval kicsit okosabb, mint az usa szabályozás, de még mindig sokkal megengedőbb, mint Európa posztkom felén...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.27. 06:21:25

@Jess G: en is szeretnem,ha lenne ido a belemyedesre. igy kozombos. ertsd, nem ranongok ugy, mint ahogy akkor,amikor pl. a becsi veteli egyezmenyt olvastam (csak egy legutobbi pelda)

2014.05.27. 06:30:28

@cougarcat: Úgy különösképpen szánalmas, hogy Mo.-n is rengeteg a kövér ember. Ha mi lennénk a 10 millió fitnessz Jóska és Julcsi országa, és az emberek nem pusztítanák önmagukat, akkor esetleg lehetne verni a tam-tamot. De még talán akkor sem kellene mások felett ítélkezni.

2014.05.27. 06:41:59

@pappito: A problema az nalunk hogy leginkabb illegalisan jutnak automata lofegyverekhez egyes emberek, amiket aztan gyilkossagokra hasznalnak vagy mas bunozo tevekenysegre (drug trade, extortion) - ez egyre terjed. Az nem jellemzo, mint az USA-ban, hogy a szomszedsagban a polgarok kezifegyvert tartanak otthon - ezek korlatozva vannak, de leginkabb nem szokas, hogy legyen. A vadaszfegyverek tartasanak viszont nagy hagyomanya van, foleg a "vad" Nyugaton, pl. BC belsejeben, ahol a vadaszat meg "way of life". Probaltak ezeknek a regisztraciojat, de nagy volt az ellenallas, a vegen feladtak (elobb azert elkoltottek ra egy valag penzt).

pappito · http://pappito.com 2014.05.27. 06:58:32

@cougarcat: az illegális fegyverek a szabályozáson kívül léteznek aki ilyet szerez az amúgy is szarik bele mindenféle szabályba. A lényeg, hogy nincs lefegyverezve a lakosság és van némi fegyverszerzési procedúra is (ez nem tudom a gyakorlatban mennyire komoly) tehát nem sétálhat be minden idióta a fegyverboltba csak úgy fegyvert venni és vannak restricted meg prohibited kategóriák is. Aki vadászik vagy korongozik vagy célbalő vagy csak civil-hobbizik a fegyverrel az meg úgyis szabálykövető mert nem bűnözésre kell neki a fegyver - nem is tekinti az állam az ilyet önveszélyes, nyáladzó idiótának. Én ésszerű szabályozás-párti vagyok.

tanato 2014.05.27. 07:51:38

@tableno: Most olvastam hosszú okfejtésedet,egyetértek vele,legfeljebb a végével nem.Talán azért annyira nem szédült,idióta egyetlen európai vezető sem hogy háborút robbantson ki a mai nagy pusztító erejű fegyverrendszerek világában.Mert annyi esze azért neki is van, legyen akármilyen balfék,hogy neki is vége meg a népének.

csőcsere 2014.05.27. 07:55:26

@Zka: ez nem teljesen igaz. Kapitalista, pragmatikus gondolkodású vagyok és pl. én szuper-mega-gigantikusat fejlődtem az 5-10-20 évvel ezelőtti önmagamhoz képes. És én is a nép része vagyok. :-)
Értem, mit akarsz mondani. Ezért is olvasom ezt a blogot és ezért is jó szerintem, hogy sokan külföldön vannak, mert az országnak a tőkénél is nagyobb szüksége van a friss gondolatokra.

Sütemény1975 2014.05.27. 07:55:34

@Philosoraptor: nem a jogos kritikaval van bajom. azt is fogalmaznak itt meg paran.

csőcsere 2014.05.27. 07:57:22

@Philosoraptor: ez olyan, mint a "harcoljunk a békéért!", vagy "dugjunk a szüzességért!".

csőcsere 2014.05.27. 08:04:19

@bpetya75: szerintem is, a minap olvastam Eric Hoffer: The True Believer könyvében és sokat gondolkoztam rajta. A könyv egyébként arról is szól, hogy hogyan tudták pl diktátotorok (Hitler, Sztálin) ilyen szinten manipulálni a tömegeket. A manipulálásban kiemelt szerepe volt a gyűlöletnek. A gyűlölettel valahogy eggyé válik a gyűlölet tárgyával a tömeg. Továbbélteti a gyűlölet tárgyát és a tömegmozgalmat is, ami a gyűlöletet elhintette, továbbélteti.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 08:29:38

@csőcsere:

Sztálinnál gyűlölet? Nemigen volt ilyesmi.

2014.05.27. 08:32:58

@QUERCUS(a favágó):

Tudhatnád, a jobboldal csak hazudik. A vegytiszta igazság a liberálisoknál van.
Szerintem ezekről a dolgokról inkább a blogodon értekezzél. Meg fogják találni azok, akiket ezek a témák érdekelnek. Persze meg fogják találni az idióták is. Velük nem kell foglalkozni.

tucano 2014.05.27. 09:08:50

@bpetya75: életveszélyes fenyegetéseket kapott, nem keveset. Több félkatonai csoporttól is. Ez már bőven elég.

tucano 2014.05.27. 09:09:47

@Saman: igen, ezt írtam feljebb, hogy Svájcban is ágazati minimálbér megállapodásokkal mozog az ország és sikeresen.

Hari Seldon 2 2014.05.27. 09:13:27

@bpetya75:
Most már sokkal jobb a helyzet, de tényleg... A kis piros kapszulát sem kell bevennem mint a Mátrix-ban... :-)
A múltkor már én (is) próbáltam nyugtatni a shaki rom-ot a választás után. Csak amikor hallok valami iszonyatos baromságot, akkor felhúzom magam, hogy ennyi a hülye.
(Az öcsém szokta mondani: neked könnyű, te már a kerítésen kívül nézed a dolgokat. - és tényleg sokkal könnyebb, mint volt mondjuk egy éve.)

M. Péter 2014.05.27. 09:50:55

@pappito: Csehországban határozottan engedékeny a szabályozás.

tableno 2014.05.27. 10:05:14

@maxval a gondolkodó birca: dehogynem, a "nép ellensége" kifejezés, amit a politikai foglyokra használtak is a gyűlölet kifejezése.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 10:08:41

@tableno:

Senki sem gyűlölte ezeket az embereket. Ez a megnevezés semmi egyéb nem volt, mint büntetőjogi kategória.

Semmi párhuzam nem lehet Hitlerrel és a zsidókkal.

morsels (törölt) 2014.05.27. 11:25:41

@pappito:
Hat, en sem tudom pontosan a szabalyozast, de a vadaszfegyereket viszonylag konnyu beszerezni, bar ahhoz is engedely kell. Raadasul kell zarhato pancelszekreny, meg jopar mas dolog.

A tobbi lofegyver nagyon szigoruan van szabalyozva, gyakorlatilag csak akkor kap valaki engedelyt egy pisztolyra, ha egy sportklub tagja es a fegyver tartasara, szallitasara nagyon komoly szabalyok vannak. Az, hogy valaki az oldalan hordja a fegyvert, arra engedelyt kapni gyakorlatilag lehetetlen az egyszeru halandonak. Szoval olyan nincs itt, hogy bemesz egy fegyverboltba es veszel egy Glockot. A tobbirol nem is beszelve.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.27. 11:32:51

@pappito: " ott van, ahol a társadalom értékítélete szerint tartozik, ahova beárazták - mosogat egy konyhán. Szóval mégsincs minden veszve."

Nagyon kedves kis fantázia arról hogy mit csinálok.

Ki kell ábrándítsalak. Jelenleg egy 5 csillagos szálloda teamjében vagyok séf.

pappito · http://pappito.com 2014.05.27. 11:35:19

@M. Péter: sőt, a szlovákoknál is, úgy tűnik a cseh meg szlovák állam nem tekinti nyáladzó, cselekvőképtelen idiótáknak a polgárait

pappito · http://pappito.com 2014.05.27. 11:36:05

@morsels: nu, hát ezt mondom, okosabb a szabályozás, mint az usákoknál

pappito · http://pappito.com 2014.05.27. 11:37:57

@Saman: nincs olyasmi amiből te ki tudnál engem ábrándítani.

mellesleg az, hogy séf vagy az tökmindegy, az állításom továbbra is igaz a beárazásodról, mint önjelölt szociológ-világmegváltó

főzzél sok finomat

sőt, ha a munkádról írnál el is olvasnám szivesen

2014.05.27. 12:00:47

elkezdtem olvasni a cikket (jo szokasomhoz hiven kihagyva a bevezetot), aztan a szakacs-szociologus szavaknal gyanakodtam, hogy Samanrol lehet szo. Es lam... Kar, igy mar nincs kedvem elolvasni.

McZozo 2014.05.27. 14:12:15

En nem latom ilyen pozitivan a jovot sajnos. MAgyarorszag Szerintem menthetetlen sajnos meg 4 ev Orban terror visszafordithatatlan lemaradasba fogja taszitani az orszagot arrol nem is beszelve hogy utanuk majd a Jobbik jon ami tovabbi oruletet jelent. Es abba mar bele se merek gondolni hogy az hova fog vezetni.

De ezzel egyutt azt mondanam ha ezx egyedi jelenseg lenne hogy hat pech, ez van de a vilag kereke forog tovabb. Viszont sajnalatosan azt latom hogy egesz europa tendal efele. Soksok orszagban kezdtek tanulni Orbantol es kezdenek demagog politikat folytatni annka erdekeben hogy rovidebb h osszabb tavon megszilarditsak a hatalmukat. Ezen felul meg megerosodnek olyan partok akik meg erre licitalnak.

Lasd angliat peldaul ahol tavaj meg azt hittem hogy hat a jelenlegi kormany meg fog bukni es jonnek a munkaspartiak ujra es lesz majd egy kisebb szelsoseges ero is. Erre a vilag megfordult es lass csodat a hetvegi valasztasokon ez a szelsoseges ero tarolt. Lehet azt mondani hogy alacsony reszvetel meg szonyeg ala soporjuk a dolgokat, De velemenyem szerint ez ilyeszto es elore vetiti hogy a kovetkezo valasztasokon ez a szelsoseges ero akar nyerhet is de ha nem is nyer akkor is jelentos erot fog kepviselni.

Nem tudom ebbol mi lehetne a kiut, de abban biztos vagyok hogy a jelenlegi hozzaallas nem az es elobb utobb totalis szelsosegekbe fogja taszitani europat ha valami radikalis reform nem kovetkezik be 5-10 even belul.

En szemely szerint valami olyasmibe gondolkodnek, hogy az egyetlen lehetoseg ha huznanak egy vonalat es innentol tiszta lappal ujrakezdenenek mindent. Ugyanis sajnso nem hiszem hogy megoldana a problemat hogy zsakszamra ontik a penzt az olyan ooorszagokba is mint Gorogorszag. Ez csak elodazza a problemat de meg nem oldja. Ugyanis nem hiszem hogy onerobol meg tudnak ezt forditani, igy pedig csak ido kerdese hogy mikor borul meg ott is a rendszer vegkepp.

Szoval az egyetlen megoldas az lenne velemenyem szerint hogy eloszoris egyseges politikai es gazdasagi iranyitast kene adni europanak, akik uigyanugy kezelik a gorog valasztot mint a nemetet, es emelett azt mondani hogy mostantol nem tartozik senki senkinek. Kulonben csak egyre melyebben es melyebben fogunk belefordulni az adossagorvenybe, amely elobb utobb be fogja boritani egesz europat.

csőcsere 2014.05.27. 15:01:52

@maxval a gondolkodó birca: igen, tényleg így lehetett, Sztálin alatt a szovjetek keblükre ölelték az amerikaiakat és a kapitalizmust. Országszerte táblák hirdették: Isten éltesse Truman elnököt! A nép kólát ivott és kisvállalkozások indultak.

tableno 2014.05.27. 15:11:22

@maxval a gondolkodó birca: Azt, hogy a sztálinizmusban nem játszott szerepet a gyűlölet. Dehogynem. Csak nem faji, hanem osztály-alapon gyűlölködtek. Olvass Orwellt, az 1984-ben remekül le van írva a jelenség. De még a magyar ÁVO-börtönökben is ott volt a jelmondat: "ne csak őrizd, gyűlöld is!".

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 15:14:10

@tableno:

Az eredeti állítás ez volt: "A manipulálásban kiemelt szerepe volt a gyűlöletnek." - ezt cáfoltam.

tableno 2014.05.27. 15:14:24

@bpetya75: "Ezért a katasztrófa elkerülésének egyetlen lehetősége a visszatérés egyfajta posztmodern félfeudális rendhez"

Ez a Te véleményed, vagy a kormányunk elképzelése szerinted?" - az Orbán-kormányé, természetesen.

"Ahhoz az összefogáshoz, amiről írsz és amit én is a tálélésünk zálogának tartok, szerintem szükségünk lenne egy idegen értelem felbukkanására. Anélkül nem elég erős a motiváció, attól tartok." - hát ez eléggé hasonló vélemény ahhoz, aki szerint Magyarországnak gyarmattá kell lennine, mert nem képes magát önállóan kormányozni...

tableno 2014.05.27. 15:15:25

@maxval a gondolkodó birca: cáfoltad a fenét. Azt mondtad, hogy ez nem igaz, mindenfajta indoklás nélkül. Mondjuk ezt tőled már megszoktuk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 15:28:26

@tableno:

Azt cáfoltam: nem a gyűlölet volt Sztálin uralmának az alapja, azaz egész más, mint Hitler.

blackhairlady 2014.05.27. 15:40:51

@charlieharper: En a testveremnek adtam teljeskoru meghatalmazast. Nem kozjegyzo elott, hanem csak mi irtuk. A kozjegyzo mondta, hogy nem kell hozza o, ez pont annyira hivtalos mintha o elotte csinalnank. Apukam hagyateki targyalasara irtuk eloszor, akkor felhivtam a korzetunkhoz tartozot, es o mondta, hogy legyen benne, hogy mire adjuk (ha mindenre akkor az, hogy mindennemu ugyintezesre), irjuk ala mindketten, szemelyi szam, szemelyi igazolvany vagy utlevel szam, anyja neve. Ket tanu is kell, ugyanezzel az adatokkal.
Eddig nem volt gond, o intezi a kozmu dolgokat, apostan a hivatalos levelek pez felvetelet, az ingatlan ugynokkel o egyeztet, szoval mindent ezzel a meghatalmazassal vegez.

blackhairlady 2014.05.27. 16:23:45

@diggerdriver: "de legalább mondjon valami biztatót! - Hajrá, Suka! - volt Major válasza."

Mondj valami szepet! - meztelen no
Mondj valami biztatot!- korbacs
:))

bpetya75 2014.05.27. 19:40:43

@tableno:

"hát ez eléggé hasonló vélemény ahhoz, aki szerint Magyarországnak gyarmattá kell lennine, mert nem képes magát önállóan kormányozni... "

Félreértesz. Nem arra gondoltam, hogy majd jönnek a bölcs idegenek, és megmentenek minket magunktól, hanem arra, hogy ha egyértelmű jelére bukkannánk a létezésüknek, akkor lenne motiváció a fejlődésünk felgyorsítása érdekében intenzívebben szorgalmazni a legszélesebbkörű összefogást.

mommmmo 2014.05.27. 21:05:32

@bpetya75: szerintem a nemzetkozi nagypolitikaban nagyobb az osszefogas, mint ahogy neked lejon Magyarorszagrol nezve. A nemzeti erdekekert folyo pszeudo harcok tenyleg csak a belfoldi porondokra szant musor reszet kepezik. A politikai es gazdasagi hatalom valoban osszefonodik, es a multi nagyvallalatok elemi erdeke a nemzetkozi stabilitas es a globalizacio. Amely feltetelezi az osszefogast is.

bpetya75 2014.05.27. 21:27:21

@mommmmo:

Ez nem kielégítő. Ez a fajta összefonódás már évtizedek óta megvan véleményem szerint, a pozitív hatása meg qrvára nem látszik az össztársadalmat nézve. Bocs a sámánkodásért, de ez a keretalkotó véleményem :-P

Badeni_lakos 2014.05.27. 22:14:41

Pongyola írás.

Ezt a cikket csak egy laikus ember írhatta, aki egyetlen szociológia előadáson / szemináriumon se vett részt, de lehet h a felsőoktatást se látta életében. Ha látta, akkor pedig teljesen dilettáns.

Tisztázatlan Fél-igazságok,
se nem logikus, koherencia sincs a témák között,
(vad váltások gazd.történeti, szervezeti magatartás, hol elmélet történeti megközelítés között) se nem konzekvens az egyedi észrevételi alapos ok-okozati kifejtésekor. Rengeteg egyéni torzítással fűszerezve.

Egy csapongó összemosott katyvasz az egész cikk.

morsels (törölt) 2014.05.28. 00:22:35

@Badeni_lakos:
Az.
Vagy legalabbis a regebbiek ilyenek voltak, az utolso harom irasat mar nem is olvastam el :-).

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.28. 08:24:20

Az ország 70%-a hisz a Putyin féle rabló maffia állam modellben.

Ezzel a politikai szocializációs háttérrel muszály valamit mondani egy olyan cikkre, amely azt feszegeti, hogy a munkahely pusztítás, a piacok elrablása és a bér csökkentése ártalmas.

A legegyszerűbb megoldás szublimálni a történetet és mágikus gantáziával elvarázsolni. Azt állítani, hogy nem is hangzott el semmi.

Amikor a közvéleménykutatók arról szokták kérdezni az embereket, hogy melyek a legfontosabb megoldandó ügyeink, akkor 2 téma szokta megnyerni a versenyt. Hol az egyik, hol a másik kerül az élre.

Az egyik a munkanélküliség, a másik a korrupció.

Ez a modell ok okozati sorrendbe állítja a sztorit.

A ragadozó modell tömeges nyomort és munkanélküliséget teremt.

Erre kitűnő esetpélda az orosz, az ukrán, a magyar, a román, az örmény, a moldovai etc.

Lehet azt mondani hogy ez az ügy nem fontos, de sajna az embereknek ez fáj. Még a FIDESZ hívőknek is. :(

Azért turbóztassák csak az elfojtókájukat nyugodtan.

mommmmo 2014.05.28. 12:52:03

@bpetya75: te most Magyarorszagrol beszelsz vagy Europarol? Miert nem latszik Europaban az osszefogas? Az Euro, amely egy elegge balfek koncepcio kereteben lett bevezetve (kozos gazdasagpolitika hianya) tulelt egy sulyos gazdasagi valsagot. Szerintem ez egy kezzelfoghato eredmeny. A szethuzas pedig leginkabb csak a szovegeles es hepajkodas kereteben nyilvanul meg, cirkusz a nepnek.

Ha a magyar helyett valamelyik szinvonalasabb nemzetkozi median keresztul figyelned az esemenyeket, kevesbe tunnenek hulyenek az emberek. Szerintem.

bpetya75 2014.05.28. 16:58:00

@mommmmo:

Ebben a gondolatmenetben az emberi fajról beszélek.

Blogovics 2014.05.28. 18:20:54

vicces, sőt ostoba dolog a nemzeti jellegzetességekből fakadó sajátosságokat ostorozni amikor Európában minden más nemzet vakon ragaszkodik nemzeti sajátosságaihoz. Nem kell senkihez sem idomulni, mindenki járja a maga sajátos útját. Mi a baj Ázsiával? Ne gondolkozz mert fárasztó!

Badeni_lakos 2014.05.29. 20:41:13

"szocializációs háttérrel muszály valamit mondani"

a cikk szerzőjének: Könyörgöm a muszáJ az pontos "J" !

jó, jó, van benne valami, amiről írsz, h ezek a balkáni állapotok, stb. stb. stb. de erről már sokan írtak, h senki se hajlandó áldozatokat hozni. hogy a strukturális reformokba senki se mer belevágni, stb stb stb.
valahogy mégse tüntetnek ellene. se a hazaiak, se a külföldön dolgozók nem szerveződnek össze, nem állnak ki a közösségükért.

Én sem értem miért, és már unom ezt az egészet.

továbbá nem vitatkozom.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.08.27. 10:14:06

Ennek a cikknek volt egy második része, ami csak angolul jelent meg a blogomban. Ez a cikk a Félázsiai Unióról szól, a második fele az "úgynevezett" európai unióról szóló az nem jelent meg ezzel együtt a 10 éves évfordulónkra! Lassan ennek másfél éve lesz.

Sajnálom, hogy itt nem jelent meg magyarul.

reszvetelidemokracia.blog.hu/2014/05/06/hungary_has_been_10_years_in_the_european_union

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása