oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 18. 06:45,  Imádni és gyűlölni Rómát 383 komment

2014. május 18. 06:45 Határátkelő

Imádni és gyűlölni Rómát

Mai szokásos vasárnapi blogkalandozásunk kicsit rendhagyóra sikeredett (hogy miért, az hamarosan kiderül), egy azonban biztos, feltérképezzük Róma mindkét arcát, szó lesz az osztrák vendéglátóipari keresetekről, és ha már a pénznél tartunk, ellátogatunk Egyiptomba is, ahol a mélyszegénység és a sokszor elképesztő gazdagság szinte egymás mellett él.

Róma_2.jpg(fotó: Várhelyi Klára)

A minap emailt kaptam a Rómában élő Klárától, amiben arról írt, hogy Itáliában élőként mindig várta az összehasonlításokat, a többi itt élő magyar véleményét, tapasztalatait, de az itteni egyre romló életkörülményeknek tulajdoníthatóan sajnos logikusan egyre kevesebb az itt munkát kereső vállalkozó magyar, így a beszámolók száma is láthatóan kevés errefelé…

Ő viszont egy nemrég Rómában járt és a város szépségeit csodáló újságírónak a kérdéseire válaszolva megpróbálta érzékeltetni saját élmény, sok éves tapasztalat alapján a római - általában az olasz - élet jellegzetességeit, pozitívumait, árnyoldalait… Ajánlotta az interjút, amiből én ki is válogattam a szerintem a Határátkelő számára legérdekesebb részeket, ez következik a mai első ajánlóban.

„Igazából soha nem terveztem, hogy hosszabb ideig külföldön éljek, bár, mint sok más magyar honfitársam, mindig is vonzódtam a mediterrán országokhoz és életstílushoz. (…)

Hogy hogyan kerültem Rómába? Valahol a szerelem hozott ide: lassan, 3 év alatt csalogatott el szeretett városomból, Budapestről, ahonnan addig még a kerületemtől (Várkerület) sem voltam hajlandó eltávolodni… Ahhoz, hogy onnan elszakadjak, egyenesen Rómába kellett jönni. (...)

Róma egy nagyon bonyolult, nehezen élhető város. Persze igaz, lélegzetelállítóan gyönyörű a belvárosa. Hihetetlen érzés minden nap a Colosseum mellett elbuszozni, látni rendszeresen a Piazza Navona barokk szökőkútjait, ahogy eleinte tettem, és teszem is heti 5 alkalommal munkába menet. Az is igazán különleges érzés, hogy akár mindennap ellátogathatnék a Szent Péter Bazilikába. (...)

Egy város kedvelésében viszont nem elhanyagolható szerepe jut az aktualitásoknak: a szolgáltatásoknak. Ezen belül pedig elsősorban a közlekedésnek (Rómának 2 metró vonala van csak, ami magáért beszél 5 millió lakosnál és rengeteg turistánál), a dolgok általános rossz szervezettségének (önkormányzatok, posta, egészségügyi hálózat), amit csak tetéz az olaszok türelmetlensége, hangossága, a közterületek piszkossága és hogy mindent nehezebb elintézni, mint én anno otthon tapasztaltam.

Összefoglalva: nekem 12 évvel ezelőtt Budapesten a mindennapjaim egyszerűbben zajlottak, könnyebben tudtam intézni a dolgaimat, jóval kevesebbet kellett utaznom. A sok és viszontagságos utazásokat megspórolva kényelmesebb volt otthon a mindennapi életem.

Akinek gyermeke van, az Róma Budapesthez viszonyított hátrányát többszörösen aláhúzhatja, hiszen az oktatási intézmények színvonala, felszereltsége sok bosszúságot okozhat családjának.

Némelyik közoktatási intézmény majd szétesik. Több iskolában láttam olyan WC-fülkét, ahol derék felett nem maradt meg ajtó. Az ablakok majdnem mindenhol piszkosak, a pedagógusok általános felkészültsége sem üti meg sok helyütt a szükséges szintet. (...) Leszűrve a végső konzekvenciát: Rómát lehet imádni és gyűlölni is egy időben… (...)

Az átlag római hangos, sokat gesztikulál, nem túl udvarias. Bár az utcán kézzel-lábbal is megpróbálnak az információt kérőnek segíteni, tényleg a legnagyobb jóindulattal, lelkesen irányítva el az érdeklődőt, figyelmetlenségük miatt gyakran az ellenkező irányba.

Egymásra szerintem, ha a tömegközlekedést veszem alapul, nem igazán figyelnek. Gyakori jelenet, hogy a rettentően zsúfolt buszokon határozottan kell – majd’ felkiáltva – helyet kérni ahhoz, hogy az ajtóban állók onnan arrébb mozduljanak. A kismamáknak, időseknek nagyon nehezen adják át a helyet, nem ritka az a jelenség, mikor egy férfi ugrik le az ülőhelyre egy álló idős nénit majd fellökve.

Nem túl pozitív sajátosság az ún. „furbizia” jelenség. Hogy mit is értek ez alatt? A ravasz jelentésű „furbo” olasz melléknevet több kérdőív alapján a legpozitívabb tulajdonságnak minősítették az országban, ami – szerény véleményem szerint – általánosítva természetesen, talán a leghívebben tükrözi az olaszok értékrendjét.

Így már érthetőnek tűnhet, hogy miért állnak be ügyesen, szinte véletlenszerűen, a sor közepébe a vége helyett, vagy adnak elő elképesztő meséket, csak hogy előnyt élvezhessenek. Ezek azok a ravaszságok, amelyekről egyébként nagy büszkeséggel mesélnek.

Az is magáért beszél, hogy bármikor külföldre megyünk, párom mindig azt kívánja, hogy olyan helyre menjünk, ahol kevés a főleg déli származású honfitársa, mivel ő is szégyelli a strandon, étteremben feltűnősködő, ordítozó taljánokat és ezt a véleményét osztja még sok más barátja.

Pozitív tulajdonság negatívumok mellett, hogy errefelé az átlagember is jobban ad magára. A férfiak is divatosan, szépen öltözködnek, gyakran parfümtől illatoznak. A hölgyek általában csinosak, vékonyak, de vigyázat, itt többet számít a külcsín, mint Európa északibb részein, így sok túlzásokba esett hölgy is észrevételezhető: ami mind a sminkjüket, mind néhány rosszul sikerült szépészeti műtétet illeti.”

Ez természetesen szokás szerint csak egy kiragadott részlet a teljes beszélgetésből, melyet a publik.hu oldalán (ide kattintva) olvashattok el.

Mennyi az annyi Ausztriában?

Ma a levélben érkezett ajánlók napja van, hiszen a második mai írás is így érkezett, de mivel az osztrák vendéglátóipari fizetésekről van benne szó, ezért ajánlom tájékozódás céljából.

Ausztria.jpg

„Nagy vonalakban elmondható, hogy a fizetés nyugat felé haladva folyamatosan növekszik, ami azért becsapós, mert nyilván a hó végi összeget a borravalóval együtt érdemes kiszámolni, megnézni mire és mennyit költünk, majd levonni a következtetést, hogy jó helyen vagyunk-e.

Például a Fertő-tó partján Burgenlandban, egy felkapott tóparti étteremben nyáron borravalóval együtt jóval több pénzt megspórolhatunk, mint Ischglben egy félpanziós hotelban commis de rangként (segédpincér).

Kiadások tekintetében ételre fogunk a legkevesebbet költeni, lévén vendéglátós helyen helyezkedünk el, így ez biztosított. A hotelekben a szállás is megoldott, míg az éttermek és bárok esetében nem mindig. Az utóbbiaknál érdemes kezdés előtt tisztázni, hogy a szállásért kell-e valamennyit fizetnünk, vagy ingyen van. (...)

Amennyiben hotelbe megyünk dolgozni a munkán kívül nem sok mindenre lesz gondunk, napi három-négyszeri étkezés, szoba, mosási lehetőség biztosítva van, ha bármi elromlik csak szólunk a házmesternek, és akár még sílécet vagy snowboardot is kölcsönözhetünk kedvezményesen.

Ugyanakkor fizetés szempontjából, csak a szükséges minimumot fogjuk megkapni, ami pincérként 1200-1300 euró Salzburg környékén, 1400-1600 euró Tirolban. Szakácsként és bárosként ehhez képest 100-200 euróval magasabb fizetésre számíthatunk, de a hó végi borravaló csak pár száz euró körül mozog. Szobalányként is az 1200-1400 közti intervallum a meghatározó.”

A teljes írást a sielok.hu oldalon, ide kattintva olvashatjátok el.

Szegények és gazdagok

De hogy ne kizárólag új oldalak legyenek, ajánlok egy jól ismert blogot is, méghozzá a Magyar lány Kairóbant, melynek legutóbbi bejegyzésében az elképesztő egyiptomi társadalmi különbségekről írt Timi.

Kairó gazdag.jpgA gazdag Kairó...

„Egyiptomban hihetetlen nagyok a társadalmi különbségek. Természetesen Magyarországon is vannak hajléktalanok és multimilliomosok is, de a mindennapi életben valahogy mégsem érzem ennyire szembetűnőnek ezt a jelenséget, mint itt Kairóban.

Tegyél csak egy sétát a belvárosban, a Ramszisz vasútállomásnál, vagy akár a Mohamed Ali mecset melletti Szejjid Áisha környéken. Omladozó falak, kosz, szemét az út szélén.

Majd felülsz a mikrobuszra és néhány kilométerrel arrébb, mondjuk Nasr cityben, vagy Maadiban ( Rehab vagy egy-két „villával” teli körzetet már meg sem említve) színes házakkal, szebbnél szebb erkélyekkel találkozol, ahol indonéziai bejárónő takarít és főz (kb. 3-4000 fontot kérve havonta).

Egyeseket sofőr visz a Four Season Hotelben megrendezett festménykiállításra, ahol azon gondolkodik, hogy vajon a híres művész, Omar el Nagdi melyik több millió forint értékű absztrakt festményét vegye meg, (ami valójában nem is tetszik neki és nem is érti, de jó felvágni vele).

Vagy van, aki a hátsó kertben a medence körül állófogadást tart, a vendégek ezüstcsészékből szürcsölik a teát és aranyozott villával szedik ki a tányérra a Cordon Bleut, miközben pincérek tucatja járkál közöttük. (...)

Egyiptomban vannak emberek, akik napi két dollárból élnek (statisztikák szerint a lakosság 40% ilyen!), a másik oldalon pedig vannak azok, akik reneszánsz „palotában” élnek, (legalábbis egy egyiptomi nappaliba lépve sokszor ez az érzésed támad), bejárónő hozza a teát és egy-két hetet a saját nyaralóban töltenek a tengerparton, vagy esetleg Malajziában.

Pedig nem kellene, hogy ennyi szegény éljen az országban. Ugyanis az iszlám vallás harmadik pillére rögtön az ima után a zakát, vagyis az adomány a rászorulóknak és a szegényeknek. (Összesen 8 típusú embernek lehet ezt adni.)

Leegyszerűsítve a dolgot: minden olyan muszlimnak, akinek értékei, megtakarításai 85 gramm tiszta arany értékét meghaladják és egy évig ez stagnál vagy gyarapodik, úgy a teljes (félretett) vagyona 2.5%- át a szegényeknek kell adnia. (...)

Kairó szegény.jpg...és a szegény

Így Kairó közel 20 milliós városában a különböző társadalmi rétegek miliője fogad bennünket: az utakon a régi bogarak és Ladák között vadonatúj, szalonos Mercik és BMW-k járnak (meg a szamaras kocsi), a foltokban vakolat hiányos, düledező lakások szomszédságában álomszép kertes házak épülnek.

A mikrobuszban a munkába igyekvő öltönyös, bőrcipőt viselő férfi mellé egy idősebb asszony száll be hátrakötött kendőben. Szakadt papucsával fellép, súlyos csomagját leemeli a feje tetejéről és betuszkolja az ülés közé, majd egy egyfontost nyom fuvardíjként egy koszos arcú kisfiú markába.

A fiú behúzza az ajtót és az aprót a zsebébe csúsztatja a többi mellé, miközben a mikrobusz szélsebesen tovább száguld hotelek, bevásárlóközpontok, és nyomornegyedek között.”

Ha ez a rövid részlet felkeltette az érdeklődéseteket, akkor ne habozzatok, a teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Ausztria Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr286178546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2014.05.18. 08:52:55

Ez a "zakát" érdekes. Mo-on mennyi az értéke 85 gr aranynak? Ja, és ezt a "zakát"-ot betartja mindenki?
Róma tényleg szép, '96-ban voltam, a kóbor macskák száma négyzetméterenként 1 db volt!!! És milyen rondák voltak!
De maga a város valóban tetszik.
Ausztriai poszthoz nem tudok hozzászólni.

Hogyhogy én vagyok az első?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 08:59:21

Roma a kedvenc varosom!

Osztrak vendeglato nem szeretnek lenni.

Egyszer voltam Egyiptomban, gyuloltem.

Hari Seldon 2 2014.05.18. 09:01:14

Tessék Birca, Róma nem a hideg északi gépemberek világa!
Ez jobb? Turistaként szeretem, de élni ott. Akkor inkább Kiruna.

DieNanny CH 2014.05.18. 09:01:53

Ja, még az osztrákhoz, most, miután rámentem a blogra: A pezsgős-kunyhóban a legolcsóbb 145 euró???

magyarlanykairoban 2014.05.18. 09:12:38

@DieNanny [SZ,CH]: nem tudom mennyi lehet otthon 85g tiszta arany penzbeli erteke, azt viszont tudom, hogy sajnos sokan nem tartjak be ennek a zakátnak a fizeteset. meg szaudiban sem, vagy a tobbi dusgazdag arab osrszagban, ahol egyebkent huzzak fel a luxusabbnal luxusabb hoteleket, olyanokra szorjak el a penzt, hogy az elkepeszto, mikozben abbol a penzbol mondjuk afrikaban egy egesz falut vagy kettot fellehetne viragoztatni, gyogyereket lehetne venni. Na ne is beszeljunk errol, csak jol felhuzom magam rajtuk. :)

DieNanny CH 2014.05.18. 09:25:02

@magyarlanykairoban:

Most utánanéztem az aranynak, itt: www.arany-arfolyam.hu/
Szóval, kerekítve 1 gr 10ezer Ft, 85 gr az 850ezer Ft.
Az értékei-hez, megtakarításai-hoz ez nagyon alacsony összeg... Amikor ezt az iszlám pillért írták, lehetséges, hogy az arany árfolyama több volt?

Hari Seldon 2 2014.05.18. 09:28:57

@DieNanny [SZ,CH]:
Mondjuk a macskák nagyon jó hangulatot adnak a városnak. Mi nagyon sokat láttunk az Argentiná-nál.
Egyébként meg, lehet, hogy csak két metró vonal van, hivatalosan, de van egy csomó gyorsvasút és gyakorlatilag ugyanúgy funkcionálnak a városon belül. Mi is olyannal mentünk például Ostiá-ba,

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.18. 09:40:23

Hm... én elfogult vagyok Olaszországgal kapcsolatban, így nem írok inkább véleményt.
Ha már kritika, akkor egyébként az északiaknak már Róma is dél.
;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 09:43:13

"Több iskolában láttam olyan WC-fülkét, ahol derék felett nem maradt meg ajtó."

Legalabb egyertelmuen latszik melyik WC fulke foglalt es melyik ures. :)

magyarlanykairoban 2014.05.18. 09:44:31

@DieNanny [SZ,CH]: Ez a minimum ertek, ( amennyiben egy evig erintetlenul megvan az osszeg) ami utan "zakátkoteles" az illeto. De az egesz megtakaritasanak a 2.5%at kell fizetnie, nem ezt a minimumerteket. Ez csak a hatar, ami meghuzza kinek kell ezt fizetni es kinek nem. Akinek tobb van, nyilvan tobb lesz amit zakatba ad. Ez van elviekben, aztan a gyakorlatban meg hagyjuk ki hogyan trukkozik, hogy ne legyen meg egy evig ez a tartaleka es ne kelljen belole adomanyt adnia... De szerencsere azert vannak jo peldak is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 09:45:15

@Hari Seldon 2:

Alapvetően ez a különbség az észak és a dél között.

Eddig észak nagy előnye a gazdagság volt, de ez éppen napjainkban változik. Kezd visszaállni a természet eredeti állapota, amikor dél a gazdagabb. Észak gazdagsága csak egy furcsa intermezzo az emberiség történelmében.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 09:47:58

Ami az országokon belüli különbségeket illeti, ez Kelet-Európában nagyobb, mint Nyugat-Európában. Viszont a kelet-európai különbségek is nevetségesen kicsik világviszonylatban.

A rekorder ebben a Perzsa-öböl menti arab országok és egyes afrikai államok, elsősorban Egyenlítői Guinea.

klappol 2014.05.18. 09:50:05

Jó reggelt a hét első napján:))))))))))))))))

klappol 2014.05.18. 09:51:03

@maxval a gondolkodó birca: Intermezzo????????????? he? ez meg mit keres itt?? :))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.18. 09:51:42

@magyarlanykairoban: Érdekes írás. Sajnos a különbség a társadalmi rétegek között egyre nagyobb és egyre gyakoribb.
:(
Jó a blog.
Köszi.
:)

klappol 2014.05.18. 09:52:15

@maxval a gondolkodó birca: Akkor nyomj 1 kis drámát és a szünetben valami vidámat :))))))))))))))))))))))))

LyukasBogrács 2014.05.18. 10:06:48

"Ugyanis az iszlám vallás harmadik pillére rögtön az ima után a zakát, vagyis az adomány a rászorulóknak és a szegényeknek."

Nem lehet, hogy adakoznak ezek a 85 grammosok, csak epp semmi eredmenye ?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 10:11:03

@klappol:

Elkapott Róma hangulata az írás közben...

klappol 2014.05.18. 10:23:08

@maxval a gondolkodó birca: Szegény:(,

de még mindig jobbmint, ha a spanyol nátha kapott volna el :)))))))))))))))))))),

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 10:47:08

Elvesztettem a fonalat...

Van az embernek megtakaritasa, 85g arany ertekben. Ezert velhetoen megdolgozott. Miert kellene ezt odaadnia barkinek is?

Ha ezt megteszi, mi motivalja a nem dolgozot arra, hogy dolgozzon. A fiatalokat arra, hogy tanuljanak? A dolgozokat arra, megtakaritsanak?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 11:08:21

@Kövérmadár [swe]:

Ez az iszlám szociális rend alapja. A gazdagság alapja nem csak a szorgalom, az okosság és az ügyesség, hanem a szerencse is, amivel Isten megáldotta a gazdagot, így a gazdag köteles az Isten által neki ingyen adott áldásból visszaadni embertársainak. Így fizeti vissza Isten jóságát. Ez az eszmei alapja e kötelezettségnek.

A kereszténységben ilyesmi nincs, mert a kereszténység másképp tekint e kérdésre.

Hari Seldon 2 2014.05.18. 11:12:24

@maxval a gondolkodó birca:
Köszönjük, az "elemzést". Már vártuk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 11:19:02

@maxval a gondolkodó birca:
Milyen szerencse, hogy nekem nincs ilyen nagyfőnököm, aki előírná, hogy mit és hogyan és mikor és merre...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 11:21:43

@maxval a gondolkodó birca:
Dél soha nem lesz gazdagabb mint észak.
Egyértelműen a déli mentalitás miatt.
Ha nincs nyersanyag amit eladhatnak akkor a munkájukból úgy élnek mint a templom egere.
Most gazdaságilag elnézve a déli országokat hogy jutottál erre a következtetésre?
Azt viszont elhiszem hogy a távolkelet gazdagabb lesz mint az észak.

DieNanny CH 2014.05.18. 11:21:45

@Kövérmadár [swe]:

Én úgy értelmezem, hogy ami ezen felül van, annak a 2,5%-át kell odaadni, kvázi "adósáv".
De én magát az összeget tartom kevésnek. 850ezer forintnyi ottani pénzből biztos nem lehet pl egy házat "tulajdonolni".

Mrs. Clayton 2014.05.18. 11:22:35

@Kövérmadár [swe]: aha, megdolgozott mi? sose leszel gazdag, higgy nekem, nem kifejezetten a munka vezet a gazdagsaghoz,

lamb with mint koftas, tomato salad, tabbouleh valamint mini gluteen free pizzas lesz ma

DieNanny CH 2014.05.18. 11:25:22

@maxval a gondolkodó birca:

Hát, nekem ezt speciel nem érdemes nézni, mert nem értem. Uncia arany? Az hány gramm?
Amit én belinkeltem, az számomra egyértelműbb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 11:25:37

@klappol:
Dehülyevagy:)))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.18. 11:27:53

@diggerdriver: hacsak nem vag valaki egy atomot a nemetekre, olaszorszag, gorogorszag, albania, spanyolorszag nem fogja lehagyni a lelketlen es rothado nemetorszag/svajc/benelux allamokat. Megis mi mitivalna oket a marha nagy termelekenysegre? Sut a nap, szep a tenger, mindenuk megterem. Jo, neha belelovik az afrikabol jovo tomeget a tengerbe es ennyi.

klappol 2014.05.18. 11:30:44

@Jess G: Igazság. Ismeritek ugye, "hogy munkával nem lehet pénzt keresni, főleg nem gazdagságot". Az csak arra elég, hogy túlélj.

Akkor, lopj, hazudj, csalj??? manapság elég sokan teszik ezt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 11:35:46

Gazdag-szegény.

Érden az M7-es mellett van egy Shell benzinkút.
Valamikor régen mi építettük.
Az M7-esen túli részét Érdnek, Doberdónak nevezik.
Igazából egy úrinegyed ami abban az időben kezdett beépülni.
Persze az építkezők megtaláltak engem némi maszek munkára.
Tél volt mentem az egyik utcán a JCB-vel.
Az egyik telken sokszáz milliós villa a mellette lévő telken egy bontott reklámtáblákból összetákolt kunyhó az egyik résen egy kályhacső kidugva és a kunyhó előtt 150éves cigányasszony csibukolt.
A gép után szutykos sáros meztelen cigánygyerekek futottak a térdig érő sárban.
Soha az életben ekkora kontrasztot nem láttam gazdagság és szegénység között.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 11:35:54

@Jess G:
Tudom, hogy nem leszek gazdag.
De azok, akik gazdagok valamit biztosan tettek. Vagy a szüleik. Vagy a nagyszüleik. A semmiből nem válhatott gazdaggá valaki (vagy egy család). Valaki, valahol, valamikor szemfüles volt.

Abban viszont hiszek, hogy a munkám elég ahhoz, hogy megfelelő életet éljek. Nem ezüstvillával, de nem is egy putriban.
Abban is hiszek, hogy meg lesz az eredménye annak, hogy ma nem verem el az összes pénzemet hülyeségekre (alkohol, cigaretta, drogok vagy bármi más hasonló).

Mindenki ismeri azt a viccet, amikor a dohányzó és nemdohányzó beszélget arról, hogy mennyi pénzt lehet spórolni azzal, ha nem dohányzik valaki és a végén kiderül, hogy a nemdohányzónak sincs pénze. Nos, még csak 3 éve, de én pl. félreteszem ezt a pénzt... nem nagy dolog, de majd 30 év múlva elmondhatom azt, hogy "Itt van az a pénz, amit XY elszívott 30 év alatt".
Apróság, nem milliók, de ennyivel beljebb leszek, mint nagyon sokan mások... onnantól pedig már csak egy lépés, hogy legyen egy házam Thaiföldön vagy a Karib-szigetek egyikén.

Ehhez nem kell gazdagnak lenni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 11:37:15

@charlieharper:
Így van. Erről beszéltem.
Nem tudom Max honnan vette hogy gazdagodnak.

nyuszigonosz 2014.05.18. 11:38:56

@Jess G: Ez egy érdekes dolog, hogy kinek mi a gazdagság.
Azt nem csak pénzben mérik. Jó, vannak akik igen.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 11:48:26

@klappol: nem, lopas, csalas a bortonbe visz, jokor kell lenni jo helyen, jokor kell jo dontest hozni, a szabalyokat nem szabad annyira komolyan venni, de tudni kell vagy erezni, hogy melyek ezek, megfelelo korokbe kell bekerulni, tudni/erezni hogy kivel kell joban lenni es kivel nem

sok osszetevos ez a dolog, sztem nincs recept, hacsak az nem, hogy csak munkaval nem fogsz soha meggazdagodni, barmennyire is szorgalmas vagy
radasul a vagyon elvele elore vetiti a leszarmazoid gazdagsagat, ugyanakkor a gazdagok jobb iskolakba jarnak, eleve jobb osszekottetesekkel rendelekeznek emiatt ezert meg gazdagabbak lesznek, mert sokkal tobb az informaciojuk es igy tovabb

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 11:49:12

Hehe, del, mint a gazdagsag fellegvara. Lecsusztam a fotelbol a rohogestol. :D

Del addig volt gazdagabb eszaknal, amig az ember nem talalta fel a futesi rendszereket. Miota eszakon sem fazik senki, azota delnek annyi. Fakereszt. Es figyelembe veve, hogy a vilagunk a mostani par ezer eves ciklusaban szep lassan melegszik es nem pedig lehul, ez a helyzet delen csak megrosszabb lesz. A hoseg egyre elviselhetetlenebb, a szieszta egyre hosszabb, szarunk bele mentalitas egyre nagyobb...

mayree 2014.05.18. 11:50:16

2000-2006 között dolgoztam Egyiptomban (közben kis kiruccanás Pakisztánba, Törökországba), akkor kb 7 font volt a srácok napi keresete (mellette napi 3x étkezés és szállás).
A meki 10 font alatt nem hozta ki házhoz a kaját, szóval a menü mellé kellett még rendelni valami apróságot.

Amikor néha előreszaladtunk körbenézni (scoutolni) egy-egy új projectet, akkor kaptak 15 fontot naponta, amiből meg kellett oldani a kaját és a szállást, na annak nagyon örültek mert kb. 10-et félre tudtak rakni...

mayree 2014.05.18. 11:53:25

@svájci sapka (ch):

Most olvastam hogy nálatok meg szavazás lesz a minimálbér emeléséről? Kánaán :)

2014.05.18. 11:54:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: lehet, hogy valami erkolcsi elonyre gondolt Maxval. De akkor csak annyit mondanek, hogy Berlusconi.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 11:56:13

@nyuszigonosz(D): en nem is mondtam h a penz minden, en elo pelda vagyok, ha szamitana, akkor nem ezt csinalnam, mint amit
sokszor gondolkodtam a jovomon, kb tudom hogy mit akarok, nyilvan el is erem, mert eddig meg nem volt olyan amit akartam es ne kaptm volna meg
de egyenlore nem latom, hogy mely kapcsolatok es folyamatok juttattnak vegul celba
viszont pontosan emlekszem arra a pillanatra, amikor az eletem egyik pillanatrol a masikra akkorat fordult velem, hogy komolyan szedultem, es abban a pillanatban tudtam, hogy hova kell es akarok elerni, ahhoz, hogy a penz ismet ne szamithasson
szoval a penz nem szamit, az csak eszkoz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 11:57:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igen így van.
Igazából nem önmagában a fűtés feltalálása hiszen a tűz ismerete feltételezi a fűtés ismeretét is, hanem a tartalékok gyűjtése és ebből következően az előre gondolkodás tette gazdaggá északot.
Élelmet tüzelőt tartalékolni a rossz napokra.
Ez az amit egy déli soha nem tud megérteni.
Nézd meg hogy otthon nyáron a cigány vidáman elsétál egy kidőlt fa mellett mert meg van győződve róla hogy tél soha nem lesz.
Télen meg biciklivel tolja haza a gallyat amit nyáron sokkal könnyebben megtehetett volna.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 11:58:04

@Jess G: OFF

444.hu/2014/05/18/maga-glutenerzekeny-van-egy-jo-rossz-hirem/

"Peter Gibson, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója volt az, aki 2011-es tanulmányával megalapozta a gluténérzékenység, mint betegség elméletét. Most ugyanő egy újabb kutatással igazolta, hogy gluténérzékenység márpedig nincs."

Hangsulyozom, en amugy marhara nem ertek hozza, csak gondoltam teged hatha erdekel. :P

nigara 2014.05.18. 11:59:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: gluténérzékenység??? az spangolnak volt :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 11:59:53

@charlieharper: "lehet, hogy valami erkolcsi elonyre gondolt Maxval."

Meghat az azert marhara szubjektiv. Erre nincs egyseges nemzetkozi szabalyzat.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.18. 12:01:51

@mayree: Szerintem nem szavazzák meg.
De majd estére kiderül.

nigara 2014.05.18. 12:08:38

A gazdagság-szegénység néha nagyon megdöbbent engem is itthon is. Egy viszonylag jobban szituált környéken élek, ahol persze közelben panelek, mellet a kertes övezetben biztos régről megmaradt kisházak is vannak.
A múltkor nagyon mellbe vágott egy dolog, pedig nem nagy kontraszt volt, de mégis... Előttem a pénztárnál egy eü-leg nem tökéletes , de amúgy nem kirívó emberke állt, a következőket vásárolta: pár szem fokhagya, hagyma, két nagydobozos kefír (sajátmárkás) és egy kutyakonzerv (sajátmárkás), 750 Ft körül volt a végösszeg - alig bírta összekaparni aprópénzből...
Először azért sajnáltam meg, hogy milyen rendes, hogy alig van pénze de a kutyának is vesz kaját belőle, aztán úgy jobban belegondoltam az egészbe, és hát nyomasztó, na.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 12:18:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: valojaban a lanyomnak IBS-e van, ez is egy elegge erdekes betegseg egyebkent, tavaly 4 napot volt korhazban s egyedul ezt tudtak mondani, mivel minden mast kizartak

ugy kerult be, hogy olyan hasi fajdalmai voltak, h eloszor azt hittem, hogy vakbele van, az orvosok is erre gyanakodtak, de mivel nem volt nyomasra ellenoldali fajdalma, es kb 2 percenkent pontosan jottek a gorcsok mar en is azt kerdeztem tole, hogy terhes-e, en hittem neki, hogy nem, de az orvos nem, igy megcsinaltatta a tesztet
ekkor mar morfiumot adtak neki, mert olyan szinten szenvedett

amikor kijott a korhazbol azt mondta, h az orvos hulye, ilyen betegseg nincs, es evett vmi kenyer vagy tesztafelet
ujra rosszul lett

gyulladas ilyesmi nincs a szervezeteben szoval nem liszterzekeny
a doki azt magyarazta, hogy a liszt feldolgozasa is okozhatja, hogy manapsag ahogyan emeszted a buzat es amilyen bacik vannak a beleidben ezek gazokat termelenek, ami nem tud tavozni megfeleloen, a gorcsoket valojaban ez okozza ebben az esetben es nem gyulladas

2014.05.18. 12:20:17

@magyarlanykairoban: Igy van, sajnos. A masik dolog ami zavar, ha adnak is zakat-ot, sokszor ugy csinaljak mint a regi idokben Europaban: 'jotekonysag', elegge latvanyos, leereszkedo modon, 'ide nezzetek, en segitem a raszorulokat' akiknek nyilvanosan ki kell allni es halalkodni az adomanyert. Legalabbis ezt tapasztaltam itt eddig Szaudiban, ami elegge visszatetszo volt.

Pl. telen az egyetemunk gyujtest szervezett hogy meleg ruhat vegyenek az itt dolgozo takaritonoknek. Ami onmagaban jo otlet, bar nagyon szomoru hogy az egesz nap dolgozo takaritonok annyira keves penzt keresnek hogy nulla fok koruli homersekleten mezitlab, flip-flopban jartak, sapka, sal es kabat nelkul; pedig Sri Lankarol jottek, tehat nincsenek igazan hozzaszokva a hideghez, es nincs kozponti futes. A penzbol vett ruhakat nagy unnepseg kereteben adtak at az erintetteknek, akiktol elvartak hogy nyilvanosan koszonjek meg az 'adomanyt'. Nekem meg vegignezni is kinos volt. Foleg ugy hogy tudom, az itt dolgozo / tanulo helyiek melyen lenezik ezeket a szerencsetlen sri lankai noket.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 12:24:29

@Jess G: ami erdekes meg, hogy kizarolag a buza emesztese kozben keletkeznek ezek a gazok, amiket nyilvan specko bacik termelnek, amik gondolom glutent esznek, vagy passz
a lenyeg ha a gluten ki van iktatva nincs gaz
mondjuk ha megeszik egy kis pizzat heti 1x akkor az nem veszes, kibirja, de ha minden nap enne kenyeret, meg tesztat, effelet, akkor 3. napra annyira beteg lenne, h orditana a fajdalomtol

DieNanny CH 2014.05.18. 12:26:08

@mayree:

Dehogy kánaán! Én ellene vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 12:28:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Dehogynincs!!!
Ott van rögtön a világ összes országában alkalmazott Birca-standard, mint erkölcsi etalon...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 12:31:44

@Jess G:
Az IBS nagyszerű találmány... volt a családban is, de szerencsére hosszú évek alatt kikezelődött és most tünetmentes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 12:32:26

@Mirjam2:
Tök érdekes hogy egy európai ember elhárítja a köszönetet míg egy arab elvárja és mindkettő furcsának tartja a másik viselkedését.

mayree 2014.05.18. 12:43:21

@DieNanny [SZ,CH]:
Ha megszavazzák és azt kiszagolják a hiénák ....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 12:44:56

@diggerdriver:
Azt tudtad, hogy az arabok is pont ugyanúgy tekerik a füvescigit, mint az európaiak?
Érdekes... :)

firg_firg 2014.05.18. 12:46:50

Del-olaszorszag igazabol eszak-afrikahoz tartozik. Ezt az eszak-olasz ismeroseim mondjak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 12:49:04

@firg_firg:
Magyarország meg Szvázifőld felé halad
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 12:50:18

@maxval a gondolkodó birca:
Ne is mondd!
Irigykedem is a görög gazdaság vágtatására... szeretném, ha csak negyedannyira menne a svédeknek a szekér... 8)

klappol 2014.05.18. 12:50:33

@Jess G: Igazad van neked is, de......amikor már arról kell beszélni, hogy jó helyen, jókor, + bekerülni, az arra utal, hogy nem számít, ha okosabb, ügyesebb, meg + meg. Ismerettség kell, ja, szerinted. A seggnyalást soha nem pártoltam, a helyezkedést se. Lehetne erről egy külön vita oldalt nyitni, de nem éri meg, mert nem vagyunk 1 formák hehe, és ez a jó:)))

klappol 2014.05.18. 12:52:59

@diggerdriver: Állandóan,........... vannak mások akik azt mondják, hogy okosak, de azt mondom, hogy csak valamiben, de átlagosan több a hülye:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

firg_firg 2014.05.18. 12:56:44

@Kövérmadár [swe]: Mondjuk gazdakent azert erdemes adakozni hogy a szegenyek se legyenek remenytelenul szegenyek. Gazdakent is jobb olyan helyen elni, ahol nem kapjak ki az utcan a kezedbol a telefont es nem csak zart kapuk mogott gated communityben engetheted ki a gyereket biciklizni. Hogy durvabb dolgokat ne emlitsek.

Egyiptom: Mo-n is nyilik a vagyoni ollo es a szegenyek is egyre fruszraltabbak. Eleg megnezni a pesti forgalmat. Van aki 20 millas kocsival jarkal, mig a tobbsegnek egy 20 eves roncsra se tellik. A szamar meg mar nem opcio.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 12:57:38

@charlieharper:

Melegebb van, ezért. S az emberek szabadabbak, aminek rossz oldala a szemetelés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 13:04:20

@firg_firg:
Véleményem szerint, ha már jót akarunk tenni, akkor nem adakozni kell, hanem munkát adni.

Utánám, ha jönne egy gazdag sejk és adna nekem havi 20e koronát. De ha jönne és munkát adna + fizetést (ugyanúgy 20e korona összegben), annak nagyságrendekkel jobban örülnék.
A munka a pénzen kívül tapasztalatot és az esetek bizonyos részében szellemi kihívást jelent a számomra. Ezekből együtt nagyságrendekkel többet profitálhatok, mint abból, hogy kapok egy kis pénzt és ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 13:07:24

@maxval a gondolkodó birca:
"Melegebb van, ezért."
A tökbepálás hogyan függ össze a gazdaság működésével?

klappol 2014.05.18. 13:13:38

Ma bölcs mondásokat szedtem össze, nem vicceseket, mert, ha mindig vicces vagy, nehezen fogják elhinni, hogy komoly is tudsz lenni.

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel." Bertrand Russel

A becsületesség, az őszinteség sebezhetővé tesz, mégis légy becsületes és nyílt.

Ha sikeres vagy, hamis barátokat és igazi ellenségeket nyersz, mégis érj célt.

"A világ tele van készséges emberekkel. Az egyik fele kész dolgozni,
a másik fele kész hagyni őket dolgozni." Robert Frost

"Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem." Salvadore Dali

Egy hiba - nem öröm - de ki lehet javítani.
Két hiba - nem árt odafigyelni.
Három hiba - biztos baj lesz belőle.
Négy hiba már nem lehet, mert addigra összedől valami.

Csak addig vagyunk szigorúak mások iránt, míg magunkat nem ismerjük. ((EÖTVÖS))

Aki másokat lekicsinyell, az sose nagy.

"Az igazság az, ha azt kapjuk, amit érdemlünk.

Az irgalom az, ha nem azt kapjuk, amit érdemlünk.

A kegyelem viszont az, amikor megkapjuk, amit nem
érdemlünk."

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.18. 13:14:15

@DieNanny [SZ,CH]: hivatalosan sehol. az online felületeken nézem, meg olvasom a hozzászólásokat. a múltkor bejött.
remélem most is. ha nem, bajban leszünk.

firg_firg 2014.05.18. 13:20:24

@Kövérmadár [swe]: Igen igazad van. Az elsore mondjak azt hogy adakozas, a masodikra meg azt hogy munkaviszony. Munkat nem tud mindig adni, meg akkor sem ha akarna. Olyankor marad az adakozas (ha akarja). A lenyeg hogy a gazdag akarjon segiteni es felfogja hogy neki se jo a sok szegeny.

Shanarey 2014.05.18. 13:23:42

@maxval a gondolkodó birca:

Ezt a hülyeséget próbáld meg alkalmazni Angliára, Skóciára, mindkét hely lakói szeretnek szemetelni, és egyik sem az a mediterrán környék.

mayree 2014.05.18. 13:40:28

@svájci sapka (ch):
Nagyabaj! Nekiláttam a tojás diétának, reggel, délben és este 3 főttojás (reggel fél citrom és kávé, délben kávé, este 1 pirítós és saláta a kiegészítő :))

adg 2014.05.18. 13:42:35

@Kövérmadár [swe]:
"Ott van rögtön a világ összes országában alkalmazott Birca-standard, mint erkölcsi etalon..."
"Az IBS nagyszerű találmány"

Ez az IBS az International Birca Standard? Már van hivatalos rövidítése is? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 13:44:18

@mayree:
Minden elismerésem!
Nekem már hernyótalpam nőtt a főtt tojástól, képtelen vagyok megenni vagy csak kínkeservvel.

Most próbálok nyitni a csirkemellből készült pástétom irányába, hátha sikerrel járok, de még nem találtam megfelelő receptet hozzá :(

mayree 2014.05.18. 13:47:35

@svájci sapka (ch): @Kövérmadár [swe]:
Csak ülök itt egész nap és tömöm a majmot, változtatni kell :)
Van extra sok rajtam :S

Hát nem tudom, első nap... de elhúzni a séf kipakolta cuccok előtt... na az fölér egy kínvallatással (és még a csokitortából is van pici, a fene esne bele a hűtő üvegezett ajtajába :))

adg 2014.05.18. 14:01:13

@Kövérmadár [swe]: Sőt. Ha csak úgy kapnám a pénzt, úgy érezném magam, mint egy "háziállat". Kapom a pénzt, amiért nem csinálok semmit.
Ez mondjuk sokakat nem zavar cseppet sem.
Egyszer terepen dolgoztunk még otthon, és egy kis cigánygyerek szegődött mellénk, érdekelte a gép, meg hogy mi a rákot csinálunk ott. Értelmes 7-8 éves gyereknek tűnt. Beszélt jó sokat, aztán kollégám megkérdezte, hogy mégis ő mit akar majd dolgozni, ha felnő. Felkiáltott: "Ééééén, hát dolgozzanak a fehírek!" Mókás volt.
De nem meglepő.
Hát az ő családját pl biztos nem zavarja, ha csak úgy kapnak pénzt. :D

mayree 2014.05.18. 14:01:38

@svájci sapka (ch):
Köszönjük, minden pozitív sugárzás erőt ad :)

DieNanny CH 2014.05.18. 14:01:46

@klappol:

"Ismerettség kell, ja, szerinted. A seggnyalást soha nem pártoltam,"

Na, ezt kellene helyrebillenteni a fejekben! A KETTŐ NEM UGYANAZ!
Én pl a bölcsibe úgy kerültem, hogy húgom ismerte a gazdasági vezetőt, akit megkérdezett, felvenne-e engem. És senki nem nyalt hátsót!!! Ez csupán ismeretség alapján indult! Mert aztán nekem kellett helytállnom!

DieNanny CH 2014.05.18. 14:03:05

@maxval a gondolkodó birca:

Amit pedig én linkeltem, ott grammnyi árak voltak megadva. Minek váltogassak dolgokat, ha már egy másik oldalon át van váltva??

2014.05.18. 14:08:43

@Kövérmadár [swe]:

Pénzt csak pénzel lehet keresni. A gazdagsághoz vezető út: az első körben ne tartsd be a szabályokat. Így tudsz meggazdagodni. A következő lépés: te hozd a szabályokat.

adg 2014.05.18. 14:09:46

@DieNanny [SZ,CH]: Na ez jó, most itt röhögök a hülyeségemen. Elgondolkoztam rajta, hogy amikor te mentél bölcsibe, mekkora lehetett a húgod, és hogy ismerhette az igazgatót olyan szinten, hogy ezt elintézze. Meg mi a francot kell helytállni a bölcsiben. :D

Aztán leesett.

Muscari 2014.05.18. 14:13:31

@Kövérmadár [swe]: Diggernek van igaza. Ajanlom figyelmwdbe Phil Zimbardo Time Paradox (magyaru talan Idoparadoxon)c. konyvet. Sok egyeb mellett arra is ravilagit, hogy a meleg eghajlanton azert nem alakult ki fejlett gazdasa, erre alkalmas tarsadalom, mert a folyamatos jo ido miatt nem tanultak meg elore tervezni.

2014.05.18. 14:14:04

@maxval a gondolkodó birca: milyen erdekes. Van akinek olaszorszag a szabadsag. Nalam pl irorszaggal egyutt europa anuszrozsaja (a la Kovermadar).

Muscari 2014.05.18. 14:15:55

Hulye telefon, nem lehet rendesen kommentett irni :-(
Atallitottam teljes nezetre, olvasni jobb igy, de a kommentablak picike lett.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 14:18:22

@maxval a gondolkodó birca: "Eddig észak nagy előnye a gazdagság volt, de ez éppen napjainkban változik. Kezd visszaállni a természet eredeti állapota, amikor dél a gazdagabb. Észak gazdagsága csak egy furcsa intermezzo az emberiség történelmében. "@klappol: @diggerdriver: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Nem tudom, Max úgy értette-e, hogy én most értelmezem...Abban igaza van Maxnak, hogy mindig dél - és teszem hozzá, kelet - volt a gazdagabb. De ne 100-200 évre menjetek vissza, vagy ne a mostani állapotokkal meg a cigányokkal példálózzatok. A nagy civilizációk, a gazdag birodalmak bizony hogy nem északon és nyugaton jöttek létre, hiszen a gazdagság alapja akkoriban (ókor) a mezőgazdaság volt. Aki gabonaexportot tudott termelni, az gazdag volt. Az élelem egy olyan világban, ahol egy természeti csapás, egy vártnál hidegebb tél, egy háború vagy idegen betörés egész országokat sodorhatott az éhhalál szélére, mindennél nagyobb érték volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 14:21:59

@Muscari: Én nem olvastam ezt az írást, de mégis hová teszi Babilont, Egyiptomot, Rómát, Kínát, Indiát az író? Az ókori birodalmakra gondolok. A világ változik, az értékmérők változnak, de nem kellene elfelejteni, hogy azok az országok, amelyeket most gazdagnak tekintünk, még nem értek meg akkora 'életkort', mint azok a birodalmak, melyek több ezer éven át gazdásági és politikai értelemben is vezető szerepet töltöttek be a civilizált világban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 14:25:06

A poszthoz...

Reggel ránéztem a telefonomra, örültem, végre olasz poszt...aztán már nem örültem annyira...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 14:30:40

@Muscari: Folyamatos jó idő nem létezik...mondjuk vegyük csak az aszályt. Mezopotámiában miért kellett volna a világ akkor legfejlettebb öntözési rendszerét alkalmazni, ha mindig jó idő lett volna - ami magában foglalja a megfelelő időben és mennyiségben lehulló csapadékot is...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 14:39:35

@charlieharper: Jah, Olaszorszag olyan szinten a szabadsag orszaga, hogy maguk az olaszok is probaljak elkerulni a tobbi olaszt, ahogy a posztbol megtudtuk. LOL. :D

@zöldeketbeszélek: Igen. Mindig. Egeszen az ipari forradalomig. Aztan, ahogy jottek a gepek es a kozlekedes fejlesztese az ember megtanulta az elelmiszert a vilag masik vegerol importalni. Meghozza bagoert. Annal sokkal jobban porgo iparagak is vannak. Nah azota azert annyira nem fontos, hogy hol terem meg a gabona. :P

A mezogazdasag ma mar csak egy iparag a szamtalan kozul.
Es ha csak nem lojuk vissza az emberiseget mondjuk egy atomhaborunak koszonhetoen az okor szintjere, akkor mindez mar csak a mult es egy jo darabig nem fog valtozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 14:40:04

Na szóval...

kepkezelo.com/images/n1j9qljvyd46w1ym9ez4.jpg

Az emancipuncikról.
Előre bocsátanám hogy mélységesen egyetértek a nők egyenjogúságával.
Viszont nagyon nem értek egyet azzal hogy a nők a jogaikon kívül bármiben a férfiakkal való hasonlóság irányába haladjanak.
Viselkedésben, ruházatban, szabadosságban őrizzék meg hagyományaikat.
A legnagyobb problémát nem érzik a feministák.
Azt hogy saját maguknak okozzák a legnagyobb kárt.
Önmaguk ellen harcolnak.
A férfiak és nők genetikai programozása különbözik. A nemek társadalmi szerepe, a társadalomban betöltött pozíciója nem azonos.
Lehet harcolni ez ellen, meg is teszik a feministák.
Aztán csodálkoznak hogy egyedül élik le az életüket.
A férfiaknak nem kellenek a feminista egyedek.
A férfiaknak NŐ kell annak minden külső és belső tulajdonságaival együtt.
A férfi óvni, védelmezni akarja a nőt úgy hogy megőrzi erőpozícióját a kapcsolatban.
Egy nő a nőies gyengeségével imponál a férfinak a férfi pedig valamilyen képességével amivel kiemelkedik férfitársai közül.
A nő ne akarjon káromkodó férfivá válni és a férfi sem a harisnvakötőjével fog kiemelkedni a nőt körülvevő hímek sorából.
A lapok le vannak osztva.
A játékszabályokat meg lehet változtatni de akkor ne csodálkozzon a nő ha a férfi passzolja.
A feministák még soha a történelemben nem tudták magukat vonzóvá tenni.
A legnagyobb fájdalmuk hogy semmibe nézik őket a férfiak.
Gyakorlatilag azért harcolnak hogy semmibe vegyék őket.
A nőies nő, az okos nő úgy tudja érvényesíteni az akaratát hogy a férfi azt higgye hogy az ő akarata érvényesült.
A feminista erőből akarja az érdekeit érvényesíteni.
A férfit lehet szelíden terelni de a taszigálásnál azonnal betámaszt és egy tapodtat sem megy tovább.
Egy nő lehet céltudatos, lehet akaratos, csak a párja észre ne vegye.
A céltudatos nő a legnagyobb taszító erő a férfi számára.
A nőies nő pedig a legnagyobb vonzerő.
Minden, férfiak által viselhető ruhadarab levon a nő nőiességéből.
Most nem a nadrágról beszélek összességében hanem azokról a nadrágokról amit eredetileg férfiaknak szabtak de a nők is viselik.
A nadrág lehet nőies ha nőknek szabják.
Ez csak a ruházkodás oldala de számtalan olyan viselkedésforma van ami egy férfit taszít.
A feminizmus legnagyobb rombolását a hagyományos családmodellben végzi.
Gyilkos pusztítást végez.
A nők nagyon tévesen azt hiszik hogyha alárendelt szerepet kapnak akkor ők alsóbbrendűek. Ez a legnagyobb tévedés amit elkövethetnek.
A kettő nem függ össze.
Befejezésül had adjak egy jótanácsot az itteni hölgy olvasóknak.
Elégedjenek meg annyi női felsőbbrendűségi szereppel hogy időnként ők vannak felül.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 14:49:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én is múlt időben írtam róla. De csak azért kiröhögni Max tételét, mert nem tudunk elvonatkoztatni a közelmúlttól és a jelentől, nem egészen kóser. Mondom ezt úgy, hogy egyébként nagyon ritkán értek egyet Max dolgaival.

Az meg, hogy sikerül-e a felhalmozott vegyi, biológiai, nukleáris és egyéb fegyverekkel lenullázni a jelenlegi világunkat, még a jövő zenéje, de nem hiszem, hogy ne lennénk rá képesek...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 14:54:20

"Nem túl pozitív sajátosság az ún. „furbizia” jelenség. Hogy mit is értek ez alatt? A ravasz jelentésű „furbo” olasz melléknevet több kérdőív alapján a legpozitívabb tulajdonságnak minősítették az országban, ami – szerény véleményem szerint – általánosítva természetesen, talán a leghívebben tükrözi az olaszok értékrendjét."

Na erről eszembe jutnak a székely mesék, ahol a ravasz- furfangos- székely ember a főhős...talán nem csak az olaszoknál értékes tulajdonság a ravaszság...De az ügyeskedésnek itt is vannak hagyományai, ez is beillene a ravaszság címke alá, nem kell a csizmába utazni hozzá.

DieNanny CH 2014.05.18. 14:56:22

@adg [Au, Darwin]:

:-)
(Plusz, én nem is jártam bölcsibe, mert húgommal otthon volt anyukám... Amikor én 3 éves lettem, akkor rögtön oviba kerültem, húgom meg bölcsibe. Kerítésen keresztül mindig láttuk egymást!)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 14:58:13

@zöldeketbeszélek: Szerintem itt mi arra reagaltunk, hogy ha jol lattam az idezett szovegekbol maxval valami olyasmit mondott, hogy ez most egy rovid atmeneti idoszak es hamarosan ujra a mediterran orszagok lesznek a gazdagabbak. Nah erre reagaltunk mi a tobbiekkel, hogy aligha.

"Az meg, hogy sikerül-e a felhalmozott vegyi, biológiai, nukleáris és egyéb fegyverekkel lenullázni a jelenlegi világunkat, még a jövő zenéje, de nem hiszem, hogy ne lennénk rá képesek..."

Az emberiseget ismerve sajnos tobb, mint valoszinu hogy valamikor a jovoben meg fog tortenni. Nincs efelol ketsegem. Stephen Hawking is azt josolta, hogy az elkovetkezendo 200 evben az emberiseg vagy kolinizal mas bolygot vagy a Foldon a klimavaltozas es a nyersanyagok miatti harcban egyszeruen kiirtjuk egymast. Csak remelni tudom, hogy mar nem fogom ezt megelni.

Chamroe 2014.05.18. 15:06:13

@mayree: tegnap este leültem a szerény kis vacsimmal, ami szénhidrát csökkentett magos kenyér volt, némi feltéttel. Erre bejött a férjem egy tányér sült szalonnával.. Én nem tudtam erős maradni.. Ollllyan finom volt :-D

kutya vacsorája 2014.05.18. 15:07:42

@nigara: pláne, h.sanszosan humánfogyasztásra ment a kutyatáp is.
lehet,h.nyomasztó elegyedni látni az extrém szegénységet/gazdagságot, de az sem kicsit álszent, amikor negyedekbe tömörül mindkettő, középen lehetőleg kormányzati és/vagy vigalmi negyeddel szeparálva, úgy hogy egy életet is le lehet élni annélkül, h.szembesüljön a pógár a másik világgal. budapest eléggé ilyen, még a duna is rásegít.

Muscari 2014.05.18. 15:10:25

@zöldeketbeszélek: szia, jo, hogy ma is itt vagy. Ha szepen megkerlek, atkuldened a Petra-fele fa kepet nekem is. Utolag olvastam csak azt a posztot, ahol elojott, es igaz, hogy csak platan, de azert en is szeretnem latni.

Tudtad, hogy az eucaliptus torzse hasonlit a platanera? Ugyanugy nagy lapokban hamlik. Itt Londonban ultetik parkfanak meg diszfanak nehany fajat (meg nem mondom, melyikeket), nagyon szepek. Ki tudja, eljutok-e valaha Ausztraliaba, de legalabb itt csodalhatom oket.

Muscari 2014.05.18. 15:12:57

@svájci sapka (ch): bolcs nep, mit mondjak. Nalunk ez sajnos elkepzelhetetlen lenne.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 15:23:46

@Muscari: Az eukaliptusz csak akkor érdekes, ha koalamaci is ott figyel rajta ;).

Muscari 2014.05.18. 15:25:56

@zöldeketbeszélek: megkaptam, koszi. A kerge tenyleg megteveszto, de lehet, hogy csak azert, mert meg fiatal fa.

2014.05.18. 15:28:57

@kutya vacsorája:

A 2016-ban érettségizők csak akkor kezdhetik meg az írásbeli és szóbeli vizsgákat, ha legalább 50 óra közösségi munkát végeztek.
Lesz lehetőségük megismerni valamennyire a "másik oldalt". Bár jelentős részüknek nem igazán kell bemutatni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 15:30:17

Igen, a kéreg alapján én sem a platánra tippeltem volna rögtön. Itt van az utcánkban kb. ekkora, fiatal platán, majd megnézem, mennyire sima még a kérge.

Muscari 2014.05.18. 15:35:19

@zöldeketbeszélek: de letezika tropusokon, ahol nincsenek evszakok, folyamatosan termnek a novenyek. Mezopotamia igenis a fejlett gazdasagra jo pelda, ahol az aszallyal kellett megkuzneni, de ide vehetjuk Egyiptomot is. Viszont fekete Afrika mar mas teszta, az ottani torzsek egeszen a kozelmultig nomad allattartok voltak.

Ahogy kozeledunk eszak fele, egyre nagyobb jelentosege van a tervezesnek, kooperacionak. Persze ez nem ennyire egyszeru, de a lenyeg valahol itt van.

Az olaszok sem annyira "lustak", csak kicsit kenyelmesebbek, ennyi. En egyebkent imadom oket, volt mar sok olasz kollegam is, raadasul del-olaszok. Most lesz uj fonokom, aki szinten onnan valo, aki radasul meleg is es el vannak jegyezve a baratjaval. Ott az ujjan a jeggyuru :-) Igy elso blikkre jo fejnek tunik.

Chamroe 2014.05.18. 15:39:18

@zöldeketbeszélek: Azért azt se felejtsük el, hogy amikor az általad felsorolt birodalmak a fénykorukat élték, szinte kivétel nélkül rabszolgatartó társadalmi berendezkedésűek voltak.
Vagyis a római polgár kihajtotta a rabszolgáit a földekre, akik megtermelték a javakat, költségként az etetésük, és a termékek elszállítása volt csak.
És attól kezdve, hogy eltűnt a rabszolgaság, fokozatosan megkezdődött a hanyatlás, hiszen nem tudtak a felhalmozott javaikkal megfelelően gazdálkodni.

2014.05.18. 15:47:52

Mna, örömmel konstatálom, hogy már nemcsak a Nyugat, hanem Észak s hanyatlik. Kicsit nem figyelek oda, kicsit nem vagyok itt, és máris költözhetek egy jéghegyre két pár evezővel ...
Huhh, hát Olaszországról inkább nem mondok semmit, számomra mindörökké összefonódott a román cigányokkal. Nem csípem őket. Egyiket sem.
Ausztriában havi 2000 vendéglátásban meg szokott lenni, na persze, ha nem egy eldugott hegy szállóban van az ember ...
Egyiptom meg számomra még Olaszországnál is: nope-nope-nope ország. Bár megjegyzem, ott elég sok a kopt, már a gazdagabbak adója meg a Korán okán ...

2014.05.18. 15:55:30

Ha szobalányként, vagy mosogatóként Ausztriába 1200-1400 eurót lehet keresni, úgy, hogy nem kell lakást bérelni, és kajára költeni, akkor nem az lenne a logikus, hogy aki nem tud a szakmájában elhelyezkedni, így indítson?

2014.05.18. 16:00:08

@lexrex: Hotele válogatja, én azért óvatosabban számolnék szobalányként és mosogatóként, olyan 800-1000 euróval. És nem általános, hogy bent lehessen lakni. De átmeneti megoldásnak, még így is jobb, mint a munkanélküli segély otthon.

Muscari 2014.05.18. 16:03:23

@Pink Petsch: merre jartal? Mar azt hittuk, eltuntel...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 16:06:36

@zöldeketbeszélek:
Ebben nagyon igazad van.
Csak az idők során a mezőgazdaság jelentősége szinte teljesen eljelentéktelenedett és az ipar meg felértékelődött.
Még a mezőgazdaságban is. (IKR)
Ha megnézed az országok összjövedelmét és benne az ipar és mezőgazdaság szerepét azt látod hogy olyan kiválónak tartott(nem általam) agrárországban mint agyarország 5%-az aránya.
Valamikor enni kellett most meg közlekedni számítógépezni ruházkodni stb...

2014.05.18. 16:06:38

@Muscari: Nincs olyan szerencsétek ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:06:51

@Chamroe: Igazad van, bár valójában már a rabszolgaság eltűnése előtt elkezdődött a hanyatlás. És milyen érdekes, hogy a kora középkor feudális államaiban is létezett a rabszolgaság. Persze, ha 3000 éve feltalálták volna a gőzgépet mondjuk, akkor emberi erő helyett nyilván inkább azt használták volna...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:08:48

@Muscari: Én elfogult vagyok az olaszokkal szemben, be kell vallanom :). Az tény, hogy amikor a délolaszokkal melóztam, nem lazsáltunk, ment a munka rendesen. Én nem tapasztaltam a láblógatós hozzáállást, bár az is igaz, nem közalkalmazottakkal ültettük a babérfákat :)).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:09:53

@diggerdriver: Erre írtam azt, hogy az értékek változnak...vagyis nem az értékek változnak, hanem az, hogy mit tartunk annak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:14:59

@Muscari: A trópusi mezőgazdálkodásról meg eszembe jutott egy szőlész-borász B-tárgyas előadás. Meghívtak két szőlészt, akik arról ismertek a szakmában, hogy Dél-Amerikában ők dolgozták ki a modern, korszerű csemegeszőlő-termesztés technológiáját. Na ott mondta a szőlész pasi, hogy mivel folyamatosan meleg és párás idő van, a legnagyobb probléma a növényvédelem (és a kényszernyugalom, mert ugye a vitis vinifera nem igazán trópusi növény...), így 10 naponta brutális permetezésre van szükség. Szüretkor is permetezett szőlőt szednek, de úgy számítják ki az időpontokat, hogy mire hajón Európába ér, már ne legyen szermaradvány a fürtökön (határérték felett, persze).

És akkor a dél-amerikai földművelő, csillagászkodó, óriási építményeket emelő maja és inka kultúrák, azok nem számítanak? Oké, persze a hanyatlás őket is elérte, de vajon ha nem gyarmatosítják a földrészt, meddig tartottak volna ki?

Sütemény1975 2014.05.18. 16:15:34

@diggerdriver: +1
kivancsi leszek Tildy reakciojara :))

Sütemény1975 2014.05.18. 16:16:31

@Pink Petsch: valld be, hogy leugrottal kenyaba megnezni a varrogepeket :)

mayree 2014.05.18. 16:16:48

@Chamroe: Én is ellenállok mindennek, csak a kísértésnek nem :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:18:43

@kutya vacsorája: Mire gondolsz? Én itt élek, de nem érzem, hogy a Duna elvágna valamitől.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 16:19:23

@zöldeketbeszélek:
Nem sokáig.
Mire felfedezték őket már jórészt eltűntek vagy erősen hanyatlottak.

2014.05.18. 16:23:18

@diggerdriver: Hasonlóképpen ;)))

@Sütemény1975: Jaja, mind az ottani MÉHben vannak, az időjárás nem tett jót nekik ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:27:47

@diggerdriver: Kivéve az inka birodalom, ami éppen fénykorát élte. Ha a spanyolok nem gyilkolják le - orvul persze - az inka uralkodót és nem avatkoznak be az inka hatalmi kérdésekbe, ki tudja, hány száz éven át virágzott és fejlődött volna. Az volt az inkák pechje, hogy nem 500 évvel korábban alapítottak államot...

magyarlanykairoban 2014.05.18. 16:31:30

@LyukasBogrács: megegyszer: nem a 85g-ot kell adakoznia, hanem amennyiben a megtakaritasa eleri ezt a hatarereket es egy evig a megtakaritas ezen felul marad, akkor kell a teljes megtakaritott osszegnek a 2.5%-at fizetni, amit ha utana szamolsz, nevetseges osszeg. pl. tegyuk fel, ahogy az egyik kommentben irtak, hogy a 85g arany 900.000 Ft. Ha annak kiszamolod a 2.5%-at, az 22.500 Ft. ennyivel nem lehet segiteni azokat, akik tenyleg raszorulnak? De errol a zakat temarol konyvek vannak, hogy pontosan mi szamit megtakaritasnak, kik azok, akik jogosultak erre az osszegre, ..stb.

2014.05.18. 16:31:46

@Zoole[uk]: Danke :)))

@zöldeketbeszélek: Meg az indiánoké, meg a maoriké, meg az avaroké, meg a vizigótoké .. meg a .. ilyen ez ...

2014.05.18. 16:33:32

@magyarlanykairoban: No de, Egyiptomban eléggé nagy a koptok száma is, nem? És akkor velük hogy meg mint? Őket nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 16:39:23

@zöldeketbeszélek:
Mielőtt még kétségbe vonnám az inka civilizáció nagyszerűségét vessük össze az európai fejlettséggel.
Sehol sem voltak.
Az inka fejlettségről Thor Heyerdahl bebizonyította hogy egy nádtutajon el tudtak menni a Húsvét Szigetekre.
Azt a nádtutajt hasonlítsd össze a Santa Mariával.

Attól hogy elismerem a piramisépítők heroikus munkáját én inkább daruval építeném.

magyarlanykairoban 2014.05.18. 16:41:00

@Mirjam2: teljesen igazad van, bar en errol csak hirbol hallottam, nem voltam meg az Arab-obolben, de igazsag szerint nem is nagyon kivankozom oda, ha az embereket nezem. Az a luxus es penzszoras ... rosszul vagyok tole. ( tisztelet a kivetelnek, aki ertekeli azt az aldasos helyzetet amiben van, es kerkedes helyett szerenyen, ertelmes dolgokra hasznalja fel. )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:42:52

@Pink Petsch: Az avarok és vízigótok esete teljesen más tészta, mint az indiánoké vagy maoriké. Egyik esetben egy nagyságrendekkel fejlettebb (mármint hadászati téren), idegen kultúra képviselői hatottak az őslakosokra, a másikban egy alapvetően hasonló szinten álló, sőt, még közös kulturális vagy genetikai gyökerekkel is rendelkező (hiszen rendesen keveredtek a népek a 'mi vidékünkön' is) népek hatottak egymásra.

Muscari 2014.05.18. 16:43:34

@zöldeketbeszélek: ez mondjuk egy erdekes kerdes. Nem minden osi kultura tunt el a gyarmatositas miatt, gondolj csak a Husvet szigetre mint elrettento peldara. Ok gyakorlatilag feleltek a jovojuket.

magyarlanykairoban 2014.05.18. 16:46:06

@Kövérmadár [swe]: teljesen egyetertek, es a poszt tobbi reszeben irtam is, hogy ezt az osszeget nem penz formajaban kell odaadni. Lehet pl hogy par zakatkoteles ember osszefog, es iskolat epit, kozertet vagy akarmit, ami ugye munkahelyeket teremt. Vesz elelmet. En szemely szerint biztosan nem penzben adnam oda.

2014.05.18. 16:46:28

@zöldeketbeszélek: Oké, cro magnon és neander völgy ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:47:13

@diggerdriver: Hát ez jó. Sehol sem voltak, mert nem tudtak hajózni. Egyébként rengeteg dologban túlszárnyalták a velük valaha egy fejlettségi szinten lévő (nem azonos idővonalról beszélünk, csak fejlettésgi szintről) ókori kultúrákat. Nem álltak az európai szinten, mert később indultak. Mintha egy óvodás szókincsét hasonlítanád egy harmincas újságíróéhoz. Nem túl korrekt.

Muscari 2014.05.18. 16:52:57

@zöldeketbeszélek: az en del-olasz kollegaim is dolgoztak rendesen. Nagy szivfajdalmuk volt, hogy mikor talakoztak egy eszak-olasszal, es szoba kerult a szulovaros, onnantol erzekeltek a lenezest. Pedig rengeteg del-olasz koltozott fel eszakra, hogy az ottani gyarakban dolgozzon.

Tavaly Szicilian jartunk, hat mondjuk a mentalitas az eleg durva ott, tortentek erdekes dolgok, de a sziget az gyonyoru. Minden evben vissza tudnek menni a taljanokhoz, egyszeruen megunhatatlan.

Viszont kepzeld el, nem talaltunk egy epkezlab postahivatalt, delutan mar nem volt nyitva sehol, en nem tudom, hogy intezik ott az emberek a hivatalos ugyeiket. Lehet, hogy mi voltunk a benak, de nem tudtunk kepeslapot hazkuldeni. Meg a kozbiztonsag: a hotel tulaj-nenije elgazgatta a taskamat, hogy legyen keresztben elol, mert ugy biztonsagosabb. Angoloul egyetlen egy pincer beszelt rendesen, meg az egyik hotelban egy lany egy kicsit.

Meg jo, hogy letoltottem egy angol-olasz szotarat a telefonomra, az ettermekben azt kellett bujni rendeles elott. Ilyet meg sehol nem tapasztalatm, ennek ellenere barmikor visszamennek, akar holnap is :-)

2014.05.18. 16:52:57

@zöldeketbeszélek: Te, az evolúció nem a korrektségéről híres. 2-3 ezer év, és a magyarokat is mint csak egyszer volt, hol nem volt népként fogják emlegetni a történészek ..

magyarlanykairoban 2014.05.18. 16:55:08

@Pink Petsch: Bevallom oszinten egyetlen kopt ismerosom van, de nem azert mert barmi bajom lenne veluk. Egyszeruen nem igazan talalkozom veluk ( jelenleg olyan helyen lakom, ahol annyi sziriai vesz korul, hogy kis tulzassal mar az megy furcsa szamba, ha egyiptomival talalkozom :D ). Tudok a szokasaikrol nehany dolgot, de errol, hogy ok hogyan adakoznak, vagy van-e a zakathoz hasonlo dolog naluk, nem tudom, de meg is kerdezem mindjart. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:55:17

@Pink Petsch: Na ez meg érdekes kérdés...nem is olyan régen olvastam róla, hogy vitatott, a cro-magnon-i emberek vajon tényleg kiirtották-e a neandervölgyieket, vagy azok beolvadtak. A genetikai bizonyítékok az utóbbi felé mutatnak.

ipon.hu/hir/a_neandervolgyi_genom_otodet_hordozza_az_emberiseg/28517

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:56:41

@Pink Petsch: 2-3 ezer év egy tizedmásodpercet sem számít az evolúcióban...

2014.05.18. 16:58:39

@zöldeketbeszélek: Abban nem, de a népek történetében sokkal inkább ... Szóval, vedd úgy, hogy mi az evolúciónak csak egy ezredmásodperc törtrésze vagyunk ;)

klappol 2014.05.18. 16:59:39

@Pink Petsch: Szasz csaj :))))))))))))))))))))

egészség ok??

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 16:59:41

@Muscari: Igen, sőt, Görögörszág hanyatlását is részben maguknak köszönhetik a görögök, ha még jól emlékszem, a hajóépítési mániájuk miatt irtották ki a cédruserdeiket és ezért erodálódott szinte az egész termőföld. A festői kopár sziklák ennek a tanúi.

2014.05.18. 17:00:27

@magyarlanykairoban: Csak azért említettem, mert bár vallásilag nem egységes, de földrajzilag-politikailag egységes országról van szó ..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 17:03:27

@Muscari: Szicíliába nem vágyom, valahogy az már sok lenne nekem. De Nápoly nagyon bejött, Camorra ide vagy oda (egyébként volt is egy halálos áldozatot követelő lövöldözés amikor ott voltam), és még a táskámat sem féltettem nagyon :). Idén nagyon mozgott bennem, hogy megpróbálkozom valamikori munkaadómnál (nem Nápolyban, hanem Róma és Nápoly között), hátha van egy hely számomra...

2014.05.18. 17:03:34

@zöldeketbeszélek: Jah, olvastam én is, hogy a mai európai embereknél kimutathatóak a neanderi dns-ek. Valszeg, úgy lehetett, hogy ölték egymást is, voltak bulik a cro-magnoni fajjal is meg voltak "vegyes házasságok" is. Már az én elképzelésem szerint ...

2014.05.18. 17:08:04

@klappol: Ahham, megvagyok, köszi :)

2014.05.18. 17:08:49

@diggerdriver: Nem tudom hogy jon ez ide, meg nem fogok elkezdeni vitatkozni mert nem erdemes, de lenyeg az hogy szerintem ra kene jonnod, a 'feminista' nem szitokszo es nagyon sokfele ferfire es nore vonatkozhat (igen, van szamos, magat feministanak vallo ferfi is). En feministanak tartom magam, igy az 'emancipunci' kifejezest - hat, mondjuk, kisse tiszteletlennek es minden nore nezve lekicsinylonek erzem. Nem mintha bizonyitanom kene valamit, de felvetesedre reagalva elmondom hogy boldog hazassagban elek, egyebkent pedig ha ez nem igy lenne, az sem lenne az eletem tragediaja mivel mas fontos dolgok is vannak az eletben a parkapcsolaton kivul. Mindenesetre mindig is talaltam eletem soran olyan ferfi baratokat es partnereket akik egyetertettek a ferfi-noi kerdesrol vallott nezeteimmel. Azok a ferfiak, akik az 'emancipalt' nok helyett inkabb egy tavol-keleti rabszolgat vesznek felesegul, szerintem szanalmasak es ha egy ilyen ferfi nem akar velem egyutt elni, azert csak halas vagyok a sorsnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:13:25

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

"Tegnap délutánra hulla fáradt lettem.
Sok mászkálás a városban, lábfájás, derékfájás, szar idő, totál kifingtam és kényeztetésre vágytam, ezért felhívtam egy thai masszázs szalont, hogy feltegyem nekik a világ leghülyébb kérdését, gondolván összekötöm a kellemest a hasznossal.
-Jó napot kívánok, thai masszázs van hepi finissel nőknek is? Tudom, hogy hülye kérdés meg minden, de nagyon remélem hogy van ilyen szolgáltatás, mert igénybe venném, persze nem józanon, nem vagyok én olyan, bár azt mondják a barátnőim, éljek a mának és ugorjak fejest a dolgokba, de ez elég intim dolog...szóval érti...a megfáradt nőkre is kéne gondolni, nem csak a pasikra...meg ugye ezt nem is egy nőtől várnám el,...hetero vagyok szóval ha ott lenne valami pasi...nem kell hogy thai legyen, a magyar férfiak a legjobbak szóval...ha van esetleg magyar pasis hepi finises masszázs akkor érdeklődnék, hogy mennyibe kerül...és hogy ez titokban marad-e, sohasem csináltam ilyet, de 37 éves vagyok, ideje lenne kipróbálnom extrém dolgokat tudja...most hogy így beszélek róla már inamba szállt a bátorság, á, hagyjuk a francba az egészet, úgyse mernék ilyet...érti...csak fantáziálok...de amúgy van ilyen hogy hepi finis nőknek?
(kis csönd, majd megszólalt egy idősebb női hang)
-Őőőőőőőőőőőőőőőőőő Kovács Józsefné vagyok, nyugdíjazott könyvelő, a masszázs szalon elköltözött, de tegye már meg, hogy ha kap választ érdemben a kérdésére, akkor visszacsörög!"

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 17:24:37

@Mirjam2: Reméltem, hogy súlyának megfelelően kezeljük ez a kommentet, tehát ügyet sem vet rá senki...Diggernek fogalma nincs a feminizmusról - nem mintha Maxnak lenne - és ezért abszolút hiábavaló vele ilyesmiről vitatkozni. Annyi, hogy tartsa szerencséjének, hogy férfiként nem érti a problémát...nem érinti, nem érdekli stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:24:55

@Mirjam2:
Ahol te most vagy ott ugyanolyan rabszolga vagy. Egy vallás rabszolgája.
Feministának lenni egy arab államban már önmagában vicc.
De csak bíztatni tudlak, hajrá állj ki a nők jogaiért ott.
Itt a blogon könnyű.
OTT tessék bizonyítani.
Várom az eredményeidet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 17:28:44

@diggerdriver: Halál komolyan, egy hazai női lapban olvastam riportot egy hepi finises - szigorúan hetero! -masszőr pasiról.

2014.05.18. 17:30:18

Feminista= kardot rántó hüvely.

Szakura 2014.05.18. 17:31:41

@diggerdriver: ha nem lettek volna feministák, mi nők, nem tudnánk olvasni. De ahány analfabéta, káromkodó, köpködő cigányasszonyt én láttam, aki elfogadja az embere felsőbbrendűségét! Ne mosd össze a dolgokat. Sok nő azért marad egyedül, mert túl magasra teszi a mércét, a káromkodó, köpködő megtalálja a párját.

Muscari 2014.05.18. 17:32:21

@Mirjam2: en sem akarok vitatkozni, pont ma, pont a Diggerrel, ezert nem is reagaltam. Akikrol o beszel es akiket annyira ostozoz a Birca is, azo a radikalis feminisak. A huszadik szazadi feminista mozgalmak nelkul a noknek ma pl. nem lenne valasztojoga, nem jarhatnanak egyetemre, stb. Ezeket a dolgokat ma mar evidensnek vesszuk, es senkinek nem jut eszebe megkerdojelezni. Pedig ez is a feminizmus hatasa.

Ez extremizmus semikor nem vezetett jora, legyen szo akarmilyen politikai, vallasi vagy egyeb mozgalmakrol, ide tartozik a feminizmus is. A Birca altal vizionalt reszegen karomkodo, ferfi-gyulolo karrierista stb. egyedek szerintem a notarsadalom csak egeszen kicsi hanyadat teszik ki, ok meg is erdemlik, ha egyedul maradnak.

klappol 2014.05.18. 17:36:22

@lexrex: Vagy a fogas muff :D:D:)))))))))))))))

klappol 2014.05.18. 17:37:02

@diggerdriver: Ez se százas, dili :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:37:27

@lexrex:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Van itt néhány kardot rántó hüvely az tény.
Mondjuk érvelni még nem tudnak de azt következetesen.
Odáig eljutnak hogy nem értek semmit.
Ez az érvrendszerűk csúcsa.
Képtelenek eljutni oda hogy nem én vagyok az ellenség.

Muscari 2014.05.18. 17:38:22

@diggerdriver: Tarsadalmi viszonyaikat tekinteve ok ott Saudiban a kozepkorban elnek. Europaban sem volt feminizmus a kozepkorban, ahogy szabad es egyelo valasztojog sem volt meg szolasszabadag meg vallasszabadsag meg sorolhatnam.
Szerintem nem fair a kettot osszehasonlitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:38:46

@zöldeketbeszélek:
Na de kiket masszírozott.
Mert ha férfiakat akkor nem heteró az tuti.

2014.05.18. 17:44:37

@zöldeketbeszélek: Hát nagyjából az .. én arra vagyok kíváncsi, hogy biztosan létezett-e az a közös ős? Mivel minél messzebbre megyünk vissza az időben régészetileg, annál inkább kitolódik annak a bizonyos közös ősnek a léte, illetve a rá utaló bizonyítékok léte. Lassan a dinók koránál járunk, ami az emberféléket illeti, de még a közös ősre való egyetlen egy tárgyi leletet sem sikerült felfedezni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:46:35

@Muscari:
Jó, ok, igazatok van.
Vagytok itt néhányan értelmes nők tessék győzzetek meg engem a feminizmus előnyeiről és társadalmi szükségességéről.
Nem a jogokra vagyok kiváncsi, azzal egyetértek.
A feminizmus kísérőjelenségei érdekelnek.
Miért jó az a nőknek és miként kéne nekünk férfiaknak reagálni rá.
Tessék.
Eddig még semmi konkrétum nem hangzott el a részetekről a feminizmus mellett.
Itt a lehetőség.

2014.05.18. 17:47:12

@Muscari: Ezzel addig nincs baj, amíg ide nem jönnek Európába, és a saját értékrendszerüket akarják megvalósítani mindenhol. És ha szólsz, hogy talán "kabbe-a-faszom-de-leginkább-a-tevédét", akkor te vagy a rasszista.

klappol 2014.05.18. 17:48:56

@Szakura: De az olyan is, az nekem se kellene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:50:04

@Pink Petsch:
A cikkben volt egy mondat ami nagyon elgondolkodtatott.
Azt mondja hogy rengeteg ősember maradványt találnak de gorilla és csimpánz maradványt ugyanabból a korból nem, és ezt a tudósok nem tudják megmagyarázni.
Ez érdekes.

klappol 2014.05.18. 17:50:47

@Pink Petsch: Mert nincs, ...sose találják azt az "őst".

Közben találnak mindig mást.

puhacica 2014.05.18. 17:51:53

@diggerdriver: csak a teljesseg kedveert: a szerzot Bihari Viktorianak hivjak, o a tekasztorik blog gazdaja, ujonc sztendapos holgy es en nagyon szeretem a stilusat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 17:53:15

@Szakura:
Igen. az ordenáré káromkodó cigány asszonyt ne mosd össze az itt kommentelő hölgyekkel.
Sokadszor mondom nem a jogokról beszélek. Nem a tanuláshoz és egyébhez való jogokról.
A kísérőjelenségekről beszélek.

2014.05.18. 17:55:39

@diggerdriver: @klappol: Hát jah, mert ez a "közös ős" hipotézis, valóban csak egy elmélet, ami akkor lett népszerű, amikor kiderült, hogy a humanoid fajok meg a gorilla és a csimpánz genetikailag eléggé közel állnak.... de bizonyíték azóta sincs. Meg olyan tökös ember sem az ezzel foglalkozók között, hogy azt, mondja, "hagyjuk már ezt a közös ős-marhaságot a fenébe" ....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 17:59:08

@diggerdriver: Te most komolyan azt szeretnéd, hogy valaki felvegye a kesztyűt és atomjaira cincálja a kommentedet? Tényleg ennyire unatkozol?

Papagály (törölt) 2014.05.18. 18:03:38

@Kövérmadár [swe]:
"Van az embernek megtakaritasa, 85g arany ertekben. Ezert velhetoen megdolgozott. Miert kellene ezt odaadnia barkinek is?
Ha ezt megteszi, mi motivalja a nem dolgozot arra, hogy dolgozzon. A fiatalokat arra, hogy tanuljanak? A dolgozokat arra, megtakaritsanak? "

1. téged mi motivál, hogy dolgozz? anélkül is kiváló munkanélküli segélyt kapnál.

2. mi motiválja a gazdag ember gyerekét, hogy dolgozzon? szerintem igazságos lenne eltörölni az öröklést, hogy mindenkinek azonos motivációja legyen a munkára. persze, azonos esélyeket is kell adni. vajon a cikkben említett 13 éves kislánynak - és a többi sokmillió, "szomáliai" gyereknek, aki iskola helyett keményen dolgozik, nemritkán napi 10 órát - mekkora esélye van, hogy milliomossá váljanak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 18:04:06

@Pink Petsch:
Szerintem volt közös ős mert KELLETT lennie. Ha nincs akkor hinnem kéne istenben.
A Galapagos szigeteken él több óriásteknős faj.
Darwinnak feltűnt hogy az egyik fajnak módosult a páncélja és felfelé kunkorodik a nyakánál.
Azért mert a bokrok leveleit eszi és így tudja elérni azokat.
Ez egy kezdeti lépés fajok különválásához az élettér a táplálékviszonyok megváltozása.
A pintyek ott a Galapagoson ugyanúgy módosultak.
Gyakorlatilag egyformák csak a csőrük különbözik. Az egyiké vékony hosszú a rovarevéshez a másiké rövid vastag a magevéshez módosult.
Lehet hogy azért nem találnak csimpánz és gorillamaradványokat mert más volt az életterük és a táplálékbázisuk.
Már az is csoda hogy 4milió évről vannak egyáltalán maradványok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 18:09:19

@Pink Petsch: Az is eredmény lesz, ha kiderül, nincs közös ős.

2014.05.18. 18:10:32

@Mirjam2: Egyetertek Mirjam, de ezuttal nem fogok semmifele furdoruhas kepet betenni, hogy ezzel is tamogassam az allaspontomat. :)

Igaz en nem vagyok a szo szoros ertelmeben feminista, de mindenkeppen emancipalt no vagyok. Igazad van, a feministaknak mi nok sokat koszonhetunk - aki nem akar kozeletben reszt venni, vagy nem akar karriert, vagy nem akarja az eletet ugy leelni, ahogy akarja, az lehet, hogy nem tartozik ide, es ezzel nincs semmi gond.

Szemelyes kritikam a mai feminista mozgalommal szemben az, hogy tulzasba viszik a dolgokat. De ezek a feministak mar masok mint a regi "amazonok". En sem tudok a maiakkal azonosulni es neha irrital a politikai aktivitasuk. Idonkent meg kimondottam hatraltatjak a munkamat, de ez mar egy masik sztori.

Digger sajat magabol indul ki es a velemenyet atvetiti az osszes tobbi ferfira. Ez ugyanugy nem hasznos mintha en azt hinnem hogy mindenki az en fejemmel gondolkozna. Persze, a ferfiak szeretik a noies noket, de nezzunk korul, hany no egyszeruen nem szuletett noiesnek. Nagyon sok csunyacska no letezik, nem is feministak, es megis talalnak szereto tarsat. Miert? Mert valszeg valami mast is tudnak nyujtani, amire a ferfinak szuksege van: jo lelkuek, jo termeszetuek, jo anyak, jo haziasszonyok, stb. stb. A ferfiak is emberek mint a nok, nekik is szukseguk van szeretetre, megbecsulesre, stb.

Az hogy bizonyos nok tulsagosan is dominalnak egy parkapcsolatban, az szerintem szemelyiseg problema. Mar eleve barmilyen emberi kapcsolatban az ilyesmi nem jo dolog. Szerintem ennek nem sok koze van a feministakhoz, de meg a nokhoz sem.

(Bocs Mirjam a hegyi beszed termeszetesen nemcsak neked szolt. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 18:12:40

@Muscari:

Sátán ügyes. Mindig olyamit támogat, aminek van jó következmlnye is. Lásd pl. a liberalizmust! Eredeti üzenete: jogállamiság, emberi jogok, jogegyenlőség. Mai üzenete: nihilizmus, kultúrarombolás, homokosok "házassága". Ugyanez a helyzet a feminizmussal, a korai feminizmus még legitím célokat tűzött ki. Sátán ravasz.

2014.05.18. 18:20:44

Klara interjujat teljes egeszeben is erdemes volt elolvasni. Olaszorszag az allamcsod szelere koltekezte magat, es most van az folyamatban amikor mennek visszafele arra a szintre, ahol tulajdonkeppen lenniuk kene. Itt azt halljuk hogy a fiatalok nagy szamban hagyjak most el az orszagot, annyira nincs munka. Az olaszokban nagyon ertekelem a kreativitast es esztetikai erzekre valo hajlamot. A luxusiparuk paratlan (na jo, franciakkal vetekszik) bar nem mondhatom hogy a vasarlok koze tartozom, sajnos. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 18:21:14

@zöldeketbeszélek:

A görögök hanyatlása leginkább balszerencse volt.

Egyszerűen nem voltak jók a külpolitikában, nem igyekeztek szövetslgeket kötni más népekkel. S hódítani sem akartak különösebben. A görög kultúrát idegenek, macedónok terjesztették el!

A igazi probléma 2300 éve kezdődött. Addig egyensúly volt Főnícia és Görögország között. Ahelyett, hogy közeli szövetségre léptek volna, ezt nem tették meg, így lehetőséget adtak az akkor növekedni kezdő Rómának, hogy végezzen előbb az egyikkel, majd a másikkal.

2014.05.18. 18:23:19

@cougarcat:

Én sajnos lemaradtam a fürdőruhás képről,nagy bánatomra. Nálam tehát támogathatnád vele az álláspontodat.

2014.05.18. 18:27:33

@diggerdriver: A feminizmus a fejlett nyugati orszagokban sok esetben mar tulnotte magat. Viszont ne felejtsd el, hogy pl. Kanadaban, a nok nem egy homogen reteg. A bevandorolo nok helyzete mas mint a fosodore. Vagy pl. vegyuk az oslakos noket - az o helyzetuk meg a sajat kozossegeiken belul is egy katasztrofa.

2014.05.18. 18:27:42

@diggerdriver: Szerintem meg nem volt. 4 millió éves leletek nem olyan régiek, amikor 70 millió éves dinó-csontvázakat találnak (hogy ne említsük a tengeri élőlények 200 millió éves fosszíliáit). Szóval, nah ... ha lett volna, bár egy csonttöredéket találtak volna. De eddig mind csak vagy humanoid vagy csimpánzokra és gorillákra utaló leletek bukkantak fel.

2014.05.18. 18:28:28

@zöldeketbeszélek: Egen, csak időközben nem kellene azt tanítani az iskolákban, hogy létezett ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 18:29:23

@maxval a gondolkodó birca: Akkor ez nem balszerencse, hanem balgaság :). Talán, ha a görög városállamok nem egymással háborúskodnak (mint jóval később Itália városállamai), talán másként alakult volna a soruk. Bár a rómaiaknak ellenállni akkor sem tudtak volna sokáig.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 18:29:36

@Chamroe:

Róma fennállt a XV. századig, az V. században csak a nyugati rész omlott össze.

A nyugati összeomlás oka pedig leginkább belső. Részben katonai: a megjelenő germán törzsek legyőzték a gyengévé vált nyugat-római társadalmat.

2014.05.18. 18:30:09

@lexrex: Most vesse be az atomfegyvert mas notarsam! A tobbseguk fiatalabb nalam, szoval mindenki jobban jar! :)) Azon vitaztunk hogy az emancipalt no "fapina" e vagy sem. Szemely szerint ezt sikerrel cafoltam. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 18:30:42

@Pink Petsch: A mai szemlélet az, hogy létezett. Minden kornak megvolt a maga elképzelése az ember eredetéről és ha most nem is gondoljuk azt helyesnek, azért az iskolákban még azt tanították. De mondhatnám a csillagászatot, matematikát, fizikát is.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 18:34:15

@cougarcat:
' Szemelyes kritikam a mai feminista mozgalommal szemben az, hogy tulzasba viszik a dolgokat. De ezek a feministak mar masok mint a regi "amazonok". En sem tudok a maiakkal azonosulni es neha irrital a politikai aktivitasuk. '

meggyőződésem, hogy az akkori "mérsékelt" nők közül nagyon sokan gondolták ugyanazt az akkori "amazonokról", amit te a mostaniakról. :)
a különbség csupán annyi, hogy mára általánosan elfogadottá vált, ami akkor még szentségtörésként hatott (pl. szavazati jog nőknek???).

2014.05.18. 18:39:35

@zöldeketbeszélek: Persze, de azért nem dogmaként kellene előadni ...

Muscari 2014.05.18. 18:40:03

@cougarcat: az egyik notarsad eppen a nyari ruhait valogatja, ugyhogy nem er ra vilagot megvaltani,meg kedve sincs vitatkozni.
Emlekszem a furdoruhas kepedre, Baratusz hogy beindult tole :-)

Na megyek, hajtogatok tovabb. Javasoltam a lanyomnak, hogy regisztraljon, mert most lett volna mondanivaloja. De majd talan maskor.

mayree 2014.05.18. 18:40:15

@Pink Petsch:
Ismerős Tirolba jár most második éve egy 5 csillagos családi hotelben mint gyógymasszőr, emellett be kell segíteni szoba rendrakásba is, plusz kozmetikus. Kap 1500-at lapaként, teljes ellátást és borravalót. Szeret ott lenni, bár idényjellegű, csak télen van munka.

DieNanny CH 2014.05.18. 18:40:42

@diggerdriver:

Én még szerintem nem találkoztam feministákkal... Legalábbis, semmilyen rémisztő kisérőjelenségeket produkáló nővel...

puhacica 2014.05.18. 18:40:53

@diggerdriver: adott egy no. muvelt, tajekozott. jo humora van. az embere nagyon szereti. tiszteli, mert barmirol lehet vele beszelgetni. mert logikusan gondolkodik. mert onallo es jo problemamegoldo. es mert vicces. odafigyel ra az agyban. nem jatsza meg magat, oszinte es odaado. jol foz. igaz, szinte csak es kizarolag nadragot hord. farmert. sokszor beszel csunyan. nem sminkeli magat, cserebe "ferfias" munkat vegez. nagyon szereti az emberet. tiszteli, mert barmirol lehet vele beszelgetni. mert logikusan gondolkodik. mert onallo es jo problemamegoldo. es mert vicces. odafigyel ra az agyban. nem jatsza meg magat, oszinte es odaado...

adott egy no. es egy ferfi. ugyanott dolgoznak, ugyanaz a munkakoruk. a no kerek 100ezer forinttal keres kevesebbet. miutan fizetesemelest ker, mert ugyanannyit er a munkaja mint a ferfie, megkapja. 30ezerrel kap tobbet. a ferfi pedig 70ezerrel kevesebbet...

adott egy no. nagyon szep. sminkel, szoknyat hord, kormot fest. az embere nagyon szerette. aztan elvaltak utjaik. mert a no nem dolgozott. nem fozott az emberenek meg egy par virslit se. pedig az dolgozik, mint egy allat. es amikor hazaert, leb@sztak, hogy sokat van tavol...

adott egy no. leelt 49 evet ugy, hogy kiszolgalt. fozott, mosott, takaritott, ellatott, nem kert, cserebe turt. az elso embere csinalt neki 3 gyereket. aztan otthagyta. fontosabb volt az ital es a kurv@k. a masodik embere is atverte. pedig o szeretett es mindent megtett nekik, ertuk. aztan egyedul elt. sokaig. majd jott a harmadik embere. akinek mar nem rendeli ala magat. akivel boldog. aki tiszteli, mert onallo, hatarozott es celtudatos. elfogadjak egymast. olyannak, amilyenek...

emancipaltak a nok? szerintem nem baj. en azt latom, hogy az eros noket eros ferfiak szeretik. nem egymassal szemben erosek, hanem egyutt erosek. es ez jo.

DieNanny CH 2014.05.18. 18:44:29

@Papagály:

Mert a minimálbér szerintem tönkreteszi a gazdaságot. Lásd Mo. Svájcnál nem akarom.

2014.05.18. 18:44:39

@Papagály: Nem hiszem hogy csak "szentsegtoresrol" van szo, amikor elvetem azt, amikor hardcore feministak a ferfiakat egyenesen kizarnak a csaladbol. Mert szerintuk karosak es nincs rajuk szukseg. Azert ez nem ugyanaz, mint az egyenlo jogok. Ez mar egyenlotlen jogok, amivel nem ertek egyet. A lo masik oldala, szelsoseg... Azt se kedvelem amikor szinte szegyenerzetet akarnak kelteni olyan nokben, akik hagyomanyos noi szerepre vagynak. WTF? Orulnunk kene hogy meg vannak nok akik vallaljak a nagyon is nehez anya szerepet peldaul. A varosunkban a feministak tobbsege leszbikus no - szoval nem ok fogjak a gyerekeket megszulni, akkor meg mit ugralnak? Ilyesmire gondoltam ....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 18:45:27

@diggerdriver: " „’A légy különböző, vagy pusztulj ki!’ elve nem mutatható ki az evolúció okaként. A fazekasmadár-félék különböző fajai igen nagy eltérést mutatnak a csőr formáját illetően. Ez lehet hosszú, kampós alakú (sarlóscsőrű fahágó) vagy rövid és egyenes, de ez a különbség akkor jött létre, amikor ezek a fajok egymástól izoláltan éltek. Ez arra enged következtetni, hogy a versengés nem a fő hajtóerő a fajok különbözőségének kialakulásakor! Inkább az ellenkező hatást figyelhetjük meg, a hasonló énekhangok létrejötte esetén."

DieNanny CH 2014.05.18. 18:45:56

@mayree:
"Kap 1500-at lapaként"

Ez mit jelent?

2014.05.18. 18:46:00

@puhacica: Hm, hát, ahogy így végigolvastam, a legemancipáltabb nők a lányok, a kurvák.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 18:47:15

@Pink Petsch: Hát én már nagyon régen jártam iskolába, a lányom meg csak pár év múlva fog...nem tudom, dogmaként tanítják-e.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 18:47:47

@zöldeketbeszélek:

Nem volt elég közös érdek.

Az azték birodalom ellen is nagyon sok helyi szövetségese volt a spanyoloknak. Egy csomó indián nép a spanyol hódítást az azték uralom alóli felszabadításként értékelte.

A mai Peruban is volt hasonló az inkák ellen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 18:48:06

@magyarlanykairoban:
Igen, ezeknek így van értelme...

@svájci sapka (ch):
Elszántság?
Én csak szexelni akarok ;)

@adg [Au, Darwin]:
És akkor csodálkozik a nép, hogy eszem ágában sincs adakozni vagy támogatni ezeket az embereket...
Neeem, neeeem. Munkahelyeket szívesen teremtenék, abból általában a tulaj és a dolgozó is jól szokott járni. De csak úgy odaadni a pénzt, hogy valaki eligya és másnap újból kéregessen... soha!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 18:53:29

@maxval a gondolkodó birca:
Áhááá, a germánok... honnan is? Hmm... csak nem északabbról? ;)

@Papagály:
Nem látom, hogy itt annyira dolgoznának a szomáliaiak... nemcsak a gyerekek, a szüleik sem. De a segélyt elfogadják...

Miért nem elég nekem a segély? Egyszerű: nem érem be annyival és nem szeretem feleslegesnek sem érezni magamat.

puhacica 2014.05.18. 18:55:05

@Pink Petsch: nem biztos, hogy ertem a logikad, de lehet benne valami.
most pedig kiemancipalom magam a konyhaba es hozok be egy kis palacsintatortat. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 18:55:06

@Pink Petsch:

A koptok zárt közösség, bár sokan vannak. Alig házasodnak muszlimokkal. Még a 3 kopt egyház között is csak mostanában firdulnak elő közeli baráti, családi kapcsolatok.

Egyébként a kopt identitás érdekes. Annak idején üdvözölték a muszlim hódítást, ezt kisebb rosssznak tartották a római (bizánci) uralomhoz képest. Valójában nem kedvelik a muszlimokat.

Mivel magam is ortodox vagyok, ismerek koptokat. Hát, olyan muszlimellenes szövegeket lehet tőlük hallani, hogy elmenne bármely nyugati szélsőjobb pártban...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.18. 18:56:50

@Kövérmadár [swe]:

Ki tudták használni Róma gyengeségét. Korábban ugyanezek a germánok nem tudtak mit kezdeni Rómával.

2014.05.18. 18:56:51

A "gyenge" nok kozott sem mindenki igazan gyenge, hanem a kapcsolataban ugymond illegalitasba vonul. Aztan megtalalja a modjat, hogy passziv agressziv modszerekkel ellensulyozza az egyenlotlen eroviszonyokat. Az ilyen no elhallgatja a velemenyet, sohasem tudod, mit gondol. Ilyennel se szivesen elnek egyutt. :)

Nekem az az egeszseges, ha viszonylag egyenlo felek vagyunk, de ettol meg mindketten vallalhatunk, szegyenerzet nelkul, kulonbozo, nekunk tetszo szerepeket, hagyomanyosakat is. En pl. imadom a divatot... Bevallom en is kedvelem a ferfias ferfiakat (leginkabb kinezetre), de azert ne hatalmasodjon el rajtam, ne diktalja mindig, hogy mi legyen. A masik oldala, hogy en se diktaljak mindig, es ha erre az utra ternek, akkor szolaljon fel, ne hagyja annyiban (persze nem agresszivan).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 18:59:31

@puhacica: Szép levezetés volt bármikor fel lehet állítani az ellenkezőjét.
Élethelyzetek elemzése nem cáfolja meg a genetikai különbségeket.
Én itt a blogon tudnék néhány nevet sorolni akit boldogan megdugna bármelyik itt jelenlevő férfitársam de soha feleségül nem venné.
Na ez az a nőtípus ami régebben nem volt. Mármint a közéletben nem.
Ez az a nőtípus amire azt mondom hogy emancipunci.
Mielőtt valaki ezt félreértené nyugodtan magára veheti.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.18. 19:01:29

@Pink Petsch: Hat ha tenyleg arra vagyott hogy qrva akart lenni, es neki ez jelenti az onmegvalositast, akkor emancipalt o is. :) A lenyeg sztem ott van, hogy vajon a lany iranyitja-e a sajat sorsat, vagy a korulmenyek a lanyet. Nem tudom, nem a szakmaban vagyok. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 19:02:27

@diggerdriver: Ha a mai magyar feministák érveire vagy kiváncsi, javaslom olvasd el a NANE erről szóló írását. Én egyet emelek itt ki belőle (hónapokkal ezelőtt hasonló érvekkel vitáztam egy sadist nickkel, de kár volt az időt pazarolnom...):

"Tévhit:A nôk már mindent elértek, megvalósíthatják önmagukat.
A feministák követelései nevetségesek.
Tény:Élete során minden ötödik nô kerül legalább egy olyan
párkapcsolatba, ahol partnere veri ôt. Magyarországon évente
100–150 nôt ver agyon (volt) férje vagy (volt) partnere brutális
kegyetlenséggel. A családon belüli erôszak elsôdleges áldozatai
nôk és gyerekek. Statisztikailag kimutatható, hogy a nôk számára
a (volt) férjek és (volt) partnerek jelentik a legfôbb veszélyforrást.
Minden negyedik nô találkozik a szexuális erôszak vagy zaklatás
különféle formáival. A rendôrök, a bírák, az orvosok, a pszicho -lógusok, a pedagógusok nem kapnak kielégítô képzést a nôk elle -ni erôszakról. Évente csak hazánkban több ezer lányt és nôt
csalnak külföldre és adnak el prostituáltnak. A nôk nehezebben
helyezkednek el a munkaerôpiacon, ugyanazért a munkáért keve -sebb bért kapnak. Az „üvegplafon” megakadályozza, hogy nôk
kerüljenek prominens vezetô pozíciókba pl. a politika, a gazdaság
és a mûvészetek területén. A nôket sokan még mindig gyengébbnek, szellemileg alacsonyabb rendûnek, nevetségesnek és korlátolnak tartják. Az ENSZ adatai szerint nôk végzik a Földön
fellelhetô összes elvégzendô munka háromnegyedét. Ezért a
munkáért a bérek egy tizedét kapják. Az összes vagyonnak csupán
egy százalékát birtokolják nôk. Ez a néhány tény elég egyér tel -mûen mutatja, hogy a feminista mozgalom legalapvetôbb köve te -lései még mindig nem teljesültek."

nane.hu/kiadvanyok/szorolapok/miafeminizmus.pdf

2014.05.18. 19:05:27

@cougarcat: Csak arra utaltam, hogy a levezetésből az jött le, hogy a nő mindig megszívja, lehet akármilyen jó szakember, nem értékelik, nem fizetik meg a munkáját. Szóval, kurvaként éppen az ellenkezője áll fenn: a pasik átlag egynapi keresetüket hagyják ott nála egyetlen óráért ;).
Ok, most a magánéleti cuccokba ne menjünk bele, mert az annyira egyénfüggő, hogy nagyon (elhagyott 3 gyerkőcös anya, meg társai).

Mr Long 2014.05.18. 19:10:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Voltunk kicsit "hegyet" maszni ma a Peak Districtbe. Erdekelnek kepek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 19:12:33

@Pink Petsch: Egy-két éve kaptam egy könyvet: Lois P. Frankel: A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok? 75 hiba, amivel a nők szabotálják a gazdagság útját.

Először azt hittem, hogy valami szemétrevaló ügynökösködős baromság, de nagyot tévedtem...Na ebben vannak olyan hibák felsorolva, mint ez:

Női gettóban vállalsz munkát. Kevesebbért dolgozol, mint amit megérdemelsz. Nem érdekelnek a juttatások. A sajátodból fizetsz. Időt ajándékozol. Leértékeled önmagad. stb...

Nagyon tanulságos...

Papagály (törölt) 2014.05.18. 19:14:40

@Kövérmadár [swe]:
"Nem látom, hogy itt annyira dolgoznának a szomáliaiak... nemcsak a gyerekek, a szüleik sem. De a segélyt elfogadják..."

és amit nem látsz, az nincs? elsősorban nem a svédországba menekültekről beszéltem, hanem az otthon élő egyiptomiakról (mint a cikkben szereplő lány), meg a dél-kelet-ázsiai gyerekek millióiról, akik a nike sweat shopokban robotolnak hétévesen, hogy 40 eurós cipőt lehessen árulni az európaiaknak.

"Miért nem elég nekem a segély? Egyszerű: nem érem be annyival és nem szeretem feleslegesnek sem érezni magamat. "

akkor miért gondolod, hogy az emberek többsége beérné vele és szeretné magát feleslegesnek érezni?
attól, hogy a svéd rendszer (esetleg) csapnivaló, nem vonnám le a következtetést, hogy a gazdag örüljön, hogy ő gazdag, és ne is próbáljon meg a szegények felemelkedéséért tenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 19:14:56

@zöldeketbeszélek:
Nézd az tudni kell hogy ahogy telik az idő minden tudományos állítást valaki megcáfol.
Einsteint is meg fogják ne legyenek kétségeid. Meg Hawking-ot is.
A tudományos élet erre épül és kúrva sokan élnek jól belőle.
Amit belinkeltél az a fazekasmadarak terén cáfolja Darwint de most soroljak fel sokmilliárd fajt ami őt támasztja alá?
Mert azért mellette sokkal több példa van.
Attól hogy tudok egy példát ellene felhozni az nem támasztja alá Isten létét.
Én ellenpéldaként mindig az Jávai Lövőhalat szoktam felhozni.
Van egy szerve amivel vizet fecskendez az ágon ülő légyre. Az beleesik a vízbe és a hal megeszi.
Az egy dolog hogy kell hozzá egy lövőszerv de kell egy matematikai számítás is mert a fénytörés miatt nem ott van a légy ahol a hal látja.
Ez az egész folyamat egy komplex egész. Vagy készen van vagy pedig köztes fejlődési stádiumában nem működik és így nem is biztosít evolúciós előnyt a halnak. Egy olyan átmeneti kezdetleges lövőszervtől ami fél centi magasra visz attól nem lesz egy hal alfahím és ezt a tulajdonságát nem örökíti tovább.
Na de ez bár cáfolja Darwint nem bizonyítja Isten létét.
Sokmilliárd állatfajnál végigkövethető az evolúciós folyamat. Ott miért nem az isteni paradigma érvényesül?
Miért csak néhánynál?

2014.05.18. 19:15:35

@Pink Petsch: O ertem. Hat itt Kanadaban a nok nem szivjak meg, foleg az un. "fosodor". Pl. egy allami hivatalban, ha egy ferfi es no jelentkezik egy magasabb poziciora akkor a no fog nyerni, meg akkor is, ha a ferfi a megfelelobb jelentkezo. Egy bizonyos retegben a nok is nagyon jol keresnek, sot - es egyre no ez a reteg, nagyon sokan vannak (vagyunk). Viszont pl. a bevandorlo no mar eleve nehezen jut el erre a szintre, szoval ok mindig hatranyban vannak. Valamikor en is igy voltam, de aztan sikerul az "ellenseg sorai koze beasnom" magam. :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 19:18:12

@diggerdriver: Azért linkeltem, mert Darwin az evolúciós elméletét nagyrészt a fazekasmadarakon megfigyeltekből vezette le. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy akkor úgy ahogy van, kuka az egész, de ha egy jelenségről téves következtetést vonsz le, akkor tényleg ideje átgondolni alaposabban is a dolgokat.

A másik cikk, amit linkeltem meg hasonló gondolatmenetet vezet le, mint te a lövőhallal, csak az ostoros baktérium a példa benne.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 19:27:52

@Kövérmadár [swe]: o, ne amitsd magad, mindenki arra vagyik, hogy az allam kiutal szamara a letminimum 3x-at legalabb elero letbert es utana azt csinal amit akar
te is meg en is szeretnek olyan nyugatra menekultek lenni, akinek a legnagyobb baja, hogy melyik aruhazban koltse el a rengeteg segelykent kiutalt ingyen penzet, de ugyanigy saudi ifjak is szeretnenk lenni, akiknek allami lakas, penz, kocsi, kutyafule jar alanyi jogon
aztan dolgozzanak a szegenyek ha annyira akarnak
mondtam mar h a munka megalazo es egyben faraszto is, egyik sem egy tul jo erzes, igy altalaban mindenki utalja

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 19:29:06

@zöldeketbeszélek:
Még mindig nem érted a lényeget.
Attól ha egy nő alárendeli magát a férfinak attól nem lesz alsóbbrendű.
Ezt próbáld megérteni valahogy.
Amit írtál felháborító és egyetértek az orvoslásával.
Nem ebben van köztünk a vita.
Mindenáron visszatérsz a női jogokra.
Nem ez a feminizmus bűne.
Persze harcoljanak ki egyenlő jogokat. Egyenlő béreket. Szüntessék meg a családon belüli erőszakot.
Mind mind üdvözlendő álláspont.
De mindehhez miért kell olyannak lenni mint Max belinkelt felső képe és miért nem lehet mindezt elérni olyan külsővel mint az alsó kép?
Egyszerűen a lényeget nem vagytok hajlandók felfogni.
Mindent elérhettek mindent megkaphattok de maradjatok NŐK.

2014.05.18. 19:30:27

@diggerdriver:

"Én itt a blogon tudnék néhány nevet sorolni akit boldogan megdugna bármelyik itt jelenlevő férfitársam de soha feleségül nem venné."

Sommás megfogalmazás, de szerintem igaz. Ahogy én látom, ezen túlmenően,kialakultak már itt párok is. Többé-kevésbé már mindenkinek meg van a maga "választottja". Gondolom, nem csak én veszem észre a célzásokat.

klappol 2014.05.18. 19:45:09

Darwin mielőtt meghalt, azt mondta " Mindent visszavonok, amit eddig állítottam" és nyekk. Na de miért??

puhacica 2014.05.18. 19:46:31

@Pink Petsch: peldak voltak, nem altalanos megallapitasok. nem minden no szivja meg a ferfival szemben. arra probaltam utalni, hogy az eros (nem elnyomo, hisztis, torteto!) no kepe szamomra szimpatikus.

@diggerdriver: koszonom! erre akartam kilyukadni. barmikor felhozhato egy ellenpelda. mert egyenloek (emancipaltak?) vagyunk? neked nem az emancipacioval van bajod, hanem a pozitiv diszkriminacioval. :)

tegnap Cascabel emlitette a Szerelempatak c. filmet. erdemes lenne megneznie mindenkinek. azok a nenik, akik ebben meselnek, nem igazan emancipaltak. tuleltek, de azert volt, aki megemlitette, hogy 60 eves elmult, mikor megtudta, mi az az orgazmus. miutan a ferje meghalt. mert nem volt "divat" beszelni rola. szoval szerintem nem olyan nagy baj az emancipacio. :)

Sütemény1975 2014.05.18. 19:48:36

@cougarcat: " Pl. egy allami hivatalban, ha egy ferfi es no jelentkezik egy magasabb poziciora akkor a no fog nyerni, meg akkor is, ha a ferfi a megfelelobb jelentkezo. "

nem a megfelelobbet kellene valasztani?

tanato 2014.05.18. 19:49:48

@magyarlanykairoban: Csak egy rövid kérdés:ha olyan nagyok ott a társadalmi különbségek Egyiptomban,meg jótékonykodni akarnak a gazdagok,miért ázsiai bejárónőket/cselédeket tartanak,miért nem hazai szegény nőket?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 19:53:29

hogy a ronda nok letezeset firtato kerdesekre valaszoljak linkelnek egy himsoviniszta es egy anti himsoviniszta ferfit abrazolo kepet
www.grimmemennesker.dk/ugly-people-17.htm
www.pinterest.com/pin/187462403213245900/
na most az itt komentelo sarmos es kevesbe sarmos illetve kifejezetten ronda ferfiak legyenek kedvesek soroljak be magukat a latott kepek alapjan ket csoportba aztan gondolkodjanak, h miert vannak ronda nok is a foldon, ha nem sikerul megfejteni a kerdest, akkor elaruom:
mert kulonben a ferfiak jelentos hanyada soha nem jutna pinahoz, azert

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 19:56:05

@puhacica:
Rosszul látod.
Pont a nőket illető pozítív diszkriminációt preferálom.
Hát te sem érted?
Megkaptok mindent leterítem a köpenyem eléd a sárba mert megérdemlitek, FELTÉVE ha nőként viselkedtek.
Egy férfi elé vagy egy férfiszabású nadrágot viselő nőnek nem terítem le a köpenyem.

A szerelempatak az utóbbi idők emblematikus filmje. Mindenkinek látni kell.

klappol 2014.05.18. 20:09:05

@diggerdriver: Ha Darwin a hernyó és a lepke szituát figyelte meg, akkor neki az volt :)))))))))))

2014.05.18. 20:15:10

@zöldeketbeszélek: Tyúkólba kerülsz, és elkaparnak ... saját magukkal együtt ...

@cougarcat: A "fősodorba" a született kanadai nők hány százaléka kerül be?

@puhacica: Hm, a férfiak jó részének viszont tele van a puttonya ... ők sem akarnak állandóan harcolni ...

Sütemény1975 2014.05.18. 20:17:12

@diggerdriver: ezt hivjak tiszta $zerelemnek :)))

Mrs. Clayton 2014.05.18. 20:18:40

@diggerdriver: az mar egy harmadik potencial es az atlagos ronda, sorhasu, kopasz ferfiak nem rendelkeznek vele, ellenben a ronda, esetleg oreg nok kis szazaleka igen, igy nekik is van szep, esetleg fiatal, izmos am de szegeny ferfi partneruk, akik nemi ellenszolgaltatas fejeben, anelkul hogy tesco zacskot huznanak a no fejere, hajlandok vele 1m-es kornel kozelebbi terben tatozkodni, esetlegesen ezt a teret -10-15cm-re csokkentve is
szoval ronda nok azert vannak, hogy a ronda ferfiak ne maszturbaljak vegig a rongyos 70-80 evuket, esetleg hogy a kecskeknek is nyugta legyen toluk

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 20:20:03

@Sütemény1975:
Ez jóóóóóó
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 20:21:24

@Jess G:
Egy képet láthatnánk rólad.....?
Ha már....

Sütemény1975 2014.05.18. 20:26:33

Ha mar szoba kerult az emberek eredete, errol eszembe jutott a mellettem parkolo roman kamionos csoport. Ez kb az emberi faj legalja. Hangosan veszekedo, kiabalo, igenytelen, koszos lenyek. Mar kb a nyolcadik kollega ment oda, hogy halkitsak le a nepzenejuket, mert sokan szetetnenek pihenni, az ejjeli indulas miatt. Most persze lehetne jonni a PC dumaval, hogy nem azert ilyenek mert romanok, meg mas nepcsoportok kozott is van ilyen, de ez csak kismertekben igaz. All itt kb 8-9 nacio, es mindig s romannal van a baj. Nem veletlen, hogy nyugat europaban sem szeretik oket. Egy visszamaradott, selejt balkani nepseg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.18. 20:28:45

@diggerdriver: Ezek hamis sztereotípiák. Max találhatna csinos, nőies feministáról is képet, de nem fog, mert nem támasztja alá a kényszerképzetét.

Sütemény1975 2014.05.18. 20:28:46

@diggerdriver: egy ilyen not meg annyira sem tartok, mint egy feministat....

Mrs. Clayton 2014.05.18. 20:31:01

@diggerdriver: persze, eloben is barmikor, jossz a konyvelodhoz bejohetsz, megnezhetsz, de nem rolam van szo, hanem arrol h miert nem Eva Mendesnek nez ki minden no, azert mert nem nez ki minden ferfi sem Robert Downey Jr-nak
es a nok sem kezdenek el hisztizni, ha az o ferjuk mondjuk ugy, nem epp modellalkat es nem gondoljak azt h attol h a kedves papa sorhasat novesztett es a wc-n is problemas megtalalni a futykost nem az agyban, akkor attol mar himsovinisztanak allt
az en vilagomban a ronda nok sem feltetlenul harcos feministak, jelentsen ez barmit is, es elegge sok kevesbe szep pasi megtalalja bennuk a szepseget

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 20:31:03

@Sütemény1975:
Senkitől nem kaptam annyi segítséget és jóindulatú hozzáállást itt mint a románoktól.
Soha még egyetlen rossz tapasztalatom nem volt velük pedig sokkal sok helyen dolgoztam.
Ilyen is van.

Hari Seldon 2 2014.05.18. 20:34:37

@zöldeketbeszélek:
Épp erről van szó. Amíg a "mezőgazdaság" jelentette a gazdaságot, addig a dél gazdag volt, hiszen Skane-ben (például a búza tized annyit hozott tizaed annyi embernek mint Észak Afrikában. Azonban! Mostanra alapvetően átalakult a világgazdaság. Más lett az "értékes", és semmi jel sincs arra, hogy ez megváltozzon. Sőt, az információtechnológia még jobban előtérbe kerülése miatt, az "északi államok" fejlettsége megmarad.

De hagyjuk is Birkát, mert ma tényleg nagy butaságot dobott fel.

Pontos információi vannak sok mindenről, de azt gondolom, hogy nagyon statikusnak képzeli a jövőt. Úgy értem, hogy a mai állapotokat akarja folyamatosan ráhúzni a jövőre. Nem hajlandó tudomásul venni, hogy a folyatok iránya és mértéke folyamatosan változik.

Példa, Londonban 150 éve azon aggódtak, hogy ha a lovak mennyisége ennyire gyorsan nő, 50 év múlva élhetetlen lesz a város. - Aztán? Aztán jött az autó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 20:37:26

@Jess G:
Nem értem hogy jutunk el a feminizmustól a szép vagy ronda nőkig férfiakig.
Utóbbi velükszületett adottság amit mindenki másnak lát.
Semmi köze az emancipuncikhoz.

2014.05.18. 20:39:45

-A mosogep, a mikrohullamu suto, a keszetelek jelentosen megvaltoztattak a tarsadalom, a gazdasag szerkezetet, ezen belul a nok, a csalad szerepet, helyzetet. Ennek egyik kovetkezmenye peldaul a feminizmus. (szerintem)
-Kolumbusz koraban az aztek es inka birodalom nem volt fejlettebb vagy fejletlenebb, mint a korabeli europai birodalmak. Pizzaro vagy Cortez a szerencsenek es a veletlennek koszonhette, hogy legyozte oket. (szerintem)
-Tobbfajta unciat hasznalnak suly meresere. Az angolszasz uncia pl. 28.349 gramm, mig a nemesfemek sulyanak meresere hasznalt troy ounce 31.103 gramm.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 20:39:55

@Hari Seldon 2: es? elhetetlen lett a varos :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 20:39:56

Azért milyen érdekes hogy mikor konfrontálódok néhány nővel itt ebben a témában csak kevés férfi áll ki nyíltan mellettem.
A háttérben annál többen.

Sütemény1975 2014.05.18. 20:41:23

@diggerdriver: a kivetel erositi a szabalyt :)

tanato 2014.05.18. 20:42:16

@Hari Seldon 2: Kiszámolták hogy ha olyan ütemben fog nőni a gazdaság,mennyi cm. lesz a lótrágya magassága a londoni utakon.
A mezőgazdasággal meg az a baj,hogy pont azon államok termelik a döntő mennyiséget amelyek iparilag is fejlettek,USA Kanada,Ausztrália.Franciaország stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 20:42:52

@Sütemény1975:
OK nem vitatom mert mástól is ezt hallom míg nekem homlokegyenest mások a tapasztalataim.

tanato 2014.05.18. 20:46:34

@Cascabel: Pizarro,Cortez,Tűzfegyverek,lovak plussz helyi más törzsbéli indián szövetségesek beszervezése.
Feminizmus:pontosan a háztartási munkára fordított idő csökkenésével egyenes arányban indult el a mozgalom.

Hari Seldon 2 2014.05.18. 20:52:28

@Jess G:
Ja persze, sőőőt, Londonországban a kaja is rossz. - Mint tudjuk.

puhacica 2014.05.18. 20:54:31

@Pink Petsch: szerintem akinek esze van, az nem akar harcolni. nemtol fuggetlenul.

@diggerdriver: de most komolyan azon mulik, mit hord az ember lanya? nem azon, milyen is o valojaban? mert akkor tenyleg nem ertem. pedig akarom! :) hidd el, farmerben is nok maradunk. :)
szep meg akarki lehet. en nem vagyok szep. no de nem is vagyok akarki. ;) na jo, vicceltem, azert nem vagyok csunya! :D

Mrs. Clayton 2014.05.18. 20:55:06

@diggerdriver: ugy h birca linkelt egy nem epp dekorativ noi fotot es raragasztotta h feminista, majd linkelt egy csinos not es kozolte h o meg antifeminist, erre paran talan te is helyeseltek, h milyen igaz
erre en linkeltem egy ronda ferfit, akire raragasztottam h himsoviniszta, es linkeltem egy szep ferfit, akirol kijelentetem, h antifeminista es mindezek mellett azt is allitottam, h altalanossagban a ronda es egyesek szt feminista nok a ronda es himsoviniszta ferfiaknak vannak
ugyanis ugy tunik, h a ronda no es feminizmus kapcsolata kicsit ossze van kuszalodva a fejekben
szerintem itt a feminizmus ellen agallo ferfiak kozul egy sem latott meg messzirol sem feministat, max otthon van egy valamilyen felesege, akivel tobbe kevesbe ki van bekulve vagy nem es ebbol teljesen homalyos es legpolkapott otletelessel krealt egy elmeletet a nokrol is meg a feminizmusrol is, radasul ezen gyermeteg lelkekbe jo adag hogy ugy nevezzem regimodi neveles is jutott, igy vegkepp vakon vannak a noket illetoen, a feminizmusrol meg ne is beszeljunk

Mrs. Clayton 2014.05.18. 20:58:26

@Hari Seldon 2: nem, de tenyleg, mit kellett csinaljanak, h csokkentsek a forgalmat, adot vetettek ki, szoval vegso soron igaza lett a joslatnak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:02:22

@puhacica: Figyelj, te azt mondod farmerban is nők maradtok.
A férfi tangában is férfi?
Kosztümben?
Persze hogy számít mit hordtok.

puhacica 2014.05.18. 21:04:38

amugy ez a szepseg dolog. akkoriban, amikor megismerkedtem az urammal, emlekszem, hogy felhivtam anyukamat, hogy van egy fiu es tudom, hogy nagyon jo ember, keresve se talalnek jobbat, csak hat nem mondanam jokepunek. es aztan minel jobban megszerettem, annal inkabb tetszett. jelenleg o a legjokepubb ferfi a vilagon szamomra. meg george clooney, de o tul oreg hozzam. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:04:52

@Jess G:
Húha ez nagyon zavaros volt.
Neked sincs fogalmad sem hogy miről beszéltem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:07:25

@puhacica:
Igen. ez így működik.
Mint ahogy az emberrel nem öregszik a párja hanem mindig azt a nőt látja akit megismert.
Ez így van.

2014.05.18. 21:09:38

@tanato:
Ez a tuzfegyver dolog erdekes:) A korabeli nyil fajtak pontossagban, tavolsagban jobbak voltak a tuzfegyvereknel, amiknek egy nagy elonyuk volt, a hangjuk:)
Cortezek bevetettek harci disznokat is az ellenseggel szemben, amik durvabbak, verengzobbek voltak, mint a kutyak.
Gyozelmet leginkabb La Malinchenek koszonhetette, ami szinten a veletlennek koszonheto, mint megannyi mas dolog.
A tortenelem is, mint sok mas dolog, a veletlenek eredoje:)

Muscari 2014.05.18. 21:13:37

@diggerdriver: mit ertesz alarendeltsegen, ami nem jelent alacsonyabb renduseget? Ezt nem ertem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:15:14

@Muscari: Azt hogy egy nő mindig legyen a GYENGÉBBIK nem.

2014.05.18. 21:16:01

@Sütemény1975: Khm, én is román vagyok....
Nem lehet, hogy oltyánok voltak? Kissé sötétebb, olajos, bőr, barna színek?

@puhacica: Nem szándékos ez, inkább tudat alatti. Képzeld el azt a pasit, akinek a munkahelyén egy nő a főnöke, vagy csak az általad is szimpatizált erős nők veszik körül, akikkel állandó versenyben van. Nos, ha egy ugyanilyen erős nőt talál otthon is, akkor vagy akaratlanul is versenyezni fog, vagy a végén elege lesz ... és akkor jönnek a sirámok a "férfiatlan férfiakról" ;)

puhacica 2014.05.18. 21:16:40

@diggerdriver: par napja feltoltottem ide egy kepet, az uram lathato rajta, amint kinez az ablakon. derektol lefele latszik csak, kisgatya van rajta. puhacica lesi, hogy mit nez. namost ez a kep felkerult fb-ra is. masnap jon a kolleganom, hogy milyen jo labaim vannak, miert nem hordok gyakrabban szoknyat? :D es tenyleg nem rosszak a virgacsaim, na de...

tanga tema: ha mara elfogadotta valt a falatnyi bikini a talptolnyakig uszoruha helyett es ez nem zavar benneteket, akkor az ugyanolyan elfogadotta valt nadrag miert szurja a szemeteket?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 21:18:43

@diggerdriver: valoszinuleg, viszont mit zavarnak teged a feministak, nos vagy 50 eves, csak nem az asszony beallt kozejuk es nem foz, vagy mi? nem mindegy neked, ki miert vagy mi ellen kuzd? legalabb nem kell kinyisd nekik az ajtot, es nem kell fizetned az o martinijat is ha megis randiznal egy ilyen novel, de ugysem fogsz, akkor meg?

Muscari 2014.05.18. 21:23:45

@puhacica: ez olyan meghato, komolyan. Nagyon szerethetitek egymast :-)

puhacica 2014.05.18. 21:24:10

@Pink Petsch: de talan el lehet donteni, hogy kivel akarok/kell versenyezni. en voltam az uram fonoke. soha nem akartunk versenyezni egymassal. de igazad lehet. volt olyan kolleganom, aki nem ertette, hogy mi miert nem oljuk egymast, mikozben allandoan egyutt vagyunk. neki leteleme a feszko, a vita, ez elteti a kapcsolatait otthon es meloban egyarant. utalta is bent mindenki.

Muscari 2014.05.18. 21:25:04

@diggerdriver: Akkor az pontosan azt jelenti hogy alacsonyabb renduseg!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:25:30

@puhacica:
Mert a bikini szexi a nadrág férfias.
Baszod...

Sütemény1975 2014.05.18. 21:27:56

@Pink Petsch: te nem magyar vagy? volt koztuk sotebb boru is....
most fejeztek be a zajongast, miutan egy lengyel-szlovak-magyar kulonitmeny meglatogatta oket....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:28:23

@Jess G:
Megmondom.
Max nézeteit védem.
Ütik vágják itt mert nem értik mit akar mondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:31:40

@Muscari: A logikád szerint aki gyengébb nálad az alacsonyabbrendű.
A lányod alacsonyabbrendű nálad?
Nálam nem alacsonyabbrendű a fiam.

2014.05.18. 21:33:38

@Sütemény1975: Az állampolgárságom nem magyar, minden hivatalos szervnek és helyen román vagyok.
Csak azért kérdeztem rá az oltyánokra, mert ők kissé, hát hm, kevésbé civilizált népség. Nem mind, persze .. hm, hogy is mondjam, szabolcs-sopron .... vagy valami ilyesmi, csak kissé markánsabban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 21:33:42

@svájci sapka (ch):
Kis csacsi :)
Randa és kövér férfi -> kevés jut neki a boldogságból... sportos, szép férfiember -> több jut neki.

Egyszerű ez, mint a faék... gondolod, hogy magunknak csináljuk? :)

@Papagály:
Nem tudom, hogy beérnék-e ezzel vagy sem.
Nem mondtam, hogy a dél-kelet ázsiai népekről beszéltem.
Ha a világ minden baját a nyakamba venném, nem maradna erőm a saját bajaim orvosolására. Mivel pedig az én bajaimat senki sem fogja helyettem megoldani, így evidens, hogy elsősorban a sajátjaimmal foglalkozom.
Szép vagy sem, ez van.

Muscari 2014.05.18. 21:38:31

@diggerdriver: A valasz igen. Amugy muscari lanya vagyok, es az elozo kommentet is mar en irtam. En nem hiszem hogy ugyanazon a szinten vagyok mint anyum, ugyanis o az anyam, es o tudja mi jo nekem, o hoz bizonyos donteseket, amiket en meg nem tudok. Es ketlem hogy azert mert fizikailag gyengebb, ala kene magat rendelni a ferjenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:42:25

@puhacica: Tisztességtelenül érvelsz.
Én most tegyek fel egy képet 200kilós nadrágos nőről és vékony bikinisről?

2014.05.18. 21:42:40

@Sütemény1975: Ha elolvasod amit fentebb irtam, akkor latod hogy en is pont erre utalok... :)

@Pink Petsch: Az itt szuletettek kozul minden no "fosodor" amikor a bevandorlo nokkel hasonlitjuk ossze oket. De teny hogy a meg a helyi, angolszasz, feher szarmazasu nok kozott is van aki a tarsadalom peremen letezik - csak ezeknek a noknek sokkal tobb lehetoseg all a rendelkezesere mint a tobbieknek. Ha bevandorlo no vagy itt, foleg ha szinesboru, akkor joval tobbet kell pedaloznod, atragni magad a kulonbozo intezmenyes diszkriminacion, red tape dolgokon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:44:30

@Muscari:
Én is kétlem.
Nem kell alárendelnie magát de ettől még lehet a gyengébbik nem.
Nehéz?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 21:45:35

@diggerdriver: nem szorul o vedelemre, es tokeletesen megfogalmazta, felreerthetetlen volt, a ronda nok feministak, a szepek meg nem, pedig valoszinuleg azt akarta mondani, h neki a 2. no tetszik az elso nem
amivel osszessegeben nem is lenne baj, mert nana h en is inkabb Pierce Brosnan felesege lennek, nem pedig Horvath Belae, aki elado a Tescoban es 3 tomott meg 2 hianyzo foga van, ugyanakkor politikai hitvallas sehogy sem fugghet ossze kulso megjelenessel

radasul ha vannak is olyan nok, akik mondjuk nem engedik latni a gyereknek a sajat apjat, vagy apak, akik elraboljak az anyatol a gyereket, vagy szoros labbal a voros szonyegre lepo nok, esetleg elhizott borotvalatlan ferfiak, akik egy barban akarnak jo noket felszedni, ezektol meg nem valnak semmilyen mozgalom tagjava, de ha megis az az o dolguk, ha nem tetszik nem figyel az ember rajuk, elkoszon es odebb megy, mit kell ilyentol odalenni meg vissza?
egynonek pont akkora gyotrelem a vadlijat, a bikini vonalat a honaljat szorteleniteni, ha nem nagyobb mint ferinak borotvalkozni
erdekes megis hany szakallas ferfi van, ugyanakkor a szorosnoi honalj kb feler a satan megjelenesevel
raadasul a parkapcsolat megertesen, elfogadason, egyutterzesen meg egy csomo ilyenen mulik, akinek ez nem megy, ne vagjon bele, viszont ne a msikat hibaztassa, ha egyedul marad, ez igaz mindenkire, nem csak a feministakra

Szakura 2014.05.18. 21:46:00

@diggerdriver: mindig voltak olyan nők, akiket sokan megdugtak volna, de feleségül nem akartak venni. Ennek semmi köze az emancipációhoz meg a feminizmushoz. Tanulhatunk, dolgozhatunk - ezt harcolták ki a feministák, és persze a II. világháború következménye is -, és ez jó mindenkinek. Ha meg valaki otthon akar maradni, kiszolgálni a családot (bár nem lesz nyugdija, és ha lecserélik egy fiatalabbra... hát nagyon megbánja, de ez legyen az ő döntése), megteheti. Én is voltam otthon gyesen, nem volt saját pénzem, hát köszönöm, soha többé.

2014.05.18. 21:46:18

@puhacica: Mindig orulok amikor ilyen szep csaladban no fel egy cica. :))))

2014.05.18. 21:48:50

@cougarcat: Jah, de ez bevándorló-kérdés ... ez mindenhol így van a világon. Már ha nem valami multinacionális cég képviseletében érkezel. És, igen, az ott született, echte, teljes jogú állampolgár kanadai fehér és színes nőkre gondoltam.

Muscari 2014.05.18. 21:49:51

@diggerdriver: "Még mindig nem érted a lényeget.
Attól ha egy nő alárendeli magát a férfinak attól nem lesz alsóbbrendű.
Ezt próbáld megérteni valahogy."
Akkor most rendelje ala magat vagy sem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:51:44

@Muscari: Igen. Ha ő van alul...
:)))))))))))))))))))))))))))

2014.05.18. 21:51:58

@Szakura: Hm, nyugdíja akkor sem lesz, ha dolgozik. Már, ha Magyarországon él. Aki meg hivatásos htb, és van egy kis esze, az házassági szerződést köt, vagyonmegosztással. Így, ha Apu pattan tőle, meg a szekéralja kölök mellől, akkor sem kell éhen halniuk.

GERI87 2014.05.18. 21:58:17

@Muscari:

Régebben azért jelentek meg a fejlett civilizációk a melegebb égövekben mert ott volt folyó víz (Eufrátesz, Tigris, Nílus, Indus, Gangesz, Sárga folyó stb) és az erre kiépülő fejlett mezőgazdaság, kereskedelem (hajózás).
A jó élelem, víz ellátás miatt nőt a népesség, ez nagyobb szervezettséget igényelt ill. tett lehetővé, így kialakultak az államok.
(Még Róma is a Nílusi gabonától függött)

Továbbá amikor északi fejlettséget emlegetjük ne felejtsük el hogy észak és nyugat Európa éghajlatát felmelegedés és lehűlés is befolyásolta ami népességnövekedést, a belsőbb területeken intenzívebb, fejlettebb mezőgazdaságot tett lehetővé vagy épp népességpusztuláshoz vezetett.

Többek között az éghajlat változás miatt is (III. - VII.század közötti lehűlés), Róma elbukott és az ezt követő felmelegedés miatt később az európai civilizáció súlypontja már a kontinens északnyugati részére helyeződött át, új tengerparti területek (a Balti-tenger, az Északi-tenger és az Ír-tenger) integrálódtak az európai gazdaság vérkeringésébe részben a kedvezővé vált klímának köszönhetően.
Így olyan vidékek váltak a középkori Európa civilizációs övezeteivé, mint Németalföld vagy a Balti-tenger déli partvidéke, ahol nem voltak római előzmények.
A mezőgazdaság messze Észak felé terjeszkedett: Izlandon a normannok a XI. században meghonosították a gabonatermesztést.

A kontinens belső és északi területein a növekvő népesség eltartása érdekében az ökológiai feltételekhez alkalmazkodó új mezőgazdasági módszereket alakítottak ki.

Az éghajlat ill annak változása tehát valóban hatással volt nagyon sokáig a társadalomra és annak fejlettségére.

kornyezetvedelem.co.hu/index.php/vitazunk/215-az-eghajlati-optimum

mult-kor.hu/20110117_klimavaltozasok_befolyasoltak_az_okori_romaiak_eletet

Ma a fejlett államok mind mérsékelt égövben helyezkednek el, illetve döntően európai lakosaik vannak, a kivétel japán és Korea, mely integrálta, átvette a nyugati/északi civilizáció katonai, gazdasági, politikai-társadalmi vívmányait...tehát ráépültek, becsatlakoztak.

(Az öbölmenti államok és Brunei csak az olajnak köszönheti a magas GDP-t).

A sivatagban is meleg van, de ott ilyen nem történt:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:00:19

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Nem de tetszik. Különösen a blokk asztalok.
Egy motorblokk csodálatos látvány. Olyan mint egy meztelen nő.

33621 2014.05.18. 22:00:42

Csak megjegyezem hogy van az előbb linkelt cikkben egy kis vallási és erkölcsi probléma is!

index.hu/kulfold/2014/05/18/feltorte_az_iskola_egy_16_eves_lany_mobiljat_hogy_lebuktassa_a_szerelmet/

puhacica 2014.05.18. 22:01:58

@diggerdriver: max se volt tisztesseges a csunya no - feminista parhuzammal, de az nem bantotta az igazsagerzeted. csak kivancsi voltam a reakciodra. nem egyforman mer a merleg, az a baj.

@cougarcat: :D

2014.05.18. 22:04:36

@Pink Petsch: Annyibol feminista ugy, hogy a bevandorlo noket nemcsak az intezmenyes diszkriminacio erinti, hanem sokszor a sajat kulturajukbol fakado vagy anyaorszagbol athozott megkulonboztetes is. Apu elmegy dolgozni, anyut otthon tartja, apunak van teljhatalma penzugyekben, anyu gyereket szul, foz, mos, vasal, ha visszaszol akkor apu fizikalisan bantalmazza....

Egy helyi no hamarabb kilep egy ilyen kapcsolatban, de egy ilyen bevandorlo no, sokszor nem beszeli a nyelvet, fel az allami hivataloktol, es fel hogy a ferje nelkul nem lesz bevandorlo statusza, esetleg elszakitjak a gyerekeitol, mert nincs penze eltartani oket...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:05:00

@puhacica:
Na de baszod akkor Maxnak küldjed ne nekem.

2014.05.18. 22:05:42

kapcsolatban = kapcsolatbol

Taxomükke (UK) 2014.05.18. 22:06:50

@Hari Seldon 2: Kiruna? A legrondább település, amit valaha láttam, pedig voltam pár helyen...

2014.05.18. 22:10:57

@cougarcat: Ja, te most a muszlimokról beszélsz?

2014.05.18. 22:11:46

@Pink Petsch: Nem, a bevandorlok tobbsege nem muszlim...

Mrs. Clayton 2014.05.18. 22:15:44

@diggerdriver: ugy erted h olyan csodalatos latvany mint a max altal kozolt 1. szamu feminista csak meztelenul?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:18:36

Na akkor a magam részéről lezártam a feminista témát és közölném hogy Maxal sok mindenben nem értek egyet de A feministaellenes ás homofób nézeteit mindig MAXimálisan támogatom és kiállok a védelmében.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:20:32

@Jess G:
"ugy erted h olyan csodalatos latvany mint a max altal kozolt 2. szamu feminista csak meztelenul? "

Igen így értem.
:)))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2014.05.18. 22:21:17

@diggerdriver: Az utolsó betűig egyetértek a leírtakkal. Szép volt, Digger!
Most olvasok tovább, kíváncsi vagyok a többiek véleményére...

Taxomükke (UK) 2014.05.18. 22:32:06

@maxval a gondolkodó birca: "... Sátán ravasz."
Akkor az olaszoknál biztosan nagy megbecsülésnek örvend. :)

Papagály (törölt) 2014.05.18. 22:38:27

@Kövérmadár [swe]:
az rendben van, hogy a saját bajaiddal foglalkozol. csak magadnak tartozol elszámolással, nekem nem (meg a szomáliaknak sem :) ).

csak arra reagáltam, hogy szerinted helytelen a szegényeken segíteni, mert ezzel elvesszük tőlük a motivációt a munkára.
én azt gondolom, épp fordítva van: ha nem segítünk, akkor nem lesz módjuk, lehetőségük sem a munkára (pl. iskolázás híján).

a TE érdeked is, s az egész társadalomé, hogy ne fossza meg emberek millióit a felemelkedés, az öngondoskodás, a munka minimális esélyétől is. mert az elég hamar visszaüt: gondolj arra, hogy a gettósodás mennyire korlátozza a szabadságod; hogy hatna a közérzetedre a koldusok ezreinek mindennapos látványa. budapesten még csak néhány utca van, amit jobb elkerülni, de sok helyen a világban már fordítva van: csak néhány utca van, ahol szabadon, biztonságban járhatsz-kelhetsz.
a vagyoni viszonyok nyilvánvalóan nem tükrözik vissza az emberek szorgalmát, készségét és hajlandóságát a munkára. ezért kell aktívan tenni a kiegyenlítésért.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 22:38:27

@diggerdriver: egy frászt, csak annyira rossz a véleményem arról, amit leírsz, hogy feleslegesen nem koptatom a billentyűzetet.
az a bajod a nőkkel, hogy nem mindegyik NEKED akar megfelelni? hogy nem a te képzeted szerint akar "jó" nő lenni?
hogy nem veti alá magát a férfimagazinok által kreált hamis ideálnak? hogy nem fogadja el egy hímsoviniszta társadalom rákényszerített, fals eszményképet, hanem köp rá?

te még mindig azt hiszed, hogy a férfi oldalbordája a nő, s legfőbb feladata a világban, hogy találjon magának egy FÉRFIt, akit szolgálhat, akinek a kedvét keresheti. ki kell ábrándítsalak: a nők ugyanolyan önálló lények, mint a férfiak. nem függ az értékük attól, hogy áll-e mellettük egy felfújódott spermium.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:41:19

A fiam elvolt a keresztanyjával Windsorban a legolandban.
Egész nap semmi baj nem történt erre most itt a ház előtt elesett és elbrokenelt a skinje..
Körülbelül egy mikromilliméters hosszban de őt most halálos baleset érte.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 22:45:17

@Taxomükke: ""... Sátán ravasz."
Akkor az olaszoknál biztosan nagy megbecsülésnek örvend. :)"

Ertem, hogy hogy ertetted, de amugy is evidens hogy nagy megbecsulesnek orvend az olaszoknal. Ott a Vatikan. A Satan a romai katolikus Syzygy szerves resze resze, nincsen jin jang nelkul. :)

puhacica 2014.05.18. 22:48:31

@diggerdriver: jo.

@cougarcat: ha mar ugyis szetoffoltuk Romat, kuldok egy videot:
drive.google.com/file/d/0B4Q1RWLzb2VAaG9oZGN6SU5qUnc/edit?usp=sharing
csak es kizarolag igy hajlando inni. :)

2014.05.18. 22:50:54

@cougarcat: Akkor nagyon nem értelek ... vagy hirtelen a lengyel bevándorló nő, aki Németországban feltalálja magát, Kanadában bezombul? Vagy hogy?

Muscari 2014.05.18. 22:52:10

@diggerdriver: na ez mar megint en vagyok, nem a lanyom. Akkor legkozelebb beszelgethetunk a melegekrol.

Hanyat ismersz kozuluk kozelebbrol? Mert en nem egyet. Ha erdekel, tudok roluk meselni, el tudom mondani, hogy ugyanolyan emberek, mint te vagy en. Az, hogy mit csinalnak a haloszobaban, az csak rajuk tartozik.

De most megyek furodni.

2014.05.18. 22:57:12

@puhacica: Betojok! :)))) Nagyon jo! :)) Kene valami sztorit kitalalni es filmen megvalositani Puharol.... Mint pl. az Henri, Le Chat Noir videok.... azok nagyon jok. Szereti Puhacicat a kamera! :))

blackhairlady 2014.05.18. 22:58:42

@Chamroe: Megkaptad a receptet? Elkuldtem a multkor privatban.

2014.05.18. 23:00:36

@Pink Petsch: Nem, nem.... de mondjuk vannak indiai, filippino, vietnami, kinai stb. stb. csaladok, ahol ez problema, es ugye van amelyik szikh, a masik kereszteny, a harmadik esetleg buddhista. :) Szoval nem kizarolagosan iszlam vallasu csaladokra jellemzo, persze ez is kozte van, ketsegtelen.

2014.05.18. 23:03:26

@blackhair-lady: Ma sem nezitek eloben a Race finalejat? En mar tukon ulok, alig varom! Van edesseg, borocska, minden ami kell a melto szurkolashoz.... :)

puhacica 2014.05.18. 23:05:19

@cougarcat: :))) gondoltunk mar ra. egyszer szerepelt a tv-ben. kisallatgondozas volt a tema, plusz hogy a terhes nok miert ne almozzanak cicakat. hat, mintha olvasta volna a forgatokonyvet, vezenyszora klotyozott, evett, kinyitotta az ajtot, szoval lehetne jo dolgokat csinalni vele. :)

2014.05.18. 23:07:50

@cougarcat: Ja, igaz, én elsősorban az európai bevándorlókra gondoltam, azért értetlenkedtem. Hm, hát ez az ő életformájuk, majd ha felnő odáig a társadalmuk, akkor nekik is lesznek szüfrazsettjeik ...

2014.05.18. 23:10:46

@cougarcat: Jah, igaz, én elsősorban az európai bevándorlókra gondoltam ...

2014.05.18. 23:14:50

@puhacica: Sejtettem en, tehetsegrol van szo. :)

@Pink Petsch: O, ertem... europai mar eleg keves jon ide. Amugy egyetertek azzal amit most irtal - ez van most folyamatban.

Muscari 2014.05.18. 23:39:19

meg utoljara egy kis adalek feminizmus ugyben: a szilicium volgyben sem fenekig tejfel nonek lenni, ha valaki ervenyesulni akar.

index.hu/tech/2014/05/18/kiutaljak_a_noket_a_kockak/

Muscari 2014.05.18. 23:42:54

@puhacica: nagyon edes! Szoval tv sztar is volt mar a lelkem, biztosan arany elete van.

blackhairlady 2014.05.19. 00:01:32

@diggerdriver: Neked nincs bajod a feminizmussal, leszarod, csak azt szeretned ha minden no olyan dekoltazsokkal maszkalna mind az avatarjaidon levok, falatnyi szoknyakba, hogy legeltethesd a szemed rajtuk.
Egyebkent tenyleg nem ertelek. Bevallasod szerint otthon nincs gond, a feleseged nem feminista (bar arrol nem irtal, hogy mennyit jar ndragban a kodos londonban, ddig nem tudtuk, hogy ez is a feminizmus resze). Nem dolgozol egyutt nokkel, a munkahelyeden nem erhet feminista tamadas. Es mindig ujra es ujra felhozod ezt a temat. mar egy szamodra kedves internetes baratsagot is elvesztettel ezmiatt. Most tenyleg, megeri? Vagy egyszeruen csak szeretsz provokalni mint Max.

blackhairlady 2014.05.19. 00:06:01

@cougarcat: Nem, mert dolgozik a lanyom. Es nem akarok reklamot! Ne hogy elaruld a vegeredmenyt. tegnap neztuk vissza a mult vasarnapit, es nagyon szomoruak voltunk:(((

Madar, valoszinuleg nem az amazing Racet lattatok, mert ha jol lattam az elozetest akkor Las Vegasba mennek es david Copperfilddel garazsolnak:)))))))

2014.05.19. 00:13:50

@blackhair-lady: O, igy mar ertheto hogy kibirjatok holnapig. Dehogy arulom el, sot az adas utan irigykedni fogok ratok hogy ti meg mindig kellemes izgalomban vagytok. :) Mi a reklam alatt kibeszeljuk hogy ki hogy teljesit, mert mi aztan tudjuk hogy kellett volna csinalni. :)))

blackhairlady 2014.05.19. 01:15:39

@cougarcat: Na ez az, olyan okossagokat szoktunk mondani mi is a gyerekemmel hogy ihajla:))))) Pl. tegnap amikor eltevedtek, meg nem olvasta el rendesen az utasitast, na akkor mi megmondtuk a tutit:))
Egyebkent mi mindig azt tervezzuk, hogy ha lenne egy ilyen magyar adaptacioban is, akkor biztos, hogy jelentkeznenk mint anya-lanya paros, mi irto jol tudunk egyutt dolgozni barmirol is legyen szo. Es foleg eltevedni tudunk egyutt, azt mar szinte tokelyre fejlesztettuk:)))))))
Jo szurkolast, aztan majd kibeszeljuk:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 06:19:32

@blackhair-lady:
En is igy gondolom :)

Jottok New Yorkba juliusban? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 06:53:26

@blackhair-lady:
Egyszerűen az a baj hogy képtelenek vagytok megérteni hogy az érdeketekben beszéltem.

A feleségem nagyon ritkán hord nadrágot.
Ha nagyon hideg van akkor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 07:15:15

Egyébként pedig megköszönöm minden férfitársamnak az egyetértö támogatást.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 07:51:01

@GERI87:

Az éghajlatváltozás indította el a legkorábbi államokat (Suméria).

puhacica 2014.05.19. 08:57:03

@cougarcat: @Muscari:
itt egy link, ebben az anyagban szerepelt, ő a fehér-cirmos fluffy tail (van előtte egy fél perces reklám, azt sajnos nem lehet skippelni):
tv2.hu/musoraink/babavilag/120891_allattartas_kisgyerek_mellett.html
anno azt mondtam, ha újra születek, nálunk szeretnék macska lenni. :)

GERI87 2014.05.19. 09:23:51

@maxval a gondolkodó birca:

Az éghajlatváltozása nagy mértékben befolyásolta az emberi civilizációt...járványokat hoztak, bedöntötték vagy épp alapot adtak a mezőgazdaságnak, lehetővé tették a hajózást, kereskedelmet...vagy épp elzárták..
Szóval valóban nem olyan egyszerű ez hogy "délen meleg van ezért lusták" "északon meg hideg van ezért bent kuksolnak és feltalálják a gőzgépet, meg elmennek délre gyarmatosítani".:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:10:48

@diggerdriver: mert biztos nem ér össze a combja:D

2014.05.19. 11:47:28

@diggerdriver: Most lattam a kommentedet... Nincs szuksegem ra hogy bizonyitsak, foleg nem neked, de elmondhatom hogy nagyon is sokat teszek az itteni nok jogaiert, minden nap. Noket oktatok, akik a tolem tanultak segitsegevel naprol napra onallobbak lesznek, es a gyerekeik es azoknak a gyerekei is maskepp fognak a nokhoz hozzaallni mint az elozo generacio. Kicsit tobbet tettem eletem soran a nok jogaiert, mint te barmikor az emberi jogokert, bocs. Ugyhogy igenis minden jogom megvan ra hogy 'pofazzak'.

blackhairlady 2014.05.19. 14:34:09

@Kövérmadár [swe]: Sajnos nem, meg augusztusban sem:(((
Most haza megyunk, aztan majd jovore elkezdjuk az USA felfedezeset is. Vagy mar felfedezte valaki? na mind1, azert mi megegyszer megprobaljuk:))))
De ti erezzetek jol magatokat, es majd irjal a blogodon rola. Megva mar az engedely a Feherhazba?

blackhairlady 2014.05.19. 14:36:18

@Babette_: Vagy nem olyan pipasza'r mint az enyem.

blackhairlady 2014.05.19. 14:41:08

@diggerdriver: Talan mert nem erezzuk ugy, hogy kellene az erdekeinkert beszelned.
Ismered azt a mondast, hogy a pokolba vezeto ut is joszandekkal van kikovezve. Na ez pont ilyen. Valtoztassunk meg mindenkit a sajat igenyeink szerint, ha kell eroszak aran is.
Egyebkent ertem en, hogy te mit szeretnel, de el kell fogadnod, hogy minden ember (no) egy egyeniseg, es annak megfeleloen viselkedik. Van aki karomkodik mint egy egy kocsis, van aki ferfias ruhakba jar, van aki meg olyan mint az avatarjaid, es megveszik egy kis figyelemert. Es vannak akik ezek a szelsosegek kozott mozognak. Remelhetoleg mindenkinek jut par ezen a nagy jatszoteren, mert azert valljuk be, a ferfi igenyek sem egyformak.

2014.05.19. 20:26:18

@blackhair-lady:
" aztan majd jovore elkezdjuk az USA felfedezeset is "
Csodalatosan valtozatos egy orszag, ugy foldrajzilag, tarsadalmilag, szinte minden szempontbol. 10 emberolto is keves lenne a teljes megismeresehez.

Rebarbaraa 2014.05.19. 20:45:42

@diggerdriver: Csak ma olvastab el a hozzaszolasodat miutan a hetfoi postban utaltal erre. A hosszu postodban elirtakkal (nem masolom be mert te is tudd mirol van szo, szoval a nokrol es a nok viselkedeserol a feministakkal szemben, teljesen egyetertek. Ferfitol meg en ennyire okosan megfogalmazottan nem olvastam ilyen temaban:) Gratula:)
Lattam azt is h sokan felreertettek es ha a no "alarendeli magat a ferfinek" holott csak okosba iranyitas ala vonja himnemu tarsat.
Viszont ket dolgot megjegyeznek ami miatt szerintem a feminizmus es a feministak harca kialakult. Az egyik az volt, hogy a ferfiak birtokoltak a not, a vagyonat, az eletet, a gyerekei eletet es hasznaltak a not. Amkor mar rabszolgasag nem volt akkor a hazassagot hasznaltak fel ehelyett. Az ez elleni harcot partolom, szerintem Te is.
A masik ok es lehet, hogy nagyon nagyon nagyot fogok most kapni a fejemre, pedig eskuszom nem itelek el senkit a nemi hovatartozasa miatt, szoval a masik ok a leszbikusok ternyeresenek elosegitese. Amivel nincs is semmi baj, csak nekem ne kelljen kovetnem mert en meg mindig a himnemet szeretem. A leszbikusok nagy resze, ezt vettem eszre, nagyon ferfiellenes es tagadjak a fallosz hatalmat. Bocs lehet, hogy ez kicsit most ...ahogy leirtam en vihorasztam de ha komolyan vesszuk a mogottes tartalmat akkor kiolvashato mire gondolok. Szoval a leszbkus holgyek a falloszt mint az eroszak elo peldajanak tekintik mert az egyesules a no lealacsonyitasanak es hasznalasanak tunik.
Mindenkinek a maga dolga, hogy a kiallo vagy belul levo dolgokat kedveli e, de mindenkeppen nagy hibanak tartom, hogy a feminizmus, az altalam elso pontban leirt okan feministava valo nok nem szurtek ki maguk kozul ezeket a noket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 20:58:51

@Rebarbaraa:
Az egyetlen n vagy aki megértette hogy nem ellenetek beszéltem.
Természetesen minden egyenjogúságra való JOGI törekvéssel egyetértek.
Tudtam hogy kiverem a biztosítékot.
Még egy téma van ami hasonló azt is meg fogom írni aztán nem provokálok többet.

Rebarbaraa 2014.05.19. 21:16:30

@diggerdriver: En nagyon szeretek n lenni:) (te irtan n nek a not, jojo, tudom eliras de vicces mert a himsovinisztak neveznek minket n-nek) Megtanultam, hogyan kell hasznalni a noiessegemet, akar ellenetek is, de egyre inkabb sajat notarsaim ellen,es elvezem. Miert lenne baj nekem ha egy ferfi kiall az ertekeimert, ha mellettem kardoskodik? En imadom. Amugy meg sztem egy no, ferfiingben max az agybol kibujva nez ki jol, "ferfinadragban" max ha a kertben gazol vagy lovak alol tragyazik. Nem ertek egyet azzal, hogy elavultak a szokasok h pl egy not engedj elore az ajtoban, vagy, hogy elso a no mindenben. Vannak akik nem ertenek ezzel egyet nokent de oket sajnalom. Olvastam egy cikket nemreg egy ferfiaknak szolo a feministak elleni weboldalon amikor a cikk iroja azt taglalja h a ferfiak eldobhatosaga alakult ki merthogy a ferfi ne sirjon, legyen eros blablabla, es mert, hogy a noknek mindig mindenben elsobbseguk van. Merthogy oket mentik ki mindenhonnan eloszor ha ferfi is van a kozelben egy katasztrofanal, egy no elobb kap enni mert no, a nonek tobb jar mert no. Na csak diohejban irtam le de nem tudok egyeterteni ezzel a novel aki igy kardoskodik es mar mar a ferfiakrol ugy beszel mintha a rabszolgaink lennetek. Holott csak vedetek minket mert mi tudunk szulni nem Ti, fizikailag kicsit gyengebbek vagyunk mint Ti, de az teny, hogy okosabbak (itt ertem azt amit Ti is elismertek, hogy tobb dologra tudunk egyszerre figyelni, erzelmileg is fejlettebbek vagyunk, szoval genetkai kulonbsegek). Meghat marok marcsa sem olyan jo mint osszebujni egy kedves, aranyos novel:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 21:53:58

@Rebarbaraa:
Bocsánat az n-ért véletlen volt.
Amit írtál arról beszéltem.
Ha itt lenne Sodalis aki szintén ízig-vérig nő ő is egyetértene.
A genetikailag kódolt dolgokat nem lehet megváltoztatni.

2014.05.20. 02:08:38

@puhacica: Azt mondanam hogy meggyozoen, nagy beleelessel alakitotta prozai szerepet. Foleg az a jelenet tetszett amikor a hatso mancsaival letamadta a pledet. :))

En lehet hogy mar valamikor voltam macska, de remelem meg leszek is. Igaz kicsit vagyok is... :)

Morgo1229 2014.05.20. 07:07:00

@Mirjam2: majd lesz reality check diggereknel, ha egyszer az asszony megtanul angolul aztan elmegy dolgozni. Mondjuk majd annyit vagy tobbet keres, mint digger.

2014.05.21. 00:50:08

@diggerdriver: Talán azért mert, támogattak mert nem értettek veled egyet.

2014.05.21. 00:55:54

@diggerdriver: Más is van aki egyetért veled, pl. én. Csak ott szarsz bele a dolgokba mikor olyanokat írsz hogy értetek írok, nem ellenetek. Honnan tudod? Talán rendelkezel annyi tudással hogy ezt el tudd dönteni? Legutóbb azért hagytam abba a veled való beszélgetést mert mertem ellenvéleményt mondani, kulturált stílusban és bunkó választ adtál. Mások helyett akarsz dönteni, véleményt mondani. Erre senki nincs feljogosítva.

2014.05.21. 01:00:48

@diggerdriver: Bízom benne hogy Sodalis is másképpen látja. Bizonyos ismeretek hiányban nehéz vitázni. Az ismeretek nálad hiányoznak. Túl egyszerű ember vagy hogy ilyen témákban vitatkozni tudj. Szokjál le arról hogy megmond, másoknak mi a jó, és újra az a humoros ember leszel akit megkedveltelek. Ha erre is valami parasztságot írsz akkor feladom, és ott foglak szapulni, ahol csak lehet. Ezt te írtad pont valakinek nem is olyan régen.

2014.05.21. 01:02:58

@Rebarbaraa: Én pl. egyetértek veled, bár diggerrel nem. A különbség a stílus, megfogalmazás. és ez nagyon sokat számít.

2014.05.21. 01:09:43

@diggerdriver: A genetikát sajnos nem mindenki tudja értelmezni. Ahhoz már sokat kell tanulni. A genetika nem merül ki abban hogy pl. szoknyát kell hordani hogy aztán télen befagyjon az ember segge. Meg petefészek és hólyaghurut gyulladást kapjon. Nincs olyan hogy a nőnek hol a helye. A társadalomban, ott ahol a férfiaknak. ott a helye. A gondolkodásod kb. 50 éves. Azóta eltelt kicsi idő. A kezdeti véleményem továbbra is fenntartom, humoros, jópofa ember vagy. Ez a megmondom mindenkinek, meg értetek beszélek, lerontja ezt a hangulatot.

2014.05.21. 01:23:50

@diggerdriver: jav,: "mert, támogattak"= mert nem támogattak

Gergely_it · http://gergo.me 2014.08.25. 12:58:42

Szerintem Róma és Olaszország szépségei közé (is) tartozik mind az a "bosszúság", amiről Klára ír. Igaz, hogy színes meséket találnak ki, csak hogy beállhassanak eléd a sorba. De ezt Mo-on is megteszik, csak éppen durván, sértően, lenézően. Itt (Olaszországban) legalább szórakozhatsz és nevetheszt rajta. Persze, bosszantó is lehet, de nézzük inkább a szebb oldalát: a tálalást (különben egész életünkben csak bosszankodhatunk - vagy kiköltözünk Angliába). Igen, az olaszok hangosak, szétszórtak, stb. De hát ezek miatt is szeretjük őket. Szerintem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása