oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 28. 06:46,  Ezt egy életen át?! 537 komment

2014. április 28. 06:46 Határátkelő

Ezt egy életen át?!

A mai poszt előtt bátran merem írni, hogy mindazok, akik sokszor a „klasszikus” határátkelős posztokat hiányolják, azok ma nem fognak csalódni. Odi története Angliában játszódik, és van benne minden, ami egy jó poszthoz kell – legalábbis szerintem. (A képeket is ő küldte, pár napja készültek a Lake District környékén.)

cím_100.jpg

„Már talán indulása óta olvasója vagyok a Határátkelő blognak. Töredelmesen bevallom, nem rágtam át magam a rengeteg poszton, de azért 10-20 úgy kábé megvolt minden hideggel-meleggel, beleértve azt, ami utánuk következett.

Elöljáróban magamról annyit, hogy a nagyvilág mindig is érdekelt, főleg azóta, hogy volt szerencsém az Egyesült Államokban eltölteni pár hónapot. Személy szerint engem megfogott, ezért nagyon sajnáltam, hogy Bush kvázi szó szerint bezárta a kapukat.

Minden bizonnyal számos indián felmenőinek sugallatára cselekedhetett úgy, hogy bezárja az újvilág egyik élhetőbb részének kapuit.

Szakmai munkásságom szerény 6 évre tekintett csupán vissza, mikor úgy éreztem, Magyarországon nálam végleg betelt a pohár és szó szerint kiégtem. Vegyészmérnökként szerencsére az a veszély nem fenyegetett, hogy napról napra kelljen élnem, de a bicska kinyílt lassanként az én zsebemben is, ahogy kaptuk az ívet drága vezetőinktől.

Meglátásom szerint a munkahelyi kultúra kísértetiesen hasonlít az adott ország vezetésének a kultúrájára. Szakmailag szerettem a munkaköreimet, de mégis előbb-utóbb azt vettem észre, hogy gombóccal a torkomban, úgy megyek be dolgozni, mintha a pokolba mennék, és a környezetem is hasonló kínlódással élte munkás napjait.

Természetesen a vélt / valós sérelmek és tapasztalatok önmagukban kimerítenének egy hosszú posztot... 100 szónak is egy a vége: 2013 április végén két megpakolt bőrönddel feleségemmel együtt eljöttünk Magyarországról.

2_21.jpg

Úgy indultunk el, hogy volt tartalékunk és tudtuk, hogy mi vár idekint minket. Tájékozódtunk innen is, máshonnan is, így azzal a tudattal jöttünk Londonba, hogy reményeink szerint inkább előbb, mint utóbb, magunk mögött hagyhatjuk. Hogy miért? Mert a csapból is az folyt, hogy angliai mércével mérve is drága a közlekedés és a lakhatás.

London kezdetnek

Miért jöttünk mégis Londonba? Mert itt találtunk olyan ügynökséget (magyar), amelyik mindenféle referencia nélkül is kínált tetőt a fejünk fölé. A munkaszerzési maszlagot nem nyaltuk be, olvastunk eleget arról, hogy ez mese habbal.

Így nem is csalódtunk, amikor szembesültünk azzal, hogy az albérleti szerződés aláírásakor a munkaszerzési támogatás kimerült abban, hogy egy kb. 4 oldalas tájékoztatót nyújtottak át, amivel meg is spóroltak nekünk kb. 10 perc internetes böngészést, ugyanis kb. ennyi befektetett munka kell hozzá. Az ajándék SIM kártyával 2 fontot takarítottunk meg, mert ugye ketten voltunk.

Megmondom őszintén, az első nap végén összeszorult a torkom, kaptuk az ívet a transzferben is, a lakótársaktól is, hogy milyen „kemény” az élet idekint, ezen kívül a szoba spártai jellege is lehangoló volt azok után, amiből érkeztünk. No de, innen szép felállni. Ezt akartuk, hát nesze, most megkaptuk...

A transzfer mellett azért döntöttünk, mert 45 fontért a reptérről házig vittek mindkettőnket és nem kellett két hatalmas bőrönddel végigverekedni magunkat az ismeretlenen, az a 10-15 font többlet megért ennyi kényelmet és biztonságot nekünk. Aki megteheti, annak csak ajánlani tudom.

Első nehézségek

A házikó, amiben voltunk alapjáraton jó is lett volna, ha a többi lakó csak egy kicsit is igényes lett volna a környezetére. Rá kell, hogy cáfoljak a közhiedelemre, az, ha valakinek felsőfokú végzettsége van, még nem társul az igényességgel.

Ez végzettségtől függetlenül, valakiben vagy megvan, vagy nincs... hát szerencsétlenségünkre a többiekben nem volt meg. Mondjuk, ebben a cég keze is benne volt, mert őket csak az érdekelte, hogy a pénz befolyjon, a lakók igényeire magasról tettek, így ez a nem kicsit szagos közöny egy passzív demonstráció volt a „régiek” részéről.

Az első napok tapogatózással kezdődtek, és a szokásos dolgokkal: NI, bankszámla, munkakeresés... zömében interneten. Nálunk a feleségem volt, aki egy hónapon belül talált munkát, méghozzá nem kétkezi melót, hanem irodait (azért ehhez hozzátartozik, hogy kijövetelünk előtt az egyik legnagyobb brit multi egyik magyarországi irodájában dolgozott, ahonnan elég szép referenciával távozott).

Mivel a metró messze volt és drága is volt, ezért szegényke inkább naponta 3 órát buszozott oda-vissza. Akinek mond valamit, Wood Green metrómegálló volt a legközelebb, és az is 25 perc gyalog.

Ami engem illet, vegyiparban kerestem pozíciókat (nemcsak mérnöki), és olyan angoltudással jöttem ki, amiről azt gondoltam, tudok rá építeni. Hát tévedtem... Az első telefonos interjúm, ami az Isle of Manről jött, lebőgés volt... sajnos sokszor a kérdést sem értettem. Életem egyik olyan eleme volt ez az interjú, amire mérföldkőnek tekintek, ugyanis alapjában kellett átértékelnem a helyzetemet.

1_31.jpg

Számot vetettünk és kijött, hogy hónapról hónapra meg tudunk élni a feleségem fizujából, ha otthon maradok próbálkozni és közben fejlesztem a CV-met, angolomat és az interjúkra koncentrálok.

A körülményekről

A 3. zónában laktunk, feleségem az első zónába járt be dolgozni, duplaágyas szobát béreltünk egy olyan házban, amit 5-6 embernek terveztek, de mi 8-9en éltünk és egy pici hűtőn osztoztunk, ami max 4 embernek lett volna elég szűkösen, ha senki nem főz napokra előre.

A lakhatás 150 font/hét volt tokkal vonóval. Ebben internet, rezsi, 6 hetes elkötelezettség, kosz, bosszúság minden benne volt, no meg egy adag lehúzás is, mert bőven lehet ár/érték arányban jobbat is találni, ha az ember már idekint van.

Zömében reggeli-vacsora vajas pirítós, müzli tejjel, zöldségek stb. voltak. Ha a hatalmas hűtőkapacitás nem korlátozott volna minket, akkor többször tudtunk volna főzni és így hetente kb. 10 fontot még megspóroltunk volna.

A mellékelt költségvetésben található közmű díjakat beszámolták a 150 fontba, úgyhogy azok nem voltak plusz költségek (bár erről is lehetne külön bekezdést írni, hogyan is zajlott). Nem állítom, hogy ez az életmód, amit mi toltunk, nagyon minimál lett volna, hiszen ettünk húst is, időnként futotta egy-két sörre is, de mi annak éltük meg.

Bevándorlás

Ami a bevándorló-ellenességet illeti, én úgy tapasztaltam, jelen van napi szinten a téma és a „balkáni régió” nem örvend nagy tiszteletnek. A nem fehér bőrszínű bevándorlókat (arab, indiai, kínai stb...) megkülönböztető méltányossággal fogadják, de mi, „kelet-európai” fehérek hátrányból indulunk.

Akár tetszik, akár nem, el kell, hogy fogadja az, aki ide jön, hogy Magyarországot oda sorolja az általános közvélekedés. Ezek az én személyes észrevételeim, nyílván nem mindenki tapasztalta ezt.

Teltek-múltak a napok, hetek… hónapok, közben rengeteg helyre beadtam a jelentkezést országszerte, hellyel-közzel be is hívtak interjúra és egyre jobban homorítottam.

A mérnöki munkákról el kell, hogy áruljam, itt a Chartered Engineering státuszt nagyra értékelik. Azok, akik tudatosan mérnökként készülnek Angliába, csak ajánlani tudom, járjanak utána, hogy mi is ez és hogyan illik be a szakmai programjukba a megszerzése.

Szeptemberben átköltöztünk egy másik albiba, amit egy magyar srác bérelt ki. A lenti szobát ő lakta, a fenti hármat pedig kiadogatta. Ez az albi Canary Wharftól 15 perc sétára volt, ugyanúgy 150-be került, de zongorázni lehetett a különbségen. Továbbra is egy szoba, de cserébe tisztaság, barátságos, szociális lakótársak és sokkal biztonságosabb környék és végre nem tömegszállás!

Rögös hónapok

A tétlenség nagyon megviselt lelkileg, a kudarc és a sikertelenség teljes súlyukkal nehezedtek a vállaimra. Hiába teljesítettem jól az interjúkon, hiába voltam Magyarországon multi cégeknél szakmailag eredményes és sikeres... semmi.

Voltak hetek, amikor hívást sem kaptam... Már vállalkozáson is törtem a fejem, meg azon, hogy haza kell kullogni. Sokan bírálhatnának, hogy miért nem mentem el kétkezi munkára. A feleségem dolgozik, én meg otthon lopom a napot...

Ez közös döntés volt. Egyéb nem részletezett indokok mellett azért döntöttünk így, mert bíztunk benne, hogy inkább előbb, mint utóbb valami szakmai összejön.

Ha elmentem volna robotolni, akkor se a telefonokat nem tudtam volna felvenni, se az interjúkra elmenni. Legalábbis nem úgy, hogy az ne okozzon fennakadást a melóhelyen. Szóval nem akartunk egy olyan mókuskerékbe beszállni, amiből nehéz lett volna kiszállni. Nagyjából pénzünknél voltunk minden hónapban. Közben pedig folyamatosan agyaltunk B és C terveken...

Vállalkoznál?

Még anno karácsony magasságában jelentkeztem egy 4 napos tanfolyamra, amit az angol társadalom szervez a vállalkozni vágyó hétköznapi emberek számára. Én ezt egy remek és nagyon hasznos ötletnek tartom, segítik elindulni a vállalkozó szellemű embereket az alapok elmagyarázásával:
* Vállalkozási formák, előnyeik, hátrányaik, feltételeik
* Üzleti terv készítésének fontosságát és elemeit
* Üzleti terv elemeit részletezve, hogy mi mit jelent, miért fontos és hogyan kezdjen az ember neki
* Egy kicsit a bevétel - költségekről
* Volt egy bankár is, aki válaszolt a kérdésekre az üzleti bankolással kapcsolatosan
* Tanácsokkal, h milyen módon lehet olyan adatokhoz, információkhoz ingyen hozzájutni, amik első ránézésre fizetősek.
* Felhívják a figyelmet a csődhelyzet veszélyeire is és az elindulás nehézségeire.

Mindezt ingyen és érthetően. Ezután az emberek időpontot kérhetnek személyi tanácsadóktól, akik javaslatokkal, tanácsokkal szolgálnak személyre szabva az egyéneknek. és ezt is ingyen. Sőt, ha tőke kell az induló cégbe, akkor ez a szervezet az üzleti terv életképessége alapján 2-3 éves lejáratú alacsony kamatú hitelt is nyújt (persze max. 7 500 fontot)

Az egész ország, ahogy észrevettem, fel van osztva ilyen helyi szervezetek között és mindegyik lefed egy kisebb régiót, amit támogatnak. Persze ahány szervezet annyiféle módon támogatják a kisvállalkozásokat, nem mindenhol van ez a 4 napos kurzus, máshol más van.

Ezek a szervezetek nemcsak állami pályázatokból tartják fent magukat, hanem a helyi üzleti élet is támogatja őket, ha nem is feltétlen pénzzel, de önkéntes munkákkal (mint pl ez a bankár is és az előadó is önkéntes, és csak szívességből csinálják).

Miért éri meg Nekik?

Erre külön nem tértek ki, de belátható, hogy egy ország gazdaságát csak előrébb viheti, ha sikeres kis vállalkozásokat nevel ki, amik megállnak a saját lábukon, rendszeresen adóznak és közben növekednek újabb munkahelyeket teremtve.

Mi többet tehet egy ország, minthogy a kellő tájékoztatást megadja az érdeklődőknek, fogja a kezüket és a kezdő tőkét is támogatja, ha az üzleti terv életképes?

Voltak itt, akik kávézót, szépségszalont akartak nyitni, többen online értékesítést, vagy informatikai szolgáltatást akartak elindítani. Volt, aki már el is indult az úton. Volt olyan, aki gyógyszerkereskedéssel akart foglalkozni.

Szóval kb. 20-an voltunk egy csoportban és az időpontot már 2-3 hónappal előtte le kellett foglalni. Ha konzulensre lett volna szükségem, már csak áprilisra lennének időpontok. Szóval van rá kereslet. Nekem nagyon tetszik ez a rendszer.

Közben kb. 200 helyre küldtem be a jelentkezésemet, és végül összejött egy mérnöki munka Manchester felett. Ez azért volt különösen szerencsés, mert a feleségem cégének Manchesterben is van irodája, és van lehetőség átmenni.

Én most ott tartok, hogy egy hónapja dolgozom a cégnél és visszatekintve az első pár hónap bénázásai után, amikor már tényleg úgy szerepeltem az interjúkon, ahogy azt elvártam magamtól, azt kell, hogy mondjam, a szerencse faktor játszott nagy szerepet: mikor sikerül olyanokkal találkozni, hogy a kölcsönös szimpátia kialakuljon.

3_21.jpg

Angliai vs. magyarországi munkahely

Hogy mi a legnagyobb különbség? A morál és a szakmai hozzáállás. A vezetők azért vezetők, mert értenek a szakterületükhöz és nem azért, mert csókos, vagy hosszú a nyelvük. A cég kifüggesztett küldetésében többek között szerepel, hogy nem felelőst keresnek, hanem a probléma megoldására fókuszálnak.

Otthon például volt olyan, hogy kivitelezői hanyagságból bekövetkezett munkahelyi baleset miatt kirúgták / felelősségre vonták / kitiltották mindazokat, akiknek a neve szerepelt az aláírt munkavégzési engedélyen.

A problémát úgy próbálták cégen belül megoldani, hogy olyan szigorításokat vezettek be a jövőre nézve, hogy a munkavégzést ellehetetlenítették a telepen többek között úgy, hogy egy engedély mire bekörözött, több mint 3 óra volt, legyen szó akár egy izzó cseréről az üzem területén. A biztonságról csak beszéltek, előírtak olyan dolgokat, amik betarthatatlanok voltak.

Itt komoly kockázatelemzés előzi meg a munkát magát és az EBK-t mindenek elé helyezik úgy, hogy az nem megy a munka rovására. A kollégák kedélye kiváló: humorizálnak, ugratják egymást, úgyhogy végre nem úgy megyek dolgozni, hogy gombóc van a torkomban.

Itt a műszakosoknak is könnyebb a dolguk, ahol eddig voltam zömében a 4+4 12 órás műszakokat alkalmazzák ott, ahol 24/7 kell dolgozni. 5 műszak forog, és minden műszaknak 7 hetenként 16v18 nap szabadnapja van (cserében viszont ugye se ünnep / hétvége / egyéni szabi). Szükség esetén cserélhetnek egymással, ha úgy hozza az élet. A műszakpótlék viszont nem magas, kb. 10-20%.

A nappalosoknál, ami furcsa az a 9 órás munkaidő, amiből egy óra az ebédszünet és ezt szintén több helyről hallottam vissza. Fizetés mellett a juttatások cégenként változóak, de általánosságban elmondható, hogy a munkába járás költségét nem támogatják.

Kaja

Sok hozzászólást olvastam korábbi posztokban, hogy a kaja nem az erőssége az angoloknak. Ha most nem nézzük az egyes ételek gasztronómiai gyökereit, akkor szerintem finomakat lehet itt enni.

Feleségemmel például imádjuk a steaket és a lazacot, ezek elkészítése nagyon egyszerű és mégis egészségesek és finomak. Habár én fanatikus Túró Rudi rajongó vagyok, a Krispy Kream Doughnuts fogyasztása számomra legalább akkora kulináris élvezetet okoz. London annyira multikulti már, hogy mindent be lehet szerezni egy kis utánajárással.

Ami az élelmiszerek minőségét illeti, zongorázni lehet a különbséget. Hogy mást ne említsek, a joghurtok zamata, vagy a gyümölcslevek frissessége összehasonlíthatatlan.

Ki ne cuppogott volna már elégedetten egy pohár Innocent Juice után? A 9% os lager sörök is ott vannak a szeren, nem beszélve róla, hogy egy doboz után meg is van a jó hangulat és pisilni sem kell menni 5 percenként.

Összegzés

Én azt gondolom, hogy aki meg akarja találni itt a számításait és eléggé kitartó, szorgalmas, van mire építenie, és egy kicsit is nyitott, annak merem ajánlani, hogy vágjon bele, de csakis nyelvtudással és rákészüléssel.

Nekem 10 hónapig kellett várnom, mire úgy éreztem, hogy végre betettem a küszöbön a lábamat, a feleségemnek 5 hét volt. Meggyőződésünk, hogy a szerencsefaktornak nagy szerepe van abban, hogy ki mikor talál munkát, de azt is hozzá kell tennünk, hogy aki kitartó és szorgalmas, annak nagyobb esélye van a szerencsére is.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Természetesen továbbra is várom a recepteket, fényképeket, leírásokat arról, hogy süttök és főztök ti külföldön, hogyan pótoljátok (ha szükségét érzitek) a magyar fűszereket, ízeket. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre várom, mindenkinek válaszolok, csak egy kis türelmet kérek (szokás szerint…)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr436093552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klappol 2014.04.28. 07:28:08

Nagyon jól érthető és nem unalmas az írásod. Ebben a hónapban van az 1 éves évfordulótok, gratula nektek.

Remek poszt és a képek is szépek, köszi - további sok sikert és Szerencsét továbbra is.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 07:36:17

„Természetesen a vélt / valós sérelmek és tapasztalatok önmagukban kimerítenének egy hosszú posztot... 100 szónak is egy a vége: 2013 április végén két megpakolt bőrönddel feleségemmel együtt eljöttünk Magyarországról.”

Nálunk szinte ugyanez, még az év is.

„Úgy indultunk el, hogy volt tartalékunk és tudtuk, hogy mi vár idekint minket. Tájékozódtunk innen is, máshonnan is, így azzal a tudattal jöttünk Londonba, hogy reményeink szerint inkább előbb, mint utóbb, magunk mögött hagyhatjuk.”

Digger! Ők is terveztek! :-)

„A házikó, amiben voltunk alapjáraton jó is lett volna, ha a többi lakó csak egy kicsit is igényes lett volna a környezetére. Rá kell, hogy cáfoljak a közhiedelemre, az, ha valakinek felsőfokú végzettsége van, még nem társul az igényességgel.”

Ó dehogy, a diplomával nem jár az. A diploma azt igazolja, hogy végigültél egy intézményt, és azt elvégezted. (ki jobban, ki rosszabbul)

„Nálunk a feleségem volt, aki egy hónapon belül talált munkát, méghozzá nem kétkezi melót, hanem irodait (azért ehhez hozzátartozik, hogy kijövetelünk előtt az egyik legnagyobb brit multi egyik magyarországi irodájában dolgozott, ahonnan elég szép referenciával távozott).”

Ez is hasonló nálunk is. (jelenleg azért már jobban haladtam a nyelvvel, meg regisztráltam is a pole empoli-n)

„Ami a bevándorló-ellenességet illeti, én úgy tapasztaltam, jelen van napi szinten a téma és a „balkáni régió” nem örvend nagy tiszteletnek. A nem fehér bőrszínű bevándorlókat (arab, indiai, kínai stb...) megkülönböztető méltányossággal fogadják, de mi, „kelet-európai” fehérek hátrányból indulunk.
Akár tetszik, akár nem, el kell, hogy fogadja az, aki ide jön, hogy Magyarországot oda sorolja az általános közvélekedés. Ezek az én személyes észrevételeim, nyílván nem mindenki tapasztalta ezt.”

Szellemiségében a nép nagy része olyan, mint a többi balkáni nép nagy része.

„A tétlenség nagyon megviselt lelkileg, a kudarc és a sikertelenség teljes súlyukkal nehezedtek a vállaimra. Hiába teljesítettem jól az interjúkon, hiába voltam Magyarországon multi cégeknél szakmailag eredményes és sikeres... semmi.”

Igen, ha egy fizetésből csak keveset tudtok félrerakni, akkor gondolom az zavaró lehet.

„Sokan bírálhatnának, hogy miért nem mentem el kétkezi munkára. A feleségem dolgozik, én meg otthon lopom a napot...”

A munkakeresés kemény munka. (ha valami tényleg találni is akar munkát, akkor azt tényleg komoly odafigyeléssel teheti)
„Ha elmentem volna robotolni, akkor se a telefonokat nem tudtam volna felvenni, se az interjúkra elmenni.”

Pont erről beszéltem.

tableno 2014.04.28. 07:43:20

Jó poszt volt. Sajnos tény, hogy manapság már jó szakmával sem könnyű megkapni az első melót, és a szerencsefaktor valóban jelentős. Örülök, hogy végül sikerült!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.28. 07:46:18

Jó írás.
Kedvenc mondásom: "szerencséje annak van, aki megérdemli"...
:)
Sok sikert, írj még később is.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 07:53:23

Miért az a cím, hogy "Egy életen át"
Nem láttam utalást a szövegben erre.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 08:06:42

3 szép kép, a második békés brit bircák kommentelnek éppen.

Határátkelő 2014.04.28. 08:07:08

@Hari Seldon 2: A szerző adta, remélem, majd lesz itt ma és elmondja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 08:07:43

"ha valakinek felsőfokú végzettsége van, még nem társul az igényességgel"

Miért társulna? Sőt, néha rosszabb, mert a diplomásnak eleve nagyobbak az igényei, így hajlamos jobban depresszióba esni, aminek következménye sokszor a nagyobb igénytelenség.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 08:12:47

"Az első telefonos interjúm, ami az Isle of Manről jött, lebőgés volt... sajnos sokszor a kérdést sem értettem."

Bár sosem kerestem munkát angol nyelvterületen, de szinte mindig kellett angoltudás is. Így sokszor megéltem ezt. Ha nem angol anyanyelvű hív, semmi gond, mindent értek, különösen jól vagyok magyarok, bolgárok és spanyolok angol kiejtésével, ezeket megszoktam. Dehát egyszer egy angol csaj hívott fel, a vonal is szar volt, hát abba beleizzadtam. Volt olyan, hogy 20 másodpercig SEMMIT sem értettem a szövegéből. Ráadásul pont kérdés volt, így válaszolni kellett rá. Igyekeztem kamuzni valamit.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.28. 08:16:30

@maxval a gondolkodó birca: Szerintem a telefon plusz nehezítő körülmény, mert recseg, ropog, háttérzaj, stb.
Szóval még jó nyelvtudással is le lehet izzadni.
Nem beszélve arról, hogy esetleg a vonal másik végén lévő sem beszél "szépen". Elharapja a szót és a többi.
Nem egyszerű.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 08:20:16

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, de például nekem volt már interjúm amerikaival, azt például jól lehetett érteni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 08:22:12

@svájci sapka (ch): en egyszer interjuztam telefonon angolul. almaimban se jojjon vissza...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.28. 08:24:24

@Babette_: Nem beszélve arról, hogy nekem pl. marha ronda hangom van. Már a "jó napotnál" -1 pontom van. :D

**mimi** 2014.04.28. 08:50:18

Nagyon jó poszt, érdekes, olvasmányos, informatív :)
Sok sikert a továbbiakhoz! :)
Ha jön a posztoló, engem érdekelne a koruk, ha publikus, az írásból valahogy azt szűrtem le, hogy nem fiatal csikók . :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.28. 08:51:41

A telefonos interjú szerintem még magyarul is gáz tud lenni, elég, ha kicsit berecseg. Nem valami megnyugtató érzés olyan kérdésekre válaszolni, amiket félig hallottál, vagy folyton visszakérdezgetni. Viszont forgathatod a szemed a hülyébb kérdéseknél, ez talán ellensúlyozza.:)

radirpok123 2014.04.28. 08:51:41

Sajnos a Lake District-ig még nem jutottunk el, de tegnap kárpótolt minket Todmorden és Hebden Bridge: fákat láttunk! Erdőt (kis túlzással)! Nem csak a kopár domboldalt birkákkal és kőkerítésekkel. Pedig már éppen kezdtem feladni a reményt... Következő célpont: Wales :-)

Nem a zsömle kicsi 2014.04.28. 08:51:41

@svájci sapka (ch): Hahaha, meg most is felsejlik a kozel harom eves elmenyem, amikor a nagy ugras elott 3 napon at folyamatosan a telefonon logtam fejvadaszokkal beszelve, es jonehany telefonos interjut vegigcsinalva, meg Magyarorszagrol. Kb 3 kilot fogytam azalatt az ido alatt a feszultsegtol. Nem ment rosszul egyaltalan - elvegre allasajanlat lett belole egy hetre ra, de nagyon kemeny volt, az biztos. Azota mar elmondhatom, hogy picit jobban megy, de sosem fogom elfelejteni az elso ilyet.

Din Serpahis 2014.04.28. 08:51:53

Eleg sok intejum volt mar, angolul meg nemetul is... Eddig egyszer futottam bele egy angol fejvadasz csavoba az egyik svajci interjumon, akinek a handabandazasabol konkretan alig par szot tudtam kivenni, olyan kemeny dialektusban nyomta.

tanato 2014.04.28. 08:57:21

@**mimi**: Na meg az is érdekelne,hogy vannak e gyermekeik?

2014.04.28. 09:03:02

@Hari Seldon 2: +1, szerintem sokan nem realizaljak, milyen kemeny munka a munkakereses. Persze mindig vannak kivetelek akiknek csak szerencsejuk volt, de az esetek tobbsegeben nagyreszt azon mulik a siker hogy hany allasra jelentkezel, mennyi energiat fektetsz az anyagba amit kuldesz nekik + interju elotti felkeszulesbe.

Ami a telefonos interjukat illeti, Angliaban azt tapasztaltam az evek soran hogy ez egyre elterjedtebb, feltetelezem azert mert rengeteg jelentkezo van, igy elore szurni akarjak oket meg az 'igazi' interju elott. Regen, ha erdekelte oket a CV-m, azonnal behivtak szemelyes interjura, mig az utobbi evekben szinte mindig felhivtak, csinaltak egy mini-interjut es ha azon megfeleltem, akkor hivtak csak be szemelyesen. Tehat barmennyire idegenkedik is az ember a telefontol, muszaj megszokni, hogy elobb-utobb sor kerul telefonbeszelgetesre munkakereses soran. A hallas utani szovegertest lehet fejleszteni azzal ha pl. sokat hallgat radiot valaki, vagy gyakorlatokat lehet vegezni - ehhez rengeteg ingyenesen letoltheto anyag van az interneten, lehetseges keresoszavak: ESL listening exercises with questions; ESL listening comprehension British English; illetve ESL listening exercises for beginners, intermediate, advanced stb.

Aye aye 2014.04.28. 09:07:59

Jó kis poszt. Szeretem a "megküzdős" történeteket, erőt ad :)))

Poszttolótól kérdezném, hogy ez a vállalkozást segítő képzés esetleg van fenn bármilyen formában a neten?
Esetleg mások tudnak ilyenről? Általános dolgok érdekelnének, nálunk nem Anglia a cél.
Gondolkodom én is valamiben.. ha esetleg kinn leszünk már, de nincs melóm, akkor amíg keresek, esetleg elszöszmötölnék valamivel otthonról.

La Pantera 2014.04.28. 09:09:49

@**mimi**: Nekem is kicsit idősebb pár képe jött le, de a posztban azt írja, hogy mindössze 6 évet dolgozott otthon a szakmájában, tehát akkor lehet még 30 alatti is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 09:10:43

ÁÁÁ TÚRÓRUDIS POOOOST
i.imgflip.com/8fd69.jpg

Hát azt simán elhiszem, hogy ott jobb a kaják minősége, itthon lassan már középszart se lehet kapni, csak full szart, mert az emberek vagy nem tudják vagy nem akarják megfizetni a rendeset, vagy mindkettő.

@Hari Seldon 2: az amerikai dialektus a legérthetőbb magyar füllel. Még az r betűt is majdnem kimondják. Ellenben egyes brit akcentusok kifejezetten rémesek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 09:12:57

@Mirjam2: sok kollegám számolt be arról, hogy Skype interjúik voltak. Főleg külfödi munkaadó esetén, de belföldön is előfordult. (IT)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:14:06

@Zka:

Eleve a brit angolban jóva több hang van, mint az amerikaiban. Ez önmagában nagyobb nehézség.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:16:30

@Mirjam2:

Manapság ez így megy:
- CV elbírálása,
- ha oké, akkor telefonhívás,
- ha oké, akkor nyelvi teszt kiküldése a neten,
- ha oké a teszt, akkor telefonos interjú,
- ha ez is oké, akkor személyes interjú a HR-essel,
- ha oké, akkor második interjú, ahol ajánlatot tesznek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:17:57

@Hari Seldon 2:

Az amerikai angolban jóval kevesebb hang van, mint a britben, Ez önmagában könnyebbség.

**mimi** 2014.04.28. 09:19:32

@La Pantera:
óóóó...ez igaz :)
erre nem is gondoltam....

Mr Long 2014.04.28. 09:21:51

@maxval a gondolkodó birca: Mi a francnak kuldenenek nyelvi tesztet? A telefonban beszelgetve kiderul, hogy az illeto tudja hasznalni a nyelvet, vagy nem.
Egy ismerosom volt allasinterjun Mo-n, ahol volt nyelvi teszt. Kijacvitotts nekik, a hr csaj kivagta a sracot, mint macskat szarni, de szerencsejere a fonok rakerdezett nala az interju eredmenyere es felvettek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:24:45

@Mr Long:

Pár hónapja olyan nyelvi tesztet kaptam, hogy kettéállt tőle a fülem. 60 kérdés összesen 60 perc. S fejhallgatóval kell hallgatni a kérdések egy részénél.

S 60 perc után lezár a teszt, megállítani nem lehet, s a link csak 24 óráig érvényes.

Mr Long 2014.04.28. 09:29:28

@maxval a gondolkodó birca: Hat, akkor lehet ott se beszeltek angolul, vagy mas nyelvet. En is lattam mar olyan allashirdetest, magancegnel, ahol elony volt a nyelvvizsga. Csak tudnam minek. nem tudja valaki leinterjuztatni angolul? Honnan fogjak akkor tudni, hogy valoban hasznalhat is a nyelvtudasa?

2014.04.28. 09:29:47

Hogy lehet ugy ceget/projectet vezetni, hogy nincs felelos? Abban a franciak a mesterek

Aye aye 2014.04.28. 09:35:54

@radirpok123: Fák angliában?? :)))
Emlékszem, mikor ezer éve elautókáztunk 3 szál fenyő mellett és a barátom mondta, hogy "ez itt a sherwood forest" :))))
De mondjuk én nagyon szeretem a kopár-birkás-kőkerítéses tájat is, sajnos (turistaként) nem néztem még eleget.

rezsöatya 2014.04.28. 09:38:45

@maxval a gondolkodó birca: de hanyatlik a fejuk Nyugat fele... :-(
:D

2014.04.28. 09:39:32

@maxval a gondolkodó birca: Biztosan van ahol igy megy 'manapsag', esetleg konkretizalhatnad hogy milyen orszagban es munkakorben, mert nyilvan nem altalanosan ervenyes az altalad leirt folyamat. Pl. Angliaban nem kuldenek neked 'nyelvi tesztet'; HR-essel meg soha nem interjuztam (de biztosan van aki igen); sokszor nincs 'masodik fordulo' stb. nonszensz, vagy megfelelsz a szemelyes interjun, vagy nem.

2014.04.28. 09:41:46

@Zka: Igen, mikor azt irtam hogy 'telefon' interju, ugy ertettem hogy telefon vagy Skype, nyilvan.

Mr Long 2014.04.28. 09:46:07

@Mirjam2: Nekem azert volt telefonos, mivel 2000kmre laktam a cegtol. !eg a fejvadasszal sem volt interjum, par email, de arrol milyen project erdekelne.
Az itteni kollegak neha elmennek egy-egy interjura, de nincs elotte telefonos interjuzas, csak megbeszelik, hogy mikor es hol talalkoznak.
Asszony amikor melot keresett eloszor akkor beszelt valakivel, amikor megjelent az interjun, minden levelben tortent elotte, bar az o munkahelye onkormanyzati, szoval nem tul mainstream.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:46:42

@Mirjam2:

Amit írtam, az Mo. és Bulgária, persze nyilván "jobb" állásban.

S Mo. rosszabb e tekintetben.

Quercus a favágó 2014.04.28. 09:51:24

@charlieharper [home, sweet home]:

Csapatmunka. Abban meg az a jó,hogy mindig van kit hibáztatni.

Din Serpahis 2014.04.28. 09:56:34

Mondjuk azt tovabbra sem ertem, hogy diplomas emberek miert kovetik ezt a kimegyek, aztan csak talalok ott valamit strategiat.

Diplomas pozikra itthonrol is siman lehet jelentkezni.... sokkal nyugisabb modszer szerintem.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 09:56:34

Nagyon tetszett a poszt, jól tükrözi a valóságot (legalábbis több szempontból a miénket).

Egyetem + 6 év munkatapasztalat azért nem jön ki túl éltes kornak, bár lehet csak a szakmai munkatapasztalat ennyi és volt előtte/közben más is.

Igen, a poszt is jó példa, a tömegszállásokkal lehúzóan példálózók csak azt felejtik el (vagy nem is tudják), hogy rendes önálló lakás/ház bérléshez hat havi itt tartózkodás és a hozzá tartozó referencia (no meg itteni bankszámla múlt, credit check) szükséges. Biztosan vannak ez alól kivételek, és érezhetően egyre rugalmasabbak a tulajdonosok is (gondolom pénz beszél), de azért cseppet sem egyszerű az első saját bérleményt megszerezni.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 09:56:34

@maxval a gondolkodó birca: általánosságban így, de:

Lehet akár 3-4 kör telefonos/skype interjú a személyes előtt.
Lehet akár 3-4 kör személyes interjú az ajánlat előtt (szakmai interjúk; nem csak a HR-essel).
Nyelvi teszttel nem találkoztunk. Szerintem a nyelvtudást általában felmérik a pályázás/interjúzás során.
Bizonyos munkakörökbe jelentkezőknél a megfelelés után biztonsági átvilágítást végeznek, ez 2 hét - 2 hónap ideig is elhúzódhat.

Din Serpahis 2014.04.28. 09:56:34

@Zka: Uristen dehogy. A jelenlegi munkahelyemen egyetlen kollega van, akit nem tudok 100 szazalekban megerteni, egy amerikai csaj.

Nem tudom, milyen akcentust tol a no (a neve alapjan szerintem valami tex-mex dialektus lehet), de annyira elfolyatja a szavakat, hogy alig erteni, neha be belerak valami furcsa r-es ropogast, ami megintcsak szetcseszi a megertest :)

Din Serpahis 2014.04.28. 09:56:34

@Zka: Amikor most palyazgattam svajcba, mindenhol skype interju volt, videoval :)
Mondjuk azt, hogy latni is szeretnenek, sose mondtak elore, en azert mindig szepen kioltoztem, meg semleges hatter ilyenek, es bejott :)

SzZoole 2014.04.28. 10:00:13

@Aye aye: azert kicsivel tobb mint 400 hektar erdot en nem neveznek 3 szal fanak,bar en meg csak negyszer voltam ott.

2014.04.28. 10:00:50

@QUERCUS(a favágó): egy csoportnak van egy vezetoje. O a felelos. Ha a felelosseg nem kell neki, akkor nem csoportvezeto.
UK-ben a regulalt szakmak; orvos, mernok, bankar,stb. Ezekben az "iparokban" a regulator kopogtat rendszeresen az ajtodon (neha berugja azt az ajtot) es bizony szemelyi felelosokkel targyalnak. Nem csoporttal.

Evain 2014.04.28. 10:04:44

@Din Serpahis: most elgondolkodtam, hogy tudnék-e otthonról egyáltalán skype videós interjút csinálni, és rájöttem, hogy nem, mivel a nappaliban van a kamera, és ott meg a gyerekek állandóan ott figyelnek. Jah, ha csak figyelnének, de jó is lenne :D

Evain 2014.04.28. 10:05:49

Ja, meg nem tudom hova az istenbe került fel az 5 évvel ezelőtt írt CV-m, de már az usából is küldözgetnek megkereséseket. :s

klappol 2014.04.28. 10:06:20

@maxval a gondolkodó birca: Tudok rövidebbet.

CV meglátás
Behívás
Felvétel,

Te egy jicsit túl lövöd néha. :D

Hari Seldon 2 2014.04.28. 10:09:29

@Evain:
Nálunk úgy csináljuk ilyenkor, hogy átvisszük a notebook-ot... :-)

klappol 2014.04.28. 10:15:18

Ez nekem teccik "Vállalkoznál?

Még anno karácsony magasságában jelentkeztem egy 4 napos tanfolyamra, amit az angol társadalom szervez a vállalkozni vágyó hétköznapi emberek számára. Én ezt egy remek és nagyon hasznos ötletnek tartom, segítik elindulni a vállalkozó szellemű embereket az alapok elmagyarázásával:
* Vállalkozási formák, előnyeik, hátrányaik, feltételeik
* Üzleti terv készítésének fontosságát és elemeit
* Üzleti terv elemeit részletezve, hogy mi mit jelent, miért fontos és hogyan kezdjen az ember neki
* Egy kicsit a bevétel - költségekről
* Volt egy bankár is, aki válaszolt a kérdésekre az üzleti bankolással kapcsolatosan
* Tanácsokkal, h milyen módon lehet olyan adatokhoz, információkhoz ingyen hozzájutni, amik első ránézésre fizetősek.
* Felhívják a figyelmet a csődhelyzet veszélyeire is és az elindulás nehézségeire.

Megakadtatok annál az interjúúúúúnál.

Evain 2014.04.28. 10:17:27

@Hari Seldon 2: ez eszembe se jutott, de most megnéztem az új céges laptopot, azon van. Milyen kocka az ilyen? Most elásom magam! :D

Quercus a favágó 2014.04.28. 10:17:40

@charlieharper [home, sweet home]:

Ehhez nem tudok hozzászólni. Nekem 30 éve ugyan az a főnököm. A feleségem.Az ellenségemnek sem kívánom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 10:20:06

@Egylabu Esernyomadar: "Igen, a poszt is jó példa, a tömegszállásokkal lehúzóan példálózók csak azt felejtik el (vagy nem is tudják), hogy rendes önálló lakás/ház bérléshez hat havi itt tartózkodás és a hozzá tartozó referencia (no meg itteni bankszámla múlt, credit check) szükséges. Biztosan vannak ez alól kivételek..."

Vannak kivetelek bizony. Keddi napon erkeztem, szerdan-csutortokon-penteken megneztem annyi kiado ingatlant, amennyit csak birtam. Szombaton delelott mar meg is egyeztunk a tulajjal szemelyesen a kivalasztott ingatlannal kapcsolatban.
Nem volt meg se credit backgroundom, se bankszamlam, NI szamom se, semmi.
Annyit tudtam felmutatni hogy mivel volt munkam, mondtam hogy nyugodtan beszeljen a HR-essel, az visszaigazolta hogy igen, hatarozatlan szerzodesem van ennyi fizuval. Kesz. Azt mondta neki ennyi eleg.

Szerintem ha valaki munkaszerzodessel jon ki egy ismert ceghez, akkor az mar onmagaban eleg biztositek jopar landlordnak.

----------------------------------------------------------

Amugy hatalmas pacsi a posztolonak! Es megegy a Lake District-es kepekert. :)

Hari Seldon 2 2014.04.28. 10:22:19

@Evain:
"Milyen kocka az ilyen?"
Ezt a kérdést meg most én nem értem. :-)

Evain 2014.04.28. 10:23:15

Ja, a posztról: teljesen egyetértek azzal, hogy ha valaki a szakmájában akar dolgozni, és nincs rákényszerülve, akkor ne menjen el kétkezi munkát végezni, mert amellett sokkal nehezebb munkát találni.

Quercus a favágó 2014.04.28. 10:23:33

Ennyi kopárság láttán még mindig nem szerettem bele Angliába.

Evain 2014.04.28. 10:24:22

Nida, két hozzászólás között várnom kell. :D

@Hari Seldon 2: naszóval, a kocka az a geek magyar megfelelője. :)

Mrs. Clayton 2014.04.28. 10:34:02

@Mr Long: tényleg akkor tanít már a feleséged? és ügynökségen keresztül lett munkája vagy közvetlenül? mi lett a DBS-sel,ő fizette vagy a cég?

SzZoole 2014.04.28. 10:37:28

Wood Green,sajnos, nagyon is ismeros 11honapot laktam ott,5 honapot a North Circular Road-on,egy elmeny volt,oriasi forgalom ejjel-nappal,egy 2 szoba nappalis hazban 12-en,en a nappaliban aludtam egy emeletes agy felso reszen,alattam 2 gyerek,egy nagyobb agyon anyuka a lanyaval,a masik szobaban egy anyuka a 2 lanyaval es a idosebb lany baratjaval,a kisebb szobaban 1masik anyuka a lanyaval a konyhaban egy kihuzhatos fotelagyon egy srac,2009-ben fizettem ezert £50/het.
2010 aprilisban szinten Wood Green a Green
Leans-en ott mar csak heten laktunk szinten 2 szoba nappaliban juliusig,mert akkor jott ki a nejem,ott mar egy szoba £140/het volt.
Augusztusban koltoztunk,volna,csak meg tortent a balesetem,igy majdnem 4 het a Royal London Hospital Whitechepel,September 2.-an ujjra Wood Green oktober 8- tol pedig Edgware,de mintha orszagot valtottunk volna.Oriasi kulombseg a ket varos resz kozt.
2013 juniusz 20-tol pedig Hemel Hempstead.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 10:39:25

@Mr Long: Mondom, hogy lazulnak. Általában 3-6 hónap a minimum, van aki 3, van aki 6 hónap alatt nem szereti kiadni a delikvensnek, vagy kezest kér.
Szerintem a felmutatott bérezés (határozatlan idejű szerződéssel lehetőleg, vagy kimagasló összegről) elég sokat számít.
Ugye alap, hogy a havi bérleti díj 30-szorosát köll keresni egy évben (bruttó, per háztartás). Nyilván ha ezt magasan felül teljesíted/teljesítitek, elnézőbbek az egyéb követelmények tekintetében. De szerintem landlordja és/vagy ügynöksége is válogatja.

Din Serpahis 2014.04.28. 10:39:25

@Evain: Neha rogtonozni kell. Egyszer nekem is ugy volt, hogy szolt a HRes - pentek delben kellene interjuzni skypeon.
Hazamenni nem tudtam, ugyhogy bezarkoztam az irodaban az egyik telefonszobaba :)

SzZoole 2014.04.28. 10:45:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: lenyegi kulombsegek vannak a videki anglia es london kozt,eleg sokmindenben.
Azert marha nagy mazlid volt,hogy egy jo nevu guarantor volt a hatad mogott,azt ugy tudod:)

Evain 2014.04.28. 10:48:19

@Din Serpahis: Mehe, nálunk hivatalosan nem is lehetne skype a céges gépen, a tiltott szoftverek közé tartozik. :)
Gyakorlatilag, mivel helpdesk is vagyok, admin jogom van a gépre, innentől meg ugye az van a gépen, amit én szeretnék. Szerintem az egész európai cégnél nekem van egyedül őskövület total commander. :s

Amikor új gépet kapok, napokig tart beállítani a saját dolgaimat. :D

Hari Seldon 2 2014.04.28. 10:48:34

@Evain:
OK. Mindig tanulunk valamit, én csak a geek-et ismertem.

Mr Long 2014.04.28. 10:50:14

@Jess G: Nem tanit, hanem aszisztens, de ez jo kezdesnek. Nem mellesleg 35 ora melo egy heten, csak hetkoznap es ugye itt eleg sok a szunet is, konkretan 6 hetente 2 het :D

Mr Long 2014.04.28. 10:51:22

@Mr Long: Nem ugynokseges, hanem kozvetlen alkalmazott, szoval nem oraberes es fizetettek a szunetek is.
Es nem a felesegem. Meg. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 10:51:32

@Zoole[uk]: Persze, ez nyilvan csak egy ismert, jo nevu ceggel a hatad mogott mukodik. Ezt nem tagadom. :)

A lakas megtalalasaval amugy szerintem nagyobb mazlim volt. Ez egy kis varos, egyszerre kb. 6-8 butorozott kiado lakas van csak (nalam csak butorzott johetett szoba). Es mindezek ellenere, allitom, hogy 3 nap utan egesz Warwickshire legjobb lakasara sikerult lecsapni. :D Pedig egy brit is versenyben volt ugyanazert a lakasert mellettem!

2014.04.28. 10:57:54

@maxval a gondolkodó birca: Oke, igy mar ertem. Szamomra rejtely hogy honnan van penz / ido / turelem / igeny kelet-europai vallalatoknal ezekre a ket / harom / negy / sok-koros interjukra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 10:58:52

@tanato:

Igen, ez valóban megdöbbentő. Szófiában magasabban a lakásárak, mint Bp-en. Persze ennek vannak specifikus okai is.

SzZoole 2014.04.28. 10:59:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hat valoban oriasi mazlid volt:)
Biztos,hogy a jo guarantor-nek koszonheted ezt?
Nem veletlenul annak,hogy 198 centis vagy es rautalo magatartast tanusitottal?:)))))))))))))))
(Ez csak vicc volt)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 11:04:03

@Zoole[uk]: Arra gondolsz, hogy koszoneskeppen megfejeltem a landlordot majd betettem a fejet a sutobe es finoman tudtara hoztam, hogy egy alairt papir elleneben fogom csak kivenni onnan?

Nem, nem hiszem hogy barmi koze lenne gyors es sikeres lakaskeresesemhez. ;)

Evain 2014.04.28. 11:07:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: heh, ez a verzió jobb, én azt kérdeztem volna, hogy Phil Spencer volt-e a közvetítőd. :D

Ennike (DK) 2014.04.28. 11:08:36

Rengeteg magyar megy Angliaba, es a kezdeti nehezsegek utan, mindenkinek beindul valahogy, de nekem a" kezdeti" tomegszallas, nagyon nem szimpatikus.
Az unios csatlakozast kovetoen, nemsokara, talan 2006-ban olvastam Meszaros Antonia konyvet," Az Unio nomadjai", na ezek utan nem kaptam kedvet Angliaba koltozni, es mai napig nem bantam meg. Az elethez szerencse is kell, az nem vitas, es birka turelem es kitartas, kovetkezetesseg, alazat (nem megalazkodas), nyitottsag, hit, hogy azt fogod megkapni, ami neked jar, ha idoben ott tartasz, es megertel a feladatra.
Nekem a tervezo, elorelato, felkeszult, sajat kepessegeivel tisztaban levo, szorgalmas emberek magatartasa tetszik.
Tarssal menni mindig konnyebb, amint a poszt is bizonyitja, egyedul kemeny dio am.
Nagyon jo poszt, szimpatikus hozzaallas.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 11:17:21

@maxval a gondolkodó birca:
OFF

Most én veszem át Sámán helyét:
Azért mert nagyon kicsi a fizetőképes kereslet, módszeresen gyengítették a magyarok gazdasági helyzetét. A külföldi befektetők (akik egy kicsit felvihetnék az árakat) nem jönnek. - Annyira sem mint Szófiába, pl.

ON

Ennike (DK) 2014.04.28. 11:18:40

@tanato: Igen, amint az abra is mutatja, en is vettem lakast Koppenhagaban, es ha nem lenne az az atkozott Budapesten, akkor meg nagyobbat is tudtam volna, es ezt egyedul nehezseg nelkul tudom fizetni, osszehasonlithatatlan Mo vs Dania:(

Eiknarf 2014.04.28. 11:21:03

@Mirjam2:
Pontosan, nyugaton eu-ban ismeretlen a nálunk bevett HR-es "kör". (mi a kedvenc szined baromságok :))

- Telefon 3 kérdéssel (fizetési igény, felmondási idö, miért váltasz)
- Szakmai személyes interju
- Face check a nagyfönökkel
- Ajánlat

Kb ennyi :)

SzZoole 2014.04.28. 11:22:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Don,irtam,hogy csak vicc volt:)
A Te altal leirt modszer a tulajdon szerzesre igaz inkabb nem a alberletre szerzesre:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.28. 11:22:34

"Wood Green,sajnos, nagyon is ismeros 11honapot laktam ott,5 honapot a North Circular Road-on,egy elmeny volt,oriasi forgalom ejjel-nappal,egy 2 szoba nappalis hazban 12-en,en a nappaliban aludtam egy emeletes agy felso reszen,alattam 2 gyerek,egy nagyobb agyon anyuka a lanyaval,a masik szobaban egy anyuka a 2 lanyaval es a idosebb lany baratjaval,a kisebb szobaban 1masik anyuka a lanyaval a konyhaban egy kihuzhatos fotelagyon egy srac,2009-ben fizettem ezert £50/het."

Konkrétan ez nyomor. Hogy lehet így hónapokat élni? És még ez is 200 font havonta így? Látszik hogy London teljesen élhetetlen város. Normális városokban kulibérekből is ki tudsz venni egy kis garzont. pl : Graz : kulibér 1100 (ami inkább 1300 a nyári/karácsonyi pénzek miatt), egy kis garzon meg 400, nagyjából mindennel együtt. Érted, saját lakásod lehet ha már munkád van. Londonban meg ez csak álom. ÉLhetetlen. Persze, jól keres keresni. De ilyen alapon lakhatok akkor Pesten is, csak jól kell keresni.

"Leans-en ott mar csak heten laktunk szinten 2 szoba nappaliban juliusig,mert akkor jott ki a nejem,ott mar egy szoba £140/het volt."

csak heten? Úristen...én nem lennék hajlandó így élni egy napot sem. Mi visz rá embereket erre? Ha más alszik rajtam kívül a szobában az már élhetetlen nekem. 15 évesen lehet belefért, a koliban, de azért felnőttként már igénylem legalább a saját szobát.

Most nagyon sokkolódom. Ez durva.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 11:22:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Örülök, hogy minden klappolt (bocsi! :-D) és/vagy szerencsétek volt.
Szóval kellett azért 1-2 feltétel:
határozatlan szerződés
ismert cégnél
megfelelő fizuval

Az ismert cég általában nagy céget is jelent, nem? No, ha ez nincs, akkor a landlordok már nem annyira készségesek (ha a 3-6 hónap angliai múlt sincs). :-(

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 11:23:22

@Hari Seldon 2:

BG.ban a legfőbb tényező a sok kitántorgó. Ez viszi fel az ingatlanárakat.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 11:29:28

@Evain: Nem tudom ki az a Phil Spencer. Ragugliztam, de csak valami mediaszemelyt dobott ki, semmi gengszter mult. :P

@Zoole[uk]: Nem vagyok en moho. Nem kell nekem az a lakas. Csak per evre kolcsonvettem. :) Mondjuk azt nem "beszeltuk" meg meg a landlorddal hogy vegul kell-e fizetnem erte vagy sem. Az eset ota valahogy nagy ivben kerul. :DDD

@Egylabu Esernyomadar: Ez igy, van nem tagadom. Kell egy multi az ember moge, hogy ez mukodjon.

La Pantera 2014.04.28. 11:30:31

@Evain: Ó, hát a gyerekek mellett a magyarországi nagyszülőkkel is csak úgy lehet normálisan beszélni, hogy a kezdeti örömködés után az ember megkéri a másik szülőt, hogy vidd át őket a másik szobába, lécci......

2014.04.28. 11:30:56

@Hari Seldon 2: A magyarországi ingatlanbefektetést nem javasolják az ügyfeleiknek a bankok Németországban (például), kicsi az ország, stagnál a gazdasága, nincs fizetőképes kereslet az ingatlanok bérbevételére, mert természetesen nem egyéni albérlőknek adnának ki lakásokat, már a befektetők. Ez mondjuk, nem is lenne járható számukra, mivel annyi freienwohnungot annyira olcsón, mint Budapesten, kevés európai országban találni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 11:31:20

@Din Serpahis: jó, hát vannak gettó akcentusok mindenfelé, meg beszédhibás emberek is. De az a kivétel, nem a szabály :)

Evain 2014.04.28. 11:34:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ő lesz az pedig, ő vezette Kirstie Allsopp társaságában anno az elég népszerű házvásárlós tvsorozatot. :D

Mondjuk nagyon kellett röhögnöm, amikor a holland tévé megvette a műsor jogait, és adaptálták. Amiből az lett, hogy a vásárlók nagy része hasoló költségvetéssel jelentkezett a műsorba (olyan 3-400k euró). Namost Hollandiában ebből a keretből kvázi a házak 90%-a tök egyforma. :D:D:D
Nem túl meglepő módon érdektelenségbe fulladt a műsor kábé egy év után. :)

Evain 2014.04.28. 11:39:18

@La Pantera: Meh, ne is mondd, ezzel én is próbálkoztam egy időben, ráadásul még estére se tudom átteni, mikor alszanak, mert akkor nem tud velük beszélni a nagyi.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 11:45:30

@házelőtthinta: @Ennike (DK): hat igen, ez nem a rozsas oldala a tortenetnek . Persze a legnehezebb egyedul, minden mas tarsas opcio maris konnyit a helyzete. Osztodo kiadasok, tobb havi bevetel szerencses esetben , ha mindenkinek van munkaja.......de nem csak a lakhatasban vannak ekkora kulonbsegek, ellentmondasok....a munkaadok is sok esetben mentalisan semmivel nem kulonbek mint otthon. Ha beteg vagy es otthon maradsz az a baj, ha bemegy betegen dolgozni akkor meg az, elmondjak mi a szar, mit csinalsz rosszul, fogast keresnek rajtad, minden mozgora azonnal lecsapnak, unnepez nem fizet, fizetett szabadsagot onhatalmulag hatarozza meg, nekem pl egesz evre 9 napot ad. Miert? Csak.....de az evi 3 hazautazas neki sok, nem kene annyit szerinte......csak egyedul kurva szar, ember vagyok nem robot.....es kezdjem el magyarazni, hogy nagyivben bekaphatja mikor a legszarosabb......?! Leszarnak, majd jon mas...ha nem tetszik el lehet menni , ahol ugyanez van vagy meg rosszabbbb.....

Evain 2014.04.28. 11:52:04

@sodalisO [eng]: "nekem pl egesz evre 9 napot ad."

Ezt komolyan megteheti? Vállalkozó?
Megéri nála így is melózni?

:s

SzZoole 2014.04.28. 11:54:30

@házelőtthinta: basszus hinta most engem talaltal be?
Azok a kezdeti nehezsegek voltak,a szukseges rossz,erted?
Ok,de csak a Te kedvedert el is magyarazom.
Szoval 2009 novemberben erkeztem Londonba(a Te platoi szerelmedel Tildyvel egyszerre,nem egyutt mielot meg belelatnad,sajnos nem ismerem Tildyt,meg:))
Azert laktam az elozokben leirt helyen es korulmenyek kozt,hogy a felesegem es a 2 gyermekem minel hamarabb ki tudjam hozni,igen a penzt gyujtottem.A felesegem 2010 juliusban jott ki,3 nappal kesobb mar dolgozott a szakmajaban(cukraszmester)amit meg otthonrol intezett es igy a biztosra jott ki(de ha erdekel az o tortenete egy korabbi posztjabol elolvashatod).
Augusztusban jottek vona a gyerekek is,csak nekem ido kozben egy nagyon sulyos balesetem tortent,igy csak 2010 oktebereben tudtak ki jonni,de akkor mar sajat haz,2 szoba nappali udvaral 4fore.
2013 juniusban elkoltoztunk onnan egy kiss varosba,ahol 3 szoba nagy nappali elo-hatso kertel dupla garazsal amibe ketto auto all,egy smart forfour amivel a felesegem jar es egy MB S Class amivel en jarok.
Szoval azt kerdezed,hogy megerte e a kezdeti nehezsegek?Igen!!!
Csak tudod mit banok a legjobban?
Hogy nem 10 evel hamarabb indultunk el.

2014.04.28. 11:55:12

@sodalisO [eng]: Nem ismerem az angol törvényeket, de te biztos fehéren melózol?

Evain 2014.04.28. 11:58:08

@Zoole[uk]: hagyd, ezeket az érveket úgysem tudja elfogadni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 11:59:43

@Evain:
Az pont 9nappal több mint az én szabadságom.

Evain 2014.04.28. 12:00:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: semmi gond, már megszoktam, az irodában sem szokták érteni az ilyen benyögéseimet. :)

Ennike (DK) 2014.04.28. 12:02:35

@sodalisO [eng]: Hat nem vagy te sem konnyu helyzetben, rad is gondoltam, amikor irtam,( mert tavaly sikerult beleolvasnom valami blogkezdemenyezesbe, amit irtal, en akkor nagyon fiatal fruskanak gondoltalak, de nagyon jol irsz, jopofan fogalmazol, eredeti vagy, oszintenek tunsz, es ez nagyon megfogott:)) Egyedul minden nagyon, nagyon nehez es dragabb is.
De 9 nap, es hetvegen is dolgozol... az nagyon sok, meg a kiszolgaltatott helyzet, nehez lenne onallo vallalkozokent dolgozni?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 12:03:35

@Pink Petsch: igen, probaido utan meg lett hosszabbitva szerzodesem veglegesre.....csak itt sem a dolgozokrol szol a tortenet...@Evain: persze, vallalkozo, rutinos oreg roka, tudja hol vannak a rendszer kiskapui, ez sztem a vilagon mindenutt igy van, mi dolgozunk, szarjuk a penzt a zsebukbe, ok meg mindent megtesznek, hogy a leheto legkevesebbet kapjal belole,,,,ez is a mocskos kapitalizmus......

tucano 2014.04.28. 12:03:38

@Eiknarf: tőlem többször kérdezték, hogy mi a legnagyobb hibám, meg mi motivál az életben és hasonló félhülyeségek (mégse kedvenc szín, de azért na).

@tanato: ez nagyon érdekes. Pont most volt nálam az egyik nagy hazai ingatlanguru és mindenféle statisztikákon dolgozott. Mutatta, hogy a legtúlértékeltebb helyzetből is legfeljebb 10%-ot esett a komoly fővárosi projektekben a négyzetméter ár, de volt, ahol nőni is tudott. Persze ezek prémium kategóriás történetek, nem a kelet-magyarországi kis tanyák világa.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 12:04:18

@Ennike (DK): Azért nem csak a fent emlegetett durva tömegszállás van (10-20 ember), simán kifoghatsz 2-3 szobás házat/lakást 2-3 másik lakóval (magyarán mindenkinek jut egy szoba) és a fürdőre/hűtőre sem 10-en vagytok. Ez sem a tökéletes megoldás, de azért a kezdeti hónapokra megteszi. Utána pedig tiéd minden lehetőség... :)

SzZoole 2014.04.28. 12:06:23

@Evain: ne gondold,hogy a hinta olyan ostoba,nagyon is inteligens,csak szeret probalkozni vagyis csak szeretne,mert az en szemelyembe rossz fat probal lehugyozni.
Egyebkent a kozel jovobe tervezunk feletek menni,Nuts ahol barataink laknak es Maastricht,ott van valami hires jatek uzlet,ahol valodi Garfield cicakat lehet venni,nem sok idore,csak egy hosszu hetvegere:)))

Evain 2014.04.28. 12:08:25

@sodalisO [eng]: Valahogy sejtettem. :s többek között ezért preferálom a multikat ebből a szempontból. Sokkal sebezhetőbbek, mint a vállalkozók, ezt a 9 nap szabit nem tudnák eljátszani.
Sajna ez nem minden iparágra alkalmazható. Főleg szolgáltatóiparnál.

2014.04.28. 12:21:52

@sodalisO [eng]: Hm, és más lehetőség, jobb feltételekkel?

Ennike (DK) 2014.04.28. 12:25:06

@Egylabu Esernyomadar en csak a Janos korhaz nover szallojan laktam egy ideig, egyedul egy 10 nm szobaban, kozos konyha es furdohelyseggel, nagyon sok 50 feletti no lakott ott, egyedulallo, 50 feletti... akkor azt mondtam magamnak, ha onnan nem tudok kiszabadulni, akkor az ablakom elotti gesztenyefara kotom fel magam. Hamar kiszabadultam, de nekem senkim nem volt Mo-on, akkor jottem Brassobol, a tartalekom az elindulashoz volt eleg, aztan sikerult lakast venni devizahitellel...aztan a nagy valsag elott sikerult idoben egy elheto orszagba jonni, HATALMAS SZERENCSEVEL, szakmaba, normalis lakasba, szuper jo fizetessel Sokszor mondom nagyon halas vagyok, nem feltetlenul boldog... halas....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 12:28:08

@sodalisO [eng]: lehet keresni másik munkahelyet ha nem felel meg. Vagy ha csak úgy megy a pénzszarás, akkor vállalkozni. Csak hogy lásd azt a "mocskos" kapitalizmust a másik oldalról is.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 12:28:16

@Zoole[uk]: "Azok a kezdeti nehezsegek voltak,a szukseges rossz,erted?"

Ott a pont!
Igen, mindennek ára van. (Ilyen például a tanulás is, legyen az elmélet vagy gyakorlat: befektetés a jövőbe.) Az ember persze igyekszik optimalizálni, amennyire lehet. És a szerencse sem elhanyagolható tényező. Viszont aki eltökélt, akarja és csinálja, annak itt előbb-utóbb sikerül! :)))

négyzet 2014.04.28. 12:28:33

Érdekes tanulsága a történetnek, hogy mérnökként sem feltétlenül könnyebb. Mi is ezt tapasztaltuk, csak egy másik országban.

SzZoole 2014.04.28. 12:28:47

@sodalisO [eng]: hat nem irigyelek,ez biztos,hogy nem torvenyes amit veled muvelnek.
A nejem is vallalkozonak dolgozik,de mindent a torveny szerint megkap,28 nap szabi,penteken csak 13:00-ig dolgozik,szombaton soha,vasarnap nagyon ritkan,evi 3-4 nap,de azt is kulon dijjazak,ha bank holiday napokon kell mennie dolgozni akkor azt ossze szamoljak,hany nap volt es egy evben egyszer egyosszegben ki fizetik neki az osszeset,ev vegen bonus,egy honapra tobb mint £200 cafeteria,ja es a eletkorahoz,tapasztalatahoz mert angol fizetesi besorolas.

Muscari 2014.04.28. 12:30:21

Kedves posztolo, tudnal valami bovebb et irni rola, hogy ez a vallalkozoi tanfolyam hol erheto el? Valamint melyek azok a "szervezetek" akik ilyen tanacsadassal foglalkoznak?
Nagyon koszonom elore is

A poszt nagyon tetszett, gratulalok. Nem vagytok elveszett emberek, raadasul meg gyonyoru kornyeken is laktok. Tovabbi sok sikert.

SzZoole 2014.04.28. 12:35:53

@Egylabu Esernyomadar: csak nem mindenki ennyire eltokelt es tervezo,ismerek sok magyart aki megragadt azon a szinten ahol kezdte,tomegszallas,nyelv ismert hianya,takaritoi,mosogatoi munka,meg az evek mulassaval is,na azok mindig is fanyalogni fognak:(
Pedig,ha az ember akar,akkor a hatar a csillagos eg,de ugy latom ezt neked nem kell magyarazni:)))

Evain 2014.04.28. 12:38:03

@Zoole[uk]: nem is azt írtam, hogy nem érti, hanem hogy nem akarja elfogadni. :)

Maastricht? Az eléggé a csücsökben van, de jó hely az, oda mi is el akarunk egyszer menni. :) Remélem jól érzitek majd magatokat! :)

Egylabu Esernyomadar 2014.04.28. 12:59:54

@Ennike (DK): A nővérszállóját szerencsére nem ismerem, de mint kórházat igen... :(
Örülök, hogy sikerült anyagilag/fizikailag rendezni az életed.

SzZoole 2014.04.28. 13:00:25

@Evain: de latod,ha valamibe belekot es en utanna kesz tenyekel ala is tamasztom,akkor eltunik.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 13:12:04

@Pink Petsch:
Na, akkor ugyanazt mondtuk. Még Sámán helyett is körbejártuk a témát, reméljük nem tud már semmit hozzáfűzni. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 13:16:50

Most nezem a mai cimet!!! Tok jo.... Na neeen....Az angolom megvan es tanulni fogok valamit, valszinu egeszsegugy vagy gyermekgondozas teruleten. Ugy latom itt hianyszakma, sok a luk, a betoltetlen hely......megprobalom...

Evain 2014.04.28. 13:23:29

@Zoole[uk]: ma nincs túl jó napom, nem tom megállni ezt a megjegyzést, szóval szarkazmus on:
dehogydehogy, biztos elment éppen interjúra a BK-hoz.
szarkazmus off.

Mr Long 2014.04.28. 13:25:05

@Zoole[uk]: Nem kell a tereles, nem ilyen munkaja van egy angliai magyarnak, foleg nem egy londoninak! :D

SzZoole 2014.04.28. 13:27:42

@Evain: nem fogod elhinni en el is kezdtem leirni kommentkent,de ki toroltem nem akartam bele rugni:)
Hinta remelem nem a munkanelkuli hivatalban allsz sorba,hanem egy sikeres interjun vagy tul.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 13:30:58

@négyzethálós: "Érdekes tanulsága a történetnek, hogy mérnökként sem feltétlenül könnyebb. Mi is ezt tapasztaltuk, csak egy másik országban."

Hozzatartozik hogy azert mernok es mernok kozott is oriasi a kulonbseg. Pl. egy szoftvermernok jellemzoen nem tud reggel kimenni a lakasbol mert annyi £60-80k-s ajanlat all az ajtaja elott, hogy nem fer el mellettuk. Ezzel szemben peldaul nagyon sok orszagban egy kerteszmernoknek ugyanakkora szivas munkat keresni, mint mondjuk bolcsesz diplomaval. Szoval eleg szeles skalan szor az a fogalom is hogy "mernok". Dehat ezt ti is tudjatok. :)

@sodalisO [eng]: "Most nezem a mai cimet!!! Tok jo.... Na neeen....Az angolom megvan es tanulni fogok valamit, valszinu egeszsegugy vagy gyermekgondozas teruleten. Ugy latom itt hianyszakma, sok a luk, a betoltetlen hely......megprobalom..."

That's the spirit! Hajra-hajra! :)

SzZoole 2014.04.28. 13:33:04

@Mr Long: coloskam,ha nem tunt volna fel egy ideje mar nem Londonban lakunk,ugyhogy mar ki estunk abbol az altalanositasbol:)
De igazad van csak azt irtam le amit nagyon szertnenk:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 13:34:00

@Zoole[uk]: "Hinta remelem nem a munkanelkuli hivatalban allsz sorba,hanem egy sikeres interjun vagy tul."

Meg mindig nem ertitek hinta ideologiajat? Nem azert nem dolgozik mert nem kapna munkat. Ez az o sajat dontese! :)
Ez hinta csendes passziv ellenallasa a kapitalizmussal szemben. Fuck the system! :)

Evain 2014.04.28. 13:34:35

@Zoole[uk]: jah, általában én is meggondolom magam küldés előtt, de most nem bírtam. :(
Thja, én se vagyok minden nap a megtestesült diplomácia. :s

Ennike (DK) 2014.04.28. 13:36:38

@Zoole[uk]: szerintem hinta, nem 23 eves mamaval elo fiatal srac, hanem egy nagyon jol kitalalt figura, aki felvett egy szerepet, es abban jatszik egy nick-ben megbujva, viszonylag eleg kovetkezetesen.

**mimi** 2014.04.28. 13:37:33

@sodalisO [eng]:
"Leszarnak, majd jon mas...ha nem tetszik el lehet menni , ahol ugyanez van vagy meg rosszabbbb....."

ez itthon is van...:(

SzZoole 2014.04.28. 13:39:15

@Evain: nincs ezzel semmi gond,had kapjon csak hideget-meleget:)

SzZoole 2014.04.28. 13:41:18

@Ennike (DK): ezt mar par honapja meg is irtam a hintanak,de o hatarozottan cafolta,szerintem meg most is ott rohog a gep mogott.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 13:42:15

@Zoole[uk]: Szerintem is amugy. Vagy egyaltalan nem is ilyen az eletben, vagy ha vannak is ilyen hippi jellegu hajlamai, direkt ratesz egy lapattal mert latja hogy itt fogekonyak vagyunk ra. :)

Engem nem zavar amugy, en partner vagyok a jatekban, valaszolok is mindig neki, csak aztan mar nem szokott ra reagalni. :)

(Vagy lehet andaluzkutya egyik side-projectje hinta :D )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 13:43:31

@sodalisO [eng]:
Kúrvára szarul csinálod.
Teljesen más utat kéne választanod.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 13:46:35

@diggerdriver: mert te ezt is jobban tudod....ne legyszi.....

Ennike (DK) 2014.04.28. 13:46:40

@Zoole[uk]: persze, hogy rohog, eteti a jo nepet :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 13:48:17

@Eiknarf: hat nekem a ceg eloirta, miket kell kerdez,i, es hogy min 20 perc legyen az interju. volt, hogy alig tudtam neha mit kerdezni, hogy kilegyen az ido.
volt hogy renitenskedtem,es mondtam, beszelgessunk, csak ugy. azt ugy hidd el, nem tudtak kotetlenul beszelgetni, szinte egyik se.

Shanarey 2014.04.28. 13:48:48

Na ez érdekes volt.
London tömegszállás, na az nekem is opció volt de közben jött egy másik lehetőség.

@Zoole[uk]:

Naná hogy eltűnik,mert neked a "távolabbi cél" meglehetősen jól sikerült. Neki a távlati cél nem is létezik, hacsak nem a McDonalds volt az.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 13:48:56

@**mimi**: ja, ezt mondtam feljebb, a kizsakmanyolas hanyinger az egesz foldgolyon sajna.....evvan

SzZoole 2014.04.28. 13:49:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: 100%-ig egyet ertek.
Engem sem zavar igazan,viszonylag artalmatlan,sot neha szorakoztato.
Az a masik egyen az a szesz csempeszbe atavanzsalt pizzafutar,na az mar valoban idegesito:(

SzZoole 2014.04.28. 13:53:25

@Ennike (DK): szerintem kesobb meg fog jelenni.

SzZoole 2014.04.28. 13:57:03

@Babette_: mire gondolsz?
En leirtam egy kisebb poszt szeru kommentet,melyik resze volt durva?

Evain 2014.04.28. 14:02:34

@diggerdriver: Ja, erre rá akartam kérdezni. Alvállalkozó vagy, és csak a munkára fizetnek?

Kiég3tt 2014.04.28. 14:03:56

Sziasztok!

Elnezest kerek az ekezetek nelkuli kommentert, az ebedszunetemben irom a munkahelyrol.
En vagyok a bejegyzes ertelmi szerzoje, de kellett hozza a felesegem cenzuraja is, hogy vegul elnyerje a vegleges formajat.

Koszonom a pozitiv hozzaszolasokat, igyekszem most valaszolni a felmerult kerdesekre, elnezest elore is, ha valamelyik kerdest nem sikerul most megvalaszolnom. Az egesz irasnak "Odi tollabol" cimet adtam, eredetileg az elso resz cimenek szantam azt, ami a poszt cime lett vegul. A cimeket felreerthetoen formaztam :( a focim sokkal kisebbre sikeredett, mint az alcimek.

Ami a korunkat illeti, felesegem a 20as eveinek kozepet tapodja; nalam mar a "B oldal" forog. (Logikus volt a szamitas vmelyik hozzaszolasban, nalam az egyetem +1 ev volt, mert dolgoztam mellette, plusz a ledolgozott evek kozott volt hezag - a legnagyobb az elmult kb. egy ev).

A gyerekvallalas nalunk a nagy 2 eves tervben szerepel, ha a dolgok terveink szerint alakulnak. Beleestunk abba a klasszikus hibaba, h halogatjuk, amig minden tokeletes nem lesz.

Nagyon nem tertem ki az interjuzasokra, mert az elmult 10 honap keresgeles alatt osszejott annyi tapasztalat, hogy onmagaban felolelne egy terjedelmes posztot, de lenyegeben az elottem hozzaszolok tapasztalatait tetszolegesen kombinaltak. Kifejezett nyelvi teszten nem vettem reszt, de mumus szamomra az a www.practiceaptitudetests.com/numerical-reasoning-tests/ fele borzalom volt. Alapvetoen nem egy ordongosseg, es Magyarorszagon igen jol szerepeltem ezeken... de mindezt angolul?! No, akinek ez hibatlanul megy - annak velemenyem szerint nem lesz gondja a nyelvi akadalyokkal.

Azert adtunk fel mindent es jottunk ki allasajanlat hianyaban, mert sok helyen olvastuk es megerositeni is tudjuk, hogy van idekint is rengeteg jelentkezo, akik kompetensek a legtobb poziciora - es elsosorban ezek kozul valogatnak. Az en szaktudasom pedig annyira nem specializalt, h kulfoldrol is eredmennyel palyazzak.

A post melle kuldtem egy 8 hetes kiadaslistat is (pdf), ha van ra igeny fel tudom tolteni es belinkelni az elerhetoseget, de sajnos en csak olyan ingyenes "upload" oldalt ismerek, ahol "vegtelen" kattintas utan lehet a tartalmat elerni.
Ha tovabbi kerdes merulne fel, leghamarabb csak este tudok feljonni. Szep napot Mindenkinek!

Kiég3tt 2014.04.28. 14:03:56

@Muscari:
Szia, en ennel voltam: smallbusinesscentre.org.uk/contact/
de megfelelo keresoszavakkal tobb hasonlot kidob a google.

Az oldalon, amit belinkeltem reszleteket is talalsz. Amire ugyelj, h meg van adva, h melyik szervezet melyik kornyeket "fedi le".

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.04.28. 14:09:29

Jo poszt. Sok sikert a tovabbiakban is !

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 14:12:31

@sodalisO [eng]:
Sorry.
Akkor meg ne sírjál a büdös kizsákmányoló kapitalizmus miatt.

SzZoole 2014.04.28. 14:19:51

@Babette_: annyira azert nem volt durva,nem sokat talalkoztam veluk en du.3-tol dolgoztam ejjel 11-ig,mire haza ertem mar mindenki aludt,reggel mikor felkeltem meg mar senki nem volt otthon.A lakok mind reggel jartak dolgozni a gyerekek mar 8 elott elmentek az iskolaba,azonkivul tisztasag maniasak voltak nem volt kupi koszosag vagy ilyesmi.Napkozben nyugodtan tudtam fozni magamnak,nem kellet varnom a mosdora,wc-re,mosogepre.
Annak ellenere,hogy sokan voltunk,jol kijott mindenki mindenkivel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 14:21:22

@diggerdriver: figyelj, ezt azert fogadd el, hogy akkor es azert sirok amikor csak akarok......ezt te senkinek nem mondhatod igy be nullnullnal, ok? Gondoltad, hogy mindjart megkerdezem, hogy akkor szerinted , hogy kene okosan csinalni es te meg majd megmondod. Ami neked jo, nem kell, hogy mindenkirrnek jo legyen, vedd mar vegre eszre.....es siman sirhat vagy orulhet barki a te jovahagyasod nelkul is, ebbe torodj bele.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.28. 14:24:38

@Zoole[uk]: Ledöbbentem, nem belekötöttem. Én képtelen lennék így élni. Pedig nincsenek nagy igényeim. Megértem miért éltél úgy, csak közöltem hogy én erre képtelen lennék. A kettős mérce azonban eléggé zavaró. Ha valaki bedobja (mint én) hogy a szüleivel él, akkor egyből lehurrogják hogy ő életképtelen, ha valaki összecuccol fél tucat idegennel akkor meg harcos, meg életrevaló.Szerintem tényleg méretes a kontraszt egy kelet-ausztriai kisváros meg mondjuk London között. Lehet a normális embereknek nem számít hogy hogyan élhetsz kulimelóból, csak az én gondolkodásom elmebeteg, de szerintem pont az a lényeg hogy hogyan él a takarító meg a postás meg a húspultban álló etc. Nem csoda hogy Bécset szokták a legélhetőbb városnak választani évről évre, ott is hasonló arányok vannak.

@Shanarey(SCO): Nekem nagyjából minden sikerült amire vágytam ezen a téren. Tehát a munka terén. Remélem a mekibe is visszavesznek, de tény hogy még nincs se kedvem/ se erőm visszamenni, úgyhogy csüngök egy kicsit még a szociális hálón. Dolgoztam érte, megérdemlem. Bár inkább azért nincs kedvem mert erőm sincs, a mekivel nekem tényleg nincs bajom én őszintén szeretem. Persze így visszaolvasva magam biztos ez is elmebeteg hogy képes vagyok leírni hogy én már mindent elértem a mekivel. Nekem megfelel. Nem vágyom komoly materiális dolgokra, szerettem ott dolgozni, miért kéne más? Jobb? Szerintem a jónál amúgy sincs jobb. Nekem pedig jó volt ott. Mi mást is csinálhatnék akkor?

@Ennike (DK): Én őszintén tálalok általában mindent, úgyhogy nyugodtan veheted készpénznek. De igazából vedd annak aminek akarod. Mutogassuk hintát kalitkában mert az anyjával merészel élni 23 évesen! :D

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A kizsákmányoló kapitalizmust valóban nem szeretem. A munkát viszont alapvetően szeretem. Nehezen fogadja be a lelkem hogy másért kell dolgoznom, nem magamért, illetve azt hogy a kapitalizmusban azoknak kell tapsolni akik mások fején taposva jutnak egyre magasabbra. Én imádtam a mekiben dolgozni, mert magával ragadott a közeg és mindig romantikusan fogtam fel a dolgot úgyhogy gyorsan elmentek a műszakok. Más meg anyázva ment be, vérben forgó szemekkel és idegesen keresett másik állást. Őket nem értem. Mert hiába talál mást, lesz majd egy harmadik ahol még többet kereshetne, ahol még jobb lenne aztán azon veszi észre magát hogy végigstresszelte az életét.

2014.04.28. 14:25:17

A mai kommentek utan nem csodalkozom, hogu a HR szakmanak a beka segge alatt van a szakmai hire UKban
Meg nem talakoztam olyan bankkal a UKben, ahol barki engedte volna a HR-nek, hogy a kivalasztott candidate-et visszautasitsa

Mrs. Clayton 2014.04.28. 14:27:16

@Mr Long: nekem ne mond en is azert dolgozom ilyen lazan, mar varom a kovetkezo school holidayt, bar most rovid lesz, csak 5 nap, itt majus 26-30, ott nem tudom, lehet maskor

Evain 2014.04.28. 14:30:02

@diggerdriver: Gondoltam. Attól még te döntöd el, hogy mikor és mennyi időre akarsz szabira menni, nem? (ezt komolyan kérdezem, fogalmam sincs az angol alvállalkozói gyakorlatról)
Bár gyanítom, hogy nem díjaznák, ha hónapokra eltűnnél :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 14:34:20

@házelőtthinta: Figyu, amikor irsz valakinek, akkor ne ugy csinald hogy kukacjel es mogeirod az illeto nevet mert nem megy at jol a hivatkozas. A "valasz erre" gombra kattints a komment alatt mert akkor frankon mukodik a link. Akkor jo, ha a nev, akinek irsz zold szinu es kattinthato. ;)

Evain 2014.04.28. 14:34:30

@házelőtthinta: azért ugrik erre mindenki, mert nem vagy hajlandó látni a különbséget a mamahotel és az idegenekkel való összecuccolás között.

Ha olyan őszinte vagy, be mered vallani, hogy mit vállalsz mamahotelben házimunkát, ha már nem dolgozol?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 14:35:58

@Evain:
Egyrészt eldönthetem de nem fizetik.
Másrészt lehet hogy azt mondják utána állás betöltve.

Shanarey 2014.04.28. 14:40:05

@házelőtthinta:

Nos a meki ha neked jó lenne most és úgy általában, akkor majd pár év múlva rájössz mit is jelent a "távolabbi cél"

Evain 2014.04.28. 14:42:20

@diggerdriver: hogy szoktátok a szabikat leszervezni? vagy x napnál többre nem is terveztek?
Upsz, tudom, a tervezés nem összeegyeztethető az életviteletekkel. :D De tényleg kíváncsi vagyok. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 14:43:03

@házelőtthinta: szereted a munkát de nem szeretsz másnak dolgozni? Akkor legyél vállalkozó és ne a kapitalizmuson meg a vélt kizsákmányoláson keseregj. Vállalkozó se akarsz lenni? Akkor HTFU

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 14:47:01

@Evain:
Én még nem mentem munka közben szabadságra.
Két munka között igen.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 14:47:28

@Evain: Amit digger csinal azt ugy hivjak az angol gyakorlatban, hogy 'contractor' pozicio.

Elonye hogy egy hasonszoru normal alkalmazotti poziciohoz kepest sokkal tobbet lehet vele hazavinni es eleg sok kiadast elkonyvelhetsz koltsegkent. Hatranya viszont hogy semmilyen "szocialis halo/kedvezmeny" nem jar hozza: nincs szabadnap, nincs betegszabadsag, nincs ceges pension scheme, nincs ceges baleset-/eletbiztositas, semmi ilyesmi.
Illetve jellemzoje hogy mindig hatarozott ideju a szerzodesed.

Nalunk peldaul van most egy contractor tervezo, aki ezert dolgozik ebben a formaban mert kinai a felesege es gyakran vannak Kinaban, ahova nem eri meg 2 hetre elugrani 4 szemelynek. Igy meg a srac lenyom egy contractor szerzodest (a mi agazatunkban jellemzoen 6 honaposak) es utana lelepnek par honapra Kinaba majd jonnek vissza es a srac csinalja a kovetkezo contractor melot.

Evain 2014.04.28. 14:48:44

@Zka: pedig ráadásul a meki franchise. Ha ennyire szeretné, simán lehetne vállalkozó, és üzemeltethetné magának. ^^

Evain 2014.04.28. 14:51:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: valami ilyesmire gondoltam én is, írtam is, hogy alvállalkozó, csak nem voltam tisztában, hogy ez mennyiben más, mint pl Magyarországon.
Ezek szerint sok eltérés nincs (csak a bevételben, heh).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 14:51:59

@Zka:
Na ezt most nagyon rossz helyre címezted vagy még egy nicknevet oda kellett volna tenni hintáé mellé.
Teljesen igazad van.
Vagy legyél elégedett alkalmazott vagy legyél elégedett vállalkozó.
Azért jöttünk el otthonról mert elégedetlenek voltunk.
Ha itt is azok vagyunk akkor miért vagyunk itt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 14:54:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nincs határozott idejű szerződés mert nincs szerződés.

2014.04.28. 14:57:18

Ez erdekes, vallalkozni nagyon fontos dolog, es az meg fontosabb, hogy tamogatva is legyen ez az egesz!

Tobb helyen elofordult viszont ez, es fogalmamsincsen, segitsetek, de mit jelent az, hogy kapni az ivet? :D Ez valami szolasmondasfrazis? Honnan jon? Mit jelent?

SzZoole 2014.04.28. 15:01:05

@házelőtthinta: azert a szulokel egyut elni kicsit mas mint idegenekel,igy soha nem tanulod meg mi az az alkalmazkodas.
Azert en nem neveznem kulimunkanak/aljamunkanak,ahol en kezdtem,egy mosodaban dolgoztam es a londoni belvarosi szalodakat loadingoltunk,csak,hogy egy par nevet emlitsek,kb.5 Hilton,Savoy,Marriott,Cadogan,Kensington,Windham,Park Lane,Ritz,stb.
Ennivalora,kavera uditore soha nem kellet koltenem,mert minden hotelben jo kapcsolatot apoltunk a staff-al.
Ja es nem minimalberes fizetesem volt,akkor sem es most sem.

2014.04.28. 15:05:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerintem a subcontractor a megfelelobb szo ra. 25 eve csinalom, a haverjaim nagy resze szinten. Szerzodes az nincs. semmire. Regebben csak annyit kerdeztek, hogy milyen nevre kerem a fizetest:) Ma mar szigoritottak kicsit. Akkor hagyom abba, amikor akarom, de akkor kuldenek el, amikor akarjak es sokszor ki sem fizetnek. Ez mar csak ilyen. Ezert csak megbizhato cegekhez megyunk, akik fizetnek, jo a renomejuk.

Mr Long 2014.04.28. 15:10:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nalunk a cegnel nincsenek ilyenek, de eleg gyakori az agazatban. Alap szinten, nem senior megkap az ember £300-450 per nap (!) ami azert valjuk be, hogy nem rossz! Jellemzoen 6 honapra, neha 12-re, a project nagysagatol fugg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 15:12:09

@diggerdriver: fentebb soldalisOnak is megírtam ugyanezt, nyilván rá gondolsz. Tele van a tököm a sok siránkozással, de tényleg. Itt európában úgy tűnik, sokan nem vágják, mennyire jó dolgunk és sok lehetőségünk van a világ nagyrészéhez képest.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.28. 15:20:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Pedig mindig így csinálom, de valamiért sose működik. Operát használok, a többi böngészőt utálom.

@Evain: Persze! A világ legegyszerűbb dolga megvenni pár mekit és üzemeltetni! Nem vágyom vállalkozásra se, akkor is ugyanilyen lennék, csak a saját magam rabszolgája. Szabadságra vágyom. Hogy hogyan érthetném el, arról igazából fogalmam sincs. Bár biztos nem egyszerű. Egyetlen szabad embert se ismerek.

@Evain: Nyilván kényelmesebb a mamahotel mint összeköltözni idegenekkel, akikkel lehet papírozni ki mikor takarít. Bocs, de én erre nem vágyom.

Evain 2014.04.28. 15:21:51

@diggerdriver: neked elhiszem. Soha nem dolgoztam bedolgozásos rendszerrel, szerintem ez egy életforma, nem mindenkinek jön be.

Mr Long 2014.04.28. 15:23:48

@házelőtthinta: "Nem vágyom vállalkozásra se, akkor is ugyanilyen lennék, csak a saját magam rabszolgája." Te a teveszmeid rabszolgaja vagy! :)

Shanarey 2014.04.28. 15:23:49

@házelőtthinta:

Nyomj plusz egy ENTER-t, akkor elvileg működik.
Én Chrome-ot használok, ott nincs gond.

Shanarey 2014.04.28. 15:27:14

@házelőtthinta:

Voltam cég, és voltam vállalkozó, viszont nem értem ezt a "saját magam rabszolgája dolgot"

Hogy is van ez? Be állsz a tükör elé, és közlöd saját magaddal hogy nem mehetsz szabadságra?

Ahhoz hogy ezt tegyed, nem kell vállalkozónak lenni, ez működik akkor is ha átlagos alkalmazott vagy.

2014.04.28. 15:28:05

@Zka:
Legtobb haverom megprobalta a vallalkozast, tobb kevesebb sikerrel. Nagy penz, meg nagyobb felelosseg, sok " mutyi", nagy verseny, lenyegeben nem eri meg. Visszajottek alvallalkozonak. Nyugisabb elet, keveseb fejfajas.

Quercus a favágó 2014.04.28. 15:31:18

Magyarországon egyéni vállalkozónak lenni? Hát......

-tőke
-kapcsolat(lehetőleg politikai hátszéllel)
-erős idegrendszer

Így hirtelen.

Evain 2014.04.28. 15:31:19

@Mr Long: dehogy, csak lusta. Vállalkozóként nem tudná szídni a kapitalizmust, ezért lenne a saját maga rabszolgája. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 15:34:17

@Evain: ds megis mibol keresne meg a front moneyt?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 15:36:38

@mojyo: ugy is mondjak, oltas, meg regebben cikizesnek mondtuk mi oregek:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 15:37:02

@diggerdriver: Semmilyen papirt nem irtok soha? Nincs rogzitett felmondasi ido vagy irott munkakori leiras, semmi?

adg 2014.04.28. 15:39:15

@**mimi**: "@sodalisO [eng]:
"Leszarnak, majd jon mas...ha nem tetszik el lehet menni , ahol ugyanez van vagy meg rosszabbbb....."

ez itthon is van...:( "

Jöjjön. Nem kell mindent lenyelni, nyelje le más, ha már úgyis jön.
Találni kell másik munkát. Ha ez neked jó, akkor a főnöködnek is jó.

"el lehet menni , ahol ugyanez van vagy meg rosszabbbb....." Nem nem. Oda kell elmenni, ahol nem ugyanez van.
Lehet, hogy ez kissé szarkasztikusan hangzik, de komolyan gondolom. Ha valóban annyira szar a munka, akkor váltani kell. Akkor is, ha nagyon nehéz másikat találni. Biztosan megéri. Maradni meg nem, mert rámehetsz testileg lelkileg. És akkor meg kirúgnak, mert nem vagy alkalmas rabszolgának.

Mr Long 2014.04.28. 15:40:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ugynoksegen keresztul van kikozvetitve, ha jol emlekszem, ekkor lehet egy keretszerzodes van kozte es az ugynokseg kozt.
DE lehet nem es majd kijavit :D

adg 2014.04.28. 15:41:01

@sodalisO [eng]: Na, közben ideértem az olvasással. Erről beszélek, hajrá.
Sok sikert hozzá!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 15:41:23

@Shanarey(SCO): milyen vallalkozo voltal? mert az emberemet nemelyik idiota ugyfel vasarnap is hivogatja pl. ea mindig van valami kinjuk, ami halaszthatatlan. 2008 ota nem voltunk szabadsagon.

Shanarey 2014.04.28. 15:41:39

@QUERCUS(a favágó):

Na meg egy jó könyvelő aki tudja követni a folyamatos jogszabály változásokat.

Evain 2014.04.28. 15:42:42

@Babette_: sehogy, mert nem szeret dolgozni, csak ámítja magát. Max olyan melót lehetne valami mediterrán országban elképzelni neki, mint az árus soron a gagyi festők. Otthon unalmában elfesteget, és ha akarja, akkor kiviszi a promenádra a kézi huzigatós standot, és elad pár képet, amiből máról holnapra megél.
(kép helyett lehet bármi más, turisták midnent megvesznek)

2014.04.28. 15:44:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem engem kerdeztel, de itt nincs semmi papir, semmi szerzodes, semmi alairas. Tudod, csinalod, kifizetnek 2 hetente. Utolso fizetesem 3 hete benn van a cegnel, lusta vagyok bemenni erte. Nem erdekel egyszeruen. Semmi:) Csak a kave es a cigi:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 15:51:10

@sodalisO [eng]:

Kizsákmányolás nem létezik, ez egy elavult marxista koncepció.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 15:52:14

@házelőtthinta:

Kizsákmányolás csak erkölcsi értelemben lehetséges, kihasználást jelent. De gazdasági értelemben abszurdum kizsákmányolásról beszélni.

Shanarey 2014.04.28. 15:53:12

@Babette_:

Egyéni. :-))))

Villanyszerelői, és Biztonságtechnikai (riasztórendszerek tűzjelzők, beléptető rendszerek, kamerás megfigyelő rendszerek) melókat.

Nekem nem volt ennyire macerás, de csak azért mert van pár kolléga aki beszállt helyettem ha nyaralni mentem a valaha volt családdal. Persze volt olyan hogy jött a telefon és nagy gázzal vissza Balatonról Budapestre egyedül, mert meghalt a távfelügyeleti számítógép, és ahhoz én kellettem. De ez ritkán fordult elő. na meg egyszer volt olyan hogy Balatonföldváron dolgoztam és a saját nyaralónkban aludtam ,a család pedig egy hét múlva jött utánam. Ők már nyaraltak, nekem még egy hét meló volt, de nekem ez így megfelelt. Nekem a család mindig többet ért. Az ő nyaralásuk volt a fontos.

A hétvégi hívások néha bejátszottak nekem is, de ha nem volt sürgős akkor csak hétfőn mentem oda. Ami sürgős volt, vagyis rossz a riasztórendszer, üvölt a sziréna, nincs áram az épületben, akkor mentem én is akár este volt akár hétvége, de ezt meg is fizették. A telefonom sose volt kikapcsolva, csak ha tényleg olyan helyen voltam, avagy amikor 24 óránál többet dolgoztam egyhuzamban, na akkor azért én is lelőttem a mobilt, mert aludni is kell valamikor.

klappol 2014.04.28. 15:57:11

@QUERCUS(a favágó): Á nem ajánlatos. A piac majd tele, nagyon ütős dologgal kellene ma MO-on bevillanni. A lobbi nagy állatkertjébe se egyszerű bekerülni. Mutyizni meg nem tudnék.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 15:58:23

@házelőtthinta: Jo, normal esetben atfutom a kommenteket es eszreveszem, csak neha elofordul hogy elkeruli a figyelmem ha nincs sargaval kiemelve a fejlec. De akkor nem tudom a tied miert jelenik meg maskent.

Hacsak nem te vagy a Hataratkelo.... az lenne csak az igazi csavar a tortenetben! :D

@Mr Long: Nah latod, ez a keretszerzodes valoszinu.
Amugy jahm, contractoroknak nalunk is eleg jo dolguk van. Also hangon ilyen 35-40 fontos oraberek ropkodnek naluk.

@Cascabel: De gondolom te tobbnyire szurken dolgozol, kvazi haveri bizalom alapjan.
UK-ben tudtommal az a szabaly, hogy ha be vagy jelentve hivatalosan, akkor ha mast nem is, de minimum egy papirfecnit kell kapnod, ami pontokba szedve leirja a munkakorod. Mi a feladatod. Ez fontos mert adott esetben kesobb lehet hivatkozasi alap munkaugyi pereknel.

blackhairlady 2014.04.28. 15:58:36

@svájci sapka (ch): En mar nagyon jol kifejlesztettem az asszocialos kepessegemet, nehany megertett szobol ki tudom talalni a mondat lenyeget:))))))
Na jo, csak vicceltem, de tenyleg vannak (nekem) furcsan beszelo, gyors beszedu emberek akiknel leizzad az ember telefonalas kozben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 15:59:02

@Cascabel: pont ez a lényeg, ilyenkor kiderül, hogy a vállalkozók élete nem abból áll, ahogy azt az alkalmazott gondolja. Plusz a választás lehetősége, az a másik lényege :)

Mr Long 2014.04.28. 16:03:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Asszony is ilyenben dlgozott. Csak kuldtek neki az a4es pdfet, hogy mikor, hova, mikorra es mennyiert megy. Persze elotte telefonon megbeszeltek, de az altalanos resze a keretszerzodeben volt. Milyen ruha, milyen altalanos szabalyok, stb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 16:05:02

@klappol: én globális piacra dolgozok, máris nincs mutyiprobléma :)

klappol 2014.04.28. 16:08:11

@Zka: Végre egy jó hír. :)

2014.04.28. 16:08:12

@Babette_: Ahha! Koszonom szepen. Ma is tanultam valami ujat. Meg eletemben nem hallottam :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 16:09:32

@klappol: jó hír az volna, ha belföldön se volna mutyiprobléma, de egyéni szinten ez is megoldás.

Quercus a favágó 2014.04.28. 16:09:42

@Shanarey(SCO):

Első körben azt kell eldönteni, vegetálni akarsz vagy haladni.
Kereskedelemben, a szolgáltatások egy részében csak vegetálni lehet. A szakmával rendelkezők egy részének még van lehetősége(pl. kisgépszerelő, víz-gáz szerelő, villanyszerelő, stb.)
Ezek kevésbé tőkeigényesek, helyben van munka, az adózás is egyszerű(kata, bár ennek vannak hátrányai is). Az igazán komoly kereslet az autószerelőkre van, de oda azért be kell tenni nem kevés pénzt.
Komoly pénz azonban csak akkor tudsz keresni, ha az államnak dolgozol. Na ez kapcsolat, mutyi nélkül nem megy.

Egyébként azt amit Digger csinál, itthon komoly szankciókkal "díjazzák"

klappol 2014.04.28. 16:10:05

@Babette_: Te nem is vagy öreg :D:D

klappol 2014.04.28. 16:13:33

@Zka: Ja bárcsak lenne több, vagy inkább mind becsületes.

Akkor még az ajtókat se kellene zárni. Lesz valaha ilyen???

blackhairlady 2014.04.28. 16:13:59

@Evain: Nem vagy fent a Linkedln? A ferjem munkatarsa valamikor evekkel ezelott toltott fel resumet oda, el is feledkezett rola, aztan a mult honapban megkerestek egy meno vallalattol, el is fogadta az ajanlatukat. O is azt mondta, hogy eloszor fogalma sem volt, hogy honnan ismertek, aztan az interjuztato mondta, hogy a L.-rol.

Mr Long 2014.04.28. 16:14:01

@QUERCUS(a favágó): "Egyébként azt amit Digger csinál, itthon komoly szankciókkal "díjazzák""
Igen, nem szeretik, ha egy ferfi piros retikullel setal az utcan! :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 16:16:20

@Mr Long: "Igen, nem szeretik, ha egy ferfi piros retikullel setal az utcan! :D"

:DDD
Nem beszelve a porcelan kacsa gyujtemenyrol. :)

blackhairlady 2014.04.28. 16:16:48

@Evain: Ja, es en mar tanuja voltam, hogy egy irdatlan hangos, full tele levo Starbucksban skypolt a hapsi az interjuztatoval, erdekes volt ahogy probalta tulkiabalni a nepet a valaszival:))

négyzet 2014.04.28. 16:17:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hát azért a vegyészmérnök, mint a posztoló, meg a villamosmérnök se kellene, hogy olyan rossz legyen feltétlenül. Persze attól is függ, milyen munkatapasztalatok vannak mögötte.

Mr Long 2014.04.28. 16:25:23

@négyzethálós: Villamos mernokre van itt kereslet (en nem akent dolgozok), mert nehez itt elvegezni. Ezt itteni kollega mondta. De azert hozza teszem nem szoftvermernoki a fizu, annal azert lejebb van (de nem sirok, mert hinta megszol).
Bar lehet mashol mashogy van, majd @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: elmondja naluk milyen tulfizetett mernokkok dolgoznak. :D

mayree 2014.04.28. 16:26:07

@blackhair-lady: Az jó hely, nekem is onnan küldtek pár hete szerződést. Olyan mint a webáruház, a HR-esek is rájöttek hogy könnyebb azzal az élet....

blackhairlady 2014.04.28. 16:26:07

@Ennike (DK): Ennike, azt almodta a mult ejjel, hogy kifizettem neked a tartozasodat, es annyi volt megkotesem, hogy nem mondhatod el a nevem senkinek, es nem ajanlhatod a segitsegemet senkinek)))))))))))))))))

mayree 2014.04.28. 16:26:08

@klappol: Öreg??? Brian is megmondta: - Itt senki sem öreg! Ti mind fiatalok vagytok! (Egy vékony hang a tömegből) - Én nem!
:D

klappol 2014.04.28. 16:28:29

@mayree: Ha azon a képen te vagy, akkor egykorúak vagyonk. :D

Quercus a favágó 2014.04.28. 16:34:27

@Mr Long:

Az még csak-csak......
De hogy a körmét is festi, meg a száját is rúzsozza!!!!!!

blackhairlady 2014.04.28. 16:39:36

@tucano: A gyerekem is mondta (az otthon maradt), hogy szinte minden allasinterjun megkerdeztek tole, hogy mi a legnagyobb hibaj, negativuma szerinte. Ezek szerint ez altalanos Magyarorszagon?

rezsöatya 2014.04.28. 16:41:35

@QUERCUS(a favágó): sot! Meg a feleseget sem ismeri fel!!! :-)))

rezsöatya 2014.04.28. 16:42:22

@blackhair-lady: valasz: "hogy meg itthon maradtam"!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 16:43:18

@blackhair-lady: en meg azt almodtam, hogy szaudiban ajanlottak munkat nekem sok penzert, de feltem, hogy tul szep vagyok oda, es bajom esik:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 16:44:48

@mayree: csak ugy repul az ido, mar az is vagy tiz eve volt, hogy talalkoztunk:D

Quercus a favágó 2014.04.28. 16:46:57

@blackhair-lady:

Pedig a hiba az élet része. Aki nem hibázik, nem tanul. Aki nem tanul, az nem változik. Aki nem változik, arra hamar ráunnak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 16:49:03

@Mr Long: "elmondja naluk milyen tulfizetett mernokkok dolgoznak. :D"

Megmondom oszinten en meg nem neztem utana, de amugy a kollegak azt mondjak, hogy ez a ceg az atlag alatt fizet.

De amugy meg szivesen jatszok hagymasat, nem titok hogy nekem pl. 28k az evi brutto. Igaz, most lesz fizuemeles, ha minden igaz akkor ez felugrik 30k-ra. En nem panaszkodom mert kvazi meg mindig palyakezdonek szamitok, de legalabbis juniornak. Amihez kepest szerintem ez korrekt.
De a kollegak allandoan sirnak, hogy mas cegeknel mennyivel tobbet adnak. De az is lehet csak a 'drama queen' beszel beloluk, sosem neztem utana.

Bar most ugyis megveszik az egesz ceget (igen, jol latod az EGESZET), ami valoszinuleg felul fog irni nalunk jopar dolgot. Meg ugy alapjaban a teljes europai energetikai iparagat at fogja kisit rendezni. :)

Quercus a favágó 2014.04.28. 16:50:05

@rezsöatya:

Ja, ez a legjobb módszer, ha valaki félredug. Úristen! Hát nem összekevertelek megint! De akkor ki ez a nő, ha nem te vagy?

Mr Long 2014.04.28. 16:54:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Are you kidding me???????
Az egeszet???? Marmint nem csak az europai reszet???
Most el kell mennem googlizni!

Ez most meglepett, mert electrical designer engineer pozik 28-35k kozt fizetnek (bar ez nem junior). Es ugy tudtam, hogy nalatok atlag felett fizetnek.

Nalunk is drama queenek vannak :D

blackhairlady 2014.04.28. 16:57:54

@Evain: Azert azt halkan megjegyzem, hogy otthon a 23 evesek nagy resze meg otthon lakik anyaval, apaval, mert nincs fizu amibol alberletet fizethetnenek, csak ahol a szulok bevallaljak ezt.

Mr Long 2014.04.28. 16:58:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Utanan neztem, nem semmi uzlet lesz! Ez rendesen megmozgat most ket nem olyan pici iparagat, gondolom olvastad mi az ellenertek!

blackhairlady 2014.04.28. 17:01:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez a contractor melo itt amerikaban is nagy divat, es pont ugy ahogy te irtad, mindent o fizet sajat maganak, biztositas, stb.., de a berezese is sokkal nagyobb mint ugyanaz a melo rendes allasban.

Mr Long 2014.04.28. 17:01:51

@Mr Long: Ja kozben felfogtam, hogy csak egy reszet nem, az egeszet. Hirtelen azt hittem, hogy szorostul borostul! :)

négyzet 2014.04.28. 17:06:03

@sodalisO [eng]: tök jó a blogod, végig fogom olvasni a régi sztorit. Kár, hogy az újabbról nem sok van.

Shanarey 2014.04.28. 17:07:12

@QUERCUS(a favágó):

Tudom, én ebben benne voltam nyakig, persze állami megrendeléseket sosem láttam, mert sosem fizettem le senkit.

blackhairlady 2014.04.28. 17:14:21

@Mr Long: Amig sub voltam en is igy kaptam meg, hogy hova kell mennem aznap, meg terkepet is adtak, hogy melyik iskola hol talalhato (van kb 80 iskola az ISD-ben)

SzZoole 2014.04.28. 17:17:48

@rezsöatya: atyam,mint tegnap igertem ma meg gyonok:)
Tegnap ugy elmentunk a St.George napra,de lekestuk,ugyanis szombaton volt,de nem bantuk meg a kis varos szep es nyugodt.Az antik boltot megtalaltuk a nejem banatara,az en oromomre,zarva volt.
Talaltunk meg egy szep parkot amiben egy regi kastely romjai voltak azt megneztuk aztan vacsoraztunk egy jo steak-et a Boat House nevu hangulatos kis etteremben ami a Temze partjan volt,utanna setaltunk meg egy jot a river side-on es vegul haza jottunk.
Atyam konyorgok a feloldozasert,mert vetkeztem.
Jol merem erezni magam ebben a hanyatlo,kizsakmanyolo budos kapitalizmusban,ahol mernek hagyni elni es haladni:))))))))

blackhairlady 2014.04.28. 17:18:51

@mayree: Nagyon felporgott a Linkedln, sok ismerosom talalt munkat onnan illetve kapott megkeresest. Egy jo CV, es mar ott is vagyunk a jolet kapujaban (csak sokszor hetfeju sarkannyt alkalmaznak kapuornek sajnos)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 17:19:43

@Mr Long: Jajam, 19 milliard dollar nem keves penz. :)
A reszvenyeinket zaroltak is pentek ota miutan hirtelen felugrott majdnem 20%-ot a bejelentes utan. :D
A vilag egyik legnagyobb akvizicioja lesz. A francia kormany most fo a leveben, gondolhatod mekkora ervagas ez nekik es az onerzetuknek. El kell adniuk a szemuk fenyet. :D
De mar a Siemens is nyuszit a sarokban. Eddig siman piacvezetok voltak az europai energetikaban, hat ez most eroteljesen valtozni fog. Probalkoztak is valami elkeseredett ajanlattetellel, de mi ugy tudjuk hogy a lapok mar honapok ota le voltak osztva csak most hoztak nyilvanossagra.

blackhairlady 2014.04.28. 17:20:45

@Babette_: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ezen most hangosan rohogok:))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.28. 17:21:31

@rezsöatya: Ez nagyon jo valasz, csak nem biztos, hogy egy magyar interjun dijaznak egy szerzodessel:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 17:23:33

@Mr Long: Jah igen, bocs, tenyleg. Nem az egeszet mert pl. a nuclear uzletagat is megtartjak maguknak a franciak. Mar csak nemzetbiztonsagi okokbol is.

blackhairlady 2014.04.28. 17:24:43

@QUERCUS(a favágó): Bocsi, felreertheto voltam. Szoval nem hiba, hanem negativ tulajdonsag. Pl. az en draga fiamnal a rendetlenseg maga korul ami szuletesi hibaja, es nem tudtam kinevelni belole. Na ezt o szepen megfogalmazta: altalaban nem tul rendszerezettek a targyak maga korul:)

Mr Long 2014.04.28. 17:25:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja, en az o ajanlatukat irtam, azert az a csere sem lenne rossz. Sot! Az amcsit meg nem talaltam meg a hirek kozt, bar valoszinu en nem ertem a cikkeket :S
Ja igen, a francik totalisan tiltakoznak ellene ertheto modon. "France's economy minister has already said the government would block any deal it sees as unfit." Gondolom ok is sertodekenyek, ha kimaradnak a jobol.

@Zoole[uk]: A felesegedet diggerrel kelllene elkuldeni vasarolni. M eg vennek az egesz antik boltot :DDD

SzZoole 2014.04.28. 17:29:45

@Mr Long: a mufaj nem ugyan az,Digge a charity-ket szereti az antik shop egy kicsit huzosabb,kerdezd meg rezsoatyat:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 17:31:00

@Mr Long: Neeem, a Siemens csak egy ilyen 'informal' ajanlatot tett az uzeltagak cserejere vegso elkeseredettsegeben. A GE viszont megveszi az egesz hobelevancot. Nem szaroznak. Es reszukrol mar megvolt a due diligence is, ami a az akvizicio elotti atvilagitast jelenti. Szoval eleg komolynak tunik a dolog.

Mr Long 2014.04.28. 17:35:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szoval megvan az egyenes ut az usaba? :D

klappol 2014.04.28. 17:38:08

@mayree: :D:D meg valamennyivel több :D

rezsöatya 2014.04.28. 17:38:45

@Zoole[uk]: a Boat House-ba minden reggel szallitok. Az Streatley-ben van. ATemze tulpartja pedig Goring.
Jol van, feloldozlak, 10 Miatyank, 10 Udvozlegy + nyalj el egy citromot! :-)))

klappol 2014.04.28. 17:40:19

@Shanarey(SCO): Erre kérdeztem

"Nekem nem volt ennyire macerás, de csak azért mert van pár kolléga aki beszállt helyettem ha nyaralni mentem a valaha volt családdal." vagy nem értelmeztem jól?

rezsöatya 2014.04.28. 17:40:41

@blackhair-lady: rendetlenseg? Tudod egy zseni atlatja a kaoszt! :DDD

SzZoole 2014.04.28. 17:44:52

@rezsöatya: nem atyam mi Wallingfordban voltunk,ha at mesz a Temze hidon rogton jobb oldal van.
Feletek nem lesz valami falu nap?Nagyon elvezem az ilyen rendezvenyeket:)

mayree 2014.04.28. 17:54:43

@Babette_: Az még az oviban történt, ugye? :D

mayree 2014.04.28. 17:54:43

@QUERCUS(a favágó): Ezt úgy mondják: néha nyersz, néha tanulsz :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.28. 17:54:43

@Evain:
Tehát aki keveset keres az nem szeret dolgozni. Világos! Egy mekis se szeret dolgozni! Csak ámítja magát aki ezt mondja!

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha megélsz, ölelnek és van egészséged akkor elértél mindent. Ne higyj azoknak akik azt hirdetik hogy nem!

M. Péter 2014.04.28. 17:55:42

@Mr Long: Az nem derül ki, hogy olvasni meg írni mennyire tud. Ismerek olyat, aki sokkal jobban ír, mint beszél angolul, mert kell idő kell neki, hogy végiggondoljon mindent, és persze sokkal több olyan van, aki jól beszél egy nyelvet, de nem tud rendesen írni.

Herr Géza 2014.04.28. 18:00:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Good Evening !! GE-Alstom deal a téma ? (Hogy kitaláltam...)

blackhairlady 2014.04.28. 18:00:57

@rezsöatya: Na mintha a csimotat hallanam:))))))))

rezsöatya 2014.04.28. 18:01:07

@Zoole[uk]: akkor minden Temze parti kisvarosban van Boat House.. :-)
Wallingfordba a butchernek szallitok (igen, irtad, hogy Wfordba mentek, en meg valaszoltam, hogy hamár, akkor Goringot is nezzetek meg. Nos, igy ertettem felre...!)
Citrom megvolt?

rezsöatya 2014.04.28. 18:02:27

@blackhair-lady: az orok ifjusag titka, hogy ne felejtsuk el, mi is voltunk fiatalok! :D

Mr Long 2014.04.28. 18:03:57

@Herr Géza: Csak nem erdekelt vagy te is?

SzZoole 2014.04.28. 18:06:14

@rezsöatya: a citrom?Az nem,de 20 evel ezelott nagyon sok jany megvot:)))))

Herr Géza 2014.04.28. 18:12:30

@Mr Long: Nem, isten ments... Csak megéltem én is egy hasonló mini-mega dealt és nagyon szarul jöttem ki belöle. Laza hat hónap alatt megismertem 3,5 CEO-t, az utolsó úgy döntött aztán, hogy a mi kirendeltségünk nem jól muzsikál, így 1 hónap alatt komplett becsukta (többek között) az a részleget, ahol még meg sem melegedett a seggem. Fel is út, le is út.... (na ez a kis rövid egyfelvonásos nagyon nem hiányzott az utóbbi idöben egy kicsit tarka CVmböl.)

blackhairlady 2014.04.28. 18:22:28

@rezsöatya: Voltunk??? En meg mindig az vagyok:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 18:27:26

@Mr Long: "Szoval megvan az egyenes ut az usaba? :D"

Hat ooo, ize, most meg nem terveztunk ilyesmit. :D

@házelőtthinta: "Ha megélsz, ölelnek és van egészséged akkor elértél mindent. Ne higyj azoknak akik azt hirdetik hogy nem!"

Ne izgulj hinta, nem hiszek en mar senkinek. Azt se hiszem el amit kerdeznek tolem. :)
Viccet felreteve, tenyleg boldogan eleldegelunk parommal, szoval nem lehet egy rossz szavam sem. :)

@Herr Géza: "Good Evening !! GE-Alstom deal a téma ? (Hogy kitaláltam...)"

Nem volt nehez. :)

"Nem, isten ments... Csak megéltem én is egy hasonló mini-mega dealt és nagyon szarul jöttem ki belöle. Laza hat hónap alatt megismertem 3,5 CEO-t, az utolsó úgy döntött aztán, hogy a mi kirendeltségünk nem jól muzsikál, így 1 hónap alatt komplett becsukta (többek között) az a részleget, ahol még meg sem melegedett a seggem. Fel is út, le is út.... (na ez a kis rövid egyfelvonásos nagyon nem hiányzott az utóbbi idöben egy kicsit tarka CVmböl.)"

Mi is ezert drukkolunk a GE-nek, mert a Siemens-nek van olyan termekportfolioja, amin a mi csoportunk dolgozik jelenleg (hogyne lenne hiszen mi adtuk el nekik 6 evvel ezelott a know-how-t :D), igy boritekolhatoak lennenek a leepitesek, de minimum atszervezesek.
A GE-nek viszont nincsenek kis meretu, ipari, reakcios gozturbinaik megujulo eromuvekhez, igy jo esellyel marad minden a regiben a mi reszlegunkon ha ok ulnek folenk.

M. Péter 2014.04.28. 18:33:23

@Eiknarf: Az Egyesült Királyságban garantáltan ismert, de valószínűleg másutt is.

M. Péter 2014.04.28. 18:40:46

@sodalisO [eng]: Ha teljes munkaidőben dolgozol alkalmazottként, akkor évi 28 nap jár (ebbe a munkáltató beleszámíthatja a Bank Holiday-eket). Legalább annyit tegyél meg, hogy mielőtt elmész onnan, beperled a ki nem adott szabadnapokra járó fizetésedért.

Sütemény1975 2014.04.28. 18:49:03

'estet nektek! Poszt tetszett! Kommenteket most nem ragom vegig. Nyugat megbukott, homoklobbi erosodott, hinta meg no nelkul.. :))

M. Péter 2014.04.28. 18:49:42

@maxval a gondolkodó birca: Ezt magyarázd már el részletesebben, mert nem értem a logikát.

Mr Long 2014.04.28. 18:50:49

Sutemeny kommentjerol jut eszembe! Ma mi tortent a Nyugattal? Mintha nem.olvastam volna ma a bukasat.

Herr Géza 2014.04.28. 18:51:46

@Eiknarf: Én ezt még rövidebben ismerem:az utolsón három interjúmból:
1. Rövid telefonos behívó az elsö körre. 10 perc small-talk, néhány kérdés az eddigi munkáimról. Csak azért volt második kör, mert az elsönél a késöbbi közvetlen fönököm szabin volt, a második körben ismerkedés a góréval, ajánlattétel, ajánlat elfogadása, szóbeli "szerzödés", papírok három nap múlva.
2. Eleje ugyanez pepitában, itt azért volt egy (!) szakmai keresztkérdés, "második körre majd értesítjük", 2 nap múlva telefon, ajánlat, elfogadva, másnap szerzödés postán elöttem.
3. Fejvadász vitt a céghez elsö körre, small-talk, néhány konkrét projektre való rákérdezés, részemröl tutinak ítéltetik a dolog. Második körre "értesítjük". Idöpont halasztgatva 4 hétig, kefe lerágva, aztán mégis második kör fejvadászok nélkül, de csak az anyagiak tisztázása a téma. Szerzödés szóban megköttetett, két hétre rá (közben karácsony) írásban is.
Semmi hülye ki-/beugratós kérdés, semmi baromság a hobbikról, etc.... :)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 18:57:08

@M. Péter:

2 millió kitántorgó van, jellemzően sokkal magasabb jövedelmekkel, mint a belföldi 7 millió lakos. Egy részük hazatér, lakást vesz. Más rész nem tér haza, de vesz magának egy lakást otthon befektetésként.

Így hiába alacsonyabb a bérszint a magyarnál (kb. a kétharmada), hiába vesz fel kevesebb ember hitelt, így is sokkal több a készpénzes vásárlóerő.

Így egy szar szófiai panellakótelepen egy régi lakás TÖBBE kerül, mint egy ugyanolyan méretű lakás Budapesten egy modern, újépítésű házban.

mayree 2014.04.28. 18:59:48

@blackhair-lady: Úgy akarom ahogy lesz mentalitással a sárkányok apró kis gyíkokká válnak, láng helyett szivárványt pukiz... ööö... ja az valami más :)

mayree 2014.04.28. 18:59:48

Külföldi munka...
Otthon a topon voltam a szakmámban, feljebb már nem akartam lépni viszont mindig vonzott a kihívás az új dolog. Barátom látott egy angol nyelvű hirdetést a népszabaccságban (1997-et írtunk), cv elment, egy héten belül válasz, a következő héten Londonban interjú, másnap orvosi, a következő napon pedig már a Szíriába tart gépen ültem, kissé még kábán a mindenféle injekcióktól.
Amerikai szeizmikus kutatócsoport, geodéziai részleg, sivatag. Eleinte nem mertem beleszólni a rádióba mert attól tartottam hogy nem értem meg mit akarnak aztán bekavarok. De mivel lerohadt alattam az autó, kénytelen voltam hívni a lovasságot és én csodálkoztam legjobban: jééé, ezek értik mit mondok. Így kezdődött :)

Shanarey 2014.04.28. 19:01:36

@Mr Long:

A nyugat bukása, érdeklődés hiányában, határozatlan ideig szünetel.

Quercus a favágó 2014.04.28. 19:08:19

UFF

Hidromérnököknek, ill. geofizikusoknak milyen lehetőségeik vannak külföldön?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 19:09:13

@QUERCUS(a favágó):

Ha az 1989 óta kitántorgókat kérdezed, akkor a fő országok:
- Spanyolország - 400 ezer,
- USA - 300 ezer,
- Olaszország - 200 ezer,
- UK - 150 ezer,
- Kanada - 100 ezer,
- Görögország - 100 ezer,
- Törökország - 100 ezer,
- Németország - 100 ezer.

Az I. vh. előtt meg az egyik fő célpont Ausztria-Mo. volt. Onnan az én őseim... :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 19:11:14

@Mr Long:

Már készül cikksorozatom erről. Majd felajánlom a HÁ-nek először, hátha kell. De nem most lesz, mert most programozást tanulok szabadidőmben, szóval várnod kell pár hónapig.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 19:13:15

@Sütemény1975:

Cikksorozatomnak ki fog térni a leggings, a smink, a homoklobbi és a hanyatlás kapcsolatára is. Igyekszem érthetően és röviden vázolni a mély kapcsolatot. Nem viccelek.

Quercus a favágó 2014.04.28. 19:15:33

@maxval a gondolkodó birca:

" várnod kell pár hónapig. "

Kizárt, hogy Long addig kibírja. Attól félek, kárt tesz magába.

klappol 2014.04.28. 19:17:31

@Shanarey(SCO): Nem tudom mit írjak erre, "sajnálom" vagy ................szerintem hagyom.

klappol 2014.04.28. 19:18:36

@maxval a gondolkodó birca: Ezek a statisztikák hol találhatóak??

**mimi** 2014.04.28. 19:20:04

@klappol:
szerintem is hagyd....van ez így...másokkal is :)

klappol 2014.04.28. 19:20:53

@**mimi**: Velem is megtörtént már kéccer is.

Ennike (DK) 2014.04.28. 19:22:49

@blackhair-lady: nagy kar, hogy csak almodtad :)), en is abrandozok neha, hogy valami hatalmas nyeremeny tulajdonosa leszek, es akkor, a kedveseimnek sem lesz gondjuk tobbe, mert mindent kifizetek...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 19:23:16

@Mr Long: mondjuk így tök nehéz áttérni, hogy ha ő nem, de ti felhozzátok.

klappol 2014.04.28. 19:24:09

@Ennike (DK): Hasonló álmaim vannak már közel40 éve:D:D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 19:25:00

@QUERCUS(a favágó):

Kell, de megoldható.

Bolgár útlevéllel most is kell vízum az USA-ba, teljesértékű vízum, azaz nem olyan mint a magyaroknak, hogy netes regisztrációval lehet menni. (Az USA-nak teljes vízummentessége egyébként csak 6 országgal van, ahol netes regisztráció sme kell, hanem lehet menni szabadon.)

Ennike (DK) 2014.04.28. 19:25:33

@klappol: de te sem veszel soha lottot mi?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 19:26:42

@klappol:

Határontúli Bolgárok HIvatalának becslései.

klappol 2014.04.28. 19:27:43

@Ennike (DK): De veszek, csak keveset fizetek, mert szerintem erőszakkal nem lehet nyerni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 19:28:44

@QUERCUS(a favágó):

A legtöbben turistaként mennek ki vagy diákként, majd ott maradnak.

Aki meg sehogy sem kap vízumot, az elmegy Mexikóba és átsétál. Én személyesen tolmácsoltam ilyen ügyben bolgároknak a budapesti mexikói követségen.

Ennike (DK) 2014.04.28. 19:28:59

@klappol: akkor meg van eselyed, en nem veszek, en csak abrandozok...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 19:31:17

@Ennike (DK): Nagyszuleimnek fiatalkorukban volt egy negytalalatosuk az 5-os lotton. Raadasul regota halmozodott. Mai erteken olyan 3-4 milliot kaptak volna... HA... nem kavarjak el valahova a szelvenyt. :D Ok csak nevettek rajta, de az anyos, akivel egyutt eltek olyan ideges volt hetekig, hogy majd felrobbant. :D

klappol 2014.04.28. 19:34:43

@maxval a gondolkodó birca: Az bizony"becslés" ráadásul nem is jó. Mert csak a német statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2012-ben több mint 50 ezer magyar költözött Németországba, 30 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma az idén már elérte az 54 ezret. Becslések szerint 2012-ben Nagy-Britanniában 20 ezret meghaladó számban kértek adószámot magyar állampolgárok, a brit bevándorlási listán a magyar állampolgárok a 10. helyen szerepelnek. Akkor 1989 óta??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 19:35:11

@mojyo:
Az ívhegesztésből ered.
Kapja a meleget, kapja a forrót.

klappol 2014.04.28. 19:37:10

@maxval a gondolkodó birca: Vagy ez csak a bolgárokra vonatkozik, mert az lehet. Akkor visszavonom blöd állításom.

klappol 2014.04.28. 19:39:14

@Ennike (DK): Jól teszed, vagy......ö..... mégse.

De jól teszed.

klappol 2014.04.28. 19:40:02

@diggerdriver: Az ívhegesztésnél egyből forrót kap :)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 19:41:17

@Cascabel:
Itt ilyen nem fordul elő- Nem tudok róla hogy nem fizettek volna ki valakit.
Nálam volt olyan a kezdetekkor hogy nem jött meg két napi bérem. Közben kaptam egy fél éves munkát és közben hívogattak ügynökségek hogy szabad vagyok e mert van meló. Én mindig mondtam hogy dolgozok.
Hívogatott egy szám heteken keresztül azt hittem ügynökség és mondtam nekik is hogy dolgozok sorry és letettem. Míg végül eljutottak nagynehezen nálam odáig hogy megértettem nem ügynökség. De hogy mit akarnak azt nem értettem.
Mondták hogy hívjam vissza őket valakivel aki tud angolul.
A sógornőm másnap felhívta őket és kiderült hogy egy payment company akiknél be van ragadva a kétnapi bérem és csak az adataimat meg a bankszámlaszámomat kérik hogy utalni tudjanak.
Ki is fizettek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 19:41:57

Nagyon tetszett a poszt, a képek pedig még ezt is tuningolni tudták!

Csak így tovább és köszönjük a posztot!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 19:44:55

Nagykövetségi ügyekben járatostól kérdezem, hogy ha külföldön vagyok, akkor csak és kizárólag a magyar nagykövetségre (állampolgár csak ott vagy) mehetek el ügyes-bajok ügyekkel vagy a svéd követség is szóba jöhet (itt nyilván csak helyi lakos / adófizető vagyok)?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 19:45:17

@Evain:
Itt ebben a szakmában ez az általános.
A gépkezelők 95%-a szabadúszó.
Olyan van hogy munkáról munkára visznek valakit éveken keresztül mint most engem de ha elfogy a munka hosszabb távra akkor szevasz.
Beszéltem már olyan gépkezelővel aki egy cégnél dogozott 10évig aztán egyszercsak nem volt több munka.
Mármint gépes munka.

klappol 2014.04.28. 19:45:29

@**mimi**: Aha, ez a sors keze volt. :D.........meg a mienk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 19:50:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A cégekkel semmilyen papírt nem írunk.
Az ügynökségeknél akik kiközvetítenek szokott lenni szerződés de semmi munkaköri leírás nincs.
Néhánynál kikötés hogy például 3nappal előtte kell szólni mielőtt elmegyek tőlük.
Ez sem általános.
Van olyan ügynökség ahol egy napos munkáért is szerződést íratnak van ahol egyáltalán nem.
Viszont ha van egy ügynökségnél szerződésem akkor az minden munkára szól.
Ha egy év múlva megint adnak munkát akkor már nem kell újat íratni.
Ezért nincs benne semmi.

klappol 2014.04.28. 19:51:13

@Kövérmadár [swe]: Sajnos a Magyar nagyk, de vannak ügyek amiket az ottaniak intéznek. Mondjuk, ha beadnád az állampolgárdági kérelmed, akkor a helybéliek is elimdíthatják, ők adják a halom papírt, de a mieinknél kell folytatni. A jogsit viszont a helyi önkormányzat intézi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 19:51:34

@Mr Long:
Kanada, Bahamák, Bermudák, Kajmán-szigetek, Turks & akármi szigetek :), Mikronézia, Marshall-szigetek és Palau

klappol 2014.04.28. 19:51:54

@**mimi**: Pontosan, mert ide is 2 ember kell :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 19:53:35

@blackhair-lady:
Na ezt a képességemet én már itt tökélyre fejlesztettem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 19:55:20

@klappol:
Húha... :)
Köszi!
A kérdésem (elhallgatott) háttere: Washingtonban a Fehér Ház meglátogatáshoz elvileg a nagykövetségem közbenjárása szükséges. A magyar nagykövetségnek már írtunk, van több hónapjuk, hogy válaszoljanak, de... lehet érdemes lenne (ha van rá lehetőség) megkörnyékezni a svédeket is.
Bár ha nem vagyok állampolgár (kérelem beadásának nincs értelme, elutasítanák), akkor valószínű értelmetlen.

Jogosítványomat már kicseréltem svédre, azzal nem lesz többé gond. Személyim sehol sincs 8)
Útlevelem magyar van, az még kb. 4 évig érvényes.

Ennike (DK) 2014.04.28. 19:55:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: na, hat ez az, emlekezni is kell a szelvenyre:)
@klappol: öö... en abban hiszek, hogy egyszer veszek es akkor megnyerem..na:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 19:57:13

@QUERCUS(a favágó):
Azért mert otthon alapból adócsalónak sorolnak be.
Az én munkám minden kifizetése levonása dokumentálva van.
Mindent tudok papírokkal igazolni.
Otthon nem tudom hogy ez a szabadúszó státusz létezik e?

2014.04.28. 19:59:33

@mayree: ugye irsz posztot nekunk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:00:29

@Mr Long: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @rezsöatya:

Aki engem baszogat k-----a be a f-----t
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.04.28. 20:02:36

szeretem az angliás posztokat, olyan sok jó (engem érdeklő) infót megtudok ilyenkor. :)

ma fizetésemelést kaptam!!! :D meg egy jo kis torokgyuszit. :(

@Babette_: +1

klappol 2014.04.28. 20:02:56

@Kövérmadár [swe]: Én megpróbálnám a Svéd haverokat is, veszteni veszthettek, de legalább tudod, ha netán megint mennétek, hogy őket már nem kell megkérdezni.

@Ennike (DK): Úgy legyen, eccer majd rászánod magad.

klappol 2014.04.28. 20:04:10

@diggerdriver: Az akkor a homokos :D:D:D, mert ugye??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:05:01

@M. Péter:
Na látod én sokkal jobban írok-olvasok angolul mint beszélek.
Az ügynökségeknél mindig csak addig kellett eljutnom hogy folytassuk sms-ben.
Ha belement nyert ügyem volt.
Általában belementek.

2014.04.28. 20:05:06

Maxval, tenyleg irsz a hanyatlo leggings es a sminkelos Nyugatrol?

Ennike (DK) 2014.04.28. 20:06:02

helyzetjelentes: 3 csodalatos napsütéses nap volt Koppenhágában, és én munka nélkül elvezhettem, de most el kell mennem dolgozni egyet, aztán csak hétvégén újra, éljen május elseje...meg a sok más egyéb ünnep es szabadnap. Energiahordozók és energiát adók, nekem legalábbis.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:06:27

@rezsöatya:
Sőt te már a második gyerekkorodat éled.
Kopasz vagy fogatlan és pelenkáznak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:09:25

@maxval a gondolkodó birca:
Van kimutatásod a 89óta kitántorgott volt szoc országokról?
Mert ez nagyon hamis kép.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:10:48

@klappol:
Gratulálni kell teeeeeeeeeeee
:)))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.28. 20:14:37

@diggerdriver: Csak óvatosan, nem ismerhetjük az előzményeket. :D

Ha az alanynak a válás jót tett, akkor igen, de ha nem???

mayree 2014.04.28. 20:15:02

@charlieharper [home, sweet home]: Írok csak most épp a plotterrel folytatok eszmecserét felemlegetve apjának és anyjának azt a félresikerült éjszakáját, amely után idecsesződött hozzánk. Csak nem ilyen szép szavakal :)
Közben a másik szememmel térképet szerkesztek kétfélét is, az idő pedig ilyenkor tudod hogy szalad. Márpedig holnap reggel fehérgalléros meeting, szerződésaláírás -reméljük- és ez a cucc kell nekik.
Addig javallom 2012 nézegetését, akkor épp Afganisztánban mókáztunk :) Korábban pedig talán Egyiptom, Algéria, kis Pakisztáni kiruccanásal.
Mégkorábban... hát azt nem javallom :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.28. 20:15:09

@Ennike (DK): Nem azt mondtad hogy szuper jól keresel? Itt tényleg mindenki el van adósodva?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 20:16:47

@Sütemény1975:

Kanada, Marshall-szigetek, Palau, Mikronézia - teljes mértékben.

Bahama-szigetek: csak a repülővel érkezőknek.

UK - csak azok a brit állampolgárok, akik állandó lakosok Bermudán, a Kajmán-szigeteken, vagy a Turks- és Caicos-szigeteken.

Ez az USA szövetségi területére igaz. Egyes amerikai külső területek esetében van egyéb vízummentesség is. Most nem tudom a pontos listát, de pl. a Brit Virgin-szigetek brit állampolgárai vízummentesen mehetnek az Amerikai Virgin-szigetekre,de csak oda, onnan tovább nem más amerikai területre.

Meg egy érdekesség: OROSZ útlevéllel vízummentes két amerikai terület: Guam és az Északi-Mariana-szk. Az okát nem tudom.

2014.04.28. 20:17:20

@mayree: mar vegigolvastam a blogod. Addiktiv
Algeriarol mindig szivesen olvasok, az a gyerekkorom

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 20:18:00

@Kövérmadár [swe]:

Csak a magyarra mehetsz. Illetve ha nincs helyben magyar követség, mehetsz más EU-állam követségére is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 20:21:43

@diggerdriver:

Első hely Lengyelország, második hely Románia. Most nem találom az adatokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:26:18

@maxval a gondolkodó birca:
A litvánok is előkelő helyen vannak ha nem is számszerint de a lakosság arányához.

nyuszigonosz 2014.04.28. 20:30:59

@házelőtthinta: Dehogy van mindenki eladósódva itt. Hiszen már a múltkor is kaptál válaszokat azoktól, akik nincsenek.
Meg nekem sincs sehol egy centnyi adósságom sem.

**mimi** 2014.04.28. 20:37:55

@klappol:
előbb vagy utóbb, de jót tesz...:D

klappol 2014.04.28. 20:40:34

@**mimi**: Lehet, hogy így van, ismerek pár embert akiknek nem lett jobb. szerintem az egyik csak megsínyli, nem??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 20:40:49

@nyuszigonosz(D):
Mit jelent az, hogy eladósodva lenni?
Mi az eladósodottság mértékegysége?

Centnyi adósságom nekem sincs. Van viszont fillérnyi és örényi :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:41:15

Na szóval...

kepkezelo.com/images/g0jt5vb0p9fn0vepzekk.jpg

A poszt sok párhuzamot mutat a mi történetünkkel.
Rendkívül jól megírt történet, meg is kapott minden elismerést.
Remélem a poszt írója velünk marad.

Más.
Valamikor régen volt itt egy csóka aki néha hozzászólt dolgokhoz meg tervezte a kivándorlást.
Aztán egyszercsak bejelentette hogy megvan az ország megnéztek mindent a konektorok megfelelő magasságban vannak mindenhol a zebrán átengedik a gyalogosokat az embereknek ott is két fülük van és a gyerekek lelke is meg lett vizslatva szakember által.
Komolyan mondom és írtam is annak idején hogy azt hittem hogy Max hülyéskedik mert annyira szürreális volt az egész.
Még annyit hozzátett a figura hogy posztot fog írni.
Fél évig fentem a macsétámat mert gondoltam hogy ezt a merev faszt kicsontozom ledarálom és feletetem a guppikkal.
Aztán megjelent a poszt.
Döbbenet.
Jó volt. Nagyon.
Az államat hosszas keresgélés után visszatettem de utána jött a feketeleves.
Az ürge itt maradt.
Kommentelni.
.Sőt törzskommentelőnek.
A helyzet súlyosbodott.
Kiderült hogy a merev fasz egy végtelenül laza nyitott jó humorú és széles körben tájékozott fószer.
Emberben nem csalódtam még ennyire pozitívan.
Döbbenten állok a jelenség előtt és nem értem...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.28. 20:42:26

@**mimi**: nekem az elsőm vitt mindent, de a fiam nekem hagyta. Ez többet ért, mint a lakás, bútor, pénz.... meg meg meg.

**mimi** 2014.04.28. 20:44:25

@klappol:
eleinte biztosan, de később, az évek múlásával, lehet rájön hogy jobban járt :)))

vagy nem :))

viccelek naaaaaaa ....

blackhairlady 2014.04.28. 20:45:06

@Ennike (DK): En nem nyertem, en alapbol gazdag voltam almomban:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 20:45:34

@Kövérmadár [swe]:
Nekem legyen mondva...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.04.28. 20:45:41

@Kövérmadár [swe]: Na mert a Hinta már a napokban megállapította, hoyg itt mindenki ronggyá van adósodva,
Szörnyülködött.
Már akkor kapott válaszokat, hogy ez nincs így.

Ma megint kezdte és erre válaszoltam .
De nekem nemcsak centnyi nincs, nekem más pénznemben sincs.:-)))

2014.04.28. 20:45:52

@házelőtthinta: miert aggodsz?
Ha a bankrendszer osszedol, nem lesz ki szamonkerje az adossagot

**mimi** 2014.04.28. 20:45:57

@diggerdriver:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tudom ki az......bebebebeeee :)

**mimi** 2014.04.28. 20:46:54

@klappol:
na látod...mégis csak te jártál jól! :)

blackhairlady 2014.04.28. 20:53:28

@diggerdriver: :)))))) Most ahogy olvasgatom a kommentjeidet, elgondolkodtam, hogy hogy ertetted meg a kezdetekben, hova hanyra kell menned, it kell csinalnod? Volt aki segitett? nem lehetett egyszeru, magambol kiindulva. En viszonylag jo angollal jottem ki, evekig dolgoztam amerikaiknak, es megis volt szitu ahol csak gondoltam hogy azt mondja amit en gondolom hogy mondott:)))))))))

Sütemény1975 2014.04.28. 20:55:32

@maxval a gondolkodó birca: koszi, ez erdekes. en azt hittem, hogy a nyugatiak ( brit, nemet, francia, stb) allampolgarok szabadon utazhatnak.

blackhairlady 2014.04.28. 20:59:02

@Kövérmadár [swe]: Madar, meg 2 vagy 3 het, es kiderul, hogy az Amazing racet lattatok-e Miamiban:))) Mar beharangoztam az ismerosoknek, hogy lehet, hogy benne lesztek a teveben:DDDDD
Az biztos, hogy telen volt a forgatas, mert mult vasarnap Olaszorszagban voltak, es igen csak hidegnek tunt, jol fel voltak oltozve. A tegnapi reszt meg nem neztem vissza.

SzZoole 2014.04.28. 20:59:11

@diggerdriver: ugy kezdodik a neve,hogy Hari es ugy vegzodik,hogy Saldon 2?

blackhairlady 2014.04.28. 21:00:26

@puhacica: Gratulalok!:) (na nem a toroknyavalyahoz)

blackhairlady 2014.04.28. 21:01:07

@puhacica: lehet, hogy a nyavalya pontos j?:)

Sütemény1975 2014.04.28. 21:01:28

@diggerdriver: az ujoncoknak elarulod, hogy ki az?

Hari Seldon 2 2014.04.28. 21:02:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Erről lemaradtam: Milyen céget vesznek meg? És ki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:06:31

@nyuszigonosz(D):
Ez világos.
Csak kiváncsi vagyok, hogy mi számít eladósodottságnak? Egy havi nettó jövedelem, mint adósság? Két havi?
Család esetén a teljes havi, nettó bevétel, mint adósság?
Vagy a havi kb. rendszeres megtakarítás az alap?

Mondjuk ha az összes adósságunk a kettőnk nettó fizetésének 1,04*-ese, akkor mi el vagyunk adósodva vagy ezt még nevehzetjük "átcsoportosításnak"?

Módosít a helyzeten az, ha az összes megtakarításunk (befektetés, lekötés) több, mint az összes adósságunk?

Nem egészen értem, hogy ha valakinek van hiteltartozása, az miért rossz dolog... biztosan rossz beidegződés (a szélsőséges magyar gondolkodásmód: devizahitel benézése = bármiféle hitel = rossz dolog). Vagy nem tudom...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:09:23

@blackhair-lady:
Karajcsont! :)
Ha lesz benne pancake challange vagy valami hasonló Miamiban, az Ocean Drive-on, akkor stimmel. Ha nem, akkor nem tudom, hogy mibe csöppentünk anno :)

Sütemény1975 2014.04.28. 21:09:57

@Kövérmadár [swe]: az en fogalmaim szerint az szamit eladosodottnak, aki keptelen a hiteleit fizetni es mellette megelni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 21:10:40

@Hari Seldon 2: "Erről lemaradtam: Milyen céget vesznek meg? És ki?"

Az Alstomot a General Electric. Vagyis a nagy reszet. ;)

Most mer beletorodni latszik a francia kormany (ugysem tehetnek tul sok mindent), de az elejen, az elso hirek kapcsan elegge felzaklatta oket, hogy az amerikaiak el akarjak vinni a legnagyobb fiukat. :)

www.bloomberg.com/news/2014-04-27/ge-battles-for-alstom-as-siemens-wins-french-support.html

nyuszigonosz 2014.04.28. 21:11:32

@Kövérmadár [swe]: Hát ezt talán a Hintától kérdezd meg, mert ö látja a népet maga körül ronggyá adósodva. :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:11:39

@Sütemény1975:
Valahogy én is így definiálnám, de vannak olyan csökkent értelmű medvebocsok, akik szerint az is el van adósodva, akinek minimális hitele van vagy csak szimplán a cashflow miatt átcsoportosít.

blackhairlady 2014.04.28. 21:14:00

@Kövérmadár [swe]: Oke, szoval a jelszo: oceandrivi palacsinta, vettem:))))))

blackhairlady 2014.04.28. 21:15:29

@Babette_: Ok, koszi. elipszilonnal jobban nezett ki azert ugy irtam:))))

2014.04.28. 21:15:39

@mayree:
Jo Szerencset Kollega! Surveyor? GKV? Siesmic? Talan vannak kozos ismeroseink is:)

Quercus a favágó 2014.04.28. 21:17:48

@diggerdriver:

Ha itthon így dolgoznál, a legelső munkaügyi vagy adó ellenőrzéskor megbuknál. Te is, meg a cég is. Ez ugyan is kis hazánkban sima munkaviszonynak számít. A vállalkozói szerződést átminősítenék munkaszerződéssé. A munkáltatót egyszer megbírságolnák, a részedre kifizetett összeget munkabérnek nyilvánítanák, a munkáltató ez után köteles lenne befizetni az adó, és járulék terheket, természetesen késedelmi kamattal növelve.
Neked meg be kéne fizetni az összegre jutó szja-t.

Sütemény1975 2014.04.28. 21:21:00

@Kövérmadár [swe]: en is fizetek vagy 4 hitelt es kozben elek mint hal a vizben :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 21:23:44

@blackhair-lady:
A címet cég nevét post codot contact nevét telefonszámát időpontot mindig sms-ben küldik.
Első munkám Woolwich-ban volt egy nagy Tesco építkezésen.
Én mint nyeretlen kétéves odamentem. látom hogy nagy építkezés.
Felhívom az ügynököt hogy itt vagyok.
Mondott valamit.
Mondom nem értem.
A végén már üvöltötte hogy P.C. Harrington hogy azt keressem. Ugyanis smsben csak az alvállalkozó nevét küldte el akinek kell a gépével dolgoznom viszont akivel minden tele volt plakátolva azt nem.
Na bemegyek mondom hogy diggerdriver vagyok.
Jó ülj le jönnek még más melósok is inductionra.
Voltunk vagy hatan. A beléptetés a biztonságtechnikai oktatásokkal teljes 5órán keresztül tartott.
Persze fingot sem értettem belőle mindig elémtoltak egy nyomtatványt hogy írjam alá.
Három napig tartott a meló.
Kúrva nehéz volt eleinte.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 21:24:31

@Hari Seldon 2:
Ja, közben azért haladtam a kommentek olvasásával.

Evain 2014.04.28. 21:24:50

@blackhair-lady: de, igen, az egyetlen hálózat, amire be vagyok jelentkezve.

Egyébként az átlag otthon élő 23 évessel semmi gond nincs. Hinta nagy szájával van csak, ugyanis nem Magyarországon élnek. :)

@házelőtthinta: nemnem, rosszul értelmezted amit írtam. TE nem szeretsz dolgozni. Ha annyira szeretnéd a mekis munkádat, akkor nem raktak volna ki azért, mert túl sokat vagy betegácsiba. Köh.
Node leszálltam a témáról, nem szép dolog fekvőt rugdalni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:28:52

@charlieharper [home, sweet home]:
Tud az iPhone segélyhívást/riasztást csinálni?

Az S5-ön beállítottam, hogy veszély esetén küldje el Nórinak a GPS koordinátáimat és képeket a környezetről (csinál a telefon 1-1 képet mindkét kamerával).
Hasznos...

Elvileg, ha nem állítom le, akkor időnként újból jelez (rablás esetén, ha hülye a tolvaj, akkor hazáig lehet így követni :) ).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 21:30:26

@QUERCUS(a favágó):
Én minden héten fizetek adóelőleget.
Ez csak az építőiparban van.
Létezik egy olyan hogy CIS regisztráció.
Nem kötelező regisztrálni de akkor 30%-ot vonnak le. Természetesen adóbevalláskor visszakapod a többletet.
Ha regisztrálsz akkor 20% a levonás.
Ez általában fedezi az SZJA és TB befizetést.
Sőt még vissza is kapok mindig.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 21:30:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
OK. Most olvastam bele.
Az azért meglepő, hogy a GE ennyire tőkeerős legyen.

**mimi** 2014.04.28. 21:32:09

@Zoole[uk]:

te tudsz valamit :)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 21:32:18

@Hari Seldon 2:
Tán csak nem ismered?
:))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:33:38

@nyuszigonosz(D):
Nem vagyunk beszélő viszonyban :)

@Evain:
Node, amikor önként fekszik oda és kiírja magra, hogy rúgj belém?
Egyébként egy szavát se hidd el, annyi a nick valóságtartama, mint a macisajtban a medvetej :)

@Sütemény1975:
Úszol az adósságban? :)

**mimi** 2014.04.28. 21:34:42

@Kövérmadár [swe]:
nekem nincs adósságom...de mivel itt mindenki el van adósodva, úgy döntöttem, hogy nem maradhatok ki belőle, így most adósságot fogok csinálni...:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:35:18

@Zoole[uk]:
Nem. A vezetékneve a 2. A középső neve a Sheldon :)

Hari Seldon 2 2014.04.28. 21:36:21

@diggerdriver:
Látom időnként.
Nem mindig ismerek rá azonnal. - Főleg hajnali négy öt körül, ha felkelti valaki a tömegből.

SzZoole 2014.04.28. 21:36:28

@**mimi**: hajaj,ha Te tudnad,hogy en meg mi mindent tudok:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 21:36:51

Nohát, még a kommentek előtt: f@sza jó poszt, nem anyázik visszafelé, egyszerűen csak totál korrekten leírja az igazságot.Bravó, sok sikert a poszt-tolónak.A képek is szuperek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:37:50

@**mimi**:
Jól teszed!
A nyugat (nem az, ami balra van, hanem az, amelyik rothad) beszippant és magával ránt! :)
Ne állj ellen! Ne állj ellen! Halmozz hitelt, hitelre!

De ez csak akkor ér valamit, ha utána beállsz az agyvízkárosultak megmentéséért létrehozott szervezet tagjai közé és együtt bégetsz velük!

Mr Long 2014.04.28. 21:38:53

@házelőtthinta: Igen. 190 fonttal meg logok apamnak. Majd nyaron oda adom neki es akkor leszek nullan. :)

**mimi** 2014.04.28. 21:39:28

@Kövérmadár [swe]:

bééééééééééééééé....

így? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 21:39:28

@geegee:
Neked egy jávorszarvas ágaskodik a piros-sárga pajzson?
Ma láttam egy hasonlót egy autón, ott "támadóállásba" helyezkedett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 21:52:25

@Hari Seldon 2: "OK. Most olvastam bele.
Az azért meglepő, hogy a GE ennyire tőkeerős legyen."

www.forbes.com/companies/general-electric/

$125 billion cash on hands. Hellosziami?! :)
Nem foglalkozik veluk annyit a sajto, mint az Apple-el vagy a Facebook-al, de azert nekik mar berelt helyuk van a vilag legertekesebb cegek toplistajan. ;)

Nagyon osszehuzzak a nadragszijat talan meg a $90 milliardos Siemens felvasarlasa is beleferne a budzsebe. Eros evet zarnanak, tulajdonkeppen ovek lenne vele a fel vilag. :DDD Nyilvan itt azert mar erosen megszolalnak az antitrust szirenak... teszem hozza teljesen jogosan! :)

2014.04.28. 21:52:51

@Kövérmadár [swe]: a nagy gepemen van beallitva aMackeeper.
@Hari Seldon 2: ugye viccelsz? Evekig a Walmart es a nagy olajcegek utan az egyik legtokeerosebb ceg volt. Most csak olyann 20. hely korul kullog a ranglistan. De van nekik "cash to burn" boven.

puhacica 2014.04.28. 21:54:41

@Babette_: @blackhair-lady: @charlieharper [home, sweet home]: @Kövérmadár [swe]: koszi mindenkinek! :)

Madar! honnan tudja az s5, hogy veszhelyzet van?

2014.04.28. 21:58:31

@házelőtthinta: jelzem, hogy nekem is van egy hazhitelem. Kerdezem, hogy ebbol milyen kovetkeztetest vontal le?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 22:00:13

@charlieharper [home, sweet home]: "jelzem, hogy nekem is van egy hazhitelem. Kerdezem, hogy ebbol milyen kovetkeztetest vontal le?"

El vagy adosodva, de durvan charlie. Nem ismersz egy jo penzugyi szakembert, aki tanacsot adhatna?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 22:02:31

@M. Péter: Köszi az infót, egyelőre kereső módban tolom, előbb találnom kell jobbat, ami nem könnyű, mert rengetek a török, albán, paki barber shop, oda meg nem megyek, mert náluk szemetebb nincs a földön, ezt már tapasztalatból tudom.
De akkor jól tudtam, hogy az alap a 28 nap.....hát adja isten, hogy meg tudjam majd lepni. .-)
@négyzethálós: Köszi, van rengeteg jegyzetem, meg piszkozatom megírva, csak kéne idő rendszerezni, és kicsit összerendezni őket.Egyelőre napi 10 óra meló után a maradék 3 óra elmegy evés-ivás, fürdés, egyéb napi szükségletekre aztán alvás van... De igyekszem ! :-)
@Zka: Vállakozáshoz kéne kb 8000 font alsóhangon....az meg perpillanat még diccsen!!! :-))))
@Ennike (DK): Igaziból óriási biznisz a férfifodrászat , ha lenne hozzá pénzem gondolkodás nélkül belevágnék, már oda-vissza megcsináltam minden kalkulációt, üzleti tervet.Aranybánya!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 22:03:49

@puhacica:
3* egymás után meg kell nyomni a power button-t.
Szerintem elsősorban akkor van értelme, ha természetjárás közben rosszul lesz az ember és ennyi ereje még van. Ez kb. 1mp. Utána el lehet ájulni, a megadott contact tudja értesíteni a megfelelő szervet a koordinátákkal.
5 ilyen contactot lehet megadni, így valaki csak észbekap.

@charlieharper [home, sweet home]:
Ahogy az emberek jelentős részének, mert ingatlan nehéz zsebből venni. Biztosan van, aki csakazért is így csinálná, de akkor ez azt is jelenti, hogy 10-15 évig egyetlen fillért sem szórakozott el. Szerintem nem éri meg...

2014.04.28. 22:05:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: definiald a durva fogalmat (%-os aranyban)? Es milyen instrumentet fogadsz el a ratio-ban?

2014.04.28. 22:06:55

@Kövérmadár [swe]: ami,yen ratan most hitelt kapsz a UKban (0.5% BoE rata) es amilyen aranyban hoz az equity piac... Nem kerdes, hogy hova teszem a penzem.

blackhairlady 2014.04.28. 22:06:57

@Evain: Tudom miert mondtam, en csak igy utolag reagaltam arra ami mar itt sokszor elhangzott, hogy aki anyaval el huszonevesen annak biztos nem lesz baratnoje. Na ez nem igaz. az en ket nagy gyerekem ilyen koruak, tehat latom a barati korukben, hogy ez egy csusztatas.
Bocs, hogy pont a te kommentedre ment a valasz, inkabb altalanossagban irtam.

**mimi** 2014.04.28. 22:08:19

@sodalisO

hol találom a blogodat ?
köszi :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 22:15:18

@**mimi**: a nevem után láthatod itt is, csak katt rá! :-D
De itt van : skocia.postr.hu/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 22:15:45

@blackhair-lady:
Néha belegondolok hogy úristen hogy mertünk így belevágni.
Én még egy évig várni akartam de a feleségem azt mondta most megyünk mert a gyerek már ott kezdje az iskolát.
Utólag neki volt igaza de óriási felelőtlenség volt és óriási bátorság. A vak ló bátorsága.
Az elején nagyon el voltam keseredve a feleségem tartotta bennem a lelket.
Egyszerűen megrendült a saját szakmai tudásomba vetett hitem.
Aztán végül is a szakmai tudásom húzott ki a szarból.
Ma már csak röhögök a kezdeti botladozásokon.
Mostmár olyan önéletrajzot tudnék írni referenciákkal hogy a tíz ujját megnyalná utána minden ügynök.
Így is naponta legalább 10ajánlatot kapok ha kitenném valahova CV-m nem hagynának békén.
Iszonyú munkaerőhiány van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 22:17:59

@QUERCUS(a favágó): Te azt a .......kiskésit nekijemá!!! Te lesel engem, hallgatózol vagy kémeid vannak?? :-DDDDDDDD
Ezt a számot a múlt hét végén töltöttem le és tettem rá az MP4 lejátszómra, reggel erre szoktam bebandukolni a munkahelyemre, most ez a legnagyobb favorit 5 napja!!!!!!!!!
Ezt hogy csinálooood, mond ???? :-DD

puhacica 2014.04.28. 22:18:53

@Kövérmadár [swe]: koszi az infot! kozben mondta az uram, hogy mar az s4-ben is van ilyen funkcio, csak azon a hangerogombot kell nyomogatni. okos dolog.

Shanarey 2014.04.28. 22:19:45

@sodalisO [eng]:

Hát, nem tudom hogy ott ahol te élsz, mi a helyzet pontosan, de itt ahová én járok ott nem láttam még egy török vagy egyéb közel keleti egyént, aki tulajnak látszott. Két helyen voltam eddig fodrász ügyben, és egyik helyen sem tapasztaltam ilyesmit. Itt ahol én élek (Elgin) 3 üzlet volt, de már csak kettő van abból egyikbe járok én a másikról nem tudok semmit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 22:24:04

@diggerdriver: létezik, de tényleg szabadúsznod kell. Ha ugyanonnan jön a pénz folyton, akkor megbúbolnak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.28. 22:25:33

@charlieharper [home, sweet home]: "definiald a durva fogalmat (%-os aranyban)? Es milyen instrumentet fogadsz el a ratio-ban?"

Szerintem jol futo cegek alapjan lojuk be az idealis debt ratiot olyan 5%-ra, de a 20%-ot mar nem tartanam egeszsegesnek. Azert legyen egy 'acid test' is mert a hazad csak mersekelten likvid.
Csak vicceltem ertelemszeruen. :)
Amugy en elfogadok mindent, tolem aztan johet bond, share, equity. :) Jah nem, equity az nem, ott mar tul magas a cost of capital, akkor mar inkabb maradjon a mortgage a kuckodon.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 22:27:26

@QUERCUS(a favágó): Hehe, de jó nekem! :-D De akkor se less! Belelátsz a gondolataimba!!! :-DD
@**mimi**: jóvanna, van ilyen velem is, hogy nem látok valamit pedig kiveri a szemem! :-))
@Shanarey(SCO): Figyi, amikor Skóciában voltam, ott is egy töröknél dolgoztam, át is vert mint a szart.....Volt egy skót , nagy nevű fodrászat a közvetlen közelben, voltam ott, jelentkezni, azt mondta kellek, de most holt idő van, nyugodtan menjek haza pihenjek, szusszanjak, 2-3 hét múlva menjek vissza.....Visszamentem, elköltöttem egy rakat pénzt repjegyre stb, és 10 napig vártam kint, hogy jelezzen, másnaponta kerestem, aztán nagy nehezen, hajlandó volt kinyögni, mégsem bocs......szóval.....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 22:29:01

@maxval a gondolkodó birca: akkor aki otthon keresett pénzből próbál lakást venni annak teljesen reménytelen a helyzete?

blackhairlady 2014.04.28. 22:30:24

@sodalisO [eng]: Na akkor majd neked is adok sok sok penzt almomban mint ennikenek:))))))))

2014.04.28. 22:31:08

@Zka: namost, ne gondold, hogy itt nem. A helyi APEH megkerdezi egy ido utan, ha mindig ugyanonnan jon a penz, hogy miert is nem vagy employee statusban. Ez meg a Diggernel nem volt, de ne gondold, hogy itt nem nez utana a HMRC (helyi APEH), nyilvan alaklmaznak egy ertek kuszobot. Az alacsonyabb savban meg random sampling

blackhairlady 2014.04.28. 22:32:15

@Evain: "Tudom miert mondtam" = Tudom miert mondtad

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 22:36:07

@blackhair-lady: Jaj, de aranyos vagy , na jóóó, de csak kölcsön!!! :-DDD Elsején majd mindig törlesztek! :-DD

Shanarey 2014.04.28. 22:38:50

@Zka:

Nem teszik, mert több ügynökségnek is dolgozik, ha belefér az idejébe, nem csak egynek. Na meg itt ezek a cégek dedikáltan ezzel foglalkoznak, saját munkaerő csak az adminisztráció miatt van.

blackhairlady 2014.04.28. 22:39:22

@sodalisO [eng]: Nem, en orokbe adom neked, csak azert mert szimpi vagy, nekem ennyi eleg:)))))

Shanarey 2014.04.28. 22:42:46

@sodalisO [eng]:

Gondolom az nem mostanában volt, vagyis azóta a helyzet is változhatott, te is változtál, jobb lett az angolod. Vagyis volna miért neked is tovább nézelődni a környező városokban. De ez csak egy javaslat, a te életed, neked kell megjavítani avagy elrontani, ahogy tetszik.
:-))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 22:47:32

@Shanarey(SCO): egyébként ez attól is függ, hogy az adózásban mekkora az eltérés az alkalmazott meg a szabadúszó között. Itthon ugye az alkalmazott 50% adó, az egyéni vállalkozó meg még rosszabb (hacsak nem kata/eva) DE az tud csalafintáskodni a pénzzel.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.28. 22:49:34

@Zka: na szóval csak a lényeg maradt ki, arra akartam kilyukadni, hogy itthon anno azért szálltak erre rá, hogy ne legyen olyan könnyű kirakni az alkalmazottakat álvállalkozóba, aztán rájukbízni, hogy csalják le az adót, ahogy tudják (mert ha nem tudják, éhenhalnak). Szerintem nem sok olyan idióta adórendszerű ország van, mint ez, tehát máshol ez talán nem is olyan nagy probléma.

2014.04.28. 22:54:31

@Zka: varjal, nem valami egykulcsos ado van otthon alkalmazottaknak, ami elhozta a tejjel-mezzel folyot? Nekem azt magyaraztak a barataim, hogy mennyivel megnovekedett a fizetesuk.

**mimi** 2014.04.28. 22:55:05

@sodalisO [eng]:
hol a folytatás??????? :)))))
kérem :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 22:55:41

@Shanarey(SCO): 2011-ben voltam Skóciában, persze, biztos ott is változott sok minden , de nem megyek már annyira messzire,bár szeretnék, mert imádom, de itt maradok délen, ide szól a tervem. Nézelődöm és agyalok, állandóan kattogok, nem vagyok egy élhetetlen, lehetetlen "gizike", asszem nem sikerült volna végigtolni első körben majdnem 1 évet , egyedül itt a vadonban" :-)))))@blackhair-lady: De lehetünk "öribarik is , ha akarod ? És majd jól meghívlak vendégségbe hozzám! Nem ide, mert itt csak 1 szobám van és , nem is jöhetnek hozzám vendégek,..... de majd Magyarba, oksa ???:-)) /kuncog/

**mimi** 2014.04.28. 22:57:53

@charlieharper [home, sweet home]:
a felső rétegnek megnövekedett, ők most kevesebb adót fizetnek az 1 kulcs miatt, a többiek meg...de hagyjuk, ne is menjünk bele

Shanarey 2014.04.28. 22:58:24

@Zka:

Itt a dolgok másképp működnek, van egy rakat ilyen közvetítő cég, és egyik sem csal mert nem éri meg. Ez nem Magyarország.

@charlieharper [home, sweet home]:

Ez így van, de az átlagember arrafelé minimál bérre van bejelentve , vagy még annyira sem csak 4-6 órás melóra.

Vagyis az a bizonyos 16%-os adókulcs nekik nem sokat jelent.

blackhairlady 2014.04.28. 23:04:32

@sodalisO [eng]: Magyarba ritkan jarok, sokat kell uszni az oceanban, de talan majd eccer osszejon az oribari (BFF ha mar):))))))))))
(Csak jelzem, hogy en picike es vekonyka vagyok, elfernek melletted abban az 1 szobaban:DDD)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.28. 23:07:22

www.bbc.co.uk/news/blogs-magazine-monitor-27143459?ocid=socialflow_facebook

Kivonjak az 50 fontost a forgalombol.

Amugy jo ez a mai poszt, egyszer talan en is megiroma tortenetunk, bar parom tuti kapja majd innet a vizes lepedot, akkor is ha nem erdemli meg.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.28. 23:15:25

@blackhair-lady: Jól van, én sem vagyok víziló, de a magyar tulaj kijelentette, hogy nem fogadhatok vendégeket .........mi az a BFF??? :-)))

blackhairlady 2014.04.28. 23:16:45

@tildy[UK]: Azert mert eleg sokaig nem dolgozott, vart a jo alkalomra? Szerintem nem, hisz mar mindenki tudja, es igaza is lett, bejott a szamitasotok. Hagyma meg mar nincs itt:))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.28. 23:17:12

@Din Serpahis:

"Din Serpahis 2014.04.28. 09:56:34
Mondjuk azt tovabbra sem ertem, hogy diplomas emberek miert kovetik ezt a kimegyek, aztan csak talalok ott valamit strategiat.

Diplomas pozikra itthonrol is siman lehet jelentkezni.... sokkal nyugisabb modszer szerintem."

Mondjuk azert, mert esetleg nem eleg jo az angoljuk, vagy nincs angol telszamuk, vagy ha van is, akkor nincs angol referenciajuk ezert a kutya sem hivja fel oket?

En 1 honappal kijovetel elott otthonrol probaltam munkat talalni ide. Nem sikerult. Itt meg +3 honap lett, mire lett.

blackhairlady 2014.04.28. 23:18:12

@sodalisO [eng]: Best friend forever!:)
Jovanna, csak mindenaron megakarom magam hivatni Londonba:)))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.28. 23:18:26

@blackhair-lady: dolgozni dolgozott o - lehet pont ez lesz a makunk az allampolgarsagnal - keresni nem sokat keresett vele. Ertsd kb otthoni ber /ho.

rezsöatya 2014.04.28. 23:23:00

@tildy[UK]: en ugy olvasom, hogy csak a regieket! Az ujat, "Bozsiset" nehezebb hamisitani

SzZoole 2014.04.28. 23:29:17

@tildy[UK]: nem csak a regit cserelik ujra?
A regi szinesebb az ujnal es konnyeben hamisithato.
Az ujjban tobb a biztonsagi elem es ezert nehezebben hamisithato.

SzZoole 2014.04.28. 23:34:09

@rezsöatya: be eloztel atya,neked nem kene mar ilyenkor aludni?:)))
Neha ranezhetnel az email fiokodra.

mayree 2014.04.28. 23:35:46

@diggerdriver: Valahol olvastam is az első napokról szóló blogod, jókat kuncogtam :)

djend 2014.04.28. 23:35:46

A fantasztikus angol munkahelyen kedvesen dolgozgato angolok nem mutatják ilyen kedves arcukat, ha a multi ideküldi őket. Szépen hozzák a csókosaikat, leszrják a munkakörülményeket és az embert. Csak gyorsan csináljunk valami baromságot, hátha azzal két év múlva hazamehetünk az ugarról

mayree 2014.04.28. 23:35:47

@charlieharper [home, sweet home]: Uh... az nem tréfa :)

Én is imádtam... Hassi Messaoudtól délre tevékenykedtünk legtöbbször, ott a legszebb a Szahara...
Egyszer még havazott is, a francba, 250-300m-es homokhegyek magasodnak föléd kétoldalról, és hatalmas pelyhekben hull a hó...

TurboRudi 2014.04.28. 23:35:47

Hat en megjartam egy rakat orszagot (Angliat ketszer is. Egyszer epp a Lake Districtben, Keswickben dolgoztam) es Anglia, ahova semmi penzert nem mennek vissza! Newcastleben laktam masodszor, ami ugy-ahogy ok, de eszak kelet tele van bunko, alkesz angolokkal. Most Ausztriaban elek, ami a nyugalom szigete, innen mar nincs kedvem tovabb menni. Csak egy hirtelen pelda, ahogy a mai napig szopatnak: tavaly augusztusban leleptem Angliabol es megbiztam egy ceget, hogy kerje vissza az adomat, a mai napig huzza az adohivatal es pennyt sem lattam meg, Ausztriaban bementem januarban a Finanzamtba, kitöltöttem az ado vissza nyomtatvanyt es 2 het mulva hozta a postas a penzemet (ami nem mellesleg 3x annyi penz volt, mint az angol adom).

mayree 2014.04.28. 23:35:47

@blackhair-lady: Sokszor nálam is az dönt :)

mayree 2014.04.28. 23:35:47

@Cascabel: Jó Szerencsét :)
Igen '81-től '97-ig GKV/GES a többi is stimmel :)

gabors 2014.04.28. 23:37:36

@Zka: "az amerikai dialektus a legérthetőbb magyar füllel. "

melyik ??? New York ? Boston ? Missisipi ??? South Carolina ?? vagy Alabama ?? Texas ?? vagy Brooklyn ???

ne keverd hogy mit latsz a CNN-en (Wof Blitzer dialektus) ...

@ndtomas 2014.04.28. 23:37:37

@klappol: nem mondanám, hogy maxval a gondolkodó birca túllőtte volna. nekem most pont ilyen összetételű interjúzás folyik a napokban, azzal a különbséggel, hogy nálam a CV elküldését ELŐZTE meg egy teszt. OK, nem lehetett belehalni, de addig ki se dobta a lehetőséget a kontaktra, amíg a tesztet ki nem töltöttem. a többi elem stimm. és ez nem egyedi eset. pedig én csak egy blue-collar jobot céloztam meg

skaven 2014.04.28. 23:37:37

@Zka: a helyzet az, hogy ha a turo rudit egy tiz pontos skalan akarod ertekelni es melle rakod a Krispy Kreme Doughnutot, akkor ahhoz egy ezer pontos skala kell kb. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.28. 23:37:37

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem vonok le semmit. Csupán érdekes hogy itt sokan el vannak adósodva.
@Evain:
fulmináns tüdőembólia után ugrálj a meleg zsemlékkel.Örülök hogy élek.Meg annak is hogy te jobban tudod hogy én szeretek e dolgozni.

Papagály (törölt) 2014.04.28. 23:37:37

@Mirjam2:
"Szamomra rejtely hogy honnan van penz / ido / turelem / igeny kelet-europai vallalatoknal ezekre a ket / harom / negy / sok-koros interjukra. "

szerintem pont fordítva van. rendes, kompetens interjúztató nem kerül, ezért aztán biorobotok végzik sok körben, elemeire bontva a folyamatot. látod: még annyi kompetenciájuk sincs, hogy megítéljék a pályázó nyelvi alkalmasságát. ezért kell ezer kör, cserébe a drága idejű kompetens főnöktől minimális időbefektetést igényel (viszont rabolja a pályázó idejét is).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.28. 23:38:25

@rezsöatya: ahh, en az ujat nem is ismertem, nekunk korabban volt par regi. Akkor azert gondoltam, hogy....

rezsöatya 2014.04.28. 23:38:31

@Zoole[uk]: igenis papa! Jo ejt!
(Masok is elkuldtek mar... :-P )

SzZoole 2014.04.28. 23:45:32

@rezsöatya: atya,en nem kuldtelek el a picsaba,csak mivel Te reggel koran kezdesz,ilyenkor mar aludnod kene,hogy reggel friss legyel:)))

2014.04.28. 23:53:57

@mayree:
En 76-tol 82-ig GKV, geolektromos 1-es csoport, eszlelo. 83-tol Kanada, USA, Mexico.

rezsöatya 2014.04.29. 00:09:52

@Zoole[uk]: legyen friss a kifli, ne en! :DD

Papagály (törölt) 2014.04.29. 00:14:35

@Mr Long: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a javaEE programozói fizetéseket is ismeritek? mondjuk 1-2 év gyakorlattal. csak kíváncsiságból érdekel, ha esetleg tudjátok.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 00:14:35

@charlieharper [home, sweet home]: gondolom, jobb hozamra be tudod fektetni a pénzed, mint amennyi hitelkamatot (prime rate) kell a jelzáloghiteled után fizetned. NPV>0 :)

mayree 2014.04.29. 00:14:35

@sodalisO [eng]: Na jó, de a 2012-es bejegyzés nem él... vagy mi! Így kitolni a szegényemberrel! :)

mayree 2014.04.29. 00:14:35

@Cascabel: '81-ben Pápán akár még össze is futhattunk, együtt volt az elektromosokkal a valamilyen gyűlés a kastélyszállóban.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 00:14:35

@maxval a gondolkodó birca: azért ez az "átsétálás" a mexikói-usa határon nem olyan egyszerű és vidám dolog.

blackhairlady 2014.04.29. 00:25:30

@mayree: A leirt monatokbol amelyek humorosak?:))))

blackhairlady 2014.04.29. 00:27:38

@mayree: Ugye? Vannak szavak amik a masik fajtaval furcsak leirva;) (kivetel a vajon, ami nekem mindkettovel tetszik)
Angolul is akkor tudom, hogy rosszul irtam le valamit ha ranezek es furcsa az alakzata (szeretek minden utan e-t irni, hatha kell alapon:D

2014.04.29. 00:31:33

@mayree:
Papan 82-ig voltam, 79-tol. Regi szep idok:) Te is szep utat bejartal azota, gratula.
@Papagály:
Nem bizony! Az utobbi par evben valtozott a helyzet: kerites, biztonsagi rendszer. (de azert nem lehetetlen) :)))

Papagály (törölt) 2014.04.29. 00:35:02

@charlieharper [home, sweet home]: a múltkor néztem egy kimutatást, hogy az elmúlt száz évben hogy viselkedtek a tőzsdék az olyan évek után, mint a tavalyi szuper jackpot... :)

Shanarey 2014.04.29. 00:40:13

@tildy[UK]:

Na ez szép, amikor ide kijöttem, ha nem lett volna ez a címlet akkor nem tudom hogy fért volna bele a pénztárcámba az a pénz amivel kijöttem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 01:09:08

@QUERCUS(a favágó): De most komolyan, ha ez így van, akkor miért nem válsz el?Miért jó szenvedni 30 évig?

(Nem akarok belepof@zni, tudom, semmi közöm hozzá és bocs, meg minden, csak nem értem ezt a mártíromságot...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 02:17:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Napi 8 órában vagy?Ez már mérnöki státusz, vagy még gyakornok/asszisztens/mittudomén?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 02:55:43

@Kövérmadár [swe]: Nem, amit említesz, az kutyaf@sza.Majd ha lesz 30 évnyi béred hitelben, az jelenti azt, hogy el vagy adósodva.
De még ez sem baj, ha van rá fedezet.
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 03:04:54

@Kövérmadár [swe]: Na végre, hogy valaki felismeri.
Igen, ez egy álg... :-))
Volvo-kon van tömegesen elterjedve, olyan fricskaféle az olasz romoknak... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 03:11:30

@puhacica: @Kövérmadár [swe]:
-A termosz azért jó, mert nyáron hidegen tartja, télen meg forrón tartja az italt.
-És honnan tudja a termosz, hogy milyen évszak van?

:-)))))))))

És a termosz az egy ostoba fajankó egy es-öthöz képest.Ez utóbbiról simán elhiszem, hogy bármikor tudja, vészhelyzet van-e, vagy se... :-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 03:19:10

@charlieharper [home, sweet home]: És akkor mi erre a válasz a helyi Apech-nek?Lehet, hogy a munkavállaló ha megfeszül, akkor se veszik fel őt alkalmazottnak, mert mondjuk a munkaadónak így kényelmesebb.Akkor ezért is a munkavállalót baxogatják?Ocsmány egy dolog...Télleg így van?

mayree 2014.04.29. 04:26:27

@blackhair-lady: Hát... ha csak úgy nem! :))))

Rokon lelkek :D

Papagály (törölt) 2014.04.29. 04:26:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"... teszem hozza teljesen jogosan! :) "

még szerencse, hogy ennyire egyetértesz magaddal! ;)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 04:26:38

@Cascabel: beszéltem egy mexikói arccal valamelyik déli u.s. államban, ő mesélte a sztorit, mekkora pénzt fizetett az embercsempésznek (sokezer dollár per fő), és milyen módon csempésződnek át a határon (és mennyit fognak meg még így is).

Papagály (törölt) 2014.04.29. 04:26:42

@tildy[UK]: miért kellett ilyen sok idő? gyakorlat, IT, angoltudás... győztes kombináció, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 06:17:01

@geegee:
Na jo, nem mindenkinek van keszpenze egy rendes autora :)

Valo igaz, egy Volvon lattam, rem ronda vokt szegeny, mert teleaggattak szarnyakkal, olyan vokt, mint egy repulo.
Persze a hiba bennem lehet, szamomra az optikai tuning kimerul a mattfekete festesben, fekete foliaban es fekete felnikben. Az osszes szin a sarga fekpofak lehet :)
De semmi ultetes vagy kiallo rucsok.

2014.04.29. 07:20:40

@Papagály:
" beszéltem egy mexikói arccal valamelyik déli u.s. államban, ő mesélte a sztorit, mekkora pénzt fizetett az embercsempésznek "
En megbeszeltem coyotekkel (embercsempeszekkel:) Laktam Aqua Prietaban par hetig, a hatartol 20 m-re. Jartam at Douglasba (USA) naponta. De ismerem Nogalest, Nacot, Caborcat, Cananeat is eleg jol. Most jovok csak ra, hogy mekkora nagy szerencsem volt:)

anarch 2014.04.29. 08:05:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A házhitel leginkább csak egy konstrukció. Olyasmi, mint az albérlet, csak a banknak kell fizetni és viszonylag nagyobb beugró kell hozzá (itt északon ez 25%). Mivel le lehet fixálni a százalékokat több (akár 10) évre előre, így elég jól tervezhető. Ráadásul mégcsak nincs is ingatlanhoz kötve, mármint olyan értelemben, hogy lehet költözni és a hitelt átmozgatni minden paraméterével együtt egy másik ojjektumra... A lényeg, hogy olyan ingatlant kell venni ami eladható, a bankos szavaival élve: kívánatos helyen van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 08:11:30

@Papagály:

Ez igaz, de nem is megoldhatatlan. Ha megnézed mennyi illegális mexikói van az USA-ban, be kell ismerned, hogy az ott nem éppen a berlini falhoz hasonlítható határzár,

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 08:12:27

@Zka:

Igen, ez a helyzet a nagy többség esetében.

Evain 2014.04.29. 08:16:17

@házelőtthinta: Valós betegség miatti valós betegállománnyal nem tudnak kirugni fehéren bejelentett melóhelyről. Téged pedig kitettek. Szóval csak azt tom mondani, hogy perszepersze, igaza van a Madárnak. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 08:21:49

@Sütemény1975:

Korábban így volt, de megszüntették.

Ma már az összes nyugat-európai ex.vízummentes ország be lett téve az előregisztrációs kategóriába. Kb,. akkor, amikor Mo. is bekerült oda.

Most éppen vita is van emiatt az EU és az USA között. Ugyanis az EU egyenlő elbánást követel az összes EU.tag felé, márpedig jelenleg 5 EU-tagállam a teljesen vízumköteles (azaz nem előregisztrációs) csoportban van: Bulgária, Ciprus, Horvátország, Lengyelország, Románia.

Viszont az USA megígérte: ezen 5 országot hamarosan bele fogják tenni az előregisztrációs csoportba,

Igazi vízummentes csak Kanada maradt a jelentősebb országok közül. Mert az általam említett +3 ország és a még 2 részleges eset kevés embert érint. Ami MIkronéziát, a Marshall-szigeteket és Palaut illeti, az ő állampolgáraik le is telepedhetnek az USA-ban gyakorlatilag bármikor, szóval eleve abszurd lenne vízumot kérni tőlük. E pozitív megkülönböztetésnek történelmi okai vannak.

Quercus a favágó 2014.04.29. 08:37:28

@geegee:

Egyszerűen csak anyagi okai vannak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.29. 08:38:02

@charlieharper [home, sweet home]: egy szar az egész, mondom ezt úgy, hogy nekem nőtt a nettóm miatta. Ezt se így kellett volna csinálni, az egész adórendszer úgy szar ahogy van, ki kéne dobni és írni egy normálisat.

Quercus a favágó 2014.04.29. 08:54:43

@maxval a gondolkodó birca:

Az USA-ba azon országok állampolgárai utazhatnak vízum nélkül, ahol eléri a nagyjából 19 ezer dolláros egy főre jutó GDP szintet vásárlóerő-paritáson (vagyis az USA szintjének 40%-át) a jövedelem. Kivétel az olajországok(Katar, Szaúd-Arábia, stb,).
Horvátország is meg fogja kapni rövidesen és valószínűleg Argentína és Uruguay is. Az érdekes az lesz, ha majd Oroszország is eléri ezt a szintet. Persze az ő esetükben a döntő tényező az olajárak alakulása.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.29. 09:40:53

@Papagály: azert, mert egy pre intermediate angol , meg az otthoni angoloktatas szinte semmire sem eleg. En sem sokat ertettem a telefonokbol anno, sot....

De paromnal meg felsofok volt az angol, tapasztalata is volt, helpdesk, support. Es megsem.

Szerintem az, hogy nem volt angol referencia. Illetve, hogy nem 5-10 eves tapasztatalattal jottunk ( nekem akkor meg csak 2-3 ev fejlesztoi volt , sokara kerultem be a szakmai verkeringesbe 27 evesen meg en is helpdeskeztem sajnos:( ).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 09:48:54

@QUERCUS(a favágó):

BG is meg fogja kapni, pedig nem éri el. Azaz van ebben politikai tényező is erősen.

ibafaipap 2014.04.29. 10:11:32

A munkám révén rendszeresen kapcsolatban álltam az angol orvosi kamarával, ami - többek között- a kivándorló magyar orvosok regisztrációját is végzi. Könnyen lehetett velük kommunikálni, de még az élő fába is belekötöttek, hiába magyaráztunk el nekik mindent vagy hatszor, szerintem direkt csinálták. Ismerősi körből is hallottam, hogy a kelet-európai orvosokat a legrosszabb gettókba küldik dolgozni, ahol a legegyszerűbb rutin műtéteket végzik, szakmailag állóvíz. Egyébként a nyugatiaknak ab ovo az egész multikultiból van elegük, csak a k-európaiakkal szemben nem köti őket a politikai korrektség.

Zincsilla 2014.04.29. 10:11:33

@maxval a gondolkodó birca: En interjuztatok telefonon es szemelyesen is angolul, embereket a vilag minden tajarol. Mindig elmondom, ha nem erti a kerdest, inkabb kerdezzen vissza. Ennek ellenere meg az anyanyelvi angolul beszelok is csinaljak azt, mint te, hogy kamuznak valamit. Komolyan azt hiszik, hogy nem veszem eszre, hogy nem a kerdesre valaszolnak??? Na ez sokkal nagyobb negativum, mint hogy visszakerdezzen akar haromszor is.

Sexual Harassment Panda 2014.04.29. 10:31:06

@Zincsilla: Hűha..te ilyen őrmester-fèle lehetsz..
Persze gondolom evidens, hogy mindìg a màsik a hülye, az lehetetlen, hogy te nem beszèlsz jòl angolul..
DDD..

2014.04.29. 10:32:31

@Zincsilla: akkor is sokan ossze-vissza beszelnek, ha ertik a kerdest

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.29. 10:36:02

@Kövérmadár [swe]: Jó, persze, itt is vannak hülyék, nem is csak Volvoval.Én is látok néha olyat, hogy szikrázik a szemem... :-))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.29. 12:12:09

@Evain:
Közös megegyezéssel történt a dolog. De mit magyarázkodom? Ti úgyis jobban tudjátok.Ha akkor nem írom alá, utána rúgtak volna ki miután visszamegyek betegállomány után.

2014.04.29. 14:02:31

@maxval a gondolkodó birca:
" Ha megnézed mennyi illegális mexikói van az USA-ban, be kell ismerned, hogy az ott nem éppen a berlini falhoz hasonlítható határzár, "
Pedig hasonlit hozza: hatalmas kerites, erzekelok, ortornyok, leggombok kameraval, dronok, jarorok, fokozott kozuti ellenorzes tobb lepcsoben. Az utobbi idoben nagyon lecsokkent az illegalis mexikoiak szama, ami komoly munkero problemakat okoz az USA-ban.

nyuszigonosz 2014.04.29. 14:17:57

@házelőtthinta: Hinta, legközelebb ilyen esetben ne közös megegyezéssel, mert akkor még a betegállományt fizetniük kellett volna, ha csak utánna lett volna a felmondás.

Mr Long 2014.04.29. 14:45:36

@geegee: Par eve az M7 baracskai pihenojenel belefutottam eg yholland konvojba. Ilyan jatekautokkal jottek, tabi, ezer eves rohadt merga, stb es azok holtak mindennel feldiszitva. Pluss javorszarvas fejtol, guminoig minden volt a kocsira szerelve :)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 18:45:43

@maxval a gondolkodó birca:
ismét egy téves következtetést olvashattunk.
az, hogy sok az illegális mexikói bevándorló igaz. azonban ebből arra következtetni, hogy a határzár JELENLEG gyenge: tévedés. a helyes következtetés így szól: a határzár az elmúlt évtizedekben viszonylag könnyen átjárható VOLT.

ha kíváncsi vagy rá, hogy MOST milyen a határzár, kérdezz meg valakit, aki nem húsz éve repült egyszer majdnem arrafelé.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 18:45:43

@Zka: szerintem a leggusztusalanabb az egészben az, hogy kb. 250 bruttó felettieknek jelentősen nőtt tőle a nettója, ez alattiaknak meg csökkent. azaz: elvették a szegényektől és kiosztották a (magyar viszonyok között) jómódúaknak, gazdagoknak.

GERI87 2014.04.29. 21:43:19

@maxval a gondolkodó birca:

"Meg egy érdekesség: OROSZ útlevéllel vízummentes két amerikai terület: Guam és az Északi-Mariana-szk. Az okát nem tudom. "

Turisztikai és üzleti céllal max 45 napig lehet ott lenni, Guam és az Északi-Mariana-szigetek vízummentességi programja keretében lehetséges ez.
Oka: valószínűleg egyszerűen a turizmus és a külföldi befektetés, mivel elég messze van az USA törzsterületétől nem kell illegális bevándorlástól tartani, nem tudnak "átszökni" de onnan nem is lehetséges így beutazni az USA-ba.

blogs.wsj.com/emergingeurope/2012/01/19/u-s-grants-russians-visa-free-travel-to-guam/

en.wikipedia.org/wiki/Visa_Waiver_Program#Guam_and_Northern_Mariana_Islands_Visa_Waiver_Program

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása