oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 26. 06:46,  Magyar ételek külföldiül 724 komment

2014. április 26. 06:46 Határátkelő

Magyar ételek külföldiül

Ma ismét a gasztronómia területén kalandozunk kicsit, a mai három írást a helyszín, Anglia köti össze. Három írást adok ma közre, akad a szerzők közt olyan, aki bevallottan még konyhai karrierje elején jár, de akad olyan is, aki profi, ami szerintem külön érdekessé teszi posztot. Nem is beszélve a flódni és a csörögefánk receptjéről… nekem mindenesetre összefutott a nyál a számban!

lecsó.jpeg

Lecsó kaliforniai paprikával és német virslivel

Kezdjük Jutkával, aki 4 éve él Angliában, lelkes lecsórajongó, és már nem hiányzik neki a vasárnapi rántott hús sem.

„Négy év után is magyarosan főzünk, bár megkedveltük a helyi (Brighton, UK) ízeket is. A lecsó kaliforniai paprikával és német virslivel például isteni!!

Ugyanúgy csinálom, mint Magyarországon, hagyományos fűszerekkel, magyar pirospaprikával. :) Időnként lehet tv paprikát kapni, de ez bevált, mert mindig kapható.

Az angol ételekben számunkra semmi furcsa nincs, mi szeretjük, de azért minden magyaros ételt el lehet készíteni itt is, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, vagy helyettesíthetők.

A vasárnapot már nehezen tudom rántott hússal elképzelni, sokkal jobban szeretem a hagyományos Sunday roastot, amire biztosan sokan fujjognának, de igenis jó dolgok vannak itt is.”

A pörkölttől a krumplistésztáig

Timi saját bevallása szerint kezdő szakács és ő azt a megoldást választotta, hogy az édesanyját kéri meg arra, küldjön neki fűszert Magyarországról. Nála a pörkölt marhahúsból készül.

„Timi vagyok és Dewsburyben (West Yorkshire, Anglia) élek vőlegényemmel. Általában magyar ételeket szoktam főzni, mert valljuk be, az a legehetőbb. :) Leggyakrabban gulyást és a pörköltöt csinálok. Nem igazán tökéletesek, csak még nem tudom, mivel pótoljam őket. :)

Kezdő szakács vagyok, és általában Magyarországról kérem meg édesanyámat, hogy csomagoljon nekem fűszert (alig várom, hogy megérkezzen…), mert ő nagyon jól főz, és szeretném, ha a gulyás / pörkölt ugyanolyan lenne.

Pörköltet nem szoktam se disznóból (mert Angliában a disznót nem fertőtlenítik le, mint Magyarországon, volt belőle páromnak kellemetlen élménye... ő a marhahúst szereti), se csirkéből készíteni. Utóbbi nagyon drága és szerintem nem jó pörköltbe.

pörkölt.jpg

A pörkölt tehát marhahúsból készül, általában stewing casserole steak-et veszek. Tény, hogy tovább kell főzni, de nagyon finom lesz. Egyelőre kakukkfű, kömény, só, fehérbors, fahéj, koriander van, de hamarosan kapom a magyar színes paprikát és társait, szóval még finomabb lesz. ;)

Egyelőre nem helyettesítek, csak pár dolgot kihagyok, például a piros paprikát, a tv paprikát (itt nem terem ;)).

Az előbb említettem a csirkét, amiről eszembe jutott, hogy egyszer próbálkoztunk párommal rántott husit készíteni (anyukám féle íz ;)), nagyon jó lett az is, szeretem is, csak nagyon drága. Egy dobozban van 4 db (!) csirkemell... majd később eszünk csirkés ételeket. ;)

Ami az alapanyagok minőségét illeti, nem panaszkodni akarok, de őszintén szólva a tojás katasztrófa, ahogy a csirkét etetik, meglátszik a tojáson is... szóval szerintem rontja az étel minőségét, de ez csak az én véleményem. A színes paprikától se várok jobbat, attól nem igazi még a pörkölt.

Helyettesíteni tehát egyelőre nem tudok, vagy hű akarok maradni az otthoni ízekhez, de kíváncsi lennék más alternatívákra majd, mert nekem kezdőként ötletem nincs. Oké, tejföl egyenlő a görög joghurttal… :))

krumpli tészta.jpg

A krumplistészta is régi kedvencem, csak a fránya tészta nincs hozzá. Jó, tudom, menjek magyar boltba, de ami a környékünkön van, az inkább lengyel. Csalódott voltam, mert azt hittem, több magyar termék lesz, de nem.

Ki ne imádná a gulyáslevet vagy a bablevest? Szeretem is elkészíteni, mert az otthonomra emlékeztet, de sajnos még ez is kísérleti fázisban van, egyelőre nem ugyanolyan az íze.”

leves.jpg

A flódni és a csöröge

Végül, de nem utolsósorban következzen Lunacica, aki meglehetősen profinak tűnik, de erről Digger tud többet mesélni… :)

„Szeretnék néhány recepttel hozzájárulni a kis „szakácskönyvhöz”. Itt van például annak a flódninak a receptje, amit Digger evett nálunk.

750g self-raising flour / sütőporos liszt
180g porcukor
280g vaj
370g tejföl / buttermilk - ezzel finomabb a tészta
2 tojássárgája
1 egész tojás
szilvalekvár
130g darált mák
70-80 g cukor, amit felfőzünk kb. 1-1.5 dl vízzel szirupnak
citromhéj
vanília
150g darált dió
70-80 g cukor - ezt csak hozzá kell szárazon keverni, nem főzzük
vanília
citromhéj

6-7 granny smith alma / tisztítva, reszelve
cukor, vanília, fahéj ízlés szerint
esetleg egy kis morzsa, ha az alma sok levet ereszt, bár én ezt a levet a dió tetejére szoktam locsolni

A száraz összetevőket a vajjal elmorzsoljuk, és a közepébe öntjük az összekevert tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha kicsit lágy lett persze lisztet tehetünk hozzá, vagy fordított esetben adhatunk egy kis tejfölt, ha száraz.

Akkor jó, ha összeszedtük mindet az asztalról és sima, egynemű. Négy részre osztjuk, ebből hármat kinyújtunk (2,5 – 3 mm) olyan méretűre, amilyen a tepsi. Ezeket egyesével félig meg kell sütni.

Amikor ez megvan, összerakjuk: tészta, szilvalekvár vékonyan, mák, ismét tészta, alma, tészta, szilvalekvár, dió – ennek a tetejét szoktam meglocsolni az almalével.

A tetejére kinyújtjuk a negyedik részt, tojással megkenjük, megszurkáljuk, s kisütjük kb. 170-180 Celsius fokon. Negyven-ötven perc, hogy minden átsüljön, de a saját sütőjét mindenki ismeri. Meg kell várni, hogy kihűljön, különben az almás résznél teljesen szétesik.

Így nézett ki. :)

flódni.jpg

Én szívesen használom a self-raising flour-t, teljesen mindegy, melyik, a sima mezei tescós megteszi. Ebbe nem kell sütőport rakni, mert már gyárilag benne van.

Az omlós tésztához a tejföl helyett buttermilket használok, mert attól sokkal omlósabb. Amióta itt élünk, Angliában, nem igazán volt problémánk az ízesítéssel, mindent be lehet szerezni a szupermarketek polcain, nem fontos nemzetiségi boltba menni.

Már megtanultam Sunday roastot csinálni, még két dolgot nem próbáltam, ezeket készen veszem lustaságból – ezek a yorkshire puding és a gravy a marhasült mellé. Ajánlom Aunt Bessie termékeit, illetve a Sainsbury's yorkshire puddingja Ł1.00-ért nagyon fincsi.

Szívesen sütünk hazai dolgokat - linzer, csöröge, pogácsák, zserbó, bejgli, és ugyanúgy az ittenieket. A lányom nagy kedvencei a csokis cupcake-ek, a fiúk mindenevők. Én személy szerint a csokis dolgokat részesítem előnyben, de szakmai ártalom – ha látok egy új sütit (bármilyen), meg kell kóstolnom.

Itt a csöröge:

250g liszt
150g buttermilk
40g porcukor
50g vaj
3 tojássárgája
csipet só

csöröge.jpg

A lisztet a vajjal, a porcukorral, a sóval elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a buttermilket, tojássárgáját és tésztát gyúrunk. Lisztezett asztalon kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, rombuszokat vágunk, amiknek a közepébe kés élével egy kis csíkot vágunk, amin áthúzzuk a rombusz alját – olyan lesz, mintha csomót kötöttünk volna.

Olajában kisütjük és forrón porcukorba forgatjuk, lekvárral, boszorkányhabbal nagyon fincsi.

Remélem, mindent érthetően leírtam, ha valakinek kérdése van, szívesen segítek!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Természetesen továbbra is várom a recepteket, fényképeket, leírásokat arról, hogy süttök és főztök ti külföldön, hogyan pótoljátok (ha szükségét érzitek) a magyar fűszereket, ízeket. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre várom, mindenkinek válaszolok, csak egy kis türelmet kérek (szokás szerint…)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr546087193

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fúziós grenadírmars - krumplis tészta Costa Rica-i módra 2014.04.28. 15:53:31

Végre van egy szállás, ahol lehet használni a konyhát, ezt gyorsan ki is használtam egy kis főzésre. Gondolkoztam, hogy mit is csináljak, egyszerű is legyen de érdekes is. A helyi ételekről hamar letettem, hiszen azt árulják itt Puerto Viejóban (Costa ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2014.04.26. 22:47:25

@Pink Petsch: kolbis, szalonnas rantotta volt. de csak 6 tojason volt, ugyhogy ez dietas vacsinak szamit :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 22:47:53

@Thargoid: Ááá,azért olyan hülye nem lennék, hogy számlám is legyen abban a bankban. :D
Csak simán fölvenném a gempát és nem küldeném sehova tovább. :-))
Adatokat nyilván nem adnék meg sehová...De hagyjuk is, nem ér az egész ennyit.Meg télleg nem nagyon ismerem a wu-t.

2014.04.26. 22:50:02

@QUERCUS(a favágó): Köszi :)

@Sütemény1975: Hát téged is inkább öltöztetnélek ;)))))

Thargoid 2014.04.26. 22:53:42

@geegee:
- ha csekk és nincs számlád vagy nem vagy jó ügyfél nem váltják be azonnal
- ha utalás paypal vagy hitelkártyáról, csak a folyószámládra tud menni

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 22:54:07

@Sütemény1975: "vodafone-nak van nemzetkozi net csomagja. de csak 50 megat enged egy nap. havi 1500ft korul van."

50 mega/nap? Az egy honapban 1.5 GB, nemzetkozi viszonylatban! Azert cserebe a havi 1500 HUF szerintem ajandek. ;)

Nagyon jo csomag!

2014.04.26. 22:56:16

@Zoole[uk]: Köszi, ismételten ;) No, ha majd megjelenik ... ;))

SzZoole 2014.04.26. 22:57:29

@Sütemény1975: ja,mint amikor Digge itt volt solet ebedre a ket kilos fustolt fott csuloknek csak a csontjat hagyta meg,meg kepem is van rola:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 22:59:52

@Zoole[uk]: Hmm, jó kérdés, igazad lenne.De nagyon balfék vagyok ilyen téren, türelmem se lenne valszeg hozzá.De ki tudja, lehet majd 10 év múlva rákapok... :-)

Lunacica 2014.04.26. 22:59:56

@Zoole[uk]: azt te ragcsaltad meg :)))) nem Digger

SzZoole 2014.04.26. 23:00:12

@Sütemény1975: igen a Maylandben ott egy par helyen tudsz parkolni,autoval 5 percre van tolunk,ott van az Amazon raktara a Mc.Donalds es a Starbucks raktara is.

Sütemény1975 2014.04.26. 23:00:17

@Pink Petsch: tudod te milyen draga a ruha a Mr XXXL boltban? :)

Sütemény1975 2014.04.26. 23:02:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ha osszessegen nezed, akkor igen, de a napi 50 mega nagyon lerontja. videot eselyem sincs nezni, kepeket is ovatosan. inkabb csak forum, meg neha facebook

SzZoole 2014.04.26. 23:02:57

@Pink Petsch: itt van,vagyis a fenti gepen:)

Sütemény1975 2014.04.26. 23:03:35

@Zoole[uk]: nem jarsz jol te ezekkel a meghivasokkal :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 23:03:55

@Lunacica: "azt te ragcsaltad meg :)))) nem Digger"

Hoppacska! The moment of truth. :) Ugy latszik a "nagy testver" figyel, nem lehet mostmar kokketalni itt a leanyokkal tobbe! :D

SzZoole 2014.04.26. 23:04:51

@Lunacica: igen a csontot amit meg hagyott a mardekot le faragtam rola:)))

Sütemény1975 2014.04.26. 23:04:52

@Zoole[uk]: amazonnak ott is van? edinburgh folott is van egy oriasi.

2014.04.26. 23:06:06

@Lunacica: Szia,
Nincs sok közöm hozzá, de azt a melót a GR-féle étteremben, miért passzoltad, végül? Tudom, hogy biztosan nagyon hajtós lett volna, no de szakmailag ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 23:06:15

@Sütemény1975: Igen, igaz hogy ez korlatozas. Csak abbol indultam ki, hogy nekem otthon legutoljara azt hiszem 500 MB-os csomagom volt a T-Mobil-nal talan havi 900 Ft-ert. Es az orszagon belul ment csak. :)

Nezd a jo oldalat, legalabb nem tudod akaratlanul elcseszni a kereted mar az elso este. :)

2014.04.26. 23:06:47

@Sütemény1975: Azt félévente egyszer kapnál, enni meg minden nap eszel ;))))

SzZoole 2014.04.26. 23:08:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szinte minden nap itt van,olvassa,csak nem szol bele a nagyok dolgaba:))))

33621 2014.04.26. 23:10:54

@Zoole[uk]: Mi is így készítjük! Látszik hogy közel lakunk egymáshoz!:-)

Lunacica 2014.04.26. 23:11:01

Sziasztok! Koszonom a kedves dicsereteket.
Talan a HA kiadhatna egy szakacskonyvet is az itt megosztott rengeteg tapasztalatbol es receptekbol.
Azert ezt a ket edesseget valasztottam,mert a nagyikam ezeket keszitette, es nekem ezek hazai izek.
Kutyavacsoraja - ne irigykedj, nem csak profik tudjak elkesziteni a Flodnit, es koszonom a gratulaciot.
Charlie- hidd el ahanyszor beirtam a Flodni szot a keresobe, mindig magyar vonatkozast hozott ki, lehet nem jol kerestem. Vegul is teljesen mindegy, nagyon finom ez a lenyeg.

SzZoole 2014.04.26. 23:11:16

@Sütemény1975: ez csak nezopont kerdese:)
Itt is van nem is olyan kicsi.

Sütemény1975 2014.04.26. 23:11:24

@Pink Petsch: mondjuk tenyleg jobban jarnal, ruhaban kevesbe vagyok valogatos mint kajaban :)

Jo ejt nektek, mar ugyis 48.9 meganal jarok!

2014.04.26. 23:13:32

@Sütemény1975: Kikupálnálak ;))))
Jó éjt! :)

SzZoole 2014.04.26. 23:14:24

@33621: ja,csak Ti debreceni parost raktok bele kolbasz helyett:))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:15:00

@Kövérmadár [swe]: Dzsízösz, erkélyen szoktál volt grillezni?Nem lőnek érte fejbe?Hát ott van a szép tópart, mér' nem ott csinálod?Milyen f@sza lehet már pedig... (Vagy a szép pázsit azért szép, mert összeszarják a nyulak, libák?Jártam már így, többször is...:-) )

Lehet én is veszek ilyen grill-ufót, hosszabb távon jó is az.
De először elhasználom ezt az 5 db engángszgrillt, ami van; mert ha mégse lesz elég kedvem a grillezéshez, akkor minek fektessek bele.Akcióban van néha 10 sekért darabja.Igaz, kell hozzá egy asztal, de az szokott lenni vízparton, vagy parkokban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:16:50

@Zoole[uk]:
Látod, ez nálunk egyszerű: Nóri a jó, Muffin a rossz és így nem maradt más, mint, hogy én legyek a csúf... na, ezért kell fogyókúráznom :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:17:47

@Shanarey(SCO): Nem tudom, úgy emléxem több helyen is olvastam.Nem biztos, hogy a disznó minden részére vonatkozik...De Peccs is megerősített benne, szóval lehet, hogy mégis igaz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:17:54

@geegee:
Ott nem volt tó, akkor Bettnában laktunk :)
Apósék laktak a felettünk lévő lakásban, őket nem zavarta :D

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 23:18:52

@Muscari:
Lehet, de mi már a londoni városnézéskor is rohangáltunk (az csak egy hét volt még anno), míg más európai országban nem. Még Görögországban sem.
No meg akit meg mertem kérdezni ilyesmiről, az hasonlóan járt.

@blackhair-lady:
Szerintem is különbözőek vagyunk, mindenkinek más a fontos és/vagy más a gyenge pontja/erőssége. Különbözően élünk meg hasonló szituációkat ill. inkább egészen különböző szituációkat - hiszen mindenki határátkelése más. Ezek azok a szubjektív dolgok, amikre nem hiszem, hogy lenne egységes recept (hogy stilszerű legyek). Láthatjuk, hogy néha még a hivatalos dolgokra sincs, nemhogy ilyenekre.

Ó, igen, Tildynek üzenem, hogy pár hónapja mi is 5-6 hetet vártunk NINo-ra, lehet hogy az utóbbi időkben hosszabbodott az ügyintézési idő (több jelentkező? kevesebb ügyintéző? macerásabb ellenőrzési/azonosítási folyamat?).

Szóval én sem pártolom a lehordó kritikákat. Inkább azt lehetne írni, hogy igen, te így, én meg így éltem/élem meg. Te úgy oldod meg a problémát, én amúgy, ja, neki meg az nem is probléma.
Mondjuk elég általános emberi tulajdonság (nem, nem magyar), hogy megmondjuk a tuttit. Egyébként állati nehéz nem megmondani! :-DD

SzZoole 2014.04.26. 23:20:19

@Kövérmadár [swe]: ne legyel gyagyas a Zambo Jimmy az csuf volt,tole mindenki csak szebb lehet:)))

Lunacica 2014.04.26. 23:20:29

@Pink Petsch: elcsiripelte egy kismadar ugye? :) szivesen valaszolok
az volt a helyzet,hogy a jelentkezes online kezdodott amikor megtalaltam az allashirdetest. semmi CV vagy egyebb.
ki kellett tolteni egy csomo kerdest,es volt egy olyan pont,hogy mennyi ido tapasztalat van ettermi munkaban, illetve dolgoztam-e mar etteremben vagy chef mellett. es nem engedett tovabb, mivel nekem nincs ilyen tapasztalatom, ha loditok es kiderul egy GR mellett, hogy semmi nincs a hatterben elkepzeled mennyi F betus szoval kuldene melegebb eghajlatra? :)
hat ennyi a sztori-nem voltam gyava,csak nem tudtam hazudni.
szakmailag biztosan nagyon jo lett volna, de itt is most jo pozicioban vagyok es ez eleg. nem kiabaljak le a hajat e fejemrol ha hibazok :)

2014.04.26. 23:30:37

@Lunacica: Pletykás madarat tartasz otthon ;)
Oh, értem, valamiért úgy értettem, konkrét melóajánlat volt. Nem, hazudni nem kifizetődő, úgyis kibukik az igazság előbb-utóbb. Eddig, amit láttam, illetve tudtam, hogy az illető hazudott, minden esetben, kibukott. Az meg gáz.
Hm, azért szerintem irl GR nem akkora bunkó paraszt, ahogy előadja magát a realitykben, azok elsősorban showk ...Persze, idegbeteg séfek léteznek, nem mese ;)))))

Muscari 2014.04.26. 23:32:40

@Lunacica: szia, jartam "nalatok " a multkor, lehet, hogy jovo heten megint elmegyek. Ferjurad ajanlotta, hogy hivassalak ki, mert te tudsz ajanlani dolgokat.

Tudod, mi volt, aminek a legjobban megorultem? A turos batyu :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:35:08

@Thargoid: Akkor rosszul tudtam/sejtettem.Aszittem, hogy egy pl ótépés csekket egy ótépés fiókban beváltanak akkor is, ha nincs számlám.
Mondjuk egyszer-kétszer vittem be külföldi bank csekkjét épp pont otp-be, és beváltották azonnal.Igaz meg kellett mutatni a személyimet.De nem voltam semmilyen szinten ügyfelük.Viszont korrekt volt a csekk, hologramos papírral stb.Rokon kűddte külföldről.

De ha mégse lett volna korrekt, nem biztos, hogy be tudták volna hajtani rajtam.Na mindegy, köszi a válaszaidat.

Shanarey 2014.04.26. 23:36:04

@Sütemény1975:

A bolt neve, Mr.XL

Budapest Dohány utca.

2014.04.26. 23:36:23

@geegee: Hát én nem vagyok egy állatorvos, vagy egyéb élelmiszer-biztonsági szaki, de a nyers disznóhússal nem kockáztatnék egy féregfertőzést, teszem azt. A marha az egyedüli, aminek a húsa nyersen is biztonsággal fogyasztható.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 23:37:31

@Kövérmadár [swe]: Szerintem sosem nyavalyogtam paprika miatt, megoldom maskepp.Ellenben jo ha tudja az ember, hogy mas a megszokott elelmiszerek ize is.

Btw, 100 kg meg nem zsirdiszno. Nem vekony,de nem zsirdiszno ( hogy hormonalis okok miatt vagy sem, sajnos elertem, dieta folyamatban) .

Muscari 2014.04.26. 23:37:41

@Lunacica: szerintem GR azt csak a show miatt csinalja. Ismerek egy lanyt, aki olyan helyen dolgozik, ahova kavezni jar. Azt mondta, teljesen normalis, legalabb is mikor o a vendeg.

Ez most nem tartozik kozvetlenul ide, de Russel Howard viszont egy baratsagtalan bunko, egyaltalan nem az a vicces ficko, aki a teveben. Volt szerencsem hozza :-(

Lunacica 2014.04.26. 23:38:36

@Muscari: oke 3-ig 1/4 4- ig ott vagyok, ha arra jarsz csak szolj nyugodtan.
turos batyu nem az en munkam, de tovabb adtam a kollega nonek amit mondtal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:40:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem tudtok ilyesmit, ami jól működik, egész Európában?Ez a 40 mega elég kevésnek tűnik, mi van ha túl kell lépnem, vagy úgy alakul.És ne magyar szolgáltató legyen...Nem értem, miért nincs ez még kitalálva.Egy sereg ember van, akik összevissza utaznak az egész kontinensen és kellene netezniük.Most vegyek minden országban egy feltöltős kártyát?Vagy álandóan vadásszak wifit?
Utálom, hogy nyaraláskor átmegyünk néha 5-6 országon és jó ha 3 naponta nethez jutok.A szállodai wifik általában egy kalap sz@rt se érnek, sokszor fel se tud kapcsolódni, vagy olyan keskeny a sávszélesség, mint egy makaróni. :-((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:43:26

@Zoole[uk]:
Jimmy legalább jól állt pénzzel, ami jelentősen megszépíti az embert. Nekem nincs vagyonom, cserébe olyan voltam, mint a csüngőhasú malac, csak úgy rengett a háj rajtam.
Most már csak zizeg itt-ott és a disznófejemet is lefogytam, mára lóarcom lett.

Mondjam még? A Jimmy sem volt egy szép ember, de tudta ellensúlyozni. Na, ez nekem nem megy és még énekelni sem tudok.

@Pink Petsch:
Milyen szerencse, hogy nálunk már van tűzhely a lakásban és meg tudunk sütni/főzni bármit... javaslom, hogy szerezzetek be ti is egyet, jól mutatna a varrógép mellett :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:44:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Olyasmire gondolok, hogy befizetek valahova mondjuk 50 eurót és akkor van netem x napig y gigabájt (bármilyen elosztásban elhasználva, akár a 90 %-a az első napon...) Európa bármely pontján.És ne kelljen számla, meg szerződés, meg hűségidő, meg ilyesmivel foglalkozni...Nem igaz, hogy nincs ilyen szolgáltató.De sajnos eddig nem találtam, hiába túrtam a netet.

Bocs, hogy neked címeztem, csak te írtad ezt a kérdést/választ

2014.04.26. 23:45:15

@Kövérmadár [swe]: Grillezésről volt szó te majom, meg arról, hogy mi van, ha a sertés-flekken mégsem sül át rendesen :P ;))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:46:58

@tildy[UK]:
Jajj, én magamra mondtam, hogy zsírdisznó voltam :) Mert biza a 105kg-s versenysúlyhoz a 173 centis óriássággal azért már erősen röfögésközeli állapotok uralkodtak.

Emlékszem, gyerekkoromban voltam disznóvágáson és apáméknak kellett kimenekíteni, mert a böllér (jól mondom?) mindenáron engem akart levágni. Nah, hát ez ilyen...

A paprikás dolgot sem rád értettem, hanem úgy általánosságban (itt sokan panaszkodtak ilyenek miatt).

Bár a magyar TV-t nem modtad, de azt sem rád gondoltam (azt sem tudom, hogy van-e magyar adótok :) ).

Remélem nincs harag :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:47:49

@Pink Petsch:
A lófejű majom-madár-disznó rettentő szép állat :)

Shanarey 2014.04.26. 23:47:52

@geegee:

Ő a sütésről beszélt, nem a hús esetleges fertőzöttségéről.

2014.04.26. 23:49:20

@Kövérmadár [swe]: Hm, attól függ, melyik része, hol van a testén? ;)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:50:42

@Pink Petsch: Na, hát eszondom én is Sharaneynek...ő írta, hogy ez marhaság.Pedig csak disznóság lehet, maximum... :-)

2014.04.26. 23:52:58

@geegee: Áh, nem, csak szerencse .. de egyszer az is elfogy ;))))

2014.04.26. 23:53:25

@Lunacica: az teny, hogy a Monarchiaban elterjedt volt. Ettem en mar Barcelonaban is, ahol bizonygattak, hogy ez eredeti spanyol zsido desszert (nem hiszem, es ok cukorral csinaltak a tetejen, ami eleve kizarja az osi zsido konyhat, legalabbis amit en ismerek).

Ha a Citybol jovok tomegkozlekedve, hol szallok le hozzatok? Messze vagytok a metrotol?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:53:31

@Shanarey(SCO): de én viszont azt kérdeztem.Pon túgy, ahogy ő is értette, hogy mennyire nem jó, ha mégiscsak féleg nyersen esszük meg a disznóhúst.Na.Valami zavar van az erőben, hogy nem értjük egymást... :-)

SzZoole 2014.04.26. 23:56:02

@Kövérmadár [swe]: mi van veled madar,tul sok hinta kommentet olvastal attol vagy ilyen pesszimista?
Inkabb rants el egy nevetost hatha vissza szall a regi madar:)))
Amugy ne irigyeld Jimmyt egy arogans felkapaszkodott hajduhadhazi cigany seggfej volt,tudod Te,hogy bant az a nokel?
Inkabb ne irigyelj senkit es fogadd el onmagad olyanak,mint amilyen vagy,ezt ismered?
Mit er a sok penz a ruha,ha az ember fasza puha.Legyek inkabb csoro szegeny,csak a faszom legyen kemeny:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 23:57:25

@Kövérmadár [swe]: hupsz, magyar tv nincs.:)
Surgosen be kell szerezzek egyet.

SzZoole 2014.04.27. 00:04:53

@charlieharper [home, sweet home]: most zuhanyzik ugyhogy meg kell elegedned az en valaszomal:)
Az Northern Line-al tudsz menni aminek az Edgware a vegallomasa.A stationtol 200 meter az uzlet,ha kerdesed van csak batran:)

Shanarey 2014.04.27. 00:06:36

@geegee:

Igen igazad van, zavar van az erőben, és nem tudtam dekódolni az információt.

Sütemény1975 2014.04.27. 00:09:35

@Shanarey(SCO): tudom, ismerem. :) ott szoktam vasarolni. de az XL az gyerekmeret :)))

kiment az alom a szemembol...

Egylabu Esernyomadar 2014.04.27. 00:09:53

@Shanarey(SCO): köszi, +1 a semleges/pozitív oldalnak

Sütemény1975 2014.04.27. 00:10:48

@tildy[UK]: azert ez magassagfuggo. en 100 kilosan kifejezetten sudarnak tunnek :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 00:13:23

Tök jó azért, most kicsit elkezdtem guglizni a grillezés témájában.5 perc alatt csak két ellentmondás: sütés közben ne kenegessük a húst semmivel vs, sütés közben is lehet kenegetni a húst.Illetve a fóliás sütésnél a matt oldal nézzen a parázs felé vs. a csillogó felület legyen kívül.

Hát akkor most melyiknek higgyek? :-/

Lehet, inkább hagyom a faxba, oszt megveszem készen a kaját...

Sütemény1975 2014.04.27. 00:13:55

@geegee: ilyen nekem is jol jonne. mondjuk nem 50, de 20 euroert :))))

Sütemény1975 2014.04.27. 00:17:43

@geegee: igy van. amit tovabb tart elkesziteni, mint megenni, azt hagyd a csudaba :))))

Shanarey 2014.04.27. 00:19:37

@Sütemény1975:

Én nem mint vásárló, de voltam ott párszor.

2014.04.27. 00:21:31

@geegee: Attól függ, milyen a grill, attól függ, milyen a fólia... nincs általános szabály, majd kitapasztalod. Ne add fel ilyen könnyen, nagyon fasza kajákat lehet készíteni. Készen megvenni a grillkaját, meg hülyeség, mert mire hazaérsz vele, kihűl, aztán mikrózhatod, az meg már milyen... ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 02:19:29

@Pink Petsch: nem mikrózom, hanem bevágom a grillsütőbe, de csak melegítés céljából... :-))))))))
Úgy biztos nem fogok hülyeséget csinálni... :-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 02:22:52

Vagy olyan kajákat keresek majd grillezni, ami nyersen is jó, pl szalonka, kabanosz, virsli, zöldségek, ilyesmi.Ez is egy módszer.Nyers marad a közepe?Hát aztán! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 02:44:32

www.penzcentrum.hu/vasarlas/ki_lakik_ezzel_jol_kiderultek_a_luxusettermek_titkai_exkluziv_fotok.1039589.html

Nahát, télleg ki lakik ezzel jól?Általában nem akarom degeszre zabálni magam, de étterembe azért megyek, mert megéheztem.Na most ha kihoznának ilyen pár kanálnyi "fogást" , hát kurva dühös lennék.Lehet, hogy finom, de valszeg csak arra lenne jó az egész, hogy éhesebben álljak fel, mint ahogy leültem.Mindezt persze aranyáron...nem, ez nem az én világom.Nem lennék jó sznobnak... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.27. 09:47:11

@Zoole[uk]:
Csak tisztaban vagyok a korlataimmal. Tudom mennyit erek, nincsenek illuzioim...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.27. 09:50:10

@Zoole[uk]:
Valahonnan kezdem sejteni miért nem láttam a macskátokat.
Azt is megettem volna.)))))))))))))))))))))))
Dugva tartod?:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.04.27. 09:53:28

@Kövérmadár [swe]: ez nem illuzio kerdese,onbizalmad legyen eleg:)))

SzZoole 2014.04.27. 10:00:42

@diggerdriver: miert nem jott elo?
Nem ot nem etted meg:)))
De,miutan a budit korbe pisaltad,csak utanna lattam,hogy a Te farkad vegig szoros volt:)))))))))))
(A felre ertesek elkerulese vegett,kozlom,hogy ez,csak vicc.A macska felt,azert nem jott elo es termeszetesen Digge nem vizelte korbe a toalet-et,sot,ha jol emlekszem akkor a mosdoba se ment el)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.27. 10:10:49

@Zoole[uk]:
Jól van Zolika, egy úr vagy.
Ilyen úrtól kaptam a buszon bolhát de egy úr vagy:)))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.04.27. 10:20:28

@Babette_: nem tudom,hogy tudja e.

33621 2014.04.27. 14:12:05

@Zoole[uk]: Hajdúdorogi volt Jimmy, nem Hajdúhadházi!

SzZoole 2014.04.27. 19:01:38

@33621: nekem mindegy a lenyegen nem valtoztat:)

blackhairlady 2014.04.28. 15:17:05

@Kövérmadár [swe]: Erti es koszoni a neni a valaszodat. Csak arra a nagyon hasznos mondasodra akartam ravilagitani, hogy addig amig engem nem bant a szokasaival a masik ember, es nem kovet el buncselekmenyt, elfogadom a magyar etel es magyar tv hianyat es sok mast is:)))))))

Erti a fiatalemberpalanta?:))))))

bangyee 2014.04.28. 15:20:14

"Tejfol = gorog joghurt" az apad terde kalacsat! Tejfol = sour cream, minden angol supermarketben kapni meg az Aldiban is.
Orolt paprikat meg lehet kapni az indiaiaknal vagy hasznalj spanyol fustolt orolt paprikat - nem kell misztifikalni a magyar orolt paprikat, sajnos amit otthon boltban kapni es amit a mamzi idepostaz neked, az mar reg nem etelbe valo termek (meg nem is magyar hanem argentin ugye).

blackhairlady 2014.04.28. 15:21:53

@charlieharper [home, sweet home]: Mi is eszunk "kulfoldi" eteleket, de csak etteremben, en meg ezeket nem tudom megtanulni, pedig jol fozok, es mar vagy 25 eve szinte mindennap.
Nem ismerem a fuszereiket, nem tudom menyyi kell belole, igy en nem is kiserletezgetek, szerencsere 10 km-es korzetben szinte minden nemzet etterme megtalalhato.
Itthon leginkabb azokat fozom amit otthon is foztem, mert szeretik a gyerekek es en is. A ferjem mar mas teszta, neki pl. nem egyszeru kajat keszitenem, emrt keves magyaros kajat eszik meg.

blackhairlady 2014.04.28. 15:23:46

@Chamroe: Sosan nem szeretem a paradicsom levest, de edesen annal inkabb. A kedvencem a paradicsomos husgomboc, de a paradicsomos kaposzta is johet, foleg ha van benne csaszarveg vagy valami kicsit zsirosabb cupak:)))))))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:24:35

@puhacica: Jo poen volt, sokkal jobb mint az enyem:))))))))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:26:36

@Pink Petsch: Nyugodtan vedd eszre, nem banom:)))))))
Latod nekem ezek az "egeszsegtelen" komponensei a taplalkozasomnak, mivel nics cigi, pia, uduto, valamivel mergeznem kell magam:))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:28:21

@Hari Seldon 2: Az en lelkembe nem gazoltal bele, a kornyezetemben tobben nem szeretik mint igen a lecsot:)))))
En csak bemutattam, hogy milyen valtozatos etel is tud lenni ha valaki szereti:))))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:33:24

@morsels: Szerintem a tojasporkolt nagyon finom, foleg nokedlival. Ahogy a paprikas sulthagyma es a tojas sargaja osszekeveredig, iagazan zamatos szaft keletkezik.

blackhairlady 2014.04.28. 15:36:05

@tildy[UK]: Akkor tenyleg nem draga a csirkemell nalatok. Mondjuk itt is ok az ara, de nem ennyirw olcso.

Vincenzo6 2017.06.25. 08:51:48

Azért az meglepő, hogy a csirke drága, ezért nem vesz valaki. Én itthon élek diploma nélkül egyedül, semmi jólét, mégis ha valamit enni akarok, megveszem. Furcsa dolgok vannak. Viszont ami baromi fontos: a pörköltet nem szabad így elfűszerezni. Só, bors, paprika. Ez a három kell, de ez nagyon. Lehet ott paprikát kapni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása