oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 26. 06:46,  Magyar ételek külföldiül 724 komment

2014. április 26. 06:46 Határátkelő

Magyar ételek külföldiül

Ma ismét a gasztronómia területén kalandozunk kicsit, a mai három írást a helyszín, Anglia köti össze. Három írást adok ma közre, akad a szerzők közt olyan, aki bevallottan még konyhai karrierje elején jár, de akad olyan is, aki profi, ami szerintem külön érdekessé teszi posztot. Nem is beszélve a flódni és a csörögefánk receptjéről… nekem mindenesetre összefutott a nyál a számban!

lecsó.jpeg

Lecsó kaliforniai paprikával és német virslivel

Kezdjük Jutkával, aki 4 éve él Angliában, lelkes lecsórajongó, és már nem hiányzik neki a vasárnapi rántott hús sem.

„Négy év után is magyarosan főzünk, bár megkedveltük a helyi (Brighton, UK) ízeket is. A lecsó kaliforniai paprikával és német virslivel például isteni!!

Ugyanúgy csinálom, mint Magyarországon, hagyományos fűszerekkel, magyar pirospaprikával. :) Időnként lehet tv paprikát kapni, de ez bevált, mert mindig kapható.

Az angol ételekben számunkra semmi furcsa nincs, mi szeretjük, de azért minden magyaros ételt el lehet készíteni itt is, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, vagy helyettesíthetők.

A vasárnapot már nehezen tudom rántott hússal elképzelni, sokkal jobban szeretem a hagyományos Sunday roastot, amire biztosan sokan fujjognának, de igenis jó dolgok vannak itt is.”

A pörkölttől a krumplistésztáig

Timi saját bevallása szerint kezdő szakács és ő azt a megoldást választotta, hogy az édesanyját kéri meg arra, küldjön neki fűszert Magyarországról. Nála a pörkölt marhahúsból készül.

„Timi vagyok és Dewsburyben (West Yorkshire, Anglia) élek vőlegényemmel. Általában magyar ételeket szoktam főzni, mert valljuk be, az a legehetőbb. :) Leggyakrabban gulyást és a pörköltöt csinálok. Nem igazán tökéletesek, csak még nem tudom, mivel pótoljam őket. :)

Kezdő szakács vagyok, és általában Magyarországról kérem meg édesanyámat, hogy csomagoljon nekem fűszert (alig várom, hogy megérkezzen…), mert ő nagyon jól főz, és szeretném, ha a gulyás / pörkölt ugyanolyan lenne.

Pörköltet nem szoktam se disznóból (mert Angliában a disznót nem fertőtlenítik le, mint Magyarországon, volt belőle páromnak kellemetlen élménye... ő a marhahúst szereti), se csirkéből készíteni. Utóbbi nagyon drága és szerintem nem jó pörköltbe.

pörkölt.jpg

A pörkölt tehát marhahúsból készül, általában stewing casserole steak-et veszek. Tény, hogy tovább kell főzni, de nagyon finom lesz. Egyelőre kakukkfű, kömény, só, fehérbors, fahéj, koriander van, de hamarosan kapom a magyar színes paprikát és társait, szóval még finomabb lesz. ;)

Egyelőre nem helyettesítek, csak pár dolgot kihagyok, például a piros paprikát, a tv paprikát (itt nem terem ;)).

Az előbb említettem a csirkét, amiről eszembe jutott, hogy egyszer próbálkoztunk párommal rántott husit készíteni (anyukám féle íz ;)), nagyon jó lett az is, szeretem is, csak nagyon drága. Egy dobozban van 4 db (!) csirkemell... majd később eszünk csirkés ételeket. ;)

Ami az alapanyagok minőségét illeti, nem panaszkodni akarok, de őszintén szólva a tojás katasztrófa, ahogy a csirkét etetik, meglátszik a tojáson is... szóval szerintem rontja az étel minőségét, de ez csak az én véleményem. A színes paprikától se várok jobbat, attól nem igazi még a pörkölt.

Helyettesíteni tehát egyelőre nem tudok, vagy hű akarok maradni az otthoni ízekhez, de kíváncsi lennék más alternatívákra majd, mert nekem kezdőként ötletem nincs. Oké, tejföl egyenlő a görög joghurttal… :))

krumpli tészta.jpg

A krumplistészta is régi kedvencem, csak a fránya tészta nincs hozzá. Jó, tudom, menjek magyar boltba, de ami a környékünkön van, az inkább lengyel. Csalódott voltam, mert azt hittem, több magyar termék lesz, de nem.

Ki ne imádná a gulyáslevet vagy a bablevest? Szeretem is elkészíteni, mert az otthonomra emlékeztet, de sajnos még ez is kísérleti fázisban van, egyelőre nem ugyanolyan az íze.”

leves.jpg

A flódni és a csöröge

Végül, de nem utolsósorban következzen Lunacica, aki meglehetősen profinak tűnik, de erről Digger tud többet mesélni… :)

„Szeretnék néhány recepttel hozzájárulni a kis „szakácskönyvhöz”. Itt van például annak a flódninak a receptje, amit Digger evett nálunk.

750g self-raising flour / sütőporos liszt
180g porcukor
280g vaj
370g tejföl / buttermilk - ezzel finomabb a tészta
2 tojássárgája
1 egész tojás
szilvalekvár
130g darált mák
70-80 g cukor, amit felfőzünk kb. 1-1.5 dl vízzel szirupnak
citromhéj
vanília
150g darált dió
70-80 g cukor - ezt csak hozzá kell szárazon keverni, nem főzzük
vanília
citromhéj

6-7 granny smith alma / tisztítva, reszelve
cukor, vanília, fahéj ízlés szerint
esetleg egy kis morzsa, ha az alma sok levet ereszt, bár én ezt a levet a dió tetejére szoktam locsolni

A száraz összetevőket a vajjal elmorzsoljuk, és a közepébe öntjük az összekevert tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha kicsit lágy lett persze lisztet tehetünk hozzá, vagy fordított esetben adhatunk egy kis tejfölt, ha száraz.

Akkor jó, ha összeszedtük mindet az asztalról és sima, egynemű. Négy részre osztjuk, ebből hármat kinyújtunk (2,5 – 3 mm) olyan méretűre, amilyen a tepsi. Ezeket egyesével félig meg kell sütni.

Amikor ez megvan, összerakjuk: tészta, szilvalekvár vékonyan, mák, ismét tészta, alma, tészta, szilvalekvár, dió – ennek a tetejét szoktam meglocsolni az almalével.

A tetejére kinyújtjuk a negyedik részt, tojással megkenjük, megszurkáljuk, s kisütjük kb. 170-180 Celsius fokon. Negyven-ötven perc, hogy minden átsüljön, de a saját sütőjét mindenki ismeri. Meg kell várni, hogy kihűljön, különben az almás résznél teljesen szétesik.

Így nézett ki. :)

flódni.jpg

Én szívesen használom a self-raising flour-t, teljesen mindegy, melyik, a sima mezei tescós megteszi. Ebbe nem kell sütőport rakni, mert már gyárilag benne van.

Az omlós tésztához a tejföl helyett buttermilket használok, mert attól sokkal omlósabb. Amióta itt élünk, Angliában, nem igazán volt problémánk az ízesítéssel, mindent be lehet szerezni a szupermarketek polcain, nem fontos nemzetiségi boltba menni.

Már megtanultam Sunday roastot csinálni, még két dolgot nem próbáltam, ezeket készen veszem lustaságból – ezek a yorkshire puding és a gravy a marhasült mellé. Ajánlom Aunt Bessie termékeit, illetve a Sainsbury's yorkshire puddingja Ł1.00-ért nagyon fincsi.

Szívesen sütünk hazai dolgokat - linzer, csöröge, pogácsák, zserbó, bejgli, és ugyanúgy az ittenieket. A lányom nagy kedvencei a csokis cupcake-ek, a fiúk mindenevők. Én személy szerint a csokis dolgokat részesítem előnyben, de szakmai ártalom – ha látok egy új sütit (bármilyen), meg kell kóstolnom.

Itt a csöröge:

250g liszt
150g buttermilk
40g porcukor
50g vaj
3 tojássárgája
csipet só

csöröge.jpg

A lisztet a vajjal, a porcukorral, a sóval elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a buttermilket, tojássárgáját és tésztát gyúrunk. Lisztezett asztalon kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, rombuszokat vágunk, amiknek a közepébe kés élével egy kis csíkot vágunk, amin áthúzzuk a rombusz alját – olyan lesz, mintha csomót kötöttünk volna.

Olajában kisütjük és forrón porcukorba forgatjuk, lekvárral, boszorkányhabbal nagyon fincsi.

Remélem, mindent érthetően leírtam, ha valakinek kérdése van, szívesen segítek!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Természetesen továbbra is várom a recepteket, fényképeket, leírásokat arról, hogy süttök és főztök ti külföldön, hogyan pótoljátok (ha szükségét érzitek) a magyar fűszereket, ízeket. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre várom, mindenkinek válaszolok, csak egy kis türelmet kérek (szokás szerint…)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr226087193

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fúziós grenadírmars - krumplis tészta Costa Rica-i módra 2014.04.28. 15:53:31

Végre van egy szállás, ahol lehet használni a konyhát, ezt gyorsan ki is használtam egy kis főzésre. Gondolkoztam, hogy mit is csináljak, egyszerű is legyen de érdekes is. A helyi ételekről hamar letettem, hiszen azt árulják itt Puerto Viejóban (Costa ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chamroe 2014.04.26. 06:54:29

Lunacica, ezek isteni finomak lehetnek. Azt a flódnit kipróbálom, talán nem cseszem el nagyon. :-D
Most értem haza a melóból, éjjel csak egy nagyon tré pizzához volt szerencsém :-(
Éhen halok...

Chamroe 2014.04.26. 07:05:47

A második posztolót, Timit egyszerűen nem értem. Én ha végre kiszabadulnék Angliába, tuti végigpróbálnám az összes nemzetiség kajáját, ami csak kapható. Ennyire leragadni a gulyás-pörkölt-krumplistészta vonalon...

Chamroe 2014.04.26. 07:23:13

Ja, és egy OFF:
Hallott már valaki a DLA Piper vállalatról?
A weboldalukon láttam, hogy több kontinensen is jelen vannak, tanácsadás és szolgáltatás a fő tevékenységük (jogi, pénzügyi).
Érdekelne, hogy komoly-e a cég, és nem valami link banda :-)
ON

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.04.26. 08:10:11

A második poszt irót én sem értem . Saját bevallása szerint kezdő konyhatündér, ehez képest mindent kritizál. Csirkét igenis lehet olcsón kapni, az egyik legolcsóbb húsféle itt. A tojással se értem mi a gondja. Szerintem ugyanúgy lehet vele dolgozni mint akármelyik más országban lévő tojással. Csak itt nem olyan hóka a sárgája mint otthon mert a csirkáket rendesen etetik. A tejföl pedig köszöni ott van a polcon nem kell joghurtal főzni. Pirospaprikát is lehet itt is kapni azt se kell nélkülözni. Csak nyitott szemmel kellene járni a boltokat. :))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 08:42:13

Nem igazán értem az egész problémát.

Próbálkozik az ember és kész. Nem szabad szolgai módon hozzáállni a receptekhez.

adg 2014.04.26. 08:42:32

Mijaza a szines paprika?
Azt a sutit meg fel is tettem a kivansaglistara. Kicsit munkasnak tunik, de megeri szerintem. (Plane, hogy nem nem nekem kell a konyhaban aszalodnom erte)

adg 2014.04.26. 08:46:50

@maxval a gondolkodó birca: igy van. Sose fogod kikeverni ugyanazt az izt, csak ha kockabol, meg vodornyi vegetabol fozod a hazai izeket. Azt meg kar eroltetni. Adaptalni kell a helyi lehetosegekbol amit elfogadhatonak talalunk, aztan kesz, az van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 09:05:01

Pedig a csirkeporkolthoz nem sok dolog merheto :) a marha sem rossz, friss, meleg kenyerrel tunkolva, hmmmm

@maxval a gondolkodó birca:
Ez pontosan igy van!

@adg [Au, Darwin]:
Nem is ertem azokat, akik ragaszkodnak a hazai dolgokhoz (ennyire). Olyan roghozkotottseg, mint a magyarTVhez valo gorcsos ragaszkodas (utobbi meg a nyelvtanulas intenzitasat is hazavagja szerintem).

nyuszigonosz 2014.04.26. 09:09:00

Kajaposzt.
Az elsö posztoló szerintem az a normális valaki, aki meglátja a lehetöséget a más ország ízeiben is, és el tudja készíteni az adott alapanyagokból a hazai ízü dolgokat is.

A harmadik posztoló az profi :-))
Örülök, hoyg megosztotta az érdekes recepteket és jó volt töle olvasni.

Na és most a középsö - második- poszt: hát konyhatündér?
Dehogy. Panaszmanci.
Panasz panasz hátán, minden rossz meg nem jó, mert ez nincs, mert amaz se nem jó, .... mert ezek itt, és miért nincs magyar választék...
Meg: mi a színes paprika?
Konyhatündér akkor lesz az ember, ha szeret és tud fözni, ezt szivesen teszi és a kapható alapanyagokból tud finomat, ízleteset és jót fözni, sütni.

Quercus a favágó 2014.04.26. 09:11:07

@maxval a gondolkodó birca:

Eltűntél egy pár blogról. Önkéntes száműzetés, vagy persona non grata?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 09:11:59

@Kövérmadár [swe]:

A magyar tévé az más. Abban van valami értelmes elem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 09:12:51

@QUERCUS(a favágó):

Melyikről tüntem el?

Alapvetően nem írok bármi áron, hanem csak ha van mihez hozzászólni.

2014.04.26. 09:15:18

Nem akarok túlzottan kritikus vagy szemét lenni, de aki képes azzal az ízetlen kaliforniai paprikával lecsót készíteni, az más gazságokra is képes. Lengyel boltokban kapni lecsópaprikát is. Inkább a TV-paprikával vannak bajok, de ha törzsvásárló lesz egy lengyel boltban az ember, és megkéri szépen a tulajt, akkor azt is hozat legközelebb

2014.04.26. 09:15:23

Nekem is furcsa Timi posztja de értékelem hogy legalább leírta. Nem gondolnám hogy ahol én vagyok (Szudán) ott több és jobb dolgokat lehetne kapni mint Angliában haha, de a csirke, tojás, paprika teljesen normális ízű és megfizethető még a helyieknek is. Pont ugyanolyan ízű az étel ezekből mint otthon. Én ugyan nem szeretek új ételeket próbálgatni, (tudom, megkövesedett nyanya) de az ember rákényszerül előbb-utóbb és mindenhol lehet jó kajákat találni ami még kedvenc is lehet az otthoni mellett vagy vele szemben. A 3. posztban lévő cuccokat ki fogom próbálni! Híresen rossz sütő vagyok de hátha :-). Az első posztban a lecsóhoz: ez az az étel ami mindent elbír és bárhol elkészíthető. Most megyünk kajálni, ma kipróbálok valami extrát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 09:15:57

@maxval a gondolkodó birca:
Ugyerted alkali?
Mert nehezen tudom elkepzelni, hogy barmi ertelmes legyen benne, illetve barmivel is ertelmesebb lenne, mint egy helyi TV.
Pl. Discovery / NatGeo / CNN van szerintem minden nyelven.

2014.04.26. 09:16:58

@maxval a gondolkodó birca: Rég láthattál te már magyar tévéadást. Alig maradt olyan bennük, ami meg mégis, azt a neten is megtalálod ...

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 09:19:19

Én megértem a második posztolót is. Igen, annyi minden (túl sok minden) változik a kiköltözéskor, hogy az ember szeretne valami megszokottat. Szerintem ez nem bűn. Később ez is változik.

Gourmandként azt kell mondjam, tényleg mindennek más íze van a szigeten. Semmi sem olyan, mint otthon. Ez se nem pozitív, se nem negatív. Ténymegállapítás: az alapanyagok íze és textúrája más. Speciel irígylem azokat, akik ezt nem látják/érzik, mert nekik könnyebb.

Egyféle megoldás lehet az új ételekkel/kitalált receptekkel való kísérletezés, mivel az otthoni ízek már, az itteniek (tapasztalat, ismeretek hiányában) még nem előállíthatók. Szóval valahol a kettő között félúton lenni, ahogy minden mással is (beilleszkedés, nyelvtudás stb.). Azután ez is alakul majd.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 09:19:25

Szerintem a kinti alapanyagokkal nem helyettesíthetők az otthoniak (pl. TV paprika vs kaliforniai - teljesen más a kettő), de még a hagyma sem a hagymával, vagy a répa, káposzta stb.
Mindegyiknek más az állaga és az íze. Csak egy kicsit, de az összhatás is más lesz, egyszerű matek.
A talaj és az éghajlat tényleg alapvetően meghatározó ilyen téren.

Az otthoni fűszerek használata kicsit segíthet a nagy íz-honvággyal rendelkezőknek, mert azoknak is kicsit más az ízük (ismét: termőhelytől függ; a megszokott otthoni márkát sem feltétlenül otthon termesztik, elegendő, hogy máshonnan importálják).

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 09:20:25

És egy (nem) "mellékes" kérdés a szigetországiakhoz:
emésztési problémák kinek, mennyi ideig játszottak?

Nálam görcs és hasmenés kb. három hónapig, a párom három héttel megúszta.
Az egyik itteni angoltanárom az ő kontinentális tapasztalataira való érdeklődésemre azt mondta, neki ugyan ilyen problémai vannak az első hetekben a kontinensen (Prágát említette, ahol hosszabb időt töltött).

Érdekes, hogy erről senki nem ír a beszámolóiban, pedig legalább olyan fontos, mint a többi, s bár csak átmeneti, elég kellemetlen tud lenni.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 09:20:47

@nyuszigonosz(D): Szerintem a "kezdő konyhatündér" (időközben mintha "kezdő szakáccsá" vált volna a szövegben) önirónia volt. És aki kezdő az segítségre, ötletre vár (nekem nyitottnak tűnik), nem pedig le....ra.
Kezdőként talán nem tudja, hogy soha nem lesz olyan az íze az itt főzött ételnek, mint otthon.
Azt meg végképp nem értem, miért nem lehet kritikát is megfogalmazni. Vannak kiváló, jó és kevésbé jó dolgok itt is, mint mindenhol.

2014.04.26. 09:21:52

" Szívesen sütünk hazai dolgokat - linzer, csöröge, pogácsák, zserbó, bejgli, és ugyanúgy az ittenieket. "
A csoroge szerintem eredetileg olasz fank:
www.charmingitaly.com/article/puglia-carnival-dessert-chiacchiere
it.wikipedia.org/wiki/Chiacchiere

Határátkelő 2014.04.26. 09:27:42

Azt szeretném kérni, hogy ne bántsátok Timit. Ez nem egy gasztroblog, nyilván aki kezdő, az próbálja azokat az ízeket reprodukálni, amiket ismer, szerintem ez is nagy dolog. Aki volt már kezdő szakács, az ismeri az érzést... :)

Másrészt az alapkérdés az volt, hogy mi a különbség és ki hogyan oldja meg az ízbeli, stílusbeli eltéréseket, ki hogyan pótolja (ha szükségét érzi) a magyar ízeket.

Na, nem akarom itt tovább ragozni. :)

Hari Seldon 2 2014.04.26. 09:27:49

Tiszteletre méltó, hogy saját maga próbál magyarosan főzni.

Mondjuk mi jobbak tartjuk a helyi konyhát, mint a magyarországit.

A lecsó, meg... Én az egyik legnagyobb merényletnek tartom a konyhaművészet terén. (persze mindenkinek különböző az ízlése)

nyuszigonosz 2014.04.26. 09:27:49

@Egylabu Esernyomadar: Kritikát természetesen bármiröl meg lehet fogalmazni, söt közzé lehet tenni.

A "kezdö konyhatündér" megfogalmazta a saját kritikáját,
én meg az enyémet.

klappol 2014.04.26. 09:30:14

Jó reggelt:):)

Szerintem meg lehet sütni-főzni más országokban is sok mindent a szájízünk szerint, csak a bénázó embereknek nem megy. Ma már a neten annyi írás, recept + mindent lehet találni, csak persze szeretni is kell a főzöcskét, mert az nélkül nem megy. Most én a környékbeli országokról beszélek, nem pedig venezuelláról.

Szerintem.

Vagy átmész vegába, indián nyelven "rossz vadász :D:D:D

Hari Seldon 2 2014.04.26. 09:33:42

Ja, meg a "magyar konyháról" van egy klasszikus Hofi-tól:

"A magyar konyhavilághírű...

... Magyarországon."

Hari Seldon 2 2014.04.26. 09:35:28

Amennyire tudom a Flódni meg "echte" zsidó kaja.

2014.04.26. 09:37:12

Bar a posztban nem emlitk a langost, de szerintem az sem hungaricum, hanem Azsiabol szarmazik, a neve Youtiao:
en.wikipedia.org/wiki/Youtiao
Kinai ettermekben szoktam enni, pacalporkolt felevel.
Google image search: Chinese beef tripe

Quercus a favágó 2014.04.26. 09:39:21

@Hari Seldon 2:

Ha kell, életem árán is megvédem a lecsót. Imádom.

Hari Seldon 2 2014.04.26. 09:42:16

@QUERCUS(a favágó):
Erre mondtam, hogy ízlések és pofonok...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 09:43:03

@Pink Petsch:

Bevallom, magyar tévét Mo-n is csak nagyon válogatva néztem, azaz szinte csak politikai műsorokat és egyes filmeket. A legtöbb sóműsoroknak csak a címüket ismertem, de szinte sosem láttam belőlök semmit. Ugyanez a sorozatokkal. Pl. fogalmam sincs, hogy kik szerepelnek a Szomszédokban vagy a Barátok köztben, csak a címüket ismerem. A valóságsókat sem ismerem, az első BigBrotherből láttam összesen 10 percet, ezzel be is fejeztem valóságsónézési karrieremet.

A vetélkedőket viszont rendszeresen néztem! Még az alkudós vetélkedőt is, amikor még az eredeti formátumban ment. Szerepeltem is benne 2005-ben. A LÖIM-ben is szerepeltem 2002-ben, a 100-ból 1-ben is 1999-ben, Rózsa Gyuri vetélkedőjében is 2001-ben. Aztán amikor jelentkeztem Jakupcseknél is, elutasítottak, mert már profi vetélkedősnek minősültem. :-)

Volt egy híres eset a LÖIM történetében, amikor még Vágó vezette. Egy versenyzőt kiejtettek HELYES válasszal. Majd elismerte a műsor a hibáját és visszahívták újra 2 hónap múlva, Többek között én voltam az egyik ember, aki felhívta Vágó figyelmét a hibára. Azonnal írtam neki a műsor után.

A kérdés az volt:
- Melyik ország határos szárazföldön több országgal?

A lehetséges válaszok:
- Franciaország
- Németország
- Kína
- Oroszország

A versenyző Kínát választotta, s kiesett, mert a szerkesztő szerint Oroszország volt a helyes válasz. Valójában azonban a műsor időpontjában mind Kínának, mind Oroszországnak 14-14 szárazföldi szomszédja volt! Azaz a kérdés eleve hibás volt.

Németország és Franciaország tiszta ügy, az előbbinek 9, az utóbbinak 11 szárazföldi szomszédja van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 09:45:18

@Hari Seldon 2:

Ez olyan mint a magyar nők világszépsége. ők a legszebbek a világon, Magyarország határain belül.

Én egyébként még nem találkoztam országgal, ahol a lakosság jelentős része ne hinné, hogy világszerte közismert tény, hogy az ottani nők a legszebbek a világon.

Hari Seldon 2 2014.04.26. 09:46:52

@maxval a gondolkodó birca:
Akkor viszont korrektek voltak, mert nem sumákoltak.

Quercus a favágó 2014.04.26. 09:48:16

@maxval a gondolkodó birca:

Én meg azt hallottam miattad vették le Vágót a képernyőről. Azt mondták neki: Te Pista, hogy akarsz vetélkedőt vezetni, amikor egy birca is okosabb mint Te?

klappol 2014.04.26. 09:52:00

OFF

Mit gondoltok mi lenne, ha 1 hétig nem lehetne használni az internetes böngészőket, egyet se? csak a blogok működnének.

1 káosz
2 kezdődne a levélírás
3 senki nem tudna okoskodni
4 ijedség sokk
5 könyvek elővétele
6 megismernénk ki mit tud

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 09:52:11

@Hari Seldon 2:

Igen, bár egyébként a részvételi szabályzatban benne volt "elfogadom minden esetben a szerkesztőség által helyesnek mondott válasz helyességét, az esetleges hibára hivatkozva nem jelenthető be igény a műsor felé". Azaz jogilag igazuk volt. De Vágónak sértette az ügy az önérzetét, ezt érezni lehetett, annak idején gyakran fórumozott is.

puhacica 2014.04.26. 09:53:07

@Chamroe: a cegrol en is csak azt tudom, amit a neten talaltam, viszont kb 2 hete kapott az uram egy ajanlatot toluk. ami azert fura, mert kb 3 eve feltoltotte ugyan az oneletrajzat egy allaskereso portalra, de mint vago. szoval kicsit fura. esetleg teged is megtalaltak egy allasajanlattal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 09:54:23

@maxval a gondolkodó birca:
Na látod ez a lényege az egész gasztronómiának.
Sokan merev szabályokat fektetnek le és ha nem olyan akkor égszakadás földindulás.
Mi lenne ha a világon mindenki egyforma pörköltet csinálna?
Akárhova mész Debrecentől New Yorkig mindenhol ugyanaz.
Olyan mintha minden nő egyforma lenne.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.26. 09:55:26

@Pink Petsch: nem tudom, hogy csinaljak, de a szuleim mindig olyan isteni izletes aromas kaliforniai paprikat vasarolnak, hogy hihetetlen. Amit en veszek, az valoban eleg izetlen. Mindig hoznak, ha jönnek (600 km-re laknak) :D pedig nem speci boltban veszik.
A masodik posztolo mondata, miszerint leginkabb csak a magyar kaja eheto... a vilag egyik legizgalmasabb gasztroorszagaban... haaaaaat.... inkabb nem mondok semmit, mert megint en leszek a gonosz szörnyeteg :)

Amit viszont vegkepp nem ertek, az a tejföl mizeria. Joghurt, kvarg es mindenfele marhasag... francokat. A tejföl = 15%-os (csokkentett zsirtartalmu, az eredeti azt hiszem 28%) creme fraiche. Vakteszten senki nem mondana meg, hogy melyik melyik.

Hari Seldon 2 2014.04.26. 09:55:48

@maxval a gondolkodó birca: ű
Akkor úgy érted, ez a játékos kifejezetten Vágó miatt került be újra? A producerek kihagyták volna?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 09:56:17

@QUERCUS(a favágó):

Itt forum.index.hu/Article/showArticle?t=9013517 a fórum, ne keresd az én hozzászólásaimat, 2007-ben az adminek törölték összes hozzászólásomat az összes indexes fórumból üzleti okokból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 09:58:28

@Kövérmadár [swe]:
Csak a pontosság kedvéért fehérhúsokból paprikás készül így a csirkéből is például. Pörkölt vöröshúsokból készül.
Vöröshúsokból lehet paprikást csinálni sőt szinte mindenki azt csinál tudta nélkül de fehérhúsokból nem lehet pörköltet.

2014.04.26. 10:01:42

@maxval a gondolkodó birca: Mna, hát ezeket megtalálod a neten is, ha már annyira ... és reklámmentesen.
Jé, tényleg a Vágó! Valahogy mintha eltűnt volna

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:01:44

@Pink Petsch:
Te figyu mi itt hozzájutunk mindenféle paprikához de már régóta kaliforniai háromszínűből készítjük a lecsót.
Mert ízlik.
Ennyi.

Hari Seldon 2 2014.04.26. 10:03:43

@maxval a gondolkodó birca:
Egyébként ebben az volt a nehéz, hogy a Pakisztáni Kasmíri terültek mindig zavaros ügyekl a mai napig. És a játékos nem tudhatja, hogy a szervezők hogy számolják. Sőt ha 99-ben volt, akkor még bejátszott volna Macao is.

nyuszigonosz 2014.04.26. 10:03:47

@diggerdriver: Kösz, Digger.

Már azt hittem ma én leszek az aktuális gonosz. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:06:31

@Egylabu Esernyomadar:
Nekem érdekes módon otthon voltak ilyen konyhaváltási egészségi problémáim néhány hétig mégpedig anyósváltáskor.
Mindegyik kiválóan főzött de kellett idő megszokni.
Itt Londonban az tűnt fel hogy rengeteg paradicsomos ételt eszek (a nyers paradicsomot nem szeretem) mégsem ég tőle a gyomrom itt.

2014.04.26. 10:06:36

@Réka ‎: Beszállító kérdése az egész ;). Néha kifogok egy-egy ízesebb példányt, de rendszerint vízízű semmiség az a paprika. No de, még ízesebb formájában is, nagyon nagyon nem lecsónak való, ahhoz túl húsos és túl vastag a héja. Leginkább nyersen ehető, már ha, ugye ... vagy különböző szendvicskrémeket beletölteni. Az ázsiai kajákba is ezt a szörnyűséget használják, ki is piszkálom mindig a tányér szélére. Ha már mindenképpen a hőkezelt változata kell, akkor legfeljebb valamivel megtöltve, és sütőben sütve, mert szép színes.

2014.04.26. 10:08:57

@diggerdriver: Nayaps, de te simán kapható vagy egyéb gazságokra is ;).

@Hari Seldon 2: Ahham ... hát tényleg nem túlságosan nemzet érzelmű ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:09:50

@Hari Seldon 2:

Igen, így volt. Mivel jogilag az ügy tiszta volt és mivel a nézök 99 %-a nem is értette hol a hiba, mindegy volt, De Vágó személyisége akkor fontos eleme volt a műsornak, s ő meg eléggé átkozott típus (rossz és jó értelemben is).

Hozzáteszem: a versenyző HIBÁS gondolkozással jutott el a helyes válaszra. Ő ugyanis azért választotta Kínát, mert azt hitte, Hongkong és Makaó is határ, s velük valóban több szárazföldi határa van Kínának (16). Persze ez tévedés, Hongkong és Makaó NEM határok. Azaz Kínának 14 határa van (akkor is, ma is): Vietnám, Laosz, Thaiföld, India, Bhután, Nepál, Pakisztán, Afganisztán, Tadzsikisztán, Kirgizsztán, Kazahsztán, Oroszország, Mongólia, Észak-Korea. Míg Oroszországnak akkor szintén 14 határa volt (ma már 16): Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország. Litvánia, Belarusz, Lengyelország, Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Észak-Korea.

Németország esetében 9: Lengyelország, Csehország, Ausztria, Svájc, Franciaország, Luxemburg, Belgium, Hollandia, Dánia.

Franciaország esetében 11: Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Spanyolország, Andorra, Hollandia, Brazília, Suriname.

Hozzáteszem: bele lehetett volna kötni Oroszország esetében a 14-es számba akkor is, mert bizonyos szempontból akkor is 16 szomszéd volt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:09:56

@Hari Seldon 2:
Na de miért? Hol van az előírva hogy csak TV paprikából lehet?
Számtalan ilyen merénylet van egyébként.
Fogadok veled hogy ahogy írtam, a háziasszonyok többsége paprikást csinál pörkölt helyett.
És?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.26. 10:09:59

@Pink Petsch: Nekem az azsiai kajaban kifejezetten izlik a kaliforniai, mert edeskes az eros szoszban es ha nem vagjak tul aprora, akkor friss roppanos marad. Wok kajat nem tudok elkepzelni tv paprikabol, igaz a tv paprika sosem volt a kedvencem.
Ha csirkepaprikasba teszek, akkor a zold szinut valasztom, mert annak erosebb a paprika ize es nem annyira edes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:12:06

@Hari Seldon 2:
Ez is pontosan így van.
Egyszer írok már a "világhírű" magyar termékekről és természeti látványosságokról ami csak nekünk világhírű.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 10:15:25

Tafelspicc? Hataratkelo? Ki tudja azt megkulonboztetni? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:15:55

@QUERCUS(a favágó):
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:16:16

@Hari Seldon 2:

Éppen a napokban írtam egy zászlós FB-csoportba: a magyar kommunista térképek szerint Afganisztán határos volt Indiával. Pedig sosem volt az. Ez a politikai vágyak kivetülése volt.

S pl. Gáza egyiptomi területként volt ábrázolva.

Ezért imádom a Enciclopaedia Britannica térképeit, mindegyik politikamentes, azaz úgy van minden bejölve, ahogy az ténylegesen van. Tehát pl. ott van Koszovó is, Abházia is, Észak-Ciprus is. (Mert egyébként a nyugati térképeken ott van mindig Koszovó, de nincs ott Abházia, az oroszokon meg fordítva. Ami ökörség.)

A Google Maps is elég jó, pl. Krímnél határt jelez.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:17:09

@Hari Seldon 2:

2000-ben volt, azaz már nem volt kínai-makaói határ.

2014.04.26. 10:17:26

@Réka ‎: Huhh, hát nekem a főtt változata egyáltalán nem gyere be. Mondjuk, én általában csípős-édeskés szószos kajákat választok az ázsiai konyhából, így a plusz paprika-édesség nem hiányzik, viszont az a kissé lepirított, utána a szószban málló paprika ... mnaa... azt inkább nem! ;)
Paprikásba? Soha nem tettem paprikát a paprikásokba, már úgy a húsával együtt. csak fűszerpaprika és az intenzívebb paprika ízért, a csumája.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:20:19

@maxval a gondolkodó birca:
Az érdekelne Max hogy nem egy tömbbe tartozó országok mint Oroszország a máshol lévő részeik is beleszámítanak mint velük határos országok?
Konkrétan jelen pillanatban Lengyelország határos Oroszországgal?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:20:25

@diggerdriver:

Eleve vicces, hogy a "hagyományos" magyar konyha alapelemei AMERIKAI növények, mint pl. paprika, paradicsom.

El kell olvasni gasztrotörténeti cikkeket, hogy milyen volt a tényleges hagyományos magyar konyha. Hát, szinte semmi köze a maihoz. A XIC-XVI. század között a magyar konyha gyakorlatilag teljesen megváltozott.

2014.04.26. 10:22:05

@Réka ‎:
" a vilag egyik legizgalmasabb gasztroorszagaban..."
Ezt Angliara ertetted??? :) You must be joking!!!!!:))))))
" inkabb nem mondok semmit, mert megint en leszek a gonosz szörnyeteg :) "
Inkabb ne is mondj!!!:)))))
De azert nincs harag, ugye?:)

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 10:22:47

@diggerdriver: Igen, az angol, az olasz és az indiai konyha is előszeretettel használja, így aztán könnyű belefutni.
Lehet, hogy étteremben másból/másképp csinálják, nekem pont hogy a házilag készített paradicsomos étel gyomorégetős, pedig otthon nem volt az. A fene sem érti.

2014.04.26. 10:23:26

@maxval a gondolkodó birca: Ne legyél már ennyire szőrszálhasogató, nah! Ezt mi is tudjuk, de a 16. század volt már annyira régen, hogy nevezhetjük az akkor bekerült alapanyagokat immár hagyományosnak ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:23:41

@Pink Petsch:
Hajajj ha tudnád...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:24:34

@diggerdriver:

Ha van szárazföldi határ, akkor beleszámít minden. S a mesterséges szárazföldi határ (pl. alagút, híd) NEM számít. Azaz Svédország nem határos Dániával, sem az UK Franciaországgal.

Vitás csak olyan eset lehet, ahol egy terület egy adott ország szuverenitása alatt áll, de nem tartozik közjogilag mégsem hozzá szervesen.

Pl. hány országgal határos szárazföldön az UK? Vagy 1 vagy 4, attól függ, hogy beleszámoljuk.e a szuverenitása alatt álló, de szervesen közjogilag mégsem hozzá tartozó területeket-e.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:25:15

@Pink Petsch:

Mennyi az időhatár? Hány év után lesz hagyományos? :-)

2014.04.26. 10:25:38

@diggerdriver: Vannak néminemű sejtéseim ;))))

2014.04.26. 10:26:28

@maxval a gondolkodó birca: Aztatat én nem tudhassam, de fél évszázad már eléggé meglehetősnek tűnk ;)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.26. 10:26:37

@Cascabel: aki egy kicsit is követi a kulinaris fejlodest, csillagos es bib-es sefeket, ettermeket, annak kicsit sem meglepo a kijelentes, miszerint Angliaban baromi jokat lehet enni, a nemzetkozi konyha szerves beepuleserol, a nagyvarosi minosegi street food orgiakrol nem is beszelve. Anglia fenyevekkel Magyarorszag elott jar a gasztronomiaban (a gagyi kajaktol azt hiszem, mindket oldalon eltekinthetunk, mivel itt is, ott is akad boven belole, de itt most nem arrol van szo)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:29:01

@maxval a gondolkodó birca:
Ez teljesen így van.
Még annyit tennék hozzá hogy amiket hagyományosan a szegények vagy pásztorok vagy más szabadban élő emberek ételének tartanak az szinte soha nem volt az vagy nem úgy készült.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:33:33

@maxval a gondolkodó birca:
Lengyelország határos Oroszországgal?
Franciaország határos Brazíliával és Surinamevel?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:33:53

@Pink Petsch:

Oké, akkor az olajbogyó 20 év múlva hagyományos magyar étel lesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:36:57

@Réka ‎:

A kommunizmus tönkretette a magyar konyhát, a hiányzó alapanyagok miatt elfelejtődtek dolgok. Így jelenleg biztos, hogy az angol konyha sokkal fejlettebb a magyarnál.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 10:38:18

@diggerdriver:

"Franciaország határos Brazíliával és Surinamevel?"

Ezt általában szokta tudni mindenki, aki érdeklődő ember. A holland-francia határral szokott lenni gond, arról kevesen hallottak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 10:39:05

@Cascabel: ",,a legszurrealisabb random "magyar-magyar" talalkozo amirol hallottam az az volt mikor egy eszkimo igloba belepve egy ismerosom bevagta a fejet, karomkodott, erre elobujt a homalybol ket magyar egyetemista ( ott nyomtak 3 honapig osztondijjal, kozben kiheverhetetlen csapast mertek az ott levo izlandi halaszok italkeszletere ) es a ValoVilag irant erdeklodtek hogy ki nyerte''"

Az ugye megvan hogy az egesz Foldon Angliaban talalod meg a legtobb konyhat egy helyen? :)

Ez az "Angliaban szar a kaja mert fish & chips van csak" kb. olyan szinten avitt altalanositas, mint hogy Romaniaban es Magyarorszagon csak ciganyok vannak. :)

SzZoole 2014.04.26. 10:40:04

@Réka ‎: ezzel teljesen egyet ertek veled:)
Akik benne vannak ebben szakmaban azoknak nem mondol ujjat,akik jarnak ilyen rendezvenyekre,bemutatokra es ne talan tan ilyen versenyeken is reszt vesznek,azok tudjak mirol beszelsz.
En tudom:)))

2014.04.26. 10:42:20

@maxval a gondolkodó birca: Nem hinném, ugyanis nem túl sok magyarosnak mondott ételben szerepel olajbogyó alapanyagként. De ezt persze te is tudod ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 10:44:28

@Cascabel: A vagolapom rosszalkodik. Termeszetesen az idezett szoveg ez lett volna. :)

"" a vilag egyik legizgalmasabb gasztroorszagaban..."
Ezt Angliara ertetted??? :) You must be joking!!!!!:))))))
" inkabb nem mondok semmit, mert megint en leszek a gonosz szörnyeteg :) "
Inkabb ne is mondj!!!:)))))
De azert nincs harag, ugye?:)"

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.26. 10:45:37

@maxval a gondolkodó birca: reszben emiatt, reszben mert a magyar piacon nem igazan versenykepesek az igazi jo minoseget nyujto kajaldak. Legalabbis nagy szamban nem, ezert nem is tud meg fellendulni a magyar gasztronomia, csupan pontszeru, szort probalkozasok vannak, igaz a fovarosban mar eleg szep szammal.
Szoktam kovetni a Varosban blog gasztrorovatat, sok igeretes helyet fel is irtam magamnak legközelebbre, de kivancsi leszek, osszel hanyan lesznek becsodolve. A magyar vendeg tul arerzekeny (nem feltetlenul csoro) ahhoz, hogy fenntartson egy minosegi gasztrokulturat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 10:48:24

azok a tésztás húsok (húsos tészták) elég satnyán néznek ki...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:49:06

Na szóval...

kepkezelo.com/images/cu0fa6slpg2odi5a2ot.jpg

Az első képen kaliforniai paprikából készült lecsó van.
Lehúzhatnám a sárgaföldig hogy miért van beleütve a tojás mert én főtt tojást beleszeletelve szeretem.
Nade miért tenném?
A változatosság gyönyörködtet és finom is.
Semmi baj nincs vele.

A második írásnál mit mondhatnék?
Talán @Pink Petsch: szavai az ideillőek:
hát na...
Egyik étel sem hasonlít arra aminek írva van.
Tényleg egy kezdő szakács próbálkozásainak tűnnek de ez még nem lenne probléma ha nem a helyi alapanyag és fűszerválasztékban keresné a hibát.
Nincs azzal baj ha kezdő valaki de ha kezdő autóvezető vagyok akkor nem fogom rá a kudarcaimat az adott ország közlekedésére.
A csirkét meg nem is értem.
A legolcsóbb húsféle itt.

Judit konyhájáról nincs mit mondanom.
Már elfelejtettem:)))))))))))))))))))))))
Na jó ez csak a szokásos humorbonbon volt, Tényleg egy szerencsés picsagyümölcs Zolika, akadna meg a gigáján a csülökcsont:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 10:55:08

@diggerdriver: szerinted mi a különbség a kettő között?

SzZoole 2014.04.26. 10:55:41

Meg egy erdekes sztorival kiegeszitenem a flodni tortenetet.

Mikor az uzlet tulajdonosanak elmondta,hogy o ismeri a flodnit es a receptet a tulaj az azzonal csinaltatott vele egy tepsuvel,megkostolta es elmondta hogy mar hosszu evek ota keresi azt a cukraszt aki ezt meg tudja csinalni es azota a felesegem nem tud annyit sutni,hogy minden rendelest kielegitsen.A tulaj megkerdezte hogy honnan tudja a receptet ilyen tokeletesen es a felesegem elmondta neki a sztorit ami a kovetkezo;a felesegem nagymamaja a II.vilaghaboru idejen Pesten volt egy szabonal tanulo.A tanitasert cserebe a szabo hazimunkat kert fizetsegul ertsd,mint,mosas fozes,takaritas.A szabo az alagsorban egy zsido csaladot bujtatott,es a nagyinak oket is el kellet latni es nagyi a zsidoktol tanult meg egy csomo kosher ennivalot,tobbek kozt a flodni receptjet is.Ezutan a fonokbacsi mar arrol kezdett a felesegemel beszelni,hogy mi volt annak a zsido csaladnak a nevuk meg hogy melyik orszagba szoktek mert O ossze akarja hozni a zsido csaladot a felesegemel,ezutan ujsag irok is kerestek a felesegem,de nekik is csak ennyit tudott elmondani,hogy nem emlekszik a csalad nevere mert meg nagyon fiatal volt mikor meg a nagyi meselte neki,de mar a nagyi is meghalt mar 1992-ben,de azert megjelent a cikk egy zsido ujsagban,ami sokaig ki is volt rakva az uzletben.A flodnit pedig ugy aruljak az uzletekben,hogy Maria's flodni,mivel hogy ez volt a nagyi neve.Amikor a felesegem hoz haza flodnit,vagy itthon sut akkor nem tudok annyit enni hogy jol lakjak,pedig betegre eszem magam belole.Sokan mondjak hogy nekem hogy jo neked mert a felesegem cukrasz egy csomo edeseget ehetek,de erre is ra lehet unni,higyetek el:)

Hari Seldon 2 2014.04.26. 10:57:43

@diggerdriver:
Most én Birkásodok:
Van az a régi Königsbergi kelet poroszországi terület, amit a németektől raboltak el.
Nálunk meg, Francia Guyana az jogilag szerves része az országnak, mert "tengerentúli megye". Gyakorlatilag olyan, mint Lotaringia.

2014.04.26. 10:57:50

@Babette_: A fűszerpaprika hiánya miatt ...

Hari Seldon 2 2014.04.26. 10:58:32

@Hari Seldon 2:
Franciaországról engem kérdezz... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 10:59:15

@Réka ‎:
Egy dolgot itt megtanultunk.
Ahhoz hogy soknemzetiségű kis étkezdék úton-útfélen előforduljanak meg a kisboltok ilyen elterjedten meg tudjanak élni ahhoz óriási vásárlóerő kell.
A vásárlóerőhöz meg fejlett gazdaság.
Magyarországon a multik gyakorlatilag padlóra küldték a kiskereskedelmet.
A fizetőképes kereslet hiánya meg a kis kifőzdéket.
Valamikor legendás talponálló kajáldák voltak szerte az országban. Minden piacnak megvolt a hurkása, kolbászosa ahova kötelezően betértünk.
Ez a világ elmúlt.
Most itt élem meg ezt amikor elmegyek Edmontonba és bemegyünk a kedvenc éttermünkbe ahol mármár családtagként fogadnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 11:00:19

@ChristineK: Pontosan. 1kg csirkemell 6 font. Ez draga?

Btw a rakott krumplim eheto lett, de az itteni krumplikra meg mindig csunyan nezek, most kenytelenleszek allandoan eszben tartani azt a tipust , ami jo lehet, de ezek a szemetek sokszor ra sem irjak a boltban a csomagolasra:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 11:01:02

@Pink Petsch:
Csak en vasarolok itt a helyi szupermarket halozatokban (Coop, ICA, Willy:s)?

2014.04.26. 11:01:34

@Babette_: Hát pont ez az ;))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:04:00

@Babette_:
A pörköltnek azért az a neve mert pörkölik.
A vöröshúsokat minden nélkül saját levükben pörkölik állandóan forgatva a lábosban. A végén teszik hozzá a hagymás paprikás keveréket amit előtte már megdinszteltek és öntik fel egy kis vízzel.

2014.04.26. 11:04:13

@Kövérmadár [swe]: Nah jó, Németországban is kapni "normális" paprikát, meg kápiát is az üzletláncok zöldséges részlegén, de most ugye Angliáról volt szó, ott meg tényleg csak a lengyeleknél vagy oroszoknál lehet, mert csak az a nyomorult kaliforniai van.

SzZoole 2014.04.26. 11:04:30

@diggerdriver: "akadna meg a gigáján a csülökcsont"
Hat mit mondhatnek erre,ha mar egyszer a 2 kilos fustolt csulokbol,csak ennyit hagytal,a csontot,meg utanna raadasul a wc-t is korbe pisaltad:)))))))

2014.04.26. 11:05:48

@tildy[UK]: Ez szemre rendben van. Mi baj volt a krumplival? Nem volt eléggé lisztes?

2014.04.26. 11:06:01

@diggerdriver: akkor szerinted a csirkeporkolt szo nem is letezik?
Es akkor mos huszadjara is, a flodni nem magyar zsido etel. Mar a Zolinak is mondtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:06:37

@Hari Seldon 2:
Én ezt pontosan tudtam csak megerősítést kértem Maxtól.

Quercus a favágó 2014.04.26. 11:07:13

@tildy[UK]:

Jól néz ki. De csak a barátodnak főztél? Te mit eszel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 11:08:20

@Pink Petsch: Nezd jobb hatul. Szet van esve, csak ez a par karika maradt epen. Igen, az colt a baj. Otthon sosem esett szet desiree krumplibol, itt igen....

Charlotteot akarom majd kiprobalni, at beszelik, az jo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 11:08:22

@diggerdriver:
"Vöröshúsokból lehet paprikást csinálni sőt szinte mindenki azt csinál tudta nélkül "

erre gondolok
hogy szerinted mi a paprikás

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 11:08:39

@Hari Seldon 2:

Ez így pontatlan.

A I. vh. utáni volt Kelet-Poroszország a II. vh. után kb. fele-fele részben a SZU és Lengyelország között lett felosztva. A szovjet rész zöme az oroszországi tagköztársasághoz került, egy pici része meg a litván tagköztársasághoz.

Így jelenleg a terület 3 ország között oszlik meg: Lengyelország, Litvánia, Oroszország.

Kitiltott Hozzászóló 2014.04.26. 11:08:48

@Pink Petsch:

Oké, akkor 20 év múlva az olajbogyó hagyományos magyar étel lesz.

SzZoole 2014.04.26. 11:09:42

@tildy[UK]: nem ertelek mi bajod van ezzel,egesz jol nez ki foleg,ha meg egy kis chorizot tettel bele:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:10:01

@Zoole[uk]:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 11:10:44

@diggerdriver:

A Keletinél van egy hentes, ahol mind a mai napig lehet látni hurkát, kolbászt evő embereket. A kevés ilyen helyek egyike.

Határátkelő 2014.04.26. 11:10:50

@tildy[UK]: Húúú, de jól néz ki!!! :)

2014.04.26. 11:11:05

@charlieharper [home, sweet home]: De létezik, csak nem egészen olyan, mint a vörös húsből készültek, azon kívül k.rvára vigyázni kell, mert a fehér hús képes zsiradék nélkül fél másodperc alatt odaégni. Szóval, macerásabb, ezért is csinálnak a népek leginkább paprikást.

@Babette_: Nagyjából ennyi. A fő különbség a pörkölt és paprikás között a hús elkészítés módja, illetve, hát az íze, már a húsé, is más.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:11:42

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem, nincs csirkepörkölt.
csirke, nyúl, halpaprikás van.

Hanem akkor honnan van?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 11:12:38

@Zoole[uk]: Az a bajom, hogy szetesik a krumpli a fozestol. Fele annyi ido alatt is.

Ket ilyen tepsivel keszult, egyikbe chorizo, masikba magyar fustolt kolbasz ment. A chorizo erre epp pont jo volt ( vegre el lett hasznalva) , mert egyebkent nem szeretem, nem adja a megszokott finom kolbaszizt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 11:13:19

@Hari Seldon 2:

Eleve a francia közjogban MINDEN terület az ország szerves része, nincs "külbirtok", mint a brit vagy az amerikai közjogban. Ezért van Francia Polinéziában is szavazás az Európai Parlamentre, míg a Falkland-szigeteken meg pl. nincs.

Quercus a favágó 2014.04.26. 11:13:54

@tildy[UK]:

Hárman? Első ránézésre nekem egy evésre szűken. Rakott krumpliból alapadagom egy fél tepsi. Bár nálam elvárás, hogy a tejfölbe piros arany legyen keverve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:14:01

@Babette_:
Az a paprikás amikor megdinszteled a hagymát lehúzod, beleteszed a pirospaprikát felöntöd vízzel és beleteszed a csirkét.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 11:14:58

@Pink Petsch: hát pedig nem
a pörköltben csak hagyma és piros paprika van (én mondjuk teszek bele paprika paradicsomot is)
a paprikásban hagyma, paprika, paradicsom és pirospaprika, és a végén tejföl

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:15:59

@tildy[UK]:
Mikor állítod össze akkor rétegenként meg szoktad locsolni egy kis olajjal?

SzZoole 2014.04.26. 11:16:04

@charlieharper [home, sweet home]: nem magyar talalmany ezt nem is allitom sehol kelet europai,de pontos orszagot nem tudnek mondani,tobb felol is eredeztetik.

2014.04.26. 11:16:34

@tildy[UK]: Nah jó, ha nagyítóval nézem, akkor valóban, kissé törmelékes a jelzett helyen. Hm, éppen a desireét akartam javasolni, mint jó alapanyagot ilyen kajákhoz, de ezek szerint ott kevésbé lisztes. Talán, valóban a charlotte ... Mondanám a kiflikrumplit, de azt biztos nem kapni arra.

2014.04.26. 11:18:11

@Babette_: Nálatok ;) Mi nem csináltunk soha lecsós paprikást.
Viszont a tejfölben igazad van. No de, a főbb és lényegi különbség maga a hús elkészítési módja a két ételnél.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 11:18:17

@tildy[UK]:

Úgy kell főzni, hogy puha legyen, de még nem széteső. Aztán félretenni. Amikor kihűl, kevésbé esik szét és könnyebben vágható.

Én úgy csinálom, hogy reggel megfőzöm, félreteszem, s csak másfél óra múlva karikázom bele tepsibe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 11:18:27

@Réka ‎: Tevedes. Nagon megmondhato. A creme fraiche nekem tul gejl, tul zsiros, nem eleg savanyu.
Az itteni boltokban kaphato soured cream : oke oke, hasonlit a tejfolre, de masabb az ize, nem eleg savanyu, nem olyan az allaga.

Szoktunk venni az orosz boltban is tejfolt, illetve Smietana meg egyeb neveken fut ( a beszerzesi orszagtol fuggoen) , ott is tudom, melyik az ami olyan tejfoliz, ami nekem "tejfol".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:18:52

@maxval a gondolkodó birca:
Az a baj hogy a KEVÉS ilyen helyek egyike.
Itt Londonban a csirkések vannak hihetetlen módon elterjedve.
Alap a rántott csirke és a bolt nemzetiségétől függően még néhány ételféleség van.
Nagyrészt elvitelre de van néhány asztal is.
Ilyenekbe minden főbb utcán belebotlasz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 11:19:43

@Pink Petsch: azért egy szem paradicsomtól nem lesz lecsós

SzZoole 2014.04.26. 11:21:17

@tildy[UK]: probald ki a salata burgonyat,nem esik szet,nekem az valt be:)))

2014.04.26. 11:22:40

@Babette_: Attól függ, 2 comb, vagy 2 kiló? ;). Nah, de tényleg, a paprikának csak a csumája (később kidobva, ízfokozás), paradicsom egyáltalán nem, némi tejföl a végen. Ez igaz. No de, ez is olyan, mint a lecsó... minden vidéken más ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:23:39

@Babette_:
Igaz, én csak az elkészítési módját különböztettem meg de igazad van.
Talán csak annyit hozzá hogy a tejföl nem követelmény. Van a paprikás és a tejfölös paprikás.

Ha már a tejfölnél tartunk.
Talán az egyetlen olyan univerzális tartozék a magyar konyhában ami mind édes mind sós ételek készítéséhez vagy a velük együtt való fogyasztáshoz kiváló.
Mindegy mivel vagy mihez eszed jó hozzá.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 11:23:42

@Pink Petsch: hát alapvetően 1,5-2 kiló alatt neki sem állok az emberem miatt

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 11:24:31

@maxval a gondolkodó birca: Vegul ez lett itt is. Otthon 40 percet fozom a krumplit, itt 20-25 volt szetesett, felnyilt a heja, stb. Felreraktam, lehult, ugy vagtam, igy lett par epen maradt karika is. @diggerdriver: majdnem pontosan
Krumpli tojas, olajjal locsolas, kolbasz, tejfollel locsolas, tojas, krumpli, tejollel es olajjal locsolas.

@QUERCUS(a favágó): Hidd el, ha valaki akkor en nem egyszer fetrengtem mar rakott krumplitol a foldon, mert annyira bezabaltam. Lehet csal a kep, de nagysagra ez csak picit kisebb egy fel nagytepsinel.

A nagyon osszetort/szetesett krumpli sem ment karba: sajtos-tejfolos nudli lett belole:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 11:25:02

@Pink Petsch: mondjuk csirkénél mitől mástól lenne íze, ha a húst boltban veszed:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:26:02

@Pink Petsch:
Így van.
Én sem lecsós paprikást csinálok mikor belefőtt a paprika én kiveszem.
A paprikásban nem látszik sem a paprika sem a paradicsom. Nálam.

La Pantera 2014.04.26. 11:26:44

@Zoole[uk]: ez a flódni szuper jól néz ki, bár kicsit hosszadalmasnak tűnik az elkészítése. Mi az hogy sütőporos liszt? Lehet olyat kapni vagy elég, ha én adagolom a liszthez a sütőport?

SzZoole 2014.04.26. 11:28:17

@Pink Petsch: Te Pinky nem tudsz olyan dolgot mondani ami itt ne lehetne kapni,egy kis utanna jarassal mindent tudsz a jezuskatol a geppuskaig mindent,meg kiflikrumplit is:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:28:22

@tildy[UK]:
Igen így kell. Nálam a teljöllel van a teteje lekenve azon már nincs semmi.

2014.04.26. 11:29:17

@Babette_: Mondjuk, pont csirkénél nem sokkal, ezért is készül belőle inkább paprikás ;). A vörös húsoknál viszont számít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:30:01

@Babette_:
A tejfölös paprikásnál.
Van aki nem tejfölös paprikást csinál.
Ez olyan mint az uborkasaláta.
Van tejfölös és van anélküli.

2014.04.26. 11:31:37

@Babette_: Mna, igen, az más .. No de én rendszerint magamra főzök, egy darab egész combból készült nálam a paprikás, mert bármennyire is szeretem, nem enném azért egész héten ;).

Quercus a favágó 2014.04.26. 11:31:57

Döntöttem. Ma lecsó lesz a kaja. A borsós nokedli elhalasztva jövő hétre.

2014.04.26. 11:32:54

@diggerdriver: Hát, vidékfüggő ez is .. már a paprikás elkészítés módja, mint a töltött káposztáé ..

2014.04.26. 11:33:49

@Zoole[uk]: Khm, nem biztos, hogy egy rakott krumpli kedvéért valaki be szeretné utazni az egész várost ;)

2014.04.26. 11:35:17

@QUERCUS(a favágó): Borsós nokedli??? Ez így hogy össze?

SzZoole 2014.04.26. 11:36:33

@La Pantera: attol fugg,hogy hol elsz,a receptnel le van irva a pontos neve;self raising flouer,ez mar a sutoporral kevert liszt neve,itt Angliaban igy kaphato.
A sutesi ido,na azt embere valogatja a felesegemnek rovid ido,o a cukrasz nem en,nekem biztos kitartana egy fel napig:))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 11:36:39

@diggerdriver: hát pedig nem..vagyis lehet, nálatok igen, de alapból nem

2014.04.26. 11:37:11

@tildy[UK]: Olaj helyett vajdarabkák, de stimmt ;)

SzZoole 2014.04.26. 11:38:52

@Pink Petsch: nem nem felre ertesz a kiflikrumplit minden supermarketben lehet kapni,nem nagy dolog be szerezni:)

Quercus a favágó 2014.04.26. 11:42:35

@Pink Petsch:

A borsót úgy készíted el,mint a pörköltet. A végén tejföl megy rá. Ezt összekevered a nokedlivel. Király.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 11:44:03

@maxval a gondolkodó birca:
HA kellenek.
Amennyire nem olvasok angol vagy francia híreket, annyira nem olvasok magyarokat sem. Bevallom, svédeket sem :)
Globális gazdasági hírek szoktak érdekelni, az is, ha valahol háború van vagy lázongás. Bármi, ami hatással lehet a svéd iparra.
Illetve nyilván tudományos jellegű híreket. De az pl. nem érdekel, hogy hogyan vélekedik Borg Borgsson a svéd bevándorlók helyzetéről.

Még mindig a struccpolitikát részesítem előnyben ;)

@diggerdriver:
Tehát minden pörkölt vörös, de nem minden vörös pörkölt? Jól értem? ;)

La Pantera 2014.04.26. 11:44:23

@Zoole[uk]: Németországban, nem tudom, hogy lehet-e itt is kapni, majd utánanézek. Egy csomag sütőpor az fél kiló liszthez elég adag a csomagolás szerint. Másfél csomag viszont nekem túl soknak tűnik.

2014.04.26. 11:47:07

@Zoole[uk]: Jah, hát akkor abból kell, mert fasza belőle a rakott krumpli.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 11:47:38

@Pink Petsch:
Sokszor itt is csak kaliforniai van, bár az utóbbi időben megjelentek piros és sárga színű, hosszúkás TVpaprikára emlékeztető dolgok. Szuper az ízük, teljesen jók.

2014.04.26. 11:47:47

@QUERCUS(a favágó): Hm, érdekes lehet ... egyfajta sűrített borsóleves, lé nélkül ;))))

Thargoid 2014.04.26. 11:48:03

@Chamroe: klasszikus átverés és valójában semmi köze a céghez a levélnek amit kaptál (meg még sok millióan rajtad kívül). A levél feladó domain egy hete lett bejegyezve.
Azt akarják, hogy a "banki ügyintézést meggyorsítsad" úgy, hogy küldenek neked pénzt, amit te továbbküldesz Western Unionnal.
A banki utalások a mai világban órákban mérhetőek, ezt nem fogod tudni "meggyorsítani" :)
Kis szerencsével csak a pénzedet veszted el és fekete listára kerülsz az összes banknál, kevesebb szerencsével vádlott is leszel pénzmosásban.
Amikor WU-val pénzt küldesz a vadidegen embernek akkor személyes adataid egy részét megadod, amivel ők utána szépen lerabolják a számláidat, ellopják az adataidat, kölcsönt vesznek fel, majd eladják valakinke hamis útlevélhez stb.
És ez csak az optimális kimenetele az ügyletnek, sokkal valószínűbb, hogy a feladó fedezetlen csekket küld amit te kifizettél neki plusz még a korábbiak - szóval teljes kánaán annak aki megszivatott :)
Alternatívaként, "csak" pénzmosás... de ez egy ismert csalási módszer a csekk tövábbküldéssel.

www.westernunion.co.uk/fraudtypes

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 11:49:20

@Pink Petsch: Mi sosem paprikasan csinaljuk a csirket. Porkolt. Parom kivetelevel tejfol sem kerul ra.

O egyebkent istenien foz, hazias magyar izeket is , itt van par alkotasa, elnezest a kepek minosegeert.

scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/46009_429019429285_4165031_n.jpg

Vanilias tekercs:
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/972672_10151593158984286_1665989648_n.jpg?oh=b85c3f13443617b02e68501c8dbc66d3&oe=535D266F&__gda__=1398629162_cd6352d5bb21b6fe34257c0070208fbb

Csokis palacsinta:
scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/t1.0-9/303845_10151148246584286_377126811_n.jpg

Langos:
fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/563184_10150736843699286_1941745350_n.jpg
fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1.0-9/47115_427932464285_4828239_n.jpg

Rakott krumpli dupla tepsis sutes:
fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t1.0-9/430667_10150656196364286_585459436_n.jpg

Kis steak + parolt gomba hagymaval es szojacsiraval :
fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t1.0-9/216164_10150163687574286_2364001_n.jpg

Babgulyas ( kozos fozes egyik baratunkkal):
fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/576067_10151067955344286_1168788116_n.jpg

Pisztacias bejgli:
scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/1517388_10152066305154286_170072272_n.jpg
Pizza : fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/983445_10151613443844286_1389192319_n.jpg?oh=29c355a70e142157ca225ce1ec0ab510&oe=535D8C45&__gda__=1398629632_65a5b2e3a0ab48f3a0c8099954060122

Izletes volt mind:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 11:54:08

@tildy[UK]:
Hogy csináljátok a csirkét pörköltnek?

2014.04.26. 11:55:33

@Kövérmadár [swe]: Mostanában itt már rendszeresen van másfajta paprika is, néha még TV is, de az, amit lecsópaprikának nevezünk állandóan. De úgy 2 éve csak néha lehetett kapni. Persze, a kaliforniaiból mind a 4 szín ...

Quercus a favágó 2014.04.26. 11:56:35

@Kövérmadár [swe]:

Az egész világ egy körforgás, madár. Mondok egy példát.

Az antilop füvet eszik. Az oroszlán megeszi az antilopot. Az ember lelövi az oroszlánt. A fejét trófeaként fölrakja a falra, és abban gyönyörködik. Miközben füvet szív.

2014.04.26. 11:59:35

@tildy[UK]: Ezt ne, ezt többet ne, mert kurva éhes lettem! Persze, úgy kell nekem, minek néztem meg? ;))))))
Bár a lángos nagy bátorság, én azt otthon soha, mert napokig élhetek olajszagban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:01:07

@diggerdriver: Olajon hagyma megpirit, ugy jo uvegesre. Mikor megpirult, akkor csirkemell( parom imadja) es csirkecomb bele, kicsit "porkoljuk" azaz viz nelkul az olajon piritjuk picit.
tuzrol leveszem, varok kicsit, magyar! hazi pirospaprika ra, tuzhelyre visszarak, meg pirit picit, vizzel felontom, es paprikat+paradicsomot dobok bele ( ha epp nincs friss, akkor telire eltett lecsobol dobok ra egy kanallal).

Kis so, delikat, es fozom, amig kesz nincs. Eleg levesesre csinaljuk mi a porkoltet.

2014.04.26. 12:04:42

@tildy[UK]: Khm, ez paprikás .. ami finom ugyan, de nem pörkölt ...

Határátkelő 2014.04.26. 12:07:42

@QUERCUS(a favágó): Úristen, végre valaki, aki ismeri a zöldborsós nokedlit!!! A legnagyobb kedvencem!!!

Thargoid 2014.04.26. 12:09:16

@puhacica: nem állásajánlat, hanem jó fajta átverés, lásd korábban amit írtam.

Küldenek csekket, amiből te levonod a "jutalékot" és továbbküldöd az összeget Western Unionnal. A csekk persze fedezetlen, így te a saját pénzedet küldtet tovább, plusz adatait megkapja a fogadó stb.
Jó fajta, na :)

Az, hogy az email címed "állásportálról" van, "social engineering" - mindenkinek jól esik azt olvasni, hogy CV-je felkeltette valakinek a figyelmét, ugye...? Annak az esélye pedig, hogy az egyik olvasó még nem küldött CV-t egyetlen ilyen helyre sem, közel nulla a mai világban, na bumm, egy lúzerrel kevesebb aki bedől.

Persze ennek szellemében aki nagyon unatkozik, elkezdheti szívatni a csalókat...

Sütemény1975 2014.04.26. 12:10:06

@Hari Seldon 2: ezt Hofi is viccnek szanta. Mint tudjuk nem igy van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:13:09

@Pink Petsch: Van amikor nem kerul bele, csak pirospaprika. Nalunk ez a csirkeporkolt. Sosem paprikas, azt fel kene meg tuningolni tejfollel, meg besuriteni. Ez nincs besuritve. Max lefozom rola a viz jo reszet.

Thargoid 2014.04.26. 12:16:31

Itt a teljes szöveg, elnézést az off-ért mindenkitől, de remélem senki nem dől be ennek... lásd fentebb, hogy működik.
Feladó directpiper.com, egy hete létrehozva, üres honlap.
Az igazi cég a dlapiper.com és semmi közük ehhez a scamhez.

2005-óta, a „DLA Piper” cég konzultációs szolgáltatásokat biztosít partnereinek, amelyek a kis- és középvállalkozásokra irányulnak Célunk ezen vállalkozások megsegítése és biztonságának garantálása bizonyos területeken. Mindezt azért tesszük, hogy partnereink a vállalkozásuk fejlesztésével tudjanak 100%-an foglalkozni.

Cégünk sikere jelenleg a magas professzionalizmus szintjében rejlik, a változó piaci viszonyokhoz való gyors alkalmazkodás és munkatársaink magas képzési szintje és szoros együttműködésé nagymértékben hozzájárul az elénk állított feladatok sikeres véghezviteléhez.

Sok éves tapasztalatunknak köszönhetően széleskörű tudásra tettünk szert különböző vállalati ágazatok színterén. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy munkatársaink professzionális szintű támogatást nyújtsanak olyan területeken, mint az adózás, jog és munkaviszony. A felsoroltaknak köszönhetően partnereinknek a lehető legoptimálisabb megoldásokat és támogatásokat tudjuk biztosítani.

Cégünknek sok nemzetközi partnere van, akik banki átutalással fizetnek a cégünktől vásárolt szolgáltatásokért, sajnos ez nem a leghatékonyabb módszer mivel ennek a folyamata eltarthat akár 8-10 napig is. Gyorsabb eljárásnak bizonyul az olyan nemzetközi pénzátutalási rendszer mint a Western Union vagy a Moneygram. Hiszen az átutalások a világ bármelyik pontjából percek alatt megérkeznek.

Annak érdekében, hogy egy kissé felpörgessük az átutalási folyamatot, szükségünk van olyan munkatársakra, akik a lehető legrövidebb időn belül el tudják végezni az adott feladatott a Western Union vagy a MoneyGram pénzátutalási rendszerek közbeiktatásával.
Az ön bankszámlszámára egy átutalás érkezne, önnek az a teendője, hogy felveszi készpénzben az összeget, ebből levon 5 %, ami az Ön jutaléka, a fennmaradó összeget viszont a a Western Union vagy a MoneyGram segítségével továbbutalja partnereink számára.

Egy olyan lehetőséget kínálunk, ami során egy nagy és kiváló szakemberekből álló csapat része lehet. Olyan lehetőségeket kínálunk, mint anyagi helyzete stabilitása, szakmai tapasztalatok és ötletek bővítése.

Sütemény1975 2014.04.26. 12:16:37

@Hari Seldon 2: dehogynem. a masik oldali maffianak. ki se latszik a ferike hatso felebol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:16:40

@Pink Petsch: Hat nalam a csirkeporkolt igy nez ki mint ez:

www.jolkifoztem.hu/recept/csirkeporkolt-1

A paprikast meg felenk nagyjabol ilyennek csinaljak, es ismerik : www.bitesoftransylvania.com/sitebuilder/images/Csirkepaprikas-226x193.jpg

Quercus a favágó 2014.04.26. 12:18:52

@Határátkelő:

Itt a matyóknál ez nemzeti eledel.

2014.04.26. 12:19:21

@tildy[UK]: Van a paprikásnak tejfölmentes változata is. Nem a tejföl miatt paprikás a paprikás, hanem az elkészítés módja miatt. Klasszikusan vett pörkölt akkor lenne, ha zsiradék nélkül pörkölnéd meg a húst, ami csirkéről lévén szó, elég macerás, és utána jönne a hagyma meg a fűszerezés.
Nah, ez most kurva tudálékosan hangzott, pedig nem annak szántam ;))).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:28:18

@Pink Petsch: hat nalunk minden porkoltet zsiradekkal porkolnek. Marhat, disznot, mindent.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 12:30:09

Vicces, szerintem azon vitazni hogy mi szamit porkoltnek es mi paprikasnak az kb. annyira fontos mint hogy melyik zoknit melyik fiokba teszem. :)

De most komolyan, evszazados tortenelmuk van, amit nem ismerunk pontosan. Mindenki csak talalgat ossze-vissza. Tajegysegenkent valtoznak az etelek. Es amugyis, nem mindegy mi a neve? :D Engem sosem tudott lazba hozni hogy egy etelnek milyen nevet adnak. Kit erdekel hogy hivjak? Megenni fogom, nem ismerkedni akarok vele. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:31:29

@tildy[UK]: meg a birkaporkoltet is , ez elegge kozel all ahhoz a recepthez, amit en is ismerek:

www.nosalty.hu/recept/jaszsagi-birkaporkolt-bogracsban

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.04.26. 12:31:47

@tildy[UK]: Használj red potato-t az hasonló az otthoniakhoz.
Csirkéből a melle a legdrágább értelemszerűen, de egész csirkéből már hármat is vehetsz 10 fontért vagyis durván 3,33 egy 1,5 kilós csirke.

Quercus a favágó 2014.04.26. 12:34:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ez így van. Nekem tök mindegy, hogy hívják a kaját, amit elém raknak. El nem fog bújni, hogy a nevén kelljen előcsalogatni.
A lényeg, ne legyen benne egész bors, vagy köménymag. Akkor jöhet. Ja és sok legyen.

Na megyek, és elpusztítom a lecsót, füstölt kolbásszal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:36:50

@Pink Petsch: Btw a wikipedia is zsiradekkal piritast ir..
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pörkölt
"A pörkölt és a paprikás között az a legnagyobb konyhatechnikai különbség, hogy a pörkölt esetében a húst pirítjuk, rövid lével és tejföl nélkül, a paprikást viszont főzzük, hosszú lével készül, és a végén lisztes-tejfölös habarással besűrítik. A pörköltet és a paprikást húsos tálon adják az asztalra, a gulyást viszont levesestálban ,amit kanállal esznek, mint ahogyan a levesféléket szokás."

En midenesetre piritom hozza a hust elejen, zsiradekon.

2014.04.26. 12:38:08

@tildy[UK]: A húsnak önmagában kell pörkölődnie, elvileg, ugye ;). Csirkénél, ha pörköltet készítek, nem paprikást, akkor annyit csalok, hogy a lefejtett bőrét is megpörkölöm, mert abban van némi saját zsiradék, így nem ég le, 1 másodperc alatt ;).

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hm, hát más a hús íze egy pörköltben, és más a paprikásban, ezért a különböző elnevezés is, hogy megkülönböztethesd. Persze, azért virágot nem kell venned neki ;))))

2014.04.26. 12:39:23

@tildy[UK]: Wikipédia .. na ne!!! Ha én beírom az ellenkezőjét, az is megjelenik ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 12:39:29

Óbakker, nyamm...Még jó, hogy ebéd közben nyitottam meg a posztot... :DD

És az az ostoba almanév, a kedvencem
granny smith=kovács-nagymama ??? :-))))))))))

morsels (törölt) 2014.04.26. 12:46:13

@tildy[UK]:
Amit feltettel, az elso foton paprikas csirke van, a masodikon meg tejfolos paprikas csirke :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 12:46:23

@ChristineK: A desiree red potato. Azt hasznaltam, szetesett. Otthon ugyanazt hasznalom, nem esik szet.

@QUERCUS(a favágó): akkor neked nem fogok sajtos rudat sutni. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:00:45

@maxval a gondolkodó birca: És ezt mégis hogyan tudtad elérni?Mármint, hogy ilyen sok helyre kaptál meghívást vetélkedőkbe...Tudtommal ehhez igen nagy mázli kellett, mert sok esetben eléggé szerencse alapon válogatták a játékosokat.De mondd, ha nem így volt.
És legalább nyertél valahol valamilyen komolyabb összeget?Most szűk körben vagyunk, elárulhatod... :D

(Nem akarok a zsebedben turkálni, csak érdekes lehet...Persze, ha túl privátnak érzed a kérdést, akkor ne válaszolj.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 13:09:00

@geegee:

Ez kaszting alapon megy. Jelentkezel, majd behívnak.

Általában igyekeznek sokféle embert betenni egy műsorba, mert így nagyobb a nézettség.

Jellemzően van próbafelvétel is.

Sose nyertem semmit, mindig eljutottam a végső stádiumig, majd ott kiestem.

100-ból 1: bekerültem a legjobb 5-be, majd kiestem, mert nem tudtam, hogy Varga Miklós énekelte az Európa című dalt.

Rózsa: harmadik lettem, egyszerűen balszerencsém volt, az egyik ellenfél olyan mindentudó ember volt, ráadásul múvészeti kérdés volt, amihez nálam jobban értett.

LÖIM: a második leggyorsabb voltam kétszer is.

Alku: nyert a szektorom, majd a csoportom is (nekem köszönhetően, én mondtam a többieknek a jó válaszokat), majd azonban a csoportból kiestem a végén a "kiről lett elnevezve Hollywood?" kérdéssel, amire rossz választ adtam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.26. 13:18:17

A postban található képek többsége ütős érv az ellen, hogy idegenben magyart próbáljon főzni valaki. Egyetek helyi ételt, ne legyetek nyuszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:21:21

@Kövérmadár [swe]: Nem csak te, még én is... :-))))

Az egyik igazi álmom, hogy a Willysbe egy igazi Willyssel menjek el...:D

morsels (törölt) 2014.04.26. 13:31:46

@Zka:
Akkor kovermadar bajban van, mert nem eszik halat :-)

Hari Seldon 2 2014.04.26. 13:32:30

@diggerdriver:
OK. Megerősíteni azt tud. :-)
Majd még ír egy kis tanulmányt is a témában!
Lehet, hogy hosszabb lesz mint a poszt. :-)

Hari Seldon 2 2014.04.26. 13:35:30

@Sütemény1975:
Te így tudod, más másképp.
(Innen nézve, nem tűnik viccnek.)

Hari Seldon 2 2014.04.26. 13:38:36

@Sütemény1975:
Hagyjuk a politikát. Régiek? Nokiás doboz? Na persze, itt meg egész iparágak. Hagyjuk, úgysem tudjuk egymást meggyőzni, te nagyon beálltál az egyik én meg a másik oldalra.

Hari Seldon 2 2014.04.26. 13:39:59

Na, mennem kell a repülőtérre. Sziasztok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:44:06

@Thargoid: És akkor mi van, ha megérkezik a csekk, felveszem, és nem küldök tovább semmit sehova? :D
A westerrn union vissza tudja szerezni a felvett pénzt tőlem?Lehet, hülyeségeket kérdezek, még sose használtam wu-t.Sőt még olyan embert se láttam, akinek a szomszédja unokatestvére használta volna...Ezért is csak kérdezek. :-)

2014.04.26. 13:47:29

@Zka: Hát ja, a sütiken kívül, elég riasztóak. És ezt nem azért mondom, mert Zolee felesége készítette ;))))))

@geegee: Nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:48:30

@maxval a gondolkodó birca: Aham, köszi.Na de a "jelentkezem, majd behívnak" állapotnál erősen szerencse kell, nem?Gondolom q sokan jelentkeznek, már csak megélhetési szempontból is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:50:58

@Pink Petsch: Akkor viszont így ki lehet bacni a csalókkal, nem?A csalók azt hiszik, hogy majd mások mind becsületes emberek?Mi van, ha én nagyobb szemét vagyok, mint ők együtt? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:55:41

Ha már így elmentünk gasztroblogba: Halászlét miből, hogyan érdemes csinálni, ha nincsenek magyar halak?Ponty, harcsa, stb.
Egyszer próbáltunk valamit csinálni tengeri halból, de nem igazán volt jó.Illetve sült hekket miből lehet még csinálni, ha nincs hekkk...? :D

A legnagyobb baj, hogy nem is értek a főzéshez, de kurv@ra kéne egyek ilyesmit... :-)))
Asszony kokttfinomakat főz, de a halászlét nem ismeri.Otthon fater szokott főzni, szintén kib..tt finom, de az túl ritkán van, hogy otthon vagyunk.Illetve ha eljutunk folyóparti, Balaton-parti városba, akkor ott szokott sikerülni enni.De keveslem... :-)

2014.04.26. 13:55:49

@geegee: Ahham .. ez már ott bűzlik, hogy miért nem a cég utal WU-val, egyből? Miért egy ismeretlen strómanra bízza? Jah, 5% jutalék, ahham, WU-val utalni kurva drága, ami a feladót terheli, nah, az több mint 5%. Nem, ez szimpla adatlopás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 13:58:08

@Pink Petsch: Na jah.Nem is gondoltam komolyan, csak az elviek miatt kérdeztem.

2014.04.26. 13:59:08

@geegee: Hát, én halakból nem vagyok nagyon jó, de halászlét leginkább édesvízi halakból lenne érdemes megpróbálni. A sült hekk, meg az bukó, mert azt hekkből kellene ...

2014.04.26. 14:01:40

@geegee: Elviekben ezzel nagyon buta embereket lehet átverni, akik az utóbbi 70 évet egy kő alatt töltötték, egy barlang mélyén ...

SzZoole 2014.04.26. 14:04:20

@geegee: pontyot,harcsat itt lehet kapni a halasnal,egyben es szeletekben is:)

**mimi** 2014.04.26. 14:06:16

nah még jó hogy ebéd után vagyok...ennyi jó kis kaját főzni itt:))))

A flódni pöpec...:)))))) egyszer már tényleg meg kéne kóstolni, de elég bonyolult :(

Zolee, légy irigyelve :)))))))))))

ÉN ma fokhagymás, hagymás csirkemájat sütöttem, rizzsel. Jó volt.

Tojáspörköltet ismeritek? Olyasmi lehet mint a borsós galuska.

Hamasan 2014.04.26. 14:17:45

@ChristineK:
Teljesen egyet ertek veled. En foleg a tejfolon lepodtem meg, nalunk mindeig van itthon 2-3 poharral, lehet kapni Angliaban tejfolt.

SzZoole 2014.04.26. 14:23:52

@Pink Petsch: kuldtem neked mailban 4 kepet kiraknad legyszives:)))
Az elso ketto itthon keszult helyi ennivalokrol van szo,hamar ZKA meg emlitette.az utolso kettot ettermekben szoktuk fogyasztani joetvagyal:)
Koszonom a segitsegedet:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 14:35:53

@ChristineK: Az a soured cream es cream fraiche , amit itt a boltok polcain arulnak Sainsburysben, Asdaban, Tescoban, az koszoni szepen, kb tavoli koszonoviszonyban van a kelet-europai tejfolokkel. Isten bizony, a gorog joghurt neha kozelebb all a tejfolizhez, mint az.

@Hamasan: az nem 'tejfol'. Marmint annak hivjak, de nem az. MAs az ize, nem az a tejfol iz, amihez a magyar szaj szokott.

2014.04.26. 14:38:32

@Zoole[uk]: Ahham, oké ..
Na szóval:
Fokhagymás kacsamell, párolt rizs, kacsazsírban sült főtt burgonya, coleslaw és vörösborban párolt vilmoskörte.
Itthon készült itt kapható alapanyagokból.
kepfeltoltes.hu/view/140426/808415734image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez a sunday roast.
Sirloin steak főtt sült burgonya yorkshire puding és gravy.
Ezt is itthon készítettük.
kepfeltoltes.hu/view/140426/963443868image_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

BBQ full rack ribs
kepfeltoltes.hu/view/140426/image_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ramp steak
kepfeltoltes.hu/view/140426/image_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.04.26. 14:40:27

@**mimi**: Hm, nem ... tojáspörkölt??? Wtf???

**mimi** 2014.04.26. 14:41:19

@Pink Petsch:
hüüühaaaa...nagyon jól néznek ki :))))

SzZoole 2014.04.26. 14:42:32

@Pink Petsch: nagyon szepen koszonom draga muvesz no:)))))))))

2014.04.26. 14:44:49

@**mimi**: Zoole-nak címezd, én csak felraktam neki ;).

@Zoole[uk]: Művésznő ám a ... te majom! :PPP
Szívesen :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.04.26. 14:45:09

@tildy[UK]: Én nem vagyok ennyire kifinomult, nekem tökéletesen megteszi az angol tejföl. Szerintem ha valaki tartósan külföldön él nem árt némi rugalmasságot szerezni a konyházás terén. Pl. Philadelphia krémsajtból körözött megvan? :))

SzZoole 2014.04.26. 14:48:04

@Pink Petsch: az jobb lett volna ha a neved irom ki?

Mrs. Clayton 2014.04.26. 14:51:09

@charlieharper [home, sweet home]: és milyen doksit vittél magaddal és mennyit kellett várni?
tegnap sikeresen eltörtem az első rendszámomat, még összetartja a pillanatragasztó, de sztem kell vennem egy újat
egy a gondom, hogy a kocsi a cég volt tulajdonosa nevén van, szted ha viszem a logbookot meg a jogsimat meg a biztosítást, akkor tudok venni?
v online tudok rendelni valahol?
nekem legális rendszám kell, nem ilyen kiss my ass33 v hasonló felirattal

Quercus a favágó 2014.04.26. 14:51:45

@tildy[UK]:

Pedig szeretem. Jó, köménymag nélkül.

2014.04.26. 14:51:49

@ChristineK: Mna, ez nekem magas .. már a körözött Phil. krémsajtból... az valami fura szerzet lehet ... ;).
Ok, a tejfölt még lehet mondjuk creme fraiche és azt kapható 10%-os sauer rahm keverékével pótolni, no de a krémsajtból körözött? ) Már az az megszokott. Néha próbálkozom én is vele, amikor megkívánom az itt kapható Körniger túróból, ami némileg hasonlít az otthoni tehéntúróra, de hát még azzal sem az "igazi" .. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 14:52:01

@ChristineK: nincs, egyreszt korozottert sosem rajongtam, szerintem eletemben kb egyszer csinaltam, masreszt turo kell hozza.

Amugy az itteni soured cream "elmegy", ha nagyon nincs mas, de ha tehetem, inkabb az orosz boltban veszek "tejfolt".

justingrida9.blogas.lt/files/2012/11/grietines-ir-augaliniu-riebalu-misinys-lanku.jpg

www.luksiupienine.lt/grietin/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 14:54:00

Jahm, ha nem mondtam volna, 5 es fel het varakozas utan, ma megerkezett az NI.

2014.04.26. 14:55:10

@Jess G: az osszegre nem emleszem, de szerintem olyan £10-20 korul lehetett.
Logbookot vittem. Nem emlekszem, hogy talan gevittem a hatsot is? Biztositas nem kellett.
2 eve volt es az auto a nevemen volt. 5 perc utan adtak oda.

2014.04.26. 14:57:28

@tildy[UK]: ez valami szlav, nem? Nem ciril betuvel van irva ra.
Hogy van a tejfol lengyelul/szlav nyelveken?
Vettem korozottfelet, talan lengyelektol, ment a kukaba.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 14:58:08

@geegee:
Nem tudom mi az a Willys :)
Vagy tögtön mindjárt Bruce-szal mennél?

@morsels:
Majdnem jó az érvelés, derága morsels, de most nem nyertél hangszórót. Rendeget, mutatom... rengeteg nem-hal étel van Svédországban.
Profin bánnak a disznóval is, marhával is és akkor a krumpliról még nem is beszéltünk.
Potatisgrateng, köttbullar, korvgryta, ätrsoppa, fläskstek... persze, van sok hal, de az még a kórházi muszlim szobatársam szerint is csak nőknek való étel, mert egy igazi férfi marhát eszik :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.04.26. 15:01:54

@Pink Petsch: A philadelphia-ból készült körözöttet még Kanadában tanultam, azóta is használom ha nem jutok rendes túróhoz, márpedig nem jutok mert itt a környéken nincsenek lengyel, orosz, török vagy egyéb boltok ahonnét egyszerűbb lenne a beszerzése.
Ahogy mondtam szerintem fontos a rugalmasság, nincs kőbe vésve semmi. Igaz én nem néhány évre jöttem és kilenc éve nem is jártam otthon szóval nekem tök természetes hogy abból főzök amihez hozzájutok. A legtöbb hiányzó dolog pótolható simán.
Persze tudom sokan máskép vannak ezzel és van akinek csak a magyar piros paprika az igazi. Számomra az indiai is tökre megfelel. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 15:03:18

@charlieharper [home, sweet home]: a bolt az orosz. Azt nemmondtam, hogy az osszes termekuk is:D
Van pl. mogyi napraforgojuk is.

Amugy ez szerintem litvan vagy lett tejfol.
Smietana, smetana, сметана, grietine ilyen neven erdemes keresni.

2014.04.26. 15:07:59

@ChristineK: Hm, félre ne értsd, biztos nagyon finom, és ha "magyarosan" fűszerezed, akkor emlékeztet is a körözöttre, de ez inkább sima kence, nem az a picit darabos körözött, 2 rész tehéntúróból, 1 rész juhtúróból. Érted, nah ;)))
Különben, nekem is tökéletesen megfelel az itt kapható, német fűszerpaprika (például), nem ragaszkodom a kalocsaihoz, vagy szegedihez. Őszintén szólva, különbséget nem igazán érzek köztük ;).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 15:08:46

Ha már gasztronapot tartunk, a mai ebéd: tojásos rízs, édes-savanyú szósszal :)

Mrs. Clayton 2014.04.26. 15:09:49

@charlieharper [home, sweet home]: azt írják 15 font plusz kb 6-ért fel is rakják
annyiért én is
én inkább azon aggódom, h van egy xy nevű nő, aki visz egy törött rendszámot egy xz nevén lévő kocsiról, amit pbk ltd fizet ki és kér számlát
lefogadom nem adnak
és szted ha ragasztott a rendszámom amiatt szól a rendőr?
mondjuk a roadtaxom is mindjárt lejár és még nem kaptam meg az újat, szóval lehet jobb ha gyalog járok :-D

2014.04.26. 15:09:53

@Zoole[uk]: De még mekkora!!! ;))))))))))

2014.04.26. 15:10:39

@Kövérmadár [swe]: Na, erről egy fotót, mert ez nekem nem áll össze.

Sütemény1975 2014.04.26. 15:18:13

@Kövérmadár [swe]: ha ebbol kivesszuk a rizst, meg a szoszt akkor eheto :))

Sütemény1975 2014.04.26. 15:20:14

@Pink Petsch: de csak minosegi fotot fogadunk el. nem loghat bele sotarto, meg ilyesmi :))

2014.04.26. 15:21:42

@Sütemény1975: Feltétlenül! :))) No meg, engem az s érdekelne, hogy mi volt a főétel, mert ez így köret, ami még akár finom is lehet ;)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.04.26. 15:21:58

@Pink Petsch: Persze, tényleg nem olyan az állaga. De ha épp egy olyan időszakban és olyan országban élsz ahol a mi fogalmaink szerint ismert túró épp nem létezik de te imádod a körözöttet, akkor kompromiszumokat kell kötni. Később már ott is megjelent a "rendes" túró. És azért teszem idézőjelbe a rendes szót mert ők meg a mi száraz túrónkra néznek úgy mint a kék egérre és el se tudják képzelni hogy az ehető. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 15:22:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: értem, de ha megkérdem, kérsz-e palacsintát, majd sültkrumplit rakok eléd, akkor azért csak meglepődsz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 15:29:11

@Pink Petsch: A jo piros csemege fuszerpaprika meg a ruhad is durvan befogja. Egyszer megszivtam a kalocsaival, azota haztol vesszuk , otthon. Isteni:)

Itteni egyszer probaltunk, - persze elmehetnek notting hillbe a fuszerboltba jofeleert- sajnos se ize, se szine nem volt olyan, mitn ami kell.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 15:31:05

@Babette_: errol jut eszembe: a krumplis tesztat felenk paprikasan csinaljak. Egyszer valaki ismerosom ele - aki szinten paprikasan ismeri - lerakott krumplistesztat , csak ugy naturban, nulla paprikaval. Volt is nagy nezes, hogy ez mi :D Krumplisteszta! Ez? Ez. Tajegysegenkent valtozik az is, ha jol tudom.

2014.04.26. 15:31:28

@ChristineK: Hát jah, ezt ismerem :))). Mikor rám jön a töltött paprika ehetnék, de nincs csak kaliforniai vagy az általunk lecsónak hívott paprika, akkor ez utóbbiból csinálom. Vagy a töltött káposztát édes káposztából, vágott savanyúval felturbózva, mert vágottan lehet kapni, csak egész fejeket nem. Vagy, amikor kovászos uborkát szeretnék, akkor veszek kapros-sósat, mert az hasonlít leginkább .. hát ilyen ez ;)))
Különben itt van pár túrófajta, amit itt kapni lehet. A második a Körniger:
www.lecker.de/kochenbacken/warenkunde_5857964134/artikel-2212612-artikelansicht/Frischkaese-erfrischende-Sorten-von-cremig-bis-leicht.html

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 15:32:53

@tildy[UK]: azt nem tudom, de még sehol az ország semelyik felén nem láttam paprika nélkül:)

2014.04.26. 15:35:45

@tildy[UK]: Az be, pár hónap, és ha sokat használod, a konyharuhákat cserélheted, mert semmi ki nem viszi. ;))) Színben van különbség, persze, ízben nem nagyon fedeztem fel lényeges különbségeket a német pirospaprikához képest.
Ja, ja a krumplis tészta nálunk pirospaprika nélküli. Én akkor néztem nagyot, amikor először láttam pirospaprikásat. Mondom, mi ez? Maradék krumplipaprikás laskával? ;))))

Tomato Justice 2014.04.26. 15:36:33

Sziasztok!

Én megragadnám a lehetőséget, mert egy családi kisbirtokon dolgozom Shepton Mallettől nem messze (Somerset). Ha valaki erre jár nyár vége felé/ősszel (A37 út mellett vagyunk, ami Bristolt köti össze a tengerparttal, meg egyebekkel) akkor nálunk kapható lesz TV paprika (Hungarian wax fajta)
Azért nincs TV paprika, meg más paprika, mert nem esznek nagyon paprikát tömegével, csak salátában. Amúgy megterem (persze főleg üvegházban, fóliában)
Ha valakit érdekel majd, keressen fel.

SzZoole 2014.04.26. 15:36:40

@tildy[UK]: hogy tudtok kulombseget tenni koztuk?
A kezdet kezdeten nekem is otthonrol jott csomagban,de mar most a torokoktol veszem es semmi kulombseget nem erzek rajta.Ugyan igy vagyok a fokhagymaval is,foleg azota,hogy a fokhagyma cimkejere az alabbi volt ra irva; Makoi fokhagyma,szarmazasi hely,kina.

2014.04.26. 15:36:42

@Jess G: en meg elvesztettem a DVLA papirjat, amin a ref szam van, hogy befizessem a roadtx-ot. Majd hetfon felhivom oket
Szerintem kiadjak a rendszamot. Ha nem, akkor meg mindig ott a technokol.

2014.04.26. 15:36:54

@Babette_: Hahó!!! Jelentkezem! :))))
Sőt, hogy fokozzam, aludttejjel a legfinomabb! :)

2014.04.26. 15:39:28

@Babette_: Ahham, kétszeresen is ... :DDD Sőt, nálunk külön készítik a tésztát hozzá, olyan kis gubicsok ;)))

morsels (törölt) 2014.04.26. 15:43:41

@Kövérmadár [swe]:
Gondolom a svedeknel mindenfele legelnek a marhak, egesz Europat ok latjak el marhaval, meg perszer a diszno is hagyomany :-)

morsels (törölt) 2014.04.26. 15:47:25

@Pink Petsch:
Na akkor...
A kacsamell nem nez ki rosszul, az a sirloin az lofasz, a sirloin nem igy nez ki, a baby back ribs meg nem is lenne rossz, de latszik rajta, hogy a szosz adja az izet... gyakorlatilag bele van fullasztva a szoszba. Persze van, aki igy szereti, de ilyenbol 12 egy tucat.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.04.26. 15:47:36

@Pink Petsch: Én a töltött káposzta készitést nagyanyámtól tanultam, ő sima káposztalevelekbe csomagolta mindig a tölteléket, nem vett savanyitott fejes káposztát csak vágotatt. Úgyhogy nekem az a hazai iz. Üveges konzervbe vágott savanyúkáposztát sokfelé kapni. A lényeg hogy fehérborral készüljön és akkor az hasonlit a vecsésire. Persze ez utóbbi jóval savanyúbb. A kovászos ubi itt is problémás mert kovászolni való uborkát még farmon vagy piacon se láttam nemhogy boltokban. Plusz ugye anglia nem arról hires hogy ki lehessen számolni mikor lesz három napsütéses nap egymás után. Viszont a lengyel boltokban üveges konzerbe kapni. Ha beszabadulok egybe akkor veszek mindig vagy tiz üveggel, mert akár fél év is beletelhet mire megint olyan helyen járok ahol van annyi lengyel hogy eltartson egy lengyel boltot. :)

morsels (törölt) 2014.04.26. 15:51:14

@Pink Petsch:
A 'ramp steak'-nek utana kellett neznem, mert az nem ismerem, raadasul az az, amit en sirloin-nak ismerek.

Szoval az rump steak es gyakorlatilag megfelel(het) az amerikai sirloin steaknek.

en.wikipedia.org/wiki/Rump_steak

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.26. 15:51:15

@maxval a gondolkodó birca: Kína kb soha nem volt határos Thaiföldde sajnosl. helyette Myanmar kimaradt a listából.
olyan jó a nagy Bircát ilyen hülye kis tévedésen rajtakapni :-D

2014.04.26. 15:52:44

@morsels: Na akkor, mindezt címezd újra Zoole-nak. Az ő képei, én csak feltöltöttem helyette, mert megkért ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 15:53:50

@Pink Petsch:
Már nem tudok, mert elfogyott :(
Nem ettél még kínaiban tojásos-rízst? Kb. rántotta és rízs összekeverve :)

@morsels:
Valóban.
Valahol érthető, mert az éghajlat miatt túl sok növény nem él meg, viszont legelők vannak, amennyit csak akar az ember.

@Sütemény1975:
Nekünk egyik kedvenc a kínai konyha :)

morsels (törölt) 2014.04.26. 15:54:45

@Pink Petsch:
Vegulis neki irtam, csak muszaj volt a te bejegyzesedhez, mert te vagy a topik kepfeltoltoje :-)

Mrs. Clayton 2014.04.26. 15:54:50

@charlieharper [home, sweet home]: az biztos hogy kell? ha van a V5 papír meg rendszám akkor online tudsz sztem venni de telefonon sem hiszem h kell a ref szám de lehet tévedek

Quercus a favágó 2014.04.26. 15:55:19

@Chang Yai:

Max is megy a süllyesztőbe, Vágó után. A következő vetélkedőt Győzike vezeti.

2014.04.26. 15:57:54

@ChristineK: Nálunk nagyimék a pincében rakták el a savanyított káposztafejeket, hordószámra. Úgyhogy, nekem az a "hazai íz" ;) Jó sok csomborral :))))
Itt csak szőlőleveleket kapni konzervnek eltéve, tekintettel a lakosság török részére. A svábok meg csak vágottan használják a savanyú káposztát, de azt legalább fehérborosan ;))))
Hm, na igen, Angliában azt szerettem leginkább gasztronómiailag, hogy lehetett kovászos uborkát kapni a lengyel boltban :)

2014.04.26. 15:58:47

@morsels: Jah, a telefonról bénázók védőszentje :DDDD

morsels (törölt) 2014.04.26. 15:58:59

@Kövérmadár [swe]:
Madar, nem baszogatni akarlak, de azok a tehenek, amiknek te megeszed az alkatreszeit, azok valoszinuleg nem ott szulettek :-)

A javorszarvas (moose) az mar mas, annak szerintem jobb a husa, mint a marhae, de azt nemigen tenyesztek, tartjak hazilag, mifelenk is kulon engedely kell a kilovesehez.

De azt hiszem abbol sem ettel meg jot. Szoval nem a sved konyhat akarom baszogatni, de a halakhoz ertenek, pont a lehetosegukbol adodoan, szoval ha te argentin steaket eszel svedorszagban, akkor azert meg eleg messze vagy az orszag kulinaris hagyomanyaitol :-)

2014.04.26. 16:00:36

@Kövérmadár [swe]: Azt igen, csak hogy jön ehhez a szósz? És a kérdés még áll: Mi volt a főétel? Mert ez a köret ...

2014.04.26. 16:01:55

@morsels: Nah, most miért? Tökre passzol hozzám ez a szerep.;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:02:07

Na megjöttem. Bevásárlás ebéd megvolt, új szerzemény megvétele megvolt.

kepkezelo.com/images/nwyz331kyq2j58mweue.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:05:07

@Határátkelő:
Nem rossz az ha van hozzá 40deka húsáru, vagy minimum 10 főtt tojás.

2014.04.26. 16:08:12

@diggerdriver: Ahham, és mi az új szerzemény? A kacsa, a teknős vagy az a komlós üdítő, amit sörként sóztak rád? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 16:10:47

@Pink Petsch:
Ez a főétel :)
Nem célom, hogy megint 100kg-s zsírdisznó legyek, ezért keveset eszem és számolom (igen, még mindig) az elfogyasztott makrotápanyagokat. Ma ez fért bele. Holnap lehet gombaleves lesz, igen főételnek (és nincs elő-utó-közéétel, sem desszert).

@morsels:
Nekem teljesen mindegy, hogy hol születtek. Nem vagyok gasztronáci, hogy ilyesmivel foglalkozzak :)

Ha nem esszük meg ezeket a teheneket, akkor vajon mi lesz belőlük? Mindet csak a tejért tartanák?

2014.04.26. 16:11:41

@morsels: Szép virágmintás ....:DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:12:26

@Sütemény1975:
Süti, Magyarország legnagyobb szégyene az hogy embereket a politikai hovatartozás miatt sorol be.
Vágó kiváló játékvezető hatalmas lexikális tudású ember.
Viszont liberális. Velejéig.
És?
Mi köze ennek ahhoz hogy mit csinál?
Jelenleg az egyik legnagyobb színész Magyarországon Eperjes.
Nekem személyesen is kedvencem.
Nála véresszájúbb fideszes kevés van.
És?
Mi köze ennek a színész teljesítményéhez?
Ha valaki ez alapján ítéli meg emberek munkáját az nagyon rossz bizonyítványt állít ki magáról.

2014.04.26. 16:13:14

@Kövérmadár [swe]: Csirke ... ha attól hízol, akkor a szósz kár volt, mert abban alkalmasint több a kalória .. ;)
Egy tányér gombalevessel egész napra, gyomorfekélyt fogsz kapni ...

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:13:47

@Kövérmadár [swe]:
Madar, a steak tartar, filet mignon, sirloin nagyon jo. Mindet szeretem. Nade nem hagyomanyos sved kaja egyik sem :-)

Es en sem vagyok gasztronaci, en megeszek szinte barmit. Horrible dictum, meg a halat is :-)

2014.04.26. 16:15:18

@morsels: Az első képen, azok mik? Az egyik, mintha borda-féleség lenne ..
A második képről azt a ceruzababot becserélném tormára. A hús jöhet :D

szaszo71(D) 2014.04.26. 16:17:03

@maxval a gondolkodó birca: Én is voltam a Vágónál, bár nekem nagyon nem szimpi. Hát az adás felvételén sem kedveltem meg, bár nem bántott, de utálom a tudálékos embereket. Meg amikor hülyének nézi azt, aki valamit nem tud,amit ő igen.
Itt Németo-ban is szeretnák elmenni a milliomosba, de nem bírnak kisorsolni:(( Pedig itt nagyon szimpatikus a műsorvezető.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:17:47

@Pink Petsch:
Bazmeg ez teljesen így van és próbálom elmagyarázni @Babette_: -nek de nem sikerül.

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:18:45

@Pink Petsch:
Az elso kepen negy baby back ribs, egy french pork roast (gyakorlatilag a a bordan rajta van a karaj, csak kiszedik a hust a csontok kozul). Baloldalt meg a fustoleshez a fa.

A masodik kepet meg a fiam csinalta a sajat tanyerjarol, az en tanyeromon csak kenyer, meg majonezes torma volt :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 16:19:13

@Pink Petsch:
Naponta 5-6 alkalommal eszem :)
Még azt is meg tudom mondani, hogy pontosan mikor: 6.00, 9.00, 12.50, 17.00, 20.00 és ha van hozzá indíttatásom, akkor 22.00 körül.
Hétvégén csúszik, mert ezért fel nem kelek 6-kor :)

Az egy tányér gombaleves holnap délben lesz, hétfőn (két napig szoktuk enni a dolgokat, mert a fenének sincs kedve minden nap főzni) pedig a 17.00-ás étkezés lesz.

@morsels:
Kifejezetten válogatós vagyok az ételek tekintetében, csak olyan húst eszem meg, ami alaposan meg van sütve és minimális (gyk. nullához közelítő) zsír/cupák/akármi van rajta. A fentiek nem tudom, hogy hogyan készülnek, ha megflelnek az elvárásnak, akkor szívesen kipróbálom :)
Csirkéből/pulykából is csak a mellet, pirosra sütve :)

SzZoole 2014.04.26. 16:20:22

@morsels: a kacsamellet es a sunday roast-ot en keszitettem itthon,a sirloint a sajat tudasom szerint,lelkes amatorkent,ugy hogy kerlek azt nezd el nekem,nem a sutes-fozes a fo profilom:)
A bordat es a ramp steak-et azt az etteremben rendeltuk en csak a kepet keszitettem.
Tudom,hogy feletek ezeket jobban keszitik vagy az USA-ban.
Van egy musor az a cime,hogy Man vs.Food Alan Richmann a musor vezeto,o korbe jarja az USA ettermeit,na abba a musorban lattam,hogy hogy keszitik a jo bordakat es steak-et,ha ra gondolok is csorog a nyalam:)

Papagály (törölt) 2014.04.26. 16:22:39

@diggerdriver: szegény digger ma is dolgozik? vagy már otthon is bealszik a blogon? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:24:57

@geegee:
Jaaa kérem...
:)))))))))))))))))))))))))))))

szaszo71(D) 2014.04.26. 16:27:53

@Shanarey(SCO): Mi is, mindjárt grillezünk:))) Bár zivatart mondtak,de egyelőre nincs jele.

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:29:30

@Zoole[uk]:
Ok... maskepp kellett volna fogalmaznom :-)

A marhahusnak nemigen van hagyomanya Magyarorszagon, szoval persze, nem szep a kritika, de hidd el, a sirlion az nem az, amit te csinalsz. Attol meg lehet jo az, amit megcsinaltal, de az nem az.

A Man vs. Food meg... egyreszt vannak benne jo otletek, de alapvetoen nem arrol szol a musor, hogy egy kulinaris oceanon csonakazik a faszi. A legtobb cucc tulzas, mondjuk ahhoz hasonlitanam, mintha a piaci lacikonyhak versenyeznenek, szoval nem kifejezetten kifinomult dolgokrol van szo.

Ne erts felre, nem bantani akartalak, a kacsamell hatarozottan jol nez ki, a sirloin meg inkabb az, amit te 'ramp' steaknek hivsz, az nem is nezett ki rosszul.

Etteremben meg nagyon ritkan lehet igazan jo baby back ribs-et kapni, a legtobb elore van fozve, mintha leves lenne, aztan megkenik a szosszal, azt adjak. A jo back ribs az nem ilyen.

2014.04.26. 16:32:05

@diggerdriver: Hát, csak megérti, előbb-utóbb ;))).

@morsels: A fát felismertem :))) A tormával már más, mínusz majonéz :)))

@Kövérmadár [swe]: Naaa, ez már a másik véglet, ez az órára beosztott étkezés. Én hülyét kapnék. Akkor eszem, ha éhes vagyok, nem akkor, ha éppen 17.00 zulu az idő ;))))

2014.04.26. 16:33:33

@Zoole[uk]: Áááá, basszus, amit az a pali felzabál, az már az undortó határát súrolja ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:34:57

@geegee:
Cod-ból csináld. Nagyon finom.
Meg van valami édesvízi sügér is most kezd divatba jönni abból is finom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:35:46

@**mimi**:
Jaaaj előbb leírtad mit én...
:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:39:37

@Zoole[uk]:
Namenjapicsába:))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 16:40:34

@Babette_: "értem, de ha megkérdem, kérsz-e palacsintát, majd sültkrumplit rakok eléd, akkor azért csak meglepődsz."

Azert ez nagyon nem ugyanaz a kategoria.
Ha valahol paprikast kerek es porkoltet kapok, akkor egy pillanatig nem leszek csalodott. :)
Ugyanigy, ha turogomboc helyett szilvasat csinalnak nekem, ugyanolyan boldogoan megeszem mindkettot. :)

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:40:40

@morsels:
Ja es a steak. A jo steak alapvetoen grillen keszul. Persze lehet marhahust maskepp is elkesziteni, de akkor azt mar nem hivjuk steaknek.. szerintem :-)

Szoval megvana technikaja annak is, mint minden masnak. A steak magas hofokon, egy, masfel inches (szoval kb. 3 cm) vastag hus tuzre dobasa. A lenyeg az, hogy mennyi ideig sutod. Egyszer szabad csak atforditani, mindket oldal ugyanannyi ideig van a tuz folott.

4 sutesi fokozat van. Rare, medium rare, medium, well done.

A well done szerintem kifejezetten hiba, gyakorlatilag egy raghatatlan darab hus lesz, ami az elbaszas kategoriaba tartozik. persze ez az en velemenyem. A hust nem marinedezni es 'puhitani' kell kell kulonbozo trukkokkel, sokkal, meg a fasz tudja mivel, hanem hagyni kell erni.
Namost erni egyben er. 3 het mar jo, de 4 het is belefer (az erleles gyakorlatilag 5 fokos hutokamrat jelent).
A filet mignon, sirlion, t-bone, porterhouse csak azon mulik, hogy a marha melyik reszebol es milyen vagasmod alapjan szarmazik a hus, de mind jo minosegu, szoval nem kell oket teljesen atsutni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:41:34

@Pink Petsch:
Mert juhtúróból az igazi az meg van itt a sarkon a töröknél.

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:46:39

Es itt vannak a baranyok:
kepfeltoltes.hu/view/140426/P8170001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(ertelemszeruen ezt nem en csinaltam, a gorog fesztival resze ez :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:50:10

@tildy[UK]:
Így van. sokfelé paprika nélkül csinálják.
Én úgy vagyok vele hogy éhenhalás ellen jó de eddig még nem akartam éhen halni.

Muscari 2014.04.26. 16:51:09

@Egylabu Esernyomadar: emesztesi problemak? Senkinek semmi baja nem volt a csaladbol, de nem csak itt, ez ervenyes barmelyik nyaralasunkra is. Szerintem neked extrem erzekeny az emesztorendszered.

Szerintem nem igaz, hogy nem lehet ugyanolyat fozni. Bar ha belegondolok, miota a csirkepeprikast creme freche-sel csinalom, nem ugyanolyan. Finomabb.

Van aminel kell modositani, de mivel mi otthon is mindenfele nemzet kajajat foztuk, az alapanyagokst itt is megtalalom.

Timi posztjs kicsit kultursokkos, szerintem.

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:54:25

@Muscari:
Azt hogy erted, hogy otthon is mindefele nemzet kajajat foztetek?

Mondjuk en nem szeretem a tejfolt a kajaba. Tehat nekem a tejfolos csirkepaprikas (mintha a csirkepaprikas csak tejfolos lehetne), vagy a toltottkapaszta, szekelykaposzta nem a kedvencem.

Chamroe 2014.04.26. 16:54:33

@puhacica: Hát ez az, nekem is az volt gyanús, hogy nem egészen passzolnék a profiljukba.
Mondjuk nekem alapjáraton roppant gyanakvó a természetem :D
A férjed reagált rá valamit, esetleg írtak neki újból?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 16:55:42

@ChristineK:
A töltött káposztát én is sima fejes édeskáposztából csinálom és semmi más hozzá.

morsels (törölt) 2014.04.26. 16:57:05

@morsels:
Mondjuk az ecet ennel rosszabb. Nem is ertem, hogy hogyan tudnak ecetet tenni sultkrumplira, kocsonyara, barmire es utana megenni.

SzZoole 2014.04.26. 16:58:50

@morsels: mint irtam feletek nagyobb hagyomanya van a marha hus elkeszitesenek,megkockaztatom,hogy a BBQ-as is onnan ered,bar ebben nem vagyok biztos.
Itt igy lehet venni az ettermekben a ramp pl.itt 3-4 cm vastag a sirloin es a rib eye 2-3 cm,a rib eye-t 21 napig erlelik itt is,szerintem a legjobb steak.
Egyatalan nem bantottal meg vele,mert ez epito kritika volt:)

Chamroe 2014.04.26. 17:00:45

@Thargoid: Köszi szépen az infót!
Sejtettem, hogy valami gázos benne, mert ha egy ilyen kaliberű cég (mármint a valódi cég) kiírna egy üres pozíciót, tuti falkában esnének rá a jobbnál jobb szakemberek, és nem ők keresnének olyan alkalmazottakat, akiknek sem a végzettsége, sem a tapasztalata nem vág a cég profiljába.

Amúgy a tényleges DLA Pipernek van budapesti kirendeltsége, szerinted dobjam nekik tovább a mélt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 17:01:30

@Pink Petsch:
Ehhez mindenkinek joga van.
Szamomra a cel a 10% alatti testzsir% elerese (pontosan meg nem tudom, hogy mennyit tudok elerni siman dietaval + mozgassal), de a leheto legkevesebb a cel.
Ebbe sajnos nem fer bele az, hogy akkor es annyit egyek, amikor es amennyit (de meginkabb amit) csak szeretnek. Valamit, valamiert :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:03:38

@morsels:
Ok. Egyetlen kifogásom van. Én az ecetes salátát fonnyasztva szeretem.
:)))))))))))))))))))))

2014.04.26. 17:05:25

@morsels: Akkor ez neked a kedvenc helyed lenne ;)
9gag.com/gag/aqmB8Pj

2014.04.26. 17:06:07

@diggerdriver: Uhh, csak juhtúróból nekem kissé erős ;)))

SzZoole 2014.04.26. 17:06:36

@Pink Petsch: igazad van,van sok erdekes kaja a musorban,de en elso sorban a steak es a bordak keszitese miatt nezem,azok a 10 emeletes hamburgerek valoban hulyesegek:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:06:44

@morsels:
Azt a porcelánnyelű sörnyitót tényleg nemrég vettem.

Chamroe 2014.04.26. 17:08:26

Nah, nemrég keltem fel, és ez várt az asztalon:

kepfeltoltes.hu/view/140426/kelt_szez_mos_cucc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez egy kelt tésztás cucc, a tészta semleges ízű, itt most sózott vajjal van csak megkenve a tészta, és szezámmag van a tetején, de meg lehet kenni pizzakrémmel, lekvárral, mogyorókrémmel vagy kakaóval is.

Ja, és frankfurti leves van még, amit imádoooook! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:08:55

@Kövérmadár [swe]:
Általában bikákat eszel. Hízóbikákat.
Ha tehénhúst veszel azt észreveszed.
12órán keresztül főzöd.

2014.04.26. 17:09:23

@Kövérmadár [swe]: És akkor is eszel este 8kor, ha éppen nem vagy éhes?

morsels (törölt) 2014.04.26. 17:10:02

@Pink Petsch:
Direkt hagytam ki egy fokozatot (az sem jobb, mint a well done), kivancsi voltam, hogy ki figyel :-)

morsels (törölt) 2014.04.26. 17:11:07

@diggerdriver:
A sort barmivel ki lehet nyitni :-)

Muscari 2014.04.26. 17:11:19

@maxval a gondolkodó birca: az ujpesti piacon van nagyon jo hurka es kolbasz, egy noi nev a kifozde neve, sajnos nem emlekszem pontosan, a tuljrol van elnevezve asszem. Isteni!

A porkolt vs paprikas vitaban szerintem Babette-nek van igaza.

@Zoole[uk]: en is javasoltam mar a salatakrumplit. Azt fozheted egy orat is, nem megy szet

2014.04.26. 17:11:58

@Zoole[uk]: Mna, igen, de megnézel két részt belőle, és aznap már nem vagy éhes.
Tényleg, Madárnak inkább ezt kellene néznie ;))))

2014.04.26. 17:12:35

@morsels: A leírást alattuk csekkoltad? ;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:14:13

@morsels:
Aha ja.
Képzeld mikor annak idején disznót vágtam és a spájzban lógtak a kolbászok sonkák én csak bementem egy nagykéssel suhintottam néhányat a levegőben hogy az illat a pengére ragadjon, azt rákentem a kenyérre és gy ettem.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 17:15:32

@Pink Petsch:
Mivel jellemzoen kis adagokat eszem, ritkan fordul elo, hogy annyira nem vagyok ehes, hogy ne tudnek enni valamit.
Ha nagyon nem kivanok semmit, akkor fozok es tojast es megeszem azt.

1600 kcal a plafon, de legtobbszor 1400 korul megallok (nem kivanok tobbet). Ezt oszd el 5-6 etkezesre es az ebedet leszamitva kb. azt kapod, hogy sosem ures a gyomrom, de ennel nem tobb :)

@diggerdriver:
Ok, elhiszem. No problem :)

morsels (törölt) 2014.04.26. 17:15:34

@Pink Petsch:
Igazad van, az kimaradt. De nagyon jo :-)

Muscari 2014.04.26. 17:18:19

@geegee: az unokatesom is jstszott a Vago musoraban. Siman bekerult.

SzZoole 2014.04.26. 17:18:21

@Muscari: raadasul mi ugy keszitik,hogy a krumplit elore felkarikazzuk es ugy tesszuk fel fozni,ha a villat bele lehet mar szurni akkor leszurjuk es mar lehet is a tepsibe ossze rakni a tobbi dologal a lenyeg,hogy jo sok kolbaszok legyen benne:)))

2014.04.26. 17:19:42

@Kövérmadár [swe]: Hát én sem eszem egy nap többet, már kalóriában, de, hogy állandóan az órát figyelgessem, meg ilyesmik ... áááá! 2-3 étkezésből jön össze, amikor éppen megéhezem.

Papagály (törölt) 2014.04.26. 17:20:53

@diggerdriver: a fideszes és liberális esetben egyet tudok érteni veled. de mondjuk mit kezdesz az egy időszakban fasiszta nézeteket valló kiváló filozófusokkal, művészekkel, tudósokkal? minden rendben velük? heidegger, wagner, eliade. vitán felül álló, csodált életművek. de emberileg felmenti ez őket?
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/141801

esetükben a műre igent mondok, az emberre viszont nemet.

nem állítom, hogy a magyar liberálisok vagy a fidesz a nácik erkölcsi szintjén lenne, de az a gyanúm, hogy mindkét oldalon jónéhányan vannak, akik az ellenfelet ekként látják.

Connie 2014.04.26. 17:20:53

Drágáim, a buttermilk író. A sour cream a tejföl. Jó lenne tudni, hogy mi az, amivel főztök.

Pörköltet és zöldborsós tésztát bárhol lehet enni. Nem kell azért Angliáig elmenni. De egy jó jerk pork-ot vagy chickent vagy egy olyan igazi carvory-t yorkshir puddingal nem igazán. :-) Ha már van valakiben annyi "kalandvágy", hogy a munka és megélhetés után kimenjen külföldre, akkor legyen benne annyi is, hogy a helyi ételeket megkóstolja. Én Londonban tanultam meg igazán főzni....és tujátok mit, kedves bloggolók? Egyrészt kipróbálom a helyiek és az egyéb bevándorlók kajáit, másrészt ami igazán ízlik, vagy fűszert, amit megkedvelek, beépítem és ha magyaros kajára támad gusztusom, feldobom vele. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:22:21

@morsels:
Nem, nem csak tejfölös lehet.
A töltöttkáposzta sem meg a székelykáposzta sem.
Bár én imádom a tejfölt és mindenbe teszek megértem aki nem szereti és mellőzi.

Quercus a favágó 2014.04.26. 17:25:50

@Pink Petsch:

Szerintem madár ufó. Még nem állt át a szervezete teljesen a földi életvitelre. Az igazi madár az a Muffin, csak ez a madár nyúllá változtatta, hogy megszerezze Nórit. De majd ha Nóri rájön a csalásra, megcsókolja Muffin-t, aki visszaváltozik igazi madárrá. Ez a madár meg mehet vissza az Orkborgtork bolygóra.
Itt a vége, fuss el véle!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:28:15

@morsels:
Igen, olyan nincs hogy valami nem sörnyitó:))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 17:28:45

@morsels: @diggerdriver:

Bar a kocsonyat alapbol ki nem allhatom (a belsosegek mellett ez az egyetlen dolog amit nem eszek meg). De szerintem az ecetes chips es az ecetes sultkrumpli is baromi jo. Imadom! Velemenyem szerint a legjobb snack a Foldon az ecetes chips. :)

2014.04.26. 17:29:47

@Zoole[uk]: Van, aki nyersen nyomja a sütőbe. Már a krumplit, vagy még félkeményen ..

2014.04.26. 17:30:29

@QUERCUS(a favágó): És a Nóri erről tud? ;)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 17:30:59

@Connie: +1000000

De en mar le lettem hurrogva ezert sokszor, ugyhogy inkabb meg sem emlitem. :)

2014.04.26. 17:31:35

@diggerdriver: A bukéja hagyján, de az íze eléggé ütős, már ha a brindza-féle juhtúróról beszélünk, és nem valami szelídített változatról.

puhacica 2014.04.26. 17:32:35

@QUERCUS(a favágó): amikor kicsi voltam, ezt hivtam gömbikés pörköltnek. :)

@Thargoid: @Chamroe: az nekunk eszunkbe se jutott, hogy atveres lehet. igaz, a mi ajanlatunkbol kimaradt ez a WU sztori, mert akkor azert leesett volna. az uramnak 800 euros fix penzt ajanlottak. nem annyira ertettuk, mit akarnak, de nem is foglalkoztunk vele, mert egyreszt tobbet keresunk, masreszt meg nem akarunk szakmat valtani.

vessetek a mokusok ele, de mi a mekdonalcban ebedeltunk ma. miutan tesztvezetesen voltunk egy vw passat alltrackkel es egy golf 7 gti dsg-vel. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:32:45

@Papagály:
Külön kell választani a munkásságot és az embert.
Sokan ezt nem képesek megtenni.

SzZoole 2014.04.26. 17:33:55

@Pink Petsch: igen,ahany haz annyi szokas:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:36:24

@Pink Petsch:
Igen a brindzáról.
Jó az, lehet a héten csinálok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 17:39:02

@morsels: "A well done szerintem kifejezetten hiba, gyakorlatilag egy raghatatlan darab hus lesz, ami az elbaszas kategoriaba tartozik. persze ez az en velemenyem."

En abszolut egyet ertek veled.
A norveg kisvarosban ahol laktam volt egy nagyon durvan jo steakhouse (norvegok amugy bolondulnak a steakert, sokat eszik es nagyon jol keszitik).
Van egy ilyen helyi varosi legenda, en nem probaltam, de ha allitolag well done-ra kered a marhat azon a helyen, akkor amint a pincer beer a konyhaba es leadja a rendelest, egy jol hallhato csatanassal belecsapja a szakacs a csontozobardot a deszkaba es kiordit a konyhabol angolul : "Then why don't you order a fuckin' chicken?". :DDDD

Chamroe 2014.04.26. 17:43:11

@puhacica: Nekem is ez a 800 eurós e-mail jött.
Én ha állást keresek, nem szoktam csak úgy válogatás nélkül küldözgetni az önéletrajzokat.
Ha közvetlenül a cég hirdet, előtte alaposan utánanézek a nyilvános pénzügyi adatoknak, stb..
Naja, a mai világban már óvatosnak kell lenni nagyon.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 17:43:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Amikor 1-2 gasztroposzt alatt, ahol az emberek sirnak, hogy kint nem olyanok a fuszerek meg nem olyan a tejfol mint otthon (ami netto baromsag szerintem) megjegyeztem hogy mert lehet nem csak magyarosat kene csinalni, akkor kaptam olyat hogy csak na. :)

Igy, hogy meg bennem van a tegnap esti indiai jalfrezi meg a mai chicken kebab, nem annyira erzem at hogy miert lenne egeto problema hogy nem tudok otthon osszeutni egy toltottkaposztat vagy babgulyast... de nem akarok ebbe a vitaba megint belemenni. Mindenki azt eszik amit akar. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 17:45:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Persze, a steak véresen jó de én a májat is félig nyersen szeretem.

puhacica 2014.04.26. 17:48:14

@morsels: marmint pl: Kovacs Mokus Istvan?

@Kövérmadár [swe]: mi lassan 2 honapja, hogy valtoztattunk az etrendunkon. a szenhidratot szinte teljesen kiiktattuk, koretkent mindenfele zoldseget eszunk igy-ugy-amugy elkeszitve, illetve sovany husokat tulnyomoreszt. az uram kb. 7-8 kg-tol szabadult meg, en sajnos csak 2-tol. de nekem osszesen 4-5 kg minusz kellene csak. nyilvan nem lettunk izmosak, mivel egyaltalan nem mozgunk (kiveve bringa hetvegen), de a kozerzetunk sokkal jobb, nincs kajakoma meg farkasehseg. :) szoval hajra, kitartas!

2014.04.26. 17:48:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hűűű, de lassú az anyagcseréd ;)))))

nyuszigonosz 2014.04.26. 17:49:36

@Chamroe: Jé, én ezt édesre szoktam csinálni! Ugyanígy néz ki, csak nincs szézám mag a tetején, viszont becsavarás elött rákenek olyan vaj-cukor - vaníliás cukor ( opcionális: citromhaj) krémet.
Finom nagyon.

puhacica 2014.04.26. 17:52:47

@puhacica: ja, es persze a meki, ez kb 2havonta 1x fordul elo, amikor nagyon megkivanjuk. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 17:55:23

@Pink Petsch: Nem igazan. Tudtommal attol fuggoen, hogy mit eszel olyan 14-22 ora alatt megy at rajtad.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 17:59:44

@Kövérmadár [swe]: a pulykamell azert jo,mert haa nincs a bolgban,az epitoanyag telepen vehetsz helyette faforgacslapot

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 17:59:53

@puhacica:
Köszönöm :)

Február 25-én kezdtem el írni az eredményeket, akkor 84,5 kg voltam. Mikor hazajöttünk a hajóról (február 10, ha jól emlékszem), akkor 89 voltam. Ma reggel 75,9-t mutatott a mérleg.

Izmos én sem vagyok, de ez 1-2 éven belül változni fog, remélem :)

2014.04.26. 18:04:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hm, hát sok rostos cuccot akkor nem igazán ehetsz ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 18:08:51

@Pink Petsch: Mondom, lehet rosszul emlekszem ra. De van bennunk vagy 7 meternyi bel. En ugy tudom, hogy fuggetlenul attol hogy mit eszel, olyan 12 ora amig csak abban vegiger az anyag (plusz a gyomorban is eltolt elotte par oracskat). De ezen nem veszunk ossze. :) Amugy szerintem atlagos sebessegu az anyagcserem. Legalabbis az illemhelyek latogatasi gyakorisaga alapjan. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 18:09:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ha az emberek kulfoldon nem foznenek olyaf,mint a szulohazajukban,te sem ehettel volna kebabot ukban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 18:11:35

@diggerdriver:
Mester, egy kis gondom akadt a telefonommal :)
Be lehet valahol állítani, hogy a hívásfogadást ne azzal a buzi csúsztatással lehessen felvenni, hanem egy gombnyomással?

Nem tudom mi a probléma, de folyamatosan masszíroznom kell a képernyőt, mire fel tudom venni, baromi nehezen reagál. Már beállítottam azt is, hogy érzékenyebb legyen a képernyő, de nem segített...

Ez eddig egy nagyon feketepont a Samsungnak. :(

2014.04.26. 18:12:49

@tanato: Hagyjuk már... a töltött káposztát sehol nem csinálják kész konzervből, mert kurva drága lenne, a pulykacombot nem lehet borjúhúsként eladni úgy, hogy ezt senki se vegye észre, a marhahúst sem vaddisznóként. Egy étteremben nem a kajákon kaszálnak, hanem az italokon. Nah, kezicsókolom, megint egy értelmetlen "botránykönyv".
A probléma inkább az, hogy nem a legfrissebb és legjobb minőségű alapanyagokat használják. De kész konzervételeket, tuti nem, mert kész ráfizetés az étteremnek.
Már, ha étteremről van szó, és nem valami gyanús büféről.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 18:14:49

@Babette_: En nem is azt mondom, hogy tilos kulfoldon magyarosat csinalni. Mi is csinalunk neha, vagy 1-2 havonta 1X. En azokat nem ertem akik csak azt csinalnak kint is. De mindegy is. Mindenki azt eszik amit akar. :)

**mimi** 2014.04.26. 18:17:29

@Pink Petsch:
mi nagyon szeretjük:)
a főtt tojást felkarikázod, hagymát dinsztelsz, mintha pörkölt ( bocsánat paprikás) alapot készítenél, só, paprika, fűszerek ízlés szerint, aztán bele a főtt tojás, és kész is.

puhacica 2014.04.26. 18:18:20

@Chamroe: igen, muszaj gyanakvonak lenni. :(

@Kövérmadár [swe]: gratulalok! :) a telefonos problemad kapcsan pedig azt mondta az uram, hogy vidd szervizbe, csereltesd ki, mert ennek nem szabad igy mukodnie! :(

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 18:20:59

@geegee:

Ha a vetélkedő hosszú ideig megy, nagy az esélyed. Persze kell, hogy tetszél a kasztingosnak.

2014.04.26. 18:21:02

@**mimi**: Hm, és nem törik össze a tojás? Nem lesz egy nem túl szép massza az egészből?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 18:21:29

@puhacica:
Adok még neki pár napot, próbálgatni fogom, mert hátha én csinálok valamit rosszul.
Ami érdekes, hogy egyébként a képernyő érzékeny, szuperül működik, ez az egy kivétel van. Ez lehet szoftveres elszúrás is talán, meg kellene nézni, hogy mások is kínlódnak-e vele.

De köszönöm a "tippet"!

Chamroe 2014.04.26. 18:22:40

@nyuszigonosz(D): legközelebb szilvalekvárral próbálom ki :-)

nyuszigonosz 2014.04.26. 18:22:48

@szaszo71(D): Itt már kezdödik a vihar. Ha felfelé megy, akkor nemsokára odaér hozzátok is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 18:23:10

@Chang Yai:

Igen, ez megbocsáthatatlan volt. Összekevertem a 2 országot, pedig közismert, hogy kínai-thai határ nincs. Ez már az öregedés jele.

nyuszigonosz 2014.04.26. 18:23:38

@Chamroe: Azzal még nem próbáltam. :-)

nyuszigonosz 2014.04.26. 18:29:10

@Kövérmadár [swe]: Vidd vissza.
Én is húztam az idöt a navigációmmal, gondoltam az ilyen olyan hibái eltünnek majd...én vagyok a kétbalkezes a szatelit "esett ki", meg ilyen butaságokkal, míg aztán annyira volt, hogy visszavittem, kijelentve, hogy a használata életveszélyes.
Ment a gyártónak, addig kaptam mást, és a héten küldte a gyártó az újat.

**mimi** 2014.04.26. 18:31:10

@Pink Petsch:
nem...óvatosan forgatod össze, a sárgája sűríti a szaftot, a szép fehér karikák meg ott díszelegnek:)
Tényleg egész jó, ha nincs itthon semmi más, akkor be szoktam vetni.:)

puhacica 2014.04.26. 18:31:39

@Kövérmadár [swe]: ezt nem lehet rosszul csinalni. es ha egyebkent erzekeny a kepernyo es jol mukodik, csak ez a funkcioja nem, akkor az csak megerosit, hogy valami para lehet vele. :( igaz, nem vagyunk szakik, de hosszu evek tapasztalata all mogottunk. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 18:31:40

@maxval a gondolkodó birca:
"Ez már az öregedés jele. "

Ez hasonló kaliberű kifogás, mint a "nem akartalak megcsalni, de részeg voltam és nem tehettem róla". Persze, persze :)

Anyósom is 52 éves és folyton ezt az "öregszem" szöveget erőlteti, ha nincs valamihez kedve vagy csak felfelejt valamit. Rendszeresen kiröhögöm érte, mert szemlátomást csak kényelmességből mondja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 18:33:28

@nyuszigonosz(D): @puhacica:
Ez a visszaviszem - nézzétekmeg itt életveszélyes, szerintem. Amilyen a svéd munkatempó és ügyintézési morál, kb. Karácsonyra lenne belőle valami :)

De ha nincs más, akkor nincs más :(

2014.04.26. 18:33:49

@**mimi**: Hááát, a hagymás rántotta egyszerűbbnek tűnik, ha már ... ;)))

blackhairlady 2014.04.26. 18:35:01

@Egylabu Esernyomadar: Ugyan ezt irtam multkor amikor a kajakrol volt szo. nem olyan egyszeru uj eteleket megtanulni. Ido kell amig megtalaljuk az alapanyagot, a receptet, aztan talalgatjuk, hogy vajon ilyen izenek kell-e lennie.
Mar nagyon utalom, hogy allandoan kritizaljak sokan a posztolok gasztronomiai szokasait. Miert nem lehet csak egyszeruen elfogadni?
Raadasul a mai poszt cime: MAGYAR kajak kulfoldiul. Gondolom ezert is nem irtak a posztolok a helyi etelspecialitasokrol, es azt sem irtak, hogy csak magyar kajat fogyasztananak.
Szerintem a leghulyebb dolog valakinek az etelbeli izleset kritizalni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.26. 18:36:04

@Kövérmadár [swe]:

Ha így megy tovább, 70 éves koromban már magyar-svéd határról fogok beszélni...

nyuszigonosz 2014.04.26. 18:39:56

@Kövérmadár [swe]: Nos én is ezért húztam az idöt, nem hittem, hogy annyira rossz; elöször. Igaz fél év után garanciára akut cseréltek benne itt az üzletben, kibeszélve magukat arra, hogy "gyerekbetegsége" az akku nem müködése.
Aztán egy éves korában kezdett kipotyogni a GPS szignál. Elöször csak itt ott, így még hónapokig elvoltam vele, de aztán már az volt, hogy másodperc töredéke alatt mutatott más-más képet, akár pályán mentem, akár valamilyen ismeretlen városban, ugráltak a képek rajta összevissza.
Most kivancsi vagyok az újra, csak csütörtökön kaptam, remélem ez már csak jobb lehet.

blackhairlady 2014.04.26. 18:40:28

@Kövérmadár [swe]: "Nem is ertem azokat, akik ragaszkodnak a hazai dolgokhoz (ennyire). Olyan roghozkotottseg, mint a magyarTVhez valo gorcsos ragaszkodas (utobbi meg a nyelvtanulas intenzitasat is hazavagja szerintem)."

Csak kerdezem, ti mennyit foztok mas orszagbeli kajakat? Csak mert nem eszel tengeri herkentyuket (ami ugye sveorszagban elegge hazainak szamit). Emlekszem, a multkori kajas posztnal irtad, hogy csinaltok bizony magyar eteleket, fozelekeket. Szoval azert valamilyen modon te is ragaszkodsz hozza.
A Magyar TV-t mondtad aposodeknak is, hogy hat megsem kellene mert az olyan snassz?

Szerintem nem kell megertened csak egyszeruen elfogadnod, hogy valakik (pl. aposodek es en, akorunknal fogva is) ragaszkodunk a megsdzokotthoz. aztan neha keverjuk egy kis uj dologgal is:)

**mimi** 2014.04.26. 18:42:28

@Pink Petsch:
:)))))))))))))))
fogjuk rá :)

puhacica 2014.04.26. 18:45:03

@Kövérmadár [swe]: nem gondoltam volna, hogy igazabol egy svediterran orszagban elsz! ;)

Thargoid 2014.04.26. 18:48:13

@geegee:
Csekket gyorsan és lassan lehetett váltani amikor utoljára használtam, jó pár évvel ezelőtt...
Lassú váltásnál ellenőrzik a fedezetet, és ha minden rendben van megkapod a pénzt, napok, hetek múlva.
Gyors váltásnál a te számládra megelelőgezi a pénzt a bankod, de ha a csekk fedezetlen, akkor az a te tartozásod a bank felé.
Itt a (az egyik..) biznisz az, hogy "nagyon gyorsan" kell továbbítani a pénzt, tehát a saját számlád terhére kell átváltanod.
A WU-nál viszont ami pénzt elküldesz, annak annyi, bottal ütheted a nyomát, ha már felvették.
Az első csekk fedezetlen, te már a pénzt elküldted (és annak volt fedezete, a saját pénzed a bankban), magyarul te fogsz tartozni a banknak azzal az összeggel amit már elküldtél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 18:51:25

@Kövérmadár [swe]:
Beállítások-kisegítő lehetőségek-hívások fogadása/befejezése-hívásfogadás gombbal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 18:53:47

@blackhair-lady:
Nem tudom megmondani, hogy mennyit főzünk másmilyen ételeket. Olyat főzünk, amilyenhez kedvünk van éppen (iletve amit a diétám enged :) ).
A csirkemell pl. milyen ételnek számít, ha egészben befűszerezem (legutóbb mézes fűszerrel), bedobom a sütőbe, megpirítom, hozzá brokkoli és "kvarg" (nem tudom ez mi magyarul, alacsony%-os tejföl kb). Ez vagy hasonló hetente biztosan van egyszer.

Kínait szoktunk csinálni, főzelékeket (ez talán magyar, nem tudom), pörkö... izé, paprikást (gomba és csirke), gondolom ez is magyar.
Töltött cukkíni, rántott zeller + mangó chutney, rántott sajt.
Csináltam párszor mac&cheese-t is :)
Kedvenc desszert sajtosrúd és a brownie (na nem egyszerre :) ), de néha lecsúszna egy-egy princess torta is (az echte svéd).

Egy időben eljártam a céges ebédelős helyre, ott nemzetkzi ételek voltak és mindent szerettem.

Magyat TV-t nem mondtam nekik, illetve nem így. Kérdezték, hogy nekünk kell-e és pedig a leghatározottabban és legfinomabban azt válaszoltam, hogy "akkor lássak magyar TV-t ha a hátam közepét :)"
Egy másik kolléga is szekírozott vele egy időben, de őt is leállítottam, hogy "majd ha nyúl legel a síromon".

A megértés / elfogadás kérdésében igazad van. Teljes mértékben. De akkor ne kelljen hallgatnom (nem a blogra gondolok), hogy "Vér-vér-halál-pusztulás-matekfüzet, nem olyan a pirospapkrika mint otthon!"
Well, akkor húzzál haza vagy importálj, de ne nyavajogj miatta.

Az éremnek mindig két oldala van + az élszallagja :) Hiányozzon, OK. De attól a svéd pirospaprika nem szar, csak más. Nekem pl. tökéletesen megfelel (tényleg más, de kit érdekel?)

Érti-e a néni? ;)

2014.04.26. 18:55:49

@blackhair-lady: ugyan nem engem kerdeztel, de az elmult 1 hetben eddig ettunk 1 iranit, 1 sziriait. 1 afghanit (az gyakorlatilag heti min 1 kotelezo), 1 fish and chips (home made, tilapia-bol), 1 babos marhat, abban volt magyar fuszer, en csinaltam, tehat nevezzuk magyarosnak, 1 marokkoi/algir kajat, es a felesegem csinalt egyik este csinalt egy nevezzuk "csirkeporkoltnekszeru"vacsorat (krumplival). Akkor 2 a hetbol magyaros volt.

En a kinai kajaert nem vagyok oda es az olaszert sem. Ugyhogy azokat nem nagyon esszuk. A thai most nem volt, de szoktunk enni. De szoktunk enni meg rendes pub kajat is, ha akarod rakok fotot fel pubos kajakrol, mert azok az egyszeru, de jo kajak is. Es nem kell fozni!
Mivel mi nem nagyon tudunk fozni, csak az alapokat, igy nalunk nincs akkora sutes-fozes. A tojasos nokedlivel holnap probalkozom, hatha egyszerr sikerul. A lecsonal meg a francia verzioja jobban izlik.
Mivel nekem a szuleim, nagyszuleim sem tudtak igazan magyarosan fozni, igy nalunk ez nem meglepo. A youtube-rol probalkoztam egyik evben beiglivel, borzaszto lett.

Thargoid 2014.04.26. 18:57:18

@Pink Petsch: Több ez adatlopásnál - az csak a bónusz :)
Lásd előző posztom, hogy pontosan hogy műküdik a dolog.
Bár csodálkozom, hogy van még bank amelyik használ csekket... én talán 2005-ben utoljára, és a HSBC már nem is küld újakat az elmúlt pár évben.
Ha meg már nem csekkes az átverés, akkor pl. PayPal-lel vagy hitelkártyáról való utalással ugyanezt el lehet játszani. Annyit kell tenni, hogy azt mondod áruért vagy szolgáltatásért fizettél amit nem teljesítettek. A feladó visszakapja a pénzt a saját bankjától, és a követelést ráterheli a számládra a te bankod.
Szóval teljesen mindegy, hogy melyik módszer a végeredmény az ami számít - mégpedig az, hogy ami pénzt továbbküldtél az valójában a te pénzed volt amit mind elbuktál.
Kicsit komolyabb összegnél már egész szép adósságot csinálhat az áldozat, és ekkor még nem is használták fel az adatait amit megtudtak a tranzakciók során...!

tanato 2014.04.26. 19:00:49

@Pink Petsch: Jobb nem tudni mit eszünk.Inkább gondoljuk azt hogy nem csalnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 19:00:52

madar, megneztem ezt a kvargot, szotar turonak forditja. nem valami cottage cheese lehet?

Thargoid 2014.04.26. 19:02:09

@ChristineK: Quarkból körözött majdnem ugyanaz mint túróból.
Van a legtöbb nagyobb boltban, pl. Tesco, Sainsbury, ASDA, ha nem találod csak kérdezz rá, néha valami mögé pakolták amikor kerestem...

2014.04.26. 19:02:45

@Thargoid: Cseeekk? Azt hittem, olyat utoljára Agatha Christie regényeiben használt Miss Marple.
Ki az az őrült, aki a saját számlájáról utal strómanként?

2014.04.26. 19:03:50

@Babette_: Nem, az egy nagyon folyós túrókrémszerűség, folyósabb, mint a krémsajt.

2014.04.26. 19:04:25

@Babette_: Nem, az egy nagyon folyós túrókrémszerűség, folyósabb, mint a krémsajt.

nyuszigonosz 2014.04.26. 19:07:39

@Kövérmadár [swe]: A quark, nálad svédül kvarg, az a túró.
Nos errefelé ilyen a túró és kész.

2014.04.26. 19:07:40

@tanato: Dolgoztál már konyhán?
De mindegy is, ha neked a pulykát el tudják adni borjúként, a marhát meg vadhúsként, akkor meg is érdemled. A konzervételeket meg nyugodtan elhiteted, hogy így van, nem használják ... 600-700 forint egy konzerv töltött káposzta. Szerinted? Ennyit Michelin-csllagos éttermekben szánnak egy adag kajára ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 19:08:22

@Babette_:
Nem tudom mi az :)
Barmi lehet :)
100g-ban van 10-12g feherje, 0,5g zsir es hasonlo szenhidrat (ha ez segit). Valami extra zsirszegeny turo lehet, ha turo...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 19:10:13

@nyuszigonosz(D):
De akkor mi az, amit cottage cheese neven arulnak es izre, allagra turo?
Ez a kvarg inkabb kremszeru.

De elhiszem nektek, hogy az :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 19:11:21

@charlieharper [home, sweet home]:
Jaj de jó hogy mondtad ennek a halnak nem jutott eszembe a neve.
tilápia.
Valami édesvízi sügérféle és én már csináltam belőle halászlevet ami nagyon finom volt.

Figyelj a tojásos nokedli lényege hogy nokedlis tojás legyen. Nálunk 15 tojás belecsusszan. A nokedli mennyiségétől függ.
Nem agyonsütni a tojást hanem hogy még jó csúszós legyen a nokedlin.
Na most tojásos nokedli elképzelhetetlen ecetes saláta nélkül.
A kettő együtt jár.
Nem tudok jó ecetes saláta receptet de hátha segítenek itt.
A lényeg hogy cukor legyen benne és egy ecetes cukros lének kell lennie.
Én fonnyasztva szeretem de sokan nem ez nem szempont.
Egy a lényeg ne olyan legyen a saláta mintha kimennék a kertbe és lelegelném.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 19:13:27

@**mimi**:
Persze, a tojáspörkölt teljesen rendben van.

2014.04.26. 19:13:57

@Kövérmadár [swe]: A cottage cheese szemcsés krémsajt, általában enyhén sózott. Csak az állaga hasonlít némiképp a magyar tehéntúróhoz, ízre más.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 19:19:19

@Pink Petsch: Jaja, én is így sejtettem...Nagyon nagy kár.

@Zoole[uk]: Jó nektek... :D Én még itt a svédeknél nem láttam.De nem adom fel, míg látszik innen Vác... :-)

2014.04.26. 19:21:53

@diggerdriver: igen "freshwater" hal a tilapia, az egyiptomi faraok is ettek.
A monkfisht, raywingst, seabasst es a cod-ot szoktuk meg enni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 19:22:11

@geegee:
Tilápiát vegyél. Kiváló halászlének.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 19:23:52

@charlieharper [home, sweet home]:
Na én cod-ból meg tilápiából csináltam vegyesen halászlevet. Nagyon jó lett.

Muscari 2014.04.26. 19:25:06

@charlieharper [home, sweet home]: litvan. Teljesen jo.
Kuldtem neked emailt egy par napja, megkaptad?

2014.04.26. 19:28:15

@Muscari: igen koszonom, ma valszoltam is ra
@diggerdriver: a halaszle vizualis elmenye taszit.

tanato 2014.04.26. 19:30:48

@Pink Petsch: Nem én írtam a cikket,de sok rémtörténetet hallottam már.Ennek ellenére azért nem félek étteremben enni.

2014.04.26. 19:35:24

@tanato: itt is vannak kaja remtortenetek. Peldaul valaki talal egy kutya/macska chip-et a curry-ben, amit rendelt.

Quercus a favágó 2014.04.26. 19:38:46

@tanato:

A lányom Zuglóban lakik. A kínaiak többsége is Zuglóban lakik.
Zuglóban nincs kóbor kutya. Van viszont sok kínai kajálda.

blackhairlady 2014.04.26. 19:38:47

@Hari Seldon 2: A lecso pedig a legjobb dolog a magyar konyhaban, es sokszorosan felhasznalhato. kell fozni ej mosofazekkal 1. nap. Abbol jol bekajalni friss meleg ropogos kenyerrel (majd tulelni az ejszakat hasfajas nelkul:).
2.nap csinalni egy frissensultet(csirkemell, sertestarja, karaj, ki mit szeret, es erre rapakolni egy kis lecsot. ez leginkabb rizzsel finom. De a rizsbol csinaljunk annyit, hogy, es itt jo a
3. nap, amikor a lecsot es a rizst osszemelegitjuk, lehetoleg serpenyoben a tuzhelyen, hogy jol osszekeveredjenke az izek. Csak ugy, egytaletelnek isteni finom.
Ha nem marad rizs, ugyanilyen finon kockara szelt es sos vizben fozott krumplival is, ugyanugy osszemelegiteni a tuzhelyen. Millifelekeppen hasznosithato egy szimpla lecso.
:)

Sütemény1975 2014.04.26. 19:39:03

@Tomato Justice: gondolkoztam, hogy honnan annyira ismeros nekem ez a shepton mallet. szoktam jarni az a37esen, de minden telepules nevet nem jegyzek meg. aztan beugrott. ott robbantam le a multkor :)))

2014.04.26. 19:39:05

@tanato: Tudom, hogy nem te írtad, de hidd el, a konyhai rémtörténetek jó része valóban rémtörténet. Ha azt mondanád egy étteremtulajnak, hogy használjon készételt, akkor körberöhögne, mert vastagon ráfizetne.
Azon kívül, már csak azért is hiteltelen az egész -túl azon, hogy pont a Blikkben jelent meg részlet-, mert 1800 forintot még a turistalehúzós Váci utcában sem kérnek el egy adag töltött káposztáért ...
Azon kívül,a rántott cuccokat frissen sütik, rendeléskor (pár perc az egész), kétszer kisütni olaj- és energiapazarlás, ésatöbbi ...

Thargoid 2014.04.26. 19:39:20

@Chamroe: Ha van rá kedved és időd... én csak jót nevettem rajta.

nyuszigonosz 2014.04.26. 19:39:47

@Kövérmadár [swe]: Nos, a neve szerint sajt, de mint ma már a Don Kartasch írta, nem a neve fontos a kajának. :-))

blackhairlady 2014.04.26. 19:41:06

@diggerdriver: A tilapia jo hal, en leginkabb sozva,jol befokhagymazva sutom hirtelen, amikor kesz akkor pedig meg nyomok ra egy kis fokhagymat es citromlevet. a gyerekeim kedvence. idonkent rantom is.
Halaszlenek a redsnapper husat paszirozom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 19:43:21

@Kövérmadár [swe]: A budapest szeletet kostoltatok mar? "Budapest kake" neven fut, egyik leghiresebb sved suti. En imadom, egyik kedvenc sutim! :)

Sütemény1975 2014.04.26. 19:43:35

@Kövérmadár [swe]: jo nektek, en semmilyen formaban nem eszem meg a rizst. most alltam meg a hetvegi pihenore, meg gondolkozom, hogy mi legyen a hetvegi menu.

blackhairlady 2014.04.26. 19:44:58

@puhacica: A ferjednek es Quercusnak ugyan az a szakmaja?:)))))))))))))

2014.04.26. 19:46:34

@Sütemény1975: en sem ugralok az europaban elterjedt rizsert.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 19:46:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Éppen ma láttam a boltban, de nem próbáltuk még.

@Sütemény1975:
Nekem túl sok alternatívám nincsen. Tésza alapból kizárva most, marad a rízs, kuszkusz és a krumpli. Ettem már svéd pörköltöt (korvgryta) krumplival, elég jó.

2014.04.26. 19:47:50

@Kövérmadár [swe]: es akkor naan-t vagy a konnyebb valtozatat, a roti-t sem eszed meg?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 19:49:21

@Kövérmadár [swe]: "de nem próbáltuk még."

Nem tudsz elvonatkoztatni a nevetol, mi? :D

Papagály (törölt) 2014.04.26. 19:49:31

@maxval a gondolkodó birca: most, hogy eddie nyugdíjba ment, javíthatom én a helyesírási hibákat? ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 19:49:35

@Kövérmadár [swe]: a cottage cheese meg allagra sem turo. En inkabb olyannak mondanam, mint max fel centis mozzarellagolyok, tejfolszeru kremben.

SzZoole 2014.04.26. 19:50:00

@geegee: annyi edesvizi to van feletek,miert nem jarsz pecazni,akkor lenne halaszlenek valo:)

blackhairlady 2014.04.26. 19:50:30

@diggerdriver: Hej, meg egy ember aki nem szereti a nyers paradicsomot! Figyelsz Madar, mar nem csak ketten vagyunK!:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 19:51:21

@charlieharper [home, sweet home]:
Ha ehetnék, akkor megenném, de most sajnos nem lehet. Május végéig szigorúan tartom a diétát (illetve addig, míg elérem a 70kg-t). Utána ésszel, de pótolni fogok dolgokat.
Naan kenyeret (biztos ez nem szép megszólítás) ettem egyszer egy indiai étteremben, Budapesten. Nagyon ízlett!

Quercus a favágó 2014.04.26. 19:53:28

@Sütemény1975:

Igazad van. A rizst én is rühellem. Én most pusztítottam el a vacsorát. Sült paprikás tokaszalonna, tükörtojással, lekísérve egy sörrel.
Eldöntöttem. Örökké akarok élni. Eddig sikerült.

blackhairlady 2014.04.26. 19:53:30

@diggerdriver: En biztos, hogy porkoltet csinalok. Sot ha kockazott csirkemellett hasznalok akkor abbol is.
Az osszes fajta hust alaposan lepiritom mielott megy ra paprika.

SzZoole 2014.04.26. 19:55:07

@Sütemény1975: hol dekkolsz most ep?
A nejem kacscombot keszitett kacsazsirban sult krumplival most vette ki a sutobol,ha a kornyeken vagy meg hivlak vacsorazni:)))
Lovok is egy kepet rola es megkerem Pinkyt,hogy tegye fel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 19:55:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Bevallom, nehéz :)

@tildy[UK]:
Éppen vettünk, majd lefényképezem és felteszem, hogy kielemezzétek (+ a kvargot is) :)

blackhairlady 2014.04.26. 19:57:28

@maxval a gondolkodó birca: Szerintem nem az a lenyeg, hogy az alapanyag honnan valo, hanem hogy azt az etelt ugy, abban a formajaban hol keszitik. Kolbasz is van minden orszagban, de amikor azt irod, hogy magyaros, akkor mindenki tudja, hogy melyikre gondolsz.

Sütemény1975 2014.04.26. 19:58:18

@Pink Petsch: en azon rohogok, hogy ugy rakattantal madar kajalasi szokasaira, mint par hete a kenyai varrogepekre :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 19:58:45

@Zoole[uk]: @Pink Petsch: Zoole, ezek a te képeid? Ezek kiba..tt finomnak tűnnek, rohadtul megkóstolnám őket.

Nyamm... :-)
Asszem ki kell tanulnom a grillezést, kell keressek valami irodalmat, milyen húshoz milyen trutyit, hogy érdemes elkezdeni, stb...

Mádóór, próbáltál már használni itteni engánszgrillt?

kutya vacsorája 2014.04.26. 20:00:16

azért a pörkölt pirospaprika nélkül (plánehogy kakukkfűvel) nekem elég egzotikusan hangzik, de kinek a pap, kinek a paplan.
lunacica sztem profi, a flódnit csak a profik képesek elékészíteni, irígylem és gratulálok.
tejföl külföldön: nekem zsíros joghurt+tejszín elegye volt, de nem az igazi. azt hiszem, a tejföl miatt van a szózatban, hogy itt élned, halnod kell. (mondjuk magyarországon is a termelői ehető, a bótinál a külföldi pancskombó is jobb, ezt vigasznak szántam azoknak, akik már leléptek:)

2014.04.26. 20:00:25

@Sütemény1975: Annyira azért nem ;) Most csak érdeklődöm :))))

@geegee: Ahham, az ő képei, én csak felraktam.
Grillezni a legegyszerűbb dolog ;).

SzZoole 2014.04.26. 20:02:38

@Pink Petsch: kedves Pinky,kuldtem egy ujjabb mailt felteszed kerlek szepen,koszonom:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 20:02:42

@Sütemény1975:
Hallod, ha még azt is elárulom, hogy van varrógépe Nórinak 8)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 20:03:50

@Kövérmadár [swe]: Amugy en ugy tudom azert ez a neve mert a sved cukrasz, aki kitalalta egy budapesti cukraszversenyre csinalta ezt a sutit es az utolso utani pillanatig nem tudott neki nevet adni, ezert maradt vegul Budapest szelet. :)

Ahol Norvegiaban laktam volt egy kis vendeglo, amit egy sved hazaspar es a lanyuk vitt. Minden szerdan ott ettunk, nagyon-nagyon jo kajakat csinaltak. Szerettem.

Mindenesetre teljesen meg voltak lepodve, amikor megtudtak hogy magyar vagyok es kitettek elem a sutit, en meg csak pislogtam ertetlenul. Mondtak hogy Budapest szelet, hat nem onnan jovok? Mondom de onnan, de nalunk ezt a sutit sajnos nem ismerik. :) Teljesen le voltak dobbenve, nem akartak elhinni. :)

2014.04.26. 20:08:06

@Zoole[uk]: Jóvannaaa ;))).

Szóval, újabb Zoole-féle kép következik (Madár te most ezt inkább ne nézd meg;) ):

Ez a ma esti vacsoránk, kacsacomb, kacsazsírban sült krumplival:
kepfeltoltes.hu/view/140426/image4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:09:26

És én is aszondom, hogy ez a svéd krém fraicshe, vagy mi a bánat; ez azért messze nem a magyar tejföl íze, állaga.De a semmi helyett persze bőven jó...

2014.04.26. 20:10:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na, és miből áll össze az a süti?
Különben én is itt találkoztam először a Budapest-salátával, meg a Puszta-savanyúsággal.

blackhairlady 2014.04.26. 20:10:48

@Zoole[uk]: Ez egy nagyon szep tortenet, jo hogy megosztottad itt:)
En is sutottem mar flodnit, nem tudom, hogy olyan izenek kellett volna-e lennie, nem ettunk meg elotte ilyet, de nekunk izlett.
Egyik evben, talan olyan 5 eve, flodni lazban egett az orszag Karacsony korul, a gasztro ujsagok cimoldaln szerepelt, minden gasztroblogos ezzt sutotte es ajanlotta, akkor csinaltam meg en is. Eleg maceras, de egy izorgia.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:12:11

@Kövérmadár [swe]: engánszgrill... :DD
Mi van, nem ismered a szót? :-)))))

Na jó, az én svengerska szavaimat nem könnyű érteni...

Engångsgrill, vagyis egyszer használatos grillezőszett.Van benne szén, gyújtó, rács meg ez-az, egy aluminiumtálcában.Nem próbáltam még, de másokat láttam szenvedni vele...

Chamroe 2014.04.26. 20:13:09

@blackhair-lady: nyersen én sem eszem meg, de édes paradicsom levesnek, mártásnak vagy sósan (bospor) szeretem nagyon.

blackhairlady 2014.04.26. 20:14:25

@tildy[UK]: Nem fel kilo (1 Pound) 6 font?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:14:27

@Pink Petsch: Jó lenne, remélem nekem is fog menni... :-)

Állítólag kezdőnek a disznóhús veszélyes lehet, mert hogy ki kell süljenek a baktériumok és ha nem sütöm jól át, mert béna vagyok, akkor lehet belőle baj.Legalább is ezt olvastam...Lehet, majd inkább marhával, csirkével saslyukkal próbálkozom elsőre...

Sütemény1975 2014.04.26. 20:16:24

@Zoole[uk]: basszus, ha ezt tudom, mem hajozok at! :) mar sajnos belgaba vagyok....

blackhairlady 2014.04.26. 20:16:33

@tildy[UK]: Az en rakottkrumplim nem igy nez ki:) Ebbol is latszik, hogy ahany haz annyi szokas:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:17:53

@Pink Petsch: Jaja.A rántott á-t úgy kezeld, gondold, mintha szecskahús lenne.Ettem én is ilyet, nagyon jó tud lenni.Neten biztos van recept, módszer.Ez olyan vega pörkölt...

2014.04.26. 20:18:34

@geegee: Persze, hogy fog. A disznóval tényleg majd akkor, ha jól kiismered a grilledet, milyen hőfokon, mennyi ideig, hogyan süt, ilyesmik. A csirkét sem javaslom igazán, mert az nagyon hamar kiszáradhat. Tudod, mint az avokádó: egyik pillanatban még pont jó, a másikban meg már túlérett ;). Bár saslikban, zöldségekkel meg gyümölcsökkel és szalonnadarabokkal talán nem annyira veszélyes. Valóban a legjobb a marha ... egyébként is az a legjobb ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:19:48

@ChristineK: "Philadelphia krémsajtból körözött megvan? "
Azt nem úgy hívják az angoloknál, hogy wanted? Esetleg még alatta, hogy dead or alive?Mert én mindig így láttam kiirva... :D

Sütemény1975 2014.04.26. 20:19:50

@Kövérmadár [swe]: ott lehet varrogep, mert nincsenek ivoviz problemak :))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 20:21:12

@Pink Petsch: Tobb helyen is azt talaltam, hogy "chocolate hazelnut meringue with mandarin orange creme filling". Annyi csak, hogy amit en ettem, abban eddig mindig barack volt narancs/mandarin helyett.

Ez amugy nagyon hasonloan nez ki, szerintem ez egy korrekt recept lehet (sosem probaltam meg otthon megcsinalni):

palocprovence.blogspot.co.uk/2012/01/egy-szelet-budapest-svedorszagbol.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:22:00

@Pink Petsch: Na, akkor ez jó, hogy egyértelműen kiderült.És igen, a szalonka is már egy jó kezdet, önmagában is.Baxxa meg, csurog a nyálam...
:-)))

Sütemény1975 2014.04.26. 20:22:41

@Pink Petsch: asszem keresnem kell majd egy parkolot hemel hempstead kozvetlen kozeleben :))

Thargoid 2014.04.26. 20:23:32

@Kövérmadár [swe]: ha arra gondolsz, hogy a home gombbal felvenni a hívást, és a power-rel letenni, az felhasználói beállítás kérdése.
S2-n: settings > Accessibility > Answering/ending calls > The home key answers.../The power key ends calls.
Kapcsold be amelyiket akarod használni.
S5-n nem tudom hol van, asszonynak S4 van, ami gondolom majdnem ugyanaz, ha nagyon nem megy szólj, és megnézem ott hol van elrejtve az opció...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 20:24:40

@charlieharper [home, sweet home]:
Jó értem nem neked írtam hanem @geegee: -nek csak köszi hogy megemlítetted a tilápiát mert én elfelejtettem.

Sütemény1975 2014.04.26. 20:25:28

no, osszedobok vmi vacsit. megkivantam a szalonnas, kolbaszos, hagymas rantottat, reszelt sajttal es ketchuppal :)

2014.04.26. 20:25:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem rossz, nem rossz ... nekem mandarinnal jobban bejönne, mint barackkal, de el tudnám képzelni előttem egy tányéron azt is ;) Köszi.

2014.04.26. 20:27:42

@geegee: Rakj tüzet, és süss szalonnát, a parázsban meg krumplit ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:27:50

@Kövérmadár [swe]:

en.ria.ru/images/16529/73/165297330.jpg

egy ilyen nevű autóval az ugyanilyen nevű hiperbe...legalább csak egyszer.

Most már azért értened kell... :-)))

Quercus a favágó 2014.04.26. 20:28:11

@Sütemény1975:

Én a rántottába mindig teszek egy kis mustárt is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 20:28:46

@blackhair-lady:
Én most fedeztem fel de sok mindenre jó és nem drága.

Thargoid 2014.04.26. 20:29:47

@Babette_: Nem, a cottage cheese kicsit más ízű és állagú.
A quark nagyon hasonlít a túróra, de az állaga tömörebb.

Quercus a favágó 2014.04.26. 20:30:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Na most ezt lementem, aztán este megpróbálok nagyon kedves lenni az asszonnyal(nem lesz egyszerű), hátha valamelyik nap megsüti.

2014.04.26. 20:30:20

@Sütemény1975: Húzz bele, mert csak a csontok maradnak ;))))

2014.04.26. 20:31:33

@geegee: De még mennyire! :) Hmmm, össze kellene dobnom egy hamburgert ...

puhacica 2014.04.26. 20:31:40

@blackhair-lady: lenyegeben mind kollegak vagyunk. ki fat vag, ki videot, ki jopofat... /bocs a rossz poenert!/ :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 20:32:29

@Kövérmadár [swe]:
Te figyu a kuszkuszt próbáld meg különböző párolt zöldségekkel.

Thargoid 2014.04.26. 20:34:37

@Pink Petsch: szerintem ez már a modernebb változata lesz a dolognak, amikor kártyáról vagy paypal-ről utalnak. De a lényeg ugyanaz :)
Egy újszülöttnek minden vicc új, pláne, hogy amennyire tudom magyar nyelven ezek a csalások nem voltak olyan népszerűek mint korábban angolul, németül stb.
Egy áltag magyar, lengyel stb csak örül annak, hogy milyen jó lehetőséget kapott. Ha csak ezer levélből egy ilyen ügylet összejön, már az is nagy királyság... és elküldenek mondjuk hatvan millió ilyen levelet egyszerre.

2014.04.26. 20:38:06

@Thargoid: Hm, én még soha nem használtam paypalt, de ott zárolhatja a user az összeget, hogy csak teljesítés után szabadítsák fel, nem? Kártyánál meg pláne ... szóval ...hát tényleg elég nagy lámának kell lenni, bár a csisztu zsuzsika biztos képes lenne ennek is bedőlni.

2014.04.26. 20:39:33

@QUERCUS(a favágó): Áh, a mekist nem szeretem, ha már gyorséttermi hambi, akkor inkább a burger kingé. De jobban szeretem magam megoldani, nem szeretem túlsütve.

Thargoid 2014.04.26. 20:41:29

@Pink Petsch: angol kicsi más, nem krémes mint a német képen, hanem olyan mint a magyar túró, viszont tömörebb.

Thargoid 2014.04.26. 20:46:05

@Pink Petsch: nem kell zárolni, annyi a titka, hogy kereskedelmi tevékenységhez jelölöd az utalást, ilyenkor mindig lehet chargeback-et csinálni.
Ami az igazán jó ebben, hogy az áldozat azt hiszi, hogy minden "hivatalos", hiszen nem magánutalást kapott...!
www.which.co.uk/consumer-rights/problem/how-do-i-use-chargeback

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 20:46:56

@Sütemény1975: Ezt mar akartam kerdezni, kamionoskent hogy netezel kulonfele orszagokon keresztul? Mindig probalsz vadaszni ingyenes wifi hotspotot vagy van valami speci nemzetkozi roaming mobilnetes dijcsomagotok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 20:48:20

Amúgy milyen disznó fertőtlenítésről van szó a posztban?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 20:48:23

halaszlerol jut eszembe, valaki tud mondani egy jo es kiprobalt bouillabaisse receptet?

2014.04.26. 20:49:22

@Thargoid: Ahham, hát ezt sokan be fogják szopni ...

blackhairlady 2014.04.26. 20:50:21

@diggerdriver: En mindig meglocsolom olajjal, azzal amiben a kolbaszt elosutom. Isteni ize van tole, es ahogy a tejfol, az olaj es a fottojas sargaja egy egyveleget alkot az maga a kanaan:))))

blackhairlady 2014.04.26. 20:53:35

@Pink Petsch: Pedig a paradicsom finom a porkoltbe, paprikasbam akarminsk nevezzuk is:) En meg edes annat is teszek bele, neha egy szelet paprikat. Tejfol csak a szarnyasora megy nalunk.

Thargoid 2014.04.26. 20:54:36

@Pink Petsch: na, pont ilyen az itteni quark legalábbis az a két fajta amit eddig vettem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:55:26

@diggerdriver: Há' de mér', most ez olyan nagy igény? :-))))
Nem kell, hogy saját legyen, jó az kölcsönbe is.

2014.04.26. 20:56:05

@blackhair-lady: Biztosan, csak én más ízvilághoz vagyok szokva ;).
Khm, azt az 'édes annát' inkább nem láttam ..az ilyeneket, mint delikát, erős pista, és egyéb mesterséges ízfokozók említését, inkább nem veszem észre ;))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 20:57:49

@diggerdriver: A cod az a call of dutyi, nem? A börtön hívása...
Jajj, de nagy marha vagyok... :-)

De rákeresek erre is.Kösz

2014.04.26. 21:00:05

@Thargoid: mna, németéknél pont fordítva.. nem árt tudni, nehogy meglepődj, ha erre jársz ;)))

Thargoid 2014.04.26. 21:03:06

@Pink Petsch: köszi, akkor ez a rejtély is meg lett oldva :)
Hamarosan megyünk amúgy, kb. egy hónap múlva pár napra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 21:08:13

@geegee:
Neeem. Menjél be valamelyik kölcsönzőbe és válasszál a többszáz közül.
:)))))))))))))))))))

Thargoid 2014.04.26. 21:11:17

@Pink Petsch: Düsseldorf, és onnan azonnal tovább Münster.

2014.04.26. 21:18:01

@Thargoid: Áh, akkor a környéken .. na, a kissé távolabbi környéken ;)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.26. 21:19:30

hat jo magyar izek .. ma este www.caferococo.net/ es utana cirque du soleil Kurios eloadasa .. mert esik az eso es hideg van varjuk a tavaszt meg voltak minuszok a heten reggelente ..

Shanarey 2014.04.26. 21:19:34

@Kövérmadár [swe]:

Ez így nagyon gyári hibának tűnik.
próbáld meg az ismerőseid körében fellelhető android jószágok, netán Samsung gyártmányú telefonokon, tudod e ezt a hibát produkálni. Ha igen akkor Quercusnak igaza van és tényleg UFO vagy.
:-)))))
Ha nem akkor az új Samsungodat cserélni kell.
Előtte persze ments le róla mindent.
:-))

morsels (törölt) 2014.04.26. 21:20:28

@charlieharper [home, sweet home]:
En imadom a rizst :-)
Mondjuk itthon basmatit hasznalok. Az alap egy csesze basmati, ket csesze chicken broth, elrontani sem lehet. Aztan persze ezt lehet turbozni kulonbozo modon.
A kedvenc koret a celery (azt hiszem zeller szar), zoldhagyma kicsit megfuttatva olajon, soval, borsoval izesiteve, bele a rizsbe, felonteni chicken broth-tal, aztan ra meg oyster vagy shiitake gomba es csak meg kell fonie :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 21:22:27

@geegee:
Sosem próbáltuk.
Első nyáron vettünk egy kb. 500 koronás grill-t, amivel párszor még az előző lakás erkélyén grilleztünk :) Miután átköltöztünk az új helyünkre odaadtuk apóséknak (itt nincs erkély, a nappali közepén húzós lenne :) ).

@diggerdriver:
Sima ügy, már próbáltuk.
A kedvencem, ha kuszkuszról van szó: kókusztejben főzni (illetve a már félig kész kuszkuszt kókusztejjel fejezni be), majd nyakonverni egy konzerv ananásszal. :)

De jó bármilyen zöldséggel.

@Thargoid:
Működik, köszönöm!!!

@Sütemény1975:
Akkor megnyugodtam :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 21:23:08

@geegee:
OK, így már értem. Ez nekem is nagy kedvencem volt gyerekkoromban :)

Thargoid 2014.04.26. 21:27:16

@Kövérmadár [swe]: Akkor még egy ideig nem kell visszavinni :)

Hari Seldon 2 2014.04.26. 21:32:11

@blackhair-lady:
Na, visszaértem a reptérről.
Mit látok? A lecsóval több emberbe gázoltam... :-)

**mimi** 2014.04.26. 21:33:28

@Zoole[uk]:
Te Zoli...ez már izgatás....:)))))))))))

morsels (törölt) 2014.04.26. 21:34:11

@Pink Petsch:
Mondjuk ez nem igaz :-)
A csirkemell a legkonnyebb, mert gyakorlatilag felteszed magas hofokon, aztan atforditod es kesz is :-).
De csirkecombot sem lehet kiszaritani, csak spriccelni kell sorrel :-).

A disznohus trukkos, mert ott pont el kell talalni azt, amikor pont atsult, mert kulonben szaraz lesz.
A steaknel is vigyazni kell, hogy mennyi ideig sutod, gyakorlat kell ahhoz, hogy belodd, mennyi kell a kulonbozo fokozatokhoz.

Egyebkent meg ha valami felig nyers marad, meg mindig vissza lehet tenni a grillre :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 21:34:37

@Hari Seldon 2:
Lecsó nélkül nem élet az élet:))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.04.26. 21:36:16

@geegee:

Ez marhaság. A szárnyasokban több a baci.

Nem tudom hol olvastad, de azt a forrást jobb ha mellőzöd a jövőben.

Kóstoltam már nyers disznóhúst sokszor, amikor a kolbászhúst kevertük a rokonságnál, és sose lett semmi bajom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 21:37:20

@Shanarey(SCO): @Thargoid:
Előrébb jutottam a megoldáshoz :)
Elkezdtem hivogatni magam Nóri telefonjáról és azt sikerült megállapítani, hogy ha megérintem a zöld karikát, akkor fogadja a hívást, érintésre, ahogyan kell. Ha megpróbálom húzkodni a karikát, akkor nem történik semmi.
Lehet, hogy én gondoltam rosszul és mégsem húzkodni kell a dolgot :)

2014.04.26. 21:38:18

@morsels: Mondjuk, pont ezt mondtam én is, hogy olyan, mint az avokádó, már a csirkemmell. Az egyik pillanatban még pont jó, a másikban meg már túlérett ;). Jah, és persze, a mellre gondoltam, amit ki lehet szárítani két kortynyi sör alatt.
Szerintem, kezdő grillezőnek a legbiztonságosabb a marha, azt nagyon elrontani nem lehet, csak túlsütéssel, de előtte minden egyes fokozata k.rva finom :)))))

SzZoole 2014.04.26. 21:39:14

@**mimi**: ezt ki kerem magamnak,en nos,tobb gyerekes csaladapa vagyok:)))
Meghogy en mast izgassak az kizart dolog,mert az nem lehet:))))))

2014.04.26. 21:41:12

@Zoole[uk]: Akkor sütemény nem ért oda a kamionjával időben? ;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.26. 21:43:22

Amúgy milyen disznó fertőtlenítésről van szó a posztban?

**mimi** 2014.04.26. 21:43:36

@Zoole[uk]:
na csak kérjed :)))))))))))))

nagy mázlista vagy te az asszonnyal :))))

2014.04.26. 21:45:17

@Babette_: Sima daralék sókoncentrátumban... hááát ...

morsels (törölt) 2014.04.26. 21:45:40

@Pink Petsch:
Nadehat pont azt mondom, hogy a csirkemell eseteben nem lehet elrontani :-)
Persze vekony filek kellenek, de mondjuk vagy 8-10 darab ilyen filed. Magas hofok, felteszed az elsot, aztan a tobbit, mire az utolsot is feltetted, forditod az elsot, aztan a tobbit, mire az utolsot forditod az elsot leveszed, aztan a tobbit.
Kb igy :-))

Sorozni a csirkecomb kozben lehet :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 21:46:54

@Muscari: Hát jó.Én aszittem, hogy milliók próbálnak ezekbe a műsorokba bekerülni, hátha leszakítják a nagy lét...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 21:47:53

@morsels:
Én kb. 30-40 percig sütöm a mellfilét 175 fokon :) Úgy szeretjük, ha a külseje már enyhén ropogós :)

2014.04.26. 21:48:11

@morsels: Te, a kartárcs még soha életében nem grillezett, szerintem ne baszasd el vele rögtön az első grill-kajáját. ;))) Amíg ki nem tapasztalja majd az új grilljét addig csirkét jobb, ha csak saslikban grillez ...

2014.04.26. 21:49:33

@Zoole[uk]: Csont sem maradt? ;)))

SzZoole 2014.04.26. 21:50:15

@**mimi**: mindketten mazlistak vagyunk,jol kiegeszitjuk egymast,o a jo,en vagyok a rossz:)))
De akkor ki a csuf?:))))

morsels (törölt) 2014.04.26. 21:51:47

@Pink Petsch:
Hat, en nem szeretem a csirkemellet, szoval nekem tok mindegy, hogy ki hogyan bassza el :-)

SzZoole 2014.04.26. 21:52:39

@Pink Petsch: gondolod a csontokal jol lakot volna?:)))
Egy 190 centis,130 kilos ember,mint a suti egyedul betermelte volna az egeszet:)))

**mimi** 2014.04.26. 21:55:24

@Zoole[uk]:
Digger?????? :))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.04.26. 21:56:42

@**mimi**:
Egyebent tojasporkoltet ettem mar en is, hatarozottan nem volt rossz :-)

2014.04.26. 21:59:49

@morsels: Nah, schön .... :DDD

@Zoole[uk]: Hát, aki kamionnal megy, az mondja meg, mit akar vacsorára ;)))))))))

SzZoole 2014.04.26. 21:59:51

@**mimi**: nem a Jani nem csunya srac,kb.180 centis 120 kilos kigyurt sportos testalkatu a nok csak ugy hullanak utanna,ha a JVC-vel vegig megy az uton:))))

SzZoole 2014.04.26. 22:02:10

@Pink Petsch: mondja mondja,tudod hol?Ahol alszik meg ahol ba...k:))))

SzZoole 2014.04.26. 22:05:36

@Sütemény1975: majd leggkozelebb idoben szolj es ugy tervezd,hogy a kornyeken legyen a 4 oras pihenod:)

2014.04.26. 22:05:55

@Zoole[uk]: A JVC nem egy kamera meg ilyen kütyü márka?

Ahham, ha majd beparkol az előkertedbe a mit-tom-én-hány tonnás monstrumával ... ;))))

**mimi** 2014.04.26. 22:07:14

@Zoole[uk]:
csak vicceltem...:)
de jó tudni....

**mimi** 2014.04.26. 22:08:25

@morsels:
határozottan :)

egy ideig nem ettem húst,akkor többször előfordult a konyhámban.

2014.04.26. 22:12:09

@Zoole[uk]: Mnaaa, ez már döfi .. gondolom, főleg akkor hullanak, ha elfelejt dudálni ;)))

@**mimi**: igyexik az ember ;))))

SzZoole 2014.04.26. 22:15:22

@**mimi**: ez nem vicc,foleg derektajt es hasban van kigyurva,szoszerint kocka hasa van:))))
Kuldjek kepet?

SzZoole 2014.04.26. 22:17:10

@Zoole[uk]: elfelejt dudalni?
Az alvaskozben nehezen menne:))))
De hol van Digge?Biztos elment gyurni:)))

SzZoole 2014.04.26. 22:18:18

@Pink Petsch: hoppa ez neked ment volna,melle nyomtam:)))

2014.04.26. 22:21:09

@Zoole[uk]: Uuuhhmmm, miért aludni szokott a volán mögött?

Lunacica 2014.04.26. 22:23:41

@La Pantera: Az a lisztmennyiseg amit megadtam, ahhoz kb. 1 csomag sutoport tegyel/ 1 teaskanal, azzal jo lesz.

SzZoole 2014.04.26. 22:24:57

@Pink Petsch: azt hiszem a heten irta,hogy a pihenoje kozben elszunditott a munka gepben:)))

SzZoole 2014.04.26. 22:26:29

@Pink Petsch: na Pinky itt van a nejem is kerdezhetsz tole batran:)))

puhacica 2014.04.26. 22:28:31

@Pink Petsch: "Mnaaa, ez már döfi .. gondolom, főleg akkor hullanak, ha elfelejt dudálni ;)))"
:D:D:D

2014.04.26. 22:29:38

@Zoole[uk]: Nah, jó, de az nem járó motorral történt.

Üdvözöld a nevemben :))). Én a cukrászathoz ugye nem értek, és nem is a kedvencem, de azért az a meló, abban az étteremben, a GR-féle, nah ... azt miért passzolta?

Sütemény1975 2014.04.26. 22:34:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: vodafone-nak van nemzetkozi net csomagja. de csak 50 megat enged egy nap. havi 1500ft korul van.

tanato 2014.04.26. 22:35:01

@Pink Petsch: Inkább arról hallok hogy a kimaradt ételt újra felhasználják,meg ugyanazon zsiradékot sokszor újrahasznosítják.

2014.04.26. 22:39:38

@tanato: Igen, ez előfordulhat kevésbé jó helyeken. Ez valós. Mondjuk, a kimaradt ételt, remélem, nem a tányéron lévő maradékokra értetted ;). Mert azt nem, hanem ha -jellemzően- csumiztató helyeken, ha marad az előző nap csirke-paprikásból, az átlényegül hortobágyivá, és így tovább ... És persze, sok helyen a zsiradékot sem cserélek túl gyakran.

Sütemény1975 2014.04.26. 22:40:18

@Pink Petsch: most jottem a szigetrol. ha hamarabb tudok a vacsirol, nem jovok at a kontinensre :)

2014.04.26. 22:40:36

@Zoole[uk]: jah, ha ismerném a nickjét ..

2014.04.26. 22:41:24

@Sütemény1975: Ezt lekésted akkor ;). Mit vacsiztál végül?

Sütemény1975 2014.04.26. 22:41:34

@Zoole[uk]: hova gondolsz? mar csak udvariassagbol is hagytam volna par falatot nektek :)))))

Sütemény1975 2014.04.26. 22:44:23

@Zoole[uk]: ahogy nezem a varoskatok keleti reszen van ipari zona. ott sztem siman ki tudok allni egy estere.

Sütemény1975 2014.04.26. 22:47:25

@Pink Petsch: kolbis, szalonnas rantotta volt. de csak 6 tojason volt, ugyhogy ez dietas vacsinak szamit :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 22:47:53

@Thargoid: Ááá,azért olyan hülye nem lennék, hogy számlám is legyen abban a bankban. :D
Csak simán fölvenném a gempát és nem küldeném sehova tovább. :-))
Adatokat nyilván nem adnék meg sehová...De hagyjuk is, nem ér az egész ennyit.Meg télleg nem nagyon ismerem a wu-t.

2014.04.26. 22:50:02

@QUERCUS(a favágó): Köszi :)

@Sütemény1975: Hát téged is inkább öltöztetnélek ;)))))

Thargoid 2014.04.26. 22:53:42

@geegee:
- ha csekk és nincs számlád vagy nem vagy jó ügyfél nem váltják be azonnal
- ha utalás paypal vagy hitelkártyáról, csak a folyószámládra tud menni

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 22:54:07

@Sütemény1975: "vodafone-nak van nemzetkozi net csomagja. de csak 50 megat enged egy nap. havi 1500ft korul van."

50 mega/nap? Az egy honapban 1.5 GB, nemzetkozi viszonylatban! Azert cserebe a havi 1500 HUF szerintem ajandek. ;)

Nagyon jo csomag!

2014.04.26. 22:56:16

@Zoole[uk]: Köszi, ismételten ;) No, ha majd megjelenik ... ;))

SzZoole 2014.04.26. 22:57:29

@Sütemény1975: ja,mint amikor Digge itt volt solet ebedre a ket kilos fustolt fott csuloknek csak a csontjat hagyta meg,meg kepem is van rola:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 22:59:52

@Zoole[uk]: Hmm, jó kérdés, igazad lenne.De nagyon balfék vagyok ilyen téren, türelmem se lenne valszeg hozzá.De ki tudja, lehet majd 10 év múlva rákapok... :-)

Lunacica 2014.04.26. 22:59:56

@Zoole[uk]: azt te ragcsaltad meg :)))) nem Digger

SzZoole 2014.04.26. 23:00:12

@Sütemény1975: igen a Maylandben ott egy par helyen tudsz parkolni,autoval 5 percre van tolunk,ott van az Amazon raktara a Mc.Donalds es a Starbucks raktara is.

Sütemény1975 2014.04.26. 23:00:17

@Pink Petsch: tudod te milyen draga a ruha a Mr XXXL boltban? :)

Sütemény1975 2014.04.26. 23:02:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ha osszessegen nezed, akkor igen, de a napi 50 mega nagyon lerontja. videot eselyem sincs nezni, kepeket is ovatosan. inkabb csak forum, meg neha facebook

SzZoole 2014.04.26. 23:02:57

@Pink Petsch: itt van,vagyis a fenti gepen:)

Sütemény1975 2014.04.26. 23:03:35

@Zoole[uk]: nem jarsz jol te ezekkel a meghivasokkal :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 23:03:55

@Lunacica: "azt te ragcsaltad meg :)))) nem Digger"

Hoppacska! The moment of truth. :) Ugy latszik a "nagy testver" figyel, nem lehet mostmar kokketalni itt a leanyokkal tobbe! :D

SzZoole 2014.04.26. 23:04:51

@Lunacica: igen a csontot amit meg hagyott a mardekot le faragtam rola:)))

Sütemény1975 2014.04.26. 23:04:52

@Zoole[uk]: amazonnak ott is van? edinburgh folott is van egy oriasi.

2014.04.26. 23:06:06

@Lunacica: Szia,
Nincs sok közöm hozzá, de azt a melót a GR-féle étteremben, miért passzoltad, végül? Tudom, hogy biztosan nagyon hajtós lett volna, no de szakmailag ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.26. 23:06:15

@Sütemény1975: Igen, igaz hogy ez korlatozas. Csak abbol indultam ki, hogy nekem otthon legutoljara azt hiszem 500 MB-os csomagom volt a T-Mobil-nal talan havi 900 Ft-ert. Es az orszagon belul ment csak. :)

Nezd a jo oldalat, legalabb nem tudod akaratlanul elcseszni a kereted mar az elso este. :)

2014.04.26. 23:06:47

@Sütemény1975: Azt félévente egyszer kapnál, enni meg minden nap eszel ;))))

SzZoole 2014.04.26. 23:08:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szinte minden nap itt van,olvassa,csak nem szol bele a nagyok dolgaba:))))

33621 2014.04.26. 23:10:54

@Zoole[uk]: Mi is így készítjük! Látszik hogy közel lakunk egymáshoz!:-)

Lunacica 2014.04.26. 23:11:01

Sziasztok! Koszonom a kedves dicsereteket.
Talan a HA kiadhatna egy szakacskonyvet is az itt megosztott rengeteg tapasztalatbol es receptekbol.
Azert ezt a ket edesseget valasztottam,mert a nagyikam ezeket keszitette, es nekem ezek hazai izek.
Kutyavacsoraja - ne irigykedj, nem csak profik tudjak elkesziteni a Flodnit, es koszonom a gratulaciot.
Charlie- hidd el ahanyszor beirtam a Flodni szot a keresobe, mindig magyar vonatkozast hozott ki, lehet nem jol kerestem. Vegul is teljesen mindegy, nagyon finom ez a lenyeg.

SzZoole 2014.04.26. 23:11:16

@Sütemény1975: ez csak nezopont kerdese:)
Itt is van nem is olyan kicsi.

Sütemény1975 2014.04.26. 23:11:24

@Pink Petsch: mondjuk tenyleg jobban jarnal, ruhaban kevesbe vagyok valogatos mint kajaban :)

Jo ejt nektek, mar ugyis 48.9 meganal jarok!

2014.04.26. 23:13:32

@Sütemény1975: Kikupálnálak ;))))
Jó éjt! :)

SzZoole 2014.04.26. 23:14:24

@33621: ja,csak Ti debreceni parost raktok bele kolbasz helyett:))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:15:00

@Kövérmadár [swe]: Dzsízösz, erkélyen szoktál volt grillezni?Nem lőnek érte fejbe?Hát ott van a szép tópart, mér' nem ott csinálod?Milyen f@sza lehet már pedig... (Vagy a szép pázsit azért szép, mert összeszarják a nyulak, libák?Jártam már így, többször is...:-) )

Lehet én is veszek ilyen grill-ufót, hosszabb távon jó is az.
De először elhasználom ezt az 5 db engángszgrillt, ami van; mert ha mégse lesz elég kedvem a grillezéshez, akkor minek fektessek bele.Akcióban van néha 10 sekért darabja.Igaz, kell hozzá egy asztal, de az szokott lenni vízparton, vagy parkokban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:16:50

@Zoole[uk]:
Látod, ez nálunk egyszerű: Nóri a jó, Muffin a rossz és így nem maradt más, mint, hogy én legyek a csúf... na, ezért kell fogyókúráznom :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:17:47

@Shanarey(SCO): Nem tudom, úgy emléxem több helyen is olvastam.Nem biztos, hogy a disznó minden részére vonatkozik...De Peccs is megerősített benne, szóval lehet, hogy mégis igaz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:17:54

@geegee:
Ott nem volt tó, akkor Bettnában laktunk :)
Apósék laktak a felettünk lévő lakásban, őket nem zavarta :D

Egylabu Esernyomadar 2014.04.26. 23:18:52

@Muscari:
Lehet, de mi már a londoni városnézéskor is rohangáltunk (az csak egy hét volt még anno), míg más európai országban nem. Még Görögországban sem.
No meg akit meg mertem kérdezni ilyesmiről, az hasonlóan járt.

@blackhair-lady:
Szerintem is különbözőek vagyunk, mindenkinek más a fontos és/vagy más a gyenge pontja/erőssége. Különbözően élünk meg hasonló szituációkat ill. inkább egészen különböző szituációkat - hiszen mindenki határátkelése más. Ezek azok a szubjektív dolgok, amikre nem hiszem, hogy lenne egységes recept (hogy stilszerű legyek). Láthatjuk, hogy néha még a hivatalos dolgokra sincs, nemhogy ilyenekre.

Ó, igen, Tildynek üzenem, hogy pár hónapja mi is 5-6 hetet vártunk NINo-ra, lehet hogy az utóbbi időkben hosszabbodott az ügyintézési idő (több jelentkező? kevesebb ügyintéző? macerásabb ellenőrzési/azonosítási folyamat?).

Szóval én sem pártolom a lehordó kritikákat. Inkább azt lehetne írni, hogy igen, te így, én meg így éltem/élem meg. Te úgy oldod meg a problémát, én amúgy, ja, neki meg az nem is probléma.
Mondjuk elég általános emberi tulajdonság (nem, nem magyar), hogy megmondjuk a tuttit. Egyébként állati nehéz nem megmondani! :-DD

SzZoole 2014.04.26. 23:20:19

@Kövérmadár [swe]: ne legyel gyagyas a Zambo Jimmy az csuf volt,tole mindenki csak szebb lehet:)))

Lunacica 2014.04.26. 23:20:29

@Pink Petsch: elcsiripelte egy kismadar ugye? :) szivesen valaszolok
az volt a helyzet,hogy a jelentkezes online kezdodott amikor megtalaltam az allashirdetest. semmi CV vagy egyebb.
ki kellett tolteni egy csomo kerdest,es volt egy olyan pont,hogy mennyi ido tapasztalat van ettermi munkaban, illetve dolgoztam-e mar etteremben vagy chef mellett. es nem engedett tovabb, mivel nekem nincs ilyen tapasztalatom, ha loditok es kiderul egy GR mellett, hogy semmi nincs a hatterben elkepzeled mennyi F betus szoval kuldene melegebb eghajlatra? :)
hat ennyi a sztori-nem voltam gyava,csak nem tudtam hazudni.
szakmailag biztosan nagyon jo lett volna, de itt is most jo pozicioban vagyok es ez eleg. nem kiabaljak le a hajat e fejemrol ha hibazok :)

2014.04.26. 23:30:37

@Lunacica: Pletykás madarat tartasz otthon ;)
Oh, értem, valamiért úgy értettem, konkrét melóajánlat volt. Nem, hazudni nem kifizetődő, úgyis kibukik az igazság előbb-utóbb. Eddig, amit láttam, illetve tudtam, hogy az illető hazudott, minden esetben, kibukott. Az meg gáz.
Hm, azért szerintem irl GR nem akkora bunkó paraszt, ahogy előadja magát a realitykben, azok elsősorban showk ...Persze, idegbeteg séfek léteznek, nem mese ;)))))

Muscari 2014.04.26. 23:32:40

@Lunacica: szia, jartam "nalatok " a multkor, lehet, hogy jovo heten megint elmegyek. Ferjurad ajanlotta, hogy hivassalak ki, mert te tudsz ajanlani dolgokat.

Tudod, mi volt, aminek a legjobban megorultem? A turos batyu :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:35:08

@Thargoid: Akkor rosszul tudtam/sejtettem.Aszittem, hogy egy pl ótépés csekket egy ótépés fiókban beváltanak akkor is, ha nincs számlám.
Mondjuk egyszer-kétszer vittem be külföldi bank csekkjét épp pont otp-be, és beváltották azonnal.Igaz meg kellett mutatni a személyimet.De nem voltam semmilyen szinten ügyfelük.Viszont korrekt volt a csekk, hologramos papírral stb.Rokon kűddte külföldről.

De ha mégse lett volna korrekt, nem biztos, hogy be tudták volna hajtani rajtam.Na mindegy, köszi a válaszaidat.

Shanarey 2014.04.26. 23:36:04

@Sütemény1975:

A bolt neve, Mr.XL

Budapest Dohány utca.

2014.04.26. 23:36:23

@geegee: Hát én nem vagyok egy állatorvos, vagy egyéb élelmiszer-biztonsági szaki, de a nyers disznóhússal nem kockáztatnék egy féregfertőzést, teszem azt. A marha az egyedüli, aminek a húsa nyersen is biztonsággal fogyasztható.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 23:37:31

@Kövérmadár [swe]: Szerintem sosem nyavalyogtam paprika miatt, megoldom maskepp.Ellenben jo ha tudja az ember, hogy mas a megszokott elelmiszerek ize is.

Btw, 100 kg meg nem zsirdiszno. Nem vekony,de nem zsirdiszno ( hogy hormonalis okok miatt vagy sem, sajnos elertem, dieta folyamatban) .

Muscari 2014.04.26. 23:37:41

@Lunacica: szerintem GR azt csak a show miatt csinalja. Ismerek egy lanyt, aki olyan helyen dolgozik, ahova kavezni jar. Azt mondta, teljesen normalis, legalabb is mikor o a vendeg.

Ez most nem tartozik kozvetlenul ide, de Russel Howard viszont egy baratsagtalan bunko, egyaltalan nem az a vicces ficko, aki a teveben. Volt szerencsem hozza :-(

Lunacica 2014.04.26. 23:38:36

@Muscari: oke 3-ig 1/4 4- ig ott vagyok, ha arra jarsz csak szolj nyugodtan.
turos batyu nem az en munkam, de tovabb adtam a kollega nonek amit mondtal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:40:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem tudtok ilyesmit, ami jól működik, egész Európában?Ez a 40 mega elég kevésnek tűnik, mi van ha túl kell lépnem, vagy úgy alakul.És ne magyar szolgáltató legyen...Nem értem, miért nincs ez még kitalálva.Egy sereg ember van, akik összevissza utaznak az egész kontinensen és kellene netezniük.Most vegyek minden országban egy feltöltős kártyát?Vagy álandóan vadásszak wifit?
Utálom, hogy nyaraláskor átmegyünk néha 5-6 országon és jó ha 3 naponta nethez jutok.A szállodai wifik általában egy kalap sz@rt se érnek, sokszor fel se tud kapcsolódni, vagy olyan keskeny a sávszélesség, mint egy makaróni. :-((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:43:26

@Zoole[uk]:
Jimmy legalább jól állt pénzzel, ami jelentősen megszépíti az embert. Nekem nincs vagyonom, cserébe olyan voltam, mint a csüngőhasú malac, csak úgy rengett a háj rajtam.
Most már csak zizeg itt-ott és a disznófejemet is lefogytam, mára lóarcom lett.

Mondjam még? A Jimmy sem volt egy szép ember, de tudta ellensúlyozni. Na, ez nekem nem megy és még énekelni sem tudok.

@Pink Petsch:
Milyen szerencse, hogy nálunk már van tűzhely a lakásban és meg tudunk sütni/főzni bármit... javaslom, hogy szerezzetek be ti is egyet, jól mutatna a varrógép mellett :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:44:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Olyasmire gondolok, hogy befizetek valahova mondjuk 50 eurót és akkor van netem x napig y gigabájt (bármilyen elosztásban elhasználva, akár a 90 %-a az első napon...) Európa bármely pontján.És ne kelljen számla, meg szerződés, meg hűségidő, meg ilyesmivel foglalkozni...Nem igaz, hogy nincs ilyen szolgáltató.De sajnos eddig nem találtam, hiába túrtam a netet.

Bocs, hogy neked címeztem, csak te írtad ezt a kérdést/választ

2014.04.26. 23:45:15

@Kövérmadár [swe]: Grillezésről volt szó te majom, meg arról, hogy mi van, ha a sertés-flekken mégsem sül át rendesen :P ;))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:46:58

@tildy[UK]:
Jajj, én magamra mondtam, hogy zsírdisznó voltam :) Mert biza a 105kg-s versenysúlyhoz a 173 centis óriássággal azért már erősen röfögésközeli állapotok uralkodtak.

Emlékszem, gyerekkoromban voltam disznóvágáson és apáméknak kellett kimenekíteni, mert a böllér (jól mondom?) mindenáron engem akart levágni. Nah, hát ez ilyen...

A paprikás dolgot sem rád értettem, hanem úgy általánosságban (itt sokan panaszkodtak ilyenek miatt).

Bár a magyar TV-t nem modtad, de azt sem rád gondoltam (azt sem tudom, hogy van-e magyar adótok :) ).

Remélem nincs harag :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 23:47:49

@Pink Petsch:
A lófejű majom-madár-disznó rettentő szép állat :)

Shanarey 2014.04.26. 23:47:52

@geegee:

Ő a sütésről beszélt, nem a hús esetleges fertőzöttségéről.

2014.04.26. 23:49:20

@Kövérmadár [swe]: Hm, attól függ, melyik része, hol van a testén? ;)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:50:42

@Pink Petsch: Na, hát eszondom én is Sharaneynek...ő írta, hogy ez marhaság.Pedig csak disznóság lehet, maximum... :-)

2014.04.26. 23:52:58

@geegee: Áh, nem, csak szerencse .. de egyszer az is elfogy ;))))

2014.04.26. 23:53:25

@Lunacica: az teny, hogy a Monarchiaban elterjedt volt. Ettem en mar Barcelonaban is, ahol bizonygattak, hogy ez eredeti spanyol zsido desszert (nem hiszem, es ok cukorral csinaltak a tetejen, ami eleve kizarja az osi zsido konyhat, legalabbis amit en ismerek).

Ha a Citybol jovok tomegkozlekedve, hol szallok le hozzatok? Messze vagytok a metrotol?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 23:53:31

@Shanarey(SCO): de én viszont azt kérdeztem.Pon túgy, ahogy ő is értette, hogy mennyire nem jó, ha mégiscsak féleg nyersen esszük meg a disznóhúst.Na.Valami zavar van az erőben, hogy nem értjük egymást... :-)

SzZoole 2014.04.26. 23:56:02

@Kövérmadár [swe]: mi van veled madar,tul sok hinta kommentet olvastal attol vagy ilyen pesszimista?
Inkabb rants el egy nevetost hatha vissza szall a regi madar:)))
Amugy ne irigyeld Jimmyt egy arogans felkapaszkodott hajduhadhazi cigany seggfej volt,tudod Te,hogy bant az a nokel?
Inkabb ne irigyelj senkit es fogadd el onmagad olyanak,mint amilyen vagy,ezt ismered?
Mit er a sok penz a ruha,ha az ember fasza puha.Legyek inkabb csoro szegeny,csak a faszom legyen kemeny:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.26. 23:57:25

@Kövérmadár [swe]: hupsz, magyar tv nincs.:)
Surgosen be kell szerezzek egyet.

SzZoole 2014.04.27. 00:04:53

@charlieharper [home, sweet home]: most zuhanyzik ugyhogy meg kell elegedned az en valaszomal:)
Az Northern Line-al tudsz menni aminek az Edgware a vegallomasa.A stationtol 200 meter az uzlet,ha kerdesed van csak batran:)

Shanarey 2014.04.27. 00:06:36

@geegee:

Igen igazad van, zavar van az erőben, és nem tudtam dekódolni az információt.

Sütemény1975 2014.04.27. 00:09:35

@Shanarey(SCO): tudom, ismerem. :) ott szoktam vasarolni. de az XL az gyerekmeret :)))

kiment az alom a szemembol...

Egylabu Esernyomadar 2014.04.27. 00:09:53

@Shanarey(SCO): köszi, +1 a semleges/pozitív oldalnak

Sütemény1975 2014.04.27. 00:10:48

@tildy[UK]: azert ez magassagfuggo. en 100 kilosan kifejezetten sudarnak tunnek :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 00:13:23

Tök jó azért, most kicsit elkezdtem guglizni a grillezés témájában.5 perc alatt csak két ellentmondás: sütés közben ne kenegessük a húst semmivel vs, sütés közben is lehet kenegetni a húst.Illetve a fóliás sütésnél a matt oldal nézzen a parázs felé vs. a csillogó felület legyen kívül.

Hát akkor most melyiknek higgyek? :-/

Lehet, inkább hagyom a faxba, oszt megveszem készen a kaját...

Sütemény1975 2014.04.27. 00:13:55

@geegee: ilyen nekem is jol jonne. mondjuk nem 50, de 20 euroert :))))

Sütemény1975 2014.04.27. 00:17:43

@geegee: igy van. amit tovabb tart elkesziteni, mint megenni, azt hagyd a csudaba :))))

Shanarey 2014.04.27. 00:19:37

@Sütemény1975:

Én nem mint vásárló, de voltam ott párszor.

2014.04.27. 00:21:31

@geegee: Attól függ, milyen a grill, attól függ, milyen a fólia... nincs általános szabály, majd kitapasztalod. Ne add fel ilyen könnyen, nagyon fasza kajákat lehet készíteni. Készen megvenni a grillkaját, meg hülyeség, mert mire hazaérsz vele, kihűl, aztán mikrózhatod, az meg már milyen... ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 02:19:29

@Pink Petsch: nem mikrózom, hanem bevágom a grillsütőbe, de csak melegítés céljából... :-))))))))
Úgy biztos nem fogok hülyeséget csinálni... :-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 02:22:52

Vagy olyan kajákat keresek majd grillezni, ami nyersen is jó, pl szalonka, kabanosz, virsli, zöldségek, ilyesmi.Ez is egy módszer.Nyers marad a közepe?Hát aztán! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.27. 02:44:32

www.penzcentrum.hu/vasarlas/ki_lakik_ezzel_jol_kiderultek_a_luxusettermek_titkai_exkluziv_fotok.1039589.html

Nahát, télleg ki lakik ezzel jól?Általában nem akarom degeszre zabálni magam, de étterembe azért megyek, mert megéheztem.Na most ha kihoznának ilyen pár kanálnyi "fogást" , hát kurva dühös lennék.Lehet, hogy finom, de valszeg csak arra lenne jó az egész, hogy éhesebben álljak fel, mint ahogy leültem.Mindezt persze aranyáron...nem, ez nem az én világom.Nem lennék jó sznobnak... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.27. 09:47:11

@Zoole[uk]:
Csak tisztaban vagyok a korlataimmal. Tudom mennyit erek, nincsenek illuzioim...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.27. 09:50:10

@Zoole[uk]:
Valahonnan kezdem sejteni miért nem láttam a macskátokat.
Azt is megettem volna.)))))))))))))))))))))))
Dugva tartod?:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.04.27. 09:53:28

@Kövérmadár [swe]: ez nem illuzio kerdese,onbizalmad legyen eleg:)))

SzZoole 2014.04.27. 10:00:42

@diggerdriver: miert nem jott elo?
Nem ot nem etted meg:)))
De,miutan a budit korbe pisaltad,csak utanna lattam,hogy a Te farkad vegig szoros volt:)))))))))))
(A felre ertesek elkerulese vegett,kozlom,hogy ez,csak vicc.A macska felt,azert nem jott elo es termeszetesen Digge nem vizelte korbe a toalet-et,sot,ha jol emlekszem akkor a mosdoba se ment el)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.27. 10:10:49

@Zoole[uk]:
Jól van Zolika, egy úr vagy.
Ilyen úrtól kaptam a buszon bolhát de egy úr vagy:)))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.04.27. 10:20:28

@Babette_: nem tudom,hogy tudja e.

33621 2014.04.27. 14:12:05

@Zoole[uk]: Hajdúdorogi volt Jimmy, nem Hajdúhadházi!

SzZoole 2014.04.27. 19:01:38

@33621: nekem mindegy a lenyegen nem valtoztat:)

blackhairlady 2014.04.28. 15:17:05

@Kövérmadár [swe]: Erti es koszoni a neni a valaszodat. Csak arra a nagyon hasznos mondasodra akartam ravilagitani, hogy addig amig engem nem bant a szokasaival a masik ember, es nem kovet el buncselekmenyt, elfogadom a magyar etel es magyar tv hianyat es sok mast is:)))))))

Erti a fiatalemberpalanta?:))))))

bangyee 2014.04.28. 15:20:14

"Tejfol = gorog joghurt" az apad terde kalacsat! Tejfol = sour cream, minden angol supermarketben kapni meg az Aldiban is.
Orolt paprikat meg lehet kapni az indiaiaknal vagy hasznalj spanyol fustolt orolt paprikat - nem kell misztifikalni a magyar orolt paprikat, sajnos amit otthon boltban kapni es amit a mamzi idepostaz neked, az mar reg nem etelbe valo termek (meg nem is magyar hanem argentin ugye).

blackhairlady 2014.04.28. 15:21:53

@charlieharper [home, sweet home]: Mi is eszunk "kulfoldi" eteleket, de csak etteremben, en meg ezeket nem tudom megtanulni, pedig jol fozok, es mar vagy 25 eve szinte mindennap.
Nem ismerem a fuszereiket, nem tudom menyyi kell belole, igy en nem is kiserletezgetek, szerencsere 10 km-es korzetben szinte minden nemzet etterme megtalalhato.
Itthon leginkabb azokat fozom amit otthon is foztem, mert szeretik a gyerekek es en is. A ferjem mar mas teszta, neki pl. nem egyszeru kajat keszitenem, emrt keves magyaros kajat eszik meg.

blackhairlady 2014.04.28. 15:23:46

@Chamroe: Sosan nem szeretem a paradicsom levest, de edesen annal inkabb. A kedvencem a paradicsomos husgomboc, de a paradicsomos kaposzta is johet, foleg ha van benne csaszarveg vagy valami kicsit zsirosabb cupak:)))))))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:24:35

@puhacica: Jo poen volt, sokkal jobb mint az enyem:))))))))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:26:36

@Pink Petsch: Nyugodtan vedd eszre, nem banom:)))))))
Latod nekem ezek az "egeszsegtelen" komponensei a taplalkozasomnak, mivel nics cigi, pia, uduto, valamivel mergeznem kell magam:))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:28:21

@Hari Seldon 2: Az en lelkembe nem gazoltal bele, a kornyezetemben tobben nem szeretik mint igen a lecsot:)))))
En csak bemutattam, hogy milyen valtozatos etel is tud lenni ha valaki szereti:))))))

blackhairlady 2014.04.28. 15:33:24

@morsels: Szerintem a tojasporkolt nagyon finom, foleg nokedlival. Ahogy a paprikas sulthagyma es a tojas sargaja osszekeveredig, iagazan zamatos szaft keletkezik.

blackhairlady 2014.04.28. 15:36:05

@tildy[UK]: Akkor tenyleg nem draga a csirkemell nalatok. Mondjuk itt is ok az ara, de nem ennyirw olcso.

Vincenzo6 2017.06.25. 08:51:48

Azért az meglepő, hogy a csirke drága, ezért nem vesz valaki. Én itthon élek diploma nélkül egyedül, semmi jólét, mégis ha valamit enni akarok, megveszem. Furcsa dolgok vannak. Viszont ami baromi fontos: a pörköltet nem szabad így elfűszerezni. Só, bors, paprika. Ez a három kell, de ez nagyon. Lehet ott paprikát kapni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása