oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. március 31. 06:45,  Magyarország egy élhetetlen hely lett 649 komment

2014. március 31. 06:45 Határátkelő

Magyarország egy élhetetlen hely lett

Bizonyos szempontból egy virtuális párbeszéd első felét olvashatjátok ma. Iván korábban írt már a blogra, nem kis vitát kavarva, most újabb írást küldött arról, hogy szerinte mi a legnagyobb gond ma Magyarországgal. Lássuk.

Magyarország határátkelő_2.JPG

„Nemrég írtam egy posztot az angliai „mosogatókról”. Érdekesek voltak a reakciók, amik többségükben negatív üzenetet/gondolatokat hordoztak. Bizonyára léteznek azért olyan honfitársaink is, akik túllátnak Londonon, a világ legbutább nyelvén és a lehető legegyszerűbb munkavégzésen.

Nem volt szándékom senkit sem megbántani azzal az írással. Nekem is volt részem hasonló munkában rövid ideig, amikor egy nyugat-európai egyetemen tanultam. Inkább a jó kis magyar gondolkodásmódunkra akartam rávilágítani, mert ebből ered kivétel nélkül az összes problémánk.

A szegénység, a kilátástalanság, a hitetlenség, a rosszindulat és a kompenzálás is, amit ebből kifolyólag teszünk. Ezeknek a dolgoknak köszönhetően Magyarország 2014-re egy élhetetlen hely lett. Tele rosszkedvű, depressziós, egymást lehúzó emberrel, akiknek semmilyen tervük nincs a jövőre nézve.

Szerintem a magyarok legalapvetőbb hiányossága, hogy fogalmuk nincs a gazdaságról, még kevésbé a pénzügyekről. Nincs még egy ország a földkerekségen, ahol a lakosság fele devizával spekulálna, évtizedekre előre sokmilliós tételben, miközben fogalma nincs arról, mi történik vele, de még csak arról sem, mi az, hogy árfolyam.

Gyakorlatilag előre kitöltve egy biankó csekket, amire később kerül csak rá az összeg. Számomra ez a mai napig felfoghatatlan, viszont gyönyörűen mutatja be az átlagmagyar tudatlanságát/ostobaságát és kapzsiságát.

A saját lakás illúziója

Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom. Magyarország világelső ebben is – mint csaknem az összes negatív statisztikában – 92%-os a saját lakás arány. Ez közgazdaságilag gyakorlatilag lehetetlen, nem lehetne ennyi embernek saját ingatlana. A fejlett világban 50% körül van ez az arány. (A legfejlettebb helyeken, pl. Svájcban 40% körül.)

Persze lehet, hogy igazából mi vagyunk a fejlettek és ők a hülyék. Végül is otthon folyamatosan ezt hallani… komolyra fordítva a szót, egy saját ingatlan hátrányait oldalakon keresztül tudnám sorolni. Számomra a 2 legfontosabb, hogy illikvid és röghöz köt, azaz elveszi az összes lehetőségemet az életben.

Hogy a pénzem halott tőkeként álljon egy jövőkép nélküli ország lecsúszó ingatlanpiacán, miközben a világ tele jobbnál is jobb befektetési lehetőséggel? Brrrrrrrr, még a gondolattól is kiráz a hideg….

Az uniós tagság előnyei

Magyarország valószínűleg az uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezője, a kapott támogatásokat tekintve mindenképpen. Minden évben a GDP-nk 3,5-4%-át (!!!) kapjuk meg pénzügyi támogatásként az EU-tól. Az embereknek fogalma nincs erről az irgalmatlan pénzmennyiségről, amit minden évben ránk önt az Unió.

Magyarország ezzel a hatalmas pénzügyi támogatással tud csak 0%-os szinten vegetálni, ergo enélkül a pénz nélkül egy kapavágás nem történne az országban, lenne helyette többszázalékos recesszió, még több megszűnő munkahely, mélyszegénység, éhezés, jó eséllyel egy szélsőjobb kormány, és ki tudja még mi.

Persze erről a legtöbb derék honfitársunknak ugyanúgy semmiféle fogalma nincs, mint mondjuk a devizahitelekről, vagy hogy mi történik épp a világban az Ugaron kívül. Talán jobb is.

Mindenesetre összetehetjük a két kezünket, hogy létezik EU és hogy valamilyen teljességgel érthetetlen logika folytán támogatnak minket. Az országgal ennél jobb dolog a rendszerváltás óta nem is történhetett volna, bekerültünk egy olyan rendszerbe, amit még mi magyarok sem tudunk tönkretenni. Még egyszer leírom, hogy mindenkinek világos legyen: AZ ORSZÁGOT JELEN PILLANATBAN AZ UNIÓ TARTJA EL! ÍGY VAGYUNK CSAK KÉPESEK A FELSZÍNEN MARADNI.

A halódó Nyugat

Vicces, hogy otthon folyamatosan a hanyatló Nyugatról beszélnek... vajon mire gondolhatnak? A hanyatló Amerikára, ahol napjainkban épp palagáz-forradalom zajlik, amivel az USA jó eséllyel biztosítja magának a világgazdasági vezető helyet a következő évtizedekre is?

A hanyatló Németországra, ami eltartja a dolgozni nem képes és akaró Dél-Európát, miközben önti a pénzét ránk is, mindemellett megszerzi magának Kelet-Európa krémjét, a magasan kvalifikált munkaerőt? (Ellentétben Angliával, ami – tisztelet a kivételnek – a teljesen képzetlenek Kánaánja.)

A hanyatló Svájcra, ami pillanatnyilag a világ legversenyképesebb állama és talán legbiztonságosabb helye? A hanyatló Nagy-Britanniára, ahol a kelet-európai munkaerő révén mostanra 3% körüli lesz a növekedés ebben a stagnáló környezetben is?

Vagy mondjuk a hanyatló Norvégiára, ami szemetet (!!!) importál a tengerentúlról, azért, hogy azzal fűtsön? Javaslom azoknak a nagyokosoknak, akik állandóan a hanyatló Nyugatról beszélnek, hogy látogassanak el egy nyugat-európai városba év vége táján, és figyeljék meg, ahogy a hanyatló európai polgár elkölti a 14. havi fizetését, hogy azt a hanyatló gazdaságába invesztálja. Akik a nyugatot hanyatlónak tartják, milyen jelzővel illetnék kis hazánkat? Halott? Nem létező?

A béke szigete

A putyinrezsim pillanatok alatt beárazta a hanyatló nyugatot. Az euró két és fél éves csúcsra ment, a csehek és lengyelek azonnal jelezték, hogy ők mégiscsak minél hamarabb szeretnének eurót, Oroszországból pedig elkezdett menekülni a tőke.

Lefordítom, ha esetleg nem lenne egyértelmű: minden problémája ellenére az eurózóna jelenleg a béke szigete, a biztonság, kiszámíthatóság, a demokrácia, a jogbiztonság fellegvára. Ezt mondja a piac.

Így is van, Európában 70 éve nem volt háború – ami 2000 éve nem fordult elő – a népek megtanultak békésen együtt élni, sőt szolidárisak (!!!!) egymással, az erősebb támogatja a gyengébbet, társadalmi szinten és országok között is.

Otthon azon is állandóan megy a sírás, hogy miért keresnek a gonosz nyugatiak 4-5-ször annyit, mint a szorgalmas, példamutatóan dolgozó magyarok, akiket persze az egész világ galád módon kihasznál. Nyilván ennek megértéséhez azért tisztában kéne lenni legalább a piac működésének alapelveivel, ez pedig mifelénk nem divat.

Miért nem jut több?

A PIAC MINDENT ÉS MINDENKIT TÖKÉLETESEN BEÁRAZ. És megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy nem téved. Beáraz téged is. Engem is. A határátkelő blogot is. A kommentelőket is. A londoni mosogatót, a stockholmi mérnököt, meg a frankfurti tőzsdést is. Országokat, devizákat, részvényeket, kötvényeket, cégeket, foglalkozásokat, rendszereket, mindent.

Otthon azért keresel 100.000 Ft-ot eladóként, mert a Te munkád egy Európa peremén lévő, európai szemmel nézve szegény, teljes mértékben rossz irányba tartó, végtelenül pazarló, bután kitalált és működtetett rendszerekkel rendelkező, nagyon erősen korrupt országban van. Ezért nem jut neked több. Ebben a teljességgel pazarló, rossz rendszerben PONTOSAN ennyit ér a munkád, egy forinttal sem többet. Ez a piaci árad.

És azért kap mondjuk egy müncheni eladó ugyanazért a munkáért 1500 eurót, mert ő egy okosan kitalált, értelmesen működtetett, ÁTLÁTHATÓ, ELLENŐRIZHETŐ és FENNTARTHATÓ rendszerekkel rendelkező országban teszi ugyanezt, ahol legfeljebb a maradékot nyúlják le, de semmiképpen sem milliárdokat, vagy komplett piacokat. Az ő ottani munkája abban a rendszerben pontosan annyit ér, függetlenül attól, hogy ő is ugyanazt a munkakört látja el.

Nincs igény a fejlődésre

Nálunk olyan dolgok, mint verseny, piaci alapon való működés, hatékonyság, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS, önmagamról való gondoskodás teljesen ismeretlen fogalmak. Ezekhez TENNI kéne valamit, energiát belefektetni, tanulni, fejlődni, tervezni stb. Erre otthon egyszerűen nincs igény.

A magyar embernek nincs igénye arra, hogy fejlődjön, új dolgokat tanuljon, továbblépjen. Ahelyett, hogy tenne valamit a saját érdekében, arra vár, hogy valaki más oldja meg a problémáját. A kormány, a bankok, az EU, a szomszéd, bárki, csak neki ne kelljen tennie valamit magáért.

Hazánk sajnos egy szocialista ország, több évtizedes lemaradással, gazdaságilag-kulturálisan, de főleg gondolkodásmódjában Ázsia része, semmiféle köze nincs Európához.

Aki kíváncsi Magyarország jövőjére, arra, hogy hová vezet a szocializmus, annak javaslom olvasson utána Argentína elmúlt néhány évtizedének, de még jobb, ha belenéz az utóbbi hónapok venezuelai híreibe.

Elképesztően pontosan látszik belőle, hogy meddig tud süllyedni egy ország / nép, ha szembemegy a demokráciával, a piaccal, na meg a józan ésszel…"

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Együnk valami finomat! Arra gondoltam, megkérlek titeket, írjátok meg, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre. Már az első nap után több is érkezett, úgyhogy hajrá!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605880497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebbi 2014.03.31. 07:20:51

Na, ma gondolom lesznek on-topik hozzaszolasok is. Nekem rogton az elso kerdesem a posztolohoz: mi is a vilag legbutabb nyelve? Nekem a szovegkornyezetbol az angol tunik a megoldasnak, de ezzel nagyon nem ertenek egyet. Tipikusan az a nyelv, ahol egy kozepes szintig hamar el tudsz jutni, de igazan jol angolul beszelni szerintem kifejezetten nehez. Jo, nekem az igazan jol mondjuk nem egy B2-es szintet jelent...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.31. 07:30:52

Hétfő reggel, éhgyomorra azért kicsit erős...
Mindenki hülye? Vagy mi?

Ha már többször említésre került Svájc, pontosítsunk:
A saját ingatlanok száma 2011 végén 36,8 % (1970-ben 28,5 % volt), folyamatos növekedés figyelhető meg.

"Hogy a pénzem halott tőkeként álljon egy jövőkép nélküli ország lecsúszó ingatlanpiacán, miközben a világ tele jobbnál is jobb befektetési lehetőséggel? "

A magyar emberek kis százaléka közgazdász. Ne várjuk Mari nénitől, hogy fejés közben a Világgazdaság híreit olvassa, és megbízást adjon egy gyors short-ra.( Svájcban sem teszik a gazdák.)

"Svájcra, ami pillanatnyilag a világ legversenyképesebb állama és talán legbiztonságosabb helye?"

Valóban nem lehet egy lapon említeni Magyarországgal, de ez a megállapítás vicces. Ha olvasnád a helyi sajtót, néznéd a statisztikákat a helyzet nem ennyire egyszerű.
:(
Ez az EU benyalás meg...

Bebbi 2014.03.31. 07:33:25

@svájci sapka (ch): Idaig csak Svajcban kukorekolt a kakas? :-)

Bebbi 2014.03.31. 07:40:52

@svájci sapka (ch): Te nyertel, en csak 5-kor keltem. :-)

2014.03.31. 07:43:26

Azt hiszem, bekészítek ide, a gép mellé több vödörnyi pop-cornt, pár zsugorfólia kólát, és élvezem majd a mai előadást ;).
Hinta ma gutaütést fog kapni, azt tuti! Mna, ki fogad? ;)

VHB 2014.03.31. 07:49:24

Hűha! Attól tartok, hogy a sok féligazság összeadva sem adja meg a teljeset. Ez így, egy fordított hinta szösszenet.

tableno 2014.03.31. 07:49:33

@Pink Petsch: Azért, hát, khm... Na. Közgazdász is vagyok, EU-párti is, de ettől a színvonaltól kissé elment a kedvem a mai naptól...

VHB 2014.03.31. 07:50:04

@Pink Petsch: Tartom és emelem tízzel. :)

tableno 2014.03.31. 07:50:45

@VHB: igen, azt hiszem én is valami ilyesmit akartam mondani. Úgyis, mint "valódi" szakértő.

2014.03.31. 07:55:03

@tableno: Én nem mondtam, hogy a posztolónak mindenben igaza van, bár sok pontban egyetértek vele. A saját ingatlanban például maradéktalanul. Ám a ettől a mai előadás azért még parádés lesz ;)

@VHB: Megadom, és duplázom a tétet ;). Bár azt mondják, úriember biztosra nem fogad :D

adg 2014.03.31. 08:02:37

@Bebbi: Csak Svajcban kukorekolt? En mindjart megyek aludni. Kicsit azert meg varok, hogy mi lesz ebbol... :D

Quercus a favágó 2014.03.31. 08:09:34

Én csak egy buta favágó vagyok. Nem igazán tudok ehhez érdemben hozzászólni.

Ami vicces. Saját ingatlan+hülye magyar, devizahitellel.
Nem hitel, hanem kölcsön. Nem mindegy. Nem csodálom, hogy a posztíró nem érti a különbséget.. A Kúria sem érti.

"„Az alacsony keresetű vevőnek is lehet ugyanolyan szép háza, mint bárki másnak”

Ezt nem én mondtam. George Bush mondta 2002-ben. Lehet, hogy magyar származású?

Egyszer talán végig kéne higgadt fejjel gondolni, miről szólt a gengszterváltás. Miből,mibe kerültünk.

Na megyek dolgozni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 08:16:34

sajnos, az általánosítás szintjén teljesen igaza van.

tanato 2014.03.31. 08:17:38

@QUERCUS(a favágó): Persze hogy magyar ,Bús György./Na jó csak vicceltem/Ez a cikk különben hanem határátkelős hanem masszív politikai propaganda.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 08:18:35

@Bebbi: ezt már mástól is hallottam. gondolom, valami olyasmit jelent, hogy (pontosan a középszintig, tehát beszélni már lehet vele) könnyű eljutni egy olyan szintig, hogy meg tud értelmesen szólalni az ember.
én mondjuk nem, mert szóban nulla vagyok.:)

tanato 2014.03.31. 08:23:42

@QUERCUS(a favágó): Az Úniós pénzek masszív elsikkasztásának sajnos mind tanúi vagyunk.nem csak szuper felső szinten/százmilliós titkos politikusi bankszámlák/ hanem alsó szinten is.Pl. uniós pénzből létesített kisüzem,szórakozóhely ami azután viharos gyorsasággal megszűnik.Vagy pl. itt az Alföldön az uniós mezőgazdasági támogatásokból a tűzhöz közeli nagygazdák fényűző élete./Tízmillás terepjárók,trópusi luxusutak,tízmillás háromnapos lakodalmak stb./

Quercus a favágó 2014.03.31. 08:25:34

Még valami. Meg tudná mondani valaki, miért CHF volt a "deviza alapú hitel" nevű átverés valutája. Miért nem euro, vagy dollár?

Na most már tényleg megyek.

Quercus a favágó 2014.03.31. 08:27:55

@tanato:

Ez igaz. De az EU ezt nem látja? Ha látja miért adja? Ha így is adja, akkor ő tartja életben a korrupt magyar politikai garnitúrát.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 08:32:29

Adjunk ma halat kozosen erte hogy HA bevezette az eloszurt kommentelest mar honapokkal ezelott. :D

Ha nem igy lenne, es ez a poszt ma kikerul az index cimlapra, akkor az a fel kontinensrol idecsabitana a trollokat az hotziher. Meg a legmelyebb barlangokbol is elocsalogatna az igazan remete hegyitrollokat ez a szag. :) Olyan hazaarulozassal egybekotott partpolitikai bazdmegeles menne egesz nap hogy csak na!

Ertem amugy a posztolo mit akar mondani es alapvetoen magam is EU parti vagyok, de azert nem ennyire szelsosegesen. Vannak benne csusztatasok, de legalabbis feligaszsagok szerintem.

2014.03.31. 08:36:36

@QUERCUS(a favágó): Nem, nem látja, nem lehet ott egy EU-biztos minden szabolcsi vagy vasi csirkefogásnál. És mivel maga a kormány is masszívan sikkaszt, a belső kontroll sem működik.

fasor6 2014.03.31. 08:37:38

1. Ha az angolt valaki a vilag legbutabb nyelvenek tartja, az nagyon kevesse "korultekinto" velemeny (nem akarok nagyon bantoan fogalmazni). Peldaul ez a nyelv tette lehetove Shakespeare szonettjeinek es a tobbi nagy, angol kolto csodas versenek letrejottet.

2. Engem, mint muszaki diplomas, sokoldalu, angolul tinedzser korom ota jol beszelo diplomast szerencser megszerzett Anglia.

3. Megdobbento szamomra (pozitivan) hogy az emberek tobbsege itt mennyire torodik az elesettekkel, mennyire eros a jotekonysagi szektor es milyen nagy az abban dolgozok szama, mennyire komolyan veszik az egyenlo banasmodot minden teren.

4.Ketsegtelen teny, hogy penzugyi ismeretekben a magyar lakossgnak fejlodni kell, de nem konnyu sok evtizednyi masfajta rendszerben eltoltott ev utan valtani. Szukseg lenne arra, hogy az oktatasba a penzugyi , gazdasagi ismereteket minel elobb bevezessek-de sajnos tudomasom szerint errol egyelore nincs szo.

Din Serpahis 2014.03.31. 08:37:38

A szerzo nagyon szepen leirta azt a jelenseget, amit en egy szoval csak ugy szoktam jellemezni, hogy nyuggerallam.

A magyar allam jelen pillanatban a Kadar korban szocializalodott, tehetetlen, tunya, masokon eloskodo nyuggertomegeknek a kiszolgalasara epul. Az ehhez szukseges anyagi forrasokat a vallalkozok, munkavallalok es fiatalok agyonsarcolasaval teremti elo.

Nem csoda, hogy a vegeredmeny is olyan lesz, amilyen.

Tenyleg csak az EU tartja a felszinen az egesz wirtchaftot, de mar ez se fog sokaig menni, a valsagjelek egyre szaporodnak, szerintem 2016-18 kozott akkora bedoles lesz Magyarorszagon, mint a vilag. Onnantol bukik az egesz cirkusz, merdes, hogy mi jon helyette.

tanato 2014.03.31. 08:40:08

@QUERCUS(a favágó): Azért nem látja mert le van papírozva az egész összeg pl. 10 egység pénz van elszámolva gyümölcstermesztésre de abból csak 3 megy ténylegesen rá 7 meg megy magánzsebbe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 08:43:10

@QUERCUS(a favágó): papíron minden rendben van.
tudod, hogyan kell megoldani, hogy 50%-os támogatási arányú támogatáshoz ne kelljen saját tőke?

Quercus a favágó 2014.03.31. 08:45:01

@Pink Petsch: @tanato:

Hallottatok már az OLAF-ról? Ez az Európai Csalás Elleni Hivatal.
Miért nem vizsgálódik? Ha meg vizsgálódik, és nem talál semmit, akkor minden nagyon szép, minden nagyon jó. Mi meg egy osztályidegen, a társadalmi rendet belülről bomlasztó hazaárulók vagyunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 08:45:32

@QUERCUS(a favágó): pedig vannak eurós és jenhitelek is, de valahogy a chf-fel szemben gyengült sokat a forint.
az árfolyamok (pénz és értékpapírok tekintetében is) alakulása tiszta pszichológia és manipuláció, semmi köze a valódi értékhez, csak ahhoz, hogy a tőzsdék milyen lábbal keltek aznap.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 08:46:20

@fasor6: shakespeare nyelvét már az angolok többsége sem érti.

2014.03.31. 08:50:56

@QUERCUS(a favágó): Hát papíron tényleg minden nagyon jó... már, ami az elszámolásokat illeti az EU-felé. Az OLAF sem vizsgál áll minden egyes projektet, legfeljebb szúrópróbaszerűen, illetve ha konkrét bejelentés érkezik. No de, ha nem érkezik, ugye ...

Quercus a favágó 2014.03.31. 08:53:38

@Babette_:

Olvastam róla, de már nem emlékszem.

A CHF-al szemben minden valuta gyengült. Ez a dolog lényege.
Egy előre átgondolt, jól felépített átverés volt.
Mentségünkre legyen mondva, a bankok, és a mögöttük álló árnyékbankok az egész világot átverik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 08:55:31

Hú mi lesz itt. Ez a post vörös posztó:
- az antikapitalistáknak
- a rongyrázó nacionalistáknak
- a devizahiteleseknek

gifszinhaz.s3.amazonaws.com/uploads/gif/073_2_anim.gif

**mimi** 2014.03.31. 08:57:22

azannyát....

sok igazsága van, de akkor se kéne a "magyar embert" ennyire a földbe döngölni :)

A magyar embernek nincs igénye arra, hogy fejlődjön, új dolgokat tanuljon, továbblépjen. Ahelyett, hogy tenne valamit a saját érdekében, arra vár, hogy valaki más oldja meg a problémáját.

ezt határozottan cáfolom!!

2014.03.31. 08:58:12

@Babette_: No meg ahhoz, hogy egy ország pénzügyminisztere vagy jegybankelnöke, milyen eget verő marhaságot bírt kiejteni a száján aznap.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 09:01:16

@Babette_: "az árfolyamok (pénz és értékpapírok tekintetében is) alakulása tiszta pszichológia és manipuláció, semmi köze a valódi értékhez, csak ahhoz, hogy a tőzsdék milyen lábbal keltek aznap."

Ezt én nem merném így kijelenteni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:05:00

Mi az élhetetlenség definíciója? Ha azt jelenti "nem olyan az életszínvonal, mint a világ leggazdagabb első tizedében", akkor Mo. valóban élhetetlen ország. De ez nem 2014-re lett ilyen, hanem így volt mindig, az utóbbi 500 évben.

Mo. utoljára a XV. században volt a világ élvonalában. Vissza fog oda kerülni? Elvileg lehet, de nem túl valószínű.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:06:25

A saját lakás egy hatalmas pozitívum. A szerény keresetű ember számára a legfőbb biztosíték, ha legalább lakása van.

2014.03.31. 09:08:48

@**mimi**: Hát tény, hogy fura lennék barna szemmel ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:08:56

A nyugat hanyatlik, a folyamat kb. a kommunizmus bukásával együtt indult be. Gyakorlatilag a kommunizmus bukása volt az a löket, ami megmentette a nyugatot még pár évre.

Mára azonban, kb, egy évtizede a folyamat ismét beindult. A szakadék felé megy a nyugat.

Egyszerűen vége a nyugat hatalmának.

Lehet tagadni ezt, meg homokba dugni a fejeket, de ez a nagy helyzet.

2014.03.31. 09:10:29

@Babette_: Áh, sajna van még, ahonnan az jött ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:15:36

Venezuela és Mo. - teljesen más a helyzet, eleve értelmetlen az összehasonlítás.

Venezuelában marxista rend van, Mo-n nem ez eleve alapvető eltérés. Tessék megnézni milyen dolgok, intézkedések vannak ott.

A cikkíró abban a sajnos nagyon elterjedt hibában él, miszerint a kormány a hibás (felváltva: a ballibek szerint a fideszes kormány a hibás, a fideszesek szerint meg a ballib kormány), pedig ez abszolút tévedés. A helyzet oka a történelmi és geopolitikai elhelyezkedés, amin bármelyik kormány csak enyhén tud javítani ill. rontani. Leegyszerűsítve: a német és a brit polgárnak nem érdeke, hogy a magyar vagy a szlovák polgár úgy éljen, mint ők, ez ugyanis TŐLÜK venne el pénzt.

Az EU nem úgy működik, mint ahogy megálmodói tervezték. Nem egyenlőek közössége, hanem az erősek érdekérvényesítő gépezete a gyengék ellen.

tanato 2014.03.31. 09:16:44

@QUERCUS(a favágó): Ne röhögtess,mikor fog az OLAF egy alföldi kis faluba kiszállni ellenőrizni a támogatás felhasználását.De ha el is jönne mindent rendben találna,megvannak a technikák.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:18:31

@QUERCUS(a favágó):

Nem csak CHF volt. Volt euró alap, sőt jen alap is. Hozzáteszem: legnagyobbat a jenalapú hitelt felvevők buktak.

tanato 2014.03.31. 09:19:12

@maxval a gondolkodó birca: Ezt a nyugat hanyatlása,kelet feljövése és a két vonal mielőbbi metszése szöveget mintha már hallottam volna ezelőtt 40-50 éve is gyermek és ifjú koromban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:21:19

@Bebbi:

Na, ez vicces rész a cikkben. Egyrészt elismétli a lejárt szavatosságú ballib mantrákat, közben meg beleteszi az egyik legbunkóbb magyar nacionalista mantrát a "primitív" angol nyelvről.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 09:22:11

@QUERCUS(a favágó): @tanato: "Ez igaz. De az EU ezt nem látja? Ha látja miért adja? Ha így is adja, akkor ő tartja életben a korrupt magyar politikai garnitúrát."

Neha le szokott jonni 1-1 hir hogy hogy az EU a tamogatasok "nem megfelelo modon" torteno elkoltese miatt a kovetkezo adag tamogatast visszatartja Mo.-tol.
Csakhat ilyenkor azert az "okosok" is latjak hogy szorul a hurok ezert at szokott ugrani Lezerblokkolo Janos Brusszelbe, a "Mo. nem lesz gyarmat" feliratu polojat persze valahogy mindig otthon felejti es eloveszi a legjobb modorot majd suru hajbokolas kozepette visszakonyorgi az orszagot az EU "kegykosaraba".
Aztan masnap jon is a hir hogy megsem fagyasztjak be a tamogatasokat... ok meg persze nyomjak tovabb a "mocskos, magyarellenes EU ellehetetleniti az orszag mukodeset" nevu hisztit. Ki erti ezt?! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:22:27

@tanato:

Az marxista propaganda volt, te is tudod, s semmi alapja nem volt. Az pont a nyugat utolsó nagy felvirágzásának az időszaka volt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 09:28:31

@maxval a gondolkodó birca: és most milyen propaganda? Mert sok jelét nem látom a nyugat összeomlásának. Bár kérdés, mit értünk összeomlás alatt. Ha azt, hogy ezen a szinten megragad, vagy kicsit romlik is az életszínvonaluk, miközben kelet jön fel, az rendben van, az a globalizáció hatása, de összeomlásnak kicsit durva lenne nevezni.

tanato 2014.03.31. 09:33:25

@maxval a gondolkodó birca: Hát szerintem Ázsia legfeljebb a lakosság számában fog igazán fejlődni,az egyén életszínvonala sosem fogja a nyugati átlagot még meg sem közelíteni.Arról pl. nem is beszélve hogy általában nyugdíjrendszerük sincs, a nyugdíj a gyermekek száma maximum.Persze egyes keleti államok rávernek a nyugatra pl. Dél.Korea,Taiwan vagy Japán életszínvonalban,de én ezen államokat inkább a Nyugat szövetségeseinek tartom mint pl.Kína vagy Oroszország barátainak.

tanato 2014.03.31. 09:34:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igazad van,nyugat ellen beszélünk,de azért tőlük várjuk az égi áldást.

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2014.03.31. 09:34:54

@maxval a gondolkodó birca: Megtennéd, hogy valamivel alátámasztod ezt? Csak mert ezekkel a kijelentésekkel még nem bizonyítottad az "igazadat"...

Herr Géza 2014.03.31. 09:38:39

@VHB: Haha... "Inverz Hinta".... :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 09:41:46

Ingatlan es EU kerdesben egyetertek, maximalisan!

Az angol nyelv lebutazasa ostobasag. Egy nyelv nem lehet buta. Egyszeru, egy szintig, biztosan. Problema ez? Szamomra a nyelv csak informacioatadasra valo, nem nagyon erdekel a kolteszet es a nyelv "melysege".

A magyarok tobbsege szerintem nem ostoba, pusztan az oktatasi rendszer nem er egy kalap sz@rt sem. Kozepiskolaban volt heti 5 magyarora, de penzugyekrol nem is hallottunk. Aztan foiskola, diakhitel, majd mindenki elissza... csodalkozunk, hogy a fiatal felnottek nagy szazaleka tudatlan?
Jot tenne egy kokemeny real-reform es akkor nem csak a szarbol lehetne varat epiteni.
Azt nem tudjuk, mi a THM, de Ady baromi fontos am! Mindegy, nem az en problemam...

@Zka:
;)

@QUERCUS(a favágó):
Nem erzem atveresnek. Tudtuk, hogy gyengulhet a ft? Tudtuk, hogy kockazatos a devizahitel? Tudtuk!
Belementunk? Vallaltuk a kockazatot? Igen!
Akkor mi a problema?

Az, hogy Kanos Janos, Berettyorocsogen azt hallotta, hogy milyen faszanyos lesz, amikor a magyar valuta leveri a svajcit es a felvett 10m-bol csak 5-ot kell visszafizetni. Aztan ezt becumizta a fel orszag. Mert az ugy megy es ugy ment mindig is, hogy ingyerhitel, majd mi okosba megoldjuk...

Megoldottak, magyarosan. ;)

Probaljuk meg:
Adok neked petak alapu hitelt. Evi 5%-ra. Egy petak ma 125 ft. De vigyazz, mert a petak erosen fugg a fabatkatol, igy elofordulhat arfolyamingadozas. Bevallalod?
Persze! Mert nem latsz tovabb annal (nyilvan nem rolad van szo), hogy az 5% kevesebb, mint a 12%. A tobbit ugysem erted...
Aztan bejelentem, hogy a fabatka elszallt, sorry. Szemet vagyok? Nem... tudtad, hogy kockazatos.

Chamroe 2014.03.31. 09:43:33

Fogorvosnál ülök... Valami kellemesebb olvasmányra számítottam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 09:45:05

@Chamroe: neked nem olvasmányból kell kellemesebb, hanem elfoglaltságból :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 09:45:09

@**mimi**:
"ennyire a földbe döngölni"
persze hogy nem, de így jön át a legjobban a mondanivaló.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 09:46:05

@maxval a gondolkodó birca: beszéljünk Koreáról, ahol most bevezették azt a szabály, hogy mindenkinek csak elnöki frizurája lehet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:47:18

@Zka:

Óvatosan velem, éppen most nyertem meg a Mandiner választási előrejelzését... mandiner.blog.hu/2014/03/31/valasztasi_szimulacio_es_mandiner_tippjatek

Nyilván nem arra gondolok, hogy 2015-ben csádi életszínvonal lesz Angliában. Ez egy lassú, hosszú folyamat.

Igen, ez a globalizáció hosszú folyamat. Már ma a fejlett nyugat az antiglobalizációs mozgalmak központja. Ez növekedni fog. 20-30 éven belül fasiszta államok lesznek a Nyugat-Európában. Ez lesz a reakció az elkerülhetetlenre.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:49:28

@tanato:

Japánnak történelmi okokból eleve Kína-ellenes helyzetbe van. Ez kb. a korai francia-német ellentéthez hasonlítható. De mint ahogy a francia és a német érdekek is lassan egy nevezőre jutottak, így lesz ez Kínával és Japánnal is.

Tajvan meg Kína része, az is lesz előbb-utóbb ténylegesen is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:53:25

@Airnold:

A globalizáció visszaütött. Eredetileg a volt gyarmati rendszer új verziójának volt kitalálva, azaz a nyugati életszínvonalat tovább finanszírozni a harmadik világ terhére (mert EZ volt a gyarmati rendszer lényege), de a dolog átfordult: a nyugati nagytőke nem fogad szót a nyugati politikai vezetésnek és - a saját érdekeiket követve - valójában a harmadik világot segíti, oda víve ki hatalmas pénzeket, munkahelyeket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 09:54:01

@Kövérmadár [swe]:
"Nem erzem atveresnek. Tudtuk, hogy gyengulhet a ft? Tudtuk, hogy kockazatos a devizahitel? Tudtuk!
Belementunk? Vallaltuk a kockazatot? Igen!
Akkor mi a problema?"

van igazságod.
és az is igaz, hogy egy befektetésről nem szabad dönteni a múltbéli eredmények alapján, mert semmi sem garantált.

de a valóság az, hogy akkor mi a rosseb alapján döntsön az egyszeri ember?
ha azt látja, hogy az elmúlt 10-20-30 évben a devizák árfolyamai föl-le mindössze pár százalékot mozogtak, akkor nem fog arra számítani, hogy majd pont most fog 150 forintról 300-ra változni a keresztárfolyam.
mert tudjuk, hogy a földön vannak földrengések, meg vannak a dunántúlon tanúhegyek, de azért nem valószínű, hogy 5-ösnél nagyobb földrengés lesz, vagy kitör egy tűzhányó (vessetek a földrajztanárok elé).
és azt is tudjuk, hogy szemétzsidótőkésbankok, meg erőhatalommal való visszaélés a szerződésmódosítások (ld kamatemelés) során, de ki gondolta volna, hogy a kezdeti 2%-ot 8% fölé fogják emelni?
és e kettőnek az összehatása azt eredményezi, hogy a havi kölcsönrészletek a háromszorosukra emelkednek?

már mondtam, én foglalkoztam pénzügyekkel, és gondolkodtam házvásárláson, de esküszöm neked, minden körültekintésemmel sem gondoltam erre, lázálmaimban sem.
és egy átlagos ember még kevésbé. és az átlagoson nem a barátökkösztös néniket értem, hanem a tájékozott, olvasott középszintet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 09:54:22

@Babette_:

Hogy jön ide egy elavult marxista rendszerű állam?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 09:56:27

hú de hosszút írtam...

@maxval a gondolkodó birca: ahogy az NZ-i cipősbolti eladóhoz a pedofilok. pont úgy, max.

goAUS 2014.03.31. 09:56:42

Jól megvan írva. Arra pedig hogy a nyugat haldoklik csak annyit tudok írni, ahol kifizetnek egy szakmunkásnak akár 2-3 millió nettót forintban is havonta, élvezet haldokló országban élni.:)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 09:58:52

@Babette_: az egyszeri ember abban adósodjon el, amiben a fizetését kapja. Ha abban nem megy akkor nyelje le a békát és vegye tudomásul, hogy az ami van arra elég, amire. Ha nem így tesz, magát szívatja (és közvetve a nemzetgazdaságot is).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 10:00:19

@Babette_:

Így igaz. Nem lehetett előrelátni ezt. Viszont van egy alapvető szabály "olyan pénznemben adósodj el, amiben a jövedelmedet kapod".

tanato 2014.03.31. 10:01:06

@maxval a gondolkodó birca: Kína sosem fogja elérni az átlag japáni életszínvonalat/mi sem/.Hong Kong is Kína része lett,de azért valahogy mégsem ugyanaz.Ilyen lehet esetleg Taiwan is később.A két Korea példája meg ékes bizonyítéka a nyugati és a keleti típusú fejlődés különbözőségének.Éhínség és tömegnyomor és brutális diktatúra,a déli rész meg nyugati életszínvonal,ipari nagyhatalom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 10:02:26

@goAUS:

A 2 dolog nem zárja ki egymást.

Anglia manapság tizedakkora hatalommal és gazdasági erővel sem rendelkezik, mint 100 éve, azt hiszem, ez vitán felül álló tény. De Anglia most is jó hely az átlagembernek.

Azaz itt hosszú folyamatokról van szó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 10:03:19

@tanato: Birca nem azt állítja, hogy a nyugat át fog váltani marxizmusra, hanem hogy a jólét nem lesz fenntartható. Ami nyilván igaz, kérdés hogy mennyire nem lesz az :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 10:03:52

@tanato:

Dél-Korea előbb utóbb meghódítja Északot, ez biztos. Kína segítségével. Ezután pedig Koreának nem lesz többé semmi oka az USA stratégiai szövetségesének lenni.

tanato 2014.03.31. 10:04:28

@goAUS: Erről van szó,a többi csak szócséplés,ha majd a nyugatiak mennek munkát keresni milliószám Ázsiába akkor beszélhetünk majd a rothadó kapitalizmusról.

Muscari 2014.03.31. 10:05:55

Sok igazsaga van, de konyorgom, nem lehetne vegre leszallni a devizahitelesekrol? Attol, hogy szazezerszer elmondjak, hogy mekkora felelotlenseg volt, meg nem lesz jobb senkinek.

@Din Serpahis: Az a kis novekedes, ami tavaly volt, mind a EU-s penzek nagyaranyu lehivasanak volt koszonheto. Rengeteg penzt beletoltak a gazdasagba, mert muszaj volt elkolteni, de hogy valami ertelmes beruhazast valositottak volna meg belole, azt ketlem.
Felepitettek a 426. furdot Bivalybasznadon, felujitottak Simagorongyos foteret es uszodat kapott Mucsarocsoge iskolaja. Ez egy kicsit megporgette az epitoipart, jo eve volt a mezogazdasagnak is, de ennnyi. Ez nem igazi fejlodes.

Mr Long 2014.03.31. 10:07:56

@goAUS: Ez melyik orszag? Koltozok!

tanato 2014.03.31. 10:08:28

@Zka: A jólét relatív fogalom,mihez képest fog a nyugati jólét csökkenni?Saját magához vagy mondjuk a volt keleti tömb életszínvonalához képest?Esetleg az átlagos ázsiai életszínvonalhoz képest,?Ha saját magához képest csökken,de a többihez képest még mindig messze magasan lesz,nem beszélhetünk a kelet emelkedéséről semmiképpen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 10:09:13

@tanato:

Nem, a kapitalizmus rothad. Hanem a nyugat. Oroszországban, Indiában, Brazíliában, Kínában is kapitalizmus van, de nem nyugati rend.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 10:12:43

@tanato: nyilván saját magához képest fog csökkenni vagy stagnálni, miközben a világ többi része nő, szintén magához képest. Csökken a különbség. Ez már most is így van és ez csak fokozódhat, az ok a globális gazdaság. Szerintem teljesen rendben van ez és én nem hívnám összeomlásnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 10:13:33

@Muscari: nana, akkor mi a fejlődés? egy BUDAPESTI vagy FELCSÚTI stadion? vagy egy BUDAPESTI metró?

Muscari 2014.03.31. 10:14:12

@Zka: azt elfelejetitek, hogy akkor meg mindenki azt hitte, hogy nehany even belul bevezetjuk az eurot. Akkor nem lenne ekkora problema a CHF, ha mar euroban kapna mindenki a fizeteset, az euro alapu hiteleknel meg ugye sima ugy.

Szerintem ez mar soha nem fog megtortenni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 10:14:19

@maxval a gondolkodó birca: én nem látom a nyugat rohadását. Gazdasági jellegű problémákat látok. Részleteznéd, mi a rohadás szerinted?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 10:14:51

@Muscari: én nem hittem. 2005ben vettem fel forint hitelt, abból is fixet. Hülyének is néztek, pedig nem én voltam az :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 10:14:55

@Zka: @maxval a gondolkodó birca: ez a szabály 2008-ban született....
(ami nem jelenti, hogy nem megfogadandó, de az érintetteknek eső után köpönyeg)

Ginlia 2014.03.31. 10:15:30

@QUERCUS(a favágó): "Ami vicces. Saját ingatlan+hülye magyar, devizahitellel.
Nem hitel, hanem kölcsön. Nem mindegy. Nem csodálom, hogy a posztíró nem érti a különbséget.. A Kúria sem érti."

A jelzálog alapú ingatlanvásárlások hitelek és nem kölcsönök szerintem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 10:17:20

@Babette_: szerintem meg sose volt ilyen szabály, viszont a józan ész mindig ezt diktálta.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 10:17:23

@Ginlia:
A hitel a pénzhez jutás lehetősége (rendelkezésre állás ld hitelkeret), a kölcsön meg a konkrétan felvett pénzösszeget.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 10:18:08

@Zka:

Menekül a tőke keletre, ez a legfőbb jel. A mostani nemzedék az első, mely már nem él jobban mint szüleik, ez meg a leglátványosabb jel.

Muscari 2014.03.31. 10:18:51

@Babette_: jaj, nem ugy ertettem, te. Az altalad felsoroltak ugyanaz a kategoria, nem a videkkel van a baj. Kulon koszonom a stadionok felemlegeteset, nekem teljesen ki is ment a fejembol :-)

Ezek egyike sem termelo, ne adj isten munkahelyteremto beruhazas, az a baj. A furdo mondjuk lehetne jo, de mar tul sok van beloluk, es nincs eleg fizetokepes kereslet, lasd Mako esetet.

Herr Géza 2014.03.31. 10:21:34

@Kövérmadár [swe]: Hát azért arra szerintem senki nem számított, hogy "a magyar valuta leveri a svájcit". Számíthatott viszont arra a 2000-es évek elején, hogy hipp-hopp itt az euró a forint helyett (ki tett volna fel akkor egy lyukas ezrest, hogy a szlovákoknál hamarabb lesz euró, mint nálunk ???) Mindjárt másképp nézett volna ki a világ, meg a devizahitel. Az árfolyamkockázat viszont akkor sem volt újdonság, ami azért viszonylag rövid távon is okozhat nagy "meglepetést", nemhogy 15-25 év távlatában. (Csak eszembe jutott, hogy 89-ben, amikor kijöttem 31.- Ft volt a DM otthoni hivatalos árfolyama, az USD meg 61.- Ft - a feketepiaci meg a duplája...)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 10:23:17

@Muscari: "lasd Mako esetet."

Eleve ki a tömöm akar fürdeni egy olyan nevű helyen hogy "hagymatikum"? Borzalmas.

Ginlia 2014.03.31. 10:24:06

@Babette_: "a kölcsön meg a konkrétan felvett pénzösszeget. "

Egyetértünk. A bank pénzéből ingatlant vásárlók NEM kapták meg a pénzt a kis kezükbe. Nem is látták azt, csak felírták egy darab papírra. :)

Elárulom mi a különbség a hitel és a kölcsön között: A kölcsön kp formájában megy a kezedbe és arra költöd amire akarod. A hitel egy számlapénz, amelyet meghatározott célra ad a bank.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 10:24:20

@Muscari: jól van, értem, te:)
hát elvileg a támogatások (pályázatkiírások) nagyon nagy része (legalábbis számszerűleg) olyan célterületekre irányul, amelyek kitermelik a befektetést, és meg is követelik ennek kimutatását (most azt hagyjuk, hogy gyakorlatilag bármiről be tudom üzleti tervben bizonyítani, hogy 5 éven belül megtérül; hogy aztán a fenntartási időszak végén ez mennyire valósul meg -mennyire tudja bizonyítani konkrét számokkal-, az a pályázó dolga, aki elvárta tőlem az elméletet).

a kivételek az állami/önkormányzati infrastrukturális támogatások (utak, vízhálózat stb), meg a támop, munkahelyteremtési jellegű programok, amiknek a hosszútávú hatása jelenleg nem ismert, mert ahhoz túl fiatal a támogatási rendszer.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 10:24:22

Tudjatok mi lett Oroszorszag nemzeti etele?
A májkrím!

@maxval a gondolkodó birca:
En jobban elek, mint a szuleim...

Chamroe 2014.03.31. 10:25:53

@Zka: Na látod, teljesen igazad van. :-)

Az építőipar és a mezőgazdaság "huncutságai" az Eu-s pénzek felhasználásánál... Egy-egy "beruházás" során iszonyat sok lóvét raktak zsebbe. Mesélhetnék, hogy mik mentek ott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 10:26:30

@Herr Géza:
"Számíthatott viszont arra a 2000-es évek elején, hogy hipp-hopp itt az euró a forint helyett (ki tett volna fel akkor egy lyukas ezrest, hogy a szlovákoknál hamarabb lesz euró, mint nálunk ???) "

pontosan.

"(Csak eszembe jutott, hogy 89-ben, amikor kijöttem 31.- Ft volt a DM otthoni hivatalos árfolyama, az USD meg 61.- Ft - a feketepiaci meg a duplája...)"

hát én nagy árfolyamváltozás a német összeolvadásnál láttam utoljára. már a 2008-as előtt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 10:26:33

@Babette_: az a pár százalék simán volt 50 is usd vagy GBP esetében. A font koccolt már 450 forintot is 2001-2002 környékén, meg 285t is. Dollár szintén:140-230 között simán volt. Ez akárhogy nézem , 50% körüli érték. Az, hogy a chf egy ideig nem ilyen volt, az csak időszakos dolog.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 10:29:50

@tildy[UK]: a 285 nem 2001ben volt , a félreértések elkerülése végett mondom.

hcs89 2014.03.31. 10:31:39

Itt-ott pár felkiáltójelet még be lehetett volna szúrni :D
Tény, hogy a nyugati életszínvonal sokkal magasabb, de arról már lehetne vitázni, hogy miért van ez így. Nem azért mert ott csak Einsteinek születnek, itt meg csak bunkó prolik (ahogy a posztoló gondolja).
Gyarmatokkal, török uralom, Trianon és kommunizmus nélkül egészen más lenne a helyzet.
Tipikus határátkelős poszt, tele van durva általánosításokkal, féligazságokkal, téves következtetésekkel. A posztoló meg azt hiszi, hogy mivel kint volt angliában mosogatni egy kicsit, ezért örök és megingathatatlan tudás birtokába jutott a világ dolgairól.
Jutott a nagy lóf....

PAPÓ38 2014.03.31. 10:31:40

@fasor6: De van szó. A jelenlegi kormányzat már be is rakta a tananyagba. Természetesen az ellenzék ezt nem helyesli.

Sanyi9 2014.03.31. 10:31:40

@maxval a gondolkodó birca: te miben mered ezeket a felviragzasokat/hanyatlasokat?

PAPÓ38 2014.03.31. 10:31:40

@Kövérmadár [swe]: Ha mindenki így látta volna a devizahitel kockázatát ma nem kellene "mentő" csomagokról dumálni. A forint hitelessel ki törődik? SENKI. Miért? Mert nem politizálható téma. Ennyi.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.03.31. 10:31:40

Sok az igazság a postban, de az éremnek mindig két oldala van. Pl. nyugaton nem azért kevés a saját ingatlanok száma, mert nem akarnak venni, hanem mert lényegesen drágább az ingatlan még az ottani fizetésekkel együtt is. De egyébként igen, tényleg röghöz köt, ennek ellenére a saját ház a legtöbb ember ősi vágya.
Aztán annak ellenére hogy magam is forint alapú hitelt vettem fel egyrészt arra senki nem gondolhatot árfolyamkockázat címén milyen hiperinfláció lesz és ennyire leértéktelenedik a forint de főleg hogy a bankok milyen inkorrekt módon hárítanak át hatványozottan mindent a lakosságra és hogy az állam milyen mértékben fog asszisztálni ehez. Másrészt pedig azért olvasni itt-ott, hogy a többség számára még úgy is jobban megérte a devizahitel mint a forint, hogy elszállt a frank, és mellesleg a bedől hitelek nagyobb része forint alapú volt. Az emberek elhitték, hogy 0 forintból lehet új autója és háza három.

Sajnos -és ez a hazai oktatás csődje imho- az átlagembernek alapvető tudása sincs arról hogyan működik a gazdaság, a hitel, mi a deviza és mi az árfolyamkockázat, stb. Zombi módon elhiszi amit a tévé és a politikusok mondanak, és az emlékezete kb. 1 hónapig nyúlik vissza. Mindezt megfejelve azzal, hogy afrikai banánköztársaság szinten korrupt az ország, persze hogy itt mindig át leszel verve a palánkon. Tudatlanság és korrupció nem adhat ki más eredményt.
Máshol sincs kolbászból a kerítés, a felső X ezer ember sehol sem arról híres, hogy az alatta lévő 99% érdekeit olyan marhára nézné, máshol is rossz döntéseket hoznak, máshol is átverik az embereket. Nyilván a mérték eltérő, nem mindegy hogy a bruttó fizetésed 80-90%-át veszi el az állam vagy csak a harmadát (nem mennék bele a magyarázatba, de így van ha beleszámolod az összes adót az áfáig netán jövedékiadóig bezárólag).

Szerintem magyarország és a magyarok legnagyobb hibája, hogy megszoktuk, hogy állambácsi megold és megmond mindent.
Persze amilyen elvonások vannak ezt el is várhatnánk, csak épp felborult a mérleg, a pénzt nem kapjuk meg de elvárják hogy valahogy álljunk meg a lábunkon a semmiből. Ez azért elég nehéz.

Amíg itthon az oktatási rendszer nem kezd el önállóságra nevelni, nem tanít meg az életre addig szerintem változás itt nem lesz. És mivel a hatalomnak érdeke, hogy buta zombik lakják az országot, hiszen így lehet egyszerűen irányítani őket - én azt gondolom változásra nem nagyon kell számítani a közeljövőben. Ezzel az ember vagy együtt él és megpróbál lavírozni ahogy tud, vagy -mint ahogy a blog olvasó sejtik- elhúz az országból abban a reményben, hogy máshol jobban megtalálja a számítását. De azért csodát ne várjunk, nézzük csak meg mondjuk Oliver Stone sorozatát amerika eltitkolt történelméről.

Hogy mi lenne a megoldás? Őszintén nem tudom. Már Orvell is megírta, amikor elzavarod az egyik rezsimet kapod a másikat a nyakadba. Én azt gondolom el kell döntenie az embernek mit akar az élettől és megpróbálni azt megvalósítani. Hogy itthon vagy máshol, az mindegy.

BonFire 2014.03.31. 10:31:40

@QUERCUS(a favágó): Talán éppen azért, mert az amerikai dollárhoz vagy a euróhoz viszonyítva sokkal stabilabb az árfolyama!

A devizahitelesek egy jó része luxusköltségekbe verte magát. A hitel bedőlt, de erről nem a CHF tehet, hanem a spekulánsok, akik szociális segély fedezetre is kiadták a hitelt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 10:32:47

@Mr Long: "Ez melyik orszag? Koltozok!"

Norvegiaban peldaul egy fasza, tapasztalattal es szukseges papirokkal rendelkezo hegeszto kacagva keres netto 2 millat... also hangon. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 10:35:37

@Sanyi9:

Két dologban:
- a világon belül elfoglalt arány,
- a belső életszínvonal változása.

2014.03.31. 10:37:18

Ó b+! Melyikőtök cseszte el, he? Hadd halljam, ki volt az a pihent, aki reagált max-ra? Na????? Basszus, egész nap fog itt döglődni nekünk a Nyugat , mert csak, érvek nélkül, max-módra ....

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.03.31. 10:38:23

Mindenek előtt gratula a posztolónak. Nem értek egyet az írás minden állításával de a nyers stílus nekem bejön.

Hogy a pénzügyekhez nem ért a magyar már sokan sok helyett leírták és annak külön örültem, hogy az ostobaságot és a kapzsiságot is tényezőként vette a posztoló, ami sok embernek az önérzetét sértheti de akkor is igaz. Azt azért hozzátenném, hogy azok a közgazdászok és pénzügyi guruk, akik a hitelek bedőlée után a világ legtetmészetesebb hangján közölték, hogy ez előre látható volt a hitelfelvétel alatt nem voltak sehol. Én nem emlékszem se a jelenlegi se az akkor kormány prominens személyeire, hogy a tévében főmüsoridőben ordítottak volna, hogy nem vegyenek fel hitelt.

A saját lakás nem feltétlenül az ördögtől való és praktikus is akkor, amikor egy albérletre egy házaspár fizetése úgy, ahogy van elmegy. Ráadásul nem igen jellemző országon belül, hogy valaki költözne. Se a hagyományos Pest-vidék sem a Kelet - Nyugat Magyarország ellentét miatt. Az sem szabad elfelejteni, hogy angyon sokan már öröklakást örököltek.

Az Uniót is lehet hozsanázni de mint a posztoló soraiból is kiderül, hogy az ellen már az eu sem tud tenni, hogy a honi korrupció felemészti az összegek nagy részét. De arról mintha elfeledkezett volna a szerző, hogy az Uniós tagság fejében lemondtuk a vámszedésről illetve, hogy az országba települő cégeknek is igen hasznos, hogy egy uniós tagállamban dolgoztathatnak. Tehát az eu-s pénzeket mint jótékonysági pénzt feltüntetni elég fals dolog.

Hogy a nyugat halódik vagy nem nekem nem tisztem eldönteni bár a jelenlegi folyamatokat nézve nyugaton reálisabbnak tartom, mint mondjuk Magyarországon hogy az ott élők (akik ma azért küzdenek, hogy vegyék le a feszületet teszem az az óvoda faláról) már az unokáik azért fognak küzdeni, hogy a vörös félholdat ne tegyék fel.

Persze ez nem biztos, hogy holnap vagy jövőre lesz így és nem is feltétlenül a posztolót kell, hogy izgassa ígx megmaradhat a nyugat illúziója. :)

Muscari 2014.03.31. 10:45:49

@Babette_: latom, van nemi ralatasod a dologra.
Nekunk egyszer felajanlottak, hogy adjunk be palyazatot barmire(!), egy konkret palyazatiro ceg segitsegevel, biztosan nyerunk majd, csak az x szazlakot kell odaadni az illetekes elvtarsnak. A penz egy kis reszet kellett volna tenylegesen a projectre kolteni, a tobbivel azt csinaltunk volna, amit akarunk. Nem mentunk bele.

nem várt fordulat 2014.03.31. 10:53:20

A posztoló sok érdekes dolgot mond, de szerintem több dologban téved.

Angol mint legbutább nyelv. Igen, ha i am you are -ig megyünk. Észvesztően nagy szókinccsel rendelkező nyelv, viszont ez a common language, sok szempontból olyan mint a legó, így könnyű vele kommunikálni, de egyáltalán nem buta nyelv.

Saját lakás: persze, hogy mindenki akar saját lakást. Azért, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy lesz -e még holnap munkám, vagy sem. Ha biztonság lenne, kiszámíthatóság, (hosszú távon), és olyan törvények, amelyek védik a munkavállalót, nem pl. (ha jól tudom), 60 napos munkanélküli miközben fél-másfél év munkát találni, stb... akkor nem akarna mindenki saját lakást.

Igény a fejlődésre: VAN. sok ember próbálkozik. én is megpróbáltam. mit mondjak, nagyon vállalkozó barát kis ország a miénk. megpróbáltam kiszámolni, hogy hogyan is kéne adóznom, mennyi az a % ami nekem 100 Ft -ból marad. Miután lehúztak rólam 62e forintot mindenféle járulékok címszóval.

(nem keresem elő a papírt de ilyenek vannak benne, vagy 20)
A (42sor C oszlop + 51sor b oszlop) - (43sor A oszlop + 49 sorC oszlop) + 47 sor B oszlop, vagy ha nem haladja meg az X összeget (44sor c oszlop - 42sor b oszlop).

Szevassz. Ismerősöm rokonának azért kellett bezárnia a boltját, mert hirtelen nem tudott előrántani 200 000 Ft -ot pénztárgépre.

Az embereknek nincs pénzük, megtakarításuk, ezer bőrt nyúznak le róluk.

Magyarul, igény van, lehetőség nincs.

Zalina 2014.03.31. 10:53:20

Van igazság a leírtakban, de nagy az általánosítás. Nagyon sok mindenre tudnék reagálni, de inkább csak kettőt ragadnék ki, hogy ne írjak regényt.

"Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom"
- Hát ha laktál volna itthon több évig bérelt lakásban akkor tudnád... :)
Sajnos nagyon nagyon kevés a hivatalos bérleti szerződés (ha van, az szinte megfizethetetlen, ha nem kapsz a munkahelytől lakhatási támogatást), többnyire mindenki feketézik, ami azzal is jár, hogy amikor ő úgy dönt akkor te költözöl és sok mindent nem tudsz tenni.

"Ahelyett, hogy tenne valamit a saját érdekében, arra vár, hogy valaki más oldja meg a problémáját. A kormány, a bankok, az EU, a szomszéd, bárki, csak neki ne kelljen tennie valamit magáért"
- Hát igen, rengeteg ilyen ember van. És ami a legszörnyűbb, hogy többnyire a fiatalok között. Akinek ha a szájába rágod is a megoldást, képtelen megtenni a megfelelő lépéseket. De az is tény, hogy sok olyan van, hogy valaki próbálna tenni azért, hogy neki jobb legyen, de sorozatosan elgáncsolja bürokrácia...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 10:54:57

@tildy[UK]: 2001-02-ben a betéti kamat is 13% körül járt. sőt volt egy időszak, amikor a kamat 13.5 volt, a hitelé meg 12.
őrült időszak volt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 11:00:07

@Herr Géza:
Sosem szamitottam arra, hogy bevezetik az EUR-t... Elobb fog Alabama a Fulop-szigetekhez csatlakozni es bevezetni a birodalmi petakot, mint Magyarorszag az eurot.

Illetve talan... [evszam]+8 ev mulva, mint mar lassan 10 eve folyamatosan...

Herr Géza 2014.03.31. 11:00:20

@Babette_: Miért, négy hónap alatt 15% (CHF tavaly november óta) árfolyamváltozás az smafu ????

eliz25 2014.03.31. 11:00:56

@fasor6:
"Ketsegtelen teny, hogy penzugyi ismeretekben a magyar lakossgnak fejlodni kell, de nem konnyu sok evtizednyi masfajta rendszerben eltoltott ev utan valtani. Szukseg lenne arra, hogy az oktatasba a penzugyi , gazdasagi ismereteket minel elobb bevezessek-de sajnos tudomasom szerint errol egyelore nincs szo."

Biztos vagy benne, hogy történt bármiféle váltás ezen a téren? A hétköznapi ember szintjén szerintem cseppet sem változott a helyzet. Sajnos, ahogy írtad is, a szándékot sem látni arra, hogy a lakosság pénzügyi "tudatlanságán" változtatni akarjanak :(

@maxval a gondolkodó birca:
Egyetértek, hogy a saját lakás egy biztos pont nem csak a szegények számára. Ezzel nincs is semmi baj. Viszont a baj ott kezdődik, ha a szegény ember munkahelye megszűnik, és a közelben nincs igazán munkalehetőség. A lakás egyszeriben teherré válik, hiszen egy munkához esetleg át kéne költözni az ország másik felébe, viszont az amortizáció elkerülése érdekében továbbra is költeni kéne rá, miközben az új lakhelyen ismét költeni kell a lakhatásra. Az üresen álló lakást pedig egy olyan helyen, ahol nincs munkalehetőség, aligha tudják kiadni fizetőképes embernek. Eladásról ne is beszéljünk.

A cikk egyébként tényleg elég sarkítottan fogalmaz, és tényleg szenvedélyesen EU párti. De az összképet szerintem jól mutatja. Nyugat hanyatlása ide vagy oda, Magyarország még mindig összeteheti a két kezét, ha egy kis szelet jut neki a nyugatból.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 11:04:02

@maxval a gondolkodó birca:
En csak abbol tudok kiindulni, ami az en eletemre van hatassal.

Herr Géza 2014.03.31. 11:08:56

@Babette_: Ezért: ..."hát én nagy árfolyamváltozás a német összeolvadásnál láttam utoljára. már a 2008-as előtt." - ok., itt a 2008. elötti idöszakról írsz...- meg ezért "...a azt látja, hogy az elmúlt 10-20-30 évben a devizák árfolyamai föl-le mindössze pár százalékot mozogtak"
Vagy csak visszatérve az általam emlegetett 89-es békebeli árfolyamra: 89-95 között háromszorosára emelkedett a HUF-DEM árfolyam..... Az még akkor is több, mint pár százalék, ha a 89-es feketepiaci (reálisabb) árfolyamból indulok ki...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 11:11:25

@Herr Géza: 2008 előttről beszéltem, és az újraegyesítés 90-ben volt. nem mondtam ellent neked:)

Herr Géza 2014.03.31. 11:13:26

@Kövérmadár [swe]: Never say no ! Pont azért hoztam fel egyébként Szlovákiát, mert ok., lehet, hogy akkor is "vad" gondolat volt hinni a magyar eurósban, na de a szlovákban ? Akkor ?? Írtam itt már arról, mekkora realitása volt 1988.-ban abban hinni, hogy egy év múlva nem lesz NDK....

Herr Géza 2014.03.31. 11:15:36

@Babette_: Igen, belegabalyodtam a saját mondandómba. Igazából a korábbi posztodra vonatkozott (a második idézetre..) :DDD Bocs!

M. Péter 2014.03.31. 11:17:40

"Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom. Magyarország világelső ebben is – mint csaknem az összes negatív statisztikában – 92%-os a saját lakás arány. Ez közgazdaságilag gyakorlatilag lehetetlen, nem lehetne ennyi embernek saját ingatlana. A fejlett világban 50% körül van ez az arány. (A legfejlettebb helyeken, pl. Svájcban 40% körül.)"

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate szerint (a forrás az Eurostat ill. az egyes országok statisztikai hivatalai), az élmezőny Románia, Litvánia, Mo., Szingapúr. A listán rajta van a összes nagyobb ország, amelyet fejlettnek tekintek, meg több olyan is amelyiket nem. Svájcon kívül mindenütt 50% felett van az arány. Németország és Ausztriá szintén a lista vége felé található, az angolszász országok 65% és 70% között vannak. A "fejlett világ" átlagát úgy 70%-ra saccolom.

tanato 2014.03.31. 11:19:52

@maxval a gondolkodó birca: Az általad felsorolt 4 ország biztosan fejlődni fog/bár szerintem Kínában egypárti marxista államberendezkedés van/ de hogy a kínai gyári munkás vagy az indiai paraszt meg a brazil kőműves egyhamar nem fogja behozni/pláne ráverni/az ugyanolyan pozícióban levő nyugat-európai vagy USA kollégájának az életszínvonalát azt borítékolom.Először is legyen állami nyugdíjrendszer Kínában vagy Indiában,utána majd beszélhetünk a többiről.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 11:22:49

@tanato:

Kínában marxizmusnak nyoma sincs. Kína egy színkapitalista állam, politikai diktatúrával.

Az életszínvonal pedig szárnyal. Az, hogy nem lesz jelenleg nyugat-európai szint sosem, az tény, de ilyen szint Nyugat-Európában sem lesz hamarosan.1

babbaba 2014.03.31. 11:23:25

...@Muscari: Te soha nem írattál pályázatot. Vagy átvertek. Olyan szigorúak a szabályok, hogy ha nem csinálod amire kaptad, akkor börtön. És ezt az EU ellenőrzi is. Minden projektet kivétel nélkül. Legfeljebb az olyan magyar baloldal által kizárólag magyar pénzből kiírt pályázatot lehetett megbuherálni. De azt meg idegeneknek nem adták oda, soha. Tudom, tíz évig ebből éltem. soha senkinek nem adtam egy fillért sem, és mégis évi húsz -harminc pályázatot megnyertem, az elkészítettek 95%-át. És tiszta jutalékra dolgoztam.

Szóval, hagyjuk a mesedélutánt! aki nem ismeri a területet azt átverheted, aki ért hozzá azt nem.

szuperkrumpli 2014.03.31. 11:23:25

Szerintem ahhoz, hogy bizonyítsuk, miért reménytelen hely Magyarország elég két fénykép. Az elsőn a szombaton csápoló narancssárga zombisereg, a másikon a vasárnap csápoló piros zombisereg kell, hogy szerepeljen!

Nekünk azért nem kell euro, mert azt szeretett vezérünk nem tudja mesterségesen rabszolgabér szintre értékteleníteni!

A saját lakás tényleg röghöz köt. A repülőn legutóbb a mellettem ülő nő épp azt ecsetelte barinőjének, hogy a kishúga nem vállalt el egy munkát, mert rettenetesen messze, "25km-re" volt a kecójától!

sztrugackij 2014.03.31. 11:23:59

@QUERCUS(a favágó):

"Meg tudná mondani valaki, miért CHF volt a "deviza alapú hitel" nevű átverés valutája. Miért nem euro, vagy dollár?"

Mert annak volt alacsonyabb a kamata, ezért kisebb havi törlesztővel járt.
Az emberek pedig szeretnek keveset fizetni, még árfolyamkockázat árán is.
Te sem érted igazán ezt az egész devizahitelt, igaz?
Mert ugye átverés, ha erősödik a valuta és gyengül a forint, de ha fordítva történt volna, akkor most te is csöndben lennél.
Nincs itt semmi átverés, csak igaza van a cikkírónak.Gőzötök sincs a pénzügyekről.

babbaba 2014.03.31. 11:24:12

Mi nem tetszett cenzor? Az igazság?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 11:24:53

@Herr Géza:
Vad gondolat es megtortenhet kozott eleg nagy a kulonbseg.

Elhinni azt, hogy a tomegek fognak jol jarni a bankokkal szemben inkabb naivitas, mint vad gondolat.
De ezert akkor sem a bank a hibas...

Talan maxval irta, hogy nem jo eladosodni mas penznemben. Magasabb a kamat? Lehet. Bar nem tudom ki fog tobbet visszafizetni Magyarorszagon. A 10m-nyi chf hitelt felvevo vagy a 10m hufot felvevo.

jo.munkasember 2014.03.31. 11:24:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Esetleg ugy el tudom kepzelni, hogy 1 furotornyon nyomod 3 muszakban, mikozben 3 honapig sem a szarazfoldet sem napot nem latod.

evil demon satan devil 2014.03.31. 11:25:21

mivel még itthon szopok(1enlőre), nem látom a nyugat rohadását, sőt kis falumból sokan(egyre többen) mennek ki a rothadó nyugat mocskában fetrengeni...
egyiktől sem hallom hogy azért, mert szar ország vagyunk, v mert fasizmus van itthon, meg üldöznék őket, meg mert a hivatali ügyintézés olyan amilyen(szar). egy szó: pénz. ennyi.
mindig olvasgatom az átkelőt, sokan leírják, hogy de rossz is itthon, fenéket rossz, csak nincs lóvé, ennyi :)
fix(nek tűnő) melóm van, de ha azt mondanák, hogy viszlát, lehet én sem mennék a munkanélküli hivatalba(anno poénból hívta egyik ismerősöm, de valóban az lassan)

a lakás témához egy mondat még: ha valaki garantálna olyan fizukat, hogy megérné lakást bérelnem 100-200 km-re az otthonomtól, esküszöm, már holnap költöznék. de aki fikázza az itthoni lakáshelyzetet, az jó lenne, ha belegondolna, hogy a fizuk 50-80 %-a lakbérre/rezsire menne el, nem túl nagy biznisz itthon bérelni, tényleg csak ha szükséges.

jo.munkasember 2014.03.31. 11:25:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Kurvara nem. Ezekert a munkakert Svajcban fuzetnek a legtobbet. 5000 frank mar nagyon jo de inkabb 4000 korul visznek haza. Viszont a 1 ferfi minimalis tudassal ennyit konnyen megkap.

Az cikkiro is egtelen baromsagokat hord ossze az ingatlanhelyzetrol. En Svajcban lakom es berlek. A penzemet otthon fektetem be. Na es mibe? A cikkiro biztos dobna 1 hatast ha ezt olvana: ingatlanba. 12% hoz evente. De ha valaki ennel jobb, biztos hozammal rendelkezo befektetest tud akkor ne tartsa magaba! Azonnal valtok.

tanato 2014.03.31. 11:26:39

@Pink Petsch: Max nagyon okos ember sok mindenhez ért.Engem a hajdani Dr.Del Medico Imre hivatásos újságcikk hozzászólóra emlékeztet,még a Kádár rendszerből.
Néha meg olyan/Krím,Ukrajna,Nyugat haldoklása/mintha Putyin ügynöke volna.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 11:28:50

ez most nagyon OFF,
bocsássátok meg, de hátha valaki tud segíteni
Whirlpool FSSS6 sütőhöz keresek használati utasítást. beszerelési manual már van.
angolul vagy németül is megfelel.
én már feltúrtam az internetet és semmire sem jutok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 11:30:04

@babbaba: szerintem olvasd még egyszer, mit írt...

tanato 2014.03.31. 11:30:06

@maxval a gondolkodó birca: De milyen az a politikai diktatúra?Milyen alapvetésen alapul?Pinochet idején is kőkemény diktatúra volt Chilében de nem marxista alapokon nyugodott.Azért Kínában jelenleg még nem tagadták meg a kommunista eszméket,Mao sem került tiltólistára.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 11:30:26

@M. Péter:
Svedorszag 70,1%. Sokallom. Baromi maceras atkoltoztetni egy hazat Kirunabol Malmobe. Pedig ha nincs munka, menni kell.

Van egy fel ingatlanom Mo-n. Eladni nem tudom (haszonelvezik). Kihozni sem a felet. Ha valaki odaadna kpben a fel ertekenek a felet, vihetne a fenebe.
A realerteke szamomra 0. Ennyit is erhet egy ingatlan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 11:31:16

@szuperkrumpli: hát az pont olyan távolság, hogy ha nem fizetik a bérletet neki, akkor nem érdemes bejárnia,
biciklivel meg durva.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 11:35:58

@tanato:

A szöveg nem sokat számít, ha a valóságban nincs hatása.

Igen, a kínai hivatalos ideológia valóban az, hogy a jelenlegi kapitalista rend fejlesztése a jövőbeli kommunizmus győzelme érdekében történik. De van ennek bármi jelentősége?

Az egész a marxizmus kiforgatása valójában. Marx meg lenne döbbenve, ha megtudná, hogy a komumunizmus úgy fog győzni, hogy egy hatalmon lévő kommunista párt kapitalizmust épít. :-)

Pinochet meg a legtisztább liberalizmus diktatúrája volt, ez is tény.

2014.03.31. 11:36:06

@tanato: Engem meg Mekk Elekre .. Na, amíg tobzódik, hagyom a fenébe az egészet ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 11:37:22

@szuperkrumpli:

Ez így nem igaz. Az egyiken volt kb. 100-150 ezer ember, a másikon kb, 50-70 ezer. Szimpla közepes választási nagygyűlések ezek.

Herr Géza 2014.03.31. 11:37:37

@tanato: Dr.Del Medico tudtommal még ma is aktív (a Kádár-rendszer után még nagyon sokáig változatlan intenzitással írt), talán koránál fogva is, de már nem mindennapos hozzászóló; hivatásos helyreigazító. Az biztos, hogy elképesztöen szerteágazó és fantasztikus mélységü lexikális tudása volt/van. És mindez még a pre-Google korból, ami annyit jelentett ugye, hogy neki mindent el kellett olvasnia, hogy legalább arra emlékezzen, hol és mit is kell keresnie .... Mindig lenyügözött, nem emlékszem, hogy valaha is "meg tudták fogni". És fölénye birtokában sem volt soha lenézö, kioktató: szerényen, szárazan, pengeélesen leírta, hogy az nem úgy volt, hanem...

M. Péter 2014.03.31. 11:41:24

@Kövérmadár [swe]: Beszélj a svéd statisztikai hivatallal.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 11:44:38

Ennyi baromságot egy lapra összehordva régen láttam már. A szerző vagy nagyon fiatal, vagy a homokba dugta a fejét az elmúlt évtizedek alatt, de hogy semmi fogalma nincs arról, hogy ebben az országban miért úgy alakultak a dolgok, ahogy, az ezer százalék.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 11:45:45

@Babette_: Pont, hogy az általánosítás szintjén nincs igaza.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 11:47:09

@Din Serpahis: "A magyar allam jelen pillanatban a Kadar korban szocializalodott, tehetetlen, tunya, masokon eloskodo nyuggertomegeknek a kiszolgalasara epul. Az ehhez szukseges anyagi forrasokat a vallalkozok, munkavallalok es fiatalok agyonsarcolasaval teremti elo."

Tudod kinek a jó édesanyja a tehetetlen, tunya, másokon élősködő nyugger?!

tanato 2014.03.31. 11:50:49

@Herr Géza: Igen él még nemrégen olvastam vele illetve róla egy cikket a neten.Már elmúlt 90 de szellemileg még nagyon friss.Bircához kicsit hasonlatos.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 11:52:38

@jo.munkasember: "Esetleg ugy el tudom kepzelni, hogy 1 furotornyon nyomod 3 muszakban, mikozben 3 honapig sem a szarazfoldet sem napot nem latod."

Akkor szepen sorban:
- "Esetleg ugy el tudom kepzelni"
Hogy te hogyan kepzeled el, az a fantaziadra van bizva. En dolgoztam Norvegiaban mernokkent, nem csak a hasamra utottem am. :)
- "Hogy 1 furotornyon nyomod 3 muszakban." Ez netto baromsag. Az offshore, vagy ahogy te mondod furotornyos, munkakban 2 muszak van, 12 orasak. Nem te dontod el hogy nappalos vagy ejszakas leszel. Beosztanak.
- "mikozben 3 honapig sem a szarazfoldet sem napot nem latod"
Netto baromsag volume 2. Az offshore munkakorben Norvegiaban 2 het munka utan jar 4 het fizetett szabadsag. "offshore rotational schedule"-kent keress ra, ha nem hiszel nekem.
- "Kurvara nem. Ezekert a munkakert Svajcban fuzetnek a legtobbet."
Es ismetelten nem. Nyugodtan nezz utana, nem szegyen, jelenleg az egesz Foldon a norveg olajipar fizet a legjobban a muszaki palyan mozgoknak.

De ehhez a fizeteshez meg csak tengerre sem kell menni.
Tekintve hogy jelenleg a norveg atlagfizu brutto 1,6-1,7 M HUF korul mozog, nem tudom miert tartod elkepzelhetetlennek hogy egy hegeszto (aki Nyugat-Europaban mindenhol, de sztem Mo.-n is szinte mindig vastagon az atlagfizetes folott keres) siman megkap netto 2M-t.

Herr Géza 2014.03.31. 12:03:12

@Babette_: Erre tetszett gondolni ?

docs.whirlpool.eu/_doc/501961056028D.pdf

Ha nem nyert, a 12 jegyü Produktnummer alapján (85-el kezdödik) keress...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.03.31. 12:03:59

Néha szoktam ázsiai szemszögből értékelni a kultúránkat.

Szerintem az ázsia = elmaradottság nem nagyon használható ebben a kontextusban.

Japán a világ vezető gazdasága.

Kína köszöni szépen, de elég egyenletesen trappol felfelé és tartja sakkban a "Kína megnyitotta a piacait" című gazdaságtörténeti korszakot, amit azóta is csak próbál felfogni a világ gazdaság. Leginkább kevés sikerrel.

Periféria vagy péleriféria helyzetből egyedül a kistigrisek valósítottak meg jó modernizációs felzárkózási teljesítményt. Európában erre nincsen példa, ahogy Dél Amerikában sincs.

Egyedül ott lehet látni azt, hogy komolyan veszi valaki az információs társadalom és a tudás társadalommal kapcsolatos modernizációs trendeket és erre piaci, oktatási és állami statégiák épülnek. Magyarországon a pártcsürhe kiirtotta az ezügyben gondolkodó erőforrásokat. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiánk körül ilyen üresfejű agyamentek bábáskodtak, mint Szanyi Tibor vagy Szili Katalin.

Egyenlőre van egy iránythatósági egyensúlytalanság a világban. Kína teljesen jól működő kontrollt gyakorol, a nyugat meg úgy tűnik 15-20 évre elvesztette a kontrollt fejlődés ügyben.

Mi ezen a skálán megint a rossz oldalon vagyunk, a magyar stratégia megint az UFO tartományban a skálán kívül, helyezkedik el.

Nem rajzolnám oda a szélső pólusra az országunkat a kontrollvesztettség skála szélső pólusára, hanem megszavaznék egy levegőben lógó státuszt ami olyan távolságra helyezkedik el leginkább kontrollvesztett országtól, mint homo sapienszek által alkotott teljes skála!

Legutóbb, asszem tegnap előtt az derül ki, hogy 450 milliárdból létrehozott 4-es metro 10 évi közlekedésfejlesztési pénztartalékot nyelt le egy olyan korban ahol nem is keletkeznek tartalékaink ilyesmire, A történet társadalmi hasznossága annyi, hogy piros hetessel 35 perc alatt megtett távolság most már 25 perc alatt lesz áthidalható...

A nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálatok rendre kihoznak olyan adatokat, hogy a magyarok nem hasonlítanak a homo sapiensekre. Ekkora kapitális baromságokat nem csinálnak a világ többi népei, mert ez már a pszichopata kategória!

Legutóbb az OECD felmérés tükre sokkolta közvéleményt.

Magyarország megkérkezett a 3. világba. Az alsó 3 decilis éhezik!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 12:07:05

@Herr Géza: ez nem az, sajnos
de megpróbálom akkor azt a számot.
ez az? 857916201031 140541005113

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 12:09:49

@Herr Géza: ez obu e00, nekem meg obu a00/s kell

bonafide 2014.03.31. 12:12:26

@Zka: A nyugat és az euroatlanti világ sírját az EU-n kívüli bevándorlás ásta meg, és ez ellen már nincs mit tenni :(

skaven 2014.03.31. 12:12:26

@Zka: hagyjad szegenyt, csak kinyilatkoztat. raadasul alapveto fogalmak jelentesevel nincs teljesen tisztaban, ugy meg eleve nehez.

Vikas (törölt) 2014.03.31. 12:12:26

Köszi!

Jól összefoglaltad a lényeget nincs mit nagyon szépíteni rajta..., ugyanakkor pár dolgot hozzáfűznék

Németország példa értékű ehhez nem fér kétség gyakorlatilag neki azért van szüksége az EU-ra, hogy könnyebben adja el a termékeit, vagy nálunk olcsóbban gyártasson, illetve a fizető eszköze ne erősödjön túlzottan, mint a japánoknál.

A norvég jóléthez illik hozzá tenni, hogy kurva zöldnek mutatják magukat, de az olajból meg a gázból van pénzük erre, meg szerencsére nem mutyizták el azt a vagyont amin ülnek....

Én személy szerint 6 hónapig dolgoztam Angliában. így Európában csak erre az országra van "jobb" rálátásom.

Ehhez a "piac beáraz mindent"-hez van pár gondolatom:

Speciál Angliát egy vízfejnek tartom aminek a bérszínvonalát, az anno fél Föld golyót kiszipolyozó gyarmat rendszere segített hozzá. Ami nem tudom meddig tud fent maradni...
Gyakorlatilag az összes autó gyárát már kivásárolták és valószínű sok mindenre ez a sors vár. Hát a munkamoráltól nem voltam elájulva sem a kultúrától.....sem az átlag intelligencia szintjétől sem...

Mo-al meg valahol ott csesződött el a dolog, hogy az oroszok bejöttek a diktatórikus kommunizmusokkal.
Ezzel lefejezték az összes nagy és ki cég tulajdonost és jó 50 évig generációkon keresztül irtották az innovációt és és kezdeményező képességet. Emellett kiépítették a dependens iparunkat.lásd több tízezer ember dolgozott vas kohókban amikor deka vasércünk nincs és akkor még nem is beszéltem azokra akik szolgáltatást és terméket szolgáltattak ezeknek az embereknek, szóval sok tízezer ember....
Buktuk a Marshall segélyt amiből talpra állt egész Nyugat Európa
Aztán jött rendszerváltás bedőlt a kamu iparunk magával rántva százezreket és ott álltunk legatyásodva életképes ipar nélkül.
Aztán jöttek a multik, mert nem volt itthoni tőke, de mindenki csak gyártat , mert olcsók vagyunk és jól képzettek és van jó infrastruktúra is ami keltebbre már nem nagyon.

Szóval nincs mit szépíteni Tranzit ország vagyunk kevés saját iparral. Amíg más nem tudja ugyanezt olcsóbban addig örülhetünk, ha igen akkor szívunk.

Az, hogy beérjük Nyugat Európát jó politikai szlogen, de nem igazán megvalósítható....

Szóval én ezt látom előzményként és emiatt vagyunk szerintem itt ebben a helyzetben, de ebből hogyan előre azt nem tudom.

Amint azt sem, hogy egy adott országban miért fizetnek ugyanazért a munkáért pár km-rel arrébb többszörösét pl Ausztria

Az biztos, hogy elég nagy szarban vagyunk...

Pszichológus kutatók kimutatták, egy országban minél nagyobb a szegénység annál jobban bedőlnek az egyre nagyobbat kamuzó politikusoknak.
Mi is ezen a lejtőn vagyunk....

Szóval az átlag birkaság nem segít rajtunk amit te is írtál, de azért masszív mínusszal indultunk.

Nekem az egyik jó példa Hollandia. Belátták, hogy kis segglyuk ország mint mi és nincs szinkron csak felirat a TV-adáson, hogy mindenki tanuljon meg jól angolul, mert valahova be kell állni a sorba.

finom szaftos oldalas 2014.03.31. 12:12:26

Nem értek veled egyet egy rakás kijelentésed esetén. Elsőképpen a lakástulajdonnal kapcsolatban: Aki egy gyökér nélküli, mindig a legjobb lehetőség irányába vándorló munkás akar lenni, annak tényleg nem kell saját ingatlan. Meg kell kérdezni azokat, akik így élték a gyerekkorukat, hogy jó volt-e nekik.. pl. katonatisztek gyerekeit ,akiknek a szüleit két évente vezényelik máshová... Marhaság, és család nélküli (ergo egész fiatal) ember számára elképelhető életforma.

Aztán az, hogy a fejlett országokban azért nincs annyi tulajdon, mert hogy okosabbak és nem is akarnak.... na persze. Azért nincs, mert olyan árak vannak, hogy az egyébként jó fizetésükből sem tudják megvenni soha... Van viszont pár ezer, pár tízezer ingatlan befektető, akiknek a világ egyik legjobb üzletét biztosítja a bérlakás építés és hasznosítás egy jól szabályozott keresleti piacon.

Aztán itt van az a nézeted, hogy az EU micsoda összeget "önt" ránk.
Kérlek szépen, 2008-2013 között ha jól emlékszem öt év alatt 7000 milliárd forint volt ez az összeg.
Az utolsó évben, amikor még nem voltunk tagok, másfélezer milliárd forint vámot szedtünk be a külkereskedő (nagyrészt nyugati) cégektől, amely összegtől a csatlakozással elestünk, az a pénz az importáló magáncégek zsebében maradt.
Ezen felül ott van a direktben befizetett hozzájárulásunk , valamint nem fenékig tejfel az a nyitottság (kontrollálhatatlanság) sem, amit még kaptunk a csatlakozással.
Szóval messze nem olyan egyértelmű, hogy forintálisan annyira jól jártunk volna. Azt értük csak el, hogy ma már tényleg függünk a visszacsorgatott pénzektől.

druppel 2014.03.31. 12:12:26

Igazából pont arról van szó, hogy sok magyarban megvan a vágy arra, hogy ne ebben a szocialista országban éljen. Pont ezért vándorolt ki már 500.000 magyar és vándorol még ki legalább egyszer ennyi 10 éven belül.

Ami a legnagyobb kérdés, hogy mit kezd a magyar politikai (és a nemzetközi politika) is egy országgal, ahol nyugdíjasok és eltartottak élnek majd? Egy olyan országban, ahonnan már nincs mit ellopni...

teleorman 2014.03.31. 12:12:26

Nem túl cizzelált a megfogalmazás, ammá' biztos. Nyilván nem minden magyar olyan, mint amilyennek itt leírják, de eléggé sok, túl sok csakugyan ilyen. Ezt nem valami nagyon mély szociológiai felmérés mondatja velem, hanem pld. a mostani parlamenti választás. Eltekintve a választék hiányától (nem részletezem, gondoljunk csak Összefogás vagy mi a túró emberi minőségére és hangadóinak korábbi "auditált" teljesítményére), elgondolkodtató, hogy a "megnyerjük a rezsiháborút/nem leszünk gyarmat/a magunk urai vagyunk/Mo. jobban teljesít/tőlünk tanul a Nyugat" stb., stb., szinvonalú, igazságtartalmú, értelmezhetőségű, üzenetértékű szövegekre építő kampánnyal akár kétharmaddal is lehet nyerni. Ahol ez igaz, ott azért csakugyan baj van sokmillió ember értelmi képességével. Ám az ezzel gátlástalanul visszaélőkre az vesse az első követ, aki szerint jobb veszíteni, mint nyerni. Úgy általában.

Réti fiú 2014.03.31. 12:12:26

Kozhelyektol hemzsego szar iras: a sajat lakasig birtam elolvasni ... mi az, hogy a "penzem halott tokekent ..." ??? kinek van itt penze, b+, es annyi, amit befektethet, forgathat, kozben alberletet fizethet ugy, hogy azonos ido alatt, havonta, tobbet fial mintha egy lakas torlesztoreszletet fizetnem + a vegen még gyarapszik is egy lakas árával ... Ha tud valaki ilyen befektetest szoljon!!!
Nevem es cimem leadtam a szerkesztosegben, ja, bocs, ez nem az a musor ...

Vírusbácsi 2014.03.31. 12:12:26

sajna 100% ig igaz cikk.....

evil demon satan devil 2014.03.31. 12:12:26

@Babette_: ez egy főzőlappal összeépíthető sütő, ha jól látom a netes képeken, ha van összeszerelési leírásod, akkor ne nagyon keress erre a típusra leírást, mert "ősrégi" modell, a funkciók viszont ugyanazok, mint a mai whirlpool sütőknél, ha nem digitális órás modell, sztem nyugodtan keress hozzá a whirlpool akp-s (akz-t ne nézd, mert azok a fullos digitális gépei) típusszámai között leírást, nagy difik nincsenek :)

tarackos 2014.03.31. 12:12:26

@PAPÓ38: Elárulom, hogy már az első NAT-ba beletették Magyar Bálinték ahogy az állampolgári ismereteket is. Látjuk az eredményt...

Muscari 2014.03.31. 12:13:55

@babbaba: em akarok senkit atverni. Egy rokonunk ajanlotta, hogy ha kell penz, ilyen modon hozza lehet jutni. De mivel jobban szeretem az egyenes utat, nem foglalkoztunk vele. Attol meg biztos, hogy letezett, letezik ilyen.

vuvuvu2 2014.03.31. 12:14:22

@maxval a gondolkodó birca:
egyetértek a nyugat hanyatlásáról írtakkal. ahogy a 80-as évek vége felé meg kellett rendezni a módszerváltást itt keleten, mert egyébként nem volt más út, ez a nyugatnak löketet adott az olcsó piac, föld, munkaerő megszerzésének lehetőségével. sajnos 20+ év alatt már ez a történet is a végéhez ért, ázsiával nem tudunk versenyezni. ennek történelmi és egyszerű földrajzi okai is vannak (gondoljunk arra, hogy ott olcsóbb az élet fenntartása, nincs társadalombiztosítás, olcsóbb a víz, mert nem költenek a tisztítására és a csatornázásra, nem kell fűteni, olcsóbb az élelmiszer, mert alacsonyabbak a sztenderdek - OK, a halálozás is magasabb, de hát a munkaerő épp oly fogyóeszköz a kapitalista világrendben mint a wc papír).

a 90-es években éltem hollandiában, és ott már akkor feszegették a közgazdászok/társadalomtudósok azokat a problémákat amelyeket ma európa-szerte mindenki megél. nagyon is tisztában voltak azzal már 20 éve, milyen problémák várhatók a nyugdíjasok számának növekedésével, a fiatal diplomás munkanélküliséggel stb. (hollandiában már a 90-es évek elején jelentős arányú volt a diplomás munkanélküliség! pályakezdők évekig nem tudtak elhelyezkedni, sokan a segély mellett önkéntes munkát vagy képzettségi szint alatti munkát vállaltak, hogy legalább valamit/értelmes dolgot csináljanak). ennek ellenére senki nem csinált semmit, sem hollandiában, sem másutt, hanem szépen a szőnyeg alá seperték a dolgokat, nyomták a fiatalokat a felsőoktatásba, hiszen a fal leomlása végül is lehetővé tette elodázni a szembenézést, ami viszont most végképp bekövetkezett.

a posztoló figyelmen kívül hagy pár dolgot. svájcot emlegeti, amelyről tudjuk, hogy a legprofibb maffia-bankhálózat legprofibb élősködője? norvégiát, amely olyan olajvagyonnal rendelkezik, amelyből befolyó vagyonnak csak egy részét kell nyomni a gazdaságba, a "felesleget" egy olyan nyugdíjalapba teszik, amely minden norvégnak állami nyugdíjat biztosít? GB? ahol a 3%-ot a non-brit population rakja össze, mert az average british work-ethic a béka feneke alatt van? az említettek közül egyedül németország a hiteles ellenpélda európában.

más. valaki fent ezt írta:
"A magyar allam jelen pillanatban a Kadar korban szocializalodott, tehetetlen, tunya, masokon eloskodo nyuggertomegeknek a kiszolgalasara epul. Az ehhez szukseges anyagi forrasokat a vallalkozok, munkavallalok es fiatalok agyonsarcolasaval teremti elo."

nem a nyugdíjasokkal van a legnagyobb gond, hanem az aktívakkal, akiknek milliói rendelkeznek a kádár-kori mentalitással. de ami ennél még nagyobb probléma, hogy az országban a gazdasági szektorban és állami szférában vezető tisztséget betöltők többsége is kádár-kori mentalitású ember, vagy azért mert a régi rendszerben szocializálódott (sokan vannak még mindig!), vagy azért mert később azt tanulta meg.

hihetetlenül provinciális a magyar emberek gondolkodása. BTW ennek egyik oka, hogy alig vannak akik magas szinten legalább 1 nyelvet (angolt vagy más világnyelvet) beszélnek. azaz erőlködés nélkül napi szinten olvasnak híreket, szakcikkeket és pontosan megértik (nem félreértik!) az idegen nyelvű szöveget, el is tudják mondani, le tudják írni a véleményüket, mi több, munkaképesek idegen nyelven is. ez nem a nagy nehezen kiizzadott felsőfok (a középfokról feledkezzünk meg gyorsan, mert az egy vicc), hanem annál jóval több. ilyen magas szintű nyelvtudással rendelkezők nagyon kevesen vannak, pedig ők azok, akik képesek szellemileg is profitálni közvetlenül abból ami a fejlett világ gondolkodásában történik. mindenki más csak közvetítőkön és szűrőkön (!!!) keresztül jut hozzá információkhoz a világról, ez pedig egyenes út a kiszolgáltatottsághoz, tájékozatlansághoz, bezártsághoz, provincializmushoz.

fentiek egyenes következménye, hogy ebben a provinciális országban mindazok akiknek a kádár-kori mentalitás idegen, akik nyelveket beszélnek, frissek, újítók, nyitottak, rugalmasak, egyszerűen képtelenek ebben a mátrixban működni. és persze a tipikus multi/SSC világban is, ahol nem a kreativitás, újítás szerepét, hanem az usa-ban vagy másutt kitalált folyamatok ebben a közegben életidegen működtetését és(!) kussolást várják el az itteni bérrabszolgáktól. a vezetőiktől pedig a szimpla hajcsárkodást (ahogy azt annó indiában is csinálták).

mindig a fejétől bűzlik a hal. jelen esetben a kádár-kori és a multik lefizetett hajcsár vezetőitől.

esély a változásra? talán a magyar technológiai szektor, de mindig az a kérdés, hogy ezek a cégek tőke hiányában meddig jutnak el. hol van az a pont amikor a magyar alapítású technológiai cégek tőke hiányában betagozódnak egy külföldi multi alá?

hogy mi lesz európával, a következő évtizedekben dől el. néhány dolog biztos: energiapolitika, mezőgazdaság, oktatás kell hogy legyen a mi gazdaságstratégiánk 3 fő pillére és persze minél kisebb függés a hanyatló és munkaképtelen (!) nyugattól. de egy biztos: amíg az eu létezik, addig a lehetőségeket minél jobban ki kell használnunk!

recommented 2014.03.31. 12:14:22

Sok a következetlenség, kuszaság a posztban (mondom ezt úgy, hogy több gondolatával is egyetértek, de közel sem az összessel).

"Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom. Magyarország világelső ebben is – mint csaknem az összes negatív statisztikában – 92%-os a saját lakás arány. Ez közgazdaságilag gyakorlatilag lehetetlen, nem lehetne ennyi embernek saját ingatlana. A fejlett világban 50% körül van ez az arány. (A legfejlettebb helyeken, pl. Svájcban 40% körül.)"

Nem a saját lakás illúziójára van szükség, hanem egy helyre, akkor lakhatunk, mert lakni valahol kell. Gondolom ebben mind egyetértünk. A magyar bérlakások piaca pedig enyhén szólva sem igazodik a hazai igényekhez. Kevés a hosszú távra biztonságosan bérelhető ingatlan, és drágák a bérlemények a hazai bérekhez viszonyítva. És azt sem értem, hogy a posztoló miért a fejlett világhoz hasonlítja a saját tulajdonú lakások arányát, amikor végig azt ecseteli, hogy miért nem tartozunk a fejlett világhoz. Magyarországon most nincs kultúrája az ingatlanbérlésnek, Németországban, Angliában igen.

pizo 2014.03.31. 12:14:22

Demagóg, nagyképű, tájékozatlan, sértődött ember által írott poszt.

Zoli

trógerblogger 2014.03.31. 12:14:22

@fasor6: milyen sok évtized???? alig több mint 150éve még jobbágyság volt... a röghöz-kötés törvényével több száz évre elmaradtunk a fejlődő nyugattól amikkor a nyakunkba szakadt akkor sem tudtunk mit kezdeni vele ahogy most sem. Ma meg ráadásul itt a média befolyásoló szerepe... Elég ha megnézed mik voltak Magyarország vezető hírműsorának szalagcímei, Krimi válság, 2 éves mélypontját nyaldosó forint és Bux, USA és EU szankciók közepette, hogy a választás évét már meg se említsem... ( kepfeltoltes.hu/140331/tenyek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg ) Nem hiszem, hogy mindenkinek közgazdásznak kellene lennie, de hogy az alapvető logikai összefüggések meglátása is hiányzik az emberek nagy részéből az biztos. Ha csak azt értenék meg hogy a GDP-n 4% az EUtól van(arra már gondolni se merek hogy hol landol). Ha az oktatásba be is vezetnének valami minimális közgázt az még akkor is további évtizedek mire annak hatása lenne... Szerintem mindenki húzza ki a TV-jét 1 hónapra! A változás szemmel látható lenne.

szonár 2014.03.31. 12:14:22

Ez a poszt úgy, ahogy van - hülyeség.

Hülyeség, mert egyoldalú és a valóságnak csak az egyik felét hajlandó látni.

Pl. szídja a magyarokat, hogy saját ingatlanban akarnak élni .- miközben a fejlett világban is csak a lakosság fele él saját ingatlanban. Holott egyébként, a saját ingatlan, a saját tulajdon - jó dolog, polgári, ha úgy tetszik: nagyon is nyugatos igény. Más kérdés, hogy sokan nem engedhetnék meg maguknak.

Vagy az a másik fő hülyeség, hogy úgymond a nyugat tart el minket, mégis szdíjuk őket. Valójában azonban a dolog kettős, mert a nyugat nagyon sokat nyer az olcsó kelet-európai munkaerővel (amely a nagyképű szerző szerint dolgozni nem akar), meg az itten fix felvásárló-piaccal. Hovatovább a nyugat sokkal többet nyert a tőkekihelyezésen és az itteni piacok bevonásán, mint amennyit visszaad "támogatásként" (amelynek jó része szintén az ő cégeik itteni leányait gyarapítja). Naná. Ha nem így lenne, akkor nem csinálnák, mert nem hülyék.
Valójában tehát a nyugat szídása is pozitív dolog: nem akarjuk, hogy eltartsanak minket, a saját lábunkon akarunk állni.

Szóval, tök szar lejárt szavatosságú klisék puffogtatása ez.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.31. 12:14:22

Szerintem sem rossz itthon. Egyszerűen nincs pénz. Gyakran megállapítom, hogy milyen jó, kellemes, békés kisvárosban élek (déli megyeszékhely), ha pénzem is lenne, még élvezni is tudnám pozitív tulajdonságait. :-)
Szóval nem olyan szörnyű a hazánk. Én ugyan csak Ausztriába és Hollandiába "kóstoltam bele", de ha fejlettebb lenne a jog rendszerünk, kevesebb lenne a "csókos" és a mutyi, a politikusnak nem az lenne az első dolga, hogy megtollasodik és gyorsan megvásárolja a hatalmát óvó szolgasereget, ha nem lenne általános a bizalmatlanság, és több hazai cég lenne, ami világszínvonalú terméket állít elő és forgalmaz világszerte, akkor abszolúte remek hely lenne Magyarország.
Sajnos a felsoroltak zöme vágyálom, így sokaknak nincs más választása mint a nyugati munkavállalás.

Herr Géza 2014.03.31. 12:14:31

@Babette_: Igen így kéne kinéznie, de nekem úgy tünik, hogy ez csak egy alkatrész száma....Típustáblán találtad? Ezeket a cuccokat árulja a Whirlpool, a Bauknecht, az IKEA, az Ignis és még a jó ég tudja ki a saját neve alatt...Valami nagyon új, vagy nagyon "régi" cucc?

evil demon satan devil 2014.03.31. 12:14:36

@Babette_: előbb írtam egyszer választ, de elnyelte a rendszer, keresd meg bármelyik akp-s típusszámú whirlpool sütő leírását, funkciók ugyanazok, jelzések is ugyanazok lesznek, nagyon nem lehet mellényúlni, a 200 fokos hőlégkeverés ugyanúgy 200 fokos hőlégkeverés marad :)

Herr Géza 2014.03.31. 12:17:51

@Babette_: @fordán tamás: Pont ilyesmit akartam én is javasolni... :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 12:23:40

@fordán tamás: igen, jól látod, az összeszereléssel nincs is baj, és használtam már elektromos főzőlapot, csak van egy gomb, ami az alsó felső sütést szabályozza, de van ott egy jel, ami mintha egy gömb lenne, a tetején hullámmal, és gőzöm sincs, az mit csinál.
(azért vagyok ilyen béna, mert egyben vettem ezt a komplett konyhát gépekkel használtan és nincs hozzá semmi dokumentáció, azt mondták két éves, mondjuk ez nem számít, csak működjön pár évig, amíg lesz lóvé új gépekre)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 12:25:27

@Herr Géza: közben voltam olyan ügyes, hogy az ajánlatod szerint kerestem, és ezt megtaláltam,és ez majdnem az, csak ez a 857916201030 leírása, nekem meg az utolsó számjegy 1, és így a bal szélső gomb nem ugyanolyan:(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 12:26:04

@Réti fiú: Ezt nem is tudom, hányszor leírtam már, de falra hányt borsó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 12:28:50

@vuvuvu2: "mindig a fejétől bűzlik a hal. jelen esetben a kádár-kori és a multik lefizetett hajcsár vezetőitől."

Sok jót is írtál, de ez pl hülyeség. Egyrészt a magyar hal a testétől bűzlik: az választja újra és újra ezt a hülye fejet. De ez minden rosszul működő demokráciában így van.
Másrészt nem tudom mi bajod a multikkal, én is egy ilyen SSC jellegűnél dolgozok és a hajcsárságtól igen messze van az egész.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 12:29:25

@Herr Géza: ez for ikea from whirlpool, állítólag két éves, ami mindegy, csak működjön.
@fordán tamás: megnéztem így, és ezen a képen a bal oldali (F-fel jelzett) gombnál két óránál van ez a bizonyos jel, amit nem tudok, mire való

Mr Long 2014.03.31. 12:30:13

@Babette_: A komplett konyhahoz tartozik lakas/haz is? Vagy csak a berendezest vetted es a beklyo ottmaradtasnak? csak, hogy irjak a posztal is kapcsolatban ;)

Hulyeseget mondok lehet, de UKban is van igeny SAJAT ingatlanra, sajat hasznalatra. Vagy megint atvertek az oslakosok...

Lind L Tailor 2014.03.31. 12:34:08

A cikk minden soraval egyetertek. A magyar emberekrol szolo reszekkel pedig kulonoskepp. Nagyon egyszeru okom van ra. 8 evvel ezelottig, amikor is leleptem abbol az orszagbol, en is pontosan olyan voltam, mint a cikkben lerajzolt tipikus magyar ember. Annyival azert meg kiegeszitenem, hogy egy magyar ember soha nem fogja beismerni a hibait. Meghalt az ujszulott muhiba miatt ? Nem allok ki, nem mondok le, nem kerek bocsanatot ! Minden es mindenki hibas. A tortenelmunk, a foldrajzi elhelyezkedes, az EU, USA......stb.stb. Mindegy hogy ki, de MI nem ! Ma is csak sir a tobbseg, de a valtoztatashoz tul lusta. Vagy azzal takarozik hogy bele fasult, meg minek, meg ugy sincs ertelme. Vegig olvastam a postokat, van itt 1-2 tipikus magyar diszpeldany (pl. Maxval stb). Magyarorszag egyertelmuen egy kommunista orszag ma is. Es velemenyem szerint, amig a kommunizmusban felnott nemzedek ki nem hal, addig az is marad. Kerdes hogy kihuzza-e az orszag addig. Igencsak ketseges. Az pedig hogy politikai partok ennyire szet tudnak szakitani embereket egymastol, csaladokat.........nos az kulon vicces, es rengeteget elarul.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2014.03.31. 12:34:08

Én csak azt nem értem, hogy aki kiszakad külföldre, az mennyire királyul látja egyből, hogy mekkora szar hely ez az ország, pontokba szedve tudja, hogy mit kell tenni. Azt nem értem, ha ekkora penge mindenki a külföldre megy, akkor miért nem azon agyal, hogy mit tehetne annak érdekében, hogy ez itthon jobb legyen.

Ja, hogy ebbe energiát kellene fektetni? Hogy nem lehetne 3 hónapon belül a llízingelt belga rendszámos Volvóval hazajönni?

Akkor meg ne osszuk már itt az észt kedveseim. 5-10 múlva rá fogtok jönni, hogy mégiscsak jobb lett volna energiát fektetni az itthoni dolgokba. Amit itt hagytál, azt nem lehet majd egy 10éves Volvóval pótolni.

Lind L Tailor 2014.03.31. 12:34:08

@Gamma Leonis: Hat ezen besirtam ! Tulajdonkeppen egesz jol vagyok ! Ha nem lenne veres a nyakam, nem kohognek vert, nem fajna a hatam, nem uszkosodne a labam es nem lenne szurkehalyogom, igazabol egesz jo allapotban lennek. :))) LoL !

pocaklakó minimanó 2014.03.31. 12:34:08

Arra lennék kíváncsi, hogy vajon a szerző miféle közgazdasági indokokkal magyarázná, hogy "bérlakás jó, saját lakás rossz." Mert ugye van pro és kontra, és e kettőből a szerző az egyik mellett kardoskodik ezerrel.

evil demon satan devil 2014.03.31. 12:34:08

@Babette_: az valamilyen melegítés lesz, v pedig magasabb kategóriás whi sütőnél van olyan, hogy kelesztés(kenyér, pizza, stb) funkció

Morgo1229 2014.03.31. 12:38:12

@Kövérmadár [swe]: Hat Euro tenyleg nem lesz. De legalabb tavaly kikerultunk a tulzott deficit eljaras alol. Ne felejtsuk el, hogy 2004 ota folyamatosan ott voltunk. Most 3% kozeleben vagyunk az allamhaztartas hianynak. Tehat egy kovetelmenynek megfelelunk az euroval kapcsolatban. Gondolom ide ment el a nyugdijkassza love. :-) Mert azert az nem igaz, hogy azt siman lenyultak. Ilyen nincs.
De ott van meg a masik criterium a GDP - debt ratio ami most kabe 80% es annak 60%-nak kellene lennie.
Remenytelen. :-(

Morgo1229 2014.03.31. 12:41:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Milyen sok vendegunk van ?! Megiscsak kiraktak az indexre ?

Amugy tolem elvettek a jatekomat miota megujult az index. :-(
Vesztettem az ertesultsegembol. Utalom az ujat.

Ti szeretitek az uj indexet ?

Mr Long 2014.03.31. 12:43:28

@Morgo1229: Van uj index? Nem nezem meg!

Mr Long 2014.03.31. 12:44:48

@wannabe_biker: Miert nekunk kellene ezen gondolkodni? Miert nem annak, aki ott akar lakni? Sokunk nem elmenekult onnan, hanem csak eljott.

vuvuvu2 2014.03.31. 12:48:11

@recommented: nem kívánom senkinek azt ami a posztoló és mások által ajnározott bérlakás piacon működik. német-magyar házaspár barátaim, németföldön éldegéltek bérlakásban. papa elveszti állását egyszer, aztán mégegyszer (évekkel válság előtt). lakásból ki, bútorokat raktárba, család költözik haza magyar anyuci 40 nm-es garzonjába. német papa próbál állást szerezni magyar piacon. sikerül, majd sikerül nagyobb lakást is venni. igaz, van hitelük, de megoldják. igaz, apának néha utaznia kell munkaügyben, de a családnak van otthona, és fedél a feje fölött. és a bútorok sincsenek már a fizetős raktárban.

klassz lehet 2-3 gyerekkel rendszeresen költözni, új lakásba, új iskolába csak azért mert apuci elveszti állását és csak 200 km-rel odébb talál állást. akinek ez tetszik, próbálja ki.

más. holland-magyar pár több éves ittlét után költözött vissza hollandiába. az első dolog volt hogy lakást vettek hitelre. miért is? mert a havi hiteltörlesztés nem volt több annál mint amit kifizettek volna albérletre. pár év múlva hazajöttek és eladták kint a lakást. habár nem kaszáltak ezen nagyot, mégis, szép pénz folyt vissza a számlájukra abból, amit évekig a hiteltörlesztésre fizettek. ha végig albérletben laktak volna, akkor zéró pénzt kaptak volna vissza abból amit fizettek volna a főbérlőnek. vajon hogy jártak jobban?

antisystem 2014.03.31. 12:48:11

@maxval a gondolkodó birca:
"Az egész a marxizmus kiforgatása valójában. Marx meg lenne döbbenve, ha megtudná, hogy a komumunizmus úgy fog győzni, hogy egy hatalmon lévő kommunista párt kapitalizmust épít. :-)" - ejj, Maxval, Te is rég olvastad a Kommunista Kiáltványt - ahol az a Marx feketén-fehéren leírta, hogy a kapitalizmusnak létre kell hoznia fontos dolgokat, majd utána kell meghaladottá válnia... szóval Kina semmi mást nem tett, mint visszatért a lenini-sztálini félreértelmezés (ld élcsapat-teória) után a VALÓDI marxizmushoz...
Szóval nem, Marx Sztálinékon lenne nagyon meglepődve, és Kína mai útját tartaná teljesen természetesnek:)))

Nigro notanda lapillo 2014.03.31. 12:48:12

@Pink Petsch: az ingatlanhoz kérdéshez kapcsolódóan:

egy ideje Németorszàban is nô a sajàt ingatlanok szàma, ugyanis egyre gyakrabban fordul elô a következô helyzet:
70-80 éves német nyudíjas, aki egész életében bérlakàsban élt, tôkével viszont nem rendelkezik, alzheimer kór vagy egyéb betegség folytán àllandó àpolàsra/felügyeletre szorul. Viszont a nyugdíja a költségeket nem fedezi. Ilyenkor elôveszik a gyerekét/gyerekeit akik kötelesek a fennmaradó kôltségeket àllni.
Így a Müller csalàd akàr a bevételeinek 1/3-àt is kénytelen lehet erre fordítani és ha szerencséjük van, akkor a pontenciàlis 4 szülôbôl csak 1 szorul gondoskodàsra. Ellenben ha van egy ingatlan, akkor az felhasznàlható, életjàradék, eladàs, kiadàs...

nevetőharmadik 2014.03.31. 12:48:12

@maxval a gondolkodó birca: Mindig elképeszt a saját lakás, mint biztonság illúziója. Holott a biztonságot a saját TEHERMENTES lakás nyújtja (bár a röghöz kötöttség, illikvid vagyon hátrányok továbbra is élnek).

Pont, hogy a kis keresetű emberre hivatkozva a legnagyobb ostobaság mondani, hogy a saját lakás biztonságot jelent, mert az hétszentség, hogy ha nem örökölt, akkor _csakis és kizárólag_ hitelt felvéve, pénzügyi mozgásterét évtizedekre nullára korlátozva tudja megtenni. Hiszen ha albérletben megszorulsz, mindig tudsz kisebbe, szarabba, olcsóbba menni, esetleg családhoz költözni átmeneti időszakra. De a törlesztőrészleteddel mit tudsz kezdeni? Szart se! Végül elveszik a "saját lakásod", helyette pedig lesz egy óriási tartozásod, és e mellé kell még majd bérleti díjat is fizetned.

És embereknek van pofájuk (vagy ostobaságuk) ilyen kilátásra azt mondani, hogy "biztonság". Ha a plafon nem szakad le, a pofám fog. Pedig nem az enyémnek kéne.

A saját lakás, hacsak nem bérbeadásra van véve, a lehető legrosszabb befektetés (kiváltképp, ha hitelből van). Pénzt nem hoz, csak visz, és ha túl kell adni rajta, akkor elképesztő összegeket bukik rajta az ember. (Természetesen ha bérbeadási célból vesz lakást az ember, akkor már életképes - ha nem is a legjobb - befektetés, hiszen pozitív cashflow-t eredményezhet, de ez megint csak nem a kis keresetű ember bulija.)

Nigro notanda lapillo 2014.03.31. 12:48:12

@QUERCUS(a favágó): az EU a tagàllamok közössége, megbízik sajàt tajaiban.az, hogy mindenki nem érdemes bizalomra sajnos màs kérdés. A Szàmvevôszék végez rendszeres ellenôrzéseket, mintavétel szerint(és bírsàgol ha hibàt észlel) de a tranzakciók szàmàból erdôen képtelenség mindent ellenôriznie.

Lind L Tailor 2014.03.31. 12:48:58

@vuvuvu2: Csak egy dolgot emelnek ki a sok blodsegbol, amiket velemenyem szerint irtal. Mivel az egesz postod a csunya kifejezessel elve "neger mosdatasrol" szolt. Az utolso mondatodra megis reagalnek : "minél kisebb függés a hanyatló és munkaképtelen (!) nyugattól" Munkakeptelen ?????? En a kommunizmusban voltam diak, szakmunkas. A gyakorlati heten volt sor rekesz szamra, tv a muhelyben, es ment a meccs nezes. Termeles gyakorlatilag nulla volt. Kesobb amikor karpitoskent elhelyezkedtem, orankent volt cigi/kave szunet. Itt is karpitoskent dolgozom. De csak kapkodtam a fejem az elso honapban, es azon gondolkodtam hogy ...."edes istenem, hogy fogok en itt megfelelni ??". Ja es en voltam az egyetlen bevandorlo a cegnel, nem vicc ! Mindenki angol volt. Meg kellett tanulnom DOLGOZNI. Csak ismetelni tudom magam. Minden es mindenki hibas a magyar szerint . A tortenelem, a foldrajz, a mocskos nyugati gyarmatositas, sok az olajuk, sok maffiozo oda viszi a penzt, sok a haluk, a banyaszatuk jo....bla...bla....bla.... ! De hiaba is tepem a szamat, tudom jol. A magyar ember tesze-toszasaga, tehetetlensege, nagy arca, gyavasaga, adott hatalmakhoz valo simulekonysaga, ketszinusege, idegen gyulolete, lustasaga, beszukultsege stb.stb. miatt tart az az orszag ott ahol. Es ez csak rosszabb lesz. Nem pedig a tortenelem stb, stb...miatt. Termeszetesen tisztelet a nagyon-nagyon keves kivetelnek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 12:49:48

@fordán tamás: köszönöm.

@Herr Géza: neked is köszönöm a segítsédet

Mindenki mástól pedig elnézést a sok offért.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 12:50:46

@vuvuvu2: "klassz lehet 2-3 gyerekkel rendszeresen költözni, új lakásba, új iskolába csak azért mert apuci elveszti állását és csak 200 km-rel odébb talál állást. akinek ez tetszik, próbálja ki."

Mennyivel jobb, ha egyhelyben marad és várja a szájába repülő sültgalambot, addig pedig fotoszintetizálnak a kölkök.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 12:51:56

@Lind L Tailor: Olvasd el még egyszer, amit a szerző a magyarokról írt. Most mondd azt, hogy Angliában, No-ban, Svájcban, stb. minden angol, német, svájci ennek a fordítottja. De őszintén.

vuvuvu2 2014.03.31. 13:03:05

@Zka: hajcsárt írtam. de úgy is fogalmazhatnék, hogy végrehajtó. olyan ember akinek a feladata, hogy (képletesen) végigverje a szervezeten azt, amit végig kell verni. a globális szinttől az EMEA, majd CEE szinten keresztül a helyi szintig. valszeg nem dolgozol olyan szinten hogy átlásd hogyan működik egy SSC. vagy épp ellenkezőleg: hajcsár vagy magad is, akit a zsíros fizetés elbódít annyira hogy bevedd a globális szinten kitalált maszlagot amit megetetnek veled.

lehet hogy beszélsz nyelvet, de az még nem elég ahhoz hogy gondolkodni is tudj. a gondolkodáshoz több kell: tájékozódni, olvasni, tanulni. interdiszciplináris ismeretekre van szükség, arra, hogy átlásd az összefüggéseket. ehhez persze nem árt a minél szélesebb körben megszerzett munka és élettapasztalat sem.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.31. 13:03:05

Nagyrészt egyetértek, kivéve a saját lakás kultuszával. Az ugyanis nem csupán a tulajdon mánia miatt van, hanem azért, mert egyszerűen nincsen normális bérlakás piac. Szinte egyáltalán nincsenek profi bérbeadók, a szocializmusban berögződött szokások élnek, és a jog nem igazán védi a bérbeadót, ezért a bérbeadók többsége olyan feltételeket támaszt, olyan hozzáállás képvisel, ami nem teszi reális alternatívává a bérlést.

Történelmi lehetőséget szalasztott el a kormány ezen a téren, mert a deviza alapú hiteles problémát megoldhatta volna úgy, hogy bevezeti a magáncsődöt, megteremti a normális bérlakás piac jogi alapjait, átmenetileg csökkenti a rá kivetett adót, és akkor tömegesen vásárolták volna a befektetők olcsón a lakásokat, hogy bérbe adják a becsődölt devizahiteleseknek, vagy másoknak. Ez sokat javított volna az ország mobilitásán.

PierceX (törölt) 2014.03.31. 13:03:05

- Jó diplomával, majd 10 év tapasztalattal keresnék én 1200-1500 eurót. Nem keresnek ennyit az eladók, tévinformáció.

- Nyugateurópa nem fejnehéz, és nagyobbak a távolságok. Az ingatlant ki lehet adni, ha költözni kell. Vennének ők, de az ő fizetésükhöz képest arányában sokkal drágábbak a lakások. A bérlemények aránya kellemesebbek a fizetésekhez képest, de ott sincs kolbászból.

- A saját ingatlanból nehezebben dobnak ki egy rosszabb időszakban is, ha már tehermentes.

- Svájci ismerősök 5 éve panaszkodtak a remek közbiztonságról, Genfben, és mondták minden évben rosszabb a helyzet.

Félinformációk, mítoszok. Persze van némi igazságtartalma is, főleg a pozitív hozzállásról, amit a cikkíró is példásan alátámaszt.

Iván_a_muzsik 2014.03.31. 13:03:31

Azért ennyire nem rózsás a helyzet nyugaton bizony:) Én ahány némettel ,svájcival beszélgettem azokból bizony dőlt a panasz:) Hogyan lett az euro "teuro", hogyan nőttek az árak duplájára miközben a fizetések a felére 2000-től:) Hogy milyen magasak az albérlet árak ,amit lassan ki se tudnak fizetni:) Alig a van munka a heyliek számára az olcsójános kelet (és dél-)-európaiak miatt! Hogy egyes területek "no go area" váltak napjainkra nulla közbiztonsággal:) Hogy csökkentik a szociális ellátásokat folyamosan a tömeges keleti és afrikai bevándorlás miatt stb.usw. etc
Országok vezetőinek a véleményét azonosítani az országéval ,lenézni az ázsiai országokat (a világ műhelyei) ,és áradozni kritika és szkepticizmus nélkül a olyan dolgokról amiről nem rendelkezik ismeretekkel a szerző az szerintem gáz...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 13:04:47

@Lind L Tailor: Érdekes, hogy szeret itt 'mindenki' általánosítani. Mondok ellenpéldát, aztán hozzáteszem, hogy minden magyar szakember egy zseni, a munka hőse. Kb. ugyanannyira lesz igazam, mint neked.

body_andras 2014.03.31. 13:05:01

nem tudom, mi a baj az angollal... az össze szoftver, amit tervezőként használok, ezen a "buta" nyelven fut.
összességében egyet tudok érteni a posztolóval (most eltekintek az eu-val kapcsolatos ódáitól). a magyar ember tényleg a csodát várja MÁSOKtól ahelyett, hogy tenne valamit saját rongyos életéért. leül mind egy kétéves gyermek és bőg amíg valaki meg nem menti.
amit a posztoló elfelejtett említeni: a magyar embertnek kocsi kell a feneke alá, anyagi helyzettől függetlenül! még a legszegényebb embert is rákényszerítik a társadalom dogmái erre a baromságra, hogy minden áron szerezzen autót, mert attól embernek érezheti magát.
10 millió emberból 9.900.000-nek teljesen fölösleges saját autót birtokolnia ebben az országban. belegondoltak már abba, hány ezer milliárd maradna a zsebükben évente, ha többen osztoznának egy autón, ha tömegközlekedésre szállnának vagy beüzemeltetnének jól működő bérkocsi rendszert? nem akarok nagyon elkanyarodni a témától, a lényeg az hogy ez a "vegyünk kocsit" mánia, mely már 16 éves kortól el van ültetve a magyarok fejében, a nép hülyeségének egyik legnagyobb kaliberű forrása.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 13:05:10

@vuvuvu2: ja igen, ilyen értelemben "hajcsár"ok vannak, de mi köze ennek a multisághoz? Minden nagy cég így működik. Valaki fent kitalál, valamit a többiek meg végrehajtják. Szerinted mi az alternatíva, nem hajtják végre és akkor az jobb lesz?

Latcho Rom 2014.03.31. 13:06:01

@Pink Petsch: Az erényedbe fogadok, nu majd elolvasom a nyito szimfoniát
is :-)

Latcho Rom 2014.03.31. 13:08:21

@Morgo1229:

Utalom, alig lehet megtalalni a hireket, a napi puna is el van dugva, egy fortelem. A Nepszabit is elkurtak, ugy nezem ugyanaz a ceg tervezte mint az indexet...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 13:09:14

HATARATKELO!

Bocs a caps lock-ert, csak azert volt hogy eszrevedd. :)
Ajanlom a vasarnapi blogajanlo margojara:

lemil.blog.hu/2010/01/12/b_o_p_e_es_a_verben_furdo_nyomornegyedek

Tudom, nem mai cikk, de mivel ujra dulnak a haboruk a brazil favelakban, megint aktualissa valt sajnos.

antisystem 2014.03.31. 13:09:16

Ja, és az előzőhöz még annyit tennék hozzá, hogy az új jobbágyfelszabadítás meg természetesen úgy hangzik, hogy "mindenkinek jogot kell szerezni ahhoz újra, hogy a saját szülőföldjén boldogulhasson, ha ezt akarja"

Áron Gergely Hamvas · http://tudunkelni.hu 2014.03.31. 13:09:17

Ez akkora hülyeség, hogy a lakástulajdonosok arányával jön valaki... Mindenhol arra törekednek, hogy legyen lakásuk, csak Magyarországon az a fura helyzet, hogy jobban megéri mint az albérlet. Nem azzal van a baj, hogy sokaknak van saját lakása, hanem azzal van baj, hogy itthon ez az egyetlen lehetőség.

Ha van 5 millió forintom, felveszek 10 millió hitelt, amit törlesztek 15 évig havi 70 ezer forintonként (most hasra ütök, de kb. megfelel a mai forinthiteleknek), akkor havi 70 ezer forintért van egy két és fél szobás lakásom (amit bérelni 130-140 lett volna). Ha költözni kell, eladom, és betörlesztek. Kis pénzügyi tervezéssel okosan meg lehet oldani.

Ha a lakásomban lakom 3 évet, akkor két és fél millió forinttal laktam olcsóbban. Ha eladom a lakást és betörlesztek 3 év után akár 1 millió bukóval, még akkor is minimum ingyen laktam összességében.

Na ezért éri meg a saját lakás itthon...

antisystem 2014.03.31. 13:09:17

@Zka: pedig ez az igazi röghöz kötöttség, amit itt a post-toló meg a kommentelők jó része is félreért... amikor ez a kifejezés keletkezett,, a termőföld (a "rög") jelentette a tőkét első sorban, a röghöz kötöttség tehát a tőkéhez kötöttséget jelentette. Amióta a tőke döntő mértékben mobil lett, a röghöz - tőkéhez - kötöttség tehát azt a gazdasági kényszert jelenti, amivel munkavállalóként követni kényszerülsz folyamatosan a tőke szabad áramlását, az immár "áramló típusú" rögöt.
Ezért mondható el, hogy a mai globális kapitalista világot az új röghözkötés és az új rendiség jellemzi. (utóbbi meg az elitizmus)... az új röghözkötés már nem a tőke mellett maradást, hanem a mobillá vált tőke követésének gazdasági kényszerét jelenti...
Ez a post meg éppen dicső szabadságjogként definiálja az új röghözkötés ordas gazdasági kényszerét, és baleknek azt, aki nem akar ennek megfelelni...

mufflinca 2014.03.31. 13:09:17

@vuvuvu2: "klassz lehet 2-3 gyerekkel rendszeresen költözni, új lakásba, új iskolába csak azért mert apuci elveszti állását és csak 200 km-rel odébb talál állást. akinek ez tetszik, próbálja ki."

Igaz! A mai világban, ahol 3 havonta dobnak utcára, nem lehet a családdal folyamatosan költözködni!

Lind L Tailor 2014.03.31. 13:09:17

@zöldeketbeszélek: szo sincs arrol hogy minden nemet, svajci stb...ennek a forditottja. Abszolut igazad van !! De ne a tarsadalom aljan levo szuk reteget vegyuk mar alapul. Ha magyarorszagon is azokat hoznank fel peldakepp, talan meg siralmasabb lenne a kep. Tapasztalataim szerint az itteni magyarok is keptelenek a valtozasra, a beilleszkedesre, a nyugati elet atvetelere, vagy egyaltalan a tiszteletere annak, amit az "idegen" orszag nyujt nekik. Sokan itt is csak sirnak, vadaskodnak, hazugsagokkal takaroznak, mikozben havonta haza latogatnak es 20ezressel fizetnek a sarki kisboltban, es a fingasuktol hangos a falu, kisvaros, kornyek. Szerencsere, ahogy eszre vettem ez a reteg szepen lemorzsolodik es vissza megy oda ahonnan jott. En beilleszkedtem, megvaltoztam es sokmindent megertettem. DE ! Faj, meg 8 ev utan is, hogy ott kellett hagynom magyarorszagot. Faj latnom, olvasnom ami ott zajlik. Nagyon faj latnom hogy micsoda lejton van az orszagom, a hazam. En sem ide tartozom, de tisztelem ezt az orszagot mert 8 ev alatt tobbet adott nekem, mint magyarorszag 32 ev alatt. Es szeretnek ott elni, mert elvesztettem a barataimat, a csaladomat a gyokereimet. De amikor vegig nezek a gyerekeimen, megis orulok hogy 8 eve igy dontottem. Es jo latni hogy a lanyom mar 4 evesen folyekonyan olvasott es irt. Hogy meghivjak szulinapi bulikba, es hogy megkaphat mindent, amit szuksegesnek gondolunk. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem, nem vagyok elfogult a nyugattal szemben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 13:09:58

@wannabe_biker:
Mindig tudtam, hogy van jobb hely Mo-nal. Nem kint vilagosodtam meg ;)

Tegyen erte az, akinek fontos a Karpat-medence feliratu bili. Nekem nem az.

Nem fogom megbanni, nincsen mit!

10 eves Volvo opcio? Na ezert sem kell a magyar valosag ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 13:13:56

@body_andras: Te Magyarországon élsz? Próbáltál már napi szinten tömegközlekedni? Ingázni netalántán? Nekem 1,5 órámba telt a munkahelyemre eljutni, Bp-Bp viszonylatban, kocsival csúcsidőn kívül 25, csúcsidőben 40 perc volt a menetidő, napi szinten szorozd kettővel, szerinted szívem szerint hogy jártam volna be? Édesapám kocsi nélkül (és mindenki más, aki ott dolgozik) be sem jutna a munkahelyére, persze jó időben ott a kerékpár is, a menetidő sokszorozásával együtt. Emlékszel még arra, hogy a kis Bizmotokat majdnem sikerült kiiktatni a közlekedésből? Hála az égnek, néhány vonalat visszaállítottak, de meg lehet nézni, hogy a leharcolt vágányokon milyen sebességgel közlekednek ezek a muzeális járgányok. És sorolhatnám tovább.

Mr Long 2014.03.31. 13:14:53

" 10 millió emberból 9.900.000-nek teljesen fölösleges saját autót birtokolnia ebben az országban. belegondoltak már abba, hány ezer milliárd maradna a zsebükben évente, ha többen osztoznának egy autón, ha tömegközlekedésre szállnának vagy beüzemeltetnének jól működő bérkocsi rendszert? nem akarok nagyon elkanyarodni a témától, a lényeg az hogy ez a "vegyünk kocsit" mánia, mely már 16 éves kortól el van ültetve a magyarok fejében, a nép hülyeségének egyik legnagyobb kaliberű forrása."
Ez sem magyar talalmany. Itt is nepszeru a sajat kocsi es igen,mindenki audit, bmwt,mbt szeretne.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 13:16:52

@Lind L Tailor: Hát tudod, minden ilyen kirohanásnál csak nézek, hogy milyen szerencsés vagyok, mert én egy párhuzamos valóságban létező Magyarországon élhetek, ahol persze vannak olyan emberek is, amelyekről írtál, de én csupa olyat ismerek, aki igyekszik, aki nyugdíjasként is önkénteskedik, nem süllyed bele az apátiába, hanem a szarból is igyekszik a jót kihozni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 13:17:52

@Morgo1229: "Milyen sok vendegunk van ?! Megiscsak kiraktak az indexre ?"

Nagyon ugy fest hogy kikerult valahova. Nem minden esetben index.hu amugy. Vagy feleve egy poszt valami atomnacionalista turul totemallatos, jurtaban lako, hatranyilazo samanokbol allo blogra lett becitalva, ne tudd meg hogy milyen hazaarulozas kaptunk mi itt ahogy atjott a dream-team. Amugy @Kövérmadár [swe]: azota is atjar hozzajuk idorol-idore bontani a rendet, de o mar csak ilyen kis renitens. :DDD

De nekem tetszik ez a mostani csapat, kell neha a verfissites mindenfele uj nezoponttal. Az uj nickek kozott meg vannak eges zkreativak: pocaklako minimano, szelid sunmalac, finom szaftos oldalas, stb. :DDD

"Amugy tolem elvettek a jatekomat miota megujult az index. :-(
Vesztettem az ertesultsegembol. Utalom az ujat.
Ti szeretitek az uj indexet ?"

Nem nezek indexet mar jo ideje. Magyar hirportalok kozul mar csak 444-et nezem meg neha (tudom nem egy kimondott hirportal, sok egyeb jellegu dolog is van rajta).

Lind L Tailor 2014.03.31. 13:25:11

@zöldeketbeszélek: Igen ! Es en is erre irtam hogy tisztelet a kivetelnek ! Es en is azt latom, hogy lassankent ezek lesznek majd valoszinuleg tobben. Csak remelem hogy nem tul keson !

evil demon satan devil 2014.03.31. 13:25:11

@body_andras: az autóval semmi gond nincs(nekem sincs, mert minek), inkább azzal van a gond, hogy nem elég a párszázezerért kapható autó, sokmillás autóval kell villogni

vuvuvu2 2014.03.31. 13:25:12

@Zka: látod milyen egysíkúan gondolkodsz? egy jó szakmával és megfelelő kompetenciákkal más lehetőségek is vannak. pl. rugalmas munkavégzési formák. ennek hiányában sajnos más megoldást kell találni, de még mindig nem biztos, hogy az a komplett család átköltöztetését jelenti éves rendszerességgel. pl. a 70-es években szerinted hogy épültek fel a bpi lakótelepek? szabolcsból hozták fel hetente a szállókra a munkásokat, akik hétvégén jártak haza a családhoz. erről mintha elfeledketek volna mostanság azok akik ezt az albérlet-kultuszt majmolják.

mufflinca 2014.03.31. 13:25:12

@body_andras: Valóban nem kellene autó, ha a cakk-pakk fenntartása + üzemanyag több lenne, mint egy vonaljegy. De nem így van. Tömegközlekedni brutál drága, ráadásul csak Bp.-en létező kiváltság. Vidéken orvoshoz menni, vagy kiflit vásárolni lovasszekérrel, vagy autóval lehet! Még egymástól 10km-re lévő falvakba is 50km-es kerülővel lehet elbuszozni.

Lind L Tailor 2014.03.31. 13:25:12

@zöldeketbeszélek: "hogy minden magyar szakember egy zseni, a munka hőse. Kb. ugyanannyira lesz igazam, mint neked." O.k. ezt most nem vagom. Csak mert azt irtam a post vegen hogy tisztelet a kivetelnek ? Vagy mi ?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 13:25:20

@Áron Gergely Hamvas: Ránéztem az ingatlanárakra, mert fura volt nekem az általad kalkulált havi összeged, és valóban, havi 130000 forintért már kifejezetten elit környéken, minimum 80 négyzetméteres lakást tudsz bérelni, azért az átlag bérleti díj ennél jóval alacsonyabb, 45 ezernél kezdődik, igénytől függően.

body_andras 2014.03.31. 13:27:21

@zöldeketbeszélek: nem, Olaszországban élek. És akinek itt nem elég a munkába járáshoz a villamos, az az 5 személyes Audi helyett robogóval megy be. Egy kicsit se lassabb megoldás, pláne dugóban. Még az öltönyös vállalkozóknak sem esik le tőle a korona a fejükről!
Az se baj ám, ha van autód. Ha beviszed vele az egész családodat munkába és iskolába, ezzel energiát és időt megtakarítva, akkor az én szememben jó ember vagy.
Bizonyára láttad már Te is, mennyi ember járkál kis hazánkban, akiknek nagyon nem jár az a négykerekű találmány. Slusszkulcspörgető kis tinédzserek, plázacicák, stb.
Amúgy napi 2 órát töltök ingázással, vonatozom és teljesen kiegyensúlyozott az életem. A vonaton ugyanis nem kell a forgalomra figyelnem, s attól rettegnem hogy Manci néni belémjön a jobbkezes utcából, meg nem kell a fél vagyonomat kifizetnem benzinre, adókra, biztosításokra. Egyáltalán nem sietek, mert időben elindulok, útközben pedig tudok olvasni, tanulni, gondolkodni, stb, csupa olyan dolgot tenni amiről a "hobbiautósok" leszoktak. És akkor is ezt fogom csinálni, ha már nem egyetemre járok be, hanem valami kellemes havi 1000 eurós fizetésért (hátha lesz ilyen).
Amit az átlag magyar ember nem tud, az hogy minek mikor jön el az ideje, illetve mennyi áldozatot kell hozni érte. Ilyen dolog a lakás, az autó, a porszívó és minden cucc, amelyek nélkül életben lehet maradni addig is, amíg nem MUSZÁJ megszerezni.
De abban teljesen igazad van, hogy valakinek tényleg szüksége van arra a mínusz 15 perc időre és mínusz 15 év stresszre, amit a kocsi megad neki. Azt viszont nem hiszem, hogy a háztartások felének szüksége van erre. Ja igen! Az akarat és a szükség 2 különböző dolog, erre is csak akkor jönnek rá ha már 80 és a halál között vannak...

body_andras 2014.03.31. 13:30:02

@mufflinca: a tömegköz. ma már nemcsak a büdös, drága buszból áll. én ide sorolom a telekocsit és a bérkocsit is. ha sokan használnák mindezt, jobban megérné, hidd el.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.31. 13:30:34

@Lind L Tailor: Nem erről van szó, a tisztelet a kivételnek kitétel is kevés lenne ellensúlynak, egyébként ezt írtad is.

Leírtad, hogy neked milyen személyes tapasztalataid voltak szakmunkástanulóként majd később munkásként, utána pedig ezt: "A magyar ember tesze-toszasaga, tehetetlensege, nagy arca, gyavasaga, adott hatalmakhoz valo simulekonysaga, ketszinusege, idegen gyulolete, lustasaga, beszukultsege stb.stb. miatt tart az az orszag ott ahol."

Nekem eddig volt 9 munkahelyem, mégsem merek levonni ilyen következtetést, pedig elhiheted, mindenféle emberrel dolgoztam együtt. Ja, és szakmunkástanuló is voltam, két helyen is, olyan mestereknél tanultam, hogy ha a szakmában maradtam volna, ma még nőként sem lenne nehéz elhelyezkednem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 13:31:42

@vuvuvu2: ebbe ne menjünk bele annyira - ha megnézed a nickem melletti feliratot és értelmezed, főleg a micro ISV részt, akkor sejtheted, hogy nem én vagyok az akinek a megélhetése munkaadóktól függ.
A legtöbb emberé viszont igen, ők jobban járhatnak, ha mobilisek tudnak maradni. Lehet szeretni vagy nem szeretni ezt a rendet, de olyan időszak még nem volt, amikor ne az járt volna jobban, aki alkalmazkodott.

2014.03.31. 13:39:49

@Nigro notanda lapillo: Te, én csak annyit írtam, hogy egyetértek ... Nézd, én nem néztem utána százalékosan, hogyan arányul a saját tulajdon a bérleményhez Németországban. Annak sem, hogy százalék a demens a 70-80 év közötti lakosságból. Mindenesetre meg lennék lepve, ha ez lenne az elsődleges indoka a lakásvásárlásoknak, ugyanis, ez már olyan mértékű demens idős réteget feltételezne, hogy gyakorlatilag minden második 60 felette német polgár beleesne. Ja, és a seniorhausokba a felvételt nem a saját ingatlan léte vagy nem léte dönti el, idősb. Herr Müllernek a nyugdíja fedezi. Ha meg éppen nincs hely, akkor jön a képbe a kedves kelet-európai idősgondozó.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 13:42:19

@Mr Long:
Az jutott eszembe, hogy a masokkal megosztott auto utan jon majd a kozos hasznalatu haz/lakas, vegul a kozos ferj/feleseg/gyerek.

Inkabb nem, jo nekem mindenbol a sajat is :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Mar megint en! Mindig csak en!
A blog nevere sem elmekszem :)

Mr Long 2014.03.31. 13:50:43

@Kövérmadár [swe]: "a kozos hasznalatu haz/lakas, vegul a kozos ferj/feleseg/gyerek" Vannak ilyen alternatik csoportok... Altalaban baloldali erzelmu fiatalok, vallas nelkul.
Mi a francnak kellene neked sajat ferj es gyerek? :DDDD

En sem akarok egyutt elni masokkal, nincs ra igenyem. Az auto meg hozzaallas kerdese. Van akinek csak egy eszkoz a helyvaltoztatashoz, van akinek a szemelyes elettere (te esetedben), vagy az eletterenek egy kibovitese (en esetemben). Ilyenkor masok a kovetelmenyek az autoval szemben (pl nem a kis fogyasztas a szempont, hanem a besz belso a fa betettel)

Nbl 2014.03.31. 13:51:33

Azért azt tegyük hozzá -amellett, h sok dologgal egyet értek ami a cikkben van-, h máshol sincsen mindenkinek igénye a továbblépésre, fejlődésre ... pl a cikkben említett müncheni eladónak sem valszeg ... a difi annyi, h ha vki oda születik ilyen ambíciókkal (vagy inkább azok nélkül), nem kell azon gondolkodnia, h hogy éljen meg a fizetéséből.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.31. 13:51:33

Hihetetlen poszt volt. Az országot azok az emberek tartják el, akik otthon dolgoznak, az otthonért, az országunkért. És nem az EU. Abból nem lesz kenyér az asztalon hogy küldenek nekünk biankó csekket. Azt valakinek meg is kell sütni, ki kell szállítani és a többi. Az hogy több pénz jön az EUból papíron mint amennyi nekik megy tőlünk, az talán igaz, (igazából bármit mondhatnak, nem, te úgyis elhiszed?), de a gyakorlatban ez se ilyen fekete fehér. Hiába "ömlik" a pénz a centrumból, ha a javakat meg viszik kifelé. Mert mi történik? Mi vagyunk a nyugat egyik lerakódóhelye, olcsó kevésbé innovatív tevékenységű gyárakkal, telepekkel és a többi. Emberek tömegei kellenek a robotmunkához, erre pedig tökéletes terep vagyunk mondjuk a jóval drágább nyugathoz képest. Megcsináltatják velünk, aztán kifarolnak a javakkal. Minden normális felfogású ember látja hogy ez történik és nincs is érdek másra. A Nyugatnak jó hogy itt lehet, mi meg elviseljük mert legalább ad éhbéres melót nekünk. Aztán feljövünk egy két kőbambi sört bontva az internetre és ilyeneket kell olvasni hogy mi semmirekellők vagyunk, meg nem értünk a gazdasághoz, pénzügyekhez?? (nem is értem, egy német átlagember szerinted többet ért hozzá??), meg amúgyse tudunk semmit. A bicska meg kifordul a zsebemből, nyitott állásban.

"az eurózóna jelenleg a béke szigete, a biztonság, kiszámíthatóság, a demokrácia, a jogbiztonság fellegvára. Ezt mondja a piac."
Ez azonban talán a poszt legdurvább mondata.
Talán a déli országok fiataljait is kérdezd meg erről, akik 25-30 évesen még munkaszerződést sem láttak életükben nem hogy dolgoztok volna akár. Magyarázd meg nekik is hogy tökéletes a rendszer csak ők a hülyék hozzá. Munkanélküliség történelmi csúcsokon az eurózónában, a közbiztonság egyre csak romlik a leginkább a szegénység növekedése miatt, azt meg úgyis húzzák tovább a bevándorló nincstelenek. Kiszámíthatóság? Te hol élsz? A centrumországokban, akik a hímestojások ebben a rendszerben, ott is ömlik a panaszáradat az átlagemberek szájából. Egy osztrák ugyanúgy panaszkodik mint mi vagy bárki hogy a 90 es években kevesebbet kellett dolgoznia ugyanazért az életszínvonalért. Érted? Úgy érzi hogy rosszabbul él. Csökken az életszínvonal az ajnározott Nyugaton, és a folyamat egyre csak gyorsulni fog. nesze neked béke szigete.

A demokráciáról meg nem írok semmit. Ha te azt hiszed hogy abban élsz és tényleg te döntesz, akkor egészségedre. Tudod miről döntesz? Hogy a kis fizetésed mire szórod el. Nagyjából ennyi a szabadságod. Nesze neked szabadság. Nem rendelkezel a munkád felett, nem magadért dolgozol, csak részese vagy egy játéknak, ami arról szól hogy a nagyobbakat hízlaljuk és nagyjából ennyi. Őket pedig nagyon nem érdekli hogy te hogyan élsz,mit szeretnél, vagy hogy esetleg még elmennél nyaralni is néha valami csöves szigetre. Őket csak az érdekli hogy továbbra is nagyok maradjanak de ha lehet még nagyobbak. Te pedig bejársz mindennap ezért dolgozni. Most pedig gondolkodj el mélyen azon hogy miféle szabadság ez és miféle demokrácia. Ha nincs gazdasági demokrácia, akkor mindenkire kiterjedő sem lesz, mivel a gazdaságban élünk mi magunk is. És ugyebár azt nem kell ecsetelni hogy gazdasági demokrácia nincsen. Mégis miféle szabad verseny az ahol a nagyobbakat pl megmentik ha bajban vannak? (és ez csak egyetlen példa a sokból) Érted, loholtok a pályán, összeesik a nagy oroszlán, és belé lőnek élénkítő injekciót téged pedig ott hagynak a pálya szélén összeesve. Nesze neked szabad, igazságos, tökéletesen működő piac(gazdaság). Inkább piacgarázdálkodásnak hívnám. A demokráciát pedig démonokráciának.

Lind L Tailor 2014.03.31. 13:51:33

@zöldeketbeszélek: O.k. De en a sok negativ jelzot nem csak a munkahelyeimbol vontam le, vagy a szakmunkastanulokent szerzett tapasztalataimbol. Hanem az ottani eletben szerzett tapasztalataimbol. A szakmunkastanulo majd a szakmunkas tapasztalataimat arra irtam, hogy mennyire mas a munka moral az EN tapasztalataim szerint itt mint ott, ellenben vuvuvu2 allitasaval. De a a tobbi jelzot mas tapasztalataim miatt irtam. Elnezest ha felreerthetoen fogalmaztam. Egyebkent jo neked hogy olyan magyarorszagon elhetsz amilyenben. Sajnos nagyon sokan nem igy vannak vele. Persze attol hogy leirtam a rossz erzeseimet azzal kapcsolatban, hogy hianyzik magyarorszag stb. Ettol itt en meg nagyon is boldog vagyok. Sot, igazabol soha nem voltam ilyen boldog. Es azt is tudom hogy a magyarorszag fele taplalt erzeseim inkabb csak romantikusak, de nem a valosagon alapulnak.

mommmmo 2014.03.31. 13:54:12

Haaat az osszes allitast unasig hallottuk mar itt, es valoban csupa feligazsag, tipikus "mezeshetek"iras kint minden jo, itt minden sz@r.

Appropo, kultursokk: hogy ez mekkora nonszensz, hogy megnyilt a 4-es metro, es 1 pozitiv cikk nem jelent meg errol a sajtoban. Igazabol minden sajtoorganum ugy kozolte a hirt, hogy lehetoleg mar a hir masodik tagmondataban ossze legyen foglalva, mennyire sz@rul volt menedzselve a projekt. Hat nekem ettol van kultursokkom itthon.
Nem azt mondom, hogy hozsannazzunk, de nem lehet partpolitikatol fuggetlenul orulni egy kicsit, hogy vegre befejezodott egy ilyen jelentos projekt basszus??? Nincs meg egy orszag a vilagon, ahol egy ilyen hirt is a kotelezo duhongessel fuszerezve talalnak basszus.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 13:57:43

@mommmmo: "Igazabol minden sajtoorganum ugy kozolte a hirt, hogy lehetoleg mar a hir masodik tagmondataban ossze legyen foglalva, mennyire sz@rul volt menedzselve a projekt. Hat nekem ettol van kultursokkom itthon."

Jó neked. Nekem attól van kultúrsokkom, hogy tényleg szarul volt managelve a project. De nem zavarhat mindenkit ugyanaz :)

Mr Long 2014.03.31. 13:59:30

@Zka: @mommmmo: Ettol fuggetlenul egy nagy muszaki feladat volt es megoldottak. Ennek orulni kellene.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 14:02:41

@Mr Long: én örülnék, de az ország másik felén élve sok hasznát nem látom, állítólag a pestiek se nagyon, viszont a 452 milliárd az én zsebemből is jött. De tényleg, annak örülök, hogy érdekesen néz ki, Pest mostanság nagy turistamágnes és ez a beruházás is egy új látványelem.

Morgo1229 2014.03.31. 14:04:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: En szerettem az indexet. Most nem tudok idezni, de neha olyan latoszoguk van, hogy mar a cikk cimetol behalok.

Hat a verfrissites biztos jo itt a blogon. Majd este elolvasom a szamomra "idegen" nickek irasait.

pochee 2014.03.31. 14:04:59

A cikkíró , nemtudom hogy hol él , de nem is aza lényeg
de valamit nagyon benézett , amiről ir , nemtudom hogy honnan szedte, persze egy része igaz , csak az arányokkal vana baj
szerintem ott kezdődött a baj amikor Trianon alatt szétlopták az országot, itt most nem csaka pénzre gondolok
És azt is kétlem hogy konkrétana gazdaság mögé látna a cikk írója
a Másik dolog amikor valaki azzal jön hogy szomszédos országba menynivel többet keresnek , na persze persze , a viszonyitási alapot mindig elfelejtik nézni, csak ott sok minden annyiszor több-be is kerül , persze itt nem Lidl .re és társaira gondolok amiko árulják a szemetet a lakosságnak ha nem pl egy szolgáltatásra.

Lind L Tailor 2014.03.31. 14:04:59

@házelőtthinta: Na pontosan az ilyen emberekrol irtam ezelotti posztjaimban mint te ! Koszonom hogy megerositetted a leirtakat ! Ellenben : itt bevandorlokent ugyanannyi eselyed van az elorelepesre mint az allampolgarnak.Siman kezdhetsz mezei meloskent es lazan lehetseges hogy akar 2-3 even belul vezeto beosztasban leszel. A jogbiztonsag bevandorlokent jobban ved sok esetben mint az itt szuletettet. stb.stb.stb...stb.....en ezeket tapasztaltam a 8 ev alatt. Meg egyszer leirom : Remek diszpeldanya vagy a tipikus magyarnak......akitol az isten ovjon ! Lehet kopkodni ! :)

vuvuvu2 2014.03.31. 14:06:15

@Lind L Tailor: látod, a legnagyobb hiba ott van, hogy a magyar emberek provinciálisak. te is az vagy, és egyelőre az maradtál, hiába kárpitozol most már angolok között.

de legalább megtanultál végre dolgozni! ezt igazán megünnepelhetnéd ahelyett hogy sületlenségeket írsz.(négermosdatás? mi van? ki mosdat ki? te sem érted amit leírtál.)

kitűnően leírtad mi folyt itt nálunk a kádár-korszakban és miben szocializálódtakl a mai munkavállalók és vezetők milliói (hiába ért véget a korszak 90-ben, a hatások áthúzódtak és sajnos még mindig élnek!). ezért az akív munkavállalók nagy része, a vezetőkkel együtt még mindig azt a mentalitást hordozza. igen, nem tudnak sokan dolgozni, ahogy te sem tudtál.

de azért van egy dolog amin elgondolkodhatsz: habár a birkacsorda a kádár-érában a gyengébb ellenállást (azaz jelen esetben a lógás) irányába ment, te azért mehettél volna balra is. és elkezdhettél volna már hamarabb is megtanulni rendesen dolgozni, nemcsak angliában. miért nem tetted?

írtál a kivételekről és a tiszteletről. igen, te jó helyre kerültél, ahol olyan angolokkal dolgozhatsz együtt akik ismerik és gyakorolják a szakmájukat. örülj és becsüld meg a lehetőséget.

de ebből ne indulj ki. anglia importra szorul a legtöbb szakmunka terén (mert nincs képzés, és mert sok munkát aljamunkának tekintettek és talán még most is tekintenek az angolok). szerinted miért van annyi kelet-európai szakmunkás angliában? miért van hogy jamie oliver panaszkodik hogy nem talál utánpótlást a britek között?

és amire kárpitosként nyilván nem látsz rá. az összes diplomás barátom (orvosoktól mérnökökig) akik svájctól angliáig egész európában ott vannak mesélik, hogy kint csak 8 órát kell dolgozniuk az itteni 10-12 óra helyett. azt tudod hogy portugáliában pl. heti 35 óra a munkaidő? vagy azt hogy hollandiában napi hány órát töltenek a munkával a hollandok? hány cigaretta és egyéb szünet van engedélyezve a munkaidő alatt?

a provincializmust nehéz kinőni. hosszú folyamat, amihez az kell hogy tovább láss a saját kalapod pereménél.

amíg ez sikerül, kicsit próbálom megmagyarázni amit nem sikerült megértened előző kommentemből: az a gazdasági modell amit működtet a nyugat (és ami felé mi is törtettünk az elmúlt 20 évben) hanyatlóban van, mert kimerülőben vannak a forrásai (olcsó piac, olcsó képzett helyi munkaerő). ez nem jelenti azt, hogy a kádári útra kell visszakanyarodnunk. sőt, épp ellenkezőleg, egy teljesen új utat kell találnunk, ahogy egyébként a nyugatnak is, ha túl akarja élni. (amúgy erről is számtalan elhallgatott de elérhető cikk és tanulmány született az elmúlt nem 20 hanem 40 évben.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 14:07:33

@Lind L Tailor: hinta a HÁ nem hivatalos udvari bolondja. Vagy legalábbis az egyik a néhány közül :)

Mr Long 2014.03.31. 14:08:38

@Zka: Tenyleg nagy turistamagnes. Fater meg is jegyezte, hogy mennyi angol volt a gepe, amikor meglatogattak. Mind az ide, mind a vissza uton, pedig a hetvegi turistakkal "szemben" utaztak.
Hat, a helyhezkotott (beklyozott :) beruhazasok mar csak ilyenek. Amikor pesten laktam en sem sok ertelmet lattam egy bivalybasznadi beruhazasnak, de elfogadtam. (tudom a leptekek nem egyformak).

Muscari 2014.03.31. 14:10:20

@Morgo1229: nem tetszik. Hova lett a blogketrec? A mobil valtozatbol legalabb is eltunt. Pedig az az egyik kedvencem.

Mr Long 2014.03.31. 14:11:49

@vuvuvu2: "és amire kárpitosként nyilván nem látsz rá. az összes diplomás barátom (orvosoktól mérnökökig) akik svájctól angliáig egész európában ott vannak mesélik, hogy kint csak 8 órát kell dolgozniuk az itteni 10-12 óra helyett." Az angliai barataid rossz helyen vannak, mert naklunk csak 7.5 a napi porcio! :)

Muscari 2014.03.31. 14:12:19

@Babette_: remelem, oromodet lelel majd a sutesben- fozesben az uj konyhaban.

Finom kecskesult zsenge gidabol. Mmmmm...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 14:15:00

@Muscari: én is remélem, bár már most örülök, olyan jó vétel volt. kicsit meg kell dolgozni vele, nuzagson:) még legalább két hónap, mire felújítjuk annyira, hogy betehessük a cuccot.

húsvétra tervezünk tejesgida-sültet...most hétvégén kecskéből volt vadas:)

Lind L Tailor 2014.03.31. 14:15:27

@pochee: meg egy diszpeldany ! :) alakul ez ! Ez az sracok ! Mindenki hibas, MINDENKI ! Csak mi nem !

mommmmo 2014.03.31. 14:15:35

@Zka: ebben moralis kornyezetben, ilyen "menedzsment hagyomanyokkal" rendelkezo orszagban abban semmi sokkolo nincs a szamomra, hogy sz@rul volt menedzselve. De legalabb elkeszult. Mi a francnak kell az elkeszules napjan is azt emlegetni amit ugyis mindenki tud.
Egy normalis orszagban minimum utcabalt rendeztek volna, fuggetlenul az elozmenyektol.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 14:16:34

@mommmmo: "Appropo, kultursokk: hogy ez mekkora nonszensz, hogy megnyilt a 4-es metro, es 1 pozitiv cikk nem jelent meg errol a sajtoban. Igazabol minden sajtoorganum ugy kozolte a hirt, hogy lehetoleg mar a hir masodik tagmondataban ossze legyen foglalva, mennyire sz@rul volt menedzselve a projekt. Hat nekem ettol van kultursokkom itthon.
Nem azt mondom, hogy hozsannazzunk, de nem lehet partpolitikatol fuggetlenul orulni egy kicsit, hogy vegre befejezodott egy ilyen jelentos projekt basszus??? Nincs meg egy orszag a vilagon, ahol egy ilyen hirt is a kotelezo duhongessel fuszerezve talalnak basszus."

Ez amugy tenyleg igy van. Nagyon-nagyon meglepodtem rajta. Hetvegen direkt felmentem mindenfele hirportalokra hogy megtudjam megis milyen elmeny volt utazni az uj metron az otthoniaknak es konkretan nem talaltam ilyen cikket. Volt cikk arrol hogy hany south park reszt keszitettek amig keszult a metro, hogy mennyire ertelmetlen az utvonal, hogy a tervezett ar hanyszorosaba kerult, de senki nem irt volna arrol hogy emberek, itt van, felulok ra, megyek vele, ez ilyen vagy amolyan. Semmi.

OK, az sem szerencses ha a kormanypropaganda omlik csak a mediabol, de szerintem a nagyok (index, origo) "picit" atesnek neha a paci masik oldalara...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 14:18:42

@mommmmo: egy normális országban a mutyisták már rég nem lennének a posztjukon, ezért olcsóbban készült volna el, még tán gyorsabban is, aztán valóban volna mit ünnepelni :) Nyilván eltér a normálisról alkotott fogalmunk.

Mr Long 2014.03.31. 14:24:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Maradjunk abban, hogy az index az egyik legrosszabb, legszelsosegesebb hirportal. A komolysaga a kurucal vetekszik.

Sütemény1975 2014.03.31. 14:24:25

Ket bekezdes utan fel is adtam. Bekepzelt majom, nyomatja ugyanazokat a hulyesegeket...

Hari Seldon 2 2014.03.31. 14:25:04

Nem olvastam a kommenteket, mert most értem haza.

De ez szerintem egy tökéletesen összefoglalt írás.

Gyakorlatilag nem lehet hozzátenni többet a témában.

OFF

Jó hír:
Nálunk mégiscsak legyőzték a Front Nacional-os jelöltet. Pedig az első fordulóban az első helyen volt!

Olyan mintha az első fordulóban első jobbikost a második szocialista megverné mert átszavaz néhány fideszes. Ugye, milyen valószerű ez Mordorban?
Na itt ez megtörtént. Pedig, a FN második embere volt, és eléggé biztosra mentek, mert itt eléggé híres lett a városunk.
ON

Lind L Tailor 2014.03.31. 14:34:51

@vuvuvu2: Egy dolgot elfelejtesz..... anglia is es mas nyugati allamok is, nem most kezdtek el befogadni a bevandorlokat. Sok sok kici kinai kez dolgozott a londonbridge epitesenel is. A bevandorlok mindig reszei voltak a nyugatnak. Es ez igy is marad. Es ezzel semmi de semmi gond nincs. De fenntebb mar irtam, hogy mara a bevandorlok szamara siman elerheto a szakmai megbecsules, elorelepes. Siman kezdhetsz meloskent es 2-3 ev utan lazan lehetsz kozepvezeto, bevandolokent. Itt legalabbis. Es igen, en is csak 8 orat dolgozom es igen penteken delben mar a kocsiban ulok, hazafele tartva. DE ! ott 2 francia agyat csinaltam meg egy 12 oras muszak alatt. Mig itt kilencet 8 ora alatt. Es bizhatsz bennem, minosegibb munkat csinalok most. En nem latom az olcso munkaerot. Ugyanazt a minimalbert kapja meg a britt is mint barmelyik bevandorlo. Es evente is ugyanannyival no a bere mindenkinek. Az olcso bevandorlo munkaero csak a te fejedben letezik, meg a rabszolgatartas is. Tudom, elszomorit majd amit most mondok, de hidd el a jelenlegi gazdasagi modell nincs hanyatloban. Nem volt az elmult tobb szaz evben sem. Gyere es nezd csak meg !

pochee 2014.03.31. 14:34:59

@Lind L Tailor: kösz van még1 nick nevem akkor:D
jójó ,a politkai elitet nem akartam beleirni ida ,mert attol csak az agyvize forr fel az embernek :)

Lind L Tailor 2014.03.31. 14:35:01

@Zka: koszi a felvilagositast :). Uj vagyok itt :)

pochee 2014.03.31. 14:35:06

@Lind L Tailor: Egyébként a közös nevező lennea lényeg, persze normálisan gondolkodok közt , csak ez hiányzik , és ameddig hiányzik ,addig ez lesz az állapot, és most a külföldet ne vegyük ide
mert mindig azzal mentegetőzünk....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 14:36:25

@Pink Petsch: Nah, fotok amik mar kb. 2-3 eve keringenek a neten amugyis. A hajamra kentem, de nem lett jobb. :)

mommmmo 2014.03.31. 14:37:35

@Zka: a nyugati kulturkoron kivuli vilag szinte mindenhol korruptabb mint Magyarorszag. Raadasul a legtobb helyen meg a rendorok is szetverik annak a kepet, aki panaszkodik emiatt.
Ennek ellenere az emberek nem erzik ugy, hogy ez vagy mas miatt tilos barminek kozossegileg orulni.

Sütemény1975 2014.03.31. 14:38:07

@Kövérmadár [swe]: szerintem ady is es a thm is fontos :)
a chf hitel meg ennel azert bonyolultabb. ez nem normalis kockazat volt, hanem tudatos atveres.

2014.03.31. 14:38:37

Ja, és szerintem HA összebeszélt Magyarósival ;)

varosban.blog.hu/2014/03/31/budapest_sokkal_benabb_lenne_az_europai_unio_nelkul
Persze, tudom, tudom, ez "csak" Budapest ... de ez sem lenne ...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 14:40:20

@mommmmo: ebben igazad van. De hát ez nem az a kultúrkör, én törekednék valami jobbra, ha már a lehetőségünk adott rá.

Herr Géza 2014.03.31. 14:43:03

@Iván_a_muzsik: Kezdjük hátulról:
"....áradozni kritika és szkepticizmus nélkül a olyan dolgokról amiről nem rendelkezik ismeretekkel a szerző az szerintem gáz..."

1.Legalább akkora, mint két országról véleményt alkotni úgy, hogy "akárhány némettel meg svájcival beszéltél" . Tényleg hánnyal is???
2. Szerinted a svájcit hol érdekli a "teuro" ???
3. Azokban a "no go" negyedekben a biciklidet (ha nem vadiúj és 500+ eurós) még most is letámaszthatod a falhoz, és az almát se szüretelik le a kertedböl (meg kerítés se nagyon van), pl.
4. "...hogyan nőttek az árak duplájára miközben a fizetések a felére 2000-től:) .." Ezt azért bontsd már ki légy szíves matematikailag, mert a második felét úgy szimplán nem értem...
5. Az országban (N.o.) masszív szakemberhiány van, amit a kelet-európaiak maximum enyhíteni tudnak, de nem a németek elöl veszik el a jól fizetö állásokat, stb.
Az a szöveg, amit nyomsz, az itt kimondottan az "aszociális" rétegek jellemzö dumája. Megmagyarázom, hogy miért is élek az állam (és mások) nyakán, ahelyett, hogy dolgoznék.
Igen, az energiaárak itt is sokat emelkedtek (de pl. a vízért kevesebbet fizetek, mint otthon), a bérleti díjak is emelkednek (a felkapottabb helyeken föleg), de mivel pl. építési kölcsönt jelenleg 2-3% közötti kamattal kapsz (15 év fix kamattal !!), így boldog-boldogtalan építkezik, a lakások maholnap kikerülnek a bérleti piacra és máris lazul a helyzet...
Szóval kedves Iván, ha itt élnél, más lenne a véleményed.....

mommmmo 2014.03.31. 14:43:34

Ja bocsanat, Japan, Szingapur es tarsai valoszinuleg nem korruptabbak.

2014.03.31. 14:44:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ezek nehezen, mert hétvégén lőtték őket. Ládd, most te vagy a "tipikus magyar" :P

La Pantera 2014.03.31. 14:45:09

@goAUS: hol keres meg egy szakmunkás 2-3 millió forintot nettóban havonta? 6-10 ezer eurót?

Morgo1229 2014.03.31. 14:54:24

@Mr Long: az bezs akart lenni ugye ?
De multkor lattam olyat, hogy az auto muszerfala fekete volt az ulesek meg az ajtok bezs. Majdnem odahanytam. Olyan nekem nem is kell. Pedig a kedvencem volt: volvo xc90.

2014.03.31. 14:54:29

@fasor6: 'Ketsegtelen teny, hogy penzugyi ismeretekben a magyar lakossgnak fejlodni kell, de nem konnyu sok evtizednyi masfajta rendszerben eltoltott ev utan valtani.'

Pontosan igy van. En pl. nem ertem, miert hibaztatjak sokan a 'devizahiteleseket'. En nyilvan nem vettem fel ilyen hitelt, de ha a lakossagnak egy jelentos resze igen, az azt jelenti hogy azok akik ertenek a penzugyekhez - a bankok akik ezt a termeket kinaltak vevok tomegeinek - ugy gondoltak hogy ez a termek megfelelo szamukra. Milyen alapon lehet hibaztatni mindennapi emberek tomegeit, akik vegeredmenyben csak azt szerettek volna hogy legyen hol lakniuk? Konnyu mondani hogy bereljenek, de Mo.on nagyon nem fejlett a lakasberleti piac. Mikor lakaskolcsont akartak felvenni, devizahitelt kinaltak nekik kedvezonek tuno feltetelekkel. Kesobb egyoldaluan modositottak a felteteleket stb. Biztosan vannak olyanok akik 'felelotlenul' vettek fel hitelt (tul sokat a fizetesukhoz kepest stb.) de ha ennyi ember kerult egyszerre kilatastalan helyzetbe, csak kene tarsadalmi szinten valami humanus megoldast talalni. Mindenkit utolag hulyenek nezni nem megoldas.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 14:55:12

@Pink Petsch: Tenyleg ennyire hulyenek nezek ki? En is tudom hogy ezeket most lottek. Csak azt mondom hogy a megallok tobbsege (amiket most atadtak) mar kb. 2 eve is 90%-os keszultsegben voltak es lattam mar ezeket a kepeket regen (igaz, tomeg nelkul).

En egy szoveges beszamolot kerestem hogy mennyire zajos, mennyire megy gordulekenyen a rendszer, mennyit kell kutyagolni 1-1 megallon, stb. De sajnos a hirportalokon nem ezt kaptam vissza hanem hogy mekkora szar volt az egesz lebonyolitasa... ennyit nehezmenyeztem csak. Es nem, ne faradj azzal hogy az internet sotet bugyraibol eloturod nekem hogy a "Csajagarocsoge es kistersege" napilapjanak Bp.-re felkuldott tudositoja milyen fasza beszamolot irt. A mainstream mediarol es foleg az aranyokrol beszeltem. :)

@**mimi**: "lehetnek nők is hegesztők???"

Nem latom okat hogy ne lehetnenek. :)

2014.03.31. 14:57:27

@tanato: 'ha majd a nyugatiak mennek munkát keresni milliószám Ázsiába akkor beszélhetünk majd a rothadó kapitalizmusról.'

Mennek a nyugatiak sokan, olyan azsiai orszagokba ahol jol mukodo kapitalizmus van!

mommmmo 2014.03.31. 14:57:31

@Zka: ja, arra minden okunk megvan, hogy kritikusak legyunk... De volt valami jelentos civil megmozdulas metro ugyben??? Egyaltalan volt valami jelentos civil megmozdulas valaha a partpolitikai hulyesegen kivul??
Ja nem. Akkor meg most mar folosleges efolott logatni az orrunk. Veszett fejsze nyele.

2014.03.31. 14:58:23

@Mirjam2: Ja, hát persze, hátha legközelebb majd a nyaralóra vesznek fel hitelt, hiszen a társadalom azon része, amely tud számolni, és érti, mit jelent az árfolyamkockázat, majd úgyis kihúzza őket a szarból. Mint legutóbb.

2014.03.31. 14:59:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ok, nem tudom, mi húzott fel, de nyugodj le.

Herr Géza 2014.03.31. 15:02:05

@Mirjam2: "...Biztosan vannak olyanok akik 'felelotlenul' vettek fel hitelt (tul sokat a fizetesukhoz kepest stb.) ..." Vannak. Úgy sacc per kábé a devizahitelesek 3/4-e (beleértve a devizás autóhitelt és a személyi kölcsönöket is).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 15:02:32

@Morgo1229: @Mr Long: @Kövérmadár [swe]:

Most en ezert ordenare nagy flamet es buzizast fogok kapni, de akkor is leirom. :D
Szerintem toronymagasan a legszebb a padlizsan szinu belso (sotet lila, ha igy tetszik). Sajnos eddig csak a Range Rover-nel es a Mercedes S/CL/G/CLS osztalynal talaltam meg opciokent. Ezekhez meg jelenleg valahogy "nincs kedvem". :D

Valami ilyen arnyalatra gondolok:

www.m3000.cz/public/upload/images/original/00000748.jpg

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 15:03:57

@Pink Petsch: Nyugodt vagyok, vegig az is voltam, azert tettem oda a smileyt a vegere hogy ne lebaszasnak vedd mert nem annak szantam. :)

Hari Seldon 2 2014.03.31. 15:04:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha azt nevezzük csúsztatásnak, hogy Svájcban nem 40% hanem csak 36%, akkor OK.
Meg persze a 14 havi kereset is úgy jön ki, hogy az éves fizetést 14 részre darabolják, tehát a kifizetett fizetés ugyanannyi, mintha 12 havi lenne, csak 12 részre osztották volna.
De például: a magyar jobboldal szokásos "hanyatló nyugat" szövege tényleg megér egy visszavágást a szerző részéről.

Hari Seldon 2 2014.03.31. 15:05:43

Egyébként azt hiszem, itt a fórumozók között is azért alakult ki "hitvita", mert van akinek van ingatlana, van akinek nincs.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 15:06:42

És azon az éjjelen az Ismeretlen Metróvezető háza előtt megáll egy nagy fekete autó...
cink.hu/jo-lenne-ha-kiszallnal-a-vonalbol-mondta-orbannak-1555153473

2014.03.31. 15:06:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ok. Akkor nézz szét azon a blogon, elég mainstreamnek számít, ha Budapestről van szó. Foglalkoztak jó párszor a 4-es metróval, és nem fikablog, ezért voltak most ennél a posztnál csak képek.

Morgo1229 2014.03.31. 15:12:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nagyon nagyon gyonyoru.
Persze en no vagyok.

**mimi** 2014.03.31. 15:22:46

@shakti_rom:
najóvan....azért annyira nem tudok táncolni :))))))

Herr Géza 2014.03.31. 15:25:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Tényleg nagyon dögös... Pedig én nem vagyok nö...:DD

montroyal ( CAN qc) 2014.03.31. 15:27:48

EGY ERDEKES SZEMELYES HA DILEMA

mikozben ilyen elhetetlen az orszag 2 fiatal emberen tudnek segiteni hogy megszabaduljon sot canadai legyen ... egy VELETLEN EGY TEVEDES utjan ... paran tudjak sponzoraltam nejemet Mo-rol 2 eve van itt csinaljuk a papirokat amik el vannak fogadva csak a kezbesitesuket varjuk (6-8ho). most jon a villam csapas .. a gyerekei 16 es 21 evesek kaptak az eu canadai emigraciotol papirokat kitolteni elkuldeni mivel ok is reszesei a folyamatnak bar a forma nyomtatvanyokon direct nem kertuk igaz de utolagosan kertek egy formanyomtatvanyt a csaladrol amit direct nem toltottuk ki de kerdesunk azt mondtak az hianyzik es ki kell tolteni akkor is ha nem akarjuk a gyerekeket kihozni ... ezt ra is irtuk .. es most meg van a lehetoseguk hogy kijojjenek ok is (rendorsegi ,egeszsegugyi papiroktol fugg csak), szoval szarba vagyok a lelkemen szaradjon hogy elveszem a lehetoseget toluk elmagyarazva a hivatalban hogy tevedes tortent es nezzek meg nem akartuk a gyerekeket akik lassan felnottek es mire elintezodne biztos a kissebbik is 18 lenne ..
vagy vallajam es szivjak oriasit megint masok miatt .. foleg oreg koromra .. nyugodt elet helyett oriasi feleloseg ...

na nem dontottem de nem jol alszom ..

**mimi** 2014.03.31. 15:29:31

Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom. Magyarország világelső ebben is – mint csaknem az összes negatív statisztikában – 92%-os a saját lakás arány. Ez közgazdaságilag gyakorlatilag lehetetlen, nem lehetne ennyi embernek saját ingatlana.

elhangzottak itt érvek a saját lakás mellet, ellene is...de azt azért senki se mondta még, hogy mennyivel jobb a saját lakásomban éhen dögleni mint az utcán...:)

mert ugye az állásomból kiraktak, nem találok mást, tehát a bérleti díjat sem tudom fizetni, mehetek az utcára....míg én vigan elvagyok a sajátomban, szépen elvegetálhatok ott, aztán meg majd fölfordulok, de mégis van fedél a fejem fölött :))))))))))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.03.31. 15:30:43

Van benne valami de egy kicsit lenéző,okoskodó az írás.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 15:30:47

@Babette_: ez igy van, de erre reagaltam:

"ha azt látja, hogy az elmúlt 10-20-30 évben a devizák árfolyamai föl-le mindössze pár százalékot mozogtak, akkor nem fog arra számítani, hogy majd pont most fog 150 forintról 300-ra változni a keresztárfolyam."

Marpedig ket igen nagy devizat tudok kapasbolmondani, ami siman mozgott 50%-ot is.

vuvuvu2 2014.03.31. 15:31:18

@Zka: a mentalitásról van szó. arról hogy két alapvető mentalitás uralja lényegében az országot: a kádárkori provincializmus (többek között a kényelmes és lusta élet) és a nyugati modell (többek között a fogyasztásisten) kritikátlan imádata. (a legjobb amikor valaki egyszerre akarja a kettőt munka nélkül ezerrel fogyaszásistennek élni :-)

szűk kisebbség, ritka, szerencsés kivétel az aki ettől mentes, és képes is ettől a két mentalitástól függetlenül élni és élvezetes munkát űzni méghozzá anélkül hogy el kellene hagynia az országot. (eltekintve az elittől akinek a mai helyzet teljesen megfelel, mert magának olyan életszínvonalat tud biztosítani amellyel függetleníteni tudja magát mindentől ami a minőségi életét zavarja.)

nyilván mindenkinek kell kompromisszumokat hoznia (lemondani dolgokról) , ha nincs szerencséje és nem tartozik az elithez vagy a szűk és szerencsés kisebbséghez.

a nehézséget ennél a pontnál az jelenti hogy a magyarok ebben a tekintetben rosszul állnak, ahogy az ezzel összefüggő személyiség fejlettség tekintetében is. nagyon sokan annak is köszönhetik a gondjaikat az életük nyomorát mert a komplexusaikon nem tudnak túllépni: vagyontárgyakkal ill. fogyasztással kompenzálnak, nem tudnak, nem akarnak lemondani. mindent azonnal akarnak, ezt a mentalitást továbbadják a gyerekeiknek is. végül ezzel adják el a saját jövőjüket, lehetőségeiket és a gyerekeik, unokáik jövőjét is.

a kompromisszumok és lemondás mellett fontos lenne hogy végre milliók megtanuljanak gondolkodni és dolgozni. gondolkodás nélkül egyébként hatékonyan nem lehetséges dolgozni, mégha csak egy egyszerű pék is az ember.

ha pedig esetleg valaki hajcsárszerepbe kényszerül, persze azt is lehet ésszel csinálni: a baj ott van, hogy az SSC-s kultúra nem pártolja a gondolkodó/ésszel élő embereket, így legtöbbször azok kiesnek az SSC kiválasztás rostáján. (ez persze nem jelenti azt hogy ne lennének kivételek.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 15:31:30

@Herr Géza: Nem smafu, de ez benne van a pakliban. Szerintema font is mozgott ennyit, siman.

**mimi** 2014.03.31. 15:32:40

@montroyal ( CAN qc):
mindenképpen szívni fogsz...bocsi :)
ha nem vállalod őket, akkor a nejed fog durcizni ( kérdés mennyire), ha vállalod...akkor meg te ,de esetleg még jó is kisülhet belőle-vagy nem...:)))

rezsöatya 2014.03.31. 15:36:18

Sok a komment, meg nem olvastam... az oraatallitasrol volt mar szo?
:DDD

vuvuvu2 2014.03.31. 15:37:19

@Mr Long: :-))) yes.
egyébként a legtöbb helyen nyugaton heti 37-38 órás munkaidők vannak, de 35 is előfordul. ha jól emlékszem pár éve emelték meg 40 órára a németeknél 36-38-ról a munkaidőt, nem nagyon örültek neki emlékeim szerint.;-)

firg_firg 2014.03.31. 15:37:19

@PierceX: "- Svájci ismerősök 5 éve panaszkodtak a remek közbiztonságról, Genfben, és mondták minden évben rosszabb a helyzet."

Ha az 5 éve volt, akkor azota gondolom Genfben Mad Max szeru allapotok vannak.

Privat velemenyem egyekent hogy Genf nem tartozik az "igazi" Svajchoz, de azert annyira nem rossz.

Lind L Tailor 2014.03.31. 15:37:19

@pochee: "Egyébként a közös nevező lennea lényeg, persze normálisan gondolkodok közt , csak ez hiányzik , és ameddig hiányzik ,addig ez lesz az állapot, és most a külföldet ne vegyük ide
mert mindig azzal mentegetőzünk...."

Es ott is van a lenyeg ! Koszonom !

Narancskommunista (törölt) 2014.03.31. 15:37:20

@body_andras:
Ha lenne az országban használható keresztirányú távolsági tömegközlekedés, akkor az elsők között lennék, aki eladja az autóját. Mellesleg pont egy olyan alkalommal jött az ötlet, hogy autót kellene venni, 26 éves koromban, mikor egyszer sikerült lekésni az átszállást, és mehettem vissza, ahonnan indultam.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.31. 15:37:20

@body_andras:
A telekocsival kapcsolatban igazad van, viszont az nem public transport (tömegközlekedés), hanem community transport (közösségi közlekedés), és többek között annak köszönheti, hogy egyre népszerűbb, hogy elégtelen a tömegközlekedés.

vuvuvu2 2014.03.31. 15:37:20

@Lind L Tailor:

nem értem hogy mivel vagy kivel vitatkozol, mert szerintem időnként magaddal. szokkiszkicikínaira hivatkozol: vajon miért tudnak érvényesülni? azért mert nincs elég brit szakmunkás, aki hajlandó és képes dolgozni, pl. work-ethic hiányában, ezért van hogy jamie oliver kelet-európaiakkal kénytelen dolgozni. azért mert te és sok más keleti, ázsiai megtalálja a számítását kint attól már rögtön jól működik a brit gazdaság és az a társadalmi berendezkedés amit felépítettek? egy nagy francokat.

szoktál olvasni brit sajtót? vannak brit barátaid a kárpitosműhelyen kívül? mi van a brit munkanélküliekkel? és azzal hogy maguk a britek sem elégedettek azzal ami van? ismersz olyan brit családot ahol a nyugdíjasoktól lefelé élő generációk kínlódnak a munkaerőpiacon? vagy azért mert nem tanultak meg dolgozni vagy azért mert a keletiek leszorítják a béreket. ismersz olyan brit családot ahol a két 30-as gyerek a 60 feletti szülei nyakára jár mert nem tud megélni? akiknak valszeg ugrott az elképzelt nyugalmas nyugdíjaskor, no nem azért, mert nem dolgoztak volna eleget idáig, hanem mert a gyerekeiket kell támogassák.

a provincializmust akkor fogod leküzdeni ha túllépsz a kárpitosműhelyeden, a szűk környezeteden, a saját életeden és megtanulod tágabb perspektívából nézni a dolgokat.

olvass sokat, minél többet és beszélj olyan emberekkel is akik nem a te közegedbe tartoznak.

ajánlott olvasmány (nem reklám): suhodminyak.blog.hu/
vigyázat: a blog nyomokban tartalmaz fikciós elemeket is :-)

firg_firg 2014.03.31. 15:37:24

A sajat otthon iranti igenyben az is kozrejatszik, hogy van 30-40 eved osszeszedni egy sajat lakasra a penzt mielott nyugdijas leszel, mert a nyugdijbol mar nem fogsz tudni lakast berelni.

**mimi** 2014.03.31. 15:37:38

@rezsöatya:

ma még nem...de az az oka mindennek :))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.03.31. 15:40:46

@**mimi**: a nejem inkabb szenved kezdettol fogva mert megmondtam nem vallalom a gyerekeket de rogton megnyugtatott az apjukkal vannak jo helyen ebbol nem lesz problema .. persze tudom latom szenved tole de sajnos a korulmenyek igy tud segiteni , penzt kuldeni nekik ...

ha vallalom 10 ev sponzorsag (feleseg csak 3) hurra feketen dolgozunk az allam ad segelyt amit az allam behajt a ven szarostol annak ugy se art ( az en leszek )

igen jo gyerekek lehet jo is belole osszetartas egymas segitese
vagy ok harman egymas segitese ram tobbe nincs szukseg csak a penzre..

szoval vonzom az ilyen problemakat ..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 15:46:43

@vuvuvu2: érdekes hozzászólás. Régebben én is írtam itt és máshol is, hogy a rendszerváltáskor az igényszintünk azonnal megnőtt, de a pénzteremtő képességünk azóta sem.
Nálunk (SSC jellegű multi) egyébként simán el is várják a kreativitást, de itt fejlesztők és magasabb pozíciók vannak. A helpdeskeseknél nem tudom hogy van ez, de úgy tudom nekik is sok tooljuk van és a főnökség mindig vagizik, hogy miket innováltak ezeken.

2014.03.31. 15:48:12

@montroyal ( CAN qc): Te, a kölkök akarnak egyáltalán menni?

Latcho Rom 2014.03.31. 15:49:55

@**mimi**: S milyen jo no' meg mindig (mindketten :P)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.31. 15:53:31

OFF
Ha valakit érdekelnek az idegennyelvü hangoskönyvek :-) :
hoerbuch.in/wp/
ON

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 15:59:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem a szin szeretete miatt leszel lebuzizva, hanem a szin nevenek ismerete miatt ;)
Egy igazi ferfi csak az alapszineket ismeri ;)

@Sütemény1975:
Lehet mindketto fontos, de mindkettore hangsulyt kell fektetni. A penzugyi ismereteket elhanyagoljak.

Az is igaz, hogy irodalmi muveltsegem egy granittombbevel vetekszik. ;)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.31. 16:03:41

@Pink Petsch: ez egeszen uj ugy hogy meg nem tudjak mit is jelent az a papir amit kaptak angolul legalabb is torvenyek paragrafusok hivatalos nyelv bar a fiu baratnoje az usaban tanult lehet jol megerti ... termeszetes lehet kezdeti lekesedes majd oriasi honvagy baratok hianya de senki nem lat elore semmit ... mi meg nem beszeltunk veluk a lehetosegekrol ..

montroyal ( CAN qc) 2014.03.31. 16:04:59

@Chang Yai: meg nem beszeltunk mi sem tudjuk mit akarunk ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 16:05:04

@Kövérmadár [swe]: "Nem a szin szeretete miatt leszel lebuzizva, hanem a szin nevenek ismerete miatt ;)
Egy igazi ferfi csak az alapszineket ismeri ;)"

Ezen a teren amugy tenyleg defektes vagyok. :D Nem tudom mi az oka, de nalunk tenyleg forditva van, en szoktam kijavitani az asszonyt hogy az nem ciklamen hanem magenta szin... o meg csak pislog es gondolom magaban csendben orlodik hogy vajon jo apa-alapanyag vagyok-e vagy inkabb a csaladanya szerepet kene ram osztani... :D

zubrovka 2014.03.31. 16:05:24

@pochee: Szia, én Ausztriában élek, elárulom, hogy a fodrász ugyanannyi, mit Budapesten, ha orvoshoz mész, nem kell borítékról gondoskodnod, a cipő ugyanannyi ( itt a boltos által nyújtott szolgáltatásról beszélek, mint például, hogy kedvesen segít, nem pedig unottan liheg a nyakamba figyelve, hogy melyik félpár cipőt akarom ellopni, illetve a pénztárnál nem rám akarja sózni az impregnálót, hanem befújja, és ha kell nekem, akkor úgyis szólok), az új budapesti szabályokkal már a taxi is szinte egy árban van. A tömegközlekedés valóban drágább otthon, de ha azt vesszük, hogy itt 2x annyit fizetek 50km vonatozásért, mint Magyarországon, viszont 100%, hogy működik a wifi, 99,99%, hogy pontosan jön a vonat, és tisztaság honol a kocsikban, ár-érték arányban immár jobb is a helyzet. Az éttermek? itt is azt mondom, hogy a szolgáltatás, amit kapok, messze jobb, mint kapok, ott kezdődik, hogy nem kell megköszönjem, hogy beülhettem a vendéglőbe. A magam részéről nem vagyok nagy sörös, ha bárba vagy hasonló helyre tévedek, inkább koktél párti vagyok. Minimum 10.-EUR egy koktél, de ha azt veszem, hogy otthon számtalanszor adtam vissza koktélt a pultosnak, hogy abban nincs alkohol, akkor számomra jobban megéri 2 koktél 6000.-HUF-ért, és jól érzem magam, minthogy vegyek 5 koktélt 1500.-HUF-ért darabját, amiben vizezve van némi alkohol, és így már többe is került. Ráadásul bosszant is a dolog. Lássuk, mi van még. Jah, pl az autópályamatrica;) ez egyenesen a nevetséges kategóriába tartozik. 42.980.-Magyarországon az éves matrica, Ausztriában 82,70.-EUR, ami árszámítva az MNB hivatalos középárfolyamával 25.394.-HUF!!!!!!!!
Kérdezem én, hol drágább a szolgáltatás????

**mimi** 2014.03.31. 16:06:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
és te melyiket választanád??? :P :))))

**mimi** 2014.03.31. 16:07:12

láttátok a számlálót?
21880...asszem még soha nem volt ennyi...

Comprende 2014.03.31. 16:07:22

moderálgatunk , moderálgatunk :)
Attól még nem lesz igaz az ami itt folyik . . . .
Mondhatnék , de nem , én nem hasonulok . . . . .

Áron Gergely Hamvas · http://tudunkelni.hu 2014.03.31. 16:07:40

@zöldeketbeszélek:
Olyan lakásról beszélek, amibe be is költöznék. Nyilván nem célom putriban lakni, a főbérlő nagymamájának rohadó bútorait kerülgetni, csukott ablaknál dideregni a konvektor mellett 30 ezer forintos fűtésszámlával, a gangon aprítani a fát, és naphosszat "dicsérni" a nyikorgós de legalább frissen lakkozott faparkettát. Esetleg szeretnék bejelentkezni oda, ahol lakom, hogy ne kelljen 100 km-t utazni a háziorvosomhoz, vagy akarok egy korrekt szerződést, hogy ne rakják ki a cuccom az ajtó elé, mire hazamegyek. Micsoda luxusigények, mi? :D
Továbbá számomra Budapesten kívül is van élet, ezért autóval is kell közlekednem, és azt sem mindegy, hogy hol és mennyiért tudom tárolni. Kiszámoltam, hogy ha lenne 5 millióm, akkor tudnék olyan lakásban lakni kb. feleannyiért (törleszőrészlet), de lehet inkább 70%-áért annak, amit ugyanolyan albérletért kifizetnék.

De tökmindegy, mert nem döntöttem még el, hogy Magyarországon szándékozom-e dolgozni és adózni az elkövetkező pár évben, úgyhogy egyelőre nem tervezek lakást venni.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.31. 16:07:51

@Mirjam2:
A deviza alapú hitelesek a nagyobb veszteséget nem a módosuló feltételek miatt szenvedték el (hitelkamat változtatás, ami nem volt referencia kamathoz kötve anno), hanem az árfolyamváltozás miatt. Azt viszont ők vállalták, gyakorlatilag carry trade-eltek.

Lind L Tailor 2014.03.31. 16:08:07

@vuvuvu2: Nem vitatkozom, csak velemenyt mondok. A sajatomat. Ennyi. Nagyon sokat olvasok, konyveket nem blogokat. Sajnos ket gyerek mellett nincs sok idom a nagy tarsasagi eletre. Bar brit sajtot rendszeresen olvasok. Vannak brit barataim a karpitos muhelyen kivul, igaz nem sok. Egy kerdes : te magyarorszagon elsz ? Ha igen, akkor mi az a badarsag a :" lepj tul a karpitosmuhelyen, a szuk kornyezeteden, stb,stb ?? " En 8 eve tul leptem ember ! Ettol fuggetlenul biztos igazad van, csak en innen mashogy latom. Nem igazan latom azokat a problemakat amikrol irsz. Sok a problema itt is, de joval kissebb kaliberuek mint ott. Ezt az egyet bizton allithatom.

2014.03.31. 16:08:53

Hinta irt onmagarol egy parodiat.

zubrovka 2014.03.31. 16:09:33

Még valami, lehet, hogy a 14 havi fizetést úgy kapom meg, hogy leosztják 12-re az általuk megállapított éves bért, de az vesse rám az első követ, aki nem örülne a nyár elején egy kis plusz pénznek vakációra, illetve karácsony előtt is egy dupla fizunak:) Ha 12x kapnám, lehet, hogy nem pihenésre, illetve ajándékokra költeném.
Persze, mind mások vagyunk....

2014.03.31. 16:12:57

@montroyal ( CAN qc): Jaaa, hogy most éppen "hangosan" tépelődsz, oké ;).

montroyal ( CAN qc) 2014.03.31. 16:21:21

@Pink Petsch: igen majd ugy is nekem kell megoldani csak hogy a postnal felmerult nehezsegek Mo-on masreszrol veletlen lehetosegek ...

nyuszigonosz 2014.03.31. 16:24:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Pislog és örül.
Mert valakinek tudni kell ezt is. :-))
Az igazi férfi az ugyanis pont olyan, hogy minden olyat tud, amit feleség/barátnö éppen nem. :-))

Mr Long 2014.03.31. 16:25:52

@Narancskommunista: Illetve annak, hogy vannak olyan "hulyek", akik kocsit vesznek.
Ez kb a minek vegyek uj autot, ha lehet joaron hasznaltat is venni. B+ az a hasznalt kocsi valamikor uj auto volt. Ha nem vennenek az emberek uj autokat egy iso utan mindenki 15+ eves kocsikkal jarna...

Mr Long 2014.03.31. 16:32:09

@zubrovka: Orulj a 99.99%-nak, mert itt UKban csak almodnak rola!

2014.03.31. 16:32:09

@Mr Long: Te, ha igennel válaszol, a következő körben megemlíted a tengerpartot? ;) Vagy szaktanácsra van szükséged? :)

Mr Long 2014.03.31. 16:33:47

@Pink Petsch: A tengerpartosat mem vagom, fuggonyhoz van sajat szakertom. Ez csak a referencia teszt, a megbizonyosodashoz. :D

zubrovka 2014.03.31. 16:35:46

@Mr Long: Örülök is:) A nővérem Wales-ben lakik, van némi fogalmam, hogy mennyire drága arra a tömegközlekedés, viszont annak ellenére, hogy privát cégek uralják a piacot, a megbízhatóság bizony gyenge. Ausztriában, Németországban és Svájcban a vasút nemzeti büszkeség, ezzel együtt hozzáértő szakemberek kezei között jól is működik!

2014.03.31. 16:38:00

@Mr Long: Azt kérdeztem, sokkal finomabban, hogy hát akkor lebuzizod-é? :DDD

Mr Long 2014.03.31. 16:40:34

@Pink Petsch: Megvarom a referencia erednenyet ;) (bar attol fuggetlenul is igen)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 16:43:22

@Mr Long: " Fasza...
A fuggonyokhoz is ertesz?"

Nem, de ha ertenek hozza se mernem bevallani. Picit igy is felek tole hogy birca mar ramkuldott valami specialis bolgar egyseget... :)

2014.03.31. 16:44:02

@Mr Long: Na schön, minek neked referencia, mi? ;) Persze, tudom, én , irigyled piszkosul, mert meg tudja különböztetni a szilvakéket az indigótól. :P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 16:46:07

@**mimi**: "és te melyiket választanád??? :P :)))) "

Haaat, maradnek az apa szerepben ha lehet. A tolofajasokra es a gatmetszes gondolatara valahogy nem csillant fel a szemem...

@nyuszigonosz(D): "Pislog és örül.
Mert valakinek tudni kell ezt is. :-))
Az igazi férfi az ugyanis pont olyan, hogy minden olyat tud, amit feleség/barátnö éppen nem. :-))"

En is mindig ezzel szoktam vigasztalni. :) Ot is meg magamat is. :D

Latcho Rom 2014.03.31. 16:50:37

@montroyal ( CAN qc):

Hmmm, nem kis választás..

Talán tartsd észben hogyha nem vállalod oket akkor sok almatlan ejszakad lehet..s tan sose bocsajtod meg magadnak..

Ez tenyleg olyan dolog amibe senkinek se lehet beleszolása...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 16:51:27

@Pink Petsch: "Persze, tudom, én , irigyled piszkosul, mert meg tudja különböztetni a szilvakéket az indigótól. :P "

Az mind semmi! Almombol felkeltve is megmondom melyik husszinu, halvany rozsaszin, melyik lazac szinu es melyik barackviragszinu... lehet tenyleg kezeltetni kene magamat... :D

vuvuvu2 2014.03.31. 16:51:43

@Zka: azért az SSC-s közegre nem ez a jellemző amit írsz. eleve, az SSC-knek egy speciális szegmense az IT SSC, miközben a legtöbb SSC pénzügyi, könyvelési, admin, HR admin szolgáltatást nyújt. igen vannak kivételek, de a tipikus SSC munka nem a kreativitásról szól.

Hippy Windinyourface 2014.03.31. 16:52:02

Te írtad: "...ahol a lakosság fele devizával spekulálna, évtizedekre előre sokmilliós tételben, miközben fogalma nincs arról, mi történik vele, de még csak arról sem, mi az, hogy árfolyam."
Pár évvel a válság kitörése előtt a világban már nagyon komoly befektetők és közgazdászok nyilatkozgattak arról, hogy HAMAROSAN KIDURRAN A LUFI. Erre a bankoknak csak egy "jó" termékcsomagot ki kellett találniuk, amiben benne van a CHF. Pofon egyszerű volt kezdettől fogva.
..................................................................
A "lufi" a beárazós piac műve. Kidurrantotta. Most pedig, mert megijesztett bennünket, jól s@ggbe kell rúgni azt a piacot, amelyik ezt művelte.

GERI87 2014.03.31. 16:53:18

"Így is van, Európában 70 éve nem volt háború – ami 2000 éve nem fordult elő"

És most sem, mivel volt egy délszláv háború meg Koszovó...csak tetszettek elfelejteni, mert annyira szolidárisak vagyunk meg békések hogy leszarjuk az egészet.

Na meg a szoci. országok felkeléseit, forradalmait sem kéne elfelejteni, ebben az annyira "békés Európában".

" a népek megtanultak békésen együtt élni, sőt szolidárisak (!!!!) egymással, az erősebb támogatja a gyengébbet, társadalmi szinten és országok között is."

Lófa..t, tanultak meg!
Nem kéne már hülyeségeket írni...."erősebb támogatja a gyengébbet" rossz vicc, ennyire naív vagy?
istenem...
Eddig kéne olvasnom, mondjuk már a cím is merő túlzás...

"de főleg gondolkodásmódjában Ázsia része, semmiféle köze nincs Európához."

Nem tudom hogy miért hiszik sokan azt hogy aki nem "olyan" európai mint nyugaton...az egyből "ázsiai"...értem én hogy "onnan jöttünk" (nem), de ezt a poént hagyjuk meg a kőbunkó szláv/római soviniszta hülyéknek....

Ázsia tele van cseppet sem szociális, mannát osztogatni nem tudó szegény diktatúrákkal, meg kőkapitalista fél/demokráciákkal...
szóval ez az ázsiaizás hülyeség úgy ahogy van.

mentalitásban inkább tipikusan K. európaiak vagyunk - ez is Európa! - nem kell újabb jelzőt kitalálni.

"Aki kíváncsi Magyarország jövőjére, arra, hogy hová vezet a szocializmus, annak javaslom olvasson utána Argentína elmúlt néhány évtizedének, de még jobb, ha belenéz az utóbbi hónapok venezuelai híreibe."

Már menekítem is a kis vagyonkámat euróba (amúgy komolyan!)

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.03.31. 16:53:18

@zubrovka: csak fogorvoshoz ne akarj menni Ausztriában menni :-))

Imre apó 2014.03.31. 16:53:18

@Narancskommunista:szerintem hülyeséget írtál, mert gondolkozz: aki megteheti az vesz új autót, a cégek is, a szegény de kicsit jobban élő vesz évest, a csóresznek meg jó az öregebb is, ez szerintem mindig így volt és lesz. Lehet nincs is jogsid :)

a cikkhez pedig annyit, hogy a keresetünk még mindig annyi majdnem mint1999-ben, az árak nőttek csak, és a szegénység. bírka ez a Magyar nép sajna, mert a csodákra vár és összefogást nem nagyon ismer. Ez más országokban bezzeg nem így van. Vagy csak én látom így? Én azt sem tudom, hogy sokan hogy élnek meg, komolyan.

GERI87 2014.03.31. 16:53:18

@maxval a gondolkodó birca:

Egyáltalán nem biztos, legalábbis ha a jelenlegi Dél-Koreai rendszert feltételezzük később is....túl sok pénzbe és emberéletbe kerülne nekik integrálni, na meg az USA sem hagyná (ha csak nem kiszorul Ázsiából mint hatalom) hogy az egységes Korea újból Kínai "hűbéres" legyen....mivel Kína katonailag eléggé konkurenciája már az USA-nak Ázsiában.

marczy 2014.03.31. 16:53:18

A posztírónak, attól függetlenül, hogy sok dologban igaza van, rendkívüli mértékben sarkít, egyeseket istenít, másokat démonizál, a túláltalánosításból pedig még soha semmi jó nem származott. Mert borzasztó azt olvasni, hogy a posztíró úgy fogalmaz, mintha az Áder Jánostól kezdve a ma született csecsemőig mindenki segghülye lenne Magyarországtól Olaszországig ("a dolgozni nem képes és akaró Dél-Európa", ugye? Arra már nem futotta a posztírónak, hogy ennek oki hátteréről írjon).

De persze van egy korrumpálódott elit, van egy rendkívül fejnehéz állam, van egy agyonbonyolított adórendszer, amin rendkívül nehéz változtatni, mert az elitnek igazából nem érdeke. Ahol jó lobbierővel bírnak az arra alkalmas vezetők, ott még működik az egészségügy és az oktatás is, de a nagy átlag csak csúszik-csúszik-csúszik lefelé.

Ebben a környezetben pedig szinte minden tevékenység igen komoly kockázattal jár. Azt a kevés profitot is, amit el lehetne érni, elviszik az adók és főleg az adminisztrációs költségek.
Amíg ezen nem változtatunk, addig hiú ábránd az is, hogy a külföldre szakadt hazánkfiait visszacsábítsuk azzal a céllal, hogy kezdjenek nálunk vállalkozásba, hozzák magukkal a kinti kultúra egy-egy szeletét is, ami kint működött. Pedig ez lenne a helyes út. És akkor lehet valamiféle gazdasági erősödésről beszélni. A munkavállalói oldalról meg erősebb érdekképviseletre lenne szükség, hogy a bérfeszültségek csökkenjenek. Nálunk ez sajnos csak az állami szektorban van meg, kommunista örökségként...

Mert az ember kultúrlény és nem vegetálni szeretne, amíg le nem eresztik a sírba.

GERI87 2014.03.31. 16:53:18

@maxval a gondolkodó birca:

Mit értesz rohadás alatt? Neked a jelenlegi "liberális buzipárti ateista nyugat" amúgy sem tetszik, plusz azt mondod "fasizmus" lesz" vagyis erős állami kontroll a nyugati nagytőke elvándorlása ellen....én meg azt mondom esetleg még egy újabb "(fél)gyarmatosítás".

A tömegdemokrácia eleve nagy pusztítást képes véghezvinni, így.ez kitermeli majd a a Korporativista, merkanttilista, protekcionista új nyugati rendet, ami nem lesz jó, (Háborúk, diktatúra, stb.) de talán az életszínvonal nem csökken annyira hogy szar legyen (reméljük) de annyira sem lesz "jó" hogy a társadalom ostoba hülyeségekkel kezdjen foglalkozni (lásd: korunk szélsőséges, marginális csoportjainak "terrorlobbija").

Én kíváncsian várom mit hoz a jövő.
A fene se gondolta nemrég hogy Krím újból az oroszoké lesz, felrúgják a '45-ös rendezést, a "bebetonozottnak hitt" határokat.....ráadásul így....bármi lehet.

Hippy Windinyourface 2014.03.31. 16:53:35

Moderálgatunk? Moderálgatunk? Mi nem tetszett?

Oxica 2014.03.31. 16:53:47

Ha a miniszterelnöknek milliárdos stadiont építenek a kertjébe és körbe veszi magát strómanokkal és talpnyalókkal akkor a bolti eladónak nyilván hogy kevesebb jut mint nyugati társainak. Ez ilyen egyszerű.
Megoldás az hogy el kell kergetni a korrupt miniszterelnököt jó messzire vagy börtönbe zárni hosszú évekre. Utána meg felépíteni egy normális társadalmat és akkor 30 év múlva az itteni eladónak is jut annyi mint a nyugati eladónak, sőt lehet hogy még több is mert a magyar egy szorgalmas nép.

Mr Long 2014.03.31. 16:54:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: " Nem, de ha ertenek hozza se mernem bevallani."
Szoval igen.

Ha mar HA is buzdit minket a kajakra.
Hala a Tesconak van mar kenyermorzsam, arany szinu. (Nem kell hangosan tapsolni! De veget ert a feleves kutatomunkam ehhez kapcsolodoan.) Szoval rantott csirkemell cafatokat fogok sutni coleslaw-val.

2014.03.31. 16:55:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: De a vajszínt és a krémszínt azért néha kevered, valld be! ;)

Mr Long 2014.03.31. 17:06:19

@Pink Petsch: Azok miota kulonboznek? Mi a RAL szamuk?

tanato 2014.03.31. 17:07:02

@Mirjam2: Ez jogos,de majd ha millió vagy százezer szám mennek és minden réteg beleértve a szakképzetleneket és a szakmunkásokat is akkor hiszem majd el a Nyugat hanyatlását és a Kelet felemelkedését.Amíg a munkaerő áramlás keletről nyugatra tart/kivéve persze az általad is említett magasan képzett nyugati munkavállalók gazdag keleti államokba történő /teszem hozzá azért ideiglenes/ költözését,addig ez csak hipotézis.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.31. 17:13:19

A poszt után, de a kommentek előtt: na, hát, ez igen; szépen beleszart a ventillátorba.Mindenki pöttyös lett egy kicsit tőle.Sok mindenben igaza van, de elég sok a magyarországi tapasztalatokból levezetett hibás gondolat is.

Imre apó 2014.03.31. 17:13:38

Idézet Tőled :"Az uniós tagság előnyei

Magyarország valószínűleg az uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezője, a kapott támogatásokat tekintve mindenképpen."

ebből én semmit nem érzek, miért nem?????

lavór 2014.03.31. 17:13:38

Hát... igen. Élhetetlen ország valóban. Budapest meg különösen. Adjuk el, hátha valakinek kell még.

marczy 2014.03.31. 17:13:38

Ja és ez a szélsőséges istenítése a piacnak...
Beáraz, beáraz mindent, de ha úgy működne, ahogy a posztíró írná, akkor ugyanazon termék előállításáért ugyanannyi fizetést adnának Magyarországon is, Ausztriában is meg Vietnamban is.

De ez nincs így, mert Ausztriában ugyanazért a munkáért még mindig 4x annyit kapnék. És ha egyéb akadály nincs, akkor bizony Kovács 23 János géplakatos oda fog menni, ahol 4x annyit keres.

Tehát a piac nemcsak engem áraz be, hanem az ország egészét is, a csecsemőtől az aggastyánig, és ez az, amivel persze, hogy az értelmesebbje nem tud azonosulni. Hogy lefojtják az innovációt, hogy korrupció van, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhei hatalmasak, ami mellett csak akkor tudsz még profitot is termelni, ha van annyi kezdőtőkéd, hogy csapatot építs magad köré az akadályok leküzdésére.
És ez az, ami az egyén szemszögéből nézve rendkívül igazságtalan, következésképpen amint teheti, már nincs az országban.

És ha ez a Kovács 23 János nem géplakatos, hanem mondjuk egyetemi oktató, akkor meg még úgy sem fogja elviselni, ha esélye nincs arra, hogy kint csinálja tovább, amit itthon, mert nincs annyi pénze, hogy Amerikáig repüljön, családdal meg pláne nem...
Mert Európában szinte minden prof a saját tanítványaival tölti fel a pozíciókat, az egész oktatói-kutatói rendszer nagyon belterjes. Ez Amerikára nem igaz.

Arról meg végképp senki nem tehet, hova születik. És hosszú távon senkinek se jó, ha élete jelentős részét idegen országban kell leélnie, mert ahol született, nincs jövőképe, és a behozhatatlannak tűnő hátrány rendkívül frusztráló tud lenni.

Ezért lenne jó, hogy amíg még nem késő, bátorítsák a kitántorgottakat arra, hogy hazajőve kezdjenek vállalkozásba, és ehhez a feltételeket próbálják megteremteni.

2014.03.31. 17:16:34

@Mr Long: Mi vagyok én, festő, baszod?! Honnan tuggyam, he? ;)

vuvuvu2 2014.03.31. 17:18:52

@Lind L Tailor: fenti kommentjeimből kiderül hogy éltem MO-n kívül. BTW többek között akkor amikor még szárnyalt a nyugati gazdaság de a szárnyalás vége már elkezdődött. de ezen kívül is sokszor és sokat utaztam, nemzetközi cégeknél sokat mozogtam/mozgok nemzetközi közegben, sokat beszélgetek a legkülönbözőbb társ.-gazd.témákról a legkülönbözőbb országokban élő legkülönbözőbb foglalkozású emberekkel.

Latcho Rom 2014.03.31. 17:23:56

@maxval a gondolkodó birca:

OFF
Egy kis leszbináci muvelodes neked, maximovics :-)

www.nytimes.com/2012/10/22/theater/reviews/5-lesbians-eating-a-quiche-at-soho-playhouse.html?_r=0
ON

Mr Long 2014.03.31. 17:25:31

@Babette_: Azert a homar szinvonal:
"annyira angol vagy, hogy elfelejtettél kilométerben számolni?"
"Aki mérföldezik magyarként, sikeres ember nem lehet."
"Sikeres ember kimegy e Angolországba?"
"mérföld, mi? meg rőf meg arasz, ugye? nahaggyálmár."

2014.03.31. 17:25:50

@Mr Long: Hát festő nem, az tuti .. ;)

nál 2014.03.31. 17:27:48

@Imre apó:
Mert közvetlenül vagy közvetve olyan embereket választasz/választanak/választunk meg döntéshozói pozíciókba, akik a lehetőséget nem az ország fellendítésére, jobbá tételére, hanem látszatfejlesztésekre és ezeken keresztül a zsebük tömködésére használják fel. Ezért.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 17:28:22

@**mimi**:
Elnézve 1-2 új arcot, a mennyiség lehet, hogy a minőség rovására ment :)

eddie1977 2014.03.31. 17:34:42

Sarkításban én is király vagyok, de ez a poszt mindent visz.
Azért mielőtt az egekbe emelnénk a nyugatot, érdemes néhány dolgot egy alaposan megpucolt szemüvegen át is megnézni.
nemhordodacipomet.wordpress.com/2014/03/28/a-tobbnel-tobb-a-tobb/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.31. 17:41:34

egyébként tényleg az van, hogy annyira nem akar már senki történeteket küldeni, hogy erőlködni kell, hogy valami kikerüljön azért? most esett le, hogy hétfő van, és nem véleményes hétvége.
szóval nemcsak a nyugat hanyatlik, hanem a HÁ is ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 17:41:57

@Pink Petsch: @Mr Long:

"De a vajszínt és a krémszínt azért néha kevered, valld be! ;)"

"Azok miota kulonboznek?"

Es akkor meg nem is kavartunk bele olyanokkal mint tortfeher vagy csontszinu... OK, becsszo abbahagytam. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 17:44:19

@Chang Yai: "szóval nemcsak a nyugat hanyatlik, hanem a HÁ is ;-)"

Hat tetszett vona posztot kuldeni. :)

Mr Long 2014.03.31. 17:48:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na fejezd abba, mert kenytelwn leszek kinyilatkoztatast vegrehajtani az orientaciodra vonatkozolag!

Kulonben ha itt tobbek szerint is doglodik a nyugat es a kelet emelkedik, mi a lo f.ert nyugaton meloznak a megmondok? Nem kellene keleten lenni mar most es mire mennek oda tomegevel a brit, amerikai, sved bevandorlok melozni mar mindannyiuk vezeto szekben ucsorogve varna oket, hisz lenne idejuk elore jutni addigis?

Mr Long 2014.03.31. 17:49:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az lemaradt, hogy az uj gephazat milyen szinure tervezed? Fog harmonizalni a beeputes helyen levo berendezesekkel? ;)

rezsöatya 2014.03.31. 17:50:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ezek mind kulonbozo szinek
(papirom van rola! :-) Szintan szigorlat 5-os... Igaz regen volt mar, de napi gyakorlatban alkalmazom).
Legyen az a "neven" nevezve, vagy RAL, Pantone, CYMK, RGB szinek...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 17:56:34

@Mr Long: "Kulonben ha itt tobbek szerint is doglodik a nyugat es a kelet emelkedik, mi a lo f.ert nyugaton meloznak a megmondok?"

Mert onnan nem garantalt hogy lehet ide irogatni. Jopar helyen bizonyos szintig korlatozzak az internetet ugyebar. :)

"Az lemaradt, hogy az uj gephazat milyen szinure tervezed? Fog harmonizalni a beeputes helyen levo berendezesekkel? ;)"

Jajjj, ne is mondd, a mi gepeinket ilyen undorito rozsdabarnara kenik le, bezzeg a Siemens meg szep egszinkek turbinakat telepit. Tiszta szegyen. :)

"Na fejezd abba, mert kenytelwn leszek kinyilatkoztatast vegrehajtani az orientaciodra vonatkozolag!"

Tudod nagyon jol hogy nincs olyan hogy hetero, csak olyan van hogy kicsit makacsabb... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.31. 18:01:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hogy én? nem hiányzk nekem, hogy szétszedjenek, ráadásul van harmincezer vagy mennyi névtelen olvasó / lájkoló, ez nekem félelmetes. pedig érdekes volt egyébként most a múlt héten két év után "hazamenni" a thaiföldi bázisomra, és lett volna mit írni erről. többek között szerepelt volna benne függöny is :-)
@Mr Long: én ugyan nem vagyok megmondóember, de kristálytisztán látva a globális trendeket, már majdnem tíz éve keleten vagyok :-)

Jossarian 2014.03.31. 18:09:17

"ahol legfeljebb a maradékot nyúlják le"

Ezert az egy mondatert erdemes volt megirni a posztot!

Ez a magva mindennek. A balkanon mindenki lop mindenkitol. Annyit amennyit lehet. Ebbe is doglotok majd bele...

Lind L Tailor 2014.03.31. 18:09:18

@vuvuvu2: ahamm.....persze persze.BTW :)

Egyebkent csak nekem tunik rasszista, paraszt, bunko, kissebsegi komplexusos, alpari szonak a "kitantorgott" ??
Csak mert peldaul en sehova nem tantorogtam. A reszeg ember szokott tantorogni. De csak haza fele, a kocsmaig meg egyenesen megy. Inkabb hasznaljuk a betantorgo szot, azokra akik nem tudtak megallni a helyuket mashol. Realisabbnak erzem, mert a kitantorgasnak nincs valos ertelme.

Fekete Pestis 2014.03.31. 18:09:18

"A piac beáraz mindent. És megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy nem téved."

L. a 2008as subprime krízist, ugye? Hogy a többi buborékról ebben az évszázadban ne is beszéljek ;)

Jossarian 2014.03.31. 18:09:18

Ez a hozzaszolas a posztolonak szol es csak neki.
Ha mar egy jo es szokimondo, ritka nagy igazsagtartalmu posztot irtal, illett volna a reszletekre is figyelni.
"Norvégiára, ami szemetet (!!!) importál a tengerentúlról, azért, hogy azzal fűtsön"
Ez igy elso hallasra netto hulyeseg, hisz Svedorszag egeti el Norvegia szemetet (is), Norvegia nem rendelkezik olyan magasszintu szemetegetesi technologiaval mint Svedorszag, nem voltak rakenyszeritve, hogy ilyen jellegu fejleszteseket vegezzenek...

Quercus a favágó 2014.03.31. 18:29:50

Ki lettem oktatva, hogy hülye vagyok a pénzügyekhez. Lehet. Ezért szoktam kérdezni. A közgazdász lányaimat, meg a jogász-közgazdász barátomat.

Hitel, vagy kölcsön. A jelzálog is kölcsön volt, nem hitel. Hitel után nem lehet kamatot felszámítani. Csak kölcsön után. Hitel után jutalékot lehet elszámolni. Régi Ptk. 522. §.
A kölcsön:

"Ptk.523. § (1) Kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni."

Van itt valaki, aki frankot, eurót, jent kapott?

Tehát forintot. Tudja valaki, hogy a mai nap mennyivel tartozik a bankjának forintban? Akkor mi a meghatározott pénzösszeg?

Ez csalás. Btk. 318. §. Ennyi. Se több, se kevesebb.

Nem kölcsönről volt szó, hanem, devizacsere ügyletről(swap).
Van itt valaki, akit a bankja beavatott ebbe? Mert a kölcsönökre a Hitel és Pénzintézeti törvény vonatkozik. A swap ügyletere meg a Tőkepiaci törvény. Akit érdekel a kettő közötti különbség, olvassa el. Ajánlanám figyelmébe azt a részt, ahol az ügyfelek tájékoztatását taglalják.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 18:42:07

@Jossarian:
Úgy tudom, hogy az elmúlt pár évben oda-vissz égették egymás szemetét. Mikor kinek volt "felesleg".

Te is északon élsz? :)

Mr Long 2014.03.31. 18:44:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Es mi az ilyen jellegu ellenallas mertekegysege? 1 maxval? Es ehhez lehet viszonyitani mindenkit? :DDDDD

fasor6 2014.03.31. 18:45:29

@PAPÓ38:
Melyik evfolyamra, milyen neven?

Mr Long 2014.03.31. 18:46:42

Valaki nem tudja elmondani nekem ipaden hogy lehet az oldal vegere ugrani a safariban? Koszonom!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 18:56:17

@Mr Long:
Sehogy :D

Tölts le másik böngészőt (pl. Mercury), annak lehet megadni mindenféle kombinációt. Ha pl. két ujjal a képernyő aljára kattintok, akkor a lap aljára ugrik.

@QUERCUS(a favágó):
Jáááj :)

Quercus a favágó 2014.03.31. 18:59:35

A mindenható piacról. 2012-ig az EU tagországainak kormányai 4500 milliárd euró adósságot vállalták át bankjaiktól. Dánia, akit nem igazán érintett a bankok által fölfújt, majd kilukasztott lufi, az éves GDP-jének 2,5 szeresét.

Mekkora összeg ez a 4500 milliárd euró?
Vegyünk egy utcát. Az utca két oldalán 20 méterenként házak állnak. A házak értéke egyenként 30 millió forint. Milyen hosszú lenne ez az utca? Az egyenlítő mentén körbe érné a földet. Nem egyszer, tízszer. Van itt valaki, aki elhiszi, hogy az 510 millió eu állampolgár, a vállalkozók, az önkormányzatok ennyi kétes kintlevőséget halmoztak föl? De akkor honnan?

firg_firg 2014.03.31. 19:07:01

@Oxica: nem kell elkergetni senkit sem foleg nem a politikusokat elvegre kultur meg europai nep vagyunk.

Egy het mulva valasztas, eleg a jo helyre tenni at Xet. Demokracia van es a nep valaszthat maganak sorsot. Akkor meglatjuk mennyire kozombos hulye es passziv a magyar. Az lesz amit az istenadta nep akar. Ha hulyesget valasztanak akkor hulyeseget valasztanak, demokracia van, a tobbseg ezt akarta.

Ha meg az emberek tobbsege megsem oda teszi az Xet ahova azt en vagy te vagy akarki latni szeretne akkor el is lehet menni. Mar annak aki nem tette még.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.31. 19:07:14

@Lind L Tailor: Optimista magyar vagyok. "Ilyen állat nincs is." :-D
Egyébként tervezek egy újabb külföldi utat, de előbb rendbe rakom a nyelvtudásomat. Egy ideje angol tanfolyamra járok. Eszem ágában sincs tovább figyelni, ahogy elmegy mellettem az élet. Ez az érzés kapott el a napokban. Valóban minden "szép és jó": tanulok, segítek, blogot szerkesztek, de igazából semmi se történik. Egy helyben toporgok. Nyomasztó volt (ismét) rádöbbenni, hogy semmi sem vár rám a szülővárosomban.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.31. 19:07:20

@Imre apó:
"szerintem hülyeséget írtál, mert gondolkozz: aki megteheti az vesz új autót, a cégek is, a szegény de kicsit jobban élő vesz évest, a csóresznek meg jó az öregebb is, ez szerintem mindig így volt és lesz. Lehet nincs is jogsid :)"

Ezt biztos nekem akartad írni?

Narancskommunista (törölt) 2014.03.31. 19:07:29

@Mr Long:
Magyarországon akkor is lehetne használt autó, ha itthon egyetlen újat sem adnának el, mert ott van Nyugat-Európa, ahol sokan megteheti, hogy újat vesznek. Egy baj van, hogy az állam ezt nehezíti a regisztrációs adóval.

Quercus a favágó 2014.03.31. 19:16:18

@Kövérmadár [swe]:

Te csak maradj csendben Madár! Megcsinálták a fészekrakó programot. Erre Te? Elhúztál!
(nyugi, szóltam, hogy költöző madár vagy. majd jössz. csak győzzék kivárni)

Most pedig hívatalosan felszólítolak, hogy tájékoztass bennünket arról mi van Nórival.

Sütemény1975 2014.03.31. 19:17:12

@Zka: te a neve alapjan valasztod ki a furdot? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 19:17:16

@QUERCUS(a favágó):
Felkaptam a fejem, de csak a számok miatt :)

4500 mrd euro az átvállalt adósság.
30m ft egy ház, ami mai árfolyamon 97.600 eur.
Tehát az adósságból összesen 46,1 millió házat lehetne venni.
20 méterenként lenne ház, az összesen 922 millió méter. Ez 922.000 km, ami 23-szorosa az Egyenlítőnek.
Elszámoltam valamit? :)

Izgalmasan hangzik! :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.31. 19:18:14

@QUERCUS(a favágó): itt az igazság. kár hogy senkit nem érdekel. csak majd ha az utcán találjuk magunkat. :) Én nem hiszek ebben a világban. Örülök hogy vannak még olyanok akik hisznek.Az vigasztal hogy a végén csak a fény győzhet! Az igazság! Ahol pedig az igazság van, ott mi is ott vagyunk. A végén csak nyerhetünk. Csak húzzuk ki addig valahogy. Kitartást mindenkinek!

33621 2014.03.31. 19:19:15

Egy kis magyarkodás ide! Nem tudom hogy linkelte e már valaki? Most nem jó itt magyarnak lenni, olvassátok el a cikkben a hozzászólásokat is!
www.haon.hu/pucoljatok-magyarorszagra-es-ott-koveteljetek-a-jogaitokat/2517640

33621 2014.03.31. 19:21:07

@Pink Petsch: Van még a reggel bekészített nasiból és a colaból?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 19:22:47

@QUERCUS(a favágó):
Ezt most nem igazán értem :)

Nóri remekül van, Stockholmban tölti a következő 2 napot, mert részt vesznek a céggel egy szakmai kiállításon.
Majd mondom neki, hogy érdeklődtél!

33621 2014.03.31. 19:22:50

Lassan kattintási szám rekord lesz ma! Most nállam 27294.

33621 2014.03.31. 19:23:50

Nállam helyett nálam!

Latcho Rom 2014.03.31. 19:26:56

Poszthoz: Kedves hinta, dolgozz meg a statisztikakon, svajc korantsem a leg ..40%-al, inkabb sereghajto a fejlett nyugati orszagok kozott.

A magyar statisztika szamomra is meglepo..

Latcho Rom 2014.03.31. 19:28:06

@shakti_rom: Ez is a hintanak/poszternek meg babszi, mileott megfujod a kecskekurtoket, megint :-)

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

Ennike (DK) 2014.03.31. 19:32:17

Nem olvastam vegig a kommentozont, de en hatarozottan orulok az ilyen tipusu posztoknak, mert vitara, velemenycserere ad alkalmat, es itt boven vannak, akik tapasztalatbol es tudasbol sokat tudnak hozzatenni, ahany ember annyi velemeny es annyi meglatas, es ez nekem nagyon tetszik, ezert gratula HA!!

A sajat lakasrol mindenikunknek van velemenye, de hat, aki kertes csaladi hazbol kerul Budapestre es allandoan ki van teve a foberlo kenye kedvenek, es a legvaratlanabb helyzetben es idoben kenyszerul koltozni, sokadjara, es egyebkent a stabilitas hive, nos az vagyik valami biztosra, amit csak a" sajat" Masreszt en sohaem akartam ingatlant venni, de onkormanyzati lakashoz jutni a nullaval volt egyenlo, berlakasok(nem alberlet) meg nem elterjedtek a magyar tarsadalomban tudomasom szerint. A penzugyi ismeretk hianya nem mentseg senkinek, en is aldozata vagyok, de konnyu okosnak lenni utolag, aki meg elotte volt okos, hat az az o privat szerencseje.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 19:41:20

@Babette_:
Emlékeim szerint igen.

@shakti_rom:
Hm? :)

@Ennike (DK):
Magyarországon sosem béreltem, csak Svédországban. Itt, ameddig fizetem a lakbért, kb. soha nem fognak tudni kitenni vagy szivatni.
Minden hivatalos, vannak jogaim és kötelezettségeim a bérlés kapcsán.
Így majdnem olyan, mintha a sajátunkban laknánk.

Quercus a favágó 2014.03.31. 19:42:23

@Kövérmadár [swe]:

Mert az info arról szól, hogy Nóri elment dolgozni. ÉS aztán?

Ennike (DK) 2014.03.31. 19:47:38

@Kövérmadár [swe]: Csak a skandinav berelt ingatlannak hosszu hagyomanya van, nagyon szimpatikus, de itt ugy van, hogy a jo ingatlanokra 20 ev varakozasi ido is van, ezert a szulok mar gyerekkorban kontot nyitanak a gyerekeiknek, es mire azok felnonek maris mehetnek a sajat foberleti ingatlanba, Zsenialis.

Quercus a favágó 2014.03.31. 19:56:54

Egy kérdés. Egy hülye favágótól. A piac az Isten. OK. De ha a piac az Isten, miért nem tudok én lakást bérelni, Londonban, Stockholmban. Hágában, és a többi, és a többi.

Csak kérdezem.

Sütemény1975 2014.03.31. 19:58:09

A temahoz inkabb nem szolok hozza, mert mindenki hulye, csak en vagyok helikopter :)))

Hippy Windinyourface 2014.03.31. 19:58:24

@Babette_:
te vagy a moderátor? Mert csak akkor volt neked címezve a kérdés, ha te vagy az, máskülönben nem téged kérdeztelek.
(És a "Moderálgatunk? Moderálgatunk? Mi nem tetszett?" lényegében többes szám első személyű megfogalmazás egy hagyományosan barátkozó de mégis ironikus stílust tükröz; ettől függetlenül CSAK a moderátornak szólt.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.31. 20:00:43

@Hippy Windinyourface: nem értem, bogaram.
esetleg nézd meg poszt utáni első mondatot.
többet nem segítek.

Sütemény1975 2014.03.31. 20:01:01

@QUERCUS(a favágó): Miert ne tudnal? Dunyhabol kikapod az 500 eurosokat, aztan hajra!:)

2014.03.31. 20:11:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azért pontosítsunk, elefántcsont vagy csak sima csont? Nem mindegy ám! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 20:12:38

@QUERCUS(a favágó):
Melyik infó? :)

Dolgozik december közepe óta. Nagyon szereti csinálni, remekül beilleszkedett és úgy néz ki, elégedettek vele. Két hete pénteken este felhívta a főnöke csak azért, hogy elmondja milyen jó anyagot rakott össze és hogy nagyon tetszett a másik tulajnak is, aki Németországban él.

Ma reggel elment Stockholmba, szerdán este jön haza. A kiállítást (standot, prezentációt, minden egyéb kelléket) egyedül tervezte, "kicsit" izgul, de biztos vagyok benne, hogy minden jól fog menni.

Mikor felvették, az volt az éves cél, hogy kell szerezzenek 2 új ügyfelet. Most tartanak 3-nál, így az éves cél már teljesült :)

@Ennike (DK):
Nem tudom, hogy itt hogyan megy pl. Stockholmban.
Mi először 450 fős faluba költöztünk, az simán ment. Utána mikor kitaláltuk, hogy mennénk Flenbe, akkor 1 hónap alatt találtunk szép lakást és meg is nyertük (6-an érdeklődtek és szerintem mi voltunk a legfiatalabbak... sokat számít erre a cég és az, hogy fastjobb-od van-e).

Nagyobb városról (pl. Norrköping) már hallottam horror történeteket, de én ezért is preferálom az ingázást. Nem vágyom Stockholmban lakni (most semmiképp, később, majd meglátjuk).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.31. 20:14:38

@Kövérmadár [swe]: Haha, Kiruna most nagyon nem jó példa:D Ha valahol, akkor ott mostantól vagy 80-100 évre tengersok munka lesz a város költöztetése miatt.Én is elgondolkodtam, hogy hátha érdemes lenne visszaköltözni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 20:14:54

@Sütemény1975:
Jól van, ecsém, én meg vagyok a hidroplán... megyünk együtt? ;)

2014.03.31. 20:16:55

@Sütemény1975: @Kövérmadár [swe]: Van vállról indítható rakétám. Állítólag két gépet is képes leszedni egyszerre. Gondoltam, szólok ;)

Quercus a favágó 2014.03.31. 20:26:01

@Kövérmadár [swe]:

Ez érdekel.
Beilleszkedett. Tudom, hogy keveset számít. De drukkolok nektek.

Csak tudnám, hogy miért nőttetek annyira a szívemhez?

**mimi** 2014.03.31. 20:32:25

@QUERCUS(a favágó):
mert aranyosak...én is bírom őket:)

Quercus a favágó 2014.03.31. 20:38:00

@**mimi**:

Ja. Meg olyanok, mint a gyerekeink. Hazajönnek, megváltják a világot, mi bólogatunk, és eszünkbe jut, hogy mi is megváltottuk a világot.
Egy baj volt/van. A világ szarik ránk.

De mi drukkolunk nekik.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.03.31. 20:38:47

@charlieharper:
akartam mar parszor kerdezni a svajci frankos es egyeb devizas hitelek kapcsan.
Nem altalanos hogy a bankok hedging muveleteket vegeznek a kinnlevosegek kockazataira? Pl arfolyamvaltozasra?
Vagy a bankok megfeleloen megvedtek magukat a hitelezetteket meg jol megszivatjak?
Vagy voltak olyan batrak a hitelezok, hogy a teljes kockazatot csak szerzodessel haritottak at?

Mastol is szivesen olvasom a valaszt?

Sütemény1975 2014.03.31. 20:39:20

@Kövérmadár [swe]: indulhatunk, de elotte lerakom otthon a kamiont :)

Sütemény1975 2014.03.31. 20:41:08

@Pink Petsch: aztan miert akarsz minket bantani, kedves pink lady?

**mimi** 2014.03.31. 20:41:32

@QUERCUS(a favágó):

:))))))))))))))

a világ már csak olyan...én is leszarom :)

**mimi** 2014.03.31. 20:42:28

@Kövérmadár [swe]:

öregszünk...és elérzékenyülünk...ennyi :)

**mimi** 2014.03.31. 20:43:40

@ctboy:
hühaaaa...én már a kérdést sem értem....:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.31. 20:48:39

Na szóval...

kepkezelo.com/images/pp5wjk08ulzjbtoczb45.jpg

Nagyjából én is egyetértek a posztolóval.
Ha valaki valami lényeges, nagy értékként gondol a lakására az a gombot varrja a kabáthoz.
Mai világban a tehermentes családi ház vagy lakás szart sem ér.
Mármint ha benne laksz.
Senkinek még egy kiló kenyeret nem adott sőt...
Egy dolgot tudomásul kell venni. Munkából élünk nem a házunkból. (Itt természetesen a tulajdonos által lakott ingatlanról beszélek).
Mi volt a szocializmus megoldása?
Egyrészt próbáltak a legkisebb faluba is vinni valami gyárat vagy akár melléküzemágat.
Az emberek munkát találtak ott ahol éltek ezért ott vettek vagy építettek házat. Hogy az milyen munka volt most nem érdekes.
Másrészt a főváros munkaerő igényét jórészt a keleti végekről pótolták?
De hogy?
Azt mondták Kalányos Aladárnak hogy hagyd a purgyékat Mátészalkán te meg menjél munkásszállásra hétvégén meg menj haza a Fekete Vonattal. Kapsz majd néhány forint különélési pótlékot.
Ez a két változat volt általános.
Mit kínált ezzel szemben a nyugat?
Gyere Londonba dolgozni Glasgow-ból és fogsz annyit keresni hogy lakást bérelj és hozd a családod is.
A mai világban utána kell menni a munkának.
Nekem gyönyörű tehermentes kertes házam van a fővárostól 40kilométerre.
Világéletemben Budapesten dolgoztam.
Mégis abban a pillanatban hogy veszélyben láttam a megélhetésem elmentem oda ahol munka van, azt megfizetik és a lakásbérlés után is lényegesen több marad mint Magyarországon.
Ennyit ér a tehermentes lakás.

A munkáról.
Az emberek legnagyobb hányada nem szeret dolgozni.
Vigyázat, nem azt mondtam hogy nem akar hanem hogy nyűgnek érzi a munkát.
Ez tény és bizony így van ez nyugaton is.
A kérdés az hogy hogyan veszik rá az embereket hogy a maximumot hozzák ki magukból a munkahelyen?
Magyarországon erre jelenleg az elbocsátással való fenyegetésen kívül nincs eszköz.
Pénztáros Icuka nem csak azért keres 100ezret mert őt a piac így árazta be.
Hanem például azért mert az őt alkalmazó cég minden megkeresett 100forintjából 80-at elvesz az állam.
Icuka fizetésének a felét szintén befizeti az államkasszába. Miért is kéne Icukának mosolyogni a vevőre?
A hanyatló nyugaton két dologra épül a dolgozó teljesítménye.
A fizetésre és a számonkérésre.
Megfizetik de elvárják és kőkeményen ellenőrzik a teljesítményt.
Viszont nekem mint vállalkozónak 100font megkeresett bérből minimum 80font marad a zsebemben.
Ami a Királynőé az a Királynőé.

Még valamit.
Az hogy valaki megkérdőjelezi bárki jogát például egy autó birtoklására ez olyan nettó baromság hogy minősíteni sem lehet.
Mi az hogy egy tininek vagy egy plázacicának nem JÁR az autó?
Miért kiutalták neki a TE fizetésedből?
Ha én majd odaadom a tini fiamnak az autómat hogy kurvázzon egyet az csak és kizárólag rám tartozik.
Mi az hogy telekocsi meg bérautó meg tömegközlekedés?
NEKED. Aki ezt írta.
Én minden fontért megdolgozom és olyan autót veszek amilyet a fizetésemből megengedhetek magamnak és ha egyedül járok vele ahhoz sincs senkinek semmi köze.
Megáll az ész és ácsorog.
Telekocsi. Megafaszom.
A söröm nem kéne?

Egyébként jó hogy sok új kommentelő jött ide remélem marad is néhány.
Azt viszont sajnálom hogy kritikán kívül érvek alig hangzottak el. Tisztelet a kivételnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.31. 20:52:00

Na szóval...

kepkezelo.com/images/pp5wjk08ulzjbtoczb45.jpg

Nagyjából én is egyetértek a posztolóval.
Ha valaki valami lényeges, nagy értékként gondol a lakására az a gombot varrja a kabáthoz.
Mai világban a tehermentes családi ház vagy lakás szart sem ér.
Mármint ha benne laksz.
Senkinek még egy kiló kenyeret nem adott sőt...
Egy dolgot tudomásul kell venni. Munkából élünk nem a házunkból. (Itt természetesen a tulajdonos által lakott ingatlanról beszélek).
Mi volt a szocializmus megoldása?
Egyrészt próbáltak a legkisebb faluba is vinni valami gyárat vagy akár melléküzemágat.
Az emberek munkát találtak ott ahol éltek ezért ott vettek vagy építettek házat. Hogy az milyen munka volt most nem érdekes.
Másrészt a főváros munkaerő igényét jórészt a keleti végekről pótolták?
De hogy?
Azt mondták Kalányos Aladárnak hogy hagyd a purgyékat Mátészalkán te meg menjél munkásszállásra hétvégén meg menj haza a Fekete Vonattal. Kapsz majd néhány forint különélési pótlékot.
Ez a két változat volt általános.
Mit kínált ezzel szemben a nyugat?
Gyere Londonba dolgozni Glasgow-ból és fogsz annyit keresni hogy lakást bérelj és hozd a családod is.
A mai világban utána kell menni a munkának.
Nekem gyönyörű tehermentes kertes házam van a fővárostól 40kilométerre.
Világéletemben Budapesten dolgoztam.
Mégis abban a pillanatban hogy veszélyben láttam a megélhetésem elmentem oda ahol munka van, azt megfizetik és a lakásbérlés után is lényegesen több marad mint Magyarországon.
Ennyit ér a tehermentes lakás.

A munkáról.
Az emberek legnagyobb hányada nem szeret dolgozni.
Vigyázat, nem azt mondtam hogy nem akar hanem hogy nyűgnek érzi a munkát.
Ez tény és bizony így van ez nyugaton is.
A kérdés az hogy hogyan veszik rá az embereket hogy a maximumot hozzák ki magukból a munkahelyen?
Magyarországon erre jelenleg az elbocsátással való fenyegetésen kívül nincs eszköz.
Pénztáros Icuka nem csak azért keres 100ezret mert őt a piac így árazta be.
Hanem például azért mert az őt alkalmazó cég minden megkeresett 100forintjából 80-at elvesz az állam.
Icuka fizetésének a felét szintén befizeti az államkasszába. Miért is kéne Icukának mosolyogni a vevőre?
A hanyatló nyugaton két dologra épül a dolgozó teljesítménye.
A fizetésre és a számonkérésre.
Megfizetik de elvárják és kőkeményen ellenőrzik a teljesítményt.
Viszont nekem mint vállalkozónak 100font megkeresett bérből minimum 80font marad a zsebemben.
Ami a Királynőé az a Királynőé.

Még valamit.
Az hogy valaki megkérdőjelezi bárki jogát például egy autó birtoklására ez olyan nettó baromság hogy minősíteni sem lehet.
Mi az hogy egy tininek vagy egy plázacicának nem JÁR az autó?
Miért kiutalták neki a TE fizetésedből?
Ha én majd odaadom a tini fiamnak az autómat hogy kurvázzon egyet az csak és kizárólag rám tartozik.
Mi az hogy telekocsi meg bérautó meg tömegközlekedés?
NEKED. Aki ezt írta.
Én minden fontért megdolgozom és olyan autót veszek amilyet a fizetésemből megengedhetek magamnak és ha egyedül járok vele ahhoz sincs senkinek semmi köze.
Megáll az ész és ácsorog.
Telekocsi. Megafaszom.
A söröm nem kéne?

Egyébként jó hogy sok új kommentelő jött ide remélem marad is néhány.
Azt viszont sajnálom hogy kritikán kívül érvek alig hangzottak el. Tisztelet a kivételnek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.03.31. 20:57:17

@**mimi**:

Az arfolyam ingadozas elkerulesere "future" tranzakciokat tudsz vasarolni. Ezt hivjak "hedge" muveletnek.
Ez teljesen altalanos pl. az arutozsden, ahol olajjal, gabonaval femekkel kereskednek.
Amennyire en tudom a bankok is kulon osztalyokat tartank fenn ezekre a muveletekre.
Veletlenul az osszes magyarorszagi bank kihagyta ezt a kockazat csokkento tevekenyseget?
Azt mondjuk nem hiszem hogy egyeni hitelfelvevokent erre barki is gondolt? Illetve hogy koltseghatekonyan megoldhato lenne egyeni szinten.

Itt a definicio:

A hedge is an investment position intended to offset potential losses/gains that may be incurred by a companion investment. In simple language, a hedge is used to reduce any substantial losses/gains suffered by an individual or an organization.
A hedge can be constructed from many types of financial instruments, including stocks, exchange-traded funds, insurance, forward contracts, swaps, options, many types of over-the-counter and derivative products, and futures contracts.
Public futures markets were established in the 19th century[1] to allow transparent, standardized, and efficient hedging of agricultural commodity prices; they have since expanded to include futures contracts for hedging the values of energy, precious metals, foreign currency, and interest rate fluctuations.

2014.03.31. 20:58:29

@Sütemény1975: Bántani??? Ugyan! Dehogy! De jó, ha tudjátok ;).

Quercus a favágó 2014.03.31. 20:58:43

@**mimi**:

Pedig egyszerű. A bankok az egymás közötti kamatláb számítást mesterségesen feltornázták az infláció másfél, kétszeresére. Erre a PSZÁF 2013-ban komoly erőfeszítések árán rájött. Arra is rájött, hogy ezt nem szabályozta jogszabály.
A lényeg. 2000 ÉS 2008 között a bankok a kamatlábat az egymás közötti ügyletekben az infláció fölé emelték. A jegybank az alapkatat kialakításakor arra hivatkozott, hogy azért kell az inflációt meghaladó mértékben alakítani a jegybanki alapkamatot, mert a piac ezt diktálja. Egy lófaszt(már bocs).
A dolog arról szól. hogy a bankok érdeke az volt, hogy az alapkamat magas legyen.
Hogy miért? Na az egy érdekes kérdés.
De én csak egy favágó vagyok.
Közgazdászok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 21:01:35

@diggerdriver:
Képzeld el azt, amikor majd a te phöcsödet használják a környéken, mert hát mégiscsak az a Hungarian stallion :D

pochee 2014.03.31. 21:05:43

@**mimi**: azt sohasem értettem a mi a függvénye annak hogy az adott hegesztő nő v. férfi
ezt mint hegesztő irom, szerintem ua. na mind1

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.31. 21:06:02

@QUERCUS(a favágó): Mert a piac becímkézett hogy a te munkád annyit ér. Annyi a dolgod hogy fogyassz a fizetésedből és ne kérdőjelezd meg a piacot. Ha esetleg normálisabb fizetést szeretnél :

rationalopinionsblog.files.wordpress.com/2014/03/your-greed-is-hurting-the-economy.jpg

Imre apó 2014.03.31. 21:06:13

@nál: Igen sajnos ezért áll itt a Magyar nép.

Victori08 2014.03.31. 21:06:19

"Magyarország egy élhetetlen hely lett" gratulálok az írónak, az első szótól az utolsóig minden szava igaz!!!!!!!!!!
Végre valaki megfogalmazta a mai magyar valóságot!
Örülök, hogy vannak még ilyen gondolkodású emberek, akik képesek átfogóan teljes egészében és összességében látni a dolgokat!

Imre apó 2014.03.31. 21:06:29

Kedves cikk író! azért ezt itt "A magyar embernek nincs igénye arra, hogy fejlődjön, új dolgokat tanuljon, továbblépjen. Ahelyett, hogy tenne valamit a saját érdekében, arra vár, hogy valaki más oldja meg a problémáját. A kormány, a bankok, az EU, a szomszéd, bárki, csak neki ne kelljen tennie valamit magáért." nem osztom veled, még ha általánosítottál, akkor se, az meg baj lenne. Ez így nem igaz. A sok Magyar akik kimentek már és még fog nőni a számuk, sztem nem ezt érdemlik. De vannak idehaza is sokan akik gen is akarnak, csak???????

Imre apó 2014.03.31. 21:06:34

Ez a blog nagyon lassúúúúúúúúúúú már az, hogy soká érkezik a szöveg, ez mindig így volt, van?

Imre apó 2014.03.31. 21:06:40

Szerintem a moderátorok keverik ezt a blogot rendesen, de ez van. Csak akarni kellene, hogy jobban működjön :D

Imre apó 2014.03.31. 21:06:43

@diggerdriver: Szerintem Jól beszélsz. Nagyon is hasonlóan kellene a többi embernek is gondolkoznia, talán menne a bringa.

Határátkelő 2014.03.31. 21:08:12

@Imre apó: Nem tiltottak ki, egyszerűen csak kell némi idő, amíg átfut a rendszeren a dolog. Ami a moderálás többi részét illeti, ajánlom figyelmedbe az (egyébként a poszt végén vastaggal kiemelten is ott lévő) alábbi írást, amelyben leírtam, hogyan lehet kommentelni.

hataratkelo.blog.hu/2013/07/31/a_hataratkelo_jovojerol

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.03.31. 21:15:03

Huh, sejtettem, hogy sok hozzászólás lesz ma..:) nem volt időm elolvasni még mindent, első benyomásom a posztról az, hogy bár sok mindenben igaza van, kicsit propaganda-izű :) A helyzet soha nem ilyen fekete-fehér...na, akkor most ebéd utáni sziesztaként átfutom a kommenteket:)

Imre apó 2014.03.31. 21:17:51

Na megjött a blog váltótárs :D :):):):

Imre apó 2014.03.31. 21:17:51

@Határátkelő: Ja ja, értem már oksa, persze normálisan fogalmazok no para :d

opelgeza 2014.03.31. 21:17:51

@svájci sapka (ch):

"Svájcra, ami pillanatnyilag a világ legversenyképesebb állama és talán legbiztonságosabb helye?"

Ez bizony egyáltalán nem vicces, mert tényleg az. Mégpedig évek óta.

en.wikipedia.org/wiki/Global_Competitiveness_Report#2013.E2.80.932014_rankings

A teljes jelentés: www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2013-14.pdf

Persze más tanulmányok is vannak, de elég valószínű, hogy mindegyikben előkelő helyen szerepel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 21:17:52

@diggerdriver:
Hát a közös használatú ház, feleség, gyerek, szülő... teleautó... nekem meg teleatököm az ilyen marhaságokkal. :)

Mr Long 2014.03.31. 21:23:52

Most van a Channel4-on egy musor, "Nigel Farage: Who are you?" cimmel. Lehet kovezni, de nekem szimpatikus a csavo.

Quercus a favágó 2014.03.31. 21:24:52

@házelőtthinta:

Fiatal barátom, meg egyéb érdeklődők, a dolog nem egészen erről szól.
Volt ugye a gengszterváltás. Elhitették Kelet-Európával(köztük Magyarországgal), hogy innentől kezdve minden kóser lesz.
Piac(illik legalább egy orgazmust produkálni). Tehát. a kommenizmusnak vége. Piac. Ez ugye azt jelentette, hogy van egy ország, Magyarország, amely fölébredt egy több évtizedes kómából, megveregedték a vállát, és közölték vele: jól vagy öreg? Király! Na akkor holnap indulsz a 100 méteres síkfutás olimpiai döntőjében. Az ellenfeleid? Nem lényeges. Anglia, USA, Franciaország, stb. Olyan országok, ahol több száz éve kapitalizmus van. Akik komoly gyarmatbirodalommal rendelkeztek. Akik évtizedeken keresztül védővámokkal óvták saját gazdaságukat.
" Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én kerékpárral megyek"
Ahogyan Sándor Gyuri mondotta volt.
Közgazdászok?

mommmmo 2014.03.31. 21:25:14

@ctboy: ez nagyon erdekes felvetes, es nem vagyok banki szakember, csak acca (majdnem) es termeloszektorban dolgoztam
De ha belegondolsz, most mit hedge-lt volna a bank, neki akkor lett volna arfolyamvesztesege, ha csokken a frank arfolyama es igy kevesebbet kap vissza torlesztokent, mint amire szamitott. Epp az, hogy baromi nagy arfolyamnyereseguk volt, a hedgeles ez esetben azt jelentette volna, hogy nemcsak "adnak" svajci frankhoz kotott hiteleket, hanem ok maguk is vesznek fel ilyet, hogy "lezarjak a muveletet", tehat a hedgelessel epp az arfolyamnyereseguket nullazzak le. Ok nem az arfolyamkockazatra faztak ra, hanem a hitelfelvevok vizeteskeptelensegere annak kivedesere azonban nem a hedge a megfelelo technika, hanem a megfelelo fedezet kikotese a szerzodesben peldaul.

Sütemény1975 2014.03.31. 21:25:22

@Pink Petsch: csak, hogy erezzuk a torodest, oke vettem :)

Mr Long 2014.03.31. 21:25:35

@Kövérmadár [swe]: "Hát a közös használatú ház, feleség, gyerek, szülő... teleautó... nekem meg teleatököm az ilyen marhaságokkal. :)" Na a kozos ferjedet nem akarod mar megosztani? :DDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.31. 21:31:12

@Kövérmadár [swe]:
Hogy lehet ilyen ökörségeket kitalálni?
Nem Jár nekik az autó.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 21:31:28

@**mimi**: Miert ne lehetnenek?
Bocsanat, de ilyen hulye kerdest.
Mozdonyvezetok Magyarorszagon nem lehettek, "fizikai" okokbol, amit pont annyira nehezen ertek meg, mint hegesztok eseteben.

Szvsz szegyen kizarni valakit csak azert egy munkabol mert no. Ha akarja, hadd csinalja.

**mimi** 2014.03.31. 21:34:18

@pochee:
ezért kérdeztem:)
és most már tudom...teljesen mind1 a hegesztés szempontjából a nemi hovatartozás...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.31. 21:34:55

@házelőtthinta: a magasabb minimálbér nem a piacnak rossz, hanem a munkanélküliséget növeli. De ez neked biztosan bonyolult.

nyuszigonosz 2014.03.31. 21:36:23

@QUERCUS(a favágó): Nézd, Magyarország lemaradt az összes rendszerváltozó ország közül, annak ellenére, hogy pont a rendszerváltáskor valahogy elöbbre volt mint pl. Románia vagy az akkori Csehszlovákia, Lengyelország.
Az NDK-t hagyjuk eleve ki, ott az egy egész más ügy, mivel nem maradt külön ország.
Úgyhogy "biciklije" sok mindenkinek volt, söt voltak, akiknek az sem.
Söt, Csehországnak és Szlovákiának sokkal több mindent kellett "behozni" hiszen 1993-tól két ország lett, mindkettöneknemcsak új pénznemet kellett veretni, hanem a gazdaságot is szinte elölröl felépiteni. És ezek az országok mégis versenyképesebbek lettek.

Mr Long 2014.03.31. 21:39:09

@tildy[UK]: Ha akarja felakasztja a vonoszemet? Szerintem nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 21:41:10

@Mr Long: fogalmam sinc smilyen sulya van, de nem csak 50 kilos nok van,a kiket elso alkalommal elfuj a szel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.31. 21:42:06

@tildy[UK]: @**mimi**:
A hegesztésnek rengeteg olyan ága van ami kizárja a nők alkalmazását.

**mimi** 2014.03.31. 21:42:23

@tildy[UK]:
arra voltam kíváncsi, hogy fizikai korlátok vannak- e a hegesztésnél, mivel még sosem hegesztettem:))))
Tudom, hogy egyenlőség van meg ilyesmik, de azért vannak kimondottam férfi munkák...például sosem gondolnám, hogy egy kőműves mellett bírnám a segédmunkát.
A hegesztés meg ezek szerint még esélyes lehet a pályamódosításomban :)))

**mimi** 2014.03.31. 21:43:17

@diggerdriver:
naugyehogy ugye...akkor mégse kérdeztem akkora hüleséget...

Egylabu Esernyomadar 2014.03.31. 21:44:39

@Mr Long: clap-clap-clap :-DDD Congratulations!
Mi volt a kutatás tárgya?
Hogy hol lehet zsemlemorzsát venni, vagy hogy hol lehet aranyszínűt szerezni?:-)

Nekem 3 hónap után teljes kiőrlésűt sikerült, de az időfaktort tekintve nem fordítottam rá túl sokat, csak a végén, amikor már nagyon megkívántam a rántott sajtot. ;-)

Mr Long 2014.03.31. 21:46:57

@Egylabu Esernyomadar: Marhara nem talaltam a tescoban es online rendelesnel mindig elfelejtettem. Ez egy neha nalam felmerulo dolog volt, de hat megoldottam :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.31. 21:47:13

@Mr Long:
600-as távfűtőcső szűkítése 300-ra?
Kivágni a szegmenseket majd samuval adjneki.
Sárban fetrengve rátekeredni a csőre és úgy röntgen alá hegeszteni?
Heteken keresztül sarokcsiszolóval gyökölni?
Kemény fizikai munka a hegesztés.
Persze lehet műhelyben is lánggal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.31. 21:47:18

@diggerdriver: espedig?

@**mimi**: "Tudom, hogy egyenlőség van meg ilyesmik, de azért vannak kimondottam férfi munkák...például sosem gondolnám, hogy egy kőműves mellett bírnám a segédmunkát."

Ohh hogy en hanyszor megkaptam villmernokkent, meg infoskent is, hogy "hat maga mit keres itt" .

Hegeszteni nem hegesztettem, csak segedkeztem apum mellett .

Van valamennyi fizikai korlat, de siman elkepzelheto, hogy egy 80-90 kilos , 190 cm magas csajszi jobban birja, mint egy 60 kilos , 160-as pasi.

mommmmo 2014.03.31. 21:48:20

@QUERCUS(a favágó):
De quercus ebben mi a nagy szam??? A kamatok mindig az inflacio folott vannak, te is, mint egyszeru betetes (igy mezei befekteto) szeretned, ha nem inflalodna a penzed a bankban, plusz az inflacion tul valami nyereseget is szeretnel. A bank meg plane igy van ezzel, hiszen o amikor kihelyezi a penzet joval nagyobb kockazatot vallal, mint te amikor betetet nyitsz es a banknak "kolcsonzod" igy a penzed.
Szoval nem hiszem, hogy ennyibol allt a PSZAF nagy leleplezese, hogy magasabb a banki kamat, mint az inflacio, az lett volna inkabb a fura, ha nem??

puhacica · https://cat-bounce.com/ 2014.03.31. 21:49:32

@montroyal ( CAN qc): tanacsot adni nem lehet, viszont: en a sajat boromon tapasztaltam, mi lehet a vege egy ilyen "csaladalapitasnak". ezert aztan megfogadtam, hogy soha nem lesz olyan tarsam, akinek vannak mar gyerekei, meg ha halalos szerelembe esek, akkor se.

MagyarJoe 2014.03.31. 21:49:52

@Mr Long: Nigel Farage pont annyira szimpi mint Vona Gabex .... csak szalonkepesebb

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.31. 21:51:21

@**mimi**:
Az én apám kőműves brigádvezető volt. A brigádjában a 70-es években még volt nő culáger.
Én ismertem szakképzett nő kőművest.
Ezek kényszerpályák voltak. Nem nőnek való.
A hegesztés sem.
Nem magáról a hegesztés műveletéről beszélek hanem a munkadarabok előkészítéséről.
A sok vas idom emelgetéséről.
A hóbn-fagyban-sárban-kánikulában való munkáról.
A cunder fröccsenéséről.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 21:56:05

@diggerdriver: "A hegesztésnek rengeteg olyan ága van ami kizárja a nők alkalmazását."

Mire gondolsz? En meg nem hallottam ilyenrol soha.
<