oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 31. 06:45,  Magyarország egy élhetetlen hely lett 649 komment

2014. március 31. 06:45 Határátkelő

Magyarország egy élhetetlen hely lett

Bizonyos szempontból egy virtuális párbeszéd első felét olvashatjátok ma. Iván korábban írt már a blogra, nem kis vitát kavarva, most újabb írást küldött arról, hogy szerinte mi a legnagyobb gond ma Magyarországgal. Lássuk.

Magyarország határátkelő_2.JPG

„Nemrég írtam egy posztot az angliai „mosogatókról”. Érdekesek voltak a reakciók, amik többségükben negatív üzenetet/gondolatokat hordoztak. Bizonyára léteznek azért olyan honfitársaink is, akik túllátnak Londonon, a világ legbutább nyelvén és a lehető legegyszerűbb munkavégzésen.

Nem volt szándékom senkit sem megbántani azzal az írással. Nekem is volt részem hasonló munkában rövid ideig, amikor egy nyugat-európai egyetemen tanultam. Inkább a jó kis magyar gondolkodásmódunkra akartam rávilágítani, mert ebből ered kivétel nélkül az összes problémánk.

A szegénység, a kilátástalanság, a hitetlenség, a rosszindulat és a kompenzálás is, amit ebből kifolyólag teszünk. Ezeknek a dolgoknak köszönhetően Magyarország 2014-re egy élhetetlen hely lett. Tele rosszkedvű, depressziós, egymást lehúzó emberrel, akiknek semmilyen tervük nincs a jövőre nézve.

Szerintem a magyarok legalapvetőbb hiányossága, hogy fogalmuk nincs a gazdaságról, még kevésbé a pénzügyekről. Nincs még egy ország a földkerekségen, ahol a lakosság fele devizával spekulálna, évtizedekre előre sokmilliós tételben, miközben fogalma nincs arról, mi történik vele, de még csak arról sem, mi az, hogy árfolyam.

Gyakorlatilag előre kitöltve egy biankó csekket, amire később kerül csak rá az összeg. Számomra ez a mai napig felfoghatatlan, viszont gyönyörűen mutatja be az átlagmagyar tudatlanságát/ostobaságát és kapzsiságát.

A saját lakás illúziója

Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom. Magyarország világelső ebben is – mint csaknem az összes negatív statisztikában – 92%-os a saját lakás arány. Ez közgazdaságilag gyakorlatilag lehetetlen, nem lehetne ennyi embernek saját ingatlana. A fejlett világban 50% körül van ez az arány. (A legfejlettebb helyeken, pl. Svájcban 40% körül.)

Persze lehet, hogy igazából mi vagyunk a fejlettek és ők a hülyék. Végül is otthon folyamatosan ezt hallani… komolyra fordítva a szót, egy saját ingatlan hátrányait oldalakon keresztül tudnám sorolni. Számomra a 2 legfontosabb, hogy illikvid és röghöz köt, azaz elveszi az összes lehetőségemet az életben.

Hogy a pénzem halott tőkeként álljon egy jövőkép nélküli ország lecsúszó ingatlanpiacán, miközben a világ tele jobbnál is jobb befektetési lehetőséggel? Brrrrrrrr, még a gondolattól is kiráz a hideg….

Az uniós tagság előnyei

Magyarország valószínűleg az uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezője, a kapott támogatásokat tekintve mindenképpen. Minden évben a GDP-nk 3,5-4%-át (!!!) kapjuk meg pénzügyi támogatásként az EU-tól. Az embereknek fogalma nincs erről az irgalmatlan pénzmennyiségről, amit minden évben ránk önt az Unió.

Magyarország ezzel a hatalmas pénzügyi támogatással tud csak 0%-os szinten vegetálni, ergo enélkül a pénz nélkül egy kapavágás nem történne az országban, lenne helyette többszázalékos recesszió, még több megszűnő munkahely, mélyszegénység, éhezés, jó eséllyel egy szélsőjobb kormány, és ki tudja még mi.

Persze erről a legtöbb derék honfitársunknak ugyanúgy semmiféle fogalma nincs, mint mondjuk a devizahitelekről, vagy hogy mi történik épp a világban az Ugaron kívül. Talán jobb is.

Mindenesetre összetehetjük a két kezünket, hogy létezik EU és hogy valamilyen teljességgel érthetetlen logika folytán támogatnak minket. Az országgal ennél jobb dolog a rendszerváltás óta nem is történhetett volna, bekerültünk egy olyan rendszerbe, amit még mi magyarok sem tudunk tönkretenni. Még egyszer leírom, hogy mindenkinek világos legyen: AZ ORSZÁGOT JELEN PILLANATBAN AZ UNIÓ TARTJA EL! ÍGY VAGYUNK CSAK KÉPESEK A FELSZÍNEN MARADNI.

A halódó Nyugat

Vicces, hogy otthon folyamatosan a hanyatló Nyugatról beszélnek... vajon mire gondolhatnak? A hanyatló Amerikára, ahol napjainkban épp palagáz-forradalom zajlik, amivel az USA jó eséllyel biztosítja magának a világgazdasági vezető helyet a következő évtizedekre is?

A hanyatló Németországra, ami eltartja a dolgozni nem képes és akaró Dél-Európát, miközben önti a pénzét ránk is, mindemellett megszerzi magának Kelet-Európa krémjét, a magasan kvalifikált munkaerőt? (Ellentétben Angliával, ami – tisztelet a kivételnek – a teljesen képzetlenek Kánaánja.)

A hanyatló Svájcra, ami pillanatnyilag a világ legversenyképesebb állama és talán legbiztonságosabb helye? A hanyatló Nagy-Britanniára, ahol a kelet-európai munkaerő révén mostanra 3% körüli lesz a növekedés ebben a stagnáló környezetben is?

Vagy mondjuk a hanyatló Norvégiára, ami szemetet (!!!) importál a tengerentúlról, azért, hogy azzal fűtsön? Javaslom azoknak a nagyokosoknak, akik állandóan a hanyatló Nyugatról beszélnek, hogy látogassanak el egy nyugat-európai városba év vége táján, és figyeljék meg, ahogy a hanyatló európai polgár elkölti a 14. havi fizetését, hogy azt a hanyatló gazdaságába invesztálja. Akik a nyugatot hanyatlónak tartják, milyen jelzővel illetnék kis hazánkat? Halott? Nem létező?

A béke szigete

A putyinrezsim pillanatok alatt beárazta a hanyatló nyugatot. Az euró két és fél éves csúcsra ment, a csehek és lengyelek azonnal jelezték, hogy ők mégiscsak minél hamarabb szeretnének eurót, Oroszországból pedig elkezdett menekülni a tőke.

Lefordítom, ha esetleg nem lenne egyértelmű: minden problémája ellenére az eurózóna jelenleg a béke szigete, a biztonság, kiszámíthatóság, a demokrácia, a jogbiztonság fellegvára. Ezt mondja a piac.

Így is van, Európában 70 éve nem volt háború – ami 2000 éve nem fordult elő – a népek megtanultak békésen együtt élni, sőt szolidárisak (!!!!) egymással, az erősebb támogatja a gyengébbet, társadalmi szinten és országok között is.

Otthon azon is állandóan megy a sírás, hogy miért keresnek a gonosz nyugatiak 4-5-ször annyit, mint a szorgalmas, példamutatóan dolgozó magyarok, akiket persze az egész világ galád módon kihasznál. Nyilván ennek megértéséhez azért tisztában kéne lenni legalább a piac működésének alapelveivel, ez pedig mifelénk nem divat.

Miért nem jut több?

A PIAC MINDENT ÉS MINDENKIT TÖKÉLETESEN BEÁRAZ. És megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy nem téved. Beáraz téged is. Engem is. A határátkelő blogot is. A kommentelőket is. A londoni mosogatót, a stockholmi mérnököt, meg a frankfurti tőzsdést is. Országokat, devizákat, részvényeket, kötvényeket, cégeket, foglalkozásokat, rendszereket, mindent.

Otthon azért keresel 100.000 Ft-ot eladóként, mert a Te munkád egy Európa peremén lévő, európai szemmel nézve szegény, teljes mértékben rossz irányba tartó, végtelenül pazarló, bután kitalált és működtetett rendszerekkel rendelkező, nagyon erősen korrupt országban van. Ezért nem jut neked több. Ebben a teljességgel pazarló, rossz rendszerben PONTOSAN ennyit ér a munkád, egy forinttal sem többet. Ez a piaci árad.

És azért kap mondjuk egy müncheni eladó ugyanazért a munkáért 1500 eurót, mert ő egy okosan kitalált, értelmesen működtetett, ÁTLÁTHATÓ, ELLENŐRIZHETŐ és FENNTARTHATÓ rendszerekkel rendelkező országban teszi ugyanezt, ahol legfeljebb a maradékot nyúlják le, de semmiképpen sem milliárdokat, vagy komplett piacokat. Az ő ottani munkája abban a rendszerben pontosan annyit ér, függetlenül attól, hogy ő is ugyanazt a munkakört látja el.

Nincs igény a fejlődésre

Nálunk olyan dolgok, mint verseny, piaci alapon való működés, hatékonyság, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS, önmagamról való gondoskodás teljesen ismeretlen fogalmak. Ezekhez TENNI kéne valamit, energiát belefektetni, tanulni, fejlődni, tervezni stb. Erre otthon egyszerűen nincs igény.

A magyar embernek nincs igénye arra, hogy fejlődjön, új dolgokat tanuljon, továbblépjen. Ahelyett, hogy tenne valamit a saját érdekében, arra vár, hogy valaki más oldja meg a problémáját. A kormány, a bankok, az EU, a szomszéd, bárki, csak neki ne kelljen tennie valamit magáért.

Hazánk sajnos egy szocialista ország, több évtizedes lemaradással, gazdaságilag-kulturálisan, de főleg gondolkodásmódjában Ázsia része, semmiféle köze nincs Európához.

Aki kíváncsi Magyarország jövőjére, arra, hogy hová vezet a szocializmus, annak javaslom olvasson utána Argentína elmúlt néhány évtizedének, de még jobb, ha belenéz az utóbbi hónapok venezuelai híreibe.

Elképesztően pontosan látszik belőle, hogy meddig tud süllyedni egy ország / nép, ha szembemegy a demokráciával, a piaccal, na meg a józan ésszel…"

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Együnk valami finomat! Arra gondoltam, megkérlek titeket, írjátok meg, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre. Már az első nap után több is érkezett, úgyhogy hajrá!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr415880497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2014.03.31. 23:13:29

@charlieharper [seoul, south korea]: gratulalni kell a neved melletti helyhez, vagy sajnalni? :)

2014.03.31. 23:14:29

Johetne mar a Tableno vagy a Fekete Pestis demisztifikalni a magyarorszagi CHF ugyleteket.

bpetya75 2014.03.31. 23:14:52

Látom, nagy volt ma a szarpofozgatás. Nem kéne bánnom, hogy lemaradtam róla, oszt mégis...

Papagály (törölt) 2014.03.31. 23:16:34

@Mr Long: Sajnálni csak North Korea esetén kéne, nem? :)

Papagály (törölt) 2014.03.31. 23:16:35

@QUERCUS(a favágó):
Honnan tudták volna? De az EUt miért zavarná, hogy a pénzek nem a népnél landolnak, hanem a nép kedvenceinél (a politikusoknál)? Nyilván a nép jobbnak látja, ha a politikusok magukra költik. Másként másképp szavaznának, mint ahogy fognak egy hét múlva.

Papagály (törölt) 2014.03.31. 23:16:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Valld be, hogy beálltál a vízirobotosok HR menedzserének! De legalábbis százalékot kapsz az új madarak befogásáért. ;)))
Ennyi lelkesedéssel nem értem, hogy miért nem vagy még ROV-tanfolyamon. :)

bpetya75 2014.03.31. 23:16:41

@charlieharper [seoul, south korea]:

Basszus Csárli! Tulajdonnév előtt nincs határzott névelő ;-P

2014.03.31. 23:22:28

@bpetya75: ebben te biztos vagy? Varjal megnezem:
Azt mondta nekem a Vaj mi. - vagy
Azt modta nekem Vaj mi.

Haaaaat, nekem az elso verzio termeszetesebben hangzik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 23:25:14

@Az igaz papságnak tiköre: gyorsan el tudom ragadtatni magam olyan temakban amik erdekelnek, ezt nem tagadom. :D

Ezuton jelzem hogy barati oraberrel vallalok barki reszere eletviteli tanacsadast es life coaching-ot. :DDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.31. 23:26:50

@charlieharper [seoul, south korea]: Ez a legjellegzetesebb nyelvi elem,amirol a videki rogton felismeri a pestit. :)

Quercus a favágó 2014.03.31. 23:27:56

@charlieharper [seoul, south korea]:

Már erre várok egy ideje, vaze. De miután én fizikai munkából élek, így most nyugovóra térek.

Jóccakát.

www.youtube.com/watch?v=LW2VN1kLnqA

Feró egy egyszerű ember. Mint a menses. Jön. Ha nem, bazdmeg van.

Mi erről szólunk. A világ.... Ki nem szarja le?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.31. 23:33:12

@Imre apó:
Orbán hatalmához két dolog kellett, szerintem:
- egy "kissé" dilettáns ellenzék;
- egy kilátástalanságában az orránál vezethető tömeg.

Akikre én gondoltam, ők itt, a blogon osztják az észt és az elmeroggyant ötleteket (nyilván én is, egyébként :) ).

@QUERCUS(a favágó):
Elpirulok, nem kicsit, nagyon ;)
Az okát én sem tudom, sem érdekes, sem nagytudású nem vagyok. Biztos a mosolyom :)

Latcho Rom 2014.03.31. 23:38:36

@Kövérmadár [swe]: de mi ez a tenger új nikk ma, azt mondd meg nekem okoskóbász? Bemelegitenek a fiúk a választásokra? Eltévesztették a házszámot :)

bpetya75 2014.03.31. 23:47:15

@charlieharper [seoul, south korea]:

Ahogy Kartács Úr írta. Vagy pesti vagy, vagy budai ;-)

morsels (törölt) 2014.03.31. 23:48:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Peldaul hogy milyen szinre fesse a furdoszobat?
:-)

bpetya75 2014.03.31. 23:52:54

" Az öregember a bottal szelíden veregeti a füvet.
-Apád mellett van hel, ugye?
Az asszony szorongó kíváncsisággal néz az öregre.
-Van...
-Hát tudod, az jutott az eszömbe, hogy alkudjátok ki a küvet, a felit én fizetöm. Együtt juhászkodtunk, hát egymás mellett is nyugszunk. A küvet mög állítsátok a két sírhely közé, aztán majd az én nevem is ráírhatjátok… Akkor… hát amikor köll. „Itt pihen Kazsoki Mihály mög Uzdi Máté, két igazi juhász, amíg éltek…”
Mosolyog az öreg: - Ugye, jól kitaláltam!?
Az asszony a szemét törölgeti, az öreg feláll.
-Ne sírj, te, Juli. Szép lösz az nagyon, csak valami egészséges küvet válasszatok, ami nem mállik széjjel az első fagytól. Oda járhatnak még a dédunokák is… ha akarnak…” Fekete István: Cönde (részlet)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.01. 00:23:48

@shakti_rom:
Ezt már valaki megfejtette, ha jól emlékszem.
Valahol, talán az index-en, linkelték a posztot, ezért vonzott ide ennyi embert.
Reméljük egy részük marad majd hosszú távon is, nem árt a vérfrissítés, csak ne vérpistikékkel :)

Latcho Rom 2014.04.01. 00:36:46

@Kövérmadár [swe]: nem sokat olvastam ma itt, az újjakat sem

3 oldal DC tanácsok van neked, majd holnap küldöm őket.

m.youtube.com/watch?v=i1IJcmxOa2k

PannonBoy 2014.04.01. 01:34:22

Pozitív a cikkben, hogy nem kezdte el a politikusokra kenni a dolgokat.
Valamelyik nap épp azon gondolkoztam, hogy miért romlott el ennyire ez az ország. Végül hasonló gondolatokra jutottam mint a posztíró. Ezek közül néhány tömören, E/3-ban megfogalmazva (de a népre vetítve):

- Rövidlátóság. Csak rövidtávon tud gondolkodni. Hiányzik a stratégiai gondolkodásmód.
- A múlton való folyamatos rágódás, a jövő tervezése helyett. A jelent azzal tölti, hogy a múltat kielemzi.
- A felelősök keresése, nem pedig a megoldásé. Több energiát fektet a felelős megtalálásába, mint a helyzet kezelésébe.
- A saját felelősség alóli teljes mentesítés. Megmagyarázza, hogy miért a másik a felelős és nem ő.
- Majd megcsinálja más, neki nincs hozzá kedve / ideje / stb.
- Ha neki nem sikerül, akkor másnak sem sikerülhet. A kitartóak lehúzása, ellenük való felbújtás.
- Azon gondolkodik, hogy miért NEM lehetséges, miért NEM megvalsósítható, ahelyett, hogy az "IGEN ezt így lehet"-re fókuszálna.
- Büszke a SEMMI-re.
...

Nem folytatom, röviden ennyi. Van bőven a népbetegségeink között, nem akartam részletekbe menni, csupán a gondolkodásmódot megosztani. A negatív tényezők miatt nem fog ez az ország fejlődni, nem pedig a területi méret / gazdaság /stb. miatt.
A mikrokörnyezetem megfigyelése alapján úgy látom, hogy van mindig egy-pár olyan személy, aki szeretne valamit elérni, de a többség remekül elvan a saját "szemétdombján".

adg 2014.04.01. 05:17:08

@**mimi**: Nyugodtan hegeszthetsz, ha ez az "almod". A hegeszok jo resze nem vegez extrem nehez fizikai munkat, legfeljebb nem tudsz barmit elvallalni.
Hirdetnek is hegesztoi allasokat/tanfolyamokat noknek is.

www.nbcnews.com/business/careers/hey-women-want-hot-career-become-welder-n26426

www.cnbc.com/id/101385929

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.01. 06:11:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: biztos van olyan munkafolyamat, amihez pocs szükségeltetik.

Quercus a favágó 2014.04.01. 07:56:51

@Kövérmadár [swe]:

Az utca mindkét oldalán van ház. És nem mai árfolyam, hanem 2012-es. A többi stímol.

tableno 2014.04.01. 07:58:04

@charlieharper [seoul, south korea]: nagyon nem volt tegnap kedvem iszapbirkózni. Gondolom neked sem, különben te is demisztifikálhattál volna... :)

Ami a tulajdonnév előtti névelőt illeti: mint annyi más, ez is német hatás a pesti tájszólásban

Papagály (törölt) 2014.04.01. 08:18:56

@Babette_:
A probléma valóban az, hogy a tájékozott magyar középszint sem értette, érti. S ez világosan mutatja a magyar pénzügyi / gazdasági kulturáltság (tájékozottság) szintjét.
Ha valaki nem értetti, nem érti, hogy működik, milyen kockázatokkal jár, miért vett fel hitelt? Csak mert a szomszéd Józsi is vett fel, és neki is kell lakás?
Ha vett fel, miért nem vette a fáradságot is hozzá, hogy megértse, mire is vállalkozik??
Én biztosan nem hoznék olyan évtizedekre szóló pénzügyi döntést (eladósodás), amiről fogalmam sincs, milyen kimenetei, kockázatai vannak. Szerintem zéró pénzügyi kulturáltság esetén, józan paraszti ésszel sem...

vuvuvu2 2014.04.01. 08:20:25

@Lind L Tailor: ."ahamm.....persze persze.BTW :) "
WTF: mit képzelsz? hogy az orrodra kötök bármit is? LOL
annak aki saját bevallása szerint is csak 8 éve volt képes megtanulni dolgozni? addig meg számolta a bárányokat a sarokban? (olvasni meg nem tud, mert ha tudna, akkor nem írna meg kérdezne hülyeségeket.) LOL

2014.04.01. 08:20:25

Azt mondjak ott,hogy hanyatlik a nyugat? Huu, regen eljottem,de legutobb Virag elvtarstol hallottuk ezt:)

Az,hogy a nepek itt nyugaton megtanultak egymas mellett elni,ez eros tulzas,nagyon mely feszultsegek (faji,vallasi,kulturalis stb.)vannak,amik egy mukodo szocialis haloval es meg adekvaltan mukodo gazdasagokkal le vannak csititva,dekonjunktura idejen termeszetesen nagyot fog robbani ez a tarsadalmi bomba
Ebbol a szempontbol Magyarorszagon joval homogenebb volt a kozeg,bekesebb az egymas mellett eles,mert nem volt nagyon sok szignifikansan eltero kultuszkorbol erkezett ember osszezarva, mara mar gondolom ez ott is megvaltozott a viragzo keleten

Papagály (törölt) 2014.04.01. 08:20:25

@maxval a gondolkodó birca:
"20-30 éven belül fasiszta államok lesznek a Nyugat-Európában."

Számomra sem kérdéses, hogy lefelé fog menni a nyugati szekér a következő évtizedekben. És az abszolút visszaesést nagyon rosszul viselik az emberek. Nyugaton se fognak hozzá tapsolni, az fix. Reakcióként könnyen lehet, hogy a svájci úton indulnak: a bezárkózás útján (ld. a néhány héttel ezelőtti svájci népszavazás eredményét), ami tuti zsákutca. S amivel csak felgyorsítják a bukásukat. Se munka, se munkaerő nem lesz. Miből lenne pénz?

Európa egyetlen reménye a nyitottság lenne, amíg még a pillanatnyi jóléti viszonyok idehajtják a szerencséjüket otthon nem találókat. Ha más nem, a demográfia öli meg Európát néhány évtized múlva. Az óriási inaktív tömegek: a mai harmincasokból rekrutálódó nyugdíjas hordák, akik már csak nevükben lesznek nyugdíjasok, mert pénzt nem kapnak a státushoz.
Igaz, hogy a demográfia már Malthust is megtréfálta, de tartok tőle, hogy nekünk nem lesz vele ekkora szerencsénk.

És ha lenne is pénzük, mit kezdenek majd vele? Ha nem lesz áru, nem lesz cserealap, nem lesz exportcikk, akkor vajon milyen értéket fog a piac hozzárendelni az euróhoz (vagy az akkor aktuális pénznemhez)? Nem kell hozzá közgazdasági PhD, hogy kitaláljuk: az infláció gyorsan igazságot tesz, és "könnyűnek találja" majd a vén kontinens elhízott lakóit.

A nép szerintem nyugaton is hasonlóan korlátolt, mint Magyarországon.
A politikusok meg mindenfelé elsősorban és mindenekfelett a saját hatalmuk átmentését, fenntartását kívánják (opportunisták, a szentjeim, mint mindahányan), s ennek érdekében cselekszenek. Azaz: a politikus nem megy szembe a népakarattal. A nem-populista politikus oximoron, olyan mint az instabil gáz: hamar elbomlik (leváltják). Sehol nincsenek államférfiak, akik a nép javáért jobban aggódnának, mint a saját újraválasztásukért.

Ezért aztán nem fogják belátni, hogy az állna érdekükben, hogy minél többeket befogadjanak, idevonzzák az értékes, vállalkozó szellemű egyéneket. Azt fogják látni, hogy a bevándorlók "elveszik" a munkájukat. S igazuk van! Persze, hogy elveszik! Versenyt támasztanak nekik - először csak a jólétben elpuhult, őslakos benefit huszároknak, majd sorra kerül mindenki!
De ez még mindig a kevésbé gyors és kegyetlen halál lenne Európának: a lassú lecsúszás a világ többi részének szintjére, majd tovább... Mert van-e ok, hogy ne ez történjen? Van-e valódi extra teljesítmény, szervezettség, ami indokolja, hogy Nyugaton sokszorosa (esetleg soktízszerese) legyen egyazon munkateljesítmény jutalma?
Valamekkora biztosan van, de biztosan jóval csekélyebb, mint az ellentételezésben mutatkozó különbség.

Ezért aztán a nép - persze nem tudatosan - saját kegyetlen és gyors halálát fogja kijárni, kitaposni a politikusainál. Bezárkózás és éhhalál.

Fényes jövőt nem jósolok Európának. Na de nem is szolgált rá. Recipe ferrum!

Papagály (törölt) 2014.04.01. 08:20:25

@tanato: 50-60 év és teljesül az álmod! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.01. 08:48:50

@Az igaz papságnak tiköre: Nehéz dolog elvárni valakitől, hogy gondoljon olyan dologra, amiről azt sem tudja, hogy létezik.

tableno 2014.04.01. 09:21:30

@Sütemény1975: éljen! Zsidózás még nem volt!

Ma Baker 2014.04.01. 09:39:58

Nem hiszem, hogy a világ más részén olyan sokkal tájékozottabbak lennének a pénzügyi dolgokban az emberek. Mindenhol máshol is örömmel rohan a hitelcsapdába a lakosság egy átmenetileg kényelmesebb élet reményében.
A devizahitelezést azonban sajnos egyértelműen az előző kormány hagyta és valószínű segítette is a túlburjánzásban. Az összes környező államban állítottak valamiféle gátat ennek a folyamatnak vagy kamatplafonnal, vagy teljes betiltással. Csak nálunk hagyta hidegen az ország kormányát a hétköznapi emberek egyik legsúlyosabbá váló gondja.

tanato 2014.04.01. 10:16:53

@Az igaz papságnak tiköre: 60 év múlva tőlem már bármi lehet én most 55 vagyok.De kétségtelen nagyon kíváncsi volnék pl. Magyarország akkori gazdasági,politikai vagy etnikai viszonyaira.Úgyszintén Európáéra is.

Gwahyr 2014.04.01. 10:17:58

Én ezt a saját ingatlan vs. albérlet problémázást nem értem. Nyugaton mennyibe fáj egy korrekt albérlet rezsivel az átlagbér arányában? És itthon? Bp-n nem nagyon találsz havi 60 rugó alatt albérletet, sokszor erre jön még a rezsi. Nem kevés ember él havi 100-120 ezerből. Ha kétkeresős a család, az egyikük fizuja már ment is a levesbe és még nem ettek, ruházkodtak, vásároltak...

Havi 60 ezerből már kijön egy lakás törlesztője is, ami ha kifizetted a tiéd lesz és átörökítheted a gyerekeidnek. Az albérletet ugyanúgy fizeted, de a végén nincs semmid.

A saját ingatlan ellen egy dolog szól, hogy immobilissá tesz, azaz aki egy leszakadó térségben birtokol egy értéktelen és eladhatatlan házat, az soha a büdös életben nem fog tudni eljönni onnan.

tanato 2014.04.01. 10:19:45

@Mmj Drtmmj: Magyarország már egyáltalán nem homogén etnikailag,igaz csak egyetlen nem magyar kisebbség van ,de jelentőségében egyre növekvő a szerepe.

bpetya75 2014.04.01. 11:03:31

@tanato:

ÍEgyetlen nem magyar kisebbség? Németek, svábok, horvátok, szlovákok, románok, ruszinok? Oké, hogy a cigányok vannak messze a legtöbben, de azért a többiek is vannak pár százezren összesen.

bpetya75 2014.04.01. 11:05:12

@tanato:

Vagy inkább a kínaiakra gondoltál, mint nem európaiakra?

Sütemény1975 2014.04.01. 11:17:39

@tableno: nem tudom miről beszélsz...

2014.04.01. 11:55:46

@tanato: igen sokat valtozott a helyzet, amiota ott voltam,de meg mindig a nagyon eltero kulturkorbol jovok aranya elenyeszo az oslakossaghoz kepest, mig nyugaton szamos nagyvarosban az oslakossagtol nagyon eltero kulturkorbol erkezettek szamaranya jelentosen meghaladja a tortenelmileg honos oslakossaget,en is egy ilyenben elek es pontosanlatom,hogy ez milyen valtozasokat general

tanato 2014.04.01. 12:50:12

@bpetya75: A többi kisebbség részaránya a romákhoz képest elenyésző és nem fog okozni kihívást az eljövendő nemzedékek részére,hasonló kultúrkörből érkeztek hasonló értékrendekkel.A cigányoknál viszont más a helyzet.Az a prejudikált 50-60 év utáni időszak érdekes lesz.Persze ha integrálódnának, csak annyi volna a különbség a mostanihoz hogy kiszínesedne a lakosság meg elterjedne a lovári meg a beás nyelv.de sajnos itt messze nem erről van szó.

tanato 2014.04.01. 12:52:27

@bpetya75: A kínaiak az is egy érdekes helyzet,per pillanat ők sem integrálódtak a szó valódi értelmében,de ha megmaradnak a mostani pozíciójukban itthon, messze nem fognak akkor gondot okozni a 60 év múlva regnáló kormánynak és a lakosságnak mint a romák.

tanato 2014.04.01. 12:59:50

@Mmj Drtmmj: Sajnos a romák,nagyon más kultúrkör mint a mienk,hiába élnek itt 500 éve.Én speciel jobban örülnék ha nem egyetlen nagy hanem sokféle de magában kicsi eltérő etnikumú kultúrájú lakosságunk volna.Az egyetlen nagy mindig nagyobb veszélyt jelent mint a sok kicsi.Gondolj az erdélyi románokra a délvidékim szerbekre pl. úgy 500 év távlatában és időben közeledve a jelenhez.Na meg a nyugati bevándorlók azért megpróbálnak integrálódni.Szeretném én ha arányaiban annyi cigány orvos,ápolónő,rendőr,tűzoltó,lelkész stb. volna a környezetemben mint amennyi afrikai,arab,indokínai volt a franciaországi tartózkodásom alatt az ottani kórházban meg abban a /kisebb/ városban.

nál 2014.04.01. 13:10:02

@Gwahyr:
Szóval szerinted az egy racionális döntés, hogy ha a két kereső összesen 200e-250e forintot visz haza, akkor arra bevállaljanak egy lakáshitelt 10-15-20-... évre?
Pont ez a legnagyobb ostobaság, de persze előrelátás és tervezés nélkül sincs semmi gond, majd ha megszorulunk, valaki csak kisegít minket...

Comprende 2014.04.01. 16:08:52

csak finoman hogy senki identitását ne sértsem meg :

Hááát a jóóóóóóóóóóóóóóóó . . . . . .

Mármint a moderálással

Elizabeth72 2014.04.01. 16:08:52

Aki ezt irta annak erosen problemaja van az onismerettel a vilagismerettel es raadasul nagykepu. Amugy tele van ilyennel az elvandoroltak tarsadalma, ha lehet errol beszelni ezen nev alatt. Hat ezert nem keresek en itt uj baratokat. Rosszfele vagy baratom, n agyon rosszfele. Es en nagyon ritkan szemelyeskedek. Igazabol szinte soha. Melleleg tobb fuvet ne szivj mert nagyon atjon az egesz irason, hogy be vagy szivva.

nál 2014.04.01. 16:43:11

@Elizabeth72:
"Melleleg tobb fuvet ne szivj mert nagyon atjon az egesz irason, hogy be vagy szivva."

Ez szerinted miből jön át?

2014.04.01. 21:08:04

Jó sok tévedést tartalmaz az írás.
Erősen besavanyodott ember lehet az író.
Szerintem pedig pont ez, ami a legrosszabb, az önsajnálat. Meglepő volt tapasztalni, és érdekes módon ha kintiekkel beszélgetek a témáról általában tudják, hogy jaj, a magyarországiak, azok tudnak panaszkodni...

anóka 2014.04.01. 21:08:04

@ctboy:
...nemcsak a szovjet filmekben, hanem a kőkemény magyar valóságban, a maltert /többek közt/ sváb parasztlányok keverték a 45 utáni években... a felszámolt kupik lányai Dunapentele/Sztalinvárosban rakták a téglát...

angrybeaver 2014.04.01. 21:09:18

Sziasztok!

Megpróbáltam rövidre fogni, de ennél rövidebben nem fért bele minden. Aki mégis elolvassa, értse, aztán értsen egyet, vagy sem, nem nagyon érdekel már.

Mi, a feleségem, a csecsemőkorú fiunk meg én, hamarosan el fogunk költözni itthonról. Talán örökre. Hogy miért?

Nos, kezdeném talán ott, hogy itthoni mércével nézve sikeres, jól kereső embernek számítok. Egy Dunántúlon lévő multinál vagyok programozó, szeretem a munkám, a nettó keresetem bőven 300 ezer forint fölött van, a család bevétele pedig GYES-sel, családi pótlékkal, cafeteriával együtt közelít a 400 ezer forinthoz. Mindezt tisztességes, bejelentett, teljes munkaidős, határozatlan idejű munkával egy csendes város tiszta és modern irodájában.
Albérletben lakunk itt. A város jó környékén találtunk nagyon baráti áron egy kicsi, de kényelmes lakást, jó szomszédságban, nyugodt környezetben. Mondjuk, hogy miután kifizettük a lakhatást, némi személyi kölcsön törlesztést (nem mindig voltak szép idők) és a diákhiteleink törlesztőrészletét, marad még cirka 180 ezer forintunk havonta. Ételre, italra, babacuccokra. Kényelmesen megélünk, úgy, hogy általában nem főzünk, mivel én sokat dolgozom, a feleségemet pedig egyelőre nagyon leköti a baba, így megengedjük magunknak azt a luxust, hogy hozatunk menüt itthonra. Így is, havonta 20-30 ezer forintot félre is tudunk rakni. Ja, és mindezt 30 alatt sikerült összehozni. Jó, mi? Most biztos azt gondoljátok, itt van az élő példája annak, aki itthon is tud boldogulni. De akkor - kérdezhetnék jogosan - miért akar pont ez az ember elmenni?

Tudjátok, autót szeretnék venni. Nem suzukit. Elnézést érte, tisztelem a márkát, hisz strapabíró, igénytelen darabok. Viszont amikor a 370 kilométeres út alatt, amit autópályán kell megtenni a rokonokhoz, majd véletlenül arra jár egy X6-os egy részeg sofőrrel (volt már, nem is olyan rég), akkor nem egy suzukiban szeretnék ülni, hanem egy olyan autóban, ami méltó vetélytársa az említett járműnek a fizika nagy színpadán, mikor fém a fémmel összeér. Mert fel akarom nevelni a fiam, épen, egészségesen. És mert nem szeretnék minden egyes családlátogatást kétszer meggondolni a sajgó gerinc emlékét felidézve, amit a konzervdoboznyi autóban eltöltött 4-5 óra okoz. És végül, nem szeretnék attól rettegni, hogy vajon mikor éri el a végzete a kora miatt a verdát.
Írtam már? Imádom a repülést. Szeretnék megtanulni legalább motoros sárkányt vezetni. Sajátot, amivel nyári esténként, fent tölthetek néhány órát. Azért, mert szeretem. Kész, nincs mit magyarázni rajta. De szeretem az utasszállító gépeket is. A reptéri kerozin szagot, a dübörögve emelkedést, és azt az érzést, ahogy 9000 méter magasan lenézek az óceánra, miközben a kávémat kortyolom. Átéltem már, és át szeretném még élni, amennyiszer csak lehet. Mert jó.
Ja, és fotózok is. Hobbiként, és van még hova fejlődni. Nem, nem az a fotós vagyok, aki azt hiszi, hogy csak a milliós gép jó, de eljutottam egy olyan szintre, ahol már bizony kell a vas is.
És persze jó lenne egy saját, igazi kertes ház is. Valahol a dombok közt, kis falu szélén, szép kilátással, alul a kertben gyümölcsfákkal. Lehetőleg, amin már nincs hitel, hogy ha mégis költözésre adnánk a fejünket, ne legyen, ami visszahúz.

És tudjátok mit? Türelmetlen típus vagyok. Nem szeretnék 50 éves lenni, mire mindez összejön. Miért? Csak! Mert nem az etiópokhoz hasonlítom magam, mikor a gazdasági helyzetemen gondolkozom, hanem azokhoz a tisztességes, szellemi munkát végző, külföldre került barátaimhoz, ismerőseimhez, akik szintén bérből és fizetésből élnek, szintén informatikai, vagy hasonló jellegű munkát végeznek, és akik számára ez nem álom. Akik Porsche-vel, Dodge-zsal, vagy egyéb "luxus" - igen, mert itthon ez luxus, vagy, még rosszabb, "arcoskodás", máshol meg csak egy hobbikellék - kategóriájú járművel járnak. Akik repülnek, jönnek-mennek, és nem a diákhitel törlesztésén vagy az autólízing előnyein szoktak gondolkodni, hanem hogy mit csináljanak a következő hétvégén. Ejtőernyőzzenek, vagy csak egy kellemes étterembe üljenek be a párjukkal egy wellness hotelben.

Tudjátok, miért akarok elmenni? Azért, amit most nagy eséllyel Te is gondolsz, kedves olvasó. Azért, mert az emberek 90%-a itthon, ha elmondom, hogy mit szeretnék, egy elkényeztetett seggfejnek, álmodozónak tart, akinek semmi sem jó, és nem tud megelégedni. Mert szerinted ez luxus, holott csak olyan dolgok, amit az ember a szeretteivel megosztozva eltölti élete napjait. A hónapról hónapra élés, uzsorahitel törlesztés, és a nem létező jövőn aggódás helyett. Mert ez csak itthon luxus, máshol a valóság lehet. Nem biztos persze, de máshol legalább van rá reális esély. Esély, hogy mindezek ne egy élet munkái és gyümölcsei legyenek, hanem annak mindennapos részei. Tisztességesen, fiatalon, munkából, nem pedig áfacsaló vállalkozóként vagy törtető menedzserként.

Mert itthon nem ér annyit a tisztességes szellemi munkám, hogy az álmaimat élhessem. És inkább a hazámat adom fel, mint a hivatásom, vagy az álmaim.

2014.04.02. 00:20:22

@fasor6: "Szukseg lenne arra, hogy az oktatasba a penzugyi , gazdasagi ismereteket minel elobb bevezessek-de sajnos tudomasom szerint errol egyelore nincs szo."

Ez nem áll érdekében a mindenkori hatalomnak, persze, hogy nem lehet róla hallani. Ha az emberek rádöbbennének, hogy reálértéken mennyivel kevesebbet visznek haza, nem lehetne annyi embert becsapni a demagóg faszságokkal.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.02. 16:07:27

Rengeteg butaság és tárgyi tévedés van ebben a posztban. Az összefüggések nem ismerete, és üres frázisok pufogtatása hatja át az egészet. Arról írsz, hogy mennyire nem értenek a közgazdasághoz a magyarok, miközben te vagy legjobb példa erre. Szomorú és szánalmas, de beszélgessünk.

"Tele rosszkedvű, depressziós, egymást lehúzó emberrel, akiknek semmilyen tervük nincs a jövőre nézve."

Nem tudom, te hol laksz, nekem az ismerőseim, barátaim zöme tele van tervekkel, a többségük becsületes, nem lehúzni akar, hanem dolgozni, vállalkozni. De biztosan sok olyan is van, amiről te írsz, rossz környéken lakhatsz.

"Szerintem a magyarok legalapvetőbb hiányossága, hogy fogalmuk nincs a gazdaságról, még kevésbé a pénzügyekről."

Ühüm, ez nagyjából igaz. Egy átlag amerikai is kb. ennyire hülye ezekhez a dolgokhoz.

"Nincs még egy ország a földkerekségen, ahol a lakosság fele devizával spekulálna, évtizedekre előre sokmilliós tételben"

Azért jobb lenne a tényekre szorítkozni. Bajorországban is botrány volt a CHF hitelekből, és a Horvátországban is. Ez hirtelen kettő. Amúgy nem spekulált senki, pontosabban az okosabbja spekulált, a többség viszont csak elfogadta azt, amit a hitelügyintéző olyan szépen elmondott neki. Azt sem árt tudni, hogy ebben az országban mindenki CHF adós, csak esetleg nem tudja. Tudniillik ez a fajta eladósodás olyan komoly mértékben visszaveti az országot, hogy csodának gondolom azt, hogy egyáltalán van valami növekedés. Én úgy gondolom, legalább 2% hiányzik az éves növekedésből, ennyivel kisebb a belföldi fogyasztás, mert nyögik az emberek a CHF kölcsönt, ahelyett, hogy vásárolnának. Ezt a helyzetet hárman idézték elő. Az emberek, akik hiszékenyek voltak, a bankok, akik meg mohók, az állam, mert leszarta. Igen, az emberek többsége nem mohóságból választotta a CHF hitelt, hiszen a 14-20%-os kamat helyett 5-6%-ra adták. Mindenki szeretne kisebb költséget, ez a normális.

"Hogy miért van szükségünk a saját lakás illúziójára, nem tudom"
Akkor néhány érv:
1. Nem attól nem mobilis a magyar, mert saját lakása, háza van. Hiszen azt ki lehet adni, és szépen lehet bérelni egy másikat ott, ahol a munkalehetőség van. Sokan csinálják ezt. Igaz, ezzel kell egy kicsit foglalkozni.
2. Amikor megöregszik az ember, jó hogy van egy házikója, lakása, amiért pl. cserébe befogadják az öregek otthonába.
3. Hát nem olyankor kell ingatlant venni, amikor padlón vannak az árak? Az meg pangáskor van, nem?

"Minden évben a GDP-nk 3,5-4%-át"
"Magyarország ezzel a hatalmas pénzügyi támogatással tud csak 0%-os szinten vegetálni"

Tényleg kéne kicsit olvasgatnod valami alap közgáz könyvet. Először is borzasztóan leegyszerűsíted a dolgot. Amolyan szomszéd Mari nénisen. A pénzek jó része olyan beruházásokra megy, ami nem az ország napi megélhetését finanszírozza (ez most nagyon bután hangzott, de próbálok akkor már Mari néni szinten írni) hanem hosszútávon térül meg, már ha megtérül. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hú de jó, milyen pengén fogunk élni majd 10-20 év múlva. Ez egyáltalán nem biztos, hogy így lesz, ez egy sok változós képlet. Azt akarom csak kifejteni, hogy az uniós támogatás megszűnése kevésbé fájna napi szinten, inkább hosszútávon lenne szopás. A képet az is árnyalja, hogy az Uniónak nincs igazából sok választása, muszáj egy bizonyos szintre felhúznia azokat az országokat, amelyeket 45 évig megszállta az orosz.

„AZ ORSZÁGOT JELEN PILLANATBAN AZ UNIÓ TARTJA EL! ÍGY VAGYUNK CSAK KÉPESEK A FELSZÍNEN MARADNI."

Na, na! Én is örülök az Uniónak, de azért ez így nem igaz. Most nem akarok holmi van élet az Unión kívül dumát elereszteni, mert annak sok okból kevés realitása van, csak érdemes belegondolni, hogy ha igaz lenne, hogy a GDP 3-4 %-a az Uniótól származik (ami nem így igaz, hogy ebből eszünk, iszunk, szóval itt sántít) akkor 3-4 százalékos visszaeséstől még nem kéne összeomlani az országnak. Jó nem lenne, az tény, de tartózkodjunk a túlzásoktól, nézzük hideg fejjel a dolgokat.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.02. 16:07:31

@angrybeaver: Mikor a 80-as években kivándorolt az egyik barátom az USA-ba, előtte azt mondtam neki, tudod, majd max. annyit érsz el, hogy neked lesz egy nagy amerikai autód, nekem meg egy nagy európai. Kb. ez lett. Annyi különbség van, hogy én azért jobban élek, mint ő, könnyebben megengedhetem magamnak azt, hogy meglátogassam, mint ő magának, hogy ide jöjjön. Pedig van saját háza LA-ban, több autója is, stabil állása neki is és az asszonynak. Még az is lényeges különbség, hogy az ő apja, anyja 10ezer km távolságban van, csak úgy, mint az összes barátja, korábbi szerelmei, az iskolák, ahova járt, a terek, ahol játszott, és a vidék, ahol felnőtt.

Később annyival egészítettem ki a mondandómat amikor újabb kiköltözőkkel beszéltem, hogy szánalmasnak tartom holmi nagyobb autóért, házért stb. itt hagyni rokonokat, barátokat és a szülőhazát, és élete végéig akcentussal beszélő bevándorló legyen valami idegen kultúrájú országban.

Biztosan programoztam eddig már vagy 20 nyelven, az Algol kezdve a Pascalon át a C++ ig, különböző processzorok assembly nyelvén is, számos szerződést kínáltak külföldi munkára, brutális fizetéssel, de mindig visszautasítottam. Még akkor is, amikor éppen nem ment olyan jól, Annyit nem tudnak fizetni, hogy itt hagyjam a barátaimat, rokonaimat és állandóan idegen nyelven beszéljenek körülöttem. Pedig még a nyelvtudással sincs bajom, elég jól beszélek angolul és olaszul, de kis megerőltetéssel hamar felvenném a németet is. Mi lesz a pacal pörköltemmel, vagy töltött káposztámmal - például? Ez nem nekem való.

Tudod aki igazán tökös, az itthon is tud boldogulni, ahogy erre számos példa van. Persze ehhez nem csak tökösnek, hanem tehetségesnek is kell lenni. Lehet, hogy belőled mind a kettő hiányzik? Csak kérdem. Azt is szoktam még mondani, hogy ha az összes olyan ember aki komolyan tudna a tehetségével, szorgalmával az országért tenni, kivándorolna, be lehetne zárni. Viszont aki képtelen itthon érvényesülni, mert ehhez nem elég ügyes, középszerű, de olyasmire vágyik, amihez kicsit magasabb szinten kéne lennie, hát menjen Isten hírével, sok szerencsét kívánok neki. Csak nehogy sírás legyen a vége. Ha megerősítést vártál, rossz helyre jöttél.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.02. 16:29:41

2. rész.

5000 karakterbe nem fér bele a válaszom, ha ízekre akarom szedni az írásodat. :-) Gonosz vagyok, tudom. :-)

"Vicces, hogy otthon folyamatosan a hanyatló Nyugatról beszélnek"

Hm, te tényleg máshol lakhatsz. Az én barátaim, ismerőseim, szomszédjaim nem szoktak ilyet mondani. Ja, hogy néhány média ír ilyen marhaságokat (nem tudom, melyik) az még nem jelenti azt, hogy a magyarok ezt gondolják
.
"A hanyatló Németországra, ... miközben önti a pénzét ránk is"

Hú, hol? Szaladnék oda, rám is essen már valami? Az AUDI, vagy Mercedes beruházás nem szociális vagy baráti segély. Hanem kb. arról szól, hogy egy magyar szakember a negyedébe kerül a németnek. Azért a németek nem hülyék, különben hogy jutottak volna oda, ahol most tartanak.

"A hanyatló Svájcra, ami pillanatnyilag a világ legversenyképesebb állam"

Ezt a versenyképesség dolgot inkább hagyjuk. Mitől olyan versenyképes az a Svájc, ahol 2x magasabb bérrel termelnek, mint pl. Németországban? Attól, hogy a statisztika ezt hozza? Én meg úgy gondolom, hosszútávon sírás lesz a vége ennek a CHF árfolyamnak. Svájcban kb. ua. a technológia van a vegyiparban, gépiparban, mint pl. Hollandiában, innentől kezdve az iparban ezzel a bérezéssel nem lehetnek versenyképesebbek. Ja, hogy te arra gondolsz, hogy mekkora jövedelem keletkezik egy óra alatt az X munkával Svájcban és Hollandiában. Az más, akkor valóban baromi versenyképesek. Na erre itt van egy La Fontaine-szerü mesécske, valszeg meg fogod érteni:

Elromlik az egyszeri osztrák mosógépe. Kihívja hát a szerelőt, aki megvizsgálja a szerkezetet, majd közli, hogy mit kell rajta kicserélni. Az összes költség ennyi és ennyi, kb. egy új mosógép árának a 70 %-a. A tulaj úgy dönt, inkább vesz egy újat. A szerelő azért közli, hogy a kiszállás, és a vizsgálat 100 euróba fáj, amit a tulaj teljes természetességgel kifizet.

Elromlik az egyszeri magyar mosógépe, kihívja hát a szerelőt. Aki közli, hogy az alkatrész nagyon drága, érdemes lenne inkább egy újat venni. Így is dönt a tulaj. A szerelő azonban kéri a kiszállás és bevizsgálás díját (ez utóbbit nem mindegyik meri, de legyünk idealisták), ami mondjuk összesen 10 ezer forint.

A 100 euró legyen 30 ezer forint. Jól látható, hogy a hasonló munkánál az osztrák jóval versenyképesebb, hiszen 3x nagyobb jövedelmet termelt meg. És ha még azt is tudjuk, hogy a fejlett nyugati országok GDP-ének kb. 70-80% a szolgáltatásból származik, hamar meglátjuk az összefüggést, hogy miért annyival magasabb az osztrák GDP, mint magyar. Hát ezért, mert a szolgáltatásokért sokkal többet kell fizetni. Nem feltétlenül azért, mert több lavórt gyártanak, jobb technológiával. És ez bizony egy rohadt nagy lufi, aminél csak az a kérdés, hogy mikor fog kidurranni.

"Vagy mondjuk a hanyatló Norvégiára, ami szemetet (!!!) importál a tengerentúlról, azért, hogy azzal fűtsön"

Úgy könnyű, hogy brutális kőolaj és földgáz vagyonnal rendelkezünk. Tudtad, hogy lassan nagyobb lesz a norvég földgáz import az EU-ba, mint az orosz? Meglepő mi? Vagy az se piskóta, amit a lazacokkal művelnek. Mondjuk szépen el is intézték a vadon élő fajtákat. Istenem, hát baleset volt, na és? A mai világban egy Norvégiának egyszerűen jobbak az adottságai, mint pl. egy Magyarországnak. Nekünk nincsenek olyan természeti forrásaink, ami a mai piacnak kell, és nem tudunk 25 év alatt váltani, modernizálni, szilícium völgyé, vagy pénzügyi központtá válni. Ez képtelenség. Legyünk már kicsit realisták. Kellő türelemmel és kitartással egy jó kis közép polgári életet tudhatnánk produkálni, ennyi van most ebben az országban, meg úgy kb. a régióban.

"Otthon azon is állandóan megy a sírás, hogy miért keresnek a gonosz nyugatiak 4-5-ször annyit"

Na ez egy baromi bonyolult kérdés, de bizonyos aspektusaiban mégis egyszerű. Én a hamburger példát szoktam felhozni. Tessék nekem megmondani, hogy Münchenben a Mekiben miért keres 4x annyit az a csóka, aki átnyújtja neked a hambit a pult felett? 4x hatékonyabb? Vagy talán még jobb a német és a magyar kamion sofőr. 4x hatékonyabban szállítja le az árut? 4x gyorsabban, vagy 4x annyit? Vagy a német mérnök hatékonyabb? Mitől??? Nem tud többet, nincs jobb PC-je, CAD szoftvere. És a német orvos? A kérdéseket költőinek szántam, nem kell válaszolni. Sem a nyugati, sem a keleti bérrendszer nem tükrözi a valódi teljesítményt. Annál inkább a viszonyokat, amelyek torzítást okoznak. Mondok még egy dolgot, amin érdemes elgondolkodni. A Meki Németországban biztosan nyereséges, azokkal a bérekkel. Akkor nálunk mekkora profitot kaszál?

Folyt köv.

holl gold 2014.04.02. 16:34:59

@Kövérmadár [swe]:

Kar itt filozofalni hiszen az egesz olyan egyszeru mint a faek...Ha nem lett volna tancoljferi, akkor következeskeppen nem lett volna 2/3-ad es ha nem lett volna elhallgatott ciganybunözes akkor követkeseskeppen nem jött volna fel a Jobbik...

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.02. 16:47:49

3. rész

"A PIAC MINDENT ÉS MINDENKIT TÖKÉLETESEN BEÁRAZ"

Ugye most nem akarod azt mondani, hogy pl. tömegével eladott divat vackok, amit sznob majmok vesznek meg, az ideális piaci viszonyokat teremt. Vagy amikor boom van a részvény piacon, felfújnak egy csomó értéktelen papírt, az is teljesen helyes. Meg az ingatlan boomok, amikor egy országban rövid idő alatt a 6szorosára mennek fel az árak. Aztán meg esik akkorát, hogy beleremeg a föld. Amit állítasz odáig igaz, hogy a piac mindent és mindenkit beáraz. De baromira nem tökéletesen, már csak azért sem, mert iszonyú rossz az emberek (a vásárlók, a piac szereplői) értékítélete. Ha a piac valóban tökéletesen árazna be, akkor egy egyetemi tanár nem keresné a töredékét egy brókernek. Nem nálunk, hanem általában a világon mindenhol. A tökéletes beárazás nekem azt jelenti, hogy a valódi értékén. Milyen világ vagy milyen piac az, hogy egy ember a több száz milliószorosát keresi egy másiknál. Nem tudhat olyat, még ha ö találta fel fészbukot, vagy a holdra szállást, hogy ekkora különbségek legyenek. Nincs két ember között ekkora, nem lehet.
Olvasgasd az Ótestamentum Arany Borjúval foglakozó részét. Na itt tartunk most. Rossz vége lesz egyszer még ennek, ha az is szokott lenni.

"Otthon azért keresel 100.000 Ft-ot eladóként, mert a Te munkád egy Európa peremén lévő, európai szemmel nézve szegény, teljes mértékben rossz irányba tartó, végtelenül pazarló, bután kitalált és működtetett rendszerekkel rendelkező, nagyon erősen korrupt országban van. Ezért nem jut neked több. Ebben a teljességgel pazarló, rossz rendszerben PONTOSAN ennyit ér a munkád, egy forinttal sem többet. Ez a piaci árad.”

Uh, ez a bekezdés most nagyon tömény lett. Így nehéz reflektálni.

Azért keresel 100 ezer forintot eladóként, mert farkastörvények és kizsákmányolás folyik. Nincs múltja, hagyománya a kapitalizmusnak, magyar vállalkozók jó része brutálisan kizsákmányolja az alkalmazottait. A multi meg pláne, persze vannak kivételek is. A szakszervezet meg olyan gyenge, mint egy kiscsoportos óvodás. Meg szinte csak ezt tudjuk kínálni a nyugati befektetőknek, hogy olcsók vagyunk. Meg kb. a 17. századi Anglia szintjén vagyunk, mármint a viszonyokat illetően. Meg megint mondok neked valami érdekeset.

Azt, hogy mit is írtunk alá, pl. az Unióhoz való csatlakozáskor. Sokan talán nem tudják, hogy a maastrichti kritériumokat nem csak azért kell teljesítenünk, hogy egyszer legyen Eurónk, hanem ezt mi vállaltuk a csatlakozáskor, szerződésbe foglaltuk. Az egyik ilyen kritérium az infláció mértéke. Az kb. arról szól, hogy annak mértéke nem haladhatja meg a három legkisebb inflációval rendelkező tagország átlagát, + 1% talán. Nem tudom pontosan, utána kéne nézni. Beszéljünk egyszerű számokról, mondjuk azt, hogy nem haladhatja meg az infláció mértéke a 3%-ot. Aztán szögezzünk le egy másik dolgot is, azt, hogy a bérek emelkedése - közvetve ugyan és késleltetve - igen erősen hatnak az infláció mértékére. Ha nagyon megkapirgáljuk, hosszútávon szinte egy- az-egyben. Az egyszerűség kedvért maradjunk annál, hogy a 3%-os infláció nem nagyon enged meg lényegesen magasabb bér növekedést. És ha így van, azaz ezek szerint max. 3 százalékkal növekedhetnek a magyar bérek, akkor 54 év alatt érjük el a mostani osztrák bérszínvonalat.
Tulajdonképpen ezt írtuk alá.

Nem vagyunk nagyon szegények, kb. úgy nézünk most ki, mint egy kicsit legatyásodott kisnemes, akinek azért megvan még a kastélya, földje, csak most ketten ülnek a 40 méter hosszú igen szerényen megterített ebédlő asztalnál. Az ország vagyona megvan, az ország jövedelme kicsi. Nem kéne összekeverni a két dolgot. Mert a vagyonban azért komoly potenciál van. Szegény az, akinek vagyona sincs. Te magad írtad, mennyi ingatlanunk van. Hát majd eladjuk. :-)

Nem gondolom, hogy sokkal jobban pazarolnánk, mint pl. tőlünk nyugatabbra, talán jobban, de nem annyira súlyos a helyzet.
Ez amolyan puffogtatás volt a részedről. Légy kicsit konkrétabb.
Nem vagyunk korruptabbak, mint az olaszok, spanyolok vagy görögök. Kb. közepesen korrupt ország vagyunk. Ha kicsit javulnak a jövedelmi viszonyok, ebben komoly fejlődést látok. Meg majd jön az új generáció is.

A piaci árat tehát nem ezek határozzák meg, hanem az, hogy ki mennyire akar kizsákmányolni. Gondolj bele, hogy vannak nálunk korruptabb és szegényebb országok, ahol mégis magasabbak a jövedelmek, a GDP, stb. Meg gondolj arra, hogy pl. egy Luxemburg mit tudhat, hogy ott olyan jövedelmek vannak. Ebből is látszik, hogy nem az igazi teljesítmény számít, pontosabban de igen, csak a pénzügyi szektoré. :-)

Folyt köv.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.02. 19:07:43

4. rész.

"Nálunk olyan dolgok, mint verseny, piaci alapon való működés, hatékonyság, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS, önmagamról való gondoskodás teljesen ismeretlen fogalmak. Ezekhez TENNI kéne valamit, energiát belefektetni, tanulni, fejlődni, tervezni stb. Erre otthon egyszerűen nincs igény."

Teljesen általános fogalmakat mantrázol itt is. És ez is tömény, nagyon.

Tisztázzuk, az ország gazdasága nincs most jó állapotban, de ezt elsősorban nem a gazdaság szereplői, hanem a politika hozta így. Nem rosszabb egy magyar hintőpor gyártó cég egy angolnál, mi is kiváló baltanyelet, vagy CNC esztergát (azt egyébként pláne) gyártunk, nem csak a németek. Nagyon sok hatékonyan működő cég van itt is. Akik komolyan gondolják, és nyugaton is megállják a helyüket. Hinnéd,hogy a gépipari exportunk nagyon durván több, mint az autóipari? Vagy akár a vegyipari is. Hatékony cég esetében pl. nem a Graphisoftra vagy a Prezire gondoltam, sokkal jelentéktelenebbekre. Nem kéne hanyatt esni egy német, vagy brit KKV-től, ők sem szarnak gyémántot, egyáltalán nem olyan hatékonyak, sőt, kezdenek elkényelmesedni. 25 éves a cégem, és ez alatt az idő alatt megdöbbentő tapasztalatokat gyűjtöttem be pl. német partnerek működéséről. Elképesztően lassúak, sokszor iszonyú bonyolultak, állandón variálnak, egymást fúrják az alkalmazottak, tapsolnak a mitingeken a hülyeségekre is, tisztára mint egy pártgyűlésen az 50-es években. Kollégáimmal már sokszor megállapítottuk, éhen haltunk volna már, ha így működnénk. Az is megdöbbentő, milyen picike tudással tudnak emberek komoly állásokat betölteni. Teljesen érthető, hogy miért lehengerlő egy k-európai, amikor megjelenik ott. Egyszerűen sokszor brutális a tudásbeli különbség.

Folyamatosan nő a nyugdíj és életjáradék biztosítások száma. Pont a hetekben olvastam erről. Ne várd azt, hogy 25 év kapitalizmus után, hirtelen megváltoznak a szokások, beidegződések. Ez nem fair tőled, te már így nőttél fel, de a többségnek, az 50+ éveseknek lövése sincs, miről beszélünk itt.

Az is hihetetlen általánosítás a részedről, hogy nem akarnak fejlődni, tanulni, stb. Biztos van ilyen környék, de én nem ott lakom. Nem gondolom, hogy a magyar ember ebben a tekintetben rosszabb lenne, mint pl. az osztrák. Sőt.

"Hazánk sajnos egy szocialista ország, több évtizedes lemaradással, gazdaságilag-kulturálisan, de főleg gondolkodásmódjában Ázsia része, semmiféle köze nincs Európához"

A mondat legelső részével egyetértek, aztán a másodikkal is, aztán már nem értek egyet. Ilyet leírni, hogy gazdaságilag-kulturálisan. Jesszusom. Miket hordasz itt össze-vissza. Igen, gazdaságilag. De kulturálisan? Lemaradtam valamiről? Azért mert a rockzene aktuális nem adják egymásnak a kilincset, attól még a kultúra elég rendesen jelen van. Ez a minden szar itt, durva túlzás. Gondolkodásmódunkban meg nem is értem ezt az Ázsia minisítést. Kínai, vagy japán? Netán afgán vagy török, esetleg iráni? Voltál te már valaha Ázsiában? Ugye egyrészt ez egy elég tág fogalom, másrészt mióta degradáló pl. a kínai gondolkodásmód. Vagy mire gondoltál?

Összegezve. Én úgy látom, hogy nagyon frusztrált vagy, az nem derül ki, hogy miért. Remélem nem azért, mert bölcsész vagy, és nem tudtál elhelyezkedni a mongolszakos diplomáddal itthon. Ez vicc volt. Igazából pontosan nem tudod mi a bajod, mert túlságosan általánosítasz, mondandót jó része nem is igaz, vagy nem úgy igaz. Az igaz, hogy vannak komoly bajok az országban, de én úgy látom, hogy ez főleg azért van, mert a nagyjából 30 év alatt szeretnénk a kapitalizmust és a demokráciát felépíteni, és ez bizony komoly problémákat és traumákat okoz. Meg a politika sincs a topon, egyik oldalon sem, a rosszak közül választhatjuk azt, amiről úgy gondoljuk, ez talán működni fog. Ez így elég rossz kombináció. Vannak jó példák, más volt szoci országok, hogy lehet ezt jobban is csinálni. Hát ezt most mi (mi???) nem csináljuk annyira jól. De nem szabad elkeseredni, mert az csak visszavetne. Mindig voltak nehéz időszakok, én bízom a jövőben, vagy pontosabban a gyerekeim jövőjében. Nem kéne ennyire letolni az országot, ahol születtél és felnőttél, inkább azon kéne gondolkodnod, hogy te mivel járulhatnál hozzá a javuláshoz, a jobb életszínvonalhoz - itthon.

nál 2014.04.02. 19:08:29

@Csák Morritz AKA Alibiman:

Furcsa a felfogásod.

Leírod angrybeavernek, hogy TE nem akarsz elmenni, TE jól érzed magad Mo.-on, TE miket választottál az életben a TE értékrendednek megfelelőn, és azzal zárod: "Ez nem nekem való". Eddig tiszta sor, láthatóan tényleg nem neked való egy ilyen megpróbáltatás.

De aztán azt írod:
"Tudod aki igazán tökös, az itthon is tud boldogulni, ahogy erre számos példa van. Persze ehhez nem csak tökösnek, hanem tehetségesnek is kell lenni. Lehet, hogy belőled mind a kettő hiányzik? Csak kérdem. Azt is szoktam még mondani, hogy ha az összes olyan ember aki komolyan tudna a tehetségével, szorgalmával az országért tenni, kivándorolna, be lehetne zárni. Viszont aki képtelen itthon érvényesülni, mert ehhez nem elég ügyes, középszerű, de olyasmire vágyik, amihez kicsit magasabb szinten kéne lennie, hát menjen Isten hírével, sok szerencsét kívánok neki. Csak nehogy sírás legyen a vége. Ha megerősítést vártál, rossz helyre jöttél."

Annyira önigazolás-szagú ez a sértegetésbe burkolt okoskodás! Amit írsz, csak egy cizelláltabb formája a "kitántorognak Angliába mosogatni" c. mondókának, hasonló megalapozottsággal, hiszen nyilván nehéz azt elviselni, hogy más értékrendű emberek másként gondolkodnak a világról.
Egyrészt összekevered a tökösséget a mazochizmussal. Másrészt meg sem fordul a fejedben, hogy van, aki nem negatívumként éli meg azt, hogy "élete végéig akcentussal beszélő bevándorló legyen valami idegen kultúrájú országban", hiszen pont azért megy oda ahova, mert meg akarja ismerni azt a kultúrát, azt a nyelvet, az ottani embereket. Harmadrészt nem egy olyan ismerősöm van például tudományos területről, aki pont azért hagyta el az országot, mert kellően tehetséges és tökös volt, de az ő szakmájában nem úgy megy, hogy az ember egy szál laptoppal pénzt tud keresni, kell hozzá mondjuk egy tisztességesen felszerelt labor, ami itthon nem elérhető.
Nem hiszem, hogy sokkal idősebb lennél nálam, mégis egy megkeseredett vénembernek tűnsz, és láthatóan nem vagy képes egy mai huszonéves, korai harmincas fejével gondolkodni, akinek természetes, hogy akár a legközelebbi barátja vagy élete párja is más országból, más kultúrkörből érkezik, és ennek folyományaként egymás között az anyanyelvüktől eltérő nyelvet használnak.

Még egy gondolat arról, amit a poszthoz írtál:

">>Tele rosszkedvű, depressziós, egymást lehúzó emberrel, akiknek semmilyen tervük nincs a jövőre nézve.<<
Nem tudom, te hol laksz, nekem az ismerőseim, barátaim zöme tele van tervekkel, a többségük becsületes, nem lehúzni akar, hanem dolgozni, vállalkozni. De biztosan sok olyan is van, amiről te írsz, rossz környéken lakhatsz."

Feltűnt, hogy válasznak teljesen értelmetlen, amit írsz? Várj, kivesézem!

"Nem tudom, te hol laksz"
Segítek: Magyarországon, a fenti poszt Magyarországról szól.

"nekem az ismerőseim, barátaim zöme tele van tervekkel,"
Aki "tele van tervekkel", annak igazából egy terve sincs. Tudod, mikor Pistike azt mondja, hogy ha felnő, űrhajós lesz, az nem terv, hanem vágy, persze ez már sokaknak nehéz distinkció.

"a többségük becsületes,"
Miért csak a többségük? Becstelenekkel ne barátkozz.

"nem lehúzni akar, hanem dolgozni, vállalkozni."
A posztban a "lehúzás" szerintem nem materiálisan értendő, hanem pszichés szempontból. Azt nem akarni kell, az csak úgy van a közhangulatnak köszönhetően.
Egyébként dolgozni és vállalkozni csak akarnak vagy teszik is?

"De biztosan sok olyan is van, amiről te írsz,"
Hadd idézzek egy kedves szólást: "Everyone has an asshole friend. If you don't, you're the asshole."

"rossz környéken lakhatsz."
Ja, Magyarországon, mint már az elején megállapítottuk.

angrybeaver 2014.04.02. 21:54:14

@Csák Morritz AKA Alibiman:

Köszönöm, pont erről beszéltem :)

Igen, bevallom. Tehetségtelen, középszerű suttyó vagyok, aki csak a felszínes élvezeteknek él, imádja a drága dolgokat, és ötven forintért elárulj A Hazát :)

Sőt, bevallom, marhára nincs kedvem játszani a tököst/macsót/tehetségest. Csak élni akarok, végezni a munkát, amit szeretek, és a szabadidőmet a számomra fontos és kedves dolgokkal eltölteni. Való igaz, aki tökös, az tűzön-vízen helyt áll. Az akár itt is tud boldogulni. Tud. Nehezen. Nagyon nehezen. Van, amikor helyt is kell állni, nem vitás. Csak van, amikor ez nem tökösség, hősiesség, hanem nettó ostobaság, tudod? Mintha négykézláb akarnál felmászni a Mount Everestre. Lehet, csak nem érdemes. Én ezt így látom, ha te másképp, szíved joga.

Nem értem, miért kell sértegetni, lehordani, magas lóról semmibe venni azokat, akik azt mondják, hogy leküzdötték a stockholm-szindrómát, és köszönik, más helyre vágynak.

Légy büszke, amiért A Hazához hűen kitartasz, igazi Tökös Gyerekként, és nemet mondasz a kapitalista bűnök csábítására. És tudod mit? Örülj, mert elmegyek. És én is örülök, mert Te, barátom, itt maradsz.
És nem érdekel, mit gondolsz rólam, nem érdekel, mennyire nézel le. Őszintén kívánom, légy boldog, kiegyensúlyozott, és sikerüljön elérni mindazt, amit az életben el szerettél volna. Én pedig nekivágok, hogy elérjem mindazt, amit én szeretnék, és amitől én boldog leszek. Rendben? És akkor mindketten boldogak leszünk, és happy end :)

Szerintem mindent elmondtam. Ha úgy érzed, nyugodtan vágj vissza, több kommentet nem fogok írni.

@nál: köszönöm, hogy megvédtél és köszönöm a választ, amit írtál. Neki, mindannyiunknak. A hozzád hasonló emberek miatt fogok még néha hazalátogatni.

Minden jót!

angrybeaver 2014.04.02. 22:41:25

Húúú, azért ezt még leírom, mert kikívánkozik. Ha azok az emberek, akik annyira úgy gondolják, hogy Magyarország a Hősök országa, ahol egy igazán Magyar Ember megél, és csak a sorvadtak menekülnek.

Hát mondja már meg, de komolyan, ugyan mi a fenét jön ide olvasni, pláne kommentelni? Ha neki olyan jó, akkor mit érdekli, ha a "patkányok" menekülnek? Neki nem mindegy? Hisz boldog és elégedett. Hmm? :D

Vicces nép vagyunk, na. Most már tényleg minden jót, többet tényleg nem írok. Szidjatok! :D

eatpraylove 2014.04.03. 00:26:40

Nagyon kellett már egy ilyen kőkemény, racionális poszt!

Mondhat bárki bármit: lehetne cizellálni itt meg ott, ilyen és olyan aspektusból szemlélve; lehet intellektualizálni ezerrel; és még olyat is ide lehet böfögni, hogy a szerző be van "szívva"...pedig kurvára nem: ijesztően józan és user-friendly.

Badeni_lakos 2014.04.03. 08:34:05

A szerzőnek igazat adok.

egy kivétellel:
"Minden évben a GDP-nk 3,5-4%-át (!!!) kapjuk meg pénzügyi támogatásként az EU-tól. Az embereknek fogalma nincs erről az irgalmatlan pénzmennyiségről, amit minden évben ránk önt az Unió."

Ez ÍGY NEM IGAZ. Annak a pénznek a nagyobbik részét mi fizettünk oda be ( a magyar adófizetők ), és azt csupán csak visszakapjuk Brüsszelből, tehát nem ennyire fekete-fehér a kapott pénzügyi támogatás forrása.

De egyébként jó az írás. A felelősségvállalásról, versenyképes tudásba fektetett energiákról, nyelvtudásról stb. teljesen igaz.

u.i: Az MNB (jegybank) szerintetek független intézmény vagy sem? Mennyire védené meg a Forintot, ha 214 felé ugrana?

Badeni_lakos 2014.04.03. 08:34:05

@Csák Morritz AKA Alibiman: ""A szakszervezet meg olyan gyenge, mint egy kiscsoportos óvodás."" :D ez volt a legjobb hasonlat a hozzászólások között, amit olvastam! :D látom magam előtt a kis gagyogó óvodásokat, ahogy bejön az óvóbácsi (Orbán) mindegyik bebújik a takarója alá, mert Ez a Délutáni alvás... altatáás...

Lehúz a gaz , altat, elfed, s egy kacagó nyugati szél...
( A magyar ugaron )

Badeni_lakos 2014.04.03. 08:34:05

@nál: ""egy mai huszonéves, korai harmincas fejével gondolkodni, "" -> ez jó meglátás, mert a statisztikák is igazolják!
hogy fiatalon kötelezettségektől még mentesen, de kb. ~30 felett már nem nagyon fogsz "kivándorolni" (azaz másik országban letelepedni) hogy mi az oka ennek? nem tudom.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.03. 10:37:53

@angrybeaver:

Kedves Nagyon Dühös Hód!

Már a nicked is elárulja, hogy nem vagy békében a világgal. Lazíts, senki sem akar bántani, szerintem üldözési mániád van. Ezzel a hozzáállással bajban leszel, meglásd! :-) Csak remélni tudom, hogy tévedek.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.03. 10:38:21

@nál: Önigazolás? :D Cseppet is ismernél, akkor nem írnál ilyeneket. Ha a haverjaim esetleg olvassák azt, amit írsz, biztosan gurulnak a röhögéstől. Ha rákeresel a nickemre csak úgy a neten, hamar le tudsz nyomozni, és akkor rádöbbensz, hogy ez itt most nem erről szól. De kár erre szaporítani szót, igazából eszem ágában sincs magamat példának állítani, hogy lám én itthon boldogultam, mert lehet, hogy ha annak idején kimegyek, jobban boldogultam volna, ezt már soha nem tudjuk meg. Tehát ez most nem lényeges. Sőt, azzal sincs semmi gond, amikor valaki a szakmai fejlődés, az igazi önmegvalósítás miatt bárhova is elmegy, kivándorol. Szűknek érzi itt a teret. Esetleg üldözik vallásáért, politikai nézetéért, nemzeti hovatartozása miatt. Szeretem az ambiciózus embereket, hiszen ők jelentik a fejlődést, és magyar emberként még büszke is lehetek rá, hogy lám-lám, milyen szépen alakul ez a dolog, az ilyen emberek képviseljék a hazánkat.

Itt másról van szó. Két aspektusból kell a dolgot megközelíteni:

1. A poszt tartalma felől, amiben nyüzsögnek a tárgyi tévedések, hamis dolgokat említ az író tényként, csúsztat vagy túlságosan leegyszerűsít dolgokat, sokat általánosít. Szinte fröcsögve zsúfol negatív jelzőket barokkos körmondatokba. Azt nem is értem, hogy a saját honfitársait, a szüleit, a barátait, a rokonait miért degradálja ilyen módon?

2. Az író felől, akit szerint itt minden szar, és azért kell innen menekülni. No ezzel van a baj. Ez rossz hozzáállás, így bajban lesz az író külföldön is, hatalmas pofonokat fog kapni. És látva a habitusát, ha úgy megy ki, hogy bevágja maga mögött az ajtót, duzzogva, durcásan, úgy nehéz lesz visszajönni és a tükörbe nézni. Sokkal szolidabban és józanabbul kell ezt a kérdést kezelni. Valamilyen oknál fogva úgy érzi, hogy itt neki nem terem babér, akkor máshol kell szerencsét próbálni, de nem kell a sárba döngölni az itthon maradókat. Gyakorlatilag mindenkit lebunkózott, leszarozott, letolvajozott és leköpött. És ha valaki visszaszól, hogy ácsi, akkor felhúzza a nóziját. Ezt most hogy? Hát kapjunk már a fejünkhöz!

SirTocy 2014.04.03. 11:11:11

"...Európában 70 éve nem volt háború – ami 2000 éve nem fordult elő – a népek megtanultak békésen együtt élni, sőt szolidárisak (!!!!) egymással, az erősebb támogatja a gyengébbet, társadalmi szinten és országok között is." Nálunk meg mi van? A kormány okádja a háborús retorikát, legyen szó gazdaságról, oktatásról, választásokról - bármiről. Folyik a hazaárulózás, és mindent beleng a "majd én megmondom, ki magyar, ki nem" szellemiség, ami remekül klappol az átlagember "felfelé nyal, lefelé rúg" mentalitásával, és persze azzal az elképzeléssel, hogy a magyar embernek minden csak úgy jár. Ráadásul, ha valakibe fentről belerúgnak, az csak annál erősebbet rúg lefelé - néha csak szórakozásból is.

Igazán büszkék lehetünk magunkra.

SirTocy 2014.04.03. 12:34:27

@Csák Morritz AKA Alibiman: Igazából. Hm. Sok-sok érdekes dolgot írsz, csak az a szomorú, hogy nagyon sok helyen egy az egyben alátámasztod a posztot. Ne haragudj, de én azt veszem le a hsz-eidből, hogy "hát srácok, igen, elég szar a helyzet (bár nem annyira, mint a postból látszik), de ha akarunk, és kitartunk mondjuk egy 10-20 évet, akkor egyszer még akár lehet itt egy kellemes, kispolgári élet."

Csak... nos, izé... nekem nincs erre 10-20-50 évem. Nézd, tarts önzőnek vagy hazaárulónak, vagy aminek akarsz, de nekem nincs időm kivárni, mire kihalnak azok az emberek, akik újra és újra hajlandóak az MSZMP-ből szabadult politikusokra és pártjaikra szavazni, illetve mire eltűnik ez a politikai elit a családjaikkal, barátaikkal együtt. Nincs időm megvárni azt a generációt, amelyik majd nem belerúg a nála szerencsétlenebbe, hanem a kezét nyújtja neki, amelyik időt fordít saját maga művelésére, képzésére, és odafigyel a másikra.

Lényeg a lényeg: nekem csak egy életem van. Mindenkinek csak egy élete van, ebből kell kihoznunk a maximumot. És ha ez máshol könnyebben megy, mint itthon, hát nem fogok itthon maradni, mert egyszerűen _NINCS_IDŐM_VÁRNI_. Nem azt akarom megélni, mint a nagyszüleim, akik úgy voltak vele, hogy "jó, rendben, szar ez így, hogy 4:30-tól este hatig robotolok, de majd az unokáimnak jó lesz", ha egyszer választhatom azt, hogy "nekem is aránylag jó lesz ez így, MOST, meg a gyerekeimnek is jó lesz majd, ha lesznek".

Továbbá én tényleg örülök, hogy neked bejött az élet, hogy kiváló, feddhetetlen családtagjaid és barátaid vannak, és olyan biztos anyagi háttered, hogy csuklóból vered le a külföldi cégek fejvadászait ajánlatostúl-mindenestűl, de azért remélem, belátod, hogy Magyarországon nem ez a jellemző. Ezért fontos ez a post: igen, baromi vastag bőr kell ahhoz legyen valakinek a képén, hogy ekkora általánosításokra ragadtassa magát, de ez kell ennek az országnak. Így legalább mindenki magába néz egy kicsit (legalábbis akiben van önkritika), hogy nem-e esetleg róla szól a cikk.

angrybeaver 2014.04.03. 13:26:58

És azért, ha a fellelt információ igaz volt, tudod, kicsit más a kép. Innentől - és bocsáss meg, ha nem így van - sokkal inkább érzek a modorodban, hozzászólásaidban egy büszke, apáskodó, lesajnáló hangnemet.

Büszke vagy arra, amit elértél. Hogy európai szinten viszonylag normális körülmények között élsz.

Látod, nekem ez a bajom. Hogy ez a szint, ami sok más helyen a világon alap, amiben semmi extra nincs, itt lassan elért, kiharcolt, verejtékkel felépített __státusz__, amire büszkének __kell__ lenni.

És tudod, elegem van a büszke emberekből, a státusszimbólumokból, és abból, hogy egy olyan helyen élek, ahol ez a kérdés egyáltalán téma...

No, hát akkor most már tényleg minden jót mindenkinek :)

angrybeaver 2014.04.03. 14:01:50

Az előző hozzászólásom moderálásra került. Valószínűszeg azért, mert komolyan vettem, amit írtál, @Csák Morritz AKA Alibiman, rád kerestem, megtaláltalak és neveden neveztelek.

No, akkor kb. ugyanaz, csak rövidebben és név nélkül. Némi keresgélés után világos, hogy - állításodhoz híven - jól megy a sorod, menő céged van a tech szférában. Menő cég, nagy kocsi, motor, stb. Őszintén gratulálok.

De tudod, írtam, hogy __nem akarok vállalkozó lenni__. Vili? Csak, mert nem, és kész. Nem akarok az üzlettel/ügyfelekkel/jogi dolgokkal bíbelődni. Fejlesztő vagyok, ráadásul azzal a hülye elborultsággal, hogy a fizikai, matematikai jellegű dolgok állnak közel a szívemhez, így meg nehéz érdekes munkát találni errefelé. De ha talál is az ember, hát, megélni nem nagyon fog tudni belőle. De ha tudsz ilyet, hát azt írd le, mert az a lényeg, és akkor talán megmentesz pár embert a kitelepüléstől, hogy "akcentussal beszélő" külföldi legyen.

Továbbá, Kedves Sikeres Magyar Ember, tedd a kezed a szívedre, és mondd, merd őszintén azt mondani, hogy bizony a Te alkalmazottaidat úgy megfizeted, hogy 35-40 éves korukra legalább a te életszínvonalad 60%-át tudják majd elérni, úgy hogy azt csinálják a cégednél, amit szeretnek, és nem maszekolnak mellette.

Mert ha így van, akkor máris küldöm az életrajzom hozzátok :)

De, amint mondtam, nem akarok vállalkozni. És nem akarok 55 éves koromra várni, mire eljutok arra a szintre, amit egy fejlett országban néhány év munkával, normális körülmények között, vérizzadás nélkül el lehet érni.
És amíg itthon ezt nem tudom megtenni, addig bizony nekem, Haza, barátok, szép tájak, borok és asszonyok ide, vagy oda. Magyarország nem pálya.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.03. 19:01:01

@SirTocy: Tulajdonképpen megértelek. Mármint arra gondolok, hogy nem 10-20-50 év múlva, hanem most akarsz bizonyos célokat elérni, bizonyos javakat birtokolni. Nem gondolnám, hogy ettől önző vagy, vagy hazaáruló, stb. Inkább úgy fogalmaznék, hogy még nem rendelkezel a kellő bölcsességgel, amit majd az idő azért meghoz. Még csak azt sem mondanám, hogy káros elképzeléseid vannak, hiszen így kellően motiválva vagy. Kb. én is így gondolkodtam huszonévesen.

Azt azonban érdemes látni, hogy a veled kapcsolatos folyamatokat objektív és szubjektiv dolgok irányítják. Az objektív, a tőled független történések, amit tőled szuverén (azaz általad nem igazán befolyásolható) személyeknek, nevezzük a nevén, politikusok és a gazdaság meghatározó szereplői tesznek, generálnak. És itt bizony nagyon rossz a helyzet. Bármelyik politikai oldalt is nézzük. Mert ha van is köztük idealista, aki komolyan gondolja, hogy a népért, a hazáért, a választóiért akar dolgozni, vagy feladja.vagy beáll a sorba - tudod, aki a disznók közé keveredik, megeszik a korpákok :DD. Nekem volt pár barátom, aki tényleg akart tenni, beledöglött, szó szerint, a másik megőszült, abbahagyta, folytathatnám. Nem jó ez így, de hogy az általam nem különösebben kedvelt Antalt idézzem, tetszett volna forradalmat csinálni. És ez valszeg nem a te, hanem az én, pontosabban az én generációm bűne. Most mentegetőznöm kell a többiek nevében is:

Amikor a forradalomra lehetőség volt, úgy gondoltuk, erre semmi szükség, mert békés eszközökkel, a demokrácia gyors megteremtésével szép kis országot építhetünk majd. Az elhangzott ígéretek alapján gondoltuk így. Nagyon átvertek minket, szándékosan, vagy csak idővel, kényszerből változtattak, nem tudni. Egyszer csak ott álltunk hülyén, és mondtuk, nem ilyen lovat akartam anyám! De akkor már késő volt sajnos.

Visszatérve, sajnos a politikai és gazdasági körülmények adottak. Most jön a szubjektív része. Az a rész, amit te irányítasz, önnön magadat. Itt több lehetőséged van, amiből én csak négyet sorolnék most fel:

1. Politizálsz, úgy, hogy megpróbálod megváltoztatni a rendszert. A munkád mellett persze. Nem semmi ember kell ehhez, én pl. alkalmatlan voltam, vagyok. Csak tisztelni tudom az ilyet.
2. Sodródsz az árral, opportunista vagy, de kerülsz minden politikai kapcsolatot, korrupciót, kerülöd a nagyon gazdag emberek társaságát. Nem fogsz meggazdagodni, de ha ügyes és kitartó vagy, akkor egy középpolgári jó módot tudsz elérni belátható belül. Ház a kertvárosban, 2-3 jó kocsi a garázsban, kicsit költséges hobbi, évente külföldi utazás. Szóval rendes ny.európai polgári életszínvonal, de abból is a picit átlag feletti. Így nyugodtan fogsz aludni.
3. Politikai kapcsolatokat építesz ki, beállsz megfelelő holdudvarba, és beszeded a sápot. Esténként meg szemen köpöd magad. De mocskosul meg lehet gazdagodni. Egy biztos, igaz barátok nélkül hal meg az ilyen ember, még a temetésére is képmutatásból mennek majd. de kit érdekel? :-)
4. Külföldön próbálsz boldogulni. Itt sajnos komoly hátránnyal indulsz, az elején inkább jellemző a nélkülözés és a sikertelenség, mint a gyors siker. De egyáltalán nem lehetetlen a boldogulás (hiszen számos példa van) megfigyelésem szerint a kellő akaraterővel, tehetséggel, tudással és szorgalommal megáldott emberek világa ez, ők bizony hamar sikert érhetnek el. Tedd mérlegre, hogy vajon rendelkezel-e ezen tulajdonságokkal. Ha igen, neki kell vágni.

Lenne egy ötödik is, bűnözőnek állsz. De ez nem úriemberhez méltó viselkedés.

A fiaimnak azt szoktam mondani, a legfontosabb dolog a szerencse. Mert anélkül semmi nem fog menni. SZVSZ úgy néz ki a dolog, hogy kell egy nagy adag szerencse, aztán kapcsolatok (ez lehet ártatlan baráti, rokoni is) majd jöhet a tehetség és a tudás a meglévő körülmények hatékony kiaknázása érdekében. :-)

Hogy nagyon ne kanyarodjak el a témától, reflektálnék még arra az ide mindent ami kell most, azonnal elképzelésre. Kb. 25 éve Párizsban kóricáltam az utcán, és unalmamban a kocsikat és azok vezetőit néztem. Feltűnt, hogy szoros összefüggés van a vezető életkora, és az autó nagysága, minősége, drágasága között. Minél idősebb volt valaki, annál nagyobb, drágább autója volt. És igen ritka volt a kivételt. Az akkori Franciaországban - vagy legalábbis Párizsban - azt érzékeltem, hogy az emberek egy kiszámítható életpályát futnak be. A hangsúly a kiszámíthatóságon van, ami most itt nagyon hiányzik. Az egészből még egy dolog következik, az ottani emberek nem türelmetlenek, tudják, hogy rájuk kerül a sor, ha rendesen dolgoznak, szépen lassan nekik is lehet olyan, amit az idősebb generáció birtokol. Jól körül határolt szabályok alaján üzemel a társadalom, és annak tagjai, és a játékszabályokat a többség elfogadja, mert van értelme.

Te észrevetted, hogy annak ellenére, hogy kicsit megmostam a poszt író fejét, bizony sok mindenben valahol igazat adtam neki, csak ő még ezt nem értette meg. :-) Szerintem mi a megoldásokban gondolkodunk másképp. Nincs ezzel semmi baj. :-)

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.03. 20:51:41

@angrybeaver: „ __nem akarok vállalkozó lenni__. Vili?”

Nincs ezzel baj, senki sem mondta, hogy annak kell lenned. :-)

„hogy a fizikai, matematikai jellegű dolgok állnak közel a szívemhez, így meg nehéz érdekes munkát találni errefelé.”

Azért így már más a gyermek fekvése. Miért nem ezzel kezdted, miért nem ezt hangsúlyozod? Itthon vannak olyan szakterületek, ahol valóban nincs könnyű dolgod, és ha komoly szakmai fejlődést, majd utána sikert akarsz elérni, talán tényleg jobb lenne külföldön próbálkozni. Így már logikus és érthető a választásod, én abszolút megértem. Azért ez másképp hangzik nem, mint a minden szar itt, és meneküljön ki merre lát szöveg? Mi is a címe ennek a posztnak? :-)

„…és mondd, merd őszintén azt mondani, hogy bizony a Te alkalmazottaidat úgy megfizeted, hogy 35-40 éves korukra legalább a te életszínvonalad 60%-át tudják majd elérni, úgy hogy azt csinálják a cégednél, amit szeretnek, és nem maszekolnak mellette.”

Ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt, valószínűleg - aki megérdemli - eléri az én 40 éves korom körüli életszínvonalam 60%-át kb. 40 éves korára, csak ezt nehéz számszerűsíteni. Nyilván én döntöm el, ki érdemli meg. Másrészt, ha el is éri, vajon mennyi az én érdemem ebből? Harmadrészt honnan jön ez a 60%? Szerinted egy cégtulajdonos csak 40%-al élhet jobban, mint az alkalmazottja? Én ezt nem így gondolom. De azt sem gondolom, hogy 10-szer jobban kell élnie. Igazából nem is érdemes ilyen viszonyszámokat, határokat, limiteket vagy szabályokat emlegetni. Meg nem is vagyunk egyívásúak. Én rengeteg pénzt, időt, energiát fektettem egy igen tőkeigényes vállalkozásba, nem napi 8 óra munkával, stb. Meg ugye a fizetés is egy érdekes dolog, mert bizony 2008 után nekem is kicsit nehezebb lett. Azonban a dolgozók mindig pontosan kapták a bérüket (ahogy az elmúlt 25 évben bármikor) míg én nagyon hosszú ideig csak befelé hordtam a lóvét, azaz a megtakarításokból fedeztem a nehéz időket. És még akkor is emeltem bért (szerényen) amikor senki. Amikor meg leépíteni kellett, a családtaggal kezdtem. Nem képmutatásból, hanem azért, mert az értékesebbet tartottam meg. Szívtelen vagyok és számító, ez a helyzet. De kiszámítható. Nekem egyébként nagyon fontos, hogy a dolgozó elégedett legyen, na nem feltétlenül azért, mert én ilyen baromi humánus vagyok, hanem inkább praktikus okokból. Aki elégedett, az nyugodtabb, jobban teljesít. De jobb a munkahelyi légkőr is, ha a dolgozónak nem fáj a feje holmi anyagi problémák miatt. Azért is kapjon eleget, hogy ne törje másodálláson a fejét. De ezt megint ki kell azzal egészítenem, ehhez olyan dolgozó is kell, aki igyekszik addig nyújtózni, amíg a takarója él. Mint láthatod, nagyon sok szempont összejön itt, és csak karcoltuk a felszínt. Azt is szeretném kihangsúlyozni, egyáltalán nem tartom magamat mintavállalkozónak, nagyon-nagyon sokan vannak ebben az országban, akikre valóban illik ez a jelző.

„Mert ha így van, akkor máris küldöm az életrajzom hozzátok :)”

Rabiátus és erőszakos ember vagyok, tudod, az a bizonyos szigorú, de igazságtalan fajta, eleinte sokat sírnál. :-)

„…amit egy fejlett országban néhány év munkával, normális körülmények között, vérizzadás nélkül el lehet érni.”

Az szerintem neked kevés lenne, és ezt ne értsd úgy, hogy szerintem túl sokat akarsz. Csak nagyon pontosan ismerem a kinti viszonyokat. Szívesen leültetnélek három barátommal. Az egyik Chicágóban, a másik LA-ban, a harmadik meg Münchenben él. A 80-as évek közepén vándoroltak ki, nagyon szorgalmas, jó szakemberek. Mára befutottak, de kihullott a hajuk, mire ezt elérték. Tudnának neked mesélni, olyat, hogy még az élettől is elmenne a kedved. A magyar „szopás” egy könnyed Hoffman mese. De majd megtapasztalod a saját bőrödön. Elképesztően keményen kell dolgozni „kint”, ha valóban komoly szintre akarsz jutni. A sikert „kint” is drágán adják, és a magas ár nem csak energiában, hanem súlyos években is értendő. Persze vannak kivételes esetek is, amikor valaki gyors karriert fut be, azokat lehet a révében látni. Szerencse kel hozzá. Nekem is az kellett. :-)

angrybeaver 2014.04.03. 20:51:51

@Csák Morritz AKA Alibiman: Na mi van? Most, valahogy ignorálsz? Csak nem rátapintottam egy kényes pontra, amit nem lehet észosztással és fellengzős stílusú baromságokkal megválaszolni? Hogy te mások munkájából tudtál magasra jutni, és ha már európai szinten kéne megfizetni mindazokat, akikből Te gazdag vagy, bizony bajban volnál?

Van pár ismerősöm, tudod. Ők is Magyar Vállalkozók.

Tudod milyenek? Hihetetlenül magabiztosak, modorosak, flegmák. Ők mindent jobban tudnak mindenkinél, de hajlamosak arra is, hogy "lealacsonyodjanak" akárkihez, hogy elmeséljék, hogy szerintük a világ... Viszont amikor valaki rátapint valami olyanra, amihez nem füllik a foguk, vagy lerántja róluk a Tökéletes Vállalkozó Úriember mázát, akkor arra megsértődtek, és ezt azzal fejezték ki, hogy ignorálták az illetőt, és folytatják a kis önimádó tevékenységüket. Láttam ilyet eleget, öregem, és valahogy kísértetiesen hasonlítasz ezekre.

És most átmentem iszonyatosan kicsinyesbe és személyeskedőbe. Sebaj, úgysem ismerjük egymást, és szerencsére nem is fogjuk. Te maradj itthon tökösködni, én meg addig csinálok valami olyat, aminek van értelme is.

angrybeaver 2014.04.03. 22:00:54

@Csák Morritz AKA Alibiman:

hoppá. na most belefutottam a saját sztereotipizálásomba, látom, közben megjött a nekem szánt válasz is, ami valóban nagyon korrekt volt.

Bocsánatot kérek az utolsó postomért, abszolút nem volt jogos.

Nézd, csak hogy egy lapon legyünk. Kb. 8 éve, mikor elkezdtem dolgozni, én voltam a legjobban meggyőződve arról, hogy csak a hülye meg a lusta nem boldogul itthon. Mert ez egy szép és jó hely, tele lehetőségekkel, tele okos emberekkel, és csak a hülye nem tudja megvalósítani az álmait itthon. Stb. Stb.
Aztán elkezdtem dolgozni. Aztán elkezdtem vállalkozás-szerűen dolgokat csinálni. Baromi sokat csalódtam baromi sok ember hozzáállásában, szavahihetőségében, mentalitásában. És a nagyobb baj, hogy nem csak én, hanem nagyon sok ismerősöm is. Nem véletlenül vagyok most multinál.

Köszönöm a tanácsokat, amiket a kommented végén adtál. Azt, hogy kint mit tudok kezdeni, majd meglátjuk. Ezzel kapcsolatban ne neked legyen igazad :) Azzal kapcsolatban viszont kívánom,hogy legyen neked igazad, amit az országról és az itteni lehetőségekről.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.03. 22:01:01

@angrybeaver: Ezt most nem értem. Szépen válaszoltam minden felvetésedre. Kihagytam valamit? :-)

"Hogy te mások munkájából tudtál magasra jutni,"

Ezt sem értem. Miért is jutottam mások munkájából magasabbra? Ha te úgy gondolod, hogy amikor egy cég jó munkalehetőséget ad egy embernek tisztességes bérért, akkor annak az az eredménye, hogy a cég tulajdonos mocsok módon mások munkájából jutott magasabbra? Ez minden? Akkor mégsem kéne alkalmazottnak menned. Próbálj inkább te is vállalkozni, és mások munkájából magasabbra jutni. Hát nem?

" és ha már európai szinten kéne megfizetni mindazokat, akikből Te gazdag vagy, bizony bajban volnál"

Itt megint sok-sok kérdést vetettél fel. :-) Azért az zseniális, hogy egy ilyen rövid mondatban mennyi mindenre rá tudsz tapintani. Írnod kéne, komolyan.

1. Mit értesz európai szint alatt, a luxemburgi, az osztrák, a görög, vagy pl. a portugál fizetést, életszínvonalat? Kérlek definiáld!
2. Szerinted nálunk, hogy a te fogalmazásoddal éljek, "európai" szinten fizetik meg a szolgáltatásokat? Arra célzok, hogy ha pl. az én emberem kimegy szolgáltatni egy partnerhez, és hozza az "európai" szintet, vajon számlázhat érte "európai" szinten?
3. Egyébként bőven a magyar átlag feletti fizetést adok. De nem csak a fizetés fontos egy munkahelyen.
4. Nem vagyok gazdag. Sok embertől jobb módban élek, ez nem kunszt, és durva túlzásnak tartanám ezt gazdag jelzővel illetni. De kérlek, hogy ezt a témát inkább mellőzük a továbbiakban, nem igazán van bárkinek ehhez köze, hogy ki, hogy él, és hova sorolja magát, stb.
5. Igen, bajban volnék, ha 2-3000 eurós fizetést kélne adnom, mert nem lenne akkora árbevételem, pontosabban nyereségem, amiből ezt fedezni tudnám. Amúgy meg nem is azért alapítottam vállalkozást, hogy másoknak felhőtlen, boldog életet biztosítsak, ezt a célt általában inkább non-profit szervezetek tűzik a zászlajukra. Én azért tettem ezt, hogy a családomnak legyen jó, viszont aki ebben segít nekem, nem jár rosszul. Ez üzlet, semmi más.

Egyébként nem gondolom, hogy magyarázattal tartozom neked, pusztán csak azért beszélgetek veled, hogy egyszer végre az a szerencse érjen, hogy valaki nem küld el a náthásba, hanem próbálja neked elmagyarázni, hogyan is lehetnének a dolgok a te elképzeléseden kívül. Hálás lehetnél az ellenségeskedés helyett.

Azt sem gondolom, hogy modoros lennék, flegma meg azért sem, mert mint látod, beszélgetek veled, hosszasan és türelmesen, igyekszem válaszolni mindenre. Mondjuk most éppen van időm, kis uborkaszezon van.

Mindent nem tudok jobban mindenkinél, de van olyan dolog, amiben én a legjobbak között vagyok (vagy inkább voltam) a világon, és ezért komoly cégek meg is fizettek komolyan, engem, és nem az alkalmazottamat. A tudást én birtokoltam, nem más.

Azt sem gondolom, hogy lealacsonyodtam hozzád. Megint csak pufogtatsz, vagy inkább pufogsz. :D

Azt meg már csak elmondhatom, hogy szerintem a világ, hiszen éltem már eleget, láttam, tapasztaltam sok mindent, jártam sok helyen, megismertem sok-sok embert, és szereztem sok-sok igaz barátot, akik nagyon különböznek nyelvben, vallásban, politikai nézetben. És egyébként az eszmecsere arról is szól, hogy szerintem a világ, meg szerinted a világ. Vagy csak arról szól, hogy szerinted a világ? Mert ha ez van,. akkor bocsi. :-)

Rátapintottál??? Mire? :-) Meg mihez nem fűlik a fogam? Ahhoz képest, hogy vadidegenek vagyunk, én elég barátságosan és nyíltan elbeszélgetek veled. Cserébe vagdalkozást kapok. De nem baj, én jót mulatok a dolgon, te meg gazdagabb leszel egy tapasztalattal. Még egyszer kérdem, mit ignoráltam? Ha mégis átsiklottam volna valamin, csak nyugodtan vesd fel még egyszer, nem gond.

Egyet kell értenem veled, valóban átmentél (nem kicsinyesbe, mert ez a jelző valahogy nem illik ebbe a kontextusba) de kicsit személyeskedőbe. De ezzel sincs gond, ezt én betudom a fiatalságodnak. Hallottad már, hogy a fiatalság olyan hiba, amit az idő magától meggyógyít? :-)

Nem én tökösödöm itt, valaki más rántott kardot, és hirtelen el kezdett mindenkit utálni. De majd lesznek jobb napjaid is, és akkor majd csak nevetsz az egészen.

Néha olyan érzésem van, hogy te lány vagy. Azokon a napokon, bizony nem könnyű a lányokkal. :D

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.03. 22:45:40

@angrybeaver: No, akkor rendben vagyunk. Arra kérlek még, figyeld a szmájlikat, mielőtt megsértődsz!:-) Általában kegyetlenül szarkasztikus vagyok, aki nem ismer, könnyen megsértődik.

angrybeaver 2014.04.04. 09:23:26

@Csák Morritz AKA Alibiman: Oké, akkor ezt megbeszéltük :)
Viszont akkor én arra kérnélek, hogy te, mint olyan ember, akinek sikerült itthon elérni azt, amit szeretett volna, írj le pár mondatban (vagy akár többen is) két dolgot.

Az egyik, amire most már kíváncsi vagyok személy szerint is, hogy mi a te történeted? Vagy, legalábbis, mik azok a momentumok, amik ismerete hasznára válhat ma egy fiatalnak, aki úgy dönt, megpróbálja itthon, akár vállalkozóként, akár alkalmazottként.

A másik meg, amire kíváncsi volnék, hogy szerinted mi az, amit egy ember itthon, mondjuk szellemi munkával el tud érni?

Az ember nyilván keresi a lehetőségeket folyamatosan. Jó, én pl. biztos, hogy költözök családostól. A napokban, főleg tegnap este nagyon sokat gondolkodtam a motivációimról, részben az itt kerekedett párbeszéd kapcsán. A konklúzió az lett, hogy ha lebontunk minden egyéb "szokásos" indokot, akkor is ott marad a "Londonban élni", mint óhaj. Mert imádom azt a várost, erre nincs más magyarázat :)
De ez én vagyok. Kicsit belekeseredve az itthoni tapasztalatokba (sajnos, lásd feljebb) és egy konkrét elhatározással egy konkrét lakóhely kapcsán.

Viszont, ha neked - vagy akárki másnak - van arra konkrét pozitív példája, ötlete, hogy mi az, ami egy olyan embert itthon tarthat, aki mondjuk nettó financiális okokból akarja elhagyni a hazát, na szerintem _ez_ az a fórum, ahol össze kéne ezeket gyűjteni.

Szép napot és minden jót!

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.04. 11:49:52

@angrybeaver: Nagyon szívesen válaszolok, azaz megpróbálok. Félek, hogy sokan nem lesznek boldogok a választ olvasva.

Ha visszaolvasol, akkor találsz egy nagyon fontos mondatot tőlem, ami arról szól. hogy elsősorban szerencse kell. Hogy aztán mennyire szól a történet szerencséről, döntsd el te magad.

Még a rendszerváltás előtt jóval, 85-86-ban kitaláltam, hogy számítógépre viszem a melóhelyen a raktárt. Ehhez szereztem egy Enterprise 128 gépet, amire Basicban - majd mikor már lett rá -, Pascalban megírtam egy egész jól működő szoftvert. Nem arattam vele osztatlan sikert, komoly volt az ellenállás a raktárosok részéről. Kudarc lett. Viszont mivel jól megtanultam azt a gépet, processzort, nyelvet, egy haver révén lett valami más, fizetős meló. Ezt hozzácsaptam a spórolt pénzemhez és kb. 88-ben - az akkori trenddel szemben -, én nem valami nyugati kocsit hoztam haza Ausztriából, hanem egy PC XT-t horror összegért. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem láttam erre semmilyen piacot, csak baromira érdekelt, hogy egy nagyobb gépen mire lennék képes. Az meg nem számított, hogy meg tudok-e élni belőle. Pedig akkor már pont nem volt munkahelyem sem, és albérletben laktam. Ifjú voltam, és bohó. :-) Tehát nem tutira mentem. Sok munkával, tanulással gyorsan átálltam pécére, ott is volt Pascal, meg assembly, aztán később C. Vigyázat, soha nem volt a munka hőse, csak ez nagyon érdekelt. Valahogy csak beesett valami meló, amiből eladható termék lett, 89-ben már (akkor még egyszemélyes) cégem volt, ami szoftverfejlesztéssel foglakozott. A jó termék egymás után hozta a vevőket, én meg forgattam vissza pénzt a cégbe, csak annyit vettem ki, ami feltétlenül kellett a jónak mondható megélhetéshez. Ezzel párhuzamosan pécéket is árultam, mert egyre többször merült fel az igény a komplett, kulcsra kész megoldásokra, tehát szoftver, hardver + hálózat. A vevőim nem nagyon tudtak vagy akartak ilyenekkel foglalkozni. Egyik vevő hozta a másikat, megbízható szoftvereket fejlesztettem, nem igazán kellet user supporttal töltenem az időt. Egyre nagyobb cégek jelentek meg vevőként. Ekkor már volt egy segéderőm, mert egyedül nem ment a hardver beszerzés, szerelés, telepítés, meg a szoftver fejlesztés is. Jól ment a bolt.

Aztán egy szép napon arra ébredtem, hogy ez az állapot fenntarthatatlan. Egészen nagy rendszereket üzemeltettem egy alkalmazottal, brutális bonyolultságú szoftverekkel. Nagyon komoly adatbázis kezeléstő (az első rendszerek motorját én írtam meg nulláról C-ben, tree elvű index kezelés, stb.) speciális periféria kezelésig volt itt minden. Be kellett látnom, hogy vagy elkezdek nagyobb céget építeni, ahol alkalmazottak veszik át szerepemet, vagy csak idő kérdése, hogy összeomlik minden kártyavárként. Azt látni kell, hogy az eredeti szakmám miatt nagyon értettem a hardverhez, a szoftvert jól megtanultam, a leprogramozott gazdasági tevékenységeket szintén nagyon vágtam, tehát ha hívott az ügyfél, a három terület bármelyikénél tudtam a választ, megoldást. Ez egy nagyobb cégnél három ember. Nem akartam nagyobb céget, mert nem tartom magamat jó vezetőnek, elvesztettem volna a fonalat, de azt sem akartam, hogy egy embertől függjön a családom, vagy az egy szem alkalmazottam. Olyan tevékenységre kellett átállnom, amit berúgok egyszer, és azért egy idő múlva jól-rosszul elketyeg magától, elboldogulnak az alkalmazottak is. Ez pl. a kereskedelem.

Nagyon érdekelt a videotechnika, különösen a digitális. Akkor még mindenki VHS-el, V8-al nyomult, én már behozattam egy miniDV cuccot az USA-ból. Teljesen belemásztam a technológia mélyébe, mindent megtanultam a DV-ről, MPEG-ről, stb. Angol nyelvű fórumokon nyomultam, osztottam az észt, mígnem felfigyelt rám egy japán cég. Előszór csak találkozni akartak velem, majd utána megkértek, hogy képviseljem őket k.Európában, aztán többször kimentem Japánba is konzultálni a termékfejlesztéssel kapcsolatban. Tesztelő szoftvereket gyártottam nekik, amit aztán nagyon komoly cégek (világmárkák) egyetemek, kutatóintézetek is megvettek, használtak. A termék védelme érdekében kitaláltam egy titkosító algoritmust is, amit külföldi "kormányzati intézmények" is megvettek. :-) Írtam egy kommersz, webről letölthető terméket is, amiből sok-sok ezer darabot eladtam, és nem volt hozzá javítás, mert hibátlan volt, az első verziója is. Ezekből a bevételekből raktam össze a cégem kereskedelmi ágához szükséges tőkét, mert a raktárkészletet finanszírozni kell tudni. A szoftver fejlesztést szépen abbahagytam, ma már csak a kereskedelemre fókuszálok, csak akkor írok valamit, ha kell valami "célszerszám". Nagyon értünk ahhoz, amit eladunk, emiatt a vevők is elégedettek.

A lényeg,
1. Szerencsém volt, hogy megtaláltak,
2. Lettek kapcsolataim,
3. Ki tudtam használni az adódott lehetőséget,
4. Nem fosztottam ki a cégemet ostoba luxus motyók vásárlásával (tipikus magyar KKV attitűd) hanem inkább folyamatosan fejlesztettem, invesztáltam.
5. Mindig előremenekültem.

Kell a tudás, meg a szorgalom, de a fenti sorrend nagyon fontos.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.04. 11:49:52

@angrybeaver: "A másik meg, amire kíváncsi volnék, hogy szerinted mi az, amit egy ember itthon, mondjuk szellemi munkával el tud érni?"

Ha tudnám rá a választ, tanácsadó céget nyitnék. :-)

Úgy gondolom, hogy ha valaki nagyom megtanul valamit, és elkezd szívósan olyan körökben nyomulni, ahol esetleg szükség lehet erre a tudásra, csak idő kérdése, hogy mikor fut be. IDŐ KÉRDÉSE! A dolgok általában éhezéssel kezdődnek, "kint" is.

Az életrevalóság azt is jelenti, hogy az ember kitartóan nyomul egy irányba, és nem keseredik, nem adja fel el a kezdeti kudarcoknál. Tovább lép vérző fejjel, eltört karral.

Mindig hosszútávon kell gondolkodni, és hosszútávon csak a jó emberek tudnak érvényesülni. Nem vagyok idealista, de azt 30 év alatt megtapasztaltam, hogy a simlisek, szemét emberek így-vagy-úgy megfizetnek. Rámegy az egészségük, a családjuk vagy börtönbe kerülnek, magányosan halnak meg, nincsenek igaz barátaik csak érdekkapcsolataik.

Ki kell tűzni a célt, de legyenek határok, a pénz, ha túl sok van, tényleg nem boldogít. Nem ismerek boldog gazdag embert, csak olyat, aki ezt eljátssza.

Szerintem :-)

Ha tetszik London, akkor képzeld el a legrosszabbat, ami veled ott történhet, és ha úgy találod, ezt képes vagy vállalni, akkor vágj neki, hiszen rosszabb nem történhet.

angrybeaver 2014.04.04. 14:15:30

@Csák Morritz AKA Alibiman: Nagyon szépen köszönöm, hogy ezt így leírtad. Valóban tanulságos és bíztató, pláne hogy azért a körülöttem lévő "nagy öregek" elmeséléseiből tudom, hogy anno nem volt fenékig tejfel gépekkel foglalkozni, a dolog hasznosságát meg minimális ember látta meg igazán.

Amit írtál azzal kapcsolatban, illetve tanácsként is megemlítettél a végén, hogy ne luxus dolgokba invesztáljon, akinek vállalkozása van, hanem fejlesszen. Na ez, amit itthon annyira kevés embernél/vállalkozásnál látok, és ez szokott kiakasztani, hogy amint van egy kevés, azzal rögtön megy a rongyrázás, a hozzáértés, előrelátó hozzáállás meg valahogy csak a pályázati pénzek szakszerű lenyúlásában merül ki... De szerintem nem kell részleteznem, látja mindenki maga körül.

Illetve, ami mostanában trend, és nyomasztó/ellehetetlenítő, hogy pl. IT szektorban általában a jó ötletekkel meg sem próbálnak itthon érvényesülni. Nyilván, mert nincs az embereknek pénze rá. Lásd LogMeIn, Prezi, Usteam, de akár ott van a Leonar3Do. Vannak persze spéci szektorok, perpill én is benne vagyok egy projektben maszekként, ahol ipari tárolórendszereket fejlesztünk. Kár, hogy kevés az ilyen/kevés rá az igény/kevés hozzá az itthoni tőke.

De mivel nem vagyok cégvezető, sem gazdasági szakértő, lehet hogy nem látom jól ezt a helyzetet. Jó lenne, ha így lenne :)

Olyan szempontból most talán könnyebb lenne ezt a történetet véghezvinni, hogy a nyugati kereskedelmi kapcsolatok most már sokkal fejlettebbek. Viszont olyan szempontból meg talán sokkal nehezebb, hogy - ahogy én látom - minden piacon/szegmensben annyi sok a kókler/olcsójános, hogy sokszor nehéz helyzetben vannak azok, akik tényleg értékes termékkel/szolgáltatással rendelkeznek. Talán ezen kéne valahogy faragni, aztán mennénk szépen előre.
Meg persze még sok minden máson is :)

herion 2014.04.04. 14:15:30

@angrybeaver: Elgondolkodtam, hogy ezt a posztot ezelott tiz evvel en is irhattam volna. Most itt kinn elve @Csák Morritz AKA Alibiman: tokeletesen megertelek.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2014.04.04. 17:05:27

@angrybeaver: "annyi sok a kókler/olcsójános, hogy sokszor nehéz helyzetben vannak azok, akik tényleg értékes termékkel/szolgáltatással rendelkeznek. "

Kimondtad azt, ami rengeteg problémának okozója, és nagyon nehezen hullik ki a férgese, mert a piac vonakodva díjazza a minőséget. Ez igaz általában a k. és k. európai piacra, nem csak a magyarra.

Most kezdem az gondolni, hogy te tulajdonképpen jól látod a összefüggéseket, látsz a pályán, csak dühből írtál valamit, talán megint belefutottál valamibe, amitől felforrt az agyvized. Dühből soha nem szabad írni - szerintem :-)

angrybeaver 2014.04.04. 18:29:18

@Csák Morritz AKA Alibiman: Rátapintottál. Már az agyvizes dologra :) Az elmúlt kb. másfél évben azt, amit az előbb írtam, nagyon erősen tapasztaltam a saját bőrömön. Persze nyilván én vagyok balf.sz, hogy nem tudom eléggé agresszívan képviselni a saját érdekeimet, illetve megválogatni, hogy kivel dolgozok és min, és miért. Sajnos ráadásul hajlamos vagyok általánosítani és nagyon felhúzni magam. Errefelé ez rossz kombináció, tudom :)

Revolutionist 2014.04.05. 17:56:40

Sajnos így van, élhetetlen. Illetve egyetlen esetben nem az. Ha képes úgy élni benne, hogy meg tudod oldani, hogy teljesen kiiktatod az életedből a politikát és közéletet, nem foglalkozol semmilyen médiummal, és megvan a mindentől és mindenkitől független nagyon jól jövedelmező legális bevétel forrásod. Kialakítod a saját kis mikrovilágod, amiből minden negatív dolgot, vagy legalábbis amennyit csak meg tudsz oldani ignorálsz, nem veszel tudomást ezekről, lényegében szinte a teljes külvilágot kizárod és a saját kis kellemes burkodban éldegélsz. Csakhogy ezt azért sok más helyen is meg lehet csinálni, sokkal jobb helyeken is, ahol nincs annak a veszélye meg, mint Orbanisztán-Abszurdisztánban, hogy óhatatlanul néha kénytelen vagy szembesülni azzal, hogy mi van "odakint"...

Parajpuding 2014.04.14. 17:12:18

Egyetértek a cikkíróval. Lehet itt okoskodásba bújtatva fikázni ezeket az állításokat (nyilván azok teszik jórészt, akik a cikkben említett semmitérő, sült galambra váró és a jelenlegi rezsimet ennyi gazemberség után is támogató magyar típusához tartoznak), de a valóság ez. Sajnos.

paff63 2014.04.20. 09:09:18

Egy hónap laptoptalanság után visszatérve az éterbe sikerült ebbe a posztba botlanom Facebook-on. Nagy esélye van így bő két héttel a komment aktívkodás után, hogy senki sem olvas már, de mégis...

Szűk 5 órámba telt végigverekedni magam a kommenteken, és mondhatom, hogy egyáltalán nem bánom így éjjel fél 4 felé (London) a következők miatt:

- nagyon sokat röhögtem fennhangon - szerencse, hogy üres a ház Húsvét lévén
- megtudtam, hogy lehetek hegesztő (nő létemre)...én egyébként az asztalosságon töröm egy ideje a buksim
- életemben először hallottam a ROV-ról, és nagyon izgalmasan hangzik, bár ha a víz alatti olajmezők kiaknázása miatt lesz rá kereslet, az lehet, hogy némi elveimmel szembemenő okokból nem nekem való, de mindenképpen elémlyedek a témában...
- kaptam egy szupi tippet, hogyan NE akarjam motiválni a kis csapatomat (egy hete kértek fel Supervisornak a csoport élére, ahol egy bő éve dolgozom - 3 hónapos tavaly nyári svédországi kiruccanást nem beleszámítva)
- a végén nagy érdeklődéssel olvastam angrybeaver és Alibiman bontakozó párbeszédét...nagyon tanulságos, mindkét oldalról volt, mit megjegyezni

/- Alibiman-nek széljegyzet: lehet, hogy "csak" a koromból fakadóan (30), de ha számba veszem a családom és barátaim, nagyobb részük van már UK-ban, mint otthon. Magyar kajára, ha vágyom, meg tudom főzni magamnak, és bár a folyamatos angol nyelv használatnak érzem a hátrányait, de egyre többet és többet tudom szabadidőmben az anyanyelvemet is használni, így bízom benne, nem fog elkopni. Az angol (és egyéb) nyelvek mélységeiben meg élvezettel merülök el, egyszerűen szeretem és minél jobban ismerem a flikkflakkokat, annál többet értek az itteniek lényéből./

- habár angol billentyűzetről nyomulok, a magyar nyelv telepítése után ez a komment az első, hogy gyakorolni tudom a billentyűzetkiosztás különbségeit, ami egy vicces élmény :-)

Köszönet a blognak és a posztolóknak a fenti élményekért!

PS. jaigen, a poszt írója szerintem egy dühös határátlépő, aki az elhagyott országra vetíti ki tehetetlenségét...sok ilyenről hallani kivándorlók között. Szvsz addig sehol nem fog előrelépni, amíg nem találja meg a dühe forrását és emelkedik felül rajta. Emellett van jópár pont, amivel részben egyet tudnék érteni, de nem ebben a formában. Elemzésbe nem megyek bele, páran már megtették nagyon szépen. :-)

www.youtube.com/watch?v=HhN-_VkdSpc

Roken 2014.05.13. 11:35:47

2014-re egy elhetetlen hely lett?

Akkor mi volt 1990-ben?
Mint egy kulfoldre elment, visszajott, megint elment, kinnt dolgozo de itthon elo magyar kepes vagyok maskent latni magyarorszagot.

Amint a cikk iroja is irja, a legtobb problemat a magyarok gondolkodasmodja es financialis tapasztalatlansaga okozza. Ha valakinek van penze,
a vilagon szinte minden orszagban jol elhet. Itt szethuzas van, mindenki gyulolkodik, gonoszkodik, a masik karanak orul, nem veletlen hogy gyulolik itt a zsidokat es hogy nem megy elorebb az orszag. Minden ami *koz* az lepukkant, mikozbe egyenek forint milliardosok, hatalmas villaik, 10-20 millas autoik vannak + annyi penzuk hogy azt sem tudjak mit csinaljanak vele.

Azert a katasztrofa fele sem tartunk, ami sokak velemenye. Viszont nagy valtozas sem lesz, ami tortenni fog magyarorszaggal a kovetkezo 50 evben az egy cserelodes. A fiatal tapasztalt munkaero elhuz nyugatra dolgozni, mig a nyugati nyugdijasok (Holland, Nemet stb.) bejonnek ide hazakat venni es a penzukbol milliomoskent elni. Mar most vannak egesz kis falvak amit nemetek teljes mertekben felvasaroltak sajat csaladjuk es rokonaik reszere.
Az hogy ez a sok itteni bunkonak nem tetszik, akik ugy gondoljak magyarorszag a magyaroke es el lehet innen huzni mit sem szamit. Ezek duhongjenek csak tovabb. A felso vezetes erdeke is hogy eladja ezt az egesz orszagot.

Sot mi tobb mindenki erdeke! Ha innen mindenki elmegy, akkor megis ki fogja a penzt behozni ide? Hat pont ezek a nyugati nyugdijasok, a vegen ok fogjak eltartani magyarorszagot ha mashogy nem azzal a penzel amit adokent befizetnek minden egyes vasarlasnal, akar kenyeret, akar tusfordot akar benzint vesznek.

Visszaterve arra hogy magyarorszag egy elhetetlen hely, fejlodes azert van, csak nem emberi es nem szellemi.
Ma mar kaphatsz fiber optik netet fele annyiert amennyiert 10 eve egy DSL-t kaptal, vannak szep uj buszok Budapesten, sot 3G,4G lefedettseg is eleg jo (mar 5G-t is epitik ki), epitik az uj auto palyakat, a regi romos epuletek eltunnek, uj uvegepuletek kerulnek a helyukre.
Sot mi tobb ha nem tetszik ami itt van, el lehet innen huzni (na persze ha valaki folyekonyan beszel angolul/nemetul) es vissza lehet ide jonni 10 ev mulva, addigra mar talan a HEV-nek nevezheto csorgo zorgo akarmit is lecserelik. Amit ereztetni szeretnek a duhongokkel, hogy nem szamit fikarcnyit sem ok mit tesznek v nem tesznek az eletben. Nem fog osszeomlani az orszag, egy dolog valtozik hogy szemely szerint valaki hogy eli le az eletet.

Magam reszerol egy nyugodt kellemes munkat preferalok nyugaton ahol senki nem rohan, tapos a masikon se nem tulorazza szet magat. Mikor hazaindulok az autommal nincs az hogy vmi allat dudal ram mar amikor kitolatok a parkolobol.
A csalad tobbi tagjanak is jo munkaja van, mind boldogan jonnek haza es szeretik amit csinalnak. A penzbol amit meg keresunk akar evekig ellennenk magyarorszagon munka nelkul, ugyanugy mint a nyugati nyugdijasok (anelkul hogy nyugdijba mennenk).

Van tobb hasonlo ismerosom is aki Nemetben dolgozik, de itt megvan mar mindenuk, nagy 2 emeletes haz, auto stb. Mi nem azert dolgozunk hogy egy kulfoldi orszagot akarhogy is sikeresebbe tegyunk a munkankal vagy hogy az angliai nyuggereket tapoljuk, mind ossze 1 dolog miatt, a penzert hogy a sajat es csaladunk eletet jobba tegyuk. Felolem aztan tenyleg rohadhat az orszag meg eladhatjak az egeszet kulfoldieknek.
Rohognom kell a duhongokon akik azzal toltik minden napjuk hogy ilyen es hasonlo lapokon -felnott emberek letere- fikazzanak. Talan fel kene noni kisgyerekek :))

Hopstimop 2014.07.19. 11:35:59

"Élhetetlen"?

Szerintem te azt akartad mondani, hogy "lakhatatlan".

Az élhetetlen csak egy *picit* jelent teljesen mast.
Neha az ertelmezöszotar forgatasa erösen ajanlott, ha mar irni es velemenyt formalni akarsz, mert igy mar mentel is a kukaba a többi "gagyi-szeretneujsagirolenni-blog" köze.

Masni 2016.03.21. 06:46:56

Én értem, hogy miért ilyen sok a lakástulajdonos.
Azért, mert az emberek többsége nem szeretne évente költözni a családjával (amikor a tulaj rájön, hogy mégis inkább az unokahugának adja ki a lakást eztán), mert utálja, hogy a fal színét sem határozhatja meg a lakásban, hogy más telefingott székét kell használnia, mert a lakás tulajdonosa szerint az még teljesen használható. Nem kötnek szerződést, akár másnap kirakhatnak, nem adóznak a bevétel után, nem jelentkezhetek be a lakásba, így a mai napig mindkét gyerekemet másfél órát kell utaztatnom, ha orvoshoz akarom vinni őket, mert a kerületi orvos nem fogad minket, hiszen nem vagyunk oda bejelentve. A postát is az apáméktól hozom el, nem tudok kedvező UPC előfizetést kérni, mert nem merek 2 év hűséget aláírni, mert mi van, ha a tulaj két hónap múlva elküld? Ameddig Magyarországon nincsen normális állami bérlakásrendszer, addig álom, hogy az emberek ne akarjanak saját lakást.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása