oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 28. 06:43,  Tökéletes európai gasztrokaland 432 komment

2014. március 28. 06:43 Határátkelő

Tökéletes európai gasztrokaland

Nemrégiben arra kértelek titeket itt és a Facebookon is, hogy írjátok meg, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell, és ha tudtok, küldjetek fényképeket is. Nos, jelentem, jó sok kép, történet érkezett (ami nem azt jelenti, hogy ne jöjjenek még, várom őket a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!), most pedig íme az első fecske, Katell, aki mindjárt egy egész gasztrokalandra kalauzol bennünket.

reggelire2.jpg

Összeraktam az emlékeimből egy számomra tökéletes hedonista-eszegetős napot Európában. Igyekeznünk kell, a program szoros, de a távolságok képzeletben nem leküzdhetetlenek.

Reggelizzünk Bordeaux-ban, a Pain and Cie-ben egy kétszemélyes „sucré” reggelit, amely tartalmaz mindenféle pirított rusztikus kenyereket, baguette-t, és hat különféle édes kencét.

Lekvárokat, ét- és fehér csoki krémet, kenhető pralinét, házi vajat és akkora kávét, hogy nagyobb, mint a fejünk. Komoly feladat ez, egyetlen morzsa sem maradhat a tálban.

reggelire1.jpg

Ha végeztünk a reggelivel, indulhatunk tovább, egy kicsit délebbre, az Artigues-i méltán világhírű Cannelés műhelybe, ahol a legkedvesebb vaníliás-rumos francia desszertemet készítjük el, amelynek csillogó felszínét a méhviasz adja meg, amellyel kikenjük a formákat sütés előtt.

Ezeket a kis süteményeket hivatalosan „tiede”, azaz langyos állapotban fogyasztjuk, kávé mellé, de az igaz rajongó suttyomban elcsen egyet a frissen sültekből.

délelőtti bűnözés.jpg

Az ebédhez újra nagyot kell ugornunk, az egyik londoni Wagamamában fogunk Rámenezni az öcsémmel és a barátnőmmel, amihez gyorstalpaló pálcazsonglőr tanfolyamra is szükség van. Tudsz evőpálcikával enni?

ebéd1.jpg

ebéd3.jpg

ebéd2.jpg

Az ebéd kipihenéseképpen sétálunk egyet a tengerparton Le Grau du Roi-n, nem messze a Rózsaszín flamingós Camargue-tól. Tapasozás és kávézás közben megsimogatjuk az összes kutyát a tengerparton.

kv1.jpg

kv2.jpg

uzsonna2.jpg

Miután pedig kiszellőztettük a fejünket, észak felé vesszük az irányt, hogy hódolhassunk a tenger gyümölcsei iránt érzett mély tiszteletünknek. A vacsora a legendás belga Moules Frites, vagyis kagyló sült krumplival és borkorcsolyaként egy kagylós pizza. Bon appétit.

vacsora1.jpg

vacsora2.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia London Anglia Franciaország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr65880516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.03.28. 07:09:53

Jópofa! :-) A menű sem rossz, de azért a kontinens nagy része kimaradt. Olaszország, Németország, Görögország, és persze kis hazánk? Hát a prágai sörözés? Na majd legközelebb...

adg 2014.03.28. 07:25:31

@Babette_: Ez London.
Digger gyakorol a Tower Bridge melletti felujitasokhoz.

2014.03.28. 07:32:13

Huhh, támad a diabétesz! ;). De jópofa ötlet "ugrálni" az országok között.

VHB 2014.03.28. 07:33:47

@Babette_: www.youtube.com/watch?v=3lWqPY81apI
http://www.neatorama.com/2014/03/27/Watch-This-Bridge-Collapse-with-a-Single-Touch-by-an-Excavator/#!BHzyW

Eino81 2014.03.28. 07:33:47

Mivel a cseh konyha nem a legjobb, nincs is kedvencem itt, maradok a jó öreg paprikás krumplinál :) Még a csehek is elismerik, hogy a magyar konyha fényévekre van előttük. És nem csak a főtt ételek: alig találni egy igazán finom cukrászterméket. Hó, a Hájek cukrászdának van egy-két jó terméke, de pl. az isler itt ismeretlen, pedig hát itt van az eredete a szomszédban. Vagy, próbálkoznak ugyan lángossal meg kürtöskaláccsal, de a lángos ízesítése khm.. hagy némi kívánnivalót maga után. Sehol egy jó sajtos-tejfölös...

DieNanny CH 2014.03.28. 07:34:06

@Babette_:

Szerintem Japán, vagy Kína...

Rinna 2014.03.28. 07:37:02

@tableno: Szia, igazad van, és vannak onnan is képek, de sajna több étkezést már nem lett volna reális beletenni... Pedig egy jó kis német reggeli, olyan igazi lamkase, sültkolbász, sült paradicsom tocsogó zsírban, reggel 5kor a pálya mellett... nyamiiiii

Csak akkor még nem nyílt ki annyira a csipám reggel, hogy fotózzak... Ez mind saját

Rinna 2014.03.28. 07:39:53

@Eino81: Óóó, ha te Prágában élsz, lehet hogy meg tudnád mondani az egyik sörözőnek a nevét, ami nekem nagyon tetszett ott. Galáriás, régimódi és patináns, fúvós élőzene van és óriási sörkészítőgép??? kiállítva az alsó szinten. a belvárosban?

Rinna 2014.03.28. 07:41:37

@tableno: Itthonról majd írok egy egész kört, de az Etyeki Sonkamester biztos benne lesz ;)

tableno 2014.03.28. 07:44:08

@Rinna: akkor az a szőkeség is te vagy a képeken? Mindenesetre az ízlésedhez csak gratulálni tudok, a ramen külön plusz pont (úgy is mint nem európai vendégkaja)!

szaszo71(D) 2014.03.28. 07:45:03

@Eino81: Azért a marlanka nagyon finom. Bár az lehet, hogy nem cseh cukrászati termék, csak nekem, mert mi ott szoktuk enni:))) Mondjuk én szeretem a cseh konyhát. De az italaik közül az a Kofala valami förmedvény.

Eino81 2014.03.28. 07:45:52

@Rinna: Lehet, hogy az U Flekuról beszélsz. ufleku.cz/ Ott van élőzene, elég régi, jól néz ki.

Rinna 2014.03.28. 07:45:52

@tableno: Mindegyik én vagyok, természetesen ( azon az egyen kivül ahol az öcsém és a barátnőm van. Így hiteles :) csak már nem vagyok szőke, és vannak időbeli különbségek a képek között azért más a hajszín

Eino81 2014.03.28. 07:47:45

@szaszo71(D): Hát, nem is tudom, néha azért megkívánom a Kofolát. amíg nem laktam itt, igazi kuriózum volt számomra, így már a szlovák határon átlépve vettem egyet. Az ízesített verziók sem rosszak.

DieNanny CH 2014.03.28. 07:47:49

Ugye, csak ízelítő volt a poszt? Oké, nem akarom receptbloggá változtatni a helyet, de valahogy, körülbelül, le lehetne írni, mi, hogyan készül?

Olaszországra ezt ajánlom: (Étteremben ettem, receptet nem tudok mellékelni.)
Kagylós rizotto: kepfeltoltes.hu/140328/SAM_0629_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csokitorta: kepfeltoltes.hu/140328/SAM_0425_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Cappucino: kepfeltoltes.hu/140328/SAM_0571_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

DieNanny CH 2014.03.28. 07:49:18

@Babette_:

De szerintem előtte átfúrták az összes tartópontot...

Rinna 2014.03.28. 07:51:20

@Eino81: Sajna nem :( de azért köszi. Nem tudom jól elmagyarázni hol van. Van egy írtó nagy plaza, mellette indul lefele egy utca ahol végigvégig kajáldák vannak. annak az elején van, ahogy elindulsz

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.28. 07:58:22

A Samu(Salamon)-szigeteken

A guadalcanali reptérre érkeztünk meg egy derűfényes holdteltés estén a menetrendszerű járattal Pápua Új-Guineából. Kék szemű, koromfekete bőrű útlevél- és vámellenőr fogadott minket, aki alaposan kikérdezett vajon nincs-e nálunk papírzsebkendő ill. más papírból készült használati tárgy. Ekkor tudtuk meg, hogy a Samu-szigeteken, környezetvédelmi okokból, szigorúan tilos az eldobható papíreszközök használata. Két ausztrál turistától el is koboztak egy csomag pelenkát. A hagyományos samui vendégszeretet jegyében ajándékba kaptak egy kis csomag textilpelenkát és egy mosóport.

Ezután taxival mentünk a közeli Newton Tower szállóba. Itt már nem volt időnk körülnézni, mert ekkorra már nagyon fáradtak voltunk, így azonnal el is aludtunk.

Másnap arra ébredtünk, hogy egy szalmaszoknyás és szalmatopos takarítónő dobol a folyosón. Később megtudtuk, ez amolyan helyi szokás.

Gyorsan mentünk is a svédasztalhoz, ahol volt többek között sült mangó kókusztejjel leöntve, cápaorr parasztosan, hidegen sült kakadu, valamint természetesen a helyiek áltak afrodizákumként tisztelt tengeri nyelv parázson.

Ezután a strandon henyéltünk estig egy majomkenyérfa hűs árnya alatt.

Este búcsúztunk a szállodánktól, s komppal átmentünk Makira-Ulawára, mely híres a régióban kapros túróval töltött harcsájáról. Külön inyencség a harcsa parázson sült bajsza, melyet mindig az est díszvendége kap meg. Sajnos nem mi voltunk az est díszvendége, így nem kóstolhattuk meg a harcsabajszot, de a kapros-túrós harcsából alaposan belaktunk. A samui harcsák sós vízben élnek, s 2,5-szer nagyobbra nőnek az európai édesvízi harcsáknál, de tekintetük és bajszuk alapján azonnal felismerthető harcsaságuk akár a tapasztalatlan szem számára is.

Makira-Ulawán aludtunk, majd reggel egy kis léghajtású helikopter bevitt minket a rennelli piacra, ahol helyi iparművészeti alkotások mellett dvd-ket is vehettünk volna, ha éppen ez lett volna a célunk. Kora délutánig jártuk a piacot, majd egy rövid, de bőséges garnélarák-főzelék után (ezt édes dióval és valami ismeretlen piros színű mangrove-szósszal kínálják), siettünk, hogy még elérjük a menetrendszerinti bellonai vízíbuszt. Bellona nevezetes hely, itt ért partot 1517-ben az első európai, név szerint Manuel Durango Pispunta alezredes, aki gyorsan ki is irtotta a helyi lakosságot, majd pedig a szomszédos sziget harcosai is lemászárolták Pispunta alezredes teljes legénységét vele együtt és elfogyasztották őket. Az incidens ellenére később már harmonikusabban alakultak a samui-európai kapcsolatok, s sok fehér is letelepedett a szigeten, aminek köszönhetően sok kékszemű ember is lakik arrafelé.

Utolsó napra hagytuk Tulagit, az ősi melanéz várost, ahol megcsodálhattuk az egykor hatalmas Lapita Birodalom kastélyát. A kastély most kaszinóként működik, s távolról vonzza a szerencsejátékosokat.

Másnap reggel kimentünk a reptérre, s elrepültünk Vanuatu irányába.

A három nap összesen bőven kijött kevesebb, mint 1000 amerikai dollárból, s ebben már a kaszinóban elvesztett 300 dollárunk is benne van. Az odautazás és elutazás költségét viszont nem számoltuk bele.

Rinna 2014.03.28. 08:01:45

@DieNanny [SZ,CH]: Én ezt az fb felhívásra írtam, és benne volt, hogy rövid legyen. Csak aztán megbeszéltük, hogy poszt lesz belőle :) De igény esetén lehet recept, persze

VHB 2014.03.28. 08:05:42

Átrágtam magam a tegnapi kommenteken.

1. Babette: én voltam az egyik, aki cáfolta az ukrán nyugdíj ügyet anno. Természetesen elnézést kérek azonnal, ha kiderül, hogy mégis igaz a sztori. /Én továbbra is azt gondolom, hogy nem vagy csak részben igaz a sztori, mert ellenkező esetben adekvát válasz(csapás) lenne a Simon-Welsz, Zuschlag sztorikra./

2. Eddienek szívküldi:
www.youtube.com/watch?v=_n6YE105FZM
(félreértések elkerülése végett, csak egy kommentje miatt:
eddie1977 2014.03.28. 00:19:49)

HÁ: a fenti komment nem érdemel lapot? 24h ban, de legalább egy "ezt azért nem kéne, ejnye-bejnye"?

DieNanny CH 2014.03.28. 08:05:50

@Rinna:

Oké, persze, köszi! :-)

puhacica 2014.03.28. 08:07:29

azonnal kezdodjon el egy ilyen nap, kajastol, utazasostol! :) igaz, a palcikas cuccrol elkepzelesem sincs, de ha kagylo van benne, rossz nem lehet.

Rinna 2014.03.28. 08:11:26

@puhacica: Ez egy japán "mindentbeleleves" az alaplé és a tészta fix, aztán free-style, kanton szerint változó, hol mi van

Eino81 2014.03.28. 08:11:43

@Rinna: Prágában sajnos sok irtó nagy pláza van, és a belvárosban egymást érik a kajáldák :D

2014.03.28. 08:13:17

@maxval a gondolkodó birca: ez hogy jon az europai gasztronaphoz?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.28. 08:15:20

@Eino81: még a külvárosban is utcánként volt egy étterem. Párat kipróbáltunk, mind jó volt.

Rinna 2014.03.28. 08:18:38

@Eino81: Sejtettem :) ezért mondtam, hogy nem tudom elmagyarázni :D Na mindegy

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.28. 08:18:53

@VHB:

Az ukrán nyugdíjügy igaz. Szimpla hanyagság az oka: elfelejtették felmondani az illető államközi megállapodást.

Eino81 2014.03.28. 08:21:30

@Zka: És épp ez az, alig tudják az emberek, hogy az igazi, jó éttermek a külvárosban vannak, nem a turistásban... Mi Holesovicében fedeztünk fel egy jó, a Marina éttermet, de sokat jártunk le délre Hájéba is. Olcsóbb is, csendesebb is, finomabb is.

VHB 2014.03.28. 08:29:42

@maxval a gondolkodó birca: A "hír" megjelenik egy nevenincs oldalon. cca 1 hónap késéssel a Figyelő lehozza, HVG, Index átveszi. Azóta csak egy lakossági fórumon sütötte el valaki.
Ha csak kommunikációs szempontból nézem, akkor a csapból is ennek kéne folynia, különös tekintettel a "folyó" ügyekre. Én ebből arra következtetek, hogy nem igaz, vagy csak részben igaz. Esetleg 100% igaz, de nem tudják a maguk malmára hajtani, mondjuk érintettség okán?
És még egy dolog. Mivel Ukrajnával van határellenőrzés és a nyugdíj feltétele az itt tartózkodás, simán ki lehet szűrni, hogy ki az, aki 180 napnál kevesebbet van Mo területén.

Mindezek mellett,

mivel Maxnak mindig igaza van - szerintem -:

Babette, elnézést kérek!

:)

2014.03.28. 08:30:11

@maxval a gondolkodó birca: elovastam a belinkelt cikkedet. Dr Andaluzzal felvetted mar a kapcsolatot?

A poszt jo, remelem lesz ma nyuszi es mutat nehany muncheni/bajor etelt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.28. 08:36:10

@VHB: én se tudom, miért nincs belőle balhé. Egy ukrán származású ismerősöm szerint is igaz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.28. 08:36:29

@VHB:

Nincsenek összekötve a határőrség adatai a nyugdíjfolyósítóéval. Azaz nincs ilyen ellenőrzés.

Hozzáteszem: a trükköt könnyedén csak azok az ukrán állampolgárok tudják megcsinákni, akik szereznek magyar állampolgárságot. Magyar állampolgárság hiányában nagyon bonyolult, szinte megoldhatatlan.

Az meg, hogy nem-magyarok könnyedén meg tudják szerezni a magyar állampolgárságot szimpla rémhír. Nem igaz.

TilosazA (UK) 2014.03.28. 08:56:12

Utolsó pontként kifelejtették, hogy "Legyen baromi bűntudatunk az átzabált nap miatt, majd töltsük a következő két hetet komoly odafigyeléssel minden egyes kalóriára." Nálam legalábbis kb. így nézne ez ki, én ha már csak ránézek erre a sok finomságra hízok egy kilót.

Rinna 2014.03.28. 09:08:39

@TilosazA (En/Mum): Nem stresszelek a súlyom miatt :) Vannak agaraink, velük futunk, és jógázom

Rinna 2014.03.28. 09:22:14

@Eino81: Megvaaaaaaaaaaan, a párom megtalálta :

www.larepublica.cz/?lang=en

Eino81 2014.03.28. 09:25:10

@Rinna: Ja hogy az... Sosem jártam bent, csak előtte, valóban jól néz ki, csak nekünk drágának tűnik.

DieNanny CH 2014.03.28. 09:26:07

@VHB: Én ezt a nyugdíj-ügyet kb 1 éve olvastam először.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.28. 09:26:48

@DieNanny [SZ,CH]: jaja Kína, VHB neatoramas linkjében oda van írva.

Rinna 2014.03.28. 09:26:56

@Eino81: Bevallom az árakra nem emlékszem, 1-1 sört ittunk, de fúvószenekar játszott a karzaton, és gyönyörű a kialakítás. Annyira cukik voltak, nagyon idős bácsik zenéltek, és látszott, mennyire élvezik

Eino81 2014.03.28. 09:29:23

@Rinna: Én meg bevallom, úgy élek Prágában, hogy utálom a sört :) Egyszerűen nem szeretem, a bort se... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.28. 09:29:44

@VHB: nem kell elnézést kérned, a logika szerintem teljesen jó...

VHB 2014.03.28. 09:34:27

www.restaurantzlatydul.cz/

Mi itt ettünk egyszer, semmi extra, de mégis maradandó volt az élmény. A háttérben CD-ről Karel Gott énekelt világslágereket, csehül.
www.youtube.com/watch?v=lmz7jik6LOg

Hari Seldon 2 2014.03.28. 09:44:33

@Babette_:
Szerintem valami irányított robbantás volt. de hogy hol?

TilosazA (UK) 2014.03.28. 09:49:17

@Rinna: Neked van igazad. Ha más nem stresszelne rajta, én sem stresszelnék. De ez van.

MagyarJoe 2014.03.28. 09:50:48

Ez kesz kinzas amit muveltek.... a Wagamama-t most mar meg fogom nezni :) a tobbit meg elkepzelem

Hari Seldon 2 2014.03.28. 09:51:39

@VHB:
Szerinted melyik média MERI/akarja lehozni, és nyomatni? Úgy értem olyan tv-k amit néznek is?
RTL kivár már régen, és a német tulaj közel van a német CDU/CSU körökhöz.
TV2-höz a szennyhír tv-ből ment át a "hírszerkesztő".
Állami tv? Szóval, egyéb kérdés?

VHB 2014.03.28. 09:55:46

@Hari Seldon 2: Nekem az a bajom pont, hogy nincs a NOL címlapján és Olga néni sem ezt üti. Az rtl/tv2 meg közmédia az no comment, szánalom extra.

Rinna 2014.03.28. 09:58:12

@MagyarJoe: Gyorsétteremhez képest szerintem vérprofi, és nagyon jól szervezett :) Majd számolj be hogy ízlett

2014.03.28. 10:01:45

@nyuszigonosz(D): durva ez a bayerushe kuche. Racsopog a nyalam a telefonra!!!
A krumpisalatat nem lattam a linken - de telefonon vagyok

rezsöatya 2014.03.28. 10:02:23

"... illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat..."

A "legmagyarosabb" kaja eddig a kovetkezo volt:
Paprikas krumpli: (in UK)
A krumpli ladajara ra volt irva, hogy from USA. A hagyma velhetoleg British, amit szudani palmaolajon dinszteltem meg, vegul portugal chorizot szeleteltem bele (ha epp nincs kozelben magyar bolt, meg ez hasonlit legjobban a fustolt kolbaszra!). Egyedul a paprika volt "echte" magyar, meg hoztam...
:DDDDD

Hari Seldon 2 2014.03.28. 10:03:53

@VHB:
Magyar ellenzék? Most komolyan mondtad? (Ugye ez poén volt)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.28. 10:15:54

@VHB:

A helyzet az, hogy ez több kormány hanyagsága, így nem érdeke senkinek a téma verése.

2014.03.28. 10:17:41

@nyuszigonosz(D): Hát, mondom én! Csupa kolbász meg csülök meg káposzta meg krumpli meg sós gombócok meg tészta meg húskenyér és perec. Hát konyha az ilyen? ;)))) @charlieharper:
Mna, eléggé beindult a nyálelválasztás? ;)

**mimi** 2014.03.28. 10:50:01

mmmmmmm...de éhes lettem...

megtűrt semély 2014.03.28. 11:07:10

@Babette_:
A nagyvonalú és profi bontást Kínában, Guanxi tartományban mutatta be a jólfésült markolókezelő. Egyetlen egy légkalapáccsal mért ütés elég, hogy az egész híd törmelékké váljon. (

jalopnik.com/watch-one-excavator-take-down-an-entire-bridge-1552257861

-----------------------------------------------------------------------------
Visszatartott, cenzurázott, stb.
2014.03.28. 11:05

Latcho Rom 2014.03.28. 11:28:27

@VHB: ne Gottozzá mert ki leszel szűrve! :)) Emósan :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.28. 11:30:53

@**mimi**: imádom a magyarokat! :D Még mindig bíznak a szaros államukban, ami se pénzt se kaját nem ad nekik, ellenben a multik és a úgy általában a vállalkozók szemét mocskok! :)))

Hari Seldon 2 2014.03.28. 11:31:09

@megtűrt semély:
Erre mondtam, hogy a legvalószínűbb, hogy sorozatos robbantásokkal érték el ezt a szép és pontos ledőlést.
Szépen oldalról is felvették a pillérek ledőlését.
Azért akárhogy is nézem, csak ezt tudom elképzelni.
Az utolsó pilléreknél már semmi oldalról látható húzó erő nincs, csak egyszerűen lefelé omlanak.

adg 2014.03.28. 11:54:16

Kicsit off, de ha érdekel valakit, akkor szívesen összefoglalom, hogy mit látunk a videón, mitől dőlt össze a híd, miért pont így, és miket lehetne még ilyen módon nagyon könnyen leborítani. (Trust me, I'm an engineer! :D )

Latcho Rom 2014.03.28. 12:03:30

@Rinna: Kénytelen leszek egy jo kis amerikai reggelit enni ugy felcsigáztál :-)

2 eggs-sunny sides up, canadian bacon, home fries, brown toast, orange juice&cafe :-)
5 bucks(CDN) even :-)

Aki magyar velem tart :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.28. 12:06:11

@shakti_rom: én lángost akarok enni vagy 2 hete de mindig lusta vagyok tekerni negyed órát a legközelebbi lángososig :)

adg 2014.03.28. 12:06:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen. Bár nem hidasként, de azért sejtem, mi történt. Csak nem te is?

Hari Seldon 2 2014.03.28. 12:10:51

@diggerdriver:
Ja, hogy mégiscsak te voltál?!?
Így már minden világos.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 12:12:37

@adg [Au, Darwin]: Nem, gepeszmernok vagyok.
Teljesen veletlenul nincs valami jo kis osszefoglalo belinkelheto online anyagod szeizmukus terhelesek szamitasarol?
A kovetkezo hetekben nagy szuksegem lenne valami ilyen anyagra. Sorry, a pofatlan keresert. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 12:23:58

@adg [Au, Darwin]: Engem érdekel. Néztem, miért ilyen sérülékeny, hogy ennyi elég neki, hogy kártyavárként (vagy inkább dominósorként) dőljön össze az egész.

Mr Long 2014.03.28. 12:25:07

@adg [Au, Darwin]: A mernok ert mindenhez! :) Trust me, I'm an engineer. :DDDDDDDD

SzZoole 2014.03.28. 12:32:59

@shakti_rom: nalatok igy hivjak a tukortojast vagy csak Te nevezed ugy.
Itt fried egg a neve.
Ha mar reggelinel tartunk 40 dekas loncshus 2 arato szelet farmhouse white loaf:)
Delutanra sult csulkot(ham shank)meg BBQ ribs-et(sult oldalas BBQ szoszal)akartam 4 uzletet jartam be(Morrison,sainsburys,asda,tesco)mindenhol csak grill csirke,kell a fenenek a csirke:(

adg 2014.03.28. 12:33:45

@zöldeketbeszélek: Midjárt összeszedem magam, ha a gyerekek lefeküdtek végre. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 12:38:26

@Zoole[uk]: Az olasz elnevezés sokkal fantáziadúsabb: uova all'occhio di bue - azaz tojás ökörszem módra, vagy ökörszem-tojás :).

adg 2014.03.28. 12:38:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Van, de mire kell? Nekem épületek számításához van némi anyagom. Van EuroCodos is, ha jól emlékszem. Azt sose használtam. Nem tudom, jó-e neked?

Mr Long 2014.03.28. 12:43:29

@adg [Au, Darwin]: Angliai egyetem nem biztos, hogy hasznalja az EuroCodot... :)

SzZoole 2014.03.28. 12:49:17

@zöldeketbeszélek: hu,ezt eleg hosszu,de ez igy nem hiteles,mert nem latom,hogy,hogy gesztikulalsz kozben a kezedel es a labadal:)))

adg 2014.03.28. 12:52:37

@Mr Long: Szerintem használja. Meg nagyjából az angol szabványra, meg a DIN-re épül, amennyire tudom. Az ausztrál is egész hasonló, pedig az tuti valami angol átirat kikozmetikázva az itteni viszonyokra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 12:53:35

@adg [Au, Darwin]:
Na végre.
Magyarázd el nekik azt is miért van a nagy fesz vezetékeken a határban narancssárga gömbök.

SzZoole 2014.03.28. 12:56:15

@zöldeketbeszélek: tudom,hogy nem vagy olasz,ismerek1-2 olaszt itt,szerintem,ha lekotnek a kezuket es labukat megnemulnanak:)))

SzZoole 2014.03.28. 12:57:51

@diggerdriver: hogy az alacsonyan szallo gepek ne menjenek nekik?

Evain 2014.03.28. 13:03:05

Na közben a múltkori raktáros poszthoz leltem egy marha jó linket. :D
acidcow.com/pics/20140328/facepalm_moments_50.gif

Latcho Rom 2014.03.28. 13:03:52

@zöldeketbeszélek: Fantázia az van az olaszoknál, s mi más még? :P

Evain 2014.03.28. 13:04:58

@Zoole[uk]: Nekem is sunny side upként tanították. Mondjuk a tanárnőm nem is kifejezetten a British Englisht tanította. :)

Latcho Rom 2014.03.28. 13:05:26

@Evain: hagytam neked egy videot a tegnapi vagy tegnapelotti posztban..megvan?

Evain 2014.03.28. 13:07:52

@zöldeketbeszélek: remek, álljunk össze! Én olaszul ugyan nem tudok, de az olasz kollégám állandóan beszéltet, mert szerinte annyira jól utánzom az olasz beszédet meg akcentust. :D:D
Ha szar kedve van, mindig odaállok mellé, átkarolom a vállát, és rusztikus hangszínnel közlöm vele, hogy most felhívjuk padre fabrizio-t, és megrendeljük tőle a levágott lófejet. Erre mindig megvidámodik. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 13:08:17

@adg [Au, Darwin]: Eromuvi rendszereket tervezunk.
Most az elkovetkezendo projektekben megkaptam a gozturbinak vazanak, talapzatanak tervezeset. Ezek a hegesztett acelvazak le vannak csavarozva a betontalapzatba (eleg specialis technikakkal) viszont adott szintu foldrengest ki kell birnia a rogzitesnek.

Vagy neked csak vasbeton es hasonlo szerkezetekhez van anyagod? :)

Evain 2014.03.28. 13:08:28

@shakti_rom: A tegnapiban nem láttam. Rosszul néztem?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:10:18

@shakti_rom: Gyönyörű tájak, finom, egyszerű ételek, önérzet és önbecsülés, egészséges hazaszeretet. Most persze csak a pozitívumokat soroltam ;).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 13:10:44

@Mr Long: Ez a melohoz kell most. Mindig a megrendelo igenyeihez igazitjuk a szabvanyokat. A mostani egyik legjelentosebb partnerunk dan. Ok csakis europai szabvanyokat fogadnak el (ISO, DIN, stb.).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:13:28

@Evain: A tegnapi holland posztnál jutott eszembe, hogy milyen furcsa, én is évekig nyűglődtem a nyelvvel - na mondjuk én elég lusta is vagyok :) - és mégis, amikor pár hétig kinn dolgoztam csupa olasz között, elég volt egy hét, hogy a kajáktól a történelemig mindenféléről beszélgessek a munkatársaimmal. Előtte harapófogóval kellett belőlem a szöveget kihúzni.

Szicíliai a kollégád? Ha igen, akkor van öniróniája :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:14:08

@Evain: A gugli fordító szerint is ez a tükörtojás.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 13:14:18

@zöldeketbeszélek: "Engem érdekel. Néztem, miért ilyen sérülékeny, hogy ennyi elég neki, hogy kártyavárként (vagy inkább dominósorként) dőljön össze az egész."

Nehol meg ennyi sem kell. Keress ra a Tacoma hidra vagy a rezonanciakatasztrofa+hid kulcsszavakra. Ha pont elkapja a szerkezet sajat frekvenciajat a szel akkor egy kozepes erossegu szello is kepes lebontani egy hidat.

SzZoole 2014.03.28. 13:15:17

@shakti_rom: @Evain:
En csak igy talalkoztam/lattam,pedig voltam mar egy jopar helyen(skocia kivetelevel gyakorlatilag mindenhol)de ezen nem fogunk osszeveszni:)))

Latcho Rom 2014.03.28. 13:16:23

@zöldeketbeszélek: Volt egy orult indexes nikk, o mondogatta - elt kozottuk s szereti is oket - hogy: minden latin kanyhalo(link) :-)

Csak adalek a te dolgaidhoz :-)

Latcho Rom 2014.03.28. 13:19:36

@zöldeketbeszélek: Az hát.

Dehat nem csak sunny side UP van, de sunny side DOWN is, kevesen ugyan, de kerik igy is, minden angol "gyarmaton" s a briteknel is.
Csak egy forma, nem gyujtonev..

en.wikipedia.org/wiki/Fried_egg

SzZoole 2014.03.28. 13:20:37

@diggerdriver: "
Na végre.
Magyarázd el nekik azt is miért van a nagy fesz vezetékeken a határban narancssárga gömbök."
En csak erre probaltam reagalni,hogy az alacsonyan szallo targyak eszre vegyek es ne gabajodjanak bele a 24000 voltos kabelekbe.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 13:23:40

@Zoole[uk]: @Mr Long: De gondolom reszben kell ott is a rezonanciakatasztrofa miatt, nem?

Valahol mintha olvastam volna hogy a hosszu vezetekszakaszok sajatfrekvenciaja nagyon kozel all a "tipikusnak es gyakorinak" mondhato szelfujas frekvenciajahoz. Rusztikusabban, azert kapjak meg a drotok a gomboc fagyit hogy a szel ne tepje le oket. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:24:54

@Rinna: A tenger gyümölcseivel, kagylókkal a világból ki lehetne kergerni, az édes finomságok jöhetnek :). Milyen agaraid vannak? Mi angol agarakkal versenyeztünk és volt egy whippetem is :).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 13:26:23

@zöldeketbeszélek: "Hát ez tényleg nagyon érdekes!"

Fun fact: a nagy gyalogsagi egysegek, akik szinte mindig egyszerre lepnek mert ezt vertek belejuk, a hidak elott megkapjak a parancsot hogy TILOS egyszerre lepniuk. Lepkedjenek szepen ossze-vissza mint a normalis emberek. Pont a fenti okok miatt.

Aztan hogy vegul este jar-e nekik igy a retes vagy sem azt mar nem tudom. :)

Latcho Rom 2014.03.28. 13:26:47

Lefele van forditva a sargaja :-) Semmi ertelme mert nem lehet tunkolni a kenyerrel :-)

Londonban is igy megy, nem fried eggst kersz, csak eggs-t..akkor megkerdik hogy akarod a tojast, erre jon sunny up or down.
Hacsak nem kanadai reggelizohelyen voltunk :P

Rinna 2014.03.28. 13:28:16

@Rinna: Illetve egy PP Whippet és egy keverék Whippet-tacskó. Ő volt előbb neki vettük játszótársnak a fajtatiszta kisegeret

SzZoole 2014.03.28. 13:29:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Don,en nem tudom biztosan,csak felteteleztem:)

Herr Géza 2014.03.28. 13:32:05

@Zoole[uk]: Miért ? A narancssárga gömbökröl milyen tévhitek keingenek? UFO-tojás ??? :DD Vagy már CHEMTRAIL-legenda része is? Simán el tudom képzelni, hogy a monda szerint azok alapján tájékozódnak (merthogy jól látszanak (:))))) tízezer méter magasból is) a Chemtrail-es pilóták, mivel a GPS-t megfertözheti/eltérítheti a gonosz... :DDDDDD

DieNanny CH 2014.03.28. 13:34:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Erről hallottam. A katonákat nem engedik masírozva át a hídon, mert az egyszerre lecsapódó talpak lerombolják a hidat. Jól emlékszem?

SzZoole 2014.03.28. 13:34:56

@Herr Géza: en nem tudom mi az igazsag,tolem az ufok kifuto palyaja is lehet:)

DieNanny CH 2014.03.28. 13:36:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ja, most értem ide az olvasásban... Szóval, jól emlékszem...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 13:36:40

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, pontosan. Kicsi a valoszinusege de megtortenhet.

Latcho Rom 2014.03.28. 13:36:50

@zöldeketbeszélek: Aztán ott a poched egg..amit a fiam szeret. Annak sincs sok értelme, kiszárad :-)

Majd taglalom az ebédem is, fistes perkelt tegnaprol :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:37:00

@Rinna: Ugye, milyen szuperek? Olyan kecsesek és gyorsak mint az angol agarak, de a terriervérnek köszönhetően sokkal okosabbak :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:38:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Erről én is hallottam, de szegények így tuti nem kaphatnak rétest, hiszen aki nem lép egyszerre...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:40:05

@shakti_rom: poached egg-buggyantott tojás. Mitől száradna az ki? Berakod a vitrinbe aszalni, vagy hogy? :)

Latcho Rom 2014.03.28. 13:40:15

@zöldeketbeszélek: Harci feladat erkezett :-) még mindig a zaba, olasz szolo..:-)

"At lunch pls walk up to Loblaws and check if they have the muscat grapes
it is in the flyer special this week if they have it buy 2 bags pls"

:-))

Rinna 2014.03.28. 13:42:20

@zöldeketbeszélek: Imádom őket :) Ezután csak különféle agaraink lesznek, jó sok :) Jah és ők is mindig utaznak velünk :D

SzZoole 2014.03.28. 13:42:37

@shakti_rom: ha Londonban jarsz ujra ne csak ugy kerd ,hogy eggs,mert azt fogjak mondani,hogy menj el valamelyik uzletbe es ott kapsz:)))
Tukortojas-fried egg
Rantotta-scrambled egg
Fot tojas -boiled egg
Kerheted lagyan,kozepesen es kemenyen.
Jo etvagyat:)))

Latcho Rom 2014.03.28. 13:42:53

@zöldeketbeszélek: tul van fozve, attol. En ugy szeretem a tojast ha "running(szalad)".

Lágytojás! :-) Ugy eszem mint nagyfater, kessel lecsapom a tetejit, sot bele, szigoruan 2 perces fozes!, aztan tunk-tunk :-)

Evain 2014.03.28. 13:44:04

@zöldeketbeszélek: Milánói a szentem. Marha jó fej, nagyon bírom egyébként. Ő az egyetlen az irodában, aki érti a geek vicceimet. :D

Latcho Rom 2014.03.28. 13:44:12

@Zoole[uk]: Irtam, ertettek hogy eggs :-)
De legkozelebb ugy kerem ahogy irod! :-)

Latcho Rom 2014.03.28. 13:50:17

@zöldeketbeszélek: jajistenem, elfeledtem hogy over easy, ami ugye az hogy ne sussek szet a tukortojast

Tehat! a rendeles helyesen: 2 eggs, over easy, sunny side up.

Evain 2014.03.28. 13:50:22

@shakti_rom: ha nem folyik a közepe, akkor már nem poached, hanem boiled. :)
A poached egg az voltaképpen héja nélkül főzött lágytojás. :)

Én még a rántottát is futósra szoktam hagyni. :)

SzZoole 2014.03.28. 13:50:37

@shakti_rom: persze,hogy ertik,csak viccbol irtam a veget:)))
En mindig ugy kerem,hogy 2 fried eggs medium rare please es utanna nincs tobb kerdese

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 13:52:10

@Herr Géza:
A nyakam tettem volna rá hogy valaki bedobja a repülőgép verziót.
Annyira benne van a köztudatban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:54:39

@Evain: Akkor ezért vigyorog rajta, hiszen nem őt érinti :)). Az észak-olaszok és a dél-olaszok az két külön típus :).

Evain 2014.03.28. 13:55:59

@zöldeketbeszélek: ez a masírozós sztori nekem megmaradt a fejemben, méghozzá egy Tom és Jerry epizódból, ahol a felek egy függőágy uralmáért harcoltak éppen. Az egyik jelenetben Tom bevágja az alvó Jerryt a menetelő hangyák közé, aki bosszúból rávezeti a masírozó hangyákat a függőágy drótjára, ami ettől kileng, majd leszakad. Ez a jelenet valamiért beégett nekem. Később láttam a videót a szél által belengetett és leszakadt hídról, és egyből ez ugrott be. :)

Evain 2014.03.28. 13:58:26

@zöldeketbeszélek: Igen, ezt minden céges összejövetelen ékes mutogatással és mammamíázással előadják. :D

Latcho Rom 2014.03.28. 13:58:59

@Zoole[uk]: Next time you go for a breki omit "fried", they'll know that you don't want RAW eggs :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 13:59:40

@Evain: Jó hangulatúak lehetnek nálatok a céges értekezletek :)))!

Latcho Rom 2014.03.28. 13:59:56

@zöldeketbeszélek: Hol van még lunch...8:59am itt :-)

Evain 2014.03.28. 14:04:39

@zöldeketbeszélek: Á, azok céges vacsorák, nem értekezletek. Azok nem ennyire viccesek, amikor az alig angol tudású japán kollégák üzleti beszámolóját kell hallgatni. Soha nem fáradok el annyira, mint ezeken az értekezleteken. :s

De ma jó napunk volt, egyik japán mérnöknek most van a szülinapja, és a holland hagyománynak megfelelően hozott be kaját, hogy megvendégelje a kollégákat. Hálistennek nem a gejl édes holland tortát hozta, hanem házi szusiiiiiit! Amit a felesége csinált. Ma nem ebédeltem a kantinban. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 14:04:39

@shakti_rom: Akkor kitartás, nehogy elsorvadj addig a vitaminhiánytól :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 14:06:12

@Evain: Még nem ettem olyan szusit, amiből szívesen repetáztam volna. Brrrr

Latcho Rom 2014.03.28. 14:06:25

@zöldeketbeszélek: nejem az olasz szolo manias :-) megeszem en is..

Latcho Rom 2014.03.28. 14:08:03

@zöldeketbeszélek: finom pedig..
s a vegen jo sult edes banant, nyumm

Latcho Rom 2014.03.28. 14:11:31

@Evain: fiam 5 percig fozeTI..amman biza kemenytojas, nem poached :-)

SzZoole 2014.03.28. 14:17:36

@shakti_rom: you're right I beg your apologize:)(smart eggs)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 14:19:50

@shakti_rom: Bevallom, hogy még nem voltam igazi japán étteremben.

SzZoole 2014.03.28. 14:22:17

@shakti_rom: latod ez igaz,mivel kopasz vagyok:)

Evain 2014.03.28. 14:24:09

@zöldeketbeszélek: Gondolom nem szereted. Mi viszont igen. :)

@shakti_rom: Az ázsiai desszertek közül nem sokat szeretek viszont. A pandant sütiket igen. Mochit néha elnyammogom (de annak szintén sztorija van nálunk a cégnél. :)

Latcho Rom 2014.03.28. 14:24:11

@zöldeketbeszélek: Havonta..talan kethavonta megyunk, jobbara kinaiak csinaljak, nem igazi japanok..

A legkamubb szusit most ettuk mexikoban, semmi koze nem volt a szusihoz, de hatalmas felhajtast csinalt a Pedro, aztan tortilla lett belole inkabb :-))

Reszortokban vannak ezek a la carte ettermek(japan, olasz, steakhouse),. elore le kell foglalni a helyed, a kaja tokre ugyanaz mint a rendes ettermeikben ahol nem kell asztalt foglalni elore :-)

Latcho Rom 2014.03.28. 14:26:50

@Zoole[uk]: vagyunk :-) amugy is, vagy csak a nullasgep tarolt le?

SzZoole 2014.03.28. 14:32:46

@shakti_rom: kozepen fele olyan suru,mint oldal es hatul en nem latom szepnek igy egy heten egyszer ketszer le turom nullara,igy meg a nejemnek nem tetszik,de hat az en hiusagom erosebb mint a nejem nemtetszese:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 14:36:37

@Babette_: www.wasabi.hu/#
tőlük rendeltünk, hát mit mondjak, nem ájultam el. De lehet, hogy csak szimplán nem az én stílusom a szusi.

Latcho Rom 2014.03.28. 14:38:08

@Zoole[uk]: Isten aldja aki kitanalta a kopasz divatot, igy konyebb eltakarni a kopaszságot, osz hajat.
Tegnapelott vagott fejbe az asszony a nullasgeppel :-) O se szereti :-)

Nu egyunk tovabb szetkopaszozzuk ezt a fontos temat :-)

Latcho Rom 2014.03.28. 14:39:32

@Evain: nálam se jok az azsiai sutik, nyammogosak :-)

SzZoole 2014.03.28. 14:42:51

@shakti_rom: igazad van kopaszkodjuk szet a posztot,mert megint budos magyar gyokerek leszunk:(
A felesegem keszult ilyen eteles posztal,csak meg ossze kell raknia,szerintem ma vagy holnap el is kuldi a HA-nak.

Latcho Rom 2014.03.28. 14:45:06

Az jo lesz.
leszunk? vagyunk!..kedves szarfaszu magor tesvirem Rodostoban :-))

blackhairlady 2014.03.28. 14:45:08

@zöldeketbeszélek: A "CCH"-t minlyen hangnak ejtjuk? Szep elnevezes:) Itt Amerikaban is sunny side up

adg 2014.03.28. 14:49:07

@DieNanny [SZ,CH]: @zöldeketbeszélek: @diggerdriver:

Na szóval. Ez abszolút nem illik ide, úgyhogy bocsánatot kérek előre is Rinnától. Azt hiszem, bármelyik kaját ki merném próbálni, amit berakott, tetszett az írása, de sajnos érdemben nem tudok hozzászólni.

-------
Remélem működnek a linkek is. A filmen egy vasbeton híd látszik, ami ívek sorozatából áll. Mint a boltívek az ablak felett. Az íves szerkezetekről azt kell tudni, hogy a terhelést az ív mentén, érintőirányban adja át az őt támasztó szerkezetnek. Vagyis, ha pl egy tökéletesen szabályos (elméleti) félkör alakú ívünk van, akkor az függőlegesen adja le a rá ható terheket, nem lesz vízszintes erő az alján. (Ez csak elméletben igaz, ideális esetben, de mivel nincs ilyen tökéletes szerkezet, ezért sosem igaz teljesen, de fogjuk rá.) Ha csak olyan lapos ívünk van, mint a ledöntött hídnak, akkor a terhekből lesz egy csomó vízszintes erő.
Szemléltetés: Van egy széked, aminek függőlegesek a lábai, akkor azon elég stabilan tudsz ülni akkor is, ha a sima csempén használod. Viszont ha egy műanyag kerti székre (aminek kifelé állnak a lábai, hogy egymásba tudd tenni őket) ül rá a sima padlón egy nehéz ember, akkor szétcsúszik a lába. Az a vízszintes komponense az erőnek, amit a sima padlón nem tud felvenni semmi.
Vissza a hídra, itt is van egy csomó vizszintes erő, amit a szomszédos ív támaszt meg. Az ívek súlya kb azonos, a két egymás melletti ív kb ugyanakkora erőt ad át egymásnak, csak ellentétes irányban. Erő-ellenerő, kioltják egymást, oszt' jónapot. (Ha több széket raksz egymás mellé, hogy a lábai összeérjenek, és mindegyiken ül egy száz kilos koma, akkor nem fog szétcsúszni a lábuk, megtámasztják egymást.) A függőleges erőt meg felveszi az alattuk lévő két kis pilicka oszlop. A probléma a híd végén van, hiszen nincs több ív, és valamit kezdeni kell az erővel ugye. A fenti videón 19 mp-nel látszik parti alapozás elég jól. Ha megnézed a filmen, akkor látod az ívet magát, a végén van egy “csulkó” ami az alatta lévő elég masszív alapozáshoz kapcsolódik. Az az alap veszi fel a vizszintes erőt, ami a csuklón keresztül adódik át. Ez egy elég nehéz betontömb, rendesen beleásva a tömör talajba, elég nagy és erős, hogy simán elbírja a híd terhét. Itt már kikaparták a feltöltést a híd végénél, hogy jobban hozzáférjenek a sérülékeny részhez, valamint, hogy legyen helye a leeső ívnek.
Itt jön a lényeg, a szaki eltöri a csuklót. Nem mutatják, de biztos, hogy nem attól a kis pöcköléstől indult meg az egész, biztos, hogy többet is el kellett törnie, és azért nem egy kristálypohárról van szó, tehát dolgozott vele a fiú egy kicsit. Szerintem óvatosan az összes csatlakozást meggyengítette egy kicsit, apránként, nem húbelebalázs módon. És egyszercsak megadta magát a szerkezet, elszabadult a vízszintes erő, nem volt ami felvegye, és leesett az első ív. Abban a pillanatban nem volt, ami megtámassza a másodikat, és így tovább. Dominó.
Szóval nem kellett minden ponton meggyengíteni, és robbantani sem.

Itt egy másik építmény, amit hasonlóan szét lehetne kapni.
gardkarlsen.com/Paris2006/flying_buttresses_of_Notre_Dame_Paris.jpg
Ez a Notre Dame hátulja, biztos sokan elgondolkodtak már rajta, hogy minek kellett ennyire megcifrázni.
A tető alatt egy elég nagy dongaboltozat van, vagyis egy “hengerdarab” :). Ez pont úgy működik, mit a hídnak az íve, vagyis egy csomó vízszintes érőt ad le.
Mit lehet ezzel kezdeni:
- Bazi vastag és nehéz falat építeni, 1.5-2-3 métereset, ami elég erős és nehéz. Marha sok anyag kell hozzá, nem jó. Bár nyáron kellemes hűvös.
- Sok templomnál, meg hasonló épületnél vonóvasakat építenek be, mit itt: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/F%C5%91haj%C3%B3,_Als%C3%B3sz%C3%B6ln%C3%B6ki_templom.JPG A kép előtt látszik egy vaskos vízszintes rúd. Igy elég a vékonyabb fal, mert a rúddal összekötik a két végét az ívnek, és mivel azonos erő keletkeezik mindkét oldalon, ezzel ki is oltják egymást. Olyan, mint egy íj. De ez sem szép.
- Lehet vaskos pilléreket építeni, amik megtámasztják a falat: encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRrwHBm8OL-WyaRuAVBgvzm6K9cTTIxMxZT0GAIH4aVUq5zMilB
- Aztán jött a gótika, és olyan csodákat épített, mint a Notre Dame pl. Itt egy metszete: www.artandarchitecture.org.uk/assets/aa_image/320/d/9/3/8/d93834f4372d8655a41417c6dcacd92d2e6cd7eb.jpg
A fizikát nem lehet kihagyni, ők is kitámasztották az ívet, csak elvitték a háztól egy kicsit arréb a támasztást, ezzel egy könnyed, légies szerkezet született.
Ha Digger nekiállna, és kikapna 1-2 kis támasztó ívet, ott ahol a legvékonyabb, úgy esne szét az egész főhajó, mint a híd a filmen.
-- folyt köv --

SzZoole 2014.03.28. 14:49:39

@shakti_rom: a kopasz divatrol meg az jutott eszembe,hogy itt nem csinalnak problemat abbol,hogy valaki kopasz es tetovalt,talalkoztam mar jopar ceg tulajdonosal vezeto beosztasu emberel.Mo.meg mi jut az emberek eszebe,ha kopasz tetovalt jo autoval jaro emberekreket latnak?

adg 2014.03.28. 14:49:44

Hétköznapi példa a poroszsüveg boltozat ( 1.bp.blogspot.com/-TLDOCngWVWA/UETqyEZXK1I/AAAAAAAADlQ/omPmqDiBwJw/s1600/DSCF6658.JPG ), mindenki látott már ilyen hullámos plafont régi házakban, pincékben. Ez acél gerenák közé rakott lapos tégla boltozatok sorozata. Az utolsó boltozatot itt is sokszor egy vonóvassal fogják össze, sokat lehet ilyet látni pesti bérházakon. Általában a földszinti plafon szokott ilyen lenni. A tűzfalakon, ott ahol a vkolat volt 100 éve, ott lehet látni ilyen méteres lapos vasdarabokat. Az a vége a vonóvasnak, néha direkt szépre csinálják, ha látszó helyre kerül. img.index.hu/imgfrm/4/8/6/2/BIG_0007634862.jpg vagy 2.bp.blogspot.com/-NM5aMDvWlYQ/UEPN-ahgzPI/AAAAAAAADk0/n609mDr1cVM/s1600/DSCF6646.JPG
A kecskeméti városháza belső udvarán egészen szép kovácsoltvas szemek vannak, sajnos nem találtam róla képet. Namost a bérházak felújításánál ezt néha levágják, így kevesebb vakolat is elég, meg minek a rozsdás ócskavas. Ezzel a laza mozdulattal akár össze is lehet dönteni egy rosszabb állapotú házat (ez azért elég ritka), vagy legalább az adott födémet tönkretenni (sokkal gyakoribb), kissé megdrágítva a felújítást. De azzal is el lehet intézni, ha a fel mellé tesznek egy lépcsőt, és ezért kiveszik az utolsó szakaszt, így nincs ami megtámassza a többit. Ezt tök egyszerűen meg lehetne oldani, de ahhoz kellene egy pár tízezer forintos szakvélemény. Ami amúgy is kellene minden szerkezetet érintő beavatkozáshoz...

Ez történt a híddal röviden.

Érdekességképp, a Margit híd hasonló szerkezetű, csak acélból. Az modjuk nem lehetne így összedönteni, mert sokkal komolyabb pilléreken áll, meg az acél jobban bírja az ilyen mókát.
Nekem a Szabadság híd a személyes kedvencem, az tök más. Az pl 3 darabból van. Ha megnézed, a középső szakasza 4 csuklón, nagy csapon lóg, úgy hívják, befüggesztett szerkezet. Itt látszik: maps.google.hu/?ll=47.485439,19.05452&spn=0.01002,0.020685&t=h&z=16&layer=c&cbll=47.48549,19.054618&panoid=whhIjpMbRViBl9aOJKxWyg&cbp=12,331.46,,0,13.26 Az egészet meg Gerber tartónak hívják. Ha a csapot kell felrobbantani, és leesik a híd közepe.

Na berekesztem magam. Hátha nem offolom szét nagyon a témát :)

Mr Long 2014.03.28. 14:50:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Naszoval, igy ebed utan.
A rezonancia ellen apro sulyzo szeru nehezekeket tesznek a vezetekszakasz vegere. Az igazat megvalva nem jut eszembe most a neve, de majd esetleg utana nezek. Emellett meg vannak szabalyok az oszlopok kozti tavolsagokra a tervezeskor es ezek kozt van, hogy bizonyos szamu hasonlo oszlopkoz utan meghatarozott mertekkel eltero oszlopkozt kell alkalmazni. Mondjuk 5 oszlopkozod van, ahol a tavolsag az egymast koveto oszlopoknal nem tobb, mint 3 meter, akkor kell egyet betenned az otodik utan, ahol a tavolsag 5 meterrel nagyobb, mint az elozo. kb ertheto remelem, rajzolnom kellene rola :)
A gomboket altalaban a villamvedo vezetore teszik ra, vagy a legmagasabb vezetore, az valoban a lathatosag miatt van.

Mr Long 2014.03.28. 14:51:29

@Zoole[uk]: Meg igy stilusos a mergahoz... :DDDDD

Muscari 2014.03.28. 14:54:28

Jo otlet ez a sorozat, nekem tetszik.
Meg sosem voltam a Wagamsmaban, valahogy a japan eteleket izetlennek (vagy iztelennek?) tartom, de ez a ramen jol nez ki.

Amire en itt teljesen raszoktam, az a friss croissant vagy pain aux chocolate reggelire. Isteni.

Magyarorszagon is probalkoznak veluk, de en csak egy helyen ettem jot, volt egy francia pekseg a foti Coraban, ok ugy csinaltak, ajogy a nagy konyvben meg van irva.

Azota persze mar se francia pekseg, se Cora nincsen...

A tobbiek, akik meg probalkoznak vele, olcson akarjak kihozi, igy kisporoljak belole a vajat. Oke, megertem, nem fizetik meg, de az mar nem ugyanaz.

SzZoole 2014.03.28. 14:55:26

@Mr Long: ez hulyeseg,egy kopasz tetovalt budos gyoker londoni mosogatonak,csak alom egy merga,de ezt neked kell mondani:)))

adg 2014.03.28. 14:57:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem értem. Nem akarom nagyon kihúzni a gyufát, inkább privátban írok...

Mr Long 2014.03.28. 14:58:51

@Zoole[uk]: Tegnap nem melegitoben voltunk a spanyol pincerek mosogattak es egyutt nevettunk. Sot egyik kollegammal egyutt mentunk oda es egyutt jottunk el, mivel 2 sarokra lakik tolem. Bar lehet csak azert jott velem, ha megtamadnak minket, akoor odalok nekik o meg elszalad.

SzZoole 2014.03.28. 15:05:33

@adg [Au, Darwin]: nyugodtan beszeljetek itt,en erdeklodve olvasom:)

Herr Géza 2014.03.28. 15:07:43

@diggerdriver: Mármint a Chemtrail-es vidámságra gondoltál??

SzZoole 2014.03.28. 15:07:44

@Mr Long: marmint,hogy golyofogonak nez a mereted miatt:)))
Azt ismered,hogy nagy ember tud nagyot esni:)))

Mr Long 2014.03.28. 15:11:08

@Zoole[uk]: Rogbis srac, csak alacsonyabb nalam, de nem hiszem, hogy keskenyebb.

SzZoole 2014.03.28. 15:12:53

@Mr Long: feletek is vannak kemenykedo gang-ok?

Mr Long 2014.03.28. 15:15:14

@Zoole[uk]: Nem talalkoztam meg veluk. Aranylag nyugis, csaladi resz. Mindenki bezarkozva van a lakasaba.

Mr Long 2014.03.28. 15:19:40

@Mr Long: A par meteres peldat nem nagy tavvazetekekre kell erteni, hanem a kisfeszultsegu halozatra, ami fut a varoson belul az utcan (pl Magyarorszagon)

Hari Seldon 2 2014.03.28. 15:25:45

@adg [Au, Darwin]:
OK. nem kellett robbantani, de az biztos, hogy több munka volt az előkészítésben, mint az a kis leütés. Szerintem legalább 5 ször annyit vacakoltak, mintha egyszerűen lebontották volna vagy lerobbantják.

Más: nem tudom ki vette észre, de a Notre Dame kicsit "csálé", vagyis nem szimmetrikus.
Ha bemész előre a szószék felé (vagy mi a fenének hívják azt a helyet, ahol a papok beszélnek) ott van oldalt két rózsaablak.
Az egyik nagyobb, egy támasztó oszloppal nagyobb.

Muscari 2014.03.28. 15:25:50

@adg [Au, Darwin]: koszonjuk a fizikaorat, ez tenyleg nagyon erdekes. Azok a boltives alagsori helyisegek mindig is tetszettek, ugyanugy a szep regi hidak.

Amerikaban viszont minden hid olyan ronda ormotlan vas szornyeteg, kiveve a Golden Gate-et meg a Brooklynit.

blackhairlady 2014.03.28. 15:28:31

Annyira gusztak ezek az etelek, hogy csak na:) Imadom a tenger gyumolcseit, mindent ami a vizbol kerul ki. Nyersen is, fove is, meg mindenhogyan, csak sok legyen belole:) A kedvencunk most a shrimpes teszta fenyomaggal, fokhagymaval, kokuszolajon atforgatva. Gyors es igazi iz orgia.
Azt szeretnem kerdezni, hogy az a bonbon gyarto dolog az egy program turistaknak? Mar 1 honapja nem ettem semmi edesseget, de ma azt hiszem megtorom ezt a folyamatot:))
A japant, kinait is szeretem, eleg gyakran megyunk az All you can eat mixed etterembe, na ott dozsolhetunk mindketto nemzet eteleiben, mindezt 8$-ert.
Ja, es nemet rizses hurkat regegliztem, made in Germany:)
Nagyon jok a kepeid, mar multkor a posztodnal is megjegyeztem, hogy nagyon csinos vagy, es valahigy latszik rajtad, hogy olyan ratermett vagy!:)

Latcho Rom 2014.03.28. 15:28:33

@Muscari: Brooklyn gyonyoruen ormotlan, szerintem :-)

blackhairlady 2014.03.28. 15:30:21

Es meg azt akartam irni, hogy mi is voltunk a ferjemmel abban a pragai etteremben, es valoban nagyon hangulatos hely, az elo zene es az egesz hangulata nagyon egyedi. Azota (es talan az elott sem) ettem meg olyan finom puha kacsamellett es parolt kaposztat. Ja a regi szep emlekek:))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 15:30:25

@Mr Long: I see. Koszi az infot. :)

@adg [Au, Darwin]: Meg neked is koszonom. :)

blackhairlady 2014.03.28. 15:35:45

@Muscari: Nem mind, csak azokat nem ismered:) Nem messze tolunk van a Golf of mexico es sok sok obol. Olyan gyonyoru hidak vannak rajtuk, hogy csak amultam amikor meglattam oket. Az egyik olyan mintha egy hatalmas vitorla lenne, acel horgonybol van, de a formaja, az osszhatas gyonyoru. A varosbol Galveston Irlanbe ativelo hid is nagyon szep, fehet ko, olyan csipkezett a szele, iagzan illik az oceani kornyezethez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.28. 15:38:33

@adg [Au, Darwin]: nekem tetszett az emberem is szokott ilyeneket mesélni (ezért meg ertettem is:D:D)

blackhairlady 2014.03.28. 15:39:00

@adg [Au, Darwin]: Koszi a magyarazatot, ezt meg en is megertettem, foleg, hogy kepekkel illusztraltad:)
@Mr Long: Neked is kosz:)
En tenyleg azt hittem amit Zoli, hogy a repulok miatt vannak azok a gombok a vezetekeken. Eppen par hete kerdezte a lanyom, es en ezek szerint felre tajekoztattam, ma elmagyarazom neki tudomanyosan, hogy tevedtem:)))

adg 2014.03.28. 15:46:02

@Hari Seldon 2: "OK. nem kellett robbantani, de az biztos, hogy több munka volt az előkészítésben, mint az a kis leütés."
Pont ezt írtam.

"Szerintem legalább 5 ször annyit vacakoltak, mintha egyszerűen lebontották volna vagy lerobbantják"
Ezt nem tudod csak úgy lebontani. Ha nem akarsz vele együtt beleesni a vízbe, alá kellett volna az egészet állványozni. Pont az a baj, ha egy ívet szétszed, instabillá válik az egész. Ha meg aládúcolod az egészet, az egy horror munk és pénz, meg mi van a hajózással?
A robbantás meg tök fölösleges. Nézd meg a videón, kiásták a végét, hogy hozzáférjen (1-2 nap), aztán szétveri a támaszt (pár óra) és kész. A robbantáshoz több előkészület kell, és a végén így is-úgy is ki kell kotorni az egész cuccot a vízből.

Mr Long 2014.03.28. 15:46:57

@blackhair-lady: A gombok azert vannak a tetejen.
Az viszont erdekes dolog (vagy urban legend), hogy a szilikon szigetelok kifejleszteseben a texasi cowboyok nagy szerepet jatszottak.
Addig ott is uveg es porcelan szigetelolancokat hasznaltak az vezetekek oszlophoz rogzitesehez. Ez darabokbol all es annyi darabot fuznek ossze, amennyi szukseges. A kedves lovasok ugyanis versenyeztek ki tudja elloni a szigetelot es ekkor ugy leesett a kabel, a halozaton problemakat okozva, plusz marha veszelyes is. Ezzel szemben a szilikon szigetelo puha kulso boritasu, egy eros uvegszal ruddal a kozepen, ami adja a mechanikai szilardsagat, de nem torekeny, mint a porcelan, vagy uveg. Ha meglovik a szilikon boritast, az csak kilyukad,ha meg az uvegszalas rudat, akkor csak megserul, de a teherviselo kepesseget megorzi tovabbra is.

adg 2014.03.28. 15:50:08

Köszi mindenkinek, örülök, ha tetszett, Jó éjt! (reggelt, napot, estét, étvágyat) :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 15:52:35

@adg [Au, Darwin]: Egyebkent miben utazol? Magas- vagy melyepites? Epuletek vagy acelszerkezetek?

adg 2014.03.28. 15:57:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Magas, bármi, ami kilóg a földből, családi ház, társasház, ipari, mezőgazdasági, kerekedelmi, most volt egy kis részem egy vágóhídban. Vasbetn vagy acél, esetleg falazott cuccok. A fát kerülöm, ha lehet, itt nem nyerő annyira.

Evain 2014.03.28. 16:00:35

@adg [Au, Darwin]: apropó, építkezés, most olvastam az indexes cikket a metróépítés költségéről, és hogy-hogynem az amszterdami jött ki legköltségesebbnek. Nnnnnapersze. Bele se merek gondolni, hogy mennyibe került volna egy hasonló projekt Budapesten. :D

blackhairlady 2014.03.28. 16:06:30

@Mr Long: No, mar azt hittem, hogy az okos cowboyok fejlesztettek ki, erre kiderul, hogy miattuk kellett kifejleszteni:)))) Na ezt elmeselem a ferjemnek meg a sogoromnak:DDD

Muscari 2014.03.28. 16:43:01

@blackhair-lady: Lattad mar a Dallas Buyers Clubot?
Mi tegnap neztuk meg, nagyon nagy film.
Nem kerdezem meg, hogy a texasiak mind ilyen bunkok-e, mert tudom, hogy nem, ez csak egy reteg.

Matthew Mchogyishivjak olyat alakit, hogy a ferjem fel oraig fel se ismerte, hogy o szerepel a filmben. Igazan megerdemelte az Oscart.

Latcho Rom 2014.03.28. 16:45:05

@Zoole[uk]: De hol van a Peccs, micsnyáltál vele? :-)

blackhairlady 2014.03.28. 17:02:52

@Muscari: Ilyenek is meg olyanok is. Gondolom a videken elok masok mint a nagyvarosiak. Nem tudom, nem tudnek hitelesen nyilatkozni, meg akkor sem ha itt elek. A sogoromnak van egy baratja, igazabol regi regi iskolatars a ferjemmel es a sogival. O amolyan igazi kowboy, kalappal, farmerral, csizmaval, hetvegente lasszozast tanit gyerekeknek. Na o elegge olyan westernes, kicsit nyers, neha kop egyet, jo kis akcentusa van, pont mint a mesebeli cowboy fiuk:))))
Egyebkent nem lattam meg a filmet, csak reszeket, de en is alig ismertem meg a szineszt. Hatalmas beszedet mondott az Oscar dijatadon, latszott, hogy nagyon keszult ra, mert nagyon szamitott ra.

Latcho Rom 2014.03.28. 17:11:23

@Muscari:

Az egy fore juto redneckek, elhizott bunkok szama magasabb texasban mint barmhol masutt a jueszben, gun-toting, tobaccow chewing, bible maniacs

A filmert nem voltunk oda, tul nagy volt a felhajtas korulotte talan azert vartunk tobbet tole, de arra azert kivancsi lennék hogy pontosan ki jott at neked ugy mint bunko texasasi a filmben, mert szamomra pont ez nem jellemzo, a filmben.

Jared nagyonnagyon jo volt benne.

SzZoole 2014.03.28. 17:29:35

@blackhair-lady: nekem is ezt mondtak gyerek koromban mikor kerdeztem,akkor elhittem,de utanna mar nem foglalkoztam vele,most mar tudom:)

SzZoole 2014.03.28. 17:34:49

@shakti_rom: nem tudom a Te baratod:)))lehet valakinek bele tort a valamilye valakibe:)))

SzZoole 2014.03.28. 17:38:13

@shakti_rom: Te beszelgettel mar redneck emberel?
Valamelyik nap volt egy musor roluk,ha nem kapcsoltam volna be a feliratot semmit nem ertettem volna.

SzZoole 2014.03.28. 17:39:35

@shakti_rom: nem hiszem a hetvege az mindig suru:)

Latcho Rom 2014.03.28. 17:45:11

@Zoole[uk]: Ja, vannak itt is.

Nem akszent szinten megy ez a dolog, bár a texasi elég tipikus tajszolas, legyen az illeto redneck vagy diplomas ember...egyszerubb embereknek azert vastagabb a tajszolasa - ahogy nalatok is angiaban.
Neha gozom sincs ha alsobb osztalyokrol keszult angol filmeket nezunk, Mike Leigh filmjei pld, meg ha nagyon kagylozok se jon at 100%.

Vagy ha Gary Oldman jatszik kulvarosi prolit, pedig o az egyik legszebben beszelo angolo szinesz, huhh kemeny a megertes.

Mint a "Nil By Mouth" filmje, amit rendezett, nem szerepelt benne..

2014.03.28. 17:49:08

Na, mi van fjjúg, hiányzom? :P
Különben tényleg nem dolgozom. Épp főzök, hogy stílszerű legyek ;).
@Zoole[uk]: Hát, igen, a tapasztalat hangja ... :DDDD

SzZoole 2014.03.28. 17:57:08

@shakti_rom: szamomra olyanak hangzott,mintha egy daralobol csak aaaa hangok szoltak volna.

DieNanny CH 2014.03.28. 17:57:17

@adg [Au, Darwin]:

Köszi!
Emlékszem, mikor a Katedrális című könyvet olvastam (németül), ott is aprólékosan le volt írva, hogyan kell biztonságosan megépíteni a templomi hajókat.

Az első link nem jó...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 17:59:18

@shakti_rom: Ahhh, azok meg a fasorban sincsenek.
Ha az igazi cockney akcentusod akarod picit felpolirozni akkor probald meg felirat nelkul a Football Factoryt! :D

Amugyis nagyon jo film (nem, igazabol rohadtul nem a focirol szol mert drama), de az akcentus az meger egy kulon miset. En elbeszelgetek akar a skotokkal is de ez... ez... ez... erre nincsenek szavak. :D Trailer:

www.youtube.com/watch?v=kzuEkF1oLVE

(fenn van az egesz film amugy youtube-on)

SzZoole 2014.03.28. 17:59:35

@Pink Petsch: gondolod csak neked van?:)))
Ugy jartam oda mintha haza jartam volna,de nem azert amiert Te gondolod:))))

2014.03.28. 18:03:15

@Zoole[uk]: Hááát, én nem vagyok jó felújításokban ... ;)
Óbasszus! Odakap a krumpli!

Latcho Rom 2014.03.28. 18:16:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: azt hiszem megvolt - felirat nelkul, bar nem 100%..nem tudok itt jutubozni sajna..

Latcho Rom 2014.03.28. 18:18:08

@Zoole[uk]: latod mindig itt sertepertel, csak tegnap beijedt a sutitol..:-)

Sütemény1975 2014.03.28. 18:24:59

Off
Ez a dartfordi atkelo az egesz angol kozlekedes szegyene. XXI. szazadban emberek ulnek a fulkeben es keszpenzt vesznek el. Most csak 12 km a dugo miatta.

Latcho Rom 2014.03.28. 18:27:31

@Pink Petsch: Nesze krumplis vénusz, itt a tüteményed :-)

Latcho Rom 2014.03.28. 18:29:41

@Pink Petsch: Granadir marsot, azt akartad nyekegni? :-) johet!

Ez valami hadi kaja volt eredetileg, innen a gunyneve, tudja valaki?

2014.03.28. 18:34:35

@shakti_rom: Hogy mi van? Tüte ... micsoda????

Igen, az hadi kaja volt, a szükség hozta össze. De, amit én készítek csak szimpla krumplis tészta. A grenadírmarshoz ugyanis külön gyúrják a tésztát, és nagyjából csipetke-méretűre szaggatják.
Én meg Barilla rövid makaróniból adom elő. Nem ugyanaz.

nyuszigonosz 2014.03.28. 18:38:50

@Sütemény1975: Te most Írországba mész? A napokban még Skóciában nézted a tengert.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 18:39:55

@shakti_rom: En ugy tudom az osszes "hamis .........." nevu kajat es a krumplis tesztat, kaposztas tesztat, stb. (szoval olcso, egyszeru de laktato egytaletelt) a haboru szulte.

A krumplis tesztat pedig azert hivjak granatosnak mert a legenda szerint a nemet granatosoknak ez volt az egyik nagy favoritjuk.

SzZoole 2014.03.28. 18:40:57

@Sütemény1975: Te elektronikusan hasznalod vagy pezbedobasos modszert?

Quercus a favágó 2014.03.28. 18:47:28

@VHB:

Tegnap beraktam, melyik jogszabály ez. Az egyezmény azt írja elő, hogy 5 évente meg kell újítani,és az 5. év előtt egy évvel lehet felmondani.

SzZoole 2014.03.28. 18:48:54

@nyuszigonosz(D):A Dartfordi hid/alagut a Londont elkerulo korgyuru az M25-os autopalyan van Dover iranyba/iranyabol,nagyon nagy az atmeno forgalma annak ellenere,hogy fizetos,a forgalom penteken megsokszorozodik.At erzem sutemeny erzeseit en is at mentem mar rajta parszor.
Kitartas sutemeny:)

nyuszigonosz 2014.03.28. 18:53:09

@Zoole[uk]: Kösz, most megnéztem a guglimaps-on is, hogy hol van ez.
Akkor hazafelé megy a Sütemény.

Latcho Rom 2014.03.28. 18:54:55

@Pink Petsch:

En is Barilla Bocatit csinaltam a tegnapi fistelt perkelthez.
Ami ugye meztellabas perkeltnek indult, de volt egy darab szep fustolt szalonnam, mondok teszek ala egy picit, aztam meg, es meg..:-)
Vegulis az egesznek szalonna ize lett - hagymacsávo nem lenne ra buszke, de azert felfaltuk igy is. Céklával, s utana a kamusi ruszki turo rudolf volt az edesseg.

Azt ugye tudod hogy a Barillat nem lenne szabad venni, mert anti-meleg nácik! :P

SzZoole 2014.03.28. 18:56:27

@nyuszigonosz(D): ha a hidon halad akkor igen,kifele hid a Temze folott,befele alagut a Temze alatt:)

Latcho Rom 2014.03.28. 18:56:35

@Pink Petsch: groszmutter nem gyurt, megis grenadirmarsot kaptunk egy heten egyszer.

2014.03.28. 19:01:12

@shakti_rom: Füstölt! Édes istenem, füstölt húsárú! Te, szerencsefia, te! Én csak álmodom róla, mert itt cseszhetem a füstölt cuccok iránti vágyamat. Néha kapni spanyol vagy olasz füstölt dolgokat, de még azok sem eléggé füstöltek :(.

Leszarom, a Barilla tésztája jó, mert al dentére lehet főzni. A Panzani pedig ragad, a reklámja ellenére. Pedig max. 3-4 percig főzöm, utána már csak a gőzben tobzódik.

Latcho Rom 2014.03.28. 19:06:26

@Pink Petsch:

Biztos vagyok benne hogy ott is fustol jo par magyar hentes csak lusta vagy utananezni.
Ugye sose tudni, eddig a nemeteknel vettuk a magyar felvagottakat, de itt a blogban tudtam meg par honapja hogy van egy magyar bolt(ukran) ahol nagyon finom a husaru. + itt tolem par percre a piacon is igen jo kobaszok, szalonnak, disznosajtok vannak a szlovak boltban..

2014.03.28. 19:07:19

@shakti_rom: Legalábbis azt mondta nektek ;). A grenadírmars tésztája, különben a legegyszerűbb: liszt, só, víz. Csak kurva sokat kell gyúrni, hogy "szellősebb, lazább" legyen, és persze a formája, amit a szaggatás ad meg neki. Mini nudlik. Nagyon minik, mint a krumplikockák. Aztán hagymás dinsztelt krumpli, só, bors és némi csípős. Aludttej mellé. Huhh! :)
Jó, itt most csak a buttermilch vagy némi joghurt :(.

Latcho Rom 2014.03.28. 19:09:29

@Pink Petsch: Ez is szuper, picit dragabb mint a Barilla, csuszahoz mindig ezt veszem, meg olasz kajakhoz is..

www.dececcousa.com/

Latcho Rom 2014.03.28. 19:10:26

@Pink Petsch: Lakasban latunk, pici kuhnya, hogyne tudtuk volna ! :-)

2014.03.28. 19:11:45

@shakti_rom: Ó, igen, ha 20-30 kilométerekre is elmennék, akkor biztos. De, ami fura, a központi markthalléban bár van 3 magyar stand, füstölt cuccokat nem árulnak. De egyik sem :( Igaz, Géza úr ajánlott üzletet, ahol talán, esetleg ... No, majd megszakértem ;)

Latcho Rom 2014.03.28. 19:12:23

@Pink Petsch: Ez az aludtejezés..irtad mas kajakkal is, nem igazan echte pesti szokas, nalunk soha nem volt ilyen..Nem Brassobol hoztad?

**mimi** 2014.03.28. 19:16:26

@adg [Au, Darwin]:
de régen tanultam statikát....:)))
újra diáknak éreztem magam...köszi:))

2014.03.28. 19:16:39

@shakti_rom: Hm, olyat én még itt nem láttam. Tudod, az a fasza, hogy itt a multik, mint a Rewe vagy Edeka vagy ilyenek, nagyon sok helyi, azaz tartományi gyártású cuccokat tartanak. Persze, néhány ismert márkát is, mint a Barlla vagy Panzani meg ilyenek. De túlnyomóan helyieket. Ez csak akkor rossz, hogy ha rákattantál egy helyi cuccra, akkor azt más tartományban nem igazán találod meg.

2014.03.28. 19:21:08

@shakti_rom: Nem, nem igazán pesti, bár néhol látok már Pesten is aludttejet. Brassói is, de általános Romániában, mindenhol kapni. Én leginkább a Napolact termékeit szeretem.
Hja, és akkor a Sana-ról nem is beszéltem! Augusztusban megyek majd pár napra. Beteg leszek tőle, az már tuti! ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 19:21:10

@blackhair-lady: @shakti_rom: Nem, nem!

CCH= KK

A H amolyan keményítőként működik, ha nem lenne, cs hangot ejtenénk. Pld. occhi=okki

chicco=kikko de: ciccione (zsíros)=csiccsóne

A 'c' attól függően lesz k vagy cs, hogy milyen magánhangzó van utána (magas mgh esetén lesz cs, mély mgh esetén k), illetve, hogy a c és a magánhangzó közé beékelődik-e a 'h'.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 19:21:54

@adg [Au, Darwin]: Ez nagyon érdekes volt, köszönöm szépen! És érthető is, nem csak érdekes :).

Latcho Rom 2014.03.28. 19:23:48

@Pink Petsch: Itt ez sokkal globalisabb, kiveve az organic, farmer arukat, meg a jueszben is nagyon hasonlo a brand valasztek mint ami nalunk van a polcokon.
Costco havaiban is ugyanazt arulja mint itt, stb..

Latcho Rom 2014.03.28. 19:25:44

@zöldeketbeszélek: Mille grazia principessa! :-)

mi dispiace per la mia stupidità...

:-)

Latcho Rom 2014.03.28. 19:27:05

@zöldeketbeszélek: Ne csiccsónézz hallod, mert fognak indulni a kanik, gyun digsi majd egy ciccolina avatarral :-)

2014.03.28. 19:33:46

@shakti_rom: Én szeretem, hogy itt a láncok hangsúlyt helyeznek a helyi termékekre és gyártókra, és nemcsak a globális cuccokat tartják. Csak hát ugye ... van egy kecskesajtféle, amit egy sváb gazdaság állít elő, és amelyet én nagyon szeretek. Pláne a köményes változatot! Hát, azt csak BW-ben kapom meg, máshol nem, hiába Rewe vagy Edeka. No, de hát mit mászkálok folyton, ugye? ;).

Diggernek nem valami erőgép az avatarja?

Latcho Rom 2014.03.28. 19:41:28

@Pink Petsch: Kivételek itt is vannak, curd cheese pld, ami egy kozeli sajtgyarbol jott amig le nem egett az egesz banzáj, nelkule a Poutine olyan mint gizi néni szellentése. Halk s finom.

Sütemény1975 2014.03.28. 19:41:29

@nyuszigonosz(D): nem, a dartfordi atkelo london keleti reszenel van, a temze felett. Tegnap es ma aberdeenbol jottel lefele :)

Sütemény1975 2014.03.28. 19:42:42

@Zoole[uk]: penzes, radasul papirpenzes, mert apro nincs mindig nalam. Vagy euro, mert azt is elfogadnak.

Sütemény1975 2014.03.28. 19:44:52

@Zoole[uk]: koszi, vegulis, 1 ora dugoval megusztam, ami pentek leven nem kis esemeny :)
Asszem elsetalok az erithi asdaba, bar a sajttortajuk ( ha mar kajas poszt van) nem olyan jo, mint a tescos.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 19:45:17

@shakti_rom: Ha valahol találsz kézműves orecchiete (orekkiéte :)) - azaz fülecske tésztát, próbáld ki, szerintem nagyon jó, én Nápolyban szerettem meg, hoztam is haza pár kilót, persze amikor elfogyott, sehol sem kaptam itthon. Most már az Intersparban is van, kétszer annyiba kerül, mint egy szimpla olasz tészta.

Sütemény1975 2014.03.28. 19:46:06

@nyuszigonosz(D): igen, bar van meg egy rakodasom itt london szelen. Kedd hajnalra leszek otthon.

2014.03.28. 19:48:31

@shakti_rom: Ha finom, mi bajod vele, he? ;)

Rinna 2014.03.28. 19:48:38

@zöldeketbeszélek: A whipim mindenre megy ami mozog :D :D madár, lepke, cica :D

blackhairlady 2014.03.28. 19:50:05

@zöldeketbeszélek: Koszi:) Sejtettem en, hogy nem ilyen egyszeru ez:) Velemenyt csak szakembertol fogadok el:))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 19:50:10

@shakti_rom: Nem, csak részleteiben láttam, valahogy nem volt még hozzá hangulatom, amúgy meg a főszereplő nem a kedvencem, bár szimpatikus ürge.

Latcho Rom 2014.03.28. 19:52:13

@Pink Petsch: khm..elnezést hogy a fingot belekevertem a kulináris nap eseményeibe :-)

Megettem egy zacsko pisztáciát, s L innen végre, ez a kupi nem lát engem hetfoig :-))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 19:53:20

@blackhair-lady: Akkor ne engem kérdezz :)))! Egyébként azt szeretem az olasz nyelvben többek között, hogy szép, szabályos, az egyes betűcsoportok kiejtése mindig állandó (persze sok szabály van, meg kell tanulni, de aztán már nem olyan gáz), nem úgy, mint az angolban, ahol a szavak kiejtését kell egyesével megtanulni. Minden alkalommal, amikor angolul tanultam, szenvedtem ezzel. Biztos a sváb vérem lázadozott :).

Latcho Rom 2014.03.28. 19:54:55

@zöldeketbeszélek: Hulye :-)

van azt hiszem a jutubon is ahol Dantet olvas, gyonyoruen..hatalmas esemeny volt az olaszoknal, keress rá..

hopsz..meg is van

Inferno - Benigni

www.youtube.com/watch%3Fv%3DEHtvnzB4v_Q&sa=U&ei=T8U1U_ObJYjd2AXq6IDACg&ved=0CB4QtwIwAA&usg=AFQjCNEdM-fznbVBUpzkT__gIuUw-6Rhkw

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.28. 19:54:56

@Rinna: Azt tudod, hogy fácánra is lehet vele menni, mert nagyon magasra tud ugrani? És nyúlra is jobb, mint az angol agár, mert a nyúl hirtelen irányváltásait jobban tudja követni. (nem vagyok vadász, de apám vadászott agárral)

blackhairlady 2014.03.28. 19:55:41

@zöldeketbeszélek: Hat igen, azok a franya szabalyok, foleg a kivetelek. En azert szerettem az oroszt, mert pont ahogy irod az olaszrol, szabalyos, atlathato, konnyen tanulhato.

2014.03.28. 19:56:18

@shakti_rom: Próbálok itt a poszt témájánál maradni, erre te meg ... Nah, schön! :P

Sütemény1975 2014.03.28. 19:58:21

@shakti_rom: 40 tonnas, nyerges szerelvenyt.

nyuszigonosz 2014.03.28. 20:11:02

@Sütemény1975: Kösz a választ: a dartfordi átjárónál már zoole szólt, hogy máshol van, mint gondoltam, söt azóta meg is néztem hol.
Azért jó lehet így bejárni a világot, gondolom sok mindent látsz.

**mimi** 2014.03.28. 20:23:02

most csináltam egy "csokibombát" ha már kajás poszt...a hűtőben érik...

www.nosalty.hu/recept/csokibomba

2014.03.28. 20:27:18

@**mimi**: Huhh, van némi tejes csokifagyim, azt hiszem, rárepülök ;)
Különben a krumplis tészta fasza lett, buttermilchben elkevert joghurttal és sült paprikával ;).

**mimi** 2014.03.28. 20:32:52

@Pink Petsch:
azért azt a receptet nézd meg...baromi egyszerű, kb. 15 perc alatt összeraktam, csak sajnos még várni kell vele...:(
majd 2-3 óra múlva lesz jó

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 20:34:20

Na szóval...

kepkezelo.com/images/txsfmesbly59ayg1co9t.jpg

Egy rendkívül jó posztot olvashattunk.
A legnagyobb hiba amit valaki elkövethet vele kapcsolatban ha megkérdi hogy ez vagy az miért nincs benne.
Ez egy, ahogy a cím sugallja gasztrokaland, gasztroutazás gasztrobemutató gasztrószösszenet.
Egy ilyennek nem feladata felsorolni a világ összes kiváló ételét.
Ennek az a célja hogy mi magunk is állítsuk össze a saját gasztroutazásunkat.
Nagyon jól meg van írva gratulálok.
(Zárójelben azért megjegyezném hoy maradok én inkább a 40penny-s ASDA paradicsomos húsgombócnál:))))))))))))))))))))))))
Olyan igényes vagyok mint állat:))))))))))))))))))))))

A hídról.
Azt a sok marhaságot amit leírtak.
Azt írja hogy egyetlen jól irányzott LÉGkalapács ütés.
Nem egyetlen mert szerintem minimum 1-2hét munkája van benne.
Nem LÉGkalapács hanem hidraulikus bontókalapács.
A légkalapács 5bar levegőnyomással dolgozik és emberek fogják kézzel míg a hidraulikus az 300bár olajnyomással dolgozik és gépekre van szerelve.
Irányított robbantás.
Kész.
Statikus barátunk kiválóan levezette a folyamatot és tökéletesen elmagyarázta a miértjét.
Annyiban talán vitatkoznék hogy szerintem nincs csuklópont.

kepkezelo.com/images/z3m00eb2qlvu23sju5.jpg

Csak iszonyú nagy vasbeton kitámasztó a két végén. Világosan látszik a dominó elv ahogy összedől.
Miért mondom azt hogy hetekig tartó munka előzte meg a végső ütést:
Ezen a képen betonkockák láthatók amiket nekem kellett szétverni.

kepkezelo.com/images/jd9ho09ayc9n3pnqivwq.jpg

Egy ilyen szétverése fél óráig tartott mert nem volt benne vasalás.
Ha lett volna benne akkor fél nap.
Néhány szó a vasbetonról.
Korunk egyik legmeghatározóbb találmánya.
Ha nem lenne akkor mindent acélból kéne építeni vagy olyanra mint a Hortobágyi Kilenclyukú Híd.
Képzeljük el hogy minden közúti felüljáró így nézne ki.
Rengeteg vasbetont törtem már szét. A bauxitbetontól kezdve a saválló betonig.
Hidraulikus kalapáccsal a legnehezebb feladat.
Pontosan azért mert míg a légkalapács pattintja a betont a hidraulikus kalapács feszíti.
Ha vas van benne nem tudja feszíteni.
Régen nem volt period(bordázott) vas csak sima gömbvas.
Azt hogy mégis összetartsa a betont úgy oldották meg hogy a gömbvasak két végét kampó formájúra visszahajtották. A lényeg hogy a vas ne tudjon megcsúszni a betonban.
A magyarországi legelső vasbeton épület Alcsúton van és a mai napig áll, ez pedig József Főherceg uradalmi istállója.
A vasbetonnak köszönhetünk minden karcsú betonépületet minden beton virágtartót és számtalan felüljárót.
Még néhány szó a robbantásról.
Ebben az esetben is kivitelezhető lett volna csak nem úgy ahogy adg barátunk mondta hanem a gép helyett.
A robbanóanyag is elvégezte volna azt a munkát amit a gép.
Miért nem csinálták?
Mert vasbetonba elképesztő nehéz robbanóanyagot helyezni.
Én dolgoztam robbantósokkal tudom milyen munkát végeztek vasbetonba.
Egy két méter vastag alapot robbantottak.
Elkezdték fúrni egy állványos kompresszoros fúrógéppel.
lefúrtak egy métert mikor vasat fogtak. Na akkor mellé fúrtak 10centivel de ott meg másfél méteren találtak vasat.
Fél méterenként kellett teljes vastagságában átfúrni a betont. Volt hogy egy sikeres furat mellett hat másik sikertelen volt.
Egy hónapig fúrták a 200négyzetméteres felületet.
Az két méter vastag volt.
Itt a hídnál látszik hogy ha a gép magasságát három méternek vesszük még legalább egy méter van az utcaszintig.
Négy métert kellett volna átfúrni vasbetonban fél méterenként minden irányba.
Inkább a gépes bontást választották.
Ezen kívül a robbantásnak még számtalan kizáró oka van de az nem tartozik ide.

A gömbökről.
A gömbök ellensúlyok.
A hogy a híd pilléreit is a villanyoszlopokat is kétoldali terhelés éri és ennek a terhelésnek lehetőleg egyformának kell lenni.
Ha a villanyoszlopok távolsága 200 méter akkor egy oszlopra mindkét irányba 200méter vezeték súlya nehezedik.
Mi van akkor ha nem tudják letenni pont 200méterre az oszlopot mert ott egy tereptárgy van.
Egy út, egy patak, egy épület stb...
Akkor például közelebb teszik mondjuk 50méterrel az oszlopot a másikhoz.
A 150méteres távot ki kell pótolni 50méter vezeték súlyának megegyező ellensúllyal. Ezek a gömbök azok.
Széleskörben elterjedt a repülős magyarázat.
Persze ahogy írták is ha már teszik akkor jól látható színnel minél magasabbra de ez csak másodlagos szempont.

2014.03.28. 20:38:17

@**mimi**: Megnéztem, de se piskóta, sem elég vaj nincs (ugye, nem margarinnal készítetted, ugye???). Rum akad ;). Bár fehér ...
Ja, és dög vagyok a boltig mászni, natürlich ;)
Különben én nem vagyok nagyon édességes, az a circa 300 grammos csokifagyi több mint egy hete van a hűtőben. Még kb. a fele megvan ;)

**mimi** 2014.03.28. 20:42:29

@Pink Petsch:

hát izéé izé...szánom -bánom bűnömet...vétkeztem a margarinnal..:(
fehér rum kárbele, azt inkább meginni:)))

nálunk a párom a nagyon édesszájú, én meg persze feláldozom magam :D

2014.03.28. 20:43:30

@**mimi**: Nem, az a sauer rahm. A buttermilch egy tejalapú ivólé, zsírszegény, leginkább egy vastagabb író, savanykás ízzel (már a natúr, mert van egy csomó ízesített változat is, a csokis-diósig bezárólag). Vagy, egy bővebb lére eresztett ivójoghurt, már állagra, nem ízre. Mert ízre inkább az íróra hajaz.

2014.03.28. 20:46:41

@**mimi**: Sose szerettem a margarint, meg a szervezetem sem bírta valamiért, mert vagy felül, vagy alul tiltakozott ellene már gyerekkoromban is. De azt legalább sugárban ... ;)
Itt meg nincs nagy árbeli különbség a kettő között. Egy fél kilós Rama kb. 1, 30 euró, a Kerrygold ír vaj meg 1,80. Szóval ...

2014.03.28. 20:47:38

@Pink Petsch: Ó, bocs, negyedkilós, mindkettőből, a Rámából is meg a Kerrygoldból is. Sorry ...

**mimi** 2014.03.28. 20:52:41

@Pink Petsch:

akkor egyértelmű a választás...

2014.03.28. 20:56:17

@**mimi**: Otthon akkora a különbség? Ha még jól emlékszem a teavaj meg a Ráma között nem volt olyan nagy az árrés. Olyan 200 forint? Megnőtt?
És, ja, a fehérrum a mojitóra van.... ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 21:05:04

Jo volt a poszt! Föleg igy fogyokuräsan. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Tudod mi a legelsö, amit anyosnäl iszok? (Märmint kv-zoban) A forrocsoki. Ami Sväjc német részén ismeretlen fogalom. Forro csoki gyanänt kakaot szoktak kihozni... :-(
Ez lesz a következö receptem, amit majd megcsinälok (mär elöre csorog a nyälam):
www.chefkoch.de/rezepte/1543361260721334/Gefuellte-Papaya-mit-Scampi.html
OFF
Lättätok mär ezt: www.sott.net/article/274588-Awkward-photo-of-Merkel-and-Netanyahu-has-all-of-Israel-talking-right-now
ON

MagyarJoe 2014.03.28. 21:05:39

@diggerdriver: a szakszeru magyarazatot koszonom, okosabb lettem

Meg csak annyit hogy a kedvenc kepeid [18+] miatt az otthoni gepen nem tudom a HA-t olvasni rendesen :(

**mimi** 2014.03.28. 21:06:50

@Pink Petsch:
egy kis teavaj 200-300 ft körül van, és nem sokkal többért pedig van margarin is 25 dkg-ás.

Mojitó jöhet:)

2014.03.28. 21:07:01

@MagyarJoe: Gyerekzár van rajta? :DDDD

MagyarJoe 2014.03.28. 21:09:42

@Pink Petsch: dupla zar :) vonalon is a gepen is

2014.03.28. 21:11:05

@**mimi**: A kis, az a 100 grammos? Mert, ha igen, akkor, fú b+!

Jaja, mojitó ;) Bár az a tavasziasabb napokra van ;). Most meg jelenleg egyik nap esős, borult, másnap napos ... Pedig még nincs is április ;). De azért cukorszirup és egy cserépnyi menta van. Nem ver át engem az időjárás! Még csak az kéne! ;)))))

2014.03.28. 21:12:25

@MagyarJoe: Vonalon minek? Mert, ha csak a gépen lenne, ugye, akkor most nem lenne problémád ... Vagy a kölykök már annyira rafináltak? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 21:17:05

@MagyarJoe:
Az nem baj ha az embernek máshol csinálnak étvágyat csak otthon vacsorázzon:)))))))))))))))))))

Sütemény1975 2014.03.28. 21:18:17

@nyuszigonosz(D): igen, erdekes melo, szeretem is csinalni. Bar ma amikor kereket csereltem (ropke 2 ora alatt) a potkocsin, akkor azert karomkodtam parat :)) nekunk a fo csapasirany az otthonrol angliaba es vissza.

Sütemény1975 2014.03.28. 21:22:31

Vettem az asdaban coleslaw-t, azt nagyon csipem. Hideg vacsi lesz ma, parizsis, sajtos zsemle, coleslaw-val. Utana nemi sajttorta :) adunk az elvezetnek!

Sütemény1975 2014.03.28. 21:26:30

@Pink Petsch: kerrygold, hm... Kedvenc vajam :) Belgaban szoktam venni, eddig ott talaltam a legolcsobban. 1.50ert. 250 gr, of korsz.

33621 2014.03.28. 21:31:03

@Babette_: Kedves Babette ezt már tegnap reggel belinkeltem ide a tejtesómnak de nem reagált rá!

2014.03.28. 21:32:04

@Sütemény1975: Imádom a coleslaw-t, de csak ritkán eszem, mert a majonézes kajákból csak azokat tudom megenni, amelyeket én készítek, mert a kész kajákban túl sok nekem. Az a baj, hogy szeretem, csak visszaköszön, ha túl sok :(. És hát a házi coleslaw gyalu nélkül eléggé szenvedés tud lenni ...
Én vagyok minden burgerező rémálma, mert még a Mekiben is képes vagyok mayo-szószok nélkül kérni a burgert ;)

2014.03.28. 21:34:21

@Sütemény1975: Jaja, nagyon erőteljes vaj íze van, és ha csak szimplán kenyérre akarja kenni az ember, elég 5 perc szobahőmérsékleten, és máris kenhető. Nem kell órákat szteppelni mellette ;).

Mrs. Clayton 2014.03.28. 21:36:34

@diggerdriver: már bocs, de a gömbvas az a vasgolyó, csak mondom, te sztem nem erről, hanem köracélról beszélsz, de mindegy, csak kicsit nehezen képzelem el, amikor a gömbvas "két végét" U alakban meghajlítod

DieNanny CH 2014.03.28. 21:41:45

@Jess G:

Szerintem az kör alaprajzú vas rúd...

**mimi** 2014.03.28. 21:42:59

@Pink Petsch:
igen a kicsi az 100 grammos...és húbammeg:)

esős napokra jó a Cuba Libre is :))

2014.03.28. 21:43:18

@Naschkatze (Mostindien / CH): Szerintem a hagyományos cheescake-t értette. Túrótorta, már az otthoni, mint olyan felejtős errefelé :(. Bár vannak ezek a zselés gyümölcsös torta- meg sütiszeletek, aminek a krémjében van valami túróféle, de az a quark, nem az a túró, amit a Rákócziba pakolunk otthon.

SzZoole 2014.03.28. 21:44:34

@Sütemény1975: @Pink Petsch:
A Lurpak vajat probaltatok mar?Nekem az jott be a legjobban:)

**mimi** 2014.03.28. 21:47:47

@Jess G:

a gömbvas az nem vasgolyó...
a gömbvas az kör alakú ( több átmérővel) vasrúd.

MagyarJoe 2014.03.28. 21:48:59

@Pink Petsch: 2x vedelem nehogy a fidesz ellopja az adataimat :) tele van a haz gyerkoccel, mindefele geppel, okos telefonnal

@diggerdriver: most ert vegett a vacsora :))))

**mimi** 2014.03.28. 21:49:05

@DieNanny [SZ,CH]:
ájjájj....már látom szomorú sorsomat :))))

2014.03.28. 21:49:59

@**mimi**: Hát az tényleg az a kategória már! Basszus ...

Hm, valahogy nekem nem jönnek be a kólás cuccok, meg maga a kóla sem. Ha egy év alatt megiszok egy zsugorfóliányit, akkor sokat mondok. Így például, nálam a dark mojitó sem játszik. Viszont a Bacardi Black és a Ginger Ale meg némi jég... mna, az nem rossz mischung ;). Bár, ha nagyon borús az idő, akkor leginkább bourbon és whisky, csak úgy, on the rock ;).

Furos 2014.03.28. 21:51:26

@Zoole[uk]: A sotlan az igazi abol is :)
@Jess G: Gratulalok! Ugyes eszrevetel volt....

Sütemény1975 2014.03.28. 21:54:49

@Pink Petsch: majonez, ketchup nalam johet batran, bar a multkor elkovettem azt a hibat, hogy tesco gazdasagosat vettem. Ment is a szemetbe. Vannak dolgok, amin nem szabad sporolni.
Mekibe szoktam kertem regebben a dupla sajtburget big mac szosszal. Szerettek engem is :)

Sütemény1975 2014.03.28. 21:56:15

@Zoole[uk]: lattam mar boltban, de meg nem kostoltam. Teszek majd vele egy probat

blackhairlady 2014.03.28. 21:56:20

@**mimi**: Probald ki margarin heleytt mascarponeval, majdnem olyan lesz ugy mint a Tiramisu. Amugy jol nez ki, biztos finom:) Szerintem en is megleszek lepve valamilyen tortafelevel, mert itt vasarnap lesz anyaknapja, es hallottam felfullel valamit:)

2014.03.28. 21:58:53

@Zoole[uk]: Igen, az is nagyon finom, csak annak az a hátránya, hogy ha csak szimpla vajas kenyeret akarok, akkor szteppelhetek mellette, míg kenhetőre olvad. Viszont krumplipürébe nagyon rendben van, finom, "békebeli" vajas ízt ad neki, meg héjában sült krumplihoz is fasza. Jobb, mint a Kerrygold, nem annyira az íze, mint az állaga miatt. Ott pont az jó, hogy nem annyira lágy.
Deviszont, a Lurpakkal kapcsolatban van otthoni élményem is. Itt a negyedkilós tömb olyan 2.20-2,40 euróba kerül (attól függ, hol veszi az ember). Mna, vagy két éve bementem egy Tescóba, és basszus a 125 grammos szelet került valami 650 forintba! Édesjóistenem!

Sütemény1975 2014.03.28. 22:01:26

@Pink Petsch: @Naschkatze (Mostindien / CH): igy van. Klasszikus, vanilias cheesecake. Igazabol fogalmam sincs ez milyen "sajt". Az osszetevoknel ezt irja: full fat soft cheese. Meg ezen kivul meg sok egeszseges dolog :)

**mimi** 2014.03.28. 22:03:13

@blackhair-lady:
jó ötlet...kipróbálom :) köszi..

@Pink Petsch:
pont akartam írni, hogy a Lurpak itt horror áron van...

Latcho Rom 2014.03.28. 22:03:22

@Sütemény1975: de otthon van a bázisod, vagy te is határátkelt vagy?

blackhairlady 2014.03.28. 22:04:37

@Pink Petsch: Hat a 200 ft arkulonbseg igen sok otthon, sajnos:(

Latcho Rom 2014.03.28. 22:04:41

@**mimi**: mascarpone jó ötlet...de ennék most egy kis tiramisit én is :)

Latcho Rom 2014.03.28. 22:05:20

Cas, szuperül megy a net tv ma..

Sütemény1975 2014.03.28. 22:08:30

@shakti_rom: otthon elek es magyar cegnek dolgozom. Illetve a kocsiban elek, es mindig mashol :))

SzZoole 2014.03.28. 22:10:37

@Furos: en szeretem mindket valtozatat

2014.03.28. 22:10:49

@Sütemény1975: Áh, ha már, akkor nem szabad az árat nézni a mayoknál, szószóknál, ketchupoknál és hasonlóknál, mert 2 euró lehet a különbség literenként, és az a mennyiség azért jó sokáig kitart. Szóval, márkanevek említése nélkül, érdemes a minőségibbre menni.
Érdekes viszont, hogy a mustároknál meg a natúr tormáknál inkább a saját márkás cuccok jönnek be nekem, például a Rewe-é. Ezek adják vissza leginkább a gyerekkori ízvilágomat. És értem ezalatt, amit a nagyim meg a dédim készített. Már tormából ;).
Mustárból meg nekem a kissé savanykás, alig fűszerezett jön be, és ezt a 39-45 centes saját márkás termékek tudták a leginkább hozni eddig.

blackhairlady 2014.03.28. 22:11:12

@Naschkatze (Mostindien / CH):
www.google.com/search?q=cheesecake&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=EeU1U4HYM5XfsAS2k4KoCA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=687

Isteni finom a cheesecake, a legjobb a New Your Ck nevre hallgato. Nem olyan nehez elkesziteni, es foleg nem kell sutni.

SzZoole 2014.03.28. 22:12:12

@Sütemény1975: nem fogod megbanni,de cseszeset vedd mert az jol kenheto:)

Latcho Rom 2014.03.28. 22:13:18

@Sütemény1975: s fizet rendesen ez mostanában? család van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.28. 22:19:08

@MagyarJoe:
Megdugtad az asszonyt?
Egészségedre:))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.03.28. 22:19:47

@shakti_rom: de utálom ezt a geszti pétert..

klikk a dunára, Hrabal van :)

SzZoole 2014.03.28. 22:19:49

@Pink Petsch: attol fugg melyiket hasznalod,mert a cseszeset veszed azt azonnal tudod kenni,ha kiveszed a hutobol a papirba csomagolt az valoban kemeny.Itt 500g-at lehet venni £2.50-£3.00 kozott az egy kilosat £5 akcioban 4£.En januarban voltam otthon legutobb a Sparban 600-700 Ft kozt lattam a 250 gramosat.

2014.03.28. 22:20:10

@MagyarJoe: Mna, pont rád van szüksége annak a narancsos bagázsnak ... :P
És örülj neki, hogy nem ;)

Khm, nem mondod, hogy egy félig fedett női mell már tiltólistán van?

2014.03.28. 22:21:19

@shakti_rom: Szeretem, de sokszor telnek el hetek, hogy nem eszek krumplit. Most hirtelen szénhidrát vágyam lett. Valszeg, holnapra elmúlik ;)

2014.03.28. 22:22:53

@Sütemény1975: Hm, na látod ezt nem tudom, mert én nem szeretem a cheescake-t, így sose néztem utána, pontosan milyen tejterméket használnak hozzá.

blackhairlady 2014.03.28. 22:23:50

@Sütemény1975: En eddig nem ismertem ezt a vajat, Sant Patrik napon volt kostoltatas a sam's clubba (ez egy nagyker mint a Costco), nagyon izlett igy vettem egy dobozzal. Az 500 grammos volt olyan 6$ korul.
En nem szoktam megvarni amig meglagyul, bedobom a mikroba 10-15 mp-re es mar kenheto is:)

Latcho Rom 2014.03.28. 22:24:18

@Pink Petsch: Ja, mert benyomtál egy kondér grendadirmarsot :)
Volt tisztes savanya hozzá?

SzZoole 2014.03.28. 22:24:20

@Sütemény1975: kremsajtbol keszitik nejem kerdeztem o tudja,csinalni is,pl.philadelphia kremsajt:)

2014.03.28. 22:25:22

@**mimi**: Sajna, mert tényleg baszott finom. Én, anno megvettem, pont héjában, lerben sült krumplihoz káposztalével, de azért vágtam egy enyhe wtf-fejet az árcédula láttán. Gondolom, nem ez a slágertermékük :P

SzZoole 2014.03.28. 22:26:22

@**mimi**: az elobb irtam a Pink-nek hogy itt menyibe kerul,olvasd vissza

blackhairlady 2014.03.28. 22:28:12

@Pink Petsch: Kremsajt kell bele, mascarpone vagy amilyet az adott orszagban lehet kapni, termeszetesen a natur.

blackhairlady 2014.03.28. 22:30:17

@Zoole[uk]: Igen, tenyleg a Philadelphia is jo, en is abbol csinaltam mult Karacsonykor.

Latcho Rom 2014.03.28. 22:30:34

@Pink Petsch: Nem beszélnél így ha NY-i cheescaket próbáltál volna. Egy embertelen méretü cukrászda -csak ezt árulják- a Time Squaren, az itteni se rossz, de amit ott adnak...konnyű mint a harmat, omlik az etedődbe :)
Őszig várnom kell rá, lemegyünk 3 napra...insallah.

2014.03.28. 22:32:46

@Zoole[uk]: Nekem most 250 grammos, papírba csomagolt van a hűtőben, illetve a maradéka ;) Itt ez a standard méret. Bár igaz, a csészés verzióból már láttam 150 grammosat is, az valami 95 cent körül van. Ja, és persze natúr vagy sózott változat is van. A csészéssel valóban nem kell tökölni, de én a tömböt jobban szeretem, mert az jobban bírja a sütést-főzési is, azt az 5 percet meg kibírom, ha kenyérre akarom kenni ;).

SzZoole 2014.03.28. 22:34:00

@blackhair-lady: azt csak peldanak irtam,mindenfele kremsajt jo hozza tulajdonkeppen az elkeszites modjan van a lenyeg:)

2014.03.28. 22:35:31

@shakti_rom: Hát, nem tudom, nekem túl tömör .... És, mint mondtam, amúgy sem vagyok túlságosan oda az édességekért. Ha meg már igen, akkor inkább valami csoki-gyümölcs-alkohol-mandula-dió vonal. A túrós sütiket is szeretem, de ez itt esélytelen.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.28. 22:35:39

@Furos: Hogy megy a suli? Tudsz mar traktorgumibol es kecskeszorbol elso rangu single maltot kesziteni? :)

2014.03.28. 22:37:06

@blackhair-lady: Akkor gondolom, itt a helyi quarkból készítik a cukrászdák ....

MagyarJoe 2014.03.28. 22:37:20

@diggerdriver: vacsoraztam digger :)

@shakti_rom: Cheesecake factory-ra gondolsz? Az minden nagy varosban van. Csak orakig kell varni hogy asztalt kapj. En nem vartam ;(

SzZoole 2014.03.28. 22:37:56

@Pink Petsch: hat igazsag szerint nalunk midegyikbol van a hutobe cseszes sos enni a tomb sotlan nejemnek sutni(cukrasz)

**mimi** 2014.03.28. 22:38:55

@Zoole[uk]:
olvastam...kis különbség...

@Pink Petsch:
még nem kóstoltam, de most hogy ennyire mondjátok , milyen finom, ki fogom próbálni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 22:39:01

Pink Petsch @Sütemény1975: @blackhair-lady: A turot imädom, de sütiben / tortäban mär nem annyira. A cheescake-ért viszont odavagyok.
@Zoole[uk]: Pont téged akartalak megkérni, hogy kérdezd meg légyszi a feleségedet, hogy a cheescake ben turo van-e (krémturo), vagy valami mäs. Mert én eddig abban a hitben voltam, hogy a cheescake az krémturotorta. :-)
Az én édességkészitési tudomänyom eddig az eper mascarpone vonalon mozgott. Ha eperszezon van, akkor heti 1x tuti, hogy van. Alkohol gyanänt volt mär benne grappa, rum és arrack is.
@DieNanny [SZ,CH]: Nanny dräga fogyozom... de azért köszi! Szemmel mär fölfaltam mindet. :-))))
@Pink Petsch: Erröl jut eszembe. Decemberben Floridäban 2x is 2különbözö helyen kértek tölem igazolvänyt. Elöször azt hittem, hogy vicc, de véresen komolyan gondoltäk, és csak tölem, a férjemtöl nem. :-) Többször nem is vettem alkoholt.

Latcho Rom 2014.03.28. 22:39:09

@MagyarJoe: azaz..mákunk volt, nem kellett sokat várni. Te dc környéken vagy?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 22:40:49

@Pink Petsch: A férjem legelsö Tesco-s élménye: B+, itt aranyäron mérik a parmezänt! :-))))

**mimi** 2014.03.28. 22:42:32

@shakti_rom:
NY bakkancs listás nálam, hogy mikor azt nem tudom...de el fogok jutni! :)))

Latcho Rom 2014.03.28. 22:45:37

@Pink Petsch: Majd beszélek a bőrössel hogy igyekezzen :)

Remélem a Janis Joplin show még megy ősszel, azt is nagyon megnézném, pár más darabot is.

2014.03.28. 22:45:51

@Zoole[uk]: Nálam leginkább tömb van, mert azzal főzök, plusz némi olívaolaj, pl. szalmakrumplihoz, vagy szószokhoz. Nem, pörköltöt nem arról indítok ;). Szerencsére sokféle zsír van itt, sőt natúr és ízesített pecsenyezsírok is, így nem kell zsírszalonnából olvasztanom ;).

MagyarJoe 2014.03.28. 22:46:02

@shakti_rom: Chicagobol emlekszem ra, a kollegak megvartak a sort.... amugy UKs vagyok annak is egy hires tartomanyabol :)

Itteni legfinomabb csoki tortat egy indiai etteremben ettem: triple chocolate stack... par eve volt es azota is emlekszem ra...

SzZoole 2014.03.28. 22:46:43

@**mimi**: kis kulombseg???
1kg £5=1850Ft itt.
250 gramm 700Ft korul 4x700=2800Ft
Azert ez nem kis kulombseg szerintem:)

2014.03.28. 22:47:31

@**mimi**: Natúr próbáljátok ki, már olyasmihez, ahol a vaj íze a legfontosabb (mint a héjában sült krumpli vagy az egyszerű vajas kenyér:) ). Tényleg nagyon finom.

MagyarJoe 2014.03.28. 22:48:24

@Pink Petsch: itt is sokfele zsir van csak nem lehet olvasztani ;) amugy a szalmakrumplit probald ki kacsazsirban

2014.03.28. 22:48:50

@Naschkatze (Mostindien / CH): Te most tulajdonképpen dicsekszel, ugye? ;)

Latcho Rom 2014.03.28. 22:49:08

@MagyarJoe: Hüje vagyok, nem a Factory volt hanem ez..

www.juniorscheesecake.com/our_restaurants/times_square/

Indiai konyha hidegen hagy - szorri Mirjam :)

Latcho Rom 2014.03.28. 22:50:37

@Pink Petsch: nu jóccak, gotta go van egy időre.

**mimi** 2014.03.28. 22:50:57

@Zoole[uk]:
ironikusan mondtam...valahogy érzékeltetni kéne...:))))

**mimi** 2014.03.28. 22:53:21

@Pink Petsch:
szeretem a héjában sült krumplit vajjal, no meg egy kis szalonna, kolbász is jöhet mellé lila hagymával. :) Jó kis téli estés vacsora nálunk :)

Furos 2014.03.28. 22:54:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Alakul...
Kicsit tobb idom lenne az nem lenne baj.
Juniusban vizsga ha az meglesz akkor picit lazabban leszek.

SzZoole 2014.03.28. 22:55:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): barmilyen kremsajt a lenyeg,hogy natur legyen,tojas tojas feherje es izles szerint cukor valaki kemenyitot is rak bele(a nejem szerint nem kell)de o is keszul mar a poszt megirasaval:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 22:55:44

@Pink Petsch: (Kb annyira, mint te az F-el. ;-) )
Hät ott kb nem tudtam, hogy sirjak-e vagy nevessek...
38 leszek nemsokära. (Brühühü) Azért az mär elég messze van a 21-töl, nem? ;-)

2014.03.28. 22:58:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az basszus, tényleg! A parmezán itt nem olyan vészes, reszelve, tészta-készen 150 gramm valami 1,50 euro (az meg jó darabig kitart ugye, hacsak nem akarja az ember minden egyes tésztaszálat belepanírozni). Egy egybe tömb, 200 grammos grana panado már 2,50 euróért is kapható (na, persze 5-ért is, ha az itteni Culinárisban vásárol az ember). A fokhagymás boursin sajt (oké, tudom, az nem a kemény kategóra) 200 grammja olyan 2,30 euró. Mna, a boursint is több mint 1000 forintért láttam otthon.... :(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 22:59:11

@Zoole[uk]: Fuuu, hät a nejed leiräsa elött szoljäl, hogy zabäljak be, különben a monitoron keresztül megzabälom a képeit! :-)

blackhairlady 2014.03.28. 22:59:30

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nincs benne turo, es teljesen homogen a krem.
Probald ki a citromos alom nevu sutit, ha szereted a jo savanykas citromos izt. Masnap a legfinomabb amikor a babapiskota mar megpuhul a kremtol. Kb 10 perc alatt ossze lehet dobni, egy uvegtalban gyonyorusegesen mutat (ha vendegeknek is keszul akkor fontos:), es nem mellesleg egy nagyon udito, savanykas suti, nagyon jo nyaron a nagy melegben.
www.google.hu/search?q=citromos+alom&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=nvA1U8f7J4vMsASJ6YGwBg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=650

blackhairlady 2014.03.28. 23:01:44

@Zoole[uk]: Mondd neki irjon jo kis retes receptet, amit ki is probalt mar:) Ja, es kremest is, olyan jo magyarosat. meg croassant, meg kiflit. meg mindenfelemastis:DDDDDDDDD
Lehet jo hosszu a poszt, szerintem senki nem fogja megroni erte:)

blackhairlady 2014.03.28. 23:03:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ez kotelezo itt, sokszor 40 evesektol is kerek, mert hat sosem lehet tudni:)

2014.03.28. 23:04:28

@**mimi**: Hm, hát egyszer próbáljátok majd ki a Lurpakkal. Tudom, finom az a Teavajjal is, sőt! De akkor majd hagyjátok el a lilahagymát meg kolbász/szalonnát, hogy csak az édeskés, enyhén sózott krumpli és a tiszta vaj ízét érezzétek. Mellé egy kis savanyú-káposztalé kortyonként. Csak az ellenhatás kedvéért ;). Huuuuhhhh!

2014.03.28. 23:08:41

@Naschkatze (Mostindien / CH): F? ... Meinst...?
Én nagyon röhögnék, hogy 38 évesen sem néznek ki belőlem 20-nál többet ;)

SzZoole 2014.03.28. 23:09:37

@blackhair-lady: amit ki is probalt?
Meg csak 24 eve csinalja,keves olyan dolog van amit nem tudna:)))
(Ez mind nem igaz,csak a kepzeletem szulemenye o is csak mosogat:))))))))))))))))

2014.03.28. 23:11:01

@MagyarJoe: Mna, pont kacsa nincs. Meg liba sem. Itt a sertészsírt variálják. De abban legalább találékonyak ;)

blackhairlady 2014.03.28. 23:22:24

@Zoole[uk]: Ok, csak nem tudtam, hogy milyenfajta sutiket gyart, en elhiszem, hogy o cukrasz:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 23:26:58

@blackhair-lady: Citromot szeretem, a citromfagyi az egyik kedvencem, a citromos sütit ellenben nem szeretem. Viszont hösiesen föläldozom magam, ha arrol van szo. :-) A mäsik nem szeretem dolog a tiramisu.
Férj odäig van a csokis, vaniliäs, dios stb dolgokért, én a gyümölcsös sütiket, tortäkat részesitem elönyben, ugyhogy nälunk ezen nincs összeveszés.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.28. 23:33:18

@blackhair-lady: Pedig räncfölvarratäson még nem voltam. :-)
Amugy utolag viccesek az ilyen sztorik.
@Pink Petsch: www.schwabenland.de/Postkarte-Du-hosch-die-schoenschte-Moeps
Apropo! Der kleiner Nils: Die Möpse Hallottad mär? :-)

2014.03.28. 23:41:36

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ach, so! ;)
Ja, de engem idegesít inkább... Igaz, engem Mr. Bean is, szóval nem vagyok mérvadó ;)

2014.03.28. 23:47:57

@blackhair-lady: Te, most lime vagy citrom? Merhogy nem mindegy, de csak kérdem ...
Különben én is imádom a citromos cuccokat, kezdve a spagettivel ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.28. 23:55:53

@Zoole[uk]: a cseszes lurpak nem teljesen vaj, novenyi zsiradek is van benne, azert tudod azonnal kenni.

Papagály (törölt) 2014.03.28. 23:59:34

www.vasarnapihirek.hu/fokusz/pakolsz_magyar

335 ezer - a 18–49 év közötti magyar népességből ennyien tartózkodnak ma külföldön – ez derült ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének (NKI) tavaly végzett felméréséből. Ez természetesen becsült adat, és a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra vonatkozik.
---

egyértelműen a gazdasági motivációk az elsődlegesek, a tervezők 70-90 százaléka említette ezt a szempontot kiemelten fontosként, amikor az elvándorlás okairól kérdezték.

családosok többsége a kivándorlás elsődleges okaként a gyermekét jelölte meg: hogy jó iskolába járjon, hogy lehetősége nyíljon majd egy könnyebb életre, hogy kényelmesen mozogjon a nyugati világban.

„Gyakran emlegetik a rossz »közhangulatot « is az elvándorlás okaként” –

Jó példa a rossz közhangulatra a Kálmán család esete, amely már egy ideje fontolgatja a kivándorlást. „Ha a Jobbik kormányzó erővé válik, vagy ha a családom bármely tagját atrocitás éri, csomagolunk és megyünk” – mondja a családfő, két kisfiú édesapja.
A zsidó házaspárt azonban rémülettel tölti el az erősödő antiszemitizmus, a radikalizálódó közbeszéd. Ők is beletartoznak abba a kivándorlást fontolgatók 5 százalékába, akik politikai, ideológiai okok miatt váltanának hazát.

Bár számuk nehezen mérhető, de akadnak olyan családok is, amelyeknek „elege van” a Magyarországon uralkodó „közállapotokból”. Ilyenek Vargáék, akiknek az elmúlt három éve igencsak izgalmasan alakult. Veszteséglistájukon az alábbi tételek szerepelnek: egy betörés, két autó ellopása, további kettő feltörése, egy nem fizető, de kilakoltathatatlan albérlő, egy álköltöztető cég ámokfutása és egy félig eladott lakás, amelyben az új tulajdonosok már kicseréltették a zárat. Talán nem is csoda ennek tükrében, hogy az egyébként jó körülmények között élő négygyerekes ügyvéd házaspár fontolgatja az ország elhagyását. Azt mondják, ilyen közbiztonsági állapotok között, és ekkora félelemben egyre nehezebb itt élni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.29. 00:02:05

@Pink Petsch: @Naschkatze (Mostindien / CH): Hät sikerült jol leirnom a nevét... :-(((
Nem mindegyik jo töle, de ez szerintem benne van a legjobbakban.

SzZoole 2014.03.29. 00:04:27

@tildy[UK]: megneztem,69%vaj,25%novenyi olaj a tobbi 6%meg so es egyebb adalekanyag.Nekem kedvenc:)

2014.03.29. 00:18:59

@Naschkatze (Mostindien / CH): Rájöttem ám ;) De ettől függetlenül. Hát szóval, hogy is mondjam. A németeknek nagyon sok a pozitív vonásuk, de pont a humor nem tartozik ezek közé ;).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.29. 00:47:52

@Pink Petsch: Hät tényleg mäs az izlésünk. ;-)
Szerintem rengeteg jo német komikus van. Tény és valo, a régiekhez néha kell a tolmäcsoläs, mert nem itt nöttem föl, az utaläsokat igy nem "fogom".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.29. 01:31:21

@Zoole[uk]: nekem is, csak jo tudni, hogy nem teljesen vaj.

Sütemény1975 2014.03.29. 04:11:11

@shakti_rom: a magyar atlaghoz kepest jol fizet. netto 1400-1500 euro
Nagylanyom most lett 18, de nem elunk egyutt.

Sütemény1975 2014.03.29. 04:13:58

@Zoole[uk]: igen, akkor a kremsajt lehet a soft chese

Sütemény1975 2014.03.29. 04:15:58

@shakti_rom: mar csak ezert el kell menjek nyc-be egyszer :)

Sütemény1975 2014.03.29. 04:24:25

@Pink Petsch: nem emlexem mar, hogy ki mondta, de talalo : Ket dologrol nem erdemes konyvet irni. A nemet humorrol es angol konyharol :))

Sütemény1975 2014.03.29. 04:25:38

Amugy jo reggelt mindenkinek, az ido kellemes, csivitelnek a madarak, indulhat a munka! :)

DieNanny CH 2014.03.29. 07:05:27

@blackhair-lady:

A kifliről jut eszembe: unokaöcsémék születésük óta imádják a magyar kiflit. Azt a 15 forintosat. Mindig, ha kérdeztük, anyukám mit vigyen nekik, akkor kiflit akartak... Szegény svájci gyerekeknek aztán anyukám mindig megpakolta a bőröndöt kiflivel... :-)

Muscari 2014.03.29. 07:31:14

@DieNanny [SZ,CH]: Az nekem is hianyzik. Valamelyik nap a lanyom makos gubat kivant, korul kene neznem, mivel lehet a kiflit helyettesiteni. A bagett nem jo, az biztos, mert nem tejjel keszul.

Muscari 2014.03.29. 07:32:19

@Sütemény1975: neked is jo reggelt, en is megyek a dolgozoba. Merre jarsz eppen?

Sütemény1975 2014.03.29. 08:11:38

@Muscari: hajnalban pakoltam meg london mellett, mar doverben, a kikotoben vagyok. Sajnos nem egyedul :))

blackhairlady 2014.03.30. 20:05:14

@DieNanny [SZ,CH]: Jaj, ez annyira aranyos:) Szegeny svajci gyerekek 1.50-es kiskiflit kertek ajandekba:)))))))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása