oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 21. 06:45,  Miért kell fizetnem az egészségügyi biztosítást? 611 komment

2014. március 21. 06:45 Határátkelő

Miért kell fizetnem az egészségügyi biztosítást?

Nemrégiben olyan levelet kaptam, amely egy szerintem meglehetősen komoly, és sokakat érintő problémáról szól, és bár kérdésekkel van tele, azt gondoltam, érdemes megosztani, már csak azért is, mert hátha másnak is van ilyen téren tapasztalata, nem csak Lacinak.

euró.jpg

„Nemrégiben abban a szerencsében volt részem, hogy megkeresett az APEH (illetve NAV) nyolc év után, hogy miért nem fizetek otthon egészségügyi biztosítást.

Természetesen csak a szüleimet érték utol, mert nem tartózkodom „otthon”, így a válasz csak annyi volt, hogy 8 éve külföldön élek. Ezek után persze egyből mondták, hogy ezt be is kellene bizonyítani, úgyhogy küldjek haza igazolásokat az itteni biztosítótól, és egy munkaszerződést.

Nem kommunikálnak egymással?

Az első gondolatom az volt, hogy anno, amikor kimentem, jelentettem a Munkaügyi hivatalban, hogy külföldön dolgozom, ezért nem kell, hogy keressenek.

Természetesen, mint utólag kiderült, kellett volna jeleznem más szervek felé is. Már csak az a kérdés, hogy ezek a szervek otthon nem kommunikálnak egymással?

A dolog másik része, hogy szerintem a magyar, és a külföldi biztosító is simán elkérhet egymástól hasonló adatokat, hogy lássák, minden rendben zajlik-e. (Lásd az Európai Unióban ennek így kellene működnie.)

Az állandó lakcím az ok

Aztán pár napja felhívtam az APEH-ot, és megkérdeztem, milyen jogon kérnek tőlem bármit, és miért lenne állampolgári kötelességem, hogy bármit is bizonyítsak.

A válasz az volt, hogy mivel otthon állandó lakcímem van, ezért KÖTELES vagyok fizetni a tb-t. Megkérdeztem, hogy az Európai Unióban ugye nincsen kettős adózás + szabad a munkaerőpiac, úgyhogy miért kellene?

Annyit feleltek, hogy ők nem tudhatják, az elmúlt nyolc évben mennyit tartózkodtam otthon és 15 napon belül bizonyítanom kell, hogy valóban fizetem ide a „fizetnivalóm”, különben következményei lesznek.

Már csak azért is vicces dolog ez, mert körülbelül 6-7 éve már rákérdeztem, hogy nincs-e olyan, hogy Magyarországon csak ideiglenes lakcímem legyen. A válasz természetesen az volt, hogy nincs és hogy ki akarok-e vándorolni…?

Magam sem tudom, miért nem tettem meg, de abból, hogy magyar állandó lakcímmel is rendelkezem, eddig se előnyöm, se hátrányom nincs… illetve eddig nem volt!

Csak sürgősségi esetben

Úgyhogy ha ez törvényben van, hogy akiknek otthon állandó lakcímük van, azok fizessenek tb-t, akkor lehetne az otthoni törvényhozásban néhány okostojásnak annyi esze, hogy azt mondja a harmadik nullás adóbevallás után, hogy ha neked otthon nincs jövedelmed, akkor vagy jelentkezz be ideiglenes lakcímre (ami otthon nincs), vagy vándorolj ki, mert két állandó lakcímed van, és ez helytelen, törvénytelen, vagy nem tudom…

A dolog másik része arról szólt, hogy otthon az E-cardot (EU-s TAJ-kártya), csak sürgősségi esetben használhatom. Amin eléggé meglepődtem és kikerekedtek a szemeim, de utánanéztem kicsit a dolgoknak és ezt találtam:

"In welchen Ländern gilt die Europäische Krankenversicherungskarte?

Die EKVK ersetzt den Auslandskrankenschein auf Urlaubsreisen in EU-Mitgliedsstaaten, EWR-Staaten, der Schweiz, Mazedonien und Serbien. (Für Serbien ist zu beachten, dass Sie die EKVK dem für Ihren Aufenthaltsort in Betracht kommenden Sozialversicherungsträger vorlegen und in eine gültige Anspruchsbescheinigung umtauschen.). Die EKVK gilt also in folgenden Staaten: Belgien, Bulgarien, Dänemark, Deutschland, Estland, Finnland, Frankreich, Griechenland, Großbritannien, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Mazedonien, Niederlande, Norwegen, Polen, Portugal, Rumänien, Schweden, Schweiz, Serbien, Slowakei, Slowenien, Spanien, Tschechien, Ungarn und Zypern.

Für die Länder Bosnien-Herzegowina, Montenegro und die Türkei besorgen Sie sich bitte rechtzeitig beim Dienstgeber (gilt für Erwerbstätige) bzw. beim Versicherungsträger (gilt für Pensionisten, Arbeitslose, Beamte, Gewerbetreibende, Bauern) einen Auslandsbetreuungsschein."

Ki csatlakozott kihez?

Akkor most ránk, magyarokra mi vonatkozik? A magyarok törvénye, vagy az Európai Unió törvénye? El kell hogy lássanak, vagy nem? Magyarország tartozik az Európai Unióhoz, vagy kedves országunk úgy gondolja, hogy az EU-nak kellene hozzánk? Vagy ránk semmiféle kötelezettség nem vonatkozik?

Az egész dologban az a legfelháborítóbb, hogy az elmúlt években nagyon sokan elmentek otthonról, és nem kalandvágyból, és nem azért, hogy otthon a politikusok erre rázzák magukat a parlamentben, hogy ez a magyar államnak jó.

Azzal miért nem foglalkoznak, hogy a legtöbb ember azért ment ki, mert nem volt választása? Igazából az is érthetetlen, hogy miért kell keresni a kint dolgozó, élő emberek lehúzására.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügyi biztosítás Magyarország NAV

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535863817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 07:15:49

Megjegyzes:

"Úgyhogy ha ez törvényben van, hogy akiknek otthon állandó lakcímük van, azok fizessenek tb-t, akkor lehetne az otthoni törvényhozásban néhány okostojásnak annyi esze, hogy azt mondja a harmadik nullás adóbevallás után, hogy ha neked otthon nincs jövedelmed, akkor vagy jelentkezz be ideiglenes lakcímre (ami otthon nincs), vagy vándorolj ki, mert két állandó lakcímed van, és ez helytelen, törvénytelen, "

Ez azert butasag, mert akkor az, aki tartosan munkanelkuli es volt mar 3 db 0-as bevallasa, deportalasra kerul? ;)

Nem tudom, hogy akkor milyenek voltak a szabalyok, 3 eve vilagos volt, hogy ha megyek, akkor leadom a lakcimkartyamat, mert nem elek ott. Ennyire egyszeru.
(tudom, morsels szerint sosem egyszeru, csak nekem ;) ).

Koszonom a figyelmet! Kovetkezo?! ;)

szaszo71(D) 2014.03.21. 07:18:52

A magyar állam nem nagyon tudja, hogy hogyan álljon hozzá a külföldön élőkhöz. (Azon kívül, hogy beleszámítja őket a munkahellyel rendelkezők közé) Amikor a magánnyugdíjpénztári befizetéseket kellett megmenteni a karmaik közül, akkor is óriási zűrzavar volt. Mi pl. elvonultunk Berlinbe (300 km), vittünk minden papírt. A férjem alkalmazott, vele nem is volt baj. Én viszont Freiberufler vagyok, de vittem az adóigazolást, engedélyt, stb, velem közölték, hogy én nem jogszerűen élek itt, menjek haza intézkedni. Aztán nagy kiabálások után hajlandóak voltak elismerni, hogy mégis, de nem gondolom, hogy ennek így kellett zajlania. Akik akkor ott voltak, a 2/3-uknál valami kifogást találtak, hogy mért nem tudják elintézni az ügyét. Eszméletlen jelenetek zajlottak.
Orvosnál is volt már ilyen ügyünk, amikor a doki közölte a folyamatosan hányó, 40 fokos lázas gyerek láttán, hogy antibiotikum kellene, de nem írja fel. Támogatás nélkül sem írta fel, azt mondta, TAJ-szám nélkül nem nyomtat a gép. Aztán hamarosan, mikor a gyerek elvesztette az eszméletét, szirénázó mentő vitte a kórházba, ahol nagyon rendesek voltak. (A mentős azt mondta, jelentsem fel a háziorvost, de nekem ilyenekre nincs időm, pedig tényleg azt kellett volna.) És ráadásul 18 év alatti magyar állampolgárnak alanyi jogon jár az ellátás.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 07:28:20

-nem, nem kommunikálnak.
-nem, nem adnak ki adatokat egymásnak, még országon belül sem, nemhogy két ország között
-igen, ha van itthon lakcímed, akkor az azt jelenti, hogy itthon tartózkodsz, ezt szajkózom már mióta, és fel nem fogom, miért nem fogjátok fel. és ha van itthon lakcímed, vagyis itthon tartózkodsz, akkor kötelező a tb (vagy munkaviszony hiányába az egészségügyi hozzájárulás)
-olyan jogon kérik, hogy törvény van róla.
-magyar jogszabályok vonatkoznak ÉS az uniós jogszabályok, és az uniós jogszabályoknak elsőbbségük van (értsd: ha egy témában az uniós jogszabály mást mond, mint a magyar, akkor az uniós a hatályos / ha nincs magyar jogszabály, de uniós van, akkor az hatályos)
-a tb fizető országodon kívül az unión belül kötelesek ellátni, ha életveszélyben vagy. ha nem vagy életveszélyben, akkor kifizettetik az ellátást, vagy legyen plusz biztosításod

miért is nem szüntetted meg az itthoni lakcímed? ja, mert jó valamire? akkor vállald a következményeit.
havi hatezer forintodba fog kerülni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 07:30:29

@Kövérmadár [swe]: úgy van, hogy ha "munkanélküli elltásban" részesült, akkot vonják belőle a tb-t.
ha nincs semmiféle ellátásod, akkor magadnak kell fizetni a hatezervalahányszáz forintot.
különben piros vagy a rendszerben, aláírod a nyilatkozatot, amit adnak róla, és (elvileg) küldik a számlát.
én még nem láttam olyan embert, akinek küldték volna a számlát amúgy.

szaszo71(D) 2014.03.21. 07:31:58

@Babette_: TILOS 2 országban fizetni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 07:35:05

@szaszo71(D): akkor ne fizessen. mi ennek a módja? ja TÉNYLEG! meg kell szüntetni a lakcímet...

szaszo71(D) 2014.03.21. 07:37:58

Én sem szüntettem meg, és nem is fogom. Nem fogok kijelentkezni a saját "nagy értékű ingatlan"-omból, hogy tkp. "lakatlan" legyen. Ki tudja, milyen ötletük támad... Tudom, ez paranoia, de a jelenlegi vezetésből bármit kinézek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 07:42:28

@QUERCUS(a favágó):
igen, nyilván.

az elv jó, bár a működésében vannak hibák. én pl nem értem, hogyan kerül valaki a rendszerbe. amikor bevezették az eü hozzájárulást, akkor személyesen az apehban kellett bejelentkezni, és onnantól "számolták". szóval mi történt azokkal, akik nem jelentkeztek be? és hogyan van most, hogy akik nem jelentkeztek be, és külföldre mennek, azoknál hogyan vezetik össze?
és ha valaki be van jelentkezve, de nem fizet, hogyan "piros a rendszerben" gyakorlatilag (láttam ilyet)?

egy csomó kérdés van bennem amúgy ezzel kapcsolatban (már azon túl, hogy az elvi szabályozást tudom)

szaszo71(D) 2014.03.21. 07:42:29

@szaszo71(D): Pl. ilyenekre gondolok, hogy azt mondják, mivel van máshol is laknom, ez luxusnak számít, fizessek utána X adót.

puhacica 2014.03.21. 07:43:39

tesom kb. 2 eve elt Spanyolorszagban, mikor jott a papir, hogy mennyi tartozasa van a befizetetlen tb-je miatt. (hozzateszem, itthon egy percet se dolgozott diakmunkan kivul, mert a suli befejezese utani osszel koltozott ki.) akkor befizettuk a tartozast, kijelentkezett az allando cimunkrol. megint jott egy papir, hogy ok, ez igy keves, igazolja, hogy kulfoldon el es persze fizesse be az idokozben elmaradt osszeget. akkor elkuldte a kinti papirjait, amit kesobb nekunk kellett lefordittatni, mert ok nem ertik. ez megint penz, mert ugye csak a hivatalos forditast fogadjak el. kozben ugyvedet fogadtunk, mert a hajunk kezdett kihullani. most, 7 ev utan meg mindig ott tartunk, hogy minden evben jon a level a tartozasrol. mi meg lesz@rjuk.

szaszo71(D) 2014.03.21. 07:48:20

Igazatok van. Majd elévül:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 07:52:08

Az amugy tenyleg egy vicc hogy az otthoni kulonfele hivatali szervek abszolut nem szolgaltatnak egymasnak adatot.

Miert kell Mo.-n also hangon is 5 kulonfele azonosito kartyat hasznalni mikor mindenhol mashol eleg 1, max. 2 Europaban?

Bebbi 2014.03.21. 07:55:38

@Babette_: "miért is nem szüntetted meg az itthoni lakcímed? ja, mert jó valamire? akkor vállald a következményeit."

Pontosans errol van szo, en is igy latom. Miert mindig az az egyetlen kiindulopont, hogy nekem mindenkeppen jol kell jarnom? Miert nem lehet belatni, hogy valamit valamiert?

Bebbi 2014.03.21. 07:57:52

@szaszo71(D): Latod, pont ez a magyar gondolkodas. Tegyuk fel, hogy hoznak egy torvenyt, hogy aki ket helyen lakik, az fizessen adot. Mi erre a megoldasod? Megtalalni a modjat, hogy kibujj a fizetesi kotelezettseg alol... Miert kell mindig ugyeskedni? miert nem lehet egyszeruen elfogadni, hogy vannak torvenyek, amik kedvezoek a szamodra es vannak, amik nem. Azert is fura ez nekem, mert a nicked alapjan Nemetorszagban elsz, ott nem hiszem, hogy ezt latnad.

Ja, es ezt ne vedd szemelykedesnek, hiszen nem is ismerjuk egymast. Engem inkabb az bosszant kicsit, hogy miert mindig az az elso gondolat, hogy ugyeskedjunk...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 07:59:28

Mondjuk az emigransok szemszogebol az a jo a magyar hivatali rendszerben hogy akkora a fejetlenseg hogy a dolgozok ugyse tudjak nyomon kovetni hogy ki mit fizet... vagy hogy egyaltalan mi tortenik. :D Meg aztan minek is, ugyis 4-8 eves ciklusokban atirnak allandoan minden torvenyt...megjegyezni sincs ertelme.

tanato 2014.03.21. 08:05:07

@Babette_: Ha valaki be van jelentkezve a rendszerbe de nem fizet az értelemszerűen piros jelzést kap,és ez nem függ attól hol lakik,akkor is piros ha a faluja határát sem hagyta el soha.

tanato 2014.03.21. 08:14:34

@szaszo71(D): Nem tilos 2 országban fizetni,csak Únión belül tilos,speciel nemrégen egy Dél-Koreában élő helybélit kezeltem, van neki érvényes magyar TAJ-kártyája anyukája fizeti havonta a pénzt a számlájára.meg van neki persze koreai biztosítása is.Unión belül viszont tilos.
A lázas gyereknél pedig tényleg nem nyomtatja ki a dokumentumot a gép,ilyenkor legtöbbünk csalni szokott,más gyerek nevére írjuk fel a gyógyszert annak tudta nélkül.Az általad említett kolléga nagyon rugalmatlan volt,hogy nem vállalta be a csalást,ez egy ilyen ország csalás nélkül megállna az élet.
Egyébként ez felénk pl. mindennapos,rengeteg a romániai/cigány/mezőgazdasági/ idénymunkás sok gyerekkel jönnek mindenféle papír nélkül,se magyar se román sem EU.-s biztosítási papírjuk nincs.Mégis el kell lássuk őket,ez csak csalással megy.

andaluzkutya 2014.03.21. 08:22:28

@Babette_: "miért is nem szüntetted meg az itthoni lakcímed?"

Nekem pl. három évig azért volt ottani lakcímem, mert gyerekkel piszok bonyolult elintézni a külföldre letelepedést.
Az említett három év miatt meg még nem keresett a TB, kíváncsian várom, bekövetkezik-e ez valamikor.

VHB 2014.03.21. 08:25:17

@Babette_: Mennyire jogos az a felvetés, hogy ha van egy ingatlanod, és kijelentkezel belőle, akkor az kvázi lakatlanná lesz.

Ebből milyen hátrányod származhat és hogyan lehet védekezni ellene? (A fizess havi 6 rugót örökbecsűn túl, természetesen.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 08:35:45

"Miért kell fizetnem az egészségügyi biztosítást?"

Mert ez egy adó, s független a jövedelemtől.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 08:37:53

@szaszo71(D):

Az ingatlantulajdonnak semmi köze a lakcímhez.

Mari-2 2014.03.21. 08:39:09

Örültem ennek a posztnak ma, mert jó témát feszeget. Külföldön élek én is és ezt az OEP-nél időben be is bejelentettem ügyfélkapun keresztül,

Jött nálam is a NAV levél. Közölték, hogy szerezzek a kinti biztosítótól egy E104-est és egy másik Txxx-es (hazai) nyomtatvánnyal együtt vigyem be nekik.

Teljesen felesleges bürokráciának tartom ezt, illetve elvárnám, hogy a hivatalok kommunikáljanak egymással. Megadtam a kinti biztosítási számom, ha nagyon akarják ellenőrizzék le.
TAJ kártyámat 'kékre' állították, így biztos nem tudok itthon - sürgős kivételével - eü ellátást igénybevenni.

Elkezdtem nyomozni, hogy miképp tudok E104-est beszerezni, de a külföldi biztosító honlapján nem találom ezt az űrlapot.

Ha valakinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata, örülnék, ha itt megosztaná velünk.

Fekete Pestis 2014.03.21. 08:39:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Nem biztos, hogy jó 5let lenne.
NyEu-ban azért használnak mindenhol 1 számot, mert itt a társadalomban él a BIZALOM : t.i. hogy az állam nem él vissza az adatokkal [vagyis nem kezd el adatokat halászgatni az adatbázisokban, csak úgy].

Én nem bíznék a magyar hatóságokban : minden, ami az adatokkal való visszaélést és halászgatást megnehezíti M.o-n, az indokolt és helyes. [Adott esetben még a latin nyelvü rovásírást is jó 5letnek tartanám ;)]

Din Serpahis 2014.03.21. 08:39:50

Nem vagom miert kell ezen vergodni. Amikor en kijottem kulfoldre, befaradtam az egeszsegbiztositohoz, kitoltottem egy papirt, hogy kulfoldon van biztositasom, a hazai tb-bol kijelentkezek. Megadtam az osztrak biztositasom szamat, aztan csokolom.

Pedig van otthon lakcimem. Nincs ebben semmi ordongosseg.

Fekete Pestis 2014.03.21. 08:40:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Pontosan.
Minél kevesebb adatbázist kapcsolnak össze és minél közülményesebb az adatok vándorlása az országok közt az EUban, nekünk annál jobb.

Az információ érték: minél kevesebbet tudnak rólunk, annál jobb. [vagy legalábbis nem rosszabb.]

Din Serpahis 2014.03.21. 08:40:18

@Babette_: Nem kell. Ki kell jelentkezni a TB-bol es csokolom. Ha a posztolo ezt elmulasztotta, magara vessen.

zsaruvér 2014.03.21. 08:40:36

A fiam kikerült a munkanélküli ellátásból. Letelt az idő. Jövedelme 0 forint. A körzeti orvosnál piros lett. Megbüntették és azóta fizetnie kell a TB-t valamint a büntetést is. Mondjuk én fizetem mert jövedelme az továbbra sincs.

Quercus a favágó 2014.03.21. 08:42:53

Nem kell megszüntetni az itthoni lakcímet. Amiről beszélünk, az az egészségügyi szolgáltatási díj. Ezt az EGT tagállamokban biztosítási jogviszonnyal rendelkezőknek nem kell fizetni. Ennek az az előfeltétele, hogy a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét követő 15 napon belül ezt be kell jelenteni az OEP-nek az erre rendszeresített nyomtatványon (Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére).

Egyébként nem kell senkinek visszamenőleg kifizetnie,ellenben az OEP mulasztási bírságot szabhat ki.

Most megyek dolgozóba.

szaszo71(D) 2014.03.21. 08:45:07

@Bebbi: Igazad van,nem ezt látom, és nem is célom a csalás. És ez nem arra megy ki, hogy én "jól járjak", hanem az, hogyha nem muszáj, ne járjak rosszul. Az nincs leírva, hogy kötelező kijelentkezni. Akkor mért tenném, ha hátrányom is származhatna belőle? Szóval ebben nincs semmilyen csalás, csak nem vagyok a magam ellensége.

2014.03.21. 08:45:13

Hát ez kész, komolyan. Ilyenkor nagyon tudok örülni, hogy nem vagyok polgár. Már otthoni. Lakcímkártya, tb-kártya, adó-kártya, römi kártya .. az, meg kisfaszom. Mindenesetre tesz róla az ország ezzel a cefetül túlbonyolított bürokráciával, hogy a külföldön élő polgárai még nyugdíjas korukban, nosztalgiából se akarjanak újfent ott élni.

szaszo71(D) 2014.03.21. 08:51:48

@tanato: Ezt én is olvastam, el is akadtam az eladóknál. Egy bolti eladó az életben nem keres 2200 eurot.

andaluzkutya 2014.03.21. 08:51:50

Amúgy az miért nem lenne járható út, hogy amikor kiköltözök és lejelenltem az önkomrányzatnál, hogy költözöm (nem szüntetem meg a Mo.-i lakcímet), akkor lenne egy olyan opció a papíron, hogy "Meg kívánja szüntetni a Mo.-i EÜ biztosítását?". A válaszomat ők továbbküldik a TB-nek és mindenki boldog. Nem hiszem, hogy az önkormányzatnak ez olyan sok munka lenne, mint ahogy azt se, hogy a TB-nek annyival többet kéne így dolgoznia, mintha én külön jelentem le...

VHB 2014.03.21. 08:55:34

@szaszo71(D): Ha tágan értelmezzük a bolti eladó titulust, akkor talán beleférhet. :)
xaxor.com/images/other/1111226/red_light_districts_of_brussels_and_amsterdam_02.jpg

2014.03.21. 08:56:10

Hát ez kész, de komolyan, mint egy pókerparti. Lakcímkártya, tb-kártya, adókártya, römi kártya ... az, meg a svéd bakter szerve:P. Ilyenkor azért örülök, hogy nem vagyok polgár. Már otthoni. Mindenesetre ezzel a cefetül túlbonyolított bürokráciával, az ország tesz róla, hogy a külföldön élő polgár még nyugdíjas éveiben se nagyon kívánkozzon újfent ott élni, ha elkapná netalántán egy nosztalgiaroham.

andaluzkutya 2014.03.21. 09:00:40

@Din Serpahis: Amikor én kijöttem, még nem volt itteni biztosítási számom, így nem tudtam mit leadni a TB-nek. Utána két évig nem jártam Mo. közelében, így nehézkes lett volna befáradni.
Jójó, tudom, kifogást mindig lehet találni:)

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:01:27

@andaluzkutya: Ez nagyon utopisztikus elképzelés. Van egyébként egy olyan jogszabály, hogy ha egy helyen bejelented pl. a lakcímváltozást, akkor azt egymás között tovább kell adniuk pl. az önkormányzati szerveknek. Csak nem működik.
Mikor még otthon laktunk, mindenhol szépen bejelentettük, hogy megváltozott a lakcímünk. Erre egyszer csak jött egy levél, hogy a gépkocsiadó befizetési határidejét mennyivelléptük tól, fizessünk ennyi meg ennyi késedelmi pótlékot. Előtte nem jött semmi. Mikor megkérdeztem, hogy mégis hogy van ez,kiderült, addig minden levelet az előző lakcímre küldtek. Hiába mondtam, hogy 2 ajtóval arrébb jelentettem át a lakcímet, erre az volt a válasz, hogy még nem működik a rendszer. Vagy befizetem a pótlékot, vagy menjek a bíróságra. Hát nyilván befizettem, pár száz forint miatt nem mentem a bíróságra, de nagyon felháborítónak tartom ezt.

La Pantera 2014.03.21. 09:02:17

@szaszo71(D):
nettóban tuti nem, de bruttóban se.

Quercus a favágó 2014.03.21. 09:03:15

@andaluzkutya:

Mert ez Magyarország. Egyébként a bejelentést meg lehet tenni elektronikus úton is, az ügyfélkapun keresztül. Megjegyzem a 15 napos bejelentési kötelezettség a külföldi biztosítási jogviszony megszűntére is érvényes.
Az OEP által kiszabható bírság magánszemély esetén 10 és 100 ezer forint között mozoghat.

Mari-2 2014.03.21. 09:03:49

@Din Serpahis:
Igen, én is úgy gondoltam, hogy "semmi ördöngősség", de bizony az nem volt elég, hogy én időben bejelentettem az OEP-nél. Most a NAV E104-est kért rajtam számon.

Nekem ezzel semmi bajom, nem akar itt senki kibújni a feladatok alól, csakhogy azt látom, hogy a hivatalokban sincsenek tisztában a dolgokkal, egymást kérdezgetik az ügyintézők. A neten pedig főleg káosz van a témában.

E104-est továbbra sem tudom, hogy miképp szerezhetnék a HRMC-től, hiába ütöm be a search mezőbe, nem ad ki ilyent.

Din Serpahis 2014.03.21. 09:04:09

Amugy tudomasom szerint az EUban most fut valami project, aminek a celja a nemzeti TB rendszerek informatikai osszekapcsolasa es egy egyseges adatbazis letrehozasa.

Ezt onnan tudom, hogy anno interjuztam Brusszelben egy olyan pozira, amiben ezzel kellett volna foglalkozni.

**mimi** 2014.03.21. 09:04:56

@andaluzkutya:
mert ez túl egyszerű lenne....és neked jó lenne:))))))

csak menj , és állj sorba, és intézkedj, és menjen jól fel a vérnyomásod :))))))))

**mimi** 2014.03.21. 09:09:27

@Mari-2:
nem akarok hülyeségeket beszélni, de úgy tudom, hogy az E104-est a TB állítja ki, ha innen Mo-ról magyar megy ki külföldre dolgozni, és itthon fizeti a beteg biztosítását, ezzel igazolja a kinti biztosítónál, hogy ő itt fizet ( ez EU-n belül van) pont azért, hogy ne fizessen 2 helyen....
javítsatok ki ha tévedek...

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:12:09

@szaszo71(D): Ja, megkérdeztem persze azt is, hogy a késedelmi pótlékos levelet akkor mért tudták az új lakcímre küldeni. Azt mondták, mert mikor visszamentek az ajánlott levelek, megnézték a címet a központi adatbázisban. De csak nem képzelem, hogy milőtt az alap értesítést kiküldik, minden címet behasonlítanak?!!!

andaluzkutya 2014.03.21. 09:14:09

Gondolom nem lehet annyira bonyolult egy olyan program megírása, ami továbbküldi az összes szükséges helyre azt, hogy távoztam... Én meg csak egy helyre megyek be, elmondom a bajom és ennyi. Persze akkor nem lehet riogatni mindenféle büntetéssel, de lehet, hogy mégiscsak lennének nosztalgikus érzések távozáskor :)
Én itt nemrég költöztem, lejelentettem a népességnyilvántartónak, azóta az összes szolgáltató, akárki az új címre küldi a leveleket. Persze lehetnék ettől paranoiás is, de nem látom be, miért veszélyes, ha a szolgáltatóm ki tudja deríteni, hogy máshol lakom... Főleg, ha az ügyfelük maradok. Na persze ha le akarnék lépni tartozás miatt, akkor kellemetlen, de ilyet nem terveztem:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 09:15:00

@szaszo71(D):
En is kinezek sok mindent, de...

Van nekem egy seggem. Ennek a seggnek van egy lyuka is. A magyar allam ezt a lyukat barmikor korbenyalogathatja. Engem arra sehogyan sem tudnak kotelezni, hogy egyetlen fillert is befizessek ott. Inkabb hagyok veszni egy eladhatatlan ingatlant, de oda a budos eletbe nem fogok fizetni.

Kijottunk, ures a haz, nincs lakcimem, lesz@rom.

@andaluzkutya:
En levelben kuldtem be a nyomtatvanyokat egy level kisereteben: "Bejelentesi kotelezettsegemnek eleget teve az ugyet es a kapcsolatomat a magyar allammal lezartnak tekintem."
Bar itt adtam fel, de magyar feladoi cimet irtam a boritekra. Eszukbe ne jusson hianypotlast vagy barmit kerni.

Elkepzelesed azert butasag, mert akkor nem lehet a tajekozatlanokat megbirsagolni :)
A magyar allamnak ket feladata van: adot szedni es birsagolni. A tb, oktatas, stb csak opcionalis juttatas. :)

@Pink Petsch:
Miert is kivankozna?
Nyugati nyugdijbol vannak sokkal jobb helyek Magyarorszagnal :)

@zsaruvér:
Legalabb nem deportaltak, ahogy a posztolo gondolta :)

tanato 2014.03.21. 09:16:11

@szaszo71(D): Mindenesetre én ezt is a szabad munkavállalás egyik előnyének tartom sok más mellett.Mármint hogy egyes régiókban,foglakozási ágakban munkaerőhiány keletkezik,mert ez a dolgozók pozícióját erősíti és előbb utóbb béremelkedést kényszerít ki.
A 2200 nem úgy jön ki hogy minden pótlékot,cafetáriát meg 23.-havi fizetést is beszámítanak.?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 09:17:10

@tanato:

"Hihetetlen különbségek"

Mi ebben a hihetetlen? Az lenne a hihetetlen, ha NEM így lenne.

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:20:55

@Kövérmadár [swe]: Tévedésben vagy, nem csak a tájékozotlanokat bírságolják meg. Én anno kimondottan tudtam, hogy tájékoztatni kell egymást az önkormányzaton belül, mert akkor jött ki a jogszabály. (Asszem 2007 volt). Akkor sem érdekelte őket, azt mondták, az csak egy papír, a valóságban nem úgy működik az ügyintézés.

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:23:05

@tanato: Azért egy bolti eladó nem kap ám itt se annyi pluszt. Az egyik legrosszabbul fizetett szakma. Egy sima eladó (aki nem pénztáros), örül, ha hazavisz 1000 eurot.

szakasz2 2014.03.21. 09:23:31

Néhányan előttem már pedzegették a helyes választ, az OEP-nél kell kijelentkezni, ha másik EGT-tagországban vagy biztosított. Egyébként elektronikusan is megy, Ügyfélkapun keresztül (én is így csináltam, a gyerekeinknek is):
ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/OEP_elektronikus_nyomtatvanyok.html

Pár éve áldott nagyvezérünk és dicső pártunk önfeláldozó munkája eredményeként ezt már kötelező is 15 napon belül bejelenteni, különben akár 100e Ft büntetést is kaphatsz. De persze nem csak ezzel könnyítették meg az ország amúgy is egyszerű elhagyását. Megszüntették az "ideiglenes külföldi tartózkodás" lehetőségét, magyarul vagy végleg elhúzol vagy úgy tekintik hogy otthon vagy (ez a statisztikus elvtársak számára széles tárházát kínálja annak, hogy éppen kit hova számoljanak). Ha meg végleg el akarsz húzni, akkor egy kb. 50 évvel ezelőtti kommunista időkből származó (szerintem a józan észbe, jó erkölcsbe, és talán nemzetközi egyezményekbe és a tákolmányba is ütköző) gyámügyi törvény alapján a gyerekeid kapcsán "egyszerűsítik" az életedet, erről azt hiszem régebben már volt szó.

Szóval összességében a szomorú helyzet az, hogy az otthoni törvények, hivatalok és ügyintézők sokszor gyakorlatilag belekényszerítenek csalásba, hazugságba (lásd tanato példája a beteg gyerekkel és a hiányzó TAJ-számmal, szomorú!) de legalábbis abba, hogy a valós helyzetedet ne fedhesd fel. És mindezek mellett még a tájékoztatás színvonalát is az "Éljen a Párt" színvonalára süllyesztik, mert pl. én a fenti infókat és még sok más hasznos dolgot 2 éve a http://www.euvonal.hu-ról olvastam el. Nagyon jó és hasznos kis oldal volt (és ráadásul állami!), sok infóval, nos az EU-ra már nyilván nincs szükségünk a szabadságharcunk végeztével, szóval az oldal megszűnt.

Szerencsére az internet nem felejt, itt még elérhető pl. a 2012-es állapota:
web.archive.org/web/20120512185653/http://euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

UI: Bocsánat, ha kétszer jelenik meg, elsőre nem jelezte, hogy sikerült a hozzászólásom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 09:23:43

@Fekete Pestis:

"Minél kevesebb adatbázist kapcsolnak össze és minél közülményesebb az adatok vándorlása az országok közt az EUban, nekünk annál jobb."

Így igaz.

Szerencsére még országon belül sincs minden adatbázis összekapcsolva.

Az én kedvenc esetem:

Van egy jogszabály, mely szerint a katonaköteles személy köteles bejelenteni lakcímváltozását a hadseregnél. Persze, senki sem tartja be, sőt szinte senki sem tud erről.

Na, 1997-ben sok időm volt, s kipróbáltam mi lesz, ha bejelentem. Hát, levelet írtam és bejelentettem, 5 hónap múlva kaptam egy választ "Ön magyar állampolgár lett, így katonaköteles, legyen szíves jelentkezni a lakóhelye szerinti katonai kiegészító parancsnokságon regisztráció céljából". Mondanom sem kell: születésem óta magyar állampolgár vagyok, s 17 évesen már regisztrálva lettem a katonai kiegészító parancsnokságon! De mivel én Budapesten lettem regisztrálva, én meg Pest megyébe költöztem, kiderült: a két adatbázis között sincs kapcsolat, ugyanazon szerven belül.

tanato 2014.03.21. 09:25:04

@tanato: Már 13. persze nem 23.ik

2014.03.21. 09:27:11

@Kövérmadár [swe]: Hát mondjuk, a nosztalgia-faktor miatt. No de, elég ha csak a bürokráciára gondol, és máris elmúlik. :P
De komolyan, mikor először kértek lakcímkártyát tőlem Magyarországon, csak pislogtam. Mondom, ott a személyimen a lakcímem. Akkor meg ő pislogott. Tb-kártya sincs, adókártya sincs. Pedig a román bürokrácia is tud fasza dolgokat produkálni, de legalább nem csesztetik az állampolgárt, mindenféle járulékos lófasszal, ha elhagyta az országot.

tanato 2014.03.21. 09:31:11

@szaszo71(D): Hát az tényleg nem sok,ennél többet hoznak haza havonként a mezőgazdasági idénymunkára kimenő magyarok.

peacefroggg 2014.03.21. 09:35:40

@Kövérmadár [swe]: "Bar itt adtam fel, de magyar feladoi cimet irtam a boritekra."
Magyar cím és svéd bélyeg illetve pecsét. Jól nézhetett ki. :)

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:37:01

@tanato: www.gehalt.de/einkommen/suche/verkaeuferin

Ezen a linken találsz néhány fiezetést. Senkinek nem éri el az éves brutto jövedelme a 20.000 eurot sem, még 50 felé közelítve se.

tanato 2014.03.21. 09:37:10

@maxval a gondolkodó birca: Nincs kapcsolat még alapszinten sem.Volt egy eset:elkóborolt egy szellemileg leépült idős beteg a fővárosban,felszállt egy Pécsre menő vonatra,ott a vasutasoknak feltűnt zavart viselkedése.Szóltak a rendőröknek,azok elszállították egy idős otthonba,jegyzőkönyvet felvették.Közben a pesti rokonok is bejelentették az eltűnést,ott is fölvették az adatokat és azt mondták keresni fogják a nénit.Évek múltak el mikor egy riporter írt a pécsi öregotthonról egy riportot benne a néni leírásával.Azonnal rájöttek a pesti rokonok hogy kiről van szó és hazavitték.A lényeg: A pesti és a pécsi rendőrök még alapszinten sem kommunikáltak egymással.

tanato 2014.03.21. 09:39:04

@szaszo71(D): Hát ez tényleg nem sok,nem tudom a cikkíró milyen adatokat használt.

tanato 2014.03.21. 09:40:24

@szaszo71(D): Hát ez tényleg nem sok,nem tudom a cikkíró milyen adatokat használt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 09:41:11

@Kövérmadár [swe]: "Nyugati nyugdijbol vannak sokkal jobb helyek Magyarorszagnal :)"

Ne is mondd. Tegnap valami stroket kaphattam, beuthettem a fejem vagy nem tudom. En, aki el-hal az eszaki huvos orszagokert, vagy 1 oran at torokorszagi kis tengerparti medences villakat nezegettem. :D Amugy meglepoen megfizetheto aron vannak ahhoz kepest hogy mindegyik ugy nez ki mintha most kaptak volna elo a Szep Hazak magazinbol es a villa medencejebol tulajdonkeppen atcsobbanhatsz egy nagyobb ugrassal a tengerbe...

Nah, majd ha oreg leszek es az izuleteim mar fajnak majd a hideg eszaki levegon... :D

2014.03.21. 09:43:46

@tanato: Basszus! Ez nagyon durva. Azért egy ilyen kis országban évekre eltűnne, mert hatóság a trafipaxal van elfoglalva ... No, de az otthon sem tett semmit, hogy kiderítse, ki az a szerencsétlen?

Mr Long 2014.03.21. 09:44:15

@Kövérmadár [swe]: Ebben veled ertek egyet. Ha valaki nem olvas utana miert van felhaborodva?!

Bluely 2014.03.21. 09:44:42

Szerintem ha leadsz egy A1-es nyomtatványt, azzal tudod igazolni, hogy máshol fizeted a TB-t.

szakasz2 2014.03.21. 09:45:11

Néhányan előttem már pedzegették a helyes választ, az OEP-nél kell kijelentkezni, ha másik EGT-tagországban vagy biztosított. Egyébként elektronikusan is megy, Ügyfélkapun keresztül (én is így csináltam, a gyerekeinknek is):
ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/OEP_elektronikus_nyomtatvanyok.html

Pár éve áldott nagyvezérünk és dicső pártunk önfeláldozó munkája eredményeként ezt már kötelező is 15 napon belül bejelenteni, különben akár 100e Ft büntetést is kaphatsz. De persze nem csak ezzel könnyítették meg az ország amúgy is egyszerű elhagyását. Megszüntették az "ideiglenes külföldi tartózkodás" lehetőségét, magyarul vagy végleg elhúzol vagy úgy tekintik hogy otthon vagy (ez a statisztikus elvtársak számára széles tárházát kínálja annak, hogy éppen kit hova számoljanak). Ha meg végleg el akarsz húzni, akkor egy kb. 50 évvel ezelőtti kommunista időkből származó (szerintem a józan észbe, jó erkölcsbe, és talán nemzetközi egyezményekbe és a tákolmányba is ütköző) gyámügyi törvény alapján a gyerekeid kapcsán "egyszerűsítik" az életedet, erről azt hiszem régebben már volt szó.

Szóval összességében a szomorú helyzet az, hogy az otthoni törvények, hivatalok és ügyintézők sokszor gyakorlatilag belekényszerítenek csalásba, hazugságba (lásd tanato példája a beteg gyerekkel és a hiányzó TAJ-számmal, szomorú!) de legalábbis abba, hogy a valós helyzetedet ne fedhesd fel. És mindezek mellett még a tájékoztatás színvonalát is az "Éljen a Párt" színvonalára süllyesztik, mert pl. én a fenti infókat és még sok más hasznos dolgot 2 éve a http://www.euvonal.hu-ról olvastam el. Nagyon jó és hasznos kis oldal volt (és ráadásul állami!), sok infóval, nos az EU-ra már nyilván nincs szükségünk a szabadságharcunk végeztével, szóval az oldal megszűnt.

Szerencsére az internet nem felejt, itt még elérhető pl. a 2012-es állapota:
web.archive.org/web/20120512185653/http://euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:46:12

@tanato: Én soha nem tudom, hogy a magyar médiában honnan szedik az adatokat. Egyszer, mikor otthon voltunk, nagy mazochistán a Kossuth rádiót hallgattuk, és megtudhattuk belőle, hogy Németországban 6 euro egy kilo kenyér.:))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 09:47:54

@tanato:

A röhej az, amikor ezt egy diktatúrában is meg lehet tenni.

Orosz haverom ismerőse úgy szabadult meg az Afganisztánba küldés alól, hogy Moszkvából elment Novoszibirszkbe, s a szülei Moszkában bejelentették, hogy eltűnt. Rendőrség kereste 30 napig, de mivel nem találták, többet nem is kereste a hadsereg. Közben meg simán munkát vállalt Novoszibirszkben, a SAJÁT irataival.

Minden 1982-ben, a kommunizmusban, amikor egyébként totális hatósági kontroll volt!

Persze nyilván az is segített, hogy nem voltak még elterjedve a számítógépek.

tanato 2014.03.21. 09:49:13

@Pink Petsch: Az otthon nem tudott semmit csinálni a néni nem kommunikált.A rendőrök meg szokás szerint "nagy erőkkel keresték".Rögtön bedobták a papírt a fiók aljára mindkét kapitányságon.

Mr Long 2014.03.21. 09:49:39

Csak megsugom a macera miatt lazadoknak, hogy egyetlen A4-es papirt kell kiitolteni es elkuldeni az OEP-nek. Nem kellenek igazolasok, csak az itteni biztositasi szamodat rairni. Kb a leg konnyebben intezheto ugy Mo-n...

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:50:44

Tanato, még eszembe jutott egy kérdés. Azt mondtad, nem lehet TAJ-szám nélkül receptet nyomtatni. Akkor mi van azzal a tényleg külföldivel, akinek van EU-kártyája, és hirtelen kell neki egy gyógyszer? Neki is csak csalással lehet felírni???

szaszo71(D) 2014.03.21. 09:53:29

Most olvastam: "Bejött, amire az ellenzék szerint a kormány számított: sikerül távol tartani a voksolástól a külföldön dolgozókat." nol.hu/belfold/tervezett-erdektelenseg-1451429

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 09:54:15

@andaluzkutya:
A Balkan nem egyenlo Norvegiaval, teeeee ;)

tanato 2014.03.21. 09:54:54

@maxval a gondolkodó birca: Igen a kommunizmusban bizonyos témákban rendkívül szoros hatósági kontroll /pl. kultúra nehogy beszivárogjon a nem kívánt vélemény/volt,más területeken pedig totális hanyagság.Így sok magyarországi cigány is kibújt a sorkatonaság alól, az állandó költözésekkel.

tanato 2014.03.21. 09:58:02

@szaszo71(D): Nemrég óta már be lehet vinni a gépbe az EU-s számot is,de ez sajnos teljes árú gyógyszerkiváltást eredményez.Ezért inkább a csalás fel mozdulunk el.Komolyabb esetben úgyis kórházi kezelés szükséges,ott meg a GH már naprakész a külföldi betegek ellátásában,fizetési dolgokban.

szaszo71(D) 2014.03.21. 10:00:56

@tanato: Szerintem van az az eset, amikor az ember inkább fizet, csak jusson gyógyszerhez. Anno én is mondtam,hogy kiváltom teljes áron, mégse sikerült.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 10:01:19

@szaszo71(D):
Nem, neki a kek EU kartyara tudnak felirni. Nekunk is tudtak.

@Mr Long:
De ez tuuuuul egyszeru lenne! :)
A morcogoknak az a lenyeg, hogy csinalni kell valamit, amit ok dafke nem akarnak...

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ugye?
Azert hangulatosabb a tengerpartja jarni bridzsezni, mint az Ecseri piacra ;)

@peacefroggg:
Persze ;)
A lenyeg, ne legyen rajta az itteni cimem semmilyen hivatalos dokumentumon. Ha nagyon akarnak, ugyis megtalalnak, de ahhoz nagyon kell akarni (vagy felmenni a netre :) ).

@Pink Petsch:
Ja igen, a nosztalgia :)
NO-sztalgia ;)

Latcho Rom 2014.03.21. 10:02:04

@Kövérmadár [swe]: :)

Nem bánom hogy semmi közöm ehhez, de
fuck the APEH. NAV? whatever.

Bár 2014.03.21. 10:08:07

@**mimi**: Szerintem az E104 az eu-s nyomtatvány, és a külföldi "oep" is kiállíthatja, hogy Mari náluk fizet tévét.
Azt viszont nem értem, hogy ha kijelentkezett az oepnél kiköltözéskor, akkor milyen jogon zaklatják.
Egyébként én akkor jelentkeztem ki, miután kijöttem, nem kellett ügyfélkapu meg személyes befáradás: letöltöttem az oep honlapjáról a nyomtatványt, kitöltöttem, postáztam nekik, ennyi volt. Egy példányt megtartottam magamnál. Rá kellett írni a helyi tb számomat és a munkahelyemet, ezek közül a tb (NI) szám még nem volt meg, mielőtt kijöttem, ezért otthonról ezt nem is tudtam volna intézni. Persze logikus, hogy ezeket kérik, mert őket nem az érdekli, hogy kiköltözöl, mert attól még fizetned kéne magyar tébét. Magyar tébét onnantól kezdve nem kell (nem is szabad) fizetned, hogy egy másik eu országban már fizetsz.

tanato 2014.03.21. 10:10:39

@szaszo71(D): Így van,nagyon nem volt a helyzet magaslatán az általad említett orvos.

2014.03.21. 10:11:44

@tanato: Hát tudod, a magyar rendőrség pöcsvakarása egyszerre szánalmas, és váltja ki ugyanakkor a zsigeri "dögöljetek-halomra-mind-idióta-senkiházi-barmok" reakciót. .
Nagyapám szegény, kezdő Alzheimeres korában, úgy találta, jó ötlet a lakhelyétől mintegy 50 kilométerre levő, nagyobb városba indulni, szétnézni kicsit. Anyám estére már síkideg lett, mikor az öreg még mindig nem került elő, és bejelentést tett a rendőrségen. 2 napra rá szóltak, hogy megvan a tata, ugyancsak egy otthonban kötött ki. Ja, a rendőrök vették a fáradtságot, és felemelték azt a kurva telefont, hogy érdeklődjenek, nem került-e valamelyik otthonba egy ilyen és ilyen idős ember.
Pedig csak balkáni policájok voltak, nem "szolgálunk és védünk" szlogenes (trafi-) huszárok.

2014.03.21. 10:16:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hát, ha Törökországba készülsz, felejtsd el a közösségi oldalakat. Épp most bannolták a twittert.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 10:16:39

@szaszo71(D): "Egyszer, mikor otthon voltunk, nagy mazochistán a Kossuth rádiót hallgattuk, és megtudhattuk belőle, hogy Németországban 6 euro egy kilo kenyér.:))"

Az mind semmi! Ma reggel olvastam... pillanat, csak meg kell valamibe kapaszkodnom mert ez engem mindig magaval ragad, amikor olvasom... szoval ma reggel olvastam hogy az egyik interjuban ezt talalta valaszolni a felcsuti ramszesz:

"A celunk hogy a magyar gazdaság növekedése az előttünk álló időszakban ismét legyen kétszerese a német gazdasági növekedésnek."

Ismet? ISMET? Biztosan ezt a szot akarta hasznalni? :DDD

tucano 2014.03.21. 10:16:52

Én most is 2 országban fizetem a tb-t. Ezt már elég sokszor tárgyaltuk itt, de nekem továbbra is az a véleményem, hogy leszarom a hivatalnokokat. Itt kell fizetnem tb-t, otthon meg fizetem, mert ha hazalátogatok, akkor megdögölhetek, ha nincs magyar tb-m, illetve mindent el lehet intézni gyors korrupcióval, de a fenének van ehhez kedve. Összesített hozzáállásom alapján az összes tintanyaló kapja be. Ha probléma, hogy két országban FIZETEK, akkor leülöm röhögve, legfeljebb írok egy könyvet az ügyről.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 10:20:04

@Pink Petsch: Hat keszulni azert meg nem keszulok, van meg jo 30 evem a nyugdijig. :) Meg To. sem tuti, csak tegnap pont talaltam egy jo oldalt es ott mind az volt.

Masreszt ez a bannoltak dolog... nemtudom, UK-ben is elvileg bannolva van a legtobb torrent tracker, de 2015-ben szerintem mar egy altalanos iskolas is be tud allitani barmilyen proxit, igy peldaul ez a bannolas sem erint melyen.
Gondolom torokoknel is csak egy kulfoldi proxyn kell atkuldeni a netet es megy minden flottul. :)

(twittert amugysem hasznalok)

2014.03.21. 10:26:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem arra az időre gondolhatott, amikor egy-egy német hercegségnél nem volt kunszt "jobban teljesít"eni. Hát mondta a csórikám, hogy mikor volt az az előző időszak, amikor állt Magyarország faszábban is? Hát nem mondta. Na ugye. Te meg itt kötözködöl a Nagyságos Miniszterelnök Úrral! Fújjj! :D

2014.03.21. 10:27:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja, hát akkor még ráérsz listázni a proxy-szervereket ;).
A hír különben ez:
index.hu/tech/2014/03/21/torokorszag_blokkolta_a_twittert/

Herr Géza 2014.03.21. 10:28:38

@Bebbi: "Azert is fura ez nekem, mert a nicked alapjan Nemetorszagban elsz, ott nem hiszem, hogy ezt latnad."
Az ügyeskedést nem is. De mérhetetlen rugalmasságot nagyon sokszor (pont a kockafejü németeknél). A kiküldötti rendszernél pl. otthon a (néhai) A1-es igazolást alapágon 30 nap alatt állították ki, és egyetlen nappal sem lehetett visszamenöleg kérni, addig meg ugye nem mehettél dolgozni. A 30 napból csak akkor lehetett faragni, ha ismerted a Jucikát/Mucikát, mert már huszadszor intéztél ilyet személyesen.
Németországból kiküldtek Svájcba, én marhának meg eszembe nem jutott, hogy az ugye nem is EU és oda még a német polgároknak is kellett A1, nekem meg háromszor. Már fél éve visszajöttem, amikor engem dobott ki a gép a "lottósorsoláson", azaz ellenörizték utólag a foglalkoztatási körülményeimet (bérezés, stb.) . Felmerült, hogy hol az A1-em. Volt nagy riadalom, felhívtam a német biztosítómat, aki lazán közölte, hogy no problem és 10 percen (!) belül a kezemben volt a mailen megküldött, fél évvel (!) visszadatált A1. Másnap megjött az eredeti is postán. Egyetlen telefonnal elintéztem azt, ami ugyanazon törvények alapján otthon minimum egy fél napomat igénybe vette volna (személyes TB látogatás, sorszámhúzás, stb.), ca. 2-4 hét alatt kaptam volna meg, és egyetlen nappal sem dátumozták volna vissza. Csak ennyi a különbség....

Latcho Rom 2014.03.21. 10:30:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: épp ma reggel mondja a hirek hogy letiltották twittert török testvéreink, nem tudod kikerülni proxyval a blockot, mert az országba be is kimenő hardverre teszik a DENY-t.

jewel79bp 2014.03.21. 10:33:19

Ki lehet jelentkezni az OEP-nél, a NAV-nál is, mindkét helyre lehet hivatalos levelet küldeni költözéskor - és akkor nincs ilyen gond.

labirintus1 2014.03.21. 10:37:03

Igazából én sem hallottam még olyanról, hogy annak gondja lett volna, aki az OEP-nél a megfelelő nyomtatványon kijelentkezett.

A kollégáim egyrészét üldözte a NAV 2009-ben, de utóbb kiderült, hogy egyikük sem szólt sehol, hogy eljött ezért még ha a legnagyobb jóindulattal áll is neki az OEP, sehonnan nem tudhatta volna meg, hogy eljöttek.

Más kérdés, ha valaki nem EU-s országba megy. Nekik ha jól tudom, a nyugdíjhoz hasonlóan van lehetőségük különmegállapodás alapján bennemaradni a rendszerben.

Amit eléggé bosszantónak tartottam annak idéjén, hogy az OEP megint a kisebb ellenállás irányába mozdult, mert jól tudta, hogy az én kollégáim nem fognak bemenni és leordítani a hajukat.

Kíváncsian vártuk, mikor találja meg a hatóság a falu végi szegregátumban élőket, hogy "akkor tessenek már TB-t fizetni". Erre azóta sem került sor, pedig ha MINDENKINEK kell fizetni, akkor tényleg fizessen mindenki.

szaszo71(D) 2014.03.21. 10:39:55

@Herr Géza: Igen, rugalmasság az van. Pl. nézzük meg az adóbevallást. Ha otthon nem adod be határidőig, azonnal büntetnek. Itt elég, ha írsz 2 sort, hogy bocs, nem értem rá május 31-is megcsinálni, majd novemberben küldöm, akkor válaszolnak, hogy köszönik az infot, sok szerettel várják a bevallásodat.

Latcho Rom 2014.03.21. 10:43:26

@VHB: nem semmi.

megkaptad az Üzen Magyarországot?

VHB 2014.03.21. 10:45:41

@shakti_rom: Nem. És az mi fán terem?

Latcho Rom 2014.03.21. 10:48:34

@VHB: ohhh a whave kapta-kérte. Vitya propahanta külföldi magyaroknak, hírlevél.

szaszo71(D) 2014.03.21. 10:49:21

@szaszo71(D): Arról nem is beszélve, hogy otthon, ha pl. véletlenül tévedsz, a saját károdra, és ellenőriznek, akkor is megbüntetnek, mert hibásan töltötted ki.
Én itt eddig még mindig többet kaptam vissza, mint amit én magam kiszámoltam (de volt olyan, hogy a Steuerberater számolta), és mindig hosszasan elmagyarázták a kísérőlevélben, hogy mért is jár vissza több. De ha az ember többet kér vissza, mint járna,akkor sincs büntetés, csak simán a kevesebbet küldik neki.

M. Péter 2014.03.21. 11:00:02

@Bebbi: És mit csináljon az, aki ténylegesen csak ideiglenesen dolgozik külföldön? Ha valakit meghívnak a Harvardra egy évre vendégprofesszornak J1-es vízummal, amellyel nem is lehet letelepedni, akkor miért jelentkezzen ki mo.-i címéről? Különösen úgy, hogyha hazalátogat közben, akkor még a meglévő saját bankszámlájáról sem tud intézkedni lakcímkártya nélkül.

Bebbi 2014.03.21. 11:05:57

@M. Péter: Szerintem Te is tudod, hogy az esetek tulnyomo tobbsegeben nem errol van szo. Sokkal tobb az olyan visszaeles, ahol Ausztriaban dolgoznak, de direkt nem jelentkeznek ki Magyarorszagrol, hogy kapjanak itt ingyesen bolcsit, ovodat, vagy tudomisenmit. (Lehet, hogy a bolcsi nem is ingyenes, nem tudom.)

Amennyiben Rad vonatkozik a vendegprofesszori allasajanlat, akkor viszont gratulalok! :-)

szaszo71(D) 2014.03.21. 11:09:36

@Bebbi: Már bocs, de ha a gyerek otthon van (nyilván akkor van szüksége ovira), akkor mért visszaélés, hogy nem jelentkezik ki? Akkor nyilván otthon él, tehát a világrekorder Áfa-val befizet egy csomó adót még akkor is, ha a jövedelemadót nem ott fizeti.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 11:09:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Biztosan arra gondolt, amikor 2009-ben a nemet gazdasag -2%-ot csinalt, akkor a magyar -4%-ot.
(-4)/(-2) pedig 2, tehat igaza lehetett...

Felcsuti miniramszesz ;)

@tucano:
Na, akkor mar csak abban kell megegyeznunk, hogy milyikunket kapjak be elobb ;)

Bebbi 2014.03.21. 11:11:41

@szaszo71(D): Azert mert kozuluk nagyon sokan tenylegesen Ausztriaban elnek.

Most az a baj, hogy mar nem emlekszem pontosan, de tobb cikkben is le volt irva, hogy hogyan lehet "ugyesen" kijatszani a rendszert. A lenyeg az volt, hogy osztrak fizetest kapsz, de mellette meg magyar ellatast.

szaszo71(D) 2014.03.21. 11:14:18

@Bebbi: Ja, pl. a határ mellett élsz és ingázol. De ugye nem gondolod komolyan, hogy valaki Ausztriában élve minden nap áthurcolja a határon a gyereket oviba-bölcsibe?

Sütemény1975 2014.03.21. 11:14:20

@szaszo71(D): ha vki szavazni akar szavazhat. arrol az ellenzekrol beszelunk aki tobb millio roman munkavallaloval fenyegetett anno? kb ennyit roluk. remelem sosem rugnak labdaba tobbet.

Bebbi 2014.03.21. 11:17:15

@szaszo71(D): Nem tudom. Nekem az a normalis, ha a gyerek az en (mi) kozelunkben van, vagyis ott, ahol mindketten dolgozunk.

De szerintem nem teljesen ez az egesz lenyege. Hanem az, hogy sokan igyekeznek a maguk javara forditani azt a helyzetet, hogy mint (szinte) minden szabalyzatban, igy ebben is vannak kiskapuk.

szaszo71(D) 2014.03.21. 11:20:03

@Bebbi: Amíg a kiskapuk vannak, és nem történik jogszabálysértés, addig mért ne használnák ki az emberek a lehetőségeket? Szerintem ez természetes.

2014.03.21. 11:23:16

@Bebbi: Azt úgy nem lehetne, hogy ezt az idióta ki- meg bejelentkezést elfelejtse végre a magyar állam? Meg a pókerpartit a rengeteg felesleges kártyával?
Én eljöttem Romániából, és mivel sima alkalmazott voltam, miután egyetlen cég sem fizette utánam többé a tb-t, nyugdíjalapot, egyéb jövedelemmel kapcsolatos dolgokat, a rendszer kiírt. Amit ott ledolgoztam, az nyilván van tartva. Majd a nyugdíjba beleszámítják (sőt, ott még az egyetem éveket is).
És ennyi volt, slussz-passz. Nem "üldöz" a román állam, hogy "hádde tezsvírem, eztet tőccsed mán ki, meg delázzál".
Persze, vállalkozóknál más a helyzet, de most maradjunk a meze alkalmazottaknál, mint amilyen az emberek többsége.
Hádde, nem lenne egyszerűbb? Hádde.

London2009 2014.03.21. 11:26:14

@Babette_: javaslom a jogszabályok érvényéssége és hatályossága közti kölünbséggel való megismerkedést.

London2009 2014.03.21. 11:28:49

@szaszo71(D): Így vagyok vele én is...nem fogok kijelentkezni a saját lakásomból. Minden ügyintézést megbonyolít ha nincsen lakcímed. Elküldtem a biztosítási számom meg a munkaszerződésemet amikor nekem is írt a NAV és azóta nem hallottam felőlük. Maradjon is így.

Latcho Rom 2014.03.21. 11:28:50

@London2009: kölü? KÖLÜ, az meg mi a penész savanya londoner?

London2009 2014.03.21. 11:37:29

@shakti_rom: Meglep, hogy ilyen nehezedre esett értelmezni a mondatot az elütésnek köszönhetően. Nem tudom miből gondolod, hogy savanyú a londoner, de ám legyen. Biztos a munka közben szemembe fröccsenő mosogatólé miatt aggódsz! Ne tedd.

2014.03.21. 11:37:31

"Nemrégiben abban a szerencsében volt részem, hogy megkeresett az APEH (illetve NAV)" - ez a mondat(resz) ertelmetlen. Ha egy adohatosag megkeres, az nem szencse.

Ez a tema mar leragott csont. Ameddig egy bankban magyarorszagon kerik a lakcim kartyat a sajat bankszamlarol valo rendelkezeshez, addig ez a szabaly butasag. Ha mondjuk eleg lenne az ingatlanlapom vagy az utlevelem egy bankban, akkor ok is lehetne ez a kijelentkezosdi.

Mielott a UK szakasz kiemeli, hogy UKban nincs lakcim kartya, de akartak! Azert nincs, mert a lakossag nem bizik abban, hogy az allam a sajat polgarairol titkosan tudja kezelni az adatokat. Ez azutan bukott meg, miutan nehany miniszter a vonaton/pubban/egyeb helyen felejtett kormanypapirokat, "allamtitkokat" tartalmazo taskakat

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 11:42:14

@tanato: igen, tudom. de miért van, hogy némelyek ennek ellenére sem pirosak?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.21. 11:42:53

Na már megint egy poszt, amiben kiderül hogy Magyaroszágon semmi sem működik jól, külföldön meg minden. Annyi lett volna a hatalmas feladata a kitántorgónak hogy bejelenti a távozását és hogy máshol fizet tb-t. ENNYI. Tudom, mert ugyanezt csináltuk és semmi gond nem volt, simán ment minden. aztán miután erre nem volt képes most csodálkozik hogy ilyenekkel keresik meg. Persze a szervek kommunikáljanak, neki semmi dolga ne legyen, csak hazamenni és költeni az eurót, meg ha valami baja van még ő háborodona fel hogy csak pénzért látnák el az egykori hazájában ahol még annyit se jelentett be hogy lelépett külföldre, vagy csókolom nem itt fizetek mostantból tbt, vagy akármi.

Az utolsó sorokat meg végképp nem értem. MIlyen választás nem volt? Te választottad a külföldi létet Senki nem kényszerített a kivándorlásra..vagy erről is a magyar állam tehet? Meg milyen lehúzás? a te hibád volt...ne kend már az államra...egyébként nem neked nincs választásod akinek volt annyi pénzt hogy csak úgy lelépjen nyugatra hanem annak nincs aki legózik hó végén az aprókkal. igazából ők érdemelnének meg egy kis nyugati életszínvonalat. az ironikus pedig az hogy ők dolgoznak otthon is becsületesen, a kitántorgók pedig teli szájjal siránkoznak hogy nekik milyen rossz volt otthon, de azért simán kicuccoltak nyugatra a több ezer eurós kauciókkal együtt. képmutatás.

PKrisz73 2014.03.21. 11:42:53

@Babette_:

Szia Babette!

Mi nyáron készülünk ki a férjem után, de van egy lakásunk, ami még albérletbe van kiadva.
Akkor nem maradhat meg ott az állandó lakcímem? Hitelt fizetek a lakás után és a szoc.pol miatt csak jővőre tudom árulni.
De nem fogok ott lakni..
Ilyenkor mi a jó megoldás?

Köszi:Kriszta

moTmeN 2014.03.21. 11:42:53

@Fekete Pestis: hat a nagy budos francokat. Minel atlathatobb minden, annal jobb. Persze az allam (vagy EU) jarjon ezzel elen, tegyen meg mindent a sajat transzparenciajaert, elso korben. Ennek szamonkerhetonek kell lennie.
Az atlathatosag csokkenese egyedul a zavarosban halaszo entitasok szamara hasznos.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 11:43:48

@VHB: jogilag semmi az égvilágon.

gyakorlatilag feltűnhet valakinek, hogy lakatlan az ingatlan, lehet betörés, beköltözés, hasonló rondaságok, el tudod képzelni.

2014.03.21. 11:50:08

@Babette_: "gyakorlatilag feltűnhet valakinek, hogy lakatlan az ingatlan, lehet betörés, beköltözés, hasonló rondaságok, el tudod képzelni." - ez fuggetlen attol, hogy kijelentkezik -e. Inkabb a gyakorlati oldal szerintem a fontos. Tudsz -e ugyetintezni lakcimkartya nelkul, pl bakban.

VHB 2014.03.21. 11:51:12

@Babette_: nem erre gondoltam, ezek megtörténhetnek bejelentett lakcím esetén is.
Arra gondoltam, hogy van egy ingatlanod. Kijelentkezel, hogy külföldre távoztál. És közben kiadod albérletbe mondjuk. A kérdés az, hogy ilyen esetben: neveden az ingatlan, de nem laksz benne, nem vagy oda bejelentve, érhet-e bármi hátrány? Ügyintézés, hivatali eljárások stb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 11:51:47

@Din Serpahis: gondolom, csak úgy lehet kijelentkezni, ha igazolod, hogy máshol avgy biztosított. és akkor ki kell jelenteni a lakcímet is. az más dolog, hogy a rendszer tökéletlensége miatt, meg lehet tenni, hogy nem teszi meg.
és nem veszik észre.

de ha észreveszik, akkor szólnak.
állandó lakcím = tartózkodási hely
ha valaki átmenetileg más helyen tartózkodik, mint az állandó lakcíme, akkor lehet bejelenteni tartózkodási helyet (leánynevén ideiglenes lakcím, ami jobban ki is fejezte a tartalmát).

logika: ha itthon tartózkodsz, akkor itthon dolgozol. a magyar rendszer nem kezeli még a távmunkát meg home office-t:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 11:51:52

@charlieharper:
Egy kerdes: a lakcimkartya = lakcimnyilvantartas?

Mert itt pl. nincs kartya, van egy szemelyi szamom es azon keresztul latja mindenki a cimemet a rendszerben. Miert kellene egy kulon irat arrol, hogy hol lakom?

Nagyon tetszik ez a rendszer: egy irat = fenykep, nem, szam. Illetektelen ebbol semmit nem tud meg, illetekes hatosag viszont lekerhet barmit a kozponti adatbazisbol.
Ja van jogsi, az kivaltja az IDt teljes mertekben. Igy gyakorlatilag belfoldon csak a jogsi kell, kulfoldre meg utlevel (EUn belul is azt hasznalom). Minden masra ott a Mastercard.

Mi a szarnak adokartya, lakcimkartya, tbkartya, lyukkartya?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 11:54:29

@Kövérmadár [swe]:
Kozben rajottem: azert kell a lakcimkartya, hogy ha reszegen elfelejtem, hogy hol is lakom, akkor meg tudjam nezni!

Oriasi talalmany! ;)

2014.03.21. 11:55:43

@Kövérmadár [swe]: tudtommal a lakcim = lakcim nyilvatartas.
Az mar logisztikai kerdes, hogy egyben van a szemelyi/jogositvannyal vagy kulon kartya. Ezek szerint, az allam Svedorszagban is nyilvantartja a lakhelyedet, az mas kerdes, hogy nem irjak ra a kartyadra.
Most oszinten, akkor gondot okoz, hogy van egy plussz kartya a brifkodban?
Nekem sokkal nagyobb gond, hogy minden kozerrt, bolt, kulon loyalty card-ot ad, amitol mar lassan be sem lehet hajtani a penztarcat.

tanato 2014.03.21. 11:55:52

@Babette_: A rendszer szabályozatlansága miatt előfordul hogy nem piros,meg olyan is hogy ténylegesen dolgozóknál meg piros.Egyszerű hanyagaság.

VHB 2014.03.21. 11:57:06

@Kövérmadár [swe]: Érdemes jó viszonyt ápolni a csapossal, aki már eleve úgy rendeli a taxit, hogy bediktálja a címed is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 11:57:16

@tanato:
A Népszabadság című napilap 2007. március 27-i online kiadása beszámol egy esetről, amelyben egy férfit a családja 1998-ban holttá nyilváníttatott, és e tény nem derült ki számára, mivel ez idő alatt nem került kapcsolatba semmilyen hatósággal. Amikor azonban igénybe szerette volna venni az orvosi ellátást, az egészségügyi intézmények nem látták el, mivel személyi igazolványát és társadalombiztosítási kártyáját elvesztette. Az anyakönyvi hivatal azonban a születési anyakönyvi kivonat helyett a halotti anyakönyvi kivonatot tudta átadni, ekkor derült fény arra, hogy holttá van nyilvánítva.

2014.03.21. 11:58:11

@Babette_: Azért nem szüntetik meg, mert nem tudnak itthon ügyet intézni nélküle... Ez meg nem az ő hibájuk, hanem a rendszeré.

kishercegné 2014.03.21. 11:58:58

Sziasztok!

Nagyon jó, hogy meg lett írva ez a cikk, akár én, vagy tesóm is írhatta volna. Egyben segítségeteket is szeretném kérni: másfél évet éltem Londonban, és bevallom, eszembe se jutott, hogy ki kellene jelentkeznem akárhonnan is (előtte egyetemre jártam, tehát valószínűleg ezért is kevésbé érintett az egész eü-i hozzájárulás és adózási dolog). Bár én még nem kaptam semmilyen papírt/felszólítást, épp a jövő héten terveztem bemenni bejelenteni ezt a másfél évet. Ha jól tudom, ehhez a kinti tb (NI) számom és a kinti biztosító neve (National Insurance) kell csak első körben, papírokat nem kérnek.
Szerintetek mennyire okos ötlet "felhívni magamra a figyelmet"? (Február óta itthon dolgozom és vagyok bejelentve.) Reménykedjek, hogy több tíz/százezren vagyunk és nem fogok levelet kapni tőlük, vagy jobb, ha bejelentem, hogy én igenis kinn dolgoztam, és azért nem fizettem?

Köszi a segítséget előre is!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:03:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
tudod, mit mondott az öreg brit a statisztikákról?:)

egyébként a tavalyi német GDP növekedése 0,4(0,5), a magyar meg 0,9.
erre gondolt ez az eszement. (és nem a teljes GDP-re)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:05:47

@M. Péter: erre találták ki a tartózkodási helyet.

2014.03.21. 12:07:01

@PKrisz73:
Szia,
Bár nem engem kérdeztél, de hátha tudok adni valami tippet. Szóval, én a helyedben (hitel, szoc.pol., albérletbe kiadva), nem foglalkoznék a hivatalokkal, ha egyébként el akarjátok majd adni a lakást, amint lehet. Fizetném azt havi 20 eurót tb-re (ők költsék gyógyszerre, ne én :p), amíg nincs eladva a lakás, és így leszakadnak rólam.
Ha kijelentkezel hivatalosan, akkor egyrészt b.szkurálódsz a hivatallal a kijelentkezéskor. Aztán majd b.szkurálódhatsz velük még egyszer, amikor külföldön letelepedettként el akarjátok adni a lakást. Szerintem egyszerűbb, és kényelmesebb, ha akkor számolod fel az egész otthoni hivatalos létetek, amikor már a lakást is eladtátok.

DieNanny CH 2014.03.21. 12:08:45

@Pink Petsch:

Gondolom, az idősek otthona szintén bejelentette a pécsi rendőrségen, csak a saját körzetében. Aztán azok meg nem beszéltek a másik körzettel...

Herr Géza 2014.03.21. 12:09:49

@házelőtthinta: A baj az mester, hogy a TB járulék a NAV-hoz (APEH) tartozik. Elvileg. Én annak rendje, módja szerint kijelentkeztem a TB-nél (igazolva a német TB fizetését), mégis megtalált a NAV három (!) évvel késöbb, amit úgy tudtam meg, hogy egy örökölt fél lakásra rátetette a jelzálogjogot. (Volt otthon címem, arra viszont csak az éves csekkmennyiség jött, az elsönél még telefonáltam,azt mondták, hogy nem lett még átvezetve, a csekkeket nyugodtam hajítsam el. Így is tettem minden évben.:-) ) Aztán amikor bementem habzó szájjal, közölték, hogy még olyan idöszakról is tartozom állítólag, amikor otthon, hivatalos, bejelentett állásban dolgoztam, ahol rendesen fizették is utánam a TB-t !!) WTF? És tudod mivel intézte el a NAV ügyintézö ezt a bonyolult kérdést ? Ja, az az idöszak már úgyis elévült, így töröljük is azt a részt. Meg is tette ott helyben. A többiröl meg kellett írnom egy kérvényt (!), volt hozzá nyomtatvány is, amiben büntetöjogi felelösségem tudatában kijelentem, stb. Ez is rendezve. Közben kiderült, hogy majdnem a jelzálog összegét kitevö SZJA túlfizetésem volt, amit szintén kérvényezni kellett, hogy kifizessék... Ergo úgy jöttem el az APEH-töl, hogy még én kaptam vissza lóvét. Utána már csak egyetlen kérdésem maradt: leszámítva minden zürzavart, ha egyszer az egyik oldalon tartozom, a másikon meg túlfizetés van, akkor elöször vajon miért nem házon belül rendezik? Az senkinek nem tünt fel, hogy a nevem alatt egy cég fizeti utánam a TB-t, de a fél lakásomat nem kis utánjárással megtalálták iziben... Na ez az, ami otthon nem normális (többek között) ...

London2009 2014.03.21. 12:09:51

@Babette_: Nem érek rá erre szivem, ne haragudj. Sok a mosogatnivaló.

2014.03.21. 12:10:40

@charlieharper: Ha külföldön élsz, külföldi bankszámlád van, mi a jó eget akarsz te egy magyarországi bankban? Már úgy értem, akkor, ha éppen otthon vagy valamiért.

2014.03.21. 12:15:02

@Pink Petsch: bankszamlaim abban az orszagokban van, ahol szamomra kedvezoek a feltetelek adooptimalizalas szempontjabol. Semmi koze a lakhelynek ehhez.

Herr Géza 2014.03.21. 12:16:23

@Pink Petsch: EU-n belül TILOS a dupla TB fizetés. Volt már ez téma. Gyakorlatilag, a NAV akár meg is büntethet érte, ha kiderül. Viszont arról nem rendelkezik a törvény, hogy a mocskos, aljas módon befizetett ominózus 6ezer forintjaid ilyenkor legalább visszajárnának. Nem: pénz bukva+bünti.... Magyarország jobban teljesít ! (No politika, csak ide nagyon passzol a lózung...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:16:30

@PKrisz73: szia Krisz, én csak az elméletet tudom neked mondani, a többiek meg a gyakorlatot:)
szóval elméletben tartózkodási helynek kéne megadni a külföldi címet, az állandó meg marad a magyar. így a banknál is tudsz intézkedni.
azt nem tudom megmondani neked, hogy egy mezei okmányirodai ügyintéző mit tud ezzel kezdeni, mert némelyik olyan ostoba, hogy fatuskónak se használnád:)

---
épp tegnap volt egy csörtém a falubéli postán (ez egy olyan posta, hogy a postavezető kitöltet egy jogi személyekre szóló meghatalmazást az egyéni vállalkozókkal, hogy a nevükre érkező leveleket átadja nekik; és hiába magyarázom, hogy ez nonszensz, mert azt sem tudja, mi az a jogi személy):
illetékbélyeget vettem, számlát kértem.
első körben az volt a válasz, hogy nem tud számlát adni, CSAK számviteli bizonylatot.
majd elémtett egyet, a Vevő helyén ikszekkel (xxxxxxx). mondom névre szólót kérek. de azt nem lehet. mondom, az IKSZEK HELYÉRE kell beírni.
telefonál, idézem:
" te figyi, a vevő névre szóló bizonylatot kér, UGYE, AZT NEM LEHET?"
nem, NEM azt kérdezi, hogy HOGYAN TUDNÁ MEGCSINÁLNI. hanem ugyenemlehet.
egy órát baszakodtam velük.

2014.03.21. 12:16:38

@házelőtthinta: Az a hiba, édesapa, hogy még a mélyen lenézett, balkáni Romániában s egyszerűbben mennek dolgok. Hát, igen. Külföldön tényleg jobban működnek a dolgok, Magyarországtól keletebbre is :P
És, igen. Az állami szervek kommunikáljanak egymással, vagy szerinted természetes, hogy nem teszik? Tetszik érteni? Állami, azaz az ország polgárainak az adóiból működnek. Szolgáltató-szektor, ha hallottál már róla. Pontosítva, állami szolgáltató szektor.
Te, Észak-Koreában még nem gondolkodtál? Mert neked ott tökéletes lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:18:20

@charlieharper: persze, ezt sosem is vitattam.
@VHB: elvileg nem. gondolj csak azokra a külföldi állampolgárokra, akik itt vesznek ingatlant. (a bankokat hagyjuk, mert nem is értem őket....)

2014.03.21. 12:18:20

@charlieharper: És? Nincs net-bankod? Tényleg nem értem, minek neked egy magyarországi bank ügyintézésre, lakcímkártyástól.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:19:10

@Kövérmadár [swe]: mégis mi mással foglalkozna a hatalmas ügyintézői állomány, akit fizetnek a mi adónkból?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:20:03

@Philosoraptor: ezt sem vitatom....:) és meg is értem. csak hát akkor ez ezzel jár.

Apfelzimt [DE] 2014.03.21. 12:20:41

majdnem 7 évvel ezelött költöztem el, akkor nem volt még semmi ilyen kijelentkezésre lehetöség (ill. ezt mondták). 10x (!!!!) voltam a központi OEP-nél és egymás közti nagy kérdezösködés után annyira jutottak, hogy nem lehet kijelentkezni. Magyar állampolgárnak fizetnie kell a TB-t. Persze minden alkalommal volt kis változtatás az eredményen, de ált-ban ezt mondták (volt aki azt mondta h egyszerüen ne fizessek, nem is tettem, volt aki az APEH-hoz küldött, ök meg vissza stb) Ez szerencsére azóta megváltozott - bele is kellett rázódniuk a nagy kivándorlási hullám miatt - de nem csoálom, hogy sokan nem jelentkeztek ki.
Anno nem volt semmilyen más lehetöség, azon kívül hogy az ember bejelenti magát "ideiglenesen külföldre távozott"-ként. Èn ki akartam jelentkezni az állandó lakcímemröl is (mondván, hogy nincs semmilyen másik, a külföldihez meg semmi közük), mondták , hogy erre lehetöség nincs, meg kell adnom másik címet.
Anno mivel a kiköltözés elött erre nem volt más módom, késöbb kényszerkijelentettem magam a családdal. ìgy nincs állandó lakcímem és az újat se tudják. Nem értem milyen jogon akarják (akarták) tudni az új címet.
Azért látom, ha nagy bürokratikus harc árán is, de legalább lehetséges a kijelentkezés a NAV-tól OEP-tól stb.
Lehet én fogtam ki kreténeket, de anno nekem senki sem tudott semmilyen megoldást nyújtani erre a problémára.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:21:11

@kishercegné: a magánvéleményem szerint nem okos dolog:) de ha van ügyfélkapus hozzáférésed, akkor mindent meg tudsz nézni, hogy mit tartanak nyilván (pl. adófolyószámla)

2014.03.21. 12:22:04

@Herr Géza: Szerinted ennek mikor néznek utána, ha fizeted havonta, mint a kisangyal a 20 eurót? Rövid távon 1-1,5 év egyszerűbb így intézni, mint szopni a hivatalokkal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 12:23:57

@Herr Géza: és vajon miért van, hogy máskor meg rendezik, és csak határozatot küldenek róla? nekünk a múltkor önhatalmúlag vezettek át egyik jogcímről a másikra, és utólag értesítettek. (persze, nem volt tartozásunk, úgyhogy vissza kellett csinálniuk, de ez más tészta)
most eléggé benne vagyok navos dolgokban, olyan kupleráj van, hogy az igazgató helyében nem prémiumot adnék, hanem szeppukut követnék el...

2014.03.21. 12:24:07

@DieNanny [SZ,CH]: Mert a telefon meg a számtógép net-kapcsolattal dísznek van...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 12:25:39

@charlieharper:
Nem baj, de felesleges.
Es latod mennyi gondot szul. Ha nem lenne, ha lenne gond bankba menni az utlevelemmel.

@Babette_:
Azt mondod fejnehez az orszag? 3m dolgozo, annak a fele allamigazgatas, hogy a masik felet birsagolni lehessen ;)

madscientist 2014.03.21. 12:25:41

Anno ezt úgy sikerült elintézni, hogy bementem otthon az önkormányzathoz és megkérdeztem ott, hogy mit kell tennem, hogy itthon ne zargassanak se befizetéssel, se levéllel, semmivel, de a lakcímemet, azért megtartanám.
Rendesek voltak, azt mondták az egyetlen, amit intézni kell a tb. Kinyomtatták azt a T...akárhanyas nyomtatványt az otthoni tb-nek, még ki is töltötték nekem, meg mondták, hogy kérjek E104-es formanyomtatványt az itteni biztosítónál és majd együtt elpostázzák a OEP-nek. Úgyhogy itt, mikor kötöttem a biztosítást szóltam, hogy szükségem lenne egy ilyenre, no problem, kiállítják, postázzák, csak lehet eltart egy hónapig is, mert hát kicsit lassú az átfutás....bürokrácia itt is van no. :) Szó mi szó a 15 napos határidőből jócskán kicsúsztam, de nem csináltak belőle ügyet az otthoni tb-nél sem. Eddig nem is zargattak semmiféle követeléssel, remélem így is marad.
Szóval ezt pont nem volt túl nehéz intézni, mindamellett, hogy az otthoni bürokrácia igazi hardcore professional+ színvonal az ittenihez képest, pedig nem állítom, hogy itt nincs.

Din Serpahis 2014.03.21. 12:25:55

@Babette_:

Azt hogy máshol vagyok biztosított, úgy kellett igazolnom, hogy a papírra beírtam az osztrák ecard számomat. Semmi másra nincs szükség hozzá.

Az amit írsz egyszerűen nem működhet, mert az a szabály, hogy ha te egy tagállamban dolgozol, ott helyi egészségbiztosításod kell, hogy legyen. Én még nem is laktam pl itt Ausztriában (ingáztam), amikor már megjött az ecard. Na most az EUban az a szabály, hogy két államban biztosításod nem lehet... tehát kvázi ezzel pl az a jelenség, amit határmenti ingázásnak hívnak helyből el is lehetetlenülne.

2014.03.21. 12:26:06

@Pink Petsch: ha el akarsz menni egyik bankbol a masikra vagy masmilyen szamlat szertnel, tolem kerik a lakcimkartyat. Szamlanyitashoz (bank cserenel) is. Nem tudsz mindent a neten intezni, egyebkent a UKben, Jerseyben, Svajcban, Kanadaban, Cipruson vagy az USAban sem (ezeket biztosn tudom). Szoval, nem olyan meglepo ez. Ha nem lakcim kartyat kernek, akkor egy kozjegyzoi masolatot az utleveledrol vagy egyeb mas papirt, de valamit kernek es nem a neten keresztul.

Din Serpahis 2014.03.21. 12:26:09

@Babette_: Olyan, hogy tartózkodási hely, ezen a szinten nem létezik. Állandó lakcím van meg ideiglenes. Ennyi. De ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy te hol vagy bejelentve és hova fizeted a TBt.

madscientist 2014.03.21. 12:26:33

@Pink Petsch:

"komolyan, mint egy pókerparti. Lakcímkártya, tb-kártya, adókártya, römi kártya"

Erről az jut eszembe, mikor egyszer egy svájci barátomnak elkezdtem kipakolni a 'kártyapaklit', ugye személyi, lakcím, tb, adó, jogsi, nekem már volt ilyen educatio kártyám is+ a régi diákomat is elő tudtam kaparni...szegénynek fennakadtak a szemei :D
Utána meg mutatta, hogy neki van egy személyi, egy jogsi és a tb. Oszt csóközön! :)

Kaksi Kapitány 2014.03.21. 12:26:46

Nagyszerű, egy újabb dolog amin kezdhetek parázni, hogy kedves hazám most vajon milyen újabb lépéssel próbálja megnehezíteni életemet. Évekkel ezelőtt leléptem és se az APEH-nak se a TB-nek nem jelentettem be és otthonról sem jelentkeztem ki, gondolván hogy a hatóságok ezt egymás között lerendezik. Akkor most ez azt jelenti hogy többszázezres sárga csekkeket fogok kapni a közeljövőben? Mivel édesanyáméknál még mindig be vagyok jelentve akkor számíthatok arra hogy a behajtómaffia egy brigádja egyszer csak megjelenik és csupaszra ürítik a lakást ha nem fizetek? (Ugyanis olyan szóbeszédeket is hallottam hogy tökmindegy hogy nem laksz ott, ha be vagy jelentve visznek mindent)

Mi lesz vajon a következő lépés? Megsarcolják a hazautalásokat?

@házelőtthinta:
Sok kommentedet olvastam már, szerintem tök frusztrált vagy csak úgy ömlik belőled a gyűlölet. "Kitántorgók" atyaúristen. Tudod mit? A hozzád hasonló alakok miatt tart ott az ország ahol.

radirpok123 2014.03.21. 12:27:04

Nem tudom, irta-e mar valaki, de hivatalosan ki KELL jelentkezned az OEP-nel ES a NAV-nal is (a `T1011-es nyomtatvanyon). Ez azert van, mert az OEP-nel vagy biztositott, de a NAV-nak fizeted a TB-t. Es mindennek a lakcimhez semmi koze.

Alternativ megoldas, ha nem kijelentkezel, hanem sajat magad fizeted a TB-t, ami havi 6810 Ft (ezt csak a NAV-nak kell bejelenteni, szinten a `T1011-es nyomtatvanyon). Ez hivatalosan szabalyellenes, ha masik EU orszagban is biztositott leszel, peldaul ha megkapod az NI numbert a UK-ban. Gyakorlatilag azonban 1. a ket rendszer nincs osszekotve 2. ez nagyban leegyszerusiti az eletet, peldaul nem kell kijelentkezni az otthoni haziorvostol, lehet menni mindenfele dokikhoz - sajnos az otthoni TB-s ellatas meg mindig sokkal jobb es gyorsabb, mint az NHS. Persze senkit nem biztatok arra, hogy ilyet tegyen, ejnye-bejnye. Don't beat the system!

Herr Géza 2014.03.21. 12:27:09

@Pink Petsch: Édesem, Magyarországon net-bankod is csak úgy lehet, ha nyitottál személyesen egy bankszámlát lakcímkártyástól....
Aztán utána kérheted a net-bankolást. De hiába van net-bankod, még mindig marad egy csomó ügylet, amit csak személyesen (elsö kérdésük: szig ? lakcímkártya? Még akkor is, ha kp.-t akarsz a saját számládra befizetni... akár 5000 forintot is) tudsz intézni. Nem sürün fordul elö ilyesmi, de ha igen, meg vagy löve lakcímkártya nélkül. Még a számládat sem tudod megszüntetni...

2014.03.21. 12:30:11

@charlieharper: Ja hogy bankot akarsz váltani. Értem. Azt nem értem, miért pont Magyarországon, ahol elég szarok a feltételek. De ez a te dolgod.
Németországban van pár tartományi bank, ahol elég egy útlevél a számlanyitáshoz.

2014.03.21. 12:32:12

@Herr Géza: Jó, de most arról volt szó, hogy charlienak külföldön vannak már nyitott bankszámlái. Ezért nem értem, mi a francot akar ő a nem túl jó feltételeket biztosító magyar bankoktól?

2014.03.21. 12:39:59

@madscientist: Hm, hát nekem is, lényegében. Személyi meg jogsi (ok, én anno kiváltottam az útlevelem is). Ennyi. Az itteni tb-számom nem tudom. Egyszer volt rá szükségem, akkor név alapján megtaláltak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 12:40:04

@Philosoraptor:
Mar megint nekem tul konnyu az eletem :)
Minden ugyemet elinteztem a kikoltozeskor, egyet kiveve. Azt viszont ugyis csak kulkepviseleten lehet intezni.

Morsels ota tudjuk, hogy "ez nem ilyen egyszeru", en vagyok csak a szerecsen (vagy szerencse?) fia... ;)

2014.03.21. 12:40:40

@Pink Petsch: nem olyan szarok a feltetelek (ne mezei folyoszamlara gondolj). Magyarorszag nem jelent a UK adohatosagnak, mig Svajc es Jersey jelent (ugy tudom, Nemetorszag is), igy Magyarorszaggal vagy Litvaniaval jobban jarsz UK lakoskent. Ezenkivul, van egy kis paranoiam, meg nincs Hinta mertekben, hiszek a penzugyi diverzifikacioban.
Mellesleg van Magyarorszagon lakasom, amirol a kozmu egy helyi szamlarol megy. Ez a masik ok, ehhez persze hasznalhatnam az anyukam szamlajat is (tars szamla vagy minek hivjak), de ez igy kenyelmesebb. Persze, ehhez is van netbank.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.03.21. 12:46:01

Nem olvastam a kommenteket, de az írás alapján vegyes érzéseim vannak. "A jog nem ismerete nem mentesít..."
Ha külföldre költözöl, akkor ki kell jelentkezned Magyarországról, ezt az adóhatóságnak és az egészségügyi biztosítónak is jelezni kell a megfelelő nyomtatványon. Kész!
A nemzetközi biztosítási kártya sürgős beavatkozásokra használható csak, ha egyéb orvosi kezelést is igénybe akarsz venni külföldön, akkor ehhez külön biztosítást kell kötnöd. Ez is tény!
Természetesen Laci kiköltözése óta többször is változtak a szabályok, de ezt neki kellett volna nyomon követni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 12:47:03

@charlieharper:
A tobbseg egyszeri halando, akinek egy db bejelentett munkahelye van, fix fizetese es nincs szuksege (nincs miert) adooptimalizalasra. Egy orszag, egy allampolgarsag, egy bank az emberek 99%-anak boven eleg.

Neked tobb kell, ezt meg is ertem ( ;) ), de a tobbsegnek nem.

@Kaksi Kapitány:
Olyan lesz az ember, mint a hinta, amikor nem jut huzamosabb ideig nohoz... majd befizetjuk egyre ;)

morgo1229 2014.03.21. 12:48:06

@Pink Petsch: nekem is van. Gondolj csak a penzfelvetelre. Egy jo kis 4-5 eurot raszamolnak, ha akarsz forintot egy szep kis kulfoldi bankkartyaval. Vagy ha mondjuk kifizeted az otthoni villanyszamlat, akkor adjak meg egy kulfodi bankszamot ? Minek. Sokkal olcsobb, hatekonyabb egy magyar bankszamla mindenre. Vagy nektek semmitek sincs otthon ? Itt mindenki mindent eladott ? Lakcimkartya nelkul semmit nem tudnek otthon intezni.
Es megkerdeztem a haziorvost. A rendszerben is zold vagyok, amikor nyaron jogsit hosszabitottam.

DieNanny CH 2014.03.21. 12:50:22

@Pink Petsch:

Hát persze! Mégis, mit vártál? Hogyhogy Bp-Zürich viszonylatban csak és kizárólag 5 helyen lehet az országban vonatjegyet venni??? Mikor az internet korában vagyunk???

Bizony, igazad van. Még keletebbre is nyugatiasabban gondolkodnak... :-(((

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.03.21. 12:52:25

@Mari-2: Írsz nekik egy e-mailt és már küldik is kitöltve!

négyzet 2014.03.21. 12:57:20

Mi tudtuk, hogy fizetni kell, akkor is, amikor nem volt se munka, se munkanélküli járadék, vagyis nem lett volna biztosításunk. Az meg, hogy valaki külföldre megy, nos... az állam nem gondolatolvasó.

2014.03.21. 13:03:35

@charlieharper: Ja, én mezei folyószámlás vagyok. Az is kényszerből ;).
Ok, értem. De én biztos anyum számlájáról intézném, pláne, ha társszámla. Nem tökölnék külön vele.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.21. 13:04:16

@Pink Petsch:

"Ha külföldön élsz, külföldi bankszámlád van, mi a jó eget akarsz te egy magyarországi bankban?"

Száz okod lehet.

Pl. pénzeket kapsz Mo-n vagy fizetsz valamiért.

Csak 2 példa:
- kiadtál ingatlant Mo-n, s a bérlőd fizet havonta - magyar számlára SOKKAL kisebb a költség,
- lakásod van, fizeted az áram alapdíjat, gáz alapdíjat, közös költséget, bármi mást.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 13:06:51

@Babette_: "tudod, mit mondott az öreg brit a statisztikákról?:)

egyébként a tavalyi német GDP növekedése 0,4(0,5), a magyar meg 0,9.
erre gondolt ez az eszement. (és nem a teljes GDP-re)"

Ezesetben mea maxima culpa. Bevallom, nem neztem utana.

2014.03.21. 13:07:14

@morgo1229 féreglyuk ellenes: Nekem személy szerint semmin sincs sehol a nevemen. Kivéve az albérleti szerződést és egy bankszámlát. Ok, igaz, én egyedülálló vagyok.
Az otthoni pénzdolgokat, évente kétszer, mikor hazamegyek, úgy oldom meg, hogy beváltok kápé a pénzváltóknál 300 eurót 1 hétre. Az elég szokott lenni mindenre. ;)

2014.03.21. 13:09:45

@DieNanny [SZ,CH]: Megveszed Zürichben oda-vissza ;). Különben én így csinálom. Egyébként is van 50% kedvezményes Deutsche Bahn kártyám, így én semmit sem veszek a MÁVtól vagy ÖBB-től vagy más vasúttársaságtól.

2014.03.21. 13:11:48

@maxval a gondolkodó birca: Értem, erre eredetileg nem gondoltam. De ahogy charlie is írta, anyujával társkártya. Ez szerintem, egyszerűbb, mint a hetedik folyószámlát nyitni.

skylla 2014.03.21. 13:13:06

@Kaksi Kapitány: en ugyanebben a helyzetben vagyok kb. 12 eve

Kaksi Kapitány 2014.03.21. 13:26:36

@Kövérmadár [swe]: Hát szerintem keressetek neki valami bentlakásos kupit mert az az egy nő kevés lesz :o)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.21. 13:26:36

@Kaksi Kapitány: Persze. Miattam tart ott. A kivándoroltak meg egyenesen építik az országot amit maguk mögött hagytak mert leírták a neten hogy mennyit küldenek haza. Ti meg elhiszitek. Hazaküldött pénzekből nem hordják el otthon a szemetet, nem látják el a betegeket, nem fognak épülni lakások, segítek, azokat emberek építik. Ti meg én mit építünk? Segítek : semmit. Ja igen, építjük a nyugati országokat. Ennyi. Semmi közünk nincs a hazához. De azért rendszeresen megmondja itt mindenki hogy otthon ez meg az rossz, meg ezt így meg úgy kéne csinálni hogy nagyon jó legyen mint a fricceknél meg a többinél.

Szerintem itt sokan azt gondolják hogy a gazdaság is azért növekedett pl tavaly mert ők hűségesen utalták haza a pénzt.

négyzet 2014.03.21. 13:27:11

@maxval a gondolkodó birca: "Csak 2 példa:
- kiadtál ingatlant Mo-n, s a bérlőd fizet havonta - magyar számlára SOKKAL kisebb a költség,
- lakásod van, fizeted az áram alapdíjat, gáz alapdíjat, közös költséget, bármi mást."

igazából valszeg nem olcsóbb, hiszen havonta 6 ezer forintot kellene fizetnie egbiztra :)

2014.03.21. 13:27:34

Ohhmmm ez igy eleg zavarosnak hangzik, ehhez en nem ertek... de peldaulesha en mondjuk nem jelentkeztem ki, az gaz? :D Peldaul, ha egyszeruen lejart a TB-m (mert hallgato voltam), annak vege lett, utana leleptem, szoval a TB szamom mar nem ervenyes... de amugy mar kaptam ellatast is, nem TAJjal hanem olyan europai kartyaval... es meg soha senki sem kerdezte, miujsag :D Az baj?

Mar mondtam, hogy bujkalo gengszter vagyok Liechtensteinben szoval nekem ez igy vegulis megfelel. :D

DieNanny CH 2014.03.21. 13:31:04

@Pink Petsch:

Igen, mindig itt veszem... De azért érted, ugye?
(Pl, megvolt a legkedvezőbb akciós retúrjegyem, ami nem visszaváltható. Aztán kiderült, mégsem kell akkor visszajönnöm. Viszont visszafele szóló jegyet legközelebb a Keletiben veszem, ahova az utiköltség a városomból 5ezer Ft. Plusz az új jegy. Szóval, inkább hagytam a csudába...)

DieNanny CH 2014.03.21. 13:32:17

@házelőtthinta:

Lakást építeni otthon??? Mikor legalább 10ezer áll üresen???

2014.03.21. 13:38:13

@DieNanny [SZ,CH]: Perszehogy értem. Itt a legkisebb faluban is vehetsz bármikor kedvezményes jegyet is a DB-nál, akárhova, ahova vonat megy. A MÁV külön mutatványa, hogy Budapest-Bécs drágább, mint Bécs-Budapest az ÖBB-vel, ugyanarra a railjetre. :P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 13:44:49

@házelőtthinta: "Szerintem itt sokan azt gondolják hogy a gazdaság is azért növekedett pl tavaly mert ők hűségesen utalták haza a pénzt."

Ugyanmar, ezt szerintem senki nem gondolja. Se itt, se mashol. Butasag is lenne ezt hinni.
Evidens hogy a magyar GDP novekedes az autoiparnak es a mezogazdasagnak koszonheto. Ez a ket kulcsfontossagu huzoagazat van otthon.

szaszo71(D) 2014.03.21. 13:45:51

@Pink Petsch: Pl. azért kell bankszámla, mert ha van otthon az embernek ingatlana (akár be van jelentkezve, akár ki), van az üres lakásnak is rezsije. Csoportos beszedési megbízáshoz meg kell egy bankszámla.

Latcho Rom 2014.03.21. 13:50:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: En ugy tudtam hogy:

1. EU penzek = 85%
2. Mezogazdasag
3, auto
4, szolgaltato

javits ki ha tevedek..

2014.03.21. 13:51:05

@szaszo71(D): Értem én, de azt már otthon megnyitottad, amikor még otthon éltél, bejelentett lakcímmel meg mindennel. Nyitottál egy minimál bankszámlát erre a célra. Gondolom, évenként nem kell bemutatni a lakcímkártyát. A net-bankon keresztül meg intézheted az utalásokat Honoluluból is ...

peacefroggg 2014.03.21. 13:54:38

@DieNanny [SZ,CH]: az még "viccesebb", hogy a Keletiben a nemzetközi jegypénztárban nincsenek a helyzet magaslatán az idegen nyelveket illetően.
Amúgy mennyi mostanában egy Zürich-Budapest jegy ha Svájcban veszed?

morsels (törölt) 2014.03.21. 13:57:27

@Kövérmadár [swe]:
A 'nem olyan egyszeru' kifejezest teljesen massal kapcsolatban hasznaltam.

alpynia 2014.03.21. 14:18:18

miért kötelező a tb? azt gondolnám, hogy ha fizetem, kapok egészségügyi ellátást, ha meg nem fizetem, nem kapok (vagy csak akkor, ha kifizetem a tb által ilyenkor fizetendő összeget helyben. Ilyen eccerű kéne legyen, tök mindegy, ha az országban lakom vagy sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 14:29:58

@házelőtthinta:
Latom Ausztriaban mar lement a nap es besotetedett ;)

Nem utalok Mo-ra semmit a diakhitelen kivul. Nem is fogok. Nem akarom sem epiteni, sem felviragoztatni, sem jobba tenni, sem semmit. Ha lesullyed Ukrajna szintjere sem erdekel, de az sem, ha emiratusi szintre emelkedik (ebbe azert ne nagyon higyj).

@morsels:
Majdnem minden esetben oda lyukadunk ki, hogy "nem olyan egyszeru". ;)

@DieNanny [SZ,CH]:
Emlekezz! Hinta verbeli kommunista... szamara a tanacsi lakasok az elet sava-borsa :) Sok sok allami lakas kell, hogy utana bekoltozhessen ingyen + kapja az alapjovedelmet.

A kerdes mar csak az, hogy ezt ki fogja kifizetni? 8)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 14:34:16

@alpynia:
A magyar embek "okos". Azt hiszi orokke fog elni es nem eshet baja. Szerintem 10-bol 4 nem fizetne. Ennek hullahegyek lennenek az eredmenyei...

A masik meg, amikor Kemenymintako Janos gyereket eluti az auto es az orvos nem akarna ellatni, mert nincs biztositasa, akkor fel lenne haborodva.

Az orszag nincs felkeszulve intellektualisan ilyesmire. De talan maga az emberiseg sem.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.21. 14:40:44

@DieNanny [SZ,CH]: Akárcsak Németországban, vagy sorolhatnám az országokat. A kapitalizmus kitermeli a nyomort magának. Linkelgessek cikkeket hogy mennyi lakásban nincs áram se már? NÉMETORSZÁGBAN. Vagy ti csak Magyarországról olvassátok a rossz híreket? Tudod mennyi német gyermek nélkülöz?Tudtad hogy az usa polgárok felének gyakorlatilag nincs megtakarítása? Soroljam? Egy folyamat van és az jól látható. Egy elszegényedési folyamat. Az hogy sok ember nem akar erről tudomást venni mert elvan a kis életével azt is megértem. Minek pörögni ezeken ha elvan az ember.

Csak annyi a bajom hogy nem szeretem amikor mindig leírja itt valaki hogy nyugaton fenékig tejfel az élet. egyáltalán nem az. És ez csak rosszabb lesz. Még van megélhetés Nyugat Európában. Kérdés hogy meddig. Az igazi kérdés viszont mégiscsak az hogy készen álltok?

www.marketwatch.com/story/new-doomsday-poll-999-risk-of-2014-crash-2014-03-15

ömlik a mainstream (ez ugyanis pont ugyanaz mint mondjuk a ws journal) médiából hogy a dalnak gyakorlatilag vége.

alpynia 2014.03.21. 14:44:34

@Kövérmadár [swe]: Az emberiség sem? Azért van a világnak néhány tája, ahol ez most is így működik.

2014.03.21. 14:52:24

@házelőtthinta: Linkelj már nekem egy németországi tudósítást arról, hogy a német állam hagyta/hagyja fedél nélkül, étlen-szomjan a polgárait. Pláne a gyerekeket.
Tudod, kcsi bogár ém nagyon sok német városban jártam mnd a négy égtájon, de még a kelet-németeknél sem láttam rongyos, kiéhezett hajléktalant.
Persze, koldus az van dögivel, de az mind import. Többek között Magyarországról is.
Idióta!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 15:00:36

@shakti_rom: Egyreszt, szerintem az EU-s penzek nem tesznek ki azert 85%-ot (nem tudnak pontos szamot mondani, de ezt irrealisan magas aranynak erzem). Masreszt legyunk oszintek, az EU-s penzeknek sajnos egy jelentos reszet ertelmetlan f@szsagokra koltik el... ertem hogy nagyon szep ha ujraburkolnak egy teret pl. 100 millioert, de a burkolocegen kivul ebbol nem sokan embernek jelent pozitivumot.

Nem azt mondom hogy nem kellenek az EU-s penzek, hanem szerintem nagyon rossz hatasfokkal "egetik el" a magyar gazdasagban azt a tomenytelen sok lovet. Fajlagositva az autoipar tobbet hoz a konyhara szerintem. De csak szerintem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.21. 15:02:51

En tobbszor es tobb hivatalnal is rakerdeztem, mi a teendom, ha kulfoldi allampolgarkent hagyom el Magyarorszagot x ev tartozkodas utan. Ki kell jelentkeznem? Vagy az ideiglenes tartozkodasi engedelyem lejarta utan automatikusan kijelentkezettnek tekintenek? Senki nem tudta. Igy aztan remenykedem, ujabb magyarorszagi latogataskor nem vernek bilincsbe a merges OEP ellenorok :) annyit tudok, hogy a BM nyilvantartasban meg "el" az utolso allando lakcimem.

Latcho Rom 2014.03.21. 15:02:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hallottam/olvastam már 95%-t is.
Hogy ez hova megy, mennyit forog a gazdaságban, zsebekben, az megint egy másik sztori.

2014.03.21. 15:32:29

@házelőtthinta: "Szerintem itt sokan azt gondolják hogy a gazdaság is azért növekedett pl tavaly mert ők hűségesen utalták haza a pénzt."

Kurvára nem jelent semmit, hogy mennyit emelkedik a gdp éves szinten. Attól még az emberek maradhatnak csórók. Uram borogass.

2014.03.21. 15:33:29

@shakti_rom: Eu-s fejlesztés, aminek a 90%-a zsebbe megy, a maradék 10% pedig a beruházásra. :DDD

blackhairlady 2014.03.21. 15:42:49

@Bár: "Azt viszont nem értem, hogy ha kijelentkezett az oepnél kiköltözéskor, akkor milyen jogon zaklatjá"
Szerintem azert, mert a TB-t valahol fizetni kell, ha kijelentkezik az ugyfel, akkor Mo.-n mar nem, de igazolni kell hogy hol mashol fizeti.
De ez csak az en logikam szerint van igy, lehet, hogy rossz uton jarok:0

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 15:48:33

@alpynia:
Utolso informaciom szerint az USAban is tomegek vannak biztositas nelkul.
Ennek okat nem tudom... lehet nincs ea penz, mert kell a 12. okosTV is hitelre vagy nincs annyi beveteluk, hogy megengedhessek. Ezt akartak megoldani az ObamaCare dologgal, ha jol tudom.
De hogy mi a jelenlegi helyzet, azt nem tudom.

Csodabogár 2014.03.21. 15:48:52

Nincs időm elolvasni a kommenteket, de személyes tapasztalatból tudom, hogy létezik olyan hogy külföldi címen van bejelentve valaki állandóra és az otthoni lakása ideiglenes. Ilyenkor le kell adni a személyi igazolványt és kap az illető egy lakcímkártyát, amin rajta van, hogy állandó lakás külföldön. TB azonnal és automatikusan megszűnik.

Kaksi Kapitány 2014.03.21. 15:51:16

@házelőtthinta:

Igen ebben valóban igazad van, de sem most, sem a közeljövőben nem tervezem hogy "országépítőként" visszatérjek.

Egyet szeretnék csak, hogy engedjenek el és hagyjanak békén.

Amúgy engedd meg hogy ezzel a kis viccel kedveskedjek neked:
kecskefeszek.net/vicc/politikai-viccek/magyarok-a-pokolban.html

@Moderátor: * clap clap *

négyzet 2014.03.21. 15:53:00

@szaszo71(D): nem elég ideiglenes cím? Kijelentkezel az állandóról, nincs oep-para, és bejelentkezel ideiglenessel. A tulajdonjog és a lakcím meg úgyis két külön dolog.

2014.03.21. 15:53:04

@házelőtthinta: OK, akkor mar csak az a kerdes, hogyha kiderul, hogy igazad van, akkor az peldaul megoldas-e, hogy veled egyutt, egyetertesben sipakolunk a vilaggazdasag osszeomlasarol, akkor attol pl. jobb lesz-e a helyzet? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 15:56:03

@Kaksi Kapitány:
Tetszik :)

@mojyo:
A birkak is egyutt begetnek es milyen marha boldogok, nem? :)

blackhairlady 2014.03.21. 15:58:57

@kishercegné: Ha kint fizettel es ezt bizonyitani is tudod papirokkal, (erdemes fenymasolatot kesziteni es csatolni), akkor nem kell kifizetni az itteni masfel evet, ha nem fizettel kint, akkor viszont kamatostul behajtjak.

blackhairlady 2014.03.21. 15:59:58

@Pink Petsch: Teljesen egyetertek, en is ezt tennem.

DieNanny CH 2014.03.21. 16:04:01

@peacefroggg:

"Amúgy mennyi mostanában egy Zürich-Budapest jegy ha Svájcban veszed?"

Kb 10 féle ár létezik. Az éjszakai Spar-ticket, amiből 1-2 ha van, tehát jó korán érdemes megvenni: A 4 ágyas fekvőkocsi volt nekem dec. 18-án, úgy, hogy nekem félárú svájci kedvezményem van (ez Németo-ban és Ausztriában 25%) volt 151 frank.
Most húsvétkor ez elfogyott, Pestre még volt fekvő, vissza már csak ülő, ez 202 frank.

A nappali, Railjet meg megint más tészta. Abból kifoghatod úgy, hogy nincs már a 2. osztályra Spar-ticket, viszont az elsőre még igen, és ez így olcsóbb.
Az itteni falusi pénztárban nagyon együttműködők, van, hogy fél óráig nekem keresnek jegyet...

blackhairlady 2014.03.21. 16:09:06

@Kaksi Kapitány: De ha sehol nem jelentetted be, hogy kimentel, akkor kitol varod, hogy egymas kozt kommunikaljanak? kinek kellene tudni, hogy te kulfoldon vagy?

blackhairlady 2014.03.21. 16:10:54

@radirpok123: "Nem tudom, irta-e mar valaki, de hivatalosan ki KELL jelentkezned az OEP-nel ES a NAV-nal is (a `T1011-es nyomtatvanyon). Ez azert van, mert az OEP-nel vagy biztositott, de a NAV-nak fizeted a TB-t. Es mindennek a lakcimhez semmi koze."

Annyiban kijavitanalak, hogy ez csak az EU-s orszagokra vonatkozik, Akikkkel nincs egyezmenye Mo.-nak, ott szamit a lakcim, illetve hogy nem legyen allando lakcim otthon.

blackhairlady 2014.03.21. 16:13:49

@Herr Géza: Tehat azt mondod, hogy nem tudom megszuntetni a bankszamlamat a "kulfoldon tartozkodik" lakcimkartyammal? Hat ez f@sza. Pedig a nyaron ha haza megyunk, terveztem, hogy ezt is megszuntetem. Akkor most eletem vegeig kiserni fog a bankkartyam, es gyulik rjta az eves dij tartozas?

montroyal ( CAN qc) 2014.03.21. 16:14:02

@shakti_rom: off nem kellene hogy erdekeljen de csak peldanak hiszen Mo-on is megy a kampany .. tegnap nalunk a TVben (semleges .. de mas media osszesege 40%ban a kormanypart.. megvette a tulajdonosaval egyutt) a 4 partvezer legyurte lataposta a kormanypart vezetojet aki hebeget habogott hazudozott felrebeszelt .... es most jon a demagogia , az o TVjuk nem adta ezt csak osszevagott felmondatokat ami hossé gyoztessé lehengerlové mutatta be a kormany vezetot ... na nem kene bosszankodnom de a sajat fulemmel hollottam ami egy perc mulva hamisitottak a masik TV ben osszevagasban ...

blackhairlady 2014.03.21. 16:15:53

@Kövérmadár [swe]: Te csak ugy gondolod, hogy elintezted, mert nem tudjak a cimedet, nem tudjak hova kuldeni a buntiket:DDDDDDD

kishercegné 2014.03.21. 16:16:06

fizettem, vannak róla papírok, a kérdés csak az, hogy ha eddig nem kaptam papírt, mi a jobb: sunyulok vagy becsületesen, de utólag bejelentem

Kaksi Kapitány 2014.03.21. 16:17:40

@blackhair-lady: Fogalmam sincs, mivel nem vagyok bürokrata.
Feltételeztem hogy van valamiféle kapcsolat az uniós kormányok közt amikor pl. kiadják az NI-számot, vagy a már azóta eltörölt WRS-scheme regisztrációkor.

Szóval ez így egy nagy szar, ez minden csak nem szabad munkaerő-áramlás.

blackhairlady 2014.03.21. 16:21:38

Off: Valaki meg tudna mondani, hogy a Muncheni repter milyen? Olcsobb lenne a visszaut BP-Munich utvonallal mint BP-Frankfurt, de nem jartam meg ott, nem tudom, hogy a 2 oras varakozasi ido eleg-e a biztonsagi atvizsgalasra, utlevel ellenorzesre a houstoni jaratig. Bar ha Frankfurtban eleg, ahol az egesz repteret atgyaloglom, gondolom ott is elegnek kell hogy legyen.

2014.03.21. 16:27:08

@blackhair-lady: Nagy :)
De, nyugi elég 2 óra a transzferre.

blackhairlady 2014.03.21. 16:28:01

@négyzethálós: Nem biztos, mert ha ideiglenere vagy bejelentkezve akkor nem kell. De az ingatlan attol meg a tied, es neked kell izetni a rendelkezesre allo dijakat.

Latcho Rom 2014.03.21. 16:29:25

@montroyal ( CAN qc): Tokmindegy foldim az a lenyeg hogy:

NEM LESZ REFERENDUM ! :-))

blackhairlady 2014.03.21. 16:36:10

@kishercegné: Ha fizetted, akkor nincs gond, szerintem menj be a Navhoz, ott mutasd emg a papirodat, toltsd kia nyomtatvanyt, (itt kell beirni, hogy mettol vagy biztositott kulfoldon), kapcsoltasd melle a lemasolt igazolvanyt vagy papirt ami a datumot a fizetes megkezdeserol igazolja, es ezzel legalizaltad a kinttartozkodasodat, nem kell a tovabbiakban izgulnod.

peacefroggg 2014.03.21. 16:37:29

@DieNanny [SZ,CH]: akkor otthon venni (még) olcsóbb :)
mondjuk csak az éjszakaival szoktam utazni, de az most legutóbb 12500 HUF volt (Zrh.- Bp.) - ez a sima kabinos, ülőhelyes, szintén előre foglalva

blackhairlady 2014.03.21. 16:39:20

@Kaksi Kapitány: Most ezt kepzeld el a gyakorlatban. Mennek Nigeriabol, Szomaliabaol, Ukrajnabol, Alsoretkesrol Nemetorszgba, Angliaba, stb... Akkor most minden embernek kulon igazolja a nemet, angol, stb... hivatal, hogy igen, Mr. Akarki itt dolgoik nalunk majus 32.-e ota? Szerintem ez kivitelezhetetlen.

Muscari 2014.03.21. 16:42:23

@DieNanny [SZ,CH]:
Off

Ha majd lesz idom, irok neked priviben, mert egyre erosodik a gyanum, hogy foldik vagyunk.

Mar nagyon kivancsi vagyok!

kishercegné 2014.03.21. 16:44:59

@blackhair-lady: fizettem, vannak róla papírok, a kérdés csak az, hogy ha eddig nem kaptam papírt, mi a jobb: sunyulok vagy becsületesen, de utólag bejelentem

Muscari 2014.03.21. 16:47:05

Mi is a hitel miatt nem jelentkezunk ki. Meg ahhoz is kell lakcimkartya, ha be akarok fizetni a bankszamlara, ez tiszta nonszensz.

A tb-t viszont tenyleg le kell rendezni, engem mar megtalaltak, de a ferjemet meg nem.

Rajtam viszont keresik az egyetemi eveimet is, pedig nappalis voltam. Tenyleg nem valami jo a nyilvantartasuk :-(

DieNanny CH 2014.03.21. 16:53:34

@peacefroggg:

Hát, igen. De, mint mondtam, nekem 5ezer Ft a városomból Pestre az utazás. Oda-vissza. Mondjuk, leszállok szombaton a Keletiben. Merthogy, amúgy Kelenföldön is leszállhatnék. Köv. hét szombatra akarok venni. Zü-be. De már nincs. Mit csinálok??? Ez egy olyan dolog, amivel szeretem magam bebiztosítani...

Herr Géza 2014.03.21. 17:00:45

Nem mellesleg: nincs már olyan hivatalosan, hogy állandó meg ideiglenes. Helyette van "lakcím" és "tartózkodási cím". És a high-tech csúcsa (most csináltam végig): az ügyfélkapun keresztül online lakcímátjelentés úgy néz ki, hogy kitöltesz egy halom rubrikát, majd a végén jön a hír, "az ügyintézéshez kérjük fáradjon be az x.y. cím alatti okmányirodába".De felajánlja, hogy online idöpontot foglalhatsz.... :-) . Más: a lakcímbe/átjelentö lap sehonnan nem tölthetö le, csak az okmányirodában kapsz. Ha viszont nem a saját lakásodba jelentkezel be (amikoris neked kell tulajdoni lapot vinni, hogy tényleg a tiéd), akkor elöször el kell ballagni bejelentölapért, majd azt a szállásadóddal aláíratva visszamenni az ügyintézéshez. És bár az okmányirodák elvileg "csereszabatosak", bejelentkezni csak az új lakcímed szerinti illetékes irodában lehet (pl. ott sem, ahonnan kijelentkezel). Ha mindezen túljutottál, akkor elöfordulhat az is (mint nálunk), hogy a családtag 15 éve bejelentett lakcímére azt mondják, hogy márpedig ilyen cím nem létezik.Családi házban laknak, de valaki, valamikor kitalálta, hogy az nem szimplán a 22. szám, hanem a 22. 1 ajtó. (Csak egy lakás van a házban, és 1 db ajtaja van :DDD) Az ö 15 éve kiállított lakcímkártyáján még a 22. szám szerepel, a számítógépes rendszer szerint olyan nincs, csak 22. 1.ajtó.
Ja, és a kezdés: online idöpont foglalva, jelentkezek a portás-biztonsági embernél, mert ugye nem kell sorszámot húzni. Ö ránéz a fülkéjében lévö foglalási listára és közli, hogy nem vagyunk rajta. Mutatom az ügyfélkapuról kinyomtatott visszaigazolást, közli, hogy az öt nem érdekli. Neki van saját listája. Mondom: engem meg az nem érdekel, mert itt a címeres papíros. Látta, hogy lilul a fejem, így gyorsan hangnemet váltott, hogy "majd Ö elintézi". És el lett intézve. Történet 2014. márciusából, Budapest, XIX. ker. okmányiroda.

peacefroggg 2014.03.21. 17:07:13

@DieNanny [SZ,CH]: teljesen világos...
én is apámat szoktam megkérni, hogy vegyen nekem jegyet, aztán kiküldi postán. Szerencsére Székesfehérváron lehet nemzetközi jegyet venni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 17:10:06

@VHB: Ha kiköltözöl a saját ingatlanodból, akkor a lakásbiztosítódnak is jelentsd be, mert máshogy "fizetnek" a lakatlan és a lakott státusznál bekövetkezett károkra.Épp nemrég b@$ztunk rá vele.Szemét banda, hogy ilyesmibe belekötnek, de hát ez van...És attól még nem lesz lakott, hogy évente párszor hazalátogatsz...

2014.03.21. 17:13:46

@házelőtthinta: aranyks, hogy kteszel ide egy Paul Farrell cikket. Itt van egy kis ertelmezo errol a baro..., akarom mondani emberrol

"What I'm getting at here is that Farrell might be deemed absolutely insane by almost any objective third party, if it were not for the fancy MarketWatch columnist title. "
....
"I'm not entirely sure how readers are supposed to trade on that psycho-babble. And it's not even fresh psycho-babble; didn't John Gray's Men Are From Mars stuff come out in 1993 or 1994?"

Mr Long 2014.03.21. 17:14:17

@VHB: Hasonlo, en papir alapon lattam, de nem kellett hasznalnom. Ha letelepedesi szandekkal hagyja el az ember az orszagot, akkor automatikusan megszunik a jogviszony.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 17:22:52

@charlieharper:
Volt már egy olyan érzésem, hogy hinta barátunk érdekes helyekről szerzi be a bizonyítékait.

Nem lehet, hogy úgy működik a dolog, hogy van egy elképzelése és addig keres a neten, míg talál egy másik hülyét, aki hasonló dolgokat hisz és romantikusan egymásra találnak, majd kettőzött erővel hirdetik tovább az igét?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 17:23:32

@geegee:
Ma jött meg az adóhivataltól az éves bevallásom... elégedett vagyok az eredménnyel, megint kapunk vissza :D

Latcho Rom 2014.03.21. 17:37:14

@Kövérmadár [swe]: Lehet ide átutalni, én fizetni fogok mint a katonatiszt.

VHB 2014.03.21. 17:39:50

@Kövérmadár [swe]: @charlieharper: Nem idézhet mainstream helyekről, mert azok elhallgatják az igazságot. Áhhh kár belétek a szó, nem értetek ti semmit. :))

tanato 2014.03.21. 17:43:36

@Kövérmadár [swe]: Most már egyre inkább kétségeim vannak a nick valódiságáról,kezd átmenni egy rossz ízű kormánypropagandába.

Herr Géza 2014.03.21. 17:49:05

@geegee: Söt. Van, amelyik felmondja a biztosítást !!

Latcho Rom 2014.03.21. 17:49:43

@Kövérmadár [swe]: az egészre nem lenne elég öcsisajt, de megis valami :P

Latcho Rom 2014.03.21. 17:53:22

@tanato: akkor szavazzunk, vagy nyomassuk neki a micvákat mint a Karel? :-))

tanato 2014.03.21. 17:55:09

@shakti_rom: Engem a néhai Fürge Diák nevű nickre emlékeztet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 17:56:06

@shakti_rom:
Kérj tanácsot charlieharper-től adóoptimalizálás tekintetében :)

@tanato:
Lehet, nem tudom.
Ha így van, akkor mi értelme itt az egésznek? Mi pont nem az a társság vagyunk, akiket ez meg tud hatni.

Minden nap szűröm egy kicsit, kár, hogy nem lehet véglegesen.

Latcho Rom 2014.03.21. 18:04:27

@Kövérmadár [swe]: Jah, aztán megint én leszek a sziiivtelen dög..aki elveszi szegeny kis lelkibeteg hintatol az utolso lelegzetet e földön...:P

Kaksi Kapitány 2014.03.21. 18:05:44

@blackhair-lady: Az EU-n belülről érkeztem. Talán gondolni kellett volna arra hogy kiépítsenek egy államközi informatikai rendszert az ilyen esetekre. Volt rá pár évtizedük a Montánunió óta azt hiszem...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.21. 18:05:50

@VHB: de a marketwatch mainstream :D ez a poén.. írtam is.

Latcho Rom 2014.03.21. 18:06:38

@Kövérmadár [swe]: Tanács volt csak lekéstuk hogy RRSP-be pakoljuk amivel megsarcoltak..

next year..vagy: kevesebbet kell dolgoznom.

2014.03.21. 18:13:29

@házelőtthinta: a marketwatch az, Paul Farrell nem az.
Hogy is van ez??? Jajjveszekelsz, amikor nem kellene, de amikor egy nap alatt van egy £3bn exodus a UK pension piacrol, aki csondben maradsz.

VHB 2014.03.21. 18:16:02

@házelőtthinta: TGM, Bartus, Bayer cikkek is meg szoktak jelenni nagyobb lapokban. Ez önmagában nem jelent semmit. Olvastad charlie megjegyzését a szerzővel kapcsolattban?

Latcho Rom 2014.03.21. 18:17:41

@Kövérmadár [swe]: ojvéh coresz! ! :-)

te is ismered ezt a Furge Diakot akirol a doktor ur irt?

Latcho Rom 2014.03.21. 18:20:25

@VHB: otthonrol..dead slow a facse itt..

montroyal ( CAN qc) 2014.03.21. 18:36:43

@shakti_rom: nem lesz? na ez a baj hogy ez nem biztos hogy igaz ugyanis azt hoztak mindenhol hogy Marois azt mondta Nem lesz referendum ... de igy folytatta ;. csak ha az emberek keszek lesznek ra es akarjak ... vagyis egybol beindulnak a propagandaval (livre blanche ) es probaljak elerni a condition gagnant .. vagyis veszekedes eletszinvonal romlas ado emeles stb ( ha nem jo akkor latjatok a federal miatt van ki kell valni ) szoval ferditenek ahogy tudnak ..

Latcho Rom 2014.03.21. 18:42:10

@montroyal ( CAN qc): Elhiszem..en reggel a radioban hallottam hogy nem lesz, francia kollegak megerositettek azt amit te is irtal, hogy bukott a Marois mint rottenbiller a szoparbajban, s nekem is ugy tunt hogy vesztett

Levesque is azt mondta ha emlekszel..a la prochaine fois, Parizeau is. Amig elunk ezt fogja quebec lebegtetni, egyre kevesebb sikerrel...

www.youtube.com/watch?v=DUg9NCNbcOw

Reneet kedveltem, azert kap jutubot, a parizeau malac nem kap semmit.

Latcho Rom 2014.03.21. 18:43:09

@VHB: TGM egy mondatban bayerrel es bartussal?
ne má..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 18:51:11

@shakti_rom:
Nem... illetve dolgoztam még a fősuli alatt a FürgeDiákok szervezetnek, de gyanús, hogy nem ugyanaz a kettő :)

@Babette_:
Nem pont erre gondoltam :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.03.21. 18:58:09

Hát ez egy érdekes, igazi "magyar ízű" poszt volt.
Kijelentkezni innen, onnan amonnan... kíváncsi lennék, hogy a munkanélkülit, akinek segély sem jár, és már nincs is benne a "renccerbe", akkor azt is megbüntetik tb miatt? Már látom is, ahogy a hajléktalanokat bilincsbe viszi el a NAV, mert nincs tb-jük.
Anno mikor kijöttem, sehonnan sem jelentkeztem ki, nem szóltam, meg se mukkantam.
Úgy lenne értelmes, hogy
fizetem a tb-t -> van biztosításom
nem fizetem a tb-t -> nincs biztosításom.
Hogy mit rágódnak ezen...

Egyébként meg, ha a kettős adózás törvénytelen, akkor miért kéne fizetnem? Hiszen itt meg fizetek.
Ha meg oda is fizetek, és rájönnek, megbüntetnek, akkor vajon az addig befizetett összeget levonják a büntetésből?

Érdekes, hogy ha túlfizetésem van a magyar adóban, akkor kérnem kell, ha lehet utalják vissza. Itt kint UK-ban csak jött egy csekk, amit beválthatok, ha akarok.

S az nagyon "édes", hogy ti elvárjátok azt, hogy a magyar szervek egymással kommunikáljanak. :)
Közalkalmazott voltam. A cégen belül nemhogy az egyes osztályok, hanem még osztályon belül sem kommunikáltak.
Azzal, hogy az 50 éves marikanénit odaülteted egy új win8 elé a legújabb iktatóprogramokkal, attól még marikanéni gondolkodása ugyanaz marad: "majd megcsinálom és az ügyfelek vannak értem, nem én értük".

Az UK nem tudná értesíteni a magyar hatóságokat az NI-ről. Bár mindkettő nagyrészt automatizált, kíváncsi lennék, hogy hogyan azonosítanának be pl engem otthon, hogy kispista született 1900...NI SB123456D :)

-------------
Házelőtthinta meg egy picit el van tájolva, szerintem valami fizetett kormánypali.
Ilyeneket ír, hogy nem a magyar állam kényszerített ki minket? Meg hogy gonoszak vagyunk, hogy leléptünk?
Hát h*lye ez??? A sz*r törvények, a mocskos adózás, az idióta, telhetetlen/tehetetlen bürokrácia szó szerint úgy rugdossa ki az embert.
Facebookon benn vagyok pár csoportban, mindennap érkezik 2-3 beszólás, hogy "kimennék, kicsi angollal, 0 angollal, most érkeztem, áprilisban költöznék ki, stb"

Az utóbbi 20 évben kiment mondjuk 600ezer ember, ha ebből levonjuk a kalandvágyókat, az egyéb kiküldetésest, házasulót, stb, akkor marad kb 590ezer, akit a magyar adózás/törvények/bürokrácia segített ki... jó, lehet, hogy nem 590, hanem 595ezer...

VHB 2014.03.21. 19:00:16

@shakti_rom: Mint a nézőtéren: jobb közép bal, de flepnis mind.

tanato 2014.03.21. 19:04:03

@shakti_rom: Persze nem tudhatod ki volt Fürge Diák csak azok akik a kezdetektől nyomon követik a blogot.Kissé hasonló véleményeket képviselő nick volt mint Hinta.Egyszer egy postot is írt ide.2011-ben még.Azután az Indexes váltáskor eltűnt.Hasonló kommenteket váltottak ki a hozzászólásai mint most Hintáéi.

Latcho Rom 2014.03.21. 19:06:59

@Kövérmadár [swe]: S milyen pol. bealitottsaga volt a furgeknek a sulidban - ha volt ilyen - nem akarlak basztatni..csak erteni mi az a nikk, mit jelent.

tanato 2014.03.21. 19:09:27

@tanato: Úgy látom HÁ ki is szedte már a postját a netről,nem találom.

Latcho Rom 2014.03.21. 19:10:20

@tanato:

Sok csoda dolog van tanato, volt egy nikk az internetton es az indexen, ádáz jobbos, enyhen naci, Politikai Uldozott volt a nikkje..s most..nem irhatom ki a nevet mert HA bánná, jo magasan van a Jobbik hierarchiajaban. Nem a Vona, nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 19:11:03

@shakti_rom:
:D
A FürgeDiákok egy diákmunkákat közvetítő cég volt (vagy van még most is, nem tudom). Nincs beállítottsága, csak egy cég :)

Latcho Rom 2014.03.21. 19:31:56

@tanato: Propaganda, sok marhasag, nehany feligazsag..csak egyet ragadok ki

5. A kormányuk sem lát szívesen KAMU

Érthető, hogy egy kormány sem lehet arra büszke, hogy mennyi bevándorlót enged az országába. KAMU

Ez ellen úgy védekeznek sok országban, mint Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, hogy a bevándorlás "pontok" alapján működik, melyet a képességek alapján kap az ember. Listát vezetnek, hogy milyen szakmákra van szükség, milyen végzettség és mennyi tapasztalat után mennyi pont jár. A rendőrségi ügyeknek is utána néznek, valamint az egészségi állapotoknak is így figyelembe veszik, hogy mennyit kell majd a bevándorló orvosi ellátására költeni. Az EU országokban állítólag bizonyítanod kell, hogy te vagy a legjobb a munkára, bár gondolom az "alja munkánál" ez őket sem érdekli annyira.

Ez igaz, de ez nem vedekezes hanem praktikussag - az eszak amerikai pontrendszer.

Mas ez mint a mi hintank, jol megragott, tobbszor atirt dolgozatnak tunik nekem.

tanato 2014.03.21. 19:35:34

@shakti_rom: Persze nem ugyanaz ,csak a célirány hasonló.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 19:38:58

@Kövérmadár [swe]: Jó neked...:D Általában mi is szoktunk.De azért az itteni "apech" is egy érdekes szerzet, az már kiderült...de még mindig normálisabbak sokkal, mint otthon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 19:42:13

@Herr Géza: Az még lehet, hogy a jobbik eset...Nekünk a saját ügyintézőnk se tudta (vagy csak leszarta) hogy tájékoztatnia kellene, hogy kiköltözéskor változnak a dolgok...Dögöljenek meg...

Quercus a favágó 2014.03.21. 19:47:35

Átfutottam a kommenteket. A magam egyszerű módján leírtam, még reggel, mi a teendő, ha valaki külföldön vállal munkát. Most estére nem lettem okosabb. Egy kérdés merült föl bennem.
Ha elfogadjátok azt, hogy abban az országban, ahol most éltek, vannak jogszabályok, amiket be kell tartani(még ha agyament baromságok is), akkor miért nem lehet elfogadni, hogy Magyarországon is vannak jogszabályok, amiket be kell tartani(még ha agyament baromságok is)? Nem hiszem, hogy rendkívüli erőfeszítést igényel egy OEP, vagy NAV nyomtatvány kitöltése. Ráadásul szerintem az a normális dolog, hogy ha valaki vált, akkor nem hagy elvarratlan szálakat maga mögött.
Nem tudom, hogy ha egy osztrák, német angol, svéd, stb. állampolgár egy másik uniós országban vállal munkát, mi a kötelezettsége, de meg lennék lepődve, ha a válasza az lenne, hogy semmi.
Ha majd lesz időm, megpróbálok utána járni, mik a teendők akkor, ha valaki külföldön válla munkát.

SzZoole 2014.03.21. 19:49:32

@tanato: en jol emlekszek ra,O inkabb megmondobb volt,hinta es eddie kevereke.

tucano 2014.03.21. 20:06:34

@házelőtthinta: Máltán van direkt egy koldus. Nehogy félreérts van EGY (1) koldus/ország. Hogy legyen.
Még az utcán ténfergő szerencsétlen bevándorlók sem mernek lejmolni, mert mindenkinek van munkája, aki akar. Egyébként meg a társadalom megvédi a rászorulókat. Múltkor átjöttek Szicíliából románék, nagyon érdeklődve figyelte őket a rendőr. Amikor nekiálltak az iparnak, akkor előzékenyen elvitte őket ingyenkonyhára. Aztán visszajöttek megint a térre, akkor fejcsóválva az ideiglenes szállásra. Harmadszorra, mint macskát szarni. Pedig itt is van szegénység, meg sok-sok lakásfogaló, meg heroinista, stb. De a társadalom szolidáris és megvédi az elesetteket, még akkor is önhibájukból kerültek xar helyzetbe. És akkor még a családról nem is beszéltünk, mert az mint olyan már nem működik otthon. Egyébként azt már megfigyeltem, hogy a jelek, amelyekből a nagy nyugati hanyatlásra következtetnek, gyakran kultúrális félreértésekből származnak. Pl. óriási különbség van egy magyar hajléktalan és egy berlini punk között, pedig mindkettő a téren él és zavarja a szemet.

tucano 2014.03.21. 20:11:41

@blackhair-lady: király hely a müncheni reptér. Gyors és hatékony is (bajorok:) ÉS tudom, hogy nem érint, de ingyen van a kv automata minden második kapunál, én ott láttam először ilyet, volt egy 14 órás átszállásom, nagyon örültem neki, kis apróság. forrócsoki túladagolásom lett a nagy unalomban :)

tucano 2014.03.21. 20:13:08

@blackhair-lady: hát már hogy a fenébe ne! Van automatikus adóinformáció-csere rendszer, tehát szivatni tudnak, teljesíteni nem?

tucano 2014.03.21. 20:16:06

@charlieharper: megelőztél. De hiába írsz ilyeneket, mert aki a pusztulást akarja látni, azzal nem lehet mit kezdeni. Egyébként már sztem Árpádék is ilyenekkel bíztatták egymást, hogy mindjárt összeomlik a Nyugat, pár év és szabadrablás :D

tucano 2014.03.21. 20:20:30

@shakti_rom: furcsa troll volt, még a postr-on.Tulajdonképpen inkább hülyének tűnt, mint hivatásosnak.
@tanato: . most láttam, hogy már válaszoltál. Szóval sokat változtak azóta a trollok, ő inkább vmi mézes-mázos hazaszeretet oldalról próbálkozott és lehetett vele vitatkozni. Mondjuk lehet, hogy az új rendszer óta HÁ sorban vágja ki a trollokat és mi nem is látjuk :)

Aye aye 2014.03.21. 20:37:08

@puhacica:
Lehet, hogy azóta már írták, de azért jön minden évben levél a (közben már befizetett tartozásról), mert a NAVnak (lehet, hogy más szerveknek is) "ilyen a programja", hogy konkrétan minden évben megújul a tartozás.
Röhej, de ez ma Magyarország.

Rajtam megprobált a NAV illegálisan behajtani 400 e forintot. Jópár év utánajárás, levelezgetés után elismerték, hogy jogtalan. A "közben felhalmozódott késedelmi pótlékot" azonban azóta is kérik!! :D Egy jogtalanul kiszabott díjra. És MINDEN ÉVBEN el kell menni töröltetni, mert - mint a hőgyike az ablakban nagy kegyesen elmagyarázta - erről ők nem tehetnek, ilyen a programjuk, hogy "ráteszi".

Magyarán a NAV PRÓBÁLKOZIK. Biztosan sokan befizetnek kisebb-nagyobb összegeket, utánajárás nélkül, mert azt hiszik, jogos a követelés.

Így nem csoda, ha az ország jobban teljesít :D :D

Aye aye 2014.03.21. 20:38:56

Ja csak még egy apróság:
az a bizonyos "késedelmi pótlék" a 400 ezer forintra 200 ezer forint! :D :D (6 év kemény munkája a részükről)

Mr Long 2014.03.21. 20:39:46

Na lett valami fejlemeny a kitoltendo papirok ugyeben?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 20:49:49

index.hu/belfold/2014/03/21/kutyakonzerves_dobozzal_lopta_a_netet/

Egy ilyen íté-zseni mennyit kereshet(ne) Angliában?
Odakint ezeknek vaskos fizetésű telekom-állást adnának, nem? :D

Besz@rás...kutyakonzerves dobozzal netezni.... :-o :D

tucano 2014.03.21. 20:54:17

@geegee: katedrát neki, nem sittet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 21:00:54

@Aye aye: "Magyarán a NAV PRÓBÁLKOZIK. " Óóó, hát nem csak a Nav, sok egyéb, magát hatóságnak gondoló cég, ügyvédi iroda, stb...És ahogy mondod, minden egyes így beszedett forint talált pénz...Ez régóta van.
Szerintem nincs még egy ilyen ország mint a magyar, amelyik ennyire a saját állampolgárait szívassa, ahol tudja.
Szoktam látni fórumokban egy nicket, az a neve az illetőnek, hogy Vállalkozás Hátráltatási Iroda...És télleg ez van.Mindig röhögök rajta, de inkább sírni kéne...

Mr Long 2014.03.21. 21:07:54

@Kaksi Kapitány: Ha kiadjak az NI szamot nem jelent semmit, attol meg visszakoltozhetsz Magyarorszagra. Neked kell jelenteni, hogy mikor hol laksz, dolgozol stb. Ha mondjuk 6 honapot dolgozol UK-ban, majd 6 honapot Mo-n, akkor honna tudjak a hatosagokk epp hol tartozkodsz? Vagy levelezgessenek egymas kozt, hogy "figyu epp most fizettek be a berszamfejtok a Jozsi adojat a mult havi munkajara, most nem fog akkor nalatok tb-t fizetni!".

2014.03.21. 21:18:46

@Mr Long: Azért érdekes, hogy a vásárlási szokásaimat gond nélkül nyilván tudják tartani világszerte, hogy spammelhessenek. Szóval, megoldható lenne az, hogy ne a polgár kilincseljen a Nagyságos Hivatal Mucikájánál, de tesznek rá magasról.

blackhairlady 2014.03.21. 21:19:31

@tucano: Koszi szepen, akkor megrendelem a jegyet. A reggeli indulas is jobb mint a frankfurti, mert nem 6-kor indul a gep hanem 9.45-kor. nekem sokat szamit, mert videkrol autozom fel, ilyenkor mar ejfelkor el kell indulnom, tehat aznap le sem fekszem. nem egy vidam dolog, foleg, hogy utana meg jon egy 11-13 oras repulo ut is.

blackhairlady 2014.03.21. 21:20:25

@tucano: Mibol gondolod, hogy engem nem erint a kave automata?:)

blackhairlady 2014.03.21. 21:24:23

@tucano: Szerintem az csak a bankokra vonatkozik, nem? Bar nem vagyok jartas az ilyen jellegu temakban. De ha ez igy mukodne, akkor te nem jarnal jol, mert a dupla tb fizetest buntetik, es kiderulne ha a msotani orszagod ezt lejelentene Mo. fele:))))

herion 2014.03.21. 21:32:06

Az en tortenetem is erdekes. 2005-ben tavoztam. Akkoriban meg nem volt ekkora visszhangja a tantorgasnak mint manapsag. Probaltam kijelentkezni a lakcimnyilvantartasbol, mert hogy mar kulfoldon elek. A helyi (fovarosi) okmanyirodaban azt kerdeztek, hogy diplomata vagyok-e. Mondtam nem. Ekkor nem ertettek, mert ilyet csak a diplomatak kernek.... Adtak egy kezzel irott papirt, "ideiglenesen kulfoldre tavozott" felirattal. Ebben maradtunk. Persze, mukodik a lakcimkartyam. APEH/NAV-tol nem jon semmi. Kicsit felek azert, hogy igy lassan 10 ev utan is megtalalhatnak.... Van errol valakinek tapasztalata? Valazzokat koszonom.

2014.03.21. 21:32:13

@charlieharper: En regen brit utlevellel inteztem ugyeket a magyar bankomban, pedig eredetileg meg magyar allampolgarkent nyitottam a szamlat. Szerintem ez neked is mukodne, kerdezd meg hogy elfogadjak-e a brit utlevelet a magyar kartyagyujtemeny helyett. (Azota mellesleg megszuntettem a magyar bankszamlamat, meguntam hogy folyton penzeket szednek le rolam olyasmiert ami a tobbi orszagban ingyen van - szamlavezetes, bankkartya, penzfelvetel stb.)

puhacica 2014.03.21. 21:32:48

@Aye aye: hat ez milyen csodagyonyoru mar! ja, nem is. :( koszi, hogy felvilagositottal!

DieNanny CH 2014.03.21. 21:48:08

@geegee: @tucano:

És a dutyiban úgyis van net...

nyuszigonosz 2014.03.21. 21:52:09

@DieNanny [SZ,CH]: Mióta van a dutyiban net?
esetleg majd lesz ott is kutyakonzerv dobozzal, de amúgy?

DieNanny CH 2014.03.21. 22:05:03

@nyuszigonosz(D):

Nem tudom, hol olvastam, de jó magaviseletért lehet számítógépet használni. Nem a sajátot, olyan nagyot.

primavera 2014.03.21. 22:12:48

Erdekes tema... en annak idejen, amikor kotelezo lett a havi jarulekfizetes, kijelentkeztem az OEP-nel, es voltam az Apeh egyik bp-i keruleti irodajaban is, ahol azt mondtak, semmi bejelentesi kotelezettsegem nincs. A lakcimirodaban ideiglenesen kulfoldon elokent vagyok nyilvantartva. En bementem ugyan kozolni, hogy vegleg kulfoldon elek (ez 2011 vegen volt), de azt mondtak, minek, ne mondjak le a magyarorszagi cimemrol, es kulonben is, nem lehet ezt csak ugy piikk-pakk bejelenteni, az egy hosszu folyamat, mire torolnek, ha elinditom az ugyet, utana vissza kellene mennem ujbol par het elteltevel. Mondtam, hogy nem tudok visszamenni, mert a szabadsagom 10 nap, csokolom, ennyit vagyok itt, hiszen pont azert jottem, hogy bejelentsem, nem elek Magyarorszagon. Mivel mostanaban olvastam, hogy nem letezik mar az ideiglenes kulfoldi tartozkodas, irtam a konzulatusnak, hogy akkor hogyan tudnek Magyarorszagrol kijelentkezni, mivel kozben az utlevelem lejart, es ha kijelentkezem, le kell adnom a szemelyimet is, akkor nem marad semmi iratom vagy mi? Erre a valasz : "Ezt akkor szoktuk ajánlani ügyfeleinknek, ha valóban elhatározta: nem tér haza Magyarországra s ha Magyarországon már nem él olyan rokona, akivel a kapcsolatot tartaná, akinek a lakásában bejelentkezve maradhatna. Teljesen Önre bízza még a törvény is, hogy kijelentkezik-e Magyarországról, s ha igen, mikor teszi ezt meg. Ha zavarja, hogy van magyarországi lakcíme, akkor a Konzulátus készséggel segít abban, hogy lemondjon róla." Engem nem zavar, csak aztan ne zargassanak mindenfele hivatalok, hogy tartozom valamivel, mert van magyarorszagi allando lakcimem.

nyuszigonosz 2014.03.21. 22:17:51

@DieNanny [SZ,CH]: Úgy tudom nem lehet netet használni a fegyenceknek, ugyanúgy mint ahogy mobil telefont sem, de mivel nem vagyok mindentudó, bárhogy lehet ez, meg az is lehet, hogy országonként más és más elöírások vannak.

tucano 2014.03.21. 22:23:45

@blackhair-lady: bocsánat, nagyon tudok örülni az ilyen apróságoknak, legalább vmit adnak az überdrága jegyekért cserébe.
Vissza a dupla tb fizetésre, ha azt büntetik, hogy 2x fizetek, akkor azt hiszem szemen röhögném csúnyán a bírót. Azt értem, hogy büntetik, ha vki nem fizet, de a 2x fizetésért mondjanak szépen köszönömöt.
@DieNanny [SZ,CH]: Ha nincs net, akkor alkot majd, emeletes ágyból és két szem krumpliból szerintem megoldja :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 22:36:02

@nyuszigonosz(D): A múltkor olvastam, hogy a rohadék Breiviknek íróasztalos-ámítógépes-netes cellája van... :-o Jó persze, kis piti tyúktolvajoknak biztos nincs.De otthon is, ha valaki olajszőkítő volt, mondjuk, annak simán lehet... :-)

M. Péter 2014.03.21. 22:42:06

@labirintus1: Szerintem meg inkább a milliárdos áfacsalások ellen lépjenek fel hatékonyabban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 22:43:58

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megszunik_az_osztrak_banktitok.578739.html

Haha, sok álszent, köcsög kommentelő a linkelt cikknél, bezzeg ha lenne nekik is pár millió euró, ők is "adóoptimalizálnának" ezerrel.
Képmutató hozzáállás.Aki nem ezt csinálná az hazudik... :-)

Shanarey 2014.03.21. 23:20:18

@blackhair-lady:

A Müncheni reptér klassz, én ott szálltam fel amikor ide ( Skócia) jöttem.
Nem volt semmi gondom velük. Beszélnek angolul is :-)

@geegee:

A konzervdoboz, azért kellett mert ahhoz a bizonyos antennához amit épített az illető, az a méret volt szükséges, ami arra a bizonyos kutya kajás dobozra is érvényes, na meg persze hogy fém doboz. A kutyakajás dobozban van az igazi antenna, a doboz maga csak egy tükör, ami a benne lévő antennára nyomja a jelet, és ez a cucc van szembe fordítva egy parabola tányérral, ami pedig a dobozba fókuszálja a jelet.

Ilyen leírásokkal, tele van a net aki egy kicsit konyít az antennák című témakörhöz annak ez nem igazán nehéz dolog.

Nekem is volt ilyen antennám, nagyon jól működött.

Ó basszus most jut eszembe ez az antenna még mindig fenn van az ex feleségem házának a tetején, és van még mellette egy kétsávos rádióantenna is, mert elfelejtettem leszedni mielőtt kitekeredtem. Na, majd talán a nyáron, ha sikerül hazakeveredni, akkor leszedem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.21. 23:20:58

@geegee: "A múltkor olvastam, hogy a rohadék Breiviknek íróasztalos-ámítógépes-netes cellája van... :-o"

De valamelyik heten mar ehsegsztrajba kezdett mert uj Playstationt akart. Mindenki a sajat szintjen nyomorog...

______________ (törölt) 2014.03.21. 23:22:26

@DieNanny [SZ,CH]: pár hete olvastam, mi tagadás, meglepődtem:

A magyar hajléktalanok becslések szerint mintegy 30 ezren lehetnek. Ehhez a számhoz képest irdatlan mennyiségű lakóingatlan áll üresen. A 2011-es népszámlálási adatok szerint, 477 873 lakásban nem él senki. Ez az arány még Európai összehasonlításban is sokkoló.
huppa.hu/hajlektalanok-csak-akarat-kerdese/

Tizenhat üres lakásra jut egy hajléktalan
index.hu/gazdasag/2014/02/25/sokszor_annyi_ures_lakas_van_mint_hajlektalan/

______________ (törölt) 2014.03.21. 23:34:40

@Babette_:
-magyar jogszabályok vonatkoznak ÉS az uniós jogszabályok, és az uniós jogszabályoknak elsőbbségük van (értsd: ha egy témában az uniós jogszabály mást mond, mint a magyar, akkor az uniós a hatályos / ha nincs magyar jogszabály, de uniós van, akkor az hatályos)

én ezt pont fordítva tudom. az ország kötelessége, hogy az uniós direktívákat adaptálja, és velük harmonizáló nemzeti jogszabályokat alkosson.
meg lehet támadni a magyar törvényt, ha az nincs összhangban az uniós direktívával, de első körben nem kérdés, hogy a magyar jog az irányadó. (mindaddig, amíg el nem meszelik brüsszelben az államot. de ilyenkor is az szokott lenni az eljárás, hogy az államot kötelezik a megfelelő - uniós joggal nem ellentétes - saját jogszabály megalkotására.)

______________ (törölt) 2014.03.21. 23:39:50

@Babette_:
szerintem a lakcím lényegtelen. nem kell a lakcímről kijelentkezni ahhoz, hogy ne kelljen fizetni. és viszont: attól, hogy a lakcímről kijelentkeztél, még nem szűnt meg automatikusan a fizetési kötelezettséged.

blackhairlady 2014.03.21. 23:40:09

@tucano: En is tudok, azert nem ertettem, hogy miert irtad, hogy engem nem erint:))))
Hat igen, kivacsi lennek, hogy van-e valaki akit ezert mar buntettek:)

blackhairlady 2014.03.21. 23:43:00

@Shanarey(SCO): Koszi:) az sem zavar ha nem beszelnek angolul, majd a lanyom hasznalja a siket jelnyelvet nekik:)) Igazabol csak a 2 ora transzfer miatt erdekel, hogy belefer-e. Parizsban mar kestunk le gepet mert az 1.30 perc nem volt eleg. De akkor vegleg megnyugodtam, Munchenbe megyunk nem Frankfurtba.

blackhairlady 2014.03.21. 23:47:07

@sorsolo: De, ki kell jelentkezni, maximum ideiglenesen vissza ugyanoda. Az a jogszabaly, hogy mindenki akinek van Magyarorszagon allando lakcime, koteles TB-t fizetni. Akkor is ha nem ott elsz. Tudom, mert en fizettem mint a katonatiszt amikor ezt megtudtam, a kamatokkal egyutt. De ettol az inagtlan meg a sajat tulajdonodban marad, s lskcimnek ahhoz nincs koze.

______________ (törölt) 2014.03.21. 23:48:33

@tanato:
érdekes, de meglehetősen buta cikk.

"Magyarországon a harmadát vagy negyedét keresik a dolgozók a multicégek által meghatározott szektorokban - például az autógyártás vagy a kiskereskedelem területén -, mint az adott cég anyaországában."

- azt sugallja, mintha a multik nyomnák le a magyar fizetéseket. ezzel szemben ennek pont az ellenkezője igaz: a multiknál az átlag magyar fizetésnél jóval többet kasszíroznak a dolgozók. ezért csak 3-4-szeres az olló, szemben az egyébként általános 5-szörös különbséggel.

magyarosan optimista is :) :
"Rövid, de hosszú távon sem lát nagyjából semmi esélyt a szakértő a felzárkózásra. "

"Az Eurostat 2012-es adatai alapján Németországban kiemelkedően csak a hús drága, a tej-, tojás-, sajtárak nagyjából megegyeznek az itteniekkel, az alkohol pedig még olcsóbb is, mint Magyarországon. Mindez összességében azt jelenti, hogy a helyi árak eltéréseit figyelembe véve egy átlagos német vagy brit család életszínvonala kétszer olyan jó, mint az átlag magyar családé."

- ez megint egy nobel-díjas következtetés. mivel csak a hús drágább, a legtöbb áru ugyanannyi, az alkohol meg olcsóbb, valamint a korábbi megállapítás szerint 3-4-szeres a fizetés, ebből világosan következik, hogy az életszínvonalbeli különbség kétszeres... :)

a cikkíró remek példáját adja annak, hogyan mutassuk magunkat sokkal hülyébbnek, mint amilyen még reálisan hihető lenne. :)

blackhairlady 2014.03.21. 23:50:02

@sorsolo: Illetve helyesbitek, amit irtam az azokra az orszagokra vonatkozik akikkel nincs Mo.-nak egyezmenye, mint pl. az USA.
Lehet, hogy neked is igazad van mas esetekben.

______________ (törölt) 2014.03.21. 23:53:14

@blackhair-lady:
"De, ki kell jelentkezni.... Az a jogszabaly, hogy mindenki akinek van Magyarorszagon allando lakcime, koteles TB-t fizetni. Akkor is ha nem ott elsz."

nem így van.
ha igazolod, hogy eu-s államban fizeted a tb-t, máris nem vagy köteles magyaro.-n fizetni.
tehát úgy lehetne fogalmazni: minden állandó lakcímes köteles fizetni, KIVÉVE, ha más egt-s országban fizet.

______________ (törölt) 2014.03.22. 00:05:00

@andaluzkutya: @szakasz2:
szerencsére vannak pozitív változások is:

"Március 15-étől már nem kell a gyámhatóság engedélye ahhoz, hogy a szülők külföldre vigyék a gyereküket, ha a család ki akar költözni. Az új Ptk. szerint csak abban az esetben kell a hatósághoz fordulni, ha a szülők valamelyik fontos kérdésben nem tudnak megegyezni."
kulfoldimunka.co/2014/03/19/kivandorlas-gyerekkel-nem-kell-gyamhatosag/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 00:19:30

"vagy vándorolj ki, mert két állandó lakcímed van, és ez helytelen törvénytelen, vagy nem tudom…"

LEhet barminek mondani, de teljesen torvenyes. Ideiglenes kulfoldre tavozasnal megmaradt a magyar lakcim.
Meg amugyis, van ahol a lakcim fogalma, ugy mint otthon, mint olyan nem is letezik. (UK).

Amugy a tb lejelentese 2009 aprilisatol kotelezo, viszamenoleges hatallyal sajnos. Tehat akik korabban mentek, azoknak is be kell jelenteni.

Hogy miert nem lehet ugy, hogy aki nem aodozik mar evek ota , annak ne kellejn, nos amiatt, mert vannak paran , akik otthon elnek, igenybe vesznek egeszsegugyi ellatast, de se a munkaugyi kozpontba nem kell mar bejarniuk, se semmi. Ezert.

@Mirjam2: szerencses vagy. De vagyunk paran, akiknek meg nincs itteni utlevele. A magyar bankok meg mar csak ilyenek, egyszeruen ezt nem tudjak felfogni , hogy lehet, hogy magayar lakcimed nincs, kulfoldon laksz, de meg nincs kulfoldi utleveled....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.22. 00:23:23

@Shanarey(SCO): Oké, persze, érteni kell kicsit az antennákhoz is, meg a hekkerkedéshez is, nyilván.De azért sztem ezer emberből nem sok tudná ezt megcsinálni.
Mondjuk, most így belegondolva oké, hogy tudja fogni a jelet, vagyis letölteni, de néha felfelé is mennének az adatok, netnél legalább is.Mondjuk tv-adásnál egyszerűbb lehet a helyzet...
Szóval mindenképp érdekes a dolog.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hát ja, így van ez...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 00:25:34

@herion: igen van. Parom testveret fel ev kinn eles utan talaltak meg, engem 2 ev utan ( pedig be volt jelentve a tb-nel! )

Paromat meg sosem zargattak.

tildy.blog.hu/2011/05/29/csak_korrekt_ne_legy

Latcho Rom 2014.03.22. 00:26:10

@sorsolo:

Nu, hát az emlékezetem az meg mindig 100% kedves sorsolo.
Kb 3-4 napig kurkaszott egy oszes, nyuzottkepu, nalam par evvel fiatalabb fazon a facebook oldalamon. En hibam, a kivancsisagom miatt nyitottam ki, hisz jokat dumaltunk, s meg is hivtalak oda. Vegigneztem most a blogot, ott semmilyen utalas nincs a szuletesnapomrol,
Not sure what makes you tick, not sure if i'm interested to know.

"@shakti_rom: nem én voltam. nem nagyon fb-zek, főleg nem ismeretlen férfiakkal. ;)
de még rosszabb hírem van: a blogon se köszöntöttelek, nem is tudtam a születésnapodról. amúgy is bunkó vagyok: szinte senkiét se tudom. talán enyhítő körülmény, hogy többnyire a magamét is elfelejtem, a koromat is úgy szoktam kiszámolni (bár lehet, rövidesen az évre se fogok emlékezni :) )."

sorsolo 2014.02.25. 19:23:50
@shakti_rom:
(OFF:
boldog születésnapot! :)

Snétberger,Bona, Vinaccia - soundcheck/rehearsal , palace of arts budapest 2009-05-02 ,

hungarian traditional "kis kece lányom", part of "ROMANI MUNDI" Snétberger portré DUNA TV
http://www.youtube.com/watch?v=YlJQEx-rkD0)

shakti_rom 2014.02.25. 19:37:51
@sorsolo: Koszonom kedves Sors.

tucano 2014.03.22. 00:28:08

@blackhair-lady: volt idő, amikor reptereken éltem, minden ilyen kis apróságért hálás utasként :)
Nemrég a zürichi reptéren jött össze egy komoly alvás, be akartam menni az alvókabinba, de be volt zárva. Mondom, akkor szunya az első padon. Jött a rendőr, hogy látták a kamerán, hogy nem tudtam bemenni az ágyhoz, ezért felkínálnának egy cellát :) Szuperjót aludtam két albán csempész között ráccsal elválasztva. És a bérelhető ágyon 6 és 8 között igazoltatnak mindig Zürichben, míg a karcerban ez ritkán fordul elő, szóval ezentúl svájci reptéren csak ott, meg spóroltam 35 frankot. :D Ja és sokkal kényelmesebb volt az ágy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 00:29:19

@QUERCUS(a favágó): meg egyszer leirom 2009-BEN HOZTAK EGY JOGSZABALYT, HOGY KOTELEZO A TB-NEL NYILATKOZNI a BIZTOSITASI JOGVISZONYROL.

Elotte nem volt ez. Nem kellett kijelentkezni.
Ennyi erovel naponta lehetne bujnia jogszabalyokat, hogy melyiket valtoztattak mar megint meg. Aki korabban ment kulfoldre, errol a szabalyrol nem is tudhatott.....

rumitom 2014.03.22. 00:31:13

@Herr Géza: azért megnyugtató h vannak dolgok amik nem változnak es fejlődő világunkban is biztos támpontot adnak, ilyen a magyar ügyintézés korulmenyessege :)

blackhairlady 2014.03.22. 00:31:50

@tucano: nem semmi sztorijaid vannak:))
A reptereken nem lehet szeken aludni, mert karfasak. Mi siman lefekudtunk a nagy uveg ablak ele a szonyegre, a kisborondre a kisparna, aztan szunya.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 00:38:58

@Kövérmadár [swe]: "3 eve vilagos volt, hogy ha megyek, akkor leadom a lakcimkartyamat, mert nem elek ott."

Konyorgom ne terjesszunk mar hulyeseget. Nem volt kotelezo leadni a lakcimkartyat, es nem azert mert nem elsz ott, hanem azert, mert donthettel ideiglenes vagy vegleges kulfoldre tavozast valasztol. Akkor kellett csak leadni,ha a fogado orszag kikototte, hogy csak egy allando lakcimed lehet.

Otthon semmi gond nem volt abbol, ha ideiglenesen kulfoldon elsz, az nekik kb mint ideiglenes lakcim maradt. Es a magyar allandonak.

Latcho Rom 2014.03.22. 00:40:28

@tucano: Megvan a könyv, ha időm engedi jövő héten beszkennelem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 00:42:43

@Babette_: "-igen, ha van itthon lakcímed, akkor az azt jelenti, hogy itthon tartózkodsz, ezt szajkózom már mióta, és fel nem fogom, miért nem fogjátok fel. és ha van itthon lakcímed, vagyis itthon tartózkodsz, akkor kötelező a tb (vagy munkaviszony hiányába az egészségügyi hozzájárulás)"

Hiaba szajkozod, attol meg nem lesz igaz. Olvasd szepen el a lakcimmel kapcsolatos torvenyt, kulonos tekintettel az ideiglenes kulfoldon tartozkodasra, vegleges kulfoldon letelepedesre. Jogszeruen es torvenyesen lehet ugy magyar allando lakcimed akkor is, ha nem tartozkodsz otthon allando jelleggel.

Pontosan ugyanugy, ha en koleszban laktam otthon, es evente 4szer mentem haza a szuleimhez, attol meg a kolesz nem lett allando lakcimem, hiaba eltem eletvitelszeruen ott.

Latcho Rom 2014.03.22. 00:47:16

@tucano: Pár éve elbaktuk a szobafoglalást barcelonában, egy napot csöveztünk a nejjel, hajnali háromkor kimentünk a reptérrre pihenni, olyan hullák voltunk hogy magyar beszédet hallotunk mindenhol. Padok foglaltak voltak, igy amyaföldön hédereztünk...fiesta volt, sehol nem találtunk szobát egy iccakára :))

______________ (törölt) 2014.03.22. 00:51:55

@shakti_rom: nem tudom, mikor van a születésnapod, csak viccből ír(hat)tam. (ha nem írták a blogon előtte. őszintén szólva nem is emlékeztem, hogy ezt írtam. de a betűk nem felejtenek. :) )

PannonBoy 2014.03.22. 00:56:29

Tényleg eléggé túl van bonyolítva ez a TB kérdés, meg amúgy az összes hivatali bejelentési kötelezettség. Nem első alkalommal van róla szó a blogon.

Tegyük fel, hogy EU-s országba szeretnénk véglegesen elmenni, úgy hogy ingatlannal rendelkezünk Mo.-n:
- OEP felé a TB érvénytelenítése - pipa
- NAV felé a TB kötelezettség alóli mentesítés EU-s országon belüli egészségbiztosítás miatt - pipa
Tehát így TB-t már nem kell fizetnünk.

Ekkor ugye, már elvileg vége lenne a folyamatnak, de még ott van a lakcímnyilvántartás.
- Lakcímváltozás bejelentés - nem történik meg!

Miért is nem? Tulajdonnal rendelkezünk, aminek közmű és egyéb költségei vannak. Ezt pedig egy magyar bankszámláról legjobb megtenni, még mindig olcsóbb, mint a nemzetközi átutalás, másrészt a szolgáltatók igencsak meglepődnének, ha a számlaszám helyett egy IBAN-t látnának a kivonatukon.

Márpedig, ha bármit intézni kell, akár bankban, akár mobilszolgáltatónál, akkor személyi / útlevél / jogosítvány (ezek egyike) + lakcímkártya nélkül bizony nem fog menni. Ez egy teljesen jogos igény, hogyha valaki még csak "félig" vándorolt ki, attól még itthon tudjon ügyeket intézni, és egyáltalán emberszámba vegyék.

Tehát az állandó lakcím nélkül NEM vagy ennek az országnak a polgára. Így érdemes megtartani az állandó lakcímet, egészen addig, amíg az állampolgárságról le nem mond az illető.

Érdekes módon, ha kimondatlanul is, de az számít ide állampolgárnak, aki rendelkezik a személyi (vagy egyéb fényképes okmány) és lakcímkártya kombóval.
Amennyiben ez nincs meg, az állampolgárság megtartásának sincs értelme.

Kicsit leegyszerűsített volt a példa, de talán az jól látszik, hogy nem lehet egy lépésben minden köteléket megszűntetni (vagyis nem biztos, hogy érdemes) - hanem fokozatosan, végigjárva a bürökratikus utat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 00:58:08

@Babette_: annyira latszik, hogy csak okoskodsz, mar bocsanat.

EU-n belul nem kell megszuntetni a magyar lakcimet ahhoz, hogy ne kelljen ket helyen fizetni. Nem ettol fugg a dolog. Csak szolni kell, hogy hol fizeted a tb-t, tudod mennyi koze van a magyar lakcimhez? NULLA.

@Mari-2: Nem kell semmi ilyesmi, En siman elkuldtem nekik az itteni EHIC kartyam masolatat, meg kitoltottem alentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” formot, es ennyi.

e104: valoszinu ez is jo lesz nekik :search2.hmrc.gov.uk/kb5/hmrc/forms/view.page?record=f0RK6voTwxU&formid=398 e104-t mar nem igazan talali

______________ (törölt) 2014.03.22. 01:00:40

@tildy[UK]:
' "3 eve vilagos volt, hogy ha megyek, akkor leadom a lakcimkartyamat, mert nem elek ott."

Konyorgom ne terjesszunk mar hulyeseget. Nem volt kotelezo leadni a lakcimkartyat, es nem azert mert nem elsz ott, hanem azert, mert donthettel ideiglenes vagy vegleges kulfoldre tavozast valasztol. Akkor kellett csak leadni,ha a fogado orszag kikototte, hogy csak egy allando lakcimed lehet.'

két megjegyzés:
1. szerintem úgy értette, hogy neki volt világos, hogy leadja.
2. elég sok horror-sztorit olvastam a legendás szolgáltatást nyújtó (és a polgárokat egységes jogértelmezéssel szolgáló) magyar hatóságokról, ahol az okmányirodákban dolgozóknak kb. fogalma se volt róla, hogy mi is az ábra ezzel az ideiglenes-végleges letelepedéssel-bejelentéssel-magyar lakcímkártya leadással, és itt jön a lényeg: egymástól teljesen különböző gyakorlatokat valósítottak meg - karcagtól villányig.
sokan majdnem birokra keltek az ügyintézőkkel, mert ugye eszük ágában se volt leadni a személyit, de egyszerűen "nem hagyták" az ügyintézők. a fórumokon utánaolvashatsz, több magyar konzulátusi internetes oldalon is téves infók jelentek meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 01:03:45

@tildy[UK]: oke, felreertheto amit irtam . Szoval EU-n belul (+ azokkal akiknel kettos adozast kizaro egyezmeny van) maradva nem igazan szamit , hogy van-e magyar lakcim, vagy nincs, annyi csak a kulonbseg, hogy ha van, akkor be kell jelenteni a a kulfoldi tb fizetest, ha meg mar nincs, es vegleges kulfoldi letelepedes lett valasztva, akkor automative megszunika kotelezettseg.

ezen kivulieknek viszont le kell adni a magyar lakcimet, es "kotelezo" kulfoldi letelepedest valasztani, ha nem akarnak ket helyen fizetni.

______________ (törölt) 2014.03.22. 01:06:07

@tildy[UK]:
"@Babette_: annyira latszik, hogy csak okoskodsz, mar bocsanat.

EU-n belul nem kell megszuntetni a magyar lakcimet ahhoz, hogy ne kelljen ket helyen fizetni. Nem ettol fugg a dolog. Csak szolni kell, hogy hol fizeted a tb-t, tudod mennyi koze van a magyar lakcimhez? NULLA. "

tartalmilag teljesen egyetértek a mondandóddal (ahogy egy órával ezelőtt le is írtam) lakcímügyben, de az első mondat nélkül sokkal kellemesebben hangzott volna.
nem kell senkit lehülyézni, s akkor nincs miért - még ugyanazon mondaton belül - bocsánatot kérni. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 01:09:45

@sorsolo: 2. Volt par erdekes, engem a jegyzo tajekoztatott felre. Majd mikor otthon voltam, akkor a kozponti okmanyirodabol zavartak el, hogy ezt csak helyileg illetekesnel lehet.

Vegul a konzulatuson tedtam csak megtenni. Ok mondtak el mi a kulonbseg a ketto kozt : az egyen dontese. Hogy mit valaszt. Lehetsz 80 evig is ideiglenesen kulfoldon.

______________ (törölt) 2014.03.22. 01:12:30

@tildy[UK]: no látod, elsőkézből tudsz te is mesélni a kiváló tájékoztatásról, amivel megtiszteltek bennünket a hatóságaink. lehet, hogy madár is hasonló infó kapott, most meg elmondta a saját tapasztalatát.

M. Péter 2014.03.22. 01:13:45

@blackhair-lady: A müncheni reptér kisebb, ez előny ha az embernek csatlakozása van, ezen kívül van ingyen kávé, tea és újság, sőt még sörfőzde is van, csak a sör már nem ingyenes. :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 01:17:26

@sorsolo: bocsanat, de babette mar napok ota ezt a hulyeseget tolja, ami attol meg nem lesz igaz, hogy tobbszor is leirja.

Ettol nem lesz o hulye, de hulyeseget irt.

Latcho Rom 2014.03.22. 01:19:02

@sorsolo: Lucky, very lucky guess :)

Go f yourself.

______________ (törölt) 2014.03.22. 01:30:03

én is nagyon kritikus vagyok a magyar hatóságokkal szemben, de van egy eleme a gyakorlatuknak, ami szerintem elismerendő és méltányolandó:
bár elvileg büntethetnének a 15 napos bejelentési határidő elmulasztása miatt (a jogi alap megvan hozzá), gyakorlatilag még senkiről nem hallottam, hogy ezzel ténylegesen is éltek volna. sőt, ha valaki utólag igazolja, hogy külföldön fizetett, akkor törlik a korábban jogosan előírt fizetési kötelezettséget.

s hogy ez nem automatikusan van mindenütt így, megjegyzem, hogy ausztriában van egy szabály, hogy a 3 hónapon túli itt-tartózkodást az eu-s polgároknak IS be kell jelenteniük. náluk nincs pardon. állítom, akkor is kiszabják az 50 eurós büntetést (fűnyíróelven, mérlegelés nélkül, az állami bevételek biztosítása érdekében), ha valaki akár csak egy napot is késik.

persze, ez ismét csak egy példa arra, hogy a szabálykövető polgárokkal rendelkező államokban mások az elvárások. és segít elhelyezni magyaro.-t, ha valakinek eddig esetleg kétségei lettek volna. ;)

blackhairlady 2014.03.22. 03:55:49

@M. Péter: Koszi neked is! A kavet szeretem (nem csak ha ingyen van:), sort mar nem iszom, nemetul nem tudok, ezert az ujsag nem erint, de ha kisebb akkor az csak jo, meg egy kis keses is belefer.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:37:40

@sorsolo: persze,köteles. De az uniós jogszabályoknak elsobbsrve van, ha nin magyar megfelelő,akkor is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:42:35

@shakti_rom: a fb nem, de okosgelefon jelezte a szulinapodat...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:45:26

@sorsolo: pedig irtad,meg csodálkoztam is,Honnan tudod..

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:47:12

@tildy[UK]: pontosan ezt irtam le,hogy tartózkodásinak kell megadni a mulfoldit.bizonyara elkerülte a figyelmedet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:49:29

@tildy[UK]: ba igy lenne, nem lenne itt problémája sokaknak

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:51:48

@sorsolo: én megbocsátok nemi,olyan szép haja van:D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 04:53:53

Az elutesek nem én voltam,hanem a telefon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 05:51:05

Egy kis jogszabály...(1. adag)
-------

TB törvény:

2. § (1) A társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait és e törvény külön rendelkezése alapján Magyarországon munkát végző más természetes személyeket az e törvényben meghatározott szabályok szerint magába foglaló, társadalmi szintű kockázatközösség.
(2) A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező.
[...]
(7) A társadalombiztosítási rendszer működésében érvényesülő közteherviselés érdekében törvény a biztosítottakat és a foglalkoztatókat mindazon adataik rendszeres vagy eseti közlésére kötelezi, amelyek társadalombiztosítási járulékfizetési és hozzájárulásfizetési kötelezettségeik megállapításához, ennek teljesítéséhez, ellenőrzéséhez és érvényesítéséhez szükségesek.
[...]
4. § E törvény alkalmazásában:
[...]
u) Belföldi:
1. Magyarország területén a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorolt és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként elismert személy,
2. a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy (a továbbiakban: a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy), aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint
3. a hontalan.
-----------

Lakcímnyilvántartási törvény:

3. § (1)10 A nyilvántartás olyan közhiteles hatósági nyilvántartás, amely a nyilvántartásban szereplő polgároknak az e törvényben meghatározott személyi, lakcím és értesítési cím adatait, valamint az azokban bekövetkezett változásokat tartalmazza és igazolja.
(2) A nyilvántartás feladata az e törvényben meghatározott adatok és változásaik gyűjtése és kezelése, azokról okiratok kiadása és törvényben meghatározott jogosultaknak adatok szolgáltatása.

5. § E törvény alkalmazása során:
(1)25
(2)26 A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.
(3) A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.22. 06:22:09

Ezt most nem értem, azt a csontot már lerágtuk párszor.
:(

DieNanny CH 2014.03.22. 06:55:23

@sorsolo:

Na,ez egy jó hír, még ha engem nem is érint. Lehet, az elmúlt évben olyan sok volt a felháborodás, hogy inkább változtattak.

DieNanny CH 2014.03.22. 07:03:01

@tucano:

Alvókabin??? Még sosem hallottam róla. Már volt olyan, hogy gondolkodtam, repülővel megyek vonat helyett, de csak a korai, 7 órásira szokott kedvezmény lenni. Viszont tőlem a legkorábbi vonat 4:50-kor indul, tehát pont 7re esek be a reptérre. A legkésőbbi vonat meg kb hajnali 1kor van ott. Egyáltalán nem engedik ott a padon alvást? Vagy valami váróban a "szendergést"?

Taxomükke (UK) 2014.03.22. 07:45:54

@Babette_: Illetékbélyegről kb. 10 éve nem adnak számlát, ez a törvény.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.03.22. 08:37:44

@Babette_:
"valamint a menekültként elismert személy,"

Azért ez nagy szívás lehet...
"Maga hivatalosan megkapta a menekültsátuszt. Gratulálok. Tessék, itt a TB-csekk, ezt havonta be kell fizetnie, a posta balra."

2014.03.22. 09:43:25

@tildy[UK]: Ok, csak Charlie-nak irtam, mert tudom hogy neki van brit utlevele (is). Egyebkent szerintem a magyar torvenyek ezzel kapcsolatban sertik az allampolgari jogokat vagy valami ilyesmit, es ha egy jogasz nagyon raerne es kedve lenne hozza, tutira be lehetne perelni a magyar allamot EU-szinten emiatt a TB-lakcimkartya ki*as miatt. Mert gyakorlatilag az a helyzet, hogy ha nem fizetsz havonta 6000 ft-ot a semmiert, akkor serulnek az allampolgari jogaid. Ilyen egyszeru.

Nincs kedvem itt egyenkent reagalni a fenti kommentekre, de csak nehany erv: pl. mindenki tudja hogy hajlektalanok, tartos munkanelkuliek nem fizetnek TB-t. Rajtuk behajtja valaki? Persze hogy nem. Jol hangzik hogy egyszeru, add le a lakcimkartyadat ha kulfoldon elsz: nem lehet lakcimkartya nelkul alapveto dolgokat intezni Magyarorszagon. Ha nem adod le a lakcimkartyat, fizess havonta penzt a semmire, stb. Tehat gyakorlatilag ez egy dij amit a kulfoldon eloktol probalnak beszedni, azert hogy az allampolgari jogaikat fenn tudjak tartani Mo.on.

Kozben mindenki tudja, hogy a lakcimkartya gyakorlatban nem jelent semmit, csak egy szimbolikus dolog, mert szinte barmilyen lakcimre szerezhetsz ilyen kartyat, nem kell ott laknod azon a cimen amire a kartya szol. (Persze ha berelsz, elvileg kell nekik vinni papirokat a tulajdonostol ha be akarsz jelentkezni a cimre, gyakorlatban barki hamisithatja ezeket; ha elkoltozol a lakcimkartyan szereplo cimedrol, foldig romboljak az epuletet, stb., akkor is az marad a kartyan amig te magad nem jelented hogy megvaltozott a cimed.)

Ja es valaki ervelt itt hogy milyen jo fej a magyar allam, mert nem buntetik utolag azokat, akik 15 napon belul nem jelentettek be hogy kulfoldre tavoztak. Mikor meghoztak ezt a torvenyt, en mar kb. tiz eve eltem kulfoldon. Szerintetek jogos lenne pl. engem buntetni, mert nem olvasom at az uj magyar torvenyeket minden nap, hogy biztos legyek benne, nem vezetnek-e be esetleg aznap egyet ami ram vonatkozik es aminek alapjan 15 napon belul be kell jelentenem valamit, kulonben megbuntetnek? Ugy kellett volna hozni a torvenyt, hogy csak azokra vonatkozzon akik a bevezetes utan koltoznek kulfoldre, es kampanynak kellett volna megeloznie aminek kereteben tajekoztatjak a polgarokat. Ezt normalis orszagokban igy csinaljak, nem vezetnek be sunyin egy torvenyt ami visszamenolegesen erint mindenkit es aztan jol megbuntetnek ha nem tartod be.

Ja es az is felmerult hogy milyen jo fejek, nem buntetnek meg ha utolag bebizonyitod hogy EU-tagallamban fizetted az egeszsegugyi hozzajarulast. Hat az EU-torvenyt sertene ha kotelezni probalnanak arra hogy 2 EU-orszagban fizesd a TB-t, ezert nem 'buntet meg' a jo fej magyar allam, mert oket buntetnek meg ha kiderulne hogy az EU torvenyeivel ellenkezo modon probaljak meg sarcolni a polgaraikat.

Tahó Sandokan 2014.03.22. 09:49:41

"Nem kommunikálnak egymással?"

Nem. Az munka. A NAV csak a cseszegetést csinálja örömmel, ha valami belső elintéznivalója van akkor csigalassúsággal történik, vagy sehogy. Én már 6 hónapja, azaz FÉL ÉVE cseszegetem a Budapesti NAV-ot, hogy küldjön át egy e-mailt a Pest-megyei NAV-nak, mert 80000 Ft inkasszó van jogtalanul a számlámon - erről BP-i NAV-os pecsétes papírom van - és nem küldik át.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 10:05:15

@Mirjam2:

Az egész kérdés túl van bonyolítva valójában.

A hagyományos kelet-európai megoldás azonban itt is tökéletes: egyszerűen nem szólunk semmit sehol és csak végszükség esetében kommunikálunk BÁRMILYEN hatósággal. Ez a megoldás gyakorlatilag mindenki számára problémamentes.

Aki meg abban a betegségben szenved, hogy folyton jogszabályokat olvas, sőt azokat igyekszik még be is tartani, hát, az meg vessen magára.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 10:07:37

@Babette_: A lakcimnyilvantarti torveny akar szep es jo lenne, ha az ideiglenes kulfoldon tartozkodasnal be kellett volna jelenteni a kulfoldi cimet. De a torveny arra nem tert ki. Mivel UK-ben teljesen maskepp ertelmezodik a lakohely, igy szinten nem volt eshetoseg.

"A bejelentést eredetileg azzal a szándékkal tették kötelezővé, hogy a hatóságok ne keressék feleslegesen magyarországi lakóhelyén a polgárt, és ne kelljen hosszadalmasan nyomozni az illető holléte után, ha valamiért muszáj felvenni vele a kapcsolatot – magyarázta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH). Csakhogy a rendszer nem igazán működött. Például azért sem, mert a polgárnak a bejelentéskor nem kellett pontos külföldi címet megadnia.
(2013) Március elseje előtt, tehát amíg még létezett a bejelentési kötelezettség, a három hónapnál hosszabb időre külföldre utazó magyaroknak két törvényes választásuk volt. Ha a külföldi életet átmenetinek szánták, akkor be kellett jelenteniük ezt három hónapnál hosszabb, ideiglenes külföldi tartózkodásként. Ha véglegesnek tekintették a külföldre költözésüket, akkor külföldi letelepedést kellett bejelenteniük.
"

Marpedig a tartozkodasi hely mar csak ilyen,meg kell adni a cimet.

A magyar lakcimbejelentesi nyomtatvany pedig nem ad lehetoseget kulfoldi cim megjelolesere tartozkodasi helykent.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 10:14:22

@sorsolo:

Itt nálunk évekig ugyanez volt: ha valaki nem vándorol ki hivatalosan, akkor köteles TB-járulékot fizetni. Kivéve: ha igazolja, hogy máshol fizeti.

Innen 2 millió ember ment el, azaz a mo-inál sokkal több. Persze az emberek 95 % nem is tudta, hogy fizetnie kellene. S aki meg tudta, azoknak a 95 %-a sem fizetett. Magyarul: fizetett pár ezer balek.

Így ment évekig.

Aztán az állam rájött: ez így hülyeség.

Így azóta megszüntették az egészet, viszont nem jogosult ellátásra az, aki a megelőző 24 hónapban nem fizetett. Mindegy hol él. Így aki ellátást akar, kénytelen egy összegben befizetni 24 hónapot.

Kész, probléma megoldva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 10:16:03

@Babette_: Nincs koze a kettonek egymashoz EGT eseteben, foleg azok utan, hogy az ideiglenes tartozkodas bejelentese tavaly marcisuban megszunt.

A problema akkor van, ha a TB-rol elfelejt valaki nyilatkozni.

Lenyegtelen, hogy Magyarorszagon el vagy kulfoldon, de a biztositasi jogviszony 45 nappal az utolso munkaviszony utan megszunik ( mas elbiralas ala esnek a kismamak, a felsooktatasba jarok egy resze, es meg lehetne sorolni) , amikor is nyilatkoznia kell, hol fizet tb-t, illetve ha nem kulfoldon, akkor kernie kell a csekket.

Van a csaladban aki 2 eve munkanelkuli,Magyarorszagon el, nem jar tamogatas neki, fizeti is szepen a 6 ezervalahanyszazat.

Azt meg mar csak halkan jegyzem meg, hogy UK-ben alanyi jogon jar a tb, ha itt elsz. Befizetes nelkul.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.22. 10:17:36

@maxval a gondolkodó birca:
Nem K-E-ban mukodik a szabalyok betartasa ;) nekem a szabalyozott vilag jobban tetszik...

tanato 2014.03.22. 10:26:49

@shakti_rom: @Mirjam2: Egy kis Off nemrégen beszélgettünk a cigányokról veletek.Küldök egy cigány dalt.Érdekessége hogy még vagy 15 éve kaptam meg ezt a kazettát ajándékként egy cigány betegtől úgymond paraszolvenciaként.Most látom hogy a neten is rajta van.

Laci Arany 2014.03.22. 10:28:33

Az OEP oldaláról letölthető egy igazolás, azt kell ott beadni és akkor nem kell fizetni TB-t. (én is így jártam, de ezzel megoldódott)

tanato 2014.03.22. 10:28:36

@shakti_rom: @Mirjam2: Egy kis Off nemrégen beszélgettünk a cigányokról veletek.Küldök egy cigány dalt.Érdekessége hogy még vagy 15 éve kaptam meg ezt a kazettát ajándékként egy cigány betegtől úgymond paraszolvenciaként.Most látom hogy a neten is rajta van.www.youtube.com/watch?v=Sc3gp7wk5YI

2014.03.22. 10:28:39

@tildy[UK]: 'Mivel UK-ben teljesen maskepp ertelmezodik a lakohely, igy szinten nem volt eshetoseg.'

Mennyire igaz... Balga modon nem mindenfele kartyakat osztanak ki a britek, hanem ugy ertelmezik a lakohelyet hogy az a hely ahol elsz. Ezt szukseg eseten pl. a cimre es a te nevedre erkezo kozuzemi szamlaval, bankszamlakivonattal stb. lehet igazolni. Tanulhatnanak a magyaroktol... Surgosen be kell vezetniuk mindenfele kartyakat, kulonben osszeomlik a rendszer :).

spike179 2014.03.22. 10:28:49

Kedves poszter:

Teljesen törvénytelen amit te csinálsz. Külföldön be vagy jelentkezve, hogy ott laksz? Gondolom igen, mert különben csak feketén tudsz dolgozni. Említetted, hogy van biztosításod ott ahol vagy, tehát biztos be vagy jelentve.

Nos ez azt jelenti, hogy egyszerre két állandó lakcímed van. Ez kérlek törvénytelen. Ezáltal lehetőséged lenne 2 önkormányzati választásokon részt venni. Sőt, ezáltal 2 különálló ország EU parlamenti választáson vehetnél részt.

Én sem lakhatok egyszerre Miskolcon és Budapesten. Inkább örülj, hogy nem büntettek meg még meg alaposan a mulasztásodért.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2014.03.22. 10:28:59

Ha elkoltozol otthonrol jogszabalyi kotelezettseged felfuggeszteni a TAJ szamodat. Ha 8 evig ervenyes TAJ szamod volt, amivel barmikor ellathattad volna magad meg is erdemled hogy a NAV buntessen.

tede 2014.03.22. 10:29:27

Egyik ismerősöm felesége nem talált munkát és úgy beszélték meg, hogy akkor háztartásbeli lesz, amúgy is nagy a ház, a kert és a két gyerek is ad elég elfoglaltságot.

Nem keres túl jól a férje, de kijönnek a pénzből csak mindig panaszkodik, hogy igen, a feleségének fizetnie kell a TB-t. Még az a ..... Draskovics találta ki ezt a rendszert. Emlékszem is mikor selypítve ott magyarázta, hogy majd valamelyik gazdag rokon befizeti. Akkoriban nekem nem volt munkám és az asszony fizetéséből kellett megélnünk és fizetni ezt a szart, ezért nagyon meg tudom érteni azokat, ahol valakinek nincs munkája és akkor még ezt a szart is fizetni kell a házastárs jövedelméből, mert nem mindenki kőgazdag közülük. Szerintem amúgy nem a külföldi munkavállalókat meg az ilyen szerencsétlen háztartásbelieket akarták megsuhintani (bár a szociktól minden kitelik, ez is), hanem a feketén dolgozókat. Ez már csak egy számukra szerencsés mellékhatása, hogy még rúgtak egyet a tisztességes emberekbe, ha véletlenül úgy alakult vagy úgy döntöttek, hogy egy fizetésből kell megélni.

mikka 2014.03.22. 10:29:47

Drága feleim...

Nem tudtok olvasni és még hülyék is vagytok.
Be kell sétálni a polgármesteri hivatalba és kitölteni egy lakcímváltozás igazolást. Ideiglenesen külföldön tartózkodó magyar állampolgár, állandó magyarországi lakcím nélkül. Nagyon szép pecsétes igazolást adnak erről a tényről, és nem kell félni a hatóságoktól. Csak olvasni kellene megtanulni..meg tájékozódni..meg gondolkodni..és nem sírni.

Kivancsi 2014.03.22. 10:30:00

evekota kulfoldon dolgozom.
mikor megkaptam a szerzodesem beballagtam a OEP hez es kijelentkeztem a szerzodes masolataval.
magyar vagyok es nem kivanok kulfoldre kivandorolni csak nem otthon fizetek adot/TB-t es veszem igenybe a biztositast.
ha munkamnak vege es megint magyarorszagon dolgozom akkor majd ott fizetem az adot es TB.
szemelyim es allando lakcimem van mert magyar vagyok ezek mellett ingatlanom,

eßemfaßom meg áll 2014.03.22. 10:30:10

"A válasz az volt, hogy mivel otthon állandó lakcímem van, ezért KÖTELES vagyok fizetni a tb-t."

A posztoló nekiállhat értelmezni a magyar nyelvben mit jelent az "állandó lakcím" kifejezés.

Kivancsi 2014.03.22. 10:30:23

ha ezt adova tette a fidesz?
mert most mar egeszsegugyi ado ez a 6Eft!
ha valaki kulfoldon dolgozik es adozik?
milyen jogon fizessen meg adot magyarorszagon is?
raadasul igenybe se veszi azt a "jo" hazai szolgaltatast
fuggetlen van-e magyar cimed vagy nincs!
mert ne lehet cimed? ha van ingatlan, gepjarmu, vallakozas a neven?
azert mert vki elmegy kulfoldre dolgozni attol meg nem szunik meg mint magyar!
csak mashol fizet........
ha majd visszajon akkor majd otthon fizet.....

Latcho Rom 2014.03.22. 10:30:27

@tanato: Muti...

én is hoztam valamit, tizezer ember feláll, tudom, nem kellene reménykednem a csodában, de mégis..

m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=lY-cO5xl6FU

janoszen 2014.03.22. 10:30:39

1. igenis letezik olyan, hogy kulfoldi allando lakcim es ideiglenes magyar. Csak az okmanyirodaban nem nagyon szokas ismerni, ugyhogy izmozni kell veluk hogy kiallitsanak egy magyar lakcimigazolast.

2. Mivel Ausztriaban dolgoztal - remelhetoleg legalisan - ezert kellett kapnod Lohnzettelt (fizetes igazolast) minden honapban. Ezeket illik is megorizni, de ha megsincs meg, akkor vagy a munkaltatodtol kerhetsz fizetesi igazolast (amiben benne van a munkaba allas datuma is), vagy a teruletileg illetekes Finanzamt (adohivatal) tud segiteni.

3. Ha kulfoldon dolgozol ES van magyar lakcimed, azt le kell jelenteni a TB-nek valami istentelenul nehezen megtalalhato urlapon.

4. EU-n belul legjobb tudomasom szerint a kettos allando lakcim ha nem is feltetlenul illegalis, de minimum szabalytalan. (Nekem ezt anno a lakcimbejelentkezesnel el is mondtak.) Ha viszont kijelentkezel Magyarorszagrol, akkor a szemelyidet le kell adnod, ugyhogy intezkedj ervenyes utlevelrol mihamarabb. A mosonmagyarovari okmanyirodaban varnak szeretettel, a taxis meg elfogadja az eurot is. :)

Mbraun 2014.03.22. 10:30:50

Nalam kozel harom evet akart bevasalni a NAV, anno amikor a kodos Albionban eltem. Addig leveleztem hogy vegul meguntak.
Btw ha otthon orvoshoz megyek, az maganorvos, es fizetek mint a katonatiszt.(6-8eFt per alkalom.)( A TB altal finanszirozott szakrendelesekre tobb honapos elojegyzes van, szoval ha tenyleg valami komolyabb gondja van az illetonek, akkor megdoglik mire odajut hogy orvos latja.Nagymamam jar kulonbozo rendelesekre es mindenhol tobb honapos elojegyzes van.) Legyen az fogorvos, vagy barmilyen mas szakorvos, es igy a gyogyszer es egyebek is teljes aron kerulnek a receptre felirva.
Az ilyen magas minosegu szolglaltatasert fizessen az ember, foleg ugy hogy nem is hasznalja ?
Sztori az egeszsegugy allapotarol: nagymamam elvagta a kezet az uveggel, es a tetanuszt a surgossegin nem adtak be. Azzal kuldte el az orvos hogy irassa ki a haziorvossal, es majd az beadja neki. Szoval Magyarorszag jobban teljesit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 10:34:53

@spike179: "Teljesen törvénytelen amit te csinálsz. Külföldön be vagy jelentkezve, hogy ott laksz? Gondolom igen, mert különben csak feketén tudsz dolgozni. "

Orszagtol fugg. UK-ben meg mindig nem kell sot nem is lehet bejelentkezni, es teljesen torvenyesen lehet igy dolgozni.

EU-s valasztason meg nyilatkozni kell, hol akarsz szavazni. Mar kuldte a council a papirt rola.

2014.03.22. 10:37:34

@mikka: Koszonjuk a magyaros stilusu lehulyezest es lebaszast. Ha kulfoldon elsz, nem tudsz besetalni a polgarmesteri hivatalba. Engem pl. - irasban - ugy tajekoztatott par evvel ezelott a londoni magyar nagykovetseg, hogy nincs ilyen hogy ideiglenes kulfoldi tartozkodas, ha le akarok mondani az allando lakcimemrol, akkor ok megtartjak a szemelyimet meg a lakcimkartyat. De te biztos jobban tudod, nyilvan csak te tudsz egyedul magyarul olvasni, mindenki mas hulye analfabeta stb. Koszonjuk a biztato szavakat.

tanato 2014.03.22. 10:39:47

@Mirjam2: @shakti_rom: www.youtube.com/watch?v=q-UAdbdE1qo
na itt rajtra van az egész egykori magnókazetta tartalma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 10:41:01

@janoszen: "1. igenis letezik olyan, hogy kulfoldi allando lakcim es ideiglenes magyar. Csak az okmanyirodaban nem nagyon szokas ismerni, ugyhogy izmozni kell veluk hogy kiallitsanak egy magyar lakcimigazolast."

Koszonom, megprobalom akkor ezt.

Nekem kb 4 eve kellett inteznem, akkor valoszinuleg nem tudtak rola, valoban. Ideiglenesnel akkor automatikusan maradt a magyar allando is.

tanato 2014.03.22. 10:43:52

@shakti_rom: Én is köszönöm a számot.

______________ (törölt) 2014.03.22. 10:46:46

@spike179:
"Külföldön be vagy jelentkezve, hogy ott laksz? Gondolom igen, mert különben csak feketén tudsz dolgozni."

tévedsz abban, hogy ha valaki külföldön dolgozik, akkor annak - ha legálisan akar eljárni - nincs más választása, mint a külföldi állandó lakcím. ausztriában (meg szerintem magyaro-n is) a "létérdekek központja" a döntő annak meghatározásához, hogy hol kell az illetőnek állandóra bejelentkezni. ez a "központ" pedig simán lehet másutt, mint ahol dolgozik és az év nagy részében lakik.

______________ (törölt) 2014.03.22. 10:48:48

@Mirjam2:
don't feed the troll.
vannak olyan hozzászólások, amik nem érdemlik meg, hogy reagáljunk rájuk. :)

Latcho Rom 2014.03.22. 10:49:57

@sorsolo: azt hittem nikket fogsz cserélni.
g f y

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 10:52:41

@janoszen:
1. Kicsit regi irast talaltam a kemkik oldalan, de ugy nez ki nemhogy csak tudniuk kene az okmanyirodaban errol, de igy is kene eljarniuk :

"Abban az esetben, ha valaki csak ideiglenesen, pl. munkavállalás miatt költözik át egy másik tagországba, az önkormányzati hivatalnál az „Ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése” című adatlapot kell kitöltenie. ...Ilyen esetben a külföldre utazó magyar állampolgárokat nem törlik a magyar lakcímnyilvántartásból, de itthoni lakcímük kint tartózkodásuk ideje alatt tartózkodási (ideiglenes) lakóhellyé módosul."

A 4-esre: "Főszabály szerint minden magyar állampolgár egyidejűleg két lakóhellyel rendelkezhet az Európai Unióban. Az egyik a bejelentett (állandó) lakóhelye, melynek nincs elévülési ideje; a másik a tartózkodási (ideiglenes) lakóhelye, amelyhez a lakcímkártyát Magyarországon minden esetben 5 évre adják ki."

2014.03.22. 10:52:42

@sorsolo: Igaz, es bar nem vagyok hajlamos osszeeskuves-elmeletekben hinni, de csak nekem tunt fel hogy hirtelen megjelent kb. 3 nikk egyszerre akikrol meg soha nem hallottunk, es mind azt probaljak bizonyitani hogy a magyar torveny milyen logikus es mindenki hulye es / vagy torvenyszego aki nem igy gondolja? Erdekes...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 10:56:20

@d.z.: 2009-ben hoztak a jogszabalyt. Mi van azokkal, akik elotte mentek el?

tucano 2014.03.22. 10:56:28

@blackhair-lady: nem mindenhol karfás a pad! Pl. Zürichben nem :) De Frankfurtban és Münchenben sem, illetve van direkt elfekvő pad, nagyon kényelmes.
@shakti_rom: köszi szépen!!!
@DieNanny [SZ,CH]: Zürichben az van, hogy a reptérről bemenni a városba/visszamenni reptérre+ 1 éjszaka szállás többe kerül, mint egy hét kajával, bulival Lisszabonban :(
Van ezért reptéri szoba, meg egy roppant érdekes rest room is:
www.zurich-airport.com/passengers-and-visitors/airport-services-en/layover-and-lounges/dayrooms-bedrooms

De elvileg lehet aludni a padon is Zürichben, csak jó fejek voltak a zsernyákok az ággyal. Fúj de utálom egyébk a reptereket, visszatérő rémálom és a valóságban is sokszor előfordul, hogy felébredek és nem tudom melyik ország, melyik repülőterén vagyok :D

Latcho Rom 2014.03.22. 10:58:51

@tanato:
m.youtube.com/watch?v=DdGiGLSDC7Y

Kerestem a Vig Rudolf gyüjteményt, nekem az volt az első nagy roma zene (igazi) élményem, sajnos nem látom a youtubon.
Itt az arca jobboldalon, igencsak hasonlít fiára, Mihályra.

______________ (törölt) 2014.03.22. 10:59:17

@janoszen:
4. "EU-n belul legjobb tudomasom szerint a kettos allando lakcim ha nem is feltetlenul illegalis, de minimum szabalytalan. (Nekem ezt anno a lakcimbejelentkezesnel el is mondtak.) Ha viszont kijelentkezel Magyarorszagrol, akkor a szemelyidet le kell adnod"

téves feltételezés, hogy le kell adni a személyit az állandó lakcím megszüntetésekor.
bár valóban sok okmányirodában eszerint jártak el egy darabig.
háttérinfo: az ún. "végleges külföldi letelepedéshez" kapcsolódik kötelezően a személyi leadása. a végleges letelepedés pedig kizárólag az egyén szabad döntése, tehát dönthet úgy, hogy negyven évig külföldön dolgozik, de ott (a magyar jogi értelmezésében) véglegesen NEM telepszik le.

www.sonline.hu/somogy/kozelet/csak-vegleges-kulfoldi-letelepedeskor-nem-jar-a-magyar-szemelyi-494291

Latcho Rom 2014.03.22. 11:00:18

@Mirjam2: Sok kripli jár ide, politikai katonák, s mezei kriplik is :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 11:02:25

@Mirjam2: A gond az inkabb az, nem tudja a bal kez, mit csinal a jobb.

A Nav siman behazudja, hogy en nem jelentettem le a tb-t, majd miutan elkuldom nekik, hogy de , es keressek meg az OEP-nel, akkor meg nem tudjak, mi az az S1...Pfff....

Arrol nem is beszelve, hogy ne kelljen mar napi szinten torvenyt banyaszni, hatha megint kitalaltak valamit....
A tb bejelentesi kotelezettseg pl. 2009 apr. ota van. "Visszamenolegesen" is.

2014.03.22. 11:13:07

@tildy[UK]: Pontosan. Az a baj hogy Mo.on csak az allampolgarokat lehet felelossegre vonni, a hivatalokat vagy hivatalnokokat soha, akkor sem ha pl. teves informaciot adnak nekunk vagy egymasnak. Velem pl. pont ez tortent hogy mivel joval a torveny bevezetese elott tavoztam, igy sokaig nem tudtam rola. Sokak szerint hulye vagyok hogy nem nezek utana a jogszabalyoknak... Hat szerintem az a hulye akinek nincs jobb dolga mint a folyamatosan valtozo magyar jogszabalyokat bongeszni, hatha valamelyik visszamenoleg vonatkozik ra, miutan mar elhagyta az orszagot. Mikor ertesultem rola hogy van bejelentesi kotelezettseg, infot kertem a londoni magyar nagykovetsegtol, ahol felretajekoztattak (irasban kozoltek hogy nincs ideiglenes tartozkodas, az egyetlen lehetoseg a szemelyi es lakcimkartya leadasa). Ki felelos a felretajekoztatasert? Senki... Ki felelos a 'szabalyok be nem tartasaert'? En. Ezek utan csodalkoznak hogy 'nem tisztelem a torvenyeket'.

2014.03.22. 11:17:18

@tucano: Nem tudom eldonteni hogy ez vicces-e vagy inkabb ijeszto...

______________ (törölt) 2014.03.22. 11:21:11

@Mirjam2:
"Tehat gyakorlatilag ez egy dij amit a kulfoldon eloktol probalnak beszedni, azert hogy az allampolgari jogaikat fenn tudjak tartani Mo.on. "

ebben semmi furcsa nincs. az állam adót szed és eldönti, mire költi. (persze, ott van mögötte a "demokratikus kontroll", haha.)

" nem vezetnek be sunyin egy torvenyt ami visszamenolegesen erint mindenkit "

ez a törvény még csak nem is volt visszamenőleges. hoznak olyat is, de a jelek szerint az is rendben van (legalább is a kutya se törődik vele - az eu-ról meg nem is beszélve -, hogy ez bármivel is ellentétes-e). nem egy visszamenőleges hatályú törvény született mostanában magyarországon (gyanítom másutt is előfordul ilyen - különleges esetekben), de speciel a tb-s szerintem nem visszamenőleges. minden állampolgárra a hatályba lépéstől érvényes.

"Szerintetek jogos lenne pl. engem buntetni, mert nem olvasom at az uj magyar torvenyeket minden nap, hogy biztos legyek benne, nem vezetnek-e be esetleg aznap egyet ami ram vonatkozik es aminek alapjan 15 napon belul be kell jelentenem valamit, kulonben megbuntetnek? "

ellenkezik a jogérzékünkkel, de ez nem jelenti, hogy jogszerűtlen. az jogszerű, amire törvényt hoznak. az államok a legnagyobb bűnözők, függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján bitorolnak. a jelenleg elfogadott világrendben (status quo) a jogbitorlók elismerik egymást, mi meg fejet hajtunk nekik, mert komoly érdekünk fűződik hozzá - és mert gyávák vagyunk ellentmondani.
a rövid válasz a kérdésedre tehát: igen, jogos lenne téged büntetni. mert minden polgárnak kötelessége a saját államának "magyar közlönyét" napi szinten követni. MINDEN állam elvárja ezt és állandóan lobogtatják "a jog nem ismerete nem mentesít annak megtartása alól" feliratú zászlót. ez egy nonszensz, mégis: kevés ennél szélesebb körben elfogadott jogi alapelv van.

"Ja es az is felmerult hogy milyen jo fejek, nem buntetnek meg ha utolag bebizonyitod hogy EU-tagallamban fizetted az egeszsegugyi hozzajarulast. Hat az EU-torvenyt sertene ha kotelezni probalnanak arra hogy 2 EU-orszagban fizesd a TB-t, ezert nem 'buntet meg' a jo fej magyar allam, mert oket buntetnek meg ha kiderulne hogy az EU torvenyeivel ellenkezo modon probaljak meg sarcolni a polgaraikat. "

a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt simán megbüntethetnének minden mulasztót - a törvényben megszabott mértékkel. a mulasztási bírság kiszabása nem ellentétes az eu szabályaival.
ha ezt nem teszik, akkor méltányosságot gyakorolnak, lemondanak egy jogosan követelhető összegről.

Latcho Rom 2014.03.22. 11:21:59

@Mirjam2: Mindkettő egyszerre.

Ki az a vadbarom aki pld ezt a mondatot összeagyalta??

"a marxista nézeteiről elhíresült dramaturg, Klaus Pierwass szövegezte, az írásban szélsőbaloldal"

WTF! Elhiresült?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 11:32:13

@Kivancsi:

"milyen jogon fizessen meg adot magyarorszagon is?"

Olyan jogon, hogy jogszabály írja elő.

"raadasul igenybe se veszi azt a "jo" hazai szolgaltatast"

Az adó független az igénybevételtől.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 11:32:44

@Kivancsi:

"ha ezt adova tette a fidesz?"

Mindig adó volt, csak másképp hívták.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 11:34:07

@spike179:

"Külföldön be vagy jelentkezve, hogy ott laksz? Gondolom igen, mert különben csak feketén tudsz dolgozni."

Ez tévhit.

Egy dolog lakcímet bejelenteni, más dolog legálisan dolgozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 11:48:46

@sorsolo:
Szerintem visszamenoleges volt.
"Amen­ny­iben egy magyar állam­pol­gár külf­öl­dön 2009. ápri­lis 1-je előtt léte­sí­tett
munka­vis­z­onyt, illetve vala­mi­lyen for­má­ban kint járu­lék­fi­zető, azt min­den­kép­pen be kell
jel­en­teni a Regioná­lis Egész­ség­bizto­sítási Pénz­tárnál a kinti járu­lék­fi­ze­tése tényét és
miként­jét. 2009. ápri­lis 1-jétől léte­sí­tett munka­vis­z­ony ese­té­ben azon­ban a bejel­en­tést a
mun­kába állást követő 15 napon belül köte­lező meg­tenni.
A TB (társ­ada­lom­bizto­sítás) szer­vek felé – min­den eset­ben, ha 3 hóna­pon túli időtart­amra
tör­té­nik a távo­zás és Magyaror­szá­gon megs­zű­nik a járu­lék fize­tés (pél­dául már nem
munka­vál­laló az állam­pol­gár) – ily­en­kor külf­öl­dön fizet társ­ada­lom­bizto­sítást az állampolgár."

Ja , az kulon erdekes, hogy sok esetben a kinti maganbiztositot otthon el sem fogadjak....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.22. 11:52:07

@maxval a gondolkodó birca:
Nem értek feltétlenül egyet.

Illetve ha mégis, akkor egy svájci jellegű diktatúra nekem tökéletesen megfelel.

Azt vettem észre, hogy ha nincsen megfelelő fék az embereken, akkor idióta barmok módjára viselkednek. A kettő közti átmenet lenne a legjobb, de arra az emberiség szerintem alkalmatlan.

Mondok egy valós példát:
1) Nincsen szabály a hangos zenehallgatára. Svensson reggel 6-kor bekapcoslja, döng egész nap, hallgatja az egész ház. Jó esetben este 10-kor elalszik és onnantól lehet pihenni.
Ez így jó? Szerintem nem...

2) Totálisan tiltva van a hangos zenehallgatás. Ha bárki meghallja, hogy Svensson zenét hallgat, hívja a rendőröket és repül a bírság.
Es így jó? Nem teljesen, de legalább élhetek azzal a jogommal, hogy pihenjen a lakásomban.

Megoldás? Némi kulturát verni Svensson fejébe és vagy halkan hallgatja a zenét, vagy felvesz egy fejhallgatót. Így ő is megkapja, amit akar és a többi lakó sem kénytelen hallgatni.

---

Azt is aláírom, hogy az én életszemléletem vagy felfogásom olyan, hogy akkor működik jól a rendszer, ha az emberek teljesen észrevétlenül tudnak egymás mellett élni. Mint árnyak suhannak, nem hallom őket, nem látom őket. Számomra pl. Dél-Európa maga lenne a pokol, míg itt északon maga a Kánaán.

Nem véletlen, hogy ha egyszer házat veszek, akkor azt az erdő közepén fogom venni és nem egy városban.

______________ (törölt) 2014.03.22. 12:01:47

@maxval a gondolkodó birca: na de magyarország előbbre jár. ott már nincs tb-járulék, se tb. senkinek se kell tb-járulékot fizetni. (csak szociális adót.)
a járulék, amelyért cserébe szolgáltatás jár, mára adóra változott, amiért nem jár ellátás, az bármire fordítható.
offforever.blog.hu/2012/05/09/ezt_is_megszavaztak_120_ev_utan_megszunt_magyarorszagon_a_tarsadalombiztositas

janoszen 2014.03.22. 12:12:16

@tildy[UK]: nezz utana, nem tudom a reszleteket mert nekem nem kellett, de ugy fog kinezni a lakcimkartya hogy rajta lesz a kulfoldi lakcimet allando lakcimnek es a magyarorszagi ideiglenesnek.

The Finlander 2014.03.22. 12:12:16

Soha nem fogom fel, hogy miért kell ekkora hisztit kivágni egy, esetleg két papír miatt. Jómagam is nyolc éve élek uniós tagállamban és én is most kaptam hasonló levelet. (bár csak ki kellett tölteni egy papírt és visszaküldeni)

Kb. 20 perc alatt megkaptam emaliban az itteni biztosítótól az igazolást. Visszaküldtem, oszt jó napot.

Ennyi. De te csak háborogj tovább, igazi magyar módjára.

Boldogság gyere haza! 2014.03.22. 12:12:16

allando lakcim: hatrany
TB: en fizetem, jobb a bekesseg

Igy, ha otthon vagyok es orvoshoz kell mennem, nem cseszegetnek.

Innen nezve, ahol en elek, az orszag feudalis viszonyok között muködik.
Nem kell mas, mint megbizni egymasban, elhinni a masik szavat, es minden egyszerubben, olcsobban muködne.
De ez mar az en eletemben nem fog megtörtenni.

coeurace 2014.03.22. 12:12:16

Jót vitatkozik itt mindenki, de arról senki nem beszélt, hogy tavaly óta Magyarországon törvény van róla, hogy "tilos" (nem EU szabály, hanem magyar törvény) EU-n belül máshol biztositással rendelkező embernek magyarországon TB-t fizetni és a NAV 300eFt-ra birságolhat, ha ezt megszeged.
Ezek szerint létezik egy párhuzamos világuk is, ahol a havi 6eFt egészségügyi hozzájárulást (nem tudom épp mi a hivatalos neve) mindenképpen fizetned kell, ha nem jelentkezel ki az otthoni lakcimről... Szóval nyuszika, van sapkád???

Egyébként nekem a 6eFt fizetése jobban tetszik, mivel az első szabály azt is tartalmazza, hogy az EU-s biztositási kártyával csak sürgősségi eljárásra vagy jogosult. Ez egyfelől nonszensz és nem igazán felel meg az EU szabályoknak. Másfelől egy olyan ember aki külföldön dolgozik de viszonylag gyakran jár Magyarországra elég könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy otthon akar elmenni orvoshoz, de nem tud.

A trollok kedvéért természetesen létezik hivatalosan elfogadható megoldás: Kijelentkezel otthon az OEP-nél és a NAV-nál, nem fizetsz otthon és csak sürgősségi ellátást kapsz az EU biztositási kártyával.

Catoo 2014.03.22. 12:12:16

Ha kulfoldon elsz akkor tudhatnad,hogy a Magyar burokracia egy kis aggressziv szarcsombok, aki mindenkit utal, de legfokeppen a sajat allampolgarait. Mindenkit lenez, aki intelligensebb told.

Gondolkozz el azon, vajon Miert is elsz mas orszagban? Miert is jobb ott, mint otthon???? Pedig mashol idegen vagy!!!!!!!

mikka 2014.03.22. 12:12:16

@Mirjam2: te nagyon okos.., az előtt kell intézni mielőtt elmész Magyarországról..

janoszen 2014.03.22. 12:12:16

@sorsolo: pontatlan voltam. Ket fele lehetoseg van. Az egyik, hogy ideiglenes kulfoldon tartozkodast jelentesz be. Ezzel semmi nem valtozik, meg a lakcimkartyan levo adatok sem, csak a nyilvantartasban feltuntetesre kerul. A kulfoldi letelepedesnel kell leadni a szemelyit es a lakcimkartyat.

Kivancsi 2014.03.22. 12:12:16

@maxval a gondolkodó birca: pont errol beszelunk te birka?

EU-n BELUL NINCS DUPLA ADOZTATAS....

de ha EU-n kivulre tavozol es visszajosz?
na akkor jogosan kerhetik....

Shajamer 2014.03.22. 12:12:16

@Babette_: Miért nem szüntetted meg a hazai lakcímedet?
Akkor erre egy rövid sztori:

Tavalyelőtt, októberben odahaza "nyaraltunk", amikoris kidrerült, hogy feleségemnek méhen kívüli terhessége van. Rohanás kórházba, (SOTE, Klinikák), ott hamar felvették a nejemet, majd egy óra múlva megopárálták. Hál`Istennek a műtét sikerült, bár a bal petevezetőt el kellett távolítani, de lehetett volna sokkal rosszabb is. Másnap a betegfelvételről jön egy hölgyike, hogy akkor az egész egymillió-négyszázezer forintba kerül. Mondom az EU-s kártyát leadtuk, majd a német biztosítónk fizet. Nem, az nem érvényes, közli, és fizessek még ma. Először kétségbeesem, majd kb. egy fél óra múlva megint a hölgyike, hogyha az OEP-től beszerzek egy formanyomtatványt kitöltve, akkor mégiscsak lehetséges, hogy elfogadják a kártyát. Most nem írom le, hogy miként jutottunk a végére, mert nem áll szándékomban untatni, de egy napomba, kiabálásba, hisztériába került, míg eljutottunk oda, hogy a betegfelvétel vezetője jött hozzám, és közölte, hogy jó, mégiscsak érvényes az EU-s biztosítási kártya, de csak LAKCÍMIGAZOLVÁNNYAL: Marhára nem értettem, hogy ez most hogy, de mivel volt, két perc alatt túlestünk az egészen. Ha nem lett volna lakcímigazolványom, ma is futhatnám a köröket, hogy elfogadják az EU-s kártyát.

______________ (törölt) 2014.03.22. 12:18:39

@tildy[UK]:
mondok egy példát a visszamenőleges hatályra. volt egy szja szabály a végkielégítésekre, miszerint normál, mondjuk 38% adót kell fizetni a végkielégítésekre (is). jött a fidesz, és azt mondta, talán 2010-ben, hogy igaz, hogy a végkielégítés kifizetésekor 38% volt a szabály, de mi ezt most, utólag 98%-ra módosítjuk. azaz felülírják a régi szabályt, de nem azt mondják, hogy MOSTANTÓL ez lesz a szabály, hanem azt, hogy TAVALYTÓL ez érvényes. ez a visszamenőleges hatályú törvényalkotás.

ha azt mondják, hogy mától MÁTÓL be kell jelentened a korábban létesített munkaviszonyod, az nem visszamenőleges hatály. ha azt mondják, hogy HÁROM NAPPAL EZELŐTTŐL kell bejelentened a korábban létesített munkaviszonyt - na, az visszamenőleges hatályú.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.22. 12:21:20

@Shajamer:
Buta kérdés, de ha van EU-s kártyád, akkor miért kell harcolni velük? Főleg, ha már meg is műtötték a feleségedet addigra?
Én úgy hagytam volna ott őket, mint eb a szaharát...

______________ (törölt) 2014.03.22. 12:23:04

@janoszen:
"Ket fele lehetoseg van. Az egyik, hogy ideiglenes kulfoldon tartozkodast jelentesz be. Ezzel semmi nem valtozik, meg a lakcimkartyan levo adatok sem, csak a nyilvantartasban feltuntetesre kerul. A kulfoldi letelepedesnel kell leadni a szemelyit es a lakcimkartyat. "

ez már majdnem pontos. ;) ez pontosan a régi szabályozás, tavaly februárban vagy márciusban változott, mégpedig úgy, hogy az "ideiglenes külföldi letelepedést" már nem kell bejelenteni.
ld. pl.:
das.hu/jogi-esetek-es-hirek/nem-az-ideiglenes-kulfoldi-tartozkodas-lehetosege-szunt-meg-csupan-a-bejelentesi-kotelezettseg/

tucano 2014.03.22. 12:28:56

@Mirjam2: sztem inkjább vicces. Mert egy árnyalatnyival normálisabb társadalomban, milyen jól jönne a civil üybuzgóság, de hergelni, meg hülyeségekre pazarolni, na ez nagy baromság.

______________ (törölt) 2014.03.22. 12:31:36

egy téma nem került még elő tb kapcsán, amit azoknak hasznos tudni, akik ugyan külföldön dolgoznak, de valami oknál fogva magyaro.-ra (is) szeretnének járni orvoshoz.
ha valakinek az állandó lakcíme magyarországon van, és külföldön biztosított, akkor kérheti (a külföldi biztosítóját), hogy magyarországon IS teljeskörű orvosi szolgáltatásokat vehessen igénybe - ugyanúgy, mintha magyarországon dolgozna (és így magyaro.-n lenne biztosított).

("Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított magyar állampolgárnak Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által
kiállított igazoló nyomtatvány (E 106 vagy – 2010. május 1. után – S1) alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult."
www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20121024.PDF)

DieNanny CH 2014.03.22. 12:45:17

@tucano:

Köszi, ez nekem teljesen új. Mondjuk, az a Ruhezone 25-30 frankért - jó kis ár! De tényleg nagyon ötletes!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 12:48:42

@sorsolo: Elokerult, pont mondtam, nekem az volt, es az S1-rol nem tudta a NAV, hogy mi az.

DieNanny CH 2014.03.22. 12:55:30

@Mirjam2:

Szerintem HÁ most ébredt fel, és állt neki a beengedésnek...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 12:57:12

@sorsolo: ahh , oke.

@coeurace: erre megoldas az S1 .
logout.hu/dl/upc/2011-02/3717_imag0571.jpg igy nez ki.

@mikka: sertegetheted mirjamot, de jelen esetben te vagy hunyo. Amikor meg o elment Magyarorszagrol, akkor meg nem volt az a torveny, ami szerint be kellett volna jelenteni.

DieNanny CH 2014.03.22. 13:08:27

@coeurace:

Vagy, mielőtt hazamész Mo-ra, kötsz egy turistabiztosítást. Amit aki Mo-ról meg 1-2 hétre külföldre, szintén megtesz. Így nem csak sürgősségi ellátásra vagy jogosult.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 13:08:36

@sorsolo:

Nem.

Eddig sem járt szolgáltatás érte. Azaz ADÓ volt, csak másnak volt elnevezve.

Adó = amit köteles az adóalany fizetni, függetlenül a cserébe kapott vagy nem kapott szolgáltatásért.

Azaz a TB-járulék adó volt mindig. Most annak is nevezik. Ennyi az egész.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 13:09:45

@QUERCUS(a favágó): nehezen viselem, ha lehülyézik, amit mondok. a jogszabályt nyugodtan lehet, nem veszem a szívemre:)

DieNanny CH 2014.03.22. 13:11:51

@Shajamer:

Ez fura, mi van akkor, ha az illető nem magyar, és úgy operálják? Ő honnan szerzett volna lakcímkártyát?
Örülök, hogy a feleségeddel minden rendben lett!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 13:12:07

@Babette_: arra a pontra meg mindig nem mutattal ra amugy , hogy hol irja, hogy kulfoldre koltozeskor kotelezo megszuntetni a magyar allando lakcimed. :) Ha mutatsz ilyet, mea culpa, az altalad linkelt meg mindig nem erre vonatkozik.

______________ (törölt) 2014.03.22. 13:14:37

@tildy[UK]: nem csodálom, ha nem tudták, mert nekik ezzel nincs is semmi dolguk. ők csak a pénzt szedik, ez meg az ellátásról szól (ezért oep téma).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 13:18:58

@Babette_: "-igen, ha van itthon lakcímed, akkor az azt jelenti, hogy itthon tartózkodsz, ezt szajkózom már mióta, és fel nem fogom, miért nem fogjátok fel. és ha van itthon lakcímed, vagyis itthon tartózkodsz, akkor kötelező a tb (vagy munkaviszony hiányába az egészségügyi hozzájárulás)"

Erre is pontosan ramutathatnal a torvenyben, nem kotelezo otthon tartozkodnod magyar allando vagy ideiglenes lakcimmel sem. Es ha kulfoldon tartozkodsz huzamosabb ideig, akkor sem kotelezo feladnod az otthoniakat.

A torveny annyit viszont jelez, a fogado orszag elvei az iranyadoak.

Egyebkent igen, a torveny nem teljesen tiszta, mert az altalad leirtak egyertelmuek, magyarorszagi lakohely es tartozkodasi hely eseten. Magyar lakohely, kulfoldi tartozkodasi hely eseten vagy magyar tartozkodasi hely, kulfoldi lakohely eseten mar nem, es errol nem is rendelkezik megfeleloen.

______________ (törölt) 2014.03.22. 13:19:20

@maxval a gondolkodó birca:
"Eddig sem járt szolgáltatás érte. "

ebben nem értünk egyet. :)

DieNanny CH 2014.03.22. 13:20:04

@maxval a gondolkodó birca:

Nem, nem volt adó. Társadalombiztosítási JÁRULÉK volt, tehát JÁRT érte valami. Ahogy NYUGDÍJ-JÁRULÉK is megszűnt. Az Alkotmány módosították ahhoz, hogy adó lehessen.
www.youtube.com/watch?v=rvkpgABMYgQ

tucano 2014.03.22. 13:21:03

@maxval a gondolkodó birca: még Bulgáriában is nagyon magyaros a hozzáállásod :)
Nem a járulék és az adó k. nem ugyanaz, ezért is változtatták meg és még mennyi minden mást.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2014.03.22. 13:25:45

@tildy[UK]: Jogos, ugyanakkor szerintem a lehetoseg azelott is megvolt arra, hogy kijelentkezz a rendszerbol, maximum nem voltal kotelezve ra. Celszeru ezeket a dolgokat egyertelmuen lezarni koltozes elott. Amugy az erdekes az, hogy amikor en Angliaban regisztraltam adoszamert az ugyintezo konkretan elkerte a magyar TAJ szamomat, ugy hogy helyesen kimondta hogy TAJ. Szoval azert sanszos hogy van erre egy europai adatbazis, max nem minden orszag hajlando hasznalni.

janoszen 2014.03.22. 13:26:06

Igen, de ha nem jelented be, akkor a blogpostban leirt jelenseg all elo. Valahogy be kell jelentened, hogy nem vagy mar az orszagban es nem vonatkozik rad ado/TB fizetesi kotelezettseg. Vagy vegigzongorazod az osszes hivatalt, vagy biztosra mesz es a kulfoldi letelepedest valasztod magyarorszagi ideiglenes lakcimmel. Legalabbis legjobb tudomasom szerint.

oribori 2014.03.22. 13:26:22

Van magyar Tb kártyád és van TAJ számod, amire nem érkezik járulék befizetés senkitől. Ezt mutatja a rendszer, és ilyen esetben érvénytelen a Tb kártyád és nem vagy jogosult itthon csak sürgősségi eü ellátásra. Ha nincs jövedelmed és nincs mentességed (több címen van mentesség, de rád egyik sem vonatkozik), akkor kell magad után valami havi 6.400, forintot fizetni eü járulékként és jogosultá válsz a teljeskörű eü ellátásra. Ha az EU-ban van munkád és ott fizetsz járulékot !!!, akkor itthon már nem kell! Viszont ezt igazolnod kell a nav felé. Ha nem igazolod, előjegyezhetik az adószámodhoz a havi 6 ezer x forintot, és adók módjára behajthatják rajtad. Nem öröm, de nem is annyira bonyolult ez az igazolás. Azt hiszem adnod kell egy nyilatkozatot meg valami irat másolatát, amivel igazolod, pár éve ezt még levélben is lehetett. A nav-osok tudják a pontos eljárást.

Kivancsi 2014.03.22. 13:26:37

van masik perspektivaja is a dolognak....

a magyar EU-s kartyara Europaban ingyenes ellatas jar.
szoval 6Eft/ho -ert kapsz ingyen szolgaltatast ott ahol kene erte valamennyit fizetned!
pl ha Irorszagban dolgozol es hiaba van ott TB fizetesed....
de az nem fedez mindent! a magyar EU-s biztositasi kartya a JOLLY-JOKER :)
gazdasagilag megeri hasznalni :):)
erdemesebb otthon fizetni mashol meg hasznalni!!

na erre varjatok gombot! :):)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 13:28:14

@sorsolo:

Ez ténykérdés, nincs mit vitatkozni róla.

2014.03.22. 13:28:48

@d.z.: ez nem pontos. 1992-ben egyik illetekes sem tudta, hogy mit kell csinalni, beleertve a konzulatust.

2014.03.22. 13:30:27

@Babette_: hiaba van jogszabaly, ha azt betartani praktikatlan, sot kifejezetten hatrany ugyintezesnel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 13:33:11

@d.z.: Most csutortokon voltam Job-Centre-ben unokatesommal, NI numberes interjun segitettem. Nem kertek ilyet.

Lehet a tied egyedi eset volt.
Mert anno nalam sem kertek.

@janoszen: en bejelentetettem idoben ideiglenes kulfoldon tartozkodast, + a TB-nel. Akkor - 4 eve- az apehnek meg nem kellett szolni.
Ennek ellenere a Nav megfenyegetett nem rendezett tb jogviszony miatt, majd a szuleimet ugraltatta volna , hogy menjenek be az OEPhez, es vigyek at az igazolast, mikozben azt allitottak az OEP rendszerebol dolgoznak, es ott nincs benne a kulfoldi biztositasi jogviszonyom. Felhivtam OEP-t: de benne van.
Most erre mit is tudnek mondani.

En korrekt voltam vegig, torvenyesen jartam el.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 13:34:56

@oribori: az en esetem is mutatja, hiaba adta ezt valaki idoben, lopikula, hogy szepen fogalmazzak, akkor is beprobalkoznak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 13:46:48

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem, nem igaz.

Adó volt bizony az is, járulék nevű adó.

Ami "járt", az akkor is jogszabály alapján járt, Most is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 13:47:31

@tucano:

A "járulék" szó csak egy bűvészkedés volt a szavakkal. Ettől még ez adó volt.

______________ (törölt) 2014.03.22. 13:52:53

@maxval a gondolkodó birca:
:)
megkérdezhetem, mi lenne számodra ebben a kérdésben a döntő érv? mit kellene prezentálnunk ahhoz, hogy azt mondd: "tévedtem, valóban nem volt adó"?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 14:24:59

@sorsolo:

Ha valaki bizonyítani tudná, hogy a járulék nem adó. Viszont MINDEN komoly forrásban a járulék az adó egy alváltozata. Pl. stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=REV - és joggal. A TB-járulék az egyik adónem.

Ezen az alapon a cégadó sem adó, mert mondhatjuk, hogy csak a személyi jövedeladó igazi adó. De pl. az OECD nem ezt mondja.

Ugyanis mi az adó?
- Kötelezően fizetendő jogszabály alapján, nem lehet lemondani róla.
- Az állam ellenszolgáltatása független a befizetéstől és alapvetően jogszabály alapján történik.

Mondhatod, hogy nem fogsz fizetni TB-t és cserébe nem fogsz kérni szolgáltatást, hanem csak magánorvoshoz fogsz menni? Nem.

Monhatja egy egészséges ember, aki évekig fizetett és sosem vett igénybe semmit, hogy kéri vissza a pénzt? Nem.

Akkor miért nem adó?

eddie1977 2014.03.22. 14:28:03

@spike179: Nem szoktam csak úgy sértegetni másokat. Általában megindoklom, ha valakit nem tartok normálisnak, de veled kivételt teszek.
Neked csak annyit írok, hogy te egy igazi idióta vagy.

DieNanny CH 2014.03.22. 15:29:25

@maxval a gondolkodó birca:

"Az állam ellenszolgáltatása független a befizetéstől "

Viszont a tb-járuléknál és nyugdíj-járuléknál nem volt független az ellenszolgáltatás, azt pontosan arra fordították. Most viszont, elképzelhető, hogy a befizetett pl nyugdíj-adó kb 50%-át nem a nyugdíjakra fogják fordítani!

coeurace 2014.03.22. 15:48:33

@maxval a gondolkodó birca: A jogászkodást nagyon értékelem, de ha az állam egészségügyi ellátás finanszirozására adót/járulékot szed tőlem akkor ezért valamit adnia is kell! Az adókat a különböző állami feladatok ellátására szedik nem "csak úgy" vagy "mert megtehetik". Nyilván az adók nagy része nincs megnevezve, hogy mire megy, mert az megvalósithatatlan lenne (ÁFA, SzJA), de ha valamit kimondottan TB-re szednek akkor azért illik ellátást adni. Erről egyébként a filozófusok könyveket irtak, keresd "társadalmi szerződés" szócikk alatt. Természetesen minden szabály átháágható, pláne ha valaki átirhatja az összes törvényt és az alkotmányt is, az iratlan szabályokat meg még könnyebb megkerülni, de előbb-utóbb ez vissza fog ütni. Én kivárom...

M. Péter 2014.03.22. 16:27:39

@Kivancsi: Nem ingyenes, hanem ugyannyit fizetsz, mint a helybeliek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 16:35:01

@charlieharper: sajnos. szokták is mondani, hogy mindegyik annyit ér, amennyire betartják.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 16:37:09

@tildy[UK]: tildy, te drága. én tényleg nem fogok neked ide egy jogértelmezési, jogdogmatikai értekezést írni, de amit bemásoltam, abban nagy része benne van. lehet, hogy nem úgy szó szerint, ahogy te szeretnéd, ha lenne, de benne van.

Muscari 2014.03.22. 17:01:36

Szerintem ilyen jellegu tb fizetesi kotelezettseg egyik normalis europai orszagban sincsen. Konkretan UK, Spanyolorszag, Szlovakia es Csehorszag is biztositja az ellatast alanyi jogon.

Spanyol kolleganom 10 eve el Londonban, de egy komoly mutetre most hazament Madridba. Minden tovabbi nelkul megcsinaltak neki, ket hetet volt korhazban, semmit sem kellett fizetnie. A legnagyobb poen az, hogy a munkahely elfogadta a spanyol korhazi es haziorvosi papirokat es a betegszabadsagra szolo penzet is megkapta. Csak le kellett fordittatni oket.

Tudom, Spanyolhon joval gazdagabb, mint Mo, de hogy Szlovkia is igy jar el?

Mondhatjuk persze, hogy ez nem fair, mert nem oda fizeti az ember az adokat es jarulekokat, megis igenybe veszi az ellatast, de ez a magyarokon kivul ugy latszik, senkit sem zavar. A dolog masik oldala meg a sok melyszegenysegben elo es hajlektalan ember, mint mar valaki fentebb emlitette, nem hiszem, hogy orajtuk valaha is be lehetne hajtani ezeket a penzeket, megsem lehet oket ellatatlanul hagyni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 18:09:27

@DieNanny [SZ,CH]:

Dehogynem volt független!

Aki több TB-járulékot fizetett, az jobb ellátást kapott? Ne viccelj.

Sőt, a nyugdíjnál is egy képlet volt a nyugdíj meghatározására. Pont mint most.

Magyarul ez mindigis egy adó volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 18:10:44

@coeurace:

"a az állam egészségügyi ellátás finanszirozására adót/járulékot szed tőlem akkor ezért valamit adnia is kell"

Ugyanazt amit most is ad az állam. Nem függ az ellátás a fizetés mértékétől.

Khal Drogo 2014.03.22. 18:15:00

@maxval a gondolkodó birca: Beszédes az elnevezés - Egészségbiztosítási járulék. Ez egy biztosítás,ha bekövetkezik a káresemény,tehát orvosi ellátásra szorulsz, igénybe veheted az ellátórendszert.

Pénzvisszafizetés? Ha van lakásbiztosításod és nem nem történik káresemény, visszakapod a pénzt? Segítek, nem kapod vissza.

Khal Drogo 2014.03.22. 18:19:15

@DieNanny [SZ,CH]: A szolidaritási adót a nyugdíjakra fordítják. Mivel ez nemigen fedezi a kiadásokat, ezért más adókból is erre csoportosítanak át forrásokat.

A valóságban tehát nem az a helyzet, hogy a tb járulék utódját nem a nyugdíjra fordítják, hanem az,hogy adókkal pótolják ki a nyugdíjkassza hiányát.

Khal Drogo 2014.03.22. 18:26:08

@maxval a gondolkodó birca: A társadalombiztosítás két részre bomlik - Van az egészségbiztosítás és van a nyugdíjbiztosítás. A kettő nem ugyanaz. Míg az egészségbiztosításnál a befizetett összegtől független a szolgálatási csomag, tehát elvileg ( gyakorlatban ez nem köszön vissza ) ugyanakkora szolgáltatást kap egy ugyanolyan beteg minimálbéres mint egy felsővezető.

A nyugdíjbiztosításnál pedig a befizetett összeg és a szolgálati idő kombinációja határozza meg a nyugdíjad kezdő összegét. Utána pedig ezt növelik.

1988.01.01-től a nyugdíjba vonulásodig minden megkeresett béredet nettóját valorizálják, majd az éves valorizált összegekből kiszámítják az életpálya-átlagkeresetet. Ezt követően megnézi mennyi évet voltál nyugdíjban biztosított, és ennek megfelelően kapod az életpálya-átlagkereset meghatározott százalékát. 40 év biztosítás esetén 80%-a, 50 év biztosítás esetén 100%-a jár ennek az életpálya-keresetnek.

Vagyis az az állítás teljesen megalapozatlan hogy a nyugdíj nem függ a befizetett pénztől. Ugyanis csak attól függ.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 18:29:48

@Khal Drogo:

A különbség: az egyik önkéntes, a másik kötelező. Ha valami kötelező és az állam felé kell teljesíteni, akkor az adó.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 18:30:55

@Khal Drogo:

Tedd hozzá: jelenleg pontosan ugyanez van. Miért ugyanaz, ha egyszer most adó és nem járulék?

Quercus a favágó 2014.03.22. 18:45:14

@maxval a gondolkodó birca:

Egy apró, de lényeges dolog. Az Orbán féle alkotmányban már nincs garantálva az egészségügyi és a nyugdíj ellátás.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 18:51:00

@QUERCUS(a favágó):

Az előzőben sem volt.

De ha garantálva is lenne, az szerinted változtat valamin? Hiszen ha valamire nincs pénz, akkor az hiába van "garantálva".

tucano 2014.03.22. 18:53:06

@maxval a gondolkodó birca: nem, nem. A pénzzel bűvészkedtek és lehetetlenítették el a "járulék" kifejezést. Szép lassan kiüresedett a tartalma, sőt értelmezhetetlenné vált :(

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 18:58:44

@tucano:

Sosem volt tartalma.

Megmondom miért:
- sosem volt elég a nyugdíjjárulék a nyugdíjakra, azaz mindig kiegészítette a hiányt a központi költségvetés, a rendszer nem önfenntartó,
- az egyéni nyugdíjszámla emiatt nem vezethető be soha,
- magyarul: az egész egy bűvészkedés csak.

Nemzedékek abban a hazugságban éltek, hogy a befizetésük valahová megy és tőkét képez. Valójában sokkal tisztább az igazság: ez a pénz nem megy sehová, mert azonnal kifizetésre kerül a jelenlegi nyugdíjasoknak, sőt az összeg még nem is elég.

A nem is távoli jövő:
- megszűnik a nyugdíj,
- mindenki alanyi jogon fog kapni egy minimális összeget nyugdíjként.

Quercus a favágó 2014.03.22. 19:05:45

@maxval a gondolkodó birca:

Ez még a komenista alkotmányban volt:

"70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

(2) A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények162 rendszerével valósítja meg.

(3)163 Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

Tudsz valami hasonlót mutatni az Orbán féle alkotmányban,

M. Péter 2014.03.22. 19:21:16

@Muscari: A spanyol kormány is tervezi, hogy megszünteti azt, hogy a külföldön élő Spanyolországba járjanak orvoshoz, vagy esetleg már meg is tette. Az Angliában élő nagyon fel voltak háborodva, sokuk, úgy tűnik, még nem is hallott az EHIC-ről.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.22. 19:30:59

@Muscari: Cseh kolléganömmel ugyan ez történt. Mondjuk az alapbiztositäs itt is csak a sürgösségi ellätäst fedezi. Szeritem neki is volt vmi kiegészitö biztositäsa, mert egy viszérmütét, bärmily kényes helyen is van, nem sürgösségi.
Az egyik barätunk nälunk nyaralt, és balesetet szenvedett. Bevittük a korhäzba, mert persze hétvégén volt. Mär nem emlékszem, hogy a gyogyszerért kellett-e fizetnie (itt egyböl megkapod a dokinäl az adagod, csak ritkän kell gyogyszertärba menni). Fölmutatta az Europai Egészségbiztositäsi Kärtyät, és ellättäk rä. Kb 1év mulva jött töle 1E-Mail, hogy mondjuk mär meg a korhäznak a cimét, mert az OEP csak ugy hajlando kifizetni a szämläjät...

PannonBoy 2014.03.22. 19:38:40

@Kivancsi: Teljesen helytelen a megállapítás.
Mint ahogy ez is:
"a magyar EU-s kartyara Europaban ingyenes ellatas jar."

Nem jár ingyenes ellátás, kizárólag sürgősségi(!) ellátásban részesülhetsz!

Egyébként az EU-s egészségügyi kártyát helyesen EHIC-nek hívják, csak ezt sokan nem tudják. Az az ország tudja kiállítani, ahol biztosítva vagy.
Értelemszerűen, nem lehet egyszerre két EHIC kártyád!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.22. 19:44:31

@QUERCUS(a favágó):
Na de milyen kommunista alkotmány az olyan, amiben az ország megnevezése nem "Magyar Kommunista Népköztársaság"? :D

@Babette_:
És amikor az első kommentben hülyézed le a posztolót? :)

Quercus a favágó 2014.03.22. 20:03:37

@Kövérmadár [swe]:

Nyugi. A választások után ismét változni fog az ország neve.
Az új név: Felcsúti Királyság.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:11:05

@maxval a gondolkodó birca:
bár a jelek szerint nem vagy tisztában az adó definíciójával, a többi megállapítással egyetértek, azaz:
- felosztó-kirovó rendszer volt, nem tőkefedezeti
(ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne tőkefedezeti rendszert csinálni)

a jövőt is hozzád hasonlóan látom, szerintem is lesz egy minimális alapnyugdíj (kb. annyi, amennyi "az éhenhaláshoz sok, az életben maradáshoz kevés"). mondjuk a demográfiai trendek alapján ehhez az előrejelzéshez nem kell vátesznek lenni.

visszatérve az adóra, azt mondtad, hiszel az angol nyelvű wikipedianak. ebből a definícióból világos, hogy miért nem adó a járulék:
From the view of economists, a tax is a non-penal, yet compulsory transfer of resources from the private to the public sector levied on a basis of predetermined criteria and without reference to specific benefit received.

ugyanis a járulékok esetében nem teljesül az a kritérium, hogy megfizetése "nem kapcsolódik semmilyen konkrét juttatás megszerzéséhez" ("without reference to specific benefit received").
tehát adónál nincs megcímkézve, hogy ha fizeted, akkor mire szerzel jogosultságot. az adó fizetésével semmilyen konkrét szolgáltatásra sem szerzel jogosultságot.
tehát az érveid, hogy pl. ugyanolyan minőséget kap az is, aki többet fizet, még nem teszik adóvá a járulékot. a tb-járulék esetében a polgár konkrét szolgáltatásra szerzett jogosultságot. a szociális adó esetében ez a követelés már jogi értelemben sem áll fenn.
(nyilvánvaló, hogy az egész egy orbáni színvonalú jogi trükk, attól, hogy holnaptól csengersimát budapestnek hívnák, nem sok minden változna az ott kínált munkahelyek szempontjából.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:12:29

@QUERCUS(a favágó):

"XIX. cikk
(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.
(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.
(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja.
(4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja."

Azaz ugyanezek a sablonok megvannak a jelenlegi alkotmányban is. Hozzáteszem: mindennek valójában semmi jelentősége, se eddig nem volt, se most sincs.

Khal Drogo 2014.03.22. 20:17:14

Magyarországon adatvédelmi okokból nincsen mindenható nyilvántartása egyetlen hivatalnak sem. Az első Alkotmánybíróság töröltette el a személyi szám alapú nyilvántartást. Azóta a NAV adószámon, az OEP Taj számon, más hivatal meg személyi adatok alapján vagy megint más azonosító alapján tartja nyilván az embereket.

A hivatalok egymás adatbázisait természetesen nem láthatják. MInden adatkérést jogszabályi felhatalmazás alapján tehetik meg,az állampolgárok védelme érdekében.

Khal Drogo 2014.03.22. 20:17:14

@Mirjam2: " Az a baj hogy Mo.on csak az allampolgarokat lehet felelossegre vonni, a hivatalokat vagy hivatalnokokat soha, akkor sem ha pl. teves informaciot adnak nekunk vagy egymasnak."

Felelősségre vonás létezik a közszolgálati jogban. A munkáltatói jogkör gyakorlója él is vele, évente százával,ha nem ezrével folynak fegyelmi eljárások a közszolgálatban, sok esetben bércsökkentés, vagy felmentéssel végződnek ezek az esetek.

A téves információadásoknak pedig egyszerű okai vannak -
- Nagy leterheltség
- Nagy fluktuáció
- Nem felhasználóbarát programkörnyezet
- Eleve az adatbázisban szereplő adat nem jó, vagy mert már megváltozott és erről nem informálták az adatbázis kezelőjét vagy pedig eleve nem volt a valóságnak megfelelő az adat

Khal Drogo 2014.03.22. 20:17:14

@maxval a gondolkodó birca: A költségvetési felhasználhatóság szempontjából van különbség a járulék, járadék, adó, díj stb. szavaknak.

Lényegét tekintve ezek mind adók. Adók egyfajta belső csoportjait jelenítik meg, némileg más tartalommal.

Khal Drogo 2014.03.22. 20:17:14

Egyébként ha a biztosított nem él a bekövetkezett biztosítási eseménnyel, akkor azért nem jár vissza a pénze, mert az infrastuktúrát bizony működtetni kell.

Ha nem így lenne, akkor bizony úgy járna blogoló kommentelőnk hogy bemenne a kórházba, ahol meg kéne műteni és akkor a műtétre kiírnának egy pályázatot, hogy felvegyek rá egy orvost akinek a munkadíját majd kifizetnék a blogoló által befizetett szolgálatási díjból.

Mivel ez teljesen képtelenség ezért nincs is így.

A szolgáltatást ha valaki nem veszi igénybe, ettől még őt nyilván kell tartani, a kórházi és ellátási infrastuktúrát biztosítani kell. Ez pénz kerül, iszonyúan sok pénzbe. Ezért kell fizetni akkor is ha nem nem beteg valaki.

Khal Drogo 2014.03.22. 20:17:14

@QUERCUS(a favágó): Ez természetesen nem igaz.

(4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.

Khal Drogo 2014.03.22. 20:17:14

@maxval a gondolkodó birca: Az alanyi jogú nyugellátás bevezetésére még várni kell. Nem is keveset.
Az alanyi jogú rendszer mellett kardoskodott Beveridge is, 1942-ben. Tiszta Beveridge nyugdíjrendszer tudtommal sehol sincs a világon.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:17:27

@sorsolo:

A lényeg ugyanaz: egyik esetben sem követelhetsz semmit.

Kb. 15 éve egy ember az AB-hoz fordult, azzal, hogy nem kapta meg a lehető legjobb ellátást betegsége kapcsán a magyar egészségügyi rendszert, s ez alkotmányellenes, hiszen az alkotmány biztosítja az egészséghez való jogot.

Az AB döntése: az egészséghez való jog nem értelmezhető abszolút értelemben, mert figyelembe kell venni az állam pénzügyi lehetőségeit is. Magyarul: ha nincs rá pénz, akkor az állam nem köteles a lehető legjobb ellátást adni. Azaz az egész jog egy tartalom nélkül szöveg.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:18:02

@QUERCUS(a favágó): úgy tudtam, felcsúti stadion lesz az új név. hát, ha nem, akkor mégse költözöm haza.
(a képi illusztráció érdekében érdemes klikkelni:
hircsarda.blog.hu/2013/08/06/stadion_lesz_egesz_magyarorszag )

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:27:45

@maxval a gondolkodó birca:
tévedsz. járulék fizetése esetén követelheted a szolgáltatást, míg adó esetén nem követelheted. ilyen egyszerű a különbség.
(az meg teljesen nyilvánvaló, hogy a szolgáltatás minősége nem független a pénzügyi lehetőségektől.)

még egyszer: természetesen józan ember nem hiheti, hogy attól, hogy más jogcímen fizetnek érte a polgárok, bármi is változni fog a szolgáltatási minőségben.

coeurace 2014.03.22. 20:29:43

@maxval a gondolkodó birca: a felosztó-kirovó nyugdijrendszert azért hozták ilyen formában létre, mert igy azonnal lehetett nyugdijat fizetni, nem kellett azokat a korosztályokat kihagyni akik nem fizettek járulékot vagy az elveszett a két világháború és a közte lévő gazdasági válság során.
A KSH mostanában tett közzé egy érdekes info-grafikát amin látszik a népesség korösszetétel változása amióta csak adatok vannak rá Magyarországon és előrevetitve 2060-ig. Ebből látható, hogy a létrehozás pillanatában a járulékok tökélesesen fedezték a kifizetéseket, mert jóval több volt a dolgozó, mint a nyugdijas.

A felosztó-kirovó rendszer problémája, hogy a jelenlegi korösszetételben 2 kereső tart el 1 nyugdijast, ami már most sokkal rosszabb arány, mint 1950-ben volt. Pár évtized múlva 1:1 lesz az arány... könnyen kiszámolható, hogy az átlagbér után befizetett járulék havi mekkora nyugdijra lenne elég. Segitek: mivel a bér 27%a kb. az összeg, még költségek nélkül működő nyugdijbiztositó mellett is ez a nettó bér kb. fele az átlagnyugdij lehetne havi 54eFt.

A felosztó-kirovó rendszerben a befizetett járulékokkal jogosultságot szerzel a nyugdijra de mivel a járulékot elköltik, ezért ez láthatatlan államadósság lesz. Ennek megoldására találták ki a nyugdijpénztári rendszert, ahol a pénzt ténylegesen befektetik és a befektetések értéke fedezi majd a nyugdijat. Azért, hogy ne kelljen a korábbi nyugdijasok felé fennálló tartozást államadósságként azonnal teljes egészében kigazdálkodni, ezért kitalálták, hogy a járulékok negyedét az új rendszerbe irányitják igy a törlesztés "csak" a GDP kb. 2%-a volt évente.

Mivel a belépés csak az újonnan munkábaállóknak volt kötelező, ezért kezdetben kevesebb került a megtakaritásba, de 10 év alatt azért igy is összejött GDP 10%-a 3000 milliárd Ft. Sajnos ezen a ponton a politikusok rájöttek, hogy a milyen jó lenne ezt ellopni, ráadásul a nyugdijpénztárakba folyó pénz átirányitásával az éves hiányt is 2 százalékponttal lehet csökkenteni papiron.

Mára a teljes összeget sikerült elkölteni, amihez minden résztvevőnek gratulálok és azoknak az állampolgároknak is akik ezt hagyták! Most van 3000 milliárd + évi 600 milliárt Ft államadósság ami nem látszik és egy papiron 3%-os államháztartási hiány ami valójában 5%.

Végül pedig amikor 25 év múlva én nyugdijba mennék, akkor majd azt fogják mondani, mint a régi viccben: "Járni jár, csak nem jut!"

(A szerző közgazdász és persze nyilván eszében sincs öreg korában az állami nyugdijból megélni még vicc szintjén sem, csak sajnálja azt a pár millió honfitársát akinek jelen állás szerint nem nagyon van más választása, mert megtakaritásaik nincsenek.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:33:06

@sorsolo:

Ne viccelj. Mit tudtál mást követelni, amikor még járuléknak hívták a jelenlegi helyzethez képest? Akkor is azt kaptad, amire a jogszabály feljogosított, pont ahogy most.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:35:31

@coeurace:

Igen, pont erről van szó.

Ha valamire nincs fedezet, akkor hiába "jár". Eleve ÚGYIS meg fogják változtatni a szabályokat, mert a helyzet csak rosszabb lesz. Egyszerűen be kell látni: ez a típusú nyugdíjrendszer nem képes működni ilyen adatok mellett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 20:37:32

@Babette_: nem arrol van szo, en hogy szeretnem. Hanem arrol, hogy egy kuma szo nem sok, annyi sem esik a lakohely fogalmarol abban az esetben, ha valaki kulfoldon vallal munkat, de nem vegleges kulfoldi letelepedessel.

De furja az oldalam a kivancsisag, rakerdezek valamelyik szervnel.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:41:00

@maxval a gondolkodó birca:
ha azt szeretnéd megérteni, hogy mi a különbség az adó és a járulék között, akkor el kell egy pillanatra felejtkezned a valóságról. (ha még hozzátenném, hogy azért, mert ezek vegytiszta fogalmak, amiket ugyan később a valóság leírására szeretnénk használni, akkor már kioktató lennék.)

attól, hogy a létező kommunizmusban / szocializmusban voltak jogsértések, nem szabad (pontosabban szólva: logikai hiba) az eszmére vonatkozóan következtetést levonni.

te most lényegében ugyanezt a logikai hibát követed el a járulékokkal. (pedig a minap mintha pont te listáztad volna ezeket szépen tipizálva.)

az, hogy mit kaptál, meg mit követelhettél, az eléggé különböző dolgok, a kettőnek logikailag semmi köze egymáshoz.

az állításod tehát igaz, de irreleváns: igen, azt kaptad, amit nyújtottak - akkor is és most is.

ha a tapasztalataid alapján próbáld megismerni a fogalmakat, akkor nagyon el fogsz tévedni.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:47:59

@tildy[UK]: szerintem felesleges. jól tudod: irreleváns a magyarországi lakóhelybejelentés.
ez szerintem egy elég jó összefoglaló, s ott vannak hozzá a jogszabályi linkek is, ha tényleg utána akarsz olvasni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:52:21

@sorsolo:

A kommunizmusban eleve nem volt adózás, pontosabban csak nagyon kevés ember volt adóköteles, így a kommunizmus itt irreveláns.

Viszont minden komoly forrásban a járulék egy adófajta, nem adótól különböző valami. Mi ennek az oka?

Ismét kérdezem: mi mást tudtál mást követelni, amikor még járuléknak hívták a jelenlegi helyzethez képest a tb-adót? 2011-ben lett átnevezve, nem? Szóval 1990-2010 között mi mást tudtál követelni azon az alapon, hogy nem adónak hívtyák, hanem járuléknak?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 20:55:32

@tildy[UK]:
5. § E törvény alkalmazása során:
(1)25
(2)26 A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.

ez arra az esetre is vonatkozik. ugyanis a vonatkozó jogszabály személyi hatálya a magyar állampolgárok tartoznak. más különbséget nem tesz.
a magyar lakcímnyilvántartás a magyar lakcímeket tartja nyilván
"automatikusan" (vagyis kötelezően)
a 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról 4. § meghatározza, hogy kinek az adatait tartják nyilván. ott fel van sorolva a külföldön élő magyar állampolgár is. (ha már másnak ajánlod, praktikus tud lenni, ha magad is elolvasod:))(vagyis a külföldön élő magyar állampolgár adatai akkor szerepelnek benne, ha a polgár kéri (belföldinek meg kötelező(a bejelentés is és a kijelentés is))

______________ (törölt) 2014.03.22. 21:11:57

@maxval a gondolkodó birca:
a kommunizmust csak arra hoztam fel példának, hogy a gyakorlati megvalósulás hiányosságai alapján nem vonhatunk le következtetést az eszmére vonatkozóan.

"Viszont minden komoly forrásban a járulék egy adófajta, nem adótól különböző valami."
szerintem ez nem igaz. néztem a linket, amit adtál, de vagy rossz linket küldtél, vagy én nem értettem, mit akarsz vele. mutass egy olyan helyet, ahol a járulék adófajta.
a vállakozónak természetesen tökmindegy, hogy adó vagy járulék címén sarcolják, ezért lehet, hogy vannak kimutatások, ahol az adó mellett a járulékok is ott szerepelnek.
de ebből azt a következtetést levonni, hogy a kettő lényegében ugyanaz: tévedés.

mondok megint egy példát. attól, hogy a halálozási statisztikákban a szív és érrendszeri betegségek mellett szerepelnek a közlekedési balesetek is, még nem következik, hogy az autóbaleset is egyfajta betegség lenne.
de mivel a népesség alakulása szempontjából hasonló hatással jár a kettő, ezért könnyen lehet, hogy gyakran egymás mellett fognak szerepelni a statisztikákban.
ahogy az autóbaleset nem lesz betegség attól, hogy a kimutatásban egymás mellett szerepelnek, ugyanígy nem lesz a járulék se adó attól, hogy egymás mellett szerepelnek.

nem az a különbség a preorbáni és mai idők között, hogy MÁST követelhetsz, hanem, hogy ma már EGYÁLTALÁN NEM is követelheted (míg akkoriban követelhetted).

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

Egy uniós polgárnak EGY lakcíme (állandó, Haupt...) lehet csak!!!!!!!!!!!!! egy időben.

(és persze egy adó illetve TB illetősége is...)

Az a Lakcíme (állandó, Haupt...) amire azt mondja "itt lakom, ez az otthonom" és ez az ahová visszatérek a tartózkodási (ideiglenes) címemről akkor ...
ha éppen nem a lakcímem tartózkodom valamiért, meló/iskola/stb.)

Mellette lehet még egy tartózkodási címe (ideiglenes, Nében...) is az uniós polgárnak.

Ez lesz az a cím, ahol CSAK átmenetileg (ami lehet akár 50 év is!) tartózkodik.
(munka, iskola, hosszú nyaralás, szeret ott lenni, szóval bármi okból...)

De! az a terve, hogy onnan egyszer majd visszatér a lakcímére (állandó, Haupt...) azaz az otthonába.
------------

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

Jövedelem adózás...

A jövedelem adózás CSAK és KIZÁRÓLAG attól függ,
hogy hol vagy adórezidens!

Ott kell adóznod (bevallanod csak ebben az országban kell) a többi országbéli jövedelem "Külföldről szerzett" jövedelem lesz... (persze arról is vallani kell).

És ott leszel adórezidens, ahol !!!!

- évente LEGALÁBB 183 napot tartózkodsz

- ha sehol nem vagy 183+ napot, akkor ahol a "létérdeked" (életviteled zajlik) van.

TB szempontból pedig ott vagy rezidens, ahol dolgozol!!!!.

Ott kell TB-fizetni, ott kapsz "TB kártyát".
Kivétel csak a kiküldetés.

Máshol "külföldi" jogosult leszel... a rá vonatkozó szabályok szerint.

Ennyi.

---

Németben folyamatosan dolgozva

- német TB-t fizetsz ( magyarból ki KELL jelentkezni!) a munkavégzés okán

(kivétel van, de kevés pl. a kiküldetés)

így itthon külföldiként fognak csak ellátni... maga nyűgjével együtt

Ez ellen szokás, kényelmi okból mégis sunyiban mégis fizetni itthon a 6900 Ft díjat...

de ez jogellenes és ha megbuksz, akkor ki kell fizetni az itthoni TB költség és "Külföldi" közti különbséget utólag, egyben.

- legalább 183 nap kint lét után már a német adóhatóságnak kell jövedelem adó bevallást adnod!

amiben az itthoni jövedelmed (onnan nézve) "külföldi"-ként fog látszani, hisz a 183. nappal német adórezidens lettél

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

TB téma...

Jelenleg ... a 183 nap már igen keményen játszik!!!

Főszabályként

a munkaviszonyból (nem önálló munkából) származó jövedelem
a munkavégzés helye szerinti államban adóztatható.

Kivétel szabály érvényesül, azaz
a magánszemély illetősége szerinti állam jogosult az adóztatásra,
ha az alábbi három feltétel együttesen érvényesül:

a külföldi tartózkodás hossza – beleértve minden naptári napot – nem több 183 napnál
(figyelem, ezt a 183 napot adóéven, naptári éven vagy 12 hónapos időszakon belül kell vizsgálni,
az adott állammal kötött egyezménytől függően),
és a kiküldetés díjazását olyan munkáltató fizeti (vagy nevében fizetik), amely
nem belföldi a munkavégzés helye szerinti államban – azaz a kiküldő munkáltató fizeti a térítést,
és a díjazás költségét nem a munkáltató másik államban lévő telephelye viseli – azaz
pl. a kiküldő munkáltató nem terheli át a költségeket a kiküldött munkavállalót fogadó munkáltatóra.

Ha a felsorolt három feltétel akár csak egyike nem teljesül, akkor
életbe lép a főszabály, azaz a munkavállaló ott adózik, ahol
a tevékenységét végzi.

Magyarul legalább 183 nap/év kinti meló után MINDENKÉPPEN kinti adózás lesz.

Amiben az esetleges itthoni jövedelem már "külföldi"-nek fog látszani...

KFerkó 2014.03.22. 21:15:38

@janoszen: nem annyira nehéz.....

itt megtaláljátok Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató) néven :

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35358&_dad=portal&_schema=PORTAL

Ha pedig van ügyfélkaputok, elektronikusan is be lehet küldeni:
ehhez telepíteni kell az ÁNYK java alapú prgt a gépre....
e-nyomtatvány itt:

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,26645934&_dad=portal&_schema=PORTAL&tmodule=1

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

TB téma bővebben...

A negyedik alapelv: az egy állam joghatósága!!!!!!!

Ez az alapelv hivatott kiküszöbölni a többszörös biztosítás (és járulékfizetés), illetve a biztosítás nélküliség eseteit.

Azaz a társadalombiztosítást mindenkinek kell fizetnie, de csak egy államban!!!!!!!!!!

Az ezzel kapcsolatos koordinációért Magyarországon az OEP felelős.

A főszabály szerint a munkavégzés helye szerinti állam jogosult a járulékok beszedésére!!!

Tehát a munkavállaló és az önálló vállalkozó, annak az államnak a biztosítottja (és ott kell járulékot fizetnie!!!), ahol a kereső tevékenységet folytatja, még akkor is, ha a lakóhelye nem !!! ebben a tagállamban van.

Ez alól kivétel a kiküldetés, mert ilyenkor továbbra is a kiküldő államban kell járulékot fizetni.

-----Kiküldetés---

Az uniós tagállamokba történő kiküldetésekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivaló,hogy

az OEP által (előre) kiadott A1-es igazolások ezt a fenntartott biztosítotti jogviszonyt igazolják.

Az igazolások 24 hónapig érvényesek.

Az A1 igazolás célja tehát, az hogy a csak kiküldött, a főszabály helyett NE! külföldön fizessen TB-t!!!!

Az A1-es igazolások kiadásakor az OEP megvizsgálja,

- hogy valóban kiküldetésnek minősül-e a külföldi munkavégzés,

- hogy a kiküldött biztosított-e itthon (fizettek/fizetnek-e utána itthon járulékokat)

- hogy a munkaadó/önállóvállalkozó a tevékenységének legalább felét továbbra is Magyarországon végzi-e?

Szintén fontos, hogy a járulékok beszedésére jogosult államot

a kiküldetés megkezdése előtt, meg kell határozni

Ez alapvetően az OEP feladata és hatásköre.

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

Végül a magyar Lakcím téma ...

Igazából semmilyen hátrány nem ér ha nincy magyar Lakcímed (állandó) sőt...

Az iskola, óvoda fog elzavarni csak... mint körzetén kívüli lakost, de ha a másik szülőnek van hazai címe akkor ez no para

Banki ügyletekhez (hitel, vásárlás) enm kell a magyar lakcím.
az uniós polgár bárhol nyithat bankszámlát! az unióban.
(ingatlan alapú jelzálog esetén is elég ha az ingatlan tulaj vagy)

---

HA NINCS a tárgyhóra sem külföldi, sem hazai biztosítónál munkavégzés alapján érvényes TB jogviszonyod, AKKOR
kell megfizetni itthon (magyar címmel) a havi 6810- Ft-t magad után.
(érintettek a háztartásbeliek, nagykorú eltartottak, munkanélküliek segély utáni időbenm, stb.)

ELLENBEN! ha van kinti TB-d, akkor tilos !!!!!!
itthon a 6810 Ft-t fizetni magad után.
(vagy a többet külön megállapodással).

Magyar cím nélkül, lehet itthon korlátlanul vezetni külföldi rendszámmal :-)
Magyar TARTÓZKODÁSIVAL (ideiglenes ) NEM LEHET!!!!
Magyar lakcímmel (állandó) félévente 30 napot lehet...

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:17:51

Lakcím, adó, TB a tartósan (183 nap fölött évente) kint dolgozóknak...

1.
- odakint bejelentkezni LAKcímmel (állandó cím, Haupt...)
- itthon töröltetni minden hazai címet és kérni
a "Külföldi lakcím" feliratú lakcím kártyát

2.
- odakint bejelentkezni a TB alá
- itthon bejelenteni, hogy kinti TB van!!!!

3.
Év végén odakint jövedelem adó bevallást tenni

------------

Évi 183 napnál kevesebb kinti meló esetén
(ha az nem kiküldetés)

Lakcím ugyanaz, vagy esetleg
- itthoni LAKcím (állandó) megtartása
- és mellé kinti TARTÓZKODÁSI cím (ideiglenes, Neben...)

TB ugyanaz

Adó bevallás itthon ...

------------
Az illegális/szürke kinti meló esetén ...

Lakcím
- Itthoni állandó lakcím megtartása
- kinti akármilyen lakcím (de itthon kuss van róla)

TB
itthon a havi 6810 Ft önkéntes fizetése >> ingyen doki
(nyugdíj, táppénz nem jár érte!!!)

Adó ... ajjjjajjj

matthaeuspassion 2014.03.22. 21:37:52

Anélkül, hogy az egészet végigolvasnám, a dolog egyszerû: ha elköltözöm Magyarországról, azt bejelentem, ugyanúgy, ahogyan külföldön is bejelentem, hogy megérkeztem. Akkor nem nyaggat a navapeh vagy a tébé, az egyetlen hátránya, hogy az embert megszabadítják a személyijétôl, de a törvény ad lehetôséget másodútlevélre is. Vagyis nem is olyan bonyolult ez, csak nem kell trükközni... A "kettôs adózás nincs" ennél azért kicsit árnyaltabb, bizony elôfordulhat, hogy a jövedelem egy része egyik, más része másik tagállamban adózik. Ezt kellene elmondania a hivatalosságnak is.

Gab198 2014.03.22. 21:54:18

@maxval a gondolkodó birca: ezzel egy gond van, mar most is sok nyugdijas "minimalis osszeget" kap. A tarsadalom oregszik, a fiatalok, munkakepesek kulfoldre mennek dolgozni,sokuk letelepszik es esze agaban sincs visszamenni Magyarorszagra. De ha vissza is megy, a kulfoldon toltott ido alatti adoja kulfoldi koltsegvetest gyarapitott, az a magyar allam szamara elveszett. Vilagos hogy a magyar allamtol kapott nyugdij rendszere nem fenntarthato,az csak kiegeszito jovedelemkent letezhet. A hetvenes evekben szuletettek korosztalyakor volt egy nagy nepesseg boom. Mire 25 ev mulva nyugdijba mennek, mar annyi oreg lesz, amit a munkakepesek keptelenek lesznek eltartani. A magyar allam egyszeruen belefog rokkanni a nyugdijakba. Orban es az o jobbkeze egyszeruen keptelen ezt felfogni, ezert is allamositotta az emberek nyugdijtakarekossagi penzuket,ami 25 ev mulva eleg lenne ahhoz, hogy kiegeszitve az allamtol az altalad is emlitett minimalis osszeggel, megfelelo megelhetest tudott volna biztositani. Ez ugrott... Nem latjak,de Magyarorszag meg a mostaninal is meredekebb lejto fele tart. De csak igy tovabb... Jobban teljesit...

PannonBoy 2014.03.22. 21:55:15

@vundergraf: "az uniós polgár bárhol nyithat bankszámlát! az unióban"

Ez szimplán nem igaz. A bankokat semmi, hangsúlyozom semmi nem kötelezi, hogy bárkinek - akár EU-s, akár nem - számlát nyisson. A bankszámla ugyanis nem alanyi jogon jár, a bank dönti el, hogy megnyitja-e a számlát vagy sem.
Ez pl. halmozottan igaz az UK-ban működő bankokra. Nem fognak minden jött-mentnek (akár turistának) számlát nyitni!

Márpedig a bank külön kezeli a devizabelföldi és a devizakülföldi személyeket.
Úgyhogy, ha sima bank-ügyleteket akartok, akkor nem árt, ha megmarad devizabelföldi a státuszotok.

tucano 2014.03.22. 22:09:44

@maxval a gondolkodó birca: ööö, namármost ez a szocialista időszakra igaz és a mostani még szocialistább rendszerre, amit remélem végre eldózerolnak egyszer. Ja és Magyarországra, mert

"Valójában sokkal tisztább az igazság: ez a pénz nem megy sehová, mert azonnal kifizetésre kerül a jelenlegi nyugdíjasoknak, sőt az összeg még nem is elég."
Azért tudok olyan országokat, ahol okosan gazdálkodtak/gazdálkodnak, bár Magyarország pont nem ilyen. EZért lényeges, hogy járulékból adó lett, mert már a szó sem fedi a látszatát sem annak, hogy gondoskodik valaki a saját öregkoráról, teszem azt vmit csinál is. Nincs elszámolási kötelezettség, nincsen semmi se, csak elveszik a pénzt elköltik, egyébként meg kussolj kisöreg, örülj hogy megélted a nyugdíjaskort. Háááát, ebbe az irányba menjen csak Magyarország nélkülem.

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 22:50:07

@PannonBoy:

...és a nyitHAT az hol mond ellent a litániádnak?!
Ja, sehol.

Angaga 2014.03.22. 22:50:07

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, így csak hozzáteszem a magamét.

@Babette_: Hiába szajkózod, ostobaság amit írsz.

Van olyan stástusz a lakcímbejelentöben, hogy "Ideiglenesen külföldön tartózkodik", és emellett megmaradhat a magyar lakcím. Tehát attól, hogy valakinek van magyar lakcíme, egyáltalán nem kell, hogy azt jelentse, hogy ott is él.

Én mikor 4 éve No-ba költöztem, ki akartam jelentkezni a lakcímemröl, de épp az okmányirodás hölgy javasolta, hogy egyelöre csak az átmeneti külföldön tartózkodást jelentsem be, amíg nem rendezödik a kinti betegbiztosításom, munkahelyem stb. Aztán azóta is így maradt, semmi gondom nem volt belöle. Illetve nem értem, hogy ha már hivatalosan be van jelentve a külföldön tartózkodás, miért nem lehet levélben szavazni, de ez más téma...

Betegbiztosítással az a helyzet, hogy folytonos kell, hogy legyen, illetve EU-n belül nem lehet 2 helyen biztosított valaki.
Tehát ha valaki nem fizeti a TB-t, igazolnia kell az OEP felé, hogy külföldön azonban biztosított. Nincs ebben semmi bonyolult.

Volt ismerösöm, aki itthon sem fizetett TB-t hónapokig, majd No-ba költözött. Ott szeretett volna német biztosítást kötni, de a német biztosító kérte, hogy igazolja le az addigi biztosítási jogviszonyát. De ugye volt pár hónap lyuk benne. Csak úgy kötötték volna meg a biztosítást, ha visszamenöleg kifizeti a hiányzó hónapok havidíját. Rendesek voltak, mert belementek, hogy ezt Mo-on tegye meg, nem mindegy hogy a kinti vagy az itthoni havidíjat kellett visszamenöleg befizetni.

Egyébként én úgy tudtam, hogy ha munkaviszonyból adódóan jön létre a biztosítási jogviszony külföldön, akkor a külföldi biztosító jelzi ezt az OEP felé, legalábbis No-ban.
Viszont ha valaki nem dolgozik, és ún. freiwillige biztosítást köt, nálm ez Volt az elején mikor kimentem, akkor nem automatikus a jelzés, nekem kellett jelezni az OEP felé.

Még egy dolog, ha valakinek nincs magyar lakcíme, nem fizethet itthon tovább TB-t. (de az kapitális baromság, hogy ha van magyar lakcím, akkor KÖTELEZÖ fizetni - a lényeg hogy VALAHOL fizetve legyen, de 2 helyen EU-n belül tilos) tehát amíg a kinti munka vagy biztosítás nincs rendezve, és EU-s betegkártyával szándékozik valaki kinn tartózkodni, már csak ezért sem érdemes kijelentkezni a magyar lakcímröl.

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 22:50:07

@matthaeuspassion:

" az egyetlen hátránya, hogy az embert megszabadítják a személyijétôl,"

???
nem hiszem...

håll käften 2014.03.22. 22:50:07

Egy Kérdés:
Én nem jelentkeztem ki az állandó lakcímemről.Az anyám lakásába voltam bejelentve mindíg.Viszont 4 éve már egy másik úniós országban élek és kb másfél éve anyám eladta a lakást.Most akkor mit csinálnak,ha az új lakó esetleg visszadobja nekik a levelet hogy már nem lakom ott és nem is találnak sehol bejelentve?Itt fizetem a "TB"-t és bejelentett lakásban élek,dolgozom hivatalosan.Vagy gyűlik az adósság aztán egyszer csak benyújtják a számlát,vagy mi?

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 22:50:07

@matthaeuspassion:

"elôfordulhat, hogy a jövedelem egy része egyik, más része másik tagállamban adózik."

Ez NEM!!! kettős adózás...
Csak két helyen adózás!
De, ugyanazért a jövedelem részért mindig csak ez egyik ország szed adót.

Kettő adózás: ha mindkét állam adóztatja UGYANAZT a jövedelem részt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:01:46

@Babette_: akkor olvasd el te is legyszives , ugyanis a "vagyis a külföldön élő magyar állampolgár adatai akkor szerepelnek benne, ha a polgár kéri" arra az esetre vonatkozik, ha:
1. a magyar allampolgar a vegleges kulfoldon tartozkodast valasztotta,
2. hataron tuli magyar.

Az ideiglenesen kulfoldon tartozkodo emberekre ( akiknek mar ezt a tenyt be sem kell jelenteni) ugyanis nem hasznaljak a "külföldön élő magyar állampolgár" szoosszetetelt.

Akkor sem, ha epp kulfoldon tartozkodnak.

Arrol sem ir egy szot sem, hogy es ha ez epp kikuldetes.
---------------------

www.nav.gov.hu/print/nav/ado/szja/utazas_080109.html

"A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény határozza meg a lakóhely, illetve a tartózkodási hely fogalmát.
A törvény alapján a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik [5.§]. A Magyar Köztársaság területén élő, e törvény hatálya alá tarozó polgár köteles beköltözés, vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni [26.§].
A Korm. rendelet állandó lakóhely fogalma tehát az 1992. évi LXVI. törvény lakóhely fogalmának feleltethető meg, amelyet a munkavállaló a lakcímkártyájával tud igazolni. Minden egyéb hely, ahol a munkavállaló tartózkodik, így az 1992. évi LXVI. törvény értelmében a tartózkodási hely, illetőleg az ennél rövidebb időtartamú tartózkodás – feltéve, hogy a munkavállalás céljából más, mint a lakóhely – a Korm. rendelet értelmében vett ideiglenes lakóhelynek feleltethető meg.
Nem feltétele a munkáltató utazási költségtérítésének, hogy a lakóhely-változás munkáltatói intézkedésre történjen. A Korm. rendelet nem tartalmaz erre vonatkozó szűkítő értelmezést."

Tehat ha en azert lakok kulfoldon, vagy azert lakok Budapesten , mert odakot a munkam, akkor hiaba vagyok ott nap mint nap, valojaban a "a Korm. rendelet értelmében vett ideiglenes lakóhelynek feleltethető meg."

M. Péter 2014.03.22. 23:06:18

@vundergraf: Itt megint eltér egymástól az elmélet és a gyakorlat. Charlie írta, hogy a már létező számlájához is kellett a lakcímkártya, hogy rendelkezni tudjon felette. Valaki más pedig a Széchényi Könyvtárba próbált bejutni sikertelenül lakcímkártya nélkül. Külföldinek elég az útlevél, magyarnak nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:07:58

@sorsolo: miert lenne irrevelans? Jogszabalykoveto vagyok, nem akarok tudtomon kivul "vetkezni".

A tb-s dolgot felesleges linkelned, az rendben van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:12:49

@matthaeuspassion: kar hogy nem olvastad vegig, ugyanis leirtam, hogy
1. bejelentettem kulfoldon tartozkodast
2. bejelentettem az oepnek az itteni biztositast
es megis nyaggatott a NAV.

NEm trukkoztem, megis beprobalkoztak. Nem voltam a dologgal egyedul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:16:17

@M. Péter: @vundergraf: Sajat bankszamlara sem engednek befizetni magyar allampolgarkent, Magyarorszagon, magyar lakcimkartya nelkul - ha nincs mas utleveled.

Hitel? Szoba sem alltak velem otthon, miutan mondtam csak kulfoldi keresetem van.

PannonBoy 2014.03.22. 23:16:38

@vundergraf: Ott mond ellent a "nyitHAT", hogy a -hat feltétel nélküli (unconditional) lehetőséget jelent. Márpedig ez nagyon is feltételes lehetőség.
Most nem a szavak jelentésén akarok rugózni, hanem egyszerűen arról van szó, hogyha azt akarja az illető, hogy ne szívja meg az itthoni bankszámlája feletti rendelkezés jogát, akkor bizony jobban teszi, ha a lakcím módosítással NEM él!

______________ (törölt) 2014.03.22. 23:24:21

@tildy[UK]: bocsánat, azt hiszem, én elvesztettem a fonalat.
azt hittem, hogy még mindig arról beszéltek, hogy az állandó lakcím befolyásolja-e a tb fizetési kötelezettséget.

______________ (törölt) 2014.03.22. 23:31:53

@tildy[UK]:
'nem akarok tudtomon kivul "vetkezni". '

pedig már arany jános is megmondta:
„Ah, kínos élet: reggel, estve
Öltözni és vetkezni kell!”
;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:32:19

@sorsolo: nem, itt mar arrol van szo, jogkovetoen, vagy jogsertoen jarsz-e el, ha :

-anno ideiglenes kulfodon tartozkodast jelentettel be ES megtartottad a magyar allando lakcimed
-2013 marciusa ota jottel el , nem jelentetted le az okmanyirodaban, hiszen mar nem kell , ES szinten megtartottad az allando lakcimed.

Pontosabban a "lakohelyed" , az allando lakcimet mar nem hasznaljak.

Szerintem torvenyesen es helyesen jartak el azok is, akik igy tettek, meg azok is akik megszuntettek a magyar lakohelyet. Babette_ szerint meg mi, akik megtartottuk a magyar allando lakcimet, nem jartunk el megfeleloen.

Legalabbis ha jol vettem ki a szavaibol.

______________ (törölt) 2014.03.22. 23:44:42

@tildy[UK]:
"-anno ideiglenes kulfodon tartozkodast jelentettel be ES megtartottad a magyar allando lakcimed"

1. mivel egyazon hivatal intézte mindkettőt, igen valószínűtlennek tartom, hogy hagyták volna az állandó lakcím megtartását, ha az törvényellenes lett volna. (ez persze csak spekuláció.)
2. mivel már be se kell jelenteni az ideiglenes letelepedést, és persze szintén minden további nélkül megtarthatod az állandó lakcímed, aligha hiszem, hogy bárkit érdekel, hogy a köztes időben - még ha az szabályellenes is lett volna - volt-e akinek megmaradt az állandó lakcíme. hiszen ez a kombináció az ideiglenes letelepedés bejelentésének eltörlése óta egyértelműen legális.

3. számomra nem kérdés, hogy lehet-e az embernek magyar állandó lakcíme akkor, ha nem otthon él. mi a különbség, hogy debreceni állandó lakosként budapesten tanulsz, vagy londonban dolgozol? semmi! mindkettőt megteheted, ha a debreceni címed tekinted az "igazi" otthonodnak (létérdekek központja).

(más kérdés, hogy kapcsolódnak az állandó lakóhelyhez bizonyos egyéb előírások. például az autózásnál, autótulajdonlásnál. ami miatt érdemes LEHET osztrákra változtatni az állandó lakcímet.)

______________ (törölt) 2014.03.23. 00:11:20

@Babette_: igen, úgy tűnik igazad van. ez az elsőbbség elve, ha jól látom.
de találtam jogdogmatikai tanulmányt is, amelyik azt boncolgatja, hogy ez azért nem olyan egyértelmű, hiszen a jogszuverenitás szempontjából a nemzeti jog erősebb, mivel az eu-csatlakozás is "csak" egy nemzeti jogaktus, önként magunkra vett kötelezettség, ami - elvileg - felmondható. (de ha marad a rezsim, lehet, hogy majd a gyakorlatban is tesztelik eme elvi lehetőséget...)

tehát az érdekesség az, hogy a nemzeti jog szempontjából másként fest a kép, mint az eu-s jog szempontjából, egyszóval: ellentmondásos.

belgabela 2014.03.23. 06:02:22

Ha nem bizonyítod, hogy külföldön élsz, és fizetsz biztosítást? Miből tudja az állandó lakcímed szerinti állam? Hogy te azt mondod? Nem egyszerűbb egy igazolást kérni és elküldeni a NAV-nak? Max. egy óra meló.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 07:02:59

@sorsolo: leegyszerűsítve ugy van ez, hogy amig Tagok vagyunk, addig kotelezo erejű es nincs olyan, hogy felmondjuk,de Tagok maradunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 07:05:18

@tildy[UK]: mobilról nem tudom visszakeresni, de irtam azt,hogy az állandót megtarthatod, tartozkodasinak (ideiglenesnek) meg megadod a külföldit.
olvass vissza.

DieNanny CH 2014.03.23. 07:18:13

@maxval a gondolkodó birca:

Azért a sorok között az van, hogy a törvény engedélyezni fogja önkénteseknek az ingyenkonyhák felállítását, és alapítványok létrehozását a szegények/nagycsaládosok stb támogatására.
Vagyis nem fogja ezeket akadályozni, de pénzt nem ad rájuk...
Míg a régi alkotmányban kimondta, hogy ő, maga az állam fogja ellátni ezeket a feladatokat. Hát, itt a bibi.

***
Egészségügy

Régi alkotmány 70/D.

(1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.

(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg.

Új alkotmány XX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő.

Oktatás

Régi alkotmány 70/F.

(1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.

(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.

Új alkotmány XI. cikk

(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

Szociális ellátás

Régi alkotmány 70/E.

(1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

Új alkotmány XIX. cikk

(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.23. 08:06:07

@DieNanny [SZ,CH]:

"a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez"

Pont ez alapján fordult valaki az AB-hez, mire az AB megállapította: ezt nem kell szó szerint érteni.

Magyarul ezek szólamok csak.

Eleve ilyesminek SEMMI helye egy alkotmányban. Ezen az alapon a szexhez és az űrutazáshoz való jogot is bele lehetne tenni az alkotmányba,

Lásd még: "munkához valű jog". Mit jelent? Az égvilágon semmit, hiszen az állam nem köteles munkát adni senkinek. Így a "jog" jelentése: "dolgozhatsz, ha találsz munkát". Mint az űrutazáshoz való jog: űrutazhatsz, ha megoldod.

Nyugaton eleve nem szokás üres frázisokat alkotmányba tenni.

lobster thermidor 2014.03.23. 08:16:07

Fizetni büntetés terhe mellett kötelező, közben a szavazati jogodtól megfosztanak, de minimum súlyosan korlátozzák azt.
Ezt nevezik M.o-n demokráciának.
Hallgatva a híreket ilyenkor döbben meg az ember, hogy a külföldön dolgozó, de itthon bejelentett lakcímmel rendelkező szavazásra jogosultak kb. 5 százaléka regisztráltatta magát. Nyafogni tudnak, hogy mennyire kicsesz velük ez a kormány, de a változásért semmit sem tesznek. Vajon a panaszos levél írója elmegy április 6 -án választani?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 08:58:37

@maxval a gondolkodó birca:
nem üres frázis, hanem a munkához való jog alapvető emberi jog.

az hogy jogod van valamihez, nem jelenti azt, hogy azt valaki más konkrétan köteles is számodra biztosítani.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.23. 09:01:55

@Babette_:

Akkor javaslom az űrutazáshoz való jogot is beírni az alkotmányba!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 09:18:00

@maxval a gondolkodó birca: és az űrutazáshoz való jog hányadik generációs jog szerinted?:)

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@håll käften:

Talán ki kéne jelentkezned, ha már nem laksz ott...
Ép ésszel és a törvény szerint is ez a teendő.

A hivatalos levelekhez pedig megadhatsz egy "Kézbesítési címet" is az okmány irodában.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@M. Péter:

a már létező számlájához is kellett a lakcímkártya, hogy rendelkezni tudjon felette

Ez az adott banki ügyintéző baromagyúsága volt...

Jártál már bankban?!
Akkor tudod, hogy a banki azonosítás,
rendelet szerint is és a gyakorlatban is!
aláírás+ jogosítvány/útlevél/személyi

A lakcím kártya NEM kell hozzá... ennyi.

Butaság abból kiindulni, hogy egy-két baromagyú ügyintéző néhol hülyeségeket csinál. Attól még nem az az általános eset.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@tildy[UK]:

... baromság!

Személy azonosítás kell csak a bankszámlára való befizetéshez.
Ami lehet jogosítvány/személyi/útlevél.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@sorsolo:

"3. számomra nem kérdés, hogy lehet-e az embernek magyar állandó lakcíme akkor, ha nem otthon él. mi a különbség, hogy debreceni állandó lakosként budapesten tanulsz, vagy londonban dolgozol? semmi! mindkettőt megteheted, ha a debreceni címed tekinted az "igazi" otthonodnak (létérdekek központja). "

Így van! jól látod...

Azonban a TB hivatalban KELL jelezni azt, ha
MÁR NEM ITTHON fizetsz/fizetnek TB-t utánad.

Akár mert kint
- dolgozol(alkalmazottként) vagy
- vállalkozol(önállóan)

Akár mert kint fizeted/fizetik a minimál TB-t magad után
akkor, ha épp ne m dolgozol/vállalkozol kint ....

---------
Ha, kint nem fizetsz/fizetnek utánad TB-t
ÉS VAN!!! magyar címed, akkor viszont
itthon kell magad után fizetni a 6810 Ft-t legalább...

Ha, nincs itthoni címed, akkor pedig kint kell a minimál TB-t fizetni.

---------

Olyan nincs és nem is lehet, hogy TB-t utánad
- sehol nem fizetsz/fizetnek
- két helyen fizetsz/fizetnek
Ennyi.

Fizetni pedig ott kell ahol dolgozol (alkalmazott/önállóvállakozáa)
Kivétel csak a 183 napnál rövidebb kiküldetés.

HA nem dolgozol, akkor pedig, ott ahol kell a minimál
TB-t fizetni ahol LAKSZ azaz ahol az LAKcímed van !
LAKcím= ÁLLANDÓ cím (Hauptwhonung ...)

Hanastazia 2014.03.23. 09:36:28

Mivel nincs kedvem elolvasni mind az 557 kommentárt, előre is elnézést, ha olyat írok, amit már előttem mások is megírtak. Mivel 6 éve én is Németországban tartózkodom és rendelkezem magyarországi lakcímmel, ismerem ezt a problémát és gondoltam, megosztom a tapasztalataimat.
Szóval nem az a lényeg, h a TB-t kell fizetned, hanem az, hogy legyen egy egészségügyi biztosításod. Az, hogy ezt melyik EU-s országban teszed, ebből a szempontból teljesen mindegy. A lényeg, hogy folyamatosan legyen fizetve. Annyit kell csak tenned, hogy felhívod a társaságot, ahol biztosítva vagy, és elmondod, hogy kérsz egy EU-s szabványnyomtatványt arról, hogy te biztosítva vagy náluk, amit Magyarországon le kell adnod. Ezt a biztosítód rögtön érteni fogja és ki fog állítani neked egy nyomtatványt arról, hogy mikortól vagy ott biztosított. Ha az utóbbi 8 évben biztosítót váltottál, akkor mindegyik társaságtól kell egy igazolást kérned, hogy mikortól meddig voltál biztosított. Én ezt az igazolást két nap alatt megkaptam postán a biztosítómtól. Amennyiben megvan minden igazolásod az elmúlt 8 évről, akkor ezt postai úton vagy személyesen el kell juttatnod a országos egésszégpénztárhoz MO-on.
EU-s állampolgárként kötelességed, hogy legyen egészségügyi biztosításod. Viszont EU-s szabályok szerint csak egy országban kell és szabad fizetned, Mo-on nem követelhetik meg, hogy duplán fizess. Igazolnod viszont kötelességed, hogy biztosítva vagy. És mivel ezrópai szabványnyomtatványt állít ki neked a külföldi biztosítód, köteles az egészségpénztár a német nyelvű igazolásodat elfogadni.
A másik pedig, hogy az európai biztosítási kártya külföldön azon költségeket fedezi, amelyeket az adott ország biztosítása áll. Tehát ha Mo-on orvoshoz mész és olyan kezelést kap, amit az otthoni TB áll, akkor ezeket a költségeket az európai biztosítási kártyával is fedezheted! Ez nekem az itteni betegbiztosítási szerződésemben le van írva. Sajnos a tapasztalataim nem azt igazolják, hogy otthon a kártyát szívesen elfogadják -aminek az oka az, hogy az orvosoknak fogalmuk sincs arról, hogy el kellene fogadniuk- és szívesen megfizettetik a pácienssel a költségeket. Ha ilyen előfordul, akkor az összeget a külföldi biztosítód megfizeti. Ahhoz viszont fel kell venned a biztosítóddal a kapcsolatot, és tisztáznod kell velük, hogy melyik nyomtatványt kell leadnod ahhoz, hogy megtérítsék a költségeidet.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@sorsolo:

Nem ellentmondásos az...

Bizonyos témákban a nemzeti jogot a parlament
ÖNKÉNT ALÁRENDELTE az uniósnak, azaz részben
lemondtunk a nemzeti jog elsőbbségéről a csatlakozáskor.

Így ezekben a témákban
MINDIG az UNIÓ joga lesz az erősebb.
(amíg tagja vagyunk az uniónak)

A nemzeti jogot felülírja az uniós jog ezekben az esetekben.

Ezért meszelik el hamarost pl. az adómentes pálinka főzést.
Mert EBBEN!!! a témában ÖNKÉNT VÁLLALTUK az uniós jogot.
Ezért a nemzeti jogunk már nem térhet el, nem lehet erősebb ebben a témában még 2/3-al sem...

Amíg EU tagok vagyunk és/vagy el nem érjük az EU JOG megváltoztatást is e témában!!!

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@DieNanny [SZ,CH]:

Igen....

Ez a különbség az atyáskodó állam között
és a között amelyikben a polgár felelős önmagáért!

A atyáskodó állam elveszi a jövedelmed (adó/TB) nagy részét
azért, hogy másoknak adja a beígért állami ellátást biztosítandó.
A polgár pedig jól eltunyul (lásd szocializmus) és lekezd MINDENT az államtól várni.... adjanak!

Ezt rendszert ugyebár lassan 25 éve eldobtuk!!!!!
Mégis még most is mindenki az államtól vár
- munkahelyet
- lakást
- jó nyugdíjat
- olcsó tankönyvet
- olcsó bérletet
- stb, stb

----------------

Ideje lenne észrevenni, hogy a 25 éve választott rendszerben
MÁR NEM AZ ÁLLAM dolga a polgár seggének kinyalása...

Hanem a polgár önmaga felelős a saját jólétért!!!!
Cserébe lehet szuper gazdag is...

Az állam csak akkor segít, ha
- a polgár ÖNHIBÁJÁN kívül kerül bajba
- ha közös érdek ezt diktálja
- ha előír valamit a polgár számára

Az új Alkotmány pontosan ezt a különbséget rögzíti!

A felelőtlen polgára fölött atyáskodó és őt korlátozó "szocialista" állam helyett a z önálló-szabad-felelős polgárok államát írja le...

Jó reggelt! így 25 év után...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 09:40:43

@vundergraf: minden "témában" elsőbbsége van az uniós jognak.
nem keverendő össze a(z "egyéb") nemzetközi joggal, ahol csak az, amit aláírtunk/ratifikáltunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 10:06:54

@belgabela: ha mar eleve elkerte a nav az oeptol, es ott minden rendben, akkor miert keri az egyentol is? Es miert hazudja azt a nav akkor, hogy az oep szerint nem rendezett a jogviszony?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 10:09:50

@vundergraf: sok bank keri a lakcimkartyat is. Tapasztalat. Egyszer leteszteltem milyen lenne lalcimkartya nelkul bankolni otthon, csak utlevellel. Sajat szamlamra se silerult befizetni.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 10:16:30

@Babette_:

... mármint amire VAN uniós jog.

- van amire nincs uniós jog
- van aminél az uniós jog ENGEDI a nemzeti saját szabályt
csak ez nem mehet szembe az uniós főszabállyal

Igen, az unióban
a szuverenitásunk egy jókora részéről mondtunk le!
Helyette az unió szuverenitását ismerve el e témákban.

(a nemzetközi jogban teljes marad a szuverenitás)

babbaba 2014.03.23. 10:21:22

@tildy[UK]: Elkérte? Mit? Hogy elmenet dolgozni? De, ha azt senki nem igazolja, hogy valóban dolgozik és vonják a biztosítását, akkor mi a helyzet?

2014.03.23. 10:24:28

@M. Péter: @vundergraf: @tildy[UK]: lehet, hogy baromsag, de konzisztens baromsag, hogy kerik a lakcim kartyat, mindezt ketto bakban (MKb es K&H) tapasztaltam a privat bankos szolgaltatasnal es minden alkalommal be kellett mutatnom.
Most kezdjek ott el ugralni, hogy elvileg abc EUs jogszabaly szerint nem lehet? Nincs nekem erre +1 oram.

@Mirjam2: nem tartom jo otletnek a brit utlevelem bemutatasat egy magyar bankban. Nem kell, hogy jelentgessen a HMRC fele (esetlegesen). Egyik ismeros tette ra a magyar bankszamlajara a masik utlevelet. Eloszor azonositas celjabol elkertek az osszes magyar papirjat (igen, lakcim kartya), utana raraktak a masik utlevelet is az adatlapra es ONNANTOL intezhet barmit az uj utlevellel. Addig semmit. Te is ez tetted?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 10:37:41

@babbaba: az adatokat a Tb-vel kapcsolatban.

Tobb orszagban alanyi jogon vagyunk biztositott, ha ott elsz. Pl. uk.

babbaba 2014.03.23. 10:59:50

@tildy[UK]: Nekem elég egyszerűen kezelték ezt, a befizetéseket is. A Magnet banknál. És ez nem vicc, nem azért mondom, mert most elhíresültek szegények. Szóval változó.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 11:00:19

@charlieharper:

Istenem... fel kéne végre fogni a dolgokat.

A bank MINDIG CSAK AZZAL az KONKRÉT
(igazolvány szám) igazolvánnyal azonosít,
amit az adatlapodra nála regisztráltál.
AZT, hogy ez melyik(ek) legyen(ek) TE!!! döntöd el nem a bank.

---

Ezért, ha EGY LÉTEZŐ magyar személyivel regisztráltál a számlanyitáskor, akkor naná, hogy nem fogad el
- MÁSIK személyit (pl csere után)
- jogsit
- útlevelet
az egyszerű azonosításhoz, pl. pénz felvételkor/befizetéskor.

--------
De!!!!!!!!! egy TELJES azonosítás után (név+lakcím+születés+anyjaneve) azonban már
tudsz bármit tenni a számlával.... akár például
ÚJ igazolvány számot regisztrálni is az egyszerű azonosításhoz.

Szóval nem keverni kéne a dolgokat, hanem megérteni :-)
hogy mikor mi történik és miért éppen az és úgy történik....

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 11:00:24

@tildy[UK]:

Törekszenek is ennek a megszüntetésére...

Amúgy ez az alanyi jog ingyen van UK-ban?

2014.03.23. 11:12:36

@vundergraf: el is olvastad, amit irtam, vagy read-only mode?
Bekerik a szemlyimet ES a lakcim kartyamat, amikor megyek intezni.

2014.03.23. 11:17:34

@vundergraf: ja,mes hiaba adom be a magyar utlevelemet, azon nincs lakcim. A jogositvanyon nem tudom, hogy van -e, nincs magyar jogositvanyom. Tehat a lakcim ellenorzeshez kenytelen vagyok lakcim kartyat leadni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 11:23:02

@Babette_: ertem. De akkor amikor beadta az ember az ideiglenes kulfoldon tartozkodast, miert nem ez volt az automatikus valtozatatas es miert nem adtak a lakcimkartyat alalndo magyar lakcimmel ideiglenes kulfoldivel? Ez lenne a logikus, nem?

@vundergraf: Mi van akkor, ha be volt regisztralva mindketto, az utlevel is , meg a szemelyi is, megis kerik a lakcimkartyat?

2014.03.23. 11:27:42

@tildy[UK]: ezt probalom magyarazni vundergrafnak (sikertelenul), hogy le van adva minden magyar letezo dokumentumom, hogy barmelyikkel tudjak intezkedni. Megis elkerik melle MINDIG a lakcim kartyat.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 13:02:07

Mit ügyintézel olyankor...?

Ha, pl. pénzt fizetsz be az NEM!!!! a számláddal kapcsolatos ügyintézés. Hisz BÁRMILYEN számlára fizethetsz be..

Ezért ez estben a PÉNZMOSÁS elleni törvény az ami alapján azonosítanak és az más történet, nem banki téma.

-----
De, ha pénzt veszel fel vagy utalást adsz be...
Azaz a SAJÁT számládat kezeled, akkor nem kell lakcím kártya ez halál biztos :-)

CSAK az az igazolvány amit regisztráltál...

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 13:02:07

@tildy[UK]:

Az attól függ MIT intézel...

pl. a pénz befizetés a számlára az nem bankszámla kezelés.
Arra a pénzmosásról szóló törvény vonatkozik.

Pénzfelvételhez vagy utalás beadáshoz
magyarországi bank biztosan nem kér lakcímkártyát!
Ha mégis az túlkapás... szólni kell érte.

2014.03.23. 13:22:08

@vundergraf: befekteteseket, kulonbozo reszvenyek, kincsrarjegyek es alapokba. Van amikor az egeszet atrendezem.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 14:15:17

@charlieharper:

EZ NEM BANKSZÁMLA kezelés... egyik sem.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 14:15:17

@charlieharper:

Ez nem bankszámla kezelés, tehát teljes azonosítás szükséges.

Azonban a SZERZŐDÉSBEN a lakcímedet módosíthatod bármikor.
Onnantól az a lakcím kell majd, amire módosítod... és akkor külföldi is jó lesz.

2014.03.23. 14:30:33

@vundergraf: de az, nem folyoszamla, de bankszamla.

Nem akarok kulfoldi cimet megadni, szandekosan. Nekem ez a lakcim kartya dolog nem jelent gondot, ha megyek a bankba viszem magammal. Arra irtam a peldat, amikor Babette irta, hogy miert nem adjak masok le kulfoldremenesnel. Ezert, hogy a sajat penzemet tudjam mozgatni, pl egy magyarorszagi bankban a kedvem szerint barmikor.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 14:52:33

@vundergraf: természetesen.
hiszen ha nem lenne, akkor nem lenne minek elsőbbsége. ez triviális.

:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 14:53:55

@charlieharper: ahogy írták is, ez az AML miatt van, az arról tv. előírja ügyfélazonosítás címszó alatt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 14:55:10

@tildy[UK]: bizony, ez lenne a logikus.
sajnos, az ügyintézők sokszor nincsenek a helyzet magaslatán.

2014.03.23. 14:56:39

@Babette_: tudom, nincs is vele gondom. Azonban ez azt jelenti, hogy nem praktikus leadnom a lakcimkartyat.
Nekem egyebkent sem gond, ha van. A Tildy a torvenytisztelo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 14:58:58

@vundergraf: Penzbefizetes a sajat szamlara is sajat szamla kezelese. Most nincs szo mas szamlarol.

Ha pedig penzmosas elleni torveny, miert kerik a magyar lakcimet, ha kulfoldi papirokkal a kulfoldit meg nem?

Erdekes.
Amugy bankszamla megszunteteshez is kertek a lakcimkartyat. ( volt fontszamlam, nulla fonttal rajta, megsuzntettem)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 15:02:09

@tildy[UK]:
"Amugy bankszamla megszunteteshez is kertek a lakcimkartyat"

hát ugye, pont ettől a problémától indultunk ki:)

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 15:04:40

@charlieharper:

Attól még, hogy bankszámla IS !!! kapcsolódik hozzá
ez a bankbani befektetés kezelés más téma és egy külön SZERZŐDÉS(kiegészítés) és más ügymenet tartozik hozzá...

Lehetne két eltérő helyen(bankban) IS
- a bankszámlád és
- a befektetési portfóliód

Akkor nem kavarodna össze benned ez a két
TOTAL külön dolog csak azért, mert ugyanott intézed...

Szóval, szumma:
- a bankoláshoz már nem kell a lakcímkártya
- bankszámla megnyitáshoz kell, de jó a külföldi cím is

A befektetési portfólió kezelése pedig külön téma
Az nem bankolás.
De ez is mehet csak külföldi lakcímmel is...

M. Péter 2014.03.23. 15:08:00

@maxval a gondolkodó birca: Munkához való jog: pl. nem lehet törvént hozni, hogy valaki a vallása vagy származása miatt nem alkalmazható, és nincs union shop, mint az USA egyes tagállamaiban, ahol lehet olyan kollektív szerződést kötni, hogy minden alkalmazottnak be kell lépni a szakszervezetbe.

2014.03.23. 15:10:55

@vundergraf: komolyan ertem es eddig is tisztaban voltam vele. Azonban ez nem valtoztat azon, hogy kell a lakcimkartyam (amit, mint mondtad egy sima folyoszamlanyitashoz is kellene) a sajat penzemhez a sajat szamlamhoz. A fenti peldaban befektetesiszamla).

Atehetnem a brit cimre es brit utlevelre, de abbol csak karom szarmazhat hosszu tavon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 15:14:48

én egyébként a megszüntetést úgy csinálnám a helyetekben lakcímkártya hiányában (meg mert nem utaznék csak ezért haza), hogy lenullázom a számlát, majd felhívom a telebankot. ott felírnám az ügyintéző nevét, a hívás idejét, és kérném, hogy szüntessék meg a számlámat.
esetleg készítenék én is egy hangfelvételt, természetesen ennek tényét közölve az ügyintézővel.
ha adódnak költségek, annak pontos összegét még átutalnám nekik.

ha később reklamálnak, vagy nem szüntetik meg, a felírt adatok alapján hivatkoznék a hangfelvételre, rosszabb esetben kikérném azt.
ha nem "találják", akkor meg úgyis nekem van igazam.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 15:37:37

@charlieharper:

De! azon változtat, hogy nem MAGYAR lakcím kell hozzá.
Hanem, bármilyen EU lakcím is jó... ennyi.

Abból indultunk, hogy kiköltözés esetén
- a magyar lakcím töröltetése és
- egy külföldi lakcím bejegyzése
nem fog gondot okozni egy magyar bankban sem.

És nem is fog, ha a banki szerződésben
az adatokat is utána igazítod a valóságnak!.

Mégis jössz a saját egyéni nyűgöddel, ami
a saját egyéni döntésed... a saját egyéni kétlakiságod miatt.

Attól még nem ez az általános EU eljárás rend,
ahogy te csinálod a saját ügyedben.
Tehát ne húzd rá, hogy "mindig kell", mert ez nem igaz és kész. Sőt....

2014.03.23. 15:45:50

@vundergraf: oriasi felreertes. Nekem ez nem nyug (az a Tildy). Azt mondtam, hogy NEM PRAKTIKUS lakcimkartya nelkul. Ami tovabbrais fennall.

babbaba 2014.03.23. 15:55:22

@tildy[UK]: De itt nem. Itt élsz (él a delikvens) a bejelentés szerint.

PannonBoy 2014.03.23. 17:17:15

@vundergraf: Még ha tegyük fel, igaz is amit írsz, az ügyintézők kérik a bankban a személyit (vagy azzal egyenértékű fényképes okmányt) ÉS a lakcímkártyát. Ez a kettő sajnos párban jár.

Azt nem tudom, hogy a külföldi címmel pontosan mit kezdenének, de van egy olyan érzésem, hogy nem lennének annyira segítőkészek, mintha magyar cím lenne rajta.

Szerintem senkinek nem fog fájni, hogyha megmarad a magyar állandó lakcím, de az OEP és a NAV-tól kijelentkezik.
Törvényesen járt el, szabályt nem szegett, a lakcímnyilvántartás külön dolog. Az az egyén döntése.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 18:33:02

@PannonBoy:

Külföldi rendszámmal itthon autózni pl. nem jó magyar lakcímmel...

- magyar tartózkodásival (ideiglenes) eleve bukta!
- magyar lakcímmel(állandó)+külföldi tartózkodásival pedig csak 30 nap/félév

------

Mit kezd az ügyintéző egy külföldi címmel, amit a magyarral köze hozzá?

Érdekes, hogy az angolok jól elvannak
az ilyen baromságok nélkül is, mint
a személyi igazolvány, lakcímkártya...

Mitöbb a hazai bank sem igazán a lakcímkártya alapján hisz neked! Mert a kártyán kb. bármi állhat...
Soxor nem is lakik ott a tulaja már évek óta.

Ezért kérik a közüzemi számlákat itthon is inkább...

----------

Nade... a TB a téma, egyébként :-)

Kivancsi 2014.03.23. 18:33:03

lakcim, rezidens, adozas, banszamla, betet, kamat....

na most akkor a kovetkezok foroghatnak fent europaban.
egyadott banknal az adott pillanatban lévő lakcimedhez azonositanak be mint rezidens adofizeto europai polgart.
nagyon jol megy az eleted es bankszamladra beugrik egy keveske kamat az evvegen....
az adott bank kuldi a kamatadot es jelentest a szamladrol az utolso ismert cimedhez tartozo "NAV"hoz.
neked oda kell beadni az adobevallast es az kamatadokullonbozetett rendezni... pl.
UK ban 20%, mo-on 22%, hollandiaban 30% belgiumban 51%

szoval ha a cimek es az adobevallas helyei nem klappolnak?
varhatod a helyi NAV kellemes levelet :)

koszonhetjuk kovacs elvtarsnak ezt a ma mar mukodo rendszert :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 19:12:28

@vundergraf: korabban nem adtak lakcimkartyat kulfoldi cimmel, vegleges kulfoldre tavozasnal bevontak a szemelyivel egyutt. Most nem tudom hogy van.

En azt teszteltem - pont amiatt, hogy lassam, mi tortenik , ha vegleges kulfoldre tavozast jelentek be - , az hogyan megy, es a rendszer nem megfeleloen kezeli azt, ha valakinek ezek nincsenek meg, csak utlevellel nem voltak hajlandoak befogadni a penzem.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 19:16:46

@Kivancsi:

Ezért nem kell a címekkel kavarni...
Hanem a valóságot követni velük, a banki szerződésekben is.

Adót azonban MINDIG csak EGY országban kell bevallani!!!!!!!!!
Abban amelyikben az adot évben ADÓREZIDENS voltál...

A többi országban adódó ügyek "külföldi" jövedelemnek minősülnek majd a bevallás egyetlen (rezidens) országából nézve.

-----

Tipikusan nem a szabályokkal szokott baj lenni.
Hanem ez emberek fura lakcím kezelésével és
aztán az ebből adódó mindenféle kavarodással.

Pedig a dolog eccerű!
Minden lakcím változást be kell jelenteni.... mindenhol.

PannonBoy 2014.03.23. 21:50:39

@vundergraf: "Minden lakcím változást be kell jelenteni.... mindenhol."

Nem értek egyet. Amíg a jogi megfogalmazás nem egyértelmű és az ügyintézők sajátos értelmezésük szerint önkényesen dönthetnek mit fogadnak el, addig a lakcím-bejelentés hadd legyen már a polgár döntése!

Mivel a jelenlegi vezetés szemében kvázi "szálka" a külföldre települt magyar, így jobb ha nem kötjük az állam számára, hogy pontosan hol is tartózkodunk. Vagy legyen nekik annyi elég: külföld.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 22:50:08

@tildy[UK]:

Nade, most megint keverjük
- a végleges külföldre távozás és
- a külföldön élés
eseteket..... pedig ez két külön dolog!

Két külön jogi következménnyel!
És ez nem mindegy...

Az, hogy mi volt korábban ma már nem érdekes.
Abból kiindulni most nem érdemes.

---------------

Most ez van: 2013. március 1. óta !

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy
„…a polgárnak azt a tényt, hogy
Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél”
be kell jelentenie.

A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot.

A lényeg az állampolgár szándékán!!! van.
Tehát az állampolgár döntése az, hogy
külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem.

Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség.

Nincs a jogszabályban időbeli határ !!!!! arra, hogy
mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek.
Ez az állampolgár belátására van bízva.
A szándék számít, nem az időtartam.

---

A végleges!!!!!!!!! külföldi letelepedéskor
- a személyi igazolványt és
- a lakcímkártyát le kell adni.

Ezt követően útlevéllel tudja magát az állampolgár igazolni.
Lakcímkártyát pedig újat fog kapni, amely azt tartalmazza, hogy "külföldön élő magyar állampolgár", pontos lakcímet nem.

A magyar állampolgárokat, ha külföldre költöznek,
háromféle bejelentési kötelezettség terheli:
1.) lakcímnyilvántartás – ez abban az esetben, ha külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot (lásd előző pontok).

2.) TB (társadalombiztosítás) szervek felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli időtartamra történik a távozás és Magyarországon megszűnik a járulék fizetés (például már nem munkavállaló az állampolgár) – ilyenkor külföldön fizet társadalombiztosítást az állampolgár.

3.) NAV (adóhivatal) felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli külföldi tartózkodás (munkavállalás, vállalkozás stb.) céljából elhagyja az állampolgár az országot.

A bejelentési kötelezettségek közül az elsőt lehet a konzulátuson is, míg a másik kettőt csak a két érintett hatóságnál intézni.
----------------------

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.24. 20:47:52

@vundergraf: mar miert ne lenne relevans? Nem csak 2013 marcius 1-tol elnek kulfoldon magyarok, nem csak azota inteztek ilyen dolgot, az eset pedig 2013 marcius elott tortent.

Akkoriban az volt a modi, hogy bevontak a lakcimkartyat meg a szemelyit is, ha kulfoldi letelepedest valasztottal. Slussz passz.

Nem adtak masik lakcimkartyat kulfoldi cimmel, mitobb szabadon donthettel arrol is, megadod-e a kinti cimed, rad volt bizva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.24. 20:49:01

@vundergraf: Amugy a 3. pont sem volt korabban, az adohivatal fele nem kellett bejelenteni, csak az 1. es 2. pont volt ervenyben. Aki azokat anno megtette, azoknal pl. mi van a harmas ponttal?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása