oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 10. 06:48,  Ijesztő volt, de meg kellett próbálnom 435 komment

2014. március 10. 06:48 Határátkelő

Ijesztő volt, de meg kellett próbálnom

Mai szerzőnk, Zoltán hosszú utat járt be, a magyarországi mérnöki munkától a londoni mosogatáson és raktári munkán keresztül az építkezésekig. Ami nekem kifejezetten tetszik a történetében az az, hogy folyamatosan előre tekint és próbál tanulni, fejleszteni magát.

Anglia, London, építkezés.jpg

„Budapest mellett éltünk, oda is jártunk dolgozni. Feleségem adminisztratív dolgozó volt egy privát cégnél az otthoni „jól megszokott” feles fizetéssel. Fele kézbe - fele számlára (minimálbérre bejelentés). Én szép jövő előtt álltam: biztosnak látszó, jól (és legálisan sokat) fizető mérnöki állással.

Jött a svájci frankos hitel

Albérletben éltünk, egy relatív kis helyen. 2008-ban megszületett első gyermekünk, egy éven belül felmerült a nagyobb helyre költözés igénye. Kell a hely a mozgásigényes gyereknek és természetesen a magánélet nekünk. Lakáshitel, sajnos svájci frank alapon…

Mielőtt mindenki felhördülne, amikor mi felvettük a hitelt: forint alapon ugyanerre a házra 149.000 forintos havi törlesztésre adtak volna, svájci frank alapon 99.000 forintot ígértek. A svájci frank árfolyama x évre visszamenőleg nem volt elrettentően rossz (mondhatni egyenletesen nőtt).

A háznak mindenki örült, rendbe tettük, átalakított és elkezdtük fizetni a részleteket, amik szépen nőttek, növögettek… egy kicsit gyorsabban, mint a gyerek.

A felelősség és a tehetetlenség nyomása

Az építőipari válság hatására a biztosnak látszó állásomból elbocsátottak. A kezdetben 100.000+-os törlesztő részlet fokozatosan megközelítette a 250.000+-t, ami egyre inkább kezdett teher lenni. Időközben megszületett a második gyermekünk is.

Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy a családbarát politikának köszönhetően ez nem sokat javított az amúgy sem fényes helyzetünkön. Barátaim szerint a jég hátán is megélek, de felelősség és a tehetetlenség kezdett túlzott nyomást gyakorolni rám, így egyre többször merült fel a külföldi munka gondolata.

Borzasztó nagy volt a váltás

2012 nyarán felmondtam az aktuális munkahelyemen (170.000 forintos nettó fizetés „okosan”, miközben törlesztő részleteink 247.000 körül mozogtak) és rövid felkészülési idővel egyedül útnak indultam Angliába.

Nem volt egyszerű otthagyni mindenkit és mindent, amit addig megszoktam, de szükség nagy úr. Kevesebb, mint 800 font készpénzzel jöttem ki, „magyarok lakta” házba költöztem be. Amennyiben egy hirdetésben azt olvasod, hogy Croydon szép, tiszta része Londonnak, fenntartással illik kezelni. Kétágyas koszos lyuk, 70 font/hét, összesen kilencen laktunk a házban és csak egy fürdőszoba volt.

Régen kollégista voltam, de az még az előtt volt, hogy tudtam milyen családdal, saját házban élni. Borzasztó nagy volt a váltás minden téren, hiányzott a családom, nem ecsetelem tovább… erre nehéz felkészülni.

A létező legszutykosabb konyhai munka

A munkahelykeresés nehézkesen indult, mert az angol nyelv nem elég magas szintű ismerete erős hátrány… Első itteni munkahelyem egy kitchen porter állás volt egy azelőtt Michelin-csillagos, előkelő étteremben. Ez mosogatást és a létező legszutykosabb konyhai munkákat takarta.

Kemény szavak, de dolgoztam az állattenyésztésben és bátran állíthatom, hogy a konyhai munkák némelyike szagban legyőzi a köldöksérves sertéseket. A hosszú gumikesztyűbe, akárhogy vigyázol, belefolyik az erős vegyszeres víz, amitől a 8-10 órás műszak végére úgy néz ki a bőröd, hogy legszívesebben sírnál.

Köszönő szót keveset hallasz, és hogyha véletlenül belefröccsen az erős mosogatószeres víz a szemedbe, az egyrészt napokra begyullad és még undorodva is néznek rád a kollégáid, hiszen ez mégiscsak egy konyha, mit keresel itt gennyedző szemmel.

A következő lépés: szexuális segédeszközök raktára

Megváltásnak tűnt, hogy az év végi raktári munkák felszaporodás miatt el tudtam helyezkedni egy raktárban. Az, hogy miket pakoltunk a raktárban inkább vicces, mint undorító. Ez ugyanis egy szexuális segédeszközöket is árusító bolthálózat központi raktára.

Az egyik bejegyzés a raktári munkák lelki sivárságát boncolgatta. Majdnem minden szavával egyetértek, amivel nem, azt inkább csak fokoznám. A legtöbb raktári munka lélekölő és általában nem vezet sehová.

Kell az aktuális cégnek egy darab humanoid jellegű életforma, ami legalább elfogadható szinten képes feldolgozni a kapott utasításokat és lehetőleg nem szól vissza. Ne legyen neki neve, mert senkit sem érdekel, agya se legyen sok, mert csak feltűnőbbé teszi, hogy mennyire nem kell semmilyen értelem ehhez a munkához.

Sajnos sok igen jó képességű ember kénytelen ilyen helyen dolgozni akár hosszabb időn keresztül is. Ezen a helyen sok magyar is dolgozik, hosszú évek óta.

A kivétel, ami erősíti a szabályt

Az év végi nagy karácsonyi roham után az ügynökséges dolgozókat általában elküldik és már hosszú idő óta nem jellemző, hogy átvennének bárkit is, bár az ígéret, általában szóhagyomány útján, mindig ott van a levegőben.

Később egy másik, jóval kisebb raktárban meggyőződtem róla, hogy sajnos időpazarlás ilyen helyeken dolgozni. Ismerek ugyan legalább egy olyan embert, akinek jó képességei vannak és egy nagyon jó, barátságos raktárban kezdett dolgozni és ott hamar feljebb is került, ez azonban csak a kivétel, ami erősíti a szabályt (egyébként az illető az átlagosnál lényegesen erősebb angolnyelvtudása sokat nyomott a latban).

Hogyan dolgozhatunk építkezésen?

A hosszú felvezetés után elérkeztem az igazi témához, amit egy kicsit jobban ki szeretnék fejteni. Nekem relatív erős műszaki vénám van, bár soha nem dolgoztam „terepen”, így elsőre kicsit ijesztő volt a gondolat, hogy építkezésen fogok dolgozni, de meg kellett próbálnom.

Kalandos utam volt, de igazából a technika a lényeg. Itt amennyiben bármilyen építkezésen akarsz dolgozni, szükséged lesz CSCS kártyára. A legegyszerűbb a zöld színű kártya megszerzése, szinte mindenhez elég. Ehhez egy relatív könnyű vizsgát kell letenni, ami az alapvető munkabiztonsági és egészségügyi kérdéseket tartalmazza. Meg lehet csinálni magyarul is, de szerintem érdemes angolul.

A nagyobb építkezéseken az induction után néha kérdeznek olyan kérdéseket, amit a CSCS kártya tesztnél is kérdeznek és ott nincs magyar tolmács. 500 kérdés néhány nap alatt megtanulható, én vettem egy teszt DVD-t, ami tartalmazta a teljes programot az összes kérdéssel, nagyon hasznos volt és csak 10 font (eBay, kereső kifejezés: Health Safety Environment Test Managers & Professionals DVD GT200/13 CSCS 2013).

A vizsga és a kártya előállítása összesen 50 font, néhány nap alatt megvan (DVD rendelés, tanulási idő, vizsgaidőpont foglalás és kártya előállítás összesen kb. egy hónap, ha jól kiszámolja az ember). A NI number megszerzése természetesen elsődleges, aminek birtokában lehet kérni UTR number-t.

Ez egyfajta adóazonosító szám, amivel egyéni vállalkozó lesz az ember. Ez általában néhány nap alatt megérkezik (maximum 2-3 hét), ezzel a számmal regisztrálni kell a Construction Industry Scheme –nél, Ez azért jó mert akkor nem 30% adót vonnak le a bérből, hanem csak 20%-ot. Máris kezdhet az ember dolgozni, mint segédmunkás. Nagyon sok ilyet keresnek (például ide kattintva) 6,5-7,5 font / óra 8-10 óra / nap.

Nem túl jó munka, de van belőle pénz és általában teljesen legális, fizetnek adót és a mi legfontosabb a legtöbb helyen emberszámba nézik a munkást. Néhány hét pénzgyűjtögetés után érdemes tovább lépni, mert a labourer munkák általában strapásak, sokat kell dolgozni – kevés pénzért.

Gyors előremeneteli lehetőség pl. a banksman vagy a traffic marshal. 75-90 font egy ilyen vizsga. Kicsit több pénzért, amit egy segédmunkás kap (max. 8-10 font/óra), sokkal könnyebb, de folyamatosan álló (hóban-fagyban is) munkát kell végezni. Amennyiben ez megvan, már csak felfelé van az út. :)

Érdemes fejlődni, mert megtérül

A következő nagyobb lépés valamilyen gépkezelői vizsga. Például a telehandler vizsga 900 font körül van (A17 - telescopic handler), itt már 11 font fölött fizetnek óránként, jó eséllyel nem kell fagyoskodni és sokkal jobban meg is becsülik az embert.

Itt CPCS kártyát kap az ember, ami már sokkal magasabb fokú végzettség, többet is kell tanulni. Hetvennél több kérdés, szóbeli vizsga, de megcsinálható. Kevesebb munka van meghirdetve, de nagyon sok ügynökség foglalkozik vele. Érdemes fejleszteni magát az embernek, mert itt megtérül.

Jelenleg azon dolgozom, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet villamosmérnöki diplomával villanyszerelővé válni. Amint átrágtam magam ezen megírom egy másik alkalommal.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr345851040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.10. 07:18:46

170 ezer nettóval a 100 ezres törlesztő vállalása is abszurd felelőtlenség.

Magyarul: eleve nem tudtad fizetni a hitelt, majd az árfolyam emelkedésével ez csak rosszabb lett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.10. 07:21:29

@maxval a gondolkodó birca: Előzőleg többet keresett, ha jól értelmeztem. Ennél a fázisnál indult el a lejtőn.
:(
Az íráshoz: picit rövid, inkább szakmai. Majd jön digger, "oszt" jól megmondja.
Várom a folytatást.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 07:29:17

Nem sok mindent tudok hozzáfüzni korrekt írás.
Az egyik kommentelönk itt ugyanezt az utat jája de még aznap elején tart.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 07:30:47

170 ezres fizetésre 100ezres törlesztővel felvenni hitelt???
ez komoly??

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 07:35:21

na elolvastam. ez egy poszt?
ez egy komment.

Mr Long 2014.03.10. 07:41:17

"Jelenleg azon dolgozom, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet villamosmérnöki diplomával villanyszerelővé válni."

Azzal a diplomaval villamosmernokkent kell dolgozni, ugyanis nem nepszeru szak az egyetemeken, epp ezert hianycikk.

Quercus a favágó 2014.03.10. 07:42:08

@maxval a gondolkodó birca:

"Okosban" volt 170 a fizetése. Tudod, ez Magyarország.
Itt azért nem döglenek meg az emberek, mert csalnak. Így van programozva a rendszer már évtizedek óta.

Hari Seldon 2 2014.03.10. 07:43:16

@Babette_:
Gondolom a felesége is keresett olyan 80-at.
Abból már vígan el lehet élni, mint tudjuk.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.03.10. 07:55:34

Villamosmérnöki diplomát sürgősen elküldeni a Naric-hoz, aztán kiderül mit dob ki a gép, minek számitják be. Villanyszerelőséghez per pillanat minimum egy 17th edition beszerzésére lesz szükség. További kitartást és sok szerencsét!

adg 2014.03.10. 08:01:13

En ismerek egy hapsit, aki villamosmernoki diplomaval szinten villanyszerelonek ment, mert ugye nem volt helyi tervezesi gyakorlata, referenciaja, stb. Gyakorlatilag azonnal eszrevettek a fonokei, hogy megis alkalmas lesz villamosmernoknek, es eleg gyorsan kapott a cegnel meglehetosen jo villamosmernoki allast.

A mosogato es a raktaros munka nem tudom, hogy kerult a kepbe. Valami vezeklesfele a hitelert, vagy mi? Vagy idohuzas, ameddig a tobbi papir elintezodik? Mindenesetre a raktarossag utani resz mar a feny fele vezet talan, sok sikert.

Rinna 2014.03.10. 08:06:34

Egyetértek a blog ownerrel, respect a posztolónak. Lassan én is megírom nektek a történetemet :)

Din Serpahis 2014.03.10. 08:06:38

De miert akarsz villanyszerelove valni? Ennyi ido alatt siman fel lehet huzni ugy a nyelvtudast, hogy egybol neki lehet menni a mernoki meloknak...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.10. 08:22:58

@QUERCUS(a favágó):

Mennyi volt a jövedelme?

Egyébként a magas adók miatt így éri meg ez mindkét félnek.

Meséltem már korábban. Ismerős megkérdezte az új alkalmazottakat, hogyan szeretnék a 200 ezres pénzt:
- legálisan: a bruttó bér ez esetben 156 ezer, ebből tisztán a dolgozónak: 102 ezer,
- szürkén: a bruttó bér ez esetben: 93 ezer, dolgozónak tisztán 141 ezer.

6 emberből 0 akarta a legális verziót.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 08:32:27

En villamosmernoki diplomaval villamosmernoknek mennek es nem villanyszerelonek. Nagyjabol ugyanugy hianyszakma a szigeten is ahogy Mo.-n is az, de ezt mar leirtak elottem.

Amugy igencsak dicseretre melto a fejlodni akaras es lehetosegek folyamatos keresese, csak igy tovabb! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 08:33:55

@diggerdriver: "Nem sok mindent tudok hozzáfüzni korrekt írás.
Az egyik kommentelönk itt ugyanezt az utat jája de még aznap elején tart."

Ki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 08:40:01

@maxval a gondolkodó birca:
Egyreszt igen.

Masreszt, amikor nincs mar meg a regi fizetes es a hitel is beszakad, mi a menkunek csuszott be a masodik gyerek?
Csaladbarat politika ide vagy oda, a tudatos tervezes (gyerek eseten szerintem a minimum ez lenne) erosen hianyozhatot...

Az viszont tetszik, hogy megoldotta a feladatot es nem masokkal tartatja el magat/gyerekeit.

nigara 2014.03.10. 09:03:55

Hát, vagy egyáltalán nem beszél angolul, vagy mi a fenéért nem kezdett el már régen a saját szakmája irányába keresgélni???

Nem is tudom.... valahogy több energia kellene a posztolónak (nem a villamosra gondoltam)

nigara 2014.03.10. 09:05:53

Hopp, becsúszott még egy gyerek??? ezt nem vettem észre...

Akkor módosítom a véleményem, amin amúgy is hezitáltam: nem energia kell a posztolónak, hanem agy, amivel gondolkodhatna...

nosuti 2014.03.10. 09:26:31

@nigara: lehet, hogy a te szüleidnek is többet kellett volna gondolkodnia? már bocs

ha mindenki ennyire racionálisan döntene a gyerekről, akkor rengetegen nem élnénk. szerintem ez nem így működik, és lehet, hogy azért gondolom így ,mert mi szegénységben nőttünk fel, de a szüleim valószínűleg sosem gondolták azt egy nehéz hónap végén, hogy mi a szarnak csináltuk meg ezeket a kölköket.

amúgy meg úgy tudom, hogy egy vagy két gyerek egyre megy a költségek szempontjából. A srác meg igyekszik a megoldást megtalálni, ez becsülendő.
Meg becsúszott...honnan tudjátok, hogy véletlen lett?
Lehet, hogy 5 gyereket akarnak :)))

nigara 2014.03.10. 09:33:44

@nosuti: "lehet, hogy a te szüleidnek is többet kellett volna gondolkodnia?"

A paraszt válaszod tökéletesen minősít.
Nem ereszkedem le a szintedre, remélem a HÁ megteszi a megfelelő intést.

Egyébként valszeg a gondolkodás nem az erősséged neked sem, mert akkor nem ennyi értelmet sikerült volna belegondolni.

nosuti 2014.03.10. 09:35:08

@nigara: de te pont ugyanezt írtad, a posztoló gyerekéről...ki a paraszt?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.10. 09:38:08

@Kövérmadár [swe]:

A gyereket sokszor nem lehet tervezni, hanem jön. S ha nem is volt tervezett, Mo-n is van elég sok ember, aki képtelen lenne meggyilkolkolni saját gyermekét aljas anyagi okokból.

Xulirt 2014.03.10. 09:39:40

Sokan írják, hogy villamosmérnöki diplomával villamosmérnökként kell dolgozni.
Azt hiszem ezek az emberek SOHA nem próbáltak külföldön állást találni. Amennyiben nem hívnak az adott országba, akkor te jelentős hátrányokkal indulsz. Meg kell küzdened olyanokkal akik itt születtek vagy itt élnek régóta. Ki kell találnod 2-3-4 betűs rövidítésekből, hogy az mi a túrót jelent és te hogyan tudod az adott kritériumot teljesíteni, pl: egy kártyát kell megcsinálnod vagy egy 5-9 napos képzést, mikor lehet ezt megcsinálni, kell-e hozzá engedély (néha kérnek olyat, hogy az adott szakmában jártas cég ajánljon téged, különben nem csinálhatod a képzést), és a legfontosabb a PÉNZ! 50-100-900 font nem tűnik sok pénznek, de egy 5 napos 900 fontos képzés 200-400 font munkabér kieséssel jár és az utazás is tetemes lehet (pl használni KELL taxit mert nem jutsz oda máshogy) és még az is lehet, hogy nap kihagyás után a jelenlegi helyedre sem akarnak visszavenni.
Az önéletrajzodból iszonyatosan hamar kiderül, hogy itt született vagy-e és a közhiedelemmel ellentétben NEM állnak sorban a kelet európai mérnökökért sem. 300 jelentkezésből 2-3-ra jeleznek vissza olyat ami egy kicsit is eltér a sablontól.

Xulirt 2014.03.10. 09:39:41

@maxval a gondolkodó birca: Amikor a lakáshitelt felvettük, 400e bruttó fizetésem volt jutalékos rendszerrel, volt hogy 600e nettót utaltak át a számlámra. Ja és nem tupperware cuccokat árultunk, tehát semmi nem utalt arra, hogy vége lesz. Augusztusban megkérdeztem az egyébként rendes főnökömet, hogy fel merjem-e venni a hitelt, mit gondol lesz-e munkám. Igent mondott, még anyagilag is segített a foglalónál, februárban közös megegyezéssel kellett elválnunk, mert nem volt munka.

nigara 2014.03.10. 09:40:49

@nosuti: te, és ahogy írtam, ostoba is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.10. 09:42:31

@Xulirt: Ne húzd fel magad, itt mindig, mindenki jobban tudja, hogy nem szabadott volna felvenni CHF hitelt, sőt egyáltalán nem szabad hitelt felvenni (csak tudnám, honnan van az sok hiteles?).
:D

nosuti 2014.03.10. 09:44:35

@nigara: nézd, lehet nem tűnt fel neked, de a saját logikádat fordítottam szembe veled, mint egy tükröt. De úgy látszik talált , mert érvelni nem tudsz, hogy vajon miért is kellett volna gondolkodniuk a szülőknek...

meg ahogy érzem neked van valami kisebbségi komplexusod, mert nem csak az én értelmi képességeimet, de a posztolóét is kétségbe vonod és ostobázol, parasztozol stb.

Mr Long 2014.03.10. 09:48:10

@Xulirt: Itt ketten jegyeztek meg olyanok, akik szinten mernokok es nem angol vegzettseggel. De nyugi, tudjuk, hogy nehez allast talalni igy is.

2014.03.10. 09:50:45

Nem számoltam annyira utána meg nem is tudok a nem ismert adatokból, de a most keresett pénzből megél kint, fizeti a hitelt és az otthon maradtak megélhetését is? Vagy most hol tartanak ebben?

nigara 2014.03.10. 09:53:37

@nosuti: még mindig nem sikerült felfognod, hogy a gondolkodás nem kizárólag a gyerekről szól. Két bittel persze nehéz, megértem.
Részemről vége, de te nyugodtam mondd el még párszor ugyanazt, amit már háromszor elmondtál. Biztos mindenki nagyon szeretné újra hallani.

Határátkelő 2014.03.10. 09:56:13

@nigara: @nosuti: Ne menjetek bele személyeskedésbe, ha lehet. Ráadásul, miért kell mindenképpen minősíteni, meg ennyire sarkosan fogalmazni a másik emberrel kapcsolatban?

nosuti 2014.03.10. 09:58:09

@nigara: abban a kommentedben csak a "gyerekbecsúszás" volt említve. csaxólok

de ok, gondolom minden hétfőn ilyen negatív vagy

nosuti 2014.03.10. 09:59:47

@Határátkelő: valahogy pont erre szerettem volna rávilágítani nigara kommentjével kapcs.
Elnézést, ha ezt gonosz stílusban sikerült

adg 2014.03.10. 10:03:03

Azon kene elgondolkodni kicsit, hogy a masik sem biztos, hogy hulye, csa azert, mert maskepp gondol valamit.

Hari Seldon 2 2014.03.10. 10:06:54

@maxval a gondolkodó birca:
Lehet, hogy 6 emberből 6 ezt a megoldást választja, de az lenne a normális, hogy eleve egy ilyen megoldás szóba se jöhessen.
Persze, bilibe lóg a kezem...

nigara 2014.03.10. 10:10:40

Gondolkodás = tervezés, megfontolás, döntések meghozatala, az élet határozott irányítása.

A posztolót nem hülyéztem le, azzal, hogy a gondolkodás némi hiányára utaltam - és egyáltalán nem a gyerekvállalásra értettem - valóban a kommentben nem fejtettem ki, de az előző kommentem alapján érthető volt szerintem.

Aki pedig ebből azt vonja le, hogy nekem meg sem kellett volna születnem, az talán nevezhető parasztnak.

Részemről tényleg ennyi, bár 5 kommenttel és 15 perccel előbb már lezártam.
Talán végleg, egy életre.

adg 2014.03.10. 10:12:07

Mennyi ember elne most, ha tortenelem soran mindig csak a 100 szazalekosan biztos jovo eseten, pontos tervek alapjan alkotott volna mindenki csaladot?
Vajon mennyi nagyhatasu zseni nem szuletett volna meg, mert szulei remenytelenul szegenyek voltak.
Ugy hivjak a jelenseget, hogy bizalom a jovoben, ugye, bizom benne, hogy jo(bb) lesz. Tervezhetek akarhogyan, mindig lehet valami nagyobb dolog, ami lerombolja.

adg 2014.03.10. 10:23:26

@nigara: "A posztolót nem hülyéztem le, azzal, hogy a gondolkodás némi hiányára utaltam"
Pontosabban az agya hianyara...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 10:24:55

@maxval a gondolkodó birca:
Az esetek 99,5%-aban nem csak ugy jon, hanem vagy tervezett a dolog vagy hanyagsag.

Csak ugy jon = megsem hatott a tabletta / elszakadt a gumi... de a gumira is van azonnali megoldas, nyilvan hallottal mar rola.

@nosuti:
"ha mindenki ennyire racionálisan döntene a gyerekről, akkor rengetegen nem élnénk."

Ha nem elnenk, fel sem merulne a hianyunk senkiben sem. Ahogyan mi sem hianyolunk senkit sem, akit sosem ismertunk...

@adg [AU]:
Hat nem lenne tulnepesedes, az biztos :)
Lenne mindenkinek foldje, mig a szem ellat, bosegesen ennivalo, kevesebb kornyezetszennyeses... igazabol sok elonye lenne ha csak 3mrd ember elne a Foldon.

nosuti 2014.03.10. 10:26:12

@adg [AU]: volt ezzel kapcsolatban egy érdekesség, csak nem jut eszembe kik voltak említve. Név nélkül voltak felsorolva családok és a körülményeik...majd kiderült, hogy az egyik gyerek az hitler volt, a másik meg egy tudós. A leírás alapján, a logika szerint, a tudóst, mint gyereket nem kellett volna megszülni. Nem ismeri valamelyikőtök?

Xulirt 2014.03.10. 10:29:19

@nigara: A második gyerek nem becsúszott. Mi szerettünk volna több gyereket is és tudod a kor előre haladtával a feleségem is idősebb lesz és az első gyerek is. Szerettük volna elkerülni, hogy nagyszülőnek nézzenek minket az óvodában és hogy 10 év differencia legyen a két gyerek között.
Lehet hogy furcsán hangzik, de a gyerek nekem/nekünk fontosabb volt, mint a pénz. A pénz azért kell/kellett, hogy a gyereknek jobb, szebb és könnyebb legyen.

Xulirt 2014.03.10. 10:29:19

@Mr Long: Köszönöm kedves szavaid. Nem bosszantanak (már) fel különösebben az okoskodók. Nem gondolom azt hogy nem lehet megcsinálni itt a mérnöki karriert, de idő kell hozzá. Azzal hogy kijöttem/kijöttünk, a hitelt ugyanúgy kell fizetnünk otthon, a gyerek ugyanúgy nő és nőnek az igényei is. Több pénzt tudunk csinálni, de többet is költünk. Fárasztó 8-10-12 órás munkanapok 6-7 munkanapos hetek után, nagyon nehéz fejleszteni az angolt. Egy raktárban, építkezésen NEM akadémiai angolt hallasz, és nem is tudod használni (ti.: a román, bolgár, litván, egyéb nemzetiségű nem biztos, hogy érti amit mondani akarsz, mert több mint amit megszokott).
Az angol nyelvtudásom az élethez elég volt, de a mérnöki karrierhez még nem, fejleszteni kell, de ahhoz pénz és idő kell. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 10:29:47

@nosuti:
A tudosok jellemzoen a legokosabb, legkreativabb emberek. Leg... pedig mindig van, akkor is, ha a szint alacsonyabb, mint most.

**mimi** 2014.03.10. 10:30:12

nem semmi...
a svájci frankos hitelek felvétele már ezerszer lerágott csont...fölvették, mert jónak tűnt...pont.
Tiszteletem a posztolónak, kemény évek vannak mögötte, de ilyen kitartással, csak jobb lehet!
Engem is érdekelne a család...még Mo-n vannak? Vagy már UK-ban? Az asszonynak milyen lehetőségei vannak kinti munkára?

Sok sikert, és ne kapd fel a vizet, itt mindenki mindent jobban tud:)))))

Fogsz te még villamosmérnökként dolgozni...:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.10. 10:31:56

@Hari Seldon 2:

Senki sem akar kevesebb pénzt, így a 6 ember a racionális opciót választotta,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 10:32:54

@maxval a gondolkodó birca:
Tabletta, ami meginditja a menstruaciot. Igy gyakorlatilag a baleset utan 24 oran belul megnyomhato a "cancel" gomb.

Egy 24 oras valami kiuritese szamomra nem abortusz.

(ne kezdjuk el, a multkor mar egyetertettunk abban, hogy 18 eves koraig legyen elvetetheto a gyerek ;) )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 10:32:58

@Xulirt: "Sokan írják, hogy villamosmérnöki diplomával villamosmérnökként kell dolgozni.
Azt hiszem ezek az emberek SOHA nem próbáltak külföldön állást találni"

Tobbek kozott en voltam az egyik aki ezt javasolta.
Azt azert nem mernem kijelenteni hogy aki ilyet mond az soha nem probalt kulfodon allast keresni. Gepeszmernok vegzettseggel szakmaban dolgoztam Norvegiaban is meg most UK-ben is. Mindket munkat otthonrol vadasztam le. Nah ilyenkor mit ir az almos konyved? :)

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2014.03.10. 10:35:44

Sosem fogom megerteni a posztolot. hogy lehet egy piackepes diplomat igy elfecserelni. tobb mint 4 evet huztam le mernokkent angliaban, es sok tehetseges mernokot lattam elkallodni, beskatulyazas miatt. Nagyon nehez lesz kitorni diplomasan a segedmunkabol. ha valaki megnezi az oneletrajzodat akkor az elso kerdese az lesz, hogy miert nem a szakmadban helyezkedtel el? ket dologra fog gondolni: nem beszelsz angolul vagy nem vagy jo a szakmadban.

tableno 2014.03.10. 10:37:16

@Xulirt: Nem tudom, próbáltad-e már, de érdemes elküldeni az önéletrajzodat munkaerő-kölcsönzőkhöz (temporary work agency) is. Vannak olyanok, amelyek kifejezetten diplomásokra specializálódtak, például mérnökökre is. Itt nem hátrány az, hogy külföldi vagy, mert a cégeknek nem akkora kockázat felvenni temp-ként valakit. mint rendes munkaszerződéssel. Viszont a fizetés nem rossz, és egy év múlva már lesz annyi helyi tapasztalatod a szakmádban, hogy jó eséllyel pályázhatsz majd "rendes" állásra is. A feleségem ís így csinálta az elején (szintén mérnök), bejött neki.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.10. 10:37:26

@Kövérmadár [swe]:

"a multkor mar egyetertettunk abban, hogy 18 eves koraig legyen elvetetheto a gyerek"

Ezt a személyi szabadság korlátozásának tartom. Szerintem legyen bárki elvetethető, ha legalább 5 rokon vagy szomszéd kijelenti az illetőről, hogy nem kívánt személy.

Shebelle 2014.03.10. 10:38:00

Én emelem a kalapom a posztoló és családja előtt! Sajnos sokan lemondtak volna a második gyermekről, ahogy így olvasom. Viszont annak meg örülök, hogy sokan nem.
Valószinűnek, sőt biztosra hiszem, hogy nem a mély-nyomorba született meg, s a szülők találtak megoldást, mert akartak találni. S a kisebbik rosszat választva, tiszta lelkiismerettel lépnek tovább.
Könnyű utólag okosnak lenni, mindig mondom, ezért ezen igazán kár vitatkozni kedves "gyerekek" az oviból :) (ezt most poénnak szántam és nem sértésnek)

Szurkoljunk inkább a családnak, hogy minden jól alakuljon!
Én ezt teszem!
Köszi a cikket.

nigara 2014.03.10. 10:38:34

@Xulirt: Szia, köszi a választ. Abszolut megértem a szempontjaitokat, de valóban a pénz ahhoz kell, hogy a gyereket rendesen fel lehessen nevelni. És bizony nem kevés megy el, pláne ha amúgy is szűkös a keret.
De nyilván akkor ezt átgondoltátok, ahogy írtad is, és akkor úgy tűnt. hogy nem lesz nagy gond a bevételekkel.

Amúgy tényleg elképesztő, hogy miken mentél keresztül, és azért írtam, hogy legyél már egy kicsit határozottabb meg energikusabb, mert másképp nem megy :)
Biztos, hogy sokkal több van benned, és remélem, hogy hamarosan a szakmádhoz közelebb jutsz végre.

adg 2014.03.10. 10:41:50

@Kövérmadár [swe]: Nem vagyok benne biztos. Ha vegignezel a tortenelmen, akkor nagyon keves embernek volt biztos egzisztenciaja, azoknak meg a tobbi biztositotta. Na most, ha a tobbi nem tervez gyereket, leven nincs meg a szukseges hatter, akkor a felso retegnek is ugrik a megelhetese, es rogton nem akarnak ok sem gyereket. Vagyis nem elne ember a Foldon. Sem. :)
Tovabba, ha a nagyanyamnak kereke lett volna, o lett volna 4-es villamos. Vagy Segits Elek.

adg 2014.03.10. 10:43:30

Nem Segits Elek, hanem Megvagy Hadnagy. Lenyegi kulonbseg. :D

Latcho Rom 2014.03.10. 10:43:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: +1 neked és a posztolonak, nézzen egy kicsit magasabbra...amit nem tudtam meg..családod még otthon él?

Xulirt 2014.03.10. 10:46:13

@**mimi**: :) köszi a biztatást.
9 hónapja követett a család is. A nagyobbik gyermekünk iskolába jár, imádja, bár csak lassan tudja felvenni a ritmust, de soha egyetlen egyszer sem mondta azt, hogy nem akar idejárni. Nem tudom elmondani mennyire büszke vagyok rá, hogy nem nyafog, nem hisztizik csak teszi amit tennie kell, mert mi azt kértük tőle.
A kisebbik gyermekünk 3 hónapja óvodás. Fel sem vette, hogy más közegbe kerül, egész nap énekel az oviban is és itthon is. Régebben is szeretett énekelni, de itt nagyon beindult. Kb egy hét alatt áttért a magyar gyerekdalokról az angolokra és azóta nem is hagyta abba. :)
A feleségem nehezebb dió. Még az orosz nyelvoktatásból indult és ugyan tanult egy kicsit angolul is, sajnos nem bízik önmagában. Most intézzük a nyelviskolát és keresünk valami olyan munkát ami belefér a 4-6 órába ami az iskola/óvoda kezdő és záró időpontja között van.
Tudom, hogy könnyű okosnak lenni, és sejtettem azt is, hogy lesznek akik nem a lényeget akarják meglátni. Azért nem is írtam többet a családi előzményekről és a jelenlegi helyzetről a posztban, mert el akartam kerülni ezt.
Segíteni szerettem volna olyan embereknek, akik otthon tengődnek filléreken, miközben itt a kétkezi munkát értékelik. Amennyiben tudsz valami szakmát (burkoló, kőműves, ács) el lehet indulni minimális angollal is. Nehéz és senkit sem hitegetek, nagyon rossz érzés amikor állsz valakivel szemben, az mond neked valamit és te harmadjára sem érted aztán az illető csak legyint és otthagy, keres valaki mást aki érti mit mond. Látni, hogy szakmailag jóval kevesebb emberek mennyivel feletted vannak a bérezési listán, mert ők értik és válaszolni tudnak, elkeserítő tud lenni.
Otthon mindent érthetsz, de nem tudsz előre menni, mert nincs hová. Itt csak meg kell értened és mehetsz előre. Szerintem ez a könnyebbik út.

VHB 2014.03.10. 10:49:23

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): erre szolgál a kísérő levél intézménye, ahol elmagyarázhatod, hogy a jelzálog és nyelvtudás miatt kellett ilyen melókat elvállalni.
Azzal egyetértek, hogy kár lenne elpocsékolni a diplomát ráadásul keresett szakról van szó.

Mindenki
Mit szólnátok, ha összeírnánk egy pár pontot, hogy mitől lesz jó egy poszt? Minden jövendő posztoló számára egyféle ajánlás lenne. Ajánlás, nem kötelező. A fő motívum felkészítés a kemény reakciókra lehetne. Hmm?

Shebelle 2014.03.10. 10:51:34

@Xulirt:
kár, hogy nincs like gomb! :)

Xulirt 2014.03.10. 10:56:09

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): Igen, jól gondolod. 19 hónapja élek itt és még mindig azt gondolom, hogy beszélek jól angolul.
4 évet dolgoztam otthon mérnökként a szakmámban és 3 évet egyéb szakmán kívüli mérnöki területen. TUDOM, hogy nem tudnám ugyanúgy ellátni a munkámat, mert a mérnöki munka nem merül ki a hogy vagy - hogy vagy? párbeszédben.
Lehet, hogy a szakmámban sem vagyok jó (hiszen elküldtek), de itt ki sem tudom próbálni addig amíg nem tudok bejutni. Ehhez sajnos csak és kizárólag az angolon át vezet az út.
Azért fecsérlem el a "piacképes diplomámat", mert otthon beárazták 170e-re (cirka 500font/hó) és itt targoncásként keresek 1800 fontot/hó. Azzal hogy kijöttem és utánam jött a családom, nem lett elfelejtve az otthoni hitel és élni kell valamiből.
Az önéletrajzban a 1,5 éves munkanélküli hézag sem néz ki jól. :)

SilentDreams 2014.03.10. 11:01:50

Szerintem több lehetséges út vezethet ugyanahhoz a sikerhez. Ha jelen esetben (végsö) sikerként azt könyveljük el, hogy a posztolónak külföldön sikerül elhelyezkedni tartósan a szakmájában, akkor ehhez is többféle út vezethet.

Lehet persze otthonról is pályázgatni, de ehhez általában elég magasszintü angol tudás kell, na meg nem árt, ha van otthon is viszonylag jó munkája az embernek arra az idöre, míg sikerül a pályázat (nálam ez volt a helyzet).

Ha nem elég jó az angol nyelvtudás, lehet otthon is javitani rajta, míg a szükséges szintet eléri az ember, ezzel megnövelve külföldi esélyeit.

De ha valamilyen kényszer is fellép (ezesetben a növekvö hiteltörlesztés csökkenö kereset mellett), akkor nem biztos, hogy van idö az említett 2 "otthoni módszer" kivitelezéséhez, s akkor elötérbe kerülhet a külföldre menetel jó munka/jó nyelvtudás hiányában is, persze nem megfeledkezve arról, hogy ilyenkor általában "alul" kell elkezdeni és fokozatosan feljebb és feljebb lépegetni.

A posztoló ez utóbbit választotta, s a poszt alapján nekem nem úgy tünik, mint aki feladja, és megragad alul, hanem van célja és képes is továbblépni.

Ehhez kivánok sok-sok kitartást és szerencsét is a jövöben!

Xulirt 2014.03.10. 11:02:06

@tableno: Egy hete kezdtem el úgy jelentkezni, hogy valóban mindent bevetek. Profi önéletrajz, célzott jelentkezések, jó kísérő levelek, de mindenhez idő kell.
Rengeteg agency-hez elküldtem a jelentkezésemet, vannak akik nem válaszolnak (ez a legrosszabb), vannak akik sablon választ küldenek (legalább megkapták), vannak akik reagálnak is valamit (ez már majdnem pezsgőbontás) és eddig egy volt aki ugyan azt írta, hogy van jobb jelöltjük, de szerintük ideális jelölt vagyok ezért felhívják az ügyfél figyelmét az önéletrajzomra. Eddig ez volt a csúcs. :)
Apró örömök, de nem félek, mert eddig sem tudott semmi sem legyőzni. :)

Xulirt 2014.03.10. 11:03:15

@SilentDreams: Köszönöm, tökéletes összefoglalás. :)

Xulirt 2014.03.10. 11:08:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem jól csináltad és nagyon büszke is lehetsz magadra. Mondanám, hogy irigyellek, de nem teszem. Az irigység ebben az esetben az jelentené, hogy szívesen cserélném el az életem a tiédre, de ez nem így van.
Imádom a gyerekeimet és a feleségemet. Szeretem az életünket. Szeretem, hogy van kiért élni és küzdeni.
Nem akarnám elcserélni veled az életem, én csak a miénket akarom a legjobban megélni.

nosuti 2014.03.10. 11:09:00

@Xulirt: sok sikert a kereséshez (illetve a találáshoz)!

Nekem is évekig tartott mire otthonról találtam egy külföldi munkát. Neked legalább már a fél lábad benn van :)

tableno 2014.03.10. 11:11:54

@Xulirt: Ez teljesen normális velejárója az álláskeresésnek, nem kell a szívedre venni. Kell pár hónap, mire lesz valami kézzel fogható eredmény. A feleségemnek másfél évbe telt, mire elhelyezkedett a szakmájában, de ő nulla nyelvtudással jött ki. Úgyhogy csak kitartás, sikerülni fog!

Hari Seldon 2 2014.03.10. 11:17:18

@Xulirt:
Szerintem érthető a szempontod.
Nálunk is fel kellett építeni az egész családnak az életét. Ez nem megy, ha egyből mindenki dolgozik. (vagy legalábbis nekünk nem volt megszervezhető)
Ráadásul én egyenlőre "semi-makogi" szintem beszéltek franciául, tehát amíg nem pörög fel a nyelvtudás, és amíg a gyerekek nem szokják meg a bölcsit-ovit-iskolát (stb) addig azért nehéz megszervezni sok mindent. Sok dolog feltorlódik, ami eléggé elhúzza a dolgokat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.10. 11:20:18

@maxval a gondolkodó birca: én ismerek több olyan embert is aki a legálisat választotta, úgy is hogy az kevesebb. Olyat is, aki nem fogadta el se a szürkét se azt, hogy kevesebb legyen a nettója csak mert bejelentik. Megmondta, hogy ennyi nettó kell és legyen bejelentve, szevasz. És igen, megkapta és fel is vették :P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 11:21:44

@Xulirt: Ne erts felre, nem dicsekedni akartam es azt is alairom hogy nem konnyu. Mondhatnam ugy is hogy buzinehez mert az! (Az en esetemben peldaul mindket kulfoldi pozicio 300-400 playazatbol esett be...)

Egyedul azert irtam csak le ezt ilyen nyers hangvetelben mert ha segiteni akarunk es epito jellegu tanacsokat akarunk adni, akkor ne tessek rogton leharapni a fejunket hogy azt se tudjuk mirol beszelunk. Mr. Long is meg en is mernokkent dolgzunk UK-ben, raadasul Mr. Long pont villanyasz akarcsak te. ;)

Szoval peace! :)
Amugy szerintem is recruitment agencyknel kene kopogtatnod. A legtobb nagy ceg mar nem toboroz kozvetlenul a piacrol, valamilyen ceget hasznal a tobbseguk. Es tekintve hogy szamtalan kimondottan mernoki teruletre specializalodott recruitment ceg van biztos vagyok benne hogy valamelyikuk (akar tobb is) beleszeret majd a CV-dbe. ;)

De amugy segitek szivesen ha van kerdes/ohaj/sohaj. Nem vagyunk mi olyan gonosz tarsasag mint ahogy elsore tunik. :D

Mr Long 2014.03.10. 11:27:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mekkora listat vezettel ezekrol a jelentkezesekrol? Mekkora volt a visszajelzes arany?

Xulirt 2014.03.10. 11:32:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: :) Tudom, hogy nem dicsekedni szerettél volna. Azt is tudom, hogy én hibáztam, hogy nem vettem komolyabban az angol nyelvtanulást amikor volt rá lehetőségem. Viszont, ha mindig csak azon keseregnék, hogy mit rontottam el az életben, már ástam volna egy sekély gödröt, belefeküdtem volna és magamra húztam volna a földet. :)

Nagyon szépen köszönök mindenféle kritikát, az építőt éppúgy, mint a szándékosan bántót. Az egyik segíthet az előrejutásban a másik meg megerősít lélekben. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindet megtettem, amit megtehettem volna. Mivel elég értelmes vagyok meg sem próbálom becsapni magam, hogy nyugtatgatom magam, hogy nem az én hibám. Csak én tehetek arról, hogy targoncában ülök, nem pedig íróasztal mögött. Csak remélni tudom, hogy még időben kaptam észbe, hogy helyre tudom hozni néhány hibám és hogy a gyermekeim ebből keveset fognak észrevenni.

Szívesen fogadnék olyan segítséget, ha kérhetek, ha valaki átnézné az önéletrajzomat, aki látott már mérnöki önéletrajzot. Az biztosan sokat dobna a dolgon. :)

Mr Long 2014.03.10. 11:33:11

@Xulirt: Milyen szakteruleten dolgoztal korabban? Feltetelezem sales-es volt a poziciod.

A tobbieknek uzenem, hogy a villamosmernokseg nem egy homogen terulet. Hangmernoktol kezdve eromu tervezoig sok minden lehet.

Mr Long 2014.03.10. 11:34:14

@Xulirt: Szerintem ebben segithetunk Kartaccsal.

Xulirt 2014.03.10. 11:37:16

@Mr Long: A villamosmérnöki terület műszaki sales volt - tervezéssel és kivitelezési problémák elhárításával. A szakmán kívüli informatikai sales - konfigurációk összeállítása, illesztése meglévő rendszerekhez, optimalizálással - volt

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 11:39:15

@Mr Long: Egy eleg komoly Excel tablam van a legutobbi allaskeresos kanossza-jarasrol. De az arnayaim osszessegeben nem tul jok. :D A circa 400 palyazatbol vegul 2 ajalnlat lett.

Ugyanakkor hozzatartozik az igazsaghoz hogy nagyreszt Norvegiaba palyaztam ahol a mint utolag kidreult a megadott norveg referencia szemely szemelyes sertesnek elte meg hogy felmondtam nala ezert erosen felemas velemanyt adott rolam. Mivel a norvegok erosen ra vannak feszulve a referenciakra (sokszor nagyobbat nyom a latba mint a szakmai tudas) ezert ez megvetozott szamtalan palyazatot. :D Es a legszebb hogy en ezt csak honapokkal kesobb tudtam meg. Akkor nem volt oszinte a mosolyom, de most vegulis nem banom hogy igy alakult. Sot!

Ezt csak azert mondom mert normalis kondiciok mellett valoszinuleg nem lett volna ennyire kiabrandito az aranyom. :D

Arrol nem beszelve hogy norveg toborzas olyan irgalmatlan utemet diktal hogy vannak akik most jeleznek vissza tobb mint 1 ev elteltevel hogy mit szolnek egy osloi interjuhoz... nem kapkodjak el, nah. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 11:47:14

@Xulirt: "Szívesen fogadnék olyan segítséget, ha kérhetek, ha valaki átnézné az önéletrajzomat, aki látott már mérnöki önéletrajzot. Az biztosan sokat dobna a dolgon. :)"

Dobd at nyugodtan emailben, szivesen atnezem ma este. :)

Nem azt mondom hogy a vilag vege hogy most targoncazol. Ezt dobta a gep, ok. Csak azt mondom hogy tekintve a villanyszereloi kepesiteshez is plusz certificate-eket meg kepesiteseket kene megszerezni/kifizetni, akkor mar szerintem megerne lepni egy nagyobbat es szakmadban szerezni esetleg relevans cert.-et. Kihagyva a kozbulso villanyszerelos lepest.

Ul korulottem par bevandorlo kollega. Nemelyikuknek eroteljesen csapnivalo az angolja, de megis el tudjak latni a melojukat.
Alairom hogy a sales az pont egy dumalos uzletag a muszaki palyan belul ahol a kapcsolatepites jelentoset nyom a latba, de masfel ev kinntlet utan nem tartom elkepzelhetetlennek hogy megoldanad. :) (Nyilvan nem hallottalak meg angolul beszelni, csak feltetelezem).

Mrs. Clayton 2014.03.10. 11:51:22

nem lehetne eldönteni végre, hogy most akkor azért jó nyugaton dolgozni mert segédmunkásból is lehetsz branch manager, vagy csak a hülyék mennek diplomásan segédmunkásnak, hogy aztán örök életükre téglát rakodhassanak? érzek némi ellentmondást
az meg a non plus ultra hogy egyesek azt hiszik, hogy az angol/német/holland az nem adó optimalizál, mert azok olyan becsületes népek
ja, jó lenne kivenni a kezeket a biliből már, vagy kicsit jobban körülnézni az új hazában, nem csak a shared house konyájában

Xulirt 2014.03.10. 11:52:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Mr Long: Köszönöm a felajánlást. Átküldöm az önéletrajzomat, h megnéznétek, nagyon megköszönném.

Mr Long 2014.03.10. 11:56:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hat en sem adnam meg az elozo fonokom (irodavezetonket) referencianak. O is arulasnak erezte, hogy otthagyom a ceget es eljovok Angliaba... Raadasul eleg gyanusan allt hozza a dologhoz. szerintem azt hitte kamuzok...
Azert ennel jobb aranyom volt anno 6/2, bar ugye ez fejvadaszon keresztul. Azert a norvegok sem egy kapkodo idegbetegek, tetszetos a tempo (persze nem allaskereso szemmel).

@Xulirt: Hmmm... A salesel az a baj, hogy ahhoz beszeloi vena kell inkabb, mint mernoki (mondanam, ha gonoszkodni akarnek :D ). Szerintyem, ha van tervezoi (vagy hasonlo) tapasztalatod, akkor abba az iranyba mozdulj el. Itt nagyon sok project ceg van, akik tanacsadassal, project vezetessel es hasonloval foglalkoznak es ok alkalmaznak nem csak beszelo embereket is.

Mr Long 2014.03.10. 11:57:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Ul korulottem par bevandorlo kollega. Nemelyikuknek eroteljesen csapnivalo az angolja, de megis el tudjak latni a melojukat."
Itt is, de mivel nagy dumas elhiszik neki, hogy ert hozza...

Mr Long 2014.03.10. 11:59:38

@Jess G: "az meg a non plus ultra hogy egyesek azt hiszik, hogy az angol/német/holland az nem adó optimalizál, mert azok olyan becsületes népek"
A tarsas hazunkban is a "hazmester" faszi mondta nekem, hogy feketen csinalja a melot. Mondjuk a management olyan, mint egy rendes magyar valalkozo csapat... Nam BMW, Range, aranylanc, hasig kigombolt ing es allandoan a "No problem."

Mr Long 2014.03.10. 12:03:03

@Xulirt: Azt' Linkedined van? Meg ezt az oldalt is javasoltak (nem tudom mennyire jo valoban) www.cv-library.co.uk/

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 12:30:00

@Mr Long: "Azert a norvegok sem egy kapkodo idegbetegek, tetszetos a tempo (persze nem allaskereso szemmel)."

Hat jah, tenyleg nem lehet oket azzal vadolni oket hogy elsietnek.
Mindenesetre tanultam a legutobbi kalvariabol. A diplomairas miatt kereken egy evvel korabban el fogok kezdeni palyazni. :)

pamut 2014.03.10. 12:30:27

Hát nekem nagyon tetszett a poszt, különösen hogy ez is olyan,a melyik egészen gyakorlati tanácsokkal is segít minket olvasókat.

Engem pont telibe talált, valszeg ilyen utam lesz nekem is, illetve én azért ki óhajtom hagyni a mosogatós-raktáros kitérőket, sőt a segédmunkás kört is kihagynám. A banksman vagy a traffic marshal azok vajon mik? Járműirányítás építkezésen? Mondjuk egész nap állni sem túl egészséges.

pamut 2014.03.10. 12:33:33

@Xulirt: Te írtad a posztot? Ha ma kezdenél neki, milyen gépkezelői vizsgát tennél?

Thargoid 2014.03.10. 12:35:32

Van egy dolog amivel érdemes vigyázni: ha sokáig nem szakmádban dolgozol, akkor felmerül a "már biztos elfelejtette, hogy kell csinálni" gondolat is az átlag angolban... kapsz majd olyan tanácsot, hogy gyere vissza, és felveszünk, ha már van 6 hónap friss szakmai gyakorlatod máshol stb...
Tapasztalat az asszony munkakeresésével kapcsolatban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 12:36:23

@adg [AU]:
"Tovabba, ha a nagyanyamnak kereke lett volna, o lett volna 4-es villamos. Vagy Segits Elek."

Ezert sincs ertelme a "meg nem szuletett" gyerekrol beszelni. Vagy a meg nem nyert lotto 5-osrol...
Csak az szamit, ami van; a "mi lett volna ha" szerintem nem jatszik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 12:37:47

@svájci sapka (ch): Onnan van a sok hiteles hogy az emberek jelentős része pénzügyi analfabéta. Erre sajnos nincs jobb kifejezés. A nagyravágyásról meg ne is beszéljünk. Sajnos a Nyugatból mi csak annyit akarunk hogy legyenek olyan bérek mint ott, nagyon sok más dolgot pedig elfelejtünk. Egy nyugati nem érzi tragédiának ha albérletben kell élnie, egy nyugati nem tartja tragédiának ha egy melós csak egy albérletet engedhet meg magának és nem vehet palotát uzsorahitellel. Erre nem kontrázhatunk rá úgy hogy de háá nálunk nincs is olyan jól kialakulva a bérlési rendszer! Így van, nálunk korcsabb, de csak azért mert az emberek nem erre játszanak hanem 23 éves fejjel is felveszik a hitelt, csupasz seggel. A hitellel kapcsolatban a legnagyobb téveszme az hogy hitelt az vegyen fel akinek nincs pénze. Éppen fordítva lenne az életszerű : az vegyen fel hitelt akinek van pénze! De hát midnenki éljen úgy ahogy akar, a nagy házakkal, kocsikkal, amikre pénze sincs.

@maxval a gondolkodó birca: Az a félelmetes, hogy pont egy mérnök nem látja hogy ha egy havi fix tétel több mint a havi fixem fele, akkor arra bizony nincs pénzem. Szívesen megkérdezném hogy miért volt létfontosságú a hitel. Kellett a nagyobb tér. Esetleg egy nagyobb albérlet? De gondolom most jön a demagóg része, hogy albérletben nem lehet, meg puskával utasítanak ki a lakásból ha gyereket vállalsz.

Mindegy, én nem értem az embereket. Sose fogom megérteni hogy miért akarnak olyasmiket maguknak amire nincs pénzük. Talán még a fejekben lehet a gond, nem nőtte ki a többség a keserédes mégis langyosmeleg szocialista mézes berögződéseket, alaptételeket. Hozzám is közelebb állnak egyébként. Nagyon szimpatikus lenne hogy aki pl gyereket vállal az kapjon az államtól egy teret ahol vállalhat, félelem nélkül, kiszolgáltatottság nélkül. Sőt, engem egy totális kommunizmus elégítene ki a leginkább. Mindenki csak többet akar enni mint amennyit elvetett. Sose tudom megérteni hogy aki földet szánt és termeli az élelmet az miért kapja töredékét annak mint aki olajos járműveket tervez amiket még csak meg se ehetünk de remekül elszórhatjuk rá a pénzüket és később még annyit se fognak érni. És most a gazdasági részét hagyjuk. Mert azt én is értem, hogy kereslet kínálat, verseny meg a többi gennység. Emberi oldalról próbáljuk megközelíteni. Ugye hogy igazságtalan és teljesen embertelen? Talán nem véletlenül élünk jelenleg a világtörténelem leggyarlóbb rendszerében. Ahol bár láncaink nincsenek már, mi magunk fényesítjük a láncainkat, ahol csupán egy áru vagyunk jómagunk is a piac pedig beáraz minket. Apró címkékkel vagyunk ellátva, mi lelkes bio fogyasztórobotok, árcédulákkal. Mindezt megkoronázva pedig mosolyognunk kell hogy jobban élünk mint valaha. A démonokráciában. Éljen. Vesszen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 12:37:47

@Mr Long: Milyen terület ez hogy elhiszik a hozzáértést? :lol: titkárfiúk?

program készítő 2014.03.10. 12:37:47

Itthon maradunk,és próbálunk tenni valamit,mert aki elmegy ugye hazatér.Aki meg ránk szabadítja a lopós pártokat,emberileg,szakmailag selejteket,azok meg igyák meg amit főztek.Van olyan aki soha nem menne el.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.10. 12:43:30

@házelőtthinta: A kérdés költői volt. Ismerem a hazai gyakorlatot, ebben dolgoztam.
:)
Szóval, nem kell elmagyarázni és nem feltétlenül értek egyet.

Thargoid 2014.03.10. 12:44:55

Érdemes lenne tanácsadó cégnél körbenézned amúgy, esetleg IP területen.
Deloitte pl. gyakran keres több területen mérnöki szinten jártas (de azt nem feltétlenül gyakorló, inkább megértő) tanácsadókat, kimondottan adószakértéshez technikai tanácsadóként, menedzseri szintű pozíciókba, pl. olyan embert aki hitelesen el tudja dönteni, hogy egy projektből mit lehet R&D-nek besorolni, és azt normális le is tudja írni szakmai módon.
De gondolom a másik 3 nagy cég is aki ebben utazik... én is majdnem elcsábultam, aztán lehet, hogy meg is teszem...
Angol viszont ott nagyon kellenni fog.

Thargoid 2014.03.10. 12:46:36

@Xulirt: LinkedIn profil most már alap angol mérnöki munkához, első dolog amire rákeresnek sok helyen...

négyzet 2014.03.10. 13:17:59

a múltkori szavazós poszthoz csak úgy még. akinek nincs kedve az egészhez, ugorjon az utolsó bekezdésre, de még onnan is kiemelnék egy mondatot: "a baloldalnak 300 ezer szavazattal kéne legyőznie a Fideszt ahhoz, hogy egyáltalán többségbe kerüljön a parlamentben."

444.hu/2014/03/10/a-tiz-legelszabottabb-valasztokerulet/

Xulirt 2014.03.10. 13:19:45

@pamut: Igen én írtam ezt a postot.
A legegyszerűbb vizsga és egyik az legkeresettebb gépkezelő szerintem a linkelt A17 Telescopic handler.
Szinte minden építkezésre kell legalább egy. Nekem az a tapasztalatom, hogy kezdőként talán jobb a nagyobb, London középpontjában található építkezéseken dolgozni. Vidéken illetve kifelé a középpontól általában kisebb (főként társasházak, lakások) építése zajlik. Ilyen helyeken kevesebb ember dolgozik , kevésbé figyelnek a biztonságra is.
Kezdőként iszonyatosan zavaró, hogy be kell menned egy tényleg nagyon nagy targoncával (van olyan, ami 27m-re felemel 2,5 tonna cuccot) olyan helyekre, ahol mondjuk 10-15 cm van a targonca két oldalán az állványzat és mondjuk a már végleges kerítés között. Izzadsz, mész be gyök kettővel, próbálod nem észrevenni a neheztelő tekinteteket, hogy miért mész ilyen lassan és akkor valaki megunja és elmegy melletted egy gipszkartonnal a kezében. Legszívesebben kiszállnál és leordítanád a haját, de ők azt várják/ahhoz vannak hozzászokva, hogy gyorsan át tudnak jutni vagy te jól kezeled le a dolgot.
Ugyanez a szituáció szinte egyáltalán nem fordul elő egy nagyobb belvárosi építkezésen, mert ott szinte mindig van anyagszállítólift, tehát nem kell nagyon nagy forklift, és szinte mindig van banksmen, aki segít távol tartani az öngyilkosjelölteket. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.10. 13:20:19

@házelőtthinta: nem értelek, írsz egy teljesen jó hozzászólást aztán elrontod a végét kommunistázással meg a kapitalizmus mocskolásával. Tipikus posztkomcsi reflex, olyan emberek gondolkodnak így a kapitalizmusról, akik soha nem látták azt rendesen működni. Nem kell ecsetelnem, itthon az állam által nagyon elkorcsosított fajta elbaszott kapitalizmus van. Azért vagytok szegények.

Xulirt 2014.03.10. 13:22:26

@Mr Long: @Thargoid: Linkedin-em van, bár eddig nem nagyon volt mozgás rajta. :) Nekem eddig úgy tűnt, hogy csak nagyon magas beosztásban számít (pl senior engineer és felette), azokat én egyenlőre nem is akarom megpályázni (értelmetlennek tartom, olyan szekér után futni, amit esélyem sincs elérni). :)

2014.03.10. 13:24:08

@Kövérmadár [swe]: 'Tabletta, ami meginditja a menstruaciot. Igy gyakorlatilag a baleset utan 24 oran belul megnyomhato a "cancel" gomb.'

Te vettel mar be ilyen tablettat? En igen, nagyon eros hormonokat tartalmazo gyogyszer aminek a bevetele utan napokig beteg voltam. Es nem is 100%-os hogy megsem leszel terhes. Az az egyetlen 100%-osan biztos modszer ha nincs partnered. Persze egy pasi szempontjabol ugy nez ki az egesz hogy 'megnyomhato a cancel gomb'... Nem veled akarok vitatkozni, de a valo eletben a terhesseg-dolog nem ilyen egyszeruen mukodik mint ahogy ezt te elkepzeled. Alapvetoen a szex arra van kitalalva hogy teherbe essen a no, ez a funkcioja. Nyilvan sokan mas celokra probaljuk felhasznalni, de azert eleg nehez kijatszani a rendszert egy eleten at.

tableno 2014.03.10. 13:30:06

@Xulirt: "értelmetlennek tartom, olyan szekér után futni, amit esélyem sincs elérni" - vigyázz ezzel a kishitűséggel, mert nagyon visszaüthet! Van amikor pont egy magasabb szintű állásra lenne több esélyed, mert esetleg olyan speciális tudás kell hozzá, ami pont neked van meg, és nem az átlag angol pályázónak. Ha úgy érzed, hogy el tudnál végezni egy adott melót, pályázd meg! Legfeljebb nem te kapod, na bumm.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.10. 13:33:11

@Mirjam2: biztos egyéni dolog, de ex barátnőm használt már ilyet (ok: gumiszakadás :D), egy rossz szava nem volt. Igaz, ő mocsok kemény csaj volt, a lábába szalagszakadás miatt rakott csavarokat is helyi érzéstelenítés mellett szedette ki :)
De ez a rosszullét dolog nem hiszem, hogy túl erős érv lenne bármi ellen :)

Sanyi9 2014.03.10. 13:34:56

"A hozzászólás elküldése sikerült." - hogy lehet megszabadulni ettol a hozzaszolas-vizsgalattol?

Mrs. Clayton 2014.03.10. 13:34:57

@Mr Long: nekem van két alkalmazottam, akik konkrétan kijelentették, ha nem kapják továbbra is zsebbe a fele pénzüket, akkor viszlát, viszont a suli ragaszkodik a két nőhöz, mert ők nyitnak-zárnak, szóval nem igen volt más választásom, mint megtartani őket és zsebbe fizetni
aztán kellett gumit vennem a kocsira, 90 font per darab, mondom a faszikámnak és számla nélkül, ja úgy olcsóbb
szóval az élet nyugaton semmivel sem korrupció mentesebb mint Mo-n

Sanyi9 2014.03.10. 13:34:57

@maxval a gondolkodó birca: miert van szukseg erre a korlatozasra, hogy az ot szemely rokon vagy szomszed kell legyen? Szerintem ismeretlenek is nagyon megfelelnenek. Ha 5 ismeret ember azt mondja, hogy az o eletuk az a bizony szemely nelkul eddig is rendben volt, akkor az ember felesleges.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.10. 13:36:26

@Jess G: hogyafenébene. Attól még, hogy VAN adócsalás meg korrupció, nem mindegy, hogy mennyi és milyen mértékű.

szaszo71(D) 2014.03.10. 13:37:46

@program készítő: Ennek a hozzászólásnak mi köze van akár a poszthoz, akár az itt folyó beszélgetéshez?

pamut 2014.03.10. 13:43:17

@Xulirt:
Köszi a választ. Akkor ha jól értem ezt kell kikaparni ha kimegyek:
- CSCS kártya - 50 font
- NI number, majd UTR number, majd regisztrálni a "Construction Industry Scheme"-nél
- és valamilyen gépkezelői vizsga (pl. A17 - telescopic handler) - 900 font

Azaz összesen kb. 1000 font, meg gondolom ez lesz vagy két hónap, tehát ráadásnak a megélhetési költségek. (És reménykedni, hogy a friss vizsgával a kezemben hamar találok melót :)

Amúgy nálam a vizsga könnyűsége nem szempont, ha diplomát tudtam csinálni, ez se lesz gond, meg az angol is megy. Inkább olyan gépkezelői vizsga érdekel, aminek nem őrülök bele a monotonitásába, illetve nem süketülök bele a gépzajba, stb.

Ellenben én szinte biztosan vidéken leszek, semmi kedvem a horror londoni albérlet-árakhoz, meg a szintén rettentő pénz- és időigényes közlekedéshez. Anglia déli partvidékének egy nagyobb városa van betervezve.

szaszo71(D) 2014.03.10. 13:43:29

@tableno: Csatlakozom, topikindító több hozzászólásáról is az jutott eszembe, hogy annak ellenére, hogy tényleg igyekszik mindent megtenni a családjáért, és úgy tűnik, hogy a legnagyobb sz.rból már kijöttek, azért elég kicsi az önbizalma.

Mrs. Clayton 2014.03.10. 13:55:05

@Zka: nekem erről kicsit más a véleményem, még pedig azért mert szerintem Mo-n mindenki próbál korrumpálni vagy korrumpálódni elviekben és ez már ilyen bevett attitűd lett, de egyébként gyakorlatilag nem oldja meg a problémát, az ügyintéző nem intéz gyorsabban, jobban, az orvos nem vizsgál jobban, nem fordít a betegre több vagy jobb figyelmet mint egyébként
szóval semmi értelme
de az emberek szeretik magukat ezzel nyugtatni: megkentem akit meg kellett, ezzel menő vagyok, másrészt most aztán be vannak olajozva a fogaskerekek
pedig egyszerűen csak rá kellene eszmélni, hogy rohadtul nem sokat számít, hogy fizet a polgár vagy se, sokkal többet ér az ismeretség, ami viszont totál ingyenes és legális
lásd trafik jog, meg föld bérlet, felszámolói jog stb
szerintem anno az emberek túl sok filmet néztek és elhitték, hogy úton útfélen korrumpálni kell, mert attól mennek a dolgok, viszont lassan be fogják látni, hogy nem így mennek a dolgok egyáltalán, sem nyugaton sem otthon

2014.03.10. 13:55:06

@Mirjam2: Hm, hát ha "lebontatod" a gyerekszobát és járulékos részeit, akkor máris kijátszottad ...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 13:55:06

@Jess G: Tudod szerintem senki nem gondolja hogy nyugaton nincs korrupció. De egy életszerű példával leírom hogy miért nem zavarja őket : az ausztriai raktáros melózik, keres 1200 ojrót, kifizeti a dolgait, marad egy kis pénze szórakozni, takarékba, elinni stb. tehát megvan a viszonylagos jóléte. Ellenben az átlagos magyar ugyanezt a melót lehúzza 20 kmel arébb havi 80 rongyért, és a hó végén dönt hogy párizsit vegyen e vagy esetleg megengedjen magának egy kis luxust, mondjuk egy üveg kőbányait. Aztán miután ballag hazafelé a boltból, rádudál a lexus hogy gyorsabban menjen már át a járdán. na ezért szúr jobban szemet otthon a korrupció.

@Zka: Én arról beszélek hogy olyan világ lenne az ideális ahol kisebbek a különbségek az emberek között. Oké, a totális kommunizmus utópia, de ha megnézzük akkor a Nyugat is sokkkal kommunistább berendezkedésű mint mondjuk Magyarország ahol vadgazdaság van, piacgazdaság helyett. Ha pedig megvizsgáljuk hogy hol érzik magukat az emberek a leginkább biztonságban, akkor olyan államok jönnek képbe ahol jellemzően kicsi az olló a jövedelmek között. Részemről nekem egy szociálisabb piacgazdaság tetszene a leginkább

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 13:55:51

@házelőtthinta: "Sose tudom megérteni hogy aki földet szánt és termeli az élelmet az miért kapja töredékét annak mint aki olajos járműveket tervez amiket még csak meg se ehetünk de remekül elszórhatjuk rá a pénzüket."

Hat peldaul azert mert egy ilyen nagy es csunya olajos gepezet, nevezzuk jelen esetben kombajnnak, kivalthatja tobbszaz-tobbezer foldon kapirgalo ember munkajat. Most kerdezed te magadban hogy ez miert jo, nem lenne jobb ha mindenki maganak kapirgalna a foldet elelemert? Szuper lenne csak tudod ez 6 milliard embernel mar nem mukodik. Ahhoz kicsi es a sargolyo...

Ha te felvallalod hogy megolod az emberiseg felet es leszabalyozod a vilagon mindenhol a szuletesszamot hogy folyamatosan tartsunk egy 3 milliard koruli letszamot akkor en megyek dolgozni a foldekre. Megegyeztunk?

**mimi** 2014.03.10. 13:58:21

@Xulirt:
lájk:)))
és köszönöm a válaszodat..:)

**mimi** 2014.03.10. 13:59:27

@Mr Long:

nem hiába kedvellek :))))))))))))))

rendes gyerek vagy:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 14:02:13

@program készítő: "Itthon maradunk,és próbálunk tenni valamit,mert aki elmegy ugye hazatér."

Hat oooo, ize, nem akarlak lelombozni de a jelek/statisztikak/informaciok/tapasztalatok alapjan a tobbseg bizony nem ter haza...

Xulirt 2014.03.10. 14:02:40

@pamut: Jelentősen le tudod rövidíteni az időket, ha otthon tanulsz a vizsgákra és már eleve időpontra jössz pl. a CSCS kártyánál. Otthonról is tudsz időpontot foglalni mert online is lehet, tanulni meg tanulsz a DVD-ről amit az e-bayról megvehetsz. Az NI számra be tudsz jelentkezni otthonról is, csak esetleg egy kicsit ferdítesz, azt kell mondani hogy már itt vagy az országban (lélekben már itt vagy. :)) Akkor nem kell várnod, hogy mikorra adnak időpontot, hanem tudsz az időponthoz igazodni.
A telehandler kérdésekre is tudsz otthon tanulni:
Ezek a kérdések - www.citb.co.uk/documents/cards%20and%20testing/cpcs/a02_-_a40_questions_for_the_web_-_updated_05_march_2012.pdf
Itt vannak a válaszok: www.cleraune.co.uk/study_notes/A17.pdf
Azt azért remélem tudod, hogy az építkezés zajos, a targonca szintén. :)

Vidéken jó élni, mi oda szeretnénk költözni az iskola év végén, de az építkezési tapasztalataim azt mutatják, hogy a belváros könnyebb, de lehet ingázni is. Az utazási költségeket vissza lehet igényelni az adóból.

**mimi** 2014.03.10. 14:12:58

@pamut:
Milyen a diplomád? miért nem azzal kezdesz valamit? :)

Xulirt 2014.03.10. 14:13:25

@szaszo71: Az önbizalom érdekes dolog. Vannak napok, amikor úgy érzem minden jogom megvan ahhoz, hogy sokkal jobb állásom is legyen, erre összefutok egy feketével (angolul beszél) és nem tudom megakasztani a panaszáradatát, mert gyorsan és sokat beszél. Lányos zavaromban szabályosan lyukat beszél belém, mert hihetetlen rutinja van. Egy-egy ilyen eset hidd el neked is nyomot hagyna az önbizalmadon. :)

micsoda? 2014.03.10. 14:15:24

Nem egy vidám történet. Azt mondom magamban, kellett ez a rendszerváltás nekünk? Azt hittem én is, hogy előtte nem volt jó, erre kiderült, hogy azóta rosszabb helyzetben van, a hétköznapi kisember.

2014.03.10. 14:16:15

@Zka: Az a hozzaszolasom lenyege, hogy nem olyan egyszeru megakadalyozni hogy egy no teherbe essen, ha kapcsolatban el az illeto, illetve gyakran csak eros hormonalis beavatkozas utjan lehetseges es ugy sem 100%-os a 'siker' arany. Ha szerinted nem vagyok 'stramm no' mert ezt le mertem irni, elmondom, hogy nem is akartam soha az lenni. Inkabb azt szeretnem ha a ferfiak vegre rajonnenek - azok akik meg nem jottek ra - hogy nem olyan egyszeru nem teherbe esni mint ahogy azt ok elkepzeltek. A noi szervezet nem gep ahol megnyomsz egy gombot es a folyamat 'cancelled'. Ha valaki ilyen egyszeruen akarja elni az eletet, javaslom a cyber-szexet, nincs kockazat, minden gombnyomasra mukodik.

pamut 2014.03.10. 14:17:43

@Xulirt: Hú, ez nagyon hasznos volt, köszi szépen. Igazad van amit lehet itthonról kell megcsinálni. Ez a telehandleres tananyag csak 12 oldal (képekkel...), ez nem lesz nehéz :)

pamut 2014.03.10. 14:18:59

@**mimi**: bölcsész, szart se ér.

2014.03.10. 14:19:35

@Xulirt: Ezt lehet hogy felreertem. Remelem. Remelem nem akarod azt mondani, hogy altalaban felsobbrendunek erezned magad egy 'fekete' emberrel szemben, de ha veled ellentetben folyekonyan beszel angolul az illeto, akkor nem tudod magad tovabbra is felsobbrendunek erezni es ez megingatja az onbizalmadat? Nyugtass meg hogy paranoid anti-rasszista vagyok es felreertettelek! Koszi.

Xulirt 2014.03.10. 14:22:36

@pamut: A tananyag tényleg nem sok és a kérdések pontosan azok amik az első listában vannak csak a sorrendjük véletlenszerű. Ami egy kicsit nehezíti a dolgot, hogy szóbeli a vizsga és rögzítik (néhány helyen videóval). Viszont nem feltétlen akarnak megbuktatni sem. A második link vizsgaközpontjában vizsgáztam én is, elég rendesek voltak.

Hari Seldon 2 2014.03.10. 14:24:55

@micsoda?:
Nem szeretem a "kisember" kifejezést.
Ennél még az átlag állampolgár is jobb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 14:26:06

@VHB:
1. pont: legyen poszthosszúságú.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 14:26:29

@Mirjam2:
Termeszetesen nem hasznaltam ilyet. Nem is allitom, hogy ez nem egy megterhelo es adott esetben kockazatos dolog, de attol meg letezik es +1 lehetoseg arra az esetre, ha baleset errdmenye a terhesseg.

Nincs 100%-os megoldas, kombinalni lehet a kulonfele modszereket, az azert mar eleg jo vedettseget ad(hat).

Hamarosan itt a 30 nekem, johet a sterilizalas ;)

@program készítő:
... es van, aki soha nem menne vissza... mert az erem ketoldalu.

@házelőtthinta:
"@Zka: Én arról beszélek hogy olyan világ lenne az ideális ahol kisebbek a különbségek az emberek között. "

Csendben megjegyzem, hogy ilyesmire az vagyik, aki tehetetlen; a sajat, szanalmas eletet sem tudja egyedul elni es arra vagyik, hogy masok simogassak a kicsi buksijat.

Szomoru hirem van pubi, kellett volna tenni azert, hogy a taplaleklanc magasabb fokara kerulj es ne alul nyomorogj. A korod alapjan pl. azonos eselyekkel indultal a menyasszonyommal. A kulonbseg, hogy o beszel 3 idegen nyelvet folyekonyan, vette a faradtsagot es lediplomazott a BGFen, majd 2 evebe kerult, hogy kikaparja maganak a gesztenyet Svedorszagban is.

Te mit tudsz felmutatni az elmeleteiden es szurrealis vagyaidon kivul?

Xulirt 2014.03.10. 14:27:42

@Mirjam2: :) semmi rasszizmus nincs még bennem, de alattam lakó szintén fekete szomszéd jó úton halad, hogy kialakuljon bennem egyfajta szelektív rasszizmus. :)
Viccet félretéve: nekem a legnehezebb dolgom a feketékkel van, néha még azt sem tudom eldönteni az első komplexebb mondatnál, hogy angolul beszél-e. Azután az írek nagyon kemények (cserébe ők legtöbbször fehérek, remélem ez megnyugtat.).
A kérdésedre a konkrét válasz: természetesen sokkal inkább nyeregben érzem magam egy beszélgetésnél, ha én jobban tudok, mint a velem szemben álló. Cserébe ez viszont teljesen bőrszínfüggetlen érzés. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 14:32:02

@házelőtthinta:
"Az a félelmetes, hogy pont egy mérnök nem látja hogy ha egy havi fix tétel több mint a havi fixem fele, akkor arra bizony nincs pénzem"

az a félelmetes, hogy saccperkábé ez egy tizenöt-húszmilliós ház hitele....

pamut 2014.03.10. 14:37:47

@Xulirt: Ha videóznak akkor még ki is öltözök ;) Nem lesz gond, ez nagyon kevés, egy sima kollokvium ennek a többszöröse, ez gyerekjáték.
Te, még egy kérdés, lehet hülyén fog hangzani, de ezeknek a gépeknek mennyire nehéz forgatni a kormánykerekét? Egész nap izomból kell tekerni (és teljes köröket tenni fél négyzetméteren oda-vissza egész nap), vagy van bennük valami szervóféleség?

Xulirt 2014.03.10. 14:47:58

@pamut: Ki is kell öltözni, a gyakorlati vizsgához kell: hard hat, kesztyű, bakancs (acélbetétes), high-viz mellény és néhány helyen szemüveg is. Ez a 5 point PPE. Egy kérdésre már tudod is a választ. :)

Sok mindentől függ. Reggel amikor hideg a rendszer a hidraulika is másképpen reagál, ha nagyon nagy súly van rajta akkor is egy kicsit másabb. Soha nem lesz izomlázad, attól hogy tekered a kereket, de hidd el, hogy egy forgalmas, átdolgozott nap után mindenedet érezni fogod, mert különösen az elején, észre sem veszed, de minden idegszáladdal a feladatra koncentrálsz és szabályos izommunkát végzel egy joystick-en is. :)

Egyébként ezek munkagépek, ezer ember használja őket, sokszor szét vannak hajtva és azért nehezebb velük dolgozni. A jó hír az azonban, hogy lehet jelezni a problémát, előbb-utóbb megjavítják vagy cserélik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 14:48:44

@Kövérmadár [swe]: Attól hogy valaki nem áll be versenyezni még ugyanúgy érdemel emberi életet, nem pedig nyomorgást. Hidd el, azok vannak többségben akik nem akarnak versenyezni meg gesztenyét kapargatni.Normális, emberi életet szeretnének.

Egyébként én most sem nyomorgok, jó életem van. Nagyjából olyan mint neked. Vagy szerinted én nélkülözök valamit ami neked természetes? Kétlem.

Mrs. Clayton 2014.03.10. 14:48:44

@házelőtthinta: de gondolja, itt is feszt állítják egyesek
nyilván senki nem fog az orvosnak nyugaton borítékot dugdosni, de a számlákkal igenis trükköznek,sőt fekete foglalkoztatás is létező dolog
ugyanakkor épp azt magyarázom, hogy ez mo-n is egy fölösleges gyakorlat, mert nem teszi gyorsabbá, jobbá a dolgokat
a mondanivalód 2. felét sajnos nem értem, ha valakinek nem tetszik, hogy 80.000 a nettoja és az nem elég semmire, keressen jobban fizető állást, akár külföldön, akár másik városban
nem gondolod, hogy majd a munkáltatók megsajnálják szegény magyarországi alkalmazottakat és ny-európai bért fizetnek csak úgy
egyébként mi az hogy nem lehet a taxiban kártyával fizetni, ezt még Mo is tudja, mindjárt hazaköltözöm

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 14:52:24

@pamut:
Szervokormány összkerékhajtás és összkerékkormányzás.
Vidéken nehéz rá munkát találni.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 14:56:09

@Xulirt: nem olvastuk mivan a csaladdal... otthon vannak mit terveztek nejed dolgozik ... van kilatas ..

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 15:05:52

@montroyal ( CAN qc): OK elolvastam a kommenteket is

sympatikus es sok sikert posztolonak ..

Xulirt 2014.03.10. 15:07:01

@montroyal ( CAN qc):
Kicsit feljebb írtam róluk is:
"9 hónapja követett a család is. A nagyobbik gyermekünk iskolába jár, imádja, bár csak lassan tudja felvenni a ritmust, de soha egyetlen egyszer sem mondta azt, hogy nem akar idejárni. Nem tudom elmondani mennyire büszke vagyok rá, hogy nem nyafog, nem hisztizik csak teszi amit tennie kell, mert mi azt kértük tőle.
A kisebbik gyermekünk 3 hónapja óvodás. Fel sem vette, hogy más közegbe kerül, egész nap énekel az oviban is és itthon is. Régebben is szeretett énekelni, de itt nagyon beindult. Kb egy hét alatt áttért a magyar gyerekdalokról az angolokra és azóta nem is hagyta abba. :)
A feleségem nehezebb dió. Még az orosz nyelvoktatásból indult és ugyan tanult egy kicsit angolul is, sajnos nem bízik önmagában. Most intézzük a nyelviskolát és keresünk valami olyan munkát ami belefér a 4-6 órába ami az iskola/óvoda kezdő és záró időpontja között van.
..."

2014.03.10. 15:10:52

@házelőtthinta: Hinta, ha olyan kommunista feleseget akarsz, kiprobalhatnad a kibutznikok eletet Izraelben. Ok meg foldet is turnak.
Nagy egyenlosdikent volt regen hirdetve. Igazi win-win lehetoseg!!!

pamut 2014.03.10. 15:13:28

@Xulirt: hm, izgalmas... és kicsit ijesztő is :) őszintén szólva az egyik kezem picikét ízületes, azt féltem, így nem erőltetve okés, de ilyen melótól kicsit tartok... na de viszont legalább megfizetik.

@diggerdriver:
"Vidéken nehéz rá munkát találni."
Hm. Köszönöm. Akkor nincs mit tenni, ez esetben mégis marad London.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.10. 15:22:06

@házelőtthinta: tehát éljenek az ingyenélők? Ha lehetne emberi életet élni a nagy nullával akkor mégis ki dolgozna? Az egy dolog, hogy sokan azt hazudják, hogy ők bizony dolgoznának, de valójában nem.

Ugye nem kell ecsetelnem, hogy az "emberi élet" pont attól emberi, hogy rengeteg javat fogyasztunk el. Oktatást, orvosi szolgáltatásokat, lakhatás, ruhák, étel, közlekedés, stb. Ez mind alap, ugye? Ha mindenkinek alanyi jogon járnak ezek akkor mégis ki termeli meg? Paradoxon! És akkor bele se mentem abba a kérdésbe, hogy invenció, innováció, hatékonyság, ami szintén meghal a verseny nélkül. Márpedig ha maroknyi emberrel akarjuk ellátni a mindenkit, az innováció és a hatékonyság mindennél fontosabb.

A választ egyébként te is tudod, magyar kontextusban nem is annyira a zsemle kicsi, hanem a pofája nagy sok embernek. Amit itthon átlagos bérekből ki lehet hozni az is emberi élet, csak nem nyugati mércével mérve. Márpedig a mércét azt rohadt gyorsan sikerült lecserélni a 90es évek elején. A tudást, hozzáállást és morált meg azóta sem.
Aki meg tényleg nagyobb zsemlét akar, az igenis süsse ki magának.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 15:22:15

@Xulirt: bocsi en kozben dolgozok (tulzas) es nem olvastam el mindent de most a kommentek vegen jarok szoval sok sikert, a nejem hasonlo cipoben jar, 2 eve van itt atragta magat mar tobb nyeltanfolyamon ,de nincs onbizalma es hogy foleg magyaroknak dolgozik DE eppen ma este fogja elkezdeni a szakmai tanfolyamot franciaul .. biztos kemeny lesz izgulok erte .... en is igy kezdtem 1 eves full time szakmaimat angolul es nem is nagyon beszeltem a nyelvet , allandoan elore kellet forditanom tanulgatnom a kovetkezo anyagot, de sikerult es jol felszedtem a nyelvet is .. igaz nem ismeretlen volt a szakma otthon szakkozepbe ugyanazt vegeztem de sajnos itt nem ismerik el a szakmat egy az egybe ... viszont fizettek az iskolaert ....

szoval megegyszer sok sikert ami biztos meg lesz soraidat olvasva nem vagy elveszett ember ..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 15:27:12

@Zka: Éljenek azok is, akik sajtburit forgatnak. Vagy nekik nem jár a jólét mert nem elég versenyképesek?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.10. 15:34:14

@házelőtthinta: ne viccelj, buri forgatással tök jól lehet keresni a világátlaghoz képest. Ha meg nem elég, tessék előrelépni. Szabad.

Xulirt 2014.03.10. 15:38:20

@montroyal ( CAN qc): Jól gondolom a nevedből, hogy Kanadában vagytok? Ott meg külön vicces lehet, hogy franciául és angolul egyaránt kellhet beszélned. Csak kitartást tudok hozzá kívánni. :)

Csak praktikus okokból nem mentünk mi pl. Svédországba, mert ott még az angol mellett a svédet is kellett volna erőltetni, azt már én is soknak találtam. :)

Köszönjük a jókívánságokat. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 16:19:59

@házelőtthinta: igaz mindenhol van korrupcio de nalunk tenyleg kevesbe vesszuk eszre mert az atlag polgar ugyanugy jol meg el ..az emlitett Lexust reszletre o is megveheti ( mi a prioritasa) utazhat stb ...
nalunk megy naponta egy kormanybizottsagi vizsgalodas ami feltarja a millios tulszamlazasokat collisiont visszaeleseket maffiazast .. de nem igen erintette az atlag embert ha csak hogy 50$emeltek a varosi adojan amit kibirt ... es nincs a mediaban kinek mennyi millioval milliardal palotakkal emelkedett a vagyona .. szoval itt is bosszanto lehetne de nem foglalkozunk vele mert ha megszunne erdekes modon akkor is emelkednek az arak adok stb ...es mi ugyanugy megelunk a sajat normal szinvonalunkon ... senki sem hasonlitja magat ahhoz a vallakozohoz akinek 43 vallalata van es mindenkepp egyik fogja a szerzodest megkapni ... mert szinte nem is hallunk a maganeleterol nem megynyilvanosan a rongyrazas..

pamut 2014.03.10. 16:31:40

@Xulirt: Még egy hülye kérdés... ma épp nincs melód, azért tudsz netezni napközben is? Vagy azért vannak pár perces szünetek meló közben és ilyenkor okostelefonról írogatsz?

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 16:38:22

@Xulirt: igen 2 nyelvet kellett felszedni es elotte 2 evig austriaban gagyogtam a németet .. de 26 év alatt fel lehet szedni foleg vizszintesen az a­gyban (baratnokkel)...es az sem mindegy en kérek valamit es erolkodnom kell nyelvileg vagy mas kér tolem valamit, beszeljen ugy hogy megertsem ha valamit akar ...persze el lehet erni hogy masoknak legyen rad szuksege munkad altal ..

Xulirt 2014.03.10. 16:38:27

@pamut: Ma offos vagyok, ami rám is fért már, mert általában 10 órát dolgozok és szombaton be kell menni 8-13-ig. :)
Egyébként a targoncás munka általában nem folyamatos munka, mert mozognak más járművek is az építkezésen, várni kell, hogy lepakoljanak, meg ilyenek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.10. 17:00:27

@Xulirt: "Lehet, hogy a szakmámban sem vagyok jó (hiszen elküldtek), "

Na, ezt kell sürgősen elfelejteni, különösen, hogy egy másik kommentben leírtad, hogy egész egyszerűen nem volt meló. Az ilyen gondolatok úgy lenyomják az ember önbizalmát, mint a pinty.

xxylon 2014.03.10. 17:05:24

Akinek alacsony az onbizalma olvasson angolul ujsagot, nezzen tv-t es talalkozzon angolokkal de ne professzionalis kornyezetben, tehat ne csak a munkahelyi interju legyen a gyakorlas.

A meetup.com-on rengeteg onszervezodo kor van ahol mindenki talal maganak tarsasagot, meg lehet jelenni meghivas nelkul, vagy egy rovid chat utan a tarsasag vezetojevel. Akinek van gyereke beszelgessen az anyukakkal iskola elott/utan, jarjon el az iskola PFA (Parents and friends association) gyuleseire.

Az egyetlen amit kerulni kell az a magyar nyelvu kommunikacio foleg a TV/olvasas.

MagyarJoe 2014.03.10. 17:05:24

@Xulirt:

1. Linked in Uk stilusban
2. Tailored CV... vagyis allashoz igazitva kuldd el mindig es minden requirements-re legyen peldad
3. Employment historybol hagyd ki a segedmunkat/konyhat ha majd rakerdeznek az volt az atallasi idoszak
4. A fo oldalon ird le mihez ertesz

Addig nehez mig beteszed a labad valahova utana majd jonnek az ajanlatok.

Esetleg probalj ugy kereseni hova kell idegen nyelv, ha mast is ismersz mert az nagy plusz.

Sok sikert !!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 17:06:34

@házelőtthinta:
Hidd el, hogy egyikünk sem versenyzett soha senkivel... mi is békés, nyugodt és kényelmes életet szeretnénk.
Vettük a fáratságot és az egyik leghaszontalanabb időszkunkat tanulással töltöttük, hogy később megvalósíthassuk az álmainkat.
Ennyi a történet...

Nagyon sokan vannak, akik nem hajlandóak egy fűszálat sem keresztbetenni azért, hogy azt csinálhassák, amit szeretnek. Mitől érdemelnék meg ők azt az életet, amiért mások keményen megdolgoztak (tanultak, nélkülöztek adott esetben)?

Nem hiszek a "minden ember egyenlően részesüljön a javakból" modellben, mert lustává teszi az embert és megöli a kreativitást. Pont ilyen volt a kommunizmus.

Nyilván megvan mindened, ezért sír a szád folyamatosan ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.10. 17:15:34

@Babette_: Ezen a törlesztőrészleten én is fennakadtam, de az az igazság, hogy talán álmaik házára vették fel a hitelt. 20-25 millión Bp-en pld. olyan nagyon flancos házat nem is tudsz venni. Újpest kertvárosában pld. egy két-háromszobás kertes ház 25-30 millió.

A svájci frankos hitelen azóta nem szörnyülködöm, mióta itt a blogon többen leírták, hogy bizonyos években konkrétan nem is lehetett forinthitelt felvenni és nagyon erőszakosan nyomták a devizahitelt.

Xulirt 2014.03.10. 17:22:31

@zöldeketbeszélek: Lehet hogy félreérthetően írtam le a postban:
Amikor a hitelt felvettük 99e részlet mellett volt legkevesebb(!) 240e nettó(!) a hivatalos fizetésem (tehát a feleségem is keresett valamennyit mellette).
Utána fizetésem visszament 250e környékére (okosítva, és a feleségem is csak gyes/gyed-et kapott), míg a törlesztőrészlet felkúszott 247e-ig (valós kifizetendő, havi részlet).
És ez a fizetés redukálódott le egy újabb körben 170e-re (már szinte minimálbéren bejelentve, mérnöki területen), míg a törlesztőrészlet tartósan 200e körül beragadt.

Xulirt 2014.03.10. 17:26:30

@MagyarJoe: Köszönöm a segítséget. Sajnos elég speciális területen dolgoztam otthon (szűk szegmense az iparnak) és ez itt nem könnyíti keresést. Majdnem minden hirdetésben kérnek speciális, szinte csak itt ismert programokat, amiket esélyem sem volt megismerni, mert Mo. kicsi az ilyen rendszerekhez. Az idegen nyelvet folyamatosan nézem, de Mo. kicsi piac, kevesen keresnek pont magyar nyelvet. :(

Ettől még nem keresek kifogásokat, próbálkozom remélem hamarosan össze is jön valami. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.10. 18:17:26

@Xulirt: Értettem én, egy korábbi kommentedben már megmagyaráztad. Nekem a havi 100 rongy is Dárius kincse, erre gondoltam valójában :).

Egyébként akárki is károg a második gyereken, szerintem ez az egyetlen, aminél nem szabad csak a pénzt nézni. Amíg pici a kicsi, a legnagyobb dolog számára úgy is a szülői szeretet, gondoskodás. Negyven évesen is lehet karriert építeni, új karrierbe kezdeni, de gyereket-gyerekeket szülni azért már neccesebb. Én most verem a falba a fejem, hogy az első gyerek után a munkát választottam, aztán most se kistesó, se munka.

Thargoid 2014.03.10. 18:17:29

@Xulirt: Nézd meg amit írtam a Deloitte-ról korábban. Még lehet, hogy nem aktuális a mostani angoloddal, de érdemes észben tartani.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.10. 18:19:06

@Hari Seldon 2:

Én találtam ki - persze a Svejk hatására - az Egyesült Magyar Baloldali-Jobboldali Nemzeti Szociális Kisember Pártot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 18:37:46

@zöldeketbeszélek: tudod, az álmaim autója egy lexus, meg egy jófajta valódi terepjáró, mégsem veszek föl rájuk hitelt.
azért pesten is lehet olcsóbb lakást venni, ha panel hát panel, nuzagson.

azt meg el ne hidd, hogy nem volt forinthitel. ez kamu.
irányított fogyasztás volt, annyira olcsó volt a devizahitel, hogy eszedbe nem jutott forintosat felvenni. még én is majdnem vettem egy házacskát eurohitelre, mondván úgyis pár múlva euró lesz és még olcsóbb is, pedig én nagyjából értek hozzá, és jól meg is gondoltam, és többet is kerestem. az volt a szerencsém, hogy ahol kinéztem, nem volt a maximum ár alatt ház, aztán meg másként alakult az egész életem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 18:38:59

@zöldeketbeszélek:
Annyi kiegészítést tennék, hogy a gyerekszülés az már (vagy még) nekem sem opció :)

macamuca [IHUN] 2014.03.10. 18:39:36

@nosuti:
Nem tudom, kaptál-e választ (még csak a tiedig olvastam a kommenteket), azt hiszem, erre gondolsz:

azpara.blog.hu/2011/03/11/2_erdekes_kerdes

nosuti 2014.03.10. 18:54:01

@macamuca [IHUN]: ez az, köszi
elég homályosan rémlett ez nekem :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 18:58:01

@Babette_: lmaim autója egy lexus, meg egy jófajta valódi terepjáró

rx350 lexus 4x4 erre megfelel ..nekem az van de sajnos a szuleim hazanak eladasa utan vettem ,tehat mint egy orokseg ..

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 19:00:25

@montroyal ( CAN qc): ezt nem ismertem:)
ránézésre ez nem egy valódi terepjáró, nagyon alacsony.
de azért tetszik:)

Quercus a favágó 2014.03.10. 19:14:30

@zöldeketbeszélek:

Az úgynevezett "deviza alapú" hitelnek az volt a lényege, hogy úgy 2002-től kezdődően a bankoknak kurva sok fölös pénzük volt. Amit ki kellett volna helyezni. A baj az volt, hogy a jövedelmek alacsonyak voltak, s miután jogszabály írta elő a hitelbírálatot, így nagyon kevés ember volt hitelképes. Valami megoldást kellett találni.
Az első lépés, hogy mesterségesen magasra fölnyomták a jegybanki alapkamatot. Így a forint hitelek drágák lettek. A második lépés az volt, hogy a forinthitelt átkeresztelték deviza hitelnek. Ami mögött persze nem volt deviza, csak swap ügylet. Vagyis csalás volt az egész. De így már sokkal több ember felelt meg a hitelbírálatokon, ráadásul, az úgynevezett személyi- ill. autó kölcsönöknél már ezzel sem nagyon bíbelődtek. Nem véletlen, hogy a mai napig nem meri senki megpiszkálni ezen hitelek büntetőjogi oldalát.
Aztán mikor benézett a ló az ablakon, természetesen a hitelfelvevő lett a hülye.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 19:19:21

@Kövérmadár [swe]: "Annyi kiegészítést tennék, hogy a gyerekszülés az már (vagy még) nekem sem opció :)"

Soha ne mond hogy soha. Nem tudhatod merre fejlodik az orvostudomany. :)

Xulirt 2014.03.10. 19:20:55

@Thargoid: Nem tudom, hogy mi az a Deloitte. Tudsz adni egy linket?

montroyal ( CAN qc) 2014.03.10. 19:33:45

@Babette_: persze vadaszni nem jarok vele de nagyon hasznos télen a 4x4, lehajtva a hatso uléseket sok minden belefer ... viszont most 20 evig meg kell tartanom ... az ara miatt..

Latcho Rom 2014.03.10. 19:36:49

@charlieharper: kegyetlen vagy Gott, nagyon :-)

micsoda? 2014.03.10. 19:36:56

@Hari Seldon 2: Én sem. Némi különbség tartalmilag van a kettő között. Például most a választás előtt állampolgár vagy, utána meg kisember:)))

2014.03.10. 19:37:03

@QUERCUS(a favágó): Pedig a hitelfelvevők is meglehetősen hülyék, pláne, ha olyasmire vesznek fel hitelt, ami már a vásárlás pillanatában fél milliót veszít az értékéből. Ilyen például, a ... a mi is? Ja, igen, az autó.

GERI87 2014.03.10. 19:37:33

@Jess G:

"ha valakinek nem tetszik, hogy 80.000 a nettoja és az nem elég semmire, keressen jobban fizető állást, akár külföldön, akár másik városban"

Igen, de sokan ennek is örülnek, na meg ha talál, akkor lehet hogy a plusz pénzt elviszi az albérlet vagy az ingázás.
Vagy egyszerűen csak nem akar 4 órát naponta ingázni. kinek mi...

"nem gondolod, hogy majd a munkáltatók megsajnálják szegény magyarországi alkalmazottakat és ny-európai bért fizetnek csak úgy"

Persze hogy nem, a bér azért ekkora itt MO-on, mert rengeteg ember (százezrek) van aki hajlandó aprópénzért is dolgozni, mert az is több mint a semmi, a munkáltató meg hülye lenne pl 200-at adni azért a munkáért amit sokezren fele-harmad annyiért is elvállalnak! ennyi.
Ausztriában meg (csak hogy reagáljak hinta előző gondolatmenetére is) azért (is) magas a melós bér (is) mert ott meg culáger munkára nincs annyi jelentkező, ezért drágább....
Nemhiába van annyi csadros meg délszláv arrafelé, ők hajlandóak elvégezni azt ami a stájernak már nem játszik....

A lényeg, ha pl magas béreket akarunk akkor magas képzettséget igénylő (és ezért magas fizetésű, jól fizetett) munkahelyeket kell létrehozni MO-on is, az feljebb viszi a többi bért is...de ehhez tőke kell, meg technológia, fejlesztés, piac....
Nem lehet közmunkából, meg háztáji kisgazdaságokból, pénznyomtatásból,, kommunizmusból stb jólétet teremteni.

2014.03.10. 19:39:55

@Jess G: en konkretan a penzert (es a munka nyelve ismerete miatt) dolgozok a "Nyugaton". Ha Moszkvaban tobbet adnanak, jobb csaladi feltetelekkel, megfontolnam. Nincs K-Ny phobiam.

2014.03.10. 20:01:31

@Xulirt: A legnehezebben a 'feketeket' erted... Azt gondolom nem vetted eszre, hogy a Londonban elo 'feketek' jo resze ott szuletett es nott fel, semmiben nem kulonbozik a kiejtesuk mas briteketol. Sot az en egyik 'fekete' ismerosomnek kb. olyan kiejtese van mint a kiralynonek. Persze vannak pl. jamaikai meg mas friss bevandorlok akiknek mas a kiejtesuk, de ez nem feltetlenul borszin alapjan megy. Veletlenul pont egy fekete no ul a mellettem levo asztalnal a munkahelyemen, amerikai, eros amerikai kiejtessel. Semmiben nem kulonbozik a kiejtese egy szinten Chicagobol szarmazo feher amerikaietol.

Quercus a favágó 2014.03.10. 20:03:25

@Pink Petsch:

Ezt most az autógyárak, és a forgalmazók nem hallották. OK?

@GERI87:

Kelet-Európába, így Magyarországra csak az alacsony hozzáadott értékű munkát hozzák, amihez nem igazán kell szaktudás. Azért, mert ezt már nem lehet a centrum országokban gazdaságosan megoldani. Mi itt nem vagyunk a Kelta Tigris.
Hintának olyan téveszméje van, hogy a piac teremti a munkahelyet. Csak azt nem tudja megmondani, miért tenne ilyet. A munkahelyet az állam teremti. A piac bevonásával.

______________ (törölt) 2014.03.10. 20:03:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szerintem ezt félreérted. valójában arról lehet inkább szó, hogy eltették az önéletrajzod, mert az adott állásra valamiért nem jöttél szóba (túlképzett, alulképzett, elkésett, volt jobb, stb.), de tetszett nekik az önéletrajzod, eltették az "adatbankba", és most, amikor ismét nyílt pozíció, jelzik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 20:04:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Imádni fogom, amikor amorffá hízok, a bokámig lóg majd a mellem, amit napjában többször szétrágcsálnak...
De a legjobban a gátmetszésre hajtok és arra, hogy kézilabda méretűre táguljak :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 20:05:25

@GERI87: nincs jelentkező a csicska munkára ausztriába? ezt gondold át egy kicsit. több száz emberrel kell VERSENYEZNI egy mosogatómelóért is egy egy nagyobb városban. Pont hogy sokkal több ember jut a melókra. Nem azért magas a bér mert nincs ember hanem azért mert centrumország, kevésbé van kizsákmányolt sorsra ítélve. Ez ilyen egyszerű. Komolyan azt hiszitek hogy azért rosszabb az otthoni életszínvonal mert a mi országunk valamit rosszabbul csinál? Kelet EU kollektíven hülye? a politikusok meg mindenki? Mexikó is hülye? másfélszer annyit dolgozik egy átlagos mexikói mint egy jenki! ez tény, szilárd számokon alapuló tény! Mégse élnek közel sem úgy mint a jenkik, pont olyan perefériák mint mi. A centrumországokban meg mindenki okos, vagy mi? egyszerűen csak arról van szó hogy a nyugat lerakódóhelye vagyunk. így is úgy is. fasza piac vagyunk meg olcsó munkaerő. Megcsináltatják velünk a kacatjaikat olcsón, aztán eladják nekünk nyugati áron. aztán duplán vihetik a lőrét kifelé. Aki ezt nem látja szántson és vessen. Hogy mit lehetne csinálni? Nekem fogalmam sincs. Gondolom termelni kellene minél többet, saját földeinken, saját raktárainkba. Mondják meg az okosok :)

______________ (törölt) 2014.03.10. 20:07:44

@Thargoid: ezt részben cáfolnám. én 6 évig voltam "szabadságon", és a visszatéréskor - rajtam kívül - senkiben fel sem merült, hogy elfelejtettem időközben a szakmát. meglepően problémamentes volt az alászállás - igaz, "hiányszakmám van".

puhacica 2014.03.10. 20:09:25

@Xulirt: na, ez alapjan en se vagyok jo a szakmamban. pedig mostanaban kezdek rajonni, hogy igenis qrvajo vagyok benne. igaz, itthon ezt nem annyira ertekelik mint szeretnem.

es ha mar itt vagy, lenne egy kerdesem, de kerlek, ne vedd kotozkodesnek, mert nem annak szanom, egyszeruen csak senki nem tudott meg epkezlab valaszt adni, sajat tapasztalatom meg nincs. szoval: adott a deviza alapu hitel, kedvezobb torlesztokkel mint a ft alapu. aki felvette, orul, mert olcsobb. majd jon a valsag, kevesebb fizetes, esetleg munkanelkuliseg, raadasul magasabbak lesznek a torlesztok. ezzel egyutt pedig jon a jogos(?) felhaborodas. de amig kevesebbet kellett fizetni, addig nem haborgott senki. te, mint kozvetlenul erintett, hogy latod ezt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 20:14:20

@házelőtthinta:
Mit lehet csinálni?

Átköltözni a határ másik oldalára és magunknak talicskázni a pénzt Magyarországról.

2014.03.10. 20:17:27

@zöldeketbeszélek: 'Egyébként akárki is károg a második gyereken, szerintem ez az egyetlen, aminél nem szabad csak a pénzt nézni.'

Pontosan. Ne mar hogy egy europai orszagban elo mernoknek, akinek a felesege is dolgozik, felelotlenseg legyen 2 gyereket vallalni. Ilyen alapon tenyleg kihalna az emberiseg egy generacio alatt.

Xulirt 2014.03.10. 20:30:04

@puhacica: Mi az előkalkulációk alatt végig 100e forint alatt törlesztőrészleteket hallottunk, de már az első törlesztő részlet is jóval felette volt, szóval nem ért teljesen váratlanul.
A CHF hitel üzlet volt, én jól járhattam volna, mert alacsonyabb lett volna a törlesztő részlet, de nem jártam jól. Nem gondolom, hogy ez valami multi vagy gonosz kampós orrú bácsik hibája lenne. Rossz lóra fogadtam.
Egyébként akinek van egy kis esze nem is a törlesztő részletek nagyságán nyavalyog, hanem a tőke brutális emelkedésén.
6 év alatt majdnem 12.000.000 forintot fizettünk vissza és most jelenleg több mint 25.000.000 forinttal tartozunk a banknak.

Szeretnél tippelni mennyi volt a felvett összeg vagy áruljam el azonnal?

Trükkös kérdés volt. :)

15.675.000.- forintot vettünk fel fillére pontosan.

Nekem csak ezek az arányok fájnak. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.10. 20:31:46

@Mirjam2: megelőztél, pont ezt akartam írni én is. :-)

egyébként meg kicsit hátborzongató, hogy mostmár nemcsak egymás zsebében kotorászunk, hanem egymás méhében is?
a másik oldalon meg mondjuk aki kalandor búvároktató határátkelő, annak meg az van felróva, hogy mikor lesz családja, gyereke, hát milyen élet ez így.
hát, furcsa, na.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 20:35:21

Na szóval...

kepkezelo.com/images/83zvn6uywngkqrxum7n.jpg

Na akkor kolléga vágjunk bele a lecsóba.
Nagyon díjazom a hozzáállásodat a dolgokhoz. Azt hogy be merted vállalni a mosogatást a tré szállást stb...
Ismered a korlátaidat tudod az utat előre.
Ezzel nincs probléma.
DE
"Lehet, hogy a szakmámban sem vagyok jó (hiszen elküldtek), "
Ezért a mondatért megérdemelsz egy virtuális kollegiális picsán rúgást.
Ilyen nincs. Ilyet nem mondunk.
Azért nem mert te vagy a világ legjobb villamosmérnöke.
Mint ahogy itt mindenki a legjobb abban amit csinál.
Kövérmadár a legjobb CNC-s, Hinta süti a legjobb hamburgereket, Charli a legjobb bankszakember, én vagyok a legjobb gépes, a mi Babettünk pedig a kecskepásztorkodás olyan tudományos fokozatát érte el hogy Bujar Jata albán kecskepásztor akinek felmenői dokumentáltan ötvenezer generáción keresztül tudják visszavezetni kecskepásztor őseiket egészen a kenyai Olduvai szakadékig, ipari tanuló szinten sincsenek a mi Babettünkhöz képest.
Szóval ez az alap.
A kiindulási pont.
Ha a főnököd olvassa a posztodat jót röhög rajtad hogy mosogattál meg egy targoncában ülsz.
Néhány év múlva mikor egy déltengeri szigeten sütteted a tökeid, kezedben egy koktéllal akkor majd te morzsolsz el egy könnycseppet a szemed sarkában visszagondolva szegény szerencsétlen picsagyümölcsre.
Amúgy meg kár hogy nem kerestél meg mert lerövidíthettük volna az utad a forkliftig.
Azt csak helyeselni tudom hogy felvetted a kapcsolatot az itteni mérnökökkel mert tényleg jobb ha mielőbb a saját szakmádban dolgozol mert belesülsz a mostani munkádba.

@pamut:
Van némi rálátásom a forkliftes melóra.
Tény hogy könnyebb megtanulni mint a markolót. Viszont élesben állandóban dolgozni vele nehezebb.
Állandó megfeszített figyelmet igényel és a munkaterületen mindenki akaratlanul is azon dolgozik hogy a forkliftes életét megnehezítse.
Én látom hogy miket csinálnak.
Elvitt egy láda maltert a kőműveseknek de mire megy az üres ládáért addigra a toronydaru lepakolt az útjába 50zsalut.
Kúrva nehéz meló. Állandó centizés az életük.
Nekünk is mindig figyelni kell ezer dologra de van néha favágó meló is amikor egy ezer köbméteres dombot kell teherautóra pakolni vagyis csak szórni kell mint bolond a lisztet.
A vidéki életet meg kell gondolni.
Persze. Olcsóbb az albérlet. Meg kevesebb a gépes órabére. Meg kevesebb a munka.
Ki van ez találva.

Hari Seldon 2 2014.03.10. 20:37:13

@maxval a gondolkodó birca:
Így jól hangzik, de amikor hivatkoznak rá...

2014.03.10. 20:38:16

@Chang Yai: 'a másik oldalon meg mondjuk aki kalandor búvároktató határátkelő, annak meg az van felróva, hogy mikor lesz családja, gyereke, hát milyen élet ez így'

Mennyire igazad van, ez eszembe sem jutott! Sehogyse jo ez...

2014.03.10. 20:39:31

@QUERCUS(a favágó): Hát, ha megveszed a vadiúj kocsit a szalonból 15 milláért, mész vele egy kört a városban, és már nem fogsz olyan palimadarat találni, aki 15 millát adna érte. Az autószalon tulaja sem, de még a gyáré sem. Mert már használt cucc. De kipróbálhatod ugyanezt bármilyen műszaki cuccal is. Ugyanazzal az eredménnyel. Szóval, aki ilyen gyorsan-értékvesztő dolgok megvételére képes hitelt felvenni, meglehetősen hülye.
Ok? ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 20:40:56

@QUERCUS(a favágó):
Na most azt magyarázd el nekem hogy ha a kölcsön árfolyama a frankhoz van KÖTVE akkor hogy a bánatos francba van az hogy a frank megy fel 80%-al akkor a törlesztő miért 150%-al?
Gumikötéllel van hozzákötve?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 20:41:33

@Xulirt:
Na látod?!
Ha minden így marad, akkor kifizettél 37.000.000 forintot egy 16.000.000 forintos hitelre.
Vajon mikor tudod majd eladni a házat 37m-ért?
És ha annyit is érne (lufi), akkor kinek lesz rá ennyi pénze?

Nem jó ez így... kell találni valami reálisabb (olcsóbb) technilógiát az építkezésre (globálisan).

Mr Long 2014.03.10. 20:43:37

@diggerdriver: "Állandó megfeszített figyelmet igényel és a munkaterületen mindenki akaratlanul is azon dolgozik hogy a forkliftes életét megnehezítse.
Én látom hogy miket csinálnak."
Es aktivan resztveszel a megnehezitesben! :DDDD
Hat a picsgyumolcson besirtam! :DDDDDDDD

@Xulirt: Megneztem az oneletrajzodat, szerintem nem rossz, csak valami normalis szinre allitsad at, mert nekem kiverte a szemem. :)
A feladatokat egy kicsit jobban fejtsed ki, inkabb elbeszelobb legyen (6-7 mondatban osszefoglalni erdemes, mondjuk en project alapu munkakat vegeztem es a fejvadasz anno ezt javasolta nekem).
Ja! Es ne felejtsed el, hogy a legjobb helyen vegeztel, bar nem a legjobb szakan! Csak a Cé-szak!!!! :DDDDDDDDDDD

Mr Long 2014.03.10. 20:45:27

@Xulirt: Diggire meg hallgass, mert o a legjobb markolos! Igaz nincs is konkurenciaja itt a blogon!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 20:45:57

@GERI87:
Egy dolgot azért még vegyünk figyelembe.
A béreket terhelő adókat és a vállalkozásokat terhelő járulékokat.
Majd akkor lehet számonkérni a magyart hogy miért nem vállalkozik ha 100forntból nem 80-at fizet be az államkasszába hanem 80 marad meg a 100-ból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 20:50:30

@Mirjam2:
Igen, ebben igazad van.
Csakhogy.
A fekete férfiaknak van egy jellegzetességük.
Ugyanaz a hangszínük.
Ha Fekete Pákót hallottad akkor az összes fekete férfi hangját hallottad.
Ez a hangszín nehezíti meg a megértésüket.
Gondolj bele, ha Pákó perfektül beszélne magyarul akkor is figyelned kéne mit mond hát akkor annak aki tanul magyarul?

2014.03.10. 20:55:15

@Mr Long: egy izraeli kibutzban? Miert is ne lenne internet???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 20:56:57

@Xulirt:
Rengeteg ilyen ismerősöm van akik ez miatt jöttek ide.
Elkövették azt a hibát hogy innen tovább fizették.
Aztán néhány év múlva mikor már innen is kifizettek egy vagyont mindegyik hagyta a picsába az egészet és nem fizetett tovább.

2014.03.10. 20:57:41

@Pink Petsch: vaj mi, meg mindig ugyanaz a minkahleyed? Mert a Digger mar akarta a Hintat hozzatok kuldeni egy kezelesre.

Mrs. Clayton 2014.03.10. 20:59:58

@GERI87: de épp attól fognak emelkedni a bérek, mert sokan mégis csak összeszedik a pénzt és odébb költöznek, aztán a sok szegény, aki azért marad, mert a falu végébe sem tud kijutni egyszer csak többet fog keresni, mert nem lesz még utcaseprő sem, aki közmunkában seperjen
@charlieharper: nekem sincs nyugat fóbiám/mániám és nyilván keleten is van egy csomó hely ahol jól lehet keresni, sőt véleményem szt még Mo-n is, de valahogy mindig mindenki ny-eu-i bért akar nem japánt vagy sing-it, ez csak egy szófordulat, ami alatt azt értjük, h aki min. minimálbért keres az is ki tudja fizetni a számláit

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.10. 21:00:23

@Pink Petsch: És? El akarja adni a kocsit 2 hónap után vagy mi??? a kocsi annyira befektetés, hogy bele tudsz feküdni. Van akinek fontos az hogy ha vesz egy kocsit azzal ne kelljen egyből szervízbe szaladgálni. Erre bizony egy új verda a legjobb. Ha meg hitelre veszi akkor mi van??? A tudatos hitelfogyasztás nem negatív dolog. Ha van rá pénze akkor oké

herion 2014.03.10. 21:00:23

@Jess G: Orulok, hogy ezeket elmondod. Ugyan ezeket tapasztalom. Kocsikat, csak szamla nelkul javittatok a UK-ban. Olcso es soron kivul fogadnak....:)))
Itt is ugyan ugy csalnak, lopnak az emberek. Ne ostorozzuk mar magunkat, hogy mi magyarok milyen sz@rok, korruptak vagyunk, bezzeg a nyugatiak... ok csupa becsulet. Vannak ismeroseim akik feketen dolgoznak. A munkaltatok pedig ugyan ugy mindent elkovetnek, hogy "adot optimalizaljonak". Itt is mennek a kenopenzek, ajandekok. Ugyan az a vilag csak a leptek mas mindenben.

GERI87 2014.03.10. 21:00:48

@QUERCUS(a favágó):

"Kelet-Európába, így Magyarországra csak az alacsony hozzáadott értékű munkát hozzák, amihez nem igazán kell szaktudás. "

Így van, és ez meg alacsony bérrel jár, mert hatmillió másik is meg tudja csinálni...

"Azért, mert ezt már nem lehet a centrum országokban gazdaságosan megoldani. "

Azért nem, mert felmentek a bérek, mert sokan megtehetik már hogy nem végeznek pl kétkezi munkát, mert van jobban fizető állás...a hangsúly a VAN-on van:)
Az meg nem lesz magától.

"A munkahelyet az állam teremti. A piac bevonásával. "

Igen, pl ha az állam olyan kedvező feltételeket (oktatás, adó, infrastruktúra) teremt hogy beáramlik a tőke.

@házelőtthinta:

"nincs jelentkező a csicska munkára ausztriába? ezt gondold át egy kicsit. "

Írtam hogy van, pl külföldi munkavállalók.

"Nem azért magas a bér mert nincs ember hanem azért mert centrumország, kevésbé van kizsákmányolt sorsra ítélve. "

Van ember csak ők más munkát akarnak és meg is tehetik!
Mert van más.
Csehország is ugyanolyan fekvésű mint Ausztria, mégis alacsonyabb az életszínvonal....
Nincs Kizsákmányolva senki, csak van aki a munkát adja és van aki meg elvállalja...ez országoknál is így van.

"Komolyan azt hiszitek hogy azért rosszabb az otthoni életszínvonal mert a mi országunk valamit rosszabbul csinál? "

igen, ez tény, populista, tolvaj szarházi politikusokkal még senki nem csinált mintaállamot.

"Kelet EU kollektíven hülye?"

Nem, csak épp önmagától, az időtől még nem lesz itt osztrák bérezés...

"a politikusok meg mindenki? Mexikó is hülye? "

igen, Mexikó egy korrupt, instabil banánköztársaság....

"másfélszer annyit dolgozik egy átlagos mexikói mint egy jenki! "

ÉS? hatékonyabb? nem.
Ne azt nézd hogy egy amcsi hány szöget ver be a falba meg hányat egy mexikói...
Egy amerikai villanyszerelő megteheti hogy egy kiszállásért elkér pl 100 dollárt....a mexikói meg nem, mert egy csóró kicsi piac, az amcsi meg nem...és a bérekből kijön a 100 dollár, megteheti hogy elkéri...van kereslet, az egész okát már leírtam fenntebb.

"A centrumországokban meg mindenki okos, vagy mi? "

igen, vannak országok ahol nincs "rezsiharc" meg államosítás 10 évente, meg idióta diktátorok akik elviszik a maradék növekedést is a kajmán-szigeteki bankjukba....

"fasza piac vagyunk meg olcsó munkaerő."

Kötelező így lennie? kurvára nem.
Korea pl egy exgyarmat, kifosztott félfeudális romhalmaz volt a II.VH után....most jóléti állam.
lapátolták a szart, dolgoztak ezerrel, tanultak, még többet robotoltak, még többet tanultak...a hátukban egy baromállat sztálinista rezsimmel....és tessék! meg lett az eredménye!...nem picsogtak a verseny miatt, meg szidták a multikat...megcsinálták...
Igen, tolta beléjük a pénzt az USA, de miért? mert érdemes volt. mi max IMF hitelt kapunk, meg vállveregetést, mert ez egy balkáni mutyiország...komolyabb várható növekedés nélkül.

"Megcsináltatják velünk a kacatjaikat olcsón, aztán eladják nekünk nyugati áron."

ha ez nem lenne, mennél Borsodba kunyhót építeni...

Mr Long 2014.03.10. 21:01:47

@charlieharper: Mert akkor nem tudna ide irogatni! :)

puhacica 2014.03.10. 21:02:09

@Xulirt: van igazsag abban, amit irsz, koszonom a valaszt!

Mr Long 2014.03.10. 21:02:24

@Kövérmadár [swe]: Igy En vagyok a legjobb :DDDDDDDDDDDD

Quercus a favágó 2014.03.10. 21:02:55

@diggerdriver:

Ekkora eltérés azért nincs. Egy átlagos devizahitel törlesztő részlete kb. 75%-kal nőtt. Ebből olyan 3/4-ed részben a forint gyengülése a felelős, 1/4 részben pedig a kamatok emelkedése.
Ma már a törlesztő részletek kb. 20/-kal a forinthitelek fölött vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 21:06:25

@Mr Long:
Igaz. Jön a csóka a targoncával és nehezményezi hogy az előbb még nem volt elérakva 100köbméter föld:)))))))))))
Máskor meg én csinálok nekik utat a szügyig érő sárban.
Van itt egy szokás.
A kisméretű téglákat úgy rakják össze hogy raklap nélkül targoncával rakodható legyen. Egyszerűen hagynak a rakatban két nyílást a targoncavilláknak, meg néhány műanyag pánt fogja össze.
Kevés sikerrel.
Úgy a legváratlanabb pillanatokban összeomlik az egész.
Olyankor a forkliftes szerez egy raklapot és egy órán keresztül pakolja rá a téglát.
Majd keresek róla képet.
Nekem tegnap omlott össze egy rakat.
Otthagytam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 21:08:13

@QUERCUS(a favágó):
Na várjá má jóbarát.
A mai posztoló írta hogy 100ezer körülről ment fel 250ezerre.
Akkorhogy?

2014.03.10. 21:11:51

@Mr Long: en orulok, hogy van a kommentelok kozott egy meggyozodeses kommunista. Komolyan neha elgondolkozom, hogy miket mond

**mimi** 2014.03.10. 21:14:30

@macamuca [IHUN]:
ezt eddig még nem olvastam...de nagyon jó!

GERI87 2014.03.10. 21:17:12

@diggerdriver:

Így van, itt jön be az állam szerepe, meg az embereké, mert az alacsonyabb adóhoz pl más politikai garnitúra is kéne meg másfajta állami újraelosztás, szociális rendszer..az nem megy hogy bekajáljuk a populista hülyeségeket a kisebbik rossz alapján..aztán segély is kéne meg tankönyvtámogatás, meg 13-14 havi nyugdíj.meg csillagos ég és ezzel együtt még 1%-os adó, meg ÁFA visszaigénylés meg....meg még mit nem?

Jó legyen. 30% az adó, egyszerű vállakozói terhek....
de akkor fizetős parkok, fizetős EÜ, vizitdíj, meg alacsonyabb nyugdíj, kevesebb segély és állami támogatás is lesz...

2014.03.10. 21:17:18

@házelőtthinta: Ez eladás egy példa volt az értékcsökkenésre, ha esetleg nem értetted volna. Szívesen.
Felőlem veheti hitelre, de érted: a megvétel pillanatában veszít az értékéből, mégis a másfélszeresét fizeti ki érte. Te minek tartanád azt a vevőt, aki a 7 eurós happy-meal-menüt részletre akarná megvenni tőled, és ezért hajlandó lenne kifizetni neked -mondjuk- 2 nap alatt 10,50 eurót.

2014.03.10. 21:17:21

@charlieharper: Ja, de a Práter közelebb van, meg olcsóbb is ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 21:17:26

@GERI87:
Látom, tudunk mi azonos véleményen is lenni ;)

blackhairlady 2014.03.10. 21:18:11

@Mirjam2: Mirjam, minden rasszizmus nelkul irom, hogy itt, Amerikaban bizony a feketek angolja, kiejtese elter a fehereketol. Isten bizony mondom. Ha csukott szemmel hallgatnam oket, 100% pontossaggal megmondom, hogy milyen borszinu. Nem tudom miert van ez, de igy van.

______________ (törölt) 2014.03.10. 21:19:54

@QUERCUS(a favágó):
Quercusnak olyan téveszméje van, hogy az állam teremti a munkahelyet.

Si Micskának teremt az állam munkahelyet.
Ja igen, meg a Mari néniéknek "közmunkát". Ha erdész vagy, akkor bizonyára nem csak a tévében láttál közmunkást. Komolyan úgy gondolod, hogy ezek "munkahelyek"?
Igaz, Mari néniék többszázezren vannak, azért abban remélem egyetértünk, hogy nem ilyen "állásból" lenne ötször vagy tízszerennyire szükség az országban. Még akkor se, ha Si Micska "fizetésével" az átlag már nem ötvenezer Ft/hó...

fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1005928_237139989742992_991434834_n.jpg

"A Fidesz-pénztárnok Simicska Lajos cégéhez juttatott közpénz pusztán a 2013-as évben 432 milliárd Ft volt, a teljes ciklusban ennél jóval több."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 21:23:40

@sorsolo:
Arra gondolsz, hogy a mutyi SI mértékegysége a Micska?

______________ (törölt) 2014.03.10. 21:24:32

@Mr Long: ha lenne, akkor nem beszélhetnénk win-win szituációról! ;)

Quercus a favágó 2014.03.10. 21:25:53

@diggerdriver:

A jelzálog hiteleknél gyakori volt az úgynevezett türelmi idő. Az esetek többségében ez 3-5 év volt. Ez alatt az 3-5 év alatt csak a kamatokat törlesztetted. Utána már a tőkét is. Na innentől vált érdekessé a dolog.

Amit írtam(75%), csak átlag. Szerződése válogatja.

______________ (törölt) 2014.03.10. 21:25:58

@Kövérmadár [swe]: látom azért még nem volt olyan régen az a svédországba irányuló kipenderülés... :)
(amúgy Sí Mihály, csak úgy nem értené mindenki)

2014.03.10. 21:26:18

@Kövérmadár [swe]: Oke, ertem mit akartal mondani fogamzasgatlassal kapcsolatban. Egyebkent nem tudom tudod-e, de eszembe jutott, hogy regen ugy lehetett Magyarorszagon ilyen 'esemeny utani' tablettahoz jutni ha elmentel az 'esemeny utan' nogyogyaszhoz, ott el kellett mondani mi tortent es miert van szukseged a tablettara, aztan megvizsgaltak (hogy minek azt senki nem tudja), es ha nagy kegyesen beleegyezett az orvos, kivalthattad a gyogyszert a receptre amit felirt. Mindezt termeszetesen probald meg lehetoleg 24 oraval az esemeny utan vegrehajtani... Remelem azota megvaltozott arrafele a rendszer, mert ez igy nem kimondottan 'felhasznalobarat'.

______________ (törölt) 2014.03.10. 21:29:03

@blackhair-lady: igazad van, a dialekt szociokulturálisan meghatározott. nem azért beszél másként egy fekete, mert fekete, hanem mert más környezetben szocializálódott. de a bottom line nálad van: jellemzően máshogy beszél (az átlagfekete).

2014.03.10. 21:31:54

Hinta, komolyon mondom, szerintem elvezned a kibbutz eletet. Talalkoznal hasonszoruekkel is. Nezd ezt meg, hatha megtetszik.
www.ivolunteer.org.il/Eng/Index.asp?ArticleID=339&CategoryID=131

A lenyeg itt van a kibbutz eletrol:
Volunteers work for a very small wage -- it’s probably closer to pocket money -- but get free accommodation, food and use of the amenities. Sometimes these can include a swimming pool, tennis courts, gym and the pub.

2014.03.10. 21:36:02

@charlieharper: Ja, csak valahogy nevetséges, mint azok a nyugat-európai meggyőződéses kommunisták, akik közül egy se akarna azért Koreában élni, hogy érezze is a törődést. Ez is a sógoroknál fuldoklik a halódó Nyugat mocskában.

Mrs. Clayton 2014.03.10. 21:36:42

@herion: mondjuk én legtöbbször a számla fogalmán röhögök, múltkor megpróbáltam elmagyarázni, hogy ez Mo-n hogy megy, mert hogy van egy egyéni vállalkozónk, aki küldte a havi számláját, ami történetesen egy sajtpapír volt, én meg kérdeztem, hogy mégis hol az eredeti, erre rám néztek hülyén, hogy egy füzetből kitépett lap, amire néhány betű meg szám van írva, az itt bizony számla
hogy aztán ezek a fecnik miként vannak lekönyvelve, azt nem tudom, minden esetre vicces, hogy Mo-n meg lassan nyálmintát is adni kell ahhoz, hogy egy számlatömböt vehess
de ha engem kérdezel, akkor a nyugat zárkózik fel-e téren Mo-hoz nem pedig fordítva

GERI87 2014.03.10. 21:36:42

@Kövérmadár [swe]:

Persze..ha valamiben nem értünk ennyit, az nem jelenti hogy semmi másban sem:)

Latcho Rom 2014.03.10. 21:36:42

@Mirjam2: Totál az iskolaztatasrol fugg az amerikai fekete akszent. Meg nem mondod azokrol akik jo iskolakba jartak - hallas utan - hogy milyen a szinuk.

Ahogy az iskolazatlan amerikai white trashrol is azonnal tudod hogy
lakoparkban laknak, esetleg Kentucky lepukkant videkein elnek.

De azt hiszem nem kell ehhez amerikaig menni, megvan ez minden kontinensen.

Latcho Rom 2014.03.10. 21:36:42

Kivel is beszéltem könyvrendelésről MO-ról?

Megjött a Huncik könyve, 36 dollár volt, libri a legdrágább UPS Expresszel küldte - nem volt erre opció - édes egy kanadám meg rátett 15 dollár vámot. Grrrrrrrrrr.

Better be a good fucking read!!!

GERI87 2014.03.10. 21:36:43

@Jess G:

"aki azért marad, mert a falu végébe sem tud kijutni egyszer csak többet fog keresni, mert nem lesz még utcaseprő sem, aki közmunkában seperjen"

Nem fognak többet keresni, mert nem lesz hol!
Az állam vagy vállalat (ha van) meg miből adna többet ha nincs bevétele?
Tudod mi lesz? nem fogják seperni az utcát!

de hogy nagyban is gondolkozzunk: áramot, vezetékes vizet és szennyvizet, netet és fűtést szolgáltatni sem kötelező senkinek, ez is csak üzlet és ez is csal pénzből megy!

pamut 2014.03.10. 21:38:10

@diggerdriver: Oké, vidék elfelejtve, ez nem probléma, én amúgy is szeretem a nagyvárosokat.
Viszont ha szerinted olyan kurva nehéz meló ez a telescopic handler (amit te forkliftnek hívsz), akkor mit javasolsz helyette? De olyan kéne amire azért nem nagyon sok idő és pénz a tanfolyam, ebben a telehandlerben pont az az egyik szépség, hogy viszonylag könnyen és gyorsan le lehet tenni a tanfolyamot-vizsgát és lehet melózni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 21:44:57

@pamut:
Dömper.
Könnyű kezelni könnyű megtanulni.
Igaz, hogy néha be kell állni segíteni a groundworkereknek.

2014.03.10. 21:49:17

@blackhair-lady: Igen, tudom hogy vannak olyan reszei Amerikanak illetve vannak olyan emberek akiknek a kiejtesebol kiderul hogy afro-amerikaiak. Ez nem mindenkinel van igy, pl. a jelenleg mellettem ulo 'middle class' fekete kolleganomnek nincs mas kiejtese mint a fehereknek. Londonban pedig nincs mas kiejtesuk az ott felnott feketeknek mint az azonos tarsadalmi osztalybol szarmazo fehereknek. Tehat ezt igy altalanossagban kijelenteni hogy te nehezebben erted 'a feketeket', ez kisse altalanositas. Londonban a 'feketek' nagy resze brit, kulonbozo brit kiejtesekkel, illetve bevandorlok kulonbozo afrikai orszagokbol es a Karib-tersegbol, igencsak kulonbozo kiejtessel. Igy ha valaki azt erzekeli hogy minden 'fekete' olyan kiejtessel beszel amit o nem ert, az nekem kicsit furcsa. Ennek az irasa kozben jutott eszembe, hogy az egyik itteni brit kolleganom is 'fekete', Oxfordban nott fel, middle class brit kiejtese van.

pamut 2014.03.10. 21:52:56

@diggerdriver: Köszi. Akkor most átgondolom az infókat :)

Mr Long 2014.03.10. 21:54:33

Egy jelentkezesi lapon a kovetkezo feher szarmazaok vannak:
British
Irish
Traveller of Irish Heritage
Gypsy/Roma
Polish
Other White European
Other White
WTF, a Polish miert kulon feher tipus? Vagy csak eloszurik oket?

2014.03.10. 21:55:33

@shakti_rom: Erdekes, nekem tavolrol ugy tunik hogy maskepp van ez USA-ban es Angliaban. USA-ban tenyleg vannak akikrol meg lehet mondani beszed alapjan hogy feketek, pedig ott nottek fel. Ez UK-ben az en tapasztalatom szerint nem igy van, ott tenyleg nincs brit fekete kiejtes. Erdekes modon van viszont brit azsiai: vannak masodik generacios azsiaiak akiket fel lehet ismerni a kiejtesbol. Ez szerintem attol fugg hogy mennyire kulonul el az adott csoport a tagabb kozossegen belul. Hangsulyozom, nem vagyok szakerto, nem tanulmanyoztam a kerdest, csak a szemelyes benyomasaimrol szamolok be (es sosem eltem USA-ban, csak turistakent jartam ott).

2014.03.10. 21:56:16

@pamut: nem tolakodaskeppen, de te mintha beszelnel angolul (jol), mintha lenne valami szakmad is es mozgasszervi gondjaid is lennenek. Lehet, hogy rosszul emlekszem. Ilyen parameterekkel, miert pont az epitoipar erdekel? Ugy emlekszem, hogy nem ilyesmi szakmad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.10. 22:00:33

@Mr Long:
Az a polírozott feketét jelenti.
:)))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.03.10. 22:02:13

@GERI87: a, persze, hogyne, aztán Mo helyét beszórják sóval, mi?
nem fogják
nagyjából ki fog egyenlítődni a kereslet-kínálat a munkaerőpiacon is
akiknek ma nem jut rendes, megfizetett munka azok elmennek, emiatt hiány lesz és emelkedni fognak a bérek

MagyarJoe 2014.03.10. 22:02:18

@Xulirt: angol tanulashoz kivalo helyek a callcenterek is.... muszaki haterrel ott is eltolthetsz par honapot... amig keresel mas melot.
A masik dolog hogy az Ukban a fejvadaszok nem igazan dijjazzak ha egy szakember mezei munkat vegez kozben... ezert ne emlitsd a cv-ben

Pelda: nalunk a biztonsagi srac egy kepesitett afrikai konyvelo de par eve dolgozik mint securitys... a multkor elottem dobtak kukaba a jelentkezesi lapjat mert a nagyfonok csak annyit jegyzett meg a 2 oldalas cv-bol hogy "security guard"

Az also szomszedot pedig hivd be egy kavera vagy palinkara ... segiteni fog az angolodon :)

Quercus a favágó 2014.03.10. 22:04:35

@sorsolo:

A dolog másról szól.

A piac önmagában nem teremt munkahelyet. A piacot egy dolog érdekli. A profit.
Munkahelyet az állam teremt. Mégpedig úgy, hogy olyan feltételeket teremt, hogy a piac, a tőke beruházzon az adott országban. Ehhez fejlesztő állam kell. Az államnak kell gondoskodnia a magas szintű oktatásról, egészségügyi ellátásról, az infrastruktúráról, a gyors és hatékony igazságszolgáltatásról, a korrupció mentességről, a vidékfejlesztésről, az elfogadható adó és járulékterhelésről, stb.
Ha ez megvan, akkor a piac oda fog menni, és munkahelyeket fog teremteni. Mert a fent leírtak nem a piac dolga.
Ehhez viszont erős, hatékony államra van szükség. Magyarországot a 20 éves liberális ámokfutás lökte a szakadékba, amely azt hirdette, hogy a piac mindenható, az államnak kicsinek és gyöngének kell lenni, deregulálni kell, az egyéni érdekek mindenekfölött, a közösségi érdekekkel szemben.
Ezért tart itt az ország, ahol tart. És ebből a szarból kimászni nem lesz egyszerű. Minél elmaradottabb egy ország, annál nagyobb, és erősebb államra van szüksége a fölzárkózáshoz.

Megjegyzem, az unión belül sem nekünk, sem Kelet-Európának nincs esélye a fölzárkózásra.

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:05:44

@Mirjam2:
A gyerek ellen a ducimadar beszel csak igazan, o tud elegge atesni egy-ket virtualis lo hasa ala, masok ritkan hozzak ezt fel.
A gyerek erdekeben meg tobbnyire azok a noi nickek irnak, akiknek maguknak is van mar egy-ketto.

Ami meg az altalad emlitett megjegyzest illeti... a magyarok alapvetoen rasszistak, csak tobbnyire nem is tudjak magukrul :-).
Ezt vagy kinovik azok, akik kulfoldre mennek, vagy nem. A poszt iroja szerintem nem rosszindulatbol irta azt, amit, ugy ertem, neki fel sem tunt, egyszeruen a tapasztalatat fogalmazta meg, ez pedig abban a kornyezetben ahol o dolgozik valoszinuleg meg belefer egyreszt, masreszt pont a magyarorszagrol hozott dolgok miatt fel sem tunik neki, hogy az ilyen jellegu kategorizalasank rasszista felhangja van.

pamut 2014.03.10. 22:09:26

@charlieharper: semmi gond. szakmám nincs, csak bölcsész diplomám, amit a hajamra is kenhetek. angol valóban egész jól megy, felsőfok közelében, de ez pl. élő beszédes (pláne telefonos-egyeztetős) irodai melót nem tudnék elvállalni. az egyik kezem valóban nem terhelhető túlzottan, de egy szervó-kormányos gépet szerintem el tudok vezetni egész nap.
na most ilyen paraméterekkel mégis mit csináljak? az építőiparban ilyen gépkezelői meló viszonylag kis belépési küszöb (kb. két hét tanulás, kb. 10000 font költség) mellett viszonylag jó órabérű melónak tűnik. de ha tudsz jobbat örömmel hallgatok jó tanácsokat. mondjuk tényleg nem építőipari szakmunkásnak születtem, de én már rég túl vagyok az ilyeneken.

2014.03.10. 22:11:29

@pamut: mit jelent a bolcsesz diploma? Kerdezd Jesst, o a jogaszdoktorno es megis teljesen mas palyan nyomul UKban.
Nem lehetetlen.

2014.03.10. 22:14:57

@pamut: irok majd privatban

______________ (törölt) 2014.03.10. 22:21:03

@házelőtthinta: www.youtube.com/watch?v=cxUuU1jwMgM
EL EMPLEO / THE EMPLOYMENT
(hogy el ne felejtsd, hol a helyed! ;) )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.10. 22:23:27

@sorsolo: "eltették az "adatbankba", és most, amikor ismét nyílt pozíció, jelzik."

Igazad van, ez is meglehet.

@Kövérmadár [swe]: "Imádni fogom, amikor amorffá hízok, a bokámig lóg majd a mellem, amit napjában többször szétrágcsálnak...
De a legjobban a gátmetszésre hajtok és arra, hogy kézilabda méretűre táguljak :)"

Ahhhh, fantasztikus anya lennel, ebben biztos vagyok! :)

pamut 2014.03.10. 22:25:58

@Jess G: Szia, megkérdezhetem (charlieharper biztatására), hogy te a magyar jogászi végzettséggel hogy találtad meg a helyed Angliában? Hátha kapok valami jó tippet :)

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:27:04

@charlieharper:
Azt hiszem, hogy amit bolcsesz diplomanak mondanak, az egy art diplomanak felel meg, egy altalanos BA.
Tehat nyelv, filozofia, muveszet (tortenesz), ilyesmi, ami persze nem ertektelen, csak nehezebb elhelyezkedni vele maganszektorban. Az allami lehetosegek meg korlatozottak.

______________ (törölt) 2014.03.10. 22:29:36

@QUERCUS(a favágó):

"Ehhez viszont erős, hatékony államra van szükség. Magyarországot a 20 éves liberális ámokfutás lökte a szakadékba, ...."

ha jól értem a diagnózist, akkor számodra 2010-ben megérkezett az erőskezű megváltó, aki majd megmondja a piacnak, hogy meddig és ne tovább. a rezsivezénylő tábornok, aki az olajárat is a padlóra küldi ha éppen úgy ébred. aki olyan mit csáknorisz: Chuck Norris nem hord karórát. Ő dönti el, mennyi az idő.
hulyesegek.hupont.hu/17/chuck-norris-viccek#ixzz2vb6eii8f

akkor mi mégis a probléma? jó irányba robog az ország ezerrel? a jegybankelnök újításairól könyveket lehetne írni. tele van az ország öntörvényű matolcsykkal, akik jobban tudják, mint a piac.

eddie1977 2014.03.10. 22:34:23

Benéztem, de már megyek is.
Ahogy megláttam a posztban a "hitel" szót, szinte biztos voltam abban, hogy a sok überokos faszkalap egyből leosztja az észt, és a hozzászólások zöme el fog menni ebbe az irányba.
És mit látok?
Hogy a sok überokos faszkalap le is osztotta az észt, miközben rohadtul nem hordják a posztoló cipőjét. A leghalványabb fingjuk sincs arról, hogy mi késztette őket a hitel felvételére, de a szellemi mélyrepülés ettől még beindult.
Nálam jobban kevesen lehetnek hitelellenesek, tehát senkit sem buzdítanék arra, hogy önként sétaljon be egy bankba, de hogy egy bizonyos réteg leragadt ennél, és nem látja az egyénben a jobb életre való törekvést [esetleg a megbánást], az siralmas.
Kár volt elolvasni a kommenteket.
Amúgy a poszt írójának kitartást és sok sikert kívánok!
A blog közönségének pedig... inkább semmit.

Mr Long 2014.03.10. 22:35:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Es ezek utan milyen jol nezne ki egy MILF filmben...

Mr Long 2014.03.10. 22:36:37

@eddie1977: Nem rossz kommenteket olvastal?

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:37:55

@eddie1977:
A te blogodon a posztjaidat meg mindig csak azok olvashatjak, akik emailben kerik toled a lehetoseget?

eddie1977 2014.03.10. 22:38:41

@Mr Long: Ennyire hülye lennék? :)

eddie1977 2014.03.10. 22:40:31

@morsels: Nem. Már azok se.
A régi blogomat bezártam. Már ki is vettem a nevem mellől az elérhetőséget.
Az újat nem reklámozom, de ha ügyes vagy, akkor úgyis rátalálsz.
A stílus nem változott. :)

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:43:34

@eddie1977:
Egyebkent meg vannak kulcsszavak, amik egyfajta tantuszkent mukodnek; aki olvassa oket, az rogton valaszolni akar es kifejti hatarozott velemenyet.

Ilyen a 'hitel felveves', 'gyerek', 'leggings', 'homoszexualis', 'hazaarulo', 'emberi jogok', 'noi jogok', 'arabok', a magyar nyelv megszegyenito hasznalata, 'liberalis', meg meg jpar mas dolog.

Quercus a favágó 2014.03.10. 22:44:11

@sorsolo:

Orbánt kb. ugyan abban a magasságban rühellem, mint az elődeit.
Ő annyit változtatott a dolgon, hogy másik színdarabot ad elő a nagyérdeműnek. Akik állva tapsolják. Miközben a fiúk kilopják alóluk a széket. Úgy mint a liberálisok. Az ország 2010-ben leült a taps után. A földre. Ezért rendelt uj színdarabot, új direktorral. A kérdés, mikor unja meg a tapsolást,és mikor ül le megint. A földre.

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:45:32

@eddie1977:
Ohh, hat en azert mar emailben sem kertem a bebocsattatast, annyira nem talaltam erdekesnek a bejegyzeseidet :-)

Csak kivancsi voltam, ennyi az egesz. Gyanitom hogy unatkozl, azert szoltal itt be egy blog kozonsegenek. Pedig hat te elvileg eleg okos vagy ahhoz, hogy tudd, a kozonseg messze nem homogen.

Sot :-)

eddie1977 2014.03.10. 22:48:41

@morsels: Ebben most tökéletesen igazad van. Tényleg unatkoztam.
Várom, hogy kiolvadjon a hús, mert főzni szeretnék valamit a kedvesemnek, és gondoltam, hogy addig jól belerúgok valakibe. :)

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:50:08

@eddie1977:
Valakibe?
Vagy egy egesz csoportba. Merthat ha lud, legyen kover? :-)

Sütemény1975 2014.03.10. 22:50:22

olvasom a gyerekvallalassak kapcsolatos posztokat es kozben eszembe jut draga dedmamam, aki 8 gyereket nevelt fel. rengeteg munkaval es szeretettel. szegenysegben, de becsuletettel. es kivalo felnott lett beloluk.

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:51:18

@eddie1977:
De ha mar itt vagy... Ginger meg mindig veled van?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 22:51:33

@morsels:
Vagy shakti_rom :)

@eddie1977:
Szia!
Régen láttunk! Hogy vagy?
(csak most, csak neked, ékezetekkel ;) )

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:52:58

@Sütemény1975:
Naigen, kovermadarbol nem lenne jo nagymama.

morsels (törölt) 2014.03.10. 22:55:15

@Kövérmadár [swe]:
Tudod madar, olvastam mirjam hozzaszolasat es azon gondolkodtam el, hogy ha az, amit o irt, az en nickem alatt jelenik meg, akkor vajon mi lett volna a reakcio?
Vagy sokszor te is megirhatnad a hozzaszolasodat az en nickemmel.

Fogadjunk, hogy troll irta volna akkor is :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.10. 22:55:22

@morsels:
Tudom en, hogy a lud is madar,
de az igazi a kovermadar ;)

Quercus a favágó 2014.03.10. 22:55:27

@eddie1977:

"addig jól belerúgok valakibe."

Esetleg ott valaki a közeledben?

Latcho Rom 2014.03.10. 22:58:11

@morsels: art három év, itt.
európai/észak - amerikai bölcsész, masters öt év, PHD amennyi belefér.

Latcho Rom 2014.03.10. 22:58:12

@Mirjam2: Egy brit oszkár nyertes (a film maga nekem nem jött be annyira).

youtu.be/Q_UqkjK-wpA

Latcho Rom 2014.03.10. 22:58:12

@Mirjam2: A gettós fekete valóban sokszor érthetlen - rá is pakolnak, hogy whitey ne értse. Ez részben a rabszolgaság maradványa, mert gyakran kódolniuk kellett a beszédüket.

Mrs. Clayton 2014.03.10. 22:58:12

@pamut: egyenlőre lavírozok mint ops manager és erősen gondolkodom, h mit akarok csinálni
ez most annyiból jó, h akkor dolgozom amikor akarok és akkor is azt csinálok, amit akarok, egy a bajom, hogy a cég viszonylag kicsi, így az igazi nagy falatoktól viszonylag távol vagyunk, így a pénzem is ennek megfelelő, már többször gondoltam odébb állni, de visszatart a fix 8 óra munkaidő, azt kb 10 percig bírnám, most kivárom, milyen céges autót kapok májusban, ha lesz egy Evoque, v vmi hasonló, akkor maradok, nálam ilyen faszságok számítanak

Latcho Rom 2014.03.10. 22:58:12

Gitárkedvelőknek, élő koncertje lesz itt ma este 7:30 - kor

m.youtube.com/watch?v=ag0mDI0eYLo
neki:

m.youtube.com/watch?v=ag0mDI0eYLo

sors úr, cascabel bácsi!

Latcho Rom 2014.03.10. 22:58:13

@Mirjam2: Jártam lent iskolába feketékkel, volt aki alulról jött, erős akcentussal, s aki egyetemet végzett, ott nem volt ilyen.

Azt hiszem, a brit társadalmi skála nem annyira széles mint amerikában, ezért érezted ott kevésbé a különbségeket.

morsels (törölt) 2014.03.10. 23:01:53

@QUERCUS(a favágó):
Tudod, az igazsag az, hogy sokan irhatnak okos dolgokat, hogy mi a baj a politikaval Magyarorszagon, de az igazsag az, hogy nem lehet egyik naprol a masikra megvaltoztatni egy csomo ember hozzaallasat.

Ezt persze be lehet tudni a tatarjarasnak, a torok uralomnak, az osztrak iganak, az orosz elnyomasnak es a kadari lelekolo rendszernek, nadehat egyfajta rendszer kialakult. Es (hangsulyozottan szerintem) ezt nincs politikus, vagy politikai part, aki meg tudna valtoztatni, ket okbol kifolyolag.

Az egyik az, hogy eleve egy olyan gazdasagi alap kene hozza, ami gyakorlatilag egy mas szintre helyezne az alapokat; mondhatnam ugy, hogy reset, vagy reboot.
Masreszt akkor is minden rendszernek van egy tehetetlensegi tomege, amit nem lehet csak ugy befekezni es megvaltoztatni.

Igy a politikusok lehetosegei mindig korlatozottak. Sot, az igazsag az, hogy a fejlett nyugati orszagokban is egyre korlatozottabbak ezek a lehetosegek, csak ott az alap ertelemszeruen mas, ami ad lehetoseget korrigalasra (egyre kevesbe), nade alapokat megvaltoztatni???

Az egy egeszen mas kategoria.

eddie1977 2014.03.10. 23:02:10

@morsels: Azt hittem, hogy az én életem túl sekélyes számodra, de ha már így rákérdeztél: igen, természetesen együtt vagyunk még.
Nehéz engem nem szeretni. :)

eddie1977 2014.03.10. 23:03:58

@Kövérmadár [swe]: Szia! Köszönöm, remekül! Remélem, hogy nálatok is minden rendben van!
Az eddie1977@windowslive.com e-mail címen bármikor elérsz.
És köszönöm, hogy megtiszteltél az ékezetekkel! :)

morsels (törölt) 2014.03.10. 23:07:25

@eddie1977:
Ohh, senki elete nem sekelyes szamomra. Mindenkinek van valami hattere, van egyfajta hozzaallasa az elethez, mindenki probal megelni valahogy, igy mindenkinek van tortenete. Es ez erdekes.

Az, hogy milyen kovetkezteteseket von le kulonbozo dolgokrol (plane ha ha ket bejegyzes utan ki tudom talalni a harmadikat), az viszont lehet szamomra erdektelen.

Quercus a favágó 2014.03.10. 23:12:55

@morsels:

Magyarországon az a két szó, hogy politikus, és felelősség, még soha nem találkozott. Ezért lehet az,hogy most a választásokon ugyan azok a gazemberek szerepelnek az étlapon.

Nem tartom valószínűnek, hogy a közeljövőben fölbukkanna egy új arc. Egyrészt mert a jelenlegi garnitúra abban egységes, hogy nincs tagfelvétel. Másrészt akinek csak egy szikrányi rálátása van a magyar mentalitásra, az tudja. Az elvárás a polgárok részéről: Adj uram teremtőm, de rögtön.
Na ez az ami nem megy.

eddie1977 2014.03.10. 23:14:32

@morsels: Sokat gondolkodtam azon, hogy mi a baj a legtöbb ilyen jellegű blogbejegyzéssel. Nem az, amit mondasz, hiszen az természetes, hogy egy embernek nagyjából ugyanaz lesz a gondolatmenete, bármiről legyen is szó. Innen nézve nem csoda, ha két poszt után nagyjából tudod, hogy mi lesz a harmadikban.
A gond az, hogy nehéz átadni az olvasóknak azokat az impulzusokat, amelyek miatt ilyen "kiszámíthatóvá" válunk.
Itt is megjelennek történetek, de ezek mindössze csak apró morzsák egy ember életéből.
Erre utaltam akkor, amikor azt írtam, hogy sokan meg sem próbálják beleélni magukat a mesélő helyzetébe, csak nyomatják a begyakorolt szövegüket, ami éppen akkor oda illik.

blackhairlady 2014.03.10. 23:24:09

@Mirjam2: A vice president a ferjem cegenel afroamerikai, es neki is mas a kiejtese. Tobb kollegaja is , szinten ez a helyzet. Nem csak a bronxi feketekre gondoltam. En 4 eve itt elek, es naponta kerulok kapcsolatba veluk, tehat hallom. A kisebbik lanyom egy nagyon jo baratnoje is afroamerikai, neki is. Angoloknal nem tudom hogy van, mert nem talalkoztam veluk, de itt Houstonban biztosan ez a helyzet.

morsels (törölt) 2014.03.10. 23:27:35

@QUERCUS(a favágó):
Na varj egy kicsit.
Uj arc nem is bukkanhat fel, hiszen minden 'uj arc' mar egy parton belul valik ismertte, ahhoz meg eleve az kell, hogy felkuzdotte magat az adott parton belul.
Azt meg te sem hiszed, hogy kozben mindenki artatlan marad, ugye.

Teljesen fuggetleneknek meg eselyuk sincs a politika kozelebe jutni. A politika penzbe kerul, sok penzbe. Es vannak, akik hajlandoak fizetni, mert az erdekuk ezt kivanja.
A politika igy mukodik a fejlett nyugaton is igazabol, eleg megnezni az amerikai lobbizas fogalmat, vagy a kulonbozo botranyokat, amik kozben persze vannak tul nyilvanvalo dolgok, de alapvetoen a penz viszi az egeszet.
Ahogy a foci is uzlet, az angol bajnoksag penz kerdese, ugy a politika is az, csak egy mas szinten jatszak.

Magyarorszag azert mas a 'nyugattal' osszehasonlitva, mert Magyarorszagon a gazdasagi alap politikai erdeke alapvetoen mas a 'nyugati' erdekeltseggel osszehasonlitva.
Magyarorszagon az EU tamogatast osztjak el kozpontilag, mig 'nyugaton' inkabb az adott ceg terjeszkedesi lehetosegerol szol.

Mig 'nyugaton' a korrupcio a terjeszkedosrol, befolyas megvetelerol szol, ami adott esetben pozitiv lehet a gazdasagra is, hisz a nagy cegek a sajat erdekuk szerint befolyasoljak a politikat, ami a gazdasagnak jo, Magyarorszagon csak az a kerdes, hogy hogyan es kinek osszak el az EU-s penzeket.

Erre irtam azt, hogy a gazdasagi alap korlatozott ma Magyarorszagon. Nincs politikus (uj arc sem lenne kepes) aki ezen valtoztatni tudna.

morsels (törölt) 2014.03.10. 23:33:19

@eddie1977:
Igy van, apro morzsak.
Az igazsag az, hogy valoszinuleg senki nem olvasna el senki mas elettortenetet, mert...
1. Rogton eszebe jut, hogy neki nehezebb volt...
2. Rogton azt akarja elmagyarazni neki, hogy miert volt hulye...
3. Ki a lofaszt erdekel, van neki sajat tortenete is.

Szoval persze, senkit nem erdekel egy elettortenet.
Egyebkent en is azt vettem eszre blogokat olvasva, hogy idovel untam. Talan azert, mert azt hittem, hogy megismertem. Az emberek kurvara unalmasak tudnak lenni. Te is, en is, mas is.

Ez a blog talan pont azert tetszett nekem, mert itt minden nap valaki mas irt az eletenek egy reszerol (najo, specifikusan a hataratkeleserol). Es en ezert is elvezem a kozolt posztok 99%-at.

Az szamomra is erdekes, hogy neha hogy szetszedik a posztolot... ezt nem ertem en szemely szerint, dehat en egy troll vagyok :-)

GERI87 2014.03.10. 23:35:29

@Jess G:

Azt írtad:

"aztán a sok szegény, aki azért marad, mert a falu végébe sem tud kijutni egyszer csak többet fog keresni, "

Ez nem így megy, nem fog!
Mivel nincs ott semmi ami miatt az ő munkájára szükség lenne.
Pont azért ürült ki az egész, ha lett volna "bármilyen" munka akkor nem ürült volna ki! nem logikus?

Ennyi erővel a kiürült régiók világszerte magas fizetésekkel lennének teli, de ez nincs így...

"emiatt hiány lesz és emelkedni fognak a bérek "

-most azt akarod nekem bemagyarázni hogyha 100.000 ember élne itt akkor többet keresnénk...csak úgy?
-Hogy a multi mindenáron egy kiürült régióban akar munkát teremteni és értéket előállítani, magas fizetést adni?
-hogy egy kiürült régióban senki nem venne a kezébe lapátot addig amíg 200-at nem ajánlanak neki csak azért mert 10-en vannak férfiak a faluban árokásásra, nem 100-an?
-hogy véletlenül sem kapkodnának munka után, bármilyen kicsi fizetésért, olyan környéken az emberek ahol pont azért mentek el mások, mert nincs semmi...?

jaj.

nyugaton 'megtehetik' hogy nem mennek el utcaseprőnek mert van más lehetőség és képzettségük is van...és jön helyette 100 török...
A Borsodi zsákfaluban meg 100 képzetlen alak nem fog csak azért magas bért kapni mert onnan elment 1000 másik...
HA nagyon kell...akkor majd oda visznek 50 Km-ről 100 másik embert, az majd megcsinálja....
ennyi.

morsels (törölt) 2014.03.10. 23:37:19

@GERI87:
"A Borsodi zsákfaluban meg 100 képzetlen alak nem fog csak azért magas bért kapni mert onnan elment 1000 másik.."

Alapvetoen az a kerdes, hogy ki fizetne.

eddie1977 2014.03.10. 23:44:02

@morsels: Én nagyon örülök annak, hogy ismét jót beszélgethettem egy "trollal", de sajnos most mennem kell. Hagymát pirítok, tésztát főzök, aztán sütök egy kis húst is, mert egyikünk sem vega.
Szóval élem az unalmas életemet, amire a kutya se kíváncsi, mert...
Te már felsoroltad, hogy miért nem. :)
Jó ejt!

eddie1977 2014.03.10. 23:44:54

@eddie1977: És hoppá! Egy ékezet lemaradt. :)

morsels (törölt) 2014.03.10. 23:45:04

@eddie1977:
Mondjuk en blogot sem kezdtem.. csak mondom :-)

adg 2014.03.11. 04:59:41

@blackhair-lady: Ez pont igy van, kulonbozo rasszoknak kulonbozo hangszine lehet. Altalaban siman felismersz a radioban is egy negert, vagy egy ciganyt, kinait, akkor is, ha azonos kulturalis es tarsadalmi szinten vannak, es azonos nyelven beszelnek. Kar tagadni. Ennyi erovel a borszinre is mondhatnank, hogy tok veletlen, hogy nekik sotetebb, vagy sargabb.
A rasszizmus nem a nyilvanvalo elteresek eszrevetele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 06:11:32

@morsels:
Nem hiszem...
De ha beskatulyaznak erzed, akkor a valodi kerdes az, hogy vajon miert lettel te troll?
(szerintem nem vagy, meg ha nem is ugyanazon a szemuvegen at szemleljuk a vilagot)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 06:20:43

@eddie1977:
Bármit is főzöl, remekül hangzik! (éhes vagyok 8) ).

Egyébként remekül vagyunk, mi is az unalmas hétköznapokat éljük :) gondolom így megy ez egy idő után.

2014.03.11. 07:20:32

@adg [AU]: Ez egy nagy marhasag. Kulonbozo 'rasszoknak' kulonbozo hangszine... Dehogyis. Nem tudod megmondani telefonban pl. hogy Londonban szuletett es nevelkedett fekete, vagy kinai, vagy angol emberrel beszelsz. Ez egy rasszista tevkepzet hogy mas a hangja attol mert mas a borszine. Es akkor ha valaki pl. egynegyed reszt kinai, egynegyed reszt feher, felig indiai, akkor milyen hangszine van? Hogy gondolhat ilyet ertelmes ember, hogy kulonbozo a hangszin a 'rassztol'? Eleve a 'rassz' vagy emberi 'faj' fogalom elegge homalyos.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.11. 07:29:40

@Mirjam2: az amerikai négereknek tényleg van egy jellegzetes hangszínük
nem is csak a kiejtésről, hanglejtésről van szó
az is nagyon egyedi rájuk nézve, de az le tudják vetkőzni, ha gyerekkortól kezdve fehérek nevelik őket
de a hangszín megmarad, mert az anatómiai okokra vezethető vissza

a poszthoz: nagyon informatív, tényleg jó, sokat segít a tippjeivel a hasonló úton járóknak
én az ilyen posztokat szeretem, nem a konkrétum nélküli ömlengéseket

sok sikert a boldoguláshoz, bár segédmunkásból nehezen lesz villamosmérnök, még ha papírjai rendben is vannak, a CV-ben elég rosszul mutat a segédmunka...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 07:42:13

@zöldeketbeszélek: melyik évben nem lehetett felvenni forinthitelt? :O Ilyenről most hallok először. Én az őrület csúcsán, 2005ben vettem fel forinthitelt, még válogathattam is az ajánlatok közül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.11. 07:52:38

@diggerdriver: ez nem igaz, de jól esik, ha így látod
:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.11. 07:54:58

@diggerdriver: elmagyarázom: mert a bankok az árfolyam-emelkedés mellett a többszörösére emelték a kamatokat is. pofátlanul, rendszeresen, pofátlan mértékben.
csak erről senki nem beszél.
a kamatemelés mellett legtöbb esetben az árfolyam-emelkedés elbújhat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 07:58:43

@házelőtthinta: "Komolyan azt hiszitek hogy azért rosszabb az otthoni életszínvonal mert a mi országunk valamit rosszabbul csinál?"

Nem hiszem, tudom.

"Kelet EU kollektíven hülye?"

Nem, csak egy része. Csehek, Szlovének, Románok, Észtek, stb szépen fejlődnek, mert nem azt nézik 25 éve, hogy hogy a picsába kerülhetnék el a piaci versenyt, hanem beszálltak. Itt meg leragadt a nép a rezsicsökkentés értelmi színvonalán.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 08:10:26

@diggerdriver: vannak ilyen konstrukciók hogy az első fél vagy pár évben kedvezőbb a törlesztő (cserébe később persze azt is kifizeted), gyakorlatilag 0 értelme van, csak parasztvakítás.
kiszamolo.hu/teveszmek-a-hitelekrol/
Ezt meg Quercusnak, bár úgyis a meséiben fog hinni továbbra is:
kiszamolo.hu/van-e-deviza-a-devizahitelek-mogott/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 08:17:10

@QUERCUS(a favágó): a liberálisoknak igazuk van, csak kb NULLA dolgot valósítottak meg az elveikből, pont azért nem történt semmi. És nem azért, mert megcsinálták a kis államot és az nem működött. Ember, te itt éltél, nem? Mikor volt itt kis állam? Uramatyám. Lassan egy polcra kerülsz hintával.

(bár lehet jobb is így, hogy nem lett rendes szabadpiac meg kis állam itthon, a kádárista piacellenes magyar nép össze is rosálta volna magát)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 08:19:16

@Mirjam2:
Ezt valószínűleg nekem szántad de nincs igazad.
Hallottál már a fekete hangról?

szaszo71(D) 2014.03.11. 08:25:47

@Zka: Pedig sokan szokták mondani,hogy nem lehetett felvenni forinthitelt, csak azt elfelejtik hozzátenni,hogy "önrész nélkül". Mi is 2005-ben vettünk fel forinthitelt, de elég nagy (talán több, mint 50%) önrész kellett.

Quercus a favágó 2014.03.11. 08:27:57

@Zka:

Ismerem a blogot. Szoktam olvasni. Az egy más kérdés, hogy nem hiszek el mindent, amit ott írnak. Ha elolvasod az írást, találkozol azzal a kifejezéssel, hogy az úgynevezett "deviza alapú" hitelek mögött swap ügyletek állnak.
A hitelezés szabályait az 1996. évi CXII. törvény határozta meg. A swap ügyletekre a 2011. évi CXX. törvény előírásai az érvényesek. Ha van kedved olvasd el mind a kettőt. Jelentős eltérések vannak.

Bocs, de megyek dolgozni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 08:28:30

@szaszo71: ezt sajnos passzolom, mert nekünk 50% feletti önrészünk volt. Vehettünk volna valami drágábbat is persze, csak akkor lehet h úgy járunk mint sok más ember :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 08:29:31

@Babette_:
ok
ezt
majd
más-
ként
;)

@Zka:
Nahallod? Kellene dolgozni, raadasul elfogadhato minoseggel... a hideg is kiraz, el is megyek egy ordoguzesre ;)

Quercus a favágó 2014.03.11. 08:33:00

@Zka:

Még valami. Én nagyon sokat szoktam olvasni különböző közgazdászok értekezéseit. Közöttük is van akivel egyet értek, és van akivel nem. Amit ide leírok, abban vannak, amik az ő gondolataik, és vannak amik az én véleményem.
Szerintem Pogátsa Zoltán, Mellár Tamás, Róna Péter, és még mások velem együtt nagy megtiszteltetésnek veszik, ha hintával egy polcra kerülhetnek nálad.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 08:49:01

@QUERCUS(a favágó): engem nem érdeklnek ezek a "neves" közgazdászok, téged kérdezlek: szerinted mikor volt itt kicsi állam? Értsd: alacsony adók, laza szabályozások, kevés állami alkalmazott, alacsony újraelosztás, öngondoskodás, egyéni biztosításokra alapozott EÜ? SEMMIKOR. Egyedül az MNYP mutatott ebbe az irányba, de azt se sikerült végigvinni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 09:22:56

@shakti_rom: És mi van a 'fekete hanggal'? Ami egyébként abszolút pozitívum egy soul énekesnek, pld. A nagy kedvencem Tracy Chapman, az ő bársonyos, fekete hangja összetéveszthetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 09:34:29

@zöldeketbeszélek:
Ha te mondod ;)

Nektek nem tunt fel a ":)" a vegen? Tudod, viccelni barmivel lehet. Egyedul a fizetes kesesevel nem, az tul komoly dolog :) minden masra ott a Mastercard (kiveve, ha kesik a fizetes 8) ).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 09:37:52

@Babette_: Én teljesen tájékozatlan vagyok hitelkérdésben. Van aki mond valamit, valaki más meg mást, egy biztos, aki évekkel ezelőtt devizahitelt választott, az bizony megjárta. Mi óvatosak voltunk és ezt nem bántuk meg, még ha így kisebb lépésekben is tudunk csak előre haladni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 09:39:29

@Kövérmadár [swe]: Téged 'ismerve' lehet, hogy vérkomolyan gondolod és csak amolyan simítgatásként biggyesztesz oda egy szmájlit ;). Különben köszi, eszembe juttattad a legboldogabb 15 hónapomat :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 09:42:20

@Mirjam2: Nemsokára csak azt nem fogjuk felelőtlennek bélyegezni, aki gyerekszülés előtt félrerak annyi pénzt, ami a kiesett fizetését a gyerek nagykorúságáig pótolja...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 09:50:45

@zöldeketbeszélek:
Latod, meg az is lehet :D
Nem is beszelsz zoldeket ;)

Epp fogyokuran es eletmodvsltason esem at, belehalnek egy terhessegbe :) (mondjuk maskor is)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 09:55:41

@zöldeketbeszélek:
Hat de nem? 8)
Az ugy a jo, akkor elore meg van oldva a legtobb problema.

Sokszor meg a valopert is el lehet inditani a megtermekenyuleskor es mire kesz a gyerek mar az apuka is mehet, amerre lat :)
(sok ilyet lattam, csak a valassal kestek el)

2014.03.11. 09:58:05

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: 'a hangszín megmarad, mert az anatómiai okokra vezethető vissza'

Ezt mire alapozod? Bizonyitek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 09:59:32

@Kövérmadár [swe]: Mit csinálsz, halkúrát tartasz :))? Az elég komoly életmódváltás lenne...

2014.03.11. 10:01:50

@zöldeketbeszélek: Igen, es azt is be kene vezetni, hogy utolag beperelhesd a szuleidet ha nem volt pl. Xbox-od meg iPhone-od 10 eves korodig. Hidd el, ketszer is meggondolnak a felelotlen tomegek mielott gyereket vallalnak! :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.11. 10:07:07

@Zka: ezt beszéld meg odaaát is. De szerintem elég ha meghallgatsz egy ilyen számot : www.youtube.com/watch?v=fG4JWSYYIOE

Ja. csak úgy száguld Románia. Hagjyuk már a butaságokat. De hát a gdp növekszik serényen, ebből biztos hogy csak az következhet hogy ott biza már masszív jólét van. Nyilván megy a habzsi dőzsi 1000 lejből.

2014.03.11. 10:07:42

@Kövérmadár [swe]: Emlekszel arra a jelenetre a Brian eletebol, amikor a transzszexualis pasi kiakad azon hogy nem szulhet gyereket? 'Hol fogod tartani, egy dobozban?' :))) Aztan azzal vigasztaljak, hogy bar nem lehet szulhet gyereket, de joga lehet hozza hogy gyereket szuljon, es harcolni fognak ezert a jogaert. Ha akarod, en is barmikor kiallok azert a jogodert hogy terhes legyel - csak szolnod kell! Tudod, hogy mindennel fontosabbak nekem az emberi jogok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 10:08:06

@Mirjam2: Vagy ha nem küldi el legalább egy szemeszterre egy külföldi közép-vagy főiskolára a csemetét...:). Mert bulifélév nélkül nem lehet egy mai tini elég menő :).

2014.03.11. 10:15:15

@diggerdriver: Te hallottal mar fekete brit embereket beszelni? Kulonbozo tarsadalmi osztalyokbol? Nincs ilyen hogy 'fekete hang'. Olyan van hogy kulonbozo kornyekrol, orszagbol, tarsadalmi osztalybol stb. szarmazo ember. Pl. volt egy fekete brit kollegam posh akcentussal akivel megtortent - jelen voltam - hogy miutan megbeszelt telefonon talalkozot egy idosebb, nyilvan enyhen rasszista angol 'uriemberrel', az illeto, mikor meglatta, azzal koszontotte: 'azt hittem On angol'. UK-ben nem lehet megmondani kiejtes alapjan hogy feher, fekete vagy pl. kinai valaki, aki ott szuletett es nott fel. Ha te azt gondolod, hogy van kulonbseg, az azert van mert a kinezet alapjan elkepzelsz valamit. Telefonon nem tudnad megmondani a kulonbseget. Persze ha egyenesen Jamaikabol jon az illeto, akkor van kulonbseg, de ez nem azert van mert fekete a beszelo.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 10:16:11

@házelőtthinta: hát hozzánk képest száguld Románia és ha továbbra is jól csinálják (mi meg továbbra is szarul), le fognak hagyni. Nem most, de még megérjük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 10:21:03

@Kövérmadár [swe]:
Mi van bazmeg belerenyereltél Babette humorérzékének a vènájába?
:))))))))))))))

Latcho Rom 2014.03.11. 10:35:07

@zöldeketbeszélek:

Motown singers like Smokie Robinson, Michael Jackson, Marvin Gaye (perhaps my favorite), Al Green, . . . . all had high voices. The various Isley Brothers represented different predominant registers and vocal ranges.

Listen to the Who's That Lady by the Isley Brothers
www.youtube.com/watch?v=18C5bGDWmas

The look at African-American comedians like Richard Pryor, Flip Wilson, Chris Rock, . . . who have high voices.
As far as I can tell the range of pitch is considerably varied in any racial or ethnic group.

Trészit mindenki szereti, mondjuk a madárt kivéve :)

Latcho Rom 2014.03.11. 10:35:17

@Mirjam2: Pile of bullshit. Már amire válaszoltál :)

Mi is onnan jovünk. So...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.11. 10:35:33

@Zka: Áruld el már miben nyilvánul meg ez a száguldás. Komolyan. Románia pont olyan mint Magyarország. Egy kecót Kolozsváron annyiért veszel ki mint a béred, mi ez ha nem a balkán? Pont úgy van mint Pesten. Keresel 70 ezret, ugrik az albira meg a rezsire, aztán majd anyukádnál eszel meg iszol. Ja hogy titeket nem érdekel az hogy él, aki annyit keres? Rendben. Ez esetben biztosan száguld Románia

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 10:41:38

@shakti_rom: Nem beszélni inglist ;). De hogy ezt ne kelljen folyton leírnom, tegnap regisztráltam a Duolingo-n és elkezdtem az első leckével (olasz-angol párosításban).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 10:43:32

@házelőtthinta: a GDP növekedésről beszélek. Sehol nem állítottam, hogy jobban élnek nálunk (biztos meglep, de tudom, hogy nem), csak azt, hogy jobban fejlődnek. Ha ezt nem tudod megérteni az nem az én problémám :D

Latcho Rom 2014.03.11. 11:00:23

@zöldeketbeszélek: addig is google translate, ugy jobban megmarad benned, ok?

babette! ragyuttem hogy lehet jutubot hatterben is hallgatni az ipaden :) wes montgomery koncert megy eppen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 11:12:22

@zöldeketbeszélek:
Pontosan... ha meglatok egy halat a lakasban, kikurom az ablakon :)
(sosem hasznalom ezt a szot, testidegen volt leirni)

@diggerdriver:
Bele... de ezt sem merem leirni, mert meg a vegen ram fogjak, hogy az aranyerrol beszelek (szigoruan szules utanirol ;) ).

@Mirjam2:
Koszonom, mindenkeppen szamitok rad a felfonulason :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.11. 11:21:22

@Zka: Gondolom megeszik reggelire az egetverő gdp növekedést. Egyébként azt tudtad hogy most Magyarországon is növekedett pl tavaly? Elég szépen is. Vagy az csak kamu ugye? Minden ami magyar és jó hír az csak kamu lehet.

Latcho Rom 2014.03.11. 11:21:26

@shakti_rom: De legyen egy "tradicionális" fekete hang is, mélyről, nagyon "deep"

Buddy Motherfucking Guy @ Red Rocks

www.youtube.com/watch?v=7wdoK0dyLwY&sns=em

Sent from my iPad

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 11:25:35

@shakti_rom: Nem is annyira a hangmagasságról van szó szerintem, hanem a hangszínről. A linkelt Isley Brothersnél is ezt a hagszínt hallottam. Persze lehet, hogy az egész csak belemagyarázás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 11:59:17

@házelőtthinta:
Van neked fogalmad arról hogy a románok honnan indultak 24 éve?
Most ott tartanak mint Magyarország.
Magyarország azt az utat 65 év alatt tette meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 12:08:33

@házelőtthinta:
Az EuroStat adatai szerint:
Svedorszag: +1,5%
UK: +1,9%
Svajc: +2.0%
Nemetorszag: +0,4%
Magyarorszag: +1,1%

Magyarorszag jobban teljesit, mint Nemetorszag ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 12:17:23

@házelőtthinta:
Ja, meg annyit, hogy 2006 ota a roman hazdasagi novekedes:
+7,9 ; +6,3 ; +7,3 ; -6,6 ; -1,1 ; +2,2 ; +0,7 ; tavalyi adatot meg nem lattam.

Ezzel szemben a magyar:
+3,9 ; +0,1 ; +0,9 ; -6,8 ; +1,1 ; +1,6 ; -1,7 ; +1,1

Biztos hibas a statisztika... zsido bankarok csinaltattak kelet-europaiakkal, ehberert 8)
Kerdes, hogy azert hibas-e, mert a k-e-i munkamoral alacsonyabb vagy azert, mert meg a szamokat is kiloptak ny-eu-ban :D

2014.03.11. 13:08:22

@Mirjam2:
Volt egy evfolyamtarsam a collegeban, beperelte a szuleit, mert az apja ivott, az anyja meg nem ugy nevelte, hogy sikeres felnott legyen. Nagy botrany volt a per Vancouverben, nem emlekszem az iteletre. A lany normalis volt, de valahogy nem jott be neki az elet, szerinte a szulei miatt. Majd melo utan megkeresek par ujsagcikket ezzel kapcsolatban.
A hangszin, akcentus, szokincs alapjan en is megmondom, milyen szinu az illeto, sot azt is, hogy melyik orszagbol es milyen tarsadalmi retegbol szarmazik:) Pedig nem vagyok egy nyelvzseni:) Kb. 75 % - ban bejon a tippem. Az afro-amerikaiaknal 90 %- ban:)

2014.03.11. 13:11:48

@shakti_rom:
Engem peldaul roppant irrital a Tracy Chapman hangja, valamiert ki nem allhatom:)

Latcho Rom 2014.03.11. 13:22:15

@Cascabel: Cuz you are szpesöl :-)

Meg mindig nem megy a csomagod, korulneztel valami mas megoldas végett?

Pretty please!

2014.03.11. 13:57:40

@Cascabel: Kar hogy nem emlekszel az iteletre, kivancsi lettem volna! Mindenesetre ezek utan orulok hogy nincs gyerekem. Tutira engem is beperelnenek valamiert elobb vagy utobb...

2014.03.11. 14:06:47

@Kövérmadár [swe]: Szivesen. Kuldjel at egy hatalmas kinagyitott kepet, amin terhesen vagy lathato. Vagy olyat is kuldhetsz, amin egy babahordozo (baby sling) van rajtad, benne a Nyullal. Buszken fogok vele vonulni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 14:07:04

@Mirjam2:
:D

Latod? A gyerekkel csak a baj van. Eleinte visit, utana kovetel, vegul beperel... kell ez az embernek? :)

Latcho Rom 2014.03.11. 14:10:53

@Cascabel:

"Pedig nem vagyok egy nyelvzseni:)"

Lend me your ears and sing me a song....:D

Latcho Rom 2014.03.11. 14:11:00

@Mirjam2: az amerikai német akszent viszont ütős - Svarci pld :-D

Hans & Franz, valszeg nem ismered, egy Saturday Night Live parodia volt németekről :-)

www.youtube.com/watch?v=I5Zk2vUmjpk

blackhairlady 2014.03.11. 14:30:35

@adg [AU]: "A rasszizmus nem a nyilvanvalo elteresek eszrevetele."
Ez egy tokeletes megfogalmazas, nincs mit hozzafuzni.

blackhairlady 2014.03.11. 14:38:55

@zöldeketbeszélek: En a tobbi feketenel sem negativumkent irtam, akikrol en beszeltem pl. ok mind nagyon szepen, erthetoen, kulturaltan beszelnek, csak van az a bizonyos hanglejtes, hangszin ami mindegyikuknel megvan, a fehereknel pedig nincs.
Eleg csak pl. visszanezni a Grammy dijatadot ahol LL Cool J volt a hazigazda. O sem eppen egy szakadt fazon, megis ott a jellegzetes hanghordozas.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 14:46:04

@Kövérmadár [swe]: Hallod ezt, Madár: tik-tak...tik-tak...tik-tak...
Ez a biológiai óráitok hangja... ;)

tanato 2014.03.11. 15:18:46

www.origo.hu/tudomany/20140311-evolucio-meg-mindig-vilagosodik-az-europai-emberek-borszine.html
Egy rassz vagyunk,csak északon kevesebbet süt a nap,ezért nem előnyös a sötét bőrszín.

Latcho Rom 2014.03.11. 15:37:01

@blackhair-lady: He was a gangbanger.
Ezeknek a fiuknak uzlet hogy megtartsák a getto nyelvet, is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 15:54:55

@zöldeketbeszélek:
Nem rossz, nem rossz :)
De sajnos nincs hatassal az eletemre, annal celtudatosabb vagyok. Es Nori is.

Meg ha meg is jelenik valami hormonalis vagy, 5 perc alatt meggyozzuk egymast arrol, hogy ezek csak a hormonok, az eletunket az agyunk iranyitja es nem kell bedolni nekik (mar a hormonoknak). Innentol ujra racionalis alapokra helyeztuk a dolgot ;)

2014.03.11. 17:02:47

@házelőtthinta: Mo.-n minden nő, naponta. Ezt szajkózzák a tévében, meg a rádióban is, biztos akkor úgy is van. Egy dolog nem nő. A fizetés. :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 17:07:39

@Kövérmadár [swe]: Értem én ezt, hidd el...de csekély kivételtől eltekintve 35 éves kor körül ez a ketyegés - főleg a nőknél - olyan hangossá válik, hogy egészen elnyomja a józan ész szavát ;)).

2014.03.11. 19:01:40

@shakti_rom: Ne provokalj! Nemetekrol jot vagy semmit!

2014.03.11. 19:03:40

@Mirjam2: Na jo, I couldn't help it... 'German coast guard trainee' www.youtube.com/watch?v=yR0lWICH3rY

______________ (törölt) 2014.03.11. 19:08:46

@QUERCUS(a favágó):

Magyarország lakossága szerint nem ők tehetnek arról, ami van, hanem más.

A majd’ tízmillió ember megkérdezésével zajló felmérésből kiderült, hogy hazánk lakosaink 99% úgy gondolja, nem ők tehetnek hazánk jelenlegi állapotáról. A lakosság szerint ők tisztességesek, kulturáltak, nem néznek valóságshow-kat és egy bonyolult és homályos összeesküvés áldozatai. A politikusok is úgy gondolják, hogy nem ők azok a politikusok, akiket általában megvet a lakosság, hanem másik, tőlük eltérő közéleti szereplők, viszont arról is a lakosság tehet, hogy vannak olyanok, akik nem ők.

A lakosság nagy része szívesen elhagyná az országot, hogy más országokban állítsa elő a hazai állapotokat, egy része pedig itt maradna, hátha a másik része elmegy, és akkor jobb lesz. Általános a vélekedés, hogy máshol sokkal jobb, mint hazánkban, ám ezeket az országokat általában megvetik, gyakran számos okból. A felmérésről is megoszlottak a vélemények, de a nagy többség úgy gondolta, hogy óriási baromság, és csak az idejüket rabolják vele. 941 236 esetben heves szóváltásra is sor került a kérdezőbiztosokkal.

(forrás: az egyetlen komolyanvehető magyar hírportál)

morsels (törölt) 2014.03.11. 19:56:24

@sorsolo:
Ez jo :-)
Es valoszinuleg igaz is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 20:01:12

@Mirjam2:
Figyelj ide Mirjam.
Azt hiszem itt az ideje hogy szóljak, rossz úton jársz.
Az élő fába is belekötsz mindenben rasszizmust gyanítva.
Belemagyarázott mondvacsinált erőltetett indokokkal próbálod az embereket rasszista gyanúba keverni.
Én nem bánom lehetsz te itt a rasszizmus elleni harc zászlóvivője de ne ilyen ostoba módon.
Már ott tartunk hogyha valaki leírja Fekete István nevét azt is rasszistának kiáltod ki.
Sokkal többet érsz te ezen a blogon minthogy beleégjél egy ilyen buta szerepbe.
Mostanában ez már nálad beteges fóbiává terebélyesedett.
Ezt nagyon a figyelmedbe ajánlom:

@adg [AU]: "A rasszizmus nem a nyilvanvalo elteresek eszrevetele."

Én közel sem tudok annyira angolul hogy akcentusbeli különbségeket felismerjek de a fekete férfiak hangszínét bármikor.
Na de miért lenne ez rasszizmus?
Mondtam valami negatívot?
Kirekesztő voltam?
Ugyan miből?
Ki a tökömet érdekli hogy ez anatómiailag kimutatható e?
Amúgy rossz hírem van.
Rengeteg helyzet van mikor anatómiai különbségek miatt hátrányosan különböztetnek meg embereket.
Szegény busmannak kevés esélye van hogy nehézatléta legyen. Micsoda rasszizmus.
Amúgymeg nem tudom tudsz e róla de a feketék kúrva jók atlétikában.
Valószínűleg valami genetikai-anatómiai elváltozás a gyorsabb futás irányába módosította a testfelépítésüket.
Szerintem ez tisztességtelen előny a fehér emberrel szemben. Most milyen irányban voltam rasszista?
Legalább tájékozódnál kicsit mielőtt butaságokat beszélsz. A fekete hang létezik. Meg a fekete lyuk is. Tudnék róla képet feltenni de azonnal kitiltanának innen.
Zenei stílusok garmadája épül a fekete hangra.
Ritkán a fehéreknél is előfordul.
Például egy tipikus fekete hangú énekesnő volt Cserháti Judit.
Na de nem ez a lényeg hanem hogy miért vagyok rasszista ha ezt mondom?
Mert egyébként rasszista vagyok nem tagadom.
Rühellem a cigányokat.
Mondhatnám hogy nem de akkor hazudnék.
Sok kiváló munkásember cigánnyal dolgoztam együtt mégis előítéletem van irántuk.
Nincs bajom a feketékkel a barnákkal a sárgákkal a hupikékekkel csak a cigányokkal.
Szóval mégegyszer mondom nincs veled bajom. Örülök hogy ide tartozol ebbe a csapatba. Nagyon jó hozzászólásaid vannak, most egy kicsit elmentél rossz irányba, remélem időben szóltam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 20:39:57

@zöldeketbeszélek:
Általánosságban lehet, de egyre több a kivétel, úgy vettem észre.

2014.03.11. 21:01:54

@diggerdriver: Huha! :) Nezd, nem kell mindenben egyetertenunk, rasszizmussal es szexizmussal (ferfi-noi szerepek) kapcsolatban nem ertunk egyet, ennyi. A te szempontodbol ugy tunik hogy en a rasszizmus elleni harc zaszlovivoje vagyok; az en szempontombol ugy tunik hogy idonkent rasszista megjegyzesek hangzanak el a blogon, es en ezt nagy ritkan (mondjuk 10 esetbol egyszer) szova teszem. Nyilvan mas szemszogbol kozelitjuk meg a kerdest, de ez szerintem nem baj. Kosz hogy megosztottad a gondolataidat a temaban - szimpatikus hogy normalisan kifejtetted mit gondolsz es miert, ahelyett hogy azt mondtad volna, 'hulye balliberalis feminaci' vagy valami hasonlo :).

2014.03.11. 21:08:10

@shakti_rom: Ezt a videot angoloran szoktam hasznalni annak demonstralasara hogy a helytelen kiejtes sulyos felreertesekhez vezethet :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 21:10:27

@Mirjam2:
OK. Örülök hogy nem sértődtél meg.
Béke.

2014.03.11. 21:23:30

@diggerdriver: Dehogy sertodtem meg, sot nagyon erdekes sok szempontbol amit irtal.

Latcho Rom 2014.03.11. 21:25:39

@sorsolo: jol osszehoztad sors..ötös.

Latcho Rom 2014.03.11. 21:25:42

@Mirjam2: akarsz velem állást cserélni? :))

______________ (törölt) 2014.03.11. 21:39:52

@Kövérmadár [swe]:
„Válassz minket! Válaszd az életet! Válaszd a jelzáloghitelt; válaszd a mosógépet; válaszd az autót; válaszd a fotelt, ahonnan kényelmesen nézheted azokat az agyelszívó, lélekölő vetélkedőket, miközben szemét kaját tömhetsz a pofádba. Válaszd azt, hogy elevenen elrothadsz, hogy öregségedre magad alá pisálsz és szarsz egy otthonban, hogy csak egy kurva nagy szégyellnivaló terhet jelentesz azoknak az önző, elbaszott kölyköknek, akiket a világra hoztál. Válaszd az életet!”

______________ (törölt) 2014.03.11. 22:08:51

@shakti_rom: én csak kopipészteltem, az igazság forrása itt van:
hircsarda.blog.hu/2014/03/11/kizart_hogy_mi_tehetunk_arrol_ami_van
a képi illusztrációk is remek, azért önmagában megéri ráklikkenni.

sajnos abszolút aktuális, és húsbavágóan komoly:
hircsarda.blog.hu/2014/03/01/jobboldali_torteneszek_rekonstrualjak_a_holokausztot
hircsarda.blog.hu/2014/03/03/posztumusz_inditjak_gombos_gyulat_az_i_keruletben

***********************************
ez se kispályás hír:

Nemcsak Puskás, Pelé is Felcsúton született!

Újabb szenzációs történelemhamisítást tárt fel a független Századvég Zrt. Független Történelemhamistítástleleplező Intézete (FTI).

„A legutóbbi kutatásaink már bizonyították, hogy a tehetséges Puskás fivérek, Tivadar és Ferenc is Felcsúton születtek. Ferenc volt fiatalabb, így lett Öcsi. Ezt követően találtuk meg a Puskás Akadémia archívumában Pelé úr születési anyakönyvi kivonatát” – avatott be a részletekbe Móz Áristom Simon kutatási igazgató.

A kis Pelé eredeti dokumentumait az ’56-ot követő megtorlások, vagy a 2006-os rendőri atrocitások során semmisítették meg. Mint kidereült, Pelé eredeti neve Mészáros Lorenz Lajos volt.

„A közvélemény újabb meglepő hírre számíthat, egyik kutatónk ugyanis az Alcsúti Arborétumban találkozott egy rőzseszedő asszonnyal, akit a helyiek csak Ronaldó néninek hívnak” - tette hozzá Móz.
hircsarda.blog.hu/2014/01/13/nemcsak_puskas_pele_is_felcsuton_szuletett

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 07:32:31

@diggerdriver: @Mirjam2:
erről eszembe jutott a dr. House egyik része, ahol a fekete betegnek ír fel egy gyógyszert House, ami más, mint ami a fehéreknek kell, mert valami genetikai eltérés van a fehér és fekete emberek között, és a beteg kikéri magának a rasszizmust, és követeli a fehér embereknek való gyógyszert.
természetesen nem használ neki, mert nem neki való,
de ezt még a végén sem látja be, csak azt kiabálja, hogy micsoda rasszizmus.

szóval nem minden rasszizmus:)

2014.03.12. 08:04:42

@Babette_: Hat ha a Dr House-ban ez volt, akkor biztosan igaz. Eszembe sem jutna megkerdojelezni egy ilyen megbizhato forrast.

2014.03.12. 08:06:27

@shakti_rom: Hat ha zenelni kell, akkor nem biztos hogy jol jarna a kozonseg, ha allast cserelnenk... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.12. 08:10:26

@Babette_:
A zsidó vagy cigányvicceket is ki lehetne kiáltani rasszistának pedig ök röhögnek a legjobban rajtuk.
Ha valamiben van rasszizmus azokban van.

tanato 2014.03.12. 08:22:04

@diggerdriver: Azért vagy rasszista a cigányokkal szemben mert otthon igazán jelentős kisebbség csak a romák.Mindig azokkal szemben van rasszizmus akikkel együtt él az ember/sajnos/.A szlovákok meg a románok velünk szemben rasszisták ugyanilyen okból,az izraeli zsidók meg az arabokkal,az oroszok meg a közép ázsiai kisebbségekkel,stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.12. 08:58:41

@tanato:
En meg a szomaliaiakkal es a ciganyokkal :)

Erdekes, hogy jelentos mennyisegu finn el itt, oket megsem utalja senki :)

tanato 2014.03.12. 09:09:23

@Kövérmadár [swe]: Persze,kell azért valami extrának is lennie,pl. a cigányoknál az életmód,szlovák magyar,román magyar viszonylatban a történelmi sérelmek,zsidó-palesztin területi,vallási diskrepancia stb.

Latcho Rom 2014.03.12. 10:01:08

@Babette_: azt hiszem félreértetted az epizódot alaposan

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.12. 10:06:53

nem Dr House, de az jutott eszembe, hogy az én Európában egyik leggyakoribb vércsoportom, az A+, itt sokkal ritkább, ha valakinek konkrétan az kell sürgős kórházi kezeléshez, akkor riadó van az összes expat fórumon, hogy segítség.
nem is tudom most hirtelen, hogy a feketék körében mi a leggyakoribb vércsoport.
sickle cell anemia, ez is tipikusan "fekete" betegség.
(bocs, most rohanok, úgy utánakeresnék mindennek, de mennem kell.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 11:03:30

@shakti_rom: ha így hiszed, nézd meg többször, ahogy én ;

Latcho Rom 2014.03.12. 11:08:32

@Babette_: nem hiszek magyar szinkronokban drágám.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 11:13:10

@shakti_rom: ez a te egyéni problémád, neked kell feldolgozni.

2014.03.12. 11:24:18

@shakti_rom: Bocs, nem tudom miert gondoltam hogy zeneben utazol. Az a hobbid ezek szerint? A kovetkezo eletemben programozonak keszulok, ebben a korben sajnos kimaradtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.12. 11:29:26

@tanato:
Persze hogy kell.
A sváb kisebbséggel semmi bajom.

Latcho Rom 2014.03.12. 14:04:23

@Mirjam2: Tobb mint hobby mostanaban, de annyi gig(fellépés) nincs hogy meg tudjak elni belole.

Latcho Rom 2014.03.12. 14:04:26

@Babette_: Jo, majd megtanulok magyarul :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 15:44:18

@shakti_rom:
na figyelj:
1. láttad magyarul, és tudod, milyen a fordítás? mert ha nem, akkor ezt hagyd abba
2. úgy általában hagyd abba a baszogatásomat, kezd elegem lenni.

2014.03.12. 16:02:52

@Babette_:

Ugye, ugye. Szépen sorra kerül mindenki. Ahogyan mondtam.

Mr Long 2014.03.12. 16:22:09

Csak a feher ember lehet rasszista? Mi van azokkal, akik nem szeretik a fehereket pl?

2014.03.12. 17:10:37

@Mr Long: Olyanok nem léteznek. Muhahaha... :D

DieNanny CH 2014.03.12. 18:39:29

@Xulirt:

És ahhoz mit szólsz:
'07-ben felvettem 7 milliót, azóta befizettem 6 milliót, és még 10 millióval tartozom... :-)))

Jól csináljátok, optimisták vagytok, hajrá!

DieNanny CH 2014.03.12. 18:45:36

@diggerdriver:

Nekem mázlim van. Szerintem én valóban deviza-alapú hitelt vettem fel. Le volt írva feketén-fehéren, hogy az én havi törlesztőrészletem 392 sFr, akkor is, ha piros hó esik. 20 éven keresztül. Úgyhogy, én csak az árfolyamtól függök. Csak, mikor felvettem, a sFr 160 Ft volt, most meg 253...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.12. 19:01:23

@DieNanny [SZ,CH]:
Én is vettem fel annak idején.
Nem sokat.
22ezerrel kezdtem aztán lement 18ra aztán felment 28ezerre és ott maradt.
Öt évre vettem fel már régen visszafizettem.
Én nem panaszkodok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.12. 19:07:37

@tanato: köszi, sehogy nem jutott eszembe magyarul.
a laktózintolerancia is "rasszista" betegség, juteszembe. a feketéket nem tudom, de a "sárgák" nagy része nem tudja rendesen megemészteni a tejet.

tanato 2014.03.12. 19:53:00

@Chang Yai: Igen,pl. de sok betegség mutat földrajzi vagy népcsoportbeli halmozódást.

Latcho Rom 2014.03.12. 20:13:54

@Babette_: Nincs ebben semmi személyes, hiszen nem a magyar szinkronszakmában dolgozol.

Gyakran olyanok a magyar szinkronok mint a filmcim ferditesek, bombasztikusak s ehhez meg egy iszonyatos affektálás, pocsék forditások jarulnak.

Ezekebol levonni konzekvenciakat a vilag egeto kerdeseirol :-))badarság - s te nem vagy badar, imádlak :-)

2014.03.12. 20:13:54

@DieNanny [SZ,CH]:

A deviza alapú hitelnek elkeresztelt dolog nemes egyszerűséggel bűncselekmény. A Btk. 318. szakaszába ütköző csalás. Folytatólagosan, üzletszerűen, különösen jelentős értékben elkövetve. Ezt ma Magyarországon minden jogász, közgazdász tudja. Van aki ki meri mondani, és van aki nem. Az Legfőbb Ügyészség,és a Kúria is tisztában van ezzel. Amiért mégsem lépnek, annak az az oka, hogy ügyészek, és a bírák is vettek föl ilyen hitelt. Csak nem olyan feltételekkel,mint Te, vagy más állampolgár. Ha elmeszelnék a bankokat, azok rögtön kiszivárogtatnák, milyen feltételekkel folyósították ezeket a V.i.P. hiteleket. Ez senkinek nem hiányzik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.13. 23:34:34

"Jelenleg azon dolgozom, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet villamosmérnöki diplomával villanyszerelővé válni. Amint átrágtam magam ezen megírom egy másik alkalommal.”
"
Unokatesom, szinten villmernokiradaspirairs volt, tavkozlesi teruleten, de sajnos az otthon sokszor kihalasos alapon mukodik, nehez bekerulnia nagyokhoz.

Igy villanyszerelo es elektro munkakban dolgozott videken, szinten itt probalkozik UK-ben. Alapfoku angollal. Mar atneztuk mik a lehetosegek, de egyszeruen villanyszereloi papirok megszerzese itt tobb ezer font, hiaba van meg hozza a tudas, es a tapasztalat. Amit lattunk : 17-es vizsga, meg ugye health and safety, de megis egyszerubbnek tunik nem ezen a teruleten elhelyezkedni, mert masoka szabvanyok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.13. 23:36:17

@DieNanny [SZ,CH]: aki latta a dollart fel le mozogni 145-230 kozt , meg a gbp-t ( ami volt 450 is 2001 kornyeken, magam is meglepodtem, meg 285 is is) az nem vett fel igy hitelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.13. 23:41:26

@zöldeketbeszélek: "A svájci frankos hitelen azóta nem szörnyülködöm, mióta itt a blogon többen leírták, hogy bizonyos években konkrétan nem is lehetett forinthitelt felvenni és nagyon erőszakosan nyomták a devizahitelt."

Es muszaj volt felvenni?! Akarmennyire nyomtak, en pl. nem vettem fel. Megtehettem volna, hogy felveszem. Megneztem, aztan raneztek a dollara meg a fontra, es azt mondtam, barmennyire stabilnak is latszik, nem.

Egyetlen egyszer inogtam meg devizahitelnel, kocsi eseten, de ott is ott volt a szamlamon a fedezete, csak egyszerubb lett volna igy. Aztan megsem vettem fel hitelt, es kocsit sem vettem.

De raadasul meg 20-30 eves hitelre eladosodni....

DieNanny CH 2014.03.16. 07:47:58

@tildy[UK]:

Szerinted én néztem árfolyam-ingadozásokat? Én teljesen sötét vagyok pénzügyekhez, legalábbis voltam annyira naiv, hogy azt hittem, engem semmi rossz nem érhet! :-)

DieNanny CH 2014.03.16. 07:56:23

@tildy[UK]:

Bár nem tőlem kérdezted, csak arra kérdésre válaszolnék: És muszáj volt felvenni?
Még a mai agyammal sem mondanám, hogy nem...
Szüleim háza 42 m2, 2 szobás - előtte 4 évvel költöztünk oda egy kétszer akkora lakásból, mikor én már kint voltam. Akkor még 2 havonta jártam haza, nagyon sok cuccom volt, szekrények teteje tele volt dobozokkal. Sőt, azt terveztem, hogy hazaköltözöm. Mikor a szomszédunk árulta az 55 m2-es házát, kihagyhatatlannak látszó lehetőség volt. Azóta a ház fel lett újítva, a két telek közötti kerítés le lett bontva, úgyhogy csak azt tudom mondani:
Igen, muszáj volt felvennem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.16. 19:28:50

@tildy[UK]: Igazad van, nem volt muszáj. Mi sem vettük fel sőt, nem is akartuk, mert ebből a szempontból nagyon konzervatívak vagyunk. Amikor először kerestünk lakást, egy újépítésűbe szerettünk bele, nagyon jó beosztással, rengeteg zölddel a környezetében. 10% önerő kellett, az meg is volt, már szinte a kezünkben éreztük a kulcsot. Aztán egyszer csak - 2009 januárjában - benyögték, hogy a bank megváltoztatta a feltételeket és a forinthitelre már 25% önerőt kérnek, persze a devizahitel előnyösebb lett volna. Na, akkor szépen kihátráltunk a dologból, most már azt mondom, szerencsére. 2010-ben jött a gyerek, akkor más muszáj volt lakást találni és találtunk is, rövid (10 éves) futamidővel vettünk fel forinthitelt. Akkora terhet vállaltunk, hogy ha én elveszítem a munkahelyemet (ez be is következett...), akkor is simán ki tudjuk fizetni a havi törlesztőt. Még biztosítást is kötöttünk arra az esetre, ha a párom veszítené el a munkahelyét.

Nekem van egy elgondolásom erről a vegyünk fel hitelt, albérletezzünk kérdéskörről. Sokan mondják, hogy az alacsony jövedelműeknek hiba hitelt felvenni, inkább fizessenek egy aránylag olcsó albérletet. Szerintem viszont éppen az alacsony jövedelműeknek tiszta pénzkidobás az albérlet. Amikor az ember hó végén éppen nullára jön ki, de van egy kis önereje, mindenképpen lakáshitelt javasolnék az albi helyett, mert ugyan pengeti a részleteket jó ideig, de az a lakás mégis az övé lesz valamikor, eladhatja, kiadhatja, élhet benne anélkül, hogy a főbérlő szeszélyeitől függene, hogy szülhet-e oda gyereket, tarthat-e kutyát vagy kifestheti-e a nappalit sárgára...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.16. 21:29:59

@DieNanny [SZ,CH]: ertem, tehat alairsz 20 evre olyan papirt, amirol kb fingod sincs, mit tartalmaz, emrt nem ertesz hozza, es nem is erdekel mi van benne.
Bator vagy, vagy inkabb vakmero. Amugy szulok melle sem koltoznek. Csak ha minden kotel szakad.Nem azert mert utalnam oket, szeretem, de mindenkinek megvan a maga elete.

DieNanny CH 2014.03.21. 16:34:29

@tildy[UK]:

"ertem, tehat alairsz 20 evre olyan papirt, amirol kb fingod sincs, mit tartalmaz, emrt nem ertesz hozza, es nem is erdekel mi van benne."

Engem érdekelt, mi van benne, csak nem értettem... Szerintem ehhez el kellett volna végeznem egy 100 órás tanfolyamot...
Mégis, milyen mázli, hogy szüleim mellett van a házam. Mert így rá tudnak nézni, ha tesómék vendégségbe mennek, nem kell a - gyalog - 50 percre lévő panzióban aludniuk. Szóval, én nézem a jó oldalát is.

Aliz1122 2015.06.27. 09:58:14

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, ha segèdmunkàskènt akar a pàrom elkezdeni dolgozni, akkor a piros operative , vagyis trainee CSCS kàrtya is jó? Azzal is alkalmazzàk? Melyiket èrdemes megcsinàlni? Egyébként kőműves, és majd szeretne a szakmàlyàban dolgozni, mert sokkal jobban szereti mint amit most csinàl. De úgy tudom ahoz le kell fordìtattnia a bizonyítvànyàt hivatalosan, és még úgy sem biztos hogy még kapja a kèk skilled worker kàrtyàt. Köszönöm előre is a segítsègeteket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása