oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 10. 06:48,  Ijesztő volt, de meg kellett próbálnom 435 komment

2014. március 10. 06:48 Határátkelő

Ijesztő volt, de meg kellett próbálnom

Mai szerzőnk, Zoltán hosszú utat járt be, a magyarországi mérnöki munkától a londoni mosogatáson és raktári munkán keresztül az építkezésekig. Ami nekem kifejezetten tetszik a történetében az az, hogy folyamatosan előre tekint és próbál tanulni, fejleszteni magát.

Anglia, London, építkezés.jpg

„Budapest mellett éltünk, oda is jártunk dolgozni. Feleségem adminisztratív dolgozó volt egy privát cégnél az otthoni „jól megszokott” feles fizetéssel. Fele kézbe - fele számlára (minimálbérre bejelentés). Én szép jövő előtt álltam: biztosnak látszó, jól (és legálisan sokat) fizető mérnöki állással.

Jött a svájci frankos hitel

Albérletben éltünk, egy relatív kis helyen. 2008-ban megszületett első gyermekünk, egy éven belül felmerült a nagyobb helyre költözés igénye. Kell a hely a mozgásigényes gyereknek és természetesen a magánélet nekünk. Lakáshitel, sajnos svájci frank alapon…

Mielőtt mindenki felhördülne, amikor mi felvettük a hitelt: forint alapon ugyanerre a házra 149.000 forintos havi törlesztésre adtak volna, svájci frank alapon 99.000 forintot ígértek. A svájci frank árfolyama x évre visszamenőleg nem volt elrettentően rossz (mondhatni egyenletesen nőtt).

A háznak mindenki örült, rendbe tettük, átalakított és elkezdtük fizetni a részleteket, amik szépen nőttek, növögettek… egy kicsit gyorsabban, mint a gyerek.

A felelősség és a tehetetlenség nyomása

Az építőipari válság hatására a biztosnak látszó állásomból elbocsátottak. A kezdetben 100.000+-os törlesztő részlet fokozatosan megközelítette a 250.000+-t, ami egyre inkább kezdett teher lenni. Időközben megszületett a második gyermekünk is.

Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy a családbarát politikának köszönhetően ez nem sokat javított az amúgy sem fényes helyzetünkön. Barátaim szerint a jég hátán is megélek, de felelősség és a tehetetlenség kezdett túlzott nyomást gyakorolni rám, így egyre többször merült fel a külföldi munka gondolata.

Borzasztó nagy volt a váltás

2012 nyarán felmondtam az aktuális munkahelyemen (170.000 forintos nettó fizetés „okosan”, miközben törlesztő részleteink 247.000 körül mozogtak) és rövid felkészülési idővel egyedül útnak indultam Angliába.

Nem volt egyszerű otthagyni mindenkit és mindent, amit addig megszoktam, de szükség nagy úr. Kevesebb, mint 800 font készpénzzel jöttem ki, „magyarok lakta” házba költöztem be. Amennyiben egy hirdetésben azt olvasod, hogy Croydon szép, tiszta része Londonnak, fenntartással illik kezelni. Kétágyas koszos lyuk, 70 font/hét, összesen kilencen laktunk a házban és csak egy fürdőszoba volt.

Régen kollégista voltam, de az még az előtt volt, hogy tudtam milyen családdal, saját házban élni. Borzasztó nagy volt a váltás minden téren, hiányzott a családom, nem ecsetelem tovább… erre nehéz felkészülni.

A létező legszutykosabb konyhai munka

A munkahelykeresés nehézkesen indult, mert az angol nyelv nem elég magas szintű ismerete erős hátrány… Első itteni munkahelyem egy kitchen porter állás volt egy azelőtt Michelin-csillagos, előkelő étteremben. Ez mosogatást és a létező legszutykosabb konyhai munkákat takarta.

Kemény szavak, de dolgoztam az állattenyésztésben és bátran állíthatom, hogy a konyhai munkák némelyike szagban legyőzi a köldöksérves sertéseket. A hosszú gumikesztyűbe, akárhogy vigyázol, belefolyik az erős vegyszeres víz, amitől a 8-10 órás műszak végére úgy néz ki a bőröd, hogy legszívesebben sírnál.

Köszönő szót keveset hallasz, és hogyha véletlenül belefröccsen az erős mosogatószeres víz a szemedbe, az egyrészt napokra begyullad és még undorodva is néznek rád a kollégáid, hiszen ez mégiscsak egy konyha, mit keresel itt gennyedző szemmel.

A következő lépés: szexuális segédeszközök raktára

Megváltásnak tűnt, hogy az év végi raktári munkák felszaporodás miatt el tudtam helyezkedni egy raktárban. Az, hogy miket pakoltunk a raktárban inkább vicces, mint undorító. Ez ugyanis egy szexuális segédeszközöket is árusító bolthálózat központi raktára.

Az egyik bejegyzés a raktári munkák lelki sivárságát boncolgatta. Majdnem minden szavával egyetértek, amivel nem, azt inkább csak fokoznám. A legtöbb raktári munka lélekölő és általában nem vezet sehová.

Kell az aktuális cégnek egy darab humanoid jellegű életforma, ami legalább elfogadható szinten képes feldolgozni a kapott utasításokat és lehetőleg nem szól vissza. Ne legyen neki neve, mert senkit sem érdekel, agya se legyen sok, mert csak feltűnőbbé teszi, hogy mennyire nem kell semmilyen értelem ehhez a munkához.

Sajnos sok igen jó képességű ember kénytelen ilyen helyen dolgozni akár hosszabb időn keresztül is. Ezen a helyen sok magyar is dolgozik, hosszú évek óta.

A kivétel, ami erősíti a szabályt

Az év végi nagy karácsonyi roham után az ügynökséges dolgozókat általában elküldik és már hosszú idő óta nem jellemző, hogy átvennének bárkit is, bár az ígéret, általában szóhagyomány útján, mindig ott van a levegőben.

Később egy másik, jóval kisebb raktárban meggyőződtem róla, hogy sajnos időpazarlás ilyen helyeken dolgozni. Ismerek ugyan legalább egy olyan embert, akinek jó képességei vannak és egy nagyon jó, barátságos raktárban kezdett dolgozni és ott hamar feljebb is került, ez azonban csak a kivétel, ami erősíti a szabályt (egyébként az illető az átlagosnál lényegesen erősebb angolnyelvtudása sokat nyomott a latban).

Hogyan dolgozhatunk építkezésen?

A hosszú felvezetés után elérkeztem az igazi témához, amit egy kicsit jobban ki szeretnék fejteni. Nekem relatív erős műszaki vénám van, bár soha nem dolgoztam „terepen”, így elsőre kicsit ijesztő volt a gondolat, hogy építkezésen fogok dolgozni, de meg kellett próbálnom.

Kalandos utam volt, de igazából a technika a lényeg. Itt amennyiben bármilyen építkezésen akarsz dolgozni, szükséged lesz CSCS kártyára. A legegyszerűbb a zöld színű kártya megszerzése, szinte mindenhez elég. Ehhez egy relatív könnyű vizsgát kell letenni, ami az alapvető munkabiztonsági és egészségügyi kérdéseket tartalmazza. Meg lehet csinálni magyarul is, de szerintem érdemes angolul.

A nagyobb építkezéseken az induction után néha kérdeznek olyan kérdéseket, amit a CSCS kártya tesztnél is kérdeznek és ott nincs magyar tolmács. 500 kérdés néhány nap alatt megtanulható, én vettem egy teszt DVD-t, ami tartalmazta a teljes programot az összes kérdéssel, nagyon hasznos volt és csak 10 font (eBay, kereső kifejezés: Health Safety Environment Test Managers & Professionals DVD GT200/13 CSCS 2013).

A vizsga és a kártya előállítása összesen 50 font, néhány nap alatt megvan (DVD rendelés, tanulási idő, vizsgaidőpont foglalás és kártya előállítás összesen kb. egy hónap, ha jól kiszámolja az ember). A NI number megszerzése természetesen elsődleges, aminek birtokában lehet kérni UTR number-t.

Ez egyfajta adóazonosító szám, amivel egyéni vállalkozó lesz az ember. Ez általában néhány nap alatt megérkezik (maximum 2-3 hét), ezzel a számmal regisztrálni kell a Construction Industry Scheme –nél, Ez azért jó mert akkor nem 30% adót vonnak le a bérből, hanem csak 20%-ot. Máris kezdhet az ember dolgozni, mint segédmunkás. Nagyon sok ilyet keresnek (például ide kattintva) 6,5-7,5 font / óra 8-10 óra / nap.

Nem túl jó munka, de van belőle pénz és általában teljesen legális, fizetnek adót és a mi legfontosabb a legtöbb helyen emberszámba nézik a munkást. Néhány hét pénzgyűjtögetés után érdemes tovább lépni, mert a labourer munkák általában strapásak, sokat kell dolgozni – kevés pénzért.

Gyors előremeneteli lehetőség pl. a banksman vagy a traffic marshal. 75-90 font egy ilyen vizsga. Kicsit több pénzért, amit egy segédmunkás kap (max. 8-10 font/óra), sokkal könnyebb, de folyamatosan álló (hóban-fagyban is) munkát kell végezni. Amennyiben ez megvan, már csak felfelé van az út. :)

Érdemes fejlődni, mert megtérül

A következő nagyobb lépés valamilyen gépkezelői vizsga. Például a telehandler vizsga 900 font körül van (A17 - telescopic handler), itt már 11 font fölött fizetnek óránként, jó eséllyel nem kell fagyoskodni és sokkal jobban meg is becsülik az embert.

Itt CPCS kártyát kap az ember, ami már sokkal magasabb fokú végzettség, többet is kell tanulni. Hetvennél több kérdés, szóbeli vizsga, de megcsinálható. Kevesebb munka van meghirdetve, de nagyon sok ügynökség foglalkozik vele. Érdemes fejleszteni magát az embernek, mert itt megtérül.

Jelenleg azon dolgozom, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet villamosmérnöki diplomával villanyszerelővé válni. Amint átrágtam magam ezen megírom egy másik alkalommal.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr765851040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.11. 10:01:50

@zöldeketbeszélek: Igen, es azt is be kene vezetni, hogy utolag beperelhesd a szuleidet ha nem volt pl. Xbox-od meg iPhone-od 10 eves korodig. Hidd el, ketszer is meggondolnak a felelotlen tomegek mielott gyereket vallalnak! :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.11. 10:07:07

@Zka: ezt beszéld meg odaaát is. De szerintem elég ha meghallgatsz egy ilyen számot : www.youtube.com/watch?v=fG4JWSYYIOE

Ja. csak úgy száguld Románia. Hagjyuk már a butaságokat. De hát a gdp növekszik serényen, ebből biztos hogy csak az következhet hogy ott biza már masszív jólét van. Nyilván megy a habzsi dőzsi 1000 lejből.

2014.03.11. 10:07:42

@Kövérmadár [swe]: Emlekszel arra a jelenetre a Brian eletebol, amikor a transzszexualis pasi kiakad azon hogy nem szulhet gyereket? 'Hol fogod tartani, egy dobozban?' :))) Aztan azzal vigasztaljak, hogy bar nem lehet szulhet gyereket, de joga lehet hozza hogy gyereket szuljon, es harcolni fognak ezert a jogaert. Ha akarod, en is barmikor kiallok azert a jogodert hogy terhes legyel - csak szolnod kell! Tudod, hogy mindennel fontosabbak nekem az emberi jogok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 10:08:06

@Mirjam2: Vagy ha nem küldi el legalább egy szemeszterre egy külföldi közép-vagy főiskolára a csemetét...:). Mert bulifélév nélkül nem lehet egy mai tini elég menő :).

2014.03.11. 10:15:15

@diggerdriver: Te hallottal mar fekete brit embereket beszelni? Kulonbozo tarsadalmi osztalyokbol? Nincs ilyen hogy 'fekete hang'. Olyan van hogy kulonbozo kornyekrol, orszagbol, tarsadalmi osztalybol stb. szarmazo ember. Pl. volt egy fekete brit kollegam posh akcentussal akivel megtortent - jelen voltam - hogy miutan megbeszelt telefonon talalkozot egy idosebb, nyilvan enyhen rasszista angol 'uriemberrel', az illeto, mikor meglatta, azzal koszontotte: 'azt hittem On angol'. UK-ben nem lehet megmondani kiejtes alapjan hogy feher, fekete vagy pl. kinai valaki, aki ott szuletett es nott fel. Ha te azt gondolod, hogy van kulonbseg, az azert van mert a kinezet alapjan elkepzelsz valamit. Telefonon nem tudnad megmondani a kulonbseget. Persze ha egyenesen Jamaikabol jon az illeto, akkor van kulonbseg, de ez nem azert van mert fekete a beszelo.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 10:16:11

@házelőtthinta: hát hozzánk képest száguld Románia és ha továbbra is jól csinálják (mi meg továbbra is szarul), le fognak hagyni. Nem most, de még megérjük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 10:21:03

@Kövérmadár [swe]:
Mi van bazmeg belerenyereltél Babette humorérzékének a vènájába?
:))))))))))))))

Latcho Rom 2014.03.11. 10:35:07

@zöldeketbeszélek:

Motown singers like Smokie Robinson, Michael Jackson, Marvin Gaye (perhaps my favorite), Al Green, . . . . all had high voices. The various Isley Brothers represented different predominant registers and vocal ranges.

Listen to the Who's That Lady by the Isley Brothers
www.youtube.com/watch?v=18C5bGDWmas

The look at African-American comedians like Richard Pryor, Flip Wilson, Chris Rock, . . . who have high voices.
As far as I can tell the range of pitch is considerably varied in any racial or ethnic group.

Trészit mindenki szereti, mondjuk a madárt kivéve :)

Latcho Rom 2014.03.11. 10:35:17

@Mirjam2: Pile of bullshit. Már amire válaszoltál :)

Mi is onnan jovünk. So...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.11. 10:35:33

@Zka: Áruld el már miben nyilvánul meg ez a száguldás. Komolyan. Románia pont olyan mint Magyarország. Egy kecót Kolozsváron annyiért veszel ki mint a béred, mi ez ha nem a balkán? Pont úgy van mint Pesten. Keresel 70 ezret, ugrik az albira meg a rezsire, aztán majd anyukádnál eszel meg iszol. Ja hogy titeket nem érdekel az hogy él, aki annyit keres? Rendben. Ez esetben biztosan száguld Románia

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 10:41:38

@shakti_rom: Nem beszélni inglist ;). De hogy ezt ne kelljen folyton leírnom, tegnap regisztráltam a Duolingo-n és elkezdtem az első leckével (olasz-angol párosításban).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.11. 10:43:32

@házelőtthinta: a GDP növekedésről beszélek. Sehol nem állítottam, hogy jobban élnek nálunk (biztos meglep, de tudom, hogy nem), csak azt, hogy jobban fejlődnek. Ha ezt nem tudod megérteni az nem az én problémám :D

Latcho Rom 2014.03.11. 11:00:23

@zöldeketbeszélek: addig is google translate, ugy jobban megmarad benned, ok?

babette! ragyuttem hogy lehet jutubot hatterben is hallgatni az ipaden :) wes montgomery koncert megy eppen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 11:12:22

@zöldeketbeszélek:
Pontosan... ha meglatok egy halat a lakasban, kikurom az ablakon :)
(sosem hasznalom ezt a szot, testidegen volt leirni)

@diggerdriver:
Bele... de ezt sem merem leirni, mert meg a vegen ram fogjak, hogy az aranyerrol beszelek (szigoruan szules utanirol ;) ).

@Mirjam2:
Koszonom, mindenkeppen szamitok rad a felfonulason :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.11. 11:21:22

@Zka: Gondolom megeszik reggelire az egetverő gdp növekedést. Egyébként azt tudtad hogy most Magyarországon is növekedett pl tavaly? Elég szépen is. Vagy az csak kamu ugye? Minden ami magyar és jó hír az csak kamu lehet.

Latcho Rom 2014.03.11. 11:21:26

@shakti_rom: De legyen egy "tradicionális" fekete hang is, mélyről, nagyon "deep"

Buddy Motherfucking Guy @ Red Rocks

www.youtube.com/watch?v=7wdoK0dyLwY&sns=em

Sent from my iPad

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 11:25:35

@shakti_rom: Nem is annyira a hangmagasságról van szó szerintem, hanem a hangszínről. A linkelt Isley Brothersnél is ezt a hagszínt hallottam. Persze lehet, hogy az egész csak belemagyarázás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 11:59:17

@házelőtthinta:
Van neked fogalmad arról hogy a románok honnan indultak 24 éve?
Most ott tartanak mint Magyarország.
Magyarország azt az utat 65 év alatt tette meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 12:08:33

@házelőtthinta:
Az EuroStat adatai szerint:
Svedorszag: +1,5%
UK: +1,9%
Svajc: +2.0%
Nemetorszag: +0,4%
Magyarorszag: +1,1%

Magyarorszag jobban teljesit, mint Nemetorszag ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 12:17:23

@házelőtthinta:
Ja, meg annyit, hogy 2006 ota a roman hazdasagi novekedes:
+7,9 ; +6,3 ; +7,3 ; -6,6 ; -1,1 ; +2,2 ; +0,7 ; tavalyi adatot meg nem lattam.

Ezzel szemben a magyar:
+3,9 ; +0,1 ; +0,9 ; -6,8 ; +1,1 ; +1,6 ; -1,7 ; +1,1

Biztos hibas a statisztika... zsido bankarok csinaltattak kelet-europaiakkal, ehberert 8)
Kerdes, hogy azert hibas-e, mert a k-e-i munkamoral alacsonyabb vagy azert, mert meg a szamokat is kiloptak ny-eu-ban :D

2014.03.11. 13:08:22

@Mirjam2:
Volt egy evfolyamtarsam a collegeban, beperelte a szuleit, mert az apja ivott, az anyja meg nem ugy nevelte, hogy sikeres felnott legyen. Nagy botrany volt a per Vancouverben, nem emlekszem az iteletre. A lany normalis volt, de valahogy nem jott be neki az elet, szerinte a szulei miatt. Majd melo utan megkeresek par ujsagcikket ezzel kapcsolatban.
A hangszin, akcentus, szokincs alapjan en is megmondom, milyen szinu az illeto, sot azt is, hogy melyik orszagbol es milyen tarsadalmi retegbol szarmazik:) Pedig nem vagyok egy nyelvzseni:) Kb. 75 % - ban bejon a tippem. Az afro-amerikaiaknal 90 %- ban:)

2014.03.11. 13:11:48

@shakti_rom:
Engem peldaul roppant irrital a Tracy Chapman hangja, valamiert ki nem allhatom:)

Latcho Rom 2014.03.11. 13:22:15

@Cascabel: Cuz you are szpesöl :-)

Meg mindig nem megy a csomagod, korulneztel valami mas megoldas végett?

Pretty please!

2014.03.11. 13:57:40

@Cascabel: Kar hogy nem emlekszel az iteletre, kivancsi lettem volna! Mindenesetre ezek utan orulok hogy nincs gyerekem. Tutira engem is beperelnenek valamiert elobb vagy utobb...

2014.03.11. 14:06:47

@Kövérmadár [swe]: Szivesen. Kuldjel at egy hatalmas kinagyitott kepet, amin terhesen vagy lathato. Vagy olyat is kuldhetsz, amin egy babahordozo (baby sling) van rajtad, benne a Nyullal. Buszken fogok vele vonulni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 14:07:04

@Mirjam2:
:D

Latod? A gyerekkel csak a baj van. Eleinte visit, utana kovetel, vegul beperel... kell ez az embernek? :)

Latcho Rom 2014.03.11. 14:10:53

@Cascabel:

"Pedig nem vagyok egy nyelvzseni:)"

Lend me your ears and sing me a song....:D

Latcho Rom 2014.03.11. 14:11:00

@Mirjam2: az amerikai német akszent viszont ütős - Svarci pld :-D

Hans & Franz, valszeg nem ismered, egy Saturday Night Live parodia volt németekről :-)

www.youtube.com/watch?v=I5Zk2vUmjpk

blackhairlady 2014.03.11. 14:30:35

@adg [AU]: "A rasszizmus nem a nyilvanvalo elteresek eszrevetele."
Ez egy tokeletes megfogalmazas, nincs mit hozzafuzni.

blackhairlady 2014.03.11. 14:38:55

@zöldeketbeszélek: En a tobbi feketenel sem negativumkent irtam, akikrol en beszeltem pl. ok mind nagyon szepen, erthetoen, kulturaltan beszelnek, csak van az a bizonyos hanglejtes, hangszin ami mindegyikuknel megvan, a fehereknel pedig nincs.
Eleg csak pl. visszanezni a Grammy dijatadot ahol LL Cool J volt a hazigazda. O sem eppen egy szakadt fazon, megis ott a jellegzetes hanghordozas.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 14:46:04

@Kövérmadár [swe]: Hallod ezt, Madár: tik-tak...tik-tak...tik-tak...
Ez a biológiai óráitok hangja... ;)

tanato 2014.03.11. 15:18:46

www.origo.hu/tudomany/20140311-evolucio-meg-mindig-vilagosodik-az-europai-emberek-borszine.html
Egy rassz vagyunk,csak északon kevesebbet süt a nap,ezért nem előnyös a sötét bőrszín.

Latcho Rom 2014.03.11. 15:37:01

@blackhair-lady: He was a gangbanger.
Ezeknek a fiuknak uzlet hogy megtartsák a getto nyelvet, is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 15:54:55

@zöldeketbeszélek:
Nem rossz, nem rossz :)
De sajnos nincs hatassal az eletemre, annal celtudatosabb vagyok. Es Nori is.

Meg ha meg is jelenik valami hormonalis vagy, 5 perc alatt meggyozzuk egymast arrol, hogy ezek csak a hormonok, az eletunket az agyunk iranyitja es nem kell bedolni nekik (mar a hormonoknak). Innentol ujra racionalis alapokra helyeztuk a dolgot ;)

2014.03.11. 17:02:47

@házelőtthinta: Mo.-n minden nő, naponta. Ezt szajkózzák a tévében, meg a rádióban is, biztos akkor úgy is van. Egy dolog nem nő. A fizetés. :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.11. 17:07:39

@Kövérmadár [swe]: Értem én ezt, hidd el...de csekély kivételtől eltekintve 35 éves kor körül ez a ketyegés - főleg a nőknél - olyan hangossá válik, hogy egészen elnyomja a józan ész szavát ;)).

2014.03.11. 19:01:40

@shakti_rom: Ne provokalj! Nemetekrol jot vagy semmit!

2014.03.11. 19:03:40

@Mirjam2: Na jo, I couldn't help it... 'German coast guard trainee' www.youtube.com/watch?v=yR0lWICH3rY

______________ (törölt) 2014.03.11. 19:08:46

@QUERCUS(a favágó):

Magyarország lakossága szerint nem ők tehetnek arról, ami van, hanem más.

A majd’ tízmillió ember megkérdezésével zajló felmérésből kiderült, hogy hazánk lakosaink 99% úgy gondolja, nem ők tehetnek hazánk jelenlegi állapotáról. A lakosság szerint ők tisztességesek, kulturáltak, nem néznek valóságshow-kat és egy bonyolult és homályos összeesküvés áldozatai. A politikusok is úgy gondolják, hogy nem ők azok a politikusok, akiket általában megvet a lakosság, hanem másik, tőlük eltérő közéleti szereplők, viszont arról is a lakosság tehet, hogy vannak olyanok, akik nem ők.

A lakosság nagy része szívesen elhagyná az országot, hogy más országokban állítsa elő a hazai állapotokat, egy része pedig itt maradna, hátha a másik része elmegy, és akkor jobb lesz. Általános a vélekedés, hogy máshol sokkal jobb, mint hazánkban, ám ezeket az országokat általában megvetik, gyakran számos okból. A felmérésről is megoszlottak a vélemények, de a nagy többség úgy gondolta, hogy óriási baromság, és csak az idejüket rabolják vele. 941 236 esetben heves szóváltásra is sor került a kérdezőbiztosokkal.

(forrás: az egyetlen komolyanvehető magyar hírportál)

morsels (törölt) 2014.03.11. 19:56:24

@sorsolo:
Ez jo :-)
Es valoszinuleg igaz is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 20:01:12

@Mirjam2:
Figyelj ide Mirjam.
Azt hiszem itt az ideje hogy szóljak, rossz úton jársz.
Az élő fába is belekötsz mindenben rasszizmust gyanítva.
Belemagyarázott mondvacsinált erőltetett indokokkal próbálod az embereket rasszista gyanúba keverni.
Én nem bánom lehetsz te itt a rasszizmus elleni harc zászlóvivője de ne ilyen ostoba módon.
Már ott tartunk hogyha valaki leírja Fekete István nevét azt is rasszistának kiáltod ki.
Sokkal többet érsz te ezen a blogon minthogy beleégjél egy ilyen buta szerepbe.
Mostanában ez már nálad beteges fóbiává terebélyesedett.
Ezt nagyon a figyelmedbe ajánlom:

@adg [AU]: "A rasszizmus nem a nyilvanvalo elteresek eszrevetele."

Én közel sem tudok annyira angolul hogy akcentusbeli különbségeket felismerjek de a fekete férfiak hangszínét bármikor.
Na de miért lenne ez rasszizmus?
Mondtam valami negatívot?
Kirekesztő voltam?
Ugyan miből?
Ki a tökömet érdekli hogy ez anatómiailag kimutatható e?
Amúgy rossz hírem van.
Rengeteg helyzet van mikor anatómiai különbségek miatt hátrányosan különböztetnek meg embereket.
Szegény busmannak kevés esélye van hogy nehézatléta legyen. Micsoda rasszizmus.
Amúgymeg nem tudom tudsz e róla de a feketék kúrva jók atlétikában.
Valószínűleg valami genetikai-anatómiai elváltozás a gyorsabb futás irányába módosította a testfelépítésüket.
Szerintem ez tisztességtelen előny a fehér emberrel szemben. Most milyen irányban voltam rasszista?
Legalább tájékozódnál kicsit mielőtt butaságokat beszélsz. A fekete hang létezik. Meg a fekete lyuk is. Tudnék róla képet feltenni de azonnal kitiltanának innen.
Zenei stílusok garmadája épül a fekete hangra.
Ritkán a fehéreknél is előfordul.
Például egy tipikus fekete hangú énekesnő volt Cserháti Judit.
Na de nem ez a lényeg hanem hogy miért vagyok rasszista ha ezt mondom?
Mert egyébként rasszista vagyok nem tagadom.
Rühellem a cigányokat.
Mondhatnám hogy nem de akkor hazudnék.
Sok kiváló munkásember cigánnyal dolgoztam együtt mégis előítéletem van irántuk.
Nincs bajom a feketékkel a barnákkal a sárgákkal a hupikékekkel csak a cigányokkal.
Szóval mégegyszer mondom nincs veled bajom. Örülök hogy ide tartozol ebbe a csapatba. Nagyon jó hozzászólásaid vannak, most egy kicsit elmentél rossz irányba, remélem időben szóltam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.11. 20:39:57

@zöldeketbeszélek:
Általánosságban lehet, de egyre több a kivétel, úgy vettem észre.

2014.03.11. 21:01:54

@diggerdriver: Huha! :) Nezd, nem kell mindenben egyetertenunk, rasszizmussal es szexizmussal (ferfi-noi szerepek) kapcsolatban nem ertunk egyet, ennyi. A te szempontodbol ugy tunik hogy en a rasszizmus elleni harc zaszlovivoje vagyok; az en szempontombol ugy tunik hogy idonkent rasszista megjegyzesek hangzanak el a blogon, es en ezt nagy ritkan (mondjuk 10 esetbol egyszer) szova teszem. Nyilvan mas szemszogbol kozelitjuk meg a kerdest, de ez szerintem nem baj. Kosz hogy megosztottad a gondolataidat a temaban - szimpatikus hogy normalisan kifejtetted mit gondolsz es miert, ahelyett hogy azt mondtad volna, 'hulye balliberalis feminaci' vagy valami hasonlo :).

2014.03.11. 21:08:10

@shakti_rom: Ezt a videot angoloran szoktam hasznalni annak demonstralasara hogy a helytelen kiejtes sulyos felreertesekhez vezethet :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.11. 21:10:27

@Mirjam2:
OK. Örülök hogy nem sértődtél meg.
Béke.

2014.03.11. 21:23:30

@diggerdriver: Dehogy sertodtem meg, sot nagyon erdekes sok szempontbol amit irtal.

Latcho Rom 2014.03.11. 21:25:39

@sorsolo: jol osszehoztad sors..ötös.

Latcho Rom 2014.03.11. 21:25:42

@Mirjam2: akarsz velem állást cserélni? :))

______________ (törölt) 2014.03.11. 21:39:52

@Kövérmadár [swe]:
„Válassz minket! Válaszd az életet! Válaszd a jelzáloghitelt; válaszd a mosógépet; válaszd az autót; válaszd a fotelt, ahonnan kényelmesen nézheted azokat az agyelszívó, lélekölő vetélkedőket, miközben szemét kaját tömhetsz a pofádba. Válaszd azt, hogy elevenen elrothadsz, hogy öregségedre magad alá pisálsz és szarsz egy otthonban, hogy csak egy kurva nagy szégyellnivaló terhet jelentesz azoknak az önző, elbaszott kölyköknek, akiket a világra hoztál. Válaszd az életet!”

______________ (törölt) 2014.03.11. 22:08:51

@shakti_rom: én csak kopipészteltem, az igazság forrása itt van:
hircsarda.blog.hu/2014/03/11/kizart_hogy_mi_tehetunk_arrol_ami_van
a képi illusztrációk is remek, azért önmagában megéri ráklikkenni.

sajnos abszolút aktuális, és húsbavágóan komoly:
hircsarda.blog.hu/2014/03/01/jobboldali_torteneszek_rekonstrualjak_a_holokausztot
hircsarda.blog.hu/2014/03/03/posztumusz_inditjak_gombos_gyulat_az_i_keruletben

***********************************
ez se kispályás hír:

Nemcsak Puskás, Pelé is Felcsúton született!

Újabb szenzációs történelemhamisítást tárt fel a független Századvég Zrt. Független Történelemhamistítástleleplező Intézete (FTI).

„A legutóbbi kutatásaink már bizonyították, hogy a tehetséges Puskás fivérek, Tivadar és Ferenc is Felcsúton születtek. Ferenc volt fiatalabb, így lett Öcsi. Ezt követően találtuk meg a Puskás Akadémia archívumában Pelé úr születési anyakönyvi kivonatát” – avatott be a részletekbe Móz Áristom Simon kutatási igazgató.

A kis Pelé eredeti dokumentumait az ’56-ot követő megtorlások, vagy a 2006-os rendőri atrocitások során semmisítették meg. Mint kidereült, Pelé eredeti neve Mészáros Lorenz Lajos volt.

„A közvélemény újabb meglepő hírre számíthat, egyik kutatónk ugyanis az Alcsúti Arborétumban találkozott egy rőzseszedő asszonnyal, akit a helyiek csak Ronaldó néninek hívnak” - tette hozzá Móz.
hircsarda.blog.hu/2014/01/13/nemcsak_puskas_pele_is_felcsuton_szuletett

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 07:32:31

@diggerdriver: @Mirjam2:
erről eszembe jutott a dr. House egyik része, ahol a fekete betegnek ír fel egy gyógyszert House, ami más, mint ami a fehéreknek kell, mert valami genetikai eltérés van a fehér és fekete emberek között, és a beteg kikéri magának a rasszizmust, és követeli a fehér embereknek való gyógyszert.
természetesen nem használ neki, mert nem neki való,
de ezt még a végén sem látja be, csak azt kiabálja, hogy micsoda rasszizmus.

szóval nem minden rasszizmus:)

2014.03.12. 08:04:42

@Babette_: Hat ha a Dr House-ban ez volt, akkor biztosan igaz. Eszembe sem jutna megkerdojelezni egy ilyen megbizhato forrast.

2014.03.12. 08:06:27

@shakti_rom: Hat ha zenelni kell, akkor nem biztos hogy jol jarna a kozonseg, ha allast cserelnenk... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.12. 08:10:26

@Babette_:
A zsidó vagy cigányvicceket is ki lehetne kiáltani rasszistának pedig ök röhögnek a legjobban rajtuk.
Ha valamiben van rasszizmus azokban van.

tanato 2014.03.12. 08:22:04

@diggerdriver: Azért vagy rasszista a cigányokkal szemben mert otthon igazán jelentős kisebbség csak a romák.Mindig azokkal szemben van rasszizmus akikkel együtt él az ember/sajnos/.A szlovákok meg a románok velünk szemben rasszisták ugyanilyen okból,az izraeli zsidók meg az arabokkal,az oroszok meg a közép ázsiai kisebbségekkel,stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.12. 08:58:41

@tanato:
En meg a szomaliaiakkal es a ciganyokkal :)

Erdekes, hogy jelentos mennyisegu finn el itt, oket megsem utalja senki :)

tanato 2014.03.12. 09:09:23

@Kövérmadár [swe]: Persze,kell azért valami extrának is lennie,pl. a cigányoknál az életmód,szlovák magyar,román magyar viszonylatban a történelmi sérelmek,zsidó-palesztin területi,vallási diskrepancia stb.

Latcho Rom 2014.03.12. 10:01:08

@Babette_: azt hiszem félreértetted az epizódot alaposan

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.12. 10:06:53

nem Dr House, de az jutott eszembe, hogy az én Európában egyik leggyakoribb vércsoportom, az A+, itt sokkal ritkább, ha valakinek konkrétan az kell sürgős kórházi kezeléshez, akkor riadó van az összes expat fórumon, hogy segítség.
nem is tudom most hirtelen, hogy a feketék körében mi a leggyakoribb vércsoport.
sickle cell anemia, ez is tipikusan "fekete" betegség.
(bocs, most rohanok, úgy utánakeresnék mindennek, de mennem kell.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 11:03:30

@shakti_rom: ha így hiszed, nézd meg többször, ahogy én ;

Latcho Rom 2014.03.12. 11:08:32

@Babette_: nem hiszek magyar szinkronokban drágám.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 11:13:10

@shakti_rom: ez a te egyéni problémád, neked kell feldolgozni.

2014.03.12. 11:24:18

@shakti_rom: Bocs, nem tudom miert gondoltam hogy zeneben utazol. Az a hobbid ezek szerint? A kovetkezo eletemben programozonak keszulok, ebben a korben sajnos kimaradtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.12. 11:29:26

@tanato:
Persze hogy kell.
A sváb kisebbséggel semmi bajom.

Latcho Rom 2014.03.12. 14:04:23

@Mirjam2: Tobb mint hobby mostanaban, de annyi gig(fellépés) nincs hogy meg tudjak elni belole.

Latcho Rom 2014.03.12. 14:04:26

@Babette_: Jo, majd megtanulok magyarul :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.12. 15:44:18

@shakti_rom:
na figyelj:
1. láttad magyarul, és tudod, milyen a fordítás? mert ha nem, akkor ezt hagyd abba
2. úgy általában hagyd abba a baszogatásomat, kezd elegem lenni.

2014.03.12. 16:02:52

@Babette_:

Ugye, ugye. Szépen sorra kerül mindenki. Ahogyan mondtam.

Mr Long 2014.03.12. 16:22:09

Csak a feher ember lehet rasszista? Mi van azokkal, akik nem szeretik a fehereket pl?

2014.03.12. 17:10:37

@Mr Long: Olyanok nem léteznek. Muhahaha... :D

DieNanny CH 2014.03.12. 18:39:29

@Xulirt:

És ahhoz mit szólsz:
'07-ben felvettem 7 milliót, azóta befizettem 6 milliót, és még 10 millióval tartozom... :-)))

Jól csináljátok, optimisták vagytok, hajrá!

DieNanny CH 2014.03.12. 18:45:36

@diggerdriver:

Nekem mázlim van. Szerintem én valóban deviza-alapú hitelt vettem fel. Le volt írva feketén-fehéren, hogy az én havi törlesztőrészletem 392 sFr, akkor is, ha piros hó esik. 20 éven keresztül. Úgyhogy, én csak az árfolyamtól függök. Csak, mikor felvettem, a sFr 160 Ft volt, most meg 253...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.12. 19:01:23

@DieNanny [SZ,CH]:
Én is vettem fel annak idején.
Nem sokat.
22ezerrel kezdtem aztán lement 18ra aztán felment 28ezerre és ott maradt.
Öt évre vettem fel már régen visszafizettem.
Én nem panaszkodok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.12. 19:07:37

@tanato: köszi, sehogy nem jutott eszembe magyarul.
a laktózintolerancia is "rasszista" betegség, juteszembe. a feketéket nem tudom, de a "sárgák" nagy része nem tudja rendesen megemészteni a tejet.

tanato 2014.03.12. 19:53:00

@Chang Yai: Igen,pl. de sok betegség mutat földrajzi vagy népcsoportbeli halmozódást.

Latcho Rom 2014.03.12. 20:13:54

@Babette_: Nincs ebben semmi személyes, hiszen nem a magyar szinkronszakmában dolgozol.

Gyakran olyanok a magyar szinkronok mint a filmcim ferditesek, bombasztikusak s ehhez meg egy iszonyatos affektálás, pocsék forditások jarulnak.

Ezekebol levonni konzekvenciakat a vilag egeto kerdeseirol :-))badarság - s te nem vagy badar, imádlak :-)

2014.03.12. 20:13:54

@DieNanny [SZ,CH]:

A deviza alapú hitelnek elkeresztelt dolog nemes egyszerűséggel bűncselekmény. A Btk. 318. szakaszába ütköző csalás. Folytatólagosan, üzletszerűen, különösen jelentős értékben elkövetve. Ezt ma Magyarországon minden jogász, közgazdász tudja. Van aki ki meri mondani, és van aki nem. Az Legfőbb Ügyészség,és a Kúria is tisztában van ezzel. Amiért mégsem lépnek, annak az az oka, hogy ügyészek, és a bírák is vettek föl ilyen hitelt. Csak nem olyan feltételekkel,mint Te, vagy más állampolgár. Ha elmeszelnék a bankokat, azok rögtön kiszivárogtatnák, milyen feltételekkel folyósították ezeket a V.i.P. hiteleket. Ez senkinek nem hiányzik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.13. 23:34:34

"Jelenleg azon dolgozom, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet villamosmérnöki diplomával villanyszerelővé válni. Amint átrágtam magam ezen megírom egy másik alkalommal.”
"
Unokatesom, szinten villmernokiradaspirairs volt, tavkozlesi teruleten, de sajnos az otthon sokszor kihalasos alapon mukodik, nehez bekerulnia nagyokhoz.

Igy villanyszerelo es elektro munkakban dolgozott videken, szinten itt probalkozik UK-ben. Alapfoku angollal. Mar atneztuk mik a lehetosegek, de egyszeruen villanyszereloi papirok megszerzese itt tobb ezer font, hiaba van meg hozza a tudas, es a tapasztalat. Amit lattunk : 17-es vizsga, meg ugye health and safety, de megis egyszerubbnek tunik nem ezen a teruleten elhelyezkedni, mert masoka szabvanyok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.13. 23:36:17

@DieNanny [SZ,CH]: aki latta a dollart fel le mozogni 145-230 kozt , meg a gbp-t ( ami volt 450 is 2001 kornyeken, magam is meglepodtem, meg 285 is is) az nem vett fel igy hitelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.13. 23:41:26

@zöldeketbeszélek: "A svájci frankos hitelen azóta nem szörnyülködöm, mióta itt a blogon többen leírták, hogy bizonyos években konkrétan nem is lehetett forinthitelt felvenni és nagyon erőszakosan nyomták a devizahitelt."

Es muszaj volt felvenni?! Akarmennyire nyomtak, en pl. nem vettem fel. Megtehettem volna, hogy felveszem. Megneztem, aztan raneztek a dollara meg a fontra, es azt mondtam, barmennyire stabilnak is latszik, nem.

Egyetlen egyszer inogtam meg devizahitelnel, kocsi eseten, de ott is ott volt a szamlamon a fedezete, csak egyszerubb lett volna igy. Aztan megsem vettem fel hitelt, es kocsit sem vettem.

De raadasul meg 20-30 eves hitelre eladosodni....

DieNanny CH 2014.03.16. 07:47:58

@tildy[UK]:

Szerinted én néztem árfolyam-ingadozásokat? Én teljesen sötét vagyok pénzügyekhez, legalábbis voltam annyira naiv, hogy azt hittem, engem semmi rossz nem érhet! :-)

DieNanny CH 2014.03.16. 07:56:23

@tildy[UK]:

Bár nem tőlem kérdezted, csak arra kérdésre válaszolnék: És muszáj volt felvenni?
Még a mai agyammal sem mondanám, hogy nem...
Szüleim háza 42 m2, 2 szobás - előtte 4 évvel költöztünk oda egy kétszer akkora lakásból, mikor én már kint voltam. Akkor még 2 havonta jártam haza, nagyon sok cuccom volt, szekrények teteje tele volt dobozokkal. Sőt, azt terveztem, hogy hazaköltözöm. Mikor a szomszédunk árulta az 55 m2-es házát, kihagyhatatlannak látszó lehetőség volt. Azóta a ház fel lett újítva, a két telek közötti kerítés le lett bontva, úgyhogy csak azt tudom mondani:
Igen, muszáj volt felvennem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.16. 19:28:50

@tildy[UK]: Igazad van, nem volt muszáj. Mi sem vettük fel sőt, nem is akartuk, mert ebből a szempontból nagyon konzervatívak vagyunk. Amikor először kerestünk lakást, egy újépítésűbe szerettünk bele, nagyon jó beosztással, rengeteg zölddel a környezetében. 10% önerő kellett, az meg is volt, már szinte a kezünkben éreztük a kulcsot. Aztán egyszer csak - 2009 januárjában - benyögték, hogy a bank megváltoztatta a feltételeket és a forinthitelre már 25% önerőt kérnek, persze a devizahitel előnyösebb lett volna. Na, akkor szépen kihátráltunk a dologból, most már azt mondom, szerencsére. 2010-ben jött a gyerek, akkor más muszáj volt lakást találni és találtunk is, rövid (10 éves) futamidővel vettünk fel forinthitelt. Akkora terhet vállaltunk, hogy ha én elveszítem a munkahelyemet (ez be is következett...), akkor is simán ki tudjuk fizetni a havi törlesztőt. Még biztosítást is kötöttünk arra az esetre, ha a párom veszítené el a munkahelyét.

Nekem van egy elgondolásom erről a vegyünk fel hitelt, albérletezzünk kérdéskörről. Sokan mondják, hogy az alacsony jövedelműeknek hiba hitelt felvenni, inkább fizessenek egy aránylag olcsó albérletet. Szerintem viszont éppen az alacsony jövedelműeknek tiszta pénzkidobás az albérlet. Amikor az ember hó végén éppen nullára jön ki, de van egy kis önereje, mindenképpen lakáshitelt javasolnék az albi helyett, mert ugyan pengeti a részleteket jó ideig, de az a lakás mégis az övé lesz valamikor, eladhatja, kiadhatja, élhet benne anélkül, hogy a főbérlő szeszélyeitől függene, hogy szülhet-e oda gyereket, tarthat-e kutyát vagy kifestheti-e a nappalit sárgára...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.16. 21:29:59

@DieNanny [SZ,CH]: ertem, tehat alairsz 20 evre olyan papirt, amirol kb fingod sincs, mit tartalmaz, emrt nem ertesz hozza, es nem is erdekel mi van benne.
Bator vagy, vagy inkabb vakmero. Amugy szulok melle sem koltoznek. Csak ha minden kotel szakad.Nem azert mert utalnam oket, szeretem, de mindenkinek megvan a maga elete.

DieNanny CH 2014.03.21. 16:34:29

@tildy[UK]:

"ertem, tehat alairsz 20 evre olyan papirt, amirol kb fingod sincs, mit tartalmaz, emrt nem ertesz hozza, es nem is erdekel mi van benne."

Engem érdekelt, mi van benne, csak nem értettem... Szerintem ehhez el kellett volna végeznem egy 100 órás tanfolyamot...
Mégis, milyen mázli, hogy szüleim mellett van a házam. Mert így rá tudnak nézni, ha tesómék vendégségbe mennek, nem kell a - gyalog - 50 percre lévő panzióban aludniuk. Szóval, én nézem a jó oldalát is.

Aliz1122 2015.06.27. 09:58:14

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, ha segèdmunkàskènt akar a pàrom elkezdeni dolgozni, akkor a piros operative , vagyis trainee CSCS kàrtya is jó? Azzal is alkalmazzàk? Melyiket èrdemes megcsinàlni? Egyébként kőműves, és majd szeretne a szakmàlyàban dolgozni, mert sokkal jobban szereti mint amit most csinàl. De úgy tudom ahoz le kell fordìtattnia a bizonyítvànyàt hivatalosan, és még úgy sem biztos hogy még kapja a kèk skilled worker kàrtyàt. Köszönöm előre is a segítsègeteket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása