oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 06. 06:47,  Hogyan szavazzunk külföldről? 465 komment

2014. március 06. 06:47 Határátkelő

Hogyan szavazzunk külföldről?

A közelgő parlamenti választások egyik nagy port felvert hozadéka, hogy az egyre több külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező választó csak személyesen voksolhat. Ma azzal foglalkozunk, mi is a teendő (még senki sem maradt le semmiről, legalábbis jogilag), miközben pár példát, véleményt is hozunk a blog Facebook-oldalán leírt hozzászólások közül.

szavazás.jpg

„Miért is kellene hazajönni? Ha a vezér ÁLTAL VÁSÁROLT KÜLFÖLDI MAGYAROKNAK SEM KELL AZ ORSZÁGBA JÖNNIÜK, AKKOR MIÉRT KELLENE A KINT DOLGOZÓ ÉS MA MÉG NEM TUDNI HOGY MENNYI IDEIG KINT TARTÓZKODÓ MAGYAROKNAK HAZAJÖNNI? Ezzel nem szeretném a kettős állampolgárok önérzetét sérteni, de ők MIÉRT különbek, MINT A SZIMPLÁN MAGYAR HONFITÁRS?! Egyébként meg az szavazzon, aki részese az itt történt eseményeknek, vagyis élvezi a jót! és a szart is!!!!” (Csaba)

„A választójog minden magyar állampolgárt megillet, függetlenül attól, van-e állandó bejelentett lakcíme az országban (lásd pl. határon túli magyarok). Sőt, a felháborító a dologban éppen az, hogy akinek van magyarországi lakcíme, de külföldről szeretne szavazni, az csak személyesen, az adott külképviseleten teheti ezt meg, míg akinek nincs magyarországi lakcíme, az akár levélben is, spórolva ezzel sok pénzt és időt.” (Gábor)

Két vélemény, amely jól mutatja, milyen ellentétes vélemények vannak, és milyen indulatokat kavar a téma. (A teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy a kommentek még februárban érkeztek.)

De kezdjük az elején, az alapokkal, (melyekhez a valasztas.hu és a tasz.hu oldalak segítségét használtam fel) rögtön a leglényegesebbel: a magyarországi lakcímmel rendelkező határátkelők kizárólag személyesen szavazhatnak, jellemzően a külképviseleteken. Akad kivétel is, én eddig Londonról hallottam, ahol elvileg lesz külön szavazóhelyiség is az ott élő magyarok nagy száma miatt.

Ebből következik, hogy aki úgy ment külföldre, hogy megszüntette a magyarországi lakcímét, az szavazhat levélben is, rá ugyanazok a szabályok érvényesek, mint mondjuk egy mostanában állampolgárságot szerzett határon túli magyarra.

Mikor utasíthatják el a kérelmet?

„Elutasítottak, mondván, hogy rendelkezem magyarországi lakcímmel. Ad 1, ez nem igaz, mert adózási okokból 2000-ben kijelentkeztem Magyarországról, lakcímkártyám se volt soha. Ad 2, külföldön akarok szavazni, ezért jelentkeztem. Orbánland nem felejt...” (Attila)

Érdemes tudni, hogy mindössze három olyan eset van, amelyben jogosan utasíthatják el a választó kérelmét. Az első, ha az nem tartalmazza az összes szükséges adatot, a második, ha azok nem egyeznek a hivatalos igazolványunkban szereplő adatokkal, a harmadik eset pedig az, ha kicsúszunk a határidőből.

Ahhoz, hogy szavazhassunk, felvételt kell kérni a külképviseleti névjegyzékbe, ezt legkésőbb a választást megelőző 8. nap 16 óráig kérhetjük (ez konkrétan most március 29.-ét jelenti). Ha ezt elmulasztjuk, akkor csak a saját (azaz magyarországi) lakhelyen lehet szavazni.

A kérelmet a Helyi Választási Irodánál kell benyújtani, ezt megtehetjük levélben, vagy (ha már regisztráltunk) az Ügyfélkapun keresztül. (Ha valaki nem szeretne sokat keresgélni, ide kattintva megtalálja a Helyi Választási Irodák listáját.)

Hogyan kell benyújtani a kérelmet?

Ezzel kapcsolatban elég sok panasz volt, a magyar médiában több cikk is megjelent, mert (némi túlzással) minden vesszőnek jelentősége van. A kérelmet a megfelelő formanyomtatványon kell benyújtani, viszont nagyon kell vigyázni arra, hogy pontosan úgy írjuk be az adatokat, ahogyan az az igazolványunkon (legyen az útlevél vagy személyi igazolvány, lakcímkártya) szerepel.

Ez persze természetesnek tűnhet, de egy-két apróságon is könnyen elcsúszhatunk: például a fővárosban születettek esetében nem elég beírni annyit, hogy Budapest, fontos, hogy valakinek a neve előtt ott van-e a Dr., és még sorolhatnám. Szóval a betűhűségre és a pontosságra vigyázni kell.

Meg kell jelölni azt a külképviseletet is, ahol szavazni szeretnénk. Jó hír viszont, hogy nem kell indokolgatni, azaz nem kell beírni, miért vagyunk külföldön, vagy ha ott élünk, nem kell megadni a tartózkodási helyet.

Kire szavazhatok?

Nyilván ebben az esetben nem a politikai preferenciákról van szó :), hanem arról, hogy aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az listára és egyéni jelöltekre is szavazhat.

A magyarországi lakcímnek köszönhetően értelemszerűen mindenki azok közül az egyéni jelöltek közül választhat, akik a lakhelyén indulási jogot nyertek. Mondjuk nem semmi munka lesz ennyi szavazólapot kiküldeni a különböző külképviseletre. Kíváncsi leszek, nagyobb zökkenők nélkül sikerül-e majd levezényelni a dolgot.

Eltérő tempóban

Rengeteg kritika érkezett az értesítések késlekedése miatt. Íme, pár vélemény!

„Tegnap reggel kitöltöttem, és délutánra már ott is volt e-mailben minden! Nagyon könnyen ment!” (Zsána)

„Én KÉT HETE adtam be, hogy Londonban szeretnék szavazni, és még semmit nem kaptam ezzel kapcsolatban. Se ide, se otthonra, se emailben. Ellenben ma az otthoni címemre megkaptam, hogy szavazhatok az otthoni választókerületemben. Párom velem egy időben adta be, neki egy hete megérkezett, hogy elfogadták. Tértivevénnyel küldték, de itt azt a posta nem ismeri. Ma próbáltam velük visszaküldetni, hiába van a tértivevényen franciául, nem akarták lepecsételni, és aláírni. Így max borítékban feladom. Az enyémről még nincs infó, sem emailben, sem levélben nem küldtek még semmit.” (Ildikó)

Én nem állítom, hogy egyszerű ennyi kérvényt feldolgozni, de azért erre talán lehetett volna számítani. A válasz gyorsasága nyilván sok mindentől függ, és csak remélni lehet, hogy mindenki időben megkap minden szükséges dokumentumot.

Beleszóljunk-e?

Végezetül vélemények arról, vajon szavazzon-e egyáltalán olyan, aki külföldön él.

„A demokráciáért emberek haltak meg, ezért számomra nem volt kérdés, hogy részt veszek a választásokon. Idén először külföldről, Svédországból. Az átjelentkezést természetesen online intéztem. A weboldal felhasználóbarát, néhány kattintással sikerült keresztüljutni a procedúrán.

Az értesítést lehet kérni a külföldi címre is, gondolkodtam rajta, de végül nem írtam be a svéd elérhetőségemet. Elvileg a választási iroda nem adja ki az adatokat, de hát láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. A kedvező határozat egy héten belül megérkezett az állandó lakcímemre, pár nappal később emailben is megkaptam ugyanazt.

Ezek után már csak egy feladatom akadt: megvenni a Sundsvall - Stockholm retúr vonatjegyet. Az 552 koronás összeget szívesen kiszámláznám a kormánynak. A levélben választók jobban jártak, nekik még bélyeget sem kell venni.” (Zsófi)

„Ha külföldön élsz, külföldi fizetésből, adott esetben nyugati körülmények között... akkor mi a tökömért szól bele bárki Magyarország belügyébe? Vagy bármely erdélyi, felvidéki... mi se döntünk az Ő életükről!” (László)

„A választójogod nem ahhoz kötődik, éppen melyik országban élsz, hanem az állampolgárságodhoz. Sokunk, attól függetlenül, hogy külföldön él, ezer szállal kötődik Magyarországhoz. Rendelkezünk ott ingatlannal, vállalkozással, esetleg szükségből hátrahagyott gyermekekkel, családdal. Ezért minket közvetlenül érint, mi történik otthon és ezt a választójogunkkal élve szeretnénk is befolyásolni. (...) Azt pedig senkinek nem akarom megmondani, neki mi a jó, sem odahaza, sem külföldön. A magam, és közvetlen családom érdekében szeretnék élni a választójogommal, bárhogyan is igyekszik a jelenlegi kormány ezt megnehezíteni.” (Gábor)

Remélem, nem hagytam ki semmit, ha mégis, akkor az majd a kommentekből úgy is kiderül.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás parlament Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr315845536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaszo71(D) 2014.03.06. 07:39:33

Mi elmegyünk szavazni, már lefoglaltuk a szállást is Berlinben, kellemeset a hasznossal:)))
Egyébként akivel eddig beszéltem itt, mindenki szavaz. CSAKAZÉRTIS.

Quercus a favágó 2014.03.06. 07:46:40

Nincs jogom beleszólni, miért kell, vagy nem kell szavaznotok(akik külföldön éltek). De ha szabad okokat mondanom.
Azért kell szavaznotok, amiért el kellett mennetek ebből az országból. A hazátokból. Amiért nem tudtátok itthon megtalálni a boldogulásotokat. Az itthon maradottakért. Azért, hogy legyen reményünk arra, hogy olyan normális életet élhessünk mi is itthon, mint Ti ott külföldön. Egyre kevesebben vagyunk itthon, akik meg tudják fordítani a rossz irányba tartó szekeret. És egyre többen vagytok külföldön, akik segíteni tudnak ebben.

Most megyek a gyapotföldekre(zopolite barátom után szabadon).

Bebbi 2014.03.06. 07:47:29

Nerm tudom, hogy ezen az oldalon, vagy mashol talaltam meg tegnap ezt a linket: www.vokskabin.hu

Igazabol nem lepett meg a vegeredmeny, de egesz erdekesnek talalom ezt az oldalt, minden hibajaval egyutt. El tudom kepzelni, hogy egy-egy bizonytalanabb szavazot segit orientalodni.

VHB 2014.03.06. 07:51:01

Fleetwood, szemerkélő eső, 8 fok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:18:34

"Sőt, a felháborító a dologban éppen az, hogy akinek van magyarországi lakcíme, de külföldről szeretne szavazni, az csak személyesen, az adott külképviseleten teheti ezt meg, míg akinek nincs magyarországi lakcíme, az akár levélben is, spórolva ezzel sok pénzt és időt.”"

pedig ez teljesen logikus, nem értem az averziót...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 08:19:32

@VHB:
Bettna (SWE), 0 fok korul, kod es brrpfujj ido :)

@QUERCUS:
Mikor mi kijottunk, eppen nem kellettem ott senkinek sem. Sem a szakmamban, sem mas munkakorben.
Azota a nagyerdemu szemeben hazaarulok lettunk (ok, sokan nincsenek tisztaban a szo jelentesevel).

Akkor nem volt rank szukseg, sokak, akik dolgoztak nem kaptak melto bert. Most hirtelen megiscsak szukseg lenne rank? Vagy csak a "haza"utalasainkra? Vagy csak a szavazatunkra? Vagy mint emberanyag kellenenk? Mint fiverek es noverek?
Ugyan mar!

De ha megis, az a szomoru helyzet, hogy most mar nekunk nincsen szuksegunk...

A nep, az istenadta nep megvalasztotta a mostani kormanyt, nem kis tobbseggel. Reszben ezert (ha csak erzelmi szempontbol volt is ez indok, en pl. mindenkepp jottem volna) joparan tavoztak. Most pedig, amikor kiderul, hogy meg Orrmany Viktor sem tud kolbaszbol keritest fonni ismet felenk fordul az orszag es segitseget ker? A hazaaruloktok? Tolunk, aljas ballib zsidoberenc fergektol?

Hogy is van ez? Kicsit ossze vagyok zavarodva...

Semmilyen korulmenyek kozott nem vagyok hajlando szavazni vagy akar egy szalmaszalat is keresztbe tenni. Ez mar nem az en bulim.

A csortet megelozendo: aki akar, eljen batran allampolgari jogaval es szavazzon!

(ezek a hirtelen jott gondolataim, nem ellened szolnak, remelem tudod)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:20:49

"bárhogyan is igyekszik a jelenlegi kormány ezt megnehezíteni."

nc

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:22:13

azt mondjuk sose értettem, hogy aki elköltözött külföldre, miért nem jelentkezik a magyarországi lakcíméről.
a lakcím azt jelenti, hogy AHOL LAKSZ. ha nem külföldön laksz, jelentkezz ki a magyarországi lakcímről.
ennyi

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:26:43

Hasznos téma, gratulálok, Sajnos az idézett hozzászólások egy része borzasztó primitív. Mindjárt idézek is párat.

2014.03.06. 08:27:37

@Babette_: tul sok problema. Lenyomozni hol kell, raszanni egy delelottot
Amikor meg en jottem el, errol nem beszeltek. Aztan feledesbe merulto.
Nekem semmilyen elonyom/hatranyom nem szarmazott belole, hogy nem jelentkeztem ki

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:27:49

"Miért is kellene hazajönni? Ha a vezér ÁLTAL VÁSÁROLT KÜLFÖLDI MAGYAROKNAK SEM KELL AZ ORSZÁGBA JÖNNIÜK, AKKOR MIÉRT KELLENE A KINT DOLGOZÓ ÉS MA MÉG NEM TUDNI HOGY MENNYI IDEIG KINT TARTÓZKODÓ MAGYAROKNAK HAZAJÖNNI? Ezzel nem szeretném a kettős állampolgárok önérzetét sérteni, de ők MIÉRT különbek, MINT A SZIMPLÁN MAGYAR HONFITÁRS?! Egyébként meg az szavazzon, aki részese az itt történt eseményeknek, vagyis élvezi a jót! és a szart is!"

A téma totális nem ismerése + inkoherencia + masszív demagógia.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:29:33

"Ha külföldön élsz, külföldi fizetésből, adott esetben nyugati körülmények között... akkor mi a tökömért szól bele bárki Magyarország belügyébe? Vagy bármely erdélyi, felvidéki... mi se döntünk az Ő életükről!"

Ismét a téma nem ismerése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.06. 08:30:03

@Kövérmadár [swe]:
Na.
Ez rendben volt.
Elmondtad miért nem szavazol.
Elmondtad hogy aki akar az szavazzon.
Ez a korrekt beszéd.
Egyetértek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:31:11

@charlieharper: de viszont van, aki hátrányként éli meg, hogy nem szavazhat levélben. de annyi esze nem volt, hogy kijelentkezzen,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.06. 08:31:50

@Babette_:
Miért kéne kijelentkeznem a saját lakásomból?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:33:31

@diggerdriver: ha benne laksz, akkor nem kell. a tulajdonjogodat nem az oda bejelentett lakcím jelenti.
gyk ismét: lakcím=ahol laksz.

2014.03.06. 08:34:52

@Babette_: mert az emberek (nem csak a magyar) nagy resze szereti verni az asztalt, hogy szerinte neki mi jar, pl szavazati jog.
Viszont nem jarnak utana, hogy mi a kotelesseguk. Az elet minden teruleten latom ezt a mentalitast replikalodni

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:38:24

@Bebbi:

Az a gond, hogy ez totális manipuláció.

Éppen a napokban néztem meg újra a House of Cards című 20 évvel ezelőtti brit sorozatot (van amerikai remake-je is, de a brit eredeti a jó).

Ott van egy jelenet, hogy a konzervatív miniszterelnök beszélget a PR-tanácsadójával és kommentálják a médiákban megjelent, a kormányra kedvezőtlen felméréseket. A tanácsadó kérdezi:
- Hogy volt feltéve a kérdés?
- "Ön szerint helyes-e, hogy a kormány nem segít eleget az önhibájukon kívül kilátástalan anyagi helyzetbe került briteken?"
- Ó, hát ez egyszerű. Csinálunk egy új felmerést, s azt már mi fogjuk megnyerni fölényesen. Azt fogjuk kérdezni "Ön szerint helyes-e, hogy a kormány nem költi felelőtlenül a keményen dolgozó és adót fizető britek pénzét, ezzel olcsó populista népszerűséget hajszolva?"

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:41:00

@Babette_:

Na igen, ez a fajta buta propaganda, ami az ellenfélen segít.

Januárban írtam ezt, a röhej, hogy milyen sokan támadtak miatta:

*

Vita

X: Hallottad, a rohadék cigány Orbán új pokoli terve, hogy ezentúl évente adóbevallást kell beadni és büntetve lesz a többnejűség! Ugye felháborító?

Y: Dehát eddig is volt adóbevallás és büntetve volt a többnejűség.

X: Úúúúúúú! Lefizetett téged a cigány Orbán diktátor, te bérkommentelő!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:41:49

@Babette_:

Mert aztán amikor mész haza, nagyon nehéz intézni dolgokat lakcím nélkül.

Mr Long 2014.03.06. 08:43:03

Swindon, 7 fok, felhos.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 08:44:15

@charlieharper:

A kedvenc embertípusomat parodizálnám:

"Felháborító, hogy a szemét kormány megnehezíti a szavazásomat, bezzek a jöttment románok meg szavazhatnak! S egyébként is, miért szavaz az, aki nem otthon él és adózik. Segítség, diktatúra van!"

:-)

Mr Long 2014.03.06. 08:46:24

@Babette_: Ideiglenes lakcimem van anyam kecojaban, mivel kikoltozeskor nem szuntettem meg egybol a bankszamlam es ehhez kell lakcim. Mar nincseg a szamlam, igy legkozelebb majd kijelentkezem onnan is.

2014.03.06. 08:47:04

@Mr Long: az UK egyik legrondabb varosa a "magic roundabout"-tal egyutt. Szerintem

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:47:19

@maxval a gondolkodó birca: pont annyira, mint egy külföldinek, akinek esetleg itt van ingatlana vagy magyar bankban van számlája, estébé...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 08:49:07

@Mr Long:
az meg másik, a kettős mérce: teljesen elfogadott, hogy pl angliában nem nyitnak számlát lakcím nélkül, de felháborodnak azon, ha magyarországon ugyanígy van,,,
(nem rólad beszélek, csak eszembe jutott)

Herr Géza 2014.03.06. 08:49:59

@Babette_: Hát pl. azért nem logikus (és most generálisan eltekintenék a van-nincs lakcíme, hogy lett magyar állampolgár, mi köze van hozzá, hisz külföldön él, stb. komplett kérdéskörtöl), mert egészen egyszerüen a XXI. században élünk, és enyhén szólva is "kitágult" a világ. Milyen alapvetö állampolgári jog az, aminek a gyakorlása Kovács XVI Béla számára pl. egy db. budapesti buszjegybe kerül, Kovács XVII Bélának pedig -aki mondjuk a munkája miatt éppen Ausztrália bal felsö csücskében dolgozik- mittudomén 500.- ausztrál dollárba, mert csak a nagykövetségen szavazhat ??? Miért nem lehet egy választást 2014.-ben, (állítólag) Európa szívében, a mai technikai/kommunikációs eszközök igénybevételével bonyolítani?
Más: annyi baromságot vezettek már be M.o.-on az EU-ra való hivatkozással. Németországban (szintén EU, csaxólok :-) ) bárki az országon belül is, minden indoklás nélkül kérheti, hogy levélben szavazzon...
A németül tudóknak:
"Wer kann per Briefwahl wählen?
Jeder Wahlberechtigte, der in ein Wählerverzeichnis eingetragen ist, kann sein Wahlrecht durch Briefwahl ausüben, wenn er einen Antrag auf Erteilung eines Wahlscheins stellt.

Wie wird der Antrag auf Briefwahl gestellt?
Die Erteilung eines Wahlscheines kann schriftlich oder mündlich bei der Gemeindebehörde beantragt werden. Die Schriftform gilt auch durch Telegramm, Fernschreiben, Telefax, E-Mail oder durch sonstige dokumentierbare elektronische Übermittlung als gewahrt."

Na azt hiszem, ennél egyszerübben ezt nemigen lehet kezelni. És akkor ezt mi vajon miért is nem tudjuk megvalósítani ??
Jogos, ha ezek után az ember "hátsó szándékot" feltételez ???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 08:50:05

Jo hir!
Kisutott a nap, a kod sehol, nehany vaddisznoalaku felho oson csak az egen at... :)

@Babette_:
Technikai kerdes, de egyetertek!
Meg is tettem...

Mr Long 2014.03.06. 08:51:43

@charlieharper: A kulso resze tetszett, ahogy jottunk be a varosba, bar total 12 egy tucat a legtobb kulvaros nekem. A belseje hagy kivanni valot maga utan, bar kis reszet lattam csak. Kolleganomet ellenben total megviselte, hogy a boltok 5.30kor bezarnak. :)

Mr Long 2014.03.06. 08:53:49

@Mr Long: Sokszor hasznaltam ma mar a total szot, kifogyott a keszletem...

SilentDreams 2014.03.06. 08:56:51

Kis kiegészítés a cikkhez. Nem csak az intézheti online a külképviseletre átjelentkezést, aki rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, hanem e link szerint azok is, akik nem:

kerelem.valasztas.hu/vareg/OrszaggyulesiValasztasok.xhtml?ftipus=3

En Ügyfélkapu-s regisztráción keresztül intéztem online. Nem tudom, hogy ez mennyire gyorsitja meg a dolgokat, de éjjel, valamikor éjfél után intéztem, s még aznap délelött megkaptam az emailt a helyi választasi irodától, hogy elfoagták azatjelentkezést. Pár nap múlva megjött a levél akülföldi címemre is. A magyar cimre mindenképp kiküldik, akkor is, ha nem kéri az ember.

Azért volt pár trükkös dolog a kitöltendö nyomtatványon, pl. vigyázzatok, hogy születési névnel ne adjátok meg a doktori cimet (már ha jelenleg van), mert simán meg lehet :))))))
Egy ideig eltartott, míg kitaláltam azt is, hogy melyik kerületben születtem Budapesten, s sikerült a dolgo az eredmény szerint :)

Mr Long 2014.03.06. 08:58:47

@Babette_: Nem nyitnak nelkule, de maskor meg sosem kellett lakcimigazolas semmihez. Mo-n meg azzal kezdtek, hogy minden iratot adjak oda, pl amikor uj kartyat igenyeltem.

bpetya75 2014.03.06. 09:03:56

@Kövérmadár [swe]:

"A nep, az istenadta nep megvalasztotta a mostani kormanyt, nem kis tobbseggel."

Tény, hogy sajnos meg lett a 2/3-uk. De arra azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a szavazatok nem egész 53%-ának megszerzésével érték el. Szó nincs arról, hogy elsöprő lett volna a támogatottságuk. Az előző kormány bukott hatalmasat. Most szerintem nincsenek többségben a fideszt támogatók, de az ellenzők értelemszerűen nem egy irányba fognak szavazni. Így a sikerük borítékolható, csak az arány kérdéses.

2014.03.06. 09:04:57

@Mr Long: kifejezetten tetszik, hogy minden iratot elkernek. A csalast megelozik.
Kollegambak a londoni betoresekor az utlevelet is elloptak. utana a neveben mindenfele hitelt vettek fel

Herr Géza 2014.03.06. 09:06:01

@diggerdriver:
OFF. Ma reggel azt hittem, hogy átugrottál ide egy kis vendégmunkára.. Az ablakom elött azóta berreg ugyanis egy digger-bagger, igaz a Matchbox-kategóriából (vmi. Kubota KX080). Azóta kizártam, hogy Te vagy. Az ipse olyan szinten bénázik, hogy az már laikusként is fáj.... Ja, meg magyarul sem tud. :XDD
ON.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 09:10:47

@Babette_: mert nem kotelezo, és nem csak azt jelenti. Mi több ideiglenes külföldön tartózkodás is volt korábban, tehát abszolút jogszerűen járt el , aki azt jelentette be.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 09:13:22

@diggerdriver: @Babette_:
Ismet Babettel ertek egyet.

Valoszinu az emberek ertelmezik rosszul a lakcim jelenteset / jelentoseget. Attol, hogy nem laksz ott az meg a tied es senki sem veszi el. De attol meg nem laksz ott. Tehat nem lehet ott a lakcimed sem.
Esetleg ideiglenes lakcim? Amikor neha elofordulsz ott, de eletvitelszeruen nem laksz ott. Kulonben baromi maceras lenne Londonbol ingazni ;)

@maxval a gondolkodó birca:
Latod? Ezert jottem el ugy, hogy ne legyen mar mit intezni. :)

@charlieharper:
Ez igy igaz :)

Herr Géza 2014.03.06. 09:13:37

@Herr Géza: És még valami: a német idézetben ugye benne van, hogy milyen módon kérheti valaki a levélbeni szavazás lehetöségét. Még a telex (="Fernschreiben") is benne van, nehogy az a ca. 5 polgár meg legyen fosztva ettöl a lehetöségtöl, akinek csak telexe van. (Igaz megesküdnék rá, hogy talán már nincs is üzemszerüen müködö telex magánszemély birtokában széles német földön).
Nálam itt kezdödik a különbség a demokrácia és a "demokrácia" között.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 09:15:47

@Babette_: Biztos meseltem mar ezt a sztorit, de par eve a vallalkozoim akartam leadni.

Konyvelo ugyfelkapun keresztul beadta a szukseges dokumentumokat. Megyek be hogy leadjam a kartyat, nezi a no a gepen a leadott papirokat, hat nem jo dokumentumok lettek leadva, nem adhatom vissz a kartyat...
Mondom a konyvelonek mi a helyzet, mondja hogy hulye a no mert o azt adta be amit kellett (jo 20 eve konyvelo, inkabb hiszek neki mint a hivatali Ilonkanak). Segaz, elkuldi megegyszer, hatha...
Megyek be megint, nezi a no, mar leadtam a vallalkozoi kartyam egy hete. WTF? :O De holgyem, itt van a kezemben (mutatom neki), akkor hogy adtam volna le, maguk nem akartak atvenni.
Hat o nem tud mit csinalni, a rendszer szerint le van adva... azota is otthon van a fiokomban. Ennyit a rendszerrol.

Azota en csak akkor vagyok hajlando leadni barmilyen dokumentumot vagy ugyet intezni otthon ha valaki pisztolyt tart a fejemhez vagy ha nekem komoly anyagi hatranyom van belole (ezert a TB-bol kijelentkeztem). De a lakcimkartyam nem fogom leadni mert nekem nem er annyit az egesz hercehurca meg idegeskedes csak hogy a "szabaly szerint jarjak el"... hagyjuk mar, gyakran akik ott dolgoznak sem tudjak mi a szabaly...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 09:18:13

@Herr Géza: " Ja, meg magyarul sem tud. :XDD"

Ez hogy derult ki? Raorditottal az ablakbol hogy "Ne ugy tartsd a kanalat te szerencsetlen baszod!" o meg nem valaszolt csak nezett bamban?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 09:19:57

@Kövérmadár [swe]: lehetne épp, de az ideiglenes külföldön tartózkodásnál megmarad a magyar állandó. Btw akinek pl hitele van otthon, akar fel is mondhatna a bank a szerződést , és a követelés is egyből terhelődhet, ha megszűnik a magyar lakcíme. Bankja válogatja.

En amúgy végül 3 hét után kaptam meg az elfogadó határozatot.

SilentDreams 2014.03.06. 09:26:57

@tildy[UK]: Emailben 3 hét után?

Az én pár órámhoz képest ez elég sok :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 09:28:14

@bpetya75:

"Tény, hogy sajnos meg lett a 2/3-uk. De arra azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a szavazatok nem egész 53%-ának megszerzésével érték el."

Ilyen a magyar választási rendszer.

Emlékeztető:
- 1990: az MDF a szavazatok 25 %-ával elnyerte a mandátumok 43 %-át,
- 1994: az MSZP a szavazatok 32 %-ával elnyerte a mandátumok 54 %-át,
- 1998: az Fidesz a szavazatok 28 %-ával elnyerte a mandátumok 38 %-át, s megverte az MSZP-t, mely TÖBB szavazatot kapott, 32 %-ot!,
- 2002: az MSZP a szavazatok 42 %-ával elnyerte a mandátumok 46 %-át, itt volt a legkisebb eltérés
- 2006: az MSZP a szavazatok 42 %-ával elnyerte a mandátumok 49 %-át,
- 2010: a Fidesz a szavazatok 53 %-ával elnyerte a mandátumok 68 %-át.

nigara 2014.03.06. 09:33:13

@QUERCUS: Ezt remélem, mindenki elolvassa

Herr Géza 2014.03.06. 09:34:45

@maxval a gondolkodó birca:
Mennyivel egyszerübb Észak-Koreában: a szavazatok 103 %-val ( a legutóbb 100% volt, nehogy má' ne teljesítsük túl...) elnyerték a mandátumok 100%-át ("Te, Ming-Csang, nem kéne ezt is legalább 102-re kihozni? Hogy örülne a fönök ?") :DDDDDDDD

nigara 2014.03.06. 09:36:27

@Mr Long: olyan már nagyon régen nincs, hogy "ideiglenes"
Egy címet KELL regisztrálnod, ami a "tartózkodási hely"

bpetya75 2014.03.06. 09:39:38

@QUERCUS:

Node ki lenne az alternatíva? A teljesen nevetséges "baloldali" összefogás? A szerintem időnként nagyon jól gondolkozó, de szélsőjobboldali kötődését levetkőzni képtelen jobbik? A színtelen, szagtalan, súlytalan lmp? A keresztény(?)demokraták?
Kire szavazzanak ők a távolból, amikor még mi, itthon élők sem tudunk biztosan (vagy legalább csak jó eséllyel) jó választást. Ha van ötleted, akár privátban is kíváncsi vagyok rá.

Egyébként pár napra belekontárkodtam az erdei melóba mint gallyazó, daraboló, kézi közelítő. Eddig is tudtam, hogy rohadt kemény, három éve meg is győződtem már róla, most felfrissítettem az élményt.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.03.06. 09:39:48

@bpetya75: szia, ez nagyon off: múlt héten elmentem a fához hogy lefenykepezzem, de megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy levele sincs, aztán rajottem, hogy az előző kép valamikor nyár végén - ősz elején készült. Majd tavasszal újra próbálom!

nigara 2014.03.06. 09:40:32

@Kövérmadár [swe]: nézd, tudom, hogy ezt téged nem fog érdekelni, de eddig sem igazán szimpatizáltam a véleményeiddel.

Mert nagyon magas lovon ülsz - onnan nagyot lehet ám esni...

bpetya75 2014.03.06. 09:41:33

@maxval a gondolkodó birca:

Ez a magyar rendszer sajátja? A bolgár vagy más általad ismert választási rendszer kiegyensúlyozottabb ennél?

bpetya75 2014.03.06. 09:43:25

@petrasp:

Már épp hiányoltam a jelentkezésed. Köszönöm a próbálkozást, remélem nem vered magad költségekbe emiatt. Várok türelemmel ;-)

nigara 2014.03.06. 09:45:29

@maxval a gondolkodó birca: az új választási rendszerben meg még kevesebb arányú szavazattal lehet majd nyerni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.06. 09:46:52

Zürich: süt a nap, 5 fok.
:)
Nem szavazok.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 09:46:58

@maxval a gondolkodó birca:
Azért mert nagy valószínűséggel még rokona sincs Magyarországon, vagy jóval kevesebb érdekeltsége van.
Nekem például gyakorlatilag az összes rokonom ott él. Aki Kolozsváron él, másik rokona Marosvásárhelyen, harmadik temesváron. NINCS semmi ingatlana Magyarországon, annak aztán elvileg tök mindegy.
Nekem van ingatlanom, idővel el szeretném adni. És ha például a hülye vezetés miatt a forint árfolyama 350 lesz amikor átváltom Euro-ra, akkor az a kormány "ENGEM lop meg", nem az erdélyit.
EZ egy példa volt.

SilentDreams 2014.03.06. 09:49:02

@Babette_: "....azt mondjuk sose értettem, hogy aki elköltözött külföldre, miért nem jelentkezik a magyarországi lakcíméről.
a lakcím azt jelenti, hogy AHOL LAKSZ. ha nem külföldön laksz, jelentkezz ki a magyarországi lakcímről."

Törvény adta lehetöség, hogy a külföldön dolgozó/tartózkodó megtarthassa magyarországi lakcímét is. En ezzel egyetértek, jól jöhet néhány dologban (megkönnyít ügyintézeseket) és ha újra Magyarországon akar lakni, akkor nem kell újra intézni a bejelentkezést.

Amit viszont abszolút nem értek, ha a szavazati jog az állapolgársághoz van kötve, akkor a valamely okból külföldön tartózkodó állampolgárok szavazási lehetöségeit miért kell megkülönböztetni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 09:49:17

@SilentDreams: 2 het utan, mint fenn a cikkben is van, nem volt semmi. Rakerdeztema helyi valasztasi irodanal: meg sem kaptam a kervenyt. Online, ugyfelkapuval kertem, londoni cimre postazassal es emailben elkuldessel.

Mikozben kedvesem egy het utan megkapta levelben ide, kicsit vicces volt, hogy a "külföldre a postázás nem megoldható"-t irtak nekem.

Vegul 3 het utan sikerult kezhez vennem az elfogado hatarozaot, amit igy szuleimhez kuldtek ki ( plusz emailben).

M. Péter 2014.03.06. 09:50:26

@Babette_: Ezt magyarázd már meg. Pont a magyarországi lakcímmel rendelkezők között vannak azok, akik a választás napján tényleg csak ideiglenesen vannak külföldön. Miért logikus az, hogy nekik macerásabb szavazni, mint azoknak, akik kevésbé kötődnek Magyarországhoz?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 09:51:32

@bpetya75:

Persze, sokféle rendszer van.

Pl. teljesen arányos rendszer van Hollandiában. Mindenki szavaz egy darab pártlistára, s minden 0,67 % szavazat ér egy mandátumot. Nincs semmilyen parlamenti küszöb.

S teljesen aránytalan a rendszer Angliában. Csak egyéni választókerületek vannak, s az nyer, aki ytöbb szavazatot kap. Így aki lemarad a 3. helyen, rosszul jár. Pl. Angliábnan a liberálisok 27 % szavazataránnyak a mandátumok alig 8 %-ával rendelkeznek.

A magyar rendszer meg a kettő között van.

Mondjuk ha a holland rendszer 10, a brit meg 1, akkor a jelenlegi magyar 4, a korábbi magyar meg 5 volt. A bolgár meg 9.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 09:52:39

@nigara:

Igen, növelve lett az aránytalanság. Mondjuk ha a teljesen arányos rendszer 10, a teljesen aránytalan meg 1, akkor a jelenlegi magyar 4, a korábbi magyar meg 5 volt.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 09:53:42

Egyébként az érdekes, hogy április 4-e körül már nagyon drága a repülőjegy.
És vissza: 6-án reggel 6 órás szinte ingyen van, az esti meg horror áron van.

adg 2014.03.06. 09:54:16

@Babette_: en pl azert, mert nem tudtam. Nem akartam a gyerekekkel vegigjatszani a gyamhivatalos cirkuszt. Sot, miutan eladtuk a lakast, csak ugy ki akartam jelentkezni, hogy nincs tovabb lakasunk, nem vettunk masikat. Mondtam a kisasszonynak, hogy ideiglenesen bejelentkezunk anyosekhoz, amig nem lesz valami. Azt nem lehet, olyan nincs, hogy nincs allando lakcim. Hat akko jo, le vagytok tojva, azota is a ket eve eladott lakasban lakunk. Ha ez a jo, legyen.
mondok egy meg jobbat. Gyanus birosagi meg banki levelet kaptunk ismeretlenek nevere, de a mi cimunkre. Bementem az ocsmanyirodara, megkerdezni, hogy nem lakik-e papiron meg valaki nalunk. Hat de, ket komplett csalad, meg meg 2 masik ember is. Kertem, hogy toroljek oket, mert nem laknak ott. Tudtam igazolni, hogy enyem a lakas. Valasz, nem lehet, fizessek minden papiron ott lako utan 2000 ft eljarasi illeteket, es akkor eljaras indul, melynek soran kideritik, hogy mi van. En fizessek, hogy a hozzam illegalisan bejelenkezoket kirakjak!! Lofutty, azota is ott laknak :)

kocog 2014.03.06. 09:55:09

@Kövérmadár [swe]:

Hogy neked mennyire igazad van!

Csak annyit tennék hozzà: menjen szavazni az, aki a börén viseli annak a következményeit.
Én, innen "kintröl", a "kényelmes jolétböl" nem fogom megmondani, ki vezesse a Magyarorszàgon maradottakat.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.06. 09:56:57

@adg [AU]: Bakker. Elméletileg amikor bejelentkeztek nekik kellett volna igazolni, hogy jogszerűen jelentkeznek be.
Akkor a tokmányiroda nem kérte tőlük?? :(

négyzet 2014.03.06. 09:57:10

Engem az érdekelne, hogy a külföldön élők közül mennyien szándékoznak szavazni. Határátkelő, csinálsz egy ilyen felmérést az itteni közönségben? Két kérdés: külföldön élsz? igen/nem Fogsz szavazni? igen/nem

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 09:57:45

@M. Péter:

A gond az, hogy a dolognak van egy súlyos biztonsági kockázata is. Ha túl könnyű lenne szavazni külföldön magyar lakcímmel, ezzel tömeges visszaélések lennének. Gondold csak meg: felkelsz hajnalban Budapesten, szavazol, majd elutazol Bécsbe, ott is szavazol a magyar követséges, aztán irány a pozsonyi követség.

Ezért van kitalálva a rendszer úgy, hogy előre be kell jelenteni a szavazási igényt, hogy legyen idő a jelentkezőt törölni a belföldi szavazólistáról, s csakis ott szavazhat, ahová bejelentkezett.

A megoldás az elektronikus szavazás lenne, hiszen ott arendszer eleve nem engedne kétszer szavazni, de az viszont a szavazatvásárlóknak lenne aranybánya.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 09:57:52

@maxval a gondolkodó birca:
Látható, hogy a holland rendszer lenne a legjobb, de ez nem érdeke soha a hatalmon levőknek.
Ezért nyomatják a hülye választókerületit, ezzel lehet demagóg szövegeket nyomatni, hogy "mindenkinek lesz saját körzetébe képviselő". - Persze, senkinek nem mondják, hogy nem az "jelöltje lesz" hanem a pártnak lesz egy újabb nyomogatója a tornyos házban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.06. 09:59:05

Kíváncsi lennék a külföldön élő, azt oldalt látogatók arányára szavazást illetően. Megyek/nem megyek.

HÁ! Nem lehet a FB-on kérdésként feltenni?

SilentDreams 2014.03.06. 10:01:41

@Hari Seldon 2: Oh, csak nem trükköznek a légitársaságok? :)

En lebuszozom a választás elötti napon Münchenbe 15 Euroért, s onnan folytatom az utam vonattal az Alpokba Husvétig :))

Felmerült, hogy hazanézek Budapestre, de ez kellemesebb opciónak tünik, mivel az alpesi 2 hetes vonatozgatás amúgy is be volt tervezve, bár eredetileg 1 héttel késöbb kezdtem volna.

Bebbi 2014.03.06. 10:02:59

@maxval a gondolkodó birca: Pont Rad gondoltam, mikozben azt az oldalt nezegettem, hogy szivesen megneznek egy verziot a Te kerdeseiddel es kiertekeleseddel. De ne csak ket kerdes legyen, mint a 2006-os es a mostani ukrajnai esemenyek kapcsan, amit mar ugye "feldolgoztal". :-) Szoval, ha van ilyesmire idod, en szivesen megneznem, mit mutat egy objektivabb, de hasonlo felepitesu kiertekeles. Mar ha egyaltalan tud ilyen letezni...

négyzet 2014.03.06. 10:03:38

@Kövérmadár [swe]: "Valoszinu az emberek ertelmezik rosszul a lakcim jelenteset / jelentoseget. Attol, hogy nem laksz ott az meg a tied es senki sem veszi el. De attol meg nem laksz ott. Tehat nem lehet ott a lakcimed sem. "

téged már megfertőzött a svéd rend :) ott tényleg működik, hogy ahova bejelented magad, ott laksz, és oda kapsz mindent.

négyzet 2014.03.06. 10:04:21

@svájci sapka (ch): :D

Lehet csinálni google formmal, nem kell itt kommentekben szavaztatni.

SilentDreams 2014.03.06. 10:04:49

@svájci sapka (ch): A tulaj aliirasa kell hozza... Ha viszont a tulaj állitja, hogy ö nem irt ilyet ala, akkor azt csak 2000 Ft-ért hajlando a hivatal elhinni. Ajajjjj :))))

Herr Géza 2014.03.06. 10:05:12

@maxval a gondolkodó birca: Mit értesz "komolyan" alatt ?? Volt ott egy pár szmájli.....

M. Péter 2014.03.06. 10:05:47

@Hari Seldon 2: Vasárnap hajnalban mindig olcsóbb utazni, mint este.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 10:06:06

@SilentDreams:
Mi meg 4-én megyünk autóval Magyarországra, ma már így alakult akkor cserélem le a téli gumikat a kocsin.
Sajnos amikor költöztünk nem tudtam elhozni a kerekeket, és novemberben sem, mert még mást is kellett hoznom.
A következő garnitúrát viszont majd itt veszem. Addig marad a tavaszi-őszi autózás. :-)

gergius 2014.03.06. 10:10:20

Ildiko aki mar "KET HETE" beadta talan belegondolhatna hogy nem o az egyeduli, es valoszinuleg be vannak havazva a nem 400.000 magyarra szabott nagykovetsegen.

Amugy szerintem is tok nyilvanvalo hogy miert szivatjak a kulfoldon dolgozokat, en pl. nem fogok tudni Londonba zarandokolni hogy leadhassam a szavazatomat pedig nagyon szeretnem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 10:12:02

@Hari Seldon 2:

Magyar hagyomány az egyéni választókerület...

Amióta van Mo-n népképviseleti választás (1848 óta) mindig egyéni választókerületek voltak, pár kivétellel.

1848-1925 : választási rendszer: egyfordulós, kizárólag egyéni körzetek.

1925-1945 : választási rendszer: vegyes - a nagyvárosokban pártlista, mindenhol másho egyfordulós, egyéni körzetek.

1945-1967: választási rendszer: csak listás.

1967-1985: választási rendszer: egyfordulós, kizárólag egyéni körzetek.

1985-1990: választási rendszer: vegyes, listás és egyfordulós, egyéni körzetek.

1990- 2014: választási rendszer: vegyes, listás és kétfordulós egyéni körzetek.

2014-től választási rendszer: vegyes, listás és egyfordulós, egyéni körzetek.

Bebbi 2014.03.06. 10:12:45

@Herr Géza: Ha mar Nemetorszag es ugyintezes. :-) A nemet kollegaim mindig arra panaszkodnak, hogy hiaba elnek a nemet hatar mellett, nem eleg egyszeruen atmenni mondjuk Lörrachba utlevelet vagy szemelyit hosszabbittatni, hanem el kell menni Bernbe a nagykovetsegre. Ha a valasztast ilyen jol megoldottak, akkor lehet, hogy hamarosan majd ebben is lesz valtozas. Ez mondjuk engem nyilvan semennyire sem erint. :-)

SilentDreams 2014.03.06. 10:13:52

@gergius: Hol laksz Anglián belül?

Ha a költségek miatt nem tudsz elmenni, akkor itt talán találhatsz olcsó(bb) lehetöséget: uk.megabus.com/

(föleg olcsó buszjegyek, minél elöbb veszed, annál olcsóbb, de vettem anno nagyon olcsó vonatjegyet is az oldalon)

M. Péter 2014.03.06. 10:14:40

@maxval a gondolkodó birca: De ha már egyszer bejelentkezett valahova külföldön tartozlodó szavazóként, akkor miért nem szavazhat levélben ugyanúgy, mint a Mo.-i lakhellyel nem rendelkezők, miért kell esetleg többezer km-t utaznia?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 10:14:42

@bpetya75:
Akkor csak egy egyszeru tobbseg akarta oket. Ez a jelenlegi aranyokon nem valtoztat.

Ha mindenki elmenne szavazi (hazon belul), aki nem szereti oket, talan megsem ok nyernenek. De ilyen nem lesz ugysem.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 10:14:46

@M. Péter:
Lehet, de nagyon nagy a különbség. (5-szörös)

négyzet 2014.03.06. 10:18:23

@Kövérmadár [swe]: Szerintem nem az "hazaárulózik" a külföldön dolgozókra, aki azt szeretné, hogy szavazzanak, aka mostani ellenzék. Mondjuk ha ennyire ismered a magyar belügyet, akkor tényleg jobb nem szavazni ;)

bpetya75 2014.03.06. 10:21:01

@Kövérmadár [swe]:

Nem, valóban nem. Csak azért írtam, amit írtam, mert úgy vettem észre, hogy az itteniek egy része azt hiszi, hogy a fidesznek baromi nagy volt a támogatottsága, pedig nem. Csak, ahogy Max írta, ilyen a magyar választási rendszer.

Én a jó alternatíva hiányában látom a legnagyobb bajt, ahogy Quercusnak is írtam. A többi már csak hab a szarból gyúrt tortán...

négyzet 2014.03.06. 10:28:03

@bpetya75: választék lesz bőven. sose volt még ennyi kispárt, mint most. máskor ennek örülnék...

amúgy az lmp már nem is annyira színtelen-szagtalan :D
www.youtube.com/watch?v=g8HmYLWtKss

Hari Seldon 2 2014.03.06. 10:29:07

@bpetya75:
A jó alternatíva: bárki csak ne a maffia-szekta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 10:31:30

@nigara:
Csak egy egyszeru dolgozo vagyok, aki a jobb elet remenyeben kulfoldre koltozott.
Felette allok a mindenkori magyarorszagi esemenyeknek, pont annyira, mint az ukrajnaiaknak. Ha ez a magas lo, akkor vallalom.

Ulhetnek meg a foldon is, ahogyan a kilatastalansagban elok is teszik, onnan mar nincs hova leesni. Kerdes, hogy ez jobb-e az embernek?

Kivancsi vagyok egyebkent, hogy konkretan mit ertesz magas lo alatt es nagyot lehet esni alatt...

@négyzethálós:
Ez a fajta rendszeretetem mindig megvolt. Valoszinu ezert nem vagyok jolmeno (sumak) vallalkozo sem. Ha valami ugy van, akkor ugy csinalom. A szabalyok 90%-anak betartasa baromi kenyelmesse teszi az ember eletet (szerintem). Persze buta szabalyok vannak, mindig is lesznek.

Ezt a lakcimesdit sosem ertette. A bank es hitel kerdeset nem feszegetem, mert nem az lenne az altalanos motivacio vagy visszatarto ero. "Hol lakom?" "Itt. " akkor ezt beirom / megadom. Ha koltozok, akkor atiratom es ennyi.
Ha valaki nagyon ez ellen van es nincs kezzelfoghato indoka (a "nem akarom", "ne mondjak meg" az nem indok), ott valami sumaksag van a hatterben.

Egyebkent hivatalos lakcim nelkul is meg lehet adni elerhetoseget, pl. a diakhitel zrt is egy magyar cimre kuldi a leveleimet, pedig nem vagyok bejelentve oda.

Ez inkabb erzelmi kotodes lehet, arra a jogszabalyok (szerencsere) erzeketlenek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 10:34:54

@Bebbi:

Mindig az a lényeg, mit akarsz célként elérni. Az általad linkelt oldal pl. erősen fideszes, azaz a Fidesz felé terelnek a kérdések.

Tanítják ezt sok helyen Logika tantárgy alatt, az érvelési trükkök fejezetben. Politikusoknak ez kötelező anyag. Ha nem ismeri fel valaki a trükköket, 5 perc alatt kiütik bármelyik vitában. S persze időnként használni is érdemes őket a tapasztalatlan ellenféllel szemben... :-)

A kedvenceim:

Ad hominem - magyarul: személyeskedés, példa:
“A homokos házasság elfogadhatatlan, mert a Gyurcsány is támogatja, márpedig Gyurcsány becsapta a választóit és bukott politikus.”

Ennek verziója, ad hominem tu quoque:
“A cigarettázás nem lehet káros, mert a papunk, aki sokat beszél az egészségről, szintén szokott dohányozni”

Argumentum ad lazarum / Argumentum ad crumenam:
“Soros György szerint Oroszországban diktatúra van, ha ő mondja, biztos így van, hiszen ő a saját erejéből, saját tudásával lett milliárdos.”
“Láttad a tévében a szegény szerencsétlen felkelőket, amint harcolnak az állig felfegyverzett kormánykatonákkal? Számomra nyilvánvaló, hogy a felkelők ügye igaz ügy.”

A legterjedtebb persze a szalmabáb érvelés, más néven árnyékbokszolás:
“Szóval te ellenzed, hogy az önkormányzati iskola egyházi fenntartású legyen? Ugye tudod, hogy Lenin mélyen egyetértene veled, aki több ezer templomot rombolt le?”
“Tehát szerinted jó az egykulcsos adó? Nem látod, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája nem hozott eredményt?”

Szövegkörnyezetből kiragadás:
“Orbán kommunista. Ő maga mondta, hogy a rendszerváltozás előtt nem a kommunista rendszer, hanem annak fenttartói ellen harcolt csak.”

Argumentum ad temperantiam:
“A holokauszttagadók szerint egyetlen zsidót sem öltek meg a nácik a koncentrációs táborokban, a zsidók viszont 6 millióról beszélnek, így a valószínű áldozatszám 3 millió lehet.”

Hamis analógia:
“Miért tiltják a dohányzást? Bezzeg az autókat nem tiltják, pedig azok sokkal többet füstölnek!?”

Petitio principii. magyarul körkörös érvelés:
“A halálbüntetés elfogadhatatlan, hiszen az államnak nincs joga embereket gyilkolnia.”

Argumentum ad naturam:
“A homoszexualitás nem lehet rossz, hiszen az állatvilágban is megfigyelték.”

Hamis kérdés:
“Miniszter úr, mondja meg őszintén: abbahagyta Ön a hazudozást?”

Post hoc ergo propter hoc
“Az MSZP hatalomra kerülése után növekedni kezdett a benzin ára, az MSZP a felelős tehát.”
“A Fidesz hatalomra kerülése növekedett az emigráció, a Fidesz a felelős tehát a magyarok kivándorlásáért.”

Hamis dilemma:
“Ha nem szavazol 2014-ben az MSZP-re, akkor Orbán hatalomban maradása mellett vagy.”

Ignoratio elenchi:
“A szavazóknak csak a 30 %-a szavazott a Fideszre, tehát a Fidesz valójában nem nyerte meg a választásokat. 70 % nem támogatja a Fideszt.”
“A kereszténység megbukott, a tudomány bizonyította, hogy a Nap nem a Föld körül forog.”

Argumentum ad misericordiam:
“Tehát te nem helyesled az abortuszt? Na és mit gondolsz, azokról a szerencsétlen lányokról, akik 16 évesen tönkreteszik teljes életüket egy nem kívánt terhesség miatt?”

Cum hoc ergo propter hoc
“Az internethasználók között kevesebb a mélyszegénységben élő ember, így a mélyszegénység ellen hasznos lehet az internet terjesztése.”

Argumentum ad perfectionem:
“Semmi értelme tiltani a drogokat, úgysem tudjuk sosem teljesen megszüntetni a drogkereskedelmet és droghasználatot.”

Te sem tudod jobban:
“Nevetséges, hogy sportriporter így lehordta földig a csapatot. Menjen ki ő játszani, mutassa meg mit tud, s csak aztán beszéljen!”

:-)))
Szóval élvezet a választási lampány annak, aki ezeket ismeri, sokkal több érv is van. A kampányban szinte csak érvelési hibák hangzanak el...

Herr Géza 2014.03.06. 10:37:14

@négyzethálós: Ilyen "nagyon high-tech" megoldást nem is mertem felhozni... :DD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 10:37:36

@M. Péter:

Igen, ez értelmes kérdés. Valójában nincs is rá értelmes válasz. Gyakorlati be kellene bevezetni a leveles szavazást belföldön is, ez a lényeg. Ismét előjönne persze a szavazatvásárlás kérdése.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 10:38:28

@négyzethálós:
Nem nagyon ismerem. Hireket nyilvan olvasok, de 99%-ban nem politikai jellegueket (es nem is bulvart ;) ).

Nem is tudnek kire, mert bar a narancsot kifejezetten utalom, de mashol ugyanazok az arcok ulnek, max vetesforgoval, mint eddig.

Szamomra az alternativa az lenne, ha kivalasztanank 386 frissen vegzett diplomast, minden teruletre a sajat szakmajabol, alapos szures mellett (nincs apucinak eldugot 12000 ha foldje meg haverja a birosagon. Igazi, nagybetus "senkiket" es aztan hajra...
Esetleg kulon feltetel egy kis kulfoldi egyetem a szemlelet miatt, de ott sem a gazdag szulo csemetejet.

Ha jobb nem is, de rosszabb sem lenne, mint ma vagy tegnap.

Amig ugyanaz a 386 mokamiki csucsul ott ugyis bullshit az egesz.

gergius 2014.03.06. 10:39:26

@SilentDreams

Eszakon lakom.

Kosz az infot. A koltsegek mellett meg ott az ido, a lebumlizas, szallas, day-off hetfore, egesz nap sorban allni hogy leadd a szavazatod stb...

Miert nem adhatom le en is a szavazatom levelben mint hatarontuli honfitarsaink? Mert valoszinu nem a jelenlegi vagy az elozo rezsimre szavaznek...

xxylon 2014.03.06. 10:39:29

Aprilis 4-6 korul a repjegyek azert is dragak mert ez a trimeszter vege az angol iskolakban, ket het szunet kezdodik husvetig.

Amugy nekem nincs magyar lakcimem de nem fogok szavazni mert nincs kire.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 10:40:14

@gergius: hogy mi? Miert lennenek ettol behavazva a kovetsegen,ha nem is ok vegzik a nyilvantartasba vetelt?

Ehhez a kovetsegnek semmi koze - vegul amugy 3 het utan kaptam meg a nyilatkozatot .

A helyi valasztasi iroda vegzi a nyilvantarsba vetelt igy az "Ildiko" eseten egy 3500 fos telepules valasztasi irodaja valahol a Jaszsagban. Annak a valasztasi irodanak az alkalmazottja azonban szolt "Ildikonak" , miutan "Ildiko" rakerdezett , hogy hogy all az ugye, hogy az Orszagos valasztasi iroda meg nem kuldte el a kervenyt nekik. Ez volt ket hettel azutan, hogy "Ildiko" ezt ugyfelkapun bejelentette, hogy a londoni konzulatuson szeretne szavazni.

Mindezek mellett viszont a parja mar egy het utan kapott ertesitest, igaz o mas telepulesen lakik.

Szoval meg egyszer kerdem, mi a francnak kevered az egeszbe a kovetseget, mikor nekik semmi kozuk a kulfoldi atjelentkezeshez?

Herr Géza 2014.03.06. 10:44:33

@Bebbi: Biztos abban is van hátsó szándék... Pl. a berni nagykövetségen az ügyintézés alatt megkínálják öket kávéval, amibe tudatmódosító szereket kevertek, így a német polgároknak nem is fog eszükbe jutni, hogy kérjék a svájci állampolgárságot. (v.ö.: a svájci és a német titkosszolgálatok együttmüködése). Ugye milyen jól ki van találva?? :XDDD

2014.03.06. 10:45:06

Mi az, hogy bejelentett lakcim? Arrol nem is beszelve, hogy allando - e vagy ideiglenes:) Kinek mi koze hozza, hogy hol lakik az ember:) A valasztasokrol (es a demokraciarol) meg az a velemenyem, hogy egyszeruen "uri huncutsag":)

négyzet 2014.03.06. 10:52:57

@gergius: 2010-ben országon belül kértem át magam, hogy ne kelljen hazautaznom szavazni. Órákat álltam sorba, iszonyú tömeg volt, fél napom ráment. De akinek olyan a műszakja, hogy hétvégén is dolgozik, az itthon is szív ezzel. Szóval a day-off, a sorban állás, de bizonyos esetekben az utazás is megvan akkor is, ha Magyarországon szavazol. Ergo nem kifogás :)

négyzet 2014.03.06. 10:56:38

@Kövérmadár [swe]: vannak olyan pártok szerintem, akik ilyen tanult kis "senkik" és az urambátyám világ ellen vannak ;)

2014.03.06. 11:02:56

'Jó hír viszont, hogy nem kell indokolgatni, azaz nem kell beírni, miért vagyunk külföldön, vagy ha ott élünk, nem kell megadni a tartózkodási helyet.'

Feltetelezem, hogy egy egesz csomo jogba utkozne ha 'be kene irni' hogy miert vagyunk kulfoldon (?) illetve meg kene adni a tartozkodasi helyet. Meg a magyar kormany sem kovetelhet szemelyes informaciot indokolatlanul a polgaraitol, csak azert mert adatgyujteshez van kedve.

Herr Géza 2014.03.06. 11:04:08

Találtam még valamit a német választási jogról, a német lakcímmel nem rendelkezö, külföldön tartózkodó német polgárokról (nem, nem kell öket másolni, de érdemes minden megoldást tanulmányozni és a jó elemeket nem szégyen átvenni...):

"Wer ist wahlberechtigt?
Gemäß § 12 Absatz 2 Satz 1 Bundeswahlgesetz sind bei Vorliegen der sonstigen Voraussetzungen (Vollendung des 18. Lebensjahres am Wahltag und Fehlen eines Wahlrechtsausschlusses nach § 13 Bundeswahlgesetz) auch diejenigen Deutschen im Sinne des Artikels 116 Absatz 1 des Grundgesetzes wahlberechtigt, die am Wahltag außerhalb der Bundesrepublik Deutschland leben, sofern sie
1. entweder nach Vollendung ihres 14. Lebensjahres (das heißt vom Tage ihres 14. Geburtstages an) mindestens drei Monate ununterbrochen in der Bundesrepublik Deutschland gelebt haben und dieser Aufenthalt nicht länger als 25 Jahre zurück liegt
oder
2. wenn sie aus anderen Gründen persönlich und unmittelbar Vertrautheit mit den politischen Verhältnissen in der Bundesrepublik Deutschland erworben haben und von ihnen betroffen sind."

Szabadfordításban:
1. Jogosult szavazni minden olyan német, aki a 14. életévének betöltése után legalább egybefüggöen három hónapig élt a BRD területén és ez nem volt 25 évnél régebben
vagy
2. más okból személyes és közvetlen ismereteket ("jártasságot") szerzett a BRD politikai viszonyairól és ezáltal érintetté vált.

(A nyelvhelyességi kritikáktól kéretik eltekinteni, megpróbáltam nagyon szöveghüen fordítani.)
Mit szóltok pl. a 2. ponthoz (az abszolút gumiparagrafus esete) ?

bpetya75 2014.03.06. 11:06:45

@négyzethálós:

Jogos. Ezt a videót láttam, jól sikerült darab. :-D

@Hari Seldon 2:

A narancsmaffia és a szegfűmaffia között nincs nagy különbség.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 11:07:47

@négyzethálós: "Két kérdés: külföldön élsz? igen/nem Fogsz szavazni? igen/nem"

Parom es magam neveben (tehat 2 fo):

Kulfoldon elsz: IGEN
Fogsz szavazni: NEM

labirintus1 2014.03.06. 11:10:21

@Babette_: Ez súlyos tévedés. A mai magyar lakcímnyilvántartó rendszerből egyetlen dolgot nem lehet megtudni: hogy az illető hol lakik.

Viszont, arra tök jó, hogy cseszegetni lehessen vele az embert. Lásd Joav Blum, akit azért akartak megbüntetni, mert bejelentkezett a saját házába. Annak a pernek érdemes utánanézni, mert kiderült, hogy a lakcímnyilvántartás NEM közhiteles nyilvántartás. Ekkor viszont felmerül, hogy mi a francnak van.

Én a következők miatt voltam kénytelen megtartani a lakcímem:

1, Szja-t kellett fizetnem, mert kivettem az önkéntes nyugdíjpénztárból a pénzt, amit a jogszabályokat betartva csak saját bankszámláról tehettem meg. (Ha nem hiszed, belinkelem a NAV tájékoztatót erről.) Ja! És a nyugdíjpénztár is kizárólag magyar bankszámlára utal.

2, Én egy időben leadtam a lakcímkártyám, mert azt gondoltam, hogy ezt kell tenni, de ekkor pl. nem fértem hozzá a saját bankszámlámhoz. Ráadásul ettől még megmaradt az otthoni lakásom és pl. az ELMÜ-nél, a Gázműveknél a saját lakásom mérőóráit nem tudtam haviról éves elszámolásúra átiratni pedig eredeti tulajdoni lap volt nálam.

3, Nem tudtam még kártyás mobil telefont sem venni lakcímkártya nélkül.

4, Még látogató jegyet sem akartak adni a Szabó Ervin Könyvtárban, amikor valamit meg kellett néznem a Budapest Gyüjteményükben.

5, Ez egy speciális probléma, de mikor egy barátom börtönbe került, csak úgy tudtam látogatni, ha volt lakcímkártyám, mert egyébként nem engedtek be. Van állásfoglalásom az Ombudsmantól, hogy nekem volt igazam, mert a lakcímkártya nem személyazonosításra szolgáló irat, de ezt leszarták és hiába utaztam 3000 km-t nem engedtek be.

Szóval csak annak opció a lakcímkártya leadása, aki tényleg teljesen mindent felégetve magamögött vándorol ki, úgyhogy nem marad semmilyen vagyona Magyarországon.

gergius 2014.03.06. 11:10:55

@tildy[UK]
Mielott "Ildiko" leharapja a fejem, "Ildiko" talan visszaolvashatja mit irt, mert ott szo szincs a 3500 fos jaszsagi telepulesrol. Igy szegeny gergiusz "Ildiko" tartozkodasi helyet nem ismerven azt hitte "Ildiko" a londoni kovetsegre adta be a kerelmet.

Negyzethalosnak koszonom a hozzaszolasat, nekem sajnos nem all modomban kozel 2000km-t oda-vissza utazni a mar fentebb emlitett okok miatt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 11:16:42

@Kövérmadár [swe]: "Szamomra az alternativa az lenne, ha kivalasztanank 386 frissen vegzett diplomast, minden teruletre a sajat szakmajabol, alapos szures mellett (nincs apucinak eldugot 12000 ha foldje meg haverja a birosagon. Igazi, nagybetus "senkiket" es aztan hajra...
Esetleg kulon feltetel egy kis kulfoldi egyetem a szemlelet miatt, de ott sem a gazdag szulo csemetejet."

Szamomra meg az lenne az egyetlen ertelmes alternativa ha belatnak vegre hogy otthon aki politikaval foglalkozik az nem ert hozza. Mert aki eleg intelligens es gerinces ahhoz hogy ott lenne a helye, az sajnos mar csak a legkor es az egesz dolog imidzse miatt sem ker belole.

En azt latom ertelmes kiutnak hogy ha vegre felkernenek egy kulfoldi politikai vezetest akik mar bizonyitottak az elmult evtizedekben. Mondjuk athozni 15-20 felelos szemelyt a finn kormanybol akik kb. 40 ev alat vittek Finnorszagot "zero to hero" szintig (Nikki utan szabadon).

Allitom hogy a hazai politikai elit fizetesenek + csuszopenzeinek kb. a negyedebol ki tudnank fizetni oket es valoszinuleg hoznanak intezkedeseket amire a mostani magyar kormanyok pislognanak mint hal a szatyorban de szerintem 2 ciklus alatt lathato eredmenyei lennenek...

De persz ilyet nem lehet, mert ok nem osmagyarok meg nem tudjak helyesen kiejteni a turul szot, meg ez amugy is hazaarulas lenne. Ezert inkabb marad a dagonyazas a posvanyban... OK, de amig valaki nem all elo egy ilyen vagy hasonlo tervel addig en nem szavazok mert nincs kire...

négyzet 2014.03.06. 11:24:45

@gergius: te tudod. amit Silent Dreams ajánlott az mondjuk pofátlanul olcsónak tűnik

SzZoole 2014.03.06. 11:28:52

@charlieharper: "az UK egyik legrondabb varosa a "magic roundabout"-tal egyutt. Szerintem"
Ugye nem az en varosomra gondoltal,mert itt is van magic roundabout egy nagyban hat kicsi van es jobbra es balra is lehet menni benne.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 11:36:59

@bpetya75:
Csak annyi, hogy az ügyész már régen a narancshoz tartozik ,és időről időre amikor a választás úgy kívánja feldob egy csontot. És miután minden média azt mond amit ők akarnak, gyakorlatilag bármikor megtehetik.
Addig a szektavezér nyugodtan építheti a magánrepülőteret Felcsúton, vagy a felcsúti polgármesteré a fél Fejér meg Borsod megye. (persze, jogilag minden tiszta stb)
Szóval ez nem is putyini rendszer, hanem lukasenkói
Szóval abban igazad van, hogy lényegileg nincs különbség a lopás között csak volumenben, meg szervezettségben, de abban óriási.

VHB 2014.03.06. 11:39:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szerintem itt kellene keresni az igazságot:
puzser.m.postr.hu/post-016
Max 2 ciklus azt' szevasztok...

Hari Seldon 2 2014.03.06. 11:44:31

@Hari Seldon 2:
Ja, bocs mindenkitől, a direkt politikától.

bpetya75 2014.03.06. 11:49:32

@VHB:

Egy exhibicionista baromnak tartom a faszit, de evvel nagyon egyet tudok érteni. Kiváló ötlet.

@Hari Seldon 2:

Lehet, hogy ezek éhesebbek, de a vörösök is tanulékonyak szerintem. Sajnos nincs beépített fék a rendszerben, csak a saját, nem létező lelkiismeretük. A VHB által linkelt Puzsér-cikkben leírt ötlet viszont jónak tűnik.

Hari Seldon 2 2014.03.06. 11:50:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"En azt latom ertelmes kiutnak hogy ha vegre felkernenek egy kulfoldi politikai vezetest akik mar bizonyitottak az elmult evtizedekben. Mondjuk athozni 15-20 felelos szemelyt a finn kormanybol akik kb. 40 ev alat vittek Finnorszagot "zero to hero" szintig (Nikki utan szabadon)."

Szerintem is az lenne a legjobb, ha az európai integráció olyan fokú lenne, ha a helyi vezetők csak kis jelképes hatalommal bírnak.
Sajnos ezt a helyi vezetők ott K-Európában nem akarják (meg van rá a jó anyagi okuk) ezért minden eszközzel alátennének a tervnek.

négyzet 2014.03.06. 11:51:22

@Hari Seldon 2: engem nem zavar. 1 hónap van a választásig. súlyos gond, ha az emberek nem tudják elviselni ilyenkor a politikai témákat, hiszen a jövőnkről van szó...

négyzet 2014.03.06. 11:52:31

@VHB: és ne is jöhessenek vissza 4 év múlva..

Hari Seldon 2 2014.03.06. 11:54:01

@bpetya75:
Két ciklus? Elvileg jó ötlet.
De félek, hogy találnának maguknak versenyszférában olyan helyet, ami elég jó kis "ejtőernyős" állás arra a potom 16 évre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 11:56:56

@négyzethálós:
Osszesen 7 fo eseten (mi + aposek):

Kolfoldon elsz? IGEN
Fogsz szavazni? NEM

Lehet vannak ilyen partok, kerdes az ideologiajuk.

négyzet 2014.03.06. 12:04:48

@Kövérmadár [swe]: hát igen, mert ilyen kis senkiknek mondhatjuk az lmp-t és a jobbikot is, de nem sok közük van egymáshoz ezen kívül :)

bpetya75 2014.03.06. 12:05:52

@négyzethálós:

Külföldön élsz? NEM
Fogsz szavazni? IGEN

Azt még nem tudom, hogy kire. A Bebbi által linkelt oldalon az jött ki, hogy a jobbik és az mszp véleménye van legközelebb az enyémhez abban a 25 kérdésben :-P

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:08:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: én ezt értem, de ÉS? én nem a rendszerről beszélek. arról beszélek, hogy ha valaki választ egy megoldást, akkor igenis a negatívumait is viselje el. nem lehet csak a dolgok pozitív oldalát választani.
multipack.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:11:51

@SilentDreams:
"Törvény adta lehetöség, hogy a külföldön dolgozó/tartózkodó megtarthassa"

ezt most komolyan mondod? persze, hogy megtarthatja. az állandót. az ideiglenesen máshol dolgozók részére találták ki a tartózkodási címet.
mindent lehet, de nem mindenre vagy jogosult.
csak ha egy számodra valamilyen szempontból előnyös verziót választasz, azzal is járnak következmények.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:12:57

@M. Péter: miért logikus az, hogy aki még csak nem is itt lakik, az szavazhat levélben tök egyszerűen, mi pedig itthon el kell zarándokolnunk a választási irodába?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:15:53

@adg [AU]: hülye ügyintézők mindenütt vannak. simán létezik település/kerület szintű lakcím.
kényszerkijelentés meg létezik. a rendszer nem tehet arról, hogy valaki hamis okmányokkal bejelentkezett hozzád és sajnálod a 200 forintot rá. majd ha végrehajtók kezdenek menni minden héten, akkor nem fogod sajnálni.

nem, ne mondd, hogy rablás a 2000 és te nem tehetsz róla, nem véletlenül kerül pénzbe, különben minden idióta kényszerkijelentkeztetné azt is, aki jogosan van bejelentve.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:18:28

@M. Péter: ausztrálián és usa-n kívül hol kell többezer km-t utazni szavazni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:22:11

@Cascabel: a lakcím fontos, hogy orbán viktor tudjon neked levelet küldeni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:24:06

@négyzethálós: erről jut eszembe, múltkor egyik pesti kerületben fordult elő, hogy fideszesek (?) átkérték magukat számosan egy másik kerületbe, csak hogy ott az ő jelöltjük nyerjen biztosan

max, nem emlékszel, pontosan hogyan történt?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 12:24:47

@gergius: "@tildy[UK]
Mielott "Ildiko" leharapja a fejem, "Ildiko" talan visszaolvashatja mit irt, mert ott szo szincs a 3500 fos jaszsagi telepulesrol. Igy szegeny gergiusz "Ildiko" tartozkodasi helyet nem ismerven azt hitte "Ildiko" a londoni kovetsegre adta be a kerelmet."

Sosem hittem azt, nem tudom ezt honnet vetted ki a szavaimbol. Mutass ra kerlek . Nem hinnem, hogy felreerthetoen fogalmaztam, ugyanis ugyfelkapun adtam be, es vegig tisztaban voltam vele, hogy nem az itteni nagykovetseg dolga feldolgozni, hanem az otthoni helyileg ileltekes valasztasi irodae.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:27:46

@labirintus1: én ezt értem. te nem érted. nyugodtan válaszd azt, hogy bejelentkezve maradsz. de akkor el kell fogadnod, hogy következményei vannak.

3. § (1)10 A nyilvántartás olyan KÖZHITELES hatósági nyilvántartás, amely a nyilvántartásban szereplő polgároknak az e törvényben meghatározott személyi, lakcím és értesítési cím adatait, valamint az azokban bekövetkezett változásokat tartalmazza és igazolja.
net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99200066.TV

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 12:29:19

@gergius: nem is lehet btw kovetsegre beadni ilyen kerelmet. Csak a helyi jegyzonel , vagy online - ugyfelkapuval vagy anelkul iintezheto. Kovetsegen nem intezheto.

Tehat nem kell kulon kiemelni a fenti cikkben , hogy ez Magyarorszagon intezodik, aki szeretne kulfoldon szavazni, az ezt tudja.

Aki meg nem szeretne, az meg elobb utananez, mielott beolvas a masiknak sajat feltetelezesei alapjan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 12:31:39

@nigara: tartozkodasi hely ( ez a regi ideiglenes) es lakohely is van meg tudtommal.

Herr Géza 2014.03.06. 12:32:39

@Babette_: Oda-vissza ezernél több jó néhány országban összejöhet szerintem.... De nem is ezen, és nem csak ezen múlik. Kíváncsi leszek hány óra sorbaállást kell majd jónéhány nagykövetségen-konzulátuson végigszívni.

SilentDreams 2014.03.06. 12:33:04

@Babette_: Világos.

Ami nem világos, hogy mi a ráció a következményekben, vagyis miért pont így alakitották ki azokat?

Miért szavazhat könnyebben (levélben is) az, aki kijelentkezett otthoni lakhelyéröl (meg az, akinek sosem volt magyarországi lakcíme), mint az, aki nem jelentkezett ki, beleértve a Magyarországon élöket is?

Ennek a különbségnek nem látom jogosultságát. Ha az az indok, hogy csalásra ad lehetöséget a levélben szavazás, akkor azok esetén is csalásra ad okot, akiknek ezt lehetövé tették.
Mi szükség van erre a megkülönböztetésre?

MagyarJoe 2014.03.06. 12:33:56

Na...mivel ma szabad a politika.
Pusszantas, how are you mindenkinek :)

1) 2002ben szavaztam utoljara, most sem fogok... kifejtem

2) 2004ben szavaztam a labammal is...kulfoldre koltoztem, amit minding is akartam. Nekem a Fleto idejeben sem volt jo, mert en akkor is tobbet akartam elerni... azota eltelt 10 ev es a Viktor sem oldotta meg a problemakat... es az utanna kovetkezok sem fogjak :)

3) politikamentes jobboldali vagyok....szoci uralom alatt a Magyar Nemzetbol tajekozodom... fidesz uralom alatt az Indexrol... ez egy nagyon erdekes jatek :) mar 10 eve jatszom

4) a gyerekeket arra neveljuk, hogy tiszteljek a torvenyeket barhol is elnek (ide tartozik a mindenkori magyar kormany is) .... a baratokkal nem politizalunk

5) Joseph de Maistre -t idezve “Every nation has the government it deserves.” / “Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite.” / "Minden nemzetnek olyan kormanya van, amit megerdemel"

Jelenlegi ket legnagyobb problemam:
1) Fognak-e harapni a csukak 2 het mulva?
2) Mikor sut mar ki a nap, hogy apadjanak a vizek...

Jo valasztast mindenkinek :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 12:37:33

@Babette_: nem szerintem kell nezni, meg kell nezni a torvenyt.

A torveny szerint ha valaki kulfoldon tartozkodik nem letelepedes szandekaval, megmarad a magyar lakoheley ( allando lakcime) . Bizonyos orszagok tiltjaka ket allando lakohelyt, ott ezt meg kell szuntetni, UK-ben meg a lakohelyt eleg furan ertelmezik.

Pl korabbana koleszosnak a kolesz nem lehet lakhelye, akkor sem, ha egy evben csak 3-4szor ment haza, hetvegere. Tehat valojaban a koleszban elt.

Elegge problemas volt ez a lakohely fogalom mar korabban is. Ugyanis altalaban az alberletkiadok sem engedtek allandora bejelentkezni az ott eloket, jobb esetben csak tartozkodasi helykent, ideiglenes lakcimkent. Holott eletvitelszeruen ott elt az ember.

En ugy vagyok vele, a tartozkodasi hely, ahol altalaban tartozkodom, az allando lakhely, az meg az, aholbiztosan elerheto vagyok valami uton. De ez me g mindig nem az , amit a torveny mond.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.06. 12:37:40

@MagyarJoe:

"szoci uralom alatt a Magyar Nemzetbol tajekozodom... fidesz uralom alatt az Indexrol"

Ez nem jó megoldás.Mindent kell olvasni, mindig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 12:38:02

@SilentDreams: mert nem rendszerben gondolkodtak a jogalkotók. mert nem a logika volt a cél, hanem a határontúliak szavazata. azt remélik, ezzel megvásárolják a lojalitásukat és rájuk szavaznak

a képviseleten való szavazás meg eddig is úgy volt, ha jól emlékszem.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.03.06. 12:40:12

@maxval a gondolkodó birca: Már csak az a kérdés, hogy ezt az unalomig ismételt demagógiát minek idézed be. Aki ezeket hirdeti sosem fogja beismerni, hogy más nézet is van azon kivűl, hogy az szavazzón, aki adózik. Ha téged nem győz meg vele elmegy egy utcával arébb és ott hirdeti tovább az eszméit.

/ Hogy a határon túli magyarok állampolgársága és szavazati joga már egy lefutott kérdés, illetve fogalmunk sincs, hogy a 600e új magyar állampolgárból egyáltalán hány fog szavazni az őt nem érdekli. Persze ha két ciklus múlva ezek a szavazatok buktatnák meg az Orbán kormányt az ilyen tipusú gondolatok hirdetői lesznek az elsők, akik üvöltve hirdetik majd, hogy lám Orbánt már a határon túli magyarok is utálják és milyen derék emberek is ezek./

Herr Géza 2014.03.06. 12:41:50

@Babette_: Te ma nagyon negatív vagy. Azt ne mondd már, hogy ha valaki sumákban bejentkezik a lakásodba, akkor Te jogosnak érzed, hogy egyáltalán öt forintot is kelljen fizetned azért, hogy ezt az illegális állapotot megszüntessék? Úgy, hogy a jelenleg érvényes szabályok alapján, ha nem a saját lakásodba jelentkezel be (ha igen, a tulajdoni lap nálad kell legyen), akkor a szállásadó (tulajdonos) aláírása kell hozzá, amit megtehet ügyfélkapun online, vagy személyesen (!), tulajdoni lappal igazolva "magát" az okmányirodában.
Ha vki. ezt kijátszva bejelentkezett hozzád, akkor szerinted ki a hunyó??
A másik: "...nem véletlenül kerül pénzbe, különben minden idióta kényszerkijelentkeztetné azt is, aki jogosan van bejelentve."
Ja, és az idiótákat meg pont a 2000 Ft tartaná vissza?
Ez tipikusan az a szemlélet, hogy löjjünk le mindenkit, mert akkor tuti a bünös is benne lesz a pakkban. Gratulálok.

SzZoole 2014.03.06. 12:44:22

Kulfoldon elsz? Igen
Fogunk e szavazni? Biztos,hogy nem!
Hemel Hempstead 11 fok,valtozoan felhos,napos
Paratartalom 93%
Esely az esore 2%
Szel del,delnyugati 16km/h
Hatranyos helyzetu(hazaarulo,kitantorgo)vagyok,nincs ra idonk es penzunk,hogy beutazunk a nagykovetsegre,ha 6.-an jo ido lessz inkabb le kocsikazunk Brightonba,setalunk egy jot a tenger parton,jolerezuk magunkat a Pier-en es vegen vacsorazunk egy jo medium rare steak-et a Marina Village-ben aztan hazaindulunk es a sok setatol meg a friss tengeri levegotol faradtan lefekszunk aludni.
Sokkal jobb idotoltes,mint a kovetsegen acsorogni es varakozni orakon keresztul.
Koszonom neked Magyarorszag,hogy egy honapban egyszer,de akar tobszor is,mindig mas tenger parton tolthetem a hetvegem a csaladomal.

négyzet 2014.03.06. 12:44:45

@bpetya75: nem olyan jó az az oldal szerintem. túlságosan leegyszerűsítő, néhol egyenesen irányítottnak érezhetőek a kérdések

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 12:47:08

@négyzethálós:
Amennyit a jobbikrol tudok, az alapjan soha nem szavaznek rajuk :)

Az lmprol semmit sem tudok. :)

Herr Géza 2014.03.06. 12:48:19

@Herr Géza: Imhol egy kis okosság az elöbbihez:

www.kormanyhivatal.hu/download/b/bf/d0000/lakcimbejelentes.pdf

Mondjuk ebböl meg az is kiolvasható, hogy a szállásadónak nem feltétlenül kell személyesen megjelennie, elég az aláírása, de az ügyintézönek kötelessége ellenöriznie, hogy ö tényleg a tulaj, stb.

adg 2014.03.06. 12:51:35

@Babette_: Nem fognak jonni a vegrehajtok, ne aggodj.:) Ket eve eladtuk a lakast, illegalis lakokkal egyutt. Mitobb, kivulrol fujom a vegrehajtasi torvenyt.
Es mint emlitettem, tobb ember vol bejelentve, szoval nem ketezer forintot sajnaltam, hanem a tobbszoroset. Es a logikad menten akkor pl rendorsegi feljelentes esten is kellene fizetnem? Mondjuk kirabolnak, es akkor a rendor addig nem foglalkozna velem, amig nem fizetek eljarasi dijat? Teljesen nonszensz. En voltam a kedves adofizeto allampolgar, a rendszer ertem es a befizeteseim altal mukodott. Igenis foglalkozzanak a bejelentesemmel, aztan ha valoban illegalisan volt valaki bejelentve hozzam, akkor fizettessek ki vele a koltsegeket, ha meg csak bohockodtam, akkor velem. Nem korrektebb?

SilentDreams 2014.03.06. 12:57:07

@Babette_: Na épp ez az. Szerintem a törvények megalkotásának, kiemelten az olyan fontos kérdésekben, mint pl. a választás szabályozása a logikusságra kellene törekednie, illetve arra, hogy egyik politikai oldalnak se adjon elönyt, s a választókat is egyenrangúan kezelje. A "levelezéses szavazás" ily módon történö lehetövé tételével sajnos mindegyik felsorolt pont sérül... :(

A konzulátuson való szavazás eddig is meg volt, ami számomra logikus is volt, hisz a külföldön élöknek ill. ott tartózkodóknak nem hozhatnak létre ugyanolyan sürü szavazási lehetöséget, mint a Magyarországon szavazóknak (bár azért egy-egy plusz hellyel éppenséggel lehetne segiteni öket is...)
A levelezéses szavazás bedobása egy kijelölt csoport számára rúgta fel szamomra az írott és íratlan szabályokat, ezt nem kellett volna meglépni így. Minden külföldön tartózkodó, szavazatra jogosult szépen el tudott volna menni a konzulátusra, ha szavazni szándékozik, függetlenül attól, hogy hova van/nincs bejelentkezve.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 12:57:23

@Zoole[uk]:
Ez az idotoltes nekem is tetszik!
Lehet mi is kiprobaljuk, bar nekunk csak a Botteni-obol jutott :)

bpetya75 2014.03.06. 12:57:42

@négyzethálós:

Egyetértek. Kíváncsiságból megcsináltam, és lényegében az jött ki, hogy a kormánnyal értek egyet a legkevésbé, az ellenzékkel meg sokkal jobban. Okosabb nem lettem tőle ;-)

adg 2014.03.06. 13:02:53

Ja, és Darwin, 28 fok, esik, dörög és villámlik. Napközben 33 fok volt, napsütés.

@Zoole[uk]: "Hatranyos helyzetu(hazaarulo,kitantorgo)vagyok,nincs ra idonk es penzunk,hogy beutazunk a nagykovetsegre"
A nagykövetség nekem 4000 km-re van. Az oda-vissza 8000 km. Mint Madrid-Moszkva oda vissza. :D Ennyit most talán nem ér ez meg.

andaluzkutya 2014.03.06. 13:08:23

Külföldön élsz? Igen.
Fogok-e szavazni? Nem.
Miért nem? Csak. Amúgy meg 2002-ben szavaztam utoljára érvényesen. Azóta is rendszeresen éltem a demokratikus jogommal, minden szavazáson részt vettem és érvénytelenül szavaztam:)
6 fok, változóan felhős, dél-délnyugati szél, 6,1m/s
Napfelkelte 7.09, naplemente 18.09.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 13:10:43

@andaluzkutya:
Mi ujsag a maganeleteddel? Hogy telnek a napjaid?

SzZoole 2014.03.06. 13:13:19

@adg [AU]: a kovetseg kb.26 miles es 40-50 perc kocsival.
Brighton kb 90 miles es 1-1.5 ora kocsival.
Valoszinu az utobbi fog megvalosulni.

andaluzkutya 2014.03.06. 13:14:33

@Kövérmadár [swe]: 8 fok, naplemente:)))

Összességében jól vagyok, de azért van hullámzás rendesen, bár ez szerintem nem meglepő. Most nálam vannak a gyerekek, sőt még a szüleim is meglátogattak, úgyhogy éppen már "túl sok" ember van körülöttem.
Még beletelik néhány hónapba, míg újraépítem magam, de továbbra is optimista vagyok:)

négyzet 2014.03.06. 13:14:55

@Herr Géza: ha tartózkodási címre jelentkezik be valaki, nem kell tulajdoni lap a szállásadót igazolni, csak az aláírása a nyomtatványon. nyilván szemet szúrt már a csalóknak ez a kiskapu

SilentDreams 2014.03.06. 13:16:46

Bövített választási infó részemröl:

Külföldön élsz? IGEN
Fogsz szavazni? IGEN
Hol?: München
Távolság a szavazóurnáig: ~410 km
Igénybe vett közlekedési eszközök: Gyorsvasút, busz, ...

SzZoole 2014.03.06. 13:16:50

@Kövérmadár [swe]: biztos vagyok benne,hogy jobban jarsz:)))

adg 2014.03.06. 13:21:50

@Herr Géza: Hopp, ezt nem is láttam. Na, pont így gondolom, rohadjak meg. Megérdemlem, hogy fizetnem kell, én tehetek róla. Nem is értem...

Herr Géza 2014.03.06. 13:24:25

@adg [AU]: És különben is, nem telik arra a rongyos x-szer 2000 Ft-ra se (ld. Babette)? Duplán rohadj meg! :-))))))))))))))))))))))))

adg 2014.03.06. 13:25:19

@Zoole[uk]: Jó, majd szolidaritásképpen leballagok és is a partra sétálni egyet. A szavazás tuti kimarad.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 13:25:56

@flash.gordon: es akkor azokrol meg mindig nincs szo, akik netan kikoltoztek, de Magayrorszagra adoznak.
2010-ben ugy tettem, mar kinn eltem, haza adoztam, megis kaptam az aldast, mit szolok bele a valasztasba.

Amugy nem adozashoz kotott a szavazaas.

Liping 2014.03.06. 13:27:37

Nagyon felesleges szopatás ez.
Nekem is cirka 500 yuanbe (kb. 18ezer ft) fájna, ha elmennék szavazni. Csak az útiköltség, a szállás még ezen felül. S Kínában még így is aránylag szerencsés az ember, van 4 helyszín is.
Aki olyan helyen él, ahol nincs külképviselet, az hol szavazzon? Utazzon el az akkreditált nagykövetség országába?

Levélben vagy elektronikusan sokkal egyszerűbb lenne a dolog. A kormányzati szándék meg teljesen egyértelmű.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.03.06. 13:29:58

@tildy[UK]: Egyrészt nem adózáshoz kötött másrészt ezekkel az érvekkel nem kell foglalkozni. Akik, úgy alakítanák a választási rendszert, hogy az ő kedvencük nyerjen azoknak annyit nem ér a véleménye mint a tologatható falepke szárnyának csattogása.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 13:30:48

@Liping: pontosan. Par eve irt a blogomra egy lany, Del-Amerikabol, ott pl nem kis problema ez. Bolivinak, Uruguay-nak es meg par sorszagnak ott nincs is nagykovetsege, siman lehet 4-5000km-t utazni egy magayr kovetsegig.

Herr Géza 2014.03.06. 13:32:30

@négyzethálós: @Herr Géza: Jó, látom már, hogy Te tartózkodási címröl írsz, az tényleg más pakli. Bocs.
De akkor is... :-))))

Liping 2014.03.06. 13:35:39

Mindenesetre beregeltem a shanghai konzulátusra. Majd még meglátom, eljutok-e, talán egybekötöm egy kirándulással. Ha nem, akkor válaszszopatásként csak hurcolják szépen Shanghaiba a papírjaimat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 13:51:13

@Herr Géza: nem vagyok negatív, csak magyarországon élek.
a magyar rendszer nem egy naiv rendszer, jól tudja, hogy elriasztással kell élni a rendszer haszonlesői ellen.

lehet, hogy túl régen költöztél el...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 13:53:11

@adg [AU]: miért kéne rendőrségi feljelentés esetén? az büntetőjog, ahol az állam képviseli a büntetőhatalmat, ez pedig polgári jog. teljesen másként működik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 13:54:14

@andaluzkutya:
Egy mokus nem lehet pesszimista ;)

Egyebkent amikor hasonlo problemaval keres meg valaki (lesz a beteged), akkor az jelent valami valtozast a te gondolataidban?
Megoldani mas hasonlo bajat konnyebb? Vagy a sajatodat sem nehez kezelni?

Latcho Rom 2014.03.06. 13:55:29

Azt mondták hogy jon a jo ido..

-23 ma reggel

Kész, finito, ausz krausz, kaputt.
Megyek haza, beállok fidesznyiknak, a kocos fogu rém csicskása lesz, bármit.. csak telet ne! :-)

Aprilis 4, zengjen az ének, tuntetes lesz Bob Chiarelli irodaja elott a majd megketszerezodott hydro rate miatt. Rezsicsokkentest akarunk!

Latcho Rom 2014.03.06. 13:55:40

Külföldön élsz? Igen.
Fogok-e szavazni? Nem.

gergius 2014.03.06. 13:55:57

@tildy[UK]:
Igen valoban utanaolvashattam volna ez igaz, de akkor is ugyanezt valaszoltam volna.

Itt a lenyeg hogy "Ildiko" mar KET HETE elkuldte levelet - a teljesen mindegy hogy milyen hivatalba, mert mindenhol orultekhaza lehet valasztasok elott 1 honappal, arrol nem is beszelve hogy abbol EGY HET csak a postafordulta - es meg mindig nem erkezett valasz.

Szoval ez olyan kicsit the world is not revolving around "Ildiko"-s beszolas volt...

Herr Géza 2014.03.06. 13:56:26

@Babette_: "...elriasztással kell élni a rendszer haszonlesői ellen."
Szegény @adg [AU]: , most megadtad neki a kegyelemdöfést... :-))

Mellesleg sajna "nem elég régen" költöztem el, legalább is úgy érzem...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 13:56:29

@SilentDreams: de pontosan arra játszanak, amit többen írtak: ha messze kell menni, akkor inkább nem töltik ezzel az idejüket. ti kevesen vagytok, ami ugyan számít, de annyira, mint a határontúli magyarok, akik sokkal többen vannak. ti nem vagytok lojálisak, hiszen többségében pont a rendszer elől mentetek el. a határontúliak most kaptak személyigazolvány, állampolgárságot a jobboldali kormánytól, sokkal valószínűbb, hogy ezért a jobboldalra fognak szavazni.

nem értem, mit nem értesz ezen....

Herr Géza 2014.03.06. 13:59:13

@Babette_: Egyébként nekem ez túl "pozitívan" cseng:
"....a magyar rendszer nem egy naiv rendszer." Szerintem szimplán egy szar rendszer (nagyon kevés kivétellel).

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 14:02:34

@Herr Géza: egyáltalán nem őreá céloztam.

és valóban, ez nem akadályozza meg a rosszindulatúakat abban, hogy kényszerkijelentkeztessenek másokat.

de mivel egy demokratikus országban élünk (sic), nyugodtan lehet menni a képviselőhöz, jelezni a problémát, és majd ő intézkedik. ez így működik.
elvileg.

adg 2014.03.06. 14:08:13

@Babette_: Oké, nincs több hozzáfűznivalóm, én így gondolom, te meg boldogan fizeted más aljasságának a költségeit, mert az állam nem tehet róla (én meg igen), és nem is kell hogy védje a becsületes adófizetőit mindenféle szaremberekkel szemben. Az állam feladata a büntetőhatalom képviselete, megértettem. Ez olyan szép.

SilentDreams 2014.03.06. 14:21:56

@Babette_: Azt nem értem, hogy ezt egy demokráciában meg lehet tenni, és nincs olyan testület aki ilyen törvényeket alkotmányellenlesnek nyílvánítson.

Oké, tegyék meg, de akkor fogadják el, ha antidemokratikusnak nyílvánítják öket.

SzZoole 2014.03.06. 14:28:23

@Babette_: "de mivel egy demokratikus országban élünk (sic), nyugodtan lehet menni a képviselőhöz, jelezni a problémát, és majd ő intézkedik. ez így működik.
elvileg." Es a gyakorlatban?
En tartalak teged annyira inteligens holgynek,hogy ezt Te sem hiszed el,szerintem:)

andaluzkutya 2014.03.06. 14:31:29

@Kövérmadár [swe]: dehogynem lehet pesszimista, sőt, azok alapján amiket látok/hallok, szinte kötelező lenne annak lennem :)

Más baját más oldja meg, én max. segítek abban, hogy képes legyen rá. Arról nem is beszélve, hogy más baja csak nyolctól négyig baj, az enyém viszont 24 órában az...
Az, hogy ismerem mások hasonló problémáit annyiban segíthet, hogy amikor jönnek mindenféle érzések, akkor racionálisan meg tudom magyarázni, hogy miért jönnek. Ez némi megkönnyebülést adhat, de ugyanúgy át kell mennem rajtuk. Amúgy a saját helyzetemet annyira nem nehéz kezelni, ami annak köszönhető, hogy az elhatározásom szilárd volt, így a következményeit is jobban elfogadom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 14:36:03

@andaluzkutya:
No igen, esetedben a donteshozo te voltal. Forditott esetben, ha asszony mondana, hogy beleszeretett a nigeriai Kuntakintebe es most lelep, akkor mas lenne.

De oruljunk, hogy nem igy tortent, igaz-e? :)

2014.03.06. 14:38:38

Naszevasztok....mivel en a hatosagok elol menekulo gengszter vagyok Liechtensteinben, semmikepp sem szeretnem ha beazonositananak :D*

Valaki viszont javasolta, hogy legyen ilyen poll/form, es lenyegeben ezert szolok hozza: figyi HA, te mennyire vagy joban a bloghus fejlesztokkel? Esetleg nem akarsz ide egy tobbfele fiokos forumot pl? Ahova pl lehetne poll kerdezni, kepet embeddelni, urambocsa szmajlikat hasznalni, meg ilyen huszonegyedik szazadi dolgokat csinalni :D Meg pl, ha valakire most jon ra a menekulhetnek, akkor nem a google-n kellene szaz evvel ezelotti posztok alatt a negyszazadik kommentben elejtett link utan keresgelni.... Meg egyszerubben lehetne beszelgetni.... najo, megisinkabb befogtam. :D

*Vicceltem, megmielott szol valaki az Interpolnak. :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.06. 14:39:54

Nem értem mi ez a kommetáradat itt. Aki külföldre menekült, menetelt, disszidált, gyalogolt, biciklizett, deportálták az ne akarjon belekeverni azok levesébe akik otthon maradtak és ott élnek. Ilyen egyszerű ez. Majd ha hazatelepszik akkor beleszólhat ő is. De nem röhejes egy kicsit belekavarni a kelet európai levesbe nyugati zsebbel, nyugati élettel? Lehet meg van rá a mód, de az olyan ember akinek vannak elvei, az biztosan nem fog külföldről szavazni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 14:45:04

@gergius: "itt a lenyeg hogy "Ildiko" mar KET HETE elkuldte levelet - a teljesen mindegy hogy milyen hivatalba, mert mindenhol orultekhaza lehet valasztasok elott 1 honappal, arrol nem is beszelve hogy abbol EGY HET csak a postafordulta - es meg mindig nem erkezett valasz. "

Ketto. Ketto honappal a valasztas elott lett elkuldve, januar vegen.

Parommal egy idopontban jelentkeztunk, neki a beadas utan 1 hettel megerkezett a level.

Nekem 3 hetre sem, mert az onkormanyzat nem kuldi kulfoldre. Hiaba kertem ugy. Emailben persze megerkezett.

Arrol nem is beszelve, hogy altaban 2-7 nap alatt altalaban mar mindenki megkapta a valaszt.

SilentDreams 2014.03.06. 14:45:33

@házelőtthinta: Ezek egy féle elvek, a te saját elveid. Másnak lehetnek másféle elvei.

Engem pl. továbbra is rengeteg dolog köt az országhoz, még ha nem is ott élek, így nem tartom elvtelennek, ha élek a szavazati jogommal. Ha semmi sem kötne oda és nem is érdekelne egyáltalán már az ország sorsa, talán akkor nem szavaznék.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 14:47:46

@gergius: amugy ez nem arrol szol, hogy korulottem forog a vilag vagy sem ( abszolut nem) , hanem arrol, hogy miert kapja meg szintemindenki 2-7 napon velul, kulfoldre postazassal EGYUTT, engem meg miert szivattak 3 hetig, miert nem tudott a helyi valasztasi bizottsag a kervenyemrol ket hetig. A 3. hetnel is lehet mar csak amiatt ment a dolog, mert megegyszer rakerdeztem, hogy mi van mar.

Msot gondolj bele, aki el a jogaval, es abszolut idoben, marcius 23-an beadja (29-ig lehet) . Ha ugy reagalnak , mint enkem, el sem tud menni szavazni!!!

tanato 2014.03.06. 14:53:01

@házelőtthinta: De nem ám ,olyan a szomszédságban élő ember aki sosem élt itthon,annak aztán tényleg erkölcstelen belepofázni hogy ki vezesse az országot.Én sem szólok bele hogy ki legyen a szerb vagy a román miniszterelnök.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 15:01:31

@házelőtthinta:
Most, hogy ezt igy eloadtad, be is jelentkezem gyorsan, hogy szavazhassak... ha jol emlekszem, akkor az szdsz a "zsidopart", ok meg ugye a hatterhatalom, igy kezen fekvo, hogy nekik kell iranyitani Magyarorszagot.

;)

blackhairlady 2014.03.06. 15:02:18

@Herr Géza: " Ja, meg magyarul sem tud. :XDD"
Miert, lekiabaltal neki magyarul, hogy basszus hagyd mar abba digger. es nem ertette?:DDD

bobsys 2014.03.06. 15:02:28

Mikor veglegesen kijelentkeztunk a kovetsegen keresztul kertem az itteni cimem nyilvantartasat. Azota spammel Magyarorszag :) ezert majd toroltetem az itteni cimemet is.
Szavazni nem fogunk, nem elunk Magyarorszagon es nem is megyunk vissza elni igy beleszolni sem fogunk a valasztasokba.
Majusban nyaralaskent 3 hetre latogatoba megyunk, de semmi tobb. Magyar adobevallast mar nem cisnalunk az egyetlen dolog egy bankszamla amit meg nemtudom, hogyan szuntetek meg egy olyan lakcimkartyaval ami konkretan az szerepel a lakcimnel, hogy "Kulfoldi cim".

Herr Géza 2014.03.06. 15:06:49

@házelőtthinta: "Nem értem mi ez a kommetáradat itt."
1. Már a felütés is bicskanyitogató. Kisapám: ez egy blog. Ide emberek (?) kommentelni szoktak. Néha többet, néha kevesebbet. Ez van.
2. Ez atörvényes (?) szivatás a választás kapcsán nem csak azokat érinti, akik leléptek és tele a zsebük nyugati lével. Azokat is, akik pl. átmenetileg (ne adj isten: ös-szittya-magyar cég kiküldöttjeként, pl. KÖZGÉP) külföldön dolgoznak, esetleg Bécsnél egy kicsit messzebb. Vagy igen, leléptek, de nincs tele a zsebük. Vagy akármi. Tök mindegy. Példa: 1. trv.: Neked (is) jogod van az emberhez méltó életre és még sokminden másra. Pont. De: 2. trv.: Ez Rád csak akkor vonatkozik, ha zöld a hajad és minden hónapban átutalsz nekem 8000.- fabatkát. Ja, a tranzakciós díj meg 7.999 fabatka. Egyszerü, mint a faék.

blackhairlady 2014.03.06. 15:07:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A lakcimkartyat nem is kell leadnod ha megszunteted a lakcimedet es ideigleneset csinaltatsz. Csak a szemelyigazolvanyt.

Amugy engem mar harmadszor ertesitettek, hogy hol regisztraljak a szavazashoz, es pontosan hogyan is tudok innen szavazni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 15:15:39

@bobsys:
Nekem a CIB azt mondta anno, hogy ha nincsen semmilyen mozgas a szamlan 6 honapig, akkor zaroljak (es nem szamlazzak tovabb a szamlavezetesi dijat).
Amennyiben a tartozas (szv dijak + kamatok) nemeri el (ha jol emlekszem) a minimalbert, akkor a bank leirja vesztesegkent es kesz.

En aznap adtam le a magyar irataimat (utlevelet kiveve), amikor a bankba is mentem, csak a sorrend volt rossz :) de vegul megoldodott igy a dolog.

Egyebkent miert kerted a nyilvantartasba veteledet? Tolem is kerdeztek, hogy szeretnem-e, de nem szerettem volna.

@Herr Géza:
Egyszeru, mint a faek. A faek meg egyszeru, mint a hinta :) mintahinta 8)

VHB 2014.03.06. 15:24:03

@Herr Géza: Kolléga úr! Ha fáj, akkor max tisztelet! Ha élvezed, akkor szánlak. :)))))
@Kövérmadár [swe]: a dodekaf@sztudjamilyenéderóta csodálója vagyok a logikai levezetésiednek :))

Latcho Rom 2014.03.06. 15:26:33

@Zoole[uk]:
Rare steak + beach csábito egykomám.

De akkor tedd le a foeskut hogy tobbet nem viktorozol, nem fideszezel, hiszen a NEM szavazassal oket tamogatod.

Please.

Latcho Rom 2014.03.06. 15:26:42

@házelőtthinta: Attol fugg hogy mennyi erteke maradt otthon, mennyi adot fizet ertuk, sok csaladot tamogat-e otthon, haza akar menni valamikor.
Nem fekete-fehér ez palinta szaki.

gergius 2014.03.06. 15:26:51

@tildy[UK]:
Nezd en megertem hogy feldult vagy, de pl. hamarabb is beadhattad volna a kervenyt nem?

Abba is gondolj bele hogy milyen leterhelo lehet az ehberert tengodo otthoni/londoni kozalkalmazottaknak feldolgozni a sok kervenyt, leven hogy tobb szazezer ember menekult el ezek elol a rabloharamiak elol. Ennyi volt a mondanivalom ezzel a temaval kapcsolatban.

Herr Géza 2014.03.06. 15:26:59

@VHB: Fáj. Megfogadtam, hogy nem reagálok rá, de annyira fáj, hogy néha nem bírom ki. De utána kapcsolom is a szüröt ezerrel... :)))

labirintus1 2014.03.06. 15:27:10

@Babette_: Ezzel megint csak az a baj, hogy ugyanennek a jogszabálynak a 26§-a meg a következőket mondja:

26. §178 (1) A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a járási hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

Magyarul, bárhová bejelentkezhetsz, de nem vagy köteles beköltözni, de ha beköltöztél, akkor köteles vagy bejelentkezni. Egyébként többi között ezért is mentették fel Blumot is, mert semmi nem írja elő, hogy köteles vagy oda költözni, ahová be vagy jelentve.

Egyébként nekem az a gondom, hogy már megint csak nekem vannak kötelezettségeim. Ha ezt a szabályt komolyan vesszük, akkor legyen mindenki oda bejelentve, ahol él. De akkor legyenek razziák a kollégiumokban és láncraverve vigyenek el albérlőket, mert mindannyian hamis adatokat szolgáltattak.

Én azt gondolom, hogy teljesen szabályosan jártam el, amikor 2008-ban eljöttem, mert bejelentettem, hogy eljöttem az önkormányzatnál. Az ügyintéző viszont hibázott, mert a személyimet meghagyta a lakcímkártyát viszont elvette. Nekem ez logikusnak tűnt, de később kiderült, hogy ezt nem lehet csinálni, mert ha valaki nem véglegesen vándorol ki, akkor megtarthatja a személyi igazolványát, viszont akkor KÖTELEZŐEN van lakcímkártyája is.

Én nem véglegesen vándoroltam ki (bár mostmár ki tudja) tehát az okmányiroda mikor észrevette a hibát egyszerűen visszaadta a lakcímkártyámat. Ami egyébként hibás, mert az van rajta 2010-ben jelentkeztem be a lakásba, mivel nem tudták visszaállítani az eredeti 2002-es állapotot a rendszerbe.

Úgyhogy javasolnám az okmányirodai dolgozók példás megbüntetését is, mert egyrész hibáztak mikor elvették a lakcímkártyámat, majd adtak egy olyat, ami nyilvánvalóan hamis adatot tartalmaz és ezt tökéletesen tudták, mikor kiállították.

gergius 2014.03.06. 15:27:20

@házelőtthinta:
Ez egy tipikus irigy, rosszindulatu hozzaszolas.

A disszidansoknak van csaladjuk rokonaik barataik, es kulonben is meg mindig magyarok vagyunk csak az allando lakcimunk valtozott meg. Errol szol az unio.

Gondolj majd a kommentedre amikor felrekezel egy tudatlan azsiai doktor mert nem maradt orvos mar az orszagban, vagy amikor lehuzzak a fizetesed 10%-at a bankok "egyeb bankkartyaval kapcs. dij" gyanant, vagy amikor feltoltos villanyorak csipogasat hallod minden emeleten lefele menet a liftben egy lakotelepi panelhazban.

Na ez kb a jovokep most Magyarorszagon, es ezen szeretne mindenki valtoztatni...

nyuszigonosz 2014.03.06. 15:28:07

@Kövérmadár [swe]: Pedig nem faék a hinta, ha itt van, mindig sikerül neki valamivel magára vonni az általános figyelmet. :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 15:28:36

@Kövérmadár [swe]: "Egyebkent amikor hasonlo problemaval keres meg valaki (lesz a beteged), akkor az jelent valami valtozast a te gondolataidban?
Megoldani mas hasonlo bajat konnyebb? Vagy a sajatodat sem nehez kezelni?"

Ajanlom figyelmedbe a Shrink cimu filmet.

Herr Géza 2014.03.06. 15:29:43

@VHB: Mert tudod, a szüröt minden nap be kell újra kapcsolni, de azt csak akkor lehet, ha már elhintette itt megint az észt. Sajnos.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 15:31:51

@házelőtthinta: De ezt pont te mondod, akinek hatarozott elkepzelese minel hamarabb hazakoltozni es otthon elni? Akkor nem azt diktalna a jozan esz hogy megprobalod teljesiteni allampolgari kotelesseged es arra szavazol akirol el tudod kepzelni hogy majd a jovoben, otthon elve helyesen fog teged kepviselni?

En nem szavazok mert nem akarok hazamenni, de neked hinta kene mert magad alatt vagod a fat ha nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.06. 15:33:43

@andaluzkutya: "8 fok, naplemente:)))" Melyik reszen is laksz az orszagnak ha nem vagyok indiszkret?

Herr Géza 2014.03.06. 15:33:44

@gergius: "...vagy amikor feltoltos villanyorak csipogasat hallod minden emeleten lefele menet a liftben egy lakotelepi panelhazban."
Ez jó, nagyon "plasztikus-akusztikus" a kép. Mellesleg nem is tudtam (hála istennek) , hogy az csipog...

bpetya75 2014.03.06. 15:49:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Írta, hogy ott van nála a nagy család. Biztos besokallt a sok embertől és átugrott az auszikhoz lazítani egy kicsit :-P

blackhairlady 2014.03.06. 15:50:56

@SilentDreams: Nem lehet, hogy azert, mert akinem nincs otthoni cime az csak partra szavazhat, akinek van az meg egyeni jeloltre is? Csak kerdezem, nem ertek hozza.

bpetya75 2014.03.06. 15:51:36

@gergius:

"Gondolj majd a kommentedre amikor felrekezel egy tudatlan azsiai doktor mert nem maradt orvos mar az orszagban, vagy amikor lehuzzak a fizetesed 10%-at a bankok "egyeb bankkartyaval kapcs. dij" gyanant, vagy amikor feltoltos villanyorak csipogasat hallod minden emeleten lefele menet a liftben egy lakotelepi panelhazban.
"

khmmm. Értem én, hogy hinta kibillent, de ez mennyivel jóindulatúbb, mint az övé?

VHB 2014.03.06. 15:57:30

@Herr Géza: én úgy tudom, hogy akkor csipog ha nincs rajta kredit.

blackhairlady 2014.03.06. 16:00:29

@adg [AU]: Tehat a szavazas napjan mindenki valamilyen tocsa kozeleben piknikezik? Akkor en is leautozok a Golf of Mexicohoz, lesz idom, mert addigra mar reg leszavaztam levelben:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 16:00:37

@labirintus1: nem,ezzel nincsen baj,hiszen csak azt cáfoltam,hogy szerited nem közhiteles.

az idézett resz meg pontosan azt jelenti,hogy ahova moltozol, oda kell bejelentkezned, vag ahonnan ki, onnan kijelentkezned.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 16:01:56

@labirintus1: egyebkent meg Jan 1 ota van panasztv.,tegyel közérdekű bejelentest

Herr Géza 2014.03.06. 16:02:24

@VHB: Hát nekem aztán gözöm sincs. Ezek szerint a csipogáshoz való energiát még átengedi ?? Vagy elem is van benne ? Ki van ez találva, kérem szépen... Inkluzíve megszégyenítö funkció. Vajon még feláras is??

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 16:03:43

@Zoole[uk]: csak a rendszert magArazom. De nyilvan konnyebb otthon duhongeni...

adg 2014.03.06. 16:08:34

@blackhair-lady: igen. Bar mi nem nagyon szoktunk piknikezni, nem cipelem, neg nincs kedvem sem ott szorakozni vele. Pedig van barbisuto is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 16:11:39

@házelőtthinta: egyelore nem az elvek, hanem torvenyek hatarozzak meg, kinek van joga. Ugy voltam iden nem szavazok mar, de az elveim hatrateve, muszaj, mert nem akarom, hogy teljesen tonkretegyek az orszagot. Meg akkor sem akarom, ha esetleg nemott elek.

Kulfoldon elsz? Igen
Fogsz-e szavazni: Igen
Viszel-e meg egy embert: igen. Parom is jon szavazni.

Herr Géza 2014.03.06. 16:19:55

@Herr Géza: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @diggerdriver:
Azóta visszavontam a véleményemet. Az ipsének csak szimplán rossz gépet tettek a segge alá, a talaj volt durva. Viszont: kijött egy utánfutós teherautóval, rajta a bagger meg a csürdöngölö. Azóta kiásott egy árkot, szintezett, eligazgatta a terepet, a fölös földet elvitte, megjáratta a döngölöt. Délben megjött a teherautó anyag, azóta müa. csatornát szerel, ha így folytatja, holnap ö fogja a szegélyköveket is betonozni a jövö héten meg térkövezni. Tök egyedül. Ez az átkosban úgy nézett volna ki, hogy egy teherautó-soför + egy digger-baggeres + egy csürdöngölös + egy geodéta + egy-két csatornaszerelö + 6 brazil sm.= usque 12 ember +na nyakkendös (aki elmondja mit kell csinálni), akik közül jó esetben egyszerre max. három dolgozott. Most otthon ez talán megállna 6 embernél (abból 3 közmunkás).
Nem piskóta.
U.i.: most megint dübörög. Kinéztem. Csatorna az árokban, temeti vissza. Vazze !!!!
(8 óta csak fél óra ebédszünetet tartott. És nincs a placcon szanaszét dobált sörösüveg/doboz...) Jé, többet keres ? Nem eleget.

blackhairlady 2014.03.06. 16:23:18

@adg [AU]: A piknikezest ugy ertettem, hogy viszed a megsutot steakedet, hamburgeredet, zsiroskenyeredet, tofus szendvicsedet:)

SzZoole 2014.03.06. 16:23:39

@shakti_rom: eskuszunk,hogy rabok tovabb nem leszunk.Igy jo?
Orban Gyurcsany egyre megy,mert az orszag tonkre megy,a tobbi part meg csak nyomulgat,mert a orszag a szarban benne ragadt az emberek meg csak neznek,mert se aru se vevo,sem jelen sem jovo

Herr Géza 2014.03.06. 16:23:43

Ja: kb. 30 m csatorna, plusz kb. 300 m² építkezés utáni terep rendezése térkö alá. Nem a világ. De mégis.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.03.06. 16:23:49

tényleg a regisztráció nem erre lett volna kitalálva, hogy megoldják a a külföldiek szavazását? Ami az ellenzéknek nem tetszett...

labirintus1 2014.03.06. 16:29:07

@Babette_: Miről tegyek panaszt?

A probléma rendszerszintű. Azt gondoltam, hogy ha az Ombudsman nekem ad igazat és világosan leírja, hogy a lakcímkártya mire való (nem személyazaonosításra), akkor ez elég lesz.

Vagy mikor a bankban közlik, hogy szerződési szabadság van és neki szabadságában áll nem vezetni nekem bankszámlát, ha nincs lakcímkártyám?

Egyébként még egy lakcímkártyás sztori: egy ismerősömék az anyósánál laktak, aki eladta a házat és őket kényszerkijelentette. Az albérletbe nem engedik őket bejelentkezni.

Az iskola észrevette, hogy a 15 éves fiuknak nincs állandó lakcíme és erre való hivatkozással nem állít ki diákigazolványt. Az iskola csak szivatja őket, pl. azzal hogy olyan "tanácsokat ad" elképesztő hangnemben, hogy jelentkezzenek be a hajléktalanszállóra.

Nyilván nem a gyerek sorsa izgatja őket, mert az el nem hangzott, hogy "Úristen, Kovács Bélukának nincs hol laknia!" Úgyhogy most a gyerek, mintha nem lennének enélkül is szegények, járhat felnőtt bérlettel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 16:36:24

@VHB:
Koszonom 8)

@Herr Géza:
Ugye milyen nehez?
Ha lenne permanens szures, az sokat segitene...

@nyuszigonosz/D/:
Szeretethianya van, de ez nem csoda.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Koszonom az ajanlatot ;)

33621 2014.03.06. 16:36:55

@tildy[UK]: Bizony Debrecen csak nagyobb mint egy Jászsági kis település. Több az adminisztrátor is!:-)

Herr Géza 2014.03.06. 16:44:57

@labirintus1: És még vannak (itt is) emberek, akik azt állítják, hogy otthon minden fasza, csak mi látjuk rosszul, no meg a pénz, meg a politika, meg a kolbászos kerítés, bla-bla...

montroyal ( CAN qc) 2014.03.06. 16:45:30

kulfoldon elsz IGEN
fogsz szavazni aprilisba IGEN.. a quebeci tartomanyi szavazasnal apr 7-én

mas .. a FB olvastam hogyan istenitik OV imaba foglaljak a nevet ... ok fognak szavazni .. akik a politikaja miatt eljottek MO-rol nem fognak es nehezitve is van a szavazas ... nem rossz ..biztos Viktor kiraly koronazasa ..

montroyal ( CAN qc) 2014.03.06. 16:59:10

@montroyal ( CAN qc): istenitik OV persze rakattintva lathatjuk lakhely romania szlovakia stb

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 17:21:01

@montroyal ( CAN qc):
Basszus, erre nem gondoltam :)
Én is fogok szavazni idén... szeptemberben, a svéd országgyűlési választáson.
Lehet az EU parlamentin is, feltéve, hogy megtehetem (erről semmit sem tudok).

Mr Long 2014.03.06. 17:22:51

@házelőtthinta: Te szavazol?
Nalunk ketten vagyunk, igen kulfoldon elunk, nem szavazunk. Valaki majd figyelmeztessen, nehogy elfelejtsem melyik nap kell a tengerhez mennem.
Akit esetleg erdekel es ketten vannak Angliaban/UKben/Londonban es szoktak vonattal kirandulni keressenek ra a googlin a two together railcardra. Szerintem megeri azt a £30-ot, ha renszeresen kirandul az ember.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 17:23:06

@montroyal ( CAN qc):
És nekem már van törvényes királyom is bibibííí, nem kell várjak arra, hogy őszentsegge I. Viktor is elfoglalhassa végre megérdemelt helyét a budai várban :D

Mr Long 2014.03.06. 17:26:41

@Kövérmadár [swe]: Meg nincs kiralyod, majd ha swed allampolgar leszel, vagy Vegre befagy a Duna...

2014.03.06. 17:26:52

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem a külföldön élőktől sajnálom a szavazati jogot, hanem az itthoni idiótáktól.

Latcho Rom 2014.03.06. 17:42:13

@montroyal ( CAN qc): Rossz csoportokat figyelsz az fb-n, amiket en, ott dirt a viktor s a komálosai.

quebecben szavazz helyettem is, get rid of that pigfaced marois

gergius 2014.03.06. 17:42:25

@bpetya75:
Nem beolvasasnak vagy visszavagasnak szantam, hanem mint nagyonis valoszinu es lehangolo jovokepnek. Ha valaki sertonek talalta akkor elnezest.

Es meg annyi hogy lehet pont az a parszazezer ember billentene el merleget egy ujabb 2/3-os rezsim (akar narancs akar skarlat) felol...

Ja es marha jo volt az a blogposzt a max 2 ciklusrol, le a dinoszauruszokkal >:O

Latcho Rom 2014.03.06. 17:42:32

@montroyal ( CAN qc): fideszkotonák orommel olvassak ezt a blogot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.06. 17:53:43

@charlieharper: Be szokták tartani az emberek a kicsi körforgókat?Ha nem emelkedik ki a közepe, akkor én bizony úgy átmennék rajta egyenesen, mint a huzat.Főleg este, forgalommentes időben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 18:00:00

@geegee:
Van nalunk egy korforgo, amit mindenki olyan iranyban vesz be, amerre menni akar tovabb. Allati vicces tud lenni :)

SzZoole 2014.03.06. 18:05:35

@shakti_rom: hat meg nekem,annyira nem erdekel,hogy sehogy

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 18:13:03

@labirintus1: vegre ezt valaki normalisan leirtam. A Bankszamlas dolgot es a mobil sim kartya vasarlasost en is igazolni tudom.

Sajat bankszamlamra nem engedtek befizetni lakcimkartya nelkuli, magyar utlevellel ( angol meg nincs meg vagy masfel evig) , ugyanez telenornal simkartya vasarlasnal.

+ hitelszerzodest erdemes atnezni, ott benne van, hogy magyar lakcim , blablalba. Ha az megszunik, mert kijelentkezel, siman valhat egy osszegben esedekesse a koveteles.

MagyarJoe 2014.03.06. 18:13:29

@Kövérmadár [swe]:
@bobsys:

Anno az OTP szamlat nem tudtuk lezarni mert csak szemelyesen lehetett. De maradt rajta kis penz
Kb 6 ev mulva kaptunk egy levelet a regi pesti cimre a Justitia nevu behajtotol hogy logunk nekik 10 ezer forinttal, mert az OTP nek tartoztunk 2 ezer forint szamlavezetesi dijjal hiszen evekig nem zartak le a szamlat.

Jart mar valaki igy?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 18:17:18

@gergius: "Nezd en megertem hogy feldult vagy, de pl. hamarabb is beadhattad volna a kervenyt nem?"

Nem. MAr ki volt hirdetve (jan 18) , mikor lesz valasztas, mikor meg nem volt elerheto az online form. Egeszen pontosan, jan 21-en ezt irtak :
"Az Ön által keresett nyomtatvány hamarosan elérhető lesz honlapunkon. Addig szíves türelmét kérjük, és kérjük, keresse fel ismét honlapunkat, www.valasztas.hu oldalt, ahol a szavazásra kijelölt külképviseletek listája is megtalálható lesz. Szavazni személyesen, a kijelölt külképviseletek egyikén tud majd.
"
Amint elerheto lett az online form, par napon belul beadtam.

Oke, en a nyakukra jartam, de siman elkepzelheto - hisz szerinted szegenyeknek soka munka- hogy valaki 6-8 hetre kapjon valaszt. Siman elkepzelheto, hiszen nekem is haromszor kellett beadni, hogy valami tortenjen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.06. 18:19:43

@Kövérmadár [swe]: emlekeim szerint most mar kotelezoen nyilvantartasba veszik, nem opcionalis.

2014.03.06. 18:24:15

@geegee: kocsimerettol fuggoen a nagyobbon is atmegyek kozepen

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.06. 18:25:51

@SilentDreams: Húú, nagyon érdekelne az alpesi vonatozásod.Nem akarsz róla írni majd egy posztot ide?Akarjál már, lécci... :D

2014.03.06. 18:27:47

Hinta volt mar ma?

Herr Géza 2014.03.06. 18:33:21

@charlieharper: Ajjaj. Naná. A lemez nem változott.

Mr Long 2014.03.06. 18:33:30

@Kövérmadár [swe]: Winter is comig! :) Imadkozz a meleg telekert! :DDD

@charlieharper: Arra gondolsz, ahol fa is van ultetve?

@geegee: Nekem ugy tunik, hogy inkabb csak a szabalyat alkalmazzak, vagyis megallnak egymasnak, de kisebb soknak az atmeroje, mint a kocsik fordulokore, igy athajtanak rajta.

gergius 2014.03.06. 18:34:58

@MagyarJoe:
Igen ez igy megy. Az unokatesomnak azert kell majd Jordaniabol iderepulnie hogy lezarhassa az otp-s szamlajat. Mi szerencsere az utolso pillanatban ki tudtuk kiszedni ot az intrum justicia karmai kozul. Onnantol az ismert koreografia, kamatos kamat, bunteteshegyek, pikkpakk fent is van 100.000en.

Allitolag kozjegyzo altal hitelesitett meghatalmazassal is le lehet valahogy de nem 100%

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 18:35:46

@tildy[UK]:
Ezt hogyan?
Nem jelentkezhetek ki az országból anélkül, hogy megmondanám hová mentem?

Kamu címet, országgal együtt be lehet mondani?

És mi van, ha közben elköltözik az ember? Mi pl. már nem ott lakunk, ahol a kijelentkezéskor laktunk. Azt is jelenteni kell? Hogyan ellenőrzik? És mire fel?

@MagyarJoe:
Én nem, de az Intrumot ismerem, dolgoztam ott pár hónapot (diákmunka)... velük könnyű elbánni, egyszerűen nem kell foglalkozni velük és kész. Egy idő után leírják a veszteséget... különösen, ha azóta külföldre távozott az ember.

2014.03.06. 18:39:36

A külképviseleten szavazásról - Ha történetesen van bejelentett lakcimem, akkor Magyarországon, Ottawa-ban vagy Toronto-ban szavazhatok csak. Ez kb. annyi, mint hogy nem szavazhatok, mert ugyan ki fog több ezer dollárt elkölteni erre, meg ilyesmire szabit kivenni? Én nem. Hagyjuk már ezt a "miért nem jelentkeztetek ki" dumát. 23 éve külföldön élek, nem fizetek ott adót, tb-t, fogalmam nincs a jogszabályokról. Még soha senki nem hivta fel a kijelentkezésre a figyelmemet az itteni konzulátuson - ha ez annyira fontos, miért nem lehet ezt itt megtenni? Amúgy meg mi van ha ingatlanom van ott és be akarok jelentkezni, akkor már rám nem érvényes az egyszerübb szavazás lehetősége?

De teljesen mindegy, mert a magyarságom bizonyitása már eleve egy kanosszajárás lenne, ezért hagyom a fenébe. Jelenleg a magyar állampolgárságom csak addig érvényesül, amig tb-t kellene fizetni. :)

2014.03.06. 18:41:30

@Herr Géza: meg nem vette meg a belvarosi garzont a tehennel?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.06. 18:43:39

@Herr Géza: Nem értem miért vagytok megszivatva azzal hogy nem tudtok kényelmesen szavazni. Ha pedig meg vannak egyesek szivatva hát annyi bajuk legyen az amúgy kényelmes Nyugaton. Nem tudom elhinni hogy egyeseket tényleg érdekelnek a változások Németországból meg a többi helyről! Inkább csak álérdeklődés ez szerintem. A rokonokat nem Nyugatról kell segíteni hanem úgy hogy ott élsz velük.

@gergius:Még a legelmaradottabb északi régióban sincs KRITIKUS orvoshiány. Tudom, mert onnan származom. Az orvosok ugyanúgy lelépnek Ausztriából is, a jólét szigetéről. Ehhez mit szólsz? Pár napja volt róla itt szó. Túl van ez is kapatva mint annyi minden más. A kivándorlók száma is túl van kapatva, az orvosok tömeges exodusa is túl van kapva és nem akkora probléma mint ahogy próbálják előadni. A banki lenyúlásra nem tudok mit mondani, azon már tényleg csak mosolyogtam. Ha neked lenyúlják a bankok a fizetésed 10 % át akkor nagyon sajnállak. Teljes szívemből.

@shakti_rom: Mint írtam, irreveláns dolgok ezek. Azért szavazhassak külföldről, a nyugati mézescsuporból mert van otthon egy koszos házam? Na ne már..irreveláns. Majd ha ott húzom az igát akkor beleszólhatok az éterbe, addig marad a másodrendű lét a második hazámban, szavazósdi nélkül.

.@tildy[UK]: De tildy, pont azért léptetek le mert úgy éreztétek nem vagytok megfizetve, vagy nem eléggé, stb. Ez nem fog változni mert periféria vagyunk... akkor meg miért mennél haza ha pont ezért mentél el? Ahogy az ide írogatók nagy része is ezért ment el valószínűleg. Vagy a többség valami egészen más magasztos okból váltott hazát? Kalandvágyból? Szerintem a kalandorok vannak kevesebben. a legtöbb kivándorló bizony a jobb megélhetésért ment ki. Ez pedig nagyon valószínű hogy nem fog változni. Tehát hová is szeretnél visszamenni? Ha változtatsz az értékrenden akkor persze, működhet a dolog, de mit is szeretnél befolyásolni? Azt amit nem lehet? Mert szavazócédulákkal nem húzod ki az országot a gazdasági perifériamezőből sajnos.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Azért az érdekes hogy pont a Nyugatra költözöttek mondják azt hogy főleg engem érdekelhetne a jövőm, aki otthonra tervez. Könyörgöm, az nem a politikusoktól függ hanem saját magamtól! Pont ezt szoktátok itt mindig mantrázni. Hogy a nyugati mentalitás mennyivel másabb mint a keserédes posztkádárérisztikus lumpenproli életfelfogás. Hogy a nyugati keményen dolgozik és tudja hogy csak magára számíthat a keleti meg pártoktól várja a 13. havit meg a csomagjait illetve a lapostévét a nyaralással, mindezt megfűszerezve egy lottószelvénnyel. Én tudok csak jó életet magamnak kovácsolni Magyarországon, nem valami megválasztott párt. Irreveláns hogy kire voksolok. Ezért mondom hogy inkább az elveket boncolgassuk, mivel gyakorlatilag tök mindegy ki kerül hatalomra ugyanolyan státusban marad az országunk (=kizsákmányolt félperiféria). Ez nem az aktuális kormányok sara, így alakult, persze kényelmesebb mindig a kormányokat szidni ahelyett hogy cselekednénk. Én hiszek a magyar álomban! Igaz, számomra ez csak annyit jelent hogy megélni hónapról hónapra, úgyhogy szerintem az én álmom elérhető! Imádkozzál és dolgozzál. Beten und arbeiten! Én ezt vallom. Ez a nyugati bohóckodás is csak azért jön be nekem mert van esélyem saját lakásra.(otthon).

@SilentDreams: Semmi köze ennek ahhoz hogy téged mi köt a hazádhoz. Majd beleszólhat az ember ha ott él, oda dolgozik, meg ott fogyaszt. Az hogy hazaugrik valaki Angliából 2 hétre pénzt költeni az nem azt jelenti hogy ő permanensen ott fogyaszt, főleg NEM ODA dolgozik. Ne is gazdasági a szegmensét nézzük szerintem hanem az elvi síkot. Rokonok. És? Aki disszidál az nem csak a hazáját hagyja cserben hanem a rokonjait is. Ha majd segíteni akar rajtuk akkor hazaköltözik. Ne úgy képzelje el hogy ő azáltal segít hogy szavazhat a kánaánból. Én értem hogy ti engem egybitesnek néztek, de amikor vitatkozni kéne, akkor csak letudjátok annyival hogy hülye hinta, gyökér mekis, idióta rozsdás hinta...nem baj, én ezt is megköszönöm és szeretlek titeket! Mindenkit szeretek! Mert a szeretet legyőzi a sötétséget, a fény mindig felülkerekedik, ezt sose szabad elfelejteni!

@Kövérmadár [swe]: Különösen örülök hogy viccet csinálsz az egészből. Én ugyan nem szavazok mert ragaszkodom az elveimhez, de érdekel az országom sorsa és nem nevetek rajta. Tudod, nehogy az legyen hogy te lemondtál a hazádról aztán megütöd a bokádat és utána már a hazád sem fog rád igényt tartani..mert ő is lemondott rólad...csúnya vége lenne. A hazát tisztelni kell. 5 ezer kilométerről is. Persze tudom, valakinek az csak egy db föld ahol amúgyis szar az élet.

egyébként BÓNUSZBA, egy kérdésem lenne : Zavarja itt a többséget hogy nem tud kényelmesen könnyen hazaszavazni, az viszont miért nem zavar senkit hogy az új hazájában se tud szavazni? Nem hiszem hogy a többségnek lenne már állampolgársága. Vagy ha igen akkor még annyira se értem hogy a magyar helyzet miért érdekli?

Lenne még dolog bőven amit kifejtenék de kifutottam az 5 ezres limitből

Mr Long 2014.03.06. 18:45:40

@Kövérmadár [swe]: Ha ugy akarsz kijelentkezni, hogy a lakcimkartyad megmarad, akkor kell cimet mondani. De nem kell frissiteni, ha koltozol... Nem tudom mire jo, ne kerdezd!

VHB 2014.03.06. 18:53:50

Off
Ecetes csipsz rajongóknak tudnám ajánlani elsősorban. (Nőben: érdekes arcú)
kepfeltoltes.hu/view/140306/159664733glow_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
On

2014.03.06. 18:59:14

@maxval a gondolkodó birca: "Gyakorlati be kellene bevezetni a leveles szavazást belföldön is, ez a lényeg. Ismét előjönne persze a szavazatvásárlás kérdése"

Na, ez utóbbi mondat igaz.

2014.03.06. 19:03:19

@Babette_: Az egy dolog hogy nem nyitnak bankszamlat lakcim nelkul; mas dolog hogy Mo.on lakcimkartya nelkul nem tudsz ugyeket intezni a sajat meglevo bankszamladon. Angliaban nincs is lakcimnyilvantartas, nemhogy kartyakat kernenek ha ugyeket akarsz intezni. Ugyeket intezhetek utlevellel, jogositvannyal stb.

Azt nem ertik sokan, hogy mikor pl. en elhagytam az orszagot EU-csatlakozas elott, fel sem merult bennem hogy 'ki kene jelentkezni' a lakcimemrol, nem is hallottam ilyenrol annak idejen hogy megszunteti valaki a lakcimet Mo.on. Fogalmam sem volt mennyi idore megyek, stb. Ez egy elegge uj koncepcio hogy masik orszagba koltoznek emberek es megszuntetik a magyar lakcimuket stb. Amint sokan leirtak fent, az egesz magyar rendszer arra epul hogy mindenkinek van szemelyije es lakcimkartyaja, nem ilyen egyszeru ez hogy jelentkezz ki ha nem laksz ott. Gyakorlatilag az allampolgari jogaid serulnek, mikozben tovabbra is allampolgar vagy (kiveve ha lemondasz az allampolgarsagrol miutan megszereztel egy masikat, de ez drasztikus lepes amit nem sokan akarnak megtenni).

MagyarJoe 2014.03.06. 19:04:15

@Kövérmadár [swe]: remelem igazad van az Instrummal mert nem szeretnem hogy majd evek mulva lekapcsoljanak a hataron... nem valaszoltam nekik hatha beletorodnek

2014.03.06. 19:10:09

@Herr Géza: Hozzám Ottawa vagy Toronto olyan messze van mint Bp-től Szibéria....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 19:10:40

@Mr Long:
Értem már... azt hiszem :)

@MagyarJoe:
Néhány megkeresés után ha valaki volt olyan kedves és elmondta, hogy külföldre költöztél, akkor azzal az ügyet kb. le is zárják.
Adatrögzítő voltam, millió ilyen felkeresési jegyzőkönyv ment át a kezemen.

Nyilván kérdés az összeg maga is, mert sok százezer ft esetén lehet nem hagyják, de filléres tartozásoknál senkit sem fog érdekelni.

Quercus a favágó 2014.03.06. 19:16:01

Az úgynevezett "határon túli magyarok" választást eldöntő ereje erősen túl van misztifikálva. Miután csak országos listára szavazhatnak, valószínűleg 2-3 mandátum sorsáról fognak dönteni. Ami borítékolhatóan a Fideszé lesz. Épen emiatt kellett a Ti dolgotokat megnehezíteni, hiszen Ti egyéni jelöltre is szavazhattok. Na ez nem kóser.

Ami a Petya által fölvetett kérdést illeti, nemigazán van alternatíva.
Egyrészt azért nem, mert a politikához pénz kell. Olyan pedig Magyarországon nincs, hogy valaki tisztességes,törvényes úton gazdagodott meg. Márpedig az éppen regnáló hatalom mindenkiről tud mindent. Ha ellenfélt látnak benne, kinyírják.
Másrészt azért,mert a választásokban az induló pártok jelentős része csak pénzlenyúlási lehetőséget lát. A pártlisták 150 és 600 millió forint közötti állami apanázst kapnak, egyéni jelöltjeik számától függően.

Nem bocsátkoznék jóslatokba a választás eredményéről, de egy dologban biztos vagyok. A Jobbik rendkívül előre fog törni. Megkockáztatom, megszorítja a Fideszt.

2014.03.06. 19:17:17

@charlieharper: Pont nezegettem az indiai kepeinket es Hinta jutott eszembe az egyikrol: kepfeltoltes.hu/view/140306/__cottage1___www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kivancsi vagyok, ilyen tipusu ingatlanra gondolt-e, a vele jaro eletformaval egyutt...

LaoHu 2014.03.06. 19:17:52

Erdélyi vagyok és 12 éve élek Magyarországon. Szavazni nem fogok, mondjuk erre van jó kifogásom mert épp Tajvanon leszek. Valszeg Kínába kellene utazzak szavazni :-)
A szomorú az, hogy ha itthon lennék sem tudnám kire szavazzak mert egyik párttól sem remélek semmi jót. Talán valamelyik kis pártra adnám a szavazatom, kár, hogy a Kétfarkú Kutya Párt nem indul(ha jól tudom). Ugyanezért nem szavazok a Romániai választásokon sem már évek óta, minden párt volt már hatalmon de jobb soha nem lett, így mi értelme lenne.
Szóval:
Külföldön élsz? NEM
Fogsz szavazni? NEM

2014.03.06. 19:19:30

@SilentDreams: "A konzulátuson való szavazás eddig is meg volt, ami számomra logikus is volt, hisz a külföldön élöknek ill."

Valamikor a vancouveri konzulátuson is lehetett szavazni, meg útlevelet hosszabbitani is. Ma már útlevelet csak személyesen, Ottawa-ban intézhetek. Szavazni meg csak Ottawa-ban és Toronto-ban lehet. Kérdés hogy miért tartják fent ezt a konzulátust egyáltalán? A szöveg szerint, Magyarország hivatalos külképviselete itt a nagykövetség és a főkonzulátus. Akkor minek kell a konzulátus? Már azon kivül hogy a konzul biztos nagyon élvezi. :)

2014.03.06. 19:21:55

@Mirjam2: telefonrol nem latom. Mi az a garazsban? Tehen?

DieNanny CH 2014.03.06. 19:22:56

@Cascabel:

OFF!!!

(Azt szeretném kérdezni, hogy a tv-csatornás fájl nálad működik? Mert én frissítettem a vlc-t, és nem tudja megnyitni. Lehetséges, hogy rossz fülekbe jutott ez a dolog, és letiltották? :-((( )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.06. 19:31:28

nálam is ugyanez lakcímkártya ügyben, a bank nem állna velem szóba, ha nem lenne.
egyébként nem szavazok, túl macerás. ha egyszerű lennne, akkor talán. ok, nem vagyok ott, ne pofázzak bele, de pl nem szeretnék olyan intézkedéseket látni, amik lehúzzák a külföldi magyarokat (szolidaritási wtf például). ha Átlagjózsi szavazhat otthon azért/arra, hogy melyik kormánytól kapja a segélyt, akkor szerintem nekünk "hazaárulóknak" is lehet ugyanannyira beleszólásunk, van annyi közünk. (stakeholder magyarul?) ráadásul szerintem százezrével vannak olyan családok, akik tulajdonképpen visszamennének, hazamennének, ha lenne mire, abszolút nem semmi közük hozzá kategóriásak.
lehet tudni, hogy a legnagyobb magyar városokban, pl London, mennyi szavazóra számítanak, milyen arányok lesznek?

2014.03.06. 19:44:57

Hozzáteszem a negyedik lehetőséget is az elutasításra.
Kettős állampolgárként lejártak a magyar igazolványaim. A német személyim persze érvényes, és magyar születési anyakönyvi kivonatom is van, magyar lakcímem pedig nincs. De ez mind mindegy: Nincs papír - nincs szavazás.Sajnos azért nem fogok sok ezer Ft-ot fizetni, hogy bedobhassak egy lepkefingot az urnába. Így aztán nem szavazok...

Latcho Rom 2014.03.06. 19:45:24

@cougarcat: Minek bonyolitod ezt?

Ha BC-ben lehetne akkor sem szavaznál a kanossza miatt, mint ahogy en sem, azon kivul hogy az ember nem voksol 34 ev tavollét utan.

Latcho Rom 2014.03.06. 19:45:28

@DieNanny [SZ,CH]: Nekem se mukodik tegnap ota :((

CAS? nincs uj veletlenul?

négyzet 2014.03.06. 19:46:19

@QUERCUS: "Nem bocsátkoznék jóslatokba a választás eredményéről, de egy dologban biztos vagyok. A Jobbik rendkívül előre fog törni. Megkockáztatom, megszorítja a Fideszt."

Hát ettől tartok eléggé...

***

Ha meg már én vetettem fel:
Külföldön vagy? NEM
Fogsz szavazni? IGEN
Utazás: vonattal
Költsége: 10 ezer forint

2014.03.06. 19:48:18

OFF - Fájdalmas hogy naponta, és posztonként kell elvégezni a szürést. Tudom ez nem HA-tól függ, nem neki kritika. Más fórumokon a profilodnál be lehet állitani, hogy kit nem akarsz látni, és addig nem látod ezeket a nickeket, amig a beállitást meg nem változtatod. Csak egy javaslat a techie-knek.

**mimi** 2014.03.06. 19:53:12

@labirintus1:

ez a jellemző...a nagy magyar valóság :(

Mr Long 2014.03.06. 19:56:22

@Chang Yai: Hat, ha bevezetnek a szolidaritasi wtf-et, akkor anyammal Becsben talalkoznek ezentul...

2014.03.06. 19:56:28

@cougarcat: mentalisan szurok, ha olyan helyen dolgozol, mint en, megtanulod hamar a technikat

2014.03.06. 19:59:48

@charlieharper: :) Ez egy (nem epitesz altal tervezett...) 'csaladi haz', elotte tehennel. Tipikus indiai hajlek.

Latcho Rom 2014.03.06. 20:01:33

@Chang Yai:

az itteni aranyok 70% nem szavaz, talan 30% elmegy, ebben mas orszagok is benne vannak, nemcsak London.GB.
De javitson ki ha valaki maskent szamolt..

2014.03.06. 20:03:23

@charlieharper: Igazad van, és legtöbb esetben én is képes vagyok rá, majd fejlesztem a technikát.

@Határátkelő: Köszönöm. :)

blackhairlady 2014.03.06. 20:04:22

@Kövérmadár [swe]: Nekunk muszaj volt megadni az uj cimet. En nem mertem alcimet megadni, mert mi van ha az a cim elo, es valakinek a legalis cimere mennek azx en postaim?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 20:07:27

@LaoHu:
A kétfarkúra én is szavaztam volna :D

@Chang Yai:
Ez benne van, bár a nem EUsokat elég nehéz lenne lehúzni...

@cougarcat:
Már megint felbosszantottalak? :D

@charlieharper:
Ehhez elég főiskolára járni 3,5 évet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 20:11:16

@blackhair-lady:
Az bizony kellemetlen lehet.
Neked megvan talán az a kellemes helyzeted, hogy az USA-ban élsz (ez biztosan megvan :) ). Mo-ról oda nem nagyon ér el senkinek sem a keze. Feltéve, hogy nem öltél meg 14 embert 2 óra alatt egy plázában, lánfűrésszel :)

blackhairlady 2014.03.06. 20:20:34

Nem igazan kellemtelen, mert tiszta lappal jottem el:) Nincs tartozasom, nincs semmifele bunugyem ami miatt tartanom kellene az otthoni megtorlastol:D
Bar az igaz, hogy ha elore tudom, hogy kotelezo megadni, akkor elotte felkeszultem volna, es a googleon korulneztem volna valami fiktiv lakcim utan:))))
Amugy rosszak az informacioid, mert 15-en voltak (az utolso a korhazba szallitas kozben halt meg), kevesebb mint 2 oraba telt, a plaza stimmel, de a lancfureszt nem birnam el, igy nem ezt a fegyvert valasztottam:))))))))))

Mr Long 2014.03.06. 20:21:46

@blackhair-lady: En ezert adtam meg egy szallodaet. Ott max kidobjak, ha nincs/nem volt ilyen vendeguk.

Latcho Rom 2014.03.06. 20:21:56

@Mirjam2: De mi az a Rapid feliratos bodaga a háttérben, helyi 7/11? :-)

2014.03.06. 20:22:14

@Kövérmadár [swe]: Dehogyis, nem rólad van szó! :) De szerintem úgy általában jó ötlet ha bizonyos nickek bizonyos időre elkülönülnek - talán van aki engem szeretne nagyon szürni, van egy ilyen oldala is. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 20:26:58

@blackhair-lady:
:D

@cougarcat:
Igen, nem árt néha egy kis szünet egyik-másik nickből :)

Latcho Rom 2014.03.06. 20:28:17

@Kövérmadár [swe]:

Ugyan, kiváncsibb o annal hogy szurjon :-) Meg évtizedes indexes gyakorlattal edzetteb(vagy éppen nem) mint a charlie tozsdes szuroje :-)

M. Péter 2014.03.06. 20:32:00

@négyzethálós: Az internetes szavazással nagyon sok potenciális probléma van. Pl. biztonság, csoda, hogy az észtországi szavazásokat eddig nem hekkelték meg az oroszok, hogy egy oroszbarát kormányt válasszanak meg. Sokkal elegánsabb, mint katonákkal elfoglalni az országot. Hogy lehet ellenőrizni, hogy a szavazatokat helyesen számolták meg? Hogy lehet megakadályozni, hogy a polgár helyett más szavazzon vagy megvegyék a szavazatokat? Mo.-n végigmennének a szegényebbek által lakott helyeken egy táblagéppel, hogy Józsi bácsi, adok 1000Ft-ot, 1 liter bort vagy 1 kiló húst, ha most itt az X pártra szavaz, vagy fenyegetéssel, hogy nem lesz segély, se közmunka, ha nem a jelenlegi polgármesterre szavaz.

labirintus1 2014.03.06. 20:35:47

@tildy[UK]: Nekem szerencsére hitelem nincs.

Ha valakit érdekel, hogy pontosan hol találhatóak ezek hihetetlenül logikus és sok külföldön élő életét megkönnyítő szabályok, akkor íme:

Az adót csak magyar bankszámláról egyébként itt található:

nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/szolgaltatasok/szamlaszamok
És ez a legjobb rész: "A fizetési kötelezettségnek a külföldi fizetési számláról és/vagy a forinttól eltérı devizanemben
történı teljesítése tehát nem jogszerű, azonban az adóhatóság az ilyen módon teljesített befizetéseket is köteles befogadni."

Magyarul, ha fizetsz, a pénzt elteszik, de megbírságolhatnak, mert nem vagy jogszerű.

Egyébként ugyanez a helyzet a TB-vel is. Azaz aki az EU-n kívülre költözött és külön megállapodás alapján meg akarja tartani a TB-jét annak is kell saját bankszámla.

www.heol.hu/heves/kozelet/kinek-kell-fizetnie-nezze-meg-nehogy-kellemetlen-meglepetes-erje-538397

"A járulék befizetésére két lehetőséget kínálnak. Vagy folyószámláról, banki átutalással, vagy sárga csekken fizethet az ügyfél. Probléma lehet, hogy az előbbi esetben ki-ki csak a saját számláját használhatja, a csekknél pedig az a gond, hogy nem küldi ki automatikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem rendszeresen igényelni kell."

Nekem egyébként a mélypont a könyvtár volt, mert teljesen értelmetlen volt, amit mondtak. A Budapest Gyűjteményből nem lehetett kölcsönözni és én is helyben akartam valamit megnézni. Ha külföldi lettem volna, simán beiraktozhatok és még kölcsönözhetek is, pedig úgy sokkal nehezebb lenne visszaszerezni a könyvet, ha megfújom. Magyar állampolgárként lakcímkártya nélkül meg sem nézhettem semmit.

A Büntetés-végrehajtástól nem vártam túl sokat, mert azért tudjuk, hogy nem az agysebész kongresszusról rángatják el a börtönőröket. De hogy a könyvtárban ne lássák be, hogy ez egy hülye szabály azért meglepett.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 20:36:35

@Kövérmadár [swe]: arról meg nem is beszélsz, hogy nálatok van európa legjobb lakcímnyilvántartási rendszere...

blackhairlady 2014.03.06. 20:38:39

@Mr Long: Ez jo otlet, de en ott nem tudtam improvizalni sajna:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.06. 20:39:38

@Kövérmadár [swe]: na ez az EU-tagság, ez meg a másik, nagyon is jó ok arra, hogy szavazzanak a külföldi magyarok.
(mondom tényleg úgy, hogy én az ellenzéktől ugyanúgy lábrázást kapok, mint a kormánypárttól, de ez egy akkora agyrém, hogy EU ellen uszítani, kilépés gondolatát lassanként elhinteni, hogy bele se akarok gondolni.)

OFF holnap évzáró már csak :-) túléltem a tizedik ázsiai iskolai tanévemet. nagyon kivagyok. aludni kéne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 20:40:14

@Mirjam2:

ez egy ilyen ország.
olvassátok el a lakcímnyilvántartásról szóló törvényt. annak alapján van lehetőség.
a gyakorlat lehet más, de van jogszabály, amire lehet hivatkozni.

2014.03.06. 20:41:10

@Chang Yai: milyen egy burmai evzaro?

blackhairlady 2014.03.06. 20:42:18

@Chang Yai: Gratulalok, es jo pihenest, jo utazast!:) Majd neha hozzal kepeket, hogy eppen hol jarsz.

bobsys 2014.03.06. 20:45:40

@Kövérmadár [swe]: CIBnel van a szamlam, kosz a tippet rakerdezek.
"Egyebkent miert kerted a nyilvantartasba veteledet?" Pillanatnyi elmezavar eredmenye ugyanis ertelme semmi nem volt.

blackhairlady 2014.03.06. 20:48:56

A pillanatnyi elmezavar az enyhito korulmeny:)))

2014.03.06. 20:50:57

@Babette_: Na jó, ez világos. Ilyenek a törvények, ez van. Én még azt sem mondom, hogy a magamfajtának szavazati jogot kell biztositani, de azért vannak az ezzel kapcsolatos bürokráciának ellentmondásai.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.06. 20:51:14

@Kövérmadár [swe]: nekem is van a Boske ... itt is o a kiralyno egyebkent nem magyar politizalok senki mellet de kivulrol latva mindenki , minden part ellen ...
@shakti_rom: megteszem a magamet de itt mont-royalban a felso x ezer lakik (egy szegeny van -én) akik mindig is liberalra szavaztak ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.06. 20:51:20

@charlieharper: na ez érdekes lesz, holnap délután, a Nemzeti Színházban, és amennyire képben vagyok, valamiért jön a miniszter. agyvérzést kaptam, hogy az osztályaim fele hetek óta állandóan próbáltak.

@blackhair-lady: neked is és mindenki másnak, akinek még lógok emaillel.... elküldöm az új blogom címét.

aludni akarok, de még megy egy letöltés, rekord sebesség van, 50k/sec! (és utána ki kell jelentkezni a netről, mert percenként fizetek érte.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.06. 20:54:52

Na szóval...

kepkezelo.com/images/19ypz6z6u11d2v9sjjpw.jpg

Csak egy kérés mindenkihez de legfőképp @házelőtthinta: -nak.
Határozza meg valaki a külföldön élés fogalmát.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.06. 20:58:53

Mi értelme ennek a kommentelésnek ha csak az egyik oldal írhat? Kérem szépen az 5 ezer karakteres hozzászólásomat! (bár lehet még megjelenik...) Nincs benne semmi felháborító, sértő, trágár, csupán csak egy kis vitatkozás.

2014.03.06. 21:05:17

A kanadai expat-oknak kiküldik a szavazócédulát levélben (online fel lehet iratkozni), de csak akkor, ha kevesebb mint 5 éve élnek külföldön. Az 5 év megszoritás alól csak az mentesül aki hivatalos kiküldetésben van - állami, katonai,, vagy valamilyen országot képviselő misszió révén.

2014.03.06. 21:11:00

@házelőtthinta: Megkerested már tanato-t, aki felajánlotta hogy segit neked?

négyzet 2014.03.06. 21:12:59

@M. Péter: hát van sokféle mód, spec kártya pin-kódokkal, elektronikus aláírás és hasonlók, így csinálták az észtek, de ott sem szavazott mindenki online.
www.vvk.ee/voting-methods-in-estonia/engindex/#Different_ways_to_identify_a_person_and_to_give_digital_signature_while_I-voting

nem olyan egyszerű a rendszer azért, gondoltak a csalásokra is (ami van amúgy a hagyományos szavazásnál is bőven, lásd pl láncszavazás):

I-voting is possible only during 7 days of advance polls - from 10th day until 4th day prior to Election Day. This is necessary in order to ensure there is time to eliminate double votes by the end of the Election Day.

To ensure that the voter is expressing their true will, they are allowed to change their electronic vote by voting again electronically during advance polls or by voting at the polling station during advance polls.

For example, if a voter cancels his/her electronic vote by going to the polling station to vote, it is guaranteed that only one vote is counted per voter. To that end, all polling stations are informed of the I-voters on their list of voters after the end of advance polls and before the Election Day on Sunday. If it is found at the polling district that the voter has voted both electronically and with a paper ballot, the information is sent to the Electronic Voting Committee and the voter's I-vote is cancelled.

2014.03.06. 21:13:00

@Chang Yai: Ha kérhetném én is a webcímet!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 21:18:07

@shakti_rom:
Ezt nem értem :D

@bobsys:
Mindenképpen érdemes megkérdezni.
Ha úgyis bemész, akkor úgyis elhajtanak majd, ha nincs lakcímkártyád. Ha kicsit sopánkodsz, akkor az ügyintéző megszán majd és elmondja ezt a kiskaput.

Egyébként nonszensz a dolog, mert kivenni / betenni sem tudsz pénz, csak utalni. :) Felfogni nem tudom, hogy miért nem elég az útlevél bármilyen ügy elintézéséhez.

@Babette_:
Nem tudom, hogy nálunk van-e :)
Azt tudom, hogy a Skatteverket (adóhivatal) tartja ezt nyilván és abból az adatbázisból veszi egy halom másik hivatal vagy akár szolgáltató is. Volt olyan, hogy a neten csak a PN-emet (személyi szám) kellett beírni és már írta is a gép, hogy akkor küldik a cuccot a megadott címre.

Volt, hogy vásárláskor (regisztrációkor) kérték a PNt is, megadtam és már ki is töltötte a rendszer a címemet, nevemet és ami még kellett.

Nagyon tetszik, hogy minden a PNhez van rendelve, azzal tudok mindenhol mindent intézni és nem kell egy 52 lapos kártyapaklit hurcolni mindenhová.

@Chang Yai:
Miért ok az EU tagság a szavazásra?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 21:20:21

@Kövérmadár [swe]: az egyik könyvem szerint európa legjobb rendszere van nálatok:)

blackhairlady 2014.03.06. 21:20:38

@Turchi: Neked is van, ugye? Meg szabad kapni? (ugye milyen magyaros voltam?:DDD)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.06. 21:21:26

@cougarcat: hogyne lenne. főleg hogy a határnyitással egy csomó elem logikátlanná vált.

(csak itt többen azt hiszik, hogy védem a rendszert. nem. én csak magyarázom)

2014.03.06. 21:23:29

@blackhair-lady: Igen, a nick neven mellett van DD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.06. 21:32:06

@Kövérmadár [swe]: ööööö, nemtom, szerintem nem egyéni heppem, hogy EU állampolgár szeretnék lenni, szabad utazással, munkavállalással, stb, annak ellenére, hogy nekem aztán itt semmit nem segít a munkavállalásban.
amennyire tudom, ok, nem kampánytéma, de nagyon nem tetszik az ezzel kapcsolatos retorika.
@blackhair-lady: már ott kéne hogy legyen, lehet lassú a rendszer.

2014.03.06. 21:33:52

@Chang Yai: egy sima iskola evzaro a Nemzetiben van?
Tobb iskola egyszerre vagy csak a tied?

2014.03.06. 21:34:18

@Babette_: Most szembesülnek igazán azzal,hogy hogyan érinti a szavazás kimenetelét a sok külföldön élő állampolgár. Biztos vagyok benne hogy a jövőben lesznek változások a szavazással kapcsolatban attól függően, hogy milyenek lesznek a mostani tapasztalatok. Természetesen a mindenkori kormány érdekeinek megfelelően! :)

2014.03.06. 21:35:45

@diggerdriver: azt nem tudom, de nem az ingatlan tulajdonnal van osszekotve, az biztos

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.06. 21:37:50

@diggerdriver: Az élet nem matematika. Nem lehet meghatározni dolgokat teljesen tisztán. Kivétel is mindig lesz, bárhogy definiálsz. De ha elég számú elem tartozik a definiált halmazhoz az összeshez képest (tehát a részhalmaz mérete közelít az alaphalmazhoz) akkor tekintheted helyesnek és igaznak. Érted? A halmazok különbsége lesz az elégedetlen tömeg aki úgy érzi rá nem igaz az állítás. De ha hozzájuk igazítanánk akkor meg más lógna ki... nincs univerzális definiáció a külföldön élésre. Ahogy a belföldön élésre sincs. Csak egy követendő vágás van, ami a leginkább hasonlít a valóságra. Én továbbra is azt vallom hogy az szóljon bele aki oda dolgozik. Nem kell bonyolítani. Elhiszem hogy te tudsz extrém példákat akikre ez nem illik és talán igazságtalan is, de attól még a többségre tökéletesen ráhúzható.

2014.03.06. 21:38:19

@házelőtthinta: porgess feljebb. Ott van az 5ezres hozzaszolasod

Kerdesedre valaszolva, en brit allampolgar is vagyok. Ettol fuggetlenul nem szavazok a brit valasztasokon (nincs szamomra ertelmes politikat kepviselo part). A magyaron sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 21:39:33

@montroyal ( CAN qc):
Óh igen, Bözse anyánk... :)
Azt tudtad, hogy a svéd uralkodó is várományosa az angol trónnak? A következő svéd uralkodó (Victoria) pl. az angol trón 192. várományosa... nem egyszerű történet, de még összejöhet :D Ha ez sikerülne, akkor feltételezem, hogy Kanada és a Nemzetközösség többi tagjának is az urolkodója lenne.

@diggerdriver:
Ez egy olyan kategória, amit sokféleképpen lehet magyarázni és bármilyen érvbe bele lehet kötni.

Azt meg tudom mondani, hogy számomra mit jelent: abban az országban élek, ahol rendszeresen álomra hajtom a fejemet. Ha ez az ország nem esik egybe a születési helyem szerinti országgal, akkor külföldön élek.
Esetleg még lehet variálni az állmpolgársággal is, de szerintem az annyira nem mérvadó, mert a kiinduló állapotot nézem. Pl. ha 30 év múlva visszaköltözöm Magyarországra (tegyük fel), és időközben lemondtam az állampolgárságomról, attól még nem nevezném külföldön élésnek.

2014.03.06. 21:47:34

@házelőtthinta: javitok ket dolgot az 5ezres kommentedbol. Folyamatosan Nyugatozol. Tudod -e, hogy rengetegen mennek Keletre penzt keresni? Oroszorszag, UAE, Kina, Sing es mostanaban Kelet-Afrika is bizony jol fizet bizonyos szakmakban

Orvos hiany van, otthon rengeteg orvos ismeros van (Budapest, videket nem ismerem), valahogy a szakmabeliektol jobban elhiszem. De konnyu megnezni, visszahivtak a nyugdijbol az orvosokat sok korhazba dolgozni. Ez arulkodik.

2014.03.06. 22:01:23

@charlieharper: Nemcsak o, ezen a blogon nagyon sokan imadnak keletnyugatozni, meg nem jottem ra, miert :D

Latcho Rom 2014.03.06. 22:01:31

@Kövérmadár [swe]: neha a bekefenntarto eroket nyomjak orrba, ezt tortent. Harom konfliktusa volt eddig, az elsonel egy troll elkezdte ekezni mert bolcsesz,,illetve mert azt gondolta hogy en is bolcsesz leven jol megertjuk egymast - ami stimmelt is. Ez a dolog elmult. Aztan a Cas papitoval, azt el tudtam simitani. S vegul Mirjammal, amit nem tudtam feloldani. Mi ebbol a tanulsag?

HA figyeljen jobban oda ezekre a dolgokra, nekem meg coki, mert e vegen en kapom ezt az idetlen szuros dumat.
Ha meg mindig nem erted akkor majd az fb-n jobban elmagyarazom, de nem vagy hulye, erted igy is :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.06. 22:04:00

@Kövérmadár [swe]: ha valami svéd not akartok a nyakunkba akasztani az 18-20 eves legyen hosszu haj hosszu comb ...

Latcho Rom 2014.03.06. 22:04:12

@montroyal ( CAN qc): milyen messze vagy trudeau regi hazatol?

blackhairlady 2014.03.06. 22:10:03

@Turchi: Ok! tudod, csak a gyengebbek miatt kerdeztem, hatha nem veszik eszre:))))))))

Latcho Rom 2014.03.06. 22:34:03

@DieNanny [SZ,CH]: Probald, nekem most megy, az atv mixik, tobbit meg nem probaltam...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.06. 22:35:06

@Babette_:
:)
Akkor elhisszük neki. Rendszer szinten nem látok bele, tetszik, ahogy működik, és nem csak az, ahogy a lakcímnyilvántartás.

@Chang Yai:
Most már végképp nem tudlak követni. Vagy az eseményeket nem követem eléggé.
Egységes, Európai Egyesült Államok nem hiszem, hogy valaha is lesz.
Az EUból való kilépés pedig irreális dolog, nem látok rá semmi esélyt. De ha mégis megtörténne, akkor azok, akik már ott vannak valahol nem fogják elveszíteni a munkavállalási és letelepedési engedélyüket.

Mr Long 2014.03.06. 22:40:51

@házelőtthinta: Kerdeztem korabban, csak nem latom a valaszod. Te szavazol?

2014.03.06. 22:46:13

@blackhair-lady: De minek a megszokasa? Meg mindig nem ertem :D Nem ertem ezt az egesz zsebtorteneszkedest/filozofuskodast/kozgazdaszkodast, agyzsibaszto ami ertekezesek itt neha szoktak lenni :D

blackhairlady 2014.03.06. 22:51:50

@mojyo: Hat hogy keletrol (ami mi vagyunk) nyugatra megyunk (ami minden mas gazdagabb orszag):)) Ez meg olyan regi jo szocialista beidegzodes. Ki kell hogy haljunk (mi, a regi oregek), hogy ez eltunjon.

Sütemény1975 2014.03.06. 22:53:23

@QUERCUS: tehat adjuk vissza a hatalmat azok kezebe, akik mar egyszer tonkretettek az orszagit?

Sütemény1975 2014.03.06. 22:57:23

@Mr Long: Ott is sokszor megfordulok :)

2014.03.06. 22:59:24

@blackhair-lady: De Hinta allitolag csak 23 eves szoval akkor lehet megsem ez a beidegzodes az oka :D

De nemlenyeg, nem akartam en itt kifakadni senkire sem, hiszen alapvetoen enis szeretek ide jarni, ez nem tamadas volt senki ellen sem, csak eltunodtem :)

Latcho Rom 2014.03.06. 23:13:46

@blackhair-lady: nem magyar sajátosság ez, kelet mindig szegényebb, east la, east philly,east ottawa, eastern jurop..stb

2014.03.06. 23:42:00

@shakti_rom: Szerintem ez meg teljesen random. Olaszorszag pl. tul keskeny ehhez, nekik maradt az Eszak-Del. :D

Amit akartam mondani ezzel az egesszel, hogy nagyon furanak talalom, hogy ezen a blogon mindenkinek van egy elmelete a kozgazdasagrol es napokig tud menni a vitatkozas a javak igazsagos elosztasarol :D Deminek? :D Szerintem a foldgolyobis mar azelott elosztotta a javakat (es az eloallitashoz szukseges kornyezetet) hogy az elso onerzetes homo sapiens tiszteletet tette volna a felszinen, innentol kezdve pedig minden tovabbi agyalgas baromsag, es a vilagtortenelem osszes balszerencsejenek okozoja ez, hogy egyetemes igazsagokat, felsobbrendu tanokat, fajokat keresgelunk magunknak, ahelyett, hogy elfogadnank, hogy nincsenek ilyenek, csak egyfele ember van, aki a kornyezetehez alkalmazkodik, abbol viszont vegtelensok-fele letezik es mindegyik helyre valaszul alakult ki egyfajta emberi gondolkodas. K-Europaba nem jutott sokminden es az is csak extrem korulmenyek kozott, az ugyesek is csak lopni tudtak ebben a hianygazdasagban, ez pedig azzal jar, amivel, nem kell tovabb magyarazni :D Ebbol is johet letre ertek, kultura, stb, mashol meg mashogy sikerult. Szerintem ezen nincsen mit agyalni es rettentoen faraszto, hogy mennyi ember nem lat ki a sajat fejen kivul es azt hiszi, hogy amit tapasztalt az az egesz, ismeretlen vilag mindegyikere ervenyes es csak a magaet mondja... Inkabb utazni kellene, hogy megismerjuk egymaseit, egymas kornyezeteben, politizalodas meg egyeb filozofalas helyett.... Na de mindegy, ez tenyleg nem kifakadas akart lenni meg "megmondozas" :D Csak tenyleg nem ertem ezt az egeszet.... dehat, az egesz interneten ez megy, sot az osszes kocsmaban is, nem is tudom mit csodalkozom, nem is folytatom mert meg a vegen engem is beutalnak a dokihoz mint a Hintat :D

montroyal ( CAN qc) 2014.03.06. 23:54:28

@shakti_rom: nem tudom hol lakot ,amikor en ide koltoztem, o mar elkoltozott ( az élok sorabol )

Latcho Rom 2014.03.07. 00:22:46

@mojyo: oroszok mar eleve keleten vannak, ok nem jatszanak,:))

Latcho Rom 2014.03.07. 00:22:52

@montroyal ( CAN qc): cormier jouse, pine avenue, hegyteto majdnem...lattad ezerszer

en.wikipedia.org/wiki/Cormier_House

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 00:31:18

@Kövérmadár [swe]: Haha, az télleg jó lehet... :D Egyszer-kétszer nekem is volt, hogy elszállt az agyam és fordítva tettem meg a karikát, még odahaza.Sokszor jártam arra, elég néptelen, belátható úton volt, nem volt balesetveszélyes...Untam már, hogy mindig balra kell tekerni a kormányt... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 00:39:10

@charlieharper: Helyes, teccik! :D Tekeregjen akinek 3 anyja van.Még Magyarországon láttam egy olyt, hogy kb 10 méter átmérőjű körforgalom, közepén olyan 2 méteres domb, befüvezve, stb.És rajta egy q nagy teherautó-keréknyom egyenesen, felszántva a földet, gyepet, mindent...Na, azon úgy elgondolkoztam, lehet, elaludt a kamionos.Mondjuk a domb biztos felébresztette...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 00:42:26

@Mr Long: Én még csak képről láttam, de ezen agyaltam én is... Valaki nagyon unatkozhatott, aki kitalálta...Meg valszeg útfestékből is épp túl sok lehetett... Vagy csak turista-nevezetességet akartak létrehozni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 00:52:13

@cougarcat: "Jelenleg a magyar állampolgárságom csak addig érvényesül, amig tb-t kellene fizetni. :)"

Télleg, ugye eu-n kívülre történő kivándorlás esetén kell fizetni a magyar tébének azt a 6-7000 forintot havonta.
Te/ti, akik eu-n kívül laktok, szoktátok fizetni? :D
Mi van ha valaki nem fizeti, mert hogy van a honos államban tébéje, illetve nem akar már soha hazaköltözni?Interpol, börtön (böri...), akasztófa?Vagy hazalátogatáskor azonnal lekapcsolják a Lisztferihegyen? :D Szívesen olvasnék ilyen kalandokról...nincs valakinek sztorija? :D

Oké, hogy külföldről ez nem olyan nagy összeg, de tök fölöslegesen mi a faxnak kell fizetni?Azért mert a barom politikusok nem tudtak megegyezni?Óriási ostobaság... :-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 01:03:16

@LaoHu: Kb pont így gondolkodom én is.A kétfarkúékra szívesen szavaznék, sőt, még aktivista, hovatovább pártfunci is szivesen lennék... :D
A hülyeség mindenek felett áll... :-)))
Minálunk két fő esetében:

Külföldön élsz? igen, igen
Fox menni szavazni?igen, nem

Nálam a nem, asszony szeretne.Én spec nem is tudnék kire választani, inkább csak azt tudnám, hogy kire nem.

Nagyjából az összes magyar politikust kőfejtőbe zárnám, olyan 200 évre... :-(

2014.03.07. 01:10:47

@geegee: Én nem fizetem, de még nem világos, hogy jön-e a végrehajtó. :) Kanadával van kölcsönös társadalom biztositás egyezmény, azt hiszem elég ha itt fizetek. A törvények persze bármikor megváltozhatnak, néha visszamenőleg is, többnyire nem az én javamra! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 01:11:21

@DieNanny [SZ,CH]: Ohh, bökje meg, nálam se megy egyik se...hogy haljon éhen, aki kibannolta... }:-[[[
Biztos elkezték túl sokan nézni, és lépett a szolgáltató...Fakk.

Azt nem értem, hogy miért nincs ilyen legálisan.Még fizetnék is érte, hogy tudjam nézni.Persze nyilván nem annyit, mint a tévé kábeléért, de simán megérné a szolgáltatóknak.Az utólagos megnézés az meg nem érdekel.Egy béel-döntőt ki a faxom akar utólag megnézni...A filmeket, stb, meg megoldom máshogy.De a sport (foci, f1, ralli, stb...) hiánya bosszantó.

blackhairlady 2014.03.07. 01:12:49

@mojyo: Tudom, azert is raktam smajlikat:)

blackhairlady 2014.03.07. 01:17:04

@geegee: En nem fizettem 3 evig, es bizony kifizettettek velem kamatostol. Ezert adtam vissza a szemelyimet es jelentkeztem vissza a lakcimemre mint ideiglenes hely, hogy ne porogjon tovabb a szamla. Nem tudom mit csinalnak ha valaki sokaig nem fizet, de az biztos, hogy egy csomo kamat megy ra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 01:18:21

@diggerdriver: Digger, örülök azért, hogy a naszóvalos linkek megvannak... :D Még ha nem is teszed ki avatarba.Ezt hívják úgy, hogy partizán-ellenállás, ugye? :D

M. Péter 2014.03.07. 01:24:39

@maxval a gondolkodó birca: De nem az ő pártjuk van kormányon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 01:26:23

@cougarcat: :D Köszi, díjazom a bátorságot! :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 01:28:20

@blackhair-lady: Áhám, köszi, ez is egy jó infó.Csak ha meg kijelentkezik az ember, akkor marad a szívás a banxámlánál, stb.Ahogy itt többen írjátok is.Qrva egy helyzet, az biztos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.07. 01:33:16

@blackhair-lady: Jéééé, nahát, erről nem is tudtam.És helyesbítek is kapásból: t-gyuszi az.

t-gyuszi.hu/page.php?63

Na majd elmélyedek benne.
Illetve ha tud valaki bármilyen megoldást, hogy lehessen követni a szerdai dalnokok ligája focimeccseket, az szóljon már lécci.
UPC tányérunk van, azok adják a keddieket.De a szerdait nem, högy a tűz égesse meg őket...

holl gold 2014.03.07. 01:39:01

@Kövérmadár [swe]:

nem akarnek melyebben belemenni hogy a 70-es 80-as evekben (a sokak altal visszasirt, Kadari stabil penzforrasok eveiben) miert hagytak el sokan az orszagot, disszidaltak (minket is beleertve, es tudnek meselni politikarol meg lakashianyrol, stb) gondolvan akkor meg hogy nincs többe visszaut es annak ellenere kenytelen voltal ezt az utat valasztani csaladoddal, otthonhagyva szuleidet, barataidat, ismeröseidet (ellentetben a maiakkal akik barmikor visszamehetnek).

M. Péter 2014.03.07. 01:56:12

@Babette_: Úgy kapásból Kanada, Mexikó, India, Kína, Oroszország egyes részeitől többezer km-re van a legközelebbi külképviselet, ahol szvazni lehet. Dél-Amerikában 4 helyen, Afrikában 6 helyen lehet szavazni, ha jól számolom.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.07. 02:30:40

@shakti_rom: OK en a cotes des neiges blv vagyok annak folytatasa a pins sokszor megyek arra majd megfigyelem ...en nem arra lakok de nem messze ... de nem a hegy felol ... montroyal a hegy de a Mont-royal varosresz a tovebe van a laposba ...

morsels (törölt) 2014.03.07. 03:08:39

@shakti_rom:
Az emlitett troll az en lennek madar, csak mondom.
:-)

morsels (törölt) 2014.03.07. 03:45:41

@holl gold:
Akkor is a jobb elet remenyeben mentek el, mint ahogy most is.

Muscari 2014.03.07. 06:17:32

Na akkor a szavazasrol.

Kulfoldon elsz? Igen.
Szavazol? Nem.

Mindez szorozva harommal, mert ennyi nagykoru van a csaladban.

BTW, ha lenne ertelmes alternativa, lehet, hogy elmennek, de most nem tudnek kire szavazni sajnos.

Vilagbeke 2014.03.07. 06:44:54

Nekem az ekezet hianya miatt dobta vissza a jelentkezesemet az okmanyiroda (anyja neve hosszu o), elsore csak annyi uzenettel hogy adathiba, masodikra egy masik ugyintezo szerencsere odairta hogy ekezethiba. Kerestem egy ekezetes gepet es harmadjara sikerult. Szerencsere nekunk helyben van a szavazas, L.A. igy csak be kell autoznunk.
Amugy mi munka miatt vagyunk itt par evig, otthon a hazunk es tervezzuk hogy meg hazaterunk, miert is ne szavaznek?

megtürt személy 2014.03.07. 06:45:07

Lehet itt rágni a gittet jogról meg kötelességről, a lényeg az, hogy a végén mi itthon maradottak sz.pjuk meg...

Kíváncsi vagyok, ha egy idióta kormányt sikerül megválasztani (az utóbbi negyedszázadot elnézve, van rá esély)
és az mondjuk kitalálná, hogy ebben a nagy felfordulásban csatoljuk vissza Kárpátaljai hontestvéreinket,
vajon mennyi lelkes határon túli szavazó küldené a gyerekét a leendő hős magyar seregbe.
Az enyémet vinnék, afelől nincs kétségem.

Latcho Rom 2014.03.07. 06:45:10

@geegee: mukodik, itt semmi gond..duna, m1 2 mezzo rtl atv, tv5

2014.03.07. 06:45:22

Aki külföldön kénytelen dolgozni, nyílván nem ránk fog szavazni! Tehát semmi szükség a szavazatára! Az üveggyöngyön vett kinnszülöttekre számítunk!

Quercus a favágó 2014.03.07. 06:56:43

@Sütemény1975:

Nem ezt mondtam. Soha nem szavaztam, és nem is fogok az MSZP-re.

2014.03.07. 06:59:10

A tegnapi kerdesre
Magyarorszagon kivul elsz: Igen
Szavazas a magyar valasztasokon: Nem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 07:14:04

@morsels:
Nem vagy te troll, meg ha neha kicsit docogos is a kommunikacio ;)

@holl gold:
Ez biztosan igy van. Van kollegam, aki 80-ban jott. Regebbieket nem ismerek.
Mi ugy jottunk, hogy visszamehetunk, de nem fogunk, mert nincsen miert/kiert.

@geegee:
A repteret hivhatnak Frei hegynek is ;)

@Sütemény1975:
Minden tiszteletem ellenere: nem latom, hogy a mostani orrmany annyit segitett volna az orszagon. Mondjuk az utobbi 3 evben mar nincsen igazi ralatasom.
Nem vitatnam az igyekezetet, de az eszmek es ideologiak, amik a Fidesz mogott allnak nekem enyhen szolva is taszitoak (megleptekek? :) ).

A szerint B tette tonkre es ez tenykerdes, B szerint A es ez is tenykerdes. Szerintem meg mind egy idiota es ez is tenykerdes :)

Quercus a favágó 2014.03.07. 07:34:05

@Sütemény1975:

Még valami. Sokat megkapjuk, itt a blogon is, hogy mi választottuk meg ezt a jelenleg regnáló kormányt(többek között én is). Van valami, amit azonban sokan elfelejtenek. A szavazók jelentős része azért szavazott a Fideszre, mert elszámoltatást ígért. A miből persze nem lett semmi. Azt a pár embert(Hagyó, Hunvald) aki ellen eljárás folyik,még az MSZP-és érában kaszálták el. Ezzel szemben a Fidesz folytatta a gátlástalan lopást.
Na ezért mondom azt, hogy hogy most a választások igazi nyertese a Jobbik lesz. Mert az emberek jelentős része most is elszámoltatást akar. Csak már 24 évre visszamenőleg. És erre egyetlen esélyt látnak, a Jobbikot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.07. 07:57:29

@M. Péter: és hánynak kéne lenni, hogy azt az ott lakó pár száz embert kiszolgálja?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 08:37:06

@QUERCUS:
Ezzel csak annyi a problema, hogy bar fontos lenne a bunosok megbuntetese, de emlekeim szerint a jobbikbak az egvilagon semmilyet normalis programja nincsen.

Jopofa, radikalis viccpart, de semmit nem tudnak mondani, amitol valoban jobb lenne a gazdasag helyzete. Minden mas tema csak porhintes es mellebeszeles. Stabil gazdasag nelkul a fene megeszi a rothado turulmadarat es a korona is berozsdasodik.

Mivel teremtene a jobbik munkahelyeket? Hogyan szerezne toket? Hogyan epitene le a vizfeju allamigazgatast? Hogyan modernizalna? Hogyan teremtene normalis bereket? Kihuzna az allam ujjat az adofizetok sheggebol? Hogyan elesztene fel az ipart? Hogyan csabitana kulfoldi munkaadokat az orszagba?

Mert veres torokkal zsidozni meg ciganyozni azt tudnak, vicces is annyira mint amikor az ember bezart elmebetegeket nezhet, de a problemakat nem oldja meg.

tanato 2014.03.07. 08:54:27

@cougarcat: Nem keresett meg Hinta,ezért most már én is kezdek kételkedni a nick valódiságában./illetve abban hogy aki írja az tényleg az e akinek mondja magát/

négyzet 2014.03.07. 09:12:18

@Kövérmadár [swe]: így van. Az "elzavarjuk a multikat" és "még többet államosítunk" nem munkahelyteremtés, modernizálás és gazdaságfejlesztés. Vicces az, hogy ideológiában részben lehet, hogy jobboldali a jobbik, gazdaságpolitikai nézeteiben viszont részben inkább szélsőbal.

négyzet 2014.03.07. 09:19:54

@QUERCUS: Igazából szerintem nem (csak) az elszámoltatás miatt szavaztak oda, hanem mert azt gondolták, hogy annál rosszabb már nem lehet, vagyis nem lehet jobban elqrni, ahogy azt korábban tették a kormányok. Mivel a 1998-2002-es O-kormány munkája valahogy még mindig jobbként élt az emberekben, ezért abban bíztak, hogy megint jobb lesz, szóval a fidesz az alternatíva. Persze ma már tudjuk, hogy nem, sőt ha valaki anno is figyelte szorosan, ami történik, az tudta akkor is, hogy a 1998 utáni szép idők a korábbi intézkedések utótermékei voltak (+ 2000-es évek elején nemzetközi pénzbőség jött), amikkel még eldöcögött a szekér egy darabig. Az elcseszett "magyar álom" megteremtésében viszont a fidesz vitte a prímet (4 kerék, 3 gyerek, 3 szoba, vagy mi volt a szlogen, ami mindenkinek jár), ami után még azt is lehetővé tették, hogy mindezt hitelekből próbálja megteremteni magának a lakosság. Aztán tudjuk, mi lett.

szakasz2 2014.03.07. 10:06:10

Kicsit offtopic, de azért van aktualitása a könyvnek, amit most olvasok:
"Miért is nem volt nekünk soha egyetlen valódi barátunk, soha egyetlen igazi szövetségesünk? Miért kellett nekünk mindig mindenkivel szembemennünk? Miért kellett mindig mindent elkövetnünk, hogy meggyűlöltessük magunkat a körülöttünk, a közöttünk élőkkel?"

Egy igen provokatív, de nagyon tanulságos és helyenként vicces írás "A magyar történelemről kicsit másképp" alcímmel. Alig több, mint 100 oldal, de szépen ütemesen átveszi a magyar történelmet, és különösen annak a meglehetősen félreértelmezett és -tanított fejezeteit. És, aztán mindenki maga leszűrheti, hogy a helytelenül felmagasztalt háborúk, szabadságharcok és "hősök" mennyire nyomják rá a bélyegét a mai valóságra, amikor is a Nagyvezérünk az elmúlt mindössze pár évben szintén (fülke)forradalmat, (EU- és adósságellenes) harcot indított és erősen megkérdőjelezhető (atom)"szövetséget" kötött. És a nép vagy legalábbis a hangadók jelentős része tapsol hozzá. "A történelem ismétli önmagát" és ez a magyarokra különösen igaz...
És ez már végképp csak szőr mentén tartozik ide, de többek között ezért is tiltanám be 18 éves korig azt a fajta kronólogikus háborútól háborúig folyó történelem oktatást, ami Magyarországon van. Sokkal több kárt okoz, mint hasznot.

Ha valakit érdekel a téma, Ivánvy Jaksity György "Illúziók fogságában" című könyvéről van szó.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.07. 10:06:44

@tanato: Amit írtam az mind igaz. Lehet hogy fogok neked írni, ha majd úgy érzem hogy el tudnék beszélgetni egy szakemberrel. Nehéz. Egyébként hogy tudok neked itt írni privát? Béna vagyok ebben, nem találom.

Netuddki. 2014.03.07. 10:07:25

Magyar állampolgár vagyok, 200km-re Budapesttől lakom. Ettől függetlenül szeretnék szavazni, hogy melyik pártok választhassák meg Budapest főpolgármesterét. Szerintem a legjobb az lenne ha levélben le tudnám adni a szavazatomat, így nem kéne fölutazni a szavazás végett...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.07. 10:08:30

@Kövérmadár [swe]: Az emberek hajlamosak azt hogy a gazdaságot mindenféle emberek irányítják legfőképpen potikusok. EZ viszont nincs így. A legnagyobb oligarchiák valóban hatással vannak még a legnagyobb nemzetgazdaságokra is, azonban koszos politikai pártok nem igazán. Munkahelyeket a piac szokott teremteni nem a pártok. Munkahely leginkább úgy terem mikor pl befektetés valósul meg valamilyen téren. Pl nagyobb lesz a kereslet rózsaszín almára így beültetnek még 10 ezer hektár földet rózsaszín almát adó almafával illetve humánerő is szükséges azt az almát leszedni, csomagolni, szállítani. Máris teremtek zsíros munkahelyek. A nagyobb kereslet nem úgy jön létre hogy mindenféle pártok intéznkednek a programjaikkal hanem az emberek által. Az embereknek pedig úgy lesz nagyobb kereslete ha növekszik a vásárlóerejük, magyarul nominálisan több pénz lesz náluk. Az ország helyzete pedig továbbra is gazdasági félperiféria, magyarul nekünk az a szerep jut hogy kuncsorgunk a centrum országok befektetéseiért, akik jellemzően idehozzák a gyárósoruk ahol olcsón lehet robotszerű melóval mindenfélét elvégeztetni. Tehát nem igazán az innovatív jellegű dolgokat. Nekünk perifériának pedig az a dolgunk ebben az undorító versenyben hogy egymás alá alkudjunk a régióval hog yki tud olcsóbban összeszerelni. Ilyen környezetben nehéz általános vásárlőerőt növelni. Mit tehetünk? Csak mi változtathatunk! A pénzüket ne koszos bankokban parkoltassuk meg mindenfélékben hanem fektessük be a reálgazdaságba és próbáljunk meg vállalkozni valamire! Keressük a piaci réseket és próbálkozzunk. Alapvetően az emberek feladata kéne hogy legyen a munkahelyteremtés egy egészésges gazdaságban nem pedig pártoké. Ha ezek a pártok hirtelen "normális" béreket vezetnének be, az itt parkoló kuncsorgott multi lerakók is lépnének és még több embert sodornának koldusbotra. Tehát a béreket végképp nem koszos pártok alakítják ki hanem a piac. Korcsságok vannak, ilyen pl a minimálbér, egy teljesen elavult, közgazdasásilag rémes dolog. Nincs annál rosszabb mikor egy versenyben belesuhintanak egy bottal az emberek közé hogy itt van egy szám, ami felett kell ugrálni. Normális esetben a versenyzők átugranának bizonyos léceket és kialakulna magától egy általános minimális bérszínvonal nem bohóckodni kéne a meghatározásával. De mivel a mi feladatunk az hogy kuncsorogjuk a külföldi karvalytőkét, (mert a mi embereink nem teremtenek eleget maguknak) ezért rákényszerül mindenféle unortodox lépésekre a vezetés. Nézzük meg európát! Feltűnt már hogy a szegényebb, jellemzően keleti országokban szinte mindenhol van ilyen kötelező minimálbér meghatározva? Vajon mi lehet az oka? Tehát az embereken a sor, hogy mozduljanak a pénzükkel ne csak üljenek rajta. Rajtunk is a sok, jelenleg külföldön dolgozókra, hogy hazavigyük és ott invesztáljuk valamibe a pénzüket. Rajtunk is ugyanúgy a felelőség! Meg kell érteni az embereknek hogy be kell fektetnüik a reálgazdaságba: nem várhatunk nyugati életet, 24 éve csörgedező piacgazdasággal. Tele van a piacgazdaságunk anomáliákkal, rossz struktúrákkal. A lényeg : rajtunk a sor! Ki lehet nőni a függéseket ha eléggé megerősödik a kis középvállalkozó réteg. Ennyit az első pár kérdésről, röviden válaszolnék a többire is.

Modernizáció alatt mit értesz? Nyugati infrastruktúra van nálunk...hova legyünk modernebbek? az állam nem értem hogy van az adófizetők seggében de te biztos tudod. Az ipar felélesztését se értem, nálunk azt kéne feléleszteni de inkább saját kézbe venni amink van. Földjeink vannak, jól termő földek amiken rengeteg mindent lehet termelni. Na ezek a javak nem éppen az anyaországot erősítik mert áramlanak szépen kifelé a lenyomatai. A hogyan csábítsunk külföldi munkaadókat részt már leírtam hogy jelenleg ez hogy folyik. Semmiképpen se ez a követendő, szerintem alsóbb szintekről kellene építkezni. Az emberek vállalkozási hajlandósába viszont nagyon alacsony szinten van. Ezért őket kellene buzdítani hogy próbálják meg, ellátni őket még olcsóbb hitelekkel (ami egyébként folyamatban van, de a köz ebből is csak annyit vesz le hogy a fasz kormányok megint alapkamatot csökkentettek és milyen csúnya és rossz dolog ez). Persze a nyugati hatalmaknak rossz, mert kevesebb javat szívnak így ki tőlünk, de ami nekik rossz, az bizony a kisembereknek is rossz. Legalábbis a médiában.

Szóval kedves külföldön élők és dolgozók! Tessék idővel hazamenni és saját két kezetekkel pénzt lapátolni a piacgazdaságba. Nektek kell tőkét teremteni! Rajtunk a sor! Magunkon kell segíteni mert a nyugat biztos nem fog. Egyébként a pártok honnan teremtenének már? Az imf hitel se tőke, csak játékpénz. Akkor fog tőkévé válni mikor azt beforgatják valamibe és lenyomata is lesz a dolognak.

A közvélekedés remekül látszik egyébként a posztokból is. Minden ember természetesnek veszi hogy a gazdaságot a politikusok csinálják nekünk az a dolgunk hogy szorítsunk hogy jó legyen és teljen nekünk nagy kocsira meg nagy házra.

A limit miatt viszont megint nem írhatok többet.

tanato 2014.03.07. 10:19:48

@házelőtthinta: Pl. blog.hu.-n ius,de fone104@freemail.hu is jó.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.07. 11:00:44

Sokan nehezményezik, hogy más elbírálás alá esnek azok, akiknek még van magyarországi lakcímük, ugye a helyben lakókkal szemben meg még nagyobb a különbség. Teljesen igazuk van, szerintem is minden magyar állampolgár egyforma bánásmódot érdemel.

Az én javaslatom, hogy minden magyar állampolgár csak és kizárólag a saját szavazókörében szavazhasson, természetesen csak és kizárólag Magyarország területén, a félreértések elkerülésére ezen a 93ezer négyzetkilométeren, itt, a Kárpát-medencében.

Akinek ez 800 km-ről is, 5-10-20 év külföldi élet és a hazaköltözés szándéka nélkül is fontos, az úgyis rászánja az útiköltséget, és akkor meg is érdemli ;)!

Netuddki. 2014.03.07. 11:04:44

@négyzethálós: 1 isten, 2 ?, 3 gyerek, 4 kerék, 5 karika, 6 alom. Kb. ez ment anno. Az I. orbán ténykedése miatt meg azóta nem szavazok rá. Mint ahogy 2010-ben se, meg most SE...

bkkzol 2014.03.07. 11:05:57

Ha nincsenek itt akkor ne is szavazzanak! A szivem hasad meg, hogy del-amerikaban 4 es afrikaban 6 helyen lehet leadni a szvazotot. Ne lehessen egy helyen se! A hataron tuli magyarokkal is tele a lakossag hocipoje...

csekk 2014.03.07. 11:05:58

Az a sok médiák által agya-mosott akik még sosem éltek máshol, vagyis nem is tudják milyen a világ, mi francért szavazhatnak? Mire? Fingja nincs mire adja a voksát hiszen a legtöbb még saját lakóhelyétől sem volt távol napokra sem. Ők miért szavazhatnak? Én nem is engedném szavazni azt aki nem élt még külföldön legalább fél évig meg abból amit ott megkeresett. Ja! Hogy akkor üres lenne az ország? ????? .... hát ez az.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 11:15:49

@házelőtthinta:
Egy kornyezet lehet baratsagos es baratsagtalan... ebbe van beleszolasa a politikanak.

Az infrastruktura ha szerinted ok, akkor javaslom megtekintesre a sved utakat, vasutat, a nemet autopalyakat...

Csak amitod magad ezekkel.

Egy dolgot pedig mar most leszogeznek: soha, egyetlen fillert nem fogok Magyarorszagra vinni az itt megkeresett penzbol. Meg azt is ki fogom hozni, ami jelenleg ott "all". Azert a kardodba ne dolj ;)

M. Péter 2014.03.07. 11:19:33

@Babette_: Mivel nincs külképviselet, ezért kellene engedni, hogy az ott lakók levélben is szavazzanak. Megint oda jutunk vissza, hogy mi annak a logikája, hogyha valaki Kolumbiában kiküldetésben egy magyar cég termékeit próbálja eladni, ezzel is a magyar gazdaságot segítve, akkor Kubába, Mexikóba vagy Brazíkiába kell mennie szavazni, ha viszont véglegesen kivándorolt és kijelentkezett Mo.-ról, vagy soha nem is élt Mo.-on, akkor simán szavazhat levélben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.07. 11:38:38

@M. Péter: ez is egy megoldás, bár én inkább azt preferálnám, hogy csak itthon lehessen szavazni, annak, aki itthon él. de ez csak érzelmi jellegű magánvélemény, és tudom, nem megvalósítható.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.07. 11:39:29

@M. Péter: sőt, hogy tovább menjek, az itthon élőknek viszont kötelezővé tenném, retorziók mellett. ez persze meg már utópisztikus ötlet:)

blackhairlady 2014.03.07. 13:56:15

@geegee: Koszi, nem is tudom miert irtam tv-t:) Ma mindent felre gepelek:( Jo es ingyenes, rengeteg sportkozvetitessel. Ez miatt van nekem is, es neha meset nezek az M2-n, Nils Holgerson es tarsait:DDD

holl gold 2014.03.07. 14:00:40

@Kövérmadár [swe]:
Egy dolgot pedig mar most leszogeznek: soha, egyetlen fillert nem fogok Magyarorszagra vinni az itt megkeresett penzbol. Meg azt is ki fogom hozni, ami jelenleg ott "all".

Soha ne mond hogy "soha"...
Ha jol ertelmezem a fentieket akkor nincs szandekodban az elkövetkezö XXX evben M.O-ra menni es bevaltani, költeni az itt megkeresett penzböl vagyis eltökelt szandekod hogy veglegesen szakitasz azzal a gyulölt orszaggal ahol szulettel, ahol felnöttel, ahol a gyökereid vannak es ha majd gyerekeid lesznek nekik sem akarod megmutatni, kalauzolni öket a szulöföldeden meg akkor sem ha ök kivancsiak lennenek ra (fizessenek be oda egy tarsasutazasra aztan annyi...). Te tudod...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.07. 14:12:00

@charlieharper: a mi színházunk csak olyan 300 fős, oda nem fér be az összes diák+szülő, tavaly próbáltuk :-) most inkább a két külön campus együtt kibérelt együtt egy nagyobb helyet. évzáró mindig a legnagyobb felhajtás, rengeteg hagyományos zene meg tánc meg beszédek meg VIP-k, legjobb diákoknak díjak, ennyi. bizonyítványokat tegnap megkapták a kölykök. ez csak a show.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 14:39:00

@holl gold:
Nem ertelmezed 100%-ig jol!

Nincsen szo gyuloletrol. Mikor kijottunk haragudtam, utaltam, minden szarnak elmondtam. Erre itt mindenki emlekszik, szerintem.

De azota eltelt 3 ev... nem sok, de arra pont eleg, hogy a haragot felvaltsa a kozony. Mar nem erdekes, nem fontos, nincsen jelentosege. Jelenleg So-ban elek, de lehet, hogy 10 ev mulva Thaifoldon leszunk. Vagy Kanadaban. Vagy akarhol.
Ami biztos: rosszabb korulmenyek koze nem fogunk menni, marpedig Mo jelen pillanatban nem all egy szinten So-val vagy Kanadaval. Thaifold pedig egyertelmuen tropus, azzal megint nem versenyezhet Mo.
Szamomra es ezt fontos kiemelni!

Nem tervezunk gyereket, de ezt te is tudod :)

A gyokereim, a multam, a helyek ahol felnottem: nem fontosak. Az mind "tegnap" volt, engem pedig csak a "holnap" erdekel. Valoszinuleg ez neked furcsa es erthetetlen, nekem viszont megvan ra az okom, meg akkor is, ha szerinted hulyeseg (tudom, nem mondtal ilyet).

Btw 2 eve nem jartunk Mo-n. Nem is tervezzuk, hogy megyunk, nagy a vilag, sok helyet nem lattunk meg.

holl gold 2014.03.07. 16:19:17

@labirintus1:
Szóval csak annak opció a lakcímkártya leadása, aki tényleg teljesen mindent felégetve magamögött vándorol ki, úgyhogy nem marad semmilyen vagyona Magyarországon.

En is igy gondolom de magyarazd el ugyanezt a sok birkanak akik azt mantrazzak hogy ki kell jelentkezni, meg le kell adni...de ha megteszed akkor szivsz...

holl gold 2014.03.07. 16:37:32

@Kövérmadár [swe]:
És nekem már van törvényes királyom is bibibííí...

Csak vard ki a veget mert sok agyhalott ezt is meg akarja szuntetni mondvan hogy a demokracia nem fer össze a kiralysaggal...meg egyaltalan minek ?...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 17:06:41

@holl gold:
Igen, hallottam én is.
Nekem tetszik a rendszer, mert legalább nem egy olyan báb, mint a köztársasági elnök Magyarországon.

Igazából két "rendszerrel" szimpatizálok. Az egyik ez a funkció nélküli királyság, ami inkább jelképes, de megvan az az előnye, hogy ad egy állndóságot a dolognak. Nem a kormány választja, így mindenképpen politika felett áll (elméletben). De pl. Áderről mindenki tudja, hogy egy bohóc csak.

A másik az amerikai rendszerű "van egy nagyfőnök és kész".

blackhairlady 2014.03.07. 17:16:44

@Vilagbeke: Nekem ha feltetlenul ekezettel kell irni egy szot, nevet, akkor beirom a Google forditoba, ott ugye ad klaviaturat, bepotyogom ekezettel, majd kijelolom, copyzom, es bemasolom oda ahova kell.

labirintus1 2014.03.07. 17:26:22

@holl gold: Nekem az volt a legnagyobb gondom, hogy én tényleg próbáltam minden szabályt betartani, de pl. az okmányirodai ügyintézőnek fingja nem volt a szabályokról és ahol lehetett szivattak.

A magánnyugdíjpénztári pénz kivételét szívtam meg anyagilag a legjobban, mert:
- Csak magyar számlaszámra fizetnek
- Ha nincs lakcímkártyád nem tudsz hozzáférni a bankszámládhoz
- Ha van lakcímkártyád, hiába jelentetted be a oményirodában, hogy elköltöztél, hiába szólták az OEP-nek, hogy máshol fizetsz egészségbiztosítási járulékot, belföldinek számítasz
- Aki pedig belföldi, annak EHO-t kell fizetni.

Hiába magyaráztam a NAV-nak, hogy én nem vagyok belföldi, mert nem élek Mo-on és erről mindenhol szóltam is, közölték, hogy az adótörvények alapján az a belföldi akinek van lakcímkártyája és őket nem érdekli, hogy hol lakom. Úgyhogy be kellett fizetnem a 27%-ot.

Próbáltam azzal érvelni, hogy van az OEP-től papírom arról, hogy máshol fizetek és nem is vagyok jogosult Mo-on egészségügyi ellátásra, az EHO meg mégis csak EGÉSZSÉGÜGYI hozzájárulás.

A NAV közölte, hogy ez egy fantázia név, és ettől hogy ezt be kell fizetnem, továbbra sem leszek jogosult semmilyen egészségügyi ellátásra. Ez egy adó, amit bárhogy hívhatnának.
Kb. az volt az érvük, hogy aki fizet ebadót, annak nem jár ingyen kutya.

Azért voltam baromi mérges, mert sehogy nem tudtam volna úgy kivenni a pénzt, hogy ne vágjanak megy 27%-ra (+ fizettem szját is), mert olyan frankón van kitalálva a jogszabály, hogy csak rosszul tud járni vele, ami nem él Mo-on.

Quercus a favágó 2014.03.07. 18:40:57

@Kövérmadár [swe]:

Nincs a Jobbiknak programja? Készítsd be a sört,meg a nyugtatót, éééééés tessék!!!!

jobbik.hu/sites/default/files/cikkcsatolmany/kimondjukmegoldjuk2014_netre.pdf

DieNanny CH 2014.03.07. 19:41:59

@geegee: @shakti_rom: Lehet, hogy csak Európában van akadályozva? @geegee te hol vagy?

Latcho Rom 2014.03.07. 20:15:11

@DieNanny [SZ,CH]: Nem hiszem hogy tudnanak/akarnank egy kontinenst blokkolni..minden mukodott ma reggel is. Bar a fene tudja..
geegee OZ-ban vagy NZ-ben ha jol emlekszem..

Latcho Rom 2014.03.07. 20:15:12

@DieNanny [SZ,CH]: otthonrol majd megnezem milyen orszagbol megy a szerver, nagy a valoszinusege hogy MO.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.07. 20:35:57

@maxval a gondolkodó birca: A felvetésem egy fricska volt. Fogalmam nincs, majd te megmondod, nem vitatkozni akartam. De hogy pontosítsak, csak itt, Magyarországon lehessen szavazni, csak konkrétan ezen a 93 ezer négyzetkilométeren, még a nagykövetségeken sem (amelyek ugye szintén magyar földnek számítanak). Esetleg a kiküldetésben lévő Mo-on élő, lakó emberek szavazhassanak levélben.

Mert ha olyan nagyon fontos, itt szavazzon valaki -

mert:

1. ide is fizet pénzt (amit az életünkkel és a szavazás eredményének hatásával összevetni nevetséges)
2. mert családja van itt (ami megint vicces, mert a nagykorú családtagjai a saját érdekük miatt úgyis szavaznak, nem kell helyettük dönteni)
3. mert tulajdona van itt (ami miért is érv?)

- akkor bizony pattanjon buszra, repülőre, villamosra és jöjjön szépen ide.

Az biztos, hogy elválna a tüdő a májtól, ha egy ilyet bevezetnének.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.07. 20:37:01

@labirintus1: világos, tehát csak az előnyök kellettek volna a lakcímkártyából, a hátrányai nem.

csak ne magyaráznád a bizonyítványodat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.07. 20:50:59

A szavazásról.
Ki a magyar? A magyarságtudat vallási kérdés. Ki vallja magát magyarnak az a magyar.
Származás, nyelv, vérvonal, bőrszín, szíriuszi útlevél nem játszik szerepet ebben.
Ki merné kétségbe vonni például az aradi tizenhármak magyarságát?
Miről szól a szavazás?
Első sorban az esélyegyenlőségről.
Arról hogy vagyoni vagy társadalmi hovatartozás szerint minden szavazópolgárnak ugyanakkora a beleszólása az ország jövőjét illetően.
Nem számít az iskolázottság, az IQ szint a lábméret, az a lényeg hogyha elmegy szavazni négymillió választó akkor mindenkinek van négymilliomod résznyi beleszólása az ország ügyeibe.
Ki szavazzon?
Jogilag vagy etikusan?
A jogi oldal elég jól meg van határozva azt most hagyjuk.
Etikusan?
Sokan leszűkítik a kört azokra akik Magyarországon adóznak.
Kérem szépen, milliós tömegnél nagyobb azoknak a szavazópolgároknak a száma aki Magyarországon élnek de már vagy még nem adófizetők.Ez a szám a többgyerekesek számával az utóbbi években tovább nőtt.
A másik változat hogy az szavazzon aki Magyarországon él.
Akkor miért nem szavazhatnak a Magyarországon élő külföldi állampolgárok?
Ott élnek? Igen. Érinti őket a szavazás végeredménye? Mi az hogy? Nagyonis.
Aztán.
Százezrek ingáznak az osztrák határ mellett.
Ha az osztrákoknál adózik de Magyarországon fogyaszt vagyis ott költi el a pénzét akkor szavazhat?
Ha az osztrákoknál adózik és ott költi el a pénzét de Magyarországon él ott tart fenn lakást oda jár aludni és rezsit is ott fizet akkor szavazhat?
Ha csak egy lakást tart fenn és hetente egyszer hazajár?
Ha két hetet Németországban dolgozik két hetet otthon tölt akkor hol él?
Az az orvos aki hétvégére kijár Angliába és többet keres ott mint otthon az minek számít?
Végül is tízszer többet költ otthon és áfán keresztül tízszer annyit adózik mint egy segélyből élő húsztagú család?
Akinek élete munkája van Magyarországon az miért is ne szavazzon?
Aki külföldön él és haza akar települni az szavazzon vagy ne?
Nagyon könnyű kimondani a szentenciát hogy aki külföldön él az ne szavazzon.
Az a baj hogy annyifélék vagyunk, annyiféle sors és érdek vezérel mindenkit hogy nehéz ebben a kérdésben igazságot tenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 20:56:10

@QUERCUS:
Nem volt türelmem végigolvasni :) A "Hét vezér terv" nagyon ütős név :D

Ha össze kellene foglalnom egy mondatban, akkor azt mondanám: "Szabadságharc a józan ész ellen" ;)

@DieNanny [SZ,CH]: @shakti_rom:
Svédországban van, egészen pontosan Sódertaraj városban.

Quercus a favágó 2014.03.07. 20:58:47

@Kövérmadár [swe]:

Most gondolj bele. A Fidesz még arra sem vette a fáradságot, hogy programot írjon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 21:08:49

@QUERCUS:
Erről nem tudtam... és még rám mondták a minap, hogy magas lovon ülök :)

Gondolj bele abba, hogy milyen programja lehetne a Fidesznek?!
"Barátaim, Rómaiak! Egy gondolat bánt engemet, Felcsúton, stadionok nélkül hali meg..."
Az a baj, hogy a Fidesz is egy viccpárt, csak míg a Jobbik egy morbid viccet próbál eladni, addig a Fidesz egy sokkal vaóságosabb, gátlástalan viccet. Tényleg nincsen kire szavazni, ez borzalmas érzés lehet egyébként annak, akinek fontos az ország és van némi sütnivalója.

@diggerdriver:
Egy kiegészítés: elméletileg a Magyarországon élő külföldi állampolgár is jogosult szavazni, de nem minden lapon. Ahogyan én is Svédországban jogosult vagyok a helyi és területi listára szavazni, az országosra nem. Tehát dönthetek a járási és megyei önkormányzat összetételéről, de a parlamentéről nem.

DieNanny CH 2014.03.07. 21:15:17

@shakti_rom:

Köszi a segítséget. Eléggé letörtem, mikor nem tudtam megnyitni... :-(

labirintus1 2014.03.07. 21:25:53

@Babette_: Halál komolyan kérem, hogy írj egyetlen egy előnyt, amivel a lakcímkártya jár, mert most már tényleg szeretném elkezdeni élvezni a lakcímkártya nyújtotta előnyöket.

- Szavazásnál kifejeztettem szívás, ha van
- Minden másnál meg csak annyi az "előny" hogy használhatsz valamit, amiért egyébként is fizetni kell. Pl. könyvtár, feltöltőkártyás mobil, bankszámla, stb.

Biztos ott "mérgeződött" meg az agyam, hogy én egy olyan országban lakom, ahol TÉNYLEG ott lakik mindenki, ahová be van jelentve. És ez nem jelent sem előnyt, sem hátrány, ettől még kiteszik a lakásból, ha nem fizet. Ez egy adat, amit a rendőrség nyilvántart.

Számomra egyszerűen érthetetlen, hogy mi értelme van Mo-on a lakcímkártyának a jelenlegi formájában, mert tényleg nem lehet belőle megtudni, hogy ki hol lakik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.07. 21:35:58

@Kövérmadár [swe]:
Szerinted igazságos az hogy a parlamentről nem dönthetnek?
Ott él Magyarországon és ugyanazt az életet éli mint egy magyar.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.03.07. 21:41:40

@DieNanny [SZ,CH]:
Külföld: IGEN
Szavazás: NEM
Elrontsam egy vasárnapomat utazással, sorbanállással, x-eléssel, amikor tökmindegy, hisz egyik sem akar/tud jót tenni?
Utazzak be London közepébe, én a magányos bölény :) fúj. :)

Van valahol szerver, ahol lehet magyar tv-t nézni?? Ráadásul ennyi mindent??

Latcho Rom 2014.03.07. 22:18:09

@DieNanny [SZ,CH]: Remelhetoleg Casabel tud majd uj listat hozni, ha ezek vegkepp kifujnak..:/

Latcho Rom 2014.03.07. 22:18:17

@DieNanny [SZ,CH]: Reggel meg mentek, most nem :(
Megneztem tracerttel, MO-n van/vannak a szerver(ek).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.07. 22:29:24

@diggerdriver:
Az elet nem mindig igazsagos. Kulonosen a torvenyek nem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.07. 22:40:36

@Kövérmadár [swe]:
A problémám az hogy a szavazást egy fekete-fehér dolognak gondoljuk és kinyilatkozunk.
Kinyilatkozzuk hogy aki nem él otthon az ne szavazzon.
Igen de a dolog már ott megbukik hogy nem tudjuk mit jelent az hogy otthon él vagy külföldön él.
Te meg én nem szavazunk. OK.
Na de azért én nem szavazok nem fogom elítélni Maxot vagy Tildyt hogy szavaz.
Egészségükre váljon, törvényadta joguk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.07. 22:43:55

@Kövérmadár [swe]:

"elméletileg a Magyarországon élő külföldi állampolgár is jogosult szavazni"

Csak az EU-állampolgár külföldi és ő is csak az önkormányzati választásokon.

2014.03.07. 23:15:06

@morsels: Nem, rólam beszél! Arról papol, hogy hogyan "segitett" a konfliktusokat megoldani, amiket mind én okoztam. Vagyis én vagyok az összeférhetetlen, és most nem fog leszállni rólam. The Peacekeeper. :)

Ezért én távozom is, besokalltam!! :))

Minden jót! :)))

holl gold 2014.03.07. 23:40:35

@labirintus1:
Számomra egyszerűen érthetetlen, hogy mi értelme van Mo-on a lakcímkártyának a jelenlegi formájában, mert tényleg nem lehet belőle megtudni, hogy ki hol lakik.

Egyszerutsitsuk le a dolgot, lakcimkartyaval egyszerubb ugyeket intezni mint utlevellel..............utlevellel van ami bejön van ami nem mig lakcimfleppnivel sokkal egyszerubb...egyenenkent fuggö de meg lehet probalni...

holl gold 2014.03.07. 23:51:20

@QUERCUS:
Most gondolj bele. A Fidesz még arra sem vette a fáradságot, hogy programot írjon.

Minek ? , egyenlöre ök kormanyoznak. Sokkal szomorubb hogy az ellenzek (összefosas, összeborulas, kormanyvaltas, meg egyebb fantazianevek) azonkivul hogy levaltast akarnak, SEMMI programjuk nincs amit az emberek ele tarhatnanak arrol hogyan gondolnak a jövöt vagyis ebböl vilagosan következik az hogy csak a husosfazekat akarjak megkaparintani aztan annyi...

blackhairlady 2014.03.08. 00:46:59

@cougarcat: Ugye ezt nem mondod komolyan? Ne hogy mar elmenj miatta!!! Komolyan kerlek!

Latcho Rom 2014.03.08. 01:27:48

@Kheopsz: Van, csak éppen begörcsölt..ha visszajött küldöm neked a csomagot amik viszik..

Latcho Rom 2014.03.08. 02:27:58

@Kövérmadár [swe]: Sóder Taraj, hmm..miért nem svédesitesz erre a névre, kis török csengése is van
:)

Latcho Rom 2014.03.08. 02:27:58

@Kheopsz: s itt van ez is, szuper HD minőség, most állnak sajnos, 10-20 dollár lesz havonta.

europestream.tv/hu/csatornak

Kheopsz · http://giza.eg 2014.03.08. 07:55:42

@shakti_rom:
Ezt az europestreamet én is követem, sajnos tényleg állnak már vagy 3 hónapja... pedig nagyon jó volt minőségileg is, meg a visszanézhetősége is...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.08. 08:19:31

@labirintus1: hol beszéltem én a lakcímkártya előnyeiről?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.08. 08:21:00

@labirintus1: arra gondoltam inkább, hogy megtartod, mivel bankszámládat nem szüntetted meg, könyvtárba akarsz járni, szavazni akarsz itthon, stb.
de reklamálsz, amikor meg hátrányos a léte.

2014.03.08. 08:59:47

@cougarcat: maradj! Inkabb szurd!

labirintus1 2014.03.08. 09:04:50

@Babette_: "Ezt írtad: világos, tehát csak az előnyök kellettek volna a lakcímkártyából, a hátrányai nem."

Ezért kértem, hogy írd le, hogy milyen előnyei vannak a lakcímkártyának, mert amit írtál, az egyik sem igaz azok közül, amit felsoroltál.

A bankszámlámat meg KELL tartanom, mert ha nem saját bankszámláról fizetem az adót, akkor megbírságol a NAV.

Én nem akarok könyvtárba járni. Egyetlen alkalommal kellett valamit megnéznem egy könyvtárban, ahová látogatójegyet szerettem volna, amit bármelyik külföldi kaphat, aki besétál. Főleg, hogy látogatójeggyel nem lehet kölcsönözni. Mivel magyar állampolgár voltam, de nem volt lakcímkártyám, nem engedtek be.

Szavazni sem akarok otthon. Csak azt szeretném, amit más külföldön élő magyar: levélben leadni a szavazatom. Nem többletjogot szeretnék. Ugyanazt.

Kicsit ironizálva, mondhatom mámoros érzés volt, mikor büszkén besétálhattam az ELMÜ-höz és hetyként elővéve a lakcímkártyámat a saját lakásom villanyóráját sikerült havi elszámolásúról évesre átállíttatni. Szinte elállt a lélegzetem az "előnyöktől", amihez a varázslatos plasztik kártya révén jutottam.

Ebben megint nincs semmilyen előny. Bármelyik külföldi lakástulajdonos megtehette volna egy útlevéllel, de én magyar állampolgárként hiába volt tulajdoni lapom + útlevelem nem tehettem meg lakcímkártya nélkül, pedig velem van szerződése az ELMÜ-nek. Hiába látta az ügyintéző is, hogy ezzel csak a probléma lesz, mert év végére rengeteg pénz fog összegyűlni, az ELMÜ pedig csak készpénzben küldi vissza különbözetet, amit megint nem fogok tudni átvenni, mert nem vagyok Mo-on.

Az ELMÜ-s sztorinál sem előnyt, vagy bármilyen többlet jogot kértem, csak azt, hogy egy teljesen adminisztratív dolgot csináljanak meg nekem. Ráadásul itt sem derült ki, hogy mi értelme van a lakcímkártyának, mert nem személyazonosításra van (arra ott volt az útlevelem) és ha lett volna lakcímkártyám, az bárhová szólhat, nem kell feltétlenül, hogy abba a lakásba szóljon, amiről intézkedni akarsz. Mert azt meg hogy a lakás a tiéd a tulajdoni lappal igazolod.

DieNanny CH 2014.03.08. 10:35:43

@Kheopsz:

Szívesen átküldeném a fájl-t, de pillanatnyilag nincs értelme. majd miután talán Zopilote kisegít minket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.08. 11:21:29

@DieNanny [SZ,CH]: Svédeknél.Nem tudom elhinni, hogy csak bizonyos országokból ne menne...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.08. 12:11:03

@geegee:
Van ilyen.
Használj proxy-t és akkor menni fog.

PannonBoy 2014.03.08. 16:14:51

Remélem, hogy aki külföldön él, az is el fog menni szavazni, még akkor is, ha a jelenlegi kormány ezt minden módszerrel meg akarja nehezíteni.
Abban is bízom, hogy senki nem lesz innen annyira elvetemült, hogy a jelenlegi kormányt szavazza meg ismét.
A szavazólap már szinte biztos, hogy manipuatív lesz - ezt a nagy mennyiségű irreleváns pártok felsorolásával teszik.

Aki anyagilag megteheti és lehetősége van, menjel el szavazni!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.09. 02:21:46

@házelőtthinta: "De tildy, pont azért léptetek le mert úgy éreztétek nem vagytok megfizetve, vagy nem eléggé, stb."
Nem, nagyon nem ezert. Egyszeruen megfojtott a kornyezet. Mint irtam mar, relative jol eltem otthon, a fizum felet pl. felre tudtam minden honapban rakni.

Nem a penz miatt leptem le, mondjuk ezt mar parszor leirtam itt.

A ilatastalansag miatt jottem el, kalandvagybol is, illetve mert tudtam, hogy a fidesz nyer, es akkor nagyon sz.r vilag lesz, aki nem egy kovet fuj veluk .

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.09. 04:02:54

@Kövérmadár [swe]: Közben írták már, hogy nem megy sehol.Meg hogy a magyar szervereket lőtték le... :-(

holl gold 2014.03.09. 09:41:03

A szavazasrol csak annyit hogy aki akar az szavaz es aki akar az nem. Azert erdemes szem elött tartani a következöket.

Ez a baloldali izé nem fogja leváltani a fideszt az teljesen nyilvánvaló, innentől kezdve a cél már inkább az lehet, hogy ha a fideszt most nem lehet elküldeni, akkor legalább ez a baloldali mauzóleum menjen a süllyesztőbe. Bár nagyon örülnék neki hogy ha nem lenne meg a 15%, de az a helyzet hogy minden pártnak van egy "törzsszavazó" rétege, akik akkor is a kedvencükre szavaznának ha az adott párt elnöke az ebédlőasztalon hágná meg a delikvens édesanyját. Az ilyen Zuschlag/Simon ügyek rájuk nem hatnak már, ezek az ügyek arra jók hogy azok, akik hajlottak volna arra hogy az összefosásra szavazzanak azoknak elmegy ettől a kedvük.

Ha megnezzuk hogy mi az alternativa es kire lehet szavazni akkor latunk egy Összefogast szo alatt ossze gyult regi maffia bandat .Na ö rajuk soha.Akkor inkabb a Fidesz.

Azt ugye elismerjuk, hogy a Fidesz sokkal erőteljesebben és okosabban kampányol mint az Összefosas? Nekik is ott lenne a lehetőség, hogy MINDENHOL ott legyenek mint a Fidesz. Miért nem élnek a lehetőségükkel? Nem furcsa ez? Amit a baloldal kampány címén folytat, az siralmas.

Őszintén szólva ilyen gyenge kampányt szerintem politikai formáció a történelemben még sehol nem folytatott. "A választás szabad. Aki több szavazatot kap, az fog kormányozni. Több mandátumot kell szerezni, ennyi."

Mondta valaki hogy látott összefosás plakátot, sokat es letépve. A tömegek nem fogadják el Gyurcsányt, és embert barátjáról alapon a MSzP befogadta, így már Őket sem.

A helyzet az, hogy a sértett Zushlag most törleszt. Gyurcsány elintézte ezt is! Személy szerint örülök az MSZP és zombi klónjai mélyrepülésének. A fideszeseket sem kell szentnek tekinteni, de ahogy ezek a baloldaliak "összefogtak", előszedték a "régi jó" arcokat, csak azért mert ők maguk hatalomra vágytak, az nagyon szomorú. Meg is van az eredménye: a legelvakultabbak hiszik csak, hogy az ugyanígy felálló Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai-Fodor-... alakulat majd valami jobbat hoz, mint amikor 8 évig náluk volt a kormányrúd. bajnai eljátszotta az esélyét azzal, hogy összeállt a szocikkal, innentől bajnai már nem tényező. Bajnai soha nem volt tényező , politikai vezetőnek teljesen alkalmatlan. Mesterházy a másik fele. Gyurcsány lesz a nagy túlélő. Más kérdés persze, hogy valójában Gyurcsány sem tényező.

holl gold 2014.03.09. 13:52:47

@PannonBoy:
Abban is bízom, hogy senki nem lesz innen annyira elvetemült, hogy a jelenlegi kormányt szavazza meg ismét....

Van jobb alternativad a mostaninal? Legy szives ervelj...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.09. 19:51:27

@holl gold:
Nekem van!

Szavazz rám. Az első egymilliárd ellopása után megígérem, hogy lemondok és többet be nem teszem a lábam az országba. Ehhez talán 1, maximum 2 év kell. Utána lehet új választást kiírni és mehet tovább a móka a régi arcokkal.
De legalább egy kisembernek jobb lesz utána.

Áll az alku? :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása