oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 25. 06:46,  Milyennek látom angolként Magyarországot? 277 komment

2014. február 25. 06:46 Határátkelő

Milyennek látom angolként Magyarországot?

A mai poszt tulajdonképpen kapcsolódik a szombati íráshoz (miként azt ott meg is ígértem), hiszen most is fordított határátkelésről lesz szó, amennyiben ezúttal egy angol írta meg, miért döntött anno úgy, hogy Magyarországra költözik, és milyennek is látja 9 év elteltével Magyarországot. Ha valakinek ismerős lesz a poszt egy-egy része, nem véletlen: a szerzőt egy kommentje után én kértem meg, hogy írjon bővebben. (A fordítást én követtem el, a szöveg esetleges döccenőiért így engem tessék okolni.)

Magyarország, Budapest, Lánchíd.jpg

„Miért költöztünk ide 9 évvel ezelőtt? Nem Magyarország vs Nagy-Britannia kérdés volt ez sosem, minden országnak megvannak az előnyei és a hátrányai, attól függően, hol élsz.

Az okok

1. A nagy-britanniai munkám olyan fordulóponthoz érkezett, amikor egy lehetséges előléptetés azzal járt volna, hogy el kell küldeni olyan embereket, akikkel 20 éve együtt dolgoztam – ez nem olyasmi volt, amit szívesen láttam volna az önéletrajzomban.

2. A fiaim éppen megfelelő korban voltak az iskolaváltáshoz – a brit iskolarendszer akkor nem volt jó, a magyar oktatás pedig sokkal jobb volt.

Megjegyzés: nem vagyok meggyőződve róla, hogy ugyanezt most is elmondhatom, a kötelező nyugdíjazások nagyszerű tanárok elvesztésével is jártak, nincs papír a másológépekbe, egyáltalán: a fénymásolókat nem is lehet használni (!!!!), kivéve azon a három napon, amikor a reménybeli diákok és szüleik látogatják az iskolát!!

Az új szerződéshez 100 oldal A4-es papírt kell kitölteni, megindokolva, miért is vagy te jó tanár, majd mindezt megvédeni egy nem-tanárokból, vagy rossz volt-tanárokból álló bizottság előtt. Ó, és javítsatok ki, ha rosszul tudom, de egy papírt is alá kell írni, ami megengedi a kormánynak, hogy lehallgassa a telefonod!

Elnézést, de 20 évnyi, az oktatásban eltöltött idő alatt rengeteg kormányzati hülyeséget láttam, és még mindig felhúzom magam. HANGSÚLYOZOM, nem Fidesz-ellenességről van szó, ezt a vitát szeretném is elkerülni, csak arról van szó, hogy a kormány nem jól kezeli az oktatásügyet.

Bármely országban ez a legfontosabb intézmény, hiszen EZ VIGYÁZ A GYEREKEINKRE – miért nem látják be ezt a kormányOK!? OK, kieresztettem a gőzt. Mindig is proaktív voltam az oktatáspolitikában, rengeteg elbukott elképzelést, rosszul átgondolt kezdeményezést láttam, így még mindig feldühít, ha szembejön egy újabb.

A gyermekeim budapesti iskolái nagyjából-egészéből még mindig igazán kiválóak. A legtöbb, náluk két évvel idősebb brit gyerek hozzá sem tudna szagolni az általuk tanult matekhoz és fizikához, nem is beszélve a nyelvtan megértéséről.

3. Szerettem volna egy kicsit más életet, és a feleségem készen állt arra, hogy hazaköltözzön egy időre. Magyarország Európa szívében van, míg a UK néha kulturális sivatagnak tűnik.

4. Volt egy kis telkünk, amire szerettük volna felépíteni a saját házunkat (ami az Egyesült Királyságban szinte lehetetlen, lévén a földárak a legtöbb ember számára elérhetetlenek), és meg is tettük – nem csak az alapokat, mint a falak, meg a tető, hanem a fűtést, a csempézést, az elektromos rendszert, vízvezetékeket, stb.

Biztos vagyok benne, hogy más okaink is voltak, például hogy elértem életem egy olyan szakaszába, amikor két út között kellett választani – az egyik az addigi folytatása, a másik, hogy szerencsét próbálunk…

Angliában befogadnak

Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára az Egyesült Királyság nem a filmek és a média Angliája, hanem egy néha (kulturális értelemben véve is) nyomasztóan sekélyes hely, ahol az emberek hozzáállását olyan alacsony színvonalú újságok határozzák meg, mint a Daily Mail.

Ha ott élsz és dolgozol, akkor általában véve befogadnak. A beilleszkedés és a társadalmi csoportok kialakítása alapvető fontosságú, különösen akkor, ha a pár egyik fele dolgozik, a másik pedig a gyerekekre vigyáz – utóbbi számára ez az élet nagyon magányossá tud válni.

Minden „probléma” ellenére rengeteg jó vetülete is van a nagy-britanniai életnek, de ez egy hosszabb beszélgetés lehetne, és talán jobb is, ha az ott élő magyarok folytatják le.

Egy megváltozott Magyarország

Az utóbbi napokban mindezen elgondolkodva arra a következtetésre jutottam, hogy az a Magyarország, ahová 21 évvel ezelőtt ellátogattam, majd 2005-ben költöztem, nem ugyanaz, mint a mai – ami azt illeti, én sem vagyok ugyanaz az ember.

A legnagyobb különbség a sokak által megélt „létbizonytalanság”, egy olyan kifejezés, aminek igazi jelentésével egészen a legutóbbi időkig nem is voltam tisztában.

Mit jelent ez a számomra? Nos, ha az Egyesült Királyságban van állásod, és keményen dolgozol, akkor boldogulsz. Kevesebb a nepotizmus, az uram-bátyám viszony.

Hacsak nem követsz el valami hülyeséget (mondjuk lopsz, stb.), akkor az állás addig a tiéd, amíg alkalmas vagy annak betöltésére. Egy nőt nem érhet diszkrimináció azért, mert még nincsenek gyermekei, vagy mert lehet, hogy szeretne többet is szülni. Ha saját vállalkozásba fogsz, akkor azért kapsz munkát, mert valamiben jó vagy, és nem azért, mert valakinek fizetsz.

A kormány persze ott is elszúr dolgokat, mint mindenhol, de a korrupció legkisebb jelére ugrik a média és az igazságszolgáltatás. Azok, akik úgy érzik, méltánytalanság érte őket, harcolhatnak az igazukért és meg is teszik – a politikával kapcsolatban cinikusak, de még mindig hisznek valamennyire a választási rendszerben.

Hiszik, hogy a nyilvánosságra kerülőnél nagyobb a korrupció, de a közszolgálatban / helyi önkormányzatokban / közgyógyellátásban nem létezik vagy sokkal finomabban. A zárt ajtók mögött kötött nagy üzletek során minden bizonnyal van, de még akkor sem valószínű, hogy előkerülne egy Nokiás-doboz, inkább olyasmiről van szó, hogy a nagyvállalatok profitálnak belőle a magánemberrel szemben. Az ÁTLÁTHATÓSÁG valóban célja a kormánynak, a nonprofit szervezeteknek és sok vállalkozásnak!

Remény és tervezgetés

Magyarországnak gazdag a történelme és a kultúrája, lenyűgöző hely, csodálatos tájakkal és tele gondolkodó, tanult emberrel. Szeretek itt élni, de nagyon sok minden megváltozott, politikai értelemben az MSZP-nek és a Fidesznek is vér tapad a kezéhez – én pedig már aggódom a jövő miatt.

Ha én aggódom, akkor sokan alighanem meg vannak rémülve, vagy már fel is adták – az egyik magyar barátomnak mindig azt mondogattam viccelődve, hogy a magyaroknak genetikai hajlamuk van a depresszióra és a sötét gondolatokra.

Manapság jobban megértem és átérzem az országot, és már nem „viccelek” ezzel - talán mert ismerős az érzés?

Az egyik legfontosabb dolog az életben, ami perspektívát ad, és gazdagabbá teszi a létezésünk, az a remény és a tervezgetés – rövid és hosszú távra egyaránt. Minél többet beszélgetek az emberekkel, annál inkább úgy látom, hogy ez utóbbi lassan elenyészik.

Talán a kétségbeesés a legjobb kifejezés. Ezért mennek el az emberek – mi értelme van nagycsaládokról beszélni, ha a gyerekek felnőnek, és elmennek? Úgy látom, Magyarország nagyon rossz úton jár és ez nagyon szomorú.

DE hogy kicsit jobb hangulatban fejezzem be, erre a linkre kattintva egy másik történetet olvashattok ugyanerről a blogról – valakitől, akinek jól mennek a dolgai és nem csak az IT-szektorban.

Elnézést, hogy kissé belekeveredett a politika.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975831420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 08:16:35

Létbizonytalanság Mo-n mindigis volt 1990 óta, azaz e tekintetben az angol cikkíró téved.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 08:21:02

Erdekes poszt, nem allitom, hogy ertem a motivaciokat, dehat kulonbozoek vagyunk...

Azert nemi keseruseget vagy a megbanas egy apro morzsajat mintha felfedeztem volna.

Kicsit mintha azon az uton vezetne vegig, amikor megerkezik valaki a megsporolt penzevel, remenyekkel, pozitiv gondolatokkal, ami szepen lassan elfogy es amikor mar felelt mindent, kezdi csak aterezni azt, amit a tobbseg erez es amibol nyilvan senki sem erezhet semmit, aki a "jobol" megy vissza.

A kerdes adott: megerte? Oszinten, ideologiamentesen...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 08:24:37

@maxval a gondolkodó birca:
A 90-es evek elejen meg talan elt az emberekben a remeny. A bizonytalansagot elfedhette.

Ma mar, 24 ev idiotizmusa utan, 5 kormany kvazi bukasa utan mar sok remeny nem maradt a tobbsegben. Legalabbis a "csak meg ezt az evet huzzuk ki valahogy" nem eppen remenyteli a szamomra.

2014.02.25. 08:27:23

Teljesen hiábavaló reménykedni, ahogy tervezni is...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 08:28:22

A kétségbeesés oka valójában nem más, mint a valóságra való rádöbbenés.

A magyarok hosszú éveken keresztül álomvilágban éltek. Mára a többség kezd rájönni: a világ egyenlőtlen hely, s Mo. helye ha nem is rossz, de nincs az élvonalban, sőt - ez a legrosszabb - esélye sincs odakerülni. Jöhet bármilyen kormány, ez nem fog változni, innen az apolitikusság és a kétségbeesés.

A magyar 25 éve komolyan elhitte, hogy pár év és itt lesz az osztrák vagy német életszínvonal. Az egyetlen oka, hogy ez nincs így, a kommunizmus és az orosz megszállás. Mára jött az ébredés: kommunizmus és orosz megszállás nélkül sem lesz elérve ez a szint.

Innen a fokozott migrációs vágy: ha már az ország nem lesz olyan gazdag, mint a nyugat, legalább én egyénileg legyek nyugati.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.25. 08:34:13

@maxval a gondolkodó birca:
Amit írsz az igaz de ez csak a dolgok megideologizálása.
Igen, ìgy van de a gyakorlat azt mutatja hogy van egy réteg akinek Magyarország is nyugati életszinvonalat ad és a többség ezt látja miközben folyamatosan csúszik lefelé.
Ez a gyakorlat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.25. 08:40:04

@maxval a gondolkodó birca:
Elit a kommunizmusban is volt de senkit nem zavart mert mindenkinek megvolt a saját középosztálybeli élete.
Ez utóbbi hiányzik most.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 08:42:20

@diggerdriver:

Igen, a kommunizmusban nagyon szegény csak kevés volt, ez a rendszer egyik tulajdonsága. Viszont a Kádár-kori átlag is sokkal rosszabbul élt az osztrák átlagnál, csak ezt a többség nem tudta akkor.

Evain 2014.02.25. 08:44:09

Na, a beharangozó után vártam már ezt az írást. :)

Nagyon érdekes volt olvasni. Felmerült bennem a kérdés, hogy akkor is hasonló hangvételű lenne-e az írás, ha a poszter nem tanár lenne, hanem a versenyszférában dolgozna, és nem látna ennyire a kulisszák mögé?

Másik kérdésem, hogy látja a poszter, a gyerekei leendő kivándorlók lesznek, mert hasonlóan élik meg az egészet?

Ha kell, írom angolul, tudom, hogy olvasod. :)

Herr Géza 2014.02.25. 08:46:44

"...egy papírt is alá kell írni, ami megengedi a kormánynak, hogy lehallgassa a telefonod!"
WTF ??? Szerintem itt valamit nagyon félreértett a srác. Sok ganéjságot megértünk már, nyilván gondolkodás nélkül lehallgatja a telefonunkat bármely szerv, ami szerint ez szükséges, de hogy elözetesen hozzájárulást/tudomásulvételt kérjen, na ezt tartom kizártnak....

"... sekélyes hely, ahol az emberek hozzáállását olyan alacsony színvonalú újságok határozzák meg, mint a Daily Mail."

Miért, a Blikk/Bors mennyivel jobb???

Latcho Rom 2014.02.25. 08:49:19

Elszomoritó...biztos neki fognak ugrani a trollok, hogy anglia...london mérhetetlen zártságáról, provincializmusáról mer valaki irni. Sok szerencsét a posztolónak, még többet Magyarországnak.

Evain 2014.02.25. 08:52:35

@Herr Géza: apropó tabloidok. A nyomtatott gagyi magazinok meddig lehetnek még hatással az olvasókra, ha az új generáció már nem vásárol nyomtatott médiát, az online médiában meg mást olvasnak (mást olvasnak?)?

Herr Géza 2014.02.25. 08:53:06

@maxval a gondolkodó birca: @diggerdriver: Csodálkozom, hogy pont Ti "beszéltek félre".. Hol volt nálunk kommunizmus ? Az (ld. a klasszikus definiciókat) még egy fokkal nagyobb farokság volt/lett volna , mint a dicsö szocializmus. Még jó, hogy mi "csak" addig jutottunk.... :DD

Herr Géza 2014.02.25. 08:54:51

@Evain: Miért, nincs online gagyi bulvár??? Talán még több is van, mint nyomtatott !!

Evain 2014.02.25. 08:56:01

@Herr Géza: Nem tom, én bevallom hősiesen, hogy kettő darab magyar nyelvű blogot olvasok összesen. :D

Len.Mag 2014.02.25. 09:09:48

@Evain: A versenyszférában pont pont hogy belelátsz, hogy mi is a "rendszer". Persze nem az oktatási... de erre utalt is az írásban.

Evain 2014.02.25. 09:30:16

@Len.Mag: Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ha olyan körülmények között dolgozna, olyan kollégákkal lenne körülvéve, akiknek nincs napi gondjuk a létbiztonsággal, mennyire lenne ez elvi filozofálgatás, eltérően attól, amikor a saját bőrén érzi a változás nem túl kellemes szelét.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.25. 09:38:47

@diggerdriver: Szerintem nem csúszik lefelé a magyarországi nyugati réteg. Egyáltalán mi az hogy nyugati életszínvonal Magyarországon? Mert a nyugati életszínvonal annyit jelent hogy kifizetsz mindent és még úgyis marad pénzed a hó végére. Ez jelenleg a nyugati életszínvonal. Én értem hogy ezt viszonylag szép teljesítmény otthon elérni de azért rengeteg ember él így. Szerintem a szegényebb rétegek se csúsztak lefelé. Sőt, jobban él mindenki mint valaha ha pl az nézzük miket ehet, hová mehet el, mik a lehetőségei. Na jó ez kicsit erős, a 2000-es évek bizonyára erősebbek voltak mikor még fújták keményen a hitellufit és minden boldog boldogtalan abból pörgetett. Meg azt is értem hogy nektek az a nyugati életszínvonal otthon ha ugyanannyit keresnek otthon mint ti kint. hát persze.. A többi szegmenset nyugodtan el is lehet felejteni Magyarországnál ugyanis mindenben a Nyugat szintjén van, leszámítva a megélhetést. Legalábbis látványosan szerintem nincs semmiben elmaradva az utóbbin kívül. Ne gyertek az oktatással meg az egészségüggyel..ugyanannyi esélye van egy magyar diáknak mint egy angolnak. nyilván hatalmas hátrány az angollal szemben hogy nem egy világnyelvet beszél, de ez már nem az országa hibája, ez csak egy állapot amibe beleszületett.ugyanúgy megmentenek Magyarországon is mint a fényes Nyugaton...legfeljebb nincs led tv a kórtermedben mint egy átlagos osztrák kórházban. Bár az érdekes hogy nekem olyan vérhígítót adtak tbre, amit otthon nem adnának(magyarul egy vagyon lenne megvenni), csak a régebbi verziót, ami elvileg szarabb. Szóval tényleg meglehetnek ezek az árnyalatnyi különbségek ezekben a dolgokban is. De szerintem közel sincs szakadék köztünk és az első világ között az ilyen dolgokban. Az infrastruktúra meg úgy ahogy van nyugati nálunk is. Vagy ha tudtok valamit mondani ami németországban természetes nálunk meg scifi akkor bátran mondjátok, mert én nem tudok ilyen dologról. Az hogy korszerűbb vonatok meg metrók vannak az nem érv. Mert nálunk is vannak és működnek. Érthető?

Mint minden dolog, ez is túl van kapva, és sokkkal sokkal sötétebb képest fest. Nekem nem tűnik reménytelennek az ország. Ha ez a lecsúszás amit ti itt minden héten mantráztok valós lenne akkor nem lenne otthon 2 millió kocsi( csak tippeltem, de nagyon sok van), nem lennének hétköznap munkaidőben tömve a plázák, üzletek, meg minden. És most nem csak Pestről beszélek, borsodban is ez volt helyzet. Miskolc bevásárlóközpontjai dugig vannak emberekkel, a borsodi reménytelen éhezőkkel, ahogy azt itt be szokták állítani ezen a blogon. Én ott szeretném leélni az életem nagy részét, ezt a külföldi munkavállalást is csak egy viszonylag hosszabb mellékvágánynak fogom fel. Lehet kalandosabb lesz megélni otthon, de nem reménytelen. egy észak koreai vagy egy afgán minden bizonnyal elmondhatná ezt. Egy magyar nem. Neki ott vannak a lehetőségei, csak élni kell vele. Kopogtatni az ajtókon, azok pedig megnyílnak. Persze ez most biztos gyermeki naivitás de én hiszek a hazámban és abban is hogy szép életem lesz ha odakerülök. Szerintem az a tragédia mikor egy huszonéves fiatal kijelenti hogy nem hisz már többé a hazájában és nem szeretne soha többé ott élni. A hazád mindig ott lesz neked, ott fog várni rád hűségesen, nem egy csalfa nő aki elhagy örökre. Én pedig szeretnék hinni benne hogy ott is meglesz a helyem. Hozzátenném nekem külföldön sincs meg a helyem, nulla integráció, nulla társasági élet, élőhalott vagyok leginkább a nagy nyugati mézescsuporban.

Hari Seldon 2 2014.02.25. 09:45:33

Ki melyik mondatot vállalja?

Mármint, a fenti kerti gyerekjátszó írásnak melyik mondatát akarja cáfolni?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.25. 09:47:22

@maxval a gondolkodó birca: inkább te nem olvastál figyelmesen.

"A legnagyobb különbség a sokak által megélt „létbizonytalanság”, egy olyan kifejezés, aminek igazi jelentésével egészen a legutóbbi időkig nem is voltam tisztában."

Nem volt vele tisztában. Nem azt írta, hogy nem volt.

Mr Long 2014.02.25. 09:48:34

@házelőtthinta: Egyetertek veled, az infrastruktura nem jobb UK-ban,mint Mo-n. De megiscsak kenyelmesebb a jobb vonat. :)

@Herr Géza: Siman lehet. Tanarokat nem tudom (emlekeim szerint igen),de megkerdem majd anyut. Haverom koztisztviselo es nala a feleseget is megfigyelhetik (emlekeim szerint) es a kecojat barmikor atkutathatjak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.25. 09:50:55

@diggerdriver: hát én azt középosztálybelinek nem nevezném. Kb a mostani létminimum felett volt kicsivel. Utazásra és egyéb extrákra is csak azért futotta mert nem volt mi másra elbaszni a pénzt, a boltban volt kb 2 termék amit megvehettél, ha éppen. Tudom, kicsit túlzok a 2 termékkel, de a lényeg szerintem átmegy :)
Előtúrtam egyébként nemrég 1977es leveket anyám és nagyanyám között, amiben végig meg a panaszkodás hogy mi mindent nem kapni egyáltalán, pl gyümölcsöt.

Mr Long 2014.02.25. 09:52:15

@Evain: Az online media miert lenne kulonbozo a nyomtatottol? Online szerintem ugyan azt olvassa az ember tobbsegeben, mint nyomtatva. Magambol kiindulva.

BTW tudja valaki, hogy a kurucon mi a velemeny a skot lehetseges elszakadasrol?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.25. 09:57:33

@maxval a gondolkodó birca: Alomvilag az, hogy tisztesseges munkaval ugy gondolod, elore is tudsz jutni? Tisztesseges hozzaallassal boldogulsz?

Nem az. Kinn megtapasztaltam.

Evain 2014.02.25. 09:59:28

@Mr Long: mert sok olyan dolog található benne, ami a nyomtatott médiában nem létezik. Social media, játékok, appok, stb. Megnéznék pár adatot a felhasználói viselkedés változásáról, főleg az okostelefonok megjelenése óta.

Evain 2014.02.25. 10:00:38

@Mr Long: de nem is jól írtam, mert ez nem csak online media, csak online platform.

Herr Géza 2014.02.25. 10:03:21

@Zka: "...panaszkodás hogy mi mindent nem kapni egyáltalán, pl gyümölcsöt."
Nem lehet, hogy az decemberi levélváltás volt ? Gyümölcs=banán, narancs ? Mert azért nálunk szezonban gyümi az mindig volt ! Én az NDK-ban értem meg azt, hogy ca. októbertöl júniusig a zöldségboltban gyakorlatilag csak káposzta, hagyma, krumpli meg alma volt...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.25. 10:09:30

@házelőtthinta:
"Szerintem a szegényebb rétegek se csúsztak lefelé. Sőt, jobban él mindenki mint valaha ha pl az nézzük miket ehet, hová mehet el, mik a lehetőségei"

ööö, azért ezt így 23 évesen kijelenteni.... marha nagy élettapasztalattal, az egész rendszerváltás körüli és utáni időszakot megélve, ugye?
á, már inkább fel se bosszantom magam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.25. 10:10:15

@Herr Géza: most őszintén, lehet hogy répa volt :)
Persze volt olyan is, hogy ananászt is lehetett venni de az igen ritka esemény volt, az is csak a 80asok végén.

nebulo a tanítvány 2014.02.25. 10:12:44

@házelőtthinta: Én nem tudom,hogy te mikor jártál miskolcon, de hogy a főutcán nem mentél végig az is biztos, legalábbis 1 éve mikor utoljára ott voltam, minden második bolt be volt zárva vagy kiadó volt. Miskolc környéki összes kisiparos lelépett külföldre vagy nyugat magyarországra (édesapámnak olyan cége van ami kapcsolatban volt velük). Az édesapám összes szomszédja árulja miskolc környéki faluban a házát (olyan helyen él ahova 2008 előtt a középosztálybeliek költöztek ki a városból). BP-n élek és itt 60-ból 8 miskolci kollégám van és további 5 borsodi. Az elmúlt egy évben(2013as év) 100nál kevesebb új lakás épült borsod megyében. Ezek után elhiszem, hogy neked egy plázából sikerült ilyen messzire menő következtetést levonni. Bocsánat, hogy pont ebbe kötök bele, de én amiatt a "jólét" miatt kellett hogy pestre költözzek dolgozni, amit te leirsz....

Herr Géza 2014.02.25. 10:33:06

@házelőtthinta: "Szerintem a szegényebb rétegek se csúsztak lefelé. Sőt, jobban él mindenki mint valaha ha pl az nézzük miket ehet, hová mehet el, mik a lehetőségei."

Na kisfiam, ezt írd ki egy táblára és állj ki vele a szerinted tömött miskolci bevásárlóközpont elé... Ha este még élsz, személyesen fogok gratulálni....

Jézusom !! SZÜRÉS BE !!!!!

bpetya75 2014.02.25. 10:36:06

@Herr Géza:

Ne zárd ki. Tényleg ez a helyzet.

Herr Géza 2014.02.25. 10:37:02

@Mr Long: Igen, arra nem gondoltam, hogy a tanárok közalkalmazottak... Sorry. Ezzel együtt gyomorforgató. Persze hintapalinta úrnak gondolom ez is belefér a virágzó Magyarország vs. rothadó nyugat koncepcióba....

Herr Géza 2014.02.25. 10:38:05

@bpetya75: Már megvilágosodtam, ld. feljebb...

Herr Géza 2014.02.25. 10:41:05

@házelőtthinta: Úgy látom @digger azóta sem kap levegöt.... :DDD

bpetya75 2014.02.25. 10:42:50

@házelőtthinta:

"Hozzátenném nekem külföldön sincs meg a helyem, nulla integráció, nulla társasági élet, élőhalott vagyok leginkább a nagy nyugati mézescsuporban. "

Ezért vagy annyira kritikus a nyugattal és ezért idealizálod a magyarországi helyzetet.

Van igazad mindkét oldalon, csak túl egyoldalú az, ahogy megfogalmazod a véleményed.

puhacica 2014.02.25. 10:44:16

@házelőtthinta: megfogadtam, hogy nem... de muszaj. irto nagy tevedesben vagy. latsz valamit es levonsz belole egy olyan kovetkeztetest, ami koszonoviszonyban sincs a valosaggal. az egyik legforgalmasabb budapesti plaza a westend, de a vasarlok aranya a latogatokehoz viszonyitva elenyeszo. melegedni, nyalat csorgatni, vonatra varni, talalkozni jarnak be a nepek. erre nyilvan lehet azt mondani, hogy ugyan ne sajnaljuk mar a "csoro" tulajdonosokat, de a fenti allitas ettol meg teny, a latszat pedig csaloka.

2014.02.25. 10:55:11

@Hari Seldon 2: :))) En kiszalltam a jatekbol. Addig olvastam hogy Mo. azert fejlett mert van metro. Hat pl. Indiaban is van metro (ami altalaban sokkal modernebb es jobb mint Budapesten), ott is tele vannak a plazak vasarlokkal a nagyvarosokban, de ez azt jelenti hogy gazdag az orszag??

bpetya75 2014.02.25. 10:56:11

Most biztos kiakasztom néhányotokat, de van hinta véleményében több pont is, amivel egyet tudok érteni. Max ezzel kapcsolatos álláspontjáról nem is beszélve.

A bevásárlóközpontok tényleg tele vannak. Ez nem zárja ki azt, hogy a miskolci főutcán a boltok fele bezárt, sőt! Ami egy ünnepnap előtt és után van a kaposvári tescóban, az döbbenetes. Pedig hiába van Somogy a Dunántúlon, a jövedelmi viszonyokat tekintve Szatmár meg BAZ szintjén állunk (2010 második félévében épp alatta). Sok a panasz, de hónapról hónapra mégis elboldogulnak az emberek. Persze nem ez lenne a cél, de meggyőződésem, ha a panaszkodási kultúránkat némileg visszafejlesztenénk, akkor több idő és energia jutna arra, hogy az előrelépésen dolgozzunk.

Nyilván a munkahelyteremtés a mindenkori kormányok feladata lenne, és ebben (is) piszok szarul teljesítenek. De! Vesszőparipa on: Közösségépítés. Én segítek neked, te segítesz neki, ő segít nekem. Magyarországon és lehet élhető életet élni, csak nem mástól kell várni a megoldást.

Ahogy Ti, akik elindultatok valamelyik irányban, többségtekben a megoldásokra koncentráltatok a problémák s a kifogások helyett, ugyanazt kell nekünk, itthon maradóknak is tennünk. Nem kibúvókat kell keresni, meg magyarázatot a depresszióra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 10:58:41

@tildy[UK]:

Persze, mert a világ egyik leggazdagabb országában próbáltad, ott könnyű. Próbáld máshol, meg fogsz lepődni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 10:59:45

@Zka: a gyümölcs nemcsak a banán meg a narancs, hanem az alma, barack, dinnye, szilva, szőlő is, és abban nem volt hiány.

Evain 2014.02.25. 10:59:58

@bpetya75: dehogy, nem ezzel akaszt ki minket. Puhacica pontosan megfogalmazta. Vannak megfigyelései, aztán azokból olyan következtetéseket von le, hogy minimum a szemöldököm szalad tőle a magasba. :)

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2014.02.25. 11:01:42

@házelőtthinta:
"Hozzátenném nekem külföldön sincs meg a helyem, nulla integráció, nulla társasági élet, élőhalott vagyok leginkább a nagy nyugati mézescsuporban. "

Kiemelném a fenti idézetből a "sincs" szócskát, bár lehet freudi elszólás lehet. Sem ott, sem itt.

Hogyan lehet "nulla integráció, nulla társasági élet" mellett ilyen sarkos és megfellebezhetetlennek tünő véleményt mondani emberek életéről, velük nem beszélve, életüket nem ismerve, a látszat alapján, amiről jól tudjuk, hogy aki csak néz az nem feltétlenül lát is.

bpetya75 2014.02.25. 11:07:30

@Evain:

Nem hintát védem, hanem fontosnak tartom jelezni, hogy stílustól, kortól, beszűkültségtől függetlenül vannak jó meglátásai, amiket nem kellene mindenestül lesöpörni, csak mert ő írta.

A háztartási gépek piacán 2013-ban olyan fellendülés volt, hogy egyből a 2006-os szintet érték el a forgalmazók. Ez nem fideszpropaganda, hanem tény. Ki nem állhatom őket, kapok is a pofámra az akácpetíciós oldalon, hogy hogy merek fideszezni, de attól még észreveszem a pozitívumokat is.

2014.02.25. 11:08:19

A poszthoz: nekem nagyon tetszett, koszonjuk hogy bekuldted! Arra lennek kivancsi, ha nem indiszkret kerdes (ha igen akkor elnezest) hogy a gyerekek allami vagy maganiskolaba jarnak-e? Te angolt tanitasz vagy mas tantargyat? (Kivancsisagbol kerdezem, hogy vajon csak angoltanarkent lehet-e elhelyezkedni.) Mik a tavolabbi tervek, maradtok Magyarorszagon vagy kiprobalnatok egy masik orszagot?

To the poster: I really enjoyed your writing, thanks for sharing your story! If you don't mind me asking (please don't reply if it's too personal) have your children attended public or private schools in Hungary? Do you teach English (EFL) or another subject? (I am just curious to know whether it is possible to find employment for a foreign teacher outside the EFL field.) Any plans to relocate in the near future, or are you determined to 'tough it out' in Hungary?

London2009 2014.02.25. 11:12:02

@Herr Géza: A számból vetted ki a szót. Semmi különbséget nem látok a Blikk meg a Daily Mail között. Való Világ meg X factor. Eben guba.

Nem ismerem az angol oktatási rendszert, de a magyart végigszenvedtem. Pedig még hülyének sem tartom magam. A diákok többsége nem profitál az emelt szintű matematika meg fizika oktatásból, választása viszont nincs. A nyelvoktatás harmatgyenge. Ha egy család nem tudja finanszírozni a gyerek különóráit akkor az a gyerek nem sokra fog jutni.

A nagyon művelt magyar nép mítoszán is csak nevetni tudok. Ez mindig attól függ, hogy milyen körökben mozog valaki. Javasolnék egy londoni magyar bulit : ) Na és szerintem ez a magyar átlag. Semmivel sem különb, mint az angol.

GERI87 2014.02.25. 11:13:05

@Zka:

"Utazásra és egyéb extrákra is csak azért futotta mert nem volt mi másra elbaszni a pénzt, a boltban volt kb 2 termék amit megvehettél, ha éppen."

A vicces az hogy MA sem kell elbaszni hülyeségekre a pénzt, attól még hogy sok mindent kapni!
(Pl érdemes volt megtakarítani: nemrég még annyi kamatot adtak, hogy én abból álltam a benzinköltséget...így "semmibe nem került")
Persze a komfortérzet változott (pl létszükséglet az internet, telefon, PC stb..), van "külső nyomás" is a társadalom részéről, de ezeket vagy le kell szarni, vagy racionálisan kezelni..

Én úgy látom a többségnek nem megy, és ez is oka a nagy népi depinek....költenek, vagy költenének...sokat várnak ettől, de boldogabbak nem lesznek...
mert így is csak "prolik plazmatévével".

London2009 2014.02.25. 11:19:03

@Hari Seldon 2:
:DD
Az utolsót vállalom! Még egy sörre is a vendégem, hogy ne legyen olyan egyedül!

2014.02.25. 11:26:17

@házelőtthinta: Mióta tartozol hűséggel bármelyik országnak is? :S A hűséges típust arra szokták mondani, aki nem csalja meg soha a kapcsolatban a másikat. Ebből kiindulva felételezhetjük azt, hogy egy kapcsolatban mindkét fél bead dolgokat a közösbe. Ezzel szemben a magyar állam minden létező pénzt kiszipolyoz belőled, cserébe nem "adva" tulajdonképpen semmit (van normális oktatás/kórház/út/közbiztonság, stb.?). És persze jönnek a mantrázók, hogy hát Mo. szegény ország, ne várjunk el svéd kórházi viszonyokat. Oké, nem várok el semmit, de akkor ne vegye el az állam a fizetésem 70 százalékát... <szemforgatós smiley>

2014.02.25. 11:27:49

@GERI87: "Én úgy látom a többségnek nem megy, és ez is oka a nagy népi depinek....költenek, vagy költenének...sokat várnak ettől, de boldogabbak nem lesznek...
mert így is csak "prolik plazmatévével".

Biztos vannak ilyen idióták is (akik nem tudják, hogy mi a különbség a vágy meg a realitás között), de a többséget csak a létbizonytalanság és a megélhetési nehézségek zavarják leginkább.

M. Péter 2014.02.25. 11:31:27

@maxval a gondolkodó birca: A "Szovjethatalom + Villamosítás = Kommunizmus" definició szerint vagy az amerikai értelmezés szerint, ha az állam a védelmen, rendfenntartáson és útépítésen kívül bármi mást csinál, az már kommunizmus, igen. De a Magyarországon akkor használt hivatalos definíció szerint nem, a "mindenkinek a szükségletei szerint" különösen nem valósult meg.

Evain 2014.02.25. 11:32:09

@bpetya75: De érted, nem a meglátásaival van a gond. Pont azért veszi magának egy pár ember a fáradságot, hogy vitába szálljon vele, mert vannak köztük jogosak. De az ezekből levont következtetések az esetek nagy többségében tévesek. Lásd Mirjam példája a metróról. Összefüggések megértésére való képtelenség meg nagyon veszélyes. Ilyenkor lesznek az akác kiírtására induló törekvések ugye.

Kábé mint meglátogatni Amszterdamot, és utána kijelenteni, hogy minden holland füvezik. (magas labda, tudom)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 11:37:55

@Herr Géza:
Rutintalan vagy, kedves Geza Ur :)

En mar rajottem, hogy a hinta nyikorgasa, legyen az haz elotti vagy kerti, a nyugalom megzavarasara alkalmas, sot, kotelezoen meg is teszi.

Par napja raalltam arra, hogy ha latom a komment fejleceben a nevet, automatikusan szurom, el sem olvasom. A tobbiek kommentjeibol ugyis latom, hogy megint olajozasra szorul... :)

Oda se neki, szurd zsigerbol es szebb lesz a vilag ;)

Herr Géza 2014.02.25. 11:39:53

@bpetya75: Tudod ez a "bevásárlóközpontok tele vannak" elmélet egyrészt arra emlékeztet, amikor kisebbségi, kicsit barna börü barátaink villognak a legújabb Nike, adidas, Puma meg egyéb szerkókban, nyakukon az aranylánc, kezükben a tapizós telefon, de hazamennek a lepusztult szoba-konyhába, ahol négyen alszanak egy ágyon, a villanyt a lépcsöházból lopják és a fürdöszoba a mosogató a konyhában.Vagy arra, hogy mivel az átlagpolgárnak esélye nincs -vagy legalábbis úgy gondolja- belátható idön belül apránként megtakarítva valamit (lakás-kocsi-utazás-stb.) elérni, így legalább degeszre zabálja magát a Tesco-olcsóból, leküld mellé néhány gazdaságos sört meg felest és azt mondja, hogy "eccer élünk"...
Aztán azon meg lehet vitatkozni, hogy azért megy nekünk szarul, mert ilyen a szemlélet, vagy azért ilyen a szemlélet, mert szarul megy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 11:46:27

@bpetya75:
Kiragadok ket dolgot a mondottakbol.

"tele vannak a bevasarlokozpontok" illetve "eleldegelunk" - ez lenne a boldogulas fokmeroje? Ha igen, akkor nagyon maximalista lehetek (pedig nem vagyok).

Abban igazad van, hogy panaszkodas helyett cselekedni kell. Sokan megtettuk, azert vagyunk kulfoldon. Minket meg nem hallottal panaszkodni szerintem.

Kerdes: megelni akarunk vagy jol elni? Es egyaltalan mi az, hogy jol elni?

bpetya75 2014.02.25. 11:53:48

@Evain:

Oké, vágom. Igazad van. Hát igen, az összefüggések. Az egyik petíciózó koma azon van kiakadva, hogy miért mondom, hogy ez csak egy választási fogás, mikor itt a méhészek, meg úgy egyáltalán a magyar erdők sorsáról van szó. Képtelen felfogni, hogy nem...

@Herr Géza:

Igazad van, ez is játszik. Egy példa. Asszony úgy bedolgozta magát a cégénél, hogy kaptunk tőlük ajándékba egy alig használt monitort az otthoni gépünkhöz. Így felszabadult a 12 éves böhöm monitorunk. Gondoltam megkérdem az egyik értelmes közfogis cigányembert, hogy tud e valakit, akinek kellhet. Neki nem, mert már van lapos monitora, annak nem kell, mert gatyája rámegy az áramra, ha megkapják, amaz meg nem érdemli meg, mert a karácsonyi ajándékot is az iskolaigazgató vette meg a gyerekeknek, most meg új okostelefonnal villog. Végül nem tudott senkit javasolni...

Ha a szemléleten nem változtatunk, mitől menne jobban?

bpetya75 2014.02.25. 12:01:56

@Kövérmadár [swe]:

A "jól élni" témáról már többször volt szó. Szerintem nagyjából az igények kielégítését jelenti. Ebben jókora mozgástér van, hiszen van, akinek egy Bentley Brooklands kupé kell hozzá, van akinek egy családiház terasszal, kerttel és diófával, másnak meg nagy család, vagy baráti társaság, akikkel éjszakába nyúlóan lehet beszélgetni, vagy egy erős vallásos közösség, ésatöbbi.

Mi nem csak megélni akarunk, hanem a magunk szintjén jól élni. És itthon akarjuk ezt elérni. Szerintem sikerülni fog.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2014.02.25. 12:04:31

A poszthoz: Érdekes volt ez olvasni, bár nem lepődtem meg igazán, mert nagyjából erre lehetett számítani.
Alapvetően számomra is a tervezhetőség hiányzott Magyarországon. Kb úgy éreztem magam, mintha egy foghíjas létrán kellene haladnom, nincs következő fok és cserébe még fűrészelik is ki alólam.

A gyerekek helyzete nagyon érdekelne. Ök mit terveznek, ha lehet tudni? Milyen idősek és hol képzelik el a jövőjüket?

Sütemény1975 2014.02.25. 12:04:31

@maxval a gondolkodó birca: hol? mert nalunk szocializmus volt. a kommunizmus lett volna kovetkezo lepcso...

yooli 2014.02.25. 12:04:31

Abszolút egyetértek a cikkíróval,nagyon jól látja mindkét országot,gratulálok a cikkhez és köszi,hogy megírtad!!!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.25. 12:05:17

@bpetya75: Kritikus vagyok Nyugattal. mert csak. mert unom azt olvasni hogy ott minden jó csak nálunk szar minden. Mert unom hogy ott kedvesek az emberek csak nálunk nem. Unom hogy ott nem löknek fel. Unom hogy ott nem csúszik hiba a rendszerbe sose. Unom hogy ott nincs olyan hogy korrupció, legalábbis a határátkelőre blogoló kitántorgott magyarok ezt csont nélkül beveszik. Unom hogy sose beszélnek arról a kitántorgók hogy Nyugat Európa lényegében már nem is Európa, csak papíron. Unom hogy azt kell szeretnem európaiként ami nem is európai.. unom hogy a mézescsuporban a nők nem bontják ki a szép hajukat hanem kendőben bohóckodnak mert vallási bigottak és az ő vallásukat tartják az etalonnak. Unom hogy félni kell az arab galeritől. Unom hogy másodrendű állampolgárként kell élnem az ígéret földjén. Unom hogy Nyugaton a fű is zöldebb és az ég is kékebb. unom az egész mézesmázos Nyugatot, ami elénk van kamuzva és belénk táplálva hogy ott minden jobb. És nem utolsósorban SZERETEM Nyugatot mert ha van melód akkor meg tudsz tisztességesen élni.

@RecsölGrin: én hol írtam le hogy nyugaton hogy élnek a népek? Sehol. Annyit írtam le hogy az a nyugati életszínvonal hogy marad pénzed hó végére. Aki szerint nem ez, hanem az hogy mindenkinek alanyi jogon jár a lexus meg a palota, meg az évi 13 nyaralás thaiföldre az sose járt még a lajtán túl. pont.

@London2009: Téged ki kényszerített hogy emeltezzél matekból meg fizikából? Ha szenvedtél akkor az csak arról ad bizonyosságot hogy..írtad te is hogy miről. Ez ilyen egyszerű. Ezen pedig nem segít se a font se a dollár se semmi. persze önámítani mndig lehet. Abban egyetértek hogy nem vagyunk kiemelkedőek. az átlagmagyar pont olyan hülye mint egy áltagangol és lehetne sorolni.

bpetya75 2014.02.25. 12:11:53

@házelőtthinta:

Szíved joga. Én is rühellem az egyoldalúságot. Azt is, amikor a járást soha el sem hagyó mélymagyar kijelenti, hogy "Há' ott se jobb!", meg azt is, amikor a kint élő zengedezik a kánaánról.

Te sem ülsz jól a lovon szerintem, vagy legalább is ezt elég ritkán hangoztatod: "És nem utolsósorban SZERETEM Nyugatot mert ha van melód akkor meg tudsz tisztességesen élni."

puhacica 2014.02.25. 12:28:49

arra lennek kivancsi, hogy a posztolo hogy erzi magat nalunk. nem gazdasagi, politikai szempontok erdekelnek, hanem hogy mit szeret/nem szeret Magyarorszagban. Matraaljat, faluszelet, 40 fokos nyari napokat, zsufolt 7-es buszt, jozsefvarosi vadromantikat... egyszoval mennyire illeszkedett be, mit vett at tolunk szivesen es mi idegesiti halalra?

labirintus1 2014.02.25. 12:30:18

@Herr Géza: Lehet, hogy ez túlzás tanároknál, de pl. rendőröknél alá kell ilyet írni, sőt a rendőrrel együtt lakó nagykorú családtagonak is. Lehet, hogy kormánytisztviselőknél is ez van.

Én hallottam már olyanról, hogy valakinek a felnőtt fia nem járult hozzá, hogy őt is áltvilágítság, sőt alkalom adtán lehalgassák a telefonját. Az apát ki is rúgták a rendőrségről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 12:52:36

@bpetya75:
Ez pontosan igy van.
Ezert nem ertem azokat, akik azt kritizaljak, hogy nekem mi kell a boldogsagomhoz. Ameddig nem masoktol veszem ezt el es nem okozok kart, addig nincs mirol beszelni.

Es furcsa modon a kritika legtobbszor a Hazaffy szekciotol jon... vajon mi ennek az oka?

britblog 2014.02.25. 13:15:17

@Mirjam2:

I am happy to reply, our kids now well into teenage years started in the village state primary school (PS) then moved to a state PS in Budapest. They are now at state schools in BP and I would say that by and large we are very pleased with the teaching / teachers. Years ago we did look at private, but while some (not all) are good and the facilities are excellent, they were too expensive except possibly the Austrian school, and despite everything, Hungary still fundamentally has a good education system, although current treatment of it is (sorry) very damaging. Our children enjoy school overall, despite the travel, and vs UK state schools, the teachers don't need to spend time "keeping the class under control". Not perfect but can "hold its head up".

I believe that it is possible for teachers to teach outside of ESL as there are bilingual state schools and the universities all teach courses in English.
Relocating vs tough it out...mmmm....
I have a phrase "...to set hares running..." it comes from a now illegal UK hunting sport, hares being "very fast rabbits!!" But it means creating opportunities. Which is partly how we ended up in Hungary. The future includes long term security, which becomes more significant at 50 than it is at 30. It includes pensions, health care, perceived quality of life factors. I believe there are many good QOL factors but pensions and health care are a little harder to work out. So we try to keep our options open. Not that the UK looks so good from that point of view, other than ability to pay pensions. To be fair, we have only ever had good experiences of the health system - please don't start a string on this one:-) and that includes from GP to consultants. My son saw a consultant recently and the service was EXCELLENT. OK the health service needs some real money thrown at it but the doctors have all been really good.
I want to stay, my wife watches the news, and our children will no doubt travel (I hope) - not because they necessarily want to leave, but there's only one life and there's a lot to see and do. AND their education here will give them a good step on that ladder.
One of the reasons to come here was to give our children the other half of their culture and we do not regret it one bit. The future changes from day to day but the story so far has been good. I believe that being here has enriched all our lives.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.25. 13:16:53

Hm... nem volt sok hozzászólás.
Nem lennék meglepődve, ha visszamennének előbb- utóbb.

Megjegyzem, sokan mennek Magyarországra - nyugdíjasnak. A nyugati lóvé az nyugdíj és nem nyögdíj, abból szépen el lehet ott éldegélni. Ismerek hollandokat, németeket, akik áttelepültek.

@házelőtthinta:
Csak egy költői kérdés: mi bánatos ibolyavirágnak mennek el annyian? Mert olyan happy minden?
"Unom hogy félni kell az arab galeritől."
????
Ja, hogy te inkább a "brazil kontingenstől félsz."...
Ne mááááárrrr...

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.25. 13:17:09

@Kövérmadár [swe]: Sejtem, hogy mire gondolsz.

Most ráérek, ezért lefordítom miről szól a poszt, a 4 pontot újrafogalmazom és konzekvenciákat vonok le.

Az angol posztoló feljebb lépett volna egy angol cégnél, de nem tetszett neki Angliában, hogy a fizetésből

2. nem tudja magániskolába íratni a gyerekeit, elkerülve az alacsony szintű állami angolszász iskolarendszert,
4. nem tud venni magának egy telket és egy kertes házat Angliában. Megjegyzés: feltételezem, hogy a kis telket örökölték Magyarországon, így a Mo-ra költözéskor már megvolt a telek.

Szerény véleményem szerint szó sincs arról, hogy
1. nem akart elküldeni senkit az angliai munkaadójánál vezetőként, miután feljebb lépett volna és ezért akart eljönni a cégtől (hogy lehet ilyet leírni?). Ez egy mondvacsinált indok.
3. "UK néha kulturális sivatagnak tűnik." Feltételezem, hogy a posztoló nem tanult meg magyarul tökéletesen (ezért is írta angolul a cikket), így nem tudja ebből kifolyólag nagy mennyiségben fogyasztani a magyarországi magas kultúrát (színház, irodalom, igényesebb filmek magyarul) és élvezni sem tudja azt. Magyarországon is a vezető lap a Blikk és a Való Világ meg a Barátok közt vezeti a nézettséget, ezt valahogy a magyar felesége nem említette neki? Tehát ez az indok szintén nem tűnik őszintének.

A posztoló feltételezem, hogy valamilyen oktatási intézményben dolgozik, szerintem valamilyen tanár, ebből indulok ki.

Lássuk a nyereségeket a Magyarországra költözésből:
- lehetséges, hogy vásárlóértékben jobban járt azzal a posztoló azzal, hogy Mo-ra költözött, ha jó ajánlatot kapott valamilyen magyarországi magániskolától. Angol anyanyelvűként jó pozícióból indult.

a "feleségem készen állt arra, hogy hazaköltözzön egy időre" mondatból azt olvasom ki, hogy
- a magyar felesége sokkal könnyebben oldhatta meg a gyereknevelést, mert egyrészt olcsóbbak a gyereknevelés költségei (bölcsőde, óvoda nem fizetős), másrészt az anya nagyszülei is a közelben vannak, hogy segítségenek (ez könnyebbség az anyának)
- ha nem dolgozik az édesanya (lehetséges), akkor nem érzi magát annyira egyedül Mo-n egyrészt a szülei, mo-i barátai, másrészt az anyanyelve és a kultúra miatt, Mo-on kiismeri magát könnyebben
- a gyerekek jobb oktatást kapnak, különösen ha valamelyik jobb városrészben laknak (Budára gondolok), még jobbat, ha magániskolákba járnak (ha meg tudják ezt fizetni)
- volt telek és az angliai megtakarításukból vígan építettek rá egy házat (ha nem volt telek, akkor vettek egyet)
- az angliai megtakarításuk sokkal többet ér Mo-n, mint ott

Lássuk a negatívumokat. Rájött az angliai posztoló, hogy
- oktatás színvonala is romlik
- a politikusok sokkal hülyébbek (hülye szabályok) és az ország pénzügyei rosszabbak, mint gondolta volna (ezért is a sok kivonás/megszorítás)
- van nagy korrupció, uram-bátyám, rohadnak a kormányzati és az ellátórendszerek
- és a legfontosabb a végére maradt, rájött, hogy az ő helye sem atombiztos („létbizonytalanság”). Mostanában kezd félni, hogy bizony akár őt is kirúghatják még anyanyelvi angolként is (holott ez órási előny volt már pár éve), illetve nincsen akkora kereslet a munkájára, mint hitte/mint korábban volt. Szerintem meglepődött, hogy az óriási makrogazdasági visszaesés hatásai őt is elérték.

Most már nagyon munkás lenne visszamenni Angliába, lévén, hogy a ház Mo-n van, a már idősebb gyerekek itt szereztek barátokat, ebbe a kultúrában nőttek bele, viszont a sok negatív hatás és az utóbbi évek politikai/gazdasági hatásai kezdik felülmúlni az egykori pozitívumokat, ezenkívül a posztoló veszélyben érzi a munkahelyét is vagy legalábbis tervezni nem tud úgy, ahogy azt korábban megszokta/elvárná.

Jogosnak érzem a keserűséget, de sajnos a jövőt egyikünk sem ismeri, ha jól sült volna el a dolog, akkor most egy sikertörténetet olvastunk volna (mint ahogy általában csak szép dolgokat tesznek ki magukra az emberek az internetre), én becsülöm, hogy egy ilyen posztot is megírt valaki, nem csak az önnön csillogását harsogja, mint általában.

2014.02.25. 13:49:50

@britblog: Thank you for your reply, I'm pleased (and pleasantly surprised! :)) to hear that you have had good experiences with local state schools and the health care system. I realize that international schools in Hungary are prohibitively expensive (fees being comparable to that of private schools in the UK, I believe). It's interesting what you say about possible career opportunities for foreign teachers - I have not even thought about the possibility to work in a local bilingual school before you mentioned it. I can totally relate to what you say about discipline in schools (in the UK vs. Hungary).

I am glad that on the whole, you see your 'Hungarian experience' in a positive light and feel that you and your family got a lot out of it. I wish you all the very best, and hope you will keep contributing to this blog whenever you get the time. Your perspective is quite unique and interesting to us.

Re: pension, are you paying voluntary pension contributions in the UK? If you are not, you should be! That's what my husband and I are doing (we both have British passports and recently left the UK to live abroad). If you pay into the system for - I think - 30 years, it guarantees you at least the minimum state pension, which is not a lot but can go further if you are willing to settle in a 'cheap' country after retirement.

Hari Seldon 2 2014.02.25. 13:52:57

"Kritikus vagyok Nyugattal. mert csak. mert unom azt olvasni hogy ott minden jó csak nálunk szar minden. Mert unom hogy ott kedvesek az emberek csak nálunk nem."

Ezt az érzést megértem, mert nekem is volt ilyen...

Kb. hat éves koromban.

Emléxem is rá milyen érzés volt: szerettem nézegetni a térképeket, és főleg a Csendes óceánt. Minden szigetnél az volt kiírva: hogy Nbr, esetleg Fr. Akkor "untam" mindig azt olvasni. És "elhatároztam" hogy mégis ők (a nyugat) a hülyék. Na azóta azért eltelt vagy 35 év. Szóval fel fogsz nőni, türelem, kis szerencsével neked elég lesz csak még 25 év.

GERI87 2014.02.25. 14:06:58

@Philosoraptor:

"létbizonytalanság és a megélhetési nehézségek zavarják leginkább."

Márpedig még azok vannak többen - legalábbis az én környezetemben, ami átlagos, szóval vehetem a magyar átlagnak, ami mérvadó ugyebár - akik inkább nem tudják "mi a különbség a vágy meg a realitás között" mint hogy kenyéren és vízen élnének napról-napra....
Azért ne túlozzunk, nem kell beszopni "jobban élünk" hülyeségeket, de MO-ág nem Etiópia, de még csak nem is Moldova vagy Ukrajna...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 14:15:33

@Herr Géza:
a bevásárlóközpontok tényleg tele vannak, az emberek hihetetlen pénzeket költenek hihetetlen dolgokra.
- elég végigmenned az utcán, és megnézni, milyen autókkal járnak. hogy ezek mögött van-e pénz, ki tudja, de állítólag többségük hiteles (ld. il treno és 0%os hitel)
- nézd meg a mobiltelefon eladási statisztikákat ld iphone
- nézd meg, hányan vesznek tabletet a divat miatt
- nem egy olyan embert ismerek, akinek hó végén nincs pénze, a közös költséggel tartozik, a hitelkártyája kimerítve, személyiköclsön felvéve, de pl. autóval jár dolgozni (és nem adja el, hogy csökkentse a tartozásokat), és minden hónapban többször fodrászhoz meg kozmetikushoz
- sorolhatnám...

szuperkrumpli 2014.02.25. 14:31:48

Addig élsz jól otthon amíg át nem léped az osztrák határt és rá nem jössz, hogy a fizetéseddel ott még a seggedet se tudod kitörölni!

Talán akkor lesz érdemes hazamenni, mikor Viktorékat máglyán fogják elégetni és Feriéket fogják alájuk darabolni gyújtósnak!

2014.02.25. 14:35:10

@shakti_rom: Ja hogy az ukrajnai kaosz is a zsido osszeeskuves resze? Komolyan, nem unjak meg? Kitalalhatnanak valami ujat, pl. piriz vilaguralmi torekvesek vagy valami.

London2009 2014.02.25. 14:52:05

@házelőtthinta: Miután kezdetektől jogi egyetemre készültem, így valóban máig nem értem miért kellett ábrázoló geometriát tanulnom. Választási lehetőség viszont nem volt. Itt viszont van lehetőséged bizonyos tárgyakat teljesen leadni és arra koncentrálni amire valóban szükséged van. A magyar oktatásról én jót nem tudok mondani.
Amúgy meg maradjunk annyiban, hogy te tök hülye vagy barátom. A többi sületlenségre amit itt összehordasz nincs energiám reagálni.

Hari Seldon 2 2014.02.25. 14:59:55

@Kövérmadár [swe]:

Ja, azt nem akartam mondani, neki, hogy nem kellett 35 év, hogy másképp lássam a dolgokat...
Szegény, hadd érezze, hogy van még esélye.

Hari Seldon 2 2014.02.25. 15:04:37

@Babette_:

Mindenki a "tömött bevásárlóközpontokat" nézi, de a vásárlások leginkább a vendéglátó részlegen vannak (meg mondjuk moziban).

bpetya75 2014.02.25. 15:13:21

@britblog:

Man! It's great! I can nearly understand your sentences! You should visit us more often 'cause I need practicing. :-D

Mr Long 2014.02.25. 15:21:13

@London2009: Az abrazolo geometria mondjuk tok izgalmas kar, hogy keves oram volt belole...

OFF
Mas angolkaknal is van olyan lehetoseg, hogy a brutto fizu terhere apple termekeket vegyen es a fizubol vonjak havonta? Plussz egy reszt elengednek belole az NI terhere?

Mr Long 2014.02.25. 15:21:57

@London2009: Az abrazolo geometria mondjuk tok izgalmas kar, hogy keves oram volt belole...

OFF
Mas angolkaknal is van olyan lehetoseg, hogy a brutto fizu terhere apple termekeket vegyen es a fizubol vonjak havonta? Plussz egy reszt elengednek belole az NI terhere?

2014.02.25. 15:26:39

@Mr Long: 'brutto fizu terhere apple termekeket vegyen es a fizubol vonjak havonta? Plussz egy reszt elengednek belole az NI terhere?'

Viccelsz vagy komoly? Ha az utobbi, csomagolunk es repulunk vissza. Van felvetel a munkahelyeden??

Mr Long 2014.02.25. 15:43:16

@Mirjam2: Tenyleg van, a magan fogasz, magan doki es stb mellett opciokent £1000 limittel. Igazabol akkor nagy buli, ha a 20%os savba tartozol ossz eves bevetel szempontjabol, akkor egy ipad airbol modelltol fuggoen kb £50tol indul a kedvezmeny. 40%os savban mondjuk csak kb £10 a "nyereseg".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 15:43:57

@London2009: @Hari Seldon 2:
Ne mar, sracok! Kellemetlen munka kozben sikitofraszt kapni a rohogestol... ;)

Herr Géza 2014.02.25. 15:46:07

@Babette_: Nekem mondod? Én otthon egy bevásárlóközponti voyeur vagyok: nézem a bevásárlókocsikat és a szemem elött rajzolódik ki a társadalom sajátos képe...
Hol van már az Il Treno, a 0%-os, devizás autóhitelekhez tartozó autók meg már rég ott állnak a használtautó-kereskedöknél vagy/és a gazdáik kígyót-békát kiabálnak vagy a Ferkóra vagy a Viktorra, hogy "fölvettem 3 millió Ft hitelt, fizettem a részleteket és még mindig 4 misivel tartozok....

VHB 2014.02.25. 15:56:48

@Herr Géza: Il Treno -> pizza www.iltreno.hu/,
amire gondolni tetszik az Il Ferro :)

britblog 2014.02.25. 15:57:07

@Mirjam2: Thanks for the feedback, this is an interesting blog, just not enough hours in the day.
I tried to work out the voluntary pension route without success. Is there a private messaging option for the blog as I wouldn't mind some more details.
You say a unique perspective, but from your English (really nice) you have spent a long time in the UK, so a little anglicised I think. Some of my comments must be somewhat familiar?
The UK has many strengths, but with an extended discussion like this it has the potential to become "one" is better than the other, rather than a contrast. To be honest,on balance, I prefer Hungary (with the exception of some of the driving, although Budapest is much more forgiving than London:-) and at the same time, it is good to see a lot of Hungarians in the UK enjoying it there.
Everyone's circumstances are so different and while I would say that for a couple with no ties, London can be a great place to live in for a while, a couple with kids going for "his" work can be potentially lonely for the wife. I think it was a discussion on this that first hooked me on this blog.

négyzet 2014.02.25. 16:03:36

@Herr Géza: ""...egy papírt is alá kell írni, ami megengedi a kormánynak, hogy lehallgassa a telefonod!"
WTF ??? Szerintem itt valamit nagyon félreértett a srác. Sok ganéjságot megértünk már, nyilván gondolkodás nélkül lehallgatja a telefonunkat bármely szerv, ami szerint ez szükséges, de hogy elözetesen hozzájárulást/tudomásulvételt kérjen, na ezt tartom kizártnak...."

köztisztviselő unokatesómnak is alá kellett írnia. az egész család ki volt akadva.

britblog 2014.02.25. 16:09:14

@bpetya75: Very good, although it reminds me more of being here first in 1991 and being asked to frequently "change money" . These days it is my experience that students speak English with a very nice accent vs the "Cuban" on the clip:-)

Latcho Rom 2014.02.25. 16:13:17

@Babette_: "- nézd meg, hányan vesznek tabletet a divat miatt
"

Divat? kucorogjon a pc elott akinek ket anyja van, never again..:-)

skaven 2014.02.25. 16:13:17

@Mirjam2: nyilvanvalo hogy minden egy nagyobb terv resze, ez mar evszazadokkal ezelott ki lett talalva, ha megfeleloen olvasod a szupertitkos apokrif heber iratokat, ez minden harmadik szobol kiirod a masodik betut, leontod szuz magyar lanyok verevel a papirokat es holdfenynel felolvasod ezt az egeszet, akkor te is radobbenhetsz a nagy igassagra! nem ertem hogy nem tudsz ebben hinni! :)

Latcho Rom 2014.02.25. 16:13:18

@szuperkrumpli: nem mondj ilyet, mert még valora válhat...

2014.02.25. 16:21:10

@britblog: 'on balance, I prefer Hungary (with the exception of some of the driving'

:))) I see you didn't loose your British sense of humour! There is a private messaging system on this blog, will try to pm you re: pension.

Mr Long 2014.02.25. 16:22:03

@Mirjam2: Mindez egy kvazi 0%os hitel, az apple store arait hasznaljak. Annyi a kikotes, hogy ha menet kozben megszunik a munkaviszonyod ki kell fizetned a maradekot. A payslipeden megjekenik a havi levonas, mert adokoteles, de nem fizetsz NI-t utana, ha jol emlekszem igy jon ki a "kedvezmeny".

puhacica 2014.02.25. 16:39:33

de most őszintén! lovagoltok itt azon, hogy mennyi a megrakott bevásárlókocsi, meg hömpölyög a tömeg a plázákban, plusz a csodaautók, de akik így élnek, valójában mekkora szeletét jelentik a társadalomnak??? van egy teszkóban 12 csurig rakott kocsi. persze. és mennyi mellettük az, amelyikben gazdaságos tej meg akciós virsli van maximum? nyilván én is látok az utakon vw phaetont, de f astrát azért lényegesen többet. igen, vannak itthon gazdagok és szegények is, de milyen arányban?

britblog 2014.02.25. 16:40:05

Although my children do not always appreciate it and it is labelled Dad humour!

Herr Géza 2014.02.25. 16:42:24

@VHB: Bocsesz, nekem is gyanús volt, de csak átvettem @babette-töl. :DD

Herr Géza 2014.02.25. 16:44:50

@négyzethálós: @VHB: Azóta már vettem az adást, én nem gondoltam arra, hogy a tanár köztisztviselö. Mondjuk így is kiakasztott rendesen.....

Herr Géza 2014.02.25. 16:50:38

@Babette_: @Herr Géza:
Jajajaj, az elöbb csupa kisbetüvel írtam a nevedet, bocsiiiii

Tucanus 2014.02.25. 16:52:02

@házelőtthinta: "ert a nyugati életszínvonal annyit jelent hogy kifizetsz mindent és még úgyis marad pénzed a hó végére. Ez jelenleg a nyugati életszínvonal."

Sztem teljesen félreérted az életszínvonal kifejezést. Érdekes, sokan az életminőséget is csak és kizárólag az anyagi javakra tudják levezetni. Amíg ennyit látsz bele az életszínvonalba, addig nem a nyugati normát látod magad előtt, hanem a kitörést az otthoni alaphelyzetből:
c.tadst.com/gfx/600x400/un-slave-trade-avol.jpg?1
Ennél több az élet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.25. 16:54:59

@házelőtthinta: Tosgyokeres miskolci vagyok. Ott szulettem es eltem 18 eves koromig. 23 eves koromig majdnem heti rendszereseggel hazajartam. A teljes rokonsag es a barati kor egy jelentos resze is miskolci. Szoval nem a levegobe beszelek.

Diohejban: Miskolc halott. Meg 3 evvel ezelott csak azt mondtuk hogy haldoklik, mostanra megdoglott szegeny. Mondom ezt minden tisztelettel es jol eso nosztalgiaval a hatam mogott.

Azt hiszem eleg ha annyit mondok hogy az ismerosi korombol az OSSZES fiatal elkoltozott Miskolcrol. Budapest, Debrecen, Szeged, Szombathely, Gyor, kulfold, stb. Nem 80-90%-rol beszelek, hanem 100%-rol. Jelenleg egyetlen huszoneves jobaratom el Miskolcon, de o is csak 1 evig mert a Bosch Trainee programjaban most egy evig a miskolci branchben kell dolgoznia, de utana rohan is vissza Pestre ahogy csak tud...

Felreertes ne essek, nem azt mondom hogy Mo.-n semmi sem jo, de hogy pont Miskolcot hoztad fel pozitiv peldanak... nah, az nem volt szerencses. El hiszem hogy Budapesten jol meg lehet elni vagy a Dunantulon vagy barhol mashol, de sajnos Miskolcot vastagon meg kell cafolnom. Es viszonylag frissek az informacioim mert decemberben magam is otthon voltam 1 honapig.

Egyetlen pozitivuma a miskolci szegenysegnek hogy meg mindig nevetsegesen olcson be lehet rugni a belvarosban is...

Tucanus 2014.02.25. 16:58:40

@svájci sapka (ch): hey, ehhez mi köze a braziloknak? Ha cigányozni akarsz, akkor írd le nyugodtan, hidd el nagyon jót tesz bevallani és nem "összekacsintósban" kifejezni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 17:14:17

@shakti_rom:
Azert egy notebook veri a pct is es a tabletet is. Vegyen tabletet, akinek ket anyja van ;)

Latcho Rom 2014.02.25. 17:24:17

@maxval a gondolkodó birca:

Nem jártak rosszul. A franciák meglincselték, kopaszra nyirták az árulokat. Pedig volt vaj a fején a népnek is, mint tudjuk...

index.hu/kulfold/2014/02/25/terdenallva_vezekeltek_a_rohamrendorok/

2014.02.25. 17:33:43

Elgondolkodtató poszt... Természetesen ha valaki Nyugatról, már eleve jobb egzisztenciából egy szegényebb országba költözik, ahol jó fizetést kap, akkor jobban fog élni, legalábbis anyagilag. De kár ezt rávetiteni a magyar átlagra. Pl. kiváncsi vagyok, hogy a posztirónak van-e arról fogalma, hogy néhol vidéken hogyan élnek emberek, milyenek a kulturális elérhetőségek, milyen az oktatás szinvonala. Budapest nem egyenlő Magyarországgal.

Azt nem értem hogy miért indok a letelepedésre Mo. történelmi múltja? A UK-nek sokkal gazdagabb a történelmi múltja. Miért "kulturális sivatag" a UK, bár sejtem hogy talán egy bizonyos elbutuló, sekélyes rétegre gondol? Ezt nem magyarázta meg eléggé. Szerintem akinek van igénye rá, az megtalálja az igényeihez illő kulturális lehetőségeket és az vitathatatlan hogy a UK-nek óriási a kulturális öröksége (méghozzá világszinvonalú). Vagy az emberek közötti kapcsolatokra gondol?

Valami miatt "kiégett" a UK-ben, de nem igazán értem, miért. Érdekes lenne egy posztot olvasni britblog-tól az ottani oktatásról. (És akkor megint megkérdezhetném, hogy mi a helyzet az "upper class" akcentus gyakorlásával a privát iskolákban, amire a múltkor két kérdezés után nem kaptam választ egy másik posztolótól.)

Érdekes lenne britblog-tól posztot olvasni a brit társadalomról - ő ezt hogyan látja, hogyan élte meg. Hogyan látta ott a bevándorlókat, stb. Köszönöm a mai posztot és sok sikert kivánok!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.25. 17:34:21

@Herr Géza:
Na varj, van nem gagyi bulvar is? A bulvar onmagaban a gagyi szinonimaja, nem?

puhacica 2014.02.25. 17:48:05

@Kövérmadár [swe]: nem. a jo bulvar anyag nagyon ritka. irto nehez minosegi bulvart csinalni, kevesen is kepezik magukat ebbe az iranyba. a blikk, bors, story nem bulvar, hanem szenny.

Latcho Rom 2014.02.25. 17:56:04

@Kövérmadár [swe]: Van notebook is, nem hasznaljuk, mert minek? PC-hez csak nyulok ha filmet szedek le, vagy kevesebb hibaval akarok irni, a tablet sajnos sokat ut melle..de ezen kivul mindenre jo..

Latcho Rom 2014.02.25. 17:56:08

@QUERCUS: Ez mond meg Moldova Gyurinak is, meg a tobbi paraszt, prolisorsbol kiemelkedett embernek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 18:04:10

@Hari Seldon 2: ne is mondd. a hírhedt 300 forintos népszavazáskor a westendben mndig arra gondoltam, hogy ez a sok ember, aki ott kószált órákat, valószínűleg nemmel szavazott, és kifelé óránként fog 400 forintot kifizetni, és nem fáj neki....

bpetya75 2014.02.25. 18:08:27

@Herr Géza:

A tanár nem is köztisztviselő, hanem közalkalmazott. Mégis...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 18:10:24

@shakti_rom: vagy laptop/netbook, amivel én is nyomulok.
a tablet arra jó, hogy lájkolgass a facebookon, másra tán nem is. van csoporttársam, aki bejött előadásra tablettel, miközben normális billentyűzeten se tud gépelni. na nem is próbálkozott többször...

2014.02.25. 18:16:07

@Zka: "hát én azt középosztálybelinek nem nevezném"

Én sem. A repülőjegy Kanadába 90-ben majdnem az éves fizetésem volt. Ilyen fizetésből se lakást, se kocsit nem lehetett venni, külső segitség nélkül. Persze voltak kiváltságosok meg fusizók, maszekok és akik örököltek a családtól - ezek elértek egy bizonyos kispolgári szinvonalat. Ehhez képest óriási fejlődés következett be később Mo-n, még akkor is, ha ez az utóbbi években megtorpant.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.25. 18:22:42

@maxval a gondolkodó birca: figyelj, szerintem elegge lentrol sikerult eljutnom Magyarorszagon is a kozeposztaly aljaig. Van viszont valami, amin nem lehetett tullepni, ez pedig az urambatyam modszer. Mivel nekem meg ezt nem birja a gerincem, bocsanat mar, hogy leptem.

Tok lenyegtelen, hogy ez UK, vagy Nemetorszag. Itt addig valtozas nem lesz, amig ez melyen benne van az emberekben, hogy megszegni a szabalyt, sunyizni, mutyizni. Jahm,a fusit ki is hagytam...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 18:22:45

@Sütemény1975:

S te a korabeli hivatalos szöveget tekinted mérvadónak?

Quercus a favágó 2014.02.25. 18:33:09

@maxval a gondolkodó birca:

Osztály nélküli társadalom volt Magyarországon?

Latcho Rom 2014.02.25. 18:40:00

@Babette_:

Mondod te, hiszen nem ismered hogy mire lehet hasznalni. Ide majdnem mindig tabletrol irok, zenegyakorlashoz is sokat hasznalom, levelezni, a magyar s mas tv csatornak a tabletten keresztul mennek rá az Apple Tv-re, s onnan az HD-re. S meg sorolhatnam. ..

Latcho Rom 2014.02.25. 18:40:00

@Babette_: Az osszes video es fenykep amit a facebookon lattal tolem, mind tablet, ipad mini keszitmeny.

Nyaralaskor verhetetlen, sulyban, hordozhatosagban magasan ver egy notebookot. Szinte nem is latsz mast a karibon mint tableteket.

2014.02.25. 18:44:43

@britblog: :) I think this is what a lot of people living in Hungary are lacking - the ability to laugh at themselves and not to take things so seriously all the time. It would not make them richer, but it could make their lives easier for sure. By the way, we are living in the Middle East now and the driving here is definitely worse than in Hungary! :)

2014.02.25. 18:50:35

@Mr Long: Ja ertem, szoval ez tobbe-kevesbe egy marketing-trukk az Apple reszerol hogy vedd meg a termekeiket. Nem rossz... A kovetkezo eletemben megprobalok mernok vagy IT-vonalon elhelyezkedni, most mar keso.

Latcho Rom 2014.02.25. 18:55:21

@maxval a gondolkodó birca: Meg vagyok cáfolva, s bujok el szégyenemben.
Miért, falhoz kellett volna állitani ezeket az embereket?.

2014.02.25. 18:57:07

@skaven: Ok, meghajlok erveid sulya elott. Meggyoztel.

2014.02.25. 18:58:57

@shakti_rom: Tenyleg az, a vilagon a legrosszabb. Meg az a szerencse hogy nok nem vezethetnek, kulonben ki tudja mi lenne! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 19:00:06

@shakti_rom: te elolvastad, amit írtam?
akkor gyere be egy előadásra, és próbálj jegyzetelni élőszavas szöveget.

Világpolgár2012 2014.02.25. 19:00:27

@Mr Long: @Mirjam2:
Nálunk kerékpárra van, ugyanúgy 1000 fontig. Gondolom az a cégtől függ, hogy mit ajánlanak benefitkénk, szóval lehet éppen Apple is, ha az vonzza a jó munkaerőt :) Egyébként úgy hívják, hogy salary sacrifice scheme, itt az infó:

www.hmrc.gov.uk/specialist/salary_sacrifice.pdf

És itt még egy kicsit több:
www.hmrc.gov.uk/specialist/salary_sacrifice.htm

2014.02.25. 19:03:29

@GERI87: A kivagyiság még mindig nem veszett ki a társadalomból...

2014.02.25. 19:04:14

@Babette_: És ez sem jelent semmit. Hitelre én is tudok venni 200 ezres telefont...

Quercus a favágó 2014.02.25. 19:04:25

Borsodban az emberek töke van tele, nem a bevásárlóközpontok.
Azok Pesten, meg a Dunántúlon vannak tömve. Itt még karácsonykor, vagy húsvétkor sem. Ez csak 2009-ig működött, míg ki nem pukkadt a hitellufi.

2014.02.25. 19:22:05

@Világpolgár2012: Koszi - biciklirol mar hallottam, nem tudtam hogy mas is lehet cegtol fuggoen.

______________ (törölt) 2014.02.25. 19:23:50

@shakti_rom:
(OFF:
boldog születésnapot! :)

Snétberger,Bona, Vinaccia - soundcheck/rehearsal , palace of arts budapest 2009-05-02 , hungarian traditional "kis kece lányom", part of "ROMANI MUNDI" Snétberger portré DUNA TV
www.youtube.com/watch?v=YlJQEx-rkD0)

2014.02.25. 19:27:28

Ez erdekes volt... @puhacica: Enis inkabb erre lettem volna kivancsi. Akiket en ismertem Mo-n elo briteket, sokan szerettek a hangulatot, meg a varost, az embereket, persze foleg "bulizosfiatalokrol" volt szo.... :D A hetesbusz is mas egy olyan kontextusban, ha nem erted mirol beszelgetnek, szerintem az egy nagyon felszabadito erzes lehet.... en ezt az erzest csak vakaciorol ismerem, marmint a helyi nyelv nelkul letezest de neha nem bannam ha tovabb tartana ez a felszabadito tudatlansag :D

Latcho Rom 2014.02.25. 19:37:48

@Babette_: En globalisan beszelek a tablet hasznalatrol, te meg a magyar egyetemrol - kizarolag.

Namost, nemigen beszeltem itteni egyetemistakkal hogy tudnak-e dolgozni tabletokkal, de a kedvedert majd megteszem, dolgozik itt par diak. Okey baby? :-).

Latcho Rom 2014.02.25. 19:37:53

@maxval a gondolkodó birca: az egyszavas kisjezus tegye már bele Maximka, irj, vitázz, teszed az oreg Djurit a sirba, bele :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.25. 19:46:40

@maxval a gondolkodó birca:
Max, ne menj ebbe bele.
Sem kommunizmus sem szocializmus nem volt Magyarországon.
A szocializmust ÉPÍTETTÜK.
A kommunizmustól meg messzebb voltunk mint Svájc.
Tudom hogy a köznyelvben a kommunizmus honosodott meg én is azt használom tévesen de ez már így marad.

2014.02.25. 19:48:47

Kudos for this post & comments. Broadly agree.
Re driving skills in Hun vs UK, the M25-style traffic jams simply don't exist in Hun. Fact.
Driving skills in Britain is probs the most inferior in Western-Europe mostly due to the lack of history of institutionalised driving education.
Re the quality of the UK state education (or its lack of), cant say that i am a fan. I would not trust the state with my kids' education - having said that i dont trust any state system education. Tuition fees for private/independent schools start in the lower range of £12k.

@cougarcat: upper class accent - urban legend; not in private schools. Maybe in boarding schools even that would be a stretch

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 19:50:29

@diggerdriver:

Miért lenne téves?

Miért csak a 3 fő definició közül az egyiket használod, mely szerint valóban nem volt még sehol kommunizmus? A másik kettő szerint volt.

puhacica 2014.02.25. 19:53:40

@mojyo: felszabadito tudatlansag - ez jo! :)

off: most neztuk meg a gravityt, hat, meg sz@rnak se neveznem. on

bpetya75 2014.02.25. 19:54:08

@Mirjam2:

Frankón nem értek egyet. Szerintem a nevetés tipikusan olyan nem anyagi természetű dolog, ami gazdagabbá teszi az életünket.

2014.02.25. 19:54:59

@charlieharper: Kösz a választ, erre kiváncsi voltam. Itt egy UK-ből ideköltöző illető azt mondta hogy a privát iskolában kaviccsal a szájukban gyakorolták a kiejtést.

2014.02.25. 19:56:27

@cougarcat: akkor a gyerek fogorvosi koltseget rahuztam volna az iskolara. Nem igaz. Lehet, hogy 20-30 evvel ezelott. Se Londonban, se a cambredgei maganiskolakban nincs ilyen. Direkt korbekerdeztem a multkori kommented utan

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.25. 19:58:36

@maxval a gondolkodó birca:
Nem tudom hogy máshol volt vagy nem de nálunk nem volt az biztos.
Figyelj, egy jó dugáshoz kell egy férfi meg egy nő és hogy mindketten akarják.
Ha a három feltételből egyet kiveszel akkor abból nem lesz egy jó dugás.

2014.02.25. 19:59:12

Quercus-nak, ne gondold, hogy az USAban vagy a UKben nincsenek idiotak, akik hitelkartyarol elnek, ossze-vissza koltenek, es utana csodalkoznak, hogy egy pennyjuk sincs.

2014.02.25. 20:03:38

To the postwriter: what's the craic with the British addiction to tabloid media huh? :D Even you, even on this blog, mention the Daily Mail... People know it's wrong but they still buy it, is it like crack lol.....? Is it because you think of it as the best weapon against corruption so you let them rule (exactly beause of "press=society's control" thing), so now it's poisoning people's sense of reality with an irritatingly opinionated, dumbed down attitude? Is it what it is lol or is my theorising silly? :D

Also, a few other people have asked, what's what you love about Hungary, like, feelingwise...? And what annoys you? What's the best about us, what drives you up the wall, and on a scale out of 10, how liberating does it feel not to understand what people mumble about in a queue in front of you?. :D

2014.02.25. 20:04:52

@charlieharper: Ez az illető az 50-es éveit tapossa, igy lehet hogy igaz amit mondott, csak ma már nem érvényes. Az biztos hogy neki megvolt az az akcentus - itt felborzolja az emberek idegeit egyébként, nem pozitiv az asszociáció.

Mr Long 2014.02.25. 20:09:24

@Világpolgár2012: Itt is van bringa, meg valami tastecard (gondolom ettermes), carbonfootprint alapra is lehet adakozni, stb.

2014.02.25. 20:10:29

@cougarcat: nyilvan, ha ilyen rendszerben jart, miert hazudna. Eros a gyanum, hogy boarding school lesz az

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.25. 20:11:42

Na szóval...

kepkezelo.com/images/aeknx5g0t753to6aylmj.jpg

Rendhagyó poszt volt. A poszttoló azzal hogy odaköltözött házhoz jött a lófaszért.
A magyar mentalitást szinte maradéktalanul átvette.
Megállapítja hogy szar az élet Magyarországon de azért hazafelé is köp kettőt.
" Magyarország Európa szívében van, míg a UK néha kulturális sivatagnak tűnik."
Hubazmeg ettől majdnem kiestem a gépből.
"Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára az Egyesült Királyság nem a filmek és a média Angliája, hanem egy néha (kulturális értelemben véve is) nyomasztóan sekélyes hely, ahol az emberek hozzáállását olyan alacsony színvonalú újságok határozzák meg, mint a Daily Mail."
Ja. Magyarország sem a filmek Magyarországa, itt mindössze pénzt gyűjtenek egy sorozatszereplő FILMBELI szemműtétjére.
Persze ez nem kulturális sekélyesség hanem a magyar ember egyedülállóan magas műveltségét bizonyítja.
Magyar vagy ecsém akárki meglássa ha beszéled a nyelvünket ha nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.25. 20:17:01

@charlieharper:

Egy fiatal buzgó mócsing APEH ellenőr egy rabbihoz érkezett
ellenőrzés céljából. Elhatározta, hogy megtréfálja az idős rabbit, és a következő kérdést tette fel:
- Rabbi, mit csinálsz a gyertyákból lecsöpögő viasszal?
- Összegyűjtjük és elküldjük a gyertyagyárnak. A gyár küld néha egy kis gyertyát cserébe - felelte a rabbi.
- És mit csinálsz az asztalon lévő maradék morzsákkal? - kérdi az ifjú ellenőr.
- Összegyűjtjük, és elküldjük a maceszgombóc gyárnak és néha kapunk egy kis doboz macesz gombócot - válaszolt a rabbi.
- És mit csinálsz a körülmetélésnél levágott húsdarabokkal? - jött a következő kérdés.
A rabbi habozás nélkül válaszolt:
- Elküldjük őket az APEH-nek, és ők néha ideküldenek egy kis pöcsöt...

Egy zsidó lány azt mondja az anyjának:

- Elválok a férjemtől. Állandóan csak a szex, a szex és még több szex az egyedüli, ami érdekli, és mára a muffom mérete már nagyobb, mint egy 50 centes érme, holott a házasságkötéskor még alig volt akkora, mint egy 5 centes.
Az anya válasza:
- Ide figyelj ! Hozzámentél egy multimilliomos üzletemberhez.
Egy 8 hálószobás villában laksz.
Egy 250 ezer dollárt érő Ferrarival jársz,
Heti 4 ezer dollár zsebpénzt kapsz.
Egy évben hatszor mentek vakációzni.
És mindezt eldobnád nyamvadt 45 cent miatt ?!
Eszednél légyé´ vazze!

Mr Long 2014.02.25. 20:22:45

@cougarcat: @charlieharper: Pont tegnap neztuk azt a reszt a family guy-bol, amikpr egy angol pub-ot csinalt a kedvenc kocsmajukbol. Na ott vilt olyam brit akcentus, hogy felirat nelkul nem ertettem mindent benne, pedig naponta az egyik "legszebbel" harcolok. :D

33621 2014.02.25. 20:22:56

@diggerdriver: Te már nem javulsz meg!:-)

Latcho Rom 2014.02.25. 20:24:22

@mojyo: "how liberating does it feel not to understand what people mumble about in a queue in front of you?. :D
"

:-) must be so :-))

Latcho Rom 2014.02.25. 20:24:23

@puhacica: naaa, ha otthon nezted..ugy nem gyun at annyira mint a 3d moziban, tudom, mert a mozi utan megprobaltam otthon is.

Sütemény1975 2014.02.25. 20:24:23

@maxval a gondolkodó birca: nem, hanem tudom, hogy kommunizmus mit jelent. na, olyan nalunk nem volt.

Latcho Rom 2014.02.25. 20:24:23

@bpetya75: Pontosan petya, olvastam nemreg, keves annyi boldog, rohogo embert latni a vilagon mint a cairoi szegénynegyedben.

Ha nincs VAN, akkor gond se sok.

Ez nem kifejezetten magyar vagy nyugati szemlélet, Mirjamnak ezt latni, tudni kellene?

Latcho Rom 2014.02.25. 20:24:23

@Mirjam2:
:-)

Nem bologattam csak korrigaltam kedves:

worse=worst

S most rábolintok :-)

Világpolgár2012 2014.02.25. 20:25:53

@Babette_:
Nem a vitátokba akarok beszállni, de nekem kifejezetten hasznos a tablet az egyetemen. Az összes tananyag rajta van és egy pár könyv, ez mind nagyon hasznos tud lenni órák alatt. Valamint az egyik könyv, amiben szabványok vannak, rohadt nehéz és sokszor kell. Jobb, ha nem kell cipelnem mindig. Jegyzetelni nem lehet rajta, de én egyébként is inkább papírra jegyzetelek. Az internet is hasznos, e-maileket (nekem az egyetemi van rajta), üzeneteket rögtön megkapok, meg persze rá lehet bármire keresni, ha éppen információ kell valamiről. Megnézhetem a jegyeimet is, valamint a tanár jegyzeteit az esszéken, dolgozatokon. Az első évben egyébként nem volt tabletem, akkor nem is hiányzott. Most, hogy tudom mennyire megkönnyíti az életemet, nem is értem miért nem gondoltam rá előbb. Egyébként ezt a tabletet sem magamnak vettem. Az anyósomnak vettük, de sehogyan nem tudta megtanulni a használatát, így megörököltem.

2014.02.25. 20:28:03

@Mr Long: Igen van olyan, amit én sem értek, bár a legtöbb gondom a skót akcentussal van - az ilyen filmeket csakis felirattal nézem. :)

puhacica 2014.02.25. 20:32:23

@shakti_rom: de a 3d-tol csak a latvany tobb! tartalmilag egy nagy nulla, hihetetlen okorsegek vannak benne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 20:32:27

@shakti_rom: nem a magyar egyetemről beszélek, az csak példa volt.
arról beszélek, hogy az átlag magyar (tudod, aki valóvilágot néz és teszkóspárizsit vásárol és még ladával jár, a háza nincs beszigetelve, és parabola antenna van fenn, esetleg panelban lakik, mert csak arra telik), na annak semmi szüksége nincs a tabletre, azért veszi, mert hirdetik, vagy mert a tmobile részletre ajánlja.
a magyar emberekre jellemző (és nem azért hangsúlyozom ki, mert csak rá, hanem mert más nemzetek vásárlási szokásait nem ismerem), hogy divatos státusszszimbólumokat vásárolnak erejükön felül a nemlétező státuszuk villogtatására.

egyszer ha hazajösssz, és tényleg nincs jobb dolgod, ülj be egy tmobile üzletbe egy órára.
sírni fogsz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 20:33:06

@Világpolgár2012: jellemzően nem az itt kommentelők archetípusára gondoltam :)

2014.02.25. 20:38:11

@cougarcat: en mar budapesten is beszeltem olyan hazmesterrel a 7.keruletben, hogy csak tippeltem, hogy mit akar

Mr Long 2014.02.25. 20:44:23

@Babette_: Multkor beultem egy kis telenorba, ahol nem volt sorszamgep. Kb 3an szaladtak elottem az eladohoz, aki persze baszott nekik szolni, hogy tolakodnak, en meg tul jolnevelt vagyok. Felalltam es kimentem a boltbol...

2014.02.25. 20:46:15

@shakti_rom: Nem, erdetileg nem azt irtam hogy a legrosszabb, hanem hogy rosszabb mint Magyarorszagon. Worse than in Hungary (nem 'worst'). De azzal is egyetertek hogy a legrosszabb a vilagon. A nyelvtanra visszaterve: bad - worse - worst (rossz - rosszabb - legrosszabb).

2014.02.25. 20:50:19

@bpetya75: Pont ezt mondtam. Mivel nem ertesz egyet?

bpetya75 2014.02.25. 20:59:14

@shakti_rom:

Ki vagyok én, hogy megmondjam, mit kellene neki tudnia?
Én így gondolom, hát leírtam 'szt jóvan. ;-)

bpetya75 2014.02.25. 21:00:57

@Mirjam2:

"It would not make them richer, but it could make their lives easier for sure."

Ez nem azt jelenti, hogy nem teszi őket gazdagabbá, de elviselhetőbb lesz tőle az életük?

2014.02.25. 21:04:21

@bpetya75: Anyagi ertelemben ertettem hogy nem tenne oket gazdagabba. Miert szerinted mennyi penzt kap valaki a jo humoraert? Arra probaltam utalni, hogy bar altalaban azzal magyarazzak az altalanos magyar rosszkedvet hogy szegenyek az emberek, szerintem ha konnyebben vennek a dolgokat, jobban ereznek magukat, bar tovabbra sem lenne tobb penzuk. Egyebkent nem tudom minek magyarazkodom itt, semmi felreertheto nem volt abban amit irtam.

2014.02.25. 21:09:15

@bpetya75: Ok, analizaltam magamban, tehat: angolul, ha azt akartam volna mondani hogy atvitt ertelemben lesznek gazdagabbak, azt mondtam volna hogy 'make their lives richer'. Igy hogy 'make them richer', ez szamomra azt jelenti hogy anyagi ertelemben gazdagabb. Mar megbantam hogy hozzaszoltam egyaltalan ehhez a temahoz, semmi szuksegem ra hogy magyarazkodnom kelljen itt hogy szerintem mit jelent magyarul amit irtam. Naivan arra gondoltam hogy a posztolonak konnyebb a kommentjeimet olvasni angolul mint magyarul.

Latcho Rom 2014.02.25. 21:14:26

@Babette_: Azért van ez a blog hogy kulonbozo orszagokat, életeket hasonlitsunk ossze, nem?

A tablet mint olyan - egy vilagjelenség, eletforma, ritmus alakito, kar ezt leszolni csak magyar szemuveggel, tapasztalatokkal, en ugy gondolom.

Latcho Rom 2014.02.25. 21:14:26

@Mirjam2: Okey mirjam, i suck at grammar(too) :-))
I stand corrected :P

My written inglis is worse than yours :-)

Latcho Rom 2014.02.25. 21:14:26

@puhacica: Te matska, en rendesen be szoktam aludni az ilyeneken, Avatar, Zombik...Zzzzzzzzzzzzzzzzz
ezen + kapaszkodtam a szekbe ugy vitt, mit erdekel engem hogy okorseg vagy nem, a latvany...az egesz, szuper volt 3d-ben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 21:16:38

@shakti_rom:
esdeklem neked, olvasd már el, mit írtam? ki szólta le a tabletet? és hol?

2014.02.25. 21:17:26

@shakti_rom: Viszont ha ez vigasztal, tutira nincs olyan szornyu kiejtesed mint nekem! :)))

puhacica 2014.02.25. 21:31:02

@shakti_rom: hat, kinek a pap, kinek a paplan. :)

bpetya75 2014.02.25. 21:41:38

@Mirjam2:

Nyugi, nem akarlak bántani. Szerintem jó ötlet volt angolul hozzászólnod a poszthoz. Nem vagyok éppen penge angolból, értelmeztem valahogy, amit írtál, és arra reagáltam.
Amit a jókedv hatásáról írsz, azzal maximálisan egyetértek. Sőt, tovább megyek. Ha nem is azonnal, de idővel akár még több pénze is lehet. Mert mondjuk nem lépi át nagy búvalbaszott figyelmetlenségében a földön heverő ötvenest, hanem felveszi ;-)

Másrészt szinte közhely a gazdag embernél gazdagabb életű szegény, de nem véletlenül vált azzá. Szerintem.

2014.02.25. 21:45:40

Volt mar szavazas arrol, hogy a Babette tablet ellenes -e?

bpetya75 2014.02.25. 21:49:34

@charlieharper:

Írj ki egyet! Én asszem tartózkodom a szavazástól :-P

33621 2014.02.25. 21:58:37

Egy kis érdekesség az emberek pigmentjével kapcsolatban.
Egy konkrét helyzet két különböző börszínű ember bemutatásával!
auto.indavideo.hu/video/Te_most_epp_feltorod_azt_a_kocsit

______________ (törölt) 2014.02.25. 22:02:18

@charlieharper: egy gyerekre még esetleg oké lehet, de 3-4-re ezt azért nem lehet egyszerű kicsengetni.

morsels (törölt) 2014.02.25. 22:09:18

@Babette_:
A tablet egy nagy taviranyito, aminek van sajat kijelzoje.
:-)

2014.02.25. 22:17:06

@bpetya75: Oke, oke, oke. Maradjunk annyiban hogy a legjobb az ha penze is van az embernek meg humorerzeke is! (Nekem egyelore egyik sincs sok de dolgozom mindketton!)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 22:26:57

@morsels: közös barátunknak mondjad, ne nekem:)

2014.02.25. 22:50:37

@sorsolo: sot, 5-6 gyerekkel meg nehezebb

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:54

@puhacica: Kinek meg a lopott virág :-)

Mindjart itt a banda, uccso proba..joccakat.

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:54

@puhacica: Kinek meg a Stochelo :-)

Ezzel a notaval nyitunk

www.youtube.com/watch?v=YXvozSh2IkQ

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:54

@Babette_:
"a tablet arra jó, hogy lájkolgass a facebookon, másra tán nem is"

A tablet dolog reszemrol lezarva :-)
Tán! :-)

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:55

@Mirjam2: Majd egyszer osszemerjuk azt is..
insallah :-)

wuaaa 2014.02.25. 22:56:42

Hinta miért nem jár esténként? Ha bezárt a meki, nincs net? Uncsi ez így...

Kíváncsian várom, holnap milyen poszt lesz. A tegnapi meg a mai után gondolom valami statisztika, aztán csütörtökön egy soproni beszámolója, aki átjár dolgozni, pénteken meg valakié, aki a győri Audiban dolgozik....

______________ (törölt) 2014.02.25. 22:56:45

@charlieharper: arra írtam, hogy a szerzőnek mintha ennyi lenne. de lehet, hogy rosszul emléxem.

______________ (törölt) 2014.02.25. 22:58:37

@Mirjam2: hogy lehet humorérzékre gyúrni? :)

Határátkelő 2014.02.25. 23:00:01

@wuaaa [nor]: Tök egyszerű: miért nem írsz posztot, ha nem tetszik? Ha nem tűnt volna fel, ez a blog a TI posztjaitoknak köszönhetően él - az jelenik meg, ami érkezik.

Persze értem én, hogy beszólni mindig sokkal egyszerűbb, de talán érdemes lenne ezen is elgondolkodni.

Szóval nagy örömmel várom a személyes beszámolódat.

Előre is köszönöm.

U.i.: Talán csalódást fogok most okozni, de holnap egy Dubaiból érkezett írás jelenik majd meg. Persze gondolom, azzal is lesz valami gond, nem igaz...?

2014.02.25. 23:02:25

@sorsolo: ahhh. Jellemzien nem tanar hazasparik gyerekeimenbek independentbe
Gondolkoztam, hogy egyszer irok majd a UK private school pro/con-rol (a con nagyjabol a marha draga gyerekmegorzo korul forog). De majd inkabb kommentben, ha valakit nagyon erdekel

2014.02.25. 23:03:32

@Határátkelő: mikor lesz/van uj Uruguayos poszt?

Chamroe 2014.02.25. 23:15:14

@Határátkelő: írjak neki péntekre egy Audisat? Nehogy nagyon csalódott legyen :-)

Szerintem meg jól tolod, én kíváncsian lesem minden reggel, hogy mit kapunk.

______________ (törölt) 2014.02.25. 23:23:47

@charlieharper: minden alternatív pedagógia "independent"?
a tanárok ott sem érik el a felső középosztályt?

2014.02.25. 23:28:47

@sorsolo: mi neked a felso-kozep?
Independent = private a UKban

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.26. 02:40:32

@szuperkrumpli: Óóóh, bakker, kollega, ez nagyon ott van.A mai nap egyik legnagyobb kommentje.Vittem is belőle egy példányt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.26. 02:45:58

@VHB: Loller, télleg, én is átsiklottam rajta.
Akkor azok a kocsik nem pizzafutárok voltak? :D

skye8 2014.02.26. 03:21:27

@britblog: good to see stories which aren't about the food prices and anger towards one's home country. if you do lose hope, better go back to England than drown in bitterness in Hungary :)

2014.02.26. 05:46:14

@morsels: Milyen kár, hogy orosz fejlesztés.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.26. 07:02:00

@Babette_:

Sokáig azt hittem, a tablet felesleges dolog. Aztán vettem egyet a feleségem születésnapjára. Hamarosan rádöbbentem, eddig tévedésben éltem. Vettem magamnak is azóta tabletet. A feleség tabletjéből okulva kisebbet, az enyém 7 hüvelykes.

Mire kell? Elsősorban arra, hogy az ember a nappaliban ülve a tévé előtt vagy az ágyban fekve megnézzen dolgokat. S nagyon fontos: olvasásra. A letöltött könyveket kínszenvedés asztali számítógépről olvasni. Eddig szenvedtem, most nem kell szenvednem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.26. 07:12:43

@diggerdriver:

Találkozik a fodrásznál két régi barátnő.
- Hogy van a lányod?
- Nagyszerűen. Egy fantasztikus emberhez ment férjhez. A férje nem engedi, hogy dolgozni járjon, eltartja. Még az otthoni munkától is óvja, minden nap bejárónő jön a házhoz. A gyerekekhez meg dajka. Minden este apró ajándékot visz neki, majd vacsorázni viszi étterembe. Szóval arany élete van. Na és a te fiaddal mi a helyzet?
- Sajnos neki nem volt ilyen szerencséje. Szörnyű nőszemélyt vett el. A csaj nem hajlandó dolgozni, eltartatja magát. Sőt még otthon is egész nap lazsál, cselédlányt fizet a fiam. Még a gyerekekkel sem törődik a lusta teremtés, hozzájuk is fizetett dajka jár. S nem elég mindez, amikor a fiam este megérkezik fáradtan a munkából, a telhetetlen felesége ajándékokat követel és étterembe viteti magát, mert még vacsorával sem képes a fiamat várni. Szerencsétlen fiam, nem ilyet szörnyű sorsot képzeltem neki!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.26. 08:23:31

@maxval a gondolkodó birca: hát azt kell mondjam, remekül kiemeltétek a kommentemből a "lényeget"

www.reactiongifs.com/r/the-internet.gif

ursus artos 2014.02.26. 08:32:20

Mintha az oktatás csak a fénymásolásból állna.
Egyébként is a nyelvszakosok fénymásolnak orrba-szájba, hiába van könyv, munkafüzet, meg minden egyéb...

micsoda? 2014.02.26. 08:32:20

Egy poszt ami megint "falra hányt borsó", mégis jó, hogy más is azt látja amit többségünk. Talán lesz olyan kormányunk egyszer, aki figyel is rá/nk.

jog-ász 2014.02.26. 08:32:21

milyen vicces hogy egy hétköznapi értelemben politikamentes világból idecsöppen valaki(mindenki aki külföldön van nagy erénynek tartja hogy nem szövi át a mindennapokat a politika)- és hirtelen el sem tudja kerülni hogy politikáról beszéljen mint itthoni tapasztalatról:)el kell foglalnunk az eu-t!legyen mindenki depressziós!:))(szomszéd tehene):))

aya_nieIsen 2014.02.26. 09:10:23

Hat ezt tenyleg eleg docogosen sikerult leforditani. Vagy a magyar is masodik nyelved?

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 09:17:57

@maxval a gondolkodó birca:
Szerintem olvasni tableten is kínszenvedés, sokkal jobb e-book olvasóval.

Void Bunkoid 2014.02.26. 10:17:41

@Philosoraptor: amit Geri87 ír, valós probléma. A "létbizonytalanság" egyik legfőbb eleme az, hogy az elszegényedő/szegény emberek igazából SOHA nem tudtak fikarcnyit sem bánni a pénz(ükk)el, amit írt Geri a "prolik plazmatévével" címke alatt, sajnos valós probléma.

A jelenlegi lecsúszottnak nevezett tömegek nagy része borzalmasan eszetlenül fogyaszt/költ, tökmindegy, hogy mekkora összeggel segítenéd őket havonta, a "meg lehet élni belőle" 47 ezer forinttal, vagy akár 470 ezerrel - jelentős részük teljsen ugyanúgy felesleges marhaságokra ugyanúgy el tudna tapsolni egyetlen hét alatt 470 ezer forintot, mint 47 ezret. És utána sírna, hogy nincs pénze kajára sem.

marczy 2014.02.26. 11:06:10

To the postwriter:

"Both the socialist party and the Fidesz have blood on their hands."
You should not confound the Fidesz of _today_ with the measures taken by the Horthy regime against Jews _before and during WWII_. Rightist parties of the Horthy regime are NO predecessors of Fidesz BUT the Socialist Party can still be regarded as a successor of the pre-1989 communist party. Moreover, a lot of ex-communists joined the Fidesz...

NB. Extreme rightists tend to identify and confuse the (Hungarian) Jewry as a whole (most Jews being politically left-aligned) with the post-WWII communist regime which let many people kill and ruined the lives of even more.
Of course, this is not good either but the Fidesz (which does not think so and condemns this form of anti-Semitism, too) should not be confused with the extremists (like Jobbik).

GERI87 2014.02.26. 11:06:23

@maxval a gondolkodó birca:

Márpedig a legtöbben azért veszik mert "menő", trendi, pedig nincs rá valós igényük, se pénzük....még csak nem is olvasnak, pláne nem ágyban, alvás előtt....
Arra kell nekik hogy faszbukozzanak, meg hogy csak legyen.

Nem beszélve arról a hülyeségről hogy ma már szinte mindent felhasználói felületet tapiszarhoz illesztenek....emiatt aztán PC-n is mindent húzogatni kell, el vannak rejtve funkciók....mert a kis szar képernyőn nem fér el....a Youtube, Google stb alkalmazások csak gagyibbak lettek, felhasználóbarátabbak nem!
Ezt tette a nagy tapi dömping.
PC-t meg leszarják, nincs külön beállítási lehetőség.

wuaaa 2014.02.26. 11:10:53

@Határátkelő:

Nem, a mai dubai írással nem volt semmi gond. Leszámítva hogy az információtartalma .... hát hogy is mondjam diplomatikusan, hogy ne legyek trollnak minősítve...?

Őszinte leszek, az elején még úgy voltam vele, hogy talán még meg is írom a saját sztorimat, csak előtte rákészülök kicsit olvasással, hogy tudjam, mit tart a nép jó posztnak, mi az elvárt és érdekes témakör, mert úgy gondoltam, ha már egyszer írok, akkor legalább jó legyen a cikk.
De végülis pont a kommentek tartalma miatt döntöttem úgy, hogy mégse. 5 számomra ismeretlen embertől kapott virtuális vállveregetés nem motivál eléggé. Ennyi.

Latcho Rom 2014.02.26. 11:11:07

@Mirjam2: Si mamacita :)

Ugy orultem tegnap, marokkoi baratomat allandositotta a munkahelye, nemsokara el tudnak koltozni quebecbol - lakber olcsobb odat - vehetnek talán egy kis hazat itt Ontarioban, eleguk van hogy neznek rajuk mit allatokra a feleseg kendoje miatt. Arcot nem takar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.26. 12:46:21

"Az új szerződéshez 100 oldal A4-es papírt kell kitölteni, megindokolva, miért is vagy te jó tanár, majd mindezt megvédeni egy nem-tanárokból, vagy rossz volt-tanárokból álló bizottság előtt. "

Ez valami zseniális állítás, és sajnos nagyon igaz. Főleg a nem-tanár és rossz volt-tanár.

Ez a másik meg:

"Magyarország Európa szívében van, míg a UK néha kulturális sivatagnak tűnik."

Egészen hihetetlennek tűnik. Biztos, hogy így gondolta a szerző?

mojoking77 2014.02.26. 13:24:10

@wuaaa [nor]: Vegul is. Kotelezni senki sem fog. Mas kerdes, hogy azert akik ide irogatnak, legalabb egy ket alklaommal maguk is viritottak ide valamit, amiert altalaban meg is kaptak a hideget-meleget... Ha szamodra ez tul nagy feladat

2014.02.26. 13:30:11

@shakti_rom: Hat ezen csodalkozom hogy van meg olyan nyugati orszag ahol furan neznek rad a kendo-viseles miatt. Remelem nemsokara el tudnak koltozni.

2014.02.26. 13:33:43

@Mirjam2: Nem ugy ertettem hogy 'rad' szemely szerint, hanem altalanos alany...

Latcho Rom 2014.02.26. 14:05:24

@maxval a gondolkodó birca: Nejem majdnem kizarolagosan tableten olvas konyvet, retina display-el. ES-t, bbc-t ugyszinten.

Babette_ Megkerdeztem itt par diakot, kb egyhamaduk tabletet hasznal az egyetemeken, foiskolakon, s ez a szam emelkedik.

Sokakat visszatart a tablet ára, noha nem sokkal dragabbak mint egy olcsobb laptot vagy netbook.

Latcho Rom 2014.02.26. 14:05:24

@Mirjam2:

Quebec speciális, regebben irtam a tervezett Charterrol, ami betiltja az arcfedest, turbant, kipkát az állami alkalmazottaknak - ezzel egyutt egy ronda rasszista hullam soport vegig quebecen, embereket inzultalnak buszokon..etc.

Ugy tunt hogy nyugalom lesz quebecben, de sajnos megint erosodnek az elszakadast szorgalmazo hangok.

Jimbo75 2014.02.26. 14:16:13

@házelőtthinta: " Sőt, jobban él mindenki mint valaha ha pl az nézzük miket ehet, hová mehet el, mik a lehetőségei."

Nem szeretném nagyon fényezni a Kádár-rendszert, de arra azért élénkem emlékszem, hogy a nyolcvanas években hetente tudtunk étterembe, moziba menni. Nyaranta 2 közös nyaralás vállalati üdülőben és 1 vállalati gyereküdülőben biztos megvolt. Egyik szülőm se csinált oltári nagy karriert, mindkettő vasutas volt. Fater bakter, anyu meg bérelszámoló volt, és mégis normálisan meg tudtunk élni. Tudom, hogy jönnek majd a dumák, hogy hitelből élt olyan kurva jól az ország, de most is abból élünk, a különbség annyi, hogy szarul.....

Latcho Rom 2014.02.26. 15:21:09

@Babette_: keményfeju bárisnyák vagyunk ma reggel, mi?
:-))

szaza 2014.02.26. 15:53:36

Sok erdekesseg a postban is es a hozzaszolasok kozott is....Ami mondjuk engem leginkabb elgondolkodtat az az, hogy milyen sok embernel a remeny, egy strategia. HOPE IS NOT A STRATEGY! Tul sokszor kihallatszik a panaszkodasbol a nem teves vagy nem akaras. Csak a szomoru remenykedes es annak hangoztatasa...

iroda lom történ. és? 2014.02.26. 16:23:45

@Hari Seldon 2: haha! ez a kérdés tetszett. De sajnos feleslegesnek tartom belefogni...

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.02.26. 17:14:14

Lehet tényleg külföldinek kell lenni ahhoz hogy lásd a változásokat, én nem nagyon vettem észre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.26. 17:17:26

@shakti_rom: csak keresem azt, hogy hol írtam kanadai egyetemistákról.

Latcho Rom 2014.02.26. 17:40:28

@Babette_: oda se bagozz kicsi szivem, neked van igazad :-)

2014.02.26. 17:50:40

@shakti_rom: Ezt jo hogy irtad, mert pont van egy helyi fiatal kolleganom aki Kanadaba palyazik osztondijra. Mondjuk nem tudom hogy akarna-e fejkendot hordani ott, de mindenkeppen szolok neki hogy nezzen utana a helyzetnek mielott eldonti melyik reszet celozza meg az orszagnak.

Latcho Rom 2014.02.26. 18:42:09

@Mirjam2: Még nincs lezárva ez a vita quebecben, lehet hogy semmi sem lesz belole.
Az teny hogy quebec kevesbe tolerans a mássággal, annyira vigyáznak arra hogy a sajátjukat megorizzek.

Nem hiszem hogy egy osztondijnal sokat szamitana a kendo..ha erzekeny lelek, akkor talan mashova pályázzon..

______________ (törölt) 2014.02.26. 19:42:29

@shakti_rom: pontosabban jóval olcsóbbak, mint egy laptop. :) (nemrég vettem a mamámnak egy tízes nexust, aminek jobb a felbontása, mint a retinadiszpléj. és nem volt 230 euro.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.26. 20:38:54

@shakti_rom: nyilván.
büntiből megnézed ezt a fotósorozatot a segítségkérő családról, és szépen felfigyelsz a tévés parabola antennára a házon:
www.facebook.com/photo.php?fbid=263232900512945&set=a.263230440513191.1073741903.167604093409160&type=3&theater

Nomad_ 2014.02.26. 21:04:24

@maxval a gondolkodó birca: próbálj ki egy könyvolvasót, ég és föld.
Én ajándékba kaptam kindle olvasót udvariasan mosolyogtam hozzá bár azt gondoltam minek ez, tablettről olvasok...

Konkrétan beleszerettem az olvasóba. Nem érintős, gombbal lapozós kindle, hallgass rám. :)

Latcho Rom 2014.02.26. 21:04:24

@Babette_: Rozsdás egy darab. Más?
Merdzsos roma kepeket is mutatsz ha szépen megkérlek? :-)

zsu80 2014.02.27. 04:53:47

Ma egy észak-olasz vendéglőben ebédeltem. Váltottunk pár szót a 40 év körüli pincér hölggyel, és amikor kiderült hogy magyar vagyok, büszkén kihúzta magát és azt mondta: Tudok ám egy magyar szót: Viszontlátásra :) (másodszorra meg is értettem a fura akcentusával) Megvárta hogy megkérdezzem: hogyhogy? Majd elmesélte, kb. 12 éves volt, Szicíliában lakott a családjával, és lakókocsival elindultak egy 2 hetes magyar körútra. Így mondta: bejártuk ám a legkisebb falvakat is! nagyon szép ország, sok látnivalóval. Felsorolt pár várost, pl Esztergom, valami p betűs, gondolom Pécs. Mondta hogy nagyon finomak a magyar ételek. És így mondta: régen volt, de mindenre jól emlékszem! Olyan lelkes volt, látszott hogy mély nyomokat hagyott benne. Pedig egy csodaszép szigeten lakott, ami meg a magunkfajták álma. Jó volt őt hallgatni.

lüke 2014.02.27. 07:54:55

hmmmm
valóban az oktatás jó( de lehet ,hogy csak volt)
mindig elfelejtjük,hogy egy nagy -60Ms-- országban az átlag rosszabb,mint egy piciben

gandzsaman 2014.02.27. 10:16:10

Ez poszt egy kamu. Ez egy magyar velemenye .Egy angol nem beszel igy. Teljesen mas a mentalitasuk.
Es persze pont azt hagyta ki ami a legfontosabb kulonbseg , ami egy angolnak a legfontosabb! :
Az adozasi rendszer. Es a bank rendszer.
Egyebkent pont errol kellene poszt-ot es poszt-kat irni.

gandzsaman 2014.02.27. 10:16:10

Es a szocialis rendszer. Mert ott is nagyon nagy a kulonbseg.

Thargoid 2014.02.27. 12:38:42

Tabletről:
Samsung Galaxy Note 10.1 2014.
John Lewis-ban eladó végigmutatta a funkcióit, megvettem azóta is használom.
Kiváló könyvolvasásra, és nagyon profi jegyzetelésre is, de még a kis tipegőnk is imád vele rajzolni...
Szerintem a mostani tablet generáció már nagyon jól használható, előtte évekig kerültem őket, most már inkább a laptopot kerülöm, ha nem kell éppen munkához.

2014.02.27. 19:32:13

@gandzsaman: "Ez poszt egy kamu. Ez egy magyar velemenye .Egy angol nem beszel igy. Teljesen mas a mentalitasuk."

Nem tudom hogy kamu-e vagy sem, de teljesen igaz amit a mentalitásról irsz. A kérdésekre pedig nem válaszolt a posztiró. Már eleve az is fura, hogy valaki nem beszéli a magyar nyelvet, de szakértővé válik az országról. Ha itt élnék, még két évtizedet is, és nem beszélnék angolul, hogy a fenébe érteném meg hogy itt mi történik?

PannonBoy 2014.02.27. 23:48:12

@Thargoid: Igen, a mostani tablet generáció már nagyon alkalmas sok feladat ellátására.
Egyet kivéve, a könyvolvasás. Arra inkább az e-book readert ajánlanám, mivel az e-ink kijelző nem fárasztja a szemet, tökéletes imitációja a papírnak. Sajnos a LED és LCD kijelzők hozzas nézése nagyon elfárasztja a szemet, plusz ha hozzátesszük, hogy aki számítógéppel dolgozik, annak alapból napi +8 óra.
Az e-ink viszont remek találmány, így egy e-book reader és tablet combo-t tartok ideálisnak. :)

2014.02.28. 00:08:39

@PannonBoy: Én tervezek Ipad Minit venni, utazáshoz. Kell nekem egy kütyü amin tudok netezni, Skype-olni, emailt pötyögni és könyveket tárolni. Lehet hozzá letölteni E-book reader app-et. Lehet hogy nem ugyanolyan "papirszerü" az olvasás, de egy pár hetet igy ki lehet birni - a lényeg az, hogy ne cipeljek magammal több kütyüt. :)

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@cougarcat: s fenykepezni, videozni. Blogokat, trollokat viszont nagyivben kerulni kell szabin.
Ezt mondja az en minim is a pocimon :)

britblog 2014.03.08. 11:35:26

I am starting to realise how much time blogging can take, so I take my hat off to all those dedicated bloggers posting here! Apologies this has been a while in coming.
I am not sure it is possible to respond to everything, so perhaps a bit of background might help. I met my wife in 1990 and before we moved to Hungary in 2005, we explored / I was introduced to wider Hungary (lots more yet to see). Being in teaching meant long summer holidays and I became very good at putting my holiday requests in before anyone else so as to get several weeks together. We travelled and camped from Slovakia to Poland, Erdély and Bulgaria, Croatia to Montenegro (via Bosnia which was a little outside my comfort zone) and so on. Living in the centre of Europe makes the travel cheaper, although we feel it these days if we travel west!
In 1990, when I first visited, my pre-conceived ideas of the east were shaped (I am ashamed to say) by films – not the deep and meaningful type- and fiction. An early writer of the spy genre was Len Deighton – not the James Bond style, more intrigue and run down cities (East Berlin at the time) I was especially struck, as a teenager, by one black and white film set in Berlin. So strong was the imagery that crossing into Hungary for the first time, somewhere in my subconscious, I almost expected it to be in black and white. You may well laugh, but then James Bond and Arnold Schwarzenegger films have a lot to answer for!
When I taught my students about the EU, I would start with a map of Europe – name the country sort of thing. Not quite as bad as the American blond being asked on a quiz show about Hungary (youtube it if you have not seen it!), but Belgium threw a lot of them! As for Austria or Hungary well…… It’s not that they were daft kids, its really more about the UK centric view of life. Here in the middle of Europe, history is very, almost too real and the last 150 / 350 years have not been exactly kind. The UK had its civil war back in the days of Charles I and is surrounded by 30km of sea; for good and bad this has kept the world out, so perspectives are very different – a bit like the States as another “island”. So where am I “rambling” too…Well I suppose it is that contrast that some of the replies have asked about.
I enjoy going back to the UK to friends and family, the contrasting countryside and “English gardens” although roses grow better here! London, old cities, English pubs and real ale. Some aspects still “wind me up” like populist cheap media reporting badly on important subjects, and the unpredictable nature of the weather that seemingly makes outdoor barbecues almost impossible to organise; “but what do you like about Hungary I hear”!.... so:
jazz clubs with top names for forints, museum night, the Danube and its bridges, walking between Batthany ter and Lanchid early in the morning, in fact at anytime, thermal baths, walking in the hills Pilis, Matra etc, watching birds fly in over the Alfold, the best salami, virsli and mustard standing outside some cheap eatery, public transport getting better year on year, cooking in a bográc, langos with cheese, garlic, sour cream, tomato sauce and a beer (and a heart attack), intelligent conversation, blogs not rants, fields of sunflowers, water melon that doesn’t taste of water, kind people, the occasional Trabant, oddly depressing Hungarian films, innumerable pretty girls (sorry I am a bloke) Esztergom, Pecs, the annual international decathlon and friendliness of Tiszauvaros, the mixture of Debrecen, the Balaton (in all its guises), pretty little villages etc , vineyards on the hillsides, the many great cafes from Jegbufe to nice service in a small town, hunting down somewhere new to eat - must try a butchers after watching Gastroangyal, the weather, the wine, stuffed cabbage, paprika potato, goulash and percolt, brassoi, retes (still working on mákos testa although I have cracked Turo rudi) my mother in laws pogásca plus many more. Nearly forgot palinka – made 23 litres one year from plum – a fozde can be an interesting place!
Helpful assistants (from DIY shops to supermarkets) who patiently put up with me butchering the Hungarian language, trying to unravel Hungarian history and it effects, the architecture, the Danube bend, cycle tracks, lines of Poplars along the road, meeting yet another interesting Hungarian and the many good people I meet every day. And of course the fact that my family is half Hungarian.
I am sure there many more

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása