oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 19. 06:47,  Applikációval a vérfertőzés ellen 368 komment

2014. február 19. 06:47 Határátkelő

Applikációval a vérfertőzés ellen

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy olyan írás jelenik meg a blogon, amely valamilyen utazás eredményeként született meg, ma mégis kivételt teszek. Egyrészt, mert Bandi Republic „régi motoros” a Határátkelőn, másrészt pedig nem utazott messze Svédországból, csupán Izlandig, harmadrészt (és legfőképp) pedig azért, mert posztja témája sok szempontból is rendkívül elgondolkoztató.

Viking letelepedők emlékműve Reykjavikban.jpgViking telepesek emlékműve Reykjavíkban 

„Régi vágyam teljesült, amikor egy rövid hetet sikerült Reykjavíkban és környékén eltölteni. Még a viszonylag alapos elméleti rákészülés után is döbbenetes volt látni, hogy miként él az a maroknyi elszánt viking-leszármazott e távoli, zord szigeten.

Az első letelepedő Ingólfr Arnarson 874-ben érkezett Izlandra a krónikák szerint, ahol ma is mindössze 320 ezer ember él. A 103 000 km2-es sziget ezzel Európa legritkábban lakott országa. A ma ott élő izlandiak közül néhányan az alapító egyenes ági leszármazottjai, miközben rengetegen Björk vérrokonai.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre! Először is igen izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy vajon mit és hogyan csinálna az ember, ha egy gyakorlatilag lakatlan szigeten kellene új életet kezdenie, nem?

Björk, a leghíresebb izlandi.jpgBjörk, a (talán) leghíresebb izlandi

Nos, az első izlandi telepesek mindenesetre nagyon elszántak lehettek, hogy megvetették a lábukat a világ végén, ahol a föld nem éppen a termékenységéről híres és telente örülsz, ha délen meglátod felbukkanni a napot.

A nyilvántartás

Annyi bizonyos, hogy az alapítók nagy hívei voltak a pontos és részletes dokumentációnak. Egészen a legelső odaérkező emberektől kezdve akkurátusan írásban vezették a sziget benépesedésének folyamatát.

Az úgynevezett „Landnámabók" vagyis a letelepedés könyve elképesztő pontossággal rögzítette a 9. és a 12. század között érkező nagyjából 1400 betelepedő kolónia mintegy 3000 tagjának családfáját és sok esetben kis anekdotákat is megörökítettek az emberekről.

A könyv legrégebbi fennmaradt példánya a 13. századból maradt az utókorra, de nem csupán ez a több mint 100 fejezet foglalkozik részletesen az izlandi ősökkel és a köztük lévő kapcsolatokkal.

térkép (forrás Wikipedia).jpg(forrás: Wikipédia)

Nyilván egy ilyen elszigetelt helyen sokkal könnyebb követni a népcsoportok mozgását, mint mondjuk Közép-Európában, engem mégis lenyűgöz, hogy milyen magas szinten űzték e sportágat az ősi vikingek és kelták.

A második és harmadik generációs letelepedők közötti konfliktusokat például az izlandi sagák örökítették meg, amelyek szintén módszeresen feldolgozták a szigetlakók családi hátterét és származását. Büszke idegenvezetőnk szerint a norvég történészek is csak az izlandi írásos emlékeknek köszönhetik, hogy egyáltalán fogalmuk van arról, mi történt akkoriban a mai Skandinávia területén.

Az a rövid látogatásom alatt is egyértelművé vált, hogy Izlandon kiemelkedő jelentősége van a társas emberi kapcsolatoknak, hiszen rendkívüli módon egymásra vannak utalva a szigetlakók. Persze egy 120 ezer lakosú fővárosban elkerülhetetlen, hogy szinte mindenki ismerjen mindenkit, és tényleg éreztem egyfajta megfoghatatlan szövetséget a bennszülöttek közt.

Ez így pozitívan hangzik ugyan, de a dolognak vannak azért komoly hátulütői is, amik, ha drámaian akarok fogalmazni, akkor húsbavágóak és ijesztőek.

Vérfertőzés

Sok rémtörténetet hallottam már hosszú ideje elszigeteltségben élő embercsoportok körében előforduló belterjes párkapcsolatokról és az ezek gyümölcseként megjelenő degenerációkról. Ez a veszély Izlandon mindennapos és rányomta a bélyegét a sziget ezeréves történetére.

Nem vagyok genetikus, és kromoszóma vizsgálatot sem csináltam a helyszínen, de például az első esti vacsoránál az asztalunkkal foglalkozó pincér igencsak érdekes volt.

Szemmel látható külső és viselkedési jegyeket vonultatott föl, amelyek arra engedtek következtetni, hogy a szüleik nem tájékozódtak időben kellő körültekintéssel a köztük meglévő rokonsági kapcsolatokról.

Aztán másnap a konferencián az egyik izlandi előadó bemutatta a jelen írás apropóját adó sci-fi szintű cuccot, amely segített neki megállapítani - ugyan évekkel a családalapítás után -, hogy ő és a felesége negyed unokatestvérek.

Miközben ezt mesélte csak röhögcsélt; úgy látszik, ez izlandi viszonylatban nem számít durvának. Arra pedig kifejezetten büszke volt, hogy 7 generációig visszamenően a fent említett Björkkel is rokonságban áll.

A tudományos-fantasztikus megoldás

Az izlandi kormány a 21. századba lépve úgy döntött, hogy nem elegendő digitalizálni és az internetre fellőni a teljes adatbázist, amelyben mindenki visszavezetheti a családfáját a legelső telepesekig. Picit még tovább gondolták a témát és létrehoztak egy okostelefon alkalmazást is ÍslandingaApp néven.

app.jpgEz a lélegzetelállító eszköz képes arra, hogy mondjuk egy görbe este során összejött alkalmi partnerek összeérintsék a mobiljukat, és az adatbázisra támaszkodva instant megtudják, hogy érdemes-e mást is összeérinteniük.

A hozzáférés persze nem korlátlan, hiszen az kizárólag izlandi személyi számmal rendelkezők részére adott, ami az információk érzékenységét tekintve nem is csoda.

Nálunk, Magyarországon ez a dolog biztosan nem működhetne adatvédelmi okokból, de lássuk be, hogy sok életet menthet meg és / vagy tehet könnyebbé a felhasználók körében.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr645821520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VHB 2014.02.19. 07:46:47

"Magyarországon ez a dolog biztosan nem működhetne adatvédelmi okokból,"

Ha lehet rá közbeszerzést kiírni, akkor semmi akadálya. :-)

Egyébként nagyon jó írás, köszi.

tanato 2014.02.19. 07:49:45

Ez a vérfertőzéses dolog Mo.-on is sokáig működött régen a kis falvakban és a kisvárosokban ahol nem volt sem ki sem bevándorlás komoly mértékben száz évekig.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.19. 07:52:18

Nagyon jó írás.
Olvastam volna még a további tapasztalatokról is.

A vérfertőzés itt is jelen volt.
A II. Vh. után, a bevándorlással kezdett javulni a génállomány.
Ennek ellenére még itt is vannak "érdekes" emberek.

@tanato: Hány generáció alatt tisztulhat le?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:55:48

Nem gond. Már készül az új európai rendelkezés a vérfertőzésfóbia ellen.

adg 2014.02.19. 08:01:18

Ez marha jo, koszi!

Kellene egy olyan alkalmazas is, ami zsufolt helyen megmutatja, ki nem rokon. Pl egy buliban, vagy metron osszecsorgetne a nem rokon embereket, hogy kikkel kell szexelni. Milyen praktikus lenne :)

Chamroe 2014.02.19. 08:03:03

Remek poszt! Meghozta a kedvemet egy izlandi nyaraláshoz. A táj biztosan gyönyörű.

Chamroe 2014.02.19. 08:10:56

Na, nekem ugyan nem kell paráznom a vérfertőzéstől.
Apai ágon: nagyanyám Orosházáról, nagyapám Baranyából való.
Anyai ágon: nagyanyám félig orosz eredetű, nagyapám sváb.
A férjem horvát nemzetiségű :-D

Pernilla 2014.02.19. 08:15:08

Az nem derült ki, hogy milyen rokoni foktól "engedélyezett" az összemelegedés?
Negyedfokú unokatestvéri fok szerintem említésre sem méltó, én úgy tudom, hogy ilyen esetben már nem kell semmi veszélytől tartani. De szívesen olvasnék valaki hozzáértőtől okfejtést a témában :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:21:19

ez már akkor is tetszett, amikor kommentben említettétek:)

rezsoatya (törölt) 2014.02.19. 08:22:59

A verfertozes nagyon csunya dolog... legjobb, hogy ha csaladban marad...!
:DDD

2014.02.19. 08:24:45

Magyarorszagon is vegeztek hasonlo vizsgalatokat - igaz regebben - a heves - megyei Ivád nevu kozsegben. Ott mindenkinek a csaladneve Ivádi :) Evszazadokra visszamenoleg. A legerdekesebb az volt, hogy nem talaltak semmi genetikai rendellenesseget.

2014.02.19. 08:28:11

@Cascabel:
hu.wikipedia.org/wiki/Iv%C3%A1d
" A településen évszázadokon keresztül egymás között házasodtak az emberek, ami nemzetközi szinten is ritkaságszámba megy. Ennek ellenére nem tapasztalhatók genetikai torzulások, mint a kutatók által ismert három hasonló populációnál. Az Ivádyak igen kiterjedt családfája a település honlapján megtekinthető. "

Evain 2014.02.19. 08:29:27

Lelkesen olvastam, olvastam, olvastam, és egyszer csak vége lett. De miért? :(
Még olvastam volna!

Adatvédelmi okok? Hát khm, elég lenne a facebookban tárolt adatokat erre felhasználni, simán feltérképezné a föld lakosságának a hatodát. :D:D:D

2014.02.19. 08:36:13

@VHB:
"Magyarországon ez a dolog biztosan nem működhetne adatvédelmi okokból,"
Azert Izlandon is okozott az ugy kissebb problemakat:

Icelandic DNA project hit by privacy storm:
www.theguardian.com/science/2004/may/16/genetics.research

Evain 2014.02.19. 08:49:54

@Cascabel: hát igen, azért profitorientált cégnek kiadni ilyen adatokat enyhén szólva előnyt biztosít a globális konkurenciával szemben.
Hülye lennék pénzt kérni az adatforrástól, 270 ezer embertől, ha a felhasznált adatok alapján kidolgozott gyógyhatású termékeket eladhatom 7 milliárd másiknak pénzért. Ugye.

Másrészt ilyen tisztaságú és minőségű adathoz profitorientált cégnek jutni cseppet veszélyes dolog. Vagy hogy is szokták mondani? Ja igen. Van az a pénz.

tanato 2014.02.19. 08:58:40

@tilmir (ch): Két három generáció alatt biztosan.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 09:12:59

Bar a multkor megvitattuk mar a kommentek soran, de azert nem hetkoznapi, alairom hogy megert egy kulon posztot. :)

Nagyon irigy vagyok az izlandi latogatasert, Europa legkulonlegesebb kis ekszerdoboza az ott fenn. Ha minden jol megy akkor jovore en is meglatogatom. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 09:17:24

Amugy ezt is sokszor kiveseztuk mar de az adatvedelmi okokrol eszembe jutott, hogy vikingeknel ugy alle zusammen elegge fontos a transzparencia. Kivalo eszkoz a korrupcio ellen.

Norvegoknal peldaul barkire rakereshetek, kidob a rendszer mindent: nev, lakcim, szemelyi szam, eves kereset, stb. Nah, ezt a rendszeret szeretnem en Mo.-n latni. De meginkabb szeretnem a korrupt elit arcat latni, amikor megtudjak hogy barki ranezhet a jovedelmukre! :DDDD

Link elek 2014.02.19. 09:21:35

@tanato:

Jaja, dédmamám meg meselt arrol, hogy hazassag elott a falu oregjeinel kellett megtudakolniuk, hogy "hetediziglen" sincsenek rokonsagban egymassal a leendo ferjevel.

tanato 2014.02.19. 09:22:27

@Pernilla: Második unokatesóknál már ritkán jön ki a baj.Első unokatesóknál viszont nagyon gyakori.Erre rengeteg példa van jelenleg is a magyar cigányoknál,ahol ez még mindig gyakori eset.

tanato 2014.02.19. 09:28:15

@Link elek: Történelmi Magyarországon pl. a hegyi románoknál az ún.mócoknál volt szokás az évenkénti leányvásár Gaina faluban,ahová több napos gyaloglás után érkeztek meg a családok a távoli hegyi falvakból ,hozván fiaikat, lányaikat ismerkedni és még a több napos vásár alatt házasságot is kötni/ a román ortodox papok is nagy számban voltak jelen olyankor ott/,direkt azon megfontolásból hogy ne egy faluból házasodjanak.

Herr Géza 2014.02.19. 09:40:51

Király a poszt, tényleg kár, hogy csak ennyi volt (elöétel ??).

Ettöl meg behaltam:
"...egy görbe este során összejött alkalmi partnerek összeérintsék a mobiljukat, és az adatbázisra támaszkodva instant megtudják, hogy érdemes-e mást is összeérinteniük."

Ez lenne a cyber-elöjáték ??? :DDD

**mimi** 2014.02.19. 09:46:15

Nagyon érdekes volt!

Kár, hogy vége...:) Szívesen olvasnám még...

Björkröl mit illene tudnom???

Pernilla 2014.02.19. 09:48:06

@tanato: A ciganyoknal konkretan milyen degeneraciok a gyakoriak?
Egyebkent en is ugy hallottam, hogy masodik foktol mar nincs gond (ezert 2. foktol engedelyezett a hazassag Mo.-on, nem tudom mas orszagokban is igy van-e). Csak nem voltam benne biztos, hogy az is normalis-e meg, ha mindenki a masodfoku unokatesojaval alapit csaladot, mint az mondjuk izlandieknal felmerül.

Len.Mag 2014.02.19. 09:49:02

Érdekes volt, köszi!

2009-ben a velencei Biennalen az összes pavilon közül, amit láttam, egyértelműen az izlandi volt a kedvenc, oda többször visszamentem! Sosem felejtem el, Ragnar Kjartanssonnak hívják a művészt.
Vagy 5 vászonra egyidejűleg vetített 5 különböző filmet, mindegyik fölött voltak hangszórók, mindegyik filmen ugyanaz a két ember volt látható, ahogy különféle hangszereken játszanak gyönyörű, havas tájakon, zongora a hómező közepén, whiskys üveg szintén a hóban, és az 5 film hangja a terem közepén állva tökéletesen összesimult egyetlen végtelenített zeneszámmá.

Evain 2014.02.19. 09:53:00

@Herr Géza: Végülis, ha belegondolsz, manapság így néz ki egy tini buli:
pix.echtlustig.com/d/1306/die-smartphone-generation_6.jpg
A föld teljes lakosságának 56%-a rendelkezik okostelefonnal, ez sajna már csak az én generációmnak fura. :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 09:53:21

@Don Kartasch:

A lakásrablók meg könnyen megnézik kit érdemes kirabolni.

tanato 2014.02.19. 09:56:09

@Pernilla: Nagyon súlyos mentális és testi fejlődési rendellenességekben szenvednek ezen cigánygyerekek,akiket én ismerek azok tolókocsisak,genetikai izomsorvadásuk miatt és nagyon nehezen kooperálnak,írni olvasni nem tudnak.

Evain 2014.02.19. 09:56:18

@**mimi**: Björk alternatív zeneszerző és előadó. Halgass meg pár számát, és döntsd el, hogy neked tetszik-e.

Nekem spec bejön pár száma, de nem mindegyik. :)

Mr Long 2014.02.19. 10:00:04

@maxval a gondolkodó birca: Ha meg eloveszem a telefonom a villamososn es elraboljak tolem, akkor meg en vagyok a bunos, miert vettem elo...

2014.02.19. 10:00:56

@VHB: ha lehetne ra kozbeszerzest irni, akkor csak megnyerne a KozbeszerzesGep tizszeres aron, majd eveket kesne az alkalmazas kiadasa. A megjelenese utan pedig kiderulne, hogy teljesen hibas es hianyos az adatbazis, es direkt testverparokat akar osszehozni, de az egyik alvallalkozo idokozben mar "csodbement", igy kijavitani nagyon hosszan es koltsegesen lehet majd... :)

labirintus1 2014.02.19. 10:08:45

Szerintem,ez Magyaroszágon kevésbé az elszigeteltség, inkább gazdasági okok miatt fordult elő régen.

Nekem svábok az őseim és azért házasodtak nagyon szűk körben (pl. másodunokatestvérek) hogy a földet egyben tartsák. Azt nem tudom, hogy ez mekkora gondot okozott mert a XIX. század végén eleve sok gyerek nem élte meg a felnőtt kor még akkor sem, ha nem voltak rokonok a szülei.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 10:09:55

@Don Kartasch: az elit mindenhol korrupt. lehet norvégiában egy picit kevésbé de a kutyából nem lesz szalonna. Igazából az alaptézis a hibás. Az emberekben még nem realizálódott hogy ugyanúgy a piac részei mint mondjuk egy zacskó tej. Ha hiánycikkek, akkor a piaci értékük drámai módon meg tud nőni és ők is többet szakíthatnak a tortából. A felismerés helyett, hogy hiánycikknek lenne érdemes lenni, vedelik a gép előtt a sört és szidják az aktuáis kormányt hogy ellopják a pénzeket és ezért nincsenek nyugat európai bérek. Persze a frusztráció meg leginkább abból ered hogy pár helyen meg normál teljesítményt nyújta is lehet egy két tónussal jobban élni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 10:13:19

@maxval a gondolkodó birca: "A lakásrablók meg könnyen megnézik kit érdemes kirabolni."

Ez igaz lenne... ha nem lenne a betoro palya eroteljesen hianyszakma arrafele. :)

2014.02.19. 10:15:21

@házelőtthinta: egyreszt nem ertem, miert kell minden cikknel kulon bekapcsolni a szuresed, aszittem ez globalis beallitas. :)

masreszt, ahogy mondani szoktak:
nem mindegy, hogy 10 egysegnyi penzbol 1-2-t korrumpal el az elit, a maradekbol pedig elvegzi a munkat

VAGY

magyar modon, a 10-et felalkudja 30-ra, majd ebbol ellop 29-et, es a maradek 1-bol pedig sosem lesz meg a munka megfelelo minosegben

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 10:20:15

@**mimi**: valami énekes...
amikor kezdett, akkor volt az a vicc, hogy az izlandi kisgyerek kérdezi az édesanyját, hogy
-figyelj anyu, a békám ki tudja mondani a nevemet
-hogy érted?
a kisgyerek összenyomja a kezében a békát: - björkkk.

Mr Long 2014.02.19. 10:22:32

@házelőtthinta: Ha kialakulna egy "uj elit", akkor azok nem valnanak korrupta?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 10:23:15

@házelőtthinta: Persze, a korrupcio mint olyan kiiktathatatlan a rendszerbol sajnos, de azert az aranyok is fontosak. Szerintem senkinek sem mindegy hogy 2 tyukot lop el tole a rendszer eves szinten vagy 20-at. Meg ugye az sem mindegy hogy mindezek utan mennyi marad nalad, de tudod te ezt szerintem. :)

Evain 2014.02.19. 10:26:06

Ha Izland, akkor nekem mindig eszembe jut Thea Beckman és az Amazonkirályfi meg a Pokoli éden.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 10:34:22

Amugy ha mar izlandi zene.
Björknek is van egy par jo szama, de ez a 2 masik eloado szerintem jobb (bar ez szubjektiv persze), bar elegge eltero stilust kepviselnek:

youtu.be/A6j7mUxGz20

youtu.be/8eo1xMC7VbU

(Utobbinak BTW magyar egyetemista csinaltak a klippjet. Jah, az ott a Balaton :) )

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 10:56:55

Ha Izland és zene akkor Sigur Rós(a győzelem rózsája). Nem véletlenül lett a budapesti merengősálas bölcsészlányok kedvence. Meg az én kedvencem is. Lelket építő, romboló,melegítő. Élet a rothadásban, engem mindig feltöltenek a számai.

www.youtube.com/watch?v=84i7zQ_ACnU

peacefroggg 2014.02.19. 11:03:36

@Don Kartasch: Björknek van egy jazz-albuma is, amin izlandiul énekel
szerintem zseniálisan jó lett, érdemes azt is meghallgatni, nem csak az elektronikus számait (amik miatt néha női Prodigy-nek is hívták)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.02.19. 11:05:56

bocsanat, hogy egyertelmunek tartottam bjork ismertseget.

ezek szerint oreg vagyok es megsem o a leghiresebb izlandi akit mindenki ismer...

Herr Géza 2014.02.19. 11:11:35

@bandirepublic: Öreg én is vagyok, mégis "ismerem" Björk-öt, de bevallom, nem tudtam, hogy izlandi. Norvégnak hittem....

Evain 2014.02.19. 11:25:39

@bandirepublic: Ugyanugyan, azért ne felejtsd el, Björk nem a megszokott populáris zenét (khm szemetet) termeli, amivel olyan ismertségre tehetett volna szerint, mint mondjuk... Justin Broáfber. :)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.02.19. 11:33:11

@Evain: igaz, de egy idoben bekerult a fosodorba, csak az mar regen volt. amikor meg a fosodor is szazszor jobb volt, mint most a barmi.

es regen mindenben tobb anyag is volt;)

VHB 2014.02.19. 11:34:19

@Cascabel: sok függ attól, hogy az állam kedves polgárai mennyire bíznak a központi hatalomban. Vadkeketen nem biztos, hogy jó ha az állam orrára kötöd a származásod, vallásod vagy csak akár annyit is, hogy külföldre költöztél...

Mr Long 2014.02.19. 11:35:50

@Herr Géza: En meg nem tudtam, hogy no... Igaz talan ezer eve hallottam zenejet :)

mrsmihaly 2014.02.19. 11:53:02

@Don Kartasch: na ezert titkositanak le mindent Magyarorszagon :-)
Igy vedik meg a piszkos kis ügyeiket. LASD: 240 milka az Osztrak bankban

mrsmihaly 2014.02.19. 11:57:51

@Pernilla: Svedorszagban sok az arab bevandorlo, es naluk megengedett az unokatestver hazassag. Ezaltal az iskolaban eleg sok gyerek talalhato különbözö defekttel.pl. az egyik tanulom apja es anyja elsö unokatestverek, a gyerek erösen szellemi fogyatekos.
Biztosan fellelhetö volt a szülök geneiben, es a hazassaggal erösebben jött elö a defekt. Erdekes, a huganal nincsen gond.

Evain 2014.02.19. 12:01:27

@zöldeketbeszélek: de izlandiak népesítik be. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 12:07:07

@Evain: Látom, már hárman vagyunk Beckman-kedvelők :)!

skye8 2014.02.19. 12:16:09

a Her cimu film jutott eszembe errol a cikkrol, a foszereplo J.Phoenix 'baratnoje' egy szamitogepes alkalmazas. verfertozes kizart :P

wuaaa 2014.02.19. 12:31:21

Volt pár izlandi kollégám. A banánt felkarikázták és kenyérre rakták, úgy ették. Egyik sem volt százas.

**mimi** 2014.02.19. 12:40:58

@Evain:
köszönöm, megkeresem :)

@Babette_: :))))))))))))))

**mimi** 2014.02.19. 12:44:16

@bandirepublic:
lehet én vagyok nagyon öreg???:)))))

Evain 2014.02.19. 12:44:32

@wuaaa [nor]: most képzeld el, ahogy izlandiak kommentelgetnek egy blogon: "volt magyar kollégám. A tehén beléből kaját főztek és azt ették. Egyik se volt százas." :D
Vagy kaján kívül más is volt, ami miatt ezt ilyen határozottan kijelentetted? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 12:46:29

@Evain: Ha jól emlékszem, Elvis egyik kedvenc szendvicse volt a mogyoróvajas-banános. Nem hiszem, hogy ez akkora perverzió :). (és nem a beléből, hanem a gyomrából :))

Evain 2014.02.19. 12:46:56

@wuaaa [nor]: jah, nekem a kanadába költözött barátnőm kubai férje evett tésztaétel mellé banánt. Sima banánt. Csak úgy nyersen. Kenyér helyett. Arra nekem is felszaladt a szemöldököm. Bár kevésbé, mint az amerikaiak által olyannyira kedvelt lekváros mogyoróvajas szendvicsen.

Evain 2014.02.19. 12:47:50

@zöldeketbeszélek: bakker, jogos. :D Tudtam, hogy frottírt kellett volna írnom! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 12:48:17

Jo poszt, egy foldimtol minimum ilyet varok el ;)

Verfertozes: miert keverjuk a szexet es a verfertozest? Dugni lehet barkivel, attol meg nem tortenik semmi (gusztus dolga). Gyereket nem erdemes csinalni, de annak megakadalyozasara vannak egyeb modszerek is.

@mrsmihaly:
Hallod?! Es a somaliskak? Meg menni sem tudnak egyenesen, biceges nelkul. Olyan szajszerkezetuk van, mint egy genmanipulalt kacsacsoru emlosnek... mi ez, ha nem beltenyeszet?

Viszont nagyon fejlett intellektussal rendelkeznek, meg a romai jogot is forradalmasitottak: annak van igaza, aki hangosabban kiabal. Pont. Nincs kerulout, kiskapu, kibuvo, aki a leghangosabb, annal az igazsag es jog.
Magantulajdont is vedik, aki a legerosebb vagy a leggyorsabban fut, aze az osszes tulajdon. Itt sincs lehetoseg a rendszer kijatszasara.

Tudnak valamit :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 12:53:30

@Evain:
Igen, pontosan.

Sorolom: barmilyen belsoseg, disznosajt, kocsonya, csrikefej, barmilyeb mocsingot tartalmazo hus, koromporkolt, olyan sonkak, hogy meg pislog...

Szinte vegtelen a sor a gusztustalan, magyar(os) etelek tekinteteben.

Disznot Mo-n nem tudtam megenni, itt megszerettem. Zongorazni lehet a kulonbseget, de errol mar geegee is irt egyszer.

Mr Long 2014.02.19. 12:54:05

@Evain: Az a vilag egyik legjobb szenyaja! Foleg ha piritosba teszed es crunchy mogyorovajat teszel bele :DDDD
Tegnap piritott mazsolas bagelbe kentem szilvalekvarral.

Evain 2014.02.19. 13:05:33

@Kövérmadár [swe]: bammeg madár, tegnap már a terminológusaidan is szétröhögtem a koponyavarrataimat (a bozont azt utólagos engedelmeddel máshol is közkinccsé tettem). De ez a mai pislogó sonka olyan szürreális, hogy kizárt, hogy nem használtál a kitalálásakor "segédanyagokat". :D:D:D

Evain 2014.02.19. 13:07:04

@Mr Long: én sajna maradi vagyok. Gyümölcsöt hússal meg mazsolát és bármilyen aszalt gyümölcsöt kajába nem tudok elviselni. :( Ahogy a sós karamellát sem.

Meg a csilis csokit sem! Akármint mondtok!

:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 13:07:15

@Kövérmadár [swe]: a disznó a létező legigénytelenebb dolog amit csak ehet az ember. zsíros massza az egész, nem hiába nem esznek disznót rengetegen. az mindenhol igénytelen, legyél bárhol a világban... egyetek csirkét ,soványabb húsokat...

Mr Long 2014.02.19. 13:09:32

@házelőtthinta: A diszno akkor is zsiros, ha levagod rola a zsirt?

@Evain: Legalabb nem eszed el elolem :D

Pernilla 2014.02.19. 13:10:54

@Kövérmadár [swe]: akkor szerinted pl. a testverek nyugodtan eljenek nemi eletet, csak vedekezzenek rendesen? :D (csak viccelek, gondolom ezt te sem tamogatod.)
En mindenesetre jonak latom ezt a temat rövidre zarni azzal, hogy közeli rokon = tabu. Rövid es hosszu tavon is :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 13:15:27

@házelőtthinta:
A csirke jo, de csak a mellet szeretjuk (pulyka hasonlo, de itt 3* anniba kerul, mint a csirke, igy nem veszunk). A marhat is szeretem. Kacsa is finom.
Vadhusokat nem nagyon probaltam, itt lenne az ideje. :)

Halat soha!!! :)

Diszno neha lecsuszik, pl. a ceges bufeben, de ritkan.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 13:19:10

@wuaaa [nor]: "Volt pár izlandi kollégám. A banánt felkarikázták és kenyérre rakták, úgy ették. Egyik sem volt százas."

Big deal! En is gyakran ettem igy a banant gyerekkoromban. Vajas kenyeren lekvarral. Szerintem kiraly vele! :) Oszt meg izlandi se vagyok. :)

De ugyanigy furan neztek ram mindig is mert a sult husokat mar Mo.-n is szerettem gyumolcsokkel vagy gyumolcsszoszokkal enni, ami azert otthon az istenkaromlas szinonimaja volt. Aztan Eszak- meg Nyugat-Europaban hogy megorultem neki hogy sokan masok is igy eszik. A skandinav husgolyok es szarvas szeletek egyszeruen a bogyosgyumolcsokbol keszult szoszt kivanjak maguk melle. Es ez szerintem igy van jol! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 13:19:22

@Pernilla:
Jonak semmi esetre sem tartom, de ahogy ahhoz sincs kozom, hogy valaki meleg-e, igy ahhoz sem lehet, hogy ha testverek teszik.

Tudod, en "liberalis" vagyok, ami nincs mas karara azt lehet :)

@Mr Long:
Ha levagod rola a zsirt az olyan, mint amikor az ementaliban korbeeszed a lyukakat :) mi marad?

@Evain:
Elnezest kerek :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 13:22:37

@Mr Long: Off: 100 g hús zsírtartalma:

báránycomb 12,7
birkahús 26,4
borjúcomb 1,8
borjúhátszín 2,6
marhacomb 2,5
sertéscomb, karaj 8,1
sertéscsülök 29
sertésdagadó 42
sertéslapocka 23
csirkecomb 5,2
csirkemell 1

És milyen érdekes, hogy néhány hal sokkal több zsírt tartalmaz, mint a zsírszegény húsok, pld a hering 17,8 g-ot, a makréla 12 g-ot, a tonhal 15,7 g-ot
ON

Evain 2014.02.19. 13:25:31

@Kövérmadár [swe]: "Ha levagod rola a zsirt az olyan, mint amikor az ementaliban korbeeszed a lyukakat :) mi marad?"
Pl a szüzpecsenye? :)

TilosazA (UK) 2014.02.19. 13:38:45

Az első unokatestvér az, akivel a nagymamánk a közös, a másod unokatestvér akivel a dédmamánk. A harmad akivel az ükanyánk, és a negyed akivel a szépanyánk (ill. apánk, mindegy.) Azért az már elég távoli rokon, ott már nem sok esélye van a genetikai problémának.

VHB 2014.02.19. 13:43:36

@Mr Long: voltál fogászaton?

2014.02.19. 13:54:54

Nagyon jo poszt, kar hogy kicsit rovid, szivesen olvastam volna meg tovabb. Erdekes hogy mig Europaban a kozeli rokonok kozotti hazassag tabu ('verfertozes'), addig nehany mas kulturaban az unokatestverek kozotti hazassag preferalt (csak talalgatok, hogy valoszinuleg a romak is egy olyan eszak-indiai kozossegbol szarmaznak ahol ez a gyakorlat). Pl. itt Szaudi Arabiaban ugy gondolkodnak hogy minel kozelebbi rokon a hazastars, annal jobb, mindenkeppen fontos hogy torzson belul hazasodjanak, es elso unokatestver idealis. Nem vagyok orvos es nem lattam errol statisztikat de feluletes szemlelokent ugy tunik hogy tobb genetikus betegseg van itt mint mas kozossegekben, ami lehet hogy ezzel fugg ossze. Pl. Angliaban csinaltak osszehasonlito vizsgalatokat pakisztani kozossegekben ahol sok az elso unokatestverek kozotti hazassag, es egyertelmuen kiderult hogy tobb fogyatekossag van mint a 'tobbsegi' tarsadalomban: www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7957808/700-children-born-with-genetic-disabilities-due-to-cousin-marriages-every-year.html

2014.02.19. 13:58:06

@Mirjam2: Meg erdekesebb, hogy az unokatestverek kozotti hazassag egyre nepszerubb a brit pakisztani kozossegben: news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9714000/9714582.stm

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 14:14:18

Most nézegetek izlandi szervezett utakat, hát elég durva áron nyomják...

Mr Long 2014.02.19. 14:17:48

@VHB: Ja igen, elintezve. Van ra egy ev gari...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 14:17:57

@Evain:

A kubaiak meg azon lepődnek meg, hogy magyarok nyersen paradicsomot és paprikát esznek. Szerintük ez nyúltáp, embernek nem való.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.19. 14:18:48

Björk az az, amikor a svéd kisfiú rálép a békára, az meg kimondja a nevét... :D

Izland pedig q szép, el kell jutni oda eccer, nekem is!

Üdvözlet mindenkinek a kecskeméti februári nyárból! :D
Valamelyik nap rövidgatyában lődörögtem odakint, de ma is hasonló idő van...

Sütemény1975 2014.02.19. 14:19:03

disznobol rengeget fini kaja keszitheto. hurka? senki? jo majas, de rizs nelkul, helyette zsemlevel, svabosan. nyami.
mangalica kolbasz? hm... ehes is lettem :)

Sütemény1975 2014.02.19. 14:27:56

ha mar izland, akkor hajoval mennek, sajat autoval utaznam korbe a szigetet. biztos kijonne 2 millabol :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.19. 14:28:03

@Babette_: Na jó, akkor ezzel is lemaradtam, szorri... :D

Sütemény1975 2014.02.19. 14:28:11

@geegee: leicesterben es szep ido van, a korulmenyekhez kepest. 13 fok, neha a nap is sut, es az eso sem mindig esik :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.19. 14:35:22

@Evain: Na, eszondom én is.És már van szalonnás csoki is, valszeg nincs már sok hijja a fokhagymás, kolbászos, tepertős csokiknak se...Agybetegek... :-(

2014.02.19. 14:36:29

@zöldeketbeszélek: Igen. Kb. a hazassagok fele elso unokatestverek kozott kottetik a brit pakisztaniak kozott. Ez a bangladeshiek meg masok koreben is nepszeru.

Mr Long 2014.02.19. 14:36:56

@geegee: Mi ilyen vattacukrokat akartunk csinalni haverral.

Mr Long 2014.02.19. 14:38:38

@Mirjam2: Meg kell valogatni a mennyasszonyt, nehogy idegen ver keruljon a csaladba...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.19. 14:39:17

@Don Kartasch: Nem istenkáromlás az, hanem csak annyi, hogy külön kell enni a második fogást és a desszertet, nem egyszerre... :-)

Mr Long 2014.02.19. 14:43:35

@geegee: Nem volt hozza felszerelesunk sajnos. A csirkepaprikashoz az volt az elkepzeles, hogy a cuccott granulatumma alakitkuk es azt keverjuk ossze a cukorral es jo lesz. A tobbi eljaras is ez korul mozgott volna igazabol.

2014.02.19. 14:43:48

@Mr Long: Igy van, kepzeld el mi lenne ha mindenfele jottmentekkel keverednenek! :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 14:47:35

@Mr Long: te nem több ezret keresel havonta? akkor mi a drága? :D

wuaaa 2014.02.19. 14:47:37

Izlandról még annyit érdemes tudni, hogy ha kitör a Katla, akkor fél Európának annyi. Tőlem okosabb emberek szerint csak idő kérdése.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 14:49:34

@bandirepublic: azért ez a fosodor egy érdekes szó, hallode.

Mr Long 2014.02.19. 14:50:42

@DIGGER Valogass Papa!
www.youtube.com/watch?v=okQBwIc6_I0&mc=2neb&stop_mobi=yes
Nekem eleg lenne a telepen levo gepek teletankolasat fedezo osszeg.

Mr Long 2014.02.19. 14:52:45

@házelőtthinta: Nem tudom mire irtad, hasznaljad mar a linkeket rendesen.
Kuldjek payslipet? Sajnos annyira tobb ezret nem, de majd javitok a merlegen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 14:53:50

@geegee: :D
kicsit megnyugtató, hogy nem csak én tudok idióta vicceket.

2014.02.19. 14:55:31

@wuaaa [nor]: 'fél Európának annyi'

Melyik felnek??

Mr Long 2014.02.19. 14:55:37

@házelőtthinta: Kozben rajottem. A dragasag nem attol fugg mennyit keres az ember. Az a szamara torteno megvasarolhatosagot befolyasolja max. Mint ahogy dragalom az evi £1800 -os autobiztositast is, de attol meg kifizetem (ha meglesz a kocsim). A ketto nem fugg ossze.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 14:56:30

@Babette_: Ha nem is szó szerint, de érintőlegesen tényleg igaz. Már ahol nem ehető műbelet használnak.

Evain 2014.02.19. 14:57:06

@wuaaa [nor]: Ja igen. Ezt hogy is feledhettük el ilyen hamar... :s

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 15:00:11

@Mirjam2: És nem zavarják őket az örökletes betegségek? Tényleg érthetetlen, hogy a mai világban, egy európai nagyvárosban ilyen törzsi barbárságok tömegesen előfordulnak, amikor már az általános iskolában is tanulják a beltenyésztés következményeit.

Hari Seldon 2 2014.02.19. 15:00:41

@Kövérmadár [swe]:
Szia. Úgy látszik nagyon beakadtak a szolmáliak. Ahogy látom, még az araboknál is lejjebb teszed őket, mert őket mindig külön említed. Mondjuk nekem nincs tapasztalatom se arabokkal se szomáliakkal, mifelénk törökök és balkániak a bevándorlók.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 15:03:59

@Sütemény1975:
Ezek tenyleg jo dolgok :)
Ilyen is van, sikerult egyeterteni ;)

Izland: repulo + autoberles?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 15:13:27

@Chamroe: Nemzetközi a családod. :)

@Don Kartasch: A ZSEBpénzük nem látszana, és gyanítom abból van több...

@Babette_: :D

@wuaaa [nor]: Ez most kiütötte nálam a nyeregből a banánt villával evő sznobokat (valami Frei filmben voltak azt hiszem)... :D

@zöldeketbeszélek: Ott mibe töltök a kolbászt, hurkát? Itt a belébe :D

@Kövérmadár [swe]: :D

Mr Long 2014.02.19. 15:15:41

@nezzazegfele: En a pizzat es a palacsintat is kessel-villaval eszem. :)

VHB 2014.02.19. 15:15:58

@Mr Long: úgyis drága, hogy levonod egy esetleges hazaút költségeit is? ;)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 15:18:09

@Don Kartasch: Itt a bölcsiben is meggyszósszal tálalják a sült húst. VAnnak vidékek, ahol elfogadott itthon is. :)

Mr Long 2014.02.19. 15:18:35

@VHB: Ugy nem. Mondjuk tervezett karbantartast inkabb elviszem Pestre. :) Es mielott a "nep hangja" megszolal igen ugy csinalok, mint az angolok, nemetek, stb-k akik annyit keresnek mint en es elrepulnek Pestre maganfogaszatra. Furcsa mod oket senki sem szolja meg, csak ha egy magyar utazik az orszagba valamit olcsobban megcsinaltatni...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 15:18:45

@Mr Long: Addig jó, míg nem kanállal, turmixolva... :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 15:19:38

@Mr Long: Addig jó, míg nem kanállal, turmixolva :D

(Hová lett az előző hsz-om?)

Mr Long 2014.02.19. 15:19:42

@VHB: Plusz le kellene vonnom legalabb egy napi berem is, mert a regi pesti dokim nem rendel hetvegen, igy munkaidoben mennek oda.

Mr Long 2014.02.19. 15:20:17

@nezzazegfele: ... kulon eszem ezeket, nem egy tanyerbol :DDD

Mr Long 2014.02.19. 15:21:00

@nezzazegfele: Sot, a sort meg kitoltom poharba, nem iszom uvegbol.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 15:21:22

@Mr Long: küldhetsz. nálam biztos többet keresel (havi netto 1070 eur.). és úgy néz ki munkanélküli leszek most. kicsit kétségbe is vagyok esve...

2014.02.19. 15:22:43

@zöldeketbeszélek: Megertem a szempontjaidat, de nyilvan az o szempontjukbol nem 'barbarsag', ez a szokasuk. Az valoban igaz hogy sokkal gyakoribbak emiatt az orokletes betegsegek a kozossegukben.

Mr Long 2014.02.19. 15:23:10

@házelőtthinta: Nem kuldok, de ne aggodj en nem dilemaznek evi 60k-n, hanem lelepnek a mostani helyemrol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 15:23:36

@Hari Seldon 2:
:)

Oszinten szolva semmi gondom az arabokkal, de a szomaliaiakkal sem. Az altalam nem kedvelt nepcsoport a "szerves hulladek". A tagjai nem dolgoznak, nem is akarnak, nem illeszkednek be, nem tanuljak meg a nyelvet, segelybol elnek es csak szaporodnak. Ez fuggetlen borszintol, nemzetisegtol vagy vallastol.

Arabokkal mar sokszor talalkoztam, muzulmannal es nem muzulmannal is. A jelentos reszuk tanult (kepzett) es/vagy dolgozott.

Szomaliaibol nem sok, a fenti csoporta beillot lattam, csak naphosszat az utcan tenfergot, hangoskodot, vicsorgot.

Miota meg akartak eroszakolni Norit ugy vagyok veluk, hogy fenntartom a gyulolet, lenezes, megvetes jogat.

Mr Long 2014.02.19. 15:24:45

@zöldeketbeszélek: "egy európai nagyvárosban ilyen törzsi barbárságok tömegesen előfordulnak" A negyedeiken kivul szamukra csak barbarok elnek... Meg a szemetet szorjak szet.

VHB 2014.02.19. 15:27:26

@Mr Long: Aki beszól emiatt annak, én is beszólok! Mi is ezt csináljuk azóta, amióta kint vagyunk. Ha sürgősen kell valami, azt itt intézzük, a TMK meg otthon van. Hol a gond?

2014.02.19. 15:27:35

@házelőtthinta: Miert leszel munkanelkuli, mi tortent? Nem tudsz egy masik Mekiben munkat talalni?

VHB 2014.02.19. 15:29:12

@Mr Long: Vki kivette az összes szabiját áprilisig?

VHB 2014.02.19. 15:31:37

@házelőtthinta: Ha van jogsid, keress pizzafutár állást. az ilyen helyeken mindig nagy a jövés-menés.

Mr Long 2014.02.19. 15:34:09

@VHB: Mar kaptam meg, hogy a jol kereso magyar hazamegy megcsinaltatni olcsobbert ezt-at, ahelyett, hogy kifizetne a helyi arat. Felhoztam peldanak az angol fogaszati turizmust, persze arra meg ment a tereles...
Nekem naptari evben van a szabim meghatarozva, nem adoevben. Nem vettem ki, tavaly 19 nappal kezdtem abbol athoztam otot, azokbol voltam Mo-n szilveszter utan. Evi 25 napom van, ezt lehet feltornazni evi harmincig vagy szabi athozassal, vagy sabadsag vasarlassal az evi brutto fizum terhere.
Most meg visszavan 26 nap erre az evre.

Mr Long 2014.02.19. 15:36:07

@VHB: Nem tudom mashol hogy megy, de Mo-n az ilyen munkahoz sajat kocsi kellett es te altad a benzinpenzt is. Nem annyira jo buli, haver csinalta, mondjuk nem pesten es nem erte meg neki, a penztarozassal jobban keresett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 15:36:40

@wuaaa [nor]: "Izlandról még annyit érdemes tudni, hogy ha kitör a Katla, akkor fél Európának annyi. Tőlem okosabb emberek szerint csak idő kérdése."

Vegulis, a Fold osszes vulkanjarol elmondhatjuk hogy csak ido kerdese mikor tor ki. :D Csak ugye nem tudjuk mennyi az az ido, de tekintve hogy nem is tudjuk megbecsulni elore, ezert sztem kar ezen stresszelni. :)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.02.19. 15:52:48

@Babette_: probaltam finomkodva megfogalmazni a mainstream-et. egyeb javaslat?

VHB 2014.02.19. 15:54:57

@Mr Long: Ez majdnem mindenhol így megy. Hinta 1000 EUR környékén tud venni egy dízel szutykot, amit kb ugyannyiért el tud adni fél év használat után. Közben meg keres más melót, feltéve ha nem kap rá az ízére.

static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/20080315_9459.jpg

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 15:55:55

@Mirjam2: hogy tudnék mikor mindegyik ugyanahhoz a céghez tartozik? várost kellene váltani ahhoz hogy mekibe dolgozhassak...annyit meg nem ér az egész..majd keresek valami másik kulimelót.

valószínűleg azért leszek mert túl sokáig vagyok beteg. Ez van. scheisse kapitalizmus.

wuaaa 2014.02.19. 15:55:55

@Don Kartasch:
A Föld vulkánjainak többsége piskóta a Katlához képest. De gondolom neked ez se újdonság. Meg az se, mit okozott a legutóbbi nagy kitörése. Minek is írok ide egyáltalán, ha itt mindenki olyan kurva okos...

VHB 2014.02.19. 15:56:33

@bandirepublic: szvsz Babette ékezet nélkül találta furcsának, a fordítás hibátlan :)

Mr Long 2014.02.19. 16:00:45

@házelőtthinta: "scheisse kapitalizmus" Mennyivel jobb volt fentartani a szocializmust, amit a kapitalistak fizettek...

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.02.19. 16:03:07

@VHB: ja ez ilyen ekezetes vicc. oke, akkor nem kapcsoltam.
pedig mennyire nem mindegy hogy egy vereb vagy egy vereb harap meg, hogy mast nem mondjak...

Taxomükke (UK) 2014.02.19. 16:09:22

@Mr Long: 1800 font éves biztosítás????? Te Rolls Royce-ot veszel?

blackhairlady 2014.02.19. 16:10:57

Erdekes es egyben hatborzongato.
Az jutott eszembe a poszt olvasasa kozben, hogy mennyire megoldott ezeknek a sajatos nevelest igenylo gyerekeknek az ellatasa, tanitasa, illetve felnott korban a munka vilagaba valo bevezetese? Ugy gondolom, hogy ebben az orszagban hatvanyozottan fontos ennek a problemanak a kezelese.

blackhairlady 2014.02.19. 16:13:03

@Cascabel: Az ivadi polgarmester nagyon jo fej:)

Mr Long 2014.02.19. 16:13:27

@Taxomükke: Nem. Nincs NCB-m es ez ennyit szamit. A kocsi kb £4k lenne.

VHB 2014.02.19. 16:16:36

@Mr Long: Úgy próbáltad, hogy asszony a fő biztosított (policyholder), te pedig csak "vezetheted" aka named driver / additional driver?

Mr Long 2014.02.19. 16:17:14

@VHB: Neki meg nincs jogsija sem :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.19. 16:22:50

@Mr Long: Nem szeretem hogy áru vagyok. Nem szeretem hogy nem érek többet puszta pénzhalmazoknál, amik egy egészséges gazdaságban és világban csupán csereanyagok lennének, nem pedig a hatalom ostora. Nem szeretem hogy mérgezem a gazdaságot azzal hogy magasabb minimálbért követelek. Nem szeretem hogy azt hazudják nekem hogy túl sokat fogyasztok. Nem szeretem hogy túl nagy az ökológiai lábnyomom. Nem szeretem hogy mások mondják meg hogy mit kell tudnom és mit nem. Nem szeretem hogy egy olyan világban kell élni ahol azok pofáznak akik a legkevesebbet termelnek. Nagyjából ennyi.

Herr Géza 2014.02.19. 16:24:11

@VHB:
" Hinta 1000 EUR környékén tud venni egy dízel szutykot, amit kb ugyannyiért el tud adni fél év használat után."

Mondjuk az aztán szutyok a javából... Dízelt vállalható állapotban 2000-töl inkább fölfele kapsz és ha fél év múlva eladod ugyanannyiért, akkor is ott az adó+biztosítás, ami nem kevés... Jól nem jössz ki ebböl a boltból. Kis pénzért csakis vmi kicsi benzinest, ott jobbak a sanszok.

Mr Long 2014.02.19. 16:29:45

@házelőtthinta: Az okologiai labnyomod csokkenteseben reszt vehetsz te is, azt ne kend masokra.

VHB 2014.02.19. 16:29:49

@Herr Géza: Ok. Golf helyett vesz egy Micrat vagy Swiftet. Rendben? :)

Az adó meg bizti persze, hogy játszik, de ezért dolgozik, hogy megkeresse a rávalót. Ha ezzel akar foglalkozni, akkor hétfőre kéri a szabadnapját és 6 napot melózik. 1. hét rezsi 2. hét tank 3-4. hét zsebbe.

Taxomükke (UK) 2014.02.19. 16:40:18

@Mr Long: Egyáltalán nincs vagy itt Angliában nincs?
Mi küldettünk otthonról itthonra igazolást, elfogadták.

Mr Long 2014.02.19. 16:43:12

@Taxomükke: Egyaltalan nincs. Csak ceges kocsim volt, meg apam neven kocsim. A hitelt atvalaltam tole es nem irattuk at a nevemre a koltsegek miatt, a kifizetes utan meg kikoltoztem ide (ez nem volt beletervezve :) Nem puszira kaptam a kocsit aputol, mielott megkapom a dicseretet. :)

Mr Long 2014.02.19. 16:43:46

@diggerdriver: Linkeltem neked egy videot nezzed meg!

blackhairlady 2014.02.19. 16:44:49

@Len.Mag: Ez gyonyoru lehetett, nem csodalom, hogy nem felejted azota sem.

Hari Seldon 2 2014.02.19. 16:49:42

@Kövérmadár [swe]:
OK. Értem. (nem kötözködni akartam, csak őket mindig külön említed)

Evain 2014.02.19. 16:49:45

@Mr Long: a többi problémája megváltoztatása érdekében is tudna tenni. Ide posztolgatás helyett mondjuk tanulna, és kitúrná a helyükről az olyannyira utált és lenézett nagyszájúakat, hogy megvalósíthassa az általa elképzelt utópiát. De sokkal egyszerűbb szidalmazni a kapitalizmust.
Nem szeretem ezt, nem szeretem azt, stb. Mint aki a saját problémáit a világra vetíti ki.

A meki sem rugdal ki senkit (jogilag nem tud), aki balesett miatt majdnem meghal, és ezért sokáig lábadozik. Ergo nem balesetben halt meg majdnem. Alig pár napja írta egy kommentben, hogy enyhén depressziós.

Tehát vagy ekkora troll, vagy komolyan beteg és menjen el orvoshoz, mert az anonim fórumokra posztolgatással a letöbbet ártja magának.

blackhairlady 2014.02.19. 16:50:49

@bandirepublic: Es kulonben is, regen minden jobb volt, mert akkor mi voltunk a fiatalok:)))))))))))))

2014.02.19. 16:54:02

@Mr Long: @Evain: @diggerdriver: meg mindig troll. Szurni kell. Az idotoket vesztegetitek vele.

2014.02.19. 16:57:52

Ez erdekes poszt volt, Izlandrol olvasnek meg tobbet.... Van olyan aki ott is el, es be is vandorolt ugy igazibol? :D

@házelőtthinta: Azt irtad a multkor, hogy nem ertesz semmihez, es nem is szeretnel. Akkor arra nem irtam semmit, bar ez elegge megmaradt, szomorunak talaltam, de nem tudtam, hogy miert van ez, de nem kerdeztem ra, hatha erzekeny tema es nem szeretnel rola beszelni. (Most se kell, ha nem akarsz termeszetesen). Sajnalom, hogy ilyen soteten latod a helyzetet, a sajatodat, es az egesz vilaget is. Azert drukkolok neked, hogy legalabb annyira "kivilagosodjon" szamodra a vilag, hogy azt meg tudd benne talalni ami te szeretnel lenni.... Ha kitanulnal valamit, amihez ertesz es szereted is csinalni (tokmindegy, hogy kosarfono kezmuves, vagy atomfizikus, es az se baj ha mekibol elsz kozben de van valami ami teljes mertekig a te vilagod es mint egy meditacio, el tudsz benne merulni), szoval ha lenne ilyened, talan kevesbe erezned magad ilyen "csavarnak a gepezetben". A kapitalizmus valoban sulyos teher, de nem kenyszerit ra, hogy azt a definiciot hasznald sajat magadra legalabb "ott belul", mint amit a rendszer aggat rad. Sok sikert hozza.

blackhairlady 2014.02.19. 17:02:47

@Don Kartasch: Talan egy eve olvastam tobb helyen a neten, forumokban, receptekben, hogy a hus melle savanyusag helyett gyumolcsot esznek. Kiprobaltam, azota a lanyaim is igy eszik, nagyon finom, kulonleges izt ad az etelnek. Neha azert persze savanyukaposztas, uborka, cekla is kerul az asztalra, foleg a szaftosak melle, de a sultekhez legtobbszor gyumi. A kisebbik lanyom kedvenc, unnepi etele a natur csirke vagy pulykamellen egy fel barackkompot, azon egy szelet sajt, be a sutobe vagy a grillbe 2 percre, es kesz is. En fustolt sajttal szeretem.

Mr Long 2014.02.19. 17:05:25

@Whave: No Claim Bonus. Hany eve nem volt baleseted kb. No No Claim Bonus-tol indul es a 10+ a csucs kategoria.

Mr Long 2014.02.19. 17:08:19

@blackhair-lady: Tegnap elott csinaltam szaritott afonyaval toltott baconbe csavart csirkemellett. Isteni volt! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:13:22

@Mirjam2: Az a gond ezzel, hogy ha nem barbárságnak tekintjük, akkor egy olyan orosz rulettnek nevezhetnénk, ahol a párok nem a saját halántékukhoz, hanem a gyerekeik fejéhez szorítják a töltött pisztolyt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:16:57

@Evain: Azt írta, hogy borderline-os. Rákérdeztem, hogy kezelik-e, mert a terápia segíthet, persze nulla reakció, holott előtte hosszú kommentben ecsetelte a nyomorúságát. Azóta rájöttem, hogy mégis troll, egy amolyan önsorsrontó szerencsétlen, aki mindig másban találja meg a hibát. Csodálom, hogy többen még mindig próbálnak vele értelmes párbeszédet folytatni, holott egy programozott automatával sikeresebbek lehetnének.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:19:36

@Babette_: @nezzazegfele: A tehén belétől indult a diskurzus, abba meg tudtommal semmit sem töltenek, de a gyomrából lesz a pacal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 17:25:35

@zöldeketbeszélek: de töltenek, marha vastagbélbe, 5m 1000 forint a metróban ;)

blackhairlady 2014.02.19. 17:29:04

@nezzazegfele: Nem, a meggyszoszhoz adjak a sulthus vagy parolthust (es a piritott darat:))). Itt a MEGGYSZOSZ a lenyeg, a fofogas. Jaj de nagyon szeretem.

2014.02.19. 17:34:26

@házelőtthinta: Nem ismerem a reszleteket, de probald meg elerni hogy minden penzt / vegkielegitest / tappenzt megkapj amihez jogod van. Ha esetleg munkahelyi baleset tortent, konnyen lehet hogy kompenzaciot kell fizetniuk, de maguktol nem fognak, neked kell utananezned hogy mik a jogaid. Barhogy is alakul, sok szerencset.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:38:08

@Babette_: Akkor abba megy a szalámi? Békésben csináltak olyan fantasztikus házi szalámikat, soha jobbat nem ettem, de nem tudom, milyen belet használtak. Lehet, hogy marha vastagbél volt...

Pernilla 2014.02.19. 17:38:44

A facebookra linkelte ezt be valaki (degenráció-téma): www.atv.hu/egyeb/20121106_czeizel_endre?source=hirkereso
Engem nem győzött meg Czeizel.

blackhairlady 2014.02.19. 17:38:58

@házelőtthinta: Ezeken felul kene emelkednek, mert a sajat eleted emrgezed ezekkel a negativ gondolatokkal, erzesekkel. Be kell latnod, hogy vannak dolgok amiken nem tudsz valtoztatni. Nem lenne jobb inkabb a pozitivumokra koncentralni? Hidd el, szep az elet, sokszor csak mi sajat magunknak nehezitjuk meg.
Sok sikert az uj munkakereseshez.

blackhairlady 2014.02.19. 17:41:05

@Mr Long: Es ha puszira kaptad volna azzal sem lenne semmi baj. Miert baj az ha egy szulo tamogatja a gyereket ha megteheti?

blackhairlady 2014.02.19. 17:45:16

@Mr Long: Elhiszem:) Meg jo hogy nem kell ma foznom csak melegitenem, csopog a nyalam a Kindlemre:)))

Muscari 2014.02.19. 17:47:28

@házelőtthinta: nem akarod esetleg elmeselni, hogy mi tortent veled? Baleset v betegseg? Zoole is megtette.

Lehet, hogy bizonyos dolgaidat mas megvilsgitasba helyezne, nem gondolod?

morsels (törölt) 2014.02.19. 17:48:48

@zöldeketbeszélek:
A diszno vekonybelbe amit toltenek az a kolbasz, amit a vastagba, az a szalami. Magyarul stifolder :-)

Mr Long 2014.02.19. 17:49:37

@zöldeketbeszélek: Egyszer beszelgettem talan a google robotjaval. Hat erdekes volt :)

Muscari 2014.02.19. 17:52:23

@blackhair-lady: utoljara a koleszban ettem meggyszoszt hussal es piritott daraval. Azt a mindenit, de megkivantam...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:52:30

@Mr Long: Van olyan élmény mint palintával eszmét cserélni :)?

Mr Long 2014.02.19. 17:53:09

@morsels: A szalamit inkabb muanyagba toltik mar.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:54:18

@morsels: Én olyan szerencsés vagyok, hogy még részt vettem olyan disznóvágáson, ahol bizony az asszonyok kimosták a belet...mi, gyerekek vakarhattuk a leperzselt áldozatot. Akkor már nem zavart, hogy valamikor élt, de hajnali négykor minden dunyhát a fejünkre húztunk, amíg visított szegény.

Mr Long 2014.02.19. 17:54:45

@zöldeketbeszélek: az nem okoskodot vissza :) de kb az a szinvonal volt, mint amilyen meme-k vannak a neten az iphone robotjaval.

@blackhair-lady: szerintem nem baj, de van akit ez flusztral.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:56:06

@Muscari: Azt még értem, hogy meggyszósz hússal (lehetőleg rágós, vén tehénhús), elvégre klasszikus menzafogás. Na de ezek mellé még pirított dara is harmadiknak? Brrrr

Tucanus 2014.02.19. 18:03:08

@házelőtthinta: "az elit mindenhol korrupt. lehet norvégiában egy picit kevésbé"
Erről csak annyit, hogy a norvég halászok a norvég flotta segítségével rabolják le az olyan afrikai országok vizeit, amelyeknek nincs haditengerészete. Aki közel megy, azokat meg lelövik. BIssauiak kedvenc történetei azok, amikor a kínai és a norvég "kalóz" flotta lőtte egymást, ráadásul úgy, hogy bissai halat eleve tilos az EU-ba szállítani. A világ minden népe pont ugyanolyan korrupt férgekből áll, legfeljebb a körítés más.

Tucanus 2014.02.19. 18:03:12

hey tényleg, plíz HA engedélyezd a nickemet, mert az Index nem tiltott le, viszont nem enged be a régi jelszavammal, ezért csinálnom kellett egy újat. köszi

blackhairlady 2014.02.19. 18:05:55

@Muscari: Ugye, en is:) Sajnos a meggy itt nem ismert gyumolcs, eddig csak cseresznyet lattam frissen, a meggykompot meg aranyarban van. De azert fogok venni, szombaton az lesz az ebed a focimeccs utan:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 18:06:33

@Mr Long: Pedig milyen izgalmas lenne egymás tetején... :D

@házelőtthinta: Kétségbeesés helyett érdemesebb lenne cselekedni és új munkát keresni. Ha mondasz egy várost, akkor még talán segíthetünk is keresni...
A citromfűtea segít az enyhe depin is. Mézzel, lassan kortyolgatva, melegen ajánlom.

@blackhair-lady: Igen, ez egy izgalmas kérdés. Én is elgondolkodtam rajta. Szerintem egy idő után a normális megítélése változik, és ahhoz igazodik minden más is.

@Evain: +1

blackhairlady 2014.02.19. 18:09:51

@zöldeketbeszélek: Az en feladatom volt, hogy felfujjam a megmosott belet, hogy nem lyukas-e valahol:)))))
Amikor az amerikai ferjemnek meselek ezekrol az elmenyekrol, csendesen vegighallgat, nem akar megbantani, hogy felbeszakit, majd bevonul a furdoszobaba. ilyenkor hallgatozni szoktam, hogy sikerrel viszontlatta-e az aznapi kajat:)))) Na jo, csak vicceltem, mindenesetre igen furcsall sok dolgot amit en teljesen mindennapi dolognak tartok. Lehet, hogy barbarnak tart?:DDDD

blackhairlady 2014.02.19. 18:11:05

@zöldeketbeszélek: Nem harmadiknak, ezek egy homogen etelt kepeznek a tanyerban. Gusztustalan es finom!:))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 18:11:13

@mojyo: Kérdés, hogy eddig miért nem tette, miért nem merte, miért utasítja el annyira, hogy valamihez értve megkeresse a tehénkére, meg a legelőre valót...

@Mr Long: Ez jól hangzik. Kipróbálom. :)

@zöldeketbeszélek: Nekem ez a borderlein-os téma kimaradt... Merre keressem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 18:12:20

@Hari Seldon 2:
Tudom :)
Ok a fajo pont az eletemben, de ilyen mindig volt. :)

@házelőtthinta:
Ez igy nem tunik hosszu tavon eletkepes hozzaallasnak, barmennyire is ertem a gondolkodasmododat.
Sok sikert azert hozza, de nehez lesz!

@morsels:
Amit mubelbe, az meg az elelmiszer ;)

blackhairlady 2014.02.19. 18:13:27

@nezzazegfele: Igen, a normalis mindenhol a vilagban mast jelent. Igazad van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 18:16:11

@blackhair-lady:
Lehet... szokott megbuntetni? Ugy istenigazabol, jo alaposan? ;)

@Whave:
Digger mostanaban kicsit furcsa.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 18:16:47

@zöldeketbeszélek: Csak a bélre koncentráltam. Felénk nem töltenek marhába, csak marha gyorsan sertésbe. Mondjuk attól még máshol tölthetnek abba is akár. Birkát is hallottam már ilyen ügyben felhozni.
Nálunk nekem jutott a bélmosási reszort az utolsó években. Senki nem vállalta anyám halála után.

@blackhair-lady: Akkor ezt most úgy kell elképzelni, hogy kap a vendég egy liter meggyszószt és hozzá egy kiskanálnyi húst?

@Muscari: +1

M. Péter 2014.02.19. 18:18:52

@Mirjam2: Az unokatestvérek közötti házasságot azért szeretik, mert így a családban marad a vagyon. Európában nem tabu, csak nem gyakori. Ha a wikipédiának hinni lehet, Az USA-ban az államok kicsit kevesebb, mint felében szabad unokatestvéreknek házasodni. A baj akkor kezdődik, amikor az unokatestvér-házasság olyan gyakori, hogy a házastársak genetikailag inkább édestestvérekre hasonlítanak, mint unokatestvérekre, mert a szülők meg nagyszülők is mind unokatestvérek.

Muscari 2014.02.19. 18:19:36

@blackhair-lady: itt sincsen meggy, csak cseresznye, de befottet azt lehet kapni a mindenfele nemzetkozi boltokban.

Meg nagyon jo lekvarokat is, a roman lekvarok, vagy pl. a padlizsankrem nagyon finomak :-)

Gyerekkoromban mi is vagtunk disznot, en nagyon szerettem a sult vert meg a veset velovel. Meg mindig csinaltunk szekelykaposztat a friss husbol, es termeszetesen huslevest.

A belet visxont mar a hentesnrl vettuk, nem mostuk.Ja, modern idok....

blackhairlady 2014.02.19. 18:24:06

@nezzazegfele: Egy tanyer meggyszosz, egyik szelere a szelet (vagy felkockazott) parolt, sult husi, a masikra egy merokanal piritottdara, ami ugye elmerul, elterul a szoszban. Fantasztikus latvany, festok gyakorolhatnak a szinkeveredest, biologusok, fizikusok pedig a reszecskekeveredest:))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 18:24:34

@blackhair-lady: Kislányként én is fújtam. Azt hittem, majd büdös lesz, vagy ilyesmi és először irtóztam tőle, de se büdös, se rossz ízű nem volt. Szerencsére. :D
Én férjem sem csípi, mikor ezekről mesélek, nem is értem, hogy miért? :D

blackhairlady 2014.02.19. 18:27:27

@Muscari: Itt is foleg a nemzetkozi boltokban van. A mult heten voltam egy organic boltban, na ott aztan volt mindenfele noveny lekvarja.
Mi is hasonlokat foztunk. En szerettem segiteni, en meg segitettem a szalmat is hozni a disznora, mert azzal perzseltek, nem volt gaz. A kormet meg meg forron az ujjainkra huztuk. Jaj, azok a regi szep idok:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 18:29:22

@blackhair-lady: Mintha egy viking nővel jött volna össze :)). Néha gondolom ellenőrzi, nem növesztesz-e szakállat is :).
Különben ez a kényeskedés valószínűleg onnan jön, hogy húst csak tálcán látnak fólia alatt...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 18:32:46

@nezzazegfele: A legjárhatóbb út a németországi munkához 2014.02.02 06:43:00

házelőtthinta 2014.02.02 23:21:38

Latcho Rom 2014.02.19. 18:35:04

má megint kolbaszt toltenek, pedig még otthon hegyelnek...

blackhairlady 2014.02.19. 18:37:17

@zöldeketbeszélek: Szakallat nem, de a bajszomat gyantaztani kell:))))))))))))))
Igen, valoszinuleg igy van, mas kornyezetben nonek fel. De azert mar sokat tanult, vagy csak nincs kedve vitatkozni:))

blackhairlady 2014.02.19. 18:37:49

@zöldeketbeszélek: Megjelent a kep lelki szemeid elott?:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 18:45:47

@shakti_rom: Ismerek olyan embert, aki képtelen egy egyszerű tervrajzról elképzelni egy szobát. Ha azt mondod neki, képzelje el a kiállított konyhát márvány helyett tölgyfa munkapulttal és gáztűzhely helyett villannyal, már nem megy. Van egy olyan gyanúm, hogy sokan pld. azért nem szeretnek olvasni, mert nem tudják elképzelni azt a világot, amit az író és ő alkotnának közösen.

blackhairlady 2014.02.19. 18:58:01

@Kövérmadár [swe]: Torekeny viragszalat csak simogatni szabad:)

Latcho Rom 2014.02.19. 19:19:52

@zöldeketbeszélek: meglehet szivem..vagy lustak beinditani a kepzeletuket..ADD lappang, sok minden lehet..

Madar, te mitszosz ehhez? :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:28:27

@blackhair-lady:
Tipikus menza vagy üzemikonyha étel.
Fantasztikusan finom. Van már vagy 30éve hogy utoljára ettem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:29:58

@Mr Long:
Megnéztem bazmeg. Az életben nem láttam ennyi gépet egyrakáson.
Nekem elég lesz csak a földmunkagépek tankolási pénze.

blackhairlady 2014.02.19. 19:34:53

@diggerdriver: Ugye hogy ugye? En szoktam otthon is csinalni, de nem annyira gusztustalan mint az uzemikonyhas, igy nem is olyan finom:DDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:35:54

@morsels:
Nem.
A disznó vastagbelébe hurkát töltenek.
Van a fodorbél meg a katakönyöke.
Jó ropogósra megsütve királyi csemege.
Lehet hogy ipari körülmények között kolbászhúst is töltenek bele de háznál nem szokás.
A szalámi marha vastagbélben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:39:29

@zöldeketbeszélek:
Bizony igazad van, manapság már a vastagbelet nem szokták kimosni.
A vékonyat még talán megkaparják de van ahol azt se.
A 70es években Anyámék a Hajdú keverőtárcsás mosógépben mosták a vastagbelet jó sok ecettel és negyedbe vágott hagymával együtt.
Hamarabb lett tiszta mint kézzel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:42:06

@Tucanus:
Miért mennek a norvégok afrikai vizekre mikor ott töredéke sincs a halnak mint a hideg tengerekben?

morsels (törölt) 2014.02.19. 19:43:29

@diggerdriver:
Biztos igazad van, belegondolva a hurka nem olyan vastag, mint a 'szalami'.
Mondjuk en nem is szalaminak hivom, hanem stifoldernek es nem az ipari cuccra gondolok en sem, hanem amit haznal csinalnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:45:21

@blackhair-lady:
Bizony fel kellett fújni.
Én mindig megdicsértem az asszonynép briliáns technikáját mikor a kolbásztöltő végére húzták fel a belet.
:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:49:52

@morsels:
Hentesnél én is láttam már fodros bélbe töltött kolbászhúst.
Háznál nem nagyon csinálták mert sok munka volt a vastagbél mosásával és kolbászhúsnak egyszerűen sajnálták.
Hurkaként sütve meg lehetett enni.
Persze pont a disznóvágás az ahol ahány ház annyi szokás.
Az én Apám azt mondta hogy fiam ha vágsz valahol mindig csináld úgy ahogy a házigazda mondja de ahhoz ragaszkodj hogy a kolbászba a sót mérni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 19:51:01

@blackhair-lady:
Azon csodálkozom hogy kevesen ismerik pedig gyakori volt a menzán.

blackhairlady 2014.02.19. 19:55:12

@diggerdriver: Katakonyoke. Ebbe mi a gyomorral egyutt a svartlit toltottuk (disznosajt), amit preseltunk egy ejszakan keresztul, majd felfustoltuk. Na most mar befejezem az olvasast mara, mert nem lehet ezt birni:)))

morsels (törölt) 2014.02.19. 19:56:13

@diggerdriver:
Na. En errol beszelek :-)
Ez a baranyai svab stifi.

blackhairlady 2014.02.19. 19:57:20

@diggerdriver: Igen, ez a fajta viccelodes nalunk is ment, en meg jol pirultam kozben amikor a szuleimet, rokonaimat hallgattam "pajzankodni":)

M. Péter 2014.02.19. 20:08:16

@zöldeketbeszélek: A menzán mindig darával volt a meggyszósszal leöntött agyonfőzött marhahús. Jól elkészített marhahúst Nagy-Britanniában ettem először.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 20:08:30

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130701/2011-07-28_103008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mérges vagyok.
Ha lehet posztra mondani hogy nesze semmi fogd meg jól akkor ez a poszt az.
Annál is inkább le kell hogy húzzam a sárgaföldig mert az írója jóval többre képes ennél.
Semmit nem tudtam meg Izlandról amit már idáig ne tudtam volna.
Rendben van hogy útleírás nem kivándorló poszt de akkor is egy összecsapott rövid iromány.
Izland egy fantasztikusan érdekes ország és rengeteg dologról lehetett volna még írni.
Az egész írás kimerül a nyilvántartásban és a vérfertőzésben. Az égadta világon egy szó nincs magáról az utazásról.
„Régi vágyam teljesült, amikor egy rövid hetet sikerült Reykjavíkban és környékén eltölteni"
Ez az egy mondat utal arra hogy egyáltalán ott volt.
Meg látott egy félhülyét.
Ennyi.
Egyszerűen nem értem.
Milyen útleírásról beszélünk?

Taxomükke (UK) 2014.02.19. 20:10:27

@Mr Long: Ja, úgy gáz, meg gondolom, nem is vagy túl idős... nekünk sikerült elintézni aránylag normális árú biztosítást a kocsikra, de a feleségem és én is 20+ éve vezetünk.
Azt talán tudod, hogy nem kell ám az első árajánlatot elfogadni... mi nemrég vettünk egy autót, telefonon kértünk árajánlatot a biztosításra, éves 550 font volt a biztosító első ajánlata, ezt 10 perc alatt több körben (az ügynök a főnökével egyeztetett) 330 fontra alkudtam le...

Taxomükke (UK) 2014.02.19. 20:16:42

@diggerdriver: Az angolok meg nem raknak sót a kolbászba.
Mondjuk elég gyatra is az angol kolbász.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 20:16:47

@morsels:
Mi is sváb hurkát csináltunk.
Rizs nélkül csak zsemlekockával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 20:17:59

@Taxomükke:
Az angol kolbászt ne firtassuk.
Más fogalmaik vannak a kolbászról.
Másba se raknak só, mindent utána kell sózni.

Quercus a favágó 2014.02.19. 20:18:19

@diggerdriver:

"Miért mennek a norvégok afrikai vizekre mikor ott töredéke sincs a halnak mint a hideg tengerekben? "

És aki a meleg halat szereti? Annak szemmi ne akadjon a horogra?
Cunya fijuka!!!

**mimi** 2014.02.19. 20:21:07

@morsels:

az...az bizony :)))

itt figyel a hűtőben:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 20:42:34

@wuaaa [nor]: "A Föld vulkánjainak többsége piskóta a Katlához képest. De gondolom neked ez se újdonság. Meg az se, mit okozott a legutóbbi nagy kitörése. Minek is írok ide egyáltalán, ha itt mindenki olyan kurva okos..."

Olvass vissza, nem azt mondtam hogy mindegyik akkora mint a Katla vagy hogy tudna olyan pusztitast vegezni, hanem hogy kb. barmelyikrol el lehet mondani hogy egyszer majd ki fog torni.

Amig nem tudjuk nemhogy az evtizedet, de meg az evszazadot sem beloni, addig ezeknek (szamomra) nem sok hirerteke van. Ez pont olyan mint hogy egyszer majd becsapodik a Foldbe egy aszteroida. OK, tudjuk hogy mikor? Nem. Tudunk ellene tenni valamit? Nem. Akkor meg?

Bocsi, biztos en vagyok a korlatolt, de nekem ezek a katasztrofa sztorik sosem jottek at. Nem akartam a lelkedbe gazolni.

Tucanus 2014.02.19. 20:43:29

@diggerdriver: ebben azért ne legyél biztos :) Bissauban pl. az 1962-es függetlenségi háború kezdete óta nincs halászat, szóval van ott hal bőven, ráadásul olyanok, hogy csodát láttam.

Tucanus 2014.02.19. 20:48:19

@Don Kartasch: Etna nem tréfál. Egyik éjszaka olvasom a fácsén, hogy akkora kitörés van éppen, hogy még Máltáról is látni lehet. Kimentem az erkélyre és tényleg. Van vagy 250 km (kb) és simán lehetett látni, ahogy világít ezerrel. Másnap meg jött a fekete eső+hamu. Azóta kicsit közelebb érzem magamhoz a vulkános sztorikat.

2014.02.19. 20:51:26

@Tucanus: tedd legyszi oda a madarat a neved melle, hogy tudjam te vagy az.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.19. 20:52:25

@Mr Long: Akkor kinezted mar a gepereju jaromuvet? Kivancsi vagyok mire fened a fogad, mar ha nem indiszkret kerdes (johet privatba is). :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 20:58:04

@wuaaa [nor]:
Én se kurva, se okos nem vagyok és örülök, amikor írsz...

@shakti_rom:
Pontosan mihez is mit szólok?

@blackhair-lady:
Oké, oké :)

Tucanus 2014.02.19. 20:59:05

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): megtörtént :) Bár még nem adtam fel a reményt, hogy visszaszerzem a régi nick-emet, mert így nem férek hozzá a blogjaimhoz :( Nem mintha lenne időm írni, de egyszer majd...

MagyarJoe 2014.02.19. 21:04:24

@Taxomükke: @MrLong 1800 font teljesen irrealis eves szinten foleg ha nincs semmi a vezetoi multadban. Ha erdekel mondok (szabalyos) trukkoket ... de nem akarom eroltetni.

Mr Long 2014.02.19. 21:06:29

@Don Kartasch: Hat csak nezegetek, tudod penz nelkul konnyer urizal az ember. :DDDDDDDDD
Igazabol azok a verdak amik tetszenek megernek £8-10k-t, annyi meg nincs ilyen celra most :( De a volvo-saab-landrover freelander2-bmw-vagy "barmi" ami jol nez ki belul is temak tetszenek :) Nem akarok fapados kocsit, abbol harom is volt :D
Multkor neztuk a puhatetos saab 9-3 puhatetoset, de elvetettuk, mert nem tetszett eloben, amikor talalkoztunk eggyel.

Mr Long 2014.02.19. 21:09:26

@MagyarJoe: 8 ev vezetoi multam van, legalabbis annyi idos a jogsim. Itt az a baj, hogy nem voltam biztositott sosem.

Mr Long 2014.02.19. 21:17:53

@Kövérmadár [swe]: Tegnap lattam egy ranget, amit egy olyan szominak kinezo csavo vezetett aki vagy egy masik tucatot megevett. Annyira eroltette az egyedi es meno rendszamot, hogy a kovetkezo lett belole: TYS 550N. Gondolom az osszes masik kombinacio foglalt volt es nem birt egyedi lenni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:25:40

@Tucanus:
OK.
Ha most bemész egy Angliai egy Német egy Francia hipermarketba milyen Vörös Tengeri vagy egyenlítő környéki halkészítményt tudsz venni?
Melyik afrikai országnak van akár töredéknyi bevétele a halászatból mint Norvégiának?
Libériának vagy Kongónak mennyire tornázza fel a GDP-jét a halászat?
Ahol víz van ott néhány szélsőséges esttől eltekintve halak vannak. Szép színes nagy halak.
Jelentős nemzetgazdasági bevételt viszont csak a hideg tengeri halászat hoz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.19. 21:31:30

@tanato: jó link, és köszi, hogy minden nap hagysz nekünk olvasnivalót :-)
csak nem értem a hülye címadást, mi ebben a pofon, hogy előbb valamit is kell beletenni a kalapba, olyan minimálbér szinten, mielőtt a bevándorló kivenne valamit. jogos.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.02.19. 21:32:47

@diggerdriver: szia. ez az írás kizárólag erről az appról szólt. maga az úti beszámoló a saját blogomon jelent meg és linkelve van a fenti írásban, illetve anno ajánlva volt itt egy vasárnap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:34:10

@Mr Long:
Én az otthoni bonus10-emet nem tudtam áthozni.
Mostmát itteni bonus 1-el 100fontot fizetek havonta.

Tucanus 2014.02.19. 21:34:32

@diggerdriver: Hát ez az, hogy nem vehetsz, mert tilos bármilyen onnan származó halat vagy halkészítményt árulni az EU-ban, így tök más néven árulják meg bedarálják abba, amit megveszel az angol marketedben. Ezért írtam, hogy ugyanolyan korrupt formák csak máshogy adják elő.

Mr Long 2014.02.19. 21:37:07

@diggerdriver: multkor meg valami havi £33-rol magyaraztal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:38:17

@bandirepublic:
Az írás felvezetőjében szó sincs erről.
Ha így van akkor rendben van de ki kellett volna írni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:40:25

@Tucanus:
Én nem Bissauról beszélek hanem az összes déli tengerről.
Halászat van tele a halpiacok a helyi lakosságnak elég de ennyi.
Iparszerű halászat nincs.

2014.02.19. 21:42:08

@Tucanus: nade Tucano. Tudod, hogy az ilyen temaban a japanok a legjobban a nem uriemberek. Marmint azzal, amit az ausztral vizeken csinalnak. Ausztralia ugy tudom be is perelte Japant

Mr Long 2014.02.19. 21:46:07

@diggerdriver: akkor rosszul emlekeztem.
@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): kicsit bovebben kifejtenetek? Vagy kuldjek nektek egy feregJukat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:46:50

@nezzazegfele:
Ne csináljunk már drámát egy hisztis hülyegyerek kínjaiból.
Valaki végre kapassa már meg vagy dobjuk össze a lóvét egy jóvágású kurvára neki és talán megnyugszik.
Ilyen célra szívesen adakozok.
Az állandó síráson kívül még pozitív megnyilvánulása nem volt itt.

SzZoole 2014.02.19. 21:47:49

@Mr Long: en a csillagost ajanlanam:)))

Tucanus 2014.02.19. 21:51:21

@diggerdriver: ezt mondjuk nem értem. Portugália délinek számít? Málta? Brazília?
Ezeket elég jól ismerem, és mindenhol brutális halászflották vannak, bár a tugák nemzeti halkajáját norvégok fogják ki, a bacalhao-t. És Brazijúban mondjuk 200 millió halevő... ahhoz képest az angol halkomálók beférnek a paksi halászcsárdába. És akkor még Japánról nem is szóltunk. Folyamatosan repkednek itt a japán tonhalszállító repcsi flották, mert nekik termelnek az úszó halgyárak, meg a tonfarmok, mármint Máltán.

SzZoole 2014.02.19. 21:52:12

@diggerdriver: Te Digge,neked rossza a szemed?Szerinted az en autom az Subaru?:)))

2014.02.19. 21:52:25

@Mr Long: meg ma reggel is megkonnyeztetett a fereglyukas story, amikor ragondoltam. Sajnos az idoeltolodas miatt csak aranylag keson lattam tegnap

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 21:57:02

@diggerdriver: Személyiségzavaros. Elküldöd a francba, vagy idegorvoshoz, vagy szűröd az nem egyenlő azzal, amit ott írtál.
Így is csinálnak elég baromságot magukkal a fiatalok, nem kell a lovat adni alájuk.

Sütemény1975 2014.02.19. 21:58:25

@Kövérmadár [swe]: az sem rossz verzio, de a hosszu hajout izgatja a fantaziamat. daniabol megy, ha jol tudom. borsos az ara, ha jol emlekszem 800 e Ft korul all meg a retur jegy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:59:20

@Zoole[uk]:
Csillagos autót ajánlottál.
A Subaru az nem csillagos?
Nem azt mondtad hogy Mercedest vegyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:01:16

@nezzazegfele:
Arra a szösszenetre amit írt ez volt a megfelelő válasz.
Nehéz az élet?
Dobd el.

SzZoole 2014.02.19. 22:04:14

@diggerdriver: igazad van a Subarun is vannak csillagok,de a Mercedes beceneve a csillagos.

2014.02.19. 22:05:38

@diggerdriver: @Zoole[uk]: coming-out-olok. En elvinnem a Subi Impreza WRX-et driftelni egyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:07:28

@Tucanus:
Nem tenyésztett halakról beszélünk.
Egyszerűen arról van szó hogy a hideg víz az oxigéndús víz.
Ez egyébként a levegőre is igaz. Ezért van az autókon intercooler vagyis töltőlevegő visszahűtő.
A hideg, oxigéndús vízben tudnak a mikroorganizmusok a legnagyobb számban jelen lenni.
Ezért van ott halból is a legtöbb.
Egy Brazil egy Portugál halászflottát vagy méginkább a nemzetgazdasági hatását nem lehet összemérni a Svéd vagy Norvég vagy Dán flottával és halászati bevételével.

SzZoole 2014.02.19. 22:08:42

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): akkor mar inkabb egy EVO VIII-as,az ubereli aWRX-et.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:10:36

@Zoole[uk]:
Érdekes módon látok kb 100 WRX-et mire egy EVO-t.
Ettől függetlenül mindegyik jöhet.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 22:13:37

@diggerdriver: Értem, tehát akik vagyunk itt több tucatnyian, és szarabb az életünk, mint neki, dobjuk el.
Olyan szinten szűri az agyam a hozzászólásait, hogy az elmúlt két napban csak pislogtam, hogy miről is írnak neki a többiek, és ha ma is nem linkelik be akkor nem tudtam volna felidézni. Holott emlékszem az előtte lévőkre és az utána következőkre is, hogy olvastam.
Picsog igen. Folyton, igen. Megoldásokra, lehetőségekre nem ír választ, igen.
Tovább szűröm tudati szinten? Igen.
Csak ha erre téved valaki, aki mondjuk nem személyiségzavaros, hanem szimplán szar napja van, és minden összejött, találkozik azzal a beírásoddal és megteszi... Tudom, téged nem hat meg, úgysem ismered, úgysem vagy érte felelős.
De ez egy nyilvános blog, az olvasottsághoz képest elenyésző a kommentelők aránya.
Mielőtt megtudtam, hogy 23 éves és fiú, nekem egy az egyben az jött le a bejegyzéseiből, hogy egy 16-18 év közötti lány.
Persze itt a nagy arctalanságban akár az is lehet, meg az ellenkezője is, de az már tényleg legyen az ő baja.

Nekem volt egy hasonló kaliberű osztálytársam anno, akinél valami bekattant, és megtette. Csak a véletlenen és a csodán múlt, hogy ma is él.
Egy hasonló beszólás vezetett oda nála.

Csodálkozom, hogy egyedül vagyok a véleményemmel - és nem Palinta általános védelmében írom, mert az a bejegyzésed szerintem túl ment az oltogatáson.

SzZoole 2014.02.19. 22:18:27

@diggerdriver: nekem Mo-on vannak olyan barataim,akiknek a rallyzas a hobbijuk(nem egy olcso hobbi)ha talalkozok veluk mindig azzal csesztetnek,hogy ne repulovel mennyek haza hanem egy EVO VIII-al alkatresznek na ok mondtak nekem,hogy a EVO jobb mint a WRX,nekem egyebkent teljesen mindegy,Te tudod,hogy en mire eskuszok:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:22:13

@nezzazegfele:
Én soha nem szűrök senkit.
Jobban fáj ha tudja hogy olvasom és levegőnek nézem.
Ha már...
Hintának válaszolni szoktam.
Igazából nincs vele bajom bár 23éves korára benőhetett volna már a feje lágya.
Én akkor már kétgyerekes családapa voltam.
A személyiségzavar meg a depresszió nekem nem mond semmit.
Divat.
Ha valaki sajnáltatni akarja magát kiváló ütőkártya.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:25:40

@Zoole[uk]:
Szerintem egy hozzánk hasonló mezei mókus nem tudná megmondani melyik a jobb.
Egyszerűen azért mert az autó képességeinek kis hányadát tudnánk kiautózni belőlük.
A barátaid hozzáértő emberek miért ne hinnék nekik?

SzZoole 2014.02.19. 22:26:21

@nezzazegfele: tenyleg idegesito a legjobban az,hogy allandoan szemelyeskedik es a masok zsebeben turkal,nalam az verte ki legjobban a biztositekot,hogy itt a blogon mindenki elott a Tildynek majdhogynem nyiltan ajanlatot tett.

2014.02.19. 22:27:15

@nezzazegfele: Nem vagy egyedul a velemenyeddel! En is kiakadtam rajta, csak nem irtam, mert kesobb lattam es most jottem vissza....

Szerintem is gaz ilyet irni, nem tudjuk egymasrol, milyen allapotban vagyunk epp itt a monitor tuloldalan, raadasul azt is irta, hogy borderlineos.

Sütemény1975 2014.02.19. 22:29:17

@diggerdriver: az az igazi hurka :) s rizsest sosem szerettem.
jut eszembe, ma voltam a jcb egyik uzemeben uttoxeter kornyeken. eszembe is jutottal :) sargallott a hatalmas telep a munkagepektol.

MagyarJoe 2014.02.19. 22:29:39

@Mr Long: valami nem stimmel... 8 eves EUs jogsi es £4000 erteku auto, magan hasznalat, feltetelezem Anglia... nincs benne semmi extra amiert olyan draga lenne. nekem az eszak-ir taxis biztositas is (ami a legdragabb szokott lenni) £1300-nal kezdodott annak idejen, kotottem magamnak is masnak is... szoval a segitseg fel van ajanlva, ha elni akarsz vele, kuldj email cimet privatban

SzZoole 2014.02.19. 22:30:41

@diggerdriver: en biztos,hogy nem szamomra mindket auto erdektelen,ki probalhattam az egyik modifikalt EVO-t,nem mondom,hogy rossz elmeny volt,de azert nem cserelnem le az enyemre:)))

2014.02.19. 22:31:35

@diggerdriver: Orulj neki, hogy nem tudod, hogy ezek mit jelentenek. Nem kell sajnalni senkit, csak ne provokalj...

2014.02.19. 22:31:55

@nezzazegfele: @diggerdriver: a munkamra kellene koncentralni, de nem megy. Mindjart megyek megegy kaveert (mentes es skinny!).
Az en 2 centem, annyi, hogy Hinta artalmatlan. Szinfolt itt, olyan, mint Tokfozelek vagy Niki. Miutan ez itt a virtualis jatszoter, eleve artalmatlan, amig le nem nyomoz es nem zaklat.
A levegonek nezes es a fizikai szures kozott gyakorlati kulonbseg nincs. En mentalis szurot is sokszor alkalmazok a Digger-Shakti-Morsel triumviratusnal is.

Szemely szerint, nem mondok soha senkinek se eloszoban se irasban, amit Digger. Nem tudok rola 3-4 oldalt irni, hogy miert. Egyszeruen nem akarnek senkinek se rosszat kivanni. Plane Hinta anyukajanak nem, akin csattana ez az egesz. A legynek sem artott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:32:04

@mojyo:
Én most megosztok veled egy nagy titkot.
Itt és most az internet nyilvánossága előtt töredelmesen bevallom hogy nekem meg magas a húgysavam.
Felakasszam magam vagy elég ha a kardomba dőlök?

2014.02.19. 22:36:06

@diggerdriver: Na latod, neked is van bajod. Egy bordisnak azt mondani, hogy akaszd fel magad, kb olyan mint ha en azt mondanam azutan, hogy panaszkodsz a magas hugysavadra, hogy igyal meg egy liter hugysavasito teat. Erted?

Engem se erdekel egyebkent, de nem kell ettol meg provokalni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:36:29

@Sütemény1975:
Bizony.
Volt hogy Anyámék 70-80 zsemlét vágtak fel. Három disznóhoz.

Sok gyáruk van. Én Bamfordban voltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:43:24

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): @mojyo:
Sajnálom hogyha valaki nem látja hogy egy olyan hozzászólásra ez a válasz egy geg volt.
Számtalanszor hallottam már hogy nehéz az élet. Kapásból szoktam mondani hogy dobd el.
Azért mert azt ÍRTA hogy valamilyen baja van az még azt sem zárja ki hogy ő a HA. Vagy Barátusz.
Miért kéne neki hinni?
Őneki miért kéne nekem hinni?
Hagyjuk már ezt a szentimentális picsogást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:45:44

@mojyo:
Teszerinted meginnám?
Ha elküldök valakit a picsába ami elég gyakran megesik az mennyire komolyan veendő?
Ja hogy őnála vigyáznom kellett volna mert azt mondta hogy...
Ez komoly.

2014.02.19. 22:47:09

@diggerdriver: Nekem lejott, en ertem, hogy te miert irtad, de o nem biztos. Te irtad, akarki lehet, es annak az ellenkezoje is. Ovatosan fogalmazni nem egyenlo a szentimentalis picsogassal.

Muscari 2014.02.19. 22:48:57

@diggerdriver: szerintem is tulzasba estel, Diggie, sokszor nem veszi eszre az ember, hogy milyen reakciot valt ki masokbol, amit mond, vagy ir.

A depresszio pedig nem divat, hanem egy betegseg. Tudom, mert en is voltam az, tobb mint tiz evvel ezelott. Ha hiszed, ha nem olyan kilatastalannak ereztem az eletemet, hogy ugy ereztem, nincs semmi ertelme. Azt sem bantam volna, ha meghalok, hiaba volt ket gyerekem, ugy ereztem, senkinek sincs szuksege ram.

Elmult hal Istennek, megtanultam ujra elni, sot megtanultam ertekelni es szeretni magamat es mindent, amim van. De egy naguon rossz idoszak volt es sose fogom elfelejteni.
Szoval csak egy kicsit tobb empatiat kerek, mert lehet, hogy ez az emberke tenyleg beteg.

Egyebkent van egy baratnom, akit nagyon szeretek, es aki tobbszor is megkiserelt ongyilkossagot,ugyhogy a tema erzekenyen erint.

2014.02.19. 22:51:16

@diggerdriver: Valoszinuleg nem innad meg, de attol meg nem volna szep tolem, ha ezzel provokalnalak, nem? Akar meg is sertodhetnel rajta ha erzekenyebb lennel, duhos lennel, szurnel, utalnal, stb..... Te nem vagy ilyen, es orulj neki, de nem tudod, hogy akinek irsz, hogy fog reagalni. Van aki meg az egyszerubb vicceket se erti, hat meg egy durvat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:51:45

@mojyo:

...hát tudod mindent lehet rám mondani de hogy én lennék az óvatosan fogalmazó Digger, azt nem.

:))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 22:52:17

@Mr Long:
Ez édes (és kínosan vicces :) ).
Én is törtem a fejem egyedi rendszámon, de majd meglátjuk...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 22:55:23

@diggerdriver: Ha ezután mégis elmondható lenne rólad, még szimpatikusabb lennél, mint amilyen általában vagy a veddkönnyedén-életfilozófiáddal.
A geg és az ökörködés jó., ha röhögünk egyet az jó, de nem minden határt kell átlépni.

2014.02.19. 22:56:49

@diggerdriver: Hinta nem Baratusz. Nem kot bele minden masodik szoba

Latcho Rom 2014.02.19. 22:59:40

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): hm. min akadtal fel karel, a veszkedeseinken digsivel, morzsakkal, azon hogy direktbe kerdezlek ha nem ertek valamit, vagy az hogy a homlokodra tettem a silver spoont? :)
N em orulok a szurodnek, magyarazd el, please.

puhacica 2014.02.19. 22:59:56

@diggerdriver: depresszio. nagyon melyre lehet kerulni. nagyon nehez onnan kimaszni. teny: megkemenyedik az ember utana. de nem annyira, hogy egy ilyen mondat ne usson. sose "divatozzal" es senki korulotted. maradj meg a hitedben, oszinten kivanom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 23:06:23

@Muscari:
Nézd nekem megvan a véleményem a depresszióról is és azokról is akik többször MEGKÍSÉRLIK az öngyilkot.
Igazat adok neked mert homlokegyenest más szemszögből látod a dolgokat de ettől az én véleményem még nem fog változni.
Legfeljebb nem mondom ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 23:13:05

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
Nem. Egy tapasztalatlan kölyök akinek heveny puncihiányra utaló tünetei vannak.
Anyuka kedvence akinek fogalma sincs a való világról. 23évesen már fel kéne ébredni.
Amúgy tényleg ártalmatlan, bár néha felbassza az agyamat.

TilosazA (UK) 2014.02.19. 23:13:47

@diggerdriver: Én értelmes embernek tartalak Digger, de szerintem ebben a témában még nem merültél el, ezért ez a véleményed róla. Nézz utána a cyber-bullyingnek, és a depressziónak. Létező fogalmak, és sok ember halálát okozzák. Attól még hogy Te nem élted át, nagyon is komoly probléma. Majdnem mindenki családjában akad/akadt valaki aki depressziós volt legalább egyszer az életében. És ha ez az ember olyan hozzáállással találkozik, hogy "ugyanmár, tök jó életed van", "ne hisztizz már", vagy "miért vágsz mindig ilyen savanyú képet, menj már innen", az csak még mélyebbre süllyed.
Ha lesz időd nézd meg ezt. Hátha jobban megérted. new.ted.com/talks/andrew_solomon_depression_the_secret_we_share

TilosazA (UK) 2014.02.19. 23:15:22

@diggerdriver: És még annyit, (most már tényleg abbahagyom), hogy egy depressziós embernél ki lehet mutatni fizikai elváltozásokat az agyában. Tehát ez nem csak valamilyen mondvacsinált dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 23:21:17

@TilosazA (En/Mum):
Jó, akkor maradjunk annyiban hogy nekem meg ez a fóbiám.
Depresszióellenes fóbiám van.

Chamroe 2014.02.19. 23:34:18

@házelőtthinta: Először is: ne akaszd fel magad!
Digginek biztosan puncihiánya van, emiatt frusztrált, és ezt rajtad vezeti le :-D
Hiszen egy férfiembernek mi más baja lehet?! Vagy ez, vagy a sör meleg... :-P

Engem szórakoztat, ahogy az ellenvéleményt képviseled.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 23:36:43

@Sütemény1975:
Az nem kevés pénz ekkora távolságért, bár annyira azért nincsen közel. Viking Line?
Hogy bírod a hánykolódást? Nekem gyógyszer kell az első napokban, utána semmi gond.

Latcho Rom 2014.02.19. 23:37:40

@Chamroe: a kobasztoltesen es a hintan kivul semmirol nem tudunk ma beszelgetni?

Muscari 2014.02.19. 23:45:03

@shakti_rom: akarsz politizalni?
Egyebkent meg hol van a puma holgy?

Latcho Rom 2014.02.19. 23:49:05

@Muscari: ma nem igazan, koszi. dolgozik a kugar, harom oraval van mogottem, itt 5 48 van

Latcho Rom 2014.02.19. 23:50:12

@rezsoatya: olyan korcs vagyok fater, hogy nalam ez nem tema :)

Chamroe 2014.02.19. 23:50:38

@shakti_rom: szerintem ez is van olyan izgi, mint amikor te és morsels nyúzzátok egymást, vagy amikor tucatnyi kommentben nyomatod a hülye roma gádzsós dumát.
De akkor lapozzunk. Néztem pár részt a Heartland című kanadai sorozatból. Marhákat lopnak benne úgy, hogy begurulnak egy böhöm kamionnal a farmra, és kisebb csordákkal lépnek meg. Előtte meg levegőből derítik fel, hogy merre van a csorda. Mennyire gyakori az ilyen marhalopásos eset?

Latcho Rom 2014.02.19. 23:54:24

@Chamroe: nem nezem a sorozatot, talan Cascabel tud ehhez szolni, o van nyugaton, a kanuk kovbojokkal. Igen irtad mar hogy csipi a szemed ha romaskodom, ott a szuro - hasznald egeszseggel.

rezsoatya (törölt) 2014.02.19. 23:57:12

MI VAN MA VELETEK?!
Mit eszitek egymast???!!!

Latcho Rom 2014.02.20. 00:01:11

@rezsoatya: efogyott a stifodli, azé.

dzsanázod a vakerom? :)

Chamroe 2014.02.20. 00:05:03

@shakti_rom: bocs a beszólásért. Biztos azért harapok erre, mert nyáron a dög melegben, ha ablakot nyitok, ezt kell hallgatnom. Na meg a füttyögést, káromkodást. Mert ez egy ilyen környék.

Latcho Rom 2014.02.20. 00:12:39

@rezsoatya: elso kocsim ilyen volt itt mint a,stuncike a videoban, AMC Gremlin. Ut-kop-resze-hijja, s kepzeld, az ev autoja is volt. Enyimet a rozsda ette, rut darab volt.
Egyszer regen vezettunk telen torontoba, visszafele sem az ablaktorlo, se a futes sem mukodott. Leheltunk, kezzel pucoltuk az ablakot a hotol. 5 ota, ket gyerek hatul orjongott.

Those were the days! :)

Chamroe 2014.02.20. 00:14:45

@shakti_rom: győri vagyok, de a szigeti részen találtunk kecót (maga a lakás szép, felújított és olcsó, kb 70 m2 = 45 e/ hó). De a környék elég gáz. Azért javul a helyzet, amióta elkezdték a kitelepítéseket a 2017-es ifjúsági olimpia miatt.

Latcho Rom 2014.02.20. 00:18:20

@Chamroe: ertem. Kifele keszulsz, azert irsz ide?

Latcho Rom 2014.02.20. 00:19:30

@shakti_rom: 5 oRa az ut ottawatol torontoig.

Chamroe 2014.02.20. 00:23:38

@shakti_rom: igen, most a tőkefelhalmozás és nyelvtanulás megy aktívan.
Na lépek, mert holnap meló.
Jó éjt!

Latcho Rom 2014.02.20. 03:33:50

Egy facebook kommentar a videohoz:

"Amikor az örökségből, emlékekből kikoptak az ilyen orbánféle szarjankók, és minden gyarló politikus, akkor már csak a kultúra marad. A kultúra ui. elég makacs jószág. Az értelmesebbjének beleeszi magát a lelkébe, és nem tud nélküle létezni. Fanni is, Jancsó is ott van minden normális ember lelkében."

www.atv.hu/videok/video-20140218-ungvari-tamas-eb

adg 2014.02.20. 04:37:16

A legnagyobb halvadasz orszagok: Kina, Peru, Usa, Indonezia, Chile, Japan, India, Oroszo, Thaifold, NORVEGIA, Fulopszigetek, Vietnam, Mianmar, Izland..............Kanada........Dania...

Van azert hal a melegebb vizekben is. Afrika egy reszen meg pl pont az a baj, hogy cakpak lehalasztak az osszeset szinte, igy csak a kis halaszhajok tudnak fogni valamit, ipari kitermelesre nem maradt.

Csendes oceani halakat most magam reszerol hanyagolnam. Az a baj, hogy nem tudom, melyik honnan jott, igy erost visszavettuk a tengeri halfogyasztast. A japanokat meg ki kellene loni a marsra a hozzaallasuk miatt. Itt hajoznak ausztralia korul, es elviszik az oszes balnat kutatasi celra. Biztos azt kutatjak, mennyi hal van meg a vizben. Es meg ott van az elfuseralt atomiparuk, meg a hazudozassal kevert nemtorodomseguk.

Fereglikat nekik! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.20. 06:19:01

@shakti_rom:
Jancso, mi?! :( brrrr
Nem tudom ki az a Fanni. Nem szeretem a magyar filmeket, nem szeretem a vilagukat / mondanivalojukat. :)

@rezsoatya:
:D
Itt pl. a "64 SALE" tiltva van, ha jol tudom :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.20. 06:44:52

@diggerdriver: milyen útleírást keresel? hol ígérte neked? sem a címben, sem a bevezetőben nincs szó az utazás leírásáról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.20. 06:55:15

@adg [AU]:
Ne aggodj, hamarosan allitolag ugyis kihalnak a japanok ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.20. 06:56:51

@diggerdriver: szerintem a magas húgysav-szint csak egy divat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.20. 07:41:48

@Babette_:
Igaz. Nem is akarom magam felakasztani miatta.

Quercus a favágó 2014.02.20. 08:14:17

@Muscari:

Magyarország jelen pillanatban 10 millió depressziós ember országa. Sajnos.

Quercus a favágó 2014.02.20. 08:35:49

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):

Nekem nagyon gyakran teljesen más a véleményem dolgokról, mint itt a blogon a fősodrás. De inkább megtartom magamnak.
Már csak azért is, mert láttam mit kapott itt néhány ember ezért(pl lexrex, vagy a barátom Trebitsch). Ilyenkor inkább távol tartom magam, mint Zopolite kolléga. Szerintem gyakran ő is ezért marad csendben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.20. 08:43:33

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Barátusz egy okos fickó, ki az, aki egyáltalán fontolóra veszi, hogy ő meg hinta azonosak lehetnek??

Sütemény1975 2014.02.20. 09:41:44

@Kövérmadár [swe]: neztem ugyan, de mar nem emlexem, hogy melyik hajo visz.
mivel az elmult 2.5 evben folyamatosan ingazom a calais-dover kompon, mar kezdek alkalmazkozdni a vizhez. igaz, az nem hosszu ut, de tud kemeny lenni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 09:47:41

@Mr Long: "Multkor neztuk a puhatetos saab 9-3 puhatetoset, de elvetettuk, mert nem tetszett eloben, amikor talalkoztunk eggyel."

Istenkaromlo eretnek, egessek meg!!! :D

Tucanus 2014.02.20. 09:53:18

@diggerdriver: erről fogalmam sincs, biztosan igazad van. Nekem meg a halrablásban :)

______________ (törölt) 2014.02.21. 01:19:42

@QUERCUS: de nem mondhatod, hogy nem tesznek ellene. évente egy kisvárossal kevesebb (a depressziós). pár generáció, és hírmondó se marad. magyarország jobban teljesít!

pappito · http://pappito.com 2014.02.23. 11:25:11

@peacefroggg: kösz a Glin-Gló album tippet, nagyon jó!

Vegaaa 2014.02.25. 12:04:31

én szeretem Izland művészi oldalát (is), ezért van pár filmem meg albumom. a bejegyzésről eszembe jutott, hogy a Jar city (Vérvonal) című filmet Baltasar Kormákur nemhiába rendezte meg. nekem tetszett, ajánlom mindenkinek.
az izlandi emberek ereiben egyébként nem csak őshonos vér csörgedez, hanem bizony magyar is! anno a Flickr-en nézegettem fotókat, amikor is egy Húsavík-ban élő lány képei nagyon felkeltették érdeklődésemet (természetfotókról van szó...). nagyon nehéz volt vele kommunikálni, mert igen távolságtartó volt és állandóan az érdekelte hogy ki vagyok és miért kérdezgetem őt. 10-20 levélváltás után - amikorra két ember azért valahogy csak megismeri a másikat - is képes volt visszatérni a kiindulási pontra, mintha csak az első érdeklődő mondataimat olvasná. később kiderült, hogy az zavarja, hogy én magyar vagyok. ezen nagyon meglepődtem és rákérdeztem mi ezzel a baj. a lány elárulta, hogy nagyapja '56-os forradalmár volt, és amikor Budapesten az utcán valaki egy kést döfött a hátába, akkor döntötte el hogy elköltözik ebböl az országból a világ végére, Izlandra.
a szóban forgó hölgyemény szerencsére nem tagadta meg gyökereit, felkereste magyar rokonait. személyesen is eljött, csak zavarta hogy az itteni hozzátartozói nemigen tudnak angolul, így félig kézzel lábbal kommunikáltak. ettöl függetlenül persze jól érezte magát, tetszett neki Budapest nyüzsgése és a nyíregyházi állatkert is. hogy szokták mondani? ja, igen. kicsi a világ :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása