oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 13. 06:46,  Franciaországot dobta a mátrix 445 komment

2014. február 13. 06:46 Határátkelő

Franciaországot dobta a mátrix

Nagyon régi törzsolvasó küldött a minap levelet, amelyben leírta, hogyan is keveredtek fél évvel ezelőtt Lotaringiába. Hari Seldon és családja azon ritka emberek közé tartozik, akik (noha a nyelvtudás miatt kézenfekvő lett volna) nem Angliát választották – hogy miért és hogyan ment a beilleszkedés, az rögtön kiderül.

Metz.JPGMetz

Miért tűntem el ilyen sokáig? Egyszerű, mert kiköltöztünk Franciaországba. Miért indultunk ki, 40 évesen három kislánnyal a világnak? Lehet súlyozni, de 66%-ban politikai 33%-ban gazdasági okból. Már 2010-ben, az ikerlányok születésének évében elkezdtünk gondolkodni, hogyan is oldjuk meg.

Egy mérnök, egy orvos

Én mérnök vagyok, feleségem orvos. Azt hiszem, mindenki megérti, hogy két kisgyerekkel csak „szuper biztos” állás jöhet szóba, (illetve a gyerekek miatt nem engedhettünk meg semmi életszínvonal csökkenést).

Ilyen állás a versenyszférában így a válság éveiben nem igazán van, viszont az orvosokat gyakorlatilag tárt karokkal fogadják. Így a kijövetelnél azt találtuk ki, hogy először ő keres állást, aztán ha majd kialakul az élet, akkor keresek én.

Rengeteg orvos fejvadász cég van, ők főleg Svédországba keresnek kollégákat. Nekem személy szerint a svéd társadalom felépítése tetszett volna, de aztán másként alakultak a dolgok. Eltelt két év, ezalatt megszületett a harmadik kislányunk is.

Ez hozott pár érdekes szituációt, például én mentem el orvosi állásbörzékre, és szépen bemutatkoztam, hogy én ugyan nem vagyok orvos, but my wife yes… Mindenhol szépen regisztráltattam Őt. Aztán találtunk svéd, holland / belga és francia állásközvetítőket.

Előnyök és hátrányok

Kézenfekvő lett volna Anglia, mivel mindketten beszélünk angolul, de a feleségem annyi rosszat hallott még szakmai körökben is a brit egészségügyről, hogy nem szeretett volna abban részt venni.

Mialatt vártunk a visszajelzésekre, szépen megcsináltunk a szokásos mátrixunkat (ezt csináljuk az autóvásárlásnál, a lakáscseréknél, minden fontos döntésünknél). Az adott ország előnyei / hátrányai pontokba szedve és az adott ismereteink szerint súlyozva a fontosságukat.

Aztán egyszer feleségem barátnője elmondta, hogy nem kell a fejvadász cégekre várni, hanem simán rákeresni a Google-on. Ezután megint végignéztük az országokat, illetve úgy döntöttünk, ha közben beérkezik fejvadász cégtől is ajánlat, akkor majd akkor döntünk.

Beírtuk, hogy pédiatre, és France. Dobálta is ki az állásokat tömegével, persze itt is sok volt az állásközvetítő. Végül Franciaország mellett döntöttünk. Egy lotaringiai kórház keresett gyerekorvost, közel a német határhoz.

A vártnál egyszerűbb volt megszokni

Interjún május végén voltunk kint a legkisebb lányunkkal, és a nyár szervezéssel, illetve a családtagok ellenállásával telt. Úgy saccoltuk, hogy amíg a gyerekek óvodába / bölcsődébe mennek, és elkezdhetem a nyelvtanfolyamot, az két hónap, és az igen nehéz lesz.

Strasbourg.JPGStrasbourg

A valóságban pont fordítva volt, jóval egyszerűbb volt megszokni az itteni életet, viszont a bürokrácia malmai nagyon lassan őrölnek. Például csak most 2014 januárjában küldték ki a Carte Vitale-omat (a feleségem állása után vagyok biztosítva), illetve a legkisebbnek csak most lett bölcsődei helye.

Szerencsére a feleségen főnöke nagyon korrekt volt, elkísért minket az orvosi kamarához, keresett nekünk lakást, óvodát és bankot.

A nagyok egészen jól kezdték az óvodát. Valamikor korábban volt egy poszt, ami a gyerekek beilleszkedéséről ír. Ezzel kapcsolatban a tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy minél kisebb a gyerek, annál jobb. Kisgyereknek általában elég kerek a világ a szülőkkel.

Öt tekercs kék, zöld és narancssárga

Sajnos, még most sem tudtam elkezdeni a nyelvtanfolyamot, ezért most is csak ott tartok, ahol a feleségem még évekkel ezelőtt tanított meg egy kis tanfolyam. Ennek ellenére elég szépen elboldogulok.

Például egy ilyen eset volt, ahol nekem kellett elboldogulnom: rögtön a második héten szembesültünk azzal, hogy itt szelektív hulladékgyűjtés van, persze a főbérlő csak akkor mondta, amikor a szemét már mind a három lakás kukájából ömlött ki (már le volt kopva, hogy melyik melyikhez tartozik).

Na, akkor el kellett mennem a városi kommunális szervezethez. Itt szépen elmondtam, mi járatban vagyok. Úgy látszik, a hölgy megértette, mert mondta, hogy hova menjek.

Bementem egy irodába, ami úgy nézett ki, mint a Harry Potterből a Gringots Bank. Leülök, jön egy ügyintéző. Elkezd kérdezni, hogy hol lakunk, előtte hol laktunk? Hány tagú a család? Mekkora a lakás? Új építésű-e? Mekkora a légtér? Mekkorák a gyerekek? Hány közülük a pelenkás? (Kicsit hülye kérdés, de mit csináljak? Mutatom, hogy ez itt a hasamra kötve, ugyanis akkor gyakorlatilag mindenhova Johannával kellett mennem.) Aztán még néhány kérdés.

Végül az ügyintéző kijelentette, hogy jár 5 tekercs kék, zöld és narancssárga. Kérdeztem, hogy ezt hogy tudta kiszámolni, ennyi adatból? Mondta, hogy sehogy, majd a falra mutatott, hogy nézzem meg, ott a táblázat: egy, kettő, három, négy, öt személyes háztartásnál hány szemeteszsák jár.

Szerintem csak szórakozott előtte velem majdnem fél órát, mindenesetre szórakoztató volt, vagy legalábbis sokkal szórakoztatóbb, mint hazaérve négy kukába belebújva szelektálni a két hetes szemetet.

Nem szeretik a gyerekes szomszédokat

Ezen kívül levezényeltem egy költözést is, mert a feleségem aznap ügyelt, és csak reggel tudott beszélni a költözetőkkel. Miért költöztünk? Mert az alattunk lakók nem bírták elviselni a gyerekeket.

A feleségemnek több ismerőse jelezte egymástól függetlenül, hogy Németországban nem nagyon szeretik a gyerekes szomszédokat. Mi a német határ mellett lakunk, így sok német bérel itt lakást, mert itt olcsóbb.

Az alattunk lakó német pár szerint nagyon zajosak voltunk, a gyerekek éjjel-nappal rohangásztak, rossz volt a hangszigetelés, ezt ők nem bírják elviselni. Ököllel verték a plafont és folyton feljöttek, hogy antiszociálisak vagyunk. Szóval költöztünk.

A mostani lakás ugyan 50 m2-rel kisebb, de azért elég ötünknek. A lányok reggel elmentek óvodába, és mire visszajöttek, már az új lakásban találták az ágyukat, egész jól vették ezt is.

Mindenki crazy

A költöztetésnél reggel megjelent két fekete srác. Az egyik csak franciául beszélt… és a másik is. Illetve ő azt gondolta, hogy tud angolul, mert mindenre a crazy szót aggatta.

Crazy volt a kollégája, aki az egyik bútort másképp emelte, ezt nekem mondta, és élvezte, hogy a másik nem érti. Crazy volt az utcán rózsaszínben elhaladó idősebb nő, meg a franciaágyunk, amikor kicsit leszedte a festéket a régi lakás ajtajáról.

Egyébként franciául kellett levezényelni. Megkérdeztem honnan jött, ha már együtt töltöttünk egy napot. Azt mondta, hogy most jött egy hónapja Maliból.

Ott mostanában volt valamilyen fundamentalista lázadás, szóval nem mondhattam, hogy szeretnék egyszer elmenni oda, vagy valami közhelyet. Szóval megelégedtem a „Afrique est interessant, mais dangereux” mondással. Szerintem ezt a sok angliai határátkelős is érti.

A rendőr csak nevetett

Azt mondják, hogy az első időben minden nagyon nehéz, mert sok dolgot kell kiismerni. Na, mi már voltunk a rendőrségen is. Többször is. Először azért, mert az alattunk lakó feljelentett, hogy a gyerekek hangosak.

Amikor bementünk a rendőrségre, a francia rendőr meghallgatta az ügyet, aztán nevetett, és azt mondta, hogy c’est la France, nem kell ezekkel foglalkozni. Majdnem még mi voltunk a hülyék, hogy minek mentünk be. Mondtuk, hogy mert kaptunk egy ilyen idézést.

Tour_du_Schlossberg.jpgTour du Schlossberg

A másodszorra akkor volt dolgunk a rendőrségen, amikor ellopták a feleségem telefonját (harmadszor meg, amikor megtalálták). Orange: ha valaki azon gondolkozik, hogy Franciaországba költözik, semmiképpen ne ezt válassza.

Megérkezésünk után három héttel a feleségemnek az utcán elvették a telefonját. Rossz hír. Mit lehet tenni? Elmenni a rendőrségre, mert az Orange csak így tiltatja le. Feljelentés kész, telefon letiltva. Új telefon vásárlása.

November közepén, tehát körülbelül akkor, amikor a szomszédok miatt voltunk a rendőrségen, újra hív a rendőrség. Ezúttal engem. Először azt hittem, hogy azért, mert tovább húzódik az ügy a németekkel, aztán mondják, hogy azért hívnak, mert megvan a telefon.

Majdnem lementem az autópályáról a meglepetésemben. Ilyenre nem számítottam. De a probléma csak most jött az Orange-zsal. A letiltott telefont szeretnénk újra aktiválni. Bementünk.

Nem jó, hogy itt a készülék, meg itt a személyi igazolvány meg útlevél meg születési anyakönyvi kivonat, hogy a telefon a feleségemé, a IMEI szám egyezik. Kell a rendőrségi igazolás is, hogy megtalálták. Na jó, a rendőrök odaadták.

Bevisszük, azt mondják pár nap és újra aktiválják a készüléket. Eltelik egy hét. Semmi. Megint bemegy a feleségem. Most még kellett írnia egy levelet a központnak, hogy „igen én vagyok, és igazolom, hogy megtalálták, és az elfaxolt adatokat én adtam meg”.

Eltelik megint pár nap. Semmi. Feleségem ugye közben ügyel, nem mindig van ideje Orange-zsal hadakozni. Eltelik egy hét. Semmi. Megint bemegy. Sajnálják, most még egyszer elfaxolják. Szóval most is várunk, hogy aktiválják a készüléket.

Orange reloaded: ezen kívül kiküldték nekünk postán Livebox tv modemet, kétszer. Talán azt gondolták, jobb kétszer, mint egyszer se? Aztán most február elején kiküldtek a blue ray lejátszót, azért, mert szerintük ezt megrendeltük. Ráadásul a régi címünkre. Szóval egy erősen mínusz-variáns nálunk a cég.

Szeretnék felnőttek között lenni

Lassan eljön Johanna bölcsődébe menésének ideje, aminek éppen ideje is volt, akkor már el tudok menni nyelvtanfolyamra, hogy kicsit feljebb hozzam a nyelvtudást (rám fér).

Ha valaki azt gondolná, hogy nem munka három gyerek napi ellátása, és egyáltalán annak biztosítása, hogy a gyerek „túlélje” a következő órát a lakásban, az téved.

Hatalmas küzdelem naponta biztosítani, hogy a lakás ne nézzen ki úgy, mintha orkok dúlták volna, (jó tudom, Magyarország az utóbbi időben most már úgy lett elkönyvelve, hogy az a második Mordor).

Most már nagyon szeretnék felnőttek között is lenni, ezt például akkor lett világos, amikor a feleségem azzal jött haza, hogy vett menyétet, és egyek, mert még meleg, akkor kezdtem gyanakodni, hogy kicsit elbambultam a legkisebb pelenkázásában. A menyét valójában beignet (fánk tésztából sütött perec, legalábbis itt így is sütik) volt, csak féleértettem.

Összegezve

Nagyon jól érezzük magunkat itt. Igazából nem hiányzik Magyarországról semmilyen hely, gyakorlatilag a harmadik hónaptól az előzetes terveink szerint alakulnak a bevételeink. A gyerekek mostanra beilleszkedtek az óvodába. Sok helyen jártunk az országban, mát többször voltunk Metzben, Nancyban, Strasbourgban, és még Párizsban is, igaz, az négy óra autóval.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr445811621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 07:26:45

Tetszik. Udito poszt. Remelem, lesz folytatas. Ertem en, de mi az, hogy Afrique? :-P A felesegeddel is franciaul beszelsz? Vagy csak probal tanitani? 3 gyerek utan a lakas... tudom, milyen! Ne aggodj, mire felnonek megtanuljak...!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.13. 07:35:14

Tetszett.
:)
Remélem Tökalsó is olvassa az otthoni tapasztalataidat.
:D

Hari Seldon 2 2014.02.13. 07:56:50

Sziasztok.
Időnként el kell mennem a nap folyamán, ide-oda, de visszajövök rendszeresen.
rezsoatya: azért mondtam neki Afrikát, mert mégsem mondhattam azt, hogy Mali szép vagy érdekes ország. Még nem voltam ott. Amit tudok róla, hogy arra (is) folyik a Niger tele emberevő krokodilokkal meg van egy nagy darab Szahara. Az így látatlanba sem szép. Ezért általánosítottam Afrikával. (erre gondoltál?)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 08:08:13

"de 66%-ban politikai 33%-ban gazdasági okból"

Politikai üldözött voltál Mo-n? Gondolom, egy betiltott fegyveres szervezet harcosa voltál.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.13. 08:13:32

na látjátok, ebben minden benne van.

(nem is lesz sok komment, hacsak el nem kezdtek offolni:P)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.13. 08:28:00

@Babette_: Nem is!!! Nincs benne, hogy mennyibe kerül a pelenka, és milyen a WC....
:D :D

Shebelle 2014.02.13. 08:34:34

Jó kis poszt! Nagyon megörültem neki..., de hát én elfogult vagyok ha Franciaországról van szó! Ja és emelem kalapom, hogy igy elboldogulsz az ügyintézéssel s a gyerekekkel :) Sok sikert mindnyájatoknak!
Véletlenül nem írsz blogot?! :)

VHB 2014.02.13. 08:46:45

@maxval a gondolkodó birca: lol mérnök orvos házaspár a magyar gárdában :-)

De mondok egy példát, tegyük fel, hogy Hari Sheldon cégének a fő bevételi forrása az állami megrendelések voltak. És mondjuk a kormányváltás után egy perc alatt kirakták őket a bizniszből. Így míg számodra ez csak gazdasági ok, addig az egyén ezt politikainak érzi. De a poszter jól írta, ez mindkettő egyszerre az arányokon meg felesleges rugózni szvsz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 09:16:13

Nagyon tetszett a poszt, a kepek is nagyon-nagyon bejovosek, foleg a masodik. Tisztara olyan mintha a kozepkorban ragadt volna az ember.

A nemetek meg... egy kicsit megint kevesbe lettek szimpatikusak a szememben. :D

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.13. 09:17:00

Úgy olvastam volna még tovább!

**mimi** 2014.02.13. 09:25:46

Nagyon jó kis poszt!

Strasbourgban jártam a nyáron, szép város, arra gondoltam, jó lehet itt élni.

Német határ közelében..az hol van? ha nem titok:)))

Minden tiszteletem a tiéd a gyerkőcökkel kapcsolatban, valóban komoly munka 3 gyerek napi ellátása...le a kalappal! :))

La Pantera 2014.02.13. 09:32:44

@VHB: vagy egyszerűen csak elegük volt az otthoni politikából, az acsarkodásból, a két oldal állandó egymásra mutogatásából.

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 09:34:13

@Hari Seldon 2: nem erre gondoltam, poen volt csupan... :-)
, amikor arra utaltal, hogy az angolul tudók is talan megertik...
Amugy mi a helyzet a Te teruleteden allas ugyben? Vagy amig nem megy a parle couramment, addig nem is probalod?

La Pantera 2014.02.13. 09:39:19

A posztolónak gratulálok. A németeket illetően igaza van, általában addig szeretik csak a gyerekeket, míg a szomszédjuk nem leszel 3 gyerekkel.
Azt hittem egyébként, hogy Franciaországban más a hozzáállás, hiszen ott elég sok gyerek születik, azt hiszem az egyike azon keveseknek, ahol nem csökkent radikálisan a gyerekvállalási kedv.

VHB 2014.02.13. 09:52:08

@La Pantera: igen, a legnagyobb baj, hogy ez évszázados átok és nem fog változni egyhamar.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 09:59:28

@maxval a gondolkodó birca:
Nem akartam elvinni a témát politikai vonalra,mert abból nem jön ki semmi jó.
Mondjuk úgy hogy az a világszemlélet (kicsit "neohortysa", ha van ilyen szó) amit most akarnak bevezetni, nem tetszik.
De mondom nem akartam erre kihegyezni, mert megjönnek a zombik.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:05:11

@La Pantera:

Tényleg sok a gyerek, és nem csak a bevándorlóknál. Legalábbis az utcakép alapján ez látszik.
A feleségem barát- és kolléganője a Rajna másik oldalán él. Ők is mesélik, hogy amíg ott a sok idős ember korzózik a városban itt tele van főtér gyerekkel.
Azt mondta, hogy a németeket nem érdekli, hogy milyen vérszomjas fenevadat tartasz, óriáskígyót, vagy marárpókokat tenyésztesz, amíg szerintük nem hangos, meg büdös, addig semmi baj. Na a gyerek számukra sok esetben, sokaknak az.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:06:59

@rezsoatya:
Egyébként volt benne egy hosszú eszmefuttatás az ófrancia és óangol nyelvek közös gyökeréről, de Mme Sheldon javaslatára kivettem belőle.

Herr Géza 2014.02.13. 10:08:13

Kerek egész, nagyon rendben van. Öcsém (humán értelmiségi) felvonná a szemöldökét: "Mérnökember ? És írni is tud ?? Nocsak..."
Ennél meg visítottam:

"amikor a feleségem azzal jött haza, hogy vett menyétet, és egyek, mert még meleg, akkor kezdtem gyanakodni, hogy kicsit elbambultam a legkisebb pelenkázásában. A menyét valójában beignet (fánk tésztából sütött perec, legalábbis itt így is sütik) volt, csak féleértettem."

Látlak magam elött, ahogy a franciák dekadens ízlésén agyalsz... :DDDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:09:01

@Hari Seldon 2:

Ilyen a demokrácia: a többség dönt. Más pártra szavazol és más lesz.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:11:18

@Shebelle:
Köszönöm.
Nem írok, de lehet, hogy valamikor elkezdek. Csak nem tudom, hogy ez hogy megy. mert nem érdemes leírni minden kics csip csupp ügyet,hetene meg az ember elfelejti összegezni. Stb...
De talán elkezdem, ha van valami jó blogfelület a Határátkelőn kívül is. Lehet, hogy egyszerűbb ide írni időközönként?

Egyébként köszönöm a Határátkelőnek is hogy ilyen szépen tagolta, én csak elküldtem egy hosszú szöveget ömlesztve.

Herr Géza 2014.02.13. 10:12:30

Miért "bántsátok" a németeket ? Nem csak a zajos gyerekeket, hanem a vasárnap berregö fünyírót sem szeretik. Van ez így... Meg szar is lehet, amikor a hallókészülék dob még rajta pár decibelt... :DD

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:15:31

@maxval a gondolkodó birca:

Szólt a holló: soha már...
Ezért (is) jöttünk el. De mondom, hagyjuk a politikai témát.
Mi itt nagyon jól érezzük magunkat, és tényleg jó hogy így alakult.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:20:34

@**mimi**:
Nem igazán titok, Forbachban vagyunk csak nem tartottam nagyon releváns információnak.
Innen 11-12 óra az út Budapestig (ez is benne volt a mátrixban) autóval.
Ha van valami olyan ami miatt gyorsan Magyarországra kell menni, akkor innen megoldható. Angliából vagy Svédországból semmiképpen sem.

nyuszigonosz 2014.02.13. 10:26:23

Nekem nagyon tetszik a poszt!
Meg amúgy is nagyon szeretem Franciaországot és úgy elbámultam a képeken. Nagyon szépek.
Jártam már párszor arrafelé, de úgy igazából sosem néztem meg Strasbourgot sem meg Metzet sem...
Na majd egyszer.

Len.Mag 2014.02.13. 10:26:50

Vicces poszt. Kicsit Bálint Ágnes Szeleburdi családja jutott eszembe a stílusról, meg a feljelent a szomszéd jelenségről. :))))

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:33:29

@nyuszigonosz/D/:
Nancy-ról nem találtam jó képet, pedig az egyik fő kedvencünk, mert ott sok körhinta... (legalábbis én itt a családban ezt az magyarázatot kaptam)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.13. 10:35:56

@maxval a gondolkodó birca: Nincs olyan hely a világon jelenleg ahol demokrácia lenne. Legfeljebb valami kis létszámú kommunában tudnám elképzelni a tiszta demokráciát. Demonocracy van inkább. Persze áltatni biztos jó magunkat azzal hogy a nép uralkodik. A pénz uralkodik és felülír mindent.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.13. 10:35:59

Nagyon szimpatikus írás! Lerí róla hogy normális ember írta. Azon csodálkozom hogy még senki nem kérdezte meg hogy mennyit keresnek. :)....

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:36:36

@Herr Géza:
Szerintem mindenkinek kéne egy kicsit humánnak is lenni.

Hogy mérnökösen fogalmazzak:
A műszakiaknak legalább 30%-ban humánnak is, és a humánnak 30%-ban műszakinak is.

Latcho Rom 2014.02.13. 10:37:39

Hat igen, a framcia burokracia, a poszt megerteti jol hogy miert vesztettek el a franciak eszak-amerikat is ;)

kerek, jopofa, koszonet erte:)

Latcho Rom 2014.02.13. 10:40:23

@Hari Seldon 2: zombik szabin vannak, les fils du put :)

2014.02.13. 10:40:28

@Hari Seldon 2: Koszonjuk a posztot, nekem nagyon tetszett, szivesen olvastam volna meg tovabb. Az kulonosen tetszik hogy vegre oszinten megirta valaki: harom kisgyerek ellatasa komoly munka. Erdekes hogy ha egy no csinalja ugyanezt, az sokak szemeben nem tunik munkanak, sot meg kritizaljak is azert hogy 'eltartatja magat' az apaval.

Latcho Rom 2014.02.13. 10:41:29

@Hari Seldon 2: Kar, jo lenne ha betenned ide, erdekel..
merci la

Herr Géza 2014.02.13. 10:42:14

@Hari Seldon 2: Az volt a szép világ, amikor két éve a Ryanair-nek volt Karlsruhe/Baden-Budapest járata. A feleségem kétszer utazott, mindkétszer 29,90 €-ért oda-vissza. Meg is szünt egy fél év után...
Ahogy nézem, Zweibrücken is abszolút pang. Beszántják a helyét hamarosan?

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 10:46:17

@Hari Seldon 2: ugye-ugye!? "Cherchez la femme!" :DDD

Herr Géza 2014.02.13. 10:47:07

@Hari Seldon 2: Ja, nálam (szintén mérnök) még talán stimmel is, de az öcsémben 5% müszaki vér sincs. Volt idö, amikor a lakásukban mindent én szereltem fel, ami túlment a "szög+kalapács+hármat ütök" színvonalon.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 10:55:46

@Herr Géza:
Tényleg építik le a fapadosok is a magyar viszonylatokat.
A wizz tavaly hétfő szerda péntek ment Frankfurt Hahn-ra, most idén már csak kedd szombat.

SilentDreams 2014.02.13. 11:13:13

@Hari Seldon 2: Igen, ez a kedd-szombat nekem sem igen jön be, sokkal jobb volt a hetfö-szerda-péntek Hahn-Bp között.

A poszt amúgy tetszik, amolyan "nem lehet abbahagyni, ezt végig el kell azonnal olvasni" tipusu :))

Amúgy Forbachban vannak még olyan németek is, akik korábban is ott laktak, s nem csak most járnak át? Eléggé úgy tünik a neve alapján, hogy anno Németországhoz tartozhatatott... :)

VHB 2014.02.13. 11:15:20

@rezsoatya: szóval t-mobilos vagy?

puhacica 2014.02.13. 11:15:49

@La Pantera: @Hari Seldon 2: mi tavaly konkrétan a gyerekek miatt döntöttünk a költözés mellett. egy 5. emeleti lakásban laktunk, ami pont a folyosó közepén van. a szinten 4 3-4 éves kisfiú lakik és minden reggel a kisbiciklizésre illetve az azon lévő csengő ping-ping hangjára ébredtünk. szombat-vasárnap is. a végére nálam egyfajta pavlovi reflex alakult ki erre a hangra, ölni tudok, ha meghallom, sajnos mind a mai napig. :D és ne értsetek félre, én nem a gyerekre haragszom, hanem a hülye szülőre, akinek annyi a gyereknevelés, hogy kirakja a kölyköket a folyosóra, aztán megy egész nap az ereszdelahajam.

ahol most élünk, egy 10 év körüli kisfiú lakik a szomszédban. vele nincs baj, igaz, szenteste beesett az ajtónkon, elterült szegény az előszobában. akkor jöttünk rá, hogy rossz a zár. :D de nagyon udvarias volt, boldog karácsonyt kívánt! :D

SilentDreams 2014.02.13. 11:20:07

@puhacica: "ahol most élünk, egy 10 év körüli kisfiú lakik a szomszédban. vele nincs baj, igaz, szenteste beesett az ajtónkon, elterült szegény az eloszobában. akkor jöttünk rá, hogy rossz a zár. :D de nagyon udvarias volt, boldog karácsonyt kívánt! :D"

Hát ez kész! Túlságosan vizuális típus vagyok, most ezt fogom látni egész nap magam elött, s löttek a munkának :))))))

puhacica 2014.02.13. 11:26:13

@SilentDreams: képzeld el hozzá az idilli képet: csend, nyugalom, békesség, angyalkák, puhacica alszik a karácsonyfa alatt, aztán egyszercsak egy iszonyú csattanás. azt hittük, a tekesek törték ránk az ajtót. :D folytak a könnyeink a röhögéstől. :D

**mimi** 2014.02.13. 11:26:22

@rezsoatya:
először nem értettem miért linkelted be ezt a sok nőt....aztán rájöttem...Nancy miatt:)))))))))

KnockKnock 2014.02.13. 11:26:49

Együtt érzek veled, a mi sztorink is hasonló, feleségem dolgozik, én pedig itthon voltam egy évet a gyerekekkel. A bürokrácia csakugyan tiszta szívás, nagyon keménynek kell lenni, kérni kell a főnököt, vagy a felelős ügyintézőt, akkor működnek a dolgok. Fel a fejjel, lesz ez jobb is, nyomjad a nyelvtanfolyamot, mert az nagyon kell.

Guilelmus 2014.02.13. 11:27:01

Először neveld meg a hangoskodó neveletlen kölykeidet! :)

**mimi** 2014.02.13. 11:27:37

@puhacica:
a kisbicikli ping-pangjánál már csak a kis motor, (amit lábbal hajtanak) hangja jobb!!!!:)))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 11:41:45

@Hari Seldon 2:

Fantasztikus volt, végigröhögtem, a menyétnél K.O.-t kaptam :D
Én is olvasnám a blogotokat :)
Örülök én is, hogy egy férfi írja, hogy a gyerekek ellátása ugyanolyan munka, mint a házonkívüli... :) Respect.

Sok sikert kívánok Nektek :)

Mr Long 2014.02.13. 11:43:26

@Herr Géza: Ha lerajzolta volna kevesebben ertenek :)

puhacica 2014.02.13. 11:45:05

@**mimi**: ami feltöri még a járólapot is? szupiiii! :)
@shakti_rom: romantikus, de talán már túlságosan természetközeli. nekem ez a minimál az elképzelésem: dominohaz.eu/# de ne offoljuk szét a posztot korán reggel! :)

Mr Long 2014.02.13. 11:48:57

@puhacica: Megjott a Kisjezus a bejarati ajton at :D

kardio1 2014.02.13. 11:52:52

@Hari Seldon 2:
Végre valaki, aki Fro.-ban él!
Elég régota követem a blogot, de csak read only modban...
Nàlunk egyébként forditott a helyzet, én dolgozom orvosként, a feleségem otthon van, angoltanàrként nem egyszerû elhelyezkedni (illetve semmilyen tanàrként sem...) Fro.-ban. Mi egyébként öt éve élünk Délnyugat-Fro.ban. Ti hossabb tàvra terveztek maradni?
Ami az Orange-ot illeti, nekünk mobilelôfizetéseink vannak nàluk, nem volt eddig semmi probléma. A box (internet, fix telefon és TV) viszont az SFR-nél van, hàt nem egy fônyeremény...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 11:59:34

@Hari Seldon 2:
Eszméletlen jó poszt volt, Mester! Gratulálok és örülök, hogy jól érzitek magatokat! :)

Amire készülj fel:
"Ti is csak mosogattok / cselédek vagytok"
"Sosem lesztek franciák, örökre idegenek maradok"
"Hazaárulóóóó!"

A menyétért külön hálás vagyok! :D

@maxval a gondolkodó birca:
Te ugye szándékosan nem érted sokszor a dolgokat? ;)
A mi távozásunknak is volt politikai oka, de nem üldözött senki sem. Viszont nem tudok és nem is vagyok hajlandó elviselni egy olyan kormányt, amilyen a jelenlegi magyar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 12:00:14

A poszt jó volt de ha így élnék tökön bökném magam.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 12:06:34

@puhacica: Ez a napom a röhögésről fog szólni, már látom :D
Szép jelenet lehetett! :D

OFF(?)

külföldi bankszámlát fogja látni a NAV+ingatlant, egyebet, stb.

nol.hu/gazdasag/vege_a_titkos_szamlak_idejenek

**mimi** 2014.02.13. 12:08:24

@**mimi**:
bocsi ez nem az...nemsikerült...sorry

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 12:09:31

@kardio1: Fordítás, otthoni nyelvoktatás, online nyelvoktatás, angol-francia-magyar weboldal/blog létrehozása? :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.13. 12:09:32

@VHB: tán nem kellett vóna a másik oldal pincsijének lenni, és akkor a cégnek nem veszik el a munkája :)
aki profi, az a piacról él.

@Herr Géza: így van, ezért nincs egy darab gyerek se németországban, és minden el van gazosodva. ja, és nem épül semmi se, mert az is zajos. autópálya sincs minden bokorban, mert micsoda zaj lenne vele?

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.13. 12:09:32

Mérnök, orvos és "politikai menekültek", 66%-ban, tökéletes határátkelő blog kompatibilis párosítás :).

nick066 2014.02.13. 12:09:32

"Például csak most 2014 januárjában küldték ki a Carte Vitale-omat (a feleségem állása után vagyok biztosítva), "

Magyarországon mennyit várnál egy ilyenre (mármint a házastárs állása után kapni az ellátást) ? 1000 évet ?

Mr Long 2014.02.13. 12:19:58

@**mimi**: Ez nem a Pepsis hazbol van?

Mr Long 2014.02.13. 12:21:12

@milliliteratura: "aki profi, az a piacról él." Mondjuk olyana szakteruletekrol nem hallottal, amibe csak az allam ruhaz be? Megsugom vannak ilyenek.

macamuca [IHUN] 2014.02.13. 12:22:21

@Hari Seldon 2:

Jó írás, olvastam volna még :)
Folytatás?
Vagy blog?
Pld a blog.hu-n?

"Ha valaki azt gondolná, hogy nem munka három gyerek napi ellátása, és egyáltalán annak biztosítása, hogy a gyerek „túlélje” a következő órát a lakásban, az téved.

Hatalmas küzdelem naponta biztosítani, hogy a lakás ne nézzen ki úgy, mintha orkok dúlták volna ..."

Egyetlen gyerkőc is elég ahhoz, hogy
1: a vele való foglalkozás/ellátása a kitöltse a napot, leginkább azért, mert
2: közben a háztartással kapcsolatos teendők is el legyenek végezve (kaja, rendrakás, takarítás, bevásárlás, ügyintézés, etc.)

Ha ketten/hárman/többen vannak, akkor a "helyzet fokozódik" = csapatmunkában állítják elő a rumlit, mármint felnőttszemmel nézve rumlit: szerintük csak játszanak. És tényleg: játszanak. Ez ösztönös (az ehhez szükséges akármik előszedése+használata), az, hogy utána el is kell(ene) rakni, már nem az = nevelés címszóval több-kevesebb idő alatt megtaníthatóak. Hogy ezidő alatt mennyi idegsejt pusztul el a felnőttnél, az attól függ, hogy hogyan viszonyul ezekhez a dolgokhoz: elrakja maga és egy idő után dühös/még dühösebb lesz, hogy miért nem képes a gyerek megtenni kismilliókettő kérés ellenére sem (=azért, mert úgyis elrakja a szülő...), vagy nem rakja el, hanem következetesen rászorítja-rászoktatja a gyerkőcöt, hogy addig nincs más játék/program/akármi, amíg meg nem teszi.
Idő+türelem, mindkettőből sok.

Eközben megpróbálni nem kikészülni attól, hogy egész nap a gyerek(ek) társasága az egyetlen...
Ez az elszigeteltség tán jobban felőrli a szülőt, mint a kismilliókettedszerre elmondott akármilyen kérés, de ezt kevesen merik kimondani, mert bizony a legtöbben erre úgy reagálnak, hogy "tán nem szereted eléggé a saját gyerekedet?? milyen szülő vagy???" (a szülő szó helyett az anya szó használata, mint a legszorosabb kötelék szinonimája: nos, kissé nagyon is degradáló a feltett költői kérdés tartalma...).
Pespect, amiért ki merted mondani-leírni, hogy nagyon hiányzik a felnőttek társasága. Bő 2 év gyes után emiatt mentem vissza dolgozni. Furcsállkodva néztek rám, finoman szólva..

Blog: egy tipp:
lustanyu.blogspot.hu/
Mindennapok, 1 gyerekkel, 2 gyerekkel, szűkebb-tágabb családdal, munkával, karrierrel, tipródásokkal no és örömökkel-keservekkel.
Őszintén.
Lehet valaki jó anya/apa akkor is, ha nem a rendrakás a fő tevékenysége :)
(Tán legismertebb bejegyzése :
lustanyu.blogspot.hu/2011/04/kapalas-elhozza-vilagbeket.html )

Gratula mégegyszer :)

Mr Long 2014.02.13. 12:23:07

OFF
Itt vajon mennyi s sor fog fogyni?
www.manchesteririshfestival.co.uk/
ON

La Pantera 2014.02.13. 12:23:29

@puhacica: persze, én megértem a szomszédok álláspontját, nem lehet kellemes egész nap (mondjuk hétvégén) 3 db 5 év alatti gyerek ugrálását, visítását, játékdobálását, rohangálását hallgatni. A szülőknek se könnyű, hidd el. Úgy meg tuti nem tudod "megnevelni", hogy némán üljenek egész nap és csak rajzolgassanak. Nálunk még bírják a szomszédok, kérdés, hogy meddig..

Ha Hari is dolgozik majd, akkor lehet, hogy tudnak házat bérelni és megszűnik a probléma.

kardio1 2014.02.13. 12:23:48

@nezzazegfele:
Az àllami, vagy àllam àltal elismert magàniskolàkban dolgozni akaro tanàroknak a regionàlis akadémiai központban (ez nàlunk Bordeaux) versenyvizsgàt kell tenni, majd a központ dönti el, hogy a région belül hova kell menni dolgozni. A közeli nyelviskolàban is adtunk le önéletrajzot stb., de nem volt visszajelzés eddig (néhàny év alatt!). Idônként van otthoni tanitvàny, de azok is többnyire akkor érnek rà, mikor a gyerekek is otthon vannak. Egy màsik szervezet is küld néha ajànlatokat, de többnyire olyan tàvolsàgban innen, hogy az ùtiköltség több, mint a bevétel. Végülis nem létszükséglet a két keresô a megélhetéshez, inkàbb a nyugdij miatt lesz ez érdekes.

Gyingizik 2014.02.13. 12:24:01

Meggyőződhettünk róla, hogy a hataratkelo egy politikai blog. 66%-ban politikai okoból távozott 2010-ben, hehe. 2002 és 2010 között ami volt az jobban tetszett, akkor ott is a helyed, külföldön. Egyszerűen azért ment ki, mert orvosként nem keresett elég pénzt Magyarországon, és ráfogod az ornáncnyuszira! Szánalmas.

tomlaker 2014.02.13. 12:24:07

Nagyon jó a poszt! Mi 3 évet toltunk Toulouse-ban azóta nincs nap, hogy ne vágynék kicsit vissza.
Tanuld a nyelvet, és vállalj bármilyen melót( én az egyetem mellett újságot hordtam), jót tesz az önbecsülésednek.
Külön jár a gratula, hogy 3 gyerkőccel vállaltátok!
Akárki akármit mond Franciaország nagyon nagyon jó hely! Jól választottatok!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.13. 12:24:17

@Kövérmadár [swe]: nem, ti fogalmaztok hülyén. maxnak van igaza. attól, hogy utálod ezt vagy akármelyik kormányt/pártot, még nem politikai okból emigrálsz.
kérdezősködj a környéken, hogy mit jelent a politikai okból, svédországban bőven van olyan is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 12:33:01

@shakti_rom:
Ző'denerzsi itt is divat... olcsó is az áram, 179 öre/kWh, ami úgy 30,5 cent.
A havi villanyszámlánk 300 korona (51 CAD). Ez itt olyan, mintha ingyen lenne :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 12:40:51

@Gyingizik:
Köszönjük vérpistike ;)

@milliliteratura:
Ha nem vagyok elégedett az adott kormány működésével / eszméivel / elképzeléseivel, az akkor milyen oknak nevezendő?

Üldözöttek voltunk? Nem, de ezt senki sem mondta.

Te is Svédországban élsz? Mire gondolsz az itteni politikai okokból? Sokszor és sokan mondták már, de konkrétumot még sosem hallottam. :(

**mimi** 2014.02.13. 12:47:19

@Mr Long:

majdnem...egy sarokkal fentebb:))))))))

2014.02.13. 12:54:15

Nagyon jó poszt! Költözzetek földszintre :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.13. 12:56:16

@Kövérmadár [swe]: Svédország olcsóbb mint Magyarország?
sok koronád van már?

kardio1 2014.02.13. 12:56:29

@Kövérmadár [swe]:
Az, amit idézôjelbe tettél, valoszinûleg igaz, sosem leszünk franciàk. Jo esetben kettôs identitàsunk lesz, rossz esetben valahol a kettô között leszünk.

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.13. 12:57:27

Végre értelmes, diplomás kivándorlókról van szó.

Azért itt kinyílt a zsebemben a bicska a kettős mércéről:

"Az alattunk lakó német pár szerint nagyon zajosak voltunk, a gyerekek éjjel-nappal rohangásztak, rossz volt a hangszigetelés, ezt ők nem bírják elviselni. Ököllel verték a plafont és folyton feljöttek, hogy antiszociálisak vagyunk. Szóval költöztünk."

Te mit szólnál, ha évekig nyugiban élsz valahol és feléd költözik egy román/török/horvát/orosz (a lényeg, hogy tőlünk keletebbről származó, szegényebb és bevándorló) család 3 kisgyerekkel, akik hangosak?

Ha ez lett volna a helyzet, akkor nagy valószínűséggel rögtön mennének a burkolt vagy nyílt rasszista megjegyzések a még olyan PC és önmagát felvilágosultnak gondoló képzeletbeli posztolótól és a kommentelőktől is, hogy ez minek jött ide, mit keres itt, milyen bunkó ez és az a nép, satöbbi. (Azért nem tőlünk nyugatabbi népeket/a befogadó ország népét írtam példaként, mert feléjük általában egyfajta tisztelet társul, felük szemben inkább "illik" PC-nek lenni, hiszen ők a legtöbb magyar számára úgymond feljebbvalók, mint mi, különben is ők fogadtak be az országba, örülhet az ember, hogy náluk letelepedhet.)

Persze amikor meg mi okozunk (magyarok) valami rosszat a másiknak, akkor egy mondattal elintézzük és nem értjük, hogy a többiek miért nem kedvelnek minket. Ilyen a magyar mentalitás, hogy a legtöbben csak magukra gondolnak. Éppen ezért szeretem a germán népeket, mert ott még létezik valamiféle érzékelhető egymás iránt érzett tisztelet és megbecsülés, valamint gondolnak a másikra nem úgy, mint a mediterrán, a keleti-európai és a balkáni népek fiai és lányai (tisztelet a kivételnek természetesen).

Éppen ezért szerény véleményem szerint illett volna beleírni a posztba azt is, hogy ez valóban így volt-e, mennyire érzitek jogosnak a vádakat és volt-e másoknak is problémája veletek vagy csak nekik. Ezekből fény derülhetett volna arra, hogy tényleg antiszociálisak voltatok-e, magyarul kimondva bunkók, akik nem tartották be az elvárt társadalmi normákat a társasházon belül vagy csak egy túlzottan kényes, unatkozó német párt fogtatok ki, akiknek nem volt más hobbijuk, minthogy titeket piszkáljanak. Ezt csak az említett információk birtokában tudnánk eldönteni.

"A feleségemnek több ismerőse jelezte egymástól függetlenül, hogy Németországban nem nagyon szeretik a gyerekes szomszédokat."
Pontosan azért, mert csak bajt csinálnak a legtöbb esetben és hangosak, valamint a kezdeti időszakban egy szülőnek otthon kell maradni (figyelem, ez még nem kitartás, csak ha 5+ évig így marad és nem is törekszik elhelyezkedni!), így a lakbér fizetése is bizonytalanabb, mint kettő dolgozó szülő esetében. Ez teljesen érthető piaci szempontból.

Latcho Rom 2014.02.13. 13:03:21

@**mimi**: Ez is erdekes, s koszonet a kepert..

A beigert -3 sehol, -17..brrrrrrrrrrrrrrrrrrr

macamuca [IHUN] 2014.02.13. 13:09:07

@Gyingizik:
@milliliteratura:
Sem orvos, sem mérnök nem vagyok, mitöbb, diplomám sincs.
Munkahelyem van, hogy meddig, az erősen kétséges... pár hónap, és kiderül, lapátra kerülök (kerülünk pár százan...), vagy sem.
Ha lapát, akkor kell(ene) másik munkahely.
Na, az nincs. Vagyis kevés van, havi 80 ezer ft körüli fizuval. Ez a megélhetéshez kevés (albérletben élünk, a saját házunk az ország másik végében van, a jelenlegi munka miatt költöztünk pár éve).
Senki nem üldöz bennünket politikai okból.

Mégis, ha lapátra kerülök, akkor anyagi okok miatt külföld jöhet számításba.
Az anyagi okokat pedig politikai döntések eredményezik: csökkenő munkahelyek (bocs, a közmunkás-foglalkoztatást évi pár hónapig, havi negyvenegynehány ezer ft.-ért nem tudom elfogadni munkahelyteremtésnek...), növekvő munkanélküliség, kilátástalanság, ellehetetlenülés.

Akkor miért is megyek majd külföldre? Anyagi vagy egyéb = politikai ok miatt?
Az, hogy ajánlatos megtartani a véleményemet politikával kapcsolatban, mert akármilyen is, de hátrányos lehet számomra (főnök másként vélekedik, és nem szereti az övétől eltérő véleményt semmiben sem, akkor sem, ha a munkához semmi köze...), hogy ez itt, Mo.-on mindennapos, hogy milyen bolondéria folyik az oktatásban (lányom még tanul, férjem mérnöktanár: szülőként és tanárként is van némi rálátásunk...), mi a helyzet eü. területén (nincs orvos, több hónapos, 1 éves várólisták vannak, utóbbi saját tapasztalat ortopédia területén...): ezek nem politikai döntések eredményei?
Ahogyan az is, hogy ezek mellett szép új stadionok épülnek... hisz a foci, az nagyon fontos, főleg ma: ha már kenyér nincs, legalább cirkusz (foci) legyen...

Ezeket nem észrevenni, vagy bagatellnek nevezni: na, ez a szánalmas....

Hari Seldon 2 2014.02.13. 13:11:52

@SilentDreams:
Na visszaértem.

Itt inkább az olcsóbb lakásbérlés miatt vannak németek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.13. 13:12:28

@macamuca [IHUN]: nem véletlenül szoktam én a kapálást emlegetni:)

Latcho Rom 2014.02.13. 13:15:18

@Tökfőzelék1: Masok kettos mercejehez mered a posztot, igy az egesz humbug, draga Tokom-Lokom.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 13:16:20

@kardio1: Esetleg oda költözőknek ügyintézést vállalni vállalkozásként? Ha már a költöztető is Maliból volt...
Ajánlatcsomagokat összeállítva, kinek mire van szüksége alapon.
(Bár nem ismerem az ottani vállalkozási feltételeket.)
Freelancer fordítóként nemzetközi oldalakon is lehetne keresgélni megbízásos munkákat.

**mimi** 2014.02.13. 13:22:01

@shakti_rom:
úúúúúú...az nagyon hideg!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 13:24:33

@házelőtthinta:
Nem tudom, hogy mennyibe kerül az áram Magyarországon. A 300 korona úgy 10.500 forint, emlékeim szerint a szüleim ennél többet fizettek.

Sok koronám? Nem vagyok én király, hogy koronát gyűjtsek ;)

@kardio1:
Ugye tudod, hogy csak hülyéskedtem? :)
A fenti 3 mondat a vérpistikék kedvence szokott lenni, teljesen lényegtelen, hogy a posztoló boldogabb-e, jobb élete van-e, több pénz keres-e vagy milyen munkát végez. Egy réteg szerint mi, a külföldön élők, mind mosogatunk, szenvedünk és örökre idegenek maradunk.

@Tökfőzelék1:
Ezzel nem tudok vitatkozni, az alapgondolatoddal egyetértek.
Nekünk is van gondunk egy lakóval a házban, folyton zenét hallgat, amitől már a plafonon vagyunk. De már intézkedtünk :)

@macamuca [IHUN]:
Ha legalább cirkusz lenne, a foci még annak is gyenge :) Gladiátorviadal elítéltekből, esetleg lecsukott politikusokból, na az már valami! :D

@shakti_rom:
Itt meg elolvadt az összes hó.
Mire hazaértünk, kitavaszodott :)

VHB 2014.02.13. 13:25:56

@Mr Long: felesleges etetni. Ír(sör)feszt királyság!

Herr Géza 2014.02.13. 13:30:25

@milliliteratura: Bizony, költözök is hazafele, mert tele a búrám ezekkel az áldatlan állapotokkal....:DDD

Hari Seldon 2 2014.02.13. 13:32:19

@Tökfőzelék1:
Nem igazán. vagyis Kicsit hisztériás volt a nő. Még éjszakára is panaszkodtak, hogy nem tudnak aludni.
Mi történt például? Az egyik gyerek felsírt, átmentem hozzá.
Vagy: kiment wc-re. Stb... Lehet, hogy gyenge volt a zajszigetelés. De azért mégsem tudok lebegni.
Egyik sem "éjszakai ugrálás", ahogy kielemezték.
Szóval ilyen szintű zajokat produkáltunk éjjel, merthogy ez volt a fő bajuk.
Erre nevetett a rendőr, hogy mit fárasszuk ezzel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 13:45:41

@Herr Géza:
Egy olyan tökéletes országban, mint Magyarország nem látják szívesen a hazaárulókat...
Neked már bizony a német nyomorban kell leélned az életedet! ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.13. 13:52:56

Én úgy ennék egy kis bundás menyétsültet rizzsel ennek hatására.

tanato 2014.02.13. 13:55:47

@Hari Seldon 2: Milyen szakos a feleséged?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.13. 13:57:20

receptem van, de most már azt is tudom, hogyan kell ejteni a menyétet.

tanato 2014.02.13. 13:57:59

Ja,bocs most már látom hogy gyerekorvos.Kint kórházban dolgozik ?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.13. 13:58:25

" Halló - mondta Malacka -, mit csinálsz?
- Vadászom - mondta Micimackó.
- Mire vadászol?
- Lábnyomokra - mondta Micimackó rejtélyesen.
- Miféle lábnyomokra? - mondta Malacka, és lemászott hozzá.
- Én is ezt kérdezem magamtól.
- No és mit gondolsz, mit fogsz felelni a kérdésedre?
- Kitérő választ fogok adni egyelőre - mondta Micimackó. - No most ide nézz! - Egyenesen lemutatott a földre, lába elé. - Mit látsz itt?
- Lábnyomokat - mondta Malacka -, sőt azt hiszem, karmok nyomát. - Füttyentett. - Tyű, Mackó! Lehetségesnek tartod, hogy ez egy... egy... egy menyét?
- Lehetséges - mondta Mackó. - Néha menyét, néha nem menyét. Az ember sohase tudhassa ezeknél a lábnyomoknál.
E szavak után folytatta a nyomozást, és Malacka egy-két percnyi tűnődés után utánalódult.
Micimackó hirtelen megállt; a nyomok fölé hajolt és megrezzent.
- No mi az? - kérdezte Malacka.
- Csodálatos dolog - mondta Mackó. - De most már két élőlény nyomait látom. A másik - akárki legyen az illető - csatlakozott az elsőhöz - akárki legyen az illető -, és most mind a ketten együtt folytatják útjukat. Malacka, tedd a kezed a szívedre, és mondd meg őszintén, kitartasz-e mellettem abban az esetben is, ha kiderül, hogy Ellenséges Fenevadakról van szó.
Malacka nagyon kedvesen lebegtette a fülét, és azt mondta, hogy péntekig nincs különösebb elfoglaltsága, és hogy szívesen áll Mackó rendelkezésére, ha kiderül, hogy az illető csakugyan menyét.
- Úgy érted, ha kiderül, hogy két menyét. Lehet, hogy a menyét magával hozta a menyét is - jelentette ki ünnepélyesen Micimackó, de Malacka ragaszkodott hozzá, hogy semmi hiba, őneki péntekig nincs fontos dolga.
Így hát együtt mentek tovább."

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 13:59:11

@Gyingizik: @milliliteratura:

No offense, de milyen alapon tudjatok ti felulvizsgalni vagy ellenorizni hogy milyen alapon dontott a posztolo az orszagvaltas miatt?
Es ha en azert vagyok kulfoldon mert nekem nem izlik a magyar tej es csakis turkmenisztani tejfollel tudom elkepzelni az eletem akkor mi van? Szabad Europaban elunk nem?

Tudtommal meg nem tart ott a technika hogy belelatnank mas ember fejebe, erzeseibe, addig ezek meg megmaradnak a talalgatasok szintjen.

De szerintem akkor mar ne alljunk meg itt. Vizsgaljuk meg alaposabban a kerdest. Engem peldaul merhetetlenul nyugtalanit hogy nem arulta el a teljes igazsagot. 66% politikai ok es 33% gazdasagi. Es kerdem en mi az a maradek 1%? Tan a zsidok? Vagy a ciganyok? Netalantan a cionistak vagy US altal penzelt foldontuli gyikemberek akik a magyar chemtrail projekteket finanszirozzak a hatterbol? Ki tudja...

Herr Géza 2014.02.13. 14:00:19

@shakti_rom: Azért a cikk nem kicsit fércmü (többek között keveri a bevételt a tiszta haszonnal, stb.) és látszik, hogy a rendesen hozzá nem értö újságíró rendesen el lett kápráztatva. Azt az ominózus húsz évre bebetonozott átvételi árat pl. az alternatív források rohamos terjedésével úgy keresztfinanszírozza a szolgáltató, hogy folyamatosan emeli a "hagyományos" energia árát, tehát a normál fogyasztó fizeti meg az árát a bajor parasztok virgonckodásának. A soklakásos társasházakra meg mégsem lehet olyan lazán felnyesni egy sk. szolárerömüvet vagy egy szélkereket. Így aztán a korábban orrba-szájba támogatott házi rendszerek dotálása meredeken csökken és már a húsz éves garantált ár intézménye is nagyon inog. (Igaz itt nem szoktak páros lábbal felrúgni meglévö szerzödéseket, mily meglepö...) Továbbra is nagy probléma, hogy a villamos energia az ország adottságai miatt nem igazán tárolható, így tavaly már idöszakosan elöfordult, hogy az európai áramtözsdén a villamos energia pillanatnyi ára mínuszba (!!) fordult, azaz N.o.-nak úgy kellett "eladnia" a feleslegét, hogy még egy kis lóvét is kellett küldeniük mellé.:DD Mit tesz ilyenkor az okos osztrák ? Átveszi az adott esetben akár atomerömüböl származó áramot, betárolja a saját "Pumpenspeicherwerk"-jeibe és másnap a csúcsidöben drágán eladja a németeknek öko-áramként. Na ehhez kell a "nyugat-balkáni" gógyi... Vagy lehet, hogy ott is már "megódjuk okosba" magyarok dolgoznak ?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 14:00:59

@tanato: "Milyen szakos a feleséged?"

Tobbnyire eroszakos...

Herr Géza 2014.02.13. 14:01:19

@Kövérmadár [swe]: Vazze, majd kérek amnesztiát....

Gyingizik 2014.02.13. 14:03:45

@Don Kartasch: Olyan alapon, hogy odaírta: 2010-ben kezdtek el gondolkodni 66%ban politikai okok miatt a kitelepülésben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:03:54

@Babette_:
Már többször eszembe jutott, hogy a Micimackó tipikus példája annak, amit a legjobb betépve nézni :)

MagyarJoe 2014.02.13. 14:04:08

tetszett a poszt.

Nancy [a varos] fotere gyonyoru :)

Arra lennek kivancsi, hogy tapasztalatbol milyen hamar lehetne hetkoznapi franciaul megtanulni?
Jelenleg UK-ban dolgozom de Francia cegnel es gondolkodom egy kis del-franciaorszagi kiruccanason.

francia tudasom kb 10 mondat :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.13. 14:04:17

@Kövérmadár [swe]: Gondolom a szüleid egy szép nagy családi házban laknak ti meg egy pici panelben. Nyilván olcsóbb az utóbbiban az áram, függetlenül attól hogy hol van.meg ezerféle dolog is közrejátszhat. lehet arrafelé több a megújuló energiaforrás, stb stb.

wuaaa 2014.02.13. 14:04:20

@Kövérmadár [swe]:
"..olcsó is az áram, 179 öre/kWh.."

179 öre? Azaz 1,79 SEK? Itt 0,35-0,40 NOK/kWh.

Gyingizik 2014.02.13. 14:04:59

@macamuca [IHUN]: Rossz lehet ennyire tájékozatlannak lenni. Az Ön által felsorolt problémák nem 2010-ben keletkeztek. Nem politikai döntések eredményeképpen születtek, hanem a gazdaságunk átalakulása hozta így. A gazdaságot nem a politikusok formálják, hanem a nemzetközi pénzvilág és a multik. Nem sok köze van a politikusoknak ehhez, max teljesen végrehajtanak minden szemét elvárást (mint pl. szadesz-maszop kúrmány idején) vagy csak részlegesen hajtják végre (mint most). Namármost, ha magának ez előbbi a szimpatikus, akkor tényleg nincs mit tenni. Ugye nem azt akarja mondani hogy pl. lengyelországban is a zórbán miatt szegények az emberek, és miatta lakik Londonban 1 millió lengyel?

kardio1 2014.02.13. 14:05:18

@nezzazegfele:
Segiteni az ideköltözni igyekvôket? Hogy olyan renoménk legyen, mint a londonba készülô magyarokat "segitô" honfitàrsainké? :))
A forditàssal leginkàbb az a baj, hogy franciàul közel sem tud olyan szinten, mint angolul.
Màsfelôl pedig nagyon sok angol él a környéken, akik konkurenciàt jelenthetnek, igaz, ôk fôleg nyugdijasok.

@Kövérmadár [swe]: Persze, észrevettem az idézôjelet, és hogy miért irtad mindezt. De én komolyan irtam neked azt, amit. Amennyire az eddigi hozzàszolàsaidbol làtom, te "svéddé kivànsz vàlni" (értsd jol), szeintem meg a teljes identitàsvàltàs nem nagyon megy. Talàn azoknak, akik kisgyerekként kerülnek külföldre.

tanato 2014.02.13. 14:09:04

@Don Kartasch: Ezt a rendőrökre meg a katonatisztekre szokták mondani ha megkérdik milyen szakon végeztek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:09:22

@Don Kartasch:
A Szabad Európa nem egy rádióadó volt? :)

Maradék 1%... Dehülyevagy!

@Herr Géza:
Kérhetsz majd, de a (türkmén)tejjel-mézzel folyó kánaánba való visszaengedésednek ára lesz. A minimum az egyik veséd jótékony célra való felajánlása!

@Gyingizik:
Miért probléma, ha valaki nem szereti a narancsoskacsát?

tanato 2014.02.13. 14:11:18

@kardio1: Cardiológus vagy?Aquitania?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 14:14:33

@Gyingizik: "A gazdaságot nem a politikusok formálják, hanem a nemzetközi pénzvilág és a multik"

Nah ne bassz, az egy olyan meroben uj es formabonto kozgazdasagtani megkozelites hogy erre mar akar uj vilagrendet is epithetnenk ocsem. A teljes orszagos kotvenykiboacsatast, deviza-valuta arfolyamot es az egesz alapkamat mizeriat zarojelbe tetted ezzel a mondattal. Fantasztikus! :) Szerintem picit bontsd ki es ird meg konyv formajaban. Kesobb mar lehet oktatni is fogjak mint a "Gyingizik-fele gazdasagelmeletet". :D

Mr Long 2014.02.13. 14:18:17

@Don Kartasch: "Es ha en azert vagyok kulfoldon mert nekem nem izlik a magyar tej es csakis turkmenisztani tejfollel tudom elkepzelni az eletem akkor mi van? "
Akkor nalad elmenetek otthonrol es also hangon is egy mocskos kis hazaarulo vagy :)

puhacica 2014.02.13. 14:22:00

@nezzazegfele: ezt a napokban találtam, eszembe jutottál róla: :)
visuall.net/wp-content/uploads/2014/01/2013-003-Photo03.jpg

@La Pantera: igen, azért írtam, hogy nem azt várja az ember, hogy a szomszédai megtanuljanak levitálni, de mondjuk a mi példánkat tekintve azt gondolom, hogy sok esetben megoldás lett volna levinni őket a játszira, és nem összeereszteni egy kisebb óvodai csoportot az ajtónk előtt. reggel 7-kor. szombaton. de mint írtam, ez a tipikus "lesz@rom szülő", aki senkire nincs tekintettel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:23:52

@házelőtthinta:
80nm-es sorházban laktunk. Azóta anyukám átköltözött a Fiumei út 16. szám alá, apám meg nem tudom hol van.

Most egy 64 nm-es lakásban lakunk (tégla).
Ami jelentős különbség, hogy Mo-n gázzal főztünk, itt villannyal tesszük, illetve minden energiatakarékos.

Az igaz, hogy jellemzően megújuló energiából világítunk, a Vattenfall meg is kérdezte, hogy miből szeretnénk kapni az átamot: atom, szél, égetős vagy mix.
Valamiért olyan opció nem volt, hogy a konnektorból... :(

@wuaaa [nor]:
Az sem tűnik soknak :)
Abban benne van a hálózati díj is? Itt eleinte nehezen követtem, hogy miért áll három részből a számla (áram + hálózat + szolgáltatási díj (fix).

@kardio1:
Ez egy szerintem nagyon összetett dolog. Az, amiért "svéddé akartam / akarok válni" inkább egy olyan dolog, hogy a "magyarságomat akarom elveszíteni".
A legboldogabb akkor lennék, ha nem lennék semmi sem, csak egy ember a 7mrd-ből.

Nem szeretem, amikor Puskással, Orbánnal vagy a kelet-európaiságommal azonosítanak, ahogyan annak sem örülnék, ha "vérszomjas viking" vagy Ibrahimovics lenne az azonosítási alap.

A magyar állampolgárság elveszítése pedig azért cél, mert komolyan aggódom a mindenkori magyar kormány (de bevallom, különösen a mostani) ámokfutásától és nem szeretnék "sorsközösséget" vállalni velük.
Volt, elmúlt, nem kell vissza az ottani élet.

holl gold 2014.02.13. 14:27:33

@Kövérmadár [swe]:
A havi villanyszámlánk 300 korona (51 CAD). Ez itt olyan, mintha ingyen lenne :)

Jo neked es ne is menj mas szolgaltatohoz... nekunk a lakasban (89 m) a havi aram 600 Skr (EON) es a futes nem elektromos...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 14:31:12

@puhacica: Ez fantasztikusan jó kép, a gyerekek imádni fogják. Valahol van is egy zászlórudunk, valami marketinganyaghoz volt, és tappancsos...
Félő, hogy csak költözéskor találom meg, de akkor visszük :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:34:06

@Don Kartasch:
Tudod mit vettem észre?
A legvéresszájúbb jobboldaliak mindig magázódnak... amikor abbahagyják, akkor jön a személyeskedő anyázás és zsidózás.

Eszembe jutott valami a nyaralásról: amerikaiakkal voltunk együtt hajós túrán. A túrát vezető srácot Mike-nak hívták (néger, helyi lakos - St. Lucia). Az amerikaiak képtelenek voltak a nevén szólítani, mindenáron "sir" volt. Ő pedig minden alkalommal elmondta, hogy "My name is Mike, not sir".

Számomra a magázódás mélységesen visszataszító; ha már nem akar a nevemen szólítani, akkor tiszteljen meg legalább annyival, hogy tegeződünk.

Majda 2014.02.13. 14:34:22

Tetszett a poszt :)

Tudnál egy kicsit még írni erről a mátrixról, amivel döntést hoztatok? Nem nagyon tudom elképzelni, meg gondolom mindenkinek már szempontjai vannak, meg más súlyozása, de érdekelne, hogy mégis milyen.

parasztmánia 2014.02.13. 14:34:42

ha vki nem azonosul a mostani kormánnyal, de nem azonosult az előzővel sem, és a mostani választások után sem sok az egyéb alternatíva, az vhol mégiscsak politikai ok, még ha nem is a klasszikus politikai üldözöttekről van szó... sztem nem lehet feketén fehéren eldönteni, mert az egyikből következik a másik. ha nincs munkalehetőség, akkor nincs megélhetés: a politikai okból következik az anyagi... Jelenleg Mo-on a kettőt nehéz élesen különválasztani egymástól... de ez csak az én véleményem :)

fvipera 2014.02.13. 14:34:51

jó a poszt nagyon. milyen havi költséggel úszható meg egy 5 fős családnak az élet, normális színvonalat feltételezve?

fvipera 2014.02.13. 14:34:57

@Tökfőzelék1: nagyon messzire jutottál. és remekül megértetted a poszt lényegét.

auntbessi 2014.02.13. 14:35:10

@Hari Seldon 2: jelzem Angliából 2 óra alatt Pesten vagyok, ha mindent bele szamolok akkor 4, ennyi ido alatt Ausztriabol is csak akkor ersz haza, ha kozel a hatartol indulsz
szamomra a vezetes nem alternativa a repulohoz kepest, foleg ha csak haza kell ugrani, mert a mami elesett a lepcson es bevittek rontgentre

fvipera 2014.02.13. 14:35:25

@maxval a gondolkodó birca: unta az egypártrendszert. mit nem értesz ezen. őt zavarta, te pedig ebből élsz.

2014.02.13. 14:36:11

Uhh anyam, ezek a kepek uristendeszepek....... :D Ott jokat lehet kirandulni gondolom? Luxemburg megvolt?

Re: tobbi komment: Partpolitikaval csak ovatosan, HA megmondta, ki lesz rakva aki politizal, csaxolok. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:36:16

@holl gold:
Ez Vattenfall.
Kérdés, hogy mennyi áramot fogyasztotok, mert az ördög ott lehet, hogy mi nem sokat :)

Egy kollégám 800 körül fizet (2 20-on éves + egy kisgyerek). Elképzelni nem tudom, hogy mit csinálnak az árammal :)

Mr Long 2014.02.13. 14:37:05

@mojyo: Ha az osszeset szidjuk, akkor az partpolitika? :)

holl gold 2014.02.13. 14:38:28

@Gyingizik:
Ugye nem azt akarja mondani hogy pl. lengyelországban is a zórbán miatt szegények az emberek, és miatta lakik Londonban 1 millió lengyel?

Magyarazhatsz nekik, ugysem fogjak megerteni...

2014.02.13. 14:40:15

@Gyingizik: Hat nem is normalis hogy europai orszagban kb. havi 1000 eurot keressen egy orvos, es ne mondd hogy a politikanak semmi koze hozza hogy ilyen megalazoan alacsonyan tartjak a fizeteseket. Komolyan azt nem ertem hogy egyaltalan miert dolgozik barki is orvoskent Magyarorszagon.

Határátkelő 2014.02.13. 14:40:36

@mojyo: És milyen igazad van!

Ennek szellemében most jött el az ideje annak, hogy megkérjem a tisztelt közönséget, ne a poszt egyetlen mondatán lovagoljanak és hagyjuk az "emúttnyóc" és "emúttnégy" évezéseket.

Köszönet érte!

2014.02.13. 14:42:21

@Mr Long: Azt nem tudom :D De be lettunk fenyitve a multkor, hogy nem szabad, mert ez nem "olyan" hely. Persze vannak olyanok akiknek mindenrol "az" jut az eszebe. :D

Mr Long 2014.02.13. 14:43:30

@Kövérmadár [swe]: Onoknel villany futes van? Es a kollegajanal??
Ebben az esetben nyilvan tobbet hasznalja a kollega, mert tobb szobat kell futenie, mint Onnek. Meg otthon fozes eseten is tobb aram kell, ha villanytuzhelyet hasznalnak 5 fore.
Esetleg nagyobb bojlert kell folfuteni (vagy tobbszor).
Megy mondjuk 4 szamitogep, az is eszik, ha tobb TV van a lakasban, az is porget, 4 telefon napi toltese (nyilvan kb a nullanal kicsit nagyobb, de ez is valamennyi). Tobb lampa van hasznalatban. Aprankent osszeadodik ez szepen, plussz lehet nem annyira takarekosak mint ONOK!
TE MOCSKOS HAZAARULO!!!!!!
:DDDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long 2014.02.13. 14:44:56

@mojyo: Az? :)
Ket haver beszelget.
- Elegem van, hogy mindig a szexrol beszelunk.
- OK, mirol beszeljunk? A zene jo lesz?
- Az jo lesz. Csinaltad mar zongoran?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:44:58

@Majda: @Hari Seldon 2:
Engem is érdekelne az a mátrix!
Ismerve magam, a végén úgyis úgy súlyozok, hogy az legyen, amire vágyom és nem az, ami ésszerű :D

@holl gold:
Közben az is eszembe jutott, hogy ahogy láttam, területenként eltérő lehet az ár. Nem tudom, hogy hol laktok, de lehet, hogy egy levésbé olcsó környéken.

Herr Géza 2014.02.13. 14:50:22

@Kövérmadár [swe]: "...a Vattenfall meg is kérdezte, hogy miből szeretnénk kapni az átamot: atom, szél, égetős vagy mix.
Valamiért olyan opció nem volt, hogy a konnektorból... :("
:DDD Te ooolyan hülye vagy....
Ha már itt tartunk: megnézted milyen szüröt raktak be a villanyóra elé? Mert ha piros, az bizony átengedi az atomáramot.... Zöld kell, az való az ökohoz. Véletlenül van is egy eladó nekem, 100 €-ban ki tudunk egyezni!!!

2014.02.13. 14:51:13

@Mr Long: Heeeee :D Nekem is van egy:
Pszichoterapeuta rendeloben jatszodik. Doki rajzol egy kort. Kerdezi pacienst: Maganak mi jut errol eszebe? Paciens valaszol: "P*na." Ok, doki rajzol negyzetet, es errol? "P*na." Doki rajzol haromszoget, na es errol? "Ez is p*na." Doki kiakad: "Ez hihetetlen, maganak mindenrol a p*na jut az eszebe?" Paciens: "Nekeeeeeem? Dehat maga rajzol nekem itt allandoan p*nakat..." :D

Na, hat kb a politikaval is igy vannak nehanyan azt hiszem :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 14:51:34

@Kövérmadár [swe]: "Egy kollégám 800 körül fizet (2 20-on éves + egy kisgyerek). Elképzelni nem tudom, hogy mit csinálnak az árammal :)"

Konnyen meglehet melyen tisztelt kommentelo elvtars hogy a kedves kollega egy kis Hadron utkoztetot porget a garazsban. Sosem lehet tudni, kedves Kovermadar, sosem.
Abban pedig azt hiszem egyetertheunk hogy a reszecskegyorsito aztan porgeti a villanyorat eleg rendesen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 14:52:46

@Határátkelő:
Elmútthuszonnyégy mehet? :D

@Mirjam2:
Annyiban a védelmembe veszem a "politikát", hogy erről az emberek is tehetnek. Nincsen semmiféle összefogás, semmiféle szakszervezet, semmi hasonló.

Itt működik az erős összefogás és tized%-os fizetésemelésekért képes a szakszervezet ölre menni. Tavaly a tárgyalások egy hónapig húzódtak, mire megállapodott a dolgozók és munkaadók szakszervezete. Nagyjából követtem a dolgot, komolyan olyanokon vitatkoztak, hogy a szakszervezet 3 évre 6,9%-ot akart, a munkaadók meg 6,3%-ot... végül 6,9 lett ;)

Herr Géza 2014.02.13. 14:53:54

@auntbessi: Na ja, feltéve ha Londonban és a reptéren laksz, Meg M.o.-n Ferihegy... bocs a Liszt Ferencen...

Mr Long 2014.02.13. 14:55:17

@Kövérmadár [swe]: Azt lenne erdemes osszehasonlitanotok, hogy a halozati es a szolgaltatas dij hogy aranylik egymashoz. Egy ritkan lakott teruleten magasabb lehet a halozati dij, mint egy atlagos surusegu, regota hasonlo nepsuruseggel es kiterjedessel rendelkezo (kvazi atlagos varos/terulet eseten), hisz ki kell epiteni a halozatot.
Ugyan ugy hasonloan magas lehet egy hirtelen fejlodesnek indult terulet eseten, ahol megnott hirtelen az energiaigeny en az infrastrukturat ennekmegfeleloen fel kellett javitani, fejleszteni. Ezek altalaban a szolgaltatotol fuggetlen (szabad piac eseten), mert az alaphalozat uzemeteltetoje, tulajdonosa intezi ezeket a beruhazasokat, nem az energiabroker, akinel veszeg a villanyt. Hasonlo a helyzet a viz, gaz szolgaltatasnal is.
Pl a balatonnal azokon a helyeken, ahol sok szalloda van es ezek altalaban csak nyaron vannak nyitva par honapot eszmeletlenul draga a vizdij. Ez tartalmazza az infrastruktura kiepitesenek a megteruleset, annak karbantartasat es hat ugye valakinek ki kell fizetni, hisz a szallodak csak par honapig fizetnek a vizert, mig a lakosok hasznaljak 12 honapig egy evben. Ugyan ez ervenyes azokra a helyekre, ahol magas a nyaralok szama es aranylag alacsony az allando helyi lakosssag.

Mr Long 2014.02.13. 14:57:40

@mojyo: HAHAHAHA!!!! Diggi volt az orvosnal? :DDDDDDDDDDDD

tanato 2014.02.13. 15:01:33

@Mirjam2: Ez tényleg jó, ez a lista.itthon főleg már az idősebbje dolgozik úgy nagy átlagban,na meg a nagyon fiatalja szakvizsga nélkül.de folyamatos a csorgás kifelé.

tanato 2014.02.13. 15:02:05

@Hari Seldon 2: Köszi,kórházban dolgozik ott?

Mr Long 2014.02.13. 15:02:12

Angolkak! Ajanlom mindenkinek a Maryland markaju csokis kekszet. Munkatarsammal nem is tudom hanyadik csomaggal esszuk mar a heten :) Van olyan fajtaja, ami kivulrol sima csokis keksznek tunik, de belulrol csoki kremmel van kibelelve. Egy baj van vele, hogy felvettem en is a-kekszet-a-teaba-martogatjuk dolgot es nagyon morzsalodik, amikor belemartod es zaccos lesz a tea tole, szoval csak ovatosan.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 15:03:01

@tanato:
OK. Látom megtaláltad. Igen kórházban.
Eredetileg május végén két helyre mentünk volna ki. A másik Sarregumines volt. De itt annyira barátságosan fogadták, és tényleg mindenben segítettek az orvosi kamarától a bankon és óvodán keresztül a lakásig, szinte mindent elintézett a főorvos már május folyamán, hogy a végén lemondtuk a 30 km-re levő másik helyet. Ráadásul miután a miénk súlyponti régiós kórház a komolyabb betegeket hozzánk küldik át onnan.
Na most: itt elintéznek mindent, és mondjuk 100 euróért elmegyünk a másik helyre az milyen szemtelenség lett volna? Merthogy rájöttek volna, hiszen ha átküldi ide a beteget akkor ott lesz az aláírása.
Szóval ezért maradtunk itt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 15:05:07

@Herr Géza:
Ezért választottam az energiamixet, az a szűrő átenged mindent, így most a melegvíz is a konnektorból jön. :)

@Mr Long:
Mindkettő bérlakás, azokban nincs villanyfűtés. TV játszhat, mi nem nagyon nézünk, a notebook tápja meg sokat nem eszik.
Az is lehet, hogy segít, amikor a nyullal tekertetjük a generátort :)

@Don Kartasch:
Elvtárs a komcsinkál volt, elftárs meg a Gyűrű Kúrában...

Nem az a fajta a srác, akinél hadronütköztető van a garázsban (jajj, de finoman fejeztem ki magam :) ).

Hari Seldon 2 2014.02.13. 15:05:13

@auntbessi:
Igen, csak azért jó tudni, hogy ha kell és például már nincs repülő, akkor felpakolok mindenkit és 12 óra alatt Budapesten vagyunk.
Egyébként, legtöbbször mi is repülővel megyünk.

2014.02.13. 15:05:21

@Kövérmadár [swe]: Teljesen igazad van - ugy tunik, Magyaroszagon szivesebben fizetnek / fogadnak el az emberek halapenzt mint hogy kialljanak a magasabb orvosi fizetesek mellett. En orvoskent egyszeruen nem lennek hajlando havi 1000 euroert dolgozni, megalazonak tartanam. A 'halapenzt' meg meg megalazobbnak.

**mimi** 2014.02.13. 15:05:32

@Kövérmadár [swe]:
Képeket nem lehet valahol nézni???
Mármint az utazásról :)))))

**mimi** 2014.02.13. 15:09:29

@Mr Long: :))))))

valahogy mindig vonzott a zongora...D

Hari Seldon 2 2014.02.13. 15:11:08

@MagyarJoe:
Akit érdekel a nyelv, annak könnyen megy. Lett volna benne egy hosszú és unalmas rész, amiben a ófrancia és óangol kapcsolatokról írtam volna Hódító Vilmostól 3-ik Edward-ig.
De Mme Seldon azt mondta, hogy túl hosszú és unalmas.
Mindenesetre szerintem nagyon sok szó hasonló, legalábbis én így látom. Nyelvtan persze nehezebb, de ha nyaralni akarsz ahhoz bőven elég egy kis beleolvasás.

Mr Long 2014.02.13. 15:12:35

@**mimi**: Szoval miert akartad tegnap elultetni mellolem puhacicat? :DDDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 15:15:46

@wuaaa [nor]:
Akkor irigykedek ám! :D

@nezzazegfele:
Teljesen átlagosan felszerelt háztartásunk van, nem azért alacsony a számla, mert nincsenek elektronikus eszközeink :D

A SWOT analízist szerettem a főiskolán, de emlékeim szerint abban nem volt súlyozás, csak a 4 szelet és azokban a "tulajdonságok".

@Mr Long:
Igazad lehet, de nincs mivel összehasonlítanom :)
Részletesen nálunk így néz ki:
Áram: 79,94 öre/kWh
Hálózati díj (évi 2000 kWh-ig): 99,44 öre/kWh
Szolgáltatási díj: 390 kr/év (ezt napokra lebontva fizettetik)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 15:18:26

@**mimi**:
Egyelőre csak a Facebookon :)
Majd talán a hétvégén írok a blogban is róla, de abban nem lesz benne minden kép.

Mr Long 2014.02.13. 15:21:15

@Kövérmadár [swe]: Ebbol az aram ara az aramtozsderol jon, vagyis inkabb amennyiert neked eladja a broker/szolgaltato.
A halozati dij tartalmazza a karbantartasi, javitasi, fejlesztesi dijakat.
A szolgaltatas dija meg az uzemiranyitok, keszenletben levo karbantartok, hozzajuk kapcsolodo rezsidijakat, stb dijat jelenti.
Igazabol az elso tetellel lehet jatszani a szolgaltatok reszerol, mivel a tobbi sokszor fix aras tetel a halozat tulajdonosa, uzemeltetoje reszerol.

Herr Géza 2014.02.13. 15:21:51

@auntbessi: Én is áltatom magam néha, hogy szükség esetén Stuttgartból másfél óra alatt Pesten vagyok, ami persze rohadtul nem igaz. Rálátok ugyan a reptérre, és otthon Érden laktam, de a költség-idö függvény bizony a legtöbbször az autót hozza ki gyöztesnek. A reggeli gép olyan korán megy, hogy a tömegközlekedés esélytelen, taxi élböl 35 € (a parkolás a reptéren meg több), alles zusammen egy ad-hoc indulásnál: taxi-repjegy-otthoni közlekedés kombó oda-vissza bizony nincs meg 500 €-ból, indulok a lakástól reggel ötkor és jó esetben 11-kor Érden vagyok. Autóval ugyanez kb. 9 óra út és az üzemanyag-autópályadíj megvan 300 €-ból, ha a teljes költséget nézem (avulás, etc.) akkor is böven kijön 500-ból. Cserébe otthon is van autóm, és három órát buktam, de olcsóbban kijöttem. Érdemes repülni ? Még csúnyább lenne a dolog, ha mondjuk Zalaegerszegen/Mátészalkán laknék, nem csak egy "nesszeszert" akarnék magammal vinni és pláne akkor, ha nem egyedül kell menni...

Latcho Rom 2014.02.13. 15:22:07

@Mr Long: I did.

A Jolhangolt zongorat jatszottuk, eloszor Mollban s a vegen
DURR
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 15:25:05

@morsels:
"Diggers swung into action."
Akkor ezért nem láttuk napokig diggert :D

Nem szeretem a cigányokat, nem akarnak beilleszkedni és felhagyni a életformájukkal. Viszont "hazamenni" sem akarnak. A jelentős részük olyan, mint a sáskajárás :(

**mimi** 2014.02.13. 15:35:03

@Mr Long:
csak úúúúúúgy:))))))))))

@Kövérmadár [swe]:
próbáltalak becserkészni a facebookon, de nem találtalak...

Hari Seldon 2 2014.02.13. 15:38:09

@Kövérmadár [swe]:
Igazából úgy csináltuk, hogy már a döntés megszületése után elkezdtük összeszedni a szempontokat.
Ilyeneket például: "Neonatológia szintje" "Felvételek száma" "Ügyelet száma" "Hányan vannak az ügyeletben"
aztán ugyanígy a gyerekek kérdései: "Bölcsöde / óvóda mennyibe kerül" stb stb...
Nyilván mindenkinek más szempontjai vannak, és másokat tart fontosnak.
Összegyűjtöttünk vagy 50 szempontot, ami eltartott pár hétig. Ezeket szubjektíven súlyoztuk (1-től 10-ig), hogy mit mennyire tartunk kulcskérdésnek.
A francia belga és svéd lehetőségek közül, amik kilátásba voltak, mindegyiknél megnéztük ezeket a szempontokat. A végén kijött egy döntés. (természetesen voltak olyan szempontok, amik döntőfontossággal estek a latba.)

De ezt nem írtam, mert inkább csak magunknak fontos.

De végül is, ahogy korábban írtam, a két francia lehetőség közül már nem így választottunk, mert már itt az első helynél annyira segítőkészek voltak, hogy tényleg nem lett volna szép, ha másképp döntünk.

**mimi** 2014.02.13. 15:40:36

@Herr Géza:
Augusztusban voltam Karlsruheban, egy barátnőmnél, 80 Euro volt az út háztól házig kisbusszal (80 vissza)az ár remek volt, na de az út...katasztrofális!
Megfogadtam így soha többet !:))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 15:42:28

@**mimi**:
Küldtem PÜ-t :)

@Hari Seldon 2:
Nem semmi alaposság kellhetett hozzá, elismerésem!
Azt megkérdezhetem, hogy mi volt, ami Svédország ellen szólt? A francia riviérán kívül persze :D

A legelső képen lévő helyre hogyan lehet beköltözni? Ránézésre pont ott akarok élni :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 15:44:24

@**mimi**:
Nehéz jó megoldást találni utazásra... EUn belül egyértelműen repülő, de a világvégére utazáskor az is tud szörnyű lenni... jó lenne, ha újból lennének Concorde-hoz hasonló repülők (természetesen elérhető áron)...

**mimi** 2014.02.13. 15:44:58

@Kövérmadár [swe]:
megtaláltalak!!!
Muffint felismertem!!! :)))

Herr Géza 2014.02.13. 15:48:32

@Kövérmadár [swe]: Mesterem, Te ma megint nagyon formában vagy !! Lehet, hogy a "füvet" nem a Nyúl úrnak adtad ma ?? :DDD Csak büntiböl, mert nem tekerte elég gyorsan a dinamót és a villanytüzhelyen csak félig sült meg a hús ???

Herr Géza 2014.02.13. 15:55:06

@**mimi**: Csak nem az Oszkárral utaztál ? Tavaly még válogatni lehetett a 30-50 eurós utazásokból Stgt-Bp, de már nagyon elszemtelenedtek. Mi volt a katasztrófális ? Maga az út hossza vagy a körülmények ?? Mert a 8-10 óra utazást, söt vezetést meg lehet szokni, olyannyira, hogy ha menni kell, akkor már inkább én vezetek, utasnak én is nagyon nyügös tudok lenni.

**mimi** 2014.02.13. 16:03:23

@Herr Géza:
nem az Oszkár volt, ma már rengetegen hirdetnek ilyen fuvarokat.
A 8-10 óra utazást bírtam volna,ez 21 órásra sikeredett!!!!
Rengeteg kitérő,kanyar,mindenkit házhoz vittek, még a Bodeni tó környékén is jártunk,és persze mi voltunka vége Karlsruheban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 16:03:39

@**mimi**:
:D

@Herr Géza:
Nem is tudom hová kapjak, úgy elérzékenyültem :D

Hari Seldon 2 2014.02.13. 16:03:56

@Kövérmadár [swe]:
Nem szólt ellene semmi, csak nem ő kapta a legjobb értékelést. :-)
("nyelv szempontok" és "távolság" témákban volt gyengébb, bár itt is vannak távolságok)
Például, a svéd orvosi nyelvnek semmi köze a latinhoz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 16:04:46

@Mr Long: "Angolkak! Ajanlom mindenkinek a Maryland markaju csokis kekszet."

Bar nem teljesen ugyanaz a mufaj, en az afonyas muffinba vagyok halalosan szerelmes. Az ASDA-s es a Tesco-s is fantasztikus. 4db egy font. Annyiert ajandek! :)

**mimi** 2014.02.13. 16:09:49

@Kövérmadár [swe]:
megnéztem a képeket...nagyon szép helyeken jártatok!

karib tengeri hajóút a bakkancs listámra felvéve:)))

Herr Géza 2014.02.13. 16:19:35

@**mimi**: Az durva ! És ezért kértek 80 eurót ?? Tavaly (még az 50 eurós standardnál) én is belefutottam egy ilyenbe, 85-öt kért volna, de pechjére elmondta az útvonalat: úgy el is küldtem a pics@ba, hogy nem kapott levegöt sem. Föltettem az ismerösömet a Bp-München EuroNight-ra (29,90 €), Münchenben az állomásnál felszállt a Mü-Stgt buszra (9 !!! €) és hamarabb itt volt fele áron, teljes kényelemben utazva. Ezeknek a "(fekete)taxisoknak" ugyanúgy elszállt az agyuk, mint a pesti társaiknak

TryMan 2014.02.13. 16:28:39

Magyarországon az orvosok jórésze csak szeretne 1000€-t kapni, sokan örülnek, ha az 500 megvan.

MagyarJoe 2014.02.13. 16:28:39

@Hari Seldon 2: Nem nyaralasra gondoltam hanem mondjuk Parizsban dolgozni es delen lakni... egyszer egy heten bejarni.

A nyelveket szeretem, de lusta vagyok... taxis koromban nagyon sok nyelven megtanultam a "koszonom...kerem a penzt" :)

Ami a franciat illeti, olvasni az alapot nem gond de a beszed az mar mas tema.
A google translator segitsegevel szoktam megteveszteni a kollegakat....

Amit a brit egeszsegugyrol irtal (hogy miert nem Angliat valasztottatok) nem olyan egyszeru. szerintem van jo es rossz oldala is mint mindennek.
Peldaul haziorvoshoz nem jarok, mert mindig az vege, hogy szedjek paracetamolt :)
2004-ben talalkoztam egy magyar altato orvossal, aki 6 honap utan visszament mert szakmailag visszalepesnek tartotta az itteni helyzetet.
Masreszt a korhazak nagyon korszeruek es a szemelyzet 5 csillagos.

Patricia Kolosy 2014.02.13. 16:28:39

Végre egy értelmes és összefogott poszt Franciaországról. Én Dél-Franciaországot választottam (Montpellier, Ubisoft ha mond valakinek valamit a játékfejlesztés) de a bürokrácia tényleg döbbenet - és ez minden külföldi munkavállalóra igaz... node az emberek aranyosak, közvetlenek és állandóan süt a nap, mi kell még? (Nem is értem, miért az a ködös, esős Anglia a nagy kedvenc az ocsmány kajákkal.)

Mbraun 2014.02.13. 16:28:39

Az alattuk lako nemeteket beutalnam egy tizemeletes panelba. Edzodjenek mar egy kicsit, mikor a gyerekek fociznak a lakasban, vagy az alkolihista apuka hazajon ejfelkor es elkezdodik a szappanopera. Ha mar feljelentett akkor egy pillantragasztoval barati kotodest epitett volna a bejarati ajto es annak tokja kozott.

**mimi** 2014.02.13. 16:28:42

@Herr Géza:

ez jó ötlet!!! köszi:)))
Úgyis készülök tavasszal a barátnőmhöz...

egyébként oda-vissza 160 ból simán megfordulok kocsival is, csak nem szeretek (nem szoktam,nincs benne gyakorlatom) ennyit vezetni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 16:34:03

@**mimi**:
Hajrá!
Ez a második karibi utunk volt, az elsőnél a mexikói maja romok verhetetlenek volta :)
A mostaninál pedig a teknőcök, de róluk nem lett kép csinálva :(

Ilyenekkel úsztunk együtt:
www.google.se/search?q=Barbados+giant+turtle&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1-X8UrjmH6avygOG2ILgBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 16:34:06

@Kövérmadár [swe]: A kisgyerekes párnál a fent felsorolt eszközök 24 órában hajtva+az esetleges plusz fűtésrásegítés megdobhatja a számlájukat.
Feltételezem, hogy Muffin nem szorul orrszívó porszívóra pl. :D

A Logframe matrixot is szeretem :)

@**mimi**: Jól elbújt. :)
21 órás út... :& Ezt jó tudni, mielőtt beülünk egy ilyen társasutazásos témába...

@Don Kartasch: Megjelent előttem Madár nyula, áfonyával leöntve... :)

@Herr Géza: Ezt is jó tudni. Köszi. :)

auntbessi 2014.02.13. 16:35:32

@Herr Géza: Angliabol nem csak London Budapest jarat letezik es a szerzo emlekeim szerint Pestre er FR-obol 12 ora alatt nem Mucsarocsogere
el tudom kepzelni, hogy vannak olyan videki telepulesek UK-ban amelyek tobb mint 1 ora kocsikazasra vannak barmilyen reptertol, de sem en sem a legtobbunk szerintem nem ilyen helyen lakik, vagy van autoja is, teny hogy a buszok lassuak es dragak is ha a repterre kell menni bar az ajtoban letesznek, igy a parkolasert sem kell fizetni, viszont igazodni kell rendesen
en beulok a kocsiba, otthagyom vmelyik repteri parkoloban, azok kivisznek a repterre meg ertem is jonnek, max fel oraval a kapu zarasa elott szoktam odaerni, igy meguszom brutto 4 ora utazgatasbol, kb majdnem eddig tart Mo-n belul hazaverekedni magam, arban meg meg tobbe is, sztem a repulo a leggyorsabb kozlekedesi eszkoz es olcsobb is mint a kocsi, igaz nem mindig
de lehet tevedek

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 16:36:26

@Patricia Kolosy:
Gondolom a nyelvi nehézségek. Angolul többen beszélnek, mint franciául.

@Mbraun:
Hú, ez nagyon sirály ötlet! Valami jóval erősebbel (kétkomponensű) kellene "bezárni" a zenehallgatós szomszédot is :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 16:37:43

@nezzazegfele:
Megtörténhet :)

Amikor elromlott a fűtés az előző helyen,betettünk a nappaliba is egy extra fűtőtestet Muffinnak :)

Herr Géza 2014.02.13. 16:38:09

@**mimi**: Egyébként egy jól behatárolható körröl van szó. Hirdetnek ezek mindenhol, föleg ahol ingyenes. Egy részükkel még az ADAC Mitfahrzentrale (német autóklub modern autóstoppos szolgáltatása) oldalán is találkoztam.

Latcho Rom 2014.02.13. 16:48:17

@Kövérmadár [swe]: muffin, muffin...inkabb egy kis arva romagyereket futenetek, etetnétek...:P

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.13. 16:48:54

(@határátkelő: ha már ellőttök egy ilyen hülye mondatot auftaktnak, az a minimum, hogy engedjétek meg, hogy páran megemlítsük, mennyire hülye a mondat :)

@Mr Long: mint pl? mindegy, hogy az állam ruház-e be, kivitelezni kevéssé fog az állam. na, a kivitelezőnél kell dolgozni :)

@Kövérmadár [swe]: saját személyes okból költözöl, ha nem teccik a rencer. mindaddig így van, amíg a nemzetközi közvélemény gázosnak nem nyilvánítja az országot. (azaz valamilyen szinten objektíve is szar lesz a rencer, nem csak szubjektíve.)
ma magyarországon, legyen akármekkora ß#&@$-banda is hatalmon, politikai szabadság van és marad mindaddig, amig eu-tagok vagyunk.
nem vagyok (sajnos :) svédországban, családi okokból magyarországon élek, bár kedvem végképp nincs hozzá. svédországban van rengeteg valódi politikai bevándorló, őket tessék kérdezni, milyen is az.

@macamuca [IHUN]: így van, anyagi okokból mégy, ha mégy, meg a jövőnélküliség miatt, meg azért, mert normális életre vágysz. ezek nem politikai okok.

@Don Kartasch: nem látok bele senki fejébe, ráadásul mindenki ode megy olyan okokból, ahová és amiért csak akar (meg persze ahová engedik :). DE a "politikai okokból" az egy létező, értelmes szókapcsolat, és nem állja meg itt a helyét. ha te leírod, hogy sötétzöldnek születtél, kétségemet fogom e ténnyel szemben kifejezni, holott soha nem is láttalak. így érthető?

**mimi** 2014.02.13. 16:50:40

@Kövérmadár [swe]:

óóóóó...bakker...sárga vagyok:))))

Herr Géza 2014.02.13. 16:51:44

@**mimi**: A buszra pl. a www.Flixbus.de-t javaslom, pl. 2-3 hétre elöre 7.-€ a jegy Mü-Ka viszonylatra, egy útra ! (Örült konkurrencia és árháború megy a kiszorítósdi piacon éppen...) A teljesárú vonatjegy 100.-€ fölött lenne, ész megáll. És a buszok vadiújak, WC, WLAN, szendvics, üdítö (utóbbi kettö azért pénzért) van a fedélzeten. Érdemes kipróbálni.

Mr Long 2014.02.13. 16:53:18

@milliliteratura: " kivitelezni kevéssé fog az állam. na, a kivitelezőnél kell dolgozni" Es a kivitelezo meg nem kap munkat, mert az allam nem tole akarja megrendelni. Nem kell hulyenek nezni, tudom hogy mukodik a rendszer. Na puszika!

**mimi** 2014.02.13. 16:54:15

@Herr Géza:
na jah...:)
facebook is tele van velük!

minden esetre jó lecke volt!!!!!

Mr Long 2014.02.13. 16:55:03

@shakti_rom: vagy kis szomit befogadni, felnevelni :)

**mimi** 2014.02.13. 16:56:23

@Herr Géza:
köszönöm, valszeg kipróbálom, az biztos, hogy "gyűjtő" járattal többet nem megyek ! :))))

2014.02.13. 16:57:40

Jo kus francia nyugis elet.
Francia corporate governance lenyege, mindenre letrehozunk committee-t, mert senki semmiert nem vallal felelosseget

blackhairlady 2014.02.13. 16:58:47

@puhacica: "folytak a könnyeink a röhögéstől. :"
Nekem most folynak a konnyeim, komolyan, ilyen csak filmvigjatekokban fordulhat elo, valld be, hogy onnan vetted a sztorit:)))))))))

blackhairlady 2014.02.13. 17:00:48

@charlieharper (NY, US of A): Charli. milyen ido van most nalatok? Lattam a hirekben, hogy komoly ho esik ma feletek.
Hagymanak is szerintem fazik a sejhaja, ha kikoltozott az erdobe, onnan dolgozni sem nagyon megy be ma:)

Latcho Rom 2014.02.13. 17:02:22

@Mr Long: en mar nem tudok tobbet gadzsokam, 3 romnyi, ket szomi es egy paki el a pincemben. Alig birjuk mar :-)

TilosazA (UK) 2014.02.13. 17:05:52

@blackhair-lady: Én hogy irigyellek titeket, komolyan. :) Én nem nevettem ekkorát ezen a bejegyzésen, meg a kommenteken sem. Valamit kéne kezdenem magammal mert ez gáz.

Mr Long 2014.02.13. 17:07:03

@TilosazA (En/Mum): Madar megtanit szerintem csavarni, ha az segit.

TilosazA (UK) 2014.02.13. 17:11:27

@Mr Long: őőő... valamiről lemaradtam. :) Mit? Villanykörtét, vizes ruhát, rögbi labdát dobás közben?

blackhairlady 2014.02.13. 17:14:21

@**mimi**: Erdekes olvasmany volt, a kepekert kulon koszonet. A cickanyormanyosoknal adtam fel:DDDDDDDDD

TilosazA (UK) 2014.02.13. 17:17:33

@Mr Long: Ó, a fene. :D Látszik hogy nem vagyok fiatal. Vagyis inkább az, hogy sose voltam....
Más: vihar ügyben mit tudsz? Holnap készüljek fel a Dorothy házára, hátha rám esik? Csak mert akkor húzok csíkos zoknit és kunkori orrú cipőt...

**mimi** 2014.02.13. 17:18:56

@blackhair-lady:
bocsánat, bocsánat!!!!
az a párom írása..
csak a vágólapon maradt:)))))

én nem ezt akartam!!!!!!

Hamut is szórók a fejemre.....D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 17:19:49

@milliliteratura:
Ha így nézzük, akkor igazad van.
Ezért írtam Mirjamnak, hogy lőni nem lőnek ránk, nem üldözött senki, de az egyik legnagyobb problémánk a politikával, politikusokkal volt. És természetesen az általad felsorolt gazdasági, jövőképpel kapcsolatos problémákkal.

Az itt élő menekültek téma is megér egy misét. A jelentős részük annyira menekült, mint te vagy én. Sokan vannak, akik vagyonos családból származnak. Egy srác (eritreai) az SFIben mesélte, hogy úgy került ide, hogy $10.000-t fizetett csempészeknek. Szar lehet annak a menekültnek, akinek van zsebben ennyije, nem?
De van egy palesztín ismerősünk is, ingatlanjai vannak Egyiptomban, valamilyen gyára palesztínában (talán bútor, de lehet ruha, nem emlékszem). Nyilván ő is szegénysorsú :)

Aztán persze vannak igazi menekültek is, ez vitathatatlan, de sok a visszaélő is.

Mindenesetre sosem a rosszabbhoz viszonyítom magam, hanem a jobbhoz, mert többet akarok annál, mint ami van (ezért jöttünk ide).

@shakti_rom:
Nemcsak cigányt, de svéd gyereket se fogadnék be... egyáltalán semmilyet se :)
De volt már "örökbefogadott" lajhárunk a Budapesti Állatkertben :)

@Mr Long:
Persze, hogy szólongatni kelljen a sötétben, mert úgy el tud bújni, hogy sosem látjuk viszont :D

Mr Long 2014.02.13. 17:22:47

@TilosazA (En/Mum): Nem tudom en sorozni keszulok a kollegakkal.
Reggel kerdeztem egyikuket van valami terve a baratnojevel valentin napra, vagy jon velunk sorozni. Van terve, de eloszor eljon sorozni termeszetesen. Mondom azert vannak prioritasok :) Reakcio: hahahaha exactly. Remelem baratnoje nem tudja meg, hogy mik a prioritasok :DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 17:23:56

@**mimi**:
Ugye most jönne az a rész, hogy ne tedd, mert ennek az az ára, hogy örök boldogtalanságban, az óhazától távol, örökké idegenként kell élnem; elviselni, hogy a svédek lábtörlője vagyok... ;)

Herr Géza 2014.02.13. 17:25:01

@auntbessi: Nem is azzal akartam vitatkozni, hogy Angliából kocsival kell-e hazamenni. Azt viszont azért merem állítani, hogy az angol települések minimum 80%-a több, mint egy órányi kocsikázásra van a legközelebbi olyan nemzetközi reptértöl, ahonnan közvetlen járat van Bp.-re... Az is tény hogy Anglia bevándorlók szempontjából is London-központú és igaz, hogy Budapesten is többen laknak, mit Mucsajröcsögén, de azért a magyarok majd nyolcvan százaléka sem budapesti. Aláírom azt is, hogy NEKED a repülö a leggyorsabb és akár a legolcsóbb közlekedési eszköz is egyben. De ez egyúttal nem feltétlenül igaz a legtöbb (legnépesebb) európai országokban élökre is! Arra próbáltam rávilágítani a saját példámmal, hogy viszonylag kedvezö adottságok mellett sem feltétlenül teljesül mindkét kritérium. Speciel az is eszembe jutott, ha nekünk (egy 13 éves fiúval) nem jó elöre tervezetten kell hazamennünk akármiért is, akkor még úgy is olcsóbb vagyok a repülönél, ha veszek egy 500 eurós autót, és az út végeztével belököm az árokba (csak szemléltetö példának). A gyorsaságon meg ugye nem nyerek annyit, hogy a repülö igazi alternatíva legyen, bár az tagadhatatlan, hogy a legkényelmesebb megoldás.És még mielött többen hülyének néznének, mindez naná, hogy triplán nem igaz Kanadára, Új-Zélandra, Ausztráliára, stb.. :DDD

**mimi** 2014.02.13. 17:27:10

@Kövérmadár [swe]:

én is elviselném!!!:))))))))

majd boldog nyögdíjas éveimben, a kis magyar nyugdíjamból én is befizetek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 17:31:41

@Herr Géza:
Pedig nincs annál csodálatosabb kaland, mint Új-Zélandról autóval menni Magyarországra. Az út eleje mindenképpen embertpróbáló, bár komp talán van. Szingapúrtól viszont sima az út...

Rá is kerestem a google mapsen. Első találat: "Hülye vagy, ember?"
De másodikra megmondta a tutit: 13.200 km és mintegy 164 óra. Még arra is felhívta a figyelmemet, hogy útdíjat kell fizetni bizonyos szakaszokon, mert rendes.

Kanadából egyszerűbb, mert ott csak a Bering szoroson kell valahogy átlökni az autót, onnantól sima az út és olcsóbb is, mint Új-Zélandról, mert a klímát sem kell járatni.

Mr Long 2014.02.13. 17:38:34

@Kövérmadár [swe]: "útdíjat kell fizetni bizonyos szakaszokon" Foleg az azsiai reszeken, ahol szarazfoldi kalozok garazdalkodnak.

Latcho Rom 2014.02.13. 17:42:02

@Kövérmadár [swe]: Badaram, csipkes kis svedem, mit tud az a muffin hogy ennyire kielegiti a szuloi osztoneiteket?? :-)
Totagast all, bukfencezik?? :-)

Gyingizik 2014.02.13. 17:45:37

@Kövérmadár [swe]: Nem probléma, csak nem kellene egy külföldi munkavállalásról szóló blogot narancsellenes propaganda célokra használni. Illik az ballibek tematizációjához: pl. Élet és Irodalom "az" irodalmi lap - miközben ballib propaganda lap. stb. Ez a poszt is ilyen.

Gyingizik 2014.02.13. 17:46:28

@Don Kartasch: Marha okosnak hiszed magad, de pl.
kotvenykiboacsatas: egy kényszer megoldás csóró államoknak. mitől csórók? Hogy nincs iparuk, kereskedelmeük vagy nem elég nagy.
deviza-valuta arfolyam: A "nemzeti" bank határozza meg amit külföldről irányítanak miénket pl. EU központi bank
alapkamat: ugyanaz, mint az előbb. Miért volt itt európa legnagyobb jegybanki alapkamata? Mert Simort erre utasították, semmi más racionális magyarázat nincs. Vagy pl. miért van Görögországban, Portugáliában ugyanilyen gyenge iparral, fejlett korrupcióval, miénkénél rosszabb munkamorállal, dupla ekkora államadóssággal, 3x akkora fizu mint itt? Mert a globalizáció urai úgy döntöttek a 80as években, hogy ott életszínvonalat emelnek, Itt meg nem döntöttek úgy, ennyi. Ehhez a zóóórbáncnak semmi köze, nem sokat tud rajta változtatni.

kardio1 2014.02.13. 17:46:30

@tanato:
Igen, mindkettô talàlt:) Bàr ez màr Aquitaine széle, de még oda tartozik.
@Kövérmadár [swe]: Igazad van, ez összetett dolog, és ahogy magamon làtom, a dologrol alkotott vélemény is vàltozik, én is màsképp gondolkodom errôl mint amikor ideérkeztünk. Tény, hogy Magyarorszàgon a politika nagyon polarizàlt, szekértàborok vannak, de legalàbbis furcsa nekem azt olvasni, amikor némely hozzàszolo szerint az orszàgban, ahol él, nincsenek ilyen törések a tàrsadalomban. Néhàny itt töltött év utàn bàtran kijelenthetem, hogy ilyesfajta szembenàllàs itt is létezik, legfeljebb a kivülàllo nem làtja még àt.

Mr Long 2014.02.13. 17:51:15

@Gyingizik: Tudod mi a gaz (es igaz mindket oldalra)?
Hogy egesz egyszeruen akinek mas velemenye van az nem ember es nem hallgatjak meg. Itt azert meghallgatjak az atlag ember szintjen (altalaban), max ha nem ertenek vele egyet, akkor azt mondjak, hogy "bocsi, en nem igy latom/gondolom/hallom.".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 17:56:07

@shakti_rom:
Anyósom szerint igényel annyi odafigyelést, mint egy kisgyerek :D 2 percenként felugrani, mert valamit rág, bár tisztába tenni csak 2 naponta kell :)

@**mimi**:
Nem tudom mi az a gyűjtőjárat :) Lehet, hogy megy arra, de ha mégsem, akkor lehetne hirdetni turistáknak... 13000 km-es túra, tábori körülmények, rablótámadások, keresztül Afganisztán hegyein. Tuti lenne rá kereslet :D

@Gyingizik:
Ezen a blogon, úgy vettem észre, hogy jellemzően inkább a liberálisabb szellemű emberek vannak jelen.
Ettől függetlenül felesleges politizálni, mert sok jót nem szokott szülni.

@kardio1:
Szándékosan távol tartom magam a svéd politikától. Nincsen szükségem arra, hogy itt is idegesítsen a dolog, különös tekintettel arra, hogy a gazdaság viszonylag jó állapotban van, mindketten dolgozunk.
Úgy tudnám jellemezni, hogy teljesen mindegy, hogy ki kormányoz, elcseszni nem fogja tudni. Így viszont irreleváns, hogy jobb vagy baloldali a kormány.

Egy kollégám szerint nincs markáns különbség a két oldal között, az egyik 500 koronával több nyugdíjat akar, a másik 500-al több munkanélküli segélyt. A fő irányvonal azonos.

Mr Long 2014.02.13. 17:57:09

@Gyingizik: "csak nem kellene egy külföldi munkavállalásról szóló blogot narancsellenes propaganda célokra használni" Nyugi, a helyzet hasonlo lesz, ha nyernek a voros ordogok (es nem a City ellen) tavasszal, csak akkor voros ellenes propaganda lesz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.13. 17:57:16

@Gyingizik: ilyenekkel itt nem sokra mész. egyébként mélységesen egyetértek. azért él viszonylag jól még a világ 10 % a mert a csőszök engedik nekik. ennyi és nem több. nem azért mert ők jobbak vagy szebbek vagy jobb a munkamoráljuk. ez a személyes kedvencem. amikor azzal akarják megmagyarázni a nyugati jólétet hogy ottan jobb a munkamorál. biztos úgy van hogy keletre elromlik. véletlenül egész kelet európában csuda rossz a munkamorál.

Mr Long 2014.02.13. 17:58:00

@Kövérmadár [swe]: Dehogyis! Nagymedve, mert tegnap chillis bab volt :)

Herr Géza 2014.02.13. 18:00:28

@Gyingizik: Szerintem Te kurv@ra eltévedtél. Ez egy blog, nem újság, nem TV, nem rádió, nem plakát. Ha nem tetszik, amit itt találsz, "el lehet innen menni, oszt jó napot". (csak, hogy pártsemleges mondatot rakjak össze, azt a ballib nénikémet...).

Latcho Rom 2014.02.13. 18:01:38

@maxval a gondolkodó birca:

Belefer neked Kertesz Akos a politikai uldozott kategoriaba?

Tudom, van excuse boven, hogy "kiprovokalta" magának a dolgokat - de mint azt jol tudjuk hogy csak bullykat lehet provokalni, szellemi veglenyeket, akikben már minden megvan az eroszakhoz.

Azt hiszem ez nem direkt politika kedves HA - ha megis annak talalod, toruld a kerdesemet maxihoz.

Mr Long 2014.02.13. 18:06:39

@shakti_rom: Politikai uldozott nem az, akit kivegeznenek/bortonbe zarnanak? Azert mindkettotol messze volt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.13. 18:07:22

@Kövérmadár [swe]: Jó helye van nálatok... :)

@Herr Géza: Én is köszönöm :)

Az autó árokba lökése is megjelent lelki szemeim előtt. :D

@shakti_rom: Dáthás bagy? :)

kardio1 2014.02.13. 18:08:30

@Hari Seldon 2:
Az angol és a francia viszonya tényleg érdekes. Nyelvileg is meg a népeket tekintve is. Nagyon sok latin eredetû szo ment àt az angolba a normann hoditàs utàn, ezek többségét ma is egyformàn irjàk, csak a kiejtés màs. Az angolok franciàul, vagy a franciàk angolul ùgy beszélnek àltalàban, hogy ezeket a szavakat a maguk kiejtési szabàlyai szerint mondjàk. Vicces!
Errefelé elég sok angol van, akik történelmi okokbol sokszor ùgy érzik, hazajöttek, a franciàk nem nagyon szeretik ôket.
Felétek inkàbb arab, vagy török bevàndorlok vannak?

Latcho Rom 2014.02.13. 18:11:46

@Mr Long: Sok stácioja van annak - gondolom én.

Latcho Rom 2014.02.13. 18:15:52

@Herr Géza: jawohl, megyek... is
elszinni egy cigerattat.

Megint felment az ara, el kell dobni ezt a sz@rt. 9 dollar tiz CDN volt ma reggel, majdnem a mosogatoi minimalberem :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 18:16:16

@házelőtthinta:
Már te is azt mondod, hogy szegény magyar semmiről sem tehet? Egész Kelet-Európa az elcseszett szovjet hozzáállás miatt lett olyan, amilyen. A felsorolt országok álltak szovjet befolyás alatt, ha jól tudom.

A legtöbb ilyen irányú vita végül mindig ott köt ki, hogy a szakadék a keleti és nyugati országok között végülis egy mesterséges szakadék. Mesterséges, mert a két rendszer különbözősége generálta. A keleti országok köpködnek a nyugati, globalista félre és be nem ismernék soha, hogy a kommunizmusnak nevezett világ baromsága okozta a leszakadásukat. Hogy ebben a nyugat keze is benne volt? Végülis a hidegháborút a két fél vívta, nyilván igyekezett az egyik a másikat gyengíteni.

Ha a II. VH után a "határt" nem sopronnál húzzák meg, hanem Tiszabecsnél, akkor ma a globalizáció és a nyugati "rotható" kapitalizmus lenne a királyság és nem sírná vissza "mindenki" a '89 előtti "mindenkinekvoltmunkája", "voltlétbiztonság" idszakot.

Ennyi az egész... nem kell ráfogni a tőkésekre, zsidókra, amerikaiakra, a Rothschildokra, a Coca Colára vagy a pörölycápákra. Nekünk a ruszkik jutottak és adtak egy eleve halálosan elcseszett rendszert, ami megbukott. Az összes többi csak önigazolás (vagy a szovjet probaganda maradvány?), hogy miért más a hibás mindenért.

kardio1 2014.02.13. 18:17:45

@Kövérmadár [swe]:
Azért a Svéd Demokratàk (igy hivjàk a radikàlisokat, azt hiszem) màst mondanak, mint a többiek, nem? :)
En a magam esetében ùgy làttam, ahogy a Franciaorszàghoz valo kötôdésem erôsödott, egyre jobban érdekelt, ki mit akar az egyes politikai erôk közül, mivel engem is érint.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 18:20:19

@shakti_rom: @Mr Long:
Szerintem a politikai menekültséghez kell minimum a tömegbe lövetés vagy koncepciós perek.
KÁ esetén egyik sem állt fenn, bár tény, hogy sok babér nem teremhetett volna neki azok után. Attól még igaza volt abban, amit írt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 18:27:14

@kardio1:
Igen, így hívják őket.
Erről Réka nevű kommentelőnk tudna érdemben nyilatkozni, de mintha egyszer azt mondta volna, hogy annyira radikálisok, hogy sehol nincsenek a Jobbikoz képest. Nem is lehetnének, mert azért bármilyenek a svédek, a túlzott radikálisságot nem hiszem, hogy le lehetne nyomni a torkukon.

Az általuk boncolgatott probléma való, a menekültek rengeteg problémát okoznak mind gazdasági, mind közbiztonsági tekintetben, amit meg kellene fékezni.

Nyilvánvaló, hogy jobban örülnék, hogyha az adómat nem az idetántorgó muzulmán négerek kapnák, amiből utána benzint vesznek és felgyújtják az iskolákat vagy a menyasszonyom után mennek, amikor ő fut és meg akarják erőszakolni, hanem a munkanélküliek vagy nyugdíjasok.
Dehát én ugye vállaltan rasszista vagyok ;)

Latcho Rom 2014.02.13. 18:28:15

@Kövérmadár [swe]: Biztos vagy te abban ha a masik oldalra sorol be bennunket a tortenelem a WW2 utan, most MO egy tejjel vizzel folyo kánaán lenne?

Mr Long 2014.02.13. 18:31:13

@Kövérmadár [swe]: Ha ezt barmelyik orszagban leirna valaki az orszag neperol nem sok baber teremne neki. Kb annyira martir, mint Mohacsi Viktoria Kanadaba menekult politikai uldozott.

Mr Long 2014.02.13. 18:32:45

@Kövérmadár [swe]: Rosszabb helyeken borton is jart volna erte (Irak, Iran Izrael, Egyiptom)

Latcho Rom 2014.02.13. 18:33:15

@Mr Long: Irnak ennel kulonbeket is, a "szabad" demokraciakban, ez nem koser hosszu ember.

Latcho Rom 2014.02.13. 18:38:29

@Mr Long: Izrael eltur sok mindent, a zsidoktol. Azoktol kevesbe akik elvagott nyakkal szeretenek oket latni, s ott elnek koztuk.
Mondva, leirva, utcan eltancolva, pro arab, anti izraeli, sok minden belefér.

A tobbi emlitett orszagodban fel is kotnek Akost, secc-perc.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 19:00:55

@shakti_rom:

Kertész a kevesek egyike. De a több pénzt miatt ember ne kamuzzom!

Latcho Rom 2014.02.13. 19:01:46

Belegondoltam, mi tortent volna ha egy izraeli zsido egy masik orszag, kifejezetten izraeli rezsim ellenes portaljan azt irja hogy a zsidok - globalice - tunyak, irigyek, nem szeretnek tanulni, felelosseget vallalni, mi tortent volna..

Annyit mondott volna a nép hogy jéééééé, egy huje zsido -
case closed.

Latcho Rom 2014.02.13. 19:02:48

@maxval a gondolkodó birca: Tobb a fenét.
Amgy igazságod van, egy kicsit..

Hari Seldon 2 2014.02.13. 19:11:58

@MagyarJoe:
"Masreszt a korhazak nagyon korszeruek es a szemelyzet 5 csillagos. "
Igen, a betegek általában annyit látnak, hogy szép tisztaság van, és kedvesek a nővérek.
És persze, természetesen ki lehet fogni egy-egy jobb kórházat és orvosi gárdát, de általában hosszú várólisták vannak, és a legtöbb esetben nem igazán jó a színvonal.
De mondom, ez egy elterjedt nézet.

Latcho Rom 2014.02.13. 19:17:49

@maxval a gondolkodó birca: Nem hiszem hogy a nejevel egyutt tobb penzt kapnanak mint a parszaz dollaros oregsegi "nyugdijjat" s bar montreal nem tul draga. a lakbe 700$ folott van. Szegenyek.
Bolond Bartus Lacinak szinten nincs egy kanyija se segiteni, talan a barataik segitenek nekik kajaval. Hitkozseg?
Talan, de nemigen hiszem. Oreg butort kaptak toluk, if..

Szoval nincs sok okossag ebben, ha igazad is van hogy kamuzott. Nem ismerem a reszleteket elegge hogy ezt el tudjam donteni.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 19:24:52

@kardio1:
Itt nem nagyon vannak arabok.
Ez az én személyes mintavételem alapján mondom.
Amikor várok az óvoda előtt a gyerekekre, hallgatom a szülők beszédét, és nem azt hallom, hogy "halaba-hala" hanem scsip-csirip tüz-güz"
Szóval ebből gondolom, hogy nálunk inkább törökök vannak.

morgo1229 2014.02.13. 19:26:06

baromsag. A fityesz elott sem volt jobb. Mi hataratkeltunk mikor nem is epp ok voltak hatalmon. Vagy benne van a menes a zsigerekben vagy nincs . Ez itt a lenyeg. Mint mult heten aki 60k fonton gondolkozott. Neki nem volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 19:45:08

@shakti_rom:
Nem.
Abban viszont biztos vagyok, hogy nem lenne ennyire elcseszett a helyzet. Sokminden múlik azon, hogy a lehetőségekkel mennyire tud élni az adott nép. A délek pl. jellemzően semennyire (olaszok, görögök, portugálok)... van ott minden, tenger, napsütés, manana, siesta, csak valahogy mégsem megy.

@Mr Long:
Nem mondtam, hogy mártír.
Svédországban még a királyt is szabad szidni, TV-ben, rádióban, újságban. OV-t mikor lehetett utoljára úgy istenesen kritizálni valamelyik médiában?
A felsorolt országok egy felvilágosult és nyitott ember számára nehezen élhetőek.
Hollandiában vajon mi lett volna? ;)

Quercus a favágó 2014.02.13. 19:58:07

Választási hirdetés

"A Feri azt mondta, ha a Viki kiteszi az asztalra amije van, Ő is kiteszi az asztalra amije van.

Feri, Viki, jobb ötletem van.

Én teszem ki az asztalra, aztán bekaphatjátok mind a ketten. Persze csak ha fogat mostok előtte."

Választási hirdetésünket hallották.

tanato 2014.02.13. 20:00:07

@kardio1: Jó helyen laktok,mennyire van onnan az óceán?Nyáron tudtok ott fürödni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 20:09:11

Na szóval...

kepkezelo.com/images/eiuvfav9dfapkqa9rji.jpg

Igazából nem tudom hol kezdjem.
A konnektorok gyerek kompatibilis magasságánál vagy Vekerdy tanár úr engedélyénél.
Mindenki egekig dicsérte a posztot, jogosan.
Mégsem tette senki szóvá azt a hihetetlenül műanyag világot ami a posztolóra és egész családjára jellemző.
Olyan mértékben megtervezett, kiszámított, bestokizott, kifogástalan élet hogy az már engem mérhetetlenül taszít.
Tökéletes poszt. Patikamérlegen kimérve minden szó. A humorbonbon a helyén. De az egész sterilebb mint a paksi atomerőmű grafitrúdjai.
Minden minden a végletekig kiszámítva kiszámolva A terv B terv egész Z tervig.
Annyira tökéletes család annyira tökéletes élet hogy szobrot kéne faragni nekik.
Klappol minden. Elvágólag.
Mint az élére vasalt farmernadrág.
Nem lehet belekötni semmibe.Nem hagytak esélyt a véletlennek
Annyira hibátlan élet hogy csak irigyelni lehet.
Nektek.
Mert engem végletekig taszít.
A spontaneitás atomi részecskéje is kizárva.
Hangsúlyoznám, nem tudok rosszat írni sem a posztról sem az írójáról.
Szokott itt kommentelni és szerintem egy értelmes fószer.
Mindazt amit írtam nem negatívumként írtam.
Semmi baj nincs vele ha a család minden tagja teljes mellszélességgel kiáll ez mellett az életmód mellett.

Tökfőzelék mai kommentje telitalálat volt.
Három gyereket nem lehet csendben tartani. Egyszerűen lehetetlen.
Ezzel nincs is baj.
Csak akkor ha hasonló helyzetbe kerülünk ne nagyon pampogjunk.
Tudomásul kell venni hogy másnak is vannak gyerekei és az zajjal jár.
Nekem egy 9éves van mégis zeng a ház ha az anyjával veszekszik.
Szégyellem is eléggé viszont éppen ezért hasonló helyzetben nem kifogásolnám más gyerekeinek a hangoskodását.

Latcho Rom 2014.02.13. 20:46:24

Why don't you say how you Really feel :-D

Latcho Rom 2014.02.13. 20:48:58

@Kövérmadár [swe]: ennyire s igy biztos nem.
Dehogy maskent igen abban majdnem biztos vagyok..

Latcho Rom 2014.02.13. 20:51:00

@Babette_: ne szitsd a tuzet rozi mert elkuldelek kodolos gyorstalpalora, aszt mehetsz te is csoves IT szagembernek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.13. 20:53:30

@shakti_rom: azt már akkor se szerettem, amikor a papírt szereztem róla:D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 20:54:19

@shakti_rom:

Nem rá értettem, hogy kamuzott. Hanem a szimpla gazdasági menekültekre, akik politikai okokra hivatkoznak.

Bartust a felesége tartja el. Ő nem dolgozik, egész nap csak a blogjával vacakol.

Latcho Rom 2014.02.13. 20:55:10

@Babette_: s mit kell a papirral csinalni? :-)

Latcho Rom 2014.02.13. 20:57:57

@maxval a gondolkodó birca: Jajo.

Tudom, ott kukoll egesz nap a laca.

Ne itelj hogy ne iteljenek.
Szimpla gazdasagi menekult nincsen, meg afrikabol se nagyon.

Latcho Rom 2014.02.13. 20:59:01

@Babette_: na akkor lejart a munkaidom, kikapcsollak kicsit szottyom.

2014.02.13. 20:59:37

@blackhair-lady: pocsek, de van ennek szamunkra jo oldala is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 20:59:52

@Gyingizik: @házelőtthinta:

Nem akarok hosszu vitakba bonyolodni mert ugysem fog senki senkit meggyozni a maga igazarol, szoval ezt amolyan kis gondolatinditonak szanom csak inkabb.

Megneztem mar jopar portre-filmet Amerikaban elo magyarokrol illetve van is par kozvetett ismeros az allamokban. Ami szamomra nagyon erdekes volt hogy valahanyszor megkerdezik oket hogy Amerikaba erkezven mi volt az a nagy valtozas vagy raeszmeles ami nekik a legfontosabb vagy legjelentosebb volt.

Es 10-bol altalabn 7 ember megemlitette azt hogy alapvetoen neki el kellett jonnie Amerikaig hogy vegre belassa hogy mindenki (egyenenkent es nemzetkent is) a sajat sorsanak kovacsa. Egy amerikai atlagpolgar is pont olyan problemakkal kuzd, mint barki mas Kelet-Europaban csak naluk nincenek mogotte sose a kifogasok. A rohadt nemetek, a mocskos oroszok, az a tetves EU, mert a szomszed is adocsal a beszallitonk is szarul szamlaz, stb.

Hatranybol indul Mo. gazdasagilag a nyugathoz kepest a tortenelme miatt? Termeszetesen! Egy pillanatig sem volt kerdes. De nem gondolom hogy ez azt jelentene hogy orokke igy kell maradnia. A tortenelm soran nemzetek mindig felemelkedtek es visszaestek. Egyszer fenn, egyszer lenn.
Ami engem zavar hogy jelenleg nem annyira latom a kitorni akarast. Az elmult 25 ev mintha inkabb folyamatosan a multban elesrol es a felelosek kereseserol szolt volna. Uuuu, kik voltak tisztviselok az elozo rendszerben, uuu 3/3-as ugynokok, mert az elmult 4 ev, bezzeg az elmult 8 ev... Oke, fiuk, de zarjuk mar le a multat vegre es haladjunk mert csak egyhelyben toporgas van. Es felreertes ne essek nem viktor ellen vagyok. A masik oldalon ugyanolyan eletkeptelen bagazst latok. Egyik kutya masik eb.

Csakhat fajo latni hogy meg a gengsztervaltas utan volt egy kis helyzeti elonyunk a tersegbeli orszagokhoz kepest ez mostanra teljesen elolvadt es mindenki mas regen beelozott minket a regioban. Es ez szerintem nem koser.

De tudjatok mit, oszinten kivanom hogy ne nekem legyen igazam es Mo. jelenleg a leheto legjobb uton jarjon.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 21:02:03

@shakti_rom:

Aki a szar életszínvonal miatt megy el, az gazdasági emigráns.

A politikai csak az, akit hátrány ért politikai okból. Szóval Kertész ebbe belefér tágan.

blackhairlady 2014.02.13. 21:03:35

@**mimi**: Ne kerj bocsanatot, erdekes olvasmany volt, kedvelem a bogarakat:) Amikor Horvatorszagban nyaraltunk nagy rokonsagilag, a picike lanyommal hajnalban bogarakat gyujtottunk a homokozo vodrebe, addig is hagytuk a tobbieket pihenni. Jo moka volt:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 21:07:51

@Don Kartasch:

A ballib ideológia az utóbbi negyedszázad legkárosabb eszméje Mo-n. A Fidesz-út meg egy baromi nagy zsákutca. Ez van.

Hari Seldon 2 2014.02.13. 21:08:31

@diggerdriver:
Ó, nem vagyok ilyen megtervezett ember, szokott bennem lenni spontaneitás.
Például, amikor a feleségem először ügyelt gondoltam egyet. Mit üljek itthon a három gyerekkel. Menjünk inkább játszóházba!
Na, ott aztán amikor szabadjára engedtem őket... Akkor jöttem rá, hogy nem igazán volt jó ez a hirtelen ötlet.
Akkor tudtam, hogy nem kellett volna ilyen spontán ötlet.
Persze, azóta már megtanultam úgy nézni mint a kaméleon, de sajnos egyik mindig kint van a látótérből.

kardio1 2014.02.13. 21:11:03

@tanato:
Az oceànparti fürdôhelyek kb.2.5- 3 orànyira vannak tôlünk. Elôfordul, hogy elmegyünk, de nem rendszeres. A Pireneusok is kb. ennyire vannak ide (2-2.5 ora). Nekem szokatlan volt eleinte, hogy micsoda tàvolsàgok vannak itt. Voltunk a Côte d'Azur-ön is, ez is, az is Dél-Franciaorszàg, de mégis majd' 700 km volt ide.
Nyàron autoval megyünk haza àlt., az 2100 km...Màr egészen hozzàszoktam...
Ami a környékünket illeti, tényleg tele van érdekes helyekkel, középkori vàrosokkal és vàrakkal, ôsemberbarlangokkal (barlangrajzok, -festmények) és tàjképi szépségekkel. Es igen jot lehet enni-inni errefelé:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 21:16:28

@shakti_rom:
Megszavazom a bizalmat a talán fölött, bár sok önállósága még nem volt a magyar népnek, nem tudom miből lenne tapasztalata / ereje / szaktudása az önfenntartásra és jól csinálásra.

@Don Kartasch:
Valami hasonlót írtam én is, szerintem.
Az is nagyon igaz, hogy egyetlen dolog nem ment soha a magyar népnek: előrefelé tekinteni... mintha visszapillantótükör lenne a homlokán mindenkinek.

Akkor is megfigyelhető, amikor rólunk van szó (határátkelőkről): mindig ott az érv, hogy haza, gyökerek, máshol boldogtalan vagy. Mert mindenkinek a múlt a rögeszméje. Nem tudják felfogni, hogy nem játszik a haza, mert már másik van a régi helyett. Számukra felfoghatatlan, hogy egy régit lecsréljünk egy újra, a jövőnket tervezzük, lehetőleg törekedve a jobbra.

tanato 2014.02.13. 21:17:22

@kardio1: 2100 km az szép,egyben levezetni.

kardio1 2014.02.13. 21:18:12

@Hari Seldon 2:
Megnéztem, hol dolgozik a feleséged. Ez public ugye? Miért praticien attaché associé a stàtusza? Altalàban praticien contractuelként szoktak a magyarok (és màs EU-bol jövô orvosok) kezdeni. Mondjuk a PAA 11. échelon és a PC 4. échelon ugyanaz a fizetés gyakorlatilag. Nezzetek utàna, mert ez jàr neki. 2 év utàn érdemes a praticien hospitalier concours-t megcsinàlni (elôbb nem érdemes, mert Akkor szakmai vizsga is van, igy meg csak elbeszélgetés), mert Akkor a koràbbi (magyarorszàgi munkaviszonyt is beszàmitjàk a fizetési besorolàsnàl, màsrészt az màr egy CDI àllàs.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 21:19:54

@Hari Seldon 2:
Sponteneitás az, amikor hirtelen ötlettől vezérelve áthívod a szomszéd nénit, hogy kiugrasz a boltba tojásért. Lemész az autóhoz, elautózol a tengerpartig, eldurrantasz egy jointot, alszol egyet, majd hazamész 3 nap múlva ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 21:23:09

@Hari Seldon 2: Jo volt végre olvasni! :-)
Azért meg ne mentegetözz, hogy kocka vagy... a jätszohäz utän be is lättad, hogy a spontaneitäs nem a te vilägod, nem? :-))))
Nekem amugy az a véleményem, hogy a spontän dolgok az idö haladtäval egyre csökkennek. A gyerekek szämäval pedig ez hatvänyozodik, föleg ha még kicsik is. ;-)
@Don Kartasch: +1(millio)
Ne tudd meg hänyszor téptem mär a szämat erröl... de tudod, nyugaton még a sz@r is édes...

wuaaa 2014.02.13. 21:23:24

@Hari Seldon 2:
"..Menjünk inkább játszóházba! "

IKEA nincs a közelben? Ott beadhatnád őket a gumiszobába, te meg az éttermi részen addig relaxálhatnál egy kávé és süti mellett. És még a parkolás is ingyenes!
:)

puhacica 2014.02.13. 21:23:43

@blackhair-lady: persze! es "based on true story" :D

Hari Seldon 2 2014.02.13. 21:23:51

@kardio1:
Hol találtad, hogy praticien attaché associé a státusza?
Most mondta, hogy PC 4. échelon.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 21:24:55

@Kövérmadár [swe]: De elötte kiveszed az elemet a 3gyerekböl... :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.13. 21:24:58

@maxval a gondolkodó birca: En annyira nem vagyok olvasott ember hogy ertekelni tudjak erdemben mindenfele izmusokat meg filozofiakat, de nem hiszek abban az elmeletben hogy valahol az Ardennek tetejen egy jeloletlen hazszamu palotaban elnek a vilag urai akik affele fuggetlen hatterhatalomkent sakkoznak az vilaggal es eldontik hogy mely orszag fejlodhet es milyen utemben.

Csak arra fel irtam a kollegaknak a fenti szosszenetet hogy kifejtsem szerintem - akarcsak minden ember - minden orszag is a maga szerencsejenek kovacsa. Persze, vannak jo es kevesbe jo dilomaciai kapcsolatai Mo.-nak is, de vegso soron ezek gondozasaert is mi (reszben) mi vagyunk a felelosek.

Es nekem olyan kicsit visszasnak tunik amikor a Jobbikos kepviselo kidobja az EU zaszlot a parlament epuletebol merthogy a csunya gonosz EU miatt tartunk ott ahol. Nah, ha valami akkor ez aztan "blame culture". Hangsulyozom, szerintem. :)

kardio1 2014.02.13. 21:25:21

@Kövérmadár [swe]:
Szerintel sem lehet a régi hazàt lecserélni, ott nôttél fel, benned van. Lehet ùj hazàd, de nem fogsz nullàrol indulni, és a helyiek gyerekkori közös élményeit soha nem fogod àtélni. Ettôl persze még nem leszel boldogtalan.

@tanato: Nem is vezetem le egyben:) . Félùton mindig meszàllunk valahol (àlt. valahol a német-francia hatàr környékén). Van egy romàn kollégàm (több romàn orvos van Fro.-ban mint arab!), aki Bukarestig levezet egy 2-3 oràs pihenôvel valamelyik autopàlyapihenôben. Na, az màr veszélyes szerintem.

kardio1 2014.02.13. 21:28:34

Mindesetre az szàmit, ami a szerzôdésben, meg a fizetési papiron szerepel!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 21:28:59

@puhacica: ...és a szereplök nevének mindennemü hasonlosäga a valosäggal csak a véletlen müve... :-))))

kardio1 2014.02.13. 21:32:31

@Hari Seldon 2:
Nem, én Aquitaine-ben élek, ha erre vonatkozott a kérdésed. pontosabban Lot-et-Garonne megye.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 21:33:47

@**mimi**: Nälunk tegnap és azelött volt ilyen szép az idö...ma meg ömlött az esö. 90fokban, hogy az ablakok is tisztäk legyenek...

**mimi** 2014.02.13. 21:34:30

@blackhair-lady:
akkor nektek tetszene a párom gyüjteménye...:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 21:35:50

@Hari Seldon 2:
Te figyelj haver.
Volt már olyan hogy hirtelen felindulásból gerincre vágtad az asszonyt a konyhaasztalon és ájulásig nyaltad?
Hangsúlyozom HIRTELEN FELINDULÁSBÓL.

kardio1 2014.02.13. 21:36:11

@Hari Seldon 2:
A fônökkel (osztàlyvezetôvel) pedig, nevébôl itélve, csak nyerhettetek :))

blackhairlady 2014.02.13. 21:36:58

@**mimi**: Ha rovargyujtemeny akkor minden bizonnyal;)

**mimi** 2014.02.13. 21:37:24

@Naschkatze (Mostindien / CH):

sajnos én meg azt láttam ma a napsütésben, hogy mennyire rájuk férne egy takarítás..:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 21:46:01

A háttérben az a szép íves rácsos tartó az a Wembey stadion.

kepkezelo.com/images/wkrlsi76kpwjw8l1o0c.jpg

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 21:46:55

@**mimi**: Hät a szél nälunk is csak addig fujt, amig az esö volt...a csöppmentes szäritäs még nem müködik Sväjciäban sem... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 21:49:31

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Azzal vacakoljon a szomszéd néni :)

@kardio1:
Akkor képzavar lesz valahol :)
Te az emlékekről és a megtörtént eseményekről beszélsz és ebben maximálisan igazad van. Sosem fogom elfelejteni, hogy Tass-on tanultam meg biciklizni és ott vezettem kb. 10 évesen először automataváltós autót. Azt sem, hogy amikor még nagyon kicsi voltam, az apám az autóban az ölébe ültetett és az utolsó 50 méteren én "vezethettem" az autót. Vagy amikor először találkoztam a menyasszonyommal...
Ezek bennem vannak, teljesen igazad van és bármit is teszek, maradni is fognak (egy bizonyos korig, de utána már úgyis mindegy :) ).

Én nem erről beszélek. Arról beszélek, hogy van-e ezeknek mögöttes érzelmi jelentősége. Jelent-e valamit az, hogy hol nőttem fel? Fontos-e számomra a magyarságom? Átérzek-e bármit is mondjuk a Himnuszból (elárulom, annál szánalmasabb, nyavajgósabb, keserűbb költeményt nem sokat láttam)? Érdekel-e az ország jövője, sorsa (még szavazni sem megyek el)? Vállalnám-e, hogy áldozatot hozzak az országért vagy sem?

A tényeken nem változtathatok, nem is akarok. De a tények fontosága, súlyozása már más kérdés. Nemzeti hovatartozásomat tekintve ember vagyok, a Föld nevű bolygóról. Sem több, sem kevesebb, mint bárki más.

Vezetéshez: eddig kétszer jártam meg a Budapest - Bettna útvonalat. Az nagyjából szintén 2100 km. Először egyedül vezettem, megszálltunk egyszer, de nem tudtam aludni. A kompig (Rostock) gyakorlatilag alvás nélkül vezettem, a végére homályosan láttam és remegtem (szerencsére már csak akkor, amikor odaértünk, vezetni nem kellett úgy). Másodszor apósommal és felváltva vezettünk. Ez elég volt ahhoz, hogy tudjam: soha-soha-soha többé :D

blackhairlady 2014.02.13. 21:52:10

@**mimi**: Aha:)
Most jutott eszembe, hogy az en altalanos iskolas gyujtemenyem is megvan meg, valahol anyueknal a padlason. Be van uvegezve, nagyon kis szepseges. Es a novenygyujtemenyem is. Belyeggyujtemenyem nincsen:))) (volt, de elazott:DDDD)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 21:52:25

@diggerdriver:
Nincs túlkomplikálva :D

Barbadoson láttunk olyan markolósokat, hogy le a kalappal. Úgy nézett ki, hogy még 2 centi és beleesik a tengerbe :) Ügyesek vagytok, nah!

Persze, hogy volt... abból lett a 2+1 gyerek ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 21:54:31

@blackhair-lady:
Érmegyűjtéshez nem tudsz valami praktikus, nagy méretű tartót? Van két albumom, de megteltek rég és valami olyat szeretnék, ami "lexikon" méretű, nem bibliányi :)

TilosazA (UK) 2014.02.13. 21:57:24

@diggerdriver: Tudom, hogy nem tőlem kérdezted, de azért ugye az megvan, hogy három gyerek rohangál körülöttük 0-24-ben? :) A spontaneitást ott lehet elfelejteni, amikor gyereked lesz, és kicsi. Főleg több. Ha nagyobb akkor otthon tudod hagyni egyedül, stb, de mire én 1 azaz egy gyerekkel is akár elindulok itthonról, inkább forduljak is vissza... tehát délután már ne spontánkodjak akármerre. Na. A lényeg, hogy megértem Hari Seldont.

**mimi** 2014.02.13. 21:58:51

@blackhair-lady:

dravaszabolcs.hu/fotogaleria?album=4&gallery=59

itt adtak helyet a gyűjteményének, a képekre kattintva látszik rendesen is :))

nekem szalvétagyűjteményem volt...így milyen bénán hangzik D

kardio1 2014.02.13. 22:00:06

@Kövérmadár [swe]:
En nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy példàul nekem és a velem egy korosztàlynak pl. közös élmény a kisvakond mesesorozat vagy a Vuk, az Istvan kiràly és még sok màs. Voltam egyszer egyik nyugdijba menô kollégàm bùcsùbulijàn és volt olyan zene, amit mindenki ismert (a nôvérek nagyjàbol korombeliek), nagy slàger volt amikor ôk voltak tizenévesek (meg én is, ugyanakkor, de egy màsik orszàgban). Ezekre az együtt àtélt , közös emlékekre gondoltam, ami soha nem lesz a sajàtunk. Ezeknek a dolgoknak egy részé be lehet hozni, de sosem teljesen.
Ami a vezetést illeti, fàraszto de én éjjel mindig jol alszom :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:02:08

@TilosazA (En/Mum):
Akkor lehet ezért is megy tönkre sok házasság a gyerekvállalás után?

Latcho Rom 2014.02.13. 22:02:23

@Kövérmadár [swe]: Pont ez az, nem tudom hogy lehetett volna egy osztrakszeru demokraciat epiteni azzal amink volt/ Biztos vannal errol okos elemzesek, majd korulnezek.

TilosazA (UK) 2014.02.13. 22:04:09

@Kövérmadár [swe]: Hű, nemár. Tényleg... Ez még biztos nem jutott eszébe senkinek... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 22:10:34

@Kövérmadár [swe]:
Haggadmá, azokat matricán ja nem, matracon, várj megvan MÁTRIXOn tervezték.
:)))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:11:30

@kardio1:
Értelek és igazad van.
Egy kolléga idézett a napokban valamit, amire csak bután néztem. Neki természetes, én nem ismerhettem. Dehát ez ilyen...

Később lehet, hogy hiányozni fog, de 30 évesen még nem vagyok nosztalgiázós fajta.

Szocializálódási képességeimnek hála úgysem hívnak meg egyetlen búcsúztatóra sem :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 22:12:33

@TilosazA (En/Mum):
Fogalmad sincs róla miről beszéltem.
Nem a három gyerekről.
hanem a LOGISZTIKÁRÓL.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:14:12

@TilosazA (En/Mum):
Ugye? Tud valamit, az öreg sötétgnóm :D

@diggerdriver:
Most miért szekálod ennyit? Nem olyan "carpe diem" típusok, mint te.

@shakti_rom:
Hajrá!

Latcho Rom 2014.02.13. 22:16:31

@rezsoatya: Gyonyoruseg, nagyon szepen koszonom!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 22:17:58

@Kövérmadár [swe]:
Igazad van visszaszívok mindent.
Tényleg nincs vele bajom egy tök értelmes csóka.

puhacica 2014.02.13. 22:19:32

@Naschkatze (Mostindien / CH): @blackhair-lady: azt mar el se meselem (na jo, megis), hogy mult szombaton ugyanezek a szomszedok becsongettek reggel 8 korul. a legszebb almombol keltettek, mire magamra rangattam valamit es kibotorkaltam, addigra mar felig bent voltak naluk, csorogtek valami zacskokkal, en meg csak annyit erzekeltem, hogy a csaj magyaraz valamit, amit nem ertek es egy nagy uborkat nyujt felem. fogalmam sincs, mit gondolhattam, mert frankon nyultam az uborkaert, mire rohogve megismetelte, hogy kint maradt a kulcs es azt mutogatta az ubival. aaaa, nem vagyunk bolondok! :D

**mimi** 2014.02.13. 22:23:03

@puhacica:
és végül is odaadta az uborkát???
Vagy nem ???
:))))))))))))))))))))))))))

2014.02.13. 22:23:39

@blackhair-lady: nem, konnyebb lakast keresni. Kinnyu megtalalni a jofutesu lakast

Mr Long 2014.02.13. 22:25:07

@diggerdriver: Mihez hasznaljatok azt a kovet, amit pakolsz?

nyuszigonosz 2014.02.13. 22:27:05

@Naschkatze (Mostindien / CH): Jé, ide küldted az ablakmosó esöt! :-)) A délutántól esett többször is már, de csak sürü, apró, egyenesen lefelé esö esö.
És most kezdi az esö csapkodni az a balkot. Mit csapkodni, mosni az ablakot.:-))))

Mr Long 2014.02.13. 22:27:32

@puhacica: Hehe, mit gondolhatott, amikor kivagtatsz pizsibe es egybol nyulsz az uborkajaert :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

SzZoole 2014.02.13. 22:28:38

@puhacica: @**mimi**: mar megint temanal vagytok:)))))
Uborkaval?micsoda szennyes fantazia:)))))

Mr Long 2014.02.13. 22:30:27

@Zoole[uk]: Na varjal, mert ma kiderult, miert akarta elultetni mimi mellolem tegnap puhacicat. :) Franya nepseg!

blackhairlady 2014.02.13. 22:37:57

@Kövérmadár [swe]: Sajnos nem. Az en noveny es allatgyujtemeneym anno egy kartonpapirra keszult, aztan egy asztalos korbe lecezte, es olyan csusztathato uveg lett rarakva. Sokat dolgoztam vele, emlekszem nagyon elveztem. na latod az ilyen emmlekek jonnek majd elo enked is ha mar idosebb leszel:)))

**mimi** 2014.02.13. 22:38:10

@Zoole[uk]:

én rögtön a tzatzikire gondoltam...egyértelműen...nagyon szeretem :)))

TilosazA (UK) 2014.02.13. 22:40:21

@diggerdriver: :) ok, úgy látszik tényleg nincs róla fogalmam. Nekem csak az jár a fejemben, hogy ha ott vannak körbe-körbe, akkor talán mégsem kéne spontánkodni. Legalábbis ilyen irányban...

blackhairlady 2014.02.13. 22:40:27

@**mimi**: Ne is mondd, a szalvetagyujtemeny! Ezres nagysagrendu, mar a nagyobik lanyom vitte tovabb az anyja szenvedelyet:) Meg most is elteszunk egy egy szebb darabot ha etterembe, vendegsegbe megyunk. Az otthon maradt, remelem nem talalta meg egy egerke sem:(((

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:42:08

@Kövérmadár [swe]: Bär nem tölem kérdezted, és nälunk sincs még gyerek, de szerintem a sok väläs a gyerekvällaläs utän azért (is) van, mert mindenki elképzeli, hogy a gyerMek tündibündi, eszik/iszik/alszik komboban nyomja, és persze ezeket kb akkor csinäja amikor a szüleinek jo. :-) A lepödés ältaläban akkor kezdödik, amikor a gyerMek nem alkalmazkodik a szülök igényeihez, valamint nem vevö a spontaneitäsukra. :-) A mäsik ok amikor "elhidegülnek" egymästol. Anya mär nem foglalkozik eleget apäval, vagy amikor apa mär nem tud nöként, csak anyaként anyära gondolni. (Tudod: Azzal a szäjjal, amivel a gyerekeket csokolja? - nem pontos az idézet) stb.
Az öcséim és köztem 13év van... tiniként megfogadtam, hogy nekem SOHA nem lesz gyerekem... :-))) Az otthonomat sokäig csak ugy emlegettem, hogy ällatkert. 5fiu, 4 macska 1 (néha 2kutya), 1 nyul... csönd, rend és fegyelem, na az kb soha nem volt. :-))))

blackhairlady 2014.02.13. 22:42:20

@**mimi**: Oh, ez komoly gyujtemeny, nem csak amolyan iskolai project:) Majd este atnezem tuzetesebben is. Koszi, es gratula a ferjednek!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:42:33

@blackhair-lady:
Itt van velem a gyűjtemény és folyamatosan bővül :)
Majd megkörnyékezem charlie-t, hogy szerezzen nekem 1oz-s Krugerrandot... :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:43:20

@puhacica: És csinältäl nekik ubisalit? :-))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:45:07

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Azt mondod, szoptatás után már nem az igazi az asszony mellének puszilgatása? Mintha a saját gyerekeddel csókoloznál? :D

blackhairlady 2014.02.13. 22:45:13

@charlieharper (NY, US of A): Erre nem gondoltam:) Akkor ezek szerint most vissza az USAba kovetkezik?

puhacica 2014.02.13. 22:45:16

@Mr Long: azt se tudom, en mit gondoltam, nemhogy o! :D

@Zoole[uk]: uborka, zongora, spontenaitas... mi kell meg? :)

jo ejt mindenkinek!

blackhairlady 2014.02.13. 22:46:14

@puhacica: Aranyos csalad lehettek (jo ertelemben):)))))

2014.02.13. 22:46:19

@blackhair-lady: ket valasztas volt. Vagy NY vagy Korea.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:46:58

@Kövérmadár [swe]: :-)))))
Sok férfi älma, hogy a gyerekével együtt (tandemben) "puszilgassäk" anyu melleit...:-)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:49:33

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Akarod mondani szopkodják... nem tudom elképzelni, hogy ilyesmire vágyjak :D

blackhairlady 2014.02.13. 22:51:33

@Kövérmadár [swe]: Nem is tudom miben szoktak gyujteni az ermeket. dobozban?

2014.02.13. 22:51:35

@Kövérmadár [swe]: praktikatlan lenne athahoztatni

blackhairlady 2014.02.13. 22:53:19

@charlieharper (NY, US of A): Gondolom nem sokat gondolkodtal:) Foleg hogy az USAban mar eltetek is.
Ezek szerint elmarad a pinceepites Diggivel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:54:12

@blackhair-lady:
Albumban :D
Csak még nem találtm megfelelőt...

@charlieharper (NY, US of A):
Azt tudod már, hogy mennyi időre mész?
Nem lesz jó, az időeltolódás miatt az EU kommentelőknek hiányozni fog a konstans jelenléted :(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:54:27

@Kövérmadár [swe]: Hät én sem... :-)
Viszont ha megkérdezel (és öszintén välaszolnak is rä), csalädapäkat, akkor meglepödnél, mert kb 10böl 9 mär megkostolta, vagy szeretné megkostolni az anyatejet. Aki mär megtette, az azt fogja mondani, hogy nincs jo ize, és fuuuujjj, de a többieket nem rettenti el a negativ tapasztalat. :-) (Nevelöapäm a reggeli kv-jät "izesitette" anyatejjel...rossz üvegre nyult rä... miutän anyäm elkezdte keresni a gyerekek reggeli betevöjét, na ällitolag akkor kezdett egy kicsit öklendezni... :-) )

blackhairlady 2014.02.13. 22:55:11

@Kövérmadár [swe]: Nagyon draga a tengerentulra vinni-hozni barmit is. Nekunk olcsobban jott ki a teljesen uj butorzatot megvenni a 3 szoba nappaliba mint otthonrol atszallittatni.

blackhairlady 2014.02.13. 22:58:30

@Kövérmadár [swe]: Kivancsiva tettel es rakerestem, ezt talaltam. bar lehet, hogy mar lattad te is:
www.eremtarolok.hu/

paff63 2014.02.13. 23:00:38

Sziasztok!

Gratula @Hari Sheldon 2 a poszthoz! Jól összeszedett, mosolyogtató és látszik, hogy tervezés előzte meg. A legjobbakat továbbra is!

@diggerdriver
Mégis mit várol egy három gyermekes pártól, egyik orvos másik mérnök. Isten ments, hogy előítélkezzek, dehát mindkét szakmához kell egyfajta személyiség szerintem, és nem az a fajta, amelyik spontán kicspja magát az országból lesz ami lesz alapon. :) Én sem vagyok az a fajta (egy nap talán majd én is összeszedem kalandozásaim egy posztba vagy többe), de ettől még le a kalappal előttük!

@Mr Long
Az a Maryland gyilkos, nem lehet tőle szabadulni, ha egyszer a hatalmába kerített, külön köszi, hogy eszembe juttattad! ;-)

@Kövérmadár
Volt szerencsém eltölteni pár hónapot tavaly Svédországban, egy kedves ismerős véletlenségből a Vattenfall-nál is dolgozik. Eltöltvén pár napot nála Stockholmban egyszer megjegyezte, hogy miért kapcsolgatom le a világítást, ha kimegyek egy helyiségből? Teljesen el volt csodálkozva. Kis nappali plusz szoba konyhás társasházi lakásban lakik, de sötétedés után nincs olyan szoba nála, ahol ne égne a villany. Merthogy olcsó, meg ők amúgyis szeretik a fényt. Nem tudom, hogy az említett kolléga milyen nemzetiségű, de nem lennék meglepve, ha ilyesmi is közrejátszana a havi villanyszámla különbözetben. :)

@Don Kartasch, @Kövérmadár(swe)
A mit gondolnak az otthonmaradottak az expatokról témakörben egyet értünk. Nagy részük nem értik, hogy mi megtaláljuk, -teremtjük magunknak a boldogságunkat, ami nem helyszínfüggő. Ennek fontos része, hogy az ember pontot tegyen persze, amit nem árt felismerni. Nekem beletelt kis időbe. :) Mostanra biztosan tudom, hogy ugyan lehet, hogy nem az UK lesz a végállomás, de Mo. nem cél most egy darabig. És ha nem is nevezhetem politikai okoknak, de egyetértek az előttem szólókkal. Nem csak a jelenlegi kormányzat, hanem úgy együtt a teljes politikai elit performansza kiveri a biztosítékot.

No, abbafejezem mára, mert kifolynak a szemeim, becsületes kommentmennyiséget termeltetek reggel óta!

Cééép éccakát!

wuaaa 2014.02.13. 23:00:52

@diggerdriver:
A képeid láttán olyan kedvet kaptam, már fél éve nem markolásztam. Elmennék egy-két napra akár ingyen is, valami jótékonysági markolózásra, de olyan nemigen van.. :)

@Kövérmadár [swe]:
Film - Amíg nem voltál megnéztem a Philips kapitányt és eszembe jutottál, talán tetszene neked is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:03:05

@blackhair-lady:
A bútornál el sem gondolkodnék az új vásárlásán, de az autó a férfiember egyik legbecsesebb kincse, ékszere, tulajdona. Különösen egy olyan, ami charlieharpernek van.
Persze el tudja adni és feltételezem, hogy lesz keret másikra, bár NY-ben nem tudom mennyire buli autózni...

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Furcsa dolgaik vannak a pasiknak :)
Van, aki azt sem szereti amikor Lessie hazatér... pedig... pedig... Mi erről @diggerdriver: véleménye? :)

2014.02.13. 23:03:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): ez tenyleg kerdes volt?:)
@blackhair-lady: nem szamoljuk fel UKt. Par ev jot fog tenni. Csak julius vegetol lesz koltozes, van idonk elokesziteni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:10:42

@paff63:
Ezt az olcsó égetni a lámpákat dolgot én is hallottam már, pont SFI-n került szóba, mint példa. Tény, hogy nevetséges ára van, egy átlagos nettó fizetés töredékét jelenti nekünk.
De ez nem jelenti azt, hogy akkor ész nélkül pazarolni is kell (szerintem). Én is lekapcsolgatós fajta vagyok, biztos kelet-európai szokás :)

@wuaaa [nor]:
Láttam, volt is már szó róla, hogy az benne a hihetetlen, hogy a szomáliaiak itt is így viselkednek. Kiabálnak, erőszakosak, agresszívak. Annak van igaza, aki jobban ordít vagy csak nagyobb.
Meglátásom, hogy ezeket hiba ide beengedni, nem ide valók, de még csak Európa más részeibe sem... akkor inkább a szírek, palesztínok, bárki más...
(Egyébként vicces, hogy találkoztam eritreaival, kongóival, kenyaival, különböző arab nációk tagjaival és a 95%-uk hálás, hogy itt lehet, igyekszik, megteszi, amit tud. Egyetlen kivétel a szomáliai, akiről érezni, hogy mintha az lenne az ajándék, hogy ők jöttek ide). Utálja is őket mindenki, még az azonos vallású araboknak is nagyon negatív a véleménye róluk.

A film szenzációs egyébként, Tom Hanks olyat alakít benne, hogy az már-már emberfeletti szerintem. Lehet meg is nézem megint :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 23:12:03

@Kövérmadár [swe]: :-)))) Ismered azt, hogy nem vagyok olyan szép, mint Brad Pitt, nem vagyok olyan erös, mint Arnold Schwarzenegger, de a nyelvem... az olyan, mint Lassie-é...
@charlieharper (NY, US of A): Nem igazän... vicc lett volna, azért is tettem idézöjelbe... :-)
Mesélted még régebben, hogy mennyire hiänyzik neki az USA, és hogy majdnem räment a kapcsolatotok az angliai költözéssel. Gondolom, nem kellett 2x föltenned a kérdést, hogy NY vagy Korea. :-) (Bär nem hinném, hogy sok beleszoläsa lenne, hogy melyik älläs jobb neked, de mint csaläd, gondolom megtärgyalod vele a dolgokat. - tudod, magambol indulok ki. :-) )

Latcho Rom 2014.02.13. 23:12:10

@rezsoatya: Pradoban lattuk, sajnos csak a nevezetes Hauser gitart, a mester mar reg elment..volt ott Paganini hegedu, Casals csello..regi hangszerek tomege.
Ez a Hauser:
m.youtube.com/watch?v=lntre7nqn-Q

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:12:50

@blackhair-lady:
Láttam már sajnos.
Az a tálcás megoldás jónak tűnik, de nincsen hová tenni sajnos. Valami olyan megoldás lenne a legjobb, ami az A4-es genoterm lefűzős lapokat is tárolja. Elég nagy, lehet bele pakolni és belefér egy standard könyvespolcra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:14:14

@shakti_rom:
"Casals csello"
Ezt Casillas-nak olvastam, el is csodálkoztam, hogy kapustól ritka a csellójáték :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:15:57

@diggerdriver:
Az volt a kérdés, hogy milyen pasi az, amelyik nem szeret lefetyelni... mi van öreg, ittál? :D

Latcho Rom 2014.02.13. 23:17:24

@Kövérmadár [swe]: nekem nem jott be annyira a film, talan tul nagy volt a felhajtas korulotte. Talan nem tudod hogy akik a szomaliai kalozokat jatszottak most amerikaban elnek, fokaloz limodriver, nagyon szimpatikus civilben.
No push, no nothing. Ha jol emlekszem az interjura orvos akar lenni.
Just saying...

Latcho Rom 2014.02.13. 23:19:17

@Kövérmadár [swe]: Nem surun van :) De van egy kapus valamelyik europai csapatban aki PHD :)

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 23:19:48

@shakti_rom: itt is volt egyeb hangszer is, egy korabeli Stradivari is. Meg gyonyoru intarzias csemballo... csak nem volt szabad hozanyulni. Pedig igy kiprobsltam volna!

Latcho Rom 2014.02.13. 23:25:27

@rezsoatya: ez az, en is mindent kiprobalnek :)

mennyire tudsz a zongoran, klasszikus vagy mas?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 23:26:17

@Kövérmadár [swe]:
Figyelj én keresztény ember vagyok.
Előtte keresztet vetek aztán kizárólag misszionárius pózban a ráfordul-bever-lefordul-alszik kombót alkalmazom.
Hálóing jégeralsó hálósapka bajuszkötő fenn marad. Még nem láttam a feleségem köldökét.
Hogy jó e neki?
Hááát végül is ugyanannyi ideje van rá neki is...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:28:38

@shakti_rom:
Jemenben nőtt fel, 14 éves kora óta Amerikában él... nem Szomáliában szocializálódott, a szülei valószínű értelmiségiek (nem lehet véletlen, hogy az USAban kötöttek ki).

Akikkel itt találkozni, azok jó része írni, olvasni sem tud. Nincs szakmájuk, nem értenek semmihez, de a segélyért sorban állnak és szülnek, szülnek és szülnek... remélhetően gyerekeikből már lesz valaki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:29:48

@diggerdriver:
:D

És az előjáték? Vagy majd játszik utána?

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 23:31:26

@shakti_rom: klasszikus. De mar nagyon reg nincs lehetosegem, pedig van egy ket Chopin darab amit nem felejtettem el. Legutoljara s lanyomat kisertem egy Bach darabban - o fuvolan jatszik... na, az se tegnap volt...!

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 23:32:33

@shakti_rom: persze! Sok koncertjen ott voltam...

Latcho Rom 2014.02.13. 23:33:14

@Kövérmadár [swe]: csak mondom, hogy neha nem tul okos dolog
globalizalni ezeket a dolgokat.

Itt ottawaban sem problema mentes a szomaliai kozosseg,s a akkor keveset mondtam. De a gyerekeik es unokaik jo kanadaiak lesznek.

SzZoole 2014.02.13. 23:34:28

@diggerdriver: Digge,ezt az Ildi is igy gondolja?:))))))
Vagy gondokodasi idot sem hagysz neki?:)))))))

Latcho Rom 2014.02.13. 23:36:05

@rezsoatya: szerencses Te, fiaim nem muzikalisak,,de az unoka!
madar talan latta a facebook videot ahol ukulelet tanulgatunk, s csak 10 honapos :)
ketszer lattam Anniet anyammal..
Cziffra Gyurit is lattad?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:36:45

@shakti_rom:
Nem tudom, hogy ott milyen a rendszer. Azt sem, hogy itt mi lesz 20 év múlva.

Viszont hallottam egy népcsoportról, akiknek sem a gyerekeik, sem az unokáik nem lettek jó magyarok... :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:37:42

@Zoole[uk]:
Digger ügyes, gyors és ravasz, az asszony észre sem veszi :D

Latcho Rom 2014.02.13. 23:38:59

@Kövérmadár [swe]: ha nyulazik a sved tarsadalom, akkor biza kell a meztellabas szomaliai aki gyerekeket ad neki..s ez nem sved sajatossag.

SzZoole 2014.02.13. 23:40:05

@Kövérmadár [swe]: hihi:)))
Megnezted a linket amit kuldtem.azt hiszem ez lessz almaid autoja nem a camaro:)))

Latcho Rom 2014.02.13. 23:40:20

@Kövérmadár [swe]: nezz az avatarom szemebe, s mond ezt neki.
:)

Latcho Rom 2014.02.13. 23:41:08

@Kövérmadár [swe]: hasonlo mint a tietek, de kvesebbet kapnak, en ugy tudom.

SzZoole 2014.02.13. 23:45:36

@Kövérmadár [swe]: bele ne nez a Shakti avatarjanak a szemebe,mert megatkoz valami ilyesmivel hogy: a jo Isten adjon nektek negyes ikreket:))))))

Latcho Rom 2014.02.13. 23:47:32

@Zoole[uk]: rakudom a Devlat vazz, hogy a rak pilinckazza a gyatra sved beleit! :))

SzZoole 2014.02.13. 23:53:09

@shakti_rom: tudok jobbat
Hazad legyen negy emeletes,lift meg lepcso benne egy sem es a gorcs rangason benne fel s ala.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:53:37

@shakti_rom:
A svédek is szaporák. 3-4 gyerekük simán van, bár sokszor 2-3 férjtől. De családonként a 2 szinte biztosan megvan.

Itt nincs népességfogyás, mint pl. Mo-n.

@Zoole[uk]:
Láttam, láttam, mutatós... a csuhás Luis de Funes-t is adják hozzá? :)

Ritkán szólsz, de akkor ijesztőt :D

Latcho Rom 2014.02.13. 23:54:59

@Kövérmadár [swe]: De latod madar, az o peldaja is azt igazolja hogy nem az "anyaggal" van a gond, hanem a szocializacioval, annak hianyaval, s ezt alkalmazhatod mas nepcsoportokra, etnikumokra is. Akkor meg minek utalkozni?

Ita Misa Est

joejt blogvandorok

SzZoole 2014.02.13. 23:55:57

@Kövérmadár [swe]: a csuhas az epensegel a halal lenne...

Latcho Rom 2014.02.13. 23:56:21

@Kövérmadár [swe]: igen, lattunk nagycsalados svedeket mexikoban...hmmm. Itt keves a kolok.

ciao

SzZoole 2014.02.13. 23:58:39

@shakti_rom: hova sietsz,az asszony lebegteti a pizsamat:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:59:32

@Zoole[uk]:
Csak hülyéskedtem, teee ;)

@shakti_rom:
Sokan gettókban élnek, ahol a szocializációjuk erősen korlátozódik. Stockholmban rendszeresek a zavargások a bevándorló negyedekben sajnos. Kb. minden évben van.

Az idő eldönti... addig is bizalmatlan vagyok, mert az biztonságosabb :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 00:00:32

@Zoole[uk]:
Ilyesmi lehet benne, meg is fürdött nemrég, biztosan a holnapi Valentín-nap miatt :)

SzZoole 2014.02.14. 00:03:07

@Kövérmadár [swe]: tegnap elot megneztem a filmet,ritkan izgatnak fel a filmek,de ez nagyon felkavart,ha ezert nem fognak oscart kapni akkor pipa leszek:)))

SzZoole 2014.02.14. 00:05:22

@Kövérmadár [swe]: ruhelem a Valentin napot,friking business,nothing else

qengland 2014.02.14. 00:10:29

Ha valakinél 66% a politikai ok, akkor annak a matrixának a súlyozásában súlyos hibák vannak :) 66%? Hatvanhat százalék? Nem mondom, hogy nem lehetséges, de nálam utolsó utáni szempont, hogy otthonhagyjam a rokonokat, barátokat, lakást, jól megszokott életet, tévében látott politikusok miatt. Én valahogy ezt nehezem tudom megérteni. Esetleg az i-re a pontot ez felteheti, utolsó csepp a pohárban, de hogy 66%? Én ezt nem hiszem el. Vagy akkor írja meg, hogy hogyan jött ki ez, csak, hogy tudjam, milyen egy politikai menekült. 66%, döbbenet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 00:16:20

@Zoole[uk]:
Pont, mint a Karácsony ;)
Minden ünnepet szeretek, de a holnap sem a vásárlásról szól, hanem kettőnkről...

@qengland:
Mások vagyunk, nincs ezzel baj.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 00:21:54

@Zoole[uk]:
Majd valami huszadrangú művészfilm kap helyette :D

Latcho Rom 2014.02.14. 00:47:28

@maxval a gondolkodó birca: Ez viszont egy kivetelesen jo es hasznos info, hatha van amerikas magyar itt - read only - aki okulhat ebbol:

nepszava.com/2014/02/amerika/becsapjak-a-serult-magyar-illegalisokat.html

2014.02.14. 04:31:50

Hari ez nagyon jó volt, majd irj máskor is! :) Ezek szerint a felelősségteljes, tervező emberek elég szépen előre tudnak jutni, gratula! Számomra teljesen érthető, miért léptetek le - kár hogy ez igy van de az embernek végül is csak egy élete van, elvesztegetni nem érdemes....

Gyerekzaj miatt idézés a rendőrségre - csodálkozom hogy egyáltalán elfogadnak ilyen riportot odaát. Itt is problémás néha a nagycsaládosoknak a lakásbérlés, igaz ezek a családok nem a te szinteden vannak és többnyire az életformájuk miatt (veszekedések, drog, stb.) gyakran kilakoltatják őket.

Részemről nagyon haragszom ha valaki zajos gyerek miatt hamis gyerek bántalmazási feljelentést tesz - sajnos ez előfordul néha. Szerencsére ezeket könnyen kiszürjük, iktatva lesz az "ügy" a szemétkosárba.

GERI87 2014.02.14. 06:43:33

" (illetve a gyerekek miatt nem engedhettünk meg semmi életszínvonal csökkenést)."

A gyereknek elsősorban szülő kell, jó nevelés, nem pl tapiszar 5 évesen meg sok zsebpénz....ha már piszkos anyagiak.

"de 66%-ban politikai 33%-ban gazdasági okból. "

Az épp aktuális kormányok miatt hisztizni, pláne elköltözni, vicces, de hosszú távon én sem akarnék MO-on gyereket nevelni...
Egyszerűen a társadalom, a kultúra értelmi/érzelmi szintje olyan...a politika meg csak ennek a következménye....hogy bűn lenne a gyerekkel szemben.

wuaaa 2014.02.14. 06:43:51

@Kövérmadár [swe]:
A filmről és a szomáliaiakról is ugyanaz a véleményünk. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy a legmegdöbbentőbb az volt, mikor rájöttem, hogy ők lenézik a fehéreket.

@diggerdriver:
Kolléga? Áááá dehogy, a te szakmádban csak kontár.. :) Én csak amolyan.... .. hóhányó... :))
www.dropbox.com/s/yuvpc8g7sfod2g5/WP_20131207_001.jpg

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 08:06:18

@Don Kartasch:

Háttérhatalom van, volt és lesz. Így működik az emberi társadalom.

Kacorlakk 2014.02.14. 09:06:10

@maxval a gondolkodó birca:
És betegfesen képzelgő emberek is.

Hari Seldon 2 2014.02.14. 09:17:47

@kardio1:
Igen. Nyerő a Mihály. :-)
Amikor kimentünk a legkisebbel még azt is ajánlotta, hogy arra a pár napra aludjunk nála, Johannának is lett volna szobája, mert alhatott volna az unokái ágyában akik éppen nem voltak ott.
Szóval nagyon segítőkész volt.
Persze nem fogadtuk el. Inkább azt mondtuk, hogy megszállunk a városban.
Erre foglalt szállást a városban.
Aztán amikor kijelentkeztünk szépen ki akartuk fizetni, szóltak, hogy el van rendezve.
Csak néztünk. Szóval az ilyen dolgok miatt (is) már a Sarregumines-i másik helyet meg sem néztük.

Egy kérdés, ha még benézel: Merre járok autóval Magyarországra? Metz-Forbach-Saarbrücken felé?

2014.02.14. 10:09:25

@diggerdriver: 3 gyerek mellett el sem tudom képzelni hogy olyan kifogástalan, problémamentes életet éljenek ami téged esetleg már taszít. 3 gyerek mellett azért kell keményen tervezni mert még így sem sikerül megvalósítaniuk azt amit elterveztek, csak legalább megközelítik, és már az is eredmény. Ha nem terveznének ennyire rá, a káosz uralhatatlan lenne, lásd, menyét DD. A konyhaasztali spontaneitást felhozó példád nem annyira szalonképes már bocs. 3 gyerekkel bárhova elmenni már önmagában egy orosz rulett. Persze biztos vannak kivételek akiknél ez sem probléma, de nem sétagalopp ennyi babával, és még nehéz is. Miért nehezítenék még szervezetlenséggel is? Amúgy meg tudod hogy a kedvencem vagy de azért mindenben nem tudok igazat adni, de ez nem baj.
Üdv

Evain 2014.02.14. 10:25:11

@Turchi: +1
Ezt akár én is írhattam volna. :)

Evain 2014.02.14. 10:33:39

Amúgy megérte visszaolvasni, nekem bejött a stílusa meg a humora is. :)
Azért meg külön tisztelet, hogy felvállalta, hogy otthon maradt a gyerkőcökkel, míg anyu megy dolgozni. Azért erre "odahaza" elég ferdén tudnak nézni a mai napig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 11:19:54

@wuaaa [nor]:
Valóban. Ez a szomáliai kultura csúcsa...

- Írni-olvasni tudsz?
- Nem...
- Számolni?
- Azt sem...
- Van valamilyen szakmád, értesz valamihez?
- Nem...
- És te nézel le engem?
- Igen!

@nezzazegfele:
Akkor biztosan azért szeretem ennyire csinálni? Biztonságos :D

@Kacorlakk:
:D +1

kardio1 2014.02.14. 12:15:11

@Hari Seldon 2:
Ezek szerint nagyon kellett a feleséged az osztàlyàra :)
Ami az autos ùtvonalat illeti, az A36-oson érkezem Alsace (Elzàsz) területére, ott vagy Mulhouse-nàl àtmegyek Németorszàgba az A5-re, majd Karlsruhe fölött kelet felé fordulok az A6-ra, vagy tovàbb megyek északra a francia oldalon az A35-ön valameddig és többnyire Strasbourg-tol délre àtmegyek a német oldalra. Metz kerülô lenne nekem. A legrövidebb ùtvonal Svàjcon àt vezetne, de az a leglassabb a sok vàros és a 120-as korlàtozàs miatt. A déli ùtvonal meg az olasz autopàlyadijak miatt elég dràga, a francia autopàlyàkon màr épp eleget kell fizetni...
Hosszu tàvra terveztek Forbachban?

Hari Seldon 2 2014.02.14. 14:36:46

@kardio1:
Igen. Most mi úgy gondoljuk, hogy még jó ideig itt leszünk.
Többet nem igazán mondhatok jelenleg. Ha lesz valami olyan esemény az életben, ami miatt újra kell értékelni a jelenlegi életünket nyilván azt is megtesszük majd akkor.

2014.02.14. 15:52:34

@tanato: Komolyan, hihetetlen korulmenyek. Nyilvan konnyu ezt mondani, de tenyleg miert nem sztrajkolnak? Erdekervenyesites? Szakszervezet?

tanato 2014.02.14. 16:46:03

@Mirjam2: Az nincs, az Orvosi Kamara mindig simul az aktuális hatalomhoz.

Hari Seldon 2 2014.02.14. 17:35:25

@tanato:
Orvosi Kamara? Az Éger régen fidesz tag (vagy valamilyen jelölt volt)
Most hogy kiállna az orvosok érdekében "találtak valami ügyet" nála is... És ne legyenek kétségeink, lesz aki elvégzi majd a piszkos munkát.

2014.02.14. 18:59:37

@tanato: @Hari Seldon 2: Igy mar vilagos... Tehat megis van valami koze a politikanak az orvosok / noverek alacsony fizetesehez Magyarorszagon.

tanato 2014.02.14. 19:31:32

@Mirjam2: Hogyne volna ,az eü.részesedése a GDP-ből nálunk még kelet -európai szinten is alacsony.

kardio1 2014.02.14. 19:57:53

@Hari Seldon 2:
Mi azt mondtuk amikor kijöttünk, hogy két évig maradunk. Ennek öt éve, és még nem tervezzük a hazamenetelt, kivéve nagyobbik gyerekünket, aki Magyarorszàgra akar menni egyetemre és ott is akar élni.
Ami meg a politikai motivàciot illeti, én nagyon nem csiptem/csipem Fletot, de a külföldi munkavàllalàst anyagi és szakmai okok magyaràztàk.
Es orszàgon belül is maradtok Lorraine-ben? Neked van esélyed megfelelô munkàt talàlni?

Hari Seldon 2 2014.02.14. 21:23:00

@kardio1:
Szerintem maradunk Lotaringiában, nekünk megtetszett a környék. Talán pár év múlva átmegyünk Metz-be, vagy Nancy-ba.
Elvileg Lotaringia egy iparvidék, Metz-ben egy Renault üzem van, Sarregumines-ben meg a Smart.
Ráadásul itt aki beszél angolul ( akárcsak valamennyire,
az olyan, mint a vakok között félszemű) az király.
Még az interne-k között is eléggé bizonytalan a nyelvtudás. Esetleg még erről (is) fog szólni a következő beírásom.

kardio1 2014.02.14. 21:34:40

En az ideköltözésünk elôtt nem ismertem Fro. déli részét, de most màr nem egyszerû elképzelni az életet ott fenn északon :) Az idôjàràsjelentésben mindig Langres és Nancy környéke a leghidegebb (na meg Aurillac a Massif Centralban...)
Az idegennyelvtudàs valoban nem erôsségük. Felétek az angol mellett a német a népszerû? Itt a spanyol a màsodik legnépszerûbb idegen nyelv. Hàzat nem akartok bérelni? Egyszerûbb lenne az életetek az also-felsô szomszédok nélkül!

kardio1 2014.02.14. 23:24:43

@Hari Seldon 2:
Még csak egy aprocska helyesbités: az àltalad többször emlitett vàros neve helyesen: Sarreguemines.

Hari Seldon 2 2014.02.15. 07:24:22

Igaz. Köszönöm.
Éreztem is, hogy kicsit kevés betűt írok le...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása