oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 08. 06:41,  A feleségvásárlástól a Waczak szállóig 251 komment

2014. február 08. 06:41 Határátkelő

A feleségvásárlástól a Waczak szállóig

Amikor megérkezünk egy országba, jó esetben ismerjük a nyelvet (még jobb esetben ezt nem csak gondoljuk, hanem így is van), ugyanakkor - hacsak korábban nem volt mélyebb kapcsolatunk az adott társadalommal, kultúrával - könnyen érhetnek minket meglepetések. Például az, hogy nem ismerjük a szokásokat, a mindennapi érintkezés szabályait, így akár kellemetlen (jó esetben vicces) helyzetekbe is belefuthatunk. Arra gondoltam, ma beszélgethetnénk erről.

többnyelvűség.jpg

Vajon mennyire kell komolyan venni a szomszéd kedves érdeklődését Angliában? Illik-e mást válaszolni a hogylétünket firtató kérdésére, mint hogy „Fine, thanks"? Miért lepődik meg a kolléga, ha nekiállunk a bajainkról mesélni neki egy hasonló érdeklődésre?

Vagy ott van Bulgária, amelyről nemrégiben Roland írt nagyszerű minisorozatot, és ahol a gesztusokkal (például a bólogatás értelmezésével) gyűlhet meg a bajunk, ha nincsen megfelelő háttérinformációnk.

Erről ezt írta Roland:

„Először vegyük át az egyértelmű jeleket:

*Nem: a fej lentről felfelé történő egyszeri, határozott, függőleges irányba való elmozdítása. Nagyon hasonlít az általunk megszokott igenlő bólintása, de ez lentről indul és felfelé tart.

*Igen: a fej bal és jobb váll között történő horizontális irányba való ingatása. Nem olyan határozott, mint a „nem" válasz esetén, ezek inkább apró mozdulatok.

Következzenek a kevésbé egyértelmű jelek:

*A fej „igenszerű" határozottabb ingatása, némi fejkörzéssel vegyítve: ez amolyan „igennemtalán" válasz, szinte bármit jelenthet.

*A fej „nemszerű", nem túl határozott, alulról felfele történő egyszeri emelése „cöcc" hanghatás kíséretében: hülye vagy? Nem!

Legtöbbször vásárláskor járom meg a bólogatással, ugyanis akkor is kapok szatyrot, ha nem kérek. Bár azt mondom, hogy „köszönöm, nem", mégis inkább a fejmozdulatom szerint ítélik meg a válaszom és kapok. Igyekszem elkerülni a fejmozdulatot, de sokszor önkéntelenül is megtörténik."

Feleségvásárlás az araboknál

Minden országnak megvan a maga bevett szokásrendszere, kommunikációs eszközkészlete, amit ha nem tudunk értelmezni, akár egészen fura helyzetekbe is keveredhetünk, holott a saját megszokott kommunikációs rendszerünkben teljesen normálisan viselkedünk.

Van, amikor a jelek egyértelműek (például az előbb említett bolgár esetnél), vagy az arab országokban, a feleségvásárlás esetében, melyről még korábban Anna írt egy posztjában.

„Már az ókorban is tudták, hogy ha idegenként érkezel valahova, akkor neked kell alkalmazkodnod, legalábbis az elviselhetőség határáig. Illusztráció az „elviselhetőség határára": arab munkatárs a férjemtől meg akarta vásárolni látogatóba érkezett, szőke, kék szemű barátnőmet, negyedik feleségnek.

Első nap négy kecskét ígért érte, harmadik nap estefelé már száz tevénél tartott, és sehogy sem értette, miért nem lehetne az egyébként családos nő az ő negyedik felesége, ha ilyen jól fizet érte.

Férjúrnak harmadik nap este támadt az a – megváltónak bizonyult – ötlete, hogy elmagyarázza arabusunknak: nálunk ezekben a dolgokban az asszonyok döntenek, tehát nem vele, hanem velem kellene egyezkednie; másrészt ha sikerül nyélbe ütnie az üzletet, akkor bizony a szöszi lesz, aki pénzügyekben magának vindikálja a döntés jogát. Mondanom sem kell, hogy arabusunk sürgősen visszavonta az összes kecskét és tevét, mondván: 'furcsa szokásaitok vannak ott abban a dekadens Európában'."

Azok az angolok

Természetesen vannak sokkal rejtettebb, és ezért elsőre nehezebben is kezelhető társadalmi szokások. Ezekre szerintem történelmi okokból is talán az angolok jelentik a legjobb példát, ahol a társadalmi érintkezés sokszor kimondatlan szabályai, a szomszédok, munkatársak közötti kommunikáció sokkal nehezebben értelmezhető, ha az ember nem ismeri a kultúrát.

Van például olyan hölgyismerősöm, aki egyszerűen nem értette, miért van az, hogy a munkahelyen egyébként rendkívül kedves, barátságos kolléganő egy bizonyos ponton nem lépett túl a barátokozásban, hiába hívták meg férjestől magukhoz, és hiába érezték (látszólag mindenképpen) jól magukat náluk, nem hívták vissza őket.

Saját tapasztalatom is az, hogy az angolok egy bizonyos pontig nagyon barátságosak, kedvesek tudnak lenni, de ez a bizonyos pont sokkal nehezebben áttörhető, mint mondjuk Magyarországon. Ezt el kell tudni fogadni, máskülönben komoly csalódások érhetnek bennünket.

A kultúra rétegei

A kulturális tudatosság jelentőségéről találtam egy ezzel foglalkozó érdekes, elemzőbb típusú írást az InterNations.org nevű oldalon.

A kultúra alapvetően a (gyakran kimondatlan) normák és az (íratlan) szabályok keveréke, amelyek meghatározzák egy adott közösség működését, viselkedését. A szakemberek gyakran egy hagymához hasonlítják, amelyről folyamatosan bontja le az ember a héjakat, míg végül eljut a közepéig.

Egy adott kultúra „külső héját" a látható, megfogható (és éppen ezért legkönnyebben kitapasztalható) dolgok adják: az épületek, a műalkotások. Ezt követik az intézmények, azok működési rendszerei és így tovább.

A legnehezebb persze egy kultúra alapjait megérteni, pedig ezek vannak a legnagyobb hatással a mindennapi életre. Márpedig enélkül szerintem nem lehet egy országot, népet igazán megérteni.

A vetélkedők és a sitcomok

Hadd hozzak két példát: gondolom, mindenki emlékszik a Legyen Ön is milliomos című játékra. Bármelyik külföldi változatot nézve (speciel én az angolt néztem, de ez nyilván ugyanígy igaz a németre, franciára is) az tűnt fel, hogy nem az adott kultúrában nevelkedett emberként az első, legkönnyebb kérdések a legnehezebbek. Azok, amelyeket minden „bennszülött" reflexből ismer és tanulás nélkül is tud, mert ebbe nőtt bele: mondókák, alapversek, közismert találós kérdések.

Ugyanakkor egy külföldi számára ezekre jól válaszolni legalább akkora fejtörést jelent (sőt...), mint mondjuk egy történelmi feladványt megfejteni. Miért? Azért, mert ezek az (egy nép közös alapjait adó) alapvető fontosságú dolgok kimaradtak az életéből és felnőttként (hacsak az embernek nincs ott nevelkedő kisgyermeke) nehezen pótolhatók.

A másik példám a sitcomok, például a 70-es évek legendás brit sorozata, a (magyarul Waczak szállóként futó) Fawlty Towers. A sorozat magyar szinkronnal egyáltalán nem működik, de a helyzetkomikumok nagy része (például a német vendégekről szóló rész is) csak felszínesen érthető, ha nem ismerjük azt a kulturális, társadalmi hátteret, ami a brit-német viszonyt egészen mélyen jellemezte (és részben jellemzi mind a mai napig). Vagy ott van a pont a kommunikációs problémákról szóló epizód.

A trükkös kártyajáték

A határátkelés során természetesen fokozatosan illeszkedünk be az adott társadalomba: először megtanulunk ügyet intézni, aztán elkezdünk beilleszkedni a munkahelyen, majd szépen lassan megértjük és alkalmazni kezdjük az emberi együttélés íratlan szabályait. Megtanuljuk, mi rejlik a kimondott szavak és a gesztusok mögött.

Erre egy nagyon érdekes példát hoz fel az (egyébként jellemzően a határátkelők összekapcsolásával foglalkozó) InterNations.org oldal, ami az úgynevezett Barnga-szimuláció (bővebben itt olvashattok róla).

Ez egy olyan szimulációs játék, melynek lényege, hogy több kisebb csoportban különböző asztalokhoz ültetik le a résztvevőket, akik elkezdenek kártyázni. Azt követően, hogy elsajátították a játékszabályokat, nem szólalhatnak meg.

Rövid játékot követően két ember feláll és helyet cserél két, másik asztalnál játszóval. Amit nem tudnak, hogy minden asztalnál egy kicsit eltérnek a játékszabályok. Így amikor bekapcsolódnak a játékba, hirtelen egy különös, kicsit irritáló, esetleg frusztráló helyzetben találják magukat ők is, és a többiek is.

Körülbelül ilyen az, amikor az ember egy idegen kultúrába érkezik meg, még akkor is, ha az a kultúra európai (és akkor nem is beszéltünk a világ távoli pontjairól, Ázsiáról vagy mondjuk Dél-Amerikáról). Ez maga a kulturális sokk, de egy ilyen játék talán segít megértetni a kulturális tudatosság jelentőségét is.

Mindezt azért tartottam érdekesnek, és azért gondoltam, hogy beszélgethetnénk róla, mert itt, a blogon sokszor beszélünk a hétköznapi elintézendőkről, és talán ritkábban arról, hogy kinek milyen nehézséget okozott (ha okozott) a beilleszkedés, a társadalmi szokások, normák elsajátítása. Szóval ha van kedvetek, akkor hajrá, beszélgessünk ma arról, kinek milyen hasonló (akár vicces) élményei voltak!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kommunikáció nyelv Bulgária Anglia Szaúd-Arábia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945804127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.08. 08:12:24

Nem szeretek 'kamuzassal' vadolni embereket, de szerintem ez az arab felesegvasarlos sztori egyszeruen nem igaz, mi tobb: tipikus anti-arab sztereotipiakra epulo kamu. Cafoljatok meg ha valaha is tortent veletek ilyen, de en nem hiszem el hogy ez igy, ebben a formaban megtortent volna.

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 08:21:55

@Mirjam2: "Nilusra nezo negyveneves felesegemet elcserelnem ket huszevesre..."
:D

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 08:23:56

@Mirjam2: anno azert kellett elvalnom, mert senki nem akarta megvenni az asszonyt! :-)
Pedig mindenhova elvittem, de mindig hazatalalt...

2014.02.08. 08:27:25

@Mirjam2: Mar csak azert is hihetetlen a sztori, mivel az iszlam kulturaban alap hogy a ferj gondoskodik a felesegrol anyagilag es a nonek nagyon is van beleszolasa a penzugyekbe, tehat a valo eletben egy arab egyaltalan nem lepodne meg azon az elkepzelesen hogy a no diktal penzugyekben. Valoban igaz hogy hazassagkoteskor a ferj fizet azaz 'hozomanyt' ad a nonek, de ezt eleve a novel kell megbeszelnie hogy o mennyit ker. Hazassag alatt pedig a nonek joga van a ferj penzehez.

Masreszt a kecske / teve temakor teljesen hihetetlen: miert ajanlana valaki keszpenz helyett allatokat, mikor ma mar mindenki keszpenzt ad? Mit kezdene a no vagy a csaladja a kecskekkel / tevekkel? A szaz teve meg vegkepp teljesen elkepzelhetetlen, akkor annyira gazdagnak kene lennie a pasinak hogy boven eleg legyen a penze luxus escortlanyokra Dubaiban, teljesen felesleges neki negyedik felesegrol egyezkedni. Szoval nem igazan ertem miert kell a HA-n ujra megismetelni egy ilyen, alapvetoen rasszizmuson alapulo sztorit arrol hogy az arabok kecskeert vesznek szoke feleseget. Ezen azert szerintem lepjunk mar tul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 08:28:58

Ez egy nagyon jó téma.
Sok érdekesség van benne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 08:30:45

érdekes lehet a kártyás játék.
de pont ahogy ott, szerintem ugyanaz a valóságban.
könnyebb akkorl ha a szokások merőben eltérőek, mintha csak egy kicsikét.
egyrészt olyan szinten újra kell tanulni sokmindent, hogy könnyebb, mint valami meglevőt csiszolgatni. és ezek a nagy különbségek annyira ordítóak tudnak lenni, hogy az ember legalább nem fut bele valami pisike kis dologba, amit hónapokig nem ért és hónapokig tart kibogozni. ahogyan mondjuk szerintem sokaknak egyszerűbb lehet az olasz után nem spanyol nyelven megtanulni, mert csak bezavar vagy direkt false friend szinten hónapokig megtéveszt valami, akkor már inkább egy teljesen másik nyelv, mondjuk a svéd vagy a maláj.
a másik ami miatt könnyebb lehet, hogy ilyen esetekben általában nem is vár el senki a külfölditől tökéletességet, megközelítőleg sem, míg mi Európában egymástól az integráció sokkal magasabb (mélyebb?) szintjét várjuk el a határátkelőktől. bizonyos eseteket meg helyzeteket kivéve nem is szankcionálják, ha az ember ha ismeri is a helyi szokásokat, tiszteletben tartja, de nem követi őket, vagy azért, mert nem az ő kultúrája, vagy úgy gondolja, hogy rá ez nem releváns és kész. attól függ, hogy az ember magától és a saját integrálódásától mit vár el. mi mennyire frusztrálja. mennyire nagyon akar integrálódni, vagy egyszerűen csak kívülállóként minél többet érteni, vagy esetleg még azt sem, csak annyit érteni, hogy félreértések nélkül jól elvan.
csak gyors példának, mondjuk templomban cipőt levenni és térdet+ vállat eltakarni muszáj, betarttatják mindenkivel, a cipők miatt az angol gyarmatosítókkal ebből állandó összetűzés volt a Shwedagon pagodánál, úgy demonstrálták persze a gyarmati felsőbbrendűségüket, hogy bevonultak bakancsban (de ez ettől függetlenül is nagyon erős szabály minden buddhista, hindu vagy muzulmán szent helyen.) Chaung Tha beach-en bikiben parádézni megszegi a helyi iratlan szabályokat, átlag ázsiai pólóban-rövidnadrágban beachel, de nem szancionált, nem várják el senkitől, az ember meg eldönti magának, hogy akar-e integrálódni, vagy nem. ez csak egy könnyen érthető példa volt. a mindennapi életben aztán vannak mindenféle erős meg kevésbé erős meg vicces szabályok, aztán az ember mérlegel, meg tanul, meg kitalálja a saját identitását, mi az, amit muszáj másképp, mi az, ami tetszik neki, mi az, ami ok, akkor csináljuk úgy, és mi az, amit csakazértsem, mert direkt, vagy személyes ellentétes meggyőződésből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 08:36:19

@Mirjam2:
Ez egyszerűen a helyi folklór része.
Olyan mikor a Hortobágyon betyárok kirabolják a Reisen buszt.
Ha valamelyik celeb kurva arab országba megy turistaútra akkor másnap a magyar bulvár címlapon hozza Medveczky Szattyánbör Ilonát meg akarták venni 10tevéért.

2014.02.08. 08:51:40

@diggerdriver: Ja ertem, koszi! :) El kene kezdenem olvasni magyar bulvarlapokat, felkeltetted az erdeklodesemet!

adg 2014.02.08. 08:52:08

@Mirjam2: Hat pedig ez pontosan igy van. En azt is tudom, hogy meg is eroszakoljak a kecskeiket, mindet. A teveben nem vagyok biztos, max hokedlirol.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.02.08. 08:56:53

A tevéért feleséget sztori nekem ismerős. Unokatesómat akarták egyszer igy megvenni, de a szülei nem adták. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.08. 09:18:47

Nekem az elejen pont ilyen fura volt az angoloknal hogy amikor megerkeznek a munkahelyukre vagy lelepnek onnan, akkor a tobbseguk ezt koszones nelkul teszi.
Viszont ha az uzemben setalgatva szembe talalkoznak akarkivel, akkor annak kivetel nelkul koszonnek. Akkor is ha napjaban 15X futnak ossze a folyoson meg akkor is ha amugy egymassal szemben ulve egesz nap beszelgetnek munka kozben. :)

Persze megszoktam hamar, azota en is mindig odadobom a folyoson a szembejovonek az elharapott "you alright"-ot. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 09:27:16

Nem kell extrém dolgokra gondolni, de bizony vannak jelentős különbségek. Nem csak szokásokban, azokban nyilvánvaló, de jelekben is. Amikor az amerikai turista feltartja a hüvelykujját mosolyogva Görögországban, ezzel jelezve elégedettségét, mire a görögök kegyetlenül megverik, mert náluk ez a gesztus ebben a formában azt jelenti, hogy az amerikai kinevetve durván sértegeti őket.

Shebelle 2014.02.08. 09:31:09

@Mirjam2:
A párom iraki haverja is felajánlott pár kecskét az egyik ismerős csajért...., szóval megtörténhet. Ja és a felesége nem szólhat bele a pénzügyekbe, pedig itt élnek Európában. A másik férfi haver, aki elefántcsontparti meg pár tevét igért egy szőke feleségért, s ez komoly, igaz aztán felajánlotta hogy tud pénzel is fizetni :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 09:33:55

@Mirjam2: azt nem tudom, de engem már akartak megvenni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 09:35:55

@Mirjam2: a ezer meg száz teve az egyszerűen bók.
a 2-5-10 lehet komolyan gondolt ajánlat.
(át lehet azt pénzre váltani, nem gond)

neked magyarázzam?:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 09:49:17

1998-ban részt vettem az egyik magyar tévés vetélkedőn. Végül azon a kérdésen estem ki, hogy "Ki írta az Európa című dalt?", a válasz "Varga Miklós" volt, de én nem tudtam, mert amikor a dal népszerű volt, nem éltem Mo-n. Tiikusan olyan kérdés volt, amire mindenki tudta a választ, de én nem.

2014.02.08. 09:51:41

@adg: :))) Huuuha. Van ket teve a hazunk mogotti farmon (komolyan!), mindjart megyek es megkerdezem oket hogy ez igaz-e. Az egyik raadasul terhes is. Gyanus. Vajon kitol??

cortes 2014.02.08. 09:53:44

"A legnehezebb persze egy kultúra alapjait megérteni, pedig ezek vannak a legnagyobb hatással a mindennapi életre. Márpedig enélkül szerintem nem lehet egy országot, népet igazán megérteni." Nem hogy az idegen népek kultúrájának alapjait, de a saját népem, nemzetem kultúrájának lényegét – morálját, történelme során folyamatosan és a jelenben elszenvedett relatív sikertelenségét, annak mozgatóit – sem tudom megérteni teljesen. Mindig vannak verziók, de végül, mindegyik sántít. Még nem értem a hagyma közepére. :-)

Latcho Rom 2014.02.08. 09:54:16

@Babette_: felrertettel engem mucika, en a kecsket akartam..
:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.08. 09:56:11

Számolás. Planning meetingen rendszeresen rá kérdeznek hányat mutatok. 2-3nal van ez a probléma.

2014.02.08. 09:58:23

@Babette_: Hogyan akartak megvenni? Meselj. Nem lehet egyszeruen penzre atvaltani tevet, mert az ar fugg az allat koratol, szinetol stb. Miert alkudoznanak teveben, es foleg miert mondananak szazat ha nem gondoljak komolyan? Engem szemelyesen erint a tema, mert veletlenul egy csomo fiatal muszlim novel vagyok korulveve akik kozul sokan most hazasodnak, es egyiket sem akarjak 'megvenni teveert'. Miutan mar megegyeztek a csaladok illetve a par maga hogy ossze akarnak hazasodni, megkerdezik vagy a lanyt magat, vagy a csaladot kozosen, hogy mennyi penzt szeretnenek hozomanykent. Ez nem arrol szol hogy a not 'megveszi' valaki, ez az a penz amit a no szamara felretesznek hogy anyagilag biztonsagban legyen ha tortenik valami nem vart problema a csaladban. Keszpenzben szamolnak, nem teveben vagy kecskeben. Vannak akik nem akarnak penzt, igy jelkepesen pl. egy riyalt kernek a volegenytol. Benne van a hazassagi szerzodesben hogy mennyi penzt fizetett a volegeny, mar csak ezert sem lehet kecske vagy teve, hanem konkret osszeg.

2014.02.08. 10:08:45

Nekem az egyik legfurabb kulturalis felreertes-elmenyem Budapesten tortent. Mar regen Angliaban eltem, de fogorvosi kezelesre elmentem egy belvarosi maganrendelobe Pesten. A vegen mikor fizetni kellett mondta a recepcios a vegosszeget ami volt mondjuk kb. 6000 ft, en meg odaadtam neki egy tizezrest es azt mondtam, 'koszonom'. A recepcios ramnezett es valami olyasmit kerdezett hogy ezt biztosan igy gondolom-e vagy valami ilyesmi. Igazabol nem figyeltem oda, be voltam zsibbasztva, szerettem volna mar az utcan lenni, ugyhogy bolintottam es vartam a visszajarot. Semmi. Nez ram a no ertetlenul. Vegul kiderult, hogy mivel azt mondtam 'koszonom' a penz atadasakor, ezt o ugy ertelmezte hogy tartsa meg a visszajarot borravalonak!! Mi van? Egy magan fogorvosi rendeloben? Borravalo? Azert mert azt mondtam 'koszonom'? Komolyan, ez az egyik legbizarabb felreertes amibe barmilyen orszagban keveredtem. Meg nekem kellett magyarazkodnom, hogy nem, szeretnem megtartani a visszajarot a tizezerbol...

2014.02.08. 10:16:18

@Shebelle: Hogyan es kinek ajanlotta fel a kecskeket? Jol hangzik meg minden, de a gyakorlatban hogy mukodik ez hogy 'kecsket ajanlott fel a noert?' Kinek, hogyan, miert?

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 10:19:40

@Mirjam2: nem volt negyezrese, na!
@tildy[UK]: pedig nem is vagy asztalos! :-)

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 10:22:15

@maxval a gondolkodó birca: ugy bele vagyunk melyulve a teve-temaba, hogy hirtelen tevès vetelkedot olvastam...

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 10:24:38

@Don Kartasch: "... vagy lelepnek onnan, akkor a tobbseguk ezt koszones nelkul teszi".
Angolosan lelep. Ilyenrol hallottal mar? :-)

matifu72 2014.02.08. 10:27:24

Anyóst is vesznek? Én adok mellé egy kecskét! :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 10:39:30

@Mirjam2:

Spanyolországban magyarok gyakori hibája, hogy megdicsérik a vendéglátót.

A magyar úgy érzi, hogy ha meghívják vendégségbe, akkor köteles megdicsérni a vendéglátű házát, berendezését, festményt a falon, vázát az asztalon, stb.

A spanyol meg szörnyülködik a követelező bunkó magyaron, ugyanis a dolgok megdicsérése azt jelenti "szeretném, ha nekem adnád".

Ennike (DK) 2014.02.08. 10:42:14

Kulturalis kulonbsegek, na ja, en ma betegen is bementem dolgozni, reggel fel 8-ra, mert nem vitt ra a lelkiismeretem betelefonalni, hogy bocs beteg vagyok, mert itt ez a szokas, marmint reggel 6 kor beszolok, ma nem jovok, vagy beteg a gyerekem, legtobb esetben meg sem kell indokolni, hogy mi a bajod, ha par naprol van szo. 6 ev utan meg mindig el bennem, hogy haziorvos, igazolas akar 1-2 napra is, es ha fol tudok allni, akkor koteles vagyok bemenni. Nekem ez itt nagyon "mas", egyes honfitarsamnak, ez a fajta beilleszkedes is nagyon konnyen megy, (ment), nekem meg most is "nagyon furcsa"
Masik aprosag: itt nem szokas tusszenteskor mondani, hogy "egeszsegedre!!!!" barki tusszoghet, en meg feszelyezve erzem magam, es mondom "prosit" megkoszonik, de ha kell furcsan neznek ram, mostanaban kussolok, es nem esik ram az eg.

Az, hogy nem itt nevelkedtem es szocializalodtam, egyertelmuen hatranyos helyzetet teremt minden alkalommal, amikor egymas kozott beszelgetnek, gyerekneveles, iskola, szorakozas, vakacio, de barmilyen temarol, amikoris mindent ertek, amirol beszelnek, megis, sokszor azt erzem a poenrol lemaradok, pont azert mert van mindig egy mondat, aminek olyan az ertelme , amit en nem ismerek ki a konteksztusbol, ahhoz itt kellett volna felnonom. Ilyenkor szoktam erezni az idegensegemet, de szerencsere vagyok annyira nyitott es kivancsi, hogy megmagyaraztatom, es ezt ertekelik am, en meg gazdagodom, igy tanultam meg nagyon sok kifejezest, amit aztan filmekben vagy radioban felismerve, elegtetelt erezhettem.

Latcho Rom 2014.02.08. 10:46:17

@maxval a gondolkodó birca: hmm, nem jartam sosem spanyol csaladnal, itt igen..latin amerikaiknal...

sajat tapasztalat maxikam? ;)

Latcho Rom 2014.02.08. 10:47:58

@Ennike (DK): 10 20 30 ev, s majdnem kepben leszel mindenrol :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 10:48:16

Kulturális vicc.

Két cigány ebédel:
- Te nem szégyelled magadat, hogy a nagyobbik húst vetted ki magadnak?
- Miért, te melyiket vetted volna ki?
- Hát a kisebbet!
- Akkor mi a baj, otthagytam neked a kisebbet!

Ennike (DK) 2014.02.08. 10:51:04

@shakti_rom: gondolom, es remelem, de akkor mar kicsit keso...olyan vagyok tudod, add meg Uram, de most, de ez sohasem igy mukodik, sajna:)

Latcho Rom 2014.02.08. 10:55:49

@Ennike (DK): ismered a stones notat, time is on your side :)

Itt talan nem volt annyira nehez, lett leven egy fiatal orszag, fiatal kozos kultura a mozaikban, pergo nyelvu framciakkal nehezebb, nekik egy nagyon benfentes nyelvi es szocial kulturajuk van, ami egy vedopajzs is hogy ne angolosodjanak el.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 10:57:14

@Mirjam2: nem tudok neked választ adni, én mindig csal látogató voltam.
nem mesélek, túl privát történet (és felismerhető)

DieNanny CH 2014.02.08. 10:57:58

@matifu72:

:-DDD

(A nicked a Sándor Mátyásból jött?)

DieNanny CH 2014.02.08. 11:02:16

Azt hiszem, nálam munkahelyi ártalom, hogy mindenkitől mindent teljesen természetesnek veszek...
Úgy értem, ha egy 3 éves gyerek valamit máshogy csinál, mint egy másik 3 éves gyerek, azzal úgy vagyok, hogy ő ezt szokta meg a környezetében.
Így voltam Ausztriával és Svájccal is. Biztosan vannak különbségek - mint ahogy otthon két szomszédom, de még 2 családtagom között is különbség van -, de én azt elfogadom természetesnek, és ahhoz alkalmazkodom.

...hm. Szerintem nem nagyon érthető, amit írtam...

Latcho Rom 2014.02.08. 11:05:10

@DieNanny [SZ,CH]: talan azt akartad mondani hogy tulzottan alkalmazkodo vagy?

DieNanny CH 2014.02.08. 11:06:06

@macamuca [IHUN]:

Most legyek rosszmájú, és folytassam a tegnapi kommentek témáját, miszerint ha valakinek kötelező a diplomához a nyelvvizsga, akkor ezzel a tudással első dolga lesz a diploma kézhez kapása után külföldre elhúzni...
:-/

Ennike (DK) 2014.02.08. 11:11:54

@shakti_rom: koszi megneztem, meg a lyriks-et is , hogy jobban ertsem, ez a dal, nem volt ismeros.

tudod mi az erdekes, hogy neha szeretnem, ha most lennek 35, ezekkel a lehetosegekkel, es igen tud fajni, hogy tul kesore sikeredett, ami elmult, es kimaradt, azt nehez potolni, ezert mindig lesz egy hianyerzetem... masreszt, teljesen tudataban vagyok, hogy ez igy jo, ahogy van, minden akkor tortent, amikor kellett, hala el a szivemben, ide jo visszajonni:-) (marmint a szivem bugyraba)

Herr Géza 2014.02.08. 11:12:49

@Ennike (DK): Hát ha a tüsszentésre nekem is azt mondanád, hogy "prosit" én is igen bambán néznék Rád !! A dánban nincs két szó a két külön szitura? Németben ugyanis az étel-italra vonatkozóan mondják azt, hogy "zum Wohl", ill "Prosit", de a tüsszentésre "Gesundheit" jár...

Ennike (DK) 2014.02.08. 11:17:19

@Herr Géza: nincs, a danban igy mondjak, de mondom, inkabb nem mondjak.

Latcho Rom 2014.02.08. 11:17:23

@Ennike (DK): a csakradba, azt ugy mondja a vajottfulu hipszter..elfogyott a szived bugyra, pedig szebb mint a superego, vagy csakra :)

macamuca [IHUN] 2014.02.08. 11:19:01

@DieNanny [SZ,CH]:
Ha rosszmájú akarsz lenni, akkor tudod, hogy a nyelvvizsga messze nem azonos a nyelvtudással (mármint a mo.-i nyelvoktatást-nyelvvizsgáztatást tekintve /államilag elismert nyelvvizsga=ami a diploma kiadásához szükséges/).
:)))

Aki beszél egy nyelvet és diplomája is van (nem büfészakos...), az min. erősen gondolkodik a kinti próbálkozáson...
Jobban teljesítünk, na....

Ennike (DK) 2014.02.08. 11:20:01

@Herr Géza: (DK): olyan mint a velbekomme, azt is jeleni etel utan, hogy egeszsegedre, de jelenti azt is egy koszonom utan, hogy, szivesen

Ennike (DK) 2014.02.08. 11:21:42

@shakti_rom: valyott fulu spiritualiszta meg nem vagyok, de szeretnek lenni, inkabb beavatott...

Mr Long 2014.02.08. 11:22:19

@Don Kartasch: Nalunk mindenki koszon reggel, meg lelepeskor is.

Mr Long 2014.02.08. 11:24:23

@diggerdriver: De a ket tevet a noelle adjak,nem ellenertekkent. Igy legalabb van ertelme elfogadni.

Mr Long 2014.02.08. 11:25:04

@shakti_rom: Irtam a tegnapi poszthoz, csak nem linkeltelek hozza.

DieNanny CH 2014.02.08. 11:25:44

@shakti_rom:

Igen, de pluszban még hozzá jön, hogy a másságot elraktározom magamban, mint egy információt. És nem kezdek el kutakodni az információim között, hogy 1000 km-rel arrébb hogy mennek ezek a dolgok. Az adott információt az adott helyzethez, helyhez alkalmazom.

Pl, itt az utcán boldog-boldogtalannak odaköszönünk. Mikor Mo-on vagyok, még csak eszembe sem jut idegenre ráköszönni. Benne van a tudatalattimban is egy GPS...
:-)

Latcho Rom 2014.02.08. 11:26:29

@Ennike (DK): nem latom

Latcho Rom 2014.02.08. 11:29:04

@DieNanny [SZ,CH]: uhum..ertem.

azt hiszem en mar viszem mindenhova a kanadai "iranytut", probalom legalabbis.

DieNanny CH 2014.02.08. 11:32:23

@macamuca [IHUN]:

Ó, tegnap mindenféle irányból kitárgyaltuk a vizsgát, a tudást, a nem-tudást, a nem-vizsgát!... :-)

2014.02.08. 11:38:23

@maxval a gondolkodó birca: Tenyleg, ez itt az araboknal is mukodik, lehet hogy a spanyolok a moroktol vettek at? Pont par napja tortent velem, hogy megdicsertem az egyik tanitvanyom kosztumfelsojet, o meg halal komolyan elkezdte levenni hogy nekem adja! Nagyon zavarba jottem, legkozelebb jobban meggondolom mielott megdicserek valamit...

macamuca [IHUN] 2014.02.08. 11:43:25

@Babette_:
Kicsit besűrűsödtek a dolgaim, nem nagyon volt időm követni a kommenteket + kommentelni (de a posztokat így is elolvastam, leginkább a buszon, melóba menet/jövet).
Végre nyugi van, így most ismét lógok a szeren (ha már eccör a kulturális sajátosságok a téma :D )
:))

@DieNanny [SZ,CH]:
megnézem a tegnapi kommenteket :))

2014.02.08. 11:43:41

@Babette_: Ok, ezt megertem, en sem szeretek privat sztorikba nyilvanosan belemenni itt a forumon.

morsels (törölt) 2014.02.08. 11:58:41

@Babette_:
Es mondtad, hogy ma van kecsked.
:-)

nigara 2014.02.08. 12:06:16

@Mirjam2: araboknál biztos, de igazság szerint én a spanyolokkal kacsolatban nem hallottam, tapasztaltam.
A törökökről is mintha olvastam volna valahol...

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 12:11:09

@Mirjam2: az autojat kellett volna megdicserned...! :-)

2014.02.08. 12:12:07

@shakti_rom: Igen, briteknel (God) bless you, ezek szerint Kanadaban is?

2014.02.08. 12:14:42

@rezsoatya: Kosz a tippet!! Legkozelebb ezt csinalom. Tegnap is leszolitott egy pasi valami meno autoban, hogy elvigyen-e valahova. Kecsket nem ajanlott, igy nem fogadtam el, de most hogy mondod, azt kellett volna mondanom hogy 'de szep autod van', majd varakozoan nezni.

Latcho Rom 2014.02.08. 12:16:29

@Mirjam2: aha

neha a viccesek hozzateszik: got any onion?

2014.02.08. 12:18:31

@morsels: Tenyleg, Babettenek mar van kecskeje. Kezd ez gyanus lenni. Honnan is szerezte a kecsket??

tanato 2014.02.08. 12:20:07

@maxval a gondolkodó birca: Na látod,éppen ezért vádoltak meg itt nemrégen kamuzással,mert tudtad az Emese köszönjük,értelmét,pedig nem is voltál itthon mikor ez műsoron volt a TV-ben.

33621 2014.02.08. 12:22:22

@Babette_: Mennyi tevét ígértek érted?

rezsoatya (törölt) 2014.02.08. 12:32:39

@Mirjam2: hat, legalabb... aztan, ha meghiv egy kavera, akkor a hazat is megdicsered, meg a birtokat, meg a jachtjat... szoval, valahogy el kell kezdeni...! :-)

DieNanny CH 2014.02.08. 12:34:17

@Mirjam2:

Eladta az anyósát...???

2014.02.08. 12:37:13

@tanato: ez mi ez az Emese? Itt lattam,,azt hittem egy sima mondas, mint a Babette fele "zanzasit"

nigara 2014.02.08. 12:41:14

@charlieharper (UK, de nem London!): egy reklám volt, amiben a túlbuzgó kis alkalmazott szájbarágta a legalapvetőbb dolgokat is. Neki mondták mindig, hogy Köszönjük, Emese.

DieNanny CH 2014.02.08. 12:41:28

@charlieharper (UK, de nem London!):

Volt egy bankreklám, ahol az egyik alkalmazott mindig valami ötlettel állt elő. Aztán kiderült, azt az ötletet a bank már rég alkalmazza. Ekkor mondta a narrátor: Köszönjük, Emese!

www.youtube.com/watch?v=bE3rKw2LC3w

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 12:50:11

@nigara: spanyolokról én sem, még 20 éve hallottam a grúzokról..

tanato 2014.02.08. 12:53:40

@charlieharper (UK, de nem London!): Ez egy kifejezés,sokáig ment egy reklám a magyar TV-ben ahol Emese egy bugyuta bankalkalmazott volt,aki a mindenféle aranyos de béna ötletekkel bombázta a főnökét.A főnök meg mindig mondta neki kicsit szánakozva hogy köszönjük Emese.Ez aztán szállóige lett a magyar közbeszédben.És egy kommentelő nemrégen megvádolta Bircát itt hogy kamuzik ,mert aki akkoriban nem itthon lakott az ezt a kifejezést nem ismerhette.,és ennek ellenére Birca meg írta ezt néhányszor.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 12:54:15

@charlieharper (UK, de nem London!): ö, az nem mondás. hanem a kifejezés innen ered, olyankor mondjuk, amikor egy hosszú szöveg lényegét mondjuk el nagyon röviden:

fictions.blog.hu/2010/02/10/zanza_16

azerővelemvan 2014.02.08. 13:05:49

Több hölgy ismerősöm is büszkélkedett már azzal hogy hány tevét vagy kecskét ígértek érte Egyiptomban, Tunéziában, Marokkóban, többnyire erősen irreális állományokról volt szó. Arab országoknak azon részein, ahol jellemzően európai turistákból élnek, ez mindennapos, de szerintem az ajánlat tevője lepődne meg legjobban, ha valaki rábólintana az 500 tevére. Tudják, hogy az európai nők általában szeretik hallani, ha rengeteg tevére értékelik őket, de nem kell szó szerint érteni, ez egy helyi formája a bókolásnak. (Kb. mint a "lehoznám érted a csillagokat az égről" kifejezés.)

Ennike (DK) 2014.02.08. 13:09:57

@charlieharper (UK, de nem London!) Nezd,Emeset!:www.youtube.com/watch?v=n9fl8-jXSLI

www.youtube.com/watch?v=ItV-TOkr5qY stb, a tobbit is megtalalod a youtubon,

Ennike (DK) 2014.02.08. 13:14:19

@DieNanny [SZ,CH]: bocsi, latom megeloztel, az Emesevel:))) le vagyok maradva

Latcho Rom 2014.02.08. 13:20:43

@Mirjam2: pruszkoltet, talan azert? nem neztem utana honnan jott..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 13:34:59

@Mirjam2:

Igen, így van. Ezért a legarcátlanabb dolog a másik férfi nőjét megdicsérni.

A Balkánon is van ez, de sokkal enyhébb formában. A görög esküvűkön köpködnek a menyasszonyra emiatt,ugyanis a szépségét dicsérni illetlenség lenni. BG-ban az újszülöttre szokás megemlíteni, hogy fújj, de csúnya, ha ugyanis szépnek mondjuk, akkor Sátán meghallja és elviszi. Így lehet átverni Sátánt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 13:38:04

@tanato:

Csak manapság a neten mindenről értesülni lehet, míg a 90-es években nem így volt. Ma előfordul, hogy Mo-n élő ember tőlem értesül egy ottani eseményről!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 13:39:21

@charlieharper (UK, de nem London!):

A Raiffeisen reklámkampánya volt, marha jól megcsinált kampány volt.

2014.02.08. 13:48:03

@shakti_rom: Ja ertem, lassu felfogasu vagyok...

2014.02.08. 13:53:19

@azerővelemvan: Igy mar ertheto ha ez ilyen flortoles szintjen van, ezt nagyon is el tudom kepzelni, es nyilvan a pasi nem gondolja komolyan az egeszet. A posztbol az derult ki hogy ez komolyan megtortent valakivel hogy egy not meg akartak venni haszonallatokert cserebe egy munkatarson keresztul, es ezen a nagy kulturalis kulonbsegen az europai munkatars meglepodott. Azert ez kicsit mas mint hogy valami marokkoi piacon flortol az elado a noi vevokkel.

TilosazA (UK) 2014.02.08. 14:05:11

Egyik angolórán a tanár figyelmeztette a (talán szíriai?) osztálytársamat, hogy figyeljen arra, hogy milyen gesztusokat használ. Azt vette észre nála, hogy úgy lengette a kezét, mintha 2-t mutatna (második és harmadik ujjával). A srác éppen valamit kérdezett a második feladattal kapcsolatban a mellette ülőtől, ezért mutatott kettőt, és nyomatékosította az intéssel. A tanár azt mondta, ez nagyon illetlen gesztus Angliában, kb. azt jelenti, mintha a középső ujját lengetné. Állítólag a franciákat mikor valami csatában legyőzték, az íjászoknak ezt a két ujját levágták. Majd később a várfokról ezt a gesztust használták, mondván "látjátok hogy jártak a többiek, menjetek a fenébe".

Latcho Rom 2014.02.08. 14:09:17

1 null, nyomjtátok lanyok.

Te milyen szép ferfi vagy morsels!

Latcho Rom 2014.02.08. 14:10:05

@Mirjam2: @TilosazA (En/Mum): Igen, ez igy van, innen a middle finger..

Latcho Rom 2014.02.08. 14:12:06

@Mirjam2: az se kizart hogy az osi hagymas modszerre utal megfazas eseten..

azerővelemvan 2014.02.08. 14:23:05

@Mirjam2: Valós adás-vételről még nem hallottam. De ha egy arab tényleg szőke nőt akarna szerezni, akkor erre más források is rendelkezésre állnának, és valószínűleg nem tevecsorda szolgálna ellenértékül. :) Talán éppen azért is ajánlgatnak kecskét meg tevét százával, mert tudják hogy egy európai nem sokat tudna kezdeni ennyi állattal. Egy nagyobb összeget vagy értékesebb autót már nem biztos hogy fel mernének ajánlani, pedig lehet hogy olcsóbban megúsznák mint 500 tevével. :)

Sanyi9 2014.02.08. 14:23:09

@adg: lehet, hogy a kecskek benne vannak a dologban. Akkor pedig ez nem eroszak...

azerővelemvan 2014.02.08. 14:23:14

Görögországban is a bólintás jelenti a nem-et (ohi), a fej ingatása pedig igenlést (ne málista). Egy volt kollégámtól kérdezte a pincér egy tavernában, hogy kér-e ketchupot a sült krumplira (kezében a flakonnal). Kollégám jelezte hogy nem, mire a pincér nyomni kezdte neki, és minél hevesebben tiltakozott, annál több ketchupot kapott.
Szintén étteremben esett meg, hogy magyar útitársunk belépve a kerthelyiségbe vidáman odakiáltotta a pincérnek hogy "kalamari!" Ami a tintahal görög neve, (kalimera köszöntéssel összetévesztve), és a pincér rendelésként értelmezte.

TilosazA (UK) 2014.02.08. 14:33:38

@azerővelemvan: :)) Ez jó. Jó hogy nem sértésnek vette. Csak így élből letintahalaz valaki, azért az erős.

Latcho Rom 2014.02.08. 14:47:25

En azt gondolom a kulonbozo velemenyeket oszzegezve hogy a kozepso ujj(middle finger) eredete kulonbozo kulturakbol jott, az erotoman latinoknal szexuális fuggessel, a longbow tortenet betartas a franciaknak, mindben van racio.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 14:53:17

@Sanyi9:
Rosszabb.
Jutasi örmester.
:))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.08. 15:19:32

@TilosazA (En/Mum): @shakti_rom:
"A tanár azt mondta, ez nagyon illetlen gesztus Angliában, kb. azt jelenti, mintha a középső ujját lengetné. Állítólag a franciákat mikor valami csatában legyőzték, az íjászoknak ezt a két ujját levágták. Majd később a várfokról ezt a gesztust használták, mondván "látjátok hogy jártak a többiek, menjetek a fenébe"."

Majdnem. A sztori szerint igazabol a briteknek tulajdonitjak a hosszu ij feltalalasat es a brit ijaszok hosszu eveken at megnehezitettek a francia katonak eletet. Igy a franciak egy ido utan elkezdtek levagdosni a tuszul ejtett brit ijaszok mutato es kozepso ujjat. Egy ido utan viszont ez lett a franciak iranyaba a cukkolos gesztus. Ostrom idejen mutogattak a varfokrol a britek a "V-sign"-t a franciaknak mondvan "itt az ujjam, meg nem vagtatok le".

DE! Igazabol ugy nez ki a dolog hogy a sztori csak egy nagyon alaposan elterjedt es mindenki altal megkajalt urban legend. Valojaban az 1970-es evek elottrol nincs irasos nyoma a "V-sign"-nak. Forras:

bshistorian.wordpress.com/2007/07/02/two-fingers-up-to-english-history/

Ez kb. olyan mint a sztenderd "amerikaik egymillio dollarert fejlesztettek ki az urben is fogo golyostollat, mig az okos oroszok ceruzat hasznaltak". Ami egy teljesen nyilvanvalo baromsag, megis az emberek 90%-a ugy meseli mintha igaz lenne...

Latcho Rom 2014.02.08. 15:39:01

@Don Kartasch: tuti hogy a romaiak is mutogattak mar...

tanato 2014.02.08. 16:12:57

@maxval a gondolkodó birca: Igen a net sokat segít,az otthoni dolgokban való eligazodásban is.

2014.02.08. 16:30:05

@azerővelemvan: 'De ha egy arab tényleg szőke nőt akarna szerezni, akkor erre más források is rendelkezésre állnának'

Szerintem is, en ugyan nem lattam, de errefele mindenki tudni veli hogy pl. Dubai tele van kelet-europai escortokkal, ha mar mindenkeppen szoket akar valaki es fizetni akar erte... Felesleges lenne felesegul venni, ugy tudom egy teve 15-20 ezer dollarba is kerulhet, ennyiert gondolom mar sok gondtalan orat el lehet tolteni kedves szoke holgyek tarsasagaban.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:33:29

@Mirjam2:
Hat, az en kollegaim meseltek, akik Dubaiban dolgoztak, hogy vannak ott mindenhonnan, nem csak szoke(re festett) magyar, vagy kelet europai.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.08. 16:33:58

@Mirjam2: A magyar szepsegversenyt rendeszeresen kozvetitik a TV-k UAE-ben csak alul fut az informacios savban vegig a szoveg hogy "A musorszam termekmegjelenitest tartalmaz". :)

2014.02.08. 16:34:53

@tanato: Elolvastam, nagyon durva hir. Remelem reszben felreertes, talan azt probaljak elerni hogy az anyak helyett ne a cseledek szoptassanak (mert jelenleg ez a gyakori illetve hogy cseledek tapszerrel etetnek), vagy a munkahelyeket probaljak ravenni arra hogy biztositsanak bolcsodeket a dolgozo noknek. De mindenkeppen ijeszto igy ebben a formaban hogy 'kotelezo' szoptatni.

2014.02.08. 16:36:41

@maxval a gondolkodó birca:

Egy dolog, amit a neten olvasol, és egy másik dolog, a valóság, amit a hétköznapokon megélsz. A kettő között zongorázni lehet a különbséget. Ezért veszélyes dolog, amikor valaki a neten szerzett információk alapján alkot véleményt országokról, emberekről.

2014.02.08. 16:37:38

@morsels: Gondolom hogy mindenhonnan vannak, de most kimondottan a fogyasztoknak arrol a szegmenserol volt szo akik szoke, nonemu lenyek tarsasagat keresik anyagi ellenszolgaltatas kilatasba helyezesevel.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:40:46

@Mirjam2:
Naes mennyi eredeti szoke van Magyarorszagrol?
:-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.08. 16:40:58

@shakti_rom: A rómaiak a mutató és a középső ujjukat feltartva V betűt formázva a győzelem (victoria) jelét mutatták így. Legalábbis én úgy tudom.

tanato 2014.02.08. 16:42:35

@Mirjam2: Igen ezt már más öbölbeli magyaroktól is hallottam az ottani nők közül sokan szoptatós dajkát vesznek fel,hogy saját maguknak ne kellejen ezzel bíbelödni.Mint nálunk a Horthy rendszerben az úgynevezett "úri nők"szintén ezzel a megoldással éltek,hogy nem csunyúljon el a mellük.

tanato 2014.02.08. 16:43:44

@lexrex: Hát igen,ezért kételkedett Bircában anno egy kommentelő amikor használta a fentebb citált kifejezést.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 16:54:56

@azerővelemvan:

Valaki magyar Kubában fogott egy cápát. Gondolta megőrzi, így preparáltatni akarta. Egy ismerőséhez elvitte, mert annak volt egy hozzáértő ismerőse, s mondta neki, hogy preparálják (preparar). Az ismerős nagyon hálás volt. Kicsit furcsállta is ezt a magyar. Eltelt 2 hónap és semmi hír. A végén megkédezte a magyar hogy áll a preparálás, mire a kubai mondta, hogy ez már mésnap megtörtént sikeresen. "S hol a hal?" - a kubai nem lrtette a klrdést. Persze a vlgén kiderült, a kubaiak megették a cápát, hiszen preparar = elkészít, megfőz, megsüt. Ezért is volt ilyen hálás, hogy a magyar barát egy egész cápát hozott ebédre!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 16:56:31

@Jani haverja:

Meg a karlendítés, imádom. Csak manapság nem lehet használni, merrt szélsőjobbosnak nézik az embert.

2014.02.08. 16:57:08

@morsels: Fogalmam sincs, szerencsere nem ilyen korokben mozgok :)

DieNanny CH 2014.02.08. 17:00:34

@maxval a gondolkodó birca:

Ez, hogy gyereket leócsárolnak, úgy tudom, a régi magyar hitvilágban is megvolt. Kis Csunyának, Senki-nek nevezték, nehogy a rossz szellemek megtudják, hogy ott egy csecsemő van.
Szerintem valami hasonló a cigányoknál is még meg lehet, mert anno az óvodai csoportomban volt egy 5 éves cigány kislány, és a pár hónapos öccséről mindig úgy beszélt, hogy a baba így, a baba úgy. Érdekes volt megfigyelni.

morsels (törölt) 2014.02.08. 17:02:22

@Mirjam2:
Ezt hogy erted? Szerencsere nem mozogsz magyar korokben ahhoz, hogy meg tudd mondani, mennyi natural blond van Magyarorszagon? :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.08. 17:06:20

@adg: meg is eroszakoljak a kecskeiket, mindet. A teveben nem vagyok biztos, max hokedlirol.

valahol olvastam hogy az arabok talaltak fel a condomot kecskek vegbelét hasznalva ..... kesobb az ongol orvosok tovabb fejlesztettek kivéve a kecskebol ...

2014.02.08. 17:16:31

@morsels: Ja, ugy erted hogy Magyarorszagon? Azt hittem, azt kerdezed, mennyi szoke (magyar) escort-lany van Dubaiban! Rossz aki rosszra gondol...

morsels (törölt) 2014.02.08. 17:22:13

@montroyal:
Te szereted az ilyen popularis magyarazatokat, ugye? :-)
Mert ez megint hulyeseg.

2014.02.08. 17:22:37

@tanato: Igen, viszont az is igaz hogy a 'szulesi szabadsag' nem nagyon letezik, pl. nemreg tudtam meg hogy az egyetemen ahol dolgozom 2 het szabadsagot kapnak a diakok szules utan. Ami nagyon gaz, mert rengeteg lany szul gyereket egyetemista korban. Igy ha nem akarjak felbehagyni a tanulmanyaikat, kenytelenek cseledre hagyni a 2 hetes gyereket! Az egyetemre nem lehet gyereket egyaltalan behozni.

morsels (törölt) 2014.02.08. 17:23:24

@Mirjam2:
Nem, nem azt kerdeztem.
Szerinted milyen aranyban vannak a natural blond magyar nok a tobbiekhez kepest?
Fuggetlenul Dubai-tol.
Az egy mas kerdes, hogy oda mar szoken erkeznek :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:24:18

@tanato: Na ez érdekes. Csodálkoztam is a kommentek kis számán és a szelíd hangvételen...

montroyal ( CAN qc) 2014.02.08. 17:26:56

@morsels: ha ertetted, termeszetesen csak vicc .. miszerint a bél még a kecskeben volt amikor feltalaltak a kondomot..

morsels (törölt) 2014.02.08. 17:28:38

@montroyal:
Ohh, sorry.. have to take a step down.
:-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.08. 17:35:07

@morsels: Azt nem tudom, hogy hülyeség-e, de az előbb belinkeltem egy komolyat, hogy Kolumbia egyes részein mit csinálnak a szamarakkal. Még egyszer belinkelem:
www.vice.com/the-vice-guide-to-sex/asses-of-the-caribbean

montroyal ( CAN qc) 2014.02.08. 17:50:55

@Jani haverja: direct jo videken lakni .. a varosiak mibol maradnak ki es gondolom nem csak columbiaban ...

morsels (törölt) 2014.02.08. 17:52:20

@Jani haverja:
En a condom feltalalasanak a tortenetere irtam azt, hogy hulyeseg.
Namost en keszeggel elhiszem, hogy a maganyos kecskepasztorok a vilag minden tajan megoldottak a problemajukat, de azt ketlem, hogy csak adott nepcsoportra lenne jellemzo.
Viszont nem is vagyok ra kivancsi igazabol :-)

DieNanny CH 2014.02.08. 18:18:18

@zöldeketbeszélek:

OFF

(Nagyon furdalta az oldalamat a Pokoli Éden, és véletlenül megtaláltam .pdf-ben. Letöltöttem, elolvastam. Már kifolyott a szemem a képernyőre, de nem bírtam abbahagyni. Nagyon tetszik! Ez alapján kicsit megértem @Hintát. Én is szívesen élnék ilyen társadalomban. lehet, ő is olvasta a könyveket???)
(Ja, ugye láttam a borítót is, én meg egy olyat képzeltem el, hogy Kilian áll az egyik hajó korlátjánál, csak hátulról látszik, és látni a kb 1 km-re fekvő Kulust, ahol szép, színes házak vannak. Ja, és K meg a hajó csak olyan szürkés színű... Kb ilyesmit lát, csak a tengerről:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Houses_in_Sisimiut_in_2010_(7).JPG ) Egyszer szívesen elmennék...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 18:39:16

@Jani haverja: @morsels:
Csak hogy képben legyetek...
:))))))))))))))))))))))))
...meg ha már a furcsa szokásokról szól a poszt.

www.youtube.com/watch?v=ZI-yKzg3U0U

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 18:39:17

@DieNanny [SZ,CH]: Jó a kép, ha odaképzeled a kicsit dúsabb növényzetet (ugye klímaváltozás), teljesen oké lesz :). Észrevetted, hogy a magyarok ismét szerepelnek benne? Szerintem csípi a magyarokat Beckman :).

Nem hiszem, hogy hinta bármelyiket is olvasta volna, mert akkor tudná, hogy nem elég komcsi eszméket hirdetni, érteni is kell valamihez...

holl gold 2014.02.08. 18:40:47

@Don Kartasch:
amikor megerkeznek a munkahelyukre vagy lelepnek onnan, akkor a tobbseguk ezt koszones nelkul teszi...

Nalunk is hasonlo volt a helyzet reggel az öltözöben, parszor elmagyaraztam nekik hogy a tehen is egy muuu-val köszön mikor az istalloban van, lassan mindegyik raszokott a köszönesre erkezeskor meg tavozaskor...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 18:43:29

@Babette_: Engem is, aranyat kínáltak, de tuti nem feleségnek akartak...ahhoz túl fiatal voltam még. És mindez Isztambulban történt, az állítólag európai szintű nagyváros egyik kivilágított, népes főutcáján.

Haloperidol 2014.02.08. 18:43:59

"nem az adott kultúrában nevelkedett emberként az első, legkönnyebb kérdések a legnehezebbek. Azok, amelyeket minden „bennszülött" reflexből ismer és tanulás nélkül is tud, mert ebbe nőtt bele: mondókák, alapversek, közismert találós kérdések"

Tokeletesen igaza van a posztolonak. Peldaul ezert tartom nagy marhasagnak, hogy ha valaki nagyon jol, "perfektul" vagy "majdnem anyanyelvi szinten" beszel egy IDEGEN nyelvet (pl Magyarorszagon az angolt: sok ilyen ember van) es elhatarozza, hogy milyen jo lesz az a kisbabajanak, ha angolul beszelnek hozza. SOHA nem tudja atadni azokat a gyugyogeseket, mondokakat, becezgeteseket, amit a szuletett angolok, es, mivel magyarul nem beszel a gyerekhez, az anyjatol kapott osi, legmelyebben gyokerezo tudast sem kapja meg a szerencsetlen kisbaba. Tobb ilyen csaladot ismerek. Szegeny gyerek, lehet, hogy jol megtanul majd angolul, kesobb meg magyarul, de nem lesz neki anyanyelve.

GERI87 2014.02.08. 18:44:12

@maxval a gondolkodó birca:

"ha ugyanis szépnek mondjuk, akkor Sátán meghallja és elviszi. Így lehet átverni Sátánt. "

Értsd: nagy volt a gyermekhalandóság, sokan nem érték meg a serdülőkort, így erre fogták....értelme nem volt, de ha bejött lehetett mondani hogy ezért maradt meg....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 18:50:57

@macamuca [IHUN]: "Aki beszél egy nyelvet és diplomája is van (nem büfészakos...), "

Légyszi definiáld már a büfészakos diplomát, mert ez olyan szófordulat lett hovatovább, hogy bármikor lehet rá hivatkozni, de lehet, nem csak én tudom, hogy kik ezek a megvetett páriái a magyar értelmiségnek.

2014.02.08. 18:52:30

Hány kecskét érek vajh? :))

HA felhozta az angolok zárkózottságát. Én az ellenkezőjétől "szenvedek" itt néha. :) Szüntelen meghivások, véget nem érő ünneplések és bulik sorozata, megannyi társasági összejövetel. Lehet hogy csak Sziget specifikus, nem tudom, de úgy tünik, hogy az összes szabadidejüket társaságban szeretik tölteni. :) Én meg szeretek visszavonulni egy kicsit, meditálni, stb. Nekik ez egyenlő azzal, hogy "nem csinálsz semmit", nekem meg megvan a méltó helye az életemben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 18:58:30

@zöldeketbeszélek:
Az a büfészakos akinek olyan diplomája van ami nem piacképes.
Magyarul a kutya se alkalmazza sehol sem tud a képzettségének megfelelően elhelyezkedni és meg a Mekibe hamburgert sütni.
A bölcsészdiplomát szokták idesorolni például.
A Demján mondta valamikor nagyon találóan hogy Magyarországon túl sok a tibetológus és túl kevés aki dolgozni akar.

holl gold 2014.02.08. 19:00:09

@maxval a gondolkodó birca:
előfordul, hogy Mo-n élő ember tőlem értesül egy ottani eseményről!...

Ezzel en is igy vagyok, sokszor linkelek magyar ujsagcikkeket meg törteneseket amikröl nem is hallottak (BP-n laknak, van netjuk, de....)

2014.02.08. 19:11:15

@zöldeketbeszélek: @diggerdriver: Ehhez csak annyit, hogy mondjuk adva van itt K-ban egy tibetológus bölcsész. Nem tud tibetológiával foglalkozni, mert nincs éppen igény rá. Ettől függetlenül a BA diplomájával rengeteg állást megpályázhat. Pl. a férjemnek van egy BA-je történelem szakon. Ezzel került be az igazságügybe, mint közalkalmazott. Az álláshoz csak BA vagy más bachelor fokozat volt kikötve, a szak senkit nem érdekelt. A munkát magát betanitják ha felvettek. Szóval itt piacképes bármely ilyen diploma és munkát találni inkább a képzetlenebbeknek nehezebb, főleg azoknak, akiknek nincs meg az érettségije, vagy nincs semmiféle szakmájuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 19:11:55

Na szóval...

kepkezelo.com/images/tlxqvrnfcknj2of58g9.jpg

Rendkívül jó téma a mai.
Nemcsak nyelvben különböznek a nemzetek.
Gesztusokban szokásokban rituálékban ugyancsak sok a különbség.
Legelső munkanapomon történt Slough-ban hogy raktam egy dömpert és a kezelője mutatta a felfelé tartott hüvelykujjával hogy elég. Én meg raktam rá még egyet a kezelő meg kétségbeesetten integetett hogy ne.
Merthogy a felfelé tartott hüvelykujj az nálunk még egy, itt meg az "all right" rendben van, elég.
Ahogy Max írta a görögöknél teljesen más jelentése van.
Valamikor talán a 70-es években volt egy magyar film a TV-ben ami dubajozó lányokról szólt bár a kifejezést akkor még nem ismerték.
Két lány beszélget és mondja az egyik hogy nagyon jó minden az Alival csak az zavaró hogy minden szeretkezés előtt lekeni magát tevehúggyal.
Volt valamikor egy, talán német "kutatónő" aki azzal szerzett hírnevet hogy beköltözött egy pápua faluba és feleségül ment a törzsfőnökhöz.
Külön kunyhóban lakott de a főnök időnként felkereste testi szerelem eszközlése céljából.
Igenám de a fehér nő olyan büdös volt a férjnek hogy egyből elment tőle a gerjedelme.
Azt találta ki végül hogy avas disznózsírral bekente a nő tarkóját és hátulról közelítve azt szagolgatta.
Ezek persze extrém esetek de jól mutatják hogy milyen meglepetések érhetik a messzire költöző embert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 19:15:53

@cougarcat:
Figyelj, az Kanada.
Ott nincs büfészak.
Mondjuk úgy hogy történelmileg úgy alakult.
Magyarországon azért találták ki ezt a fogalmat mert rengeteg diplomás végez olyan munkát amit egy képzetlen is el tudna látni.
Szerintem ha Magyarországon ugyanaz lenne a felállás mint Kanadában akkor magát a büfészak fogalmát sem találták volna ki.
Ez van.

2014.02.08. 19:27:16

@diggerdriver: Itt nagyon drága a felsőfokú oktatás, már ez eleve megadja az "értékét". Már eleve ez kirostálja az embereket - igaz van alacsony kamatú állami kölcsön, de azt vissza is kell fizetni (én 20k-vel tartoztam, két év után). A kimagasló tehetségeknek van ösztöndij, csak nekik ingyenes (meg az őslakosoknak, de ez egy más téma). Nagyon sokan kirostálódnak az első évben, rájönnek, hogy nem nekik való.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:29:14

@tanato: Sok helyen lesznek valasztasok, kiderul mennyi foganatja lesz a gyulolet politikanak. Azt hiszem svajcban eloszor..

2014.02.08. 19:43:29

@morsels: Oszinte leszek, mivel nem erdekelnek a szoke nok, ezert meg soha nem gondolkodtam el ezen a kerdesen! Az egyetemen angolt es 'tarsadalomtudomanyokat' vagy mi a szoszt probalok tanitani ('bufeszak'! :))).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 20:01:35

@cougarcat:
Nézd, Magyarországon nem az a baj hogy sokan végeznek büfészakon.
Egy normálisan működő társadalomban mint például a kanadai ezek az emberek is végzettségüknek megfelelően hasznos tagjai a rendszernek.
Ahogy, nagyon szépen leírtad.
Csakhogy Magyarország nem egy normálisan működő társadalom.
Egy takarítónő sem talál munkát nemhogy egy bölcsész.
Nincs a gazdaságnak olyan szegmense ami felszívná ezeket az embereket.
Merthogy gyakorlatilag gazdaság sincs.

DieNanny CH 2014.02.08. 20:06:12

@zöldeketbeszélek:

Igen, tiszta kalandozóknak, meg lázadóknak vagyunk beállítva... Pedig '87-ben írta. Olvastam, hogy sajnos 2004-ben meghalt. Úgyhogy, folytatás már nem lesz, pedig jó lenne. Esetleg ami 30 évvel később játszódik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 20:11:24

@diggerdriver: Nézd ezt meg:

www.btk.elte.hu/file/Alapkepzes_2014A_vegleges.pdf

Szerintem ebben a büfészak meghatározásban valami frusztrált irigykedés van azok felé, akik úgymond a felsőoktatás könnyebb végét fogják meg. Hát, nincs igazuk, és abban sem, hogy mondjuk egy anglisztika szakos bölcsész nem fog munkát találni.

2014.02.08. 20:17:11

@diggerdriver: "Nincs a gazdaságnak olyan szegmense ami felszívná ezeket az embereket.
Merthogy gyakorlatilag gazdaság sincs"

Hát igen, itt van a kutya elásva. Jelenleg a magyar kormány diplomásokat képez akiknek egy jó része aztán külföldön adja el a szakképzettségét, ott adózik és oda hoz világra gyereket. Ez óriási veszteség, anyagi és társadalmi szempontból is. Ez a felsőoktatás hatáskörénél mélyebbre nyúló probléma, kapcsolatban áll pl. a kétsebességes EU dilemmájával, meg egyéb alapvető belső szerkezeti problémákkal. Persze a kanadai helyzettel nem jó hasonlitani, inkább arról van szó, hogy "itt ez megy".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 20:18:16

@DieNanny [SZ,CH]: Ó, de sajnálom :(.

Szerintem '56 hatott rá, mint Camus-ra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 20:20:00

@zöldeketbeszélek:
Szerintem semmiféle irigykedés nincs benne.
Egyszerűen arról van szó hogy ezekből az emberekből túl sok van a büfékben.
Ennyi.

2014.02.08. 20:34:54

@zöldeketbeszélek: Ha van kedved nézd meg amit ezzel kapcsolatban irtam shaktinak a tegnapin. Bár én elismerem hogy reál képzettséggel könnyebb állást találni és lehet hogy jobban is fizet, mégsem hiszek abban hogy mindenkinek ezt a vonalat kellene nyomni. Először is, ha igy lenne, lehetne, akkor a reál szakmák lennének telitettek és mindjárt máshogy nézne ki a munkaerő piac. Másrészt a delikvens nem azért választja a humán tagozatot, mert az "könnyebb", hanem azért, mert olyan a személyiségéből fakadó beállitottsága, érdeklődése. Engem pl. hiába is akarna valaki matematikusnak, vagy agysebésznek kiképezni. Már most szólok ez egy elveszett ügy lenne. :) Nekem más képességeim vannak, ezekre próbáltam épiteni. Az is elképzelhető hogy a humán ágazat a reál érdeklődésünek lenne "nehezebb".

DieNanny CH 2014.02.08. 20:41:26

@zöldeketbeszélek:

OFF

Van 3. rész! de csak angol wikin találtam. Még németre sem fordították le. csak dánul van:
en.wikipedia.org/wiki/Thea_Beckman

@Ennike, nem akarsz lefordítani nekünk egy könyvet? légyszilégyszi! :-)

Muscari 2014.02.08. 20:47:36

@zöldeketbeszélek: szia, most lattam csak, hogy egy elozo posztnal irtal nekem.
A nagyobb lakasba koltoztunk, kicsit kijjebb, ez mar egy rendes ket haloszobas lakas. Nyugis kornyeken van.
Sajnos internetunk meg nincs, a telomrol vagyok ugy-ahogy, de eleg gyenge a net. Azert proballak olvasni benneteket, tobb-kevesebb sikerrel.

2014.02.08. 20:49:21

@diggerdriver: @cougarcat: 'Egyszerűen arról van szó hogy ezekből az emberekből túl sok van a büfékben.'

:))) Tenyleg, miert pont 'bufe' szak?

Muscari 2014.02.08. 20:57:25

Hogy a temahoz is hozzaszoljak, a ferjem exfeleseget egy torok taxis akarta "megvenni".
Ha ez ilyen gyakran elofordul, valoszinuleg tenyleg csak valami bokfelenek szanjak.

Nagyon kivancsi vagyok az uj szomszedainkra is, eddig csupa magyarok kozott laktunk, nem igazan volt a munkahelyen, bolton kivul mas kapcsolatunk a tobbi helyi emberrel.
Eddig egy arabnak latszo sraccal sikerult nehany szot valtani, de egy Digi tv-s parabolabol itelve laknak itt romanok is. Sjnos tombhazrol van szo, sorhazas reszen biztosan konnyebb lenne a szomszedokkal ismerkedni, de azert majd probalkozom.

Muscari 2014.02.08. 21:01:22

@Mirjam2: tudtommal bufeszaknak eredetileg a konnyen elvegezheto szakokat neveztek. Talan azert, mert ugy is el tudod vegezni, hogy nem jarsz be az eloadasokra, hanem a bufeben toltod az idot. Ez utobbi csak talalgatas...

tanato 2014.02.08. 21:08:43

@Mirjam2: Mindenképpen egészségesebb az anyatej mint a tápszer ebben igaza van az UAE kormánynak. SOk betegséget ki lehet védeni az anyatejjel.Viszont az is igaz hogy a sok szoptatás meg főleg több gyerek esetén ront a mell esztétikai állapotán,ez is benne lehet a szoptatás elkerülésére irányuló törekvésekben a szaúdi nők részéről.

tanato 2014.02.08. 21:09:40

@morsels: Köszi a linket,jó hosszú de majd nekiveselkedem.

mommmmo 2014.02.08. 21:10:05

@Mirjam2:
Szerintem arrol van szo, hogy vannak arabok akik ezzel a teves dologgal viccelnek, qrva unalmas, de sajnos ennyi poen telik toluk

Es vannak magyarok, akik meg annal is hulyebbek egy fokkal es azt hiszik ez nem vicc.

Latcho Rom 2014.02.08. 21:17:10

Remelem ez nem szamit direkt politikanak kedves HA, biztonsag kedveert idesuvasztom a tegnapi blogba

kritikusok.blog.hu/2014/02/08/nagy_meglepetes_lesz_aprilis_6_an

2014.02.08. 21:22:00

@mommmmo: 'Es vannak magyarok, akik meg annal is hulyebbek egy fokkal es azt hiszik ez nem vicc.'

Ismet bebizonyosodott, hogy vegtelenul naiv vagyok. Fel sem merult bennem hogy ezt komolyan veszi valaki, foleg egy olyan ember reszerol akit ismer - marmint munkatars. Lehet hogy en ertettem kezdettol fogva felre az egeszet. Lehet hogy a posztban mar eredetileg is poennak szantak a sztorit, es en gondoltam azt hogy ok komolyan gondoltak?? En mar mindenhol rasszista sztereotipiakat latok! Azt hiszem szuksegem lenne egy kis kikapcsolodasra (sajnos nem aktualis...). A tengerparton kene heveresznem valahol, krimiket olvasni, nem gondolni politikara, tortenelemre, tarsadalmi kerdesekre, rasszizmusra...

Taxomükke (UK) 2014.02.08. 21:22:09

@Haloperidol: Pontosan ezért nem beszéltem soha angolul a gyerekeimhez, amikor picik voltak: meglehetősen jól tudok angolul, de az anyanyelvi szinttől messze vagyok. Nem gondolom, hogy jól jártak volna, ha nem tökéletes angolt tanulnak meg. Most viszont nem hajlandók angolul beszélni velem, dehát az oskolában gyakorolhatják eleget.

Taxomükke (UK) 2014.02.08. 21:26:08

@zöldeketbeszélek: Persze, nyelvszakkal könnyebb állást találni, mint mondjuk filozófiával.
Nekem a svéd a másik idegen nyelvem, sajnos nem elég jó, pedig már többször akartak itt Angliában olyan állásban alkalmazni, ahol a svéd kellett volna... vicces.

2014.02.08. 21:27:46

@Muscari: Ja hogy az egyetemi bufeben ulnek... Ertem, koszi!

2014.02.08. 21:31:12

@Mirjam2: Büfé-ruhatáros, szaknyelven. :) Igy megfogalmazva, annyi jön le, hogy "felesleges, agytalan, értéktelen, alacsony szinvonalú", stb. (elnézést minden valóságos büfé és ruhatáros dolgozótól, itt sztereotipiákról és előitéletekről van szó, nem konkrét értékelésről)

2014.02.08. 21:32:29

@Mirjam2: Angliaban is van hasonlo fogalom, a 'Mickey Mouse degree', bar kicsit mast jelent: en.wikipedia.org/wiki/Mickey_Mouse_degrees

Ugy ertem annyiban mas hogy 'klasszikus' szakokat mint pl. tortenelem vagy filozofia nem sorolnanak ebbe a kategoriaba.

Latcho Rom 2014.02.08. 21:36:40

@Mirjam2: kanadaban es amerikaban is igy hivjak oket..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 21:37:18

@tanato: ezt az emesés fordulatot annyit használta mindenki, hogy ha az ember kicsikét is aktív volt a neten, akkor lejött neki, hogy mit jelent, akkor is, ha nem keresett rá. (én nem láttam egy reklámot sem emlékeim szerint, csak utánaolvastam akkoriban, hogy miről van szó. de a jelentése simán megvolt már addigra is!)

tanato 2014.02.08. 21:41:26

@Chang Yai:Ez egy igen jó reklámsorozat volt,kár hogy vége.Bár az is igaz hogy az egészből csak Emese maradt meg az emberek fejében a bank neve már egyáltalán nem,így az egész ineffektív volt a bank szempontjából.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.08. 21:42:43

@Mirjam2: Igazából, mint szakpárt szokták emlegetni, hogy valaki büfé-ruhatár szakos... :D

GERI87 2014.02.08. 21:45:25

@cougarcat:

"Másrészt a delikvens nem azért választja a humán tagozatot, mert az "könnyebb", hanem azért, mert olyan a személyiségéből fakadó beállitottsága, érdeklődése."

És itt jön szerintem az a tényező amit írtam hogy "elvárás" felsőoktatásba járni...de egy fiatal nő, lány mire járjon? kevés nő akar mérnök vagy matematikus lenni, ma már tanár sem, így könnyebb humán szakot választ...
Lehet hogy a beállítottsága miatt jó lenne pl óvónőnek, de az "ciki", nem fizetik meg, így elmegy "bölcsésznek", aztán semmit nem ér vele, bébiszitter lesz.....oda jópár éve és van egy semmitérő, felesleges (nem dolgozik benne) diploma...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 21:46:08

én a legtöbb reklámmal így vagyok, hogy meg nem mondom öt perccel később sem, hogy kié volt. nem igazán vagyok a marketingesek álom célcsoportja. :-)
a bankok meg hiába reklámozzák magukat, Magyarországon mind ugyanaz a lehúzós tolvaj banda.

GERI87 2014.02.08. 21:46:52

@DieNanny [SZ,CH]:

A fiúkat lány, a lányokat fiú ruhába öltöztették...
de ez azt hiszem más nomád népeknél is megvolt.

@zöldeketbeszélek:

"Szerintem ebben a büfészak meghatározásban valami frusztrált irigykedés van azok felé, akik úgymond a felsőoktatás könnyebb végét fogják meg."

Irigykedés az nem feltétlenül van, csak nyilvánvaló hogy vannak akik mindenáron egyetemre akarnak járni, persze nem tudják konkrétan mik a céljaik, de "ciki" lenne nem egyetemistának lenni (főleg lányoknál, főleg ha csak érettségi van, mert addig se tudta mit akar....van ilyen) ezért valami könnyű, időhúzó, meg egyetemi létet teremtő szakot választ, aztán vagy elvégzi..vagy nem....az már mindegy: a lényeg hogy ő járt egyetemre.

Szerintem a "bűfészakos" inkább lenéző mint irigykedő kifejezés..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.08. 21:49:15

@geegee: Na jól van, megint le vagyok maradva...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 22:53:14

@shakti_rom:

Nevetségesek ezek az izzadtságszagú megrendelt blogok, melyek még a kommentektől is félnek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.08. 22:57:14

@Mirjam2:

Mo-n a média szak és a kommunikáció szak számít ilyennek, de kezd felzárkózni hozzájuk a business administration.

A Horthy-korban meg a jogász szak volt ilyen, tele volt az ország munkanélküli jogászokkal. Minden harmadik diplomás jogász volt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.08. 23:17:31

Kollégämmal az egyik kisegitöröl beszéltünk, hogy mär megint tuti näla történt a baki. (kivételesen nem) Mondtam neki, hogy mäsok szerint is ez a sräc a leggyengébb läncszem, és kérdeztem töle, hogy ismeri-e a vetélkedöt. Anno (amikor még beszéltem angolul... :-) ) én az angol vältozatät néztem. Mivel nem ugrott be neki, ezért räkerestem. És ezt talältam: www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1380286/Anne-Robinson-quits-Weakest-Link-Worst-answers-revealed.html
Tudom, nem egy non plusz ultra lap, de a välaszok ütnek... :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.08. 23:19:41

na akkor jo éjt megyunk mulatozni magyar modra jo buli lesz ..

www.facebook.com/photo.php?fbid=701329843245377&set=a.496395270405503.116584.229639540414412&type=1&theater

a temahoz nem tudok hozza szolni bar nekem is magas iskolam volt , a harmadik emeletre jartam ..

2014.02.08. 23:23:27

@montroyal: "nekem is magas iskolam volt , a harmadik emeletre jartam .."

Jó kis mókamester vagy, igazi pesti humor :))

Úgy néz ki ti élitek a legpezsgőbb társasági életet. Jó mulatást!

Mr Long 2014.02.08. 23:26:52

@holl gold: Ennek mi ertelme volt? Marmint atnevelni oket?

montroyal ( CAN qc) 2014.02.08. 23:28:36

@cougarcat: koszi .. rovid az elet es hosszu a sir
mindenki ..............ahogy csak bir

ez is pestrol van még ...

Latcho Rom 2014.02.08. 23:38:10

@maxval a gondolkodó birca: talan mert nem blog?

maxim, te..mit fog putyinod csinalni szocsival, ha vege a ceconak, semmihez sincs eleg kozel hogy behozza az 50 billiot, meleg atnevelo telep lesz, esetleg egy hatalmas sinter lerakat? Sok ukrant is be lehetne ide utalni...a terrorpistakat, tudod.

Latcho Rom 2014.02.08. 23:39:47

@montroyal: have fun, ne pia drive, eh?

holl gold 2014.02.08. 23:41:53

@Mr Long:
Ennek mi ertelme volt? Marmint atnevelni oket?

kicsit jobban ereztem magam igy, persze ehhez ismerned kellene a hatteret is (zarkozottak, egoistak, nem törödnek masokkal, stb)

Latcho Rom 2014.02.09. 00:12:23

@shakti_rom: Solt Ottilia ma lenne 70 eves.

blackhairlady 2014.02.09. 00:39:22

@Mirjam2: Minket az unokatesommal Isztambulban a bazarban akartak megvenni valamennyi allatert, mar nem emlekszem emnnyiert (akkor meg hamvas es fiatal voltam:DDDDDD) Aztan mondta az idegenvezeto, hogy ez csak egy helyi folklor, sok magyar no hiusaganak hizeleg, es vagy tobbet vasarolnak tole vagy esetleg masra is hajlandoak:)

blackhairlady 2014.02.09. 01:05:42

@macamuca [IHUN]: Melyek a bufeszakok Magyarorszagon? Csak hogy az unokahugomnak semmikeppen sem engedjem olyan szakra menni jovore az egyetemen. Kerte a velemenyemet nem is olyan regen, meg nem valaszoltam ra.

blackhairlady 2014.02.09. 01:11:55

@Mirjam2: Valyon ez mukodik egy keptarban, muzeumban is? Megdicserem a festmenyt a teremornek, es o azonnal rohan es odaadja nekem:))))))))))))) De jo lenne, giccses maszkok helyett ertekes festmenyeket gyujthetnek:DDD

morsels (törölt) 2014.02.09. 03:20:01

@shakti_rom:
Miert ne lenne blog?
A blog.hu-n van, vannak regebbi bejegyzesei is, szoval blog.

blackhairlady 2014.02.09. 03:30:01

@cougarcat: En tegnap voltam eloszor magyar osszejovetelen, pedig mar lassan 4 eve itt lakunk. Jo volt, erdekes emberekkel talalkoztam. 4 eve csak a gyerekeimmel es skypeon a rokonokkal beszeltem magyarul . Furcsa volt, hogy az asztal korul mindenki mas is erti amit mondok nem csak a lanyom, vigyaznunk kellett mit beszelunk:)))))))

Latcho Rom 2014.02.09. 03:49:31

Jo, legyen, rugozz valamim.

Nekem hiheto es logikus amit ir - kommentart nem engedve - hogy bar akkora beszarren hogy a koz.kutato adatok nem megbizhatoak, s meglepo eredmenyek szulethetnek a valasztasokon. Minden pesszimizmusommal szemben szeretnem en is azt hinni mint az iro hogy nem hulye a nep.

adg 2014.02.09. 03:53:36

Na itt a friss élmény: lányom megdícsérte brazil ismerősünk karkötőjét, és egyből meg is kapta. :)

Latcho Rom 2014.02.09. 03:55:47

@maxval a gondolkodó birca:

Neked minden megrendelt, a kobor kutya az olilimpiai megnyiton, a megcsonkitott ukran, megkinzott orosz melegek - ami ellenkezik a faramuci Maxista ideologiaddal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.09. 04:37:14

@Don Kartasch: @holl gold: Ilyen az itteni elsö munkahelyemen volt. Fokoztäk még azzal, hogy beszélgettem egy helyivel, bejött egy mäsik helyi és nekem nem köszönt, csak a mäsiknak... Sokszor meg bämulnak csak bambän. Én ezt ugy szoktam orvosolni, hogy hangosan räjuk köszönök. Na ekkor zavarba szoktak jönni. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Ez müködött Mo-on régebben faluhelyen. Bär én värosi vagyok, de amikor falun voltunk, akkor boldog-boldogtalan ränkköszönt. Itt is csak kisebb helyeken müködik (vagy nem).
Az itteni furcsa szokäsok közül én a folyamatos kézfogdosäst nem szeretem. Nem csak férfi férfi között, hanem nö nö között is. Napi szinten.
A mäsik ami még furcsa volt, hogy az étteremben miutän fizettünk le sem bagozott minket a pincér. Otthon még volt, hogy fizetés utän ücsörögtünk egy kicsit, és rendeltünk még egyszer. Itt ez majdhogynem lehetetlen. Akkor nem, ha müszakvältäskor bekaszirozza a régi pincér azt, amit eladott. Ekkor az uj is kijön egyszer, hogy akarunk-e még valamit fogyasztani. De ez az USA-ban is furcsa volt. Ha nem rendeltünk egyböl desszertet, vagy kävét, mert mondjuk teli voltunk, akkor jött a szämla. Függetlenül attol, hogy késöbb szerettünk volna még rendelni. Igy volt, hogy ätmentünk egy mäsik helyre kävézni, vagy sütizni. :-)

2014.02.09. 04:58:20

@blackhair-lady: Akkor érdemes sürübben menni! Tudom hogy leginkább Mo-n szeretnél lenni, de amig ez bekövetkezik, "make the most of it". :)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.09. 06:59:19

@shakti_rom: koszi de keso a tanacs ... egyebkent 2 sor volt..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.09. 08:42:06

@shakti_rom:

Én 40 milliárdról hallottam, az 50 billió abszurd szám. Nagy ország sok pénzzel, kibírják.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.09. 08:42:56

@shakti_rom:

Megkínzott meleg? Hideg van most, na és hogyan lehet az időjárást kínozni?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.09. 08:45:12

@shakti_rom:

Na most, ha komolyan elhiszed a cikket, akkor baj van veled. Szerintem te is jól tudod, hogy a cikk állításai abszurdak.

morgo1229 2014.02.09. 08:50:43

@shakti_rom: a nep nem hulye. A hiba a te keszulekedben van.

morgo1229 2014.02.09. 09:48:42

@Mirjam2: gratula. Egyetemi tanar vagy! Milyen targyakat tanitasz ezen belul? Es a diakok azok odavalosiak vagy nemzetkozi a hely?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.09. 10:56:24

@GERI87: Csak tudnám, hogy honnan veszi mindenki, hogy az ELTE BTK könnyű kar és mondjuk egy romanisztika szakot a büféből, ruhatárból is el lehet végezni. Kíváncsi vagyok, hogy azok, akik lenézően nyilatkoznak a bölcsész diplomáról, mennyire ismerik az emberiség évezredek alatt felhalmozott történelmi, irodalmi, nyelvi kincseit.

morgo1229 2014.02.09. 11:03:21

@zöldeketbeszélek: igazad van. Nekem amugy a bufeszakrol mindig a kommunikacio, mint szak jut eszembe.

Latcho Rom 2014.02.09. 11:54:45

@maxval a gondolkodó birca: nem erted te a kolteszetet maxim, amikor ket szep ferfitest ossze
simul

:)

mommmmo 2014.02.09. 13:37:29

En azt hittem a bufe ruhatar szak azt jelenti, hogy ott kepzik a bufeseket es ruhatarosokat.
Szoval tulajdonkeppen tok mindegy, hogy mennyire nehez a szak, ha nem ad eladhato szakmai tudast akkor annak minosul.

Amugy Magyarorszagon mar lassan minden az, kiveve par darab muszaki diplomat, ez azert van, mert olyan torzan mukodnek a dolgok, mint egykor a SZU-ban, hogy vannak a mernokok, meg a teljes adminisztracio, amely a muszakisokat feji tulajdonkeppen, ahelyett, hogy elosegitene a rendszer hatekonysagat, mint jobb helyeken.

mommmmo 2014.02.09. 13:39:29

@tanato: nagyon vicces az UAE cikk tanato,
El tudom kepzelni, ahogy a nem szoptato nok egy cellaban ulnek az UAE-ben az illegalis kocsimosokkal:))

blackhairlady 2014.02.09. 17:47:57

@cougarcat: Leginkabb itt is es ott is szeretnek lenni. En szeretek itt is lakni, csak sok minden hianyzik otthonrol is:))

2014.02.09. 18:42:40

@morgo1229: Koszi de nincs miert, az egyetemet minositi (es nem jo ertelemben...) hogy annyira nem talaltak erre a posztra senkit hogy kenytelenek voltak olyan oktatokat felvenni mint en :). A diakok mind helyiek, illetve az en esetemben helyi nok, mivel nok csak noket oktathatnak.

blackhairlady 2014.02.09. 21:00:08

@Mirjam2: Ez nagyon erdekes. Nem akarsz errol irni egyszer? Posztot, vagy egy hosszabb kommentet. Szerintem sokakat erdekelne a tema rajtam kivul is.

2014.02.09. 22:26:23

@blackhair-lady: Ezt mar vegiggondoltam - nem irhatok, mert 100% beazonosithato lennek, es a mostani meg korabbi munkahelyeimen sem orulnenek ha reszletesen irnek roluk, sot meg az orszagrol sem irhatnek igazan oszinten, mert ha valaki eszreveszi, attol tartok nem vennek jo neven a fonokeim... Azt tervezem, hogy ha egyszer nyugdijba vonulok, lesz egy blogom amin 'mindent' leirok! :) Mar alig varom!

Hari Seldon 2 2014.02.09. 23:44:08

@TilosazA (En/Mum):

"Állítólag a franciákat mikor valami csatában legyőzték, az íjászoknak ezt a két ujját levágták. Majd később a várfokról ezt a gesztust használták, mondván "látjátok hogy jártak a többiek, menjetek a fenébe".

A franciák vágták le az angol íjjászok ujjait. Ugyanis az angol seregben a walesi ijjászok komoly fenyegetést jelentettek. Így volt ez Crécyi és az Azincurti csatákban is.

morgo1229 2014.02.09. 23:47:14

@Mirjam2: nyugdij ? Jaj pedig nagyon erdekes lenne. Es mi ez az ironia? Mondjuk en se szeretem tul komolyan venni magam. De tenyleg messze ertel. Hajra. Tuti sok olyan dolog van, amit te tudsz nekik adni europaikent. Girl power. :-)

blackhairlady 2014.02.10. 03:42:57

@morgo1229: Van egy masik regi kommentelo, Zsuzsi, o is tanit Amerikaban, LA-ben.

2014.02.10. 10:19:01

@morgo1229: Azon probaltam ironizalni hogy nem sok emberbol valogathatnak mivel nem sok kulfoldi no alma ebben az orszagban elni... De szamomra egy csomo pozitiv oldala van - a penzen kivul, ami nyilvanvaloan egy jelentosen pozitiv dolog :). Mondjuk ha olyan szempontbol nezem, hogy az elso evekben nem beszeltem angolul es gyari betanitott munkas voltam Angliaban, ahhoz kepest tenyleg jol alakult es szerencsesnek erzem magam. Jokor voltam jo helyen.

2014.02.10. 20:08:19

@blackhair-lady: Akkor jobb a helyzet, mint gondoltam, ennek örülök! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása