oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 07. 07:00,  Valahogy mindig jól alakultak a dolgok 666 komment

2014. február 07. 07:00 Határátkelő

Valahogy mindig jól alakultak a dolgok

Azt mondják azok, akik értenek hozzá, hogy minél többen élnek egy országból külföldön, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyanok is nekivágnak, akiknek addig talán eszükbe sem jutott volna – egyszerűen azért, mert látják maguk előtt a példát. Ilyesmi történt a mai poszt szerzőjével, Dáviddal is, aki azt követően vágott bele párjával a határátkelésbe, hogy a nővére már megtette ugyanezt. (A képekért pedig ezúttal is jár a köszönet!)

cím_86.jpg

„Úgy döntöttem, megírom nektek a saját történetem, hátha van elég érdekes, és hátha van, aki hasonló cipőben jár, mint én egy éve. Korábban olvastam egy írást nálatok egy srác tollából, aki pont abban a városban él, ahova én is kerültem, szakmunkás ő is, ahogy én (ő CNC-s, én fröccsöntőgép-beállító), ő mégis mosogatásból él itt.

Ez engem megdöbbentett, mert - mint látni fogjátok - nekem egészen másképp alakultak a dolgok, mint ahogy azt olvasom mindenfele. Mondhatni ment minden, mint a karikacsapás. Ha valaki a műanyagiparban dolgozik és hezitál, hogy jöjjön-e, ne várjon! Biztosíthatom: megéri.

Hogyan kezdődött?

Mindig is vonzott a külföld (főleg Anglia), de sajnos a felnőtt életem első 6-7 évében sikerült egy pár rossz döntést meghoznom, ami azt eredményezte, hogy a BME gépészkart félbehagyva (önként), egy jó adag devizaadóssággal megtámogatva éltem otthon. Anyámmal.

Az egyetlen jó dolog az volt, hogy ekkor már 6 éve voltam egy közepes cég műanyagüzemében, ahol szép lassan kisegítőből műszakvezető technikusig kapaszkodtam fel (ez lett az itteni sikerek záloga). Szóval végzettség és magabiztos nyelvtudás nélkül meg sem fordult a fejemben, hogy bármit is tudnék találni külföldön.

És ekkor a nővérem meglépett Londonba. Ez felpiszkált, és elkezdtem lesni a hirdetéseket, keresnek-e az én „szakmámban" embereket, mennyi az annyi, stb. És leesett az állam.

Hihetetlen fizetések (18-32.000 GBP/év) és hetente 10-20 új hirdetés volt az indeed-en. Barátnőmet nem kellett győzködni, habár ő magyartanár, úgyhogy sok esélye nem volt a szakmában külföldön (ami azt illeti, sajnos otthon sem...), de legalább folyékonyan beszél angolul. Így eszeveszett tervezés kezdődött.

Tervek

Februártól folyamatosan számoltunk és terveztünk. Árak, lakhatás stb. Az élelmiszerárakról csináltam 3 különböző táblázatot (a Tesco házhozszállítós árait nézem itt, és az Interspart otthon), és az jött ki, hogy az otthoni árak átlag 60-70%-a az ittenieknek. Ez talán másoknak is hasznos lehet majd.

Az említett oldalon hetente néztem az új hirdetéseket, kiraktam a szobám falára egy Anglia-térképet, és ahol lett új hirdetés oda tettem egy pöttyöt. Ahogy sejteni lehetett, Birmingham pontozódott ki, szóval az úti cél ez lett.

Az indulás előtt találtam egy oldalt, ahova lehetett regisztrálni külföldiként is. Na, ekkor jött az első fejvadász. Ő egy észak-angol városba akart nekem munkát, de végül nem jött össze a Skype-os interjú. Aztán az indulás előtt hívott egy másik, aki végül leszervezett egy interjút egy céggel, már itt kint.

Út az ismeretlenbe

Július végén málháztuk fel az autót (sosem gondoltam volna, hogy két ember cucca plafonig tölt egy Focust ledöntött ülésekkel), és vágtunk neki. Szerencsére lett kint egy ismerős, aki szállást kutatott nekünk, NI időpontot kért, és még egy munkát is szerzett részmunkaidős takarítóként a barátnőmnek. Nem egy álommunka, de jól jött a bevétel.

Lassan utaztunk, 3 nap volt az út, nyaraltunk egy napot Drezdában is, ahol két másik ügynök is felhívott. Ekkor még magyar számom volt csak, és magyar címem a CV-ben!

Szóval megérkeztünk, én átjavítottam a címem és a számom a netes oldalakon, regisztráltam ahova angol cím kellett, és innentől napi 2-4 fejvadász hívott. Volt, aki be is hívott magához vizitre.

Ott a Focus az ablak alatt, még nem gyújtották fel! B'Ham.jpgOtt a Focus az ablak alatt, még nem gyújtották fel! B'Ham

Végül 4 interjút szerveztek nekem le, én meg egy ötödiket magamnak, mert még Magyarországról gerilláztam egyet, és szétküldtem az önéletrajzom minden műanyagipari cégnek, akit találtam Birmingham környékén a guglin.

Interjúk

Elég érdekes szelete volt ez az öt interjú az angol iparnak. Volt Csepel Művek hangulatú sötét gyárépület, szinte kizárólag indiai alkalmazottakkal, volt magas szinten automatizált modern műhely, volt indiai tulajdonú cég, ahol az interjúztató azt mondta, beszél a „bácsikájával", hogy vegyenek fel, mert szerinte jó lennék, és volt a multi szagot árasztó hely, ahol sablonos interjút csináltam egy HR-essel.

Az ötből végül négy helyen engem választottak, habár egy helyen sokallták a fizetési igényem a tapasztalatomhoz (26 000 GBP/év), és egy másik pozíciót ajánlottak, kevesebb fizetéssel, amit udvariasan visszautasítottam (akkor, a telefon lerakása után azonnal meg is bántam, de végül a többi is bejött).

A maradék háromból könnyedén kiválasztottam a számomra legjobbat, így kerültünk Portsmouthba.

Első látogatásunk Portsmouthban.jpgElső látogatásunk Portsmouthban

Tengerre magyar!

Birminghamet utáltuk mindketten. A belváros vadonatúj, olyan érzésed van, hogy ott semmi nem történelmi, minden olyan mesterséges, a külváros meg curryszagú. De komolyan.

Megérkeztünk egy országból, ami még egy kitalált nemzetet is kiutál a felmérések szerint, és egy indiaiak és egy pakisztáni lakta ház legfelső szobájába kerültünk, ahol nem csak a ház volt fűszerszagú, de az utca is.

Kövezzen meg bárki érte, de én sokkal szívesebben élek a saját kulturális közegemben (értsd európai), mint a keletiben. Két házzal arrébb feketék és lengyelek verekedtek 3 naponta az utcán, 100 m-es körzetben minden nap lövették a tűzijátékot az arab / pakisztáni / indiai lakók.

Lakógyűlés Birminghamben.jpgLakógyűlés Birminghamben

Az utca végén volt rendőrség, de ennek ellenére is felgyújtották a ház előtt a francia lakótársunk motorját. Erre a kiérkező rendőr csak annyit mondott: „Megesik, francia rendszám volt rajta...".

Amikor elmesélték, elszorult a torkom. Reméltem, hogy a magyarokat nem utálják a környéken... De biztos, ami biztos minden reggel az első dolgom volt kinézni a kocsira, nem lett-e belőle füstölgő romhalmaz... Ez most így durván hangzik, de sosem féltünk kimenni az utcára. Veszélyben nem éreztük magunkat.

Végül is kiderült, hogy az indiaiak nagyon barátságos és tiszta népség, nagyon jól összebarátkozunk velük az alatt az egy hónap alatt. Mi ettük a kajáikat ők a süteményeinket, és ezt mindenki imádta. Jó volt velük lakni.

Aztán ahogy megkaptam a munkát, felmálháztunk és lejöttünk délre, a haditengerészet központjának számító Portsmouth-ba. Itt egy olyan házba kerültünk, ahol egy walesi srác és egy litván pár lakott rajtunk kívül.

Ilyen is van Portsmouthban_Kocsma a mindent eldöntő csata emlékére.jpgIlyen is van Portsmouthban: kocsma a mindent eldöntő csata emlékére :D

Hiába próbálkoztunk megbarátkozni velük, a walesi gyereken kívül senkivel nem sikerült, a később az üres szobákba érkezettekkel sem (egy talán román és egy angol, akik még csak be sem mutatkoztak, meg egy pár egér, ők igen). Nem szerettük azt a lakást, koszos volt és zajos, hiába volt saját fürdőnk, sokkal kisebb volt a komfortérzetünk, mint az indaiakkal.

De a várost imádjuk mindketten. A tengerparti lődörgést nem lehet megunni, számomra nagyon imponál a környék ezernyi haditechnikai látványossága, és itt javarészt európaiak a bevándorlók is. Az utcák is tisztábbak, mint Birminghamben voltak, habár ez is bőven elmarad az otthon megszokottól.

Végül a próbaidőm letelte után átköltöztünk egy csak magunk bérelte kétszobás lakásba, egy csendes környékre 300m-re a parttól. Itt nagyon szeretünk lenni.

Az első önálló bérlet.jpgAz első önálló bérlet

Autó? Nem autó?

A második költözést már angol autóval tettük meg, amit csak azért fontos megemlíteni, mert a Focust zabszemmel a seggünkben vittük haza. Merthogy otthonról annyit sikerült kiderítenem, hogy külföldi autót 6 hónapig lehet használni Angliában. Jah, de csak turistaként...

Ha itt élsz (a jogszabály azt írja, már akkor, ha azt tervezed, hogy itt fogsz élni) egy percig nem használhatsz külföldi kocsit. Hallottam rémhíreket, hogy ha elkap a rendőr, és lekérdezve látja, hogy van adószámod meg bankszámlád, elkobozza és bezúzza a kocsit, ezt nem tudom megerősíteni, a nővérem személyes ismerőse 300 GBP és 10 nap türelmi idővel megúszta.

De nem akartam kockáztatni, gyorsan vettünk a maradék spórolt pénzünkön meg amit hozzátettünk másfél hónap alatt egy másikat. Szóval, ha bárki autóval tervez jönni, kicsit rizikós lehet. De tény, hogy erre nem nagyon figyel a rendőr, sőt másra sem.

Újautóval költözködés.jpgÚjautóval költözködés

Itt a közúti ellenőrzés fogalma jószerint ismeretlen, csak akkor állít meg, ha szabálytalankodsz. De ha egy kamera előtt minden nap ugyanakkor haladsz el egy külföldi kocsival, na, az már feltűnhet valakinek, hogy munkába járás.

Én épp ezért két útvonalat használtam felváltva, de ha megláttam egy villogót a tükörben, azért megmarkoltam a kormányt.

Kollégák

Érdekes volt az első pár hét a cégnél. Relatíve sok a bevándorló, de a technikusi szinten vagy attól feljebb nem jellemző. A kollégáim elég rendesek és befogadóak voltak.

Buszmegálló.jpg

Aztán amikor kiderült az intenzív haditechnikai érdeklődésem, akkor még egy fokkal barátságosabbak lettek. Merthogy ezen a vidéken mindenit érdekel a téma, és nagyon imponál, ha valaki Európa másik sarkából ugyanúgy csorgatja a nyálát egy Lancaster bombázóra vagy egy Spitfire vadászgépre (amik itt nemzeti büszkeségnek is számítanak).

Még az sem zavarja őket, hogy nem beszélem közel sem tökéletesen a nyelvet. Saját magam a középszint alá tenném, de ők folyton azt mondogatják, milyen jól beszélek. Az igaz, hogy megértetem magam és javarészt azt is megértem, amit mondanak, habár az elején volta gondjaim, nemcsak az angol, hanem a helyi tájszólás miatt is...

Szumma

Egy évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy nekivágunk. Ezalatt sok mindent megéltünk, de valahogy mindig jól alakultak a dolgok. Kiérkezés után 1 hét telefonálgatás, 1 hét interjúidőpont egyeztetés, 2 hét interjúzás, és az 5.-ik hétre munkám is lett.

Pont annyit keresek, amiért idejöttem, ebből több mint kényelmes módon megélünk ketten. Az országot és az ittenieket nagyon megkedveltük, szóval jól érezzük magunkat.

Karácsonyi parti séta.jpgKarácsonyi parti séta

Furcsa számomra, amikor olvasom a történeteket a küzdésről és a nehézségekről, olyanoktól is, akik jól képzett szakemberek (mint a srác, akit a bevezetőben említettem), és csodálkozom, hogy nekünk mennyire könnyen ment minden.

Ha úgy vesszük még végzettségem sincs, csak 6 év szakmai tapasztalatom. Szóval csak azt tudom mondani, hogy ha valaki nem teljesen reménytelen angolból és olyan szakmája van, amit rengeteget keresnek (indeed-en érdemes utánanézni), akkor nem érdemes hezitálni."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Portsmouth Birmingham

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr705801981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.02.07. 08:01:17

Ügyes voltál, mert jól el tudtad adni magad! Ez nem mindenkinek megy, hiába van keresett szakmája. Csak igy tovább!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 08:02:58

na jól van, ez tetszett:)
tökcuki

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 08:15:34

Valamit nagyon elbasztál ecsém hogy még @Babette_: -nak is tetszett.
:)))))))))))))))))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 08:28:56

Követendő példa.
Gratulálok!
Egyébként magam sem értem a "közgáz diplomával mosogatok" történeteket.
Ha valakinek piacképes a szakmája, miért nem abban próbálkozik?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 08:45:15

@Herr Géza:
Ne röhögj, mindjárt nekemugrik....
:))))))))))

01234567 2014.02.07. 08:51:28

@tilmir (ch): @ChristineK: Azért mert a magyar oktatás egyik legnagyobb bűne, hogy tömegével termeli a lúzereket, a funkcionális analfabétákat, biorobotokat. És ha ezt esetleg túléli az ember, akkor kikerülve a társadalomba kapja nap mint nap, a dolgozó ember senki, örüljön ha munkája van és fogja be, ne akarjon semmit.
A butítás alapjait az általános iskola kezdi, sajnos, mert kamaszodva, koraérettként azért már többen átlátnák ezt. Ami a magyar általános iskolai oktatás felső tagozatában működik az gyalázat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 08:51:53

@diggerdriver: ez a megszólalás elég bunkóra sikeredett...

01234567 2014.02.07. 08:54:29

A poszt viszont jó. "Jó szerencse, semmi más!"-tartja a mondás. Bár jelen esetben ami tudatosság, tervezés, eltökéltség kellett ehhez a szerencséhez azt a posztíró maximálisan belerakta.

01234567 2014.02.07. 08:57:13

@Babette_: Nálunk nyelvet is úgy oktatnak döntő többségében, az oktatásban szinte mindenhol, hogy az a gyakorlatban szinte használhatatlan, akinek nyelvérzéke van annak esetleg egy minimális alap, akinek nincs, az csak még jobban görcsöl, hogy képtelen lenne egy idegen nyelvet megtanulni. személyes tapasztalat, bár szerencsére nekem van valamelyest nyelvérzékem.

Józsi01 2014.02.07. 08:59:15

Nagyon jó kis írás. Várom a folytatást, amiben remélhetőleg lesz egy kis angol munkamorál, munkafegyelem és a munkával kapcsolatos egyéb leírások.

Sok sikert a további életetekhez.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 08:59:19

@01234567: @Babette_:
Hm...
Szóval -társadalmi nyomásra-, végigseggeli valaki az egyetemet/főiskolát. Ok. De ahhoz kéne, hogy értsen, nem?
Nem inkább a sok sz@rt nem érő felsőoktatási intézmény színvonala tükröződik ebben?
A nyelv nem tudáshoz no comment.
Ha valaki a 2000-es években, friss diplomásként nem beszél egy idegennyelvet sem, az gáz...
Nem?

Din Serpahis 2014.02.07. 08:59:29

@tilmir (ch): A diplomas allasoknal szerintem van egy eros eloitelet a kelet europaiak iranyaban... es emiatt hiaba a diploma, azert nagyon nem egyszeru.

Mielott kijottem ausztriaba, eleg sok allast megpalyaztam nyugaton. Sok olyan volt, hogy 100%ban megfeleltem a hirdetes elvarasainak, aztan megcsak arra sem meltattak, hogy visszahivjanak, vagy valami.
Pedig en ITs vagyok, csomo multis tapaszalattak, folyekony angollal, nemettel.
Mas szakmakban szerintem meg nehezebb.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.02.07. 09:06:16

Ez egy nagyon jó példa arra, hogy a célkitűzéseinkkel behatároljuk a pályát.

Érdemes az elején ignorálni a küzdelmes beváűndorlós pályákat.

Én erre nem vagyok jó példa, de ennek ellenére okos döntésnek tartom, hogy meg kell próbálni elkerülni a hagyományos bevándorlós terepeket.

Gratulálok!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 09:06:44

@Din Serpahis: Érdekes, amit írsz.
Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, itt. Nem egy olyan ismerősöm van, aki német nélkül is el tudott helyezkedni (orvos, közgazdász, IT-s, építész).

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 09:16:49

@01234567: egy embert láttam iskolai oktatás alapján két nyelvből is nyelvet tudni/levizsgázni.
senki mást.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 09:19:32

@tilmir (ch): én nem tudom, nem ismerem az oktatást.
azt látom persze, hogy sok mindenből csak megcsillantanak egy témát, hogy olyan is van, de már nem fér bele a tanrendbe.
a gyakorlat meg pláne.

rengeteg ember van ma is, akinek azért nincs a kezében a diplomája, mert nincs meg a nyelvvizsgája.
pedig a nyelvvizsga nem jelent semmit. egy ismerősöm bevágta a németet egy nyáron a vizsgára, meg is lett neki.
de leraknád bécsbe, éhen halna.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 09:19:44

Vegre-vegre-vegre!
Miota szajkozom hogy ha valakinek muszaki-mernoki gyakorlata van - es az nem IT - akkor konyorgom, nagy ivben kerulje el Londont. Persze ha pont a fovarosba szerelmes fulig es csak ott tudja elkepzelni az eletet az mas, de pusztan anyagi szempontbol nem eri meg London a muszakisoknak.

Tele van a videki anglia fejleszto-gyarto kozpontokkal. Keves tapasztalattal mar meg is van a 30 000 fontos fizu. Nem mondom, ezzel meg nem kerul be az ember fia a Lordok Hazaba, de egy videki kisvarosban ket ember olyan kenyelmesen megel 30 lepedobol, mint Marci Hevesen (apropo, tudja valaki hogy el Marci Hevesen?).

Nekunk, R&D-gyartas vonalon mozgoknak egyszeruen nem fizetnek annyival tobbet Londonban hogy megerje a 2X-es berleti dijak mellett... arrol nem beszelve hogy mennyivel konyebb 10-15 percet bringazni meloba, mint orakig uldogelni a metron...

Egy javaslatom lenne csupan a kolleganak. Mivel termelesvezeto lett illetve a BME-re is felvettek, szerintem nem egy hulye gyerek. Elhiszem hogy most nincs kedve nekifutasbol beiratkozni egy 7 feleves BSc kepzesre, de en azt javasolnam hogy - ha erez magaban egy kis affinitast a fejlodesre - akkor nezzen ki valami part-time-os HNC/HND mernok kepzest. 2 ev mulva mar kap papirt a kezebe es a HNC/HND mar nagyon sok belepo szintu mernoki pozicioba eleg. Szepen lehet vele fejlodni, ceget valtani, stb.

Amugy meg csak igy tovabb! Hajra!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 09:22:45

már a múltkor is néztem ez az indeedet, és nem értek valamit. 6 fontos órabéreket hirdetnek, de nem 8 körül van a minimum?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.07. 09:23:05

Dávid, gratulálok Nektek, nagyon jó volt olvasni a történeteteket.
Olvastam volna tovább is :)
Ha még nincs blogotok, érdemes lenne elkezdeni egyet. :)
Sok sikert a továbbiakban is!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:23:14

"az otthoni árak átlag 60-70%-a az ittenieknek"

Végre valaki nem ismétli meg azt a mítoszt, hogy Mo-n drágább, mint Angliában.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:25:52

A csaj a képeken (gondolom feleség) tök úgy néz ki, mint egy román volt kolléganőm. Meg is lepődtem.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 09:26:03

@tilmir (ch): Biztos azért mert Svájc ilyen tündérkert a csóró Ausztria meg nem. De azért mi szeretjük Ausztriát is.

"Nem inkább a sok sz@rt nem érő felsőoktatási intézmény színvonala tükröződik ebben?"

Az tükröződik hogy piacgazdaság van és egy "jó" állásra mindig hatalmas a túljelentkezés általában. A magyar oktatás színvonalával nincs semmi gond, a gond inkább az arányokkal, méretekkel van. Egyszerűen nem tud ennyi szellemi figurát felszívni a munkaerőpiac mint amennyit termelnek. Ez az igazság.Elég megnézni hogy eggyel nyugatra mennyi egyetemista van egy hasonló méretű gazdag nyugati országban.

wuaaa 2014.02.07. 09:26:11

Én egy sikersztori kezdetét látom itt. Ha a jövőben megmarad az elszántság és a szakmai fejlődés iránti vágy, akkor 5-6 év múlva már elérhetsz annyit, amennyit otthon a befejezett tanulmányaiddal se érnél el soha. Sok helyen a megfelelő szakmai tapasztalat helyettesítheti a hiányzó felsőfokú végzettséget.

Aki meg manapság cnc-sként mosogat, az vagy nagyon rossz cnc-s, vagy nagyon szeret mosogatni.

La Pantera 2014.02.07. 09:29:12

@Babette_: főiskolán tanítottam nyelvet, volt, hogy úgy se tudott levizsgázni 2-3 év után, hogy heti 6-8 órája volt. Mondjuk egy 15 fős csoportból 4-nek lett meg a nyelvvizsgája. Nyilvánvaló, hogy nem elég a nyelvtudáshoz, hogy ott ül az órán, otthon is keményen gyakorolni, tanulni kell.
Szerintem aki nem tud letenni egy nyomorult nyelvvizsgát, az ne kapjon diplomát. Az "értelmiségi" léthez igenis hozzátartozik minimum egy idegen nyelv ismerete (mondjuk azért is, hogy akár külföldi szakirodalmat is tudjon olvasni). Hülyeség, hogy minden idióta, aki le tudja tenni a szaktantárgyi vizsgákat (ami ráadásul manapság írásbeli, ikszelős teszt, hogy a tanár se fáradjon ki túlzottan) diplomát kapjon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 09:30:39

@házelőtthinta: Mi van, csalánra pisiltél?
Nem Ausztriát szóltam le, csak megemlítettem, hogy nekem más a tapasztalatom, egy másik országban. Ennyi és nem több.
Nem kell félreértelmezni!!!

Másrészről: ha jó az oktatás, akkor miért megy el egy közgazdász Angliába mosogatni?
A kérdést nem válaszoltad meg.

La Pantera 2014.02.07. 09:30:54

Amúgy a párnak gratula, ügyesek voltak. reméljük, hamarosan a barátnő is talál valami szellemi munkát (gondolom magyartanárként nem a takarítás az életcélja).

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 09:32:30

@La Pantera: ez nagyon kemény, te. és nagyon demagóg.

majd ha én nyelvet akarok tanulni, megyek nyelvszakra.
ha meg a szakmámban nem boldogulok idegen nyelv nélkül, az legyen az én bajom.
de ne legyen kötelező.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 09:34:14

@házelőtthinta: a fő probléma az, hogy az emberek nem ismerik fel, hogy nem a főiskola meg az egyetem a biztos út az álláshoz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 09:34:50

@maxval a gondolkodó birca: "Végre valaki nem ismétli meg azt a mítoszt, hogy Mo-n drágább, mint Angliában."

Ez termekfuggo. Nem mitosz, van ami tenyleg olcsobb kinn. Pl. az edessegek, tisztitoszerek, lazac, kulonlegesebb marha reszek, nehany muszaki cucc egyertelmuen olcsobbak.

Ugyanakkor a kenyer-tej-felvagott-csirke es sok minden mas egy kicsit valoban dragabb.

La Pantera 2014.02.07. 09:41:04

@Babette_: oké, én erről mást gondolok. Az idegen nyelv ismerete szerintem egy világra nyitott, érdeklődő ember számára elkerülhetetlen.
Amúgy manapság már nyelvszakon se nagyon tudod megtanulni a nyelvet. A szaktantárgyakat ( pl. irodalom, országismeret, nyelvészet) sok helyen már magyarul tartják.

nigara 2014.02.07. 09:46:01

Jó poszt, habár néha úgy éreztem a gondolataiból, hogy alig múlt 20 éves :)

Végül is mit dolgozik? (a végére már nem tudtam az indiai szálakat bogozgatni...) Esetleg ugyanazt, mint otthon? (a sem volt nekem egyértelmű)

nigara 2014.02.07. 09:47:18

@Babette_: de, csak nem minden egyetem meg főiskola büfészakjai kellenek hozzá.

Evain 2014.02.07. 09:48:35

Hűűű, Portsmouth, az jó hely, arra még én is jártam. :) Nem az az angolok egyik hétvégi strandja északon? :)
Nekem is nagyon bejött a hangulata. :)

A történettel meg úgy vagyok, hogy nézőpont kérdése. Van, aki szerint ez szerencse, van, aki szerint meg felkészültség. A lényeg az eredmény. További sok sikert nektek, gyanítom nem fog elkerülni titeket. :)

nigara 2014.02.07. 09:51:37

@La Pantera: egyetértek - így is elég értéktelenné válnak a diplomák, ha még nyelvvizsga nélkül is lehetne kapni, akkor totál nullára futna ki.

Mr Long 2014.02.07. 09:59:59

@01234567: Es ez hogy kapsolodik a temahoz?

Hajra poszter! Csak igy tovabb.

Mr Long 2014.02.07. 10:01:47

@01234567: Es ez hogy kapsolodik a temahoz?

Hajra poszter! Csak igy tovabb.

Énbagoly 2014.02.07. 10:06:04

@La Pantera: egyetértek a nyelvtanulás fontosságával.
Viszont az iskolai nyelvtanítás nem túl jó. (Általános, és középiskolában.) És ami szerintem a legrosszabb benne az az, hogy még mindig azt keresi, hogy az adott tanuló mit nem tud. Nincs benne pozitív visszacsatolás, pedig az nagyon fontos lenne.

A poszt pedig nekem is tetszett. :) Olyan biztató. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:08:28

@Don Kartasch:

Nem egy-egy termékről beszélünk, hanem az átlagárról.

Mr Long 2014.02.07. 10:08:28

@Don Kartasch: Mennyi most Mo-n egy kilo csirkemell file? Mert en £5.99/kg-ert veszem hentestol, nem a tecsoban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:10:23

@01234567:

Nekem úgy tűnik, hogy a probléma fő oka az, hogy a nyelvtanárok nagy része nem tudja a nyelvet közepes szintnél jobban,

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 10:12:23

off
van valakinek elképzelése arról, hogy egy londoni ügyvédi iroda miért keres magyar jogi asszisztenst egy hónapra?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.07. 10:16:23

Így kell ezt csinálni! Elhatározás, tervezés, kivitelezés! És itt az újabb bizonyíték, hogy a gyakorlat simán felér a papírral, sőt! Nekem egyre inkább az a tapasztalatom, hogy mindenféle gyakorlat nélkül nagyon nehéz egy jó melót találni!

auntbessi 2014.02.07. 10:16:55

@Babette_: nincs, de feszbukon lattam a londoni magyarok oldalan, hogy magyar ugyved ismet "rendel" londonban, gondolom ezert

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 10:17:09

@tilmir (ch): előbb írtam le hogy túl sok szellemi figurát kitermel Magyarország..és ha túl sokan vannak akkor bizony nem jut mindenkinek fasza állás.na ezért lépnek le mosogatni. inkább mosogatnak kint mint otthon. ez ilyen egyszerű.

ha jó az oktatás akkor minek mennek el Ausztriából az orvosok? Nyilván mert máshol még többet kereshetnek.

01234567 2014.02.07. 10:17:32

@tilmir (ch): Mint mondtam, a baj az alapoknál, az általános iskolában van. Már ott elvágják az embert. Azért főiskolára, egyetemre többé, kevésbé önálló felnőtt gondolkodású emberként kerül valaki, vagy ott lesz valamelyest azzá, legalább annyira, már látja a hibákat. De sajnos a gyerekkorban, általános iskolában belé nevelt reflexek már gátolják hogy kitörjön a az akkor ráhúzott zubbonyból. sokan szenvednek, szenvedünk(?) ebben a kényszerzubbonyban, hála a magyar alapfokú oktatás örömeinek.
A nyelvtudás dolgában egyet értünk. De! Kommunikáció képes és nem irodalmi! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.07. 10:17:53

@házelőtthinta: "Egyszerűen nem tud ennyi szellemi figurát felszívni a munkaerőpiac mint amennyit termelnek."

Azért van sokkal több képzelten munkanélküli, mint képzett. Aha. A fizetésekről nem is beszélve.

01234567 2014.02.07. 10:18:54

@Babette_: A kivétel, aki erősíti a szabályt! :)

01234567 2014.02.07. 10:22:13

@maxval a gondolkodó birca: Kommunikáció képes nyelvtudás. Azt nem tudnak oktatni. Irodalmit oktatnak, azt is lexikálisan. Most a különböző dialektusok egy nyelven belül, hogy az még felsőfokú oktatásnál sem, még csak jelzésértékűen sem...
Én amikor a nagy német tudásommal először hallottam "osztrákul" megszólalni a főnökömet.... :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 10:24:41

@maxval a gondolkodó birca: "Nem egy-egy termékről beszélünk, hanem az átlagárról."

Ami ugyebar attol fugg hogy ki mit vesz... az atlag "kosar" az mindenkinek mashogy epul fel. Ezert szerintem nem lehet kategorikusan kijelenteni hogy olcsobb vagy dragabb. De ez mar filozofiai kerdes, szoval ezen nem veszunk ossze. :)

@Mr Long: "Mennyi most Mo-n egy kilo csirkemell file? Mert en £5.99/kg-ert veszem hentestol, nem a tecsoban."

Nem igazan tudom pontosan, de olyan 1200-1300 HUF-ra tippelek kb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.07. 10:28:27

Na, frankó, jó volt, sok sikert a továbbiakban.A mindent eldöntő csata meg loller! :D Én mondom, dinkák ezek az angolok... :D

bpetya75 2014.02.07. 10:28:34

@Don Kartasch: @DieNanny [SZ,CH]:

Én mást találtam a témáról:

„Egyszer régen, amikor még csak kocsival közlekedtek, Egerből hazafelé tartott az egyik hevesi uraság. Dormánd-Hanyi közt utolértek egy szegényes ruhájú embert. Az uraság felvette kocsijára a vándort. Kérdezte, kiféle-miféle? A vándor munkát keresett és történetesen Marci volt a neve. Az uraság elhozta Hevesre és megfogadta, fizetést kap, az a dolga, hogy a munkások után jár. Az uraság pedig este a "Zöldhordó" vendéglőben, hol összejöttek mulatozni,, dicsekedett azzal, hogy neki van egy ispánja, ki nagyobb úr, mint én - mondotta, mert semmit sem csinál és fizetést kap. És ez ok volt a mulatozásra, heccelődésre. De a többi uraságok sem hagyták ennyibe a dolgot, egyik a másik után elcsalták dupla fizetésért, és egy szép új öltöny ruháért. Persze mindegyik uraság túltett a másikon. Úgyhogy már ötszörös díjat kapott és minden nap másik ruhát. És csak az volt a dolga, hogy a többi uraságok kastélyai felé ügy sétáljon, hogy azok lássák, hogy minden nap újabb ruhában, sétabottal sétál. Persze ez volt a mulatságos. És így rövid idő alatt Marci lett a leggazdagabb ember Hevesen. És Marcinak is lett már társasága, rokonsága. Persze ő is a Zöldhordó vendéglőben kártyázott. És nem értett a kártyázáshoz sem, persze elnyerték mindenét tőle a rokonai. Most aztán azt beszélték meg a nyertesek a vendéglőssel, hogy Marcinak egész élete során szállást, kosztot, amit csak kiván megadja, és a nyertesek fizetik a költséget, így nem volt gondja, csak evett-ivott, üldögélt a vendéglő teraszán, és úgy elhízott, hogy Marci lett a legkövérebb ember Hevesen. Nagy híre lett, hogy "él, mint Marci Hevesen," De egyszer a híres hevesi dinnyével úgy jóllakott, hogy gutaütés lett a vége és Marci meghalt."
Gyűjtötte szájhagyomány után Hegedűs Béla 1966. III. 12-én. Gyűjtötte: Hegedűs Sándorné 3360 Heves, Damjanich út 22.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:29:24

@01234567:

Elvárni, hogy egy sok nyelvjárással rendelkező nyelvben a tanár mindent bemutasson abszurdum. Semmi gond az irodalmi nyelvvel, ha jól van tanítva.

bpetya75 2014.02.07. 10:30:38

@Mr Long: @Don Kartasch:

Ha hentestől veszem, akkor erre mifelénk 1400-1600 körül van. De lehet venni 1800-2000-ért is Lidl-ben Tescoban, ha épp nem akciós.

SECI 2014.02.07. 10:32:22

A nyelvtanitas ott van elbaxva otthon, hogy "ha nem tudsz valamit helyesen mondani meg se mukkanj"
Ha valaki kepes ezen tullepni es megszolalni - akarmilyen helytelenul is - maris nyert ugye van.
Szimpli esz det.

Hari Seldon 2 2014.02.07. 10:34:59

@tilmir (ch):

"Ha valaki a 2000-es években, friss diplomásként nem beszél egy idegennyelvet sem, az gáz..."

Mondjuk ez Magyarországra igaz lehet.

Franciaországban kicsit más a világ. Itt állandóan nyomatják, hogy "a mostani fiatalok itt már perfektek angolból", hát itt nem igazán van így.

Például a fiatal szakorvos jelöltek akik most jönnek frissen Nancy-ból, eléggé pislognak, ha a feleségem mutat nekik egy angol hivatkozást.

Na, majd beleírom ezt is a beszámolómba. (ha végre befejeztem)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 10:35:00

@DieNanny [SZ,CH]: @bpetya75: Erdekes mindket sztori.
Mindig erdekelt hogy ezek a non-szensz szolasok honnan jonnek, hogy "el mint Marci Hevesen", "csehul allunk", "elvitte a cica a nyelvet", stb. :)

Hari Seldon 2 2014.02.07. 10:35:09

@01234567:

Ezt nagyon jól mondtad.
gyakorlatilag a "probléma-átlátó-megoldó" képességet vesztik el a gyerekek mire kikerülnek onnan.

Csak keveseknek sikerül megőrizni/kifejleszteni ezt.

Hari Seldon 2 2014.02.07. 10:36:13

A legjobb rész a cikkben ez a képaláírás:

"Ilyen is van Portsmouthban: kocsma a mindent eldöntő csata emlékére :D"

Mr Long 2014.02.07. 10:39:10

@Hari Seldon 2: Kocsma van mindenhez itt :)

tanato 2014.02.07. 10:40:00

@Hari Seldon 2: Akiknek egy másik világnyelv az anyanyelve,nincsenek úgy rászorulva az idegennyelvek tudására mint egy pl.kelet európai.Kiválóan elvannak a saját /nagy,sokak által beszélt/ nyelvükkel.

Din Serpahis 2014.02.07. 10:44:40

@tilmir (ch): Svajc nekem rohadt kemeny dio. Az IT allasok 90%a banki / penzugyi jellegu, konzultanskent banki domain knowledge nelkul eselytelen...
Radasul olyan teruletekre keresnek embert, ami Magyarorszagon gyk nem is letezik, szoval eleg remenytelen.

Amikor Svajcban keresgeltem olyan teruletekre probaltam loni, ahol a logisztikai, termelesiranyitasi domain hatter jatszhat (Nestle, Novartis ilyesmik) de kb le se ****tak.

Mindegy, nekem akkor is az a vegcel, szoval feladni nem fogom :)

tanato 2014.02.07. 10:46:55

@tanato: Egy angol,francia,német vagy spanyol anyanyelvű személy nagyon jól elvan csak a saját nyelvével,hiszen a világ nagy részén beszélik,tanulják az ő nyelvét,nem úgy pl. mint a magyart.

VHB 2014.02.07. 10:47:42

@Zka: "Azért van sokkal több képzelten munkanélküli, mint képzett. Aha. A fizetésekről nem is beszélve."
Szokták mondani, hogy villamosmérnökből egyszerűbb átképezni magad biztonsági őrré, mint fordítva.

La Pantera 2014.02.07. 10:48:43

@Énbagoly: Igen, a tanár sokszor maga sem beszél középfoknál jobban, ragaszkodik a tankönyvi szövegekhez, nem visz be érdekes cikkeket, dalokat, stb. ami kicsit színesítené az anyagot, pl.

Énbagoly 2014.02.07. 10:53:56

@La Pantera: Sajnos sikerült az angolból, németből ugyanolyan muszáj nyelvet csinálni, mint előtte az oroszból.
Pedig, főleg a tinik világában nagyon fontos nyelv lenne az angol, és erre bőven lehetne építeni.

Herr Géza 2014.02.07. 10:54:24

@diggerdriver: És még látnok is vagy... :DDD

Mr Long 2014.02.07. 10:56:13

@Din Serpahis: Nem tudom, de szerintem nincs ellenerzes irantunk. Harma is a mi csapatunkban ugy kaptunk allast, hogy nem is laktunk az orszagban. Tolem annyit kerdeztek, hogy mennyi ido alatt tudok idekoltozni, ha megkapom az allast. Azert az IT/mernok/stb nem az a kategoria, mint a mosogatas/raktarozas (mindenfele felsobbrenduseg erzes nelkul), hogy ne tudjanak varni 1-2 honapot, hisz azert nem keveset termelunk a cegnek.

VHB 2014.02.07. 10:56:21

@Babette_: tisztességes szakmunkáskéozés hiányában, sajnos ez marad. Állítólag átalakították az okj képzéseket, remélem előnyükre. Azzal egyetértek, hogy nem kell mindenkinek diploma, de jó lenne ha azok is tudnának kezdeni magukkal valamit, akik ott állnak egyszem érettségivel.a kezükben, szakma nélkül.

ditta75 2014.02.07. 11:00:19

@Babette_: Nem értelek. Nyelvtanulás = szabályok, szavak, szóbeli gyakorlás. Igen, időt kell rá szánni, de azért nem akkora hatalmas kihívás, főleg annak, aki teljesíteni tud egy egyetemi képzést, ami elvileg szintén nehéz, szintén sok szabályt és ismeretanyagot kell megtanulni, rövid idő alatt, stb. Nem látom a különbséget. Ha valaki az egyikre képes, hogy lehet, hogy nem megy neki a másik? (jó, tudom, nyelvérzék, de egy nyelvvizsgához az aztán nem kell...)
BME-n végeztem, egy nehéz szakon, akik a diplomáig eljutottak, nem küzdöttek nyelvvizsga problémával... Ahol ez probléma, ott tényleg baj van az oktatás és az egyetem színvonalával... (Jártam másik egyetemre is, BSc, MSc miatt, ugyanarra a szakra, láttam a különbségeket. Ijesztő! )

Hari Seldon 2 2014.02.07. 11:00:38

@La Pantera:

Azért van olyan, hogy valaki tényleg képtelen más szavakat rendszerbe szedni. tudom ritka, és lehet hogy 100-ból egy, de akkor is létezik olyan, hogy valaki nem tud kezelni egy másik logikai rendszert.

Hari Seldon 2 2014.02.07. 11:00:38

@tanato:
Mondjuk ez is egy szempont.
Itt volt aki mondta, hogy Strassbourg-nál messzebb nem merne menni. (és nem valami sovinizmusból) Az igazat megvallva, itt országon belül is annyi a látnivaló, hogy nem is igazán szorulnak rá...

csodaturmix 2014.02.07. 11:00:38

Off kérdés: A munkanélküli segély igénybevétele Angliában hogy van jelenleg? Az, hogy igazolás kell hozzá a munkakeresésről, meg hogy leghamarabb 3 hónapnyi ott tartózkodás után lehet igényelni az érvényben van még? Illetve bevándorlóként milyen adókat kell fizetni és milyen támogatások vehetőek igénybe?

Taxomükke (UK) 2014.02.07. 11:02:44

Stramm gyerek a posztoló, csak így tovább!
A női hölgy tanárként is elhelyezkedhetne, egészen pontosan tanári asszisztensként, ill. supply teacherként (kb. helyettesítő tanár). Napibér 70-120 font.

Mr Long 2014.02.07. 11:03:28

@csodaturmix: Adokbol azokat kell fizetni, amit masok is fizetnek, nincs extra bevandorlo ado...

Mr Long 2014.02.07. 11:07:50

@Taxomükke: Erdemesebb asszisztenskent kezdeni, mert tanarkent eleg sok papirmunkaval kell szembeneznie. Es ha lehet kozvetlenul iskolanak dolgozni, nem supply-kent ugynoksegen keresztul. Igaz igy nem olyan magas a ber (kb minimal), de sokkal jobb ralatasa lesz egy iskola mukodesere (ez egy maganvelemeny, mi spec. szakterulettel kuzdunk asszonykammal, vagyis o)

La Pantera 2014.02.07. 11:13:25

@Hari Seldon 2: igen, ez így van. Nekem is volt olyan tanítványom, aki egyszerűen bármit csinált, nem ment neki. De ez ritka kivétel volt, a legtöbb egyszerűen sajnálta a fáradtságot a tanulásra. Olyanok is vannak, akiknek a matek nem megy, mégis kell az érettségihez.
Egyébként mint valaki írta, a nyelvvizsga (sajnos) nem is igazán a nyelvtudásról szól, hanem az adott feladatok begyakorlásáról, ill. a kb. 10-15 témakör szavainak (pl. bevásárlás, orvosnál, időjárás, család, munka, szabadidő ) megtanulástól.
Középfokú nyelvvizsgával valószínűleg senki sem fog anyanyelvi környezetben "hasítani", de egy alap az ottani továbbfejlődéshez.

2014.02.07. 11:14:13

@La Pantera: Az én kölkömet angol anyanyelvi tanárok tanítják. Az egyik jó, a másik szar. A középfoknál nem jobban beszélő otthoni tanár is taníthatna jól, ha egyébként jó tanár lenne. Magyarországon az általános iskolai nyelvoktatás nem jó. Eleve későn kezdik és rosszul tanítják. A középiskolát, felsőoktatást nem ismerem. Az én időmben az is nulla volt. De az már tényleg régen volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 11:36:53

@házelőtthinta: Nem érted, mire akarlak rávezetni.
Ha az általad jónak mondott oktatásban valaki megszerez mondjuk egy közgáz diplomát, akkor Angliában/bárhol is dolgozhat a szakmában, nem pedig mosogatóként. :)

@01234567: Ok, értem. Ellenben, ha valaki külföldre akar menni, akkor az (egészséges) önbizalomra is szüksége van. Feltételezve, hogy nem melegedni járt a felsőokt. intézménybe.

@Hari Seldon 2: Azzal mi nem vagyunk beljebb, hogy a Franciák se beszélnek angolul... :)
@Din Serpahis: Azt nem mondtam, hogy egyszerű, de nem add fel!! Próbáld meg fejvadászon keresztül.

Taxomükke (UK) 2014.02.07. 11:39:33

@Mr Long: Attól függ, mi a rövid vagy hosszú távú cél.
Sokan supplyként kezdenek, illetve ha a pénzkereset a fő cél, és utálsz adminisztrálni meg a nagyobb felelősséget, akkor jó supply státusz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 11:40:57

@Babette_:
Bocsánat, tudhattam volna hogy humorban nem ismered a tréfát.
Sajnos néha elcsábulok.
:)))))))))))))))))))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 11:46:04

@ditta75: " (Jártam másik egyetemre is, BSc, MSc miatt, ugyanarra a szakra, láttam a különbségeket. Ijesztő! )"
Erre próbáltam én is utalni. Köszi.
:)

Taxomükke (UK) 2014.02.07. 11:49:24

@diggerdriver: Nekem tetszett... csak Babette meg ne tudja!
;)

Latcho Rom 2014.02.07. 12:03:52

@Babette_: ra se rants hugi, nem szamit...

Latcho Rom 2014.02.07. 12:05:46

@Taxomükke: merthogy? megmelegitik a lelked a szamolatlam vigyorok? :)

2014.02.07. 12:08:41

@Babette_: £6.3 a minimum, £8.5-ben azt hiszem a london living wage-t hataroztak meg, ami ilyen opcionalis dolog a londoni munkaltatok reszere; asszem adokedvezmenyt kapnak, ha megadjak a dolgozoknak az LLW-t.

2014.02.07. 12:11:31

@Babette_: pedig teljesen igaza van. Persze, alapvetoen eleg szomoru, hogy egy barmilyen szakmahoz diploma KELL, nem eleg egy kepesites (mondjuk OKJ).

Epp ezert, legalabb a diploma jelentsen mar annyit, hogy egy ertelmisegivel van dolgunk, es ebben az ertelemben, legalabb egy nyelvet beszel a sajatjan kivul.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:15:57

@Whave:
"diploma jelentsen mar annyit, hogy egy ertelmisegivel van dolgunk, es ebben az ertelemben, legalabb egy nyelvet beszel a sajatjan kivul."

de miért pont egy nyelv?
miért nem kérünk tőlük legalább egy jogi kurzust, hogy tudjanak adásvételi szerződést kötni, egy villanyszerelőit, hogy tudjanak égőt cserélni,
vagy miért nem kötelező a jogosítvány, hisz oly korban élünk, vagy legalább egy ecdl számítógépkezelői, hisz az sem kerülhető meg ma már?

2014.02.07. 12:18:34

@maxval a gondolkodó birca: de van vele baj, mert nem hasznaljak, ergo folosleges.

Ha megtanitanak gyakorlati kommunikaciora, es erdekel is annyira az egesz, hogy nekiallj olvasgatni, lexikalis dolgokkal foglalkozni, akkor az ebben a formaban sokkal konnyebb lesz, mint ahogy jelenleg csinaljak: forditva.

Egy ev alatt tanultam meg angolul, mert heti 20 oraban ossze voltam zarva amerikai tanarokkal, akikkel semennyit nem nyelvtanoztunk viszont annal is tobbet beszelgettunk, megis jobb az irott nyelvtanom, mint sok angole. Ezzel szemben sokan 4-6-10 ev alatt nem kepesek egy utcan is hasznalhato tudast osszeszedni, ennyit a nagy irodalmi nyelvrol meg lexikalis oktatasrol.

2014.02.07. 12:21:12

@Babette_: ECDL-el egyetertek, mert az ugyanaz az egesz vilagon. Egy jogi kurzus mar elegge korlatolzottan (lokalisan) hasznalhato ehhez kepest. De ettol fuggetlenul, ahogy valaki mas is irta, egy diplomas ertelmisegi legyen nyitott a vilagra, legyen erdeklodo, erjen valamit a szakmajaban. Az ezt igenylo tajekozodashoz nagyon nem art egy vilagnyelv ismerete.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:21:19

@auntbessi: hát ez egy brit iroda hirdetése...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:22:51

@Whave:
akkor írjuk elő a vastag bankszámlát is, hisz egy érdeklődő embernél nem árt, ha a tájékozódáshoz utazik mindenfelé.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:26:15

@ditta75:
"Ha valaki az egyikre képes, hogy lehet, hogy nem megy neki a másik?"

tényleg nem tudom.
azt hiszem itt van elrejtve valami titok.
de előbb elvégzem ismét az egyetemet, minthogy átmenjek egy nyelvvizsgán.
mondjuk nehéz úgy, hogy magyarul sem tudok beszélni egy számomra érdektelen témáról.

2014.02.07. 12:26:26

@Babette_: elo van irva, ha nem vagy csokoshaver, mocskosul sok penzt kell fizetned az oktatasert.

Amugy pesze, ne kelljen nyelvet tudni a diplomahoz. De akkor soha tobbe ne merje leirni senki, hogy jaj szegeny diplomasok nem tudnak a szakmajukban dolgozni otthon/kulfoldon, mennek recepciora otthon / mosogatni kulfoldon.

Versenykepesseg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:29:28

@Whave: én nem is írom le.
mosogatni is kell valakinek.

@shakti_rom: :))

2014.02.07. 12:31:09

@Babette_: persze hogy kell, de ezert ne uljon ott (adott esetben adoforintokbol tamogatva) valami porfogo szakon 3-4 evig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:31:35

@Whave: értem, köszönöm.

-----
nyelvtanáros hozzászólásodhoz: nekem egyik cég olyan tanárt szerződtetett, aki haladó órán felírta a táblára, hogy: somting.
én itt hagytam abba az órákra járást.

VHB 2014.02.07. 12:31:52

@Babette_: egyik ismerősöm dolgozott angol irodának, mert angol ügyfelük Bp-en került bajba. Az angol illető rendelkezett jogi biztosítással (hasonló, mint a DAS) és az angol irodának kellett, egy helyi összekötő.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 12:33:12

@Whave: hát ahogy elnézem, ezekből lesz a kevesebb, ahogy haladunk előre az időben...

2014.02.07. 12:34:39

@Babette_: eh :D szerintem amugy mindenfele irasbeli feladatot nelkulozni kene az elso par honapjaban a nyelvtanulasnak, csak a helyes jegyzeteleshez szukseges dolgokat kene megtanitani. Es beszelni, beszelni, beszelni. Par honap igy, es utana mar sokkal konnyebben megtanulod a nyelvtant, a szavak helyes leirasat, stb.

Ehhez kepest mi van? Tobboldalnyi jegyzet, mindenfele nyelvtani alakok bemagolasa (amit hogy is hasznalhatnank helyesen, ha kozben nem ertjuk, nem tudjuk magunkban magunktol megfogalmazni?), munkafuzetek toltogetese nonstop.

Mr Long 2014.02.07. 12:39:06

@Babette_: "nyelvtanáros hozzászólásodhoz: nekem egyik cég olyan tanárt szerződtetett, aki haladó órán felírta a táblára, hogy: somting.
én itt hagytam abba az órákra járást."
Jobb, hogy halado iran irta fel, mert igy legalabb eszreveszed. Egy kezdo meg kepes lett volna igy megtanulni. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 12:40:03

nyelvoktatás ügyében szerintem, bocsi, de "if you pay peanuts, you get monkeys".
ha meg lenne fizetve rendesen, alapból minimum duplaannyi, amennyi, akkor esetleg tehetséges és igazán keményen dolgozni akaró tanárok is a pályán maradnának a mostani nagyon elkötelezett jól kizsigerelt + langyos vízben jól ellebegő és lébecoló populáción felül (illetve, ez a két kategória 12 évvel ezelőtti tapasztalatom, nem tudom, mennyit változott, szerintem a frusztrációszint sokszorosa lehet az akkorinak).
én vagyok a családomban a kakukktojás, de nagyon. az összes felmenőm és oldalági rokonom reálos, mérnök, könyvelő, pénzügyes stb, nálam landolt az egész családfa nyelvérzéke. a húgomnál nagyobb antitalentumot ritkán látni. őt elnézve plusz persze a saját tanítási gyakorlatomat, bocs, de szerintem egy középfokú (Cambridge first certificate és hasonló szintű ) vizsgáig az is el tud jutni, aki nagyon tehetségtelen, csak igen, tényleg, neki ötszörannyit kell vele szenvednie. én se adnék senkinek diplomát nyelvtudás nélkül.
szerintem már eleve elsőben el kéne kezdeni, meg vannak más nagyon durva koncepcióbeli hibák a rendszerben, de nem akarok belemenni, mert akkor mindig csak felhúzom magam. :-)

Mr Long 2014.02.07. 12:44:20

@Chang Yai: Cambrige-et, vagy az IELTS-t javaslod, ha akarok vizsgat?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 12:51:28

@Mr Long: milyen szint, mi a cél a vizsgával, és mik az erősségeid+ gyengéid?

2014.02.07. 12:55:11

@Mr Long: engem is erdekelne, hogy mire mesz a vizsgaval, ha egyszer UK-ban elsz, tapasztalataim szerint itt meg sosem kertek senkitol semmilyen papirt a nyelvtudasrol. Feltunik nekik igen hamar, ha nem beszeled a kello szinten a nyelvet... :D

Mr Long 2014.02.07. 13:03:52

@Whave: Mondjuk, ha tovabb akarok tanulni? :)

@Chang Yai: Tovabbtanulashoz. Az angol a gyengesegem :)

Taxomükke (UK) 2014.02.07. 13:08:45

@Whave: Egyet is értek, meg nem is.
Számos, idegen nyelvet (elvileg) beszélő kifejezetten arra, hogy pl. a matekhoz segghülye.
Szóval szerintem @Babette_:nek van igaza, hogy akkor jogsit, középfokú jogi/pénzügyi/számítógépkezelői végzettséget miért nem kérnek?
Ugyanakkor szerintem is nagyon fontos a nyelv, de pl. ha Magyarországon van egy jó szakmád, egyetlen szó nyelvtudás nélkül is jól kereshetsz és jól élhetsz.
Nem mindenkinek olyan a munkája, hogy feltétlenül nemzetközi szakirodalmat kell olvasni hozzá.

tanato 2014.02.07. 13:13:38

@Babette_: Cirka 50 ezer fiatal diplomásnak van "beragadva" a végzettsége a nyelvvizsga hiánya miatt.Egyik ismerősöm pl. most Londonban mosogat 5 év reál egyetemi végzettség után/biológia-kémia/ hogy később sikerüljön a vizsgája.

auntbessi 2014.02.07. 13:20:58

@tanato: most viccelsz ezzel a mosogatassal?

auntbessi 2014.02.07. 13:21:05

@Babette_: hat most nem vagyok teljesenen bizonyos de mintha magyar ugyvedkent egy kulfoldi iroda "megbizottjakent" dolgozhatsz csak kulfoldon, en nem tudom, meg nekem mindegy is, csak gondolom, hogy az a bizonyos magyar ugyved egy londoni ugyvedi irodan keresztul tevekenykedik, ezert angol iroda hirdet
mintha europai kozossegi jogasznak hivnak
de passz

ditta75 2014.02.07. 13:21:17

@Whave: Azért nem lehet mindent a tanárokra fogni. Mindkét fél hozzáállásán múlik a dolog. Hiába a kiscsoportos foglalkozás, a kreatív feladatok, ha a tanár kirak egy képet, hogy próbáljunk mondatokat alkotni róla, akkor a gyereken múlik, hogy ül és gondolkodik és jelentkezik, vagy ül és néz ki a fejéből, mert valaki úgy is jelentkezik. Persze, lehet erőltetni, hogy csak azért is azt kérdezem, aki sunnyog, de ezt sem lehet a végtelenségig csinálni. Én az egyik nyelvet középiskolában 2 év alatt megtanultam úgy, hogy nyelvvizsgáztam és jelenleg is aktívan használom, a másikat 10 év alatt nem sikerült annyira, hogy megszólaljak vele, igaz, a mai napig utálom is. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy iskolai oktatás legalább annyira ne legyen elég, hogy ha akarja valaki csinálni, akkor el tud indulni vele, utána tud nézni további szabályoknak, szavaknak...

@Babette_: Ezek szerint neked sem magával a nyelvtanulással van gondod, a többi meg csak gyakorlás kérdése. Az tény, hogy minél korábban kezdi az ember, annál biztosabb a tudás és könnyebb a haladás.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 13:21:45

@tilmir (ch): És nem dolgozhat? Szerinted azért nem dolgozhat mert a magyar oktatás olyan szar? szerintem azért nem dolgozhat mert ő a hibás. ő nem érti elég jól a szakmáját meg a nyelvet. meg ami még kell hozzá.

úgy látom nektek mindegy csak szidhassátok a hazát. otthon minden fos, nyugaton minden jó. nagyjából ennyi a felállás.

Hari Seldon 2 2014.02.07. 13:22:00

@La Pantera:
OK.
De mi van, ha éppen az a 100-ból egyedik akar diplomát? Mert mondjuk, úgy érzi, az jobb esélyeket ad az életben.
Az ilyennek ezek szerint csak örök álom marad a diploma.

És miután nyelvtudás nélkül nem igazán lehet/érdemes külföldre menni. Ezért mindig is Magyarországon marad, és ott diploma nélkül még kevesebb esélye van, mintha Európában lenne szakmunkás.
Szóval van egy kis réteg, aki hiába lenne értelmes másképp, nem tud más logika szerint gondolkodni.

Szerintem ennek a kis rétegnek is kéne egy megoldás.

Hari Seldon 2 2014.02.07. 13:22:08

@tilmir (ch):
Ebben természetesen igazad van.

dutch 2014.02.07. 13:22:14

Pozitív történet, jó volt olvasni!

Off: Nem tudjátok véletlenül, hogy Hollandiában hogy működik a magyar rendszám-dolog? Márciustól költözünk ki, és autóval.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 13:28:26

@Mr Long: hát akkor amit kér az iskola :-)
Cambridge vizsgáknál vannak külön nyelvtanra, sentence pattern-re rámenő feladatok (use of English vagy milyen néven fut a paper, bocs, rég volt), az IELTS akkor lehet frusztráló, ha a cél mondjuk egy 5.5 vagy 6.0, és az embernek rossz a kudarctűrő képessége, mert ott lesznek a klences szintet belövő jó nehéz kérdések is, meg persze a szövegek se könnyűek, és nehezebb belőlük kihámozni a válaszokat még a "saját szinted" kérdéseire is, szerintem. kocka-típusú, magolós embernek jobban bejöhet egy Cambridge-féle, strukturált, konkrét dolgokra rámenő vizsga, akinek meg inkább "valós életben " szerzett szövegértési stb készségei vannak, és beparázik a nyelvtantól, annak IELTS.
egyébként rengeteg cucc van online, érdemes megnézni, letölteni a hangfájlokat, megnézni a formátumot, és kitalálni, mi fekszik jobban. (én úgy készültem a saját IELTS-emre, hogy volt egy tanítványom, akinek 4.5 vagy 5.0, már nem emlékszem, volt belőve egy cruise ship ápolónői álláshoz, így tanultam a legtöbbet az egészről :-) )

La Pantera 2014.02.07. 13:29:28

@Hari Seldon 2: Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha 40% rémlene, hogy nem kapja meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt.
Ennyi "nyelvérzéketlen" tuti nincs.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.07. 13:31:31

Birmingham nekem sem tetszett, szerintem az egyik legrondább város Angliában. A Broad Street-i szórakozóhelyeket kivéve mást nem igazán érdemes megnézni arrafelé...

Portsmouthban még nem jártam, de egyszer hívott egy fejvadász Southamptonba.

2014.02.07. 13:31:49

@ditta75: egyetertek ezzel a reszevel, de az oktatas modszertanat akkoris tulsagosan elmeletinek, lexikalisnak, iras-alapunak tartom.

Nekem ugyanez volt. 6 eve tanultam nemetul, amikor elkezdtem angolul tanulni, es utana meg tovabbi 4 evig probalkoztam a nemettel.

A mai napig epphogy ertem a nemetet, es a legalapabb mondatokon kivul semmit se tudok osszerakni. Mert sosem voltam olyan intenziven kiteve a megkerulhetetlen nemet beszednek, mint ahogy az amerikai tanarokkal alltam az angol beszeddel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.07. 13:37:10

@La Pantera: 20-25% nem kapja meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. Vannak vidéki intézmények, ahol 45-50% az arány, a Corvinus-on 11%, a BME-n 3,4%.
eduline.hu/nyelvtanulas/2013/7/16/Diploma_nyelvvizsga_nelkul_A_hallgatok_harm_2J37TI

DieNanny CH 2014.02.07. 13:37:15

@Whave:

Na, pont ez az. Aki külföldön akar dolgozni, annak nem nyelvvizsgára, hanem nyelvtudásra van szüksége. Én 2004-ben tettem le a középfokút Ausztriában - 3,5 év "rámragadás", és 2 év nyelviskola útján.
Ráadásul úgy mentem ki, hogy előtte kb 100 órát jártam nyelviskolába.
Senki, sehol nem kérte a nyelvvizsga-papíromat azóta se!

morsels (törölt) 2014.02.07. 13:39:46

@Hari Seldon 2:
Igazad van. Szerintem sem fugg ossze a diploma a nyelvvizsgaval. Egy mernok attol meg lehet jo mernok, mert nincs nyelvvizsgaja. A lehetosegei meg azon mulnak, hogy a piacnak mire van szuksege. Meg hogy hol van az a piac, ahol munkat keres.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 13:40:40

@Chang Yai: szerintem meg felháborító eljárás,hogy egy olyan dolgot varnak el, amihez semmilyen segitseget nem adnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 13:42:44

@Babette_: mér, neked nem volt angolóra az iskolában?
meg különben is, pont erről volt itt szó, hogy az állam / akárki más / anyukád / stb vállaljon érted felelősséget 22 évesen, vagy te saját magadért.
bocs.

morsels (törölt) 2014.02.07. 13:43:59

@morsels:
Raadasul mint az itteni peldak is mutatjak, nem kernek angliaban sem nyelvvizsgat egy mernoki allashoz. Egyszeruen elbeszelgetnek vele az interviewn, aztan eldontik, hogy kell-e nekik. A nyelvvizsga erdekli oket a legkevesbe. De gondolom ez igy van mas orszagokban is.

2014.02.07. 13:46:17

@DieNanny [SZ,CH]: ja hat igen, ezt el is felejtettem, hogy a nyelvvizsgaval magaval is pont ez a bajom; aki jol, hasznalhatoan beszeli a nyelvet, nem biztos, hogy le tudja tenni. Es hany olyat lattunk, hogy az illetonek van felsofoku nyelvvizsgaja, mert bevagta a nyelvtant es felmondta szepen a rigoutcaban, mint egy verset, aztan nem is erti meg az anyanyelvu kulfoldit, es meg se tud makkanni.

morsels (törölt) 2014.02.07. 13:46:37

@Whave:
En meg csak nem is hallottam rola. Szoval az az 'egesz vilagon' talan kisse tulzas. Ahogy rakerestem, ugy nez ki, Europaban ugyanaz. Nem?

La Pantera 2014.02.07. 13:49:32

@Online Távmunkás: köszi. Nyilván ezek mind nyelvérzék nélküli emberek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 13:50:18

@ditta75: ezer eve foglalkozom az angollal, mégse tudok beszélni. Valami hianYzik hozza az agyamban

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 13:50:54

@Online Távmunkás: Szerintem a Bull Ring kornyeke eleg jol sikerult, a csatornak is nagyon hangulatosak es a Birmingham University campus is csodaszep a parkokkal, tavakkal, ludakkal.
Ugyanakkor teny hogy amint atleped a szigoruan vett belvaros hatarat az egesz egy pillanat alatt elkezd Ozdra vagy Pomaz-kulsore emelekeztetni es szived szerint menekulnel amint lehet...

2014.02.07. 13:52:29

@morsels: felreertheto voltam, nem az ECDL ugyanaz az egesz vilagon, hanem a szamitogepes alapismeretek. A vindoz mindenhol vindoz, az eger mindenhol eger.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 13:52:44

@Chang Yai: nem volt,miert? Én magamtól tanultam,amit tudok, egyik cégnél volt beszélgetős tanárom 1 évig.

ditta75 2014.02.07. 13:55:30

@házelőtthinta: Igen, a magyar oktatás szar. Az összes teszt eredménye szerint hátul kullogunk nemzetközi viszonylatban, ezen nincs mit szépíteni. Vannak jó iskolák, és vannak színvonalas képzések, igen, de összességében a magyar oktatás nem jó, hiszen ha jó lenne, akkor nem tenné lehetővé, hogy olyan intézmények legyenek egyetemként bejegyezve, ahol például a diploma előtt álló mérnök (!) megkérdezi tőlem, hogy hogyan kell megoldani a másodfokú egyenletet. Nem, még csak nem is a megoldóképletet, hanem úgy általában az elvet. És igen, azt is tudom, hogy ez középiskolás anyag, de a tény, hogy ennyi tudással eljuthatott a diplomáig, ráadásul mindenféle csúszás nélkül, az már igen is az egyetem, az oktatás, a tanárok hibája! És nem egyedi eset...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 13:56:16

@Whave: @Babette_: @morsels: Az a sztori megvan hogy volt egy Angliaba kitelepult magyar csaladnak kinn szuletett gyereke, aki vegig kinnt tanult anyanyelvi kornyezetben. Majd elvegezte a jogot a Cambridge-en es valami bekattanhatott nala mert ugy gondolta par eve - gondolom kalandvagy vezerelte - hogy Mo.-n probal meg egy angol nyelvu forditos-ugyvedi irodas ceget beinditani.

Igen am, de nem akartak valami papirjat elfogadni (magyar honositas as its best). Nyelvvizsgat kellett tennie angolbol. Amin megbuktattak!!!!!!! :DDDD

Ez volt az a pont hogy a srac elengedett egy laza "fuck off"-ot es megvette az elso repjegyet vissza, Angliaba. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 13:57:02

@Chang Yai: nem kell ertem senkinek felelkssegetvallani. Pont arról van szo,hogy hadd dontsem el én, hogy elegnekem a magyar, vagy sem.
pl siman lehetek magyar ügyvéd nyelvtudás nelkul. Nem kell hozza nyelvtudás.

es tudd, mindenkkitol ksrnek nyelviszgat ma mar,ha 60 evese mész egyetemre, akkor is.
ha ügyes vagyok, én meg pont beleesek abba kategóriába, akinek nem kell. De hac
csusznek egy evet, akkor mar kell.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 14:01:06

Meg az is gyonyoru, ahogy telefonon irok.
de azert értitek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 14:02:22

@Babette_: "gyonyoru."

Szerintem szegeny sracnak elfelejtettek szolni hogy nehany nyelvvizsga olyan otthon mint a jogsinal a forgalmi. Egyszer mindenkeppen megbuktatnak hogy 2X fizesd ki a vizsgadijat. :)

morsels (törölt) 2014.02.07. 14:06:46

@Whave:
Hat az meg mar altalanosban tanitjak, nem?

2014.02.07. 14:12:22

@Babette_: jo ebben tenyleg van valami, egyet tudok vele erteni.

tanato 2014.02.07. 14:20:09

@auntbessi: Nem, igaz,azóta már mondjuk jobban tud angolul és talán már pincérkedik,de ha megfelelőnek ítéli angoltudását,jön majd haza és próbál vizsgázni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.07. 14:26:08

@Don Kartasch: Hasonló, nem mostanában történt sztorit mi is ismerünk egy lánnyal, aki itt főiskolát végzett, kiment dolgozni, visszajött, hogy nyelvvizsgát tegyen és végigmondta a WTF-et, amikor belekötött a nyelvvizsgabiztos, felállt és eljött. A la Rigó utca. :)))

-----

HÁ: részemről köszönet, hogy az avatorok nem sötétben bújkáló békaemberk többé, hanem követhető/látható a bejegyzések mellett. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 14:26:14

@morsels: akkor most mindenki Menjen vissza általánosba?

néha ugy érzem, elfeledkdztekaz idosebbekrol meg azokról, akik saját penzukon járnak egyetemre...

SilentDreams 2014.02.07. 14:27:34

Jo kis sztori, gratulálok a párnak! Pár "...mouth"-ba már sikerült eljutnom, Portsmouth-ba még nem, de tervben van... :)

A felmerült nyelvvizsga kelljen-e diplomához témához:
Szerintem is lényeges, hogy egy diplomás legalább egy olyan idegen nyelven eligazodjon, ami szakterületén fontosnak számít. Ezt elirni szerintem nem hiba. A hiba az, ha valakitöl azt várjuk el, hogy megfeleljen a teljesen más szempontok alapján összeállitott nyelvvizsgák követelményeinek. A kettö között valójában kicsi az átfedés!
A diplomásnak semmi szüksége arra, hogy nyelvtanilag teljesen helyesen beszéljen, söt magára az idegen nyelv beszélésere sem igazán, inkább az olvasott szöveg készség szintü megértésére. Ahhoz még a téma idegen nyelvü ismerete szükséges, szakszavakkal, szakkifejezésekkel együtt, nem pedig a nyelvvizsgai követelmények teljesítése.
Atgondolva én inkkább egy egyetemen oktatott tantárgyként képzelném el a diplomások számon kérését idegen nyelvböl, akár szigorlattal, egyebekekl, de saját igények szerint kialakítva, nem holmi nyelvvizsgát elörni nekik.

Mondom ezt úgy, hogy soha semmi bajom nem volt az idegen nyelvtanulással, még talán a kötelezö orosszal is csak egy kicsi :), de láttam, hogy sokaknak, velem ellentétben semmi vonzó nincs a nyelvtanulásban. Nekik épp elég lenne a szakszövegek megértése.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.07. 14:28:17

@La Pantera: figyi,két kölykök van. Ugyanazt a nevelést kaptak,ugyan a a suliba jártak. Az egyik kt nyelvet tudott 18 eves korára, a masik ma se beszél egyet se.
Szerinted?

wuaaa 2014.02.07. 14:28:28

Nem értem ezt az állandó rugózást a diploma körül. A megtanulható dolgokon kívül (pl. idegen nyelv, szakma) az egyéni adottságok is fontosak. Sőt! Hiába van diplomád, ha egy interjút izzadva makogsz végig és nem vagy eléggé talpraesett és kommunikatív, nem találod fel magad egyszerű helyzetekben és nem tudod eladni magad. Az ilyenekből lesznek a diplomás mosogatók. Vagy az aktuális poszt cnc-s mosogatója. Vannak, akik nem tudnak magukon segíteni és vannak, akiken mások se. Diplomától függetlenül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.07. 14:28:54

@házelőtthinta: Ó, már értem. Ha azt írom, hogy itt süt a nap, te akkor abból is azt olvasod ki, amit akarsz. OMG
:)

2014.02.07. 14:29:29

@Don Kartasch: tudtommal egy Rigo utcahoz kell a magyar is, regen meg kellett. Ha nem tud magyarra forditani --> megbukik.

morsels (törölt) 2014.02.07. 14:34:19

@Babette_:
Termeszetesen lehet ilyen kepzes, csak azt nem ertem, hogy miert kell nemzetkozi szabaly szerint lennie.
De mindegy, inkabb csak az lepett meg, hogy a vilagon elismertkent irtak. En meg azt irtam, hogy en meg nem hallottam rola.
De mint kiderult, nem ez az oktatas elismert az egesz vilagon, hanem a szamitogepes ismeretek, szoval en ertettem felre. Szoval persze, ilyen tanfolyamok vannak olyanoknak is, akikrol te irsz.

SilentDreams 2014.02.07. 14:36:41

@Babette_: " ezer eve foglalkozom az angollal, mégse tudok beszélni. Valami hianYzik hozza az agyamban"

A beszéd az egy teljesen külön kategória a nyelvtudáson/nyelvtanuláson belül. Olyan nyelvtanulót még nem láttam, aki tankönyvek olvasgatása, órákra járás/figyelés után egyszer csak elkezdett beszélni simán idegen nyelven. Ehhez nagyon kemény és hosszas gyakorlás szükséges, méghozzá úgy, hogy minél többet beszél az illetö. Sajnos erre gyakran nem helyeznek elegendö súlyt a nyelvtanításban, s ahogy látom, sokaknak pont ezzel van a legnagyobb problémája.
Tapasztalatom szerint a legjobb a mélyvizbe dobás, azaz ha nem csak eljátszuk, hogy idegen nyelven beszélünk egy adott szituációban, hanem komoly tétje is van. Ezt magyar környzetben leginkább idegennyelvü emberekkel való beszélgetéssel tudom elképzelni, bár nekem anno a magyar anyanyelvü tanáraimmal is midnig sikerült komolyan midneféleröl lebeszélgetni az adott idegen nyelven, s ez rengeteget segitett.

2014.02.07. 14:39:20

@tilmir (ch): mert meg mindig troll! szűrni kell :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.02.07. 14:44:30

Posztolo es parja jok nalam egy sörre, ha Stockholmban jarnak. Ilyen szimpatikus irast meg nem olvastam itt (persze sajatjaimtol eltekintve). :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 14:45:12

@charlieharper (UK, de nem London!): Mint mondtam magyar szulok gyereke volt. En ugy tudom a sztoriban az a plane hogy angolul es magyarul is anyanyelvi szinten volt... de ez valamiert megis keves volt a nyelvvizsgan.

SilentDreams 2014.02.07. 14:49:13

@Don Kartasch: Egyik ismerösöm is megbukott több éves amerikai kintlét (ált. iskola, középiskola) után Magyarországra hazatérve angol állami nyelvvizsgán (egykori RIGO utcai).

Szerintem iylen esetekben az is baj lehet, ha az illetö túlzottan jól beszéli a helyi dialektust, s esetleg a vizsgáztató nem teljesne érti azt, vagy azért von le súylos pontokat, mert nem szabványos angolt beszél az illetö...

2014.02.07. 14:51:29

@Don Kartasch: egy kulfoldon felnott gyerekenek a gyereke nagyon ritka esetben beszel/ir/ olvas olyan szinten. Maxval gyereke kivetel.
Sajatomon egyertelmuen latom. CTboy is hasonlot mondott az overol.

SilentDreams 2014.02.07. 14:51:39

@SilentDreams: Mondjuk azért elképzelem a helyzetet, ahogy az ismerösöm beállitott amerikai slanggel felfegyverkezve a nyelvvizgsára, miözben lehet, hogy a vizsgáztató még életében nem volt külföldön és ragaszkodott a brit angolhoz..... :)

2014.02.07. 14:54:37

@SilentDreams: ...mert azt a rigoutca/allam donti el, milyen a "jo" angol, nem pedig az, aki beszeli a nyelvet szuletesetol fogva... :)

Egy manchesteri sracot izelgettem azzal, hogy egy-egy jo izes eszakias (mondjuk teljesen tokeletesen ertheto) mondat utan megkertem, hogy ezt most mondja el BBC-angollal is. Fel masodperc csond, egy torokkoszorules, es mintha a hiradot hallottam volna :D

Mr Long 2014.02.07. 14:55:04

@SilentDreams: "A diplomásnak semmi szüksége arra, hogy nyelvtanilag teljesen helyesen beszéljen, söt magára az idegen nyelv beszélésere sem igazán, inkább az olvasott szöveg készség szintü megértésére."
Ha nem beszel valki helyesen magyarul az zavaro. De miert nem zavaro, ha az idegen nyelvet nem beszeli valaki helyesen?

Az valoban szukseges, hogy egy diplomas tudjon egy idegen nyelvet a szakteruleterol, hisz igaz sok mindent a magyarok talalnak fel, de nem csak. Az viszont viszassagos, hogy egy olyan dolgot kovetel meg az egyetem, amihez nem ad lehetoseget a teljesitesere.

Mr Long 2014.02.07. 15:00:29

@Whave: Gondolom egy izes indiai angollal is bajban lennenek :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 15:00:48

@tilmir (ch): Nem. Nekem azóta vagy kevésbé szimpatikus mikor ócsároltad az eu-t és mesélted magas lóról hogy fel se merült hogy ti uniós országba mentek élni meg dolgozni. Ezért "szeretek" piszkálódni veled. na meg az a benzines poszt se volt kutya. Egyébként ezeken kívül semmi bajom veled.

DieNanny CH 2014.02.07. 15:01:13

@nezzazegfele:

Érdemes ott nyelvvizsgázni, ahol az adott nyelven beszélnek. Én ráadásul előtte 1 évig ugyanabba a nyelviskolába is jártam, amelyik a vizsgázóhely volt. A vizsgabiztos ugyan Bécsből jött ki, de így is "otthoni" volt a környezet.

La Pantera 2014.02.07. 15:03:17

@Babette_: mondom, hogy vannak totál tehetségtelenek. DE! A nagy átlag nem az, sőt rettentő kevesen vannak.
Akkor a matek se legyen érettségi tantárgy, mert vannak, akinek nagyon nem megy és a hétköznapi életben semmi szüksége rá. pl. lehet valaki tök jó magyar vagy énektanár, jogász, operaénekes, stb. hogy nem tud egy kétismeretlenes egyenletet megoldani, mégis, érettségi nélkül ugye meg se próbálhatja az egyetemet / főiskolát.
Olyan követelményrendszert meg képtelenség felállítani, ami minden egyes embernek csettintésre megy. Van, aki ezzel küzd, a másik azzal.
Egyébként túl sok nyelvtanulóval találkoztam ahhoz, hogy elhiggyem a "brühű nincs hozzá érzékem" szöveget. Legtöbbször ugye szar a tanár, szar a könyv, mindenkiben hiba van, csak én vagyok tökéletes.

DieNanny CH 2014.02.07. 15:10:57

@La Pantera:

... Mondjuk ez a "brühűű, nincs hozzá érzékem!" -dolog azt mutatja, hogy az illető mégsem tökéletes.

Most jutott eszembe (még nem néztem utána): melyik ország melyik főiskoláján kérnek a diplomához nyelvvizsgát?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 15:14:30

@Don Kartasch: az ORIGO monopóliuma már akkor se állt, amikor én 2002-ben megpattantam, van ezerféle nyelvvizsga, olyan is, ahol nem kell fordítani (gondolom, ez volt a baj), az embernek egyszerűen vennie kell a fáradságot, hogy megtalálja a neki valót. szerintem. (nem konkrétan erre az illetőre, mert az egész nonszensz, és jobb is, hogy eljött, de akárki másnak.) juteszembe, emlékeim szerint angol nyelvű országból szerzett érettségit vagy diplomát el szoktak fogadni nyelvvizsga egyenértékűnek, csak a procedúrára nem emlékszem, nagyon régiek ezek az emlékek. (én soha életemben nem voltam nyelvvizsgázni, pont az érettségi és a diploma miatt, amíg el nem zavartak 30 éves koromban IELTS-re, a nemzetközi standardizálás miatt, ezt tudták értelmezni a mindenféle nemzetiségű főnökök.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 15:25:49

hát, nekem egyébként tökmindegy, hogy ki milyen kifogást talál (országszinten vagy egyénszinten), amikor ott tart az egész, hogy a magyarok beszélnek alegkevésbé idegen nyelveket Európában. tökmindegy, hogy finnugor nyelvcsalád meg akárkinek a bármi más fejfájása.
mert mintha mondjuk az átlag gyereknek az osztályomban, aki otthon jó eséllyel kínaiul / monul / akhául / thaiul /kachinul / bengáliul / tamilul beszél, a környezetében burmaiul, annak sokkal könnyebb lenne. (mindegyik nyelv másik nyelvcsalád, ráadásul másik írás ugye.) aztán mégse nyavalyognak meg keresik a kifogásokat, najó, többnyire, hanem fülelnek meg olvasnak és megtanulják még ezt is. pedig ők aztán még miket nyavalyoghatnának.

blackhairlady 2014.02.07. 15:51:08

A testverem is Porthsmuthban dolgozott, csak o az amerikai (New England) megfelelojeben:)
Sok sikert kivanok nektek, ugyesek volatok, es foleg eleg elszantak, hogy keresztul vigyetek amit elhataroztatok.
A ferjemmel igen jol el tudnal beszelgetni, o is megszallottan imadja a haditechnikat, repuloket, tankokat, fegyvereket, mindent amit csak bevethetnek egy haboruban.

Mr Long 2014.02.07. 15:52:18

@blackhair-lady: "o is megszallottan imadja a haditechnikat,..."
Nala ez nem szakmai artalom? :D

La Pantera 2014.02.07. 15:53:28

@DieNanny [SZ,CH]: ez jó kérdés. A férjem Németországban diplomázott, neki nem kellett. Egyébként tényleg érdemes lenne utánanézni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.07. 15:56:16

@La Pantera: Ezeknek a többsége olyan ember, akinek már az érettséginél is csak egy közepest sikerült összeszednie és nem kapna diplomát a komolyabb egyetemeken...

Egyébként 2009-től lett ez probléma, mert a BA/BSc bevezetésével kevesebb idő alatt kell a nyelvvizsgát megcsinálni. Ez azokat az egyetemeket nem érintette, ahová már eleve nyelvvizsgával jelentkeznek a diákok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 15:57:32

@charlieharper (UK, de nem London!):

Nagyobbik fiam jelenleg is magya ügyfélszolgálaton dolgozik és ANYANYELVI beszélőként van számon tartva. Néha egyes bonyolultabb szavaknál rossz szót használ, pl. múltkor "polgári jog" helyett azt mondta, hogy "polgárjog", szóval olyasmi, amit az átlagmagyar nyelvbotlásnak tekint, de semmiképpen egy külföldi rossz nyelvhasználatának.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.07. 16:06:34

@ditta75: Az összes színvonalas egyetemen bevezették a szintehozó tárgyakat, ahol gimnáziumi matematikát és fizikát oktatnak a természettudományos és mérnöki szakokra felvetteknek. A közoktatás egy csődtömeg, főleg természettudományos területen. Mondjuk ez valamennyire érthető, hiszen eddig a matematika mellett csak humán tárgyakból kellett érettségizni, így arra koncentrált mindenki.
Az is érdekes, hogy működik az országban 5-6 iskola, ahol ennek ellenére világszínvonalú a matematika, fizika és informatika oktatása, rendszeresen nyernek a diákjaik érmeket a nemzetközi diákolimpiákon.

Wilhelmus80 2014.02.07. 16:08:27

@dutch: Idén januárig 6 hónapig lehetett külföldi rendszámmal használni az autót. Ez azt hiszem, nem változott, viszont január 1-je óta az a szabály, hogy ha bejelentkezel az önkormányzatnál, attól fogva köteles vagy útadót fizetni függetlenül attól, hogy az autón holland vagy külföldi rendszám van-e.
Ezen az oldalon ki tudod számolni, hogy mennyit kell fizetni (függ az autó típusától és a lakhelytől):
www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/rekenhulpen/bereken_uw_motorrijtuigenbelasting
Az autó behozataláról itt találsz infókat:
www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Verhuizen-naar-Nederland-en-uw-voertuig-meenemen.aspx?path=Portal/Particulier/Auto/Invoeren

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 16:14:18

Sok hívem volt már, pl. a blog.hu-n az egyik hosszú ideje létező hívem a "makszval, a gondolkodni képtelen birca", meg a nolblog.hu-n van egy "MinVal", de most egy olyan hódolóm is akadt, aki igyekezett rendes avatart is találni... :-) Lásd blog.hu/user/850293/tab/activity

Vicces, hogy minden hívem vagy szélsőjobbos vagy ultraliberális, fele-fele arányban.

Mr Long 2014.02.07. 16:15:07

@Chang Yai: Az lemaradt, hogy IELTS pontszamot szoktak megadni, illetve azzal egyenertekut kernek.

Mr Long 2014.02.07. 16:16:00

@maxval a gondolkodó birca: Ez a "maxwell, a fontoskodó birka" legaranyosabb :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.07. 16:20:41

@Réka ‎: ha van kedved , most 3 napig velunk is összefuthatsz. Vasarnapig itt vagyunk. Szep a varos, kedvesek az emberek. Abszolut pozitiv element Stockholm.

2014.02.07. 16:22:32

@maxval a gondolkodó birca: a lenyeg nem ez volt. Egy atlagos NEM NYELVESZ csaladrol van szo

tanato 2014.02.07. 16:28:33

@DieNanny [SZ,CH]: Ez egy jó kérdés,más államokban szükséges e nyelvvizsga a diploma érvényesítéséhez.?Tudja valaki?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.07. 16:29:02

@La Pantera: az otthoni nyelvoktatas, ahol magoltatnak, hagy kivannivalot maga Iran.

Chang: Belem maskepp remlik.

Btw, en nem kifogasokat keresek, de nem mindegy, hogy egy szot valaki azzonal megjegyezz, vagy 20szor is hallania kell. Parom az elso csoport, en a 2.

bpetya75 2014.02.07. 16:32:02

@maxval a gondolkodó birca:

Olvasom, hogy Bosznia is követi az ukrán példát. Állítólag Albánia is zűrök felé közeleg, Érdekelne tőled egy laza elemzés a szituról ;-)

tanato 2014.02.07. 16:32:27

@blackhair-lady: Csatlakozom a klubhoz,a 2. VH. haditechnikája engem is nagyon érdekel,főleg a repülőgépek meg a hajók.De ezzel sok férfitársam is így van..Pl. a közelben lakó iskolaigazgatóval beszélgetvén tegnap a postán sorbaállás közben éppen megtudtam hogy 200 háborús hajómakettje van,a postán is egy ilyen kis jószágot várt Hong-Kongból.

bpetya75 2014.02.07. 16:33:25

@Don Kartasch:

Öcskös poénból a németeknél ment el felsőfokú magyar nyelvvizsgára. Az írásbeli nem sikerült neki :-P

La Pantera 2014.02.07. 16:36:09

@tildy[UK]: figyelj, én nem védem az otthoni nyelvoktatást, tudom milyen, tanultam, oktattam benne.
De az ne legyen már kérdés, amikor Magyarország az utolsók között van az EU-ban az idegen nyelveket beszélőket tekintve, hogy egy diplomás ember meg tudjon szólalni külföldiül.
Te nyilván hasítottál matekból, másnak meg az esik nehezére, mégis számon kérik belőle.

tanato 2014.02.07. 16:49:03

@La Pantera: Ebben igazad van,tudjon egy diplomás megszólalni vagy megértetnie magát idegen nyelven.de a kérdés most itt az hogy Pl.Ausztriában Belgiumban Olaszországban stb. dogozhat e pl. egy matektanár a szakmájában kf. nyelvvizsga nélkül.?Mert Mo.-n nem,olyan a matek diplomája mint ha nem is volna.

morsels (törölt) 2014.02.07. 17:02:40

@La Pantera:
En tenyleg nem tudom, nade mondjuk ha te nyelvtanarnak tanultal az egyetemen, akkor ott milyen matekbol kellett meg vizsgaznod ahhoz, hogy megkapd a diplomadat?

La Pantera 2014.02.07. 17:06:39

@tanato: ezt nem tudom, mert nem ismerem más országok követelményét a diplomához.
Az alapkérdés meg szerintem az volt, hogy az értelmiségi léthez ("diplomás") hozzátartozik-e minimum 1 idegen nyelv középfokú ismerete.
És a nyelvvizsga megléte még nem is jelent tudást.
Itt van egyébként egy érdekes tanulmány (németül, de biztos angolul is megvan valahol) a nyelvtudásról az Eu-ban.
Van mit behoznunk, az biztos.
ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_de.pdf

La Pantera 2014.02.07. 17:09:06

@morsels: az érettségihez kellett, ami nélkül ugye még a felvételi egyetemre/ főiskolára is lehetetlen.

Amúgy nem magamról beszéltem matek ügyben, viszont ismertem egy csomó embert, akik értelmesek, okosak, de a matek nem ment nekik.

tanato 2014.02.07. 17:11:15

@La Pantera: Hozzá kellene hogy tartozzon,de jelenleg nem ez a helyzet Mo.-n//Nem tudom a szomszéd volt szovjet blockos államok hogy állnak ebből.Viszont hiába van valakinek 18 éves korban megszerzett vizsgája ha utána 10 évig nem gyakorolja a nyelvet,annak annyi.

La Pantera 2014.02.07. 17:16:32

@tanato: nyilván torzít a linkelt felmérés, mert mondjuk a balti államok lakosságának nagy része még mindig meg tudja adni az oroszt, mint idegen nyelvet, a csehek a szlovákot, stb. , mi meg idegen nyelven az angolt / németet értjük általában.
Nehéz kérdés, az biztos, van tennivaló bőven.

La Pantera 2014.02.07. 17:18:30

Ja és bocsánat a posztíró fiatalembertől, nagyon elvittem a társalgást más irányba. Még egyszer gratulálok nekik, szimpatikus fiatalok.

bpetya75 2014.02.07. 17:19:15

@tanato:

Nekem jól bevált a többször tanulás. Gimi végére eljutottam kábé az alapfokig. Aztán egyetem végére ezt sikerült ismét elérnem :-P

Végül a cég iskolázott be tizenpár éve egy beszédközpontú tanfolyásra, aminek a végén simán meg lett a nemzetközi középfok. Azóta évente1-2 alkalommal "gyakorlom" az angolt, és meg tudok szólalni. Nyilván rohadt primitíven fejezem ki magam, de eddig használhatónak bizonyult meine kleine gamehunglish ;-)

tanato 2014.02.07. 17:20:58

@La Pantera: Az biztos hogy a csehnek a szlovák nem annyira idegen mint nekünk a német pl.A lényeg az hogy mennyire kell törnie magát a polgárnak egy idegen nyelv elsajátításához,mert a kényelem és a lustaság azért nagy úr..Nyilván az olasznak nem annyira ha spanyolul tanul mint nekünk ha angolul.

tanato 2014.02.07. 17:22:56

@bpetya75: Jól beszélsz,ismétlés a tudás anyja,magam is le szoktam szólítani pl. Hévízen a franciául beszélő fürdőzőket,hogy gyakoroljak.

La Pantera 2014.02.07. 17:27:09

@tanato: igen, de mondjuk egy finnek se könnyebb megtanulnia angolul, mint egy magyarnak, mégis jóval előttünk járnak.
Valamit nem jól csinálunk...

tanato 2014.02.07. 17:28:30

@bpetya75: www.origo.hu/nagyvilag/20140207-a-tuntetok-kormanyepuleteket-gyujtottak-fel-boszniaban.html?sec-1
Hiába na puskaporos hordó volt már a Monarchia idején is, Jugó alatt is meg most is hogy függetlenedtek a kis államok.

tanato 2014.02.07. 17:30:48

@La Pantera: Mondjuk ők már 18-ban leváltak az orosz medvétől,mi meg csak 90-ben.Viszont 18-ban mi meg jobban beszéltünk németül mint most.

La Pantera 2014.02.07. 17:36:22

@tanato: úgy értettem, hogy az anyanyelv jellegéből adódóan, amire írtad, hogy pl. egy olasz könnyen megtanul spanyolul.
Ugye a finn ugyanolyan távol áll az angoltól, mint a magyar. Korcsoportonként kéne felmérést végezni, úgy lenne az igazi az összehasonlítás. Lehet, hogy van ilyen is, odáig nem jutottam.

Herr Géza 2014.02.07. 17:40:17

@morsels: Az igaz, hogy egy mérnök lehet idegennyelv nélkül jó mérnök. Csak keresett (vö. jól fizetett) mérnök nemigen lesz belöle hosszú távon....

2014.02.07. 17:54:02

Ez mar a sokadik poszt amihez nem tudok erdemben hozzaszolni :D Meg a nyelvkerdeshez se igazan, amikor kicsi voltam az egyik maniam az volt hogy a csomagolasokon osszehasonlitottam az oszzetevoket az osszes ranyomtatott nyelven es megprobaltam kitalalni, hogy mi mit jelent... Iskolas koromban dobbentem ra, hogy vannak olyanok akiket ez tokre nemerdekel :D

Szoval...... szerintem nem azert kell nyelvet tudni, hogy "piackepes" legyel, meg stb, ez szerintem tokre nem motival senkit. Azert kell nyelvet tudni mert a vilag tele van egy csomo izgalmas hellyel es rajtuk elo emberekkel akikkel jo lenne szot erteni, mert lehet, hogy erdekes, amit mondani akarnak. Ez ilyen alap kesztetes szerintem, vagy nem? Most az egy dolog, hogy ez van aki szerint legyen "mindenkiangolul" vagy "tanuljunkmineltobbnyelvet", de ez az alap, nem? Marmint, hogy nyelv nem onmagaert, hanem a gondolatcsereert, mint funkcioert valo, nem? Az nem jo erzes, hogy bekapcsolsz en nemmagyarulbeszelo filmet, es erted amit mondanak? Ez szerintem kellene hogy az igazi motivacio legyen. Vagy csak en gondolom igy? :D

morsels (törölt) 2014.02.07. 17:56:54

@La Pantera:
Nadehat itt arrol van szo, hogy a diplomajukat nem kapjak meg, nem arrol, hogy az erettsegit. Az egy kicsit mas, nem?

morsels (törölt) 2014.02.07. 17:57:34

@Herr Géza:
Mint emlitettem, az mar legyen az egyen baja.

nyuszigonosz 2014.02.07. 17:58:53

@mojyo: Nem csak te gondolod így.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 18:04:54

@mojyo: határozottan nem vagy egyedül, de nálam ez az egész szakmai ártalom, úgyhogy nem tudom, releváns-e :-)

morsels (törölt) 2014.02.07. 18:07:11

@mojyo:
A beszelgetes ott kezdodott, hogy akinek nincs nyelvvizsagaja, az nem kapja meg a diplomajat.
Ettol meg konnyen lehet, hogy tud filmet nezni idegen nyelven, esetleg tud kulfoldivel beszelgetni, el tudja vegezni a munkajat kulfoldon, de nincs nyelvvizsgaja.

La Pantera 2014.02.07. 18:10:40

@morsels: nem, mert érettségi nélkül még a diploma közelébe se juthat, de nem ez a lényeg.
Ezt annak illusztrálására hoztam fel, hogy valaki szerint nem kéne nyelvvizsga a diplomához, mert sokaknak nehéz "nincs hozzá érzéke" stb.
Erre írtam, hogy mondjuk a matekhoz sincs sokaknak érzéke, még is kötelező.

2014.02.07. 18:11:15

@Babette_:

Azt látom, humorérzékben fukarul bánt veled a Teremtő.
Remélem külső adottságokban kompenzált.

morsels (törölt) 2014.02.07. 18:16:31

@La Pantera:
Pedig hat pont ez a lenyeg.

A matek erettsegihez kell, a nyelvvizsga meg diplomahoz. Egeszen mas szint.
Mondjuk en kulonbozo szintet jelolnek meg matekban is, fuggoen attol, hogy ki hova szeretne menni tovabbtanulni. De az a megoldas, hogy marpedig mindenkinek kell nyelvvizsga ahhoz, hogy diplomat kapjon, az abszurd.
Szerintem.

La Pantera 2014.02.07. 18:16:51

@mojyo: persze, nem a nyelvvizsga a lényeg, hanem a tudás.
Viszont a tudásodat egy téged nem ismerő szervezetnek (mondjuk az egyetem) úgy tudod bizonyítani, hogy mutatsz róla egy papírt.
erre a nyelvvizsgánál jobbat még nem találtak ki.

La Pantera 2014.02.07. 18:20:39

@morsels: van normál, illetve emelt szintű érettségi egy-egy tárgyból.
Én nem tartom abszurdnak a nyelvvizsgát a diplomához, hanem teljesen normális, alapvető követelésnek.
Szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.07. 18:33:24

@morsels: azzal egyébként én egyetértenék, hogy csak szakmai nyelvvizsga, és csak olvasás / írás szakmai témákban legyen elég a diplomához.
úgy emlékszem, pl a műszakin átverték, hogy legyen saját nyelvvizsgájuk, és 2002 körül mindenki oda özönlött, mert könnyebb volt, mint az ORIGO? fogalmam sincs, azóta megfojtották-e ezeket. a külkeren is volt saját nyelvvizsga 2006 körül, az egyik évfolyamtársam volt az akkreditáció koordinátora.
a teljesen agyatlan fordítós szivatós nyelvvizsgáknak én sem vagyok a híve egyáltalán.
hogy én hány nyelvet, az egy érdekes kérdés, mert az angol az, ami napi szinten, a többi nyelvemet meg 10-15 éve nem használom semmire, úgyhogy nagyon passzívak, tévében mondjuk híreket megérteném, el tudok olvasni a neten cikkeket, de beszélni azt már nem. erre a katyvaszra jött rá a thai konyhanyelv, aminek több mint a felét jól el is felejtettem a két év távollét alatt.
a részletek unalmasak, és nehezen is definiálom, hogy mit jelent tudni egy nyelvet, úgyhogy megkíméllek az unalmas részletektől. (spanyol vagy portugál nyelvvizsgát le tudnék húzni egy hónap múlva, ha kéne, ha már konkrétan a vizsgákról van szó.)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 18:36:38

@Herr Géza: "Az igaz, hogy egy mérnök lehet idegennyelv nélkül jó mérnök."

En, mint mernok, azt mondom hogy meg ez sem teljesen igaz. Egy jo mernoknek a sajat szakteruleten relevans osszes sztenderddel es szabvannyal illik tisztaban lennie. Es tekintve hogy ezek az eltero sztenderdek altalaban elteru orszagokhoz kapcsolodnak, szerintem alap hogy legalabb a (nemzetkozi) angolt illik beszelnie.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 18:44:43

@Mr Long: Szerintem IELTS-t csinalj.

Alapvetoen 2 vizsga szabvany van a Fold szinte osszes angol nyelvu oktatasi intezmenyeben elfogadnak, az IELTS es a TOEFL.
Nyilvan UK-ben elul a Cambridge-t is elfogadjak mindenhol, de en azt mondom hogy ha mar foglalkozol akkor csinald nagyban. Go global! :)

A TOEFL es az IELTS kozott meg egyszeru donteni mert a TOEFL-t kozpontilag iranyitjak amerikabol es mar a jelentkezes is eleg komplikalt illetve a support is gyerek cipoban jar. En legalabbis eloszor arra akartam jelentkezni de egyszeruen nem tudtam igy lett IELTS. Nem bantam meg. Annyira profin bonyolitottak le az egeszet a jelentkezestol a dokumentum kipostazasaig hogy sutott roluk a profizmus. Igaz, en meg Mo.-n csinaltam meg egy eve, de nincs jelentosege mert mindenhol a helyi British Council szervezi tudtommal.

En nem tartom magam egy nyelvzseninek de minimalis, 1-2 hetes rakeszulessel vegul 7.5-ost csinaltam szoval szerintem nem is olyan borzaszto. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 18:46:46

@Don Kartasch: Botranyos a helyesirasom. Elnezest, nincs ra mentsegem. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 18:59:11

@La Pantera:

Finnországban mindenhol jelen van a svéd nyelv, az meg az angol közeli rokona.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 19:01:29

@bpetya75:

Egész más, azok normális belső tüntetések, nemzetközi politikai hatás nélkül.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 19:04:11

@La Pantera:

Ezért nem lehet az egyes országokat összevetni, nagyon mások a körülmények.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 19:06:50

@tanato:

A magyar idegennyelvi helyzet a kommunizmus alatt romlott le. Még 1945-ben is kétnyelvű város volt Budapest.

bpetya75 2014.02.07. 19:10:33

@maxval a gondolkodó birca:

Öcsém elmesélése alapján kábé, mint nálunk anno az orosz. Azzal a különbséggel, hogy bizonyos munkakörök betöltéséhez szükség van náluk svéd nyelvvizsgára.

Nagyon szűkszavú vagy. Pedig nem provokáció volt, tényleg érdekelne a véleményed. Vagy tényleg csak annyit gondolsz a dologról, hogy itt nincs külföldi nyomás, belpolitikai konfliktus eszkalálódik?

blackhairlady 2014.02.07. 19:14:14

@Mr Long: Nem, o nem katona, nem is volt soha.

morsels (törölt) 2014.02.07. 19:18:07

@La Pantera:
En ugy vagyok vele, hogy egy mernok kepes legyen elvegezni azt, amire kikepeztek.
Aztan ha meg beszel masik nyelvet is, akkor az egy bonus.

De nezzuk maskepp. Ha nem beszel kulfoldiul, csak sajat magaval szur ki. Viszont ha rosszul meretez valamit, akkor jopar meg is halhatnak.
Szoval ezert tartom abszurdnak, hogy a nyelvvizsga kotelezo.

Van itt jopar mernok, akik mernokkent dolgoznak kulfoldon. En kivancsi lennek, hogy kitol kerte a jelenlegi alkalmazoja a nyelvvizsga papirjat? Erosen ketlem, hogy barkit is erdekel. Ha tud kommunikalni, akkor az mar jo.

tanato 2014.02.07. 19:20:39

@maxval a gondolkodó birca: Jogos,a nagyszüleim korosztályából tényleg sokan beszéltek németül.

morsels (törölt) 2014.02.07. 19:21:09

@Chang Yai:
Mondom, szerintem ezt egyszeruen annak kene meghataroznia, aki fel akarja venni. Mondom, szerintem :-)
De a szakmai nyelvvizsganak meg mindig tobb ertelme van, mint mondjuk egy rigo utcainak. Bar annak sem latom ertelmet.
Vagy felveszik, vagy nem.
Ilyen egyszeru.

Latcho Rom 2014.02.07. 19:24:13

@maxval a gondolkodó birca: Az hogy annyi ember eltunt ket nyelv tudással, nem a komcsik bune.

Kotelezo ruszki igen, de az mas teszta.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 19:26:19

@morsels: "Van itt jopar mernok, akik mernokkent dolgoznak kulfoldon. En kivancsi lennek, hogy kitol kerte a jelenlegi alkalmazoja a nyelvvizsga papirjat? Erosen ketlem, hogy barkit is erdekel. Ha tud kommunikalni, akkor az mar jo."

Nem, nem kertek tolem se Norvegiaban, se UK-ben nyelvvizsgat. :)

DieNanny CH 2014.02.07. 19:42:49

@La Pantera:

Ebben a tanulmányban arról van szó, hogy hányan mondták azt, hogy idegen nyelven beszélnek! Nem arról, hogy hánynak van nyelvvizsgája!
Húgom nagyon jól megérteti magát angolul, de már ötször próbált meg levizsgázni, és nem sikerült. Azóta sincs kézben a diplomája...

Ennike (DK) 2014.02.07. 19:43:04

Ha mar a nyelvekrol van szo, most en is mondom a magamet. Szoval: Erdely, Brasso, magyar tagozatra jartam 12 evfolyamon, kotelezo volt a roman, ezert nekunk minden felveteli vizsgan, magyar, matek, meg a kotelezo roman is ott volt. Romanul nem tudtam iskolas koromig, es nem emlekszem mikor tanultam meg, de az utcaban a gyerekektol szerintem. Hogyan lehetseges az, hogy nyolcadikos koromban, sokkal jobb eredmenyeket ertem el a gimnaziumba valo felvetelimen, mint sok korombeli anyanyelvu roman, ugy, hogy a csaladban es iskolaban csak magyarul beszelgettunk, az utca, a piac, meg az uzletekben hasznaltam a romant, erettsegin, szinten nagyon jo eredmenyt produkaltam, igaz, en voltam az elso, aki roman regenyt olvasott az osztalyban, mert erdekelt a tema. Most is nagyon jol beszelek es irok romanul.
Angol: soha, de soha nem volt jo angoltanarom, pedig sok even keresztul tanitottak, jol ertek es olvasok, passziv a tudasom, beszelni, szegyenletesen tudok. A foiskolai diplomahoz szakmai angolt semmi erofeszites nelkul 75%ra teljesitettem.
Nemet: Kozepiskola heti 1 ora, egyik legjobb nemetes voltam, eredmeny, szinte semmit nem tudok, de nem tudnanak eladni:)
Dan: 3 honapos intenziv (Budapesten tartott) kurzus utan, bedobtak a mely vizbe Koppenhagaban kardiologian dolgozni.... Vert izzadtam, nem ertettem,amit mondanak, a szakmai kifejezeseket igen, es csak 9 honap utan mertem telefonalni, 9 honap utan megneztem a Tetovalt lany cimu sved filmet dan felirattal, es megertettem! 2 ev utan megkockaztattam a halado kozepfokut, ugy, hogy nem jartam nyelviskolaba, csak a munkahely, Tv, radio voltak a segitsegeim, szobelim nagyon jo lett, irasbelim elfogadhato. (2010),azota sokkal jobb. A danok azt mondjak,jo nyelverzekem van, aha, en is azt hiszem, de, szorgalmam nulla.
En a kollegaktol tanultam meg a nyelvtant, a mondatszerkezeteket. Hatalmas szokincsem van, ezt meg viccesen is tudom hasznalni. Tankonyv, tanar nelkul tanultam meg. Akcentusom boven van, meg is marad, de nagyon jol megy a dan.
Summa summarum, vanak nagyon szorgalmasok, akik a szorgalommal sokat elernek, en az ellenkezo taborba tartozom, a kornyezetbol tanulom, meg az olvasmanyaimbol, az intelligens radiobeszelgetesekbol, a Tv-bol. Raerzesem van, ez meg adottsag azt hiszem.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.07. 19:45:19

@DieNanny [SZ,CH]: csak pénz kérdes az egesz vegye meg a vizsga anyagat ... amik kiderultek ... es amik nem ... a fenti cikkben

Ennike (DK) 2014.02.07. 19:47:49

Apropo Mo-i nyelvvizsgak, rengeteg embert ismertem, akiknek ennyi meg annyi nyelvvizsgajuk volt, de ha kellett, nem tudtak megszolalni, na errol ennyit...Meg a ket, 3 diplomas fitogtatas, es semmihez nem ertes, mert valahol Mo-on nagy divat a diploma gyujtes, minel tobb, annal jobb, es annal jobban nem ertes semmihez...

DieNanny CH 2014.02.07. 19:51:47

@mojyo:

Én is először muszájból tanultam a németet - hogy ugye a családnál megértsenek.
De aztán kinyílt előttem a világ! Gyönyörű helyek vannak német nyelvterületeken, amihez nem kell tolmács, ha nincs meg valami a magyar wikin, megyek a németre; ha egy könyv még nincs meg magyarul, elolvasom németül! Nagyon jó érzés! Ez nálam a nyelvtudás lényege! (Igazából, ha a rideg valóságot nézem, csupán azért van állásom, mert tudok még egy nyelvet. És ezáltal tudok esetleg utazni, internetet fizetni, könyvet megvenni...)

morsels (törölt) 2014.02.07. 19:58:55

@DieNanny [SZ,CH]:
En is muszajbol tanultam meg angolul :-).

montroyal ( CAN qc) 2014.02.07. 19:59:27

@Ennike (DK): mindenki(sokan) megoldja OKOSBA magyar mentalitas szerint ... csak kapcsolat kell hozza es meg lehet szerezni a vizsga anyagot ....
a magyar orszagon megszerzett idegen nyelv vizsga , hosszabb kulfoldi gyakorlat nelkul sz@.t se ér...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 20:01:42

@Ennike (DK): Azert az nem rosz eredmeny am! :)
A mainstream skandinav nyelvek (sved, norveg, dan) kozul nekunk a dan a legnehezebb a fura, torokhangos kiejtesek miatt. :)

Ennike (DK) 2014.02.07. 20:03:30

@montroyal: en is hallottam, hogy "megvette" a nyelvvizsgat, ezert nem tudott megszolalni, de hivalkodott vele am!

Ennike (DK) 2014.02.07. 20:05:45

@Don Kartasch: Igen igy van, es barmennyit gyakorolom, a dan "r" et nem tudom mondani, en csak recsegtetve.a legnehezebb szavam.: røget øred (fustolt pisztrang), a jo istennek sem tudom:)))

2014.02.07. 20:06:38

@Ennike (DK): letezik ilyen, nem hiszem, hogy ez lenne a tipikus.
Semmi csaladi kotelekem nincs a Rigohoz, de a francia vizsgaztato jol tudott franciaul es fairek voltak.

Az angol cambridges story buzlik messzirol

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 20:09:17

@bpetya75:

A lényeg: nagyon más mint az ukrán helyzet.

Ennike (DK) 2014.02.07. 20:14:57

A hugom angoltanar, Kolozsvaron diplomazott, es idestova 14 eve tanit Budapesten, magannyelviskola, kozepiskola, OKj-s iskola, sajat tanitvanyok, es meg mindig ki van akadva a rendszeren, volt angol tanar kollegakkal Angliaban, szegyenkezve mondta, o volt a tolmacs....nem ELTE-s kollegak voltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 20:27:11

@lexrex:
Az a helyzet Lex hogy itt a blogon kommentelő hölgyek közül azokat akiknek humoruk van a fél kezemen meg tudnám számolni. Lehet hogy Madár balja is elég lenne.
Időnként bekóstolok többi közül egyet-egyet hátha...
De nem. Még sohasem.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

La Pantera 2014.02.07. 20:30:37

@DieNanny [SZ,CH]:
Figyelj már. Arról volt szó ma, hogy ha valaki akar diplomát, akkor tudjon legalább 1 idegen nyelvet.
Ezt a diplomakiadó szervezetnek (egyetem) te úgy tudod bizonyítani, hogy bemutatsz egy papírt, ami írásbeli vizsga jellegénél fogva elvont, nem gyakorlati tudást tükröz. Nyilván az "életben" nem kell dass-os mellékmondatokat zu+ Infinitiv-vé átalakítanod vagy újságcímeket párosítanod a cikkekhez, és még van egy sor ilyen idióta feladat
Mindenki tudja, hogy ha van egy középfokú papírod még messze állsz attól, hogy nyelvterületen gond nélkül megértesd magad.
Ez csak egy papír, de másképp nem lehet megoldani, hogy igazold a nyelvtudásod. Az egyetemnek valószínűleg nem lesz kapacitása arra, hogy anyanyelvű beszélőket uszítson a diplomát akarókra, és azok több száz diákot teszteljenek, mennyire jól is tudnak az adott nyelven. Attól még, hogy pl. a húgod jól tud beszélni, még nem biztos, hogy "középfokon" van és megérdemli a nyelvvizsgát, mert lehet, hogy pl. írni nem tud vagy a hallás utáni értése gyenge.

2014.02.07. 20:33:58

@morsels: @La Pantera: En ertem.... Azt nem mondtam egy szoval sem, hogy a ketto nem tartozik ossze... marmint, nalam a nyelvvizsga es a nyelvtudas az nem ket kulon dolog.... Azt akartam mondani, hogy ha ez az alap motivacio megvan, hogy azert tanuljunk nyelvet, hogy megertsuk a vilagot, akkor azutan mar csak le lehet tenni egy nyelvvizsgat, nem?

2014.02.07. 20:36:37

@DieNanny [SZ,CH]: 'melyik ország melyik főiskoláján kérnek a diplomához nyelvvizsgát?'

Sok orszagban angolul van eleve a felsooktatas, tehat ha nem tudsz angolul, fel sem vesznek egyetemre. Ezek tobbek kozott olyan orszagok (pl. Szaudi Arabia, India) ahol a lakosok anyanyelve egy nagyon elterjedt nyelv a magyarhoz kepest (pl. arab, hindi) es megis angolul kell tanulniuk ha diplomat akarnak.

Latcho Rom 2014.02.07. 20:38:46

@mojyo: Azt hiszem hogy morsels azt probalja fejtegetni hogy a nyelvvizsga csak egy magyaroszagon elo dolog, kint semmi jelentosege sincs, beszelni kell, irni, olvasni, erteni.

Ha hazamesz, az mas dolog..amint olvastuk itt, evtizedekig kint elo, majd anyanyelven angolul, s mas nyelveken beszelo emberek is elhasaltak amikor hazakoltoztek...

Nekem volt francia nyelvizsgam, s nagyon sokszor egy kukkot se ertettem az elso hetekben FR-ban.

La Pantera 2014.02.07. 20:46:55

@mojyo: egyetértek veled, egy magát értelmiséginek valló emberben legyen igény, érdeklődés arra, hogy más nyelven is tájékozódni, művelődni, szórakozni tudjon. Persze, hogy nem a papír fontos, hanem a tudás. Én is imádok idegen nyelven olvasni, tévézni, teljesen más a hangulata a könyvnek, filmnek mint magyar fordításban / szinkronosan!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 20:47:06

Na szóval...

kepkezelo.com/images/z9ql133oncpusqbmfsmi.jpg

Teljesen korrekt jó poszt volt.
Abból is látszik hogy alig volt róla szó.
Felhívom HA figyelmét hogy a mai termés alapján már hiányzik a népeknek egy akcentusos nyelvtanulós identitásos poszt.
A posztról nekem Dízelmerdzsó Jenő fröccsöntő kisiparos jutott az eszembe aki a falú gazdag vállalkozója volt mert ő gyártotta a búcsúsoknak a sok műanyag szart.
Ők voltak a MASZEK-ok.
Biztos mindenki tudja hogy a maszek szót Kellér Dezső alkotta a magánszektor szóból.
A posztoló is fröccsöntő mégha csak műanyag is.
Az eset tipikus.
Megnézte milyen keresett a szakmája és mivel nagyon, így hát lelépett.
Egy adófizetővel megint kevesebb ott egyel meg több itt.
Farkastörvények uralkodnak a világban elvtársaim.
:))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.02.07. 20:49:10

kkor valami infot felreertettem :) Meg multkor a taszari izomagyu texasiak kapcsam emlegetted igy azt hittem o is katona.

@Don Kartasch: Hat jo! Cheers mate. Majd meselj az egyetemrol, lehet privatban is.

2014.02.07. 20:51:30

@Mr Long: Angliaban tovabbtanulasnal majdnem mindig IELTS-t kernek, en a helyedben azzal probalkoznek.

wuaaa 2014.02.07. 20:51:59

@Ennike (DK):
"...røget øred, a jo istennek sem tudom:))) "

Krumplival a szádban próbáltad-e már? :) Dán.... OMG! :))

www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk

Mr Long 2014.02.07. 20:53:03

@morsels: Miert kernek? Volt interju angolul :) En hoztam szoba a nyelvvizsgat, de azert mert hiaba elek itt nem angol nyelvu orszagbol jottem, nem vagyok brit igy kell egy nyelvvizsga a jelentkezesemhez az egyetemen.

Hari Seldon 2 2014.02.07. 20:58:27

@maxval a gondolkodó birca:
Hogy most én legyek a fontoskodó:
A Botteni öböl keleti partján (ostbotten, vagy valami ilyesmi) vannak a svéd nyelvűek többségben, meg a finn öböl környékén.
Az ország más részein gyakorlatilag nincs svéd nyelvű. Sőt már hallottam/olvastam olyan cikket, ahol arról írtak, hogy a kelet finn tartományokban a svéd iskolai órákat inkább oroszra szeretnék cserélni.
Azért emlékszem erre, mert nálunk meg éppen az van, hogy szeretnénk elfelejteni minden orosz kapcsolatot.

Ennike (DK) 2014.02.07. 21:04:02

@diggerdriver: mert tel van es sotet, es csak 17 orat volt napsutes januarban, elni is alig birok mar, nemhogy viccesnek lenni, es, es, es, most hisztis is:)

Ennike (DK) 2014.02.07. 21:05:20

@wuaaa: nem, de egyszer megprobalok annyi unikumot inni, hatha sikerul:))))

DieNanny CH 2014.02.07. 21:06:39

@La Pantera:

"Attól még, hogy pl. a húgod jól tud beszélni, még nem biztos, hogy "középfokon" van "

De hát ez pont lényegtelen! Nagyon jó eredménnyel elvégezte az egyetemet, és olyan állása van, amihez nem kell nyelvvizsga.

Most gondolj bele. Majdnem minden álláshoz kell diploma. Diplomához viszont kell nyelvvizsga. Viszont maga a munkakör nem kíván meg idegennyelv-tudást.
Tehát: ez a hülyeség, nyelvvizsgát kérni a diploma kiadásához.

Nekem pont mázlim volt, '99 februárjában államvizsgáztam, feltétel volt egy 60 órás nyelvtanfolyam elvégzése egy akkreditált nyelviskolában. Ennyi. Óvónőként nem is volt szükségem a nyelvre! Főleg, mivel nyelvvizsgával rendelkező kolléganőm nem is kapott nyelvpótlékot. Nyelvtanításhoz pedig szükség van egy másoddiplomás képzésre, amihez úgyis kell nyelvtudás.

És hány ilyen szakma van! Aki idegennyelvű szakmai anyagot akar olvasni, az úgyis belevág a nyelvtanulásba.
Ezért tartom feleslegesnek a vizsgapapírt.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.07. 21:06:47

hogy a témahoz szoljak a muanyag iparba nalunk legalabb is elobb utobb mindig van munka mert nagyon szarul fizetik ..es nagy tudas nem kell hozza ..

DieNanny CH 2014.02.07. 21:10:28

@Mirjam2:

És abban a sok országban nyelvvizsgapapírt kérnek, vagy beszélnek veled 5 percet, hogy lássák, tudod-e a nyelvet?

Ennike (DK) 2014.02.07. 21:10:57

@wuaaa: kosz, a videot, jo volt, na valahogy igy...

PannonBoy 2014.02.07. 21:13:17

Látom a kommentekből, hogy a diploma kiadásához szükséges nyelvvizsgáról folyt az eszmecsere. Kifejteném én is a véleményem.

1. Alapvetően elvárható egy diplomás embertől (bármely szakterület), hogy legalább egy élő idegen nyelven beszéljen.

2. Szerintem az egyetemen kívül rengeteg nyelviskola található (vannak olyan egyetemek, amelyek saját nyelviskolát is működtetnek), így nem kivitelezhetetlen a nyelv megtanulása.

3. A diplomamentési program azért is hülyeség, mert aki akart nyelvvizsgát szerezni, az eddig is megtehette, aki nem akar, azon nem lehet segíteni.

4. Nekem két kölönböző idegen nyelv kellett a diploma kiadásához, és lám, nem haltam bele. (Más kérdés, hogy csak az egyiket használom.)

2014.02.07. 21:16:26

@shakti_rom: Jaaa.... mar igy ertem. Azt nem tudom, hogy tenyleg igy van-e, szerintem a nyelvvizsga mint olyan az nem magyar obszesszio, de a megvalositasuk meg a vizsgarendszerek tudnak furak lenni, ez teny. Nekem is van olyan ami nem tul sokat er (egy olyan nyelvbol amit nem kulonosebben szerettem de azt muszaj volt) na es? :D Majd ha megszeretem es komolyan akarom venni kesobb, akkor megtanulom ujra, jobban. Amikor megbuktam (olyan is volt, egy masik nyelvbol), akkor meg elmentem megegyszer es meglettt... Szoval.... azt elismerem, hogy letezik a lyuk a nyelvvizsga es az ugynevezett "valodi tudas" kozott, de nem erzem oriasin tatongonak azert, igy en nem igazan erzem ezt a problemat, lehet bele se kellett volna szolnom, azt hiszem tenyleg nem voltam kepben mirol volt szo. :D

______________ (törölt) 2014.02.07. 21:20:38

@La Pantera: szerintem az értelmiségi és a diplomás egymástól igencsak eltérő fogalmak. azt nem mondom, hogy diszjunkt halmazok, de én nagyon sok diplomást ismerek, akik nem értelmiségiek. közülük ráadásul rengetegen szellemi segédmunkásként dolgoznak (ami nem feltétlenül a képességeiknek megfelelő munka). tipikusan a multik és a call-centerek a gyűjtőhelyei a jobb sorsra érdemes - és értelmes munkára is alkalmas - diplomásoknak.
manapság a megfelelő kohorszok közel 50%-a jár egyetemre / főiskolára. elég sokan el is végzik. akkor most a társadalom közel 50%-a értelmiségi? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.07. 21:29:07

Újra előjött a gyerekkel külfödre, gyámüggyel téma...

A legfrissebb "helyi" tényállások a cikk végén, a fotó után:

www.nlcafe.hu/csalad/20140207/kulfoldre-koltozes-gyamugy-szulok-gyerek/

M. Péter 2014.02.07. 21:29:44

@Don Kartasch: A külföldi egyetemi diploma egynyelvű komplex felsőfokú nyelvvizsgának felel meg, erről van rendelet, azt viszont nem tudom hogy konkrétan mit kell csinálni az elismertetéséhez. Fordításhoz minimum kétnyelvű nyelvvizsga kellene, és lehet, hogy fordítani nem tudott az illető.

Egyébként gyengébb brit egyetemekre be lehet jutni 5,5-es IELTS-szel, ami középfok alja, ott kap az ember egy 3rd class degree-t anélkül, hogy megőltetné magát a tanulásban, és azt már el is ismerik Mo.-n felsőfoknak.

Ennike (DK) 2014.02.07. 21:33:22

@diggerdriver: abszolut!!!!!, valahogy igy!!!!! en is ez vagyok

morsels (törölt) 2014.02.07. 21:36:45

@Mr Long:
Najo, azt hiszem tultargyaltuk.
Maradunk abban, hogy itt par holgy velemenye szerint akinek nincs nyelvvizsgaja, az nem kapthat diplomat, nem tolthet be ertelmisegi munkakort.
Meg persze igenytelen is.

(mondjuk nekem sincs nyelvvizsgam, biztos azert kotozkodok)

nyuszigonosz 2014.02.07. 21:46:00

@morsels: :-))

Most nem fogom visszaolvasni az egész eszmefuttatást, mert annyira nem érdekel.
Mondjuk én nagyon jól megvagyok a nyelvtudásommal /nyelvtudásomból és nincs klasszikus értelemben vett nyelvvizsgám.
Nahát, még a végén rájövök, hoyg igénytelen vagyok. :-)))))

morsels (törölt) 2014.02.07. 21:56:11

@nyuszigonosz/D/:
En is itt tudtam meg.
Bar valoszinuleg ez csak a magyarorszagon diplomazni akarokra vonatkozik.

De tenyleg nem ertem, hogy miert kotik a diplomat a nyelvvizsgahoz (vagy akar nyelvtudashoz), hacsak valaki nem nyelvtanar akar lenni.
Persze, oktatni kell, meg minden, jo lenne, ha mindenki beszelne meg egy nyelvet a magyaron kivul, szoval nem ezzel van bajom.
Csak azt nem ertem, hogy miert kotik a diplomahoz.
Elvileg az egyetemeken, foiskolakon mar olyanok tanulnak, akik tudjak, hogy mit akarnak csinalni. Ha ahhoz kell nekik az idegen nyelv tudasa, akkor ugyis megtanuljak. Ha valami miatt nem akarjak (akar igenytelensegbol), akkor azert a diplomajukat kapjak meg.
En csak ennyit irtam, dehat a nyelvtanar szekcio leszavazott :-)

Latcho Rom 2014.02.07. 22:08:51

@mojyo: en csak a magyar, es az itteni francia vizsgakat ismerem, ami ugyszint egy faramuci dolog, foleg allami, angolnyelvu kadereknek, aki olyan melot celoznak meg amihez kotelezo s ketnyelvuseg.

Muscari 2014.02.07. 22:20:10

@diggerdriver: :-)))))

Digger, a fiam hetfon kezd Westminsterben. Orok hala a segitsegedert es jo tanacsaidert :-)

Mr Long 2014.02.07. 22:20:13

@M. Péter: Es mire megy egy felsofoku nyelvvizsgaval? Bar van par ceg, aki nyelvvizsgat ker, de nem tudom miert...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.07. 22:20:59

@tanato: @nezzazegfele: Én csak egyet nem értek! Milyafaxnak kell hazamenni a nyelvvizsga miatt?! Mert olcsobb? Vagy mert szopatni akarjäk magukat? Meg kell kérdezni, hogy melyik tipusu, melyik iskola ältali nyelvvizsgät fogadjäk el, és azt kell kint lerakni! Sokkal egyszerübb, és nem kell magyar-bantu / bantu-magyar forditäsokkal szenvedni pluszban. Az meg ugye még hab a tortän, hogy a kintiek értik is és hasznäljäk is a mindennapos nyelvet, és nem a 20évvel ezelötti standardot kérik szämon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 22:22:54

@Muscari:
Na ez egy nagyon jó hír.
Örülök neki és sok sikert kívánok.

nyuszigonosz 2014.02.07. 22:28:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nos, ezt én sem értem, de valahogy átsiklottam felette, meg mint már írtam @morsels: nek is, nem olyan érdekes a téma.
Morsels, hogy pont a nyelvtanár szekció szavazott le, hát ezen nem csodálkozom. :-)
Igen, vannak kiváló nyelvtanárok, de vannak bizony olyanok is, akik ha az adott nyelvük hazájában vannak, hát tolmács segítsége szükséges. :-)) Írta is valaki fentebb, azthiszem.
Gondolom ott a probléma Magyarországon is egy nyelvvizsgával, hogy tényleg egy 20 évvel ezelötti standardot kérnek és hát mára már változott az összes nyelv. Szinte napról napra változik a használt nyelv.

Hogy az poszthoz is szóljak: nos, az tetszett!

Latcho Rom 2014.02.07. 22:29:49

offos de megis..

kik irjak ezeket az otromba, valotlan faszsagokat, eszmeletlen

meghogy Leno tette naggya a tonight show-t, Johhny terdet csapkodja a rohogestol a menyorszagban....s a tobbi is alulinformalt gyenge copy-paste valahonnan..

index.hu/kultur/media/2014/02/07/konnyek_kozott_bucsuzott_jay_leno/

on

Latcho Rom 2014.02.07. 22:30:46

@nyuszigonosz/D/: nekem is tetszett, mielott kikapok a rohogo masinatol :)

nyuszigonosz 2014.02.07. 22:32:24

@Muscari: Örülök, hogy a fiadnak lett munkája és sok sikert neki.

Latcho Rom 2014.02.07. 22:33:11

csalga maxi..kobor kutyak, 50 milliardbol?

bizony mondom neked komam, hogy a takony meg mindig ott log a ruszki csizman...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.07. 22:33:19

@Chang Yai: "...szerintem már eleve elsőben el kéne kezdeni..." Ezzel csak annyiban nem értek egyet, hogy van akinek még a sajät anyanyelve is gondot okoz. Rengetegen nincsenek tisztäban az alapfogalmakkal anyanyelvi szinten. Azoknak hogy tanitanäd meg? A képbe még bejön a jotanulo vs rossz / nehezebben tanulo is, illetve a "tanterv"...
Amugy abbol a szempontbol @Babette_: -tel értek egyet, hogy döntse el mindenki sajät maga, hogy kell-e neki az idegennyelv ismerete. Mert annak semmi értelme nincsen, hogy vki bebifläzza, aztän megszerzi a nyevvizsgät, oszt' jo napot! Ennyi erövel, ahogy Babette is irta, lehetne jogsit is kérni a diplomähoz. :-)
Az én véleményem is az, hogy ahäny nyelven tudsz, annyi (féle) ember vagy, viszont a lehetöséget a välasztäsra az egyénnek kéne megadni. Ha kell neki a toväbbfejlödéshez (vagy egyszerüen csak érdekli) egy/két/ härom stb idegennyelv, akkor ugyis meg fogja tanulni azon a szinten, amilyen szinten kell neki. És igen, lesznek olyanok is, akik szakszövegeket fognak olvasni, de egy pohär vizet nem fognak tudni kérni "élöben"...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 22:34:08

@Mr Long: "Hat jo! Cheers mate. Majd meselj az egyetemrol, lehet privatban is."

Ahhh, meg csak a felszint kapargatom. Majd meselek kesobb, ha mar lesz mit. Vagy ha mogottem lesz majd vagy 3-4 modul, akkor megprobalok megszulni majd egy posztot az angol tavoktatas rejtelmeirol, hatha lesz meg 1-2 elvetemult orult akit erdekel. :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.02.07. 22:34:31

@Evain:
Hát, úgy látszik rajtam és a poszttolón kívül senki nem lakik itt... :)
Mert senki nem javít ki téged, már bocsi. :)
Pm délen van, kb az egész sziget-kóceráj déli partjának közepén, Londontól olyan 100-120km-re.
Az üdülési rész stimmel, de inkább Brighton a nagy üdülős központ, híresebb ebben, szintén dél, de közelebb van Londonhoz.

Taxomükke (UK) 2014.02.07. 22:47:37

@diggerdriver: Lehet, hogy a te vicceiddel van baj.
Az én humoromra is van, akik vevő, más meg kiakad rajta.
Mesélhetnék...

morsels (törölt) 2014.02.07. 22:51:10

@nyuszigonosz/D/:
A vicces az, hogy Chang Yai azt hiszem Indoneziaban dolgozik, egy elit iskolaban angoltanar.
Talan majd legkozelebb megkerdezem tole, hogy az indonez iskolakban (nem az ovekben) milyen szintu az angol tanitasa, meg mennyit fizetnek erte, mert ugye a sajat megbecsultseget hasonlitja a magyar angoltanarok elismeresehez.

Namost en elhiszem, hogy jo is abban, amit csinal, de ha jol emlekszem, akkor gyerekeket tanit. Also tagozat, vagy valami ilyesmi (legalabbis ez jott le abbol, amit irt).

Es ebbol o leszurte azt, hogy magyar diplomat ne lehessen kiadni nyelvvizsga nelkul.

Jo, nem abszurd, legyen szurrealis. Marmint a levezetes.

morsels (törölt) 2014.02.07. 22:56:44

@shakti_rom:
Mondjuk ez ugy hulyeseg, ahogy van.
Eleve Leno es Letterman kozott ment az, hogy ki vegye at Carson musorat. Aztan ugye Conan O'Brian-nek adtak oda, mert Leno alatt nem ment a musor igazan, Letterman meg mar nem akarta, viszont Conant attettek egy masik idobpontra, szoval volt ott balhe rendesen.

A lenyeg az, hogy visszamentek Lenora. Valoszinuleg az index atvett egy hollywoodi cikket.
Ennyi.

2014.02.07. 22:56:48

@morsels: Burma. Ha szavazunk en is nyelvvizsga parti vagyok

Off
Megvettem a Kindlet, majd beszamolok az elmenyrol hetfon

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:00:28

@charlieharper (UK, de nem London!):
Miert vagy nyelvvizsga parti?

Melyik Kindle-t vetted?

2014.02.07. 23:07:48

@diggerdriver: mar tobbszor sutottem. Egyszer tulkelt, egyszer meg alul es tiszta lapos lett.
Es egyszer mar sikerult rendeset is csinalni. Eddig mindig vettem back-upot, hatha elcseszem.

@morsels: a 21.szazadban, abszurdnak tartom egy Magyarorszagnak megfelelo meretu, helyi es gazadsagi parameterekkel ellatott orszagot, amelynek a felsooktatasbol kikerult munkaereje nem beszel nyelvet. Ne felejtsd el, hogy a kozalkalmazottakon kivul milyen penzbol teremtodik Mon a munka, illetve hova megy a termeles. Elsosorban nem a belso kerslet generalja. Igen, egy vizsga az "independent assessment" arrol, hogy tudsz egy nyelvet. Illetve, ha jol csinaljak a vizsgat.
Eddig itt ment a siras, hogy a magyar oktatas nem az eletre nevel.

A singaporei mintat tudom megint hozni (ez most nyilvan tulzasm de a lenyeget vedd ki). A legnagyobb huzasuk volt a kotelezo angolnyelvu oktatas, nezd meg mi lett beloluk 40-50 even belul.

2014.02.07. 23:10:07

@morsels: a paperwhite-ot, wifi, 3g

Furos 2014.02.07. 23:10:37

@Don Kartasch: En is besegitek majd par vizsga utan az en tapasztalataimmal.
Osszehasonlitjuk a szakokat :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 23:11:11

@charlieharper (UK, de nem London!):
Egyszer kell csak kikísérletezni az élesztőt.
Ugyanazt a fajtát ugyanazt a mennyiséget.

nyuszigonosz 2014.02.07. 23:11:13

@charlieharper (UK, de nem London!): Én meg inkább nyelv tudás párti.
Sajnos a kötelezö vizsga feltétele nem mindig hozza meg a várt eredményt, mégpedig a tényleges tudást.

2014.02.07. 23:12:30

@nyuszigonosz/D/: akkor a vizsgarendszeren kell valtoztani?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 23:13:19

@Furos:
Szia Tibi jó hogy néha benézel.
Sajnos áll a blogom rengeteg a meló ha lesz időm írok egy posztot igérem.
Jól vagytok minden rendben?

Furos 2014.02.07. 23:13:24

@Furos: Mondjuk nyelvvizsgam nincs....

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:14:51

@charlieharper (UK, de nem London!):
Szerintem a 3g felesleges, de kulonben jo dontes volt.
Tenyleg ugy lehet olvasni, mint egy paperback-t.

A Fire film nezesre van, nem igazan jo olvasni, nadehat mit ertek en hozza.
(persze vagy HD minosegu filmet nezel, vagy olvasol. az olvasas mas kategoria, nem veletlenul fejlesztettek ki az e-ink cuccot. es ebben a paperwhite nagyon jo. szerintem)

Mr Long 2014.02.07. 23:16:10

@charlieharper (UK, de nem London!): Nem tudom olvasol-e Times-ot, de elofizethetsz ra a kindlere. Minden reggel automatikusan letolti a wifin/3g-n keresztul es egesz olcso (£15/ho). Van ket het proba ra.
Miert 3g-t vettel, ha szabad kerdezni? Nem akarom okosan megmagyarazni, hogy folosleges neked, ne tarts tole :DDD

Latcho Rom 2014.02.07. 23:16:19

@morsels: Nem hiszem hogy egy holivudi cikk Johhny fole tette volna a kozepszeru lenot, valami nyelvvizsgas kis netfirkasz felreforditotta, ugy tunik.

En mar nem birok fentmaradni keson, a skotot megnezem nagyritkan, Dave es Conan idegesit..az uj skacot,szeretem, filmekben is, jo kis zenesz, a Roots a zenekara..de ot se fogom nezni, whathisname? dont get old..

Furos 2014.02.07. 23:17:09

@diggerdriver: Szeva.
Jah fasza minden. 2 het es koltozunk az uj fozdebe,baba 11 honapos es szalad mint a veszedelem, juniusban vizsgazok meg aprilis vegere meg kell legyen a beadandom de ma ellogtam fallabdazni aztan most csak doglodok a gep elott.
Majd ha jobb ido lesz gyertek le. Most eppen tokig allnak a highlanderek a vizben a mezon. Pottyet kicsapott a patak...

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:17:27

@charlieharper (UK, de nem London!):
Es szerinted erre a megoldas az, hogy a diplomat nyelvvizsgahoz kotik?
Ez nem oldja meg azokat a problemakat, amit te irtal egyreszt, masreszt nem az ellen voltam, hogy oktassanak nyelveket. Hogy tanitsak.
En csak azt irtam, hogy mondjuk amikor ti vesztek fel embereket, nem kertek nyelvvizsgat, ugye.

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:19:17

@shakti_rom:
Ohh.. nem vagyok en szakerto, nem is mennek bele a dologba, de hogy a Late Night Show nem Lenotol lett nagy, az biztos :-)
Az Carson volt.

Mr Long 2014.02.07. 23:20:06

@morsels: De te sem tarthatod eletszagunak, hogy angliaban az angol nyelvvizsgat kerik allasinterjun :) Gondolom ez alap, hogy beszdeli a nyelvet, Mo-n sem kernek magyar nyelvvizsgat a jelentkezotol.

auntbessi 2014.02.07. 23:20:51

@nezzazegfele: mivel az Alaptorveny garantalja, hogy a magyar jog nem lehet ellentetes a kulfoldi joggal, igy akit szivatnak nyugodtan megirhatja a hivatalnak, hogy lapozzak fel az alaptorveny asztalara kihelyezett granitszilardsagu konyvecsket, aztan kezdejenek el gondolkodni, ha megvan a megfejtes, akkor a faszasgukkal elmehetnek oda, ahova az erintettek kuldik oket
nem bonyonyult ez kulonosebben
az ugyvedno meg egy balfek

2014.02.07. 23:20:55

@Ennike (DK):

Az a nő, aki nem hisztizik, eredetileg férfi volt, csak átoperáltatta magát.

2014.02.07. 23:20:57

@diggerdriver:

Egy barátom mesélte. Egy ideig náluk lakott a nagybátyja. Egy alkalommal kabarét néztek a tv-ben. Az egész család fetrengett a röhögéstől. A nagybácsi rezzenéstelen arccal ült, majd megszólalt:
Fasza, szeretem a humort.

Kb. erről beszélsz?

______________ (törölt) 2014.02.07. 23:21:02

@mojyo:
szerintem (szinte) nem is érdemes úgy utazni, ha az ember nem beszéli a helyiek nyelvét (vagy legalább egy nyelvet, amin kommunikálni tud velük). azt amolyan imperialista tevékenységnek tartom, amikor a gazdag ország megy a szegényhez, amit a szegény (fogcsikorgatva) eltűr, mert kell neki az idegenforgalomból származó bevétel. de ez egy tipikusan alá-fölérendeltségi viszony, amikor a turista a pénzéért kap valamit. bámulhat. vásárolhat illúziót, de valahol a fogadó ország megvetése olvasható ki a látogatásából. fogyasztani, vásárolni, kapni akar: élményt, fényképeket, benyomásokat. ez nem egy kétoldalú, mellérendelt viszony. ez tipikusan a fogyasztói társadalom jellegzetessége. a vevő a király... a pénzedért megkaphatod. :(

a régi utazók nem ilyenek voltak. ők alázattal indultak el, a másik társadalom és annak embere, kultúrája iránti érdeklődés által hajtva. nem 12 napos körutazásban akarták besöpörni a "kihagyhatatlan" látnivalókat. nem meghódítani, kipipálni akarták a célországokat, mint valami trainspottinges szenvedélybeteg.

ezért aztán szerintem az igazi utazó a helyi nyelv ismerete nélkül nem is kel útra.

Latcho Rom 2014.02.07. 23:22:23

@morsels: yup.

korai dave kurvajo volt, megerte masnap almosan menni dolgozni.

talan mara kinotte magat ...elfogyott ez a late nite biznic, bar nem tudom ma mik a nezettsegi indexek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 23:24:08

@Furos: "En is besegitek majd par vizsga utan az en tapasztalataimmal.
Osszehasonlitjuk a szakokat :)"

En nem is vagyok kepben ezzel a reszevel. Mit tetszik tanulni, kezicsokolom? Remelem true vagy es valami Master of Distillery-t tanulsz... mondjuk ha igy van akkor mar most tudjuk boritekolni hogy neked lesz messze a legmenobb vegzettseged. :)

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:25:34

@Mr Long:
Hat ez az. Akkor miert kotik a diplomat a nyelvvizsgahoz?
Doesn't make sense.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 23:25:51

@Furos:
Ok köszi majd egyeztetünk.
Eső volt mostanában bőven.
Mi tökig állunk mindennap a sárban.
Szerencsére meló van rogyásig.
Egyre többen keresnek meg a blogon keresztül hogy jönnének ki segítsek tanácsokkal elindulni az építőiparban.

2014.02.07. 23:26:04

@morsels: nem Firet nem akartam, abban ugyanugy lett volna glare, mint a ipad-en es akkor "back to square1". Merthogy pont azert vettem, mert faj a szemem egy ido utan az ipaden olvasastol.
3g, hogy a vonaton is tudjak FTt letolteni meg minden mast, amihez kedvem tamad.

Most UKban miert kernenek angol nyelvvizsgat egy munkahelyen? Magyarorszagi helyzetrol beszeltunk.
Akkor ne nevezzuk nyelvvizsganak, hivjuk egyetemi kiertekelesnek. Ugyanaz, egy ertekelo panel rabolint, hogy az illeto tud -e arabul/angolul/kinaiul/oroszul. I rest my case.

Mr Long 2014.02.07. 23:26:08

@Don Kartasch: Par haver a pecsi egyetemen felvette a borkeszitest szabadon valaszthatoert. Aztan arra lett jo, hogy tudjak melyik olcso bort kell venni a boltban :) Lelemenyesek ezek a mernokok :DDDDDDD

Furos 2014.02.07. 23:26:20

@Don Kartasch: Masters in Brewing and Distilling :)

Latcho Rom 2014.02.07. 23:26:37

@charlieharper (UK, de nem London!): mi a late nite tv biznic feletek, nezed? neztek amerikai showkat is? az egyetlen bar nem annyira late brit musor a Jools Holland show, amit zenekedvelokent ismerned kell..mi nagyon szeretjuk..

Mr Long 2014.02.07. 23:26:56

@morsels: De a kettotol vonatkoztassunk el. Mas a diploma megszerzese es mas a kulfoldon dolgozas.

Mr Long 2014.02.07. 23:28:19

@charlieharper (UK, de nem London!): A telod ha tud wifi hot spotot, akkor a sima wifiset is raakaszthatod a telora es megy.

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:28:47

@Mr Long:
Jo, vonatkoztassunk.
Szerinted miert kell nyelvvizsga ahhoz, hogy valaki diplomat kapjon?

2014.02.07. 23:29:03

@diggerdriver: az utat, amin megyek az allomasra ma lezarta a rendorseg aradas miatt. Egy plussz 20 perces kerulom volt reggel az allomasra. Mar csak gumicsizmaban tudok kimenni. Es mi dombteton vagyunk!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.07. 23:29:18

@DieNanny [SZ,CH]: Nanny! Nem tudom, hogy kérnek-e itt konkrétan. Szerintem gimi végén igen. A sogorom Architekt. Beszéli a kelet-sväjci dialektust, az irodalmi németet, az olaszt, a franciät az angolt és a lengyelt (felesége szülei miatt "muszäj" volt megtanulnia). Aztän van még egy középiskolai tanär barätunk, aki mellesleg most ment ki Szingapurba egy magäniskoläba tanitani. :-) Ö beszéli a kelet-sväjci dialektust, az irodalmi németet, az olaszt és az angolt. Ügyvéd baräti häzaspär: a helyi dialektuson és az irodalmi németen kivül angolul, a läny még törökül is (szärmazäs), valamint irodalmi arabul.
Viszont van egy volt kollégäm, aki a fribourgi / freiburgi egyetemre jär, és nem fogadtäk el az otthoni érettségit (egyidös velünk), hanem le kellett vizsgäznia 1-2 tärgybol, megvolt, hogy milyen szintet kell megütnie, hogy bekerüljön.
@bpetya75: Szerintem egy fölsöfoku nyelvvizsgän sokan azért (is) hasalnak el, mert ott mär a nyelv "bövebb" ismerete kell. Ugy mint politika, természettudomänyok, irodalom stb. És arra mär tényleg "készülni kell", nem elég csak ugy poénbol az utcärol beugrani. :-)
@mojyo: Nem csak te gondolod igy! Viszont van, aki meg tényleg nem igy gondolja, és megelégszik egy nyelv ismeretével is...
@Mirjam2: És sok helyen eleve van egy szintfelmérö teszt, hogy az illetö képese-e megérteni azt a nyelvet, amin oktatnak.

Mr Long 2014.02.07. 23:30:06

@shakti_rom: en nem ott tanultam es utolag nem emlekszem a talalkozasokra :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 23:30:46

@lexrex:
Nyilvánosan annyit mondok hogy igen.
Nem nyilvánosan meg ha megmondanám miről beszélek akkor az itteni hölgytársadalom egyemberként zúdulna nyakamba.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Bájologni meg nem fogok.

Mr Long 2014.02.07. 23:30:46

@morsels: Mert ezzel igazolja, hogy tud egy idegen nyelvet. Hogy igazolja maskent?

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:31:21

@charlieharper (UK, de nem London!):
Pontosan. A tablet ugyanugy nem jo olvasasra, mint a monitor.
A 3g szerintem azert felesleges, mert let tudsz tolteni egy csomo dolgot, amit nem vagy kepes elolvasni addig, mig ujra WiFi-hoz jutsz.
A 3g olyan, mintha a SKL-det vezetned fel a szolohegyre.

Latcho Rom 2014.02.07. 23:31:59

@Mr Long: ehhh, nem tucc te semmit, ulj le hosszupuska :)

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:32:21

@Mr Long:
Nade ez a kerdesem, miert kell igazolnia, hogy tud idegen nyelvet??? Miert?

Mr Long 2014.02.07. 23:32:26

@morsels: As SLK az a kabrio? Abba fasza nagy hordot lehet betenni, mert a teto nem korlatoz :DDDDDDDDD

2014.02.07. 23:32:30

@shakti_rom: hat annyi nincs, mint nalatok. Jonathan Ross meg van egy par masik.
Nezd majd meg a tube-on Andy Parsons-t, vicces.

Mr Long 2014.02.07. 23:35:07

@morsels: Mar irtam delelott. Igaz, hogy a legtobb feltalalas, stb a magyaroktol szarmazik, de neha a Fold masik reszen is neha kitalalnak valami es celszeru lenne elolvasni.

2014.02.07. 23:37:02

@morsels: eddig nem az volt a gond, hogy az iskola nem eletre nevel?
Miert kell igazolnia a mutos orvosnak, hogy atment anatomiabol?

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:37:24

@Mr Long:
Ezzel nem valaszoltal a kerdesemre. Szerinted Tellernek, Bankinak, meg a tobbieknek volt nyelvvizsgajuk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.07. 23:37:27

@charlieharper (UK, de nem London!):
Na de bazmeg ilyen eső ami itt van a világon nincs.
Ülök a gépben ami egy 15tonnás elég nagy fülkéjű gép.
A szélvédő nyitva előttem és az pont 60centire van a térdemtől.
Viszont a combom közepéig ázok.
Hogyafaszomba?
Mert ha a szél fújna akkor megérteném de nem fúj.
Nem ismeri az eső a fizikát?
Itt az esernyő alatt is simán bőrig ázik az ember.

Latcho Rom 2014.02.07. 23:38:06

@Mr Long: az miert igazolas?

feltem amikor atjottunk, mi lesz ezzel, le tudom rakni a,Toeffelt? nem tudtam volna, keves volt az angolom. beiratkoztam az ottawa u-ra, ami egy francia profilu hely, kerdem az admin csajt..kell majd francia vizsgat tennem?? On parle en francai n est pas? vigyorgott s ennyi,volt - human szak, krimimologia.

2014.02.07. 23:39:47

@diggerdriver: nekem az az antiszocialis esernyom van, tudod, az a marha nagy, ami mellett mas nem fer el az uttesten. Ugy hivjak golf esernyo es ket retegu, hogy a szel ne tudja kiforditani. Azalatt nem azom. Cserebe minden szembejovo utal.

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:39:48

@charlieharper (UK, de nem London!):
Charlie, en nem mondtam azt, hogy ne tanitsanak idegen nyelvet.
En azt kerdeztem, hogy egy mernoki diploma kiadasa miert fugg nyelvvizsgatol.
Ennyi.

2014.02.07. 23:43:30

@morsels: egy felsooktatasi intezmeny az eletre kell, hogy neveljen, az adott orszagbeli eletre. A szinvonalhoz hozzatartozik, hogy egy magyar mernok beszeljen idegennyelvet (az is, higy tudja a statikat). Ezt vizsgaval nezik meg.
Tellerrel meg ne jojjunk, egy 21.szazadi magyarorszagi mernok helyzete mas.

blackhairlady 2014.02.07. 23:48:12

@Mr Long: Taszaron nem csak katonak voltak, a logisztikai ceg civilekbol allt. A fozest, mosast, takaritast, acsmunkakat, adminisztraciot mind a Brown&Root vegezte, nekik kozuk nem volt a hadsereghez, csak annyi, hogy ok nyertek el a balkan projektet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.07. 23:48:21

@Furos: "Masters in Brewing and Distilling :)"

Oooo, te mazlista hogy rohadn... es neked meg ezert fizetnek is ezert a munkaert. Elkepeszto! :DDD

2014.02.07. 23:48:44

@morsels: ha megnezem itt a cambridgei diakokat (vagy az onnan vegzetteket), ha valamibol nincs vizsga, nagy altalanossagban nem veszik komolyan.

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:50:10

@charlieharper (UK, de nem London!):
Vilagos, neveljen a mai vilagra, nadehat egy mernok az merno.
Ti is felvesztek embereket nyelvvizsga nelkul, sokszor nem is erted, hogy mit mond, viszont jo abban (vagy nem) amit csinal.
Eisteinnek sem volt nyelvvizsgaja, meg egy csomo embernek nem volt az.

Ja, hogy az egyetemistaknak ra kene jonniuk Magyarorszogon, hogy kell beszelniuk nyelveket? Az mas, nade ettol meg lehet jo mernok. Nem?

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:51:50

@charlieharper (UK, de nem London!):
Szoval eselyuk nincs kulfoldi munkara. Es?
(marmint magyar diplomasokra ertve)

2014.02.07. 23:54:30

@morsels: ez nem egeszen igy van. Svajcban vagy Nemetorszagban, addig meg sem kapjuka CVket, amig a HR le nem ellenorizte a vizsgakat, abban a nyelvvizsga is benne van.
Mondom, mai korrol beszelunk, nem Tellerekrol, egyebkent kivetelek mindig lesznek, de egy atlag egyetem, atlagos szakembereket bocsat ki en masse.
Mondom, akkor helyetesitsd be a nyelvvizsga szot, egyetemi zarovizsgaval.

2014.02.07. 23:55:07

@morsels: ezt honnan kovetkeztetted ki?

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:56:47

@charlieharper (UK, de nem London!):
Hat ha nem tudnak kulfoldiul, akkor nincs eselyuk.
A te logikad szerint meg ha nincs nyelvvizsgajuk, akkor nincs diplomajuk, igy eselyuk sincs.

2014.02.07. 23:57:30

@morsels: lasd fent, magyarorszagi parameterekkel rendelkezo orszagra hivatkoztam vegig

morsels (törölt) 2014.02.07. 23:57:35

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mifelenk nem foglalkoznak nyelvvizsgaval.
Ok, Europa mas.

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:00:17

@charlieharper (UK, de nem London!):
Szoval ha svajcba kerestek programozot, akkor kell nemet nyelvvizsga?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.08. 00:01:25

@morsels: Az a baj, hogy valamihez kötni akartäk a diploma kiadäsät. És mivel ez "kéznél volt" (mert milyen rosszul teljesitünk minden teszten), ezért ez lett belöle. Mint irtam mär, az akinek tényleg kell, az ugyis fejleszti magät, akinek meg nincs rä szüksége a késöbbiekben, na annak lesz pl eszperantobol nyelvvizsgäja...
Még az elején irta vki, asszem La Pantera, hogy mär a nyelvtanäroknak is vannak olyan tärgyak az egyetemen, amiket magyarul oktatnak... na ez szerintem gäz!
Szerény véleményem szerint, ha mär valamihez szeretnék kötni, akkor legyen a fölvételi a nyelvszakokhoz a középfoku, esetleg fölsöfoku nyelvvizsga az adott nyelvböl....
@nyuszigonosz/D/: Na, én most jutottam el addig... :-)))
@charlieharper (UK, de nem London!): Én inkäbb az egyénnek megfelelö szintü nyelvtudäs pärti vagyok. És itt olyanra gondolok pl, minthogy a rendöröknek legyen megfelelö idegennyelv tudäsuk. (Hogy kell ezt irni?) Nem az akadémiaira gondoltam, hanem teszem azt egy egyszerü turista segitésében. Vagy pl a romän hatär közelében a romän nyelv ismerete. És ezen nem az segit, hogy legyen középfoku nyelvvizsga, oszt' annyi. Vagy elvégzünk egy cég ältak szponzorält x oräs nyelvtanfolyamot, aminek a végén vicc szerü vizsgäzäs van. Hanem a tudäs folyamatos szintentartäsät kéne valahogy biztositani... de itt mär belelog a bilibe a kezem. :-)

2014.02.08. 00:02:39

@morsels: nem, a mi esetunkben angol kell, de nem tudom pontosan, hogy ez csak egyetemi/gimnaziumi vagy valami nemzetkozi. HR intezi

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:03:48

@charlieharper (UK, de nem London!):
Namost ha mondjuk en Kanadabol jelentkeznek, akkor is kell nyelvvizsga?

Latcho Rom 2014.02.08. 00:04:28

Az egesz vitarol, teljesen mas az eszak amerikai es europai kivalasztas, vizsgak,fontossaga, ergo nem tudtok kozos nevezot talalni, en ugy gondolom.

2014.02.08. 00:04:48

@morsels: nem. Svajciaknak van vizsga fetishuk

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:08:45

Ehh... nem tudom hova megy ez a vilag.
:-)

nyuszigonosz 2014.02.08. 00:09:00

@Naschkatze (Mostindien / CH): Pedig jo amit irsz, hasonlóan gondolom en is: a tudasnak kellene fontosnak lenni, nem egy papirnak róla. Sõt, használható tudásnak.

2014.02.08. 00:09:13

@charlieharper (UK, de nem London!): Ez a magyar kötelező nyelvvizsga TOEFL vagy IELTS, vagy még mindig a hazai rigóutca féle?

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:11:14

@charlieharper (UK, de nem London!):
Szerintem akkor sem fair, hogy valaki nem kapja meg a diplomajat azert, mert nincs nyelvvizsgaja.
Ahogy te is irtad, ellenorzik Svajcban, nade ha az nincs is neki, diplomaja meg szerintem lehet.

Es innentol jon be az, amit irtam, hogy ez mar az egyen problemaja, hogy hol tudja eladni magat.

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:12:13

@nyuszigonosz/D/:
Na es azt hogyan mered?
Koveted 6 honapig, hogy hogy eli a mindennapjait? :)

2014.02.08. 00:12:34

@shakti_rom: Azért az jó hogy nem kellett franciából kötelezően vizsgáznom ahhoz hogy itt diplomám legyen. Nem mintha nem szeretném a franciát, de épp elég volt a szakmai kurzusokból levizsgázni, meg ezeket kifizetni.

2014.02.08. 00:13:40

@shakti_rom: Legalább egy nemzetközileg elfogadott vizsgát kérnének...

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:13:52

@cougarcat:
Azt hiszem Rigo utcai.
De nem is ez a lenyeg szerintem. Hanem az, hogy a diplomaja az ove, a nyelvvizsga (amit elfogadnak, lasd TOEFL, vagy IELTS barhol a vilagon) meg egy plusz. A diploman felul.

2014.02.08. 00:14:29

@cougarcat: azt hiszem mar mindenfelet elfogadnak.

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:14:38

@cougarcat:
Neked kellett nyelvvizsga ahhoz, hogy egyetemre menj?

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:15:58

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nalatod?
Nalatok elfogadnak barmit, de azt hiszem a magyar diplomahoz nem fogadnak el barmit :-)

Latcho Rom 2014.02.08. 00:15:59

@cougarcat: nem tudom hogy van, ha a carletonra mentem volna, s olyan jo lett volna az angolom mint a franciam az ottawa u-hoz, hogy akkor is koteleztek volna a TOEFL-re..dunno.

2014.02.08. 00:17:05

@morsels: ugy tudom, elfogadjak a nemzetkoziket otthon is.

Latcho Rom 2014.02.08. 00:17:20

@morsels: eastern europe in general, nem kell a magyaron rugozni..

2014.02.08. 00:19:41

@charlieharper (UK, de nem London!): TOEFL, IELTS-nek van értelme....

@morsels: Igen, kér a UVic language proficiency vizsgát nem angol anyanyelvüektől, TOEFL, IELTS, MELAB, vagy English 102 egyetemi kurzus. Én ez utóbbit csináltam egy college-en keresztül de az ide bejutáshoz is kellett nyelvvizsga, a nevére már nem emlékszem.

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:20:28

@charlieharper (UK, de nem London!):
Az igazsag az, hogy fogalmam sincs :-)
De en meg mindig nem ertem azt, hogy valaki miert nem kaphatja meg a diplomajat, ha nincs nyelvvizsgaja.
Legfeljebb nem veszik fel svajcba dolgozni. Attol meg mernok, kozgazdasz, programozo, orvos, mit tudom en.

De szerintem sok olyat felvesznek, aki jo, aztan majd megtanul. Vizsgatol fuggetlenul.
De tenyleg lehet, hogy europaban ez maskepp van.

nyuszigonosz 2014.02.08. 00:22:17

@morsels: Nyelvvizsga mondjuk nem rossz dolog, ha tényleges tudást bizonyit. Sajnos nem mindig van igy.

Aztán meg: egy olyan munkahelyen, ahol szükséges nyelvet tudni, kiderül, ha nincs igy.

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:22:40

@cougarcat:
Erdekse, nekem nem kellett annak idejen.
Gondoltak ugyis kiesek, ha nem felelek meg a kovetelmenyeknek.

Mondjuk errol lehetne irni egy posztot, de elkestem vagy 23 evvel :-)

dutch 2014.02.08. 00:24:24

@Wilhelmus80: Köszönöm szépen a részletes információt!

2014.02.08. 00:24:36

@shakti_rom: Nekem megvolt a TOEFL magas pontszámmal 91-ből, de elévült. Egyszerüen nem akartam mégegyszer letenni. Elsőéves angol kurzus meg szinte mindenkinek prerequisite humán szakon. Itt inkább irodalmat tanultunk, nagyon élveztem.

morsels (törölt) 2014.02.08. 00:25:59

@nyuszigonosz/D/:
En ugy vagyok vele (es vilagos, nem vagyok HR personnel), hogy ert ahhoz, amirol beszel, vagy csak bullshit. Ez kiderul 10 perc alatt. A 10 perc eleg ahhoz is, hogy mennyire tud angolul... ertve ez alatt azt, hogy mennyire ertjuk meg egymast a munkaban.

Namost en nem voltam sosem olyan pozicioban, hogy felvegyek embereket, de amit lattam, az igy mukodott.
Nyelvvizsgat nem kertek sehol.

Latcho Rom 2014.02.08. 00:28:24

@cougarcat: Elszornyukodtem a toefl konyvet latva, s makom volt a framciaval, nem mintha sok hasznat vettem volna kesobb.

Community Collegokba gondolom bc-ben sem kernek nyelvvizsgakat, ahogy itt sem. Be is bacna annyi a bevandorlo tanulo, sok kulfoldi diak is...komoly nyelvi alapok nelkul

2014.02.08. 00:30:01

@morsels: UBC ugyanez és most már a helyi univ-college-ből is egyetem lett, ezek is többet kérnek.

2014.02.08. 00:32:02

@shakti_rom: Engem egy jóságos ESL tanárnő átküldött japán cserediákokhoz a TOEFL tanfolyamra ingyen, igy volt egy intenziv 3-4 hónap hogy a tesztre felkészülhettem.

2014.02.08. 00:35:08

@shakti_rom: College-ben csak akkor ha ajánlottak egyetemi 1-2. éves kurzusokat és arra jelentkeztél. Ez a nanaimo-i ilyen volt, ide jöttek Vancouverből is az első két éves kurzusokért mert itt olcsóbb volt és a lakhatás is olcsóbb egy diáknak.

Latcho Rom 2014.02.08. 00:36:01

@cougarcat: mert nemcsak smucig vagy, de makod is van :))

istenem azok a ESL idok, lengyelek, oroszok, zsidok, es tenget boat people, akkor jottek tomegekbe. Nagyon sok kozoluk szep karriert csinalt, kis botok chinatownban, orvosok...
erdekes volt na...

2014.02.08. 00:39:23

@morsels: College felvételhez kellett érettségihez hasonló tesztet irnod (GED equivalent)?

2014.02.08. 00:42:18

@shakti_rom: Fogalmam nincs. Akkoriban bármi túl drága lett volna nekem.

Latcho Rom 2014.02.08. 00:45:06

6 millio menekult...

www.jewsnews.co.il/2014/01/30/the-last-thing-a-3-year-old-syrian-said-before-he-died-im-gonna-tell-god-everything/?w3tc_note=flush_all

gondolj bele, mi meg mindjart fanyalgunk az olimpia megnyiton, hogy bunkok a ruszkik, and all..

joejt kugar

2014.02.08. 00:45:19

@shakti_rom: Igen, azt már kitárgyaltuk és beismertem, hogy smucig vagyok (kivéve ha női cipőkről van szó) :)

Azt hiszem megijedt a tanárnő amikor látta, hogy mennyire kétségbe vagyok esve a gondolattól hogy esetleg nem tudok itt maradni (látogató vizumom volt csak). Mindenki nagyon rendes volt és segitőkész, az első állásomat is egyik ESL osztálytársamon keresztül szereztem. Áldja meg őket a jó Isten, de komolyan.

Latcho Rom 2014.02.08. 00:45:39

@cougarcat: milyen sutit kap az ember ?

2014.02.08. 00:46:08

@shakti_rom: viszont, én is elhúzok

2014.02.08. 00:47:30

@shakti_rom: Eperdzsemes kakaós rácsos linzer - az anyukám szokta csinálni.

2014.02.08. 00:48:47

@shakti_rom: A barátnőm marokkói, Casablanca-ból, a tanárnő Quebequois (sp?).

Latcho Rom 2014.02.08. 00:48:53

@cougarcat: olyan racsos tetovel??? nyum,,

leccgo opening, bye :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.08. 00:49:03

@morsels: Szerintem nyuszi itt arra gondolt, amit én leirtam: Folyamatos szintentarto kurzusokkal. Kb ugy, mint egy munkahelyi munka-/ tüz- / stb védelmi oktatäs, amit évente x-szer kell ismételni.

Latcho Rom 2014.02.08. 00:49:37

@cougarcat: jofejek a marokkoiak, hatalmas szivek

BYE!!!!!!!! :)

M. Péter 2014.02.08. 00:58:12

@Mr Long: De GCSE English minimum C-vel vagy ezzel egyenértékű képesítés gyakran szerepel a feltételek között.

M. Péter 2014.02.08. 01:08:59

@Mr Long: Megkaphatja a magyar diplomáját, amihez már csak a nyelvvizsga hiányzott. :)

morsels (törölt) 2014.02.08. 01:22:27

@cougarcat:
Nem, nem kellett felvetelit irnom.

Az mas kedes, hogy az elso nap mindenkinek kellett egyfajta felmerot irnia, hogy milyen angol osztalyba teszik. Angol I, II, vagy ESL, de akkor mar foiskolas voltal.
Errol is van tortenetem, de megint nem ide tartozik :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.08. 01:51:21

@Naschkatze (Mostindien / CH): Szerintem ez nem nekem íródott...

@Don Kartasch: Érdekel... :D

@auntbessi: Remélhetőleg mire mi oda jutunk, hogy ez szóba kerüljön egyáltalán - el is törlik mindenestül.

@diggerdriver: Erre már nyithatnál egy vállalkozást is lassan. :)

Latcho Rom 2014.02.08. 01:51:53

Na lassuk a medvet, nyitott szivvel...

Franc essen bele a reklamokba..

Gomeshi jo fej volt a gay pillanattal, most jott ki nem reg.

Latcho Rom 2014.02.08. 01:52:40

Nesze neked max, nemetek rainbow szinekben..:)

2014.02.08. 02:22:15

@morsels: Röhej de én egyszer kinéztem magamnak egy business admin. tanfolyamot egy college-ban és kellett ez a GED teszt - na ez billentette át a mérleg nyelvét nálam, nem akartam matekból tesztet irni (fóbiám van). Igy váltottam át az egyetem gondolatára...

Létezik olyan történet ami nem tartozik ide? :))

@shakti_rom: Igen, nagyon kellemes emberek a marokkóiak, áldom a szerencsémet hogy ilyennel akadtam össze.

Az oroszokról annyit hogy az orosz kultúrát, irodalmat mindig is nagyon szerettem. Orosz tagozatos voltam a gimiben de sajnos azóta már elvesztettem a nyelvet. Az egyik legjobb (müvész) film, ami a kedvencem The Return (2003), az orosz filmmüvészet remeke. Filmbuziknak kötelező :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.08. 04:48:56

@nezzazegfele: Te linkelted be, nem? :
nezzazegfele · www.nezzazegfele.blog.hu2014.02.07. 21:29:07

Újra előjött a gyerekkel külfödre, gyámüggyel téma...

A legfrissebb "helyi" tényállások a cikk végén, a fotó után:

www.nlcafe.hu/csalad/20140207/kulfoldre-koltozes-gyamugy-szulok-gyerek/
Erre reagältam. Azt nem tud(hat)tam, hogy ismered-e az eredeti. Azt viszont viccesnek tartom, hogy uborkaszezonba elörängatnak egy régebbi dolgot. Mert a HVG-s cikk, amire hivatkoznak sem tegnapi...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 06:24:29

Naschkatze :(bocs, nem hozza be a linket a hivatkozáshoz)
hogy hogy csinálom elsőben? csinálom, csináltam, vagy a kollégáim éppen, tizenakárhány éve. sokszáz gyerekkel néztem végig, csináltam végig. lehet. nem kell elmagyarázni egy hatévesnek, hogy mi az a névelő. kínaiban nincs is névelő, aztán mégis megtanulja és jól használja. ha rendesen tanítják, nem úgy, hogy fordítsd le ezt a mondatot. hopp, de esetleg mondjuk ehhez az kéne, hogy az iskolákba jól felkészült, motivált, hozzáértő - és ami ennek a feltétele, jól megfizetett tanárok kerüljenek, ne a megélhetésre sem elég diplomás minimálbéren tengődő agyondolgoztatott, huszadik szintig kizsigerelt emberek, mint most. mert meg lehet csinálni, és meg is tanítják a főiskolán / egyetemen, hog yhogyan, legalábbis a jobb helyeken biztosan.
a világ nagy része kétnyelvű, természetes dolog ez, csak a szegény magyar gyerekek agya működik másképpen, és képtelen 10 éves kor előtt bármit is befogadni, a hivatalos politika szerint. az emberek meg a rendszerváltás óta továbbra is benyalják ezt, és mégegy generáció jól elvesztette az esélyeit.
pont egy olyan nyelvnél, mint a magyar, kínai, finn, ami nyomokban se hasonljt az angolra, pont itt kell elkezdeni korán, hogy intuitívan megtanulja a gyerek, egy teljesen más szinten, az angolt! a felnőtt svéd vagy spanyol mondjuk úgyis megtanul, fogja az anyanyelve szavait és logikáját, összehajigálja, kész az angol mondat. ez nekünk nem fog menni, és szembe kell nézni vele.
vagy lehetünk úgy, mint mondjuk a gyerek, akinek lebénul a jobb keze, és vagy összeszedi magát és sok szenvedéssel meg gyakorlással megtanul balkézzel is írni meg minden mást, vagy élete végéig hozza a kifogásokat, hogy de hát neki ez nem megy és kész.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 06:36:44

@morsels:
Burma, előtte Thaiföld.
igen, elit iskola.
de hogy jön az itteni állami iskola nyomora ahhoz, hogy Magyarországon mi van? esetleg inkább Finnországhoz kéne hasonlítani magunkat? Szlovéniához?
egy thai tanár majdnem keres annyit, mint egy magyar, átváltva. miközben a megélhetési költségek a magyar fele. a társadalmi megbecsültség pedig óriási, ha már rákérdeztél. az állami iskolákban 40-50 fős osztályok vannak, igen, nagyon gyenge a nyelvtanítás. de ez nem Európa. nem ehhez kell hasonlítgatni magunkat.
nem az itteni gyerekekből szűrtem le, hogy ne legyen magyar diploma nyelvvizsga és nyelvtudás nélkül, hanem éltem Magyarországon is 26 évig, és nem szatyorban, és ezt látom reálisnak. a magyar körülményekből nem következk az, hogy irreális elvárás egy nyelv középszintű ismerete. ez olyan szint, amit össze lehet hozni akkor is kemény munkával, ha az embernek nincs tehetsége.
hogy miért kényszerítsünk rá embereket nyelvekre, ha szegények nem akarnak...
ok, vitatható esetleg.
a társadalom már csak ilyen rákényszerítésekről szól, hogy mihez mi az elvárás. szerintem ez nem túl nagy elvárás, megvalósítható, értelmes. szerinted meg nem. különbözik a
véleményünk. ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.08. 08:03:12

Mar csak azért is felesleges nyelvvizsgán rugozni, mert sokunknak csak egy sima alapfokot kertek, míg tudok olyanról, ahol 2 szakmai közepet. Akkor most melyik a releváns és jó?

Mondom, hiába az Esol level 2m, amit a magyar rendszer felsofokra akkreditál, engem középről kihajitananak, mint azt a bizionyos cilust.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.08. 08:06:29

@Mr Long: igazolhatna úgy, hogy állam vizsgán pár kérdést idegen nyelven tesznek fel, és arra válaszol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.08. 08:17:26

@Babette_: az számít, mi volt érvényben , mikor kezdted. Nekem alap, ezért hiába bsc-székkel voltam együtt, akiknek közép kell, nekem csak alap kellett. Abból meg volt angol és német is.

2014.02.08. 08:47:41

@DieNanny [SZ,CH]: Szaudi Arabiaban nyelvvizsgat kell tenni angolbol mielott elkezded az egyetemet (nem 5 perc). Indiaban angolbol kell 'erettsegizni'. Mindket esetben eselytelen hogy elvegezd az egyetemet ha nem tudsz tenylegesen angolul, mivel az oktatas ezen a nyelven folyik. Es nagyon nem egyszeru nekik, mivel az anyanyelvukon teljesen mas irasjeleket hasznalnak illetve arabuk meg a masik iranybol is irnak mint angolul.

DieNanny CH 2014.02.08. 09:11:51

@charlieharper (UK, de nem London!):

Viszont egyetemen záróvizsgázni csak abból lehet, amit az egyetemen tanítanak. Melyik egyetemen tanítanak idegen nyelvet?

Ennike (DK) 2014.02.08. 09:44:03

@lexrex: igaz, a hiszteria noi betegseg (mehunk, csak nekunk van:)), de nalam most jogos volt, mert alaposan meghultem, tusszogok, folyik az orrom, konnyem es igy is bementem munkaba...hazakuldtek.:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 09:55:31

@tildy[UK]: meg az is, mikor fejezed be. legkésőbb 2015/16ban be kell fejezni.
és onnantól már mindenkinek kell. ha 84 éves, mint egyik éven egy beiratkozó volt Miskolcon, akkor is

DieNanny CH 2014.02.08. 09:59:28

@Babette_:

Ez most izé... Hogyan és miii???

Mr Long 2014.02.08. 10:01:07

@Chang Yai: "és ami ennek a feltétele, jól megfizetett tanárok kerüljenek,"
Hogy klasszikust idezzek azok csak digitalis jelek :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 10:01:30

@DieNanny [SZ,CH]: ez a vágólap tréfája meg az oda nem figyelésé:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 10:04:58

@diggerdriver: sose legyen nagyobb szórakozásod, mint bekóstolni valakit.
a műveltség és intelligencia nem azonos fogalmak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 10:12:48

@sorsolo: Kőrösi Csoma meg menjen a picsába , mi?
:D

Mr Long 2014.02.08. 10:29:31

@morsels: Nem tudom volt-e nekik.

Es igen tudjon idegennyelvet a mernok, az orvos, a programozo, stb, mert akkor lesz jo mernok, orvos, programozo, stb, ha tudja hogy a nagyvilagban mi tortenik a szakmajan belul. Es az egyetem felelossege, hogy jo szakembereket bocsasson ki az eletbe.
Az miert nem zavar senkit, hogy az angol egyetemekre is kell nyelvvizsga? Sokszor magasabb szinten raadasul, mint egy kozepfoku. Hm?
Mo-n elfogadjak a nemzetkozi egynyelvu nyelvvizsgakat is, csak honositani kell, vagyis az ITK kiad egy papirt rola, hogy az megfelel a ketnyelvu nyelvvizsganak (gondolom a formatum elteres miatt) es fizetsz erte kb £10-ot.

Latcho Rom 2014.02.08. 10:31:32

@cougarcat: Persze, imadom az orosz kulturat en is.
Egy nagyon bolcs ember mondta, az oroszok kulturaja pont olyan
magas mint a faragatlansaguk.

Jo volt a magyarok ruhaja, kb ott aludtam be :) Valaki meg bokodott
amikor Zdeno hozta a szlovak zaszlot, aztan aramszunet :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 10:42:22

A nyelvvizsga-diploma kérdéshez.

Jó kis lövészárkot ástatok a témában :). Ami engem illet, a Corvinusos 11%-hoz tartozom. És nem ezért, de úgy gondolom, hogy nem kellene feltételül szabni a nyelvvizsgát a diploma kiadásához. Pláne nem a kétnyelvűt, amit nekem le kellene tenni. Tehát muszáj vagy a Rigó utcában vagy a szivatós BME-n vizsgáznom (utóbbit már próbáltam). Érdekes módon, a diplomavédésem óta mindig mint kertészmérnök helyezkedtem el, nem a nyelvvizsgám foglalkoztatta a munkaadóimat. Kértem egy igazolást a dékániban, hogy ilyen és ilyen számon van meg a diploma, minősítés és kész. Ettől persze még én vagyok a hülye, hogy még mindig nem tettem le a vizsgát, ez igaz.
Viszont vannak főiskolák, ahol nagyon helyesen egy házi nyelvvizsgát vezettek be, ami alapján kiadják a diplomát. Ez nem ad nyelvvizsgapapírt, 'csak' a diplomát kapja meg végre a delikvens. Ez nagyon jó megoldás, de gondolom presztízsből nem vezetik be a jobb hírű egyetemeken. Egyébként tudjátok, milyen egy rigós nyelvvizsga? Elárulom, nem az életre készít fel, ha erre tanulsz...

______________ (törölt) 2014.02.08. 10:48:58

@Ennike (DK): tévedés, ismerek egy férfit, akinek többszázezer méhe van!

@Babette_: épp arra céloztam, hogy a Kőrösi Csoma-félék példáját tartom követendőnek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 10:49:09

Folyt. A nyelvtanárom pld, aki most a rigós vizsgára készít fel minket, a vizsga legnagyobb hibájának azt rója fel, hogy a nyelvtani kérdésekre csak egy helyes választ tart elfogadhatónak (az egynyelvű vizsgáknál nem így van). Így nagyon könnyű a 60 százalék alá esni...

Az általános iskolai és középiskolai nyelvoktatásról a saját tapasztalatom nem igazán pozitív. Oroszt az általánosban 4 évig tanultam, majd a gimiben felmérte az osztályt a tanárnő és elkezdtük a nulláról ismét...ez azért mutat valamit.

A mostani tanárom szerint általános hiba a magyaroknál, hogy nem merünk beszélni, mert annyira belénk nevelték, hogy csak a tökéletes az elfogadható. Ez pedig elég komoly gátat állít fel a nyelvtanulásban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 10:54:48

@sorsolo: mert ő előre megtanulta a célország helyi nyelvét...?

______________ (törölt) 2014.02.08. 10:58:49

szerintem logikus lenne, ha eltörölnék a nyelvvizsgakövetelményt a felsőoktatásban. hiszen a nyelvtudás a NEMZETKÖZILEG is versenyképes munkaerő kibocsátásának feltétele. egy bezáruló, köldöknéző ország esetében, mint Hunnia, nemhogy felesleges, de kontraproduktív is nemzetközi versenyképességgel felruházni az alattvalókat. hiszen ezáltal annak az esélyét növeljük, hogy fogják magukat és külföldön keresik a boldogulást...

2014.02.08. 11:22:32

@DieNanny [SZ,CH]: ELTE, BME, Kozgaz, SOTE. Ezeken a 90es evekben biztosan, volt osztalytarsaim ott tanultak nyelveket az egyetemen.
Egyetemen elvaras lenne az idegennyelv oktatasa. Ez most mas kerdes.

Herr Géza 2014.02.08. 11:25:24

@Don Kartasch: Igazad van! Talán annyit pontosítanék, hogy az angolt (esetleg németet is) legalább értenie kell. Ez az abszolút minimum.
Mondom ezt én, aki mind a mai napig (az elsö kivételével) az összes állásomat legalább 50%-os arányban a nyelvtudásomnak köszönhetem. Röhej, hogy pont annál az ominózus elsönél fordult elö egyedül, hogy papírt kértek a nyelvtudásról, egyedül ott kaptam nyelvpótlékot és egyedül ott nem használtam egy pecig sem a nyelvtudásomat.. :DDDD

Mr Long 2014.02.08. 11:52:16

@DieNanny [SZ,CH]: @charlieharper (UK, de nem London!): En nem.ezekre jartam es a kozelmultban vegeztem, de volt nyelvoram es angol nyelvu targyam is. Az utobbi teljesitese egy prezentacio elkeszitese es eloadasa volt.

2014.02.08. 11:58:28

@zöldeketbeszélek: en voltam Rigo nyelvvizsgan, igaz, tobb, mint 20 eve, mar akkor is ugyanaz volt a hirneve. Rendben volt. A kozhihedelemmel ellentetben nagyon is beszelte a vizsgaztato a nyelvet es mindenfele dialektust ertett.

2014.02.08. 12:17:52

@nigara: figyelj, ez szomoru. De az nekem furcsa, hogy nem termeszetes, hogy egy felsooktatasi intezmeny nyelvet nem beszelo felnokket kepez a mai Magyarorszagon.
Meg mielott valaki belekot, Magyarorszagrol beszelek es a 21.szazadrol. Igen, UK vagy a US nem az idegennyelv oktatasarol hires. Talan egyetertunk abban meg a Babettetel is, hogy ok mas helyzetuk van es nem alapveto kerdes az USAban, hogy beszeljen valaki a munkapiacon az angol mellett meg mondjuk japanul.

Itt most csak egy mellekes megjegyzes, hogy a japanokkal vagy koreaiakkal, akikkel dolgozom Azsiaban, rendszerint nem beszelnek semmilyen idegennyelvet. Ez a kozelmultban erte el a csucspontjat, amikor a japan kollegam felhaborodott, hogy miert nem beszelnek a koreaiak angolul (vagy minimum japanul).

______________ (törölt) 2014.02.08. 12:21:44

@Babette_:

eszerint nem csupán magyar nyelvtudással indult neki a világnak, hanem 12 másik verbális kód birtokában:

"1815-ben befejezte főiskolai tanulmányait. Elindult Németföldre, Bécsben konzultált Ujfalvy Sándorral, majd – valószínűleg – egy heidelbergi tartózkodás után ment Göttingenbe. 1816 és 1818 között a Göttingeni Egyetem angol ösztöndíjas hallgatója volt, Johann Gottfried Eichhorn tanítványaként orientalisztikával foglalkozott. Ekkor már 13 nyelven írt, olvasott. "

egyébként a mondandóm szempontjából teljesen lényegtelen partikularitás, hogy hol tanulta meg a nyelveket. a lényeg, hogy akarja és tegyen a nyelvtudásért, s akkor az eredmény sem marad el.
akkor is példaként állítanám őt, ha külföldön tanulta volna meg őket, nem a a nyelvtanulás helye, hanem a nyelvtudás bírása a lényeg.

2014.02.08. 12:21:50

@Ennike (DK):

Forralt bor, Kalmopyrin(van arra felé?), párnap és rendbe jössz.
Gyógyulj meg. Betegen ne dolgozz.

nigara 2014.02.08. 12:37:51

@charlieharper (UK, de nem London!): abszolut egyetértek.
Korábban írtam már, hogy azért is KELL a nyelvvizsga, mert már így is a diploma értéke nagyon alacsony lett, sok a semmihez nem értő diplomás.
Ha még nyelvvizsga sem kellene, akkor tényleg értelmét vesztené a dolog, annyian lobogtathatnák a diplomájukat...

morsels (törölt) 2014.02.08. 12:55:50

@nigara:
Hat ez szerintem a hatrafele ules a lovon tipikus esete.
Egy diploma ertekenek nem az a legfontosabb eleme, hogy van-e nyelvtudas, hanem hogy az adott szakmaban mennyire versenykepes az illeto a diploma megszerzesevel.
Nyilvanvalo, hogy nyelvtudassal meg versenykepesebb, nade onmagaban attol meg a diploma ugyanugy szart sem er csak azert, mert nyelvvizsgahoz kotik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 12:55:51

@sorsolo: akkor én egy nagyon rossz példát hoztam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 12:56:53

@sorsolo: akkor én egy nagyon rossz példát hoztam.

@nigara: mi is lenne ebből a világból, ha angolul nem tudó statikusok számolnák ki a házakat, hogy össze ne dőljenek...

morsels (törölt) 2014.02.08. 12:58:37

@charlieharper (UK, de nem London!):
Charli, vilagos, hogy a nyelvtudas fontos. De en meg mindig nem ertem, hogy miert kell nyelvvizsgahoz kotni a diplomat.

Mondok egy peldat.
Egyszer jelentkeztem Magyarorszagon egy munkara. A GE-nek volt ott egy reszlege. A magyar fonok felhivott telefonon, dumaltunk, aztan kerte, hogy valtsunk angolra, mert ugye az angol tudas feltetel. Nem kert semmilyen nyelvvizsgat.
Egy munkaltato viszonylag konnyen le tudja ellenorizni azt, hogy az a nyelvtudasi szint, ami a jelentkezonek van, megfelel-e neki.

nigara 2014.02.08. 12:59:07

@morsels: hát meg sztem te ülsz hátrafelé...meg babette.

Szóval, ha a nyelvvizsga, mint SZŰRŐ nem lenne, akkor minden második embernek lenne diplomája.

morsels (törölt) 2014.02.08. 12:59:16

@Babette_:
Vagy meg inkabb: angolul tud, csak rosszul szamolja ki.

nigara 2014.02.08. 13:05:11

@morsels: egyébként meg az is jogos elvárás az egyetemek részéről, hogy a jelenlegi békasegge alatti színvonalúnak minősítettségükből (nemzetközi ranglisták) előbbre tudjanak lépni. Ennek egy tök egyszerű lépése az, hogy a végzettek ennyivel is nagyobb értékűek legyenek.

nigara 2014.02.08. 13:06:11

@morsels: hát talán gondolkozz kicsit.

morsels (törölt) 2014.02.08. 13:17:50

@Chang Yai:
Jo, akkor Burma, a lenyeget illetoen nincs jelentosege.

Az allami iskola ugy jon kepbe, hogy te egy ottani elit iskolat hasonlitasz a magyar oktatasi rendszerhez. Ne erts felre, nem vitatom a kritikadat, nem is szoltam soha bele, mert nem ertek hozza. Biztos igazad is van, nade egy allami oktatasi rendszer megvaltoztatasa nem lehet annyira egyszeru, mint ahogy azt te irod. Plane ugy nem, hogy te egy elit iskolabol szerzed a tapasztalatodat. Ugy ertem, ha a magyar oktatasi rendszer (altalanostol kezdve) hasonloan draga lenne, mint a te elitiskolad, akkor biztos megfizetnek a tanarokat is, meg a kovetelmenyek is mas szintet utnenek meg; persze ez meg egy csomo mas problemat vet fel.

A kenyszeritesrol:
A kenyszerites sosem helyettesiti a motivaciot. Mint ahogy itt valaki irta, a kenyszertol nem lett jobb matekos, egyszeruen csak bemagolt par dolgot, hogy le tudjon erettsegizni, de a matektudasa hasznalhatatlan. Sokaknal egy nyelv tanulasa valosiznuleg hasonlo eredmennyel jar, kenyszeritessel is.
De kezzelfoghatobb pelda ugye a kotelezo orosz oktatas. Miindenki tanult 4-6 evig minimum (altalanos felso, aztan kozepsuli, vagy gimnazium) oroszul, aztan a nepesseg 90%-a megsem tudott oroszul.

Abban igazad van, hogy egy idegen nyelv tudasa alapvetonek kene lennie ma magyarorszagon. De akkor azt kezdjek elso osztalyban altalanos iskolaban es mondjuk az egyetemi felvetelin kelljen egy idegen nyelvbol is felvetelit irni.

Ja, hogy arra nincsenek meg a keretek. Akkor viszont az elvarasokkal van problema. Eloszor a lehetoseget kell kialakitani, utana lehet szamonkerni.

Gondolom en.

Es akkor meg ott van a felnott oktatas, amirol Babette ir, ami mas kategoria.

morsels (törölt) 2014.02.08. 13:19:07

@nigara:
Hat latod pont ezt irom, hogy attol, hogy nyelvvizsgat kap valaki az egyetemtol, a diploma erteke egy hajszalnyit sem fog emelkedni nemzetkozi szinten.
Ahhoz az oktatas rendszeret kene megvaltoztatni.

morsels (törölt) 2014.02.08. 13:19:50

@nigara:
Nem akarok talalgatni, legszives magyarazd el :-)

Ennike (DK) 2014.02.08. 13:26:08

@lexrex: :)) a natha gyogyszerrel egy het, gyogyszer nelkul het nap alatt mulik el, szoval a forralt borra szavazok, de annyira jo minosegu boraim vannak, hogy azt nem forralom es cukrozom, mert vetek!!! tea, azt meg annyira nem szeretem.
Ezekben az orszagokban a paracetamol a meno, amit en utalok, de van Kodimagnyl (aszpirin es kodeinfoszfat) tartalmu, ezt jobban kedvelem. Itt ismeretlen az algopyrin.

Ennike (DK) 2014.02.08. 13:45:11

@morsels: azert mert a regi neve eroleves? ezt komolyan kerdezem

Ennike (DK) 2014.02.08. 13:47:18

@morsels: teljesen elfelejtettem, de, igy, ahogy mondod, bevillant, hogy egyel egy kis huslevest, mert ez jo, meg kell az ero, biztatott edesanyam, meg nagyanyam is

M. Péter 2014.02.08. 13:56:02

@charlieharper (UK, de nem London!): A brit munkaadók állandóan panaszkodnak, hogy nincs elég idegen nyelvet beszélő ember, szóval van igény a nyelvtudásra a munkaerőpiacon. Az USA-ban meg a spanyol negyon hasznos sokfelé, Miamiban már nem is kell angolul tudni.

morsels (törölt) 2014.02.08. 13:57:52

@Ennike (DK):
Az eroleves specialis fajtaja a huslevesnek azt hiszem, de en sajat tapasztalatom alapjan irtam, hogy a jo husleves (en csirkebol szeretem, tele zoldseggel) a legjobb kura. Nekem. Mindig azt eszek, ha nathas vagyok.

Ennike (DK) 2014.02.08. 14:30:19

@morsels: ertem, megint fogalomzavarban vagyok, mert akkor eroleves, az lehet (megint csak gondolom, nem tudom), amibe marha velos csont is fo, mert nekem termeszetes volt, hogy a husleves az eroleves, mindegy milyen husbol keszul.
Vannak am dolgok, amik rogzultek valahogyan, es mivel soha nem erdekelt kulonoskeppen, mit is takar, mi a jelentese, megteveszto. Boven latom itt, intelligens emberek tollabol es hozzaszolasabol.

Mas :A diplomahoz kotott nyelvvizsga. Vannak kivalo kepessegu emberek, nagy koponyak, akik keptelenek egy idegen nyelvet elsajatitani, ide tartozhatnak diszleksziasok is ok felmentest kapnak.En azt gondolom, hogy, aki egy felsofoku intazmenyben diplomat szerez, es a jovo ertelmisegi alapjahoz jarul hozza, es 5 even keresztul hatalmas anyagmennyiseget kepes magaba befogadni , ergo tud tanulni, az azt jelenti, hogy kepes egy idegen nyelvet is megtanulni, es abbol esetleg zarovizsgat is le tud tenni. Az boven eleg is volna ennyit mindenki meg tud csinalni. Am tisztelet a kivetelnek, ismetlem, tisztelet a kivetelnek, a hires jonevu felsofoku intezmenyek teren, ahova nehez bekerulni, es ahol nehez ottmaradni, de van egy csomo mas "balettiskola", ami nem nem felsofoku kepzes, hanem tomegkepzes kerem, ruhatar szak, ahogy itt szoktak irni. Semmit nem er, ertektelen, ott nehez sokaknak nyelv. Sajat tapasztalat Az en "foiskolamon" 90 en kezdtunk, es 40en
vegeztunk, ebbol az elso korben 26nak volt nyelvvizsgaja, es
kapott diplomat, en konkretan a tobbinek diplomat sem adtam volna....Irtam, en nem voltam soha szorgalmas. Elkezdtem es vegigcsinaltam,de olyan erzessel, hogy bocsanat a kifejezesert ragozzuk a fingot. Ki hogyan bizonyit es allja meg a helyet az eletben, esetleg idegen orszagban, idegen kornyezetben, mas nyelven, csak az a mervado.A nagy intelligencian, muveltsegen kivul, van sok mas emberi tenyezo is, amik nehezen merhetoek, de nagyon fontosak, mint erzelmi, vagy szocialis intelligencia, es ezek birtokaban is lehet ervenyesulni, akkor is ha az IQ nem egyenlo 140el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 14:39:30

@morsels: de hát nem hasonlítottam én a magániskolámat a magyar oktatáshoz, nem egyszerűen az itteni fizetésemből kiindulva mondom,hogy meg kéne fizetni a tanárokat.... ez egyszerűen józan ész, a jövőbe befektetés lenne, akárhol. ha ládagyárban dolgoznék Londonban, akkor is tudom, hogy a legtöbb nyugati országban is (de gyanítom, Szlovénia, Szlovákia lekörözött minket, mi meg villoghatunk, hogy Romániánál tán még jobban állunk) rendesen megfizetik őket, törődik a kormányzat az oktatással, nem barmolják szét négyévente ideológiai alapon a rendszert, stb. egy stabil rendszerben, ahol mindenki jól tudja, mit csinál, sokkal többet el lehet érni a nyelvekkel is. engem nagyon frusztrál és bánt, amit a magyar iskolákkal csinálnak, annak ellenére, hogy biztonságos távolságból nézem, olvasom a híreket.
sajnálom, ha félreérthető voltam.

2014.02.08. 14:44:53

@morsels: en az otthoni ismeroseimtol igy tudom, hogy altalanos iskolaban, meg alsoban kezdodik az idegennyelv oktatas. Budapesten, videken nem tudom mi van. Akkor miert nem jogos elvaras a nyelv ismerete?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:05:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Nem is a szóbelivel van a gond, hanem az írásbelivel, mert merev. Nem anyanyelvi javítók vannak, ezért ragaszkodnak az előre elkészített javítókulcshoz, holott az élő nyelvben nyelvtanilag helyesen lehet egy-két-három változatot is használni adott kérdésben. De ez nem az én véleményem egyébként, hanem a tanáromé. Ő az egynyelvű vizsgát javasolta - az másban nehéz - de sajnos nekem kötelező a kétnyelvű.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:11:28

@nigara: Elképesztő, hogy milyen magas lóról osztjátok az észt a hihetetlenül értékes műszaki diplomátok birtokában, persze perfekt némettel, angollal.

Már bocs, de az én diplomám értékét nem rontja le az , hogy nincs még nyelvvizsgám. Nekem rossz, hogy bizonyos munkákra nem felelek meg emiatt. És nem azért, mert nyelvtudást várnak el, hanem mert papírt várnak el!

Meg ez a büfé-ruhatározás. Vajon hány eltés olvassa a blogot, aki kurvaanyázik a folytonos általánosítgatáson? Nem csak nektek, kockáknak van ez a sárgolyó fenntartva, hála az égnek.

Miért is legyen a nyelvvizsga a szűrő? Miért ne lehetne a szakmai tudás a szűrő, csak keményebben? Mondjuk úgy, hogy bárhová felvesznek a helykapacitás függvényében, aztán, ha két félév alatt nem teljesítesz egy szintet, akkor repülsz. Nem görgetsz, nem fizetsz, repülsz. Ennek több értelme lenne. Na meg a kötelező szaknyelvi óráknak, zárthelyikkel és végül szigorlattal. Amit sikeresen teljesítve kiadható lenne a diploma.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:18:33

@DieNanny [SZ,CH]: A Corvinuson (KTK) tanítanak. Amikor én jártam, lehetett választani angol és német között. Én az angolt választottam, de egyáltalán nem haladtunk vele. A kreditet az éppen hogy elégséges tudásra is megkaptuk és a tanár sem erőltette nagyon a dolgot, akkora volt a csoporton belül is a szintkülönbség, már induláskor.

2014.02.08. 15:21:58

@zöldeketbeszélek: akinek irtal, o pont gyogyszeresz. Nem muszaki terulet. Ha meg ramirtad, nekem sincs muszaki diplomam. Csaxolok.
Ugy latom taborokra szakadtunk. Van aki szerint fontos a nyelvtudas es egy felsofokukepzesben vegzett felnottol elvart, hogy beszeljen egy idegennyelvet (magyar oktatasrol beszelek meg mindig), van aki szerint meg nem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:29:55

@charlieharper (UK, de nem London!): Oké, a gyógyszerész nem műszaki, de reálos. Neked nem tudom, milyen végzettséged van (amiért elnézést kérek, tudom, hogy már többször is leírtad kommentben).

Szerintem is nagyon fontos az idegennyelv ismeret, kis ország vagyunk. De nem is ezen van a fő hangsúly, hanem azon, hogy a diplomádat, amiért 5 évig tanultál, nem kapod meg, ha nincs nyelvvizsgád. És ahogy Tildy írta, még ez sem megy egységesen, mert valahol elég az alapfok, máshol szakmai közép kell és így tovább.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 15:30:30

@Babette_:
Parancs, értettem. Kérek engedélyt meghunyászkodni.
:))))))))))))))))))))))))

2014.02.08. 15:33:44

@zöldeketbeszélek: ok, de akkor vizsgarendszer (meg ahogy irtad, oktatasirndszerrel) a gond, nem maga az elvaras, hogy tudjon egy vegzos idegennyelvet. En meg mindig nem tudok objektivebb eszkozt a tudas bemutatasara az egyetemi rendszerben, mint egy vizsga.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 15:35:34

@nigara: és az miért baj?
a papír számít, nem a tudás?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 15:37:02

@nigara: akkor adjanak át több/minőségi /használható tudást.

bár mint régebben itt többen említették, a magyar felsőfokú oktatás sokkal több tudást tesz a hallgatók fejébe, mint sok külföldi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 15:38:32

@Ennike (DK): megboldogult Schrillia pedig hullateának hívta,
és ez is komoly.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:41:44

@Babette_: Én dögteának hallottam, jól hangzik, ugye :)?

Latcho Rom 2014.02.08. 15:42:21

@charlieharper (UK, de nem London!): nem teljesen uj az elmelet, caravaggional is gyanakodtak, annyira tokeletes a perspektiva.

De ami a fo csoda..Teller elkezdett beszelni,:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 15:43:20

@charlieharper (UK, de nem London!):
szerintem meg fontos, hogy valaki tudjon autót vezetni. abszurdum, hogy felnőtt emberek még erre sem képesek. mi lesz, ha véletlenül a jövendő cégük el akarja őket küldeni valahova kiküldetésbe és autóval kell menniük?
mindenki vizsgázzon le autóvezetésből, szerintem ez a minimum.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:45:49

@charlieharper (UK, de nem London!): Persze, kell a vizsga, én is ezt írtam. Csak az a vizsga legyen szaknyelvi, házon belül. Ne az határozza már meg, hogy megkapom-e a diplomát, hogy tudok-e angolul a bevándorlásról, a piros emeletes buszokról stb. értekezni.

Meg bicskanyitogató, ha valaki azért zár ki úgymond az értelmiség táborából, mert nincs nyelvvizsgám.

És alapból idegesít a mások diplomájának minősítgetése. Én sem tudom, mennyit kell seggelnie egy építésznek vagy gyógyszerésznek vagy történésznek, meg ők sem, hogy mondjuk egy agrármérnöknek mennyit kell. De azért megy a büfé-ruhatározás.

2014.02.08. 15:52:35

@Babette_: az elmeletedet kovetve, teljesen felesleges az irodalom oran versekrol tanulni gimnaziumban. Egyik munkahelyen sem kell walesi bardokat szavalni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:54:03

@Babette_: És ha még bele is gondolsz, hogy valójában hogy készül a klasszikus erőleves...amit Ennike annak hisz, az szimplán húsleves.

2014.02.08. 15:54:07

@zöldeketbeszélek: ez a bufe-ruhatar dolog aranylag uj. Amikor meg otthon laktunk, ez nem volt.

Latcho Rom 2014.02.08. 15:55:12

@charlieharper (UK, de nem London!): hany verset tud egy atlag brit fejbol, i wonder, skotok, irek tudnak idezni..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 15:58:59

@charlieharper (UK, de nem London!): A munkahelyi terror blogon harapózott el nagyon ez a minősítgetés jó magyar szokás szerint, sajnos divat lett belőle.

Ennike (DK) 2014.02.08. 16:02:44

@zöldeketbeszélek: az isten szerelmere ne vedd magadra, te is nagyon jol tudod, nem rolad van szo es a hozzad hasonlokrol, es ne legyel mar frusztralt, mert nincs nyelvvizsgad, mert boven van egyeb kepesseged, es reszemrol, az egyik legszebb szakmad van, ami nem elvont, hanem termeszettudomany, es ez gyonyoru. te rendkivul intelligens, tajekozott es muveltnek tunsz a hoazzaszolasaidbol itelve, de valamiert, frusztralt, hat ne legyel per favore ;)
ui. van egy csomo no name foiskola nem ragozom, en is jartam az egyikbe...tehat hazabeszelek

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 16:04:52

@shakti_rom: Érdekes cikk. De jó lenne, ha elindítana egy komoly szándékot a kormányon lévőkben a változtatásra...főleg a tanulók magas aránya nagyon figyelemreméltó.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 16:08:20

@Ennike (DK): Köszönöm, ez nagyon kedves tőled. Miért vagyok frusztrált? Munkát keresek, fél éve és a gyönyörű szakmám ma semmit sem ér Magyarországon. Le sem írom, hogy ha van is állásajánlat, mennyit kereshetnék, mert senki sem hinné el.

Ennike (DK) 2014.02.08. 16:11:51

@Babette_: Schirillarol is csak annyit tudok net nelkul, hogy vegetarianus volt, tobbszor atuszta a jeges Dunat, meg hogy edesapam istenitette, es mindenennek ellenere, ido elott halt meg, ennyi a tudasom rola, az, hogy a huslevest minek minositette, azt nem tudtam...Schirillanak koszonhetem, hogy evekig derekig hideg vizben kellett mosakodnom, mert "egeszseges", es nezd Babett, most 30 ev utan esett le a tantusz, hogy miatta volt...O sem erdekelt, mert nem vagyok nagy husevo, de nem tudnek vegetarianus sem lenni.

Latcho Rom 2014.02.08. 16:16:02

@Ennike (DK): Lattam uszni mint gyerek, meg tv se jott, paran neztuk csak..kozel a margait hid budai hidfotol uszott at pestre..66 korul?

Ez egy korabbi video

www.youtube.com/watch?v=kIuADJNlk2U

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:16:17

@charlieharper (UK, de nem London!):
Hat en nem mondtam olyat, hogy egy felsokepzesu ne beszeljen idegennyelvet.

Azt viszont irtam, hogy az abszurd, hogy egy nyelvvizsgahoz kotik a diploma atadasat.

Megprobalom igy leirni, hogy mire gondolok.
Igen, a nyelvtudas fontos, oktatni is kell. Kell egy bizonyos szint is, amit el kell erni ahhoz, hogy valaki diplomazni tudjon. Peldaul itt volt egy nemzetkozileg elfogadott angol rendszer, ahol kulonbzo szintek vannak (5.0, 5.5 meg ilyesmi, gondolom van 3.0, meg hasonlo). Miert ne lehetne arra beloni az oktatast, aztan a bizonyitvanyba beirni azt, hogy mondjuk 2.0 szint, vagy 6.5 szint.
Es mondjuk a minimum szint amit el kell erni, az a 1.5, az alatt nem is vedheti meg a diplomamunkajat.
Nade most nem igy van Magyarorszagon, ha jol olvastam.

Erted, mire gondolok?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 16:16:57

@charlieharper (UK, de nem London!):
rossz a megközelítés, ugyanis a gimnázium/középiskola általános tudást ad, egy középpontot, ahonnan ki lehet indulni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 16:18:08

@Ennike (DK): net nélkül én sem tudok többet. a fia viszi tovább az átúszásos hagyományát.

Ennike (DK) 2014.02.08. 16:19:48

@zöldeketbeszélek: most nezem a dan lehetosegeket a szakmadban...

tanato 2014.02.08. 16:21:43

@zöldeketbeszélek: Még mindig nem tudta megmondani itt senki,hogy egy matektanár,mérnök,vagy gyógyszerész pl. Olaszországban,Szlovákiában,Lengyelországban,Ausztriában vagy bárhol Európában dolgozhat-e,megkaphatja e a diplomáját középfokú nyelvvizsga megszerzése nélkül.?Mert itthon ugye nem taníthat magyar gyermekeket,magyarul magyar iskolában matekra pl. enélkül.Meg nem dolgozhat magyar patikában magyar betegekkel sem pl.Ezzel szemben az idősebb generáció akiknél nem volt még ilyen kötelezettség,az vidáman dolgozhat a hasonló beosztásban,nem akarják emiatt kirúgni még ha a Guten Tag-nál nem is tud többet idegen nyelven.Itt ellentmondást érzek.

wuaaa 2014.02.08. 16:22:53

@Babette_: "..mindenki vizsgázzon le autóvezetésből.."

Mióta feltétele a szakmabeli érvényesülésnek az autóvezetés tudásának feltétele, néhány ezt közvetlenül igénylő hivatástól eltekintve??

Nem vagyok olyan szinten HA-függő, hogy fejből tudnám ki kicsoda itt, de érdekelne hogy te milyen országban élhetsz, ha ez a véleményed.....

2014.02.08. 16:24:54

@morsels: nade akkor is vizsgazol, es akkor 2.0 lett az ev vegen a kinai nyelvtudasod.

@Babette_: latod ezzel nem ertek egyet. Az oktatas eletre kell, hogy neveljen. Egy kozepiskolai erettsegizettol elvart, hogy verseket tudjon vagy hogy mikor szuletett Kolcsey, de egy felsofoku kepzesbol kijott embertol nem elvart ezek szerint ma Magyarorszagon, hogy beszeljen idegennyelvet. Nekem ez az ertekitelet furcsa.

2014.02.08. 16:27:57

@tanato: de Long mar valaszolt. UKban , ha nem angol iskolabol jottel vizsgaznod kell angolbol, hogy egyatalan bekerulhessel az egyetemre. Legalabbis igy ertettem.
Szerintem rossz a hasonlitasod, a UK munkapiacon alapvetoen angolul kell tudni. Az osszehasonlitasban, mondjuk a csehekkel vagy a horvatokkal erdemes.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.08. 16:28:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nekem estél, hogy minek kell haza menni nyelvvizsgázni...
Én sajnos még ki sem mentem.
:)

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:29:01

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nade az mas, ha van egy tantargy, amit bizonyos szinten teljesitened kell ahhoz, hogy diplomat kapj.
Jelen pillanatban (ha jol ertem) akkor a diplomad ott van, de kell egy nyelvvizsga valahonnan (mondjuk Rigo utca), raadasul a szint nem is egy nemzetkozileg elfogadott szint, hanem magyar rendszer szerint osztott es elvart dolog.

Egyszeruen a feltetelek rosszak, mikozben a lehetoseg meg nincs meg hozza.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:30:25

@charlieharper (UK, de nem London!):
Meg hat pont ez a lenyeg, hogy egy allamilag meghatarozott kozepi, vagy felsoszint kell a diplomahoz (aminek semmi koze ahhoz, hogy a szakmadban mik az elvarasok).

Csak igy valoszinuleg konnyebb volt megoldani a dolgot.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:31:27

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nade Mr. Long is kapott munkat angliaban, ahhoz nem a papir kellett.

2014.02.08. 16:31:45

@morsels: en nem igy ertettem. Azt irtak itt, es az otthoniaktol is ugy tudom, hogy a nemzetkozi nyelvvizsgakat elfogadjak (90-es evekben igy volt). Egyik volt osztalyatrsamnak Cambridge Advanced (vagy lehet hogy a Prof) van meg es siman atminositette felsofokka. Long is azt irta, hogy kb £10 fizetes elleneben elfogadjak az ilyen-olyan vizsgat a kozep/felsofoknak.
Regebben meg az egyetemknek volt sajat vizsgaja is, nem kellett Rigozni.

2014.02.08. 16:34:53

@zöldeketbeszélek: És alapból idegesít a mások diplomájának minősítgetése

Ezt én is nagyon utálom. Attól hogy Mo-n éppen bizonyos diplomákkal nehéz érvényesülni, még nem jelenti azt, hogy az a szakma nem hasznos. Sokan akik kimennek pont ezt bizonyitjuk be, mert az előzöleg rosszul fizetett szakmánk hirtelen kapóssá válik külföldön, vagy valami módon nagyon is lehet hasznositani.Pl. tanárok megkapják hogy micsoda lúzerek vagyunk, hogy nem tudtunk Mo-n megélni - de ez voltaképpen nem a mi szégyenünk...

@charlieharper (UK, de nem London!): A nyelvtanulást fontosnak tartom de úgy érdemes ha már általánostól széles rétegben elérhető a gyerekeknek mert minél idősebb valaki, annál nehezebb felvenni a nyelvet és főleg a kiejtést. Ezt végig kellene vinni a középiskolán és akkor nem lenne nehéz letenni egy nyelvvizsgát később. Viszont sztem nem kellene hogy mindenkinek kötelező legyen egy diplomához,legalábbis annak semmi értelme hogy átbukdácsolnak ezen emberek aztán valójában nem tudják a nyelvet használni. Sok ilyen nyelvvizsgás diplomás fiatallal találkoztunk és egész egyszerüen nem hajlandók két szót beszélni a férjemmel angolul. Nyelvvizsga után. Azért ez ciki és kidobott pénz az adófizetőnek mert az oktatást az állam is finanszirozza.

@shakti_rom: Néztem én is Putyinúnió, akarom mondani Oroszország bevonulását - úgy nézem télapónak öltöztek a csajok. :)

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:36:23

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nade ha magyarorszagon jarsz egyetemre, akkor hogyan szerzel nemzetkozi vizsgat?

En pont azt irtam, hogy a magyar egyetemeken a nemzetkozi vizsgakhoz kene igazitani a nyelvoktatast en az alapjan adni a 'jegyet', vagy az adott szintet jelolo ertekszamot.

De jelen pillanatban ez nem igy mukodik, ugye.
Es nem arrol van szo, hogy mondjuk az en diplomammal mit fogadnanak el Magyarorszagon, hanem arrol, hogy akit magyar egyetemen tanitanak, annak milyen lehetosege van.

nyuszigonosz 2014.02.08. 16:37:49

@tanato: Úgy tudom, ez a diploma kiadása csak nyelvvizsga esetén , na ez magyar specialitás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 16:38:26

@charlieharper (UK, de nem London!): www.nyak.hu/doc/honositas/tajekoztato.asp

Tehát lehet honosítani és 10000 forint csak az eljárási díj. De a végeredmény is egynyelvű nyelvvizsga lesz. Ahhoz, hogy kétnyelvű legyen, kiegészítő írásbeli vizsgát kell tenni (ami logikus, hiszen az egynyelvűben nincs fordítás).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 16:40:07

@nyuszigonosz/D/: Ha ez tényleg így van, akkor egyértelműen negatív diszkrimináció a többi uniós tagállammal összevetve. És akkor ez így teljesen normális lenne nekünk, mint uniós tagállamnak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 16:41:06

@Ennike (DK): Nálam egyelőre csak olasz nyelvterület jöhetne szóba. De ha az olasz vizsgán túljutottam, jön az angol is :).

2014.02.08. 16:41:54

@morsels: mondom, akkor a vizsgarendszerrel van a gond, nem maga az elvaras, hogy tudjon a felsofoku kepesitesu szemely nyelvet (amit egy vizsgaval bizonyit).

2014.02.08. 16:42:46

@cougarcat: nylivan, de a mostani generacio mar altalanosban kezd idegennyelvet.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:44:58

@charlieharper (UK, de nem London!):
En meg azt mondom, hogy az elvaras addig rossz, mert eleve rossz felteteleket biztosit a teljesiteshez.
Igy, jelen helyzetben abszurd elvaras.

Es az a javaslat, hogy ezt hasznaljak annak szuresere, hogy kevesebb diplomas legyen, igy ertekelodjon a diploma erteke, az meg egyenesen vicces.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 16:46:19

@cougarcat: És ha még 'csak' a fizetésről lenne szó a tanárok esetében...nem véletlen, hogy a fiatalabbak egy idő után inkább lelécelnek, a mi gyerekeinknek meg ittmaradnak a múlt rendszerben tanult, szocializálódott és annak stílusát a mai napig híven őrző 'tanerők'. (Tisztelet a kivételnek, mert szerencsére az is van. Ők őrzik a lángot.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 16:46:50

@wuaaa: kijelenthető-e, hogy minden (!) szakmának érvényesülési feltétele az idegennyelv-tudás?

PannonBoy 2014.02.08. 16:46:53

@nigara: Úgy látom, te vagy az, aki szintén igazán érti a nyelvvizsga kötelelmény szerepét.

Ha nem lenne, akkor tényleg szinte minden második embernek lenne diplomája, így teljesen értéktelen lenne. Úgy szabadulna a sok diplomás a munkaerőpiacra, mint a sáskák a veteményre.
Arra a sorsra jutna, mint az érettségi. Annak a megszerzésének már semmi értelme sincs, mindössze annyi, hogy tovább tud tanulni az illető.

Nem lenne igazságos, hogyha a diplomát nem szerzett szerencselovagok vinnék el a diplomásoknak való munkát. Amúgy fordítva is így gondolom: a diplomás ne vigye el a középfokú képzettséggel rendelkező elől a munkáját.

Amúgy mellesleg nem muszáj Rigó utcai nyelvvizsgát tenni, minden államilag elismert nyelvvizsgára kiadják a diplomát.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 16:48:08

@charlieharper (UK, de nem London!): nekem meg az a furcsa, hogy az idegennyelv kötelező egy magyarnyelv-tanárnak, egy jogásznak,
de pl. egyiket sem tanítják meg arra, hogyan kössön munkaszerződést, és hogy milyen, a munkával kapcsolatos jogai vannak.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:48:09

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ebben biztos vagy?
Mondjuk en nem tudom, de irnak ide olyanok, akik tudjak, hogy mi most az allami oktatas szinvonala. Hogy milyen lehetosegek vannak kulfoldi nyelveket tanulni rendes orak alatt, meg hogy milyen hatekonysaggal mukodik az.

Amit en latok itt, hogy ugye tanitjak a franciat iskolaban, merthat ketnyelvu az orszag hivatalosan, de Ottawatol nyugatra mar senkit nem erdekel igazan a francia. Mehet egyetemre is, legfeljebb nem Qubecben fog vegezni :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 16:49:42

@charlieharper (UK, de nem London!): csak hozzáteszem, hogy nem csak a Rigó elfogadott ma már.

2014.02.08. 16:49:49

@charlieharper (UK, de nem London!): Általánosban kezdik a nyelvtanulást, levizsgáznak, aztán nem tudnak azon a nyelven egy külföldivel beszélni... legalábbis akikkel én találkoztam. Egyrészről kötelező a nyelvvizsga másrészről nincs mögötte funkcionális tudás. Engem ez az ellentmondás zavar.

2014.02.08. 16:50:24

@morsels: a feltetelek
1. Idegennyelv oktatas - ez a mostani egeyetmistak (nem felnott kepzes), teljesitve. Altalanosiskolas kortol van mar oktatas
2. Vizsgarendszer - fogadjanak el nemzetkozi, egynyelvu vagy az egyetem sajat maganak a vizsgarendszeret a diplomahoz vag akar Rigot.

Igy rendben van?

tanato 2014.02.08. 16:51:20

@nyuszigonosz/D/: Szerintem is,egy szlovák patikus dolgozhat szlovák patikában simán a diplomája révén is.

Latcho Rom 2014.02.08. 16:51:26

@cougarcat: most nezem a canned verziot, bealudtam tegnap :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 16:51:42

@morsels: én nem vagyok egy papírmániás kocka. elfelejtettem, hogy milyen volt az origo, és hogy valszeg még mindig ugyanaz lehet a helyzet. teljesen jónak tartanám, amit mondasz. rendes nyelvvizsga, ami egyszerűen igazolja a tudást, nem a szivatásra megy ki. nem tudom, ielts vizsgán kb 4.5 lehet a magyar középfok szintje? és ráadásul ha az ember gyengébb szóban, vagy írásban, simán kompenzálja, ha másban jobb. abszolút nem arról van szó, hogy mit nem tud az ember, hanem hogy mit tud.
a nemzetközi vizságk egyébként elég régóta elérhetőek Magyarországon is.

szerintem simán az a helyzet, hogy az országnak nem érdeke, hogy bárki is jól tudjon nyelveket, mert még lelép. simán agyonverték az ált. iskolai nyelvoktatást, egyetemeken leépítették az órákat, csak a követelmény maradt, stb. szerintem ez nagyon aljas dolog.

Ennike (DK) 2014.02.08. 16:51:43

@zöldeketbeszélek: neztem, de nem talalok, inkabb angliai lehetosegeket latok

2014.02.08. 16:51:45

@Babette_: hat, az is furcsa.
Majd viszajovok, most megyek kiizadni a nathat

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 16:52:21

@Babette_: mármint a tanárra gondoltam, a jogász utólag írtam bele:D

nyuszigonosz 2014.02.08. 16:52:58

@tanato: Igen. Vagy egy német ügyvéd az akkor is német ügyvéd lehet, ha nincs nyevvizsgája tudomisén milyen nyelvböl.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:53:11

@PannonBoy:
Ahh... nem leszel specialis csak azert, mert masnak (sot, tobbeknek) is van papirja?
Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg... egyinek sincs meg diplomaja sem. All dropped out.

2014.02.08. 16:53:49

@Chang Yai: persze, a vizsgaelvaras mogott legyen tanora is. Egyertelmu.

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:54:51

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ok :-)
De mondjuk ha valaki csak 2.0-t kap a nyelvre, attol meg vegezhessen.
Na :-)

2014.02.08. 16:58:16

@zöldeketbeszélek: Valószinüleg ez is összefügg azzal amit a nyelvtanitás szinvonaláról irtam. A jó tanárok,mint Chang külföldön vannak. :)

blackhairlady 2014.02.08. 16:59:05

@Muscari: Nagyon nagy gratula nektek, foleg a fiadnak, es digginek is aki segitett:) Most mar csak a fiamnak szerezzetek egy allast Magyarorszagon:)))))))))))))))))))))) (jo, csak vicceltem:))))

morsels (törölt) 2014.02.08. 16:59:24

@Chang Yai:
Na latod, ez egy egeszen mas kerdes, es szerintem nem fugg ossze azzal, amirol itt a beszelgetes kialakult. Miszerint egy (mittudomen hogy mi a kovetelmeny most) B1 szint minimum kell ahhoz, hogy megkapd a diplomadat.
Erted, mar megvedted, vegeztel de ez mintha egy kulon dolog lenne, nem fuggne ossze az egesz.

Nem, en azt mondom, hogy kell egy szint. Egy minimum szint. Aztan az felett be lehet irni a diplomaba, hogy a nyelvtudas 2.0, vagy 5.5, vagy mit tudom en.
Nade ha ehhez a feltetelek sincsenek kialakitva, akkor milyen dolog az, hogy magas elvarasokat tamasztanak a semmire?

Es hidd el, nem azert, mert az en magyar diplomam be van ragadva a nyelvtudas hianya miatt. Merthat nincs is magyar diplomam :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:01:02

@Babette_: Így igaz:

www.nyak.hu/doc/akk_nyelvek.asp

Abban van különbség az egyetemek, főiskolák között, hogy van, ahol elég az egynyelvű középfokú, kétnyelvű alapfokú, házi vizsga, máshol kétnyelvű középfokú kell. Mint nálunk is, a Corvinuson.

Latcho Rom 2014.02.08. 17:01:05

@shakti_rom: Cirque du Soleil meets Disney and Mojszejev egyuttes :) Kinai megmyitot jobban szerettem...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:02:48

@blackhair-lady:A fiad nem anglomán? Úgy emlékszem, ő vágyik mindenáron Londonba..

Latcho Rom 2014.02.08. 17:05:42

@shakti_rom: na azert van gyonyoru, a balettes-katonas resz...

nyuszigonosz 2014.02.08. 17:07:33

@zöldeketbeszélek: Költöi a kérdés, ugye?
Mert mit válaszoljak erre. :-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:11:02

@PannonBoy: "Ha nem lenne, akkor tényleg szinte minden második embernek lenne diplomája, így teljesen értéktelen lenne. Úgy szabadulna a sok diplomás a munkaerőpiacra, mint a sáskák a veteményre.

- Ha államvizsgáztál, mindenképpen kikerülsz a munkaerőpiacra, bizony. Ha van nyelvvizsgád, ha nincs. És így is felvesznek, diplomásként. Persze nem az állami szektorba.

Arra a sorsra jutna, mint az érettségi. Annak a megszerzésének már semmi értelme sincs, mindössze annyi, hogy tovább tud tanulni az illető.

- És szerez egy olyan általános műveltséget, ami azért nem baj, ha nem hiányzik az életéből.

Nem lenne igazságos, hogyha a diplomát nem szerzett szerencselovagok vinnék el a diplomásoknak való munkát. Amúgy fordítva is így gondolom: a diplomás ne vigye el a középfokú képzettséggel rendelkező elől a munkáját.

- Először is, a diplomát megszerezte. Sikeresen végigtanulta a 4-5 évet, szakdolgozatot írt, államvizsgázott. Éppen annyit tud a szakmájáról, mint az, akinek van nyelvvizsgája. Miért is lenne szerencselovag?

- Ma Magyarországon simán megtehetik a cégek, hogy középfokú tudással is betölthető munkakörökbe diplomásokat vesznek fel. Meg is teszik. Ez nem a diplomások bűne.

Amúgy mellesleg nem muszáj Rigó utcai nyelvvizsgát tenni, minden államilag elismert nyelvvizsgára kiadják a diplomát. "

- Mint már máshol is írtam, a követelmények főiskolánként, egyetemenként eltérőek, nincs egy egységes rendszer. Nem adják ki mindenhol az egynyelvű, államilag elismert nyelvvizsgákra a diplomát.

2014.02.08. 17:12:17

@zöldeketbeszélek:

Magyarországon nincs presztizse a pedagógus pályának. Nem hogy túljelentkezés nincs, de természettudományi szakokra elegendő jelentkező sincs. Szemben pl.Finnországgal, ahol 10-szeres a túljelentkezés. Az oktatás színvonala, minősége is rendkívül alacsony, ill. rendkívül nagyok a színvonalbeli különbségek. Amíg ebben gyökeres változások nem lesznek, nincs jelentős javulás sem a foglalkoztatásban, sem a termelékenység növelésében. És természetesen addig a bérek sem fognak emelkedni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:13:35

@Ennike (DK): Ez lenne a B terv, ha itthon egyáltalán nem megyek semmire. Nem csak hobbiból olvasom a Határátkelőt :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:16:04

@lexrex: Még tavasszal néztem agrár-mérnöktanári állásokat. Ugye az eleve két diplomát feltételez, plusz szakmai gyakorlatot, idegennyelvtudást, számítógépes ismereteket. Bruttó 114-150000ft fizut ajánlottak. Hogy nem sül le a bőr a közalkalmazotti bértáblát összeállítók képéről.

2014.02.08. 17:59:31

@zöldeketbeszélek:

Magyarországon egyrészről túl sok a pedagógus, másrészről viszont rendkívül rosszul fizetettek.
Ugyan akkor érdekes dolog, hogy ha az oktatás minőségét nézzük, Magyarország a PISA átlag alatt teljesít. Ha azonban ezt a teljesítményt megtisztítjuk a társadalmi különbségektől, akkor ez a teljesítmény nemzetközi viszonylatban is átlagon felüli. Csak a finnek, és a lengyelek előznek meg bennünket.
A baj az, hogy míg Finnországban az iskolák közötti teljesítmény különbség 9% körüli, addig Magyarországon 72%.
Az alapfokú oktatás alulfinanszírozott, kevés figyelmet kap, holott a személyiségfejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ráadásul hatalmas hozott társadalmi egyenlőtlenségekkel küzd, ami a későbbiek során csak nő. Ezért nincs megfelelő színvonalú szakmunkás képzés sem. A felnőttképzés pedig elmaradott, és korrupt.
Ha nem változtatunk a foglalkoztatás politikánkon, az oktatási rendszerünkön, csak visszafelé haladunk.

blackhairlady 2014.02.08. 18:01:51

@morsels: Itt amerikaban kell nyelvvizsga foiskola elott ha nem vagy angol anyanyelvu. Compass tesztnek hivjak.

PannonBoy 2014.02.08. 18:23:55

@Babette_: Mert az már nem feladata az idegennyelv oktatásnak.
Szépen megtanulja a nyelvtant meg egy adott szókészletet, de az extra dolgokat keresse meg maga. Elég nagy a net, mindent meg lehet találni, és igen, angolul több dolog van fent, mint magyarul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 18:24:52

@charlieharper (UK, de nem London!): @morsels: @cougarcat: @Babette_:

Na hogy akkor én is belevau a nyevvitába.

Nálam jobban ember nem utálja a nyelvtanulást. Fizikai fájdalmat okoz minden szó megtanulása.
A magyar emberek többsége így van ezzel. Félnek a nyelvtanulástól mint ördög a tömjénfüsttől.
Pontosan ezért a magyar embert ha tetszik neki ha nem kényszeríteni kell a nyelvtanulásra. Minden ellenérvet igaznak tartok és elfogadok miszerint ha valaki nem akar külföldre menni vagy nem kell a szakmájához annak ne kelljen.
Attól hogy ezt igaznak tartom és belül egyetértek mégis azt kell mondanom hogy az egyetlen módja a magyarok nyelvtudásának európai szintre való felzárkóztatásának ha tűzzel-vassal követelményekkel törvényekkel rendeletekkel, mindegy hogyan de KÉNYSZERÍTIK nyelvtanulásra.
Ez manapság alap. Olyan mint az írás olvasás.
Az hogy máshol a diplomának nem feltétele a nyelvvizsga az nem hátrányos megkülönböztetés hanem ellenkezőleg egy lépéssel Európa előtt járunk.
Ha valaki akkor én pontosan tudom milyen 45évesen elkezdeni nyelvet tanulni a nulláról indulva.
A nyelvtudás KÁRT még senkinek nem okozott.
Az egy olyan tudás mint az önvédelmi sport.
Ne legyen rá szükség de ha kell akkor bármikor harckész állapotba kerüljön az ember.
Persze hogy az oktatás nem megfelelő persze hogy felejt az ember de ami megmarad az pont annyival több a semminél.
Hogy párhuzamot vonjak az autóvezetéssel, nekünk az egyszerű mezei traktoros téeszparaszt iskolában tantárgyként oktatták a KRESZ-t és nem mehetett szakmunkásvizsgára az aki traktorvezetésből nem szerzett jogosítványt.
Az a traktoros jogosítvány csak annyival volt több egy egyszerű bármilyen traktort vezethető lóhajtó papírnál hogy nehézpótkocsit is húzhattunk vele.
Mondhattuk volna hogy de én szántani fogok elég nekem a lóhajtó is?
Senkit nem érdekelt.

PannonBoy 2014.02.08. 18:36:22

@morsels: Ezek kivételek, márpedig a kivételek alapján levonni következtetéseket nem helyes. Ez kb. pont olyan, mintha azt mondanánk, hogy a magyarok okosak. Tény, hogy volt pár neves tudósunk, akik ismertté tették a magyarokat, de ettől még nem okos nemzet.
Más nyelven, nem lehet 1-1 kiugró egyed alapján következtetni az alapsokaságra. :)

2014.02.08. 18:39:08

@diggerdriver: Persze én sem vagyok a nyelvtanulás ellen, igy akkor azt mondanám, hogyha úgy döntenek, hogy kényszeritik akkor az hatékony, eredményes legyen. Amikor te gyerek voltál, mások voltak a lehetőségek és emiatt most meg kell szenvedj - világos hogy többet akarsz a fiatalabb nemzedéknek.

A másik dolog, hogy nemcsak a diplomásoknak jó dolog a nyelvtudás, hanem mindenki másnak. Turizmus, vagy éppen csak tájékozódni a világban, vagy megértetni magad, amikor utazol. Amikor Ausztriában jártunk, mindenki tudott velünk angolul beszélni, egyértelmüen nem diplomás emberek.

Latcho Rom 2014.02.08. 18:45:56

@cougarcat: Talalkoztal ott civil osztrakokkal is akik nem a turizmusnol eltek? Megaztan nem mind hordjuk a diplomankat a homlokunkon :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 18:53:35

@cougarcat:
Én csak azt akarom mondani hogy a jogalkotó aki nyelvvizsgához kötötte a diplomát az jót akart és látta a jövőt.
Nem vitatom hogy hiányosak az oktatás feltételei. Olyan magyaros megoldás ez.
Hozunk egy jogszabályt de a feltételeket már nem teremtjük meg hozzá vagy nem teljesen nem mindenhol.
Na de ezért nem a jogszabály a felelős.
Végre valami ami előreviszi az országot végre valami POZITÍV dolog.
Nem sok párját tudnánk mondani.

Latcho Rom 2014.02.08. 18:54:23

Az se egy rossz otlet kezdo hataratkeloknek hogy 24/7 pofoges, szozatok helyett blogokon, magyar forumokon - nyelviskolakba jarni, angol s mas nyelvu emberekkel beszelgetni.
Bele lehet ebbe ragadni jol, ez gatja a nyelvtanulasnak.

csak egy otlet...

2014.02.08. 19:00:57

@shakti_rom: Nem találkoztam, ez igaz. Viszont Villach mellett, ahol egy magyarok által vezetett panzióban szálltunk meg, a magyar személyzet nem beszélt angolul.

@diggerdriver: Egyetértek azzal, hogy nem rosszindulatból találták ki. Tény hogy vannak emberek, akiket negativan érint, persze ez mással is megeshet más formában. Én a matektól rettegtem mindig, kerültem minden olyan formációt amihez az kellett, igy egy csomó érdekes lehetőségtől zártam el magam. Nem panaszként mondom, csak igy alakult.

tanato 2014.02.08. 19:10:37

@diggerdriver: Vinné előre ha pl. megvolna a vizsga 100%-nak nem csak 60-70-nek.Nem véletlen hogy most kapadoznak a "diploma mentési programmal",mert az azért az államnak sem jó hogy beleölnek egy csomó pénzt a diák taníttatásába és a vége hogy semmi értelme nem volt az egésznek mert nyelvvizsga hiányában ablakon kidobott pénz volt az egész.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:10:42

@cougarcat: nem jartam arra, gozom sincs, csak svehaton csereltunk gepet, vagy kocsit bereltunk..

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 19:17:52

@diggerdriver:
ahogy mondod, oktatták. majd utána vizsgáztál.

ezzel szemben elvégzed az egyetemet, minden oktatott tárgyból levizsgázol, esetleg summa cum laude,
majd azt mondják, hogy nem kapod meg a diplomádat, mert egy NEM oktatott tárgyból nincs vizsgád valahol, egy másik szervezetnél.

és nem, nem előre kérik feltételnek, hanem kvázi utólag, amikor mondjuk pl már ötévnyi tandíjat befizettél.

érzed a különbséget?

2014.02.08. 19:19:31

@shakti_rom: Csak abból gondolom hogy nem diplomásak voltak ezek az emberek, hogy kisebb helyeken, családi jellegü vendéglátóipari egységekről is szó van, nemcsak a városokról. Az igaz hogy ők turizmusból éltek, de az is igaz, hogy Bécs és Salzburg kivételével alig hallottunk angolul beszélő turistát körülöttünk - úgy néztem a túristák többsége német volt, Lienz környékén meg olaszok is. Mindenesetre jól jött ki mert szégyenszemre nem beszélek németül. Nagyapám se beszélt már svábul folyékonyan, csak használt szavakat, kifejezéseket.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:21:34

@cougarcat: meghogy nincs itt bufeszak, tele vagyunk gyorstalpalt angol majorokkel, pol sci - az egy fokkal azert piackepesebb, arts and farts diplomakkal. Berazodnak ok is valahova,,de sokkal nehezebben mint a non human diplomasok.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:22:35

@cougarcat: En igen, elobb mint magyarul, de nagyon keves maradt meg - sajnos.

nyuszigonosz 2014.02.08. 19:35:18

@diggerdriver: Szerintem meg nem a jövöt látta, hanem valamelyik jog alkotónak nyelviskolája volt/ van. :-))

A nyelvtudás manapság nagyon fontos dolog. De nem ez a megoldás.

Nézd, én abból ( is) élek, hogy nyelveket beszélek, értek, tudok.
Nagyon sokszor találkozom pont olyanokkal, akiknek papírjuk van valamilyen nyelvvizsgáról, aztán meg... a legegyszerübb mondatot, kérdést sem értik meg.
Az idegem nyelvek tanítását lenne szükséges más alapokra helyezni, másképp tanítani, mégpedig úgy, hogy aki tanulja, használni is tudja majd.

2014.02.08. 19:35:25

@shakti_rom: Az nem vitás, hogy real diplomával könnyebb elhelyezkedni. De az angol major is el tud helyezkedni, például mint közalkalmazott. Persze nem a kedvenc témájával fog foglalkozni, hanem jogszabályokat fog alkalmazni. A férjből pl. justice of the peace, aztán court registrar, végül court services manager lett - büfészakkal. :) A történelem megmaradt hobbinak...

Latcho Rom 2014.02.08. 19:38:04

@shakti_rom: Ott van ugye a hagyma, neki a nyelvi problema megoldodott merivel - nem a gyerek intezi a hivatali ugyeket..hisz hagyma nagyon gyorsan megtanulta az angolt az asszonytol.

Kugar, mennyiben segitett neked az angolnyelvu hazastars a nyelvi problemakban, tud par szot a ferjed magyarul?

Ugy tunik hogy tobbszoros felszolitasra se akar visszajonni onion man.
Just wonder why..

Latcho Rom 2014.02.08. 19:42:18

@cougarcat: ket eve meg jogaszokat is kirugtak a fed jobokbol, nemhogy mezei angol majoroket. Sok contractort, tempet vettek fel az iden, mert akadozott a melo a purge utan, managerek kenytelenek voltak dolgozni mint hallom. Lehet hogy BC mas, de itt nem fenekig tejfol a fiataloknak egy human diplomaval.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:43:53

@cougarcat: S hany ev kellett a ferjednek hogy eljusson ide, s mikor kerult be a "joba". Nu, akkor mas volt, s ma eleg avetos...

2014.02.08. 19:45:28

@shakti_rom: Kugar, mennyiben segitett neked az angolnyelvu hazastars a nyelvi problemakban, tud par szot a ferjed magyarul

Rengeteget segit. Már eleve az segitett hogy angolul beszélő környezetbe érkeztem és nem volt kivel magyarul beszélni. A nagybátyám 7 éves volt amikor kihozták, már nem beszélt magyarul. De az hogy nap mint nap otthon is, a pároddal is angolul beszélsz, sokat számit. Ezzel együtt vannak napok amikor fáradt vagyok és úgy érzem, nehezebben megy az angol vagy erősödik az akcentusom. Vagy ha konfrontálódok valakivel és felmegy a pumpám akkor ezzel egyenes arányosan a nyelvi készségem leromlik. Mondjuk hozzászoktam hogy mentálisan erre "tojok", mert a legrosszabb az ha az ember ezt magára veszi, zavarba jön. Határozott kiállás mellett még nyelvi problémákkal is effektiven lehet kommunikálni. :)

Latcho Rom 2014.02.08. 19:49:47

@cougarcat: ha felmegy a meloban az agyvizem, szivatnak, akkor szoktam bazmegolni felhangosan anyazni, az segit, nem tul fair, de segit, probald ki :))

2014.02.08. 19:51:10

@shakti_rom: Megvannak ott is a lépcsők, én nem tudom megmondani pontosan hány évről volt szó, de amikor én találkoztam vele 12 évvel ezelőtt akkor ő már vezető beosztásban volt. Általában, bármi közszolgálati területen 5 év belső tapasztalatot kérnek az első lépcsős vezető pozikhoz. Ilyen pozikra csak belülről vesznek fel, kivéve a legmagasabb helyeken, például Deputy Minister.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 19:52:02

@tanato: @Babette_: @nyuszigonosz/D/:
Sokadszor hangsúlyozom hogy igazatok van ha praktikusan nézem a dolgokat.
Amit a nyelvoktatásról elmondtatok az szinte egy az egyben ráillik az írás-olvasás oktatására is.
Rengeteg potenciális analfabéta van, mégsem jut eszébe senkinek megkérdőjelezni az írás olvasás számolás oktatását.
Hogy a feltételeket a törvényhez hogyan kellene megváltoztatni arról lehet vitatkozni megbírálni a fennálló nyelvoktatási rendszert, de azt hogy nyelvet tanulni KELL azzal nehéz vitatkozni.
Ezt elősegítendő hoztak egy jogszabályt.
Minden érvet amit felhoztok lehet hogy jogos de nem a jogszabály a rossz hanem a háttere.
AZT lehet bírálni és kell is.
Azt mondod hogy egy NEM oktatott tárgyból kérnek vizsgát.
OK. Oda kell hatni hogy oktatott tárgy legyen.
Azt próbálom mondani hogy az általatok felsorolt hibákat kell kiküszöbölni de a nyelvtudás akár törvénnyel keresztülvitt szükségességét hiba megkérdőjelezni.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:54:00

@cougarcat: mas vilag volt, liberalisok ugy adtak a fed jobokat mint a cukrot. Bar alattuk is volt egy nagy purge, azt eszre se vettem olyan sok munkank volt.

2014.02.08. 19:54:46

@shakti_rom: Nekem "viselkedni" kell, én megtanultam póker arccal elviselni a legdurvább konfliktusokat, aztán ha alkalom adódik akkor priviben magyarul jegyzetelek magamnak - na ilyenkor én is szines kifejezéseket használok. A "játékszabály" nálunk az, hogy aki először mutatja ki, hogy elvesztette a türelmét, az a vesztes. :) Ezért is zavar a nyelv dolog, persze a másik fél az nem tudja, hogy az erősödő akcentus azt jelenti hogy éppen füstölögni készül az agyam.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:58:39

@cougarcat: irva se rossz, ertekezleteken szoktam en is irni hogy....:;;;&(&)&&)@)@)@ abba bele te movsok g&& segg&&&$$66
:)

Latcho Rom 2014.02.08. 20:00:17

@cougarcat: nekem az akszent konfliktusban is 2 es 7 ker, szinezodom, s a jobb szemem kicsit rezonal :))

2014.02.08. 20:04:54

@shakti_rom: BC-ben konzervativ a kormány (BC Liberals, de ők itt a konzervativok az NDP-hez képest). 2003-ban csináltak egy 30 %-os közszolgálat leépitést. Azóta is azzal kampányolnak, hogy "kisebb közszolgálat", meg "befagyasztott bérek". A valóság az, hogy emberek nélkül lehetetlen a közszolgálati munkát elvégezni, alacsony fizetésért meg nem kapnak embert. Ezért mindig vesznek fel embereket, csak nem permanent pozira, hanem auxiliary worker-re. Igy úgy tünik, hogy csak kisegitőnek, részmunkaidőben van munka, de valójában 1827 ledolgozott óra után permanent worker válik belőled. Én is igy kezdtem, mindenki más igy kerül be, most is. A fizetés is megy mindig felfelé. Ezt úgy csinálják hogy a szakszervezettel megállapodnak egy alacsonyabb százalékban, aztán azt mondják hogy ha "alkalom adódik akkor lesz több". Az alkalom meg adódik, mert pl. nálunk akkor nem lenne ember.

2014.02.08. 20:26:05

@shakti_rom: Jogászokkal itt is túltelitett a szakma. Nálunk két kolleganő is jogi karrierről váltott át gyermekvédelemre, itt többet tudnak keresni és azt mondják kevesebb a stressz. Egy jogász pl. a vasárnap estéit munkával tölti, mert ugye hétfőn reggel biróságra megy (péntek du-n kap egy új ügyet, pl.). Az keres igazán jól aki tulajonosa az ügyvédi irodának, alkalmazott ilyen méretü városban sosem. Persze drágább városokban biztos vannak jogászok akik mondjuk 250-500 CAD- os óradijjal számolnak, azoknak biztos nagyobb fizu cseppen le.

Latcho Rom 2014.02.08. 20:31:33

@cougarcat: Eszembe jutott amikor az elso honapokban, parizsban butort szallitva Momsieur Rosay-nak, ugy oldottam meg a kivulallo, etranger erzeseket hogy Sebo notakat dudolgattam belleville depis utcait kemlelve a jarganybol...:)

Latcho Rom 2014.02.08. 20:35:06

@cougarcat: Sokat bantjak a jogasz szakmat, pedig a tobbseg dolgozik mint allat, s nem is gazdag.

Ahogy Eotvos irta - mas temaban ugyan - elfeledik a szegenyeket, s a gazdagrol itelnek meg. Nem pontos az idezet, de ezt jelenti.

2014.02.08. 20:45:30

@shakti_rom: Ez tényleg igy van. Ha megnéznénk hogy hány órát dolgoznak a pénzükért akkor érdekes órabér jönne ki. Megvolt nekik is a fénykoruk de az utóbbi évtizedben anyagi megfontolásból meg hozzáférhetőségi okokból teljesen átszervezték az igazságszolgáltatási rendszert. Volt idő amikor egy válás üggyel szó szerint évekig el lehetett lébecolni, halasztásról halasztásra, mindenféle mondvacsinált indokkal. Ez nem az ügyvédek sara, hanem a biróságoké, mert az utolsó szó mégiscsak az övék. Azóta megreformálták a kül. biróságokat és azon van a hangsúly, hogy mozogjanak előre az ügyek (na itt még van mit fejlődni). Családjogban meg kötelező az alternative dispute resolution, mediáció, meg ilyesmi, ebben már nem is vesznek részt ügyvédek. A legal aid-re kevesebb pénz jut - ez is komolyan érintette a jogász szakmát. Az én munkámat csak segitik - jobban szót tudok velük érteni, mint némely klienssel, és pont az ügyvédek azok, akik ösztönzik a klienset a józanságra és együttmüködésre.

Latcho Rom 2014.02.08. 20:55:59

@cougarcat:

hehh, ezt nezd

www.dailymail.co.uk/news/article-2554341/Former-Russian-figure-skater-lit-Olympic-flame-posted-racist-photo-Obamas.html

Nem lelem az erdeti Eotvos szoveget pedig magyon szep, a Nagy Perben irta, kap egy nagy shakti puszit aki megtalalja..
A kanni foldvajo automatice diszkvalifikalt ebben a nagyszabasu versenyben :))

blackhairlady 2014.02.08. 21:06:57

@charlieharper (UK, de nem London!): Amerikaban is valaszthatnak a diakok mar junior hightol kezdve idegen nyelvet, akar nemetet is, de kinait, japant, franciat es spanyolt azt biztos. Akit erdekel a nyelv annak itt is van lehetosege iskolan belul, nem csak magan uton tanulni.

tanato 2014.02.08. 21:13:41

@diggerdriver: Nehéz lesz ezt keresztülvinni,mármint hogy 100%os legyen a diplomások nyelvvizsga sikeressége. a 60-70%,nagyon kevésnek tűnik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 21:23:14

@tanato:
Persze hogy nehéz lesz és szerintem sem lesz soha 100% de a 60-70% is óriási eredmény ahhoz képest mintha nem kérnének a diplomához nyelvvizsgát.
Abból kell kiindulni hogy Magyarország óriási lemaradásban van idegennyelv tudásban Európához képest.
Minden törekvést ami ennek a felzárkóztatását szolgálja azt üdvözölni kell.
Nem kritika nélkül elfogadni hanem TÖREKEDNI kell a tökéletesre akkor is ha tudjuk hogy lehetetlen elérni.

tanato 2014.02.08. 21:28:54

@diggerdriver: Nekem csak a kényszerítés nem tetszik az egészben.Nem EU konform.Nem, vagyok híve semmilyen diktátumnak.De nyilván aki jelentkezik felsőoktatásba annak tudomásul kell venni hogy ez van.,tetszik,nem tetszik.

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:45:16

@tanato: kényszerítés? :)
ilyen alapon fel lehetne vetni, hogy nem eu-konform, hogy érettségi kell az egyetemi felvételhez. vagy az, hogy az elégtelen érdemjegyet szerző hallgatókat diszkriminálják. :)

csak jelzem, hogy már weöres sándor levezette, hogy ez az iskola megszűnéséhez vezet (mondjuk én nem siratnám...) :

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt az iskola.

(Sheep school

Once there occurred a miracle:
a ‘sheep school’– what a spectacle!
only bleaters got the praise
talkers weren’t allowed to graze.

Those who never showed up there
got medals sewn into their hair–
therefore, not one sheep attended
and the ‘sheep school’ was suspended.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 21:45:53

@tanato:
Én sem vagyok híve semmilyen kényszerítésnek.
Ebben az esetben viszont helyénvalónak tartom.
Vagy ilyen törvényekkel kényszerítik a magyarokat nyelvtanulásra vagy a büdös életben nem fognak önként tanulni.
Már azt a törvényt is próbálják kijátszani például úgy hogy a lovári nyelvet tanulják és vizsgáznak belőle mert alig néhány százas a szókincse.

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:46:22

@tanato: miért lenne abban ellentmondás, hogy ma egy orvosnak mást kell tudni, mint amit tavaly, tíz, vagy ötven éve kellett tudnia? nem az a természetes, hogy az igények, szakmák, a tudomány állásának változásával változnak a követelmények és az elvárt tudás köre is?

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:46:32

@zöldeketbeszélek: sőt, bő tíz éve az msc-hez KÉT idegennyelvből kellett szakmaival bővített középfokú nyelvvizsga, amiből az egyiket általános felsőfokkal is ki lehetett váltani. nem tudom, hogy most hogy van, de gondolom nem változott.

a történethez tartozik, hogy az "elitegyetemeken" a felvételizők 80-90%-ának van egy vagy több közép vagy felsőfokúja (a felvételin pontot ér).

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:46:38

@zöldeketbeszélek: különösen a magyar politikusi fizetések tükrében vérlázító...

wuaaa 2014.02.08. 22:57:57

Sajnos ez a nyelvvizsga mint feltétel elég kontraproduktív lehet az országra nézve, mert ezzel bizony csak segítik az értelmes fiatalokat a külföldi érvényesülésükben. Nem véletlen, hogy ez a feltétel nem szokványos a külföldi oktatási rendszerben. Nem lenne ezzel semmi baj, ha a tanárok, orvosok, stb. fizetését legalább a háromszorosára növelték volna, mielőtt meghozzák ezt az elhatározást a nyelvvizsga szükségességéről. Ez akkor lenne helyénvaló, ha ikszedik lépésként jelenik meg a rendszerben, nem az elején. De Magyarország megint nagyot akart alkotni de túllőtt a célon és a végeredmény az lett, hogy adtak a szarnak egy pofont.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 23:01:44

@sorsolo: ez a fordítás nagyon ott van :-D

egyébként akkor érteném a felhördülést, ha ezt a nyelvvizsga követelményt most találták volna ki, hogy akkor hat hónap múlva már kell. de nem, a delikvenseknek volt már 5-10-x évük arra, hogy abszolválják ezt a dolgot. ennyi év alatt szerintem a lustaság lehet az igazi ok, elenyésző, aki annyira szerencsétlen, diszlexiás, nyelvekre allergiás, kész antitalentum. de nyafogni mindig könnyebb, aláírom, én is nyafogok, amikor a főnököm rámhúz valami plusz melót, amiről tudom, hogy nehéz, és nem fűlik hozzá a fogam.

tanato 2014.02.08. 23:05:09

@sorsolo: Persze szakmán belül sok az újdonság amit meg kell tanulni,de a nyelvvizsga ügy azért egész más.

tanato 2014.02.08. 23:09:05

@diggerdriver: A kényszerítésnek meg az lehet az ára,hogy sokan kijátsszák/lovári/ vagy veszni hagyják a diplomát/30-40%/ és elmennek dolgozni más területre.Persze nem az elitegyetemekre jellemzően,hanem a vidéki főiskolákra

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.08. 23:43:49

@nezzazegfele: Elnézést, ha igy jött le! Tisztäban vagyok vele, hogy még nem vagytok kint. A reakciom erre szolt: "Hasonló, nem mostanában történt sztorit mi is ismerünk egy lánnyal, aki itt főiskolát végzett, kiment dolgozni, visszajött, hogy nyelvvizsgát tegyen és végigmondta a WTF-et, amikor belekötött a nyelvvizsgabiztos, felállt és eljött. A la Rigó utca. :)))" -töled és "Nem, igaz,azóta már mondjuk jobban tud angolul és talán már pincérkedik,de ha megfelelőnek ítéli angoltudását,jön majd haza és próbál vizsgázni." - tanatotol.
Mär többfelöl hallottam, hogy kint megtanulta a nyelvet, és HAZAJÖTT vizsgäzni. Erre volt az a reakcio, hogy minek? Sajät magät szopatni? Vagy mert "olcsobb" és ugyis megyek haza (mert mär ilyet is hallottam).
Ha mär kint vagy, és kell a nyelvvizsga, akkor tedd le ott. (Ha a diploma miatt kell, akkor meg csak simän meg kell érdeklödni, hogy melyik suli melyik tipusät fogadjäk el.) Egyrészt van egy (valoszinüleg) nemzetközileg is elfogadott nyelvvizsgäd. Ha netaläntän az adott orszägban is kell prezentälni egy nyelvvizsgät (Sväjcban pl a letelepedési engedélyhez van ahol kérnek nyelvvizsgät is. - ezzel mérik föl, hogy be akarsz-e integrälodni), akkor jobb ugye egy "helyi", aminek a besoroläsät értik is.
És amit még többek között nem értek: A magasabb fizetés "kell", de ha mäs is magasabban keres (ergo neked ezzel kiadäsod van), na az mär nem OK. Ha nekem pl CHF 150 az orabérem, akkor miért häborodok föl, ha a mäsiknak is? És ezt rengeteg helyröl hallom. :-(
Ez nem konkrétan neked szolt, hanem az elvnek(?), fölfogäsnak. Még egyszer elnézést, ha megbäntottalak, nem neked szolt személy szerint! :-)

blackhairlady 2014.02.08. 23:45:21

@zöldeketbeszélek: Nem, o lanyom, o itt el velem, de menne vissza Europaba:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.09. 00:39:30

@Chang Yai: Ezt olyan szivesen megvitatnäm veled élöben, mert igy iräsban nem tudom olyan jol kifejezni amit akarok mondani! :-)
Amit irsz, értem, és egyet is értek vele!
Amire én szerettem volna kilyukadni az az, hogy nem mindenkinek van meg a képessége, hogy nyelvet, teszem azt idegennyelvet tanuljon. És itt nem a szegény magyarokra gondolok, hanem ältalänossägban. A gyerekeknek megvan az a jo tulajdonsäguk, hogy utänoznak, a nyelvet is igy sajätitjäk el. (És vannak olyan fölnöttek is, akiknek toväbbra is csak igy megy a nyelvtanuläs.) Elsöben hidd el, nekem sem volt fogalmam az alany-ällitmäny-tärgy stb fogalmärol.:-) Kérdés az ugye, hogy kinek kell, kell-e egyätalän idegennyelvet tanulni? Ki dönti el, hogy Jozsikänak igen, de Pistikének nem. Vagy tanitsuk mindkettönek, oszt' valamelyik majd megtanulja (vagy nem). És ha mär tanitjuk, akkor hogyan? És hogyan kérjük szämon, hogyan osztälyozzuk? És mi a fontosabb: a (nyelvtani) szabälyok ismerete, vagy hogy tök mindegy, csak beszéljen? Mert ugye nem lehet mindenkire egyénileg "räszabni" az orät. És itt jön be amit én fontosnak tartok: az egyén "akarata", és a külsö "kényszer". Ez egy gyereknél ugye ältaläban külsö kényszer :-) És ebben van nagyon fontos szerepe a tanärnak is.
És akkor még mennyi mindent tudnék irni. :-)
Szoval: szerintem fontos a nyelvtanuläs, nyelvtanitäs. Az, hogy a diploma kézbevételét ehhez kötik, arra szerintem nincs helyes välasz. A mäsik pedig, amit te is boncolgattäl, hogy a tanärok nagy többsége nincs jol képezve, nem oda valo stb. Elöször is ezt kéne megoldani, és ezek utän elvärni egy jo idegennyelv tudäst.
Remélem, érthetöen fejtettem ki magam. :-)
Most ismét dolgoznom kell egy kicsit, ugyhogy a reagäläs lehet, hogy nem lesz folytonos, de ez mär megszokott tölem. :-)

2014.02.09. 05:28:04

@shakti_rom: "tud par szot a ferjed magyarul?"

Igen, tud. Próbált tanulni, kivett a könyvtárból könyvet, CD-t, stb. Pár szó, rövid mondatok, ebből áll a tudománya. Nagyon humoros ahogy beszél! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.09. 08:30:31

@Naschkatze (Mostindien / CH): De hát az iskolában más tantárgyakból is ugyanígy vannak elvárások, pedig mindenki más háttérrel jön, van, aki magyarul se tud rendesen, van, aki a ceruzát nem tudja megfogni, van, aki meg már kiolvasta a Harry Pottert. De nincs kecmec,k az első négy évben mindenkinek meg kell tanulnia stabilan írni, olvasni, számolni, tökmindegy, honnan jött, mi a gyíkja. A nyelv is ugyanilyen, muszáj, manapság megkerülhetetlen, és van, akinek jobban fog menni van akinek kevésbé. Van, aki szívni fog vele, mert nincs hozzá érzéke, de még ilyen esetben is esélyes, hogy többet fog tanulni, mint ha nem tolják. Ráadásul van, akinek mg a matekhoz nincs érzéke, de az is megkerülhetetlen, akár akarja az ember, akár nem. Angolórát gyerekre rászabni ezekszerint ugyanúgy, ahogy az írást, olvasást, matekot.... vagyis, a mai harmincas osztálylétszámoknál, tanárasszisztensek nélkül, hátigen, úgy-ahogy, ez a realitás. De nem lehetetlen. De ez miért is érinti másképp az idegen nyelvet, mint a többi órát? Minden órán ugyanaz a szívás. Minden órán ugyanazokkal az adottságokkal és lehetőségekkel zsonglőrködik a pedagógus. Osztályzás: én alsóban egyébként is a szöveges értékelés híve lennék, de ahogyan más tantárgyakat is, ezt is meg lehet oldani – kb ugyanannyira fair amúgy is. Nem értem az idegennyelv kivételezett helyzetét, hogy miért lenne ez hatványozottan nehezebb. Valamit kihozni a helyzetből még mindig jobb, mint semmit se, mint meg sem próbálni. A képzés megvan, megvolt, a kilencvenes évek elején nagyon jól ment, aztán szétkergették a szakot az eltén (a hároméves, nagyon gyakorlatias angoltanárit), igen, naná, a feltételeken sokat kellene javítani, de ez szerintem megintcsak minden tantárgyra áll.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.09. 09:28:00

@tanato:
Még valamit hozzátennék.
Kevés ország van a világon ahol annyi minden lenne törvényekkel szabályozva mint Magyarországon.
Rengeteg felesleges dolog is.
Ennek az egy kényszerítő törvénynek legalább pozitív hozadéka van.
Pedig mint mondtam ember nem utálja úgy a nyelvtanulást mint én.

tanato 2014.02.09. 09:38:34

@diggerdriver: Tényleg van,mert aki levizsgázik,megfordul a fejében a kivándorlás vagy átmeneti külföldi munka lehetősége.És ez mindenképpen pozitív az eddig immobilis magyar népességnél.De hogy a 30-40% beragadt diplomákkal és a mögöttük lévő emberekkel mi lesz az már a jövő zenéje.

La Pantera 2014.02.09. 09:43:41

@Chang Yai: Igazából én se értem a felháborodást, egy nyelvvizsga ugyanolyan, mint minden másik tantárgy, fel lehet rá készülni. Mondjuk egy gyerek negyedikben elkezdi az angolt és egy ötéves egyetem végén kérnek tőle egy középfokú nyelvvizsgát. Ez 13 évnyi tanulás.
Minden nyelvvizsgatípusra van 3-4 fajta felkészítőkönyv, ha valaki ezeket végigcsinálja, elég kevés az esélye, hogy elhasal. Mindent be lehet gyakorolni, a szóbelit is (legtöbbször bemutatkozás, képleírás, szituáció), az írásbeli feladatokat is, a levélírást is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:05:08

@La Pantera: ha így zajlik, azzal nincs semmi baj.
a baj azzal van, hogy felnőtt emberektől is kérik a nyelvvizsgát:
- akiknek nincs az iskolában ehhez nyelvóra
- akik esetleg már 40-50-60-70 évesek
- akik maguk fizetik a tandíjat
- akiknek a soha a büdös életben nem lesz szükségük a szakmájukban idegen nyelvre, ha nem mennek külföldre dolgozni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.09. 10:35:55

@tanato:
Látod, én simán beletartoznék a beragadt diplomások közé ha lenne annyi eszem hogy diplomát szerezzek de mégis kiállák a törvény mellett mert jónak látom.
Tudod ez olyan minthogy azt kérdezi a gyerek az iskolában hogy minek kell megtanulnia Pitagorasz tételét hiszen soha az életben nem lesz rá szüksége.
Aztán mikor építkeztem és eldöntöttem hogy a tetőt én magam fogom csinálni akkor, mivel a ház nyeregtetős vagyis egy háromszög a tető keresztmetszete
amiből csak a C négyzet (födémszélesség) oldalhosszúságát ismertem így a Pitagorasz tétellel számoltam ki a szarufák hosszát.
Az élet hoz meglepetéseket.

La Pantera 2014.02.09. 10:37:13

@Babette_: sajnálom, ha ilyen helyzetben vagy, biztos nagyon nehéz. Neked is azt tudom javasolni, hogy célirányosan a vizsgára készülj (felkészítőkönyvvel), akár egyedül, akár tanárral. Az már fél siker. Tudom, sajnos sokba kerül a könyv is és a tanár is ( a tandíjon felül). Amikor vizsgáztattam, akkor azok mind elhasaltak, akik azt se tudták, melyik irányból kell hozzálátni a feladathoz. Ezt is be lehet gyakorolni. Egyébként előre tudtad, hogy kell majd nyelvvizsga, nem? Melyik nyelvből akarsz vizsgázni?
Nekem levelező oktatáson is volt nyelvóra, igaz, ez kb. 10 éve volt.
Sajnos a legtöbb egyetem csak a nyelvtanáron akar/tud spórolni, a szaktárgyakat nem hagyhatja el. Ahol én dolgoztam, ott is évről évre több korlátozást vezettek be, melyik hallgató járhat egyáltalán nyelvórára.
Az utolsó pontról ne vitatkozzunk, meg nem fogunk tudni megegyezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:41:33

@La Pantera:
nem vagyok ilyen helyzetben, de akár lehetnék
sőt, olyanban is lehetnék, hogy az egyetem elkezdésekor még nem kellett nyelvvizsga, a befejezéskor meg kell. mert a felmenő rendszert is elcseszték.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:42:35

@La Pantera:
utolsó pont: mondok egy példát - magyartanár

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:44:50

@diggerdriver: derékszögű volt a tető? és azt honnan tudtad?

tanato 2014.02.09. 10:47:35

@diggerdriver: Az biztos hogy a megszerzett tudás bármikor hasznodra válhat.

La Pantera 2014.02.09. 10:50:23

@Babette_: Mondom, hogy ne vitatkozzunk rajta. Számomra egy diplomás ember, függetlenül a szakjától igenis tudjon egy idegen nyelvet középfokon, te erről mást gondolsz, oké.
Szívem szerint érettségit is csak nyelvvizsgával adnék (8 év tanulás után!), de az nagy kicseszés lenne a szülőkkel, mert a nyelvvizsga nem olcsó mulatság.

La Pantera 2014.02.09. 10:51:30

@La Pantera: na meg nyilván az általános/ középiskolai nyelvoktatás se csúcsminőségű.

tanato 2014.02.09. 10:52:41

@Babette_: Nem csak a magyartanár,minden tanár aki nem idegen nyelvet oktat.De a bíró,az ügyvéd,ügyész ők sem használnak napi szinten idegen nyelvet.Vagy az eü:.gyógyszerész,orvos,/kivéve az egyetemi klinikákon,oktatókórházakban dolgozók/diplomás ápoló,védőnő gyógytornász,szintén nem használ napi szinten idegen nyelvet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:53:54

@La Pantera: félreértesz. nem azt mondom, hogy ne tudjon idegen nyelvet.
azt mondom, hogy a kötelezővé tétel, ilyen módon(!), beavatkozás a magánéletbe. hadd döntse el mindenki, hogy akarja-e.hogy szüksége van-e rá.
mint mondottam, ennyi erővel az autóvezetés is lehetne kötelező. vagy a háztartástan, vagy bármi, ami a hétköznapokhoz kell

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:54:31

@tanato: azért hozom a magyartanárt, mert ő az, aki szakirodalmat is magyarul olvas biztosan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.09. 11:01:23

@Babette_:
Nem tudtam.
Olyanra csináltam. Pont azért mert a Pitagorasszal könnyű volt kiszámolni.

La Pantera 2014.02.09. 11:03:50

@Babette_: Autóvezetés, háztartástan elsősorban nem szellemi teljesítmény. Aki el tud végezni egy egyetemet, annak le kell tudnia tenni egy nyelvvizsgát, akkor is, ha nem kell a mindennapi munkavégzéshez.
Európában utolsó előttiként legalább már az "értelmiség" vigye a lángot.
Helyesnek tartom, hogy kötelező, kevesebb nem lesz tőle valaki, csak több.
Amúgy magyartanár: esetleg világirodalmi műveket el tud olvasni eredetiben, mindjárt más lesz a könyvről a benyomása, nem csak az, ami a tanári kézikönyvben van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 11:05:42

@La Pantera: akkor tudnia kell ógörögül, klasszikus angolul, meg ilyesmik?

La Pantera 2014.02.09. 11:20:01

@Babette_: hát, ha ógörögül tanult diploma előtt 12 évig, akkor igen.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.09. 11:31:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az utolsó előtti mondatoddal nyerted el SpongyaBobot.
Már kezdtem azt hinni, hogy más hülyesége miatt rám húzod a vizes lepedőt, akit ráadásul nem is ismerek...
Bár nem reklámoztam, de mi még decemberben eldöntöttük, hogy a németeknél és az angoloknál fogunk nyelvvizsgázni, mert a végső célunkhoz tényleg használható és perfekt nyelvtudásra lesz szükségünk.
:)

Latcho Rom 2014.02.09. 12:02:16

@cougarcat: :)

menyem ahogy mondja a bazdmeget - mast meg nemigen tud sajnos - nagyon funny a nyufis akcentussal, igy kb: básmeg

jo utja volt embernek, mi szepet latott, csinalt?

PannonBoy 2014.02.09. 14:22:16

@La Pantera: Egyetértek veled, rengeteg anyag áll rendelkezdésre a felkészüléshez. Találtam tényleg színvonalas felkészítőkönyveket és nyelviskolákból is vannak kiemelkedők Budapesten. Hozzátenném, hogy egyre több olyan online anyag van (ezek fizetősek általában), amik tényleg a beszédkészség kivételével remekül felkészítenek a nyelv megértésére.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.09. 20:25:14

@nezzazegfele: Ezt nem értem! :-) "Az utolsó előtti mondatoddal nyerted el SpongyaBobot."
@tanato: @Babette_: @La Pantera: Az egyik öcsém (a sok közül) alsos tanito. Eszperanto nyelven rakta le végül a nyelvvizsgät... És nem, és nem értette meg, hogy miért szajkozzuk neki 4éven keresztül, hogy tanuljon idegennyelven (német lett volna a legkézenfekvöbb). Az ö fölfogäsa szerint, aki Mo-ra jön tudjon magyarul...A mäsik aranyos, minek tanuljon meg egy idegen nyelvet, ugysem kell neki. Arra a välaszra, hogy pl hogy a sogoräval beszélgessen, azt mondta, hogy arra ott vagyok én (az univerzälis forditogép). Megkérdeztem töle, hogy nem érzi-e faramucinak azt a helyzetet, hogy a sogora beszél olaszul, németül, angolul, portugälul és kb 5éves szintjén magyarul, és hogy nem szégyelli-e magät, hogy ö semmilyen nyelven a magyaron kivül nem tud vele kommunikälni? A végén mindenki hibäs volt, csak ö nem. :-(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.09. 21:57:45

@La Pantera: en nem tudtam letenni, megkockaztatom, ha otthon csinálnám ma sem sikerülne. 6 evig tanitottak nekünk oroszt , hadd ne mondjam milyen lemaradassal csoppentem 14 évesen angol és német csoportba, ahol a többiek 6 ev előnyben voltak.

tanato 2014.02.10. 07:05:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): Már nem lehet lováriból meg eszperantóból nyelvvizsgázni.Az alsós tanítók/meg a felsősök sem/általában nem beszélnek idegen nyelveket,mert gyakorlás híján elvész a nyelvvizsgára összeszedett tudásuk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.10. 08:34:57

@Naschkatze (Mostindien / CH): ne haragudj,de ez milyen durva beavatkozás a maganeletebe? Ki fogja elni az eletet, ti vagy ok? Hadd döntse mar el, hogyan akarja.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.10. 17:29:08

@tanato: Az eszperanto nyelvvizsgät 2013 szeptemberében tette le (végleg). 2012-ben ällamvizsgäzott, és az évfolyamäbol kettöjüknek volt azonnal älläsa. Mivel nagyon ragaszkodtak hozzä, igy kapott egy olyan szerzödést, hogy 1évig tanithat "diploma nélkül". Toväbb nem, mert közben ätrendezödtek a viszonyok, és a KEK vagy mi vette ät az iränyitäst.
Igen, vannak olyan szakok, ahol nem fogadjäk el a loväri vagy az eszperanto nyelvvizsgät. A mäsik öcsémnek 2db kell. De asszem egy nemzetközi kommunikäci vagy milyen szakon ez elvärhato. :-) Azzal ugye nem ärulok el nagy titkot, hogy neki sincs meg a diplomäja, pedig volt olyan tärgy, amiböl angolul vizsgäztak...
"gyakorlás híján elvész a nyelvvizsgára összeszedett tudásuk." - ha valamit nem tartassz szinten, akkor elvész a tudäsod, nem?
És ez mär az egyén felelössége / igénye.
@Babette_: Nem haragoszom, ez csak egy vélemény volt. Az ö életét ö alakitja. A következményekkel neki kell élnie, nem nekem. :-) Viszont ha nyelvvizsga kell a diplomäjähoz, akkor az kell, és nem a kormäny / anya / szomszéd kutya a hibäs, ha enélkül nem kapja meg... Lehet fujolni, de akkor sem lesz meg.
Azt viszont még mindig tartom, hogy egy tanärnak, aki kväzi példakép a gyerekeknek, kell(ene) idegen nyelven tudnia. Mert szerintem kicsit visszäs, ha arrol papol, hogy tanuljanak, tanuljanak idegen nyelve(ke)t, és ö maga nem beszél semmilyen nyelven...

2014.02.10. 20:04:27

@shakti_rom: Rogers Pass környékén jártak, 2000 m-en, idén szokatlanul hideg volt, a hóviszonyok nem a legjobbak (jeges). Viszont semmi lavina veszély, aminek én örültem. A háztól még hegyen fel kell silécen gyalogolni, aztán lesiklás - telemark vagy alpine touring felszereléssel. Két osztrák is volt a csapatban, jó volt a társaság. Egy pár hónap múlva kezdi szervezni a jövő évi utat, ezek hamar betelnek.

Latcho Rom 2014.02.10. 23:00:02

@cougarcat: Ha hozott kepeket szivesen megneznem oket, masok is talan. Rogers Pass?

mikulenko 2014.02.12. 14:38:14

Üdv! :)

Sajnos nem tudtam kivenni a szövegből, és a fenti kommentekből, hogy konkrétan mi volt az író szakmája. A műanyaggal kapcsolatos, de a megnevezés mi?
Ami alapján pl. lehet keresni indeed-en?

Előre is köszönöm! :)

diane 2014.02.25. 17:24:14

@mikulenko: szia, fröccsöntő technikus - injection moulding technician. remélem, segítettem :-)

Szotyi_ 2014.02.25. 17:56:41

@mikulenko: A szakmám Injection Moulding Technician / Injection Moulding Setter (Fröccsöntőgép-beállító). Oda kell figyelni, hogy moUlding, mert u nélkül USA angol, néha bezavart engem is. A Thermoforming Technician a vákumszívó technikus és a Blow Moulding Technician a palackfújós. Utóbbi kettő is keresett, de a fröccsöntés ami a legjobban megy. És ehhez kapcsolódóan a szerszámkészítő (Toolmaker) is nagyon kersett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása