oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 07. 07:00,  Valahogy mindig jól alakultak a dolgok 666 komment

2014. február 07. 07:00 Határátkelő

Valahogy mindig jól alakultak a dolgok

Azt mondják azok, akik értenek hozzá, hogy minél többen élnek egy országból külföldön, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyanok is nekivágnak, akiknek addig talán eszükbe sem jutott volna – egyszerűen azért, mert látják maguk előtt a példát. Ilyesmi történt a mai poszt szerzőjével, Dáviddal is, aki azt követően vágott bele párjával a határátkelésbe, hogy a nővére már megtette ugyanezt. (A képekért pedig ezúttal is jár a köszönet!)

cím_86.jpg

„Úgy döntöttem, megírom nektek a saját történetem, hátha van elég érdekes, és hátha van, aki hasonló cipőben jár, mint én egy éve. Korábban olvastam egy írást nálatok egy srác tollából, aki pont abban a városban él, ahova én is kerültem, szakmunkás ő is, ahogy én (ő CNC-s, én fröccsöntőgép-beállító), ő mégis mosogatásból él itt.

Ez engem megdöbbentett, mert - mint látni fogjátok - nekem egészen másképp alakultak a dolgok, mint ahogy azt olvasom mindenfele. Mondhatni ment minden, mint a karikacsapás. Ha valaki a műanyagiparban dolgozik és hezitál, hogy jöjjön-e, ne várjon! Biztosíthatom: megéri.

Hogyan kezdődött?

Mindig is vonzott a külföld (főleg Anglia), de sajnos a felnőtt életem első 6-7 évében sikerült egy pár rossz döntést meghoznom, ami azt eredményezte, hogy a BME gépészkart félbehagyva (önként), egy jó adag devizaadóssággal megtámogatva éltem otthon. Anyámmal.

Az egyetlen jó dolog az volt, hogy ekkor már 6 éve voltam egy közepes cég műanyagüzemében, ahol szép lassan kisegítőből műszakvezető technikusig kapaszkodtam fel (ez lett az itteni sikerek záloga). Szóval végzettség és magabiztos nyelvtudás nélkül meg sem fordult a fejemben, hogy bármit is tudnék találni külföldön.

És ekkor a nővérem meglépett Londonba. Ez felpiszkált, és elkezdtem lesni a hirdetéseket, keresnek-e az én „szakmámban" embereket, mennyi az annyi, stb. És leesett az állam.

Hihetetlen fizetések (18-32.000 GBP/év) és hetente 10-20 új hirdetés volt az indeed-en. Barátnőmet nem kellett győzködni, habár ő magyartanár, úgyhogy sok esélye nem volt a szakmában külföldön (ami azt illeti, sajnos otthon sem...), de legalább folyékonyan beszél angolul. Így eszeveszett tervezés kezdődött.

Tervek

Februártól folyamatosan számoltunk és terveztünk. Árak, lakhatás stb. Az élelmiszerárakról csináltam 3 különböző táblázatot (a Tesco házhozszállítós árait nézem itt, és az Interspart otthon), és az jött ki, hogy az otthoni árak átlag 60-70%-a az ittenieknek. Ez talán másoknak is hasznos lehet majd.

Az említett oldalon hetente néztem az új hirdetéseket, kiraktam a szobám falára egy Anglia-térképet, és ahol lett új hirdetés oda tettem egy pöttyöt. Ahogy sejteni lehetett, Birmingham pontozódott ki, szóval az úti cél ez lett.

Az indulás előtt találtam egy oldalt, ahova lehetett regisztrálni külföldiként is. Na, ekkor jött az első fejvadász. Ő egy észak-angol városba akart nekem munkát, de végül nem jött össze a Skype-os interjú. Aztán az indulás előtt hívott egy másik, aki végül leszervezett egy interjút egy céggel, már itt kint.

Út az ismeretlenbe

Július végén málháztuk fel az autót (sosem gondoltam volna, hogy két ember cucca plafonig tölt egy Focust ledöntött ülésekkel), és vágtunk neki. Szerencsére lett kint egy ismerős, aki szállást kutatott nekünk, NI időpontot kért, és még egy munkát is szerzett részmunkaidős takarítóként a barátnőmnek. Nem egy álommunka, de jól jött a bevétel.

Lassan utaztunk, 3 nap volt az út, nyaraltunk egy napot Drezdában is, ahol két másik ügynök is felhívott. Ekkor még magyar számom volt csak, és magyar címem a CV-ben!

Szóval megérkeztünk, én átjavítottam a címem és a számom a netes oldalakon, regisztráltam ahova angol cím kellett, és innentől napi 2-4 fejvadász hívott. Volt, aki be is hívott magához vizitre.

Ott a Focus az ablak alatt, még nem gyújtották fel! B'Ham.jpgOtt a Focus az ablak alatt, még nem gyújtották fel! B'Ham

Végül 4 interjút szerveztek nekem le, én meg egy ötödiket magamnak, mert még Magyarországról gerilláztam egyet, és szétküldtem az önéletrajzom minden műanyagipari cégnek, akit találtam Birmingham környékén a guglin.

Interjúk

Elég érdekes szelete volt ez az öt interjú az angol iparnak. Volt Csepel Művek hangulatú sötét gyárépület, szinte kizárólag indiai alkalmazottakkal, volt magas szinten automatizált modern műhely, volt indiai tulajdonú cég, ahol az interjúztató azt mondta, beszél a „bácsikájával", hogy vegyenek fel, mert szerinte jó lennék, és volt a multi szagot árasztó hely, ahol sablonos interjút csináltam egy HR-essel.

Az ötből végül négy helyen engem választottak, habár egy helyen sokallták a fizetési igényem a tapasztalatomhoz (26 000 GBP/év), és egy másik pozíciót ajánlottak, kevesebb fizetéssel, amit udvariasan visszautasítottam (akkor, a telefon lerakása után azonnal meg is bántam, de végül a többi is bejött).

A maradék háromból könnyedén kiválasztottam a számomra legjobbat, így kerültünk Portsmouthba.

Első látogatásunk Portsmouthban.jpgElső látogatásunk Portsmouthban

Tengerre magyar!

Birminghamet utáltuk mindketten. A belváros vadonatúj, olyan érzésed van, hogy ott semmi nem történelmi, minden olyan mesterséges, a külváros meg curryszagú. De komolyan.

Megérkeztünk egy országból, ami még egy kitalált nemzetet is kiutál a felmérések szerint, és egy indiaiak és egy pakisztáni lakta ház legfelső szobájába kerültünk, ahol nem csak a ház volt fűszerszagú, de az utca is.

Kövezzen meg bárki érte, de én sokkal szívesebben élek a saját kulturális közegemben (értsd európai), mint a keletiben. Két házzal arrébb feketék és lengyelek verekedtek 3 naponta az utcán, 100 m-es körzetben minden nap lövették a tűzijátékot az arab / pakisztáni / indiai lakók.

Lakógyűlés Birminghamben.jpgLakógyűlés Birminghamben

Az utca végén volt rendőrség, de ennek ellenére is felgyújtották a ház előtt a francia lakótársunk motorját. Erre a kiérkező rendőr csak annyit mondott: „Megesik, francia rendszám volt rajta...".

Amikor elmesélték, elszorult a torkom. Reméltem, hogy a magyarokat nem utálják a környéken... De biztos, ami biztos minden reggel az első dolgom volt kinézni a kocsira, nem lett-e belőle füstölgő romhalmaz... Ez most így durván hangzik, de sosem féltünk kimenni az utcára. Veszélyben nem éreztük magunkat.

Végül is kiderült, hogy az indiaiak nagyon barátságos és tiszta népség, nagyon jól összebarátkozunk velük az alatt az egy hónap alatt. Mi ettük a kajáikat ők a süteményeinket, és ezt mindenki imádta. Jó volt velük lakni.

Aztán ahogy megkaptam a munkát, felmálháztunk és lejöttünk délre, a haditengerészet központjának számító Portsmouth-ba. Itt egy olyan házba kerültünk, ahol egy walesi srác és egy litván pár lakott rajtunk kívül.

Ilyen is van Portsmouthban_Kocsma a mindent eldöntő csata emlékére.jpgIlyen is van Portsmouthban: kocsma a mindent eldöntő csata emlékére :D

Hiába próbálkoztunk megbarátkozni velük, a walesi gyereken kívül senkivel nem sikerült, a később az üres szobákba érkezettekkel sem (egy talán román és egy angol, akik még csak be sem mutatkoztak, meg egy pár egér, ők igen). Nem szerettük azt a lakást, koszos volt és zajos, hiába volt saját fürdőnk, sokkal kisebb volt a komfortérzetünk, mint az indaiakkal.

De a várost imádjuk mindketten. A tengerparti lődörgést nem lehet megunni, számomra nagyon imponál a környék ezernyi haditechnikai látványossága, és itt javarészt európaiak a bevándorlók is. Az utcák is tisztábbak, mint Birminghamben voltak, habár ez is bőven elmarad az otthon megszokottól.

Végül a próbaidőm letelte után átköltöztünk egy csak magunk bérelte kétszobás lakásba, egy csendes környékre 300m-re a parttól. Itt nagyon szeretünk lenni.

Az első önálló bérlet.jpgAz első önálló bérlet

Autó? Nem autó?

A második költözést már angol autóval tettük meg, amit csak azért fontos megemlíteni, mert a Focust zabszemmel a seggünkben vittük haza. Merthogy otthonról annyit sikerült kiderítenem, hogy külföldi autót 6 hónapig lehet használni Angliában. Jah, de csak turistaként...

Ha itt élsz (a jogszabály azt írja, már akkor, ha azt tervezed, hogy itt fogsz élni) egy percig nem használhatsz külföldi kocsit. Hallottam rémhíreket, hogy ha elkap a rendőr, és lekérdezve látja, hogy van adószámod meg bankszámlád, elkobozza és bezúzza a kocsit, ezt nem tudom megerősíteni, a nővérem személyes ismerőse 300 GBP és 10 nap türelmi idővel megúszta.

De nem akartam kockáztatni, gyorsan vettünk a maradék spórolt pénzünkön meg amit hozzátettünk másfél hónap alatt egy másikat. Szóval, ha bárki autóval tervez jönni, kicsit rizikós lehet. De tény, hogy erre nem nagyon figyel a rendőr, sőt másra sem.

Újautóval költözködés.jpgÚjautóval költözködés

Itt a közúti ellenőrzés fogalma jószerint ismeretlen, csak akkor állít meg, ha szabálytalankodsz. De ha egy kamera előtt minden nap ugyanakkor haladsz el egy külföldi kocsival, na, az már feltűnhet valakinek, hogy munkába járás.

Én épp ezért két útvonalat használtam felváltva, de ha megláttam egy villogót a tükörben, azért megmarkoltam a kormányt.

Kollégák

Érdekes volt az első pár hét a cégnél. Relatíve sok a bevándorló, de a technikusi szinten vagy attól feljebb nem jellemző. A kollégáim elég rendesek és befogadóak voltak.

Buszmegálló.jpg

Aztán amikor kiderült az intenzív haditechnikai érdeklődésem, akkor még egy fokkal barátságosabbak lettek. Merthogy ezen a vidéken mindenit érdekel a téma, és nagyon imponál, ha valaki Európa másik sarkából ugyanúgy csorgatja a nyálát egy Lancaster bombázóra vagy egy Spitfire vadászgépre (amik itt nemzeti büszkeségnek is számítanak).

Még az sem zavarja őket, hogy nem beszélem közel sem tökéletesen a nyelvet. Saját magam a középszint alá tenném, de ők folyton azt mondogatják, milyen jól beszélek. Az igaz, hogy megértetem magam és javarészt azt is megértem, amit mondanak, habár az elején volta gondjaim, nemcsak az angol, hanem a helyi tájszólás miatt is...

Szumma

Egy évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy nekivágunk. Ezalatt sok mindent megéltünk, de valahogy mindig jól alakultak a dolgok. Kiérkezés után 1 hét telefonálgatás, 1 hét interjúidőpont egyeztetés, 2 hét interjúzás, és az 5.-ik hétre munkám is lett.

Pont annyit keresek, amiért idejöttem, ebből több mint kényelmes módon megélünk ketten. Az országot és az ittenieket nagyon megkedveltük, szóval jól érezzük magunkat.

Karácsonyi parti séta.jpgKarácsonyi parti séta

Furcsa számomra, amikor olvasom a történeteket a küzdésről és a nehézségekről, olyanoktól is, akik jól képzett szakemberek (mint a srác, akit a bevezetőben említettem), és csodálkozom, hogy nekünk mennyire könnyen ment minden.

Ha úgy vesszük még végzettségem sincs, csak 6 év szakmai tapasztalatom. Szóval csak azt tudom mondani, hogy ha valaki nem teljesen reménytelen angolból és olyan szakmája van, amit rengeteget keresnek (indeed-en érdemes utánanézni), akkor nem érdemes hezitálni."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Portsmouth Birmingham

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375801981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2014.02.08. 17:07:33

@zöldeketbeszélek: Költöi a kérdés, ugye?
Mert mit válaszoljak erre. :-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:11:02

@PannonBoy: "Ha nem lenne, akkor tényleg szinte minden második embernek lenne diplomája, így teljesen értéktelen lenne. Úgy szabadulna a sok diplomás a munkaerőpiacra, mint a sáskák a veteményre.

- Ha államvizsgáztál, mindenképpen kikerülsz a munkaerőpiacra, bizony. Ha van nyelvvizsgád, ha nincs. És így is felvesznek, diplomásként. Persze nem az állami szektorba.

Arra a sorsra jutna, mint az érettségi. Annak a megszerzésének már semmi értelme sincs, mindössze annyi, hogy tovább tud tanulni az illető.

- És szerez egy olyan általános műveltséget, ami azért nem baj, ha nem hiányzik az életéből.

Nem lenne igazságos, hogyha a diplomát nem szerzett szerencselovagok vinnék el a diplomásoknak való munkát. Amúgy fordítva is így gondolom: a diplomás ne vigye el a középfokú képzettséggel rendelkező elől a munkáját.

- Először is, a diplomát megszerezte. Sikeresen végigtanulta a 4-5 évet, szakdolgozatot írt, államvizsgázott. Éppen annyit tud a szakmájáról, mint az, akinek van nyelvvizsgája. Miért is lenne szerencselovag?

- Ma Magyarországon simán megtehetik a cégek, hogy középfokú tudással is betölthető munkakörökbe diplomásokat vesznek fel. Meg is teszik. Ez nem a diplomások bűne.

Amúgy mellesleg nem muszáj Rigó utcai nyelvvizsgát tenni, minden államilag elismert nyelvvizsgára kiadják a diplomát. "

- Mint már máshol is írtam, a követelmények főiskolánként, egyetemenként eltérőek, nincs egy egységes rendszer. Nem adják ki mindenhol az egynyelvű, államilag elismert nyelvvizsgákra a diplomát.

2014.02.08. 17:12:17

@zöldeketbeszélek:

Magyarországon nincs presztizse a pedagógus pályának. Nem hogy túljelentkezés nincs, de természettudományi szakokra elegendő jelentkező sincs. Szemben pl.Finnországgal, ahol 10-szeres a túljelentkezés. Az oktatás színvonala, minősége is rendkívül alacsony, ill. rendkívül nagyok a színvonalbeli különbségek. Amíg ebben gyökeres változások nem lesznek, nincs jelentős javulás sem a foglalkoztatásban, sem a termelékenység növelésében. És természetesen addig a bérek sem fognak emelkedni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:13:35

@Ennike (DK): Ez lenne a B terv, ha itthon egyáltalán nem megyek semmire. Nem csak hobbiból olvasom a Határátkelőt :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.08. 17:16:04

@lexrex: Még tavasszal néztem agrár-mérnöktanári állásokat. Ugye az eleve két diplomát feltételez, plusz szakmai gyakorlatot, idegennyelvtudást, számítógépes ismereteket. Bruttó 114-150000ft fizut ajánlottak. Hogy nem sül le a bőr a közalkalmazotti bértáblát összeállítók képéről.

2014.02.08. 17:59:31

@zöldeketbeszélek:

Magyarországon egyrészről túl sok a pedagógus, másrészről viszont rendkívül rosszul fizetettek.
Ugyan akkor érdekes dolog, hogy ha az oktatás minőségét nézzük, Magyarország a PISA átlag alatt teljesít. Ha azonban ezt a teljesítményt megtisztítjuk a társadalmi különbségektől, akkor ez a teljesítmény nemzetközi viszonylatban is átlagon felüli. Csak a finnek, és a lengyelek előznek meg bennünket.
A baj az, hogy míg Finnországban az iskolák közötti teljesítmény különbség 9% körüli, addig Magyarországon 72%.
Az alapfokú oktatás alulfinanszírozott, kevés figyelmet kap, holott a személyiségfejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ráadásul hatalmas hozott társadalmi egyenlőtlenségekkel küzd, ami a későbbiek során csak nő. Ezért nincs megfelelő színvonalú szakmunkás képzés sem. A felnőttképzés pedig elmaradott, és korrupt.
Ha nem változtatunk a foglalkoztatás politikánkon, az oktatási rendszerünkön, csak visszafelé haladunk.

blackhairlady 2014.02.08. 18:01:51

@morsels: Itt amerikaban kell nyelvvizsga foiskola elott ha nem vagy angol anyanyelvu. Compass tesztnek hivjak.

PannonBoy 2014.02.08. 18:23:55

@Babette_: Mert az már nem feladata az idegennyelv oktatásnak.
Szépen megtanulja a nyelvtant meg egy adott szókészletet, de az extra dolgokat keresse meg maga. Elég nagy a net, mindent meg lehet találni, és igen, angolul több dolog van fent, mint magyarul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 18:24:52

@charlieharper (UK, de nem London!): @morsels: @cougarcat: @Babette_:

Na hogy akkor én is belevau a nyevvitába.

Nálam jobban ember nem utálja a nyelvtanulást. Fizikai fájdalmat okoz minden szó megtanulása.
A magyar emberek többsége így van ezzel. Félnek a nyelvtanulástól mint ördög a tömjénfüsttől.
Pontosan ezért a magyar embert ha tetszik neki ha nem kényszeríteni kell a nyelvtanulásra. Minden ellenérvet igaznak tartok és elfogadok miszerint ha valaki nem akar külföldre menni vagy nem kell a szakmájához annak ne kelljen.
Attól hogy ezt igaznak tartom és belül egyetértek mégis azt kell mondanom hogy az egyetlen módja a magyarok nyelvtudásának európai szintre való felzárkóztatásának ha tűzzel-vassal követelményekkel törvényekkel rendeletekkel, mindegy hogyan de KÉNYSZERÍTIK nyelvtanulásra.
Ez manapság alap. Olyan mint az írás olvasás.
Az hogy máshol a diplomának nem feltétele a nyelvvizsga az nem hátrányos megkülönböztetés hanem ellenkezőleg egy lépéssel Európa előtt járunk.
Ha valaki akkor én pontosan tudom milyen 45évesen elkezdeni nyelvet tanulni a nulláról indulva.
A nyelvtudás KÁRT még senkinek nem okozott.
Az egy olyan tudás mint az önvédelmi sport.
Ne legyen rá szükség de ha kell akkor bármikor harckész állapotba kerüljön az ember.
Persze hogy az oktatás nem megfelelő persze hogy felejt az ember de ami megmarad az pont annyival több a semminél.
Hogy párhuzamot vonjak az autóvezetéssel, nekünk az egyszerű mezei traktoros téeszparaszt iskolában tantárgyként oktatták a KRESZ-t és nem mehetett szakmunkásvizsgára az aki traktorvezetésből nem szerzett jogosítványt.
Az a traktoros jogosítvány csak annyival volt több egy egyszerű bármilyen traktort vezethető lóhajtó papírnál hogy nehézpótkocsit is húzhattunk vele.
Mondhattuk volna hogy de én szántani fogok elég nekem a lóhajtó is?
Senkit nem érdekelt.

PannonBoy 2014.02.08. 18:36:22

@morsels: Ezek kivételek, márpedig a kivételek alapján levonni következtetéseket nem helyes. Ez kb. pont olyan, mintha azt mondanánk, hogy a magyarok okosak. Tény, hogy volt pár neves tudósunk, akik ismertté tették a magyarokat, de ettől még nem okos nemzet.
Más nyelven, nem lehet 1-1 kiugró egyed alapján következtetni az alapsokaságra. :)

2014.02.08. 18:39:08

@diggerdriver: Persze én sem vagyok a nyelvtanulás ellen, igy akkor azt mondanám, hogyha úgy döntenek, hogy kényszeritik akkor az hatékony, eredményes legyen. Amikor te gyerek voltál, mások voltak a lehetőségek és emiatt most meg kell szenvedj - világos hogy többet akarsz a fiatalabb nemzedéknek.

A másik dolog, hogy nemcsak a diplomásoknak jó dolog a nyelvtudás, hanem mindenki másnak. Turizmus, vagy éppen csak tájékozódni a világban, vagy megértetni magad, amikor utazol. Amikor Ausztriában jártunk, mindenki tudott velünk angolul beszélni, egyértelmüen nem diplomás emberek.

Latcho Rom 2014.02.08. 18:45:56

@cougarcat: Talalkoztal ott civil osztrakokkal is akik nem a turizmusnol eltek? Megaztan nem mind hordjuk a diplomankat a homlokunkon :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 18:53:35

@cougarcat:
Én csak azt akarom mondani hogy a jogalkotó aki nyelvvizsgához kötötte a diplomát az jót akart és látta a jövőt.
Nem vitatom hogy hiányosak az oktatás feltételei. Olyan magyaros megoldás ez.
Hozunk egy jogszabályt de a feltételeket már nem teremtjük meg hozzá vagy nem teljesen nem mindenhol.
Na de ezért nem a jogszabály a felelős.
Végre valami ami előreviszi az országot végre valami POZITÍV dolog.
Nem sok párját tudnánk mondani.

Latcho Rom 2014.02.08. 18:54:23

Az se egy rossz otlet kezdo hataratkeloknek hogy 24/7 pofoges, szozatok helyett blogokon, magyar forumokon - nyelviskolakba jarni, angol s mas nyelvu emberekkel beszelgetni.
Bele lehet ebbe ragadni jol, ez gatja a nyelvtanulasnak.

csak egy otlet...

2014.02.08. 19:00:57

@shakti_rom: Nem találkoztam, ez igaz. Viszont Villach mellett, ahol egy magyarok által vezetett panzióban szálltunk meg, a magyar személyzet nem beszélt angolul.

@diggerdriver: Egyetértek azzal, hogy nem rosszindulatból találták ki. Tény hogy vannak emberek, akiket negativan érint, persze ez mással is megeshet más formában. Én a matektól rettegtem mindig, kerültem minden olyan formációt amihez az kellett, igy egy csomó érdekes lehetőségtől zártam el magam. Nem panaszként mondom, csak igy alakult.

tanato 2014.02.08. 19:10:37

@diggerdriver: Vinné előre ha pl. megvolna a vizsga 100%-nak nem csak 60-70-nek.Nem véletlen hogy most kapadoznak a "diploma mentési programmal",mert az azért az államnak sem jó hogy beleölnek egy csomó pénzt a diák taníttatásába és a vége hogy semmi értelme nem volt az egésznek mert nyelvvizsga hiányában ablakon kidobott pénz volt az egész.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:10:42

@cougarcat: nem jartam arra, gozom sincs, csak svehaton csereltunk gepet, vagy kocsit bereltunk..

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.08. 19:17:52

@diggerdriver:
ahogy mondod, oktatták. majd utána vizsgáztál.

ezzel szemben elvégzed az egyetemet, minden oktatott tárgyból levizsgázol, esetleg summa cum laude,
majd azt mondják, hogy nem kapod meg a diplomádat, mert egy NEM oktatott tárgyból nincs vizsgád valahol, egy másik szervezetnél.

és nem, nem előre kérik feltételnek, hanem kvázi utólag, amikor mondjuk pl már ötévnyi tandíjat befizettél.

érzed a különbséget?

2014.02.08. 19:19:31

@shakti_rom: Csak abból gondolom hogy nem diplomásak voltak ezek az emberek, hogy kisebb helyeken, családi jellegü vendéglátóipari egységekről is szó van, nemcsak a városokról. Az igaz hogy ők turizmusból éltek, de az is igaz, hogy Bécs és Salzburg kivételével alig hallottunk angolul beszélő turistát körülöttünk - úgy néztem a túristák többsége német volt, Lienz környékén meg olaszok is. Mindenesetre jól jött ki mert szégyenszemre nem beszélek németül. Nagyapám se beszélt már svábul folyékonyan, csak használt szavakat, kifejezéseket.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:21:34

@cougarcat: meghogy nincs itt bufeszak, tele vagyunk gyorstalpalt angol majorokkel, pol sci - az egy fokkal azert piackepesebb, arts and farts diplomakkal. Berazodnak ok is valahova,,de sokkal nehezebben mint a non human diplomasok.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:22:35

@cougarcat: En igen, elobb mint magyarul, de nagyon keves maradt meg - sajnos.

nyuszigonosz 2014.02.08. 19:35:18

@diggerdriver: Szerintem meg nem a jövöt látta, hanem valamelyik jog alkotónak nyelviskolája volt/ van. :-))

A nyelvtudás manapság nagyon fontos dolog. De nem ez a megoldás.

Nézd, én abból ( is) élek, hogy nyelveket beszélek, értek, tudok.
Nagyon sokszor találkozom pont olyanokkal, akiknek papírjuk van valamilyen nyelvvizsgáról, aztán meg... a legegyszerübb mondatot, kérdést sem értik meg.
Az idegem nyelvek tanítását lenne szükséges más alapokra helyezni, másképp tanítani, mégpedig úgy, hogy aki tanulja, használni is tudja majd.

2014.02.08. 19:35:25

@shakti_rom: Az nem vitás, hogy real diplomával könnyebb elhelyezkedni. De az angol major is el tud helyezkedni, például mint közalkalmazott. Persze nem a kedvenc témájával fog foglalkozni, hanem jogszabályokat fog alkalmazni. A férjből pl. justice of the peace, aztán court registrar, végül court services manager lett - büfészakkal. :) A történelem megmaradt hobbinak...

Latcho Rom 2014.02.08. 19:38:04

@shakti_rom: Ott van ugye a hagyma, neki a nyelvi problema megoldodott merivel - nem a gyerek intezi a hivatali ugyeket..hisz hagyma nagyon gyorsan megtanulta az angolt az asszonytol.

Kugar, mennyiben segitett neked az angolnyelvu hazastars a nyelvi problemakban, tud par szot a ferjed magyarul?

Ugy tunik hogy tobbszoros felszolitasra se akar visszajonni onion man.
Just wonder why..

Latcho Rom 2014.02.08. 19:42:18

@cougarcat: ket eve meg jogaszokat is kirugtak a fed jobokbol, nemhogy mezei angol majoroket. Sok contractort, tempet vettek fel az iden, mert akadozott a melo a purge utan, managerek kenytelenek voltak dolgozni mint hallom. Lehet hogy BC mas, de itt nem fenekig tejfol a fiataloknak egy human diplomaval.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:43:53

@cougarcat: S hany ev kellett a ferjednek hogy eljusson ide, s mikor kerult be a "joba". Nu, akkor mas volt, s ma eleg avetos...

2014.02.08. 19:45:28

@shakti_rom: Kugar, mennyiben segitett neked az angolnyelvu hazastars a nyelvi problemakban, tud par szot a ferjed magyarul

Rengeteget segit. Már eleve az segitett hogy angolul beszélő környezetbe érkeztem és nem volt kivel magyarul beszélni. A nagybátyám 7 éves volt amikor kihozták, már nem beszélt magyarul. De az hogy nap mint nap otthon is, a pároddal is angolul beszélsz, sokat számit. Ezzel együtt vannak napok amikor fáradt vagyok és úgy érzem, nehezebben megy az angol vagy erősödik az akcentusom. Vagy ha konfrontálódok valakivel és felmegy a pumpám akkor ezzel egyenes arányosan a nyelvi készségem leromlik. Mondjuk hozzászoktam hogy mentálisan erre "tojok", mert a legrosszabb az ha az ember ezt magára veszi, zavarba jön. Határozott kiállás mellett még nyelvi problémákkal is effektiven lehet kommunikálni. :)

Latcho Rom 2014.02.08. 19:49:47

@cougarcat: ha felmegy a meloban az agyvizem, szivatnak, akkor szoktam bazmegolni felhangosan anyazni, az segit, nem tul fair, de segit, probald ki :))

2014.02.08. 19:51:10

@shakti_rom: Megvannak ott is a lépcsők, én nem tudom megmondani pontosan hány évről volt szó, de amikor én találkoztam vele 12 évvel ezelőtt akkor ő már vezető beosztásban volt. Általában, bármi közszolgálati területen 5 év belső tapasztalatot kérnek az első lépcsős vezető pozikhoz. Ilyen pozikra csak belülről vesznek fel, kivéve a legmagasabb helyeken, például Deputy Minister.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 19:52:02

@tanato: @Babette_: @nyuszigonosz/D/:
Sokadszor hangsúlyozom hogy igazatok van ha praktikusan nézem a dolgokat.
Amit a nyelvoktatásról elmondtatok az szinte egy az egyben ráillik az írás-olvasás oktatására is.
Rengeteg potenciális analfabéta van, mégsem jut eszébe senkinek megkérdőjelezni az írás olvasás számolás oktatását.
Hogy a feltételeket a törvényhez hogyan kellene megváltoztatni arról lehet vitatkozni megbírálni a fennálló nyelvoktatási rendszert, de azt hogy nyelvet tanulni KELL azzal nehéz vitatkozni.
Ezt elősegítendő hoztak egy jogszabályt.
Minden érvet amit felhoztok lehet hogy jogos de nem a jogszabály a rossz hanem a háttere.
AZT lehet bírálni és kell is.
Azt mondod hogy egy NEM oktatott tárgyból kérnek vizsgát.
OK. Oda kell hatni hogy oktatott tárgy legyen.
Azt próbálom mondani hogy az általatok felsorolt hibákat kell kiküszöbölni de a nyelvtudás akár törvénnyel keresztülvitt szükségességét hiba megkérdőjelezni.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:54:00

@cougarcat: mas vilag volt, liberalisok ugy adtak a fed jobokat mint a cukrot. Bar alattuk is volt egy nagy purge, azt eszre se vettem olyan sok munkank volt.

2014.02.08. 19:54:46

@shakti_rom: Nekem "viselkedni" kell, én megtanultam póker arccal elviselni a legdurvább konfliktusokat, aztán ha alkalom adódik akkor priviben magyarul jegyzetelek magamnak - na ilyenkor én is szines kifejezéseket használok. A "játékszabály" nálunk az, hogy aki először mutatja ki, hogy elvesztette a türelmét, az a vesztes. :) Ezért is zavar a nyelv dolog, persze a másik fél az nem tudja, hogy az erősödő akcentus azt jelenti hogy éppen füstölögni készül az agyam.

Latcho Rom 2014.02.08. 19:58:39

@cougarcat: irva se rossz, ertekezleteken szoktam en is irni hogy....:;;;&(&)&&)@)@)@ abba bele te movsok g&& segg&&&$$66
:)

Latcho Rom 2014.02.08. 20:00:17

@cougarcat: nekem az akszent konfliktusban is 2 es 7 ker, szinezodom, s a jobb szemem kicsit rezonal :))

2014.02.08. 20:04:54

@shakti_rom: BC-ben konzervativ a kormány (BC Liberals, de ők itt a konzervativok az NDP-hez képest). 2003-ban csináltak egy 30 %-os közszolgálat leépitést. Azóta is azzal kampányolnak, hogy "kisebb közszolgálat", meg "befagyasztott bérek". A valóság az, hogy emberek nélkül lehetetlen a közszolgálati munkát elvégezni, alacsony fizetésért meg nem kapnak embert. Ezért mindig vesznek fel embereket, csak nem permanent pozira, hanem auxiliary worker-re. Igy úgy tünik, hogy csak kisegitőnek, részmunkaidőben van munka, de valójában 1827 ledolgozott óra után permanent worker válik belőled. Én is igy kezdtem, mindenki más igy kerül be, most is. A fizetés is megy mindig felfelé. Ezt úgy csinálják hogy a szakszervezettel megállapodnak egy alacsonyabb százalékban, aztán azt mondják hogy ha "alkalom adódik akkor lesz több". Az alkalom meg adódik, mert pl. nálunk akkor nem lenne ember.

2014.02.08. 20:26:05

@shakti_rom: Jogászokkal itt is túltelitett a szakma. Nálunk két kolleganő is jogi karrierről váltott át gyermekvédelemre, itt többet tudnak keresni és azt mondják kevesebb a stressz. Egy jogász pl. a vasárnap estéit munkával tölti, mert ugye hétfőn reggel biróságra megy (péntek du-n kap egy új ügyet, pl.). Az keres igazán jól aki tulajonosa az ügyvédi irodának, alkalmazott ilyen méretü városban sosem. Persze drágább városokban biztos vannak jogászok akik mondjuk 250-500 CAD- os óradijjal számolnak, azoknak biztos nagyobb fizu cseppen le.

Latcho Rom 2014.02.08. 20:31:33

@cougarcat: Eszembe jutott amikor az elso honapokban, parizsban butort szallitva Momsieur Rosay-nak, ugy oldottam meg a kivulallo, etranger erzeseket hogy Sebo notakat dudolgattam belleville depis utcait kemlelve a jarganybol...:)

Latcho Rom 2014.02.08. 20:35:06

@cougarcat: Sokat bantjak a jogasz szakmat, pedig a tobbseg dolgozik mint allat, s nem is gazdag.

Ahogy Eotvos irta - mas temaban ugyan - elfeledik a szegenyeket, s a gazdagrol itelnek meg. Nem pontos az idezet, de ezt jelenti.

2014.02.08. 20:45:30

@shakti_rom: Ez tényleg igy van. Ha megnéznénk hogy hány órát dolgoznak a pénzükért akkor érdekes órabér jönne ki. Megvolt nekik is a fénykoruk de az utóbbi évtizedben anyagi megfontolásból meg hozzáférhetőségi okokból teljesen átszervezték az igazságszolgáltatási rendszert. Volt idő amikor egy válás üggyel szó szerint évekig el lehetett lébecolni, halasztásról halasztásra, mindenféle mondvacsinált indokkal. Ez nem az ügyvédek sara, hanem a biróságoké, mert az utolsó szó mégiscsak az övék. Azóta megreformálták a kül. biróságokat és azon van a hangsúly, hogy mozogjanak előre az ügyek (na itt még van mit fejlődni). Családjogban meg kötelező az alternative dispute resolution, mediáció, meg ilyesmi, ebben már nem is vesznek részt ügyvédek. A legal aid-re kevesebb pénz jut - ez is komolyan érintette a jogász szakmát. Az én munkámat csak segitik - jobban szót tudok velük érteni, mint némely klienssel, és pont az ügyvédek azok, akik ösztönzik a klienset a józanságra és együttmüködésre.

Latcho Rom 2014.02.08. 20:55:59

@cougarcat:

hehh, ezt nezd

www.dailymail.co.uk/news/article-2554341/Former-Russian-figure-skater-lit-Olympic-flame-posted-racist-photo-Obamas.html

Nem lelem az erdeti Eotvos szoveget pedig magyon szep, a Nagy Perben irta, kap egy nagy shakti puszit aki megtalalja..
A kanni foldvajo automatice diszkvalifikalt ebben a nagyszabasu versenyben :))

blackhairlady 2014.02.08. 21:06:57

@charlieharper (UK, de nem London!): Amerikaban is valaszthatnak a diakok mar junior hightol kezdve idegen nyelvet, akar nemetet is, de kinait, japant, franciat es spanyolt azt biztos. Akit erdekel a nyelv annak itt is van lehetosege iskolan belul, nem csak magan uton tanulni.

tanato 2014.02.08. 21:13:41

@diggerdriver: Nehéz lesz ezt keresztülvinni,mármint hogy 100%os legyen a diplomások nyelvvizsga sikeressége. a 60-70%,nagyon kevésnek tűnik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 21:23:14

@tanato:
Persze hogy nehéz lesz és szerintem sem lesz soha 100% de a 60-70% is óriási eredmény ahhoz képest mintha nem kérnének a diplomához nyelvvizsgát.
Abból kell kiindulni hogy Magyarország óriási lemaradásban van idegennyelv tudásban Európához képest.
Minden törekvést ami ennek a felzárkóztatását szolgálja azt üdvözölni kell.
Nem kritika nélkül elfogadni hanem TÖREKEDNI kell a tökéletesre akkor is ha tudjuk hogy lehetetlen elérni.

tanato 2014.02.08. 21:28:54

@diggerdriver: Nekem csak a kényszerítés nem tetszik az egészben.Nem EU konform.Nem, vagyok híve semmilyen diktátumnak.De nyilván aki jelentkezik felsőoktatásba annak tudomásul kell venni hogy ez van.,tetszik,nem tetszik.

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:45:16

@tanato: kényszerítés? :)
ilyen alapon fel lehetne vetni, hogy nem eu-konform, hogy érettségi kell az egyetemi felvételhez. vagy az, hogy az elégtelen érdemjegyet szerző hallgatókat diszkriminálják. :)

csak jelzem, hogy már weöres sándor levezette, hogy ez az iskola megszűnéséhez vezet (mondjuk én nem siratnám...) :

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt az iskola.

(Sheep school

Once there occurred a miracle:
a ‘sheep school’– what a spectacle!
only bleaters got the praise
talkers weren’t allowed to graze.

Those who never showed up there
got medals sewn into their hair–
therefore, not one sheep attended
and the ‘sheep school’ was suspended.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.08. 21:45:53

@tanato:
Én sem vagyok híve semmilyen kényszerítésnek.
Ebben az esetben viszont helyénvalónak tartom.
Vagy ilyen törvényekkel kényszerítik a magyarokat nyelvtanulásra vagy a büdös életben nem fognak önként tanulni.
Már azt a törvényt is próbálják kijátszani például úgy hogy a lovári nyelvet tanulják és vizsgáznak belőle mert alig néhány százas a szókincse.

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:46:22

@tanato: miért lenne abban ellentmondás, hogy ma egy orvosnak mást kell tudni, mint amit tavaly, tíz, vagy ötven éve kellett tudnia? nem az a természetes, hogy az igények, szakmák, a tudomány állásának változásával változnak a követelmények és az elvárt tudás köre is?

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:46:32

@zöldeketbeszélek: sőt, bő tíz éve az msc-hez KÉT idegennyelvből kellett szakmaival bővített középfokú nyelvvizsga, amiből az egyiket általános felsőfokkal is ki lehetett váltani. nem tudom, hogy most hogy van, de gondolom nem változott.

a történethez tartozik, hogy az "elitegyetemeken" a felvételizők 80-90%-ának van egy vagy több közép vagy felsőfokúja (a felvételin pontot ér).

______________ (törölt) 2014.02.08. 21:46:38

@zöldeketbeszélek: különösen a magyar politikusi fizetések tükrében vérlázító...

wuaaa 2014.02.08. 22:57:57

Sajnos ez a nyelvvizsga mint feltétel elég kontraproduktív lehet az országra nézve, mert ezzel bizony csak segítik az értelmes fiatalokat a külföldi érvényesülésükben. Nem véletlen, hogy ez a feltétel nem szokványos a külföldi oktatási rendszerben. Nem lenne ezzel semmi baj, ha a tanárok, orvosok, stb. fizetését legalább a háromszorosára növelték volna, mielőtt meghozzák ezt az elhatározást a nyelvvizsga szükségességéről. Ez akkor lenne helyénvaló, ha ikszedik lépésként jelenik meg a rendszerben, nem az elején. De Magyarország megint nagyot akart alkotni de túllőtt a célon és a végeredmény az lett, hogy adtak a szarnak egy pofont.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.08. 23:01:44

@sorsolo: ez a fordítás nagyon ott van :-D

egyébként akkor érteném a felhördülést, ha ezt a nyelvvizsga követelményt most találták volna ki, hogy akkor hat hónap múlva már kell. de nem, a delikvenseknek volt már 5-10-x évük arra, hogy abszolválják ezt a dolgot. ennyi év alatt szerintem a lustaság lehet az igazi ok, elenyésző, aki annyira szerencsétlen, diszlexiás, nyelvekre allergiás, kész antitalentum. de nyafogni mindig könnyebb, aláírom, én is nyafogok, amikor a főnököm rámhúz valami plusz melót, amiről tudom, hogy nehéz, és nem fűlik hozzá a fogam.

tanato 2014.02.08. 23:05:09

@sorsolo: Persze szakmán belül sok az újdonság amit meg kell tanulni,de a nyelvvizsga ügy azért egész más.

tanato 2014.02.08. 23:09:05

@diggerdriver: A kényszerítésnek meg az lehet az ára,hogy sokan kijátsszák/lovári/ vagy veszni hagyják a diplomát/30-40%/ és elmennek dolgozni más területre.Persze nem az elitegyetemekre jellemzően,hanem a vidéki főiskolákra

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.08. 23:43:49

@nezzazegfele: Elnézést, ha igy jött le! Tisztäban vagyok vele, hogy még nem vagytok kint. A reakciom erre szolt: "Hasonló, nem mostanában történt sztorit mi is ismerünk egy lánnyal, aki itt főiskolát végzett, kiment dolgozni, visszajött, hogy nyelvvizsgát tegyen és végigmondta a WTF-et, amikor belekötött a nyelvvizsgabiztos, felállt és eljött. A la Rigó utca. :)))" -töled és "Nem, igaz,azóta már mondjuk jobban tud angolul és talán már pincérkedik,de ha megfelelőnek ítéli angoltudását,jön majd haza és próbál vizsgázni." - tanatotol.
Mär többfelöl hallottam, hogy kint megtanulta a nyelvet, és HAZAJÖTT vizsgäzni. Erre volt az a reakcio, hogy minek? Sajät magät szopatni? Vagy mert "olcsobb" és ugyis megyek haza (mert mär ilyet is hallottam).
Ha mär kint vagy, és kell a nyelvvizsga, akkor tedd le ott. (Ha a diploma miatt kell, akkor meg csak simän meg kell érdeklödni, hogy melyik suli melyik tipusät fogadjäk el.) Egyrészt van egy (valoszinüleg) nemzetközileg is elfogadott nyelvvizsgäd. Ha netaläntän az adott orszägban is kell prezentälni egy nyelvvizsgät (Sväjcban pl a letelepedési engedélyhez van ahol kérnek nyelvvizsgät is. - ezzel mérik föl, hogy be akarsz-e integrälodni), akkor jobb ugye egy "helyi", aminek a besoroläsät értik is.
És amit még többek között nem értek: A magasabb fizetés "kell", de ha mäs is magasabban keres (ergo neked ezzel kiadäsod van), na az mär nem OK. Ha nekem pl CHF 150 az orabérem, akkor miért häborodok föl, ha a mäsiknak is? És ezt rengeteg helyröl hallom. :-(
Ez nem konkrétan neked szolt, hanem az elvnek(?), fölfogäsnak. Még egyszer elnézést, ha megbäntottalak, nem neked szolt személy szerint! :-)

blackhairlady 2014.02.08. 23:45:21

@zöldeketbeszélek: Nem, o lanyom, o itt el velem, de menne vissza Europaba:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.09. 00:39:30

@Chang Yai: Ezt olyan szivesen megvitatnäm veled élöben, mert igy iräsban nem tudom olyan jol kifejezni amit akarok mondani! :-)
Amit irsz, értem, és egyet is értek vele!
Amire én szerettem volna kilyukadni az az, hogy nem mindenkinek van meg a képessége, hogy nyelvet, teszem azt idegennyelvet tanuljon. És itt nem a szegény magyarokra gondolok, hanem ältalänossägban. A gyerekeknek megvan az a jo tulajdonsäguk, hogy utänoznak, a nyelvet is igy sajätitjäk el. (És vannak olyan fölnöttek is, akiknek toväbbra is csak igy megy a nyelvtanuläs.) Elsöben hidd el, nekem sem volt fogalmam az alany-ällitmäny-tärgy stb fogalmärol.:-) Kérdés az ugye, hogy kinek kell, kell-e egyätalän idegennyelvet tanulni? Ki dönti el, hogy Jozsikänak igen, de Pistikének nem. Vagy tanitsuk mindkettönek, oszt' valamelyik majd megtanulja (vagy nem). És ha mär tanitjuk, akkor hogyan? És hogyan kérjük szämon, hogyan osztälyozzuk? És mi a fontosabb: a (nyelvtani) szabälyok ismerete, vagy hogy tök mindegy, csak beszéljen? Mert ugye nem lehet mindenkire egyénileg "räszabni" az orät. És itt jön be amit én fontosnak tartok: az egyén "akarata", és a külsö "kényszer". Ez egy gyereknél ugye ältaläban külsö kényszer :-) És ebben van nagyon fontos szerepe a tanärnak is.
És akkor még mennyi mindent tudnék irni. :-)
Szoval: szerintem fontos a nyelvtanuläs, nyelvtanitäs. Az, hogy a diploma kézbevételét ehhez kötik, arra szerintem nincs helyes välasz. A mäsik pedig, amit te is boncolgattäl, hogy a tanärok nagy többsége nincs jol képezve, nem oda valo stb. Elöször is ezt kéne megoldani, és ezek utän elvärni egy jo idegennyelv tudäst.
Remélem, érthetöen fejtettem ki magam. :-)
Most ismét dolgoznom kell egy kicsit, ugyhogy a reagäläs lehet, hogy nem lesz folytonos, de ez mär megszokott tölem. :-)

2014.02.09. 05:28:04

@shakti_rom: "tud par szot a ferjed magyarul?"

Igen, tud. Próbált tanulni, kivett a könyvtárból könyvet, CD-t, stb. Pár szó, rövid mondatok, ebből áll a tudománya. Nagyon humoros ahogy beszél! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.09. 08:30:31

@Naschkatze (Mostindien / CH): De hát az iskolában más tantárgyakból is ugyanígy vannak elvárások, pedig mindenki más háttérrel jön, van, aki magyarul se tud rendesen, van, aki a ceruzát nem tudja megfogni, van, aki meg már kiolvasta a Harry Pottert. De nincs kecmec,k az első négy évben mindenkinek meg kell tanulnia stabilan írni, olvasni, számolni, tökmindegy, honnan jött, mi a gyíkja. A nyelv is ugyanilyen, muszáj, manapság megkerülhetetlen, és van, akinek jobban fog menni van akinek kevésbé. Van, aki szívni fog vele, mert nincs hozzá érzéke, de még ilyen esetben is esélyes, hogy többet fog tanulni, mint ha nem tolják. Ráadásul van, akinek mg a matekhoz nincs érzéke, de az is megkerülhetetlen, akár akarja az ember, akár nem. Angolórát gyerekre rászabni ezekszerint ugyanúgy, ahogy az írást, olvasást, matekot.... vagyis, a mai harmincas osztálylétszámoknál, tanárasszisztensek nélkül, hátigen, úgy-ahogy, ez a realitás. De nem lehetetlen. De ez miért is érinti másképp az idegen nyelvet, mint a többi órát? Minden órán ugyanaz a szívás. Minden órán ugyanazokkal az adottságokkal és lehetőségekkel zsonglőrködik a pedagógus. Osztályzás: én alsóban egyébként is a szöveges értékelés híve lennék, de ahogyan más tantárgyakat is, ezt is meg lehet oldani – kb ugyanannyira fair amúgy is. Nem értem az idegennyelv kivételezett helyzetét, hogy miért lenne ez hatványozottan nehezebb. Valamit kihozni a helyzetből még mindig jobb, mint semmit se, mint meg sem próbálni. A képzés megvan, megvolt, a kilencvenes évek elején nagyon jól ment, aztán szétkergették a szakot az eltén (a hároméves, nagyon gyakorlatias angoltanárit), igen, naná, a feltételeken sokat kellene javítani, de ez szerintem megintcsak minden tantárgyra áll.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.09. 09:28:00

@tanato:
Még valamit hozzátennék.
Kevés ország van a világon ahol annyi minden lenne törvényekkel szabályozva mint Magyarországon.
Rengeteg felesleges dolog is.
Ennek az egy kényszerítő törvénynek legalább pozitív hozadéka van.
Pedig mint mondtam ember nem utálja úgy a nyelvtanulást mint én.

tanato 2014.02.09. 09:38:34

@diggerdriver: Tényleg van,mert aki levizsgázik,megfordul a fejében a kivándorlás vagy átmeneti külföldi munka lehetősége.És ez mindenképpen pozitív az eddig immobilis magyar népességnél.De hogy a 30-40% beragadt diplomákkal és a mögöttük lévő emberekkel mi lesz az már a jövő zenéje.

La Pantera 2014.02.09. 09:43:41

@Chang Yai: Igazából én se értem a felháborodást, egy nyelvvizsga ugyanolyan, mint minden másik tantárgy, fel lehet rá készülni. Mondjuk egy gyerek negyedikben elkezdi az angolt és egy ötéves egyetem végén kérnek tőle egy középfokú nyelvvizsgát. Ez 13 évnyi tanulás.
Minden nyelvvizsgatípusra van 3-4 fajta felkészítőkönyv, ha valaki ezeket végigcsinálja, elég kevés az esélye, hogy elhasal. Mindent be lehet gyakorolni, a szóbelit is (legtöbbször bemutatkozás, képleírás, szituáció), az írásbeli feladatokat is, a levélírást is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:05:08

@La Pantera: ha így zajlik, azzal nincs semmi baj.
a baj azzal van, hogy felnőtt emberektől is kérik a nyelvvizsgát:
- akiknek nincs az iskolában ehhez nyelvóra
- akik esetleg már 40-50-60-70 évesek
- akik maguk fizetik a tandíjat
- akiknek a soha a büdös életben nem lesz szükségük a szakmájukban idegen nyelvre, ha nem mennek külföldre dolgozni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.09. 10:35:55

@tanato:
Látod, én simán beletartoznék a beragadt diplomások közé ha lenne annyi eszem hogy diplomát szerezzek de mégis kiállák a törvény mellett mert jónak látom.
Tudod ez olyan minthogy azt kérdezi a gyerek az iskolában hogy minek kell megtanulnia Pitagorasz tételét hiszen soha az életben nem lesz rá szüksége.
Aztán mikor építkeztem és eldöntöttem hogy a tetőt én magam fogom csinálni akkor, mivel a ház nyeregtetős vagyis egy háromszög a tető keresztmetszete
amiből csak a C négyzet (födémszélesség) oldalhosszúságát ismertem így a Pitagorasz tétellel számoltam ki a szarufák hosszát.
Az élet hoz meglepetéseket.

La Pantera 2014.02.09. 10:37:13

@Babette_: sajnálom, ha ilyen helyzetben vagy, biztos nagyon nehéz. Neked is azt tudom javasolni, hogy célirányosan a vizsgára készülj (felkészítőkönyvvel), akár egyedül, akár tanárral. Az már fél siker. Tudom, sajnos sokba kerül a könyv is és a tanár is ( a tandíjon felül). Amikor vizsgáztattam, akkor azok mind elhasaltak, akik azt se tudták, melyik irányból kell hozzálátni a feladathoz. Ezt is be lehet gyakorolni. Egyébként előre tudtad, hogy kell majd nyelvvizsga, nem? Melyik nyelvből akarsz vizsgázni?
Nekem levelező oktatáson is volt nyelvóra, igaz, ez kb. 10 éve volt.
Sajnos a legtöbb egyetem csak a nyelvtanáron akar/tud spórolni, a szaktárgyakat nem hagyhatja el. Ahol én dolgoztam, ott is évről évre több korlátozást vezettek be, melyik hallgató járhat egyáltalán nyelvórára.
Az utolsó pontról ne vitatkozzunk, meg nem fogunk tudni megegyezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:41:33

@La Pantera:
nem vagyok ilyen helyzetben, de akár lehetnék
sőt, olyanban is lehetnék, hogy az egyetem elkezdésekor még nem kellett nyelvvizsga, a befejezéskor meg kell. mert a felmenő rendszert is elcseszték.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:42:35

@La Pantera:
utolsó pont: mondok egy példát - magyartanár

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:44:50

@diggerdriver: derékszögű volt a tető? és azt honnan tudtad?

tanato 2014.02.09. 10:47:35

@diggerdriver: Az biztos hogy a megszerzett tudás bármikor hasznodra válhat.

La Pantera 2014.02.09. 10:50:23

@Babette_: Mondom, hogy ne vitatkozzunk rajta. Számomra egy diplomás ember, függetlenül a szakjától igenis tudjon egy idegen nyelvet középfokon, te erről mást gondolsz, oké.
Szívem szerint érettségit is csak nyelvvizsgával adnék (8 év tanulás után!), de az nagy kicseszés lenne a szülőkkel, mert a nyelvvizsga nem olcsó mulatság.

La Pantera 2014.02.09. 10:51:30

@La Pantera: na meg nyilván az általános/ középiskolai nyelvoktatás se csúcsminőségű.

tanato 2014.02.09. 10:52:41

@Babette_: Nem csak a magyartanár,minden tanár aki nem idegen nyelvet oktat.De a bíró,az ügyvéd,ügyész ők sem használnak napi szinten idegen nyelvet.Vagy az eü:.gyógyszerész,orvos,/kivéve az egyetemi klinikákon,oktatókórházakban dolgozók/diplomás ápoló,védőnő gyógytornász,szintén nem használ napi szinten idegen nyelvet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:53:54

@La Pantera: félreértesz. nem azt mondom, hogy ne tudjon idegen nyelvet.
azt mondom, hogy a kötelezővé tétel, ilyen módon(!), beavatkozás a magánéletbe. hadd döntse el mindenki, hogy akarja-e.hogy szüksége van-e rá.
mint mondottam, ennyi erővel az autóvezetés is lehetne kötelező. vagy a háztartástan, vagy bármi, ami a hétköznapokhoz kell

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 10:54:31

@tanato: azért hozom a magyartanárt, mert ő az, aki szakirodalmat is magyarul olvas biztosan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.09. 11:01:23

@Babette_:
Nem tudtam.
Olyanra csináltam. Pont azért mert a Pitagorasszal könnyű volt kiszámolni.

La Pantera 2014.02.09. 11:03:50

@Babette_: Autóvezetés, háztartástan elsősorban nem szellemi teljesítmény. Aki el tud végezni egy egyetemet, annak le kell tudnia tenni egy nyelvvizsgát, akkor is, ha nem kell a mindennapi munkavégzéshez.
Európában utolsó előttiként legalább már az "értelmiség" vigye a lángot.
Helyesnek tartom, hogy kötelező, kevesebb nem lesz tőle valaki, csak több.
Amúgy magyartanár: esetleg világirodalmi műveket el tud olvasni eredetiben, mindjárt más lesz a könyvről a benyomása, nem csak az, ami a tanári kézikönyvben van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.09. 11:05:42

@La Pantera: akkor tudnia kell ógörögül, klasszikus angolul, meg ilyesmik?

La Pantera 2014.02.09. 11:20:01

@Babette_: hát, ha ógörögül tanult diploma előtt 12 évig, akkor igen.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.09. 11:31:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az utolsó előtti mondatoddal nyerted el SpongyaBobot.
Már kezdtem azt hinni, hogy más hülyesége miatt rám húzod a vizes lepedőt, akit ráadásul nem is ismerek...
Bár nem reklámoztam, de mi még decemberben eldöntöttük, hogy a németeknél és az angoloknál fogunk nyelvvizsgázni, mert a végső célunkhoz tényleg használható és perfekt nyelvtudásra lesz szükségünk.
:)

Latcho Rom 2014.02.09. 12:02:16

@cougarcat: :)

menyem ahogy mondja a bazdmeget - mast meg nemigen tud sajnos - nagyon funny a nyufis akcentussal, igy kb: básmeg

jo utja volt embernek, mi szepet latott, csinalt?

PannonBoy 2014.02.09. 14:22:16

@La Pantera: Egyetértek veled, rengeteg anyag áll rendelkezdésre a felkészüléshez. Találtam tényleg színvonalas felkészítőkönyveket és nyelviskolákból is vannak kiemelkedők Budapesten. Hozzátenném, hogy egyre több olyan online anyag van (ezek fizetősek általában), amik tényleg a beszédkészség kivételével remekül felkészítenek a nyelv megértésére.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.09. 20:25:14

@nezzazegfele: Ezt nem értem! :-) "Az utolsó előtti mondatoddal nyerted el SpongyaBobot."
@tanato: @Babette_: @La Pantera: Az egyik öcsém (a sok közül) alsos tanito. Eszperanto nyelven rakta le végül a nyelvvizsgät... És nem, és nem értette meg, hogy miért szajkozzuk neki 4éven keresztül, hogy tanuljon idegennyelven (német lett volna a legkézenfekvöbb). Az ö fölfogäsa szerint, aki Mo-ra jön tudjon magyarul...A mäsik aranyos, minek tanuljon meg egy idegen nyelvet, ugysem kell neki. Arra a välaszra, hogy pl hogy a sogoräval beszélgessen, azt mondta, hogy arra ott vagyok én (az univerzälis forditogép). Megkérdeztem töle, hogy nem érzi-e faramucinak azt a helyzetet, hogy a sogora beszél olaszul, németül, angolul, portugälul és kb 5éves szintjén magyarul, és hogy nem szégyelli-e magät, hogy ö semmilyen nyelven a magyaron kivül nem tud vele kommunikälni? A végén mindenki hibäs volt, csak ö nem. :-(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.09. 21:57:45

@La Pantera: en nem tudtam letenni, megkockaztatom, ha otthon csinálnám ma sem sikerülne. 6 evig tanitottak nekünk oroszt , hadd ne mondjam milyen lemaradassal csoppentem 14 évesen angol és német csoportba, ahol a többiek 6 ev előnyben voltak.

tanato 2014.02.10. 07:05:39

@Naschkatze (Mostindien / CH): Már nem lehet lováriból meg eszperantóból nyelvvizsgázni.Az alsós tanítók/meg a felsősök sem/általában nem beszélnek idegen nyelveket,mert gyakorlás híján elvész a nyelvvizsgára összeszedett tudásuk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.10. 08:34:57

@Naschkatze (Mostindien / CH): ne haragudj,de ez milyen durva beavatkozás a maganeletebe? Ki fogja elni az eletet, ti vagy ok? Hadd döntse mar el, hogyan akarja.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.10. 17:29:08

@tanato: Az eszperanto nyelvvizsgät 2013 szeptemberében tette le (végleg). 2012-ben ällamvizsgäzott, és az évfolyamäbol kettöjüknek volt azonnal älläsa. Mivel nagyon ragaszkodtak hozzä, igy kapott egy olyan szerzödést, hogy 1évig tanithat "diploma nélkül". Toväbb nem, mert közben ätrendezödtek a viszonyok, és a KEK vagy mi vette ät az iränyitäst.
Igen, vannak olyan szakok, ahol nem fogadjäk el a loväri vagy az eszperanto nyelvvizsgät. A mäsik öcsémnek 2db kell. De asszem egy nemzetközi kommunikäci vagy milyen szakon ez elvärhato. :-) Azzal ugye nem ärulok el nagy titkot, hogy neki sincs meg a diplomäja, pedig volt olyan tärgy, amiböl angolul vizsgäztak...
"gyakorlás híján elvész a nyelvvizsgára összeszedett tudásuk." - ha valamit nem tartassz szinten, akkor elvész a tudäsod, nem?
És ez mär az egyén felelössége / igénye.
@Babette_: Nem haragoszom, ez csak egy vélemény volt. Az ö életét ö alakitja. A következményekkel neki kell élnie, nem nekem. :-) Viszont ha nyelvvizsga kell a diplomäjähoz, akkor az kell, és nem a kormäny / anya / szomszéd kutya a hibäs, ha enélkül nem kapja meg... Lehet fujolni, de akkor sem lesz meg.
Azt viszont még mindig tartom, hogy egy tanärnak, aki kväzi példakép a gyerekeknek, kell(ene) idegen nyelven tudnia. Mert szerintem kicsit visszäs, ha arrol papol, hogy tanuljanak, tanuljanak idegen nyelve(ke)t, és ö maga nem beszél semmilyen nyelven...

2014.02.10. 20:04:27

@shakti_rom: Rogers Pass környékén jártak, 2000 m-en, idén szokatlanul hideg volt, a hóviszonyok nem a legjobbak (jeges). Viszont semmi lavina veszély, aminek én örültem. A háztól még hegyen fel kell silécen gyalogolni, aztán lesiklás - telemark vagy alpine touring felszereléssel. Két osztrák is volt a csapatban, jó volt a társaság. Egy pár hónap múlva kezdi szervezni a jövő évi utat, ezek hamar betelnek.

Latcho Rom 2014.02.10. 23:00:02

@cougarcat: Ha hozott kepeket szivesen megneznem oket, masok is talan. Rogers Pass?

mikulenko 2014.02.12. 14:38:14

Üdv! :)

Sajnos nem tudtam kivenni a szövegből, és a fenti kommentekből, hogy konkrétan mi volt az író szakmája. A műanyaggal kapcsolatos, de a megnevezés mi?
Ami alapján pl. lehet keresni indeed-en?

Előre is köszönöm! :)

diane 2014.02.25. 17:24:14

@mikulenko: szia, fröccsöntő technikus - injection moulding technician. remélem, segítettem :-)

Szotyi_ 2014.02.25. 17:56:41

@mikulenko: A szakmám Injection Moulding Technician / Injection Moulding Setter (Fröccsöntőgép-beállító). Oda kell figyelni, hogy moUlding, mert u nélkül USA angol, néha bezavart engem is. A Thermoforming Technician a vákumszívó technikus és a Blow Moulding Technician a palackfújós. Utóbbi kettő is keresett, de a fröccsöntés ami a legjobban megy. És ehhez kapcsolódóan a szerszámkészítő (Toolmaker) is nagyon kersett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása