oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 28. 06:47,  Lengyelnek néztek minket is 652 komment

2014. január 28. 06:47 Határátkelő

Lengyelnek néztek minket is

Aligha véletlen, hogy Angliában a közép-európai határátkelőket előszeretettel lengyelezik le, függetlenül attól, hogy éppen melyik országból is érkezett az illető. Erre is példa Tibor mai története, ami persze nem csak emiatt érdekes, hanem azért is, mert másodszori nekifutásra járt sikerrel.

raktár 2.jpg

„A csapból is Anglia folyik, de „sajnos" nekem is egy angliai történetem van. 19 éves voltam az első utamnál, ami nem volt egy kifejezett sikersztori, viszont sok mindent megtanultam belőle és az azóta eltelt idő alatt!

Most 25 éves vagyok, körülbelül egy éve élek kint, és úgy érzem, maradni akarok! Ahogy írtam, 19 évesen már megpróbálkoztam, de sajnos akkor nem voltam elég óvatos, naiv fejjel mindent* hátrahagyva (*mindent, ami lehet egy 19 éves srácnak) kijöttem egy vidéki kis városba teljesen idegen emberekhez totál idegen helyre.

Úgy döntöttem, inkább hazajövök

Volt egy ismerősféleségem, aki még mielőtt kijöttem biztatott, hogy jöjjek nyugodtan Ő mindenben fog nekem segíteni. Ez a segítség annyiban kimerült, hogy intézett nekem transzportot a reptérről és egy szobát.

Amikor ez tudatosult bennem összetörtem, kétségbe estem, és a honvágyam lángolt. A szálláson csak magyarok voltak, mindenki rendes volt többnyire, mindenki többet akart vagy segített is, mint az illető, aki megígérte, de a csalódottság miatt én úgy döntöttem, hogy inkább hazajövök, nem vagyok én még erre kész. Borzasztó rossz érzés volt, de túltettem magam rajta.

Egyébként egy szegény családból származom, tehát ez a kis nyaralásom igen megterhelő volt mindenkinek a családban, még akkor is, ha 80% a saját pénzem volt.

Vidéki fiúként mindig is Pestre vágytam, és körülbelül a visszatérésem után két évvel már Pesten próbáltam szerencsét. Munkát találtam, de a számításaimat, azt nem. Sok barátom lett. Az egyikkel egyszer úgy döntöttünk, megpróbáljuk Angliát, mert kevés, amit Pest nekünk adni tud.

Kisváros vagy London?

Két lehetőségünk volt. Az egyik az én gyerekkori legjobb barátomhoz megyünk ki Londonba, itt szállást tudtak volna nekünk garantálni, valamint vendéglátásban 4 órás pincér vagy egyéb melót, viszont minimum 800 font kezdőpénz kellett az induláshoz.

A másik lehetőség egy kisváros, ahol leginkább csak warehouse munka van, és ha sikerül bedolgozni magunkat, akkor heti 40 óra 6.19-ért. Itt a kezdőpénz kérdése már egy fokkal bonyolultabb, legyen elég annyi, hogy itt csak nekem kellene fizetni a szállásért 35 fontot hetente.

Még amikor csak a tervezési fázisban volt a dolog, mindketten számolgattunk kinek mennyi pénze lesz. Úgy gondoltuk, London jobb lenne, mert mégis csak világváros, nyüzsgés stb.

A repülőjegyet már az elején megvettük, hogy legyen egy biztos pont a tervben, mivel minden más igen labilis volt akkor még. Szóval közeledett a nagy nap, de még nem döntöttük el, hogy hova megyünk, viszont egyikünknek se úgy állt a tárcája, mint kellett volna.

Választási lehetőség kezdett halványodni, és egyre inkább erősödött, hogy mi a lehetőségünk ennyi pénzből. Természetesen a vidék lett belőle, de nem bántam meg.

"Sorry, I'm not Polish..."

Az első másfél hónapban nekem nem sikerült elhelyezkednem, itt pont holtidő volt, amikor megjöttünk, a barátom is csak 1 hónap után talált munkát. Végül sikerült nekem is, ugyanoda, ahol a barátom volt.

De nem tetszett warehouse picking. A munka ez volt, de nem kifejezetten a munkával volt a bajom, mert jelen pillanatban is ezt csinálom, csak egy másik warehouseban, hanem a kollégák és a főnökök.

Hetven százalékuk lengyel volt, ráadásul az ügynökségek által küldöttek javarésze is lengyel volt (ezért is volt nekünk nehéz munkát vállalni ennél a cégnél). Oda akarok ezzel kilyukadni, hogy az ott dolgozó emberek minimum fele nem beszélt angolul, semmilyen szinten.

Hab a tortán, hogy lengyelnek néztek minket is, és mindent lengyelül kezdtek el tolni, oktatás megbeszélés mindent, ilyenkor szólni kellett, hogy „Sorry,I'm not Polish..."

Eleinte volt, hogy heti 4-8 órát dolgoztam, aztán amikor már látták, hogy jól dolgozok, már megvolt a heti 5 nap. Ez engem frusztrált, az angolom nem volt jó, éppen csak meg-megszólaltam, márpedig én szeretnék megtanulni rendesen angolul, de egy olyan helyen, ahol mindenki lengyelül beszél, ez aligha menne, ezért váltottam.

A mostani melóhelyen is vannak lengyelek természetesen, viszont itt mindenki beszél angolul, és ki is lett jelentve, hogy a munkahelyen mindenki hivatalos nyelve az angol.

Nem álommeló, de egyelőre megfelel

Most úgy érzem, boldog vagyok, van egy jól fizető munkahelyem, ahol az angol is ragad rám, már nem szobát bérelek, hanem lakást. Tervben van a lakás berendezése után egy autóvásárlás, mert sajnos 40 perc sétára van a munkahelyem, ami nem lenne sok, ha nem 12 órát sétálgatnék fel-le a warehouse-ban.

És persze utazás, egyik nagy álmom volt, hogy bejárjam a Földünket, persze kis lépésekben, éppen ahogy a zsebem engedi. A munkát illetően nem álommeló és nem is tervezem, hogy innen megyek nyugdíjba, de amíg az angolom nem elég erős, ahhoz, hogy egy olyan munkát találjak, amit még szeretek is, addig maradok. Szeretnék kint tanulni is valamit, még mit, azt nem tudom pontosan, de már körvonalakban megvan.

Én csak bátorítani tudok mindenkit, aki kiszeretne jönni, bár nem elhanyagolható tény, hogy egyre telítettebb a munkaerőpiac, de nem lehetetlen elhelyezkedni.

Viszont mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy kitartásból több legyen, mint induló pénzből, mert nagy pofonokat lehet kapni, DE FEL KELL ÁLLNI! Legyenek céljaid és meg tudod csinálni!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665785622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2014.01.29. 01:11:41

@cougarcat:
Hat aki 30-40 dollaros oraberert dolgozik, az biztos hogy a poverty line felett van :-).

►In 2009, the low income cut-offs (LICOs) – also known as the poverty line – for after tax incomes were as follows:
1 person: $18,421
2 persons: $22,420
3 persons: $27,918
4 persons: $34,829

Szoval szerinted, aki e folott van, az mar kozeposztaly? Sajat haz/lakas, autok, evi tobb utazas egzotikus orszagokba, mellette persze nyaralas a kornyeken?

Mert nekem sokszor van olyan benyomasom, hogy akik Magyarorszagon elnek, azok valahol itt huzzak meg a kozeposztalynak megfelelo szintet.

Latcho Rom 2014.01.29. 01:13:18

@Zoole[uk]: @ Mi nem logikus, kerdi itt egy beketlen lelek, hat elmondom neked zotyika,

Az hogy Vona es a jobbik nem roszabb mint azok a nyugati partok akik elvannak egy jol bejaratott, mukodo demokraciaban, porazon ahogy kell.

Ma a fityesz allomosit, cegeket, nyugdijjat, muveszeteket, gondolatokat, az elet alja jon fel, probalja atvenni a szerepeket, rettenetes eredmenyekkel, hazafias, gore gaboros gicsekkel, rossz kulpolitikaval, gazdasagi kudarcokkal.

Hatalmas mellenyel.

Nem ketseges hogy europa is jobbra huz, de nem betonoznak be, nem irnak at konstituciokat, nem avatnak szobrokat petainnek, franconak, a ducenek.

50 ezer magyar jott ide 56-ban, vietnamiak tomege, balkaniak, anelkul hogy eu tagok lettek volna, mert nem volt mashova menniuk..En nem felek egy tomeges bevandorlastol, tudom hogy sok mindent lehet szabalyozni, a nepvandorlasokat ugyanugy nem lehet mint a tsunamit. Jonnek hullamokban.

Ha mas orszagok is a magyarhoz hasonlo nemzetallamot akarnak kialakitani, az sok embert ki fog vetni magabol, ahogy eddig is tortent a tortenelemben. Ugy tunik hogy ide tart europa.

morsels (törölt) 2014.01.29. 01:18:42

@shakti_rom:
Te, en az europan beluli nepvandorlasrol beszeltem.

Persze ha szerinted megint olyan politikai helyzet lesz Magyarorszagon, hogy politikai menekulteket fogadnak itt, az mas, nade azt nem is erintettem es az a te teruleted. Ahhoz en nem fogok hozzaszolni.

2014.01.29. 01:23:19

@morsels: Mondom, ez az én meghatározásom, csak nekem számit, másnak nem. A saját ház, lakás, több évi utazás sztem nem jó meghatározó, az alsó középosztályra nem mindig jellemző. De lehet hogy Európában őket nevezik szegényeknek, nem tudom. :)

Latcho Rom 2014.01.29. 01:23:47

A kifele mutogatas, nezd nekik is van nacijuk, ok is ok is - osi viktori taktika. Kicsik vagyunk, ha mutogatunk kasfele a uzlet elmegy, kirohognek bennunket, udvariasan egyenlore...
Jobbik is hasznalja.

Latcho Rom 2014.01.29. 01:26:21

@cougarcat: tenger kanadait ismerek akik soha nem hagytak el az orszagot, talan egyszer egy kis karibi utra - magasan evi 80ezer felett per family.

Colombo-Rom

morsels (törölt) 2014.01.29. 01:28:00

@cougarcat:
Mondom, csak azert kerdezem, mert ezen megy itt a vita a hataratlepok es az otthonmaradottak kozott :-).

Amibe beleszoltal :-).

2014.01.29. 01:39:42

@morsels: Nem, én nem a vitába szóltam bele, hanem a te hozzászólásodra reagáltam, ami ezen a fórumon eléggé elfogadott dolog. Én csak annyit mondtam hogy itt az emberek hozzá vannak szokva a boom and bust körforgásához, ez csak egy megjegyzés volt, nem álláspont a vitátokban pro vagy kontra. Erre te kikérdezel hogy nekem ki a középosztály, stb. De itt be is fejezem, túl van tárgyalva. ;)

morsels (törölt) 2014.01.29. 01:46:23

@cougarcat:
Igaz.
Persze ehhez hozzatartozik, hogy kinek mit jelent a boom.
Es nem kotozkodni akartam, bevallom oszinten, hogy en sokszor csak csodalkozok, hogy Europaban milyen jol elnek. Meg en nem tartozom a kozeposztalyba.

2014.01.29. 01:48:17

@shakti_rom: Ez igy van, de persze a prioritások is mások lehetnek, vagyis szerintem nem szegénységből nem mennek, hanem egyszerüen másra költik a pénzüket.

2014.01.29. 01:51:16

@morsels: Ott nem, de itt igen, legalábbis sztem. :)

Latcho Rom 2014.01.29. 01:51:39

@cougarcat: not even, nem tudom mit muvelnek...regular lifes, mehetnenek, de nincs indittatas, azt hiszem
Cottages, boats inkabb...

utolso resz Downton, eppen...

2014.01.29. 02:01:56

@shakti_rom: Rengeteg embert ismerek aki szivesebben golfozik, vagy RV-val nyaral a kempingekben, vagy pecázni szeret inkább. Eszébe se jut,hogy utazzon, hacsak nem Sask-ba mennek rokont látogatni. Ez van amikor nincs "státusz szimbólum", a kutyát se érdekli, hogy hol laksz, hol nyaralsz, mit vezetsz, hogyan öltözöl. :)

Latcho Rom 2014.01.29. 02:09:04

@cougarcat: a mi szintunkon nincs szimbolika, de azert hidd el hogy Westmounton, vagy TO Rosedalen jatszanak a szimbolumok, erosen :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.29. 02:59:24

@Világpolgár2012: mindenfele :-) még nincs semmi nagyon konkrét, csak kósza tervek.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.29. 03:27:24

@cougarcat: Madárral nem hasonlitom össze magam..
én sem de le szeretnem korozni ezzel ;

www.croisierenet.com/costa-croisieres/costa-deliziosa/id/3767095--fr/fiche.html

mert en meg csak 23 orszagba voltam (nem szamolva hogy nemelyikben 5-6x nyaralgatni) de ezzel az uttal hozzateszek nehany orszagot ... kedv elhatarozas megvan mar csak apro reszletek hianyoznak ($$$...)

2014.01.29. 04:25:40

@shakti_rom: Elhiszem, akkor a Nyugati Part lazább lehet, de legalábbis a Sziget. :) Persze felétek tömörülnek az igazán gazdag emberek is, szóval biztos más.

@montroyal: Emmán döfi, nem két fillér, az is biztos. :) Azért ne szerénykedj, nem Kubában jártál mostanában véletlenül és most szép napbarnitottan javitod a verdákat? :)

Versenyezni mással nem tudok - csak saját magammal. Mindig azzal mérem össze, hol voltam, és hova jutottam. Persze mindig reménykedek, hogy lefelé már nem fogok menni.:)

GERI87 2014.01.29. 04:27:23

@Bubee82:

"Egyre lejjebb kerültünk, sehova sem mentünk, semmit nem csináltunk. Nem szórakoztunk, nem éltünk semmilyen hobbinak. Mindenért kölcsön kellett kérni. Ez megélés? Ne haragudj, de szerintem nem. Maximum túlélés."

Hát én nem tudom mi a frászt csináltál, vagy hol, hogyan éltél, mennyiért béreltetek lakást...tökömtudja...de 170 ezerből MO-on is összehozol egy 200ezres kocsit...nem mondom hogy "nem szart" mert ennyiből mit vársz...
A "nyomorgás" meg vicc.
170+110: tudod mi jön ki ebből MO-on?
rezsi, kaja, szórakozás, külföldi nyaralás, kocsi....no hitel...hobbi stb.
nem mondom hogy ez a csúcs és ennyi elég, de azért nem a levegőbe értetlenkedem.

______________ (törölt) 2014.01.29. 04:27:44

@shakti_rom: nem árt. de parti nagyhoz szerencsére még az se kell, bárki szabadon olvashatja a megadott linken.
az egyik kedvencem, most hallgattam a szerző felolvasásában (a minapi szobortervek kapcsán eszembe is jutott, hogy merre halad - külpolitikailag is - az ország):

Egyszer volt, hol nem volt, az lessz, hogy még a levelek le se hullnak, mikó Magyarország baltát fog ajándékozni Azerbajdzsánnak, de ennek íziknyi köze nem lössz Safarov hadnagy nyárvégi kiadatásáhó rutineljárásba. Akkó az történt, hogy I. Fülkefort többedsző megkereste kérésivel a régtül való azeri komája, és ű gondos mérlegelés után engedett néki. Idehallgass Viktorham, bülbülérozott Ilhan Alijev, ül a tömlöcbe tikteknél az a katonatiszt, ki magyar baltával(!), magyar ágyba kinyuvasztott eggy örmény katona­tisztet. Néktek állampapír-jegyzés köll, meg keleti szél gáz képibe, nékünk a mi hősünk. Adjátok ki, hejszen ha van kiadás, van bevétel es, monta, oszt őszintén csippentett a szemivel, posztszovjetmód. Lehet, csak ne kölljön a törvénesség talajárúl lelépni, felelte nagy ravaszul a kerál, mer onnét ű lelépni sohse fog. Nem es köll, Viktorham, monta Ilhan, te kiadod, én különgépet menesztek érette, oszt kalap. Mer a kalap azeriül es kalap vót. Na de mit tész véle, kért garanciját a kerál. Há mit tennék! Előléptetem, lakást adok néki s a nyóc évnyi megszógált füzetésit. Höjdemán, remélem a börtönfüzetésire gondúsz, komám, tárgyalt kutyakeményen a kerál, hejába vonkotta Szijjártó különmegbízott a palástját. Pont arra gondul, mosolyintott az azeri elnök, avval meg es vót a „gentleman léprement”. Minekutánna történt, ami történt, megen kard nyúlt a magyar fele barlangjába. Örményország epp hadat nem izent, a művelt világ rászta a pöcsike öklit, de mivel Selmeczi Gabriella szerént ez moszkovita álbotrány vót, hamar elcsihatt a dolog. Naná, hogy a szeptemberbe fontosabb vót az öszves magyar pulya keráli iskolaköppenye, s hogy Hoffmann Rózsa bordásfalnak őtözve fogja ellenőrözni a mindennapi tornaórát. Na, mán epp föl vóna lélegezve a nemzet, mikó gyön majd az újabb megkeresés Azerbűl. Hogyhát, a jegyzéshő még hibádzik valami. Ha mán I. Fülkefor így bétartott vót az ünneplő azeri népnek, jegyzékvel meg hasonlókval, hozza el a baltát különvonaton, épül nékije a múzeum. Na, a kerál majd hímöl-hámol, hogy nem errűl vót szó. Dehonnem, feleli a jeles azerokrata szárazon, hanem ha az ű komája ekép gondulkodik hárommilliárd dollárrú, úgy es jó. Avval lerakja a telefont. Nem lössz mit tenni, azon mód fő köll fűttőztetni különmozdonyt, látványszerelvényt, és irány Baku a véres baltával. Az azeri állomáson a két kurátor nyugott és tárgyilagos beszédet fog mondani, mibe reményüköt fejezik ki az örmény-magyar-azeri megbékélés eránt. Ezt az elnök három vicces seggberúgásval honorálja, oszt hazakűdi Szijjártót és Navracsicsot, kik mán a vonaton sajtótájékoztatót tartanak az azeri-magyar műtárgycsere-program fontosságárúl. Annak utána penig Mária országa veres orcával várja a gázt meg a jegyzést, de hejába, Közép-Európa motorgyának, csak a belső égés marad, amég kerál a kerál, s még azon es túl.

Mr Long 2014.01.29. 07:28:46

@charlieharper (UK, de nem London!): Kenyszerbol vannak mindenhol, ami nem otthon. Nagyon eros (szerintem tulzottan) a csaladi kotelek, 30+ eves emberek napi egy (!) orat beszelgetnek a szulokkel skypeon ugy, hogy egesz nap online kapcsolatban vannak ezen kivul pl Whatsapp-on keresztul. Nekem felfoghatatlan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 07:29:46

@diggerdriver:
Biztos, hogy az ertelmisegi/munkas dolgot a munka milyensege hatarozza meg?
Nem lehet, hogy kozrejatszanak egyeb tenyezok is, mint az intelligencia, muveltseg, a dolgok/folyamatok megismeresenek igenye es az arra valo torekves?

@morsels:
Jellemzoen igazad van.
Az osszehasonlitashoz annyit tennek, hogy vajon hany ember van Mo-n, akinek "nagyobb haza van (vagy lehetne)", mint neked? Es hany ember van Svedorszagban, aki annyit utazhat(na), mint en?

Mindenhol van jol / kenyelmesen elo ember, kerdes az, hogy ez a lakossag mekkora reszenek elerheto?

Van meg egy tenyezo, amirol sokan nem beszelnek: a kornyezet, illetve a kornyezetvaltozas. Magyarorszagon eltem 27 evet es meguntam. Ha elutazunk egy europai varosba, sok ujat nem nyujt mar. De Miamit tatott szajjal neztem. Nem azert, mert huuu Amerika, hanem mert annyira mas. De ugyanigy tatott szajjal neztem Thaifoldet is.

Most eppen ott elek, ahol, kenyelmes (tulsagosan is). Ha egyszer vege lesz, nem kizart, hogy Europan kivul probalkozunk. HA megtehetjuk...

2014.01.29. 08:06:58

@Mr Long: ezt mire irtad? Nem latom telefonrol

tanato 2014.01.29. 08:44:28

@mommmmo: Talán a posztkommunista országokban ez nem lesz,bár ha kihal az utolsó még kommunista érában szocializálódó ember is,lehetséges.

**mimi** 2014.01.29. 09:10:31

@sorsolo:

+1 :)

maximálisan egyetértek!

Mr Long 2014.01.29. 10:03:56

@charlieharper (UK, de nem London!): "a spanyol/olaszok jellemzoen nem szeretnek hosszabb idieg tavol lenni. Elmennek dolgozni egy-par evre Londonba vagy Zurichbe, de egy ido uatan hazamennek.
Eszak-Amerikaban mondta a fejvadasz, hkgy nagyon nehez embert talalni abbol a regiobol, aki atkoltozne Eszak-Amerikaba. Most ez valtozott, de majd mennek vissza"

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.29. 10:35:49

@shakti_rom: tessék? usába népvándorlás megint mert Európa romokban? ezt gondold át azért. jelenleg az USA sokkal inkább van bajban. Hamisítanak mindent, munkanélküliségi statisztika egy kamu, a felnőtt lakosság kevesebb mint felének van full time jobja, kamupénzzel lövik a gazdaságot, romokban van az egész csak még nem realizálta az átlagember. látszik hogy azért viseled keményen a rózsaszín ködöt árasztó szemüveget.

Latcho Rom 2014.01.29. 10:59:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Joreggelt max, mindjart olvasom az uj bolgar sagat, ime a tegnapi gero" elemzes a viklerajrol, ragyogo, okos.

www.atv.hu/videok/video-20140129-friderikusz-1-resz-2014-01-28

Persze a droidok vagy tarsutas trollok csipobol lezsidozzak gerot, az apjara utalnak, de a tenyeken ez nem valtoztat.

Latcho Rom 2014.01.29. 11:13:19

@cougarcat: Sok regi vagyon van errefele. Utcan nem latod meg oket..nincs az a villogas, kenyszer megmutatas ami kelet europaban megy, foleg a taho ujgazdagoknal.

Latcho Rom 2014.01.29. 11:17:35

@Babette_: Igen, jo dolgozat. Szo sincs megelhetesi rettegesrol.

Utananeztem, a megelhetesi rettego fogalom 45 elott is hasznalatos volt. Valahogy eltuntek az akkori "rettegok".

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 11:25:05

@shakti_rom:

Megnéztem kb. a 85 %-át, jó volt. Egy másik blogban leírtam pár napja: Orbán valójában Kádár javított verziója, ezért népszerű. Megadja azt a "jót", amit Kádár adott, de nem adja azt a rosszat, amit eközben Kádár csinált.

Nagytőkellenesség, gazdagellenes szöveg, antikapitalizmus, mint Kádár, de nincs beleavatkozás a magánéletbe, nincs cenzúra, utazási tilalmak, mint Kádár alatt, s van szabad magyarkodás állami szinten.

Hozzáteszem: azt, hogy ez lehetővé vált a ballibek évtizedes ámokfutása tette lehetővé. Ennek felismerését hiányolom.

Latcho Rom 2014.01.29. 11:38:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szerintem pedig a magyar emberek, valasztok teszik/tettek ezt lehetove. Nem csengett a vilagsajto az amokfutasrol, erted?

Erdemes a tobbi fridit is nezni, nagy koponyakat hoz be, termeszetesen balrol, hiszen a taho jobbnak csak bayer zsoltjai vannak.

Latcho Rom 2014.01.29. 11:40:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nincs cenzura?

Neztem a szoborellenes peticiot a minap - alairtam en is - majd egyotode, hetede az aliiroknak elrejtette a nevet a peticion.

Latcho Rom 2014.01.29. 12:07:32

@házelőtthinta: omlik ossze aaamerika, foldet ra :))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 12:17:45

@shakti_rom:

A magyar választók nem az égből hullottak alá, hanem választásuk valami miatt történt.

Latcho Rom 2014.01.29. 12:23:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: feljott az alja - hogy gerot idezzem, az urnaknal is. Ahogy a weimari koztarsasagban is.

Latcho Rom 2014.01.29. 12:25:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mindketto a zsidokra haritotta a feleloseget, ahogy orban is.

Latcho Rom 2014.01.29. 12:27:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hogy az emberek felnek a nevuket is adni?

Nem baratom, ez diktatura a bolcsodeben..

Latcho Rom 2014.01.29. 12:32:04

Panda, kerded mi baj azzal a borzaszto szoborral:

ŽIDOVSKÁ NÁBOŽENSKÁ OBEC
J E W I S H C O M M U N I T Y
ÉRSEKÚJVÁRI ZSIDÓ HITKÖZSÉG

Česká bašta 5

SK-940 01 N O V É Z Á M K Y / SLOVAKIA

.

N Y I L A T K O Z A T

Nyugtalansággal, mély megrendüléssel és megbotránkozással vesszük tudomásul, hogy az akkori magyarországi zsidóság deportációjának 70.-ik évfordulója – a méltó megemlékezés éve, a megbékélés és tényfeltárás, a tanulságok levonása és azok tanítása helyett – Magyarországon mindinkább a napi politika tárgyává sekélyesül. Az utóbbi napok – részünkről elfogadhatatlan – állásfoglalásai és történései számunkra kérdésessé teszik a Civil Alap nyújtotta támogatási szándék őszinteségét.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon szobor állhasson Szálasi Ferencnek, melynek felavatásán díszőrséget áll a már akkor betiltott Magyar Gárda. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon szobor állhasson Horthy Miklósnak, aki teljes mértékben felelős a magyarországi zsidóság pusztulásáért. Annak a Horthy Miklósnak, aki a Sztójay-kormány első ülésén közölte: [A] „zsidókérdés megoldásában szabad kezet adok a kormánynak és annak intézkedéseibe nem óhajtok beleszólni.” Nem más, mint Edmund Veesenmayer tanúsította a Jaros–Endre–Baky perben: Horthy Miklósnak megvolt minden lehetősége és hatalma, hogy a deportációkat meggátolja. Ha képes volt meghiúsítani a csendőr-puccsot és letiltani a budapesti zsidók elhurcolását, akkor ebben nincs okunk kételkedni.

Elfogadhatatlannak tartjuk a „mi – a magyarok, ők – a zsidók” szóbeszédet, még ha úgy is hangzik el, hogy „mi, magyarok, megvédjük a kisebbségeinket”. Elfogadhatatlannak tartjuk a holokauszt áldozatait kizárólag mint a zsidó közösség veszteségét számon tartani. A Magyarországi holokauszt közel hatszázezer áldozata olyan tudatos népirtó politika és magas szinten megszervezett, még a nácikat is bámulatba ejtő szofisztikált cselekvés következménye, amelyet az akkori magyar kormány és közigazgatás teljes szervezete vitt végbe.

Elfogadhatatlannak és a történelem tudatos hamisításának tartjuk a céltudatos felelősség-áthárítás minden formáját, az áldozatok és bűnösök összemosását, a német megszállásra és a „szuverenitás elvesztésére” való hivatkozást. Ezt nem teszi igazzá semmilyen történelemhamisító ál-emlékmű. Nem feledjük: már a náci megszállásig is legalább 60 ezer áldozata volt a Magyarországi zsidógyűlöletnek, közöttük az „idegenrendészeti eljárás” 18 ezer áldozata is. Elie Wiesel szavaira hivatkozva: „…nem azért, mert valamit tettek vagy esetleg nem tettek volna, hanem kizárólag azért, mert zsidó anyától születtek. Engem gyűlöltek, még mielőtt megszülettem volna.”

Gyermeteg magyarázkodásnak tartjuk azt az állítást, hogy az akkori kormány vétsége lenne, hogy „nem védte meg zsidó polgárait és anyagi eszközöket bocsájtott rendelkezésre az üldözésükhöz”. A magyar állam, a regnáló kormányok évek, évtizedek alatt tudatosan készítették elő a genocídiumot, az ország zsidóktól való megtisztításának soha nem látott bűnét, ezért a zsidó polgárokat kizárólag saját maga ellen kellett volna megvédenie. Ehelyett ellenük mozgósította a kétszázezres államapparátus minden bevethető közegét.

Ezekben a kérdésekben sajnálatunkra nem történt határozott állásfoglalás a 2014. január 27-i Holokauszt Emléknapon elhangzott legmagasabb szintű miniszterelnöki üzenetben sem. Ezen nem változtat a tény, hogy Navracsics Tibor helyettes miniszterelnök Úr, vagy Rétváry Bence államtitkár Úr nemzetközi rendezvényeken magyar felelősségről beszél. A valós történések iránya ezt nem követi.

Mindez őszintetlenné teszi a Magyar Kormány hozzáállását a Megemlékezés Éve szervezésében és anyagi támogatásában. Szabadjon Konrád György szavait idézni: „…az nem a százezernyi hetven évvel ezelőtt meggyilkolt zsidó gyerekről, hanem a mai magyar kormányról szól”. Hozzá szeretnénk tenni: annak választási kampányáról. Az áldozatok emléke nem lehet a napi politika és politikai harc, az ország imázsának a külföld felé szóló szebb bemutatása érdekében a propaganda eszköze.

Nem adhatjuk nevünket sem a történelemhamisítás, sem a Horthy-rendszer szerecsenmosdatásának szolgálatához. Meggyilkolt szüleink, nagyszüleink, testvéreink emlékének kegyelete számunkra mindennél előbbre való, ezért ebben a folyamatban nem kívánunk részt venni.

Mindezek miatt a Nové Zámky / Érsekújvári Zsidó Hitközség vezetősége egyhangúan úgy döntött, hogy a Magyar Kormány Civil Alapja adta, a megemlékezési rendezvényeket támogató pénzügyi támogatást nem fogadja el, és a már megítélt 1,5 millió Ft hozzájárulásra szerződést nem köt.

A Nové Zámky / Érsekújvári Zsidó Hitközség elöljárósága.

Az Elöljáróság nevében és megbízásából Lang Tamás elnök, s.k.

Kelt Nové Zámky / Érsekújvár, 2014. január 28.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 12:34:48

@shakti_rom:

Orbán nem. Ez is egy hatalmas tévút: Orbánt antiszemitának nevezni. Csak neki segít!

Mr Long 2014.01.29. 12:59:40

@házelőtthinta: Nem akarsz egy konyvet irni a duledezo vilaggazdasagrol?

Az jutott eszembe, hogy a kicsi napoleont nem lehetne kolcsonadni mas orsagoknak, hogy megmentse a gazdasagukat? Az altala eloidezett gdp novekedesenek mondjuk 10 szazalekaert?

Latcho Rom 2014.01.29. 13:11:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: megneztem geroeket megegyszer, emliti az elozo rezsim felelosseget abban hogy a fityesz kepes volt ezt a szornyet krealni.

Egy dologban nem ertek veluk egyet, Friedman Bandi nem kizarolag a horthyek miatt ment el, hanem azert mert mar motozott benne a Capa, s ehhez nem volt tere.

Annak a trollnak, aki ezekben a gondolatokban "/sertodotteseget", a hatalom fazekatol elkerulest lat velni..uzenem hogy jol vannak, kulfoldi egyetemeken tanitanak, think-tankekben dolgoznak, ahol megbecsulik oket.

Eljen a magyar koztarsasag! :))

Latcho Rom 2014.01.29. 13:15:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hasznalja a metaforakat, teljesen mindegy hogy'szereti-e a zsidokat vagy sem. ha latta a gerot valszeg most epp nem,s lila a feje :))

blackhairlady 2014.01.29. 14:34:47

@cougarcat: Azt hiszem te egy nagyon bolcs noi szemely vagy:)

blackhairlady 2014.01.29. 14:46:24

@Mr Long: Ez is azon dolgok egyike amit nem kell megerteni, csak elfogadni. Bar csak en is meg naponta beszelhetnek a szuleimmel. Sajnos mindkettot elveszitettem miutan kikoltoztunk. Edesapamat fizikailag is (meghalt), edesanyam meg mar csak vegetal. Vannak olyan csaladok ahol szoros kotodes van, es naponta van mirol beszelniuk, foleg ha unokak is vannak.

Világpolgár2012 2014.01.29. 15:41:14

@Chang Yai:
Remélem, majd beszámolsz róla itt a blogon is, hogy merre jársz! Vagy akár saját blogon :)

Mr Long 2014.01.29. 15:47:49

@Világpolgár2012: Multkor irtam az itteniek mobilitasarol es visszakerdeztel. Akor csak felsoroltam kulonboso gondolatokat, nem feltetlenul kapcsolodnak ossze, vagyis nem feltetlenul utaznak orszagrol orszagra az itt lakok sem. Plusz ahogy en latom itt is szeretnek "roghozkotodni". Egyik kollegam addig keresett allast, mig vissza nem tudott koltozoni a szulovarosaba (mondjuk jo allast is kapott), mert ott szeretne elni. Plusz itt is a nagy slager a fiatalok koreben a fovaros kb annyira, mint Mo-n Budapest. Szeretnenek ott dolgozni, mert ott sok egyebb lehetoseg van.

tanato 2014.01.29. 16:27:37

@Világpolgár2012: Chang kiváló fotóművész,gyönyörű felvételei vannak a blogján azokról a helyekről ahol járt.

2014.01.29. 16:31:12

@blackhair-lady: Köszi, bár inkább csak tapasztalt, mert egy idő után rájöttem, hogy ha mindig azokkal hasonlitom össze magam, akiknek nálam több van, akkor mindig elégedetlen leszek saját magammal, mert ez egy véget nem érő spirál. Ugyanigy nincs értelme azt nézni, hogy mennyivel van több nekem mint másnak, mert senki sem szereti ha ennek alapján értékelnék - én sem.

@shakti_rom: Igen, ez lehet a különbség. Most el munkába...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 17:16:21

@montroyal:
113 nap??? Hű a mindenit! :)
Potom 13.500 euro...

Nem a osta táraság hajója süllyedt el a Földközi-tengeren? Biztos ezt akarod? ;)

Hármas kihívás az embernek egy ilyen út: összeszedni rá a pénzt, ami 2 fő esetén gondolom a duplája (nem tudok franciául); utána lenyomni a főnök torkán, hogy 4 hónapot távol leszel; legyen a 4 hónapra tartalék is, bár egy ilyen hajón sokat nem kell költeni, de azért csak ott a kaszinó, parti programok, stb.

Szerintem nekünk is tetszene... Nóri tudn dolgozni a hajóról, nekem már neccesebb lenne. Te vállalhatnád a hajó"karosszéria" karbantartását (és a jófej főnöködet sem kell meggyőzni ;) ).

Latcho Rom 2014.01.29. 17:35:04

@Kövérmadár [swe]: ove a biznic, csak a kliensek a fonokei :)

Mikor mentek mar, mar elbucsuztunk toled sirba :))

2014.01.29. 17:46:13

@holl gold: Nem jönnének vissza tömegesen, tisztában vannak vele, hogy semmivel sem jobbak ők sem.

2014.01.29. 17:47:53

@cougarcat: Tanulom a nyelvet, elvileg egy pár hónapos holland melóval tudnám majd megalapozni a kimenetelt angolokhoz. Sajnos nagyon képlékeny a dolog, és nyelvből sokkal magasabb szinten kellene lennem.

2014.01.29. 17:50:30

@QUERCUS: Mindegy, hogy ki van kormányon, egyik kutya, másik eb.... Annyit biztosan tudok, hogy még többen fognak elmenni Mo.-ról.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.29. 17:53:48

@tanato: köszi szépen, de tényleg csak egy lelkes kocafotós vagyok. és nem is rendes blog az, csak egy online biztonsági tárhely, amire válogatás nélkül mindent felnyomtam. (éppen ezért nem is adom ki a címet bárkinek.)
tervezem, hogy lesz blog. jelenleg csak arra van energiám, hogy a facebookon feldobok az elmúlt 10 évből minden nap 1-6 képet félmondatos kommentárral.

valamelyik kábelcsatornán van egy Cruise Diaries című sorozat, be kell vallanom, egyáltalán nem vonz a dolog, mennék én mindenhova, meg hajózni is szeretek (ha nincs vihar), de az egész package ahogy kijön, pont mindkettőnek az értelme megy el ezzel a koncepcióval számomra :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 18:11:31

@shakti_rom:
Tudom, hogy ove a muhely ;)
Te is hozza jarsz?

Pentek este indulunk, nem tudom miert bucsuztatok el korabban (na jo, sejtem ;) ).

@Philosoraptor:
Nezel angolul tv-t, netet, radiot (utobbit hallgathatod is :) )? Ahogy en tapasztaltam, a legjobb fejleszto az, ha folyton szol valami angolul. Nem baj, ha nem erted, elesben nem lesz akkora sokk.

2014.01.29. 18:28:23

@Kövérmadár [swe]: Szoktam vinni magammal mp3 lejátszón podcast-et. Filmeket/sorozatokat meg feliratosan nézem.

tanato 2014.01.29. 18:29:59

@Chang Yai: Szépek azok a képek nagyon.

Latcho Rom 2014.01.29. 19:14:31

@Kövérmadár [swe]: messzi van az nekunk, s azt hiszem hogy csak karosszeriat csinal.

blackhairlady 2014.01.29. 19:36:39

@cougarcat: Nem csak arra a valaszodra gondoltam, hanem ugy osszessegeben a vilagrol alkotott keped, velemenyed nagyon bolcs(nek tunik:)))

DieNanny CH 2014.01.29. 20:17:32

@Chang Yai:

Hű, de irigyellek! Vigyázz magadra, oltasd be magad minden ellen, és írj minden helyedről!
Minden jót!

DieNanny CH 2014.01.29. 20:26:53

@Pernilla:

Csak most kezdtem ezt a posztot, meg a kommenteket olvasni, most jutottam a kérdésedhez, talán már más is írt.
Én '99-ben egy Bécsi úti szemklinikán műttettem a szemeimet. Mindkettő -3 volt. Szemenként 40 mp-ig tartott, 150 ezer forintba került.
3 napon keresztül jeges borogatásokat raktam rá (ruhazsebkendőt bevizezve fagyasztóba, kb óránként vagy gyakrabban cseréltem.) Szinte egyáltalán nem fájt a szemem. Olyan napszemüveget vettem, ami halánték felé is takart, ezt 2 hétig lakásban is viseltem, utána csak utcán, de borult időben is.
Problémám nem volt, ráadásul abban az évben volt a napfogyatkozás is, azt is megnéztem.
Addig mindig volt évente párszor szemgyulladásom, árpám, azóta soha!!!
érdekesség, hogy mivel a szemgolyó felületét "csiszolják" a lézerrel (a szaruhártyát), égett haj-szagot éreztem...
Semmilyen látásromlást nem tapasztaltam, én meg voltam és vagyok elégedve velük.
Itt a honlapjuk:
sasszemklinika.hu/

DieNanny CH 2014.01.29. 20:28:14

@UK2011:

Az előző neked is szól!!!

Világpolgár2012 2014.01.29. 23:06:22

@Mr Long:
Biztos én kérdeztem ezt? Bocs, ha nem emlékszem! Mi legutóbb, azt hiszem, az acélvázas építkezésekről beszéltünk :)

Világpolgár2012 2014.01.29. 23:08:35

@tanato:
Majd bemutatsz akkor Changnak, hogy én is megnézhessem a képeket :)

Világpolgár2012 2014.01.30. 00:27:26

@tanato:
Ezt úgy félig írtam komolyan, de tényleg köszi!

2014.01.30. 01:54:41

@Philosoraptor: Ha most képlékeny is, majd összeáll az, meglátod, lépésről lépésre. :)

@blackhair-lady: Az elmélet jól megy, hát ha még a gyakorlatba is át tudnám ültetni a "bölcsességeimet". Work in progress! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 02:36:08

@DieNanny [SZ,CH]: már mindenre be vagyok oltva rég, aminek van értelme errefele :-) sajnos dengue és giardia ellen nincsen oltás. az előbbi a nagy para, az utóbbi meg már volt és nagyon nem tetszett, hónapokra lenullázott.

Mr Long 2014.01.30. 07:26:01

@Világpolgár2012: Ellenben megneztem az emlitett epitkezest multkor, irtam is kommentet a hazas posztba rola.

Világpolgár2012 2014.01.30. 09:15:01

@Mr Long:
Ott hagytuk abba talán, hogy valamelyik hétvégén megnézed, hogy mit is tettek az acélvázak közé az egyik épületben a közeletekben. Ha arról írtál, akkor azt nem láttam még.

Mr Long 2014.01.30. 10:04:14

@Világpolgár2012: Megneztem mult hetvegen. A "belso fal" es akulso tegla koze aluminium foliaval boritott uveggyapot (?) tablat tettek. bar nem teljesen toltu ki az ureget es mintha fa tavtartok tartanak el a teglatol es nyomnak neki a belso falnak.

Világpolgár2012 2014.01.30. 10:36:24

@Mr Long:
Amit írsz az hagyományosan a cavity wall construction: belső fal általában beton blokktégla, utána jön a szigetelés, mint pl. ez www.travisperkins.co.uk/p/celotex-insulation-board-ga4050-50-x-2400-x-1200mm/778040/3893459, majd a "cavity", ami az üreg a szigetelés és a külső tégla fal között, vegül a külső dekoratív tégla. A "távtartók" azok a wall ties, mint pl ez: www.travisperkins.co.uk/p/ancon-double-triangle-wall-tie-250mm-box-of-250/252285/3893441 és ez is kell hozzá: www.travisperkins.co.uk/p/ancon-staifix-insulation-retaining-clips-bag-of-20/252303/3893441, hogy a szigetelést a helyén tartsa.

Acélvázba nem szoktak nagyon cavity wall-t rakni, mert az acélváz is és a cavity wall belső fala is teherviselő, külön-külön is. Cavity wall-t általában max. 3 emeletig használnak, a felett inkább acélszerkezet valamilyen más fal konstrukcióval, de lehet, hogy itt cavity wall-t akartak valami oknál fogva.

Mr Long 2014.01.30. 11:49:24

@Világpolgár2012: ha jol remlik, akkor a belso nem rendes fal volt, hanem valami bakelit tabla szeru, az a vastagabb sotetbarna (ugy remlik). Gondolom oda meg jon a gipszkarton fal a szoba felol. Szerintem itt az acelvaz a teherviselo (nem lattam mast, ami tudna hasonlo funkciot), de az epulet nem magas eddig kb 3 emelet van acelvazilag kesz es var az eladasra :) A falak burkolasa kb az elso, helyenkent a masodik emeletig van kesz.

Világpolgár2012 2014.01.30. 17:25:53

@Mr Long:
Mindenképpen érdekes, hogy az acélváz mellé miért ezt választották. Lakóépület lesz egyébként vagy commercial? Ha lakóépület, akkor talán azért mert a cavity wall még mindig a legnépszerűbb lakóépületeknél, az acélváz meg vagy a gyorsaság vagy az alapozás miatt lett az. Mivel az acélváz kiváltja a teherbírást a belső falról, így az lehet bármi végülis, a szigetelést meg láttad, szóval az is megvan oldva. És igen, belülről a gipszkarton a menő :)

Pernilla 2014.01.30. 17:47:44

@DieNanny [SZ,CH]: Köszönöm a részletest választ Nanny, pont azokat a dolgokat írtad le amire rákérdeztem volna :)
Babette is ezt a klinikát ajánlotta, eddig nagyon szimpatikusak. De még egy fél évet biztosan "ráalszom" a döntésre (na megy gyűjtöm az eurócskákat rá :)

Mr Long 2014.01.30. 21:29:04

@Világpolgár2012: Szerintem azert, mert a kulso teglafal beleillik a kornyezetbe. Szerintem lakoepulet lesz.

Taxomükke (UK) 2014.01.31. 09:19:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Orbán valójában Kádár javított verziója, ezért népszerű. Megadja azt a "jót", amit Kádár adott, de nem adja azt a rosszat, amit eközben Kádár csinált...."

Hátbazmeg. Kádár annyival mindenképp jobb volt, hogy nem lopott. Orbán és bandája tízmilliárdokat (vagy még többet) sikkaszt és sikkasztott el.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.31. 09:51:18

@Taxomükke:

Kádár sokkal többet lopott. Az, hogy nem magánzsebbe, nem jelentős szempont. Orbánt abszolút hiba lopással magyarázni, Orbán tipikusan az az embertípus, aki nem pénzéhes politikus.

Taxomükke (UK) 2014.01.31. 10:09:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Te nem beszélsz komolyan. Orbán rendkívül pénz- és hataloméhes. Szerintem nem is egészen normális.

Taxomükke (UK) 2014.01.31. 11:54:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ha nem pénzéhes, akkor minek sikkasztott vagyonokat?
Hagyjuk, nem tudsz meggyőzni, látom, én sem téged.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.31. 12:06:27

@Taxomükke:

Alapvetően kétféle politikus van:
- aki pénzért csinálja az egészet, azaz azért akar hatalmat, hogy lopni tudjon,
- aki a hatalomért csinálja az egészet, mert be akar kerülni a történelemkönyvbekbe.

Az első eset világos, nincs rajta mit magyarázni.

A második eset lehet tisztességes is akár. De ha nem az, azaz lop, akkor csakis azért teszi, hogy finanszírozhassa majd a következő kampányt. Na, Orbán pont ez a típus.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.31. 12:12:12

@Taxomükke:

Szóval abszolút tévút Orbán személyiségét pénzzel magyarázni. Ez az ellenzék egyik alapvetően hibás elemzése.

Taxomükke (UK) 2014.02.01. 21:27:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem magyaráztam pénzéhséggel a személyiségét, de ő ettől még irdatlan pénzeket sikkaszt és sikkasztott.
Külön szerencse, ha nem pénzéhes, akkor még többet lopna.

Orbán és bandája egy rendkívül kártékony, gerinctelen, bűnöző társaság.

Lehet, hogy én látom rosszul, de hála Istennek nincsenek rám közvetlen hatással a dolgai, csak bosszantanak. Egyáltalán nincs szó arról, hogy visszaköltöznénk Magyarországra, de amíg ők vannak hatalmon, addig aztán teljességgel ki van zárva.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása