oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 24. 06:47,  Nem mosogatónak jöttem Angliába 364 komment

2014. január 24. 06:47 Határátkelő

Nem mosogatónak jöttem Angliába

Nem sírni kell, hanem belevágni – összegzi saját történetét mai szerzőnk, swGuru, aki szerint nem igaz, hogy 40 fölött nem lehet újrakezdeni külföldön, csak kitartás, tervezés kell hozzá (és persze némi háttér sem árt, teszem hozzá én).

cím_6.JPG(A képekért köszönet a szerzőnek.)

„Megdöbbenéssel olvastam Karesz múltkori írását (aki nem olvasta, itt megteheti - Határátkelő), és alig tudtam kikerülni a hatása alól - nem kevesebbet állított, mint hogy külföldön nincs szükség a 40 feletti informatikusokra, és az otthon jelentős vagyonnak számító 30 milliós vagyona kint csak a kezdeti túlélésre elég.

Mikor kijöttem, 46 éves voltam, otthon a szakmában ismert fejlesztő, nagyjából egymillió alaptőkével (hitelből). Mégis nekivágtam, és úgy tűnik, sikeresen zártam az elmúlt 4 hónapos beilleszkedési időszakot.

Jól kerestem otthon, a cégemnek sok százezer forint havi bevétele volt, ám egyrészt a magas adók és járulékok szinte mindent elvittek, ami maradt, az pedig nem volt elég arra, hogy emberi életet élhessünk a családdal.

Úgy döntöttünk, nekivágunk

Négy gyerekem közül három nyáron befejezte középfokú tanulmányait, a negyedik pedig most járja az utolsó évét, hamarosan ő is leérettségizik. Én már évek óta tanultam angolul, elértem a középfok végét, így úgy határoztunk a kis családdal, nekivágunk.

Két fiam jelentkezett Skóciába, az aberdeeni egyetemre, akiket fel is vettek, legkisebb fiam az anyjához költözött erre az évre (jelenlegi párommal mindkettőnknek ez a második házassága, a négy gyerek így jött össze), én pedig elindultam augusztusban Londonba, egyedül, azzal a feladattal, hogy egy hónap múlva jön a család többi tagja, elő kell készíteni a terepet.

Az itteni szállást a legegyszerűbb módon, egy magyar szállásközvetítővel oldottam meg, béreltem egy szobát náluk, két heti depozittal. Tudtam, hogy ha szerencsém van, csak egy hónapig fogok velük lakni, és ezt a tudomásukra is hoztam. Ennek ellenére tisztességes elbánásban részesültem.

Sajnos az ágy nem volt valami jó, a hónap végére akut hátfájásom lett, de ez volt a legrosszabb. Nekiálltam elintézni a szokásos köröket, bankszámla, NI number, és elkezdtem intézni a lakást is.

Az első sokk

Ekkor ért az első kulturális sokk: nem értem az emberek beszédét! Tudok angolul, de nem értem őket, sőt, többnyire ők sem értik meg az enyémet. Ezzel bizony mindenki szembesül, aki megérkezik.

Miközben a köreimet futottam, átírtam a LinkedIn oldalon a lakóhelyemet, aminek köszönhetően elkezdtek a fejvadászok körözni a fejem körül, én pedig naivan hagytam őket. Fel is hívtak, aminek többnyire az lett a vége, hogy nem értettem őket, rám tették a telefont.

El is határoztam, hogy akkor most nem fogok nekik bedőlni, megvárom, míg használható lesz az angoltudásom. Az érdeklődőknek meg is írtam, mindössze egy akadt, aki azt mondta, rendben, ha már komfortosabban beszélem a nyelvet, jelentkezzek. A többi nem is válaszolt.

Hogyan találtunk lakást?

Következő probléma a szálláskeresés volt. Feleségem és lányom jöttek pontosan egy hónap múlva, útnak indítva egy lakásnyi bútort és felszerelést otthonról. Itt az ingatlanokat vagy a tulajdonosok (landlordok) adják ki személyesen, amiről érdekes legendák keringenek, kitett lakókról, bejáró landlordról szólnak ezek.

Egész életemben jobban bíztam az ügynökökben, így kellett keresni egyet, aki kiadja nekem a lakást. De az ügynökségek igen szigorú szelekció alapján adják bérbe az ingatlanokat, amit meg tudok érteni, nem szeretnék elbukni a pénzüket, vagy kellemetlen helyzetbe jutni egy bérlővel, akit nem tudnak kitenni.

Kellett hát találni egy engedékeny ügynököt, szerencsére a Facebook csoportokban segítettek, kihez kell fordulni. Kinéztünk az oldalukon egy lakást, és felhívtam őket. Segítőkészek voltak, megnéztük a lakást, elfogadták a magyar főbérlő referenciáját, így kivehettem a lakást.

Volt nem kevés kezelési költség, és másfél havi depozit is, de megérte, csak akkor hallok az emberről, ha én keresem, de akkor órákon belül segít bármiben. Megjött hát a család, beköltöztünk, megérkezett a teherautó is, úgyhogy minden rendben volt.

ház_3.jpg

Dolgoztam Magyarországra is

És akkor kérdezhetitek, miből éltünk? Nos, az otthoni ügyfeleim továbbra is kértek tőlem munkákat, és ha nem is jómódúan, de meg tudtunk élni ezekből. November végén éreztem, hogy kezdek érteni mindent, beszélni is tudok már elfogadhatóan, az üzletekben meg is dicsérték az angolomat, így írtam annak a fejvadásznak, aki megígérte, megvár.

Fel is vettük a kapcsolatot, rögtön újraíratta velem a CV-met, küldött hozzá mintát is. Közben naponta többször felhívott, ha valamit nem értettem, akár háromszor-négyszer is elismételte, mintha csak edzene a kommunikációban.

Közben azért tanultam angol tanártól is, mert azt sosem tudhatja elég jól az ember, ha nem itt született. A munkájáért annyit kért, ne álljak szóba más fejvadászokkal, és biztosított, mindent megtesz, hogy négy héten belül, Karácsonyig munkát találjak. Természetesen be is tartottam, és nem álltam szóba másokkal.

Négy hónap a sikerig

Lassan eljutottam az interjúkig, mindegyik előtt kaptam anyagot, kivel fogok beszélni, mit kell tudni róla, milyen kérdések lehetnek az interjún, és hasonlók. Az első két cégnél sikerült utolsó körben elbukni, nyelvi problémák és borzasztó felvételi vizsgák miatt. Viszont sehol sem volt probléma a korom, sőt, pozitívumként értékelték.

Épp kétségbeestem, hogy mindkettő lehetőség elszállt, és nyakunkon a Karácsony, ám ekkor képbe került még egy cég. A cég vezetője több mint 50 éves, és látszott rajta, hogy nem riasztja vissza a korom, a tapasztalatom viszont nagyon tetszett neki.

Egy rövid Skype-hívás után két nap múlva személyesen mentem az interjúra, ahol egy óra után elköszöntünk. Mire hazaértem, hívott a fejvadászom, hogy ajánlatot kaptam a cégtől, egy igen csak európai szintű éves fizetésért, elfogadom-e. Elfogadtam, azóta felvettük a kapcsolatot a főnökömmel is, és január elején elkezdjük a közös munkát.

park_3.jpg

Négy hónap kellett, hogy középkorú magyar fejlesztőként felvegyem az ütemet a nyelvtudásban, és munkát találjak. Rögtön vezető fejlesztőnek alkalmaztam, és pár nap múlva már érkezik az első kollégám, a felvételijén már én is bent voltam...

Ráadásul olyan témájú programokat kell készíteni (könnyűzene), melyet imádok. A cég favorit előadói, akiknek a koncertjeire el lehet majd jutni juttatásként, a kedvenc előadóim.

Úgy gondolom, nem sírni kell, bele kell vágni, mindig lesz valahogy. Aki meg sír, maradjon otthon, annak jó az otthoni mellőzöttség is."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr515778721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.24. 07:14:31

Igen, en ezt hivom fejvadasznak (a nem C-suiteben), nem az ugynoksegeket, akiknek a feladatuk a CVk tomeges szetszorasa.

rezsoatya (törölt) 2014.01.24. 07:59:39

Jol csinaltad, kedves poszt iro, az elso mondat nagyon ott van: "nem sirni kell, belevagni!" Az 50 feletti korosztalyt kepviselve ugyanezt tudom mondani!
Azert valld be, neha mosogatsz is... ugyis radsutik, nem menekulsz! :D
(taljan sogor: megint lezombizhatsz, mert tetszik az iras! :-P )

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 08:00:49

"Az első sokk"

Na igen, ez minden idegen nyelvvel jellemző, de az angollal különösen sok embernek van ilyen problémája. Magam sem tudtam rájönni még, mi a pontos oka ennek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:01:53

Kéne ezt a dolgot pontosítani:
- ha van nagyon jó nyelvtudásod
- jól és külföldön is használható szakmád
- jelentős megtakarításod

akkor mindegy, hány éves vagy.
A feltételek nem konjunktívak.

Posztoló: klassz poszt, bár megvallom, ilyen skillekkel nekem kétségem sem volt, hogy a végén sikerül.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:06:30

És annyi tennék hozzá, hogy engem érdekelne olyan poszt is, ahogy az illető nem informatikus, nem bróker, de nem is szalagmunkás, nem mosogató, és kicsit beszél csak angolul/akármilyenül,
és a végén boldogul.
Nincs segítő család, nem külföldre megy férjhez, nem küldenek már itthonra állásajánlatot, nincsenek semmiféle segítő "cheat"jei.

Szóval egy ilyen tök átlagos országváltó történet érdekelne engem nagyon. Mostani.

2014.01.24. 08:11:37

@Babette_: tehat a Niki tortenetet szeretned olvasni

adg 2014.01.24. 08:11:52

@Babette_: En minden felteteledet teljesitettem. :) Nem vagyok egyik se, az angolom eleg szar, es senki nem segitett. Meg boldogulunk...
No?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:15:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Dehogynem tudod.
teljesen máshogyan beszélünk a hétköznapokban, mint egy hivatásos beszélő, színész, bemondó (bár újabban ez rossz példa).
Magyarban ez különösen jelentős, hiszen többségében ahogyan írjuk, úgy ejtjük. Hétköznapi beszédben egy csomó hang elsikkad, ráadásul a hangsúlyozás sem irodalmi.

Angolul ez még nagyobb formát ölt, hiszen elve nem úgy mondják, ahogy le van írva, és a hétköznapiság még többet torzít rajta.
Én pl amikor az angolt használtam, és szükségem volt gyakorlásra, Clintont szerettem hallgatni.
Nekem a fő bajom, hogy eleve a szavakat nem tudom elkülöníteni a beszédjükben, de nála ez tiszta sor volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:16:37

@adg: emlékszem a nevedre, de a poszthoz nem tudom társítani, bocsáss meg, melyik volt? elég néhány támpont.
(az elmúlt két hónapban nem mindig vagyok képben)

adg 2014.01.24. 08:18:51

@Babette_: Darwin, Ausztralia. Nem lehet minden posztot fejbentartani. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:21:30

@adg: megvan. azt imádtam.:)
az a jelentős megtakarításon esett ki:D
igen, az már jelentős, repülőjegy, stb.

adg 2014.01.24. 08:25:48

@Babette_: Az nem volt a listan :)

2014.01.24. 08:28:07

@Babette_: igaz, kiesik a rostan nem mostandag kezdte a vilagvandorlast
@adg: ez komoly kerdes? Niki aki kartyazni tud a sok utlevelevel, mert mindenhol elt, Izrael, Del-Afrika, Kanada es neha UK.
Van neki Lajosmizsen egy birtoka, ahol szamocat termel. Neha bejelentkezik, hogy megossza velunk bolcsesseget.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 08:29:29

@Babette_: Pontosan leírtad milyen a posztom.
:))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:34:43

@diggerdriver:
neked van "jól és külföldön is használható szakmád"

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.24. 08:35:19

na jóvan, most már ne válaszoljatok, tanulnom kell!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.24. 08:50:28

Jó kis írás. :)
"Tökös" pali, az ilyenek bárhol el tudnak helyezkedni, kortól függetlenül.
Gratulálok, minden jót.

off: Nálunk elkezdett esni a hó.

Evain 2014.01.24. 09:01:48

@tilmir (ch): mehhehe, eddig én is bárhol el tudtam helyezkedni, kortól függetlenül. Akkor én tökös csaj vagyok? :D

Itt csak eső es, de még nem ment 0 fok alá a hőmérséklet ezen a télen.

Off: megjöttek a szárcsáink. Kiv vagyok, idén nevelnek-e pipiket, és mennyit?

DieNanny CH 2014.01.24. 09:02:03

@tilmir (ch):

De jó neked! Itt csak borult az ég. Látni, hogy merre fújja a szél a felhőket? Mert ha délre, talán mi is kapunk belőle...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 09:03:24

@Babette_:
A segito "cheat"-ek nelkul magyarkent, Magyarorszagon is embertprobalo feladat munkat kapni (szerintem).
Ha nincs egy rokon / ismeros, aki beajanl es nem hianyszakmaban dolgozol, akkor mindig lesz valaki, akinek van ismerose es ezert o kapja a munkat helyetted.

De lehet csak en tapasztaltam igy anno...

Bubee82 2014.01.24. 09:09:46

@Babette_:

Jelentem én egy ilyen lennék, illetve részben (van ami jobb, van ami rosszabb). Gondolkodom a történetem megírásán. Rendszeres olvasó vagyok és sokszor megdöbbenek :)

Egyelőre még nincs 'heppiend' és nem igazán látom, hogy mikor lesz vagy lesz -e egyáltalán. Én sajnos nem tudtam megoldani, hogy 1 hónap múlva utánam jöjjenek. És még most sincsenek itt (1 év).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.24. 09:20:23

@diggerdriver: Eddig itt sem.
@Evain: Akkor te egy tökös csaj vagy... :D
@DieNanny [SZ,CH]: Megnéztem, felétek. :)

Quercus a favágó 2014.01.24. 09:26:05

@rezsoatya(eng):

Atyám, nem kellene bevenned hashajtót? Egy ideje már elég rendesen dülled a szemed az erőlködéstől.

Mr Long 2014.01.24. 09:35:23

Tetszetos poszt!

@Babette_: Ht igen a bemondok... Nezttem a CNN musorat par napja, talan Connect to World, vagy valami hasonlo voltl. A londoni musorvazeto mint egy kocsmaban ugy beszelt es mozgott, a helyszini tudosito meg ugy uvoltott a mikrofonba, mint aki elotte egy szamarat evett volna...

bpetya75 2014.01.24. 09:36:41

@tilmir (ch):

Nálunk is. Ha a szél is megjön, még a végén bajok lesznek. Meglepetésszerűen ránk ugrik a tél, de az előrejelzés szerint csak 3-4 napra. Az éledező növények megkapják a magukét.

A poszt teljesen oké. A hidak fel nem égetése külön tetszett. Jó, hogy sikerült egy korrekt "játékosügynököt" találni ;-)

Mr Long 2014.01.24. 09:36:51

@charlieharper (UK, de nem London!): Akit a romanok tartanak ki a szamocafoldon minimalber feleert vegzett munkajukkal :D

Mr Long 2014.01.24. 09:38:22

@tilmir (ch): A tokos csajok nem a thai fiuk? :D

bpetya75 2014.01.24. 09:39:15

@Kövérmadár [swe]:

Az is megoldás, ha olyan munkád van, amiért nincs az a nagy tülekedés. Mert mondjuk diplomához kötött, mégis gumicsimmás (nem piros!). Mint az enyém :-D

peacefroggg 2014.01.24. 09:56:19

@DieNanny [SZ,CH]: ja, ha hozzátok elér, akkor talán már mi is kapunk belőle :)
mondjuk pont most megyek szabira és nem leszek itt, hiába lesz minden szép fehér

Mr Long 2014.01.24. 09:58:03

@bpetya75: Mint az angliai mezogazdasagi munka? :)

Aye aye 2014.01.24. 10:02:52

@Bubee82: Én örülnék, ha megírnád a történetedet, akkor is, ha még nem hepiend.
Mi a fent említett kritériumokkal (tehát semmi ismerős, semmi plusz) még előtte állunk a költözésnek, egyáltlán a nekilódulásnak. Már az is erőt ad, ha valaki leírja, hogy van jövőképe és hogy kulturáltan viselkedő, mosolygó emberek veszik körül. Mit bánom én a mosogatást (bár fizetésért sosem csináltm még hasonlót, ez tény)
Az itthoni hangulatot tekintve jelenleg azt hiszem bárhol máshol csak jobb lehet (ha nem csak az anyagiakat nézzük). Kivéve mondjuk pl Kievben - jelenleg. De lehet, hogy nemsokára ott pozitívan rendeződik a helyzet, míg nálunk.....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.24. 10:08:23

"Jól kerestem otthon, a cégemnek sok százezer forint havi bevétele volt, ám egyrészt a magas adók és járulékok szinte mindent elvittek, ami maradt, az pedig nem volt elég arra, hogy emberi életet élhessünk a családdal."

vs

"És akkor kérdezhetitek, miből éltünk? Nos, az otthoni ügyfeleim továbbra is kértek tőlem munkákat, és ha nem is jómódúan, de meg tudtunk élni ezekből."

Nem értem, ami itthon nem volt elég, az kint igen? :D
Eleve nem értem a jól megélni nem tudó informatikusokat. Ez az egyik legjobban fizetett szakma és még munkaerőhiány is van benne itthon.

Evain 2014.01.24. 10:19:14

@Mr Long: jaj, a ladyboyok... Durva, amikor valaki pasiként jobb nő, mint amilyennek én tartom magam, pedig én se megyek önbizalomért a szomszédba. :D:D:D

Quercus a favágó 2014.01.24. 10:27:14

@Zka:

"Jól kerestem otthon".... eddig olvastam.Ilyenkor mindig ökölbe szorul a talpam, és megállok.

Alaister Grand 2014.01.24. 10:40:13

Nekem a skótokkal volt ez az élményem (és időnként még ma is, ha egy iskolázatlanabbal kell kommunikálni, különösen telefonon). Érthetetlenül képesek karattyolni. :) Szerencsére az angol angollal szinte semmi gondom, csak a beszédhibások és a hadarósok tudnak zavarba hozni.
Erősen gondolkodom, hogy megpróbálkozom majd én is fejvadásszal, de előbb el kell jutnom addig, hogy a skótok 90%-át megértem, akár telefonban is...

Alaister Grand 2014.01.24. 10:40:22

@Zka:
Kinek mi a "jól megélni". Az átlagnépeknek a fél milla már remekül hangzik. Aki évente kétszer akar egy hatfős családdal Hawaii-on nyaralni, annak az smafu.

tra lala 2014.01.24. 10:40:39

@Zka: "Nem értem, ami itthon nem volt elég, az kint igen?"
Eleg volt otthon is az eletre, csak epp nem kiralykent eltek, ahogy szerettek volna. Arra meg kint is eleg volt, hogy ne haljanak ehen..

"Eleve nem értem a jól megélni nem tudó informatikusokat."
Otthon jol meg lehet elni, mashol meg megjobban. Nem kell ezt erteni. Ha a realjovedelme nem is valtozik, lehet hogy mashol jobban erzi magat.

VHB 2014.01.24. 10:45:36

@Zka: azért ez nem olyan bonyolult. Persze csak feltételezek, és ha jön a poszter, akkor majd korrigál.

Emberünk otthon beszámlázva (bt, kftk.) összerak 2-3e Eurót. Otthon jónak számít első blikkre, de az adó és egyéb költségek viszik a felét. Ebből kell eltartanod egy hatfős családot. Otthoni fizetési fegyelemről ne is beszéljünk.

Nos Angliában senior "akármiként" kap mondjuk 3-4k GBP-t. Alkalmazottként, fizetett szabadsággal, teljes pénzre bejelentve stb.

Hát így.

puhacica 2014.01.24. 10:46:48

ha már kívánságnap van: olyan nincs, aki a médiában dolgozik, azon belül pedig utómunkával foglalkozik? nagyon érdekelne, de erről itt igazán nincs sok infó. (bár annyit már megtudtam, hogy Angliában aki ebben a szakmában nyomul, az többnyire b.zi.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 10:48:23

@f renc:
"Ha a realjovedelme nem is valtozik, lehet hogy mashol jobban erzi magat."

Ez itt a kulcsa sok dolognak!
Sokat szamit a penz, de a kornyezet is. Az pedig maximalisan szubjektiv megitelesu, ami nekem tetszik (vagyam), attol mas lehet megorulne (es viszont).
Sokan elfelejtik ezt vagy nem kalkulalnak vele, megis az egyik legalapvetobb motivacios tenyezo.

bpetya75 2014.01.24. 10:56:26

@Mr Long:

Ahhoz diploma kell? oO

@Kövérmadár [swe]:

Hahh! Kis barátom! Mit tudsz te a világ nagy dolgairól? Fekete, 47es, télen hideg, nyáron büdös. Az az igazi ;-P

VHB 2014.01.24. 10:58:56

@Kövérmadár [swe]: én továbbra is azt mondom, hogy a tény, hogy nem kell ügyeskedned, nem kell kontaktokat vadásznod, hogy "okosba" legyen elintézve, a bank partner, a boltban nem követ biztonsági őr, felhívhatod a gázosokat, hogy megcsúsztál és haladékot vagy résxletfizetést kérsz stb. ezek számítanak igazán. És vegyük észre, hogy a lista nagy része nem pénzkérdés.

bpetya75 2014.01.24. 11:01:04

@Zka:

Asszony barátnője a párjával együtt fejlesztőként dolgozott Pesten. Kb 10 évvel ezelőtt összeraktak ketten majdnem nettó 1misit. Nem volt nekik elég arra, hogy nagyobb összeget tudjanak belőle megspórolni. Embere válogatja, de az igények könnyedén nőhetnek a lehetőségekkel. Sőt...

VHB 2014.01.24. 11:02:34

Az előző neked ment Petya.

swGuru 2014.01.24. 11:04:29

@Zka: Otthon is próbáltam elhelyezkedni, ha kértem fél millát, az volt a válasz: attól függ, mennyit túlórázol. Itt 8 óra a munkaidőm, ebből 1 óra ebédszünet, amit azalatt elvégzek, elégedettek, és sokkal több a fizetésem.
Otthon, bár csak a 16% SZJA-t hangoztatják, valójában céggel kell dolgozzál, és a bevétel 55-60 %-a adó, 10%-a adminisztrációs költség, a maradékból próbálj meg megélni. Ja, és a munkák nagy része fillérekért készül el, szomszéd kisgyerek tolmácsolásában, vagy pár nagyobb cég viszi a prímet. Nehéz fejlesztőként jól fizető munkához jutni.
Tanulni pedig bárkinek módjában áll, én sem a szüleimtől kaptam ajándékba a tudást, sem a felsőfokú végzettséget, mindezt 4 gyerek nevelése közben értem el.

bpetya75 2014.01.24. 11:05:15

@VHB:

Ennél még eggyel ratyibb. Vagy ez nem is olyan ratyi?

2014.01.24. 11:05:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez azert van szerintem mert nagyon mas az iras mint a kiejtes, illetve sokfele kiejtes van - itt tobben panaszkodtak mar pl. hogy az indiaiak 'rosszul' beszelnek angolul, pedig sokszor csak annyirol van szo hogy indiai kiejtessel beszelnek de teljesen folyekonyan. Ugyanez skot, ir, ausztral, jamaikai stb. kiejtessel.

Az iras pedig tenyleg nagyon felrevezeto. En magamon dobbenek meg mostanaban. Mindig is nagyon jo volt a helyesirasom, magyarul es angolul is, de nemreg azt vettem eszre hogy ha nem figyelek oda, rosszul irok angol szavakat mert kiejtes szerint irom le. Ugy tunik minel jobb a szobeli angolom, annal inkabb elvontnak tunik az iras, mivel sok esetben semmilyen 'logika' nincs abban ahogy leirjak ahhoz kepest ahogy ejtik. Cikizik a magyarok az angol anyanyelvueket hogy rossz a helyesirasuk, de ez nagyreszt azert van mert az anyanyelvi beszelo tudja hogyan kell kiejteni a szot es aszerint probalja leirni, ami helyesirasi hibakat eredmenyez.

bpetya75 2014.01.24. 11:10:23

@swGuru:

Mivel ez már a múlt, nem minősül zsebedben turkálásnak szerintem; a fél milla bruttó vagy nettó lett volna?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.24. 11:11:34

@bpetya75: hát egy senior fejleszőnek jobb helyen ez nettó kéne legyen inkább.

2014.01.24. 11:12:47

@Zka: 'Eleve nem értem a jól megélni nem tudó informatikusokat. Ez az egyik legjobban fizetett szakma és még munkaerőhiány is van benne itthon.'

Pont ez a szomoru, hogy amint a posztolo is irja, meg ebbol sem tudnak olyan szinten megelni mint egy atlagos kozeposztalybeli ember Nyugat-Europaban.

bpetya75 2014.01.24. 11:12:52

@Mirjam2:

Ez a magyarban is meg van, csak kisebb mértékben. Mióta otthon véletlenül angolra állítottam a böngészőt, magamon is látom, hogy vannak bajok. Úgyhogy direkt nem állítom át. Hadd gyakoroljon Babette önmérsékletet, mint tegnap is ;-P

A Nyusszkó 2014.01.24. 11:15:22

Nagyon jó post! Gratulálok az írónak:) Sok huszonéves vehetne róla példát, ahelyett, hogy 2 év mosogatás után picsog, hogy mennyire sz*r Anglia.

Ahhoz meg nem kell rosszul élni otthon, hogy le akarjon az ember lépni.

2014.01.24. 11:20:06

@VHB: Igy van. Pl. vannak akik azt mondjak a magyar egeszsegugy jo mig az NHS szar (ezt eleve nem hiszem, de nincs osszehasonlitasi alapom mivel 15+ eve nem hasznaltam a magyar egeszsegugyet). Meg ha ez igaz is lenne, akkor is az NHS-t valasztanam, mert nem fogok boritekokat adni az orvosnak meg a novereknek hogy ellassanak. Vannak akiknek ez nem nagy dolog hogy halapenz van, en kb. inkabb otthon halnek meg mint hogy ilyen megalazo helyzetbe hozzam magam. Akinek megfelel a halapenz, ugyeskedes, 'megegyezunk' stb. rendszer, biztosan jol erzik magukat Magyarorszagon. Nekem eszembe sem jutna visszakoltozni akkor sem ha tobb lenne ott a fizetesem mint mashol.

bpetya75 2014.01.24. 11:24:01

@Zka:

Szerintem is. Megnéztem az adózónán, a nettó 500 a munkáltatónak 1 misi. Mondjuk családi kedvezménnyel jobb a helyzet egy százassal.

bpetya75 2014.01.24. 11:30:13

@Mirjam2:

Fura dolog ez a hálapénz. Szerencsére nagyon durva esetünk még nem volt, de a feleségemet pl nem tudtam meggyőzni arról, hogy a harmadik szülés után ne adjunk a dokinak (ő nem tartotta a markát). Viszont a nagylány 2,5 órás vakbél műtéte, vagy a középső anyajegy eltávolítása után fel sem merült, hogy borítékokat osztogassunk, (nem is lett volna miből) mégsem szenvedtek hátrányt semmiben.

talján sógor 2014.01.24. 11:34:10

@rezsoatya(eng):

Dehogy merlek lezombizni, ki tudja, hány miatyánkot kapnék érte.

Nem, még nekem sem jut eszembe egy kalap alá venni a mai posztert a tegnapi háryjánossal, bár az utolsó mondata nem túl kedves, de hát egy troll már csak ilyen, beleköt mindenbe.

tanato 2014.01.24. 11:34:25

@bpetya75: Átlagban a hálapénz nagyon lecsökkent,pl.vidéken ho.-körzetben tényleg borravaló mértékű/kijön néhány üveg minőségi bor pl. amennyit én kapok/Kórházakban centrumokban nagy városok esetén bizonyos szakmákba persze jelentős mértékű,de ott is csak az idősebb magas pozíciókban lévőknél sok.

Mr Long 2014.01.24. 11:37:44

@swGuru: Anglia melyik reszen "mosogatsz"? London?

2014.01.24. 11:39:04

@bpetya75: Jo de nem ennek kene orulni hogy volt amikor nem kellett halapenzt fizetni, hanem mar egyaltalan a gondolat hogy kiszolgaltatott emberek nyomas alatt allnak hogy ha nem vesztegetik meg az egeszsegugyi dolgozokat, bajba kerulnek, mar eleve ez a gondolat borzaszto. Ne haragudj, tudom hogy nem a te hibad a rendszer, de szamomra az hogy emberek ezt elfogadjak, termeszetesnek veszik hogy egyaltalan ilyen felmerul, ez egy szornyu helyzet. En nem tudnek igy elni.

2014.01.24. 11:40:21

@tanato: Ja akkor minden ok, csak neha kell megvesztegetni az orvosokat, kulonben nem latnak el. Megnyugodtam...

bpetya75 2014.01.24. 11:43:43

@talján sógor:

Csak hogy tudd hová tenni saját trollságodat:

"Egy troll várt rám a híd alatt.– Én egy troll vagyok – mondta aztán rövid szünet után, csak úgy magának hozzátette – Folrol de ol rol.Nagyon nagy volt, a feje a híd alját súrolta. Egy kicsit átlátszó is volt: mögötte kisséelmosódottan kivehettem a téglákat és a fákat. A testet öltött rémálom. Nagy, erős fogaivoltak, göcsörtös ujjain veszedelmes karmok, hosszú és szőrös karjai izmosak. Hosszú,csimbókos haja volt, mint a húgom műanyag babáinak, szemei kidülledtek. Meztelen volt,pénisze lelógott a lábai közötti bozontos szőrzetből.– Hallottalak, Jack – suttogta, hangja akár a szél susogása. – Hallottam, hogy átsétáltál ahidamon. Most pedig megeszem az életedet."

Szerintem Gaiman jobban megfogta a trollság lényegét, mint Tolkien ;-)

2014.01.24. 11:44:18

@bpetya75: @tanato: Bocs hogy titeket kritizallak, mindketten a kedvenc kommenteloim koze tartoztok, de pont ez a hozzaallas zavar hogy 'a, halapenz nem nagy dolog, csak neha kell fizetni, csak keveset, igazabol nem is kell' stb. Azt nem ertitek meg, hogy vannak emberek mint pl. en akik a korhaz kozelebe sem akarnak menni attol kezdve hogy egyaltalan felmerul a 'halapenz' tema. Normalis ember nem akarja ugy erezni hogy a noverek, orvosok szivesseget tesznek neki ha 'ingyen' ellatjak. A korhaz nem etterem vagy taxi, az utobbiak luxus szolgaltatasok amiket nem muszaj igenybe venni, es semmi hatranyod nem szarmazik belole ha nem adsz borravalot. A korhaz, orvosi kezeles kicsit mas elethelyzet.

bpetya75 2014.01.24. 11:46:31

@Mirjam2:

Pont ezt mondom, hogy eddig nem tapasztaltam semmiféle nyomást. Persze lehet, hogy én vagyok érzéketlen rá, de olyan eset nem volt, hogy valaki odajött volna, hogyaszongya "Uram! Valamiről elfelejtkezett!".

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.01.24. 11:48:22

Én 5 hónapot voltam AU/NZ és csupán 2 típusú angolul beszélővel volt bajom. 1. A kínai/koreai stb. tehát az ázsiaiak, 2. az angol.

Úgyhogy nem csodálom a postolót, hogy nem értette elsőre mit mondanak neki :) Nem meglepő módon a legjobban persze a tanult angolul beszélő német, svájciakat értettem, de az ausztrál, kiwi, ír, amcsi emberekkel se volt bajom. Az angolokat viszont egyszerűen nem értettem nagyon sokáig.

tanato 2014.01.24. 11:51:30

@bpetya75: Erről van szó ,ha már bármiféle nyomás vagy kényszerítés áll/na/ fent vagy az érzékeltetnék hogy nem kapsz ellátást ha nem fizetsz,az már bűncselekmény kategóriájába tartozna.

swGuru 2014.01.24. 11:52:47

@bpetya75: nettó, de ennyit otthon csak néha sikerült megkeresni egy hónapban.
@Mr Long: Londonban "nem mosogatok", de onnan 40 km-re élek, naponta bevonatozok.

tanato 2014.01.24. 11:55:18

@Mirjam2: Na erről van szó,nem kell fizetni,anélkül is megoperlják az illető vakbelét,eltört lábát,levezetik a szülését ha kell császármetszést végeznek stb.Általában ha adnak azért el is várnak valami "külön " szolgáltatást,pl. esetemben egy kis hamis táppénzt vagy hamis igazolást a gyereknek a suliba stb.Az utólagos hála az más azt nem kell fizetni azt adják ha úgy érzik hogy a nővér vagy az orvos jól ellátta őket.de ilyen volt FR.-ban,.is,a nővérek sokszor csokit meg bonbont kaptak az orvosok meg minőségi italt.

bpetya75 2014.01.24. 12:01:26

@tanato:

Az egész majd akkor fog kikopni, ha a páciensek is felfogják, hogy nincs erre semmi szükség. Lehet azért hallani főleg fiatalabb orvosokról, akik el is utasítják a borítékot. Előre is, utólag is. Határozottan javul a helyzet. Bárcsak az egészségügy többi részén is lennének ilyen előrelépések...

tanato 2014.01.24. 12:06:02

@bpetya75: Hát igen reméljük megszűnik és ezzel párhuzamosan érezhetően javulni fog az ágazat költségvetési támogatása.

Latcho Rom 2014.01.24. 12:07:23

Tovabbi sok sikert kedves poszter, orulok a sikerednek, batorsagodnak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.24. 12:12:01

@tanato: Ez komoly? Unokatesóm is Ho. volt. Nem tudtunk megenni egy vasárnapi ebédet, mert folyamatosan csengettek: "doktor úr, ha meg nem sértem..."

SzZoole 2014.01.24. 12:12:09

@swGuru: a posztod jo es eletszagu,csak igy tovabb.Ne foglalkozz a Hosszupuska komentjevel nem komolyan irta,ez csak egy vicc,mert bizonyos kommentelok ugy tartjak hogy aki a UK-ban el es dolgozik az mind mosogatasbol es takaritasal csinalnak karriert:)))

SzZoole 2014.01.24. 12:16:09

@shakti_rom: testvirem,haman felibredtil ilyen koran,ha nalatok mig csak hajnali hat ora van:))))

tanato 2014.01.24. 12:18:10

@tilmir (ch): Jól mondod, volt,évtizedekkel ezelőtt tényleg nem volt rossz falusi HO.-nak lenni,ma meg nem találni lasszóval sem falura /főleg fiatal/orvost.

Mr Long 2014.01.24. 12:22:18

@Zoole[uk]: @swGuru: Jaja, en is azt csinalom ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 12:25:30

@bpetya75:
Igazad van... bevallom, megint elobb jart a szam, mint az eszem :)
Sarga szin meg belefer, hogy utaljon a nyari aromara? Szigoruan kyukak nelkul! :)

@VHB:
Ezt sosem vitattam!
Csak azt mondom, hogy a "nem penzert kapott dolgok" is lehetnek mindenki szamara elteroek.

SzZoole 2014.01.24. 12:26:42

@Mr Long: Te melyik reszlegen carrierkeds a fekete vagy feher mosogatoban,vagy esetleg a jet washal a nagyobb edenyeket pucolod?:)))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.24. 12:28:50

@tanato: Érdekes időszak volt. :) Úgy gondolom, hogy nem is afféle "megvesztegetés" vagy hála volt az orvosnak, inkább a tiszteletüket fejezték ki. Az én rokonomat nagyon kedvelték a faluban.

Mr Long 2014.01.24. 12:29:30

@Zoole[uk]: En csak nagyban utazom, igy truck wash :DDDDDDDDDDDD

SzZoole 2014.01.24. 12:30:54

@Mr Long: hat igen,a Te meretedhez az illik:))))

Latcho Rom 2014.01.24. 12:55:29

@Zoole[uk]: Nem koran az, otkor kelek altalaban.

Lehet hogy Vona nagy pofonok kis gazdaja lesz Londonban - ha egyaltalan beengedik az orszagba.

tanato 2014.01.24. 12:59:40

@tilmir (ch): Persze az orvos személyisége főleg faluban nagyon fontos.

swGuru 2014.01.24. 13:02:53

@shakti_rom: Azért a BBC-t nem nevezném magyar balnak...

SzZoole 2014.01.24. 13:05:24

@shakti_rom: be engedni valoszinu,hogy be engedik,csak nem tudom,hogy engedik e szohoz jutni barhol is,ha meg is akkor a kozosegere leszek kivancsi,meg,hogy mennyi Magyar megy el egy ilyen rasszista senkihazi beszedere.Sajnos hogy ezek is oregbitik Magyarorszag hirnevet,pesze negativ iranyba

Thargoid 2014.01.24. 13:11:00

@Mirjam2: teljesen így lett nálam is... de a született angoloknak fel se tűnik, ugyanazokat a hibákat véti.
Egy időben cikkeztek arról, hogy jó lenne az írott angolt a beszélthez igazítani, beleértve a a szavak írásmódját is.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.01.24. 13:14:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Magyarországon a tanárok vagy BBC-angolt tanítanak (magántanár, ill. még-lelkes iskolai tanár), vagy leszarják a kiejtést (iskolai tanárok 99%-a), aminek a vége Lugosi Béla-angol lesz. Ha magadtól tanulsz, akkor vagy amerikai sorozatokból tanulsz Hollywood-angolt, vagy britekből szintén BBC-angolt.

Aztán kikerülsz Angliába és rájössz, hogy az angolok csak annyira beszélik a BBC-angolt, amennyire te a színházi magyart.

Per pillanat Maastrichtban lakok, előző évben volt két brit lakótársam... hát néha alig-alig értettem őket, pedig sorozatokat, filmeket kb. 10 éve felirat nélkül nézek.

auntbessi 2014.01.24. 13:15:00

@Mirjam2: ne is mondd multkor kapok egy sms-t amiben ilyenek voltak we do not av, shuld of, an it look, wot feedback, wud u mention es a tobbi, mar konnyen olvasom, de eleinte a hajam hullott

MagyarJoe 2014.01.24. 13:15:00

Sok sikert SwGuru... amit te tapasztaltal az az UKban a merce. Korhatar, fenykep, csaladi allapot, mellek merete nem tartozik a CVhez :) nalunk is van egy kinai programozo akit senki nem ert. Dehat ezert nem recepcios ;)

skaven 2014.01.24. 13:15:00

@puhacica:
jo lenne tudni hogy milyen minosegu anyagaid vannak (ha van egyaltalan), milyen szoftverekhez ertesz, mennyi tapasztalatod van, stb.
nagy altalanossagban azert elmondhato hogy van munka.

mondjuk en 3D-s vagyok, de a munkatalalas folyamata a kezdetekkor kb. hasonlo a kettonel.
kijossz egy normalis anyaggal, nezed a hirdeteseket, felderited hogy milyen fejvadasz cegek vannak, kuldod nekik ezerrel a maileket amig be nem hivnak par helyre dumalgatni. ekkor az ugynokkel atdumaltok mindent, o meg mindent megtesz hogy kikozvetitsen valahova es megkapja a jutalekat. :) a jo ugynok kb mindennel fontosabb.
az elejen erdemesebb talan freelancer melokra ramenni amig nincs itteni tapasztalatod, igy bejon valamennyi penz is, gyakorolsz is (szakmailag is meg angolt is persze), aztan par honap utan meg meglatod hogy mi hogy megy.
persze ha most mondjuk a Digic Picturesnel melozol Magyarorszagon, akkor mas a helyzet. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 13:16:43

@Thargoid:
Ez a svednel sem artana :D

@Zoole[uk]: @shakti_rom:
Ez a Jobbik komolyan potencialt jelent vagy csak a szajuk jar?

Latcho Rom 2014.01.24. 13:19:12

@Kövérmadár [swe]: Vannak olyanok is koztuk akik olnenek is ha lehetne - feketebe oltozve.
Nezd meg Kievet...remelem nezi Orban is.

Latcho Rom 2014.01.24. 13:24:24

@shakti_rom: Egy torteneszt neztem tegna...Prikk?...nos o azt mondja hogy kicsit nem lehet megverni a fideszt, csak nagyon, kulonben ott fog motozni az idok vegezeteig a veikleraj.
S a mai europaba nagyonis belefer amit a fidesz kepvisel, megha keletre viszi az orszagot.. akkor is.
Rendezkedj csak be ott hosszu tavra, szerintem.

SzZoole 2014.01.24. 13:25:06

@Kövérmadár [swe]: fogalmam sincs,szamomra egy hiteltelen part,ugyanaz,mint a fidesz,csak radikalisabb,kerdezd a Mo.rol kommenteloket,koztuk van nehany veresszaju partkatona itt a Ha-n,de jora ne szamits,tudod Ok azok akik Mo-rol jobban tudnak mindent akar Svedorszagrol akar a UK-rol,mint ott elok.

Latcho Rom 2014.01.24. 13:33:49

@swGuru: Ja - es igen... BBC nem egy beszari tarsasag, akkor sem voltak azok amikor a nacik bombaztak Londont.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 13:38:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szerintem leginkább az, hogy az angol nyelvről elterjedt az a mítosz, hogy könnyen elsajátítható.

De ez csak a gagyogás-szintre igaz, komolyan is használható nyelvtudást legalább ugyanannyi idő megszerezni, mint bármilyen más nyelven. Ha nem hitetnék el az emberekkel túl korán, hogy tudnak angolul, és ha lennének rendes anyanyelvi tanárok, akkor ez nem lenne gond.

puhacica 2014.01.24. 13:40:03

@skaven: :D nem, nem a Digic Picturesnél. vágó vagyok, külső gyártó cégnél dolgozom, a tv2-nek készítünk különféle magazinokat. a referenciáim is ezekből vannak. Ediust használok. idei terv, hogy megtanuljam az Avidet és az AfterEffectset. köszönöm, hogy leírtad a folyamatot, most legalább van elképzelésem, hogy is kell majd nekikezdeni.

swGuru 2014.01.24. 13:42:50

@shakti_rom: Így van, mindenki hülye, csak a magyar szélsőjobb az egyedüli értelmes társaság. Részemről javaslom, zárjuk le ezt a témát. Ez volt a második ok, amiért eljöttem.

Latcho Rom 2014.01.24. 13:47:36

@Cascabel: :-))

"Don't say: "Bloody foreigners.""

:-)

Mr Long 2014.01.24. 14:17:55

@Püspök utcai gombaszedő: Persze ha ezt mondod valami okosnak, akkor meg felhaborodik, hogy hulyesegeket beszelsz. :) Ilyenkor odaallitanam en echte manchesteri ele, hogy akkor lehet bizonyitani. :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 14:22:59

@Mr Long: Persze az angolok is hibásak ebben valamennyire, mert amikor tudják, hogy külföldiekkel beszélnek, akkor másképp teszik, így aztán könnyű elhinni, hogy anyanyelvi szinten beszélsz.

Az igazi nyelvi szintfelmérő az, amikor berúgsz angolokkal, ha még akkor is érted őket, akkor nem lesz gondod Angliában sem. :)

Mr Long 2014.01.24. 14:26:49

@Püspök utcai gombaszedő: Nekm mondod! Rendszeresen felmerem a tudasom igy. :D

Mr Long 2014.01.24. 14:36:57

@Püspök utcai gombaszedő: Na meg az igazi felmeres, amikor elkezdenek egymas kozt beszelni (belemelyulnek valamibe) es te meg igazabol csak kulso szemlelokent vagy ott. Na akkor derul ki a szovegertesi kepesseged. :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.24. 14:38:00

@Bubee82: Engem érdekelne

@Zka: Az informatika elég szerteágazó. Ahol mi élünk jelenleg, ott a minimálbér dívik. Az is lehetőleg pályázati pénzből.
Az én férjem rendszerinformatikus és programozó, előbbinél speciális területen dolgozik, utóbbinál meg folyamatos önképzéssel mindig, állandóan tanul, fejlődik.
Pestre felmehetett volna már többször, de oda felcuccolni annyi innen, mintha valamelyikünk kicuccol külföldre és nekilát mosogatni - hogy utána családegyesítéssel vagy a szakmunkás bizonyítványainkat leporolva fizikai munkát végezve, NORMÁLIS fizetésért dolgozzunk, kicsit később meg a felsőbb kategóriás szakmáinkban, összeszedve a helyi nyelvjárásokat, tényleg egy igazán jó munkakörben, klassz helyen köthessünk ki.

@bpetya75: Nekem a zöld a kedvencem, sárga talppal, elnyűhetetlen, évek múltán is jó ránézni, se nem büdös, se nem hideg, nyáron tele engeded langyos vízzel, beépített klímája van... :D

Hálapénz: második gyerekkel voltam bent kórházban, komoly baj volt - és amikor jobban lettem, a doki leült velem kint a folyosón, a férjemet elküldte egy leletért a kémiába és mélyen a szemembe nézve közölte az árait...
...és akkor itt elgondolkodtam, hogy az a kva sok TB, adó, járulék, amit addig befizettem, és az állam bácsi tanította őt, most meg két luxus kocsit tart fenn, akkor legyen neki elég - és utoljára láttuk egymást.

@swGuru: Mélyen egyetértek, mivel személyes tapasztalatunk van az általad leírtakkal... A "megoldjuk okosba" típusú ügyfelek a halálom. A cég után az adókat fizetni kell, ha normálisan csinálja valaki - onnantól meg nem egyszerű nyereséget termelni, és normálisan megélni. Vagy egyáltalán.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.24. 14:44:45

@Kövérmadár [swe]: Őszintén remélem, hogy nem...

@Püspök utcai gombaszedő: Azt hiszem ez minden nyelvre igaz lehet :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 14:53:37

@shakti_rom:
Van jelentosege a feketebe oltozesnek?

@Zoole[uk]:
Tudom en, tudom!
Csupa sziv, csupa lelek nepek, akik a lobogoert az anyjukat is eladnak :)

@nezzazegfele:
Megertem a halapenz iranti ellenerzesedet. Nekem szerencsere nem volt ilyen gondom, mert egy kisgyerektol senki sem ker ilyet, idosebben pedig nem jartam orvoshoz.

Barhonnan nezve gusztustalan az egesz. Ezert is tamogattam a vizitdijat, akkor az ember ugyis fizet es megszunik a "nyomas", hogy "illik adni".
Itt van vizitdij, teljesen jo. Az adombol fizetem a tarsadalmi szolidaritast (amivel nincs kulonosebb baj), ha en is hasznalom, akkor beleadok egy kis extrat. Mindenbol adozott bevetel lesz, nem szurke(marha)gazdasag.

Azt tudjuk, hogy miota van halapenz? Ki adott "eloszor" es miert nem volt az elso perctol feljelentve az orvos, aki kert?
Ha itt kerne ilyet az orvos, szerintem azonnal menne gondolkozni a racs moge...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.24. 15:01:31

@Kövérmadár [swe]: Olvastam egyszer egy könyvet, a címe Isten áldja doktor úr, no az sem ma játszódik, és érdekes sztorik vannak benne.
Szerintem köze van a régesrégi szokásnak hozzá, amikor még fizetni kellett az orvosnak azért, hogy ellásson egy beteget - és ezen nem változtatott a TB-féle hozzájárulások rendszere sem.
Az alapjait nem tudom persze én sem, de utána fogok nézni, engem is érdekel.

Mr Long 2014.01.24. 15:04:14

@nezzazegfele: Kb olyan, mint a "nyomas" az embereken, hogy adon borravalot a pincernek (ne menjunk bele abba, hogy ebbol el meg, nem a fizujabol).

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 15:06:43

@Mr Long: Ezt egyszer a Kaledonia nevű remek belvárosi szórakozóhely előtt tapasztaltam meg, két felföldi skót atyafi társaságában. Tök jól eldumáltunk, aztán az egyik kérdezett a másiktól valamit, én meg egy kukkot nem értettem.

De aztán az eredetileg edinburgh-i tulaj mondta, hogy azt a két srácot ő se érti.

Latcho Rom 2014.01.24. 15:11:42

@Kövérmadár [swe]: Jelkep, nyilas, fasiszta...megfelemlitesre hasznalt osi szin.
Nokon jobban szeretem :-) Vagy nokben :P

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 15:14:00

@Kövérmadár [swe]: Nehéz szétválasztani a hálapénzt a hálától. Amikor a feleségem kórházban volt Angliában, és mentem látogatni, volt olyan, hogy vittem egy doboz csokit a nővéreknek (amikor szólt az asszony, hogy nagyon stresszes műszakjuk volt), mind nagyon örültek neki, és ez szerintem teljesen rendben is van.

Szó nincs itt korrupcióról, nem azért adom, hogy az én hozzátartozómmal többet foglalkozzanak, hanem csak hogy egy kicsit jobb kedvre derüljenek. Szimpla udvariasság, alig több, mint egy "köszönöm".

És akkor van aztán az, amikor mondjuk valami emléket akarnak adni az emberek az orvosnak egy-egy sikeres műtét után és ebbe is nehéz belekötni önmagában.

De aztán ezek az "emléktárgyak" egyre drágábbak lesznek, Aztán csak a drágaság marad, a tárgy emlékjellege elsikkad. Végül, az utolsó lépésben a tárgy teljesen eltűnik és csak a pénz marad. (Utána meg jön a "hálapénz" elvárása, de ez már egy újabb történet.)

Hol húzod meg a határt ebben a folyamatban, aminek az egyik vége teljesen elfogadható, a másik meg teljesen nem?

Muscari 2014.01.24. 15:15:54

@Babette_: ha nincs nagyon keresett szakmad es /vagy multis referenciad, ma mar nem konnyu.
Egy volt kolleganom pl. 9 ev kavezo utan lett irodista, de ugy, hogy babysitterkent is dolgozott idonkent, megszerette a csalad, majd az anyuka munkat ajanlott neki a sajat cegenel. Azert jo josszu idobe telt neki.

Ha nekunk sikerul revbe erni, megirom, igerem :-)

Latcho Rom 2014.01.24. 15:16:07

@shakti_rom: Amugy lehetnek hupikek vagy zoldek is, ugyanabbol a tanulasra keptelen, lecsuszott retegbol verbuvalodnak europaszerte, akik inkabb elvenni szeretnenek javakat, mint bocsuletes munkaval megszerezni.

UK2011 2014.01.24. 15:18:24

@Babette_: az altalad felsoroltak mind illenek ram... (sajnos). Megsem szeretnek posztot irni idegeim kimelese okan. Oreg vagyok en mar a virtualis adok-kapokhoz. Azert olvasni szeretem a blogot.

A poszthoz. Gratulalok, tetszett a poszt, tovabbi sok sikert.

tra lala 2014.01.24. 15:18:24

@Püspök utcai gombaszedő: Ha berugok akkor franciakkal is siman elbeszelgetek franciaul, pedig eletemben nem tanultam franciat es harom mondatnal tobbet talan nem is tudok :)
Akkor mar az a felmero, ha csak ok rugnak be, te viszont nem.

skaven 2014.01.24. 15:18:24

@puhacica:
eleg sokan freelancerkednek amugy, ez eleg bevett dolog ezekben a szakmakban. en mondjuk utaltam, de ez van, par honapot / fel evet ki lehet birni.
ilyenkor ket lehetoseged van, vagy intezed az adozast magadnak (tippre ez nem tul bonyolult, bar valoszinuleg nem art ha van vmi kis ceged van egyenei vallakozo vagy, a franc se tudja ez itt hogy mukodik), vagy keritesz egy umbrella companyt, aki intezi az adobevallast meg a szamlazast a munkaltato fele. ennek annyi a hatranya, hogy persze ok is kernek jutalekot, igy a (kezdeskor) 20%-os ado melle meg naluk is otthagysz valamennyit, ez nagyjabol 10-15% korul szokott lenni. valoszinuleg az ugynok aki kikozvetit valakikhez, ajanl majd egy ilyen ceget ha megkered, ilyenkor esetleg meg kedvezmenyt is lehet kapni az adott umbrella companytol. celszeru olvasgatni errol valamennyit hogy ne nezz butan majd az ugynokre.

az AE eleg alap mindenhol, de nem art ha mondjuk a Nuke-ot is megnezed, hasznos tobb labon allni, foleg ha esetleg mas iranyba szeretnel tovabbmenni. :)
te ha nagyon a mostani vonalon gondolkozol, akkor avid es fcp ami itt megy, kis nezelodes utan azt kell hogy mondjam hogy az edius itt onmagaban kb semmit nem er. viszont a szakmai tapasztalat es a referenciak megvannak, a szoftveren kell valtoztatni, ennyi.

a lenyeg hogy rengeteg fele melo van itt, sok lehetoseggel, ha nem ugy indulsz neki, hogy akkor te egy nap alatt megvaltod a vilagot, hanem tudatosan felepited a dolgokat, akkor (nem is annyira) hosszu tavon mar lehet eleg jo dolgokon melozni ha erre vagyik az ember.

az interjun meg legyen magabiztos, add el jol magad, de ne legyel nagykepu. ennyi.

Mr Long 2014.01.24. 15:42:37

@VHB: www.manchesterbeerfestival.org.uk/
Ha esetleg lemaradtal volna az informaciorol :) A Velodromeban van, a City arena mellett.

VHB 2014.01.24. 16:06:13

@Mr Long: Köszi a tippet, már belőttem magamnak. A közeli Asdában megfordulok néha.

Mr Long 2014.01.24. 16:10:37

@VHB: Itt a cegnel egy kisebb csapatepito kirandulast szerveztek ra :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.24. 16:16:22

@Mr Long: A pincér szolgáltatását én választom meg. Boldogan adok, ha el tudok menni egy étterembe.
De az, hogy bekerülök sürgősséggel várandósan, vetélésgyanúval, az osztályára egy nőgyógyásznak, majd kiderül, hogy agydaganat gyanúval akarnak MR-re küldeni - és amott nem vállalják be értelemszerűen a baba miatt, a doki meg fejőstehénnek néz, miközben még a konkrét kilátásaimat sem tudta megmondani - ez nem összevethető azzal, hogy elmegyek szórakozni, kikapcsolódni egy étterembe, ahol borravalót adok egy pincérnek...
De biztos bennem van a hiba, és akkor én kérek elnézést...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 16:16:37

@shakti_rom:
En is jartam fekete ruhaban, de semmifele asos, kapas, sarlos, kalapacsos, nyilas... hatter nem volt mogotte.

@Püspök utcai gombaszedő:
Hol huztak meg a hatart a drogok illegalitasat tekintve? A minimum alatt. Hol a lopasnak? A minimum alatt.
Az egeszsegugyi dolgozok is fizetesert dolgoznak. Szanalmasan es meltanytalanul kevesert es teny. De ahogy egy hajtos nap utan a penztarosnak sem viszek csokit, a buszsofornek se Karacsony masnapjan es nekem sem ad senki, ha egy elszurt hataridot mentek meg.

A peldad nagyon szemleletes egyebkent. Pont ezert kell a nullanal meghuzni a hatart, mert kulonben a picit tobb es picit tobb lavinat okoz. Ezt nem lenne szabad engedni csak azert, mert a csoki artatlan dolog.

Nem vagyok orvos, de azt gondolom, hogy annak, akinek ez hivatasa, maga a megmentett elet az emlek. Persze nem akkor, amikor ehberert dolgoznak.

Latcho Rom 2014.01.24. 16:22:32

@Kövérmadár [swe]: vannak fekete napjaim nekem is, de mit akarsz ezzel? :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 16:31:01

@Kövérmadár [swe]: Én is kaptam már csokit a munkámért, és errefele a buszvezetőnek is meg szokás köszönni a fuvart (pedig fizettél érte), nem csak karácsonykor, hanem mindig. Mindenképp szeretném elkerülni azt, hogy a korrupcióellenes harc nevében faragatlan tuskóként viselkedjünk és gépként kezeljünk másokat.

(Ezt nem azért mondom, hogy erről vitatkozzak veled, csak hogy alátámasszam a későbbi mondanivalómat.)

A kérdést szándékosan provokatívan tettem fel, hogy érzékeltessem, mindenki máshol húzza meg a határt. de a válasz ettől még számomra, a saját értékrendem szerint egyértelmű. És persze számodra is a sajátod szerint, a kettő pedig különbözik. És ez rendben is van így, nincs ezzel semmi gond.

A gond abból van, amikor döntéshozók ezekre a különbségekre hivatkozva aztán SEMMIT nem csinálnak. Pedig ami most ma van Magyarországon, az mind a te, mind az én értékrendem szerint elfogadhatatlan, tehát az, hogy a korrupciós skála túlvégéről nem értünk egyet, irreleváns.

tanato 2014.01.24. 16:48:54

@Kövérmadár [swe]: Sajnos ahol hiány van meg alacsony bérek,ott általában korrupció is van.Nem csak az eü.-ben persze.Csak az azért hamarabb föltűnik,mert előbb utóbb mindenki kapcsolatba lép az eü.-vel.

tanato 2014.01.24. 16:58:51

@Püspök utcai gombaszedő: A határ ott van,amikor valaki előre kéri a pénzt vagy olyan magatartást tanúsít azt érzékelteti hogy nem kapja meg az illető azt az ellátást csak ha fizet.Ez bűncselekmény.Az utólag adott ajándék vagy pénz az más tészta,ha az illető önként adja./Természetesen etikusabb inkább az ajándék mint a készpénz./
A szülészet viszont teljesen más téma abban az esetben természetesen ha a szülőnő megegyezik egy szakemberrel hogy az végigkíséri a terhességet,bármikor lehet hozzáfordulni,és bemegy a szüléshez akár hétvégén hajnalban vagy ünnepnapokon is.Ez inkább egy megbízási szerződés.Amit ha az orvos nem teljesít,szerződés szegést követ el.Ilyenkor jöhet a per is esetleg ami a szülészetben nem is ritkaság.Az viszont ha minden flottul ment és utána a szülőnő elkezdi szidni a szülészt hogy volt pofája eltenni azt a pénzt amiben előre megegyeztek,/és egyre több ilyen eset is van/az már a szemtelenség kategóriájába tartozik.

**mimi** 2014.01.24. 17:04:31

@UK2011:
pedig engem nagyon érdekelne a történeted :))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 17:09:32

@tanato: Ez nekem már bőven túl van a határon. De persze ugyanúgy örülnék neki, ha legalább már ezt elérnénk, és akkor vitatkozhatnánk azon, hogy kell-e továbbmenni.

nyuszigonosz 2014.01.24. 17:12:30

@tanato: Sajnos a korrupció nem hiány vagy alacsony bér függö dolog, hanem emberfüggö.
Mindenfelé megtalálható, keleten, nyugaton, északon és délen.

SzZoole 2014.01.24. 17:13:43

@tanato: azt nem tudom,hogy Te az orvosi szakma melyik teruleten dolgozol,de nyilvan tudnal erdekes torteneteket mondani nekunk,mint ahogy mi is el tudnank mondani a sajat tapasztalatainkat,nekem pl.van tapasztalatom mind Mo.-rol es innen a UK.-bol is.Oriasi a kulombseg.

2014.01.24. 17:21:29

@Cascabel: Mindig a legjobb okokbol jelennek meg a magyarok a nemzetkozi sajtoban... 'Fascist Hungarian', ' rise of the Right', stb., szuper. Nem hallottam meg errol a Vona gyerekrol, de nagyon magyarosan nez ki, szep barna meg bajszos stb., latszik hogy igazi magyar ver folyik az ereiben (vagy pakisztani - elsore annak neztem volna, foleg a bajusz miatt).

tanato 2014.01.24. 17:23:18

@Zoole[uk]: Én mint fentebb írtam háziorvos vagyok vidéken.Tapasztalata az eü.-vel mindenkinek van sajnos,vagy előbb utóbb lesz.

SzZoole 2014.01.24. 17:25:34

@nyuszigonosz/D/: ebben sajnos nagyon igazad van:(((mert ha egy ember minel magasabb pozicioban dolgozik,persze magasbb fizetesert,annal tobb kell neki(tisztelet a kivetelnek)

tanato 2014.01.24. 17:25:41

@nyuszigonosz/D/: Persze,de ahogy keletebbre megyünk annál inkább része a mindennapoknak is,nem csak a politikának vagy a gazdasági vezetésnek mint inkább nyugaton.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.24. 17:29:57

@swGuru: A posztod az utolsó bekezdésig nagyon tetszett, gondoltam is, átküldöm a páromnak, aki szintén informatikus. De aztán jött ez:

"Úgy gondolom, nem sírni kell, bele kell vágni, mindig lesz valahogy. Aki meg sír, maradjon otthon, annak jó az otthoni mellőzöttség is."

Ez aztán az arrogancia.

bpetya75 2014.01.24. 17:34:23

@Kövérmadár [swe]:

Régebben olvasgattam kicsit erről a témáról. Ha jól tudom, nem az orvosok kezdték, hanem a betegek. Kezdetben valóban a háláról szólt és nem pénz volt, hanem fogyasztási cikk. Tojás, csirke, féldisznó, miegymás. Aztán jött az a lépés, amikor előre kapott az orvos valamit a jobb ellátás reményében. Aztán gondolom valamelyik orvosfeleségnek elege lett a sok csirkekopasztásból és kiötlötték, hogy inkább a csirke árát adja már a Juli néni.

Valahogy így képzelem.

bpetya75 2014.01.24. 17:35:57

@zöldeketbeszélek:

Ne vedd magadra szerintem, hiszen nem sírsz, hanem küzdesz. Hm? :-)

SzZoole 2014.01.24. 17:38:22

@tanato: En egy 3200 fos kiss faluban nottem fel,a szuleim meg mindig ugyan ott laknak.A ho.meg mindig ugyanaz mint mikor En megszulettem(1974)a mai napig,az egesz falu nagyon szereti mert nem ehes(korrupt).Ha rendelesen kivul hivjak mindig megy ejjel,nappal es meg hetvegen is.Az emberek meg mindig meghalaljak neki,ki egy uveg hazibort,hazipalinkat,tojast,tyukot,penzt ha csak egy otszazast is,de mindent mindig megkoszon,szoval az egesz falu nagyon szereti,de a korhazi orvosokat mindig szidjak,tehet orvos es orvos kozott is van kulombseg.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.24. 17:56:22

Ha megélek itt is,
Minek legyek Brittish?
Keljen csakis az át,
Ki cserélne hazát!
:)

lüke 2014.01.24. 17:56:59

úgy 40 feletti IT-sre, mind 40 feletti orvosra-itt a tapasztalat nem elhanyagolható- szükség van,mindenütt!
jó poszt:)
eszembe jutott elsö találkozozásom Londonnal(1986)
1) Heathrow-n lementem a metróba ,ahol csak hindu és fekete dolgoz0tt
2) a Swisscottage-n megkérdeztem az újságost hol a busstop ?
- heeeeee volt a válasz a magyaros kiejtésemre
3) majd a Finchley roadon egy dán doggal sétáló férfit kérdeztem egy utca után,
meglepetésemre neki egyetlen - a bal felsö hármas- fog
volt a szájában>
nagy megrázkodtatás ért a híres liberális angol demokrácia kasztrendszere és kultúrája miatt

beavereater [AT] 2014.01.24. 17:56:59

Respekt a posztolónak, így kell ezt csinálni. Én, szintén túl a negyvenen, szintén informatikusként hasonló műveletet hajtottam végre Ausztria irányába. Alig 4 hónap alatt, úgy hogy egyelőre nem nagyon beszélek németül, viszont már úgy jöttem ki, hogy aláírt szerződésem volt. Mit mondjak, egészen más érzés, szakmailag is...
Nyáron jön a család is. Mondjuk nekem nem a pénz volt a motiváció, hanem az, hogy a gyereket mentsem abból a falanszterből, ami otthon kezd kialakulni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.24. 17:57:06

@bpetya75: Köszi, igaz, csak eszembe jutott, hogy az emberek elég nagy része nem olyan szerencsés (vagy nem látták előre 10 évesen, hogy milyen hobbit válasszanak) és nem a világ legkeresettebb hivatását tanulták meg...

swGuru 2014.01.24. 17:58:13

@zöldeketbeszélek: Olvasd el Karesz decemberi írását, és érteni fogod! Link a cikk elején...

2014.01.24. 18:09:39

@zöldeketbeszélek: az a komment nem errol szolt. Sokan szeretnek csak sirni, de semmit nem csinalni a siker erdekeben. Amikor beutott a krizis Londonban 2008ban tobb tizezer konyvelot raktak lapatra. Azt hiszed, hogy ok akartak tomegesen Dubaiba, Kinaba es egyeb helyre koltozni? A fraszt!

Pesti Kornél 2014.01.24. 18:29:29

Van kinti fejvadász elérhetőségetek? (London és környéke)?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 18:51:47

@Püspök utcai gombaszedő:

Nemerre utaltam, hanem arra, hogy az angolul közepesen tudók között nagyon sok az olyan ember aki jobban tud olvasni mint érteni. Ezt az angol esetében jobban tapasztalom, mint más nyelveknél.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 18:53:45

@KopaszMercis:

Hatudás alatt anyanyelvi szinthez közeli tudást értesz, akkor valóban nem tudok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 19:05:39

@tanato:
Ezt értem és ha nagyon megerőltetem magam, akkor meg is értem. De azt nem tudom elfogadni, hogy "Ha nem fizetsz, nem gyógyítalak meg!" Aki így gondolkodik, az menjen mérnöknek, sportolónak, ügyvédnek, de NE orvosnak.

@shakti_rom:
Semmit sem, csak nem értem a fekete ruha és a gereblyésség kapcsolatát.

@Püspök utcai gombaszedő:
Kedvesnek lenni, nem utolsó szemétként kezelni a másikat lehet adózatlan jövedelemjuttatás nélkül is.
Mikor kórházban voltam Svédországban, úgy vettem észre, hogy kifejezetten kedvelnek a nővérek és orvosok. Sokat beszélgettem velük (3 hét hosszú idő) és tetszett nekik, hogy tisztelettudó és kedves vagyok. Sok svéd sokszor csak örjöngött, elégedetlenkedett a rossz étel miatt, stb... én meg nem győztem hálálkodni és dícsérni az ennivalót és úgy általában mindent.
Viszont egyetlen fillért sem kértek (mondjuk fizettem napi 80kr-t a ottlétem alatt).

Az viszont gáz, amikor ezreket elkérnek egy nyugdíjastól, aki az életét végigdolgozta és amúgy sem áll túl jól anyagilag.

Lehet mégiscsak egyetértünk csak nem fogalmaztunk pontosan? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 19:18:31

Na szóval...

kepkezelo.com/images/fpk5xll7855cc0z5sqq.jpg

Sokmindent nincs mit írni a posztról.
Jól előkészített anyagiakkal megtámogatott döntés volt egy keresett hiányszakmával.
Nincs ezzel semmi baj nem lehet mindenki a szegény ember legkisebbik fia hamubasült pogácsával a batyuban.
Az írás is jó, kerek egész minden benne van.
Az utolsó mondat nem kellett volna.
Nem mindenki mi vagyunk.
Tízmillió oka lehet hogy valaki nem vált hazát.
Nem elegáns számonkérni valakin azt ami nekünk sikerült.
Ez olyan magas lóról való visszaszólásnak hat. pedig mindig benne van a pakliban a sikertelenség is mikor a határátkelő csendben visszatér a megszokott "mellőzöttségbe"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 19:20:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pontosan így vagyok én is.
Elég jól olvasok és írok angolul, sőt sokezres szókincscsel jöttem ki de nem értem amit mondanak.
Ha leírja azonnal értem.

élhetetlen 2014.01.24. 19:21:04

@Babette_: Off, mert nem a karrierről szól. Az angol tudás. Csak pár szori.
London, megyek a Tate fele tömegközlekedési eszközön, 80 körüli fogatlan bácsi megkérdezi (fonetikusan írom), „ár jú tószt”. Ez a tószt a turist volt. Kellet pár másodperc.
Párizsban befizettem egy egy napos buszútra, mert látni akartam Mont Sant Michelt, és ez vonattal nem ment. Megálltunk reggelizni, és egy olasz pasas egy japán kiscsajjal próbált barátkozni. Mind a ketten beszélték a saját angoljukat, és egyszerűen nem értették egymást. Besegítettem, amit az egyik mondott, azt elmondtam a saját „magyar” angolommal, és fordítva. Én lepődtem meg legjobban, mind a kettő értette, és aznap, ha ráértem, angolról angolra „fordítottam”.
Angol tanár barátnőm Skóciában, egy apátság, ahol wiskyt főznek, és bemutatják a helyet. A hivatásos idegenvező (tolmács) padlót fogott, mert nem értette a tájszólást. Barátnőm átvette a helyzet kezelését, azóta a férje kicsit jobban felnéz rá.
Bocs, csak szórakoztatni akartam.

J.László 2014.01.24. 19:21:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Soha nem vettem részt angolórán. Egy blikk-szerű újságot elolvasok, ha angolul van írva. Az angol a földkerekség legprimitívebb nyelve.

2014.01.24. 19:23:05

@Zoole[uk]: +1

@swGuru: Léptél és nyertél, gratulálok! Még IT képesités nélkül is lehet ilyet csinálni, és a mosogatás se törvényszerü, csak esetleg több gondba, erőfeszitésbe kerül. Sokszor az emberek saját maguknak szabnak határokat, és igy nehéz előre lépni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 19:26:53

@diggerdriver:

Én már fejlesztettem magamat, tudok beszélgetni is, de sokkal nehezebb értenem abeszédet, mint az írást. Pl. filmet nem tudok nézni most sem felirat nélkül, csak a harmadát értem.

Quercus a favágó 2014.01.24. 19:28:05

@diggerdriver:

"Ha leírja azonnal értem."

Meg ha mutatja.

puhacica 2014.01.24. 19:31:24

@skaven: szeretek vagni, nem is nagyon mozdulnek mas iranyba, ha nem azt latnam, hogy a vagas onmagaban keves. az avidtol elegge fazok, nem tunik tul logikusnak, ellentetben a final cuttal, ami hasonlit az ediushoz. ezeket viszont ha itthon maradunk is meg kell tanulni. :) apropo, hol van az az "itt"? Britanniaban?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 19:43:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez az írott nyelv viszonylagos egységességével, illetve a beszélt nyelv elképesztő változatosságával magyarázható.

És nem csak a kiejtésre magára vonatkozik, hanem a tájszavak és tájnyelvi kifejezésekre is, emlékszem, hogy megdöbbentem, amikor az amúgy gyermektelen kollégám azt mondta, hogy "our kid".

Mint kiderült, a bátyjáról volt szó. :)

De tudok még sorolni tucatjával ilyeneket, onnantól kezdve, hogy "Ey up!", "nowt" és "owt" (innen már kitalálható, melyik megyében lakom), olyanokon át, hogy "thanks" helyett "cheers", "something" helyett "somewhat/summat", egészen az olyan szleng-nyalánkságokig, mint a "kecks" és a "lid".

tanato 2014.01.24. 19:59:45

@Zoole[uk]: Na,olyan orvos már nem sok van,azok az öregek kihalófélben vannak.A fiatalok már nem vállalnak be ilyen egész évet majd pihenés nélkül betöltő munkakört.Nagyon nehéz faluba háziorvost találni/Kivétel a nagyvárosok közvetelen környezetében lévők.

tanato 2014.01.24. 20:01:48

@bpetya75: A mai világban inkább megeszik azt a csirkét maguk a a falusiak ,minthogy odaadják az orvosnak.Sokat szegényedett a magyar átlagfalu már azóta is hogy én HO.-ként dolgozom.

blackhairlady 2014.01.24. 20:06:37

@Mr Long: Milyen csokit vettel Svajcban?:)

nosuti 2014.01.24. 20:06:59

@Püspök utcai gombaszedő: Kaledonia kedvenc hely, oda jártam PL meccseket nézni :)

beavereater [AT] 2014.01.24. 20:22:14

@J.László: majd ha eljutsz arra a szintre, hogy már nem csak egy blikk-szerű újságot tudsz elolvasni, hanem mondjuk egy Dickens regényt, esetleg Winston Churchill "Az angolajkú népek története" c. munkáját eredetiben, szótár nélkül, akkor rájössz arra, hogy mekkora balgaságot beszélsz.

lüke 2014.01.24. 20:22:14

@bpetya75:
elég rosszul:)
a hálapénz úgy alakult ki ,hogy az orvosok ingyen dolgoztak a jobb helyeken
pl a 920-s években DRM éjjel bárban zongorázott, nappal a Zöldkeresztben- ma 2. gyermekklin SOTE- gyerekeket gyógyított a paraszolvenciáért, igy lett nagy tudású és nagy praxisu gyermekorvos

J.László 2014.01.24. 20:22:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
A 75%-át ki lehet következtetni a németből és a franciából. A többi kiderül a szövegkörnyezetből. Nyelvtana, mondattana gyakorlatilag nincs. A kultúrnyelvek (magyar, német, stb.) nyelvtanához képest legalábbis.

DieNanny CH 2014.01.24. 20:27:16

@J.László:

Majd jön. Pár perc múlva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 20:28:10

@QUERCUS:
Persze, Nem írásban beszélgetünk.
Kézzel lábbal.

blackhairlady 2014.01.24. 20:32:43

@Kövérmadár [swe]: "Ez itt a kulcsa sok dolognak!
Sokat szamit a penz, de a kornyezet is. Az pedig maximalisan szubjektiv megitelesu, ami nekem tetszik (vagyam), attol mas lehet megorulne (es viszont).
Sokan elfelejtik ezt vagy nem kalkulalnak vele, megis az egyik legalapvetobb motivacios tenyezo."
Ezzel elmondtal mindent. van akinek otthon is jo, mert olyan kornyezet veszi korul, van aki hegyekre, van aki tengerre vagyik, van aki nagyvarosba, es van aki csak sok penzt akar keresni, mindegy, hogy hol. Es igy van ez jol. Nem kell ezt megerteni csak egyszeruen elfogadni.

J.László 2014.01.24. 20:34:17

@dr. beavereater:
Te magad nyilván elolvastad Winston Churchill "Az angolajkú népek története" c. munkáját eredetiben szótár nélkül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 20:34:24

@diggerdriver:
A "hamubasült"-et először "hambugerespult"-nak olvastam. Kell aggódnom? :)

@QUERCUS:
Van, amit csak akkor ért, ha mutatják neki :)
De az is lehet, hogy érti, de szeretné látni is, ezért pislog a gombszemeivel?

@J.László:
Das ist ein unicum.
Sie sind zu schnell gefahren.
Scheiße!

Nekem csak ezek mennek, de tudom őket variálni is ám! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 20:37:56

@blackhair-lady:
Ez így lenne a normális.
Mégsem működik így.
Én is tudok vaddisznó lenni sokszor, ahogyan mások is tudnak hazaárulózni. Eddig egyetlen dologgal nem találkoztam csak: a másik békénhagyásával :)

2014.01.24. 20:38:21

@diggerdriver: ez a poszt az utolso modattal egyutt ott van. A cim lehetett volna mas is, de azt a HA adja (mar parszor megvadoltak, hogy en lennek a Ha, de nem en adtam a cimet).
Mindig lesz valaki, aki meg az "a" betube is belekot, dafke.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 20:43:44

@Kövérmadár [swe]: Ez a lényeg, nem értünk teljesen egyet, de eléggé egyetértünk ahhoz, hogy azt mondjuk, ami most van, az borzalmas. Aztán ha majd minden szép és jó lesz, akkor majd ráérünk elvitatkozgatni azon, hogy egy csoki még belefér-e.

2014.01.24. 20:44:34

Off
Ki tud itt kenyeret sutni? Vettem egy kenyersuto geoet es van rozslisztem, 1 kg. olyan nemetes kenyeret akarok sutni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.24. 20:55:45

atlatszo.blog.hu/2014/01/24/nincs_ingyen_szules ha már témánál vagyunk.

Mondjuk én sem értem, ha nem adok pénzt, akkor bent marad a gyerek?Vagy mégis hogy kell ezt elképzelni?

Volt valami eset, hogy a delikvens bement a doktor úrhoz egy rejtett diktafonnal és jól felvette, amikor az mondta az árfolyamokat, még a műtét előtt.
Majd elővette a páciens a magnót, kicsit meglóbálta, és utána ő közölte a dokival, hogy ugye ingyen is rendben lesz minden, különben megy a szalag a megfelelő helyekre.Ha okés a dolog, műtét után megkapja a kazettát.
Hát így kellene ezt valahogy csinálni és akkor javulna talán a helyzet...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 20:55:56

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nézd Charli.
Tudod hogy bár nem vagyok konfliktuskerülő de ok nélkül nem kötök bele posztba.
Mindig megírom ha tetszett és sokszor az itteni törzskommentelőkkel szemben is lehúzom a sárga földig ha úgy látom jónak.
Az utolsó mondat joggal sértheti az otthonmaradottakat.
Sokszor mondták már hogy nekünk kivándoroltaknak különösen meg kell gondolnunk mit mondunk.
Ide ebbe a fórumba bizony sokan írnak otthonmaradottak értelmes dolgokat.
Ne sajátítsuk ki és ne üldözzük el őket.
Az utóbbi időben egyébként is elharapódzott valami rossz irány itt.
Néhány emberben túlteng a rosszindulat.
Én ugyan nem szűrök senkit de már van akinek nem válaszolok.
Remélem megváltozik az irány.

J.László 2014.01.24. 20:57:41

@Kövérmadár [swe]:
Rendben. Értékelem ám a humort.

beavereater [AT] 2014.01.24. 20:57:41

@J.László: szerintem nézz utána, pontosan mit is jelent a "kultúrnyelv", mert nagyon el vagy tévedve...

"Nyelvtana, mondattana gyakorlatilag nincs" ennek a cáfolatára meg már szót sem érdemes vesztegetni...

dH2K · http://dh.squidcode.com 2014.01.24. 20:57:41

Én is hasonlóképpen jártam sok sok évvel ezelőtt. Dublinba utaztam, csupán néhány ezer euróval a zsebemben, a vállalkozásomat hátrahagyva. Itt 1-2 hét alatt találtam munkát egy klassz cégnél, ahonnan aztán hosszas tárgyalások után átigazoltam egy másik céghez, ahol végül a teljes szerver architektúra tervezését rámbízták. Mellesleg ez a cég a világ második legnagyobb webanalitikai rendszere a Google Analytics mellett. Nyilván az angolom sokat finomodott nekem is ezen időszak alatt. Így sok év elteltével ma már nem gond sem az ír, sem a brit, sem az amerikai angol, egyedül talán a skót az ami képes még ma is megviccelni. =) Munkásosztálybeli dolgozó emberként a magyarországi fizetések mellett dolgozni alkalmazottként csak akkor jó, ha nem abból a fizetésből kell összelegózni egy lakást, hanem az már adott, és a munka tulajdonképpen csak játék. Ha valakinek nincs ilyen lehetősége, akkor egymilliószor jobban jár, ha ott kamatoztatja a tudását, ahol az a legtöbbet ér.

micsoda? 2014.01.24. 20:57:41

Az biztos, aki bízik magában, és tudja az értékét, az nekivág. A poszt írója sem tett mást.

Voltunk egy páran, akik a rendszerváltás kezdetén kimentünk külföldre, ha nem is hosszú időre, de megérte minden tekintetben. Mert itthon, akkor bújtak elő nagy hanggal, az addig sunnyogó, másokon élősködő, senkik. A bátrak beintettek, és irány nyugat.

közödeszed 2014.01.24. 20:57:41

én rúgtam be Angliában (oxfordban..is..) angolokkal..előtte azt hittem "tudok" angolul..aha ..:-) 33 leszek 2 évet adok magamnak és ha nem tudok a mostani szintnél feljebb jutni visszamegyek és kezdem előről inkább mint hogy itthon topor(zékoljak)ogjak egy helyben..
..az NI-m még asszem érvényes..
mással ellentétben ez a gondolatod nekem inkább ösztönző mint arrogáns.."Úgy gondolom, nem sírni kell, bele kell vágni, mindig lesz valahogy. Aki meg sír, maradjon otthon, annak jó az otthoni mellőzöttség is."
sok sikert kívánok nektek!

SzZoole 2014.01.24. 21:00:15

@diggerdriver: Digge,miert mi bajod van az utolso mondataval?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:01:31

@charlieharper (UK, de nem London!):
Húúú Charli egy nagyon jó tanácsot fogadj meg tőlem mielőtt felfüstölöd a lakást.
A gép összekeveri, megdagasztja megkeleszti és kisüti a kenyeret.
Nagyon komolyan mondom nagyon nagyon figyelj a kelesztésnél az első időben amíg kikísérletezed az élesztő mennyiségét.
Ha egy kicsivel többet raksz bele a tészta ráfolyik a fűtőszálra és a feleséged veled együtt kidobja sütőt.
:))))))))))))))))))))))))))))))
Az első sütésnél mindig folyamatosan figyelni kell hol tart a kelesztés.
Lényeg a lényeg pontosan be kell lőni az élesztő fajtáját és mennyiségét.

2014.01.24. 21:02:11

@diggerdriver: nekem teljesen mas az uzenete. Arrol szol, hogy ne a sarokba fordulva sajnaljam magam, hanem tegyek azert, hogy jobb legyen sajat magamnak.

2014.01.24. 21:04:33

@diggerdriver: oooo, elfelejtettem elesztot venni. Na, akkor holnap...
Ja, sutni nem nagyon tudok
Addig akkor ne tegyem a gepbe, amig meg nem kel a kenyer?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.24. 21:06:31

@Zka: Lehet peldaul hitele. Vagy lehet hogy a parja nem dolgozik, maris nem olyan sok az az annyi.
Vagy lehet meg nem senior. Vagy lehet hogy nem Java-s, csak php-s es/vagy rendszergazda. Vagy lehet csak QA. Az informatika annyira tag fogalom, es akkora elteresek lehetnek benne, ihaj csuhaj.

Itt pl. siman 25-150k font brutto eves kozt elkepzelheto barmi, attol fuggoen, alkalmazott, kcontract melokat vegzo, JAVA-s, PHP-s, stb...

2014.01.24. 21:08:12

@QUERCUS: van kulonbseg?
Helyzet megmentve, volt itthon eleszto

@közödeszed: az NI szam nem jar le, elkiser az egesz eleteden at

blackhairlady 2014.01.24. 21:08:35

@puhacica: Erdekes szakmad van, biztos nagyon elvezed:)

33621 2014.01.24. 21:09:07

@J.László: Csak nem Jáksó Laci?
Ha igen akkor csipem a stílusodat!

nosuti 2014.01.24. 21:09:32

@charlieharper (UK, de nem London!): ezek a gépek kelesztik is a kenyeredet. ha nem tennék, akkor neked kéne, és aztán elég lenne egy normál sütőbe is berakni
nincs hozzá vmi recept a használati u. mellett?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:09:53

@charlieharper (UK, de nem London!):
Charli, nem vonom kétségbe hogy neked ez az üzenete, de van még néhány millió ember akiknek mást üzen ez a mondat.
Egy ilyen jó poszt végszavaként egyszerűen nem elegáns.
Mikor én írtam a kétrészes posztomat ezekkel a sorokkal zártam.

"Hogy érzem magam itt? Egyszóval jól. Két szóval nagyon jól.

Barátságos emberek, kisimult arcok, élhető város.

Persze itt is vannak negatívumok. Mint mindenhol. De a mérleg erősen pozitív.

Én csak egyet bántam meg. Azt hogy nem előbb léptem.

A mostani hezitálók ha majd mégis kénytelenek lesznek ezt meglépni ők is ezt fogják mondani

Mindenki jól gondolja át a lehetőségeit."

2014.01.24. 21:12:07

@nosuti: van, de rozskenyerre nincs leiras.
Johetne mar a Bonjour kommentelo is. Miatta vettem egybol gesztenye lisztet is, mert azt mondta, hogy az milyen marha jo. Hogy mit fogok belole csinalni, azt meg nem tudom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:15:15

@charlieharper (UK, de nem London!):
Dehogy. Az élesztő keleszti meg a tésztát az az egyik legfontosabb alkotórésze.
Élesztő nélkül macesz lesz belőle.

Mindent bele kell tenni ahogy a recept írja.
A recept viszont nem tudja mennyi élesztő kell bele mert ahány fajta annyiféle.
Egyfajtára rá kell állni és kikísérletezni hogy mennyi kell belőle.
Ha kevesebbet teszel bele legfeljebb nem lesz szép magas a kenyér de ha besokallsz akkor a túlkelt tészta ráfolyik a fűtőszálra és felfüstölöd a lakást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:17:12

@charlieharper (UK, de nem London!):
Millió féle recept van azt teszel bele amit akarsz azzal ízesíted amivel akarod de az élesztő mennyisége nagyon fontos.

SzZoole 2014.01.24. 21:18:01

@diggerdriver: Digge a posztolo nem az otthon maradotaknak szanta az utolso mondatat,hanem egy meg decemberben kitett posztnak amit egy Karesz nevu srac irt hogy 30 millas vagyonal a hata mogott nem mer belevagni az orszagvaltasba,na az utolso mondat neki szolt,de ezt a posztolo egy korabbi komentjeben mar meg irta mert akkor eppen le arogansoztak emiatt,meg amugy is Te egy ertelmes ember vagy es ertelmezd azt amit olvasol,ne lepj be a mindent tudo,megmondo kommentelok soraiba kerlek:)))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.24. 21:18:21

@diggerdriver:
Igazad van, de gondolj arra, hogy a Magyarországon maradottak hány mondatta sértettek már meg minket? Nyilván nem mindegyik, sőt, igazából maximum 1%, de akkor is.

A posztoló még csak pár hónapja él Angliában, tele olyan érzelmekkel, amikkel mi is (de én biztosan) tele voltunk. Emlékszel még az első posztomra? Pedig azt 1,5 évvel a kijutás után írtam. A második (1 évre rá) már mennyivel higgedtabb volt?

Ettől még teljesen igaz, amit mondasz, de én megértem a posztoló érzéseit / gondolatait is.

@J.László:
Akkor már ketten vagyunk :D

J.László 2014.01.24. 21:23:01

@dr. beavereater:
Kétnyelv-szakos intézményben végeztem még az elmúlt évszázadban, tehát már jó régen, de ez mindegy. A hallgatók háromnegyede német-angol vagy angol-német szakos volt. A sorrend nem véletlen. A német-angolosok első nyelve a német volt, a második az angol. Illetve fordítva. A németesek általában könnyen vették az angolt. Az angolosok kínlódtak a némettel. Nem kicsit.

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:23:01

@diggerdriver: szerintem sokan félreértitek az utolsó mondatot. Nagyjából annyit jelent (szerintem): ha nem tetszik a helyzeted, akkor cselekedj. Ha csak nyüszítesz, attól nem fog megváltozni semmi. Egyébként a posztoló által hivatkozott előző bejegyzés pont valamiféle "lightos" nyavalygás volt arról, hogy a negyven fölöttieknek - ha még nem vándoroltak ki - már annyi. (Ha jól emlékszem.)

Valami olyasmi ez a beszólás, mint amikor a gyerek a hármas matekdoga utána a tanárt hülyézi, a szülő pedig azt mondja neki: ne nyávogj, tanuld meg rendesen az anyagot.

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:23:01

@diggerdriver: ráadásul a kenyérsütő géphez adott recepteket is testre kell szabni, valamilyen oknál fogva én még nem találkoztam két olyan emberrel, akik egyforma recept alapján sütöttek volna kenyeret, valamit mindenkinek meg kellett változtatni.

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:23:01

@charlieharper (UK, de nem London!): a gépen kívül lényegesen nehezebb megkeleszteni. Először inkább az előírt élesztő kétharmadával próbálkozz, legfeljebb nem kel meg rendesen és kicsit tömörebb lesz (vagy ehetetlen).

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:23:02

@J.László: természetesen, különben nem hoztam volna fel példaként. Ha érdekel a történelem plusz az angol nyelv együtt, akkor jó szívvel ajánlom neked is:
www.amazon.com/Churchills-History-English-Speaking-Peoples-Churchill/dp/0517060191/

Persze nem blikk-színvonal, de megéri a fáradtságot. Az öreg egyéb munkái is kellemes kikapcsolódást nyújtanak (ráadásul az történelmi tárgyú irodalmi munkásságáért - megérdemelten - még irodalmi Nobel-díjat is kapott).

2014.01.24. 21:24:21

@diggerdriver: @tildy[UK]: @Chamroe: koszonom, megyek kiserletezni. Most mar csak azt kell kitalalnom, hogy mi az a graham vagy mi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:27:15

@Zoole[uk]:
Nabazmeg.
Ha így van akkor készséggel bocsánatot kérek de semmi utalás nem volt arra a posztra.
Tudom melyik az a poszt ha neki szánta rendben van de miből találjam ki?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 21:27:56

@J.László: Igen, ezt sok, hozzád hasonló dillettáns hiszi. Innen lehet legkönnyebben felismerni őket, aztán ha picit megkapargatojuk a felszínt, kiderül, hogy olyan szinten fogalmatok sincs se a nyelvtanról, se semmi egyébről, hogy az már komikus.

2014.01.24. 21:29:11

@tildy[UK]: es ilyet hol veszek es milyen neven fut nalunk?

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:29:18

@J.László: azt nem állítottam, hogy a német nyelvtan nem bonyolultabb az angolnál. Viszont ha ott végeztél, ahol mondod, akkor nem értem, hogyhogy nem vagy tisztában a kultúrnyelv fogalmával (mert a hozzászólásod alapján az angolt nem tartod annak).

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:29:18

@charlieharper (UK, de nem London!): a graham liszt egy, a kenyérlisztnél durvább őrlésű liszt, majdnem olyan durva, mint a rétesliszt (vagy durvább? most hirtelen nem tudom).

2014.01.24. 21:32:45

@dr. beavereater: igen, koszonom, mar latom. Hat az Amazonon kene megrendelnem

SzZoole 2014.01.24. 21:35:29

@diggerdriver: semmi gond azert vagyunk hogy segitsunk a masiknak,meg aztan baratok lennenk,vagy nem?:))))))

nyuszigonosz 2014.01.24. 21:36:41

@diggerdriver: MIndjárt az elején volt, az elsö bekezdés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:39:46

@charlieharper (UK, de nem London!):
Valamikor a 90-es évek tájékán megjelent Magyarországon az első kenyérsütő gép.
Iszonyú drága volt mert akkor árulták 24ezer forintért.
Az elsők között voltam akik vettek egyet.
FUNAI márkájú készülék 60dekás kenyeret sütött.
A legelső sütésnél felfüstöltem a lakást.
Akkor jó az élesztő mennyisége ha szépen kipúposodik az edényből de még nem folyik le a fűtőszálra.
Kísérletezz bátran ha többszöri próbálkozásra is de egyszer majd sikerül és sok örömed lesz benne.
Az a legjobb hogy programozni lehet a sütést és este beteszed a belevalókat és reggelre frissen sült kenyér illatára ébredsz.
Amikor összekeverte a cuccot akkortól indul a kelesztés. Akkor csöndben van a gép. Esetleg a kelesztés bizonyos fázisában még kever rajta egyet.
Na a mikor csöndben van akkor figyeld a tésztát hogy mennyire jön fel.
Ahogy kezd lefolyni azonnal állítsd le és takarítsd ki.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 21:40:25

@dr. beavereater: A német nyelvtan valóban bonyolultabb, viszont ha bemagoltad a szabályokat (amire egy gép is képes lenne), a nyelv maga pofonegyszerű.

Az angol pont fordítva van: papíron kevés a szabály, a többit pedig érezni kell. Pl. vajon "none of them is" vagy "none of them are"? Nem, nincs rá univerzális szabály, senki nem fog a kezedet fogva végigvezetni az útvesztőn. Legtöbbször kijavítani se fognak. Hiheted persze naívan azt is, hogy akkor mindegy. De nem az, mert a stílusod alapján ítéltetsz meg.

Nem véletlen, hogy az angol kultúra is sokkal inkább a hagyományra épül, mint merev szabályokra.

blackhairlady 2014.01.24. 21:41:43

@Kövérmadár [swe]: Szerintem regen is adtak az emberek az orvosnak, csak akkor nem keszpenzt hanem tikot, tojast, szalonnat, kobaszt:)) Aztan ez szepen lassan valahogy atvaltozott penzbeli adomannya.
Csak egy tortenet. Apuka mar a halalan volt szegeny, a batyam, sogornom es anyukam naponta tobbszor bementek hozza, hogy etetgessek amennyire lehet, mosdassak, szoval ellassak. A gyogyszerezesen kivul mindent ok csinaltak. Skypeon tartottuk a kapcsolatot, bevittek a laptopot es igy en is egy kicsit ott tudtam lenni vele, ha nem is fizikailag. Egyszer aztan anyukam megkerdezi, hogy szerintem mennyit adjon az orvosnak. Mondom, hogy hogy mennyit, szegeny apun mar ugy sem tud segiteni. De hat azt akkor is ugy illik, es igen is adni kell neki mert naponta egyszer ranezett apura. Most erre mit kellett volna mondanom? Termeszetesen adott, allitolag 40ezer ft-ot, amit az orvos minden tovabbi nelkul el is fogadott. Ennyire bele van egve az emberek tobbsegenek a gondolkodasaba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:41:48

@Zoole[uk]:
Persze.
Azért valami utalást tehetett volna oda.

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:41:58

@charlieharper (UK, de nem London!): ??? nincs a helyi tesco-ban? Magyarországon mindegyikben tartottak eddig, ahol jártam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:43:47

@nyuszigonosz/D/:
Az rendben van de ott név szerint meg van említve. Én meg nem láttam folytonosságot az eleje és a vége között.
Ez van.

2014.01.24. 21:45:04

@dr. beavereater: fogglamam sincs, meg az eleteben nem kerestem ilyet. Ma estig azt se tudtam, hogy letezik ilyen szo.
Az orvos azt mondta az asszonynak, hogy egeszsegesebben kell ennie es kevesebb feherlisztet egyen. Ugyhogy vettem egy kenyersutogepet, hogy mindenfele egeszseges dolgot tudjunk csinalni.

nyuszigonosz 2014.01.24. 21:46:50

@diggerdriver: Nem probléma, hiszen kiderítettük itt közösen többen. :-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 21:48:44

@charlieharper (UK, de nem London!): Tudtommal a "Graham flour" az amerikai izé, a teljes kiőrlésű liszt, amit Angliában "whole-wheat flour" néven árulnak, az nagyjából ugyanaz.

De nem mernék rá megesküdni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 21:50:39

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nagyon jól tetted.
Ha majd kialakul egy bevált rendszered hogy milyen mérőedénnyel miből mennyit akkor már sokkal egyszerűbb lesz.
Néhány perc alatt beleszórod a hozzávalókat és vagy azonnal kisütöd vagy reggelre.
Milyen gépet vettél?
Írd le a típusszámát megnézem a neten.

2014.01.24. 21:51:26

@morsels: mar megneztem, koszonom

SzZoole 2014.01.24. 21:54:37

@nyuszigonosz/D/: koszi,hogy segitesz megertetni Diggevel annak a bizonyos utolso mondatnak a mondani valojat,mert mar Charlie is probalta En is,most meg Te is,hatha mar harom embernek elhiszi:))))

morsels (törölt) 2014.01.24. 21:57:04

@charlieharper (UK, de nem London!):
Whole wheat flour: Whole wheat or graham flours are processed less than plain flour and, therefore, retain more of their nutrients and fiber. Whole wheat flour, also called graham flour, is a coarse-textured flour ground from the entire wheat kernel. It is good in breads and some cookies, but generally is not the best choice for pastry or other delicate baked goods.

www.bhg.com/recipes/how-to/bake/flours-and-grains/

sityak 2014.01.24. 21:57:05

52 évesen pályáztam ki 2009 őszén, látván, mi következik a 2010-es választásokkal. 116 pályázó, 19 kiválasztva, végül utolsó fordulóban 6-ból engem. Legidősebbként... A legfontosabb nem az (igen jó) fizetés, hanem hogy nem kell "otthon" lennem és a két gyermekem emberibb világban élhet.

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:57:05

@charlieharper (UK, de nem London!): már maga a házi kenyérsütés egy nagy lépés az egészséges életmód felé, ugyanis a gyári kenyerek tele vannak mindenféle vacak vegyszerrel (avasodásgátló, térfogatnövelő, megafranctudjamitcsináló ...)

beavereater [AT] 2014.01.24. 21:57:05

@Püspök utcai gombaszedő: én a fent említett esetekben nem gondolkozom, mondom ami eszembe jut. Mivel irdatlan mennyiségű (szép)irodalmat olvastam/ok angolul, valószínűleg a jó fog az eszembe jutni.

nyuszigonosz 2014.01.24. 21:58:19

@Zoole[uk]: Perszehogy elhiszi, a Digger normális.

swGuru 2014.01.24. 22:00:13

@diggerdriver: olvasd el a bevezető második mondatát, kattints a linkre, olvasd el azt is. Az otthon maradottaknak pedig respekt, ha vállalják, hogy otthon maradnak.

SzZoole 2014.01.24. 22:00:24

@diggerdriver: „Megdöbbenéssel olvastam Karesz múltkori írását (aki nem olvasta, itt megteheti - Határátkelő), és alig tudtam kikerülni a hatása alól - nem kevesebbet állított, mint hogy külföldön nincs szükség a 40 feletti informatikusokra, és az otthon jelentős vagyonnak számító 30 milliós vagyona kint csak a kezdeti túlélésre elég.
Digge a posztolo ezzel kezdte a posztjat es az utolso mondatat erre ertette,most mar megerted?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 22:01:47

@Zoole[uk]:
Én elhiszem bazmeg de egyikőtök se mondta idáig hogy a hátulja az eleje:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 22:04:13

@swGuru:
Értsétek már meg hogy értem az elejét.
Értem a hátulját de semmi nem utal rá hogy egybetartoznak.
Egyértelműen kell fogalmazni baszki hogy az olyan nehézfelfogású mint én is megértse.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 22:11:54

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ez az?

kepkezelo.com/images/ie6f372njcp5nw5mobw5.jpg

Nem tudom ezek a gépek olyanok e mint a régiek de az enyémnél a keverőlapát bennemaradt a kenyér aljában.
Figyelni kell hogy kivedd nehogy kidobd a maradék kenyérrel.
Én egyszer feletettem a disznókkal.
!ezerért vettem újat.

J.László 2014.01.24. 22:12:34

@dr. beavereater:
Akkor le a kalappal. Van vagy 1200 oldal. Abban a művében már benne van az első világháború?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 22:17:38

@charlieharper (UK, de nem London!):
Jó kis szerkezet.
Jól tetted hogy vettél ilyet.
Nagyon finom kalácsot is lehet benne sütni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.24. 22:23:52

@dr. beavereater: És pontosan ezért igazán bonyolult a nyelv. És ezért van az is, hogy az ilyen "az angol nem is igazi nyelv" jellegű beszólásokat kizárólag olyanoktól hallod, akik maguk nem, vagy csak alig beszélik a nyelvet.

Ami roppant humoros, képzeld el ugyanezt mondjuk a speciális relativitáselmélettel: "Ne gyertek már nekem ezzel a hülyeséggel, hiszen csak egyetlen egyenlet van benne, a kamatos kamat ennél sokkal bonyolultabb. Én ismerek könyvelőket, és nekik sokkal többet kell magolniuk, mint a fizikusoknak. Jó, én magam csak a másodfokú megoldóképletet tanultam meg, de akkor is."

SzZoole 2014.01.24. 22:24:06

@charlieharper (UK, de nem London!): @diggerdriver: flodnit is lehet vele csinalni?
A felesegem most hetvegen keszit egy egesz tepsuvel,esetleg valakit erdekel?:))))))

skaven 2014.01.24. 22:27:22

@puhacica: London. Biztos lehetne videken is melot talalni (3D-s cegek legalabbis vannak a nagyobb varosokban mindenhol, vagokent nem tudom mi a helyzet), de nulla itteni tapasztalattal en nem vagnek ebbe bele. :)
London meg amugyis jo hely.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.01.24. 22:27:22

@charlieharper (UK, de nem London!):
Udvozlok mindenkit! Regi olvaso, elso komment. Mivel nem talaltunk jo kenyeret itt a UK-ban, ezert sutni kezdtunk. Sok-sok kiserletezes es probalatas utan, vegre van jo kenyerunk. Itthon a kis konyhai sutoben. Ezt a lisztet szeretnem ajanlani:
www.wrightsflour.co.uk/product.aspx?productid=68

2014.01.24. 22:27:22

@J.László: Valószínűleg a sokak által gagyogott szintre gondolsz. Mert when you will have had learned a bit more you might reconsider.

beavereater [AT] 2014.01.24. 22:27:22

@J.László: emlékeim szerint nem, a XX. század előtt megállt. Valami olyasmi is rémlik, hogy egyszer azt nyilatkozta erről, hogy nem akar azokról az időkről írni, amit maga is megélt, mert nem tudná kizárni az érzelmeit. Sina ira et studio, az öreg ehhez tartotta magát. Pedig nagy firma volt, a katonai fősulin egyszer volt egy előadás róla, egy angol katonatiszt tartotta, hajmeresztő sztorikat mondott az öregről, ha a fele volt csak igaz, még az is sok...

SzZoole 2014.01.24. 22:30:01

@shakti_rom: hat ha sietsz az esti gepet meg elered:))))
De nehogy azt mond hogy tudod mi az a flodni?Mert az nem roma etel,hanem egeszen mas eredetu.

2014.01.24. 22:32:28

@Simon Hasonmasa: nagyon koszonom. Elkuldened esetleg a receptet? Ezernyi recept van a neten, ugyhogy mar jol osszezavarodtam. A rozskenyerhez mar latom, hogy kell tonkoly meg ez a graham is.
@Zoole[uk]: ne csinald, ranyaladzok a kepernyore.

Latcho Rom 2014.01.24. 22:34:30

@Zoole[uk]: miota groszmutter nem el csak egyszer-ketszer ettem otthon, a klauzal kornyeken. Meg kene tanulnom a keszitest, nyomd fel a nejed receptjet..

nyuszigonosz 2014.01.24. 22:39:34

@Zoole[uk]: A recept érdekel.
( egy kicsit messze van a Szigetre menni :-))))

SzZoole 2014.01.24. 22:40:47

@charlieharper (UK, de nem London!): cimet kuldjek privatban,amugy is akartam mar beszelni veled egy masik temaban

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.24. 22:40:58

@dr. beavereater:
Nagy tisztelője vagyok Winstonnak, való igaz hogy hajmeresztő dolgokat csinált.
Megtette azt a búr háborúban amit Kevin Costner a Farkasokkal táncoló filmben hogy egyedül fel alá vágtázott a két arcvonal között úgy buzdítva katonáit.

2014.01.24. 22:43:27

@Zoole[uk]: johet, de ez a mostani hetvege zsufolt.

SzZoole 2014.01.24. 22:45:03

@nyuszigonosz/D/: pedig elfernetek,mert eleg tagas hazban elunk,meg negy evel ezelot 12-en laktunk 2 szoba nappaliban,most 4-en 3 szoba nappali,ugyhogy van boven hely:)))a receptet meg leiratom a felesegemel,igerem

SzZoole 2014.01.24. 22:47:28

@shakti_rom: pontosan melyik varosban vagy?

nyuszigonosz 2014.01.24. 22:48:35

@Zoole[uk]: Hát, majd ha egyszer rászánom magam megnézni a Szigetet, szólok. :-))
A receptet elöre is köszönöm.

Latcho Rom 2014.01.24. 22:51:53

@Zoole[uk]: ottawa, ahol a kurtafarku Toryk turnak :)

Mr Long 2014.01.24. 22:58:55

@blackhair-lady: Ha nem felejtem el holnap teszek fel kepet. Egy 8db-os bonbont, egy csokimacit es egy 400g tobleronet. (az utobbit a repteri vammnetesben)

beavereater [AT] 2014.01.24. 23:04:32

@diggerdriver: a legenda szerint ezt a fel-alá vágtázást érdekes körülmények között tette:
a) mivel előző nap kegyetlenül berúgott, elkésett a csatakezdésről
b) ezek után még mindig félrészegen, egy szál pöcsben/karddal ült a lovon
c) igen trágár módon buzdította a meglepett katonáit.

J.László 2014.01.24. 23:04:33

@dr. beavereater:
Akkor később meggondolhatta magát, mert a második világháborúról írt visszaemlékezései okán kapott Nobel díjat.

Ezzel együtt rendkívüli személyiség volt, ebben nyilván egyetértünk.

J.László 2014.01.24. 23:04:33

@fagyospityóka:
"when you will have had learned"

Ez múlt a jövőben? Úgy értem, befejezett jövő? Ne röhögj túl hagosan. Mint írtam volt, életemben nem tanultam angolt.

beavereater [AT] 2014.01.24. 23:04:33

@Püspök utcai gombaszedő: a friss osztrák kollégáimmal pont a napokban beszélgettünk a nyelvekről. Az angol azért tűnik egyszerűnek sokak számára, mert az irodalmi és a beszélt nyelv már nagyon elvált egymástól. Az angolt annyian és annyiféle módon (jellemzően nyelvtanilag pongyolán, vagy hibásan) beszélik, hogy igazából senki sem várja el, hogy a többiek szabályosan beszéljék, mindenki mondja, ahogy tudja. Azaz a beszélt angol (az új lingua franca) annyira sub-standard lett (most hirtelen nem tudok rá magyar kifejezést), hogy ettől sokan az angolt primitívnek hiszik (lásd az "angol nem kultúrnyelv"). Ez mondjuk a németre nem igaz, itt van ugyan tájszólás, meg speciális szavak, de például a szórendet és a ragozást tartják. És el is várják, hogy te is rendesen, szabályosan beszélj. Éppen ezért jöttem anglomán létemre német nyelvterületre, hogy a gyerekem új anyanyelveként a németet tanulja meg anyanyelvi környezetben, ne az angol valamelyik változatát. Mondjuk én szívok, mint a torkosborz a der-die-das-szal, ő meg lazán veszi majd az akadályt... ez van.

Mr Long 2014.01.24. 23:06:02

@charlieharper (UK, de nem London!): Ilyen fasza angol szendvics kenyeret is lehet vele sutni?

SzZoole 2014.01.24. 23:08:31

@shakti_rom: hat az egy kicsit messze van Torontotol,pedig ott tudtam volna egy jo cukraszda cimet neked

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.24. 23:12:07

@swGuru: Tetsztt a posztod, gratulälok a kitartäsodért!
@tilmir (ch): Én veröfényes napsütésre ébredtem ma (du 1ora). Majdan 3-kor elindultam dolgozni, és ahogy közeledtem egyre jobban szakadt a ho, és szürkült be. Mondtam is a férjemnek, hogy ma nem akarok dolgozni, inkäbb haza megyek, mert ott süt a nap. :-) A ho amugy nem maradt meg. Eddig nälunk még nem is volt ho...
@Mirjam2: Ezért nem értem, hogy miért nincs az, hogyha "jobb" ellätäst akarsz, akkor fizess többet. De ezt ne zsebbe, hanem normälisan szämläval. Ugy, mint ahogy a magänbiztositäsok müködnek.

@tanato: Erröl van 1történetem. '97-es, tehät nem mai, a doki mär szerintem rég nem is praktizäl, a korhäz vagy csak az az osztäly pedig asszem mär meg is szünt.
Vidéki, tényleg egyszerü läny, aki räadäsul nagyon szegény is volt, terhes lett. Életében nem järt még nögyogyäsznäl, a dokit ugy ajänlottäk neki. Abortuszrol van szo. A läny befekszik a korhäzba, doki elözö este fölhelyezi neki a hüvelytägitot, majd mäsnap a mütét elött közli, hogy 5ezer Ft, különben nem müti meg...:-(
@Püspök utcai gombaszedő: Tökéletesen igazad van, meg neked is @Mr Long: . A baj szerintem ott (is) kezdödik, hogy az elején ugye mindenki dicsér, hogy juj de mennyire jol beszélsz..ahhoz képest, hogy mennyi ideje / pär honapja vagy kint! És igen kevesen vannak azok, akik a szemedbe mondjäk, hogy ez talän okés pär honap utän, de pär év, föleg évtized utän mär nagyon nem. És még kevesebben vannak azok, akik veszik is a färadsägot, és kijavitanak, ha valamit rosszul mondassz.
@UK2011: Ird meg! Oszt' ha kikerül, akkor nem olvasod el a kommenteket, vagy ha el is olvasod nem välaszolsz räjuk. Mi bajod lehet? Maximum lehazugoznak, kamuznak, mert nem jelentél meg. :-) (Ezt kivédheted azzal, hogy UK2011-ként és nem Norbiként küldöd be a posztott... :-) )

Mr Long 2014.01.24. 23:14:46

@Naschkatze (Mostindien / CH): Es a nyelvtanulok kozt meg kevesebben vannak, akik veszik arra a faradsagot, hogy sajat magukat kijavitsak, vagy odafigyeljenek! :)

Latcho Rom 2014.01.24. 23:15:31

@Zoole[uk]: van itt is egy kivalo jid pekseg, flodni is van, de nem ugyanaz. Eszak amerikai tortak, edessegek a geil fele tendalnak, keves kivetellel, mint a hires NYC sutik..

mi a torontoi cukraszda neve, lehet hogy ismerem?

Mr Long 2014.01.24. 23:20:15

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nekem meg nem dicsertek meg az angolom, csak annyit mondtott az egyik kollegam, hogy "not bad", illetve egy fel evvel kesobb, hogy lassan jo lesz szerinte senior munkakhoz is, ahol azert mar jol kell beszelni.

SzZoole 2014.01.24. 23:23:32

@shakti_rom: Grodzinski bakery,Bathurst street.

**mimi** 2014.01.24. 23:24:30

@Zoole[uk]:

én még nem hallottam a flodniról, az valami pite féle?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.24. 23:25:53

@Kövérmadár [swe]: Das ist scheisse Unicum...Sie sind zu schnell gefahren!
Erre gondoltäl? :-)
@diggerdriver: Még jo, hogy linkeled a képeket! :-)
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem azt irta, hogy megérti, hanem hogy elolvassa. :-)
@charlieharper (UK, de nem London!): Guglizzäl receptet hozzä! :-)

Latcho Rom 2014.01.24. 23:27:33

@Zoole[uk]: oket nem...

van egy istentelenul jo dan fagyis palacsintas a bathurston...jajjjjjjj

SzZoole 2014.01.24. 23:29:33

@**mimi**: nem egeszen,a tesztajat nem tudom,de harom reteg toltelek van benne alma,dio es mak meg valamilyen lekvart is tesznek bele.En nem tudom az elkeszitese modjat,mert a felesegem a cukrasz,de O mar alszik holnap tobbet tudok mondani.

Latcho Rom 2014.01.24. 23:29:57

@Zoole[uk]: megjartak ok is a hadak utjat, litvania,,anglia, aztan kanada..
www.grodzinskibakery.com

Latcho Rom 2014.01.24. 23:31:49

@Zoole[uk]: tradicionalisan szilva, de a baracklekvar is jo benne

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.24. 23:31:57

@Mr Long: Én a mai napig papagäj modjära ismétlem a mondatot, ha a férjem kijavit. Akär mäsok elött is. :-) (Németül a papagäjt (Papagei) ugy eljtik, mint magyarul. Erre közöltem vele, hogy én nem papagäj, hanem mamagäj vagyok. Erre ö: Nem, te Mamageil (kb dögös mama) vagy. :-) )
Pedig mikor összeismerkedtünk mindenki azt mondta, hogy mennyire jol beszélek...kivéve öt. :-)
Apropo! Milyen volt Medvevärosban? :-) Csoki vagy Chanel?

**mimi** 2014.01.24. 23:33:53

@Zoole[uk]:

köszi :))
találtam receptet, szerintem ez lehet...

www.nosalty.hu/recept/anna-neni-flodnija

SzZoole 2014.01.24. 23:34:16

@shakti_rom: Igazabol az osok jottek 1888-ban litvaniabol,a kozpont itt Londonban van azt hiszem 3 vagy 4 uzletuk van itt es egy Torontoban

Latcho Rom 2014.01.24. 23:38:24

@Zoole[uk]: ertem, ugyesek. Ritka az ilyen ket kontinenses kis biznic.

SzZoole 2014.01.24. 23:42:34

@**mimi**: igen valami hasonlo,ez valami hazikeszitesu lehet,mert amit a felesegem keszit az valahogy jobban nez ki,ja O cukraszmester es 25 ev tapasztalat van a hata mogott

SzZoole 2014.01.24. 23:48:11

@shakti_rom: ha a kepek is erdekelnek van valami faszbukos oldaluk is amin a felesegem munkai vannak

beavereater [AT] 2014.01.24. 23:54:33

@J.László: az bizony. A tipikus példamondatunk valami ilyesmi volt: In the next month I will have been in prison for five years. = Jövő hónapban lesz öt éve, hogy börtönben vagyok.

beavereater [AT] 2014.01.24. 23:54:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): " És igen kevesen vannak azok, akik a szemedbe mondjäk, hogy ez talän okés pär honap utän, de pär év, föleg évtized utän mär nagyon nem. És még kevesebben vannak azok, akik veszik is a färadsägot, és kijavitanak, ha valamit rosszul mondassz."

Pláne, ha nem is tudják, hogy mit kellene mondani. Egy "eccerű" átlag angol, ha például befejezett jövő időt használsz, csak pislog, hogy mi a fenét makogsz össze-vissza.

J.László 2014.01.24. 23:54:33

@Püspök utcai gombaszedő:
Ebben nincs feltétlenül igazad.

A németben pl. az ige múlt-jelen-jővő idejű alakja háromféle lehet: ragoz, hajlít, illetve ragoz és hajlít.
Például:
Ich sage. Ich sagte.
Ich gehe. Ich ging.
Ich bringe. Ich brachte.

Hogy melyik szó ragoz, melyik hajlít, illetve melyik ragoz és hajlít, azt minden igénél egyenként kell megtanulni, mert nincs rá szabály.

Ha 20 év tanulás után hallasz egy addig nem ismert igét, magadtól tudod, hogy kell múlt időben ragozni. Jobban mondva
ragozni, vagy hajlítani, vagy ragozni-hajlítani.

A német nyelvhez tehát szükségeltetik egyfajta hatodik érzék és a kemény magolás, mert olyan nyelvtana van, hogy a fal adja a másikat.

beavereater [AT] 2014.01.24. 23:54:34

@J.László: várj, azok nem az emlékiratai voltak? Az emlékirat azért nem annyira tudományos jellegű munka. A Nobel-díjat meg emlékeim szerint "összesítve" kapta, külön kiemelte a történelmi irodalmi munkásságát.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.01.24. 23:54:34

Semmi kulonos nincsen benne. Mi nem geppel keszitjuk a kenyeret. Kezzel, csak ugy siman a sutoben. A tapasztalat, hogy nagyon finom.
1. lepes
-1 evokanal eleszto/szaraz
-1 kaveskanal kristalycukor
-1 dl langyos viz
...ezeket ossze kell keverni es a tetejere kb 1/2 evokanal lisztet szorni es le kell fedni folpackkal(cling film). Kb, 10 perc elteltevel 2 cm-es habot kepez.
2. lepes
-2 kaveskanal tengeri sot fel kell oldani kb fel dl meleg vizben
- egy nagy talba 800g lisztet teszunk.
A megkelt elesztohoz, ket evokanal hidegen sajtolt extra szuz oliva olajat ontonk es hozza ontjuk a liszthez, majd a feloldott sot is es 5-6 dl langyos vizet. (GALUSKA illetve NOKEDLI surusegunek kell lennie.)
3. lepes
..es kb ezzel a technikaval lehet dagasztani:
www.youtube.com/watch?v=sOjSp5_YiF0
kb egy orat kell pihentetni, folpack-kal fefedve, 2x akkor talban.
4.lepes
Ha megkelt lehet formazni, majd 20 percet pihentetni.
5. lepes
Aztan sutes a legmagasabb hofokon. Mi baguett format szoktunk kesziteni.
Ez ag yors valtozata a kenyernek.
Viszont sokkal finomabb a kenyer ize, ha a dagasztas utan a hutoben kelesztjuk egy egesz ejszakan at.
Lehet, kicsit bonyolultnak tunik pedig nem. Egyszeru. Mi igy keszitjuk es remek keenyereket eszunk:)

Latcho Rom 2014.01.24. 23:57:07

@Zoole[uk]: ok, kuldtem egy uzenetet neked

joejt

SzZoole 2014.01.25. 00:02:12

@shakti_rom: jaj draga tesokam ha nekem nincs faszbukom,me utalom mint a szart,csak ketto email cimem van semmi mas,ja meg FaceTime.
Jocakat:)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.25. 00:02:25

@J.László: az egyik leglogikusabban felepitett nyelv. Ha tudod a szabalyokat, akkor nem nagyon nyulhatsz melle.

dev.null 2014.01.25. 00:03:18

Örülök neki, hogy a postom ennyi reakciót generált :) Jó olvasni, hogy van aki szerint azért nincs minden veszve, bízom benne hogy soha nem lesz rá szükség, és valahogy mégis sikerül itthon túlélni és elkezdenek jó irányba változni a dolgok. De ha még sem ezek szerint mégis van esély ...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.25. 00:04:14

@J.László: Na, az angol pedig kb. tízszer ilyenebb. Ott már ahhoz hatodik érzék kell, hogy egy ismeretlen szó írott formájáról megmondd, hogy ejtik. (És most nem az olyan trükkös kémfogó nevekről beszélek, mint a Cholmondeley, Featherstonehaugh vagy Magdalene :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.25. 00:04:52

@dr. beavereater: ha ilze tmondasz magyarul is , akkor en is pislogok. Hulye egy neve van, sosem tanultam meg az ilyen kifejezeseket. Mondanad ugy, hogy will have + ige 3. alak, mindjart ertelmesebben hangzik, es rajon az ember, mirol beszelsz:D

SzZoole 2014.01.25. 00:05:19

@Simon Hasonmasa: koszi az infot,biztos hogy ki fogom probalni

beavereater [AT] 2014.01.25. 00:19:39

@tildy[UK]: na, nekem meg ez nem jutott eszembe (will have + 3. alak)... ;)

J.László 2014.01.25. 00:37:54

@dr. beavereater:
"Im nächsten Monat bin ich seit fünf Jahren im Gefängniss."

Szerény személyem ezt így mondaná hirtelen németül. Nincs jövő a múltban vagy múlt a jövőben. Érdekes, hogy mennyire eltér a különböző nyelvek személete.

Egy példamondat auf dojcs:
Nachdem ich die Schlampe gefickt hatte, sagte sie gar nichts zu mir.

Ez ugyan nem múlt a jövőben. De múlt a múltban, ami a mondat első fele. A mondat második fele múlt a jelenben.

Hát igen. Ilyenek ezek a külföldi nyelvek.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.01.25. 00:42:31

@Zoole[uk]:
Szivesen. Remelem jo kenyeret fogtok kesziteni. Ugy gondolom, mar az elso is jobb lesz mint ami kaphato.

blackhairlady 2014.01.25. 01:04:37

@Kövérmadár [swe]: "tisztelettudó és kedves vagyok."
Ilyen is tudsz lenni?:))))))))))) (Bocsi, ez magas labda volt:)))))

blackhairlady 2014.01.25. 01:15:26

@charlieharper (UK, de nem London!): En tudok, de nem kenyersutoben hanem rendes sutoben sutom altalaban 2 naponta. Pont olyan mint otthon a finom friss peksegi kenyer:) Nekem a kenyersutos soha nem lett olyan finom, a teteje olyan felig nyers maradt.

blackhairlady 2014.01.25. 01:54:37

@Mr Long: Nekem regen volt egy polom I love (a love helyett piros szivecske) Toblerone:)))

blackhairlady 2014.01.25. 03:16:21

@Simon Hasonmasa: Az en receptem egy kicsit mas es a dagasztasi es sutesi ido mas. Igaz, en csak fel kilo lisztbol keszirem.

tanato 2014.01.25. 07:46:27

@Naschkatze (Mostindien / CH): Így igaz,ez már a bűncselekmény kategória,bár "ajánlották neki" ebből azt veszem ki hogy ő kereste fel X nőgyógyászt névre szólóan,ez viszont már "megbízási szereződés"-ként lehet értelmezni,amim ugye fizetős.Különben bement volna a területileg illetékes szakrendelőbe és akkor éppen annak mondta volna el a panaszt aki éppen akkor rendel. személyválasztás nélkül.

Nzoltan 2014.01.25. 08:48:43

@shakti_rom: Na, ezek ma a 'baloldali' szavazók idehaza. Akik szerint el kell venni a 'gazdagoktól'. Egyébként vonáek egyáltalán nem ultrák, csak radikálisok. Erősek, mert a falvakba békét visznek. A bal ott rontotta el, hogy a segélyezésen felül megengedte, hogy aki kevesnek érezte a szociális juttatásait, az nyugodtan vegye el a másiktól. Ez volt az szdsz féle megélhetesi bűnözés.

Egy nyugatt polgárt is meg lehet ám a radikálisok álltal szólítani. Elég, ha a bevándorlók káros elemeivel kezdi a beszedét. Most erre nagyon ugranak odakint.

Nyilván ez itt off.

Juzer 2014.01.25. 08:48:48

ITvel nagyon egyszerű elhelyezkedni, nekem 1 hónap volt. Fizetés szakterülettől függ, phpsként 45k a fájdalomküszöbük, ha nincs UK tapasztalat. Nekem egy startupnál jött össze egy CTO pozíció, 3 hét munka után már nekem akarnak eladni embereket a fejvadászok :). Ja igen, 7 hónapot Máltán dolgoztam, így az angollal már kevés probléma volt. A nyelv nagyon fontos, aki kijönne keressen még otthon anyanyelvi tanárt ( van ). Az enyém skypeon tartotta az órákat, 4 hónap után már a telefonálás készség szinten ment angolul.
Nem ITs tapasztalatom nincs, de vannak ismerősök akik szép életet élnek. Nekik sajnos lassabb volt, de a történetekből azt szűröm le, hogy a nyelv miatt indult lassan a dolog. Sok sikert azoknak akik bele akarnak vágni!

FutureFry 2014.01.25. 09:11:37

@Cascabel: Erre mondta a Jon Stewart (Daily Show), hogy Kanadának két hivatalos nyelve is van, de ez egyik se volt...

2014.01.25. 09:11:38

Érdekes ez a kenyér téma! Én pont ellenkezőleg működöm, miután külföldön megtapasztaltam mannyi fínom, változatos, ízes kenyér van a hazai fehér kenyéren kívül soha nem hiányzott.

Most is eszembejut egy jó vekni Kingsmill Country loaf ... Vagy egy jó ruokkaleippa finneknél. Éppen itthon vagyok, alig eszem kenyeret. Tesco finest ben van egy kocka, amit néha veszek.

polihisztirol 2014.01.25. 09:11:38

Erdekes poszt volt. Par dolgot nagyon nem ertek.
Ez a szallas dolog hogy volt?
1 honappal elobb kijottel, hogy elokeszitsd a terepet?
Ez az 1 honap, ha jol latom azzal telt, hogy dolgoztal Mo.-ra meg kb. megvolt az NI interjud...

Ez a magyar foberlo dolog hogy volt? Kivettel egy hazat "referenciaval", friss NI-szammal, se munka, se history, gondolom bankszamla se volt ? Woww
Te tenyleg nagyon ugyes vagy.

Mondjuk 1300 pcm-ert kiveszek egy hazat 2000 deposittal ahhoz sztem nem eleg egy referencia.

Ezt a nyelvtudas dolgot sem ertem. Mi az a kozepfok vege-szint? Mondjuk van egy friss FCE vizsgad, az a beleposzint ahhoz, hogy egy idegen orszagban onalloan boldogulj...

Az elso 3 honapod vegulis mivel telt? Bedolgoztal Mo.-ra es jartal nyelvtanfolyamra?

A szallaskeresest meg mindig nem ertem. Nem volt munkad, de mar tudtad, hogy hol akarsz lakni?
Mi van, ha tok mashol kapsz munkat?
Kocsit vettel vagy vonatozol?

Hogy mondtad fel gyorsan a mo.-i projekteket? Gondolom nem 2 hetes mo.-i projektekben voltal benne.

Ez a vezeto fejleszto melo mit takar? Koordinalsz? Projekt menedzsment?
4 honap alatt hogy hoztad fel magad erre a szintre? Tanfolyam?
30 font/oras magan tanar?

Kicsit joval tobb indulo osszeget latok ebben 1 millanal...
Nincs meg melo, de a komplett haztartast kikoltoztetem?
Eleg nagy kockazat...
Mondjuk 3 fo also hangon minden koltseggel havi 1600 font minusz, ha nincs beveteled plusz a fix koltsegek - kiutazas, szallittatas, stb...

Orulok az ilyen sikerekenek, csak sajna keves vagyok ahhoz, hogy felfogjam ezeket.
Elore is koszonom, ha segitesz a feher foltokat eltuntetni a sztoriban.
Tovabbi sikereket Neked es Kedves Csaladodnak!

swGuru 2014.01.25. 09:23:38

@polihisztirol: egész jól látod a dolgokat. 1 hónap alatt bankszámla, NI, kerestem olyan ügynökséget, akik szóba álltak velem így is, és béreltem vidéken egy lakást 825 pcm-ért. Aztán jött a család. Nyelvvizsgám abszolút nincs, viszont beszélek angolul. Ahhoz nem nyelvvizsga kell. Nyelvtanulás Skype-on ment, valamint intenzív TV nézés és utcai beszélgetés. A vezetó fejlesztő pedig olyan, hogy fejlesztek, és közben koordinálom és segítem a többieket is.
A projektjeim kb 1 hónapos appok voltak (mobil fejlesztés), és egyszer csak elfogytak, ahogy vége lett az évnek. Ahogy ez szokott lenni minden évben otthon.
És eközben nagyon spóroltunk, ahogy csak tudtunk.
Remélem, így érthetőbb.

Mr Long 2014.01.25. 09:49:41

@blackhair-lady: A repteren lehetett rakni a Toblerone-ra egy "diszpapirt". Ket fele volt, az egyik Egy zurichi varoskepes es nagy Zurich felirat, mig a masik "I (itt volt egy haromszog alaku hegycsucs) YOU" :)

@Naschkatze (Mostindien / CH): Csoki termeszetesen :) Aranyos az ovarosa, ott volt a szallodank es nem messze onnan a ceg, igy nagyon nem sokat lattunk az egyeszbol. De a Parlament, Casino, stb kornyeke tetszetos. Bar azert lattam eldobalva cigicsikkett, mekis papirt, de osszessegeben tiszta volt. Az idojaras meg tiszta Anglia :DDDDDDD Csutortok reggel meg ho is volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.25. 10:06:31

@blackhair-lady:
Persze. Erre mindenki képes, szerintem.
Még a legelvetemültebb ember is, ha kiszolgáltatottnak érzi magát. Pl. a szomáliaiak ritka primitív emberek. Hangosak, tiszteletlenek. De amikor a földön térdelnek és a törött orrukat fogják, akkor tisztelettudóvá válnak ők is. :)

Én is tudok ilyen lenni, de azt ki kell érdemelni. Szerintem a tisztelet nem azért jár, mert a másik ember, hiszen az önmagában nem teljesítmény. Tisztelet az elért eredményekért jár.

Netuddki. 2014.01.25. 10:16:47

Szomorú. De Magyarország jobban teljesít. A kis cégek, állampolgárok agyonadóztatásában biztosan. Nem kéne már ez ellen tenni valamit? A legkönnyebb elhúzni innen az tény...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.25. 10:25:57

@polihisztirol: "Ezt a nyelvtudas dolgot sem ertem. Mi az a kozepfok vege-szint? Mondjuk van egy friss FCE vizsgad, az a beleposzint ahhoz, hogy egy idegen orszagban onalloan boldogulj..."
Kb pontasan azt jelenti ami le van irva. upper-intermediate.
Pl a kozepfoktol kicsivel alatti szint azt pre-intermediate . Ez utobbival jottem ki, holott papirom csak alapfokrol volt. Bar itt kinn a papir kb senkit nem erdekel a nyelvtudasodrol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.25. 10:27:09

@dr. beavereater:
Én úgy tudom a háborúról írt könyvéért kapta a Nobel díjat.
Hihetetlen nagy szónok volt, kiváló debattőr anekdoták garmadája szól róla.
A feleségéhez írt szerelmes leveleit halála után kiadták kötetben.

Juzer 2014.01.25. 12:22:20

swGuru: gratulálok!

IT-vel tényleg sokkal könnyebb.
Nekem 1 hónap alatt sikerült állást találni.
Tapasztalat szerint Senior PHPsként 45k/év fizetésnél van a fájdalomküszöb, ha még nincs angliai előélet. Az első állást megszerezni a legnehezebb.
Fejvadászok nagy százaléka vaktában lövöldöz, gyüjtik az önéletrajzokat és minden szarra megpróbálnak benyomni, olyanra is, amit te nem szeretnél, vagy nem vág a profilodba. Talán a 20 cégből 1 volt az, ahol azt mondták először találkozzunk és utánna keresnek olyan állásokat ami nekem való.
Nekem egy CTO állás jött össze egy kisebb cégnél (16 fő körül) (kb minden IT problémáért én felelelek) (especiel pont az az állás ahova nem mertem elküldeni először az önéletrajzot :P)
Nekem könnyebb volt, 7 hónapot Máltán töltöttünk, és utánna jöttünk Angliába, így már kevésbé szembesültem nyelvi problémákkal.
Nyelv nélkül nagyon nehéz. Ha nem akarsz kiszolgáltatott lenni, és hamarabb szeretnél érvényesülni érdemes otthon tanulni. Olcsóbb is. Vannak anyanyelvi tanárok akikkel akár skypeon is lehet órákat venni. Skype azért is jó, mert a telefonálásos beszélgetést is gyakorlod.
Én 35 évesen, 2 gyerekkel vágtam bele. Megtakaritás kicsit több volt mint swGURUéknál.
Talán egyszer írok én is egy szép, hosszú esszét az elvándorlásunkról.
Sok sikert akik belevágnak és kitartást az otthon maradóknak.

nyuszigonosz 2014.01.25. 13:29:23

@Mr Long: Fentebb olvastam, hogy csupa finom csokit vettél. Jól tetted, és jól választottál.

Latcho Rom 2014.01.25. 13:34:21

@Nzoltan: Biztosan igazad van.

Te...milyen nevrol magyaritott Vona nemzettestver?

Mr Long 2014.01.25. 14:43:43

@shakti_rom: Vonó-rol, de lehet nem "magyaritotta", csak elirtak neki a szuletesi papirjainal...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.25. 14:57:46

@tanato: Akkor kifejtem bövebben. :-)
A doki SZTK-s rendelésére ment el a läny. Az abortusz a korhäzban volt, nem magänrendelésen. Az abortusz elött el kell menni egy védönöhöz, aki täjékoztat a lehetöségekröl (plusz a különbözö fogamzäsgätläsi lehetöségekröl, ami ugye ebben a szituäcioban kicsit vicces). Van asszem 3nap kötelezö gondolkodäsi idö. Ezutän a fizetés (csaläd jövedelme?) alapjän ad 1 csekket, ami a mütét "dija". A befizetett csekkszelvénnyel kell a korhäzba menni, anélkül föl sem vesznek az osztälyra. Azt ne probäld légyszives bemagyaräzni, hogy megbizäsos szerzödés volt az orvos és a beteg között! A véleményemet akkor is fönntartom, ha ez lett volna. Az egyik leggusztustalanabb dolognak tartom a kiszolgältatott emberek kihasznäläsät! Mert hüvelytägitoval, ami kväzi a mütét megkezdése, közölni a beteggel, hogy nem mütök addig, amig nem kapok xFt-t....:-(
@Mr Long: :-) Ha nem mentetek ät az Aaren, akkor nem az "igazi" Kaszinot lättätok. Sväjcban nem csak a jätékkaszinot hivjäk kaszinonak. (Eredetileg is mäst jelentett)

Mr Long 2014.01.25. 15:21:51

@Naschkatze (Mostindien / CH): Delre atmentunk, ott a parton volt kiirva Casino, meg talan Casino ternek is neveztek azt a reszt, nem tudom.

tanato 2014.01.25. 15:43:29

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az más ha SZTK rendelésre ment a lány,Engem az zavart meg hogy személyesen X doktort kereste ahogy írod.Mert ugye akkor ha valakit név szerint keresek /és nem csak úgy bemegyek a rendelésre és ahhoz kerülök akihez a sorszámom alapján pl. a kartonozó beoszt/és vele megegyezek valamiben akkor már felmerül egy szóbeli megbízás,szerintem.De az eljárás akkor is borzasztó,mert a megbízottnak közölni kell a megbízóval előre hogy mit vár cserébe az elvégzett munkáért,nem "munka" közben zsarolni a beteget.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.25. 16:54:05

@Mr Long: Az Aare eléggé kanyargos. :-) Ha a kaszinotéren (Casinoplatz) voltatok, akkor nem a jätékkaszinot lättätok, hanem a kulturkaszinot. :-) (ez van a Parlamenttel egy oldalon)
@tanato: Az SZTK-ban 2 doki szokott rendelni. Az ajänläs az ältaläban: Menj az X dokihoz. Az SZTK-ban ez ugy néz ki, hogy ha Xdoki délelöttös, akkor ugy tudok hozzä menni, hogy délelött megyek. :-) Ha meg idöpont van, akkor meg sajnos nem érek rä azon a héten délutän van. De lényegtelen. :-) Ha magänba megy valaki, akkor a kifüggesztett (hahaha) ärtäbla szerint fizet. Viszont az, hogy valaki a "privät" betegét ällami korhäzban, ällami pénzen kezeli, és ezért még pénzt is kér....na nekem ez nem tetszik. És szerintem ezért is kéne mär egy biztositäsi rendszer, amiben ezeket ki lehetne többé-kevésbé küszöbölni. De itt belelog a kezem a bilibe... :-(

tanato 2014.01.25. 17:05:50

@Naschkatze (Mostindien / CH): Teljesen Balkán,néhány éve próbálkozott a veszprémi kórház igazgató hivatalossá tenni a "fogadott"orvos intézményét a szülések esetében,rendesen lepapírozva.,megbízási szerződéssel.Nem engedték neki a felsőbb szervek,nehogy kilógjon a sorból.Maradt a mutyi a továbbiakban is.Az orvos szerződést kötött volna hogy az állami kórházban,állami pénzen kezeli,de bérleti díjért/csak jelképes összeg lett volna hogy legyen a gyereknek neve/A szülőnő meg meg az orvossal,hogy sürgős szükség esetén rendelkezésre áll.Az ötletet elkaszálták.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.25. 17:40:16

@tanato: Ezért is mondjäk ugye, hogy ki kell halnia egy generäcionak ahhoz, hogy a fejekben vältozäs legyen. És hiäba probälsz te becsületesen dolgozni, a boltban abbol nem lehet kenyeret venni. :-(
Kis fiatal 20évesként még azt gondoltam, hogyha az adokat lejjebb vinnék, akkor tuti mindenki becsületesen adozna, és akkor az orszägnak is jobban menne....azota fölébredtem rendesen. :-(

blackhairlady 2014.01.25. 18:18:08

@Kövérmadár [swe]: Remelem nem sertettelek meg, csak olyan magas labda volt:)

puhacica 2014.01.25. 21:50:04

@skaven: az szinte biztosnak latszik, hogy az idei ev tanulassal fog telni, a nyelv, a szoftverek es esetleg egy uj szakma tekinteteben is. no meg az uram puhitasaval. :) de sok hasznos infot irtal, koszonet erte!

DieNanny CH 2014.01.26. 09:15:47

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"Viszont az, hogy valaki a "privät" betegét ällami korhäzban, ällami pénzen kezeli, és ezért még pénzt is kér"

És gondolj bele, hány fogorvos ezt csinálja! Délelőtt a város által fenntartott rendelőben műszerekkel, eszközökkel tb-s betegek, délután ugyanabban a rendelőben keményen fizetve... És nem egy ilyen van.

tanato 2014.01.26. 10:15:54

@DieNanny [SZ,CH]: A fogorvos az egy teljesen külön világ,ott hihetetlen nagy lehetőség van a szélhámoskodásra,úgy az anyaggal,rendelővel műszerekkel,úgy a fizetős és nem fizetős szolgáltatásokkal stb.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.28. 21:15:28

@Muscari: na de mi számít révbe érésnek? ha nem mosogatsz, az már révbe érés? vagy hol a határ?@J.László: az aztán a nyelvtudás...@Püspök utcai gombaszedő: azért ez nem igaz. jó eséllyel ki lehet következtetni a kiejtést. pláne, ha tanultál fonetikát, nyelvészetet.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.28. 21:15:40

@Babette_: én majdnem beleillek, se nem mosogató, se nem infós, se nem rokonhoz jöttem, viszont tudtam angolul...s otthonról szereztem a munkát, de nem ilyen profi oldalakról vadásztak le, mind linked, stb.

de egyébként én is unom, hogy gyakorlatilag kétfajta történetet olvashatunk itt Angliáról: mosogatok minimálbérért, tömegszálláson lakom, nem tudok angolul, /infós vagyok, tök jól keresek, de nagyon bejött Anglia, hú, de szuper.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása