oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 21. 06:50,  Még nem tudom, jó döntés volt-e 584 komment

2014. január 21. 06:50 Határátkelő

Még nem tudom, jó döntés volt-e

Saját bevallása szerint bátor döntést hozott Petra, amikor párjától egy időre külön válva, alig pár hónapnyi tartalékkal belevágott egy angliai munkavállalásba, először életében. Viszont úgy tűnik, a nehézségek ellenére bejött nekik. (És szokás szerint természetesen köszönöm neki a képeket!)

Csatorna házakkal cím.jpgCsatorna Leicesterben

„Előre bocsátom, hogy nem lesz rövid, és azt is, hogy ez mind személyes tapasztalat és élmény, nyilván mással máshogyan történtek meg dolgok, és másként éltek át eseményeket, helyzeteket, de nekünk így sikerült. Minden építő szándékú kritikát örömmel fogadok... :)

Előzmények, avagy mit kell tudni rólunk?

Nos, magamról annyit, hogy mindig is a kereskedelemben dolgoztam, ha úgy tetszik az aljáról kezdve „küzdöttem fel" magam mindig egyre jobb és jobb pozíciókba, amik elég jó fizetéssel is jártak már a vége felé.

2007-ben csatlakoztam egy akkoriban a piacra betörő multihoz, először részlegvezetőként, majd rá egy évre üzletvezetőként dolgoztam velük. Már Magyarországon is elég rugalmas voltam lakhelyváltások terén, ha ez kedvezett nekem, így a cég által dolgoztam Debrecenben, Győrben és Budapesten is (eredetileg Székesfehérvár mellett lakom).

Karrieremet is Budapesten fejeztem be velük, az akkori egyik legnagyobb bolt vezetésével voltam megbízva, ami rengeteg munkát, feszültséget, stresszt (nekem spec. magas vérnyomást) és a magyarországi átlag feletti fizetést hozott az életembe.

Mivel akkoriban fejlődési lehetőség számomra nem volt, átmentem egy másik, multinak tűnő céghez, kicsit kevesebb munka reményében és valamennyivel több pénzért. Máig nem tudom, hogy ez életem legjobb, vagy legrosszabb húzása volt-e, soha annyit nem unatkoztam munkahelyen és soha annyira nem fizettek meg még ezért.

Összességében szörnyű volt, és a cég csődbe is ment kb. fél évvel az érkezésem után, amin egyáltalán nem csodálkozom, nem értettek a kereskedelemhez. Novemberben tudtam meg, hogy ennek a sztorinak vége, és hogy januártól már nincs munkám, viszont kárpótlásul a cég kifizet majd kéthavi fizetést, tehát pénzem lesz... Mit csináljunk??

Férjem, aki külföldi állampolgár (NEM az a külföldi állampolgár, akihez hozzámenni csak azért lehet - Töki szerint -, hogy anyagilag bebiztosítsd magad), szintén befejezte az egyetemi tanulmányait.

Munkavállalásra pedig kis hazánkban nem nagyon volt lehetősége (lévén nem beszél magyarul, és mivel afrikai állampolgár, nem is a legnépszerűbb munkavállalói csoportba tartozik), így ez a helyzet meghozta a döntést, amit Ő mindig is akart, és amiben én soha nem hittem igazán: irány külföld.

Leicester.jpg

Igen ám, de oda vízum kell!

Mivel mindketten beszélünk angolul, így Anglia mellett döntöttünk. Férjemnek minden országban van legalább egy ismerőse/rokona, így azt biztosan tudtuk, hogy lesz hol laknunk a kezdetekben, nem kell aggódnunk emiatt. Én szívem szerint Franciaországba mentem volna, de sajnos nem beszélek franciául, Ő pedig csak akkor vállalhat munkát ott, ha már én is dolgozom. Akkor Anglia...

Neki vízum kellett, ami egy szörnyű procedúra, iszonyatos hogy mindenféle kis semmiségről is bizonyítékot kellett bemutatnunk, hogy tényleg házasok vagyunk, meg ilyenek. Bankszámla-kivonatok, igazolások lakhelyről, munkahelyről.... brrr!!! Az első vízumigénylésünket vissza is dobta Varsó, mivel nem látták bizonyítottnak, hogy valóságosan is házasok vagyunk.

Való igaz, hogy jobban koncentráltunk arra, hogy bebizonyítsuk, van elég pénzünk, mint arra, hogy bebizonyítsuk házasságunk valódiságát (nekem ehhez elég volt a házassági anyakönyvi kivonat meg a közös bankszámla), így csalódottan vettük tudomásul egy hideg decemberi napon, hogy... az A terv megbukott, B tervünk meg nincs. Mit tegyünk?

Megvettük a vonatjegyeket Párizsba

Logikus, ugye? Úgy döntöttünk, hogy én mindenképpen megyek, a férjem pedig azt a három hónapot, amit ki kell várni az újabb igénylésig, Franciaországban fogja tölteni a testvérénél, szerencsés esetben nekem addigra már lesz munkám, és ez még nagyobb segítség lesz a vízum megszerzésében.

Az utazás hosszú volt és körülményes a rengeteg bőrönddel, amiben a kis életünk darabjai voltak, de január közepén elindultunk, én pedig, immár egyedül, február első hétvégéjén megérkeztem Londonba. A pályaudvaron férjem unokahúga várt, akit soha életemben nem láttam még, hideg volt, és azt hiszem féltem is.

Már Franciaországban elkezdtem önéletrajzokat küldözgetni, és felvettem a kapcsolatot előző munkahelyem „nagyfőnökével", aki itt is a cég „feje". Túlzás lenne azt állítanom, hogy a viszonyom baráti volt vele, lévén sokat nem találkoztunk, de ismert, tudta, mit várhat el tőlem, így szinte azonnal válaszolt az e-mailemre, amelyben megadta a Country HR elérhetőségeit, akivel pár napon belül már egy interjú időpontjáról beszélgettünk. Megérkezésem után egy héttel túl voltam az első, két héttel a második interjún is, és március elején már a cég állományában voltam megint, ugyanabban a pozícióban, mint Magyarországon.

Közben a vízum-projecten is dolgoztunk, leveleket, e-mailek küldtünk egymásnak, és egyszer Párizsban is randevúztunk a Montmartre-on, természetesen minden jegyet, blokkot elraktunk.

Amikor április végén hazamentem, hogy Magyarországon találkozzam a férjemmel, vittem az összes szerződésem, telefonkártyákat vettem, hogy bizonyítsam a kapcsolattartást (amúgy minden nap beszéltünk telefonon, mert ingyen volt a vezetékes hívás, de az nem volt bizonyítható).

Otthon is előástunk minden kis cetlit, blokkot, jegyet és fényképeket, igazolásokat gyűjtöttünk megint, hogy végül egy rakat dokumentummal felszerelve elmehessünk a nagykövetségre, és újfent megigényelhesse a vízumot. Én visszautaztam, Ő maradt és vártunk... kb. két hét után megjött az IGEN válasz, most már Ő is jöhetett, és így május végétől mindketten az Egyesült Királyság területén vagyunk munkavállalók.

belváros1.jpg

És hogy ez jó-e nekünk?

Még nem döntöttem el. Igazából ez alatt a nyolc hónap alatt ez már a harmadik város, ahol élünk/élek, hiszen Londonban kezdtem, aztán Readingben töltöttem pár hónapot, a férjem is itt csatlakozott hozzám, majd július közepétől itt, Leicesterben lakunk. Ez lett az állandó helyem, az előző boltokban helyettesítettem.

Annyival jobb a helyzetünk, hogy a férjem is dolgozik, igaz még nem abban a pozícióban, amiben szeretne, és a fizetése sem túl sok, de legalább el tudott helyezkedni. És ami fontos, hogy bár most nem azt csinálja, amit tanult, van rá esély, hogy jobb állásba is el tud helyezkedni.

Összességében ugyanazon az életszínvonalon élünk, csak talán többet tudunk megtakarítani, és mindketten tudjuk támogatni a családunkat, ami szintén fontos számunkra. Valamint itt már elkezdtünk gondolkodni a családalapításon, ami nekem Magyarországon nem fordult meg a fejemben.

De ahogyan otthon sem vettem meg 40-50 ezres kabátot, itt is sajnálok kiadni egy-egy gyönyörű darabért 150-200 fontot. Viszont ugyanúgy eljárunk kirándulni, éttermekbe, moziba, tervezzük, hogy végre meglátogatjuk férjem szüleit Afrikában, és autót is szeretnénk vásárolni a közeljövőben.

A kiadások

Akkor a kiadásokról, bár Angliáról már nem lehet újat mondani, gondolom...

Lakásbérlés: 550 font (két hálószobás, új építésű lakás a belvárosban)/ hó

Víz: 30 font/ hó

Villany: 50 font/ hó

Council tax: 85 font/ hó

Sky (TV, internet, telefon): 27 font/ hó – most, de fél év múlva a duplája lesz...

Mobil: 36 font/ hó (az enyém, igen, vettem okostelefont, de ezt ugyanígy megvettem volna otthon is), és 15 font/ hó

Étel-ital: 50-70 font között hetente, mondjuk átlagban 200-250 font/hó

Tehát az összes kiadásunk nagyjából 1300 font egy hónapra, mindketten küldünk haza 150-200 fontot, és étteremre, mozira is elmegy 100 font, ha nem több. Ezt még mindig tudjuk az én fizetésemből fedezni, tehát elméletileg a férjem fizetése a bónusz – persze most még nem, mert rengeteg mindent kell venni a lakásba, de reméljük a későbbiekben így lesz.

Nincs hiteles összehasonlítási alapunk, hogy Magyarországon mi maradt volna meg, vagy mennyi jött volna be, ha a férjem kapott is volna munkát, de sajnos nem kapott... Bár mindketten nagyon szeretjük Magyarországot, mégsem tervezzük a visszatérést.

Az épület, ahol lakunk.jpgAz épület, ahol lakunk

A munkámról

Itt is, mint otthon is üzletet vezetek/vezettem. Ezek általában nagy, többszintes kereskedelmi egységek, több-kevesebb dolgozóval, a mostani boltomban 30 körüli a létszám, Magyarországon dolgoztam 15-25-40 fős boltokban is. Az elvárások magasak, nem csak a vezetők, de az eladók felé is, ugyanakkor ez mégiscsak egy fast-fashion retail, leginkább az önkiszolgálásra épül.

Ezek a „butikok" nem azoknak valók, akik a körmüket szeretnék reszelgetni főállásban a pult mögött, és nem kifejezetten kedvez a magas sarkakat kedvelőknek sem. Ugyanakkor, ha tisztes megélhetést nem is, de biztos jövedelmet mindenképpen biztosít.

Readingben nagyon sok kollegám volt a keleti blokkból, a legtöbb lengyel volt. Itt én vagyok az egyetlen kelet-európai, persze a boltban nem mindenki született angol, sok az indiai, vagy a muszlim-indiai. Sokfélék vagyunk, na. Az elején, amikor még nem ismertem mindenkit, a nevek alapján nem tudtam beazonosítani ki a fiú, ki a lány, azért az vicces volt...

A kereskedelemről annyit még elmondanék, ha valaki még csak most fontolgatja, hogy egyszer majd külföldön szeretne boldogulni, jó befektetés elkezdeni karriert építeni egy multinál Magyarországon.

Persze a nyelvet is el kell kezdeni tanulni hozzá, de nem én vagyok az egyetlen, aki más országban próbált szerencsét, és a cég ugyanúgy felvette, mint ahogyan itt engem, általában ugyanabba a pozícióba, és nem csak angol nyelvterületen van ez így.

Szóval, ha nincs munkád, és érdekel a kereskedelem, épülj be a Zarába (vagy bármelyik Inditexes boltba), vagy a H&M-be, vagy a Mangóba, és tanuld a célország nyelvét! A fizetés az elején nem a legjobb, de a fejlődési lehetőség adott.

belváros2.jpgBelváros

A furcsaságok ellenére is élvezzük

Ahogy írtam, még nem tudom, hogy jó döntés volt-e. Nincs különösebben honvágyam, pont annyira hiányoznak a szüleim és a barátaim, mint amennyire otthon is hiányoztak (sok helyen éltem Magyarországon, sok helyen van barátom), és kifejezetten kultúrsokkról sem beszélhetek.

Talán nem ez a város a legjobb, talán nem ez az ország lesz az, ahol végleg letelepedünk, de élvezzük az új környezetet, és megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az egészből.

Vannak dolgok, amik furcsák, mások, de ezt tudtuk, és vállaltuk, amikor kiköltöztünk. Vannak napok, amikor nagyon hiányzik az ország, ahonnan eljöttem, de soha nem jutott eszembe, hogy: „bezzeg Magyarország! Ott még a kerítés is kolbászból van!!" Vagy fordítva.

Mindenesetre én mindig is magyar leszek, nekem soha nem okozott problémát ezt válaszolni, ha megkérdezték, hogy honnan jöttem. Például egy meeting alkalmával olyan lelkesedéssel meséltem Magyarországról, hogy egyik kollegám megkért, állítsak össze neki egy listát az általam legkedveltebb helyekről, hogy tudja, mit nézzen majd meg.

Abby park Leicesterben.jpgAz Abby park

Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy szerencsém volt, szerencsések vagyunk. Tudtuk, hogy az elején lesz segítségünk (két hónapot töltöttem férjem unokahúgánál, amiért nem kellett fizetnem), és nagy szerencse volt az is, hogy volt, aki támogatott, volt kapcsolatom abban a szegmensben, ahol el szerettem volna helyezkedni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár rengeteg cv-t küldtem szét, túl sok ajánlatot nem kaptam. Valamint az is valószínű, hogy a cégem támogatás nélkül is alkalmazott volna, talán nem ebben a pozícióban, mivel az angolom eléggé hiányos, bár már rengeteget fejlődött.

Nem csak szerencse kérdése

Összességében mégsem mondhatom el, hogy mindent csak a szerencsének köszönhetek, hiszen megterveztük a kiutazást, pénzünk is volt az első két-három hónap megfinanszírozására, és azért a támogatásért Magyarországon eléggé rendesen megdolgoztam, és megdolgozom most is.

Soha azelőtt nem éltem külföldön, szóval részemről ez egy bátor elhatározás volt, és az is, hogy elfogadtam a pozíciót, pedig tudtam, hogy nehéz lesz, mert nem értek majd meg mindent. Mind a mai napig nehéz, de nem igazán gondolkodom rajta, csinálom, amit kell, legjobb tudásom szerint. Ami, úgy látszik, működik tökéletes nyelvtudás nélkül is, látva az eredményeket, amiket a bolttal / boltban elérünk.

Persze, ahogyan már írtam is, ez az én történetem. Másnak más lenne, de ez csak annyit jelent, hogy nem vagyunk egyformák.

Kérlek, fogadjátok szeretettel a történetem, tudom nem hiánypótló, és már megint Anglia, és túl személyes, de én azért megírtam. Ha érdekel benneteket, írok szívesen a kereskedelemről itt és Magyarországon, valamint a bérekről is.

Akkor essünk/essetek neki a kommentekben!!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kereskedelem Anglia Nagy-Britannia Leicester

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535772662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.01.21. 07:44:37

Nekem nagyon tetszett a poszt. További sok sikert!

2014.01.21. 07:46:26

Ha nem all mogotted egy nagy munkaado ceg, aki a vizumot intezi, akkor a vizum hiszti sajnos ilyen.

tableno 2014.01.21. 07:49:07

Mondjuk ez a vízum-mizéria nekem kicsit meglepő volt. Az én feleségem nem-EU állampolgárként minden további nélkül, simán megkapta, amikor kijöttünk ide, elég volt a magyar házassági anyakönyvi kivonat bemutatása. Bár igaz, hogy ez elég régen volt már, és nem is Angliában, ki tudja, hogyan szigorítottak azóta...

tableno 2014.01.21. 07:50:46

@charlieharper (UK, de nem London!): épp most mondom, hogy nekünk anno nagyon simán ment. Igaz, most hogy mondod, nekünk a cégem intézte.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.21. 08:12:12

Szerintem is jó írás, a fotókkal fűszerezve.
A stílus is bejött, a magam részéről várom a folytatást.
:)
Ja, én minden jót!

VHB 2014.01.21. 08:13:59

" Az első vízumigénylésünket vissza is dobta Varsó,..."
WTF?

VHB 2014.01.21. 08:19:37

"Valamint az is valószínű, hogy a cégem támogatás nélkül is alkalmazott volna, talán nem ebben a pozícióban, mivel az angolom eléggé hiányos, bár már rengeteget fejlődött."
Hiányos angollal, nem valószínű.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 08:23:44

@tableno: szia, köszönöm! A vizummal kapcsolatban szerintém mi hibáztunk az elején, mert turista - vizummal kezdtünk,és tényleg arra fordítottunk figyelmet, hogy bizonyítsuk van pénzünk és van miért visszajönni (iskola, munka). Sajnos sokan kötnek házasságot érdekből, így jobban rá kellett mennünk a második igénylésnel arra, hogy a mi kapcsolatunk valódi. Ami engem nagyon felhaboritott az az, hogy én mint EU-s jöhettem minden gond nélkül, senki sem akarta tudni hol fogok majd aludni, miből élek majd meg, de nála fontos volt hogy legyen lakás, és elég pénz... Nem voltak jó benyomásaim a vízum igénylésnel.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 08:26:08

@VHB: de, valószínű. Több példám is van erre, és ahogy írtam, valószínű hogy felvettek volna, de lehet nem ebbe a pozícióba.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 09:06:57

@tilmir (ch): köszönöm! Őszintén a folytatást én is nagyon várom..... Még nagyon az elején vagyunk, tudom. Viszont nyitottak vagyunk, akár változásokra is. :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.21. 09:09:52

Nem értettem teljesen, mi volt ez a Párizsi kör, Varsót meg főleg nem értem.
A kaját rohadt olcsón megússza, vagy alulbecsülte a postoló. Itthon 2 fő+1 kisgyerekre ennél jóval többet költünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 09:12:26

Nagyon jo poszt, latszik, hogy az iro rendesen felkeszult belolunk is ;)

Egy kerdes maradt nyitva (vagy csak szokas szerint atsiklottam): a ferj milyen allampolgar?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 09:14:45

@Zka:
Az 82e Ft vagy 2400 Kr. Mi egy picit koltunk tobbet ket fore.
Draga egy orszagban elsz te, hallod-e? ;)

DonTintoretto 2014.01.21. 09:21:32

@Kövérmadár [swe]: Nálunk Franciaországban két főre kb 300-350 Euro az étel-ital egy hónapra. Egyáltalán nemszűkölködünk, de megnézzük, hogy hol mi mennyibe kerül és mi akciós.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 09:22:07

Mindig jó ötlet próbálkozni, akkor is, ha a végén nem jön be.

DonTintoretto 2014.01.21. 09:22:19

A post tetszik és bár vannak feltételezéseim, hogy jön képbe Varsó, azért nem teljesen világos :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 09:23:10

Gondolom a férj dél-afrikai afrikáner lehet, s mint közismert, a búrokat nehezen veszik fel Mo-n állásba...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 09:23:52

@Kövérmadár [swe]:

Afrikai, ezt írja. Azaz bizonyára dél-afrikai vagy közép-afrikai.

2014.01.21. 09:29:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: orok igazsag mindenre. Ezt barmelyik poszthoz odairhatod

**mimi** 2014.01.21. 09:33:20

Nagyon jó kis poszt :)
további sok sikert, várom a folytatást!
Azt a Varsót én se értettem...

VHB 2014.01.21. 09:35:48

@petrasp: ok.

Gondolom Varsó = London, ami kb. annyira lehet vicces mint a randevú a Montmartre-on Bejrútban.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 09:37:25

A férjem kameruni állampolgár, Párizs úgy jött képbe, hogy a testvére a közelben lakik, és amíg a vízum újraigenylesete kellett várni Ő inkább ott töltötte a három hónapot, ami neki sokkal egyszerűbb volt nyelvi szempontból, ja igen, Varsó, a Magyarországról benyujtott vizumkerelmeket ott vizsgálják felül,talán regionális központ, nem tudom, de a férjem ezt az infót kapta az igénylésekor.

Hari Seldon 2 2014.01.21. 09:39:45

„Én szívem szerint Franciaországba mentem volna, de sajnos nem beszélek franciául, Ő pedig csak akkor vállalhat munkát ott, ha már én is dolgozom.”

Ezt nem értem, egyenlőre nálunk is egy-kereső felállás van, itt Fr-oországban. Semmi gond ezzel, egy darabig…

Vagy a férjed nem vette fel a magyart állampolgárságot? Egyenlőre még az is uniós.

Hari Seldon 2 2014.01.21. 09:39:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ha a férje rokonai Párizsban vannak, akkor valószínűbb a Közép Afrika, vagy mondjuk Elefántcsontpart térsége, és kevésbé a déli rész.

2014.01.21. 09:42:12

@Zka: Ezt a kajat egyszeruen nem ertem. Mit esznek mas emberek? Mi fejenkent kb. 100 fontot koltottunk hetente etelre Londonban, igaz abban 'eating out' meg Starbucks stb. is benne volt, de akkor is. Nem ertem mit esznek azok akik allitolag fele ennyit vagy kevesebbet (?) koltenek.

2014.01.21. 09:42:46

@Hari Seldon 2: a burokat nem irta komolyan

2014.01.21. 09:43:50

@Hari Seldon 2: Nyilvan nem vette fel a ferj a magyar allampolgarsagot, ez kiderul a sztoribol. Nem lehet csak ugy egyszeruen 'felvenni', nezz utana a szabalyoknak ha erdekel.

2014.01.21. 09:44:07

@Mirjam2: en mar keszitem a szamlaimat bescannelni Muscarinak. Valamit nagyon rosszul csinalunk

VHB 2014.01.21. 09:44:30

@petrasp: Varsó, azt hittem áthallás Londonra a sok lengyel miatt. Bocs!

2014.01.21. 09:46:53

Pont errol irtam tegnap, hogy ha nem EU-allampolgar valaki, bizony nagyon nehez vizumot kapni Angliaba, akkor is ha ossze van hazasodva egy EU-allampolgarral. Az meg kulon 'vicces' hogy ha a hazastars brit allampolgar, meg sokkal nehezebb vizumot kapni a nem-EU hazastarsnak mintha mas EU-allampolgar lenne a kerelmezo. Gyakorlatilag diszkriminaljak a briteket a sajat orszagukban.

2014.01.21. 09:49:31

@charlieharper (UK, de nem London!): Engem idegesit ez a dolog. Lehet hogy hulyeseg volt idekoltoznunk Szaudiba, maradhattunk volna Londonban is ha rajovok hogyan kell negyedannyit kolteni elelmiszerre? :) Van valami tipp arra is hogy hogyan lehet berleti dijon sporolni (azon kivul hogy Leicesterbe koltozol - az azert kicsit drasztikus lepes lenne, akkor mar inkabb Szaudi :)))?

nyuszigonosz 2014.01.21. 09:49:38

Nagyon szépek a képek.
Sok sikert a továbbiakban.

2014.01.21. 09:52:00

@VHB: :))) Hat lehet ugy erezni mintha Lengyelorszagban lennel, kulonosen a lutoni repteren szoktam ezt erezni, egy csomoszor csak lengyelul jelent be a hangosbemondo. Le se forditjak angolra hogy mit mondott. Eszrevettem hogy csak ezt a 2 nyelvet hasznaljak a lutoni repteren: lengyel es angol.

2014.01.21. 10:00:59

@charlieharper (UK, de nem London!): Mondjuk az is lehet hogy siman Asda-ban vasarolnak. Bevallom hogy nekem a M&S a kedvenc boltom, meg bioboltokban is vasarolunk. De azert nem minden nap... Legtobbszor Sainsbury's, neha Tesco.

Hari Seldon 2 2014.01.21. 10:03:06

@Mirjam2:
OK. Értem, külföldi, és ezek szerint nem vette fel.

2014.01.21. 10:11:00

@Mirjam2: hat nalunk az M&S sincsen, mint kifogas. Costco es Ocado (online), az utobbi idoben.
Nem ertem miert van mindenki oda az M&S-ert, engem kifejezetten a hideg raz a kajaitol.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.21. 10:32:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: gondolom Afrika is egy olyan hely, ahonnan sok menekült jön, akik aztán segélyeken lógnak életük végéig. Nyilván a postoló párja nem ilyen, de ezt a hatóságok nem tudják.

auntbessi 2014.01.21. 10:36:38

@Mirjam2: erre nagyon egyszeru valaszolni, Lidli, Aldi, Iceland esetleg Asda ahol vasarolj lehetoleg kozerv babot/virslit/mirelit pizzat, keruld a Waitrose-t, Starbucksot, Costat lehetoleg az osszes fashionstreet uzletet is kiveve a Primarkot
a minap lattam egy hiredetest egy padlasteret 1,6m belmagassaggal hirdettek Londonban heti 70 fontert azt hiszem furdo, konyha nem volt benne es ugy tunik felallni sem lehet aludni viszont toeletes
amit megsporoltam azt a Barclaysnal vezetett 20-42-66 22356471 szamlamra utalhatod

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 10:38:12

@Zka:

Eleve nem akarnak bevándorlást, ennyi az egész.

DieNanny CH 2014.01.21. 10:44:09

Na, most én össze vagyok zavarodva... Angliába akartak menni, de Varsó dobta vissza a kérelmet. Megvette Párizsba a vonatjegyet, de Londonba érkezett meg? Valamit félre olvastam?

Jó, és tartalmas poszt amúgy. Köszi, Petra!

2014.01.21. 10:45:03

@Zka: a felesegem es az egesz csaladja afrikai. Az eletben semmilyen segelyt nem igenyeltek.

2014.01.21. 10:46:36

@auntbessi: :))) Ok, kuldom a penzt. Csekken, az ugy egyszerubb. Ha veletlenul tobb penzre allitom ki a csekket mint amit kuldeni akartam, majd gyorsan utald vissza a felet az en szamlamra! Nem kell megvarni hogy clear legyen a csekk, bennem megbizhatsz.

Muscari 2014.01.21. 10:49:37

@auntbessi: En az Asdaban vagy Morrisonsban vasarolok, de friss hust, zoldseget, gyumolcsot, nem ocska mirelit kajat. Azert a ket veglet kozott, amirol irsz, van atmenet.

@Mirjam2: @charlieharper (UK, de nem London!): A jovo heten osszeszamolok mindent, amit kajara koltunk, igerem. Beleertve a napi aprosagokat is. Mar engem is izgat a dolog, lehet, hogy rooszul becsulom meg, es a nagy bevasarlasan kivul is elkoltunk legalabb megegyszer annyit.
Az hozza tartozik, hogy ritkan megyunk etterembe, kavezni meg a munkahelyunkon ingyen szoktunk. Valamint minden nap fozok otthon.

2014.01.21. 10:51:53

@charlieharper (UK, de nem London!): Egyertelmuen az M&S kaja a legjobb. A ruhaik meg a tobbi cucc nem jo, de az etel szerintem a legjobb. Nemsokara megyek Jeddah-ba, az elso utam az ottani M&S-be fog vezetni - kisvarosban lakunk ahol nincs M&S es mar komoly elvonasi tuneteim vannak.

nosuti 2014.01.21. 10:53:14

Petra, nagyon szimpatikus vagy, sok sikert kívánok nektek!

A szerencsével kapcsolatban írtaknál eszembe jutott, hogy én is mindig ezt mondom, mondtam, ha kérdezték, hogy kerültem ezekre a munkahelyekre, munkakörökbe. De igazándiból ez nem szerencse kérdése, hogy segített például neked is valaki. Az a valaki nem segített volna, ha nem tart téged alkalmasnak, nem vagy erre érdemes, különben nem kockáztatja a saját hírnevét. Nekem is segítettek legutóbb, de csak az önéletrajzomat továbbították, de aztán, hogy a cég végül behívott interjúra az sem a szerencse dolga, hanem hogy egyezett a kereslet-kínálat :)
amúgy ez azért is lehet, mert otthon ha sikeres vagy, akkor többnyire szerénykedni kell, mert ha elmondod, hogy mit dolgozol akkor jön a kérdés, hogy mennyit keresel, majd a kételkedés és a gyanúsan vizsgálgatás meg hogy na ennek szerencséje volt.
vagy legalább is ezt várom reakciónak, és akkor már nem is mondom el a valóságot, nehogy dicsekedésnek vegyék.

na, elnézést az elmélkedésért :)
fáradt vagyok, ez az utsó 2 hetem itt, sok az elintézni való, meg a munkakeresés is mellette....már most elegem van. Lehet Angliában kötök ki a végén, onnan jön a legtöbb megkeresés.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.21. 10:54:23

@Mirjam2: nem értem én se. Tudnék enni napi 500 forintból, de nem akarok. Veszünk sok gyümit, zöldséget, jófajta sajtokat (nem is a legdrágábbat, 3-4K ft/kg emeltálik meg camembertek), teljes kiőrlésű kenyereket, kézműves kajákat. Elég gyakran menüzök étteremben vagy családostul gyorskajálda, barátokkal, szomszéddal pizza, sör, pálesz, üdítő. Nem is fogyok túlzottan :D

Latcho Rom 2014.01.21. 10:54:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ferjnek mindenhol elnek rokonai, gondolkozz kicsit maxi :))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.21. 10:55:00

@charlieharper (UK, de nem London!): senki ne vegye magára, kérem :) Csak próbáltam megmagyarázni a hatóságok viselkedését.

2014.01.21. 11:00:04

@Muscari: Elore is kosz az infokat. We need to get to the bottom of this! :)

tableno 2014.01.21. 11:01:22

@charlieharper (UK, de nem London!): van egy olyan érzésem, hogy a feleséged családjának nem is lenne rá szüksége... :)

2014.01.21. 11:02:10

@petrasp:
" Varsó, a Magyarországról benyujtott vizumkerelmeket ott vizsgálják felül "
A magyarok kanadai bevandorlasi kerelmet pedig Canada becsi nagykovetsegen dolgozzak fel. Oda kell utazni szemelyi interviewra is.

Muscari 2014.01.21. 11:05:27

Kedves Petra, szerintem nagyon jol csinaltad, gratulalok.

Ossze tudnad hasonlitani ugyanannak az uzlatlancnak a magyaroszagi es az itteni uzleteit? A munkakultura, elvarasok a vezetoseg reszerol, alkalmazottakkal valo banasmod, torvenyek betartasa stb. Jobb itt dolgozni, tobb vagy kevesebb stresszel jar uzletvezetonek lenni, mint Magyarorszagon? Koszi

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 11:08:37

@Mirjam2:
Pedig lehet :)
Kerdes, hogy hany fore es mit esztek. Anyosek 5en vannak es havi 10e magasan koltenek ennivalore. Ez 2 fore 4e lenne, nekunk megis megall 2500 korul.

Mi nem vagyunk kenyesek az etelre, nem eszunk vadat es halat, csak szarnyast. Pl. a csirkemell kiloja talan 80kr, mig a pulyka a duplaja. Csirkebol a legolcsobbat veszem, mert ugysem tudok kulonbseget tenni, akkor meg minek?
De ez a felvagott es kenyer kivetelevel majdnem mindenre igaz. Igy azert egyszerubb sporolni az etelen, mint annak, aki a minosegre megy (a kulonbozetet meg elutazzuk :) ).

2014.01.21. 11:18:14

@nosuti: 'A szerencsével kapcsolatban írtaknál eszembe jutott, hogy én is mindig ezt mondom, mondtam, ha kérdezték, hogy kerültem ezekre a munkahelyekre, munkakörökbe. De igazándiból ez nem szerencse kérdése, hogy segített például neked is valaki. Az a valaki nem segített volna, ha nem tart téged alkalmasnak, nem vagy erre érdemes, különben nem kockáztatja a saját hírnevét. Nekem is segítettek legutóbb, de csak az önéletrajzomat továbbították, de aztán, hogy a cég végül behívott interjúra az sem a szerencse dolga, hanem hogy egyezett a kereslet-kínálat :)'

Ez annyira igaz.

2014.01.21. 11:24:33

@nosuti: 'ha elmondod, hogy mit dolgozol akkor jön a kérdés, hogy mennyit keresel'

En erre azt szoktam mondani, tudod mennyit kell fizetni egy pici szobaert egy olyan hazban ahol meg lakik par idegen rajtad kivul? 500 fontot. Erre nem kerdeznek tovabb hogy mennyit keresek... Ha megis, akkor azt is megmondom mennyi egy metroberlet, stb.

morsels (törölt) 2014.01.21. 11:26:38

@charlieharper (UK, de nem London!):
A Cohiba esplenditot meg a 18 eves Macallant is a kajaszamlaba szamolod?

:-)

nosuti 2014.01.21. 11:26:44

@Mirjam2: jaja, én visszakérdezek, hogy és te mennyit keresel. ilyenkor jön a hebegés habogás, mert az már ugye szuper titkos, és mi közöm hozzá

nosuti 2014.01.21. 11:27:33

@nosuti: ja és ha elmondod, akkor számíthatsz rá, hogy majd megkeresnek, hogy adjál már kölcsön, neked úgyis van :)))

M. Péter 2014.01.21. 11:38:34

@Mirjam2: Uniós (+norvég, izlandi, liechtenstein és svájci) állampolgár férjének vagy feleségének joga, hogy a szabad mozgást gyakorló házastárssal együtt beutazzon, vagy a már ott élő házastársához csatlakozzon. Elvben azt is megtehetik, hogy megjelennek a határon mindenféle vízum vagy beutazási engedély nélkül és bebocsájtás követelnek.

DieNanny CH 2014.01.21. 11:48:58

@Mirjam2:
Nálam, ha szóba kerül a fizetésem, és nagyra kerekedik a szemük, azt is közlöm, hogy a TB viszont 75 ezer havonta. Ez megakasztja a továbbgondolkodást.

London2009 2014.01.21. 11:54:30

@Mirjam2: Ne viccelj mar, hogy hetente fejenkent 100 fontot koltotok kajara. Akkor ketten 800 fontot esztek el egy honapban?? Az rengeteg! Szoval en azt nem ertem, hogy te mit eszel? : )

2014.01.21. 12:00:08

@London2009: @Mirjam2: en sem ertem a heti 100 fontot... mi ketten ugy 300-400-bol jovunk ki / ho, amiben rendes minosegu (sutott-fozott) kajak vannak benne, ill. nekem a belvarosi ebed (ami neha subway, neha wasabi, neha nandos)

Igaz, tesco es nem M&S :)

2014.01.21. 12:04:22

@DieNanny [SZ,CH]: en a magyar fizetesemre fizettem be anno ilyen penzeket TB-re es "nyugdijjarulekra" ami tudjuk, hogy mar ado es nem jarulek...

Szociális hozzájárulási adó:148.500 Ft
Szakképzési hozzájárulás:8.250 Ft
Munkaero-piaci járulék (1,5%):8.250 Ft
Egészségbiztosítási járulék (7%): 38.500 Ft
Nyugdíjjárulék (10%):55.000 Ft
Számított SZJA:88.000 Ft

Ehhez kepest a 75K TB-re igazan nem sok, hisz feltetelezem, nem annyi a sviccer fizetesed, mint nekem a magyar volt :D

De ez pl mindig is erdekelt, hogy mi az a szakkepzesi hozzajarulas, mit kapok a munkaero-piaci jarulekert cserebe, stb... :D

De halistennek az SZJA csak 16% es egykulcsos az ado, ezzel mar lehet etetni a birkanepet :)

2014.01.21. 12:05:46

@DieNanny [SZ,CH]: ja igen, a fentiek egy netto 360e forintos fizetesre vonatkoznak (amiben a havi kotelezo tuloraim es ugyeleteim is bennevoltak)

Muscari 2014.01.21. 12:07:02

@Whave: koszi a megerositest, ez nalunk is igy nez ki kb. nagysagrendileg. De jovo heten osszegyujtom a blokkokat es megnezem konkretan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 12:09:58

@Mirjam2:
"Kinek kisebb a f@rka?" jatek :)

Sosem tagadtam, hogy mennyi az annyi. Egyreszt itt nem sok, masreszt ugyis tele az FB/blogom az utazos kepekkel, hiteltelen lenne eloadni a fattyu halalat.

@nosuti:
Tolem meg sosem kertek kolcson :)
Hiaba is tennek, ha valakinek a bank sem ad, ami be tudja hajtani, akkor mi a biztositek ra, hogy visszakapom? Semmi.

@London2009:
Arannyal futtatott gyemant golyocskakat, ezustontet, szarvasgomba.

Barmit is eszik az ember, a vegeredmeny ugyanaz :)

2014.01.21. 12:14:54

@Kövérmadár [swe]: azert nem ugyanaz a vegeredmeny, csak a vegtermek, de ezt majd legkesobb 50 eves korod fele jelzi a tested... :)

tableno 2014.01.21. 12:16:20

@Kövérmadár [swe]: "Kinek kisebb a f@rka?" jatek - ez tetszik! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 12:17:28

@Whave:
Tehat az ado: 16%+10%+7%+1,5%+meg ket valami. Ez 34,5%+valami.
Es a 27% afa, mert az jo :)

Fizetek 25% koruli adot + az afat. Ezek a magas sved adok, rettenet 8)

2014.01.21. 12:23:52

@London2009: @Whave: Igen, mi ennyit koltottunk Londonban, kb. 800 font kettonkre. Teny hogy ebben etterem / takeaway / kavezo / keszetelek is benne vannak, meg haztartasi dolgok mint pl. mosopor, tisztitoszerek.

2014.01.21. 12:27:18

@Kövérmadár [swe]: es ez a brutto 550 kerult a cegnek amugy 700-ba osszesen (munkaltatoi hozzajarulasok), nehogymar egyertelmu legyen, hogy ki kinek mennyit fizet. :)

Soralatet adorendszer, ugye :) Es mindez fel se tunik a legtobb embernek, pedig ez ugyanigy le van irva a fizupapirra is (mar aki be van jelentve egyaltalan, persze). En is akkor astam bele jobban magam, amikor megszuntek a magannyugdijpenztarak, es kivancsi voltam, mennyi penzt szedett be tolem a semmire az allam - es hat kiakadtam a havi kozel 100 rugos osszegen. Ezek utan kicsit jobban belehuztam a kulfoldi allaskeresesbe :)

2014.01.21. 12:30:15

@M. Péter: 'Uniós (+norvég, izlandi, liechtenstein és svájci) állampolgár férjének vagy feleségének joga, hogy a szabad mozgást gyakorló házastárssal együtt beutazzon, vagy a már ott élő házastársához csatlakozzon. Elvben azt is megtehetik, hogy megjelennek a határon mindenféle vízum vagy beutazási engedély nélkül és bebocsájtás követelnek.'

Lehet hogy beutazni lehet (bar ebben sem vagyok biztos), de letelepedni, munkat vallalni Angliaban nem. Ahhoz mar mindenfele papirok kellenek, ahogy a posztolo sztorija is mutatja. Ha pedig brit allampolgar vagy, akkor kell turistavizum a nem-EU hazastarsadnak akkor is ha csak latogatoba jon, ha pedig le akar telepedni, egy csomo mindent kell bizonyitani, pl. hogy van hol laknotok, a brit felnek van annyi jovedelme hogy mind a kettejuket el tudja tartani stb. Nem lehet csak ugy megjelenni a hataron hogy megjottunk, engedjetek be mert brit a ferjem / felesegem.

2014.01.21. 12:30:47

@Mirjam2: mondjuk en TOSHL alkalmazassal vezetem a havi kiadasokat, es a tisztitoszerek, haztartasi cuccok azok nekemis bennevannak a "bevasarlos" budzseben, de en mondjuk a hetvegi kiruccanos kavezasokat kulon irtam, hisz az nem fix kiadas (nekunk :) ).

Mondjuk most egy ideje nem vezettem (karacsony kornyeken ugyis torzulnak ezek az osszegek), kovetkezo fizu utan ujra elkezdem majd :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 12:31:40

@Whave:
Nori egeszsegesen etkezik.
Arra is rajottem mar, hogy amikor o eszik is en hizok (ez valami kaloria telepirtacio lehet) szoval minden fontos tapanyagbol jut nekem is ;)

@tableno:
Nem ismerted ezt?
Sokkal viccesebb, mikor megprobalsz alalicitalni a masiknak :)

bpetya75 2014.01.21. 12:33:09

@petrasp:

Szia Petra!

Nincs érdemi hozzászólásom, de az nagyon érdekelne, hogy tudod-e, hogy a Belváros fedőnevű képen látható fa mi lehet. Hársra tippelek, de nem elég jó a kép minősége.

Bocs az offért, de izgatnak az ilyen dolgok. ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 12:33:46

@Mirjam2:
Aha!
Az etterem nekunk kulon sor, nem a mindennapi kenyerunk resze :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.21. 12:35:06

@Kövérmadár [swe]: kihagytad a 27%-os adót ami "Szociális hozzájárulási adó" néven szerepel és a munkaadó fizeti. Nem mintha minden mást nem ugyanő fizetne. Csak ez a bruttó "felett" van azaz a nettót nem csökkenti közvetlenül. Szóval 50% körül van a bérre rakódó adó itthon, mint mondtam már sokszor. Ennél csak akkor érezhetően kevesebb ha az SZJA nagyrészét elviszi a gyerek után járó adókedvezmény.
A KATA viszont szerintem nagyon király, főleg mellékállásban :)

2014.01.21. 12:37:47

@Kövérmadár [swe]: Ugy ertem az ettermet hogy nem az ahova ki kell oltozni meg teritett asztalok vannak frakkos pincerekkel, hanem hogy beulsz valahova kajalni munka utan pl.

2014.01.21. 12:41:54

@Whave: Huha, en nem veszem ennyire komolyan a dolgokat! Csak ooo, ize, veszek valamit enni ha ehes vagyok... TOSHL alkalmazas??? :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 12:45:04

@Zka:
A teljes, berkoktsegemnek az 55,384%-at kapom meg. Ez sem sokkal jobb... Ha ebbol kivonom meg a 25% afat, akkor ott tartunk, hogy a fizetesem 44,307%-aert kapok barmit is a boltban.

Baromira sokba kerul az allam eltartasa :(

Muscari 2014.01.21. 12:54:45

@bpetya75: szia, ritkan latlak mostanaban errefele. Jol vagytok?
A Belvaros fedonevu kepen nincs is fa! Nem arra a nagyra gondolsz, ami a lakohaz elott all? Egyebkent en sem tudom kivenni, hogy micsoda, mindenesetre szep.

Van itt jonehany olyan fa, ami a mi eghajlatunkon nem el meg. Van pl. egy diszfa, ami mar viragzik januarban, kis, feher viragai vannak, az biztos, hogy Rosaceae, de a termeset meg nem lattam.
Udito szinfolt a varosban, jot tesz az ember lelkenek, hogy mar ilyenkor is latni viragzo fat.

nosuti 2014.01.21. 13:01:52

@Kövérmadár [swe]: onnan jutott eszembe, hogy a minap volt az origon egy cikk arról, hogy a válság óta megszaporodott az ilyen baráti kölcsönöknek a száma, amiből aztán vagy per lett vagy szétment a barátság.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.21. 13:11:08

@Kövérmadár [swe]: akkor a Svéd rendszer se sokkal olcsóbb, csak ott nem balkáni nívót hoznak ki ebből a pénzből.

London2009 2014.01.21. 13:16:36

@Mirjam2: Nekem az edzés miatt elég szigorú az étrendem. Emiatt szinte minden nap főzök. Ha pedig főzök, akkor szinte nevetséges összegek jönnek ki a kajára.
Mondjuk ha a take away meg az étterem is benne van, akkor lehet, hogy nem is olyan sok a 800 font. No majd kiszámolom egyszer, hogy azt is beleszámolva mennyi lenne a kiadás és jelentek. : )

Latcho Rom 2014.01.21. 13:22:10

@Kövérmadár [swe]: Ne sirjon mar a szad badar, ezt nezd meg:

www.cra-arc.gc.ca/tx/ndvdls/fq/txrts-eng.html

S ha ehhez hozzateszem hogy lecsusztunk a tizedik helyre az egeszsegugyi szolgaltatasokban, lenne miert sirnunk kanadaban.

Par eve fizeted csak a joletedert, szoval...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 13:23:47

@Muscari: én félretettem pár bevásárló számlát, hogy ha előjön a téma, meg tudjam mutatni nektek,
mert én (habár -vagy mivel- nem vagyok közgazdász) nem értem ezt a dolgot, számomra felfoghatatlan, hogy külföldön minden hasonló áron van, és/ráadásul a fizetések többszörösei a magyarnak.
nekem ez számszakilag nem jön ki.
ezt nem magyarázza az adóelvonási különbség sem.

2014.01.21. 13:33:04

@Mirjam2: a toshl arra jo, hogy minden beveteled es kiadasot rogzitheted igen konnyen, amit aztan osszehasonlito grafikonokon abrazol honapra lebontva, stb.

Hajlamos vagyok koltekezni, ha nem tuzok ki megtakaritasi celokat, igy inkabb vezetem minden kiadasom, es ha elszalad velem a lo, lathatom, hogy mibol lehet lecsipni.

Tudod, ha pl minden nap iszol 2 fontert egy kavet, akkor az egy ev alatt 500+ font (csak munkanapokkal szamolva), ennyit meg pl sajnalok arra, hogy ez rendszeres kiadas legyen :)

De en csak orulok, ha a havi 800 font nem sok kajara valakinek, jo neked :D Mondjuk en akkoris sokallnam, ha ketszerennyit keresnek, dehat ez en vagyok, az meg te, nincs ezzel semmi baj :)

London2009 2014.01.21. 13:41:29

@Whave: nekem ez volt az egyik ujevi fogadalmam. Nem vagyok hajlando kavera kolteni napi 2-5 fontot! De nem nehez betartani miota a szokasos Pret a Mangerban magyar lett a kiszolgalo fiu es mindig megkinal egy ingyen kaveval! :P

nosuti 2014.01.21. 13:42:06

@Whave: én is használom, tök hasznos :)

2014.01.21. 13:44:13

@Whave: Mi soha nem probaltunk ennivalon sporolni, az biztos, pedig nem vagyunk gazdagok, sot... Viszont nem iszunk, nem dohanyzunk. Mondjuk teny hogy a ferjem minden nap Pret-ben kavezott Londonban, ez nekem is penzkidobasnak tunik, de ha o ettol erzi jobban magat... Egyszer elunk, meg ilyesmi. Mondjuk tenyleg megdobbent hogy ezek szerint masok mennyivel kevesebbet koltenek.

2014.01.21. 13:44:22

@London2009: hat ha ingyen kave, akkor nem koltesz ra 2-5 fontot, nem? :D en anno Subwayben kaptam magyar eladolanytol az ingyen sutiket allandoan, aztan este meg nem gyoztem lefutni :)

Levest sose vegyel Pretben! Beledobnak egy leveskockat egy pohar forro vizbe, es odaadjak mittomen £4-ert, elmehetnek a... :)

London2009 2014.01.21. 13:46:51

@Whave: Igazabol meg a fonokomnek volt egy jo otlete. Aki kesik a teamben, hoz egy kavet. Ugyhogy ma is 2 kavet kaptunk mar : )

2014.01.21. 13:47:42

@London2009: @nosuti: @Whave: Majdnem letoltottem a TOSHL-t, aztan az utolso pillanatban visszakoztam... Rovid az elet, nem akarok ezen parazni a boltban hogy most a jovedelmem hany szazalekat koltom erre meg arra :). De azert koszi a tippet.

2014.01.21. 13:52:08

@Mirjam2: en is igy vagyok vele, hogy egyszer elunk, csak nem mindegy, hogy milyen hosszan :) ha ezen meg tudok sporolni 10 ev alatt £5000-et, akkor ezen fogok :D Persze vannak dolgok, amikrol en se mondanek le, es mas pont ilyen penzkidobasnak latna, a kave csak egy szemlelteto pelda volt.

Ennivalon mi sem sporolunk, csak nagyon-nagyon keveset ulunk be barhova vagy takeaway - igy olcsobb es valamivel egeszsegesebb :)

2014.01.21. 13:57:49

@Mirjam2: nezd, nem megvaltoztatni akarlak, ha valaki megteheti, akkor nyugodtan koltse el a penzet, es erezze jol magat - hisz ez a fontos vegeredmenyben. En akkor erzem jol magam, ha tudom, hogy viszonylag magas hatasfokkal hasznalom a penzecskemet, es kifejezetten kenyelmetlen erzes szamomra, ha koltekezek :) Megertem, hogy nem mindenki ilyen.

Meg amugy szeretnek osszesporolni egy onreszre valo penzt, hogy ne kelljen eletem vegeig idiota landlordokkal kuzdenem, es ilyen esetekben mar hatvanyozottan hasznos egy toshl.

Amin kiborulok, az az, amikor valaki ugy all hozza, mint te, csak epp mindemellett nem teheti meg. Minimalberes fizu, szamlak, alberlet, devizahitel, de a napi kave az JAR, a napi egy doboz cigi az JAR, es ha erre felhivod a figyelmet, akkor o van megsertodve, hogy ennyi orome hadd legyen az eletben, ez azert megiscsak JAR. Hat igy is lehet, csak nem vezet sehova :)

London2009 2014.01.21. 13:59:27

@Mirjam2: Betartom, sot meg tul is teljesitem az 1/3 os arányt. Elvileg az lenne az idealis ha a fizetesunk 1/3 at koltenenk lakhatasra (hitel vagy berleti dij-nyilvan akit erint), 1/3 at megtakaritasra és 1/3 at barmi egyebre. Ehhez meg nem kell tablazat. Bar en vezetek, de egyreszt no vagyok, masreszt geek. : )

bpetya75 2014.01.21. 14:01:35

@Muscari:

Jól vagyunk, csak nem érek rá annyira olvasgatni ;-)

Lementettem magamnak a képet, ott láttam, hogy a címe belváros1. A posztban tényleg nincs elnevezve.

Sajnos egy-két növény itthon is virágzik most. Talán jövő héttől lesz valami tél-jellegű időjárási jelenség.

nosuti 2014.01.21. 14:06:10

@Whave: ilyen a szomszédom otthon
panaszkodott, hogy nincs munkájuk a pasijával, meg már kajára nincs pénzük. mindezt cigizve...mikor megkérdeztem, hogy azt miért nem dobja el, talán több jutna kajára, még fel volt háborodva, és szó szerint azt mondta, ha abbahagyja akkor akár már a dunának is mehetne ennyi erővel
nekem az evés az egyik legfontosabb élvezeti forrás, így nehezen értem meg, meg hát éhezni is utálok

tanato 2014.01.21. 14:06:20

@petrasp: Az én egyik közeli ismerősöm szomszédom is egy kameruni polgárhoz ment férjhez és most már szintén Angliában élnek.,A lány/vegyészmérnök/ egy krétai kiránduláson ismerte meg a fiút aki ott végzett éppen az orvosi karon.Összeházasodtak,hazajöttek Magyarországra,itt a srác megtanult magyarul/alapból beszélt franciául,angolul,görögül,meg vagy hat kameruni nyelven is./Született három nagyon szép csokibarna kissrácuk eközben/Felvették egy nagy kórházba dolgozni,kitanulta az ortopédsebész szakot,az elején csak angolul beszélt és a kollégái tolmácsoltak neki./Vízumproblémák miatt nekik is ki kellett várniuk amíg megkapta a magyar polgárságot,és hét-nyolc év után álltak tovább Angliába.

auntbessi 2014.01.21. 14:11:48

@Muscari: nem is mondtam, hogy nincs kozeput, kb bemutattam, hogy ha nagyon akar akkor akar tobb ezer fontot is lehet felretenni meg Londonban is akar minimalberbol is
az egy megint mas kerdes, hogy aki londonikent el Londonban az a minimalberbol kb ehenhalni tud, bar nem csak Londonban hanem videken is
meg kellene erteni, hogy amig Magyarorszagon nyaralni az atlag ember nem hogy nem megy, de meg csak eszebe sem jut gondolni ra, addig egy nyugat-europai eseteben ez azzal egyenlo, mintha egy kelet-europai lemondana a telefon meg tv elofizetesrol es meg autoja se lenne
itt valaki mar mondta, hogy tok ciki felso kozeposzalybelikent az Aldiban vasarolni, bar mar sokan kezdik felfogni, hogy anyagilag viszont megeri
a Waitrose nem rossz, plane miota ingyen adjak a coffet, azota nem is ertem ki jar Starbucksba fizetni egy szar kaveert
szerintem kelet-europaiken azert is jo lenni itt mert mas a szemleletunk, igy kevesebb penzbol is sokkal jobban ki tudunk jonni

2014.01.21. 14:20:05

@Whave: Nyilvan mindenkinek masok a prioritasai, meg minimalberbol mi is maskepp elnenk, illetve oszinten szolva en nem tudnek megelni Angliaban minimalberbol, de latom itt a blogon hogy sokaknak sikerul es meg boldogok is, tehat lehetseges. Nekem az eletminosegem jelentosen rosszabb lett volna Londonban ha ugy ereztem volna hogy nem ulhetek be valahova mert most sporolni kell stb. Szerintem az etel - meg ha takeaway is - es a cigaretta nem ugyanaz a kategoria.

Egyebkent en pl. ruhara, cipore nem koltok penzt. Szinte minden ruham charity shop-bol van, vagy H&M stb. Egyszeruen penzkidobasnak erzem hogy uj vagy draga ruhat vegyek, nekem nem eri meg, semmivel nem ereznem jobban magam az uj ruhaban mint a second handben. De megertem ha valaki inkabb mason sporol es ruhara kolt tobbet, vagy akar mukoromre, kozmetikusra stb.

2014.01.21. 14:25:43

@nosuti: Jo, ez mar az ostobasag kategoria, ehezve cigizni... En szo szerint eheztem mikor eloszor Angliaba koltoztem. Egy filler nelkul jottem, au pair voltam es a csalad alig adott nekem enni es 40 fontot kaptam toluk hetente (regen volt, de akkor se volt sok penz), aztan egy masik csaladhoz jartam takaritani orankent 3 font 50-ert. A penz egy reszebol kajat vettem, de akkor meg nem a M&S-ben - megvartam amig kicsit javult az anyagi helyzetem... Leginkabb kenyeret vettem meg margarint.

DieNanny CH 2014.01.21. 14:28:23

@London2009:

Fúj, micsoda magyar az ilyen, rögtön kihasználja a honfitársát...!!!
:-)))))

2014.01.21. 14:33:18

@Babette_: 'számomra felfoghatatlan, hogy külföldön minden hasonló áron van'

Pedig ebben semmi kulonos nincs, miert adna el a ceg ugyanazt a termeket olcsobban csak azert mert Magyarorszagon kevesebb az atlagkereset? Ha nem veszik meg Magyarorszagon annyi penzert, Ausztriaban viszont igen, akkor jotekonysagi alapon adja Magyarorszagon olcsobban? Mondjuk a magyar kormany annyit tehetne hogy csokkentik az afa-t, de erre meg nem hajlandoak. A lakossagnak ezert kene lobbizni Magyarorszagon, hogy pl. csokkentsek elelmiszereken az afa-t, de mindenki a jobboldali-baloldali eletbevago vitaval van elfoglalva.

2014.01.21. 14:34:56

@Mirjam2: ha ra vagy szokva a dohanyzasra es emiatt mar atalakult szukseglette, azert biztos hasonlit, bar nemtom, en nem dohanyzom :)

De mondom, felfogas kerdese az egesz. En sem azert hagyok ki egy beulest, mert SPOROLNI KELL vagy kulonben ehenhalunk, hanem mert nem akarok overpriced cuccokat venni, mert egyszeruen egy kave nem er 2 fontot :) En pont azt elvezem az egesz londoni letben, es az jelenti szamomra az _eletminoseget_, hogy felre tudok rakni egy olyan osszeget, amire lehet jovot alapozni :)

De ja, a ruha is pont ilyen kerdes. Annyi mindenkit latok ilyenolyan markas cuccban feszulni (akirol tortenetesen tudom, hogy minimalberes), minden nap masikban... nekem meg a legdragabb cuccaim is a TK Maxx learazasaibol vannak, egy kabatom van mert minek ketto, stb :D

Szerintem ezt tul is targyaltuk, ti 800-ert esztek, mas meg kevesebbert :)

madscientist 2014.01.21. 14:35:39

@Babette_:

Régebben én is felvetettem ezt a témát itt, mármint, hogy pl a kaja vagy néhány egyéb dolog is eléggé összemérhető áron van az otthonival. Aztán volt, aki helyeselt, volt aki ledorongolt, hogy mit képzelek....
Pedig mikor karácsony alkalmával ismét otthon voltam, még az ünnepek előtt volt alkalmam rácsodálkozni..újból a dologra.
A helyszín Lidl, nem vettem sok mindent, fizettem, aztán mikor nézem a blokkot a kocsiban, akkor gyors fejszámolás és döbbenten konstatálom, hogy amiket vettem otthon, kisvárosban kb 3500 Ft-ért azért itt ugyanúgy Lidl-ben kb 20 SFr-t fizettem volna, ami jó nem ugyanannyi, de azért összemérhető. Míg a fizetések közel sem. Utána még sokszor volt alkalmam ezt megtapasztalni, míg otthon voltam.
Anno is azt mondtam, hogy ami itt drága ill. amit nagyon meg kell fizetni az a lakbér, meg minden olyasmi amihez hely kell, amiből itt kicsit kevés van, és a szolgáltatások, de abból sem mind. Múltkor pl a szemétdíjamat számoltam ki mindenestől (kezelési díj+ szemeteszsák+ csatornadíj) és már nem emlékszem konkrétan a számra, de kb olyan 30 SFr/ (kb 7200 Ft) negyedév, míg az otthon élő rokonaim, akiknek a csatorna nincs is benne 5000 Ft-ot fizetnek/negyedév, ha hozzájön a csatorna még többet, ez is szintén összemérhető. A fizetések között meg van 8-10-szeres szorzó általában alaphangon.
Aztán én sem vagyok közgazdász, 'csak egy józan paraszt', ami ahhoz már elég, hogy észre vegyem, másrészt megmagyarázni én sem tudom...esetleg valaki?

Emlékeztetőül: Nem olyan régen volt a Lidl botrány is ugye, hogy miért keres ugyanazért a munkáért lényegében 10x annyit a nyugatabbra lévő Lidl alkalmazottja, mint a magyaré.
Szóval igen vannak itt ilyen furcsaságok....
Esetemben ráadásul Svájcról van szó, ami elvileg ill. híresen nagyon drága, a gyakorlatban meg lehet, hogy mégsem annyira....?

DieNanny CH 2014.01.21. 14:37:02

@auntbessi:

Na, pont ezt nem értettem eddig, hogy hogy lehet az, hogy a londoni Londonban minimálbérből csak éhen halni tud, mi meg még félre is tenni. Hát, mert más a szemléletünk, máshogy spórolunk. Köszi a szavakba öntést! (ezt nem értettem Ausztriában sem.)

2014.01.21. 14:37:37

@auntbessi: 'szerintem kelet-europaiken azert is jo lenni itt mert mas a szemleletunk, igy kevesebb penzbol is sokkal jobban ki tudunk jonni'

Itt lehet a kutya elasva, en tul fiatalon jottem es teljesen elvesztettem vagy sosem alakult ki bennem ez a kelet-europai sporolasi szemlelet. En nem tudom elkepzelni pl. hogy ne menjek nyaralni, utazni. Viszont mindent hajlando vagyok azert megtenni hogy legyen eleg penzem, pl. evekig munka mellett tanultam, masodallast vallaltam stb. Van aki inkabb kevesebbet dolgozik / tanul es sporol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 14:43:42

@Mirjam2: nem ebből a szempontból, hanem kifejezetten számszaki szempontból.
legyen egy termék ára 300 forint, vagyis 1 eur
ebből a bekerülési ár mondjuk 50 ft (levonva a hasznot, szállítást,adókat stb)
50 forint a munkaerő, az alapanyag.
azt mondják, így is szűk az árrés, pedig itthon a munkaerő kb negyedébe kerül.
akkor külföldön hogyan kifizetődő négyszeres munkaerő költséggel.
és munkaerő költség még a búza árában is benne van, ami kinn szintén négyszeres.

nekem nem jön ki.

DieNanny CH 2014.01.21. 14:46:01

@madscientist:

Bizony, hogy nem is annyira, én is pár hónap után rájöttem... Elég, ha megnézed az Aldi magyar és svájci honlapját, általában egyidőben vannak az akciók. A svájci 4-500 Ft-tal ha drágább.
A fodrász a drága még nekem, úgy 80-100 sFr (20-23 ezer Ft), a Coop fodrászatában, na azt eddig otthon csináltattam csak. Gyógyszerek otthon olcsóbbak, pl BepanthenPlus kb 10 sFr, de 1200 forint. Mást a terjedelme miatt sem érdemes otthonról hozni (vonattal járok.)

2014.01.21. 14:48:41

@Babette_: en nem ertek ehhez, de biztos bele kell szamolni azt is, hogy otthon mennyivel kissebb a piac merete a populaciobol adodoan, mint mondjuk az angoloknal vagy a nemeteknel.

DieNanny CH 2014.01.21. 14:53:07

@Mirjam2:

Valószínűleg én is azért tudok spórolni, mert 22 évesen "egyedül maradtam 2 gyerekkel". :-D
Szóval a 17 és 21 éves húgommal, mert szüleim elköltöztek egy messzi városba, munka miatt. Kisebbik húgom szakközépbe járt, nagyobbik már dolgozott - egyszerűbb volt, ha szüleim csak ketten költöznek. Naponta vezettem a háztartási füzetet, minden akcióra ugrottam, sőt, képes voltam felutazni Pestre a budaörsi Auchanba - mert közalkalmazottként vonatra járt 50%-os kedvezmény.
2 évvel később már kisebbik húgom is dolgozott, úgyhogy könnyebb lett. Végül 26 évesen kerültem külföldre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 14:54:21

@madscientist: erről jut eszembe, múltkor láttam egy aldi régióvezető hirdetést, nem egy vasziszdasz, telefon és autóhasználat mellett bruttó 750ezert kínáltak.
ez itthon az átlagfizetéshez képest nem kevés (sőt), de én osztályvezetőként (tehát nem egész nap az országban rohangálóként) alig kerestem kevesebbet 10 évvel ezelőtt (és perfekt nyelvtudás nélkül)(és azt is keveselltem egy ilyen munkáért)
nem ugyanaz a munka, de ugyanúgy ügyfeles, ugyanúgy viszonylag sok a beosztottak száma, stb, tehát a felelősség is hasonló, csak azért hasonlítottam össze.

blackhairlady 2014.01.21. 14:54:40

@Mirjam2: A bio bolt biztosan megdobja a szamlat, ez kiderult az elmult 4 honapban mioata a ferjem elkezdett egy specialis dietat. Kb. masfelszeresere emelkedett hirtelen a grocery szamla. Aztan az sem mindegy, hogy mennyi a hus-zoldseg fogyasztas aranya.
Illetve az is lehet, hogy valaki csak a kajat es kaja alapanyagot veszi figyelembe a heti szamlanal, mas pedig a haztartasi cuccokat is, mint pl. tisztitoszer, csomagolo anyag, stb...

2014.01.21. 14:55:37

@Babette_: @Whave: kozben rajottem, hogy megsem, hisz az osztrakok, meg a sviccerek is kevesebben vannak nalunk peldanak okaert, az eszaki nepekrol nem is beszelve... :) szoval sztorno

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 14:55:47

@DieNanny [SZ,CH]: tavaly a hoferben olcsóbban vettem a szegélynyírót, mint az aldiban itthon volt.
@Whave: mire gondolsz, nem értem?

DieNanny CH 2014.01.21. 14:55:52

@Babette_:

Tehát azt mondod, a fizetés szinte nem is nőtt az elmúlt 10 évben?

blackhairlady 2014.01.21. 15:01:35

@Zka: "Veszünk sok gyümit, zöldséget, jófajta sajtokat"
Ezek sokszor dragabbak mintha hust vennel. Mi is egy ideje rengeteg zoldseget eszunk, es szerintem ez igen megemelte a heti kaja szamlat. amit nem banok, mert van eredmenye, de sokan azt hiszik, hogy a huseves sokkal tobbe kerul. A sajtokrol meg nem is beszelek, a kedvenceink pont annyiba kerulnek/lb. mint a hus/lb.

bpetya75 2014.01.21. 15:03:22

@DieNanny [SZ,CH]:

Az alján és a legtetején nőtt. Középen nem igazán.

2003 elején asszonykám fizetése 150e bruttó volt. 10 év múlva a 192e jónak mondható a környéken.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 15:03:46

@madscientist:

Nyugat-Európában a bukott baloldali eszmék felvitték a béreket fenntarthatatlan szintre. Viszont éppen ennek köszönhető a nyugati cégek befektetési hajlandósága Kelet-Európában.

A 10-szeres szorzó viszont nem igaz.

Elmondom az én saját példámat 2 volt munkahelyemen. Amikor a Nokia részére dolgoztam, a kezdő fizetésem 660 euró volt, míg a hasonló beosztású kollégák a németországi egységben 2200 euróval kezdtek. (A számok torzítanak persze, mert nálunk kisebbek az adók, nálunk alatt Bulgáriát értve, mint Németországban, így a nettó összegben a különbség valamivel kisebb, s persze a pénz vásárlóértéke is nagyobb itt. Azaz a nominális 3-szoros különbség valójában csak 2-szeres.)

Aztán amikor a PartyPokernél kezdtem, a kezdő fizetésem 860 euró volt, de a fix kiegészítések miatt ez valójában 920 volt. A gibraltári központban a hasonló beosztású kezdő fizetése meg 3000 euró volt.

Ez Bulgária, de Mo. esete hasonló, sőt Mo-n az átlagbér magasabb a bolgárnál. Persze Mo-n a fő gond a csillagászati adószint, ami miatt ax állam nagyon sokat lenyúl a bérekből, de még így is magasabb a bolgár szintnél.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 15:07:45

@DieNanny [SZ,CH]: ebből az egy példából nem merném ezt állítani:)

blackhairlady 2014.01.21. 15:08:16

@Kövérmadár [swe]: " hiteltelen lenne eloadni a fattyu halalat.
"
Kesz vagyok toled:)))))))))Hogy jutnak eszedbe ilyen szoviccek?":)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.21. 15:10:15

@DieNanny [SZ,CH]: Van egy csomó magyar fodrász, egész jó áron dolgoznak. Próbáld ki.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 15:10:33

@Kövérmadár [swe]:

Múltkor is elmondtam, a svéd jövedelemadó rekordmagas, sokkal magasabb a magyarnál, viszont Mo-n vagy még plusz egyrakás levonás is, így összesítve mindent, a svéd nettó TÖBB mint a magyar azonos bruttó és szuperbruttó esetében.

Ez a magyar tragédia: dobogós helyezés az adószintben, de 24. helyezés a bérszintben a 28 EU-tag között.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 15:10:34

@Whave: pl ausztriával simán lehet mindent hasolítgatni. közös tő, hasonló éghajlat, viszonylag hasonló mentalitás, nagyjából hasonló lélekszám.

kérem, járunk át vásárolni néha, a dolgok hasonló áron vannak. hogyan, hogyan, ha a fizetés a 4-5szöröse?
hogyan jobb egy kórházi állami ellátás mikor kevesebben is fizetnek adót?

arról most említést sem teszek, hogy a határon a füvön látom hol van.

auntbessi 2014.01.21. 15:14:34

@DieNanny [SZ,CH]: @Mirjam2: ennyi, probaljatok meg azt mondani a svajci, londoni ismerosotoknek, hogy akkor nektek holnaptol nincs tv elofizutok, vagy hogy nem mentek nyaralni
ugy fogank ratok nezni, mint aki a Holdrol jott
aztan mondjatok ezt egy magyarnak, az meg ertelnekedni fog, hogy hogyan tudtal eddig olyan hulye lenni, hogy ezekert meg fizettel
persze az ismerosiem kozt azert egyre tobben vannak, akik belatjak Angliaban angolkent is, hogy total hulyeseg azon parazni, hogy meglatjak az Aldiban a szomszedok, mert oszinten van kulonbseg az emlitett Waitrose es az Aldi közt, de nem szamottevo, foleg hogy a liszt, cukor total ugyanaz csak az ara mas,
inkabb itt is az jon ki, hogy ki kivel akar vagy nem akar erintkezni
szoval visszatertunk a kaszt rendszerhez ismet

Julianna Arnoczki 2014.01.21. 15:14:34

@DieNanny [SZ,CH]: Sokszor olvasok ilyen megjegyzeseket , hogy mindenkit a fizetes erdekel. En 50 evesen kezdtem el eloszor New Yorkban dolgozni, es azert erdekelt hogy ki mennyit keres, hogy en mennyit kerhetek, es hogy realis-e az az osszeg amit kinalnak. Aztan Canadaban folytattam a munkat, vegul most jelenleg Londonban. Es mindenutt a fizetes erdekelt, de nem azert, hogy az erdekelt, hogy a masik mber mennyit keres, hanem, hogy mennyire realis az, amit nekem kinalnak fizetest. Ra kellett jonnom, hogy New York a vilag legjobb varosa fizetes szempontjabol es a napi kiadasok szempontjabol is. Anglia joval dragabb. New Yorkban egy es fel honapot kellett dolgoznom azert a fizetesert, amit Londonban fel ev alatt kapok meg. De meg mindig jobb mint Magyarorszag.

auntbessi 2014.01.21. 15:14:34

@Whave: ugyan mar, miert is kellene beleszamolni, hogy mekkora a piac, nyilvan valo es irrealis lenne, ha egy fele akkora piactol ugyanazt a volument varnak mint a dupla akkoratol
sokkal jobban az szamit, hogy az adott volumenen mekkora hasznot lehet csipni, foleg hogy egy fele akkora piac joval kisebb koltseggel lefedheto mint a dupla akkora
magyarul csak is a nyereseg szamit
marpedig ha a magyarok a dove sampont megveszik 1500 forintert akkor mi a budos feneert adnak 1 fontert, ha a magyar dolgozik 70.000ert havonta minek fizetnenek neki 1000 fontot?
majd ha mar mindenki elhuzott kulfoldre es senki nem fog ennyiert dolgozva ennyiert termekeket venni, akkor majd csokkennek az arak es emelkednek a berek
ennyi

madscientist 2014.01.21. 15:14:35

@Whave: @nosuti:

'Minimalberes fizu, szamlak, alberlet, devizahitel, de a napi kave az JAR, a napi egy doboz cigi az JAR, es ha erre felhivod a figyelmet, akkor o van megsertodve, hogy ennyi orome hadd legyen az eletben, ez azert megiscsak JAR. Hat igy is lehet, csak nem vezet sehova :) '

Dettó! Nem csak, ha otthoniaknak célzok rá, hogy talán a cigi, talán a pia, talán a napi 5 automatás, büfés kávé, ittenieknek is el szoktam mondani, ha rinyálnak, hogy nem elég a fizu...hát igen eléggé meg vannak sértődve rá mindenhol, itt is, Mo.-on is egyaránt, persze, akik ismernek, már megtanulták, hogy nálam ezzel nem váltanak ki együttérzést. Pláne, mikor úgy magyarázza, hogy a 2. szál cigi a szájba, kézbe már a 3. kávé és a következő mondatban már a napiszintű esti kocsmázást tervezi :D

2014.01.21. 15:16:14

@Babette_: jo, ez igy igaz ahogy van :) valamil ilyesmire gondoltal? :D

static.panoramio.com/photos/large/41260511.jpg

DieNanny CH 2014.01.21. 15:17:37

@tilmir (ch):

Á, tudod, úgy vagyok vele, hogy miért akarnám, hogy kivételezzen velem? A bérleti díja ugyanannyi, mint egy svájcinak, a rezsije, alapanyagai szintén. Szóval, itt csak én járnék jól, de a fodrász szerintem nem...

blackhairlady 2014.01.21. 15:20:16

@Mirjam2: Szerintem amig nem okoz gondot a havi koltsegvetesben a kajara koltott osszeg addig kar valtoztatni. Gondolom szereted azokat az eteleket amit veszel, akkor meg minek vonnad meg magadtol? Majd ha valami miatt megszorulsz anyagilag (ne tortenjen meg soha!) akkor raersz elgondolkodni ezen.

VHB 2014.01.21. 15:23:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A 10-szeres szorzó viszont nem igaz

Specialistáknál igen. Orvosok, dipl. nővérek, olajosok, víz alatti hegesztők, távfesz. karbantartók stb.

@madscientist:
Én a telefon árakon vagyok kiakadva.
Angoloknál, azt hiszem ez most a legjobb ajánlat:
store.virginmedia.com/virgin-media-mobile/sim-only/pay-monthly-sim.html
15GBP és korlátlan beszélgetés, sms és adat. Mindez 30 napos megújuló szerződéssel. Ehhez mi közelít bárhol máshol?

madscientist 2014.01.21. 15:27:50

@DieNanny [SZ,CH]:
Igen, először én is pont az Aldinál láttam meg, hogy mennyi az annyi, itt mindig megnézem az akciós újságot és egyszer otthon is megszokásból belekukkantottam, meg hát még emlékszem az otthoni árakra is régről.
Másrészt pont a fodrászra gondoltam, mikor mondtam, hogy bizonyos szolgáltatások drágák :D Gondolatolvasó! :) Itt én még nem voltam ugyan, de egyszer majd muszáj lesz valami fodrászüzletet néznem már. Csak nagyon kevés az a fodrász, aki érdemben is tud valamit kezdeni a hajammal s nincs kedvem kísérletezni....pláne nem drága pénzért. No mindegy ez off volt...
Gyógyszerekről jut eszembe, nekem csak C vitaminnal van tapasztalatom, de azt itt olcsóbban veszem, mint otthon pl.

blackhairlady 2014.01.21. 15:31:59

@DieNanny [SZ,CH]: Szerintem osszessegeben elmondhatjuk, hogy a szolgaltatasok mindenhol dargabbak mint Magyarorszagon, ha valamin akkor azokon igen sok penzt meg lehet sporolni.

2014.01.21. 15:34:27

@VHB: igen, ezeket en is imadom. Nekem £12-ert van rolling contract, es ugyan "csak" 250 perc ingyen duma (amibol altalaban 20-at, ha elbeszelek - intenziv lakaskereseskor se sikerult 100 percnel tobbet ledumalnom a keretbol), vegtelen ingyen sms es adat. Halozaton belul eleve ingyenes minden hivas. Magyar mobilt pedig 5p-ert hivok, magyar vonalast 3p-ert.

5p az ugy 18 ft; ha hazamegyek es a Vodas szamomrol felhivom a Vodas anyamat, na az kerul valami 30+ forintba / perc... :D

Es mellesleg a szolgaltato ad huseg nelkul is reszletre kartyafuggetlen telokat, ha valaki fogyasztoi kenyeztetesre vagyik :D

giffgaff.com/orders/affiliate/whave ha valakit erdekelne :)

blackhairlady 2014.01.21. 15:36:11

@DieNanny [SZ,CH]: Minden elismeresem, hogy vallaltad a hugaid gardirozasat, nem lehetett egyszeru, igen nagy felelosseg szakadt a nyakadba. Amugy a hozzaszolasaidbol is latszik, hogy ketlabbal a foldon jarsz:)

tucano 2014.01.21. 15:38:29

@charlieharper (UK, de nem London!): Egyik haverom Londonban volt diákmunkás és a szobatársa egy lengyel mázoló. Nem most volt, sőt. Szóval az a lényeg, hogy a polák koma minden évben vett 365 babkonzervet. És ennyi. Szerinted mennyi volt a kajaszámlája/év? :D

bpetya75 2014.01.21. 15:40:48

@tucano:

És még a fűtésen is tudott spórolni. Már persze ha bírta a sűrű levegőt ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 15:41:46

@VHB:

Ez kivételes. Ekkorra különbség csak a leggzdagabb ország és a legszegényebb között van Európában, mondjuk 4000 euró Liechtensteinben és 100 euró Moldovában. De az EU-n belül nincs ilyen. A leggazdagabb Luxemburg és a legszegéntebb BG között is "csak" 8-szoros az eltérés.

Nyilvén lehet találni kirívó eseteket, de az átlagos esetekben nem így van.

blackhairlady 2014.01.21. 15:45:35

@auntbessi: Az a baj, hogy mindenki nem tud elhuzni kulfoldre, mert nem akar nyelvtudas nelkul menni, vagy mar a kora miatt nem akar valtoztatni, nincs eleg batorsaga. Ok pedig elmennek annyiert is dolgozni, es ha nem akarnak ehen halni vagy budosek maradni, akkor megveszik azon az aron is a termekeket. A multik es a munkaadok ezt meg nagyon-nagyon sokaig ki fogjak hasznalni.

VHB 2014.01.21. 15:48:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ezért kezdtem azzal, hogy specialistáknál. Nem az átlag.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.21. 15:54:07

@DieNanny [SZ,CH]: Nem arra gondoltam, hogy kivételezzenek.
:)
Azért egy magyar mindig élelmesebb, mint egy svájci. A múltkor voltam valakinél, aki otthon alakított ki üzletet és ott dolgozik, ezért az árai jóval kedvezőbbek, mint egy helyié. :)
És a minőség sem ugyanaz...

morsels (törölt) 2014.01.21. 15:54:26

@Whave:
Naigen, Europaban kurva olcso a mobile.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.21. 15:55:03

Off:
Soha nem fognak visszatérni a képeink?
:(

VHB 2014.01.21. 16:01:23

@tilmir (ch): Úgy olcsóbb, hogy feketén-fusiban csinálja, vagy rendesen lepapírozva? Mert ha előbbi, akkor nem nehéz olcsóbbnak lenni.

auntbessi 2014.01.21. 16:13:54

@blackhair-lady: nem mondtam hogy holnapra meg fog valtozni minden, de nezd meg hogy egy atlag magyar 16-17 eves ma el fog6akar menni tanulni kulfoldre
csak az en ismeretsegi koromben a gyerekek jo resze Los Angelesben, Miamiban meg a fene tudja merre meg a vilagban kijar 1 evre, fel evre az AFS-sel mas szervezettel cserediaknak, ennek annak
hidd el 10 ev es emelkedni fognak a magyar berek, mert nem lesz munkaero
lehet en is visszakoltozesre kenyszerulok

madscientist 2014.01.21. 16:13:54

@VHB:

No igen a másik kedvenc példám a telefon.
Kb egy év telt el, mikor már biztos voltam benne, hogy itt is valami turpisság van. Otthon pillanatok alatt lement a kártyámról a pénz, pedig mindig a legolcsóbb csomagot igyekeztem választani, míg itt, ha egy hónapban egyszer feltöltöm a kártyám az már nagy dolog, s itt pedig lényegesen többet telefonálgatok. Mo.-on is általában 4-5000 Ft-os feltöltést választottam, itt pedig a 20 frankosat, kb ugyanannyi... mégis. Persze a percdíjak, meg a kedvezmények mindent megmagyaráznak.

madscientist 2014.01.21. 16:13:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

"A 10-szeres szorzó viszont nem igaz."

Miért ne lenne?
Rögtön tudok ismeretségből példát, otthoni nettó 80.000 Ft-os ( ami 240 Ft-jával 333 Fr) fizetése volt, miután elhelyezkedett Svájcban a 4000 Fr-os bruttóból kb 3400 maradt az elvonások után, az már rögtön 10x-es, akkor azt már meg sem említem, hogy utána jobb pozícióba került előbb brutto 5000, majd 6000-es fizetéssel. Plussz túlóra, egyéb juttatások, ő maga is alig hitte el. S még nem is érte el a plafont. Igaz, ő specialista.
S nem is egy ilyen példát tudok.

@VHB:

Még csak specialistának sem kell feltétlenül lennie.
Van itt egy raktárosként dolgozó haverom, ő is az otthoni 80-90.000 Ft-os fizut cserélte le az itteni 4000 Fr-ra. Persze ő jól tudott németül, volt már tapasztalata is, szóval ez sem lehetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 16:14:46

@Zka:
Na igen. Kar erte :(

@shakti_rom:
Latod? Mondom en, hogy alullicitallak... szornyu sorsom van, szenvedek! 8)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ezert nem latom semmi ertelmet annak, hogy az adot hasonlitsak ossze. Egy egyszeri halandonak az fontos, hogy mi marad a vegere.
Aztan ott a vizitdij kerdese. Nagyon tamogatom, mert egy picit korrektebb a dolog es jot tesz a budzsenek is. Itt van, felfoghato adonak, de boldogan fizetem. Viszont nincs autopalyadij, van viszont dugodij. Nehet megallapitani azt, hogy hol dragabb elni, hol tobb a "lehuzas".

Legegyszerubb talan azt nezni, mennyi a megtakarithato osszeg ho vegen. De arrol nincs statisztika, szerintem.

@blackhair-lady:
Tudod, ha mar se szep, se okos nem lettem, legalabb az onironiam legyen fejlett ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 16:17:43

@Kövérmadár [swe]:

Valójában a vásárlóértéken számított nettó a döntő. Nyilván az élet Mo-n olcsóbb, mint Svédországban, ezt is bele kell számítani.

Muscari 2014.01.21. 16:20:06

A kajaaraknak azert vagyetek figyelembe, hogy itt az alapveto elelmiszereken 0% AFA van, tehat a szupermarket haszna is nagyobb ugyanakkora ar mellett.

Itt Londonban is van magyar fodrasz es kozmetikus is, jok es olcsok, ok is otthon dolgoznak, csak a Facebook-on hirdetik megukat meg szajhagyomany utjan terjed a hiruk. Mindketten, akikhez jarok, vallalkozokent csinaljak, hogy mennyit vallanak be, azt mondjuk nem tudom.

TilosazA (UK) 2014.01.21. 16:27:36

Én mindig azon voltam leakadva, hogy hogy lehet, hogy a szlovák tej Mo-n olcsóbb mint a magyar. Nem két forinttal, hanem érezhetően. Ha azt onnan még be kell hozni, szállítási költség, ilyesmi, akkor ez hogy sikerül? Hogy tud egy szlovák tejüzem olcsóbban megtermelni egy liter tejet mint egy magyar? Úgy tudom ott is magasabbak valamivel a bérek mint itthon... Nem hiszem, hogy csak az adók miatt.
Angliában egyébként amin sokat lehet spórolni, az a ruha, főleg ha az embernek kisgyereke van. Nevetséges összegekért dobják az ember után a ruhákat. Oké, nyilván nem a Guccit, de a mindennapi holmikat. Ezért persze szegény indiai meg bangladeshi gyerekek dolgoznak. :(
@Whave: Mikor írtad a 15 Fontot, már tudtam hogy te is giffgaffos vagy. :)

2014.01.21. 16:28:50

@TilosazA (En/Mum): £12!!! A £15 mar a vadkapitalizmus eredmenye ;D (nincs szuksegem akkora goodybagre :D )

TilosazA (UK) 2014.01.21. 16:31:11

@Whave: Jaj, bocs. 12-t akartam írni, de nem látok.:) Én is annyit szoktam rá költeni. Nem is kell több. Bár az internetsebességgel nem vagyok mindig megelégedve.

2014.01.21. 16:34:48

@TilosazA (En/Mum): hat ja, valamit valamiert :) en altalaban elegedett vagyok, de delutan, foleg penteken erezhetoen be szokott lassulni belvarosban (ha meg hazahuzok Hayesbe, ott mar semmi baj). Metron-buszon bongeszesre, voip-re tokeletes.

Amikor megerkeztem, Voda pay as you go-t vettem elsore. A sebessege sokszorosa volt a giffgaffnek pl alkalmazasok frissitese kozben, de amikor voip telefonaltam, recsegett, szakadozott, szar volt a minoseg, instabil volt az egesz, savszelesseg ide vagy oda.

Alig varom mar, hogy elkezdjek bevezetni a 4G-t (asszem marcius vegere igerik).

blackhairlady 2014.01.21. 16:35:54

@auntbessi: Igen, ebben igazad van, a mostani korosztaly mar szinte 90%-ban kulfoldben gondolkozik. Az mas kerdes, hogy ki is megy-e kesobb, de biztosan nagyobb szazaleka fogja elhagyni az orszagot mint az elmult 10 evben. Az en korosztalyomnak viszont ki kell halnia ahhoz, hogy igazi valtozas legyen Magyarorszagon, mert valljuk be, a nagy tobbseg ebben a korban mar nem mer valtoztatni. kivetelek persze vannak, mint digger es nehanyan itt a blogon, de en ugy gondolom, hogy aranyaiban ez keves. Mindenesetre remelem igazad lesz, es elindul egy kis valtozas ha mar akkora mereteket fog olteni a kivandorlas.

TilosazA (UK) 2014.01.21. 16:37:18

Nna, megnéztem. Mi is kb 70 Fontot költünk egy bevásárlásra. De ezen a számlán van sampon is meg szappan meg fogkrém... sőt, pelenka is. 2+1 főre szerintem mi is megállunk kb 450 font/hónál. De nem rendelünk take-awayt, vagy nagyon ritkán, és drága kávét sem iszunk, szintén csak ritkán.

TilosazA (UK) 2014.01.21. 16:37:58

Ja, és jellemzően ez ASDA.

blackhairlady 2014.01.21. 16:39:35

@Kövérmadár [swe]: Alulertekeled magad:)))) Off akartam kommentelni a blogodon, de elfelejtettem felhasznaloi nevemet es a jelszavamat is, olyan regen hasznaltam ott:((((((((

TilosazA (UK) 2014.01.21. 16:41:37

@blackhair-lady: Nem ismerem a mostani tizenéves korosztályt, egy fő van belőle a nagyobb családomban. Igazad lehet, hogy külföldön tervezik, sokat lehet olvasni erről mostanában. Szerintem azért indulnak el könnyebben, mert már szinte nincs olyan család, ahol valaki nem költözött külföldre, így első kézből kapnak információkat az induláshoz, nyugodtabbak a szülők is, hogy ott van valaki mint "mentőöv", ha bármi történne, és akár már külföldön is rengeteget tudnak segíteni a már kint lévők.

Hari Seldon 2 2014.01.21. 17:05:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Jelenleg orvosi bérekről tudok mondani valamit. Ez a 8-10 szeres megáll.
Igaz ehhez az is kell, hogy a magyar orvosi bérek (ha valaki nem valamilyen professzor, vagy nőgyógyász vagy hasonló zsebpénzes vonal, (már aki bírja gyomorral) ) európai összehasonlításban nagyon alacsonyak.
Valahol a Bolgár szint körül mozog :-)
A szlovák orvosi bér már majdnem duplája a magyarnak.
(bár itt is szakirányonként nagy a szórás)

DieNanny CH 2014.01.21. 17:11:39

@blackhair-lady:

Köszi!
Amúgy én már 16 évesen jártam a 11 éves húgom szülőijére. Ugyanis szüleim mentek a májusi cseresznyével a Bosnyák-téri nagybanira. Azidőben ő eleve hét közben egyedül lakott otthon, mert mi koleszban voltunk, a cseresznyésünk meg jó messze... ofő, meg 2 szomszéd tudott róla a lépcsőházból; meg az osztálytársai, akik persze rögtön felajánlották neki, hogy szerveznek egy szuper házibulit. A kis ötödikesek! persze tesóm mondta, hogy esze ágában sincs senki után takarítani... :-)

blackhairlady 2014.01.21. 17:14:07

@TilosazA (En/Mum): Igen, van igazsag abban amit irsz. Sokaknak lesz mar segitsege, akar szemelyes, akar csak a neten olvasott jotanacs. Az idegen nyelveket is mar sokkal tobben beszelik mint az idosebb korosztaly, az iskolaban tanultakra mar konnyebb ragyurni mint a nullarol indulni. A mi tagabb csaladunkban (testvereim es azok gyerekei, exem, testverei es azok gyerekei) 80%-os a kivandorlas.

blackhairlady 2014.01.21. 17:15:54

@DieNanny [SZ,CH]: Nem semmi! Teged az Isten is ovononek teremtett!:) szerencsesek a radbizott kiskolkok, biztos nagyon szeretnek teged:)

DieNanny CH 2014.01.21. 17:16:17

@tilmir (ch):

Tudsz valami oldalt, ahol keresgélhetek címek után? Akár privátban is küldheted. Köszi!
(Mert ugye csak Zürichbe is a jegy oda-vissza nekem 26 sFr)

DieNanny CH 2014.01.21. 17:21:24

@Whave:

Itt nekem feltöltős mobilom van. Ha magyar vezetékest hívok, az 8 Ft/perc, a mobil 60 Ft/perc...

blackhairlady 2014.01.21. 17:21:48

@bpetya75: :)))))))) Nekem is ez volt az elso gondolatom:)
Amugy a fakra visszaterve, amikor ide koltoztunk, minden harmadik utcanevben benne volt az oak vagyis a tolgy szo, az idosek otthonanak es az egyik nagy bevasarlokozpont neveben is benne volt. Megkerdeztem valakitol, hogy ez mier van, es mondtak, hogy hat az itt a legkedveltebb fak egyike, uton utfelen megtalalhato. De hat hol kerdeztem, en eddig meg egyet sem lattam. Erre az illeto ramutatott a mellettunk levo fara. Egy ronda, aprolevelu, szuros fa volt, a mi utcank szele is ezzel van beultetve, fiatal koraban olyan mint egy arva kis facska aki eppen csak tulel a sivatagi korulmenyek kozott. Meg csak veletlenul sem hasonlit a mi otthoni gyonyoru nagylevelu tolgyfankra.

Mr Long 2014.01.21. 17:25:13

A poszt tetszett.
A svajci fuggonymanisoknak uzenem, hogy a szallodaban van fuggony, az irodakban nincs es a lakasoknal meg vegyes.
Az ido szar (bar nem esik annyira, hogy gumicsimma is keljen), varom, hogy repuljunk vissza angliaba! :D

TilosazA (UK) 2014.01.21. 17:30:53

@blackhair-lady: Az egyetlen rokonom, aki pár éven belül egyetemista korba lép, meg van őrülve Londonért. A dologban a "szép" hogy mindkét szülője ezer szállal kötődik Mo-hoz, a munkájuk egyáltalán nem lenne használható más országban, tehát nehéz döntés előtt állnak. Legalábbis szerintem.

DieNanny CH 2014.01.21. 17:32:21

@Mr Long:

Nem esik annyit??? Itt 3 napja! Bár lenne 10 fokkal kevesebb, akkor már lenne fél méteres hó... :-(

DieNanny CH 2014.01.21. 17:33:56

@TilosazA (En/Mum):

Megy egyedül Londonba. Probléma megoldva. Aztán ha diákmunkával még a szüleit is el tudja tartani, legfeljebb kimennek utána... :-)

TilosazA (UK) 2014.01.21. 17:34:50

@DieNanny [SZ,CH]: :) Nem hiszem. Ők szeretnek Mo-n.

blackhairlady 2014.01.21. 17:35:42

@TilosazA (En/Mum): Egyetemre szeretne menni Londonba vagy egyetem utan?
Valoban nehez a dontes.

TilosazA (UK) 2014.01.21. 17:37:17

@blackhair-lady: Majd kitalálja. Egyelőre annyit tud, hogy biztos vissza fog menni oda. Okos gyerek, akár egyetemre is mehetne Londonba...de addig még van két éve eldönteni.

DieNanny CH 2014.01.21. 17:40:21

@QUERCUS:

A 85 leggazdagabb magyar vagyona meg egyenlő Mo vagyonának 85%-ával... Megérdemlik?

Quercus a favágó 2014.01.21. 17:41:42

@TilosazA (En/Mum):

Szlovákiában valamivel alacsonyabbak a bérek,mint Magyarországon. A szlovák tej meg azért olcsóbb, mert ugyan úgy megutaztatják a multik mint a cukrot. Vagyis ÁFÁ-t csalnak.

TilosazA (UK) 2014.01.21. 17:43:19

@QUERCUS: Ettől hányok. Miért nem tűnik ez fel senkinek? Na jó, költői kérdés volt, megyek inkább csinálok vmi értelmeset. :(

blackhairlady 2014.01.21. 17:45:59

@TilosazA (En/Mum): Ha 2 ev van vissza a kozepsulibol akkor mar csak 1 eve van eldonteni, mert a masodik elejen mar bizony be kell adni a felveteli kerelmeket. Sok siker neki, akarhogy is dont:)

Quercus a favágó 2014.01.21. 17:48:04

@TilosazA (En/Mum):

Mert akinek föltűnik, és szóvá teszi, annál házkutatást tartanak,és eljárás indul ellene.

TilosazA (UK) 2014.01.21. 17:48:30

@charlieharper (UK, de nem London!): Te CFO vagy, ugye? Az ugyanaz mint a treasurer? Van olyan is, aki egyszerű financial officer, tehát nem chef? Mert nekem a szakmám fordítása elvileg ez lenne... álláshirdetéseket viszont csak CFO-knak találok. Pedig érdekelne, hogy ha van ilyen,mit csinál.

2014.01.21. 17:52:59

@Babette_: Az elelmiszerek nagy reszet nem Magyarorszagon allitjak elo, tehat ilyen szempontbol lenyegtelen hogy Magyarorszagon olcsobb a munkaero mint Nyugat-Europaban. Afa elelmiszereken: Magyarorszagon 18%, Angliaban 0% (!), Nemetorszagban 7%: ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Abban igazad van hogy a berleti dij es a munkadij olcsobb Magyarorszagon, ami erinti a boltokat, de feltetelezem hogy ez nem eleg ahhoz hogy az arak sokkal alacsonyabbak legyenek. Azt tapasztalom hogy vilagszerte hasonloak az elelmiszerarak, pl. az elmult evekbol Indiabol es Szaudi Arabiabol van osszehasonlitasi alapom es ha ugyanazt veszem mint Angliaban, kb. ugyanannyiba kerul (pedig az uzlet berleti dija es az eladok munkadija Indiaban es Szaudiban is joval alacsonyabb mint Angliaban). Indiaban a helyi termelesu zoldseg-gyumolcs sokkal olcsobb, ha a piacon veszed, de ott nincs afa, berleti dij, stb. Ezen kivul a helyi termekek amit ott gyartanak olcsobbak. De pl. egy Heinz Beans konzerv ugyanannyiba kerul ha egy kis sarki boltbol veszem egy indiai kisvarosban, vagy szaudiban, mint Londonban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 17:55:26

@blackhair-lady:
Csak realista vagyok :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Es meg igy sem egyertelmu a kerdes, mert ha elelmiszer gyanant halat hallal es vadhust ennek, lehet itt olcsobb. Villanyszamla pl. ugyanannyi mint Mo-n.
Hasznaltauto is szerintem.
Az autoszerviz es barmilyen mas szolgaltatas viszont a horrorok horrora.

De igazan nincs is ertelme, mert itt elek, nem szamit, hogy ez a fizetes tobbet erne ott vagy barhol es forditva.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 17:58:48

@bpetya75: szia! Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre, nem értek a fákhoz.. Viszont szívesen csinálok másik képet, ha jobban is meg akarod nézni.

Quercus a favágó 2014.01.21. 18:05:17

@DieNanny [SZ,CH]:

A 100 leggazdagabb magyarnak kb. 960 milliárd forintja van.
Persze nincs a listán az olyan szerény, visszahúzódó tisztes polgár,mint Simicska Lajos. Természetesen mindegyik tisztességes úton szerezte a vagyonát.
Ezzel szemben a lakossági betétállomány kb. 7700 milliárd forint. És ez csak a bankbetét. Tehát a leggazdagabb magyarok a fa....omban sincsenek, az adócsaló, seftes, mutyizó több millió magyarhoz képest.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 18:05:33

@blackhair-lady:
Szerintem egy valódi, szemléletbeni, változáshoz az kell, hogy kihaljon a rendszerváltó generáció és a miénk (akik még nagyon gyerekek voltak a rendszerváltáskor) is megöregedjünk.

Addig, amíg a jelenlegi banda ül a Parlamentben, nem sok esélyt látok a változásra. Olyasmira gondolok, mint ami a magyar football rákfenéje is. Nem létezik, hogy nincs 11 tehetséges fiatal az országban. A gond az edzőkkel lehet, akik tulajdonképpen ugyanazok voltak az elmúlt 20-25-akárhány évben. Ameddig nincs színvonalas és profi edzőképzés, nem lesz színvonalas magyar football sem. Ugyanez áll a politikusokra is szerintem. Nincs vérfrissítés, nincs piaci szemlélet, akik ma ott ülnek még mindent az átkosban, annak szellemiségével tanultak, tapasztaltak, éreztek.

Majd azok, akiknek már semmit sem mond a szocializmus, akiknek csak egy árny lesz a múltból.

Szerintem.
Felelősséget nem vállalok, hiszen tudod... sem szép, sem okos ;)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 18:11:17

@Zka: szia, azóta már más is kérdezte, Varsó a regionális központ ahol a Mo -i vizumkerelmeket elbiraljak, a kaja meg kb ennyiből megáll. De ez csak az élelmiszer.

nOniCk 2014.01.21. 18:11:39

Kedves Petra! Mifelénk szerencsének azt hívják, amikor a lehetőség találkozik a felkészültséggel! ;) Jól csináltad, csak így tovább!

punka 2014.01.21. 18:11:40

Nagyon tetszett a poszt, tetszik, ha egy csaj ilyen talpraesett (mint én :D ). Csak így tovább Petra!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 18:14:11

@QUERCUS:
Csak addig nem érdemlik meg, amíg nem vagyunk az ő helyükben.
Ha holnap aztmondanák, hogy cserélhetsz Warren Buffet-vel, cserében kissé tisztességtelennek kell lenni (de pl. embert biztosan sosem ölt), nem mondanál nemet (én biztosan nem).

A "tisztességesség" a lehetőség hiánya csupán. :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 18:15:06

@Hari Seldon 2: nem vette fel, mert ez nem ilyen egyszerű. Állampolgársági vizsga kell, ami elég nehéz, és bár valamelyest beszéli a nyelvet , se nem ír, se nem olvas magyarul, ami alapkövetelmeny. Pedig megkönnyítette volna a dolgunkat.

2014.01.21. 18:16:33

Tiszta romantikus ez a HA, ez mar a masodik ilyen "valasszukszetaszerelmeseket-hogyaztanujraosszejojjenek" poszt :D Tokre cuki, egesz heten ilyen lesz? :D

Amugy jo dolog a multis butikozas, van baratnom aki igy ment ki, privat okbol most ujra Mo-n van de legalabb jo penzert, meg irigykedem, es megbantam, hogy megisinkabbpek lettem. :D Szoval jo ez a mai sztori is :)

blackhairlady 2014.01.21. 18:18:08

@Kövérmadár [swe]: De, vallalj felelosseget...:)))))))) Igazat adok neked, csak azt nem tudom, hogy a mai fiatalok mennyire veszik at az o oktatasukat vegzo emberek (nem csak a tanarokra gondolok), esetleg a fonokeik habitusat, munkamoraljat. Ha azt latjak, hogy "mutyizva" tobbre mesz, akkor lehet, hogy azt a peldat kovetik, mert mennyivel konnyebb ugy penzt keresni, es meg halalra sem kell dolgoznod magad. Es akkor mi valtozott? Semmi. De remeljuk, hogy tobb jo peldat latnak, es minden hudeszuper lesz 10-15 even belul mire en haza koltozom nyugdijaskodni:)))

2014.01.21. 18:20:43

@blackhair-lady: Igazad van, azert erdekes hogy ezek szerint mi ennyivel tobbet koltunk / koltottunk mint sokan masok. Oszinten szolva nem zavar, inkabb koltok extra penzt elelmiszerre mint barmi masra.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 18:24:42

@Mirjam2: nekem pl az a furcsa, hogy hogyan tudsz 100 fontot elkolteni egy héten! Nem Asda -ban vásárolunk.,mert messze van,de pl a húst helyi termelőktől vesszük, általában csirkét eszünk, vagy disznót, gyümölcsöt mindig piacon veszünk. Nem vagyok egy nagy főző mester, férjem leginkább a szaftos - szószos ételeket szereti, joghurt, gyümölcs mindig van otthon. Tésztát is szeretjük, ja és főzök, ha nem is mesteri szinten. Nem kavezunk, nem dohányzunk. Ha elmegyunk valahová enni, nem az árát nézzük, de az nincs ebben a keretben. Lehet kicsit spórolósak vagyunk, de azért nem ehezunk, és ha valamit megkivanunk meg is vesszük.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 18:31:23

@DeNannyCH]: nem olvastad félre, bár és reméltem hogy sikerül jól és érthetően megfogalmazni, ezek szerint nem...:-( Na mindegyik, nézzük újra: Varsó, mint regionális központ a k-európaiak hozzátartozóinak vizumait ott intézik. Párizs nekem csak három hét pihenés volt férjem testvérénel, vagyis Párizs mellett, ő maradt. Én meg mentem tovább.. Remélem kicsit érthetőbb lett!

blackhairlady 2014.01.21. 18:32:37

@petrasp@Mirjam2: : Mernnyi a font es az USA dollar kozt a valtoszam? Csak hogy viszonyitani tudjak a heti kajakoltsegeinket.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 18:36:51

@auntbessi: erre most mit válaszoljak?? Legyen neked igazad! Sok sikert és boldogságot kívánok neked!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.21. 18:38:43

a szám csak egy szám, de amíg nem tudja az ember, hogy pl személy szerint nekem azért annyi a havi összköltség, amennyi, mert a suliban van ingyen reggeli, ebéd és kávé, ráadásul még az iskolabusz is ingyen, addig úgyis értelmezhetetlen a szám. (egyébként meg a csokoládé-addikcióm duplázza meg a költségeket....)
(ingyen ebéd mint juttatás mennyire elterjedt dolog máshol, ahol a fizető kliensek miatt amúgy is főzni kell? iskolákban úgy tudom eléggé bevett szokás, és persze főleg a takarító és egyéb helyi személyzetnek nem kis tétel. a gyerekekről napi 3 dollárt gombolnak le érte.)

blackhairlady 2014.01.21. 18:40:23

@petrasp: Kozben megneztem, 1.65. Mi kb. 100-150$ kozott kolktunk, de negyen vagyunk. Ezen felul jon meg az iskolali kaja penz es a kave, etterem es egyeb nasik a hazon kivul. Ebben az osszegben nalam benne foglaltatik minden amit a boltban megveszek, tehat nem csak a zoldseg hus stb., hanem a tisztitoszer, higeniai termekek, stb..Anelkul nem tudom mennyi lenne, mert szinte mindig kell valami "egyeb" is, igy nehez kiszamolni a tenyleges koltseget. Amugy nem dohanyzunk, nem fogyasztunk alkoholt, viszont kavezunk.

Quercus a favágó 2014.01.21. 18:42:20

@Kövérmadár [swe]:

Ha a meggazdagodáshoz elég lenne annyi, hogy valaki "kissé tisztességtelen" legyen, a föld tele lenne gazdag emberekkel.

blackhairlady 2014.01.21. 18:42:38

@Chang Yai (Burma/Thailand): En is iskolaban dolgoztam (es ismet fogok is hamarosan), nalunk is juttatas volt az ingyen reggeli es ebed.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 18:43:05

@blackhair-lady:
Csak egy kiragadott példa: Orbán Viktor tavaly volt 50 éves. Neki még minimum 15-20 éve van a magyar politikában. De ugyanezt el lehet mondani a többi párt vezéregyéniségeiről is. Ha ők ki is kopnak, a kezük munkája, a következő generáció még mindig ott lesz, amire befolyással lesznek nyugdíjasként is.

Én még talán beleszámítok a mai fiatalok kategóriába. Nekem minimum nyugdíjba kell mennem, talán meg is kell halnom. Az "én generációm" (milyen furán hangzik) bár nem volt tevőlegesen része a szocializmusnak, de a szüleink még igen, ami a befolyásol(hat)ta a mi világképünket is. A mi gyerekeink de lehet inkább unokáink közül kellene kikerülnie annak a gárdának, aminek már tudnék bizalmat szavazni. Talán. De azt már úgysem élem meg.

Az a 10-15 év nekem túlságosan optimista. Inkább mondanék 30-45 évet. Ha tévedek, azzal mindenki jól jár :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 18:49:48

@Muscari: szia! Természetesen össze tudom hasonlítani, már van azért itt is tapasztalatom. Itt jobb, kevesebb a stressz (mondjuk itt nem top boltban vagyok csak egy médium -ban), de lényegesen könnyebb. Munkakultura??? Az angolok nem kapkodjak el, ráérnek, tisztában vannak a jogaikkal. Mi, magyarok nem ilyenek vagyunk, sokkal többet dolgozunk és sokkal jobban terhelhetok vagyunk. Otthon rengeteget dolgoztam, itt csak sokat. Hogy ez miért van, nehéz lenne most leirnom, mert sok minden miatt,de megprobalom később osszefoglalni Ja és azért érdemes a vásárlasi kultúrálol is megemlekezni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.21. 18:50:22

juteszembe, ismerősök mesélik, mekkora procedúra egy turistavízum is akár az EU-ba.... mennyi papír, hogy bizonyítsa, van annyi kötődése, hogy visszajön majd, tulajdon, bankszámla, dokumentumhegyek, magyar állampolgár garanciája, Mo-n beráncigálnak valakit interjúra miatta, stb.
mondjuk az idiótapálmát itt egy thai ismerős usa-vízumkérelme vitte el, amit azért dobtak vissza, mert nem volt állása. igaz, a két vagy hároméves gyerekét itthagyta volna arra a két hétre a nagyszülőknél, de az nem volt elég bizonyító erejű, hogy emiatt vissza is jön majd, nem tűnik el a szürkeségbe ott a nagy
Ámerikában. de ha lett volna egy szaros állása a mekinél vagy valami ládagyárban, az már megfelelt volna nekik garanciának. wattafakk. mintha olyat el se lehetne képzelni, hogy valaki NEM akar ottmaradni EU-ban vagy USÁ-ban.
bocs, tudom, nem munkavállás, de ezekután el se tudom képzelni, mekkkora cirkusz residencyt szerezni, letelepedni.
ha ez a baromarcú kiléptet minket az EU-ból.... ugye ez tényleg csak valami rémkép, ennyire nem lehet tényleg hülye?!

blackhairlady 2014.01.21. 18:55:55

@Kövérmadár [swe]: En mar csak ilyen optimista fajta vagyok, sokat is koppanok:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 18:56:49

off
az ozonenetworkon most meg egy ismeretterjesztő film Guernsey-ről.
majd figyelek, látom-e norbit:D

montroyal ( CAN qc) 2014.01.21. 19:00:26

@Cascabel: kanadai bevandorlasi kerelmet pedig Canada becsi nagykovetsegen dolgozzak fel

azt hallottam mar nem .. csak Brusselbe .. de csak hallottam ..

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 19:08:15

@bpetya75: ó, a vácrátóti parkban csodás kocsányos tölgyek vannak...

élhetetlen 2014.01.21. 19:09:33

@Mirjam2: Ne légy hűlye. Az a szerencse, ha van egy olyan ismerősöd, aki tud segíteni. A képességeid, az más kérdés, ha nincs a szerencse, nem találkozik a kereslet, kínálat.

2014.01.21. 19:16:37

@Chang Yai (Burma/Thailand): Sajnos van olyan aki otthagyja / kenyszerul otthagyni a gyerekeit. En szemelyesen ismertem olyan illegalis bevandorlo indiait Londonban, raadasul egy not, aki ket kisgyereket hagyott ott, azt hiszem mind a ketto 3 ev alatti volt. Kozmetikuskent dolgozott es hazakuldte a penzt hogy a gyerekek alapveto szuksegletei meglegyenek. Sok illegalis bevandorlonak vannak otthon gyerekei, sokszor hosszu evekig nem latjak oket. Nem veletlenul vizsgaljak a hatosagok hogy van-e munkaja az illetonek mielott kiadjak a Schengen-vizumot.

2014.01.21. 19:21:11

@élhetetlen: Mindenkinek vannak ismerosei, szerintem nem csak a szerencsen mulik hogy valaki pont teged fog egy munkara ajanlani. Te sem ajanlanal barkit csak azert mert ismered; az illetonek meg is kell felelnie arra amire ajanlod.

blackhairlady 2014.01.21. 19:22:51

@bpetya75: Igen, ez az. Amikor mar szep nagyra no akkor nincs baj, bar akkor sem hu de szep, de legalabb lombos, de a fiatalka szegenyem annyira koro szeru:)))
Vicces volt ahogy kerestem a tolgyet magam korul es ott alltunk mellette:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 19:26:51

@VHB: Ugyanezt a babot négyes csomagolásban 1fontért vettem a Paundlandban. Igaz hogy két éve.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 19:27:40

@QUERCUS:
Nem hiszem, hogy minden gazdag olyan rettenetes ember lenne. Tény, hogy napi 8 óra munkából a gyárban nem fog senki sem meggazdagodni, de ezek az emberek (gondolok a Forbes listára) sem véletlenül vannak ott.
Ha elég lenne a "nagyon tisztességtelenség", akkor szintén nagyon sok gazdag ember lenne.

Biztosan van ilyen is, olyan is. Az emberek többségének nincs meg hozzá a szürkeállomány, a kitartás, a szerencse (mert egy Bill Gates hiába Bill Gates, ha 1875-ben születik, nincs MS vagy DOS... lehetne valami más, ez is igaz).

Nem látom bennük a mumust.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 19:28:36

másik OFF
a wordben hogyan hívják az Oldaltörés funkciót angolul és franciául?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 19:28:39

@blackhair-lady:
Ahogy érzed :)
Én a "bízz a legjobban, készült a legrosszabbra" elvet vallom :)

2014.01.21. 19:38:39

@Babette_:
"másik OFF
a wordben hogyan hívják az Oldaltörés funkciót angolul és franciául?"

Valószínűleg Page Break, illetve Saut de page.

A microsoft language portalon lehet ilyeneket keresgélni, még azt is megmondja, melyik termékben mi a fordítás.
www.microsoft.com/Language/en-US/Search.aspx?sString=page+break&langID=fr-fr

2014.01.21. 19:46:38

@petrasp: Kozben megoldodott a rejtely, a 100 fontban benne van a rendszeres 'eating out' / takeaway / Starbucks / tisztitoszerek stb. Ja es Marks and Spencer ready meals!!! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 19:48:52

@petrasp: Szia! Nagyon tetszett a posztod, jól csináljátok, bár talán úgy tűnik, hogy nem ez lesz az utolsó megállótok. A nagy szerelem még várat magára :).

Remélem, nem veszed kötekedésnek, de a férjed miért nem tanult meg itt magyarul? Lehet, hogy félreértek valamit, de nem itt végezte el az egyetemet? Ha igen, gondolom ott angol nyelvvel is szépen boldogult, na de hát ebben az országban a népesség csak kis része tud úgy angolul beszélni, hogy megérje hosszabb beszélgetésbe bonyolódni. Adott volt az anyanyelvi környezet, egy magyar feleség, annak magyar családja, mégsem ment? Vagy nem is volt célja magyarul megtanulni? Vagy ilyen nehéz lenne magyarul tanulnia egy külföldinek? Tényleg érdekelne!

2014.01.21. 19:51:21

@blackhair-lady: Nálatok kimondottan olcsó az élelmiszer, még HI-ban is, pedig oda sok mindent repülővel szállitanak. Ez az előnye annak amiker egy piac olyan hatalmas, mint az amerikai. :)

__________________________

Itt ketten havi 600 CAD-ot költünk kajára, piára, háztartási dolgokra, ez átszámitva 332 GBP. Az éttermi korszakom már leáldozott - valamikor sokat jártunk hétvégén, de egész egyszerüen meguntam őket és most már szivesebben kisérletezek itthon valami bonyolultabb recepttel - nemcsak olcsóbb, de egészségesebb is.

A barátnőim sokszor felhozzák, hogy hogyhogy olyan sok pénzt költök utazásra, ruhákra, meg lakberendezésre. Ők naponta mennek a Timmy's-be, Starbucks-ba, étteremben ebédelnek kb. hetente 3-4X. Reggel nem is csinálnak kávét otthon, hanem irány a drive-in gyors-kávéház, és gőzölgő papirpohár az egyik kézben, palackozott viz a másikban. Szóval igy összejön a kiadás, de nem hisznek nekem. :) Mi vettünk egy jó eszpresszó gépet, meg amerikai kávéfőzőt, megvesszük a jó minőségü kávét és még igy is olcsóbb, sőt jobb kávét tudok főzni. Csapvizet iszom ingyen és ebédre viszem itthonról a szendvicsem. Az anyagi helyzetemnek meg a kilóimnak is jót tesz... Legfőképpen nem érzem, hogy ez spórolás lenne, én ezt "életformának" hivom és tökéletesen meg vagyok ezzel elégedve.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 19:55:32

@petrasp: Vásárlási kultúrát Londonban és Dublinban is tapasztaltam, elképedtem rajta, hogy a vásárlók a szépen összehajtott ruhakupacból kihúzott, megszemlélt, majd mégsem tetsző darabokat csak lehajítják valahová, sokszor a földre. Itthon ilyet még a legprolibb lakótelepi hiperben sem láttam, mint általánosan elterjedt szokást.

2014.01.21. 19:57:58

Petra nekem is tetszett a posztod, irjál még többet!

___________________

Érdekes amikor a UK-ben élők a különböző árszinvonalú és minőségü üzletekről irnak. Élelmiszer üzletben itt nem látok ilyet - egyik kutya, másik eb, csak minden héten a kül. üzletek más más árut áraznak le. A Costco olcsóbb, de ott nagyban vásárolunk, azért. A drágább üzletek a kis mom and pop delik, vagy a szezonális farmer's marketek - ők nem engedhetik meg hogy olcsón adják az árut, és a delikben meg elég sok az import áru amire Kanadában magas vámokat vetnek ki.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 19:59:31

@Kövérmadár [swe]: Talán azért, mert szereted az állatokat és érdekel az állatjólét ;)?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.21. 20:01:32

@Mirjam2: de egy mekis állás, vagy akármi, egy egyetemi katedra, mennyivel nagyobb garancia, hogy vissza is fog menni, mint a saját gyereke?
a szóban forgó nő középosztálybeli volt, a férjének valami vállalkozása, nem az a fajta, ki évekig bujkál majd és takarít.
ok, persze, nézzenek utána, de a mekis állás vs gyerek, nálam itt akadt ki valami.
(szerintem egyébként konkrétan a thaiok ezt nem csinálják akkora számban, mint indiaiak stb, még mindig van elég gyár, ami belföldön fel tudja szívni ezt a fajta munkaerőt.)

blackhairlady 2014.01.21. 20:01:34

@cougarcat: Igen, valoban olcsobb az elelmiszer, de azert itt is boltja valogatja, hogy mennyire. En megveszem a walmartban a liszt, cukor, dobozos kajakat (nem a kesz dobozos hanem pl. paradicsom szosz meg ilyesmik), de a hust es a zoldseget pl. mar csak a Krogerben vagy a Whole foodsban. Dragabb, de zongorazni lehet a kulonbseget. Mi a lanyommal szeretunk beulni egy mexicoi etterembe vagy az Olive gardenbe egy olasz kajara, de nem mindennapos. a ferjem kb ugy van mint te, hogy mar csak satoros unnepeken jar etterembe, jobban szereti az en foztom, napi 4x kajat csomagolok neki:) Az o munkatarsai is furan neztek ra, hogy nem jar ki veluk kajalni, de egyszeruen megcsomorlott tole. Raadasul dietazik is, igy en pontosan tudom kontrolalni, hogy mit es mennyit eszik.

blackhairlady 2014.01.21. 20:03:53

@cougarcat: Most nyilik egy Costco a szomszedunkban, kivancsi leszek az arakra, meg sosem vasaroltam itt, a legkozelebbi is jo messze van tounk. En a Sam's clubban szoktam idonkent, szerintem az is valami hasonlo lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 20:05:01

@Whave: "Amin kiborulok, az az, amikor valaki ugy all hozza, mint te, csak epp mindemellett nem teheti meg. Minimalberes fizu, szamlak, alberlet, devizahitel, de a napi kave az JAR, a napi egy doboz cigi az JAR, es ha erre felhivod a figyelmet, akkor o van megsertodve, hogy ennyi orome hadd legyen az eletben, ez azert megiscsak JAR. Hat igy is lehet, csak nem vezet sehova :) "

És tényleg jár. Ez ugyan luxus, de egy kis luxus nélkül az amúgy valójában kizsigerelt rabszolga csak azt érezheti, hogy vegetál mint egy igavonó barom. Talán ennyitől inkább embernek érzi magát.

Van egy régi vicc is, amikor a feleség szidja a férjét, hogy Ödön, amennyit te dohányzol, azon a pénzen már házat vehettünk volna, mire a férj rákontráz, hogy na de a sógor nem dohányzott egész életében, aztán van háza? naná, hogy nem...

2014.01.21. 20:07:39

@Kövérmadár [swe]: "Nem látom bennük a mumust."

Én sem. Azokat meg kimondottan becsülöm akik intellektuális tőke kamatozásával jutottak el erre a szintre.

Latcho Rom 2014.01.21. 20:11:30

@cougarcat: ugyanigy itt is, bar timmyt veszek, es az olasz kristalyvizeket imadom. Ezen kivul a luxus ha az egesz csalad nalunk eszik vasarnaponkent, az se tobb 30 dollarnal. nejnek a napi a second cup a luxus, de o is visz szendvicseket, leftovert a munkaba.

12 years to slave megvolt, szep..de szerintem tul van lihegve. Kevesebb korbacs tobb lett volna.

2014.01.21. 20:18:16

@blackhair-lady: Tiz éve járunk Costco-ba - először szivtam a fogam az évi dij miatt, de a "pénzügyminiszterem" (aki évekre visszamenő nyilvántartást vezet a kiadásainkról!) bebizonyitotta hogy jól járunk. :) Ott veszünk húst, halat, tejterméket, fagyasztott és félkész árut, kenyeret, péksüteményt - jó nagy frigó kell a tároláshoz de hát itt ez amúgy is szokásos.

Ha HI-ba megyünk, ott is a Costcoban vásárolunk (elfogadják a kanadai tagsági kártyát) és le-fel ugrálunk örömünkben, hogy milyen olcsó. Nálatok még a piát is ott árulják (itt a tartományi kormány árulja jó drágán és egy-pár privát üzlet) és hihetetlen jó árak vannak, ha nagyban veszed. Tudom irtad hogy nem isztok, de mi hétvégén szeretjük a vörösbort, nyáron a sort, ilyesmit, és persze nyaraláskor ilyenből többet fogyaszt az ember (legalábbis mi).

blackhairlady 2014.01.21. 20:22:24

@cougarcat: Na majd letesztelem tavasszal amikor megnyilik:) Mennyi a tagsagi ott? A sam's clubban 100$. De szerintem nem eves, mert en meg sosem ujitottam meg de vasarolok kb 2 havonta ott.
Mindenfele pia is van ott? mert itt a normal uzletek arulnak sort ill. bort, pezsgot, de tomenyet csak a likor uzletek.

2014.01.21. 20:26:10

@Chang Yai (Burma/Thailand): Nyilvan ebben az esetben az ugyintezo nem volt kompetens es nem jott ra hogy kozeposztalybeli illetorol van szo akinek nem erdeke a gyereket otthagyni azert hogy illegalisan takaritson Nyugaton. Akikkel talalkoztam, 'munkasosztalybeli' indiaiak, biztosan nem hagytak volna ott a gyerekuket ha barmilyen munkajuk lett volna Indiaban, ahol egyebkent a McDonaldsban, Pizza Hutban dolgozni kifejezetten presztizs-dolognak szamit! Ugy tunik Thaifoldon messze nincs annyi nyomorgo ember mint Indiaban, ezert nem is tudom miert szivatjak oket ennyire a vizummal. Az is igaz, hogy mikor en mentem USA-ba nyaralni jopar evvel ezelott magyar utlevellel, engem is nagyon szivattak a vizum-interjun. Felhivtak a munkahelyemet pl. hogy tenyleg ott dolgozom-e, azok utan hogy bemutattam: az eredeti munkaszerzodest, bankkivonatokat, payslip-eket es hivatalos levelet az HR-tol hogy ott dolgozom es nyaralni mennek USA-ba. Ezen kivul meg egy rakas papirt kertek, pl. a diplomamat (?) es mindenrol reszletesen kikerdeztek: pl. van-e baratom es milyen allampolgar; van-e lakasom es hol; pontosan mit akarok Amerikaban csinalni; stb. A diplomammal kapcsolatban megkerdeztek hogy pontosan mirol szol az a tantargy amit tanultam (gondolom hogy ellenorizzek, tenyleg az en diplomam). Kikerdeztek pontosan mit csinalok a munkahelyemen Londonban. Mindezt egy turistavizumhoz!

2014.01.21. 20:30:05

@shakti_rom: A Pellegrino-t én is szeretem, ezt is megvesszük nagy tételben a Costco-ból. A munkahelyre viszek be instant teát, mindenféle izesitett kávéporokat, és du-n ezt iszom. Ami sokba kerül az a vendéglátás, de ez sem a kajaárak miatt, hanem mert már szinte "elvárt" a magas szinvonal (de a férjem szerint én túlbonyolitom). A családban a nagy ünnepi vacsorákat pot luck módjára intézzük el, a sógornőm szervezi többnyire náluk és mindenkinek kiadja, hogy mit kell hozni.

Ja, ez a film is rajta van a listámon. Rush-t néztük legutóbb, jó volt.

Latcho Rom 2014.01.21. 20:34:37

@cougarcat: az meg nem volt meg, van meg 5 oscaros film a raktaron. nehezen haladunk a vakacio s a kibaszo* downton abbey miatt :)

2014.01.21. 20:38:45

@blackhair-lady: Gold Star 55 CAD per household, Execute 110 CAD per household. Ez utóbbi annak éri meg, aki sokat vásárol és több szolgáltatást veszel igénybe. Pl. legutóbb itt vettem meg az autógumikat, de sokat vesznek innen drágább dolgokat, mint pl. bútor, szauna, stb. Igen, az USA-ban alkoholt is árulnak, sajnos itt nem.

Latcho Rom 2014.01.21. 20:40:23

@cougarcat: ismersz valakit aki costcos szaunat vett?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 20:41:49

@zöldeketbeszélek:
Az állatjóllétnél csak egy dolog érdekel jobban: az állatijóllét ;)

@shakti_rom:
Ühüm :)

2014.01.21. 20:42:17

@shakti_rom: Jó az a Downtown Abbey? Sorozatot már csak úgy szeretek nézni, ha lefut az egész aztán letöltöm és akkor pár hónapig csak azt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 20:43:07

@Kövérmadár [swe]:
Jólét, mindkétszer :)

@cougarcat:
Nyáron voltunk pellegrinok, de senki sem akart megvenni minket. Mit rontottunk el?

2014.01.21. 20:43:42

@shakti_rom: Nem, de valaki biztos megveszi. :) Mielőtt még megjelent volna ott, mi privát gyártótól vettünk egyet, kb. kétszer annyiért. :(

auntbessi 2014.01.21. 20:44:55

@petrasp: megis mihez kivansz sok boldogsagot, en azt hiszem nem szoltam hozzad foleg semmi bantot, de azert koszi, igyekszem

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.21. 20:45:59

@Mirjam2: még nem voltam Indiában (nem tudom rávenni magam, de valszeg egy éven belül csakazértis mégis), de amennyire képben vagyok, az a fajta irtózatos méretű iszonyú nyomor nemigen fordul elő az általam jól ismert DK-Ázsia nagy részén. nyomornegyedek, szegénynegyedek vannak, de nem milliók és tízmilliók számára, nem alszanak százezrével a járdán az emberek. a gyerekek nagy része jár iskolába és alacsony az írástudatlanság is. van egy stabil alsó-középosztály. India alighanem külön kategória. azért Mekit mondtam, mert az efféle minimálbéres munkák nagyon szem előtt vannak, hogy állandóan keresnek embereket.
egyébként a thai munkavállaló vízumhoz is többszáz oldal dokumentum kell, agyrém az egész, mindig kitalálnak valamit, de ezt szerencsére a munkaadók intézik teljes egészében. a házasság esetén intézendő paksaméta és egyéb agymenések szintén nem semmi kategóriásak, többek között annyi pénzt is le kell tenni az asztalra, amennyit normális ember el nem költ. ha lakást akarsz venni, igazolnod kell, hogy külföldről származik a pénz, akkor is, ha ezer éve legálisan dolgozol Thaiföldön és ott adózol, ki kell vinned a pénzt és átutalni külföldről. és ezer más baromság. szóval nemcsak a gazdag országok vannak teljesen megbolondulva.

2014.01.21. 20:48:30

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom, nem buborékoztatok eleget? :) De hogyan voltatok pellegrinók? :)

Latcho Rom 2014.01.21. 20:48:33

@cougarcat: Ha szereted Maggie Smithet, akkor kotelezo. nagyon meg van csinalva, ha szereted a korabeli - na nem olyan regi..1914-tol kezdodik - brit dolgokat, akkor bejon. Nekem total jo, en olyan farok royalista vagyok hogy hajnalban keltem megnezni a royal eskuvot :) S nem csak maggie...minden szinesz hiheto..

Szoval egy nagyszabasu korabeli giccs( merthat nem voltak ilyen embersegesek a brit arisztokratak a szolgaikkal). nezd meg,az elso reszt s kiderul nekedvalo-e. Itt mar csaladtagok :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 20:49:16

Na szóval...

kepkezelo.com/images/mjar5rh2snu0p3uz62b6.jpg

El kel ismernem Madár barátom megint fejében találta a szöget.
Az egész poszt úgy van megírva hogy a legkisebb támadási felületet adja.
Petra régi motoros itt pontosan tudja hogyan kell jó posztot írni.
Való igaz remek írást tett le.
Minden a helyén van mindenből egy kicsi mégis olvasmányos érdekfeszítő.
Nekem tetszett.

Na ha már ilyen szinten szóba kerültek a költségek én is hozzászólnék.
A múlt héten szombaton a szokásos heti bevásárlásra elmentünk Edmontonba.
Első utunk szokás szerint két charity-be vezetett.
Néhány csetresz 5fontba fájt.
Utána beültünk ebédelni a törzshelyünkre az 15font.
Innen néhány lépés a LIDL ahol a fő bevásárlást szoktuk csinálni. A végszámla 60font.
Itt veszem meg a heti kajámat is amit munkába viszek. Ez az 5napra nem több
10fontnál.
A 60ban most volt egy 15 fontos egyszeri kiadás mert nem tudtam ellenállni egy lézeres hőmérőnek amivel falak hőhídjait lehet kinyomozni.
Egyébként hétről hétre a LIDL számla 55-70fontig van átlagban.
Innen kicuccoltunk az autóba és visszajöttünk a Tescóba.
A Feleségem közben mondta hogy amíg bepakolok a kocsiba ő benéz a Wilkóba.
Olyan sikeresen benézett hogy 10fontba került.
Utána a Tescóban a heti üdítő és söradag meg még néhány apróság 20font.
Szombati mérleg 110font.
Ebből a szigorúan vett heti élelmiszer 70font.
Vasárnap.
Elmentünk egy Pet shopba vettem szárított lisztkukacot a cinegéknek 2fontért.
Utána bejárás Golders Green charityaiban.
Az egyikben csiszolt üvegváza (50penny) meg még valami összesen 1,5font.
Következőben nem vettünk semmit de a harmadikban megláttam egy valódi bőr fantasztikusan jól kinéző (made in Israel) autóstáskát.
Szerelem volt első látásra 10fontért.
Némi szóváltás asszonnyal aki lefikázta meg mondta hogy akkor neki is tíz fontért valamit, én mondtam hogy tegnap megkaptad a Wilkóban.
A negyedik charityban könyörgött egy gyönyörű festett porcelánváza hogy ne hagyjuk ott.
3,5fontért nem hagytuk ott.
Összesen 15font.
Utána mivel megkívántuk a rántott csirkét irány a KFC.
Family Bargain 14darabos vödör plusz két csípős csirkeszárny meg a gyereknek valami boneless menü összesen 25font.
Vasárnap tehát összesen 45font.
Két nap 155font.
Mondanám hogy voltak benne előre nem tervezett kiadások de az az igazság hogy azok mindig vannak.
Ehhez jön még hogy minden héten adok a feleségemnek 100fontot.
Ebből 20font a bérlet meg a heti tej kenyér. A többi az övé.
Ez a legutóbbi hétvége.
Ennyi az annyi.

Latcho Rom 2014.01.21. 20:51:14

@cougarcat: talan vegigsetalta a Caminot?

nekem egy lusta kis dicnonak tunt ez a badar fiu, de hatha meglep minket :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 20:51:18

@diggerdriver:
Jaa még annyit hogy a feleségem kétszer főz hetente az 3-4napra elég.
Az alapanyagokat hétvégén vesszük meg a LIDL-ben.

M. Péter 2014.01.21. 20:51:49

@TilosazA (En/Mum): A tejgazdaságban a legnagyobb költség a tehenek etetése, viszont a takarmányárakat nem ismerem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 20:53:41

@zöldeketbeszélek:
Ez teljesen így van ahogy írod.
Estére térdig jársz a ruhában a ruhaosztályon.
Bizony ez így van.

2014.01.21. 20:53:55

@cougarcat: megkerdeztem a Costcot mikor utoljara ott voltam, a Costco kartya worldwide!
Mi is ott vasarolunk. Igen, bort is.

2014.01.21. 20:55:02

@diggerdriver: hetvegen voltam a Ludlben. Marha jo a peksege

Latcho Rom 2014.01.21. 20:55:59

@diggerdriver: retikult vettel 10 fontert, azt a buzerans juropeen proli formadat :)))))) bukta ez romacsavo, hatalmas.

blackhairlady 2014.01.21. 20:58:06

@diggerdriver: "Némi szóváltás asszonnyal aki lefikázta meg mondta hogy akkor neki is tíz fontért valamit, én mondtam hogy tegnap megkaptad a Wilkóban."
Ezt a parbeszedet elkepzeltem, nagyon vicces:)
Amugy en a garazs vasarokon vagyok igy, nem tudom otthagyni a kis biszbaszokat, egyszeruen hallom ahogy konyorognek nekem, hogy vegyel meg, vigyel haza:DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 20:59:25

@cougarcat:
az az igazság hogy nem csak üzletek között hanem üzleten belül is hatalmas a szórás olcsó és drágább élelmiszer között.
Mikor kijöttünk igaz ketten voltunk meg spórolni kellett akkor egy heti bevásárlás az ASDA-ban 35-40fontból kijött.
Abból a korszakból még mindig megkívánok néha kajákat.
Az 50pennys paradicsomos húsgombócból mindig van itthon néhány.
Meg a szintén 50pennys zacskós főtt rizsből is.
Bizony van amikor megkívánom és a vacsorám 1fontból kijön.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 21:03:12

@bpetya75: oké, megpróbálom. Sajnos most nem fog menni, mert szombaton utazom Magyarországra két hétre, de utána megkeresem a fát és lefényképezem, ahogyan kérted. A jobb minőségről nem kezeskedem, mert a készüléket én fogom kezelni, és hát ez csak így megy...:)

2014.01.21. 21:05:24

@shakti_rom: Infrared, nekem nagyon jól bevált, izom csomókra, stresszre. Közben zenét hallgatok....

Hah! Én meg antiroyalista vagyok! De azért a Maggie-t bármiben szivesen megnézem.

@charlieharper (UK, de nem London!): Jó nektek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 21:07:16

@shakti_rom:
Erőltetett vagy nagyon nem áll ez jól neked.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 21:07:54

@auntbessi: sok boldogságot kívánni bármikor, bárkinek lehet. valóban, nem nekem címezted a kommentedet, de mégis úgy éreztem, nekem szántad. ha nem, akkor sincs semmi gond egy jókívánsággal! :D

élhetetlen 2014.01.21. 21:10:52

@Mirjam2: Ezt írtam;"Az a szerencse, ha van egy olyan ismerősöd, aki tud segíteni.". Úgy látom, kicsit szétestél, nem tudom értelmezni a " Mindenkinek vannak ismerosei, szerintem nem csak a szerencsen mulik hogy valaki pont teged fog egy munkara ajanlani." szöveget. Azt mondtam, ahhoz kell szerencse, hogy legyen egy olyan ismerősöd, aki pont ezen a területen tud segíteni. De ne válaszolj, mert ha még mindig megpróbálod megmagyarázni, hogy igazad van, akkor gutaütést kapok, és remélem, ezt nem akarod.

Latcho Rom 2014.01.21. 21:11:34

@cougarcat: mennyi ido amig JOL leizzadsz? gondolkozom rajta, most nagyon olcso..

vicc csak a nagy royalizmus, imponal a pompa, a hagyomanyok, sok minden, de ha egyszer itt referendum lesz errol, en is kihajitanam bozsit a penzunkrol bar a turizmusnak ez itt nem tenne jot, s feletek,sem.

2014.01.21. 21:12:29

@TilosazA (En/Mum): nem, matematikus vagyok. Quants/algos. Marmint vegzetseg szerint. Es egy gengszter banknal dolgozim. Tableno van CFOs korokben itthon

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 21:13:39

@blackhair-lady:
Ugye hogy tudnak könyörögni?
Muszáj hazavinni őket.
Aztán most ott tartunk hogy pont elmúlt vasárnap volt szortírozás és már ott áll a sarokban egy 30kilós láda tele minden szépséggel és névre szólóan felcímkézve várja hogy útra keljen hazafelé.

A Wilkós dolog meg úgy volt hogy a nejem bement és meglátott egy papír-írószer kollekciót a radírtól az irattartó mappáig ami ugyanazzal a rózsás dizájnnal kellette magát.
Én nem adtam volna érte 20pennyt de ő beléjük szerelmesedett és megvettem.
Másnap jött a riposzt a táskával pedig az a világ legjobb autós táskája akárki megmondhatja.
:)))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.21. 21:13:39

@diggerdriver:,A retikul? hetvenes evek kozepetol nem meno, de egy kicsit lassu vagy divatilag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 21:16:49

@zöldeketbeszélek:
Nagyon egyszerű.
Ha te gyerekkorodban az Állami Áruházban ledobtad volna a földre a ruhát olyan tockost kaptál volna anyádtól hogy felakadsz a ruhafogasra.
Na ez itt ezeknél kimaradt.

2014.01.21. 21:17:22

@shakti_rom: 30-40 perc. Kell kb ugyanennyi az előfütéshez. És nem fulladsz benne úgy mint a gőzös szaunában - én ez utóbbit is mindig kedveltem, de ott birok ki egyszerre ennyi időt. Mi egy kisebbet vettünk és külön-külön használjuk, leginkább én. Egyelőre még semmi nem romlott el (06-van vettük).

M. Péter 2014.01.21. 21:18:39

@Mirjam2: A tartózkodási engedélyhez is csak azt kell igazolni, hogy az uniós házastárs valamilyen uniós jogot gyakorol (dolgozik, tanul, nyugdíjas, stb.), és hogy házaspárként együtt élnek. Ez utóbbiba tudnak belekötni, ha akarnak, bizonyítékokat kérhetnek arról, hogy nem csak bevándorlási célból házasodtak össze.

A turistavízum más ügy, arra nem vonatkoznak uniós szabályok.

2014.01.21. 21:18:40

@shakti_rom: Már igy sem vagyok hajlandó a God Save the Queen-t énekelni és erre büszke vagyok! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 21:21:55

@zöldeketbeszélek:
Én sem magamat, de ez nem meglepő :)

@cougarcat:
Az úgy volt, hogy a zarándok az peregrino. De ezt kissé beszédhibásan simán lehet pelegrigonak mondani.
Lehet ez volt a nem-megvétel oka :)

@diggerdriver:
"A 60ban most volt egy 15 fontos egyszeri kiadás mert nem tudtam ellenállni egy lézeres hőmérőnek amivel falak hőhídjait lehet kinyomozni."

Vagy a macskát szekálni :)

"Utána mivel megkívántuk a rántott csirkét irány a KFC."

Sámán volt?

"Ehhez jön még hogy minden héten adok a feleségemnek 100fontot. Ebből 20font a bérlet meg a heti tej kenyér. A többi az övé."

Ezt én úgy hallottam, hogy "Tartsd meg az aprót, te macskás szárnyas!" Ugye ilyesmiről szó sincs?

Latcho Rom 2014.01.21. 21:22:07

@diggerdriver: nem egeszen okoskobi.
angolok s masok is azt mondjak hogy embereket fizetnek azert hogy visszarakjak oket az esti muszakban. S ez igy is van, visszateszi a lengyel, magyar, roman, itt jobbara a kanadai, s mindenki jol jart, nem koll ide a suket allami aruhazas parhuzamod.
kapish?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 21:23:47

@shakti_rom:
A végig az nagyon túlzás, de az utolsó 110km megvolt :)
Az FBn fent van az oklevél is róla ;)

Latcho Rom 2014.01.21. 21:23:55

@cougarcat: Dunno. En azt szeretem ha rogton szakad rolam a viz mint a szecskaban otthon, sajnos itt se futik oket rendesen..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.21. 21:24:06

@diggerdriver: "Következőben nem vettünk semmit de a harmadikban megláttam egy valódi bőr fantasztikusan jól kinéző (made in Israel) autóstáskát.
Szerelem volt első látásra 10fontért."

Vörös ratyi-ritikült vettél 10 fontért? Frenetikus! :DDD

2014.01.21. 21:24:13

@diggerdriver: Értem, akkor nálatok kiélezettebb a verseny. Ha ott élnék valszeg az olcsóbb felé navigálnék, márha a minőség még elfogadható. Még most sem szeretek pénzt kidobni, és van egy belső érzékem, hogy nekem mi "éri meg" - ezen felül nem fizetek, még akkor se, ha van rá pénz. Férjem ugyanez. Én sváb, ő skót származású, de nálunk ez jól müködik... :)

Latcho Rom 2014.01.21. 21:25:21

@Kövérmadár [swe]: az is szep. megjarnam en is :)
lattad a Way cimu filmet errol, martin sheen, emilio, nagyon szep.

Latcho Rom 2014.01.21. 21:26:16

@Don Kartasch: ne eroltesd ..mar konyul le a szaja,a ridikul miatt :)))

TilosazA (UK) 2014.01.21. 21:31:51

@charlieharper (UK, de nem London!): hm. Akkor a bank miatt gondoltam valószínű, és még kevertem is. Bocs.

2014.01.21. 21:34:17

@cougarcat: szoval az Asda Walmart tulajdon. Ugyanaz a feeling csak foleg groceries
Az Iceland meg egy No Frills
A Morrisons vagy a Saunsburys meg egy olyan Loblaws kategoria vagy Sobeys

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 21:36:44

@zöldeketbeszélek: Szia! Nem veszem kötekedésnek! Férjem valamennyire beszél magyarul, de írni és olvasni nem tud. Szüleimmel magyarul próbált kommunikálni, és azért elég ügyesen ment neki. Az egyetemen volt lehetősége egy éven keresztül magyar nyelvet tanulni, el is ment, az alapokat tanulták. Az egyetemen angolul tanultak, ami neki nem az anyanyelve, és azelőtt nem is tanulta, szóval ez is egy nagy kihívás volt számára.
Valamint önző módon kihasználtam, hogy angolul beszélünk, és ezzel fejlesszem a saját nyelvtudásom.
Amúgy azt mondta, hogy csak a kínaiak tudnak magyarul megtanulni, mert az pont olyan érthetetlen nyelv, mint a mienk.

Latcho Rom 2014.01.21. 21:50:14

akit erdekel:"atv 22:30 fridi paksrol, ertelmes meghivottak jobbrol, balrol, foleg balrol :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 21:50:34

Kedves kommentelők, köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat és véleményezéseket.
Bevallom őszintén, sokat gondolkodtam, hogy mit és hogy hogyan írjak, és valóban, próbáltam a lehető legjobban lefedni minden kérdést......régóta olvasom a blogot, van gyakorlatom, ahogy @diggerdriver: is megírta.
Amúgy nagyon szeretek írni, ez volt a másik motivációm.

Remélem mindenkinek a kérdésére meg tudtam felelni, illetve ha bármi más kérdés még felmerül, akár a kereskedelemmel kapcsolatban, állok rendelkezésre.

A jókívánságokat külön köszönöm mindenkinek!
:)

blackhairlady 2014.01.21. 21:52:09

@diggerdriver: Igen, tapasztalatbol mondom, hogy beszelnek ezek a targyak az emberhez:)))) Mi is szortiroztunk mar, de idovel valahogy visszamasztak a mutyurok az asztalra, polcra, szekrenyre:))En mar tudatosan kerulom az ilyen uzleteket.

Latcho Rom 2014.01.21. 21:53:06

@petrasp: koszonet, tartalmas jo poszt volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 22:00:32

@petrasp:
Jó volt Petra, további sok sikert.
Jaaa és maradj köztünk.

blackhairlady 2014.01.21. 22:00:50

@petrasp: Petra, latszik is, hogy szeretsz irni, mert tenyleg jo poszt volt. En csak tovabbi sok sikert tudk kivanni neked es a ferjednek:)
A ferjed velemenye pedig a magyar nyelvrol nem egyedi, sokan igy gondoljak rajta kivul is. O legalabb megprobalta:)

auntbessi 2014.01.21. 22:02:16

@diggerdriver: ne haragudj lehet hogy ez koztetek kedves meg minden de szerintem a 21.szazadban egy felesegnek heti 80 fontot adni megalazo es gusztustalan, most es itt kedvem lenne a hazatok elott meztelenul tuntetni a gyakoratotok ellen de inkabb rahagyom a felesegedre, vegul is ha ot nem zavarja nekem 8

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 22:02:53

@shakti_rom:
Persze, láttuk. Valóban nagyon jó film, de sajnos pont az utolsó szakaszról nem esik szó benne. :(
Majd legközelebb hosszabb távon megyünk!

@diggerdriver:
Ezt nem tudhatjuk :)

@petrasp:
Mi köszönjük a lehetőséget!

M. Péter 2014.01.21. 22:03:16

@petrasp: Akkor még nem hallott kínaiakat magyarul beszélni. :)

Muscari 2014.01.21. 22:06:52

@DieNanny [SZ,CH]: miert nem hivod a mobilt Skype-rol? Nekunk csak 17 p egy perc, mindig igy telefonalunk haza. A vezetekes meg csak 3 p.

Latcho Rom 2014.01.21. 22:07:03

@Kövérmadár [swe]: s mennyi ideig tartott nektek a 110 km?

Taxomükke (UK) 2014.01.21. 22:10:30

@zöldeketbeszélek: Van egy jó ismerősöm, egy időben rettenetesen rossz anyagi helyzetben volt, alkalmi munkákból tengődtek ketten a feleségével úgy-ahogy. A cigit, illetve a szivarkát inkább megvette, mint a kaját. Azt mondta, hogy kaja nélkül jobban kibírja, mint a szivar nélkül.
Lehet ezt minősíteni, de kinek van rá joga? A legtöbb ember csak jobban tudja, hogy neki SAJÁT MAGÁNAK mi a fontosabb.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 22:12:40

@zöldeketbeszélek: a vásárlási kultúráról annyit, hogy nekünk, magyaroknak nincs....az angoloknak van, de a bevándorolt népeknek már nem sok....
a mi vásárló közönségünk leginkább muszlim anyukákból és megszámlálhatatlan gyermekeikből állnak, akik szintén törzsközönség a szomszéd Primarkban is. Na most nálunk pont azt csinálják, amit ott, minden ruha a földön landol, a gyerekek meg, hát gyerekek, egy is tud káoszt csinálni, hát még 5-7!
Az angolok rendkívül udvariasak, mindent mindig megköszönnek, ha normálisan válaszolsz nekik elfogadják, nem élnek vissza a különböző akciókkal.
A magyarok meg minden kiskaput kihasználtak, a legtöbb csak hajtogatta a maga igazát és sok esetben nem tudtál semmilyen érvet felhozni.
vannak sztorik, amiket máig nem feletettem el, mikor pl apuka cibálta ki a kirakatból a kirakati babát, mert neki kellett róla valami....kérdeztem, hogy mégis hogyan gondolja? csak azért, mert nyitott a kirakat, attól ez még egy kirakat!!
vagy a másik, akinek a barátnője elment ruhát próbálni, ráhagyta a táskát, Ő meg letette az asztal mellé, nem figyelt, valaki meg elemelte, na az is az én hibám volt! hogy miért nem figyelünk a táskára! ááááááá, na mindegy, minden munkának van árnyoldala, ugye??

2014.01.21. 22:13:24

@Muscari: varjal, mindjart kulom neked a bevasarlas szamlat. Eloszedem, csak most ertem haza

2014.01.21. 22:19:42

@Muscari: megsem, az utolsoban sok bor volt, ami nem szokas, de pont mindenbol lefogytunk. Es volt benne egy auto hatmasszazs ize a szekre. Ugyhogy nem reprezentativ.

2014.01.21. 22:20:30

@diggerdriver: te csak irasban vonzod be az ilyen fura kommenteket vagy IRL is?

Muscari 2014.01.21. 22:23:48

@bpetya75: Petya, en magyal tolgyet itt meg nem lattam. Ismerem a , fat, lattam sokat Horvatorszagban, meg persze az egyetemen is, szerintem ez az eghajlat tul huvos neki. Azert en is kivancsi vagyok ra, ird majd meg, hogy mi az, ha megkapod a kepeket.

Latcho Rom 2014.01.21. 22:25:02

@charlieharper (UK, de nem London!): ne smuzolj charli, inkabb szavazzunk meg 99 fontot hetente miss diginek, megse olyan cinkes mint a a heti 80.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 22:25:44

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nem tudom mi az az IRL de úgy látszik mostanában minden hülye megtalál.

2014.01.21. 22:25:49

@petrasp: Ez erdekes. Amugy amit zoldeketbeszelek irt, hogy kupacban allnak a ruhak a nap vegere, az nem azert van, mert tobben dolgoznak az uzletben, es erre szoktak ra a vasarlok, hogy ugyis mindig van aki rendet tesz es ez a dolguk en meg lehetek akar taho is mert en vagyok az ugyfel? :D Marmint ilyen kulturalis kulonbseg az nincsen Magyarorszaghoz kepest? Es a shoplifting az nem gazosabb Angliaban?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 22:26:49

@bpetya75: bocsi, de konkrétan melyik képen látható fa érdekel? mert most megnéztem, három képen is van fa.......ha meg tudnád mondani, hogy hányadik kép..köszönöm!

blackhairlady 2014.01.21. 22:34:12

@diggerdriver: Ez igen:) Az a sok kacsa tojasokon ul eppen es szaporodik?:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 22:35:30

@shakti_rom:
5 nap volt. A 4 éjszakából egyszer szállodában aludtunk, a másik hármon pedig sátorban.
Nagyon nagy élmény volt!

Rengeteg segítséget kaptunk artbrigitta nevű posztolótól, amiért még mindig hálásak vagyunk!

blackhairlady 2014.01.21. 22:37:32

@petrasp: A fiam diakmunkaskent dolgozott a decatlonban, o mindig panaszkodott, hogy szanaszet dobaljak a vasarlok a ruhakat, hiaba van kiakasztra fogasra is a polo meret szerint, biztos hogy az osszeturtet turjak ossze.

Latcho Rom 2014.01.21. 22:37:50

@Kövérmadár [swe]: o az aki azt kivalo camino blogot irta?
Eszak spanyolorszagot meg nem ismerem, csak madridtol lefele, kell majd oda is...egyszer.

Latcho Rom 2014.01.21. 22:40:19

@diggerdriver: Kicsit visszavennel a bolcsessegeidbol talan nyugisabb lenne az eleted itt a blogon. My 2 cents only.

irl: in real life

bpetya75 2014.01.21. 22:43:11

@petrasp:

A harmadik. Az épület ahol lakunk című előtti kép.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 22:43:16

@mojyo: a kupacban állnak a ruhák-kérdésre nem könnyű válaszolni, de a legjobb példa a Primark: egyrészt náluk szinte semmi nincs beriasztózva, másrészt szerintem kétszer annyian dolgoznak (de lehet többször) ott, mint nálunk, más az üzletpolitikájuk, ott az eladók csak hajtogatnak és pakolnak össze az emberek után. nekünk nincs annyi eladónk, így nehezebb rendet tartani, bár akkora árukészletünk sincs, mint a Primarknak, nyilván a rendetlenség sem akkora.
dolgoztam egy londoni boltban, belvárosban, inkább üzleti részen, ott a vásárlók nagyon kulturáltak voltak, a rendetlenség sem volt akkora. Reading is jobb volt, mint mondjuk Leicester.
az, hogy mennyi emberrel dolgozol, nagyban függ, hogy mekkora a forgalmad. Mondjuk a darabszám nem mond semmit, inkább az óraszám a fontos, pl itt több ember dolgozik, de összességében kevesebb órában, mint Mo-n. Itt sok a részmunkaidős.
Tahóság? Talán, de számomra a legnagyobb tahóság az nem az, hogy összeborogatsz mindent az asztalon,hanem az, hogy a próbafülkéből nem hozod ki a ruhát, sőt úgy hagyod bent, ahogyan kiléptél belőle, még ha egy bugyiról/fürdőruha alsóról van is szó.
Nyilván azért vagyunk, hogy kiszolgáljuk a vásárlót, ezzel nincs is gond.
Shoplifting? Mi itt Leicesterben a high risk-be tartozunk, de ezzel meg sem közelítettük a szintén high risk-be tartozó magyar boltokat (vagy legalábbis egyiket-másikat). az emberek lopnak. mindenhol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 22:45:29

@shakti_rom:
Igen, ő az.
Ő segített a vonatjegy vásárlásban is (éjszakai vonat, akkor ültünk olyanon először, szuper volt :) ).

Itt az én bejegyzésem a Caminoról: fettfagel.blogspot.se/2013/09/buen-camino.html
Nyilván a közelében sincs Brigiének, de ha komolyan érdekel a dolog, akkor egy nézőponttal több.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 22:49:14

@blackhair-lady:
Én nem tudom de ahányszor odanézek mindig több van:)))))))))))))))))))
Jönnek utánam.

bpetya75 2014.01.21. 22:51:11

@Babette_:

Nagyon impozáns fafaj. Igen hangulatos fákká tudnak nőni a tagjai. Főleg parkokban meg legelőkön.

@blackhair-lady:

Képzelem :-D

@Muscari:

Oké. Megdumáltuk.

@petrasp:

Csak ha útba esik. Ne vállalj plusz fáradtságot az én kíváncsiságom miatt ;-)

Latcho Rom 2014.01.21. 22:52:05

@Kövérmadár [swe]: csudaszep kepek, na vissza olvasni tovabb :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 22:56:16

@bpetya75: nincs messze, a magas épületben lakunk, szóval nem gond. ha gondolod, küldök neked levelet is...:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 22:56:33

@petrasp:
Mármint úgy érted, hogy mindenhol vannak idióták? :)

@auntbessi:
Én sem adnék zsebpénzt Nórinak... az olyan... fura. Inkább, ha korábban úgy alakult, megkapott mindent, amire vágyott. De nem tudtam volna odadobni neki 1000 koronát vagy 30.000 forintot csak úgy.
Ez nekem kicsit személytelen.

Ha diggeréknek bevált a dolog, egészségükre.

Latcho Rom 2014.01.21. 22:56:53

@Kövérmadár [swe]: nem gondoltam volna hogy muszlimok is caminoznak.
Beszelgettetek veluk?

2014.01.21. 22:59:58

@petrasp: Aha, koszi, very insightful! :) (En nem igazan ismerem igy ezt a bolt kultura dolgot ilyen szinten, en boltba jarni is utalok :D), De azert erdekes igy elgondolkodni rajta... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 23:00:35

@shakti_rom:
Én sem hittem volna.
Nem, csak egy padon ültünk és hallottuk, hogy két férfival beszélgetnek angolul.
Érdekes, hogy pont ellentétes benyomást keltették, amit a szomáliaiak. Ég és föld a kettő (arabok és szomáliaiak, nem is kevés konfliktus van közöttük).

Latcho Rom 2014.01.21. 23:02:16

@Kövérmadár [swe]: ergo lehettek kereszteny arabok is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 23:05:38

@Kövérmadár [swe]: Te Madár ne basszál fel.
Én dolgozom nálam a számla hogy kéne csinálnom?
Máá oda is dobom neki.
Gratulálok.
Ha akar valamit és belefér a keretbe megkapja de az az alap hogy adok neki pénzt a mindennapokra nem?
Mindenki meg van hülyülve.
Magyarázzatok még bele néhány dolgot.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 23:09:18

@mojyo: még otthon, 2011-ben vettünk fel néhány embert csak kifejezetten karácsonyra, leginkább a próbafülkébe segíteni. az egyik kislány a második nap sokkos állapotban közölte, hogy Ő soha nem gondolta volna, hogy az emberek ilyenek....milyenek??? hát ilyenek: és kinyitotta az egyik próbafülke ajtaját, ahol egy halom ruha volt összehányva, de a lehető leggusztustalanabb módon.
ja, és persze gusztustalanságokat is csinálnak, ami még ennél is undorítóbb.
vásárlóként nem figyelsz erre, és ezzel, ahogy mondtam nincs is baj.
és Mo-n való igaz, a kiszolgálás színvonala nem jó, de van az a mondás, hogy amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 23:09:51

@shakti_rom:
Nem hiszem.
Nem vagyok járatos a különböző szokásokban, láttam már sok keresztény arabot Svédországban, de ők nem hordtak burkát. A Caminon látott két nő viszont teljesen hagyományosan be volt öltözve, ha nem is vérmuszlim módi szerint (még a szemüket is eltakarják valami méhészsisakkal), de csak az arcuk látszott. Szerintem keresztény nem hordana ilyen ruhát.

Remekül beszéltek angolul, látszott rajtuk, hogy tanultak, műveltek.

2014.01.21. 23:10:06

@diggerdriver: nalunk kozos bankszamla van. Igy nem jon senki se meztelenul tuntetni a hazunk ele.

Latcho Rom 2014.01.21. 23:11:16

@diggerdriver: adj neki oda minden penzt, o a haz asszonya, s o adjon neked zsebpenzt.
Csinalja a szamlakat is - ha jol veszem ki az irasaidbol meg nem dolgozik, ideje- ereje megvan ra.

Igy megy ez a jolfesult kapitalizmusban, power to the woman.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 23:12:00

@Kövérmadár [swe]: senkit sem akarok megbántani, mert belőletek, vásárlókból élünk, de azért van olyan nap, amikor egy vállfával is simán darabokra tudnám szaggatni egyik-másik kedves kuncsaftot, persze nem teszem. de van olyan nap..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 23:12:10

@petrasp: Mikor kijöttünk és mentünk vásárolni én mindig visszatettem a polcra amit levertek.
Az asszony nem kicsit nézett hülyének.
Aztán leszoktam róla.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 23:13:03

@diggerdriver:
Nem akarok sem beleszólni, sem ítélkezni. Ha nálatok ez a szokás, akkor nincsen benne semmi rossz.
Mi sosem így csináltuk, de abban sincs semmi rossz.

Peace & Love

El is teszem magam holnapra...

@shakti_rom:
Ha érdekel még a téma, akkor holnap állok rendelkezésedre (vagy az FB-n) :)

Jó éjt mindenkinek!

Latcho Rom 2014.01.21. 23:13:10

@Kövérmadár [swe]: Kopt arab nok eleg sokat takarnak magukbol, de minden lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 23:14:16

@shakti_rom:
Nézd, az hogy te minden dugás után odateszed a feleséged éjjeliszekrényére a fizetésed az a te dolgod. A megszokás nagy úr. Mindkét részről...

Latcho Rom 2014.01.21. 23:18:31

@diggerdriver: No comment, illetve
Vallvonas.

2014.01.21. 23:18:45

@petrasp: Aha, hat ezt elhiszem... mondjuk azert vasarlokent is eszre lehet ezeket venni, mint mar emlitettem, utalok boltba jarni :D

mommmmo 2014.01.21. 23:19:56

@petrasp:
Szia reszletezned hogy lehet gusztustalanul egymasra hanyni a ruhat? Csak nehogy veletlenul ugy csinaljam.
Amugy vessetek meg, de imadtam a Primarkot. Ahogy az a sok arab, indiai meg szomali meg lengyel csaj tepert at egymason a ruhasdobozok mellett. Mindig visszhangzott a fulemben a dzsungel konyvebol az "egy verbol valok vagyunk " cimu dal, ahogy en is tepertem:) Mint egy lelkesito indulo.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 23:31:38

@mommmmo: gusztustalanul? pl amikor leveszed a nacit, de úgy, hogy kifordítva kerül le rólad, és az egyik lába szára még vissza is van csúszva, a bugyiból kilépsz és a földön hagyod (mindezt több bugyival), minimum minden ruha kifordítva landol a földön, a fogasokat persze rádobálod, szóval ruha-fogas-ruha, majd, hogy mutasd a segítő szándékot, a melltartót biztos ami biztos rátekered az egyik vállfára, de persze nem arra, amiről lejött..leggusztustalanabb mégis a kupac bugyi/fürdőruha. és mindezt a földön hagyod, és távozás közben még rá is lépsz.
Oké, mi ezért vagyunk a boltban, na de tényleg EZÉRT??
:)

nyuszigonosz 2014.01.21. 23:35:24

@petrasp: Atyaisten. Na én nem szeretnék ilyen helyen göncöt venni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 23:39:16

@charlieharper (UK, de nem London!): A ruhahajigálást, de Digger már leírta az egyik lehetséges verziót.

Muscari 2014.01.21. 23:39:28

@petrasp: en mar azt vizionaltam, hogy szo szerint leokadtak a ruhakat. Most megnyugodtam :-)

Egyebkent mikor e eloszor meglattam azt a sok ruhat a foldon, nagyon elhultem. Hogy nap vegen terdig gazolsz bennuk... Na, az gaz. Mas meg azt probaljja fel es veszi meg. Brrrr.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 23:40:34

@petrasp: Szerencsére a férjednek nincs igaza abban, hogy csak a kínaiaknak sikerül :). Az olasztanárom pld. olyan jól beszél magyarul, hogy ha én feleannyira fogok tudni olaszul nagyon-nagyon elégedett leszek :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 23:42:12

@Taxomükke: Így van, ez alól csak egy kivétel van, ha emiatt a gyerekek mondjuk hátrányt szenvednek.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 23:42:52

@nyuszigonosz/D/: hát, márpedig ha nem a Pradaban vagy a Gucciban vásárolsz, vagy valami más fullos helyen, akkor az összes ruha ilyen helyről kerül a szekrényedbe..:)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 23:45:16

@Muscari: :)
nem akarom lerombolni a nyugalmadat, de az emberek mindenféle dolgokat hagynak a próbafülkében. MINDENFÉLE dolgokat. ez mondjuk itt nem sokszor fordult elő, és leginkább kisgyereknél, de Mo-n, főleg az elején...az, hogy egy időben az volt a menő, hogy a fülkében szexeltek, még a legkevesebb...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 23:45:38

@petrasp: Szerintem a magyaroknak van. Vagy én járok jó helyekre :). Eszembe jutott az angolok vásárlási szokásairól egy jó kis limonádé-sorozat, Sophie Kinsella Boltkóros regénysorozata. Hát abban muszlim nő talán nem is szerepel, a vágyott, kis szériás cuccot egymás kezéből kitépő angol csajok annál inkább. Na jó, ez szórakoztató irodalom, de talán valami köze van a valósághoz.
Én mondjuk talán összesen három évet, ha bírtam a kereskedelemben. Menekültem a vevőktől :)).

nyuszigonosz 2014.01.21. 23:50:12

@petrasp: Szerencsére nem. :-))
Nem Angliában élek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 23:52:16

@petrasp: Még a legkevesebb??? Te jó ég, még mit csináltak ott? Illemhelynek használták?

2014.01.21. 23:52:41

@Chang Yai (Burma/Thailand): 'ha lakást akarsz venni, igazolnod kell, hogy külföldről származik a pénz, akkor is, ha ezer éve legálisan dolgozol Thaiföldön és ott adózol, ki kell vinned a pénzt és átutalni külföldről'

Nem semmi. Tenyleg nem csak a nyugati burokratak hulyek.

auntbessi 2014.01.21. 23:55:02

@charlieharper (UK, de nem London!): latod mennyi kellemetlensegtol ovod meg magadat es a csaladodat is, radasul nem a kozepkorban vagyuk, jo hogy nem mindjart verne is az asszonyt csak hogy tudja hol a helye
kulonben meg felteszem a heti 80 poundsos feleseg napi 24 oraban ugyel, szoval maradjunk mar az apropenzzel

auntbessi 2014.01.21. 23:55:15

@Kövérmadár [swe]: nem arrol van szo, hogy mit vehet meg ferj/feleseg vagy mit nem, de hogy a tarsamat kb cseled sorba kuldjem csak mert nincs fizetos munkahelye az egyszeruen felhaborit
es ha tortenetesen elfogy a 80 font vagy annal dragabbat szeretne venni, mondjuk egy porszivot, akkor konyorog a ferjnek vagy mi, szepen ker ra?
feltalaltak a joited accountot
egyebkent meg a gyerektamogatst miert nem a feleseg kapja, ha mar o neveli a gyereket, mondjuk ez sem az en dolgom, nekem 8
de attol meg verlazito, hogy vannak notarsaim, akik ilyen szinten elnyomottak

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.21. 23:55:18

@zöldeketbeszélek: volt, aki annak, volt aki poénból szétkente a végterméket a falon (az mondjuk sperma volt), vagy belerejtette egy táskába....

nyuszigonosz 2014.01.22. 00:01:11

@petrasp: Nem ezt látom az üzletekben, ahová járok.
Ha mégis le van valami csúszva az akasztóról, pillanatokon belül már nincs ott és kész.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 00:02:39

@Whave: "Meg amugy szeretnek osszesporolni egy onreszre valo penzt, hogy ne kelljen eletem vegeig idiota landlordokkal kuzdenem, es ilyen esetekben mar hatvanyozottan hasznos egy toshl.
"
Haha, ne spórolj, pár nappal korábban megtudtuk már, hogy hülyeség a lakásvásárlás külföldiában.Tessék csak szépen bérelni élethosszig... :D

2014.01.22. 00:04:05

Atyaeg, boeee! Az ilyen humormagazinokban voltak regen ilyen tanacsok, zarkozz be a probafulkebe majd kiabalj ki, hogy "he, nincsen papir" :D De az csak vicc volt b*zmeg....

Te Petra nem akarsz ilyenekrol blogot irni? :D Amolyan bulvarosan borzongatoan szorakoztato volna :D

2014.01.22. 00:04:39

@élhetetlen: 'Azt mondtam, ahhoz kell szerencse, hogy legyen egy olyan ismerősöd, aki pont ezen a területen tud segíteni.'

En meg azt mondtam, hogy hiaba van barmilyen ismerosod, ha nem akar neked segiteni, mert nem gondolja hogy te vagy a megfelelo ember a feladatra. Peldaul en most rogton megmondom neked, hogy ha te az ismerosom lennel, es en tudnek valamilyen munkarol, tutira nem ajanlanalak be teged, mert egy kotekedo kocsognek tunsz! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 00:13:54

@Mirjam2: És mi van, ha ügyészt keresnek :)? Vagy bulvárújságírót :))?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 00:16:37

@nyuszigonosz/D/: Én még a Tesco-ban sem láttam ilyet. Elhiszem, hogy Petra jól kifogta, én még sehol sem tapasztaltam vásárlás közben, hogy a próbafülke gusztustalan lett volna. Pedig hétvégéken pld. a C&A és az Orsay (Újpesten) rendesen tele szokott lenni, sőt, karácsony előtt a vevők gyakorlatilag egymásnak adják a próbafülke 'kilincsét'.

2014.01.22. 00:53:40

@zöldeketbeszélek: Ertem mire gondolsz, de ugy erzem hogy ha nem szimpatikus neked valaki, akkor sem akarsz neki segiteni ha egyebkent tudnal. Pont ezt irtam az eredeti kommentemben, hogy nem eleg 'szerencsesnek' lenni, akkor leszel 'szerencses' ha jo benyomast teszel a korulotted levo emberekre. Ez alol nyilvan vannak kivetelek, pl. ha megnyered a lottot.

Mas tema: Digger 80 fontja nem hagy nyugodni, lehet hogy velem van a baj, de nem tudom megerteni mi a gond a fix osszeggel. Diggereknek tradicionalis csaladformajuk van ahol a feleseg nem dolgozik. Igy miert lenne korlatlan hozzaferese a bankszamlahoz? Nem jut eszembe magyar megfelelo, de 'you can't have it both ways'. Ha csak en dolgoznek, biztos hogy nem adnek a ferjemnek korlatlan hozzaferest a bankszamlahoz, milyen alapon? Nem ertem hol az elnyomas - ugy tudom Digger felesege onallo, ertelmes no, ha akarna, kereshetne maganak munkat, ha pedig nem akar, az az o dontese illetve a csalad kozos dontese. Ez nem olyan mint pl. itt Szaudiban ahol sok csalad megtiltja a noknek hogy dolgozzanak, stb.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 00:56:03

@Muscari: Tudnál valahová közeli képet felrakni arról a fáról? Nagyon érdekelne a dolog. Szakmai ártalom. :)

@Babette_: Ezeken a különbözeteken én is mindig elgondolkodok...

@auntbessi: Eddig oké, más a szemléletük, más a motivációjuk a különböző népeknek.
De ugyanazért a munkáért miért kap itthon kevesebbet Fix Y, mint kint...
Uniós árak mellett uniós mértékű hazai bérért dolgozva, valószínűleg sokan nem cuccoltak volna ki máshová.

(Ennyi fért a mába. Sokat írtatok, érdekes a téma, kevés az időm :) )

Latcho Rom 2014.01.22. 01:00:52

@Mirjam2: vegyen el teged akkor a dig :))

Mi az hogy nem dolgozik? mos, foz, takarit, gyereket nevel, teljesen egyenrangu ezzel a macso videki ganeval, aki az otthoni csaladi mintajat, a huszadik, tizenkilencedik szazadbol importalta londonba.
Nem tradicionalis, idejetmulta, nem gondolod?

Nem maradnak igy, nem aggodom ertuk :)

morgo1229 2014.01.22. 01:07:08

@shakti_rom: dowtoniak nalunk is csaladtagok. De csak a csengetett mylord utan. Azt szeretitek ? Gosfold park ?

Latcho Rom 2014.01.22. 01:08:22

@morgo1229: gosfold igen, a mylord kimaradt.

morgo1229 2014.01.22. 01:13:07

@Mirjam2: en nem tudnam egy percig se elviselni, hogy penzt a parom adagolja nekem. Nem csoda, hogy egyedul vagyok :-)

2014.01.22. 01:20:56

@morgo1229: De ha nem tudnad elviselni, akkor lenne megoldas: elmennel dolgozni. Nem Afganisztanban laknak Diggerek, hanem Londonban! A legtobb embernek 'adagoljak' a penzt, nekem pl. a fonokom adagolja havonta, ha meg nem lenne munkam, akkor a Jobcentre adagolna hetente a 70 fontot stb. Az szerintem nem fair hogy nem dolgozik valaki de kozben legyen korlatlan hozzaferese egy bankszamlahoz. Ha en elveszitenem a munkamat, tutira nem adna nekem a ferjem korlatlan penzt, hanem megbeszelnenk hogy mi az amire feltetlenul penz kell, es persze elvarna tolem hogy ezerrel munkat keressek. Nyilvan Diggereknel ez utobbi nem elvaras, nekik mas eletformajuk van ami bevalt nekik.

2014.01.22. 01:23:22

@morgo1229: A Csengetett m. nagyon jo, nekem megvannak a DVD-k! Downt. A. szerintem messze nem olyan jo.

morgo1229 2014.01.22. 01:24:23

@shakti_rom: sok dowtonos storyline a rang mylordbol van. Nagyon ajanlom!

Latcho Rom 2014.01.22. 01:27:50

@morgo1229: ok, majd. Kik a szineszek?

adagolni kenozsirt szokas, nem zsebpenzt a parunknak,de ez bivalybasznadon bevalt.

morgo1229 2014.01.22. 01:30:02

@Mirjam2: nekem is mind megvan! Nekem picit ilyen komforting cucc. Na, ha azt betesszuk akkor latszolag minden rendben van. :-)

2014.01.22. 01:31:18

@shakti_rom: Nem akarok itt a Digg. szoszoloja lenni, majd kepviseli o a sajat erdekeit, nem feltem :). Lenyeg az hogy mindenkinek az ertekrendje mas. Pl. a ferjem meg en nem hiszunk a hagyomanyos ferfi-noi szerepekben. Ennek megfeleloen mindketten dolgozunk, marmint a hazon kivul penzert, es kozosen csinaljuk a hazimunkat. A ferjemnek nem (illetve nekem sem) lenne oke hogy ne dolgozzak a hazon kivul, meg nekem sem lenne oke az ha o nem csinalna hazimunkat. Nyilvan vannak 'tradicionalis' csaladok ahol ez maskepp van, ok ezt valasztottak.

Latcho Rom 2014.01.22. 01:33:01

@morgo1229: irod "nalunk is". hat megsem vagy egyedul?

sherlock H.

morgo1229 2014.01.22. 01:35:03

@Mirjam2: ugy tunik nagyon nyitott vagy meg ilyenek. Megis ugy erzem szeretned tudni o miert nem dolgozik.

2014.01.22. 01:35:10

@morgo1229: Erdekes, ezzel en is pont igy vagyok! :)

Latcho Rom 2014.01.22. 01:36:27

@Mirjam2: gyerek nincs? ha mar felnott ki maradt vele?

digi valamit makogott a szex es az adagolas osszefuggeserol, ugyhogy nem kell tobb kamu duma a reszerol, raadasul nem ez volt az elso ilyen gyoker kirohanasa..

morgo1229 2014.01.22. 01:38:02

@shakti_rom: holnap referalok. igerem. Sajnos mostanaban egy paran meg is haltak. Marmint a szineszek.

2014.01.22. 01:40:14

@morgo1229: Alapvetoen semmi kozom hozza, de ha mar igy felmerult, nekem ugy tunik hogy neki megfelel ez a helyzet tehat hogy otthon van es 'zsebpenzt' kap, nem az derult ki szamomra hogy el lenne nyomva, de lehet hogy tevedek.

2014.01.22. 01:47:52

@shakti_rom: Nekunk nincs gyerekunk - ez egy hosszu tortenet amibe inkabb nem mennek bele (lenyeg az hogy nem azert nincs mert nem akartunk). De ha lenne gyerekunk, ugy kepzelem el hogy legalabb az elso evben megprobalnek otthon maradni vele, akkor ha mindenkeppen egy fizetesbol elnenk egy ideig, engem nem zavarna ha fix osszeget kapnek havonta. Sot szerintem inkabb ugy ereznem, mintha fizetest kapnek es nem csak ugy kozvetlenul a ferjem penzet hasznalnam... De mindenki mas nyilvan. Oszinten szolva, en alapvetoen nem ereznem jol magam egy olyan helyzetben ha nem lenne 'sajat' jovedelmem. Ezt nem ertekiteletkent mondom, vannak akiknek ez bevalik, nekem nem valna be, ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 01:52:02

@Kövérmadár [swe]: "Inkább mondanék 30-45 évet. Ha tévedek, azzal mindenki jól jár :)" Nem biztos.Lehet az simán 60-80 év is... :-(

morgo1229 2014.01.22. 01:56:55

@Mirjam2: jo a tema de muszaj lelepnem. remelem a rolo a gyerekprojekten nincs total lehuzva

M. Péter 2014.01.22. 02:31:26

@Taxomükke: Egyik tanárom orosz hadifogságban volt a 2. világháborúban, és ő mesélte, hogy a táborban a dohányosok még az amúgy sem bőséges élelemiszeradagjukat is elcserélték cigarettára.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 02:44:34

@petrasp: Asztaqrva... :D Nem t'om, én általában visszarakok mindent a helyére, vagy összehajtogatom, legalább nagyjából.Nálam alap, hogy mindent úgy hagyok, ahogy, ahonnan elvettem.Persze igaz ez olyan helyen is, ahol rendetlenséget találok (nem boltban).Ott a disznóolat igyekszem megtartani... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 02:47:10

@Muscari: Hát ja.Nem tudom, nem vagyok nő, de pl. bugyit, fürdőruhát, azt simán csupasz sunára húzzák fel próbálni, vagy van azért alatta valami? :D
Szerencsére elég ritkán járok ilyen helyeken, az asszony elég jól tud venni nekem is dolgokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 02:59:21

@geegee: De ha már felmerült: én manuszként úgy veszek alsógatyát, hogy megnézem kábé a méret jó, mert úgy is nejlonba van csomagolva.Vagy van valami karton rávarrva, és akkor széthúzom a derekánál.De eszem ágába nem jutna felpróbálni...Majd veszek egyet, hazaviszem, felpróbálom.Ha nem jó, akkor így jártam, jó lesz géprongynak.:D Ha jó a méret, akkor visszamegyek és veszek még 10 darabot.És akkor egy évig le van tudva.Igaz, sose szoktam nem tudom milyen flancos alsógatyákat venni vagyonokért.Nem látom értelmét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 03:09:35

@Mirjam2: Atyaisten... Nálunk történetesen még csak a nejemnek van munkája, de közös a banxámla.Eszünk ágában nem lenne kitiltani a másikat róla.És mondom ezt úgy, hogy fordított esetben is ez lenne.Ha ennyire nincs bizalom a két ember közt, akkor megette a fene rég...Már bocs.Persze van olyan, hogy látom a netbankban, hogy van ott egy nagyobb összeg elköltve és rákérdezek.De nem elszámoltatásból, hanem csak hogy tudjam.Vagy akár a nejem kérdez meg engem.És történetesen én vagyok a spórolósabb és én vagyok az, aki figyeli a költségeket, havonta, vagy évente.

Vagy mi van, ha épp egy nagyobb közös költségbe ő szalad bele (aki ki van tiltva az egyetlen banxámláról)? Mondjuk tankolni kell az egyetlen, családi autóba...Nem is értem igazán, ez hogy működhet.(Teszem hozzá, hogy mi szinte nem használunk semmi készpénzt, mert minek, erre való a bankkártya.)

Mondjuk itt a svédek, még házasságban is képesek két külön kasszán lenni, vendéglőben külön fizetni a kajájukat, a rezsit két pénztárcából összedobni, egymást meghívni kajáldában és elvárni a visszahívást,...őrület.Persze ha csak friss élettársi a kapcsolat, akkor aszondom oké.De egyébként... persze lehet hogy mégiscsak mi vagyunk a csodabogarak... :D

skye8 2014.01.22. 03:48:03

Petra sok sikert kivanok tovabbra is, es minel kevesebb rendetlen probafulket :)
tetszett az irasod,kiegyensulyozott szemelynek tunsz.
merre tovabb ha egyszer elhagyjatok angliat?milyen lehetosegeitek lennenek?

2014.01.22. 03:54:20

@Kövérmadár [swe]: Ja, az jó kis túra lehetett! :)

@auntbessi: Sztem januárban ilyesmiért nem érdemes meztelenül tüntetni, megfázol...

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha Walmart tulajdon akkor Asda-ban kell vásárolni! Részvényeim vannak ugyanis, igaz Walmart, USA :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.22. 04:33:28

@blackhair-lady: iskoláról meg egyebekről írhatnál egyszer :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.22. 06:40:48

@shakti_rom: persze, arra is fizetnek valakit, hogy az ebédlőben meg a vécében összetakarítson az emberek után, de mégse köpködöm a földre a csontokat meg hugyozom körbe a vécét :-/ minimális tisztelet mások iránt meg egy kis igényesség, hogy ne legyen szemétdomb a saját környezetünkből, ahol mások is megfordulnak :-/

paff63 2014.01.22. 06:57:24

@petrasp: Köszi a posztot! Mindig jó mások történetét olvasni, minden helyzetből lehet tanulni szerintem. Én is UK-ban koptatom az aszfaltot egy ideje...kisebb kitérőkkel, talán egyszer majd tollat, azaz keyboard-ot ragadok.
Az első dolog még a legelején nekem is a földre ledobált ruhák halma volt, amin fennakadtam. Én mindig visszakasztom, visszateszem a vállfára, és/vagy leadom a próbafülkés kollégának, etc. Bugyit banyek nem is próbálok, és azt csak egy bizonyos helyen veszem 3 db-os csomagban...max ha fürdőruháról van szó.

Minden esetre ez alapján új értelmet nyert számomra pár ismerős intése, hogy az új ruhát először ki kell mosni. Sosem voltam ugyanis híve a dolognak...

Én már nem a sűrű Londonban, de még mindig elérhető távolságra vagyok onnan. Későbbi terv még inkább kiköltözni vidékre. Kiderül majdan merre sodora... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 06:57:58

@cougarcat:
Nagyon jo vokt, mennenk vissza! :)

@geegee:
Azert csak nem. OK, a nagyapainknak nem volt mas; a szuleinknek sem sok; mi szemermetlenul csesszuk el; a gyerekeinknek meg lehet eselye. Tul sok a politikus, tul keves a foka... 8)

@auntbessi:
En sem csinalnam igy, de ha nekik bevalt?
Ha az asszony utalna, tenne ellene. Ha nem tesz, akkor igy jo neki is. Lehet burkat is hordat vele diggy ;)

tanato 2014.01.22. 07:10:41

@petrasp: Elnézést ha már megírtad volna,de a férjed milyen egyetemet végzett el Magyarországon?Nem olvastam el az összes hozzászólást.

2014.01.22. 07:18:11

@geegee: ezert sem probalok boltba menni vasarolni. Online vasarlas egyenesen a raktarbol. Ha meg meretben nem jo, visszakuldom. Ido sporolas.

2014.01.22. 07:25:22

@auntbessi: nem tudom es nem is akarom tudni, hogy mennyi penze van Diggereknek. De ha a lakber es egyeb kitseg kifizetve, nagy bevasarlas megvolt, metroberlete van es ennyi penz marad hetente az issz keresetbol, akkor nincs tobb a felsegnek koltenivaloja. Diggernel is kell hogy legyen valamennyi penz egy heten es gondolom sporolni is akarnak. Ok igy osztjak be. Nyilvan nem arrol van szo, hogy ehezik vagy nincs ruhaja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.22. 07:36:15

@diggerdriver: sose értettem, mire jó egy autós táska....

2014.01.22. 07:41:12

@Babette_: belerakod az autopapirjait, ami aztan megy a kesztyutartoba vagy az ules al.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 07:47:22

@Mirjam2: "Diggereknek tradicionalis csaladformajuk van ahol a feleseg nem dolgozik. Igy miert lenne korlatlan hozzaferese a bankszamlahoz? Nem jut eszembe magyar megfelelo, "

Az az érdekes, hogy valójában a tradicionális családmodellnél, ahol a férj dolgozik, az asszony vezeti a háztartást - legalább is a készpénzes érában még így volt - a férj hazaadja a keresetét, amit az asszony oszt be. Tehát a kereső férj kap 'zsebpénzt' az asszonytól, nem pedig fordítva. És ha belegondolsz, ez nagyon praktikus volt. Természetesen a férj nem járt bevásárolgatni az asszonnyal. A feleség fizette ki a számlákat, járt a piacra, boltba, henteshez, intézte a gyerekek körüli teendőket, stb. A saját igényeire is költött pénzt. A férjnek meg kiadta a szivarra valót.

Nem volt külön bankszámla, meg közös bankszámla, meg közös kártya, etc. Egy családi költségvetés volt, amit a nő - a pénzügyminiszter -kezelt.

Ilyen értelemben, európai szemszögből, Diggerék modellje egyáltalán nem hagyományos, de az lehetne, ha muszlimok lennének :))).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 07:47:44

@Mirjam2:
Korlátlan hozzáférése van a kártyámhoz.
Nagyobb tételeket megbeszélünk és vagy megvesszük vagy nem.
A mienk egy jól müködö bevált rendszer.
Soha nem volt még probléma belöle és könnyebben átlátható mintha mindenhol kártyával fizetne.
Na de hülyék mindig vannak akik a saját dolgaikat tartják egyedül üdvözítönek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 07:52:13

@shakti_rom:
Mondtam már tedd a pénzt a szokott helyre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 07:55:23

@geegee:
Felpróbálja?
Én fel szoktam az asszonyét.
:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 08:00:07

@Babette_:
Én se. Nem használok autós táskát.
Ez viszont kellett.
:)))))))))))

2014.01.22. 08:36:21

@zöldeketbeszélek: ez egy emeletes BAROMSAG. Semmi sem JAR, csak az van, amit magadnak megkeresel. Meg az etel sem JAR, ha nincs ra penzed, nemhogy a luxus, a legalis drogok.

Pontosan ez a hozzaallas vezet a devizahitelre vett autohoz, a plazmatevehez, es a havi eldohanyzott 20.000 forinthoz, es pontosan az ilyen NEKEMJAR megerositesek miatt hiszi az eladosodott magyar ember, hogy mindenki hibas, abankokazallamazsidok, csak o nem, aki akkoris cigire kolt, ha epp a villanyszamlara mar nincs penz.

Ha valakinek az jelenti a vegetalasbol valo kilabalast, a szemelyes luxust, hogy elcigizi-elkavezza a minimalbert, ahelyett h beiratkozna egy huszezer forintos nyelvtanfolyamra, az sajat magat teszi meg csicskava, es ne sirjon.

A vilagon semmi sem jar, csak az "elj-a-manak" mentalitassal elok pofaja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 09:07:40

@charlieharper (UK, de nem London!):
Diggert ismerve arra hajt, hogy ne legyen ruha a felesegen ;)

@Whave:
+1
(habar en is a manak es a jovonek elek; a multat elutasitom :) )

2014.01.22. 09:08:57

@geegee: hagyjuk mar ezt a bizalmi dumat. en pl nem nyitok kozos bankszamlat, mert rontana a credit ratingemen, ami szamitani fog, ha hazat akarunk majd venni. vannak am praktikus szempontok is.

2014.01.22. 09:11:48

@Kövérmadár [swe]: engem nem erdekel, ki el a manak, de aki elbssza a penzt, az ne is sirjon, hogy nincs.

aki dohanyzik, ne sirjon, ha tudorakos lesz.

aki qrvanak all, ne sirjon ha...

ha valaki eldohanyozza a minimalberet, es kozben boldog, neki ennyi eleg, nem panaszkodik, nincsenek elvarasai, ALDAS RA!

ideje lenne elkezdeni felelosseget vallalni a cselekedeteinkert, ennyi.

2014.01.22. 09:15:02

@Whave: hogy tud egy kozos szamla rontani a credit ratingeden, ha nincs overdraft es sima szamla, nem hitelkartya, stb?

2014.01.22. 09:18:29

@charlieharper (UK, de nem London!): ugy hogy egyes cegeknel (equifaxnal nem lattam ilyet, de experiannal pl igen) szamit a szamla kora is pl, ami uj lesz, ha joint accountot nyitok. vagy pl ha a masik fel nem annyira tudatos a penzugyekben, es veletlenul atviszi minuszba ho vegen a szamlat par fonttal, mar szamithat. szerintem a legtobb creditratinghelp oldalon ottvan h take extra care for joint accounts.

2014.01.22. 09:24:17

@Whave: de a regi szamladat nem zarod le (illetve en csak azt szoktam lezarni, amit tenyleg le kell, mert rossz a szolgaltatas vagy draga), lesz egy uj plusz bankszamlad, ami kozos.
Egyebkent ezt nem is ertem, igaz nem vagyok otthon "retail banking"-ben. Ha beertem megnezem

2014.01.22. 09:24:43

@Whave:

Vagyis meg kell felelni a gazdi elvárásainak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 09:51:09

@Whave:
Teljesen egyetertek ezzel!

En csak azt mondom, hogy jo megtalalni az egyensulyt a teljesen racionalis, jovobe tekinto nezopont es a manak eles kozott. Nagyon fontosnak tartom a takarekoskodast, mert sosem lehet tudni, de ha mindig csak a jovore gondolok, kihagyom a jelent.

Tudom, hogy hiba lesz autot vennem hitelre, de csak akkor teszem, ha a megtakaritasom elerte az "elso szintet". Utana auto, majd johet a kov. szint. Ha az is kesz, akkor lehet haz. Es igy tovabb...

Nem tokeletes, de jobb, mint meginni vagy elszivni a penzt.

2014.01.22. 09:52:29

@lexrex: te megis, mi a tokomrol beszelsz? :)

2014.01.22. 09:56:41

@Kövérmadár [swe]: ja nem is vitatkozom veled, csak ugy reagaltam :)

es nem okvetlenul hiba hitelre autot venni, ha tudod, hogy hogy alakul majd a torleszto, hallottal mar a kamatrol eletedben, kiszamoltad honapokra elore, hogy menni fog akkoris, ha valtozna a kamat, stb.

En szivem szerint bevezetnem azt a rendszert, hogy ha kell X osszeg hitelre, akkor kap az ember par matekfeladatot, ahol pontosan annak az osszegnek a mindenfele kamatos kamatait es esetleges elmozdulasait es azok hatasait ki kell szamolgatni, 3-5-10 evre elore, amit fel akar venni.

Ha nem tudja megoldani, akkor mehet a 'csaba, varja szepen meg, amig osszegyulik az autora a penz, nem neki valo a hitel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 10:07:34

@Whave: Neked is jó reggelt.

Nem kell egyébként sarkítani. Egy szót sem írtam plazmatévéről meg felhalmozott banki tartozásokról. Félreértesz.

Az alapvető takarmányon kívül, amivel az igaerődet fenntartod, hogy a gazdád földjét felszánthasd, azért az embernek valami pluszra is szüksége van. Van, akinek egy egy doboz cigi/nap, van, akinek egy 2-3 jó, erős kávé/nap.

Oké, a cigi most már olyan drága, hogy tényleg az ukrán csempészáru az, amit még úgy lehet megvenni, hogy nem a havi vízdíjat füstöli el az ember. De ez akkor sem provident hitel plazmatévére.

2014.01.22. 10:14:08

@Whave:

Én meg mindenkit, aki valamilyen okból a hatóság látókörébe kerül, az első kihallgatáson tesztelnék. Elé tennék egy papírt, és felszólítanám, hogy írja le, mi a különbség a történeti-, a törvényi-, és az általános törvényi tényállás között. Ha nem tudja, mehet a pi...ába, és alapból kap 5 évet. A sittem majd megtanulja.

Úgy látom te valami felhőkarcoló tetején élsz, a felhők fölött. Nem látod az alattad elterülő világot. Ha van lift, néha gyere le.

2014.01.22. 10:16:47

@zöldeketbeszélek: nem, de a hozzaallas, ugyanaz.

Tobben is leirtak itt elottem, hogy mi az a pontos szitu, amirol beszelek, es amit felreertesz.

-Jaj nincs penzem, jaj nincs semmink, jaj nem tudom a szamlakat befizetni, az a rohadt "mindenkimas" jol atvert minket, szegeny embert! - es kozben kifujja a cigifustot. Ez az a hozzaallas, ami a provident hitelhez vezet, hisz nehogymar ket honapig ne logjon a bago a szajabol, inkabb felvesszuk 250% THM-re a zsetont, aztan majd sirunk hogy rohadtbankok.

NEM FOGOM FEL, hogy ezt a hozzaallast hogy lehet vedeni, barmilyen szinten. HA NEM TEHETED MEG, akkor ne vedd meg! Ez barmire igaz. Ha megis megveszed, akkor utana kussolj, es legfokeppen ne mast hibaztass. Ha masfel millio forintot keresel, akkor nyugodtan szivj el napi ket dobozzal, ha ez a vagyad.

Es mint fentebb is irtam: aki boldog a rabszolgaletben dohanyozva, es nem panaszkodik, az az o dontese. Aki nem, de nem fogja fel, hogy a sajat godret melyiti ahelyett, hogy meghuzna x ideig a nadragszijat es esetleg kepezne magat, az pontosan ebbe a rabszolgaletbe valo, rinyara pedig semmi oka.

Ettol meg tovabbra sem jar SEMMI. Lehet ugy gondolni, hogy jar, de attol meg kapni nem fog semmit.

2014.01.22. 10:20:13

@lexrex: igazad van, sokkal jobb modszer volt, hogy minden penzugyi ismeretet nelkulozo, minimalberre bejelentett embereknek huszmillios lakashitelt adunk devizaalapon, es eladositunk egy generaciot, a hozzaertes teljes hianyat kihasznalva.

Milyen idiota nem kepes egyeterteni azzal a gondolattal, hogy nem veszunk hitelre autot-lakast-plazmatevet, ha azt se tudjuk, hogy a masodik havi torlesztot mibol fogjuk befizetni? Magyarorszagot elnezve, sok ilyen van. Te is neha kimaszhatnal a 20km mely godorbol, es megleshetned, hogy mennek a dolgok a valo vilagban.

2014.01.22. 10:25:33

@zöldeketbeszélek: Lehet, nincs ezzel semmi baj. En csakis az ongondoskodasban hiszek, abban, hogy magamra szamithatok, nem az allamra vagy barki masra, es hogy a magam sorsanak a kovacsa vagyok. Ha a hozzaallasombol, gondolkodasombol adodoan szar helyzetbe kerulok, azert csakis en vagyok a felelos, es egyedul en valtoztathatok rajta, nem mutogatok masokra.

Es felfogom, hogy semmi sem jar, hanem az van, amit megkeresek magamnak. EN. Ha tobbre vagyom, megprobalok tobbet keresni igy vagy ugy (ahogy jelenleg is teszem, nem vagyok elegedett teljes mertekben, ezert praktikus tanfolyamokat kutatok es uj allas utan nezek). Ha nincs eleg penzem, akkor pedig feladok valamit, sporolok valami mason, nem nyigok.

Ez pontosan ennyire egyszeru.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 10:47:08

@petrasp:
Nagyon tetszett a posztod, mindkettőtöknek sok sikert kívánok, és kínálkozó lehetőséget, hogy megtaláljátok a megfelelő letelepedési helyet.
Gondolom a végcél valahol a család közelében lesz valahol (írtad sokfelé vannak rokonok).

A férjed hogy bírta a magyarországi klímát, és most az angolt? Volt egy évfolyamtársam, akinek a barátnője egy néger sráccal járt (konkrét nemzetiséget nem tudok), és kegyetlenül fázott szegény, mindig vastag pulcsiban járt, akkor is, amikor a honiak már dobáltak megukról inget-gatyát.
Azt mondta, hogy jól érezné itt magát, ha nem lenne ilyen hideg.

Az angol munkakultúra érdekel, várom a következő posztot.

----------

Van valakinek tapasztalata/ismerete angliai kertészeti munkákról?
Minden infó érdekel.

élhetetlen 2014.01.22. 10:48:11

@Mirjam2: Próbáljuk meg mégegyszer, mert még mindig nem érted. Csak ennyit írtam: „Az a szerencse, ha van egy olyan ismerősöd, aki tud segíteni. A képességeid, az más kérdés, ha nincs a szerencse, nem találkozik a kereslet, kínálat.” Magyarázom: ahhoz, hogy legyen olyan ismerősöd, aki tud segíteni, kell a szerencse. Egy szóval sem mondtam, hogy elég a szerencse. Egy kis logikát! Ha nem tudod felfogni, hogy mi a különbség a kettő között, az még nem jelenti azt, hogy egy kötekedő köcsög vagyok.
P.s. Szerencsére nem szorulok a segítségedre,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 11:01:02

@Whave:
Itt nem tudok devizahitelrol. Ha letezik is, a "bankom" ad jarmuhitelt 4-7% kozott (futamidotol es osszegtol fugg). Ha az az elejen 6,65%, akkor a vegen is; ha a torlesztom az elejen 1789kr, akkor az utolso is annyi lesz.
Van most is egy autohitelunk, havi 634kr-t fizetek. Minden honapban jon az egyenleg, az utolson pl. olyasmi volt, hogy toketartozas 12.300kr, befizetes 634kr. Ebbol admin. dij 45kr, toketorlesztes 519kr, kamattorlesztes 70kr.
Nincs varazslat, nincs szerzodes modositas, nincs semmi, ez ennyi.

Hazhitelnel hallottam olyanrol, hogy a hitel egy resze fix. kamatozasu (mondjuk 3,35%), a masikfele viszont valtozik (mondjuk 2 es 8 kozott). Egy kolleganak ilyen van, szerinte jo, mert eddig sokat sporolt vele. Ennyire nem latok bele es nem is aktualis.

Teszthez: akkor a bankok csodbemennenek, orszagonkent kapna vagy 100 ember hitelt :)
Regen tanultam penzugyeket, mara sokat felejtettem. De ha kell, netrol elobanyaszom az ide vonatkozo kepletet es alkalmazom is. De meg igy sem kapnek hitelt... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 11:03:51

@Whave:
Ne haragudj, de ez nem magyaros mentalitas! Megis hogyan kepzeled? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 11:04:55

@Babette_:
Itt még az sincs.
Van egy lap de nem kell magadnál tartani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 11:07:58

@Whave:
Ha eleg sokan es eleg hangosan begetnek, akkor elobb-utobb jarni fog (ld. devizahiteles cirkusz).

2014.01.22. 11:08:15

@Kövérmadár [swe]: biztos, jogy van nalatok is, itt is, csak twlhesen mas celra. A UK bankok meg mist is adnak € hitelt, ha Spanyolorszagban akarsz hazat venni

2014.01.22. 11:09:46

@diggerdriver: a kocsihoz 2 teljes konyv van. A Mercinek a kulon automentos szolgalata. Az a kinyv mindig nalam van. Persze meg nem kellett, nem Audi ez!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.22. 11:23:28

tudom, le vagyok maradva fél nappal, de közös bankszámlához hozzáférés kérdésében elképzelem, hogy mondjuk egy évig nincs állásom, de közös a bankszámla, így "jippííííí!!" felkiáltással rávetem magam, és korlátlanul szórom, amíg csak el nem fogy :-)
ok, lehet, hogy vannak shopaholic emberek, akikre tényleg nem lehet felelős döntéseket rábízni, ha pénz van a kezükben, és muszáj heti limitet húzni, mert különben elszállna tényleg a költségvetés, de azért ez elég végletes eset, nem?
megértem, ha valaki "heti beosztanivalót" ad, vagy kap, de ezt a megfontolást, hogy mertkülönben mi lesz a korlátlan hozzáférés eredményeként, na ezt nem értem.

2014.01.22. 11:39:34

@charlieharper (UK, de nem London!): emlekeim szerint szamit az uj szamla is, nem csak a legregebbi, de erre nem eskudnek meg, a free trialom meg mar lejart az experiannel :)

Mindenesetre, csak ezert nem nyitok egy uj joint accountot. Ket bankszamla, es ha valamelyikunknek apadoban van az egyenlege, szol a masiknak, hogy tegyel mar ra egy otvenest legyszi, hogy tudjak ebedelni/travelcardot venni/meglattam egy jo kabatot akciosan, oszt kesz. Az utalas ugyis ingyenes es azonnali. Jo ez igy :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 12:09:13

@charlieharper (UK, de nem London!):
Privat ugyfel leven kb. a jarmu es haz hitel erinthet, mint banki hitel. Esetleg aruhitel, de azt ugyis az aruhaz intezi.

2014.01.22. 12:45:57

@geegee: En ezen a bugyiprobalason le vagyok dobbenve. Soha fel sem merult bennem hogy felprobaljam oket a boltban, azt hittem nem is szabad.

2014.01.22. 12:50:20

@Whave: 'En szivem szerint bevezetnem azt a rendszert, hogy ha kell X osszeg hitelre, akkor kap az ember par matekfeladatot, ahol pontosan annak az osszegnek a mindenfele kamatos kamatait es esetleges elmozdulasait es azok hatasait ki kell szamolgatni, 3-5-10 evre elore, amit fel akar venni.'

Ez egy nagyon jo otlet, kar hogy sosem fog megvalosulni. Pedig tenyleg ez tunik a legjobb megoldasnak.

2014.01.22. 12:57:26

@Whave: 'en pl nem nyitok kozos bankszamlat, mert rontana a credit ratingemen'

Hol a romantika? :)

Muscari 2014.01.22. 12:57:38

@nezzazegfele: csak nem kollega vagy te is? Ha kertfenntartas, epites akkor oke, akar Londonban is, a termesztesrol nem sokat tudok sajnos, pedig nekem is csak ott lenne eselyem. De ahhoz le kell menni videkre. Tobbet sajnos nem tudok en sem.
Most hirtelen nem emlekszem, hogy fiu vagy lany, de pasikent szerintem joval konnyebb.

2014.01.22. 12:59:06

@Mirjam2: megalapozom ezzel azt a fajta romantikat, ami majd akkor lesz, amikor lehet egy sajat hazunk ennek koszonhetoen :) a kozos haz kicsit romantikusabb, mint a kozos bankszamla, nem-eee? :D

Muscari 2014.01.22. 13:06:11

@Muscari: sok kerteszes hirdetest lattam. A legtobbnel kertek, hogy legyen mindenfele gepekhez jogositvanyod, CSCS card-od, legyel kepes nagy fakat ultetni. En itt hagytam abba a keresgelest.

2014.01.22. 13:09:46

@diggerdriver: 'Korlátlan hozzáférése van a kártyámhoz.'

Kegyetlen elnyomas, remelem gyulekeznek mar a meztelen tuntetok a hazad elott (mindenkeppen fotozd le oket es majd tedd ki a kepet, koszi!).

Quercus a favágó 2014.01.22. 13:12:36

@Muscari:

Majd társulunk Gyöngyike, és csinálunk egy vállalkozást.

2014.01.22. 13:14:12

@Whave: Ne legyel mar racionalis, egyszer elunk, hadd koltse el a feleseged a kozos szamlatok tartalmat a Selfridgesben! :) Utana meg mentek ketten a Hyde Park-ba lakni, az meg romantikusabb lesz. A vegen regenyt irtok belole es meggazdagodtok. Igy is lehet, csak te nem vagy kepes a boxon kivul gondolkodni, laccik hogy geek vagy.

Latcho Rom 2014.01.22. 13:16:05

@diggerdriver: Beraktam a piros retikulodbe pajti.
Might get you laid pornoproli :-)

2014.01.22. 13:31:02

@zöldeketbeszélek: 'Ilyen értelemben, európai szemszögből, Diggerék modellje egyáltalán nem hagyományos, de az lehetne, ha muszlimok lennének :)))'

Ebben az a vicces, hogy a Sharia torveny szerint a nonek korlatlan hozzaferese van a pasi penzehez. Mar eleve hazassagkoteskor fizetnie kell a pasinak, a penzosszeget a no hatarozza meg. Allitolag a hazassagi szerzodes alairasa elott megkerdezik a not hogy megkapta-e a penzt, kulonben nem ervenyes az egesz tranzakcio :). A ferjnek kotelessege hogy eltartsa a not, sot a no elvileg azt is kovetelheti hogy szolgai legyenek akiket szinten a ferj fizet. Ha a felesegnek is van jovedelme, teljes mertekben o rendelkezik vele, a ferj nem nyulhat hozza. Es ha a ferj tobb feleseget akar, csak akkor lehet neki ha mindegyik feleseget el tudja tartani ugyanolyan szinvonalon mint az elsot.

Persze ez sokszor csak elmeletben van igy, illetve negativ kovetkezmenye az hogy sok csalad nem akarja hogy a nok tanuljanak, dolgozzanak, mert a ferj 'kotelessege' hogy eltartsa oket. De az biztos hogy itt Szaudiban sok no van aki nem dolgozik, szolgaik is vannak tehat hazimunkat sem csinalnak, meg draga ruhak, iPhone, minden. Persze van a masik veglet is, mikor szeretne es tudna dolgozni valaki de nem engedik es kozben alig adnak neki penzt.

blackhairlady 2014.01.22. 13:34:32

@Chang Yai (Burma/Thailand): Mar gondoltam ra, de nem tudok jol irni. Marmint nem magyarul nem tudok irni hanem erdekesen:)

2014.01.22. 13:46:19

@geegee: A kitiltas a szamlarol drasztikus, nalunk pl. mindkettonknek van hozzaferese a masik szamlajahoz, de ettol fuggetlenul kulon szamlak vannak es ha neha hasznaljuk a masik szamlajat, megbeszeljuk elotte. Ha akarna a ferjem, kiurithetne a bankszamlamat es lelephetne a penzzel - remelem nem fog... Ha megis, akkor en is lelepek az ovevel! :)

Quercus a favágó 2014.01.22. 13:48:41

@Mirjam2:

Van egy jobb megoldás. Az adóhivatal lép le mind a kettőtökével.

blackhairlady 2014.01.22. 13:52:40

@Mirjam2: Akkor nem art megprobalni ha fazont valtasz es szeretned latni, hogy all az uj rajtad. En mar probaltam, de akkor magamon hagytam a sajat alsonemumet. A bikininel pedig van benne egy betet szeru, tehat nem erintkezik kenyes terulettel. Amugy en mindig mindent atmosok mielott felveszem eloszor, mert ha nem is probaltak fel a pulcsit, polot, akkor is ezren megfogtak a fankos, kaves, egyeb szennyezett kezukkel.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 13:55:14

@Muscari:

Igen, külföldön hasznosítható szakmám a kertész.
Én is a különféle jogsik kívánalmától fordultam be... Tudok Zetort vezetni, ha kell, de jogsim nincs arra se, nemhogy fakitermelő gépálllatokra.
Sima B-vel elvagyok, anno a szüleim nem rajongtak a gondolatért, hogy letegyem a traktorra, pedig nagyon szerettem volna. :D

Nőből vagyok én is. :)

Nagyon szeretek üvegházban is, fóliában is dolgozni, sosem volt bajom (kopkopkop) a párás melegtől, érdekel a kertfenntartás is, ha többől áll, mint a fűnyíró tologatásából.
Bááár, egy fűnyíró kistrakival ellavírozgatnék az ágyások közt. :)

Gondolkodtam még dekoratőrös munkákban is, van virágkötői képesítésem, gyakorlatom is, oda szép refeket is tudnék vinni, de ilyen állást egyáltalán nem is láttam sem angoloknál, sem osztrákoknál, sem a németeknél.
Igaz, amikor keresgéltem, éppen nyári szezon volt.

Addig is maradok a mosogató-szobalány-takarító kombó nézegetésénél, kezdeni valószínűleg így fogok kint (egyszercsak).

@blackhair-lady:
Azt megtanulhatod, vannak rá praktikák. :)

2014.01.22. 14:17:37

@QUERCUS: Ez ellen bebiztositottuk magunkat, arabok megoldottak, nem szednek adot :) Mondjuk ami kesik, nem mulik, a ven Europaban meg mindig rank szallhatnak az adohivatalok majd egyszer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 14:24:53

@Mirjam2:
Úgy látom darázs fészekbe nyúltam, majd este lesz még néhány szavam az ügyhöz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 14:57:06

@charlieharper (UK, de nem London!): Na jó, ez felétek lehet, hogy működik, hogy minden vackot kivisznek.Itt a kontinensen azért nem általános sajnos.

2014.01.22. 15:09:36

@charlieharper (UK, de nem London!): 'A UK bankok meg mist is adnak € hitelt, ha Spanyolorszagban akarsz hazat venni'

De az nem akkor van, ha buy-to-let es euroban fizetik a berleti dijat? Ha igen akkor ertem, maskulonben felelotlensegnek tunik euroban felvenni ha fontban van az illetonek jovedelme.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.22. 15:11:26

@diggerdriver: :DD Szegény, elveszne benne...

@Whave: Hát jó, te tudod... :-)

@Mirjam2: Na, hát ez már sokkal jobban hangzik.Gondolom, esze ágában sincsen leüríteni a számládat...

blackhairlady 2014.01.22. 15:17:54

@nezzazegfele: Igen, de nem akarom, nem keszulok ironak akkor meg minek:)

blackhairlady 2014.01.22. 15:25:08

@diggerdriver: En mar akkor tudtam, hogy taposoaknara leptel amikor par masodperccel az elkuldes utan elolvastam a kommentedet, de nem akartam megjegyezni, nem akartam en felhivni a figyelmet arra a mondatra:)
Amugy ez pont az a parttalan vita mint ami a multkor volt, hogy dolgozzanak-e a nok vagy legyenek csak felesegek, anyak. Mindenki ugy eli az eletet ahogy az neki jo, ha felesegkent, kiadagolva a penzt akkor ugy, ha karriert epitve, sajat bankszamlaval akkor ugy. Meg lehet osztani a tapasztalatokat pro es kontra, de valaki felett palcat torni csak azert mert mi nem ertunk vele egyet, na az a butasag, sot bunkosag.

Latcho Rom 2014.01.22. 15:44:51

@blackhair-lady:

"hogy dolgozzanak-e a nok vagy legyenek CSAK felesegek, anyak"

2014.01.22. 16:34:17

@Mirjam2: nezz ra a Santender oldalara (regisztralt UK bank, banking license-szel). Ajanlja az €-os mortgage-ot spanyolorszagi hazakra. Nem buy-to-let

blackhairlady 2014.01.22. 17:00:20

@shakti_rom: Igen, igy fogalmaztam, mert pont ez volt a vita temaja, pont igy, hogy "csak".

2014.01.22. 17:01:51

@charlieharper (UK, de nem London!): Erdekes. Ez szerinted nem kockazatos? Nem tervezem felvenni, csak kerdezem... Laikuskent furanak tunik hogy mas penznemben vegyel fel hitelt mint amiben a jovedelmed van. (Bar lehet hogy csak nekem fura, nyilvan tobb szazezer ember megtette pl. Magyarorszagon.)

blackhairlady 2014.01.22. 17:13:58

@Mirjam2: Szerintem az Euro es a font kozti arfolyamvaltozas nem lehet annyira kockazatos mint a forint es barmilyen mas penznem kozti arfolyamingadozas.

Quercus a favágó 2014.01.22. 17:18:14

@charlieharper (UK, de nem London!):

Érdekes lenne ismerni ennek a folyamatát. Fontban kapod a hitelt,és átváltják euróra? Fontban törlesztesz, amit átváltanak ismét euróra? Árfolyamrés(vételi-eladási)? Kamat fix, vagy változó?

A minap olvastam egyébként, hogy az USA-ban lefagyott a jelzálog hitelezés, mert olyan alacsonyak a kamatok, hogy a bankoknak nem éri meg 3-4%-ra hitelt adni 30 évre. Ez azt jelenti, hogy a kamat mértéke 30 évig fix?

Quercus a favágó 2014.01.22. 17:24:21

@Mirjam2:

Azt nem hiszem, hogy Angliában el elmernék játszani a bankok azt, amit Magyarországon eljátszottak a "deviza alapú" hitellel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.22. 17:25:41

@geegee:
Azért a legtöbb dologból simán lehet kérni házhozszállítást. Csak meg kell találni a boltot. Pl. zalando vagy H&M.

2014.01.22. 17:32:59

@QUERCUS: USAban letezik a 30 eves fixed mortgage.
UKban nem letezik a haz hitel teljes, altalaban 25 eves, idotartamra fixed. Nalunk azt hiszem, bar mostanaban nem neztem, nincs 30 eves. A fixedek 2, 3, vagy 5 evre szoktak fixed-ek lenni.

Latcho Rom 2014.01.22. 17:43:13

@blackhair-lady: smuzolsz kedves fekete holgy, az irasbol ugy jon ki hogy te erzel igy, csak. Ha megsem...nekem az is jo :)

Quercus a favágó 2014.01.22. 17:48:58

@charlieharper (UK, de nem London!):

Ez akkor gyakorlatilag azt jelenti, hogy az USA-ban közel ugyan annyi a havi törlesztőrészleted havonta 30 éven keresztül?
Van-é valami megkötés arra nézve, hogy ha nem tudod fizetni a törlesztést, a bank milyen áron árverezheti a házad? Mert itthon ebben iszonyatos gazemberségek folynak.

2014.01.22. 17:56:41

@QUERCUS: igen, tudtommal ezt jelenti a 30 eves fixed, de jo lenne egy megerosites valakitol, aki mostanaban csinalta ezt. En mar vahy 18 eve neztem utoljara.
Az arveresre eso hazakat "short-sell"-nek hivjak, ott lehet, mibt vevo megegyezni a bankjal es jol alkudni a hazarakra.
Nem tudom az also kuszobot az eladasi arra, mostanaban nem foglalkoztam a temaval

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 18:05:16

@nezzazegfele: az angliai kertészeti meló engem is érdekelne...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 18:06:56

@blackhair-lady: És akkor még az ipari szennyeződésről ne is beszéljünk, ami még a gyártás során kerül bele...

blackhairlady 2014.01.22. 18:10:18

@shakti_rom: Nem szoktam smuzolni. Ha a "csak"-ot negativ ertelemben ertettem volna akkor ezzel magamat is minositettem volna.

blackhairlady 2014.01.22. 18:13:38

@zöldeketbeszélek: Na igen, erre nem is gondoltam:( En mar csak azert is imosom, mert van valami fura illata az uj ruhaknak. Nem budos, csak olyan nem kellemes.

Latcho Rom 2014.01.22. 18:15:27

@blackhair-lady: Nem tartottam azt se kizartnak, sok no teszi azt ha otthon dolgoznak s nem ertekelik a munkajukat, sot..kontroll alatt vannak, kiadagolt penzzel, lelki lenyomassal.

blackhairlady 2014.01.22. 18:18:06

@shakti_rom: Nezd, azt gondolsz amit akarsz, en nem akarlak meggyozni teged semmirol.

blackhairlady 2014.01.22. 18:24:24

@zöldeketbeszélek: Nezelodtem egy kicsit a kertesz es hasonlo munkakrol, ezt az oldalt talaltam, de lehet hogy mar ismered:)
www.gumtree.com/farm-vet-garden-landscaping-jobs/uk/farm+jobs

DieNanny CH 2014.01.22. 18:27:46

@blackhair-lady:

Nekem a földhözragadt énem eléggé nagyszájú, úgyhogy ha meghall egy ilyen mütyürt susmusolni, ráförmed, hogy: Pofa be!
Emiatt imádok ilyen boltokba menni, mert nem vagyok veszélyben...
:-)))

DieNanny CH 2014.01.22. 18:30:27

@Muscari:

Úgy tudom, ha a másik félnek nincs skype-ja, akkor havidíjat kell fizetnem. Rosszul tudom?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 18:34:23

@zöldeketbeszélek: Majd gondolok rád, ha oda érünk. Egyelőre német nyelvterületre megyünk. Az is érdekel? Oda máris tudnék címet.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 18:37:16

@blackhair-lady: Ezeket én is köszönöm és kiteszem a blogra. :)

Világpolgár2012 2014.01.22. 18:51:52

@nezzazegfele:
Tényleg nem sok virágkötői állás van, de azért lehet találni:

www.reed.co.uk/jobs?keywords=florist

Valamikor küldtem neked egy pár garden centre honlapot is, megkaptad?

Világpolgár2012 2014.01.22. 18:53:27

@nezzazegfele:
Bocs, lehet, hogy a fenti zöldeketbeszéleknek ment volna, lehet, hogy keverlek titeket :)

blackhairlady 2014.01.22. 19:01:50

@DieNanny [SZ,CH]: :)))))))))))))))) Ez annyira jo volt!:)) En nem vagyok nagy pofaju, ugy hogy inkabb hallgatok rajuk es haza viszem oket, tudom, hogy nalam jo kezekben lesznek:))

Quercus a favágó 2014.01.22. 19:02:22

@zöldeketbeszélek:

Az igazat megvallva, nem rajongok Angliáért. Inkább a német nyelvű országok felé mozdulnék.

Egyébként én pár évig fűkaszálással, fűnyírással is foglalkoztam, még volt rá kereslet. Nem tudom ez mennyire működne kint.

blackhairlady 2014.01.22. 19:03:35

@nezzazegfele: Igazan nincs mit! Csak kivancsisagbol beutottem a googleba a bio farmer job szoveget amikor olvastalak benneteket az allaskeresesrol, es tobbek kozott ezt a kettot adta ki talalatkent.

DieNanny CH 2014.01.22. 19:12:56

@nezzazegfele:

Kártyaformájú a jogsid? Mert amikor én olyat kaptam, kiderült, hogy a B, traktorra is érvényes. Meg valami M-re és K-ra is. Azt nem tudom, micsoda.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 19:36:57

@Világpolgár2012: :))
Töröm a fejem, de nem jut eszembe.
Hová küldted?
Nekünk Anglia csak az elmúlt 2-3 hónapban merült fel valódi opcióként, azelőtt osztrák, német irányba nézelődtünk.
Elképzelhető, hogy 'zöldeketbeszélek'-kel keversz.
Hasonló az érdeklődési körünk, és még sok más is. :)

@QUERCUS: Nekem csak az angliai klímával van problémám, azzal is azóta, hogy megtapasztaltam a hollandiai mindennapokat, amikor csonttá fagytam a folyamatos, vízszintes esőben és az állandó szélben.
Azelőtt szerettem esőben sétálni. No, ez elmúlt... :D

@blackhair-lady: :)
Egy ismerős házaspár is így indult, aztán Kínáig meg sem álltak... :)

@DieNanny [SZ,CH]:
Igen, kártya az enyém is. Nekem is benne van a B, T, M, K.
Mindjárt ráguglizok, hogy ez mit is takar. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 19:41:50

@DieNanny [SZ,CH]:

...s valóban... :D
Karácsonyra kérek is egy TZ4K14B-t ;D
(A Zetor ráér...)

"Nemzeti kategóriák
"K" kategória kerti traktor - állati erővel vont jármű
"T" kategória mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi - lassú jármű és pótkocsi - kerti traktor - állati erővel vont jármű hajtására
"M" kategória segédmotoros kerékpár - állati erővel vont jármű hajtására - kerti traktor (16. életév betöltése után)"

www.jogsipont.hu/kategoriak.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 19:48:59

@blackhair-lady: Nagyon kedves tőled a két link, sajnos én még a magyar nyelvű oldalakon (meg olaszon, de hát az reménytelen dolog) keresek, mert nem tudok angolul (van egy mélyen eltemetett passzív tudásom, de azzal kitörölhetem :)). Így persze nem a diplomát igénylő állásokat nézem, hanem főként idénymunkát, ellátással. A Gumtree-t ismerem, szoktam nézegetni a lehetőségeket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 19:52:17

@nezzazegfele: Németül soha nem tanultam :(. Úgyhogy felejtős. De köszönöm :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.22. 19:53:18

@QUERCUS: Pedig ha Gyöngyikével akarsz társulni, meg kell barátkoznod a szigetországi klímával :)!

blackhairlady 2014.01.22. 19:53:38

@nezzazegfele: En nagyon sokaig azt hittem, hogy a Zetor az traktor, marmint ugy ertem, hogy nem a markaja, hanem a jarmu maga, mert a faluban mindenki csak zetorkent emlegette. Amikor a varosba koltoztunk akkor tudatosult bennem, hogy az csak egy markanev:)

2014.01.22. 19:55:09

@Muscari: Mint kisvállalkozó, el tudnál indulni? Itt a garden, landscape design ill. landscaping szakma nagyon jó üzlet. Sógorom utóbbit csinálja Victoriában - ott gyakori a diszkert és sok a jómódú nyugdijas aki nem tudja fenntartani. A garden design szolgáltatás meg egyre keresettebb, leginkább real estate developer-eknek lehet szerződéssel dolgozni, de magánemberek is igénybe veszik. Amatőr diszkertész vagyok és nagyra értékelem a szakmádat. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 20:08:39

@zöldeketbeszélek:
Így vagyok én az angollal. Csak a férjem programozás közben folyamatosan angolul beszél, és tavaly év eleje körül észrevettem, hogy ezt-azt megértek belőle :)
Mondjuk angol oldalakon is rengeteget bóklászok.

Ahhoz képest meg a németemet, amit aktívan használtam, úgy kell előkapargatnom.

@blackhair-lady:
Sokan vannak így vele. :) Itt, ahol most lakunk négyféle kistraktorral négy különböző ember vállal szántást. Mivel névről senkit nem ismerek, így a traktormárka alapján szoktam őket emlegetni, a helyiek meg ki vannak akadva, hogy a traktor az traktor :D
De a legjobb, hogy még nem találkoztam olyannal, aki mint a négyet ismerné névről, mert itt van egy szokás, hogy mindenkinek adnak egy ragadványnevet és csak azon emlegetik. Ha véletlenül anyakönyvezett néven említed, akkor csak pislognak.
Kb. mint az Üvegtigrisben, amikor megtudják Róka nevét :)

2014.01.22. 20:10:05

@blackhair-lady: Ez valoszinuleg igaz, de azert vannak itt ugrasok ha az elmult 10 evet nezed: www.xe.com/currencycharts/?from=GBP&to=EUR&view=10Y. Persze minden hitelfelvetelkor van valamennyi kockazat.

2014.01.22. 20:11:16

@QUERCUS: megneztem most gyorsan. Az arfolyam ingadozast (£ es €) kozott a vasarlot terheli, nagyjabol erre is gondoltam. UKben limitalt az ilyen hitel max €110K ertekben, nem tudom, hogy ez torveny -e

Világpolgár2012 2014.01.22. 20:48:19

@nezzazegfele:
Az egyik poszt után volt szó a garden centre-ekről és hogy vannak-e Angliában. Oda írtam egy pár címet, de nem tudom, hogy látta-e az, aki kérdezte, mert van amikor már késő este írok.

blackhairlady 2014.01.22. 20:56:36

@Mirjam2: Nem gondoltam, hogy ekkora ingadozas van koztuk, nem neztem utana. Ezek szerint a deviza alapu hitel mindenhol kopckazatot rejt magaban.

Quercus a favágó 2014.01.22. 20:59:07

@charlieharper (UK, de nem London!):

Azt nem tartom valószínűnek, hogy a font árfolyama jelentősen romlana az euróhoz képest. Fordítva inkább elképzelhető. Azzal meg a hitelfelvevő jár jól.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 21:00:01

@Világpolgár2012: Ez nekem kimaradt, vagy nem tudom. Mostanában nem nagyon volt időm kommenteket olvasni, posztot is csak több naponta, egyben. Majd rákeresek, köszi az infót.

2014.01.22. 21:01:25

@QUERCUS: nana! Ilyen kinelenteseket egy hazhitel elettartamara ovatosan a GBP-nel

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.22. 21:06:32

@Mirjam2: hát gondolom, valamivel csak kompenzálni akarják az egyéb elnyomást...

2014.01.22. 21:10:37

@QUERCUS: Ez teljesen OFF, de tegnap du-n kirándultunk és elmentünk egy aktiv favágási terület mellett. Erről csináltam képeket, itt láthatod hogy milyen volt az erdő, milyen lett, hogyan folyik az újraültetés, mit hagynak ott, mi megy a tüzifásoknak.... Ezenkivül egy-egy kép egy ősrégi cédrus farönkről (azt hiszem látni milyen hatalmas) és hogy milyen az a környék, érdekesség képpen.

kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5485_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5488_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5487_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5481_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5480_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5482_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5496_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140122/IMG_5492_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.01.22. 21:10:45

@QUERCUS: nem, nem. Bankban dolgozom. Nagy kulonbseg

Világpolgár2012 2014.01.22. 21:23:44

@QUERCUS:
Nem kell elképzelni, megtörtént. 2001 körül még 1 font kb. 1.5-1.6 euró volt, a Labour kormány alatt pedig majdnem lement 1:1-re. Most kezd már egy kicsit jobb lenni, tegnap mondták éppen, hogy elérte megint a 1:1.22.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.22. 21:28:33

@nezzazegfele: nálunk a cserépkályhás a Színész, a villanyszerelő a Cukrász, a kézbesítő meg a Yeti...
:D

Quercus a favágó 2014.01.22. 21:37:04

@cougarcat:

Köszi. Tündér vagy.
Ahogy elnézem, a vágástakarítás nem divat. Persze, ha nincs aljnövényzet, és nem kell ápolni a csemetét, nem is lényeges.
Úgy látom, nem igazán tudnak természetes úton, magról felújulni az erdők. A műanyag védőburok meg gondolom a vadkár miatt van. Ügyes megoldás. Bár nálunk erre azt mondanák, hogy túl költséges.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.22. 21:44:12

@nezzazegfele: szia, köszönöm a kedves és biztató szavakat.
a klímával kapcsolatban: itt jobb, mert nincs olyan hideg, persze nem csak neki, nekem is. de nála még most is alap a két zokni, kesztyű, ha hidegebb van a hosszú szárú (szuperman-es) alsó, vastag kabát. jól fel van öltözve, de inkább rétegesen, trikó, póló és kötött pulóver a kabát alatt.
Magyarországon jobban fázott, de nem volt kibírhatatlan. általában jobban fázik, mint én, de pl itt én is jobban felöltözöm mint a helyiek, akik általában nem vesznek zoknit, és sokszor kabátjuk sincs, de láttam már (nem is egyet) olyan delikvenst is, aki rövidgatyában tolta, rajtam azért volt kabát.
szóval fázik, de nem elviselhetetlenül.
:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.22. 21:55:55

@Babette_: :D Kb. hasonló itt is... :)

@petrasp: Erről jut eszembe, melegen tudom ajánlani a sízoknikat, eszméletlen melegek! :)
Érdekes, hogy itt jobban fázott... Lehet én sem fáznék ott... :))) ;)
Ismerősök elbeszéléséből tudok a zoknimentességükről, a hideg kiráz tőle... :)

2014.01.22. 22:51:15

@QUERCUS: Szivesen, majd máskor is nyitva tartom a szemem. Szimpatikus nekem hogy nemcsak munkának, hanem hivatásnak tartod az erdészetet és jó lenne ha nem is kellene máshová menned hanem a "kerek erdődben" meg tudnád találni a számitásod. :)

Muscari 2014.01.23. 00:04:43

@DieNanny [SZ,CH]: nem ugy mukodik. Biztos van havidijas megoldas is, mi csak feltoltjuk alkalmankent 10 fonttal. Hivhatsz vezetekest es mobilt is, de csak kulfoldon, belfoldi hivast nem enged.

Mar otthonrol is hasznaltuk, mert a ferjem sokat telefonalt kulfoldre.

secure.skype.com/wallet/buy/credit?state=productSelection

Ez angolul van, de biztos megtalalod nemetul is. Egyszeruen creditet kell venni, amit aztan lebeszelhetsz. Annyi hatranya van, hogy ha gyenge az internet kapcsolat, akkor rossz a hangminoseg, de egyebkent nagyon jol mukodik.

secure.skype.com/wallet/buy/credit?state=productSelection

Ez mar nemet.

Muscari 2014.01.23. 00:12:38

@cougarcat: koszi szepen, de en sajnos disznoveny termesztest tanultam, ahogya Zoldeketbeszelek meg organic termesztest.

Sajnos a fenntartashoz keveset ertek, de a legnagyobb baj, hogy nincs gyakorlatom, mert ven fejjel vegezetem el az egyetemet es utana rogton kijottunk. A tervezeshez meg egyaltalan nem ertek. Az ma mar kulon szakma, kert es tajepitesznek hivjak, az egyetemen van kulon tajepiteszeti kar is. Persze bele tudnek jonni, de eloszor valakivel egyutt kene dolgoznom.
Az osszes hirdetesben gyakorlatot kernek:-(

______________ (törölt) 2014.01.23. 00:19:58

@QUERCUS: dolgoztam kanadában (nyugaton) erdészetnél. kicsit más dimenzió, mint magyaro., az tény. többnyire csak levágják, aztán hagyják, hogy felújuljon. persze nem a lakott területek környékén, ott adnak az "esztétikumra", fontos szempont, hogy ne látsszanak nagy tarvágás foltok. ott az erdők jelentős része még mindig old growth. meg van a second growth, ennél "újabb" alig.

______________ (törölt) 2014.01.23. 00:19:59

@nezzazegfele: pedig vannak ilyen virágkötős állások ausztriában. az egyik japán ismerősöm épp ilyenben dolgozik / -ott, holland blumen vagy valami hasonló a franchise hálózat neve.

2014.01.23. 00:44:36

@Muscari: Értem,akkor neked más a területeted, mint amit gondoltam. A disznövény termesztés itt is átesett nagy változásokon. Még 20 éve amikor az első kertemet csináltam, előszeretettel jártam egy német úrhoz akinek egy kis kertészete volt a közelben. Aztán ahogy jött a Costco, Walmart, Home Depot az olcsó, nagyüzemi növényekkel, az ilyen kis kertészetek sorra eltüntek. És még a nagyobb helyi tulajdonú kertészetek is nagyban, az USA-ból hozatják az disznövények nagy részét.

Latcho Rom 2014.01.23. 00:55:34

@cougarcat: 9:30 TSN, kanadai lany van az ausztral open tenniszben, 30 eve nem volt kanadai az elodontoben.

2014.01.23. 01:25:16

@sorsolo: A 90-es évek óta törvény van rá hogy a kivágott területet természetes vagy mesterséges módon meg kell újitani egy bizonyos időn belül - csak annak adnak engedélyt aki bizonyitani tudja hogy erre van kapacitása. Viszont ahogy a lakosság egyre inkább terjeszkedik a sziget belseje felé, egyre gyakoribb a teljes erdőirtás, az erdők ingatlanná való átalakitása. A Timberwest pl. nagyban foglalkozik ingatlan fejlesztéssel és ezeken a területeken már sohasem lesz újra erdő.

2014.01.23. 01:27:43

@shakti_rom: TSN? Azért van nekem itt fent külön tv-m, hogy ne kelljen azt vagy ahhoz hasonlót látnom. :)

2014.01.23. 01:28:41

@shakti_rom: Go Eugenie, akárki is vagy :)

Latcho Rom 2014.01.23. 01:31:12

@cougarcat: ember szereti a hokit, mi? :)

Luongotok lesz az olimpiai csapat kapusa.

2014.01.23. 01:37:01

@shakti_rom: Igen szereti, bár minden szezon után megfogadja,,hogy a Canucks-ot soha többé nem nézi, mégis... De néz golfot, baseballt, footballt, kosárlabdát....

Luongo lett a kapus? Remélem nem hoz ránk ezúttal szégyent, ennek a srácnak komolyan "lelki bajai" vannak. :( Már most megmondom, van egy olyan érzésem,hogy nem nyerjük meg a hoki aranyat, gondolod Putyin nem irta elő az oroszoknak hogy hoki arany, vagy Szibéria? :) Ne de ne legyen igazam...

Latcho Rom 2014.01.23. 01:47:55

www.tsn.ca/canadian_hockey/feature/?id=1131

huhogast abba lehet fejezni :)

Mi hat eve megfogadtuk hogy nem megyunk tobb Sensmkeccsre, s nem nezzuk tvn sem, s tartottuk magunkat, bar a nej neha meg tuzbe jon :)

2014.01.23. 01:58:32

@shakti_rom: Sajnálam, ez csak igy kibukott - vállalni fogom, ha tévedtem! :) Pár éve amikor a Canucks bejutott a Stanley kupa döntőbe, hülyeségből cukkoltam a férjem hogy nem fognak nyerni - fogadást kötöttünk, hogy ha vesztek, két hétig Canucks mezben járok be dolgozni. De sajnos a Canucks vesztett és igy nem kellett komplett bohócot csinálni magamból. :)

tanato 2014.01.23. 08:52:29

@petrasp: Bocsi ha mégegyszer megkérdezem,a férjed mit végzett Magyarországon,milyen egyetemre járt?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.23. 09:02:21

@tanato: ne haragudj, nem láttam a kérdést! A férjem Debrecenben végzett, busniess and administration szakon, angol nyelven. Ez, ha jól tudom Bsc képzés.

DieNanny CH 2014.01.23. 10:49:08

@nezzazegfele:

Középiskolában volt egy Kriszta osztálytársam, akit első nap óta Gyagyának kellett hívni - ő ezt megszokta már általánosban. Na, negyedikben féléves biziosztás, mond a tanár egy nevet - kiderül, egy másik osztályba jár. oké, átvittük a másikba. Továbbolvas, majd megszólal: Szabó Krisztina - mindenki pislog, már gondolkodunk, hogy melyik osztályba járhat -, mire leesik hogy ez a mi Gyagyánk... Ugyanis ofő is így hívta, és nem tudta ezt a komoly nevet hova tenni... :-D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.23. 12:42:57

@Muscari: Te, Zöldeketbeszélek, Quercus meg én együtt lefedjük az agrárium legalább 70%-át... :)

Én zöldség-gyümölcs-dísznövény-virágkötészet (szőlő és bor is, de azt nem csípem annyira).
A kertépítésnél csak a kerttervezést és a kert beültetését, gondozását szerettem, mikor a földmunkákról volt szó, az nem hozott lázba :)
Aromanövényekből írtam volna szakdogát, biotermesztés nyomvonallal TDK-t.
Aztán az élet írt engem, de a tudást el nem vehetik.

@sorsolo: Köszi, erre rákeresek. Hasonló hálózatokban gondolkodtam én is, talán nagyobb refrerenciaérték lesz majd az újabb országváltásnál.

@DieNanny [SZ,CH]: Jaj Istenem, ez kemény lehetett! :D

tanato 2014.01.23. 13:13:39

@petrasp: Köszönöm az infót!Akkor ez fizetős szak volt neki vagy kapott ösztöndíjat?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 19:04:07

@blackhair-lady: Na az éppen az a 'gyári szennyeződés' amit írtam...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 19:07:16

@Világpolgár2012: Ha nekem írtad volna (én is benne voltam egy ilyen eszmecserében) akkor elnézést, nem láttam :(.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 19:10:58

@nezzazegfele: Egyszer felvetettem egy kertész srácnak, hogy szerintem jó ötlet lenne a kerttervezést a biokertészettel összerakni, de csak pislogott, hogy itthon erre biztosan nem lenne igény...

Mármint, hogy vegyes kertet- dísz és haszon - úgy megtervezni, hogy az ökológiai kertészet alapelvei és persze alkalmazható eszközei és szerei segítségével fenntartható legyen...megfelelő fajtákkal persze...

Hát igen, sokszor kapom meg most is, hogy a biokertészet amolyan humbug, nem is létezik valójában, nem lehet igazán kivitelezni, hiszen már minden talpalatnyi földből méreg csorog. Aztán persze elkezdem cáfolni, akkor meg jönnek a biokertész éjjel permetez baromsággal.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.25. 14:32:17

@tanato: fizetős szak volt, nem kaptak semmilyen támogatást, se a tanulmányok esetében, sem lakhatasnal

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.25. 14:33:25

@petrasp: neki a család fizetett mindent, sajnos munkát sem tudtak, tudott vállalni, pedig szeretett volna.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása