oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 16. 06:50,  Egyedül a sötétben 118 komment

2014. január 16. 06:50 Határátkelő

Egyedül a sötétben

Töprengtem egy kicsit azon, hogy a mai történet mennyire illik a blog profiljába, de aztán úgy döntöttem, hogy itt a helye. Nincsen benne szó külföldi beilleszkedésről, sem árakról, ám Pepe története (és tanácskérése) mégis fontos annyira, hogy megpróbáljunk segíteni neki.

„Rászántam magam, hogy megírjam a saját kis történetemet, ami lehet, még csak most kezdődik el.

Előzmények

Felnőttként veszítettem el a látásom nagy részét egy szembetegség kapcsán, aliglátó lettem. Teljesen át kellett értékelnem az életem egyes részeit, magánélettől kezdve a karrier lehetőségétől szinte minden közvetett módon hatott rám, és a felismerés volt a legfájdalmasabb számomra.

Nem tudtam, hogyan tovább

Mivel előtte főleg fegyveres szerveknél dolgoztam, így váltanom kellett, ami nem volt könnyű, de végül is sikerült egy második szakmát is kitanulnom informatika szakterületről.

Spéci tudást nem szereztem csak elméletben, gyakorlatban egy pályakezdő voltam, aki hátrányból indult egy elhanyagolható, de számomra nagyon szerethető kis faluból az isten háta mögött kettővel.

Persze gondolkodtam, hogy felköltözök egy nagyvárosba, de ahhoz a családi házamat (amiben család már rég nem tartózkodik) el kellett volna adnom, ami szinte itt lehetetlen és a jelenlegi ingatlan piac állása szerint nem hiszem, hogy sikerülne.

Család, igen nagyon szerettem volna, ha ez összejön, de szerintem ennek előfeltétele egy bizonyos anyagi biztonság megteremtése, amit jelenleg nem tudok még meglépni, igen, egzisztenciából elégtelenre vizsgáztam.

Az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod

Nagyon szeretem a hazámat, de vannak működési problémái, ami nem jó senkinek sem. Első körben rá kellett jönnöm, rokkantnyugdíjat már nem kapok, holott én fizettem a munkavállalói közterheket, ami avval járt, hogy egy 248.000 forintos bruttó bér után 22.800 forintos (anno vakok járadéka volt) fogyatékossági támogatást állapítottak meg illetve rokkantsági járadékot, amit rosszul számoltak ki és később elkezdték letiltani a járadékból.

Nem igazán motiválnak a segélyek vagy bárminek is nevezzük, de ameddig rendbe nem hozod az életed, ebből kell élned.

Úgyhogy jelenleg maradt a fénnyel táplálkozás. :)

Ja és a szomszéd WIFI!

Tudom jelenleg hazánkban sokunk él hasonló anyagi helyzetben, de én ellentétben velük lépni szeretnék, mert még megtehetem (nincs gyerekem, fiatal vagyok).

Igen, vannak tartozásaim is, nem deviza, viszont tetemes összeg, azt ki kell fizetnem már csak morális okok miatt is, ha itthon maradok, ezt csak halmoznám. Ebből kikecmeregni csak úgy lehet, ha munkából is származna bevételem.

Tervek

Legalább még másfél évet rászánok, és nagyon aktívan elkezdem tanulni az angol nyelvet. Jelenleg társalgási szinten tudok, de szerintem ez nem elég egy olyan országban, ahol élni szeretnék illetve letelepedni. Ahol dolgozni és családot alapítani szeretnék. Ahol anyagi biztonságot teremthetek a családomnak úgy, hogy fogyatékkal élek.

Gondolok a jövőre is

Ha itthon maradnék, mi várna? Kilátástalan jövőkép, egy vegetatív állapot. esetleg még egy szakképesítés, amivel a négy fal között ülnék. Természetesen az is felmerült bennem, hogy egy másik országban se találom meg a nyugalmamat és ez csak menekülés a gondok elől, vagy esetleg a lelki problémák elől, de ha meg sem próbálom, soha nem fog kiderülni.

Tanácsok és tippek

Igen, szerintem jó, ha kikérem más emberek tanácsát is, mintsem belevágjak egy ekkora kalandba felelőtlenül és rosszul végződjön.

Ti hasonló helyzetben lennétek, milyen utat választanátok, a bizonytalant vagy a még bizonytalanabbat?

Melyek azok a befogadó országok ahol talán megvalósítható a dolog alázattal és munkával?

Végszó

Megpróbáltam nem pesszimistán fogalmazni inkább a tényeket közölni."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr575759667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.16. 10:37:29

@DieNanny [SZ,CH]: Van ilyen és olyan is. Mindenesetre elég vastag bőr kell legyen valakinek az orcáján, ha menő vállalkozóként igényt tart ezekre a kedvezményekre. :(

tableno 2014.01.16. 10:42:24

@tilmir (ch): Sajnos Magyarországon a "menő vállalkozó" szinte szinonímája a "csaló gazembernek", és nem is teljesen alaptalanul.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.16. 10:51:48

@tableno: Tudom, a többség ilyen. Aki nem, azt meg hülyének nézik. :( Mondjuk, ha én lettem volna a hatóság.... de nem én voltam.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.16. 11:23:19

Szia Pepe!

Az informatika területén máris érdemes figyelned a megjelenő álláshirdetéseket, ha még nem tetted meg, mert így megfigyelheted, hogy melyek azok a rétegnyelvek, amelyeket keresnek a munkáltatók, és 1,5 év alatt akár egy újabb programnyelvet is elsajátíthatsz.

Írod, társalgási szinten már megy az angol, ezzel én a helyedben már belevetném magamat külföldi (esetedben angliai) szakmai fórumokba - ezzel rád ragad a szakmai szleng, és ismeretségre is szert tehetsz.

Hazai fórumokra is érdemes regisztrálni és aktívan részt venni a társalgásban, sosem tudhatod, hogy milyen barátságokat, ismeretségeket köthetsz, amelyek közvetve vagy közvetlenül segítenek céljaid elérésében.

A vidéki házat csak végszükségben számolnám fel esetedben, meghagynám háttérbázisnak, hogyha valami miatt kimaradnál a játékból egy körre, akkor legyen hová visszatérni és onnan újra elindulni, még jobban felvértezve.

Nem írsz a családról, barátokról, hogy kik vannak mögötted, akik támogathatnának bármilyen értelemben az utadon, vagy megjelenhetnek visszahúzó erőként. Ezzel is számolni kell.

Az informatika mely területén mozogsz?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.16. 11:55:51

IT? Azzal szerintem nehéz munka nélkül maradni. Még akár ilyen helyzetben se reménytelen valamit találni itthon sem.
Szaktudás függvénye szerintem az egész. Ha jó vagy, akár itthon is be lehet mákolni egy melót. Multiknál mindenféle tolerancia programok mennek, nálunk is volt szó arról, hogy direkt hallássérült kollegát kéne felvenni valami ilyen program keretében.
Voltam már olyan munkahelyen, ahol a code inspector konkrétan vak volt. És ez még csak nem is Pest.

**mimi** 2014.01.16. 12:40:15

@csello70:

"Ilyenkor mindenki kicsit magaba nez, es talan egy kis halat erez, hogy egeszseges. Esetleg kevesebbet panaszkodik. Koszonjuk a tortenetet !"
teljesen egyetértek!!!

Köszi a történetet!

Gizi Bé 2014.01.16. 12:40:17

Norvégia?
Közepes angollal egy év intenzív norvéggal és IT képesítéssel sztem nyerő hely lehet. Abszolút befogadó ország, és ha már van egy munkahelyed, mellé szuper szociális háló.

Muscari 2014.01.16. 12:41:08

@Babette_: Mikor en a Kerteszetire jartam, ket evfolyammal feljebb volt egy vak srac. Negyvenen tulinak tippeltem.
Na, azt kepzeld el, hogy o hogyan tanult. Tobbszor lattam, ahogyan tapogatta, simogatta a novenyeket. Mondjuk vizsgaknal bizos kapott konnyitest, mert nem tudom, hogy tudott pl. metszeni, vagyis azt meg elkepzelem, de hogy mondjuk egy karkepet hogy ismert fel, arrol lovesem sincs.

Minden elismeresem az ove egyebkent, nem semmi kitartas, akaratero es batorsag kell az ilyesmihez.

tableno 2014.01.16. 12:41:12

@Zka: engem tényleg érdekelne, hogy egy vak informatikus hogyan dolgozik, ha egyszer nem látja a képernyőt? Valaki el tudja magyarázni?

tanato 2014.01.16. 12:51:48

Fogyatékosnak sehol sem jó lenni,de Mo-on meg különösen nem jó,ezt mint háziorvos mondom,aki benne van ezekben a dolgokban nagyjából.Sajnos munkához jutás legyen akár hallás akár mozgás akár látás vagy értelmi sérült az nagyon-nagyon nehéz,gyakorlatilag ha meglátják az illetőt,mondvacsinált okokkal nem veszik fel,hiába volna alkalmas az adott munkakörre.Sajnos ezen kívül még a civil életben is nagyon alacsony az elfogadottság szintje.Elfordítják a fejüket az emberek ha egy fogyatékost látnak,nem akarnak a dologról tudomást venni,pedig bárki lehet betegség vagy baleset okán bármelyik pillanatban látás hallás,mozgás vagy értelmi sérült.Sajnos sok ilyen embert ismerek szakmám folytán.Ha ilyen ér egy felnőtt vagy egy fiatal embert,sajnos legtöbb esetben csak egy kis rokkantjárdék jut neki meg az élet perifériája úgy lakás,utazás vagy akár párkapcsolati szinten is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.16. 12:52:45

@tableno: vannak felolvasó szoftverek, amiket használva "látja" a kódot. Az inspektornak meg ennyi elég a munkájához. De nem tudom, mennyire gyakori még az ilyen jellegű állás.
Gyakorlatilag bármi olyan fejlesztői melót el tudok képzelni ilyen feltételekkel, ahol nem kell felhasználói felületet építeni, az úgy valóban problémás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.16. 14:00:03

@Muscari: Az Agrárinformatikai Tanszéken pedig konkrétan gyengénlátó oktató is van (most már nyugdíjas). Nagyon jó fej tanár és segítőkész volt, az olyan műszaki analfabétáknak is el tudta magyarázni a dolgokat, mint én. Nagyjából annyira látott, hogy a monitort az orrával 'szántva' olvasott, de ez nem akadályozta semmiben.

tableno 2014.01.16. 14:17:00

@Zka: Érdekes, mindenesetre ez egy jó hír a posztolónak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 14:20:23

@zöldeketbeszélek: Mondjuk specko hely ilyen szempontbol, de az elte barczi karan is tanitanak serult tanarok+lusz hallgatok kozt is van rendesen.
Laktam a koleszukba 2 honapot egy nyaron, hat nem volt "vicces", hogy egy vak srac volt a szomszedom. A felolvaso szoftver uvoltott egesz nap. :) Mondjuk nem tudta, hogy mas is lakik azon a reszen, igy miutan ez tudatosult benne bekes volt a kozossegi elet a szinten :)

négyzet 2014.01.16. 14:28:59

Jé, egy nem is olyan régi HÁ-sztori a Népszabiban.
nol.hu/lap/forum/20140116-magyar_legyen-e_a_fiam

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 14:35:27

@négyzethálós: Na de megirta a nyilt levelet a Tisztelt Miniszterelnok Urnak...

Nigro notanda lapillo 2014.01.16. 14:37:18

@Herr Géza: kedves Posztoló, ugyan ebbôl az okból próbálkozz az uniós intézményeknél is: europa.eu/epso , minden jót!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.16. 14:40:40

@tableno: nagyon nehéz helyzet nyilván, de lehet állást találni ebben a szakmában így is, itthon is, csak ezt akartam mondani.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.16. 14:53:58

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Miért üvöltött? Hallássérült is volt a kollégista társad?

DieNanny CH 2014.01.16. 15:00:05

@tanato:

Off

A következő elképzelt beszélgetés játszódott le a fejemben:

- Tehát, aki nem Mo-on dolgozik, és van máshol TB-je (meg megegyezés stb), az ne fizesse a 6600 Ft-t.
- Igen.
- Miért?
- ...
- Esetleg, mert az az összege nem fedezi a gyógykezelését?
- ...
- Mert ha nem fedezi, akkor a Mo-on élő, dolgozó stb 6600 Ft-ja szintén nem fedezi a kezelést. És ha nem fedezi, akkor felmerül a kérdés: MI A FRANCÉRT KELL EZT EGYÁLTALÁN FIZETNI?, sőt, megszámolta már valaki, hogy mondjuk 5 millióan fizetik - külföldiekkel együtt - viszont 9 millióan részesülnek az "ingyenes" ellátásból; vagyis, ha "kitagadnák" a külföldön élőket, már csak 4,5 millióan fizetnék, de ugyanúgy 9 millióan részesülnének belőle.

Amúgy a régi alkotmányban az volt, hogy az állam MEGVALÓSÍTJA az egészséges környezetet, gyógyítást, stb.
Az újban pedig az lett, hogy ELŐSEGÍTI. Tehát mondjuk engedélyezi, hogy alapítványt hozzunk létre egy háziorvosi szolgálathoz.(Sarkítottam!)

Szerintem már régen meg kellett volna valósítani a magán egészségbiztosítási pénztárakat. Az nem ér, hogy az, aki napi 2 csomaggal szív, leterheli betegség esetén az orvosokat, aki pedig tesz az egészségéért, az hátrányba kerül emiatt. Az ilyen pénztárakban a havi díj az egyén egészségétől függ. Ezért van nagyobb értelme.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.16. 15:08:39

@DieNanny [SZ,CH]: "Mert ha nem fedezi, akkor a Mo-on élő, dolgozó stb 6600 Ft-ja szintén nem fedezi a kezelést"

Aki Mo-n dolgozik alkalmazottként, az nem ennyit fizet, hanem a fizetésének meghatározott százalékát. Nekem ez pld. több volt, mint amit írtál.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.16. 15:09:49

@Zka: Azon gondolkoztam, hogy nem lehet-e a fegyveres szervezeteknél szerzett tapasztalatot valahogy az informatikai tudással összekapcsolni. Ez elég speciális terület.

tanato 2014.01.16. 15:17:30

@DieNanny [SZ,CH]: na az itt nem lesz,magáneü. pénztárak.Amióta lenépszavazták a vizit és ápolási díjat,ez már nem kivitelezhető.itt bizony az óriási számú inaktív választók kegyeit keresik,ahhoz meg az kell hogy az aktív kevesekre terheljék az inaktívak ellátásának költségeit is.

DieNanny CH 2014.01.16. 15:44:15

@zöldeketbeszélek:

Ettől függetlenül nem érné meg az államnak a több befizető?

(Amúgy, nem tudom, jól gondolom-e - de ha mondjuk megnézzük, mennyi a magyar átlagfizetés, akkor a tb havi befolyó összegét is ki lehetne számítani. Vagyis mondjuk tb 10 % (mennyi amúgy?), ezt beszorozni azok számával, akik fizetik - máris megvan, mennyiből gazdálkodhat az állam. Nem? Laikusként kérdezem.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 16:03:04

@macamuca [IHUN]: Ezt meg kell cafolnom! Mi a vilag leglustabb emberei vagyunk es csak azon dolgozunk, hogy tegyuk minel kunnyebbe a sajat eletunket (meg neha ezzel konnyebbe valik rajtunk kivuli szemelyeke is)

ocsi01 2014.01.16. 16:23:25

Kedves Posztolo:
En is szeretnem tamogatasomat kifejezni. Ugy gondolom, hogy ha tenyleg nyitott vagy az informatikara, azt bizonyos mertekig mar ki is tanultad, akkor jo eselyedi vannak. (egyertelmuen jobbak mint a legtobb munkaban, ahol nehezebb megvaltozott munkakkepessegueket integralni.)

Minden keppen azt tanacsolom neked, hogy kepezd magad, de okosan! Egy-ket-harom, vagy akar tobb emberrel, foleg olyanokkal akik ismerik az informatika egyes teruleteit, erdemes lenne felvenned a kapcsolatot, barati, sorozes melletti beszelgeteseket folytatnod. A segitsegukkel pedig megtalalni a neked legmegfelelobb informatikai teruletet, ahol tudsz ervenyesulni.
Peldaul security, ethical hacking temakor nem konnyu, de nagyon keresett es igy konnyebb benne elhelyezkedni mint (sima)"programozo" kent.

Egyedul nekivagni mindig nehez, de ha van egy fix informatikai allasod, es ugy mesz kulfoldre, az mar szerintem jarhato ut!

A lenyeg, hogy legyen motivaciod!

Latcho Rom 2014.01.16. 16:34:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nemodabuda maxi, lehet kodolni, helpdeksen dolgozni, millio dolgot csinalhat. Konnyu? nem, de megoldhato.

posztolo: tanulj, s ne aggodj, lesz kint munkad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 16:39:51

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem teljesen ertem az elkepzelt beszelgetesedet...

Vegyunk engem. So-ban elek, itt dolgozom, itt fizetek TBt es itt megyek orvoshoz.
Miert fizetnem a magyar TBt? Vagy ha azt kellene, miert ne fizessem a franciat is? Annyit hasznalom azt is, mint a magyart.

tableno 2014.01.16. 16:59:35

@Kövérmadár [swe]: nem kell, sőt nem is SZABAD fizetned a magyar TB-t ha az EU-n belül máshol is fizetsz. Az EU-n kívül élőknél más a helyzet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.16. 17:02:51

Ámberek, felejtsük már el ezt a két-országban-is-fizetek-tébé dolgot.Szabályellenes, még akár büntetés is lehet belőle.Csak ott kell fizetni, ahol permanensen élsz.Minek is kellene máshol?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 17:03:09

@tableno: A legjobb, hogy a buntetest is fizetheted, ha adakozni akarsz :D (na jo, tudom, hgy hozzaferest vasarolsz es nem adakozol)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.16. 17:03:54

@tableno: Az előbb még nem volt itt a kommented...de legalább megerősítjük egymást. :-)

DieNanny CH 2014.01.16. 17:22:24

@Kövérmadár [swe]:

Úgy értem, hogyha valaki akarja, hadd fizesse. De ne legyen büntetendő cselekedet.

**mimi** 2014.01.16. 17:27:45

@macamuca [IHUN]:
jesszusom!!! :))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 17:28:31

@DieNanny [SZ,CH]: Ezzel az a "baj", hogy hozzajut utana az ellatashoz. Az meg nem fentarthato, hogy fizetgeti a 6600 forintot mondjuk ket eveg es utana beallit egy 10.000.000 forint erteku mutetre.

DieNanny CH 2014.01.16. 17:36:55

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

... És itt jön a következő kérdés: Mi van azzal, aki még életében nem fizetett, tudatosan elhanyagolta az egészségét, és ÍGY állít be egy 10 millió forint értékű műtétre...?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 17:42:16

@DieNanny [SZ,CH]: Elvileg (!) mindenkinek fizetnie kell, amint megszunik a fizetesi mentessege. Tanulas befejezte + 45 nap, illetve a munkaviszony megszunese + 45 nap utan. Igaz ezekben az esetekben csak a 6600-at (kb ennyi, nem emlekszem pontosan), illetve, ha dolgozik, akkor tobbet fizet (ezt nem szamoltam ki mennyit). Igaz, hogy igysem jon ki a 10 milla sokaknal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 17:53:59

@tableno:
Tudom, ezért sem értettem a dolgot.

@DieNanny [SZ,CH]:
Ez a 6600 Ft (maradjunk ennyinél) azért van, hogy akinek nincs jövedelme és már nem is jogosult az ellátásra, az valami minimális, jelképes összegért mégis megkapja a támogatást. Ha így állít be egy 10 milliós műtétre, akkor a "szolidaritás elve" (vagy mindegy minek nevezzük) miatt ellátják és meggyógyítják. Ez jár mindenkinek, aki Magyarországon él (tekintsünk el speciális esetektől, gondolok az ott élő állampolgárokra és az ott dolgozó külföldiekre).
De miért járna nekem is ez a szolidaritás, amikor egy másik államban élek, ott fizetek adót és ott jár az ellátás is.
Ez egy olyan dolog szerintem, mint a külföldről szavazás. Lehet, sokan meg is teszik, de nem tisztességes, hisz nem egy hajóban evezünk.

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 17:57:11

A múltkoriban feljött ugyanez a téma (eü.-i hozzájárulás fizetése), akkor felhomályosítottak itt a lányok ezügyben.
Lényeg: ha eu-s, vagy EGT-tagállamban él valaki és ott fizet (mert ott kell fizetnie), akkor Mo.-on TILOS.
Ha ezeken az államokon kívül máshol él külföldön (=olyan országban, mellyel nincs egyezménye Mo.-nak), akkor KÖTELEZŐ fizetnie Mo.-on IS, meg ott is, ahol él. Ha ezt elmulasztja (mármint a mo.-i fizetést), akkor kiderülés esetén kifizettetik vele visszamenőleg is az összeget ÉS mellé büntit.
Ha Mo.-on él, akkor is kötelező fizetni, ha nem tudja megtenni (pénzhiány...), akkor más is fizetheti az egyén helyett, bárki átvállalhatja.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
hát mondjuk ennek a kockázatát kellene mérlegelnie annak, aki jogosult eldönteni/megszavazni/stb azt, hogy miért fizessen Mo.-on eü.-i hozzájárulást az, aki nem itt él... Sacc/kb ha kint él, akkor ott is lesz beteg/szorul ellátásra = intézze ott a kezelését, ottani feltételekkel, árakon, stb.
Mert az addig jó, ha itt is befizet pár ezret, node ha igénybe is veszi az ellátást?? És valószínűleg nem egy influenza kezeltetése miatt fogja felkeresni több száz, vagy több ezer km. távolságból az itthoni eü.-i ellátórendszert, hanem valami komolyabbal, aminek az ellátása "picit" többe kerül, mint amennyit befizetett.
Node ehhez számolni kellene... meg gondolkodni...

DieNanny CH 2014.01.16. 18:01:40

@macamuca [IHUN]:

És vajon mi történik azzal, aki itt is, ott is fizetett, de Mo-on nem járt orvoshoz, aztán mégis kiderül? Visszafizetik neki azt a sok-sok 6600 Ft-ot?

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 18:09:04

@DieNanny [SZ,CH]:
ha életmentő beavatkozás, akkor elvégzik, majd kiszámlázzák a kliensnek és ha nem tudja kifizetni, akkor adó módjára behajtják (mármint annyit, amennyit tudnak = a többi veszett fejsze nyele).
Ha nem életmentő, hanem tervezhető beavatkozás (pld egy csípőprotézis beültetése, vagy efféle = nélküle nagyon rossz, de nem halálos, vele meg sokkal jobb lenne), akkor nem végzik el, ha az illető nem biztosított (nem fizet).

Amúgy ez a "tudatosan elhanyagolta" kifejezés nekem nagyon csúsztató: olyan ember nincs, aki tudatosan, direkt rongálási szándékkal rongálja az egészségét, illetve ilyen szándékkal (=hadd legyen rossz, azt akarom, hogy megbetegedjem) hanyagolja el.
Olyan van, hogy valaki egészségtelenül él (cigi, pia, vagy akár drog), de ekkor nem rongálni akarja az egészségét, hanem élvezi eme dolgok hatását = nincs tudatos elhanyagolás, van helyette tudatos élvezet, ami káros az eg.-re.
Olyan is van, aki nem iszik-cigizik-stb, mégis egészségtelenül él = örül, ha ennivalóra telik, olyanra, amilyenre, de nem éhes, és nem érdekli, hogy vitaminok, meg ásványi anyagok, meg fehérje, szénhidrát, rostanyag, koleszterin és vérnyomás, etc. Itt sincs tudatos elhanyagolás: csóróság van, ahol nem telik ún. egészséges életmódra (kaja, fitnessz, stb).

@Kövérmadár [swe]:
Neked nem kell fizetned, sőt, tilos is. Ott fizetsz, a kék eu-s kártyát kikéred, ezzel igazolhatod utazás esetén, hogy jogosult vagy ellátásra, a számlát oda kell benyújtani, ahova fizetsz (vagyis Mo.-on a kórház az OEP-nek fogja benyújtani a számlát, majd az OEP lerendezi az illetékes svéd intézménnyel).

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 18:15:00

@DieNanny [SZ,CH]:
úgy érted, az derül ki, hogy fizetett, pedig nem kellett volna, sőt, tilos lett volna fizetni?
Nem, nem fizetnek vissza semmit, és ahogy sejtem (ismerve a honi mentalitást...), örülhet, ha nem bírságolják meg az illetőt... ugye, tilos fizetni, tehát aki tilos dolgot művel, annak bünti jár (=honi alaplogika).
Amúgy nem nagyon feszgetik a befizetőket (elvégre hadd fizessen...), inkább a nemfizetőket "kergetik", de közülük is inkább a külföldön élőket (feltételezve, hogy ha külföldön él, akkor úszik a pénzben = van miből fizetni, akkor is, ha életében nem fog semmit igénybe venni, mondjuk Ámerikában élve... de fizessen!)

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 18:16:44

Amúgy mi a fészkes fene van az avatarokkal??
Rálóg a szövegdoboz, egy pici csíknyi látszik a képek tetejéből.
Nincs valami hozzáértő, informatikus-szerű képződmény a blognál??
HÁ, ez nagyon ciki....

DieNanny CH 2014.01.16. 18:27:28

@macamuca [IHUN]:

Hát, az. Rezsőatya jól megoldotta...

M. Péter 2014.01.16. 18:39:51

@macamuca [IHUN]: De az OEP-t is meg kelleni bírságolni, mert neki meg tilos a pénzt elfogadni.

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 18:48:53

@M. Péter:
A vonatkozó törvény nem mondja ki, hogy az OEP-nek tilos elfogadnia a pénzt, azt viszont kimondja, hogy tilos fizetned = a törvény alapján a pénz elfogadása nem büntethető (elvégre nem tiltja meg, nem mondja ki...), de a fizetése igen (merthogy ezt meg megtiltja, kimondja, hogy tilos).
Vagyis az OEP nem büntethető, az egyén viszont igen.
Unortodoxia sok(k).nulla....

@DieNanny [SZ,CH]:
Mit oldott meg Atya? Az avatar-dolgot? Hogyan?
Vagy mást?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.16. 18:55:23

@geegee:
Mi van olyankor mikor valaki otthon is fizet és külföldön is.
Azért fizet otthon mert alkalmazásban van és a munkáltatója fizeti.

DieNanny CH 2014.01.16. 19:17:26

@macamuca [IHUN]:

Igen, az avatart. Nézd meg a tegnapi poszt ekkori: 2014.01.15 23:36:30 kommentjét. :-)

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 19:27:57

@DieNanny [SZ,CH]:
vááááááá :DDDDD

Atyám, hogy csinyáltad? = hogy csinálhatok én is effélét (integrálódnék az új rendbe.... :DD)

2014.01.16. 19:28:08

@macamuca [IHUN]: 'Ha ezeken az államokon kívül máshol él külföldön (=olyan országban, mellyel nincs egyezménye Mo.-nak), akkor KÖTELEZŐ fizetnie Mo.-on IS, meg ott is, ahol él.'

Ez csak akkor van, ha magyarorszagi bejelentett allando lakhelye van az illetonek. Kulonben eleted vegeig fizettethetnenek veled valamilyen jarulekot, ha pl. magyar allampolgar vagy es Amerikaban elsz. Konkluzio: ki kell jelentkezni az allando lakcimrol ebben az esetben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.16. 20:13:25

Na szóval...

kepkezelo.com/images/5qthqz9xc7vw5f9bbjzx.jpg

Na kérem szépen ez a kemény nem a Tarzan sarka.
Azért belegondoltatok gyakorlati oldalról is a kivándorlásba?
Egyedül esélye sincs.
Még ha le is szervez jó sok dolgot akkor is.
Képzeljétek el hogy megérkezik Lutonra két bőrönddel....
Mindenképpen munkát kell neki találni otthonról és a céggel lebeszélni hogy adjanak mellé valakit a kezdeti időkben.
Ahhoz viszont hogy ezt megkapja olyan képzettségének kell lenni ami miatt őt választják.
Vagyishogy megéri a cégnek.
Iszonyú nehéz az út amit végig kell járni.
Viszont ha a kezdeti nehézségeken túl van akkor nagyságrendekkel többet kap életminőségben mint otthon.
Látom hogy itt a lakosság hogy bánik a vakokkal. Ez a multikulti világ minden tájáról összehordott lakosság MINDEN tagja megkülönböztetett figyelemmel van irántuk.
Olyan nincs hogy ne segítene valaki az úton átkelni, a buszra felszállni vagy vásárolni.
Az önkormányzat részéről meg mindent megkap amire szüksége van.
Most pedig akár tetszik akár nem jónagyot köpök haza:
Ez itt egy civilizált ország itt törődnek a fogyatékkal élőkkel.
Ez kultúrállam, itt ha azt mondják hogy akadálymentesíteni kell MINDEN szintkülönbségű közlekedésre alkalmas helyet akkor itt ezt megteszik. Pontosabban már régen megtették.
Volt valamikor a magyar parlamentnek egy döntése miszerint adott határidőre akadálymentesíteni kell minden gyalogutat.
Talán tíz éve is van hogy lejárt a határidő.
Dumakormány, dumaparlament, dumaország.

2014.01.16. 20:35:18

A poszthoz nem tudok erdemben hozzaszolni, de tekintve hogy milyen extra nehezsegekkel jarna az elso idokben egy uj orszagba beilleszkedni plusz olyan munkat vegezni ami szinten uj - nem lenne jobb megoldas ha eloszor Magyarorszagon probalna elhelyezkedni a posztolo, es utana azzal a munkatapasztalattal kulfoldon? Illetve, mivel szamitogepen dolgozik, nem tudna tavmunkat vallalni interneten pl. Elance / Odesk tipusu oldalakon keresztul?

DieNanny CH 2014.01.16. 21:05:34

@macamuca [IHUN]:

OFF

Hogy az összeesküvés-elméleteknek is adjak:
Papíron megvették és felszerelték a 20 megapixeles kamerákat, de a valóságban az 1 megapixelest szerelték fel. Az árkülönbözeten meg megosztoztak...

33621 2014.01.16. 21:32:38

Cascabel vagy Zopilote!
Te szeretsz Egerszalókra járni a fürdőbe. Most itt a vissza nemtérő lehetőség a számodra hogy saját fürdőd és szállodád legyen ott!

index.hu/gazdasag/2014/01/16/senkinek_nem_kellett_az_egerszaloki_szallo/

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 22:07:03

Off, kajaügyben:

index.hu/kultur/eletmod/2014/01/16/igenytelenul_es_olcson_eszik_a_magyar/

Mert lehetséges igényesen és változatosan, nomeg egészségesen táplálkozni akkor, amikor az egy főre jutó összegek akkorák, amekkorák??
Magyarán: fillérekből?
Miközben leírja azt is a cikkben, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan csökken az egy főre jutó, megvásárolt alapélelmiszerek mennyisége (taglalja, hogy hús, tej+tejtermék, liszt, stb)???

Ha csóró, akkor igénytelen??

macamuca [IHUN] 2014.01.16. 22:08:18

@33621:
Felszámolás alatt áll = lesz ez még óccsóbb is...

2014.01.16. 22:15:15

@diggerdriver: nekem mondjuk furcsa, hogy sok helyen a vonatallomason csak lepcson tudsz menni, meg mozgolepcso sincs, vagy rengeteget kell hozza gyalogolni. Ez kulonosen az ujjaepitett allomasokon furcsa.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.16. 22:56:09

Nekem csak 1kérdésem van. Mit takar az aligläto?
Ezt azért kérdezem, mert a férjemnek Keratoconus nevü "betegsége" van. Neki is egyik pillanatrol a mäsikra jött. A leggäzabb az volt, hogy nem ismerték föl elöször. Egyetlen opcio a szaruhärtyaätültetés, amit csak akkor végeznének el, ha megvakulna teljesen. Szerencsére Kb 10éve stagnäl az ällapota. A bal szemére 10%-osan, a jobbra pedig 40%-osan lät alapesetben... A szemüveg nem opcio csak a kemény kontaktlencse, mivel csak ugy lät, ha valami visszaszoritja a szaruhärtyät. A régi lencséjével föl tudtäk hozni a lätäsät 40 és 70%-ra. 1éve kisérleti nyuszi egy ujfalta kemény lencsénél, és ott volt mär, hogy 100%-osan lätott! :-)
A férjem edzéseket tart / versenyekre jär. Mellette autot / motort vezet. Tehät mondhatni teljes életet él.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.17. 00:35:39

Pepe, most találtam őket, nemzetközileg akarnak terjeszkedni, támogatják a fogyatékkal élőket is:

www.sensenet.com/jobs

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 02:38:17

@diggerdriver: Jó, nyilván vannak speciális esetek, de az alapvetés az, hogy eu-n belül csak egy helyen kell fizetni.Ahogy a többiek is írják.

@mindenki
Viszont ha már két helyen is fizettetik a júzerrel, mert mondjuk eu-n kívülre "határátkelt" , teszemazt Usákiába; akkor viszont remélem az szintén alap, hogy egy baleset, vagy fogyatékosság esetén mindkét országból kapjon segélyt, pénzbeli támogatást, stb. A hangsúly a mindkét szón van, ha már mindkét helyen kell fizetni.Ez így lenne korrekt, nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 02:45:41

@macamuca [IHUN]: Jaja, ezen megrökönyödtem én is. A kurv@ annyját annak a köetsöeg szakácsgyereknek, aki így minősíti a vendégeit! Nem minősíteni kell, hanem alkalmazkodni az igényekhez.Remélem jól kirúgják az állásából.. :-$

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 03:38:37

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/01/16/megtalalt_autot_keres_a_rendorseg/

Ez is jó, olyan igazi magyarosch.
A monti piton (kerékpározó kígyó? :D ) után szabadon: hülye magyar rendőrök, rendőr magyar hülyék...

Többek közt ezért is jó határátkelni, hogy az ember megszabadulhasson ettől a sok bugris gyökértől (tisztelet a kivételnek...) akiket Magyar Rendőrség néven neveznek... :-[[

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 05:21:26

És legyen egy kis tizennyolcpluszos is, most úgy is késő/korán van:

index.hu/kulfold/2014/01/16/elfogtak_a_sajttal_maszturbalo_ferfit/

Azt nem értem, mi ezen a felháborító?Volt egy amerikai dokumentumfilm-sorozat, annak asszem az első részében egy pitét erőszakoltak meg, oszt mégse zavart senkit a dolog... :-o
Fura, de arrafelé úgy látszik ilyenek a szokások...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 06:20:13

@geegee:
Ha jol tudom, akkor "a kettos adoztatast kizaro egyezmeny" a mervado a tekintrtben. Abban joval tobb orszag szerepel, mint az EU. Pl. Thaifold is (de Burma nem).

Aztan tevedhetek is akar :)

Viszont, ha valaki pl. az USAban el, minek neki magyar lakcim? Nem nagyon fog ingazni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 07:36:48

@charlieharper (UK, de nem London!):
Az egyetlen hely ahol elmaradásban vannak az angolok a metróállomások akadály mentesítése.
Bár folyamatosan szerelik fel lifttel öket.
A vasútállomásokon nem tudom mi a helyzet de csodálkoznék ha pont ott nem kenne lift.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 07:43:07

@diggerdriver: Mondjuk, ha nem keregvasut, akkor kicsit maceras beepiteni egy igazi liftet (nem tudom milyen melyen mennek Londonban a metrok). Vagy korlatlifteket szerelnek fel?

Nem penzert kell vallalni az ilyen gepes mutatvanyt, hanem a kilatasert Digi! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 07:54:09

@Kövérmadár [swe]: Nem tévedsz, én is arra gondolok, csak pongyolán fogalmaztam.

Nem aszondom, hogy kell egy usásnak a magyar lakcím, de lehet olyan eset, hogy nem tud/nem akar/nem szabad kilépni(e) a magyar nyilvántartásból.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 07:58:54

@diggerdriver: Németeknél teccett, pl Drezdában a sétálótér közepén egy üvegkalicka.Na mondom, mi a lóf...z ez, odaérünk és látjuk, hogy egy hycomat-lift.Valszeg pont alatta volt a metrómegálló. Lehet, egyszerűbb is megvalósítani, mint a lépcsőnél, ferdén kialakítva a pályáját.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.17. 08:57:50

@macamuca [IHUN]: bazeg a Jetiről jobb képek készülnek, hülye mindenki, aki kibasz X millió forintot térfigyelő rendszerre, de lespórol belőle annyit, hogy használhatatlan legyen... Annyira magyar.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.17. 09:01:56

@macamuca [IHUN]: teljesen jogos a cikk. Nem mindenki csóró az országban, de mégis majdnem mindenki tök igénytelenül eszik. Zsír, szénhidrát, ennyi.

micsoda? 2014.01.17. 10:33:27

Igen, kellett ez a poszt. Már csak azért is, hogy pár ember nézzen magában, mennyire nehéz a saját élete.
Azt hiszem maradnék. Itthon vagyok. A nyelvtanulást folytatnám, és az interneten keresnék otthon végezhető munkát.

Dolgozónép 2014.01.17. 12:54:22

Ha tényleg el akarod adni az ingatlanodat, a segítséget a Transzli Stúdiónál találod. Nézd meg a "full"-t.

blackhairlady 2014.01.17. 13:28:50

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): Gratulalok a ferjednek es neked is a kitartasert! Fantasztikus a mai technika, csak amulok sokszor.

Latcho Rom 2014.01.17. 13:58:29

@nezzazegfele: L inkedre, kivalo segitseg lehet pepenek.

Viki75 2014.01.17. 14:26:54

Fogyatékkal élő munkaképes embereknek nyújt segítséget a kormányzat Access To Work nevű intézménye. Részletesen erről itt olvashattok:

www.direct.gov.uk/en/DisabledPeople/Employmentsupport/WorkSchemesAndProgrammes/DG_4000347

Regionális központok listája:

www.direct.gov.uk/en/DisabledPeople/Employmentsupport/WorkSchemesAndProgrammes/DG_173083

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 14:28:59

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Én eddig többségében normál liftet láttam.
Még nagyon mélyre is.
Söt olyan metró állomás is van ahol nincs mozgólépcső hanem többszáz lépcsön kell lemenni de lift ott is van.
Talán egy helyen láttam korlát liftet.
Folyamatosan bövítik mert mindig látom a tájékoztató táblákon hogy az állomás neve mellé utólag tesznek egy kis matricát kerekesszékkel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 14:43:50

@diggerdriver: Akkor lefurnak gondolm utana. Azert az is erdekes lehet, ahogy a belvarosban keresik azt a 2x2m-es lyukat, ahol le tudnak menni a metroig es nem a sinekre erkezik meg a lift :)

blackhairlady 2014.01.17. 15:43:51

@Kövérmadár [swe]: Azert, mert nem szamolt fel mindent (pont ugy mint en), ezert jo ha van alapon megtartja a cimet is. Sokan nem vegleges letelepedessel koltoznek ki.

peperulez 2014.01.18. 21:08:50

Sziasztok!

Először is nagyon köszönöm. hogy felkerült a poszt. A tanácsokat is, tényleg jól esett:)

nezzazegfele:
"Az informatika mely területén mozogsz?"
Sajnos olyan területen, ami látást igényelne, Frontend (sitebuilder)
mivel pályakezdő vagyok és ebben a szakmában a pixelpontosság alap követelmény így esélyem = 0

"Nem írsz a családról, barátokról, hogy kik vannak mögötted, akik támogathatnának bármilyen értelemben az utadon, vagy megjelenhetnek visszahúzó erőként. Ezzel is számolni kell."

Nincs senki, aki támogatni tudna "bármilyen értelemben" vannak barátaim is persze de nincs olyan szoros kötelék már közöttünk mert családos emberek és megvan a saját gondjuk.

Zka:
Igazad van itthon is meló, de főleg c++ területen oda meg előfeltétel a programozó matematikus vagy műszaki informatikus végzettség illetve evvel egyenértékű gyakorlat (3+ év) ami nincs.

Mirjam2:
Próbáltam, de 5 éve nincs fix munkám. Ami egy idő után aggasztó majd később már nyomasztóvá válik és eluralkodik rajtad tehetetlenség. Sok cv ment már ki, de válasz ritkán jött!

A többire ömlesztve próbálok reagálni. Norvégia igen, utána kell néznem, hogy milyen szakterületre keresnek szakembereket, mert ha egészségügybe akkor esetleg gyógymasszőrként lehetne e esélyem...?

Linkedinen fent vagyok és kerestek is már meg, de a tapasztalatom az, hogy tapasztalatlan vagyok. Be kellene kerülnöm itthon egy fejlesztő céghez beülős munkára pár évre akkor lenne esélyem. Amúgy sok helyen a távmunkát nem preferálják.

Nehéz megfogalmazni mért kell vagy mért hagyja hátra a hazáját bárki is, de szerintem ez olyan érzés amit érzel, hogy most menni kell, itt az ideje változtatni. Én nem azért megyek, hogy csak munkát találjak és pénzt keressek, hanem valahol újra kezdhessem.

A jó tanácsokat nagyon köszönöm, sok sikert nektek is bármerre jártok!

peperulez 2014.01.18. 21:09:04

Sziasztok!

Először is nagyon köszönöm. hogy felkerült a poszt. A tanácsokat is, tényleg jól esett:)

nezzazegfele:
"Az informatika mely területén mozogsz?"
Sajnos olyan területen, ami látást igényelne, Frontend (sitebuilder)
mivel pályakezdő vagyok és ebben a szakmában a pixelpontosság alap követelmény így esélyem = 0

"Nem írsz a családról, barátokról, hogy kik vannak mögötted, akik támogathatnának bármilyen értelemben az utadon, vagy megjelenhetnek visszahúzó erőként. Ezzel is számolni kell."

Nincs senki, aki támogatni tudna "bármilyen értelemben" vannak barátaim is persze de nincs olyan szoros kötelék már közöttünk mert családos emberek és megvan a saját gondjuk.

Zka:
Igazad van itthon is meló, de főleg c++ területen oda meg előfeltétel a programozó matematikus vagy műszaki informatikus végzettség illetve evvel egyenértékű gyakorlat (3+ év) ami nincs.

Mirjam2:
Próbáltam, de 5 éve nincs fix munkám. Ami egy idő után aggasztó majd később már nyomasztóvá válik és eluralkodik rajtad tehetetlenség. Sok cv ment már ki, de válasz ritkán jött!

A többire ömlesztve próbálok reagálni. Norvégia igen, utána kell néznem, hogy milyen szakterületre keresnek szakembereket, mert ha egészségügybe akkor esetleg gyógymasszőrként lehetne e esélyem...?

Linkedinen fent vagyok és kerestek is már meg, de a tapasztalatom az, hogy tapasztalatlan vagyok. Be kellene kerülnöm itthon egy fejlesztő céghez beülős munkára pár évre akkor lenne esélyem. Amúgy sok helyen a távmunkát nem preferálják.

Nehéz megfogalmazni mért kell vagy mért hagyja hátra a hazáját bárki is, de szerintem ez olyan érzés amit érzel, hogy most menni kell, itt az ideje változtatni. Én nem azért megyek, hogy csak munkát találjak és pénzt keressek, hanem valahol újra kezdhessem.

A jó tanácsokat nagyon köszönöm, sok sikert nektek is bármerre jártok!

tableno 2014.01.18. 21:58:44

@peperulez: Mi is sok sikert kívánunk neked! Ne add fel!

peperulez 2014.01.19. 00:00:46

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):Látóideg sorvadás (Atrophia nervi optici) de van valami + szövödmény de nem emlékszem rá. Konkrétan fehér bottal közlekedek, jó pár évvel ezelött megtanultam a Braille nyelvet is, képernyöolvasót használok pc és mobilnál is.

nickM 2014.01.22. 18:31:33

@peperulez: Van rá lehetőséged, hogy elvégezz egy másik képzést?
Frontend-del valóban nehéz lesz bármit is találni, de talán maradt még a 10 félévedből felhasználható; van olyan ismerősöm, aki ennek segítségével végzi a másoddiplomát ingyenesen.
Mindenképpen érdemes lenne regisztrálnod freelancer oldalakra, szerintem segítene abban, hogy szakmai tapasztalatot szerezz.
Ha van gyógymasszőri végzettséged is, azzal - szerintem - hamarabb megtalálhatod a helyed.
Legvégső esetben azt is megteheted, hogy keresel olyan cégeket, akik az általad preferált területtel foglalkoznak és megkeresed őket azzal, hogy szeretnél néhány hónapnyi szakmai tapasztalatot szerezni, akár - nekik - ingyen is.
Tudod, szerintem a Te történeted sokkal inkább határátkelés, mint bármelyik másik. A saját határaidon kell átlépned, ami a legnehezebb. Sok sikert és drukkolok nagyon!

(Ha segítségre van szükséged pl. freelancer oldalakkal vagy megkereshető cégekkel kapcsolatban, küldj egy emailt - hasonlókban ügyködöm most, szívesen küldök linket, ha találok valami érdekeset.)

peperulez 2014.01.23. 19:16:03

@nickM: "Van rá lehetőséged, hogy elvégezz egy másik képzést?"
Költségtérítéses képzési formában kizárt, max ha találnék munkát. OKJ meg már fizetős lenne, oka, van már 2 OKJ szakképesítésem.

"Mindenképpen érdemes lenne regisztrálnod freelancer oldalakra, szerintem segítene abban, hogy szakmai tapasztalatot szerezz."
Elance, freelanceren már regisztráltam, de hatalmas az olcsó konkurencia (Banglades stb...) és nem fix pénz, nem nagyon lehet hosszú távon tervezni vele.

"Ha van gyógymasszőri végzettséged is, azzal - szerintem - hamarabb megtalálhatod a helyed."
Sajnos nincs

"Legvégső esetben azt is megteheted, hogy keresel olyan cégeket, akik az általad preferált területtel foglalkoznak és megkeresed őket azzal, hogy szeretnél néhány hónapnyi szakmai tapasztalatot szerezni, akár - nekik - ingyen is."
Evvel próbálkozok folyamatosan, volt is egy cég akiknél dolgoztam ingyen gyakornoki pozícióban, távmunkában el is láttam a feladatot olyat is amit borzalmasan nehéz volt leprogramozni nem látóként, konkrétan psd to html volt a feladat. De csak projektmunka volt, van egy + referenciám de ennyi.

Megkereshető cégek!
Nagyon jól jönnének, keresni foglak!

Köszi neked is a választ!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása