oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 13. 06:43,  Egy munkakeresés kálváriája 315 komment

2014. január 13. 06:43 Határátkelő

Egy munkakeresés kálváriája

Érdekes kérdés, hogy vajon mi a jobb: ha az álláskeresés során magadtól kell rájönnöd arra, hogy hiába felelsz meg (szerinted legalábbis) a feltételeknek, a nyíltan meg nem jelölt kritériumok miatt esélyed sincs, vagy ha rögtön az elején kiderül, hogy (diszkrimináció ide vagy oda) esélyed sincs. Előbbire alighanem mindenki számtalan példát tud, utóbbira pedig mai szerzőnk, Mariann, aki Argentínában próbált meg munkát találni.

cím_5.JPG

„Az előző írás hozzászólásaiban megkaptam, hogy Argentínát rózsaszínben mutattam be. Az ország valóban rózsaszín, és kék és fehér és sárga, de akkor lássuk most az ország egy másik árnyalatát, amely kiérkezésem utáni első és legfontosabb missziómról, a munkakeresésről fog szólni.

Argentínában magyarként vízum nélkül 90 napig lehet tartózkodni, utána el kell hagyni az országot. A tartózkodás meghosszabbításának legegyszerűbb módja a Buenos Aires mellett barnán hömpölygő La Plata folyó túloldalán, az argentin főváros külkerületének is emlegetett Uruguayba átcsónakázni, ahonnan visszalépve újraindul a 90 nap. Sokan élnek így évek óta.

Mégis jobb a vízum

Nem rossz, nem rossz háromhavonta hat órát ringatózni a vízen, de egy idő után meglehetősen kellemetlen a centin a napokat vágni, és egy napig ugyanannak az uruguayi kis falunak, Colonia del Sacramentónak a partjait koptatni egy kilépő pecsétért.

Hosszútávon szerettem volna Argentínában maradni, ezért vízumra volt szükségem. Ezt legegyszerűbben munkavállalással kaphattam, amelyhez jár az argentin személyi igazolvány és az ideiglenes tartózkodási engedély. Íme, a történetem a munka levadászásának minden kihívásával, buktatójával és tanulságával, nem csak a rózsaszín oldalról.

Mielőtt kijöttem Argentínába, azzal nyugtattak, hogy ne aggódjak, lesz munka. Én pedig lelkesen belevetettem magam a munkakeresésbe, és az idő előrehaladtával szembetaláltam magam az argentin valósággal.

Történetesen, hogy munka valóban van, de van diszkrimináció is. Amit megközelíthetünk arról az oldalról is, hogy itt legalább nem képmutatóak, hanem kerek-perec megmondják, hogy kit keresnek. Vagy kit nem. Ezzel a lendülettel kezdtem neki a munkakeresésnek.

Nyílt lapokkal

Első lépésben feltérképeztem a munkakeresői oldalakat. A diszkriminációval először itt találkoztam, ugyanis a munkaleírás alatt a munkáltató kiköthette, hogy milyen életkorú és nemű munkavállalót keres: munkaügyis vagy recepciós munkára leginkább nőket, csoport- vagy projektvezetőnek férfiakat.

Az életkor lehetőleg legyen 23 és 30 év között, legyünk friss diplomásak, mert akkor nincsenek nagy fizetési elvárásaink, de legyen már legalább 1-3 év tapasztalatunk az adott területen. Az oldal pedig az előzőleg kitöltött profilom alapján automatikusan és készségesen kiszűrte, hogy mely munkákra nem adhatom be a jelentkezésemet.

Ha a fenti kritériumok valamelyikének nem feleltem meg, olyankor kijött egy diszkrét hibaüzenet, hogy az adataim alapján nem jelentkezhetem az adott pozícióra, de ha rá is mernék kattintani az elküld gombra, azt a munkáltató sosem fogja megkapni. Ezzel semmi baj nem volt, nyílt lapokkal játszottunk.

Teljes munkaidős álláskereső

Ezután a Buenos Airesben székelő nagyvállalatok oldalaira töltögettem fel egyenként az önéletrajzomat. Hogy miért nagy cégekkel próbálkoztam? Ahhoz, hogy Argentínában egy cég külföldi munkavállalót foglalkoztathasson, regisztráltatnia kell magát a Belügyminisztériumban, ami nem csak hosszadalmas papírmunka, de költséggel is jár. Ezt általában csak a nagyobb állami, vagy multicégek engedhetik meg maguknak.

Naponta körülbelül 10-20 helyre adtam be az önéletrajzomat, a napi rutinom része lett az állásportálok órákig tartó böngészése, teljes munkaidős álláskereső lettem. Ezután következett a várakozás, a telefonom feszült szuggerálása, hogy hívjanak. A munkáltatótól jellemzően sosem kaptam elutasító levelet, ezért ha megcsörrent a telefon, szinte biztos voltam benne, hogy ebből interjú lesz.

A telefonban a hölgy készségesen megadta a címet az általában last minute, másnapi interjúra, de szinte sosem közölték, hogy melyik cégtől keresnek, vagy hogy melyik pozícióra interjúznék, emailben elküldött pozíció leírásról ne is álmodjak.

Mikor a pozíció iránti érdeklődésemet bizonyítva többek között ezekre a kis részletekre is rákérdeztem, a hölgy a másnapi időpont megerősítése után elköszönt. Nem díjazták a buzgóságot.

Esténként tehát a cím birtokában lázas kutatás következett a neten, hogy megtaláljam a céget, és fel tudjak készülni, de sokszor előfordult az is, hogy nem sikerült beazonosítanom a több száz elküldött jelentkezés nyertes befutóját, és teljes homályban mentem megmérettetni. Ilyenkor azért rendesen tartottam a klasszikus, mit tud a cégünkről kérdéstől.

A tanulságok

Első interjúmra már az első héten sor került. Ráadásul a központban, egy patinás épületben. Már szemeim előtt láttam, ahogy reggelente a frakkba öltözött portás nyit nekem ajtót és kedvesen üdvözöl. Szinte ugráltam örömömben.

Miután az interjúztató biztosított arról, hogy ők foglalkoztathatnak külföldieket, feltettem a kérdést, hogy regisztrálva vannak-e a Belügyminisztériumban. Szemei pár pillanatra kikerekedtek, majd együttérzően biztosított arról, hogy utánanéz, és mindenképpen visszahív. Itt ébredtem fel a portásos, ajtónyitós álmomból. Többet nem hallottam felőlük.

Tanulság 1: Nem hívnak vissza.

Tanulság 2: Ha behívnak interjúra, az első kérdésem mindig az legyen, hogy a cég regisztrálva van-e.

Bár bíztam abban, hogy a személyes találkozás alatt valamilyen bizalmas kötelék kialakult köztem és az interjúztató között, visszautasító levelet ekkor sem kaptam. Ha egy interjún megkérdezték, hogy jelentkeztem-e más cégekhez, lesütött szemmel rebegtem, hogy jelentkeztem én, de hogy ott versenyben vagyok-e még, arról sajnos fogalmam sincs, mert elutasító levelet sem kaptam.

Tanulság 3: A személyes interjú sem biztosíték az elutasító levélre. Ha nem jelentkeznek többet, a döntést kitalálhatom magamtól is.

Volt egy pozíció, ahol már a sokadik rostán is átjutottam, és végre sor került a személyes interjúra, ráadásul a cégnél is volt ismerősöm. Sínen vagyok, gondoltam. Az interjún kiderült, hogy nem a munkaadó, hanem az ő beosztottja, egy leendő csoporttársam interjúztat. Már ez bizarrul hangzott, de mikor feltette az interjú egyetlen személyiségemet boncolgató kérdését, hogy mennyire zavarna engem az, ha a főnököm nő lenne, akkor már tudtam, hogy nem ez lesz az álommeló.

Tanulság 4: A diszkrimináció nem áll meg az állásportáloknál.

Egyszer egy toborzó cég hívott be magához. Hőség, csúcsforgalom, nylon harisnya, utazás be a központba. Kiderült, hogy mindössze az önéletrajzomban szerettek volna egy dologra rákérdezni.

Gyilkos tekintetem láttán a toborzó, talán lelkifurdalásból, de a következő órát rám szánva ellátott tanácsokkal és végül egy jót beszélgettünk. Az egyik leghasznosabb megjegyzése az volt, hogy hiába beszélek spanyolul, ne próbálkozzam olyan nagy cégeknél, amelyek csak argentinokat foglalkoztatnak, mert a toborzók, ha választhatnak, akkor oda argentinokat fognak felvenni.

Tanulság 5: A kör leszűkült a nagy, de nemzetközi cégekre.

Egyik utolsó interjúm egy érdekes találkozás volt. Itt is a szokásos egynapos határidővel, másnapra hívtak be a belvárosba, a csúcsforgalom kellős-közepén. A szokásos hőség, csúcsforgalom, nylon harisnya, másfél óra buszozás ünneplőben, reményekkel.

Az interjúztató nagy általánosságban beszélt a pozícióról, hogy majd lesznek projektek, emberrel leszek kapcsolatban, sokkal okosabb nem lettem. Ezután az önéletrajzomat nézegetve olyan kérdéseket tett fel, amelyekre igennel vagy nemmel kellett felelnem, és a negyedórás interjú után a csúcsforgalomba vetettem magam újabb másfél órára.

Tanulság 6: Sokszor voltam letört a visszautasítástól, de azért az interjúztatók sem voltak mindig a topon.

Happy end némi csavarral

Egyszer interjúztam egy nemzetközi toborzó céghez is. Kíváncsi voltam, hogy ők, a profik hogyan csinálják. Nagyon kellemeset beszélgettünk, és az interjúztatót az is érdekelte, hogy hogyan látom a toborzást Argentínában, és mennyiben mások a tapasztalataim Magyarországról.

Őszintén elmondtam a tapasztalataimat, amit otthon láttam, és amit itt tanultam. A pozíciót felajánlották, amit én végül visszautasítottam, mert minden jó, ha jó a vége, egy másik, és nagyon szimpatikus cég ajánlott nekem munkát, amit nagy örömmel, és a turista vízumom lejárta előtt két nappal, fellélegezve elfogadtam. Azóta is itt dolgozom, és a sors furcsa fintoraként munkaerőt toborzok.

Az argentin mindennapjaimról többet a blogomon olvashattok." (A kép is az ő blogjáról való - Határátkelő)

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Argentína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr585754843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.13. 19:55:02

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: ok. Akkor ugy mondom, a jelentosebb penzugyi centrumok kozul, ahol nagy bankoknak jelenlete van....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 19:56:46

@charlieharper (UK, de nem London!): Nem kell aggodni :) Vajon Tokinek van? Ilyen hasznos infot bezzeg nem oszt meg velunk...

2014.01.13. 20:00:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: nem tudom. Februar vegeig nem nagyon lesz. Penzugyi zaras munka van mostansag, hogy alairjak a penzugyi riportokat nemsokara. Ejszakai munkaja lesz feb kozepeig-vegeig

BTBTBT 2014.01.13. 20:01:23

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ja, igy ertheto. Neki tenyleg fog kelleni. Megvan mindene a jelentkezeshez? Kapott munkaajanlatot? Csak mert amugy minek a DBS, ugye?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 20:02:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Vigye magával csekkolt bőröndben, a gép gyomrában...az miért nem jó?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.13. 20:10:41

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ilyen volt a Duke Nukem egyik főellenségének is a kivégzésekor.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 20:15:09

@Barátusz [UKCaLCM]: FElhivta egy csaj, hogy mikor tudna bemenni formalis beszelgetesre. Mondta, hogy 20-an erkezik vissza. Akkor menjen 21-en az volt a valasz. Kapott egy hosszu listat, hogy miket vigyen, persze fele nincs meg (NI, bankszamla, birth certificate, magyar erkolcsi, stb), de ez mindegy. Meg van meg par masik mostm, amiket meg meg kell szervezni, de folyamatban vannak azok is. Ez a ceg elintezi az itteni CRB/DBS-t neki, £52.98-ert. Alapban valami £50 lenne, ha o intezne, de igy egyszerubb.
Ha jol ertettem a rendszert, akkor itt nem egy 3 honapig ervenyes papirt kapsz, hanem bekerulsz a kozponti nyilvantartasba, ahol lekerhetik a licenszes cegek az adataidat. Jol ertettem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 20:16:54

@geegee: Csinaltak valami szindarabot Bp-n, amiben volt egy szerencstlen munkasember, akit ott ertetlenkedett, hogy a szerszamait miert nem viheti fel a gepre. Volt nagy felhaborodas itt a blogon, hogymilyen szinben tuntetik fel a kitelepuloket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 20:17:02

@macamuca [IHUN]: Haha, ez jó, köszi, elraktam magamnak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 20:21:11

Na szóval...

kepkezelo.com/images/cxa60apwxvy2idpztw16.jpg

Jó kis poszt volt.
Azért nem hagyományos HA poszt mert egy specifikus, de legfontosabb területet tárgyalja a munkakeresést.
Azt viszont nem egy népszerű célországban mégis érdekfeszítően, olvasmányosan jól megírva.
Én csak gratulálni tudok.

A mai nap során annyi szó volt itt a danakil fejvadászoktól kezdve minden magasabb szintű interjúzásról hogy én el sem mondom hogy zajlik mindez proliszinten.
Hogy talál egy nyelvtudás nélküli friss bevándorló munkát ügynökrendszerben Londonban.

BTBTBT 2014.01.13. 20:22:42

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
www.gov.uk/disclosure-barring-service-check/overview

A fenti link alapjan le akarjak venni asszonykadat.

"Kapott egy hosszu listat, hogy miket vigyen, persze fele nincs meg (NI, bankszamla, birth certificate, magyar erkolcsi, stb)"
Mi van? Se NI, se bankszamla?

www.gov.uk/disclosure-barring-service-check/documents-the-applicant-must-provide-
Eszerint nem muszaj a magyar szuletesi akvi. Plane, ha asszonykanak van ervenyes utlevele.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 20:29:12

@Barátusz [UKCaLCM]: most akkor melyik kellene neki? a £44-es gondolom, mivel gyerekekkel dolgozik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.13. 20:33:19

@geegee:
Erre mondják, hogy munkaerőhiány :)

@diggerdriver:
Pedig elmondhatnád ;)

2014.01.13. 20:36:41

@diggerdriver: gyanitom, hogy nem tesznek fel olyan kerdeseket, hogy ha allat lennel, milyen allatot valasztanal?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 20:38:09

@Barátusz [UKCaLCM]: Nincsenek neki, mert eddig osztondijas volt, igy nem inteztuk, en adtam neki a heti zsebpenzt, meg hasznalta a magyar kartyajat itt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 20:38:29

@tanato: Jajaja, mesélt olyan erről, aki épp volt kint Brazíliában.Ott röhögtek a többi náció tagjai az amerikaiakon... :D

BTBTBT 2014.01.13. 20:39:36

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ezt munkaja es ugynoksege valogatja. Meg kene erdeklodnotok.

Egyebkent valahol ez egy kicsit ordogi kor, mert
1) ha nincs angol erkolcsije, akkor sok ugynokseg nem foglalkozik vele, viszont melyiket is szerezze meg?
2) sok helyen (kulonosen tanacsok fennhatosaga ala tartozo intezmenyek eseten) csak akkor kell az erkolcsi, ha felvettek dolgozni.

BTBTBT 2014.01.13. 20:47:24

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
"adtam neki a heti zsebpenzt"
Csak nehogy erre lecsapjon Toki. :)

Pedig nem artana intezni neki ilyesmiket.

@diggerdriver:
Egy nyelvtudas nelkuli bevandorlo hogyan lesz kepes csupan egy regisztracios interjut lenyomni egy ugynokseggel? Mar ha az epitoiparban van ilyesmi "ismerkedos" interju, ahol meg nem munkat ajanlanak, csak pofavizit van.
Meg ha nincs nyelvtudas, hogy akar angliai szakvegzettsegeket megszerezni? Vizsgakat tenni? Beszelgetni mas kollegakkal?
Nem lennek a helyeben annak, aki igy indul neki. :(

macamuca [IHUN] 2014.01.13. 20:56:39

@Barátusz [UKCaLCM]:
digger kipróbálta, milyen így, és boldogult, úgy tűnik, nem is rosszul = nem könnyű, de nem is lehetetlen. (pont ezért említette)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:00:35

@charlieharper (UK, de nem London!): Jaj, mi az a baromság az arab kajákon, hogy 100% halál? :D Tudják ezek, hogy mit jelent a szó?Én menekülök az ilyen élelmiszerektől... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.13. 21:02:58

@geegee:
Minőségellenőrzés... a halal hús biztosan nem fog már elszaladni ;)

rumitom 2014.01.13. 21:05:04

@charlieharper (UK, de nem London!): igen, ez furcsa, angliaban nem divik a cegauto, nemetorszagban minden also kozepvezetonek vagy senior mernoknek is mar utanaszorjak. raadasul a nagyobb cegauto flottak, pl a Deutsche Telekome is nyereseges.

visszaterve reggelre, mennyi nalatok az atlagos employee stay?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:14:12

@Kövérmadár [swe]: Hát ja, elhiszem, hogy így gondolkodnak sok helyen.
Remélem egyszer megérem, hogy megfordul a trend és a munkaadók lesznek ilyen kiszolgáltatott pozícióban, és szinte könyörögni fognak, hogy menjen valaki dolgozni...nagyon jó lenne látni, még akkor is, ha már nem lennék munkaképes korú...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 21:15:40

@Barátusz [UKCaLCM]: intezi, csak ehez itt kellene lennie, most meg nincs itt. :)

I consent to the release of information of any previous applications made to the Disclosure and Barring Service (DBS).
I consent to XY confirming, obtaining, handling, using, storing retaining and disposing of information relating to me by the Disclosure and Barring Service (DBS) as may be necessary to assist with an assessment as to my suitability for any assignment.
I agree to transfer the sum of £52.98 in order to cover the cost of any application made to the DBS.

Szoval ez az egyik opcio, illetve

I consent for XY to carry out a status check on my existing enhanced DBS certificate.

Na most ehez el kellene vegeztetnie a vizsgalatot. Meg ezt hogy tudja egyedul megcsinaltatni? Mert itt az altalad linkelt oldalon is a munkaltato ad hozza papirt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:16:17

@Barátusz [UKCaLCM]: Na jó, de azért nem feltétlenül derül mindig ki...

@charlieharper (UK, de nem London!): Irigykedünk erre szerintem mindenki itt Ojrópában...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:17:21

@tableno: Akkor jó,én is így gondoltam kábé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 21:18:17

@Barátusz [UKCaLCM]:

Ennél is bonyolultabb.
Site induction.
Checksheet.
Timesheet.
Payment Company.
CIS registration

Vizsgát letenni?
CSCS. Három nap alatt 319 angol nyelvű kérdést bemagolni és hibátlanra levizsgázni.
Gyakorlati vizsga.
25év kihagyás után felülni egy 20tonnás lánctalpasra és levizsgázni.

A 100 ügynökségből ahova regisztráltam talán három ügynökkel találkoztam személyesen.

Összesen egy interjún voltam az is egy halal meat-ben.

Amúgy csak addig kellett eljutnom egy telefonbeszélgetésben hogy folytassuk SMS-ben. Onnét nyert ügyem volt.

2014.01.13. 21:19:38

@Barátusz [UKCaLCM]: Van itt popcorn, csak mozi nincs :(. Az utobbi be van tiltva, de popcorn oke. Magunknak szoktam csinalni, tudod az a fajta hogy megveszed dobozban a magokat es kipattogtatod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 21:21:20

@geegee:
Ha mutatsz nekem egyetlen kiírást ahol az áll hogy HALÁL akkor fényes nappal nyalok neked a nagykörúton.
:))))))))))))))))))))

M. Péter 2014.01.13. 21:21:30

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Svédország az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által elismert menekülteket fogad be.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.13. 21:21:37

@geegee: Én nem teszem fel ezt a kérdést, mert tudom, hogy a válasz kamu.
:)
Ellenben, amit szeretnek hallani, ha valóban felkészülsz a cégből.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 21:23:35

@rumitom:
Nem dívik a cégautó?
A legutólsó művezetőtől a céges alkalmazott diggerdriverig mindenki céges autóval jár.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:24:16

@diggerdriver: :D :D

Magyar ember nagyon könnyen olvassa annak, szinte semmi különbség nincs...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:27:48

@diggerdriver: Ezt én se értettem.Pl az anyagbeszerző nem a cég furgonjával közlekedik munkaidőben?Cégesautó az nem csak egy Merga szedán lehet.Én spec a molnárkocsit is céges autónak hívtam az egyik munkahelyemen... :-) Na mindegy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 21:28:25

@geegee:
Tudom mi még mindig röhögünk rajta.
:)))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 21:29:44

@diggerdriver: Nalunk sem divik a cegauto. Sot, munka ugyben is a sajat autodat hasznalod (vagy fizetik a tomegkozlekedesed) illetve, ha 100 miles-nal hosszabb utra kellene menni sajat kocsival, akkor berelnek neked, de in advance kerned kell. MOnsjuk a geologusoknak van ceges kisautojuk, de csak a muszerek, eszkozok miatt.

rumitom 2014.01.13. 21:29:54

@diggerdriver: az mas, nekik a munkakoruk resze, hogy mindig mas epitesiteruleten vannak.
irodai alkalmazottakrol beszeltem. utoljara nekem is epitkezesen volt cegautom, egy jo kis terrano

M. Péter 2014.01.13. 21:30:18

@charlieharper (UK, de nem London!): Van, csak Valamikor Blair alatt annyira megemelték az adót rajta, hogy már nem igazán éri meg. Egyébként a 70-es években terjedt el, mert így ki lehetett kerülmi a törvényeket, amelyek az infláció elleni harc nevében korlátozták a fizetésemelések mértékét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 21:30:54

@geegee:
Jó de az anyagbeszerzőnek az a munkaeszköze is.
A művezető meg a gépkezelő csak hazajár vele amúgy ott áll a parkolóban egész nap.
A művezető még hagyján de már több cégnél láttam hogy a gépkezelők céges kocsival járnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:31:27

@Babette_: Hahálbiztos, hogy nincs benne adalék, meg tartósítószer... :-)
De azért lehetett volna kevésbé durva jelzőt is választani... :D
Na jó abbahagyom, bár még mindig nem derült ki számomra pontosan.
Egyszer kérdeztem egy itteni arabot, de nem beszéltünk olyan szinten svédül, hogy pontosan, szórul-szóra megértsük egymást.
Úgy látszik ez már örök rejtély marad számomra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.13. 21:32:24

@geegee:
Ez nem fog megtörténni :)

@diggerdriver:
A lánctalpas nem számít cégesautónak... de a buszsofőrnek sem, ha busszal megy haza :D

@Mirjam2:
Komolyan be van tiltva a mozi? Filmeket sem lehet nézni a TVben? Vagy TV sincs?
Nincsenek szaudi filmek sem? Mondjuk "A gyilkos burka", amiben egy burkát megszállt a keresztény szentlélek és ártatlan szüzeket gyilkol?
Trainspotting sörrel?
Szaudi erotikus film: egy szőrös lábujj.
Szaudi hardcore pornó: csupasz lábujj.
Ilyenek sincsenek?

BTBTBT 2014.01.13. 21:33:21

@macamuca [IHUN]:
Én sem mondtam, hogy lehetetlen, de tényleg nem könnyű. Meg diggernek azért van némi munkatapasztalata is.

@geegee:
De, mindig kiderül, csak meg kell találni az "About us" vagy a "What we do" linkek alatt a weboldalukon.
Illetve hatalmas segítség lehet, ha az emberfia/lánya vagy a céges honlapon vagy a google-ön megkeresi a cég éppen aktuális stratégiáját, jól átolvassa, lecsap a kulcsszavakra, és azt szépen beépíti a válaszába, hogy úgy jöjjön ki, hogy őrá és a tapasztalatára ott nagyobb szükség lesz, mint más jelentkezőkére (akik nem is feltétlenül olvasnak stratégiát).

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Nekem mindegy, de egy bankszámlát akármikor nyithattatok volna. Akár karácsony előtt is, hogy ne menjen fölöslegesen a havidíj egy használaton kívüli számlára.

Ez - amit beidéztél - micsoda? Az ügynükségtől van?

@diggerdriver:
Az eddigi leírásaid/blogod alapján úgy tűnik, hogy neked nagfyon sokat nyomott a latba a "készen kapott szakember" meg az évtizedes múltja.
Egy nyeretlen kétéves végigszívná az egészet.

@Mirjam2:
Megveszed amagokat a popcornhoz? Miféle magokat? Vagy az araboknál nem is kukoricából készítik?
Még mindig nem hallunk sikítani: :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 21:34:10

@M. Péter:
Amikor 10évvel ezelőtt meghívtak a JCB gyárba az ottani menedzser a saját kocsijával járt. Kérdeztük hogy miért nem céges autóval.
Azt mondta sok rajta az adó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:34:58

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Jééé.Legalább az üzemanyagot fizetik?Vagy van olyan bőséges a fizetés, hogy belefér?(ez utóbbit én se gondoltam komolyan... :D )

@diggerdriver: Látod, aki jó munkát végez, kapja juttatásként... :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 21:35:07

@Kövérmadár [swe]: Jaj! A hetvegen lattam egy csajt, tok szep semei voltak, meg a haja, meg AKKORA KIBASZOTT BAJSZA,MINT NEKEM, HA NEM BOROTVALKOZOM 2 HETIG!!!
Azt a kurva, majdnem lehidaltam.
/Elnezest a csunya szavakert, de meg mindig felzaklat, ha eszembe jut!/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.13. 21:36:07

Most nézzül a Captain Phillips-et... ez valami szerelős film lesz? Csavarhúzó Kapitány... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 21:36:52

@Barátusz [UKCaLCM]: Zuros volt az elmult par honap, nem fert bele. Majd bepotoljuk. Aha, ezek az opciok van a formanyomtatvanyukon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:37:17

@Kövérmadár [swe]: Jaj, ilyeneket láttam odahaza, pl Dabas környékén, hogy ott állt este a helyi viszonylat a parasztház előtt.Érdekes dolgok ezek.Bár ha reggel meg pont ugyanazon a járaton kell kezdeni, akkor érthető végül is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 21:39:57

@diggerdriver: Ilyen managert en is ismerek. Reggel bemegy a ceghez a sajat kocsival, ott atul a cegesbe, ha menni kell valahova.

@geegee: Van merfolddij, mint Mo-n. Mondjuk annyi a kikotes, hogy a sajat kocsin ki kell, hogy legyen a biztositas bovitve ceges hasznalatra. Az nem tudom mennyit jelent pluszba, de gondolom dob rajta rendesen. A reszleteket nem tudom, mert most nem erint, ezek az infok is a ceges hirlevelekbol vannak nekem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.13. 21:41:20

@Barátusz [UKCaLCM]: Áhám, na majd keresek ilyesmiket.Kösz.Még szerencsére nem futottam ilyen kérdésekbe, de ami késik, nem múlik.

BTBTBT 2014.01.13. 21:44:26

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
"You can’t do a criminal records check on yourself, but you can request a ‘basic disclosure’."
"The employer gives the applicant (job candidate) the form to fill in and return to them along with documents proving their identity."
Nem intézheted magadnak az erkölcsit, csak a legmezeibb változatát.
Ahhoz, amire asszonyodnak szüksége van (szerintem az "enhanced"), persze a papírokat beadhatod, de nem te indítod az igénylést.

Az alábbi linken van ügynökséggel kapcsolatos tudnivaló. Csak itt még CRB-nak hívják, nem DBS-nek.
ratemyteachingagency.com/what-is-a-crb-check-and-how/

Az idézett rész elég fontos, szóval rugdossátok az ügynökséget.
" You must obtain and submit an application form through a Registered Body. The employer or agency you are working for should provide you with a CRB check application. If they are not a registered body themselves, they usually work with a company that is. If your agency is not willing to help you with your CRB form then they are pushing the burden onto your shoulders and perhaps you should ask why."

2014.01.13. 21:51:32

@Kövérmadár [swe]: Maganlakasban lehet filmet nezni, nyilvanosan nem, igy mozik sincsenek illetve szaudi filmek sem. Erdekes modon tavaly keszult az elso film Szaudi Arabiarol, aminek a rendezoje egy kulfoldon elo szaudi no. Termeszetesen Szaudiban nem vetitettek, de kulfoldon nagy sikere volt, en is lattam Londonban, jo film: www.imdb.com/title/tt2258858/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 21:51:40

@Barátusz [UKCaLCM]: Cheers mate.
Nekem is ez jott le, szoval nem olyan "rossz" az az ar, amit mondtak. Vajon ez is olyan, hogy odaadod az osszes papirod es visszapostazzak neked? Vagy hogy mukodhet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.13. 21:52:29

@geegee:
Persze, Veresen is volt minden éjjel ilyen.
Szerintem ezek az első buszok, amik vidékről indulnak. Különben szívás lenne bevezetni Pestre, onnan kivinni a buszt mondjuk hajnal 4-re és indulni vissza Pestre.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Az is lehet, majd kiderül. :)

2014.01.13. 21:58:26

@Barátusz [UKCaLCM]: Sikitani jelenleg nem all modomban, mivel nem vagyok egyedul es nehezen tudnam kimagyarazni magam :), de virtualisan sikitottam mikor meglattam az m...o szot. Popcornra raterve, lehet kapni keszen is, eddig egyszer vettem, de nagyon sz*r volt, azota itthon csinalom. Dobozban lehet kapni, olyan mint a microwave popcorn, de nem mikroban kell kipattogtatni hanem edenyben a tuzhelyen.

BTBTBT 2014.01.13. 21:59:32

@geegee:
Ez a stratégia nagyobb cégekre jellemző. Ha náluk kereskedsz, belefuthatsz ilyesmibe.

Egyébként az az erődfoglalós, amiről a minap a Mausell-tornyokkal kapcsolatban beszéltünk, egy (kalóz)rádióállomást is üzemeltetett ott.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
No problem. Vagy ahogyan egy ikonikus karakter mondta: No problemo.

Ezért is ördögi kör: magad nem csinálhatod, olcsóbbért, mással kell megcsináltatnod - drágábban.
Nem arról van szó, hogy most 10 font bárkit földhöz vág, hanem hogy az ügynökség mindenkit levesz egy tizessel.
Igen, aztán visszaküldik a cuccaidat - vagy elképzelhető (de nem biztos) még egy másik opció is: hogy asszonyod beviszi az eredeti okmányokat meg a jelentkezési lapot az ügynökséghez, azok pedig lefénymásolják, és igazolják, hogy az eredetiek másolatait küldik tovább - és akkor azonnal vissza is kaphatjátok a papírokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 22:01:05

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ugyanolyan nyeretlen kétéves voltam mint bárki más.
A szakmai tudás az itt alap nem pozitívum.
Nehéz végigmenni az úton úgy hogy senki nincs aki elmondja mire számítsak.
Ugye kiközvetített az első ügynök.
Elkezdtem dolgozni.
Első lépés Induction room.
5órán keresztül oktattak.
Mindjárt az első munkán belefutottam az idáig leghosszabb beléptetésbe.
Utána adtak egy kulcsot ott az a Caterpillar azzal kell dolgozni.
Közben kapok az ügynöktől egy sms-t hogy van e UTR számom.
Miafaszaz?
Mondom nincs.
Jobb lenne ha lenne.

Jön a következő SMS.
Írjam meg az email címem mert küldi a timesheet-et.
Miafaszaz?
Irassam alá ha végeztem.
jó.
Utána felhívott valaki.
Fogalmam sem volt mit akart.
Nem jutottunk semmire.
Ügynök küld sms-t hogy az előbb felhívott a payment companyjuk és az adataimra kiváncsi hogy ki tudjanak fizetni. Mindjárt visszahív.
Visszahívott.
Akkor már el tudtam mondani minden adatomat.
Közbe jön egy ürge a cégtől akinek dolgoztam hogy töltsem ki a checksheet-et.
Miafaszaz?
Hogy mindent leellenőriztem és átnéztem a gépen mielőtt beindítottam.
Nabazmeg.
Kitöltöttem.
Három nap múlva vége volt a munkának.
Timesheetet aláiratva enailban elküldeni az ügynöknek utána sógornőmmel self employed regisztrációt megcsinálni na akkor más van UTR számom.
Közben tovább keresni munkát.
Belefutottam még két, kétnapos melóba mire jött egy féléves.
Kelés reggel fél négykor érkezés haza este nyolcra.
Kellett a pénz egyedül dolgoztam semmi segélyt még nem kaptunk.
Jött a tél hamarabb sötétedett a napidíjból levettek húsz fontot.
Nem tudtam mást csinálni pótolandó a kiesett pénzt hogy gyorsan megcsináltam a CIS regisztrációt hogy adóelőlegként ne 30 hanem 20%-ot vonjanak. Így pótoltam a húsz fontot.
Szóval nem volt sétagalopp az eleje.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 22:01:18

@Barátusz [UKCaLCM]: majd mondom neki, hogy a masodikat eroltesse, legalabb az utlevelevel, az maradjon nala.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 22:02:27

@Barátusz [UKCaLCM]: Ja es koszi megegyszer! Azert ezeket a szovegek olvasasat meg gyakorolnom kell :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 22:08:47

@charlieharper (UK, de nem London!): Nem mondtad el, hogy nalatok atlag mennyit toltenek el az emberek.

BTBTBT 2014.01.13. 22:10:29

@Mirjam2:
Oké, virtuálisan meghallottuk. :)
Vagy 20 éve csináltuk otthon a pattogatott kukoricát, amikor azokat a boltban vett kis tasakokat bevágtuk a mikróba, és szépen megcsináltuk.
Aztán amilyen hirtelen jött, hogy "hú, most akkor popcorn-t zabálunk", idővel ugyanolyan hirtelen el is múlt.

@diggerdriver:
Nem is tudom, hogy tudtad mindezt összehozni, de csak jól csináltál valamit.
Nem tudom, mert nekem nem volt gondom a nyelvtudás terén, tehát értettem, mit mondanak. Válaszolni már nem volt annyira könnyű - eleinte.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Általában 4 hét alatt megcsinálják az erkölcsit. Ez persze lehet több vagy kevesebb is. Mivel ti még 1 éve sem vagytok az országban, asszonyos számíthat rá, hogy neki tovább tart, hiszem Mo.-on is "kutakodniuk" kell az ángliusoknak.
Persze volt már olyan kolléganőm, akinek, annak ellenére, hogy angol volt, 6 hétig húzták, mire meglett neki.

Nem értelek. Ha az angolokkal eldumálsz a zajos pubban, és még piuáltok is, hogyhogy ez a szöveg (ami persze nem kocsmai diskurzus) nehézséget okoz?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 22:15:44

@Barátusz [UKCaLCM]: Ha pialok, akkor konnyebb. Bar erezhetoen fejlodok, meg is jegyezte egy kollegam, akivel rendszeresen iszom. :D
Majd jovoheten derul ki mit tudok, harom napos kurzus a svajciaknal angolul. Tudtommal notorikusan nem beszelik a nyelvet, ezt az angliai reszlegvezetoje mondta roluk.
Meg azert ez hulye jogasz nyelv, erthetetlen csavarokkal. Na jo nem, de akkor is :D

BTBTBT 2014.01.13. 22:20:09

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Jogi szöveg? Nesze neked egy kicsi. GATT-egyezmény részlete.

www.wto.org/english/docs_e/legal_e/06-gatt.pdf

Piáláskor kezdetben nekem is jobban - vagyis gyorsabban, folyékonyabban - ment a duma. Azóta pia nélkül is sokat fejlődtem. :)

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2014.01.13. 22:21:10

Posztoló lennék :) Itt négy órával vagyunk Európa mögött, ezért a késői csatlakozás. Néhány megjegyzés:

Diszkrimináció: van. Ez ellen nincsen lázadás, ez van, ide jöttem, ezt kell szeretni. Sőt, arról is hosszan lehetne írni, hogy az ország férfiközpontú (machista) is. Megjegyzem, hogy nemzetközi cégnél dolgozom, ahol vagyunk mindenhonna, ezért ezeket nem érzem a napi viszonylatban.

HR: sokan meg fognak lepődni, hogy a HR-nek, ezen belül is a toborzásnak milyen erősődő szerepe van a céges világban. Ha azt mondom, hogy egy felmérés szerint a cégek vezetői a fejlődés elsőszámú akadályának a képzetlen, vagy rosszul kiválasztott munkerőt nevezték meg, akkor ez alátámasztja, hogy miért fordítanak a kiválasztásra hatalmas összegeket.

Toborzás: nagyon szeretem!! Én egy Fortune 25 cégnek toborzok az USA-ba. Na, ott még a diszkrimináció kiejtéséért is beperelhetnek. Ha ott figyelnek arra, hogy ne történjen diszkrimináció, akkor az az USA. Le van szabályozva, hogy mit kérdezhetünk a jelöltektől, hogyan kérdezhetünk, stb. Például nem kérdezhetjük meg, hogy van-e munkavállalói vízuma. A kérdést úgy kell feltenni, hogy dolgozhat-e az USA-ban külön engedély nélkül.

Interjúztatás: ha a nemzetközi cégek követik az USA mintáját, márpedig sokszor követik, mivel a legtöbbnek ott van a székhelye, akkor a jövőben egyre több munkahelyen lehet majd viselkedés alapú interjúkra számítani. Minden jelölttel 40-60 percet tölt el a toborzó, és viselkedésmintákat elemez a szituációkon keresztül.. ha a toborzó ügyes, akkor a jelölt nem találja ki, hogy mit keres az interjúztató, mert pont az a lényeg, hogy a jelölt valós tapasztalatokról beszéljen.

Ceruzás/ vödrös kérdésekkel azért még én sem találkoztam :))

2014.01.13. 22:29:17

Nekem is tetszett a poszt. Gratulálok az irójának és további sok sikert!
Kiváncsi vagyok, most hogy ő is toboroz, vajon ugyanazokat a megkülönböztetéseket kell alkalmaznia a jelentkezőkön? :)

Diszkrimináció az álláskereső bevándorlók felé itt is van, és leginkább abban nyilvánul meg, hogy nem fogadják el a külföldi diplomát, szakképzettséget és munkatapasztalatot. Nagyon sok professzionális szervezet van, akik saját maguk szabják meg a müködési engedélyhez szükséges feltételeket. A szövetségi kormánynak, amely felelős a bevándorlásért, nincs az ilyen szervezetek felett hatalma, mert a licensing provinciális mandátum. A szervezetek (pl. tanár, orvos, mérnök, stb.) erősen protekcionisták .... egyelőre itt tartunk.

2014.01.13. 22:31:39

@cougarcat: Közben látom megjöttél és válaszoltál a kérdésemre :)

BTBTBT 2014.01.13. 22:38:59

@Bellagamba:
Akkor vízum helyett úgy kérdezitek, mint itt Angliában, hogy "Are you eligible to work in the (ország neve)?"

Nálatok mi jár(na) annak, aki az interjú során megkérdezné egy női jelentkezőtől, hogy "Have you got a bun in the owen?"

BTBTBT 2014.01.13. 22:39:36

Oven lesz az, na. Owen a Star Wars-ban van.

Herr Géza 2014.01.13. 22:40:18

@rumitom: Eccerü a képlet. Odaadja korlátlan privát használatra, neki szimpla költség minimális adóvonzattal, neked meg a saját adózásod után is megéri, mert havi 3-400 € még egy kisebb kategóriájú autó fenntartására is elmenne (a nettódból). Dolgoztam olyan cégnél, ahol még a müszaki rajzolók is céges autóval jártak, nemhogy a senior mérnökök. Kedvelt bérhelyettesítö juttatás.

2014.01.13. 22:50:32

@Herr Géza: Nálunk azért van céges autó mert belegebednének ha km pénzt kellene fizetni a gyakori kiszállásokért. De ezek az autók az irodánál parkolnak, csak ritka esetben visszük haza.

@Barátusz [UKCaLCM]: Jó nektek, ha piálok akkor én csak hangosan beszélek, és valszeg rosszabbul, mint tök józanul. :(

2014.01.13. 22:52:14

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: az elemzes szerint 3.8 ev. Bonusz osztas utanra esik a legtobb felfmondas, marcius a felmondo honap.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.13. 23:02:45

@charlieharper (UK, de nem London!): Az azert nem rossz, bar nem tudom mi az atlagos a bankszakmaban (persze gondolom terulet fuggo ez is). Az eloleptetes mennyire tartja meg az embereket? Vagy inkabb masik ceghez mennek elorejutashoz/felfele valtanak ceget?

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2014.01.13. 23:08:19

@Barátusz [UKCaLCM]: pontosan. Are you eligible to work in the US without permit? Vagy soha nem dokumentálhatjuk le, ha az illető megemlíti, hogy kismama, stb.

haha, az amerikaiak nagyon illedelmesek. Valószínűleg az interjú folyna tovább, mintha mi sem történt volna, és másnap kapnám a panaszlevelet, esetleg perrel való fenyegetést, amely a főnököm főnökének a főnökének lett címezve az interjú végezte után öt perccel. Nem úsznám meg :)

2014.01.13. 23:09:22

@Kövérmadár [swe]: "Jópár hely van, ami bszolút felejtős lenne, ilyen Magyarország, de Németország és Franciaország is (csak hogy ne mindig Kelet-európára mutogassunk)."

Gondolom vannak akik anyagi megfontolásból költöznek vissza nyugdijas korukban Mo-ra. Pl. itt is vannak akik csak állami nyugdijat kapnak, és abból nem lehet nagyon ugrálni - ugyanez a pénz Mo-n valamivel magasabb életszinvonalat biztosit (bár egyre kevésbé). Nincsenek ilyen terveim, ha az anyagiak játszanának közre, akkor sokkal inkább Mexikóba mennék. :)

BTBTBT 2014.01.13. 23:22:12

@cougarcat:
Azt nem mondtam, hogy nem vagyok hangos, ha piálok. Csak már ritkán piálok. :)

@Bellagamba:
Felénk egy ilyen "bun"-os kérdés esetén a delikvens simán azt mondhatja, hogy akkor köszöni szépen, itt megáll az interjú, a görénységet kérdezővel nem folytatja tovább, és kér valaki mást, többnyire annak a felettesét. A panasz/per még ennek tetejébe jön, a kérdező repülésének terhe mellett.

Miért jön az "untrusted connection" hibaüzenet, ha rákattintanék a blogodra?

M. Péter 2014.01.14. 00:04:34

@Mirjam2: "Az EU-orszagokban elo britek kozul szinte mindannyian nyugdijasok"
2012-ben kb. 1,1 millió brit állami nyugdíjat folyósítottak külföldre, ebben benne vannak azok a nem brit állampolgárok is, akik az Egyesült Királyságban dolgozva jogosultságot szereztek brit állami nyugdíjra, meg persze vannak olyan britek is, akik kivándoroltak, de ezt nem jelentették be. Ennek az 1,1 milliónak kb. fele él olyan országban, amellyel van tb egyezmény, a másik fele pedig olyan országban, amellyel nincs. Az EU-ban élők az első csoportba tartoznak.

"maganklinikakat hasznalnak"
A Spanyolországba költözött britek nagy része nem annyira gazdag, hogy magánkórházba járjon. Spanyolország és Franciaország is megnehezítette a bevándorlóknak az egészségügyi rendszerhez való hozzáférését, biztos volt oka ennek.

2014.01.14. 07:12:19

@M. Péter: na es praktikus okai is vanna. Mi a francnak a Cityben egy cegauto? Vagy a Wharfon? Semmi mast nem csinalna egy senior vezto, mint orakat allna a dugoban reggel es este. Sokkal praktikusabb egy taxi kartyat adni, amikor ugyfellel meeting, akkor meg taxizik. De a reggeli bejarashoz es hazameneshez bankoknal Londonban nem szoktak adi autot vagyis en meg nem lattam ezt a gyakorlatot Londonban. A CEOknak is alatalaban soforos autoik vannak inkabb. Termelocegeknel meg kiszallasos munkanal mas, de ok nem jellemzoen a Cityben (marmint a Square Mile-ra ertem) vannak vagy a Wharfon

@geegee: hat a halal, az hasonlo a kosherhez. Maga a z allat kell eloszor, hogy kosher/halal legyen. Utana meg a levagasi mod.
Vallasi dolog ez. Nekem mindig azt mondtak muszlimok, hogy minden kosher kaja halal, de a rabbi mindig azt mondta, hogy nem minden halal kaja kosher. Rovar/bogar parhuzam.
Koshernel, a halak kozul az a hal kosher, amelyiknek pikkelye van es uszonya. Capa/balna/delfin/kagylo nem kosher. Negylabuak kozul, parosujju patas es kerodzik, diszno nem kosher. A szarnyasoknal is van valami szabaly, de ahhoz most tul koran van emlekezni, majd M.Peti.
A kosher/halal vagasnal, az a legfontosabb, hogy nem lehet reces kes, mert akkor nem tudod egy vagassal szenvedes nelkul megolni az allatot. Az allat nem szenvedhet! Ki kell folyatni a vert. A vernel az a misztika, hogy ha vert eszel, akkor a lelket eszed (misztikai magyarazat), ezert nem latsz soha veres hust enni zsidot vagy muszlimot.
Semmilyen veres kaja (rare steak) nem kosher/halal. Emellett meg valaki imat mormol es ranyomja a rabbinatus pecsetet a csirkere es akkor full kosher. Gepsitett vagasnal lehet, hogy az ima hangszoron keresztul jol az itunes-rol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.14. 07:21:30

@cougarcat:
Valo igaz, ez aposom terve is. O itt csak nagyon keves nyugdijat fog kapni.
Nekem szerencsem van, siman itt dolgozom majd le a 40 (50?) evemet es megkapom a rendes nyugdijat (plusz amit mas most fizetek MNyP).

Igazad van, Mexiko, egy cabrioval, nyugdijaskent a maja romok arnyekaban. Tudsz valamit! ;)
Felirtam am!

Argentina Idegenvezetés · http://www.buenosaires.hu 2014.01.14. 20:30:19

Érdemben is szeretnék hozzászólni a poszthoz.
A posztírót ismerem, és minden tiszteletem az Övé, tudom hogy amit leírt, az így történt.

Ezzel együtt fontosnak tartom megvilágítani a másik oldalt, a másik valóságot is. A két valóság szépen megfér egymás mellett. És a miértjét is megpróbálom megfejteni.

Több mint 10 éves argentínai élettapasztalat van mögöttem, úgy gondolom, hogy jól ismerem Őket.

Az argentinok nem köntörfalaznak, nem csomagolják az elvárásaikat, szükségleteiket hamis, és hazug elvek mögé. Hiszen bárhol a világon, bármelyik cég tudja, hogy az adott munkakörre milyen munkavállalót kíván alkalmazni. Maximum nem írja le, és kirostálja a nőket/férfiakat fiatalokat/öregeket vékonyakat/kövéreket. Felesleges energiapocsékolás mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről. Korrektebbnek tartom előre meghatározni, és rostálni, kit keresek, milyen feltételekkel. Ezt nem értékelem diszkriminációnak, csak más típusú kommunikáció.

Az argentin munkakereső nem szorgos, nem tölti fel naponta 20 oldalra az önéletrajzát. Feltölti egy helyre. Vár. Felhívják, tudja hogy, honnan hívták. Csak magukból indulnak ki :) Eszükbe nem jut, hogy valaki ezt nagyüzemi módon csinálja.

Az argentin laza, felületes, és szétszórt. Neki így tökéletesen jó. Elutasító levél? Hahaha El tudom képzelni, hogy a posztolót felvették valahova, és még arról is elfelejtették értesíteni, aztán várták, miért nem áll munkába.... Tökéletesen belefér a jellemükbe....

Külföldi kontra Helyi munkavállaló. Mivel a posztoló nagyvállalatokhoz, és multikhoz jelentkezett, így túl az esetleges személyes jellemhibából táplálkozó diszkrimináción túl, inkább nekem az az elképzelhetőbb, hogy az argentin HR-es alkalmazott a könnyebb utat választja, még ha a külföldi jobb választás is lenne. Miért? Egy helyit egy sima nyomtatvány kitöltése után alkalmazni tudja. Míg egy külföldivel millió papírt kell kitöltenie, rengeteg idő, és munka mire alkalmazni tudja. Mivel nem cégvezető, neki mindegy, így a kisebb ellenállás felé hajlik el. Ugyanaz a gond, ha a külföldi munkaviszonyát meg akarja szüntetni, egy fejfájás.

Hogy jobban megértsétek, olvassátok el az ide vonatkozó kezelési útmutatómat :))) ( argentina.blog.hu/2010/05/14/a_legkisebb_erofeszites_torvenye_latin_modra_a_hetkoznapokban )

Az utcán, a multi, és nagyvállalati szférán kívül én azt tapasztalom, hogy az argentinok többsége elfogadja, szereti, és támogatja a külföldieket, főleg ha az európai.

Ennek két oka van. Az egyik, hogy az alkotmány, amire nagyon büszkék, a 16. paragrafusban kimondja, hogy minden ember egyenlő, nincs helye nemi, vallási, egyéb megkülönböztetésnek. Ennek a megsértése szövetségi bűntett, hiszen a legfelsőbb jogot sérti, az alkotmányt. Ezt komolyan veszik.

A másik ok, hogy majdnem minden argentinnak valamelyik felmenője ugyanúgy bevándorló volt, és erre erősen büszkék, illetve hálásak azoknak az embereknek, akik segítették a nagyszülőket abban az időben amikor Argentínába érkeztek. Úgy érzik, hogy egy európai külföldit segítve, ezt a szívességet tudják viszonozni az általuk nem ismert emberek számára.

A diszkrimináció leginkább a más dél-amerikai országokból bevándorlókkal szemben kézzelfogható, és mindennapos. Ennek is megvan a logikus, és a nem logikus oka :)

Ennyit Argentína, és az argentinok védelmében :)

tanato 2014.01.15. 08:07:00

@Argentina Idegenvezetés: Jó az észrevételed,írhatnál te is Argentínáról egy cikket.Általában jók a Dél-Amerikai posztok.Régebben több volt belőlük itt.KB.Mennyi magyar vagy magyar származású és még magyar kötődésű lakos lehet nálatok?

Argentina Idegenvezetés · http://www.buenosaires.hu 2014.01.15. 08:27:02

@tanato:

Köszönöm szépen. Ahogy látom, itt inkább friss emigránsok írnak. Én már nehezen számolnék be a megfelelő érzelmi töltöttséggel az első napokról....

Szívesen válaszolok kérdésekre, vagy fejtek ki mélyebben egy-egy témát, ha akarjátok.

Ma Argentína területén kb 2000 leszármazott, 2-3-4. generációs, magyarságát fontosnak tartó, és gyökereit ápoló ember él. Ennek kb a fele beszél is magyarul.

Illetve van egy új kivándorlási tendencia is, de ezeknek az emigránsoknak a száma nem éri el a 100 főt.

Amúgy a kezdeti élményeimet a blogom pár agymenése örzi a jövő részére:
argentina.blog.hu/
Remélem, hogy tetszeni fog.

tanato 2014.01.15. 09:56:52

@Argentina Idegenvezetés: Köszönöm szépen,két éve írtak ide a HÁ-re Brazíliából,Chiléből,meg Mexikóból.Costa Ricából is.

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2014.01.15. 12:55:59

@Argentina Idegenvezetés: Koszonom a kiegeszitest, es egyetertek a leirtakkal. Annyit fuznek hozza, hogy tavol alljon tolem az argentinokat kritizalni, a magyar-argentin-amerikai HR tapasztalatok fenyeben viszont rendkivul erdekes volt latni, hogy itt milyen a hozzaallas, a moral, es mint altalaban, a sok-sok elmeny kozott volt jo es kevesbe jo tapasztalat is. Es minden jo, ha jo a vege, ugye :)

Szivesen olvasnek en is toled is, eddig csak ket argentinas cikkem arvatlankodik a blogon, pedig mindketten tudjuk, hogy ez az orszag ennel ezerszer tobb es gazdagabb! :)

Fekete Pestis 2014.01.15. 21:52:39

@charlieharper (UK, de nem London!):

ó, nálunk nincs ilyen HR marhaság. Nyilván azért akar bankba menni, mert (a) kell neki a pénz és/vagy (b) belefáradt a PostDoc létbe.

Én p.l. csak technikai kérdéseket teszek fel: vezesse le ezt, vezesse le azt, az ázsiai opció vagy az európai opció Vegája nagyobb ceteris paribus, arbitráljon le két különbözö tenorú swapot [ceteris paribus], ilyesmik.

Az összes többi hülyeség - nyilván az elemzó meg a programozó nem túl extrovertált, ezt felesleges túlspilázni. Kérdés az, hogy tud e önállóan dolgozni, gyors e a felfogása, tudunk-e majd projektekben közösen dolgozni, etc.

Fekete Pestis 2014.01.15. 21:59:37

@Bellagamba:
" viselkedésmintákat elemez a szituációkon keresztül.. ha a toborzó ügyes, akkor a jelölt nem találja ki, hogy mit keres az interjúztató, "

navajon mit kereshet az interjuvoztató, aki egy céghez vesz fel embereket. Nyilván munkakörtöl függö + tud e csoportban dolgozni, hogy kommunikál, a visszajelzéseket mennyire hasznosítja (önkritika, stb), stressztürés, mennyire ambicózus és az kell-e ide, stb.

Van benne egy olyan keresztkérdés ( p.l. hogy szerintem én jó vezetö lennék-e), ami csak azt méri, hogy mennyire vagyok öszinte ill. próbálok az elvárásoknak megfelelni.

Nem akkora truváj ez.

2014.01.15. 23:14:21

@Fekete Pestis: varjal, a masik poszton varom, hogy Hinta leirja a derivative fogalmat. Meg csak neolibarilzmust kaptam, meg realgazdasag, meg valami valsagot, hogy majd valamikor valahol lesz valamilyen asset classnal fog kezdodni allitolag.

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2014.01.16. 13:34:52

@Fekete Pestis: valoban nem akkora "truváj", főleg, amikor az interjúztató már az első öt percben el tudja dönteni, hogy a jelölt vajon beleillik-e a cég kultúrájába, illetve mennyire lesz lojális.. természetesen a kommunikációs és általad említett egyéb alap képességeken felül. Azért fontos, hogy a kérdések sosem zártak, mint ez az "én jó vezető lennék-e". Tény, hogy van, aki jól interjúzik, és van, aki nem. Kérdés, hogy valakit csak azért visszautasít az interjúztató, mert bár remek lenne a pozícióba és a cégbe is illeszkedne, de egyszerűen rosszul interjúzik? Vagy azért veszi fel, mert brillírozik interjún, és jól adja el magát. Érdekes kérdések, és azért a tendencia azt mutatja, hogy a nagyobb cégek egyre több időt fordítanak a jelölt előzetes megismerésére, mert a végén ez jön ki olcsóbban. Az pedig már nem marhaság kérdése ott, ahova évente 2 - 3 000 új munkaerőt vesznek fel :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása