oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 11. 06:43,  Pánikkeltés vagy megalapozott félelem? 259 komment

2014. január 11. 06:43 Határátkelő

Pánikkeltés vagy megalapozott félelem?

Az elmúlt hónapok egyik kiemelt témája volt a nyugati (elsősorban az angol és a német) sajtóban a bevándorlás korlátozásának igénye, főleg annak kapcsán, hogy január elsejétől a román és a bolgár állampolgárok is korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unió országaiban. A (voltaképpen vitaindítónak szánt) kérdésem: Angliában belpolitikai hangulatkeltés folyik (jövőre választások...), vagy megalapozottan tartanak a határátkelőktől?

Victor Spirescu.jpgVictor Spirescu, A Román Munkavállaló

Immár hosszú hónapok (de lehet, hogy megvan annak egy éve is) olvashatjuk szinte napi szinten az angol sajtó egy viszonylag jól belőhető szegmensében (zászlóvivő: Daily Mail), hogy 2014. január elsejétől vége a világnak, érkeznek a román és bolgár munkavállalók, akik elárasztják az országot és elvesznek minden maradék munkát.

Jómagam rendszeresen olvasom a brit (és amennyire nyelvtudásom engedi a nyugat-európai) sajtót és próbálok tájékozott lenni, és őszintén szólva egészen nagyszabású az a hangulatkeltés, amit például a Daily Mail folytat. Gyakorlatilag lehetetlen volt az elmúlt egy évben úgy rámenni a lap oldalára, hogy ne legyen egy hangulatos riport román vagy bolgár bűnbandákról, csak és kizárólag a szociális juttatásokért érkező kelet-európaiakról, stb.

Victor Spirescu, az Arc

A dolog január elsején kapott némi rózsaszín árnyalatot, amikor a teljes angol sajtó (két parlamenti képviselővel megerősítve) testületileg vonult ki a lutoni reptérre a Marosvásárhelyről érkező repülőgép elé, az arról leözönlő bevándorlókat várva.

Aztán az történt, hogy a 180 üléses gépen érkező 140 utas közül egyetlen egy új munkavállaló akadt (a többiek vagy látogatóba érkeztek vagy korábban is Angliában dolgoztak és csak a karácsonyi pihenésről érkeztek vissza). Így lett egyik pillanatról a másikra sztár Victor Spirescuból, akit a teljes brit média felkapott.

A 30 éves férfi lett az újonnan érkezők „arca", megszemélyesítője, több országos napilap is kiemelten foglalkozott vele, a The Times például rögtön két oldalon, meghívták egy panelbeszélgetésre a Sky News hírtelevízióba, a The Daily Telegraph pedig külön embert utaztatott Romániába, ahol megkeresték Victor Spirescu házát és 19 éves menyasszonyát, valamint azt a házat, amelynek felújítására pénzt keresni Nagy-Britanniába érkezett.

„Amikor bemegyek egy szupermarketbe, mindenki engem bámul. Volt egy kislány, aki azt mondta az anyukájának: 'ez a bácsi az a televízióból'" – mondta egy interjúban Spirescu, gyorsan hozzátéve, hogy mindenki nagyon barátságos volt vele.

Egyébként a férfi egy napon belül talált magának munkát egy szupermarket parkolójában lévő autómosóban, bár ő szívesebben dolgozna a több pénzt ígérő építőiparban. (Más kérdés, hogy mivel az állandó médiaérdeklődés miatt képtelen volt folyamatosan dolgozni, már ki is rúgták...)

Médiakampány vagy most jön a java?

Az első roham tehát elmaradt Angliában, ami persze nem jelenti azt, hogy ez a továbbiakban is így lesz. A MigrationWatch nevű érdekvédelmi, vagy nyomásgyakorló szervezet például egy január elsején megjelentetett elemzésében azt állította, hogy számításaik szerint mindkét érintett országból a következő 5 év során évente 50 ezer bevándorló érkezik majd a szigetországba.

(Ennek némileg ellentmond, hogy például az előzetes repülőgépes helyfoglalások aránya alacsonyabb az év első három hónapjára, mint 2013 hasonló időszakában.)

Érthetően más véleményen van Románia nagy-britanniai nagykövete, aki elsősorban az elfogult médiakampányt kárhoztatja, azt állítva, hogy a legtöbb, az Egyesült Királyságba érkező román munkavállaló dolgozni akar és nem a szociális juttatásokon élősködni.

„Ha figyelembe vesszük, hogy Románia szinte teljesen kimerítette exportálható munkaerejét, és a tényt, hogy országomé jelenleg az Európai Unión belül a leggyorsabban növekvő gazdaság, akkor a korlátozások január elsejei megszüntetése aligha vezet az Egyesült Királyságba érkezők számának nagymértékű emelkedéséhez" – nyilatkozta Ion Jinga.

... és akkor a tények

Ez a történet politikai része. Nyilván érdemes venni egy pillantást a száraz tényekre is – nem lesz unalmas, ígérhetem.

A University College London tanulmánya szerint az 1999 után az Egyesült Királyságba érkező határátkelők 45 százalékkal kisebb valószínűséggel részesültek állami juttatásban vagy adó-visszatérítésben 2000 és 2011 között, mint a brit állampolgárok és ez az alacsonyabb arány (igaz, ebben az esetben „csak" 3 százalék az eltérés) igaz a szociális bérlakásokban élőkre is.

Az Európai Gazdasági Térségből (ami az EU, plusz Norvégia, Izland és Liechtenstein ebben az esetben) érkezők 34 százalékkal több adót fizettek, mint amennyit juttatásokban kaptak, magyarán egyharmaddal többet hoztak az államnak, mint amennyiben kerültek.

A jelentés szerint 2011-ben az EGT-ből érkezők 32, az azon kívülről bevándorlók 43 százalékának volt egyetemi diplomája, szemben a felnőtt britek 21 százalékával.

A helyzet tehát úgy néz ki, hogy a hangulatkeltés ellenére a határátkelők többet hoznak a brit gazdaságnak, mint amennyit kivesznek belőle (amivel nem állítom, hogy nincsenek olyan esetek, amikor valaki azért költözik Nagy-Britanniába, vagy Németországba, hogy igénybe vegye a magasabb szociális juttatásokat), és akkor még nem is beszéltünk a külföldön (például Spanyolországban vagy Franciaországban) élő britekről, legyenek munkavállalók vagy nyugdíjasok.

Jönnek a jugoszlávok!

Végezetül egy apró, de talán jellemző történet. Csütörtök este a BBC televízió Question Time című műsorában Nadine Dorries konzervatív képviselő kérdésre válaszolva kijelentette: Nagy-Britanniának fel kell készülnie a Jugoszláviából várható migrációs hullámra.

„Eddig nem volt ilyen hullám, de lehet holnap, vagy akár jövőre – nem tudjuk, és ez gondot jelent. Jugoszláviából is érkezhet ilyen hullám" – jelentette ki.

A kérdés tehát az: vajon hangulatkeltés zajlik Angliában (és a posztban végül kevesebbet emlegetett Németországban), vagy valós a határátkelőktől való félelem?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Anglia Nagy-Britannia Victor Spirescu Nadine Dorries Ion Jinga

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr445752003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.11. 07:20:03

"az állandó médiaérdeklődés miatt képtelen volt folyamatosan dolgozni, már ki is rúgták.."

találékonyak ezek a britek, na.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.11. 08:19:01

Szokásos rasszista kampány, az átlag ostoba brit megnyerésére, semmi egyéb.

arncht 2014.01.11. 08:23:21

Belso szemlelokent... A volt jugok, akik akartak, mar mind nemeteknel meg osztrakoknal vannak. Ahhoz kepest, hogy mi vagyunk szomszedosak az osztrakokkal, sokkal tobb szerb vagy szerb szarmazasu van. Salzburgban meg pl komplett torok koloniak.

Becsben es salzburgban sem lehetett sok nemet szot hallani az utcan.

fasor6 2014.01.11. 09:00:20

Hangulatkeltes. Ami gondot okzhat a UK-ben, foleg a deli reszen, hogy egyre kevesebb az ures lakas, az ingatlanfejlesztesek nem tartottak/tartanak lepest a bevandorlok szamaval.
Egyebkent rendszeresen hallom a radioban, hogy eppen melyik varos lakossaga szavazott egy uj lakopark epitese ellen, mert nem akarnak zsufolt varosban elni. De az orszagos lapokban leirtak szamok az ellenkezojet bizonyitjak, vagis ott hangulatkeltes zajlik.

Határátkelő 2014.01.11. 09:01:23

@tableno: Jó sok linket raktam a mai posztba, azok között is vannak kifejezetten józan, számokon alapuló vélemények.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 10:08:40

Csak a mihez tartas vegett, volt aki most hallott eloszor Bulgariarol a "panik" kapcsan. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 10:17:01

Na szóval...

Amit szerencsétlen román bevándorlóval csinált a média az annyira jellemző a bulvárra annyira tipikus hogy bármely országban megtörténhetne.
Még mindig röhögök rajtuk:))))))))))))))))))))

Miért van az hogy nekem a munkahelyemen otthon soha semmi problémám nem volt egyetlen cigánnyal sem és idejőve a rengeteg különböző munkahelyen három másodperc alatt be tudtam illeszkedni és minden hangsúlyoznám MINDEN nemzetiségű munkással kiváló viszonyt tudtam kialakítani? Ezek között is kiemelkedően a románokkal.
Az már egy másik történet hogy Magyarországon fatornyos kisfalumban milyen konfliktusaim voltak a helyi kisebbséggel.
Itt viszont még ezt sem mondhatom hogy az utcán vagy bárhol atrocitás ért, pedig tényleg járok úgymond fertőzött helyekre.
Soha sehol nem találkoztam ordenáré módon viselkedő románokkal, cigányokkal vagy egyéb nemzetiséggel.
Talán a feketék azok harsányabbak az átlagnál de nem jelentősen.
Mégegyszer hangsúlyoznám NEKEM senkivel nincs konfliktusom. Sehol.

Az agyhalott zombikról néhány szó.
Tegnap beszélgettem az egyik albán melóssal.
Együtt dolgozunk már több mint fél éve.
Kérdem tőle hogy milyen vallású vagy?
Azt mondja muszlim.
Mondom de hát szőke kék szemű vagy.
(Én tudtam miért csak kíváncsi voltam mit mond)
A képzetlen tanulatlan kecskepásztornak definiált albán melós olyan történelemórát tartott hogy leesett az állam.
Elmondta hogy a török megszállás alatt a törökök adókedvezményeket adtak az áttért albánoknak, elmondta hogy Zogu albán királynak magyar származású Apponyi grófnő volt a felesége és egyébként az egész Balkán történelmét röviden érthetően elmondta.
Egy újdonságot én is mondtam neki amit nem tudott, a déli harangszó történetét.

szuperkrumpli 2014.01.11. 10:31:53

Amíg itt az UK-ban komplett iparágak vannak ahol 80-90% a bevándorlók aránya, addig az egész ijesztgetésen csak jót röhögök.

Mandor 2014.01.11. 11:10:47

Csak nekem tűnik fel, hogy egy parlamenti képviselő jugoszláviai munkavállalóktól tart? Nem tanulta meg, hogy Jugoszlávia 1991-ben megszűnt létezni? Legalábbis akkor elkezdtett szétesni...?

Varga Mariann Manka 2014.01.11. 11:12:17

Én azt tapasztaltam, hogy a külföldi munkavállalók egy bizonyos értelmi szintnél (nem tudom jobban körbeírni), már korábban problémát jelentettek.
még hónapokkal ezelött az egyik britt kolleganőm panaszkodott, többek közt nekem, hogy a külföldiek elveszik a brittektől a munkát, és azért van annyi munkanélküli britt. Mondta mindezt úgy, hogy annál a cégnél, ahol dolgozom, folyamatosan vesznek fel embereket, mert szinte mindig létszámhiánnyal küzdünk.
Amúgy eléggé zokon vette, amikor közöltem vele, hogy egy britt, se semmilyen más nemzet fia nem állt sorba itt munkáért, amikor engem felvettek. És minden britt mélyen magába szállhat, ha egy olyan emberek halásszák el előlük a munkát, akiknek a nyelvtudása soha nem olyan jó, mint a britteké, hisz nem az anyanyelvük. Valamit nyílván jobban tudunk, mint ők, teszem azt pl van munka kedvünk és szorgalmunk.
Arról már nem is beszélve, hogy én pl azt sokkal jobban idegesítőnek tartom, hogy lusta, buta embereket tartanak el az adómból (főként britteket), mert az Ő életszínvonal igényeihez pont elegek a szociális juttatások.

hatja 2014.01.11. 11:12:21

az angoloknak üzenem, hogy érdemes lenne pánikkeltés helyett életre való fiatalokat nevelni és akkor nincs gond. ahogy az egyik standup-os mondta, "egy nyelvet alig beszélő, az országban senkit nem ismerő ember elveszi előled a munkát? akkor te valószínűleg egy darab sz.. lehetsz".

DieNanny CH 2014.01.11. 11:12:45

Még au-pair koromban Ausztriában elgondolkodtam azon, hogy vajon miért nem jönnek osztrák 18-20 évesek ilyen munkakörökbe dolgozni? Én 400 eurót kerestem havonta, ami 2004-ben nekem jó pénz volt. Én tudom, egy osztráknak magasabb az igénye, de biztosan nem mindegyiknek. Ugyanúgy voltak anno szintén szűkölködők.
Én nem voltam bejelentve, ezért is érte meg a családnak. Viszont ugyanezt megjátszhatták volna egy osztrákkal is. Viszont sosem láttam ilyen hirdetést, és olyan osztrákkal sem találkoztam, aki így dolgozott volna. Ők mentek Franciao-ba, Angliába, szóval valóban nyelvet tanulni, viszont ugyanazt csinálták, amit én. Még talán ugyanennyi pénzért is.
Amit ki akarok ebből hozni: az angolok, ha meg akarnának élni, még ha alacsonyabb bérből is, lenne rá lehetőségük.
Én úgy gondolom, a munkaadók nagy része inkább foglalkoztatna olyan embert, akivel tud beszélni, és rendben van mindenféle engedélye.
Jól gondolom?

2014.01.11. 11:12:46

Ellent kell mondjak a cikknek, igenis nagyon sok román érkezett Angliába az első két hétben, csak nem repülővel hanem busszal. Romániában már hónapok óta lehet helyet foglalni a buszokra amik kifejezetten a bevándorlók szállításara vannak. A román média karácsony táján nagyon sok riportot közölt az éppen indulni készülőkkel akik ezekre a buszokra jegyet váltottak. Azonkívül pár napja érkeztünk vissza Angliába a szabadságunkról és a Bristoli reptéren másfél órát kellett várnunk a belépésnél ( ami máskor max. 20 perc szokott lenni ) a Romániából érkezők miatt. Nagy részben nagy családok voltak három négy gyerekkel.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.11. 11:12:50

Az megvan, hogy nem kirúgták hanem felmondott. Mellesleg büntetett előéletű?

RoxyCRX 2014.01.11. 11:15:04

Nos az en velemenyem....

Hangulatkeltesi resz...
itt vagyunk a parommal tobb mint egy eve, UK,MK es mi is dolgozunk minden nemzetiseggel. Alapjaban veve nincs gond, de a romanok kozott lathato hogy van egy jopar aki csak azert van itt meloja mert jol benyalta magat. Igaz a nagyreszuk tenyleg rendes szorgalmas es jol dolgozik, viszont nagyon nagy a kontraszt a jo es a rossz roman kozott. Viszont minden nacioban persze megvan ugyanez....(legàzabbak a magyarok). Ezenfelul ha egy roman eddig ide akart jonni dolgozni, akkor ugyanugy megvolt ra a lehetosege, mert mint maganvallalkozo eddig is siman megtehette agencyn keresztul. Tehat annak ellenere hogy megnyilt a lahetoseg a korlatlan bejovetelre , igazabol nem sokat dob az egeszen. A masikfele...aki nem tud angolul es CSAK a juttatasok miatt jonne az eleve halalra van itelve, mert hiaba intezi el neki valami agency hogy a papirjait beadja, attol meg neki is kommunikalnia kell sokszor. Nembeszelve rola hogy a tamogatas sem orokre tart.
Aztan, ha romanok annyira gàzok mert jonnek uk be, akkor az angolok arrol is pofazhatnak hogy az a merhetlen feka, arab, paki, stb. akik itt vannak es a nagyreszuk olyan kurva lusta hogy elkepzelni nem lehet (ennek ellenere haverkent nagyon rendesek, csak a munkamoraljuk funny little bit), szoval ezekhez kepest a kelet eu-i bevandorlok millioszor jobban es tobbet dolgoznak - szoval akkor azok miert nem problemasak az angoloknak?

Ami viszont nem parasztavakitas...
Az itt dolgozo romanok (bolgart meg eddig eggyet sem lattam) mivel egyeni vallalkozokent dolgoznak...szoval egy kurva filler adot nem fizetnek (fizettek) es erre baromira buszkek is. Aztan telleg minden orszagban (sajna a romanoknal tobben) van az a cigany fajta aki assziszi hogy fejebe csapja a kalapot veszi a kaszat kimegy uk be, es ott majd kolbaszbol lesz a kerites, dolgozni sem kell, csak az allam fizet nekik. Nem is az baj hogy ezt hiszi, hanem az hogy amikor ideer es rajon hogy ez nem igy van, es elfogy az a kis penze amit esetleg hoz, akkor pofa nelkul nekiall koldulni ,kifexik az utcara,stb....AMIT ITT TENYLEG NEM TOLERALNAK, ES SENKI SEM SZERETNE HOGY LEGYEN.
Az viszont teny, hogy azok a melok amiket a bevandorlok csinalnak nyagyreszt olyanok amiket egy brit allampolgar nem csinalna, de az is latszik hogy egyre tobb bevandorlo el tud venni (ertsd : jobb a kvalitasa) olyan melot ami viszont a briteknek kellene es egyre tobb angolt lehet talalni olyan melokban amit eddig csak a kulfoldiek vegeztek. Kisse felnek tole hogy elobb utobb nem lesz melo az allampolgaroknak, ami hat ha nem is azonnal de azert elofordulhat....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.11. 11:25:02

Most nem azert, de en tartom annyira intelligensnek az angol sajtot hogy ha ezt ok maguk komolyan vennek (mindenki tudja hogy csak feltoroben levo jobbos szavazatokat akarnak gyujteni), akkor a tomenytelen sok ertelmetlen cikk koltsegvetesebol mar regen osszedobtak volna egy fokuszalt felmeresre a penzt.

Egy olyan felmeresre gondolok, ahol veletlenszeruen kivalasztott 5 Kelet-Europai orszagbol (legyen mondjuk lengyel, roman, szlovak, cseh es magyar) felkeresnek 100-100 bevandorlot (nagyvarosokban es videken vegyesen) es nevtelenul kitoltetnek veluk egy kerdoivet. Mikor erkezett, mit csinal, hol dolgozik, mennyit keres, kap-e benefitet, szeretne-e a jovoben igenyelni, stb.

Nyilvan azert nem csinaljak mert mindenki tudja hogy ennek a temanak most mar kb. 10X nagyobb a fustje, mint a langja. Es egyebkent ezzel minden ertelmes angol is tisztaban van. Nekem mar a kollegaim maguktol mondjak hogy mar ok erzik kellemetlenul magukat az angol sajto miatt hogy allandoan a bevandorlokat basztatjak es hogy nehogy magamra vegyem ezeket a dolgokat mert ez csak a korlatolt es manipulativ media agyszulemenye. Aki kinn el es dolgozik az pontosan tudja hogy ez nem tema...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.11. 11:31:17

@Mandor:

2006-ban szűnt meg Jugoszlávia. Ez a második/harmadik Jugoszlávia, attól függ hogy számoljuk, ezért második/harmadik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.11. 11:34:04

@diggerdriver:
"Miért van az hogy nekem a munkahelyemen otthon soha semmi problémám nem volt"

mert te egyéniség vagy
mi mindannyian egyéniségek vagyunk

csak ők nem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 11:34:34

@hatja:
Ez de Jóóóóóóóóóóóóóóóóó
:))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.01.11. 11:55:48

@DieNanny [SZ,CH]: Szerintem Ausztriában azért nem találkoztál osztrák au-pair-el, mert ök más országokba mentek nyelvet tanulni au-pairkedni, nem német nyelvterületre.
Meg az aupairkedés az nem állandó munkahely.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.01.11. 11:58:50

@DieNanny [SZ,CH]: 100% egyet értek. Pár hónapja láttam egy műsort egy fiatal lányról aki nem talált munkát és segélyből élt (ó szegény), mert nincs munka, közben meg naponta tucatjával jönnek az új au pairek. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy a családok is jobban preferálják a jó nyelvtudással rendelkezőket.

Ezt a képet pár napja találtam a bevándorlókkal kapcsolatban, és TÖKÉLETESEN igaz:
kepfeltoltes.hu/140111/IMG_640153048742051_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

DieNanny CH 2014.01.11. 12:03:32

@nyuszigonosz/D/:

De pont mivel au-pair néven már a sima bentlakó cseléd is futott - tehát nyelvtanulás nélkül -, már '04-ben is, ezért gondolom, hogy azok a 20 éves osztrák fiatalok, akik munkanélküliek voltak, miért nem gondoltak erre az állásra?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.11. 12:04:28

Politika. A Januar elsejei egyik repulon sikerult 1, azaz egy embert talalni, aki ugy jott, hogy nem turista, nem latogatas csak, nem visszatero dolgozo, hanem munkat keresni.

Az biztos, hogy a lopasok, zsebelesek, keregetesek joreszet romanok kovetik el, azon belul is igen magas a a romak aranya.

Mondhatni ezeka bunozesek joreszt hozzajuk kotodnek.

AMugy most ezt talaltam a BBC oldalan:

"So how many Romanians and Bulgarians are living in the UK at the moment?

In July 2012 there were 94,000 Romanian-born people and 47,000 Bulgarian-born people living in the UK, according to the Office for National Statistics.
"

Valoszinuleg van rolunk is statisztikajuk.

DieNanny CH 2014.01.11. 12:04:37

@Szilvana1:

Lefordítod, légyszi? Köszi!

Edi86 2014.01.11. 12:10:39

youtu.be/oKuWIjOJxek

Erdemes megnezni, a benefiten elokrol szol, foleg csak briteket mutatnak, de vannak koztuk bevandorlok is. Engem -mivel UKban elek - kicsit azert elgondolkodtatott hova is megy az adom... Foleg az haboritott fel a dokumentumfilben, ahogy ok vannak felhaborodva hogy leallitottak a segely folyositasat egy-ket embernek. Mintha alanyi jogon jarna nekik!
Ez az elso resz a sorozatbol, nemtudom pontosan, hogy hetente lesz uj resz vagy havonta, de varom a folytatast (channel 4: Benefits Street)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 12:11:27

@DieNanny [SZ,CH]: Ez a feljebb is emlitett humorista mondat.
"Termeszetesen az idegenek ellopjak a munkad, de talan ha valaki kapcsolatok, penz vagy nyelvtudas nelkul lopja el, te egy szar vagy."

nyuszigonosz 2014.01.11. 12:11:49

@DieNanny [SZ,CH]: Egész egyszerüen azért, mert az esetek legtöbbjében ez nem állás.
Ritka az a család, aki ténylegesen bejelenti a gyerekekre is vigyázó plusz takarító plusz házvezetö személyt és rendesen havi bért utal annak számlájára, úgy, hogy fizeti munkaadóként a szociális, nyugdíj és betegbiztosítást, szabadságot és betegségböl adódó kiesét.
Ezért nem igazi munkahely az ilyen.
Szóval dolgoznod azt kell, pénzt is kapsz, de: akkor sem bejelentett, adóköteles, rendesen nyugdíjba beszámolható munkavállalás.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.11. 12:14:40

@Varga Mariann Manka: Elsokent a brit egy t, nem ketto.

Illetve errol ez jut az eszembe:

fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/1526863_10153731084000038_2076570251_n.jpg

Itt pedig a gradikon arrol, hany brit van Europaban, UK-n kivul es hol:
logout.hu/dl/upc/2014-01/3717_britsineurope.jpg

tucano 2014.01.11. 12:18:25

"Of course foreigners steal your job.
But maybe, if someone without contacts, money or speaking the language steals your job, you are shit."
(Louis CK)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 12:19:18

Nekem ami feltunt, hogy a legtobb magyar Mo-rol szidja az angolokat az idegenellenesseg miatt (nem vedeni akarom oket, ezt elore leszogezem!), de mennyien orulne, ha a szomszedjaba koltozne egy roman (mo-n csak szorostalpu olahkent emlegetve), vagy bolgar csalad. (A pakizast, csuhasozast meg mar csak nagyon halkan jegyzem meg)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.11. 12:20:37

@tucano: Na ugy latom masnak is eszebe jutott, ott van az elso linkemben nalam is.

2014.01.11. 12:32:32

@tildy[UK]: csak lengyelbol tobb el a UK-ben, mint ahany brit el az egesz EUban (UKn kivul)

DieNanny CH 2014.01.11. 12:49:45

@nyuszigonosz/D/:

Ez valóban így van. Mint írtam, én is bejelentés nélkül dolgoztam 11 éven keresztül. Most, 39 évesen van 7 év Mo-i, és eddig 22 hónap svájci munkaviszonyom. De ha szűkölködök - és most visszatérek az angol/osztrák fiatalokhoz -, akkor inkább elmegyek egy ilyen teljes ellátásos munkahelyre bejelentés nélkül.
Én.!

DieNanny CH 2014.01.11. 12:52:24

@tildy[UK]:

Igen ám, de szerintem ezek a britek nem segélyen élnek ott!
(És tudom, kevesebb nem brit él segélyből Angliában, mint brit.)

tucano 2014.01.11. 12:52:30

@Szilvana1: hey így jár, aki nem olvassa el a kommenteket, mielőtt ír, gyorsabb voltál :D

tucano 2014.01.11. 12:53:20

@tildy[UK]: jaja, gyorsabbak vagytok, de úgy látom, mindenki ugyanarra gondolt :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.11. 12:57:09

@DieNanny [SZ,CH]: Azert valljuk meg, az ittenieknek is vaj van a fule mogott, mikor pl. egy orvosi ellatasnal ( walk-in cnetre) azt se kerdik hol laksz, ki fia borja vagy, nem is ellenoriznek semmit. Ha edesanyam ment volna be, aki netan latogatoba jott ide hozzank, azt se neztek volna, hogy o turista.

Masreszrol meg a nyilvantartastol ugy irtoznak, mint a tuzes vastol.
Pedig egy NI szammal siman ellenorizheto lenne, illetve kiszurheto lenne az, aki pl. jogtalanul veszi igenybe az NHS-tol az egeszsegugyi ellatast.

nyuszigonosz 2014.01.11. 12:59:04

@DieNanny [SZ,CH]: Látod.
Na és perszehogy nem minden munkát keresö és segélyböl élö fiatal szükölködik ténylegesen. Mert azért sokan elmennek ide-oda bejelentetlenül természetesen, takarítani, gyerekre vigyázni, és hasonlók.
Természetesen az ilyenröl nem beszélnek egy egy ujság, rádió vagy TV interjúban, hiszen esne a segély, és a segélyhez kapcsolodó beteg, szociális és nyugdíjbiztosítás amit a segély idején az állam fizet.

Vannak lusta, soha dolgoizni nem akaró népek, fiatalok is. Mert vannak. Mindenhol.
Aztán vannak, akik nem ilyen lusták.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 13:22:23

@tildy[UK]: Viki kikerhetne es akkor tudna a pontos szamot. A statisztikat meg eleg konnyu lenne megcsinalni, hisz NINo interjun ugyis megkerdezik es rogzitik a kartonon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.11. 13:34:32

A cikkhez nincs mit hozzátenni a részemről.

Ezt viszont geegee-nek küldeném, csókoltatom a kamu előrejelzését:
kepfeltoltes.hu/140111/IMG_2441_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ennyi hó utoljára májusban volt erre :D

azerővelemvan 2014.01.11. 14:21:56

Pont a napokban láttam valamelyik csatornán egy "benefits streat" című műsort. London valamelyik külvárosi utcájában forgatták, ahol szinte csak segélyből és egyéb kétes jövedelmekből élők laknak. A többségük fehér brit polgár volt, meg néhány sötét bőrű. Érdekes volt látni, amint a fekete - inkább valami bandatagnak kinéző - szociális munkás osztogatta a fehér angol benefiteseknek a mosószert, hogy ugyan mossák már ki a gyerekek ruháit.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 15:41:51

@DieNanny [SZ,CH]: Ezt a kérdésedet te sajät magad megvälaszoltad mär itt:@DieNanny [SZ,CH]: 2014.01.11. 11:12:45 :-) A fiatalok nagy része itt (CH) nyelvtanuläs / önmaga keresése / a problémäk elodäzäsa miatt megy külföldre.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 16:08:08

A hangulatkeltéshez: Az egyik kollégäm bolgär. Ö anno velem kezdett, ugyanugy került ki, mint én. Speciälis tapasztala -> garantält munkavällaläsi engedély, ez volt 12éve. A bätyja most nälunk dolgozik, ö csak 3honapra kapta kapta meg az engedélyt, azt is az igazgatonk kapcsolatai révén, mert a szokäsos sporoläs miatt az azonnal szakképzett munkavällalo esete forgott fönt. Ugy néz ki, hogy kell nekünk 1uj munkavällalo, de nem hosszabbitjäk meg az engedélyét, mert bolgär, és mivel csak 3honapra kapta meg a munkavällaläsi engedélyt, ezért csak 3honapos szerzödése van.:-) A bevändorläsiaknäl azt mondtäk, hogy ugyan az a hisztériakeltés van, mint anno a magyaroknäl/lengyeleknél. Akkor is arra värtak, hogy beözönlik mindenki, ugye 2012-ben sikerült megszavazniuk, hogy az uj EU-tagok még mindig ne legyenek mär annyira egyenlöek a régiekkel munkavällaläsi engedély tekintetében...és a värttal ellentétben nem özönlöttek a csak a segély miatt idejövö k-europaiak. :-)
Most ez ugy néz ki, hogy ha egy cég uj munkavällalot keres, akkor elöször ki kell irni Sväjcon belül (elönyben kell részesiteni a helyi munkavällalot), majd ha nincs senki, akkor a RÉGI EU-tagok között kell keresgélni, majd ha onnan sincs senki, akkor lehet csak bolgär vagy romän munkavällalot fölvenni. (Emellett még van 2 mäsik kritérium is, akit érdekel itt megtalälja: www.bfm.admin.ch/content/dam/data/migration/schweiz_-_eu/personenfreizuegigkeit/factsheets/fs-bg-ro-d.pdf)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.11. 16:16:09

@azerővelemvan:
"Érdekes volt látni, amint a fekete - inkább valami bandatagnak kinéző - szociális munkás osztogatta a fehér angol benefiteseknek a mosószert, hogy ugyan mossák már ki a gyerekek ruháit. "

Ha a 50 p men re gondolsz akkor ő nem szociális munkás hanem házról háza árulja a cuccait (50 p ért)

Mellesleg nem London hanem Birmingham

2014.01.11. 16:25:58

@tildy[UK]: 'Azert valljuk meg, az ittenieknek is vaj van a fule mogott, mikor pl. egy orvosi ellatasnal ( walk-in cnetre) azt se kerdik hol laksz, ki fia borja vagy, nem is ellenoriznek semmit.'

Dehogynem. Egeszen pontosan aprilisban voltam tobb walk-in centerben is a belvarosban, es mindenhol azzal kezdtek hogy megkerdeztek az allampolgarsagomat, lakcimemet, lakcim alapjan megneztek hogy regisztralva vagyok-e GP-nel. Csak utana kerdeztek meg mi bajom van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 16:35:13

@RoxyCRX: Ha egyéni vállalkozó akkor miért nem fizet adót?

2014.01.11. 16:38:12

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): 'A bevändorläsiaknäl azt mondtäk, hogy ugyan az a hisztériakeltés van, mint anno a magyaroknäl/lengyeleknél. Akkor is arra värtak, hogy beözönlik mindenki'

Pedig nem, csak tobb mint 1 millio uj ember koltozott a 60 millios orszagba! A, nem ozonlottek be az emberek, csak hiszteriakeltes volt... En azt tudom neked mondani, hogy Wembleyben laktam 2004-ben, ami akkor teljesen indiai / gujarati kornyek volt, es gyakorlatilag egyik naprol a masikra ugy ereztem magam mintha Lengyelorszagba koltoztunk volna. Minden tele volt angolul egy szot sem beszelo lengyelekkel, napi szinten leszolitottak az utcan hogy 'beszelsz lengyelul?', aztan tort angolsaggal kerdeztek hogy tudok-e szobat, munkat, stb. stb.

walleevagy 2014.01.11. 16:38:18

Valoszinuleg annyirol szol az egesz, hogy feher fehernek mondhatja, hogy ne gyere ide, de ha feher mondja mas nacionak, hogy ne gyere ide, akkor mar rasszizmus van. A 2011-es, fegyverrel szaladgalo - nyilvan norveg - drogdiler lelovesebol kitort zavargasok nem voltak tul reg, ha elkezdenek kitenni a nem europai bevandorlokat, akkor itt haboru lenne.

A masik fele a dolognak, hogy - es e fele megyunk mi magyarok is - egy nyelvet nem beszelo, mas kulturabol szarmazo, zart kozosseg soha nem fog beilleszkedni es ebbol kezd eleguk lenni az angoloknak. Csilliardokat koltenek tolmacsra, anyanyelvu tanarokra az iskolaban, felzarkoztato programokra, stb.. Ezek koltsegehez kepest a housing benefit elenyeszo.

Az egyebkent nagyon mokas latvany, amikor a Marble Arch-nal a pakisztani szuvenir arus veszekszik a roma (csak, hogy polkorrektek legyunk) koldussal es azt hajtogatja, hogy "mi angolok nem kerunk beloletek".

nyuszigonosz 2014.01.11. 16:40:18

@Mirjam2: Akkor ott nincs egészségügyi kártya?
Mivel írod, hogy megkérdezték az állapolgárságot, lakcímet...
Mert itt van. Olyan, mint a bankkártya, mármint nagyságban, mágnescsíkkal, attól a betegbiztosítótól, ahová fizetsz, és ha orvoshoz mész, áthúzzák a kártyát és ott van rólad minden.
Mármint, hogy ténylegeses van betegbiztosításod.
Az állampolgárság az orvosnál senkit nem érdekel, ha itteni kártyával mész.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 16:42:31

@Mirjam2: Sväjcrol beszélek...még mindig. :-)

PannonBoy 2014.01.11. 16:44:22

Ez elég kényes téma, én leginkább arra leszek kíváncsi, hogy mi lesz a folytatása, azaz eredménye.
Remélem nem valami igazságtalan döntés, amivel a képzetteket is sikerül kizárni a csőcselékkel.
Ha lesz is feltétel, akkor olyan legyen, ami teljesíthető, pl. nyelvtudás / nyelvvizsga.

nyuszigonosz 2014.01.11. 16:46:14

@diggerdriver: Gobndolom azért, mert sosem tervezett semmit sem dolgozni, és nem is csinál semmit, az egyéni vállalkozást azzal a céllal jelentette be - váltotta ki rá a papírt, hogy ezzel egy nemlétezö munkastátuszt kreált magának, ami alapján jogosult különbözö segélyekre.
Ezt itt egy ideje - pár éve - csinálják már olyan EU- népek, akiknek csak most januártól lehetne munkát vállalni.

Természetesen vannak igazi egyéni vállakozók is. Akik dolgoznak és adót fizetnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.11. 16:47:48

@Mirjam2: En 1.5 eve voltam, akkor semmit sem kertek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.11. 16:48:37

@nyuszigonosz/D/: nem, nincs. NI papirod vagy kartyad lehet, de tb kartya nincs.

Tolem nem kertek semmit, meg a lakcimem sem kerdeztek meg.

2014.01.11. 16:50:18

@DieNanny [SZ,CH]: Ezt mar maskor is leirtam neked: egy nyugat-europai fiatal szempontjabol semmi ertelme, hogy havi par szaz euroert vegezzen egy olyan munkat, amiben semmi perspektiva nincs szamara, nem lehet belole elorelepni, karriert epiteni. Az au pair-seg hivatalosan nem szamit munkanak. En is au pair-kent kezdtem sok eve Angliaban, amikor meg hivatalosan nem is tudtam mas vizumot kapni mint au pair-vizumot, de en egy teljesen penztelen, kepzetlen, egyedulallo fiatal lany voltam akkor, tehat nekem megerte au pairnek lenni. Egy angol fiatalnak nem erte volna meg.

nyuszigonosz 2014.01.11. 16:52:43

@tildy[UK]: Köszönöm a választ.
Szerintem jó dolog a betegbiztosítási kártya, mert hiszen az orvosnak valakivel el kell számolni és van nagyon sok betegbiztosító itt.

PannonBoy 2014.01.11. 16:53:42

@walleevagy: Oké, hogy jó az ausztrál rendszer, csak attól tartók, hogy a britek valami igazságtalan rendszert akarnak bevezetni.
Arra gondoltam a nyelvtudás igazolásával, hogy csak megadott nyelvvizsgák megadott szintjeit fogadják el. Pl IELTS 5.5 és felfelé.

PannonBoy 2014.01.11. 17:04:20

@diggerdriver: Dehogy, csak azt nem akarom, hogy sok olyan ment ki, akik nem odavalóak és miattuk szívjon az összes többi, aki még nincs ott, de ígéretes (értsd, ugyanazokat az esélyeket akarom).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 17:04:33

@PannonBoy:
Te egyre jobban ki akarsz baszni velem.
:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 17:07:37

@PannonBoy:
Ok. Fordítsuk meg a kérdést.
Mi lenne ha holnaptól Magyarországon bevezetnék hogy nyelvvizsgához kötik a munkavállalást.
A sok bank meg multi felsővezetése mit szólna?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 17:34:35

@diggerdriver: Minden rendszer kijätszhato. Az egész nem több, mint parasztvakitäs. Aki hajlamos rä, az becumizza, akinek meg van egy kis gogyija az meg ugyis tudja, hogy mi az äbra. Az a baj, hogy az egészet tényleg azok fogjäk megszivni, mint ahogy PannonBoy is mondja, akik tudnak és szeretnének is dolgozni.

PannonBoy 2014.01.11. 17:40:52

@diggerdriver: Nyilván nem örülnének neki. DE ők azt a pozíciót meg is érdemlik, HISZEN a bankok (egy-két kivételtől eltekintve) és a multik NEM magyar cégek, hanem egy NEMZETKÖZI cég leányvállalatai. Így értelemszerűen az anyavállalat egy számára megfelelő embert fog alkalmazni, és valószínű nem egy helybélit.

PannonBoy 2014.01.11. 17:51:07

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): Igen-igen. Inkább tudásalapon legyen, mint fejkvóta, szerencse, vagy kalapból húzás alapján. :)

**mimi** 2014.01.11. 17:56:30

@diggerdriver:

@RoxyCRX: Ha egyéni vállalkozó akkor miért nem fizet adót?

ezt én sem értem...

**mimi** 2014.01.11. 18:01:01

@nyuszigonosz/D/:
ezt komolyan mondod???

ha holnap kimegyek, és bejelentek egy egyéni vállalkozást , akkor az alapján jogosult leszek mindenféle segélyekre?????

mert akkor nem vacilálok tovább :)))))))))

2014.01.11. 18:10:43

@tildy[UK]: Szerintem megszigoritottak azota. Mikor en voltam, mindenhol A4-es papirok voltak kirakva figyelmeztetessel hogy 'ha nem vagy helyi lakos, fizetned kell az ellatasert' vagy valami ilyesmi. Reszletekre abszolut nem emlekszem, ugyanis nagyon beteg voltam es alig voltam magamnal, de pont ezert tisztan emlekszem arra hogy felvettek az adataimat mind a walk-in centerben, mind a korhazban, meg mielott megkerdeztek volna mi a problema. Rogton meg is talaltak a nyilvantartasban, tudtak ki a GP-m stb.

nyuszigonosz 2014.01.11. 18:17:06

@**mimi**: Kell egy bizonyos háttér ehhez is: de mint mindenre, erre is már "specializálódtak" egyesek. Mármint a "vállakozói háttér" kialakítására.
Szóval. ideköltözik a majdani vállalkozó, kiváltja a papírokat, adóbesorolás miatt bejelenti az összes kiskorú gyerekét - ezekböl szokott jó sok is lenni és azokra már igényelheti is a családi pótlékot. Havi adózást jelez, na és aztán ugye nincs miböl adózni, mert elmaradt a bevétel, a következö is... és aztán szép lassan lehet elözetes segélyt kérni.
Szóval a háttér-specialistáktól bérel valamilyen lakást, jónak mutatkozó munka igéreti papírokat is kap...
Hogy mennyit kérnek a háttér kialakító specialisták, na azt nemtudom. :-))

Quercus a favágó 2014.01.11. 18:24:40

És olyan volt már az brit médiában, hogy odatámogattak, valami echte angol mintaegeret a kamerák elé, aki telesírta a világot, hogy azok a piszok kelet-európai bevándorlók elveszik előle a munkát,pedig ő annyira kurvára szeretne dolgozni, hogy már véreset pisil az erőlködéstől?
Vagy ez az egész hecckampány csak arra jó, hogy a naplopó,here tősgyökeres britek, akik úgy kerülik a munkát, mint fürdős kurva a templomot, szét tudják tenni a kezüket, mondván azért kell nekik a segély, mert nem találnak munkát? A román-bolgár-magyar bevándorlók miatt? Ja, hogy nem értenek semmihez, meg akkor is belső vérzésük van, ha valakit dolgozni látnak?
Nem baj. Már van indok. Meg bűnbak.

Most jól fölbasztam magam. Iszom egy sört.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 18:35:55

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): @PannonBoy:
Miért pont nyelvtudás alapján?
Miért nem szaktudás alapján?
Miért nem vagyoni helyzet alapján?
Farokhossz alapján?
Lábméret alapján?

Lényeg a lényeg civilizált államokban nem lehet személyre szabott törvényeket hozni.
Meg nincs olyan hogy azért hozunk egy törvényt mert megérdemli vagy nem érdemli meg valaki.
Félmagasan megkérdezném hogy a brit idegennyelv tanulási hajlandóság az mekkora?
Szétrajzanak a világba nagy arccal hogy övék a világnyelv és mindenhol beszélik. Ha nem beszélik akkor meg tanulják meg. A Magyarországon vagy Svédországban élő britek hány százaléka beszéli a befogadó ország nyelvét?
Majdnem három éve adófizető jómunkásember vagyok Londonban.
Hiányszakmában dolgozok nyelvtudás nélkül.
Szerintem Anglia is meg én is jól jártam hogy itt dolgozok.
Mindez nem történt volna meg ha nyelvtudáshoz kötik a letelepedésemet.
Aztán most lehet mondani hogy terád nem vonatkozna.
Nincs ilyen.
Olyan törvény nincs ami mindenki számára kedvező lenne.
Egy bármilyen hangsúlyozom BÁRMILYEN korlátozást bevezető törvény kirekesztő.
Lehet hogy kirekeszt egy csomó nemkívánatos elemet de nagyon sok olyat is akire szükség van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.11. 18:37:47

Egyébként nem teljesen értem az egészet... ha valódi lenne a probléma, akkor nem beszélnének és durrogtatnának, hanem cselekednének.

Kampányolni biztos jól lehet vele...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 18:38:44

@QUERCUS: Pär éve lättam valamelyik német adon egy müsorrészletet. (Ez most kicsit viccesen néz ki igy leirva, tudom.) Munkanélkülieknek ajänlottak älläsokat. És az egyik nö kerek-perec kijelentette, miutän persze sirt egy sort, hogy milyen kevés a segély, hogy ö epret szedni nem megy el...mit képzelnek? :-)
Igyäl helyettem is! :-)

**mimi** 2014.01.11. 18:40:37

@nyuszigonosz/D/:

óóóóóóóóó....:)
gondoltam .....:)
én nem vagyok alkalmas ilyen ügyeskedésekre :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 18:43:45

@QUERCUS:
Én az építőiparban britekkel is dolgoztam, dolgozok együtt.
Nem sokkal az tény de akikkel igen azok hihetetlen jó melósok.
Simán kenterbe verik a bevándorlókat is.
A megbízhatóságuk viszont nulla.
Kétesélyes hogy jön holnap vagy nem.
Márhogyha szabadúszó mert az állandó melós az más kategória.

VHB 2014.01.11. 18:51:45

Off
épp unatkoztam, és ilyenkor előszeretettel böngészek autós hirdetéseket.
www.ebay.co.uk/itm/2002-FIAT-STILO-JTD-DYNAMIC-ABARTH-RED-F-S-H-LONG-TAX-AND-TEST-/390741441550?pt=Automobiles_UK&hash=item5afa013c0e
Vendégem egy virtuális sörre, aki megmondja, hogy min akadt meg a szemem a fenti aukción.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 18:53:40

@diggerdriver: Az az igazsäg, hogy én otthon nem sok angol anyanyelvüt ismertem. Szäm szerint 4-et, ebböl 3 nagyon jol beszélt magyarul, és munka közben tanultäk meg. Akär hiszed, akär nem, kaszinoba sem uri közönség järt mär akkor sem, és a vezetö beosztäsban lévöknek (aka manager) mär akkor is el kellett beszélgetni néha-néha a vendégekkel. Ezek közül 2-röl tudom, hogy azota mär tuti nem él Mo-on. De amugy igen, tudom miröl beszélsz. :-)
Szerintem te félreértettél.
Én azt soha nem hangoztattam, hogy nyelvtudäshoz kössék a munkavällaläsi engedélyt, föleg, mivel én is majdhogynem 0 nyelvtudässal jöttem ki.
Én arrol irtam, és arra helyeseltem, hogy inkäbb tudäs alapon = szakmai tudäs alapon kapjon valaki munkavällaläsi engedélyt, mintsem nyelvtudäs alapon. És ezt a negativ tapasztalataimra alapozom, mert eddig kb ahäny itteni cégnek dolgoztam, mindnek a nyelvi tudäs volt a szakmai tudäs elött. És ezennel elérkeztünk az egyik vesszöparipämhoz. Melyik a fontosabb? Mert ugye mindkettöt lehet fejleszteni, ugye? :-)

Quercus a favágó 2014.01.11. 18:54:38

@diggerdriver:

Olyan brit melóssal találkoztál-é, aki mondjuk kőmérges létére, tud ácsmunkát is végezni? Vagy ács létére tud falat rakni? Vagy hallottál-é olyan angolról, akinek víz-gáz-fűtésszerelő szakmája volt, és mindegyikhez értett?
A kelet-európai országokból olyan szakemberek mennek ki, akik értenek a szakmájukhoz. Akik profik. Mint Te. Azért kapnak munkát. Nem beszélsz angolul? A Te munkád nem megmagyarázni, hanem elvégezni kell.

PannonBoy 2014.01.11. 18:58:26

@diggerdriver: Na, akkor ahhoz mit szólsz, hogy a tervezett szerint évente max. 75 000 ember telepedhet be. Mi alapján? Ki adta be hamarabb? Ki adott nagyobb kenőpénzt? Ezt inkább érzem igazságtalannak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 19:03:41

@PannonBoy: Nem. Ugyan ugy, mint Sväjcban. Kb: aki kapja, marja...

edina. 2014.01.11. 19:12:43

A Daily Mail egy a "proszto nepnek" mar bocsanat, keszult magyar story magazinos es blikkes kepzodmeny, ami termeszetesen nem az itteni ertelmiseget celozza meg, ergo en nem nagyon foglalkoznek vele.

Nem tudom ki latta a BBC-n sugarzott dokut errol az egesz kerdesrol, nagyon erdekes volt. Mutattak jo munkas lengyel embort meg roman ciganyokat is, akiket ott szedtek ossze valami aluljaroban, hogy a kedves adofizetok penzen haza utaztassak oket.. Minden eremnek ket oldala van. Ezt az ertelmesebb britek tudjak is.

En sosem hallottam a munkahelyemen, hogy te csak magyar vagy, elhalaszod a munkat masok elol, sosem erztettek ezt velem, pedig 90%ban angolokkal vagyok egyutt. Viszont most kicsit megijedtem, mert a sajto akkora ellenszenvet general a bevandorlokkal szemben, hogy attol felek egy ido utan a tanult, diplomas es liberalis itteniek is elkezdenek mashogy gondolkozni.

Teljesen egyetertek vele, hogy bevandorlok csak 2 ev utan kapjanak segelyt, sot azzal is egyetertenek, hogy , ha valakinek se nyelvtudasa, se szakmaja, se diplomaja az ne jojjon ide. Mert minek? Csak ugye ez lehetetlen, amig UK az Eu-hoz tartozik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 19:17:28

@VHB:
A waberers kamionon a háttérben:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 19:20:22

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Olyan apparátus a világon nincs amivel minden szaktudást ellenőrizni lehetne.

rezsoatya (törölt) 2014.01.11. 19:22:49

@diggerdriver: nesze neked virtualis sor...! :-)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 19:23:30

@QUERCUS:
A világ pont ellenkező irányba megy mint amit felvázoltál.
A szakmákon belül is szakosodás figyelhető meg.
Lassan oda jutunk hogy a kőműves csak téglát rak a maltert másik kőműves teríti.

2014.01.11. 19:26:34

@**mimi**: NI Class 2-t vagy 4-et, most nem emlekszem hirtelen, biztosan fizet. Viszont, az income taxbol mindenfelet le lehet vonni, ha van szamlad (illetve mileage-t akkor is, ha nincs). Aki mindent le tud vonni, igy csak NIt fizet a vegere.

@QUERCUS: az elszurt gazdasagpolitika miatt mar felnott UKban egy generacio, akik csak azt lattak, hogy a szuleik is segelyen voltak es az eletukben nem dolgoztak. A rendszer sajatossaga, hogy nagyon sokaig nem voltak a segelyen elok raszorulva a munkakeresesre. A Blair/Brown-fele kormany egyik legnagyobb hibaja volt, hogy nem tett a segelypoltika ellene semmit akkor, mikor mar latvanyosan szorult a nadragdszij, akkor sem. A rossz nyelvek szerint, ha a skotok esetleg megis elszakadnak (nem fognak, de a remeny hal meg utoljara), akkor az egyik nagy plussz UKnak, hogy Blair vagy Brown-tipusu bohocokat tobbet nem ad Skocia a UKnak.

Amelyik part a seglypolitikat sikeresen megoldana, elvesztene a "nep" szavazatat, viszont hosszutavon kihuzna Ukt a bajbol. Ilyen part jelenleg nincs UKban.

Sexual Harassment Panda 2014.01.11. 19:26:58

Felesleges elbagatelizálni a dolgot.
Ez a hisztéria elegendő ahhoz, hogy ellenségesek legyenek a külföldiekkel szemben, a közvéleménykutatások szerint a britek nagyrésze ellenzi a korlátlan bevándorlást, sőt, az eu-tagságot is elutasítja.Ha jövőre nyer Cameron, még lehet hogy nagy változások lesznek ott.

VHB 2014.01.11. 19:32:23

@edina.: Csak ugye ez lehetetlen, amig UK az Eu-hoz tartozik.

Azt hiszem, ez a kulcsmondat. Akárki nyeri a választásokat, az EU referendumot ki fogják írni. Az egy nagyon érdekes helyzet lesz, ha kilépnek. Pedig a franc akarta intézni az állampolgárságot, de muszáj lesz. Kettőnkre egy akciós kubai nyaralás ára bakker.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/britishcitizenship/nationality-fees.pdf

Sexual Harassment Panda 2014.01.11. 19:34:40

@VHB: mire a kilépés megtörténik, (ha megtörténik)
az még rengeteg idő, addíg még 4-8év van hátra legalább.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.11. 19:35:22

@VHB: Lätom diggerrel mész sörözni...:-)
Én az autora koncenträltam. :-)
@diggerdriver: Az szentigaz!
Viszont elkeseritö azt lätni a mi szakmänkban, hogy a szakmähoz nem értö dilettänsok hada van itt csak azért, mert az utlevele megfelelö (német)... :-( És amikor ilyet hallok, hogy tulajdonképpen a romän jelentkezö volt szakmailag a legjobb, de mi a német utlevéllel rendelkezö (törököt) välasztottuk, mindezt egy magyar szäjäbol...na akkor egy kicsit kamilläztam. Végül is beszélni tud. Jol ki tudja magyaräzni, hogy miért halmoz hülyeséget hülyeségre... :-(

2014.01.11. 19:36:09

Szerintem a bevándorlók elleni hangulatkeltés azért van, hogy palástolja az igazi problémát, vagyis azt hogy a brit szociális ellátó rendszer válságban van. Véleményem szerint e téren lesznek majd megszoritások a jövőben, ami százalék arányban leginkább a brit lakosságot fogja érinteni. Könnyebben fogják a keserü pirulát lenyomni a torkukon, ha először azt a látszatot keltik, hogy jól megregulázták a bevándorlókat (közben a többség dolgozik, és köszöni jól van).

Egy gazdaság nem képes növekedni ha nincs elég munkaerő. A UK-ben egyre növekvő probléma a "permanently idle" életforma - generációról generációra szálló inaktivitás, segélyen élés. (Erről itt elég sokat lehet olvasni, mig a bevándorlókkal kapcsolatos panaszokról még egyszer sem olvastam.) Amig ezt a problémát megoldják, szükségük lesz bevándorlókra. Aki már eleve ilyen nagy lépésre szánja el magát, az többnyire képzettebb, rugalmasabb, kitartóbb, motiváltabb - pontosan ilyen munkaerőre van szüksége egy gazdaságnak. (Nyilván vannak ellenpéldák de magasabb a hasznos munkerő aránya).

A hangulatkeltésről még annyit, hogy sajnos ezen a fórumon is elég sokan felhozzák a "cigányok Kanadában" dolgot. Pedig ez itt egy "non-issue", vagyis nem téma. Önmagában lehet probléma, de mégsem jellemző, hanem egy viszonylag egyedülálló, nagyon keveseket érintő téma, amit egyesek politikai megfontolásból felfújnak. (Ezenkivül semmi köze a bevándorlókhoz, hiszen itt menekült státusz kérelmekről volt szó.)

Quercus a favágó 2014.01.11. 19:40:01

"Szociálpolitika-konferencia
LÉT: mindenkinek járjon alapjövedelem Magyarországon!

Budapest, 2014. január 11., szombat (MTI) - A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián a budapesti Kossuth Klubban szombaton.

A javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett "létpénzt" kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a "létezés jogán".
A javaslatot kidolgozó munkacsoport szerint a költségvetésből finanszírozható lenne az általuk javasolt alapjövedelem, és azt szeretnék, ha arról a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. A javaslat részleteit a www.255075.hu oldalon tették közzé.
A munkacsoport várakozásai szerint az alapjövedelem bevezetésével lényegében - történelmében először - Magyarországon megszűnne a nincstelenség.
Bánfalvi István szociálpolitikus, a szakértői munkacsoport vezetője utalt arra, hogy az alapjövedelem bevezetésére egy éve aláírásgyűjtési akció indult egy európai polgári kezdeményezés keretében, ami még néhány napig tart. Elmondta, a "létpénzt" a rászorultság alapú pénzbeli ellátások helyett adnák minden tartósan Magyarországon élő és itt adózó magyar állampolgár számára, és ahhoz nem kapcsolódna sem hozzáférési, sem pedig kizáró feltétel. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az alapjövedelem bevezetésével együtt az adórendszert is át kellene alakítani. Bevezetésével egy időben megszűnnének az annál kisebb összegű támogatások, míg az a fölöttiek ennyivel csökkennének, néhány kivétellel.
A modell szerint a létpénz bevezetésével ugyanannyival csökkennének is a bruttó bérek, illetve ez az alapjövedelem beépülne a bérekbe.
Ferge Zsuzsa szociológus azt mondta, ő 15-20 éve elkötelezettje a gondolatnak, és örömmel fogadja még akkor is, ha annak egyes részleteit kell és lehet is bírálni. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetése a társadalmi békét is szolgálná és földcsuszamlásszerű változást hozna, miközben csak a lakosság 3-4 százalékának jövedelme csökkenne. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetését komoly társadalmi vita kell hogy megalapozza.
Arról is beszélt, az elmúlt két évtizedben Magyarországon nem volt valódi politikai akarat a felzárkóztatásra, és a mai ellenzéki pártok programjaiban sem lát elkötelezettséget az ilyen "jó gondolatokra".
Elmondta, gyakran hangzik el az attól való félelem, hogy "akkor ki fog dolgozni", ha bevezetik az alapjövedelmet; szerinte "ebben a félelemben van valami jogos, amire oda kellene figyelni". Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, van egy 5-8 százalékos, végtelenül mély szegénységben élő társadalmi réteg, és az oda születőknek már a zsigereikbe beleivódik, hogy "nekik ez van, nekik ez jut (...), elfogadták ezt a sorsot".
Közölte, két előkészítő utat lát az alapjövedelem bevezetése, társadalmi elfogadása előtt, ez pedig a jelenlegi ellátások, illetve az alacsony bérek emelése lehet.
Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök azt hangoztatta, az alapjövedelem bevezetése nemcsak megállítaná a magyar társadalom széthullását, hanem történelmi fordulatot eredményezne a társadalmi integrációban. Úgy vélte: a javaslat továbbgondolásával, kísérletekkel, meg lehetne próbálni bevezetését.
A pénzügyi szakember "statikus megközelítésből" azt mondta, a javaslatcsomag körülbelül 1300 milliárd forintnyi többletjövedelmet, és ennek révén ennyi többletkeresletet hozna a gazdaságnak.
A szakember "az ördög ügyvédje hálátlan szerepéből" a kockázatok között arról beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz. Úgy látja, ennek legalább 50-60 ezer forintnak kellene lennie.
Arra is figyelmeztetett, hogy e különbség növelése nélkül vonzóbbá válhatna a szürke vagy a fekete gazdaságba való átmenet."

Sexual Harassment Panda 2014.01.11. 19:40:27

@cougarcat: Ahhoz képest hogy "nem téma",
gyorsan megváltoztatták az álláspontjukat, és Magyarország hirtelen "demokratikus jogállam" lett, ami "biztonságos", és elutasítottak minden menedékkérelmet..

VHB 2014.01.11. 19:42:12

@Sexual Harassment Panda: Olcsóbb biztos nem lesz. Azzal nyugtatom magam, hogy az oroszlános útlevél jól néz ki.

VHB 2014.01.11. 19:43:30

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): Láthatod, a felhívásban egy szó sem volt az autóról. :)))

2014.01.11. 19:48:11

@Sexual Harassment Panda: De mégis hogyan legyen egy EU tag ország elbirálva? A döntés az EU-nak szólt leginkább.

@charlieharper (UK, de nem London!): Hát kár lenne ha a "farok csóválná a kutyát", vagyis a fenntarthatatlan rendszer élvezői döntenék el, hogy mi legyen. :(

Sexual Harassment Panda 2014.01.11. 19:50:03

@cougarcat: Igazad van, de az, hogy "nem téma", nem igaz.
Vagy legalábbis az volt.

Quercus a favágó 2014.01.11. 19:54:23

@diggerdriver:

Te haver, figyelj! Beszarsz!

Délelőtt voltam Mezőkövesden Tesco-ban. A műszaki részen egy nem az idén barnult drága cigány tesvérünk kóstolgatott egy kávéfőzőt. Odahívta az eladót.

-Mennyi ez?
-16500 Ft, mondta az eladó.
A roma csávó beleköpött a tenyerébe, belecsapott vele az eladó kezébe:
-10 000 adok érte,itt és most!

2014.01.11. 19:56:07

@Sexual Harassment Panda: Úgy kell érteni, hogy Kanadában, és a bevándorlók szempontjából nem téma. Ezt az ügyet arra használták fel, hogy megreformáljanak egy rosszul müködő rendszert. Két alapvető probléma volt, az egyik az, hogy sok menekült státuszt igénylő ember valójában nem volt jogosult erre - a másik az, hogy túl sokáig tartott a kivizsgálás, és addig az állam tartotta el a jelentkezőket. De ez a téma ugyanúgy érinti a csecseneket, szomáliaikat, stb. Nyilván Mo-n ez az ügy komolyabb témának számitott.

VHB 2014.01.11. 19:58:22

@QUERCUS: A szokás rabja.

www.youtube.com/watch?v=iDDrXSae6q0
Mint itt a csávó 2:35-nél, automatice rakja fel a praclikat.

edina. 2014.01.11. 19:59:42

@VHB: o wow, en erre az opciora nem gondoltam. gondolod, h kiirnak a nepszavazast errol? en nem feltetelezem, h kilepnenek az eubol.. de, btw mi szuksegeltetik a brit allampolgarsag megszerzesehez az 5 even kivul?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 20:04:56

@PannonBoy:
Az EU egyik alapelve a szabad munkaerővándorlás.
Innentől minden egyéb rizsa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 20:10:48

@rezsoatya(eng):
Jobb lesz ha iszok egy igazit.:))))))))))))))

2014.01.11. 20:13:24

@cougarcat: marpedig ok is valasztok
@diggerdriver: a Labour legujjabb szovege, igen a munakero szabad aramlasa, NEM a "jobseeker"-ok szabad aramlasa.

PannonBoy 2014.01.11. 20:14:34

@diggerdriver: Épp most ezt a szabadságot próbálják meg korlátozni. Nem az UK lenne az első, aki szembemegy az EU-val.
Mo. már egy csomószor megtette, leszidást kapott, kicsit megdorgálták, és ennyi.
A magyar állami ösztöndíjas felsőoktatási képzés is korlátozza a szabad munkavállalást, mert elvileg úgy szól, hogy a diplomaszerzést követő 20 évben kötelező legalább annyi ideig munkaviszonyt vagy EV.-t létesíteni, ameddig a képzés ténylegesen tartott.
Mi ez, ha nem korlátozás? Az EU mégsem csinált semmit.

Inkább lassan az lesz a kérdés, hogy az UK korlátozás kire fog vonatkozni. Arra is, aki már ott van (van NI száma), de állampolgársága még nincs, vagy csak azokra, akik nincsenek ott (azaz nincs NI számuk).

Quercus a favágó 2014.01.11. 20:15:38

@cougarcat:

" Nyilván Mo-n ez az ügy komolyabb témának számitott. "

Nem is kicsit. Voltak akik már elkezdték gyűjteni az utolsó tesónak a repülőjegy árát. Erre keresztülhúztátok a számítást. Nem volt szép tőletek.

2014.01.11. 20:16:02

@edina.: 6 ev, nem 5. A Life in the UK teszt, 6ev. Es mintha mar valami nyelvvizsga is kene.
Tildy es Baratusz ebben , akik kovetik ezt.

tableno 2014.01.11. 20:21:03

@PannonBoy: szerintem is mindenképpen be fognak vezetni valamilyen korlátozást (egyébként erre az EU jog bizonyos feltételek teljesülése esetén ad is lehetőséget!), viszont csak az újonnan érkezőkre. Aki már ott van és dolgozik, azt békén fogják hagyni. Persze aki teheti, szerezze meg az állampolgárságot, az a tuti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 20:23:01

@QUERCUS:
Korrekt:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

PannonBoy 2014.01.11. 20:26:11

@tableno: Igen, valahogy én is így érzem.
Mikor is lesznek a választások pontosan?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.01.11. 20:29:54

Kipukkant a demagógia lufi!

A románokkal és bulgárokkal szemben nem egyszerűen regisztrációs kötelezettséget tartott fen GB, hanem egy vízum erősségű eljárás alá vonta ezeket a polgárokat.

Összességében azonban sem a számunkra fenntartott regisztrációs kötelezettség, /amit 3 éve eltöröltek/, sem pedig ez a nehezített eljárás nem akadályozta a mozgást. AKi akart, az eddig is szabadon jött ide.

EZeknek a procedúrális nehézségeknek az eltörlése meglehet, hogy valóban semmilyen hatást nem gyakorol a munkaerő mozgására, mert kiderülhet, hogy a munkaerőpiac nem ezután válik nyitottá, hanem a kommunista vasfüggönyhöz képest réges régen szabadon mozoghatunk és mozgunk is!

A benefitek eljárásának változása azt jelzi, hogy a politikusok maradnak a populista porhintés talaján.

Az volt a gyakorlat itt UK-ban, hogy lényegében az első évben szinte semmihez sem férhet hozzá egy ide települő! A nem hozzáférhető segélyeknek a nem hozzáférhetővé tétele nem jelent módosítási javaslatot.

A szélsőjobbnak tesznek így gesztusokat, vagy azt palástolják, hogy ne maradjanak szégyenbe a korábbi szólamaikkal!

2014.01.11. 20:33:41

@QUERCUS: A számitásukat igy se úgy se tudták volna megtalálni, csak lett volna egy ingyen másfél év, amig az eljárás tartott. Lehet hogy nem szép, de az itteni adófizetőnek se mindegy hogy kit és hogyan tart el. :) Emberileg sajnálom azokat a szegény sorból származó családokat, akik felkerekedtek nagy reményekkel és hoppon maradtak. Jelenleg nem sok ország engedheti meg magának hogy korlátlanul jótékonykodjon a világban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 20:40:45

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): Meglepoen en is ezt taasztaltam/halotttam baratoktol. Az uri kozonseg tanulja a magyar nyelvet. Kihivas/hobby nekik (es elvezik).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 20:42:16

@charlieharper (UK, de nem London!):
OK.
Mondj egy forgatókönyvet hogyan lehet kiszűrni a szakképzetlen munkaerőt.
Az én 30évi gyakorlatom szart sem ért itt újra kellett vizsgáznom egy vagyonért.
Mond meg hogyan szelektáljanak?

tableno 2014.01.11. 20:47:56

@PannonBoy: sőt, többet mondok. Ha idén sem kezd el Európa érezhetően kifelé jönni a válságból, a többi nagy gazdaság is előbb-utóbb korlátozásokat fog bevezetni, Németországgal az élen. Sajnos, de ez így működik. Száz éve, amikor az eddigi legnagyobb kivándorlási hullám volt Magyarországról, gyakorlatilag szabadon lehetett Amerikába menni pár évtizeden keresztül. Aztán az első VH kitörésekor lehúzták a függönyt, és utána sem könnyítettek rajta többet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 20:51:02

@charlieharper (UK, de nem London!): Ugy emlekszem (lehet rosszul), hogy ha van Life in the UK teszted nem kell nyelvvizsga.

2014.01.11. 20:52:06

@diggerdriver: a Labour szerint (tegnapi vagy ma reggeli cikk), csak azt kellene beengedni, akinek mar allasajanlata van.
Figyelj, az, aki nalam jobban utalja a Labourt, az hazudik. En nem igy csinalnama korlatozast. Az viszont keptelenseg, hogy ennyi munkanelkuli melle meg Xezer kepzeten embert beengedunk az orszagba, akik jo esellyel be fognak kerulni a benefit rendszerbe (meg akkoris, ha egy nyilvan lesznek, akik nem). Gazdasagilag hibas huzas ekkora munkanelkulisegre a jelenlegi policy. A gond a kepzetlen emberekkel van.
Ugye ezt erted a vita lenyeget? Szerintem (sajat velemeny), jo lenne, ha a benefitet csak abbol az orszagbol kerhetne, ahova eddig fizette az adot vagy ahol eddig segelyen elt az illeto. Most eppen UKban el, de a segely osszege jojjon mas orszagbol, ahol eddig fizette a hozzajarulast (Spanyolorszag, Romania, stb). Gyakorlatilag, ugyanaz az elv, mint a nyugdij. A UK nyugdijasok Spanyolorszagban a UK nyugdijukbol elnek, nem a spanyol nyugdijbol.

svajcineger 2014.01.11. 20:53:51

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Rakerdezhetek? A ceg, amelyikrol beszelsz, az a swiss... :-)

Quercus a favágó 2014.01.11. 20:57:23

@cougarcat:

Ez érthető. Csak eddig borzasztó nagy arccal tudta osztani az észt a junio, meg a "civilizált világ", hogyan kellene kezelni a cigánykérdést Kelet-Európában. Na most kaptak/kapnak egy kis műsorelőzetest.
Csak az a baj, mi nem tudjuk úgy megoldani a kérdést, mint ők.
Nem tudjuk őket haza küldeni.

2014.01.11. 21:04:09

@QUERCUS: Hát igen, ahogy Sámán is irta fentebb, a "demagógia lufi kipukkadt". Érdekes idők jönnek most, majd tiz év múlva jobban ki tudjuk vesézni.

2014.01.11. 21:07:27

@cougarcat: A gazdasági válságnak talán "pozitivnak" mondható következménye az, hogy a fejlett nyugati országok rákényszerültek a saját, sok esetben rosszul müködő rendszereik felülvizsgálatára, fiskális okokból. Aki itt ésszerüen jár el, az előbbre tud lépni, aki ignorálja, vagy demagógiával takargatja a problémákat.... hát majd meglátjuk, ez a jövő zenéje.

Quercus a favágó 2014.01.11. 21:07:43

@charlieharper (UK, de nem London!):

Vigyázz!!!!
Politikai mozgalmat fogsz elindítani Kelet-Európában!
Azt hiszed nem lennének olyanok, akik egyet értenek Veled. Pl. Magyarországon? Piszok jó az ötleted! Eddig is fizettük nekik a segélyt. Na most akkor húzzanak ki Kolompárék Angliába. Mi itthonról utaljuk nekik azt a pénzt amit eddig kaptak. Aztán majd törjék föl a ti autóitokat, házatokat, verjék agyon az angol tanárokat, meg nyugdíjasokat.

Ha ezt Vona Gábor meghallja!!!

2014.01.11. 21:15:33

@QUERCUS: oh, tobb otletem is van :) van nehany politikai is. Mar tobbszor irtam a helyi MP-nek (kepviselo).
Sot, mar kertem tole, hogy latni akarom, hogy mi volt a reszveteli szaElka a szavazasokon. Ugye elvileg be kell jarnia a Parlamentbe szavazni. Szerintem a mi MPnk sumakol, vagyis nem jar munkaba es nincs ott szavazaskor. Itt az Mpnek kotelessege kiadni ilyen informaciot a "valasztoinak".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 21:19:50

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ha csak állásajánlattal lehetne idejönni akkor én sem lennék itt.
Egyik ügynökség sem fog gépkezelőt keresni Magyarországról.
A segély javaslatod annyira sántít hogy már menni sem tud.
A nyugdíjat már BEFIZETTE valaki a nyugdíjasnak.
A mostani nyugdíjas befizette a nála öregebb generációnak, az övét a mostani munkásosztály fizeti.
A segély adókból befizetett pénz és pont nem az fizette be aki kapni akarja.
Egy huszonéves életében egy percet nem dolgozott román után miért is fizessen a román adófizető egyetlen fillért is?

33621 2014.01.11. 21:20:19

@VHB: A Waberers kamionon a háttérben!

Quercus a favágó 2014.01.11. 21:23:32

@charlieharper (UK, de nem London!):

Elvileg nálunk is be kellene járnia a képviselőnek a parlamentbe. Elvileg. Gyakorlatilag meg szarnak rá. Persze szavazni be kell járni, legalább is a Fidesznél. Hogy hogyan kell szavazni,az nem kérdés. Mert ha a pasa kiadja a parancsot......

2014.01.11. 21:26:22

@diggerdriver: Jelenpillanatban a segelyt es a nyugdijat is ugyanabbol a adobefizetesbol fizetik ki. Akkor mirol beszelunk?

Szep lenne az egyeni nyugdijszamla gondolata, amihez az allam nem nyujthat es ugy fekteted be, ahogy akarod. En is ezt szeretnem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 21:30:25

Angolkasok!
Ha itt kernek magyar erkolcsit es szuletesi anyakonyvi kivonatot akkor azt erdemes lefordittatni, vagy kell fordittatni egyaltalan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 21:33:55

@QUERCUS:
Na ezt nézd meg barátom.
Ez a beszarás.
Mindent visz.
Eszem-faszom megáll.

www.youtube.com/watch?v=KOObra5EZkI

2014.01.11. 21:34:55

@QUERCUS: masik otletem, meg nem volt idom minden reszletet vegiggondolni. Figyelj, te leszel a tesztkozonseg.
UKban mar megvan az infrastruktura, minden falun internet es okos telefon, hogy az emberek szamitogeprol szavazzanak BARMELY kerdesrol koltseges referendumok nelkul. Gyakorlatilag a kepviselok szavazasa (aki igazabol azert van ott, mert engem reprezental jol/rosszul) felesleges. Regen nem volt megoldhato, hogy az osszes szavazasra jogosult szavazzon minden kerdesben, ez logisztikailag nem volt megvalosithato. Most azonban, a technikai hatter, infrastruktura adott. A kepviselo eloadhatna egy inditvanyt, megcsinalhatna a kutatomunkat, elmondana a velemenyet, utana mindenki telefonrol vagy a szamitogeperol tudna szavazni A-ra vagy B-re. Tisztara, mint az X-factorban. Nem ez lenne az igazi demokracia?
Ez csak az utobbi napok reggelikave nelkuli gondolataim eredmenye. Probalok leszokni a kaverol. Latod mire vezet!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 21:37:07

@charlieharper (UK, de nem London!):
Arról beszélünk hogy ki tölti fel azt az adópénzt a költségvetésben.
Nem a segélyezett.

2014.01.11. 21:41:34

@diggerdriver: nem is a nyugdijas tolti fel a perselyt. De ugyanabbol a perselybol fizetem mindkettot. Az teves hit a Ukban, hogy az eddigi NI befizetesemet az allam megtartja es majd, ha nyugdijas leszek, azt a penzt nekem kamatostul odaadja. Nem ez tortenik. A jelenlegi adobefizetesbol adjak a nyugdijat/segelyt.
Nem latom gazdasagi ertelmet, hogy egy idejott XYnak AB orszagbol UK befizetesbol legyen segelye vagy nyugdija. Gazdasagi ertelemrol beszelek, nem EU direktiva, stb-rol.

Quercus a favágó 2014.01.11. 21:49:26

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

"vagy kell fordittatni egyaltalan?"

Ha a hátllapjára is van írva, kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 21:50:38

@charlieharper (UK, de nem London!):
Tudod mindig felröppennek indítványok a parlamenti munka átalakításáról.
A legnépszerűbb és legagyamentebb felvetés az a képviselők visszahívhatóságát támogatja.
Elképesztő ostobaság.
Gyakorlatilag soha senki nem szavazna meg népszerűtlen, de az ország érdekét szolgáló törvényt.
Anarchia és káosz lenne a végeredmény.

Azt mondod szavazzon John Smith pékmester otthonról a számítógépével.
Az azonosítás már technikailag megoldható hiszen a lakossági banki műveletek is biztonságos azonosítás mellett folynak.
A probléma ott van hogy hozzá nem értő emberek is szavaznának.
A Bős-Nagymarosi erőmű léte vagy nem léte teljes egészében vízügyi és energiapolitikai szakmai kérdés.
Politikai és civil mozgalmi kérdéssé tették és rossz döntés született.
John Smith csak annyi információval rendelkezik amennyit a képviselője elmond. Elég az a döntéshez?

2014.01.11. 21:54:45

@diggerdriver: meg nem dolgoztam ki kinden reszletet, ahhoz meg tobb kave elvonas kell :) de nem pont a nep akarata a lenyeg? Ha idiota a nep.... A masik, ami ilyenkor eszembe jut, ha John Smith pekmester tenyleg akkora ertelmifogyatekos, akkor megis mi alapjan szavaz a parlamenti valasztason kepviselot?

2014.01.11. 21:56:22

@diggerdriver: "Gyakorlatilag soha senki nem szavazna meg népszerűtlen, de az ország érdekét szolgáló törvényt."
Pontosan ez tortenik most is. Amelyik part ezt meghozza, bukja a kovetkezo valasztast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 21:58:50

@charlieharper (UK, de nem London!):
Értem és a saját szempontodból igazad is van.
Én is azt mondtam hogy a mostani nyugdíjasoknak a jelenlegi munkásosztály fizeti a nyugdíjat és amikor ők voltak a munkásosztály akkor az akkori nyugdíjasoknak ők fizették a nyugdíjat.
Mindegy honnan nézzük a nyugdíjas valamikor befizette a nyugdíját. Munka van mögötte.
A segély más ügy.
A segély azért kell hogy a piros lámpánál téged ne rángasson ki senki a Merdzsóból mert éhes.
A segély mögött nincs befizetés a segélyezett részéről.
A segély egy szükséges rossz.
Idejön a román cigány aki már nem a román bank menedzsert fogja kirángatni akkor miért fizesse a te biztonságodat a román kormány?
Persze sarkítottan fogalmaztam de talán érthető.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.11. 21:59:48

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha kidolgozod es te leszel a kepviselom, akkor megszavazom. :D

33621 2014.01.11. 22:04:12

Az ilyenek is mennek vajon Angliába? Baj lehet velük pedig nem kelet-európaiak!
www.origo.hu/nagyvilag/20140111-halalra-kinozta-gazdaja-a-10-eves-szolgalolanyt.html?sec-2

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:06:36

@charlieharper (UK, de nem London!):
A létező legnagyobb tévedés hogy a nép akarata a lényeg. Az ország érdeke a lényeg és ez nem mindig egyezik a nép akaratával.

Hogy a pékmester idióta vagy sem arra Churchill mondta meg a tutit.
" A demokrácia a létező rendszerek legrosszabbja de még nem találtak ki jobbat."

2014.01.11. 22:06:59

@diggerdriver: itt most volt egy feltetelezesem, hogy a segelyen elo valamikor dolgozott es csak az utobbi X-idoben van/volt segelyen (gyar bezarasok,...). Tehat tett a rendszerbe. Akik meg soha nem dolgoztak, azokal ez nehezebb. Ott vitathato lenne (gazdasagilag) a kifizetes.
Igen, tudom, hogy sokan vannak UKben es nem UKben, akik meg az eletben nem dolgoztak egy percet sem. A legszebb benne, amikor reggel a radiot hallgatom es betelefonal, hogy mit kepzel a kormany es elveszi a seglyet, hat o meg az eleteben nem dolgozott es megis hogy menjen el dolgozni. Tudod, az a szomoru, hogy a Labour kormany ezt teljesen impotens modjara kezelte es hagyta idaig jutni.

Quercus a favágó 2014.01.11. 22:09:55

@diggerdriver:
Megmondom hogyan lehet még ezt fokozni. Farmer helyett tigrismintás leggings!!! Akkor még max is dobna egy hátast!

@charlieharper (UK, de nem London!):

Látszik,hogy nem élsz itthon. Nem hallottál még a frakcio fegyelemről. A kutyát nem érdekli a választó véleménye. legfeljebb a választáskor. Az a jó,amit a párt mond. A választó meg fogja be, vagy húzzon el. Pl.Angliába.
A demokrácia meg egy kapitalista-liberalista-jóskapista csökevény. Pfujjj!

Egyébként amikor leszoktam az asszonyról, nem voltak ilyen tüneteim, mint neked a kávénál. Persze a kávé élvezeti cikk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:10:33

@charlieharper (UK, de nem London!):
Jelenleg van minden kormánynak egy X évre szóló mandátuma.
Hogy jól kormányoz vagy sem azt a ciklus VÉGÉN eldöntik a választók.
Ha visszahívhatók lennének a képviselők akkor egy kormány sem töltené ki a mandátumát és évente választások lennének.
Egyébként Magyarországon volt ilyen rendszer azt hiszem a szocialista kormány utolsó ciklusában.
Antallék első intézkedése volt a visszahívhatóság eltörlése.
Helyesen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:12:47

@33621:
Magyarországon is tervbe volt véve hogy gyártanak törpeautót.
A prototípusok készen is voltak. Surányi Endre tervezte.

2014.01.11. 22:12:51

@diggerdriver: Churchill a haboru akatt nagyszeru politikus volt. Haboru utani idoszakkal viszont mar nem tudott mit kezdeni.

Ebben a ket mondatban ossze is foglaltad
"A létező legnagyobb tévedés hogy a nép akarata a lényeg. Az ország érdeke a lényeg és ez nem mindig egyezik a nép akaratával." Igy igazabol az, hogy az MP teged vagy engem kepvisel, az csak porhintes. Az orszag erdeke erosen szubjektiv, jelen rendszer szerint, az MPk szerinti erdekek vannak. Tudom, hogy technikailag megoldhato, de erosen utopista gondolat. Ha majd kidolgoztam, szolok es vitara bocsatom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:16:51

@charlieharper (UK, de nem London!):
Na de bazmeg. Amiről beszélsz az úgy van ahogy akarod.
Aki dolgozott az ott kapja a munkanélküli segélyt ahol befizette.
A román aki idejön az nem itt kap munkanélküli segélyt.
Itt akkor kap ha már itt dolgozott.
Mostmár csak azt kéne megbeszélnünk hogy milyen segélyre gondolsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:20:04

@QUERCUS:
Az a mozgás te...
El tudod te ezt képzelni hátulról?
Atyaúristen.
Azt hinném az Isten nyúlt le értem.

Quercus a favágó 2014.01.11. 22:24:31

"táliában a Borgiák harmincéves uralkodása alatt háborúztak, gyilkoltak, és folyt a vér. Ebből lett Michelangelo, Leonardo és a reneszánsz. Svájc a testvéri szeretet hona, és ötszáz éve demokráciában él, aztán mit találtak fel? A kakukkos órát."

2014.01.11. 22:28:15

@diggerdriver: a visszahivhatosag ertelmet veszti egy direktben szavazos rendszernel.

33621 2014.01.11. 22:33:30

@diggerdriver: Mivel én a te korosztályod vagyok, ugye ,,öcsém,, szerencsére én is olvastam Surányi Endre könyvét. Amúgy meg ha megfigyelted volna hasonló az érdeklődésünk autó motor téren. Én jártam motoros találkozókra annak idején a 80-as évek első felében, ott és akkor sok érdekességet lehetett látni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:33:56

@charlieharper (UK, de nem London!):
Az MP-nek csak annyira érdeke téged képviselni hogy megint rá szavazzál.
A kormányzás jórészt szakmai munka.
Hogy tudná John Smith pékmester eldönteni hogy a Temzére épüljön meg az új Heathrow vagy valahová máshová?
Ő annyit tehet hogy megválaszt egy SZERINTE okos embert aki még mindig nem tudja eldönteni de módja van meghallgatni szakértői véleményeket és azok alapján dönteni.
Nem az a tudomány hogy meghallgassa a repülési szakembereket hanem hogy meghallgassa a repülési, a vízügyi, a városfejlesztés, a költségvetési, a környezetvédelmi, és még ki tudja hány szakembert és az ő véleményüket ÖSSZEVETVE foglaljon állást és szavazzon....
Nem, nem úgy ahogy a legjobb tudása és a lelkiismerete diktálja hanem ahogy a pártja megmondja neki.
Na innentől kezdve áll meg igazán Churchill mondása.

Winston nekem nagy kedvencem.
Hatalmas egyéniség volt kiváló szónok remek debattőr.
A háború után nem választották újra, Attle lett a miniszterelnök és utána hozták vissza a nagy öreget.

RoxyCRX 2014.01.11. 22:35:04

digedriver , megprobalom megvalaszolni....
szoval... a roman csinal egy ceget romaniaban amivel az angol ugynokseg szerzodest kot. igy a roman cege vagy mi, bruttoban kapha meg a fizeteset az agencytol, amibol utana az angol allamnak be kene fizetnie az adot. de nem teszi mert aszondja hogy o egy vallalkozo aki majd a roman allamnak fizeti az adot, de oda sem teszi. szoval mig te ha be vagy jenletve es'fizetsz ni -t meg adot meg penwiset amit a ceg akinel dolgozol kifizet utanad addig ok mint egy normal ceg aszondjak hogy nekik ilyen es ilyen koltsegeik voltak amiket leir, es mivel roman vallalkozasrol beszelunk ok aszondjak hogy a maradekot romaniaban fizetik meg, amit nem tesznek. ergo az angol allam kifizeti a roman cegnek a brutto sszeget, ok leirjak ami "koltsegkent" felmerul es a maradekot se fizetik be romaniaban. szamositva, ha te 6.68 at keresel nettoban o kapja ennek a bruttohat ami kb 8.80 - 9.00 font es az szepen zsebre teszi. ennyi.

2014.01.11. 22:36:04

@diggerdriver: Kanadaban ez anno ugy volt, hogy ha szponzoraltad a felesegedet, hogy Kanadaba tudjon kivandorolni, akkor az allam alairatott veled egy papirt, hogy 2 (lehet, hogy 3) evig semmilyen benefitet nem vehet fel, akit szponzoralsz a bevandorlashoz. Ha felvett megis, akkor azt hiszem joga volt az allamnak azt levonni a fizetesedbol.
Tavaly vagy tavalyelott volt egy cikk, nem emlekszem talan a Telegraphban, hogy azok a UK allampolgarok, akik Bulgariaba mentek dolgozni, alairattak veluk egy papirt, hogy 2 evig nem kapnak semmilyen segelyt az allamtol. Lehet, hogy Birca tud errol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:36:14

@33621:
Így van nagyon egyívásúak vagyunk.
Én a 80-as években veterán motoros találkozókra jártam.

2014.01.11. 22:39:25

@diggerdriver: pont ezt mondom. Az MP tovabbra is csinalja a kutatomunkat es a Parlamentbe elmondja, hogy miert kellene az o javaslatara szavazni. Egy ertelmes ember, aki szavaz kepviselore, a kepviselo kutatomunkaja es meggyozo szovege utan tud szavazni, hogy szerinte amit hallott, most megis Igen/Nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:40:18

@RoxyCRX:
Ezt most nem értem.
Úgy tudtam hogy egy cég oda fizet adót ahová be van jelentve.
De hagyjuk ezt mert nem értek a cégügyekhez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:42:39

@charlieharper (UK, de nem London!):
A direktben szavazós rendszernél elveszik az a lehetőség amit fentebb vázoltam, a szakértői kormányzás lehetősége.
John Smith pékmester dönt arról amiről fogalma sincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:51:28

@charlieharper (UK, de nem London!):
Jó, akkor nézzük meg másik oldalról.
Idejövök dolgozni ebbe az országba.
Itt árulom a szaktudásom amire igény van.
Az angol kormány sem a felnevelésembe sem az oktatásomba sem a szakmai tudásom megszerzésébe nem ölt bele egyetlen penny-t sem. Készen kapott egy szakembert.
Tegyük fel hogy igényelek Child benefitet.
A te logikád szerint egy olyan ember inkább kapjon Child benefitet aki életében nem dolgozott de belekerült az angol adófizetőknek néhány százezer fontba a puszta léte és mindössze annyiban különbözik tőlem hogy az anyja itt pottyantotta a világra.
Ő kap mert itt született én nem mert nem itt születtem.
Hogy ki mennyibe került az adófizetőknek hogy ki mennyit tesz le az asztalra az nem érdekes, az számít hogy hol született.
Hogy is van ez?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 22:55:39

@charlieharper (UK, de nem London!):
Igen igazad van, a kulcsmondat az ÉRTELMES EMBER.
Nézzél körül az utcában ahol laksz.
Hány emberre mondanád hogy az értelmes ember és szavazzon az MP-ről?
Mi alapján mondod valakire hogy értelmes ember és hogyan szűröd ki a hülyéket?

2014.01.11. 22:58:58

@diggerdriver: szerintem ezt megvalaszoltam. Tovabbra is meglenne a dontes mogotti kutatas es vita, amit utan megszavaznanak. Aki errol szavazna, na az valtozna. Ertem, hogy azt mondod, hogy Jane Doe nem eleg okos arra, hogy egy vita utan szavazzon, de akkor a jelenlegi redszer szerint sem eleg okos, hiszen a ket-harom part kozul arra szavaz, aki szerinte szimpatikus (remelhetoleg a vitak, part program alapjan es nem aszerint, hogy milyen szinu a kepviselo nyakkendoje).

2014.01.11. 23:00:42

@diggerdriver: az, hogy ki szavazhat, azttorveny szabalyozza. Ugyanazok szavazhatnak arrol, hogy ki legyen kepviselo.

Quercus a favágó 2014.01.11. 23:04:28

@diggerdriver:

"Az angol kormány sem a felnevelésembe sem az oktatásomba sem a szakmai tudásom megszerzésébe nem ölt bele egyetlen penny-t sem. Készen kapott egy szakembert."

Na ezt kellene egyszer tisztába tenni. Amikor sír a szája az angol, a német, a holland, stb. embereknek. Hogy mennyi támogatást kapnak az eu. periféria országai. Az ő pénzükből. Mert a kész szakembereket meg a mi pénzünkből kapták. Náluk már csak dolgozik, és adót fizet.
De az a pénz, amit az egyes államok ráfordítottak ezen szakemberek kiképzésére az adófizetők pénzéből, az hol van elkönyvelve? Azt nem úgy kellene venni, mint befizetést a közös kasszába pl. Magyarország részéről, és támogatásként elszámolni pl. Anglia részére? Mennyibe kerül egy kész orvos? Hány magyar orvos dolgozik Angliában?
Érdekes számok jönnének ki szerintem. Még az is lehet, hogy a "lebecsült"országok lennének a nettó befizetők.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 23:07:52

@charlieharper (UK, de nem London!):
Valamikor a Rákosi rendszerben a hiánygazdaság korában volt egy mondás miszerint a konyak az a munkásosztály itala amit a képviselőin keresztül fogyaszt.
Te most azt mondod hogy a konyakot közvetlenül a munkásosztály igya.
Még mindig nem válaszoltál hogy kinek adnál és mi alapján szavazati jogot?

PannonBoy 2014.01.11. 23:11:11

@diggerdriver: Ez egy igen hathatós, jól összeszedett érvelés, egyet kell értenem.
Mondjuk tegyük fel, hogy van egy egyetemet frissen végzett szakember, aki úgy gondolja, hogy dobbant és Angliában fog dolgozni. A magyar felsőoktatás (csak a felsőoktatás) mondjuk belefektetett 2 millió Ft-ot. Ez tehát neki költség. A frissen végzett elmegy Angliába, ahol az adót és egyéb költségekett fizeti, valamint ott költi el a megszerzett pénzét.
Ki jár jól és ki jár rosszul? Biztos, hogy nem Mo. van a nyertes oldalon.

2014.01.11. 23:12:21

@diggerdriver: na, ez a kulcs. Te szakmai tudast hozol es dolgozol. A vita ugy kezdodott, hogy UKban az angoloknak akikbol eleguk van, azok az ujonnan jott sok kepzetlen munkaero, akik nagy esellyel nem fognak (esetleg nem akarnak) egy jo ideig munkat talalni es bekerulnek a benefit rendszerbe.

Amit fent irtam, a Labour legujabb agymenese, hogy csak a fix munkaajanaltra johessen ember, azzal nem ertek egyet. Nem mukodne az EUn belul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 23:15:58

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ha ugyanazok szavazhatnak arról hogy ki legyen képviselő vagy ugyanazokra rábízzuk a kérdés eldöntését az nem ugyanaz.
Ha a kérdést te döntöd el akkor a képviselő csak egy közvetítő láncszem ráadásul feléd ő kommunikálja az eldöntendő kérdést és így te manipulálhatóvá válsz.
Nade te okos vagy téged nem lehet manipulálni. Pedig dehogynem.
Akkor miképp döntenének a kevésbé okosak?

2014.01.11. 23:16:10

@diggerdriver: mondtam, hogy meg nem dolgoztam ki minden reszletet. Komolyabb gondolkodas nelkul, nem lehet ugy gondolkodni, hogy kozben a felesegem veszekszik a lanyommal. Elso ranezesre ugyanannak, aki jelen pillanatban MPre szavazhat a parlamenti valasztason.
Holnap vagy hetfon folyatjuk.

2014.01.11. 23:20:10

@diggerdriver: aaaargh. Nem erted. Rendes vita utan szavazol. Nem csak a te sajat kepviselod mondokaja utan.

33621 2014.01.11. 23:22:11

@diggerdriver: Azokon a találkozókon abban az időben sok veterán motor is szerepelt. Emlékszem egy idős BMW-s motorosra aki Szegedről, vagy a környékéről volt és azt mondta akkor, hogy az ő udvarára kétütemű járművel nem léphetnek be. Pedig ha jól emlékszem javítással foglalkozott akkor is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 23:23:39

@charlieharper (UK, de nem London!):
Én folyamatosan azt próbálom mondani hogy nem lehet kimazsolázni a dolgozni akaró embereket a léhűtők közül.
Bizony Angliába a tiszta búza mellett az ocsú is jön.
Két lehetőség van.
Vagy beengedik a tiszta búzát és az ocsút együtt vagy megszűrik de akkor a tiszta búza jelentős része is kint marad.
Le kell nyelni hogy bizony a jó szakemberek árnyékában jön egy segélyen élni akaró réteg.
Biztos vagyok benne hogy arányaiban nincs nagy különbség az itt született melós-segélyezett réteg és a bevándorló melós-segélyre ácsingózó réteg között.
Az egész csak habverés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 23:30:46

@charlieharper (UK, de nem London!):
Köszönöm uram, egy élmény volt önnel beszélgetni:)))))))))))))))))))))

Nyitok egy sört.

Varga Mariann Manka 2014.01.11. 23:45:12

@tildy[UK]: A jó ég tudja miért, de hajlamos vagyok kettővel írni :-) annak ellenére, hogy sosem volt különösebben gondom a helyesírással :-)

A kép fenomenális. Én ennél egy kicsit diplomatikusabb voltam, elvégre egy helyen dolgozunk.

Amúgy a munkahelyemen pont a benszülöttek a leglustábbak. Nem szeretem azokat a műszakokat, ahol több brit van, mint külföldi, mert akkor általában két ember munkáját is el kell végeznem ahhoz, hogy a lelkiismeretem rendben legyen, amikor hazamegyek.

wuaaa 2014.01.11. 23:46:08

Remélem a többség tisztában van vele, hogy Románia és Bulgária EU tagsága azért volt fontos, hogy az innen (is) érkező putrilakó nagycsaládosok ne kérhessenek menekültjogot egy másik EU tagállamban (EU-n belül nem lehet), mert a menekültjog elbírálása alatt a kérvényező tartózkodhat az elbíráló ország területén és más bevétel hiányában az elbíráló ország kötelessége eltartani őt és kedves családját, biztosítani a lakhatási lehetőségeket és az erre az időre járó szociális juttatásokat. Ez volt az első lépés.

A második lépés a "jobbseekerek" szabad áramlásának korlátozása lesz, így, vagy úgy, de valahogyan biztosan, csak idő és politikai helyzet kérdése, mert egyértelmű, hogy ez egyre több ország érdeke kezd lenni. A szociális rendszer a helyi viszonyokra volt méretezve, nem arra, hogy külföldiek plussz ezreit tartsa el. Norvégiában a legutóbbi választások óta (más került az élre) jött egy fejlemény ezen a téren, bár egyenlőre még csak kísérleti stádiumban van egy Oslo-közeli megyében. Ennek lényege, hogy munkanélküli segélyen lévő EU-országból származó munkanélkülinek a helyi munka- és szociális hivatal az EURES-szel egyetemben a saját hazájában próbál munkát találni. Ha elutasítod, nem kapsz tovább segélyt. Norvégiában ezt annyival egyszerűbb volt meglépni, hogy nem EU tagállam, így Brüsszel nem nagyon beszélhetett bele. Amennyiben eredményes lesz ez a projekt, országos szinten hatályba szeretnék léptetni ezt a rendszert. Naívság lenne azt gondolni, hogy a többi EU tagállam (főleg azok, akiknél ez megoldásra váró probléma) nem kíséri figyelemmel és nem inspirálódik az ilyen hírek hallatán. Azt hiszem, inkább csak várnak egy precedens értékű döntésre valakitől, ami ugyan nem fog egyszerűen megszületni és biztosan nagy lesz körülötte a zaj, de mint minden szenzáció, ez is három napig fog tartani.

Tíz-tizenöt év múlva az fog furának tűnni, ami ma van. Sokan fogják mesélni gyerekeiknek, unokáiknak, hogy anno nulla nyelvtudással neki lehetett vágni Európának és munkanélküli segélyből királyként lehetett élni, sokkal jobban, mint otthon dolgozva. Remélem nem én vagyok az egyetlen, akinek ez már ma is furának tűnik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 23:50:27

@33621:
Csodaszép.

A kétütemű motorok iránt olyan elementáris gyűlölet van bennem hogy ránézni sem vagyok hajlandó.
Elnyűttem 3 Wartburgot.
Babetta, Komár, Jawa Mustang, MZ 250TS után elég volt belőlük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.11. 23:56:29

@wuaaa: Én meg azt mondom hogy a szociális rendszer képes eltartani a külföldiek plusz ezreit amennyiben jön velük egy megfelelő nagyságú dolgozni akaró és tudó adófizető réteg is.
Márpedig jön velük csak ezt nem nagyon emlegetik.

33621 2014.01.12. 00:14:55

@diggerdriver: Verhovina, 2 Simson, TS 250/1, ETZ 250 dob, ETZ250 tárcsa, ETZ 150,

morsels (törölt) 2014.01.12. 00:26:56

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ugy emlekszem, hogy az 5 ev volt (marmint a szponzoralas), viszont akkoriban (vagyis jo 20 eve) ha mondjuk egy ev utan lemondtal a szponzoralasrol, akkor lehetett igenyelni az allamtol benefitet.
Nem, nem vontak le semmit attol, aki lemondott a szponzoralasrol, csak tobbet nem szponzoralhatott senkit.

Azt nem tudom, hogy most hogy van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.12. 00:59:13

@diggerdriver:
De miért kell adni benefitet bárkinek is, aki még soh nem doglozott Angliában? Én ezt nem értem...

Annakidején Magyarországon sem kaptam benefitet, mikor munkanélküli lettem, mert nem volt meg a minimum szükséges idő. Azt mondták, sorry... az államtól akár éhen is halhattam volna.

Milyen igazságtalan az Angliában dolgozó emberek adóbefizetéseit kiosztani minden jöttmentnek?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.12. 01:05:32

@edina.: 6 ev itt , lituk, + ESOL qualifications entry level 3 or level 1 or level 2 vagy annal jobb.

svajcineger 2014.01.12. 02:15:37

@Kövérmadár [swe]:
Pont ez jutott nekem is eszembe. Miert kell adni annak barmit is, aki meg semmit nem rakott bele a kozosbe?
Hogyan mukodik ez egyaltalan a UK-ban?
Svajcban pl. ha nincs egyeves munkaviszonyod, akkor mehetsz haza, vagy mehetsz kolcsonkerni, de az allamtol nem kapsz egy vasat sem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.12. 02:17:16

Szerencsétlen román gyerek, jól kib@...bráltak vele.
Csak tudnám, hogy hogy a vérbe szagolták ki az újságírók, hogy ő az aki munkát vállalni jött, szemben az összes többivel, aki csak látogatóba/látogatásból vissza...
Na mindegy, ez volt a kétszázadik komment, lehet zárni a posztot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.12. 02:46:32

@Kövérmadár [swe]: No, nálunk is esett valami vérmes 3 centi.Ami lehet, hogy szerdára elolvad. Na és? :D

Persze nem biztos...

2014.01.12. 07:56:59

@QUERCUS: @diggerdriver: @charlieharper (UK, de nem London!):

Figyelemre méltó polemizálás volt. Érdekes gondolatokkal.

DieNanny CH 2014.01.12. 08:58:42

@charlieharper (UK, de nem London!): @diggerdriver:

Figyeljetek, mondom én, hogy kellene vennünk egy szigetet, aztán a magyar határátkelők ott megalapíthatnák a saját országukat... Hiszen ti már fogalmazzátok a törvényeket! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 10:00:53

@33621:
Nekem az MZ 250TS után már a veteránok jöttek.
A K800 Zündapp és a BMW R66.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 10:33:02

@Kövérmadár [swe]:
Na figyelj Madár.
Az hogy milyen és mennyi segélyt osztanak ki kormányok a saját lakosságuknak az függ a gazdaság állapotától a választási ígéretektől a segélyezés remélt céljától a megváltozott körülményektől.
Nagyjából ennyi.
Például a Child benefit remélt célja a gyermekvállalás ösztönzése. Valamint, az egyik leglényegesebb hogy azokat segélyezzék akik ilyen-olyan okból nem dolgoznak.
Ennek oka a társadalmi feszültségek elkerülése a hajléktalanok számának növekedése szélsőséges esetben az éhséglázadások megelőzése.
Ne menjünk most bele hogy a segélyek elérik e a céljukat.
Angliában fizetnek segélyt ha egy bizonyos szintnél kevesebbet keresel.
Például minimálbérre nem jár segély de ha két felnőtt két gyerekkel keres két minimálbérnyi összeget abból fele elmegy albérletre akkor az egy főre jutó összeg kevés a megélhetéshez.
Aztán fizetnek albérlet hozzájárulást ugyanezen okból.
Na most a te kérdésed arra vonatkozik hogy aki külföldi az miért kap ezekből a juttatásokból.
Miért ne kapjon?
Dolgozó adófizető állampolgár.
A segélyeket adókból fizetik.
Ha a bevándorló adót fizet akkor azt az adót miért olyan élvezze aki pusztán annyiban különbözik hogy a gólya ide hozta.
Azt mondod hogy jó de az olyan bevándorló ne kapjon aki nem dolgozik.
Jogos.
Ettől a nem dolgozó bevándorlótól miben különbözik a segélyezett de soha nem dolgozott helyi lakos?
Annyiban hogy helyi lakos.
Jó helyre született.
Az angol útlevelén kívül semmiben sem különbözik egy román cigánytól. Megértem én hogy egy angol azt mondja hogy ha nem is szívesen de kénytelen kifizetni léhűtő honfitársa segélyét de ne akasszanak a nyakába még néhány százezer Kelet Európai ingyenélőt.
Igenám de mint fentebb írtam ezek mellé kap sokkal több jómunkásembert akik kész szakemberek és egy penny-ébe nem kerültek az angoloknak.
A dolgok kiegyenlítik egymást.
A kérdés nem az hogy a bevándorló miért kap segélyt hanem hogy akik nem hasznos tagjai a társadalomnak miért kapnak segélyt?
A választ lásd fent.

2014.01.12. 10:34:57

@morsels: mar nem emlekszem. Szerintem a mi idonkben volt valami fenyites, hogy az allam behajtja a szponzoralon a benefitet.

@lexrex: nem jutottunk dulore. Meg csak annyiban ertettunk egyet, hogy a technikai hatter adott hozza. @diggerdriver:

@svajcineger: azert nem tudom 100% pontosan, mert en semmit nem kapok.

Digger, az, hogy ki szavazhatna, az akkor megbeszelve?

2014.01.12. 10:37:55

@diggerdriver: az angol erre a "selejtre" azt mondja, hogy de az a mi selejtunk, nem importalt (bevandorlo). Gyakorlatilag en ezt az ervet lattam eddig. Mast meg nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 11:30:34

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ok. Talán kezdem érteni mit akarsz mondani.
Maradjunk a repülőteres példánál.
Minden párt meghallgatja a szakértőit majd kialakítja a saját álláspontját és a választók elé tárja.
A választók pedig szavaznak otthonról.
Tegyük fel hogy én vagyok John Smith patikus.
Találkozok veled.
Charliiii eszednél vagy? Ki a tököm akar foglalkozni a politikával?
Leszarom hogy az a repülőtér hová épül meg. Azért küldtem oda a képviselőmet mert ő tanultabb, okosabb, felkészültebb mint én.
Egész nap kínlódok a sok hülye vevővel és ha hazamegyek akkor meg még az országos gondokat is én oldjam meg mikor én dugni akarok meg sörözni.
Oldják meg helyettem, azért vannak olyan jól megfizetve.
Nem érdekel a politika nem akarok szavazni.
Ez volt John Smith patikus véleménye.
A parlamentben évente rengeteg szavazást bonyolítanak le a képviselők.
Ha ezeket mindet a lakosság nyakába varrnák akkor egy idő után olyan érdektelenség lenne hogy csak a mániákusok követnék figyelemmel az eseményeket.
A jelenlegi rendszerben a lakosság választ egy képviselőt akiről szinte semmit nem tud csak az iskolai végzettségét a munkahelyeit meg hogy milyen szépen néz a plakáton. Ja és hogy mit ígér.
Mi a jobb, ha ő szavaz országos dolgokról vagy egy közösség ahol Charli százakárhányas IQ-jára esik egy negyven IQ-jú is és a közösség átlag IQ-ja nem több hatvannál?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 11:35:20

@charlieharper (UK, de nem London!):
Én meg azt mondom az angolnak válaszul hogyha a csirkének lerágod a húsát akkor a csontot is takarítsd el.
Ha hasznot húzol a szakemberekből akkor tartsd el a selejtjét is.

2014.01.12. 12:08:40

@diggerdriver: este valaszolok, megyunk a kikotobe amig joido van. Beazott a hajo, szerintem rosszul zartam le telire. Tiszta penesz belulrol a kabin.

wuaaa 2014.01.12. 13:21:54

@charlieharper (UK, de nem London!):
"Tiszta penesz belulrol a kabin."

Vagy túl jól zártad le. Szilikagélt használsz-e?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.12. 13:40:16

@svajcineger: Bocs, hogy csak most välaszolok, de dolgoznom (is) kellett. :-)
Igen, az a cég...de mäshol sem jobb. Mindenütt vannak elönyök, és hätränyok is, morogni még akkor is lehet, ha az ember vällalkozo. Csak akkor nem a hülye fönökeit/rendszert szidja, hanem a partnereket. :-)
"Svajcban pl. ha nincs egyeves munkaviszonyod, akkor mehetsz haza, vagy mehetsz kolcsonkerni, de az allamtol nem kapsz egy vasat sem." - Ezzel te tisztäban vagy, hogy hogy müködik, vagy csak hallottad? :-) Azt tudod pl, hogy a szociälis segélyt itt ugy müködik, mit egy hitel? Amit anno kaptäl, mert megszorultäl, azt vissza szoktäk kérni ha mär jobban megy. A különbség a banki hitellel szemben, hogy ezen nincs kamat... :-)

adg 2014.01.12. 14:45:44

@diggerdriver: +1

A szavazási rendszer nagy hibája, hogy értelmi szinttől függetlenül szavazhat majdnem mindenki. Az emberek jelentős része könnyen befolyásolható, minden hülyeséggel megetethető, vagy egy doboz sörért a megadott emberre szavaz, vagy szalacsi sándor.
Ha rajtam állna, minden szavazólap alján lenne egy random feladat. Valami kis egyszerű, rajzolj két háromszöget meg egy karikát, vagy tegyél egy pontot a lap sarkaiba, vagy valami hasonló. Ha nem sikerült megoldani, akkor érvénytelen a szavazat, mert nyílván felelős döntésre sem vagy alkalmas. Így a politikusoknak is ki kellene találni valami értelmesebb ígéreteket, mint az "én eggyel többet adok, mint a másik" jellegűek.
Az embereket meg nem lehet megszavaztatni minden szarról, hiszen több tucat szavazás van naponta az országgyűlésben néha, erre normális embernek se ideje, se energiája. Gyorsan apátiába torkollana. Egy sima országgyűlési választásra is csak az érdekeltek alig fele megy el, hányan szavaznának akkor olyan dolgokról, hogy pl. a biztonsági gyerekülés magasságának meghatározása, vagy valami hasonló móka.

2014.01.12. 17:42:42

@wuaaa: igen, hasznalok, de tul sok volt bent a viz. megneztem, az ajto rosszul zar.

2014.01.12. 17:56:37

@diggerdriver: @adg: ez jo kerdes, de szerintem megoldhato

Ugye, en nem azt mondom, hogy abszolut ne legyen kepviselo, hanem, a szavazast vigyek a szavazokepes allampolgaroknak (mert ez technikailag lehetseges). A kepviselo rendszer ugyanugy marad, mint most, vagyis ugyanugy lehet rajuk szavazni 5 evente.

Tegyuk fel, hogy Diggert nem erdekli az egesz politikabol semmi, csak a penzugypolitika. A tobbi, mint kulpolitika, szocialis dolgok, biztonsagpolitika nem erdekli es nem kivan szavazni ezekben a kerdesekben, rabizza a kepviselore. Mondjuk be lehetne jelolni elore (amit, ha akar utkozben valtoztathat egy-egy kerdesben), hogy az osszes temaban helyette ugyanugy a kepviselo szavazzon, mint eddig. Viszont, ha adopolitikarol van szo, abban Digger akar szavazni. Es lenne mondjuk 1 het (az idotartamot meg nem talatam ki), hogy hetvegen vagy pentek este megnezze az iplayer-rol a vita osszefoglalojat vagy ha erdekli a teljes vitat, ami alapjan szavazhat.
Igy, azok, akiket nem erdekel semmilyen kerdes, azok helyett, mint most, a kepviselo szavazna. Akik viszont akarnak donteni, azoknak a lehetoseg megvan ra.
Igy a patikus, mondjuk csak a gyogyaszati kerdesekben szavaz, ha akar, mert o csak azt jelolte meg a profiljan. Atobbi nem erdekli es ideje sincs ra. Minden masban a szerinte okosabb kepviselo dont helyette.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 18:11:11

@adg:
Amióta létezik a szabad választás fogalma azóta számtalan ötletet vetettek fel a szavazójog korlátozására.
Voltak elképesztően vad ötletek is amik például a vagyon nagyságához kötötték a jogosultságot.
Aztán volt olyan indítvány hogy a bizonyos iskolai végzettséget igazolni tudóknak duplán számítson a szavazata.
Ez itt a Horthy rendszer választójogi törvénye. Érdekes.

" Szavazópolgár lehetett az a férfi, aki 24 éves és elvégezte az elemi iskola négy osztályát, a nõknél követelmény volt a 30 éves kor és az elvégzett 6 osztály, vagy annak hiányában 3 élõ gyermek vagy önálló háztartás saját jövedelembõl. A korabeli statisztikát egy új index bevezetésével egészítettük ki. Az index azt mutatja, hogy az adott társadalmi csoport és a felnõtt lakosság aránya hogyan viszonyul a választójogosultak közötti arányukhoz.
A tulajdonnal rendelkezõk igen magas arányban kerültek a szavazásra jogosultak közé. A tulajdon és a mûveltség között szoros volt az összefüggés. Minél alacsonyabban helyezkedett el egy réteg a társadalmi hierarchiában, annál kevesebb lehetõsége volt a minimális iskolai végzettség megszerzésére. Ennek hiányában azután a választójogosultságból is kiszorult. A választójog mûveltségi cenzushoz kötése általában nem kifogásolható, ez Európa más országaiban is általános volt. A választójogosultság kiterjesztése másutt is szorosan kapcsolódott a mûveltségi színvonal emelkedéséhez."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 18:24:02

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ok.
Értem már mi a lényeg. A választópolgár közvetlen beleszólásának a lehetősége.
Próbáljuk lemodellezni.
Maradjunk a patikus példánál.
Van egy képviselő akinek a válaszóterületén él 100ezer választópolgár.
Az eldöntendő kérdés hogy megszavazzák e a készülő gyógyszertörvényt.
A válasz igen vagy nem lehet.Ha a 100ezerből online szavaz 20ezer és az igenre 11ezer akkor a képviselőnek igennel kell szavaznia hiszen a választópolgárai többsége igennel szavazott.
Jaaa hogy a 9ezerben van az összes patikus akik nemmel szavaztak és a képviselő is nemmel szavazott volna az kit érdekel?
A többség igennel szavazott.
Két kérdés merül fel.
Mi szükség a képviselőre?
Hol van a szakmaiság a döntésben?

2014.01.12. 18:46:21

@diggerdriver: mar langysodik, de meg mindig nem meleg. A Ukben van kb 35millio valasztasra jgosult ember. Tehat osszesen, ha mindenki szavaz egy kerdesben, bejohet 35millio szavazat (650 valasztokorzet van)
A peldadban, a valasztokorzetbol 100ezer szavazatot szamolunk osszesen. 20ezer szavazott online, tehat az ovek eloszlott Igen(11ezer)/Nem(9ezer). A maradek 80ezer szavazat aszerint lesz Igen vagy Nem, hogy helyettuk az o valasztott kepviselojuk mit valaszt. Ha Igent, akkor lesz 91ezer Igen abbol a valasztokeruletbol es 9ezer Nem az osszen 35millio szavazatbol.
Az a lenyeg, hogy minel jobban elokeszitik a vitat, annal jobban tudsz az informacio alapjan donteni.
Ebben az esetben, lehet, hogy a 9ezer Nem a gyogyszereszekbol kerult ki. Ezekszerint, az orszagnak jo lenne a gyogyszer torveny, mert a vita, ami alapjan a 11ezer ember plussz a kepviselo (masik 80ezer) szavazott, nem lett meggyozve, hogy a torveny ellenuk dolgozik.
A kepviselo szavazata, akkor dob sokat a latba, ha olyan kerdesek vannak napirenden, amik nem sok embert erintenek/erdekelnek. De pl egy kuldjuk -e a hadsereget Sziriaba, az sok embert mozgatna, vagy az adokerdes, stb. Olyankor a kepviselo valoszinuleg kevesebb embert kepvisel, mert tobb az egyeni online szavazat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 19:00:32

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ezek szerint ha a részvételi arány nem haladja meg az 50%-ot vagyis a képviselő dönt 50ezer plusz egy nevében akkor a 49999ember szavazata felesleges volt?
Hiszen a fennmaradó 49999 ember szavazata vagy részvételi aránya bármerre mutat is a képviselő kezében van a döntés joga mindegy milyen arányban szavazott igenre vagy nemre a 49999 ember.
Szélsőséges példát mondok.
Egy ember igennel szavaz a 49998 pedig nemmel.
Bármelyik oldalra áll a képviselő többsége van. Vagy 999999 vagy 50002 de többsége van.

2014.01.12. 19:06:02

@diggerdriver: nem, nem volt felesleges. Aggregalodik orszagos szinten. A tobbi korzet, ahol tobb a patikusok vagy a gyogyszeripart sziven viselok, meg kiegyenlithetik. Egy korzet szavazata nem 1-et kepvisel, hanem a peldadban 100ezeret.
Abban egyetertek, hogy nem fog minden tema mindenkit megmozgatni, hogy szavazzon. Se ideje nincs arra mindenkinek, se erdeklodese. Ha a patikatorveny a cannabis dekrimilazasarol szolna, akkor valoszinuleg nem csak 20ezer szavazna online a 100ezeres valasztokorzetbol.

2014.01.12. 19:09:46

@diggerdriver: a szelsoseges peldad adott meg egy gondolatot. A kepviseloknek mondjuk plussz 1 napos hataridejuk lenne szavazni. Azert, hogy lassa mi a sajat korzetenek a velemenye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 19:15:12

@charlieharper (UK, de nem London!):

" nem, nem volt felesleges. Aggregalodik orszagos szinten. A tobbi korzet, ahol tobb a patikusok vagy a gyogyszeripart sziven viselok, meg kiegyenlithetik. Egy korzet szavazata nem 1-et kepvisel, hanem a peldadban 100ezeret."

Ezt nem értem.
Hacsak nem egy olyan rendkívűl bonyolult választási rendszert akarsz mint a magyar ahol listás helyek is vannak és a töredékszavazatokat is beszámítják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 19:17:18

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mit számít a körzetének a véleménye ha a pártjának az álláspontjával ütközik.
A képviselő a körzetének a véleménye alapján ellenzéki álláspontot képviseljen a pártján belül?

Shopping 2014.01.12. 19:30:44

Tegyük a kezünket a szívünkre!!!

MI örülnénk ha Bolgár, Román, Lengyel munkások lepnék el Magyarországot?
NEM!

Szerintem az Angolok jogosan reklamálnak.

2014.01.12. 19:36:45

@diggerdriver: nem. Tok egyszeru rendszer lenne. Osszesen kell lennie 35millio szavazatnak. Abbol 100ezer szavazat jon be a valasztokorzetedbol. A 100ezer ugy oszlik meg, hogy az online szavazok es a kepviselo, aki azokat ekpvisel, akik nem akarnak szavazni abban a kerdesben. A kepviselo iteleteben viszont az a valasztokorzet nagyjabol megbizik, hiszen megvalasztottak. De, nem azt jelenti, hogy minden egyes kerdesben megbizik benne.

Mondok egy elo peldat (Maxvalnak tetszeni fog). Cameron beterjesztette a homokos hazassag legalizalasat. A Toryknak ki lett adva, hogy Igennel szavazzanak. Teny, hogy a Conservative-ok szavazobazisa, valojaban nemmel szavazott volna. Ez az ugy, ha emlekszel, nagy port kavart fel es midenhol arrol cikkeztek, hogy nem ezert szavaztak a Conservativeokra. Ha a valasztokorzet szavazott volna, es ez a kerdes valoszinuleg megmozgatta volna oket, nagy esellyel nem ment volna at a torveny.
Most mindegy, hogy te vagy en mit gondolunk a homokos hazassagrol. Lenyeg, hogy ilyen esetben, olyan torveny szuletik, ami az allampolgarok ertekrendjet kepviseli, meg akkor is, ha az a kormanyzo part ellen van. Nem tud elmenni egy part olyan ertekrend iranyaba, amire nem adtak neki felhatalmazast. Legalabbis olyan kerdesekeben, ami sok embert megmozgat.

Ne ragadjunk le a homokos hazassagnal. Mondhattam volna az afghan haborut is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 19:39:07

@Shopping:
Tedd a szíved a kezedre.

Ugyanaz a két gazdaság helyzete?
A munkaerőviszonyok hogyan aránylanak egymáshoz?
Természetesen az angoloknak igazuk van csak az ország érdeke teljesen más.

chocco channel 2014.01.12. 19:42:36

Nem tudom mennyire megalapozott a felelem, de ha annyi cigany lesz mint pesten akkor a ceg New York-i irodajaba tavozok hihetetlen gyorsasaggal.

svajcineger 2014.01.12. 19:46:17

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Személyes tapasztalatom nincs szerencsére a témában, de több forrásból is így tudom. Egy év folyamatos munkaviszony nélkül semmi, utána max. egy év munkanélküli segély. Aztán utána, ha van összaesen legalább két ledolgozott éved, akkor max. két év segély. Ezután már nincs több fokozat, ha negyven év munkaviszonyod van, akkor is max. két év. Ami idő alatt persze, nem hagynak nyugodtan otthon (pláne nem külföldön) feküdni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 19:46:19

@charlieharper (UK, de nem London!):
Igen teljesen értem mit akarsz.
A legnagyobb probléma az a rendszerrel amit felvázoltál hogy csak az egyéni érdeket nézi és nem az országét.
Az egyéni érdek azt mondja hogy ne engedjék be a Kelet Európai bevándorlókat. Az országnak viszont égető szüksége van szakmunkásokra.
A te rendszeredben simán leszavaznák a bevándorlást. (tekintsünk el most az EU elvektől)
Képzeld el ha szélsőséges estben egy agyament párt szavazásra bocsátaná hogy utasítsák ki a bevándorlókat.
Erősen ütközik az egyén érdeke az ország érdekével.
Ezért veszélyes ilyennel játszani.

2014.01.12. 19:46:43

@chocco channel: ugyis atakartal menni NYba, nem? Megkered az L1-et es mesz

svajcineger 2014.01.12. 19:48:22

@adg:
Na, Svájcban pedig pont így csinálják. Minden héten népszavaznak valami faxságról. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 19:51:35

@charlieharper (UK, de nem London!):
A homokos házasság nem rendíti meg az ország helyzetét akárhogy szavazzanak is róla.
Jelentéktelen ügy.
Ennél súlyosabb ügyekben kikérni a lakosság véleményét lehetne de nem ügydöntő módon.
Be lehetne vezetni a te rendszeredet de a képviselőkre nézve csak tájékozódási kötelezettséggel nem ügydöntően.
Csak monitorozni a választópolgárok álláspontját.
Arra jó volna.
Sőt arra kiváló ötlet.

svajcineger 2014.01.12. 19:51:42

@chocco channel:
Na, ott fogsz ám igazán "színesekkel" találkozni! :)

2014.01.12. 20:02:23

@diggerdriver: a k-europaiakkal kapcsolatban meg a legveres szajubbak is egyetertenek abban, hogy aki mar itt van es dolgozik, az marad. Az is mas kerdes, hogy rengeteg keleti felvette mar a brit allampolgarsagot es ha kilepes szobakerul, akkor megtobb lesz.Ha csak az ideirokat nezed statisztikai minta alapjan, Mirjam, Baratusz, Tildy a jovoben csinalja, VHB is, nekunk is megvan.
Amikor en jottem UKbe 2003-ban meg boven munkavallalasi engedely kellett. Siman megkaptam. Rengeteg emberrel dolgozom egyutt, akik munkavallasival vannak UKben. A roman orvosok eddig is johettek. A munkavallaloi programot ki lehet terjeszteni mas hianyszakmakra, pl epitkezes. Kanada megcsinalta, Oz is.
Az mas kerdes, hogy a jelenlegi EU szabalyozasban ez nem mukodne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 20:10:17

@charlieharper (UK, de nem London!):
OK. ez mind rendben van én sem gondoltam komolyan az ittlévő bevándorlók kiutasítását csak arra akarok rávilágítani hogy más az egyéni érdek és más az országos.
Fel lehetne hozni példákat a tengeri halászattól kezdve a szélerőművek telepítéséig ahol ütköznek az érdekek.
Ezért mondom azt hogy (bár erre az álláspontra az utóbbi néhány kommentben jutottam) hogy jó amit mondasz az egész rendszer gyakorlatilag egy folyamatos élő közvéleménykutatás csak ne legyen kötelező érvényű.
Igen, lehessen mindenről véleményt mondani szavazás formájában és a politikusok naprakészen kapják meg a szavazópolgárok álláspontját csak eddig és ne tovább.
A döntés legyen továbbra is a politikusok felelőssége.

2014.01.12. 20:15:40

@diggerdriver: meg nem dolgoztam ki minden reszletet, ugyhogy meg nincs egyertelmu velemenyem. A nem letezo rendszeremrol viszont jol elvitatkoztunk.

Mondtam mar, hogy a mi reszunkon azert nincs szeleromu (wind turbine, ugye a szeleromu?), mert az egyik faluban panaszkodott valaki, hogy akkor szerinte kevesebb madar fog felenk szallni?

2014.01.12. 20:32:52

Hogyan is van ez akkor Albionban?

-Kelet-európai piacok megszerzése: OK
-Olcsó kelet-európai munkaerő otthon: OK
-Magasan kvalifikált képzett kelet-európai
bevándorlók(orvosok,mérnökök, IT szakemberek, stb.): OK
-Kelet.európai színesfémhulladék gyűjtők: NEM OK?

Dehogy nem OK. OK a kilépésre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 20:33:53

@charlieharper (UK, de nem London!):
Abszolút élveztem a beszélgetést.

Manapság egyre nagyobb nyomás nehezedik a politikusokra a megújuló erőforrások kiaknázásának szükségességéről.
A sok hülye faölelgető egyre nagyobb teret kap sajnos.
Arról senki sem beszél hogy a környezetszennyezés különböző formái között létezik egy olyan kategória is hogy vizuális környezetszennyezés.
A szélerőművek pontosan beleillenek ebbe a kategóriába.
Sok időnek kell még eltelni míg az emberiség rájön hogy egyre növekvő energiaigényét folyamatosan egyenletes szinten a legolcsóbban csak és kizárólag az atomenergia biztosítja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 20:36:56

@lexrex:
Pontosan erről beszélek itt folyamatosan.
Jó mondjuk kilépni nem fognak.
Eddig is az EU-nak csak az előnyeit élvezték és maximálisan kihasználták.
Ezután is ezt fogják tenni.
A többi habverés.

2014.01.12. 20:39:07

@diggerdriver:

Minden centrumország ezt csinálja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.12. 20:46:47

@lexrex:
Ezt csinálja és az vesse rájuk az első követ aki nem úgy csinálná ha megtehetné.
Ezt érdekérvényesítésnek nevezik és a világ legtermészetesebb dolga.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.12. 22:23:13

Az angolok (svájciak, stb.) az identitásukat féltik. Anglia fővárosában már most kisebbségben vannak az angolok. Vannak negyedek, ahova veszélyes angolnak betennie a lábát még nappal is. De ha nem veszélyes, akkor se jó érzés, amikor a saját hazádban idegenként néznek rád, és idegennek érzed magad, mert egész városnegyedek váltak effektíve idegen enklávékká. Ez nem tetszik nekik, és a minimális (és főleg hosszabb távon eléggé kétséges) gazdasági haszon ezt nem ellensúlyozza.

Csak erről nem "illik" beszélni, mert a nagy politikai korrektségben az őshonos népesség etnikai identitása csúnya dolog, miközben minden (jórészt bevándorló) kisebbség gyakorolhatja identitását, aközben az angoloknak gazdasági érdekek meg hasonlók mögé kell bújniuk, ha az identitásukat féltik.

Amúgy az angolok nem nagyon agresszívak, kivéve ha isznak, de a chav-okat amúgy is érdemes elkerülni, turistaként is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.12. 23:57:25

@svajcineger:
Ez egy kicsit bonyolultabb ennél. Különben nem Sväjc lenne. :-)
Diohéjban:
Az utolso 2évben kell fölmutatni legaläbb 1év befizetett ALV-t (Arbeitslosenversicherung). Hozzäszämoljäk, ha EU vagy EFTA orszägban dolgoztäl azt is. Függ az életkortol, van-e 10év alatti gyereked, és ekkor kaptäl-e az uccso 4évben munkanélküli segélyt stb. És csak 126ezer éves fizetésig van a munkanélküli segély biztositva. Tehät, ha 200ezres az éves fizud, akkor is csak a 126ezernek kapod a 70% vagy 80%-ät.
Az idötartama 260 és 520 nap között van. (itt is lehet igen alapos indokkal kivétel) Ha te mondtäl föl, vagy 25év alatt vagy és nincs szakmäd, akkor 120napig nem kapsz semmit (büntetnek).
Az összeg attol függöen, hogy van-e gyereked, rokkantnyugdijas vagy-e, vagy az uccso fizetésed nem volt nagyobb, mint CHF 3797 az uccso fizetés 80%-a, ha mindezek nem ällnak fönt akkor a 70%-a. Ha elmész nyaralni, le kell jelenteni, arra az idöre nem kapsz pénzt.
Mär a fölmondäsi idö alatt produkälni kell. Heti 2db jelentkezést värnak el. Viszont itt is, mint mindenhol lehet trükközni.
5 volt kollégärol tudok, akik be voltak jelentkezve mäshoz, és a havi 1 személyes talälkozora visszarepültek. Ezek még mind akkor történtek, amikor még 2évig simän megadtäk a segélyt. Volt aki közben dolgozott is. :-)

svajcineger 2014.01.13. 00:10:59

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Ennyire reszletesen valoban nem neztem utana. De, mint Te is irod manapsag mar nem hagynak "nyaralni" munkanelkulikent, az biztos.

BKV reszelő 2014.01.13. 07:16:29

Egyértelmű hangulatkeltés folyik. Persze meg lehet lépni a bevándorlás korlátozását és hazaküldeni a kelet-európaiakat, de akkor az árukkal is ezt kell tenni, azaz a brit, német árut meg kell állítani a határokon errefelé és csak vám megfizetése után beengedni. Sajnos az érem olyan entitás, aminek két oldala van.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.01.13. 07:16:43

Alapvetően értem az angolok félelmét a bevándorlóktól, hiszen lenyomják a béreket, elfoglalják a munkahelyeket, más kultúra, szokások, politikai beállítottság stb.

De.

Miért van az, hogy a britek szemét csak az európai bevándorlók csípik, az egykori gyarmatokról érkező, az övéktől teljesen különböző szokásrend szerint élő pakisztániak, indiaiak, feketék stb. nem. Pedig a bevándorlók többségét szerintem még mindig ők adják + egy csomóan már eleve az UK-ban születtek.
Így kívülről nézve ez a népesség jóval nagyobb kockázatot jelent az angolok számára, sok köztük a radikális iszlamista, a munkanélküli segélyes, gettóban élő félmaffiózó. Nem túl valószínű, hogy a jellemzően jól képzett román, magyar vagy bolgár bevándorló fog legközelebb autókat égetni, meg kirakatokat törni London utcáin.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.13. 07:55:04

@diggerdriver:

Ennél bonyolultabb volt.

Mo-n 1920-ig volt vagyoni cenzus. Azaz kellett egy bizonyos anyagi helyzet (jövedelem) ahhoz, hogy az ember választhasson.

A népképviseleti választási rendszer bevezetése (1848) után pl. ez a határ legalábbi évi 100 Ft jövedelem volt. Ahhoz, hogy érteni lehessen: akkoriban egy egyszerű paraszt havi jövedelme 5 Ft körül volt. Azaz a rendszer kizárt a parasztok közül de facto mindenkit, kivéve a módos réteget, valamint az összes segédmunkást, s más alacsonyan fizetett embert, pl. inasokat, cselédeket.

Nagyjából ez így is maradt 1920-ig, persze nyilván változtatásokkal. amikor Horthyék végleg megszüntették a
vagyoni cenzust.

A másik a műveltségi cenzus. Ez 1848-tól 1938-ig volt, ezt is Horthyék szüntették meg.

Szóval az első választás, ahol nem volt se műveltségi, se vagyoni cenzus az 1939-es volt.

S persze sok más cenzus is volt.

Pl. nembeli és vallásbeli. 1874-ig pl. a zsidók nem szavazhattak! S a nők sem 1920-ig.

ropile 2014.01.13. 08:00:06

Hangulatkeltes, mert epp olyan jol hangzik, mint a rezsicsokkentes, ha nem jobban, ellenben nagyon sok olyan keleteuropai ment külföldre( legyen az lengyel, magyar, etc...) aki nem beszeli a nyelvet. Ez persze jo abbol, hogy olyan munkat amit eddig mondjuk az alul kepzett pakik csinaltak megolcsobb lett, de szegeny paki/torok ( resp. anglia/nemetorszag) mehezebben kap munkat. A diplomasok eseten en ezt a kepet arnyaltabbam latom...

ropile 2014.01.13. 08:00:06

@lexrex: jo, de te se akarsz a faludban alulkepzetteket

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.13. 08:13:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Igen, teljesen igazad van én csak egy kiragadott példát hoztam fel illusztrálni hogy milyen szempontok alapján korlátozták a szavazójogot.
Amit írtál az teljesen igaz és még volt szàmtalan agyament ötlet is amit aztán elvetettek.

Exploiter 2014.01.13. 09:05:24

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Azt mégsem lehet mondani, hogy csak azokkal van baj, mert az nem pc. Inkább összevonják a jelenséget.

sírjatok 2014.01.13. 09:05:26

"A helyzet tehát úgy néz ki, hogy a hangulatkeltés ellenére a határátkelők többet hoznak a brit gazdaságnak, mint amennyit kivesznek belőle"

Biztos írták már, de:
A helyzet még ennél is jobb Angliának, hiszen egyrészt "kész" felnőtt embereket kap, amiket/családjukat nem ő pénzelt 18 éves koráig diákkedvezményen meg GYES-en meg nemtomhányféleképpen, másrészt a tanításukat sem neki kellett fizetnie (ha valami komolyabb szakmával rendelkeznek), szóval nekik aztán eléggé megéri csak úgy készen kapni egy embert.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása