oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 22. 06:45,  Életemben először otthon 691 komment

2013. november 22. 06:45 Határátkelő

Életemben először otthon

Arra gondoltam, a tegnapi poszt után maradjunk az egészségügynél, csak Svájcból ugorjunk át Dániába, és nézzük meg, milyen egy nővér élete északon. A történet persze ennél bonyolultabb, hiszen Ennike régi álmát teljesítve Erdélyből költözött először Magyarországra, de mert megbecsült, normálisan megfizetett munkaerő szeretett volna lenni. Így kötött ki Dániában. (A képeket külön köszönöm!)

cím_76.jpg

„Erdély délkeleti részében, Cenk városában születtem, éltem 32 évet, ott tanultam, szocializálódtam, egy nagyvárosban, szórvány magyarsággal (8%), még fellelhető szászokkal és a többség románokkal. A román többség hatása és a román nyelven tanulás jövőre kivetített előnyei ellenére minden iskolámat magyar nyelven végeztem, a sötét kommunizmus éveiben.

Magyarország számomra mindvégig a mennyországot jelentette, mivel csak képekről, filmekről, regényekből, ritkán egy-egy szomszédba látogató rokontól (élő ember) kaptam az információt.

Brassó 2012.jpgBrassó

Magyarul beszélő idegen kultúra

Részletek nélkül... én is mindig arra vágytam, hogy MAGYARORSZÁGON élhessek. Ez nem volt egyszerű, mert nem voltak közeli rokonaim az anyaországban, mellette sem anyagilag, sem intellektuálisan eleresztett szüleim. Nagyon későre, csak 2000-ben költözhettem végleg MAGYARORSZÁGRA, azon belül is Budapestre.

Nos, sok szó esett a kultúrsokkról itt a blogon. Filológus húgomnak volt erre egy frappáns mondata, amit én szállóigeként idézek, azóta is. „Te... ez egy magyarul beszélő, idegen kultúra!" Na, hát az. Nekem nem volt gondom a nyelvvel, könnyű volt tudni, hogy Pesten a pityóka az burgonya, a lapító az vágódeszka, a borkán az üveg, a vinete az padlizsán, a murok az sárgarépa, a szukk az üdítő stb. stb.

A hangsúly, az akcentus, a mondatszerkezetek, a frappáns beszólások, a káromkodás, az egymás anyázása, a humor, és az a csodálatosan választékos mód, ahogyan sokan Magyarországon beszélnek, mindig lenyűgöz, de mindig kiborulok, ha azt hallom, hogy Peti megy A óvodába, meg A Pista azt mondta... Bár ez lett volna a legkevesebb bajom.

Ápolónőként, lesajnálva

Tanult emberként kerültem Budapestre, legalábbis én azt hittem. Tanultam 8 évet érettségi után (ebből 5 évet hasztalanul, mert a lelki, szellemi hasznon kívül, kamatoztathatatlan), de akkor is azt gondoltam, egyik legjobb, legszebb emberi szakmával rendelkezem. ÁPOLÓNŐ...

Brrr, kiráz a hideg, ha ezt így magyarul leírom. Ez a szó Magyarországon egyenlő, a buta, k...a, a lesajnálnivaló kifejezésekkel. Legalábbis ÉN, ezt folyamatosan így éltem meg. Hét és fél, Budapesten eltöltött évből négy éven át újra tanultam főiskolán, hogy magyar diplomám is legyen. 2007-ben lett. Uniós. És nem adtam fel az álmom. Megbecsült, normálisan megfizetett munkaerő szerettem volna lenni. 39 évesen, jött egy soha vissza nem térő alkalom.

Irány a dán valóság!

Így aztán 2008 májusában újra átléptem a határt, ez alkalommal Dániába, ezen belül is Koppenhágába. Három hónapos Budapesten tartott intenzív dán nyelvtanulás után, kikerültem(ünk, 10-en voltunk) a dán valóságba, dolgozni a szakmában, rögtön a mélyvízben. Minden papírt, lakhatást, a munkaközvetítő intézett, ezzel nagyon megkönnyítve az első időszakot.

Állati nehéz volt kezdetben dánul dolgozni. Ennek öt és fél éve, és azóta is életem legjobb döntésének tartom. Itt lettem kardiológiára szakképesítve különböző kurzusokon, azóta váltottam, most intenzív osztályon dolgozom és fogok továbbtanulni még másfél évig... és élethosszig.

Itt vagyok életemben először itthon, vagy otthon, ahogy tetszik. Ezt a klímát nekem receptre kellett volna felírni sok évvel ezelőtt. Májustól októberig szuper idő van (nem bírom a nagy meleget), de utálom a novembert meg a februárt. Közlekedési eszközöm a bicikli, előtte 24 évig nem bicikliztem. Soha nem sportoltam, itt rendszeresen. Csodálatos helyen lakom, egy hatalmas tó közelében.

A nehezen átléphető fal

A dán nyelv ismerete után, könnyű a svédet meg a norvégot értegetni, a norvégot simán olvasni. Egy ötmilliós ország nyelvével, könnyű Skandináviában... teljesen értelek, és veled érzek KÖVÉRMADÁR.

A dánok kedvesek, segítőkészek, barátságosak, de aztán van egy fal, azt nehéz átlépni. Szerintem a nők többsége nagyon natúr, a fiatalok, borzasztó ízléstelenül öltözködnek általában szürke és fekete göncökben, nincs frizura, csak hosszú haj. Télen magas sarkú cipő, harisnya nélkül. A férfiak egyáltalán nem udvariasak, simán be- és kimennek előttem, meg terhes nők előtt is.

Amager strand 2008.jpgIgy is lehet strandolni Koppenhágában Amagernél

A szolgáltatások nagyon drágák. Például szőke kolléganőm fodrásznál járt, melíroztatott... Minek? Három centit vágatott, pakolások, ápolások. Mindennek az ára 1800 dkk (68400 Ft!!!). A mesteremberek órabére az egekben, pindurnyi fürdőszoba felújítása simán belekerülhet 2 millió forintba.

Nincs hatalmas választék az üzletekben, nagyon figyelnek az ökológiára, és parfümmentes termékekre. Általában nagyon minőségi termékek vannak. Isteni sajtok, de minden tejtermékük felső kategória.

Mindenki nagyon sok nyers zöldséget eszik (harapják a kígyóuborkát, nyersen eszik a brokkolit, karfiolt, gombát, zöldborsót és a sárgarépát almaként rágcsálják úton, útfélen), de... ugyanennyire imádják a gumicukrot, főleg az édesgyökér ízűt – lakrids -, ami még csípős is és sós is - már én is szeretem.

Nagy terek, vékony falak

Kívülről egyáltalán nem puccosak a házak, nagy terekben laknak, kevés bútorral, szeretik a design termékeket. A lakások fala hajszálvékony, nagyjából követhető a szomszédod szexuális élete.

A régi lakások, főleg a belvárosban, siralmas fürdőszobával rendelkeznek, amit én konkrétan „wc-fürdőszobának" hívok. (A WC mellett lehet tusolni, vagy annak tetején.) Nagy hangsúlyt fektetnek a régi lakások karbantartására. Ritkán használnak színeket a falakon, majdnem minden fehér, sokszor a bútorok is. A falra aggatott képek, festmények színesítenek. Saját meglátás.

nyaralás 2012 106.JPGSkagen ófalu

2008-ban rengeteg terhes nőt láttam az utcán, ez sokkoló volt, Magyarországon ehhez képest ritkán láttam. Aztán, ahogy itt Kövérmadár is írta, sokszor láttam, 3 gyerek 3 különböző apától...

Egészségügy, mint szakterület

Hát, itt sem, ez sem tökéletes. Mindenkinek ingyenes, háziorvoshoz telefonon lehet bejelentkezni reggel 8-9 között, kapsz időpontot, 10 perc a konzultációs idő, ebbe a nőgyógyászati vizsgálat is belefér.

Itt is van várólista, kb. 3 hónap is lehet, ha nem sürgős. Minden sürgősségin, hatalmas a nyomás, sok a beteg, hallottam már 11 óra várakozásról is, de azért ez nem jellemző.

Szinte mindenkit beutalnak, megvizsgálnak, ha nincs semmi, másnap hazaengedik, ezért hatalmas a flow, sok a munka, adminisztráció. A bennfekvések ideje minimális, legtöbbször úgy engedik haza a beteget, hogy aztán délután, vagy éjjel újra hozza a mentő... Minden nap más orvos vizitel, így nincs folytonosság, a betegkövetés terén ezt nagy mínusznak tartom.

Idős emberek ingyenes segítséget kapnak, kaphatnak, a kommunától (önkormányzat), ami kéthetenkénti 1 órás takarítást, vagy heti gyógyszerosztást, vagy fürdést, vagy bevásárlást, mosást, étel házhozszállítást, vagy egyéb ápolási feladatokat jelent. Van, akit naponta 1x, 2x, 3x, 5x látogatnak. Ez hatalmas plusz, és a jóléti társadalom egyik fontos ismertetője. Ez sem tökéletes, de van, és működik.

Minden adminisztráció számítógépesítve van, fantasztikus programokkal, átlátható protokollokkal, a műszaki park modern, minden van, minden eldobható. Az első időkben sokkoló volt a pazarlás, csak az eldobott dolgokból megélhetne egy-egy kisebb kórház Magyarországon.

De most jönnek a pluszok: nincsen doktoruramozás, meg professzoratyaúristenőnagyság alászolgáljamozás, mindenki, mindenkit a nevén szólít, nem ismerik a paraszolvenciát, a hozzátartozók bármikor jöhetnek, mindenről informálni kell őket, a beteget is.

nyaralás 2012 076.JPGVihar előtt

Ezt eszik a betegek

A kórházi étkeztetés tényleg luxus kategória. Például: reggelire vaj, sajt, dzsem, zabpehely, zabkása, cornflakes, tej, kávé, tea, különféle joghurtok, kenyerek, gyümölcs.

Az ebéd általában hideg és a híres smørebrød, ami rozskenyér alapon mindenféle felvágott, hal, főtt tojás, rák, pástétom, megszámolhatatlan variációban.

A főétkezés a vacsora, ilyenkor van meleg étel, ami szintén kiváló. Mindent kap a beteg a kórházban, ha kell szivacspapucsot, fésűt, fogkefét, körömvágót stb.

Megbecsült szakma a nővéré

Kompetencia szerint hatalmas felelőssége van a dán nővérnek, de ezt meg is fizetik. Megbecsült szakma, tisztelettel néznek rád, bíznak benned. Itt is illik tagja lenni a szakszervezetnek, elég borsos tagdíjjal (majdnem évi 200.000 Ft), meg az A kasszának, ami munkanélküliség esetén ma már csak 2 évig, korábban, 4 évig biztosított elég jó jövedelmet.

Lakást is a szakszervezeten keresztül igényeltem, ennek horribilis ára van magyar szemmel, havi 266.000 Ft (7000 dkk), ebben víz, kábel, fűtés is benne van.

A nővérek itt egységes képzésben részesülnek: 3,5 éves Bsc, az első nagy fizetésugrás 8 év egészségügyben eltöltött év igazolásával lehetséges, addig a különböző tanfolyamok, utóképzések, biztosíthatnak plusz juttatásokat, valamint a hétvégi, délutáni és éjszakai műszakokért is elég komoly pótlékok járnak.

fyn 038.JPGHangulatkép Fyn szigetéről

Nagy ára van

Summa summarum: habár a gazdasági válság itt is érződött, nőtt a munkanélküliség, 2010-ben létszámstop volt az egészségügyben, nem egyszerű munkát találni, és itt nagyon drága minden. Azért Dánia egy nagyon is élhető ország.

Valaki azt mondta, olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Ha itt az embernek munkája van, ehhez tisztességes jövedelem társul. A dánok nagyon sokat utaznak, erre költenek, de egyébként nem flancoló, egyszerű életet élnek és elégedettek. Ők a világ egyik legboldogabb népe... sejtem miért.

Egyedül, nőként is meg lehet csinálni, csak akarni kell, és ne feledjük a nagy közhelyet, az életben mindennek ára van. Esetemben nagy ára, de nagyon hálás vagyok, hogy itt tartok..."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr735648612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.22. 07:04:33

Nagyon jó írás.
:)
Gratula!
Két dologgal nem értek egyet, illetve sajnálom, hogy így élted meg:
" a buta, k...a, "
Én többször voltam kórházban, és egyáltalán nem így gondoltunk az ápolónőkre, sőt... nekem nagyon jó a véleményem róluk.

A másik: több tételt forintosítottál, amik az otthoni valósághoz mérten valóban horror összegek. De! Sehol sem olvastam a bevételi oldalról.
:)
Félre ne érts, nem a zsebedben kotorászok, de ezekkel a számokkal így lehetett volna valamit kezdeni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 07:26:29

már vártalak:)
de arról az "alkalomról" mesélhettél volna ...

(annyit megsúgok, hogy a legtöbb képszerkesztőben van kiegyenesítési funkció)

Herr Géza 2013.11.22. 07:27:10

Na guten Morgen allerseits, lássuk a medvét...

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:30:40

@tilmir: :-) jól keresek Tilmir, nagyon jó hónapokban, forintositva, millió fölött is...de irtam, ez egy drága ország.
Én szégyelltem Mo-n mondani, hogy mit dolgozom, mert az lesajnálásra adott okot. Pedig...

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:32:14

@Babette_: jaj Babett, műszaki analfabétának tartom magam...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.22. 07:34:26

@Ennike: Ok, én el tudom helyezni, de sokan nem... (én se egy ócsó országban élek).
:)

Tényleg sajnálom, hogy ilyen emlékeid vannak, én betegként jó szívvel gondolok rájuk vissza.

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:39:04

@tilmir: azt azért nagy betüvel megjegyzem, ENGEM soha nem ért atrocitás,vagy személyem szemtől szembe lesajnálása, de számtalanszor tanuja voltam eseteknek, a "nővérke" mindent elmond szerintem

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:41:06

hiba van a képek alatt, a sárga házas az a Skagen ófalú, a borongós vitorlás, az a vihar előtti

tableno 2013.11.22. 07:42:50

@Ennike: "esetemben nagy ára" - ?

Amúgy gratula, nagyon jó poszt!

Herr Géza 2013.11.22. 07:43:24

@Ennike: Ez azt jelenti, hogy a bruttó lakbéred 3-4 szeresét keresed nettó(?) ? Mert, ha így van, akkor Dánia inkább olcsó, mint drága... Vagy ez a "szakszervezetis" lakásbérlés valami extra kedvezményes árat jelent ? Egyáltalán milyen/mekkora lakásról van szó ??

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:48:18

@Herr Géza: igen igy van, inkább 3,5 x-ét, és 58 nm két szoba összkomfort

tanato 2013.11.22. 07:51:42

Tetszik a cikk jó hogy ma is az eü.-vel foglakozó téma van,mert ezzel előbb utóbb mindenki találkozik.Ennike már 3 ország eü.-jében járatos,van összehasonlítási alapja.Az erdélyi eü.-dolgozók rendkívül mobilisak,A környezetemben is sok orvos,meg ápoló van,aki Erdélyből jővén néhány év elteltével már tovább is ment Nyugatra.Egyrészt jobb a nyelvtudásuk,másrészt meg nincs is akkora kötődésük sem Romániához,sem Magyarországhoz,mert az előbbiben kisebbségben voltak,az állam nyelve nem volt azonos az anyanyelvvel,a második ország meg nem a szülőföldjük.

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:55:12

@Herr Géza: '39-ben épült totál felújított, 2 emeletes, kívül tégla, a falak 'Isten tudja, nagyon vékony, talán fából, de itt a régi lakások dominálnak, olyan Amager városrészben látott totál üveglakásokba nem voltam, de, hogy egy konkrétabb példát írjak, itt a szomszédomban épült egy új,a tavaly, 90 nm 3 szoba 11000dkk a havi bérlete, nyilván az új nagyon drága, bérelve, ennyivel már törlesztheted a sajátodat...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 07:56:56

Szereny velemenyem szerint København az egyetlen igazan elheto metropolis Europaban. Ha egy 500 000 fo feletti varosba kene koltoznom es valaszthatnek, akkor csakis Koppenhaga.

Amugy fantasztikus varos, utanozhatatlan atmoszferaval, mindenkinek akanlom hogy egyszer latogasson el oda. :)

A smørebrød meg a vilag legjobb open sandwich-eit jelenti. Lehet panaszkodni hogy dehat az csak egy szendvics... meg kell kostolni es rogton mas lesz az ember velemenye. A magyar felvagottas sajtos szendvics kb. olyan hozza kepest, mint egy Rolls Royce a szomszed Daewoo Ticojahoz. Auto mindketto, de akadnak kulonbsegek...

En a lakas dizajnnal sem tudok egyet erteni. :) Bar errol kar vitatkozni, mert ez szubjektiv izles dolga, de amikor meg ugy volt hogy Daniaba megyek akkor rengeteg alberletet megneztem es a 80%-uk olyan volt hogy egy eletet le tudnek elni bennuk anelkul hogy barmihez hozza kene nyulnom. Mondjuk hozzatartozik hogy en imadom a nagyon-nagyon vilagos minimalista skandinav dizajnu lakasokat. :)

Viszont szerintem teljesen folosleges volt a kedelyeket borzolni a kinti arakkal. Leirtad oket forintositva, a fizetesed meg kihagytad... Mintha par szazezer Ft-nyi fizubol kene megelned ilyen arak mellett. :D Tessek akkor hozzatenni azt is hogy arrafele szinte mindenki havi 1 milla folott keres! :)

Amugy nagyon jo poszt volt, szivesen olvasnek meg a reszletekrol. :)

Ennike (DK) 2013.11.22. 07:58:34

@tanato: Édesanyám Pesten született, de nagyapám "nagymagyarország" reményében visszament, és várta a csodát...,ami nem jött el

Ennike (DK) 2013.11.22. 08:01:14

@Don Kartasch: Köszi, a kiegészítéseket, igen jó példákat mondtál, imádok itt élni az biztos:-)

tanato 2013.11.22. 08:02:39

A magyarországi eü.-viszonyokat sajnos a leépülés jellemzi,mindenhol hátul kullogunk úgy megbetegedési mint halálozási mutatókban.A jövedelmi viszonyokat meg jól jellemzi amit nemrégen írt le egy 50 év körüli magyar háziorvos.Jelenleg itthon a multiknak dolgozó olcsóbérű lakosság a kívánatos.A beszélő szerszámok eü.állapota meg nem igazán fontos ,gyógyításuk drága,ezért az orvosi,meg ápolói munkának belátható időn belül nem lesz értéke.Az elmúlt 20 évben csak szavazataszerző látszat intézkedések születtek a témában.

tanato 2013.11.22. 08:08:12

@Ennike: Igen,sokan így voltak,akkoriban még volt erre nézve némi remény.Brassó viszont tényleg nagyon szép fekvésű város szerintem van jövője ha kihasználják a fekvéséből származó adottságait.

nosuti 2013.11.22. 08:09:21

@Ennike: tetszik a poszt, végre Dánia.
az udvariasság hiánya nekem is feltűnt, meg a nyers zöldségektől kész vagyok, ráadásul teljesen ízetlenek. A céges étteremben ritkán adnak finom ételt, néha van gulash...hát, az is furcsa. Boltokban nem nagyon van joghurt választék, nekem ez hiányzik kicsit.

Viszont itt (Aarhus) a nők nagyobb része elegáns, csinos. Amit a fiatalokról írsz az itt annyira nem jellemző, vagy nekem nem tűnt fel.

Koppenhága melyik részén laksz? Ha már valóban kedvezményes vagy olcsó a lakásbérlésed.
A fürdőszoba tényleg borzalmas, ez egy régi ház. Itt régen, ezekben az épületekben közös helyiség volt erre a célra, de az átalakításnál nem sok energiát fektettek a megtervezésébe.

Pont a múlt hétvégén sikerült végre turistáskodnom Koppenhágában, nagyon más mint ez a város, sokkal élet telibb. Mondjuk én a nagy városokat kedvelem inkább, Aarhus pedig nekem a kicsi kategória.

Sok sikert neked itt! :)

Herr Géza 2013.11.22. 08:12:41

@Ennike: Namármost ha ezt németre konvertálom, akkor itt az ápolónöknek min. havi 2000.-€ nettót kéne keresniük, márpedig nem keresnek annyit. Ergó: Dánia olcsó hely... :))

tanato 2013.11.22. 08:14:50

@Ennike: Dániát nagyon dicsérik sokan, a körzeti ápolónőnk férje is hosszas itthoni munkanélküliségi és alkalmi munkát követően,kint dolgozik ott nyaranta,egyelőre csak mezőgazdasági munkát,de ha már jobban belejön a nyelvbe a szakmájában/karosszériás/.-A nyári időjárás ugyan nem tetszett neki,de a rend a tisztaság, a pontosság, a becsületkasszák ,megbízhatóság na meg a kiemelkedő pénz az itthonihoz képest,arról sokat beszélt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 08:15:53

@Ennike: jó a megfogalmazás, annak tartod magad, és ez nem jelenti, hogy az is vagy:)
figyi, anyám meg tud tanulni ilyeneket, szerintem neked is menni fog.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 08:18:58

jut eszembe, a képzettségedet elfogadták, és a kinti képzés csak kiegészítő, vagy teljesen újnak számít?

Ennike (DK) 2013.11.22. 08:25:05

@Herr Géza: Nem hiába jönnek a németek ide dolgozni. Jóval kevesebbet keresnek otthon, de ott a kaja olcsóbb viszont, a dánok a határmentére járnak a heti nagy bevásárlásaikra.
Én megkockáztatom, hogy ebben a szakmában,lehet világviszonylatban is, itt a legmagasabb egy sok éve dolgozó, különféle kompetenciákkal rendelkező nővér fizetése, újoncnak lenni itt sem annyira leányálom, de nekem 20 év tapasztalattal 3 országból, a dánokhoz képest is nagyon előkelő helyem van.

bpetya75 2013.11.22. 08:27:43

Kicsit túl kategorikus a sztori, de szimpatikus a kitartás és az elszántság. Sok sikert a folytatáshoz!

A nagy ár a család/párkapcsolat volt?

Ennike (DK) 2013.11.22. 08:33:46

@Babette_: szerintem többet tanultam mint a helybéliek 4,5 évvel, manuálisian is sokkal ügyesebbek vagyunk mint ők, a végzettségemet simán honositották, itt szereztem kardiológia utóképzést, és most vagyok a dán intenzives tanulmányaim elején, ami másfél év, és mini szakdogával zárul, de a képzésre sorban állunk, jövőre reménykedem...elkezdeni, még csak az intron vagyok túl.
Ja, azért az intenzives műszaki parkot tudom kezelni, ami nem semmi, büszke is vagyok magamra, mert totál tehetségtelennek tartom magam, ami műszaki, vagy matek, vagy fizika.... úgy sajnálom..

Ennike (DK) 2013.11.22. 08:40:57

@nosuti: Yoghurt... minden mennyiségben literes kiszerelésben, Arla, Cheese, és még egy csomó, sima natur, epres, körtés, banános, málnás, vaniliás, áfonyás, van az A38 as,meg sorolhatnám, hát yoghurt minden mennyiségben.
Vanløse-ben lakom, és szerintem drága a lakásom, de ez Koppenhága, vidéken ennyiért majdnem 100nm-t lehet bérelni

Ennike (DK) 2013.11.22. 08:45:25

@bpetya75: mit értesz kategorikus alatt?

DieNanny CH 2013.11.22. 08:53:17

De jó poszt, élvezettel olvastam! Köszi, Ennike!

A pazarlásról: itt voltam elsősegélynyújtó tanfolyamon - direkt gyerekekre kihegyezve -, és ott a mentős mindenkinek a kezébe nyomta a vadiúj, steril - és drága! - egyszer használatos kötszereket, tapaszokat, eszközöket, hogy azokkal gyakoroljunk. Nem ám összegyűjtötték volna a lejárt szavatosságút, vagy amivel az első kötözött, a második is felhasználja - nem. Lehet, abban is gyakorlatot kellett szerezni, hogy hogyan bontjuk fel a csomagolást...

DieNanny CH 2013.11.22. 08:55:00

@tilmir:

Nálam is. 4-kor már hallottam a gépeket, de reggel kinézve csak kb 10 centis. Többre számítottam.

Evain 2013.11.22. 08:56:52

Hehe, most már értem, miért érezted ismerősnek a holland leírást, valóban sok a közös pont. :D

Viszont ahogy nézem, itt előszeretettel vakolják színesre a házakat, ez nekem jobban tetszik.
A fürdőszobák a régi házakban ugyanilyen kicsik hollandiában is.

És hát az édesgyökér gumicukor az... Jaj, az a végzetem. Azt vagy szereti valaki, vagy utálja, átmenet nincs. :D

Strandos kép nagyon jó. Unokahugomék jártak nálunk 2 éve nyáron, pont egy meleg(nek számító) napon mentünk megnézni a strandot, és lehidaltunk, hogy egy tűt nem lehetett leejteni. Ami, figyelembe véve a kb 14-15 fokos tengervizet, szép teljesítmény. :D

Szolgáltatások tényleg drágák. Nálunk a faluban 83 euróért festenek/vágnak/szárítanak hosszú hajat. Kozmetikusnál hasonló összegeket hagytam ott legutóbb.

Jó olvasni, hogy megtaláltad a számításodat, csak így tovább. :)

bpetya75 2013.11.22. 09:00:11

@Ennike:

Példának akartam hozni amit az ápolónők magyarországi megítéléséről írtál (az én tapasztalatom megegyezik @tilmir:-ével, de én a másik oldalon állok ugyebár), de még időben feltűnt, hogy odaírtad, hogy ez a személyes tapasztalatod. A továbbiakban már sokkal kategorikusabbá vált az írás, például: "a fiatalok, borzasztó ízléstelenül öltözködnek" vagy "A férfiak egyáltalán nem udvariasak". Ezt értettem alatta.

Egyébként rövidesen felébred Max is, és tájékoztatni fog, hogy a dán nép boldogságszintje a közelébe sincs a karibiakénak. ;-)

andaluzkutya 2013.11.22. 09:00:54

@DieNanny: Errefelé nagyon figyelnek arra, hogy a gyakorláskor ugyanúgy menjen minden, mint élesben. Hogy rögtön tudja az ember a csomagolás alapján, hogy mi van benne, ne élesben kelljen rácsodálkozni.
A legtöbbe errefelé úgyis a gyakorlati oktató fizetése kerül, amellett eltörpül néhány csomag kötszer költsége...

Evain 2013.11.22. 09:01:32

Btw, nyáron tervezünk Legolandba menni a gyerekekkel, úgyhogy pláne vártam ezt a posztot. :D

bpetya75 2013.11.22. 09:09:51

@andaluzkutya:

Hol jártál két napig Doki? Komoly adatokkal bővíthetted volna Madár dossziéját. ;-)

Herr Géza 2013.11.22. 09:11:13

@Ennike: "Yoghurt... minden mennyiségben literes kiszerelésben, Arla, Cheese, és még egy csomó, sima natur, epres, körtés, banános, málnás, vaniliás, áfonyás, van az A38 as,meg sorolhatnám, hát yoghurt minden mennyiségben."
Most akkor ez a választék, vagy ez hiányzik (ld. @nosuti )?? Bocs, csak az állítmányt hiányoltam, mert így nem értem a mondatot... :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:13:28

Hát basszus, ilyen egy sz@r posztot!

Egyrészt ki a f@szom az a KÖVÉRMADÁR, ráadásul csupa nagybetűvel?
Másrészt meg az egy hideg, rideg, élhetetlen, feminináci hely! Sosem élnék ott, pfújj!

Nagyjából ennyit tudtam belekötni... ;)

@Ennike:
Itt ennyit azért nem keresnek a návérek, úgy tudom, de nem vagyok járatos a témában. Azt tudom, hogy panaszkodnak, hogy az orvos mennyivel jobban keres (és valóban), pedig nekik "csak" MSc diplomájuk van, míg a nővéreknek BSc (tehát 2 évvel tanulnak kevesebbet).

Nálatok is van Undersköterska? A kórházban ők voltak a legjobb fejek, folyton jöttek-mentek és hordták az innivalót, ennivalót, bármi hülyeséggel lehetett őket zaklatni és volt idejük beszélgetni is :) Hatán ha valami komolyabb dolog akadt, akkor mondták, hogy igazából nem érhetnek beteghez, szól inkább egy nővérnek (sjuksköterska).

Az a strandolós kép biztosan nem Ibiza? :) Eszembe nem jutni ilyen heverészés a tengerparton itt, mondjuk ti még vagy 600km-rel délebbre vagytok, de akkor is :)

Egyszer találkoztam lakrisz-szal, sohatöbbet!!! :)

Az A-kassát nem kicsit irigylem ám! Ott mennyit fizet? Van maximálva? Nekem most új van, ez 80%-ot fizet (pont, mint a táppénz), de csak 200 munkanapra (40 hét), utána lehet menni talán a kommunhöz, hogy jelentkeznék közmunkára és akkor fizetnek tovább, ha menni kell havatlapátolni (és akkor már csak azt hiszem maximum 11e nettót). És a social, ami arra jó, hogy nem hagynak az utcára kerülni + kapsz enni, de előtte el kell adni TV-t, autót, mindent, ami mozdítható.

Herr Géza 2013.11.22. 09:16:35

@Ennike: "Vanløse-ben lakom,..."
De "ügyes" vagyok, pont azt akartam kérdezni, hogy a Damhussøen-e az a bizonyos nagy tó, amit említettél a posztban.

Ennike (DK) 2013.11.22. 09:18:21

@Evain: Nem jártam ott, de láttam képeket hallottam beszámolókat, "gyerekparadicsom" de a felnőttek is nagyon élvezik, és drága!!!

azért olvastam én is otthonosan a holland posztodat, mert, amiket irtál, én is irhattam volna, ezért sem akartam ismételgetni, a szimmogást, mert ki lehet kergetni a világból:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:18:57

@Evain:
Mi is tervezzük, de itthony hagyjuk a gyereket, mert úgysem érdekelné és nem is szeret utazni :)
Kinéztünk egy kellemes útvonalat innen, egészen Genf-ig autóval, aztán pici körrel még a német kastélyok (megnézném hol ered a Duna, ilyesmik). :)
De ahhoz kellene egy nagyobb autó. Majd meglátjuk :)

@bpetya75:
Most már megint miért? Itt ez a remek poszt, beszéljük inkább arról :)

@andaluzkutya:
Nincs is annál jobb, amikor az 5. ?branül?-tűt dobják el, mert nem találják a vénát (nem nagyon volt vérnyomásom) és kétszer nem szúrnak vele, így a sikertelen próba után kuka... :)

Ennike (DK) 2013.11.22. 09:22:44

@Herr Géza: Na ná, hogy eltaláltad:-DDD, csodálatos ez a tó, mindig feltöltődöm tőle, tele sirállyal, hattyúval, meg vadkacsával, májusban a mennyországban érzem magam itt.

bpetya75 2013.11.22. 09:24:31

@Kövérmadár:

Az ki van zárva. De majd visszafogom magam, hogy ne offoljam túl a dolgot. Bár így, hogy itt van a poszt írója, könnyebb a témánál maradni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:24:32

@Ennike:
Nem szoktál kikapni amiatt, hogy Dániát érzed otthonodnak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:26:15

@bpetya75:
Az a baj a poszttal, hogy túl jó... nem sok csámcsognivaló van rajta, persze még megkérdezhetnénk, hogy sminel-e és hogyan viszonyul a leggingshez, illetve támogatja-e a melegek házasságát és ha igen, akkor milyen érzés a sátán szolgájának lenni. Nem tudom... megkérdezzük?

nosuti 2013.11.22. 09:26:43

@Herr Géza: @Ennike: Hát ez az, literes kiszerelésben, egyfajta ivójoghurtok ezek. Ez egy családnak, jó, de én nem szeretnék 1 hétig ugyanolyat enni minden reggel. Lehet joghurt sznob vagyok :)
Kicsi, 2-3 decis, mindenféle gyümölcsös, gyümölcsdarabos, csokis, müzlis stb. nincs. Németországgal tudom összehasonlítani, ott aztán bármilyet kapsz.
Ma megyek megszámolom hányféle literes van a fötexben.

bpetya75 2013.11.22. 09:30:30

@Kövérmadár:

Bízd Maxra, akar-e ma is a témáról beszélni ;-)

Ronnie_27 2013.11.22. 09:30:42

Tetszett a poszt, sok sikert a továbbiakban is!

Az erdélyi magyar nyelv főleg a román hatás miatt tér el a magyarországi magyartól.
Pl. a "kaszka" bukósisakot jelent az erdélyi magyarban. Ki nem találnátok, hogy van románul a bukósisak: casca.
Birca ehhez biztosan jobban ért, de azt olvastam, hogy már az 1940-es évekre temérdek román szó épült be a magyar nyelvbe Erdélyben, már akkor jelentősen el volt románosodva az ottani magyar nyelv.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:32:35

@nosuti:
Van megoldás!
Reggelire 1 liter joghurt... másnap másmilyenből ihatsz meg egy litert :)

Ennike (DK) 2013.11.22. 09:35:18

@Kövérmadár: A kassza, most 2 év, kb én 13000-t kapnék havonta, utána, a szociális segély, és úgy, ahogy irod, nem rendelkezhetsz megtakarított pénzzel a bankban, az kell felélni először, és most a legújabb, ha élettársad, vagy házastársad van és neki van munkája, ő köteles eltartani.
Csakmondom, hogy ez oké is, a sok közelkeleti, távolkeleti, fejkendős bevándorló,akik nem tanulták meg a nyelvet, soha nem dolgoztak, csak szültek ,luxus segélyen éltek, most az utolsó órában észbe kapott a kormány... ekkora jólét sehol sincs, hogy munka nélkül halálodig jó pénzt adnak...

Ennike (DK) 2013.11.22. 09:38:25

@bpetya75: mert akkora mákom van, hogy hosszú szabad hétvégém van:)

Herr Géza 2013.11.22. 09:39:49

@nosuti: Meg tudlak érteni...Bár gözöm sincs, milyen az az "A38"-as... De csak szóljatok, ha akut hiányérzet van és küldöm a csomagot !!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 09:40:23

@Kövérmadár: Cseszteted itt allandoan Marx-ot, de ahogy nezem mostanaban direkt adod ala a lovat. :D

Ismerjuk az o velemenyet meg a tobbieket is. Szerintem nem kene ennek a temanak 1001-edszer is nekimenni. Cibalod az oroszlan bajszat meg nyitogatod itt Pandora szelencejet... :D

Huncut vagy Kovermadar, tudod-e? :)

nosuti 2013.11.22. 09:42:38

@Kövérmadár: milyen igaz :)
bár assszem akkor egy életre elmenne a kedvem tőle

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 09:42:55

Mas.

En eltem Pesten circa 5 evet, de egyetlen egyszer nem hallottam az alabbiakat:

"hogy Pesten a pityóka az burgonya, a lapító az vágódeszka, a borkán az üveg, a vinete az padlizsán, a murok az sárgarépa, a szukk az üdítő stb. stb."

Pedig van sok szuletett pesti ismerosom. Rossz korokben forogtam volna? :)

nosuti 2013.11.22. 09:43:17

@Herr Géza: A38-at csak a hajót ismerem pesten...joghurtot nem :)

tanato 2013.11.22. 09:45:48

@Ronnie_27: Persze ezt már részletesen kifejtette birca,minden kisebbségi nyelvet alakítja valamilyen formában az állam nyelve.

Ennike (DK) 2013.11.22. 09:45:54

@Kövérmadár: igen, profin sminkelek, a szemeimet meg a számat, fekete leggingszeim vannak, tunikával hordom, és igen mióta itt élek nagyon toleráns lettem, egyik legjobb barátom egy fekete szomáliai, meleg muszlim srác... 3x kissebbség, intelligens, érzékeny, és általa nagyon sokmindent megértettem a melegekről, egyik főorvosom is az, a kollegák között van meleg, leszbi, nagyon kell figyelnem, amikor beszélek, vagy kérdezek, mert ha valaki nősül, nem egyértelmű, hogy nőt vesz el...
Nagyon sok svéd kollegám van, itt jobban keresnek és a nővérek kisdoktorok, ők is mondják, meg az itten intenzives képzés, Svédo-ban Msc itt meg nem, ott fizetni kell érte, itt MÉG nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:47:08

@Ennike:
Ezzel teljesen egyetértek!
Egészen más eset, hogy ha kapja az ember a segélyt, mert megdolgozott érte, csak egyszerűen úgy hozta a sors... és más az, amikor jön a menekült, lógatja a lábát, szakmát nem tanul, nyelvet nem tanul és kapja a sokszor jobb pénzt, mint amiért én napi 8 órát dolgozom.
Egy ismerős kap 32e koronát, mert palesztín menekült és itt a családja is (6 gyerek + feleség). Becsületére legyen mondva, hogy dolgozik, saját vállalkozással, adót fizet és nem akarja a segélyt élete végéig. De ő csak egy, hány olyan szomáliai van, aki inkább fossa a gyerekeket és soha nem dolgozik, mert minek azt :(

Nálatok milyenek a menekültek? Honnan jönnek? Dánok sem csípik őket annyira?

@Don Kartasch:
Jajj, most lebuktam :D
De a Marx aranyos volt :D

Ennike (DK) 2013.11.22. 09:48:12

@Don Kartasch: jó, jó, igazad van, székelyföldön hívják pityókának a burgonyát stb NA...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:49:23

@Ennike:
Érdekes, úgy tudom, hogy nem nagyon kell fizetni itt semmilyen képzésért sem...
Magániskolában mondjuk lehet, sőt biztos!

Amilyen képzéseket én néztem (nem egészségügy), ott az MSc is "ingyér" volt.

bpetya75 2013.11.22. 09:50:16

@Don Kartasch:

Miért? A köreidben hogy nevezték a vágódeszkát vagy az üdítőt? Fogadjunk nem tudtad volna, mi az a murok, ha Ennike nem írja mellé, hogy répa ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 09:50:19

@Don Kartasch: jól értem, nem hallottad pesten a burgonyát meg a vágódeszkát?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:50:20

@nosuti:
Ha bírja a gyomrod, akkor nem lehet belőle nagy baj... viszont ha nem?! Na akkor sietős a munkába jutás :)

pamut 2013.11.22. 09:50:48

Szimpatikus írás.

Azért a magyarországi részek erősen sérelmekből táplálkoznak, ami egyrészt biztos jogos, másrészt kicsit általánosítónak érzem, harmadrészt remélem idővel (mármint még az eddiginél is több idővel...) túl tudja magát tenni.

Ezzel együtt én magaménak érzem ezt: "ez egy magyarul beszélő, idegen kultúra", noha nem ennyire fekete-fehér a helyzet. De a nagyja idegen. Pedig én itt születtem, itt nőttem fel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 09:51:10

@Don Kartasch: meg engem is.
nem tudom, mi van vele mostanában...

bpetya75 2013.11.22. 09:51:29

@Ennike:

Akkor van időd megválaszolni a leglényegesebb (és talán legfájóbb) kérdést. Mi volt az ár, amit megfizettél?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 09:51:32

@Don Kartasch: En hallottam. Igaz olyan kollegatol, aki Erdelybol koltozott oda. :D

nosuti 2013.11.22. 09:53:37

@Ennike: még egy pozitívum jutott eszembe, azaz tapasztaltam ismét ma reggel amikor beértem dolgozni. Hogy a buszsofőrök az esetek 80%-ban köszönnek leszálláskor. Mondjuk én nem értem a dánt, nem is kell használnom munkahelyen, de úgy sejtem köszönnek, vagy jó utat kívánnak. Az utasoknak hátul kell felszállni és elől kell leszállni a buszról és ők is többnyire mondják ilyenkor a sofőrnek, hogy tak.
Szerintem ez kedves dolog.

pamut 2013.11.22. 09:55:10

"harapják a kígyóuborkát, nyersen eszik a brokkolit, karfiolt, gombát, zöldborsót és a sárgarépát almaként rágcsálják úton, útfélen"
Uborkát, zöldborsót, répát én is eszem nyersen, nagyon finom, még krumplit is.

A neutrális stílusú nők is sokkal jobban tetszenek mint a kikentek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 09:55:10

A koszt nem rossz, csak a NAGYBETUZES...

@Ennike: Szoval a Satan kozpontjaban dolgozol?

nosuti 2013.11.22. 09:55:34

@Kövérmadár: :)) na, legalább ezt megúszom.
leszállok erről a témáról, csak még annyit, hogy más, nem dán kollégám is panaszkodott már erre...ja egy bolgár :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 09:55:52

@bpetya75: @Babette_:

Elnezest, komoly szovegertelmezesi gondjaim vannak. :D

Most esett le hogy a listaban a masodik tetel a pesti elnevezesuk es az elso a szekely. Igy mar a helyere kerult minden. :)

Most pedig megyek es vezekleskeppen megcsinalok 20 felulest es elmondok 10 miatyankot... :)

bpetya75 2013.11.22. 09:55:57

@Babette_:

40 HUF környékén mozog.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 09:56:14

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: A koszt sem rossz (a sajat szendvicseimet ettem epp, a vilag legjobbjait), de a posztrol mondtam velemenyt. :D

pamut 2013.11.22. 09:56:37

Na nekem mennem kell, a határátkelő törzsközönségével szemben sajnos dolgom van, nem érek rá egész nap, nektek jó cseverészést :)

bpetya75 2013.11.22. 09:57:09

@Don Kartasch:

Ez kevés lesz. Egy ilyen fiatal ember vezeklésképpen nyomjon még 30 fekvőtámaszt is!

nosuti 2013.11.22. 09:57:24

@bpetya75: Szabolcsban is így hívják ezeket a dolgokat. Murok, pityóka meg még hasonlóak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 09:58:11

@Ennike:
Még egy kérdés: Dániában is húzósabbak a betegségek, mint Magyarországon voltak? Mi azt tapasztaljuk, hogy ami ott lement 2-3 nap alatt, itt bizony egy hétig is kínoz, ráadásul néha jobban, mint korábban. Nekem most tart 1 hete a ?megfázásom? és az első 5 napban alig éltem, ma éjjel is meg akartam fulladni... de már kifelé megyek belőle, az biztos :)

bpetya75 2013.11.22. 09:59:36

@Babette_:

Kemények vagyunk hozzá, de legalább megedződik.

2013.11.22. 09:59:59

Budapestikent azokat a szavakat az eletben nem hallottam.

Mennyi idomalatt lehet nullarol danul megtanulni?
Egy BSc-s nover tudasa mennyivel marad el egy 6 eves SOTE doki kepzestol? Ugy emlekszem, hogy USAban aki diplomas nover, az nem operalhat, de kozel van egy altalanos orvos tudasahoz.

kriosz 2013.11.22. 10:00:22

Nagyon jó kis poszt. Most mit érdekes hogy mennyit keres , nagyjából ki lehet számolni ha ki tudja fizetni az életét és még jól is érzi magát.
Ezt a klotyó fürdőszoba kombót sosem értettem. Mi benne a jó? Élvezd a szagot??
Érdekelne hogy emberileg hogy tud beilleszkedni akár a kollegákkal akár a magánéletben.

Herr Géza 2013.11.22. 10:00:49

@nosuti: Bocs, az A38-ast az @ennike propagálta. Én is így vagyok vele, mint Te: a hajó megvan, de mi lehet a yoghurtban ???

csello70 2013.11.22. 10:01:07

Gratulalok Ennike, nagyon tetszett ! Erezd jol magad tovabbra is.

A strandolos kepen hianyolom a napernyoket ! :)
A ferde tenger engem is zavar, bocsi.

Amugy jartam Koppenhagaban, de csak turistakent, es nagyon tetszett.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 10:01:14

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Valld be, csak az zavar, hogy nem téged írtak csupa nagybetűvel? :D

@pamut:
Örülj neki, ha nem vagy beteg! :)
Én is szívesebben mennék dolgomra :(

@nosuti:
:)

nosuti 2013.11.22. 10:01:31

@Ennike: én ezen gondolkodom reggel óta, hogy mi a baj a nővérke szóval, megszólítással? nekem inkább kedvesnek tűnik, nem mint bántónak, vagy lekezelőnek. Vagy valamit félreértetem?

bpetya75 2013.11.22. 10:02:37

@Babette_:

Idesüss: @Kövérmadár: Biztos ezért kötött beléd ;-)

@nosuti:

Anno Sopronban szerettem faggatni az évfolyamtársaimat, hogy milyen szokatlan szavakkal volt dolguk, és mit használnak ők. Röhögtünk jókat, de sajnos már semmi sem emlékszem belőle.

kriosz 2013.11.22. 10:02:46

@pamut: Előszőr Magyarország volt az álom, aztán mire megkapta kiderült hogy kukacos az alma, talált jobbat. Mindent csak lakva ismer meg az ember :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 10:03:12

@bpetya75: @Babette_: Muszaly? A kollegak mar igy is olyan furan neznek ram...

Nigro notanda lapillo 2013.11.22. 10:04:19

@nosuti: vedd meg a legjobb minőségű natùr johurtot és keverj magadnak sajàt gyümölcsöset, müzliset vagy ami tetszik...

bpetya75 2013.11.22. 10:04:46

@nosuti:

Lehet, hogy számára a kicsinyítő képző lekicsinylésként hat?

Pedig szerintem is sokkal kedvesebb megszólítás a nővérke, mint a nővér.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 10:04:50

@Babette_:
Mimimi?
Tegnap egy félreértés volt, ma nem is bántottalak... vagy igen?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 10:05:59

@charlieharper: Hahaaa, charlie, neked is kinez a bunti! :D

Elsore en is rosszul ertelmeztem a pesti szavak listajat. Olvasd el megegyszer es meg fogod erteni. :D Az elso a szekely megfelelo, a masodik a pesti. :)

Gyere, nyomjuk egyutt a vezeklos feluleseket! :D

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:07:49

@bpetya75: Legnagyobb ára, és fájdalmam, hogy a gyógyszerészetet nem tudtam elvégezni, mert megszüntették a magyarul való felvételizés, és tanulás jogát Marpsvásárhelyen,'86-ban, ezért mellékúton vagyok, és bár nehezen de megtaláltam magam. Másik az igazi család hiánya..
.És mielőtt bárkire az ég leesne, " balettiskolában"levelezőn 5 évig tanultam katolikus teológiát, aminek az ég világán semmi hasznát nem vettem és veszem, akkor nagyon érdekelt, ma elpocsékolt éveknek tartom, de hozzátartozik a személyiségemhez az a fajta érdeklődés is, habár ma nem vagyok vallásos.

edina. 2013.11.22. 10:08:26

Uuu hetek ota a legjobb poszt, meg meg ilyeneket! Jaj, de megneznem Daniat!!

Herr Géza 2013.11.22. 10:08:49

@nosuti: Ne tégy tönkre !! Te most ott élsz, vagy átmenetileg vagy arrafelé ? Majdnem tök mindegy, engem lepadlóz, hogy akár egy nap után sem tudod külföldiül (=dánul), hogy köszönöm, kérem, jó reggelt/napot/estét, bocs, stb. Vagy valamit nagyon félreértettem ??

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:12:09

@kriosz: Szerencsés természetem van:-) nyitott vagyok, kedves, aranyos ;-)))), sohasem volt gondom a beilleszkedéssel, értem a viccet, a humort, magamat is kikarikatúrázom, hát így.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 10:12:54

@Ennike: "mert megszüntették a magyarul való felvételizés, és tanulás jogát Marpsvásárhelyen"
Romanul nem lehetett volna tanulni? Vagy azt nem beszelted annyira, vgay csak ellenallas volt a rendszer ellen?

Herr Géza 2013.11.22. 10:14:46

@nosuti: Köszi, igazad van Gugli Bácsival.:)) Na de ebben az A38 csodában mi a wasistdas ?? Azon túl, hogy OK, nem müanyagból készült ?

skye8 2013.11.22. 10:16:12

a csalad is kialakulhat meg, ha tenyleg akarod. tovabbi sok sikert!

kriosz 2013.11.22. 10:16:48

@Ennike: Ez tök jó , de azért valamennyire gondolom mégis mások. Volt valami furcsaság mondjuk a humorban, v. beszólásban ami neked fura volt elsőre?

kriosz 2013.11.22. 10:17:57

Norvégokról hogy nyilatkoznak? Csak kiváncsiság..

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 10:19:13

@Kövérmadár: nem, ma nem.
de te tényleg úgy érzed, hogy a tegnapi egy miatt szóltam _úgy_ hozzád és nem volt semmi előtte?

bpetya75 2013.11.22. 10:19:54

@Don Kartasch:

Nem volt szó nyilvános vezeklésről. De ha neked úgy esik jól. ;-)

Remélhetőleg charli is belátja, hogy csatlakoznia kell hozzád. Akkor legalább vigasztalhat a tudat, hogy nem egyedül nyomod, meg mormolod.

@Kövérmadár:

Nem. Ő az ápoló. Közelebbi ismeretség esetén időnként tesó.

@Ennike:

Mit értesz nem igazi családon? Nem cseszegetés, tényleg érdekel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 10:21:36

@bpetya75: Akkor egy par miskolci szo, amiert BAZ megyen kivul furan szoktak nezni:

kapucni: süsü
lejtő: part
matrica: levonó
jöttök: jösztök
forró: zsizsa
szotyi: makuka

Illetve ami nagyon fura volt sok dunantuli/pesti baratomnak hogy mi, miskolciak gyakran csinalunk olyan mindatokat mint peldaul:
"A heten nem kell suliba mennem, csak penteken" vagy "tegnap nem hallgattam zenet, csak 1 orat". Oket mindig idegesitette hogy a mondat elso felet rogton megcafoljuk a 2. felevel es hogy ez igy baromsag. :D Akkor mar miert nem azt mondjuk hogy "csak penteken kell suliba mennem" vagy "tegnap csak 1 orat hallgattam zenet". Van igazsag benne amugy, de mi igy szoktuk meg. :)

nyuszigonosz 2013.11.22. 10:23:55

Ez egy nagyon jó poszt.
Gratulálok Ennike, és szép és jó életet, munkát Dániában!

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:24:04

@Babette_: 38-40 kozott szokott mozogni, en 38-al szorzok

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 10:24:09

@Kövérmadár: Na most majd kiderul, hogy a profi smink+tunika leggings mennyire nyom latba a mlegekkel folytatott baratsag + elfogadassal szemben.

nosuti 2013.11.22. 10:25:41

@Herr Géza: átmenetileg, tavasszal továbbállok, csak még nem tudom hova. Nem tetszik a dán nyelv, így nem szeretném kicsit sem tanulni. A köszönömöt tudom, az tak :) Néhány élelmiszer nevét is tudom (ld joghurt)
A másik ami megnehezíti a dán szavak rámragadását, hogy a munkahelyen angolul megy a kommunikáció, a lakótársammal is, valamint bárhova megyek, akárhány évessel találkozok, angolul beszélgetünk.
Bár legutóbb a billundi buszsofőrhöz angolul szóltam, ő dánul válaszol és értettem :) néha inkább sejtem miről van szó.
és amúgy is, most németül tanulok :))

bpetya75 2013.11.22. 10:26:13

@Don Kartasch:

Én még egyet tudok, amit asszony borsodi nagyanyjától hallottam. "Ezt már nem tudtam egyedül felgórni a padlásra".

Felségem mesélte, hogy amikor 17 évesen Somogyból Borsodba került, az új osztálytársai nagyot néztek, amikor "elkéretőzött" valahonnan, nem pedig "elkéreckedett".

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:26:28

basszus, nem gyozom..., a magyar MSI-m kipurcant, mindig tulmelegszik es leall, es itt a masikon ekezetek nelkul gyorsabban irok

2013.11.22. 10:29:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: figy, nekem mindig minden "videki" (tehat nempesti :D ) haverom mondta, hogy szamukra nagyon durva a pesti "tajszolas" azon resze, hogy szemelynevek ele a-t rakunk, es nekunk fel sem tunik.

Na, parszor amikor otthon toltottem anyameknal az estet, es ment a Baratok kozt, ott megertettem, mirol beszelnek ezen barataim. BK-ban mindenki Azsolti, Apali, Azoli, Azandras, Aklaudia olyan szituaciokban is, ahova mar en sem tennem ki a nevelot.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 10:30:15

@Don Kartasch: Jaj, volt haver arrol a reszrol, szilvasvarad alatt lakott vlamerre. Hat amikor az anyjaval dumalt telefonon a koleszban mintha sziriusziak lettek volna. Oooo... Vagyis mintha valami nem magyarok lennenek, mivel a sziriusziak is magyarul beszelnek...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 10:30:53

@bpetya75:

Éppen tegnap olvastam egy cikket a skandináviai diktatúrákról, de most ezt inkább nem ismertetem, mert látom, hogy van úgyis téma a beszélgetéshez.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 10:31:05

@Ennike: A harombol melyik ketto? Bar gondolom az utolso ketto.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 10:33:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na mondjad! Az eszak koreaiak is oda kuldtek tanulni a vezetoiket?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 10:33:38

@Ronnie_27:

Nyelvjárási különbségek is voltak korábban, ma már ez alig-alig jellemző (a csángókat leszámítva), viszont természetesen a szavakban van román hatás. Pl. a "személyi igazolvány" az budapestiül "személyi", erdélyiül meg "buletin".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 10:35:54

@Kövérmadár:

Ebből a szempontból Skandinávia de facto a pokol. A nők nem sminkelnek, dúl a femininácizmus, viszont a kisgyerekeket megrontják már az óvodában homoklobbista propagandával.

bpetya75 2013.11.22. 10:37:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Mit kelleted itt magad, mint egy szűzlány? Toljad, aztán majd beárazzuk ;-)

Andicop 2013.11.22. 10:37:23

Sziasztok:) Én 12 éve élek Dániába .
Anyósom most ment elő nyugdíjba , ápolónő volt. Soha nem élt nagy lábon.Kis bérelt lakásba lakik, ruházkodásra nem nagyon költ , egyszerűen érkezik . DE ! minden évben négyszer utazik. Most januárban szokásosan 4 hétre Goa szigetére megy. Na ezt nevezem boldog nyugdíjas éveknek . Hozzáteszem itteni mértékkel nagyon alacsony a nyugdíja , "alig" kap valamit. Mégis. Na ezért is jó itt élni .

bpetya75 2013.11.22. 10:38:57

@Babette_:

Hajtási? Azmiaz? Forgalmi?

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:40:55

@charlieharper: en 9 honap alatt tanultam meg annyira, hogy telefonalni merjek, es ertelmezzem a telefonban mondottakat, mert egy dolog,ahogyan irnak es ketto, ahogyan beszelnek, 2 ev alatt megkaptam dansk prøve 3 "jogositvanyomat" ami az itten 9 altalanosnak megfelelo dan szint, egy jo kozepfok, es ezt csak munkahelyen valo kommunikacios tanulassal, minimalis nyelviskolaval, ezert a szobelim 10 lett, 12 a kivalo, de a szovegertesem es iraskeszsegem megfelelo 4 es, ma mar sokkal jobban irok, de meg mindig nem eleg jol. Mindenki meg tud danul konnyen tanulni , aki beszel angolul, nemetul. Nekem meg a roman is segitsegemre volt.
Azert van kulonbseg az orvosi es nover kepzes kozott, de embere valogatja, aki nagyon teoretikus, az tudhat annyit, mint egy kozepes orvos, En toltok ugy muszakot intenzives beteggel, hogy en tervezem meg a napomat a kezelesi strategia fuggvenyeben, es nem kell orvos, allitom a respiratort, es aszerint gyogyszerelek, ahogy a klinikum is kivanja, nagy a felelossegem az biztos, de sohasem vagyok magamra hagyva, barmikor barkit kerdezhetek, kollegat, orvost

Herr Géza 2013.11.22. 10:41:16

@nosuti: Hát ha továbbállsz, az csak enyhítö körülmény, de nem felmentés... Tök mindegy, hogy tetszik, vagy nem a nyelv, ha ott "élek" akár két hetet is, nekem alapvetö létszükséglet, hogy legalább kb. tíz-húsz fontos kifejezést, mondatot tudjak, ezek nélkül elveszettnek (szabályosan meztelennek) érzem magam. Mindezt úgy, hogy igen jól tudok németül és angolul is elboldogulok (a szakmámban meg túristaként abszolút). Na persze tudok még egy világnyelvet, csak azzal szerénykedek.....

London2009 2013.11.22. 10:41:44

@bpetya75: csurdítás, susolás, levonó? Ez Heves megye kérlek : )

London2009 2013.11.22. 10:43:28

@bpetya75: csurdítás, susolás, levonó? Ez Heves megye kérlek : )

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 10:43:52

@Whave:

Igen, a tulajdonnevek előtti névelő kifejezetten a budapesti nyelvjárásban alakult ki, a XX. sz. elején kezdődött jelenség, s nagyon sok vidékit idegesít ez.

Pedig a budapesti nyelvben ez annyira szabványos, hogy még a szépirodalomban is benne van.

Valójában, ez teljesen illeszkedik a magyar nyelv logikájába.

bpetya75 2013.11.22. 10:44:25

@Herr Géza:

"a persze tudok még egy világnyelvet, csak azzal szerénykedek....."

Urdu?

bpetya75 2013.11.22. 10:46:19

@London2009:

A csurdítás pisilés lenne? A susolás meg mondjuk sutyorgás? A levonó gondolom ugyanaz, mint BAZ-ban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 10:47:37

@bpetya75: "Én még egyet tudok, amit asszony borsodi nagyanyjától hallottam. "Ezt már nem tudtam egyedül felgórni a padlásra"."

Igen, a "górni" iget mindenki hasznalja, ami vegulis a hányni/pakolni/rakodni-nak a szinonimaja. :)

Az a baj hogy nekem ezek mind olyan termeszetesek hogy neha meg most is derulnek ki szavakrol hogy azt csak Borsodban hasznaljuk. :)

"Felségem mesélte, hogy amikor 17 évesen Somogyból Borsodba került, az új osztálytársai nagyot néztek, amikor "elkéretőzött" valahonnan, nem pedig "elkéreckedett"."

Ez viszont nekem is uj! :) Sosem hallottam meg a "kéretőzött"-et. :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 10:48:15

@Babette_:

Igen, sok ilyen van. Múltkor említettem pl. a szlovákiai magyar "zsuvi" szót. Szlovákián kívüli magyarul: rágógumi.

London2009 2013.11.22. 10:48:47

@bpetya75: nem nyert! A csurdítás az szalonnasütés : ) De addig míg nem költöztem fel Pestre fogalmam nem volt, hogy ez egy tájszó vagy mi. A susolás az pedig amikor a lányok seregnek, megfogják egymás kezét és körbe körbe pörögnek. A levonó az matrica : )

Mikó? 2013.11.22. 10:50:51

@Ennike:
Amikor egyszer Magyarorszagon korhazban voltam kenytelen tolteni az idomet, engem az apolono kifejezetten felszolitott, hogy noverkenek szolitsam.
Ugy nez ki ez is szubjektiv, valakinek tetszik, valakinek nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 10:51:05

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: "Jaj, volt haver arrol a reszrol, szilvasvarad alatt lakott vlamerre. Hat amikor az anyjaval dumalt telefonon a koleszban mintha sziriusziak lettek volna. Oooo... Vagyis mintha valami nem magyarok lennenek, mivel a sziriusziak is magyarul beszelnek... "

Az szerintem mar inkabb Heves megye lesz, de onnan is vannak barataim. Vannak szavaik nekik is az egyszer biztos! :D

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:51:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igy leirva, tenyleg hulyen hangzik, a kiborulas, akkor azt mondom, hogy zavar, a nevek elott a nevelo, igy megfelel?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 10:51:43

@Don Kartasch:

Egy alapvető nyelvtani jelenség a borsodi nyelvben. Azt mondják "nagyobb tőle",míg Budapesten "nagyobb nála", bár már eltünőben van, mert a budapesti nyelv már gyakorlatilag "gyarmatosította" az egész Kárpát-medencét. Ma már Székelyföldön is budapestiül beszélnek a tinédzserek a magyar tévéadások miatt és elavultnak tartják saját nagyszüleik beszédét.

Ennike (DK) 2013.11.22. 10:54:13

@Ennike: te Max, en az esoember tipusu intelligenciaval nem tudok vitazni, csak helyesbiteni:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 10:54:35

@Don Kartasch: Eleg kozel van hozzatok, a rosebb sem gondolta, hogy ennyire szamit a megyehatar :D

WookieGangLogan 2013.11.22. 10:57:14

jó a poszt, szinte teljes mértékben egyetértek. Azt azért nem mondanám, hogy Dánia olcsó hely, mert nagyon is drága, de tény, hogy ha az embernek van munkája, meg lehet élni. Azért ne csak azt nézzük, hogy mennyi a fizetés és abból mennyi lakbér jön le. A dán rendszerben rengeteg egyéb kiadás is van, kezdve az ezerféle biztosításoktól, melyek egy része kötelező.
Azt viszont nem mondanám, hogy a dánok nem költekeznek, pazarolnak. Én sok dánt ismerek, és amire ők úgy gondolják, hogy az életük elengedhetetlen része, arról más simán le tud mondani, mert azok már csak extrák. Főként gyerekekkel kapcsolatos kiadásokra gondolok, mert már egy egyévesnek is annyi ruhája, játéka van, ami több, mint túlzás...Rengeteg felesleges dolgot vásárolnak. De itt élni jó, én szeretem nagyon :)

Evain 2013.11.22. 10:59:53

@Ennike: Az a betűzésről jutott eszembe, engem is zavar, ráadásul a múltkor anyukámra kellett rászólni, hogy ne csinálja, aki velem folytatott párbeszédben soha nem használta, de ha a gyerekekhez beszélt, akkor igen. :o Ráadásul emiatt a két gyerek hollandul is elkezdte, amit eddig soha nem csináltak.

@Kövérmadár: ha gyerek nélkül mentek, minek a nagyobb autó? :D Amúgy ha belegondolsz, Legoland pont a nyúl mérete, nem? :D
Mikor tervezitek? Hátha pont egybeesik a mi tervünkkel, és összefuthatnánk egy kávéra. :P

nosuti 2013.11.22. 11:01:17

@Herr Géza: hát már bocs, de én nem kértem felmentést. Engem hidegen hagy a dán nyelv, nem tartom fontosnak, pláne nem létszükségletnek. Mint mondtam, teljesen elboldogulok az angollal, és sehol nem problémáznak azon, hogy nem beszélsz dánul.
Mivel nem akarok itt letelepedni, felesleges energiabefektetésnek tartom, hogy tanuljam. Más célom van, megtanulni németül, és a franciát továbbfejleszteni. És akkor még az angol hiányosságaimról nem is beszéltem.
És ez csak a nyelv, a munkámban is van még mit tanulnom, köszi de nem vagyok zseni, nem fér a fejembe minden.
Máshogy látjuk. Neked fontos, nekem nem.

bpetya75 2013.11.22. 11:04:02

@London2009:

Tényleg! A csurdítást már hallottam. Mondhatni "Tudtam, csak elfelejtettem!" A lányok seregnek? Ez aranyos. Ez sem az a kimondottan közkeletű szó. ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:04:49

Megnéztem a Szabadság - különjárat című, 56 perces :) filmet. Szerintem nagyon jó volt!

@Babette_:
Komolyan nem tudom.
Talán párszor frocliztalak... de sosem komolyan, elnézést, ha megbántottalak!

Van benne valami, itt tényleg nem nagyon akaródzik sütni a nap novembertől... "világos" van, de inkább egész napos szürkület. Napot legközelebb majd márciusban fogunk látni rendesen sütni, ha nem számolom a telelést.

nosuti 2013.11.22. 11:07:45

@Mikó?: mindenesetre ezentúl óvatosan fogalmazok, ha a nővért szólítom meg. Nem tudtam én sem, hogy ez zavaró lehet.
Reméljük hosszú ideig nem kell megszólítanom egy kórházi alkalmazottat sem :)
Minden tiszteletem az övék!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:08:05

@Evain:
Ezt fél évre előre nem tudom megmondani :)
Mindenképpen a szabadságolási időszakban, ha ki kell venni a 4 hetet egyben. Valamikor július környékén.

Mert a bogár kellemes autó 50 és 100km-re, de a tervezett mondjuk 4000km-t már nem biztos, hogy abban szeretném végigülni + az autópályákra azért szeretnék már tempomatot. És ugye az automataváltó sem lenne hátrány, már nagyon elkellene egy.

2013.11.22. 11:10:28

@Evain: ha annyira zavar az a betuzes, akkor miert nem ugy kerdezed, hogy "minek nagyobb auto"? :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 11:10:44

@Kövérmadár: megbeszéltük. elnézést a kemény kiszólásért.

Evain 2013.11.22. 11:11:28

@Kövérmadár: Július, hát akkor erről lemaradunk, mint a borravaló. :)

Ah, nem tudtam, hogy bogár van most. Azt azért megértem. :)

Evain 2013.11.22. 11:12:07

@Whave: mert az autó nem keresztnév. :)

Ennike (DK) 2013.11.22. 11:12:41

@WookieGangLogan: egyetertek, es itt most jon az, amirol megfeledkeztem, szoval vannak itt is olyanok, es altalaban a nem tul magasan kepzett lakossag koreben, tobbnyire fiatalok, hogy esz nelkul koltenek, hazat vesznek, 2 autot, nagy tv-t, macbook-t, iphon-t, , a gyerekeknek millio jatekot, es mindezt banki hitelbol, es annyira eladosodnak, hogy mar nincs kiut, es akkor jon a tv-s Luxusfællende (luxuszuhanasok) stabja a tv-tol es probal segiteni..., eladjak az autot, kivitetik a cuccokat eladni stb, es nadragszij megszorit, uj koltsegvetes, es ha betartjak es fizetik a bankkal megallapitott uj kotelezettsegeket, akkor elengedik a kamatokat, legalabbis a valsag elott, nagyon sokakon segitettek, ez volt egyik kedvenc musorom, akkor dobbentem meg, hogy a latszolagos gazdagsag, hatalmas eladosodas, butan, felelotlenul.

Evain 2013.11.22. 11:13:22

@Whave: ja és vesd össze:
minek a nagyobb autó vs ez a Amália szobája

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:13:44

@Evain:
Ugyehogyugye? :)
De még úgyis képlékeny a dolog, lehet, hogy New York - Washington túra lesz belőle, majd meglátjuk.

nosuti 2013.11.22. 11:14:21

@WookieGangLogan: igen, a kollégák mondták, hogy például nagyon drága az autó biztosítás, valamint a vásárláskor fizetendő adó is irtó magas, ezért a legtöbben kis méretű autóval járnak.
Eleinte furcsa volt az autópályán, ország út szélén hagyott autó, hetekig ott állt. Megtudtam, hogy sokszor képesek inkább otthagyni, mint fizetni a javíttatást. Aztán volt olyan jármű, ami szépen lassan szét lett verve, kiégetve. Igaz ezek egyike sem vadi új volt.

andaluzkutya 2013.11.22. 11:14:26

@bpetya75: Mivel nem a HÁ fizet a kommentelésért, hanem a munkahely a munkámért, így kénytelen voltam dolgozni egy kicsit:)
Madár dossziéja már betelt, minden újabb megnyilvánulása már csak hab a tortán, nem tudomány:))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:15:09

@Kövérmadár: Vegyel angol autot, ott jobb kezre esik a valto! :D

Tegnap volt Top Gear a tvben. Tom Cruise es Cameron Diaz voltak a vendegek es bevagtak egy-egy videot, amint hajtanak egy kocsit a palyan. Azert vicces volt, ahogy szidtak a jobb kezes sebvaltot mindketten, mert mindig rossz iranyba nyomtak a kart.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:20:57

@Ennike:
Ilyen műsor itt is van.
1-2 adást láttunk és a hajam hullott, amikor pl. ennivalóra elköltött 2 ember havi 5e koronát... mi ha nagyon túlköltekezünk is megáll 2500-3000kr-ban.
Villanyszáma 1500-2000 korona... nekünk pedig 380.

Van nekem is hitelem, autóra, erre-arra, diákhitel Mo-ra... de nem sok összességében. Jó dolog a hitel, csak nem kell hülyének is lenni hozzá :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:21:10

@Ennike: Nem tudom, hogy ott hogy megy, de itt a belvarosban barmikor csak uj ruhakat, cipoket, stb-t cipelo embereket latni, nemelyik 5-8 szatyrot is cipel.

Ennike (DK) 2013.11.22. 11:22:37

@Kövérmadár: A hosszabb betegsegekhez: igen ez a tapasztalat, magyar kollegaim sokszor nagyon hosszu ideig voltak betegek, tudogyulladassal, disznoinfluenzaval, en kimaradtam ezekbol, ezidaig, nem szoktam betegeskedni, csak a mandulamutetem utan 5 napig majd belehaltam a fajdalomtol

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:22:40

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Ott esik balkézre, de nem probléma :D

Az automataváltó azért kell, mert kényelmes... minek váltani, ha van, ami megoldja + a kuplungja sem fog soha elfüstölni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:24:40

@Whave: :D remelem meg paran megjegyzik! :D Charlienak es BAratusznak elore meghitelezem a bizalmat, hisz ok is szolni fognak...

Netszamuráj 2013.11.22. 11:26:23

"nincsen doktoruramozás, meg professzoratyaúristenőnagyság alászolgáljamozás"

Jaj, ez nagyon talált! :) Egyszer egy kórházban betegként azt találtam mondani, hogy XY-t keresem, a hölgy, akitől megkérdeztem, rámförmedt, hogy hogy képzelem, ő nem XY, hanem X főorvos úr... :) Mintha nem is egy emberi lényről beszéltünk volna, aki történetesen orvos, hanem Isten földi helytartójáról személyesen.

Egyébként meg nagyon jó írás, gratulálok!

Facer 2013.11.22. 11:26:24

Tetszik a poszt, gratulàlok! Jo összefoglalo az egészségügyet illetö különbségekröl. Szimpatikus iràs, azért is mert én is a Cenk alatti vàrosban születtem, laktam- de a "jobb" reményében én '90-ben mentem Mo-ra. Azota, màr Fr.o-ban vagyok- mint altatoorvos. A magyar egészségüggyel, az ellàtàssal, a rendszerben dolgozok elismerésével nem is érdemes össze hasonlitani bàrmelyik "nyugati" orszàg egészségügyét.

Tovàbbi sok sikert kivànok!

2013.11.22. 11:26:26

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: nezd, en balkezeskent sosem tehettem meg, hogy kenyelmesen kijelentsem, "jobb-bal teveszto vagyok", ezert melysegesen felhaborit ez az ignorancia :D a fent es lent azert ugye megy? :P

Ennike (DK) 2013.11.22. 11:29:50

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: itt is nagyon megy a shopping, foleg learazaskor, karacsony utan, nyar utan, de angolfoldon sokkal olcsobb a ruhanemü, nagy banatomra kivonult Koppenhagabol a NEXT, nagyon sok jo cuccot vettem ott, most mar csak neten elerheto, de nekem proba nelkul, nem kell.
A noknek, sokaknak 60-100 par cipoje van kulon gardrobban, polcokon, a valsag utan azt olvasom csokkent a fogyasztas.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:30:52

@Whave: @Kövérmadár: Szerintem ott a problema,hogy "megszoktam", hogy a kormany a JOBB oldalon van es hirtelen arra gondoltam, hogy a masik oldalon, igy bal lett belole. Mindegy, most eppen azon megy az agyalas, hogy a 100mph atvaltva 160 vagy 161 kpa. Mert mas szorzot kell hasznalni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:34:27

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Mármint jobb lett belőle, mert a másik oldalon van a bal és valóban ott is van az angol autóknál. :)

Mi az a kpa? kilopascal? De az nagy P lenne. És a sebességet minek akarod nyomásra átváltani?

Ez valami új fizika lehet ott a szigeten... ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.22. 11:34:36

"Például szőke kolléganőm fodrásznál járt, melíroztatott... Minek?"

Mert szőke. Ilyet kérdezni :D

bpetya75 2013.11.22. 11:36:09

@andaluzkutya:

Micsoda kispolgári mekközelítés ez, kérem!? Meg hogy hab a tortán? Meg lezártad a dossziéját? Nem találok szavakat!

Ennike (DK) 2013.11.22. 11:37:17

@Facer: koszi, te jo idoben indultal...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:37:43

@bpetya75:
Szerintem már ő sem, ezért zárta inkább le... üzent a tisztítóknak, hogy vihetnek megsemmisítésre :D

nosuti 2013.11.22. 11:37:43

@Ennike: hát igen, a pénzköltéssel nincs gondjuk
egyik férfi kollégának tűnt fel, hogy a nőnek minden ruhájához van egy színben hozzá passzoló óra. A nő mondta, hogy igen, most van 200 órája, de régebben sokkal több volt, csak egyszer betörtek hozzá és ellopták. Szomorú sorsok vannak itt :)

andaluzkutya 2013.11.22. 11:38:23

@bpetya75: Ha nem zártam volna le, félő lenne, hogy önálló életre kel és annak beláthatatlan következményei lennének... És mivel éppen nem akarok a világ ura lenni, így nincs szükségem beláthatatlan következményekre:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.22. 11:41:04

Egyébként jó post, valami netes identitásteszten dán lettem a múltkor, biztos tetszene :) Eleve szimpi minden északeurópai fejlett ország nekem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:43:48

@Kövérmadár: grrrrrrr! kezdek kiborulni! kph akart lenni... amit a tengeren tul km/h-nak irnak.
75 perc es vege a munkanapnak! :DDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:45:56

@nosuti: Azert a legtobben a primarkban vasarolnak itt cuccokat, az meg "filleres" tetel egy normalis fizuval. Igy konnyen lehet egy csomo ruhaja az embernek.

Ennike (DK) 2013.11.22. 11:47:05

@nosuti: nahat az oramania meg a mulberry taskak maniaja, draga ora draga taska, erre nagyon adnak am...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.22. 11:47:05

@az igazi Trebitsch:

Igen, Tamási a kevés antifeminista nők egyike a téma kutatói között. Érdemes olvasni írásait.

Herr Géza 2013.11.22. 11:47:22

@nosuti: Bocs, hogy élek. Tíz mondathoz még icipici zseninek sem kell lenni, és mennyire megváltoztatja a bennszülöttek hozzáállását... Kultúremberek között persze, hogy nem fogod azt hallani, hogy "hülye majom, Dániában vagy, beszélj dánul", de ha bepróbálkozol látni fogod a különbséget... Néha még valutának is jó: pl. a görög, koszovói, horvát hegyi falvakban pl. a helyi nyelven való köszönés után tuti a ház számlájára ment az elsö kör. És nem is kellett kirakati majom-túristaként kukán üldögélni a sarokban. De legyen igazad, mindenkinek más a fontos.... :) Én még a német variációit is megpróbálom utánozni (Ausztria, Svájc, vagy akár Bajoro.), és lehet, hogy nevetnek is rajtam, de máris meg van alapozva a kontaktus. Nekem ennyit "megér".

nosuti 2013.11.22. 11:48:29

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Aarhusban nincs nagy választék, a legolcsóbb talán a H&M. Van nagy áruház mindenféle márkával és dizájner cuccal, na az nem olcsó. mégis mindig tele van és ott vásárolnak.
Mondjuk én ha tehetem, akkor nem veszek itt semmit, mert tényleg drága.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 11:51:36

@Herr Géza:
Nevetneeek?
A legjobb, amikor látszik, ahogy mozog a szájuk és próbálják lefordítani a nyelvükre azt, ahogyan én utánzom a nyelvüket :)

Herr Géza 2013.11.22. 11:54:01

@Zka: Bocs a szökéktöl, tegnap hallottam:

Két szöke nö zuhanyozik.
- Szívem, add már oda a samponodat, légyszí.!
- Adom én szívesen, de neked is van.
- Igen, de most látom, hogy ezen az áll, hogy "száraz hajra", az enyém meg vizes......

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 11:54:02

Mr. Long vedelmeben tegyuk hozza hogy Angliaban is vannak bal kormanyos kocsik. Igaz nem az a jellemzo, de akad! :) Mondjuk a Harrods elott szerintem tobb balkormanyos van, mint jobb. :)
Long biztos erre gondolt, amikor a jobb kezre eso valtorol beszelt! :DDD

DieNanny CH 2013.11.22. 11:54:18

@nosuti:

Érdekes, mikor kórházban voltam, keresztnévvel együtt ment a 'nővér' szó. Vagyis nekem, pl 'Ancsa nővér' (aztán, mivel visszajártam, így összetegeződtünk), de egyébként meg mi fiatalabbak 'Jolikáztunk', viszont a nővérek, orvosok is minket keresztnéven szólítottak, idősebbeket pl Horváth néni.

Na ez az, ami tetszik itt külföldön. Meg tudom szólítani az embereket! Mert nem tudtam ezt pl az oviban az egyik gyerekem nagymamájánál. Keresztnéven nem szólíthatom, a vezetéknevét meg nem tudtam. (Anyai nagymama). Meg ha tudtam is volna, mit mondok? Szabó néni?
Itt meg, minden 18 éven felüli Frau v Herr. +vezetéknév.

50 éve ebből a szempontból jobb volt, vagy elvtárs, vagy kartárs, de valami.

Herr Géza 2013.11.22. 11:55:45

@Kövérmadár: Jó-jó, nem vagyok én annyira szerény: azért kell hozzá egy kis tehetség is.... :DDD

iqfighter 2013.11.22. 11:56:32

@Ennike: lykke til videre, a szomszedbol :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 11:57:13

@Kövérmadár: Itt csak latom rajtuk, hogy gondolkoznak, mit akarok mondani :D Bar kulonben jofejek mert direkt artikulaltan es lassan beszelnek velunk (nem ugy, ahogy a magyarok beszelnek a kulfoldiekhez, hanem ugy, hogy egyaltalan eltavolitjak egymastol az ajkaikat). Bar szerda este kollegammal kellemesen berugtunk nalam es akkor nem mindig tudtunk beszelni mondatismetles nelkul :D

Herr Géza 2013.11.22. 11:59:55

@Kövérmadár: "Én még a német variációit is megpróbálom utánozni .." - ezzel azért max. három mondat erejéig strapálom öket (és magamat). :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 12:00:33

@Don Kartasch: A kornyekunkon egy europai kocsi van csak :D Itt a varosban meglehetosen ritkak. Ellenben Warrington tele van lengyel rendszamos autokkal.

2013.11.22. 12:01:51

@DieNanny:

Ha "helyesen" szavaznak a magyarok jövőre, megoldódik itthon a probléma. Újra lesz méltóságos, nagyságos, kegyelmes, és tekintetes megszólítás.

DieNanny CH 2013.11.22. 12:03:36

@Netszamuráj:

Azért hasonlót én is hallottam. Egyik betegtársam a docens asszonynak: - A fiatalember azt mondta, hozzam be a papírjaimat.
Erre a doktornő: - Ő a Barna doktor úr...
(És a betegtársam tudta, hogy az a fiatalember orvos. Merthogy be is mutatkozott, meg ki van tűzve a köpenyére...)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 12:10:46

@DieNanny: Az ilyen emberek fejet vernem az asztalba (kutya doktorur remelem jegyzetel). Majd legkozelebb, ha ilyen szituacioba kerulok, majd mondom, hogy en meg mernok ur vagyok, de szolithat a kersztnevemen is.

DieNanny CH 2013.11.22. 12:11:25

@az igazi Trebitsch:

Nahát, minden rosszban van valami jó...

bpetya75 2013.11.22. 12:12:10

@Kövérmadár: @andaluzkutya:

Érdekes, hogy a mikroszkóp mindkét oldaláról nézve ugyanaz látszik. A vizsgált és a vizsgáló kölcsönösen hatnak egymásra ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 12:12:58

@DieNanny:
Na de minek az ánusznyalogatás ehhez?

Itt az orvos kijön értem a váróba és azt mondja: "Szia, Péter vagyok, én leszek az orvosod."

Én vagyok neki az alapanyag a munkájához. Az én adómból kapja a fizetését is. Nem lenne szabad, hogy alá-fölé rendeltségi viszony legyen közöttünk, hiszen nem a főnököm.
A magázódást amúgy sem szerettem, soha, így tetszik az új módi :)

@az igazi Trebitsch:
Nálunk már most is van! A nyulat hívjuk tekintetes úrnak :)

DieNanny CH 2013.11.22. 12:13:11

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Mármint a betegre, vagy a docensre gondolsz? Mert én a docensnek adtam igazat.

bpetya75 2013.11.22. 12:15:00

@az igazi Trebitsch:

Nemrég olvastam el újra Fekete Istvántól a Gyeplő nélkül című könyvet. A főszereplőnek komoly gondot okozott, hogy miért szólítják őt a napszámosok méltóságos meg tekintetes úrnak, mikor neki nem jár ez a megszólítás. Szóval 100 éve sem volt már ez rendben, nem érdemes ismét próbálkozni vele.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 12:17:33

@DieNanny: Marmint, hogy nekem miert kellene doktoruraznom.

Herr Géza 2013.11.22. 12:20:49

@Kövérmadár: Autó: tegnap valaki ajánlotta a Citroen C6-ot. Én meg azt javaslom, "próbálj" fel egy C5-öt. Véletlenül került hozzám egy, de lenyügözött. A német palettát oda-vissza jól ismerem és nem állítok olyat, hogy jobb, mint egy Audi vagy BMW, de nagyon más. És pozitívan nagyon más. Van a 2000 cm³-s , 165 lovas dízeljük automata váltóval és hidropneumatikus rugózással: az egy csoda, ha hosszú távon kényelmes, minden földi jóval felszerelt luxuslimuzinra vágysz egy szakadtabb Passat áráért. Olyannyira beleszerettem, hogy nálam most ez a favorit, így rendesen utánaszöszöltem. Megbízható (pedig francia !!), kiforott müszaki konstrukció, számottevö gyenge pont nélkül. Talán csak a navigáció egy kicsit avítt darab, így méltatlan a kocsihoz, de azon könnyü segíteni. A hajtáslánc (motor-automata váltó-futómü) viszont tényleg prémium kategória. Egy próbát mindenképpen megér...

BTBTBT 2013.11.22. 12:22:25

A tegnapelotti, maratoni hosszusagu posztot vegig sem olvastam, egyreszt a terjedelme miatt, masreszt a szerzo gondoljon az irasat olvasokra, es ne azzal intezze el oket, hogy neki nem sikerul rovidre fognia a mondandojat.

De bezzeg a mai poszt! Na, az popec! A terjedelme ellenere is.

Mar csak egyetlen egeto kerdes foglalkoztat: Ki a f@szom az a Kovermadar? :))

@Ennike:
Amikor nekialltam olvasni: Erdelybol jonni Mo.-ra – egy pipa. A sogornom.
Amikor eljutottam oda, hogy “apolono”, mar mosolyogtam. Ez is a fent emlitett rokon.
Es amikor a kardiologiahoz ertem, beugrott, hogy micsoda veletlen: a tesom felesege is ezt csinalja egy pesti korhazban.
Amikor kisebb volt, a keresztlanyom mindig buszken mondogatta, hogy “amig alszom, anyukam emberek eletet menti meg”.

Nem a csaladi vonatkozas miatt, hanem ugy altalanossagban minden tiszteletem a novereke/apolonoke, barmelyik orszagban is vegzik kemeny munkajukat.
Nagyon ugyes vagy! :)

Mivel Dania nekem nem ismeros, csak hasonlitgatni tudok.
Nok harisnya/zokni nelkul telen? Ez nemcsak Daniaban van igy: az idonkent valamivel enyhebb Angliaban is.
A lakhatas ara feletek szinten londoni szintu, igaz, ha szerencseje van az embernek, kevesebbert – vagy ha jobban el van eresztve: sokkal tobbert – is talalhat hasonlo kis “birodalmat” maganak.

@Herr Géza:
Anglia joghurt-mennyorszag. Temzet lehetne rekeszteni veluk, annyifele kaphato – kis kiszerelesben.

DieNanny CH 2013.11.22. 12:23:58

@Kövérmadár: @Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Ez jó kérdés, igazából nem tudom... Bennem az van, hogy meg kell adni a tiszteletet, ha nem tudom egyéb módon, akkor a végzettségének megfelelő megszólítással.
Én meg tegeződni nem szeretek, óvodában a szülőket sem tegeztem - persze, kivételek voltak: ő is pedagógus, vagy régi osztálytárs, egyebek.
Szóval, én szeretem a korrekt határokat - persze elvárom, hogy a másik is betartsa.

Mindenki más...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 12:26:27

@DieNanny: Emberi tiszteletet adunk neki, nem azert mert orvos, az is csak egy szakma, mint a matematikus, a gepkezelo, a mernok, az infos, a cnc kezelo, stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 12:33:38

@Herr Géza:
Utánanézek, de dieselt semmiképpen sem szeretnék. Arra itt nagyon sok az adó, nekem pedig nem kell a vacakolás vele (sűrűbb olajcsere, horror vezérléscsere, nem tudom milyenek a mai TD-k, de a réginél az odafigyelés, hogy ne állítsam le felmelegedve).

@Barátusz:
Ezt már én is megkérdeztem, de nem kaptam választ...

@DieNanny:
Ez így van.
Szerintem magázódva is lehet valaki tiszteletlen (én nagyon az tudok lenni, ha akarok). Számomra a tisztelet, a szószerinti értelemben, kivívandó dolog, nem jár csak úgy. Ráadásul a sokszor tapasztalt pökhendiség okán válik sokszor megszerezhetetlenné. Mindenkinek van keresztneve, engem is mindenki azon szólít, én is mindenkit és nincs probléma.
Ismeretleneknek bemutatkozom, erre általában a másik fél is, így megvannak a nevek.
Semleges megszólítás a "Hej!" - az angol Hi-nak vagy a magyar Sziának a megfelelője. Simán túl lehet élni magázódás nélkül, persze van ahol nem megy, mert elvárt, lehet Svájc is ilyen.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 12:37:17

@Herr Géza: En voltam, aki a C6-ot ajanlotta es elsosorban a fizikai meretek meg a hidros futomuvek miatt. De vegulis ugyanez elmondhato a hidros C5-rol is.
Tovabbra is allitom hogy nagyobb es kenyelmesebb mint egy ugyanilyen aru Merci (Madarsson-nak meg ezek fontosak), de azt is tudom hogy ha valaki szerelmes egy termekbe/markaba, akkor ugysem lehet eszervekkel lebeszelni. :) Es ez igy van jol, en is ilyen vagyok. :)

Az erzelmi alapon meghozott vasarloi dontesek utan gyakran boldogabbak a vasarlok, mint a racionalis dontesek alapjan (felmeres, nem en talaltam ki). :)

BTBTBT 2013.11.22. 12:39:04

@Kövérmadár:
Pedig azt remeltem, hogy a szemelyedben megtalaltam a valaszadot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 12:39:31

@Don Kartasch:
Ez így van, a boldogságnál pedig semmi sem lehet fontosabb :)

Körüljárjuk a témát, nem ellenzem, de nagyon csúnya szerencsételn autó (kívülről) :(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.22. 12:45:37

@Herr Géza: Nem érzed úgy, mintha hajóban ülnél? Nekem volt, de nem tudtam megszokni. :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 12:48:57

@Kövérmadár: A C6 formaja tenyleg nagyon szokatlan es formabonto, de ha megnezed a C5-ot, azok joval pofasabbak. Ugymond emeszthetoek. :) Nekem foleg a kombi valtozat marhara tetszik! :)

nosuti 2013.11.22. 12:56:12

@Herr Géza: Ezt a bocs hogy élek mondatot én is mondhatnám, hiszen te furcsállod, és nem érted meg az én szempontjaimat. Simán leírtam, hogy engem nem érdekel a dán nyelv. erre te olyanokat írsz, hogy "Hát ha továbbállsz, az csak enyhítö körülmény, de nem felmentés". Sok nyelven tudom az alap mondatokat, mert érdekel. De valahogy a dán nem megy, bocs, de nekem ez egy nehéz nyelv, és mivel mindenhol használhatom az angolt, így nem vagyok rákényszerítve a használatára. És van az a nyelv, aminél nekem is megéri, ez a német, mert elég sok időt töltök ott is, és jobban meg szeretném ismerni. Az északi régiókban hiába beszélek angolul, csak a németet fogadják el sok helyen (üzletek, ügyintézés).

én értem, amit mondasz, csak azt nem értem, hogy miért nem érted, hogy én hogy értem :)))

Ennike (DK) 2013.11.22. 12:59:07

@Kövérmadár: Azert ideztelek a posztomban nagybetuvel, mert a te posztod utan dontottem el, hogy irok en is, meg, ugy-e te vagy a "szomszedember" a kellemes humoru, nem bunko blogolo, csomo hasonlosagot ereztem, na ezert kerultel kiemelkedo nagybetus helyre. Tetszik erteni?:)) Es nem sertodott meg ourasaga, hogy ilyen kiemelkedo helyet kapott szereny posztomban ugy-e?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 12:59:22

@nosuti: El kell fogadni, hogy ez a blog azoknak a gyujtohelye (engem is belertve) akik jobban tudjak mi kell a masiknak! :DDDDDD

Herr Géza 2013.11.22. 13:00:38

@tilmir: Igen láttam, hogy volt, de Nektek még a régebbi (II-es) verzió volt, ha jól emlékszem. A most aktuális (2008.-tól, és különösen a 2010.-es facelift óta) rengeteget finomult az elödhöz képest. A betonkemény német autókhoz képest elöször furcsa, de amikor rájössz, hogy ezzel együtt ugyanolyan jó az úttartása, akkor kezded el nagyon értékelni.

mirx 2013.11.22. 13:02:14

De kedves Ennike, lássuk be, hogy a nővérkézés és a lenézés sem véletlenül alakult ki. Miután végigasszisztáltam a nagyszülők többszörös és hosszas kórházi tartózkodását (Vác, MÁV-kórház, Szent Imre, stb), határozottan ki kell jelentsem, hogy a nővérek körülbelül 50%-a lusta, hanyag, és sajnos kb 30%-a eszméletlenül prosztó, értem ezalatt az elemi udvariasság és viselkedni tudás hiányát, például százszor elmondja az ember, hogy ne "mamázza" nekünk az MTA-tag 75 éves summa cum laude diplomás filológust, hanem az bizony Krencz asszony, ki van írva a neve az ágy végére, ha kell, de azért megy a "na akkor kakiltunk, mama?" - persze ordítva és csapkodva és azzal a típusú sértettséggel, amit mi csak úgy hívtunk, hogy a "gőgös szolga".

Szóval ezt a nővérkézést azért kiérdemelte a nővértársadalom, és egyértelmű, hogy te nem ez a fajta vagy, de azért ne dugjuk a fejünk a homokba.

Herr Géza 2013.11.22. 13:02:44

@nosuti: én meg nem értem, hogy miért mondod, hogy érted, amikor nem is érted... :))) Akkor most rendben vagyunk ???

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.22. 13:07:54

@Herr Géza: Így van. Ugyan nagyon kényelmes volt, de nem éreztem magam jól benne. :( Persze, fejlődik a technika, az újak már biztosan mások.
Viszont van egy Jumperünk is, na azt bírom... :D

nosuti 2013.11.22. 13:10:30

@Herr Géza: naná, hogy rendben :)

vannak azért könnyen megjegyezhető dán szavak, mint például az igen(ismét) vagy a mellem(között) :)

Ennike (DK) 2013.11.22. 13:11:08

@mirx: Orulok, hogy leirtad, nagyon, nagyon...
Abszolut igy van, mert, a regi nagy tobbseg meg ketteskenek, hatoskanak hivta a beteget, sot amikor hallottam, hogy voltak olyan noverek meg nem nevezem korhazban akik hashajtot adtak a betegnak es agytalazaskent 500 ft-ot kertek, azt hittem egy masik bolygon elek....Igen az a bajom, az volt a bajom, hogy engem is egy kalap ala vettek ezekkel, mint szakma, nem mint ember, mert azt megjegyzem szemelyisegemnel fogva, engem tiszteltek a feletteseim, meg a betegek is, mert en is tiszteltem oket.

nekem mondta nem egy beteg Mo-on hogy olyan vagyok mint egy napsugar... es ezt itt hallottam dan betegtol is ugyanezt a kifejezest hasznalva, gondolhatod, nagyon elerzekenyultem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 13:11:22

@Ennike:
Jajj jajj :)
A nem bunkóságról pár embernek más véleménye van :) Voltam én már bunkó balkáni, bunkó kelet-európai is csak az egyik blogbejegyzésem okán :)
Szóval óvatosan, ha ennyire mondják, biztosan igaz is :)

@Don Kartasch:
Kobiiiii??? Ezt most meg sem hallottam :)
A C5 sokkal szebb. Kerestem is egyet, 2008-as a legfiatalabb, amit találtam. A károsanyag kibocsátása (itt abban mégik az adót rá) viszont nagyon magas a soványka 2 literes motorhoz. Nem tudom miért...
Az ára valóban nem sok, 120.000 korona.
Egy azonos évjáratú, C-klass valamivel drágább.

mirx 2013.11.22. 13:11:49

@Ennike: Amúgy ez nekem is annyira fura, hogy pesten mindig teljesen természetes volt, hogy van egy téli cipőm meg egy nyári cipőm... és kész.

Most meg van vagy 20 pár nyári a pincében, meg 20 téli itt fönt, és van piros cipőm meg velúrcipőm meg barna bőrcsizmám meg tűsarkúm háromféle meg szőrös csizma meg gore-tex túrázós meg fehér lakk topánka meg aranyszandál :D frankón. És nem is emlékszem, hogy mikor vettem őket vagy hogy nagyon hanyattvágott volna bármelyik is anyagilag.
Na elmegyek Dániába nyugdíjasnak, miután Szlovéniában voltam nyugdíjas :))

2013.11.22. 13:14:27

Egy nagyon fontos, mondhatni életbevágó kérdésre nem kaptam választ, az egyébként kitűnő posztban.
Van-é függöny Dániában az ablakokon?

Herr Géza 2013.11.22. 13:18:03

@Don Kartasch: Bocs, lusta voltam "visszalapozni". Abszolút egy húron pendülünk. Nekem a C6 már egy kicsit "too much", föleg a külseje miatt. Rém ronda, és én is annak vagyok a híve, hogy leszarom hogy látják mások az autómat kívülröl, nekem a belseje a lényeg. Néha viszont meg is kell közelíteni azt az autót, és akkor azért van egy határ. Na ennek a mezsgyéjén mozog a C6. Meg igazság szerint, a 2.7-es meg 3.0-ás motor jó lenne ugyan naná, de az már egy kicsit drága mulatság itt (adó, biztosítás, fogyasztás...). Akkor inkább a C5, az a 165 ló több, mint elég, a nyomatéka iszonyatos, a 2000 cm³, meg a 6-7 l dízel az meg rendben van anyagilag is. Inkább a felszereltséget tuningolom, Exclusive kivitel, börrel megfejelve a korábbi kivitelben, 2-3 évesen, max. 50e km-rel már 15e € körül kijön.

Ennike (DK) 2013.11.22. 13:18:22

@az igazi Trebitsch: Nalam van, a valasz,: valtozo, de most inkabb van mint nincs, sotetito az van, es csak azert kezdett jobban befuggonyosodni Dania, mert nagyban mennek a lopasok (kelet europa:-)) es igy kirakatban lehetett latni a berendezest, konnyebb volt felmerni a terepet lopasilag, a fuggony kicsit segithet..

mirx 2013.11.22. 13:19:26

@Ennike: Látszik nagyon, hogy más fából faragtak téged, emiatt ne aggódjál.

Nem is tud az ember annál hálásabb lenni soha, mint amikor nagyon kiszolgáltatott helyzetben méltósággal, megértéssel és udvariasan kezelik; most mikor itt Svájcban voltam kórházban (és én tényleg nem vagyok az az ugráltatós-csengetős fajta, csak csendben eltorzult arccal fetrengtem napokig az ágyon :D), és éjjel háromkor bekukkantottak *tényleg* részvétteljes arccal megkérdezni, a nevemen szólítva, hogy biztos minden rendben van-e, vagy hozhatnak valamit az annyira jólesett és megnyugtatott.
Meg is gyógyultam! :-)
Mert szerintem a bánásmód sem mindegy ám.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 13:21:13

@Ennike:
Miva'?
Pénzt kérnek az ágytálazásért? Hát ez a csúcsok csúcsa :(

Milyen vicces lett volna, ha a kórházban a műtét alatt felkeltenek, mondván "Figyuzz, van itt egy elég csúnya artéria, nyomjál csak bele egy 50 koronást a méltóságostekintetesnagyságoséletéshalálura zsebébe, hogy folytassa, különben hozzuk a húsbárdot és megoldjuk a prblémát". Aztán 5 perc múlva megint: "Na hallod, told csak ide azt a 100-ast, mert fémkapcsot is kell betenni... persze ha nem akarod?!".
10 perc múlva megint: "Naszóval, az van, hogy tedd csak bele a zsebembe azt az 500 koronást, mert éppen egy inat ültetek át és félek, hogy megremeg a kezem."

Az ilyennek kellene az ágytálat a fejére borítani!

MágnásMiska 2013.11.22. 13:23:05

Tetszett az írás és sok sikert az író hölgynek.

Viszont erre az írásra is az igaz, hogy kinek a pap, kinek papné, de jelen esetben ez úgy hangzik, hogy kinek a pap, kinek az úthenger! :)))

A írásból lejön nagyon amire nem vágyom, az über liberalizmusra és az über individualizmusra.

Nem figyelek a nőkre, a proffokat is Józska, Pistának hívom... És ez olyan jóóóóó! :(

Először ez lehet szimpi, de visszataszító is.
Dániában tapasztaltam 2009-ben, mikor egy üzleti ebédből kijöttünk, odajött egy koszos útépítő munkás és a dán üzleti partneremtől kért cigarettát és tüzet. Annyit se mondott, hogy köszönöm. Előtte, meg a hahózva jött oda hozzánk.

Mikor mondtam, hogy ha dohányoznék se adtam volna illetlen idegennek. Erre azt válaszolta a dán úr, hogy: - a mi országunkban nincs tisztelet egyik egymás iránt, mint máshol. -Gyerekkoromban ez egészen más volt....

Az pedig, hogy egy nyugdíjas utazhat évente 4-szer exotikus részekre nem út a boldogsághoz.

Inkább élem színesen és aktívan a heteimet és kirándulok közeli helyekre, ahol éppen élünk, mint hogy vissza menjek az imádott Bora-Borámra Franciapolinéziába évente 4-szer horribilis áron.

A 3 gyerek, három apától pedig elmond mindent egy népről. Akinek ez a normális a saját dolga, de valahol sajnálom, hogy ez tartja valaki normálisnak.

Összehasonlításul pedig.... Ezek a liberális társadalmak a világban kölcsönein élnek egy időzített bombán, ami egyszer robbanni fog valamilyen formában.
Szóval könnyű úgy jólétet biztosítani, hogy maaaajd az unokáink valahogy vértizzadva visszafizetik!

Itt van az egy főre eső államadóság országlista, hogy érthető legyen. A "Per capita" rész érdekes igazán, mert az mutatja, hogy a csecsemőtől a haldokló aggastyánig mennyi adósság van egy lakoson.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

20. Denmark 626,900,000,000 USD Egy lakosra értve: 101,084 USD

31. Hungary 202,000,000,000 USD Egy lakosra értve 14,821 USD

WookieGangLogan 2013.11.22. 13:23:06

@nosuti: igen, az autó biztosítás, a gyerek biztosítása, a kutya biztosítása...és még sorolhatnám egészen az A- kasszáig. Nem véletlen kezdtem én is pénzügyet tanulni itt, van értelme, a mindennapokat olyannyira átszövik a hitelek és biztosítások...bár a dánok állandóan panaszkodnak a környezetemben, hogy milyen drága az élet itt, de azért azt ők is elismerik, hogy jól élnek. Két autó a családban alap, szóval azért meg lehet élni két fizetésből. Van egy ismerősöm, ők egyből élnek (nem dánok), a dánok pedig nem értik, hogy lehet ennyiből kijönni...hát úgy, hogy ami nekik alapvető szükséglet, az másnak már extra

WookieGangLogan 2013.11.22. 13:23:06

@Ennike: nekem külön felhívták a figyelmemet arra, nehogy beleessek abba a hibába, mint az itteni életkezdő fiatalok többsége: hitelt vesznek fel, hogy megalapozzák az életkezdésüket...a használt bútor derogál, ha nincs autó, az nem menő, az Apple termékek iránti kultikus rajongást gondolom nem is kell megemlítenem (engem a Windows alapú mobilommal dilinyósnak tartanak) és még lehetne sorolni napestig. Nagyon sokan megbánják pl az SU diákhitel felvételét, mert mikor vissza kell fizetni, jönnek rá, hogy nem is olyan nagy buli ezért havi több ezer koronát vonatni a kezdő fizetésből. De legalább tartották a gyerekkorban megszokott életszínvonalat a tanulmányaik alatt is....egyébként ez a nagy jólét azért nem tart olyan régóta, nagymama korú felnőttek elmondása szerint nekik még azért ennyire nem volt jó. Ők és az ő szüleik tették le a mostani alapokat főként, kemény munkával...

mirx 2013.11.22. 13:25:02

@Kövérmadár: nemtom, vetted-e, de pénzt kérnek az ágytálazásért, MIUTÁN hashajtót adtak...

ugye a magyar meg a "leleményes"

morsels (törölt) 2013.11.22. 13:27:21

@bpetya75:
Nekem is tetszett a lapito :-).
Eszembe jutott, mikor egy ismerosom meselte, hogy mikor felvettek a pesti repteren, ahogy kiertek a varosbol, megalltak egy állodaban.
En meg tortem a fejem, hogy mi a csoda az az álloda, majd elkezdtem nevetni, mikor leesett. Talponallo :-)

Egyebkent itt van ez :-)
szekelymagyar.transindex.ro/

mirx 2013.11.22. 13:30:57

@mirx: peccsdzsem maszlinás borkánban :)))

2013.11.22. 13:31:53

@mirx:

Az ő kedvéért kérdeztem meg.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 13:37:06

Ennike,es ott maradsz végleg?

bpetya75 2013.11.22. 13:39:04

@morsels:

Köszi a linket, ezt elmentem magamnak .-)

2013.11.22. 13:41:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 'Igen, a tulajdonnevek előtti névelő kifejezetten a budapesti nyelvjárásban alakult ki, a XX. sz. elején kezdődött jelenség, s nagyon sok vidékit idegesít ez.

Pedig a budapesti nyelvben ez annyira szabványos, hogy még a szépirodalomban is benne van.'

Nekem szemely szerint itt es most kellett megtudnom, ezekbol a kommentekbol, hogy vannak olyan magyar emberek akik nem hasznalnak nevelot a tulajdonnevek elott. Kisse ledobbentett a dolog, de mar helyrejottem. Ha en azt hallanam hogy nevelo nelkul hasznal tulajdonnevet valaki, persze megertenem, de nekem nagyon regiesnek, furcsanak hangzana. (Termeszetesen pesti vagyok.)

mirx 2013.11.22. 13:44:11

@Mirjam2: egyetértek

olyan tizenkétévesforma lehettem - igazi erzsébetvárosi pesti gyerek, a "hétkerben" -, mikor először találkoztam az erdélyi rokonainkkal, és megdöbbentem a

"s mentünk s megláttuk s mondtam daninak meglásd lesz tej s volt is tej saztán felmentünk katához s vittünk neki tejet"

emlékszem, már akkor azon gondolkodtam, hogy ezek sose hallottak a HATÁROZOTT NÉVELŐRŐL? :ddd

2013.11.22. 13:48:06

@mirx: Szinten 7.ker. Nekunk sajnos nincsenek / nem voltak erdelyi rokonaink. Mirol maradtam le!

2013.11.22. 13:48:09

@az igazi Trebitsch: en azt szeretnem tudni, hogy sminkelnek -e es hordanak leggingset a helyi feminaci pedo/homo papok

bpetya75 2013.11.22. 13:49:12

@Mirjam2: @mirx:

Én úgy emlékszem, hogy a suliban azt tanultuk, hogy a tulajdonnevek előtt helytelen a határozott névelő használata. "Mondom a zuramnak..." az jó, de "Mondom a Tibinek..." az nem.

Ezek szerint felétek ez nem így volt.

2013.11.22. 13:49:35

@mirx: a 12-ben is hasznaltuk az "a" szot nevek elott. Nem csak Pesten, Budan is.

2013.11.22. 13:53:10

@charlieharper:

Csak otthon. De előtte behúzzák a sötétítőt.

bpetya75 2013.11.22. 13:54:59

@charlieharper:

áááááááá

Egyik évfolyamtársam keresetlen szavakkal vigasztalt egy másikat szerelmi csalódásában. "Ne bánd Göbce! Csak egy könnyűvérű pesti kurva." A csaj meghallotta. A reakció: "Először is budai vagyok, nem pesti..." A többi csak utána jött :-D

2013.11.22. 13:54:59

@bpetya75: '"a persze tudok még egy világnyelvet, csak azzal szerénykedek....."

Urdu?'

Mondjuk az urdu veletlenul tenyleg vilagnyelv. Szinte azonos a hindivel (csak az iras mas), a hindi majdnem 300 millio ember anyanyelve, az urdu pedig 66 millioe (en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers). Bocs az okoskodasert, de nem Max az egyetlen nyelveszet-buzi kozottunk (remelem nem erted felre, Max - ez csak olyan pesties szleng kifejezes, nem kell erzekenyen reagalni! :)).

bpetya75 2013.11.22. 13:57:03

@Mirjam2:

Oké. Csak eszembe jutott Pandacsöki Boborján, a világ legtöbb nyelvet beszélő embere. Ő is tudott urduul ;-)

mirx 2013.11.22. 13:58:04

@bpetya75: Ez úgy volt, hogy nem helytelen, de nem számít "mívesnek", szép beszédnek. Mint az "eszek-iszok": az is helyes, de ugye azért nem nagyon szeretjük hallani...

Ennek dacára szerintem az átlagember - főleg a pesti - igenis használ határozott névelőt a tulajdonnevek előtt (és már a nyolcvanas években is használt), de az ikes igéket rendhagyóan ragozza, azaz eszem, iszom, dolgozom. Az eszek-iszok-dolgozok számomra még mindig iskolázatlan benyomást kelt, bár a névelő nélküli tulajdonnevek nem; az csak inkább - mondtam Péternek - erdélyies, vidékies vagy régies hangulatú, abszolút nem pejoratív értelemben.

Ennike (DK) 2013.11.22. 13:59:17

@MágnásMiska: Nem, nem azt mondtam, hogy tokeletes, hanem elheto, 2 keleteuropai orszag utan, itt tudok boldogulni, engem is zavar ez a tulzott liberalizmus, mert a neveltetesem teljesen mas volt, de elfogadom, mert sokkal toleransabba valtam altala.
A tisztelet minden embernek kijar azt gondolom. Engem szemely szerint zavar a szarmazas (dinasztia miatt), meg egyes szakmak hivatasok, tulmisztifikalasa. Engem csak a jellemmel lehet lekenyerezni:))

Ennike (DK) 2013.11.22. 14:06:44

@Babette_: nem tudhatom, mit hoz a jovo, en szeretem Magyarorszagot most is, nagyon, csak nem tudok ott elni, almodom arrol, hogy visszamegyek, azert tartom meg fenn a lakasom, de ez 10-15 ev tavlata...

mirx 2013.11.22. 14:07:12

@charlieharper: nekem a "pesti" az budapesti, sose értettem ezt a pesti/budai megkülönböztetést... de a budaiak szeretik hangsúlyozni :p mert ők nem olyan csóró kis aszfaltbetyárok, mint mi :))

Ennike (DK) 2013.11.22. 14:08:56

@charlieharper
: @az igazi Trebitsch: na ezt megetettetek velem:DDDD

BTBTBT 2013.11.22. 14:12:29

@mirx:
"s mentünk s megláttuk s mondtam daninak meglásd lesz tej s volt is tej saztán felmentünk katához s vittünk neki tejet"

Nekem is volt dolgom az erdelyi falusi rokonokkal, es ok igy beszelnek. :)
Illetve sulyosbitjak meg egy adag olyan nepies szoval, amit mi Mo.-on nem ismerunk/hasznalunk.
Miert baj, hogy nem ugy beszelnek, ahogy neked jo?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 14:15:40

@Ennike:
Ő az egyik házitorllunk... ritkán jön, akkor sem hívja senki, de legalább különösebb kérdés nélkül távozik :)

Ha átgondoljuk az általa leírtakat, akkor a napnál is világosabb, hogy igaza van: a nyugaton romlik, hanyatlik már lassan 70 éve romokban hever. Ezzel ellentétben a felvilágosult kelet, ami megtagadja a nyugati eszméket, a nyugati módit olyan rohamosan fejlődik és tör előre, hogy az valami elképesztő!

Megaztán ugye felvetődött az adósság kérdése is. Magyarországnak nem kell adósság! Miért? Mert kap segélyeket (nevezzük EU-s támogatásnak), mert egyedül arra sem képes, hogy fedezze az autópályákon a sövények lenyírását...

Na, ez a valóság és aki nem ért ezzel egyet, az ballibzsidóhazaárulónemzetellenessátánista. :)

mirx 2013.11.22. 14:15:58

@Barátusz: szerintem félreértettél, nekem ez nagyon tetszik (vagy megint kötözködni akarsz :p)

linkeltem előbb, de akkor itt a teljes verzió

Székely nyelvlecke magyaroknak I.-X.:

www.youtube.com/watch?v=1MTj24WARmY

sztm eszméletlen jó, már vagy ötvenszer megnéztem ( :

Facer 2013.11.22. 14:17:36

@MágnásMiska: Nem szeretnék belebonyolodni vitàba az àllamadossàgot illetöen, de a '80as évek végén, Romàniànak sem volt àllam adossàga, mert a "hön szeretett vezetö" vissza fizette! Mi meg szegények voltunk, sorba àlltunk kajajeggyel kenyér, vaj, tejtermék, olaj, cukor, liszt, stb... illetve nem volt àllandoan villany, gàz, melegviz, stb... Es màr akkor és ott is orvosként dolgoztam... Dèja vu!

mirx 2013.11.22. 14:21:24

@nosuti: hát ez jó volt :o)

Ennike (DK) 2013.11.22. 14:24:28

@mirx: ez a szekelynyelvlecke nagyon jo, es pontosan igy beszelnek, ezzel a hangsullyal, ezekkel a szavakkal, ettol jo kedvem lesz mindig

BTBTBT 2013.11.22. 14:24:47

@mirx:
Dehogy kotozkodom/K. A NAGYBETUS KIEMELES felreertheto abban a szovegkornyezetben. :)
A linket majd megnezem otthon. Itt ma egesz nap szarakszik a net.

Ami nekem nagyon tetszik, ahogy naluk a felnott "gyerekek" magazzak a szuleiket. Kar, hogy csak ritkan talalkozom veluk, mert tobbszor is "elveznem" a tarsasagukat.

2013.11.22. 14:26:10

@mirx: ezt csak budaiak ertik.
@MágnásMiska: ezt hivjak egyesek a time bomb-nak, amennyiben nem valtoztatnak a szocialis kiadasokon

@Kövérmadár: miert hazitroll? Mert elmond egy mas velemenyt?

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 14:28:16

@tanato:
Pontos diagnózis.
Sajnos...

@Don Kartasch:
Ohhh, ez a finom évődés....
:)))))))

@Ennike:
Őszinte elismerésem és gratulációm! :)
Kemény munkával megtaláltad önmagadat, és önmagad helyét az emberek között. Lakhely szerint is, foglalatosság=munka terén is, de legfőképpen elfogadtad mindezt és nem maradt benned olyan mértékű fájdalom, ami miatt félig üresnek látnád a poharat: számodra, úgy érzem, félig tele van az a pohár, amibe még fér is, és kerülni is fog valami...
Azt hiszem, mindennek alapja az, hogy tudod: mindennek ára van, és ez az ár nem mindig pénzben mérendő (ráadásul szinte mindig az a drágább ár, amit pénzben nem lehet kifejezni, pénzért megvenni..).
Ezt sokan nem ismerik fel, kimondani pedig még kevesebben merik, a döntéseiknél pedig végképp kevesen kalkulálnak vele, főleg úgy, hogy utána nem kesergéssel tekintenek vissza arra, amiről lemondtak.

A kifogásolt "nővérke" szó: a kicsinyítő képző használata a betegek részéről becézést=kedveskedést jelent, nem lenézést.
Persze, lehet olyan kontextusban is használni a szót, amikor lenézést fejez ki, de ekkor a szituáció (jellemzően felettes, vagy magát többnek/soknak képzelő személy részéről hangzik el), a kapcsolódó mimika (fintor, ajakbiggyesztés), a fitymáló hangsúly és a testbeszéd is (együtt meg főleg) a lenézést fejezi ki.
Előfordul, de ezzel együtt általánosságban nem negatív, hanem nagyon is pozitív értelmű a szó.
(mondom mindezt úgy, hogy Anyum nővér(ke) volt, Apum mentőápoló, én is dolgoztam kórházban, a kartonozóban, tesóm szintén lehúzott ugyanabban a kórházban pár évet -mielőtt külföldre ment volna dolgozni...-)

Grat még egyszer és csak így tovább :))

BTBTBT 2013.11.22. 14:36:53

@mirx:
Mondjuk, ha olyan kedvemben lennek, azert lenne mibe belekotni a "Miután végigasszisztáltam a nagyszülők többszörös és hosszas kórházi tartózkodását..." kezdetu kommentedben. :)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.22. 14:37:31

@mirx: én is folyton úgy járok, hogy facebookon bejelentem, hogy "itt vagyok Pesten", erre lebasznak, hogy "Budán vagy", És akkor erre mit tudok mondani? :D

Ennike (DK) 2013.11.22. 14:38:56

@Barátusz: en is magazom edesapamat:)))

Evain 2013.11.22. 14:41:05

@bpetya75: én is így tanultam. Tősgyökeres pesti vagyok, és mégis. De most megtudtam, hogy rosszul tudom, és vidéki nyelvjárást beszélek. :D

Ezért jó a HA! :P

BTBTBT 2013.11.22. 14:46:14

@Ennike:
Erdekes, hogy amikor atkoltoztek Mo.-ra, es teltek az evek, a sogornomek (persze fiatalka lanyok voltak) mar nem tegeztek a szuleiket.
Mi meg eleve nem. Anelkul is meg lehet adni a tiszteletet. Vagy azzal sem.

Ennike (DK) 2013.11.22. 14:54:52

@Barátusz: igaz, de ezt mar igy szoktam meg. A hatralevo idoszakra meg mar mindegy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 14:55:35

@charlieharper:
Nem. Azért az, mert mert úgy jó, ahogy ő gondolja és minden más, különösen a liberálisabb nyugat egy szar.
Pedig a történelem valahogy pont nem ezt bizonyította.

Illetve ez olyan tökisen trollos megnyilvánulás: "... odajött egy koszos útépítő munkás...".

Az időzített bomba kérdése pedig egy olyan dolog, hogy valóban meglehet, hogy baj lesz és nem jó az irány. De akkor lássuk be, hogy ugyan az az időzített bomba naponta robban fel Magyarországon, annyira a lejtőn robog lefelé.

Nem vagyok pénzügyi szakember, nem vagyok közgazdász sem. Az elmúlt válságot csak nagyjából követve, józan paraszti ésszel, azt látom, hogy amikor a dolgok rosszra fordulnak, akkor nem az élmezőny potyog ki és zuhan alá, hanem a komplett "létra" csúszik lentebb. Mindenki vesz egy szép, nagy levegőt a pöcegödörből. A németeknek most belelógott a lábujja... puff neki. A magyarok viszont már nyakig ülnek benne...
Okos ember vagy, vajon hol lesznek a magyarok akkor, amikor a németek már (a 70 éve hanyatló nyugat okán) derékig merülnek? Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem fognak kiemelkedni és lelépni a német, dán, vagy bármelyik nyugati gazdaságot.

Amit itt élve látok, hogy vannak tartalékok ezekben az országokban. Sebezhetőek, de vannak tartalékok és van még mihez nyúlni, ha nagy baj van. Ezt vajon a balkán csodája is elmondhatja magáról?
Vigyázz! A magánnyugdíjpénztári befizetéseket már elköltötték... ;)

Akkor kapok agyfaszt és borul a fejemre a magyargyalázat köde, amikor valaki jön és megmagyarázza azt, hogy miért fog (megint leírom, 70 éve folyamatosan) összeomlani a nyugat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 14:58:18

@bpetya75: ezek pestiek,mi meg vidékiek vagyunk.

2013.11.22. 15:01:55

@Kövérmadár: teljesen mast olvastam ki az irasabol

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 15:11:03

@charlieharper:
Akkor a hiba lehet az én készülékemben van, bár emlékeim szerint nem ez az első, ehhez hasonló és végsősoron a minden rossz, csak az jó, ahogy ő csinálja.

Nehezen tudom megérteni, hogy mit jelent a belinkelt táblázat, mert az "élmezőnyben" pont azok az országok szerepelnek, akik a "közösbe adással" és a "segélyekkel", "támogatásokkal" még éppen szinten tudják tartani azokat az országokat, amelyek minél inkább a lista hátulja felé helyezkednek el.

mirx 2013.11.22. 15:11:22

@charlieharper: ohh hát elnézést kérek, mösziő buday! :))

mirx 2013.11.22. 15:11:53

@Barátusz: nem újdonság, te mindig olyan kedvedben vagy :o)

vörösbor(de)minőségi 2013.11.22. 15:14:46

gratula-kimondottan jókedvű poszt és süt róla az optimizmus.
posztoló nem könnyen ijed meg az árnyékától és igencsak tudja az értékét.
ehhez külön fogadja elismerésemet.
ami itt nálunk a "nővérkézést" jelenti-és neki konkrétan alázást-nos ebben nincs igaza.sokat forgok ezen a területen de a legnagyobb elismeréssel és tisztelettel használják ezt a formát.ebben nincsen lekicsinylés,lenézés-ez inkább egy kedves megszólitás de bratyizás nélkül.
persze tahóparaszt mindenhol van na az amugy nővért ordit nem nővérkét.
muszáj))))) megjegyeznem hogy egyik válaszban ez muszály-ként szerepelt-tán ez volt az egy dolog ami libabősössé tett....

skylla 2013.11.22. 15:16:52

a dan filmekröl is kene beszelni, ha mar dania. adam almai, zöld hentesek, gengszterek fogadoja... es ezek csak a.t. jensen filmjei. nezzetek dan filmeket.

skylla 2013.11.22. 15:16:54

@London2009: a susolas nalunk sörizes volt. alig jutott eszembe, eleg regen söriztem :)

BTBTBT 2013.11.22. 15:17:36

@Evain:
"Tősgyökeres pesti vagyok"
Regen (70-es, 80-as evek) meg az ment, hogy budapesti vagy-e vagy videki. Nem szamitott, hogy Pest megyeben, egy kisvarosban eltem. Amikor elkezdtem szakkozepbe jarni, mint minden hasonlo helyzetben levo osztalytarsaim, en is "videki" voltam. Na, nem lettek tole almatlan ejszakaim. :)

@mirx:
Nem igaz. Nem mindig vagyok olyan kedvemben. Mostanaban meg kulonosen nem.
Legfeljebb azok koze tartozol, akik nem szeretik a kritikat. :)))

Ennike (DK) 2013.11.22. 15:21:05

@vörösbor(de)minőségi: engem is libaborosse tesz sajat magamtol az ilyen eliras, BOCS, neha tevedek...

mirx 2013.11.22. 15:22:35

@Barátusz: "legfeljebb te azok közé tartozol".. nem én szeretem gyakorolni, hogy ne bírjam ki, hogy azonnal minősítsem a másik kommentelőt ;)

Ennike (DK) 2013.11.22. 15:25:18

@skylla: Jo otlet, kivaloak a dan filmek, de en Lars von Trier zsenialitasat nem komalom, az Antikrisztus mozibol majdnem kifutottam. de, megeroltettem magam es vegigneztem, nem az en vilagom, a Dogville sem, meg ez az utolso Melancholia sem.

mirx 2013.11.22. 15:25:19

nyomoronc blogmotor!

BTBTBT 2013.11.22. 15:25:42

@mirx:
A "legfeljebb" egy lehetoseget foglal magaba. Legalabbis nekem.
Viszont mintha te elotte mar minositettel volna engem. Akkor mirol beszelunk? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 15:26:19

@mirx:
Ugyan már, Barátusz nem rossz ember... amikor kritizál meg nem szabad komolyan venni ;)

mirx 2013.11.22. 15:26:20

@Ennike: pedig szerintem a dogville kiemelkedően jó

mirx 2013.11.22. 15:26:55

@Kövérmadár: nem is veszem, szerintem olyan kis száni, mikor valaki azonnal a fogást keresi :p

tanato 2013.11.22. 15:32:51

@macamuca: Na,ezt nem is tudtam,hogy mindenki eü.-s a családodban.A kinti tesó ott szintén szakmabeli?

BTBTBT 2013.11.22. 15:33:02

@mirx:
Az ugye nem szani, amikor ilyen lenezoen nyilatkozol ismeretlenekrol? :)

@skylla:
A hijacking. Erdemes.

@Ennike:
Es akkor mi a helyzet az Antikrisztussal Trier urtol? Az nem fekudte meg a gyomrodat, ha lattad?

skylla 2013.11.22. 15:33:52

@Ennike: trier szerintem megbolondult, rettenetes filmeket csinal. az antikrisztus undorito volt egyszerüen

tanato 2013.11.22. 15:34:17

@tanato: Nálunk is rajtam kívűl még 3 fő eü.-s van,APukám szintén orvos volt,feleségem gyógyszerész,bátyám mentős már vagy 30 éve.

tanato 2013.11.22. 15:36:54

@Kövérmadár: Egyetértek a"rothadó" nyugat és a "száguldó" keleti országokról szól megállapításaiddal.

mirx 2013.11.22. 15:40:03

@Barátusz: what goes around comes around baby ;)

@skylla: én az antikrisztust bár sokkolónak, de nagyon érdekesnek találtam, sőt, tetszett!

BTBTBT 2013.11.22. 15:46:50

@skylla:
A sokkolason kivul mi baj volt az Antikrisztussal?

@mirx:
Miert is? Nem voltam lenezo veled. De meg csak lekezelo sem.

Ennike (DK) 2013.11.22. 15:48:01

@mirx:" what goes around comes around baby ;) " hat ja...

bpetya75 2013.11.22. 15:49:14

@mirx:

dogma!

Ez milyen játék? ;-)

Ennike (DK) 2013.11.22. 15:50:15

@Barátusz: nem, nem egyaltalan, sokkot kaptam miutan kijottem, pedig annyira vartam azt a filmet, nekem nagyon durva volt

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 15:51:03

@skylla:
Svéd-dán sorozat. 2 évad, évadonként 10 rész. És nagyon-nagyon jó!

bpetya75 2013.11.22. 15:51:32

@Kövérmadár: @mirx:

Cöcö. A kritika hasznos is lehet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 15:53:12

@Barátusz:
Te se vedd őt komolyan! :)

Érdekes egyébként, hogy folyton másszátok meg egymást, pedig az olyan laikus szemlélő számára, mint amilyen én vagyok, abszolut indokolatlan.
Mintha korábban házasok lettetek volna... :)

@tanato:
Köszönöm :)
Jól megértjük egymást!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 15:55:35

@bpetya75:
CC neked is :)
De ők folyton tépik egymást :) Mintha máris házasok lennének, vagy már azon is túl, elváltak :)

BTBTBT 2013.11.22. 16:00:25

@bpetya75:
Nagy egonak nem. Annak bicskanyitogato.

@Ennike:
Nem azt mondtam, hogy egy felemelo erzes volt nezni a DVD-n, akogy az elejen Trier megcsinalta, aivel Verhoeven az "Elemi oszton" utan csak riogatott - allo farok egy filmben -, nem is az aktus, vagy a kisgyerek halala.

Egyebkent a kezdo jelenet szamomra - aki lattam nehany ezer filmet - az egyik legtokeletesebben megkomponalt reszlet.
A csiklonyissz viszont kemeny volt. Meg ugy igy, hogy idoben vagtak a filmben, meg dublor is volt.

BTBTBT 2013.11.22. 16:02:18

@Kövérmadár:
"Masszuk meg egymast"? :DDD
Sem a fenti, sem a hazassag.

@mirx:
Neki sem allok magyarazni Madarnak, hogy mennyire messze vagyunk egymastol. Mentalitasban meg tavolsagban is. :)))

vörösbor(de)minőségi 2013.11.22. 16:03:08

@Ennike: ..ngem is libaborosse tesz sajat magamtol az ilyen eliras, BOCS, neha tevedek...

nem te irtad igy!! nyugi :)))

mirx 2013.11.22. 16:05:28

@bpetya75:
"A kritika hasznos is lehet."

Azonkívül több nap, mint kolbász.

Csak a tévéújságos horoszkópos bölcsességtől mentsen meg a jóisten! :)))

mirx 2013.11.22. 16:06:21

@Kövérmadár: barátusz egyáltalán férfi? :p

bpetya75 2013.11.22. 16:08:37

@Kövérmadár:

Az nem lenne rossz, de kétlem, hogy a következő 10 évben futná egy VW Passat CC-re ;-)

Annyira nem figyeltem a kapcsolatukat, biztos igazad van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:12:59

@mirx:
Mindenképpen! Külöben digger kiszúrta volna a Sohoban :)

@bpetya75:
Huhúú, ez is jóféle jármúnek tűnik! :)
Használtam már van 200e krért, az nem sok.

Ennike (DK) 2013.11.22. 16:14:41

Huha durvul a helyzet a facebookon, szilagyi erzsebet levelet megirta a brassoinak, nehogy mar en oktassam ot ki, mert idegen kulturarol beszeltem,o tudja, hogy en sohasem hallottam Jozsef Attilarol, Adyrol, Jokairol, Weorosrol.... Nem tudom, o hallot-e Kanyadi Sandorrol, vagy Suto Andrasrol, esetleg Tamasirol olvasta-e Abel a rengetegben-t ?
Nagy az Isten allatkertje, es szerencsere mindannyiunknak helye van benne...mar le is bozgoroztak, mar vartam...

bpetya75 2013.11.22. 16:14:55

@mirx:

Akkor csak neked megpróbálok felidézni egy gimis osztálytársaim által kreált népi bölcsességet a maga eredeti nyelvezetében. Ez tuti nem horoszkópos.

Szóval: A dolgok lényegének motivációs bázisa a szexuális dimorfizmuson fundált* interperszonális relációban realizálódó habituláció**.

* Ilyen maradiak voltunk ;-)
** Erre a szóra lehet, hogy rosszul emlékszem. Élvezést kéne jelentsen, de asszem semmit sem jelent.

mirx 2013.11.22. 16:18:59

@bpetya75: Ez egyszerű, a nemi különbségen alapuló személyes kapcsolatainkban megvalósuló ingertanulási folyamat a dolgok lényege. Tulajdonképpen igaz is. Mit nyertem? :)

Herr Géza 2013.11.22. 16:19:59

@Kövérmadár: Nem tudom mit hasonlítottál mivel: az általam propagált 165 (163) LE-s C5 CO2-je 163 g/km, a hasonló C-Klasse MB az a C270 (170 LE), annak meg 189 g/km. És még egy literrel többet is kajol, na meg simán 1-2 osztállyal kisebb a belsö tér.... És hol van akkor még a hidropneumatikus rugózás pl., hogy a többi extrákról ne is beszéljek....

mirx 2013.11.22. 16:20:27

@Ennike: kijaza szilágyi erzsébet?
a brassóit tudom, bár nem értem, miért irkálna neki üzeneteket is bárki...

TilosazA (UK) 2013.11.22. 16:20:48

@tanato: írhatnék neked? volna egy kérdésem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:24:02

@Ennike:
Á, oda se neki. :)
Az én posztomat is szétcibálták, dehát ki a fenét érdekel?

Eddig megúsztad a tipikus: "még csak 6,5 éve él ott, most még szereti, de mit fog gondolni 16.5 év múlva?" okosságot... mit? Ugyan ezt :D
Kiváncsi vagyok, hogy amikor majd 40 éve élünk külföldön és még mindig szeretni fogunk ott élni, akkor is megkapjuk a rántotthúshuszároktól, hogy persze, 40 év semmi, majd ha 60 éve! :D Ez olyan szánalmas :)

BTBTBT 2013.11.22. 16:24:58

@Kövérmadár:
Azert folyton nem tepjuk egymast. Idonkent eleg jol kijovunk.

Herr Géza 2013.11.22. 16:26:17

@Herr Géza: Bocs, a C220-ban is van 170 LE-s, 166 g/km, fogyasztás stimmol, de két évvel idösebbet kapok 2-3e €-val drágábban ugyanannyi km mellett (legalább is N.o.-ban).

BTBTBT 2013.11.22. 16:27:17

@Kövérmadár:
No, akkor, hogy ne legyen hianyerzeted: a korabban mar leirt pozitiv osszegzesem utan, az a velemenyem a mai posztrol, hogy még csak 6,5 éve él ott a poszterina. Nem nyilatkozik baromsagokat nehany honapi ott tartozkodas utan. Most nyilvan meg szereti, de mit fog gondolni 16.5 év múlva? :D

TilosazA (UK) 2013.11.22. 16:28:48

@Ennike: Ne foglalkozz vele. Szomorú élete lehet.

mirx 2013.11.22. 16:29:32

@bpetya75: olcsó játék hülyegyerekeknek :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:30:06

@Herr Géza:
http://bytbil.com/bilar/citroen/c5/uvqpiqrg/iwUBUDIAAYml3DBgCcJgcAA_!
Citroen C5 2.0
Alul az adatoknál: CO2: 212g/km, LE: 140

Az MB esetén pedig:
http://bytbil.com/bilar/mercedes-benz/c/6vb6f5rg/m0EBUDIAAY1Zf9QZf1y.sgCcJgA_!
MB C200 kompressor
CO2: 192 g/km; LE: 184

2013.11.22. 16:31:56

@Ennike: nincs FBm. Mi folyik ott? Kozvetitenel? Eleg unalmas call-on vagyok.

2013.11.22. 16:32:11

@charlieharper:

Úgy látom jó pár dologban egyezik a véleményünk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 16:32:17

@Ennike: "Huha durvul a helyzet a facebookon, szilagyi erzsebet levelet megirta a brassoinak, nehogy mar en oktassam ot ki, mert idegen kulturarol beszeltem,o tudja, hogy en sohasem hallottam Jozsef Attilarol, Adyrol, Jokairol, Weorosrol.... Nem tudom, o hallot-e Kanyadi Sandorrol, vagy Suto Andrasrol, esetleg Tamasirol olvasta-e Abel a rengetegben-t ?
Nagy az Isten allatkertje, es szerencsere mindannyiunknak helye van benne...mar le is bozgoroztak, mar vartam... "

Sosem ertettem hogy ezzek a Szent Korona fele forditott turul-oltar elott 24/7 imadkozo osmagyar hazzaffyak mi a francert olvassak a Hataratkelot? Hogy felnyomjak a sajat vernyomasukat? :DDD

Az ilyeneket nyugodtan telibeszarhatod Ennike. Szerinted mennyire lehet komolyan venni valakit aki a kommentjebe tobbszor is leirja (ergo komolyan gondolja es nem nyelvbotlas volt) azt hogy "fajmagyar"? :DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 16:32:47

@Ennike: a dogvilleről mindenki felsőfokban nyilatkozik, én meg végig sem tudtam nézni. de akkor nem egyedül vagyok ufo.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 16:33:42

@tanato: akkor a hétköznapi életről nem sokat tudtok ;DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:33:42

@Barátusz:
Basszus, igazad van!
De gáz ez a poszt! :D

@mirx:
Szilágyi Erzsébet a fasor neve Budán...

mirx 2013.11.22. 16:35:22

@Don Kartasch: Vaze, pont ezt akartam mondani. Van 19 blogos ismerőse, valami kamu fotója, agypusztító helyesírása ("rugni" - uramatyám), megveszekedett vérmagyar, de közben a Határátkelőn lóg a faszbúkon. Azért mennyire siralmas élete lehet már szerencsétlennek.

33621 2013.11.22. 16:35:54

@mirx: Tudod mi a sikító Erdélyben?

2013.11.22. 16:36:12

@Ennike:

A net egyik káros következménye az FB. Az ember ezzel az erővel kiállhatna meztelenül az ablakba. Persze ehhez már Dániában el kell húzni a függönyt. (boccs érte).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:37:14

@Kövérmadár:
Niztos gáz, de nem látom a képeken a tempomat kapcsolóját, pedig van bennük :D

@charlieharper:
Te vagy a szakértő MB terén, hol lakik bennük a tempomat?

mirx 2013.11.22. 16:37:45

@mirx: ja és van egy lájkja is, tuti saját maga lájkolta magát. kis száni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 16:38:27

@Ennike: szerintem őt valahol kezelik, csak nyitva maradt a nővér(KE)szoba a számítógéppel...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:38:31

@mirx:
Kiváncsi lennék, hogy az itteniek közül ki-kicsoda az FBn :)
Eddig talán 3 embör van meg... :D

mirx 2013.11.22. 16:40:35

@33621: a köszörű, nem? :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 16:40:39

@mirx: Nem tudom, de van egy par visszatero kisokos, akik rendszeresen alatolnak minden poszt ala egy gyongyszemet. Ugy mint "barmit csinalsz, kulfoldon mindig idegen leszel" vagy "ugyis mindenki csak mosogat Londonban, minek mentel kulfoldre" es hasonlo okossagokat. :DD

Tenyleg nem ertem ezeknek miert jo ezt a site-ot bujni... ezt ugy hivja a szaknyelv hogy "sorbanallas lof@szert". :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:43:19

@Don Kartasch:
"Ugy mint "barmit csinalsz, kulfoldon mindig idegen leszel" "
Ezt én is megkaptam, bibibííí! :D

Ennike (DK) 2013.11.22. 16:44:16

@Babette_: ha moziban vagyok kikinlodom, de dvd, tv-s filmeket ha nem tetszik nem tudom veginezni en sem, a Dogville-t se tudtam. A Melancholiat megvettem, h legyen egy original Triers filmem (sznobizmusbol), jo dragan, adtam is tovabb ajandekba, de azert megneztem.

2013.11.22. 16:44:33

@Kövérmadár:

De. Mint mondtam, majd jól örökbe fogadlak, aztán megnevellek!!!!

mirx 2013.11.22. 16:45:20

@Don Kartasch: Sztm ezek olyanok, mint akik a leghangosabban b*ziznak. Suttyomban rohadtul kíváncsiak az ádörszájdra + baromira elégedetlenek magukkal meg az életükkel.

2013.11.22. 16:45:40

@az igazi Trebitsch: koszonom, bar nem tudom mire irtad

@Kövérmadár: szakerto nem, kedvelo igen. A kerdest nem ertem

2013.11.22. 16:46:47

@Don Kartasch:

"Sosem ertettem hogy ezzek a Szent Korona fele forditott turul-oltar elott 24/7 imadkozo osmagyar hazzaffyak mi a francert olvassak a Hataratkelot? Hogy felnyomjak a sajat vernyomasukat? :DDD"

Ez az önkielégítés egy formája.

Ennike (DK) 2013.11.22. 16:48:11

@Don Kartasch:" Tenyleg nem ertem ezeknek miert jo ezt a site-ot bujni... ezt ugy hivja a szaknyelv hogy "sorbanallas lof@szert". :DDD"
en meg az apolastudomanyt, amikor mar doktoralni is lehet belole, hogy elnezest a kifejezesert " a fing ragozasa":)))) mert akkora tudomany az apolas es ezt en mondom...

tanato 2013.11.22. 16:49:31

@Babette_: A hétköznapi életről egy kisvárosi háziorvos tud a legtöbbet annyiféle emberrel vagyok napi kapcsolatban.

skylla 2013.11.22. 16:51:06

irtam mailt mar többször a bloggazdanak, de ugy latszik nem erdemeltem meg mindig ki a gyorskommentelest. ezert szeretettel küldöm neki ezt a szamot ;)

www.youtube.com/watch?v=8Xjg7cCf5KE

skylla 2013.11.22. 16:51:07

@Barátusz: pl. a festen ( das fest) is negativ. de pozitiv az üzenete. az antichrist meg csak egy hibbant nöröl szol

skylla 2013.11.22. 16:51:07

@Barátusz: lehet, hogy tökeletesen megkomponalt, de visszataszito

skylla 2013.11.22. 16:51:08

@Ennike: a melancholia se tetszett, de nem is triert propagaltam. az adam almai meg a legjobb dan film, amit eddig lattam. remelem, nem hereli ki hollywood ugy, mint a tetovalt lanyt :(

a danok jarnak moziba? es melyik korosztaly? inkabb blockbustert neznek, vagy dan filmeket is? vagy csak a kelet-europaiak neznek dan filmeket? :P

skylla 2013.11.22. 16:51:08

@mirx: igen, erdekes volt, de kQvara negativ :)

Herr Géza 2013.11.22. 16:52:27

@Kövérmadár: Te, az a "motorsajt" (jót röhögtem) az benzines, nálam csak a diesel játszik. A másik: a "mil" az gondolom a km. Arrafelé 20.000 km után kidobják az autót a kukába (merthogy az a beállítható max.) ? Vagy ti csak villamos helyett használjátok a városban ?

Nálam ez a nyerö pl.: suchen.mobile.de/auto-inserat/citroen-c5-tourer-2-0-hdi-exclusive-automatik-leder-sch%C3%B6nefeld-ot-grossziethen/186289170.html?&origin=PARK&ticket=ST-809298-fQKmMV03PIdRfFpelh6B-mycas46-1_c01_4201

A múlt héten volt még egy ilyen, metállbarna színben, beige fullbör ülésekkel... Na az a top.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 16:53:01

@Kövérmadár: "hol lakik bennük a tempomat" A jobb vadlidban oreg! :DDDDDD (biztos a jobb, leellenoriztem! :)

Latcho Rom 2013.11.22. 16:53:07

@Babette_: Elgurult a turulmadara :-)

nyuszigonosz 2013.11.22. 16:53:19

@Herr Géza: Hát ezért van nekem is két betonkemény német autó után most francia kocsim.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 16:53:43

@charlieharper:
Közben megtaláltam. A tempotmatot kerestem és ezekszerint egy karon van az index fölött.
Van, ahol a kormányon van, ott kerestem, de nem találtam, mert esetünkben ott telefon és egy 4 irányú nyilas dolog van. Ez gondolom menünavigáció.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 16:55:12

@tanato:

lassan beletörődöm, hogy sosem érted a humoromat, bármekkora szmájlit rakok a végére.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 16:57:50

@shakti_rom: összekeverte gombócarturral, persze, hogy elgurult.

mirx 2013.11.22. 16:59:24

@Kövérmadár: Az ódiban is ilyen karos szisztem van. Tök jó, mikor indexelni akarsz, és jól kikapcsolod a tempomatot helyette. Not.

2013.11.22. 16:59:37

@Babette_:

Mert csak egymással beszélgetnek. Van nekik egy zártkörű portáljuk a webdoki.
Humorban meg csak a feketét ismerik.....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 17:00:41

@Don Kartasch: Tlaltam ma egy uj magyar mosogato lanyt az egyik projektunk kapcsan egy masik "etteremben". Bar azt irta oda, hogy civil engineer, de BIZTOS csak az szeretne lenni... :D

2013.11.22. 17:01:06

@Kövérmadár: ja, hogy ugy hol van?! Ja, a bal oldalon, index mogott kiallo

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 17:01:18

@Herr Géza:
Igen, motorsajt és is jót röhögtem rajta először :)
Svédországban mil-ben mérik a távolságot, nem tudom miért. 1 mil = 10 km, hogy egyszerűbb legyen az élet, így egy amerikai nem kicsit besz@phatja.
20.000 mil az 200.000 km és el nem dobják, de ott azért jóérzésű ember már autót cserél. Én olyan kocsik között nézelődök, ami nem ment többet 50e km-nél.

Nekem a diesel nem jöhet szóba :(

Nem tudom megnyitni a linket, regisztrálni kellene, ha jól látom :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Még szerencs, mert ha balt írsz, sikítófrászt kapok :D
Te otthon gyertyával világítasz és mókusok generálják az áramot a notebookhoz? Csak kérdezem... ha már nem érted a tempomat és az automata váltó lényegét :)

Mikor felmentünk a múlt héten északra, a bérelt teherautóban volt tempomat. Na, gyorsításra és lassításra is azt használtam, a lábamat alig-alig. Ilyen kényelmes vagyok :)

tanato 2013.11.22. 17:01:55

@Babette_: Bocsi,tényleg nem figyeltem a mondatod végére.

Ennike (DK) 2013.11.22. 17:03:05

@skylla: az elmult 2 evben nem nagyon voltam moziba, a Susanne Bier oscar-os filmje volt az utolso, amit lattam, de szerintem igen jarnak, minden korosztaly, a kollegaim is be szoktak szamolni,1-1 jo mozielmenyukrol, es mint sikeres tv sorozat, a Boen-A hid, vasarnaponkent rengetegen nezik, csutortokonkent kulturalis izelito van, film krtika, es ha jo elozetes, annak eleg jo nezettsege is lesz. Ezeket az altalad emlitett, adam almaja, meg a zold hentes, is ok ajanlottak nekem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 17:03:40

@mirx:
:D Még mindig jobb, mintha indexelés helyett gyorsítani kezdesz vele, mondjuk kanyarodás előtt :)

@charlieharper:
Köszönöm!
A képen, amit vizslattam nem találtam semmi tempomatra utaló jelet. Aztán kiderült, hogy a kormány állt picit jobbra tekerve és a villája kitakarta teljesen.

Herr Géza 2013.11.22. 17:05:09

@Kövérmadár: Az a merdzsó ám több, mint 20 rupó és 2009-es... Igaz AMG-pakkal.
Más: volt már tempomatos autód ? Itt N.o.-ban már sajna csont felesleges a közlekedés sürüsége miatt. Gyakorlatilag csak percekig tudod használni... Nekem több autómban is volt, ha össze-vissza 2 órányit üzemelt sokat mondok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 17:12:52

@Herr Géza:
Saját nem, de vezettem már párszor.

Svédország népsűrűsége 20 fő/kmˇ2, Németroszágé 225 fő/kmˇ2. Itt ez a veszély nem fenyeget, ráadásul vidéken élek, nagyvárosba nem járok. Ha igen, akkor autópályán, az pedig olyan kihalt tud lenni, mintha atomtámadás után lennénk :)
(na nem a Stockholm környéki csúcsidőre gondolok)

Itt vannak képek, beszédes: sv.wikipedia.org/wiki/Motorv%C3%A4g

Herr Géza 2013.11.22. 17:16:44

@Kövérmadár: Na erre az 1 mil=10 km-re aztán nem gondoltam volna, tényleg vicces....
Itt a link regisztráció nélkül: suchen.mobile.de/auto/citroen-c5-diesel-kombi.html?scopeId=C&isSearchRequest=true&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&lang=de&categories=EstateCar&makeModelVariant1.makeId=5900&makeModelVariant1.modelId=13&minFirstRegistrationDate=2011-01-01&maxMileage=50000&minPowerAsArray=110&minPowerAsArray=KW&maxPrice=17500&fuels=DIESEL&transmissions=AUTOMATIC_GEAR&ambitCountry=
Én diesel ösellenség voltam, amíg nem lett egy céges k...va jó dízel autóm. Azóta sem bírok visszaszokni a benzinesre. Azt a "pincéböl is jön a nyomaték" feelinget nem találom egyetlen benzinesben sem. Ha meg majdnem igen, akkor 15 l szupert fogyaszt. Most átmenetileg benzines szekerem van, szenvedek is rendesen kétszer: a gyorsításnál 4.-5.-6. sebességben, aztán utána a benzinkútnál.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 17:16:56

@Kövérmadár: Nyugi, etetem a mokusom :D
Ellenbe ott svedben tok folosleges az autopaja. Vagy azon terelitek a szarvasokat?

33621 2013.11.22. 17:17:29

@mirx: A sarokcsiszoló vagy ,,Magyarul,, a flex.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 17:19:15

@Herr Géza: Ez azert mar a "lo auto" kinezetu kivul-belul. (az ketpontos o betu)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 17:22:20

@Herr Géza:
Jah, úgy számolok az autó "költségeit" illetően, hogy kezdésnek beletennék 60e koronát (6.700 EUR), utána havonta még elviselhető teher lenne olyan 2500, nagyonmaximum 3000 korona (281 - 337 EUR). Mindezt úgy 6-7 évig. Egy "új" autónál ez szerintem még jó időtáv, azért 10-12 évet simán elmennek.

Herr Géza 2013.11.22. 17:23:05

@Kövérmadár: Irigyellek is rendesen. Ott hasznos a tempomat, szó se róla. Nálunk utoljára a 70-es évek olajválsága idején néztek így ki az autópályák. És az a vicc, hogy itt elvileg nincs sebességkorlátozás a pályán.... Max. szombatról vasárnapra virradóan érsz vele igazán valamit is.

mirx 2013.11.22. 17:26:21

@Kövérmadár: Én csak az autópályán tudtam a tempomatot hasznosítani. Ott meg valahogy nem nagyon kanyarodom... (Minden egyéb útvonalon kiskölykök, kerékpárosok, tehéncsordák, tökárus standok és szatyros nénik vannak, úgyhogy tempomat kiesett.)

mirx 2013.11.22. 17:28:04

@33621: eléggé kifejező szó ez a sikító :)

2013.11.22. 17:34:16

Dania joooo.... Leginkabb a Feroer szigetek erdekel mondjuk "onnan" :D

Nem olvastam el minden kommentet de lattam h a TV-rol is volt szo.....huu mikor a Forbrydelsent folfedeztem akkor imadtam a dan krimiket (en alapbol nagyon keves sorozaton tudom fenntartani az erdeklodesemet), de az nagyon megfogott... az elso szeria legalabbis nagyon, es akkor meg megprobaltam tobbet is nezni de elegge kiismertem a kliseket es kiabrandultam beloluk hamar :D De azert nagyon jo minoseguek szerintem. Alakitas meg vizualis szempontbol legalabbis mindenkepp.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 17:36:18

@33621: annak milyen hülye neve van! pont sarkot nem lehet vele kicsiszolni, mert kerek!

BTBTBT 2013.11.22. 17:39:56

@Kövérmadár:
Barcsak minden poszt annyira lenne "gaz", mint a mai. :)

@skylla:
Mondanal meg olyan filmet, amit hatasvadasznak tartottal? Csak hogy megertsem, hogy az Antikrisztust miert tartottad annak.

Nekem a nyitojelenet, a tokeletessege mellett, inkabb meghokkento volt a mereszsege miatt.

Az tetszett az egesz filmben, hogy kiszamithatatlan volt. Az ilyen tortenetkezeles nagyon bejon. Es nem ugy volt kiszamithatatlan, mint azok a filmek, ahol sehova nem halad a sztori, hanem ugy, hogy ebbol barmi lehet, ez barmikor robbanhat.
Mondjuk nalam ami kiverte a biztositekot, az a tokelyre fejlesztett groteszt, amit Trier "Az idiotak"-ban megcsinalt.

A Festen-t (Szuletesnap volt a magyar cime?) meg a Muvesz moziban lattam (letezik az meg?), es a koncept illetve az egyes szereplok elete nagyon tetszett, de a film osszessegeben nem mukodott annyira, mint a kesobbi Dogma-filmek.

Északifény74 2013.11.22. 17:47:20

Ennike, tetszik az írás:) Akár magam is írhattam vona..

Székely lányként kerültem Budapestre,már szűk lett az ottani hely, onnan meg Norvégiába, ápolónőként.

Majdnem mindenben hasonlít a dolog, a felfogás,a hozzáállás, a fizetés.

Utálom a lakriszt :D és az ízléstelen nőket is:)

Valószínű ebből a szakmából legjobban itt lehet megélni a világon, ezt abból gondolom, hogy dán nővérek is ide járnak dolgozni, főleg nyári szabadságolás alatt:)

Szívesen értekeznék veled privátban :)

2013.11.22. 17:55:30

@nyuszigonosz: a fajmagyar jobb nalad, nalam, es mindannyiunknal, mert sokszorosan csavarodik a sziriuszi DNS-e. Ertelmi szinvonala is annyival a mienk folott van, hogy mi csak valami beszukult rasszista-nacionalista nyigast fogunk fel a mondandojabol, pedig o a nagy igazsag tudoja.

mirx 2013.11.22. 17:56:26

@mojyo: én pont ezt nézem, és nagyon állat.

Ennike (DK) 2013.11.22. 18:08:00

@Északifény74: koszi, akkor neked nem kell semmit magyarazni..., persze, irjal nyugodtan:)

blackhairlady 2013.11.22. 18:13:14

@Kövérmadár: Hat en inkabb New Yorkba mennek mint Legolandbe:))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.22. 18:26:25

A korabbi posztban van egy jo "kommentvaltas" a facsen, most is aktualis :D
"engem főként az érdekelne, hogy a társaság fele miért csak MR és nem DR ???"
" A sebészek a szakvizsgájuk után az angolszász országokban nem használják a dr-t. Egyesek ki is kérik maguknak ha ledoktorozod... ők ugyanis nem doktorok, hanem urak :D "

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 18:27:33

Még nem olvastam a kommenteket. Amit az egészségügyről írtál ellentmondásos és riasztó számomra:

"Hát, itt sem, ez sem tökéletes. Mindenkinek ingyenes, háziorvoshoz telefonon lehet bejelentkezni reggel 8-9 között, kapsz időpontot, 10 perc a konzultációs idő, ebbe a nőgyógyászati vizsgálat is belefér.

Itt is van várólista, kb. 3 hónap is lehet, ha nem sürgős. Minden sürgősségin, hatalmas a nyomás, sok a beteg, hallottam már 11 óra várakozásról is, de azért ez nem jellemző.

Szinte mindenkit beutalnak, megvizsgálnak, ha nincs semmi, másnap hazaengedik, ezért hatalmas a flow, sok a munka, adminisztráció. A bennfekvések ideje minimális, legtöbbször úgy engedik haza a beteget, hogy aztán délután, vagy éjjel újra hozza a mentő... Minden nap más orvos vizitel, így nincs folytonosság, a betegkövetés terén ezt nagy mínusznak tartom.

Idős emberek ingyenes segítséget kapnak, kaphatnak, a kommunától (önkormányzat), ami kéthetenkénti 1 órás takarítást, vagy heti gyógyszerosztást, vagy fürdést, vagy bevásárlást, mosást, étel házhozszállítást, vagy egyéb ápolási feladatokat jelent. Van, akit naponta 1x, 2x, 3x, 5x látogatnak. Ez hatalmas plusz, és a jóléti társadalom egyik fontos ismertetője. Ez sem tökéletes, de van, és működik."

Az, hogy az aznap hazaküldött beteget gyakran órák múlva már mentő viszi vissza a kórházba, még itt sem hiszem, hogy nagyon előfordulna...Nem értem, ha az egészségügyben dolgozni jó fizetést és társadalmi megbecsülést is jelent, miért van ekkora emberhiány?

Az idős embereket nálunk a Családsegítő Szolgálat és az Otthon Segítünk Alapítvány látja el.

Másik, hogy sem én, sem a környezetemben senki nem nézett le még egy nővért sem. Az ellenkezőjére - bunkó, lekezelő hangnem idős beteggel, kismamával szemben - viszont már előfordult, nem egyszer.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 18:44:54

@Ennike: A nővérke itt, Magyarországon egyáltalán nem pejoratív, semmi rossz nincsen benne. Ahogy a szülészeti osztályon az anyukázást sem érezzük sértőnek. Sőt, én a nővérke megszólítást kifejezetten kedvesnek gondolom. Lehet, hogy már ez is változott, 2010-ben pld. nekem már nem azt mondták, hogy anyuka, hanem hogy anya, ami bizonyos mondatokban eléggé erőltetettnek hangzott. (Most a bölcsödében a gondozónők is 'anyáznak') Lehet, hogy a nővérke megszólítást is felváltotta már a nővér. De még egyszer, ez nem negatív. Lehet, hogy meg kellett volna kérdezned, hogy itt mi a szokás és nem felháborodni rajta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 18:49:24

@DieNanny: De gyakorlatot a bontogatásban a lejárt szavatosságú de egyébként bontatlan csomagokkal nem lehet szerezni?

Csak hogy a környezettudatosságot is gyakorolják közben :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 18:51:07

@blackhair-lady:
A másik opció az Dánia - Hollandia - Belgium - Luxembourg - Németország - Svájc - Lichtenstein - nyugat Ausztria - Németország lenne.
Persze, NY más típusú szórakozás, de ez sem lenne rossz, rászánnánk 2-3 hetet így körben, látnánk amit érdemes ezeken a helyenek.

mirx 2013.11.22. 18:54:25

@zöldeketbeszélek: Én az anyukázástól, a nővérkézéstől és a mamázástól is (idős emberek) sikítófrászt kapok. Szerintem ez nem kedves, hanem baromira bizalmaskodó, és főleg leginkább a másik semmibevétele: nem tudom/nem akarom megkérdezni, megjegyezni a nevét. Itt minálunk azt láttam a kórházban, hogy a svájci betegek sem mondanak sosem Herr Doktort, hanem szépen Doktor Schmidet. Nálam is elemi udvariasság, hogy megjegyezzük és használjuk a másik ember nevét, különösen szemtől szemben. Engem ne lurkózzon, anyukázzon, nénizzen senki, akinek az a hivatása, hogy emberekkel dolgozik. Ez ezzel jár. El lehet menni a gyárba dolgozni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 19:08:31

@mirx:
Gyárban dolgozom és használjuk egymás nevét... nem értem az összefüggést.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:11:01

@mirx: Ez, ha gyereked van, már ott elkezdődik, hogy szüléstől számítva védőnő sem a saját neveden tart számon, hanem te csak xy gyermek anyukája/anyja vagy.

Igen, tényleg jobb lenne, ha a megszólítás a kölcsönös tiszteleten alapulna. Nem is olyan régen olvastam egy illemtankönyvet, amely pont azt fejtegette, hogy a 2. vh előtt már beidegződött megszólításokat a szocializmus eltörölte, meghonosította az elvtárs/elvtársnő megszólítást, majd ezt a rendszerváltás is eltörölte de még nem sikerült olyat találni, amely kellőképpen tiszteletteljes de nem anakronisztikus vagy erőltetett.

Lehet, hogy én azért nem várom el, hogy a 30 másik anyuka vagy 50 másik beteg közül megjegyezze a gondozónő meg a nővér a nevemet, mert nekem legalább egy évembe kerülne ugyanez 15-20 emberrel. (Viszont latin és magyar növénynevek csak úgy ragadnak rám. Ki érti ezt?)

mirx 2013.11.22. 19:15:37

@Kövérmadár: Tudod, az olyan munkák, mikor szőrös fülessel a fejeden rakod a csirkeaprólékot az egyik szalagról a másikra. És nem kell senkihez szólnod egész nap. Nos, az ápoló, az óvónő, a tanár és az orvos nem ilyen hivatás. És nagyon jó lenne, ha otthon kimenne már az a divatból, hogy "anyukáznak" a bölcsődében, mert lusták megjegyezni 15 nevet.

mirx 2013.11.22. 19:16:40

@Kövérmadár: Tudod, az olyan munkák, mikor szőrös fülessel a fejeden rakod a csirkeaprólékot az egyik szalagról a másikra. És nem kell senkihez szólnod egész nap. Nos, az ápoló, az óvónő, a tanár és az orvos nem ilyen hivatás. És nagyon jó lenne, ha otthon kimenne már az a divatból, hogy "anyukáznak" a bölcsődében, mert lusták megjegyezni 15 nevet egy évre. Ha egy tinédzser meg tudja jegyezni a 40 osztálytársa mindkét nevét néhány hónap alatt, akkor azért nem kellhet ehhez akkora nagy erőfeszítés.

BTBTBT 2013.11.22. 19:18:34

@Ennike:
Mostanában csak ma volt alkalmam megdicsérni egy posztot - aztán toll a fülembe. :)

@zöldeketbeszélek:
Az "anyuka" meg "mama" nem lenne tiszteletteljes?
Számomra ez egy személytelen forma, ami akkor IS jól jöhet, ha kismillió beteg között nem jut eszébe a nővérnek (vagy nem tudja) a beteg neve.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:19:08

@Ennike: Mélyen elszomorító (és valahol dühítő), hogy ezen a kommentfolyamon már három olyan hozzászóló volt, aki ezt a nyomorult országot csupán ugródeszkának használja...és hány van még ilyen.
Úgy mondom ezt, hogy anyai ágon én is Erdélyből származom, és a nagyapám családjából kettő ittmaradt egy pedig 56-ban disszidált, de maradt volna, ha lehetett volna. Na.

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 19:19:33

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
"Vegyel angol autot, ott jobb kezre esik a valto! :D"

Angol autóban jobboldalt van a kormány, így jobb kéz felől az ajtó van, a váltó a másik oldalon = bal kézre esik.
:))))))

@Kövérmadár:
Unortodox fizika.
:))))))

@az igazi Trebitsch:
"Újra lesz méltóságos, nagyságos, kegyelmes, és tekintetes megszólítás."
Pontosítás: újra előírás (!!) lesz ezek használata, szabályozva, hogy mikor kinek mi dukál.
Merhogy hallottam én ezeket használni (nagyságos, tekintetes), méghozzá "úri" helyen, pár hónapja.... szóval megjelentek, használatba lettek véve......
Én meg nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek, amikor hallottam....

@Mirjam2:
"Nekem szemely szerint itt es most kellett megtudnom, ezekbol a kommentekbol, hogy vannak olyan magyar emberek akik nem hasznalnak nevelot a tulajdonnevek elott. Kisse ledobbentett a dolog, de mar helyrejottem. Ha en azt hallanam hogy nevelo nelkul hasznal tulajdonnevet valaki, persze megertenem, de nekem nagyon regiesnek, furcsanak hangzana. (Termeszetesen pesti vagyok.)"
A feleslegesen használt névelő mindig is felesleges volt, még ha sokaknak megszokott volt, és mint sok dologról, erről is azt gondolta a használója (=pestiek), hogy ez a helyes, a másként beszélők bugris vidékiek, helytelen beszéddel.
:)
Példa:
Délelőtt itt járt Pityu, hozott egy kiló almát.
Ugyanez pestiesen, névelővel tuningolva:
Délelőtt itt járt a Pityu, hozott egy kiló almát.
A pluszban (=feleslegesen) használt névelő nélkül is tudható, kicsoda is Pityu, aki meg nem ismeri, az a névelővel nyomatékosítva ("A" Pityu) sem fogja tudni.
Egyszerűen egy rossz szokás, ami elterjedt, hasonlóan a -suk, -sük-öléshez (kijelentő és feltételes mód helytelen használata: sok helyen igen elterjedt).

@mirx:
"emlékszem, már akkor azon gondolkodtam, hogy ezek sose hallottak a HATÁROZOTT NÉVELŐRŐL? :ddd "
Minden bizonnyal hallottak róla, sőt, használják is, de nem mindig és mindenütt, hanem a szükséges helyen és módon.
Tipikus példa arra, amikor a fővárosi úgy véli, hogy az általa ismert/használt változat/szokás a helyes, az attól eltérő helytelen.
:)

@bpetya75:
Nekem is így tanították. Bp.-en más volt ezek szerint a tananyag.... :))

@mirx:
"Ennek dacára szerintem az átlagember - főleg a pesti - igenis használ határozott névelőt a tulajdonnevek előtt (és már a nyolcvanas években is használt), de az ikes igéket rendhagyóan ragozza, azaz eszem, iszom, dolgozom. Az eszek-iszok-dolgozok számomra még mindig iskolázatlan benyomást kelt, bár a névelő nélküli tulajdonnevek nem; az csak inkább - mondtam Péternek - erdélyies, vidékies vagy régies hangulatú, abszolút nem pejoratív értelemben."

Az eszek-iszok használata nem iskolázatlanság, hanem mondanivaló kérdése. Az alanyi és a tárgyas ragozás helyes használata, a mondanivaló függvényében. Az iskolázatlannak hitt ember az, aki odafigyelt nyelvtanórán, és a hallottakat használja/hasznosítja beszéd közben, míg az őt iskolázatlannak tartó ember a saját (nyelvtanilag) helytelen beszédét tartja helyesnek és követendőnek.
Dolgozok pár órát, majd szünetet tartok.
Végigdolgozom a munkaidőmet, majd hazabiciklizek.

mirx 2013.11.22. 19:21:03

@zöldeketbeszélek: Én összesen kb 100-120 emberrel dolgozom együtt (változó, hogy kit milyen gyakran látok), és nekem is oltári nehezemre esik, de elsüllyednék, ha nem tudnám megszólítani őket.. hogy nézne már ki, hogy azt mondanám valamelyiknek, hogy igen, kedvesöööö... mérnök úr! :D
Amúgy ezzel a szocialista dologgal egyetértek, akkor nem volt szabad ugye uramozni. De basszus, már 25 éve volt, na.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:22:58

@macamuca: Nem azért, mert pesti vagyok, de érdekes, hogy a pestiek szemét-fülét nem bántják a tájszólások, csak a vidékiek szemét-fülét a pesti 'tájszólás'.

A névelő védelmében: azért kerül a két szó közé gyakran, mert a jó kiejtés eszerűen megkivánja. Ha két mássalhangzót kell gyorsan kimondani egymás után, de azok két külön szó szóvégi illetve szó eleji betűi, a nyelv úgymond megbicsaklik, a közé szúrt a lágyabbá teszi az átmenetet.

Ez nem egyedi, pld. az olasz nyelvben rengeteg ilyen van, ettől is dallamos nyelv.

mirx 2013.11.22. 19:24:04

@macamuca: Szerintem meg tipikus példa arra, hogy hogy gondolkodik egy tizenkétéves. Elteheted a véres kardot.

Én sosem mondom azt, hogy dolgozoK pár órát. Én mindig dolgozom pár órát. De te mondjad nyugodtan - felismerni a különbséget az iskolázatlan, illetve az akadémiai kiadványt vakon követő felhasználók között, ne aggódj. ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:24:28

@mirx: Ahogy mondani szoktam itt a blogon is, hogy még két generációnak kell kihalnia, hogy a kádárista beidegződések is kihaljanak. Minden téren.

A kedves mérnök úr sértő lenne? Szerintem sokkal sértőbb lenne, ha csak nyögnél, aztán inkább kikerülnéd valahogy a megszólítást.

mirx 2013.11.22. 19:25:09

@zöldeketbeszélek: Hagyjad, hát a helyesírási szabályzatban nem úgy van.

blackhairlady 2013.11.22. 19:25:59

@bpetya75: En ertem a helyzet szifilisztikajat es annak a pontencalis valtozasat.:)))

mirx 2013.11.22. 19:27:23

@zöldeketbeszélek: Egyértelmű lenne, hogy elfelejtettem a nevét...
Az ilyesmi nem kimondottan "sértő", legalábbis nem úgy, mintha lebugrisparasztoznám :D hanem inkább borzasztóan kínos és kellemetlen. És udvariatlan. És én akkor is udvariatlannak tartom, mikor az óvodában meg a kórházban csinálják.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:29:49

@mirx: Hát igen...
Sokan elfelejtik, hogy a nyelv élő, változó valami...

Pont erről jut eszembe. Az olasztanárnőm mesélte, hogy az irodalmi olaszt mindenki 6 éves korában, az iskolában kezdi el szisztematikusan tanulni (előtte az oviban, de ott még nincs tétje). Otthon mindenki a dialektust beszéli. Na most, a dialektusok rengeteg eszerűsítést tartalmaznak, mert az élő nyelv kigyomlálja a faramuci, nehézkes szerkezeteket. Az irodalmi nyelv viszont ezeket átmenti és úgy kell tanulniuk, mintha idegen nyelv lenne.

Ha belegondolunk, hogy a magyar nyelv micsoda változásokon ment már keresztül, csak az igeidők csökkenése terén...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:30:39

@mirx: Oké, ez a te szempontod. Látod, én nem elfelejteném a nevét, hanem meg sem tudnám jegyezni :))!

mirx 2013.11.22. 19:33:42

@zöldeketbeszélek:
Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc. yſa pur eſ chomuv uogmuc!

amúgy meg nyertél! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:35:59

@mirx: :)))) Ennyire nem akartam visszamenni, elállítottad az időgépet :))!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 19:39:20

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131122/2011-02-01_192936_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Jaaaah kérem így könnyű...
Néhány héttel a publikálás előtt idejössz, megpuhítod a kemény magot aztán kiteszel egy remek posztot és lubickolsz a sikerben.:))))))))))))
Nem akarok én is beállni a rajongók sorába elég ha egyetértek velük.
Egy dolgot emelnék csak ki aminek az észrevételére elég jó az antennám.
Te szereted a szakmádat és ez ami mindennél többet jelent. Szenvedünk itt néhányan ebben a "betegségben".
Soha ne gyógyuljunk ki belőle.
Hibát nem nagyon tudnék előcitálni a posztból.
Azt mondod drága ország. Több mint háromszor annyit keresel mint az albérleted.
A lányom aki a tehermentes kertes házamban lakik Magyarországon a fizetésének a felét fizeti csak a rezsire.
Én egy, a te lakásodnál kisebbért fizetek ezer fontot havonta és én ezt reálisnak tartom.
Remélem itt maradsz az oldalon és belépsz a törzskommentelők közé.
Gratulálok a poszthoz és mindenhez amit elértél.

mirx 2013.11.22. 19:42:18

Amúgy az eszek-iszok-dolgozok rajongói táborának ajánlanám

"A nyelvművelés ezzel kapcsolatos álláspontja az, hogy igényes, választékos megnyilatkozásokban törekedjünk az ikes igék helyes ragozására. A mai magyar nyelvben ugyanakkor sokszor nehéz eldönteni, hogy egy-egy szó állandó ikes ige (amelyet az ikes igéknek megfelelően kell ragozni) vagy ún. álikes. Az álikesek jellemzője ugyanis, hogy „kijelentő mód, jelen idejének egyes szám 3. személyében fölveszik az -ik ragot, más módban, időben, számban és személyben viszont általában nem: akadozik, bomlik, bújik, egerészik, gyűlik, hazudik, hullik, illik, megjelenik, múlik, telik, tűnik, válik, züllik stb.” (Zimányi Árpád: Nyelvhelyesség. EKF Líceum Kiadó, Eger, 2001, 68.). Épp ezért egy-egy alak helyességét sem lehet minden esetben egyértelműen megmondani.
A valódi ikes igék szabályosan kijelentő mód, jelen idő, egyes szám 1. személyben csak -m toldalékot kaphatnak. A kérdezett példák helyesen tehát: eszem, iszom, lakom."

Ennyicske. A nem tisztán ikes igékről lehet vitatkozni (válni), de erről nem érdemes.

BTBTBT 2013.11.22. 19:45:11

@zöldeketbeszélek:
Ja, bocs. Félrenéztem.
Szia!

Ennike (DK) 2013.11.22. 19:49:28

@Barátusz: koszonom, a vartnal, jobban esett a kommented, egyebkent nekem elejetol szimpatikus a blogos ened,
kicsit belefaradtam, ma a kommentelos napba, nagyon uj, ijeszto ez a vilag, de a facebooktol ki is akadtam, habar szamitottam ra,
nem leszek, nem is akarok hangado lenni, emberek miket magyaraznak bele, mennyi rothadt, bomlaszto dolgot tudnak kopkodni ......

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:53:57

@mirx: Érdemes ezen a blogon társadalmi életet élni, tudtam én :)!

2013.11.22. 19:55:58

@mirx: te mirx, ez az eszek-iszok legalabb annyira rosszul hangzik, mint az "ennyicske", amit irtal.

BTBTBT 2013.11.22. 19:57:24

@Ennike:
Húúú, ilyen rossz hírem lenne? :)
Nem mondod, hogy tartottál attól, hogy lesz miért nekimennem egy ilyen posztnak?
Én is köszi.
Mi az az elejétől? Csak mert nem vagyok még itt régóta, az őskommentelőkhöz képest.

Ez a blog kicsit relevánsabb - tehát normálisabb a témát tekintve -, mert a hozzászólók nagy többsége külföldön él, és nem úgy látják a dolgokat, mint néhány otthoni gyűlölködő.
Ettől függetlenül itt is akad, akit lekapnak a tíz körméről.

@zöldeketbeszélek:
Mán öste van, oszt fáradok. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 19:57:46

@Barátusz:
Az én bátyám és nővérem magázta Apánkat de én már nem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.22. 20:04:51

@mirx: én is. Nem vagyok az anyuksja idegen embereknek

2013.11.22. 20:04:59

@mirx: ugyehogy! :D En egy idoben nagyon ra voltam kattanva, imadom azt a feszult zenet is....

A poszthoz meg annyit, hogy jok a kepek, nem is tudtam, hogy Brassonak is vannak olyan Hollywoodos betui :D

Ennike (DK) 2013.11.22. 20:05:37

@diggerdriver: neked is koszonom a " puha" szavakat drigger:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 20:06:44

@Ennike: Ez is neked ment, csak még a kommentek végigolvasása előtt írtam:

zöldeketbeszélek 2013.11.22. 18:27:33

mirx 2013.11.22. 20:13:02

@charlieharper: Hát ez úgy van, hogy sokáig a zakadémia azt mondta, hogy márpedig az valódi ikes igéket (eszem, iszom, dolgozom) egyes szám első személyben muszáj -m raggal mondani.

Aztán a sok fáintos gúnyás, suvickos cipős professzor úr és professzorasszony felkerekett székesfővárosi kastélyából, és tettek egy nagy utazást emerre-amarra, vidékre. Eztán látták, hallották, hogy a fél ország bizony, hogy eszek-et meg iszok-ot mond. Le is ültek nagy disputára, és kisütötték, hogy hát ha a fél ország így mondja, akkor ez biza nem lehet helytelen.

Így esett, hogy megfogták a kis szabályzatukat, és beleírták, hogy ez tulajdonképpen nem helytelen, de nem választékos.
Majd amikor nemsokára még több macamuca megtámadta őket ezért a kijelentésért, beleírták, hogy egyáltalán nem helytelen, sőt.

Azóta Nádasdy úr és különféle egyéb nyelvésztudósok mindenféle mismásoló és ködösítő cikket jelentetnek meg a témában. Most úgy vagyunk vele, mint az okos lány, hogy van is szabályunk, meg nincs is*. Igazából álláspontok vannak, ami jó, mert akkor lehet vitatkozni.

*Na jó, ez nem igaz. Mert a szabály az, hogy mindkettő helyes. Ennek dacára még igen sokan vagyunk, akinek a fülét SÉRCSE az eszek iszok dolgozok. Főleg nekünk undorító sznob pestieknek, meg akik sokat jártunk iskolába régen, és mindenben eszem-iszom-dolgozom volt írva, amit csak olvastunk.
(Lehet, hogy ezen a helyen például el lehetne kezdeni kommunistázni, de már így is mennyit gépeltem.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 20:16:15

@Ennike: "de mindig kiborulok, ha azt hallom, hogy Peti megy A óvodába, meg A Pista azt mondta... Bár ez lett volna a legkevesebb bajom."

Szinte az egész eddigi életemet Budapesten éltem le, de soha, senkitől - pesti embertől - nem hallottam hogy Peti megy A óvodába. Megy az óvodába. Kimondhatatlan az első verzió, miért kínoznánk a nyelvünket ilyesmivel?

Meg aztán mit kell azon kiborulni, hogy itt így beszélnek, Somogyban, Nógrádban, a Jászságban meg úgy? Basszus, ez is csak egy tájszólás...a Pesti síkság tájszólása...
Érdekes, bárhol jártam az országban, sehol sem zavart a tájszólás, ha valamit nem értettem, megkérdeztem. És ennyi.

2013.11.22. 20:17:06

@mirx: es mi van velunk, sznob budaiakkal? Az en fulemet is serti

bpetya75 2013.11.22. 20:17:19

@mirx:

Megsimogathatod a buksi (és erősen kopaszodó) fejemet, amiért vagy úgy 20 év távlatából emlékszem ilyen elméncségekre ;-)

@blackhair-lady:

Örülök neki :-D

mirx 2013.11.22. 20:17:32

@Babette_: :D :D Hát de nem? :)

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 20:21:17

@mirx:
Szó nincs véres kardról (részemről), és 12 is bőven elmúltam. Gondolkodásilag is.
Hogy te használod-e, vagy sem a dolgozok szót (példaként említve), egyáltalán nem mérvadó. Az sem, hogy a környezetedben élők használják-e, vagy sem. Nem erről szól a beszélgetés, hanem arról, hogy helyes-e, nyelvtanilag. Mert a közbeszédben, főleg a fővárosban, erősen jelen van, elterjedt, de ettől még nem lesz nyelvtanilag helyes.
Az meg külön megmosolyogtató, amikor egy nyelvtanilag helytelen formulát próbálsz nyelvtani érvekkel helyesnek beállítani. Az igék alanyi és tárgyas ragozása miatt létezik az -m és a -k végződés, utóbbi viszont nem az -ik toldalék fele...
Eszek valamit, mert éhes vagyok. : jövő idő, alanyi ragozás.
Megeszem a szendvicsemet, mert éhes vagyok. : jelen idő, tárgyas ragozás, határozott névelővel használva.

Nem kekeckedni akarok, de az azért mókás, hogy helyes szóhasználatot egyrészt helytelennek nevezel (és meg is próbálod magyarázni, hogy miért az, ráadásul oda nem tartozó szabályt felemlegetve), másrészt az azt használókat iskolázatlannak tartod/nevezed (ezt mifelénk lenézésként emlegetik...).
Az igék különböző toldalékolása általános iskolai tananyag. Hogy aztán később ki hogyan használja (helyesen vagy sem), az más kérdés. De hogy az nyilatkozzon lenézően, aki saját szóhasználatát tartja kiindulópontnak: nos, ez sokat elárul arról, aki ekként vélekedik.
Peace, nix kard.
:)

mirx 2013.11.22. 20:22:06

@charlieharper: A budaiak kizárt, hogy efféle alantas vitába bonyolódjanak. Ők amúgyis ab ovo mindent jól csinálnak.

mirx 2013.11.22. 20:23:45

@macamuca: Szerintem az a megmosolyogtató, ahogy elegánsan kivágtad a kommentemből a "mi pestiek" részt, hogy az alatta levő rész másolva már megfelelő indokot szolgáltasson arra, hogy beszólhass.

mirx 2013.11.22. 20:25:11

@macamuca: Teneked tényleg szövegértési gondjaid vannak? Tényleg nem világos, hogy mire értettem a 12 évest? Segítek: nem rád.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 20:25:17

@mirx:
Ez így van, nyugodtan megtehetik.
Nem kötekedésből, de a CNC gép mellett sem beszélget sokat az ember, mégis tudjuk mindenki nevét :) Még a fülhallgató is stimmel, bár nem szőrös :)

@Ennike:
Mondtuk már, hogy oda se az FB bagázsnak, azok egy része komplett idióta :)

@Barátusz:
Na jó, de kaptunk már utálatos posztokat, nem?
A mai inkább a posztok "felső tízezer"-jét gazdagítja...

Ennike (DK) 2013.11.22. 20:27:22

@zöldeketbeszélek: azert van emberhiany, mert ez egy nehez szakma: valtott muszakok, folyamatos munka, nincs unnep, karacsony, husvet, csaladi barmi, mert dolgozni kell, betegeket ellatni, baleset, szivinfarktus, agyverzes, barmikor barkit elerhet, es ott kell lenni, helytallni, ez nem egy 8-16 , ill 9-17 oraig tarto muszak, sem orvosnak sem novernek. Emberekkel dolgozni, szuksegleteik segiteseben..., nem akarki tudja csinalni, szepen alazatosan
sehol sincs jol fizetve, mert " nem termel penzt" csak elvesz a kozos kasszabol, az allam joindulatatol fugg, mennyit hajlando invesztalni, az egeszsegugybe es a szocialis szferaba.
Mivel nem fizet jol, nincs tarsadalmi elismertsege, a rangletra legaljan all Magyarorszagon, Daniaban, jol fizet, eros a szakszervezet, harcol a jogokert fizetesert, most mar itt is bokszkesztyuvel...

Ami engem illet, ha bemegyek dolgzni delutan, 8 orat, nem biztos, hogy haza is jovok 8 ora utan, mert ha valtasos kollega beteget jelent, es en vagyok a muszakvezeto, es nem talalok embert aki elvallalja, akkor nekem kell bennt maradni dupla muszakban... TE dolgoznal ilyen feltetelekkel? mert ez is egy eltforma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 20:31:00

@Kövérmadár:
Ja. Ezzel ástam ki ma 200köbmétert:))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 20:32:23

@charlieharper:
Na jó, de te vagy itt az egyik legtanulatlanabb... az a keveset is valami noname helyen szerezted ;)

@mirx:
Én sem használom... szerintem is szebb az eszem, iszom, stb. Dehát ha valaki másként szokta meg, mert a környezetében ez így működött, akkor ez lehetne egy kis tájszólás is vagy nyelvjárás.
Pl. egyik kollégám mesélte, hogy nagyon vicces az egyik nyelvjárás, mert csak (ha jól emlékszem) -ar-os igeragozást használ. Namost pl. a skriva ige eredetileg (-er)-es lenne: skriver. Mégis, az adott területen skrivar lesz belőle. Képzelheted hogy bántja ez egy stockholmi fülét, mintha az invandrare nem tanulta volna meg ezt az (egyébként nem is kis) ragozási csoportot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 20:35:35

@Ennike: Nem én. Eleve nem szeretem annyira az embereket és nincs türelmem a nyavalygáshoz. Nem a dupla meg váltott műszak riasztana el, hanem az emberek. Na jó, most hogy már gyerek is van, persze a munkarend is elég gázosan jönne így ki.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 20:38:26

@Ennike: Na de ugye a kommentemben azt kérdeztem, hogy mindazon jóságok mellett - jó pénz, társadalmi megbecsülés, tisztelet Dániában - hogyhogy ilyen emberhiány van. Mert a posztodban a munkád árnyoldalait nem részletezted.

Most már igen, leírtad ezt is, örülök, hogy te vállalod (vagy TE vállalod...).

33621 2013.11.22. 20:39:09

@Babette_: De a kialakításánál fogva befér a sarokba és azért az a neve.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 20:40:21

@diggerdriver:
Na de milyen ötletes a srác, néhány cső és talán 8 db fecskendő... a ti gépeitek is hasonló módon működnek, nem? Csak azok (gondolom) hidraulikusak, ez meg pneumatikus. Bár egy kiadós bableves után akár... ;)

@Ennike:
Nem termel? Számszerűen nem, de ha érti az "egészségügy" a dolgát és a jolfizetettsége okán még lelkes is, akkor az több egészséges embert jelent (szerintem). Az pedig kevesebb kiadást, több adóbevételt.
Hol "termel" többet az egészségügy? Magyarországon, ahol az 50-es korosztály már erősen lepusztult vagy Skandináviában, ahol a 80-as sem számít igazán annak?
Ha csak annyi, hogy nem kell elmenniük az embereknek orvoshoz már spórolás, amit oda lehet adni nektek.
Szerintem.

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 20:42:16

@mirx:
"A nyelvművelés ezzel kapcsolatos álláspontja az, hogy igényes, választékos megnyilatkozásokban törekedjünk az ikes igék helyes ragozására."

Az -ikes igék az igék részcsoportja, helyes ragozásuk szabályai nem azonosak az összes igére vonatkozó szabályokkal.
Felfutok a dombra.
Lefutom a maratonit.
-ikes toldalékkal nem ismerem a "fut" igét.
Persze, lehet, hogy az -ikes igék helyes ragozására vonatkozó szabályok miatt te azt mondod, hogy "Felfutom a dombra", mivel a "felfutok" alak használata iskolázatlan egyének szokása, és nem akarsz annak tűnni.
Olvasok egy könyvet.
Olvasom a(z) című könyvet.
Főzök ebédre valamit.
Megfőzöm a kedvenc ételedet ebédre.

És még hosszan lehetne sorolni a példákat, hogy mikor melyik (alanyi vagy tárgyas) ragozás használata a helyes, függetlenül attól, hogy hol hogyan szokás (!) használni.
Itt nálunk a határ mindkét oldalán elterjedt a "mit én tudjam?" kifejezés használata. Nyelvtanilag helytelen, engem nagyon zavar, de ettől még használják rengetegen (köztük sok diplomás is).

@charlieharper:
Gondolom, te is iskolázatlan vagy, nem ismered az -ikes igék helyes ragozását, és nem fogadod el alapvetésként mirx saját szóhasználati szokásait.
:))

mirx 2013.11.22. 20:42:35

@Kövérmadár: Szerintem az nem mindegy, hogy olyan hivatásod van, amelyben kellemesen elkvaterkázol a kollegáiddal, vagy olyan, ahol a hivatásod *tárgya* az ember.... (óvonő, orvos, tanár)
értem? :)

mirx 2013.11.22. 20:43:30

@macamuca: Sajnálom, de te meg összekevered a tárgyas ragozást az ikes igék ragozásával.

blackhairlady 2013.11.22. 20:45:19

@Kövérmadár: Persze, jol hangzik a masik is, csak tudom, hogy mennyire szereted az USA-t:)
Mi a ferjemmel kb. 5 eve csinaltunk egy Alpok motoros turat. Egy het alatt megneztuk az Alpokot minden oldalarol. Semmi szalloda foglalas, amikor rank esteledett a legkozelebbi hotleben megszalltunk. Ausztriaban egy hostelben sikerult, kozos furdo a folyoson, Genfben meg egy otcsillagosban a Genfi to partjan, mert mar a tokunk is ki volt a forgalomban araszolastol, es az volt a legkozeleb. A legszebb az Alpok szerintem Ausztriaban, a legfelelmetesebb pedig Svajcban. Amikor mar a mammut fenyok is fogpiszkalonak latszodtak, na az mar sokkolt engem is.:))

mirx 2013.11.22. 20:46:08

@macamuca: Charlie azt írta, hogy az ő fülét IS sérti. (gy.k.: az ESZEK)
Te komolyan nem tudom, mit olvasol, de hogy nem azt, amit mások írni akarnak, az ziher...

Ennike (DK) 2013.11.22. 20:46:51

@zöldeketbeszélek: te egy ilyen kakon csomot talalni tipus vagy, vagy halalosan precizul ertelmezo, es korrekt, nem tudom, de nem a tajszolas zavar, azt nagyon szeretem, hanem az utca embere mondja, es hallottam szamtalanszor, hogy nem hasznalnak" az" nevelot egy maganhagzoval kezdodo fonev elott, konkretan a ovoda" nagyon nagyon sokszor hallottam, a pilisi falvakban igy beszelni, legyen az Borosjeno, vagy Szentivan. De mindegy is, amikor a posztot irtam, zsigerbol irtam,ami jott, nem keszultem, nem olvastam, csak leirtam egy napsuteses delelott ,azt,ami akkor belolem kikivankozott. Nem vagyok irodalmar, sem semmilyen szakerto, egy atlag ember vagyok semmi tobb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 20:49:13

@mirx:
Persze, így már rendben van :)
Csak első nekifutásra nem ez jött le, hanem az, hogy van az "elit", meg a redneck melós. És utóbbiak nem nevezik nevén az embereket. ;)

Te mirx... nem azért, de délután Barátusszal üzekedtetek, most macamuca-val kell? :)

BTBTBT 2013.11.22. 20:52:01

@diggerdriver:
A - nálad idősebb - szüleim nem magázták a nagyszüleimet.

@mirx:
Lehet engem nem kedvelni azért, mert kritikus vagyok, de akkor nemcsak nekem tűnt fel ez a te lesajnálós stílusod? :)

@Kövérmadár:
Persze, de azokat azért szedték szét a HÁ-kommentelők, mert több tapasztalatuk volt az adott dolgokban (pölö: nem 6 hónap után sajnáljuk le az új helyet és lakóit, hanem több tapasztalatot szerzünk), a FB-n meg mindenki - jócskán az otthon rekedtek/lustulók - beleugat.

mirx 2013.11.22. 20:53:03

@Kövérmadár: Egyszerűen nem bírom ezt, mikor leírom, hogy mi pestiek így beszélünk, nekem bántja a fülem és iskolázatlannak HAT számomra a suksükölés meg az eszekizsokozás... és erre jön valami Guttenberg kivont szablyával, hogy natirohadéksznobpestiek, hogy dögölnétekmegmind, igenisúgykellmondanihogydolgozok. (Érted, mert ő úgy mondja.)

Ez kicsit olyan, mint amikor teljesen ártalmatlanul megállapítod, hogy te egy harmincas fehér ember vagy, és erre betámadnak, hogy te rohadt rasszista, te utolsó bunkó szemétláda, és különben is hol a sapkád :D

mirx 2013.11.22. 20:54:21

@Barátusz: Szerintem az érzi lesajnálósnak, akinek kisebbségi komplexusa van. :)
De örömmel látom, hogy szeretsz csoportosulni :)

mirx 2013.11.22. 20:56:42

@blackhair-lady: Azért szerintem azok az ötcsillagos szállodák a genfi tó partján nem utolsók... Jó, kicsit karcos áraik vannak, de némelyik étterme például igencsak megéri a kétfillért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 20:58:05

@Kövérmadár:
A srác egyszerűen lemásolt egy LEGO-t.
Az eredetije itt van előttem az asztalon.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 20:58:13

@nyuszigonosz: "Fajmagyar - az meg mi?"

Nem tudom. En nem mertem megkerdezni. Tulsagosan feltem tole hogy a Mein Kampf-bol fogok hozza definiciot kapni...

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: "Tlaltam ma egy uj magyar mosogato lanyt az egyik projektunk kapcsan egy masik "etteremben". Bar azt irta oda, hogy civil engineer, de BIZTOS csak az szeretne lenni... :D"

Egy szavat se hidd el! Teljesen evidens hogy hazudik, mint a vizfolyas.

@Herr Géza: "Bocs, lusta voltam "visszalapozni". Abszolút egy húron pendülünk. Nekem a C6 már egy kicsit "too much", föleg a külseje miatt. Rém ronda, és én is annak vagyok a híve, hogy leszarom hogy látják mások az autómat kívülröl, nekem a belseje a lényeg. Néha viszont meg is kell közelíteni azt az autót, és akkor azért van egy határ. Na ennek a mezsgyéjén mozog a C6."

Soha nem mondanam ra azt hogy szep auto mert nem az. Viszont annyira egyedien pokhendi, utanozhatatlanul kulonleges stilusa van hogy nekem mar igazabol tetszik. :) Nem tudnam megmondani hogy mit szeretek benne, de nagyon bejon! :)

@Kövérmadár: "Kobiiiii??? Ezt most meg sem hallottam :)"

Kombi parti vagyok, most mit csinaljak? :) Megsem hazudtolhatom meg magam Madarsson keresere. :)

@mirx: "Sztm ezek olyanok, mint akik a leghangosabban b*ziznak. Suttyomban rohadtul kíváncsiak az ádörszájdra + baromira elégedetlenek magukkal meg az életükkel."

Valoszinuleg ez is benne van. :)

@az igazi Trebitsch: "Ez az önkielégítés egy formája."

Nem gondoltam meg igy ra, de lehet igazad lesz. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:02:17

@Kövérmadár:
Te Madár mit írtál feljebb?
Hogy a dizelnek drága vezérléscsere?
Miért lenne drága?

BTBTBT 2013.11.22. 21:05:10

@mirx:
Szabad a pálya. Az fejti ki a nemtetszését, aki csak akarja.
Te ennél a komplexusos vagdalkozásnál sokkal jobb érveket szoktál felsorakoztatni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 21:06:12

@blackhair-lady:
:)
Meglátjuk. Pár hónap és kiderül, hogy melyikre lesz keret.
Az már szinte biztos, hogy minden télen hajózunk egyet, mert az nagyon megtetszett nekünk. Nyáron pedig valami, akármi (ott is van még egy USA keleti és nyugati part körút). És még hjajj, mennyi minden más is... remélem elég hosszú lesz az életünk mindent megnézni, amit szeretnénk :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 21:06:12

@MágnásMiska: "Összehasonlításul pedig.... Ezek a liberális társadalmak a világban kölcsönein élnek egy időzített bombán, ami egyszer robbanni fog valamilyen formában.
Szóval könnyű úgy jólétet biztosítani, hogy maaaajd az unokáink valahogy vértizzadva visszafizetik!

Itt van az egy főre eső államadóság országlista, hogy érthető legyen. A "Per capita" rész érdekes igazán, mert az mutatja, hogy a csecsemőtől a haldokló aggastyánig mennyi adósság van egy lakoson.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

20. Denmark 626,900,000,000 USD Egy lakosra értve: 101,084 USD

31. Hungary 202,000,000,000 USD Egy lakosra értve 14,821 USD"

Es ha mar vetted a faradsagot hogy utananezz az adatoknak, akkor miert nem vetted a faradsagot hogy vegig is gondold?

Nem gondolod hogy a danoknal talan azert van egy fore vetitve 8X akkor adossag mert talan 8X annyit keresnek es nyilvan lakas, haz, szolgaltatas a sokszorosaba kerul mint itthon?

Vagy te ugy gondoltad hogy a Koppenhagai teljesen sztenderd 100 millios hazra ott is 3 milla szocpolt vesznek fel, mint nalunk?

Arrol nem beszelve hogy a 8 akkora fizetesukbol aranyosan pont ugyanakkor nehezseg visszafizetni az adossagot, mint nekunk. Kapizsgalod mar?

Ergo, a te elmeleted alapjan Mo. ugyanakkora idozitett bomban ul mint a rothado kapitalista nyugat... bar ha megkerdezed a devizahitelben uszo szomszedot, lehet o meg talan azt is meri allitani hogy neki szarabb...

nyuszigonosz 2013.11.22. 21:07:25

@Don Kartasch: Köszönöm a választ. Meg fentebb a kékhajú nick-es Wahve elég jó definíciót írt már rá. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:08:44

Ma megint elértem életem egyik meghatározó állomásához.
Kipostázták a blue CPCS kártyámat.
49 évesen harminc év gyakorlattal a hátam mögött papírom van róla hogy "competent" gépkezelő vagyok. Merthogy idáig csak "trained" voltam.
Ez a kártya a szakma teteje.

mirx 2013.11.22. 21:10:41

@Kövérmadár: Semmi ilyet nem mondtam. Azt mondtam, hogy utálom, amikor olyan emberek, akiknek az emberekkel való foglalkozás a hivatásuk, képtelen az embereket a nevükön, udvariasan, és ahogy a munka megkövetelné, szólítani. Aztán gyorsan gondoltam egy olyan munkára ellepontként, ahol nem kell emberekkel foglalkozni, a szalag volt az első, ami eszembe jutott. De írhattam volna markolóst is, akkor persze digger sértődött volna jól meg, nem tudom, milyen foglalkozást kellett volna gyorsan írni, ami semelyik kommentelőnek nincs itt, hogy NEHOGY VÉLETLENÜL úgy értse, hogy.. jézusanyám. Frankón szerintem nem normális, hogy nem lehet egy ártalmatlan mondatot anélkül leírni, hogy a melós meg a vidéki ne kezdené el ezt a sznob pesti ezt most biztos úgy értette, hogy le akar engem nézni, érzem! cuccot. Kicsit már ki van a tököm ezzel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 21:12:05

@diggerdriver:
Amikor a Mondeomban cseréltettem vezérlést, akkor ott a szíj sokkal drágább volt, mint a benzinesbe.
De a diesel így sem, úgy sem opció itt, ahol -40 fok is lehet. Biztosan csak nekem volt rossz élményem, amikor már fel akartam gyújtani a Mondeot, mert nem indult el télen. Nekem ez nem kell, nem érdekel, hogy mennyit fogyaszt, beülök, pöccröff, aztán megyek. Utána odaérek, kulcs ki és távozom az autóból. Nem szeretem a dieselt.

Egy kolléga 4500 koronát fizet évente adót az A4-esére. Nekem picit nagyobb motorral ez 2000 korona. Persze, ennél többet spórolok az üzemanyagon (ami egyébként drágább - mármint a diesel) és nem járok annyit egy évben, hogy megéjre a sok (lehetséges) macera vele. Évi max. 20e km, de szerintem annyi sem... ahhoz nem kell diesel.

mirx 2013.11.22. 21:13:11

@Barátusz: Kicsit elfáradtam már bele, hogy barátusz ül, és minden alkalmat megragad, hogy valami lealacsonyítót írhasson gyorsan.
"komplexusos", hát ez nagyon kellett, most jól megmondtad...

Igazából az a helyzet, hogy: :yawn: ...

mirx 2013.11.22. 21:15:09

@diggerdriver: ahelyett, hogy a memóriakártyádat postáznák ki :))

mirx 2013.11.22. 21:15:38

@diggerdriver: de persze azért gratulálok. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 21:17:02

@Ennike: Nem tudom, Ennike. Én úgy gondolom, inkább a második, de lehet, mások azt mondanák, az első...

Én sem vagyok sem nyelvész, sem irodalmár, csak szeretem az anyanyelvemet és elfogadom, sőt szeretem a változatosságát.

(Lehet, hogy azért ugrok a témára, mert hallottam már erdélyi rokonaimtól, hogy az az igazi magyar nyelv, amit ők beszélnek. Na ne már. Az az egyik csak.)

Én is szoktam posztot írni, ha ritkán is. De ha lehet, nem zsigerből, vagy ha úgy, akkor háromszor is átgondolom utána, mert nem szeretem a félreértéseket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:18:40

@Don Kartasch:
Nem vagyok közgazdász de talán a gazdaság teljesítőképességét is figyelembe kéne venni.
Tegyük fel hogy minimálbéres képzetlen munkaerő vagyok Magyarországon havi 80ezer forint fizetéssel. Ebből a svájcifrankos hitelem törlesztésére fordítok 40ezer forintot havonta.
Aztán kitanulom a digger szakmát és komegyek Londonba havi 2ezer fontért.
Veszek valamit amire törlesztek havi 500fontot.
Ugye a Magyar fizetésem fele volt a hitel bár csak 40ezerforint.
Itt a fizetésem negyede de az mégis többszöröse a magyar hitelemnek vagyis havi 170ezer.
Ha csak az adósságot nézem többszörösen el vagyok adósodva Londonban mint Magyarországon.
Tényleg?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 21:19:13

@zöldeketbeszélek: Egyébként sajnos mennem kell...jó éjszakát, további jó kommentezést!

BTBTBT 2013.11.22. 21:19:36

Én jobbra el... Mindenkinek jó hétvégét!

@mirx:
Jó kifogás sose rossz. :)

mirx 2013.11.22. 21:21:13

@diggerdriver: angliában adnak úgy hitelt, hogy a fizetésed negyede a törlesztőrészlet?
én itt olyat a büdös életben nem kapnék... eleve a lakbér a fizunak majdnem a harmada. (szerencsés esetben)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:22:07

@mirx:
Sosem tagadnám le hogy melós vagyok meg azt sem hogy proli.
Ilyennel nehéz megsérteni:)))))))))))
Legközelebb mondjál nyugodtan diggert.
Felhatalmazlak rá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:24:12

@mirx:
Csak példabeszéd volt minden valós háttér nélkül.

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 21:24:34

@Ennike:
Kedvenceim közé tartoznak, ajánlom őket is:

www.youtube.com/watch?v=qGBiMCaH478
(Milyenek a székelyek)

www.youtube.com/watch?v=ZoY0DrqoaJA
(Team building tanyán)

@diggerdriver:
Gratula :)
A kártya megléte, illetve a status-váltás mivel jár a gyakorlatban/mindennapokban? Van olyan munka, amit csak ezzel vállalhatsz/végezhetsz el? Magasabb lesz a díjazásod? Végezhetsz oktatást is, netán foglalkoztatóként is felléphetsz?
(nem kekeckedésből kérdem, nehogy má' te is félreértsd :) )

2013.11.22. 21:28:46

@mirx: a mortgage UK es Eszak-Amerikaban termeszetesen a credit score-on kivul az eves fizetes a meghatarozo jellemzoen. Credit crunch elott siman lehetett az eves fizetesed 4 vagy akar 5*-ig felvenni hitelt es akar 100% LVT-re (loan to value)-ra is.

Ennike (DK) 2013.11.22. 21:29:11

@zöldeketbeszélek: koszonom, a valaszod, en magamon is szoktam csodalkozni, hogy ritkan szoktam kritizalni, a valasz ehhez tul hosszu es bonyolult, maradjunk annyiban az atlagnal nagyobb az empatias keszsegem, es nem szoktam mindent elore pontosan megtervezni, vannak ad hoc donteseim, osztonbol, nem egy ereny, de ez van.

mirx 2013.11.22. 21:30:35

@diggerdriver: Köszönöm, köszönöm! Ezentúl kizárólag diggerekkel és markolókkal fogok példálózni! :o)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 21:35:25

@Barátusz:
Ez így pontos, igen.

@diggerdriver:
Ránézésre a srác még életében nem látott lego-t ;)

@Don Kartasch:
Semmi esetre se tégy ilyet :)
Te szereted a kombit, én nekem meg nem tetszenek. Praktikusak, ez igaz, de nekem olyan "családos" jellege van. Arra a címre pedig nem vágyom :)
Ha már "puttonyos" autó, akkor a Volvo XC70-es még elmegy, de az is inkább crosscounrty, mint sima kombi.

@mirx:
Persze, értelek én. A suk, sük már nekem is erősen birizgálja a csőrömet :)
A másik, ami igazán minden tirpákságok csúcsa, amikor rosszul használnak szavakat, idegen eredetű szavakat.
Pl. van egy kifejezetten "jó képességű" ismerős, aki előadta, hogy "...és majd viszed a kis miteszeredet...". Nézük rá bután, hogy mi van? Erre lobálja a kezét is, tudod, a miteszer... a kis táska. Egyszerre törtünk ki többiek röhögésben... ugye, mert az neszeszer...

Ne hisztizz már, nem néz le senki, mert pesti vagy, én is az vagyok :D És nem sértődött meg senki :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:36:45

@diggerdriver:
Köszi.
Igen, többet adnak ha kék kártyám van de a lényeg hogy a munkaajánlatok kb negyede csak kék kártyával rendelkezőknek szólt.
Most már minden munkát elvállalhatok.
Még egy PTS kártyát kéne beszereznem és teljes lenne a paletta.
A PTS kártya feljogosít arra hogy vasúti vágányok közelében is munkát végezhessek. Ritkán de ilyen ajánlatom is volt már.

mirx 2013.11.22. 21:39:10

@diggerdriver: Értem, értem, csak meglepett. Jó nagy összegű hitelnek kell lenni, ha havi 500 fontot törlesztesz, nem? Azt már ilyen autó/lakás/futballpálya/aranykorona kategóriának gondolnám.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 21:39:59

@diggerdriver: Ezt mondom en is. Nem lehet a hiteleket igy egymas melle tenni, mert talan Daniaban 10X annyit keresnek meg mondjuk ezzel aranyosan a szolgaltatas is kerul majdnem 10X annyiba (valamibol ki kell termelni a magas fizeteseket).

Vagy MagnasMiska kollega ugy gondolta hogy a hidegburkolo haver majd Koppenhagaban is kicsempezi a furdot 50 000 Ft + 1 talca sorert? Valoszinu... :D

Evidens hogy sokkal tobb hitelt vesznek fel mert sokkal nagyobb osszegek mennek at a kezuk alatt havi szinten.

De amugy Dania az egyik mintapeldaja a fenntarthato fejlodesnek. Kerekparos kozlekedes, kornyezetvedelem, szelfarmok, free range foodok, stb... ha Mo. csak negyedennyire figyelnenek az utanunk kovetkezo generaciokra (mert MagnasMiska ugye ezt nehezmenyezte, hogy nem gondolnak a jovore), akkor a jelenlegi magyarorszagi intezkedesek felet sem hagytak volna jova...

A mindenkori magyar kormany jellemzoen a sajat 4 eves mandatumanal nem tud elobbre gondolkodni... nem hogy tobb generaciora elore...

Elkepeszto hogy ennyi evtizeddel Rakosi elvtars beszedei utan emberek meg mindig megeszik ezt a "rothado kapitalista Nyugat, ami par even belul magaba omlik" dumat...

nyuszigonosz 2013.11.22. 21:42:52

@Kövérmadár: Nem kell törödni a "családos" jelleggel.
Valamikor nekem sose kellett volna kombi, eleve nemszépnek láttam öket.
Aztán van az, hogy van az embernek egy nagy kutyusa, meg vesz párszor egy-egy nagy csomagolósú akármit és a csillagos orrú kocsiba meg nem fér bele! Mert nem kombi....

Na ezért kombi, söt egyterü a mostani. Meg tetszik is meg kényelmes meg a fél világ belefér....
És nem törödök azzal, hogy másoknak ez "családi" autó. Nekem az enyém, és kész. :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:43:29

@Kövérmadár:
Igen, volt rossz tapasztalatod dízellel ezért elutasítod.
Ez teljesen rendben van.
Én a kétütemű motorokkal vagyok úgy hogy bottal se piszkálnám meg őket.
Benzines négyütemü sem kellene mert nekem viszont a dízellel csak jó tapasztalatom van.Még mindig nem nyitottam fel a motorháztetőt:))))))))))))

mirx 2013.11.22. 21:45:41

@Kövérmadár: én németül vagyok képes ilyenekre, és mindig kiröhögnek

pl tartottam valami prezentációt valami szoftverről egy tényleg elég nagy szobányi embernek, és közöltem, hogy Vorteile und Hinterteile (nachteile helyett), és nem értettem, hogy mit nyerítenek
és persze azt jelenti, hogy előnyök és hátsók...

Meg eszembe jutott Gerald Durell nővére, Margo, aki a Durrell-regényekben nem tudta rendesen a szólásokat és az idiómákat használni. És amúgy tényleg vannak ilyen emberek. Az egyik barátnőm tényleg mindig olyanokat mond, hogy öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba, meg ilyenek. Mondjuk engem szórakoztat. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 21:45:54

@Kövérmadár: Nekem sokszor egyszeruen jobban tetszik a kombi formaja, mint a szedan. Persze, a coupe mindig szebb mindkettonel, de az nem mindig opcio. :)

Amugy ha mar autonal es uzenetnel tartunk, akkor Karotta fogalmazta ezt meg nagyon jol. Sok ember azt hiszi hogy a kombi az egy unalmas csaladapat takar, pedig ha belegondolsz, nem feltetlenul. Sot! A kombi szerintem pont azt jelenti hogy az illeto izgalmas figura. Vannak hobbijai es erdeklodesi korei amik nagy teret igenyelnek. Lehet sufnit epit a kertben, vagy esetleg amerikai focizik es nem fer el a felszerelese mashogy, vagy gyufavarakat epit, hatalmas kepeket fest, tokomtuggyamit. Tetszik a kombi mert az a hatalmas puttony barmit takarhat. Az is lehet hogy feldarabolt hullak vannak benne...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:46:19

@mirx:
Csak példa volt.
Gondolj bele hogy hasonló elven összeállítunk egy listát az eladósodottságról.
Azonnal látszik hogy dehát a magyar alig van eladósodva mert csak 40ezer forint a havi törlesztője bezzeg az angol az húha...
Ennyit a statisztikákról.

blackhairlady 2013.11.22. 21:48:20

@Kövérmadár: Ha az USA-ban jarsz hivjal fel:)
Amugy a hajozast en is szeretem, nem igaz, hogy csak gazdag nyugdijasok idotoltese.

nyuszigonosz 2013.11.22. 21:48:24

@Don Kartasch: Söt pont tegnap láttam a tv-ben, hogy Dániában van a világon, de legalábbis Európában az elsö bicikli-Autobahn, ( mint itt mondták) szóval nem csak bicikliknek kijelölt út, mint itt sok, hanem olyan, hogy ténylegesen elsöbbséget élveznek a biciklin járó népek: mert a bicikli-pálya vagy alul-felüljárókon megy tovább, vagypedig eleve zöldet kap, ha autóutakat szel át. Koppenhágában van. Ennike lehethogy azon közlekedik.
Meg te már voltál ott, így neked ez nem újdonság, amit írok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 21:50:08

@mirx: "Értem, értem, csak meglepett. Jó nagy összegű hitelnek kell lenni, ha havi 500 fontot törlesztesz, nem? Azt már ilyen autó/lakás/futballpálya/aranykorona kategóriának gondolnám."

Vett maganak egy Caterpillar-t hogy tudjun maszekolni. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:50:11

@Don Kartasch:
Igen így van.
Nézd meg hogy a gazdasági válság mit hozott Magyarországon és Németországban.
Magyarország belerokkant a német meg nem 3évente hanem 5 vagy hatévente cseréli a Mercit.
Ennyit a nyugat összeomlásáról.

nyuszigonosz 2013.11.22. 21:51:20

@Don Kartasch: Igen, pontosan ez a kombit vásárlók és használók leírása. Kreatív népek, akiknek sok hely kell. :-))
Akár feldarabolt hullák szállítására is. :-)

blackhairlady 2013.11.22. 21:51:42

@mirx: Az a baj, hogy te meg nehany helyesirasi hiba miatt le"aluliskolazott"-ozod (anyammm, milyen szo ez!) az embereket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:53:03

@Don Kartasch:
Nekem is kombim van. Szuper.
Csak azt nem értem hogy miért van szinte literre ugyanakkora csomagtartója a szedánoknak mint a kombiknak?

mirx 2013.11.22. 21:55:32

@charlieharper: Nem a teljes hitelösszegen csodálkoztam annyira...hanem szerintem a fizetés negyede törlesztőben az nagyon sok. Nálunk simán rávágná a bank, hogy te nem tudsz élni a maradékból, és inkább megduplázná a futamidőt vagy ilyesmi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 21:56:21

@Don Kartasch:
Múltkor dolgoztam egy 13tonnás Hitachi-val amit árultak.
6000üzemóra volt benne és 20ezer fontot kértek érte.
Jó gép volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 21:56:39

@nyuszigonosz: Igen, ez igy van. En teljes mertekben asszimilalodtam amig ott voltam, egy berelt varosi cruiserrel cirkaltam az utakon. :) Imadtam. Elsore mondjuk nagyon fura volt hogy mekkora tomegek tekernek, hogy autosavnyi bicikliutak vannak es ertelemszeruen emiatt mar oda is kell figyelni az olyasmikre mint pl hogy bringauton belul is jobbra tarts mert a futarok ugy hasitanak el a balodon, mintha te egy helyben allnal. :D

De a kedvenceim ezek voltak:
farm8.staticflickr.com/7070/6825195604_8c9e26b824_z.jpg

Amikor penteken keso este a parok ugy mennek a varosba hogy a pasi teker, a csaj meg party dressben ucsorog elol es mar iszogat alapozas gyanant. Nagyon mokasak voltak. :)

Barmikor szivesen atkoltoznek Koppenhagaba. :)

mirx 2013.11.22. 21:57:50

@blackhair-lady: Nem akarlak elkeseríteni, de aluliskolázottnak azt tartják, akinek az írási és olvasási műveltsége nem éri el azt a szintet, hogy ne vétsen bizonyos nyelvtani, aritmetikai és egyéb hibákat. Nem tudom, nálad mit jelenthet.

Herr Géza 2013.11.22. 21:58:24

@diggerdriver: Mert bizonyos szabványok alapján a kombinál is csak a kalaptartó magasságáig tart hivatalosan a csomagtartó.Ami fölötte van (sokszor majd még egyszer annyi liter/dm³) az kvázi a bónusz.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.11.22. 22:00:31

@Barátusz: Nekem meg az érdekes, hogy apukám magázta/magázza a szüleit, mi gyerekek meg tegezzük/tegeztük őket. Ők úgy, mi így szoktuk meg.

mirx 2013.11.22. 22:00:40

@diggerdriver: Ja hát ha pusztán a nettó értékét nézzük dollárban, akkor persze, hogy nem lesz reális.
Amúgy tiszta röhej, hogy 40 000 forint, azaz 100 font lehet egyáltalán félhavi fizetés.

Herr Géza 2013.11.22. 22:04:34

@petrasp: Nálunk is így ment. Vidám is volt pl. az érkezés: Csókolom Anyuka ! - Szia Nagyi !

mirx 2013.11.22. 22:10:54

@Don Kartasch: Ezek a caterpillarek frankón jódrágák ám, némelyik annyiba kerül, mint egy porsche!

Ha csilliárdos leszek, veszek egy bazi nagy parkolót, és telerakom ilyennekel, aztán jó sok pénzért bérbeadom őket. Nálunk ez nagyon megy, mert ugye folyton túrni kell, ha nincs hegy, akkor a földet, szerintem Svájc a világelső a markoló/négyzetméter statisztikában. Digger lesz a telepvezető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 22:16:00

@blackhair-lady:
Mindenképpen, bár kell hozzá majd egy telefonszám is :)
Februárban csak egy átszállás erejéig érintjük a mainland-et és magyünk tovább Puerto Ricoba.

Hol laksz az USAn belül?

@Don Kartasch:
Hullák, ez tetszik :)
De ahányszor nekem kombi kellett, béreltem egy utánfutót és elhúztam a sedannal, amit akartam.
Értem én a praktikusságot, de még kicsi vagyok, most a sedan tetszik. Később lehet a kombi lesz a menő, nyugdíjasan pedig egy cabrio Cadillac :)

@diggerdriver:
Jó lehet! Nekem folyton nyitva volt :(
Hol az olaj folyt, hol a turbót kellett cserélni, hol az izzítógyertyákat, hol a vezértlést, az olajat valami 7500-anként + mindenféle szűrőt (olaj, üa, lég, pollen -> ok, ebből az üa, ami a benzinesnél nem annyira játszik). És a kötelezők, amit minden autóban időnként cserélni kell, azt nem írom a számlájára. Vezértlést is gyakrabban kellett cserélni a TD Mondeon, mint a simán.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 22:16:03

@mirx:
Köszi.
Semmi bajom nincs Svájccal csak a nyelvi dolog.
Szívesen áskálódnék ott.:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.22. 22:18:40

@mirx:
A Cater a műfajban az egyik legdrágább.
Meg a Liebherr.
Nem jobbak annyival mondjuk egy Komatsu-tól mint amennyire drágábbak.
A Legjobb ár-érték arányú gép a Hitachi.

Herr Géza 2013.11.22. 22:34:17

@Kövérmadár: Hát valami nagyon elb..tt darabot foghattál ki. Nekem is volt kettö, a cégnél meg rengeteg. Ha az ablakmosótartály nem ott lett volna, akkor azt sem tudtam volna, hogy hogy kell kinyitni a motorháztetöt. (Évi 4-5000 mil-nél !).

rezsoatya (törölt) 2013.11.22. 22:34:50

@diggerdriver: valld be, hogy nem tudod hogy kell! :-P

Herr Géza 2013.11.22. 22:36:25

@Kövérmadár: Most tudatosul csak: olajcsere 7.500 km-enként ??? Mondeo ? Hány éves darab volt ??Melyik motorral ??

blackhairlady 2013.11.22. 22:52:08

@Kövérmadár: Felenk, Texasba biztos nem jossz, itt nem sok latnivalo van:))) Addigra majd veszek egy telefont es akkor megadom a szamat:DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 22:53:42

@Herr Géza:
Ha jol emlekszem, akkor 1998-as evjaratu, 1.8TD. Papiron 180e km-rel vettem 11 evesen (nyilvan valos km-ora allassal :) ).

Volt meg egy baja, de nem biztos, hogy jol emlekszem: elotoltest is kellett allitani? Van ilyen?

Mondom, tobbet volt nyitva a motorhazteto, mint nem :)

Fantasztikusan fogyasztott, egyszer kihoztam belole 5,95-ot. Az szep egy nem-TDDi/TDCi-tol (ok, azok mar mk3-asok).

Ami a leginkabb kiboritott, hogy barmit csinaltam vele, -10 fokban mar csak suru kummaanyazasok utan indult el.

blackhairlady 2013.11.22. 22:53:49

@mirx: Nalam nem ezt. De mindegy is, mert en sosem ertettem ezt a nyelvtannaciskodast, ezutan sem fogom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 23:01:57

@blackhair-lady:
Melyik resze? ;)
Gyenged szalak fuznek Dallashoz az azonos nevu sorozat kapcsan es a Southfork Ranchet meg kell nezzem egyszer! :) Majd viszek egy szendvicset es az lesz az en sajat "Ewing BBQ partym" a medence partjan ;)
+ a vegellathatatlan olajkutakat, ha meg leteznek.

Houstonban pedig a Lyndon B. Johnson urkozpontot.

De biztosan akad meg latnivalo :)

bpetya75 2013.11.22. 23:16:37

@mirx:

Legközelebb mondhatsz erdészt. Se Quercus, se Cascabel (vagy mi lett zopilote-ból), se én nem vagyunk sértődősek, és jellemzően nem emberekkel dolgozunk ;-)

egy semleges ember 2013.11.22. 23:17:17

Ti, akik elmentetek, értitek, hogy nem vagytok többé magyar emberek? Irogassatok a saját országotok (Dánia, Anglia stb.) blogjaiba, ne a magyarba.

bpetya75 2013.11.22. 23:20:10

@zöldeketbeszélek:

Én is furán néztem, amikor egy erdélyi lagzin közölte velünk a koma, hogyaszongya: "Székely szarta a magyart, hogy baszta volna meg a szart!" De kétlem, hogy ez lett volna arrafelé az általános álláspont, mert utána többen is bocsánatot kértek és pironkodva eltakarították a környékről az öreget.

Melldöngető kretének mindenhol vannak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 23:20:23

@mirx: Persze, ez igazabol minden komoly munkagepnel igy van. Mezogazdasagi geptervezesre szakosodtam anno az egyetemen.
Ha a varosi lanykak tudnak, hogy mennyibe kerul egy uj Claas kombajn vagy egy John Deere traktor, akkor marhara minden plazacica paraszt legennyel akarna jarni, nempedig a BMW-s kreatin-huszarokkal. :)

Arrol nem is beszelve hogy a Porsche-val ellentetben ezek hozzak a penzt es nem viszik. :)

@Kövérmadár: Remelem rozsaszin lesz az a kabrio Cadillac. Csak hogy autentikus legyen. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 23:21:17

@egy semleges ember:
Van egy eliras a nickedben...
"egy selejtes ember" akart az lenni ;)

bpetya75 2013.11.22. 23:22:20

@egy semleges ember:

Ki vagy te, hogy meg akarod mondani nekik, hova írogassanak?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.22. 23:23:29

@egy semleges ember: az megvan hogy ez egy olyan, blog ahol Mo.-rol kulfoldre koltozott emberek irogatnak? :DDD

Szerintem csunyan eltevedtel. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 23:25:48

@Don Kartasch:
Nem, nem annyira gondom... nem, semmikeppen sem :)

blackhairlady 2013.11.22. 23:27:38

@Kövérmadár: Houston:)
Voltan a Southfork ranchan, eletem elso amerikai utjan amikor a ferjem bemutatott a szuleinek:) Key Westbe mentunk, elotte beugrottunk Ewingekhoz is, mert nagy kedvenceim. Klassz volt, de egyben csalodas is, mert minden sokkal de sokkal kisebb mint a filmben.
A garazsban ott sorakoztak a Ewing rendszamu autok, koztuk az oreg autoja is, nagy szarvakkal az elejen:))
Olajkutakra nem emlekszem ott, de egy kicsit kijjebb a varostol sokat latni, akar a hazak hatso udvaraban is, bologatnak szorgalmasan.

Az urkozpontban ketszer is jartam, legutobb augusztusban amikor a fiam meglatogatott bennunket. Nagyon erdekes, szinte keves egy nap, hogy mindent lasson az ember.
Meg van egy-ket hely, de amugy eleg unalmas varos. Nekem a zajos, nyuzsgo helyek valok mint New York:)))

Mrsmihaly 2013.11.22. 23:40:08

@Ennike: köszi, jo volt Daniarol olvasni. Az irasodbol remelem sokan megertettek, hogy az eszaki orszagok nagyon is elhetök. Tovabbi sok sikert kivanok az almaid megvalositasahoz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.22. 23:40:24

@blackhair-lady:
Nah, akkor csak ossze is futhatunk egy kavera ;)
Mindegy az, mindenkepp latni kell! Azon nottel fel... par eve neztuk vegig Norival az elejetol a vegeig + a ket filmet es nezzuk most is az uj evadokat. Nem olyan jo, mint a regiek, de akkor is Dallas :)

New York... na igen, a szomszed falu :)

@Don Kartasch: @bpetya75:
Az a baj, hogy jon, kinyilatkoztat es megy. Erdemi kommunikacio nelkul. Bar biztosan most is olvas es anyazik, hogy ki lett rohogve :)

Mrsmihaly 2013.11.22. 23:52:22

@egy semleges ember: okostojas, te mi a nyugamot keresel ezen a blogon, ha nem az erdekel, hogy ki hogyan tervezi a hatar atlepeset? Ha meg mar elhagyta Magyarorszagot, akkor hogyan is tudott boldogulni , megtalani a helyet a nagyvilagban? Ha lehet, akkor ne ITT osszad az eszt, mar lekestel.Sokunk elete sinen van mar.

girind1 2013.11.22. 23:53:37

@London2009:
Csak a csurdítás: szalonnasütéskor van az he. apátyi vagyok

bpetya75 2013.11.22. 23:55:50

@Kövérmadár:

Nem is olyan nagy baj ez. Gondold el, hogy marad, és folytatja ezen a színvonalon tovább...

Sajnálom, hogy reagáltam rá.

Mrsmihaly 2013.11.23. 00:01:27

@nyuszigonosz: ezert van minden kocsinkon vonohorog. Minden nagyobb uzletben van ingyenes utanfuto berörs, igy az arut siman haza tudjuk szallitani itt Svedben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.23. 00:02:10

@bpetya75:
A, ne sajnald! HA betette ide valamiert... gondolom nem kerte a tagsagat korabban :)

@Mrsmihaly:
Mi az a "nyugam"?

@girind1:
Szalonnasutes!!! Akarom, most! ;)

blackhairlady 2013.11.23. 00:20:54

@Kövérmadár: Ok, majd szolj ha jossz es fozom a kavet. Amerikait vagy presszot inkabb?:)

33621 2013.11.23. 00:27:27

@egy semleges ember: Biztos hogy jól vagy így késői időben? Vagy már sokat ittál?

Herr Géza 2013.11.23. 00:59:00

@Kövérmadár: Ajaj, az már 98-ban is ipari müemlék volt és majdnem 90 LE: nem csodálom, hogy nem volt pozitív élmény. Próbáld ki most! Föleg a 2.0TDCi 163 LE - hajtottam keményen (fél évig 145 km-re jártam dolgozni), de 6,5 l-nél nagyobb fogyasztást még falábbal sem lehetett prezentálni. És 6.-ban 160-nál belenyomott az ülésbe, ha odaléptem.

nyuszigonosz 2013.11.23. 04:59:22

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): @Don Kartasch:
" Resi, ich hol di mit mei`m Traktor ab,
Resi, mit dem, da mach ich niemals net schlapp,
und dann spui ich Mundharmonika,
denn romantisch bin i ja a "

:-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 08:06:14

@Ennike: A kérdezés, értetlenkedés még nem kritika. De azt vettem észre, hogy sokan már azt is támadásnak nézik. (Volt, hogy én is, de bevallottam utána, hogy túlreagáltam.)

Adott egy poszt, ami alapvetően tetszik - nem a tartalma, a stílusa - de felmerül benne számomra nem egészen tiszta momentum is. Akkor arra rákérdezek.

Ami a tartalmát illeti, látom, Dánia is azon országok sorát gyarapítja, ahová inkább nem költöznék.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 08:07:43

@bpetya75: Elég sokan, ami azt illeti, az anyaországi és az erdélyi magyarok között is. De ez talán azért van, mert kevesen ismerik jól közös és külön-külön megélt történelmünket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 08:09:20

@Mrsmihaly: Plusz egy ország, ahová legfeljebb turistának mennék :).

Ennike (DK) 2013.11.23. 09:49:15

@zöldeketbeszélek: Ismerek pár embert, akiknek nem jött, be, egyik, kimondottan a kislánya iskolakezdésére költözött haza, neki egyáltalán nem tetszett, amit itt látott, hiába, a jó pénz, az nem minden.
Toborzasunk után, a munkaközvetítő elmondta, hogy aszerint is válogatott (a szakmai felkészültséget leszámítva ), hogy, személyiségünk mennyire összeillő a dán mentalítással, a beillleszkedésre való képességünk megvan-e.
Nagyon különféle embereket sikerült válogatnia, de mind itt vagyunk még. Hidd el ez sem tökéletes, sőt... de, magamhoz képest ez testeszabottan jött.

Még egy dolog. Erdélyiségem mindig megosztó tényező volt. Amikor szúrtam a branült egy beteg vénájába Mo-on, akkor mondta nekem, hogy milyen ügyesek a magyar nővérek, mert most jönnek a románok, és azok olyan semmit nem tudnak stb, stb.
Hidd el a kisebbségi sors nem leányálom sehol a világon, ez egy stigma, ezzel kell együtt élni, és hogy ki a magyar vagy magyarabb, na ezt hagyjuk már, erre kár energiát pazarolni, bármelyik részről is jön a provokáció.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 10:15:22

@Kövérmadár: "Az a baj, hogy jon, kinyilatkoztat es megy. Erdemi kommunikacio nelkul. Bar biztosan most is olvas es anyazik, hogy ki lett rohogve :)"

Ahhh, ezek ilyen barlangi trollok. Van 19 accountja Index-re meg 18 Origora es minden blogon csak bedobja a hivoszavakat amivel felkavarhatja az allo vizet aztan tovabb is all.
Mar sajnalom hogy reagaltam ra. Legkozelebb nem fogok...

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): "Olaszorszägban az étterem elött ott ällt a Porsche Diesel Junior traktor. :-)"

Nah, o tudta mi a csizio! Csak azert mert elhuzodott a pentek delutani boronalas meg nem kell kimaradni az esti mulatsagbol. :)

igazságos 2013.11.23. 10:33:10

Szerintem ne szavazzál jövőre. Ok?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 11:06:31

@Ennike: Önmagában Erdély megosztó tényező, ennek oka a profi megosztó politika.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 11:08:38

@Don Kartasch: Sok mindent lehet mondani az olaszokra, de tudnak élni, az egyszer biztos :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 11:17:26

@igazságos: Szerintem te se. Legfeljebb a melltartóméretekre...

lüke 2013.11.23. 11:44:42

az eü mindenütt egyforma,mert emberek csinálják a különbség
a finaciális oldala ? GDP> ? % ebböl
/www.who.int/countries/en/
ld.fenn/
a beleinvesztált pénz szabja meg a színvonalat

/ a naponta más vizetelö valóban ront a minöségen, kivéve ,ha nagyon jó az átadás- egy ilyen egy személyes osztályon (bel)dolgoztam + konziliumok az operativ osztályokon-/

holl gold 2013.11.23. 13:13:26

@Don Kartasch:
Viszont szerintem teljesen folosleges volt a kedelyeket borzolni a kinti arakkal. Leirtad oket forintositva, a fizetesed meg kihagytad... Mintha par szazezer Ft-nyi fizubol kene megelned ilyen arak mellett. :D Tessek akkor hozzatenni azt is hogy arrafele szinte mindenki havi 1 milla folott keres! :)

Mondok en par szamot...masik skandinav orszagbol (nagyjabol egyformak, nincs nagy kulönbseg köztuk) nyugdij 300 ezer forint (26 ev BEJELENTETT munkaviszony, 1 percet sem dolgoztam svarcban) ehhez a lakberem 190 ezer forint (viz, lakber, futes) de aram, telefon, biztositas, stb az nincs benne... azonkivul utazasi berlet, elni, enni is kell meg orvoshoz is jarsz (vizitdij alkalmankent 6 ezer - 11 ezer forint), egyaltalan nem vagyok elegedetlen es ezzel csak azt akarom mondani hogy errefele sem olyan könnyu mint ahogyan azt sokan kepzelik. Ugyanakkor Daniaban az auto vetel, tartas, biztositas, stb. az eleg magas. Egyedulallonak ott is nehez az elet...Ha van ket kereset az OK, de ha egy kiesik (elettars vagy munkahely) akkor nagyon nem OK...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 13:17:53

@igazságos: Mellélőttél, Igi. Én itt vagyok Magyarországon és itt is fogok/nem fogok szavazni.

morsels (törölt) 2013.11.23. 13:33:16

@Kövérmadár:
Hat es te , mint sved, miert vagy ezen felhaborodva? :-)

szuperkrumpli 2013.11.23. 14:30:04

A lakás elég olcsónak tűnik.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.23. 15:01:37

@Kövérmadár: Fivér! :D Egyszer én is láttam már férfivért kórházban, hát nagyon meglepődtem... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.23. 15:08:26

És akkor, hogy meglegyen a 600.adik is: Hatszáz!

DieNanny CH 2013.11.23. 15:37:20

@egy semleges ember:

Definiáld kérlek, ki a magyar ember.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.23. 15:55:39

@morsels:
Nem vagyok felháborodva. :)
De attól még a hozzá hasonlókat selejtesnek tartom, függetlenül attól, hogy mélymgyar vagy mélyspanyol vagy akár mélysvéd.

@geegee.:
Nekem volt férfi ápolóm a kórházban, ráadásul Chiléből jöttek a szülei. Nagyon jófej volt, sokat beszélgettünk. Nővér volt, de tovább akart tanulni orvosnak.

Az már a 601. volt ;)

@lüke:
Nekem Svédországban végig ugyan az volt az orvosom, a viziten pedig komplett team volt mindig jelen, főorvossal (ő volt a sebészem szerintem), 2-3 sebésszel, nővérekkel. Mindig körbeálltak, nagyon vicces volt :)

átlátó 2013.11.23. 15:59:05

...meg van nekik a Volbeat is... :D
Koppenhága meg valóban sukár... :D

morsels (törölt) 2013.11.23. 16:01:24

@Kövérmadár:
Jo, lehet hogy melymagyar, nadehat te sajat bevallasod szerint sved vagy. Es hat o ugye nem mondott mast, mint azt, hogy nem vagy magyar.
Szoval meg szerinted is igaza van.
Miert tartod emiatt selejtnek?

Mondjuk persze, a posztolo valoszinuleg kurucinfos melymagyar, nade teged mivel bantott? :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 16:39:21

@Ennike: Én mindenki sikerének örülök, jó, hogy valahol otthon érzed magad, tudsz a jövőddel foglalkozni, nem érzed azt, hogy majd innen is tovább kell állnod.

Én ahogy olvasom a különböző országokról szóló posztokat, már látom, hogy Skandináviát nem nekem találták ki. Az éghajlat oké, de túl sok minden nem tetszik, amiben nem tudnék kompromisszumot kötni. Mondjuk rövid időre, csak a pénz kedvéért még vállalkoznék rá, de akkor is csak az lenne, hogy a centit vágom. Akkor meg minek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.23. 16:39:24

@morsels:
Nem vagyok svéd :)
Közelebb áll hozzám sok minden, ami a svéd gondolkodásmódot vagy a svéd reakciókat illeti.
Magyar állampolgár vagyok, magyar útlevéllel. Magyarországon születtem, de nem érzem magam magyarnak.

Számomra nem fontos a származás, nincsen jelentősége.

Most Svédországban élek, jól érzem itt magam. 10 év múlva lehet Kanadában leszek, de attól még nem leszek kanadai, sem Kanadában élő svéd, sem Kanadában élő magyar. De az is lehet, hogy máshol vagy éppen ittmaradok.

Nem a konkrét bántás a lényeg, hanem az olyan amber, aki az alapján határozza meg a nemzetiséget, hogy hol él az ember, egy idióta. Jellemző egy bizonyos rétegre Magyarországon (ahogyan biztosan máshol is). Nem miattam, hanem mondjuk olyanok miatt, akiknek fontos a magyarságuk, de külföldön élnek.
Ugyan így egy idióta, aki hazaárulózik, különösen, hogy a hazaárulás egy BTK-ban is megtalálható, büntetendő cselekmény.

Miért kötöszködsz? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 16:44:24

@Kövérmadár: A gyereknevelés sajátosságai, a felszínes párkapcsolatok, a vékony falak, az egészségügy ellentmondásos helyzete, az ízetlen helyi zöldségek :)...

morsels (törölt) 2013.11.23. 16:46:06

@Kövérmadár:
Csak kerdeztem, hogy ha te nem tartod magyarnak magad, akkor miert zavar az, ha azt mondjak neked, hogy nem vagy magyar.
Ez nem kotozkodes kerlekszepen, csak erdeklodes :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.23. 17:01:08

@zöldeketbeszélek:
Az 1-2 pl. csak rajtad áll, szerintem. A többiek meg kit érdekelnek?
A 3. Svádországban nem áll meg.
A 4. valóban ellentmondásos, de szerintem mindenhol az.
5. nem áll meg Svédországban.

Remélem segítettem ;)

morsels (törölt) 2013.11.23. 17:03:45

@Kövérmadár:
Csak kivancsiskodtam, nem kotozkodes volt :-)

Engem peldaul nem erdekelt a fazon, semmilyen szinten. Es igen, mindenki jott valahonnan. Ahogy te is, meg en is.
Meg az is, akin brazil es ir szulokkel rendelkezve Kongoban szuletett, majd 10 eves koratol Thailanden elt, kozben meg a magyar dedit latogatta meg (mert az egyik nagyszulo egy haboru alatt Argentinaba menekult magyar volt, aki egy brazil oslakossal jott ossze)
Szoval neki is van tortenete. Es az erdekes. Mint ahogy neked is van torteneted.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.23. 17:47:54

@macamuca: lehet, csak egy kifejezés. felénk a "vót szaladni?" kérdés dívik. jelentése: ki engedte meg, hogy szaladgálj (bármilyen más igével is)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.23. 17:49:40

@Babette_: Jaja, ezt én se értettem sose...bezzeg, ha négyszögletű lenne, rögtön beérne mindenhová... :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 18:20:38

@holl gold: "Mondok en par szamot...masik skandinav orszagbol (nagyjabol egyformak, nincs nagy kulönbseg köztuk) nyugdij 300 ezer forint (26 ev BEJELENTETT munkaviszony, 1 percet sem dolgoztam svarcban) ehhez a lakberem 190 ezer forint (viz, lakber, futes) de aram, telefon, biztositas, stb az nincs benne... azonkivul utazasi berlet, elni, enni is kell meg orvoshoz is jarsz (vizitdij alkalmankent 6 ezer - 11 ezer forint), egyaltalan nem vagyok elegedetlen es ezzel csak azt akarom mondani hogy errefele sem olyan könnyu mint ahogyan azt sokan kepzelik. Ugyanakkor Daniaban az auto vetel, tartas, biztositas, stb. az eleg magas. Egyedulallonak ott is nehez az elet...Ha van ket kereset az OK, de ha egy kiesik (elettars vagy munkahely) akkor nagyon nem OK..."

Nem akarlak megserteni... pedig foglak...
Koztudott teny mar nagyon regota hogy az allami nyugdij egyik europai orszagban sem eleg a normalis elethez. Az arra eleg hogy az ember az adott orszag viszonyai kozt a minimumon ellegyen.

Szerintem te is latod a korulotted levo embereken hogy nem ennyit kap kezhez egy atlag skandinav nyugdijas. Se Daniaban, se Norvegiaban, de meg Svedorszagban sem. Ennek a titka az ongondoskodas. Szinte minden embernek van nyugaton valamilyen pension scheme-je a munkahelyen vagy privat magannyugdij elotakarekossaga (neha tobb is). Ez kell is mert az emberek tudjak hogy az allami nyugdij es maga a feloszto-kirovo rendszer a jelenlegi demografia trendek mellett az utolsokat rugja. Ez teny. Ez nem baj. Csak az embernek tudnia kell rola es maganak kell felretennie. (Az mas kerdes hogy Mo.-n nem hogy nem kommunikaljak le megfeleloen az ongondoskodas jelentoseget, de meg a rendszert is ellehetenitletik, amikor az allam rateszi a mancsat a magannyugdijpenztarakra.).

Nekem is van pension scheme-em. Minden honapban az adozas elotti osszegbol X% egy kamatozo megtakaritasi alapba megy, amihez a munkaltatom minden honapban hozzatesz meg 1,5 X%-ot. Ettol meg leszek Rockefeller nyugdijas eveimre, de nem kell majd a boltban azon gondolkodni hogy mit engedhetek meg es mit nem illetve utazasra is jut majd boven (ha egeszegem engedi majd :) ).

En borzasztoan sajnalom hogy neked erre nem hivtak fel a figyelmed az elmult 20 evben, de ez meg nem jelenti azt hogy az atlag nyugdijas arrafele 300 000 Ft-bol el. Ne altalanositsuk a te helyzeted. Eltem Norvegiaban szoval lattam a rendszert testkozelbol. Egy ember egy fizetesbol is siman meg tud elni. Nekem meg norveg mercevel is kimondottan szar fizum volt (evi 250 000 NOK + munkaltato intezett nekem szallast) megis elvoltam belole, mint hal a vizben. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.23. 18:24:40

@morsels:
Van történetem, ez igaz. Jöttem is valahonnan, ez is igaz.
De amennyire az én történetem jelentéktelen, annyira a hely is, ahonnan jöttem (nem Magyarország miatt, ha Németországból jöttem volna, az sem számítana). Nekem... ez fontos, mert sokaknak viszont tényleg fontos.

Mondok egy példát: van egy ismerősünk itt. Végtelenül kedves, érdeklődő, segítőkész valaki. Jó családból származik, nem kevés pénzük van, mégis menekült. Néhány éve él csak itt, de már saját vállalkozása van, alkalmazottakkal. Tudomásom szerint nagyon korrekt főnök. Palesztínából jött és muzulmán. Mégsem számít semmit, nekem mindegy honnan jött, miben hisz. A fontos az, hogy jó ember.
Ő nekem nem a palesztín srác, nem a muzulmán srác, hanem van keresztneve és ő XY.

És itt "hazudtolom" meg az elveimet, mert lám, tényleg nem minden muzulmán rossz ember! Mondjuk ő nem tűnik annyira hívőnek és kifejezetten unja, hogy a felesége viszont nagyon az és másról sem lehet vele beszélni, mint a Korán-ról :) Van ilyen :D

@zöldeketbeszélek:
De vannak, csak nem ízetlenek :)
Biztosan nem olyan, mint amit a nagyi Tiszavilágvégén a kertben termelt, de van és van íze is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 18:25:42

@zöldeketbeszélek: "Sok mindent lehet mondani az olaszokra, de tudnak élni, az egyszer biztos :)!"

Van benne igazsag. Egy igazi olasz meg egy Dutra taktorra tamaszkodva is fel tudja szedni a high street lanyokat (legalabbis az eloiteleteim ezt mondatjak velem). :DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.23. 18:34:56

@Don Kartasch: Most feltekenykedsz rajuk? :)

Hat ez a Szilagy E. meg mindig nem nyugszik meg a facsen...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 18:41:33

@Kövérmadár: Amennyire tudom, ha nem is kiemelkedőek a zöldségek, de a bogyós gyümölcsök és a gombafélék nagyon jók Skandináviában! Igaz?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 18:45:40

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Ahhhh, az en mentalitasom majdnem minden ponton szembe megy az olaszokeval.

@zöldeketbeszélek: Nem akarom a ducimadarat vedeni, de az eszaki nepek nagyon is erosek zoldsegben. Jo, nem a TV paprikat meg a paradicsomot kell rajtuk szamon kerni, de a gumos zoldsegekbol finomabbak, mint a magyar valtozataik (ezer fele krumpli, hagymak, ceklak, karalabek, repak stb.). Plusz ugyebar ott vannak azok, amiket nem igazan ismernek/hasznalnak Mo.-n, ugy mint mondjuk a rebarbara vagy a parsnip (dunsztom sincs mi a magyar neve).
Es akkor meg nem is emlitettem a bogyos gyumolcsoket (kekafonya, vorosafonya, malna, szeder, szamoca, lingonberry-nek nem tudom van-e magyar neve, stb.).

Szoval mas tipusu zoldsegeken es gyumolcsokon van a hangsuly a skandinav konyhaban, mint Mo.-n, de nagyon is finomak azok a zoldsegek/gyumolcsok, amik naluk teremnek meg. Tapasztalatbol mondom. Olyan edesburgonyakat, sargarepakat, afonyakat ettem kinn hogy almomban sem gondoltam hogy ennek lehet ilyen jo az ize...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 18:51:10

@Don Kartasch: Hát nem csoda, ezeknek a géncentruma lényegesen északabbra van, mint a paradicsomnak, paprikának. A burgonyánál meg a gumó a fontos, nem a gyümölcse. A parsnip a pasztinák, itthon is termesztik, sajnos nem túl ismert. Mi évekig termesztettük, nagyon szerettem.

A lingonberry a vörös áfonya.

Azért kiváncsi lennék, hogy a nagymarosi málnát tudja-e űberelni a svéd :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.23. 18:51:12

@zöldeketbeszélek:
Nem tudom :)
A gomba jóféle, a másik dolgot nem fogyasztom :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Koppints rá az orrocskájára :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 19:05:22

@zöldeketbeszélek: Igen, ezek jobban szeretik a hidegebb idojarast.

Pasztinak. Sosem hallottam meg otthon. :) Elhiszem persze, de tenyleg nem lehet tul ismert.

"A lingonberry a vörös áfonya."

Mmmm, nem igazan. Mert az a cranberry. A lingonberry bogyoja kisebb es az ize savanykasabb. En valami tozegafonya kifejezest talaltam ra, de azon sem lepodnek meg ha a fordito nem tudta volna sok esetben mi a pontos megnevezes.

Ez ugyanolyan, mint ha otthon megkerdezed az embereket hogy a sutotokot hogy hivjak angolul akkor 10-bol 10 fogja mondani hogy "pumpkin". Csak hogy nem az! :) Mert az angolszasz golyo alaku sarga tok a "pumpkin" es ami Mo.-n terem az a "butternut squash", ami egyfajta "winter squash". 2 kulon zoldseg.

Argh, abbahagytam a szorszall-hasogatast. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.23. 19:12:50

@Don Kartasch:
Mint köztudott én nagy rajongója vagyok minden halételnek és sajtféleségnek.
Pusztítom is rendesen őket.
Ami még ezen kívül nagy kedvencem az a kékáfonya természetes állagában és a vörösáfonya aszalva.
Ma is vettem kékáfonyát ot figyel a hűtőben és négy féle aszalt vörösáfonyát.
Egyet joghurtos bundában egyet étcsokis bundában és kétféle natúrt zacsekban.
Ezek nélkül nem telik el hét hogy ne egyek.
A halaknál most rászoktam a skót szeletelt füstölt lazacra és a LIDL-is norvég lazacra ami háromféle ízben kapható.
Nem tudnék belőle eleget enni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.23. 19:24:29

@Don Kartasch: persze hogy nem hallottad még sosem, mert ha veszel is, fehérrépa néven veszed- legtöbb élő ember nem tudja őket megkülönböztetni

magam is fehérrépa helyett vetem, mert jobb a kelési aránya.

M. Péter 2013.11.23. 19:49:21

@Don Kartasch: Szerintem te kevered a tököket. A sütőtök nagyjából gömbölyű és nagy, 10kg is lehet, ez a pumpkin, míg a butternut squash elnyúlt és sokkal kisebb, a boltban 1kg körüli példányokat szoktak árulni. Ez utóbbi Magyarországon régebben nem is volt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.23. 19:57:04

Es a facsen Szilagyi Erzsebet mekkora mattot kapott! Erre kivancsi leszek...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 20:02:51

@diggerdriver: Ne is mondd. Berry-fetisiszta vagyok es imadom a fustolt lazacot is! :)

@M. Péter: Olvasd el megegyszer amit irtam! ;) Nem en keverem. En tudom hogy a ketto nem ugyanaz. Mo.-n keverik az emberek.
Usd be google-be a magyar "Sütőtök" szot es nezd meg a kepeket. Tobbnyire ezt fogod latni:

www.erzsebetrosta.hu/images/stories/food/sutotok.jpg

Csakhogy ez a butternut squash, nem a pumpkin (az emberek tobbsege rosszul forditja).

"Ez utóbbi Magyarországon régebben nem is volt."

Hogyne. Miota az eszemet tudom van Mo.-n. Legalabbis BAZ megyeben van. Pont hogy a pumpkin tipust nem termesztik otthon.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 20:09:46

@Babette_: Vagy uuuugggyyy. Akkor mar ertem miert nem terjedt el otthon. :)
Akkor ez olyan minthogy a szamocat (majdnem) mindenki epernek hivja, teljesen tevesen. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 21:22:33

@diggerdriver: Te a sajtok is nagyon szereted, ugye?

Probaltad mar a brunost? :) Egy ilyen nagyon edeskes mar-mar karamellre emlekezteto barna szinu norveg sajt. Egyzeruen imadom es most megorultem, mint majom a farkanak, mert talaltam egy webshopot, ami forgalmazza.

www.scandikitchen.co.uk/products/Gudbrandsdalen-Brunost-250g.html

Azert emlitem csak meg hatha ismersz valami masik franchise-t ahol lehet meg kapni. :D

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Ahhh, en mar nem reagalok ra. Kimerithetetlen eroforrasokkal es hulyeseggel rendelkezik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.23. 21:50:33

@Don Kartasch:
Nem ismerem, sőt nem is hallottam róla.
Bár ha édes akkor nem vonz ha meg még úgy kell megrendelni akkor pláne.
Amúgy nagy kedvelője vagyok a sajtoknak ha csak le kell venni a polcról.

morsels (törölt) 2013.11.23. 21:59:45

@diggerdriver:
A blueberry-re gondolsz? En azt Magyarorszagon nem is ismertem, mifelenk nem termett. Itt viszont a kedvenc gyumolcsom. MIndenfelekeppen szeretem. Lekvarnak (english muffin with bluberry jam), blueberry pie...
Nameg a fustolt lazac, az is nagy kedvenc :-)

morsels (törölt) 2013.11.23. 22:00:44

@Babette_:
Ezt en sem tudtam. Itt csak parsnip van, azt vesszuk feherrepanak :-).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.23. 22:22:24

@morsels:
Igen.
Valóban lekvárnak is finom meg mindenben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.23. 22:45:02

@diggerdriver: most fejeztem be egy doboz camambertet. olyan volt, mint amit multkor meseltel. kerges, de belul sajtkrem! felbevagtam es eves utan a ket darabot osszeraktam masnap megint szet kellett vagni, mert a kremes resze osszenott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.23. 23:00:21

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Azóta is keresem az amelyik kívül camambert belül kékpenészes.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 23:18:54

@M. Péter: @Don Kartasch: Még a Bűvös szakácson valaki rákérdezett, hogy miért kanadai sütőtök a sonkatök. Bekopizom,akkor mit válaszoltam rá, hátha érdekes nektek is:

zöldeketbeszélek 2013.02.17. 18:34:25

@Zb74: Szöget ütött a fejembe a kérdés, megpróbáltam utánajárni. Az biztos, hogy ugyanúgy mint a Cucurbita pepo vagy a C. maxima, a Cucurbita moschata is Közép-és Dél-Amerikából származik. Az itthon kapható fajta az Orange magyar nemesítés, a Szarvasi Öntözési Kutató Intézet állította elő, az állami elismerés éve 1989. (Nemzeti Fajtajegyzék, H.Strobl: Tök-ételek)
Hogy miért kanadai? Én is csak találgatok, talán ugyanazért,amiért a kukorica-törökbúza, padlizsán-törökparadicsom párhuzam kialakult, lehet, hogy Kanadából hozták ide az első muskotálytököket (sonkatököt) és ez a növényi anyag lett a kiindulási pontja a magyar nemesítési munkának. Szarvason biztos többet tudnának mondani erről :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 23:21:24

@zöldeketbeszélek: A C. maxima és a C. pepo a kerek sütőtök, amely lehet szürkés héjú, mint az itthoni Nagydobosi, vagy narancssárga héjú, mint azok a fajták, melyeket Halloweenre árulnak. A C. moschata pedig a sonkatök, a hosszúkás körte alakú, rengeteg fajtája van, az Orange az egyik kisebb, egészen brutális méretűek is vannak, pld. egyes francia fajták.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 23:22:48

@Babette_: Pedig még az íze is más, ráadásul a levelét sem tudod a petrezselyem helyett használni. Viszont, ha télen bennmarad a földben, nem fagy meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 23:24:54

@Don Kartasch: Volt ezzel kapcsolatban egy cikk és egy kis vita, szintén a Bűvös szakácson, persze nem bírtam ki, hogy Somberek néven bele ne kotyogjak...

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/szamoca-kontra-eper

mrsmihaly 2013.11.23. 23:24:58

@Kövérmadár: nyugàm=fene,fenet( arnyaltabban)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.23. 23:28:59

@Don Kartasch: Lehet, hogy igazad van, én a latin névből indultam ki és a lingonberryre a Vaccinium myrtillust adta ki, ami a vörös áfonya, míg a tőzegáfonya meg a V. occycoccos. Viszont lehet, ha visszafelé keresnék, a tőzegáfonyára kiadná a lingonberry-t, de nincs hozzá türelmem. Meg a helyi elnevezések változatossága amúgy is mindig bizonytalanná teszi az azonosítást. Ezért szeretem a latin neveket. A tudományos név egyértelmű.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.23. 23:43:57

@zöldeketbeszélek: Igen, en is ezert hasznalom sokszor az angol nevet meg akkor is amikor magyaroknak beszelek rola mert nem vagyok benne biztos hogy az magyarul micsoda. De a latin lenne az igazi, csak en ahoz meg hulye vagyok.

Sonkatok... szuper, most hallom eloszor ezt az elnevezest. :)

Te kerteszmernok vagy, igaz? Akkor te leszel az en ember. Egy berry fajta van amire meg nem talaltam egyertelmu bizonyitekot hogy mi a magyar neve:

Cloudberry/Knoutberry (Rubus Chamaemorus): hasonloan nez ki mint a malna, csak kisebb es vilagos narancssarga szine van erett formajaban. Eszak-Europa lapos-mocsaras videken el.

Ennek mi a magyar neve? Mert en "törpemálna"-tol kezdve "lápi málna"-n at mindent talaltam mar, de a szemelyes kedvencem a SZTAKI fordito szerinti "mocsári hamvas szeder". :DDD
Elore is koszi a valaszt!

morsels (törölt) 2013.11.23. 23:49:33

@zöldeketbeszélek:
Hat a levesben nekem feherrepa, a zoldet meg kulonben is kulon aruljak. Abbol is van sokfajta (marmint zoldsegzoldje), mindig gondot okoz. Legalabbis nekem :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 00:30:55

@Don Kartasch: A Rubus chamaemorus nem honos Magyarországon, így nem csoda, ha elég sok magyar neve van...Amit én találtam, a törpe szeder. A málna elnevezés csak akkor lenne helyes, ha a gyümölcshús a vacokkúpról leválna, amikor leszedik, ahogy a málna is. A szeder viszont a vacokkúppal együtt szedhető csak le.

Na viszont az áfonyánál tévedtem a tudományos nevet illetően, illetve elsiettem, de most, hogy a szedredet kerestem, pontosíthatom.

A fekete áfonya a Vaccinium myrtillus. Ez itthon is előfordul, Sopron, Kőszeg környékén.
A vörös áfonya a Vaccinium vitis-idaea. Két alfaja van, amelyik Eurázsiában előfordul, az a V. v-i. ssp. vitis-idea. Ennek a bogyója, fehér, sárga vagy tarka is lehet a vörösön kívül.

A termesztett vörös áfonya a Vaccinium macrocarpon. Ez egy Észak-Amerikában őshonos cserje, mely egyébként a tőzegáfonya alfaja. A XIX. század végén, XX. elején került Európában, azóta termesztik, sok fajtája van.

A fürtös áfonya a Vaccinium corymbosum. Az USA keleti partvidékén őshonos. Európában is termesztik keresztezett fajtáit, MO-n is. Érdekessége, hogy a többivel ellentétben elviseli a semleges kémhatású talajt és egyes fajtái 3 m magasra is nőnek, egyébként a fekete áfonyára hasonlít.

A tőzegáfonya - Vaccinium oxycoccus - védett növény, Mo-n a Beregi-síkról ismert, kizárólag tőzeglápokon él, Németországban is tilos gyűjteni. A bogyója piros, a növény egy elfekvő törpecserje.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 00:32:43

@morsels: De te honnan is kommentelsz? Azt tudom, hogy Nagy-Britanniában a pasztinák egy teljesen közönséges zöldségnövény, egyébként Olaszországban is. A fehérrépát nem is ismerik, csak a levélpetrezselymet.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.24. 00:45:06

@nyuszigonosz: ...und Resi holt(e) ihm mit ihrer Mundharmonika auch einen ab (runter) ... :-)

morsels (törölt) 2013.11.24. 00:50:24

@zöldeketbeszélek:
Na ez az. Azt a fekete afonyat, amit irsz, azt hivjak blueberrynek. Kek afonyanak.
Digger is arra gondolt.
Magyarorszagon nemigen terem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 00:52:28

@morsels: De, csak nagyon ritka, mert kifejezetten savanyú talajt igényel, az meg nem túl sok van errefelé. Viszont Erdélyben Gyergyóújfalunál rengeteget szedtünk. A hajtását is, mert a háziasszonyunk azt gyógyteának használta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 00:54:11

@morsels: És ott sincs fehérrépa? Nem értem egyébként, hiszen ugyanolyan igényei vannak, mint a levélpetrezselyemnek, azt leszámítva, hogy a hosszú, egyenes gyökér kialakulásához laza, homokos talaj kell.

morsels (törölt) 2013.11.24. 00:57:35

@zöldeketbeszélek:
Szerintem arra gondolt. A kepet nezve, en arrol beszelek, ezert is kerdeztem ra. Mert en Magyarorszagon nem ismertem ezt a fekete afonyat, itt viszont van dogivel... es nagyon szeretem :-)

Blueberry a neve, gondolom ezt forditotta le.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 00:58:31

@morsels: Most nézem, hogy mindjárt 1 óra, nem vagyok komplett...Jó éjt!

morsels (törölt) 2013.11.24. 00:58:46

@zöldeketbeszélek:
En nem ertek a novenyekhez. Csak azt tudom, hogy parnip van, ami nekem olyan (marmint a levesben, meg kinezetre is), mint a feherrepa. Raadasul ezt sem mindig kapni. Itt nemigen hasznaljak.

morsels (törölt) 2013.11.24. 01:01:09

@zöldeketbeszélek:
A zoldseg zoldje meg a parsley, aminek tobb valtozata van. Es nem szuksegszeruen reparol szarmazik :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 01:02:37

@morsels: na-tura.hu/soproni_tajvedelmi_korzet

"A Soproni-hegység tulajdonképpen a Kristályos-Alpok legkeletibb tagjának, a Rozália-hegységnek szelídült nyúlványa, melyet növényvilága is jelez. A gyepszintben tömegesen fellépő montán, atlanti-kárpáti és atlanti-mediterrán elterjedésű növényfajok jelzik, hogy ez már nem a magyar flóratartomyányhoz, a Pannonicumhoz tartozik, hanem a kelet-alpesi Noricum szerves része. Ezt jelzi a csarab (Calluna vulgaris), az áfonya (Vaccinium myrtillus), a szelídgesztenye (Castanea sariva) spontán újuló ligetes állománya, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens), a struccharaszt (Matteuccia struthiopteris), farkasboroszlán (Daphne mezereum), az enyves aszat (Cirsium erisithales), a fehér acsalapu(Petasites albus) stb."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 01:06:17

@morsels: Ez érdekes, és nem éppen baj, hogy többfajta zöld levélféle fő a fazékban. Attól csak még finomabb lesz a leves :)!

De most már tényleg lépek, mert a lányom reggel bizony könyörtelen...

morsels (törölt) 2013.11.24. 01:09:38

@zöldeketbeszélek:
Egyszer regen utananeztem, akkor lattam, hogy Magyarorszagon ket helyen terem ez az afonya. Mindketto messze volt Pecstol :-)
Azt is megtudtam akkor, hogy Romaniaban terem.
En viszont csak itt ismertem meg es a kedvenc gyumolcsom.
Persze itt is az az igazi, amikor a szezonja van. Lehet kapni egesz evben, de az nem ugyanaz, mint amikor leszedi az ember.

morsels (törölt) 2013.11.24. 01:11:23

@zöldeketbeszélek:
Pedig most kezdett erdekes lenni :-)
Mondjuk en tok hulye vagyok a novenyekhez.
Annyira, hogy ugy dontottem, hogy nekem minden muskatli. Vannak a fas muskatlik, a bokros muskatlik, a vizi muskatlik, a gumos muskatlik, aztan jovan.
:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.24. 01:28:20

@Don Kartasch:@zöldeketbeszélek: Ha räklikkelsz a linkre, akkor a képen a narancssärga épület és a csikos napernyö között piroslik a traktor. :-) Volt még egy mäsik is ott, azt kaja utän akartam lefényképezni, de ugy szakadt az esö akkor mär, hogy letettem rola. Amugy isteni sütötökös ravioli volt az egyik mäsodik elöétel. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.24. 03:48:02

@Kövérmadár: Há' de nővér semmiképp nem lehetett, ha manusz volt... :D Fivér, férfivér, esetleg bátyó... Nagyon el van nőiesedve ez a szakma.Kb olyan meglepő dolog férfivért látni, mint női autószerelőt...Esetleg, magas kétméteres szőke, göndör kínait... :D Na azért egy olyat megnéznék.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.24. 06:52:50

@zöldeketbeszélek: a levelét? dehogynem:)
de amúgy petrezselyemnek fodrost vetek. igaz, hogy enyhébb az íze, viszont bővebben terem.

és azért nem fagy el, mert addigra megeszik a pockok:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 08:29:53

@Babette_: Na kipróbálom, ha egyszer megint egészben látom. Amiótan nincs kertünk, nem is ettem pasztinákot. Nálunk nem voltak pockok, gyakran tavasszal az első zöldség, amit kihúztunk, a tavalyról megmaradt pasztinák volt. Mi is fodros levelűt vetettünk, két-három évig egy helyen is hagytuk. Még szép is, nem csak finom :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 08:30:55

@morsels: Na ilyet sem hallottam még :))! Nagyon jópofa!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.24. 08:53:22

@zöldeketbeszélek: nem lehetsz benne biztos, hogy nem ettél. lehet, azt kaptál a piacon.
átlagember nem tudja megkülönböztetni (mondjuk te nem vagy az) az ízét, maximum külsőre, de csak ha odafigyel: a paszternáknak nincs púp a levél és gyökér közti részen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 09:28:54

@Babette_: Nekem a kettő ég és föld, még az illatuk is különbözik. Na de most jut eszembe, vagy három éve tényleg ettem, rendeltem egy biokertészettől.

Különben a színük is más, a petrezselyemgyökér lepucolva tiszta -hideg- fehér, a pasztinák enyhén sárgás - meleg -fehér. A petrezselyem íze - nyersen - enyhén földes, a pasztinák kissé édes.

A levelük meg aztán tényleg teljesen más. De elhiszem, hogy a piacon a figyelmetlenebbek simán összekeverik.

vazzup 2013.11.24. 09:53:56

@egy semleges ember:

ennyit a VIP kommentelős bohózatról?

Határátkelő 2013.11.24. 10:11:14

@vazzup: @zöldeketbeszélek: A kommentet én engedtem be. Amit ír, természetesen nettó hülyeség, de úgy gondoltam, ez a vélemény még belefér. Lehet, hogy tévedtem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 10:11:37

@vazzup: És jól vagy, minden oké az Óperenciás tengeren is túl :)?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.24. 10:12:45

@Határátkelő: Én gyanakodtam, hogy színesíteni szeretnéd a palettát ;)!

vazzup 2013.11.24. 10:16:06

@Határátkelő: hát, amennyiben a kuss, huzzál haza, nem játszhatsz a dömperemmel egy valid álláspont a homokozóban, akkor feltétlenül. :D

@zöldeketbeszélek: a másik threadben már írtam erről, minden oké, egyelőre, csak most is hajnali negyed kettő van, s most lett időm kicsit a HÁ bloggal foglalkozni. Szerencsére annyi minden van itt, történik, nézelődök, meg megyek mindenhová, hogy sok időm nincsen internetezni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.24. 10:36:18

@vazzup: mesélj nekünk, milyen a HÁ sok? milyenek az első napok? minden olyan, mint vártad? miben más?

morsels (törölt) 2013.11.24. 11:00:24

@vazzup:
Na es szaritogeped van mar?
:-)

vazzup 2013.11.24. 11:07:16

@Babette_: alapvetően más, mint európa, első blikkre. Sok apróság van, ami különböző. Amúgy, ahogy a ponyvaregényben fogalmazta meg Vincent Vega, ugyanaz a szar van itt is, mint ott. :D
Őszintén szólva én azon döbbentem meg, hogy ez a környezet, amibe csöppentem, még jobb, mint amit vártam.
Persze én is tele voltam azokkal a sztereotípiákkal, hogy az amerikaiak:
dagadtak, pazarlók, csupa egészségtelen kaját esznek tonnaszámra, egymillió nejlonzacskóval vásárolnak a boltban, meg még egy rakás más dologgal.
Ezzel szemben az van, hogy itt kaliforniában, legalábbis az öbölben, majdnam mindenből lehet kapni organikus kaját, nem vészesen drágáért. Nem olcsó, de megfizethető egy középosztálybélinek. Külön figyelmet fordítanak a helyi termelésre, csomó minden kapható helyi termelőktől. Hírdetik a minden héten csinnadrattával megrendezett Farmer's marketet, kábé, mint otthon a termelői piac.
Csomó minden fenntarthatóra van tervezve. Nem tukmálják rád a zacskókat, ha vásárolsz, megkérdik, szeretnél-e, de mondhatsz nemet, sőt, igazából annak örülnek, ha hozod a sajátod. A külön zacskó persze lebomló és pénzbe is kerül.
Az emberek nagyrésze itt egyáltalán nem dagadt, vannak elhízottak, de azért messze nem annyi, mint mondjuk Pesten.
A hülye lámpaernyő alá bújtatott néha toligatós, néha őrülten csavargatós kapcsolókat utálom, már most is.
Érdekesnek találom, hogy az ágy pont olyan magas, amilyen magas a nem alvós, társas-igénybevételhez szükséges.
A kád ezzel szemben olyan alacsony, ami jó esetben inkább egy magasított zuhanytálcának felel meg.
Idegesítő még a keverőcsap helyenkénti hiánya (brit örökség).
A beépített zuhanyrózsa. Olyan ~180cm-re építik be. 193cm vagyok. Szerinted mennyire kell lehajolnom, hogy mondjuk a fejemre is jusson? Netalán, ha hajat akarok mosni? :D
Ja, a gégecső itt szerintem csak a milliomosknál van.

Az időjárás szuper, napközben most is 18-20 celsius van, éjjel 4-8. Eső most volt, nagy viharral, de a többiek azt mondták, hogy 5 éve nem volt ekkora. Egy olyan közepes augusztusi zápor-zivatar volt kábé, semmi igazán durva.

Vezetni nem tudnak itt, vagy nem akarnak. Látszik, hogy tömegközlekedésre van. Volt olyan, hogy éjszaka kilenc autót számoltam meg ~100km-es út során, amelyik _nem_volt_kivilágítva_. Az indexelés hiánya már fel sem tűnik. A "vicces" irányjelzés is smafu (van olyan legálisan forgalomban lévő autó, aminek ilyen knightrider-szerűen mozgó villanással mutatódik az irányjelzés. Mint nálunk otthon a terelőnyilak. Kábé.
Mondjuk hely az van az utakon. Én a legtöbbet a 101-es freeway-t használom, ami egy elég jól karbantartott gerinc-autópálya. 2x4-6 sávos, egyáltalán nem nehéz kiigazodni, kicsit fura, hogy majdnem minden betűvel van kiírva, ritkábbak a kresztáblák.
A pirosnál jobbra kanyarodás is fura egy picit, de meg lehet szokni, viszont itt általában nem dudálják le a hajadat, ha elmerengsz és vársz a zöldre.
Amit máig nem értek az a jobbkezes utca helyi megfelelője. Ez pedig az, hogy minden irányban stop tábla van, és mindenki megáll, az indul elsőnek, aki hamarabb megállt. Vicces néha, amikor négyen nézünk farkasszemet. :D
Első blikkre a lakások minősége kábé a britekkel vetekszik. Hőszigetelés az luxus. A dupla üveg is.
De ezt csak óvatosan, nem jártam még olyan sok lakásban, hogy ezt tutira megállapíthassam. :)

Az emberek viszont kedvesek. Lehet, hogy felszínes az örök mosoly, meg a how are you-zás, meg a váccáp (vazzup :D), de igencsak jót tesz az embernek.
Ez szerintem nem képmutatás, hanem csak arról szól, hogy kölcsönösen jobbá tesszük egyetlen másodpercre egymás napját azzal, hogy mosolygunk és barátságosak vagyunk. Nekem bejön.

S lenne még ezernyi más dolog, amit le tudnék írni, de most ennyi, mert hajnali kettő óra van, lassan aludnom kéne. :D

vazzup 2013.11.24. 11:08:35

@morsels: fúúúúú. Én soha nem használnék olyat. Vettem egy ruhaszárítót. Legnagyobb megdöbbenésemre tudták mi az, mit akarok. Ilyen rendes kihajtogathatós cucc. Azon szárítom a ruháimat, lógatva. Nekem ez kell, nem a szárítógép. :D

morsels (törölt) 2013.11.24. 11:16:22

@vazzup:
Pedig praktikus, persze ez eghajlattol is fugg.
Egyreszt nem kell fel, vagy egesz napot varni, hogy valami megszaradjon, masreszt mondjuk Kaliforniatol eszakabbra nemigen teregethetsz az udvarban egesz evben. A lakasban meg azert nem mindenhol celszeru.

Egyebkent meg csak vicc volt :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.24. 12:05:42

@vazzup: hát ebből egyedül a keverőcsap hiányával van problémám. a többi jöhetne:D

morsels (törölt) 2013.11.24. 14:01:01

@Babette_:
Szerintem a keverocsap hianya inkabb kuriozum.

morsels (törölt) 2013.11.24. 14:07:28

@Babette_:
Mondjuk nem sok helyen voltam USAban, de ahol voltam, ott mindenhol volt keverocsap :-)

Egyebkent meg erdekes volt az elso benyomas. A sztereotipiak, meg azok leomlasa, aztan erdekes aprosagok eszrevetele, a kultursokk, 'massag'. Mert USA mas. Ez nem kerdes. Csak olyan erdekesen, furan mas. Nem ugy, ahogy azt europabol gondoljak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.24. 14:55:17

@morsels: igen, erre pl kíváncsi lennék, hogy olyan-e, és ha nem, akkor miben más, mint amilyennek képzelem. egy csomó minden szimpatikusabb, mint európában.

morsels (törölt) 2013.11.24. 15:20:05

@Babette_:
Ez nagyon fugg attol, hogy milyen kornyezetbe kerulsz.
USA nem homogen, mint ahogy azt sokan gondoljak. A varoson beluli gettok csak egy dolog, mint ahogy a suburb, vagy az elkepeszto jolet. Mint ahogy a trailer park sem csak fantazia kerdese. A szelsosegek orszaga, ahol mindenki (vagy a legtobben) ugy van, hogy barmit elerhet.
Mintha az eletedet tenned fel egy lehetosegre. Hogy nagyot csinalj.

macamuca [IHUN] 2013.12.01. 19:32:17

@tanato:
"Na,ezt nem is tudtam,hogy mindenki eü.-s a családodban.A kinti tesó ott szintén szakmabeli? "

Nem, kint az építőipart erősítette :))) (valami speckó ablakokat szereltek be, meg karbantartást végeztek, pld reptereken: kb ennyit tudok a kinti munkájáról: ahogy mondta, nem túl izgi)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása