oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 16. 06:51,  Mi kerül a határátkelők asztalára? 429 komment

2013. november 16. 06:51 Határátkelő

Mi kerül a határátkelők asztalára?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor egy ideig Angliában éltem, akárhányszor Magyarországra utaztam, és megkérdeztem a környezetemben élő magyarokat, hogy mit hozzak, amikor visszatérek, szinte mindig mindenki valamilyen ételt kért.

asztal ételekkel.jpg

Természetesen a Túró Rudi volt mindennek a megkoronázott királya, gyakorlatilag bármennyi elfogyott volna belőle, ám emellett volt, aki téli szalámit kért, akadt, aki házikolbászt és még sorolhatnám hosszan.

Mivel akkor még nyoma sem volt a Londont a második legnagyobb magyar várossá tévő inváziónak, értelemszerűen ezeknek a dolgoknak a beszerzése is nehezebb volt.

Azok, akik már jó ideje kint éltek, ismerték azokat a lengyel boltokat (már akkor is akadt belőlük jó pár, noha még az uniós csatlakozás előtt voltunk), ahol a magyarhoz leginkább hasonlító kolbászokat és hozzávalókat lehetett kapni, és persze alkalmanként az üzletekben is fel-felbukkant egy-egy magyar termék, de nem volt jellemző.

(Nagyon zárójelben mesélem el azt az apró történetet, amikor egy belvárosi sarki boltban találtam magyar bort – a Tokaji a földön, egy papírdobozban volt, miközben a polcon ott sorakoztak a francia, ausztrál, amerikai és chilei borok. Ennyit a világhírről.)

Lemondunk a nagyi ízeiről

No, de nem is erről gondolnék ma beszélgetni, hanem arról, hogy ki hogyan alkalmazkodik egy új ország eltérő gasztronómiai szokásaihoz? Talán Európán belül ez valamivel egyszerűbb (bár, hogy megint csak magamat hozzam fel példaként, az English breakfast egy idő után már a hátam közepén jött ki), de a világ más részein azért nehezebb lehet alkalmazkodni.

Ha új országba költözünk, azzal nem csak a nagymama és édesanyánk főztjéről, a gyermekkor (egyébként is nehezen reprodukálható) ízeiről mondunk le, hanem jó esetben felvesszük a befogadó ország gasztrokulturális szokásait, étkezéseik időbeosztását, annak tempóját, stb.

Pár példát felhozva: magyarként például nem volt egyszerű elfogadni, hogy a britek (és az amerikaiakat is ideértve: az angolszászok) gyakorlatilag nem ebédelnek. Kell egy kis idő, mire az ember beletörődik, hogy ebédre már megint szendvicset vagy csak salátát eszik, a főétkezés pedig késő délutánra vagy kora estére csúszik.

Ha már Amerikát említettem, ott élő ismerőseim közül akad olyan, aki teljesen ráállt a tex-mex kajára, a reggeli burritóra és / vagy fánkra, a hatalmas adagokra (ami szintén megérne egy misét), és még sorolhatnám.

Mások az alapanyagok

Aztán ott vannak az ízek. Nem találkoztam még emberrel, aki képes lett volna külföldön reprodukálni ugyanazokat az ízeket, ami persze érthető, hiszen mások az alapanyagok, még akkor is, ha formailag ugyanaz a hús, tej vagy zöldség. (Ez nem értékítélet, nem állítom, hogy egyik jobb vagy rosszabb – csak más.) Szóval hiába állsz neki gulyást, húslevest vagy pörköltöt készíteni, az nagy valószínűséggel különbözni fog a magyarországitól.

Nyilván külön történet az Európán kívülre költözőké, hiszen Indiában, Kínában vagy éppen Ausztráliában mindez még hatványozottabb lehet – gondolom én.

Persze lehet, hogy rosszul gondolom, akkor majd jól megmondjátok a kommentekben – szóval az a javaslatom, ma beszélgessünk az ételekről, ízekről, hogyan sikerült beilleszkedni, egyáltalán kellett-e és milyen ételeket főztök, ha otthon vagytok!?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715636161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 07:02:48

Én ezzel nem értek egyet... :)
Egyrészt a túró-rudit hagyjuk már, tele vele a padlás.

Európában élve bármilyen ízt tudok reprodukálni. Sőt, jobbat.
Ha otthon vásárol valaki húst ritkán származik az a saját gazdaságából, ami valóban "megbízható" forrás.
Itt szebb-jobb húsokat kapok, mint otthon bármelyik áruházban.
A paraszttól megveszem a tejet és csinálok túrót.
Egyedül a füstölést nem tudom megoldani. Egyelőre...

:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 07:53:23

@tilmir: jamie füstölt egyszer tepsiben halat, úgyhogy...:)

tableno 2013.11.16. 08:03:27

Az egyetlen hazai íz, ami nekem hiányozni szokott, az a Globus mustár (komolyan!). Amúgy itt a kaja sokkal jobb, mint otthon.

2013.11.16. 08:08:48

Szerintem a túró rudi ízre és minőségre is baromi sokat romlott az évek során, szóval tényleg nem értem, hogy ez még mindig miért ennyire népszerű, én már elég régóta nem eszem, kint sem fog hiányozni.

Ismerve a hazai viszonyokat és igényeket, megkockáztatom, hogy kint jobb minőségű alapanyagokat lehet kapni., amikből persze finomabbakat is lehet főzni.

2013.11.16. 08:15:45

@tilmir: 'a túró-rudit hagyjuk már, tele vele a padlás'

Ez elegge meggondolatlan kijelentes volt. Feltetelezem hogy jelenleg nagy tomegek vannak utban a hazad fele, a padlast megcelozva. Az osszes Svajcba menekult, turo rudira ehezo magyar hazaarulo feletek tart. En a helyedben menekulnek amig nem keso (kepzeld el amint a kiehezett tomegek radobbennek hogy nincs is padlasotok!).

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.11.16. 08:18:50

Én eddig sehol nem éheztem :) MInden országban vannak oylan ételek amre rékap az ember, legalábbis nekem mindenhol volt helyi kedvenc is. Ha pedig hazai ízre vágytam főztem magamnak. Van alapanyag ami nem pont ugyanaz, de legtöbb ételhez azért be lehet szerezni a hozzávalókat. Pl egy pörkölt nokedlivel, szerintem nincs olyan ország ahol ezt ne lehetne megoldani... Pirospaprikát bármelyik keleti fűszerboltban találunk.
Aki nagyon elvetemült még túró rudit is tud magának csinálni....

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.11.16. 08:48:04

Hát mi sosem hozunk otthonról ételt, maximum a maradékot a hűtőből. Illetve néhány gluténmentes dolgot, amit itt nem lehet kapni, de ez csak a speciális diéta miatt van így.
Külföldön is meg tudom főzni az ételeket ugyanolyan ízzel.
A Tokajiról nekem pont ellentétes tapasztalatom volt az itteni boltban, lehet kapni, de sokkal drágább, mint a többi. Előkelő helyre tették, a többi drága bor közé...
Az étkezési szokásainkon nem változtattunk, nem követjük az ittenieket, bár a mindennapi friss salátát mi is beiktattuk az étkezésünkbe, mert nagyon egészséges.
Egyetlen dolog hiányzik itt nekem, a véres hurka, mert azt tényleg nem lehet itt kapni (elkészíteni pedig nem tudom), pedig imádom :-)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.11.16. 08:59:29

Több mint tíz évet éltem/élek már külföldön. De a kaja soha sehol nem volt gond. Idővel mindenhol megtaláltam mindennek a megfelelőjét vagy hogy mivel lehet jól helyettesíteni. Azt hozzá kell tennem a túrórudi engem is hidegen hagy. :-)) Viszont rájöttem mi kell a húslevesbe hogy olyan íze legyen amilyennek szeretném. Hogy túró hiányában miből tudok "pót" körözöttet csinálni. Hogy a legtöbb helyen fellelhető savanyú káposztánál az üveg cimkéjén mit kell nézni hogy az otthonihoz leginkább hasonlót kapjam. És még sorolhatnám. A lényeg: nyitott szemmel és nyitott elmével járni és elfogadni hogy van élet a gulyáson túl. :-))

rumitom 2013.11.16. 09:03:09

mivel nem nagyon fozok hogy reprodukaljak barmifele hazainak velt izeket, kenytelen vagyok az aktualis orszag etrendjehez valamelyest igazodni. bar mostanra kialakult egy altalam preferalt, es azt probalom mindenhol megvalositani.
regebben nagyon sokat ettem, naponta 5-6szor is teljes erteku etkezes, azota mar napi kettovel is beerem, ez lenyegesen megkonnyiti az etkez szervezest.

nem vagyok kontinentalis reggeli parti. a tartositott toast kenyer lekvarnak alcazott izesitett zselatinnal sosem volt a kedvencem. ezert az english breakfastet nagyon is ertekeltem. persze az evek soran neha szivesen valtana az ember, akar csak valami peksutemenyre, de abbol sem a kinalat, sem a minoseg nem kielegito irorszagban/angliaban/amerikaban, bar mindenhol mas a gond.

ennek megfeleloen nemetorszagban peksegekbe jartam.
amerikaban furcsa volt a reggeli, english breakfastes elemekkel, csak 10szer zsirosabban. ezert atalltam a gyomulcsre, esetleg corn flakes. cserebe korabban ebedelek. amerikaban az ebed porcio kisebb mint a vacsora, de meg igy is nagyobb mint egy magyar ettermi fogas. ugyhogy azzal boven jol laktam, es estere mar csak max egy levest vagy salatat fogyasztok.
ezt az etrendet azota is probalom tartani, bar telen a gyumolcs kerdes kicsit problemas, es a salatak sem tokeletesek. igy aldozatot kell hozni a reggeli oltaran.

amit nekem nehezebb megszokni, hogy ha mondjuk olasz kajara vagyom, akkor bizonyos szorason belul tudom, hogy mire szamitsak. mikor azonban a szorason kivul esik az olasznak titulalt etel, akkor szamomra megszunik olasznak lenni (meg akkor is ha egyekben jo). atprogramozni magam hogy az italian restaurantban jo kajat adnak, amennyiben nem hivjak olasznak. na ezt nehez.

hude nagyon kitarulkoztam igy magambol

BTBTBT 2013.11.16. 09:42:21

Annyira szubjektiv ez a mai poszt, hogy eszmeletlen.

"ki hogyan alkalmazkodik egy új ország eltérő gasztronómiai szokásaihoz?"
Ez nagyban függ attól, hogy ki tud fozni, es ki nem, illetve a gyorsettermek es chicken & chips uzletek jelentos szama miatt a kenyelmessegi faktor is fontos lehet.

Kedves HA!
Regebben mar kerdeztem, de nem valaszoltal ra: Mennyi idot toltottel az angol fovarosban?

"a britek gyakorlatilag nem ebédelnek."
Ezt a butasagot honnan szeded? Ne abbol indulj ki, hogy a belvarosban lattal nehany oltonyost haromszog-szendvicset majszolni.
Mutatnék neked kismillió főtt ételt ebédelő angolt és Londonban élőt, ha akarod. :)

"Nem találkoztam még emberrel, aki képes lett volna külföldön reprodukálni ugyanazokat az ízeket,"
Tenyleg nem rosszindulatbol, de rossz helyen kerestel.

Tokaji Aszut arulnak a Selfridges-ben. Termeszetesen nem a 3 puttonyosat, hanem az esszenciat.
Hogy a kerdesedre is reagaljak: levesek meg nehany fozelek kivetelevel gyakorlatilag mindent fozok, amit szeretek. Es olyan ize van, mint otthon. Es az nyilvan mar kiderult, hogy nem no vagyok. :)

@tilmir:
Meg is erdemli, aki Turbo Rudolfon tengodik.

Muscari 2013.11.16. 09:52:28

@ChristineK: megkerdezhetem, hogy mit teszel a huslevesbe? Milyen zoldsageket? Ez szamomra egy fontos kerdes, en is kialakitottam a magam receptjet itt.

Nektek nem hianyoznak a sutik? Marmint kremes, dobostorta, somloi es tarsaik? Nekem nagyon, pedig nem vagyok egy edesszaju.

A mai napi korkerdes: melyik orszagban mik a legjobb sutik? Mit ajanlanatok megkostolasra az oda latogatoknak?

Nekem szemely szerint az apple pie jott be leginkabb itt, a cupcake-ek es muffinok nem igazan hoznak lazba.

tanato 2013.11.16. 09:53:23

A kaja az a magyaroknál /is/ fő szempont.Azért élünk hogy jókat együnk.Csak sajnos nagyon egészségtelenek az ételeink. Rengeteg zsiradék,disznóhús,rettentő sózás,nagyon töményen cukros édességek stb.Nem véletlen hogy rákhalálozás, keringési betegségek területén világelsők vagyunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.16. 09:54:28

Nyilván vannak specifikus termékek, melyek nem kaphatók, ha nincs rájuk tömeges igény, de az túlzás, hogy nem csinálható x étel máshol.

tanato 2013.11.16. 10:04:57

@tableno: Na ezzel abszolut egyetértek.

tanato 2013.11.16. 10:06:35

http://www.origo.hu/nagyvilag/20131116-nyomozas-sydneyben-meltatlan-korulmenyek-kozott-dolgozo-magyarok-ugyeben.htmAzért szokás szerint offolok is egyben,persze csak a mai cikkhez off nem a HÁ szellemiségéhez.

DieNanny CH 2013.11.16. 10:14:38

@Gilda66:

Véres hurka ügyben szerintem gyere kicsit keletebbre, mert ha jól emlékszem, vagy a Coop, vagy Migros egyik újságjában láttam hirdetve. Nem mostanában, lehet, grillszezonban volt, csak átfutottam rajta.

Ízekről: talán én vagyok elkapatva - bár 3 éves koromtól 26 éves koromig élveztem a közétkeztetést (Vagy jó konyhákat fogtam ki) -, viszont amikor anyukám itt főz-süt, az mindig másmilyen mint amit Mo-on eszünk. Pedig mindent ugyanúgy csinál, sőt, pirospaprika is saját van benne (saját termés, saját szárítás, saját őrölés), mégis, az összhatás valamiért más.
Nekem a sült vér hiányzik, igaz, azt már vagy 15 éve nem ettem. Meg a kacsazsír, kacsamáj, de azt pár hete már panaszoltam. És még kacsát sem láttam üzletben, hogy magam megcsinálnám.

Amúgy nekem semmi bajom az itteni ételekkel, finomak, én meg gyakorlatias ember vagyok, legyen a kaja bizalomgerjesztő ízben-állagban, és tápláló. Ennyi.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.11.16. 10:18:06

@Muscari: Sokáig nem tudtam mit csináljak hogy a húsleves ne legyen víz ízű. Aztán egyszer csak beugrott hogy nagyanyám a sok csontos hús a répák, zeller, karalábé, hagyma, petrus mellet tett a levesbe mindig egy paprikát és egy paradicsomot is. Igazából a paprika a lényeg. Nem tudom merre élsz és ott milyen paprika félék vannak. De a lényeg hogy zöld (esetleg sárga) legyen. Jó a nagy kaliforniai zöld, esetleg a sima hosszú zöldpaprika, a lényeg hogy ne erős fajta legyen.

Sütik. Igazából nem hiányoznak mert abból is meg lehet találni a pótlást. Vagy süthet magának az ember, ha minden kötél szakad. :-)) Én itt az angoloknál a chocolate gateau tipusú csokitortát szeretem nagyon, mert abból nincs kispórolva a krém. Meg a strawberry trifle elnevezésű desszert a másik ami nagyon bejön, de az apple strudel is finom szerintem.

szuperkrumpli 2013.11.16. 10:29:53

Nagyon kíváncsi lennék egy őszinte felmérésre a túrórudi fogyasztással kapcsolatban! Sztem rohadtul nem eszünk belőle annyit, mint a hype-jából következtetnénk!

Muscari 2013.11.16. 10:31:18

@ChristineK: koszi. Londonban lakom egyebkent es a strawberry triffle-t en is szeretem. Meg a kulonfele csokis mousse-okat is.

A turo rudit sose szerettem...

BTBTBT 2013.11.16. 10:33:41

Ami kimaradt: piros- es csipos paprikat otthonrol hozok. Attol igazi az etel, amihez szukseges.

@Muscari:
Sticky toffee pudding. De csak ritkan, mert irto edes.

@tanato:
Mertekletesen is lehet jo magyar kajakat enni.
Pontosan milyen rakhalalozasra celzol, amiben vilagelsok vagyunk?
Szerinted la magyarok torkossaga lekorozi az angolok zabalasait?

Nekem az Univer mustar a nyero. De azt hoztam magammal. Manapsag viszont szimplan megveszem egy londoni kisboltban.

tanato 2013.11.16. 10:40:23

@Barátusz: Elsősorban a vastagbélrák,de szerepe van a mértéktelen zabálásnak más rákoknál is pl. a prostata vagy a hanyálmirigy.

tanato 2013.11.16. 10:41:32

@Barátusz: de abban igazad van:Ha mértékkel esszük a hazait nincs baj,.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 10:41:52

@Mirjam2: :D
Van padlásunk, de Rudolf nincs benne.
Megjegyzem, aki nem tud élni nélküle, remek receptek vannak a neten.
:)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 10:42:30

@tilmir: ne fustologj...! :-)
@Mirjam2: :-)

Csatlakozom tobb elottem szolohoz: nyitott vagyok az uj kajakra, de rendszeresen sutok, fozok. "Nagymamam foztjenek izeit", de krealok ujakat is. Imadok sutni is, a dios-vanilias kiflitol a tortakig barmit. Tavaly karacsonyra makosbeiglit is, nincs akadaly.

Szoktam farmers marketekre jarni friss es normalis zoldsegert, gyumolcsert.

Ma epp tokfozelek lesz fasirozottal. meg valami suti. Holnapra vendeget varok, akkor is lesz valami finomsag, desszert...

BTBTBT 2013.11.16. 10:45:28

@tanato:
Tudnal linkelni? Csak mert orvoskent talan tobb statisztikahoz van hozzaferesed, mint nekem, egyszeru foldi halandonak, aki elso megbizhato forrasra ezt talaltam -

www.wcrf-uk.org/research/cancer_statistics/bowel_cancer_rates.php

(Egyebkent ha ezek tenyleg a pontos adatok, akkor Daniaban a legmagasabb a noket erinto rakhalalozasok szama. Meglepo.)

edina. 2013.11.16. 10:46:04

Nekem most jottpar hete Anya latogatoba. Ket dolgot kertem : Duzsi roset es egy Nyary Krisztian konyvet. Ezek hianyoznak. Otthon sem ettem turo rudit, majkremet, eros pistat, kolbaszt is csak biot es ritkan. Szerintem, ha kikoltozik a zember, probaljon meg alkalmazkodni es ne (csak) az egyebkent borzaszto silany minosegu lengyel boltba jarjon.

Persze, neha jo egy kis hazai koszt, langos, gulyas stb, csakhogy az igazan jo magyar termekeket ( es most nem megfozott etelekrol beszelek) nem az atlagos kispesti lidl polcarol veszed le es szerintem nem is tul ismertek.

Ja es kedvelem az angol konyhat, de meginkabb az angol sutiket. Sokkal szinesebb amugy az angol gasztronomia, mint azt hiszik.

BTBTBT 2013.11.16. 10:46:07

@rezsoatya:
Digger nalad ebedel holnap? :)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 10:50:57

@Barátusz: nem Diggerdriver jon.
(vittem neki a minap egy MS Office telepitolemezt. Ellesz vele, nem er ra enni! :D )

tanato 2013.11.16. 10:56:30

@Barátusz: Hát hirtelen linkelni azt nem tudom,de éppen tegnap voltam egy ilyen irányú továbbképzésen,vastagbélrák ügyben már elhagytuk a szlovákokat sajnos.Ami a leglényegesebb volt ott tegnap,hogy a hasra történő hízás a rák szempontjából a legveszélyesebb,mert a cseplesz zsír túlzott mennyiségben rákkeltő folyamatokat gerjeszt.

purple ragdoll 2013.11.16. 10:57:01

@Muscari: UK-ben a muffin tetszett meg volt ilyen diós süti a Tescóban és a Sainsbury-ben, az is jó volt. Viszont a cupcake megkóstolása után nem igazán értettem, mit vannak úgy odáig tőle.. Nekem túl édes és semmitmondó.

Oroszország: még nem kóstoltam sok mindent, de van a tradicionális palacsintaszerűségük (blini), édes sziruppal ettem, az tetszett. Más édességet még nem próbáltam.
Desszerten kívül finom a borscs, a töltött, megfőzendő tészta (pelmeni - egyik ismerős szerint "Russian fastfood"), a töltött péksüti (pirozhki) - nekem a halas és a káposztás ízlett nagyon. És a halleves (ukha) is ízletes.

És gyors helyzetjelentés: úgy néz ki, végre megérkezett a tél. :D

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 10:57:21

@edina.: mivel etelekrol van szo, gondolom falod a konyveket! :DDD

Izlesek kulonbozoek, az angol sutik szerintem borzaszto edesek, nem beszelve arrol, hogy azt sem tudni, mi van bennuk...

Abban igazad van, hogy alkalmazkodni kell, en az alapanyagokban teszem ezt, de azert inkabb magam fozok. A lengyel boltoktol mentsen meg az isten, sajna ugyanolyan szarokat arulnak, mintha magyar termek lenne.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 10:58:53

Ehhh, mi miota kinn elunk nem ettunk meg magyar kajat. :DDD
Miert is ennek? Itt a vilag minden tajarol vannak kajak. Ausztral kenguru hamburger, mexikoi churros, karibi kecske, tuneziai sutotokos ragu, spanyol paella minden mennyisegben, angol mentas barany, skandinav husgolyok, vietnami kajak, indiai curryk... ki a banatnak hianyzik a rantott hus meg a paprikas krumpli amikor a vilag barmelyik konyhajat megkostolhatod? :)

20 evig csak magyar kajakat ettem, orulok neki hogy vegre van mas! :) Nekem soha nem hianyzott meg a magyaros kaja kulfoldon. Se itt, se Norvegiaban. :)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 11:11:27

@tilmir: O, mi rendszeresen tartunk HÁ-s talalkozokat! :D
Igaz, eltero munkarendunk miatt (meg a kb. 60 Miles tavolsag is belejatszik) van, hogy csak 5-10 percre... :D

BTBTBT 2013.11.16. 11:12:21

Ki szereti a samosat?

@Don Kartasch:
Es akkor a kulfoldon eles es mas konyhak etelek kiprobalasa kizarja, hogy magyar kajat is egyel? Csak mert nekem nem. :)

@tanato:
Valami frissebb nincsen? Csak mert ez 2002-es keltezesu.

Szoval ha te ezt hallottad tegnap, akkor a WCRF adatai fedik a mai - szomoru - valosagot.
Mi az a cseplesz zsir?

@rezsoatya:
Csak nem a readingi "mama" tesz barati latogatast Uxbridge-ben? :)

2013.11.16. 11:15:06

KAKAÓSCSIGA!!!!!
De nem ám kelt tésztából, hanem levelesből! És nem az az undok Fornetti, hanem igazi, péktől való... Mmmmmm!

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 11:15:10

@Don Kartasch: magyar kajat en sem! Pl. a paprikas krumpli USA-beli krumplibol, portugal chorizoval es szudani palmaolajjal az igazi! :D
A pirospaprika egyedul magyar benne (de azt is itt szereztem be!)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 11:18:23

@Barátusz: masokkal is talalkozom, rezsoatya vagyok, de nem szerzetes! :-P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 11:19:45

@szuperkrumpli: "Nagyon kíváncsi lennék egy őszinte felmérésre a túrórudi fogyasztással kapcsolatban! Sztem rohadtul nem eszünk belőle annyit, mint a hype-jából következtetnénk!"

Szerintem alapvetoen izlesek es pofonok, de van benne egy nagy adag hype! En nem esem tole hasra. Kulfoldon egyszer nem voltam meg magyar/lengyel boltba hogy vegyek turo rudit. Otthon elve egy honapba kb. 1X ettem egy etcsikos nagy piros pottyost. :)
De anyam pl. 3 naponta eszik otthon. Igaz, o a helyi piacon talalt valami kis manufakturat, akik hazilag csinaljak. Azt mondja nagy franko. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 11:22:35

@Barátusz: "Nagyon kíváncsi lennék egy őszinte felmérésre a túrórudi fogyasztással kapcsolatban! Sztem rohadtul nem eszünk belőle annyit, mint a hype-jából következtetnénk!"

Semmi nem zar ki semmit. Szabad orszagban elunk, mindenki azt eszik amit akar. :)
Nekem egy masodpercig nem hianyzik a magyar kaja + imadok minden uj dolgot kiprobalni, szoval magammal szurnek ki ha magyar kajat foznek.
Ha neked hianyzik, egyel nyugodtan. En speciel nem ertem (mert magambol indulok ki), de elfogadom. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 11:25:43

De csak varjatok ki, amig megjon Kovermadar. Szerintem koszones helyett feltolt majd egy kepet, amin egy pirospaprikas abalt szalonnaval torli a feneket. :DDD

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2013.11.16. 11:25:50

Szerencse, hogy Nagy-Britanniában nem csak britek élnek, hanem mondjuk van egy csomó pakisztáni, persze a kebabot is meg lehet unni, de pont azért mert elég sok náció él itt aki csak 'szendvicset' tud venni az így járt! :P

A legtöbb nagy áruházban pl van saját kis grill csirke sütő ha bedobsz mellé még egy zacskó salátát akkor pl egy kellemes magas protein és alacsony keményítő tartalmú ételt kapsz :)
Továbbá majdnem minden boltban lehet sushit is kapni ami vicces módon olcsóbb kint, mint otthon.

Igaz ami igaz az alap angol kosztot nem tudom hogy bírják... főleg a kemencében sült krumplit babbal... vagyis keményítőt a keményítővel :S

Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy az ember tud magával vinni a munkába otthonról bármit.

Az alapanyagok mások... mindennek más íze van az itteni lisztből kb. scone-t lehet sütni mert olyan nehéz, hogy keverhetsz vele bármit az fel nem emeli :D

Egyszóval az első 1-2

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2013.11.16. 11:25:50

@DieNanny: Black Puddingot próbáltad már? Az is vérből van, a legtöbb helyen lehet kapni.

tanato 2013.11.16. 11:27:47

@Barátusz: Sajnos 2002 óta a helyzet még rosszabb.A cseplesz az a hashártya redőzete,hajlamos a zsírlerakódásra kövér egyéneknél.Persze a ráknak sok hajlamosító tényezője van,de az egyik legfontosabb az étkezés minősége és mennyisége.

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.11.16. 11:34:38

Japánból :)
A felvágott-, hús- és sajtpultok hiányoznak otthonról. Mindenből csak adott fajtát, adott mennyiséget, előre becsomagolva lehet venni. Meg lehet szokni, de a felvágottak/sajtok elég drágák igy, szendvicset csak ritkán szoktam csinálni. Ráadásul egész sajt nem is nagyon van. A trappista hiányzik :( És persze ott a kenyér: nem kapni csak ilyen vastagabb, szeletelt toast-kenyereket, amiket én túl puhának és egy kicsit olyan műnek érzek.
Amihez kicsit trükközni kell, az a tejföl... árulnak itt ilyen sour cream-et (ahiru-ie.way-nifty.com/photos/uncategorized/2006722s.jpg), meg "Bulgária" yogurtot, a kettőt kis vizzel összekeverve azért lehet valami otthonihoz hasonlót alkotni.
Pörköltet meg paprikás krumplit még egész jól birok csinálni itt is, a levesek viszont valahogy mindig egy kicsit vizizűre sikerülnek :)
Viszont kolbász meg szalonna itt nem nagyon van. Vannak kis virslik (nekik sausage), de azok is sokkal kisebbek, mint a mieink :)
A zöldséget is kicsit mások. Olyan műbbek, mint amihez hozzászoktam. (Mint a télen a szupermarketekben árult öklömnyi paradicsomok otthon) A paradicsom és a vöröshagyma is például sokkal nagyobb, mint amire szükségem lenne (persze lehet találni kisebbet is). Vöröshagymával az első ami feltűnt, miután kijöttem, hogy egyáltalán nem könnyezik a szemem tőle.. :) Meg napraforgóolaj sincs, helyette van viszont repceolaj. Nem tudom, van-e nagy különbség a kettő között, nekem néha kicsit furának tűnik.
Fűszerekről: a bors jóval gyengébb mint otthon, a pirospaprikát még nem próbáltam, de azt mesélte az egyik osztálytársam, hogy kipróbálta, és semmi ize nem volt, csak piros lett a kaja. Szerencsére hoztam saját termést, úgyhogy ezzel nincs gond :)

Mivel nem vagyok egy nagy főzőmester, túl összetett dolgokat nem készitek, szinte mindent be tudok szerezni, amit otthon is használnék, úgyhogy nagy gond nincs. :)

Mivel nem szoktam nagyon halat enni, igy fél év után még nem szoktam rá. Túl sok hatással nem volt rám eddig az itteni konyha, talán annyit, hogy sült-tésztával szoktam néha kisérletezgetni. Természetes van helyi kaja, ami bejön, de azt egyelőre még inkább a helyiekre bizom :)

morsels (törölt) 2013.11.16. 11:35:03

@Don Kartasch:
Nana... azert rantotthus az kell :-)

Latcho Rom 2013.11.16. 11:35:13

Erthetetlen hogy nincs echte magyar bolt londonban, valaki tisztesen megelhetne belole...ennyisok fogyasztonak.

Jopar eve hogy nincs igazi magyar boltunk, nemethez, szlovakhoz jarunk, neha meg sportszelet is van a polcon. Sose elt itt otezernel tobb magyar, megis eletben tartottak a boltot, hianyzik is Vertes bacsi, cukrot adott a gyerekeknek, igazi magyar bekebeli stilusa volt.

mirx 2013.11.16. 11:37:35

@Barátusz: a samosát csak az nem szereti, aki még nem evett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 11:39:01

@Ernő007: "Továbbá majdnem minden boltban lehet sushit is kapni ami vicces módon olcsóbb kint, mint otthon."

Ebben mi a vicces vagy meglepo? Ez egy sziget, Mo. meg a szarazfold kozepe. Szerintem evidens hogy itt minden tengeri hal es seafood sokkal olcsobb. :)
Plusz Mo.-n ugyebar a kutya nem eszik ilyesmit ezert nyilvan nem is erdemes nagy keszleteket berendelni. Ugy meg aztan meg dragabb a szallitas ha kis adagokban kell rendelned mert ugyebar pont nem arrol hiresek a halak es tengeri herkentyuk hogy sokaig elallnanak. :)
Allitom hogy Europaban sehol nem olyan draga 200g fustolt lazac mint Mo.-n...

morsels (törölt) 2013.11.16. 11:41:57

@shakti_rom:
Van a Lakomka, egy karpataljai magyar viszi, bar egyedul o beszel magyarul, a felesege es az alkalmazottai mind ukranok, vagy oroszok. Viszont a husarujuk jo, nagyon jo virslit is kapni ott :-)

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.11.16. 11:42:33

@shakti_rom: Nem voltam még sose Londonban, de rákerestem guglin arra hogy "magyar bolt london", és rögtön találtam párat, házhozszállitással is :)

mirx 2013.11.16. 11:43:01

@GeeRahts: Vegyél egy kenyérsütő gépet, bámulatosan egyszerű, csak beleszórod a cuccokat (liszt, élesztő, só, víz, kb ennyi), éjszaka eldörmög, hajnali háromkor elkezd sütni, és reggel olyan illatra kelsz, hogy elájulsz.

Latcho Rom 2013.11.16. 11:44:38

@morsels: Jobb a virsli mint a swiss bakerie? Koszi, ki lesz probalva.

mirx 2013.11.16. 11:44:47

@GeeRahts: amúgy nekem iszonyatosan bejön a japán konyha, én tuti nem a tejföl után kajtatnék, ha ott élnék :)

morsels (törölt) 2013.11.16. 11:47:34

@shakti_rom:
Szerintem jobb, bar ez izles kerdese.
Csutortokon kapnak arut ha jol tudom, akkor, vagy penteken erdemes menni.
Van turo rudijuk is :-)
Igaz, az orosz valtozat, de sokfajta van es nem rossz. Vajat is erdemes ott venni, finomabb mint amit mashol lehet kapni.

Latcho Rom 2013.11.16. 11:52:26

@morsels: rudolf is? wohoho.

ha viszont jo kefirt akarsz, jo arban, a sztolicsnaja itt a carlingon fasza. probaltam a hideg salataikat, jol neznek ki, de nem magyaros az izuk :) Sajtjaik nem rosszak s olcsok.

DieNanny CH 2013.11.16. 11:53:22

@Barátusz:

Megosztom az elméletemet a statisztikával kapcsolatban:
Szerintem attól is függ az arány, hogy mennyire fejlett azon a helyen az orvostudomány. Tehát, hogy a halál okozóját egyáltalán meg tudják nevezni.

Pl, azt mondják, megnőtt a bőrrákosok száma. Tudtátok, hogy a bőrrákot okozó sejtek a testben szétszóródva bármilyen rákot, a tüdőráktól elkezdve okozhatnak? Tehát, aki esetleg 60 évvel ezelőtt tüdőrákban halt meg, elképzelhető, hogy előtte már volt bőrrákja is (tűző napon kapálva elképzelhető, de én találkoztam olyannal is, akinek az arcán volt, miután évekig napkrém nélkül járt síelni...).
Tehát minél korábban felismerhető a betegség egy adott országban, annál biztosabban lehet tudni, miben halt meg az illető. És most nem feketehumorizálni akarok. Csupán így gondolom.

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.11.16. 11:54:15

@mirx: Hohó, ez jól hangzik :O Fel is irtam a listámra :D

Amiket eddig ettem, azoknak a nagy része nekem is bejött ( a nyers dolgokkal nem volt szerencsém), de például pont úgy egy hete ettem sajtos-tejfölös tésztát, több mint 7 hónap után először... majdnem elsirtam magam örömömben :)

BTBTBT 2013.11.16. 12:03:49

@tanato:
Igen, abban biztos vagyok, hogy az elmult 11 ev alatt csak rosszabbodott a helyzet, ami nemcsak az etkezesi szokasoknak, hanem az etelek romlo minosegenek is koszonheto.
Ami megteveszto lehet ezekben a statisztikakban, hogy a nyugati vilagban jobban feljegyzik a rakban szenvedok/elhalalzok adatait, mint peldaul Kinaban vagy nemely azsiai orszagban.

@Don Kartasch:
Persze, en is elfogadom, hogy nem eszel magyar kajat. Tudsz fozni? Mert ha nem, akkor valahol megertem, hogy masok konyhajabol szemezgetsz.
A turborudit nem en emlitettem. Nem tolem ideztel.
Szemely szerint szeretem kiprobalni mas orszagok kajait - az angoloket is, de otthon - egyenlore - magyar kajakat fozok. Ez nem merul ki rantott husban.
Viszont nemreg valakivel beszeltuk itt, hogy lassan nekiallok angol eteleknek is. A jacket potato, a pie-ok meg a quiche nagyon erdekelnek.

@mirx:
Veled mi a helyzet samosa-ugyben?
Nekem nagyon bejott, raadasul nemcsak bengaliak meg indiaiak haznak keszitett valtozatai, hanem a Sainsbury's arul zoldsegeset, chicken tikka-sat meg baranyhusbol keszultet is.
A szusi meg a nyers hal ugy altalaban nem jon be. Persze ebben egyenlore ki is merul, amit a japan konyhabol probaltam.
Idovel majd erre is meg a forro homokfurdore is sor kerul.

DieNanny CH 2013.11.16. 12:10:45

@Ernő007:

Hát, az a legtöbb hely nem Svájcban van... :-)

DieNanny CH 2013.11.16. 12:16:41

@Barátusz:

A quiche édesen-sósan egyaránt jó!

BTBTBT 2013.11.16. 12:16:53

@rezsoatya:
Szoval akkor Reading-bol is volt mar latogatod? :)

@DieNanny:
A borrakosok szam reszben attol is nohetett az elmult 60-70 evben, amit leirtal, de attol is, hogy akkoriban nem voltak ozonlyukak, mas sugarzas erte az embereket, illetve - nem volt szolarium sem. Mert azert annak a mertektelen vagy helytelen hasznalatatol is borrakosak lesznek az emberek.

@Don Kartasch:
"Szerintem evidens hogy itt minden tengeri hal es seafood sokkal olcsobb. :)"
Gondolod, hogy azt a halat eszed, amit Anglia partjainal halasznak?

A Cattle Grid-ben voltal mar? Ott aztan akkora adagokat tolnak, mint allat.

mirx 2013.11.16. 12:18:30

@DieNanny: kacsa meg zsír meg máj meg ilyesmi közértláncokban nincsen, de hentesnél igen, legalábbis itt zürichben

csak engem az őrületbe kerget a nyitvatartás, mert a hentes is akkor dolgozik, amikor én...

mirx 2013.11.16. 12:19:31

@mirx: bocsánat, helyesen "nyitva tartás"

DieNanny CH 2013.11.16. 12:20:17

@tilmir:

Májat, zuzát, szívet, tüdőt (csirkétől), pacalt nem szeretem. Csak a sült kacsamájat. Úgyhogy, nem olyan nagy a gond!
Kocsonyában is csak a húst eszem, bőrt már nem igazán. Ja, meg töpörtyű. Ausztriában ettem szívesen töpörtyűs gombócot savanyú káposztával. Hát, itt olyan nincs.

nyuszigonosz 2013.11.16. 12:25:03

Kaják: nekem szerencsém van, mert a bajor kaják finomak.
Meg szeretek és tudok fözni, sütni.

DieNanny CH 2013.11.16. 12:25:17

@Barátusz:

Hallottam egy olyan megállapítást, hogy minden, 2000 után született ember, életében legalább egyszer rákban megbetegszik.

BTBTBT 2013.11.16. 12:30:52

@DieNanny:
Nekem az edes quiche nem jon be, csak a sos. De izlesek es pofonok...
Nem vagyok az a kimondott sult krumpli-orult, de a hejaban sult krumpli - hasabra vagva - nagyon izlik. Legeloszor a windsor-i Cattle Grid etteremben ettel eloszor.
Ott peldaul egesz bebi malac bordat is szolgalnak fel. Marha jol nez ki!

Nem tudom, hogy ez mennyire lehet igaz, mert ismerek jo nehany embert, akik jovan 2000 elott szulettek, es rakosak lettek/belehaltak a rakba.
Ebben persze az eletmod is fontos szerepet jatszik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 12:34:36

@DieNanny: A török boltokban előfordul csirke zúza.
Egyébként érdekes, hogy a németeknél 20-30 éve egyáltalán nem volt kapható belsőség. Manapság már van pacal, máj, szív, tüdő stb. is.
Itt a kínálat igazodott az igényekhez.
:)

2013.11.16. 12:36:47

@shakti_rom: 'Erthetetlen hogy nincs echte magyar bolt londonban, valaki tisztesen megelhetne belole...ennyisok fogyasztonak.'

De van, tobb is. Par eve meg nem sok volt, de most mar vannak.

mirx 2013.11.16. 12:37:44

@Barátusz: imádom, ki ne szeretne jól fűszerezett karfiolos-krumplis táskákat? :)
sőt, külön szeretem, ha még csíp is

Amúgy én kicsit úgy vagyok a kajával, hogy a nemszeretem kimerül abban, ami rosszul van elkészítve/rossz minőségű alapanyagokból van, és a szeretem meg az ellenkezője.

Tehát mondjuk a trófea étteremben a rántásból és sűrített arany fácánból készített cukrozott paradicsomlevestől rosszul voltam, de a bock bisztróban felszolgált igazi paradicsomból kellő műgonddal és megfelelő fűszerezéssel készített változatot nyilván az utolsó cseppig eltüntettem. :)

Olyat sose értek, hogy nem szeretem "a padlizsánt" vagy "nem szeretem a banánt", tőlem ez a felfogás tök idegen. Csak azt nem tudom megenni, ami rosszul van elkészítve.
Az alapanyag-utálat valami elemi undorreflex lehet az emberekben, nálam valahogy hiányzik.

Talán az egyetlen, ami taszít, az a fermentált szója, mert az tényleg úgy néz ki, mintha romlott lenne, bár amúgy az íze nem rossz, de a látvány valami rettenet.

mirx 2013.11.16. 12:45:00

Akik nem tudják, ez a natto:

www.sakura-hostel.co.jp/blog/natto%201.jpg

kíváncsi vagyok, @GeeRahts: megeszi-e :)

morsels (törölt) 2013.11.16. 12:48:52

@tilmir:
Ja itt is a csirke zuza/sziv ha volt is akkor is fillerekert. 80 cent kiloja. Vagy marhafarok vagy csulok. 20 evvel ezelott :-)
Most mar annyiba kerul, mint a csirkemell.

BTBTBT 2013.11.16. 12:53:34

@shakti_rom:
"nincs echte magyar bolt londonban, valaki tisztesen megelhetne belole...ennyisok fogyasztonak."
Megelnenek, ha nem a gyors meggazdagodas lenne a boltosok celja. Merthogy az. Illetve nem nagyon hirdetik magukat a FB idejeben.
Meg akad nehany, akik - nagyon okosan - online rendeles/kiszallitassal mukodnek, es igy nem kell draga penzen fenntartaniuk egy uzlethelyiseget.

@mirx:
Akkor engem sem ertesz, mert en valogatos vagyok: a zsiros hust semmilyen korulmenyek kozott nem eszem meg. :)
A padlizsantol sem vagyok elajulva. Tokfeleket, patiszont egyaltalan nem eszem.

Feletek karfiolt tesznek a samosaba? Itt zoldborso, kockara vagott zoldseg es repa meg a fuszerek mennek a veggie-be.

Bazsola 2013.11.16. 12:59:21

@jova68: Megelőztél! :)
Pedig szentül megvoltam győződve róla, hogy ezt más nem fogja említeni.

Amúgy engem egy kicsit bánt, hogy a Túró Rudiból (azért is megemlítem) ilyen politikai, lenézendő dolgot csináltak. Én kicsi gyerekkorom óta nagyon szeretem. És igenis mindig veszek ha otthon járok. És nem azért mert ettől olyan hazafiasnak érezném magam...

Maradva az édességeknél, nekem az egyik legszembetűnőbb különbség itt Genfben Budapesthez képest a választék hiánya. A legtöbb cukrászdában kb. háromféle sütemény/torta kapható: fekete erdő torta, eper torta, meg mégegy aminek most nem jut eszembe a neve. És mindegyikben ugyanezek vannak... Mielött valaki letámadna, ezt most persze egy kissé sarkítva mondtam, de az érzés kb. tényleg ilyen. Egy pesti utcasarki kiscukrászda kínálatának a közelébe se érnek.

És ez igazából nem csak az édességekre, élelmiszerekre igaz.

Kicsit elkanyarodva az édességektől, nekem még nagyon hiányzik a kovászos uborka és a csalamádé is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 13:00:09

"Pár példát felhozva: magyarként például nem volt egyszerű elfogadni, hogy a britek (és az amerikaiakat is ideértve: az angolszászok) gyakorlatilag nem ebédelnek. Kell egy kis idő, mire az ember beletörődik, hogy ebédre már megint szendvicset vagy csak salátát eszik, a főétkezés pedig késő délutánra vagy kora estére csúszik."

Ez szintiszta hulyeseg, legalabbis nekem gyokeresen mas tapasztalatom van. Eddig akarhol dolgoztam, akarmennyi brittel ( most 80-90%-uk az), MINDIG ebedeltek. KB 1 ora kornyeken.

Amugy nekem a kenyeruktol van herotom. Tegnap pl. a sainsben nem is volt normalis kenyer, vagy elorecsomagolt edes toast, ileltve tokszarz bagett.Nem is vettem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 13:02:17

@Bazsola: "hiányzik a kovászos uborka és a csalamádé is..."

Csinálni kell. :)

Bazsola 2013.11.16. 13:03:42

@tilmir: Sajnos nem mindenki olyan házias mint te :)
De lehet, hogy egyszer tényleg megpróbálom...

BTBTBT 2013.11.16. 13:04:30

@tildy:):
Szolni kell valamelyik eladonak, hogy toltsek fel a keszletet. A S.-ben nem egyszer van, hogy felig uresek a kenyeres polcok.
A lengyel kenyerek vagy a Tesco sutodejeben keszitettek finomak, mert azok hasonlitanak az igazi kenyerre. Ami olyan is, amit otthon megszoktunk.

Az angol coleslaw-tol rosszul vagyok. Nemcsak azert, mert semmi koze a magyar vagott savanyuhoz, hanem mert se ize, se buze.

@Bazsola:
Koviubit meg csalamadet csinalhatsz hazilag. Amugy nem tudom, melyik orszagban elsz. Lehet, hogy bizonyos uzletek is arulnak csalamadet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 13:05:10

@tildy:): Peksutijeik is tomeny cukor tobbnyire. Feludules ha nem.

Viszont olyan gyonyoru husokat, fokepp marhat otthon joval dragabban vagy szinte nem is kapni, mint amit itt veszunk.

Ma pedig tok boldog vagyok, elobb kiugrottam a piacra, es a hentesnel (britek voltak) , volt elore kicsomagolt kilos zuza £2-ert. Hat azt az oromot:D

mirx 2013.11.16. 13:07:24

@Barátusz: a samosának nincsenek szigporú szabályai, bármilyen zöldséggel lehet samosa.
gondolj csak bele, milyen nagy india, és máris érthető a dolog.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 13:07:47

@Barátusz: felfedeztuk mar, mi jon be, meg nem is eszunk sok kenyert, fel kilos jo ha egy het alatt elfogy. De az, hogy sok helyen csak toastkenyer van, az total kiborit. Es egyre jobban. Ha az van, sokszor inkabb nem is veszek, ha nagyon megeheznek megis ra, es nincs, akkor meg sut este a parom.

Bazsola 2013.11.16. 13:08:13

@Barátusz: Svájcban (Genf). A koviubit lehet, hogy egyszer megpróbálom, csak sajnos nem nagyon értek a konyhaművészethez... Csalamádé nélkül meg még csak meg-meg vagyok. De néha szívesen ennék abból is.

2013.11.16. 13:11:10

@Barátusz: '"a britek gyakorlatilag nem ebédelnek."
Ezt a butasagot honnan szeded? Ne abbol indulj ki, hogy a belvarosban lattal nehany oltonyost haromszog-szendvicset majszolni.
Mutatnék neked kismillió főtt ételt ebédelő angolt és Londonban élőt, ha akarod. :)'

Igen, egyreszt nyilvan sokan ebedelnek, masreszt akik nem, azok altalaban azert nem mert munka mellett nem oldhato meg hogy haromfogasos ebedet egyen az ember. Nekem sokszor volt olyan munkam - es biztosan nem vagyok ezzel egyedul - hogy orultem ha egy szendvicset be tudtam nyomni az iroasztal mellett valamikor kora delutan. (Mondjuk az is igaz, hogy az angol ferjem inkabb akkor is szendvicset eszik 'ebedre' ha otthon vagyunk, es csak vacsorara szeret fott etelt enni, de egyaltalan nem torvenyszeru hogy mindenki ilyen. Az o csaladjukban az a szokas hogy csak vacsorara esznek fott etelt. Viszont reggelire sokat eszunk / esznek, minimum beans on toast / egg on toast.)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 13:11:33

@tildy:): a felig sutott baguette-t probaltad mar? Sutoben percek alatt megsul. Nekem a Lidl-es jott be. Ott van kisebb is, nagyobb is.
Nemsoka veszek kenyersuto gepet is (egyeb okok jatszottak, hogy eddig nem). Mo-on mindig en sutottem a kenyerem. De geppel csak dagasztok. Sutoben szep ropogosra sul.

La Pantera 2013.11.16. 13:12:24

Itt Németországban pl. sóskát nem lehet kapni, azt nagyon szeretjük, szoktunk otthonról hozni. Sajnos igazi paprikát is ritkán (néha van a lidl-ben), abból is feltankolok otthon és lefagyasztom. Minden más elérhető, nem nehéz reprodukálni az otthoni ízeket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 13:13:10

@Bazsola: Na, ebbe jól beletrafáltál. Szerintem, nálam bénább háziasszonyt nem hordott a hátán a föld... :D
A savanyúság nem olyan bonyolult, még nekem is sikerült.
Próbáld csak meg!
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 13:15:38

@tilmir: Svájcban élőknek érdemes megnézni a török boltokat. Egyrészt árulnak magyar zöldpaprikát (is), másrészt a savanyúságaik finomak.

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 13:17:02

@mirx: "az alapanyag-utálat valami elemi undorreflex lehet az emberekben, nálam valahogy hiányzik"

epp tegnap olvastam:

m.index.hu/tudomany/2013/11/15/ezert_utalunk_meg_eteleket

Amugy nalam sincs. Nincs olyan, amit meg nem ennek...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.11.16. 13:18:39

Szerintem az ételekkel fontos rituálékat járunk el.

Az ünneplés egy formája az, ha a nagyi szerető odaadásának ízét meg akarod mutatni a gyerkeidnek, párodnak, barátaidnak.

Az étellel meg lehet ölelni valakit! /Mármint ekvivalens gesztus kitenni a szépséget, a felkészültséget, a hagyományt/.

Az étel egy kis darab élő történelem! Nagyon személyes és sokszor nagyon mély gyökereket segít megerősíteni!

Szerintem fontos fenntartani ezt a kapcsot az ősökkel.

Amit persze a kulturális közegéből kiszakított ember nehezen tesz meg.

Egy ismerősöm mesélte, hogy pl. Ausztráliában a csirke annyira halízű, hogy húslevest nem lehet főzni belőle, max halászlét.

Itt Londonban én is a lengyel boltokban vásárolok, néha azért elugrok a magyar boltba fokhagymakrémért és pirosaranyért.

tanato 2013.11.16. 13:19:11

@Barátusz: A harmadik világban azért relatíve kevesebb a rákhalálozás mert mielőtt elérnék az ehhez szükséges/persze csak nagy átlagban/ megfelelő kort,elhaláloznak nekünk banálisnak tűnő/de ott vészesen komoly/betegségekben.Ezt nekem már 20-30 éve az itt tanuló trópusokról érkezett orvostanhallgatók is mondták anno.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 13:24:08

@Barátusz: nem gondolom, hanem tudom. ;)

A fustolt lazacon amit legutobb vettem kb. 13 skot zaszlo volt es 16 helyen irtak ra hogy Skociabol szarmaznak a lazacok. :)

Nyilvan nem azt mondom hogy minden hal "idevalosi", de sok az! :)

talján sógor 2013.11.16. 13:26:36

A Túrórudi sosem hozott lázba, de a Sportszeletet meg a Vaníliás karikát nem hagyom ki, ha hazamegyek. De ilyen jellegzetes ételek minden országban vannak, pl. Olaszországból Loacker nápolyit hozok kilószámra.

Rosszul vagyok, amikor az olaszok Magyarországon pizzát akarnak enni, aztán közlik, hogy xar. Az. De ha szegedi halászlét akarok enni, akkor azt én sem Szicíliában keresem.

Szerintem minden ott a legfinomabb, ahol eredetileg készítik, máshol meg a helyi kajákat érdemes megkóstolni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 13:26:39

@Barátusz: igen, mi magunk szoktunk tuneziai, skandinav, angol, stb. kajakat kesziteni. :)

F Csaba · http://backpacking-kaland.blogspot.com 2013.11.16. 13:26:44

Mikor néhány éve Londonban laktam és meglátogattam a palotát, a kertben lévő boltban a "királyi borok" között ott volt a Tokaji.

Egyébként jelenleg Mongóliában lakok, és valóban nem könnyű megszokni az itteni szíros birkahúst. Egy ideig finom, de aztán mindenki telítődik vele. Viszont szerintem lehet a magyarhoz 90%-ban közelítő kaját csinálni, a helyi alapanyagokból is, és nem is feltétlenül túl drágán.
Az Európai ételek kicsit drágábbak itt, mint a helyiek, de azért még kibírható, belefér néha egy doboz müzli.
Egyébként pont ma voltam egy magyar étteremben egy lengyel és egy német barátommal. Elég jó volt a kaja.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2013.11.16. 13:27:00

@Don Kartasch: Azt mondtam, hogy vicces módon,nem azt hogy meglepődtem. + itt nincsen rajta 27%-os ÁFA :)

paff63 2013.11.16. 13:27:01

Sziasztok!

Az nekem is feltűnt amerre jártam, hogy a vacsorának sokkal nagyobb a szerepe és az kb mindig meleg kaja, míg ebéd lehet bármi.
Ahol én dolgozom, van canteen, és az emberek jó része eszik rendesen ebédet, egy részük otthonról hoz, ahogy többnyire én is. :)

Nekem megmaradt az ebéd jelentősége és a vacsi mikor hogy esik. Főzök is magamnak, mert tudom, mit teszek bele. Már évek óta nem mindig feltétlenül a magyaros kajákat eszem, de ha megkívánok valamit (palacsinta, paprikás csirke, töltött paprika, etc), akkor megfőzöm.

Londonban van pár magyar bolt, bár még egyben sem jártam. Majd ha úgy lesz időm, megnézem a legközelebbit. A piros paprika mindig otthoni, a többi alapanyaggal mg persze kísérletezem.

Benne van, hogy nem pont olyan az íze, mint ahogy emlékszem rá otthonról, de attól még nem rossz, csak más. :)

Édességekben angoloknál-svédeknél is az a tapasztalatom, hogy többségük vagy naon édes, vagy naon krémes-geijl(?), vagy mindkettő. A brownie vanílifagyival naon bejövős, mindenféle cookie-k jöhetnek, azok egy részét meg is csinálom, ha kell. Muffint már régóta mindenféle ízben, de azt nem csinálom olyan édesre mint ők.
Azt még mindig nem teljesen értem, miért különböztetnek meg cupcake-et meg muffint.
Mindenféle torták is jöhetnek, az icing ugyan nem a kedvencem, azt is meg tudom sütni ha kell.

Töltött káposzta, beigli karácsonykor alap. :)

Svédeknél a kanelbullar ízvilágát naon bírom, de rettenet egészségtelen szerintem, ezért igyekeztem nem sokat enni belőle.. Náluk a sütemények mindenféle formája eszelősen népszerű, mivel a kávéhoz mindig esznek valamit. Kávé (vay bármilyen forró ital) plusz édesség kombináció neve fika svédül, és napi legalább egyszer tartanak fika-szünetet, de inkább többször. :)

Ott alkalmazkodtam valamelyest, ami rohamos testsúly-növekedéshez vezetett, így most az angoloknál igyekszem kialakítani a saját menetrendet ebédre helyezve a hangsúlyt, néha édességgel, vagy azt is inkább gyümölccsel helyettesítve. :)

TúróRudi - én személy szerint nagyon szeretem, de sosem ettem túl sokat belőle, még otthon sem. Ha néha hozzájutok, akkor veszek persze, de nem zsáknyit. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 13:28:10

@rezsoatya: meg a hona alatt volt a skot duda, a szoknyat meg ugy kellett lecibalni rola...

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 13:34:48

@Don Kartasch: jajjj, azzal kinlodok en is! Mert szoritja veszettul! :D

DieNanny CH 2013.11.16. 13:38:14

@Barátusz:

Hé, a te megállapításod nem mond ellent az enyémnek! :-)
Merthogy ez azt jelenti, hogy nem minden, 2000 előtt született ember egészséges/rákos (félig tele/üres pohár esete).
Viszont aki UTÁNA születik, az BIZTOS, hogy stb, stb.

BTBTBT 2013.11.16. 13:41:19

A nekem cimett kommentekre nemsokara valaszolok, de most hirtelen nagyon jokedvu lettem, es nem ferek a borombe! : DDDD

Hangulatomhoz illo -
www.youtube.com/watch?v=46yLYCXumps

bobsys 2013.11.16. 13:44:27

@tildy:): Egyetertek az amcsik is ebedelnek, legalabbis a toobseg. Kenyeret pedig otthon kell sutni ahogy mi is :)

rumitom 2013.11.16. 13:44:40

@tildy:): 10 eve meg tenyleg csak a haromszog szendvics ment londonban...

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 13:45:10

@Saman: huuhh, Saman ezt de szepen mondtad! "az etellel meg lehet olelni valakit!"

Ez annyira igy van!

Meg a tobbi is! Egy parszor ujraolvastam a hozzaszolasod!

DieNanny CH 2013.11.16. 13:46:08

@Bazsola:

Érdekes, itt a kávéházban - elég sok van errefelé (Schwyz kanton, kisváros) sokféle cukrászsütemény volt, kb 20. Én gesztenyéset ettem legutóbb. A Coop meg a Migros is roskadozik. Tényleg, azt tudtátok, ha az ember szombaton zárás előtti órában vesz sütit a Coopban, az 50%-kal olcsóbb? Estefelé el is megyek.

Ja, és kávéházak csak 6-ig vannak nyitva. Elég fura. Még nyáron is. Pedig szerintem simán lennének vendégek még este 8-kor is.

bobsys 2013.11.16. 13:47:01

@Barátusz: a coleslaw "salad consisting primarily of shredded raw cabbage, which is dressed with mayonnaise and/or buttermilk" ezert nincs koze a vagott savanyuhoz

rumitom 2013.11.16. 13:47:26

@talján sógor: ez nem feltetlenul van igy. az igazi mexikoi kaja nekem tud strange lenni, mig mondjuk az egyesult allamokban kaphato "autentikus" mexikoi eteleket kimondottan szeretem.

DieNanny CH 2013.11.16. 13:49:33

@Bazsola:

Bár még sosem csináltam kovászos uborkát, de szerintem ehhez nézd meg az időjárásjelentést. Hogy legyen egy teljes heted, amikor süt a nap. Bár, talán ott többet süt, mint nálam...

mirx 2013.11.16. 13:49:55

@Barátusz: Minden statisztika azt mutatja, hogy a legfejletlenebb országokban (afrika, ázsiai szigetcsoportok, stbstb) a legalacsonyabb a rosszindulatú megbetegedések száma, és Dániában, Skandináviban, Nyugat-Európában stb a legmagasabb. Igazából az történik, hogy az előbbi csoport lakosai akkor látnak orvost, ha leharapja a lábukat az oroszlán. A statisztika tehát valójában azt jelenti, hogy Dániában van olyan fejlettségű a screening rendszer, hogy szinte minden állampolgár egészségi állapotával képben vannak, és rendszeresen szűrik is őket - magyarul ott *derül ki* a legtöbb rákos eset, nem pedig ott *van* a legtöbb rákos beteg.

mirx 2013.11.16. 13:51:03

@DieNanny: mi mi? a rövidfilm? nézd végig, és rájössz. :)

bobsys 2013.11.16. 13:51:05

Ja igen, a peksutemenyek nekem nem hianyoznak, az egyetlen dolgot amit igazan szeretek, kepviselo fank, azt itt is lehet kapni a Publixban.
Mar Magyarorszagon sem ettem zsirral fozott eteleket, se pacalt igy nem ert semmilyen sokk. Porkoltet, sajtos, tejfolos tesztat itt is lehet csinalni meg nagyjabol minden comfort foodot amit otthon is ettem, de van ezer fele konyha, lehet valogatni a receptek kozul. Ami hianyzik az a Milka csoki, a Cadbury meg Hersey kozelebe sem er.

DieNanny CH 2013.11.16. 13:52:18

@tilmir:

Magyar zöldpaprika a nagy Dennerben van. A Satellitben nincs. És a neve is "cecei'. Bár Marokkóból jön... :-)

bobsys 2013.11.16. 13:52:24

@Saman: Nem a legolcsobb agyongyogyszerezett csirket kell megvenni es nincsen problema. Vegyen szabadon tartott, nem antibiotikumozottat azok nagyon finomak

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 13:54:21

@DieNanny: Igen, észrevettem. Fogalomzavarban szenvednek. Azt hiszik a cecei a fajtája... :D Ezen jót derültem már én is. A Coop-ban is így nevezik.
Mi az a Satellit? Nem ismerem.

DieNanny CH 2013.11.16. 13:55:48

@rezsoatya:

Én az olivabogyót nem szerettem. Aztán pár éve már nagyon szeretem. Főleg görögsalátában.

Latcho Rom 2013.11.16. 13:56:25

@Barátusz: kajat online? Meg nem sullyedtem oda :) Floridai baratok hasznaljak, valamiert nincs ott magyar hentesaru - itt mint latod van valasztek, s en kedvelem a ruszkinal hogy kapok egy nagy vigyort ha bolsoj szpasszibaval koszonok el. Fene ebbe a nagybudos online biznicbe, mar a digger napi pornja is az eleted resze...:)

morsels (törölt) 2013.11.16. 13:58:57

@Saman:
"a nagyi szerető odaadásának ízét"

??? :-)

Latcho Rom 2013.11.16. 13:59:13

@mirx: Az sem kizart hogy a fejletlenebb orszagokban annyival rovidebb az atlag eletkor, hogy nincs ideje a raknak, szives bajoknak kifejlodnie, hm?

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.11.16. 14:00:12

@mirx: Hallottam róla szörnyűségeket, de még nem kóstoltam :)

Amúgy ki is felejtettem a legnagyobb változást, mert már annyira megszoktam, hogy fel se tűnik - rizs mindenhez. Akármit csinálok, legyen az valamilyen szószos mutty (pl. Bolognai), pörkölt (meglepően jó volt, amikor rizzsel kipróbáltam!), sülthús, bármihez :D

Bazsola 2013.11.16. 14:01:40

@DieNanny: Hát asszem ezzel most várni kell úgy fél évet :)

DieNanny CH 2013.11.16. 14:02:36

@rezsoatya:

(Te! Atya! Ne biztasd...!!!)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 14:04:00

@DieNanny: nekem erdekes volt latni a gyerekeimnel a valtozast. Kiskorban joval valogatosabbak voltak, ha jo napom volt, volt, hogy haromfelet foztem a harom gyereknek (nevelesi elvem volt, hogy a gyerek is ember, csak kesobb szuletett, mint en!). Aztan ahogy nottek, egyre tobb mindent szerettek meg, (bar van, amit ma sem). Ezert is "ugrottam" Saman hozzaszolasara, mert ha szeretettel kesziti az etelt az ember, akkor az csodakra kepes!

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 14:05:20

@DieNanny: ???
Nem ertem! Miert baj az, ha valaki jot mond? Szivembol beszelt!

mirx 2013.11.16. 14:05:31

@shakti_rom: ez így van, egy svájci nő várható életkora 84 év, egy afganisztáni nőé 47.

DieNanny CH 2013.11.16. 14:05:35

@mirx:

Ez csak egy kép, hársfavirág mag olvasztott sajtba forgatva... Vagy tévedek?

DieNanny CH 2013.11.16. 14:09:04

@tilmir:

A Satellit a Denner kisboltja. Ahol nincs olyan nagy választék. Denner-Satellit a becsületes neve. (Azért nem a Coop-Tankstelléhez hasonlítom, mert a benzinkutas drágább, mint a Coop. Míg a Dennerben az árak ugyanannyi.)

Latcho Rom 2013.11.16. 14:10:22

Jo itt nyaron boklaszni, enni ezt azt, kiulni egy sorre. na majd 6-7 honap mulva :)

farm4.staticflickr.com/3677/9253103986_d72acbbea0_z.jpg

mirx 2013.11.16. 14:11:42

@DieNanny: ja a kép. ez, kérlek szépen, fermentált szójababok undorító nyálkás izében, amit a baktériumok csinálnak.
:)

nakazora.files.wordpress.com/2010/07/natto-spoonful.jpg

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 14:13:59

@DieNanny: Köszi, ezt nem tudtam. Vicces, alig 60 km-re vagyunk egymástól és ilyen nálunk nincs. :)

DieNanny CH 2013.11.16. 14:15:57

@rezsoatya:

Érdekes, itt a bölcsiben a 4 éven aluliak mindent megettek. Zöldségek, feltét, spenótot nagykanállal, hal - nem halrúd! -; viszont a nagyobbak csak beleszagoltak, megkóstolták - azt mindenkinek kellett! - aztán félretolták...
De a három neveltemnél is látom, hogy a 16 hónapos mindent - (még a fémautót is megharapdálta, aztán pityeregve mutatta, hogy az visszaharapott...) -, a két nagyobb meg csak ímmel-ámmal.

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 14:28:26

@morsels: ez egy gonyoru kifejezes!
Nem csak az eteleknek van ize! A szavaknak is! :-P

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 14:31:08

@DieNanny: Köszi. :) Mindig tanul az ember. A jövő héten megnézem. :)

BTBTBT 2013.11.16. 14:31:38

@mirx:
Nem mondtam, hogy szigoru szabalyai lennenek, es bar, hogy lehetetlenseg is lenne kiprobalni az osszes hazilag keszult samosat Londonban, de amit ettem, amirol hallottam, nem karfiollal keszult.
Abbol ugyis a rantott valo a fogamra.

A statisztikakkal kapcsolatban meg ugyanazt mondjuk, hiszen tanatonak emlitettem, hogy bizonyos azsiai orszagokban nem annyira kiterjedt a szurovizsgalat es a nyilvantartas, mint nyugaton.
Persze az eletmod is mas. Meg a betegsegek is.

@bobsys:
Nem mindenhol lattam voroskaposztas coleslaw-t, es otthon sem mindig volt a vagott savanyuban.
Az USA-ban ezek szerint ugy van, ahogy idezted.

@DieNanny:
Valoban nem mond ellent, viszont nem biztos, hogy minden 2000 utan szuletett legalabb egyszer rakos lesz eleteben. Ez is sok tenyezotol fugg. :)

@shakti_rom:
Amennyiben nem a varos masik vegeben van a bolt, erdemes elsetalni, de Greater Londonban ez nem feltetlenul olyan egyszeru.
Viszont az jo erzes (nekik is), amikor az uzletukbol kijove a nyelvukon koszonod meg nekik.

Latcho Rom 2013.11.16. 14:35:55

@rezsoatya: Kivancsi lennek mennyi ebbol a hazai termek, mennyi az import? Irjak ott az arukra? Piacon nalunk nem, de szupermarketekben igen.

mirx 2013.11.16. 14:40:55

@DieNanny: nálam a válogatósság 12 éves korom körül durvult el, volt, hogy hetekig csak rántott gombát voltam hajlandó enni rizzsel. frankón minden nap.

BTBTBT 2013.11.16. 14:41:04

Nem talalom a kommentet, de valaki emlitette a haromszog szendvicsek 10 evvel ezelotti nepszeruseget.
Ezek meg ma is nepszeruek. A hipermarketek szendvics+udito+kis zacsko chips-kombot arulnak akciosan.

@tildy:):
Haj, en nagyon kenyeres vagyok. Meg tejes is. Jo, hogy nem egy szegeny orszagban elek. :)
A zuzaval meg ki lehetne kergetni a vilagbol.

@Don Kartasch:
Oke, de a skot lazacon kivul meg mit latsz az uzletekben?
A polipot meg egy csomo tenger gyumolcset importaljak. Es nem feltetlenul a hipermarketekbe.
Kivel is fozocskezel? Nem vagyok kepben.

@tanato:
Egyfelol valoban a mas betegsegekben hamarabb elhalalozas a jellemzo a kozel-keleti es azsiai orszagok jo reszere, viszont ha van mit enniuk, akkor az nem az a szarra "modified & processed" kaja, amit nyugaton magunkba tomunk.

@Bazsola:
A koviubihoz csak sok napfeny kell.
Jovore kiprobalom, mert nekem itt a 2. emeleten, a napos nappaliban talan lenne is olyan, mint otthon, az udvarban nyaron.

@Mirjam2:
Nem haromfogasos ebedet emlitettem, hanem fott etelt.
Es biztos, hogy sokan csak bekapnak egy szendvicset. Akar te vagy a ferjed is.
Egyetertunk abban, hogy a posztbeli megallapitas erosen santit. (Bocs, HA.)

mirx 2013.11.16. 14:41:39

@Barátusz: azért london nem a samosa eredeti lelőhelye. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 14:42:03

erdemes elolvasni, vagy kb a minden magyar mosogat szint?

BTBTBT 2013.11.16. 14:44:54

@mirx:
Nem is allitottam, hogy az lenne, de nem jartam Svajcban vagy Indiaban, hogy ott egyek helyi sajatossagokkal felvertezett valtozatokat.
Nekem eleg, hogy onnan ide jottek a nepek, es megcsinaljak, ahogy az orszagukban szoktak.

Lehet, hogy izletes, de az a natto, amit Nanny-nak belinkeltel, tenyleg eleg gusztustalanul nez ki.

Meg mindig valogatos vagy?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 14:49:02

@DieNanny: nem nap kell hozzá, hanem meleg, kb 22 fok.

mirx 2013.11.16. 14:49:53

@Barátusz: szerintem te is olyat ettél, amit kivándorolt indiaiak csináltak házilag, meg én is. egyszerűen csomóféleképp meg lehet csinálni, van, ahol szárított gyümölcs van benne, vagy koriander-hagyma saláta, másképp csinálják burmában, pakisztánban, indiában.

van egy csomó ilyen étel, amin tök fölösleges vitatkozni, hogy melyik az "autentikus", mert más tájakon másképp főzik, és azok attól még eredeti változatok. például az örök flémet kiváltó carbonara spagettibe, amibe a gasztronácik szerint TILOS tejszínt tenni, igenis az echte firenzeiek tesznek, sőt, sokan úgy kezdik az ételt, hogy a tejszínt kezdik redukálni, és csak utána jön a tojásos-sajtos balhé.
persze a magyar kifőzdés gépsonkás-vagdalthúsos-tejfölös verzió azért valóban elég kevéssé "autentikus".
:)

nem, hát pont ez a vicc. a legdurvább válogatásból avanzsáltam a mindent szeretek szintre. (amit nem qnak el főzésileg persze.)

2013.11.16. 14:54:58

@Barátusz: Barmilyen zoldseget lehet szamoszaba tenni, de karfiolt nem nagyon szoktak; inkabb pakoranak erdemes felhasznalni a karfiolt (egyszerubb elkesziteni, mert a pakorahoz nem kell kis darabokra vagni).

mirx 2013.11.16. 14:55:02

@DieNanny: ilyen satellite-et még én se láttam sose

mondjuk én nem is szeretem a dennert, csak a pet-palackokat kidobálni járok oda :) bár a migros abban is jobb, mert nekik van ilyen palakpréselős masinájuk, nem nekem kell lapigatni.

mirx 2013.11.16. 14:55:56

@Mirjam2: hát pedig az én indus kollégám karfiollal csinálta! és azt mondta, ők otthon is mindenélét mindig tettek bele, nem csak borsót.

Latcho Rom 2013.11.16. 14:58:07

@mirx: muti egy echte firemzei receptet tejszinnel, sokszor csinalok, kivancsiva tettel...

BTBTBT 2013.11.16. 15:00:32

@mirx:
Nem ugy tunik, hogy vitaznank.
Leginkabb elso generacios kivandorolt bangladesiek altal keszitettbol ettem.

Sosem fogok eljutni a "mindent szeretek"-szintre. Miert is kene?

@Mirjam2:
Persze, hogy barmilyet. Arrol beszeltem, hogy milyennel talalkoztam.

miegysmàs 2013.11.16. 15:02:32

En is jol elboldogulok az itteni alapanyagokkal (svajc),neha hianyzik egy-ket egyszerü otthoni etel,de ezeket meg siman el lehet kesziteni.
Ami kicsit hianyzik,de szinten elkeszithetö az friss sos aprosütemyenyek,mint pogacsa.................
Alapjaban en mindig is kedveltem az olasz konyhat,ugyhogy böven talalok mindenhol vmi. kedvemre valot.
Edessegek nem igazan hianyoznak,mar csak azert sem mert ösztöl tavaszig,mindenhol lehet itt gesztenyepüret kapni::))))

Es ami meg hianyzik,es belefer a gasztronomia kategoriaba,a TV Paprika(tv csatorna) es onnan is a Gasztropuccs::)))
Szerencsere DVD-n sikerült beszerezni
Rengeteg külföldi adot lehet fogni ,de csak kimondottan fözös tematikus satornat en meg nem talaltam masikat.

mirx 2013.11.16. 15:05:24

@shakti_rom: ismerősöm pasija és a mamma-ja csinálta így, a tejszínt sűríted, bele a tojás (de ne legyen forró a tejszín már), habosra kever, és ezt a kuyulékot engedték a tésztára a serpenyőben és összekevergették egy csomó parmezánnal meg a korábban lepirított pancettával. finom volt :)

bár én jobb szeretem a csak szalonnás-tojásos-borsos változatot, amikor óvatosan egy kis főzővízzel pirítod a tésztát együtt a kikevert tojással-sajttal.

te hogy csinálod?

mirx 2013.11.16. 15:06:09

@Barátusz: hogy szélesítsd a perspektívádat, édes fijjam!! :)))

DieNanny CH 2013.11.16. 15:08:40

@Babette_:

Itt ha nem süt a nap, nincs meleg... :-)
De komolyan, ha árnyékos helyre megyek nyáron, akkor hűvös van.

mirx 2013.11.16. 15:08:42

<< digger, ha itt vagy, jelentkezz gépügyben. >>

2013.11.16. 15:08:50

@Barátusz: Nem rad mondtam, hogy haromfogasos ebedet emlitettel, hanem HA-ra reagaltam hogy ez nem feltetlenul kulonleges brit szokas hogy nem esznek ebedet, hanem hogy itt egyszeruen olyan a munkastilus hogy sok embernek nincs ideje / lehetosege fott etelt enni ebedre hetkoznap. Nincs neked veletlenul uldozesi maniad? :) Ez a masodik eset, hogy felkapod a vizet, mikozben teljesen egyetertek veled valamiben! :)))

Latcho Rom 2013.11.16. 15:08:51

@mirx: Pancettaval ahogy irod, de tejszin nelkul..
nejem a magyarost csinalja, az is nyero

xxylon 2013.11.16. 15:09:07

Szerintem kifejezetten jokat lehet Londonban enni. A kovetkezo dolgokat szerettem meg itt:
Curry, steak, cornish pastry, sushi, dim sum, fish and chips, burrito, japan fuzios konyha, koreai. Mondjuk en a full Englisht is szeretem de azzal vigyazni kell mert 11kor mar almos leszek.

Mindent lehet venni, tobb magyar bolt is van, de a lengyel boltokban vagy a nagyobb helyek koser reszen lehet talalni majdnem mindent. Tejfol pl stabil Sainsbury cucc.

Tokaji aszut desszertborkent ittam a Simpson on the Strandben (Savoy mellett /felvagas).

Ennike (DK) 2013.11.16. 15:09:12

Szerencsés természetem van, nincsenek előítéleteim az ételekkel, ha valami jól néz ki, jó a színe, jó illatú, meg ízben is passzol, akkor megeszem, ám ellentmondok magamnak, kerülöm a belsőségeket, főzeléket. A finnyásokat én sem értem, egyszer láttam egy angol nőt, aki huszonéve csak chipsen élt... nem volt kövér, ha meg elutazott, külön bőrönd vitte a chipszeit...elképesztő.
Dániában a rozskenyér az sláger, és nagyon finomakat lehet kapni.
Itt szerettem meg reggelire a sajtot finom eper vagy, áfonya dzsemmel, ebédre szívesen fogyasztok avokádót, füstölt lazacot, rákot kapor szósszal, azelőtt, ilyeneket sohasem ettem.
Nagyon jóízű kajákat szoktam főzni, mindenki imádja, legyen az erdélyi, magyar, olasz, dán, vagy balkáni konyha. És hiába adom meg a receptet másnak, panaszkodnak, hogy az nem olyan mint az enyém... gondolom tehetségem van a jó iz megtalálásában... szerény voltam :-)
És igen itt Dániában jók a rákos túlélések.

artbrigitta 2013.11.16. 15:09:16

@tilmir: kovászos uborkat nem olyan könnyû csinálni máshol, mert ahhoz nem csak a megfelelôp alapanyagok kellenek, hanem a megfelelô klíma is- Óceáni éghajlaton nem megy pl.

Ernő007 · http://www.webseo.hu 2013.11.16. 15:09:23

@DieNanny: Ott még nem voltam, úgyhogy lehet :) Én ez Egyesült Királyságról beszéltem többnyire, itt van nagyon sok kebabos. Svájc milyen akkor? Gondolom ott azért nem csak szendvics + krumpli és bab van :)

2013.11.16. 15:10:55

@Barátusz: Igen, en meg azt probalom megmagyarazni, hogy miert alkalmasabb a karfiol pakoranak mint szamoszanak.

morsels (törölt) 2013.11.16. 15:14:16

Ja, egyebkent ha en megyek Magyarorszagra, akkor altalaban rantott velo, libamaj (rantva), sult keszeg, meg steak tartar az, amibol valogatok leginkabb :-).
Ezekhez nemigen lehet hozzajutni itt es mindegyiket szeretem ;-).

2013.11.16. 15:17:57

@mirx: lehetni lehet, de az en tapasztalataim szerint nem gyakori hogy karfiolt tegyenek szamoszaba. Ha karfiolom lenne otthon, inkabb felvagnam nagyobb darabokra es kisutnem pakoranak, mint hogy aprora vagjam. Persze ha valaki kifejezetten szereti a karfiolos szamoszat, az mas kerdes.

morsels (törölt) 2013.11.16. 15:17:59

@Mirjam2:
Szerintem HA ugy ertette ezt a 'nem esznek ebedet', hogy a lunch az tenyleg nem a hagyomanyos magyar ebed. A foetkezes este van, az ebed nem az. Ettol meg persze lehet fott etel is, nem kell, hogy szendvics legyen, de az adagok kisebbek, mint a 'dinner', vagyis vacsora adag. Meg tobbnyire csak egy, max ket fogas.
Szoval szerintem igy gondolta, de erdekes, ahogy mindenki nekiesett szegenynek :-).

Latcho Rom 2013.11.16. 15:20:51

Ezt neked digg, ha elomaszol vegre a macinadragodban, avatarnak, de fujhatod is.
kepfeltoltes.hu/131116/dig_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tovabbi szep hetveget mindenkinek

2013.11.16. 15:24:05

@morsels: Hat csak magat hibaztathatja HA, ha nem fejtette ki rendesen mire gondolt! :) Azzal egyetertek hogy jellemzoen a vacsora a foetkezes az ebed helyett. A 'britek gyakorlatilag nem ebedelnek' drasztikus megfogalmazas, illetve nem veszi figyelembe azt a tenyt hogy sokunk a munka miatt nem tud het kozben ebedelni.

2013.11.16. 15:32:36

@Saman: Fokhagymakrem (garlic paste) minden boltban van, sokszor meg kis sarki boltokban is Londonban. Nem tudom hogy ugyanolyan-e mint amit a magyar boltban veszel, de erdemes kiprobalni ha meg nem tetted.

bobsys 2013.11.16. 15:34:20

@Barátusz: Megkerdeztem a feleseget es az amcsik nem ismerik azt a fajta savanyusagot/csalamadet

BTBTBT 2013.11.16. 15:46:21

@mirx:
Nem ettol fog szelesedni a perspektivam. Meg minek is erezzem magam rosszul, hogy olyasmit eroszakolnek magamra, ami nem smakkol. :)

@Mirjam2:
Ha felkapnam a vizet, sok-sok felkialtojelet latnal a mondataim vegen. :)
Mi az az uldozesi mania? Komolyan. A depressziot sem ismerem. Ezt sem.

@bobsys:
Oke, csak abbol gondoltam, hogy van az amcsiknal, hogy angolul irtad be a meghatarozast.
Nalatok a KFC sem arul? Mert Londonban igen.

Egyebkent nem is az a bajom az angol coleslaw-val, hogy mibol keszul, hanem egyszeruen nem olyan savanyu, mint amihez evtizedekig hozzaszoktam. Megenni meg nem muszaj.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 15:47:21

@Muscari: Nektek nem hianyoznak a sutik? Marmint kremes, dobostorta, somloi es tarsaik

akkor gyertek montrealba a Roccoco magyar etterembe a tulaj kituno cukrasz, is minden sutemeny van ...

rumitom 2013.11.16. 15:49:13

csodalkozom hogy senki nem emlitette meg a gyumolcsoket es zoldsegeket, ez az ami szerintem a leginkabb kulonbozik regiorol regiora. vagy ilyesmit senki nem fogyaszt?
bar ugy velem otthon drasztikusan romlott ezek minosege ami a szupermarketeket illeti.

2013.11.16. 15:50:39

@Barátusz: Ok, ok, meggyoztel - ha megis elkezded ugy erezni hogy mindenki ellened van, kerj tanacsot Dr. A. Kutyatol! :) En most megyek vacsorat fozni (chickpeas paradicsomszosszal).

artbrigitta 2013.11.16. 16:03:28

Amúgy a spanyol konyháról eddig nem nagyon volt szó. De én imádom. Fôleg a salátákat és a zöldségeket. Engem gyerekkoromban egy fôzelékkel ki lehetet kergetni a világból. Aztán kijöttem ide és rájöttem hogy imádom a zöldségeket és a halat is. Persze a tengeri halat. Felfedeztem, hogy milyen sok finom étel létezik a világban mindenféle habarás meg rántás pirospaprika és tejföl nélkül.
Persze azóta eltelt majd két évtized és Magyarország is sokat változott e téren.

Ennike (DK) 2013.11.16. 16:03:41

Csodálkozom, hogy sokaknak hiányzik a Trappista, azért mert ezt szoktátok meg, vagy, nem kóstoltatok igazi sajtot? A túrórúdi teljesen hidegen hagy
Mióta Dániában élek sokkal tisztábbat, egészségesebbet, eszem, és nem hinyzik a felfújt zsömle. Igaz a pékségben vásárolt kenyér pl 700 gr-ja 1500 ft-nak megfelelő...

artbrigitta 2013.11.16. 16:03:54

én is europáról beszélek, sôt Spanyolországról, csak éppen a Kantábriai partnál élek. Nincs elég meleg a kovászos uborkához és túl nagy a levegô páratartalma is.

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 16:04:35

@shakti_rom: ne zavard Diggerdrivert! Muzejumban van. Vagy a Sohoban. Vagy... vegleg megsertodott... :-P

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 16:07:19

@artbrigitta: Sorry. Nem vagyok sza(g)értő, de szerintem nem meleg kell, hanem nap... ?
:)

morsels (törölt) 2013.11.16. 16:09:35

@rumitom:
A gyumolcsok erdekesek...
Szoval szerintem ez ugy van, hogy ha nem tudod, hogy milyen, amikor frissen veszed le a farol, vagy bokorrol, akkor amit a boltban vesz az ember, az is jo.
Peldaul nekem a papaya, banan, ananasz a boltban jo. Egesz addig, amig nem ettem olyat, ami tenyleg akkor jott le a farol.
Nade ha azt nem ismerem, akkor?

Vilagos, az eper, afonya, malna meg a tobbi ugyanez a kategoria.

bobsys 2013.11.16. 16:09:41

@Barátusz: Szinte mindenhol van az a coleslaw amit leirtam, nem savanyu, hanem edeskes, majonezes cuccban levo kaposzta. Az hogy edes nem meglepo rengeteg ennivaloba raknak cukrot meg ettermekben is, mert ugye akkor majd jol vissajon a vendeg meg enni. Tobbek kozt ezert sem jarunk etterembe

artbrigitta 2013.11.16. 16:09:58

Akár nap akár meleg, én próbáltam, nem jött össze

DieNanny CH 2013.11.16. 16:14:07

@Ernő007:

"Gondolom ott azért nem csak szendvics + krumpli és bab van :)"

De nem ám! Tulajdonképpen itt minden van. Tejfölt is lehet helyettesíteni. Kebabos is van egy nem messze. Na, azt Ausztriában szerettem meg.

2013.11.16. 16:16:51

Hazikolbaaaaszt? Olyat tenyleg eszik valaki? Es el is vitted neki, konkretan a repulon? Be is engedtek vele az orszagba? :D Boeeee :D

A tema amugy erdekes, fozni jo :) De szerintem mindenhol lehet alkalmazkodni ahhoz amit lehet kapni, nem? Vagy csak en vagyok ilyen gyurmaszemelyiseg? Persze en sem mindenhol szeretem a helyi szokasokat vagy eteleket de civilizalt orszagokban azert csak lehet talalni olyan helyeket ahol be lehet vasarolni, hogy olyat fozzek amilyet enni szeretnek...

morsels (törölt) 2013.11.16. 16:18:49

@bobsys:
Van savanyu coleslaw is, de annak sincs semmi koze az altalunk ismert vegyes savanyusaghoz.
Egyszeruen mas eljaras.
Mondjuk en nem is szeretem a savanyusagot, szoval... :-)

DieNanny CH 2013.11.16. 16:22:09

@Ennike:

Hát, mióta Ausztriában is ettem sajtot - vagyis 13 éve -, azóta otthon nem szeretem a trappistát. Mindig érzek valami keserű utóízt. Persze, már gondoltam arra is, hogy inkább keresek egy drágábbat, kb 2-3 ezer forintosat, de az sem volt jobb. Szóval, valamit elrontottak a trappista készítésénél mostanában...
Állítólag ezt csak Mo-on gyártják - rossz hírek szerint íróból, ami már nem ad neki ízt.

Babette, ti nem csináltok véletlenül kecsketejből trappistát? Vagy azt csak tehéntejből lehet?
Gondolom az érési idő a mérvadó az íz szempontjából.

Ennike (DK) 2013.11.16. 16:30:08

Addig, amíg otthon, "homogén" környezetben éltem nem tűnt föl, hogy emberek szagát ennyire befolyásolja az elfogyasztott táplálék.
Az indiai, pakisztáni embereknek igen jellemző, curry "szaguk" van, nektek van ilyen tapasztalatotok?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 16:32:16

@DieNanny: Az Aldiban itt is van trappista. Nekem jobban ízlik, mint az otthoni. 70 dkg 6 frank körül van, piros kotonban. :)

BTBTBT 2013.11.16. 16:33:00

@Mirjam2:
Jo fozocskezest!

@Ennike:
Nekem nem hianyzik a Trappista, kulonosen, hogy a 2000-es evek kozepere mar a lyuk is eltunt belole. :)
Itt hosszu evek ota a dan Leerdammer sajt a kedvencem.
Az angol "cheddar" viszont egyaltalan nem jon be, legfeljebb rakott kajak teteje, de szendvicsbe vagy bor melle nem. Izles kerdese.

@rumitom:
A Londonban kaphato paradicsom csapnivalo. Pedig annyira szeretem, de legfeljebb porkoltbe teszek, suriteni.

@bobsys:
Ertem. Nekem az edes "savanyusag" sehol nem jon be. Igy jartam.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 16:45:55

@rezsoatya: vigyázz, mit írsz, mert még kipróbálom... :D

miegysmàs 2013.11.16. 16:48:05

Nekem egesz erdekes tapasztalatom van konkretan a tejtermekeket illetöen.

Kb.4 eve laktoz erzekeny lettem,itt Svajcban nem okoz gondot a laktozmentes termekek beszerzese,de eszem sajtot,joghurtot ,stb. nem laktozmenteset is,es altalaban semmi gondot nem okoznak.

Mivel korabban talan az egyik kedvenc "etelem" volt a friss ropogos kenyer nehany pohar tejjel leöblitve,igy mar többször is vettem itt hazi tejet,bevallalva a kockazatot,hogy egyszercsak nagyon hirtelen a mellekhelyseg iranyaba el kell rohanjak.
Ez itt egy liter tej megivasa utan nem következett be.

Az utobbi ket alkalommal mikor otthon jartam,es hasonlo tejtermekeket vettem amiket itt is szoktam(nem laktoz mentes),minden esetben nagyon gyorsan jelentkezett a nem kivant hatas.

Ugyhogy innentöl fogalmam sincs,mi törtenhet a tejjel a feldolgozasa soran itt,es otthon,de ebben a tekintetben jelentös az elteres.

BTBTBT 2013.11.16. 16:48:23

@artbrigitta:
A napon, magasabb homersekleten gyorsabban erjed a koviubi. Meg az ize sem lesz ugyanolyan.
Kenyer, esetleg fokhagyma volt benne?

@Ennike:
De meg mennyire. Bo evig dolgoztam bangladesiekkel. Mind curry-tol buzlott.
Bar idonkent eszek currys kajakat, de altalanossagban ki nem allhatom a szagat.

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 16:49:18

@tilmir: kiserletezo kedvem messzefoldon hires! :D
(azt tudod, hogy keszul a makos bab? - kettot lapozol a szakacskonyvben! :D)

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 16:51:08

@miegysmàs: szerintem ne is akard nagyon megtudni! :D

anyuli 2013.11.16. 16:51:52

Édesapám tengerész szakács volt, és ennek köszönhetően sokat jártam vele a világot. A kenyeret minden nap ő sütötte, de még annak sem volt olyan az íze, mint amit itthon lehetett kapni.
A húsok, a zöldség-gyümölcsök szépek voltak, de az ízük..........
Szóval a magyar ízeket - ha megszakadsz - akkor sem tudod a konyhádba varázsolni. Hasonló lehet, de az nem az igazi magyar. Aki pedig azt állítja, hogy ő magyar konyhát vezet, az vagy a magyar határ közelében lakik, és átjár vásárolni, vagy nem mond igazat!!!!

Ennike (DK) 2013.11.16. 16:52:07

@DieNanny: Pontosan, én is addig szerettem a trappistát, amig nem ettem igazi sajtot, mindig is sajtrajongó voltam, de, itt nekem maga a paradicsom, mindig van 5-6 féle a hűtőben:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 16:52:20

@rezsoatya: amilyen "profi" vagyok, simán megcsinálnám... :D

Ennike (DK) 2013.11.16. 16:52:26

@Barátusz: hát vörösborhoz, nekem Primadonna, az egyik kedvenc, hosszan érlelt, kemény isteni:-)

BTBTBT 2013.11.16. 16:54:05

@tilmir:
Es akkor a szolariumtol lebarnul a zold ubi? :)

rumitom 2013.11.16. 16:56:51

@morsels: no igen, de figyelembe veve, hogy ide magyarorszagrol kivandoroltak irnak tobbsegeben, tehat magyarorszagon nottek fel meg abban az idoben mikor a farol leszedett gyumolcs volt csak kaphato (vagy nem kaphato, de elerheto), igy az otthon termo gyumolcsokrol mindenkinek van fogalma milyen "eredetiben". nyilvan a banan ugyanolyan otthon mint angliaban vagy kanadaban. de az emlitett malna/eper vagy akar dinnye beszerzese is problemas szerintem csomo eu-s orszagban a megkivant minosegben. deli orszagok nyilvanvaloan elonyben. de az itteniek tobbsege a gazdagabb eszaki orszagokban leledzik. tehat szerintem ez egy athidalhatatlan problema, mivel a borondben nincs sok ertelme egy gorog dinnyet elrejteni. legalabbis en meg nem probaltam
es erre irtam meg fentebb, hogy ugy veszem eszre otthon is romlik a (helyben is termesztett) gyumolcsok minosege.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:07:06

MI miota kint vagyunk rengeteg zoldseget eszunk. Foleg a vajon parol fine beans + repa + kukorica mint koret es mindenfele sulthussal. Mi hianyozhatna? Semmi.
Es a helyi kajak kozul az egyik kedvencem a jacket potato vajjal, babbal es sajttal. :) Johet barmikor!!!

DieNanny CH 2013.11.16. 17:07:19

@miegysmàs:

Húgomnak pont ellentétesek a tapasztalatai. Otthon semmi baja nem volt a tejjel. Itt neki úgy bezavart első pillanattól kezdve, hogy szinte kibírhatatlan görcsöket okozott. A gyerekei itt székrekedést kapnak a tejtől, Mo-on egész nyáron ihatják a sima tejet, semmi bajuk.
tesóm azzal magyarázta, hogy az itteni tej "erős", vagyis még benne van minden, a magyarból meg már mindent kivontak, azért nincs vele baj. Nekem egyiktől sincs semmi bajom...

morsels (törölt) 2013.11.16. 17:08:25

@rumitom:
Ja, ertem. Azt nem tudom, hogy a magyar gorogdinnye minosege mennyire romlott, azt hittem hogy ugy altalaban irod azt, hogy a kulonbozo orszagokban (nyugat-europa, eszak-amerika) a boltban kaphato gyumolcsok (amiket evszaktol fuggetlenul lehet vasarolni), azok nem olyanok, mint a szezonalis gyumolcsok.

Szoval felreertettelek, elnezest.

BTBTBT 2013.11.16. 17:15:31

@Ennike:
Hu, ez nagyon jol nez ki! Megnezem, hogy felenk arulja-e valaki. (Nyilvan.)
Iden dijat is kapott a "Legjobb Europai Sajt"-versenyen.

@tilmir:
Ne felejts el kepet kuldeni rola. :)

miegysmàs 2013.11.16. 17:16:21

@DieNanny:

Az,hogy ennek fenyeben melyik jobb vagy rosszabb minösegü nem tudnam eldönteni,ezekszerint ez is erösen egyenfüggö,ki hogyan reagal.
En ha hazamegyek igyekszem otthon elöalitott elelmiszert vasarolni,en pont azt gondoltam,hogy esetleg azok a "jobb"minösegüek,vagy nem tulsagosan feldolgozottak.

Talan egy elelmiszeriparban dolgozo tudna megmondani mi lehet az igazsag

BTBTBT 2013.11.16. 17:22:33

@Mr. Long [wannabe wannabe]:
Zoldseg? Konzervbol?
Mi van az avatarjan, mernok ur?

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 17:23:18

véres hurkat itt is lehet kapni de meg itt sem nagyon szeretik..

fr.wikipedia.org/wiki/Boudin_%C3%A0_la_viande

blackhairlady 2013.11.16. 17:24:12

@DieNanny: Nanny, a nagy bevasarlokozpontok hutopultjaiban keresd, altalaban a legalso polcon, oda szoktak dugni. Mar Angliaban, ill Nemetorszagban is ott akadtam ra evekkel ezelott, ill itt Amerikaban is ott dugdossak. Gonolom nincs ra nagy igeny azert nem rakjak szem ele.

edina. 2013.11.16. 17:25:07

Valaki írta, hogy a Milka csoki hiányzik neki es a Cadbury a nyomaba sem er. ezzel nem ertek egyet, de van egy tanacsom, probald ki a Green&Black csokikat! Eszmeletlen jo. Nalam mindent visz.

blackhairlady 2013.11.16. 17:31:49

Amugy en fozok minden magyarosat amit otthon szoktam es szerettek a gyerekek. Ma pl. lecsos hus lesz, a Krogerben volt magyar sarga paprika, abbol fog keszulni. Petrezselyem gyokeret nem talalok, de azt a zoldjevel helyettesitem.
A turo rudi pedig azert kerul szoba allandoan (szerintem), mert talan az egyetlen tipikusan magyar etel(?) amit nehez reprodukalni es egyaltalan nem lehet sehol sem kapni, mondhatna igazi hungarikum:))
Amugy ha akarnak min. 2 hetig mindennap mas orszag izeit elvezhetnem 20 km-es korzeten belul, igen jol elvagyunk latva ettermekkel, es nagyon jo a konyhajuk. a kedvencunk amit meg 3 ev utan sem tudunk megunni, az a mexikoi, illetve a lanyaim Olive Gardent, ami olasz, es a merhetetlen mennyisegu seefood restaurant. barmikor, akkar reggelire is johet:))

blackhairlady 2013.11.16. 17:35:10

A Fhoeniciaban pedig van kulon Magyar resz a boroknak, egri, Tokaji ill. villanyi is kaphato. Itt vettem haztartasi kekszet keksztekercsnek, illetve szegedi halaszle kockat a halaszlehez.
Kocsonyahust (borket, kormot, farkat) is kapok, kene is fozni a jovo heten egy kis kocsonyat, a tavasz ota nem volt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:35:12

@Barátusz: Milyen konzerv? Fagyasztott, vagy friss (mondjuk kenyabol :D)
Tegnap linkeltem egy kepet es az az uj avatar.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:37:11

@edina.: Na az ilyen embert nem sajnalom. A Cadbury siman van olyan jo, mint a Milka...

blackhairlady 2013.11.16. 17:40:00

@ChristineK: Pontosan ezek a jo husleves osszetevoi amit leirtal, en az exanyosomtol tanultam, elotte mi sem tettunk bele paprikat es paradicsomot. Klasszisokkal finomabb igy a husleves.

Amerikaban szerintem elvezhetetlenek a sutik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:40:46

@mojyo: Nyugi, nem vagy egyedul (bar en szeretem a hazikolbaszt :D)! Peldaul en komalom az angol kenyeret. Sokkal jobban lehet belole szendvicset csinalni es piritosnak is jobb. De Ezt nem szabad hiresztelni, mert lekopnek erte a magyarok! :D

BTBTBT 2013.11.16. 17:41:20

@blackhair-lady:
Az amerikai ferjed mennyire szereti a magyar izeket?

@Mr. Long [wannabe wannabe]:
A kerdes az volt, hogy mit abrazol az avatar. :)

Ennike (DK) 2013.11.16. 17:42:27

@Barátusz: Nem mondod, hogy te miket tudsz, dijat nyert? en nem szoktam utana nezni, csak felfedezem, es hasznalom, de ez most jol esett :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 17:42:40

még annyit hogy hagyomanyos hurka kolbasz arusitas fustolt csulokkel szalonnaval stb 3-4x van évente a katolikus es a reformatus egyhaz szervezeseben .. sutemeny vasarral es tenyleg jo mert itteni magyar farmokon csinaljak .. holnap pont megyunk a templomba bevasarolunk nem draga es be a hutobe jo darabig kitart... magyar izek szerint fozunk de par kajat atvettunk innen is

ettermet pedig barmilyen nemzetisegut megtalalunk... nagyon jo magyar etterem is van ..

DieNanny CH 2013.11.16. 17:44:33

Jé! Offoltunk ma már? Mert szerintem nem. És ha nem, akkor ez egy jó poszt! :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:46:12

@Barátusz: A szemelyiseg tesztem azt mondta, hogy olyan vagyok mint Garfield. Ez meg en vagyok Garfield jelmezben, ami a szakiranyom kabalaja volt a suliban. :D kepfeltoltes.hu/view/131115/20120505404_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

blackhairlady 2013.11.16. 17:47:02

@rezsoatya: "Izlesek kulonbozoek, az angol sutik szerintem borzaszto edesek, nem beszelve arrol, hogy azt sem tudni, mi van bennuk..."
Szerintem azt otthon es mas orszagokban sem tudod, marmint hogy mi van bennuk, ha csak nem magad sutod. a cukraszsutemeny mindig egy egy lutri:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:47:17

@DieNanny: Majd valaki csak feltesz egy mai csocsos kepet es eltereli a szot a drudsegre/prudsegrol. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 17:48:45

@Don Kartasch: Volt mar, hogy ballibsi vagy? :) Ezert minimum el kellene venni az utleveled! :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 17:56:39

@DieNanny: a gomolyából érlelés során trappista jellegű sajt keletkezik.

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 17:58:47

@blackhair-lady: na ezert sutok. Isteni sutiket, tortakat, piteket. Mindenki szereti a kornyezetemben, meg nem volt ram panasz! (ugye egy szeletet ritkan sut az ember, viszont a masodik szelet helyett inkabb bringazom 20-30 km-t! :-))) ). Ezert orulnek nekem a szomszedok... :D

@Mr. Long [wannabe wannabe]:
Meg nem jott meg a felelose a muzelyumbol! :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 18:01:08

@DieNanny: ez egy jó poszt: egy csomó "idegen" szólt hozzá.

blackhairlady 2013.11.16. 18:02:24

@Barátusz: Egyaltalan nem szereti, talan csak a rantotthust, de az meg nem is annyira magyar. Sem a kocsonyat, sem a halaszlet, sem a porkoltet, toltottkaposztat, paprikaskrumpli, krumplistesztat (hirtelen ezek jutottak eszembe) nem szereti. Pedig eleg soakig elt Magyarorszagon, de nem sikerult vele megszerettetnem:)

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 18:03:38

na ja.... igazi juhturot meg nem talaltunk sztapacskanak ... van mindenfele arab, gorog ,feta de nem az igazi mint otthon...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 18:05:46

Az volt mar, hogy a angolok nem ebedelnek, csak szedvicset esznek?

@rezsoatya: Na ja! 6 fele zarnak nem? Aztan meg leellenorzi, hogy mindenki elhagyta-e az epuletet, sokara lesz akkor ma.

Bazsola 2013.11.16. 18:06:42

@DieNanny: Na akkor én elezdem :)

Bocs az off miatt, de mivel ma sok svájcit látok itt, hadd kérdezzem meg, hogy valakinek van-e esetleg tapasztalata a UPC Direkttel?

(Megy-e, jó-e, mekkora tükör kell, esteleges szerződéskötéssel kapcsolatos problémák stb...)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 18:07:55

@blackhair-lady: Ti hogy csinaltatok a toltott kaposztat? Batyu a kaposztalevelbol es annyi, vagy husgolyok es szalaskaposzta?

blackhairlady 2013.11.16. 18:10:16

@GeeRahts: "A trappista hiányzik"
Az nekunk is, illetve a lanyaimnak. Otthon egyedul azt ettek meg, es sajnos itt nem talalunk izben hozza hasonlot. Pedig annyi mas finom sajt van, de nem tudom oket rabeszelni. En egy vagyont tudnek a sajtpultnal elkolteni:)

Herr Géza 2013.11.16. 18:15:00

@artbrigitta: Elörebocsájtom, hogy csináltam már koviubit nem egyszer Stuttgart szélességi körén (csak a megfelelö apró ubi -én így szeretem- beszerzése volt némileg "problémás"). Viszont azt nem értem, hogy miért is játszik a levegö páratartalma akármilyen szerepet is ?? (Az ubi úgyis lében vala...:-) )

Herr Géza 2013.11.16. 18:17:18

@artbrigitta: Ez gyanús. Technológiai problémát vélek a háttérben. Hogy próbáltad ??

blackhairlady 2013.11.16. 18:17:26

@DieNanny: "A quiche édesen-sósan egyaránt jó!"
Nanny, van jo recepted? Mar sokszor hallottam milyen finom, de meg sosem probaltam.

blackhairlady 2013.11.16. 18:18:56

@Mr. Long [wannabe wannabe]: En szalaskaposzta, es gomboc, mert nem tudom normalisan becsomagolni a levelbe a hust:( Pedig nagyon szeretem a leveleset, de azt altalaban otthoni rokonoknal eszek.

Herr Géza 2013.11.16. 18:40:26

@rumitom: Pontosan erröl van szó. Letünt gyermekkorunk ízeit próbáljuk kergetni, amikor még a gyümölcs különösebb vegyszerezés nélkül a fán termett, és akkor ettük, amikor beérett. A parit a nap érlelte, de nem volt olyan egyforma, mint a biliárdgolyó és a magot nem hibridként állították elö high-tech "gyárakban", ahol az a fö szempont, hogy a 45 +/-5 mm szabványba beleférjen. Az öszibarackot nem arra lötték be, hogy kamionban el lehessen szállítani akár 2000 km-re is, stb.
A baj az, hogy ezeket az ízeket már otthon sem igazán találod meg. (Már megértem a Fehérvári úti piacon, hogy a sokszoknyás, vagy inkább csak immár annak álcázott falusi néni Made in Spain feliratú kartondobozból árulta a hót egyforma, halvány rózsaszínü egyenszart "Igazi magyar pari" felirattal... Na ez a vég. De a marketinggel próbálkozunk...!)
Szóval az igazi magyar íz már csak itt-ott, a kertek mélyén megbújva fordul elö, és mezei fogysztóként egyre kevesebb helyen férsz hozzá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 18:40:55

@edina.:
Most értem haza.
Elkezdtem olvasni a kommenteket
mert jó a mai téma.
Mindjárt ez az első komment ami kiverte a biztit.
Megint előjött a felsőbbrendű sznob szemléletmód.

"Szerintem, ha kikoltozik a zember, probaljon meg alkalmazkodni es ne (csak) az egyebkent borzaszto silany minosegu lengyel boltba jarjon.

Ez kész. így mindjárt az elején.
Jobb ha nem fűzök hozzá semmit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 18:41:02

@blackhair-lady: :) Anyam is ugy csinalja (szalasan). Meg is lepodtem, amikor eloszor lattam az Afoldon batyuban es csodalkozva neztek ram es mondtak, hogy a levelet nem kell megenni, amikor azt is osszevagtam magamnak a tanyeron :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 18:42:33

@Barátusz:
Ha Digger nála ebédelne akkor kienné a vagyonából:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 18:44:21

@tilmir:
Na. Na. Óvatosan a fogalmazásmóddal:)))))))))))))))))))

DieNanny CH 2013.11.16. 18:45:43

@blackhair-lady:

Sajnos receptem nincs. Az osztrák családjaim csinálták mindig, én sosem. Én csak szerettem lemeózni... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 18:53:17

@mirx:
Ez az utóbbi idők legjobb filmje.
Az eredetije egy angol anekdota és magyarra átültetve kicsit életszerűtlen de amúgy szenzációs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 18:55:50

@Barátusz:
Uxbridgeben?
Naponta gyalogoljál annyit mint Uxbridge és a Fater lakása van:)))))))))))))))))

DieNanny CH 2013.11.16. 18:56:30

@mirx:

Köszi! Talán a receptet egyszer kipróbálom...

gigacherry 2013.11.16. 19:05:39

Húgom hónapokig élt Angliában, a rákövetkező évben pedig Olaszországban dolgozta végig a nyarat. Azt mondta a ételekről:
- Az olaszok ugyanazt eszik, mint az angolok, csak náluk az ételeknek van íze is.
Gondolom, ahol jó a konyha, ott könnyebb átvenni a főzési, étkezési szokásokat is ritkábban hiányzik a hazai is. Attól még néha hiányzik ott is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 19:05:46

@shakti_rom:
Ezt honnan veszed,
Én legalább öt magyar boltról tudok.
Hendonban a magyar házban is van oda szoktunk járni.
Van minden. Nincsenek elszállva az árak.

2013.11.16. 19:09:09

Kedvenc temaim koze tartozik a magyaros etelek idegenben es mas nepek etelei. Sajnos nincs most idom hozzaszolni mert mennem kell a bankba. Tegnap kaptam az elso fizetesi csekkemet tobb, mint ket honap szunet utan, azt kell "becashelni" (szep hunglish szo, ugye) Az idojaras kozben betette a kaput itt, megint hovihar van ejfel ota:( Minden hetvegen ez megy, kezdem unni es kezdek hinni az osszeskuves elmeletekben, marmint a climate engineering conspiracioban:)
Mai idojaras:
www.theweathernetwork.com/14-day-weather-trend/canada/alberta/calgary
( szerdara -25C az elorejelzes)
Tegnap reggel hallottam munkaba menet a radioban Frankie Macdonalds " meteorologusrol" Nova Scotiabol, tenyleg erdekes a srac:
www.youtube.com/watch?v=Y9olokKt7K0
www.youtube.com/watch?v=-bKuvA1QPBg

2013.11.16. 19:17:36

@Cascabel:
Mielott elindulok: -10C hideg van, de -20C - nak lehet erezni. Kesztyu nem szukseges, komolyan. Pedig utalom, ha fazik a kezem:) Ellenben a terepet be kell kapcsolnom a kocsiban es lassan kell vezetnem, mert sok a szerencsetlen urvezeto hetvegen es az utakat sem takaritjak me'g.
Welcome to the Wild, wild West!! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 19:24:51

@Bazsola:
Itt a lengyel boltokban kimért hordós kovászos uborkát kapni.
Nagyon finom.

BTBTBT 2013.11.16. 19:30:48

@Ennike:
Igaából nem tudtam, csak amikor említetted, rákerestem, és ez a találat jött ki másodiknak.

@diggerdriver:
Valamiért úgy rémlik, hogy azt mondta, hogy az uxbridge-i car boot sale közel van hozzá.
Jó étvágyat, ha ki tudod enni őt a vagyonából.

@DieNanny:
Nekem sincsen.

@Mr. Long [wannabe wannabe]:
Akkor van egy Vájmi 2-nk? :)

@blackhair-lady:
És te hogy viszonyulsz az amcsi kajákhoz?

puhacica 2013.11.16. 19:31:32

tojasosteszta mindenekfelett! bar egyszer jartam olyan helyen, ahol tejet ontottek ra, na az broaf volt. :) korkerdes: milyen gyakran talalkoztok romlott elelmiszerrel, ha egyaltalan? itthon nagyon sokszor belefutok romlott etelbe. legutobb tokajiban erlelt sajtot vettem, es miutan hazaertunk vettem csak eszre, hogy az egyik sarka keklik a penesztol. pedig mar ovatos vagyok es a szavidot mindig megnezem.

Bazsola 2013.11.16. 19:32:35

@diggerdriver: Hát sajnos az nekem egy kicsit messze van :)

Amúgy, ha esetleg arra gondoltál volna, nem nagyon ismerek a környékünkön lengyel boltot. De azért rákeresek...

(Volt régen egy Paprika nevű bolt, még téliszalámi is volt benne, de már évekkel ezelött eltűnt.)

nyuszigonosz 2013.11.16. 19:34:10

@La Pantera: De, lehet Németországban sóskát kapni. Elsösorban a piacon, de nagyobb élelmiszer üzletekben is.
Magyarországi paprikát is. Zöldpaprikát vagy azt a majdnem fehéret.

blackhairlady 2013.11.16. 19:37:47

@Barátusz: "Ott peldaul egesz bebi malac bordat is szolgalnak fel. Marha jol nez ki!"
Az az egyik kedvencem, itt a Chillisben csinaljak a legfinomabban. Szigoruan kezzel kell enni, es 20 meter papirtorlot, illetve nedves torlokendot is adnak melle:))

nyuszigonosz 2013.11.16. 19:38:30

@Herr Géza: Én még Stuttgarttól is jóval északabbra élek, de kovászos uborkát szoktam csinálni. Nyáron.
Söt, az utóbbi idöben már kapható hozzá a kisebb nagyobb uborka is.
Mintahogy már petrezselyemgyökér is végre kapható. Na ez itt sokáig hiányzott is, mire megszoktam, hogy nincs, addigra meg lett. :-))

blackhairlady 2013.11.16. 19:41:14

@mirx: "Az alapanyag-utálat valami elemi undorreflex lehet az emberekben, nálam valahogy hiányzik. "
En az egesz komenyt es a kaprot nem tudom megenni, tenyleg elemi undorreflex:)))

blackhairlady 2013.11.16. 19:42:31

@Barátusz: Hat nem igazan tudom mit jelent az, hogy amcsi kaja:)) Egyebkent en nagyon nagyon keves etelt nem szeretek, ugyhogy kajaugyileg konnyen alkalmazkodom mindenhol.

blackhairlady 2013.11.16. 19:43:20

@DieNanny: En is lemeoznam mar valakinel, de senki sem ismeri az ismeretsegi koromben:(((

BTBTBT 2013.11.16. 19:43:51

Hamarosan elvonulunk ünnepelni. Ma Metallicába oltott Morricone illik a hangulatomhoz. :)

@nyuszigonosz:
Lusta vagyok utána nézni, de hogy említetted a paprikát, elárulod, ha tudod, hogy miért hívták régen, amikor még kissrác voltam, TV-paprikának a sárga (fehér) paprikát?

@blackhair-lady:
Akkor nem ettem - azóta meg még nem jártam a Cattle Grid felé, pedig már Londonban is van -, csak láttam, ahogy másoknak felszolgálták. Látványnak hatalmas volt. Egyszer talán még ki is próbálom. :)
Felétek akkor ez olyan lehet, mintha nekiállnál körömpörköltet enni. A családom is mindig csuklóig - a gondtalanabbak - könyékig zsírosak voltak nyaranta, kint az asztalnál. :)

@puhacica:
Tojásos TÉSZTA? Az milyen? És milyen tésztából? :)
Tojásos nokedli az favorit. Tegnap valaki be is linkelt egy adag magyar kaját, de ott nem volt tojás a tojásos nokedlin.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 19:45:36

pork steak a serpenyuben megsult, a bebikukorica a fine beans-szel megparolodott. A jeg is elkeszult a fagyasztoban a whiskey-hez. Irany enni! (sikerult a disznobol kiformazni a Kis-Magyarorszag format, igy hazai kaja lesz!)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 19:46:28

@blackhair-lady: "En az egesz komenyt es a kaprot nem tudom megenni, tenyleg elemi undorreflex:)))" +1

nyuszigonosz 2013.11.16. 19:46:58

@Barátusz: Azt én nem tudom. Itt olvastam elöször a TV paprikáról. És nem tudtam, hogy az most milyen is és miért TV.
Írod, hogy az az a szinte fehér?
Na, akkor legalább már ennyit tudok róla. :-))

Meg azt, hogy azt lehet itt venni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 19:47:16

@Barátusz: "Tegnap valaki be is linkelt egy adag magyar kaját, de ott nem volt tojás a tojásos nokedlin." B@szni f@sz nelkul!?

rumitom 2013.11.16. 19:50:29

@blackhair-lady: en mindent megeszek, ha nem tudom mi van benne. mondjuk az egesz komeny az tilto listas. nem birom az izet.

mikor viszont en vasarolok, mindent elolvasok a dobozan hogy mibol keszult, es a felet nem ertem, ezert elszornyulkodok, hogy de hisz en nem akarok "mu kajat" enni. ugyhogy altalaban a bioreszlegen kotok ki. igy elment egy csomo idom, jo dragan vasaroltam, es meg el is kell keszitenem. se idoben se anyagilag nem gazdasagos. marad az etterem, ahol elem toljak a mu kajat olyan kontosben, hogy nem erdekel az alapanyag. no en igy vagyok mindenevo :)

BTBTBT 2013.11.16. 19:52:30

@blackhair-lady:
Ennyi quiche-recept elég lesz?

allrecipes.co.uk/recipes/tag-1487/quiche-recipes.aspx

Amcsi kajával arra gondoltam, amit ők főzőcskéznek otthon. Nem a gyorséttermi cuccokra.

@nyuszigonosz:
Igazából citromsárga, de hivatalosan fehér paprikának hívják.
Lecsót akarok csinálni, de csak tojásosat. A rizses nem fekszik.
Meg sztéket, amit Hosszú mérnök úr dobott össze mára.

@Mr. Long [wannabe wannabe]:
Lehet, hogy abban a cikkben/azon a képen a tojás a nokedlibe volt belekeverve.
Nálunk ott vannak közötte a tojásdarabkák. Gazdagon. Ecetes salátalevéllel ízlik a legjobban.

Jó étvágyat a sztékhez!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 19:53:43

@puhacica: kék penész jó.
zöld és fekete nem jó. ezeket le kell mosni. de viszont jót jelez. ha lemostad, megeheted a sajtot, sőt.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 19:53:56

@Babette_: Így van.
A konyha sarkában is megérik.

nyuszigonosz 2013.11.16. 19:56:43

@Barátusz: Nálam ma cigánypecsenye volt. Krumplival.
Rizses lecsót még nem csináltam. Még tojást se szoktam már beletenni. Azt még valamikor igen, de mára már csak maga a lecsó.

BTBTBT 2013.11.16. 20:03:32

@montroyal:
Miért van, hogy a hurka-kolbász-készítéshez vallási hátterű szervezet révén valósul meg?
Másnak nem jut ilyesmi az eszébe?

@nyuszigonosz:
És hány adagot főztél? Csak mert abból se nagyon lehet 1-2 adagot összedobni, nem?
Tojást egyrészt azért teszek a lecsóba, mert otthon megszoktam, másrészt azért, mert önmagában a paprika-paradicsom, csak átfut az emberen, a tojgli meg legalább dúsítja az egészet, és később leszek éhes. Még akkor is, ha kenyérrel eszem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 20:06:37

@puhacica: Otthon Intersparban pénteken vásárolt csirkemell szombaton kimászott a hűtőből. :(
Itt utólag vettük észre, hogy két hete lejárt a felvágott, semmi baja sem volt.
.....

nyuszigonosz 2013.11.16. 20:07:59

@Barátusz: Nézd, mivel pácba raktam/van, hát egyszerre annyit süt ki az ember, amennyit akar.

Lecsó magában és kenyérrel. Viszont lehet bele kolbászt karikákra vágni. Ha éppen van itthon.

2013.11.16. 20:08:22

Ami hianyzik, az a meggy.

puhacica 2013.11.16. 20:09:03

@Barátusz: az pont olyan mint a tojasosnokedli, csak tesztaval. ilyennel szeretem: www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2012/03/05/Csavart-teszta(210x140).png
a tv paprika "toltenivalot" jelent. @nyuszigonosz: mostmar te is tudod. :)
@Babette_: szoval ha kek szinu, akkor nincs gond? ez barmilyen sajtra all? kicsit gusztustalannak tunik, mert ugye peneszt altalaban akkor latunk, ha rohad valami.

morsels (törölt) 2013.11.16. 20:11:14

@puhacica:
Nadehat a sajt a 'rohadt' tej :-)

BTBTBT 2013.11.16. 20:13:01

@nyuszigonosz:
Igaz, a pácra nem gondoltam.
Volt, amikor kolbász is ment a lecsóba. Ma már inkább a karikázott virslit kedvelem.
Táplálóság szempontjából önmagában tényleg semmi a lecsó. Legalábbis nekem, a nagy kenyeresnek.

@puhacica:
Ezt a tésztát időnként pörkölthöz használom. LEgtöbbször viszont apró kagylót vagy tarhonyát.

Oké, de mitől "tv"? Mintha rémlene, hogy ez nem a tévével van kapcsolatban, hanem hogy télálló? Hülyeség?

2013.11.16. 20:14:17

@Barátusz: tolteni valo :)
Enis kb egy eve tudom, ne aggodj :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 20:15:46

@puhacica: ám ott vannak a kékpenészes sajtok.
márvány sajt, roquefort, satöbbi.

a penésszel nincs gond, ha még nem hatolt bele a sajtba

csak lemosod vagy áttörlöd, leginkább sós vízzel, és jól van. bármilyen sajtot.

a penész azt jelzi, hogy normális sajt, tejből készült és nincs benne mesterséges/tartósító anyag.
minden sajt szeretne penészedni, mert az a levegőben van. kemény sajtokat mosogatjuk, a camembertet csak addig, míg a fehér penész le nem győzi a többit.

puhacica 2013.11.16. 20:19:05

@Barátusz: na akkor meg egyszer, lassan irom, figyelj! :D tv paprika = t mint tolteni, v mint valo, azaz toltenivalo paprika, amit a toltottpaprikahoz hasznalnak. :) nagyon szeretem a tarhonyalevest, de a tesztakat is, jo kis marhaporivel, de akar parolt zelleres sajtkremes trutyival vagy tengeri herkentyuvel is.
@morsels: de ami mar 2x rohadt, az az igazan rohadt. :)
@tilmir: sokszor jarok igy. :(

puhacica 2013.11.16. 20:22:54

@Babette_: igen, ismerem a mar "eleve" peneszes sajtokat, csak azt hittem, van kulonbseg ezek es az utolag megpeneszedettek kozott. koszonom az infot!

BTBTBT 2013.11.16. 20:23:59

@mojyo: @tilmir: @puhacica:
Köszi. :)
You learn something new every day.

Most, cica, hogy megemlítetted a töltött paprikát (amit az édes paradicsomszósz miatt nem nagyon szeretek), eszembe jutott a körözöttel töltött paprika. Haj, de finom is az. Legalább évtizede nem ettem! Be kell szereznem túrót! :)

Mondjuk ez olyan, mint hogy évek óta nem ettem bundás kenyeret sem, aztán most nyáron, egy vasárnap reggel beugrott, hogy eddig miért is nem? És gyorsan megcsináltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 20:28:03

@mirx:
A helyzet változatlan.
Fater adott valami office telepítőt majd feltelepítem.
Ami a súlyos gond hogy még mindig nincs háttérképem vagyis még mindig benne vannak a gépemben. Aztán nincs vírusírtóm de azt tudok letölteni.
A chrome továbbra sem jegyzi meg a jelszót.
Jó lenne az explórer is ha nincs benne bing meg egyéb hülyeségek.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 20:28:16

@mirx: Az elsö német szo, amit megtanultam az a Brotbackgerät volt. :-)))) Kölnben a Dom helyett ezt hajkuräsztam...

puhacica 2013.11.16. 20:28:37

@Barátusz: huuuu tenyleg, az milyen jo! meg valaki irta korabban a rantott velot. nem is tudom, mikor ettem utoljara. es a spanyol konyha, te atya eg! azok a kolbaszok, halak, sonkak, salatak! osszefut a szal a nyamban! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.16. 20:29:16

@Barátusz: Na, most villogtam egyet...
:)

Ha már bundáskenyér: én marhára nem bírom az olajszagot a konyhában, ezért kipróbáltam a bundáskenyeret a sütőben. Baromi jó.
Sőt: a rántotta is jó sütőben. Muffinformába teszek egy szelet bacont, meg zöldségeket, ráöntöm a tojást, tetejére reszelt sajtot, beküldöm a sütőbe. Perfekt.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.16. 20:32:55

@puhacica: van különbség. a kékpenészes sajtokat direkt penészesítik:)

nyuszigonosz 2013.11.16. 20:34:03

@puhacica: Nahát! Erre nem gondoltam. :-)
Köszönöm.

BTBTBT 2013.11.16. 20:43:25

Lassan elvonulok. Fontos nap ez a mai. Ünneplésre való.

@puhacica:
Imádod a chorizo-t, mi?
Évekkel ezelőtt voltam egy utcai kajavásárban, ahol német és francia kolbászokat, sajtokat és kenyereket árultak, és kóstoló is volt. Azok a borssal borított német kolbik nagyon bejönnek.

@tilmir:
Az olajszag nekem sem jön be, úgyhogy van némi ajtócsukogatás és ablaknyitogatás, ha sütök, de sütőben még nem próbáltam a kis bundást.
A rántotta elfér a serpenyőben. Önmagában. Aztán nyakon öntöm az új kedvencemmel, egy kis Frank's red hot chayenne pepper sauce-szal, és uccu neki!

Cheyenne... Ma Sergio Leone-érzés az uralkodó.

nyuszigonosz 2013.11.16. 20:45:41

@Barátusz: Ha csak lassan vonulsz el, akkor még van annyi idöd, hogy leírd, hogy mit lehet ma ünnepelni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 20:46:07

Nos, ebéd......Én már csak azért is ebédelek, minden délben főtt kaját, azt amit én főztem meg előre. Nem fogok szendvicszabáló lenni, ráadásul utálom is az angol szendvicseket , mindegyiknek egyforma íze van.
És igen, a paprikás krumpli is más ízű, hiába van zsír, magyar füstölt kolbász, magyar tört paprika......itt még a krumpli is más ízű. De azért meg lehet enni, hála istennek a jó édös anyám mögtanított főzni röndösen ! :-))
Szóval én nem szarok be, legfeljebb megeszem a 123456.-ik spagetti carbonarat a Sunsbury-ből:-))))))))))

edina. 2013.11.16. 20:47:25

@diggerdriver: hat ezt nem teljesen ertem. Azert, mert azt mondom ne a gyenge minosegu eteleket vegye valaki Nagy Britanniaba a lengyel boltba, mikor a normalis boltok tele vannak nagyszeru es egeszseges elelmiszerekkel?

Tiheli 2013.11.16. 20:48:32

@mirx
@DieNanny

A naaagy Coop üzletekben szokott lenni csirkemáj. Fagyasztott szinte mindig, de egyszer csíptem már el frisset is (természetesen előrecsomagolt).

DieNanny CH 2013.11.16. 20:52:36

@Barátusz:
"TV-paprikának a sárga (fehér) paprikát?"

Tölteni Való.

mirx 2013.11.16. 20:52:38

@diggerdriver: megnézzem? teamviewerrel pl.

33621 2013.11.16. 20:53:59

@Herr Géza:
Tudod hol találsz még gyerekkori ízeket? Erdélyben. Mi ha átmegyünk akkor bevásárolunk gyümölcsöt , zöldséget, sós túrót, gomolyát és friss marhahúst vagy bárányt. Ott még megvannak az ízek!

puhacica 2013.11.16. 20:54:19

@Babette_: persze. de en az "ehetosegben" ertettem azt, hogy nincs kulonbseg, mert mint megtudtam, ha lemosom, meg megehetem a sajtot. de meg igy se pontos, mert a kekpeneszes sajtokrol(bol) nem kell le(ki)mosni... 1 szonak is 100 a vege, ertem. :)
@nyuszigonosz: nincs mit! :) sokaig en se tudtam.
@Barátusz: perszehogy! meg a mindenfele paellak, tyuuuu! itthon az aldiban lehet kapni ilyen szines borssal boritott sajtot, szeressuk azt is! jo unneplest, toltok is egy pohar bort az egeszsegetekre, bar fogalmam sincs, mire iszok. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 20:54:46

Jovo heten keresek egy lengyel boltot es korulnezek mit kapni ott...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 20:58:33

@edina.: A lengyel boltokban is lehet kapni minőségi termékeket. Csak nézz szét jobban, azért nem minden szar ami fény-lik! :-)))

DieNanny CH 2013.11.16. 21:00:24

@Tiheli:

Hát, nem tudom, a csirkemáj annyira nem bejövős... De azért köszi!

DieNanny CH 2013.11.16. 21:03:00

Ja, és a legbénább dolog otthon, hogy raclette-sütő mindenhol van, de sajtot hozzá mindig innen viszek. Otthon, mikor kérdeztem sajtpultnál hol van, a nő csak nézett rám, hogy miről beszélek.
Pedig ez nálunk úgy 10 éve karácsonyi menü. (Igaz, a sütőnk innen van.)

BTBTBT 2013.11.16. 21:05:32

@nyuszigonosz:
Fúrja az oldalat a kíváncsiság, mi? :)

@DieNanny:
Sokadszorra is köszi a segítséget.

Finom is a rántott csirkemáj.

@puhacica:
Egy pohárral már én is töltöttem. Köszi. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 21:06:57

@Barátusz: Te rám gondolsz amikor egy "readingi mamát " emlegetsz ? :-DD

33621 2013.11.16. 21:06:59

@Barátusz: TV mint tölteni való paprika!

33621 2013.11.16. 21:08:08

TV mint tölteni való paprika!

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 21:16:00

@Barátusz: talan mert akik keszitik az egyhaz kozosseghez tartoznak idos magyar farmerek es regi hagyomany ez a vasar tobbszor egy evben ... persze marad egy kis adomanyra is az egyhaznak ... egyebkent leteznek magyar hentesek is napi szinten nyitva ...( ahol talan mar nem is magyar a tulaj )

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 21:20:51

@montroyal: erre mondta nekem valaki amikor a magyar etteremben a gulyast egy neger szakacs kesziti azt meg lehet b@...ni
lehet kapni a boltokban salami hongrois-t itteni osztrak tulajdonu ceg kesziteseben .. hat mit mondjak ...

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 21:22:54

@diggerdriver: nemá Digger! Amikor installáltuk a gépedet, az első volt, amit feltettem, rá a Windows 7 után, hiszen az életbevágóan fontos! Mi lett vele?

nyuszigonosz 2013.11.16. 21:23:03

@Barátusz: Ha már említetted... ezért kérdeztem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 21:26:55

@rezsoatya:
Szerintem a Comodo kirtotta.
Két dudás egy csárdában...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 21:37:20

@rezsoatya: probaltam. Nem rossz, de mondom , parom itthon tobbszor is sutott mar kenyeret.

@bobsys: mondom, szoktunk.
@rumitom: lehet, de azota sok minden valtozott, tobb "market" is van, en a lether lanere jarok ki, van thai, koreai, mexikoai, torrok , gorog, mindenfele kaja. Es nem csak en jarok ki, hanem aki farringdon kornyeken dolgozik, eleg sok ember. Angolok is.

Nalunk egy olyan van, aki rendszeresen melegszendvicset ebedel, de a tobbiek mind normalis meleg etelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 21:41:21

@tildy:): torok, csak elgepeltem.

Felfedeztem egy helyet, halloumi wrapot adnak £2.5-ert, isteni finom :)

BTBTBT 2013.11.16. 21:44:18

@sodalisO:
Rád gondoltam, amikor readingi "mamá"-t emlegettem. Látod, hogy az egyik idézőjel más helyre tétele mekkora különbséget jelent? :)))
Csak mert korábban a többiek mamáztak le téged.

@montroyal:
Így érthető.
Mondjuk nem ismerem a kanadai viszonyokat, és lehet, hogy nincs is elégséges információm ezzel kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy a vallás mint összetartó erő jelenik meg, és maguktol nem csinalnanak ilyen hurkatöltős játékot az emberek.
Persze lehet, hogy tévedek.

@nyuszigonosz:
Szóval nem is igazán érdekel. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 21:47:13

@mirx: Szombaton is dolgozol? :-)
Engem az elején az akasztott ki (Luzern), hogy du 4-kor nem tudtam sehol sem étteremben enni...
@Bazsola: Nyugod meg, ez keletebbre is igaz...bär én szeretem az itteni välasztékot is. Ami viszont meglepett, hogy jo fagyit ritkän lehet kapni, még a csalädi cukräszdäkban is csak szezonälisan van csak 1-2 féle, persze aranyäron.
Én nagyon szeretem a Hofladeneket, bär sokuk a lopäsok miatt csak este 9-ig, 10-ig van nyitva.Tejet (CHF 1/l) az éjjel-nappal müködö automatäbol szoktam venni, ugyan ott van tojäs is a hütöben.
@tilmir: De. Engem. :-) Férj elsö megällapitäsa ez volt: Te nem tudsz tésztät fözni! A bätyja és annak fiai "csak" szotlanul probältäk magukba tömni a tésztät, mire a férj: Nem megmondtam neked, hogy magyarra ne bizd a tésztafözést! Bätyjänak is magyar barätnöje van. :-)
Szerdän és csütörtökön Märton napi väsär volt...bezabältam Magenbrotbol... :-)
@DieNanny: Vermicelles Zeit! :-)
A leértékelések a leértékelt äruk mennyiségétöl függöen kezdödnek. Ha sok van abbol, ami aznap jär le, akkor mär délben 50%-ossä teszik. Ha kevés, akkor még zäräs elött fél oräval is "csak" 25%-osak, viszont volt mär, hogy reklamältam, és ränyomtäk az 50%-os cetlit. :-)
A Coop és Migros benzinkutaknäl ugyanannyiba kerülnek a kajäk, mint a "rendes" boltban...bär ott is a leértékeltre utazom. :-) Viszont csak a Migros benzinkuton lehet pattogatottkukoricät kapni...

BTBTBT 2013.11.16. 21:55:50

@33621:
Nem kell kiabálni. Felkiáltójel nélkül is el tudom olvasni. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"du 4-kor nem tudtam sehol sem étteremben enni..."
Jaj, te szegény. :D

DieNanny CH 2013.11.16. 22:01:26

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Jajj, a Magenbrot... Direkt nem veszek magamnak, mert képes vagyok egy egész zacskóval megenni... Aztán meg nyögök 2 napig... Imádom! Lehet, kellene csinálni házilag, akkor tovább kitartana...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 22:02:32

@Don Kartasch: Norvegia mas. Ott nagyon finom, izletes etelek voltak.
@mojyo: lehet talalni, de nekem pl kifele a borond rendszeresen magayr kajaval van tele. Trappista, jo kis hazi paprikas kolbasz, van mikor hurka kolbasz lefagyasztva.

@blackhair-lady: o dehogynem. Mivel az oroszoktol kerult magyarorszagr a recept, az oroszoknak van turorudijuk. Szet kell nezni, van ami zsirosabb ( mivel vajat raknak bele) , de talaltunk mar olyat, ami siman igazi turorudi volt.

Amugy van itt egy nagyon jo tiroli-magyar etterem,valaha Magyarorszagon elt svabok csinaljak , ha jol tudom, isteni eteleik vannak. Ena toltott kaposztat soha nem ettem meg, ki nem allhatom. Na ok olyat adtak, en csak lestem. Igaz nem az original, mert rizs helyet kuszkusszal keszitettek, de en emg olyan jot nem ettem.

@sodalisO: na nemar, annal izetlenebb , sz.r kajat keveset tudnek mondani. Bloa....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 22:06:07

@tildy:): Mármint minél ? A paprikás krumplinál vagy a spagettinál?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 22:09:26

@sodalisO: "Szóval én nem szarok be, legfeljebb megeszem a 123456.-ik spagetti carbonarat a Sunsbury-ből:-))))))))))"

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 22:17:43

@tildy:): jaaaa.-))) persze , hogy szar, de hagymával egész jól lemegy......btw... a semminél jobb vagy az angol szendvicseknél....kényszerhelyzetben csakis....:-)))
De azt nem mondtam, hogy jó vagy finom !! :-D

nyuszigonosz 2013.11.16. 22:18:34

@Barátusz: De tudod magad kéretni. :-)
Ha most azt mondom, hogy igen érdekel, akkor megtudja a nagyközönség? :-)

nyuszigonosz 2013.11.16. 22:19:44

@sodalisO: Ha nem jó, meg nem is finom, akkor meg minek eszed?
Biztosan van valami ami jó is meg finom is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 22:23:32

@Mr. Long [wannabe wannabe]: Az milyen ?
@nyuszigonosz: mert a semminél jobb, a szendvicseket mint írtam utálom, és az előregyártott , dobozolt kaják mind egyformák, mindegy mi a neve , egyforma szar, de nekem megteszi ha más nincs....:-)))

BTBTBT 2013.11.16. 22:31:20

Ezt nektek!
Ma utoljára: "Ecstasy of gold"

www.youtube.com/watch?v=46yLYCXumps

Nekem az eksztázisos rész megvolt. :)

@sodalisO:
Szénakazal? Ott sok minden megeshet... :)

@nyuszigonosz:
Tisztára mint egy nő, nem? :)

Szóval akkor azt mondod, de igazából mégsem nem érdekel... :)
A köz tojik rám.

(nem digger-féle ) Naszóval...
Úgy két hónapja egy nagyon fontos angol közhivatal - nem annyira jelentős - ügyintézője azzal "kecsegtetett", amikor beadtam egy számomra felettébb jelentős pályázatot, hogy "úgyis elutasítjuk, mert nem felel meg a feltételeknek".
A magabiztosságom és keményfejűségem révén, illetve hogy tudtam, hogy nincs igaza, mégis útjára indítottam a pályázatot - és ma kaptam meg az elbírálás eredményét: elfogadták! :DDD

Mindenkinek jó éjszakát és jó szórakozást!
Én jobbra el...

nyuszigonosz 2013.11.16. 22:41:14

@Barátusz: Gratulálok! Akkor van mit ünnepelned!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 22:49:32

@rumitom: Én a gyümölcsöket igyekszem termelöktöl venni, bär igy néha drägäbbak. Imädom a mangot, de amiket itt lehet kapni...
@mojyo: '98-tol 2000-ig Izraelben voltunk. Minden egyes otthonlét utän a börönd teli volt "hazai" izekkel. Volt 1-2 kollégäm, akik még a magyarok között is hiresen sporolosak voltak. Az egyik mesélte, hogy megällitottäk, és kinyittatät vele a böröndjét, ami tele volt minden joval. A hatärörök viccelödtek is vele, erre közölte, hogy lättäk volna a lakotärsät egy héttel elötte...näla 1sporttäskänyi zacskos leves volt. :-)))
@Bazsola: Sok jot nem hallottam rola. A Cabelcom-mal fuzionältak, annak meg elötte sem volt jo hire. Haver dolgozott näluk, igaz nem a pornépkiszolgälo részlegen, és sok jot nem mondott roluk, gyorsan ott is hagyta öket.
@puhacica: Pedig a penészes sajt az igazi! :-)))
Amikor legelöször csinältam a férjemnek spenotfözeléket tükörtojässal, akkor azt mondta, hogy ok, de legközelebb majd ö csinälja...na az ugy nézett ki, hogy én megcsinältam a fözeléket, ö a tojäsbol räntottät csinält, természetesen peperoncivel jol megszorva, és ezt összekavarta a fözelékkel...ugy nézett ki, mintha mär valaki egyszer megette volna... :-)
@nyuszigonosz: Hol szerzed be?
@Barátusz: Téli vetésü? Én azt hallottam rola, hogy ezért.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:03:13

@DieNanny: Szerinted, én nem? Mindkét napon 500g-osat vettem...CHF 9,50 darabja...de hät élni tudni kell...és vettem mellé mandulät is, tudod ami olyan karamellbevonatos :-))))
Te hogy ällsz az itt nagyon imädott panirozott almakarikäk vaniliaszosszal-lal? És a csokimäzas eperrel?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:08:29

@tilmir: A kollégäm mutatott egy hete egy képet. Avokädo kettévégva, magja kivéve, a helyére tojäs beleütve, és igy a sütöbe betolva...azt mondta, hogy a turbozott vältozata az az, hogy még bacondarabokat és sajtot räszorni...
@charlieharper: Az mär otthon sincs nagyon. :-(

Muscari 2013.11.16. 23:14:20

@tildy:): elarulod, hol van az az etterem? Nagyon megkivantam a toltott kaposztat...
Nem szoktam ilyesmit fozni, mert nem mindenki szereti a csaladbol. Strudeljuk is van?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:17:07

@Barátusz: Gratula! Oszt' holnap nehogy fejfäjässal (és meglepetéssel) ébredjél! :-)))
@DieNanny: :-) Nälunk is ez megy, igaz nyäron. A Coop-ban van ilyen XXL pack, ami eredeti äron asszem CHF 21. Na azt mindig megvärom, mig leértékelik, és akkor betankolok belöle. A mélyhütöben ugyis eläll.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:17:46

@nyuszigonosz: "Mintahogy már petrezselyemgyökér is végre kapható"
Erre gondoltam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 23:18:49

@sodalisO: majonez, salata, bacon, paradicsom. az utobbi haromrol kapta a nevet.

nyuszigonosz 2013.11.16. 23:20:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Leggyakrabban a REAL nevü üzletben, de van az EDEKA vagy KAUFLANDban is.
Persze összesen 3 darab csomagolva, pontosan 250 gr.
De legalább van. :-))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:24:35

@nyuszigonosz: Köszi! REAL-ba szoktam järni, a mäsik kettö nem esik utba.
A TV paprika is köszi!
TV paprika= Tesco Value :-)

M. Péter 2013.11.16. 23:40:27

A túró rudi mikor és miért lett ilyen nagy nevezetesség? Amíg Magyarországon éltem, soha nem ettem, boltban sem láttam soha, igaz nem is kerestem, de csak láttam volna a többi tejtermék mellett. Aztán valamikor 10 évvel ezelőtt elkezdődött, hogy minden külföldön élő magyarnak kötelező hiányolnia a túró rudit.

Petrezselyemgyökeret nehéz találni Britanniában, a levelét árulják boltban, a gyökerével nem tudom, mit csinálnak. Pasztinák van mindenütt, petrezselymet török boltban sikerült találnom.

A kovászos uborka néhány hónapja megjelent a helyi Tescoban lengyel élelmiszerek között, most éppen akciós is.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 23:48:39

@Barátusz: HA viszonylatban a vallas osszetarto mint irod de nagyon oregek akik a templomokba jarnak es aggaszto az uj emigransok kozul szinte senki sem jar .. joforman az 56-osok es leszarmazottjai.. szoval aggaszto mi lesz 20 ev mulva ... mi megtesszuk a magunket de mi is csak foleg a rendezvenyekre megyunk pl holnap ebed es vasar .. megyunk

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 23:52:27

@Barátusz: "Kivel is fozocskezel? Nem vagyok kepben."

Menyasszony.

@Mr. Long [wannabe wannabe]: "Volt mar, hogy ballibsi vagy? :) Ezert minimum el kellene venni az utleveled! :D"

Szerintem volt mar! :D Ingyen nem adom az utlevelem senkinek, de egy £30 000-os John Lewis vasarlasi utalvanyert cserebe viheti barki! :D

@tildy:): "Norvegia mas. Ott nagyon finom, izletes etelek voltak."

Izlesek es pofonok. Nekem Angliaban legalabb annyira bejon a gasztro mint a lazac-zabaloknal. :)

OFF
Milton Keynes szuper hely! Nagyon erdekes szemtol szemben latni hogy varostervezes szempontjabol egy mestersegesen letrehozott varost mennyire logikusan es egyszeruen fel lehet epiteni. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 23:56:16

@M. Péter: kovaszos uborkahoz nagyon hasolo a kosher pultnal (nalunk mindenhol van) talalhato uborka ... ukran roman boltban pedig mindenfele magyar termek is ...

rumitom 2013.11.17. 00:38:36

@tilmir: ez special az otthonit dicseri. kevesebb benne a tartositoszer.

@montroyal: usaban is lehet kapni minden supermaketben kosher prickles, tisztara kovaszos uborka. no ment mint a hazi, de az otthoni boltival egyenerteku

Herr Géza 2013.11.17. 00:49:01

@33621: Igazad lehet (söt:van). Csak az a gond, hogy mi már M.o.-ig is ritkán megyünk el, nemhogy Erdélyig. Azért a tipp jó, köszi...

Herr Géza 2013.11.17. 01:00:37

@nyuszigonosz: Hát hol tetszel lakni, hogy csak most ért oda a petrezselyemgyökér ?? Errefelé volt mindig, igaz nem Aldi, Lidl szortimentben. Edeka, REWE, Netto már inkább, de elég szezonális. Most van dögivel, de febr. tájékán már vadászni kell és aranyárban lesz. Én simán helyettesítem -ha nincs már- a pasztinákkal.

skaven 2013.11.17. 01:45:50

soha nem ertettem ezt a nagy turo rudi oruletet. multkor ettem pilota kekszet mondjuk, de szerintem az is szar, bar mar gyerekkoromban sem szerettem.
ciki, nem ciki, az anyosom foztje jobban hianyik mint az anyame. :)

de orulok neki hogy lehet rendes halat venni es kb. akarmikor csinalhatok magamnak hamburgert. :)

es nalunk rendes ebedszunet van es rendesen kajalnak az emberek, ez biztos egy masik london. :)
etteremben eddigi tapasztalataink alapjan szinte csak jol lehet kajalni, kb. huszbol egy ami bena, pesten kb. az esetek feleben elegedetlenek voltunk. osszesegeben a kajaval (is) maximalisan elegedett vagyok, bar a magyarorszagon kaphato krumpli jobb, ez teny.
mondjuk nagy magyaros kajakat soha nem foztunk anno sem, szoval mi biztos nagyon hitvanyak vagyunk. :)
karacsonykor tippre pulyka lesz, ez van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 05:47:38

Mink bizony hozzuk, hozatjuk otthonról az alapanyagokat, főleg az olyat, ami jól eltartható, mustár, majonéz, pirosarany, pówerpityu, stb.Mert idekint vagy nincs, vagy eléggé eltérő az íze, mi pedig szeretjük a hazait.Vannak itt olyan dolgok is, amikre csak azt tudnám mondani, hogy rettenetes.Például a körtés ízű cuccok.Ha ezt komolyan gondolják, akkor fogalmuk sincs milyen ízű a körte.A másik vicc kategória a svéd cukrászsütemény: múltkor rendeltünk feketeerdő-tortát, mert imádjuk odahaza.Mivel szeletben nem lehet kapni a cukrászdában (WTF?), ezért a legkisebb adagot kértük.Otthon kiderült, hogy a reszelt totrabevonó+csokoládélapocskák+hatalmas adag tejszínhab egyenlő náluk a feketeerdővel.Bzmg, se tészta, se meggy nem volt benne.A péksüteményeik is igencsak furcsák, van valami sárga morzsaszerű, amit elég sok mindenbe beletesznek, rászórnak, brrr.A mások által is emlegetett kakaóscsigáért mit meg nem adnék idekint.Vagy egy jó lángosért.De nincs.Asszony próbált sütni dolgokat, de mondta, hogy a lisztnek is más jellegű az íze és valóban.Palacsintát lehet kapni az áruházban készen, de sós...Nekünk meg semleges ízű kéne.Persze húsos, tejfölös jellegű töltelékhez még jó lehet, nem próbáltuk.A gyümölcsök jó része sehol nincs a magyarországi zamatokhoz képest.Itt mindent külföldről hoznak, mert ugye nem terem meg semmi az országban natúrban.Paradicsomot pl Hollandiából.Halvány-narancssárga és jó drága.Annyira már nem gondolkodnak, hogy a magyar paradicsom lehet, hogy messzebbről jönne de esetleg harmadáron lenne a hollandhoz képest.És jó eséllyel sokkal finomabb, hiszen látja néha a napot a termés.Muterom látott egyszer egy riportot, mikor a svéd uralkodói család Magyarországon volt, és a királyné/nő áradozott a magyar gyümölcsök ízétől.Hehh, hát el is hiszem.
Mondjuk a svéd eper az nagyon érdekes, hihetetlen hosszú a szezonja.Persze, fóliasátras ez is, de odahaza nem volt áprilistól novemberig a polcokon bármilyen eper.A kenyérfélék ehetőek, az áruházakban van sokféle toast-szeletelt, meg párféle bagett.Ez utóbbiakat vesszük, szeretjük.Ha még eszembe jut, írok.Tetszett a témafelvetés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 05:58:37

A halfélék persze nagyon jók, a lazacot pusztítjuk, ahol csak lehet.Nagyon sok helyen van még ez az apró, szecska rák, mint a pondró, úgy néz ki, olyan centis-kétcentis nagyságú.Mindenhez eszik a bennszülöttek.Itt ez a kisváros, ahol lakunk, egy mini arabisztán, rengeteg az arab kajálda, esszük mi is, bár nem sokat.Valahogy kissé olyan házikoszt íze van.
Ami akad még a külvárosokban, az a tahiföldi kajálda, érdekes hogy kínai viszont nincs.Bent Stockholmban sem látok sűrűn kiírva.Sushi bár viszont van rogyásig, még nem voltam, de nem is biztos szeretnék.Nem tudom mi igaz belőle, de azt olvastam egyszer, hogy a jó sushi szakács még bele is köp főztjébe! :-o Egyelőre inkább kihagyom a dolgot... :-)

Ja, és még egy a végére: ha olyan jellegű a hely, hogy fizetsz egy összeget és akármennyit kajálsz, többféle menüből, akkor azt buffe lunchnek mondják.Itt ismeretlen a "svédasztalos" kifejezés... :D Pedig hol máshol lenne autentikus, nem? Csak hát itt mindfen asztal svéd... :D

@X 2013.11.17. 08:07:26

@blackhair-lady: Nem tudom, válaszoltak-e a kérdésre, a TV paprika = tölteni való (paprika)

nyuszigonosz 2013.11.17. 09:56:50

@Herr Géza: Pár éve jelent meg, talán 4-5 , írtam: mire megszoktam hogy nincs, és elsöként a specialitások között aranyáron és ritkán lehetett kapni.
Már van rendesen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 11:33:55

Jól lemaradtam erről érdekes posztról :(

Ami nekünk hiányzik Magyarországról: zsír, szalonna (bármilyen féle), házikolbászok (bár kapni itt is Gyulai-t, de abban van egész kömény, azt pedig nem szeretem) és a füstölt sajtok.

Tej, tejföl, tészták, krumpli, amiket zömében eszünk, illetve a csirkemell, szerintem ugyan olyan ízű vagy annyira hasonló, hogy mi (én) nem érezzük a különbséget.

Sok dolog különböző (pl. túró), de szerintem meg lehet szokni. Nem hiányzik különösebben a magyar túró, egy jó csuszát simán megcsinálok az itteniből is :)

Túrórudi nincsen, de mivel azt Magyarországon sem ettem, egyáltalán nem érdekel :)
Édességekből egyébként a Princess Tårta és a mandulás csokitorta szerintem nagyon finom. Ha valami másra vágyunk, akkor megcsináljuk itthon, olyannak, amilyennek éppen kívánjuk.

A legnagyobb gondot talán a halak és egyéb tengeri dolgok nagyszámú jelenléte okozza. Mi ilyesmit egyáltalán nem eszünk, így egy-egy céges bulin a smörgostårta óriási csalódás (a @geegee: által is említett, kis, rózsaszín, pontrórákok vannak a tetején, citromos, sós, számomra gusztustalan jószág, de itt imádják :) ).

Eszünk egyébként mindenféle ételeket, nem vagyunk ráállva különösebben egyik konyhára sem. Ami finom, azt esszük, mindegy honnan van, ami nem, azt nem.

Egyik kedvenc itteni ételem a tacogratäng, ami nem tudom, hogy svéd specialitás-e, de nem is érdekes. Darálthús, krumpli, reszeltsajt, fűszerek. Nakon lehet verni ketchup-pel, amitől még jobbá válik :) Itt van róla fénykép: barbamamas.blogg.se/2011/april/tacogratang.html

Ebédszünetben néha átmegyek a többiekkel ebédelni a szomszéd büfébe, ott mindenféle ételeket szoktak csinálni: svéd, mexikói, olasz ételek, de volt már gulyás is (ezzel mindig szeálnak, nem értik meg, hogy nem fogok csak azért gulyást enni, mert magyaros étel... a lasagne-t többre becsülöm :) ) illetve marha és disznópörkölt is.
Utóbbiak esetében a legnagyobb eltérés, hogy krumplival vagy tésztával adják és nem nokedlivel... a nokedli hiányzik, de tudunk itthon csinálni, ha kell.

Vannak egyébként magyar boltok, ahol lehet venni magyar alapanyagokat. Van egy Jönköpingben, ahol zömében svédek vásárolnak és az egyik kollégám szokott segíteni a tulajnak árút hozni. A másik talán Göteborgban van, van webshop-uk is (szállítanak haza). Biztosan van több is, de nem jellemző, hogy ezekben vásárolnánk (még sosem tettük). Majd talán idén Hálaadásra (az gáz, amikor Svédországban, magyarok tartanak hálaadást?), mert kelleni fog gesztenyepüré, ami szintén nincsen a boltokban.

BTBTBT 2013.11.17. 11:40:07

@nyuszigonosz:
Köszönöm szépen.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Neked is köszi.
Őőőő, nem zenés-táncos fekvehányásról van itt szó, hanem ünneplésről. Előrelátó lévén nem szedek össze nemkivánatos dolgokat. Meglepetés meg legfeljebb 9 hónap múlva lehet. :)))

@montroyal:
Bár továbbra sem vagyok ismerős a kanadai 56-os magyarok szokásait illetően, de azt továbbra sem látom be, hogy miért csak a vallás lehet összetartó erő egy határátkelős közösségben.

@Don Kartasch:
És ki a nagy szakács? Asszony? Te meg a megfigyelő?

"Milton Keynes szuper hely!"
Csínján az ilyen kijeletésekkel. Mielőtt odaköltöznél, végezz alapos kutatást, nehogy akkor lepődj meg, amikor már becuccoltál.

@geegee:
"pówerpityu"
:DDD

2013.11.17. 12:39:04

OFF:

Tegnap hallottam a buszon, hogy egy idősebb néni ecseteli egy szintén idősebb úrnak, hogy innen csak a férgek mennek el, és a jók meg maradnak. És persze a magyar egy kiválasztott nép, akiket agyurcsánymegabajnai tesz tönkre, őket amúgy Amerikából pénzelik. Megérne egy esettanulmányt. :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 13:22:41

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Én ettem már smörgástártát pondrórák nélkül is, nagyon klassz tud lenni.Tetszik, ahogy a sajtlapokkal bevakolják, leszigetelik, mint egy házfalat... :D A pondrókat mi sem komáljuk valahogy... :D

A szalonka nekem is nagy kedvencem, minka sidfláskot vesszük helyette, kb. mint otthon a császárhús, olyan.Füstölt, így nyersen is ehető, nem a nyúlós, vághatatlan fajta.Nagyon gyerebe az íze... Hagymával, friss kenyérrel, bicskával, parasztosan, ájjájjájj... :D

A magyar halakat se ettétek odahaza?Sztem q finom tud lenni egy jó balatoni halászlé, hiányzik is kegyetlenül idekint...A szegediesch, bajaiasch verziót nem ismerem, de valszeg az is q finom...Mondjuk én levesfüggő vagyok, ebből eredezik az egész.

@Barátusz: Há' de nem? :D
Idén felfedeztem, hogy van Karikás Pityu is, ez nem darált paprika, hanem csak karikára vágott.Nagyon teccik...finom kis lájtos, épp hogy csak csíp.Még a lekváros kenyérhez is jó... :D

morsels (törölt) 2013.11.17. 13:26:05

@Barátusz:
Nem irta sehol, hogy csak a vallas tud osszetarto ero lenni :-).
Azt irta, hogy szerinte ez jellemzobb az 56-sokra, marmit hogy templomba jarnak es akore szervezodik egy kozosseg.
Szerintem nem csak az van Montrealban sem, bar nem tudom. De meglepodnek, ha nem lenne masik szervezodes is. Marmint templomon kivuli.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 13:26:35

@geegee: minka= mink a... rohadék billentyűzet... Budapestről származom, Óbudáról, de néha rácuppanok a tájszólásra...Nagyon bejönnek a "mink", "tik", stb. szavak... :D Hiába, meg kell őrizni a hagyományokat.

morsels (törölt) 2013.11.17. 13:28:31

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Ma rantott hal lesz nalunk.
Bar nem tudom, hogy mennyire magyaros a red snapper, viszont nagyon finom.
Oszinte egyutterzesem, hogy Svedorszagban elve utalod a halat, meg ugy altalaban barmit ami a vizbol jon :-).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 13:41:34

@morsels: :D

Na, kerestem egy képet, ez az:

3.bp.blogspot.com/-r1nfAQ5j8xg/Tk-ePPp9qMI/AAAAAAAAEsw/W_RolUG9Mmk/s1600/DSC_0691.JPG

Olyan 1-2 centis kis ocsmányságok, úgy néznek ki, mint egy hernyó, vagy pondró; nincs már rajtuk olló, meg ilyesmi, és mindenhez ezt eszik a védek valami furcsa oknál fogva.

morsels (törölt) 2013.11.17. 13:52:18

@geegee:
Ja, ez a shrimp. Ezeknek nincs ollojuk kulonben sem :-)
Mondjuk ezek nagyon picik, tobbnyire salataba jo csak, vagy ilyesmire, ami kepet feltettel.

Mondjuk en szeretem. persze nem ezeket az aprokat, hanem a nagyobbakat :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 16:32:59

@morsels: Ja, jó, nem tudtam, a biológiát is csak hármasig tanultam... :D
Igen, ilyen salátaszerű cucc ez is a "torta" tetején.

blackhairlady 2013.11.17. 16:40:58

@@X: en biztos nem kerdeztem ilyet, ezer eve tudom mi az. Szerintem Baratusz volt.

blackhairlady 2013.11.17. 16:58:49

@bobsys: bboys, feletek nincs Phoenicia? Ott lehet kapni Milkat. Illetve a Fiestaban is.

Latcho Rom 2013.11.17. 17:14:58

Yes, yes, yess..

Szellel szembe pisalokat, masvallasu nagypofajukat ki kell pofozni onnajt, mint a ciganyodat a krimobol. Aztan venni nekik egy felest, mert azert megis.

Parizer, parizer, fejcsovak :(

morsels (törölt) 2013.11.17. 17:22:23

@shakti_rom:
Egy kerdesem volt csak.
Mitol politikai menekult Kertesz Akos?
Aztan persze nem azert kapta meg a statuszt, mert zsido, de a Bronfman csalad szolt az erdekeben.

Ugyanmar. Egy vicc az, amit csinalsz. Tipikusan magadra rantasz egy szekrenyajtot csak azert, hogy hisztizhess, hogy meg akartak eroszakolni.
Es meg kipad sincs.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.17. 18:14:53

Hogy mi kerul a Hataratkelo asztalara?
A mai ebed grillezett borsos marha steak koretnek fuszeres hasabburgonya kis ecettel meglocsolva es martogatni dijoni mustar. Az egeszet leobliteni egy-ket pohar whiskey jegen. Deszertnek fel-fel szelet Blackforest es Double Chocolate Gateau a Patisserie Valerie-bol. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 18:23:16

@geegee:
Nem vagyunk rasszisták, hogy csak a svéd halakat diszkrimináljuk :) Soha, semmilyen halat, kagylót, rákot, békát, hínárt, polipot stb nem ettünk meg.
Még a kórházban sem tudtak megfőzni azzal, hogy ez lazac, nem hal... :D Megérzem a szagát és onnantól összeszorul a nyelőcsövem, mint birca segge lyuka, ha meleget lát. :)

@morsels:
Fogalmam sincs, hogy mi az :)
Köszönöm, de azért akad itt millió más étel is, mint a már-már klasszikusnak számító köttbullar (svéd húsgolyó), ami ha ügyesen kifogja az ember, akkor szinte teljesen magyar fasírt. Mondjuk áfonyalekvárral valami isteni! :)

Alapanyagok terén egyébként óriási a választék, még nem találkoztam olyan fűszerrel, ami itt ne lett volna, Magyarországon viszont igen, így a magyar ízek szerintem majdnem teljesen reprodukálhatóak...

Van az a másik rákjuk is, nagyobb, mint shrimp. Azt mindenestül árulják a boltban. Volt egy céges rákfesztivál is, amikor ilyeneket adtak, nagy-nagy lábosokban. 3 órán át ették őket, de nem laktak jól :) Sok hűhó semmiért :D

Ez itt:littletingeling.blogg.se/2011/may/rakor-skolarbeten.html
Olyanok, mint a toronyból ugrálós sportolók :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 18:28:13

@shakti_rom:
Ez a "cigányodat a krimóból" olyan, mint a Django-ban a "harci niggerem" dolog? :D

Elolvastam, hogy ki az a Kertész Ákos... de kissé zavartan nem értem a jelentőségét. Tudom, hogy mit írt, szerintem van benne valami. Aztán elment Kanadába és egy idő után kapott menedékjogot.
Biztosan hiányzik sok apró információ, mert ez alapján nem értem, hogy mitől különleges az esete.

Latcho Rom 2013.11.17. 18:34:05

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Ollasmi :-)

Csak annyiban kulonleges hogy o az elso kelet-europai ertelmisegi(nem roma)aki kert es kapott menedekjogot itt, amiota magyarorszag szabad.
.
Helyzet otthon rosszabadott, gazdasagilag is, minden szempotbol, en azt gondolom hogy sokan csendben csomagolnak, egyenlore lelkileg... a tobbseg.
Ti mar szavaztatok, hisz errol szol ez a blog.

blackhairlady 2013.11.17. 19:07:57

@Kövérmadár [jävla invandrare]: "onnantól összeszorul a nyelőcsövem, mint birca segge lyuka, ha meleget lát. :)"
Te tenyleg hulye vagy, de a jo fajtabol:DDDD

rumitom 2013.11.17. 19:14:46

@Kövérmadár [jävla invandrare]: a kepen az a crawfish, vagy crayfish. es a csotanyok csaladjaba tartozik. megfozve nagyon finom, bar idoigenyes a fogyasztasa

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.17. 19:49:52

@Mr. Long [wannabe wannabe]: sose értettem, minek bármivel is meglocsolni a finom ropogós sült krumplit, hogy ázott legyen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.17. 20:14:16

@Babette_: hogy meg izletesebb legyen :) en is rosszul voltam az ecet szagatol. asszony rakapott es egyszer megkostoltam az ecetes krumplijat. egybol locsoltam az enyemre is es azota hozzatartozik a krumplihoz :DDD

morsels (törölt) 2013.11.17. 21:14:49

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
A lofaszt.
Csak meseltem egyszer egy tortenetet, hogy a banyasz lerendezte a balhes ciganyt a kocsmaban, a rendor sem foglalkozott ilyen aprosaggal. Persze ha a cigany a csillese volt, akkor vett neki sort.

De szereti az ilyesmit maskepp beallitani. Ebben kurva jo a faszi :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 22:18:39

@rumitom:
Nem értek ehhez, geegee-hez hasonlóan és is csak 2-esig tanultam a biológiát :) Ránézésre tényleg kicsit csótányos, ez még egy ok, hogy ne egyek belőle :)

@blackhair-lady:
Köszönöm, ez megtiszteltetés! :)

@shakti_rom:
Nekem már sok kapcsolatom nem maradt az országgal. Nővéremékkel tartom a kapcsolatot, ők vagy bíznak még vagy csak próbálnak túlélni.
Mindenesetre a korábban lelkes és kérlelhetetlen fideszes szavazóbázishoz tartoztak, mára viszont azt mondják a lányaiknak, hogy tanuljanak, ha lehet külföldön és lássanak világot, mert ez így sajnos nem megy.
Ha pedig már ők is ezt mondják, akkor baj lehet... :(

Csoporttársaimról derül ki szépen, sorban, hogy külföldön kötnek ki. Persze messze nem mindenki, de azért bármilyen nagypofájú is voltam már régebben, nem hittem volna, hogy ennyien dobbantanak.

Ez van...

Milyen az idő Kanadában? Itt most 10-13 fok volt, ami szerintem rekordmeleg lehet... meg is fáztam, hogy a macska rúgná meg! :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.18. 01:37:29

@montroyal: "HA viszonylatban a vallas osszetarto mint irod de nagyon oregek akik a templomokba jarnak es aggaszto az uj emigransok kozul szinte senki sem jar .. joforman az 56-osok es leszarmazottjai.. szoval aggaszto mi lesz 20 ev mulva ... mi megtesszuk a magunket de mi is csak foleg a rendezvenyekre megyunk pl holnap ebed es vasar .. megyunk "

Szerintem ez valoszinuleg azert van, mert a fiatalabb generacio akkor jott el Mo-rol, amikor ott meg nem terjedtek el azok a gyulekezetek, ahova fiatalok is jarnak. A mostani 30-40 eves generacio meg a nagyon hagyomanyos istentiszteletekhez van szokva (mar amennyit lattak otthon), ahol a gyulekezet kb. 90%-a 60on feluli volt. Ha most korulnezel, hala istennek terjedoben van a szemleletvaltas Mo-n is, egyre tobb fiatalt latsz. Ezek a fiatalok itt (USA) is azokat a gyulekezeteket fogjak preferalni, amelyek nem ragadtak meg a multban, es nem ragaszkodnak gorcsosen olyan tradiciokhoz, amelyek mar tulhaladottak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.18. 01:44:22

@geegee: "olyan 1-2 centis kis ocsmányságok, úgy néznek ki, mint egy hernyó, vagy pondró; nincs már rajtuk olló, meg ilyesmi, és mindenhez ezt eszik a védek valami furcsa oknál fogva"

Haha, a shrimp-re eloszor en is igy neztem, amikor megkostoltam:) A "ronda de finom" kategoriaba tartozik nalam, nagyon megszerettem. Az apro valtozatot csak shrimp koktelnak hasznaljak, de van jumbo shrimp is, amit tobbfelekeppen is el lehet kesziteni. Aki jart mar Bubba Gump etteremben itt az USA-ban (egyebkent maga a Bubba Gump ettermi hangulat is egy elmeny volt eloszor), tudja, mirol beszelek:) Csak egy izelito a menurol: www.bubbagump.com/assets/menus/santa-monica.pdf

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.18. 05:23:05

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Bróhaha... :D
Oké, akkor neked talán halfóbiád van. :-) Mi is csak a halat szeretjük, a többi, általad említett jószágot meghagyjuk másnak. :-)

Mondjuk a köttbullar-áfonyalekvár meg csak úgy tud működni, hogy csakis egymás után...Nem szeretem a főfogást a desszerttel együtt enni.A levest se borítom rá a másodikra, hiába egy helyre megy... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.18. 05:27:24

@Zsuzsi65: :-) Köszi, de nem jött meg a kedvem hozzá.Ezért jó a különféle ízlésvilág, mindenkinek jut ehető dolog... :D

bonanzaboy 2013.11.18. 07:13:04

Itt Ausztraliaban probalkoznak Turo Rudival, de nekem nem jott be, itt keszitik hazilag es aruljak. Kurtos kalacsot ettem az finom. Ez valoban problema, hogy bizonyos osszetevok nem ugyanolyok pl. turo, tejfol. Amit nem sikerult itt megszoknom az az indiai kaja. Egyszeruen nem a vilagom. Sajnos a legolcsobb kaja itt a gyorskaja...

zsurzsenka 2013.11.18. 07:13:09

Torontóban nincs pálinka. Illetve árulnak valami narancssárga-fagyálló színű Zwack borzalmat az alsó polcokon, de az biztos, hogy nem pálinka. Eszembe jutottak a jó kis házi főzetek, de még a Panyolai, Szicsek, Agárdi, pannonhalmi felesek is. Hej, elmorzsoltam egy könnycseppet, és szégyelltem egy kicsit magam a narancsszínű porfogók helyett.

Figyel Castro 2013.11.18. 07:13:12

@Gilda66: nem tudok ennyi hozzaszolast elolvasni, ha volt mar, bocs: a veres hurka asszem Rahmblutwurst neven fut, es tavaly meg lattam a Coopban is. Iden viszont nem latom a Leberwurstot sem :((

Bretschneider detektív 2013.11.18. 09:52:14

@GeeRahts: Hja, itthon eszik a pizzát, a gyrost, a hamburgert, esetleg Maggiból összedobnak valamit, de ha kiköltöznek, rögtön hiányoznak a "magyar" ízek. :-)

Bretschneider detektív 2013.11.18. 09:52:14

A "nagyi" ízeinek visszasírása amúgy arról árulkodik, hogy már anyád se tudott főzni. :-)

Amúgy én itthon is hiányolom sokszor a magyar ízeket.
Röhej, de vidéken nehezebb hozzájutni az őstermelői cuccokhoz, mint Pesten, mert felhordják oda.

Evain 2013.11.18. 10:03:05

Azta, nem olvasom minden nap HA-t, erre lemaradok egy jó kis kulináris beszélgetésről. :(
/sóhaj

Valaki összefoglalná pár sorban? :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.18. 10:29:48

@Evain:

Bretschneider detektív 2013.11.18. 09:52:14
@GeeRahts: Hja, itthon eszik a pizzát, a gyrost, a hamburgert, esetleg Maggiból összedobnak valamit, de ha kiköltöznek, rögtön hiányoznak a "magyar" ízek. :-)

---
_DDDDD

♔bаtyu♔ 2013.11.18. 10:50:21

A Tokaji 45 előtt volt méltó a világhíréhez, Kádárék ezt elbaszták, ezért találsz Tokajit a földön.

Ha minden igaz, 5-10 év múlva ez már elképzelhetetlen lesz.

Evain 2013.11.18. 11:56:14

@Babette_: mehehehe, köszi, ez jó volt :D

Erről jutott eszembe, lett nemrég egy új kollégánk, olasz a srác. Nem egy otthonka típus, de nem is ezért vették fel ugye. :D Kérdeztük, hogy miket eszik itt. Közölte, hogy hát vett fagyasztott pizzát meg fagyasztott lasagnét a közértben. Persze azóta azzal cikizzük, hogy olasz létére hollandiában fagyasztott pizzát meg lasagnét eszik, ami hát ugye eléggé broáf. :D Volt mammamiiiiázás rendesen. :)
Kb mint a holland zacskós gulyásleves. :P

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.11.18. 12:16:49

nekünk valahogy mindig sikerül Magyarosan főzni. Az angol alapanyagokból is. Ha meg Tv paprika hiányzik akkor azt kell csinálni amit én teszek kertet bérelni és növeszteni ami kell.

*matahari* 2013.11.18. 12:16:49

@DieNanny: Lehet mar otthon kapni jo ideje, csak nagyobb boltokban. S nem svajci raclette sajt lesz, hanem francia :) Legutobb a Mammutban a Matchben vettem.

élhetetlen 2013.11.18. 13:12:40

@tilmir: Bocs, de a cecei a fajtája. Nem tévednek.

négyzet 2013.11.18. 13:52:02

Elég vicces ez a poszt. Amikor Dániában couchsurfeltem, a hostomnak csináltam paprikást. Mert még őrölt paprikát is lehetett kapni. Jobb volt, mint a magyar...

élhetetlen 2013.11.18. 13:54:04

@Barátusz: „amit az édes paradicsomszósz miatt nem nagyon szeretek”
Csak egy megjegyzés. A paradicsomszósz csak akkor édes, ha megcukrozzák. Próbáld ki egyszer natúr paradicsomléből, sózva, sok bazsalikommal. (persze az öcsém, mikor eszi, megcukrozza, de ez már az ő baja, és a sós-édes kombónak is megvan a varázsa, pl a spárgafőzeléket is sósan készítem, de teszek bele cukrot is.)).

micsoda? 2013.11.18. 14:45:17

@♔bаtyu♔: Hát 45 előtt nem is volt bórkultúra, meg az áruszállítás sem egyezett a maival. Most meg televagyunk világjáró üzletemberekkel, aztán mégse megy. Van annak jó pár oka, hogy miért nem. Például a vendéglátás színvonala is elmarad a nyugattól, gondolom nem rendszerfüggő.

Tőlem mindig a tejfölt és a tehéntúrót kértek a külföldön élő magyarok. Magamnak meg mindig szalonnát, és lilahagymát is vittem:)

Sam.Ban 2013.11.19. 12:16:42

Oh igen, kaja, a kedvenc temam. A Waitrose-os English muffin-ok nelkul hogy lehetett eddig elni? Kapni egyebent "cholla bread"-et (see challah) ami egy az egyben fonott kalacs, azt is sokszor veszunk. Altalaban barna toast kenyer vagy baguette, de a lengyel kenyer sem rossz valtozatossagnak, foleg csilis babhoz vagy szekelykaposztahoz.
A magyar bolt kb 10 perc seta, altalaban hetente latogatjuk oket, nem mintha nem lehetne mashol beszerezni szinte minden "specialis" dolgot de ha mar lehet akkor inkabb oket gazdagitjuk.
Otthon atalltunk a nemzetkozi konyhara, ami csak jol hangzik de sok keszetelt jelent - rantott hal/csirke es krumpli vagy grill csirke, kinai vagy indiai estenkent otthon osszeutve, hetvegen friss kaja, sok Jamie OIiver recept, olasz, mexikoi, spanyol... itt mindenhez konnyebben kapni alapanyagot, miert ne. Termeszetesen paprikas csirke, rendes magyar leves, palacsinta rendszeresen.
Nyaron sok grillezes, de inkabb csak hamburger + angol kolbaszok, esetleg pacolt csirke vagy marha, gulyaslevest szerintem ha ketszer foztunk az elmult 4 evben.

WToma · http://lazalom.blog.hu 2013.11.19. 21:43:20

Itt (Los Angeles es kornyeke) a legkonnyebben beszerezheto etelek a taco es a szusi (illetve egyeb mexikoi es japan kajak), ugyhogy joreszt azzal elek.

Fozni nem szoktam, max egy szendvicset rakok ossze, az egyetlen ami nekem igazan hianyzott, az a kenyer volt, imadom a friss kenyeret. Na olyan itt nincs. Egy szeletelt toast kenyertol egyeszer konkretan rosszul lettem, azota nem ettem, kiserletezgettem egy darabig a sourdough-val (persze szinten szeletelt) aminek frissen is ketnapos ize van, aztan foladtam es most naan-on tengodok.

Magyar boltot meg nem lattam, de most igy hirtelen egy magyar ettermet talaltam a kornyeken, nem tudom, milyen. Tokaji aszut viszont sikerult vennem nemi keresgeles utan tavaly karacsonykor.

Alapvetoen nem ol meg, hogy nem tudok otthoni eteleket enni, de azert neha elofordul hogy elkezdek csirkeporkoltrol hallucinalni, nokedlivel.

McZozo 2013.11.22. 01:33:08

@geegee: Pirosarany helyett en megtalatam a chilipestot szinte egy az egyben pirosarany ize van csaktalkan nem annyira sos ami matt nekem kicsit jobb is

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása