oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 16. 06:51,  Mi kerül a határátkelők asztalára? 429 komment

2013. november 16. 06:51 Határátkelő

Mi kerül a határátkelők asztalára?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor egy ideig Angliában éltem, akárhányszor Magyarországra utaztam, és megkérdeztem a környezetemben élő magyarokat, hogy mit hozzak, amikor visszatérek, szinte mindig mindenki valamilyen ételt kért.

asztal ételekkel.jpg

Természetesen a Túró Rudi volt mindennek a megkoronázott királya, gyakorlatilag bármennyi elfogyott volna belőle, ám emellett volt, aki téli szalámit kért, akadt, aki házikolbászt és még sorolhatnám hosszan.

Mivel akkor még nyoma sem volt a Londont a második legnagyobb magyar várossá tévő inváziónak, értelemszerűen ezeknek a dolgoknak a beszerzése is nehezebb volt.

Azok, akik már jó ideje kint éltek, ismerték azokat a lengyel boltokat (már akkor is akadt belőlük jó pár, noha még az uniós csatlakozás előtt voltunk), ahol a magyarhoz leginkább hasonlító kolbászokat és hozzávalókat lehetett kapni, és persze alkalmanként az üzletekben is fel-felbukkant egy-egy magyar termék, de nem volt jellemző.

(Nagyon zárójelben mesélem el azt az apró történetet, amikor egy belvárosi sarki boltban találtam magyar bort – a Tokaji a földön, egy papírdobozban volt, miközben a polcon ott sorakoztak a francia, ausztrál, amerikai és chilei borok. Ennyit a világhírről.)

Lemondunk a nagyi ízeiről

No, de nem is erről gondolnék ma beszélgetni, hanem arról, hogy ki hogyan alkalmazkodik egy új ország eltérő gasztronómiai szokásaihoz? Talán Európán belül ez valamivel egyszerűbb (bár, hogy megint csak magamat hozzam fel példaként, az English breakfast egy idő után már a hátam közepén jött ki), de a világ más részein azért nehezebb lehet alkalmazkodni.

Ha új országba költözünk, azzal nem csak a nagymama és édesanyánk főztjéről, a gyermekkor (egyébként is nehezen reprodukálható) ízeiről mondunk le, hanem jó esetben felvesszük a befogadó ország gasztrokulturális szokásait, étkezéseik időbeosztását, annak tempóját, stb.

Pár példát felhozva: magyarként például nem volt egyszerű elfogadni, hogy a britek (és az amerikaiakat is ideértve: az angolszászok) gyakorlatilag nem ebédelnek. Kell egy kis idő, mire az ember beletörődik, hogy ebédre már megint szendvicset vagy csak salátát eszik, a főétkezés pedig késő délutánra vagy kora estére csúszik.

Ha már Amerikát említettem, ott élő ismerőseim közül akad olyan, aki teljesen ráállt a tex-mex kajára, a reggeli burritóra és / vagy fánkra, a hatalmas adagokra (ami szintén megérne egy misét), és még sorolhatnám.

Mások az alapanyagok

Aztán ott vannak az ízek. Nem találkoztam még emberrel, aki képes lett volna külföldön reprodukálni ugyanazokat az ízeket, ami persze érthető, hiszen mások az alapanyagok, még akkor is, ha formailag ugyanaz a hús, tej vagy zöldség. (Ez nem értékítélet, nem állítom, hogy egyik jobb vagy rosszabb – csak más.) Szóval hiába állsz neki gulyást, húslevest vagy pörköltöt készíteni, az nagy valószínűséggel különbözni fog a magyarországitól.

Nyilván külön történet az Európán kívülre költözőké, hiszen Indiában, Kínában vagy éppen Ausztráliában mindez még hatványozottabb lehet – gondolom én.

Persze lehet, hogy rosszul gondolom, akkor majd jól megmondjátok a kommentekben – szóval az a javaslatom, ma beszélgessünk az ételekről, ízekről, hogyan sikerült beilleszkedni, egyáltalán kellett-e és milyen ételeket főztök, ha otthon vagytok!?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr925636161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

33621 2013.11.16. 21:08:08

TV mint tölteni való paprika!

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 21:16:00

@Barátusz: talan mert akik keszitik az egyhaz kozosseghez tartoznak idos magyar farmerek es regi hagyomany ez a vasar tobbszor egy evben ... persze marad egy kis adomanyra is az egyhaznak ... egyebkent leteznek magyar hentesek is napi szinten nyitva ...( ahol talan mar nem is magyar a tulaj )

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 21:20:51

@montroyal: erre mondta nekem valaki amikor a magyar etteremben a gulyast egy neger szakacs kesziti azt meg lehet b@...ni
lehet kapni a boltokban salami hongrois-t itteni osztrak tulajdonu ceg kesziteseben .. hat mit mondjak ...

rezsoatya (törölt) 2013.11.16. 21:22:54

@diggerdriver: nemá Digger! Amikor installáltuk a gépedet, az első volt, amit feltettem, rá a Windows 7 után, hiszen az életbevágóan fontos! Mi lett vele?

nyuszigonosz 2013.11.16. 21:23:03

@Barátusz: Ha már említetted... ezért kérdeztem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.16. 21:26:55

@rezsoatya:
Szerintem a Comodo kirtotta.
Két dudás egy csárdában...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 21:37:20

@rezsoatya: probaltam. Nem rossz, de mondom , parom itthon tobbszor is sutott mar kenyeret.

@bobsys: mondom, szoktunk.
@rumitom: lehet, de azota sok minden valtozott, tobb "market" is van, en a lether lanere jarok ki, van thai, koreai, mexikoai, torrok , gorog, mindenfele kaja. Es nem csak en jarok ki, hanem aki farringdon kornyeken dolgozik, eleg sok ember. Angolok is.

Nalunk egy olyan van, aki rendszeresen melegszendvicset ebedel, de a tobbiek mind normalis meleg etelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 21:41:21

@tildy:): torok, csak elgepeltem.

Felfedeztem egy helyet, halloumi wrapot adnak £2.5-ert, isteni finom :)

BTBTBT 2013.11.16. 21:44:18

@sodalisO:
Rád gondoltam, amikor readingi "mamá"-t emlegettem. Látod, hogy az egyik idézőjel más helyre tétele mekkora különbséget jelent? :)))
Csak mert korábban a többiek mamáztak le téged.

@montroyal:
Így érthető.
Mondjuk nem ismerem a kanadai viszonyokat, és lehet, hogy nincs is elégséges információm ezzel kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy a vallás mint összetartó erő jelenik meg, és maguktol nem csinalnanak ilyen hurkatöltős játékot az emberek.
Persze lehet, hogy tévedek.

@nyuszigonosz:
Szóval nem is igazán érdekel. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 21:47:13

@mirx: Szombaton is dolgozol? :-)
Engem az elején az akasztott ki (Luzern), hogy du 4-kor nem tudtam sehol sem étteremben enni...
@Bazsola: Nyugod meg, ez keletebbre is igaz...bär én szeretem az itteni välasztékot is. Ami viszont meglepett, hogy jo fagyit ritkän lehet kapni, még a csalädi cukräszdäkban is csak szezonälisan van csak 1-2 féle, persze aranyäron.
Én nagyon szeretem a Hofladeneket, bär sokuk a lopäsok miatt csak este 9-ig, 10-ig van nyitva.Tejet (CHF 1/l) az éjjel-nappal müködö automatäbol szoktam venni, ugyan ott van tojäs is a hütöben.
@tilmir: De. Engem. :-) Férj elsö megällapitäsa ez volt: Te nem tudsz tésztät fözni! A bätyja és annak fiai "csak" szotlanul probältäk magukba tömni a tésztät, mire a férj: Nem megmondtam neked, hogy magyarra ne bizd a tésztafözést! Bätyjänak is magyar barätnöje van. :-)
Szerdän és csütörtökön Märton napi väsär volt...bezabältam Magenbrotbol... :-)
@DieNanny: Vermicelles Zeit! :-)
A leértékelések a leértékelt äruk mennyiségétöl függöen kezdödnek. Ha sok van abbol, ami aznap jär le, akkor mär délben 50%-ossä teszik. Ha kevés, akkor még zäräs elött fél oräval is "csak" 25%-osak, viszont volt mär, hogy reklamältam, és ränyomtäk az 50%-os cetlit. :-)
A Coop és Migros benzinkutaknäl ugyanannyiba kerülnek a kajäk, mint a "rendes" boltban...bär ott is a leértékeltre utazom. :-) Viszont csak a Migros benzinkuton lehet pattogatottkukoricät kapni...

BTBTBT 2013.11.16. 21:55:50

@33621:
Nem kell kiabálni. Felkiáltójel nélkül is el tudom olvasni. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"du 4-kor nem tudtam sehol sem étteremben enni..."
Jaj, te szegény. :D

DieNanny CH 2013.11.16. 22:01:26

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Jajj, a Magenbrot... Direkt nem veszek magamnak, mert képes vagyok egy egész zacskóval megenni... Aztán meg nyögök 2 napig... Imádom! Lehet, kellene csinálni házilag, akkor tovább kitartana...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 22:02:32

@Don Kartasch: Norvegia mas. Ott nagyon finom, izletes etelek voltak.
@mojyo: lehet talalni, de nekem pl kifele a borond rendszeresen magayr kajaval van tele. Trappista, jo kis hazi paprikas kolbasz, van mikor hurka kolbasz lefagyasztva.

@blackhair-lady: o dehogynem. Mivel az oroszoktol kerult magyarorszagr a recept, az oroszoknak van turorudijuk. Szet kell nezni, van ami zsirosabb ( mivel vajat raknak bele) , de talaltunk mar olyat, ami siman igazi turorudi volt.

Amugy van itt egy nagyon jo tiroli-magyar etterem,valaha Magyarorszagon elt svabok csinaljak , ha jol tudom, isteni eteleik vannak. Ena toltott kaposztat soha nem ettem meg, ki nem allhatom. Na ok olyat adtak, en csak lestem. Igaz nem az original, mert rizs helyet kuszkusszal keszitettek, de en emg olyan jot nem ettem.

@sodalisO: na nemar, annal izetlenebb , sz.r kajat keveset tudnek mondani. Bloa....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 22:06:07

@tildy:): Mármint minél ? A paprikás krumplinál vagy a spagettinál?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.16. 22:09:26

@sodalisO: "Szóval én nem szarok be, legfeljebb megeszem a 123456.-ik spagetti carbonarat a Sunsbury-ből:-))))))))))"

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 22:17:43

@tildy:): jaaaa.-))) persze , hogy szar, de hagymával egész jól lemegy......btw... a semminél jobb vagy az angol szendvicseknél....kényszerhelyzetben csakis....:-)))
De azt nem mondtam, hogy jó vagy finom !! :-D

nyuszigonosz 2013.11.16. 22:18:34

@Barátusz: De tudod magad kéretni. :-)
Ha most azt mondom, hogy igen érdekel, akkor megtudja a nagyközönség? :-)

nyuszigonosz 2013.11.16. 22:19:44

@sodalisO: Ha nem jó, meg nem is finom, akkor meg minek eszed?
Biztosan van valami ami jó is meg finom is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.16. 22:23:32

@Mr. Long [wannabe wannabe]: Az milyen ?
@nyuszigonosz: mert a semminél jobb, a szendvicseket mint írtam utálom, és az előregyártott , dobozolt kaják mind egyformák, mindegy mi a neve , egyforma szar, de nekem megteszi ha más nincs....:-)))

BTBTBT 2013.11.16. 22:31:20

Ezt nektek!
Ma utoljára: "Ecstasy of gold"

www.youtube.com/watch?v=46yLYCXumps

Nekem az eksztázisos rész megvolt. :)

@sodalisO:
Szénakazal? Ott sok minden megeshet... :)

@nyuszigonosz:
Tisztára mint egy nő, nem? :)

Szóval akkor azt mondod, de igazából mégsem nem érdekel... :)
A köz tojik rám.

(nem digger-féle ) Naszóval...
Úgy két hónapja egy nagyon fontos angol közhivatal - nem annyira jelentős - ügyintézője azzal "kecsegtetett", amikor beadtam egy számomra felettébb jelentős pályázatot, hogy "úgyis elutasítjuk, mert nem felel meg a feltételeknek".
A magabiztosságom és keményfejűségem révén, illetve hogy tudtam, hogy nincs igaza, mégis útjára indítottam a pályázatot - és ma kaptam meg az elbírálás eredményét: elfogadták! :DDD

Mindenkinek jó éjszakát és jó szórakozást!
Én jobbra el...

nyuszigonosz 2013.11.16. 22:41:14

@Barátusz: Gratulálok! Akkor van mit ünnepelned!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 22:49:32

@rumitom: Én a gyümölcsöket igyekszem termelöktöl venni, bär igy néha drägäbbak. Imädom a mangot, de amiket itt lehet kapni...
@mojyo: '98-tol 2000-ig Izraelben voltunk. Minden egyes otthonlét utän a börönd teli volt "hazai" izekkel. Volt 1-2 kollégäm, akik még a magyarok között is hiresen sporolosak voltak. Az egyik mesélte, hogy megällitottäk, és kinyittatät vele a böröndjét, ami tele volt minden joval. A hatärörök viccelödtek is vele, erre közölte, hogy lättäk volna a lakotärsät egy héttel elötte...näla 1sporttäskänyi zacskos leves volt. :-)))
@Bazsola: Sok jot nem hallottam rola. A Cabelcom-mal fuzionältak, annak meg elötte sem volt jo hire. Haver dolgozott näluk, igaz nem a pornépkiszolgälo részlegen, és sok jot nem mondott roluk, gyorsan ott is hagyta öket.
@puhacica: Pedig a penészes sajt az igazi! :-)))
Amikor legelöször csinältam a férjemnek spenotfözeléket tükörtojässal, akkor azt mondta, hogy ok, de legközelebb majd ö csinälja...na az ugy nézett ki, hogy én megcsinältam a fözeléket, ö a tojäsbol räntottät csinält, természetesen peperoncivel jol megszorva, és ezt összekavarta a fözelékkel...ugy nézett ki, mintha mär valaki egyszer megette volna... :-)
@nyuszigonosz: Hol szerzed be?
@Barátusz: Téli vetésü? Én azt hallottam rola, hogy ezért.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:03:13

@DieNanny: Szerinted, én nem? Mindkét napon 500g-osat vettem...CHF 9,50 darabja...de hät élni tudni kell...és vettem mellé mandulät is, tudod ami olyan karamellbevonatos :-))))
Te hogy ällsz az itt nagyon imädott panirozott almakarikäk vaniliaszosszal-lal? És a csokimäzas eperrel?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:08:29

@tilmir: A kollégäm mutatott egy hete egy képet. Avokädo kettévégva, magja kivéve, a helyére tojäs beleütve, és igy a sütöbe betolva...azt mondta, hogy a turbozott vältozata az az, hogy még bacondarabokat és sajtot räszorni...
@charlieharper: Az mär otthon sincs nagyon. :-(

Muscari 2013.11.16. 23:14:20

@tildy:): elarulod, hol van az az etterem? Nagyon megkivantam a toltott kaposztat...
Nem szoktam ilyesmit fozni, mert nem mindenki szereti a csaladbol. Strudeljuk is van?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:17:07

@Barátusz: Gratula! Oszt' holnap nehogy fejfäjässal (és meglepetéssel) ébredjél! :-)))
@DieNanny: :-) Nälunk is ez megy, igaz nyäron. A Coop-ban van ilyen XXL pack, ami eredeti äron asszem CHF 21. Na azt mindig megvärom, mig leértékelik, és akkor betankolok belöle. A mélyhütöben ugyis eläll.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:17:46

@nyuszigonosz: "Mintahogy már petrezselyemgyökér is végre kapható"
Erre gondoltam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.16. 23:18:49

@sodalisO: majonez, salata, bacon, paradicsom. az utobbi haromrol kapta a nevet.

nyuszigonosz 2013.11.16. 23:20:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Leggyakrabban a REAL nevü üzletben, de van az EDEKA vagy KAUFLANDban is.
Persze összesen 3 darab csomagolva, pontosan 250 gr.
De legalább van. :-))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.16. 23:24:35

@nyuszigonosz: Köszi! REAL-ba szoktam järni, a mäsik kettö nem esik utba.
A TV paprika is köszi!
TV paprika= Tesco Value :-)

M. Péter 2013.11.16. 23:40:27

A túró rudi mikor és miért lett ilyen nagy nevezetesség? Amíg Magyarországon éltem, soha nem ettem, boltban sem láttam soha, igaz nem is kerestem, de csak láttam volna a többi tejtermék mellett. Aztán valamikor 10 évvel ezelőtt elkezdődött, hogy minden külföldön élő magyarnak kötelező hiányolnia a túró rudit.

Petrezselyemgyökeret nehéz találni Britanniában, a levelét árulják boltban, a gyökerével nem tudom, mit csinálnak. Pasztinák van mindenütt, petrezselymet török boltban sikerült találnom.

A kovászos uborka néhány hónapja megjelent a helyi Tescoban lengyel élelmiszerek között, most éppen akciós is.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 23:48:39

@Barátusz: HA viszonylatban a vallas osszetarto mint irod de nagyon oregek akik a templomokba jarnak es aggaszto az uj emigransok kozul szinte senki sem jar .. joforman az 56-osok es leszarmazottjai.. szoval aggaszto mi lesz 20 ev mulva ... mi megtesszuk a magunket de mi is csak foleg a rendezvenyekre megyunk pl holnap ebed es vasar .. megyunk

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.16. 23:52:27

@Barátusz: "Kivel is fozocskezel? Nem vagyok kepben."

Menyasszony.

@Mr. Long [wannabe wannabe]: "Volt mar, hogy ballibsi vagy? :) Ezert minimum el kellene venni az utleveled! :D"

Szerintem volt mar! :D Ingyen nem adom az utlevelem senkinek, de egy £30 000-os John Lewis vasarlasi utalvanyert cserebe viheti barki! :D

@tildy:): "Norvegia mas. Ott nagyon finom, izletes etelek voltak."

Izlesek es pofonok. Nekem Angliaban legalabb annyira bejon a gasztro mint a lazac-zabaloknal. :)

OFF
Milton Keynes szuper hely! Nagyon erdekes szemtol szemben latni hogy varostervezes szempontjabol egy mestersegesen letrehozott varost mennyire logikusan es egyszeruen fel lehet epiteni. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.11.16. 23:56:16

@M. Péter: kovaszos uborkahoz nagyon hasolo a kosher pultnal (nalunk mindenhol van) talalhato uborka ... ukran roman boltban pedig mindenfele magyar termek is ...

rumitom 2013.11.17. 00:38:36

@tilmir: ez special az otthonit dicseri. kevesebb benne a tartositoszer.

@montroyal: usaban is lehet kapni minden supermaketben kosher prickles, tisztara kovaszos uborka. no ment mint a hazi, de az otthoni boltival egyenerteku

Herr Géza 2013.11.17. 00:49:01

@33621: Igazad lehet (söt:van). Csak az a gond, hogy mi már M.o.-ig is ritkán megyünk el, nemhogy Erdélyig. Azért a tipp jó, köszi...

Herr Géza 2013.11.17. 01:00:37

@nyuszigonosz: Hát hol tetszel lakni, hogy csak most ért oda a petrezselyemgyökér ?? Errefelé volt mindig, igaz nem Aldi, Lidl szortimentben. Edeka, REWE, Netto már inkább, de elég szezonális. Most van dögivel, de febr. tájékán már vadászni kell és aranyárban lesz. Én simán helyettesítem -ha nincs már- a pasztinákkal.

skaven 2013.11.17. 01:45:50

soha nem ertettem ezt a nagy turo rudi oruletet. multkor ettem pilota kekszet mondjuk, de szerintem az is szar, bar mar gyerekkoromban sem szerettem.
ciki, nem ciki, az anyosom foztje jobban hianyik mint az anyame. :)

de orulok neki hogy lehet rendes halat venni es kb. akarmikor csinalhatok magamnak hamburgert. :)

es nalunk rendes ebedszunet van es rendesen kajalnak az emberek, ez biztos egy masik london. :)
etteremben eddigi tapasztalataink alapjan szinte csak jol lehet kajalni, kb. huszbol egy ami bena, pesten kb. az esetek feleben elegedetlenek voltunk. osszesegeben a kajaval (is) maximalisan elegedett vagyok, bar a magyarorszagon kaphato krumpli jobb, ez teny.
mondjuk nagy magyaros kajakat soha nem foztunk anno sem, szoval mi biztos nagyon hitvanyak vagyunk. :)
karacsonykor tippre pulyka lesz, ez van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 05:47:38

Mink bizony hozzuk, hozatjuk otthonról az alapanyagokat, főleg az olyat, ami jól eltartható, mustár, majonéz, pirosarany, pówerpityu, stb.Mert idekint vagy nincs, vagy eléggé eltérő az íze, mi pedig szeretjük a hazait.Vannak itt olyan dolgok is, amikre csak azt tudnám mondani, hogy rettenetes.Például a körtés ízű cuccok.Ha ezt komolyan gondolják, akkor fogalmuk sincs milyen ízű a körte.A másik vicc kategória a svéd cukrászsütemény: múltkor rendeltünk feketeerdő-tortát, mert imádjuk odahaza.Mivel szeletben nem lehet kapni a cukrászdában (WTF?), ezért a legkisebb adagot kértük.Otthon kiderült, hogy a reszelt totrabevonó+csokoládélapocskák+hatalmas adag tejszínhab egyenlő náluk a feketeerdővel.Bzmg, se tészta, se meggy nem volt benne.A péksüteményeik is igencsak furcsák, van valami sárga morzsaszerű, amit elég sok mindenbe beletesznek, rászórnak, brrr.A mások által is emlegetett kakaóscsigáért mit meg nem adnék idekint.Vagy egy jó lángosért.De nincs.Asszony próbált sütni dolgokat, de mondta, hogy a lisztnek is más jellegű az íze és valóban.Palacsintát lehet kapni az áruházban készen, de sós...Nekünk meg semleges ízű kéne.Persze húsos, tejfölös jellegű töltelékhez még jó lehet, nem próbáltuk.A gyümölcsök jó része sehol nincs a magyarországi zamatokhoz képest.Itt mindent külföldről hoznak, mert ugye nem terem meg semmi az országban natúrban.Paradicsomot pl Hollandiából.Halvány-narancssárga és jó drága.Annyira már nem gondolkodnak, hogy a magyar paradicsom lehet, hogy messzebbről jönne de esetleg harmadáron lenne a hollandhoz képest.És jó eséllyel sokkal finomabb, hiszen látja néha a napot a termés.Muterom látott egyszer egy riportot, mikor a svéd uralkodói család Magyarországon volt, és a királyné/nő áradozott a magyar gyümölcsök ízétől.Hehh, hát el is hiszem.
Mondjuk a svéd eper az nagyon érdekes, hihetetlen hosszú a szezonja.Persze, fóliasátras ez is, de odahaza nem volt áprilistól novemberig a polcokon bármilyen eper.A kenyérfélék ehetőek, az áruházakban van sokféle toast-szeletelt, meg párféle bagett.Ez utóbbiakat vesszük, szeretjük.Ha még eszembe jut, írok.Tetszett a témafelvetés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 05:58:37

A halfélék persze nagyon jók, a lazacot pusztítjuk, ahol csak lehet.Nagyon sok helyen van még ez az apró, szecska rák, mint a pondró, úgy néz ki, olyan centis-kétcentis nagyságú.Mindenhez eszik a bennszülöttek.Itt ez a kisváros, ahol lakunk, egy mini arabisztán, rengeteg az arab kajálda, esszük mi is, bár nem sokat.Valahogy kissé olyan házikoszt íze van.
Ami akad még a külvárosokban, az a tahiföldi kajálda, érdekes hogy kínai viszont nincs.Bent Stockholmban sem látok sűrűn kiírva.Sushi bár viszont van rogyásig, még nem voltam, de nem is biztos szeretnék.Nem tudom mi igaz belőle, de azt olvastam egyszer, hogy a jó sushi szakács még bele is köp főztjébe! :-o Egyelőre inkább kihagyom a dolgot... :-)

Ja, és még egy a végére: ha olyan jellegű a hely, hogy fizetsz egy összeget és akármennyit kajálsz, többféle menüből, akkor azt buffe lunchnek mondják.Itt ismeretlen a "svédasztalos" kifejezés... :D Pedig hol máshol lenne autentikus, nem? Csak hát itt mindfen asztal svéd... :D

@X 2013.11.17. 08:07:26

@blackhair-lady: Nem tudom, válaszoltak-e a kérdésre, a TV paprika = tölteni való (paprika)

nyuszigonosz 2013.11.17. 09:56:50

@Herr Géza: Pár éve jelent meg, talán 4-5 , írtam: mire megszoktam hogy nincs, és elsöként a specialitások között aranyáron és ritkán lehetett kapni.
Már van rendesen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 11:33:55

Jól lemaradtam erről érdekes posztról :(

Ami nekünk hiányzik Magyarországról: zsír, szalonna (bármilyen féle), házikolbászok (bár kapni itt is Gyulai-t, de abban van egész kömény, azt pedig nem szeretem) és a füstölt sajtok.

Tej, tejföl, tészták, krumpli, amiket zömében eszünk, illetve a csirkemell, szerintem ugyan olyan ízű vagy annyira hasonló, hogy mi (én) nem érezzük a különbséget.

Sok dolog különböző (pl. túró), de szerintem meg lehet szokni. Nem hiányzik különösebben a magyar túró, egy jó csuszát simán megcsinálok az itteniből is :)

Túrórudi nincsen, de mivel azt Magyarországon sem ettem, egyáltalán nem érdekel :)
Édességekből egyébként a Princess Tårta és a mandulás csokitorta szerintem nagyon finom. Ha valami másra vágyunk, akkor megcsináljuk itthon, olyannak, amilyennek éppen kívánjuk.

A legnagyobb gondot talán a halak és egyéb tengeri dolgok nagyszámú jelenléte okozza. Mi ilyesmit egyáltalán nem eszünk, így egy-egy céges bulin a smörgostårta óriási csalódás (a @geegee: által is említett, kis, rózsaszín, pontrórákok vannak a tetején, citromos, sós, számomra gusztustalan jószág, de itt imádják :) ).

Eszünk egyébként mindenféle ételeket, nem vagyunk ráállva különösebben egyik konyhára sem. Ami finom, azt esszük, mindegy honnan van, ami nem, azt nem.

Egyik kedvenc itteni ételem a tacogratäng, ami nem tudom, hogy svéd specialitás-e, de nem is érdekes. Darálthús, krumpli, reszeltsajt, fűszerek. Nakon lehet verni ketchup-pel, amitől még jobbá válik :) Itt van róla fénykép: barbamamas.blogg.se/2011/april/tacogratang.html

Ebédszünetben néha átmegyek a többiekkel ebédelni a szomszéd büfébe, ott mindenféle ételeket szoktak csinálni: svéd, mexikói, olasz ételek, de volt már gulyás is (ezzel mindig szeálnak, nem értik meg, hogy nem fogok csak azért gulyást enni, mert magyaros étel... a lasagne-t többre becsülöm :) ) illetve marha és disznópörkölt is.
Utóbbiak esetében a legnagyobb eltérés, hogy krumplival vagy tésztával adják és nem nokedlivel... a nokedli hiányzik, de tudunk itthon csinálni, ha kell.

Vannak egyébként magyar boltok, ahol lehet venni magyar alapanyagokat. Van egy Jönköpingben, ahol zömében svédek vásárolnak és az egyik kollégám szokott segíteni a tulajnak árút hozni. A másik talán Göteborgban van, van webshop-uk is (szállítanak haza). Biztosan van több is, de nem jellemző, hogy ezekben vásárolnánk (még sosem tettük). Majd talán idén Hálaadásra (az gáz, amikor Svédországban, magyarok tartanak hálaadást?), mert kelleni fog gesztenyepüré, ami szintén nincsen a boltokban.

BTBTBT 2013.11.17. 11:40:07

@nyuszigonosz:
Köszönöm szépen.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Neked is köszi.
Őőőő, nem zenés-táncos fekvehányásról van itt szó, hanem ünneplésről. Előrelátó lévén nem szedek össze nemkivánatos dolgokat. Meglepetés meg legfeljebb 9 hónap múlva lehet. :)))

@montroyal:
Bár továbbra sem vagyok ismerős a kanadai 56-os magyarok szokásait illetően, de azt továbbra sem látom be, hogy miért csak a vallás lehet összetartó erő egy határátkelős közösségben.

@Don Kartasch:
És ki a nagy szakács? Asszony? Te meg a megfigyelő?

"Milton Keynes szuper hely!"
Csínján az ilyen kijeletésekkel. Mielőtt odaköltöznél, végezz alapos kutatást, nehogy akkor lepődj meg, amikor már becuccoltál.

@geegee:
"pówerpityu"
:DDD

2013.11.17. 12:39:04

OFF:

Tegnap hallottam a buszon, hogy egy idősebb néni ecseteli egy szintén idősebb úrnak, hogy innen csak a férgek mennek el, és a jók meg maradnak. És persze a magyar egy kiválasztott nép, akiket agyurcsánymegabajnai tesz tönkre, őket amúgy Amerikából pénzelik. Megérne egy esettanulmányt. :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 13:22:41

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Én ettem már smörgástártát pondrórák nélkül is, nagyon klassz tud lenni.Tetszik, ahogy a sajtlapokkal bevakolják, leszigetelik, mint egy házfalat... :D A pondrókat mi sem komáljuk valahogy... :D

A szalonka nekem is nagy kedvencem, minka sidfláskot vesszük helyette, kb. mint otthon a császárhús, olyan.Füstölt, így nyersen is ehető, nem a nyúlós, vághatatlan fajta.Nagyon gyerebe az íze... Hagymával, friss kenyérrel, bicskával, parasztosan, ájjájjájj... :D

A magyar halakat se ettétek odahaza?Sztem q finom tud lenni egy jó balatoni halászlé, hiányzik is kegyetlenül idekint...A szegediesch, bajaiasch verziót nem ismerem, de valszeg az is q finom...Mondjuk én levesfüggő vagyok, ebből eredezik az egész.

@Barátusz: Há' de nem? :D
Idén felfedeztem, hogy van Karikás Pityu is, ez nem darált paprika, hanem csak karikára vágott.Nagyon teccik...finom kis lájtos, épp hogy csak csíp.Még a lekváros kenyérhez is jó... :D

morsels (törölt) 2013.11.17. 13:26:05

@Barátusz:
Nem irta sehol, hogy csak a vallas tud osszetarto ero lenni :-).
Azt irta, hogy szerinte ez jellemzobb az 56-sokra, marmit hogy templomba jarnak es akore szervezodik egy kozosseg.
Szerintem nem csak az van Montrealban sem, bar nem tudom. De meglepodnek, ha nem lenne masik szervezodes is. Marmint templomon kivuli.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 13:26:35

@geegee: minka= mink a... rohadék billentyűzet... Budapestről származom, Óbudáról, de néha rácuppanok a tájszólásra...Nagyon bejönnek a "mink", "tik", stb. szavak... :D Hiába, meg kell őrizni a hagyományokat.

morsels (törölt) 2013.11.17. 13:28:31

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Ma rantott hal lesz nalunk.
Bar nem tudom, hogy mennyire magyaros a red snapper, viszont nagyon finom.
Oszinte egyutterzesem, hogy Svedorszagban elve utalod a halat, meg ugy altalaban barmit ami a vizbol jon :-).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 13:41:34

@morsels: :D

Na, kerestem egy képet, ez az:

3.bp.blogspot.com/-r1nfAQ5j8xg/Tk-ePPp9qMI/AAAAAAAAEsw/W_RolUG9Mmk/s1600/DSC_0691.JPG

Olyan 1-2 centis kis ocsmányságok, úgy néznek ki, mint egy hernyó, vagy pondró; nincs már rajtuk olló, meg ilyesmi, és mindenhez ezt eszik a védek valami furcsa oknál fogva.

morsels (törölt) 2013.11.17. 13:52:18

@geegee:
Ja, ez a shrimp. Ezeknek nincs ollojuk kulonben sem :-)
Mondjuk ezek nagyon picik, tobbnyire salataba jo csak, vagy ilyesmire, ami kepet feltettel.

Mondjuk en szeretem. persze nem ezeket az aprokat, hanem a nagyobbakat :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.17. 16:32:59

@morsels: Ja, jó, nem tudtam, a biológiát is csak hármasig tanultam... :D
Igen, ilyen salátaszerű cucc ez is a "torta" tetején.

blackhairlady 2013.11.17. 16:40:58

@@X: en biztos nem kerdeztem ilyet, ezer eve tudom mi az. Szerintem Baratusz volt.

blackhairlady 2013.11.17. 16:58:49

@bobsys: bboys, feletek nincs Phoenicia? Ott lehet kapni Milkat. Illetve a Fiestaban is.

Latcho Rom 2013.11.17. 17:14:58

Yes, yes, yess..

Szellel szembe pisalokat, masvallasu nagypofajukat ki kell pofozni onnajt, mint a ciganyodat a krimobol. Aztan venni nekik egy felest, mert azert megis.

Parizer, parizer, fejcsovak :(

morsels (törölt) 2013.11.17. 17:22:23

@shakti_rom:
Egy kerdesem volt csak.
Mitol politikai menekult Kertesz Akos?
Aztan persze nem azert kapta meg a statuszt, mert zsido, de a Bronfman csalad szolt az erdekeben.

Ugyanmar. Egy vicc az, amit csinalsz. Tipikusan magadra rantasz egy szekrenyajtot csak azert, hogy hisztizhess, hogy meg akartak eroszakolni.
Es meg kipad sincs.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.17. 18:14:53

Hogy mi kerul a Hataratkelo asztalara?
A mai ebed grillezett borsos marha steak koretnek fuszeres hasabburgonya kis ecettel meglocsolva es martogatni dijoni mustar. Az egeszet leobliteni egy-ket pohar whiskey jegen. Deszertnek fel-fel szelet Blackforest es Double Chocolate Gateau a Patisserie Valerie-bol. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 18:23:16

@geegee:
Nem vagyunk rasszisták, hogy csak a svéd halakat diszkrimináljuk :) Soha, semmilyen halat, kagylót, rákot, békát, hínárt, polipot stb nem ettünk meg.
Még a kórházban sem tudtak megfőzni azzal, hogy ez lazac, nem hal... :D Megérzem a szagát és onnantól összeszorul a nyelőcsövem, mint birca segge lyuka, ha meleget lát. :)

@morsels:
Fogalmam sincs, hogy mi az :)
Köszönöm, de azért akad itt millió más étel is, mint a már-már klasszikusnak számító köttbullar (svéd húsgolyó), ami ha ügyesen kifogja az ember, akkor szinte teljesen magyar fasírt. Mondjuk áfonyalekvárral valami isteni! :)

Alapanyagok terén egyébként óriási a választék, még nem találkoztam olyan fűszerrel, ami itt ne lett volna, Magyarországon viszont igen, így a magyar ízek szerintem majdnem teljesen reprodukálhatóak...

Van az a másik rákjuk is, nagyobb, mint shrimp. Azt mindenestül árulják a boltban. Volt egy céges rákfesztivál is, amikor ilyeneket adtak, nagy-nagy lábosokban. 3 órán át ették őket, de nem laktak jól :) Sok hűhó semmiért :D

Ez itt:littletingeling.blogg.se/2011/may/rakor-skolarbeten.html
Olyanok, mint a toronyból ugrálós sportolók :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 18:28:13

@shakti_rom:
Ez a "cigányodat a krimóból" olyan, mint a Django-ban a "harci niggerem" dolog? :D

Elolvastam, hogy ki az a Kertész Ákos... de kissé zavartan nem értem a jelentőségét. Tudom, hogy mit írt, szerintem van benne valami. Aztán elment Kanadába és egy idő után kapott menedékjogot.
Biztosan hiányzik sok apró információ, mert ez alapján nem értem, hogy mitől különleges az esete.

Latcho Rom 2013.11.17. 18:34:05

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Ollasmi :-)

Csak annyiban kulonleges hogy o az elso kelet-europai ertelmisegi(nem roma)aki kert es kapott menedekjogot itt, amiota magyarorszag szabad.
.
Helyzet otthon rosszabadott, gazdasagilag is, minden szempotbol, en azt gondolom hogy sokan csendben csomagolnak, egyenlore lelkileg... a tobbseg.
Ti mar szavaztatok, hisz errol szol ez a blog.

blackhairlady 2013.11.17. 19:07:57

@Kövérmadár [jävla invandrare]: "onnantól összeszorul a nyelőcsövem, mint birca segge lyuka, ha meleget lát. :)"
Te tenyleg hulye vagy, de a jo fajtabol:DDDD

rumitom 2013.11.17. 19:14:46

@Kövérmadár [jävla invandrare]: a kepen az a crawfish, vagy crayfish. es a csotanyok csaladjaba tartozik. megfozve nagyon finom, bar idoigenyes a fogyasztasa

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.17. 19:49:52

@Mr. Long [wannabe wannabe]: sose értettem, minek bármivel is meglocsolni a finom ropogós sült krumplit, hogy ázott legyen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.17. 20:14:16

@Babette_: hogy meg izletesebb legyen :) en is rosszul voltam az ecet szagatol. asszony rakapott es egyszer megkostoltam az ecetes krumplijat. egybol locsoltam az enyemre is es azota hozzatartozik a krumplihoz :DDD

morsels (törölt) 2013.11.17. 21:14:49

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
A lofaszt.
Csak meseltem egyszer egy tortenetet, hogy a banyasz lerendezte a balhes ciganyt a kocsmaban, a rendor sem foglalkozott ilyen aprosaggal. Persze ha a cigany a csillese volt, akkor vett neki sort.

De szereti az ilyesmit maskepp beallitani. Ebben kurva jo a faszi :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.17. 22:18:39

@rumitom:
Nem értek ehhez, geegee-hez hasonlóan és is csak 2-esig tanultam a biológiát :) Ránézésre tényleg kicsit csótányos, ez még egy ok, hogy ne egyek belőle :)

@blackhair-lady:
Köszönöm, ez megtiszteltetés! :)

@shakti_rom:
Nekem már sok kapcsolatom nem maradt az országgal. Nővéremékkel tartom a kapcsolatot, ők vagy bíznak még vagy csak próbálnak túlélni.
Mindenesetre a korábban lelkes és kérlelhetetlen fideszes szavazóbázishoz tartoztak, mára viszont azt mondják a lányaiknak, hogy tanuljanak, ha lehet külföldön és lássanak világot, mert ez így sajnos nem megy.
Ha pedig már ők is ezt mondják, akkor baj lehet... :(

Csoporttársaimról derül ki szépen, sorban, hogy külföldön kötnek ki. Persze messze nem mindenki, de azért bármilyen nagypofájú is voltam már régebben, nem hittem volna, hogy ennyien dobbantanak.

Ez van...

Milyen az idő Kanadában? Itt most 10-13 fok volt, ami szerintem rekordmeleg lehet... meg is fáztam, hogy a macska rúgná meg! :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.18. 01:37:29

@montroyal: "HA viszonylatban a vallas osszetarto mint irod de nagyon oregek akik a templomokba jarnak es aggaszto az uj emigransok kozul szinte senki sem jar .. joforman az 56-osok es leszarmazottjai.. szoval aggaszto mi lesz 20 ev mulva ... mi megtesszuk a magunket de mi is csak foleg a rendezvenyekre megyunk pl holnap ebed es vasar .. megyunk "

Szerintem ez valoszinuleg azert van, mert a fiatalabb generacio akkor jott el Mo-rol, amikor ott meg nem terjedtek el azok a gyulekezetek, ahova fiatalok is jarnak. A mostani 30-40 eves generacio meg a nagyon hagyomanyos istentiszteletekhez van szokva (mar amennyit lattak otthon), ahol a gyulekezet kb. 90%-a 60on feluli volt. Ha most korulnezel, hala istennek terjedoben van a szemleletvaltas Mo-n is, egyre tobb fiatalt latsz. Ezek a fiatalok itt (USA) is azokat a gyulekezeteket fogjak preferalni, amelyek nem ragadtak meg a multban, es nem ragaszkodnak gorcsosen olyan tradiciokhoz, amelyek mar tulhaladottak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.18. 01:44:22

@geegee: "olyan 1-2 centis kis ocsmányságok, úgy néznek ki, mint egy hernyó, vagy pondró; nincs már rajtuk olló, meg ilyesmi, és mindenhez ezt eszik a védek valami furcsa oknál fogva"

Haha, a shrimp-re eloszor en is igy neztem, amikor megkostoltam:) A "ronda de finom" kategoriaba tartozik nalam, nagyon megszerettem. Az apro valtozatot csak shrimp koktelnak hasznaljak, de van jumbo shrimp is, amit tobbfelekeppen is el lehet kesziteni. Aki jart mar Bubba Gump etteremben itt az USA-ban (egyebkent maga a Bubba Gump ettermi hangulat is egy elmeny volt eloszor), tudja, mirol beszelek:) Csak egy izelito a menurol: www.bubbagump.com/assets/menus/santa-monica.pdf

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.18. 05:23:05

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Bróhaha... :D
Oké, akkor neked talán halfóbiád van. :-) Mi is csak a halat szeretjük, a többi, általad említett jószágot meghagyjuk másnak. :-)

Mondjuk a köttbullar-áfonyalekvár meg csak úgy tud működni, hogy csakis egymás után...Nem szeretem a főfogást a desszerttel együtt enni.A levest se borítom rá a másodikra, hiába egy helyre megy... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.18. 05:27:24

@Zsuzsi65: :-) Köszi, de nem jött meg a kedvem hozzá.Ezért jó a különféle ízlésvilág, mindenkinek jut ehető dolog... :D

bonanzaboy 2013.11.18. 07:13:04

Itt Ausztraliaban probalkoznak Turo Rudival, de nekem nem jott be, itt keszitik hazilag es aruljak. Kurtos kalacsot ettem az finom. Ez valoban problema, hogy bizonyos osszetevok nem ugyanolyok pl. turo, tejfol. Amit nem sikerult itt megszoknom az az indiai kaja. Egyszeruen nem a vilagom. Sajnos a legolcsobb kaja itt a gyorskaja...

zsurzsenka 2013.11.18. 07:13:09

Torontóban nincs pálinka. Illetve árulnak valami narancssárga-fagyálló színű Zwack borzalmat az alsó polcokon, de az biztos, hogy nem pálinka. Eszembe jutottak a jó kis házi főzetek, de még a Panyolai, Szicsek, Agárdi, pannonhalmi felesek is. Hej, elmorzsoltam egy könnycseppet, és szégyelltem egy kicsit magam a narancsszínű porfogók helyett.

Figyel Castro 2013.11.18. 07:13:12

@Gilda66: nem tudok ennyi hozzaszolast elolvasni, ha volt mar, bocs: a veres hurka asszem Rahmblutwurst neven fut, es tavaly meg lattam a Coopban is. Iden viszont nem latom a Leberwurstot sem :((

Bretschneider detektív 2013.11.18. 09:52:14

@GeeRahts: Hja, itthon eszik a pizzát, a gyrost, a hamburgert, esetleg Maggiból összedobnak valamit, de ha kiköltöznek, rögtön hiányoznak a "magyar" ízek. :-)

Bretschneider detektív 2013.11.18. 09:52:14

A "nagyi" ízeinek visszasírása amúgy arról árulkodik, hogy már anyád se tudott főzni. :-)

Amúgy én itthon is hiányolom sokszor a magyar ízeket.
Röhej, de vidéken nehezebb hozzájutni az őstermelői cuccokhoz, mint Pesten, mert felhordják oda.

Evain 2013.11.18. 10:03:05

Azta, nem olvasom minden nap HA-t, erre lemaradok egy jó kis kulináris beszélgetésről. :(
/sóhaj

Valaki összefoglalná pár sorban? :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.18. 10:29:48

@Evain:

Bretschneider detektív 2013.11.18. 09:52:14
@GeeRahts: Hja, itthon eszik a pizzát, a gyrost, a hamburgert, esetleg Maggiból összedobnak valamit, de ha kiköltöznek, rögtön hiányoznak a "magyar" ízek. :-)

---
_DDDDD

♔bаtyu♔ 2013.11.18. 10:50:21

A Tokaji 45 előtt volt méltó a világhíréhez, Kádárék ezt elbaszták, ezért találsz Tokajit a földön.

Ha minden igaz, 5-10 év múlva ez már elképzelhetetlen lesz.

Evain 2013.11.18. 11:56:14

@Babette_: mehehehe, köszi, ez jó volt :D

Erről jutott eszembe, lett nemrég egy új kollégánk, olasz a srác. Nem egy otthonka típus, de nem is ezért vették fel ugye. :D Kérdeztük, hogy miket eszik itt. Közölte, hogy hát vett fagyasztott pizzát meg fagyasztott lasagnét a közértben. Persze azóta azzal cikizzük, hogy olasz létére hollandiában fagyasztott pizzát meg lasagnét eszik, ami hát ugye eléggé broáf. :D Volt mammamiiiiázás rendesen. :)
Kb mint a holland zacskós gulyásleves. :P

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.11.18. 12:16:49

nekünk valahogy mindig sikerül Magyarosan főzni. Az angol alapanyagokból is. Ha meg Tv paprika hiányzik akkor azt kell csinálni amit én teszek kertet bérelni és növeszteni ami kell.

*matahari* 2013.11.18. 12:16:49

@DieNanny: Lehet mar otthon kapni jo ideje, csak nagyobb boltokban. S nem svajci raclette sajt lesz, hanem francia :) Legutobb a Mammutban a Matchben vettem.

élhetetlen 2013.11.18. 13:12:40

@tilmir: Bocs, de a cecei a fajtája. Nem tévednek.

négyzet 2013.11.18. 13:52:02

Elég vicces ez a poszt. Amikor Dániában couchsurfeltem, a hostomnak csináltam paprikást. Mert még őrölt paprikát is lehetett kapni. Jobb volt, mint a magyar...

élhetetlen 2013.11.18. 13:54:04

@Barátusz: „amit az édes paradicsomszósz miatt nem nagyon szeretek”
Csak egy megjegyzés. A paradicsomszósz csak akkor édes, ha megcukrozzák. Próbáld ki egyszer natúr paradicsomléből, sózva, sok bazsalikommal. (persze az öcsém, mikor eszi, megcukrozza, de ez már az ő baja, és a sós-édes kombónak is megvan a varázsa, pl a spárgafőzeléket is sósan készítem, de teszek bele cukrot is.)).

micsoda? 2013.11.18. 14:45:17

@♔bаtyu♔: Hát 45 előtt nem is volt bórkultúra, meg az áruszállítás sem egyezett a maival. Most meg televagyunk világjáró üzletemberekkel, aztán mégse megy. Van annak jó pár oka, hogy miért nem. Például a vendéglátás színvonala is elmarad a nyugattól, gondolom nem rendszerfüggő.

Tőlem mindig a tejfölt és a tehéntúrót kértek a külföldön élő magyarok. Magamnak meg mindig szalonnát, és lilahagymát is vittem:)

Sam.Ban 2013.11.19. 12:16:42

Oh igen, kaja, a kedvenc temam. A Waitrose-os English muffin-ok nelkul hogy lehetett eddig elni? Kapni egyebent "cholla bread"-et (see challah) ami egy az egyben fonott kalacs, azt is sokszor veszunk. Altalaban barna toast kenyer vagy baguette, de a lengyel kenyer sem rossz valtozatossagnak, foleg csilis babhoz vagy szekelykaposztahoz.
A magyar bolt kb 10 perc seta, altalaban hetente latogatjuk oket, nem mintha nem lehetne mashol beszerezni szinte minden "specialis" dolgot de ha mar lehet akkor inkabb oket gazdagitjuk.
Otthon atalltunk a nemzetkozi konyhara, ami csak jol hangzik de sok keszetelt jelent - rantott hal/csirke es krumpli vagy grill csirke, kinai vagy indiai estenkent otthon osszeutve, hetvegen friss kaja, sok Jamie OIiver recept, olasz, mexikoi, spanyol... itt mindenhez konnyebben kapni alapanyagot, miert ne. Termeszetesen paprikas csirke, rendes magyar leves, palacsinta rendszeresen.
Nyaron sok grillezes, de inkabb csak hamburger + angol kolbaszok, esetleg pacolt csirke vagy marha, gulyaslevest szerintem ha ketszer foztunk az elmult 4 evben.

WToma · http://lazalom.blog.hu 2013.11.19. 21:43:20

Itt (Los Angeles es kornyeke) a legkonnyebben beszerezheto etelek a taco es a szusi (illetve egyeb mexikoi es japan kajak), ugyhogy joreszt azzal elek.

Fozni nem szoktam, max egy szendvicset rakok ossze, az egyetlen ami nekem igazan hianyzott, az a kenyer volt, imadom a friss kenyeret. Na olyan itt nincs. Egy szeletelt toast kenyertol egyeszer konkretan rosszul lettem, azota nem ettem, kiserletezgettem egy darabig a sourdough-val (persze szinten szeletelt) aminek frissen is ketnapos ize van, aztan foladtam es most naan-on tengodok.

Magyar boltot meg nem lattam, de most igy hirtelen egy magyar ettermet talaltam a kornyeken, nem tudom, milyen. Tokaji aszut viszont sikerult vennem nemi keresgeles utan tavaly karacsonykor.

Alapvetoen nem ol meg, hogy nem tudok otthoni eteleket enni, de azert neha elofordul hogy elkezdek csirkeporkoltrol hallucinalni, nokedlivel.

McZozo 2013.11.22. 01:33:08

@geegee: Pirosarany helyett en megtalatam a chilipestot szinte egy az egyben pirosarany ize van csaktalkan nem annyira sos ami matt nekem kicsit jobb is

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása