oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 04. 12:14,  Fiúból férfi lettem külföldön 347 komment

2013. november 04. 12:14 Határátkelő

Fiúból férfi lettem külföldön

Egy igazán tanulságos történetet kínálok ma nektek. Péter kalandvágyó fiúként indult Angliába, megtörtént vele minden, ami egy magában (talán túlságosan is) bízó, tapasztalatlan fiúval megtörténhet. Most Magyarországon van, tanul és várja a folytatást, hogy (mint írja) „megújulva, kisebb arccal, több alázattal és szakmával a kezében" menjen vissza. (A képekért külön köszönet.)

London tube.jpg

„Az én angliai történetem 2012. szeptember 12-én kezdődött. Gondoltam egyet, így kalandvágyból és az angol nyelv szeretetéből fakadóan 25 évesen, összesen 1200 font költőpénzzel elindultam egy borsodi nagyon kis faluból Angliába. Az alábbi írásban a tapasztalataimat szeretném dióhéjban megosztani veletek.

Debrecen

Az egész úgy indult, hogy egy haverommal elterveztük, kimegyünk Angliába. Ahogy telt az idő, az elképzelések kezdtek testet ölteni és lefoglaltuk a repülőjegyet, szállást egy londoni diákszállóban, amíg találunk albit. Aztán eljött az indulás napja és felszálltunk Debrecenből.

A gépen mellettünk volt még hely, így egy magyar srác mellénk keveredett. Beszélgettünk vele és elmondta, hogy lent laknak Dél-Angliában, ha gondoljuk, lemehetünk hozzájuk is. Nem vetettük el az ötletet, de maradtunk az eredeti tervnél.

London

Nem nagyon akartam vidékre menni, és mivel már egyszer jártam a brit fővárosban, így nagyon oda húztam és oda akartam menni. A haverom időközben „kultúrsokkot" kapott, így ő felment Welsh-be egy ismerőséhez.

Egy segítségem volt itt, a rokonomék, akiknek sikerült rövid időn belül szerezni nekem egy szobát. Ezen felül ott álltam egyedül, szinte tojáshéjjal a fenekemen, kint is használható végezettség nélkül. Egyik az idegenvezetői (anno nem váltottam ki a kártyát), a másik Multimédia-fejlesztő OKJ (ami kinti dizájn munkához kevésnek bizonyult).

Habár volt fogalmam, hogy mit is kell csinálnom, mert kiutazás előtt amennyire csak tudtam, felkészültem, azért gyakorlatban nagyon más volt. Itt már nem volt se apuci, se anyuci, aki elintéz helyettem mindent. Ez kezdetben félelmetes volt, de ha szerettem volna megállni a lábamon, akkor kellett az a mély víz.

A kezdet lassan és döcögősen ment, de pár hét alatt már beleszoktam a dolgokba. Már kevésbé volt félelmetes egyedül elintézni magamnak a dolgokat. Lett munkám is, egy helyi munkaközvetítőn (agency) keresztül.

Nem nagyon volt más választásom, mert az NI szám és bankszámla hiányában elméletileg dolgozhattam volna, de a gyakorlat mást mutatott és a pénzem is fogytán volt.

A Londonban töltött pár hónapom alatt a jó dolgok mellett volt sok viszontagság is, így az év végén az bizonyult a legjobb lépésnek, hogy ha fájó szívvel is, de elmegyek Londonból vidékre. Utólag, ahogy alakultak az események, nem bántam meg!

Két út állt előttem. Az egyik, hogy megyek le délre, a repülőn megismert magyar srácékhoz, Portsmouth-ba, vagy északra fel Welsh-be a haveromhoz. Az utóbbi mellett döntöttem, mivel már őt ismertem rég óta. Hibáztam, csak akkor még nem tudtam.

Welsh

Úgy voltam, hogy a haveromnál elcsövezek pár napot, addig találok szállást és elkezdek melózni is valamelyik gyárban a kettő közül. Telt-múlt az idő, viszont se szobát, se melót nem sikerült találni, így arra jutottam, hogy lemegyek délre, Portsmouthba.

Welsh-nagyon-gyors-virgin-vonat--chesterben.jpg

Másfél hetet voltam itt, de egy heti teljes minimálbéres fizetésemet hagytam itt tanulópénznek. A haverommal megbeszéltem, hogy beszállok az ő lakbérébe, amíg ott vagyok. A házinéni, aki ment közben jött vissza szabadságról, másképp gondolta és elég szép pénzt legombolt rólam.

A haverom ismerőse lakás- és munkaszerzés címszóval is levett sok pénzzel, ahhoz képest, hogy nem lett belőle semmi. Plusz, a vonatköltség, ami meg oda-vissza Észak-Welshtől Londonig 160 font volt. Nagyon nem érte meg, viszont ezekből is nagyon sokat tanultam!

Portsmouth I.

A repülőről megismert srácéknál volt kiadó szoba, így szerencsém volt, viszont január lévén nem nagyon szórták két kézzel az üres állásokat. Egy hónap „én nem akarok több agency-s munkát" attitűd után, a fogyó pénztárcámat nézve és az arcomból visszavéve sikerült egy rendes éttermi melót összeszednem.

Kitchen porter lettem, magyarul konyhai kisegítő vagy más néven csicska. A szoba, amibe laktam, mint kiderült, korábban már a srácék egy barátnőjének lett ígérve, aki a terveivel ellentétben, korábban kijött, így neki kellett a szoba, nekem mennem kellett.

Portsmouth - Spinakker tower.jpgA Spinakker Tower Portsmouthban

Portsmouth II.

Találtam már magamnak szobát, ami szintén magyaroknál volt. Velem a kint élő magyarok alapvetően segítőkészek voltak, viszont én is megtapasztaltam a másik oldalt is, sőt! Kialakult az én véleményem is, hogy kinek, mikor és hogyan segítek és mennyit! De ez sok helyen már ki lett fejtve és mindenkinek más a tapasztalata, így ezt a témát nem folytatnám.

Ez a lakás már jóval messzebb volt a munkahelyemtől, ezért amellett döntöttem, hogy otthagyom. Minden észérvvel szembe ment ez a döntésem, de nem bántam meg.

Egy sokkal lazább munkát szerettem volna, több fizetéssel! Gondolhatnád, hogy ilyen nincs! Pedig volt. Méghozzá, agency-n keresztül egy raktárban. Bicikli alkatrészeket és kiegészítőket kellett összegyűjteni, majd csomagolni és küldeni. (Picking-packing).

Éjszakás műszakban az ügynökség megadta a 7 fontot óránként, ami nem volt rossz. Hónapokkal később, az én hibámból az ügynökség nem közvetített oda többet. Ilyen munkát szerettem volna megint következőnek, mert ez számomra nem volt megerőltető. Lett egy másik ilyen raktári munka, szintén éjszakás, 7 fontért, viszont 12 órában. Ez anyagilag nagyon jó volt, csak nem tartott sokáig.

Portsmouth Southsea - tengerpart.jpg

Debrecen

Telt múlt az idő, és ahogy nem volt munkám, fogyott a pénzem is, úgy fogyott vele együtt az életkedvem és már nem akartam Portsmouth-ba maradni. Azon gondolkodtam, hogy visszamegyek Londonba. Nem úgy alakult. Arra a következtetésre jutottam, hogy amíg van a félretett pénzemből, inkább hazajövök és tanulok valamit. Megvettem a repülőjegyet Debrecenig. Összepakoltam és a két kis bőröndkémmel hazajöttem.

A történetem nem különleges, mondhatni snassz, viszont, amiken keresztül mentem mások „jóindulatából", a saját hülyeségemből fakadóan, vagy a nagy egóm miatt, azok számomra felbecsülhetetlen tapasztalatok és nem változtatnám meg a múltat.

Sokat fejlődtem a cirka 10 hónapom alatt, magabiztosabb lettem, másképp ítélem meg magamat, az embereket, helyzeteket. Látom, hogy lehet más az életem, van választásom az ésszerűség, élhetőség, átgondolatlanság és nélkülözés között.

Meg kellett tanulnom, hogy tennem kell magamért, ha el szeretnék érni valamit! Végig kell csinálnom, még ha az pillanatnyilag nehéz vagy kellemetlen is számomra! Várom a folytatást, hogy megújulva, kisebb arccal, több alázattal és szakmával a kezemben menjek vissza és tegyek magamért, a jövőmért. :)

Továbbá, szeretném azok figyelmébe ajánlani a honlapomat, akik most készülnek Angliába, vagy nagyon frissében vannak kint. Összeállítottam egy cikk-sorozatot, amiben kifejtem, hogy mit és hogyan csinálhatsz, miket és hogyan kell intézni és más, a hétköznapi élethez hasznos okosságokat, segédleteket."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr225614069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 12:24:41

Tetszik! Jol tetted hogy huszonevesen futottad le ezt a kort es nem 30 evesen csaladdal a hatad mogott Mo.-n. Jol tetted hogy hazajottel es legfokeppen jol teszed hogy keszulsz a visszavagora! Az utolso az a lepes, amire a legtobbnek mar nincs kedve/energiaja.

Fail. Fail again. Fail better. :)

BTBTBT 2013.11.04. 12:25:02

Regen volt mar London-poszt.
Tervezes, tervezes es ezredszerre is tervezes! Akkor maskent is alakulhatott volna az az elmult ev.

Amugy szimpi a gyerek "kepes leszek ra egyedul is"-mentalitasa. :)

BTBTBT 2013.11.04. 12:26:01

@Don Kartasch:
Miert "fail better"? Miert nem "do not fail"?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 12:30:03

gyakorlatilag semmit nem csinált jól, de már tanácsadó honlapot nyitott ....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.04. 12:31:33

Jó post, pluszpontok azért hogy nincs túrórudi :)

Ez is megérne egy külön postot, nem? :)
m.cdn.blog.hu/su/subba/file/lond.jpg

think different 2013.11.04. 12:33:12

@Barátusz:

"All of old. Nothing else ever. Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better."

Samuel Beckett - Worstward Ho

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 12:33:35

"Fiubol ferfi lettem kulfoldon"

En meg itt lettem ember! Mert egy allat voltam, hogy nem jottem hamarabb...! :D

rumitom 2013.11.04. 12:35:27

es ezert is javasolnam mindenkinek egy kis kitekintest kulfoldre. magyarorszag mar akkor is egy sokkal jobb hely lenne, ha az egesz orszag elmenne londonba akar csak fel evre, es onnan visszaterve hasonloan reflektalna mint Peter...

BTBTBT 2013.11.04. 12:36:04

Egyebkent az baromsag, hogy NI szam nelkul nem is kezdhetsz el dolgozni. Amennyiben igenyelted, es ezt tudod bizonyitani a munkaltato fele, nekiallhatsz dolgozni. Munkabert viszont addig nem kapsz, amig tenylegesen meg nincs az NI szam.

@think different:
Arra celoztam, hogy ha egy bizonyos helyzetben hibazol, akkor tanulj mar belole, es ne hibazz meg egyszer.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 12:37:29

"Fiúból férfi lettem külföldön"

Az első szex külföldön volt.

rumitom 2013.11.04. 12:37:46

@Babette_: senki nincs jobb tanacsadoi pozicioban mint aki mar egyszer vegig csinalta rosszul!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 12:39:22

@rumitom: dehogynem. aki már egyszer végigcsinálta jól is.

rumitom 2013.11.04. 12:39:48

@Barátusz: vagy az agency szoba sem all vele, mert az entry level munkakhoz boven vallogathat minden dokumentummal es akar mar helyi tapasztalattal rendelkezok kozul.
ki az aki nem az "egyszerubb" esetet valasztana?

BTBTBT 2013.11.04. 12:40:45

@rumitom:
Azert az nem semmi, hogy a szallasaival kapcsolatban eleg lett volna csak egyszer pofara esni, de o tobbszor is megtette. Ezek utan elfogadnal tole tanacsot?

think different 2013.11.04. 12:41:27

@Barátusz: Én értettem, bár ugye ez nem arról szólt eredeti szövegkörnyezetben, hanem hogy csináld, akárhányszor is buksz el, mert egyre kisebbeket fogsz hibázni, csak ne add fel, amíg nem sikerül.

rumitom 2013.11.04. 12:41:42

@Babette_: aki egyszer vegigcsinalta jol, elmondhatja o hogyan tette, es ez lehet hogy masnak is bejon. viszon a fail szituaciok sokkal univerzalisabbak mint a siker sztorik

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 12:41:56

@rumitom: de talan az jobb, ha mar a rossz utan egyszer jol is vegigcsinalta.

BTBTBT 2013.11.04. 12:43:12

@rumitom:
Meg ha kivetelek vannak is, egy ugynoksegnek akkor is szoba kene allnia veled. Nem veszit semmit, ha addig nem fizet neked, amig nem adod oda nekik az NI-odat.

Ami negativ ismeretem van a keves szakertelmet kovetelo allasokkal foglalkozo ugynoksegek eseteben, hogy nincs helyi gyakorlatod, es azert nem akartak veled foglalkozni (es nem az Ni hianya miatt).
Persze lehet, hogy ma mar ez is maskent van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 12:44:29

@rumitom: marhára nem értek egyet veled.
aki csak rosszul csinálta, az csak azt tudja, hogyan kell rosszul csinálni. ez nem matematika, ahol a rossz egyértelmű ellenkezője egyértelműen jó lesz.
ha szerinted igen, akkor csak olyan vízvezetékszerelővel dolgoztass, aki eddig csak rosszul csinált mindent:D

rumitom 2013.11.04. 12:46:12

@Barátusz: aki meg nem esett pofara, az egyszer pofara fog. meg nem talalkoztam olyan emberrel aki mindent elsajatitott masok hibajabol tanulva.
vannak naivabb termeszetu emberek (nem mindenki nohetett fel "kemeny korulmenyek" kozott) nekik adott esetben tobbszor is pofara kell esniuk mire kialakul az alapveto bizalmatlansaguk, vagy nevezzuk elovigyazatossagnak.

a srac nem tanacsot vagy eszt oszt, hanem elmondja hogy o mit es hogyan csinalt rosszul, amibol kivetel nelkul mindenki tanulhat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.04. 12:47:29

@Zka: Gyááá, de kemény... :D

Kicsit csodálkoztam, hogy dél van és még nincs napi poszt...nem reggelente szokott jönni?
Vagy hosszú volt a vasárnap...? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 12:47:31

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Szerintem kifejezetten jók az átírások. Figyelemreméltó továbbá, hogy a lista készítője észrevette, hogy a w hang túl messze van minden magyar hangtól. Ez egy született nyelvtehetség. Ha így folytatja, elsajátítja jól az angolt.

BTBTBT 2013.11.04. 12:47:57

@think different:
Oke, elfogadom, de nem a teljes Beckett-idezetre reagaltam, hanem a poszttal kapcsolatban felhozott reszletere.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mondasz valamit.
Nem egy "profi" tanacsadoval akadtam mar ossze, akiknek lovese sem volt arrol, hogy mi alapjan hoznak felelos (vagyis inkabb felelotlen) donteseket.

rumitom 2013.11.04. 12:50:47

@Babette_: nem mondtam es nem is gondolom, hogy aki mindig mindent rosszul csinal, az jo tanacsado. de aki egyszer, ne adj isten ketszer rosszul csinalta, levonta a kovetkezteteseket es latja hol rontotta el, az nagyobb esellyel fogja harmadszorra jol csinalni, mint egy tiszta lappal indulo, de megkockaztatom, meg egy olyannal is aki eleteben egyszer jol csinalta mar de tobb tapasztalat nincs.

a vizvezetekszerelo meg rossz pelda, az iskolaban elsajatithato szakma

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 12:51:23

@Barátusz: "Miert "fail better"? Miert nem "do not fail"?"

Mert igy tartja a mondas. :) Egeszen pontosan:

"Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better." /Samuel Beckett/

BTBTBT 2013.11.04. 12:51:30

@rumitom:
A hangsulyt az "ugyanabban a helyzetben (szallas) tobbszor is pofara eses"-re helyeztem. Ilyesmibol elsore kene tanulnia mindenkinek.
Es bar a "van merszem belevagni"-mentalitasa tovabbra is tetszik, de azert a tervezesnek nyoma sem volt.

Nem ad tanacsot? Olvass bele ebbe: "Tartalomjegyzék a “Mit és hogyan csinálj Angliában/Londonban” cikkekhez"
(nem, nem reklamozom a gyereket)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 12:51:59

Nabammeg!
Ezt a faszsagot hogy talalta ki?
www.peterszabo.co.uk/hogyan-hasznald-a-magyarorszagi-dugajokat-atalakito-nelkul/
Biztonsagi pocok valoban, csak az a feladata a harmadik labnak, hogy megvedje a szaros eletedet, de nem csak attol, hogy beledugj valamit a konektorba, hanem a foldelt keszulek meghibasodasa eseten ne basszon agyon az aram...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.04. 12:53:13

@Barátusz: Ez a NI szám már eléggé régre nyúlik vissza, tudtommal.Láttam egyszer egy dokumentumfilmet a középkori Angliáról és már ott is voltak bizonyos lovagok, aki azt mondták:

-Ni!

Gondolom ekkor már el volt terjedve a használata...

rumitom 2013.11.04. 12:55:02

@Barátusz: ez szakmai artalom, aki soha nem all a masik oldalon, vagy csak tul reg volt es mar elfelejtette, az tud az o szemszogebol logikus, am realisan nem megvalosithato dolgokat mondani. ok a rossz szakemberek/tanacsadok.

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 12:56:24

Keresem Welsh települést a térképen, hol a tökben van??

rumitom 2013.11.04. 12:57:03

@Barátusz: ok, az emlitett nagy arcbol visszavevesnek meg van hely a fejlodesre ezekszerint a sracnal :)
a jo szandekot viszont senki sem vitathatja.

rumitom 2013.11.04. 12:59:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: mi a helyzet a nem foldelt kis aramu dolgokkal?
en amugy azt csinaltam, hogy kivittem eu-s hosszabitokat, es lecsereltem a dugaljat uk-re

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 12:59:27

@Babette_: Köszi, hogy ezt leírtad, mert amúgy sem volt kedvem rákattintani a honlapjára ez után a poszt után...

BTBTBT 2013.11.04. 12:59:27

@geegee:
:)))
(En Aj.)

@rumitom:
A felhozott peldamban egy hozza nem erto szerepelt, aki mas szakteruletrol lett beultetve egy tanacsadoi szekbe. Szivtam/szivtunk is vele eleget.

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 13:02:05

@geegee: Ezt szerintem HÁ kérésére Birca dobta össze 10 perc alatt...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 13:02:50

@Taxomükke:

Jó kérdés. Sosem hallottam róla, sőt a térkép sem hallott róla.

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 13:05:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Aki - ráadásul 10 havi UK-beli tartózkodás után - még Wales nevét sem bírja leírni, az szerintem még gyarapítsa a tudását ismeretterjesztés előtt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.04. 13:05:51

@Taxomükke: Aszondod? :D Lehet, hogy a bloxerkesztő szabin van? :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 13:07:35

@rumitom: ha olyan a magyae/eu dugoja, hogy csak ket tus (pl telefontolto, altalaban radio, a furo is sokszor ilyen) akkor nem gaz a megoldas, mert kettos szigetelesu. Hatul az adatlapon feltuntetik, a jele ket negyzet egymasba rakva. www.villanyszerelo-budapesten.hu/images/kettos_szigeteles.jpeg
De altalaban a laptop tolto az atalakitojaig vedovezetos megoldasu. Az europai dugaljakon az oldalan elhelyezett ket fem "lapka" felel meg az uk harmadik tunek. A konnektornal pedig a ket befele gorbitett eintkezo az ellenparja.

BTBTBT 2013.11.04. 13:07:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Lehet, hogy a helyesirassal is gondok vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 13:08:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nekem is ez jutott mindjárt eszembe a címről hogy megkapatták külföldön. :)))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 13:09:46

@Taxomükke: nyugodtan nézz bele, mert amúgy elég hülyegyereknek magyarázós módon oldotta meg, tehát egy tök kezdő szintjén, ami akár jó is lehet (ha jó az információtartalom, amit én nem tudok megítélni)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 13:10:59

@rumitom: Bocs, a nem gaz megoldast a srac modszereere irtam.
A tied jonak minosul, mert igazan a csatklakozo szerkezeti kialakitasa kulonbozik, ami ugye itt magaban foglal egy biztositekot is. A magyar cuccokban sokszor van benne is egy (regebben volt, pl szinten a magnokban, tevekben), bar nem tudom meg tesznek e bele, illetve nem tudom mi a helyzet ilyen teren az uk cuccokkal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 13:11:07

@diggerdriver:

Megtámadta egy csapat csúnya, iszonyúan kövér (akarom mondani: plusz szájzos) angol csaj és megerőszakolták.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 13:12:04

@diggerdriver: Es ferfit, vagy not csinaltak belole? :DDDDDDDD

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 13:23:16

@diggerdriver: Vigyázz, nehogy kimoderáljanak! :)

Én a múltkor egy negyedikes osztályban helyettesítettem (itt Angliában kb. 9 évesek), és egy vers általuk nem ismert szavait kellett megkeresni a gyerekeknek szóló lexikonban. Visongtak, amikor meglátták a "bitch" meg a "sex" szavakat, főleg, amikor én ki is mondtam azokat, mert hát azok "tiltott" szavak. Én meg elmagyaráztam nekik a szavak eredeti jelentését, mert persze a lexikonból nem akarták megérteni.

BTBTBT 2013.11.04. 13:24:05

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Egyszer lattam egy csajt, aki egy Starbucks-ban az amcsi MacBook-jat probalta csatlakoztatni a haromagu aljzatba, de ugy, hogy egy hajcsatot hasznalt segitsegnek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 13:32:11

@Barátusz: Ebben a biztonsagi retesz dologban lehet valami, de annak a harmadik tunek a keszulek meghibasodasa esetere van erintesvedelmi funkcioja elso sorban, nem a gyerek altal beledugott valamik ellen ved.

2013.11.04. 13:37:44

Na, vegre egy igazi hataratkelos poszt! Raadasul Angliabol. Ismeros szituacio, en is hasonlo modon lettem gyerekbol fiatalember, 30 eves koromban, pontosan 30 eve:) Addig egy teat sem tudtam onalloan fozni, kinn megtanultam azt is:) Gratula a posztironak az oszintesegeert!
Most pedig Halloween jelmez es irany a gyapotfoldek!! :))))

2013.11.04. 13:55:01

Ismerosom (baratnak nem mondanam) jol meno advisory businesse van, "dating and relationship" profillal. Kb 50 eves, se kutyaja, se macskaja, meg az eletben nem volt egy hosszabb kapcsolata. Noismerosok szerint, felalltak az elso date utan.
Uzlete el es viragzik. Noi es ferfi ugyfelei vannak. Ertetlenul allok a jelenseg elott

BTBTBT 2013.11.04. 13:59:23

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ha jol emlekszem, a 3. ag (tu/barmi) a fold. De azert egy hajcsattal foldelni igen rossz otlet.

@Cascabel:
Ne mar! Te katona is voltal elotte.
Nem akarom elhinni, hogy 30 evesen tanultal meg onalloan teat kesziteni.

Evain 2013.11.04. 14:30:17

Hmmm. Ezt a Welsh dolgot nem értem. Ha Wales, akkor az Londonhoz képest nem észak, ha meg nem Wales, akkor nem tom hol lehet. :D
Értem én amúgy a jellemfejlődést meg a sok tapasztalatot, de nekem ezt az írást fájt olvasni.
Mintha minden bekezdés kb ennyi konkrétumot tartalmazna:
"Elmentem moziba, ami tök jó volt, bár a film szar volt, de nem bántam meg."

Na, nevermájnd, ma fejfájós napom van, biztos azért közötködök! :D Vagy megártott tegnap a The Grandmaster. Nem minden nap néz az ember kínai-hong kongi kung fu drámát. ^^

Sok sikert a posztolónak a következő próbálkozáshoz!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 14:36:19

@diggerdriver: amelyik nem talál rá magától vagy szag után, azt minek vezetni?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 14:43:24

@Evain: a welsh people-ök meg welsh kastélyok wales ben vannak, a google szerint. észak-wales létezik, szerintem arra gondolt, nem egyenesen londontól függőlegesen északra.:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 14:52:18

@Evain: @Babette_:

Van Wells, de az meg délnyugatra van Londontól. Nem tudom mi ez a Welsh, megnéztem, nincs ilyen nevű város Angliában. Vagy valami kis falu lehet vagy hibásan lett leírva a neve.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 14:53:25

@Babette_: Eszakra en vagyok Londontol, meg a varos korulottem. :) Welsh nyugatra van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 14:53:43

@Mr. Long [wannabe Briton]: Akkoris ha az szimpla muanyag, es nincs fem erintkezo rajta? @Barátusz: Ezt toled is kerdem. Nem egyszer van, hogy a 3. (felso) csatlakozo szimpla muanyag.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.04. 14:55:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Queensferry-be ment konkrétan. Egyébként nekem egyből a welsh póni ugrott be, amely wales-ben alakult ki az ottani kemény körülmények hatására.

skaven 2013.11.04. 15:00:37

fuggetlenul attol hogy sokmindennel nem ertek 100%ban egyet a honlapjan, azert meg nem kell sztem basztatni. o igy elte meg, pozitivan jott ki a dologbol, fiatal is, stb.
trukkozni a konnektorokkal tenyleg nem eri meg, de sztem tescoba sem menjetek, az az alja mindennek, kb. csak az arab kisboltok vannak lejjebb. :) 60%os csirkesonka? az M&S-ben 90% folott van minden. Minek vennem mashol?

szakma nelkul kijonni meresz, tenyleg kb. annyit lehet csinalni mint amennyit a postolo csinalt (vagy meg annyit sem), de 20-25 evesen boven jobb mint rengeteg mas alternativa magyarorszagon.

amugy ha mar ertesz valamihez, akkor lehet pl. freelancerkent dolgozni az elejen (grafikai vagy fotos temaban pl mindenkepp). ha beesik 2-3 ilyen nehany hetes melo es benne lesznek az oneletrajzodban, onnantol kezve minden sokkal konyebb. persze az elsot nehez megkapni. :)

ja es attol hogy van egy gepet es nyomsz par fotot, meg nem leszel fotos...

dennisthemenace 2013.11.04. 15:00:43

@Taxomükke: Sehol. Walest akart irni. Welshpool nevu varoska viszont van.

Peter The Great 2013.11.04. 15:00:49

Halihó,

Én vagyok a poszt szerzője és köszönöm szépen az eddigi pozitív hozzászólásokat! És a negatívakat is... :)

Tanácsadó témára reagálnék: valóban nem tanácsadó vagyok :) és nem is állítottam magamról semmi ilyet! Leírtam a velem történt dolgokat és azt, hogy hogy is lehet csinálni, aztán, akinek hasznos majd implementálja, akinek nem, az meg nem/vagy leszólja!
Persze, lehet másképpen is csinálni a dolgokat, mint leírtam... mert jól is néznénk ki, ha az én írásom lenne az etalon! :D

Kettő: nem értem, hogy hogy jön össze a "hitelesség" azzal, hogy önhibámon kívül kitúrtak a 2 azaz kettő szobáimból? Másik, hogy aki szerint, emiatt "hiteltelen", amit írok, az nem gondol arra, hogy tanulhatok a dolgokból? Hogy átértékelem a negatívat és arra teszem a hangsúlyt, hogy mit akarok? Pl, milyen lakást/szobát?

UK konnektor: nekem is mutatták! :) De amíg nincs biztonságos átalakítód, és mégis valahogy szeretnéd tölteni az elektromos kütyüket, azért arra egy ideiglenes megoldásnak nem rossz, szerintem... és nem fog agyonvágni az áram, mert, ha elolvastad volna a cikket, láthatnád, hogy van főkapcsolója minden dugaljnak... :)

Poroszkai Attila 2013.11.04. 15:00:59

Szerintem kamu az egész, a honlaphoz készült reklám.

Evain 2013.11.04. 15:03:04

@Babette_: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @zöldeketbeszélek: Köc a felhomályosítást, most megnyugodott a lelkem. :D

BTBTBT 2013.11.04. 15:03:10

@zöldeketbeszélek:
Es ezt igy honnan kovetkeztetted ki? Csak mert egyikunk sem talalt "Welsh" nevu telepulest egesz Angliaban.

@tildy:):
Majd megkerdezem Shanarey-tol. O a villanyos. :)

Shanarey 2013.11.04. 15:05:12

Vicces poszt, de legalább nem akarja kimagyarázni a hülyeségét.
A visszamenés érdekesebb, mert ha tanul, nem ér rá pénzt keresni.

A másik vicces dolog, az hogy 10 hónap után mindenhez ért, és máris alkalmazni akarja honfitársain az Orosz munkavédelmi törvény első és egyetlen szabályát. " Aki hülye haljon meg"

Konnektor ügyben még van hová fejlődnie.
Például, laptop tápegységet így alkalmazva nagy esély van arra hogy valakinek megrázó élménye legyen, de legalábbis a laptopja szénné ég.

Rendes ember ilyen marhaságot nem propagál.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 15:10:18

@tildy:): Akkor nem. Az europai rendszerben ilyenkor nincs az oldalan a ket femlapka, vagy csak keszkenyebb a villasdugo (pl telefontolto). Szerintem az UK rendszerben az azert van rajta, hogy csak egyfele modon lehessen beledugni a konnektorba. Ennek ott lehet jelentosege, ha rogzitve van a konnektorokban a vezetekek helye az UK rendszerben. Magyarorszagon /EU-ban a villasodugokat ketfele modon lehet beledugni, de nincs koztuk kulonbseg igazan. Az angoloknal lehet jobban figyelnek erre es igy a fazisvezeteo (amelyiken jon a delej a konektorbol) eloszor a biztositekon keresztul megy be a berendezesbe. Ennek hiba eseten van jelentosege, mert igy, ha tularam eseten leolvad a biztositek, akkor a berendezes garantaltan feszultseg mentes lesz. A berendezes mukodeset nem befolyasolja, a "forditva" bedugas, de baleset eseten ez jobb megoldas.

BTBTBT 2013.11.04. 15:13:16

@dennisthemenace:
Ketszer is rosszul irta, mi?

@skaven:
"attol hogy van egy gepet es nyomsz par fotot, meg nem leszel fotos..."
Akkor ez nemcsak nekem tunt fel a kepek alapjan.

@Shanarey:
Eppen emlegettelek, mint szakertot, ezzel a 3. (esetenkent muanyag) villaval az itteni dugokon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.04. 15:13:38

@Evain: Na, már érdemes volt bekapcsolni a gépet :)! Szívesen!

BTBTBT 2013.11.04. 15:14:21

@zöldeketbeszélek:
De sok idod van az intenziv nyelvtanulas mellett. :)))
(Tudom: es mar foztel is!)

Evain 2013.11.04. 15:17:34

@zöldeketbeszélek: Hát, csak nem térhettem úgy nyugovóra, hogy úgy tudom, hogy rosszul tudom! :D CEOm biztos morcos lenne a sok sheep shagging vicc után, ha nem tudnám hol van Wales. ^^

Shanarey 2013.11.04. 15:17:54

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem vagyok oda a UK technológiáért, de ez a kivitelezési mód nekem is tetszik. Az nem annyira hogy a kapcsolók frdítva működnek, de sebaj, ez nem annyira zavar.

BTBTBT 2013.11.04. 15:21:03

@Evain:
"Sheep shagging"-ert nem kell Wales-be menni. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 15:24:44

@Shanarey: :) engem csak az zavar, hogy be kell kapcsolnom a konnektort... Elfelejtem neha, de majd kialakul a rutin.
Csak nem villamos temaban utazol itt a aszigeten>

Shanarey 2013.11.04. 15:26:30

@Barátusz:
Nekem az ilyen okoskodásokkal az a bajom hogy erre lehet készülni, interneten keresztül minden megvehető, ami ehhez kell.

Mielőtt én kijöttem, szereztem egy UK dugvillát, és rá applikáltam egy Magyar 5-ös elosztóra. (ez is benne volt a laptop tatyómban)

Ezzel az összes velem érkezett kütyü táplálása megoldva.

Shanarey 2013.11.04. 15:31:50

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Még nem, de ez a terv.

Az a kapcsoló nem rossz ötlet, ha áramtalanítani akarod azt ami bele van dugva például a számítógép monitor és egyéb fitty fene.

Ha nem vagy otthon és nem töltesz épp le akkor jó ha nincs passzív fogyasztás a számítógép részéről.

BTBTBT 2013.11.04. 15:39:05

@Shanarey:
Milyen okoskodasokkal?

Nekem is volt elore ilyen atalakitom, hogy telefont meg (anno) discman-t tolthessek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 15:41:03

@Shanarey: Nyilvan, csak majdnem 28 evig nem kapcsolgattam a konnektort, igy most hozza kell szokni. :D

BTW Diggi! A Yanmar-on van kapcsolo a konnektorhoz? Megnezned? :DDDDDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 15:46:02

@Babette_:

Tedd be a Man-sziget térképét is meg egy rövid leírást a zsiráfok étkezési szokásairól.

Peter The Great 2013.11.04. 15:48:37

Okay, Wales-t elírtam, de szerintem annyi baj legyen... bár, ha valakinek ez a legnagyobb problémája az írásommal, akkor őszinte részvétem! :)

Kettő, fotók: igen, nem vagyok profi fotós.. Lelkes amatőr vagyok, DE mivel én csináltam és rátettem a vízjelem, ez feltehetőleg azért van, mert nem akarom, hogy csak úgy valahogy, valamikor valaki felhasználja a fotóm, vagy csak készítő neve nélkül valahol megjelenje (pl google) ... :)

TilosazA (UK) 2013.11.04. 15:53:06

@Mr. Long [wannabe Briton]: szóval te is villamos vagy. :) BME-n végeztél?

TilosazA (UK) 2013.11.04. 15:56:03

@Mr. Long [wannabe Briton]: okés, a köv. kérdésem az lett volna hogy ismered-e a férjem, de így nem valószínű. :)

Peter The Great 2013.11.04. 16:15:26

Bocsi, hogy nem pörgetem vissza.. Szóval, valaki egy vízvezeték szerelőhöz hasonlított... Szóval, szerintem nem nagyon összehasonlítható a kettő... Amúgy, ha a vízvezeték szerelő hibázik és tanul belőle, akkor jó szerelő lesz belőle, ha meg nem, akkor híre megy és lehúzhatja a rolót! Szerintem!

Kettő, valaki kifogásolta a 10 hónapomat, hogy ennyi csekély idő után elmondom a dolgokat... Khm, hát, egyszer kezdő az ember az adott országban! Mikor kellett volna leírnom ilyen dolgokat? Amikor 5-10-20éve élek külföldön? Amikor már minden "pöccre" megy és nem emlékszem annyira kezdetekre?

Szerintem az írásom, azért állja meg a helyét, mert első kézből átélt tapasztalatokból épül fel, olyanok számára, akik ki akarnak menni, vagy frissen vannak kint! :)

Egyébként, aki csuklóból fikázza! Gyerünk, lehet írni jobbat! :) Egyébként nekem az bőven elég, hogy tudom (pl a pozitív visszajelzésekből is), hogy sokaknak segített és amíg a neten van, segíteni fog a kezdő Angliába munkavállalóknak, akik elolvassák/rábukkannak! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.04. 16:17:31

ezek az angol dugók itt is megvannak, ha nem is mindenhol (konyhában igen, szobában nem), a fordítva villanykapcsolók pedig állandóan összezavarnak még mindig, nyaralás után pláne.
ha bedugok egy rendes háromvillás dugós hosszabbítót, és onnan kezdve minden arról megy, az akkor ok, vagy pont elvész a lényeg? bocs, nagyon nem értek semmihez.
(a hűtőhöz, vízmelegítőhöz, légkondihoz meg van surge protector is, amiben az a baj, hogy akkor is levágja a rendszert, ha nagyon gyenge az áram, aztán kb soha nincs a 220 még 180 se, ha nem iktatnám ki, nem lenne soha melegvíz, remélem, nem szakad rám egyszer az egész leolvadva.)

amikor megkérdeztétek, hogy Welsh az nem Wales lesz-e, hűű akartam azt mondani, hogy azért ez milyen bunkóság, ennyire hülyének nézni valakit.... aztán....
szóval bocs :-)

nyuszigonosz 2013.11.04. 16:22:37

A poszt: mint mondjak, érdekes. A maga módján.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 16:29:58

@Shanarey: "Mielőtt én kijöttem, szereztem egy UK dugvillát, és rá applikáltam egy Magyar 5-ös elosztóra. (ez is benne volt a laptop tatyómban)"

Hallod, en ezt a termeket az indulas elott egy hetig kerestem a kulonfele muszaki boltokban. Mindenhol mondtak hogy nem lehet ilyet kapni en meg csak rohogtem rajtuk, hogy mekkora amatorok vezetnek itt muszaki boltot. Aztan szepen lassan ra kellett jonnom hogy ezek komolyan gondoljak, tenyleg nincs ilyen eloszto.

De kerdem, miert??? Ha mar egyszer minden 2. fiatal London-ban mosogat, miert nem gyartanak ilyen elosztokat es aruljak?

Fuuu, gyerekek, megvan a tuti biznisz otlet!!!!

"London starter pack for Hungarians". Egy ilyen Big Ben-es magyar Parlamentes mintas tornazsak amit egysegaron adunk es tele van az osszes szukseges joval. Keveros csaptelep, dugalj adapter, 75 deka pirosarany, csaladi csomagos turorudi, tesco pay as you go SIM... uuuu, mit egyunk meg bele??? :DDD

Mar hivom is a WizzAir-t, ezzel akkorat robbantunk Ferihegyen hogy beleremeg a fold! :D

nyuszigonosz 2013.11.04. 16:32:05

Közben ránéztem az oldalra is a tanácsokkal.
Hát azért ha minden tanács olyan értékü, mint az az áram dolog...
na nemtudom.
Annyit viszont tudok, hogy ha valamihez nem értek, nem osztogatok arról tanácsokat másoknak.

uluk4i 2013.11.04. 16:33:59

"Itt már nem volt se apuci, se anyuci, aki elintéz helyettem mindent. Ez kezdetben félelmetes volt, de ha szerettem volna megállni a lábamon, akkor kellett az a mély víz."

Hát igen, ez az igazi próbatétel, akár Magyarországon is beletörhet valakinek ebbe a bicskája. De ha valaki ezt külföldön, idegen nyelven csinálja és helytáll - le a kalappal.

Minél több fiatalnak kellene egy ilyen tapasztalat, egy év külföldön, abszolút önerőből helytállni, a saját munkájával fenntartani magát, saját magának intézni ügyeket, felelősséget vállalni a döntésekért, megtanulni, hogyan kell érvényesülni, segítséget kérni-kapni-adni...

nyuszigonosz 2013.11.04. 16:36:44

@Don Kartasch: Na akkor revidálom a tanács-nem -osztogatás elképzeletemet: jó a biznisz ötleted, beszállok!
Jó, életemben nem voltam Angliában, az áramhoz sem értek, meg a túró rudit sem szeretem, meg végülis angolul se tudok, de az ötlet jó! :-))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 16:41:06

@Don Kartasch: Azt akarod, hogy megkopasszanak? Londonba kell egy ceget alapitani erre, de magyarorszagon is jelenlevo irodaval.
A Three mobiletol meg rendelj ingyen simkartyat, egybol kettot kuldenek. Keveros csaptelepnek eleg egy nagy PET palack, elore kivagott lyukakkal, igen ready-to-use kialakitasban...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 16:41:52

@Peter The Great:

"Egyébként, aki csuklóból fikázza! Gyerünk, lehet írni jobbat!"

Óvodás érvelés...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.04. 16:41:57

@Barátusz: "@zöldeketbeszélek:
De sok idod van az intenziv nyelvtanulas mellett. :)))
(Tudom: es mar foztel is!) "

Á, csak nagyon gyorsan olvasok (okostelón, villamoson)! Nem főztem még, de mostam, bevásároltam és mosogattam :). Most meg nekilátok a házi feladatoknak...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 16:42:22

@uluk4i: Csak halkan jegyzem meg, hogy 25 vot a srac. Azert csak megoldott mar par dolgot otthon is.

Peter The Great 2013.11.04. 16:47:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tudom... :) de óvódás szintű kötekedésre, nem tudok jobbat ;-)

Evain 2013.11.04. 16:56:43

@Peter The Great: Azt ugye tudod, hogy az itt kommentelgetők egy része rendszeresen posztolgat ide? :) Amúgy a riposztolás is tanulható. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 17:03:20

@Mr. Long [wannabe Briton]: Pfff, akkor mar jatszunk nagyban! Jegyezzuk be Panama-n vagy Gibraltaron vagy Cipruson! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 17:07:56

@Peter The Great: az északkal erősebb problémájuk van:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 17:08:50

@Peter The Great: a vízvezetékszerelő nem rólad szólt:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 17:13:26

@Mr. Long [wannabe Briton]: hááát... a 25 manapság erősen "éretlen felnőtt" még, bár nem érzik annak magukat.
az általam ismert, amúgy nagyon értelmes fiatalokból indulok ki.

én azt becsülöm benne, hogy belátta, hogy rosszul csinálta és kész fejlődni. nem mindenki ismeri fel, hanem csak adja a janit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 17:16:04

@Don Kartasch: Es te mennyire biznal meg egy olyan magyarba, aki "segiteni" szeretne neked egy akcios angliai kezdocsomaggal , amikor megkered igazolja magat es elovesz egy panamai utlevelet es a ciprusi cege ad szamlat? :DDDDDDDDDDDDD
[Azt csak mellekesen jegyzem meg, hogy a nev meg az utllevelben Hassan Al-Kovermadar mondjuk?] :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Peter The Great 2013.11.04. 17:25:50

@Evain: tudom, mivel régóta követek a HÁ-t... mondjuk még a postr-es időkből, bár hozzászólásokat nem mindig olvasok...

BTBTBT 2013.11.04. 17:27:15

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Erdekes, hogy a multheten a 24 eves csaj azzal lett megvedve, hogy "meg gyerek".
Es meg az sem remlik, hogy a posztban beismerte volna a hibait, mint a mai szerzo.

Tudom, azert erzem igy, mert mar elmultam 25. :)

@Shanarey:
"ha áramtalanítani akarod azt ami bele van dugva például a számítógép monitor"
Ez all-in-one gepre is ervenyes, ahol maga a vas ki van kapcsolva, de a billenokapcsolo a konnektornal nincs kinyomva?

@zöldeketbeszélek:
A hazi is gyorsan kesz lesz.

Peter The Great 2013.11.04. 17:32:03

@Babette_: írtam privát üzit itt blog.hu-n :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 17:33:37

@Barátusz:Az angol modinak az az elonye, hogy elvileg (ha helyesen van bekotve a konnektor, akkor semmi feszko nincs a gepben, mert mar a konnektorbol nem is jon ki. Az atalakotoval bedugottnal 50-50, mig europaban is 50-50, hogy a feszko megjelenik a tapban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 17:34:35

@Barátusz: Bocsanat! Az atalakitosnal sem jelenik meg! Az angol modi ezert jobb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 17:37:51

@Peter The Great:

Nem. Az nem érv, hogy gyere, te csináld jobban. Ez a rossz focisták érve a sportújságírók kritikája ellen "gyere, baszdmeg, játssz te jobban!", pedig ugye belátod, hogy ez butaság?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 17:39:01

@Babette_:

Éppen elromlott. Tegnap bevittem a szervízbe, azt ígérik holnapra kész lesz.

:-)

nyuszigonosz 2013.11.04. 17:40:49

@Shanarey: Hát érdekes, mert pont a napokban hallottam a rádióban, hogy EU - s egészségügyi kártyával az összes országban ugyanolyan ellátásban részesül az ember mindenhol.
Külön térítés nélkül. És ahol még nem lenne így, ott egységesen így lesz a nagyon közeli jövöben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 17:47:36

@nyuszigonosz: Az EU-s kartya nem a surgossegi ellatast fedezi, mert ugy tudtam. De utana kerdezhetek TB-s havernal, ha gondolod!

nyuszigonosz 2013.11.04. 17:52:50

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nekem még eddig nem volt szükségem külföldön, meg Magyarországon sem egészségügyi ellátásra, és a családban amikor egyszer kellett - csak egy mentö a szomszédos országban - akkor utána majd egy évvel jött arra számla, de azt átvette teljes egészében az itteni ( német) betegbiztosító.

Shanarey 2013.11.04. 17:53:44

@Barátusz:

Igen, mert annak is van passzív fogyasztása.
A sok pici led ami itt ott világít a lakásban, az is fogyaszt, még ha a "gazda" készülék ki van kapcsolva, de a tápellátást megkapja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 17:55:52

@Shanarey: Vegulis a kapcsolos konnektor egyenlo egy kapcsolos hosszabbitoval, nemde? Talan igy a legegyszerubb a szemleltetes szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 18:12:12

Este nem leszek, dolgom van.
A srác megúszta:))))))))))

BTBTBT 2013.11.04. 18:23:27

@Mr. Long [wannabe Briton]:
De ha - atalakito nelkul - be van kapcsolva a konnektornal, akkor az aram csak elmegy a gepig, nem? Meg ha nem is fogyaszt a kutyu.

@nyuszigonosz:
"EU - s egészségügyi kártyával az összes országban ugyanolyan ellátásban részesül az ember mindenhol."
Ez Anglia-Mo. viszonylatban nehany eve azt jelentette (gondolom, a tobbi orszagra is, mert a kartya szabalyai egysegesek), hogy surgossegi ellatasra teritesmentesen voltal jogosult, ha Mo.-on orvoshoz mentel.
Jelenleg a kovetkezo a helyzet -

"Minden orszag egeszsegugyi rendszere kulonbozik egy kicsit. Ebbol kovetkezoen az EHIC-kartya nem feltetlenul fedezhet mindent, ami az NHS (angol kozgyogy) reven ingyenes lenne. Viszont lehetoseget kell biztositani, hogy On ugyanazt az ellatast kapja, mintha a latogatott orszag lakoja lenne.

Az EHIC fedezni fog barmilyen orvosi kezeles, amely az utazasa soran szuksegesse valik, peldaul vagy betegseg vagy baleset miatt.
A kartya csokkentett koltsegu vagy ingyenes orvosi ellatasra jogosit az allami egeszsegugyi szolgaltatoktol.

Magaba foglalja a kronikus vagy mar meglevo betegseg kezeleset, amennyiben ez szuksegesse valik a latogatasa soran.
Meg rutin terhessegi vizsgalatokat is magaba foglal, egeszen addig, amig nem kulfoldre megy szulni. Abban az esetben, ha a szules varatlanul kovetkezik be, a kartya fedezni fogja ennek minden koltseget."

Nem linkelek, mert a multkor mondtad, hogy nem tudod atragni magad az angol szovegen.

@Shanarey:
De nem vilagit rajta semmi. Meg egy led sem, mivel a monitor akkor kapcsol be, amikor a gep.

nyuszigonosz 2013.11.04. 18:33:27

@Barátusz: Köszönöm a választ és tényleg jó, hogy nem linkeltét angol szöveget. Mert nekem az angol szövegen átrádni magam, az lassan megy csak, lényegében én nem tudok angolul, csak egy nagyon picit.

2013.11.04. 18:36:27

Valami hozzáértő világosítson fel. :)

Ha nekem egy rokonom milliókkal tartozik a bank felé, akkor betudják rajtam hajtani, ha esetleg még a tartozás kifizetése előtt meghalna a rokonom? Ez így tényleg teljesen törvényes? Köszi.

2013.11.04. 18:39:11

@Shanarey: Már vártam, hogy mikor húzzák elő a kalapból ezt a témát. :D

LyukasBogrács 2013.11.04. 18:44:23

“Meg kellett tanulnom, hogy tennem kell magamért, ha el szeretnék érni valamit!”

Azert neha masokert sem art tenni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 18:48:03

@Philosoraptor: Ugy emlekszem igen, ha az orokose vagy. Kiveve, ha lemondasz minden oroksegrol, vagyis nem lehet kicsemegezni a hazat, autot, stb, a tartozast meg nem kerni.

nyuszigonosz 2013.11.04. 18:49:57

@Philosoraptor: Abban az esetben, ha örököse vagy és elfogadtad az örökséget.

Chamroe 2013.11.04. 18:53:27

@Philosoraptor: nálunk apu halt meg áprilisban. 18 milla tartozása volt a bank felé. Mi csak az örökség értékéig felelünk a banknak. Ha pl a házunkat csak 8-ért adják el, akkor így jártak. Rajtunk a hiányzó 10-et nem kérhetik számon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 18:57:03

@LyukasBogrács:
Aztan a legtobb esetben ha annak a masnak kellene tenni ertunk, hirtelen elfelejti meg a nevunket is.

A masik csucs, amikor csak akkor hiv fel, ha kell valami.

De lehet csak en szivtam meg eddig a "baratok" 95%-aval...

Chamroe 2013.11.04. 18:58:38

@Philosoraptor: kezes vagy a hitelben, vagy simán csak örökös lennél?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 18:59:35

@Barátusz: Ha a konnektornal be van kapcsolva, akkor a feszultseg megjelenik a tapkabelen, vagyis bemegy a vasba (pl TV, PC, VASALO!!), de a laptopnal, altalaban a nyomtatoknal (meg minden olyannal, ahol a tap nem a hazban van) csak a vezeteken levo tapegysegik. A konnektortalakitonal ott a problema, hogy vedofoldeleses berendezeseknel (a "bumszlidugos" europai csatlakozonal) nincs a vedofoldeles visszavezetve. Vagyis, ha megserul a burkolat, ami szigetelesei feladatot is ellat, akkor aramutes erhet, amennyiben egy masik problema folytan a keszulektest feszultseg ala kerul. A vedovezetonek az a feladata, hogy a nem kivant reszeken levo feszultseget visszavezesse a halozatba es leoldja a vedelmeket, altalaban kismegszakito, angol berendezeseknel biztositek a csatlakozoban.

Az eset szemleltetesere nagyon jo pelda a vasalo. Ugye Mo-n bedugod es elkezd melegedni, nem kell belkapcsolni, nincs is rajta kapcsolo. Mig UK-ban amig nem kapcsolod be a konnektort nem csinal semmit, vagyis nincs is rajta feszultseg.

BTBTBT 2013.11.04. 18:59:54

@nyuszigonosz:
Szivesen. Meg nyersforditottam is, hogy erthetobb legyen. :)
Meg persze jobb, hogy felhozta valaki a temat, mert iden nyar kivetelevel legutobb evekkel ezelott voltam utoljara magyar orvosnal (mindket alkalommal surgossegi esetben), ugyhogy meg ugy remlett, hogy nem mindenre jo az EHIC-kartya, csak S.O.S.-esetekre.

@LyukasBogrács:
De ahhoz, hogy az idezetben megfogalmazott - egyebkent eszmeletlenul trivialis - felismeres megtortenjen, nem kell huszonotnek lenni. Vagy a kivetel erositi a szabalyt?

BTBTBT 2013.11.04. 19:01:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nekem eppen mostanaban akadt ilyen.
Amig itt volt, jofej volt a pofa, es masfel eve azzal bucsuztunk el, hogy majd tartjuk a kapcsolatot - aztan semmi.
Ket hete meg csorgott, hogy mi van velem, mert - szokasos szoveg - jonne vissza Londonba. :)

Shanarey 2013.11.04. 19:06:19

@Barátusz:

Minden eszköznek amely nem hagyományos kapcsolóval van kikapcsolva, van paszív fogyasztása.
Az a bizonyos figyelő elektronika amely a gép állapotát figyelve kapcsolja be a monitort, az sem a levegőből kapja a szuflát.

Az ilyen elvben kikapcsolt eszközök plusz fogyasztása éves szinten, elég szép nagy lehet. Minimum 5 watt / eszköz, de a TV, Videomagnó, DVD lejátszó azok 10-15 watt körül fogyasztanak. Ha nincs otthon senki akkor az internetes doboz, alias broadband modem, sem nagyon kell.

Persze az is igaz van akinek ez nem számít.

Shanarey 2013.11.04. 19:08:32

@Philosoraptor:

Ha az örökséget visszautasítod akkor semmit, bármekkora is a tartozás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 19:17:49

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Találós kérdés:
- Mi az, ha hosszú évek óta nem látott ismerősöd felhív?
- A szerencsétlent beszervezték egy mlm-piramisjátékba és balekokat keres éppen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 19:19:28

@Philosoraptor:

Ha az örökség összege negatív, akkor vissza kell utasítani. Ha meg nem az, akkor nem mindegy?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 19:21:22

@Chamroe:

"Mi csak az örökség értékéig felelünk a banknak."

Miért?

Ugyanis nem így van.

BTBTBT 2013.11.04. 19:26:18

@Shanarey:
Koszi.
Meg a mikro meg a vizmelegito is hasznalna?
Nem igazan sporolas celjabol, de a router-t kikapcsolom, ha nem nyuvom, mert minek menjen, ha nincs hasznalatban.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
"Ha a konnektornal be van kapcsolva, akkor a feszultseg megjelenik a tapkabelen, vagyis bemegy a vasba (pl TV, PC,"
Tevenel ertheto, mert ott a led meg minden, de a szamitogepnel mi feszi fel a tapon bejuto aramot, ha ki van kapcsolva, es semmi sem vilagit rajta?
Igen, felhasznalo vagyok, nem szaki. :)

"nagyon jo pelda a vasalo. Ugye Mo-n bedugod es elkezd melegedni, nem kell belkapcsolni, nincs is rajta kapcsolo. Mig UK-ban amig nem kapcsolod be a konnektort nem csinal semmit, vagyis nincs is rajta feszultseg."
Na jo, de akkor a vasalo mindket orszagban ugyanugy - kapcsolo gomb nelkul - mukodik, nem?

eagles 2013.11.04. 19:27:27

@Philosoraptor:

Már nem is olyan régen kiveséztük ezt a témát.
Két lehetőség van.

1, Lemondás az örökségről. Ezt írásban kell rögzíteni az örökhagyóval. Tehát azzal akitől örökölni fogsz. Ebben a megállapodásban egyrészről lemondhatsz a saját örökrészed teljes egészéről, de van lehetőség arra is, hogy csak bizonyos ingó, vagy ingatlanról mondj le. A lemondást kiterjesztheted az utódaidra is.

2, Az örökség visszautasítása. Erre csak akkor van mód, ha az örökség megnyílik, vagyis az örökhagyó meghal. Ebben az esetben a visszautasítása teljes örökrészre történik, vagyis nem lehet kijavallni az örökséget. Ez alól kivétel a termőföld, és az egyéb mezőgazdasági eszközök. Arra figyelni kell, hogy semmilyen formában ne kerülj birtokon belülre, ne kelts olyan látszatot, hogy elfogadtad az örökséget. Ha van nagykorú gyereked annak külön nyilatkozatban kell lemondania. A kiskorú gyerek esetében a szülők nyilatkoznak, de azt a gyámhatóságnak jóvá kell hagyni. Ha külföldön élsz, akkor a lemondó nyilatkozatot a konzul előtt kell aláírnod, és eljuttatni a közjegyzőhöz.

Egyébként, ha átveszed az örökséged, akkor az örökrész erejéig felelsz a fennálló tartozásokért.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 19:29:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez velem pontosan így megtörtént :)
Aznap, mikor kezdtünk csomagolni, hogy költözünk ki, felhívott egy eégi főiskolai csoporttársam.
"Szia Barna, hogy vagy? De régen nem találkoztunk! Figyelj csak, beléptem egy szervezetbe, ami értékesítőket keres és szeretnélek meghívni egy előadásra..."

A csúcs az volt benne, hogy miután jeleztem, hogy a hét elején Svédországba teszem át a székhelyem, tovább folytatta:

"Jaaaaaajdejóóóóó! De attól még eljöhetnél! Nem kerül semmibe! De Svédországba is keresünk értékesítőket! Naaaaa???"

Nem... semmi esetre sem!

"Hát jóóóó... :( Kááár! Majd még beszéljünk, jó?!"

Ennek 2,5 éve. Azóta nem hallottam róla, sem e-mail, sem FB, sem semmi. No comment :)

@Barátusz:
Igen, addig vagyunk csak fontosak, míg hasznuk származhat belőlünk.

BTBTBT 2013.11.04. 19:36:05

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Bar sok mas esetben tenyleg ereztem, hogy probaltak volna kihasznalni - amire meg jott a menetrendszerinti "nem"-em -, de ezzel az arccal jol megvoltunk, bulizas, fozocskezes, ismerosi kor tagitasa is volt.
Csak azert nem vagyok most lelkes, hogy visszater, mert masfel evig kuss volt a reszerol.
A fentieknel tobbre most sem szamithat, ha normalis. Ha meg nem, akkor eleg hely - meg ember - van mindkettonk szamara Londonban, hogy ne egymas tarsasagat kelljen keresnunk. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 19:36:37

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

A csúcs amikor egy elvileg zárt, legalábbis egy bizonyos témára létrejött FB-csoportba bejelentkezik valaki vadidegen és elkezd ott keresni balekokat. Van egy "Magyarok Bulgáriában" nevű csoport (nem én csináltam), ahová jött valami ilyen alak és elkezdte nyomni a hülye szöveget, hogy "cégünk terjeszkedik, Bulgáriában is keres munkatársakat". Éppen rossz kedvemben voltam, így visszaírtam neki, ezután ő káromkodni kezdett (szokásos mlm-es módszer), de aztán gyorsan lelépett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 19:46:49

@Mr. Long [wannabe Briton]: Long, ti is szoktatok a kollegakkal ilyesmikkel szorakozni melo utan? :DDD

www.youtube.com/watch?v=34r6RGF2JLA

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 19:52:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mi az összefüggés az mlm és a káromkodás között?

Fiatalabb koromban sokat jártam meccsre... tele volt a stadion mlm-esekkel :D

Chamroe 2013.11.04. 19:58:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: pedig a bank és az ügyvédünk is így tudja.
De majd jelzem feléjük, hogy te másként tudod :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 19:59:33

@Barátusz:
Ez így van.
Vagyok én is így itt egy-két emberrel. Svédország nagy, van bőven hely, csak ne kelljen jópofiznom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 20:00:13

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Az, hogy az agymosáson azt mondják nekik, hogy mindenki szeretni fogja az "üzletet", így csak a beszervezőn múlik minden, Így ha a beszervező előadja a bemagolt szöveget, s mégsem sikeres az akció, méregbe gurul. A piramis-szervezetre nem lesz mérges, hiszen bennük még hisz, s saját magára sem. Így kénytelen goromba lenni a "rossz emberanyaggal".

Shanarey 2013.11.04. 20:08:29

@Barátusz:

A mikro csak akkor ha van neki világító számlapja (ahol az időt méri).
A vízmelegítő nem, annak mechanikus a kapcsolója.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 20:11:23

@Philosoraptor:
ha te öröklöd, és csak akkor. a tartozásokért az örökrész erejéig vagy felelős. ha több a tartozás, vagy csak tartozás van, akkor ha akarod, visszautasíthatod az egész örökséget egyben.

ha esetleg kezes vagy adóstárs vagy, akkor azért más a helyzet.

nyuszigonosz 2013.11.04. 20:11:46

@Barátusz: Meg vannak kapcsológombos vasalók is.
Nekem nem olyan van, de láttam már.

Shanarey 2013.11.04. 20:12:50

@Barátusz:

A régi számítógépek XT, és a régebbi AT-k, hagyományos mechanikus kapcsolóval működtek. A mai XT microXT kategóriák, pedig csak nyomógombbal. A tápegységben van egy elektronika ami áram alatt van és figyeli ennek a nyomógombnak az állapotát.
Vagyis igen ez is fogyaszt. Ha egyébként belenéznél, általában majd mindegyikben van egy pici LED, amely ezt jelzi is, de kívülről nem látszik

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 20:19:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mint egy hülye szekta :)

Az emberek miért képtelen megállni a saját lábukon, tanulni és dolgozni? Minek kellenek ilyen baromságok?

@nyuszigonosz:
Meg olyanok is, amikbe forró szét kell tenni... vagy megint lemaradtam? :)

nyuszigonosz 2013.11.04. 20:24:34

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Olyat is láttam már.
Meg olyat is, amit a forró sporheltlapra kellett tenni és amikor felforrósodik, akkor vasalni.
Na ezek mindkettö végtelenül szép és nagyon nehéz darab volt.
Ezekkel minden nélkül agyonüthetnél bárkit. :-))

BTBTBT 2013.11.04. 20:30:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Rendkivul "rossz" - szamukra rossz - hirem van, amikor eloskodni akarokat hajtok el. :)

@Shanarey:
Akkor sem a mikrom, sem a vizmelegitom nem hasznal feleslegesen aramot.

Most gondold el, hogyan neznek bele ebbe az all-in-one szamitogepbe, aminek oldala szinte nincsen, es a hatulja ossze van csavarozva? :)
De ertem, amit irtal. Koszi.

@nyuszigonosz:
Bar Angliaban meg nem lattam kapcsologombos vasalot, attol meg lehet.
Otthon volt kapcsolos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 20:30:50

@Shanarey:

Okos ember vesz eleve áramütés ellen védő konnektor-hosszabbítót, s abba kapcsolja a gépet. Azt meg teljesen áramtalanítani lehet, így a gép nem fogyaszt semmit.

Chamroe 2013.11.04. 20:31:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: bocsi, egy lényeges dolog lemaradt. Apám kft-je volt a hitelfelvevő, és ő csak a kezes.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 20:33:16

@nyuszigonosz: "Mitöl van az ilyen?"

Hat nagyon remelem hogy rovidesen megerkeznek a szakerto villanyaszok es megmagyarazzak hitelesen. :)

En arra gyanakszom hogy valahol a rendszerben beut egy magas aramerosseggu hullam (pl. villamcsapastol). Elindul vegig a felsovezetekeken es pont akkora az aramerossege hogy a vezetek belso ellenallasa annyira felheviti a rendszert hogy szetegeti "maga mogott", de azert az feszultseghullam meg tovabb tud haladni.

Ha a ceruzabol kiszeded a grafit belet es a ket vegere rakotod a ket polust majd egy toloellenallassal (ez mondjuk ritkan van minden haztartasban :D) szepen fokozatosan elkezded rajta novelni az aramerosseget, akkor lesz egy pont ahol a grafitszal felizzik, majd ha meg ratolsz egy kis kakaot akkor nagyjabol hasonlo modon szeteg vagy szetrobban (befottes uvegben csinald). :)

Azert jo a grafit mert nagyon magas az ellenallasa, viszonylag kis aramerosseggel is jot lehet vele jatszani. :)

De majd mindjart jon Long (neki amugyis ez a szakmaja) vagy Shanarey es megkapjuk a szakertoi velemenyt. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 20:34:22

@Don Kartasch: FUCK! Nem! Itt a kollegak mind (egy uj sracot leszamitva) gepeszek. Ez a szakma kozelebb all hozza, mint a villamossaghoz, kivel nem mi tevezzuk az alallomasokat, csak a csatlakozast a halozatra.

@Barátusz: Az igazat megvalva nem ismerem a PC-k tapjat nagyon, mert nekem a generator es a konnektor kozt tart a vilag szakmailag. De tudtommal peldaul a szamitogepek bekapcsolo gombja nem kozvetlenul kapcsolja a szamitogepet, hanem csak egy figyelo aramkoron keresztul jelet kuld a rendszernek, hogy dologra fel! Igy a figyelo aramkornek kellhet energiaellatas a keszenlethez, ergo fogyaszt. De ismetlem ez az en elmeletem hozza. A vasalo lehet nem jo pelda volt, csak azt akartam vele szemleltetni, hogy a feszultseg megjelenik a tapvezetek vegen, ami a vasalo eseteben azt jelenti, hogy mukodik. De egy masik pelda a hosszabbito. Felfoghato elmeleti sikon egy tapkabelnek is. Bedugod a konnektorba, azt bekapcsolod es megjelenik a vegen a feszultseg a hosszabbito vegen. hasonlo modon bejut a feszultseg a berendezesekbe is a tapkabelen keresztul. Az UK modi ezt szuri ki, mivel kikapcsolt konnektor eseten semmi feszultseg nincs a tapkabelen, igy a berendezesben sem.
Az atalakito eseten a mellekelt fenykepen levo esetben lehet baj. Vedofoldeleses villasdugot (a fekete dugo "tetejen" levo fem lap) ha bedugok az atalakitoba, akkor a vedofoldeles nem folytoson, mivel az europai nem csatlakozik az angol harmadik tuhoz.
kepfeltoltes.hu/view/131104/IMG_20131104_192514_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Elvileg igy uzemeltetni sem lehetne, mert eletveszelyes (meghibasodas eseten).
Ezert lehet talalkozni neha konnektoroknal azzal a felirattal, hogy csak villanyborotva dughato bele, mivel azok alapban kettos szigetelesuek es nincs ez a harmadik, vedofoldeles erintkezojuk.

2013.11.04. 20:38:17

@Chamroe: Nem, dehogy, nem vagyok kezes, és nem is leszek soha senkinek...

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 20:39:17

@Don Kartasch: Igen. Ilyet nem lattam, de a Siemens amikor csinalt nagysebessegu filmfelvetelt fazis zarlatrol ott voltam. Csak ugy izzott a levego a mozdony felett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 20:49:41

@Mr. Long [wannabe Briton]: Valahol Bp.-tol eszakra van valami hatalmas trafotelep. Neha pusztan teszt jelleggel megszakitanak aramkoroket es vizsgaljak az elektromos iveket (en csak olvastam rola).

Az a durva benne hogy ha telen koradelutan csinaljak amikor mar sotet van, akkor Angyalfold magassagaban es eszakabbra ez mar siman bevilagitja az eget egy par sec-ra. Ilyenkor mindig kap a rendorseg egy csomo UFO-eszlelos bejelentest. :D

Egyszer en is lattam hazafele menet. Picit para volt ahogy kinezett mert kb. az volt az elso gondolatom hogy a lengyelek atomot kaptak valahonnan a nyakukba... :DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 20:54:21

@Don Kartasch: Haverom ott dolgozik :D Egy vizsgalo telep, VEIKI-VNL Villamos Nagylaboratóriumok Kft. Nagyfeszultsegu villamosberendezeseket vizsgalnak. Pl mikor ut at a parszaz kV-os szigetelo, amik a nagy tavvezeteki oszlopokon lognak, meg ilyesmi vizsgalatokat vegeznek :D

Nyuszipók 2013.11.04. 20:54:41

Na csak hogy tisztán lássunk már!
Peti!
Lekönyörögted magad hozzánk ,még tavaly decemberben, aztán januárban le is jöttél, de már akkor mondtuk, hogy jönni fog a barátnőnk és kelleni fog neki a szoba.Igen, hamarabb jött a csaj mint ígérte és még így is a gyerekszobában kapott helyet.Kb. egy hónapig még itt voltál, akkor hogy lettél te kitúrva?
A munkahelyed a Zizinél ismét segítség révén volt.Ha már ennyire visszavettél az arcból ezt se felejtsd el légyszi!

PannonBoy 2013.11.04. 20:54:52

Végre Angliás poszt.
Viszont honlapjához van pár megjegyzésem:

- Pénzszűkében van, de mégis a drágább, .co.uk domaint vett, mondjuk egy .com vagy .hu helyett.
- olyan dolgokat ír le, amit kb. 1000 más helyen lehet olvasni, nulla hozzáadott értékkel
- Kinek írta a honlapot? Ki a célközönség? Ha magyaroknak ír, akkor egy .hu vagy .com domain bizalomgerjesztőbb, ugyanis nem fog senkit érdekelni egy .co.uk oldal.
- Még a honlap sem túl stabil mind tartalmilag mind szerkezetileg, de már social media eszközöket alkalmaz. Ez inkább a nevetséges kategória.
- nyelvezete alapján a privát honlapokba sorolható
- külön vicces, ahogy az angol szavak kiejtését leírja magyarul

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 20:55:14

@Don Kartasch: "a lengyelek atomot kaptak valahonnan" az angolok visszakuldtek oket es megerkezett az autokaravan, annak a fenye :DDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 20:56:35

Most moderalasra varok? Eddig egybol megjelentek az irasaim... :(((

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 20:57:57

@Nyuszipók: VAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Kurva jo! Eddig meg nem volt itt ilyen oltas :DDDDDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 20:58:35

@Mr. Long [wannabe Briton]: Gondolom ott a melosok WC-re is hegesztomaszkban mennek. :DDDD

Nah leallok, nem akarom teljesen szetoffolno a posztot.

Amugyis kialakuloban van egy kis cirkusz ha jol latom. Csinalok popcornt... :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 20:59:24

@Barátusz:
:)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Jajj, el is felejtettem. Vajon akkor miért nem milliomos minden 2. ember?

@nyuszigonosz:
A régi szép idők. Nem csoda, hogy az asszonyok elverték uraikat :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:01:48

@Don Kartasch: Csak annyit, hogy mi a nagyfesz laborban is max 10cm2-es merozsinort hasznaltunk. Amikor ott voltam egyszer abban a laborban cipeltek olyan "madzagokat, amik ferfi alkar vastagok voltak :D Azokon nem indul meg az iv, mint a linkelt videon :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 21:06:14

Mai poszt : Későn jött meg, elolvastam de....rövid esettanulmány, kis szociológiai bemutató, a majdnem tipizálható 25 éves korosztályról, elindul, próbálkozik, bátorság van, szabadság van elvtársak,csapjunk a közebébe, uccu neki.....rutin, tapasztalat semmi, kényszerhelyzetbe kerülve ilyen-olyan döntések, ki tudja meglesznek-e a megfelelő levonandó konzekvenciák.......
De! Menjenek, próbálkozzanak, edződjenek, csinálják, erőlködjenek, tapasztalgassanak...... Aztán egyszer majd felnőnek! :-DDDDD

nyuszigonosz 2013.11.04. 21:06:53

@Don Kartasch: Kösz, hogy leírtad.
Hát, azthiszem, nem fogom kipróbálni. :-))

Most még jó lenne, ha jönne Shanarey is hitelesíteni ezt.

ffüttyfürütty 2013.11.04. 21:07:11

Hát nem a legjobb poszt amit olvastam, viszont szórakoztató hogy a képeit vízjelezéssel meg angol honlappal látta el. Valaki felhomályosítana, hogy a Welsh az arrafelé Wales-et jelenti? kösz

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 21:07:27

@Nyuszipók:
Ez igen, micsoda drámák!
"Tolja le... TOLJA LE!!! Mekkora előzés!"

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Sanyi, Te is láttad ezt? Hát nem hiszem el! Ezt is anya szülte?!

@PannonBoy:
Tehát, végeredményben és összességében elmondható, hogy neked tetszett a poszt és a posztoló weboldala is... vagy megint eltévedtem? ;)

Peter The Great 2013.11.04. 21:07:54

@PannonBoy:
"- Pénzszűkében van, de mégis a drágább, .co.uk domaint vett, mondjuk egy .com vagy .hu helyett."
----------> a honlapom nem ennek indult, hanem webdizájneres portfoliós oldalnak, mivel ezzel akartam elhelyezkedni, aztán menetközben másképp alakultak a dolgok, mivel a tárhely ki lett fizetve, így valamit kezdeni akartam vele, hogy ne álljon csak ott pamlagon... így, nem is nagyon fektette bele komolyabb webdizájn munkát... mint, te nagyon webes (ezek szerint) láthatod is :)

"- olyan dolgokat ír le, amit kb. 1000 más helyen lehet olvasni, nulla hozzáadott értékkel"
----> igen tudom, viszont valaki erre bukkan rá, akkor ez is segítség, ha a másikra, akkor arra... mondjuk, neked nincs értéke, de másnak van ;-)

"- Kinek írta a honlapot? Ki a célközönség? Ha magyaroknak ír, akkor egy .hu vagy .com domain bizalomgerjesztőbb, ugyanis nem fog senkit érdekelni egy .co.uk oldal."
-------> lásd első válaszom, kettű, marketing ismim van, ha konkrétan ilyen céllal csináltam volna, akkor olyasmi lett volna a végződés... Célközönség? Meg fog lepni, a leírás "szájbarágós" stílusából olyanoknak, akiknek fingja nincs, hogy mit és hogy kell, amikor kimegy, de ezeket olvasva, legalább már van valami kapaszkodási pontja!

" Még a honlap sem túl stabil mind tartalmilag mind szerkezetileg, de már social media eszközöket alkalmaz. Ez inkább a nevetséges kategória." ----> köszönöm a kielemzésed... mint mondtam nem profi és nem kifejezetten ilyen céllal készült el!!!!!!!!!! lásd első hozzászólásom :)

"- nyelvezete alapján a privát honlapokba sorolható"
----> mert az is ;-)

" külön vicces, ahogy az angol szavak kiejtését leírja magyarul"
---> különösen vicces, hogy olyanokra nem gondolsz, hogy sok olyan magyar megy ki, aki egy deka angol szót nem beszél, gondoltam segítek, hogy ennyit is tanuljon! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 21:08:11

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Jajj, el is felejtettem. Vajon akkor miért nem milliomos minden 2. ember?"

Nekem van par ismerosom az egyik nagy penzugyi MLM-es rendszerbol. Egy haveron keresztul ismerek par kozep-felsovezetot (a srac teruleti vezeto volt csak otthagyta).

Azert hazugsag lenne azt mondani hogy nincsenek koztuk milliomosok. Sokan vannak! En speciel 3 sracot ismerek, az egyik olyan 1 milla korul keres, a masik 2-3 milla korul, a harmadik meg olyan 7-8 millio/hoval operal. :))) Lattam a fizetesi csekket hazibuli alkalmaval, le is kellett ulnom egy pillanatra. :DD (egyikuk sincs meg 30 eves...)

Nyilvan teny, hogy kell egy bizonyos specialis attitud ahhoz a melohoz es kb. 100-bol egy ember fut be vele istenigazan. Ez nem titok. En mondjuk tudom magamrol hogy nem lennek jo benne meg nem is erdekel a sales. :)

nyuszigonosz 2013.11.04. 21:09:09

@Don Kartasch: Én meg fagyit hozok ide magamnak. :-))

Peter The Great 2013.11.04. 21:11:43

@ffüttyfürütty: Wales nevét elnéztem, sajnálom, de valamilyen kontextusban így is le van írva és arra emlékeztem... Kérlek, feszítsetek meg! :) Sokadszorra...

Angol honlap: nem ennek indult, mert ezt portfoliónak akarta, de időközben változott a terv és ez lett. Ha már kifizettem nem akartam, hogy csak ott álljon...

Vízjel: egyszer leírtam... én készítettem, azt csinálok a képekkel, amit akarok... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:13:28

@nyuszigonosz: Nekem sul a karaj es parolodik a repa. Mar csak a zoldbabot kell elokeszitenem es bedobni a repa melle. Remelem nem kapkodjak el es kaja kozben rohoghetek :D

ffüttyfürütty 2013.11.04. 21:14:07

@Peter The Great: Nem olvastam még kommenteket, mindenesetre nem tűnsz szerénynek.

2013.11.04. 21:18:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: panner curry lesz, de varom a katarzist.
@Peter The Great: kosz a posztot. Aki meg nem jott ra fentiekbol, hogy Wales, ignorald. A kakan is csomot tipus. Termeszetesen egyertelmu volt, hogy eliras volt.

Peter The Great 2013.11.04. 21:19:48

@Nyuszipók: Őőőőő, akkor lássunk! Tudtommal nem lekönyörögtem magam! :) Párod ajánlotta fel még akkor a lehetőséget, amikor még Angliában sem voltam! Én megkérdeztem és megengedte... Mondhatott volna nemet is! Akkor kitaláltam volna mást, vagy maradtam volna Wales-ben...

Igen, valóban tudtam, hogy ki fog menni a csaj.... csak, ugye hamarabb jött és erre nem voltam felkészülve... :( De ettől is függetlenül rendesek voltatok velem, és nem is szemrehányásképp írtam le, amit leírtam... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 21:21:06

Őőő... most látom az oldalt és a rajta lévő fonetikus angol szavakat. Jajjistenem!

És a lengyel szöveg miért van ott? Vagy befizethetek egy 1 hetes lengyel nyelvtanfolyamra is?

smacznego (szmácsnegó) - ezt először száncsengőnek olvastam. Majd ha lengyelekkel találkozom és éppen esznek, mondom nekik, hogy csingilingi... izé, száncsnegő!
Biztosan értékelni fogják :)

Peter The Great 2013.11.04. 21:22:23

@ffüttyfürütty: változok, tanulok, átértékelek, alakulok.... :)

Peter The Great 2013.11.04. 21:25:06

@charlieharper: köszi! Igen, valahogy így van/lesz...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:25:21

@nyuszigonosz: Mar a zoldbab is elokeszite, de ezek sietnek! Mingyart atmegyek Gordon Ramsaybe es lebaszok mindenkit :DDDD

eagles 2013.11.04. 21:25:50

@Peter The Great:

Ez a világos beszéd!
Nyuszipók párja ajánlott egy lehetőséget, erre Te kimentél, és fiúból férfi lettél.
Mi a tökömet nem lehet ezen érteni?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:27:21

@charlieharper: nem baszogataskent, de te is elirtad :DDDDD legalabbis a google kijavitotta amikor belemasoltam a kajad nevet.
paneer curry

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 21:27:37

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Mert nem igyekeznek, nem hisznek magukban, s mert nem ragasztják ki életcéljukat a hűtőszekrényre.

Peter The Great 2013.11.04. 21:29:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A fonetikus átírás azért van, mert nem minden magyar, aki Angliába megy rendelkezik akár egy alapfokú nyelvtudással! Az más kérdés, hogy akkor minek megy oda... Na, de ha egy olyan valaki elolvassa, akkor lehet tanul is belőle és ha már úgy nagyjából kimondja, akkor már előrébb van! Plusz, ha hallja, akkor legalább tudhatja, hogy mégis mit jelenthet!

Lengyel szöveg: Sok sok munkahelyen/lakóhelyen pl Londonban szinte elkerülhetetlen a lengyel, de már a vidéki városokban is sokan vannak... Pl ilyenek szimpátia kiváltásához, vagy csak érteni pár szór/mondatot jól jöhet ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 21:31:08

@Don Kartasch:
Én sem... már ott bukik a dolog, hogy emberekkel kell szótérteni :) Tökéletes nekem a Gibbs, megértjük egymást, néha megkérdezem hogy van édesanyja, de egyébként jól kijövünk :)

@ffüttyfürütty:
Sokkal szerényebb, mint korábban volt... ;)

Peter The Great 2013.11.04. 21:32:47

@Quercus58: a cím kicsit félreérthető, de alapvetően arról van szó, hogy "gyerekként" mentem ki és sokat fejlődtem, mondhatni elkezdtem felnőni!

A Nyuszipók párja lakhatási lehetőséget ajánlott... Aminek semmi máshoz nincs köze... még ha félre is lehet érteni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 21:34:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Én hűtőgépmágneseket ragasztok a hűtőszekrényre.

Szerintem woodoo nélkül is működik az élet, nem kell nekem mankó hozzá.

@Peter The Great:
Ez dícséretes. Sokat segített volna nekem az elején, mikor svédül tanultam. Írtó lelkes voltam, aztán kellett fél év, mire felfogtam, hogy egyáltalán beszélnek hozzám :)

Ne add a lengyelek alá a lovat! Inkább tanuljanak meg ők is angolul... mihaszna, komisz jószágok! :)

Shanarey 2013.11.04. 21:35:02

@Don Kartasch:

Én nem játszom effélét, amenyire érdekelt, ennek a játék része, azt még gyerekkoromban megoldottam.

Na meg az is igaz hogy főleg lakásokon, gyárakban, és szupermarket kategóriában dolgoztam, nem pedig az utcai hálózaton. Ami ezen a videón történt, annak a vége egy szép összegbe kerülő javítás volt. Lehet ilyet mesterségesen is csinálni, de nagy a kockázat.

2013.11.04. 21:35:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: ok, de attol meg erted? Es nem 50 kommenten keresztul az van, hogy Wales elirva. Igen, elirva. Next
Tegnap vagy tegnapelott a Japan volt Kapannak irva a posztban. Egy atlag ertelmiseggel rendelkezo ember, aki UKt valamennyire ismeri a HArol, ezt erti.

Dhal is lesz, nem csak paneer curry. Diwali alkalmabol.

Nyuszipók 2013.11.04. 21:36:12

Nem tudhatom Peti, ahhoz képest, hogy nem akarsz nagyarc lenni, sikerült kicsit mégis annak tűnni.
És igen idegenkedtem mikor mondta Párom, hogy jössz(konkrétan közölte) mert az, hogy Ő beszélt veled cirka 1.5-2 órát a gépen az nem azt jelenti, hogy ismerlek én is.
De béke meg minden!

Nyuszipók 2013.11.04. 21:36:20

Ó nincs itt tragédia :).
De egy olyan személy aki feladta és blogot ír meg posztokat, meg tanácsol alavető, józan paraszti ésszel felismerhető dolgokat az kicsit paradoxon. :D

mariann49 2013.11.04. 21:36:26

Wales az orszag neve, welsh nemzetiseguek az ott lakok (mint pl. Cornwall megye, ahol cornish-ok elnek.
Nem vagyok kiemelt kommentelo, lehet, hogy csak orak mulva fog megjelenni, mire mar mas is megirja:)

2013.11.04. 21:38:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: mert, minden kis kozertben, lengyel tulajjal, azt uvoltozik a kasszanal, hogy "zaprase na kassze". Biztos nem jol irtam, de, hogy ez nem angolul van, az biztos. Gondolom azt jelenti, hogy a kovetkezot a penztarhoz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:38:46

@charlieharper: Nem ismertem azt a kajat, megneztem google-ban. Nekem az ehessegem alkalmabol lesz, csak keszulne mar el!!!

2013.11.04. 21:41:05

@Mr. Long [wannabe Briton]: hogy a francba elhetsz Manchester/Leeds vonalon indiai kaja nelkul? Mi az hogy nem ismered a dhalt? Nagyon entry level kaja.

Peter The Great 2013.11.04. 21:41:30

@Nyuszipók: hát, jól van, lehet sikerült annak tűnni... nem azt mondtam, hogy nem vagyok arc, csak, hogy nem ártana kisebbel visszatérni, mert nem lesz hosszú távon gyümölcsöző...

Tudom, mondtad már anno, hogy nem tetszett az idea... Viszont Párod rendes volt megbízott bennem, amiért hála... Amúgy, nem hiszem, hogy olyan "rossz" voltam, mint idegen lakótárs... (jó, a kupimat leszámítva :D )

Amúgy, igen... Peace! :)

Peter The Great 2013.11.04. 21:44:19

@mariann49: igen, mint látható, ezzel kevertem össze... már olvastam erről én is korábban, valszeg ezért!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 21:45:29

@charlieharper:
Akkor ott nagyobb a baj, mint nálunk. Sok a szomáliai, ez igaz, de ameddig nem beszélnek svédül, senki sem veszi fel őket dolgozni.
Itt valamiért nincs olyan "gettósodás", hogy b@sznak nyelvet tanulni a jövevények. Lehet nincs is annyi jövevény, mint Angliában, elvégre London teljes népessége 3 millióval több, mint egész Svédországé :D
(A teljes Egyesül Királyság területe fele akkora, mint Svédországé)

Baromi sokan vagytok! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:46:07

@charlieharper: Oszinten? Nem nagyon hoz lazba :D Nekem ez az angol chicken curry viszont mocskosul bejon. Az a barna takony szeru.

Elkeszult a kaja, csinaltam tukortojast is a karajra :D

Peter The Great 2013.11.04. 21:46:46

@charlieharper: egyébként meg igen... volt olyan lakótársam, akivel google translattel kommunikáltam, mert a lányka nem beszélt angelsko (angol), mivel jó a legyel közösség Londonban, így minek is!

BTBTBT 2013.11.04. 21:48:08

Posztolót ilyen módon leoltás is régen volt már. Ha volt egyáltalán.

@PannonBoy:
"Pénzszűkében van, de mégis a drágább, .co.uk domaint vett"
Milyen árakat veszel alapul?

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ez a csatlakozó nagyon veszélyesen néz ki. Nem szórakoznék ilyesmivel.

@charlieharper:
De a Welsh még véletlenül sem azt jelenti, hogy Wales, ha már "elírás". Szóval ha nem ugyanaz, akkor mitől is elírás? Ráadásul kétszer egymás után? Mindegy.

Shanarey 2013.11.04. 21:48:13

@charlieharper:

A Holi-nak is ennyire örülsz ?
Filmen jó nézni, de a valóságban én világgá szaladnék.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 21:50:14

@Barátusz: Direkt nincs osszedugva! A fotohoz hoztam szet, csak hogy latszodjanak a csatlakozok. Nem is volt a konnektorba dugva. Betarton a H&S dolgokat!

Peter The Great 2013.11.04. 21:50:24

@Nyuszipók: Valóban feladtam volna, hogy inkább nem szenvedni akartam minimálbéren? Valóban feladás, hogy inkább hazajöttem és tanfolyamot csinálok, hogy jobb életem lehessen? Valóban feladás, hogy ha végzek, akkor mennék vissza? Mert, szerintem nem! :)

Hát, egyszer elindultam én is! Más is elszeretne, így neki is jól jöhet! Az, hogy a folytatás milyen, az már két külön dolog! :) Ti sem most mentetek ki a UK-be, szóval, az megint más... :)

2013.11.04. 21:51:54

@Mr. Long [wannabe Briton]: na akkorj menj be egy benghali vagy pakisztani helyre es helyi tisztes kajat.
Indiai kaja "maiden"-kent, kezdhetsz egy lamb vindalooval es chana massalaval. Vigyazat, addiktiv!

2013.11.04. 21:55:25

@Shanarey: minden alkalomnak orulok, amikor jo kajat tolnak elem. voltam mar indiai eskuvon is, a 3 napos fajtan. Ezek nem zavarnak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 21:55:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Lehet a leirt celokkal viccelodni, de igenis segit.

Ha az ember fix hataridokkel lekot maganak egy konkret celt, akkor sokkal konnyebben eleri mintha logna a levegoben. Ez baromi egyszeru alapveto emberi pszichologia, nem voodoo. :)

Ehhez nem kell MLM es nem is muszaj a penzrol szolnia.

Ha eldontod szilveszterkor hogy jovore lefogysz, akkor abbol vagy lesz valami jovore vagy nem (statisztikailag inkabb nem). Ha viszont azt mondod hogy januar 1-tol induloan minden honap 1-en merem magam es minden meres kozott legalabb 3 kg-al kell konnyebbnek lennem es csinalom ezt addig amig el nem erem a 75 kg-ot... nos, a siker akkor sem garantalt, se ha van kitartasod, akkor sokkal nagyobb esellyel ered el a celod mintha nem fixaltad volna le ezeket.

"Erre tipikus példa a Yale Egyetemen végzett felmérés, mely szerint csupán a végzős hallgatók 3 százalékának voltak leírt, konkrét céljai. 20 év múlva ez a 3 százalék tehetősebb volt, mint a másik 97 százalék együttvéve." :)

2013.11.04. 21:58:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: igen, itt el lehet lenni angol nelkul. A nagymamam egyik testvere 1945-tol elt NYban 1996-ig, halaig. Nem tudott angolul.

Shanarey 2013.11.04. 21:58:23

@charlieharper:

A Holi, az amikor szines festékporral dobál mindenki a másikra.
Kaja ügyben nekem az Indiai kaja nem jön be.
A Diwali az szép ünnep, tetszik.

ffüttyfürütty 2013.11.04. 22:00:00

@Quercus58: :DDD Fuss Nyuszipók, fuss! :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ja, hogy akkor oké... :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 22:00:05

@Shanarey: Itt mar gondolom az olvado biztositek sem nagyon segit, nem? Egy ilyen hullam siman athuzza az ivet a megszakadt kabel "folott", jol gondolom?

2013.11.04. 22:01:29

@Shanarey: igen, tudom. Nalunk csak felvonulnak, mi kornyekunkon nincs dobalodzas, lehet Libdonban vagy a Midlandsen van.
Izlesek es pofonok, en a japan kajat utalim

BTBTBT 2013.11.04. 22:02:45

@Don Kartasch:
"Ha az ember fix hataridokkel lekot maganak egy konkret celt, akkor sokkal konnyebben eleri mintha logna a levegoben."
Ez teljesen így van. De nagyon kevesen követik, mert fegyelemre is jócskán szükség van rá.
Így nemcsak lefogyni sikerülne, de akár egy nyelvet is meg lehetne tanulni (nem maxra célzok). Vagy bármi mást.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Persze, látom, hogy szét van húzva, de attól még nem tetszik a látvány. Vagy azért, mert nem használok ilyesmit és minden elektronikus cuccom angol szabvány? :)

Shanarey 2013.11.04. 22:04:30

@Don Kartasch:
Igen, plusz az oszlopokon a porcelánszigetelők többsége eldurran, mert az ív, az már annak is túl meleg. Oszlopokon, a 240-es hálózaton előfordul biztosíték, de az a leágazás miatt van, nem pedig a légkábelek miatt. Vagyis a légkábeleket védő biztosíték a trafóházban szokott lenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:04:35

@charlieharper:
Uhh... nem semmi.
Engem zavarna, hogy ha valahol élek, akkor nem tanulom meg legalább minimális szinten a befogadó ország nyelvét. Ennyivel tartozom nekik (szerintem).

Persze akkoriban lehet egészen más idők jártak, nem tudom. Mindenesetre 51 év alatt nem megtanulni angolul egy alapvetően angol környezetben legalább akkor teljesítmény, mint megtanulni :)
(Avagy mindig 5-öst kapott az a teszten, aki 0 pontot ért el... mert arra is csak az képes, aki egyébként mindent tud :) )

@Don Kartasch:
OK, OK :)
Ezen ne vesszünk össze. Céltalan vagyok, nem is érek el semmit, így energiabefektetés nélkül jutok olyan elégedettségi szintre, mint amilyenre azok, akik ezért nagyon sokat tesznek :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:07:47

@Barátusz: Ki kellene cserelnem a csatlakozojat a kavefozonknek, csak lusta vagyok.

2013.11.04. 22:11:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: az o kornyeken nem kellett az angol. A yiddish-sel es amagyarral elvolt. Nagyon alapszintet tudott. Eleg volt az neki. Elete nagyreszet ott toltotte. En sem tudnek igy elni, de ma mar teljesen mas vilag van.

nyuszigonosz 2013.11.04. 22:12:21

@Shanarey: A diwali az a fények ünnepe?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:15:58

@charlieharper:
Azért kiváncsi lennék arra a világra is. Ha nem is feltétlenül élni benne, de megnézni, megtapasztalni.
Erről azthiszem lemaradtam...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:16:23

Rendkivuli lehetoseg az Angliai KARRIERED beinditasaban!
Erdekel a vendeglatas? Alapos vagy es az alapokat is rendesen megtaqnulnad a kesobbi ANGLIAI KARRIEREDHEZ? NE habozz jelentkezz! Manchesterben, ANGLIA MASODIK LEGNAGYOBB VAROSABAN, csak LONDON elozi meg kitchen portert keresunk short fix term contract-ra (30min)! Cegunk a mezonyben kiemelkedo, ANGLIAI berezest kinal!
Nincs probamunka, egybol elesben egy nagyszeru teamben dolgozhatsz!
Referencia nem szukseges!
NI No nem szukseges!
Bankszamla nem szukseges!
Bejelentett lakcim nem szukseges!
CV nem szukseges!

remelem jelentkezik valaki, kulonben en rakhatok rendet...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:17:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: tudom mi a fazisvezeto:P :) Nem emlekszel? Egy foiskola! :D

En is lattam ezt a kipockolom bedugom dolgot, nem propagalom, nekunk atalakitok vannak, 1 fontos boltban 1 font, szerintem alap.

Illetve egyik magyar hosszabbiton atszereltuk itenni dugora a fali csatlakozot.

Szuleimnek meg vittem itteni eloszot, ok meg a falit ottanira szereltek at. Kicsit kezd sok uk elektronikus cuccuk lenni, egy 5-s socket mar tele.

Anyum meselte, a porszivoban rendszeresen szereltek angol dugos kutyuket, utalta mint a nyavalya, mert ha rosszul tekertek, az utott a legnagyobbat.

En szimplan csak veletlen belelepni utalok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:17:36

@Don Kartasch:
Még annyit szerettem volna mondani, hogy MLM poharam a gépészekre! :)

BTBTBT 2013.11.04. 22:20:56

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Fizetsz jutalékot, ha toborzok neked embereket?
Csak mert ha már úgyis feketén fognak dolgozni, akkor nekik mindegy, hogy nekem is csurran-cseppen-e valami. :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 22:21:50

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
" Engem zavarna, hogy ha valahol élek, akkor nem tanulom meg legalább minimális szinten a befogadó ország nyelvét. Ennyivel tartozom nekik (szerintem)."
Ezzel egyetértek kivételesen! :-))
Megőrülnék, ha nem tudnék kommunikálni , nem érteném mit mondanak, vagy nem tudnám elmondani mit akarok.
Egész jól elboldogulok az angollal, de mégis agyfaszt kapok, hogy nem úgy haladok a nyelvtanulással, ahogy azt elterveztem. Miután maximalista vagyok, nem makogni akartam megtanulni, hanem jól, készségszinten, folyékonyan, jól érthetően beszélni és megérteni mindent, tudom ez betegség nálam, de nem adom fel.....kitűnő nyelvérzékem van, könnyen, gyorsan tanulok, az angol vendégek folyamatosan mondják, mikor magyarázkodom néha ,hogy semmi baj nincs az angolommal, "almost proper english" de én akkor is többet akarok!!! És ezt is megcsinálom, mert még eddig mindig végigcsináltam mindent, amit elhatároztam, vagy amibe belekezdtem. A " nem adom fel, már csak dafke sem", jó kis cuflával párosulva csodákra képes ! :-))

Szóval, picsán kéne rugni az összes külföldit,románt, lengyelt, magyart stb stb... aki kimegy külföldre és csak néz, nagy , kerek , dülledt szemmel és vonogatja a vállát......

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:23:38

@tildy:): :D En meg nem talalkoztam ilyen trukkel, igaz nem is volt itt senki, aki elmesete volna. Na majd Novonak mondom, ha talalkozom vele, hogy hivjon vissza vizsgazni teged :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:25:12

@Barátusz: csak egy kell, a berebol legombolhatsz, amennyit akarsz :DDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:26:25

@tildy:): BTW, akkor meg jo, hpgy nem kezdtem bele mi a feszultseg es mikor folyik aram es mi a kulonbseg. Balczo mester szavaival es beleelesevel siman menne az eloadas! :DDDDDDDDDD

PannonBoy 2013.11.04. 22:26:45

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Igen, tévedtél. :)

@Barátusz: Az egyik magyar domainszolgáltatót, amelyiknek ismert és neves vállalatok is ügyfelei (ill. volt ügyfelei).
Ettől függetlneül lehet olyan "sarki" domainszolgáltató, ahol olcsóért adják a .co.hu-t, de az olyan is...

BTBTBT 2013.11.04. 22:26:53

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Gondolj a jövőre, amikor már családos ember leszel. Több kell majd oda egyetlen utánad eltakarítónál. :)

eagles 2013.11.04. 22:26:58

@ffüttyfürütty:

Azért nyuszipók nemi identitására kíváncsi lennék.

BTBTBT 2013.11.04. 22:27:58

@PannonBoy:
A szolgáltató neve nem érdekel. Árak? Lekötési időtartam?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:28:13

@Barátusz: Nem, mert addigra itt lesz asszony! Csak most kellene, de megbeszelhetjuk. £6.19/h es annyit adsz tovabb neki, amennyit akarsz! All az alku?

eagles 2013.11.04. 22:28:33

@sodalisO:

Tündérbogár. Velem ilyen gondod nem lenne. Ha nem értenéd mit akarok, megmutatnám.

Shanarey 2013.11.04. 22:28:51

@tildy:):

Áram járta vezető: amikor egy vezető beosztású egyént megrázza az áram akkor ő lesz az a bizonyos áram járta vezető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:29:13

@Mr. Long [wannabe Briton]: @tildy:):
Hamár dugalj, akkor én az Egyesült Államokban kaptam hülyét a 110V-tól. A telefon is lassabban töltődött, a vitt hajszárítónk is olyan hangot adott, mint egy bánatos vibrátor...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:31:14

@Shanarey: Az ujakon is szokott meg lenni mechanikai kacsolo. Magan a tapon.

Ha az be van kapcsolva, akkor bizony fogyaszt a gep , akkor is ha "latszolag" ki van kapcsolva. Alaplapon szokott lenni egy led, az vilagit.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 22:31:14

@Quercus58: Ide figyelj, csillagocska!! :-))
Te magyar vagy , veled csak elboldogulnék valahogy, gondolom !
És ne ijesztgess! :-DDDDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:32:59

@Shanarey: jahm, meg Hogy fog meghalni OV? Infarktusban, mert az a vezeto halalok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:33:14

@sodalisO:
Velem általában senki sem ért egyet, úgyhogy köszönöm! ;)

@PannonBoy:
Pont erről van szó feljeb :)

Miért jó (és drága) a .co.uk? Nekem, ha lenne, akkor .com vagy .eu. Mit gondolok rosszul?

BTBTBT 2013.11.04. 22:34:12

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Haj, nagy lesz ott a család! Nem fog ilyesmire ráérni az asszony. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Akarsz mesélni a bánatos vibrátorról? Dr. Kutya meg nekiállhat jegyzetelni. :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:34:28

@Shanarey: automatikan vegeztem, azonbelul epuletautomatizalason. Bar sajnos nem hasznalom, sokat felejtettem.

Shanarey 2013.11.04. 22:35:07

@tildy:):

Gyártó függő dolog.

Nem minden tápon van kapcsoló, és igazából, nem életszerű hogy a gép gazdája azt kapcsolgassa.

A LED szintén gyártó függő, de ha nincs akkor is fogyaszt
:))

PannonBoy 2013.11.04. 22:35:09

@Peter The Great: Hát, igen, kell is az olyan ember Angliába, aki alapszinten sem beszél angolul. (Kár, hogy nincs irónia gomb az interneten.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:37:08

@Shanarey:
Namost tényleg azon a "bánatos vibrátornyi" leden és fogyasztáson rágjátok egymást?

Ha bevallanám, hogy éjszakára még a hűtőt sem húzom ki... megáll az ész :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 22:39:36

@Mr. Long [wannabe Briton]: "Manchesterben, ANGLIA MASODIK LEGNAGYOBB VAROSABAN"

Te, az Birmingham lesz, nem Manchester! :) Hat milyen kerito vagy te?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Ezen ne vesszünk össze."

Az teljesen kizart hogy barkivel osszevesszek. Tibeti zen-buddhistakat megszegyenito nyugalom jarja at a csakraimat 24/7! :)

"Még annyit szerettem volna mondani, hogy MLM poharam a gépészekre! :)"

Nem csuszott konnyen, de azert csak betoltad vacsorara azt a trefa-repat, mi? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:40:01

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az milyen?
Kulonben a regi hajszaritokon, meg par berendezesen volt egy kis tekeros gomb ket allassal, 110V es 220V. Ezt a tapfeszultsegnek megfelelore kellett tekerni.

Shanarey 2013.11.04. 22:40:07

@tildy:):

Ha nem felejtesz, akkor is lemaradnál, az épületautomatizálás most nagyon felfutóban van, csak az a baj hogy a kereslet nem elég nagy és főleg okos ehhez, na meg drága mint a bűn.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:43:09

@Mr. Long [wannabe Briton]: Mondom, ismerni ismertem, lattam, ahogy masok ilyet csinalnak. De mint irtam, nem propagalom,sot. Azert mert tudok valamirol,mert lattam, most miert kell ilyennek beallitani, hogy egyet is etek vele ?:D:D

A csaladban is beszelem le az embereket arrol, hogy "de hat ez ebbe is belemegy" modon valasszanak pl. tapot kulonfele eszkozoknek.

Fater megkapta a telefonom, megmondtam neki, hiaba van usb az ipad toltojen, meg ne lassam, hogy abba dugja a telefonom toltojet.

Es viszont, ha meglatom, hogy az ipadet nem a hozza valo toltovel tolti, akkor inkabb hozom is vissza.

Nekem nem Balczo, hanem Demeterne volt anno, Novotnynal sem voltam. Konya orait, meg Ivancsyne orait is szerettem meg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:44:11

@Don Kartasch: Mindkettot szoktam olvasni a masodik varosnak, orok vitatema, mivel sokan Greater Manchestet ertik Manchester alatt, mert nem valnak szert igazan a varosok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:44:36

@Don Kartasch:
Nem akarom tudni a részleteket az átjárt csakráidról... mintha diggert hallanám, bár esetében ő járja át a csakrát.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mi milyen?
A vitt hajszáírtón nincsen ilyen, de emlékszem, hogy láttam már. Csavarhúzóval lehetett tekerni rajta.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:47:24

@tildy:): ploglamoztal liftet? :D en meg energetikai informatikan es redonyt emelgettem fol-le.

PannonBoy 2013.11.04. 22:47:30

@Don Kartasch: Valóban vannak olyanok, akik az MLM-mel piszkosul meggazdagodnak, de ehhez az kell, hogy mindenen és mindenkin átgázoló gerinctelen emberek legyenek. Az ő nyereségük, mások vesztesége, úgy, hogy közben semmi értéket nem teremtenek, csupán átvernek naivabb, jóhiszemű embereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:47:56

@tildy:):
Mi az iPad töltőjével töltjük az iPhoneokat... praktikus oka van: a nyúl legyalázta mindkét telefon töltőjét. Biztosan sokaszot látta a Hegylakót és elhitte, hogy csak egy maradhat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:49:11

@Shanarey: sajnos. Bar azert tobbnyire szokott lenni led. Szerelesnel jo az a tapon levo kapcsolo.

Amugy nemcsak a felejtes a gond, hanem egyszeruen a sok keplet, meg szamolas elveszik, ha nem hasznalja az ember. Villamos gepek sosem volt az erossegem ( huh atyaeg, hanyadjara sikerult csak), ellenben a PLC programozast imadtam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:49:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: De remelhetoleg a villamok nem szalltak bele a legyozottekbol!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:50:33

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem hallottál még bánatos vibrátort?
Akumulátoros borotvád csak van? Esetleg lemerülőfélben lévő autó akumulátor esetén az önindító?
Csupa bánatos vibrátorhang :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:54:06

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Volt, de mar safety razort hasznalok, pamaccsal, szappannal. Sokkal simabb az eredmeny.

PannonBoy 2013.11.04. 22:54:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A miért-re nem tudom a választ, valószínűleg bonyolultabb Mo-ról bejegyeztetni, vagy magasabb az alapára is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:56:09

@Mr. Long [wannabe Briton]: azt nem, ellenben egy festo-marato gep folyamatat igen, s7-en.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: a telefon nem I cucc volt. Mas lehet a kimeneti feszultseg, es a toltoaram. Jobb az a sajatjaval.

Peter The Great 2013.11.04. 22:57:23

@Quercus58: szerintem, nem titok, hogy nő... és akkor a félreértések le vannak tisztázva...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:59:07

@PannonBoy:
Nemrég foglaltunk egy .se-s címet a godaddy.com-on. Szerintem ott van .bármi-más-is.
Nem értek hozzá...

Vajon lehetne nekem kovermadar.cccp címem? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 23:00:05

@Mr. Long [wannabe Briton]: hu, reg volt mar. Talan. vagy 2-3 oktato tartotta .

Peter The Great 2013.11.04. 23:00:13

@PannonBoy: A co.uk-s domain-es webcímemmel kapcsolatosan, elmondom, hogy a szolgáltatómnál webdesignerként, mivel vittem ügyfeleket, így tárhelyem nem kerül pénzbe, a co.uk-s domaint, meg megkaptam olcsón... A szolgáltatóm, nem egy Gyümölcstárhely, de ettől függetlenül teljesen jól teszi a dolgát ;-)

PannonBoy 2013.11.04. 23:03:59

@Barátusz: Íme, az árak. Minden esetben nettó, ÁFA nélküli összegek.

1. szolgáltató:
.hu : 1500 Ft / év
.com : 3000 Ft / év
.co.uk : 4900 Ft / év

2. szolgáltató:
.hu : 1660 Ft / év
.com : 2900 Ft / év
.co.uk : 3900 Ft / év

Mint említettem, nagy különbségek lehetnek az egyes szolgálatók között, mind minőségben, mind árban, illetve lehetnek időszakos akciók (ezek ált. .hu-ra és .eu-ra vonatkoznak), de az arányok kb. mindenhol ezek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 23:05:27

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szerintem miután rájött, hogy kiöregedett a csajozásból, leitta magát és ma a markolóban alszik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 23:08:01

@PannonBoy: En nem is mondom hogy ez kovetendo pelda. Erkolcsileg inkabb nem torok senki felett sem palcat, nem ismerem reszleteiben ezeket a cegeket es a belso szabalyaikat.

En csak azt mondom hogy igenis lesznek akik valoban milliomosok lesznek vele (talalkoztam ilyen figurakkal). Teny hogy aranyaiban nagyon-nagyon kicsi szazaleka a belepoknek. Es az is teny hogy emberileg nekem nem tul szimpatikusak altalaban azok akik sikeresek ebben a bizniszben.
Ugyanakkor szamomra is szimpatikusabb egy olyan uzleti modell, ahol a menedzsment es a beosztottak kereseteben nincs akkora kulonbseg mint az MLM-nel. Mar a multikra jellemzo 5-10X szorzokat sem erzem mindig indokoltnak, nem beszelve az MLM-ekre jellemzo 50-100-1000X szorzokrol...

PannonBoy 2013.11.04. 23:11:10

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem hiszem, hogy olyan domainvégződés lenne. Viszont minél rövidebb egy domain, annál vonzóbb. A .com általában vállalatoknak, az .eu EU-s intézményeknek, .org szervezetek számára vonzó. Magánszemélyek általában a nemzeti végződést preferálják, mint ahogy a posztíró is tette.
Csak ha már .co.uk-ot használ, akkor illett volna angolul (is) megírni a tartalmat. Attól semmivel sem lesz angolabb, hogy UK-beli domain-je van.

Shanarey 2013.11.04. 23:13:59

@tildy:):

Ha imádtad akkor te mázlista voltál és jó rendszerekbe botlottál bele. Amelyekkel én összefutottam, na az maga volt a lidérc.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 23:17:46

@PannonBoy:
Találtam magamnak egy elég jót, de nem lehet regisztrálni :(
kovermadar.km (Comore szigetek)

Az elérhetők közül a .com szimpatikus, olyan univerzális benyomást kelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 23:20:06

@Shanarey: Csak suliban hasznaltam. De nekem infoskent az egy konnyu targy volt, meg akkor is ha az elso nap megkerdezte a tanar tolem: maga meg mit keres itt?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 23:26:16

Most kaptam a linket, a masodikat ajanlom a szigetieknek!
sorforradalom.blog.hu/2013/11/04/a_vilag_15_legnagyobb_sorfesztivalja
Multkor voltam egy CAMRA sorfesztivalon, nagyon jo ale-ik vannak!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 23:32:05

@sodalisO:
Teeeeeeeeeeeeeeee
Kóstolgatsz?
Ne játsz a tűzzel Odusszeusz:)))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 23:33:00

@tildy:): Nemelyik kivetelesen jo modorral volt megaldva! :DDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 23:47:08

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Borzszőr pamacs. Úriemberek azt használnak.
Meg én:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 23:51:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Haggadmá, Ilfordban voltam hivatalos ügyben meg még itthon rengeteg irodai meló várt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 23:57:25

@diggerdriver: Hagyadma, nincs is ilyen varos! Kocsmazni voltal vald be! :DDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 00:05:55

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A próféta szólna belőled de tudod én szolíd puritán életet élek.
Visszautasítom az élet hívságait Szeretkezni is csak misszionárius pózban vagyok hajlandó kizárólag gyemeknemzés alkalmából.
Ne ismertek ti engem.
:)))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2013.11.05. 00:10:30

@Peter The Great: "...kettű, marketing ismim van..."

Mi történt, hol és mikor????

Jesszus.

Taxomükke (UK) 2013.11.05. 00:14:16

@Don Kartasch: Én sajnos voltam egy ilyenben, jól ismertem az egyik magas szintű vezetőt, kurva sok pénzt kerestek annó decibel.

Aztán 10-12 év múlva állást keresett többek között rajtam keresztül, pedig annak idején nagy hangon hirdették, hogy ha egyszer ilyen pozícióba jut az ember, ő csak hátra-, a jutalék meg magától dől.

Egyszer hopp, másszor kopp, meg a többi hasonló okosság.

Zka77 2013.11.05. 00:28:30

@PannonBoy: én godaddy.com-on szoktam .com domaint venni, jelenleg bruttó $13.17 egy évre icann feevel együtt. Ha többre kéred, óccóbb.

uluk4i 2013.11.05. 00:28:44

@sodalisO: szerintem kezdd el nézni a BBC valamelyik regionális adását, és próbáld meg felszedni az ottani kiejtést. Nincs annál nagyobb öröm, amikor rákérdeznek majd a vendégek, hogy "which part of England are you coming from?"

uluk4i 2013.11.05. 00:29:01

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hm, valóban, ha nem mondod, el is kerüli a figyelmem… :)
Talán csak az vezetett félre, hogy 25 évesen még otthon, a szüleivel lakott. Vagy hogy nem volt semmi félretett pénze. Vagy hogy nem volt értékelhető szakmája, szaktudása (OKJ, haha…).
Nem azt mondtam, hogy 25 évesen SEMMIT nem oldott még meg, hanem hogy ez több nagyságrenddel komolyabb kihívás volt, mint amivel a picike kis borsodi faluban bírkózott addig. Így már megfelel?

Nyuszipók 2013.11.05. 00:29:07

Ha visszajössz, emelem kalapom, addig ázom :D
Szabi írt ide egy cikket, olvasd majd figyelmesen!

Nyuszipók 2013.11.05. 00:29:15

Nem mondtam egy szóval se, hogy rossz voltál.De értheted, hogy nem tetszett, itt lakunk egy nagy család és akkor hírtelen jössz mert jönni akarsz stb. de ezt már mondtam neked akkor is anno.És szerintem mi sem voltunk olyan rosszak hozzád. :)

Nyuszipók 2013.11.05. 00:29:22

Igen, nem kell félre érteni semmit.
Szobát kapott, majd munka lehetőséget, majd másik helyen másik kiadó szobát de az már nem volt jó, így elment egy másik sanszos szobát is megnézni és az utóbbit választotta.

BTBTBT 2013.11.05. 00:43:56

"valamit kezdeni akartam vele, hogy ne álljon csak ott pamlagon..."
Hát ez...nem vicces.

@diggerdriver:
Ezt a három gráciát a frontális lufik tartják a vízfelszínen?

@PannonBoy:
Akkor külföldön - nem meglepően - ez is kevesebbe kerül.

Peter The Great 2013.11.05. 01:07:34

@Taxomükke: autódidakta módon, magamnak tanulgattam egy időben.... :) attól, h cikkben és a honlapomon nem köszön vissza, az egy dolog, nem az a cél... fentebb leírtam, h miért született a honlapom, ha érdekel keresd vissza (nincs sok komment tőlem :P - annyit elmondok, hogy egy hosszú kommentemben van leírva)

Mellesleg, miért kell rosszmájúan kötekedni?

Peter The Great 2013.11.05. 01:19:40

@Nyuszipók: okay.... mikor jelenik meg, tudjátok? ;-) Hatásomra írta meg, amúgy? :)

Nyuszipók 2013.11.05. 01:31:23

@Peter The Great: Szenvedni minimálbérért?Akkor minek jöttél el otthonról, ja a kalandvágy haha?Otthon is a minimálért kínlódsz nem?Csak itt még évi kétszer emelnek is rajta, ja az a 10 penny ló...babbal neked, tudom
Aki a kicsit nem becsüli.....
Akkor beszélhetünk kalandvágyról ha már mondjuk van 10.000 font megtakarított pénzed és elvagy vele.

Ronnie_27 2013.11.05. 08:00:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én is találkoztam pár földrajz zsenivel:

A gimiben az egyik tanárnőm azt hitte, hogy Andorra Afrikában van, mire én a következő órára bevittem egy atlaszt és megmutattam neki, hol van. :-) Céklavörös lett szegény. Most már tudom, hogy gonosz voltam.

Nemrég az egyik barátom barátnője megkérdezte, mi az a Liechtenstein. (Nem azt kérdezte, hol van, hanem hogy mi az.) :-(

Nyuszipók 2013.11.05. 08:01:02

@Peter The Great:
Igen, de nem tudom mikor jelenik meg....

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:31:57

@Nyuszipók: és?
társadalomban élünk, elvileg barátok között, tök normális, hogy segítenek.
felhánytorgatni utólag szemétség.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:40:31

@Quercus58: olyan domina-félének gondolom az identitását...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.05. 09:09:44

@Taxomükke: Ez igy van. Nyilvan mindenki tudja hogy a sok millio a hierarchiaban alattuk levo csapat jutalekabol adodik ossze. Ha ez a csapat valami oknal fogva szetszeled, akkor az ember egyik honaprol a masikra milliomosbol foldonfutova esik vissza.

Sokan tulsagosan gogosek hozza, de akkor kene felrerakni a fizetes nagy reszet, amikor dol a le. Csakhat sokan azt hiszik hogy inenntol mar csak meg jobb lehet... pedig nem. :)

Es a klasszikus beosztotti viszonyban, ahol az ember valamilyen teruleten szerez tapasztalatot, megvan az az elony, hogy ha ossze is omlik a jelenlegi vallalata, jo esellyel egy nagyjabol hasonlo szinten folytathatja egy nagyjabol hasonlo teruleten mozgo cegben.

@M. Péter: Peti, aruld mar el nekem hogy te mivel foglalkozol! Le mernem fogadni hogy valamilyen szintu oktatasban mozogsz. A kommentelesben sosem veszel reszt, csak nap vegen kijavitod a hozzaszolasokban a hibakat mint egy turelmes tanar a hulye gyerekek dolgozatait. :D

2013.11.05. 10:12:28

@Barátusz: nemtom masok is leirtak-e, sebtiben olvasok, de kapsz munkabert NI nelkul is, csak emergency tax code-on vagy, azaz mocskosul sok adot vonnak (tan 40%?). Amikor kesobb frissiti a HR a mar meglevo NI kodod a rendszerben, akkor megkapod a kovetkezo fizuval a tuladoztatas osszeget visszamenoleg.

igazságos 2013.11.05. 10:19:26

@Babette_: szóval neked ha 2 órát utazok melletted a volánon fel Budapest felé már a barátod vagyok

Köszi jó tudni

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 11:18:38

@sodalisO: nekem ez furcsa, ok, Anglia más.... de továbbra se vagyok hajlandó a köszönöm és jónapot szavakon túl bármit is megtanulni burmaiul, ha egyszer minden mást el tudok intézni vagy angolul, vagy mutogatással, vagy kollégák segítségével, és úgyse maradok itt még 10 évig. (ja persze a papírmunkát, minden ilyen szart az iskola csinál alapból, nekem semmi dolgom.)

peter3374 2013.11.05. 11:58:01

@Shanarey: nem kell ilyet propagálni az igaz, pláne, hogy filléres tétel az átalakító, de az még nagyobb baromság, hogy szénné égsz a laptoppal együtt....
Ritkán olvasni ennél nagyobb baromságot...

BTBTBT 2013.11.05. 13:42:44

@Whave:
Én is azt írtam, hogy elkezdhet dolgozni NI nélkül.
És ha legfeljebb hetekkel a munkába állást követően lejelenti a számot, ÉS a bérelszámolók is normálisak, akkor talán még az "emergency tax code"-ot sem állítják be neki. Cége válogatja.
Egyébként az adómentes "personal allowance"-ot ETC-n is megkapod, de a levánás százalékos mértékét nem tudom.

@Chang Yai:
Éppen ez a lényeg: Angliában jóval többen beszélnek angolul, mint Burmában, tehát ajánlatos minél jobban tudni vagy tudni akarni a nyelvet, ha az ember haladni is szeretne.
(Ezt persze nem rád, a jó angolosra értettem.)

2013.11.05. 13:47:28

@Barátusz: "Amennyiben igenyelted, es ezt tudod bizonyitani a munkaltato fele, nekiallhatsz dolgozni. Munkabert viszont addig nem kapsz, amig tenylegesen meg nincs az NI szam."

Ezt irtad. En meg azt, hogy megkapod a munkabered is, tuladoztatva :) Amit aztan majd idovel jovairnak, ha eljut hozzajuk az NI. De ja, sokmindent cege valogat.

BTBTBT 2013.11.05. 14:35:10

@Whave:
Azt valóban nem írtam a korai kommentemben, amit a későbbiben már igen: a rövid, egy hónapnál rövidebb időre céloztam.
Viszont annyira nem lesz tuladóztatva az a jövedelem, egyrészt mert nem hónapokat vár az új dolgozó az NI számra (ma már nagyon gyors az átfutása, régen nem volt), illetve az adókedvezményt így is-úgy is megkapja.
De akkor ugye mindketten arról beszéltünk, hogy elkezdhet dolgozni NI nélkül? :)

Eszter990 2013.11.05. 17:24:32

Ha valakinek van esetleg kérdése a kezdeti ügyintézéssel kapcsolatban vagy úgy amúgy az angliai életre kíváncsi, esetleg jönne ki és infó (munkát adni nem tudok, lakást se, ellenben címeket és telefonszámokat itt helyben már igen, ez privát, külön kérés tárgya)kell, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, pusztán emberi jóindulatból, emailem: eszter.hedvi kukac gmail.com
;)

Eszter990 2013.11.05. 17:24:39

Sziasztok!
Valószínűúleg ki lett már javítva valaki által, de ismétlés a tudás anyja: ha még nincs NI-number, nem gáz, és MEGKAPOD A FIZETÉSED, amiért dolgoztál (ageny általában hetente fizet), ha mást mondanak, ne állj szóba velük. A munkaadónak lehetősége van kiállítani egy emergency NI numbert, ez kvázi az átmeneti számod. Ha az ageny kéri a regisztrációnál, márpedig fogja, akkor beírod, hogy "in progress" vagy ha lehet, még a reference numbert, amin nyomon követhető az ügyintézés menete. Engem se küldtek el sehonnan NI number hiányában, főleg, hogy volt szerencsém munkára kimenni, senki nem várta el, hogy egy nappal az érkezés után meglegyen minden. Az időpont az NI-interjúra gondolom régiótól, várostól is függ, én egy hónapra előre kaptam időpontot, két órányi vonatútra a lakhelyemtől (megérte, Nottingham az egyik leghangulatosabb város számomra azóta is :) )

Nzoltan 2013.11.05. 17:25:01

Ööööö..... 7 font?

Ennél jóval többet hozok össze itthon.

PannonBoy 2013.11.05. 20:01:24

@Barátusz: @Whave: Igen, én is úgy tudom és elvileg hivatalosan is így van, hogy a NI szám nem feltétele a munkavállalásnak.
A ti beszámolóitokból úgy vélem, hogy normális cégnél ezt a HR tudja is. Viszont a proletáriát foglalkoztató cégek ezzel vagy nincsenek tisztában, vagy egyszerűbb nekik a már NI-vel rendelkezőt foglalkoztatni, de az is lehet, hogy ez egy finom lepattintási mód, hogy köszöni nem kér abból a jelentkezőből. :)

BTBTBT 2013.11.05. 20:41:46

@PannonBoy:
Az NI szam feltetele a munkavallalasnak, mert az alapjan vonjak le a TB-jarulek meg az adot.
De ha ugy ertetted, hogy el lehet kezdeni anelkul is dolgozni, es aztan majd hamarosan meglesz, az valoban ugy van. :)
A cegeknek nem a HR foglalkozik ilyesmivel, hanem a "payroll", azaz a berszamfejtes, vagy mi a fenenek hivjak Mo.-on.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:16:08

@uluk4i: Hehe köszi, nem ötletem nincs , hanem időm! :-)
Amúgy meg a legtöbb vendég azt kérdezi, hogy olasz vagyok ? Hogy honnan a fenéből gondolják, lövésem sincs. Gondolom cuki kis akcentusom lehet ! :-)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:18:12

@diggerdriver: Áhh, én ? Dehogyis! Téged nem ! :-))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.05. 22:31:36

@Chang Yai: kevesebb nem lennel vele. En csak 3 honapot voltama norvegoknal, de azert par norveg szot megtanultam.

PannonBoy 2013.11.05. 22:47:10

@Barátusz: Igen, köszi a pontosítást, úgy értettem, hogy a munkakezdésnek nem feltétele. :) Utána persze szükséges.
Igen, Magyarországon a payroll-t bérszámfejtésnek nevezik, de van amikor a HR oldja meg ezt a tevékenységet. Olyan is megesik, hogy ezt más cégtől veszik igénybe szolgáltatásként.

BTBTBT 2013.11.05. 23:26:39

@PannonBoy:
És hogy akkor magamat is kijavítsam: itt kis cégeknél (akár ügynökségeknél is) nem is biztos, hogy van HR (azt szétdobják maguk között részfolyamatokat a főnökök), és meglehet, hogy "payroll" helyett csak egy könyvelővel dolgoznak, aki a pénzügyeket intézi.
Viszont nagy cégeknél ez a kettő mindenképpen különálló részlegeket jelent.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása