oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 04. 12:14,  Fiúból férfi lettem külföldön 347 komment

2013. november 04. 12:14 Határátkelő

Fiúból férfi lettem külföldön

Egy igazán tanulságos történetet kínálok ma nektek. Péter kalandvágyó fiúként indult Angliába, megtörtént vele minden, ami egy magában (talán túlságosan is) bízó, tapasztalatlan fiúval megtörténhet. Most Magyarországon van, tanul és várja a folytatást, hogy (mint írja) „megújulva, kisebb arccal, több alázattal és szakmával a kezében" menjen vissza. (A képekért külön köszönet.)

London tube.jpg

„Az én angliai történetem 2012. szeptember 12-én kezdődött. Gondoltam egyet, így kalandvágyból és az angol nyelv szeretetéből fakadóan 25 évesen, összesen 1200 font költőpénzzel elindultam egy borsodi nagyon kis faluból Angliába. Az alábbi írásban a tapasztalataimat szeretném dióhéjban megosztani veletek.

Debrecen

Az egész úgy indult, hogy egy haverommal elterveztük, kimegyünk Angliába. Ahogy telt az idő, az elképzelések kezdtek testet ölteni és lefoglaltuk a repülőjegyet, szállást egy londoni diákszállóban, amíg találunk albit. Aztán eljött az indulás napja és felszálltunk Debrecenből.

A gépen mellettünk volt még hely, így egy magyar srác mellénk keveredett. Beszélgettünk vele és elmondta, hogy lent laknak Dél-Angliában, ha gondoljuk, lemehetünk hozzájuk is. Nem vetettük el az ötletet, de maradtunk az eredeti tervnél.

London

Nem nagyon akartam vidékre menni, és mivel már egyszer jártam a brit fővárosban, így nagyon oda húztam és oda akartam menni. A haverom időközben „kultúrsokkot" kapott, így ő felment Welsh-be egy ismerőséhez.

Egy segítségem volt itt, a rokonomék, akiknek sikerült rövid időn belül szerezni nekem egy szobát. Ezen felül ott álltam egyedül, szinte tojáshéjjal a fenekemen, kint is használható végezettség nélkül. Egyik az idegenvezetői (anno nem váltottam ki a kártyát), a másik Multimédia-fejlesztő OKJ (ami kinti dizájn munkához kevésnek bizonyult).

Habár volt fogalmam, hogy mit is kell csinálnom, mert kiutazás előtt amennyire csak tudtam, felkészültem, azért gyakorlatban nagyon más volt. Itt már nem volt se apuci, se anyuci, aki elintéz helyettem mindent. Ez kezdetben félelmetes volt, de ha szerettem volna megállni a lábamon, akkor kellett az a mély víz.

A kezdet lassan és döcögősen ment, de pár hét alatt már beleszoktam a dolgokba. Már kevésbé volt félelmetes egyedül elintézni magamnak a dolgokat. Lett munkám is, egy helyi munkaközvetítőn (agency) keresztül.

Nem nagyon volt más választásom, mert az NI szám és bankszámla hiányában elméletileg dolgozhattam volna, de a gyakorlat mást mutatott és a pénzem is fogytán volt.

A Londonban töltött pár hónapom alatt a jó dolgok mellett volt sok viszontagság is, így az év végén az bizonyult a legjobb lépésnek, hogy ha fájó szívvel is, de elmegyek Londonból vidékre. Utólag, ahogy alakultak az események, nem bántam meg!

Két út állt előttem. Az egyik, hogy megyek le délre, a repülőn megismert magyar srácékhoz, Portsmouth-ba, vagy északra fel Welsh-be a haveromhoz. Az utóbbi mellett döntöttem, mivel már őt ismertem rég óta. Hibáztam, csak akkor még nem tudtam.

Welsh

Úgy voltam, hogy a haveromnál elcsövezek pár napot, addig találok szállást és elkezdek melózni is valamelyik gyárban a kettő közül. Telt-múlt az idő, viszont se szobát, se melót nem sikerült találni, így arra jutottam, hogy lemegyek délre, Portsmouthba.

Welsh-nagyon-gyors-virgin-vonat--chesterben.jpg

Másfél hetet voltam itt, de egy heti teljes minimálbéres fizetésemet hagytam itt tanulópénznek. A haverommal megbeszéltem, hogy beszállok az ő lakbérébe, amíg ott vagyok. A házinéni, aki ment közben jött vissza szabadságról, másképp gondolta és elég szép pénzt legombolt rólam.

A haverom ismerőse lakás- és munkaszerzés címszóval is levett sok pénzzel, ahhoz képest, hogy nem lett belőle semmi. Plusz, a vonatköltség, ami meg oda-vissza Észak-Welshtől Londonig 160 font volt. Nagyon nem érte meg, viszont ezekből is nagyon sokat tanultam!

Portsmouth I.

A repülőről megismert srácéknál volt kiadó szoba, így szerencsém volt, viszont január lévén nem nagyon szórták két kézzel az üres állásokat. Egy hónap „én nem akarok több agency-s munkát" attitűd után, a fogyó pénztárcámat nézve és az arcomból visszavéve sikerült egy rendes éttermi melót összeszednem.

Kitchen porter lettem, magyarul konyhai kisegítő vagy más néven csicska. A szoba, amibe laktam, mint kiderült, korábban már a srácék egy barátnőjének lett ígérve, aki a terveivel ellentétben, korábban kijött, így neki kellett a szoba, nekem mennem kellett.

Portsmouth - Spinakker tower.jpgA Spinakker Tower Portsmouthban

Portsmouth II.

Találtam már magamnak szobát, ami szintén magyaroknál volt. Velem a kint élő magyarok alapvetően segítőkészek voltak, viszont én is megtapasztaltam a másik oldalt is, sőt! Kialakult az én véleményem is, hogy kinek, mikor és hogyan segítek és mennyit! De ez sok helyen már ki lett fejtve és mindenkinek más a tapasztalata, így ezt a témát nem folytatnám.

Ez a lakás már jóval messzebb volt a munkahelyemtől, ezért amellett döntöttem, hogy otthagyom. Minden észérvvel szembe ment ez a döntésem, de nem bántam meg.

Egy sokkal lazább munkát szerettem volna, több fizetéssel! Gondolhatnád, hogy ilyen nincs! Pedig volt. Méghozzá, agency-n keresztül egy raktárban. Bicikli alkatrészeket és kiegészítőket kellett összegyűjteni, majd csomagolni és küldeni. (Picking-packing).

Éjszakás műszakban az ügynökség megadta a 7 fontot óránként, ami nem volt rossz. Hónapokkal később, az én hibámból az ügynökség nem közvetített oda többet. Ilyen munkát szerettem volna megint következőnek, mert ez számomra nem volt megerőltető. Lett egy másik ilyen raktári munka, szintén éjszakás, 7 fontért, viszont 12 órában. Ez anyagilag nagyon jó volt, csak nem tartott sokáig.

Portsmouth Southsea - tengerpart.jpg

Debrecen

Telt múlt az idő, és ahogy nem volt munkám, fogyott a pénzem is, úgy fogyott vele együtt az életkedvem és már nem akartam Portsmouth-ba maradni. Azon gondolkodtam, hogy visszamegyek Londonba. Nem úgy alakult. Arra a következtetésre jutottam, hogy amíg van a félretett pénzemből, inkább hazajövök és tanulok valamit. Megvettem a repülőjegyet Debrecenig. Összepakoltam és a két kis bőröndkémmel hazajöttem.

A történetem nem különleges, mondhatni snassz, viszont, amiken keresztül mentem mások „jóindulatából", a saját hülyeségemből fakadóan, vagy a nagy egóm miatt, azok számomra felbecsülhetetlen tapasztalatok és nem változtatnám meg a múltat.

Sokat fejlődtem a cirka 10 hónapom alatt, magabiztosabb lettem, másképp ítélem meg magamat, az embereket, helyzeteket. Látom, hogy lehet más az életem, van választásom az ésszerűség, élhetőség, átgondolatlanság és nélkülözés között.

Meg kellett tanulnom, hogy tennem kell magamért, ha el szeretnék érni valamit! Végig kell csinálnom, még ha az pillanatnyilag nehéz vagy kellemetlen is számomra! Várom a folytatást, hogy megújulva, kisebb arccal, több alázattal és szakmával a kezemben menjek vissza és tegyek magamért, a jövőmért. :)

Továbbá, szeretném azok figyelmébe ajánlani a honlapomat, akik most készülnek Angliába, vagy nagyon frissében vannak kint. Összeállítottam egy cikk-sorozatot, amiben kifejtem, hogy mit és hogyan csinálhatsz, miket és hogyan kell intézni és más, a hétköznapi élethez hasznos okosságokat, segédleteket."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr855614069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 22:21:50

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
" Engem zavarna, hogy ha valahol élek, akkor nem tanulom meg legalább minimális szinten a befogadó ország nyelvét. Ennyivel tartozom nekik (szerintem)."
Ezzel egyetértek kivételesen! :-))
Megőrülnék, ha nem tudnék kommunikálni , nem érteném mit mondanak, vagy nem tudnám elmondani mit akarok.
Egész jól elboldogulok az angollal, de mégis agyfaszt kapok, hogy nem úgy haladok a nyelvtanulással, ahogy azt elterveztem. Miután maximalista vagyok, nem makogni akartam megtanulni, hanem jól, készségszinten, folyékonyan, jól érthetően beszélni és megérteni mindent, tudom ez betegség nálam, de nem adom fel.....kitűnő nyelvérzékem van, könnyen, gyorsan tanulok, az angol vendégek folyamatosan mondják, mikor magyarázkodom néha ,hogy semmi baj nincs az angolommal, "almost proper english" de én akkor is többet akarok!!! És ezt is megcsinálom, mert még eddig mindig végigcsináltam mindent, amit elhatároztam, vagy amibe belekezdtem. A " nem adom fel, már csak dafke sem", jó kis cuflával párosulva csodákra képes ! :-))

Szóval, picsán kéne rugni az összes külföldit,románt, lengyelt, magyart stb stb... aki kimegy külföldre és csak néz, nagy , kerek , dülledt szemmel és vonogatja a vállát......

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:23:38

@tildy:): :D En meg nem talalkoztam ilyen trukkel, igaz nem is volt itt senki, aki elmesete volna. Na majd Novonak mondom, ha talalkozom vele, hogy hivjon vissza vizsgazni teged :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:25:12

@Barátusz: csak egy kell, a berebol legombolhatsz, amennyit akarsz :DDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:26:25

@tildy:): BTW, akkor meg jo, hpgy nem kezdtem bele mi a feszultseg es mikor folyik aram es mi a kulonbseg. Balczo mester szavaival es beleelesevel siman menne az eloadas! :DDDDDDDDDD

PannonBoy 2013.11.04. 22:26:45

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Igen, tévedtél. :)

@Barátusz: Az egyik magyar domainszolgáltatót, amelyiknek ismert és neves vállalatok is ügyfelei (ill. volt ügyfelei).
Ettől függetlneül lehet olyan "sarki" domainszolgáltató, ahol olcsóért adják a .co.hu-t, de az olyan is...

BTBTBT 2013.11.04. 22:26:53

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Gondolj a jövőre, amikor már családos ember leszel. Több kell majd oda egyetlen utánad eltakarítónál. :)

eagles 2013.11.04. 22:26:58

@ffüttyfürütty:

Azért nyuszipók nemi identitására kíváncsi lennék.

BTBTBT 2013.11.04. 22:27:58

@PannonBoy:
A szolgáltató neve nem érdekel. Árak? Lekötési időtartam?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:28:13

@Barátusz: Nem, mert addigra itt lesz asszony! Csak most kellene, de megbeszelhetjuk. £6.19/h es annyit adsz tovabb neki, amennyit akarsz! All az alku?

eagles 2013.11.04. 22:28:33

@sodalisO:

Tündérbogár. Velem ilyen gondod nem lenne. Ha nem értenéd mit akarok, megmutatnám.

Shanarey 2013.11.04. 22:28:51

@tildy:):

Áram járta vezető: amikor egy vezető beosztású egyént megrázza az áram akkor ő lesz az a bizonyos áram járta vezető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:29:13

@Mr. Long [wannabe Briton]: @tildy:):
Hamár dugalj, akkor én az Egyesült Államokban kaptam hülyét a 110V-tól. A telefon is lassabban töltődött, a vitt hajszárítónk is olyan hangot adott, mint egy bánatos vibrátor...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:31:14

@Shanarey: Az ujakon is szokott meg lenni mechanikai kacsolo. Magan a tapon.

Ha az be van kapcsolva, akkor bizony fogyaszt a gep , akkor is ha "latszolag" ki van kapcsolva. Alaplapon szokott lenni egy led, az vilagit.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 22:31:14

@Quercus58: Ide figyelj, csillagocska!! :-))
Te magyar vagy , veled csak elboldogulnék valahogy, gondolom !
És ne ijesztgess! :-DDDDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:32:59

@Shanarey: jahm, meg Hogy fog meghalni OV? Infarktusban, mert az a vezeto halalok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:33:14

@sodalisO:
Velem általában senki sem ért egyet, úgyhogy köszönöm! ;)

@PannonBoy:
Pont erről van szó feljeb :)

Miért jó (és drága) a .co.uk? Nekem, ha lenne, akkor .com vagy .eu. Mit gondolok rosszul?

BTBTBT 2013.11.04. 22:34:12

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Haj, nagy lesz ott a család! Nem fog ilyesmire ráérni az asszony. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Akarsz mesélni a bánatos vibrátorról? Dr. Kutya meg nekiállhat jegyzetelni. :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:34:28

@Shanarey: automatikan vegeztem, azonbelul epuletautomatizalason. Bar sajnos nem hasznalom, sokat felejtettem.

Shanarey 2013.11.04. 22:35:07

@tildy:):

Gyártó függő dolog.

Nem minden tápon van kapcsoló, és igazából, nem életszerű hogy a gép gazdája azt kapcsolgassa.

A LED szintén gyártó függő, de ha nincs akkor is fogyaszt
:))

PannonBoy 2013.11.04. 22:35:09

@Peter The Great: Hát, igen, kell is az olyan ember Angliába, aki alapszinten sem beszél angolul. (Kár, hogy nincs irónia gomb az interneten.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:37:08

@Shanarey:
Namost tényleg azon a "bánatos vibrátornyi" leden és fogyasztáson rágjátok egymást?

Ha bevallanám, hogy éjszakára még a hűtőt sem húzom ki... megáll az ész :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 22:39:36

@Mr. Long [wannabe Briton]: "Manchesterben, ANGLIA MASODIK LEGNAGYOBB VAROSABAN"

Te, az Birmingham lesz, nem Manchester! :) Hat milyen kerito vagy te?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Ezen ne vesszünk össze."

Az teljesen kizart hogy barkivel osszevesszek. Tibeti zen-buddhistakat megszegyenito nyugalom jarja at a csakraimat 24/7! :)

"Még annyit szerettem volna mondani, hogy MLM poharam a gépészekre! :)"

Nem csuszott konnyen, de azert csak betoltad vacsorara azt a trefa-repat, mi? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:40:01

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az milyen?
Kulonben a regi hajszaritokon, meg par berendezesen volt egy kis tekeros gomb ket allassal, 110V es 220V. Ezt a tapfeszultsegnek megfelelore kellett tekerni.

Shanarey 2013.11.04. 22:40:07

@tildy:):

Ha nem felejtesz, akkor is lemaradnál, az épületautomatizálás most nagyon felfutóban van, csak az a baj hogy a kereslet nem elég nagy és főleg okos ehhez, na meg drága mint a bűn.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:43:09

@Mr. Long [wannabe Briton]: Mondom, ismerni ismertem, lattam, ahogy masok ilyet csinalnak. De mint irtam, nem propagalom,sot. Azert mert tudok valamirol,mert lattam, most miert kell ilyennek beallitani, hogy egyet is etek vele ?:D:D

A csaladban is beszelem le az embereket arrol, hogy "de hat ez ebbe is belemegy" modon valasszanak pl. tapot kulonfele eszkozoknek.

Fater megkapta a telefonom, megmondtam neki, hiaba van usb az ipad toltojen, meg ne lassam, hogy abba dugja a telefonom toltojet.

Es viszont, ha meglatom, hogy az ipadet nem a hozza valo toltovel tolti, akkor inkabb hozom is vissza.

Nekem nem Balczo, hanem Demeterne volt anno, Novotnynal sem voltam. Konya orait, meg Ivancsyne orait is szerettem meg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:44:11

@Don Kartasch: Mindkettot szoktam olvasni a masodik varosnak, orok vitatema, mivel sokan Greater Manchestet ertik Manchester alatt, mert nem valnak szert igazan a varosok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:44:36

@Don Kartasch:
Nem akarom tudni a részleteket az átjárt csakráidról... mintha diggert hallanám, bár esetében ő járja át a csakrát.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mi milyen?
A vitt hajszáírtón nincsen ilyen, de emlékszem, hogy láttam már. Csavarhúzóval lehetett tekerni rajta.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:47:24

@tildy:): ploglamoztal liftet? :D en meg energetikai informatikan es redonyt emelgettem fol-le.

PannonBoy 2013.11.04. 22:47:30

@Don Kartasch: Valóban vannak olyanok, akik az MLM-mel piszkosul meggazdagodnak, de ehhez az kell, hogy mindenen és mindenkin átgázoló gerinctelen emberek legyenek. Az ő nyereségük, mások vesztesége, úgy, hogy közben semmi értéket nem teremtenek, csupán átvernek naivabb, jóhiszemű embereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:47:56

@tildy:):
Mi az iPad töltőjével töltjük az iPhoneokat... praktikus oka van: a nyúl legyalázta mindkét telefon töltőjét. Biztosan sokaszot látta a Hegylakót és elhitte, hogy csak egy maradhat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:49:11

@Shanarey: sajnos. Bar azert tobbnyire szokott lenni led. Szerelesnel jo az a tapon levo kapcsolo.

Amugy nemcsak a felejtes a gond, hanem egyszeruen a sok keplet, meg szamolas elveszik, ha nem hasznalja az ember. Villamos gepek sosem volt az erossegem ( huh atyaeg, hanyadjara sikerult csak), ellenben a PLC programozast imadtam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:49:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: De remelhetoleg a villamok nem szalltak bele a legyozottekbol!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:50:33

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem hallottál még bánatos vibrátort?
Akumulátoros borotvád csak van? Esetleg lemerülőfélben lévő autó akumulátor esetén az önindító?
Csupa bánatos vibrátorhang :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 22:54:06

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Volt, de mar safety razort hasznalok, pamaccsal, szappannal. Sokkal simabb az eredmeny.

PannonBoy 2013.11.04. 22:54:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A miért-re nem tudom a választ, valószínűleg bonyolultabb Mo-ról bejegyeztetni, vagy magasabb az alapára is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 22:56:09

@Mr. Long [wannabe Briton]: azt nem, ellenben egy festo-marato gep folyamatat igen, s7-en.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: a telefon nem I cucc volt. Mas lehet a kimeneti feszultseg, es a toltoaram. Jobb az a sajatjaval.

Peter The Great 2013.11.04. 22:57:23

@Quercus58: szerintem, nem titok, hogy nő... és akkor a félreértések le vannak tisztázva...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 22:59:07

@PannonBoy:
Nemrég foglaltunk egy .se-s címet a godaddy.com-on. Szerintem ott van .bármi-más-is.
Nem értek hozzá...

Vajon lehetne nekem kovermadar.cccp címem? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 23:00:05

@Mr. Long [wannabe Briton]: hu, reg volt mar. Talan. vagy 2-3 oktato tartotta .

Peter The Great 2013.11.04. 23:00:13

@PannonBoy: A co.uk-s domain-es webcímemmel kapcsolatosan, elmondom, hogy a szolgáltatómnál webdesignerként, mivel vittem ügyfeleket, így tárhelyem nem kerül pénzbe, a co.uk-s domaint, meg megkaptam olcsón... A szolgáltatóm, nem egy Gyümölcstárhely, de ettől függetlenül teljesen jól teszi a dolgát ;-)

PannonBoy 2013.11.04. 23:03:59

@Barátusz: Íme, az árak. Minden esetben nettó, ÁFA nélküli összegek.

1. szolgáltató:
.hu : 1500 Ft / év
.com : 3000 Ft / év
.co.uk : 4900 Ft / év

2. szolgáltató:
.hu : 1660 Ft / év
.com : 2900 Ft / év
.co.uk : 3900 Ft / év

Mint említettem, nagy különbségek lehetnek az egyes szolgálatók között, mind minőségben, mind árban, illetve lehetnek időszakos akciók (ezek ált. .hu-ra és .eu-ra vonatkoznak), de az arányok kb. mindenhol ezek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 23:05:27

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szerintem miután rájött, hogy kiöregedett a csajozásból, leitta magát és ma a markolóban alszik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 23:08:01

@PannonBoy: En nem is mondom hogy ez kovetendo pelda. Erkolcsileg inkabb nem torok senki felett sem palcat, nem ismerem reszleteiben ezeket a cegeket es a belso szabalyaikat.

En csak azt mondom hogy igenis lesznek akik valoban milliomosok lesznek vele (talalkoztam ilyen figurakkal). Teny hogy aranyaiban nagyon-nagyon kicsi szazaleka a belepoknek. Es az is teny hogy emberileg nekem nem tul szimpatikusak altalaban azok akik sikeresek ebben a bizniszben.
Ugyanakkor szamomra is szimpatikusabb egy olyan uzleti modell, ahol a menedzsment es a beosztottak kereseteben nincs akkora kulonbseg mint az MLM-nel. Mar a multikra jellemzo 5-10X szorzokat sem erzem mindig indokoltnak, nem beszelve az MLM-ekre jellemzo 50-100-1000X szorzokrol...

PannonBoy 2013.11.04. 23:11:10

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem hiszem, hogy olyan domainvégződés lenne. Viszont minél rövidebb egy domain, annál vonzóbb. A .com általában vállalatoknak, az .eu EU-s intézményeknek, .org szervezetek számára vonzó. Magánszemélyek általában a nemzeti végződést preferálják, mint ahogy a posztíró is tette.
Csak ha már .co.uk-ot használ, akkor illett volna angolul (is) megírni a tartalmat. Attól semmivel sem lesz angolabb, hogy UK-beli domain-je van.

Shanarey 2013.11.04. 23:13:59

@tildy:):

Ha imádtad akkor te mázlista voltál és jó rendszerekbe botlottál bele. Amelyekkel én összefutottam, na az maga volt a lidérc.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 23:17:46

@PannonBoy:
Találtam magamnak egy elég jót, de nem lehet regisztrálni :(
kovermadar.km (Comore szigetek)

Az elérhetők közül a .com szimpatikus, olyan univerzális benyomást kelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.04. 23:20:06

@Shanarey: Csak suliban hasznaltam. De nekem infoskent az egy konnyu targy volt, meg akkor is ha az elso nap megkerdezte a tanar tolem: maga meg mit keres itt?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 23:26:16

Most kaptam a linket, a masodikat ajanlom a szigetieknek!
sorforradalom.blog.hu/2013/11/04/a_vilag_15_legnagyobb_sorfesztivalja
Multkor voltam egy CAMRA sorfesztivalon, nagyon jo ale-ik vannak!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 23:32:05

@sodalisO:
Teeeeeeeeeeeeeeee
Kóstolgatsz?
Ne játsz a tűzzel Odusszeusz:)))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 23:33:00

@tildy:): Nemelyik kivetelesen jo modorral volt megaldva! :DDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 23:47:08

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Borzszőr pamacs. Úriemberek azt használnak.
Meg én:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 23:51:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Haggadmá, Ilfordban voltam hivatalos ügyben meg még itthon rengeteg irodai meló várt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 23:57:25

@diggerdriver: Hagyadma, nincs is ilyen varos! Kocsmazni voltal vald be! :DDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 00:05:55

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A próféta szólna belőled de tudod én szolíd puritán életet élek.
Visszautasítom az élet hívságait Szeretkezni is csak misszionárius pózban vagyok hajlandó kizárólag gyemeknemzés alkalmából.
Ne ismertek ti engem.
:)))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2013.11.05. 00:10:30

@Peter The Great: "...kettű, marketing ismim van..."

Mi történt, hol és mikor????

Jesszus.

Taxomükke (UK) 2013.11.05. 00:14:16

@Don Kartasch: Én sajnos voltam egy ilyenben, jól ismertem az egyik magas szintű vezetőt, kurva sok pénzt kerestek annó decibel.

Aztán 10-12 év múlva állást keresett többek között rajtam keresztül, pedig annak idején nagy hangon hirdették, hogy ha egyszer ilyen pozícióba jut az ember, ő csak hátra-, a jutalék meg magától dől.

Egyszer hopp, másszor kopp, meg a többi hasonló okosság.

Zka77 2013.11.05. 00:28:30

@PannonBoy: én godaddy.com-on szoktam .com domaint venni, jelenleg bruttó $13.17 egy évre icann feevel együtt. Ha többre kéred, óccóbb.

uluk4i 2013.11.05. 00:28:44

@sodalisO: szerintem kezdd el nézni a BBC valamelyik regionális adását, és próbáld meg felszedni az ottani kiejtést. Nincs annál nagyobb öröm, amikor rákérdeznek majd a vendégek, hogy "which part of England are you coming from?"

uluk4i 2013.11.05. 00:29:01

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hm, valóban, ha nem mondod, el is kerüli a figyelmem… :)
Talán csak az vezetett félre, hogy 25 évesen még otthon, a szüleivel lakott. Vagy hogy nem volt semmi félretett pénze. Vagy hogy nem volt értékelhető szakmája, szaktudása (OKJ, haha…).
Nem azt mondtam, hogy 25 évesen SEMMIT nem oldott még meg, hanem hogy ez több nagyságrenddel komolyabb kihívás volt, mint amivel a picike kis borsodi faluban bírkózott addig. Így már megfelel?

Nyuszipók 2013.11.05. 00:29:07

Ha visszajössz, emelem kalapom, addig ázom :D
Szabi írt ide egy cikket, olvasd majd figyelmesen!

Nyuszipók 2013.11.05. 00:29:15

Nem mondtam egy szóval se, hogy rossz voltál.De értheted, hogy nem tetszett, itt lakunk egy nagy család és akkor hírtelen jössz mert jönni akarsz stb. de ezt már mondtam neked akkor is anno.És szerintem mi sem voltunk olyan rosszak hozzád. :)

Nyuszipók 2013.11.05. 00:29:22

Igen, nem kell félre érteni semmit.
Szobát kapott, majd munka lehetőséget, majd másik helyen másik kiadó szobát de az már nem volt jó, így elment egy másik sanszos szobát is megnézni és az utóbbit választotta.

BTBTBT 2013.11.05. 00:43:56

"valamit kezdeni akartam vele, hogy ne álljon csak ott pamlagon..."
Hát ez...nem vicces.

@diggerdriver:
Ezt a három gráciát a frontális lufik tartják a vízfelszínen?

@PannonBoy:
Akkor külföldön - nem meglepően - ez is kevesebbe kerül.

Peter The Great 2013.11.05. 01:07:34

@Taxomükke: autódidakta módon, magamnak tanulgattam egy időben.... :) attól, h cikkben és a honlapomon nem köszön vissza, az egy dolog, nem az a cél... fentebb leírtam, h miért született a honlapom, ha érdekel keresd vissza (nincs sok komment tőlem :P - annyit elmondok, hogy egy hosszú kommentemben van leírva)

Mellesleg, miért kell rosszmájúan kötekedni?

Peter The Great 2013.11.05. 01:19:40

@Nyuszipók: okay.... mikor jelenik meg, tudjátok? ;-) Hatásomra írta meg, amúgy? :)

Nyuszipók 2013.11.05. 01:31:23

@Peter The Great: Szenvedni minimálbérért?Akkor minek jöttél el otthonról, ja a kalandvágy haha?Otthon is a minimálért kínlódsz nem?Csak itt még évi kétszer emelnek is rajta, ja az a 10 penny ló...babbal neked, tudom
Aki a kicsit nem becsüli.....
Akkor beszélhetünk kalandvágyról ha már mondjuk van 10.000 font megtakarított pénzed és elvagy vele.

Ronnie_27 2013.11.05. 08:00:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én is találkoztam pár földrajz zsenivel:

A gimiben az egyik tanárnőm azt hitte, hogy Andorra Afrikában van, mire én a következő órára bevittem egy atlaszt és megmutattam neki, hol van. :-) Céklavörös lett szegény. Most már tudom, hogy gonosz voltam.

Nemrég az egyik barátom barátnője megkérdezte, mi az a Liechtenstein. (Nem azt kérdezte, hol van, hanem hogy mi az.) :-(

Nyuszipók 2013.11.05. 08:01:02

@Peter The Great:
Igen, de nem tudom mikor jelenik meg....

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:31:57

@Nyuszipók: és?
társadalomban élünk, elvileg barátok között, tök normális, hogy segítenek.
felhánytorgatni utólag szemétség.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:40:31

@Quercus58: olyan domina-félének gondolom az identitását...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.05. 09:09:44

@Taxomükke: Ez igy van. Nyilvan mindenki tudja hogy a sok millio a hierarchiaban alattuk levo csapat jutalekabol adodik ossze. Ha ez a csapat valami oknal fogva szetszeled, akkor az ember egyik honaprol a masikra milliomosbol foldonfutova esik vissza.

Sokan tulsagosan gogosek hozza, de akkor kene felrerakni a fizetes nagy reszet, amikor dol a le. Csakhat sokan azt hiszik hogy inenntol mar csak meg jobb lehet... pedig nem. :)

Es a klasszikus beosztotti viszonyban, ahol az ember valamilyen teruleten szerez tapasztalatot, megvan az az elony, hogy ha ossze is omlik a jelenlegi vallalata, jo esellyel egy nagyjabol hasonlo szinten folytathatja egy nagyjabol hasonlo teruleten mozgo cegben.

@M. Péter: Peti, aruld mar el nekem hogy te mivel foglalkozol! Le mernem fogadni hogy valamilyen szintu oktatasban mozogsz. A kommentelesben sosem veszel reszt, csak nap vegen kijavitod a hozzaszolasokban a hibakat mint egy turelmes tanar a hulye gyerekek dolgozatait. :D

2013.11.05. 10:12:28

@Barátusz: nemtom masok is leirtak-e, sebtiben olvasok, de kapsz munkabert NI nelkul is, csak emergency tax code-on vagy, azaz mocskosul sok adot vonnak (tan 40%?). Amikor kesobb frissiti a HR a mar meglevo NI kodod a rendszerben, akkor megkapod a kovetkezo fizuval a tuladoztatas osszeget visszamenoleg.

igazságos 2013.11.05. 10:19:26

@Babette_: szóval neked ha 2 órát utazok melletted a volánon fel Budapest felé már a barátod vagyok

Köszi jó tudni

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 11:18:38

@sodalisO: nekem ez furcsa, ok, Anglia más.... de továbbra se vagyok hajlandó a köszönöm és jónapot szavakon túl bármit is megtanulni burmaiul, ha egyszer minden mást el tudok intézni vagy angolul, vagy mutogatással, vagy kollégák segítségével, és úgyse maradok itt még 10 évig. (ja persze a papírmunkát, minden ilyen szart az iskola csinál alapból, nekem semmi dolgom.)

peter3374 2013.11.05. 11:58:01

@Shanarey: nem kell ilyet propagálni az igaz, pláne, hogy filléres tétel az átalakító, de az még nagyobb baromság, hogy szénné égsz a laptoppal együtt....
Ritkán olvasni ennél nagyobb baromságot...

BTBTBT 2013.11.05. 13:42:44

@Whave:
Én is azt írtam, hogy elkezdhet dolgozni NI nélkül.
És ha legfeljebb hetekkel a munkába állást követően lejelenti a számot, ÉS a bérelszámolók is normálisak, akkor talán még az "emergency tax code"-ot sem állítják be neki. Cége válogatja.
Egyébként az adómentes "personal allowance"-ot ETC-n is megkapod, de a levánás százalékos mértékét nem tudom.

@Chang Yai:
Éppen ez a lényeg: Angliában jóval többen beszélnek angolul, mint Burmában, tehát ajánlatos minél jobban tudni vagy tudni akarni a nyelvet, ha az ember haladni is szeretne.
(Ezt persze nem rád, a jó angolosra értettem.)

2013.11.05. 13:47:28

@Barátusz: "Amennyiben igenyelted, es ezt tudod bizonyitani a munkaltato fele, nekiallhatsz dolgozni. Munkabert viszont addig nem kapsz, amig tenylegesen meg nincs az NI szam."

Ezt irtad. En meg azt, hogy megkapod a munkabered is, tuladoztatva :) Amit aztan majd idovel jovairnak, ha eljut hozzajuk az NI. De ja, sokmindent cege valogat.

BTBTBT 2013.11.05. 14:35:10

@Whave:
Azt valóban nem írtam a korai kommentemben, amit a későbbiben már igen: a rövid, egy hónapnál rövidebb időre céloztam.
Viszont annyira nem lesz tuladóztatva az a jövedelem, egyrészt mert nem hónapokat vár az új dolgozó az NI számra (ma már nagyon gyors az átfutása, régen nem volt), illetve az adókedvezményt így is-úgy is megkapja.
De akkor ugye mindketten arról beszéltünk, hogy elkezdhet dolgozni NI nélkül? :)

Eszter990 2013.11.05. 17:24:32

Ha valakinek van esetleg kérdése a kezdeti ügyintézéssel kapcsolatban vagy úgy amúgy az angliai életre kíváncsi, esetleg jönne ki és infó (munkát adni nem tudok, lakást se, ellenben címeket és telefonszámokat itt helyben már igen, ez privát, külön kérés tárgya)kell, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, pusztán emberi jóindulatból, emailem: eszter.hedvi kukac gmail.com
;)

Eszter990 2013.11.05. 17:24:39

Sziasztok!
Valószínűúleg ki lett már javítva valaki által, de ismétlés a tudás anyja: ha még nincs NI-number, nem gáz, és MEGKAPOD A FIZETÉSED, amiért dolgoztál (ageny általában hetente fizet), ha mást mondanak, ne állj szóba velük. A munkaadónak lehetősége van kiállítani egy emergency NI numbert, ez kvázi az átmeneti számod. Ha az ageny kéri a regisztrációnál, márpedig fogja, akkor beírod, hogy "in progress" vagy ha lehet, még a reference numbert, amin nyomon követhető az ügyintézés menete. Engem se küldtek el sehonnan NI number hiányában, főleg, hogy volt szerencsém munkára kimenni, senki nem várta el, hogy egy nappal az érkezés után meglegyen minden. Az időpont az NI-interjúra gondolom régiótól, várostól is függ, én egy hónapra előre kaptam időpontot, két órányi vonatútra a lakhelyemtől (megérte, Nottingham az egyik leghangulatosabb város számomra azóta is :) )

Nzoltan 2013.11.05. 17:25:01

Ööööö..... 7 font?

Ennél jóval többet hozok össze itthon.

PannonBoy 2013.11.05. 20:01:24

@Barátusz: @Whave: Igen, én is úgy tudom és elvileg hivatalosan is így van, hogy a NI szám nem feltétele a munkavállalásnak.
A ti beszámolóitokból úgy vélem, hogy normális cégnél ezt a HR tudja is. Viszont a proletáriát foglalkoztató cégek ezzel vagy nincsenek tisztában, vagy egyszerűbb nekik a már NI-vel rendelkezőt foglalkoztatni, de az is lehet, hogy ez egy finom lepattintási mód, hogy köszöni nem kér abból a jelentkezőből. :)

BTBTBT 2013.11.05. 20:41:46

@PannonBoy:
Az NI szam feltetele a munkavallalasnak, mert az alapjan vonjak le a TB-jarulek meg az adot.
De ha ugy ertetted, hogy el lehet kezdeni anelkul is dolgozni, es aztan majd hamarosan meglesz, az valoban ugy van. :)
A cegeknek nem a HR foglalkozik ilyesmivel, hanem a "payroll", azaz a berszamfejtes, vagy mi a fenenek hivjak Mo.-on.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:16:08

@uluk4i: Hehe köszi, nem ötletem nincs , hanem időm! :-)
Amúgy meg a legtöbb vendég azt kérdezi, hogy olasz vagyok ? Hogy honnan a fenéből gondolják, lövésem sincs. Gondolom cuki kis akcentusom lehet ! :-)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:18:12

@diggerdriver: Áhh, én ? Dehogyis! Téged nem ! :-))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.05. 22:31:36

@Chang Yai: kevesebb nem lennel vele. En csak 3 honapot voltama norvegoknal, de azert par norveg szot megtanultam.

PannonBoy 2013.11.05. 22:47:10

@Barátusz: Igen, köszi a pontosítást, úgy értettem, hogy a munkakezdésnek nem feltétele. :) Utána persze szükséges.
Igen, Magyarországon a payroll-t bérszámfejtésnek nevezik, de van amikor a HR oldja meg ezt a tevékenységet. Olyan is megesik, hogy ezt más cégtől veszik igénybe szolgáltatásként.

BTBTBT 2013.11.05. 23:26:39

@PannonBoy:
És hogy akkor magamat is kijavítsam: itt kis cégeknél (akár ügynökségeknél is) nem is biztos, hogy van HR (azt szétdobják maguk között részfolyamatokat a főnökök), és meglehet, hogy "payroll" helyett csak egy könyvelővel dolgoznak, aki a pénzügyeket intézi.
Viszont nagy cégeknél ez a kettő mindenképpen különálló részlegeket jelent.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása