oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 27. 06:42,  Gond nélkül lehet lerabolni mindent 364 komment

2013. október 27. 06:42 Határátkelő

Gond nélkül lehet lerabolni mindent

Ma négy posztot ajánlok nektek, mindegyik másért tetszett, mindjárt ki is derül, miért. Elsőként egy olyan helyre megyünk majd, ahol ritkán szoktunk járni, méghozzá Sri Lankára a SiDorSays blog (egyszerre informatív és vicces) segítségével. Aztán ma örülhetnek a konkrétumok szerelmesei is, hiszen összehasonlítjuk a németországi albérletárakat, majd jön egy zenés londoni idegenvezetés, végül megnézzük, hogyan néz ki a tokiói Halloween. Jó nagy kört teszünk tehát, vágjunk is bele!

Sri Lanka tengerpart cím.jpgSri Lanka tengerpartja - meg tudnám szokni

Kezdjük tehát Sri Lankával, már csak azért is, mert egyike azon országoknak, melyekről tulajdonképpen a legtöbb európai maximum sablonokat tud, holott elképesztő történelme és talán még annál is elképesztőbb jelene van. No meg egy érdekes cunamimúzeuma is, de erről majd később.

„Colombónak meglepően cuki kis reptere van, pasmag vár a reptéren nevemmel a kezében, szóval lesz nekünk sofőrünk, nem kell valami taxis félének elmagyarázni, hogy hová is megyünk. Leginkább azért lenne kényelmetlen, mert igazából mi sem tudjuk. Az oldal, ahol a szállodafoglalásainkat intézem, azt írta, hogy az út a hotelig úgy két és fél óra. Nem annyi. Több mint három. Utálom, ha átvernek.

Azt is írták, hogy a reptéri transzport benne van az árban. Nincsen. Az is igaz, hogy a számlánkon nem szerepel. Vagyis így csinál magának a tulaj extra pénzt. (ő a sofőr is egyben). Befészkeljük magunkat a 70-es évekbeli, biztonsági öv nélküli kis Vanba és hajrá, irány Hikkaduwa. A világ legszarabb útjain. Nem tudom készült-e valaha ilyen felmérés, de szerintem Sri Lanka valahol nagyon ott lenne a versenyben. Ezért tart több mint három órát a 120 km-es út.

(...)

Szóval nem kevesebb, mint 26 éves polgárháború után, ami nem sokat javít egy ország gazdasági helyzetén sem, a sziget elkezdett lassan, nagyon lassan magára találni, habár demokratikus szocialista ország – igen, democratic socialist republic, ez a neve – révén, ez elég nagy akadályokba ütközik.

Mondjam? Már maga a demokratikus szocialista is egy paradoxon, de most nem ez a lényeg. A vezetőik nyilván azért nevezik az országot szocialistának, mert tudják, hogy ez a forma az, ahol gond nélkül lehet lerabolni mindent és mindenkit az országban büntetlenül. Hatalmas a korrupció, mondjam még?

De azért szépen lassan elkezdenek jönni a turisták, hiszen az év minden hónapjában látogatható az ország, a monszun sem nagy gond, én kimondottan élveztem... oké, innen a sivatagból minden jobbnak tűnik. A tengerpartok a maguk pálmafás fehér vagy sárga homokos giccses partjaival, az esőerdők, a buddhista kultúra – nem is vallás, inkább filozófia. pl. attól, hogy buddhista valaki, lehet nyugodtan más vallás követője is, mekkora jófejség már. Az elefántok, majmok, delfin les, madár les, bálna les, pecálás, korallzátony és elsüllyedt 16-18. századi hajóroncsok nézegetése búvárkodás keretében és hát igen, a szörfölés vonzotta a turistákat miután biztosak lehettek benne, hogy nem lövik seggbe a tamilok, vagy a szingalézek.

(...)

Sri Lanka sírok a tengerparton.jpgA cunami áldozatainak sírjai

Én bementem a cunami múzeumba, Simon kint maradt, neki az útszéli sírok bőven elég emocionális élményt nyújtottak. Nekem is, de érdekelt, hogy mit mondanak a helyiek. A fényképmúzeum egy trafik mellett működik, a tulajdonos nő kertjében. Lényegében fa keretek ponyvával letakarva képezik a múzeum falait, ezeken fotók, kis tárló szerűségekben használati tárgyak, amiket később találtak.

(...)

A múzeumtulajdonos azt magyarázta, hogy lévén Sri Lanka nem volt soha cunami övezet, így nem ismerték a hullám természetét. Az első után az emberek lementek a partra és csodálkozva nézték, hogy a tenger eltűnt, helyette csak a tengerfenék van, nekik esélyük sem volt elmenekülni a második elől.

Kicsit rogyadozva jöttem ki a múzeumból... a hölgy nem akart pénzt elfogadni, nincsen belépőjegy, ő azért csinálja ezt, hogy a világ odafigyeljen rájuk is. Hozzájuk nem jut el a rengeteg segély nyugatról, a többi cunami által érintett, turistaparadicsomnak számító országnak.

Róluk senki nem beszél, mintha semmi nem történt volna, ő csak annyit akar, hogy végre beszéljenek róluk is. A kis vöröskeresztes dobozba azért tettem pénzt, amit megköszönt és azt kérte, hogy mondjam el az ismerőseimnek, hogy mi történt Sri Lankán. Most elmondtam."

Aki többet is szeretne olvasni (érdemes!), vagy a képek érdeklik, az feltétlenül kattintson a blog oldalára!

Német albérletárak

Most jöjjünk át Európába, annál is inkább, mert éppen tegnap beszélgettünk a filozofálgatós vs. tényszerű posztok közötti arányokról, szóval akik utóbbiakat hiányolták, azoknak jó hírem van: a Passport blog egészen részletesen ismerteti a németországi albérletárakat: lássunk egy kedvcsináló részletet, aztán mindenki kattintson!

„A bérleti díjak Németországban hatalmas szórást mutatnak a bérlemény állapota és helye szerint.

Jellemzően itt is a városi árak a vidékiek sokszorosát is elérhetik, a nyugati árak magasabbak, mint az egykori NDK területén, a déli árak is magasabbak, mint bárhol máshol, és a jó elhelyezkedésű (alacsony munkanélküliséggel bíró környéken található) bérlemények is sokkal drágábbak.

(...)

Magdeburgban egy közepes állapotú 100 m2-es lakás nagyjából és havonta 480 euróba kerül, míg ugyanezért a lakásért Münchenben 1200 euró körüli összeget kell fizetni.

(...)

Németországban az ügyvédek és a lakásügynökök („Makler") (meg a GEZ) alkotják a legkomolyabb maffiákat (privát vélemény). Lakást mákler nélkül szinte lehetetlen találni. A mákler-díj ("Provision") törvényileg 2 havi bérleti díjban van maximálva (plusz ÁFA), ezért szinte minden esetben a havi díj 2,38-szorosáért tartják a tenyerüket.

A kauciót ("Kaution") a bérlemény a kiköltözéskor feltárt károk fedezetére előlegként kell a bérbeadónak fizetni. Ez maximum 3 havi „Kaltmiete" összege lehet, jellemzően 2 havi díjban ki lehet egyezni. Ezt az összeget elméletileg kiköltözéskor a bérbeadó visszafizeti, de a teljes visszafizetésről csak a legritkább esetben hallottam, szinte minden esetben felmerül valami kifogás, ami miatt ezt az összeget részben vagy egészben visszatartják.

Jobb helyen a letett kaucióra kamatot is számolnak, és a kamatoztatott kaucióból vonják le a visszatartott összeget - nekem eddig csak rosszabb helyekhez volt „szerencsém".

(...)

Példaként „béreljünk" Nürnbergben egy 80 m2-es lakást:

Kaltmiete: 600 euró
Nebenkosten: 250 euró
Warmmiete: 850 euró
Provision: 1428 euró (600 * 2,38)
Kaution: 1200 euró (2 havi bérlet)

Így beköltözéskor 3478 eurót (1. havi díj +kaució +provízió), majd minden hónapban 850 eurót kell fizetni, és évente egyszer (jellemzően májusban) a fűtési különbözetet. Ha szerencsénk van, kiköltözéskor az 1200 eurót vagy annak egy részét viszont láthatjuk."

Eddig a részlet, akit ennél több is érdekel, az látogasson el a Passport blog oldalára!

Zenés városnézés Londonban

Németországból átugorhatunk a brit fővárosba, ahol a Landed in London blog készített egy zenés városbemutató, pontosabban pár kerületet mutat meg egy-egy szerinte jellemző, vagy neki kedves zenével.

Camden

A város bohémnegyede. A maga világhírű piacaival, azzal, hogy mindenfelé fura fazonok mászkálnak, hogy tele van szórakozóhelyekkel, hogy hajnalra úgy néz ki, mintha most ért volna véget a harmadik világháború, de mire kivilágosodik, minden újra olyan, mint új korában. Itt még éjjel kettőkor is olyan dugó van, a főutcán, hogy ha leszállnál a buszról, gyalogolnál előre két megállót, a hárommal a tiéd előtt indult buszt is kényelmesen elérnéd.

Kensington

London egyik legdrágább kerülete. A legtöbb híresség itt lakik, talán ez is közrejátszik abban, hogy itt a legmagasabbak az ingatlanárak. De én imádok itt sétálni. A sok színes épület, a hely hangulata, hogy ha itt sétálsz egy fél órán keresztül, és elmegy melletted egy rasztahajú öreg fekete, jamaicai sapkában, akkor eszedbe jut, lehet, hogy ő a világ egyik leghíresebb zenésze, mert itt sosem tudhatod, hogy ki jön veled szembe. Varázslatos hely!"

Akit még több kerület és még több zene is érdekel, az kattintson!

Halloween Tokióban

Nyilván mindenkinek feltűnt, milyen hihetetlen sebességgel folyik az amerikanizálódás a különböző ünnepek átvételével is. A magam részéről a Valentin-naptól nagyon durva lábrázást kapok, de a Halloweent már viccesebbnek tartom és így megengedőbb vagyok vele.

Nos, a Halloween elérte Tokiót is, ám (mint az a Tokyoreloaded blog képeiből kiderült) a japánok kibékültek vele. Így aztán a blog szerzői lementek sétálni Roppongiba és fényképeztek. Én itt most megmutatok két képet, akit több is érdekel, az látogasson el az oldalra (egyébként is erősen ajánlom)!

Tokió 1.jpg

Tokió nyuszilányok.jpg

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán London Németország Anglia Nagy-Britannia Sri Lanka

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr355600918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 19:57:04

@Mr. Long [wannabe Briton]: ez igy jo lenne , hogy bizonyitod ebben az idoben nem volt hivasod.. de nalunk nem is lehet a kezedbe mert csak akartal hivni es nehez megnyerni ha ticket adnak .. persze a birosagon mar sikerult stop tablat megnyernem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 20:02:11

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hát ha akarsz, én szívesen megnézem... :D

Na hát a kétéves fríkort az egész korrekt.Van valami spéci biztosításod, vagy csak simán a Förszakringszkassza ami fizeti?

Mi se vonatoztunk még, igaz csak egyszer lett volna rá esély, máskor ott volt alattunk a kocsi.

Egy ideje meg már csak Skavstáról járunk haza.

Állítólag baromi jó ez a vonat, közelíti a fénysebességet, de a jegy is elég jó húzós rá.Igaz a flígbusszárna se olcsó, bár szeretik a reklámokban ezt a látszatot kelteni.
Húha, eléggé szétoffoljuk ezt a topikot.Bár asszem ennek úgyis mindegy. :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:04:49

@montroyal: Neki sem volt a kezeben. Szerintem ott is siman mehet, hogy a feljelentes tartalmazza az idopontot es a mobilszolgaltatod meg tudja mondani, hogy abban a pillanatban volt beszelgetes, vagy sem. Bar, ha az is tiltott, hogy a kezedben legyen, akkor bukta a dolog, mert az bemondasra megy es gondolom nalatok is a rendorok az okosabbak...

DieNanny CH 2013.10.27. 20:05:34

@négyzethálós:

Aupair-es koromban Ausztriában az egyik családnál az anyuka építőipari cégnél dolgozott, ők foglalkoztak lakáskiadással is. Kiadták valami külföldi követségen dolgozónak a bécsi belvárosi lakást, aki egy idő után elkezdett nem fizetni. A cég ki akarta rakni, meg perelték is - nagy cég! -, mégis 10 hónapig tartott a per, merthogy diplomáciai védettsége volt.
Úgyhogy óvatosan a külföldiekkel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:08:58

@geegee: Nekem az a terv (hogy csatlakozzam a vonatos temahoz), hogy innen Manchesterbol Elmenni Magyarorszagra vonattal. Egyszer ossze is neztem a menetrendeket es "csak" Londonban, Parizsban, Munchenben (ez csak remlik, vagy valami masik nemet varosban) kell atszalni. kb ora az ut, de mindenhol van 2-3 ora atszallas. Londonban es Parizsban masik allomasra is at kell menni, de elvileg csak 3-400m.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:14:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Valld be, hogy így van! :) Repülni, biciklivel...
Hány km a munkahelyed a lakástól?"

Olyan 3 km. Raadasul dombteton lakom, a munkahelyem meg a volgyben van, szoval kis szerencsevel meg az elejen felkap a szel es berepulok. :) Mary Poppins-os lenne. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 20:14:37

@Mr. Long [wannabe Briton]: igy van ne is probalj vitatkozni egy rendorrel es meg az is belejatszik ha birosagra mesz akkor az reggel 9re es 30an vagytok amikor rad kerul a sor tehat elveszted azt a munkanapodat ezert sokan nem is mennek el inkabb befizetik a birsagot .. ezt a rendorok is tudjak ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 20:18:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nézd, az állatok halála nekem természetes de nem vagyok közönyös.
Sokszáz disznót leszúrtam már.
Apám egy rendkívül jó ember volt de nem lehetett neki nemet mondani.
13 éves voltam mikor azt mondta hogy mától te szúrod a disznókat. Ráadásul a családban csak nekem tanította meg a disznó feldolgozás tudományát.
Három éve szúrtam az utolsót.
Mégse tudtam megszokni soha. Minden disznóvágás előtt éjszaka alig aludtam adrenalin az egekben. Egészen addig amíg megfogta a disznót az ólban. Aztán a szúrás után mint amikor a tenger kisimul a végtelen nyugalom telepszik rám.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:22:36

@Don Kartasch: "Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON." :DDDDDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:24:19

@geegee:
Oksi, keresek par kepet es feldobom.

A ceg biztositoja es a ceg all mindent. Az FK csak a fizum 80%-at adja. A orvosos dolgokat (vizitdij, gyogyszerek, utazas, stb) pedig az AFA Försäkring. Ok adnak meg 10%-ot a fizetesembol, igy a vegere a teljes (muszakpotlekos) fizetesem 90%-at kaptam + teljes koltsegteritest.
Az AFA adott meg 12000 kr fajdalomdijat az elso mutetsorozat utan es majd kapok nemi karteritest is. A ceg meg kapott egy "kellemes" buntetest a rendorsegtol :( (pedig en voltam a ludas)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 20:24:27

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Volt egy kollégám akinek a jobb kezén hiányzott két ujjának a fele.
Bement a kocsmába feltartotta a kezét a pincérnek az egyből tudta hogy három korsó két pikoló:)))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:26:31

@diggerdriver:
Egyszer voltam disznovagason, meg mindig emlekszem ra. Eletem egyik legszornyubb elmenye volt. :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:30:36

@diggerdriver:
Igen, ez olyan dolog, amivel jobb viccelodni, mert amikor vegiggondolja az ember, hogy mit kovetett el es annak milyen kovetkezmenye lett, akkor nem tud mosolyogni. Ilyenkor el kell hesegetni ezeket a gondolatokat (mar rutinosan megy), de az emlek (vegeredmeny) mindig ott lesz (esetemben nem lesz) es nem hagyja, hogy elfelejtsem.

Ez van... "shit happens", mondtak a kollegak. Lehetne sokkal rosszabb is, nemigaz?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:36:58

@Mr. Long [wannabe Briton]: "Te szeleromuvekkel foglalkozol, ugye? Mekkora szelsebessegnel fordulnak ki a lapatok a szelbol? Van kulonbseg ebben, hogy offshore, vagy szarazfoldi?"

Amugy nem. :D Igazabol gozturbinakat tervezek. :)

De hobbibol tobbe-kevesbe kepben vagyok szelturbinakkal is.
A turbina tipusatol is fugg meg az adott konkret modelltol is hogy mit bir (mire terveztek). Nincs egyseges sztenderd. Peldaul a fuggoleges tengelyu, kis meretuek sokkal jobban birjak mint a vizszintes tengelyu 2-3 lapatos "nagytesok".

A cut-out speed (ahol fekkel lefogjak a tengelyt bogy ne forogjanak tovabb mert a nagy centripetalis gyorsulas letepheti a lapatot) az jellemzoen olyan 70-100 km/h korul van. A survival speed, amire tervezik oket (ebben mar nincs biztonsagi tenyezo!) az olyan 140-250 km/h kozott mozog gyartotol es tipustol fuggoen.

Szerintem itt a UK-ben (meg ugy Europaban) olyan 180-ra lehetnek meretezve. De ertelemszeruen az USA-ba kell a 200 km/h feletti limit mert ott csunya viharok vannak eleg gyakran.

Az offshore-onshore kozott annyi a kulonbseg hogy az offshore jellemzoen magasabb szelsebessegre van meretezve mert ott nincsenek "tereptargyak" amik lelassithatnak/felfoghatnak a szelet.

Az uszo szelturbinakkal kapcsolatban fogalmam sincs mi a szitu. Azok annyira kiserleti stadiumban vannak meg, hogy alig lehet roluk tudni valamit.

Sztem amit ma estere josolnak (legrosszab esetben 130-140 km/h) egy rendesen karbantartott turbinanak nem szabadna hogy megartson.

eagles 2013.10.27. 20:38:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Lehetne sokkal rosszabb is, nemigaz?

Hát lehetne. Gondolj bele. Sziámi ikrek vagytok. A testvéred meleg. Te nem. Estére a testvérednek egy forró, tüzes randevúja lesz.
De csak egy seggetek van.

Chamroe 2013.10.27. 20:38:18

@diggerdriver:
-Mi a különbség a szoknya és a fűnyíró között?
-Nyúlj alá, és megtudod! :)

Egyik edzőtársam csak gyorsan ki akart venni valami beakadt vacakot, 3 ujja bánta...

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 20:42:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"... annak milyen kovetkezmenye lett,..."
Tele lett a kamara, zsírosbödön, stb, manapság inkább a fagyasztóláda/szekrény, aztán meg a has is telhetett.
És az bizony jó érzés tud lenni, ha
1: tele a has
2: megvan a tudat, hogy jó darabig meg fog tudni telni.

Mert a végcél és végeredmény ez.
Ok, az ehhez szükséges történéseket szokni kell, de a táplálék céljából tartott haszonállatra nem szabad másként tekinteni, épp azért, hogy ne depresszióba taszuljon a böllér, meg a család (amikor eszi a rántott húst, orjalevest, kolbászt, stb), hanem örüljön és eredményként könyvelje el a történteket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:42:08

@Don Kartasch: jovan na! rosszul emlekeztem! nekem csak a generatornal kezd erdekes lenni az eromu :DDD de en is 100 koruli leallasra emlekeztem (27m/s maradt meg a fejemben).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 20:42:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igazából nekem ilyen lelkiismereti problémám nincs belőle mert falusi gyerekként megtanultam hogy ez az élet rendje.
Én az egész idegeskedést a szúrás után már el is felejtem.
Na de azt nem mondhatom egy hentesnek hogy gyere szúrd le aztán menj haza mert feldolgozni én is fel tudom..
Nekem az állatok halála természetes. Mindenféle állatot tartottunk nálunk mindennapos volt az ilyesfajta ölés.
Érdekes hogy semmilyen másik állatnál csak a disznónál vagyok ilyen.
Egyébként egy falun felnőtt embernek nincs visszataszítóbb annál mint mikor valaki sopánkodik az állatok halála miatt közben kétpofára eszi a csirkecombot.
Az egyikből következik a másik es az egyik nélkül nincs a másik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:43:39

@Mr. Long [wannabe Briton]:""Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON." :DDDDDDDDDDD"

"Where's the diamond?" :DDDD

(elso film volt amit kierkezve, a londoni forgatag utan rogton meg kellett neznem ujra az elso este :D )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:47:09

@geegee:
Akkor íme néhány, időrendben:

1. Az első, 16 órás műtét után:
kepfeltoltes.hu/131027/IMG_0217_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2. Még az első 20 nap alatt, de pár műtéttel később:
kepfeltoltes.hu/131027/IMG_0220_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3. KÖTÉS NÉLKÜL (diggernek nem javaslom), a lyuk 6-8mm mély volt kezdetben, kb. 2 hónappal a baleset után:
kepfeltoltes.hu/131027/IMG_0228_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

4. KÖTÉS NÉLKÜL (megint nem diggernek), a kézfejem:
kepfeltoltes.hu/131027/684654460IMG_0231_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

5. Ezeket most csináltam:
kepfeltoltes.hu/131027/photo_1__1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/131027/photo_2__1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ami hiányzik: kisujj + a hozzá tartozó kézközépcsont. A csont is megsérült, elfertőződött, mennie kellett, így nem volt értelme megtartani a kisujjat. Annak a bőrét használták a hiányzó bőrfelület pótlására (illetve a combomból vettek 3 leszállópályányi bőrt még).

Inak, izmok, idegek lettek teljesen használhatatlanok, a hüvelykujjam alig mozog, azt sem izom, hanem egy átültetett ín mozgatja és ennek megfelelően egy papírlapot képes megtartani, de egy füzet már kicsúszik.

Voltam mindenféle méréseken is, a mutató és hüvelykujjam szórítása a bal kezemen ~1/6-od annyi, mint a jobbon. A teljes tenyerem esetén pedig ~1/3-ada.

Nagyjából ennyi a történet.

@diggerdriver:
Nem, szerencsére azt nem kellett. Elég volt az is, hogy néztem. :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:47:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: "jovan na! rosszul emlekeztem! nekem csak a generatornal kezd erdekes lenni az eromu :DDD"

Nem emlekeztel rosszul. :) Eddig meg sosem emlitettem. Annyit mondtam csak a legutobb hogy megujulo energiakon alapulo eromu. :)

Amugy teljesen veletlenul te nem egy francia kozpontu multi Transportation reszlegenel melozol?

BTBTBT 2013.10.27. 20:49:59

@zöldeketbeszélek:
Még "belerúgtam" egy utolsót. :)

@tildy:):
Szóval amit a kormányoldal mond, akkor nem lenne igaz? Csak mert neked más tapasztalatod van? Komolyan mondom...

Miért keverném már, ha a "housing association" mint a kétfélével foglalkozik? :)

A Brick Lane-t nem keverném a posh Shoreditch-csel, meg az már a Commercial és Whitechapel Road-ok felé van, az meg lepratelep.
De éppen ezt írtam korábban: ha ma letakarítanak egy graffitit, két-három nap múlva lesz helyette másik. :)

@Don Kartasch:
Az majd elválik! :)
Muskátli nincs, ablak van, de nem folyónál lakom.
Mi a helyzet a te virágaiddal? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:50:17

@Don Kartasch: "Amugy teljesen veletlenul te nem egy francia kozpontu multi Transportation reszlegenel melozol?" ez melyik ceg? kulonben nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:50:26

@macamuca: @diggerdriver:
Szerintem mindketten félreértettetek :)
Nem a malacról beszéltem, hanem a kezemről :)

A malac halála természetesen szükségszerű dolog, de ettől még nem akarom nézni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:50:27

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az a durva hogy a kotes nelkuli friss kepeket megnezve olyan barnas-feketes sok helyen a seb, hogy en azt mondanam ezt mar nem lehet megmenteni. Ez mar uszkos/rohad vagy mi a franc. Vagjuk le csuklobol! :D
Uhhh, de jo hogy nem orvosnak mentem. :D

Tenyleg jol osszelegoztak amugy a mancsod, ugyesek ezek a sebeszek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:51:58

@Mr. Long [wannabe Briton]: Az Alstom-ra gondoltam mert annak pont van Manchesterben valami vonatos kozpontja.

@Barátusz: Nincs viragunk meg. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:56:44

@Don Kartasch: Nem tudtam, hogy itt vannak, de aert a ceget ki kellett volna talalnom :D Meg a Siemens is itt van, a cimuk : Siemens Road, Manchester...
Nem ilyesmi cegnel dolgozom kulonben. De ha erre jarsz egy sor mellett elmondom :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:59:55

@Don Kartasch:
Az csak egy kis elhalt bőr, semmi komoly.
Apósom látta a baleset után a korházban, mikor levették a munkáskesztyűt. Azt mondta olyan volt, mint ait bekapott a húsdaráló és csuklóig rágta.

Nem láttam túl sokat a "jelentésekből", amit igen, az is svédül volt, de megakadt a szemem azon, hogy "a bal hüvelykujj traumatikus amputációja..." Az tehát letépődött... a tenyerem jelentős része szintén darálva lett. Mikor a mentős szúrkálta, hogy érzek-e vele, a hüvelykkel nem éreztem semmit. Mondtam is neki, hogy az nem OK. Akkor még nem értettem a tekintetét, de utólag rájöttem, hogy a "meg sem próbáltam megszúrni" volt olvasható rajta.

Azt mondták a korházban, hogy 2 helyen tudták volna ezt így összerakni. Itt és Göteborgban. Máshol nincs hozzá meg a tárgyi és személyi feltétel.

A műtét után mondták, hogy nem tud bejönni az orvos tájékoztatni, mert már otthon alszik :) Szerencsétlenek, délután 3-tól másnap reggel 7-ig csinálták...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 21:08:52

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ha arra jarok, majd jelentkezem elore. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hat igen, azert ebbol a szempontbol (is) jobb a fejlett nyugaton dolgozni. Ha ezt az orosz tajga egyik kisvarosaban adod elo, akkor lehet hogy csak egy uveg vodkat kaptal volna a fonoktol, hogy "huzd le, addig en megkeresem a macsetam..."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 21:10:11

@tildy:): @Barátusz:
Drága feleim...
Nem e lehetne e összevitatkoznotok például a lápi trüttyögérek fészekrakási szokásairól, mert múltkor három napig rágtátok egymást fontügyileg most szintén felkészülhetünk egy fordulatos vitára housing association ügyben.
Javasolni akartam Tildynek hogy talán találkozzon Barátusszal de aztán rájöttem hogy az nem jó ötlet:)))))))))))))))))))))))))))

2013.10.27. 21:10:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A harmadik vagy negyedik kép nyugodtan felhasználható lenne diétához is, egyből elment az étvágyam. De sokat javult a kinézete a kezednek a legutóbbi képet látva.

BTBTBT 2013.10.27. 21:11:01

@DieNanny:
"Otthon van vagy 1000 képem, igazi, őszi is jó néhány"
Várjuk őket szerettel!

Nekem meg évekig megvolt az a "hülye" szokásom, hogy amikor hazamentem, letöltöttem a gépről a képeket, hogy az otthoniak is láthassák őket - aztán sosem hoztam magammal másolatot. :)
De majd ha legközelebb megyek, hozok ízelítőt.

@Don Kartasch:
Most már ráér a vihar után beszerezni egyet. :)

Ez a filmidézes, amit Longnak írtál, véletlenül nem a Bloffben volt?

@tildy:):
Nektek egyébként mekkora lakásotok van? És ha jól láttam a korábbi képen, akkor "open air" a konyha-nappali?

@Philosoraptor:
""Walking Deadnel nincsen jobb sorozat szerintem."
De csak azért gondolod így, mert nem nézed a Breaking Bad című sorozatot. :P "

Ki tetszett hagyni a "The Wire"-t a legjobb sorozatok csúcsáról. :)
(Bár a BB-hez hasonlóan az sem horror-sorozat.)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 21:13:20

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Nem a malacról beszéltem, hanem a kezemről :)"
Oppardon, elnézést kívánok :)) Rég volt már a reggeli ébredés, nézek-olvasok, de nem látok-értek :)

A kezed az nem semmi.... elég randán néz ki a kötés levétele utáni képen. Belegondolva, hogy milyen lehetett "frissiben".... huhhh....
Melóztam kórházban (is) egy darabig, láttam 1-2 rondaságot, olyat is, amit mentőhelikopter vitt tovább, miután a rohammentő behozta és stabilizálták valamelyest (a DOTE oktatókórháza volt, ill. ma is az, a traumatológia erős volt, meg a hasi seb. is).
Szépen rendbehozták :)

BTBTBT 2013.10.27. 21:16:44

@zöldeketbeszélek:
"Lehet, hogy jobban is jártak. Mármint az írek. Ha a Magdolna-nővérekre gondolok... "
Volt ott nagyobb gond is a nővéreknél: "potato famine". Menekült, aki tudod, és amerre látott.

@diggerdriver:
A lápi trüttyögérek fészekrakási szokásai kitűnő indítás lenne egy vitához. Mivel lövésem sincsen róluk, a másik fél nyerne, bárki is legyen az. :)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 21:18:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Szerencsétlenek, délután 3-tól másnap reggel 7-ig csinálták... "

Sok egyéb mellett ez is az oka annak, hogy szoktam mondani a kis pénz+nehéz meló (fizikailag és idegileg is megterhelő, utóbbi inkább az egyik-másik kisfőnök miatt kialakult légkör miatt) okán panaszkodó kollégáknak, ha a dokikat szidják, hogy meg lehet próbálni végigállni egy 4-5-6, vagy még több órás műtétet (leülni ott sem lehet...), közben meg végig 100 %-ot nyújtani, mert ott selejtet csinálni nem épp olyan, mint a gyárban...
Ja, és előtte jópár évet végig kell tanulni, mire egyáltalán műtőasztal mellé engedik, még egyszerűbb műtétek esetében is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:19:55

@Don Kartasch:
Najah :)
Vagy itt, vagy a blogomon írta valaki, hogy ezt Magyarországon nem biztos, hogy meg tudják csinálni. Nem az orvosok miatt, mert ők megtettek volna mindent, de a tárgyi feltételek nem adottak egy ilyen dologhoz sajnos.

Nem akarom tudni, hogy mibe kerültem a svéd államnak, de lehet, hogy 40 évi adóbefizetésem sem lenne elég rá.
Novemberben lesz a 9. műtétem (és most már biztosan az utolsó).

@Philosoraptor:
Jeleztem, hogy okosan nyitogassátok :)
Mikor először láttam meg, valami elképesztő volt... mintha nem is a sajátom lett volna. Ennél sokkal vacakabbul nézett ki, de arról nincsen kép.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 21:27:16

Most neztem a muholdkepet, delen kezdodik a vihar?

BTBTBT 2013.10.27. 21:27:38

@macamuca:
Ilyet is láttál? Nagyon kemény. Padlót ne fogj!

www.liveleak.com/view?i=d4e_1252110364

Mostanában ismét előkerült a neten ez a 4 évvel ezelőtti videó.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 21:28:48

@Barátusz: "Ez a filmidézes, amit Longnak írtál, véletlenül nem a Bloffben volt?"

Egeszen veletlenul de! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:29:55

@macamuca:
Itt ülnek a sebészek a műtét közben. Illetve amikor betolnak és még előzetes beszélgetés van, akkor ül mellettem a doki, az ágy is asztalmagasan van és míg ébren vagyok nem is változik. Utána mondjuk passz, de szerintem ülnek végig. Az altatóorvos is mindig leül mellém.

A SÖS-ben a szobám (2 ágyas szoba volt, de volt mikor egyedül voltam, ha nem is túl sokat) a helipad mellett volt, így volt szerencsém mindig hallani, mikor hoztak egy versenyzőt.

Heli le, ággyal rohanás befelé. Heli el. Érdekes volt nézni.

Pont az amputációs (talán 5.) műtétem lett elhalasztva, mert beesett valaki (helivel), aki fontosabb volt. Nem esett jól, de rutinból tudtam, hogy neki biztosan jobban kell az orvos.

Nem sajnálom az orvosoktól a fizetésüket. Becsülettel megdolgoznak érte és nem eshet ki a szike a mancsukból 16.00-kor, mint nekem a toll. Az egy más életforma, kapják csak meg a pénzüket érte.
Nem tudom azt sem, hogy mennyire maradhatnak normálisak mondjuk a traumán vagy egy gyerekeket összerakós helyen. Jólesik a pénz, de azért ilyen áron nem biztos, hogy kellene...

nyuszigonosz 2013.10.27. 21:33:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Jól összerakták a kezedet.
Nem gondoltam volna, az elsö képek megnézése után. hogy az még egyszer kéz lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:42:33

Úgy látom, hogy a vasárnapok ilyen fényképmutogatós napok. Jövő hétre majd valami vegetáriánusabbal készülök :)

@nyuszigonosz:
Szerintem ők sem. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 21:43:59

Mondjuk faterom "csak" a huvelykujjat csapta le baltaval kvazi ( a bor alul meg tartotta), de o is szaladt fel a pincebol, kert anyutol egy nagy lepedot es nyittatta ki vele a garazskaput es szaguldott be a kocsival (trabanttal) a kb 8 percre levo korhazba. Anyu azota is rosszul van, ha valahogy szobakerul...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:53:44

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Én ugye beszorultam a gépbe, 3-an szedtek ki belőle. Nem mentem volna én sehová sem egyedül, így is csak a raklapig jutottam, némi segítséggel.

Van, akinek nem fáj (jellemzően vágott sérülésnél), de nekem pokolian (ugye zúzott volt). Malac még, hogy nem is vérzett, csak a műtét közben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 22:00:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Valamikor Apám magyarázta nekem hogy miért kell külön szúrókést használni amivel semmi mást nem vágunk csak a disznót szúrjuk.
Életlen késsel olyan lesz a vágott ér mint a zúzott és a disznó nem vérzik ki.
A zúzott sebben az erek bedagadnak és kicsi a vérzés.
Míg ha például pengével megvágod az arcodat alig akar elállni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 22:07:38

@Mr. Long [wannabe Briton]: Huha, az komoly terv azért... :-) Amit én említettem, az csak egy reptér-városközpont jellegű gyorsvonat, kb mintha Lisztferihegy-Nyugati viszonylat lenne...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 22:10:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Aham, nem semmi. :-o Bár azér' egy ujj elvesztése sem az...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 22:22:58

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Holy shit, bakker, ez több mint durva! 8-O
Nagyon kemény... és mi okozta ezt, ha nem titok?

Jobbkezes vagy, vagy bal?Utóbbi egy csapás lehet így...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 22:37:55

@Barátusz: kb 40 negyzetmeter, nappali-konyha egyben, van meg egy halo, furdoszoba , meg eloter.

@diggerdriver: pedig lehet egy sor vagy cider mellett kisse lapulnanak az elek. Egyet valoban nehezen viselek, ha hulyenek gondolnak ( tudom, az ironiat sem ertem). Tudod, Marty McFly effektus. A fonttal kapcsolatos dolgot eppen ezert nehezen bocsajto(tta)m meg, jobb ha nem is emlegeted.
Vagy csak epp nincs hagyma, aztan kell valaki aki....

Nem veletlen emlitettem a HA-t. Amit en tapasztaltam az pozitiv, es nem akarok masokat megfosztani az informaciotol. Ar-ertek aranyban jobb, de vannak feltetelek , pl. megszabott havi bevetel, vagy hogy nem lehet lakasod sehol. NEkunk nincs.

@Mr. Long [wannabe Briton]: sajnos nem, nem volt sok idonk. Reggel mentunk este jottunk, tobb volt a vonatozas, mint amennyit ott toltottunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 22:58:32

@geegee:
Emberi hülyeség okozta :)

Egyébként meg akartam menteni egy beakadt csövet, bedugtam a kezem olyan helyre, ahová nem kellett volna (miközben éppen szerszámot cserélt a gép) és úgy tette le a szerszámot, hogy a tartó és a fej között maradt a kézfejem.

Gyarkolatilag 3-4mm vastagságúra préselte össze a kézfejemet (csukló fölött éppen).

Egy olyan, ami itt forog: www.uberchuck.com/ ment bele az U alakú tartojába. A kettő között van pár mm, oda préselődött bele a kezem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 23:11:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ojj, vazzeg, ahhoz képest még kurva jól néz ki a kezed...Tudsz vele pl. bringázni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 23:15:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Akkor nálad fűrészelés nem is volt, "csak" préselés?
Azóta is a képek hatása alatt vagyok.
Pedig a nejem melóhelyén voltam már emberbontáson is vagy háromszor...és nem ájultam el.De ott egyben volt minden, nem baleseti esetek voltak, csak öregségiek.
Huhh...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 23:30:10

@geegee:
Nem volt fűrész, csak préselés/zúzás.

Bringázni? :) Igen, tudok még jointot tekerni, igaz meg kellett tanulnom majdnem teljesen egy kézzel :)
Biciklizni... korábban sem csináltam, így nem tudom. Lehet menne.

Sokminden megy, de sokkal lassabban vagy nehezebben vagy csak másként. Cipő bekötés, krumplihámozás, bárminek a felszeletelése, munkában pl. a lapkák megfogása. Egy érmét pl. nem tudok felvenni az asztalról, de egy tollat is csak sokadjára és akkor is elejtem.
Vezetni gond nélkül tudok.

Kétkezes sportok esélytelenné váltak. Konditerem is (már a súlyzós része).

Csuklómat sem tudom teljesen használni, támaszkodni pl. nem tudok rajta (pl. fekvőtámasz).

Apróságok, amikre nem is gondol az ember... dehát megmaradt a kezem, tudom használni is valamennyire, lehetne rosszabb is. Az orvosok munkája előtt meg le a kalappal!

BTBTBT 2013.10.27. 23:36:13

@tildy:):
De hát ki nézett hülyének? Én biztosan nem. Most sem, csak mert két véleményt mondtunk el.
Mindegy.
Az mondjuk nem is irónikus, hanem vicces, hogy éppen hagymához hasonlítasz. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 23:59:29

@Barátusz: te, egeszen konkretan a fontos eset kapcsan :) Vagy itt legalabbis itt igy jott le.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.28. 00:19:10

Fiatalok-idosek, buckle up! Sorsfordito informaciok kovetkeznek:

subba.blog.hu/2013/10/27/nem_igaz_193#comments

Ja, idokozben a vihar elerte Cornwallt, megerkeztek az elso megrazo kepsorok!!!

www.buzzfeed.com/lukelewis/9-shocking-photos-of-the-devastation-wrought-by-the-st-jude

BTBTBT 2013.10.28. 00:26:44

@tildy:):
A fontosnál éppenséggel feltételeztem rólad, hogy tudod az átváltást. Hogyan lehet azt hülyének nézésnek vélni?

@Don Kartasch:
Menj a p...ba a "sokkoló" fotóiddal! :DDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.28. 00:50:56

Ja, visszaterve az ablakos dologra, ezeknek tenyleg az a fontos, hogy ne kelljen lepakolni a parkanyrol, meg igy nem vesz el helyet a szobabol. Bezzeg "fesulkodoasztal" na az kell a szobaba, az nem veszi el a heleyt biztosan, ahelyett, hogy a furdobe raknanak egy normalis konnektort:D
Reddit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.28. 02:08:30

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Wazze, ez a qrva drog...nem szimpatikus.Persze azt csinálsz, amit akarsz, a te életed.

Én a sportot értettem rajta... :-)
Elhiszem, hogy sok mindent megváltoztat egy ilyen baleset.
És ez jó, hogy pozitívan állsz hozzá.
Lesz a műtétek után valami reha-bili, pl járni vele gyógytornára vagy ilyesmi?Egyáltalán várható az idő múlásával bármi javulás?
Most megyek, de ha írsz, holnap elolvasom.Illetve már ma.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.28. 06:13:22

@diggerdriver: épp a múltkor történt ilyen a kecskés fórumban. bejött egy ember, és elkezdett sopánkodni, hogy úristen, itt levágják a kecskéket.
aztán nem értette, miért nem fogadják be...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.28. 07:38:53

@Babette_:
Nézd, én elfogadom hogy valaki úgy nött fel hogy ezek a dolgok sokkolják. Madár is ikyen de nem ítéli el azokat akiknek ez a természetes.
Ö nem, és ennyi.
Méltányolandó álláspont.
Ha viszont valaki elkezd gyilkosozni az kiveri a biztosítékot nálam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 07:53:15

@Don Kartasch: szegeny torpe :( remelem nem utotte meg magat nagyon!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 07:56:16

@Don Kartasch: "Fashionistas · www.izoom.hu 2013.10.27. 12:57:28
Akkor kicsit járjatok utána a dolgoknak...
Dobogókőn futnak össze a pozitív földsugárzások úgynevezett Szent György-vonalak (Sárkányvonalak. lei vonalak) melyek energetikai hálóként ölelik körül a Földet.
Ezek energiarendszerek, egyfajta rezgések. Ahol a vonalak metszik egymást, azok az akupunkturális pontok, hasonlóan az emberi test akupunkturális pontjaihoz. A hegy belsejében van egy barlang, benne egy titkos kamra, amelyet csak intuitíven, szellemi vezetéssel találhatunk meg.

Csak keresni kell...

Nem véletlenül tepeledtek itt le őseink, és nem véletlenül épült a Shaolin templom Dobogókőn!! Ezért nem is értem hogy ha valóban ezt mondta volna....Egyébként pedig nem véletlen, hogy havonta több ezer turista keresi fel a helyet feltöltődés céljából! Itt sok érdekes infó van a helyről egyébként: boldognapot.hu/blog/a-pilis-rejtelye-a-fold-sziv-csakraja-dobogokon-talalhato-2/"

Beleolvastam. Az a baj vele, hogy nem tudommelyik viccel es melyik gondolja komolyan... Tul egyformak a kommentjeik!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 08:14:03

@geegee:
Vagy pozitivan allok hozza vagy megkattanok. Akkor inkabb a pozitiv verziot valasztom :)

Rehab volt, termeszetesen. Heti 3-mal kezdtem, aztan csokkent. Eleinte kotozesre is sokat jartam, varratszedesre es ami ikyenkor kell :)
Most mar nincs torna, mert napinta hasznalom (dolgozom) a kezem. De nagyon hasznos volt, le a kalappal a teljes kezsebeszeti osztaly elott!

Kicsit be vokt allva a konyokom is, mondtam a rehabon. Azt tanacsoktak, hogy tegyek ala egy parnat es ejjel a mocorgastol meg fog javulni. 2 nap utan kiroppant es azota tokeletes :)

Az, hogy milyen lesz a vegeredmeny meg senki sem tudja. Sok dologtol fugg, pl. hogyan tanulok meg ujra dolgokat csinalni. 1-2 aprosagtol es a latvanytol eltekintve teljes eletet fogok elni, ez nem kerdes.
(Es remelem vastagon kapok karteritest ;) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 08:55:50

@Philosoraptor:
Leszakadt a huvelykujjam, megdagadt es hianyzott egy kis anyag is. Nem varrtak ossze, mert nagy lett volna a fertozes veszelye es igy tudott tisztulni es szep lassan osszenoni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 09:03:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Biztos vagy ebben? Csak mert azt írtad, hogy oda dugtad be a kezed, ahová nem kellett volna és a gép még járt. Ebben az esetben is jár a kártérítés?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 09:16:22

@zöldeketbeszélek:
Igen.
Ugyanis ameddig a gep megy, nem szabadott volna, hogy legyen lehetosegem belenyulni.
A hivatalos verzio szerint a balesetert a vallalat a felelos, mert hianyoztak biztonsagtechnikai elemek. Ezert kaptak a birsagot is.

Az mas kerdes, hogy senki sem mondta, hogy dugjam be a kezem es a legtobb cegnel igy mukodnek a gepek.

Hivatalosan a hunyo a vallalat. Realisan tekintve viszont en.

Azt mar felmertek, hogy nem szandekosan csonkitottam meg magam, innentol uzemi baleset es a biztosito fizet a maradando egeszsegkarosodas vegett.
Azt is megneztek az elso mutet elott/alatt, hogy nem voltam sem ittas, sem bedrogozott allapotban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 09:22:22

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Akkor oké, hála az égnek, hogy ha már ilyen rosszul jártál, legalább valami kompenzációra számíthatsz. Édesanyám biztonságtechnikus, ő is mesélt egy-két érdekes sztorit munkahelyi balesetekről. Az biztos, hogy itthon is nagyon komolyan kivizsgálják ezeket, mielőtt kártérítést ítélnek meg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.28. 10:31:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Na, ez jól hangzik.
Ezexerint nem te voltál mégsem a hibás, hogy kapsz még kártérítést?Vagy nem volt eléggé "hülyebiztos" a gép kezelése? (Most ne vedd magadra, de ez egy nagyon jó szó... :D )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 10:41:10

@geegee: Beleolvastam a blogodba! Úgy látom, nagyjából egyidősek a kislányaink (az enyém 2010. novemberi). A svéd ovik angolosak, magyarosak vagy inkább németesek? A német ovikról olvastam nagyon negatív dolgokat, az angolokról elég jókat, a svédekről semmit, pedig nekem is élnek rokonaim Svédországban.

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 10:42:46

@Barátusz:
"Ilyet is láttál? Nagyon kemény. Padlót ne fogj!"

Effélét max a proszektúrán látni.
A video kamu: ilyen mélységű (és hosszúságú) arcsérülésnél annyi ér sérül, hogy
1: minden úszik a vérben, ehhez képest a videón semmi, Nemhogy kevés, de semmi: nincs vér a koponya körül.
2: a széttört/kettényílt állkapocs mellett sérül a nyelv, torok, gége is = spontán légzés nem lehetséges (a normál esetben folydogáló vérzés miatt sem), ezért mesterséges lélegeztetés szükséges lenne, de sehol egy tubus... csak a koponya felső részén látszik egy fecskendő-féleség.
Szóval, kamu. Vagy bábu, vagy meghótt a sérült, de akkor nem a filmen látható "díszletek" (ágy, szeparációs függöny, stb) között nézegetik-forgatják, hanem a boncterem sokkal másabb asztalán.

Ilyet ugyan nem láttam, de a határátkelőhöz vezető főúton rengeteg autóbaleset történik (a környékbeliek halálútnak hívják, pár km.-ként láthatóak az út mellett kis keresztek...), az átmenő forgalomnak köszönhetően, melynek igen nagy részét a román, bolgár, török kamionok adják, sofőrjeik vezetési szokásaival....
Így sok a roncsolt sérülés, törés, stb.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Nem tudom azt sem, hogy mennyire maradhatnak normálisak mondjuk a traumán vagy egy gyerekeket összerakós helyen."
Konkrét részlegtől függetlenül érzelmileg is nagyon megterhelő a munkájuk. Ha személyes kötődés alakul ki, akkor a meg nem mentett eseteknél ez igen nagy teher (gyász). Ha nincs, akkor netán a paciens nevezi embertelennek (mert nincs barátságos-kedélyes beszélgetés, néhány szó, érdeklődés iránta, stb), azt mondja, csak egy darab húsnak nézik, nem érző embernek.
A kettő között meglelni az arany középutat, vagy legalább megtanulni úgy tenni, mintha... (megpróbálni megfelelni a paciens érzelmi elvárásainak): ez nagyon nehéz, és akár sikerül, akár nem, nagyon megterhelő...

BTBTBT 2013.10.28. 11:41:42

@macamuca:
Nyilvan nem feltetlenul vehetuk 100%-osan hitelesnek egy osszevagott videot a neten, de azert durva.

Egyebkent igen, a serult meghalt. Voltak errol hiradasok. (Lehet, hogy azok is hamisak voltak? :) )

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 12:04:11

@Barátusz:
Ilyen sérüléssel azonnal, a helyszínen meghal a sérült.
Tehát nem kórházba, sürgősségi ellátásra viszik, ahol betegágyon fektetve (kezelő-beli ágyra gondolj, nem fekvőbeteg szobai ágyra) próbálnak vele kezdeni valamit, hanem egyből a proszektúrára (ahol más a környezet is, mint ami a videón látható).
A film azt sugallja, mintha túlélte volna a sérülést (mármint a helyszínen), aztán bent a kórházban, ellátás közben halt volna meg, holott ez lehetetlen a sérülés jellege (mérete, mélysége, helye, stb) miatt.
Ha bent halt volna meg és utána filmezték volna le, akkor is úsznia kellene mindennek a vérben: ennek nyoma sincs.
Mert a filmen egy halottat (vagy bábut...) láthatunk: élő ember sérüléséből folyik a vér, pláne egy ekkora méretűnél = vértenger van (az ellátás közbeni transzfúzió is "rásegít" erre).
Tehát: nincs vér, vérzés sincs, helyszínen meghaltat nem szállítanak be kórházi ellátóhelyre: ezek miatt mondom azt, hogy kamu.
Az más kérdés, hogy volt vízbeugrálás, akár efféle sérüléssel végződve, ahol meg is halt az ugró, és ehhez készítettek egy szemléltető filmet, összevágva a helyszínen készült, az ugrálókat rögzítő részlettel.
Amúgy elég gyenge minőségű a film, a felbontása miatt nem látszik minden részlet...

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Foglalkozás: a helyi elektronikai iparban "nyomulok" (hogy én milyen árnyalt tudok lenni :DD) perpill. Konkrétumot hadd ne...
Amúgy tipikusan Pilátus a krédóba-szitu: magam sem hittem volna pár éve, hogy efféléhez közöm lesz, azt sem, hogy egyik szegmense olyannyira megtetszik, hogy ismét tanulásra adom a fejemet.
Egyébként én is elmondhatom, hogy akasztott ember még nem voltam, de nagyon sok más egyéb igen, és olyan helyeken melóztam, hogy semmi közük egymáshoz. Némelykor a kényszer okán, máskor meg pénz miatt. Érdekes és tanulságos volt mind, mindegyik más miatt.
Úgyhogy kíváncsi vagyok, mit tartogat a jövő, mi leszek még :))))

BTBTBT 2013.10.28. 12:10:45

@macamuca:
Nem ertem, ezt most miert magyarazod. En sem mondtam, hogy ez teljesen igy tortent.
Ha a fogaszatban hasznalnak verzescsillapitot, akkor a traumarol sem hianyozhat. Akkor meg jobban is lehet latni, hogy mi a serules, ha nem dol a ver. Persze ilyen serulesnel mar tok mindegy. :)

Regebben sokkal tisztabb volt a video. Evekkel ezelott lattam eloszor.

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 12:42:21

@Barátusz:
Csak azt próbálom magyraázni-indokolni, hogy miért tartom kamunak.
A fogászati vérzéscsillapítás gyakorlatilag a tamponálás: kisebb ereknél ez okés (mint pld egy sima kézelvágásnál, horzsolások ilyesmi).
Traumánál az érszorító csipesz játszik a nagyobb ereknél (ilyet sem látni a filmen), plusz infúzión át adott szer (infúziós szereléket sem látni, és az anyag a vérrel együtt átfolyó jelleggel kijön a betegből, sérülés jellegétől függ, hogy milyen mértékben hasznosul, de a protokoll része, hogy adják).
Nem véletlen, hogy a vérzéscsillapítás elsődleges teendő: nagymértékben kivérzett beteggel egyszerűen nem tudnak mit tenni, bár próbálkoznak: súlyos sérülésnél egész csapat ténykedik, ki-ki 1-1 dolgot végezve. A filmen meg 1-2 kórházi ruhás személy látható.
Amúgy nem azt mondom, hogy szerinted így történt, csupán a film visszáságaira próbálom felhívni a figyelmet: aki ezt megnézi, alapból azt hiheti, hogy a fickó ugrott, sérült, próbálták megmenteni, majd meghalt. Holott az ugrott és meghalt eseménysor a reális, tehát a film így enyhén szólva is megtévesztő.
:)

BTBTBT 2013.10.28. 13:38:44

@macamuca:
A végeredmény szempontjából - sajnos - teljesen mindegy, hogy kamu-e a film. A srác meghalt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:08:07

@Barátusz: "Volt ott nagyobb gond is a nővéreknél: "potato famine". Menekült, aki tudod, és amerre látott."

Ugye a burgonyavészre gondolsz? Idézem Molnár Géza sorait a Város vagy vidék? című művéből:

"De mit történik akkor, ha kevés az élelem? Ha valami-árvíz, aszály, fertőzés vagy épp a pénzügyi válság - megrengeti a világ mezőgazdaságát?
Ha valaki ismeri a történelmet, pontosan tudja, mi fog történni, hisz minden történet lezajlódott má legalább egyszer. Gondoljunk csak a tizenkilencedik századi burgonyavészre, mely Írországot sújtotta a leginkább. De nem elsősorban azért, mert nem termett elég krumpli. A gond az volt, hogy a burgonya értékesítését ugyanúgy a piac szabja meg, mint ma a búzáét. És a piac nem ismer irgalmat. Oda adták el a terményt, ahol többet fizettek érte. Az emberek tömeges éhhalála nem hatott meg senkit. Amikor tőzsdei folyamatokhoz kötöttük a mindennapi kenyerünk előállítását, biztosak lehetünk benne, válsághelyzetben csak az ima segít, mert a piac e téren nem ismer majd irgalmat. Mire egyáltalán felismernénk, hogy baj van, aranyért sem fogunk búzát kapni."

Ide tartozik még, amit már Maxnak is írtam, hogy Ukrajnában pld. a nagy éhínség idején bőven volt gabonatermés, de Sztálin az egészet úgy ahogy volt, az USA-nak adta el, mert ott éppen nagy hiány volt búzában, a SzU-nak meg persze kellett a kemény valuta. Hogy közben hány ukrán hal éhen, az senkit sem érdekelt, sem az USA-t, sem SzU-t. (Szolzsenyicin: Gulag)

BTBTBT 2013.10.28. 14:31:42

@zöldeketbeszélek:
Igen, arra gondoltam. Viszont Irorszagban nem csupan kozgazdasagi okoknak volt betudhato az ehseg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:37:11

@Barátusz: "De nem elsősorban azért, mert nem termett elég krumpli." MG sem azt mondja, hogy csupán közgazdasági okok miatt volt éhezés. De az is benne volt az okok között. Nem ismerem Írország mezőgazdaságát, nem tudom, volt-e valamilyen helyettesítő termény vagy az ír kormány tudott volna esetleg máshonnan mást (kukoricát, árpát tudomisén) vásárolni, hogy az emberek ne haljanak éhen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:41:37

@Barátusz: Találtam egy nagyon érdekes cikket. Hát igen, összetett probléma volt, az már biztos:

www.mult-kor.hu/20100215_a_burgonyavesz_legnagyobb_ellenfele_a_liberalizmus_volt

"Londonnak több eszköz is a rendelkezésére állt, hogy csökkentse az éhínség mértékét: lemondhatott volna az Írországból származó gabonaexportról, folytathatta volna a csupán hat hónapig működő ún. népkonyha-rendszert, amellyel 1847 júliusában például napi hárommillió ember jutott élelemhez. Továbbá kritikával illették a kormány közmunkaprogramját, a közadakozást szigorú keretek közé szorító jogi környezetet; ennek hivatalos magyarázataként a költségfaragás és az ír szegények saját erőfeszítéseinek elősegítése szolgált. Nagy-Britannia abban is hibázott, hogy nem fékezte a szegényeknek a földtulajdonosok általi tömeges kiköltöztetését, nem könnyítette meg az Észak-Amerikába való kivándorlást, és nem tekintette birodalmi kötelességének a probléma kezelését. Ráadásul London úgy kalkulált, hogy a burgonyavész ezúttal sem lesz országos méretű: 1800 és 1845 között tizenhat alkalommal volt élelmezési probléma Írországban, de mindegyik regionális jellegű volt.

A kérdést The Great Irish Potato Famine című könyvében vizsgáló Donnelly szerint három ideológia vezérelte a brit döntéshozókat. A laissez-faire elmélet nem engedte, hogy a kormány érdemben beleszóljon a gazdasági folyamatokba, (az exportszállítások leállítása elfogadhatatlan lett volna Londonnak), ezért döntöttek az „ingyenkonyha” rendszerének felszámolásáról és mondtak nemet a kivándorlás megszervezésére – amely magánakció keretében, de korábban erőteljesen zajlott: 1776-ig már 250 ezer ír protestáns kelt át az óceánon, s telepedett le Bostonban, New Yorkban és Philadelphiában, 1815 és 45 között pedig egymillió katolikus emigrált a szigetországból).
Ehhez járult hozzá az ír károk enyhítését koordináló, az irodai munkát éjjel háromig végző, de Írországot csak egyszer felkereső Sir Charles Trevelyan brit köztisztviselő által könyvben (Az ír krízis, 1848) is propagált isteni gondviselésben való protestáns hit melletti kiállás, s a katolikus írek elleni etnikai előítéletek hangoztatása. A moralisták súlyos hibákat véltek felfedezni az írek nemzeti karaktereiben (rendetlenség, erőszak, lustaság, öngondoskodás hiánya, erkölcstelenség), ezért magasan iskolázott britek szerint az íreknek meg kellett tanulniuk a saját lábukon megállni. A legegyszerűbb magyarázatul a „mennybéli áldás” szolgált, amellyel egyszersmind lehetőségre: Írország küszöbönálló reformjára gondoltak, így az ország kitörhetett volna a szegénységi körből, s feladhatta volna a burgonyától való túlzott függőséget."

BTBTBT 2013.10.28. 14:48:33

@zöldeketbeszélek:
Nem hiszem, hogy ezzel a temaval kapcsolatosan a liberalizmus lett volna a legnagyobb ellenseg. Vagy akar csak jelentossege lett volna.
Az angol kormany az irekre eroszakolt keresztenyseggel es sajat hatalmaval jo sokaig nem tudta megtorni az ireket. Viszont az orszagos ehseg pont kapora jott nekik. Keresve sem talalhattak volna jobb lehetoseget.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:53:23

@Barátusz: A cím pont az ellenkezőjét mondja (vagy ugyanarra gondolunk, csak másként értelmezzük a címet?), de nem is a cím a lényeg.
A cikk egyébként a te véleményedet támasztja alá - mármint hogy tulajdonképpen kapóra jött az angoloknak az éhínség - viszont ezt az írekre erőszakolt kereszténységet nem értem. Esetleg arra gondolsz, hogy a protestantizmust próbálták volna erőszakolni, de a katolikus ír többség ellenállt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 17:25:35

@macamuca:
Ehhez a vérzéscsillapításhoz is van egy jó képem:
kepfeltoltes.hu/131028/IMG_1479_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A pirossal keretezett részen látható néhány (11 db) apró ?érszorító? dolog. Az egyik nem sokkal a hazatérésem után távozott a kezemből.
Összesen, az orvosom szerint több, mint 100 db ilyen van a tenyeremben, illetve a környékén. :)

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 23:19:58

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
vérzéscsillapításra létezik ún. kapocs is, de mint minden vérzéscsillapító eszköz, az is azon az elven működik, hogy elzárja az eret, gátolva a vér továbbáramlását. Ilyet tuti nem hagytak benne a kezedben = már rég elhalt volna egy része/egésze, keringés hiányában :))
Ezek a kis kapcsok/szegecsek inkább a csontok töréseinek/repedéseinek rögzítésére szolgálnak, nem gátolva eközben az ízületek mozgását/mozgatását. Méretüket és mennyiségüket tekintve jellemzően bent is maradnak.
Anyaguk leginkább titán, ill. ötvözet.
Te "drága" ember :)))

Valami ilyesmi lehet a kezedben (formáját tekintve), középtájt nézd (bár ha egy kilökődött -gondolom, a likas részen-, akkor láttad, milyen):
www.medimetal.hu/sites/default/files/products_catalog/Special_screws.pdf

Érdekesség:
the-online.hu/erdekessegek/reszletek/677_emlekezo_femek/

macamuca [IHUN] 2013.10.29. 00:27:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Pardony, elnézést, előzőek a törött ujjperc rögzítéséhez használt kapcsokra vonatkoznak: a pirossal karikázott rész elsőre elkerülte a figyelmemet, a nagyobb fekete rögzítés ragadta meg :))
A képen látható apró "izék" fonal-darabok lehetnek: használnak ún. felszívódó varratokat is (gyakran érvarrásra is, de azok olyan apró öltések-darabkák és olyan vékony fonal, hogy röntgenképen nem láthatóak): a belső, varrható szövetrészeket rögzíthették efféle fonallal, melyek összeforrás után vándorolni kezdenek, amíg fel nem szívódnak.
Ettől még drága vagy, ha az ujjperc-rögzítéshez bentmaradó kapcsot használtak :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.29. 09:05:26

@macamuca:
Huhh :)

A keretezett reszben levo dolgok biztosan fembol vannak, mert mikor tavozott, ez egyertelmu volt. Nem a lyuknal jott ki, hanem a tenyerem egy masik reszebol. Minden rontgenkepen lathatoak.

A kiesett darab elso ranezesre egy osszehajtott, apro, hosszukas lemez volt. Kb. 2*0,5*0.25mm lehetett.

A kapcsokat kiveszik, eredetileg 2 volt, most csak egy van es hamarosan azt is kiveszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.30. 22:50:32

@zöldeketbeszélek: Haha, sajnos fogalmam sincs, milyenek a német, vagy angol ovik...de még svédből is csak ez az egy volt, illetve van... :D A magyar meg régen volt nekem... :-) Ha minden igaz, akkor egy fél év múlva költözünk, másik óvoda is fog kelleni, akkor lesz majd csak az első tapasztalat.Én spec rettentően haragszom a svéd óvodai rendszerre, de az más kérdés.Nem lehet, csak egy helyre, lakóhely szerint beíratni, szinte még ők gyakorolnak kegyet, hogy befogadják a gyereket.Ha az egyik szülő munkanélküli, vagy beteg, akármi miatt otthon van, akkor nem veszik be teljes időre, hiába fizetjük a teljes díjat.Meg még egyéb apró kellemetlenségek.Szóval svédország marhára nem lehet büszke az óvodai rendszerére.Állítólag az általános iskolák sem túl fényesek... :-/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása