oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 27. 06:42,  Gond nélkül lehet lerabolni mindent 364 komment

2013. október 27. 06:42 Határátkelő

Gond nélkül lehet lerabolni mindent

Ma négy posztot ajánlok nektek, mindegyik másért tetszett, mindjárt ki is derül, miért. Elsőként egy olyan helyre megyünk majd, ahol ritkán szoktunk járni, méghozzá Sri Lankára a SiDorSays blog (egyszerre informatív és vicces) segítségével. Aztán ma örülhetnek a konkrétumok szerelmesei is, hiszen összehasonlítjuk a németországi albérletárakat, majd jön egy zenés londoni idegenvezetés, végül megnézzük, hogyan néz ki a tokiói Halloween. Jó nagy kört teszünk tehát, vágjunk is bele!

Sri Lanka tengerpart cím.jpgSri Lanka tengerpartja - meg tudnám szokni

Kezdjük tehát Sri Lankával, már csak azért is, mert egyike azon országoknak, melyekről tulajdonképpen a legtöbb európai maximum sablonokat tud, holott elképesztő történelme és talán még annál is elképesztőbb jelene van. No meg egy érdekes cunamimúzeuma is, de erről majd később.

„Colombónak meglepően cuki kis reptere van, pasmag vár a reptéren nevemmel a kezében, szóval lesz nekünk sofőrünk, nem kell valami taxis félének elmagyarázni, hogy hová is megyünk. Leginkább azért lenne kényelmetlen, mert igazából mi sem tudjuk. Az oldal, ahol a szállodafoglalásainkat intézem, azt írta, hogy az út a hotelig úgy két és fél óra. Nem annyi. Több mint három. Utálom, ha átvernek.

Azt is írták, hogy a reptéri transzport benne van az árban. Nincsen. Az is igaz, hogy a számlánkon nem szerepel. Vagyis így csinál magának a tulaj extra pénzt. (ő a sofőr is egyben). Befészkeljük magunkat a 70-es évekbeli, biztonsági öv nélküli kis Vanba és hajrá, irány Hikkaduwa. A világ legszarabb útjain. Nem tudom készült-e valaha ilyen felmérés, de szerintem Sri Lanka valahol nagyon ott lenne a versenyben. Ezért tart több mint három órát a 120 km-es út.

(...)

Szóval nem kevesebb, mint 26 éves polgárháború után, ami nem sokat javít egy ország gazdasági helyzetén sem, a sziget elkezdett lassan, nagyon lassan magára találni, habár demokratikus szocialista ország – igen, democratic socialist republic, ez a neve – révén, ez elég nagy akadályokba ütközik.

Mondjam? Már maga a demokratikus szocialista is egy paradoxon, de most nem ez a lényeg. A vezetőik nyilván azért nevezik az országot szocialistának, mert tudják, hogy ez a forma az, ahol gond nélkül lehet lerabolni mindent és mindenkit az országban büntetlenül. Hatalmas a korrupció, mondjam még?

De azért szépen lassan elkezdenek jönni a turisták, hiszen az év minden hónapjában látogatható az ország, a monszun sem nagy gond, én kimondottan élveztem... oké, innen a sivatagból minden jobbnak tűnik. A tengerpartok a maguk pálmafás fehér vagy sárga homokos giccses partjaival, az esőerdők, a buddhista kultúra – nem is vallás, inkább filozófia. pl. attól, hogy buddhista valaki, lehet nyugodtan más vallás követője is, mekkora jófejség már. Az elefántok, majmok, delfin les, madár les, bálna les, pecálás, korallzátony és elsüllyedt 16-18. századi hajóroncsok nézegetése búvárkodás keretében és hát igen, a szörfölés vonzotta a turistákat miután biztosak lehettek benne, hogy nem lövik seggbe a tamilok, vagy a szingalézek.

(...)

Sri Lanka sírok a tengerparton.jpgA cunami áldozatainak sírjai

Én bementem a cunami múzeumba, Simon kint maradt, neki az útszéli sírok bőven elég emocionális élményt nyújtottak. Nekem is, de érdekelt, hogy mit mondanak a helyiek. A fényképmúzeum egy trafik mellett működik, a tulajdonos nő kertjében. Lényegében fa keretek ponyvával letakarva képezik a múzeum falait, ezeken fotók, kis tárló szerűségekben használati tárgyak, amiket később találtak.

(...)

A múzeumtulajdonos azt magyarázta, hogy lévén Sri Lanka nem volt soha cunami övezet, így nem ismerték a hullám természetét. Az első után az emberek lementek a partra és csodálkozva nézték, hogy a tenger eltűnt, helyette csak a tengerfenék van, nekik esélyük sem volt elmenekülni a második elől.

Kicsit rogyadozva jöttem ki a múzeumból... a hölgy nem akart pénzt elfogadni, nincsen belépőjegy, ő azért csinálja ezt, hogy a világ odafigyeljen rájuk is. Hozzájuk nem jut el a rengeteg segély nyugatról, a többi cunami által érintett, turistaparadicsomnak számító országnak.

Róluk senki nem beszél, mintha semmi nem történt volna, ő csak annyit akar, hogy végre beszéljenek róluk is. A kis vöröskeresztes dobozba azért tettem pénzt, amit megköszönt és azt kérte, hogy mondjam el az ismerőseimnek, hogy mi történt Sri Lankán. Most elmondtam."

Aki többet is szeretne olvasni (érdemes!), vagy a képek érdeklik, az feltétlenül kattintson a blog oldalára!

Német albérletárak

Most jöjjünk át Európába, annál is inkább, mert éppen tegnap beszélgettünk a filozofálgatós vs. tényszerű posztok közötti arányokról, szóval akik utóbbiakat hiányolták, azoknak jó hírem van: a Passport blog egészen részletesen ismerteti a németországi albérletárakat: lássunk egy kedvcsináló részletet, aztán mindenki kattintson!

„A bérleti díjak Németországban hatalmas szórást mutatnak a bérlemény állapota és helye szerint.

Jellemzően itt is a városi árak a vidékiek sokszorosát is elérhetik, a nyugati árak magasabbak, mint az egykori NDK területén, a déli árak is magasabbak, mint bárhol máshol, és a jó elhelyezkedésű (alacsony munkanélküliséggel bíró környéken található) bérlemények is sokkal drágábbak.

(...)

Magdeburgban egy közepes állapotú 100 m2-es lakás nagyjából és havonta 480 euróba kerül, míg ugyanezért a lakásért Münchenben 1200 euró körüli összeget kell fizetni.

(...)

Németországban az ügyvédek és a lakásügynökök („Makler") (meg a GEZ) alkotják a legkomolyabb maffiákat (privát vélemény). Lakást mákler nélkül szinte lehetetlen találni. A mákler-díj ("Provision") törvényileg 2 havi bérleti díjban van maximálva (plusz ÁFA), ezért szinte minden esetben a havi díj 2,38-szorosáért tartják a tenyerüket.

A kauciót ("Kaution") a bérlemény a kiköltözéskor feltárt károk fedezetére előlegként kell a bérbeadónak fizetni. Ez maximum 3 havi „Kaltmiete" összege lehet, jellemzően 2 havi díjban ki lehet egyezni. Ezt az összeget elméletileg kiköltözéskor a bérbeadó visszafizeti, de a teljes visszafizetésről csak a legritkább esetben hallottam, szinte minden esetben felmerül valami kifogás, ami miatt ezt az összeget részben vagy egészben visszatartják.

Jobb helyen a letett kaucióra kamatot is számolnak, és a kamatoztatott kaucióból vonják le a visszatartott összeget - nekem eddig csak rosszabb helyekhez volt „szerencsém".

(...)

Példaként „béreljünk" Nürnbergben egy 80 m2-es lakást:

Kaltmiete: 600 euró
Nebenkosten: 250 euró
Warmmiete: 850 euró
Provision: 1428 euró (600 * 2,38)
Kaution: 1200 euró (2 havi bérlet)

Így beköltözéskor 3478 eurót (1. havi díj +kaució +provízió), majd minden hónapban 850 eurót kell fizetni, és évente egyszer (jellemzően májusban) a fűtési különbözetet. Ha szerencsénk van, kiköltözéskor az 1200 eurót vagy annak egy részét viszont láthatjuk."

Eddig a részlet, akit ennél több is érdekel, az látogasson el a Passport blog oldalára!

Zenés városnézés Londonban

Németországból átugorhatunk a brit fővárosba, ahol a Landed in London blog készített egy zenés városbemutató, pontosabban pár kerületet mutat meg egy-egy szerinte jellemző, vagy neki kedves zenével.

Camden

A város bohémnegyede. A maga világhírű piacaival, azzal, hogy mindenfelé fura fazonok mászkálnak, hogy tele van szórakozóhelyekkel, hogy hajnalra úgy néz ki, mintha most ért volna véget a harmadik világháború, de mire kivilágosodik, minden újra olyan, mint új korában. Itt még éjjel kettőkor is olyan dugó van, a főutcán, hogy ha leszállnál a buszról, gyalogolnál előre két megállót, a hárommal a tiéd előtt indult buszt is kényelmesen elérnéd.

Kensington

London egyik legdrágább kerülete. A legtöbb híresség itt lakik, talán ez is közrejátszik abban, hogy itt a legmagasabbak az ingatlanárak. De én imádok itt sétálni. A sok színes épület, a hely hangulata, hogy ha itt sétálsz egy fél órán keresztül, és elmegy melletted egy rasztahajú öreg fekete, jamaicai sapkában, akkor eszedbe jut, lehet, hogy ő a világ egyik leghíresebb zenésze, mert itt sosem tudhatod, hogy ki jön veled szembe. Varázslatos hely!"

Akit még több kerület és még több zene is érdekel, az kattintson!

Halloween Tokióban

Nyilván mindenkinek feltűnt, milyen hihetetlen sebességgel folyik az amerikanizálódás a különböző ünnepek átvételével is. A magam részéről a Valentin-naptól nagyon durva lábrázást kapok, de a Halloweent már viccesebbnek tartom és így megengedőbb vagyok vele.

Nos, a Halloween elérte Tokiót is, ám (mint az a Tokyoreloaded blog képeiből kiderült) a japánok kibékültek vele. Így aztán a blog szerzői lementek sétálni Roppongiba és fényképeztek. Én itt most megmutatok két képet, akit több is érdekel, az látogasson el az oldalra (egyébként is erősen ajánlom)!

Tokió 1.jpg

Tokió nyuszilányok.jpg

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán London Németország Anglia Nagy-Britannia Sri Lanka

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr645600918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 07:25:08

Érdekes, hogy a poszt címeként éppen ezt a mondatot választottad az összes szóba jöhető közül...:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 07:32:52

Komolyan több, mint 1 millió forintnak megfelelő összeget kell első körben leperkálni Németországban az albérletért, utána meg havi negyedmilliót? Tudom, nem szabad forintosítani és gondolom a bérek olyanok, hogy abból azért marad még zsíroskenyérre is...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.27. 07:34:07

A londoni zenés idegenvezetés tényleg nagyon "kaffa" volt, jó zenékkel, választékos írással, olvastam volna még. A linkelt zenék pedig/ így korán reggel különösen/ fincsik voltak a kávém mellé!
Fúj a szél, esik az eső, amúgy meg csend, nyugalom békesség.
Iyeoka zenéje pedig non plusz ultra nekem, nem tudom megunni!!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.27. 07:46:12

@zöldeketbeszélek: Én most akarok lakást váltani , de azért itt is combos a dolog, elsőkörben 2 havi deposit+ egy havi bérleti díj= a legutóbbi lakás esetében ez 1200 font + 670 font lenne! Ez sem rossz ! :-( És nem London!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 08:06:46

@sodalisO: Én most olvasom a londoni fiatalember archív posztjait, egész jó kis idegenvezetés. Kár, hogy nem tudok rájönni, milyen munkát kapott végül is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 08:07:32

@sodalisO: És én még azt hittem, Budapesten a legdrágább az albérlet!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.27. 08:16:43

@zöldeketbeszélek: Hát, látod.....ráadásul itt, ha agencytől bérelsz, ők még nagyobb fedezetet kérnek, elvárás, hogy többszöröse legyen a havi bérleti díjnak. Ami , mondjuk itteni minimálbér esetén eleve necces, vagy esélytelen

2013.10.27. 08:31:44

@zöldeketbeszélek: Ooo... hat nem. Budapest valoszinuleg a legolcsobb europai nagyvaros, ingatlanarak szempontjabol. Osszehasonlitaskeppen: Budapesten tudsz szobat berelni havi 100 fontert (sot kevesebbert is), mig Londonban nehez szobat talalni havi 500 font alatt. Havi busz/metroberlet 100-200 font, stb. Tehat ha minimalbert keresel (kb. havi ezer font netto), akkor annak tobb mint a fele alberletre es kozlekedesre megy, es akkor meg csak egy kulso keruletben laksz, idegenekkel egy lakasban.

nyuszigonosz 2013.10.27. 08:37:46

@zöldeketbeszélek: Komolyan ilyen magasak a lakhatási költségek. Meg még ennél több is, mert a lakbér, ( Kaltmiete) és Nebenkosten ( közös költségek, házmesterszerviz meg ilyeneket tartalmaz plusz a fütést, ha távfütésröl van szó, vizet) mellett még külön fizeted az áramot, telefon-internet, sokesetben Privathaftpflicht biztosításodnak kell lenni, az esetleges általad okozott károk térítésére.
Aztán, hogy ha mindezt kifizetted még mennyi " zsír lesz a kenyéren" az a keresetedtöl függ.

Muscari 2013.10.27. 08:40:12

@sodalisO: ne is mondd, elegge remenytelen helyzet. Mi is szeretnenk elkoltozni, de nagyon nehez a depositra osszerakni a penzt. Raadasul ugy felmentek az arak, hogy csak London legszele johet szoba. Ami nem akkora baj, mert vannak nagyon szep varosreszek, de be is kell jarni dolgozni.

Tudod egyebkent, hogy Readingben kb. mennyi egy 2 bedroomos lakas?
Tudom, gugli, de csak most ebredezem es lusta vagyok.
Egy ismeros lakott ott, o egy studioert fizetett 600-t, ha jol emlekszem.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.10.27. 08:47:57

Én meg azt hitem, hogy az a rablás amit itt Angliába csinálnak az ügynökségek, de tévedtem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.27. 08:51:09

@Muscari: Igen, kb egy studio vagy egy one bedroom 600-700 körül már van, persze semmi minőség nyilván, ennyi pénzért.. A 2 szobásak meg nagyon változóak, attól függ merre van, milyen minőség, állapot, mennyire felszerelt, nagyok a különbségek. Engem legjobban a 2-3x deposit aggaszt, mert azért azt tudni kell, hogy az agenyk is rohadt szemetek, és mindent elkövetnek, hogy majd a végén ne kelljen visszaadniuk, megy a mocskoskodás rendesen. Persze, tudom, itt nagy pénzekről van szó, egy rövid term. után, mondjuk, ha le tudják nyúlni mondvacsinált indokokkal lerakott 1800-2500 font depositot, azért az nem rossz bevétel.....szóval észnél kell lenni kurvául....:-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 08:53:50

@zöldeketbeszélek:

Na ez a "nem szabad forintosítani" az a kifejezés, melyet nem szabad mondani. Miért ne lenne szabad?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 08:58:53

@zöldeketbeszélek:

Ó nem, Budapest az olcsóbb városok egyike Európában, bár nem a legolcsóbb azért.

Muscari 2013.10.27. 09:00:19

@Mirjam2: Ugy nez ki, hogy most Gyor az egyik legdragabb hely Mo-n lakhatas szempontjabol. Az arak lassan magasabbak, mint Pesten, de a gond az, hogy egyszeruen nincs szabad alberlet. Ha valami felkerul a netre, meg aznap elkel.

Nyilvan ez a problema gyokere Londonban is: keresleti piac van.
Ha valaki pedig council flat-re palyazik, az felkeszulhet az eveken at tarto varakozasra. Egy volt kollegam tiz evet vart, igaz, o egyedulallo. Meg hat nem is mindenkinek az a szive vagya, mint ahogy nekunk sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 09:01:16

@Mirjam2:

"Budapest valoszinuleg a legolcsobb europai nagyvaros, ingatlanarak szempontjabol"

Ezt nem hiszem. Tiranában pl. 120 euróért egész lakást (egyszobásat) lehet bérelni a város külső kerületeiben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 09:11:02

@sodalisO: @Mirjam2: @nyuszigonosz: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Viszont itt a legritkább esetben kapsz egy korrekt bérleti szerződést, minden feketén megy. Horror sztorikat lehet olvasni átvert albérlőkről, na meg lelakott, lepusztított lakásokról, éppen azért mert senki sem tud jogorvoslatot venni a károkért.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 09:11:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezen a blogon olvasom állandóan, hogy milyen hülyeség forintosítani az árakat, béreket, stb...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 09:12:41

@Muscari: Pont Győr az egyik olyan város Magyarországon, ahol sokkal szívesebben laknék, mint Budapesten.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 09:14:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mert onmagaban a forintositott ar ertelmezhetetlen.

Ugy mar ok, ha azt irom: a fizetesem 650e Ft, ebbol az alberlet 160e Ft.

De mast jelent a 160e lakber nekem es mast a 170e-t kereso magyarorszaginak. Nemde?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 09:18:10

@zöldeketbeszélek:

Pedig ez butaság. Ezen az alapon hülyeség kg-ra átszámítani az amerikai font adatokat, meg a mérföldet km-re.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 09:19:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

S ha ez más egységben adod meg, akkor mennyiben más a helyzet? Semennyiben, csak az olvasó nehezebben érti.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 09:21:35

@zöldeketbeszélek:

Mielőtt bérelsz, megnézed a lakást. Ha valaki olcsót akar, akkor nyilván nem fog kapni tavaly felújított, újonnan berendezett lakást.

A magyar bérlő nyavajgása alaptalan: annyit szeretne fizetni, amennyit egy lelakott lakás ér, viszont luxust akar cserében - na, ez nem működik,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 09:23:44

@zöldeketbeszélek:

Ami pedig a fekete árat illeti, ez a bérlő és a bérbedó közös érdeke.

Egy ismerős minden bérlőjét megkérdezte: legyen ez az ár számla nélkül vagy legyen + 20 % számlával? Találd ki hányan akartak számlát!

Muscari 2013.10.27. 09:28:23

@zöldeketbeszélek: Igen, szerintem is jo hely, a nagyfiam most koltozott oda, azert vagyok most ilyen tajekozott. (Iden vegzett a sulival es ugy volt, hogy jon ki utanunk, de vegul is csak Gyorig jutott. De nem banom, mert itt legalabb olyat dolgozik, aminek koze van a tanult szakmajahoz)

Meg egyaltalan a nyugati hatarszel a legjobb eletminoseg szempontjabol szerintem.
Eleg csak vegigmenni egy kis falun Gyor-Sopron megyeben vagy mondjuk Bekesben, olyan, mintha nem is ugyanabban az orszagban jarnank, sajnos. Anyukam szulofalujaban, Bekes megyeben ingyen ad az onkormanyzat telket, ha hajlando vagy epitkezni, de persze szinte senkinek sem kell. Nehany nyugdijas koltozott oda csak az utobbi idoben, mert munka, na az aztan nincs a kornyeken.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 09:38:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha megadom mindkettot (kereset / berleti dij), akkor lehet rand-ban is.

De ha csak egy szamot irok: 1,5 liter tej 13,45 korona, azzal mire mesz? Lehet dragabb, mint Mo-n, de a fizetesembol ketszer annyit tudok venni.
Akkor hol kerult tobbe? Hol dolgozom erte tobbet?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 09:49:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Pedig ez butaság. Ezen az alapon hülyeség kg-ra átszámítani az amerikai font adatokat, meg a mérföldet km-re."

Messze nem ugyanaz a ketto. A sved arakat at lehet ugyan szamolni forintra, de azert nem erdemes mert az atlag magyar nem fogja ismerni az egyik viszonyitasi rendszert (sved arak es megelhetesi koltsegek).
A merfoldet viszont nyugodtan at lehet szamolni km-re, mert ismerik mindket viszonyitasi rendszert. Van egy konkret valtoszam.

Mindezek ellenere en nem mondom hogy nem szabad atvaltani forintra. Szabad, csak ebbol nem szabad mely kovetkezteteseket levonni. :)

BTBTBT 2013.10.27. 10:02:49

A járulékos költségek miatt brutális a német lakásbérlés.

A japánok jól a saját arculatukra honosították a Halloween-t. :)

Szeretném látni Shoreditch azon részét, ami manapság graffitikkel van összebarmolva.

"Kensington - elmegy melletted egy rasztahajú öreg fekete, jamaicai sapkában, akkor eszedbe jut, lehet, hogy ő a világ egyik leghíresebb zenésze, mert itt sosem tudhatod, hogy ki jön veled szembe."
Ehhez nem kell Kensingtonban lenni, megteszi London bármelyik viszonylag belső kerülete.

@sodalisO:
Keress olyan ügynökséget, ahol csak másfél havi letétet + egyhavi lakbért kérnek. Már ha akad olyan Readingben.
És ne menj bele olyasmibe, hogy még le akarnak venni 1-300 fontig terjedő összeggel azert, mert "szerződést írnak" neked. A szerződés készen van, csak beleírjak az adataidat, ahogy mások szerződésébe is az övékét.

@Muscari:
Merre szeretnétek költözni?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 10:03:21

Amugy en nem hiszek abban, hogy ne lenne szabad atszamolni.
Neha tok erdekes forintositani dolgokat hogy a Fold mas pontjain ez meg amaz mennyibe kerul.

Kulonosen erdekes megnezni pl. olyan termekekkel, ami egy ugyanazon ceg ugyanazon termeke ket kulon orszagban. Mint mondjuk a muszaki cikkek.

Csak azt nem szabad mondani a forintositas utan (egy olyannak aki nem ismeri az adott orszag arait) hogy ez nagyon jo fizetes vagy nem jo fizetes. Hiaba keres valaki Norvegiaban havi 900 000 Ft bruttot, az ott egy nagyon szar fizetes. :D

BTBTBT 2013.10.27. 10:06:45

@Don Kartasch:
Átszámolni lehet, de éppen a fizetések különbözősége miatt nem nagyon érdemes.
Mi értelme van átváltani például az 5,35 fontba kerülő, előre csomagolt skót lazac-szeleteket forintba, ha Angliában 4-8-szoros a bér, amiből erre áldoz a vásárló?

Köszi az email-t. :)

M. Péter 2013.10.27. 10:08:02

@sodalisO: Örülj, hogy ennek tetejébe nem kell még 2 havi lakbért+ÁFA-t fizetni az ügynökségnek, amit soha nem kapsz vissza. A brit ügynökségek a bérbeadótól vonják le a lakbér kb. 10%-át. Azért Németországban is lehet ügynökség kikerülésével közvetlenül a tulajdonostól bérelni, vannak erre szakosodott oldalak az interneten.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 10:09:08

@sodalisO: "Engem legjobban a 2-3x deposit aggaszt, mert azért azt tudni kell, hogy az agenyk is rohadt szemetek, és mindent elkövetnek, hogy majd a végén ne kelljen visszaadniuk, megy a mocskoskodás rendesen."

Lepj a farkukra sodalisO! Ha ugynoksegen keresztul intezitek a papirokat akkor meg kell mondani nekik hogy a deposit-ot szepen kuldjek a DPS-nek (Deposit Protection Confirmation).
Ez egy fuggetlen szervezet, igy a penzed nem a landlord-nal porosodik es ha a vegen nem tudtok dulore jutni, akkor a DPS kikuld egy fuggetlen szakertot aki felmeri hogy ez vagy az a kar mennyibe kerul realisan es a tobbit vissza fogjak fizetni neked. :)

Igy megkimeled magad az alkudozastol es cirkuszolastol. Tisztabb, szarazabb, magabiztosabb erzest nyujt, mint a... :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.27. 10:10:09

azt a számítást nem értem

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 10:18:15

@Barátusz: Hat talan csak pusztan erdekessegbol. Mert ha atvaltod es megnezed hogy otthon ugyanez a fustolt lazac mennyibe kerul, akkor rogton megdobbenve fogod latni hogy a hazai lazac aranak a jelentos reszet a szallitasi koltseg teszi ki. Igy az egyszeri nyarspolgarban talan realizalodik hogy a lazac maga nem egy draga hal, nem egy luxustermek (ahogyan o gondolja), hanem azert draga mert marha messzirol jon. Igy ha epp Kanadaban nyaral partkozelben es egy etteremben meglatja a lazac wellingtont, akkor talan nem dobja el sikitva a menut es hanyja magara a kereszteket hogy neki nincs penze ilyen fenyuzesre, hanem eszebe jut hogy az itt valoszinuleg olcso es jo is (mert friss), erdemes lehet kibrobalni.

Nem mondom hogy ettol szebb lesz az illeto elete, de legalabb aznap is tanult valamit. :) Uhhh, de messzire vittem ezt a szalat. :D

Max. ilyen kis aprosagok miatt at lehet szamolni, de azzal egyet ertek hogy ennyi alapjan nem szabad kijelenteni hogy emez vagy amaz akkor draga vagy olcso odaat.

Nincs mit. :)

BTBTBT 2013.10.27. 10:19:56

@sodalisO:
Itt az éjjel elég sokáig esett. Most viszont "csak" fúj a szél, és megint ezer ágra süt a nap. :)

Csak olyan ügynökséggel állj le, aki megcsinálja a chech-in inventory-t, tehát a beköltözésed előtt és után egy független cég képviselője ától cettig felméri a lakás állapotát, az utolsó poros korlátig és kopott szőnyegig, ha van olyan. Erről jegyzőkönyv készül, aztán amikor beköltöztél, te is végignézed az egészet, és ha olyat találsz, ami nincs a listában, azt ráírod/ráíratod az ügynökséggel.

Nem érdemes kis céggel kezdeni csak azért, mert olcsóbban ajánlanak lakásbérletet. Lehet, hogy később sokkal több gondod lesz a romló állapotok miatt.

@Don Kartasch:
Ha utólag, a kiköltözéskor/után mész a DPS-hez, akkor az már eső után köpönyeg, mert nem tudod bizonyítani, hogy milyen állapotban volt a lakás, amikor becuccoltál.

Muscari 2013.10.27. 10:23:35

@Barátusz: Edgware, North Finchley vagy High Barnet. A lanyom Finchley-be jar suliba, es mivel mar 6th formos, nem szeretnenk sulit valtani. Meg amugy mind a ketten NW-en is dolgozunk. Miert, tudsz valamit?

Sajna most dolgoznom kell, de kesobb meg benezek. Jo dumcsizast :-)

2013.10.27. 10:23:41

"A vezetőik nyilván azért nevezik az országot szocialistának, mert tudják, hogy ez a forma az, ahol gond nélkül lehet lerabolni mindent és mindenkit az országban büntetlenül. Hatalmas a korrupció, mondjam még?"

Mo.-n is hatalmas a korrupció.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 10:26:10

@Barátusz: @sodalisO: Neeem persze, en is ugy ertettem hogy ha majd valtani fog sodalisO, akkor a legkozelebbi berlesnel ezt kerje az ugynoksegtol, mert mondta hogy szeretne o is mozdulni. :)

BTBTBT 2013.10.27. 10:28:58

@Don Kartasch:
Őőőő, nem a lazac drágaságáról vagy olcsóságáról beszéltem, hanem az angol/magyar fizetések közötti óriási különbségről, amiből megveszed a kaját.

Finom is a lazac! :)

@Muscari:
Konkrétan nem, csak nem tudtam, hogy merre akartok mozdulni.
Majd szétnézek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 10:35:29

@Muscari: Pár hónapja, telek után kutakodva láttam olyan hirdetést somogyi területről, hogy az önkormányzat ingyen ad telket, rajta egy ipari ingatlant ha azon vállalkozást indítasz, amiben helyi munkaerőt foglalkoztatsz. Azt hiszem, előtte az épületben varroda működött. Ilyen is van, kapaszkodnak mindenhol az utolsó szalmaszálakba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 10:39:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nekem családtagom járt úgy albérlettel, hogy a tulaj ígért fűt-fát, kedves volt és segítőkész, egészen a beköltözésig. Akkor kiderült, hogy nem szállíttatta el az előző bérlő hónapok alatt felhalmozott cókmókját, úgy festett ki, hogy egy óvodás gyerek színvonalasabb munkát tud csinálni és a franciaablak nem zár, tehát a fűtésszámla horribilis lesz a télen. Persze a bérlő nem sokáig rontotta ott a levegőt...Ja, és nem volt olcsó, egyáltalán.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 10:39:46

@Barátusz: Írtam neked a más bolygóról jöttem posztnál.

nyuszigonosz 2013.10.27. 10:40:25

@M. Péter: Perszehogy lehet, söt jobb is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 10:41:17

@sodalisO: na emiatt volt nalunk annak idejen olyan, hogy egy hetig csak langoson eltunk ( nem volt se folyoszamlahitelkeretem akkor emg, se credit kartyam).
Minimum 1500-2000 fontot siman le kellett perkalni az alberletert.
Es valasnal emg az a gond, hogy az elozo kauciot siman lehet, hogy kesve kapod meg.
@Barátusz: Kicsivel Hoxton alatt meg tlalasz ilyeneket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 10:41:26

@Don Kartasch:

Nyilván hasonlítani kell a dolgokat, ez tény és magam sem állítok mást.

Viszont ebből nem következik, hogy nincs értelme forintban megadni a lesothói beszámolóban az árakat, s csak lotiban érdemes megadni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 10:42:44

@zöldeketbeszélek:

Persze, ilyen mindig lehet. De ugyanez fordítva is megvan, sőt jellemzően a bérlő szokott bajt okozni, nem a bérbeadó.

nyuszigonosz 2013.10.27. 10:44:44

@zöldeketbeszélek: Itt én csak a cókmók elszállítás nem megtételét értem. Kifesteni: ilyet meg tud az ember egyedül is csinálni, ha meg nem, szakembert hív rá. Franciaablak zár: miért megvárni, míg magas lesz a fütésszámla? Javíttatni a tulajdonos költségére. Ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 10:44:47

@Muscari: ha nincs Magyarorszagon lakasotok, erdemes beprobalni a housing associationt. :)

BTBTBT 2013.10.27. 10:49:22

@Muscari:
"Egy volt kollegam tiz evet vart, igaz, o egyedulallo."
És addig hol lakott? A szüleinél? Szobát bérelt? Vagy lakást?

@tildy:):
Ezt a Hoxtonost nem értem. Mit találok arrafelé?

A "housing association" nem éppen a legjobb ötlet, mert a tanácsi lakások jellemzően nem a színvonalukról híresek. Ráadásul a várólista eszméletlenül hosszú, ahogy Muscari is említette.
De kinem a pap, kinek a papné...

@zöldeketbeszélek:
Válaszoltam.
(Hihetetlen, hogy az a poszt még mindig él.)

TWerkzeug (törölt) 2013.10.27. 11:11:21

Remélem ~1,5év múlva Hamburban egy ~30m2 "lyukért" barátibb árat szabnak..így is döcögős itthon félre rakni..

DieNanny CH 2013.10.27. 11:11:44

Hű, de jó a srí-lankai poszt! Meg a blog.

Most pedig olvasok tovább.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 11:13:38

@nyuszigonosz: Igen, de ha a tulaj a lakás megtekintésekor azt mondja, hogy elszállítja az előző lakó cuccait, kifest és egyéb apróságok, ennek fejében elég szép kauciót kér és a havi bérleti díj sem baráti, akkor álljon a szavának, nemdebár?

Persze, ha mindez nem teljesül, otthagyod és gazdagodsz pár hasznos tapasztalattal.

BTBTBT 2013.10.27. 11:16:29

@zöldeketbeszélek:
Ja, még mindig.

@nyuszigonosz:
Németországban kell a kéró kifestéséhez a tulaj/ügynökség engedélye?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 11:16:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Éppen ezért lenne jó, ha mindkét fél felismerné, hogy az üzlet kifehérítése a közös érdek, nem az ellenkezője. Nem tudom, hogy amikor a régi pesti bérházak még tényleg bérházak voltak, tehát jellemzően egy tulajdonos kezében volt a teljes ház és a bérlők évtizedekig béreltek egy lakást, akkor vajon korrektebb volt a viszony a tulaj és a bérlők között?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 11:17:23

A poszthoz:
Svédországban még nem találkoztam deposit-tal, sem semmi egyéb kiegészítő költséggel. A víz és fűtés benne van a bérleti díjban, ha bármi elromlik, azonnal jönnek és megcsinálják (ingyen).

Az egyetlen dolog, ami meglepetés tud lenni, hogy kiköltözés után, ha nem takarítottuk ki a lakást rendesen (még a tűzhely mögött is), akkor kifizettetik a takarítás díját (néhány ezer korona).

Aki nem szeret takarítani, az kitakaríttat egy külső céggel, mondjuk 2e kr-ért és ennyi.
Mi rászántunk 2 napot és nem volt semmi...

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Van egy olyan benyomásom, hogy este nem sikerült a szex és most kissé kötekedő vagy... ;)

DieNanny CH 2013.10.27. 11:17:34

Jó a másik három blog is!

nyuszigonosz 2013.10.27. 11:19:48

@zöldeketbeszélek: Egy üres és frissen felújított lakásért is van kaució, úgyhogy ez nekem csak elöreprogramozott jajgatási opciónak tünik. Mármint a festés minöségén nyavcsogni - mert javítható, újrafesthetö de föleg már a nyáron jajgatni egy nem javított záron, ami majd a fütési árakat viszi télen a csillagos égbe.
Az addig javítható, ha másképp nem, saját költségen.
Azesetben, ha mégis abban lakásban szeretnék maradni.

nyuszigonosz 2013.10.27. 11:24:27

@Barátusz: Nem kell.
Abban az esetben, ha privát tulajtól bérled, és az szerzödésben kiköti, hogy nem festheted feketére a falakat, hát meg akkor is meg lehet tenni, :-)) de kiköltözéskor az eredeti állapotban kell visszaadni.

Én egy több ezer lakás tulajdonosától egy házkezelöségtöl ( akik a lakások tulajdonosai is) bérlem, és nincs szín-opció sem. :-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 11:28:55

@Barátusz: a housing association nem council house. Nem ugy mukodik, ahogy te gondolod, varolista sincs:P

Olvass utana. Mi is ilyenben lakunk egy kb 6-7 eves epuletben, a UK lakasokhoz kepest elegge jo minosegu. Butorozotlanul kaptuk, a piaci arnal kb 20%-al kevesebb a berleti dij. Mondjam vagy mutassam? Mutatom:
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/305270_10150315229814286_763579285_7648141_371664689_n.jpg

fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/308622_10150323108679286_763579285_7687220_1407639222_n.jpg

fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/308622_10150323108679286_763579285_7687220_1407639222_n.jpg

Hoxton amugy kozvetlen szomszedja Shoreditchnek, ha Shoreditch area-t mondanak, abba konkretan beletartozik. Laktam ott, altalanossagban veve jo kornyek, de tudnek graffitiket mutatni par helyen ( Hoxton deli, Shoreditch eszaknyugati reszen) . en.wikipedia.org/wiki/File:Hackney_districts.gif

nyuszigonosz 2013.10.27. 11:30:34

@Barátusz: Amit kihagytam: a szerzödésben amúgy is benne van, hogy milyen legrövidebb idöközökben köteles is vagy a felújítással: festés, tapéta.. törödni. Azthiszem ez most 5 év.
Viszont ha te félévente fested tapétázod át, az már a te dolgod.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 11:31:16

@nyuszigonosz: Most minek kötekedsz? Mondtam én, hogy nyáron bérelte a lakást? A festésnél meg marhára nem mindegy, hogy vette-e a fáradtságot a festő arra, hogy mondjuk letakarja a festékkel nem befedendő felületeket...
Nem maradt a lakásban, lelakta a kauciót és elhúzott onnan. Semmiféle együttműködési szándék nem látszott a bérbeadón, mondom attól fogva, hogy a bérlő pénzét eltette.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 11:34:40

@Barátusz: A valasozm amugy erre ment : "Szeretném látni Shoreditch azon részét, ami manapság graffitikkel van összebarmolva." En mondtam ilyet.

Housing associationre meg jelentkezni kell, mi az elso megnezett lakast megkaptuk.

De ilyeneket lehet benne kapni : www.sharetobuy.com/firststeps/sharedownershippropertydetails?id=14078

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 11:34:56

@Mirjam2:
Csak a maradékból jobban élsz mint Budapesten hasonló kondíciók mellett.

nyuszigonosz 2013.10.27. 11:37:30

@zöldeketbeszélek: Fenét kötekedek. Csak én nem maradtam volna egy olyan lakásban, ahol nem tetszik a bérbeadó hozzáállása. Aki meg ottmarad, az magára vessen.
De mint írod, ismeröseid sem maradtak ott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 11:45:24

@nyuszigonosz: "ez nekem csak elöreprogramozott jajgatási opciónak tünik. Mármint a festés minöségén nyavcsogni - mert javítható, újrafesthetö de föleg már a nyáron jajgatni egy nem javított záron, ami majd a fütési árakat viszi télen a csillagos égbe. "

Hát nekem ez eléggé kötekedésnek és belemagyarázásnak tűnt, de fátylat rá, nem ér annyit az egész.
Örülök, hogy ezek szerint neked normális, átlátható viszonyok között sikerül lakást bérelni. Ha itthon is így lenne, akkor jogos lenne felróni a magyaroknak azt, hogy miért ragaszkodnak annyira ahhoz, hogy akár súlyos terheket vállalva saját tulajdont vegyenek. Mert ugye ezzel szoktak jönni - nem te, általánosságban - meg a röghözkötöttséggel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 11:47:11

@Don Kartasch:
Azért elgondolkodtató hogy az Új Zélandi bárányhús ugyanannyiba kerül mint a brit.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 11:54:36

"A magam részéről a Valentin-naptól nagyon durva lábrázást kapok, de a Halloweent már viccesebbnek tartom és így megengedőbb vagyok vele."

Azt szokták mondani, hogy a Valentin-nap a virágboltosok ünnepe, na akkor a Halloween meg a zöldségeseké! :)

Nekem mind a kettő teljesen idegen, a Halloween meg abszolút összeférhetetlen számomra a halottak napjával. Nem tudom, az USA-ban mindkettőt ünneplik? Talán csak a katolikusok, igaz?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 11:56:17

@diggerdriver: Talan alacsonyabb berek? Olcsobb tap? Passz, igazabol nem ertek hozza rohadtul. :D

2013.10.27. 12:01:05

@diggerdriver: Kinek mit jelent a "jobban élsz"...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 12:01:26

@Don Kartasch:
Én sem tudom.
A brit tej is olcsóbb mint a magyar.
Nem tudom miért.

nyuszigonosz 2013.10.27. 12:05:03

@zöldeketbeszélek: Nem, tényleg nem kötekedés volt, csak nekem is vannak ismeröseim, ( inkább már csak voltak, nagy örömömre már sehol sem kell találkoznom velük) akiknek egyfolytában bajuk bír lenni a bérbeadóval - itt élnek, ahol ténylegesen sok minden szerzödésben kötött dolog - és inkább jajgatnak, amíg tudtam, addig már harmadik bérleményben jajgattak. Hozzáteszem: a volt NDK-ból jöttek ide. Nyavcsogni, jajgatni, panaszkodni....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 12:05:29

@zöldeketbeszélek: "Nekem mind a kettő teljesen idegen, a Halloween meg abszolút összeférhetetlen számomra a halottak napjával. Nem tudom, az USA-ban mindkettőt ünneplik? Talán csak a katolikusok, igaz?"

Azert a Halloween egy hangyanyit regebbi multra tekint vissza mint a Halottak napja. A druida papok mar akkor is megtartottak a Halloween-t amikor a kereszteny egyhaz meg csak egy jol szervezett cserkesz egyesulethez hasonlitott.

Ugyan miert unnepelnek Amerikaban vagy barmilyen mas angolszasz kulturkorben a Halottak napjat, mikor a Halloween az o sajat osi unnepuk???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:07:46

@diggerdriver: Tömör és velős párbeszédet folytatunk! :).

Egyébként én is meglepődtem rajta, amikor Angliában voltam egy ott dolgozó ismerősömet meglátogatni, hogy gyakorlatilag hazai árakon tudtam élelmiszert vásárolni, ruhát meg még olcsóbban is. Igaz, hogy a legtöbb cucc úgy nézett ki, mintha egy hetvenes évekbeli gardróbból gyártották volna újra mindet...

DieNanny CH 2013.10.27. 12:08:40

Szabad már offolni? Vagy ez nem is kérdés...?

Tegnap kirándulni voltam. A napfelkeltét 1300 méteren "éltem meg":
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2254_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ahova ilyen járművel mentem (Standseilbahn mi magyarul?):
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2334_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ami helyett 2 év múlva ez lesz (a világ legmeredekebb vasútja):
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2306_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

De mehettem volna ezzel is:
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2335_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Délután ezt láttam:
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2329_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Aztán legyalogoltam 600 métert, és ezt:
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2361_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/131027/SAM_2373_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nagyon jó idő volt! Most olyan izomlázam van, hogy mindenem fáj! :-)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 12:09:01

A németo.-i bérlés kapcsán: értem, hogy van bérleti díj+kaució+közvetítőnek fizetendő összeg, azt is kibogarásztam, hogy a Nebenkosten amolyan közös költség-féle, node mia frász az a Warmmiete?? Gugli haver szerint (németül nix sprechen) bérlés. Valaki tudja-megmondaná? Mert a példában szereplő 850 eurós összege nem kevés (még egyszeri összegként is), és nem értem, ezt kinek-mire kell fizetni.

Itthoni bérlés: ha a megállapodás úgy szól, hogy üresen és frissen kifestve, akkor előző lakó cókmókja nélkül, és megfelelő módon kifestve, nem pedig mázolva kell átadni a kecót.
Nem érv, hogy ugyanmár, majd a beköltöző lakó kipakol (valahova...), meg kifest-kifestet.
Mi is így vettük ki (üresen, frissen festve), és nem lett volna rá idő és hely, hogy nekiálljunk kiüríteni, meg átfesteni, tekintve, hogy vittük a saját bútorainkat-egyebeinket. Hova tettük volna ezeket, amíg pakolunk-festünk?? Arról nem is beszélve, hogy szombaton kora este megérkeztünk, bútorok+dobozok/zsákok be, nagyjából elpakoltunk, vasárnap folytattuk, hétfőn reggel 8-ra irány a meló. Festésre nem lett volna idő...

Győr: az Audi miatt csillagászatiak a bérleti díjak. Itt Komáromban (40 km, céges busz viszi innen is az embereket) jóval olcsóbb, igaz, 1 óra buszozás (bár Győr elég nagy, így ott is megesik, hogy valaki 30-40 percet buszozik...), vagy 1/2 óra vonattal, óránkénti indulással.
Volt olyan ismerős, aki azt mondta, inkább Győrben bérel, mert K. unalmas, nincs semmi szórakozási lehetőség, aztán örült, ha pihenhetett, a heti meló után (pláne amikor 6 napot kellett menni). Kinek mi a fontos....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:10:29

@Don Kartasch: A halottak napjáról azt olvastam, hogy már az ókori rómaiak is megtartották, igaz, februárban.
De nem akarok ősiségi versenyt tartani, csak egy kérdés volt.
Különben meg miért ne ünnepelhetnék? Pláne, hogy elég sok katolikus - olasz, dél-amerikai - bevándorló él tudtommal az USA-ban.

DieNanny CH 2013.10.27. 12:13:57

@macamuca:

Kaltmiete: maga a lakás bérleti díja
Warmmiete: a rezsivel (plusz közös ktsg, egyebek) megemelt összeg

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:13:58

@macamuca: Gyakorlatilag az Audi ott a legnagyobb munkaadó?

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 12:14:19

Halloween: okt. 31. éjszakája (vagy nov. 1-re virradó, ahogy tetszik).
Mindenszentek: nov. 1.
Halottak napja: nov. 2.

Aki akar, az akár 3 napon át talál alkalmat a megemlékezésre, hitétől függetlenül, vagy azzal összefüggésben.

DieNanny CH 2013.10.27. 12:15:05

@zöldeketbeszélek:

Áááá, nem ez volt a szándékom!... :-)

Amúgy itt marha mázli, ha egy nap nincs szükség ernyőre...

DieNanny CH 2013.10.27. 12:18:35

@macamuca:

A Halloween nem október utolsó csütörtökje? Mert itt nagy gyerekvonulások voltak most csütörtök este...
De lehet, hogy tévedek, és csak valami helyi buli volt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 12:20:03

@DieNanny:
Ez az utolsó kép... nagyon-nagyon ott akarok élni! :D

@macamuca:
Esetleg megpróbálhat egész évben emlékezni a szeretteire és akkor nem kell elviselni a tömegnyomort 3 napon keresztül a temetőkben...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 12:25:36

@zöldeketbeszélek: A kelta hagyomanyokbol indult az unnep. A romaiak is unnepeltek, ugyanigy okt. 31-en, de nem ugy ahogy te gondolod. Ez meg az o politeista rendszerunkbol eredt. Ilyenkor a halottak rossz akaratu szelleimet uztek ki a hazukbol.

A keresztenyseg jott, megkereste a legnagyobb "pogany" unnepeket es megprobalt rahuzni valami fele "kereszteny uzenetu" sztorit, mint altalaban...

Nekem sosem tetszett a Halottak napja, mert ugy gondolom a legjobb modja a halott szemelyrol valo megemlekezesnek az, ha ugy beszelunk rola, mint ha elne. Ergo viccelunk vele, kifigurazzuk oket es bevesszuk a "poenba" mintha csak elnenek. Ezert a vidam, nevetos, beoltozos Halloween szerintem sokkal jobb unnep arra hogy megemlekzzunk az elmulasrol mint az hogy kimegyunk a temetobe, gyujtunk par mecsest, majd mindenki lehajtott fejjel all a csepergo esoben es arra var hogy valaki mas vegre megkerdezze mikor indulunk haza...

Egyes kulturakban a halottakrol ugy emlekeznek meg, hogy az asszonyok megfozik otthon az ebedet, majd kimennek a temetobe es a sirok kozott nevetve-beszelgetve elfogyasztjak, mintha az illeto is ott lenne veluk. Szerintem ez az igazi megemlekezes a halottakrol, nem az ami Mo.-n megy Halottak napja cimmel, de mondjuk mar parszor megkaptam hogy egy kegyelet serto barom vagyok amiert viccelek a halottakkal, szoval szerintem lapozzunk...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:29:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Mi a Farkasréti temetőbe járunk ki halottak napján. Elképesztően hangulatos ez a régi temető a rengeteg kis mécses fényében. Nincs tömegnyomor, hiszen a sírok egy része olyan régi, hogy senki sem látogatja, aki meg jön, az bőven elfér, akkora hely van. Vedd hozzá az évszázados fákat, a vastag avarréteget...Ha nem zuhog az eső, felemelő élmény az egész. Beszélgetünk közben régi családi eseményekről, meglátogatjuk néhány ismerős sírját is, nemcsak a közeli hozzátartozókét, teszünk oda is mécsest. Ettől persze még a hétköznapokban is gondolunk az elhunyt szeretteinkre, ez a nap igazából arról szól, hogy közösséget vállalunk mindazokkal, akik elvesztettek valakit, akit szerettek. Ilyenkor a temetőben tényleg azt az érzést éled meg, hogy nem vagy egyedül.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:31:51

@Don Kartasch: Én nem tartom kegyeletsértőnek a hozzáállásodat. Mindenki másként emlékezik, semmi gond ezzel. Azért a viccelődős, vidám piknikig a temetőben el is kell jutni. A gyász folyamatára gondolok. Nekem ez több évbe telt, a viccelődés még mindig nem megy, az oldott beszélgetés is nehezen, anélkül, hogy zsepit keresgélnék.

DieNanny CH 2013.10.27. 12:32:58

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"Esetleg megpróbálhat egész évben emlékezni a szeretteire és akkor nem kell elviselni a tömegnyomort 3 napon keresztül a temetőkben..."

Egyetértek. Én többször is mondtam a családtagjaimnak, hogy halálom után hamvasszanak el és szórjanak a Dunába. Vagy csak úgy bele a szélbe.
Aki emlékezni akar rám, az sírkő nélkül is megteszi. Aki pedig nem, annak a sírkő gondozása csak nyűg. Hát kell nekem ez??? :-)

nyuszigonosz 2013.10.27. 12:33:22

@macamuca: A Warmmiete: az az, amikor a bérlési összegben már benne van a fütés fizetése is.
azért warm - meleg.
Nekem mondjuk a fütés és melegvíz havonta szintén a bérleti díjjal +közösköltséggel együtt megy, de: évente egyszer ezt a fütés melegvíz dolgot ugyanúgy elszámolják, mint mondjuk az áramot ( az nem a bérleti költségek része)
amikor is vagy visszakapsz, vagy ráfizetsz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:34:04

@DieNanny: Próbálod szépíteni a helyzetet az esővel, igaz? :)
Én is hegyvidék-párti vagyok, úgyhogy tényleg a nyálam csorog a képeket nézve.

nyuszigonosz 2013.10.27. 12:34:40

@DieNanny: Közösköltség az a Nebenkosten.
A Warmmiete az a fütés és melegvízzel együtt a bérleti díj.

nyuszigonosz 2013.10.27. 12:36:39

@DieNanny: Nagyon szép képek! Akkor jót kirándultál és csupa szépet láttál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 12:37:47

Olvastam a székelyek meneteléséről... lenyúlták a svéd zászlót... :)

@zöldeketbeszélek:
Nekem is vannak (voltak?) ott nagyszüleim eltemetve. Azt már nem tudom, hogy megvan-e még a sírhely, mert valamikor kaptunk levelet arról, hogy meg kellene újítani. Nem tudom, hogy mi lett a sorsa...

Egyébként a meg nem újított sírokból a halottakkal mi lesz? Kidobják? Esetleg tömegsírba kerül és felírják a nevet egy táblára?

@Don Kartasch:
Egyetértek veled, szerintem is jobb a kötetlen viccelődős verzió, mint a letargikus.
Igazából mindenben utálom a letargiát, mert értékes, boldog perceket vesz el az ember életéből.
Keseregni mindig, mindenkor kár...

DieNanny CH 2013.10.27. 12:38:41

@Don Kartasch:

Mintha csak látnád minden évben a családomat... 1-jei program: Mi lakunk a sírral egy városban, tehát 1 órára jön kb 20 rokon ebédre, jót elbeszélgetünk (én pár éve nem tudok ekkor hazamenni, tehát én nem), aztán 4 körül temető - akkor már kezd sötétedni. A tinédzser korúak kipirózzák magukat egy évre (mindig van legalább 1 tini korú a családban...), 1-2 nagynéném kicsit pityereg, aztán mindenki felkerekedik az 1-2 órányi hazaútra.

DieNanny CH 2013.10.27. 12:48:11

@nyuszigonosz:

Tesóméknak van bojlerük, tehát nem a melegvízért fizetnek, hanem az annyival több áramért.

Nekem a bérleti díjamban minden benne van, víz, villany, fűtés, egyebek. Kicsi a ház, és még csak külön villanyórája sincs egyik lakásnak sem, tehát alapterület és ottlakók száma határozza meg. Nekem tetszik!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:48:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ez jó kérdés. Én úgy tudom, hogy a koporsós temetkezés esetén 25 év, urnásnál 10 év után ha nem váltod meg újra a helyet, a maradványokat eltávolíthatják, a sír/urnahelyet eladhatják. Egy egész halom jogszabály rendelkezik a temetkezés rendjéről, de nem találtam meg azt, hogy a kihantolt maradványokkal mit tehet a temető működtetője. Erre is van rendelkezés, de nincs annyi időm böngészni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 12:49:17

@zöldeketbeszélek:

A közös érdek, hogy NE legyen az üzlet fehér. Mo-n manapság számlát csak nagyobb cégek kérnek a bérlésért.

Nyilván más volt a helyzet, amikor valakinek ez volt a vállalkozása és egy egész házat adott ki, De manapság ez nagyon nem jellemző. Az átlag bérbeadónak 2 ingatlanja van, az egyikben lakik és a másikat kiadja, azaz neki minden fillér számít.

DieNanny CH 2013.10.27. 12:52:25

@zöldeketbeszélek:

Á, dehogy. Az előbb "leloptam" egy ottani webkamera képét. Hát, jó, hogy nem ma mentem...:
kepfeltoltes.hu/131027/1292514092_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:52:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem közös érdek, hanem azt hiszik, hogy így járnak jól mindketten, pedig nem. De amíg ezt nem látják be, vagy szívesebben kapnak gyomorfekélyt az idegeskedéstől, addig nem fog változni semmi. Ez nem attól függ, hogy a tulajnak hány kiadó lakása van, hanem attól, hogy mit akar vele elérni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 12:54:30

@zöldeketbeszélek:

A Mindszentek felekezetfüggő. A katolikusoknál november 1-jén van. Míg a Halloween meg október 31-én. Nyilván egy amerikai katolikus az előbbit a templomban ünnepli, az utóbbit meg világi ünnepnek tekinti,

DieNanny CH 2013.10.27. 12:55:01

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

A meg nem újított síroknál a köveket felszedik, eladják a sírkövesnek, kiássák a koporsót - vagyis ami maradt belőle -, kiszedik a csontokat, és a temető végén közös sírba teszik. Név, minden nélkül. Legalábbis a városomban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 12:55:46

@Don Kartasch:

"Ugyan miert unnepelnek Amerikaban vagy barmilyen mas angolszasz kulturkorben a Halottak napjat, mikor a Halloween az o sajat osi unnepuk???"

Egy angolszász keresztény miért ne ünnepelné a keresztény ünnepeket?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 12:56:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És lehetséges, hogy az amerikai katolikus Mindenszentek után még a Halloween-t is ünnepli? Tehát a kettő nem zárja ki egymást?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:02:22

@zöldeketbeszélek:

"Pláne, hogy elég sok katolikus - olasz, dél-amerikai - bevándorló él tudtommal az USA-ban."

Az USÁ-ban a lakosság negyede katolikus. S korántsem csak az olasz és dél-amerikai származásúak.

Eleve az "eredeti amerikaiak" (akik megalapították az USÁ-t) között is voltak katolikusok, hiszen egy rész pont azért vándorolt ki Angliából, mert ott diszkriminálták a katolikusokat akkoriban,

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 13:10:24

@DieNanny:
javagyhogyúúúúgy :)))
Értem, így már világos, köszi :)

@zöldeketbeszélek:
Igen, akár közvetlenül (vagy audisként, vagy a munkaerőkölcsönzőkön keresztül) a gyárban dolgozva, akár közvetve (a gyár beszállítóinál, ez utóbbi több környékbeli településen ad munkát sok üzemnek/gyárnak).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 13:11:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na meg ne felejtsük el az angol földbirtokosok bérletbe kiadott földjeinek összevonási törekvését a nagyüzemi gyapjúfeldolgozás miatt. Rengeteg kisbérlő maradt így megélhetés nélkül. A wales-i bányászoknak sem volt arany életük a szén árának csökkenése miatt, ők sem sokat teketóriáztak, kivándoroljanak-e.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:16:21

@Don Kartasch:

Igen, ez alapvető keresztény módszer volt mindig: nem eltörölni a idegen ünnepeket, hanem új tartalmat adni nekik.

Más dolgokkal is hasonló volt az eljárás.

Ismert történet a VII. századból, amikor elkezdődött Anglia keresztény hitre térítése, s ez írásban is megmaradt. A misszionárius szerzetes (most nem emlékszem a nevére) levélben panaszkodik, hogy a munka nagyon nehéz, az angolok nagyon ragaszkodnak pogány szentélyeikhez, mert azok amolyan közösségi gyülekezőhelyek, ezen kívül hamis isteneknek állatokat áldoznak, s erről se hajlandóak lemondani, mert aztán lakomákat rendeznek, ezért nagyon kevesen akarnak megkeresztelkedni. Erre jön a válasz a felettes püspöktől: nem kell a pogány szentélyeket lerombolni, elég csak kidobni belőlük a hamis istenek idoljait, majd felszentelni a szentélyeket, kereszteket elhelyezni, s betenni képeket a szentekről. Ezen kívül a hívők bátran gyüljenek csak össze, amikor és ahol szoktak, s vágjanak állatot, azt süssék meg és lakomázzanak, de ezt ne a hamis istenek tiszteletére csinálják ezentúl - hiszen állatot áldozni gusztustalan, istentelen dolog, míg szimplán összegyűlni és közösen enni a megsütött levágott állatot dicséretes dolog.

Az új módszerrel nagyon gyorsan megszűnt a tömeges ellenállás a kereszténységgel szemben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 13:17:22

@macamuca: Akkor ott nekem nem teremne babér.

Viszont most elköszönök, további jó beszélgetést!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:20:51

@zöldeketbeszélek:

Jelenleg bizony ez a közös érdek. Hiszen mind a 2 fél tudja, hogy a bérleti díj nettó értendő, azaz ha van számla is, akkor az + összeg.

Mint a szerelő: ha kell számla, akkor drágább.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 13:23:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Mindig utáltam temetőbe járni, okt. végén, nov. elején az össznépi "felvonulás"-tömeg idején meg főleg.
Nem vagyok az az ember, aki feszt a sírt "csinosítja", merthát mit szólnak a népek...
Valahogy nem szeretek odajárni... mióta Anyum meghalt, azóta meg pláne nem. Az ő sírja le van fedve gránitlappal, van koszorútartó, meg gránitváza. Amikor "rámjön" a mehetnék és megyek, viszek valamit, de ez a mehetnék soha nem dátumhoz kötött... és ritka... hogy aztán jóformán hetente emlegetjük valamiért = negyedszázad után sem feledtük el, az is igaz....

@DieNanny:
valami helyi gyerekbuli lehetett, még ha maskarás volt is :))

@zöldeketbeszélek:
hogy ki hogyan emlékezik, az egyrészt személyiségfüggő, másrészt a hozzáállást eleve meghatározza az, hogy ki hol él, melyik kultúrkörben. Mindenhol másként gyászolnak-emlékeznek-temetnek, így aztán az, hogy valaki az "aktuálisat" nagyjából elfogadja, vagy mástként viszonyul hozzá, az azt is meghatározza, hogy a közösség hogyan tekint rá.
Apróság pld: a gyász színe. Itt fekete, keleten meg fehér (szertartástól-külsőségektől függetlenül).
Amíg élt Anyum, sok fekete ruhám volt, divat okán. Amikor meghalt, utána már irtóztam a feketétől...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:23:52

@zöldeketbeszélek:

Miért zárna ki egy világi ünnep egy vallási ünnepet?

Az hogy a két ünnepben sok a közös és majdnem egy napon van, nem kizáró ok.

Nyilván furcsa, hogy a 2 között 1 nap a különbség, de ez csak furcsaság. Amerikai ortodoxoknál a dolog nyilván kevésbé furcsa, mert az ortodox Mindszentek tavasszal van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:25:23

@zöldeketbeszélek:

Meg az írek. Így lett az a vicces helyzet, hogy az írek 80 %-a nem Írországban él.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:29:01

@macamuca:

4 nagyszülőm közül 2-nek nincs sírja, mert hamuszórás volt. Nagyapám az elsők között volt, aki ezt választotta, amikor először megengedték. Addig csak temetés és urna volt, aztán megengedték az urna hazavitelét is vagy a szórást.

2013.10.27. 13:30:28

@Don Kartasch:
" A keresztenyseg jott, megkereste a legnagyobb "pogany" unnepeket es megprobalt rahuzni valami fele "kereszteny uzenetu" sztorit, mint altalaban..."
Ezt hivjak " tudomanyosan " syncretismusnak. ( hogy en miket tudok) :) A Halottak Napjat pl. rendkivul jol kevertek az aztekok halottakrol valo megemlekezesevel. Mexikoban az egyik legnagyobb unnep a Day Of The Dead (Dia de Muertos ) 3 napos unnep, amibe belefer a Halloween is ( okt.31. - nov.2.) Olyankor elvezet kimenni a temetokbe, nagy kajalasok, ivaszatok, zenekarok, tancmulatsagok vannak, a sirok feldiszitve, kinn van az egesz csalad, sokszor egesz ejjel, felejthetetlen elmeny egy mas kulturabol erkezonek. En nagyon imadtam, epp ezert is hianyzik most Mexiko.

Muscari 2013.10.27. 13:47:56

@Barátusz: koszi szepen, szoktam nezegetni, igen. A gond az, hogy a legtobb megfizethetetlen szamunkra :-(
Meg szoktam a Zoopla-t, Rightmove-ot es a Gumtreet is, eleg jo a keresojuk. Meg kivarunk sajnos.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 13:48:22

@nyuszigonosz:
köszi neked is :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Az új módszerrel nagyon gyorsan megszűnt a tömeges ellenállás a kereszténységgel szemben."

A kommunikáció fontosságát felismerők ÉS a megfelelő "dumát"-körítést meglelők mindig boldogultak. Akkor is, ha még a szó sem létezett :)))
Még mondja valaki, hogy a kamunikácijóóó-média szak manapság büfészak :DD

@zöldeketbeszélek:
Végzettség/tapasztalat-tudás kérdése. Autógyártással kapcsolatos ismereteken kívül másra is szükség van, pld logisztika, adminisztratív jellegű munkakörök (könyvelés, bérszámfejtés, TB-ügyintézés, stb), büfék/étkező, stbstb.
De nyilván a termeléshez szükséges ismeretekkel a legnagyobb az esély a bekerülésre, a többinél igencsak szükség van "keresztapára" :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 13:53:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es csodalkoznak, hogy ellenerzeseim vannak a vallasokkal kapcsolatban.
Mindegyik arrol szol, hogy keretlenul belepofaznak az emberek eletebe.
(Illetve a tomenytelen penzrol)

@macamuca:
Nalunk anyu szet lett szorva a keresenek megfeleloen. Apam sirt akar majd, de ha rajtam mulik, akkor rogton a hatso, jeloletlen helyre kerul. A tobbi halottat meg majd kiengesztelem valahogy...

@DieNanny:
Koszonom!

Muscari 2013.10.27. 13:54:03

@Barátusz: A volt kollegam szerintem a szuleinel lakott azelott, de nem tudom, nem voltunk olyan bizalmas viszonyban. Az tuti, hogy most egy 1 bedroomos council flatben lakik, amit egyedul egy kozel minimal beres fizetesbol fenntart. Raadasul a haz sem nagyon gaz, nem az a tiszta getto, eleg rendezett, jartam ott.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 13:55:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igazság szerint én is a hamvasztást választottam magam számára. Egyszerűen azért, mert ha emlékezni akarnak rám, akkor az menni fog méregdrága sírhely+egyéb, a hagyományos temetésnél meglévő költségek "bevállalása" nélkül is, ha meg nem, akkor pláne fölösleges annyi pénzt elkölteni.
A hazavitt urna nekem bizarr ("nézd, ott van a nagyi a polcon, neeem, az a virágváza, a másik a nagyi!", vagy "kint van a kertben, a cseresznyefától balra, a pöszmétebokrok és a málnás között")... ezért kértem a szórást.
Mit mondjak? Majd "meglátom", hogy figyelembe veszik-e az engem majdan eltemetők... (nem sürgős, ráér :D)
:)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:56:15

@macamuca:

Az új módszer nem hamisította meg a kereszténység üzenetét, ez a lényeg.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:58:00

@macamuca:

Egyszerűen itt az az igazság, hogy a kereszténység üzenetének lehet sok alakja, s egy alak sem hamis az üzenethez képest.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 13:58:50

@macamuca:

Nekem a kutyám a polcon van egy vázában. Még zörög is, mert nyakörvvel együtt lett hamvasztva, s a nyakörv acélrésze nem olvad el, hiszen ahhoz nem elég meleg a kemence.

Muscari 2013.10.27. 14:16:59

@macamuca: Erdekes dolog ez a hamvasztas vs. temetes dolog. Frejem szulofalujaban (Borsod) szinte egyaltalan nem hamvasztanak, mig ugy tudom BP-n mar a koporsos temetes ritkabb. Ez nem csak penzkerdes, ez sem szeretnem pl. hogy a gyerekeimnek a siromat kelljen gondozni. Ami hol is lehetne majd? Es ok hol fognak elni akkor? Millio megvalaszolatlan kerdes.
A fenebe, megint mennem kell...

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 14:21:59

@Muscari:
"Ez nem csak penzkerdes,...."
Így van, sokkal meghatározóbb a felfogás, illetve ennek részeként a hagyományoshoz/megszokotthoz való ragaszkodás, vagy egyéb szempontok előtérbe helyezése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 14:42:20

@Don Kartasch:
Én ezt mind értem amit mondasz még egyet is értek vele csak azt nem értem mit keres a halloweenben a horror motívum?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 14:51:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Uram, ez nagyon nem igaz, ne általánosíts.
Úgy vettük át a jelenlegi bérlaklásunkat, hogy folyt a konyhában a forró viz.Emiatt a mosogatóakna alatt is büdös, dohos volt a fal, meg az egész konyhaszekrény.Szóltam kétszer is, hogy meg kéne csináltatni.Leszarta a lakáskezelő cég.Egy ideig mi is, mondván valahogy kibírjuk.Aztán később szóltunk ismét, hogy jó lenne megcsinálni.Kijöttek nagy nehezen kb 3 7re rá, megcsinálták.Jó volt, úgy 3-4 napig, utána ugyanúgy csurgott.Megint szóltunk, megint kijöttek, de nagyon nem azonnal.Megint megcsinálták, jó volt, majd megint folydogált. A harmadik manusz már meg tudta csinálni, és eddig még működik is.De ez csak egy dolog, ami a lakással problémás.Szóval ilyen is van.Remélem jövő tavasszal sikerül saját bostadrátt lakásba költözni (ezért kell a saját lakás!), el ebből a szutyokfészekből.Illetve megszabadulni ettől a tetves lakáskezelő cégtől.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 14:53:35

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ja, az a kétezer korona errefelé inkább 4-5 ezer, ami már egy kisebb nyaralás ára...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 15:09:07

@geegee:

Én is mindig egy jó kis bostadráttra vágytam. Különösen jól átsütve, borsosan, céklasalátával.

:-)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 15:16:28

@diggerdriver:
Kérdés, mit tekintesz horrornak = horror-motívumnak.
A szellemek, holtak lelkei, ezek megjelenítése, emlékezés rájuk, vagy elűzésük, stb szorosan hozzátartoznak Halloween-hez.
Az aztán, hogy a "szellemeskedés" önálló műfajjá nőtte ki magát könyvben-filmben, és özönnel léteznek horrorfilmek/könyvek, már más kérdés.
Így aztán nem a horror kerül bele Halloweenbe, hanem annak "szereplői" váltak önálló, egész évben jelen lévő jelenséggé.

nyuszigonosz 2013.10.27. 15:23:07

Halloween: na akkor még egy rakat apróbb édességet kell beszereznem, mert majd jönnek a kisgyerekek csoportosa, beöltözve ijesztö alakoknak édeset kérni.:-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 15:27:23

@geegee:
Nekunk mikor eldugult a lefolyo a konyhaban masnap jottek es megcsinaltak. Azota jo.

Eddig ket cegtol bereltunk, egyikkel sem volt soha problemank.

Bostadsrättert mennyit kell fizetni?

En is most torom a fejem sajat hazon, mert bar utalok a kertben vacakolni, de meg jobban utalok emberek kozott elni :)
Veszek egy 2 szobad, jol szigetelt sommarstugat,
aztan kalap-kabat :)

Magasak az igenyeim, de azt nem tudom megfizetni :(
(2-3 szoba, garazs es minimum erdoben vagy to partjan. Szomszed 10km-re)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 15:29:21

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nem, nem is fogok sőt már egy véresebb krimit sem nézek meg.

nyuszigonosz 2013.10.27. 15:32:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ezeket a kisgyerekeket mind ismerem, részben kutyasétáttatás miatt, nagyrészük meg a házban vagy a szomszédos házakban lakik.
Megtörtént már, hogy nem voltam itthon, de ha itthon vagyok , elökészítem bejárati ajtó közelbe a tálat a sok mindenféle Halloween-édességgel. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 15:34:04

@macamuca:
Figyelj, ha látnád itt mik a halloween kellékei...
A levágott kéz az az enyhébbek közé tartozik.
A véres bárd a zombiálarc. és még lehetne sorolni...
Tiszta horror.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 15:37:11

@diggerdriver:
Ezek szerint azokon a napokon nem kivanod az asszonyt sem... ;) poor thing...

En imadom az ilyen filmeket. Persze csak ha igenyesek. Pl. a Saw sorozat egeszen jo volt. Walking Deadnel nincsen jobb sorozat szerintem.
Levezetik a nap kozben felgyulemlett gyilkolasi vagyat :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 15:39:37

@diggerdriver:

Halottakról szól a nap. Mi legyen, békésen legelő bárány? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 15:39:38

@nyuszigonosz:
Rajtuk is van poraz?
Veszelyes a gyerekeket poraz nelkul kivinni. Pillanatok alatt ott a kozuti baleset, a karosszerias meg baromi draga errefele...

@diggerdriver:
Most nagyon meglepodtem. Komolyan! Ennyire erzekeny lelku ferfiu vagy?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 15:42:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Most 8000 körül van a híresrátt :-) , a sajátunk 4-5000 körül lesz, de ugye törleszteni is kell a hitelt.Az meg rajtunk áll, hogy mennyivel, de mondjuk egy 4-5000-rel azt is.És akkor ugyanannyi a havi baj, de egy új, saját lakásunk lesz.(Persze, tudom, lószerszámot lesz a sajátunk, csak a lakhatási jog...).Hátrány: elő kell teremteni az önrész összegét, ami a vételár 10-15-20%-a...Ez az egészben a nehéz.

Hát ja, nem nehéz ilyeneket elképzeléni; én is tópartra költöznék, meg garazsat szeretnék, benne 2-3 kocsi, egy motorcsónak, meg egy skóter, (meg nyilván egy snöslunga, illetve fűnyíró traktor) csak hát a nagy lószerszám az, ami jut helyette... :D

nyuszigonosz 2013.10.27. 15:43:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nincs rajtuk póráz, bár néha elkelne. :-))

Föleg, amikor a garázsnál játszanak, de akkor megbeszélem velük, hogy akkor most elöször a kocsival jövök ki - vagy megyek be és rakják el az eldobált biciklijeiket... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 15:45:37

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A sommarstuga jó ötlet, nekem is teccene, csak onnan bejárni melóba, óvodába, ahonnan olcsó az ingatlan, az kissé sok.Helyben meg nincs semmi.De hát ez mindenhol így van.Nyugdíjas korban, amikor már kirepült a gyerek (és a kutya is végre megdöglött... :D ) akkor jó így kiköltözni.Csak hát nem öregen akarok kertesházban lakni, hanem most... :D Meg idős korban télleg nyűg a ház körüli sok teendő.

nyuszigonosz 2013.10.27. 15:46:31

@diggerdriver: Na de hát ez mind csak kellék. Festett semmi. Hogy lehet az ilyentöl megijedni?

BTBTBT 2013.10.27. 15:49:00

@nyuszigonosz:
Akkor nálatok kicsivel jobb a helynet (na, nem az árak terén), mert egy normális, teljesen ügynökség által menedzselt lakás esetén bármiféle állagváltoztatási szándékra (akár egy szög beütésére) is engedélyt kell kérni.
Persze mint mindenhol, biztosan itt is van link tulaj vagy ügynökség, amelynek nem annyira fontos az ingatlan állapota.

@tildy:):
"a housing association nem council house. Nem ugy mukodik, ahogy te gondolod, varolista sincs"

Van várólista -
www.gov.uk/housing-association-homes

Ha nektek nem kellett várni, akkor az is lehet, hogy jó időben voltatok jó helyen.
Némelyik "housing association" nemcsak új építésű lakásokkal foglalkozik, hanem egyes tanácsok kiadták nekik a "social housing"-et, és így mindkettőt bonyolítják.

Tudom, hol van Hoxton, csak nem értettem, hogy mivel kapcsolatban említetted, hogy találok ott valamit.
A graffiti olyan, hogy ha ma letakarítják, holnapután megint ott lesz. Az idézett blogon viszont az szerepelt, hogy "egy kicsit megdöbbentő volt az üresség, a lepusztult épületek, graffitik és az ultra hájtek fém-üveg irodák váltakozása."
A lepusztult épületek nem éppen Shoreditch-re jellemzőek, külnösen hogy az már ott van a City határában.

@DieNanny:
Nem. Még nem szabad offolni. Majd csak később. :)))

Jól néznek ki. Szép az őszi táj.

@Muscari:
Mivel van gyereketek is, nincs lehetőségetek összeigényelni annyi lakhatási és egyéb támogatást, hogy meg tudnátok pályázni például egy 2 hálószobásat?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 15:58:27

@geegee:
Nekem szerencsem van, mert videken lakom (Flen, 6000 fo) es videken is dolgozom (Bettna, 440 fo). A ketto kozott 18km van.
Van kollega, aki 80-t ingazik naponta.
A tulaj meg Stockholmbol jar minden nap (4-kor indul es du. 4-ig dolgozik).

Szoval meg lehet azert oldani a bejarast is ;)

Van kollega, aki bostadsrättes hazban lakik es elegedett vele. Vegulis a hyra alacsonyabb es ha el akarod adni, akkor kiesik belole nemi kontant is. Szerintem jo megoldas. Ha talalnek ilyet megfelelo helyen, siman csinalnam.

Onresz mitol fugg? 10 es 20% kozott azert sulyos 10e-rek vannak.

Errefele 600e kr-tol indulnak a hazak es mennek ... gondolom sejted ;)

eagles 2013.10.27. 15:59:21

Ha ilyen magasak a lakhatási költségek, lehet, hogy az csinálja okosan, aki 1200 nettóért + teljes ellátás kimegy egy osztrák szállodába melózni?
Nem tudom, mennyit kell ezért gályázni, van-é szabadnap,de gondolatom szerint máshol bőven netto 2000 euro fölött kellene keresni ahhoz, hogy a lakás, meg a kaja költségeinek levonása után 1200 tisztán megmaradjon.

DieNanny CH 2013.10.27. 16:01:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Nekem még jobb. Nincsen kaputelefonom...
(Aki hozzám akar jönni, az előbb felhív.)

DieNanny CH 2013.10.27. 16:08:02

@Barátusz:

"Szép az őszi táj."

Szép, szép. Csak itt nem nagyon lehet látni. Túl sok itt az örökzöld, kevés a lombhullató, ami az igazi, őszi színeket adná. Sajnos a digitális gépem csak 3 éve van meg, előtte 10 évig manuálissal közlekedtem. Otthon van vagy 1000 képem, igazi, őszi is jó néhány - Ausztriából. Karácsonykor első dolgom lesz néhány százat beszkennelni.

BTBTBT 2013.10.27. 16:11:45

@Mirjam2:
"Tehat ha minimalbert keresel (kb. havi ezer font netto), akkor annak tobb mint a fele alberletre es kozlekedesre megy, es akkor meg csak egy kulso keruletben laksz, idegenekkel egy lakasban."
Londonban nemcsak a minimálbért keresők között látom azt a tendenciát, hogy igyekeznek lehetőleg minél közelebb költözni a munkahelyükhöz. Időt is takarítanak meg, nemcsak pénzt.

Aki a város másik végében bérel szobát, hát arra mit mondjak?

@Muscari:
Szerintem a Rightmove ceruzája vastagon fog az árképzésnél.

nyuszigonosz 2013.10.27. 16:16:02

@Quercus58: Igen, a bentlakásos munkáknál lehet a keresetet egészében félrerakni, az az idösdongozás meg ilyenek, meg akik hotelokban dolgoznak, szintén úgy, hogy ott is laknak és étkeznek.
Na ezek a munkák meg nem azok, amiket én végzek.

nyuszigonosz 2013.10.27. 16:20:33

@nyuszigonosz: Elírtam az idösgondozást. Végtelenül lassú ma is a Határátlekö oldal.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 16:21:07

@diggerdriver: "Én ezt mind értem amit mondasz még egyet is értek vele csak azt nem értem mit keres a halloweenben a horror motívum?"

Szerintem nagyjabol hasonlo mint a busojaras otthon. Az ember beoltozik boszorkanynak es szellemeknek hogy elijessze a szellemeket es boszorkanyokat. :)

eagles 2013.10.27. 16:21:45

@nyuszigonosz:

Örülök, hogy itt vagy. Ezek szerint nem volt gond a gombával.
Majd madárnak tartunk egy gomba ismereti tanfolyamot. Azzal kezdjük, hogy a mérges gombát onnan lehet megismerni, hogy földhöz veri a kalapját.

nyuszigonosz 2013.10.27. 16:24:39

@Quercus58:
Mondtam, hogy ismerem a gombákat. :-)
Amúgy egy része tényleg ma lett, a többit meg megszárítom.

Az jó, ha a mérges gomba a földhöz vágja a kalapját. :-)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 16:32:21

@Quercus58:
Van benne valami...
Persze, úgy is az dönt, hogy kinek milyenek a szempontjai a munkával kapcsolatban. Nagyobb bér, nagyobb felelősség és tudás-igény: itt a szakmával kapcsolatos vágyak (előmenetel, tanulás, stb), és a vezető habitus dominál. Kisebb bér, kisebb felelősség, kevés/kevesebb szakmaiság, és az irányítás igénye (valaki mondja meg, mit kell csinálni) az elsődleges.
Aztán ha a munkakör és a személyiség üti egymást, akkor jön depi (ha tartósan fennáll, de van, aki még átmenetileg sem bírja).

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.27. 16:33:04

@macamuca: győr nem annyira nagy, hogy 40 perc legyen a munkába érni, inkább az audi van kinn a picsába'

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 16:34:34

Az igert kep. Sajnos csak egy sikerult olyan mertekben, hogy megmutatasra meg alkalmas legyen.
kepfeltoltes.hu/view/131027/IMG_20131026_111544_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Valami gaz van a telefonom fenykepezojevel, a tobbi kep hasznalhatatlan... (vissza kell meg mennem fotozni :D)
A viz a kepen egy viztarozo Bamford felett. Maga Banford egy kis falu, 56 perc vonattal Manchester Piccadillyrol. Kb hazaerkeze utan az elso az volt, hogy mennyiert lehet hazat berelni ott, meg mennyi a vontberlet MCR-be. :)
@Don Kartasch: Koszi az emailt, megnezem!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 16:48:43

@nyuszigonosz: Koszi!

Latom szobakerult ma a bejaras a munkaba. Mi is azon agyalunk, hogy erdemes lenne-e kikoltozni valahova a varosbol. Nalunk nagy slager a cegnel Liverpool, bar nem onszantukbol jarnak be az emberek :) Fonok meg azutan lakik, minden nap minimum 2x1 ora vonat 9-10 ora melo mellett azert lehet sok utazas. Multkor pont arrol beszelgettunk, hogy megeri-e a sok utazas naponta, ha messze laksz, meg mennyire elvesztegetett ido. Aztan nem jutottunk megoldasra, mindenkinek mas lett a velemenye :D

eagles 2013.10.27. 16:52:52

@nyuszigonosz:

Na jó, csak írígykedtem. Itt Borsodban az idén nem sűrűn szedtünk gombát.

@macamuca:

Az esetek többségében a "kevés pénz" is nagyon sok, az itthoni semmihez képest. Ráadásul ezek a szállodai melók viszonylag kevés nyelvtudást igényelnek. Anélkül meg nem egyszerű dolog pl. szállást keríteni sem. Ha férj, feleség ki tud menni egy ilyen melóra 6 hónapra(szezonba), a másik 6 hónapot itthon simán átvészeli. Ráadásul még mindig jobb meló, mint egy hajón bezárva lenni másodmagammal 6 négyzetméterre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 16:55:50

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mifele telefon?

Bejaras:
Ha a vonaton tud kozben aludni / dolgozni / olvasni az akkor nem veszes. Mondjuk a 9-10 ora munka... legalabb megfizetik rendesen? ;)
En 9 orat vagyok bent, ebbol 8-t dolgozom, a tobbi szunet. Ha erdekes eppen a munka, akkos eves kozben folytatom, ha nem, akkor olvasok valamit.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 16:56:58

@Babette_:
Tény, hogy az Audi kint van a város szélén, az ipari parkban.
De az is tény, hogy férjem 30 percet vonatozik, a városközpontban leszáll a vonatról, majd kb 20 percet buszozik a pályaudvarról a város külső része felé (nem Audi, másik irány) a suliba.
Aki Győr egyik szélén lakik és a másik irányba kell mennie, szintén külső részre (nem feltétlenül az ipari parkba), annál bizony simán összejön a 30-35-40 perces városon belüli menetidő busszal (netán átszállással kombinálva).
Nagy város, nagy terület, gyakori megállások.

2013.10.27. 16:59:36

Off:
Bekoszontott a tel Calgaryban, kb 5 cm ho van mar es meg mindig hull:( Hajnalban +14C volt, most -1C:( Welcome to Canada!!

eagles 2013.10.27. 17:07:57

@Cascabel:

És Te ilyen ítéletidőben akarsz menni dolgozni holnap?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 17:12:28

@Cascabel: legalabb nalunk a berleti szabalyok normalisak foleg a berlok vannak elonybe.
.kaucio nincs semmi koltseget nem lehet elore kerni.. es szoc szamot is tilos kerni .. ha a berlo nem fizet 3 honapig el sem lehet menni a lakasbirosagra (mondvan majd kesobb megadja ) mire lezajlik a birosag es az itelet hogy fizetni kell es elhagyni a lakast eltelhet 5-6 honap behajtani ugy sem tudjak legtobb esetbe , igy évi 2-3 lakascserevel meg lehet uszni majdnem ingyen a lakast a szemet berloknek...
az mas hogy onkentes alapon keri a tulaj az infokat leellenorizni az uj lakot es vegul is nem kell nagyon megindokolni miert masnak adja ki a lakast ....

DieNanny CH 2013.10.27. 17:15:49

@Don Kartasch:

OFF

"Az ember beoltozik boszorkanynak es szellemeknek hogy elijessze a szellemeket es boszorkanyokat."

Két perce végeztem a Supernatural 4x06-tal, amiben az volt a főhősök legnagyobb feladata, hogy hogyan tudnának halálra ijeszteni egy szellemet... :-DDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 17:18:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Lehet, hogy jobban is jártak. Mármint az írek. Ha a Magdolna-nővérekre gondolok...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 17:18:41

@macamuca:
Miert nem megy autoval?

@Cascabel:
Szerintem ez hangulatos... szeretem a hoesest. A legjobb benne, hogy munkan kivul semmihez sincsen kedvem ;)

Muscari 2013.10.27. 17:22:15

@macamuca: a kerdes az, hogy Komaromban milyen messze laksz a vasutallomastol :-)

A fiam is Gyor ellenkezo felen lakik, marmint az Audihoz kepest, de az audis busz nagyon kozel all meg a hazhoz, igy megfelel neki. Ha jol ertettem, akkor ezek a buszok elmennek egesz Komaromig?

eagles 2013.10.27. 17:23:44

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"A legjobb benne, hogy munkan kivul semmihez sincsen kedvem ;)"

És csodálkozunk, hogy nincs gyerek. Svédbe mindig esik a hó, mi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 17:23:45

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A harmadik évadig én is nagyon bírtam a WD-et. Aztán olyan baromságokat csináltak pld. Lori halála kapcsán, amit már nem tudtam a 'mesének' tulajdonítani. Oké, túllépek azon, hogy egyáltalán zombikról van szó, na de a realista részekből paródiát kreálni...na akkor hagytam abba.

2013.10.27. 17:23:46

@Quercus58:
Jo kifogas lesz az idojaras, hogy ne menjek:) Ellenben most indulok a templomba, vasarnapi misère. Az iden meg nem voltam:(
@montroyal:
Nekem a csaladnevemet sem tudja a haverom, akivel egyutt lakom, szoban egyeztunk meg a lakberrol, kp. Ugy nez ki, hogy dec. 1. - visszakoltozok a masik haveromhoz, szinten szoban egyeztunk meg, havi 650$ - ert 2 szoba, nappali, konyha, stb, Az arban benne van minden: villanyszamla, internet, kabelTV, viz, futes, minden.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 17:24:58

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nem értem az összefüggést.
Ha a hentesnél látsz nyúlcombot akkor aznap nem simogatod meg a Muffint?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 17:27:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Persze, hogy meg lehet oldani a bejárást, csak q sok idő...napi 8 óra meló, meg még 2x2 óra közlekedés és ott tartasz, hogy csak aludni van időd otthon...szingli embernek persze beleférhet, de gyerekkel nem nagyon.

a bostadba amennyit beleraksz, annyit ki is tudsz venni kb, eladáskor.Legalább is Stoki környékén igaz, itt pörög az ingatlanpiac...

A 10 és a 20% közt van akár több százezer is...ez a sz*pacs benne.attól függ, hogy a tulaj mennyit kér;illetve a bank hogy ad hitelt.Jobb/több fizetésre elég lehet a 10% is.Kamat mostanában olyan 3-4% bár ez az itteni hitelezés is elég érdekes.

2013.10.27. 17:28:29

Ez a blogvalogatos pl nagyon szeretem, es amugy szerintem ezek kozul egyik se filozofalgatas, hanem mindegyik erdekes es leiros, olyan irasok gyujtemenye ami miatt en regebben elkezdtem ezt a blogot :) Nem a konkretumokat meg a mennyi a tejet hianyoltam, hanem az ilyeneket :D De nem folytatom a tegnapi szajmenest, vegulis megertettem, es azt is tudom, hogy mindig vannak nyavalygok... tegnap en voltam a soros... cserebe viszont legalabb regisztraltam, olvasobol kaptal egy kommentelot, tok jo... :D

Igy a tobbi magyar nyelvu indexes blogba is tudok legalabb kommentelni... peldaul abba a horrorosba... Huuuuuuuu de imadnam a tokioi halloweent. :D

2013.10.27. 17:29:00

Ja igen, az elozovel, h "kaptal egy kommentelot" arra is akartam celozni, hogy nem fogok trollkodni, vallalom a normalis kommentelest... vagy ilyen premium statuszt meg nem lehet ilyen rovid ido utan kapni?

Eddig is csak olvasgattam, nem hiszem h olyan sokat fogok irni, szoval mindegy igazabol :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 17:29:43

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Alcatel OT-992D ket simes, ezert vettem ezt.
Nem kell aggodni, megfizetik rendesen. O a fonok, jon reggel elsonek es megy haza utolsonak.

2013.10.27. 17:30:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"Walking Deadnel nincsen jobb sorozat szerintem."

De csak azért gondolod így, mert nem nézed a Breaking Bad című sorozatot. :P

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 17:30:52

@Cascabel: latod akkor minek koltoznel vissza Mo-ra

egyebkent a tendencia hogy bolondgomba modjara szaporodnak a condo epitesek es mostanaban jutottunk el oda hogy Tv radio hirdeti az uj lakasokat eladasra tobb ezer lakas eladatlan, tehat aki tudott kapott hitelt mar vett lakast hiszen olcsobb mint a berles ..akinek viszont nem adjak meg a hitelt nagy resze nem lesz egy jol fizeto berlo sem..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 17:34:48

@macamuca: Milyen érdekes, hogy a régiek pld. a Felső-Tiszavidéken azért állítottak fa kopjafákat, mert úgy tartották, hogy amíg az el nem korhad, addig él az elhunyt emlékezete is. Most ha belegondolsz, hogy kb. 50-60 év kell ahhoz, hogy elkorhadjon, leroskadjon a fejfa, valóban, az eltávozott emléke is nagyjából addig él. Persze a nevét nem felejtik el, de hogy emberként milyen volt, arra már nem lesz, aki a saját, közvetlen tapasztalatából tudna választ adni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.27. 17:42:43

@Barátusz: Válaszoltam neked a bolygós posztnál. Nem kell reagálnod (ne kínozzuk szegény posztot tovább), csak hátha érdekel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 17:48:47

@Barátusz: az egy dolog, amit a kormanyoldal mond, az meg egy masik, amit a firststepslondon meg a sajat tapasztalat.

Mi felregisztraltunk az oldalra, eljottunk ezt a lakast megnezni, tudtuk, mivel public sectorban dolgozok elonyt elveznek, ezert ha ok viszik, akkor ennyi, de szerencsere mi kaptuk meg. Ha korbenezel a firstepslondon oldalon

Nem hallottam meg egyebkent a gov-os oldalon tul varolistat ra, ami van az valojaban jelentkezes ezekre a lakasokra. Ezeket a lakasokat ugyanis nem kiutaljak, hanem te jelentkezel rajuk.
Public sectorban dolgozok elonyt elveznek. Amiket ott a weboldalon meghirdetnek, vannak ra idopontok, jelentkezni kell latogatasra, es ennyi. Ok dontenek, ki lesz vegul a lakas.

Legalabbis az L&Q-nal igy volt.

Shoreditchre: Old Street -Liverpool street kozti resz, hm? Meg Brick fele ?

https://www.google.co.uk/maps/preview#!data=!1m8!1m3!1d3!2d-0.075181!3d51.524397!2m2!1f169.6!2f83.02!4f75!2m7!1e1!2m2!1sHLbkTHI5kBN1ElMUHHu32Q!2e0!5m2!1sHLbkTHI5kBN1ElMUHHu32Q!2e0&fid=5

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 17:51:23

@geegee:
Nekem szerencsem van akkor, 15p a bejaras. 7.00-kor kezdek, 6.30-kor vesz fel a kollega a lakas elott...

Amilyen keves az ingatlan, szerintem itt is. Azt viszont nem tudom, hogy bostadsrättel hogyan alakul a rezsi, feujitas, javittatas. Errol mit tudsz mondani?

Arrafele ertem a tobb 100e kulonbseget. Itt azert keresni kell a tobb millios hazat.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 17:52:01

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Útiköltség miatt. Bérlet önrésze + helyijáratra bérlet összesen szűk 10. ezer ft/hó. Ha kocsival megy, akkor kap 9 ft./km. költségtérítést, ennyiből nem járja meg naponta az oda-vissza kb 90 km.-t (90x9= 810 ft/nap lenne a kapható térítés /kb/, ami 2 liter benzint sem jár ki, és fogyasztana a kocsi kb 5 litert, tehát naponta kb 3 l. benzin árát kellene a fizujából finanszírozni, ami 3x440= durván napi 1300 ft. lenne, ami havonta kb 25 ezerbe fájna. Így meg csak 10. ezerbe kerül. A differencia sokat nyom a latban a költségvetésünkben...).

@Muscari:
kb 10-15 perc séta, tempó és lépéshossz függvénye. Férjemnek 10 perc a hosszú lábaival, nekem kurtább van, így 15. Vagy iparkodhatok mellette, ha olykor együtt megyünk valahova: ő sétál, én meg kezdem kevesellni a légzőszerveimet :)))

Az audis buszok Komáromon túlra is eljárnak, több irányba, elég nagy területről szedik össze a különböző műszakokba járókat (tizen-egynehány féle műszakbeosztás: agyrém... viszont emiatt sokféle buszjárat van, lehet válogatni).

@zöldeketbeszélek:
valóban... erre még így nem gondoltam, de igen: utána már nemigen lesz senki, aki személyesen ismerte volna az elhunytat, így kb addig él az emléke is (általánosságban értve)....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 17:53:14

@Barátusz:

"Némelyik "housing association" nemcsak új építésű lakásokkal foglalkozik, hanem egyes tanácsok kiadták nekik a "social housing"-et, és így mindkettőt bonyolítják."

De akkor ne keverd a kettot, a housing associationt kifejezetten NEM COUNCIL lakasokra ertik. Az egy dolog, hogy "Social housingot" is bonyolitanak esetleg azoka cegek, de mas a struktura, total mas alberleti arakkal is, total mas kornyezetben is.

Housing associationben jellemzoen ujabb epitesu lakasokat adnak ki, legalabbis en meg nem talalkoztam egy olyan lakassal sem ebben a strukturaban, amirol te beszelsz.

Eleve szuro, hogy megmondjak minimum mennyi bevetelednek kell lenni, nekunk 27500 osszes bevetelnek meg kellett lennie, de nem ritka a 20-35-40 ezres sem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 17:59:38

@macamuca: Itt nincs is finanszirozas a bejarashoz. Annyi kedvezmenyt ad a ceg, hogy lehet kerni egy eves berletet es a fizudbol vonjak le havonta az 1/12-ed reszet (lehet adozas elott, igy talan meg jobban jar az ember, de nem biztos). Persze, ha lelepsz a cegtol levonjak a maradek reszt az utolso fizudbol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 18:02:06

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ezt értem... de telefonod milyen van? ;)

@Philosoraptor:
Már mióta tervezem a nézését, de még nem jutottam el odáig :( Majd talán ma este elkezdem.
(most jön az első évad :) )

@zöldeketbeszélek:
Ez nagyon érdekes!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 18:07:39

@Mr. Long [wannabe Briton]: @macamuca:
Itt fizetnek km-enként valami kis térítést, de az egyedüli bejárást nem fedezi.
27 korona naponta, ez 13,5kr utanként, kb. 0,75 kr kilométerenként.
Egy kollégával együtt járunk be (mindig az ő autójával), és ezért fizetek neki 20kr-t naponta. Így megvan a bejárásom és még napi 7kr-t keresek is :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 18:08:36

Itt egy masik:

www.google.com/maps?ll=51.526082%2C-0.082965&cbp=%2C305.21%2C%2C1%2C8.349998&layer=c&panoid=VlDtAY53N1xw6o8Es97mgw&spn=0.18000000000000788%2C0.30000000000000004&output=classic&cbll=51.526082%2C-0.082965&dg=opt

Aki arrafele lakik, es ismeri a kis zegzugos reszeket, az fog tudni meg mutatni parat.

Nem egy van. Rendszeresen errefele jartam, 1 evig eltem Hoxtonban, 2 evig dolgoztam Old streeten.

Ha nem is mint a tenyerem, de eleg jol ismerem. Es igen, vannak olyan reszek, hogy latod az uvegpalotat a kozelben, de a kis zugban teli van graffitivel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 18:10:53

@tildy:): Ez azert jobban nez ki, mint az ures fal.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Fizetnek, hogy munkabajarsz? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 18:12:06

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Tényleg Bamfordban voltál?
Első angliai utam oda vezetett mikor meghívtak a JCB gyárba.
A gyárat Joseph Ciryl Bamford alapította nem tudom van e köze a falu nevéhez?
A szálloda ahol laktam az Ashburry-ben volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 18:13:47

@tildy:): @Mr. Long [wannabe Briton]: @diggerdriver: @Barátusz:

Muskatlit beszedtetek mar az ablakbol? :)
Hajnalban hurrikan lesz, de legalabbis az utobbi idok egyik legdurvabb vihara a UK-ben.

www.bbc.co.uk/news/uk-24690552

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 18:16:08

na jo ... akkor ma borus s.@r ido van ..akkor megyunk Josh Groban concertre ... kulturalis megmozdulaskent..

www.youtube.com/watch?v=rnztMhtUF6o

a hirdetes elotte egy campaing a text a volannal ellen , otletes.. szoktassuk az embereket hogy varjanak a valaszra attol nem halunk meg...,

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 18:17:45

@montroyal: a bocs.. nem mindig ugyan az a hirdetes...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 18:18:43

@Mr. Long [wannabe Briton]: PErsze, nekem csak avval volt problemam, hogy Baratusz a mondatai alapjan kb ismeri a Shoreditch High streetet, meg fel az utat Liverpool streetig, aztan azt gondolja az az egesz Shoreditch, pedig nem.
Es igenis vannak lepuszult epuletek azon a kornyeken ( meg jopar banksy grafika is:) )

Szoval a kerdes nem egeszen arra iranyult, hogy jol nez ki vagy sem, hanem hogy vannak vagy nincsenek "erdekes" reszek, olyan reszek, ahol a modernebb a hightech valtakozik a lepukkantabbal.

Jelen esetben, sajat tapasztalatbol, meg a kornyeken elesbol kiindulva nem osztom Baratusz velemenyet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 18:23:44

@Don Kartasch: Jo, kozben frissitettek a cikket. Ratettek egy kulon szovegdobozt hogy hatarozottan megsem hurrikan lesz. :D

Gondolom szoltak nekik hogy nem kell a folosleges panik-keltes. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 18:32:42

@montroyal:
Nekem nem is volt hirdetés ;)

Franciául csak annyit tudok, hogy:
"Zsö froá"
"Zsö vő ün pomm"

nyuszigonosz 2013.10.27. 18:33:13

@Don Kartasch: Ideért a szélvihar. Pedig ez nem Anglia. Délután csak egy párperces nagy szél volt és felhöszakadt, de utána esömentes szélcsend.
Most meg itt van megint a nagy szél.
Virágok a balkonon még, de védett helyen.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 18:35:11

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: na ezert magyaraztam el a lenyeget meg azt is mutatja mennyire komolyan veszik itt a nepnevelest...

Chamroe 2013.10.27. 18:36:45

@macamuca: a férjem az Audi mellett dolgozik, és a város másik végén lakunk (sziget). Busszal 40 perc, de bringával kint van 20 perc alatt. Imád tekerni :-)
Mi 2 nagy szobás lakást bérelünk, felújított és napos. 45 + rezsi/ hó, 110 e-nél még nem volt több a leghidegebb téli hónapban sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 18:39:33

@nyuszigonosz:
Sok szerencsét!

Nálunk semmi jele egy viharnak, igaz messze vagyunk a szigetektől.

@montroyal:
Az sosem árt.
GPS-t ott is tiltani akarják? Mert az egy vicc (valamit olvastan korábban Californiával kapcsolatban).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 18:41:06

@Don Kartasch: Anyam most keresett aggodva, mert a facebook, az osszes magyar hirportal es tv azzal van tele, hogy hurrikan lesz angliaban...

@tildy:): ok, nekem london egy varos, nem all reszekbol :D

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem, de durva, hogy azzal is penzt keresel, hogy odamesz es nem is kell ehez dolgozni. Bar nem tudom, hogy milyen bernek szamit a 14 koronas oraber. 2*15 perc utazassal naponta :DDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 18:42:58

@Chamroe:
160.650 Ft csak a lakás, víz, fűtés.
10.200 Ft a villany.
12.886 Ft az internet (20Mbps) + vonalas telefon, de készülékünk nincs hozzá, mert minek.

Akkor ott olcsóbb a lakás, mint itt :)

nyuszigonosz 2013.10.27. 18:43:13

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Kösz.:-)

Érdekes, mert fel, Észak-Németországra volt a viharjelentés korlátozva, nem is ide.
Ha nem lesz muszáj, már nem megyek ki ma.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 18:44:55

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem soknak, de ha egész napra azt kapnám, akkor az 112kr. Abból kijön 3 ebédelés (céges kedvezménnyel) a szomszédos büfében. 2 ebéd ára mehet a rezsibe... :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 18:48:12

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nem GPSrol nincs szo itt csak a telefon meg a text (SMS)

azt viszont szigoruan buntetik, a visszassaga ha megallit a rendor hogy telefon volt a kezedbe vezetes kozben ... ha van telefonod a kocsiba nem uszod meg buntetes nelkul , igaz v nem ...
a nejemmmel tortent es csak veletlenul az irodaba hagyta a telefonjat .. mondta a rendornek mi van nincs is telefonom kutasd at az auto.. mire a rendor OK mehetsz tovabb felre lattam valahogy

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 18:52:45

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ez erdekes, nekem meg Budapest is ugy erzodik, hogy sok kisvaros osszenott. :)

Tegnap amugy Liverpoolban jartunk, elegge erdekes volt, hirtelen nem is emlekszem, volt-e valahol nem angol anyanyelvu elado. A varos osszetetele is sokkal masabb, nyugsabb, kevesbe multikulti, erdekes volt.

Viszont jol pofara estem az egyik uzletben,e gyszeruen annyira nincs hozzaszokva a fulem az ottani beszedhez, volt amikor ketszer is visszakerdeztem. Londonban ez minimalisan fordul elo, ott meg?! Ijj. Van meg hova fejlodni, na

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 18:54:41

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hehehe. Az anyukak mar csak ilyenek. :)

@nyuszigonosz: Egyelore annyit erezni belole a West-Midlands-en hogy mocskosul fuj a szel. Majd meglatjuk mi lesz belole. Ettol fuggetlenul en azert bringaval megyek majd holnap reggel dolgozni. :D

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 18:59:16

@Quercus58: ez jo .. rogton zene kedvelo lettem..

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 19:00:16

@Chamroe:
Szerencsések vagytok :)
Gondolom, nem az idén-tavaly vettétek ki, mert amilyen árakat hallok ismerősöktől....

Chamroe 2013.10.27. 19:02:46

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ezzel szemben a havi összbevételünk kb 380 e ft. Kaját viszonylag jó áron lehet venni, a férjem vidéki kollégáitól háztáji húst, tojást, stb...
Győr egyetlen hátránya számomra az, hogy magyarországon van... :-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:04:33

@montroyal:
Ez azert eleg meredek. :(

@Don Kartasch:
Aztan ugy csinalsz majd, mint ET :)

Chamroe 2013.10.27. 19:06:24

@macamuca: most lesz egy éve. Mondjuk qrva nagy mázli, az tuti. Előtte 60+ rezsiért volt egy 65 m2-es tetőtéri újépítésű, szintén itt szigeten.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 19:08:19

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem szerencse az.Ha az ember elkerüli Stokit és környékét, akkor alig van forgalom, ez nem vitás.De te is írtad, hogy a főnököd reggel 4-kor kel, vagy indul; hát azon nem csodálkozom.

Úgy tudom, hogy a bostadnál vannak olyan részek(ablakok, csövek, közös épületrészek, stb), amik a förening tulajdona és nekik kell állni a javítást, a többi a lakóé.És az hogy pontosan mi hova tartozik az meg föreningje válogatja.de olyan nagyon sokat én se tudok, révén mi is hiresben laktunk eddig.Szerintem Rékát kell kérdezni erről, hátha beír majd valahol, vagy privátban...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:09:40

@Chamroe:
:)
Tessek kiharcolni az eszak-dunantuli autonomiat es Komarommal, Esztergommal uj allamot alapitani ;)
Mostanaban ez a divat...

Chamroe 2013.10.27. 19:15:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ez mekkora ötlet :-)
Jönnél haza egy nagy menetelésre a nemes cél érdekében? :-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:15:40

@geegee:
Majd megtamadjuk akkor :)
Nekem az oslakosok sem szoktak tudni valaszolni a kerdeseimre (vagy nincs kedvuk :) ).

Fonokom Brommabol jon 7-re. Az forgalom nelkul min. 2 ora.

A stockholmi autos kozlekedesnek nem sok szornyubbet tudok elkepzelni. Budapest setakocsikazas, meg a dugoban is, mert legalabb mellekutcak vannak. Stockholmban viszon nincs "mellekhid" vagy "mellekalagut".

November vegen megyek megint mutetre, 1 napos, de muszaj autozom, mert 7-re ott kell lennem es abban az idoben (sem korabban) nincs vonat... erted?! A fovarosba! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:18:11

@Chamroe:
De csak akkor, ha biztositjatok, hogy ha lezarja az uralkodo a hatarokat, akkor atmenekitetek a zoldhataron, hogy hazajohessek :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:23:14

@diggerdriver:
En az allatokkal vagyok igy. Komolyan. Kikeszulok, amikor meghal egy kutya mondjuk.

Volt az indexen egy cikk, hogy delfineket (10e) daraboknak fel, hogy capat fogjanak veluk. Meg mindig beteg vagyok a gondolattol.
Viszont, ha embereket trancsiroznak egy filmben az nem erdekel. Akkor kozonyos maradok.

Nem tudom miert, majd dr. Kutty ezt is megfejti :)
Egyebkent ot regen lattam... bekattantak a norvegok?

Chamroe 2013.10.27. 19:23:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: hajjajj, még szép, ez nálunk családi hagyomány. Nagyapám sokaknak segített átkelni a Dráván a jugók felé anno.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 19:24:29

@montroyal: Ha van telefon a kocsiban akkor nem úszom meg a büntetést??Ne már, ez nagyon durván hangzik...Akkor mindenkinek otthon kell hagynia a mobilját?Vagy mit nem értek?

Melyik ország is ez?

négyzet 2013.10.27. 19:24:59

Manapság Budapesten is nehéz albérletet találni, ha jó, akkor aznap elkel, vagy már ismerősök ismerősi körében. A külföldieknek adják ki ugyanis a lakásokat, néhány hetekre, jó borsos, de a hotelekhez képest még jó áron. Csak úgy mondom. Szutykot persze mindig lehet találni, vagy az isten háta mögött.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:26:44

@Chamroe:
Nálunk csak bújtatás volt divat a II. Világháborúban a nagyapám részéről.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 19:29:31

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ami azt illeti, a Duna vonalától nyugatra és keletre mintha 2 különböző országban járnánk: utak, útmenti települések/házak, stb...
Még mindig "orrbavág", amikor megyünk haza-jövünk haza, pedig már párszor végigmentünk az útvonalon.......

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 19:31:18

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Fonokom Brommabol jon 7-re. Az forgalom nelkul min. 2 ora."

Na, hát eszondom én is.

Igen Stoki tud rettenetes is lenni, főleg ahol túrnak.És hol nem túrnak?És igen, a vizet erdőt marhára nem lehet akárhol átvágni.
Viszont vannak városrészek, ahol több a kikötő, mint az autóparkoló.Na az lehet még macsó dolog, motorcsónakkal munkába járni...:D Meg vajon van e parkolási díj, dugódíj a vizi közlekedésre? :-)) Persze télen szopacs, bár lehet járni jégszörffel is.

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 19:31:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Csakis csácsogó madárkákat menekítünk (akiről a dal szó) :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 19:37:34

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Elhiszem, hogy tartasz tőle.Azért tetű dolog a kórházaktól is, hogy messze kint élőket hívnak be reggel 7-re...Nekem is volt párszor ilyen hajnali időpontom, mondjuk mi közelebb vagyunk, de az óvoda nem nyit ki hamarabb a kedvemért.

És frankón már csak 9 ujjad van a kezeiden?Nem lehet egyszerű, pl sörös kriglit úgy fogni... :-) Van egy barátom, annak is levitte asszem a szalagfűrész a hüvelykujját, mesélt érdekes dolgokat a magyar viszonyokról, mikor ellátták.

Meg volt egy hír nemrég, hogy egy magyar faszinak az egész alkarját vágta le a fűrészgép.Kocsiba pattant, vitte a karját is egy zacsó jégkockába rakva és bement asszem Innsbruckba ha jól emléxem.Ott meg még szívatták, hogy nem jó helyre állt a kocsijával, először parkoljon le rendesen... :-o Az ember esze megáll, komolyan... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:39:06

@macamuca:
Nekem sok nyugati tapasztalatom nincsen. Nóri nagyszülei Debrecen és környékéről származnak (illetve az utóbbi sok-sok évben ott éltek). Mi is Budapest XIX. kerület, illetve Veresegyház, ami ugyan nem lepusztult, de nem is nyugat.
Dunántúlon igazából csak kirándulni voltunk, nem is túl sokszor.

Ebből a dalból pont ennyire is emlékszem... "csácsógóóóó madárka". :D

@geegee:
Télen még csak kórházban voltam Stockholmban, onnan egészen melegnek tűnt :)

Nekem az útvonalam az E4 dél felől + Södermalm (Södersjukhuset). Illetve az Arlanda a városon keresztül, de oda inkább Flygbussal és vonattal szeretünk menni, mert gyorsabb és kényelmesebb.

@Don Kartasch:
Valld be, hogy így van! :) Repülni, biciklivel...
Hány km a munkahelyed a lakástól?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 19:40:08

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: na jó, arrafelé mostanában nem megyek.Se mobillal, se nélküle... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 19:44:09

@montroyal: Egy baratom vezetes kozben a bal kezevel konyokolt es a fejet tamasztotta. A rendor megallitotta, hogy telefonalt. (A srac meg amikor meglatta a rendort befejezte a konyoklest.) Persze egybol ment a telefonalos szoveg. A srac mondta neki, hogy akkor jelentsek fel es majd kerjek ki a hivasadatait is, hogy volt-e forgalmazasa abban az idopontban. Na egybol mehetett tovabb!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 19:44:12

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Na én is a Sódertyúkhúsba járok.Úgy látszik ott központilag ilyen tetvek az időosztással... :-)

Próbáltad már a TGV-vonatot Arlanda-Stoki-cityi között?Milyen?Vaddisznó módon megy? :D

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 19:46:50

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ennyi bőven elég, menekítés megbeszélve :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:47:44

@geegee:
Tegyek fel róla képet? :)

Én is olvastam a szalagfűrészes fickót, nem semmi. Nekem ez nem ment volna :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 19:48:51

@tildy:): Nekik is van egy fajta akcentusuk, de elege ertheto, vagy csak nekem allt ra a fulem, mert tobb liverpooli is dolgozik nalunk. A katedralist megneztetek? Szep varos, nekem nagyon tetszik, bar van benne par lerobbant resz, meg sok szegeny negyed. Amikor bezartak a dokkokat sokan utcara kerultek es nem dolgoznak azota sem. Az egyik kedvenc angol haztipusom a 3 szint + tetoteres keskeny hazak, amibol tobb van egymasmelle epitve es hosszu elokert vezet a bejarthoz. Na abbol eleg sok van arra, hat csak neztem melyik lenne nekem idealis :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 19:51:28

@geegee:
Engem először oda kellett vigyenek, mert annyira oda volt a kézfejem, hogy Nyköpingben nem akartak hozzányúlni.
Aztán ottragatam, mindig oda kell visszamennem, de a biztosító fizet minden költséget. Lassan 2 éve folyamatosan frikort-om van és az sem került semibe... :)

Nem ptóbáltam a vonatot soha, nem tudom miért. Majd februárban... :)

@macamuca:
Akkor majd értesítsetek előre, hogy menni kell :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 19:51:33

@Don Kartasch: Te szeleromuvekkel foglalkozol, ugye? Mekkora szelsebessegnel fordulnak ki a lapatok a szelbol? Van kulonbseg ebben, hogy offshore, vagy szarazfoldi?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 19:57:04

@Mr. Long [wannabe Briton]: ez igy jo lenne , hogy bizonyitod ebben az idoben nem volt hivasod.. de nalunk nem is lehet a kezedbe mert csak akartal hivni es nehez megnyerni ha ticket adnak .. persze a birosagon mar sikerult stop tablat megnyernem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 20:02:11

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hát ha akarsz, én szívesen megnézem... :D

Na hát a kétéves fríkort az egész korrekt.Van valami spéci biztosításod, vagy csak simán a Förszakringszkassza ami fizeti?

Mi se vonatoztunk még, igaz csak egyszer lett volna rá esély, máskor ott volt alattunk a kocsi.

Egy ideje meg már csak Skavstáról járunk haza.

Állítólag baromi jó ez a vonat, közelíti a fénysebességet, de a jegy is elég jó húzós rá.Igaz a flígbusszárna se olcsó, bár szeretik a reklámokban ezt a látszatot kelteni.
Húha, eléggé szétoffoljuk ezt a topikot.Bár asszem ennek úgyis mindegy. :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:04:49

@montroyal: Neki sem volt a kezeben. Szerintem ott is siman mehet, hogy a feljelentes tartalmazza az idopontot es a mobilszolgaltatod meg tudja mondani, hogy abban a pillanatban volt beszelgetes, vagy sem. Bar, ha az is tiltott, hogy a kezedben legyen, akkor bukta a dolog, mert az bemondasra megy es gondolom nalatok is a rendorok az okosabbak...

DieNanny CH 2013.10.27. 20:05:34

@négyzethálós:

Aupair-es koromban Ausztriában az egyik családnál az anyuka építőipari cégnél dolgozott, ők foglalkoztak lakáskiadással is. Kiadták valami külföldi követségen dolgozónak a bécsi belvárosi lakást, aki egy idő után elkezdett nem fizetni. A cég ki akarta rakni, meg perelték is - nagy cég! -, mégis 10 hónapig tartott a per, merthogy diplomáciai védettsége volt.
Úgyhogy óvatosan a külföldiekkel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:08:58

@geegee: Nekem az a terv (hogy csatlakozzam a vonatos temahoz), hogy innen Manchesterbol Elmenni Magyarorszagra vonattal. Egyszer ossze is neztem a menetrendeket es "csak" Londonban, Parizsban, Munchenben (ez csak remlik, vagy valami masik nemet varosban) kell atszalni. kb ora az ut, de mindenhol van 2-3 ora atszallas. Londonban es Parizsban masik allomasra is at kell menni, de elvileg csak 3-400m.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:14:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Valld be, hogy így van! :) Repülni, biciklivel...
Hány km a munkahelyed a lakástól?"

Olyan 3 km. Raadasul dombteton lakom, a munkahelyem meg a volgyben van, szoval kis szerencsevel meg az elejen felkap a szel es berepulok. :) Mary Poppins-os lenne. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.27. 20:14:37

@Mr. Long [wannabe Briton]: igy van ne is probalj vitatkozni egy rendorrel es meg az is belejatszik ha birosagra mesz akkor az reggel 9re es 30an vagytok amikor rad kerul a sor tehat elveszted azt a munkanapodat ezert sokan nem is mennek el inkabb befizetik a birsagot .. ezt a rendorok is tudjak ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 20:18:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nézd, az állatok halála nekem természetes de nem vagyok közönyös.
Sokszáz disznót leszúrtam már.
Apám egy rendkívül jó ember volt de nem lehetett neki nemet mondani.
13 éves voltam mikor azt mondta hogy mától te szúrod a disznókat. Ráadásul a családban csak nekem tanította meg a disznó feldolgozás tudományát.
Három éve szúrtam az utolsót.
Mégse tudtam megszokni soha. Minden disznóvágás előtt éjszaka alig aludtam adrenalin az egekben. Egészen addig amíg megfogta a disznót az ólban. Aztán a szúrás után mint amikor a tenger kisimul a végtelen nyugalom telepszik rám.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:22:36

@Don Kartasch: "Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON." :DDDDDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:24:19

@geegee:
Oksi, keresek par kepet es feldobom.

A ceg biztositoja es a ceg all mindent. Az FK csak a fizum 80%-at adja. A orvosos dolgokat (vizitdij, gyogyszerek, utazas, stb) pedig az AFA Försäkring. Ok adnak meg 10%-ot a fizetesembol, igy a vegere a teljes (muszakpotlekos) fizetesem 90%-at kaptam + teljes koltsegteritest.
Az AFA adott meg 12000 kr fajdalomdijat az elso mutetsorozat utan es majd kapok nemi karteritest is. A ceg meg kapott egy "kellemes" buntetest a rendorsegtol :( (pedig en voltam a ludas)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 20:24:27

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Volt egy kollégám akinek a jobb kezén hiányzott két ujjának a fele.
Bement a kocsmába feltartotta a kezét a pincérnek az egyből tudta hogy három korsó két pikoló:)))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:26:31

@diggerdriver:
Egyszer voltam disznovagason, meg mindig emlekszem ra. Eletem egyik legszornyubb elmenye volt. :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:30:36

@diggerdriver:
Igen, ez olyan dolog, amivel jobb viccelodni, mert amikor vegiggondolja az ember, hogy mit kovetett el es annak milyen kovetkezmenye lett, akkor nem tud mosolyogni. Ilyenkor el kell hesegetni ezeket a gondolatokat (mar rutinosan megy), de az emlek (vegeredmeny) mindig ott lesz (esetemben nem lesz) es nem hagyja, hogy elfelejtsem.

Ez van... "shit happens", mondtak a kollegak. Lehetne sokkal rosszabb is, nemigaz?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:36:58

@Mr. Long [wannabe Briton]: "Te szeleromuvekkel foglalkozol, ugye? Mekkora szelsebessegnel fordulnak ki a lapatok a szelbol? Van kulonbseg ebben, hogy offshore, vagy szarazfoldi?"

Amugy nem. :D Igazabol gozturbinakat tervezek. :)

De hobbibol tobbe-kevesbe kepben vagyok szelturbinakkal is.
A turbina tipusatol is fugg meg az adott konkret modelltol is hogy mit bir (mire terveztek). Nincs egyseges sztenderd. Peldaul a fuggoleges tengelyu, kis meretuek sokkal jobban birjak mint a vizszintes tengelyu 2-3 lapatos "nagytesok".

A cut-out speed (ahol fekkel lefogjak a tengelyt bogy ne forogjanak tovabb mert a nagy centripetalis gyorsulas letepheti a lapatot) az jellemzoen olyan 70-100 km/h korul van. A survival speed, amire tervezik oket (ebben mar nincs biztonsagi tenyezo!) az olyan 140-250 km/h kozott mozog gyartotol es tipustol fuggoen.

Szerintem itt a UK-ben (meg ugy Europaban) olyan 180-ra lehetnek meretezve. De ertelemszeruen az USA-ba kell a 200 km/h feletti limit mert ott csunya viharok vannak eleg gyakran.

Az offshore-onshore kozott annyi a kulonbseg hogy az offshore jellemzoen magasabb szelsebessegre van meretezve mert ott nincsenek "tereptargyak" amik lelassithatnak/felfoghatnak a szelet.

Az uszo szelturbinakkal kapcsolatban fogalmam sincs mi a szitu. Azok annyira kiserleti stadiumban vannak meg, hogy alig lehet roluk tudni valamit.

Sztem amit ma estere josolnak (legrosszab esetben 130-140 km/h) egy rendesen karbantartott turbinanak nem szabadna hogy megartson.

eagles 2013.10.27. 20:38:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Lehetne sokkal rosszabb is, nemigaz?

Hát lehetne. Gondolj bele. Sziámi ikrek vagytok. A testvéred meleg. Te nem. Estére a testvérednek egy forró, tüzes randevúja lesz.
De csak egy seggetek van.

Chamroe 2013.10.27. 20:38:18

@diggerdriver:
-Mi a különbség a szoknya és a fűnyíró között?
-Nyúlj alá, és megtudod! :)

Egyik edzőtársam csak gyorsan ki akart venni valami beakadt vacakot, 3 ujja bánta...

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 20:42:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"... annak milyen kovetkezmenye lett,..."
Tele lett a kamara, zsírosbödön, stb, manapság inkább a fagyasztóláda/szekrény, aztán meg a has is telhetett.
És az bizony jó érzés tud lenni, ha
1: tele a has
2: megvan a tudat, hogy jó darabig meg fog tudni telni.

Mert a végcél és végeredmény ez.
Ok, az ehhez szükséges történéseket szokni kell, de a táplálék céljából tartott haszonállatra nem szabad másként tekinteni, épp azért, hogy ne depresszióba taszuljon a böllér, meg a család (amikor eszi a rántott húst, orjalevest, kolbászt, stb), hanem örüljön és eredményként könyvelje el a történteket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:42:08

@Don Kartasch: jovan na! rosszul emlekeztem! nekem csak a generatornal kezd erdekes lenni az eromu :DDD de en is 100 koruli leallasra emlekeztem (27m/s maradt meg a fejemben).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 20:42:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igazából nekem ilyen lelkiismereti problémám nincs belőle mert falusi gyerekként megtanultam hogy ez az élet rendje.
Én az egész idegeskedést a szúrás után már el is felejtem.
Na de azt nem mondhatom egy hentesnek hogy gyere szúrd le aztán menj haza mert feldolgozni én is fel tudom..
Nekem az állatok halála természetes. Mindenféle állatot tartottunk nálunk mindennapos volt az ilyesfajta ölés.
Érdekes hogy semmilyen másik állatnál csak a disznónál vagyok ilyen.
Egyébként egy falun felnőtt embernek nincs visszataszítóbb annál mint mikor valaki sopánkodik az állatok halála miatt közben kétpofára eszi a csirkecombot.
Az egyikből következik a másik es az egyik nélkül nincs a másik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:43:39

@Mr. Long [wannabe Briton]:""Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON." :DDDDDDDDDDD"

"Where's the diamond?" :DDDD

(elso film volt amit kierkezve, a londoni forgatag utan rogton meg kellett neznem ujra az elso este :D )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:47:09

@geegee:
Akkor íme néhány, időrendben:

1. Az első, 16 órás műtét után:
kepfeltoltes.hu/131027/IMG_0217_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2. Még az első 20 nap alatt, de pár műtéttel később:
kepfeltoltes.hu/131027/IMG_0220_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3. KÖTÉS NÉLKÜL (diggernek nem javaslom), a lyuk 6-8mm mély volt kezdetben, kb. 2 hónappal a baleset után:
kepfeltoltes.hu/131027/IMG_0228_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

4. KÖTÉS NÉLKÜL (megint nem diggernek), a kézfejem:
kepfeltoltes.hu/131027/684654460IMG_0231_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

5. Ezeket most csináltam:
kepfeltoltes.hu/131027/photo_1__1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/131027/photo_2__1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ami hiányzik: kisujj + a hozzá tartozó kézközépcsont. A csont is megsérült, elfertőződött, mennie kellett, így nem volt értelme megtartani a kisujjat. Annak a bőrét használták a hiányzó bőrfelület pótlására (illetve a combomból vettek 3 leszállópályányi bőrt még).

Inak, izmok, idegek lettek teljesen használhatatlanok, a hüvelykujjam alig mozog, azt sem izom, hanem egy átültetett ín mozgatja és ennek megfelelően egy papírlapot képes megtartani, de egy füzet már kicsúszik.

Voltam mindenféle méréseken is, a mutató és hüvelykujjam szórítása a bal kezemen ~1/6-od annyi, mint a jobbon. A teljes tenyerem esetén pedig ~1/3-ada.

Nagyjából ennyi a történet.

@diggerdriver:
Nem, szerencsére azt nem kellett. Elég volt az is, hogy néztem. :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:47:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: "jovan na! rosszul emlekeztem! nekem csak a generatornal kezd erdekes lenni az eromu :DDD"

Nem emlekeztel rosszul. :) Eddig meg sosem emlitettem. Annyit mondtam csak a legutobb hogy megujulo energiakon alapulo eromu. :)

Amugy teljesen veletlenul te nem egy francia kozpontu multi Transportation reszlegenel melozol?

BTBTBT 2013.10.27. 20:49:59

@zöldeketbeszélek:
Még "belerúgtam" egy utolsót. :)

@tildy:):
Szóval amit a kormányoldal mond, akkor nem lenne igaz? Csak mert neked más tapasztalatod van? Komolyan mondom...

Miért keverném már, ha a "housing association" mint a kétfélével foglalkozik? :)

A Brick Lane-t nem keverném a posh Shoreditch-csel, meg az már a Commercial és Whitechapel Road-ok felé van, az meg lepratelep.
De éppen ezt írtam korábban: ha ma letakarítanak egy graffitit, két-három nap múlva lesz helyette másik. :)

@Don Kartasch:
Az majd elválik! :)
Muskátli nincs, ablak van, de nem folyónál lakom.
Mi a helyzet a te virágaiddal? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:50:17

@Don Kartasch: "Amugy teljesen veletlenul te nem egy francia kozpontu multi Transportation reszlegenel melozol?" ez melyik ceg? kulonben nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:50:26

@macamuca: @diggerdriver:
Szerintem mindketten félreértettetek :)
Nem a malacról beszéltem, hanem a kezemről :)

A malac halála természetesen szükségszerű dolog, de ettől még nem akarom nézni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:50:27

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az a durva hogy a kotes nelkuli friss kepeket megnezve olyan barnas-feketes sok helyen a seb, hogy en azt mondanam ezt mar nem lehet megmenteni. Ez mar uszkos/rohad vagy mi a franc. Vagjuk le csuklobol! :D
Uhhh, de jo hogy nem orvosnak mentem. :D

Tenyleg jol osszelegoztak amugy a mancsod, ugyesek ezek a sebeszek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 20:51:58

@Mr. Long [wannabe Briton]: Az Alstom-ra gondoltam mert annak pont van Manchesterben valami vonatos kozpontja.

@Barátusz: Nincs viragunk meg. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 20:56:44

@Don Kartasch: Nem tudtam, hogy itt vannak, de aert a ceget ki kellett volna talalnom :D Meg a Siemens is itt van, a cimuk : Siemens Road, Manchester...
Nem ilyesmi cegnel dolgozom kulonben. De ha erre jarsz egy sor mellett elmondom :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 20:59:55

@Don Kartasch:
Az csak egy kis elhalt bőr, semmi komoly.
Apósom látta a baleset után a korházban, mikor levették a munkáskesztyűt. Azt mondta olyan volt, mint ait bekapott a húsdaráló és csuklóig rágta.

Nem láttam túl sokat a "jelentésekből", amit igen, az is svédül volt, de megakadt a szemem azon, hogy "a bal hüvelykujj traumatikus amputációja..." Az tehát letépődött... a tenyerem jelentős része szintén darálva lett. Mikor a mentős szúrkálta, hogy érzek-e vele, a hüvelykkel nem éreztem semmit. Mondtam is neki, hogy az nem OK. Akkor még nem értettem a tekintetét, de utólag rájöttem, hogy a "meg sem próbáltam megszúrni" volt olvasható rajta.

Azt mondták a korházban, hogy 2 helyen tudták volna ezt így összerakni. Itt és Göteborgban. Máshol nincs hozzá meg a tárgyi és személyi feltétel.

A műtét után mondták, hogy nem tud bejönni az orvos tájékoztatni, mert már otthon alszik :) Szerencsétlenek, délután 3-tól másnap reggel 7-ig csinálták...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 21:08:52

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ha arra jarok, majd jelentkezem elore. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hat igen, azert ebbol a szempontbol (is) jobb a fejlett nyugaton dolgozni. Ha ezt az orosz tajga egyik kisvarosaban adod elo, akkor lehet hogy csak egy uveg vodkat kaptal volna a fonoktol, hogy "huzd le, addig en megkeresem a macsetam..."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 21:10:11

@tildy:): @Barátusz:
Drága feleim...
Nem e lehetne e összevitatkoznotok például a lápi trüttyögérek fészekrakási szokásairól, mert múltkor három napig rágtátok egymást fontügyileg most szintén felkészülhetünk egy fordulatos vitára housing association ügyben.
Javasolni akartam Tildynek hogy talán találkozzon Barátusszal de aztán rájöttem hogy az nem jó ötlet:)))))))))))))))))))))))))))

2013.10.27. 21:10:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A harmadik vagy negyedik kép nyugodtan felhasználható lenne diétához is, egyből elment az étvágyam. De sokat javult a kinézete a kezednek a legutóbbi képet látva.

BTBTBT 2013.10.27. 21:11:01

@DieNanny:
"Otthon van vagy 1000 képem, igazi, őszi is jó néhány"
Várjuk őket szerettel!

Nekem meg évekig megvolt az a "hülye" szokásom, hogy amikor hazamentem, letöltöttem a gépről a képeket, hogy az otthoniak is láthassák őket - aztán sosem hoztam magammal másolatot. :)
De majd ha legközelebb megyek, hozok ízelítőt.

@Don Kartasch:
Most már ráér a vihar után beszerezni egyet. :)

Ez a filmidézes, amit Longnak írtál, véletlenül nem a Bloffben volt?

@tildy:):
Nektek egyébként mekkora lakásotok van? És ha jól láttam a korábbi képen, akkor "open air" a konyha-nappali?

@Philosoraptor:
""Walking Deadnel nincsen jobb sorozat szerintem."
De csak azért gondolod így, mert nem nézed a Breaking Bad című sorozatot. :P "

Ki tetszett hagyni a "The Wire"-t a legjobb sorozatok csúcsáról. :)
(Bár a BB-hez hasonlóan az sem horror-sorozat.)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 21:13:20

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Nem a malacról beszéltem, hanem a kezemről :)"
Oppardon, elnézést kívánok :)) Rég volt már a reggeli ébredés, nézek-olvasok, de nem látok-értek :)

A kezed az nem semmi.... elég randán néz ki a kötés levétele utáni képen. Belegondolva, hogy milyen lehetett "frissiben".... huhhh....
Melóztam kórházban (is) egy darabig, láttam 1-2 rondaságot, olyat is, amit mentőhelikopter vitt tovább, miután a rohammentő behozta és stabilizálták valamelyest (a DOTE oktatókórháza volt, ill. ma is az, a traumatológia erős volt, meg a hasi seb. is).
Szépen rendbehozták :)

BTBTBT 2013.10.27. 21:16:44

@zöldeketbeszélek:
"Lehet, hogy jobban is jártak. Mármint az írek. Ha a Magdolna-nővérekre gondolok... "
Volt ott nagyobb gond is a nővéreknél: "potato famine". Menekült, aki tudod, és amerre látott.

@diggerdriver:
A lápi trüttyögérek fészekrakási szokásai kitűnő indítás lenne egy vitához. Mivel lövésem sincsen róluk, a másik fél nyerne, bárki is legyen az. :)

macamuca [IHUN] 2013.10.27. 21:18:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Szerencsétlenek, délután 3-tól másnap reggel 7-ig csinálták... "

Sok egyéb mellett ez is az oka annak, hogy szoktam mondani a kis pénz+nehéz meló (fizikailag és idegileg is megterhelő, utóbbi inkább az egyik-másik kisfőnök miatt kialakult légkör miatt) okán panaszkodó kollégáknak, ha a dokikat szidják, hogy meg lehet próbálni végigállni egy 4-5-6, vagy még több órás műtétet (leülni ott sem lehet...), közben meg végig 100 %-ot nyújtani, mert ott selejtet csinálni nem épp olyan, mint a gyárban...
Ja, és előtte jópár évet végig kell tanulni, mire egyáltalán műtőasztal mellé engedik, még egyszerűbb műtétek esetében is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:19:55

@Don Kartasch:
Najah :)
Vagy itt, vagy a blogomon írta valaki, hogy ezt Magyarországon nem biztos, hogy meg tudják csinálni. Nem az orvosok miatt, mert ők megtettek volna mindent, de a tárgyi feltételek nem adottak egy ilyen dologhoz sajnos.

Nem akarom tudni, hogy mibe kerültem a svéd államnak, de lehet, hogy 40 évi adóbefizetésem sem lenne elég rá.
Novemberben lesz a 9. műtétem (és most már biztosan az utolsó).

@Philosoraptor:
Jeleztem, hogy okosan nyitogassátok :)
Mikor először láttam meg, valami elképesztő volt... mintha nem is a sajátom lett volna. Ennél sokkal vacakabbul nézett ki, de arról nincsen kép.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 21:27:16

Most neztem a muholdkepet, delen kezdodik a vihar?

BTBTBT 2013.10.27. 21:27:38

@macamuca:
Ilyet is láttál? Nagyon kemény. Padlót ne fogj!

www.liveleak.com/view?i=d4e_1252110364

Mostanában ismét előkerült a neten ez a 4 évvel ezelőtti videó.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.27. 21:28:48

@Barátusz: "Ez a filmidézes, amit Longnak írtál, véletlenül nem a Bloffben volt?"

Egeszen veletlenul de! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:29:55

@macamuca:
Itt ülnek a sebészek a műtét közben. Illetve amikor betolnak és még előzetes beszélgetés van, akkor ül mellettem a doki, az ágy is asztalmagasan van és míg ébren vagyok nem is változik. Utána mondjuk passz, de szerintem ülnek végig. Az altatóorvos is mindig leül mellém.

A SÖS-ben a szobám (2 ágyas szoba volt, de volt mikor egyedül voltam, ha nem is túl sokat) a helipad mellett volt, így volt szerencsém mindig hallani, mikor hoztak egy versenyzőt.

Heli le, ággyal rohanás befelé. Heli el. Érdekes volt nézni.

Pont az amputációs (talán 5.) műtétem lett elhalasztva, mert beesett valaki (helivel), aki fontosabb volt. Nem esett jól, de rutinból tudtam, hogy neki biztosan jobban kell az orvos.

Nem sajnálom az orvosoktól a fizetésüket. Becsülettel megdolgoznak érte és nem eshet ki a szike a mancsukból 16.00-kor, mint nekem a toll. Az egy más életforma, kapják csak meg a pénzüket érte.
Nem tudom azt sem, hogy mennyire maradhatnak normálisak mondjuk a traumán vagy egy gyerekeket összerakós helyen. Jólesik a pénz, de azért ilyen áron nem biztos, hogy kellene...

nyuszigonosz 2013.10.27. 21:33:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Jól összerakták a kezedet.
Nem gondoltam volna, az elsö képek megnézése után. hogy az még egyszer kéz lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:42:33

Úgy látom, hogy a vasárnapok ilyen fényképmutogatós napok. Jövő hétre majd valami vegetáriánusabbal készülök :)

@nyuszigonosz:
Szerintem ők sem. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.27. 21:43:59

Mondjuk faterom "csak" a huvelykujjat csapta le baltaval kvazi ( a bor alul meg tartotta), de o is szaladt fel a pincebol, kert anyutol egy nagy lepedot es nyittatta ki vele a garazskaput es szaguldott be a kocsival (trabanttal) a kb 8 percre levo korhazba. Anyu azota is rosszul van, ha valahogy szobakerul...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 21:53:44

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Én ugye beszorultam a gépbe, 3-an szedtek ki belőle. Nem mentem volna én sehová sem egyedül, így is csak a raklapig jutottam, némi segítséggel.

Van, akinek nem fáj (jellemzően vágott sérülésnél), de nekem pokolian (ugye zúzott volt). Malac még, hogy nem is vérzett, csak a műtét közben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.27. 22:00:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Valamikor Apám magyarázta nekem hogy miért kell külön szúrókést használni amivel semmi mást nem vágunk csak a disznót szúrjuk.
Életlen késsel olyan lesz a vágott ér mint a zúzott és a disznó nem vérzik ki.
A zúzott sebben az erek bedagadnak és kicsi a vérzés.
Míg ha például pengével megvágod az arcodat alig akar elállni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 22:07:38

@Mr. Long [wannabe Briton]: Huha, az komoly terv azért... :-) Amit én említettem, az csak egy reptér-városközpont jellegű gyorsvonat, kb mintha Lisztferihegy-Nyugati viszonylat lenne...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 22:10:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Aham, nem semmi. :-o Bár azér' egy ujj elvesztése sem az...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 22:22:58

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Holy shit, bakker, ez több mint durva! 8-O
Nagyon kemény... és mi okozta ezt, ha nem titok?

Jobbkezes vagy, vagy bal?Utóbbi egy csapás lehet így...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 22:37:55

@Barátusz: kb 40 negyzetmeter, nappali-konyha egyben, van meg egy halo, furdoszoba , meg eloter.

@diggerdriver: pedig lehet egy sor vagy cider mellett kisse lapulnanak az elek. Egyet valoban nehezen viselek, ha hulyenek gondolnak ( tudom, az ironiat sem ertem). Tudod, Marty McFly effektus. A fonttal kapcsolatos dolgot eppen ezert nehezen bocsajto(tta)m meg, jobb ha nem is emlegeted.
Vagy csak epp nincs hagyma, aztan kell valaki aki....

Nem veletlen emlitettem a HA-t. Amit en tapasztaltam az pozitiv, es nem akarok masokat megfosztani az informaciotol. Ar-ertek aranyban jobb, de vannak feltetelek , pl. megszabott havi bevetel, vagy hogy nem lehet lakasod sehol. NEkunk nincs.

@Mr. Long [wannabe Briton]: sajnos nem, nem volt sok idonk. Reggel mentunk este jottunk, tobb volt a vonatozas, mint amennyit ott toltottunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 22:58:32

@geegee:
Emberi hülyeség okozta :)

Egyébként meg akartam menteni egy beakadt csövet, bedugtam a kezem olyan helyre, ahová nem kellett volna (miközben éppen szerszámot cserélt a gép) és úgy tette le a szerszámot, hogy a tartó és a fej között maradt a kézfejem.

Gyarkolatilag 3-4mm vastagságúra préselte össze a kézfejemet (csukló fölött éppen).

Egy olyan, ami itt forog: www.uberchuck.com/ ment bele az U alakú tartojába. A kettő között van pár mm, oda préselődött bele a kezem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 23:11:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ojj, vazzeg, ahhoz képest még kurva jól néz ki a kezed...Tudsz vele pl. bringázni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.27. 23:15:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Akkor nálad fűrészelés nem is volt, "csak" préselés?
Azóta is a képek hatása alatt vagyok.
Pedig a nejem melóhelyén voltam már emberbontáson is vagy háromszor...és nem ájultam el.De ott egyben volt minden, nem baleseti esetek voltak, csak öregségiek.
Huhh...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 23:30:10

@geegee:
Nem volt fűrész, csak préselés/zúzás.

Bringázni? :) Igen, tudok még jointot tekerni, igaz meg kellett tanulnom majdnem teljesen egy kézzel :)
Biciklizni... korábban sem csináltam, így nem tudom. Lehet menne.

Sokminden megy, de sokkal lassabban vagy nehezebben vagy csak másként. Cipő bekötés, krumplihámozás, bárminek a felszeletelése, munkában pl. a lapkák megfogása. Egy érmét pl. nem tudok felvenni az asztalról, de egy tollat is csak sokadjára és akkor is elejtem.
Vezetni gond nélkül tudok.

Kétkezes sportok esélytelenné váltak. Konditerem is (már a súlyzós része).

Csuklómat sem tudom teljesen használni, támaszkodni pl. nem tudok rajta (pl. fekvőtámasz).

Apróságok, amikre nem is gondol az ember... dehát megmaradt a kezem, tudom használni is valamennyire, lehetne rosszabb is. Az orvosok munkája előtt meg le a kalappal!

BTBTBT 2013.10.27. 23:36:13

@tildy:):
De hát ki nézett hülyének? Én biztosan nem. Most sem, csak mert két véleményt mondtunk el.
Mindegy.
Az mondjuk nem is irónikus, hanem vicces, hogy éppen hagymához hasonlítasz. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 23:59:29

@Barátusz: te, egeszen konkretan a fontos eset kapcsan :) Vagy itt legalabbis itt igy jott le.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.28. 00:19:10

Fiatalok-idosek, buckle up! Sorsfordito informaciok kovetkeznek:

subba.blog.hu/2013/10/27/nem_igaz_193#comments

Ja, idokozben a vihar elerte Cornwallt, megerkeztek az elso megrazo kepsorok!!!

www.buzzfeed.com/lukelewis/9-shocking-photos-of-the-devastation-wrought-by-the-st-jude

BTBTBT 2013.10.28. 00:26:44

@tildy:):
A fontosnál éppenséggel feltételeztem rólad, hogy tudod az átváltást. Hogyan lehet azt hülyének nézésnek vélni?

@Don Kartasch:
Menj a p...ba a "sokkoló" fotóiddal! :DDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.28. 00:50:56

Ja, visszaterve az ablakos dologra, ezeknek tenyleg az a fontos, hogy ne kelljen lepakolni a parkanyrol, meg igy nem vesz el helyet a szobabol. Bezzeg "fesulkodoasztal" na az kell a szobaba, az nem veszi el a heleyt biztosan, ahelyett, hogy a furdobe raknanak egy normalis konnektort:D
Reddit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.28. 02:08:30

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Wazze, ez a qrva drog...nem szimpatikus.Persze azt csinálsz, amit akarsz, a te életed.

Én a sportot értettem rajta... :-)
Elhiszem, hogy sok mindent megváltoztat egy ilyen baleset.
És ez jó, hogy pozitívan állsz hozzá.
Lesz a műtétek után valami reha-bili, pl járni vele gyógytornára vagy ilyesmi?Egyáltalán várható az idő múlásával bármi javulás?
Most megyek, de ha írsz, holnap elolvasom.Illetve már ma.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.28. 06:13:22

@diggerdriver: épp a múltkor történt ilyen a kecskés fórumban. bejött egy ember, és elkezdett sopánkodni, hogy úristen, itt levágják a kecskéket.
aztán nem értette, miért nem fogadják be...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.28. 07:38:53

@Babette_:
Nézd, én elfogadom hogy valaki úgy nött fel hogy ezek a dolgok sokkolják. Madár is ikyen de nem ítéli el azokat akiknek ez a természetes.
Ö nem, és ennyi.
Méltányolandó álláspont.
Ha viszont valaki elkezd gyilkosozni az kiveri a biztosítékot nálam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 07:53:15

@Don Kartasch: szegeny torpe :( remelem nem utotte meg magat nagyon!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 07:56:16

@Don Kartasch: "Fashionistas · www.izoom.hu 2013.10.27. 12:57:28
Akkor kicsit járjatok utána a dolgoknak...
Dobogókőn futnak össze a pozitív földsugárzások úgynevezett Szent György-vonalak (Sárkányvonalak. lei vonalak) melyek energetikai hálóként ölelik körül a Földet.
Ezek energiarendszerek, egyfajta rezgések. Ahol a vonalak metszik egymást, azok az akupunkturális pontok, hasonlóan az emberi test akupunkturális pontjaihoz. A hegy belsejében van egy barlang, benne egy titkos kamra, amelyet csak intuitíven, szellemi vezetéssel találhatunk meg.

Csak keresni kell...

Nem véletlenül tepeledtek itt le őseink, és nem véletlenül épült a Shaolin templom Dobogókőn!! Ezért nem is értem hogy ha valóban ezt mondta volna....Egyébként pedig nem véletlen, hogy havonta több ezer turista keresi fel a helyet feltöltődés céljából! Itt sok érdekes infó van a helyről egyébként: boldognapot.hu/blog/a-pilis-rejtelye-a-fold-sziv-csakraja-dobogokon-talalhato-2/"

Beleolvastam. Az a baj vele, hogy nem tudommelyik viccel es melyik gondolja komolyan... Tul egyformak a kommentjeik!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 08:14:03

@geegee:
Vagy pozitivan allok hozza vagy megkattanok. Akkor inkabb a pozitiv verziot valasztom :)

Rehab volt, termeszetesen. Heti 3-mal kezdtem, aztan csokkent. Eleinte kotozesre is sokat jartam, varratszedesre es ami ikyenkor kell :)
Most mar nincs torna, mert napinta hasznalom (dolgozom) a kezem. De nagyon hasznos volt, le a kalappal a teljes kezsebeszeti osztaly elott!

Kicsit be vokt allva a konyokom is, mondtam a rehabon. Azt tanacsoktak, hogy tegyek ala egy parnat es ejjel a mocorgastol meg fog javulni. 2 nap utan kiroppant es azota tokeletes :)

Az, hogy milyen lesz a vegeredmeny meg senki sem tudja. Sok dologtol fugg, pl. hogyan tanulok meg ujra dolgokat csinalni. 1-2 aprosagtol es a latvanytol eltekintve teljes eletet fogok elni, ez nem kerdes.
(Es remelem vastagon kapok karteritest ;) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 08:55:50

@Philosoraptor:
Leszakadt a huvelykujjam, megdagadt es hianyzott egy kis anyag is. Nem varrtak ossze, mert nagy lett volna a fertozes veszelye es igy tudott tisztulni es szep lassan osszenoni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 09:03:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Biztos vagy ebben? Csak mert azt írtad, hogy oda dugtad be a kezed, ahová nem kellett volna és a gép még járt. Ebben az esetben is jár a kártérítés?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 09:16:22

@zöldeketbeszélek:
Igen.
Ugyanis ameddig a gep megy, nem szabadott volna, hogy legyen lehetosegem belenyulni.
A hivatalos verzio szerint a balesetert a vallalat a felelos, mert hianyoztak biztonsagtechnikai elemek. Ezert kaptak a birsagot is.

Az mas kerdes, hogy senki sem mondta, hogy dugjam be a kezem es a legtobb cegnel igy mukodnek a gepek.

Hivatalosan a hunyo a vallalat. Realisan tekintve viszont en.

Azt mar felmertek, hogy nem szandekosan csonkitottam meg magam, innentol uzemi baleset es a biztosito fizet a maradando egeszsegkarosodas vegett.
Azt is megneztek az elso mutet elott/alatt, hogy nem voltam sem ittas, sem bedrogozott allapotban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 09:22:22

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Akkor oké, hála az égnek, hogy ha már ilyen rosszul jártál, legalább valami kompenzációra számíthatsz. Édesanyám biztonságtechnikus, ő is mesélt egy-két érdekes sztorit munkahelyi balesetekről. Az biztos, hogy itthon is nagyon komolyan kivizsgálják ezeket, mielőtt kártérítést ítélnek meg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.28. 10:31:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Na, ez jól hangzik.
Ezexerint nem te voltál mégsem a hibás, hogy kapsz még kártérítést?Vagy nem volt eléggé "hülyebiztos" a gép kezelése? (Most ne vedd magadra, de ez egy nagyon jó szó... :D )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 10:41:10

@geegee: Beleolvastam a blogodba! Úgy látom, nagyjából egyidősek a kislányaink (az enyém 2010. novemberi). A svéd ovik angolosak, magyarosak vagy inkább németesek? A német ovikról olvastam nagyon negatív dolgokat, az angolokról elég jókat, a svédekről semmit, pedig nekem is élnek rokonaim Svédországban.

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 10:42:46

@Barátusz:
"Ilyet is láttál? Nagyon kemény. Padlót ne fogj!"

Effélét max a proszektúrán látni.
A video kamu: ilyen mélységű (és hosszúságú) arcsérülésnél annyi ér sérül, hogy
1: minden úszik a vérben, ehhez képest a videón semmi, Nemhogy kevés, de semmi: nincs vér a koponya körül.
2: a széttört/kettényílt állkapocs mellett sérül a nyelv, torok, gége is = spontán légzés nem lehetséges (a normál esetben folydogáló vérzés miatt sem), ezért mesterséges lélegeztetés szükséges lenne, de sehol egy tubus... csak a koponya felső részén látszik egy fecskendő-féleség.
Szóval, kamu. Vagy bábu, vagy meghótt a sérült, de akkor nem a filmen látható "díszletek" (ágy, szeparációs függöny, stb) között nézegetik-forgatják, hanem a boncterem sokkal másabb asztalán.

Ilyet ugyan nem láttam, de a határátkelőhöz vezető főúton rengeteg autóbaleset történik (a környékbeliek halálútnak hívják, pár km.-ként láthatóak az út mellett kis keresztek...), az átmenő forgalomnak köszönhetően, melynek igen nagy részét a román, bolgár, török kamionok adják, sofőrjeik vezetési szokásaival....
Így sok a roncsolt sérülés, törés, stb.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Nem tudom azt sem, hogy mennyire maradhatnak normálisak mondjuk a traumán vagy egy gyerekeket összerakós helyen."
Konkrét részlegtől függetlenül érzelmileg is nagyon megterhelő a munkájuk. Ha személyes kötődés alakul ki, akkor a meg nem mentett eseteknél ez igen nagy teher (gyász). Ha nincs, akkor netán a paciens nevezi embertelennek (mert nincs barátságos-kedélyes beszélgetés, néhány szó, érdeklődés iránta, stb), azt mondja, csak egy darab húsnak nézik, nem érző embernek.
A kettő között meglelni az arany középutat, vagy legalább megtanulni úgy tenni, mintha... (megpróbálni megfelelni a paciens érzelmi elvárásainak): ez nagyon nehéz, és akár sikerül, akár nem, nagyon megterhelő...

BTBTBT 2013.10.28. 11:41:42

@macamuca:
Nyilvan nem feltetlenul vehetuk 100%-osan hitelesnek egy osszevagott videot a neten, de azert durva.

Egyebkent igen, a serult meghalt. Voltak errol hiradasok. (Lehet, hogy azok is hamisak voltak? :) )

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 12:04:11

@Barátusz:
Ilyen sérüléssel azonnal, a helyszínen meghal a sérült.
Tehát nem kórházba, sürgősségi ellátásra viszik, ahol betegágyon fektetve (kezelő-beli ágyra gondolj, nem fekvőbeteg szobai ágyra) próbálnak vele kezdeni valamit, hanem egyből a proszektúrára (ahol más a környezet is, mint ami a videón látható).
A film azt sugallja, mintha túlélte volna a sérülést (mármint a helyszínen), aztán bent a kórházban, ellátás közben halt volna meg, holott ez lehetetlen a sérülés jellege (mérete, mélysége, helye, stb) miatt.
Ha bent halt volna meg és utána filmezték volna le, akkor is úsznia kellene mindennek a vérben: ennek nyoma sincs.
Mert a filmen egy halottat (vagy bábut...) láthatunk: élő ember sérüléséből folyik a vér, pláne egy ekkora méretűnél = vértenger van (az ellátás közbeni transzfúzió is "rásegít" erre).
Tehát: nincs vér, vérzés sincs, helyszínen meghaltat nem szállítanak be kórházi ellátóhelyre: ezek miatt mondom azt, hogy kamu.
Az más kérdés, hogy volt vízbeugrálás, akár efféle sérüléssel végződve, ahol meg is halt az ugró, és ehhez készítettek egy szemléltető filmet, összevágva a helyszínen készült, az ugrálókat rögzítő részlettel.
Amúgy elég gyenge minőségű a film, a felbontása miatt nem látszik minden részlet...

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Foglalkozás: a helyi elektronikai iparban "nyomulok" (hogy én milyen árnyalt tudok lenni :DD) perpill. Konkrétumot hadd ne...
Amúgy tipikusan Pilátus a krédóba-szitu: magam sem hittem volna pár éve, hogy efféléhez közöm lesz, azt sem, hogy egyik szegmense olyannyira megtetszik, hogy ismét tanulásra adom a fejemet.
Egyébként én is elmondhatom, hogy akasztott ember még nem voltam, de nagyon sok más egyéb igen, és olyan helyeken melóztam, hogy semmi közük egymáshoz. Némelykor a kényszer okán, máskor meg pénz miatt. Érdekes és tanulságos volt mind, mindegyik más miatt.
Úgyhogy kíváncsi vagyok, mit tartogat a jövő, mi leszek még :))))

BTBTBT 2013.10.28. 12:10:45

@macamuca:
Nem ertem, ezt most miert magyarazod. En sem mondtam, hogy ez teljesen igy tortent.
Ha a fogaszatban hasznalnak verzescsillapitot, akkor a traumarol sem hianyozhat. Akkor meg jobban is lehet latni, hogy mi a serules, ha nem dol a ver. Persze ilyen serulesnel mar tok mindegy. :)

Regebben sokkal tisztabb volt a video. Evekkel ezelott lattam eloszor.

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 12:42:21

@Barátusz:
Csak azt próbálom magyraázni-indokolni, hogy miért tartom kamunak.
A fogászati vérzéscsillapítás gyakorlatilag a tamponálás: kisebb ereknél ez okés (mint pld egy sima kézelvágásnál, horzsolások ilyesmi).
Traumánál az érszorító csipesz játszik a nagyobb ereknél (ilyet sem látni a filmen), plusz infúzión át adott szer (infúziós szereléket sem látni, és az anyag a vérrel együtt átfolyó jelleggel kijön a betegből, sérülés jellegétől függ, hogy milyen mértékben hasznosul, de a protokoll része, hogy adják).
Nem véletlen, hogy a vérzéscsillapítás elsődleges teendő: nagymértékben kivérzett beteggel egyszerűen nem tudnak mit tenni, bár próbálkoznak: súlyos sérülésnél egész csapat ténykedik, ki-ki 1-1 dolgot végezve. A filmen meg 1-2 kórházi ruhás személy látható.
Amúgy nem azt mondom, hogy szerinted így történt, csupán a film visszáságaira próbálom felhívni a figyelmet: aki ezt megnézi, alapból azt hiheti, hogy a fickó ugrott, sérült, próbálták megmenteni, majd meghalt. Holott az ugrott és meghalt eseménysor a reális, tehát a film így enyhén szólva is megtévesztő.
:)

BTBTBT 2013.10.28. 13:38:44

@macamuca:
A végeredmény szempontjából - sajnos - teljesen mindegy, hogy kamu-e a film. A srác meghalt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:08:07

@Barátusz: "Volt ott nagyobb gond is a nővéreknél: "potato famine". Menekült, aki tudod, és amerre látott."

Ugye a burgonyavészre gondolsz? Idézem Molnár Géza sorait a Város vagy vidék? című művéből:

"De mit történik akkor, ha kevés az élelem? Ha valami-árvíz, aszály, fertőzés vagy épp a pénzügyi válság - megrengeti a világ mezőgazdaságát?
Ha valaki ismeri a történelmet, pontosan tudja, mi fog történni, hisz minden történet lezajlódott má legalább egyszer. Gondoljunk csak a tizenkilencedik századi burgonyavészre, mely Írországot sújtotta a leginkább. De nem elsősorban azért, mert nem termett elég krumpli. A gond az volt, hogy a burgonya értékesítését ugyanúgy a piac szabja meg, mint ma a búzáét. És a piac nem ismer irgalmat. Oda adták el a terményt, ahol többet fizettek érte. Az emberek tömeges éhhalála nem hatott meg senkit. Amikor tőzsdei folyamatokhoz kötöttük a mindennapi kenyerünk előállítását, biztosak lehetünk benne, válsághelyzetben csak az ima segít, mert a piac e téren nem ismer majd irgalmat. Mire egyáltalán felismernénk, hogy baj van, aranyért sem fogunk búzát kapni."

Ide tartozik még, amit már Maxnak is írtam, hogy Ukrajnában pld. a nagy éhínség idején bőven volt gabonatermés, de Sztálin az egészet úgy ahogy volt, az USA-nak adta el, mert ott éppen nagy hiány volt búzában, a SzU-nak meg persze kellett a kemény valuta. Hogy közben hány ukrán hal éhen, az senkit sem érdekelt, sem az USA-t, sem SzU-t. (Szolzsenyicin: Gulag)

BTBTBT 2013.10.28. 14:31:42

@zöldeketbeszélek:
Igen, arra gondoltam. Viszont Irorszagban nem csupan kozgazdasagi okoknak volt betudhato az ehseg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:37:11

@Barátusz: "De nem elsősorban azért, mert nem termett elég krumpli." MG sem azt mondja, hogy csupán közgazdasági okok miatt volt éhezés. De az is benne volt az okok között. Nem ismerem Írország mezőgazdaságát, nem tudom, volt-e valamilyen helyettesítő termény vagy az ír kormány tudott volna esetleg máshonnan mást (kukoricát, árpát tudomisén) vásárolni, hogy az emberek ne haljanak éhen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:41:37

@Barátusz: Találtam egy nagyon érdekes cikket. Hát igen, összetett probléma volt, az már biztos:

www.mult-kor.hu/20100215_a_burgonyavesz_legnagyobb_ellenfele_a_liberalizmus_volt

"Londonnak több eszköz is a rendelkezésére állt, hogy csökkentse az éhínség mértékét: lemondhatott volna az Írországból származó gabonaexportról, folytathatta volna a csupán hat hónapig működő ún. népkonyha-rendszert, amellyel 1847 júliusában például napi hárommillió ember jutott élelemhez. Továbbá kritikával illették a kormány közmunkaprogramját, a közadakozást szigorú keretek közé szorító jogi környezetet; ennek hivatalos magyarázataként a költségfaragás és az ír szegények saját erőfeszítéseinek elősegítése szolgált. Nagy-Britannia abban is hibázott, hogy nem fékezte a szegényeknek a földtulajdonosok általi tömeges kiköltöztetését, nem könnyítette meg az Észak-Amerikába való kivándorlást, és nem tekintette birodalmi kötelességének a probléma kezelését. Ráadásul London úgy kalkulált, hogy a burgonyavész ezúttal sem lesz országos méretű: 1800 és 1845 között tizenhat alkalommal volt élelmezési probléma Írországban, de mindegyik regionális jellegű volt.

A kérdést The Great Irish Potato Famine című könyvében vizsgáló Donnelly szerint három ideológia vezérelte a brit döntéshozókat. A laissez-faire elmélet nem engedte, hogy a kormány érdemben beleszóljon a gazdasági folyamatokba, (az exportszállítások leállítása elfogadhatatlan lett volna Londonnak), ezért döntöttek az „ingyenkonyha” rendszerének felszámolásáról és mondtak nemet a kivándorlás megszervezésére – amely magánakció keretében, de korábban erőteljesen zajlott: 1776-ig már 250 ezer ír protestáns kelt át az óceánon, s telepedett le Bostonban, New Yorkban és Philadelphiában, 1815 és 45 között pedig egymillió katolikus emigrált a szigetországból).
Ehhez járult hozzá az ír károk enyhítését koordináló, az irodai munkát éjjel háromig végző, de Írországot csak egyszer felkereső Sir Charles Trevelyan brit köztisztviselő által könyvben (Az ír krízis, 1848) is propagált isteni gondviselésben való protestáns hit melletti kiállás, s a katolikus írek elleni etnikai előítéletek hangoztatása. A moralisták súlyos hibákat véltek felfedezni az írek nemzeti karaktereiben (rendetlenség, erőszak, lustaság, öngondoskodás hiánya, erkölcstelenség), ezért magasan iskolázott britek szerint az íreknek meg kellett tanulniuk a saját lábukon megállni. A legegyszerűbb magyarázatul a „mennybéli áldás” szolgált, amellyel egyszersmind lehetőségre: Írország küszöbönálló reformjára gondoltak, így az ország kitörhetett volna a szegénységi körből, s feladhatta volna a burgonyától való túlzott függőséget."

BTBTBT 2013.10.28. 14:48:33

@zöldeketbeszélek:
Nem hiszem, hogy ezzel a temaval kapcsolatosan a liberalizmus lett volna a legnagyobb ellenseg. Vagy akar csak jelentossege lett volna.
Az angol kormany az irekre eroszakolt keresztenyseggel es sajat hatalmaval jo sokaig nem tudta megtorni az ireket. Viszont az orszagos ehseg pont kapora jott nekik. Keresve sem talalhattak volna jobb lehetoseget.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.28. 14:53:23

@Barátusz: A cím pont az ellenkezőjét mondja (vagy ugyanarra gondolunk, csak másként értelmezzük a címet?), de nem is a cím a lényeg.
A cikk egyébként a te véleményedet támasztja alá - mármint hogy tulajdonképpen kapóra jött az angoloknak az éhínség - viszont ezt az írekre erőszakolt kereszténységet nem értem. Esetleg arra gondolsz, hogy a protestantizmust próbálták volna erőszakolni, de a katolikus ír többség ellenállt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 17:25:35

@macamuca:
Ehhez a vérzéscsillapításhoz is van egy jó képem:
kepfeltoltes.hu/131028/IMG_1479_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A pirossal keretezett részen látható néhány (11 db) apró ?érszorító? dolog. Az egyik nem sokkal a hazatérésem után távozott a kezemből.
Összesen, az orvosom szerint több, mint 100 db ilyen van a tenyeremben, illetve a környékén. :)

macamuca [IHUN] 2013.10.28. 23:19:58

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
vérzéscsillapításra létezik ún. kapocs is, de mint minden vérzéscsillapító eszköz, az is azon az elven működik, hogy elzárja az eret, gátolva a vér továbbáramlását. Ilyet tuti nem hagytak benne a kezedben = már rég elhalt volna egy része/egésze, keringés hiányában :))
Ezek a kis kapcsok/szegecsek inkább a csontok töréseinek/repedéseinek rögzítésére szolgálnak, nem gátolva eközben az ízületek mozgását/mozgatását. Méretüket és mennyiségüket tekintve jellemzően bent is maradnak.
Anyaguk leginkább titán, ill. ötvözet.
Te "drága" ember :)))

Valami ilyesmi lehet a kezedben (formáját tekintve), középtájt nézd (bár ha egy kilökődött -gondolom, a likas részen-, akkor láttad, milyen):
www.medimetal.hu/sites/default/files/products_catalog/Special_screws.pdf

Érdekesség:
the-online.hu/erdekessegek/reszletek/677_emlekezo_femek/

macamuca [IHUN] 2013.10.29. 00:27:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Pardony, elnézést, előzőek a törött ujjperc rögzítéséhez használt kapcsokra vonatkoznak: a pirossal karikázott rész elsőre elkerülte a figyelmemet, a nagyobb fekete rögzítés ragadta meg :))
A képen látható apró "izék" fonal-darabok lehetnek: használnak ún. felszívódó varratokat is (gyakran érvarrásra is, de azok olyan apró öltések-darabkák és olyan vékony fonal, hogy röntgenképen nem láthatóak): a belső, varrható szövetrészeket rögzíthették efféle fonallal, melyek összeforrás után vándorolni kezdenek, amíg fel nem szívódnak.
Ettől még drága vagy, ha az ujjperc-rögzítéshez bentmaradó kapcsot használtak :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.29. 09:05:26

@macamuca:
Huhh :)

A keretezett reszben levo dolgok biztosan fembol vannak, mert mikor tavozott, ez egyertelmu volt. Nem a lyuknal jott ki, hanem a tenyerem egy masik reszebol. Minden rontgenkepen lathatoak.

A kiesett darab elso ranezesre egy osszehajtott, apro, hosszukas lemez volt. Kb. 2*0,5*0.25mm lehetett.

A kapcsokat kiveszik, eredetileg 2 volt, most csak egy van es hamarosan azt is kiveszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.30. 22:50:32

@zöldeketbeszélek: Haha, sajnos fogalmam sincs, milyenek a német, vagy angol ovik...de még svédből is csak ez az egy volt, illetve van... :D A magyar meg régen volt nekem... :-) Ha minden igaz, akkor egy fél év múlva költözünk, másik óvoda is fog kelleni, akkor lesz majd csak az első tapasztalat.Én spec rettentően haragszom a svéd óvodai rendszerre, de az más kérdés.Nem lehet, csak egy helyre, lakóhely szerint beíratni, szinte még ők gyakorolnak kegyet, hogy befogadják a gyereket.Ha az egyik szülő munkanélküli, vagy beteg, akármi miatt otthon van, akkor nem veszik be teljes időre, hiába fizetjük a teljes díjat.Meg még egyéb apró kellemetlenségek.Szóval svédország marhára nem lehet büszke az óvodai rendszerére.Állítólag az általános iskolák sem túl fényesek... :-/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása