oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 16. 06:52,  Nagy kockázat, de megérte 428 komment

2013. október 16. 06:52 Határátkelő

Nagy kockázat, de megérte

Ha már tegnap Amerikában jártunk, maradjunk is ott, de más körülmények között. Orsi nem kevés céltudatossággal jutott ki a michigani egyetemre, ahonnan sikerült tovább is lépnie. A dilemmák persze így is megmaradtak.

stadion.jpg

„Régóta készülök megírni ezt a posztot, jó ideig halogattam, hiszen Amerikáról sokszor esett már szó, de talán sikerül egy kis újdonságot hozzáadni az eddigiekhez.

Lassan két és fél éve költöztem az Egyesült Államokba, eleinte úgy terveztem, hogy a 2 éves mesterképzést követően hazaköltözöm. Ez végül nem így lett, ennek pedig több oka is van, de ne szaladjuk ennyire előre.

Én nem szükségből, vagy az anyagi szempontból vett kilátástalanság miatt indultam el Magyarországról. Vidéki kisvárosban nőttem fel, majd – Édesanyám fáradhatatlanságának és számtalan áldozatának köszönhetően – a Corvinus Egyetemen szereztem diplomát.

A stratégiai tanácsadás volt az álmom

Némi szerencsének, illetve viszonylag stabil nyelvtudásnak (német, angol) hála sikerült olyan munkahelyet találnom (egy „fejvadász" cégnél), ami számomra nagyon érdekes volt, és a főnökeim is megbecsültek.

Mindezt valószínűleg sokkal többre kellett volna értékelnem, de a húszas éveim elején-közepén úgy gondoltam, hogy mindez nem elég, nagyobb kihívásokat kerestem.

Ekkoriban jött az elhatározás, hogy stratégiai tanácsadó cégnél szeretnék dolgozni. Ennek okait hosszan tudnám részletezni, ha valakit esetleg érdekel, kommentben leírom majd. Az rögtön világos volt számomra, hogy nem egyszerű bekerülni a választott szakmámba, így első körben egy köztes területen keresgéltem, és egy informatikai tanácsadó cégnél helyezkedtem el (még mindig Budapesten).

Itt ért a gazdasági válság, illetve az érzés, ami már az első diplomám megszerzése óta ott motoszkált a fejemben: szeretnék visszaülni az iskolapadba – immáron a két munkahelyen szerzett ötévnyi tapasztalattal felvértezve.

Innen már (számomra) egyértelmű döntés volt, hogy egy MBA programmal próbálkozom, mivel pedig otthon ebből nincs sok (legalábbis nemzetközi szinten elismert, talán csak a CEU programja), így a külföldre költözés is adott volt.

Persze a külföld lehetett volna kicsit közelebb is, de egyrészt mindig is vonzott Amerika, másrészt pedig a legjobb MBA programok nagy része még mindig itt található.

Bonyolult jelentkezés

A jelentkezési folyamat eléggé hosszadalmas, többlépcsős, két tesztet kell kitölteni (egy általános (GMAT), illetve egy angol tesztet (TOEFL)), valamint esszéket kell írni, ami eleinte számomra elég nehézkes volt, hiszen a magyar oktatási rendszerben ez egyáltalán nem megszokott.

Emellett hosszas (átlagosan 5-6 oldalas) ajánlólevelekre és személyes interjúra is szükség volt, ami szintén nem könnyítette meg a helyzetet. Ennek megfelelően több helyre nem is sikerült bekerülnöm, de végül négy iskola közül választhattam, és igen nagy szerencsémre az egyik teljes tandíjra kiterjedő ösztöndíjat is ajánlott, így kerültem 2011 augusztusában Michiganbe.

alumni association.jpg

(Az már csak hab a tortán, hogy a négy közül ösztöndíj nélkül is ezt választottam volna, és bár a legtöbb iskola kezességet vállal a nemzetközi diákok diákhiteleiért – így hitelhez jutni nem nehéz – azért több mint 100.000 dollárt visszafizetni nem kis vállalás).

Korábban elképzelhetetlen közeg

Az ezt követő néhány hónap hatalmas hullámvasút volt. Egyrészt gyakorlatilag az első héten rátaláltam arra a két emberre, akikkel mindvégig segítettük egymást, és bár lassan fél éve több ezer mérföld választ el minket, továbbra is az ő barátságuk az egyik legfontosabb hozadéka az elmúlt időszaknak.

Emellett a michigani egyetemen egy olyan közegbe kerültem, ami számomra addig elképzelhetetlen volt. Az órákon esettanulmányokat vitattunk meg, és 75 percből nagyjából 10 telt azzal, hogy a professzor magyarázott, a többi gyakorlatilag egy moderált vita, ami végül vagy elvezetett a megoldásig, vagy egyszerűen csak kérdéseket vetett fel a későbbiekre.

Emellett Ann Arbor tinifilmekből életre kelt egyetemváros, százezer lakossal és negyvenezer diákkal. A „school spirit" leírhatatlan, kezdve a folyton teltházas (115 ezer fős stadion!) egyetemi focimeccsektől egészen odáig, hogy gyakorlatilag bármerre jártam a világban, az egyetemi logós pólómat látva naponta legalább egyszer-kétszer elhangzott az egyetem "csatakiáltása" a "GO BLUE!".

stadion széles.jpg

Nem voltam felkészülve az álláskeresésre

Másrészt viszont rá kellett döbbennem, hogy mennyire nem vagyok felkészülve az MBA egyik talán legfontosabb részére, az álláskeresésre. Ez jelentős részben persze az én hibám, de az első néhány napban nagyon ledöbbentett, hogy egy hónappal az iskolakezdés után már tucatjával érkeznek a cégek a campusra, úgymond bemutatkozó prezentációt tartani.

Ez eleinte nem hangzik olyan szörnyen, viszont a prezentációk után a cégek képviselői „beszélgetnek" a résztvevőkkel, és itt el is kezdődik a kőkemény értékelés.

Négy hét alatt tehát fel kellett (volna) készülnöm arra, amit az amerikai évfolyamtársaim évek óta gyakoroltak – néhány mondatos beszélgetés alatt pozitív benyomást hagyni, majd menni a következő emberhez és így tovább. Ráadásul az 500 fős évfolyamból nagyjából 250-en tanácsadónak készültünk.

Nagyjából novemberre gyakorlatilag teljesen meggyőztem saját magamat, hogy nekem ez semmiképpen sem sikerülhet, és csak a két korábban említett jóbarátnak köszönhetően vészeltem át ezt az időszakot anélkül, hogy végleg feladtam volna az eredeti elképzeléseimet.

Decemberben aztán be kellett adni az önéletrajzokat az egyes cégekhez a nyári gyakorlatokra (ami nélkül teljes munkaidős munkát kapni gyakorlatilag lehetetlen), azt is megjelölve, hogy melyik irodá(k)ban szeretne dolgozni az ember.

Lehetséges stratégiák

Ekkorra hosszas beszélgetéseknek és sok utánajárásnak köszönhetően két stratégia látszott kirajzolódni:

1) a tanácsadócégek budapesti irodájába jelentkezem, ahová bekerülni várhatóan könnyebb, viszont ha esetleg meggondolom magam és diplomázás után mégis az Államokban maradnék, akkor nagyon nehéz dolgom lesz

2) jelentkezem abba az irodába ahová valóban menni szeretnék, (ami gyakorlatilag New Yorkot jelentette), ha nem vesznek fel, diplomázás után még mindig jó eséllyel pályázok a budapesti irodák állásaira.

Végül a második opció mellett döntöttem, és rengeteg belefektetett munkával, valamint valószínűleg jó adag szerencsével két állásajánlatot kaptam (ami nemzetközi diákként ugyan nagyon jónak számít, de az amerikai évfolyamtársaim közül volt, aki 5-6 közül választhatott), és a nyári gyakorlatomat egy elismert tanácsadócég New York-i irodájában töltöttem, majd a 12 hét után teljes munkaidős ajánlatot kaptam.

Ez azért is volt nagyon fontos, mert így a második évemben koncentrálhattam arra, ami talán az álláskeresésnél is nagyon hajtóerő volt számomra: hogy egy világszinten elismert egyetem fantasztikus professzoraitól és 500 nagyon különböző háttérrel rendelkező, de nagyrészt kiemelkedő évfolyamtársamtól tanulhatok, másodévben ráadásul szinte teljesen szabadon választható témákban.

A nagy döntés

Aztán az ősz folyamán eljött a nagy döntés meghozatalának ideje is, elfogadni az ajánlatot és maradni az Államokban, vagy megpróbálni egy cégen belüli transzferrel hazakerülni.

éjszakai kicsi.jpgHosszas lenne a lista a pluszokkal és mínuszokkal, Budapest a nagy szerelmem, Magyarország az otthon, a nyelv az anyanyelvem, ugyanakkor a kiszámíthatatlanság, kilátástalanság, a középosztály szinte teljes eltűnése, miért soroljam, tudjuk mindannyian.

Egy fontos dolgot nem említettem eddig, a magánéletet, ami pedig a legnehezebbé tette a döntést. Az egyik oldalon az otthonmaradtak, és minden, amiből két röpke év alatt is kimaradtam: nagypapám váratlan halála, kishúgom borzasztóan nehéz terhessége, és a tündéri unokaöcsém életének első éve.

A másik oldalon pedig egy új (mostanra lassan két éves) kapcsolat egy amerikai évfolyamtársammal, akiben úgy érzem mindent megtaláltam, amit eddig kerestem.

Végül úgy döntöttem – ha nem is végleg, de egy ideig mindenképpen – maradok, az említett kapcsolat miatt nem New Yorkban, hanem cégen belüli transzferrel San Franciscóban. Nagy szerencsémre a családom támogat, és a párommal sokat beszélgetünk a költözésről – legalább Londonig, de ez már a jövő zenéje és egy másik poszt témája lesz.

Mennyi az annyi?

Utólag visszaolvasva sajnos elég kapkodósra sikerült a történet, ezért elnézést kérek, így is túl hosszú lett, mégis sok minden kimaradt. Amit pedig gyakran hiányoltok, mennyi az annyi: tandíj kb. $105.000, az egyéb kiadásokat $40.000-ra becsüli az iskola, erre tejes egészében hitelt lehet felvenni (ezt meg is tettem).

Emellett elköltöttem kb. 4M forintnyi megtakarításomat, de ezt nagyrészt nem kötelező dolgokra (miután kiderült, hogy biztos munkahelyem van, sokat utaztam, látogattam családot, stb.). A fizetésem otthon nagyjából havi bruttó 400.000 Ft volt, itt kb. $12.000.

Összességében szerintem nagyon nagy kockázat, nekem megérte, újra belevágnék, ha arról lenne szó. Ugyanakkor őszintén szólva nem csodálkozom, hogy sokan azt gondolták nem vagyok beszámítható, amikor nekiindultam."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Egyesült Államok Michigan

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr655572719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.10.16. 07:39:01

Szép teljesítmény, ezt is tanítani kellene!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 07:49:55

Hát én itt nem látok nagy kockázatot, akárhogy is nézem...

NIKI LAURA 2013.10.16. 08:09:04

Jo reggelt,elkepzelesem sincs,mit lehet 6 oldalon irni egy ajanlolevelben,de...
En okosba megoldottam,ajanlom mindenkinek:

Kitalaltam fiktiv cegeket,pocsetet kb 2 e ft,meg meg egy eldobhatos mobil.
Ritkan ellenoriztek vissza,de ha igen,haver vette fel..
Masik megoldas,egy megszunt ceg,pl beosztas igazolasara(pilota)legjobb ceg a MALEV.
Letezett,ma mar senkit nem talal ott senki,hehe

Hangsulyozom,ez csak akkor mukodik,ha valos tudas van,mert lehet akarmilyen ajanlo,ha balfax vagy,kiderul rogton.

A kamu ajanlok csak arra jok,hogy egyaltalan elolvassak a jelentkezesedet,de arra kivaloak,minel szinesebb,rikitobb.

tableno 2013.10.16. 08:11:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Látom itt nehéz kötözködni, de azért derekasan próbálkozol...

tableno 2013.10.16. 08:13:16

@NIKI LAURA: ezt értsük úgy, hogy minden kamu, amit itt eddig írtál magadról? ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 08:15:18

@tableno:

Nincs mibe belekötni, de remélem valaki mond majd valamit, s akkor majd abba kötök bele.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 08:16:22

@NIKI LAURA:

"Masik megoldas,egy megszunt ceg,pl beosztas igazolasara(pilota)legjobb ceg a MALEV."

Nagyszerű ötlet, igénybe fogom venni.

2013.10.16. 08:26:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tegnap esti kommentfolyamot olvasd el. Lesz mibe beleszolnod.

A poszterina meg ugyes. Sikerstory

Meg ma johet majd az "En nem elnek az USAban" siras

NIKI LAURA 2013.10.16. 08:39:28

@tableno: kepzeld el,hogy ugyanarra a melora van 100 masik,aki pont ugyanannyit tud,mint Te!

Mi alapjan fognak Teged kivalasztani?

Szimpatia?
Borszin?
Mosoly,gesztusok,hajszin?

Nyomd elejuk a papirokat,akinek tobb van,az nyer.

NIKI LAURA 2013.10.16. 08:41:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jol van,na...itt a Malev csak pelda volt.
Nem tudsz veletlenul egy megszunt bolgar legicargot?

Upsz,megvan!
A SOLYOM JO LOSZ!!!!:)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 08:53:01

@charlieharper:

Én élnék az USÁ-ban, a körülményektől függően.

arncht 2013.10.16. 09:01:53

Jo olvasni ilyen sikersztorikat, ha kitarto vki, sikerul megtalalni a szamitasat. Csak igy tovabb :)

Dr. Panasz Muki 2013.10.16. 09:01:53

Gratulálok, nagyon ügyes vagy, szép sikertörténet!
Hú és irigykedem, hogy ennyi mindent végig tudtál csinálni, és meg tudtál hozni nehéz döntéseket.
A fizetésed is klassz, abszolút megérdemled!

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 09:02:00

Sziasztok! En irtam a posztot, az ajanlolevel eleinte nekem is elkepzelhetetlen volt, de eleg komolyan ellenoriztek. Egyreszt az ajanlolevel irojaval, masreszt kozvetlenul a munkaltatoval is beszeltek. Persze a Malev erre is megoldas :)

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 09:03:58

A tobbi hozzaszolast pedig nagyon koszonom.

tableno 2013.10.16. 09:04:15

@NIKI LAURA: engem speciel az alapján, hogy nincsen másik 100, aki ugyanannyit tud mint én! :-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 09:07:22

Vegre... VEGRE!!!

Azt hiszem itt ki is merult, amit hozza tudnek tenni. :)

Szakertoktol kerdem: a havi $12e nekem nagyon siknak tunik. Vagy elneztem valamit?

Maxvalhoz hasonloan kockazatot en sem latok a tortenetben es korulmenyektol fuggoen en is boldogan elnek ott. :)

tableno 2013.10.16. 09:08:10

@Dr. Panasz Muki: szerintem amit leírt, az csak a gyakornoki fizetése volt. Lefogadom, hogy azóta minimum az ötszörösét keresi! :-)

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 09:15:53

@tableno: :) Sajnos azt azert nem. Ami erdekes egyebkent, hogy gyakornokkent ugyanannyi volt a havi fizetesem, mint most az elso evben (minusz bonusz es nyugdij-hozzajarulas). Ez anno nagyon meglepett, de a legtobb cegnel igy volt.

nyuszigonosz 2013.10.16. 09:16:55

Végre egy poszt, amit jó olvasni!
Sok sikert a továbbiakban is!

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 09:20:07

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Az evfolyamom atlagfizetese valahol 8-9000 korul van (legalabbis azoke, akik az Allamokban maradtak). Californiaban sajnos a 12000 sem nagyon sok, tobben ezert is palyaztak az atlantai, minneapolisi, stb. irodakba.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 09:22:23

@Write Like the Wind GRRM: Marmint ugy nem sok, hogy a tobbsegnek 150e dollarnyi diakhitelt kell torleszteni, a ket ev kieso jovedelemrol nem beszelve.

tanato 2013.10.16. 09:22:30

Én is csak gratulálni tudok.Szorgalom,kitartás meghozza mindig az eredményt is.

2013.10.16. 09:29:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 'Nincs mibe belekötni, de remélem valaki mond majd valamit, s akkor majd abba kötök bele.'

Ez egyszeru: kamu a poszt! Biztos forrasbol tudom hogy az illeto egy illegalis bevandorlo aki egy szot sem tud angolul es napi husz orat mosogat ket mexikoi illegalis bevandorlo tarsasagaban, akiktol spanyolul tanul, mert a mexikoi spanyol a legtisztabb spanyol a vilagon - na ebbe koss bele, Max!

Komolyra forditva a szot: nekem ez az eddigi egyik kedvenc posztom, ertelmes, erdekes, kisse irigykedem ugyan - ha most lennek husz eves, megprobalnam az illeto nyomdokait kovetni.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 09:30:00

Reggel olvasok majd meg kommenteket, addigis megegyszer koszonom.

2013.10.16. 09:35:01

@Write Like the Wind GRRM: Koszonjuk a posztot, tenyleg nagyon jo, en egy csomo erdekes dolgot megtudtam belole - kellemes reggeli olvasmany. Tovabbi sok sikert. Ajanlolevelekkel kapcsolatban: en is jol meglepodtem, mikor Angliaban jelentkeztem egyetemre, csak egy ajanlolevelet kertek de annak szinten nagyon hosszunak es reszletesnek kellett lennie, es valoban e-mailben megkerestek az ajanlolevel irojat hogy leellenorizzek, ugyhogy erdemes valodi adatokat megadni. (Ettol fuggetlenul en magamnak irtam az ajanlolevelet, az illeto jovahagyasaval.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 09:35:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Nincs mibe belekötni, de remélem valaki mond majd valamit, s akkor majd abba kötök bele."

Gyapjúfonal, 50 g, Jégmadár (világoskék) színben. Tessék :).

TilosazA (UK) 2013.10.16. 09:36:24

Szerintem volt benne kockázat. Felvenni 100 ezer dollár hitelt arra, hogy vagy sikerül végigcsinálni és jó melót kapni, vagy nem.
Én pl. Mo-n vettem fel diákhitelt, másfél év alatt bele is buktam, a váltott műszakos beosztásomhoz képtelen voltam hozzáegyeztetni a tanulást. Ehhez az összeghez kb. semmi ami felvettem, mégis valami 5 év alatt sikerült visszafizetnem.
Ja, és ha megcsináltam volna a sulit, azzal sem kerestem volna jobban, viszont kb. háromszor akkora hitelem lett volna.
Ez persze Magyarországra vonatkozik, más munkaerőpiaci környezetben más lett volna az igazság.

tableno 2013.10.16. 09:36:38

@Write Like the Wind GRRM: jaj, bocs, én néztem el. Azt hittem, a 12K az évi fizetés. Ha havi, akkor persze nagyon jó!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 09:42:46

@Write Like the Wind GRRM: Gratulálok a kitartásodhoz! Nem igazán értem, hogy miért néztek eszementnek, hogy amerikai egyetemre akarsz menni, a végzettséged már valamennyire predesztinálhatott a kiugrásra. Túl kicsi ez a lavór a sok halacskához :).

Egyébként én is a Corvinuson végeztem - egészen más kar! - és végig hiányoltam a munka világába történő bevezetést. Jó, persze voltak az állásbörzék, de azokat a közgázosok számára szervezték, mi labdába sem rúghattunk volna ott. Nekem nagyon tetszik ez a 'jönnek a cégek felmérni az új húst' rendszer :).

2013.10.16. 09:43:59

@charlieharper: 'Meg ma johet majd az "En nem elnek az USAban" siras'

En oszinten szolva nem szeretnek az USA-ban elni, teljesen idegen tolem a kultura meg az eletstilus, de ennek ellenere ugy gondolom hogy egy fiatalnak nagyon megeri mindenfele szempontbol - kesobb pedig valaszthat hogy hol lesz a kovetkezo allomas, pl. London stb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.16. 09:46:17

Én sem élnék az USAban, ha lehet. Taszít a keresztény-fundamentalizmus. Különben is, holnap csődbe mennek :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 09:47:46

Azert az ilyen sztorikat kotve-fuzve kuldenem az illetekeseknek, akik olyan szinten mantrazzak a mediaban parttol fuggetlenul a "kulfoldre szakadt fiatalok ugyis hazajonnek majd par evvel kesobb plusz tokevel es hatalmas tudastokevel" mondokakat, hogy mar attol felek annyiszor elmondtak, hogy maguk is elhiszik neadjisten...

@Write Like the Wind GRRM: Hatalmas gratula erte! Tetszik a sztori. Engem speciel erdekelne hogy miert pont ez a strategiai tanacsadas es mit is jelent pontosan ez a szakma? Nem vagyok menedzsment dolgokban otthon.

@NIKI LAURA: Amig egy beszerzoi irodai munkara jelentkezel biztos mukodik, de azert vannak helyek es szakmak, ahol ez nem mukodik mert konkretan tobb kerdest feltesznek a referencia szemelyeknek a munkavegzeseddel kapcsolatban mint neked. Ha a span nem epp abban a szakmaban dolgozik, akkor siman el fog verezni.

- Szoval Nikki Laura meselte hogy egy gepgyarto uzemben dolgoztak egyutt mint kollegak.
- Igen.
- Es milyen gyarto gepeken dolgoztak is pontosan?
- Ooooo, CNC maron? Talan, azt hiszem...
- Furcsa, nem emlekszik ra milyen gepeken is dolgoztak evekig? Es hany tengelyes volt a maro cella? Es milyen vezerles fut alatta?
- Hat oooooo...
- Milyen gyartmanyu is volt a gep, mekkora munkadarabokat tudtak kezelni vele? Mert itt nekunk nagyon fontos hogy 1000 mm-nel hosszabb alkatreszeket kell tudni megmunkalni.
- Hat ooooo, nagyon rossz a vonal, nem hallom jol, oooooo...

Tudod, a santat kutyat hamarabb utolerik...

tableno 2013.10.16. 09:56:45

@Zka: San Franciscoban nem hiszem, hogy sok keresztény fundamentalistával találkozik a posztoló... :-)

eagles 2013.10.16. 09:57:11

@Don Kartasch:

Az illetékesek ezt olvassák. Szerintem még el is élveznek tőle.

gyerehaza.org/node/14841

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:06:29

@Quercus58: Elolvastam. Na, ilyen nincs is, ha mégis van, akkor grifftojásból keltették!

2013.10.16. 10:08:40

@TilosazA: Igen, persze hogy nagy kockazat, foleg Magyarorszagon ahol nem letezik a magancsod intezmenye. Nem tudom hogy mukodik a diakhitel Mo.on vagy az USA-ban, de Angliaban a tandijra felvett hitelt csak akkor kell elkezdeni torleszteni ha eler egy bizonyos osszeget a fizetesed. Ha egy bizonyos eletkorban meg mindig van tartozasod (azt hiszem 50 ev korul, de nem tudom pontosan), elengedik a tartozast.

kutya vacsorája 2013.10.16. 10:11:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kockázat szerintem sem sok van.
nem irigylem, dehogy, csak megjegyzem, hogy azért akinek a huszonévei elején milliós nagyságrendű megtakarítása van, azért lazábban lehet céltudatos.
semmi gond ezzel, sőt. sok mogyoróagyú újgazdag pár hét alatt elpacsálná jachton kokainozva a négy millát. de ettől még ez is az igazság része. +ott vannak a magamfajta öregecskedő hippik, akik egy gyufaszálat sem tennének keresztbe azért hogy kiskosztümben fontoskodó tanácsadók lehessenek. de ettől még tisztelem a poszter teljesítményét és tetszik a hozzáállása, pl. amit a családi kötődéseiről ír.
csak egyet mondjon meg nekem valaki: muszáj az egyesült államokat = amerika kezelni? egy ország a sok közül, még ha nagyocska is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 10:18:30

@Quercus58:
Uhh :)
Nekem ott bukik a dolog, hogy magazodnak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:20:39

@Mirjam2: Én 7 éve törlesztem a diákhitelt. A tanulói jogviszony megszűnését követően el kell kezdeni törleszteni, az első évben a minimálbér után számolják - ha jól emlékszem - a fizu 6%-át. Ez elég csekély összeg, nekem akkor a havi 4000 ft-ot sem érte el. Ennél többet csak előtörlesztés címke alatt, külön átutalást indítva küldhetsz. Ha nem tudsz előtörleszteni, mert mondjuk munkanélküli vagy, akkor ez a kezdeti törlesztőrészlet még a kamatra sem elég, így szépen növekszik az adósságod. A következő évben már az előző évi fizud 6 %-át vonják, ha jól kerestél, akkor végre elkezdődik az adósságod csökkenése, ha rosszul és még mindig nem tudsz előtörleszteni, tovább nő. Ha tgyás-ra, gyesre, gyedre mész, kérheted a törlesztés szüneteltetését és állami kamattámogatást, ami azt jelenti, hogy a kamatokat állambácsi fizeti a Diákhitel Zrt-nek, az adósságod addig stagnál. Persze közben is előtörleszthetsz. Az adósságodat akkor nem kell csak kifizetned, ha nyugdíjba mész és még mindig van maradékod :(.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:22:54

@kutya vacsorája: Igazad van, én is sokszor slendrián módon 'amerikázok', pedig csak az USA-ra gondolok...

cristallo 2013.10.16. 10:25:19

Azt hiszem mindenfele bantas nelkul a tegnapi es a mai poszt ossze sem hasonlithato. Oriasi gratula a szerzonek, sok sikert es csak igy tovabb.:)

cristallo 2013.10.16. 10:27:29

@kutya vacsorája: pedig szerintem azert van abban kockazat, hogy hulyere tanulod magad evekig, aztan vagy sikerul befejezned vagy nem, vagy eleg jo ahhoz, hogy munkat is kapj utana. Azert a befektetett ido is penz es energia.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 10:28:53

@zöldeketbeszélek: @Quercus58: Igen, amikor elertem a magyar harcmuveszethez, akkor en is elmorzsoltam egy konnycseppet.
Odaig meg hiheto is, de annal a pontnal szerintem a kolto atesett a lo masik oldalara... mar szinte vartam, hogy bejelenti hogy olyan buszke a legkisebb fiara mert egy hatrafele nyilazo turulmadar lett a jelkepe az oviban...

Baranta. Magyar harcmuveszti ag. Az mi az anyam lehet? Hogy a paros gyulai kolbaszt ugy forgatjak mint a nuncsakut? Vagy a karikas ostorral rahuznak kettot a hatadra majd rad emelik a petrences rudat/gemes kut fajat? El nem tudom kepzelni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:35:31

@Don Kartasch:

Nem egy hülyeség a baranta, voltaképpen egy fúziós harcművészeti ág. Engem a krav-maga és a capoeira ötvözésére emlékeztet -elveiben - bár hozzáteszem, egyikhez sincs semmi közöm, csak érdekelnek valamennyire.

www.baranta.org/index.php/baranta-a-z/a-barantarol-roeviden

A baranta:

A névről: Szűkebb értelemben a Baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat, hagyományos népi és harci értékeink közvetítője.

A forrása: Nem egy, vagy több "mester" alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának /életmód, közösségépítés, taktikai modell, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia/ tükröződése a sajátos harci testkultúrában.

A filozófiája: Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A barantázó szigorúan véve nem hagyományőrző, nem hagyományápoló, a barantázó a hagyományokat a mindennapjaiban éli meg, a köré építi fel az életét. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást.

Fegyverei: Az felkészítés során a barantázó a pusztakezes technikák mellett az íj, a szablya, a kard, a fokos, az ostor, a lándzsa, a csatakereszt és a különböző hosszúságú botok használatát sajátítja el, a foglalkozások része a néptánc és népdalok éneklése is.

Hitvallása: "A magyar kultúra örök harc a hagyomány (népi műveltség) és a nyugati kultúra között. Béke csak úgy lehet, ha a népkultúra nő fel magas kultúrává, saját törvényei szerint, Európától csak azt veszi át, ami erre kell, s ezt is szervesen magába olvasztja...” - Kodály Zoltán

Mottója: "A vitézség nem egy napi tanuság!" - Zrínyi Miklós

Nemzettudata: "az, hogy magyar nem faj, nem vér, hanem a lélek dolga. Nem a vér alakította ki a magyar lelket s hozta létre így a magyar fajt, hanem ellenkezőleg, a magyar lélek hatott a vérre s most és minden időben az a magyar faj, amit a magyar lélek áthatott. Mindenki olyan mértékben magyar, amekkora mértékben magyar lélek ereje él és hat rajta keresztül..." - Karácsony Sándor

Nemzetszemlélete: "A nemzet nem más, mint közös nyelven, közös műveltséggel, közös szeretettel és hittel a jövőre szövetséget kötött emberek nemzedékeken átívelő sorsközössége." - Vukics Ferenc

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 10:36:37

@Quercus58:
Bödületes kamu.
Aki ezt beveszi megérdemli.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:36:56

@cristallo: Hát ezt a kockázatot én bevállaltam. Mostani eszemmel már nem tenném.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:43:27

@diggerdriver: Ezt ugye a barantára írtad? Ha belegondolunk, minden harcművészeti ágnak megvan a maga filozófiai - vallási háttere. Mitől nagyobb kamu a baranta, mint a kung-fu, példának okáért? Mert mesterségesen rakták össze? A krav-maga is ilyen, bár annak a 'filozófiája' igen egyszerű: védd magad.

Én mondjuk biztosan nem barantáznék, de ha a kamasz gyerekemnek tetszene - majdan - engedném, inkább barantázzon, mint bandázzon :).

tableno 2013.10.16. 10:43:34

@zöldeketbeszélek: lehet, hogy a pasas létezik, de abban nem vagyok biztos, hogy az írás teljes egészében tőle származik. Persze alapvetően semmi bajom az egésszel, mindenki ott és úgy él ahogy az neki jó, csak az írás stílusa (nem a tartalma, azt el tudom képzelni, hogy ilyen van) nekem kissé (nagyon) propagandaízű.

2013.10.16. 10:46:54

@tableno: 'San Franciscoban nem hiszem, hogy sok keresztény fundamentalistával találkozik a posztoló... :-)'

Nem, de viszont a buzik leselkednek ra - elnezest, nem tudtam kihagyni :)

tableno 2013.10.16. 10:48:08

@zöldeketbeszélek: azért megnéznék egy baranta vs kung-fu összecsapást, mielőtt a kettőt egyenrangúnak tekintem.

Pernilla 2013.10.16. 10:48:35

Tetszett a poszt, nem igazán tudnék belekötni. Szeretem a sikerposztokat, főleg ha nem ilyen "kihaénnem" stílusban vannak megírva.

noiszeszely 2013.10.16. 10:48:35

Szep volt, bar en azokat a sztorikat szeretem, ahol mindennemu segitseg nelkul mutatja meg az ember gyereke, mire is kepes. Joleso erzes a szuloi tamogatas, azonban nem mindenkinek adatik meg, es toretlenul teszi az asztalra munkaja gyumolcset.

Ronnie_27 2013.10.16. 10:48:35

Gratulálok a szerzőnek, nem mindennapi teljesítmény.

Érdekelne, hogy ha jó egy cég menedzsmentje, akkor miért van szüksége stratégiai tanácsadóra?

Palazeti 2013.10.16. 10:48:35

Kedves Orsi!

Gratula az elért eredményhez! A stratégiai tanácsadás mely területén dolgozol? IT, HR, esetleg valamely iparág? Valamennyire hasonló cipőben járunk, mivel én is mostanában (augusztusban) végeztem MBA-t csak nem az USA-ban, hanem Belgiumban. Sajnos egyelőre nincs igazán hozadéka a képzésnek, igaz olcsóbb is volt "csak" 23 000 euro, visszajöttem Magyarországra a korábbi munkahelyemre, de innen is folytatom a keresést főleg Belgiumban. Úgy néz ki referencia, ismerős, beajánlás nélkül szinte lehetetlen dolgom van, igaz ebben az is szerepet játszik, hogy humán területről jövök, jogász a végzettségem és külügyi területen dolgoztam-dolgozom (magyar mellett négy nyelven beszélek), így a hátterem atipikusnak számít de szerettem volna a magán szféra felé váltani. Egyébként a 12 ezer dollárért gondolom simán elvárják a 12 órás munkavégzést.. Sok szerencsét a továbbiakra:) San Francisco pedig gyönyörű hely, bár nekem Boston a kedvencem, ott simán tudnék élni

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 10:49:45

Hm... azt hiszem már valaki írta előttem, hogy egészen más, mint a tegnapi írás.
:)
Bár itt bizonytalansági faktorra hivatkozik az író, egyáltalán nem éreztem ezt.
Egy komoly, a jövőjét tudatosan építő emberkéről van szó. Csoda, hogy időnként a szerencse is melléáll?
Ja, és köszi, hogy itt vagy. Ritka,de jó szokás
:)
Sok sikert kívánok !

eagles 2013.10.16. 10:51:24

@diggerdriver:

Na meg mitől "gyerehaza"? Ez a tag is határátkelő, csak az ellenkező irányból.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:54:31

@tableno: Biztos nem egyenrangú, mondtam, hogy nem értek hozzá. De tetszik. A videót megnézve viszont a csajszik bírkózása azért vicces volt :). Hosszú hajú lánnyal minek bírkózni? Haj elkap, lánykát lefejel és kész :))).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 10:57:33

@tableno: Fentebb linkeltem a pasi apukájának a bemutatkozó írását, hasonló a stílusa. Szerintem léteznek és tényleg ilyenek. Ilyen is van, ettől kerek a világ. Nem lehet mindenki identitásvesztett vándormadár.

2013.10.16. 11:02:22

@kutya vacsorája:
Valahogy en is igy vagyok ezzel ( egy masik öregecskedő hippi )
Jobban erzem magam egy gipsszel osszekent melosruhaban, mint oltonyben. A penz sem tud boldogitani, egy bizonyos osszegen felul. Ettol fuggetlenul szeretnek Kaliforniaban elni, a sivatagban, Wonder Valleyben. Idealis hely egy ven remetenek.
Student loan: kb 20 eve amikor jartam collegeba Vancouverben, vettem fel. 60 % - kat kellett volna visszafizetnem, a tobbi reszt nem, mert grant volt. Vegzes utan par honappal vissza akartam fizetni egyben, de nem lehetett, csak havi reszletekben. Nekem ugy nem ment, igy nem fizettem egy centet sem vissza azota sem. Egyszer akartam becsuletes lenni, nem engedtek:(
Legjobb haverom lanya tavaly kezdte az orvosit ( magyar szulok, de nem beszel magyarul ) kezdeskor szo nelkul kapott 200 ezer dollart a banktol a tanulmanyaihoz ( mikrobiologiabol mar van neki MSc - je)

2013.10.16. 11:05:01

@zöldeketbeszélek: Ez durva, foleg hogy minimalber utan is kell torleszteni. Angliaban jelenleg akkor kell elkezdeni fizetni ha a jovedelmed minimum evi £21,000 (minimalber evi £12,000 korul van). £25,000 evi jovedelemnel kell havi £30-at fizetni: www.gov.uk/student-finance/repayments. Ha nincs jovedelmed (barmilyen okbol), nem kell fizetni.

Vajon miert is jelentkezik egyre tobb magyar fiatal kulfoldi egyetemekre? Egyertelmuen a szabadkomuves, balliberalis propaganda van a hatterben!

tableno 2013.10.16. 11:05:07

@zöldeketbeszélek: well, mit mondjak erre, hát egészségükre! Mondjuk én sem tartom magamat identitásvesztettnek, csak az identitásom egy kicsit komplexebb a turul-szívcsakra vonalnál.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 11:06:30

@zöldeketbeszélek: Akkor idezem hogy mik miatt nem tudom komolyan venni:

"Fegyverei:... íj, a szablya, a kard, a fokos, az ostor, a lándzsa, a csatakereszt... a foglalkozások része a néptánc és népdalok éneklése is."

A neptanc es nepdal hogy a viharba jon egy harcmuveszthez? Mi koze hozza?
A fokosom a masik nadragomban maradt, a szablyam pedig a lakatosnal. Most mivel vedem meg magam?

"A forrása: Nem egy, vagy több "mester" alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának /életmód, közösségépítés, taktikai modell, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia/ tükröződése a sajátos harci testkultúrában."

Es ezt te szembeallitod a krav-maga-val, ami a vilag egyik leghatekonyabb hadserege altal kifejlesztett militarista alapu onvedelmi harci technika? Tenyleg?

Jo, hogy felhoztad a krav-maga-t, mert amugy nekem nagy kedvencem. Meghozza pontosan azert mert nem probalnak meg felepiteni moge egy vallast meg eletfilozofiat meg etikai kodexet. Ha erre van igenyed, csak siman eljarsz edzesekre, akkor harc van. Nincs neptanc meg nepdalozas meg kozos meditacio meg kozossegepites. Loszart, pl. gyakori elem az onvedelmi technikaknal hogy elveszed az ellenseg fegyveret es ellene forditod (leszurod vele) plusz a szemkinyomas is gyakran jatszik.

Keves ilyen hatekony harcmodor van.

Itt meg Hitvallas, Filozofia, Nemzettudat. Ezt mind a hajadra kenheted ha Ozdon sotetedes utan Lakatos Di Caprio es a bandaja kozelit a szamuraj kardjaikkal...

Ha neptancolni meg enekelni akarok, akkor ilyen helyre megyek, nem "harcmuveszetet" gyakorolni. Bar en ezt a barantat nem mernem annak hivni...

No offense, de nem gyoztel meg vele.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:08:27

@tilmir: Nem kellene a két írást összehasonlítani. Teljesen más élethelyzet, más problémák. Egy fiatal, törekvő, frissdiplomás lány jó fizetéssel, előrelépési lehetőséggel és egy anyuka, munka nélkül. Nem túl korrekt az összevetés. Egyáltalán nem tudhatjtuk hogy az időben visszalépve -10-11 évet, milyen kilátásai, vágyai, remények voltak Jucinak és mit posztolna Orsi 10 év múlva, férjjel, gyerekkel.

2013.10.16. 11:08:39

@cristallo: Ne legyel tul optimista, par ev es fog irni meg egy posztot hogy 'identitasvalsagban van a csaladom, segitsetek! Los Angeles vagy Budapest, ez itt a kerdes!'

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 11:08:41

@zöldeketbeszélek:
Nem.
Az egész írásra .
Süt belöle hogy újságíró írta.

2013.10.16. 11:09:42

Egy masik sikersztori, a HVG - ben olvastam. Sajnos az internetes kiadasban nem olvashato.
hvg.hu/kkv/20131009_Nem_felek_a_jovotol__portre_a_Prezi_tars
Ellenben a New York Times - ban igen:
www.nytimes.com/2010/11/14/jobs/14boss.html?_r=0

2013.10.16. 11:13:09

@tableno: 'max. a leszbikusok...'

Bocs, azt hittem 'buzi' nokre is vonatkozik. Egyertelmuen kezdek elfelejteni magyarul. Identitas-valsag. Ideje visszakoltoznom az Ohazaba!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:13:19

@Don Kartasch: Nem akarlak meggyőzni, csak szerintem nem hülyeség ez sem. A krav-magáról ezt találtam a Magyar Narancs oldalán (remélem, ez elég liberális forrás...): "

Immár hazánkban is elérhető az érdeklődő és megfelelően strapabíró közönség számára a Krav Maga (KM), az izraeli hadsereg önvédelmi rendszere. Sportnak nevezni erős túlzás, hiszen hogy mást ne mondjunk: nincsenek szabályai.Nyers brutalitása és hatékonyságra törekvő egyszerűsége a gettóból ered, ahonnan a KM származik. Ez esetben azonban ne a Wu Tang Klán jusson eszünkbe, ne is Harlem, hanem Pozsony. Itt élt a Krav Maga atyja, Imi Lichtenfeld ifi ökölvívó- és birkózóbajnok. Az 1930-as évek vége felé társaival gyakran volt kénytelen megvédeni a gettót az antiszemita támadásoktól, így sokat megtanult az utcai hadviselésről. Az itt szerzett tapasztalatokat később az izraeli hadseregben kamatoztatta - nem kis sikerrel. Nyugdíjazása után kezdett el civileket oktatni az akkor már Krav Magának nevezett önvédelmi rendszerre, és egészen nemrégiben bekövetkezett haláláig aktívan részt vett a rendszer bővítésében és népszerűsítésében."

Tehát nem az izraeli hadsereg találta ki, hanem egy vagány zsidógyerek a gettóban. Egyébként a krav-maga nekem is nagyon tetszik, mivel nem túl biztonságos környéken lakom el is gondolkoztam rajta, hogy elmegyek egy próbaedzésre, csak nem tudom, nőként merhetem-e.

andaluzkutya 2013.10.16. 11:15:34

A referenciával kapcsolatban: amikor én jelentkeztem a közvetítőcégnél, két referenciát kértek. Mind a kettőt felhívták telefonon és eléggé hosszan elbeszélgettek velük rólam. Ennek ellenére sikerült kijutnom:) De a lényeg, hogy van, ahol elég komolyan tudják ezt venni.

@Quercus58: És már megint előjön az általad linkelt cikkben az örök idióta kérdés: "Ki a magyar?". És már az se elég, ha magyarnak született valaki, már az is kell, hogy az unokája magyar legyen... Nálam ez a kérdés piszok egyszerű: Magyarnak érzed magad? Igen? Akkor magyar vagy!
vagy pl:
Németnek érzed magad? Igen? Akkor német vagy!
És így tovább...

andaluzkutya 2013.10.16. 11:17:18

@zöldeketbeszélek: sok nő krav-magázik, úgyhogy ha van kedved, hajrá. Kék-zöld foltod biztos lesz, de legalább tudod, hogy élsz:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:17:36

@Mirjam2: Érdekes viszont, hogy az Állatorvostudományi Egyetem meg minden évben tele van külföldi diákokkal, pedig horribilis a tandíj. Amikor én áthallgattam - latint és anatómiát - akkor volt fél mila egy félév.

Talán az a baj, hogy a mi egyetemeink túlságosan belegyökereztek a múltbeli tanításí módszerekbe, kevésbé gyakorlatorientáltak, nincs akkora kapcsolatrendszerük. Találgatok.

BTBTBT 2013.10.16. 11:19:00

Jo, nem nyavalygos stilus.

@Write Like the Wind GRRM:
Elmondanad, hogy a joval durvabb osszegu amcsi diakhitelbe ugras ellenere otthon miert csak anyukad "fáradhatatlanságának és számtalan áldozatának köszönhetően" tudtal diplomat szerezni a Corvinuson? Koszi.

2013.10.16. 11:19:02

@noiszeszely: 'Szep volt, bar en azokat a sztorikat szeretem, ahol mindennemu segitseg nelkul mutatja meg az ember gyereke, mire is kepes.'

Ne mar, nem hiszem el, hogy kepes valaki tenyleg belekotni. Ha a szuleid nem tanitottak volna meg beszelni, kessel-villaval enni stb., akkor most nem tudnal. Az ember nem egy vakumban szuletik, mindenki azokra a lehetosegekre epit amiket kapott. Szerinted a te lehetosegeid egyenloek egy bangladeshi nyomornegyedbol szarmazo emberevel? 'Mindennemu segitseg nelkul', tenyleg?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:20:31

@andaluzkutya: Akkor ideje körbenéznem, hol találok elérhető áron és időben edzést.

Azt hiszem, ezt az unokád is magyar, akkor vagy magyar cikket én linkeltem...

bpetya75 2013.10.16. 11:21:47

@zöldeketbeszélek:

Egyetértek veled a barantával kapcsolatban. Nyilvánvalóan nem szimplán egy harcművészetről van szó, hanem (jó esetben) az egészséges nemzettudat kialakításáról is. Ennek pedig szerves része a hagyományos fegyverek megismerése, meg egyéb harcoskodások mellett többek között a folklór is.

Nyáron a faluszínházban tartott bemutatót egy batantás csapat. Nagyon látványosak, dinamikusak voltak a többiek elmesélése alapján, én sajna lemaradtam róluk, mert épp bealudt a kicsi.

cristallo 2013.10.16. 11:23:18

@noiszeszely: szerintem ezt sokan szülői (vagy) bármilyen segítséggel sem tudták volna megcsinálni. Mert azért ez itt nagyrészt ügyességről és kitartásról szólt. Szerintem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:23:59

@Barátusz: Időrend. Vidéki kisvárosban született. Szülői támogatással elvégezte a Corvinust. Elment dolgozni, jól keresett, félretett. Megpályázott egy ösztöndíjat, megnyerte. A tandíjat nem kellett kifizetnie, az egyéb járulékos költségekre vett fel hitelt. A megtakarítását felélte, de most van egy jól fizető melója és köszöni, jól érzi magát.

BTBTBT 2013.10.16. 11:26:02

@zöldeketbeszélek:
Az idorend okes, es a szovegertes is nagyon jol megy. :)
Nem az volt a kerdes.

andaluzkutya 2013.10.16. 11:26:08

@zöldeketbeszélek: Quercus58 linkelte 2013.10.16. 09:57:11 -kor a gyerehaza.org cikkét. A barantás cikkben is volt valami hasonló.

Egyébként a legegyszerűbb azt mondani, hogy csak az magyar, akinek legalább öt generációra visszamenőleg és előremenőleg is mindenkije magyar. És akkor teljesen jogos utána nemzethalálról vízionálni:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:26:17

@diggerdriver: Lehet, hogy igazad van, de olvastam az édesapjának a bemutatkozó írását és hasonló a stílus.

www.magtudin.org/Botos.htm

Csak nem mindkettőt újságíró írta? Nekem inkább merev, iskolás stílusúnak tűnik.

cristallo 2013.10.16. 11:26:26

@Mirjam2: de optimista vagyok, mert nem tűnik szerencsétlennek a posztoló. Eddig is két lábbal állt a földön, ezután is így fog. Eddig is tudott döntéseket hozni, szerintem ez a későbbiekben sem fog problémát okozni. Aki realistán látja a világot és nem (kizárólag) érzelmek alapján dönt, annak nem olyan nehéz kérdés ez.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:27:27

@cristallo: Mert amikor elkezdtem az egyetemet, teljesen más gazdasági környezetben, nem tudtam, hogy milyen esélytelen leszek 5 év múlva itthon.

London2009 2013.10.16. 11:30:52

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: még szép! San Francisco meg mesés. De kérve kérem őket, hogy NE vegyék London felé az útirányt SF-ből. Engem ki nem lehetne robbantani San Franciscóból, az tuti!

cristallo 2013.10.16. 11:31:41

@zöldeketbeszélek: esetleg külföld nem lett volna esélyes, ha már ennyit tanultál?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:32:20

@Barátusz: "Elmondanad, hogy a joval durvabb osszegu amcsi diakhitelbe ugras ellenere otthon miert csak anyukad "fáradhatatlanságának és számtalan áldozatának köszönhetően" tudtal diplomat szerezni a Corvinuson? Koszi. "

Pedig az időrend a kulcs! :) Ugye a Corvinust előbb végezte el, mint az amcsi sulit. A Corvinusra kapott pénz anyuéktól. Az amcsi suli előtt már dolgozott, volt megtakarítása, plusz még ösztöndíjat is nyert. "igen nagy szerencsémre az egyik teljes tandíjra kiterjedő ösztöndíjat is ajánlott, így kerültem 2011 augusztusában Michiganbe."

Nem a tandíjra vett fel diákhitelt:

"tandíj kb. $105.000, az egyéb kiadásokat $40.000-ra becsüli az iskola, erre tejes egészében hitelt lehet felvenni (ezt meg is tettem).

Emellett elköltöttem kb. 4M forintnyi megtakarításomat, de ezt nagyrészt nem kötelező dolgokra (miután kiderült, hogy biztos munkahelyem van, sokat utaztam, látogattam családot, stb.). A fizetésem otthon nagyjából havi bruttó 400.000 Ft volt, itt kb. $12.000."

2013.10.16. 11:39:06

@zöldeketbeszélek: Fel millio Ft / felev = £1400 olcsonak szamit nemzetkozi viszonylatban ha allatorvosi szakrol van szo (Angliaban a legtobb egyetemen tobb mint ketszer ennyi), es a megelhetesi koltsegek is alacsonyabbak Mo.on mint sok mas orszagban. De feltetelezem hogy a kulfoldi diakok nem Magyarorszagon terveznek allatorvoskent dolgozni, vagy igen? Ha megis, akkor feltetelezem hogy olyanok a munkaberek hogy megeri nekik. Arrol nem is beszelve, hogy az orvosi szakokra nagy a tuljelentkezes es pl. Angliaban nagyon nehez bekerulni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:40:04

@cristallo: Basszus, írtam egy rohadt hosszú kommentet és rossz helyre ütöttem! Grrrr!

Röviden. Próbálkoztam, dolgoztam külföldön, de nem volt szerencsém. Most is mennék, akár holnap, de párom van, aki nem ilyen rugalmas és kisgyerekem, akit a párom nélkül nem rángathatok magammal. Patthelyzet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:41:52

@Mirjam2: Félmillió volt 2001-ben. Most nem tudom, mennyi. Szerintem sem itt akarnak praktizálni. Egyébként a Corvinuson is sok a külföldi diák. Mindenki a relatíve olcsó tandíj miatt jönne csak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 11:42:01

@zöldeketbeszélek:
A két írás között különbség van.
Az orgazmus cikkének teljesen újságíró által megszerkesztett és túl sok propagandaelemet tartalmazó hangulata van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:44:01

@bpetya75: Egy profi barantás meg tudja védeni magát mondjuk este, kocogás közben (szablya, bot nélkül fut természetesen), ha valakinek az okostelójára fájna a foga?

2013.10.16. 11:44:42

@zöldeketbeszélek: Ja es a minoseg egy masik szempont; pl. nem lennek meglepodve ha a diakok egy resze a Kozel-Keletrol szarmazna, mivel most pont itt vagyunk es azt latom hogy a helyi oktatas minosege nagyon alacsony (probaljak fejleszteni, de egyelore ez van) mig sok csalad konnyen ki tud fizetni tobbezer font tandijat evente. Igy ertheto ha inkabb kulfoldre mennek tanulni, sokszor mar a kozepiskolas gyerekeket is kulfoldre kuldik bentlakasos iskolaba.

BTBTBT 2013.10.16. 11:45:25

@zöldeketbeszélek:
Az US diakhitel felvetele/mo.-i fel nem vetele a kulcs, nem az idorend. Az ugyanis, mint korabban irtam, teljesen lejott.

Talalgatas helyett majd meglatjuk, mit mond a poszterina. If ever...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 11:47:31

@London2009:
Ebben biztos vagyok!
Ha minden jol megy, akkor jovo nyaron mi is meglatogatjuk SF-t (es meg nehany varost arrafele).

Eddig csak Miamit lattuk, kicsit koszos, de nagyon tetszett; sokkal jobban mint az europai varosok (Roma mas teszta, a tobbi felejtos :) ).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:49:02

@diggerdriver: Igazad van, de nem az ilyen írások a durvák, mert rákeresve az alanyra, azért kiderül, hogy tényleg valóságos a sztori, legfeljebb a tálalása hatásvadász. De ezt olvasd el:

gyerehaza.org/node/14837

Őszintén, bármilyen használható infó lejön ebből a kis cikkecskéből? Még az sem, hogy a lányzónak milyen végzettsége is van valójában. De azért a mosolygás meg az optimizmus meghozza a gyümölcsét. Nekem inkább ez tűnik propagandaszövegnek.

cristallo 2013.10.16. 11:51:32

@zöldeketbeszélek: hát igen, ez valóban nem egyszerű. De az vigasztaljon, hogy a patthelyzetek is megoldódnak idővel. Így vagy úgy, de megoldódnak:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 11:54:20

@zöldeketbeszélek:
Ez nekem sokkal hitelesebb.
Van ebben is rizsa de valahogy életszerübb.

eagles 2013.10.16. 11:54:48

@andaluzkutya:

Ez pontosan így van. Nincs azzal baj, ha egy nemzet őrzi a hagyományit. Azzal sincs baj, ha büszke rá. A baj azzal van, mikor úgy gondolják,hogy a mi hagyományaink mindenkinél különbek, és kiválóbbak. Mint a gyerekek a homokozóban. Az én lapátom szebb!
Ami számomra érdekes kérdés. Hogyan hangzana ez az írás mondjuk egy pár év múlva, mikor a gyerekei elvégzik az orvosi egyetemet, aztán visszamennek az USA-ba, mert itthon nem tudnak megélni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 11:56:23

@Barátusz: Két verzió is lehetséges. Egyrészt, hogy vett fel diákhitelt, itt a szülők anyagi áldozata lehet az is, hogy ők tartották el, fizették az albérletét, bkv bérletét, kajáját.

Amúgy meg nappalin, első alapképzésben nem feltétlenül kell tandíjat fizetni. Ha elcsípte az államilag finanszírozott képzést, akkor csak úgymond az élete került pénzbe, nem a tanulása. Amit ugye megint csak a szülők finanszíroztak.

Az USA-ban sem a tandíjra vett fel hitelt, hanem a járulékos költségekre, amit valójában meg sem kellett volna tennie, csak a megtakarítását másra akarta költeni.

Na de majd jön Orsi és megtudod az igazságot. Ha van egyébként bármi jelentősége. (Azon kívül, hogy jól elbeszélgetünk róla.)

London2009 2013.10.16. 12:00:21

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Miamiban először munkaügyben jártam. Tudom, tudom… : ) Utána rögtön vissza kellett mennem! Kétszer! Hahaa
Nekem San Francisco a legkedvesebb városom azok közül amiket idáig meglátogattam...: )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:02:00

@cristallo: Hát ha belegondolok, hogy Franciaországban férjhezment barátnőm - ugyanott végeztünk - az eddigi munkaviszonyai után egy év munkanélkülit fog kapni és az havi 2000 euró lesz (most nemrég vesztette el az állását), én meg még a három hónap álláskeresési támogatásra sem vagyok jogosult, valamint hogy itthon a diplomámmal nettó 110 ezret kereshetek csak kb., valamint hogy vállalkozni - amit nagyon szeretnék - kb annyi esélyem van, mint megtanulni markolót kezelni, nem sok okom van az optimizmusra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:04:47

@Mirjam2: Igen, tényleg sok a közel-keleti diák. Gondolom röhögve kifizetik a tandíjat és elmondhatják, hogy Európában jártak egyetemre. Hát Istenem, gondolom az egyetemek költségvetésében szép tételt jelentenek ezek a gyerekek :).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 12:05:13

@zöldeketbeszélek: Nem pont erre gondoltam.
:)
Ellenben egy szülőtől felelősebb gondolkodást várna el az ember...
(szerintem)
Ez viszont lejött a cíikkból.

bpetya75 2013.10.16. 12:06:53

@zöldeketbeszélek:

Erről a kérdésről nekem mindig az Indiana Jones-poén jut eszembe, amikor jön a turbános csávó két szablyával hadonászva, mire Indy lazán lelövi. Aztán a második részben kiürül a tár, ezért jön a futás. Szóval "Mindenkit megfog a 9 mm-es."

Nem vagyok szakértő, de kétlem, hogy a K1-ben meg tudna állni bárki is csupán a baranta-tudására támaszkodva, de a hétköznapi életben nyilván használhatóbb, mint a szájkarate ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:06:59

@tableno: Nem is tartalak identitásvesztettnek, csak ellentétpárként hoztam fel.

bpetya75 2013.10.16. 12:10:43

@Quercus58:

Nyilván nincs ilyen felmérés, de marhára kíváncsi lennék, hogy más nemzetekhez képest kirívóan magas-e a "müenk tojtuk a piramisokat" csávók aránya a magyarok között. Szerintem nem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:11:30

@tilmir: Kicsit nehezen forognak a kerekek...Te Juci felelősebb gondolkodására gondolsz? (Juj. de már át nem fogalmazom) Nekem nem felelőtlennek tűnt, hanem talajtvesztettnek. Ez a tiszta gondolkodást eléggé akadályozza.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:14:17

@bpetya75: "de marhára kíváncsi lennék, hogy más nemzetekhez képest kirívóan magas-e a "müenk tojtuk a piramisokat" csávók aránya a magyarok között."

Na erre én is kíváncsi lennék.

BTBTBT 2013.10.16. 12:17:16

@zöldeketbeszélek:
Ahogy mondtam, talalgatas helyett majd meglatjuk a valaszt. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 12:28:35

@zöldeketbeszélek:

Ebbe bukott bele a nyugat - esztelen juttatások, segélyek, parazitatenyésztés, s túl magas életszínvonal. 50 év múlva Európa átlagban kb. a magyar-cseh életszívonalon fog élni, s nem azért mert ez a 2 ország hirtelen meggazdagszik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.16. 12:29:06

@zöldeketbeszélek: nekem annyi jött le, hogy "másabbak" a lehetőségek és ettől a primitív mónikasószökevény kifejezéstől kiugrottam az ablakon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:30:02

@diggerdriver: Igen, az tényleg életszerűbb. Sajnos tartalmilag akkor is propaganda-ízű.

2013.10.16. 12:30:33

@cristallo: Teljesen egyetertek veled, es termeszetesen viccnek szantam a kommentet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 12:30:58

@zöldeketbeszélek: Nézd a tegnepi cikket nem értettem több ponton. Feltettem x számú kérdést a szerzőnek, hogy majd megvilágosodok.
Tény, nem írunk egyformán, ezért lett volna szükség, hogy kifejtsen pár dolgot. Én egy deka választ nem kaptam. Ha már valaki arra adja a fejét, hogy ír, akkor tiszteljen már meg bennünket a jelenlétével. És akkor lehet tisztázni a bizonytalan kérdéseket is. (lehet, hogy egy jó fel anyuka, csak nem úgy jött le a dolog).
Mivel választ nem kaptam, nekem marad a picsogás...
Talajvesztés: jó kis nesze semmi fogd meg jól. Állítsa fel, ami nincs neki. Egy családos anya nem tehei meg... (szerintem)
De, ugye erre sem kaptunk választ, így csak találgatás...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:31:39

@diggerdriver: Megtanítasz markolót kezelni? :)))

A mezőgazdasági gépkezelőit meg fogom csinálni, ha kicsit összeszedem magamat, szerintem az én szakmámban az egy nőnek sem hátrány, ha saját kezűleg is be tudja állítani a vetőgépet pld.

eagles 2013.10.16. 12:31:45

@bpetya75:

Szerintem nem. A baj azzal van, amikor a hagyományok őrzése, művelése kikerül abból a körből, ahol a helye van, és bekerül a politikába. Ott ugyan is már nem azt a funkciót tölti be, amire hivatott lenne. Ott már egyéni,és pártérdekeket szolgál, ami számomra visszataszító.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:34:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Remélem örülsz, hogy feldobtam a gombolyagot, amibe beleköthetsz :)!

Egyébként biztosan igazad van, elég aránytalanok a juttatások és ezt nem lehet már sokáig fenntartani. Azonban ami itthon van, szintén nem normális.

2013.10.16. 12:34:12

@zöldeketbeszélek: 'Egyébként a Corvinuson is sok a külföldi diák. Mindenki a relatíve olcsó tandíj miatt jönne csak?'

Igen. Plusz olcso megelhetesi koltsegek, es konnyebb bekerulni mint nyugati egyetemekre. Vagy komolyan ugy gondolod hogy az oktatas minosege, egyetem hirneve alapjan valasztjak a Corvinust? Szerintem nem, de nyugodtan cafoljatok meg ha tevedek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:37:01

@tilmir: Egyszer jelent csak meg, olyan 18 óra körül, kiosztotta a kommentelőket és eltűnt. Megsértődött.

Lehet, hogy túl beleérző vagyok, de szerintem igencsak lelki támogatásra szorulna, állatira honvágya lehet, ez összekutyulja a gondolatokat rendesen. Nekem is van gyerekem és tudom, hogy egy ilyen helyzetben luxus az önelhagyás, ezért írtam a poszterinának egy hosszú kommentet ma, hátha még odanéz.

2013.10.16. 12:37:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 'Ebbe bukott bele a nyugat'

Nem vagyok jos, de egyelore meg nem vettem eszre hogy a nyugat barmibe is belebukott volna - most is, es feltetelezem hogy otven ev mulva is (ha megerem) inkabb valasztanam a nyugat-europai eletszinvonalat mint a kelet-europait.

bpetya75 2013.10.16. 12:38:13

@Quercus58:

Ami bekerül a politikába, azt én teljesen külön kezelem. Az abban a pillanatban elveszti az eredeti minőségét és politikai valamivé alakul. Ezt én is gusztustalannak találom. Viszont egyetértek HÁ-val is abban, hogy a politika ezen ténykedése miatt összemosni az egész hagyományőrzést vagy bármi mást a szélsőségekkel, meg pártérdekekkel, pont ugyanannyira visszataszító.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:38:40

@Zka: Tényleg rémes, de milyen sokan használják!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:39:57

@Mirjam2: Kérlek ne ábrándíts ki! Olyan jó meleg ez a sivatagi homok a fejem körül :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:40:55

@Zka: Ez nem fog összejönni, mert te már kiugrottál az ablakon...így a feleséged özvegy, neked meg csak a hazajáró lelked kommentel itt. ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 12:41:31

@Don Kartasch:

Hamisan énekelsz matyós ruhában népdalt, közben a fokossal pofán vágod saját magadat. Ebből az ellenség levonja a következtetést, hogy veszélyes elmebeteg vagy, s elmenekül.

bpetya75 2013.10.16. 12:41:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A minap kezdtem újraolvasni egyik kedvenc sci-fi sztorimat. Ott hangzott el ilyen karakánul, hogy "A Galaktikus birodalom haldoklik." Csak nem értesz valamit a pszichohistóriához? ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 12:44:26

@Mirjam2:

Persze, nyilván. De a folyamat elindult, A baloldal megbukott. Nem csak a kommunizmus, hanem eleve az egész baloldal. S egész Nyugat-Európa a baloldali modellre épül. Nem lesz látványos bukás, hanem lassú erózió, mely már megindult.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 12:45:14

@zöldeketbeszélek: Persze, nem vagyunk egyformák. Ezért kellett volna sértődés helyett beszélni.
Velem is előfordult, hogy valaki fel akart négyelni. :) Ott voltam, és elmagyaráztam, hogy mire is gondoltam. Kiderült, hogy csak szarul fogalmaztam. Ennyi.
Én nem vagyok jó ennyire empátia kérdésben, mert akapjáraton más a személyiségem, :(

2013.10.16. 12:47:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ha megemelik a kamatot a hitelte (government hitel, nem szemelyi), akkor meg latvanyos is lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 12:50:18

@tilmir: Csak nem a sárga lapra gondolsz? Na azt tényleg a legtöbben szó szerint vették: ))))

2013.10.16. 12:51:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez lehet hogy igy van, de azert ebben a kis idoben ami meg nekem hatravan, inkabb elek a hanyatlo nyugaton - vagy legalabbis nyugati szinvonalu jovedelembol - mint mashol. Egyebkent nagy vonalakban egyetertek veled.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 12:54:07

@zöldeketbeszélek: Jaj, dehogy. :) Még az elején. Azóta tudom, hogy mennyire nem kell figyelni a fogalmazásra.
A sárga lap csak humor próbált lenni (a mellékelt ábra szerint nem sok sikerrel). :D

(doki mindjárt beírja a dossziémba :nulla humorérzék, az empátia teljes hiánya...)
:D

2013.10.16. 12:57:57

@zöldeketbeszélek: Bocs, en tenyleg csak a kerdesedre akartam valaszolni - ha koltoi kerdes volt, akkor elnezest! :) A diplomatikus es politikailag korrekt valasz az, hogy termeszetesen a magyar egyetemek a legjobbak a vilagon, es minden Nobel-dijas tudos magyar!!!

2013.10.16. 13:01:13

@Mirjam2: Nem vagyok szakerto, de annyit tudok hozzatenni hogy most veletlenul egy 'videki' egyetemen dolgozunk a Kozel-Keleten, es abban az egyben biztos vagyok hogy ennel minden magyar egyetem es foiskola szinvonalasabb. (De itt ezt legalabb tudjak es probaljak fejleszteni a szinvonalat; ez nem tudom mennyire jellemzo Magyarorszagon.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 13:03:12

@tilmir:
@zöldeketbeszélek:
már improvizáltam is a hibát.
szóval nem "nem kell"
hanem
KELL
:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:05:51

@andaluzkutya: És erről mi a véleményed? Szintén a barantás leírásból:

"Nemzettudata: "az, hogy magyar nem faj, nem vér, hanem a lélek dolga. Nem a vér alakította ki a magyar lelket s hozta létre így a magyar fajt, hanem ellenkezőleg, a magyar lélek hatott a vérre s most és minden időben az a magyar faj, amit a magyar lélek áthatott. Mindenki olyan mértékben magyar, amekkora mértékben magyar lélek ereje él és hat rajta keresztül..." - Karácsony Sándor

tucano 2013.10.16. 13:06:03

@Don Kartasch:
hááát, a baranta olyan, minta nemzeti koktél. Bocsánat, Nemzeti Koktél.
De legalább sportolnak valamit.
Viszont a krav-magával nem lehet egy lapon említeni, teljesen más az eredete, célja, képzési anyaga, stb. A capoeirával sem, mert az egy élő harcművészet, míg a baranta legfeljebb felelevenített.

andaluzkutya 2013.10.16. 13:12:03

@tilmir: "(doki mindjárt beírja a dossziémba :nulla humorérzék, az empátia teljes hiánya...)"
Még egyszer nem írom fel, már így is egy fél erdő a lelkemen szárad ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:14:23

@Mirjam2: Nem, kérdés volt, csak elvicceltem a választ :).

Egyébként a rangsorokról egy kis szösszenet:

"Mire jók a felsőoktatási rangsorok?

Az egyetemi világrangsorok megjelenését évről évre heves vita kíséri, a rangsorok összeállításának elvei ugyanis nem mindegyik intézménytípusnak kedveznek – jellemzően a nagy múltú, nagy hallgatói és oktatói létszámmal rendelkező egyetemek szereznek magas pontszámot. Azt már a külföldi oktatáskutatók is elismerik, hogy ezek a listák elsősorban nem a pályaválasztás előtt álló diákoknak szólnak, hanem maguknak a felsőoktatási intézményeknek.

A listák aranybányának számítanak - marketingszempontból mindenképp. A Times Higher Education főszerkesztője szerint a listavezetők eleve előnnyel indulnak a hallgatókért folytatott harcban: nő a népszerűségük a felvételizők körében, meg tudják tartani a legjobb üzleti és tudományos partnereket, sőt bőkezű támogatókra is számíthatnak."

A teljes cikk:
eduline.hu/felsooktatas/2012/3/20/Legfrissebb_rangsor_a_vilag_legjobb_egyetem_0TPCQ1

És ez a cikk is érdekes, különös tekintettel arra, hogy kitér a rangsorolás szempontjaira is.

eduline.hu/felsooktatas/2011/6/23/20110622_felsooktatas_rangsor_magyar_egyetem

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:16:25

@Mirjam2: Csak a saját karomról tudom, hogy ott nem ez a helyzet. Sajnos :(.

andaluzkutya 2013.10.16. 13:19:27

@zöldeketbeszélek: kicsit patetikus (na jó, nagyon), de az a megközelítés hogy egy nemzethez tartozni lelki dolog, abszolut elfogadható. De ugyanez elmondható bármelyik más nemzetről is:)
A barantáról:
Volt szerencsém párszor barantásokkal együtt edzeni. Az én véleményem:
Nagyon jó szabadidős tevékenység és nagyon jó arra is, hogy remek közösségek alakuljanak ki, de kétségtelen, hogy eléggé átitatja a nemzetieskedés. Ha az ember ettől eltekint vagy ez számára pozitív értelemben fontos, jól érezheti magát.
Mint sport: nagyon jó változatos testmozgás, ügyességet, erőt igényel, fejleszt. Önvédelemre a hétköznapokban kevéssé használható, hacsak azért nem, mert:
1. Minden sport aktív űzése ad egy olyan kiállást az embernek, ami egy konfliktushelyzetben segíthet békésen rendezni a dolgokat.
2. A jó kondíció segít abban, hogy az ember gyorsabban el tudjon menekülni a helyszínről. Ez ugye minden önvédelem alapja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:20:07

@bpetya75: Nagyon messzire vezet a téma, úgyhogy csak halkan jegyzem meg, hogy az összemosás+agyonhallgatás kombót már 50 éve nyomják igen sikeresen, ami meglátszik abból is, hogy a mai napig kicsit elhúzott szájjal, kicsit szégyenkezve, szemlesütve vallja be az ember, hogy hagyományőrző, ismerve a zsigeri reakciókat.

bpetya75 2013.10.16. 13:20:44

@andaluzkutya:

De gonosz vagy! A Te dossziédat ki vezeti?

@zöldeketbeszélek:

Kíváncsi lennék az egész szövegre, mert ezt a kis részletet jól félre lehet magyarázni. Márpedig ez az ember megérdemli, hogy ne mossák össze mindenféle szélsőségesekkel.

2013.10.16. 13:23:30

@zöldeketbeszélek: Nyilvan ez nagyreszt szubjektiv hogy melyik egyetem a 'legjobb', szerintem az az egyik legfontosabb szempont hogy milyen elhelyezkedesi eselyei vannak az embernek egy bizonyos egyetemrol szarmazo diplomaval. Teny hogy ha Cambridge-bol van diplomad, a fizetesed valoszinuleg magasabb lesz mint ha ugyanabbol a targybol lenne diplomad barmelyik magyar egyetemrol. Ettol fuggetlenul lehet elemezgetni hogy igazabol nem is jobb az egyetem meg hulyeseg a lista stb., de teny hogy altalaban jobb allasa es tobb penze lesz az embernek bizonyos intezmenytol szarmazo papirokkal. Nyilvan vannak egyeni kivetelek.

andaluzkutya 2013.10.16. 13:23:37

@bpetya75: "De gonosz vagy! A Te dossziédat ki vezeti?"

A lelkiismeretem. De eléggé hiányosak a feljegyzések:))
Mindenre nem juthat idő, ugyebár.

bpetya75 2013.10.16. 13:26:49

@zöldeketbeszélek:

Épp ezért díszítettem ki a zsákomat egy kokárdával, kíváncsi voltam a reakciókra. Hetek óta semmi. Igaz, nem járok Martensben, de a hajam tarra van vágva, mégse szólt még senki, hogy hogy képzelem ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:28:46

@andaluzkutya: Ha azt nézed, hogy Karácsony Sándor mikor élt vagy alkotott, talán már nem is tűnik annyira patetikusnak, hiszen a korszellemhez illeszkedik.

Ezt az idézetét viszont felvésetném az összes iskola bejáratára:

"A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa."

tucano 2013.10.16. 13:29:27

@bpetya75: talán írtam már, varrattam egyszer egy trikolóros edzőnacit. Többször beszóltak, hogy mit keres a piros-fehér-zöld a fenekemen. Pedig csak egy brazilos narágot másoltam le, azt mindenki dicsérte.

bpetya75 2013.10.16. 13:31:00

@andaluzkutya:

Ugyebár :-D

Örülök neki, hogy a barantával kapcsolatos személyes tapasztalatod arra hajaz, amit én elképzeltem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:31:09

@bpetya75: Éppen ezt az idézetet nem lehet szélsőségekkel összemosni. Számomra a ki a magyar kérdéskör legliberálisabb válasza ez a Karácsony idézet.

(Sajnos a teljes szöveget nem találom, keresgélek.)

bpetya75 2013.10.16. 13:33:10

@tucano:

Emlékszem rá, hogy írtad. Pesten (vagy nem arra jártál akkor?) biztos hamar megkapnám a beosztásomat. Pedig reggel, meg délután Kaposváron is van mozgás rendesen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:36:13

@Mirjam2: Nem hiszem, hogy hülyeség, de azért az beszédes, hogy mely országban állítják össze a listát és milyen szempontok alapján. Meg aztán ha belegondolsz ez a róka fogta csuka esete. Mivel valószínűleg jobb álláshoz jutsz x egyetemen, oda jelentkezel, mivel oda jelenkezel, nő az egyetem népszerűségi mutatója (ez is egy mérőszám a listázáshoz!), mivel nő a népszerűségi mutatója, a cégek komolyabban veszik az onnan érkezőket és így tovább, körbe-körbe.

A másik mérőszám, hogy hány végzettet idéznek és hányszor, na azt nettó baromságnak tartom. A tudományos életben ez a körbeidézgetési mánia, ami ráadásul kötelező, ha valamilyen fokozatra szert akarsz tenni, csak a papírpazarláshoz vezet...egy kicsit sarkítva, de gondolom, érted.

bpetya75 2013.10.16. 13:36:21

@zöldeketbeszélek:

Sajnos lehet. Ha megnézed kik hivatkoznak rá, azok nagy része az idióta mélymagyar kategóriába tartozik. Sajnos.

Bár csak az első oldalt nézegettem meg a gugliban, de eléggé egy irányt mutatnak.

Herr Géza 2013.10.16. 13:39:02

OFF. Csak mert volt szó a magyar Nobel-díjasokról. Tudjátok, hogy a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron a 2013-as Német Irodalmi Díjat Terézia Mora kapta, aki nem mellesleg magyar, Berlinben tanult, majd ott/itt is maradt ? Németül ír (logo) és többek között Esterházy-t, Örkényt, Zilahy-t fordít németre.A Spiegel-ben volt vele épp egy interjú. Megkérdezte a riporter, hogy a hivatalos M.o.-ról kapott-e valami visszajelzést/gratulációt ? Mire ö: "Nem, de nem is magyar író vagyok..." Hát ö sem fog hamarosan Nemzeti posztot írni a Nemzeti Hazatérök Nemzeti Oldalára :-)
ON.

Herr Géza 2013.10.16. 13:39:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Az egész Nyugat a baloldali modellre épül..." Mármint akkor spec N.o.-ban a CDU balos ? Mert ha igen, akkor a Narancs Vitya valamiféle komonyistanagyon szadeszliberális lehet ???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:39:18

@bpetya75: Én pár éve olyan gyilkos pillantásokat kaptam március 15-én (!) a kokárdámra, hogy öröm volt nézni! Egy magyar címert is kitűztem, nem angyalos, nagymagyarországos, sima kitűző volt, kb. úgy néztek rám, mint a megtestesült gonoszra...Ja, ez Budapesten történt, Budán, nem vidéken.

tucano 2013.10.16. 13:39:25

@bpetya75: így megy ez, ha az ember egészségesen hirdeti a magyarságát. Ha vmi nagymagyaros vagy akár hungaristább jelképet hord az ember, az viszont tök normális és elfogadott Bpesten. Ezt nagyon jó lenne rendberakni, de nem megy nekünk:(
Mindennek megvan a helye és a módja, de sportruházaton a nemzeti jelképnek értelme is van.

2013.10.16. 13:42:12

@zöldeketbeszélek: Tenyleg nem akarok belemenni mert ahogy mondtad, messzire vezet a tema - de azt nem ertem, a 'magyarkodok' mikor fogjak mar fel, hogy a 'magyar' szo nem ertekitelet, mint ahogy az sem hogy 'nemet', 'spanyol', 'arab', 'zulu' stb., ezek nem annak a szinonimai hogy 'jo fej csavo'. En azert vagyok magyar mert mindket agon Magyarorszag teruleterol szarmaznak a felmenoim par generaciora visszamenoleg, en is Magyarorszagon nottem fel es magyar az anyanyelvem. Tehat magyar vagyok, ez egy megallapitas aminek semmi koze az en erzelmi allapotomhoz, eletstilusomhoz, stb. Ha nem vagyok 'magyar', akkor mi vagyok helyette? A nemzetiseg nem dontes vagy ertekitelet kerdese, hanem egy olyan dolog mint a szemszin, testmagassag stb., velunk szuletett, a korulmenyeinkbol adodik. Pl. nekem fogalmam sincs ki ez a Karacsony Sandor nevu muki, es oszinten szolva nem is erdekel, de ettol meg nem lehet engem 'megfosztani' a 'magyar' jelzotol, mivel teny hogy magyar vagyok, mint ahogy az is teny hogy kek szemem van stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:43:17

@bpetya75: Amondó vagyok, hogy idézzék a nemidióta nemmélymagyarok is, talán visszaáll az egyensúly...::)

Szegény, mit tehet arról, hogy kik tűzik most, a 21. században a zászlajukra a munkásságát :(.

bpetya75 2013.10.16. 13:52:42

@zöldeketbeszélek:

Ez jó! Teljesen igazad van :-D

@tucano: és @zöldeketbeszélek:

Minél többen próbálják a magyarságukat nyíltan ÉS nem kirekesztően vállalni, annál hamarabb javulhat a helyzet. Gondolom én.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:53:31

@Mirjam2: Nem tudom, hogy KS mikor írta pontosan azt az idézetet, de a főművei megjelenési időszakából ítélve (1928-48) teljesen más jelentéstartalommal bírt a magyar, magyarság kifejezés, mint most. Ennek ellenére az idézet, mint már írtam, talán a legliberálisabb olvasata a nemzet kérdésének, nem hogy nem kirekesztő, de a legbefogadóbb értelmezés. Éppen az a lényeg, hogy KS szerint nem számít, milyen nemzetiséghez tartozol, ha magyarnak vallod magadat, magyar is vagy, mert a magyar lélek összeköt. Bem tábornok szerintem elsírná magát ezen...csak gondolj bele. Kevert nép vagyunk, változatos ősökkel. Nem a vér számít - ezt kimondani abban az időszakban, amikor éppen ez volt a fő csapásirány - olyan nyílt elmére vall, hogy irigyelhetjük és csodálhatjuk csak a bátorságát. Mint minden igazán nagy embert, mindkét szélsőség üldözte, a nácik és a kommunisták is.

bpetya75 2013.10.16. 13:54:08

@Mirjam2:

Karácsony Sándor egy kiváló, nemzetközileg elismert pedagógus volt a 20. század első felében.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 13:55:58

@zöldeketbeszélek:
Nekem az eredeti szakmám növénytermesztö gépész.
Egy a lajta vetögépet talán még be tudnék állitani söt a nyomjelzöt is ki tudnám számolni.

2013.10.16. 13:56:41

@zöldeketbeszélek: 'Én pár éve olyan gyilkos pillantásokat kaptam március 15-én (!) a kokárdámra, hogy öröm volt nézni!'

Ez a baj, hogy Mo.on ez ilyen tuldimenzionalt tema lett aminek ugy latszik az a kovetkezmenye hogy a normalis emberek, mint te, mar alig mernek pl. kokardat kirakni. Es ez a legrosszabb, mivel csakis ugy lehetne normalizalni a helyzetet - szerintem - ha minel tobb pelda lenne arra hogy vannak normalis, kiegyensulyozott, nem rasszista emberek - mint te - akiknek megis fontosak a magyar nemzeti jelkepek, hagyomanyok stb. Pl. nekem szemely szerint nem fontosak ezek, de ha neked igen, akkor szuper, sot ha hozzad hasonlo emberekkel lennek korulveve, akkor engem is elkezdene erdekelni a dolog, pl. biztosan egy csomo kerdesem lenne a hagyomanyokkal kapcsolatban amikrol te tobbet tudsz mint en. De az eroszakos, rasszista, tanulatlan 'nepnemzetiek' megmergezik az egesz temat es sok ember onkentelenul is elzarkozik. Pl. engem komolyan erdekelne ez a harcmuveszet amirol itt beszeltek - meg soha nem hallottam rola, de szeretnek rola tobbet tudni. Viszont biztos vagyok benne, hogy ha Magyarorszagon elnek es megprobalnam megtanulni, rogton olyan emberekkel talalkoznek akikkel nem tudnek azonosulni pl. rasszizmus, szuklatokoruseg miatt.

2013.10.16. 13:58:20

@bpetya75: Kosz - nem tudtam, de utananezek Google-on.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 13:59:35

@Mirjam2: "de azt nem ertem, a 'magyarkodok' mikor fogjak mar fel, hogy a 'magyar' szo nem ertekitelet, mint ahogy az sem hogy 'nemet', 'spanyol', 'arab', 'zulu' stb., ezek nem annak a szinonimai hogy 'jo fej csavo'.

nekem fogalmam sincs ki ez a Karacsony Sandor nevu muki, es oszinten szolva nem is erdekel, "

Ó, Mirjam, ez a magyarkodás miért csak nálunk ilyen állatira népszerű a közbeszédben??? Ismersz ténylegesen olyan embert, aki szerint a magyar a jó fej csávó szinonímája? Ha egy angol büszkén mondja, hogy én angol vagyok, akkor ő angolkodik (brrrr)?

Az emberek többsége összekeveri a nacionalizmust a sovinizmussal. Büszke vagy a magyarságodra, Magyarországra? Oké, dícséretes. Szerinted a magyarok a teremtés koronái? Hááát, kissé talán sántít, a büszkeséged elfogultsággal párosul. Mindenki egy marék szar hozzánk képest? Na, most vagy soviniszta, ideje hogy kidugd az orrod a fatornyos faludból - vagy a tízemeletes panel nyolcadik emeletéről - és elindulj világot látni...
Ez nem magyarkodás.

2013.10.16. 14:02:03

@zöldeketbeszélek: Ja igy perspektivaba teve mar jobban ertem - koszonom a magyarazatot. Kar hogy az elmult par evben egyesek ugy erzik hogy kisajatithatjak a 'magyar' szot es majd ok dontik el hogy ki a 'magyar'.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:02:30

@Mirjam2: Arra, hogy nem ismered KS-t és nem is érdekel. Nem baj, rengeteg ember van, akit nem ismerünk, pedig érdemei alapján tudnunk kellene róluk. Ha most nem jött volna elő az ominózus idézet, én sem néztem volna utána, megelégedtem volna azzal, hogy nagyjából el tudom helyezni a palettán. Most viszont azt mondom, hogy ha csak a tizedét leteszem majd az asztalra annak, mint ez a 'muki', akkor elégedett leszek. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:07:37

@Mirjam2: Egy időben sokat forogtam az úgynevezett nemzetieskedő körökben, eljártam a Magyarok Házába előadásokat hallgatni, sőt, én is szerveztem egy EU-csatlakozás elleneset :). Hiába no, az ember keresi a helyét a világban :)!

Nagyon változatos ám ez a népnemzeti világ, hidd el, legalább annyiféle ember jár el ilyen helyekre, mint egy színvonalas kupadöntőre, ahol egymás mellett szurkol az egyetemi tanár és a marós.

A 'félrebeszéd' pedig, ahogy írtam Bpetyának is, nem az utóbbi néhány év sajátossága, hanem az utóbbi évtizedeké. A szocializmusban először a megbélyegzés - szélsőjobboldali - később, a konszolidáltabb időszakban a remekül működő elhallgatás.

andaluzkutya 2013.10.16. 14:07:54

@zöldeketbeszélek: van valami objektív mérőszám, ami alapján meg lehet határozni, hogy mennyi a tizede annak, amennyit ő letett az asztalra? :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:09:36

@andaluzkutya: Kötözködsz egy lázas beteg emberrel? Hát milyen esküt tettél le??? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:16:10

@Mirjam2: "Kar hogy az elmult par evben egyesek ugy erzik hogy kisajatithatjak a 'magyar' szot es majd ok dontik el hogy ki a 'magyar'. "

Ezen tényleg kár felhúznod magad...Te tudod ki vagy, ez a fontos, a többiek meg tehetnek egy szívességet. Mire az én generációm is kihal, úgyis a helyére kerül minden.

2013.10.16. 14:17:39

@zöldeketbeszélek: Ertem hogy nem ertesz velem egyet, ennek ellenere fenntartom hogy egy letezo jelensegrol beszelek; a 'magyart' ertekiteletkent hasznaljak Magyarorszagon, olyan ertelemben hogy ha velunk vagy akkor magyar vagy, ha nem akkor nem. Ez nem fordul elo pl. Angliaban, ahol senki nem fogja azt mondani hogy nem vagy 'igazi angol' ha nem ertesz egyet egy aktualis politikai csoporttal. Na mindegy, ezzel reszemrol lezarom a temat, 'life is short'.

eagles 2013.10.16. 14:19:53

@Mirjam2:

Azért különböztessük meg a nemzeti hagyományokat, a nemzeti jelképektől. A nemzeti címer, a nemzeti zászló jelkép. Ezek használatát törvény szabályozza. 2011. évi CCII. törvény.
Egy idézet a törvényből:

"4. A címer és a zászló engedélyhez nem kötött használata

11. § (1) A nemzethez tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert és a zászlót (lobogót) az e törvényben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.

(2) A címernek és a zászlónak (lobogónak) a nemzeti ünnepek, az ezekhez kapcsolódó és egyéb társadalmi (különösen politikai, gazdasági, tudományos) rendezvény, nemzeti jellegű más megemlékezés, valamint katonai tiszteletadás alkalmával történő eseti használata megengedett.

(3) A címerrel ellátott zászló, lobogó használata az (1) és (2) bekezdés szerinti esetekben megengedett.

5. Közös szabályok

12. § A címer és a zászló (lobogó) használata során mindenki köteles megőrizni azok tekintélyét és méltóságát."

Ilyen nemzeti, történelmi jelképünk még a szent korona, a himnusz, a szózat, stb.

Na most megint jól elvittem a beszélgetés fonalát a poszttól.
A HA előbb-utóbb kitilt innen.

2013.10.16. 14:20:21

@zöldeketbeszélek: Nem huztam fel magam rajta, csak hangosan gondolkodtam. Oszinten szolva az egesz tema hidegen hagy.

vazzup 2013.10.16. 14:20:26

@zöldeketbeszélek: ez csak bassza a csőröm, mesélj már kérlek az szocialista 'elhallgatás'-ról bővebben! Komolyan érdekel, hogy mire gondolsz, amikor 50 évnyi elhallgatásról, üldöztetésről beszélsz itt.
Melyek azok a hagyományok, amiket elhallgattak, elnyomtak, megbélyegeztek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:21:35

@Mirjam2: Értem én. Hazaárulózott már le kedves ismerősöm, mert nem értettem egyet valamelyik szuper törvénymódosítással, a kommunista jelzőt is megkaptam már hasonló körülmények között...
De teszek rá. Szórjatok rám kókuszdiót, de vagy három éve nem nézek híradót és nem érdekel az aktuálpolitika, amennyiben engem nem érint személyesen. A beszűkült babázós lét áldása! :)))

2013.10.16. 14:24:55

Mellesleg olvastatok az Orban-interjut a Telegraph-ban? www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/hungary/10373959/Viktor-Orban-interview-Patriotism-is-a-good-thing.html

'Patriotism is a good thing' - Discuss! :)

2013.10.16. 14:28:13

@zöldeketbeszélek: Ok - tenyleg nem akartalak megserteni, ha megis megtettem, elnezest, nem volt szandekos.

BTBTBT 2013.10.16. 14:29:15

@Quercus58:
@zöldeketbeszélek:
Kerdes, hogy megrendelesre irodott-e ez a szosszenet, vagy nem.
De az a gond ezzel az org-os cikkel, hogy egy olyan embert vesz alapul, aki 22 eve koltozott vissza Mo.-ra. Mas allapotok es korulmenyek voltak akkoriban.
Ma mar o sem tenne meg.
Tehat innentol fogva tok folosleges azzal a szandekkal jonnie a weboldalnak, hogy a "mai USA-ba/Angliaba/Nyugat-Europaba/vilag barmely tajara elmenok hazajonnek a tapasztalataikkal".

vazzup 2013.10.16. 14:30:07

@Mirjam2: nekem ez a kedvenc részem, s egyben megmagyarázza, miért nem akarják rendbetenni a gazdaságot a legkissebb mértékben sem:

Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?
"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful. He thinks that circumstances have changed.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:30:51

@vazzup: Na hogy ne menjek messzire. Nagypapám a Lehelnél volt vezető szerelő, sokat járt az akkori SZU-ban. Ők szerelték az új nagyáruházak hűtőpultjait. Hetvenes évek. Kisgyerek voltam még, amikor elmesélte, hogy milyen nyomort, hiánygazdálkodást tapasztalt a naaagy, gaaaazdag szovjeteknél. Szerinted itthon erről vajon hány kisember tudhatott? (Pld. elmondta, hogy szovjet nők tucatjai stricheltek egy halkonzervért, egy pár harisnyáért Moszkvában, felül vastag bunda, alatta semmi (!), így nem látszott, hogy miben 'sántikálnak', mesélt az üzletekről, amiben vagy semmit sem lehetett kapni, vagy ha jött szállítmány - pld. gumicsizma, akkor boldog-boldogtalan rohant sorbanállni, mindegy volt, hogy éppen akkor kell-e neki a csizma vagy sem, mert tudta, hogy még hónapokig nem jön más. )

Emlékszem, hogy a történelemoktatásom a gimiben megállt a felszabadításnál, 56 még csak említésre sem került. Trianonról és annak következményeiről - mármint a magára maradt magyar kissebbség sorsáról - erdélyi rokonlátogatásomig semmit sem tudtam. 1990-ig nem tudtam, mert nem mondták el, hogy egy rokonom forradalmár volt és börtönben ült Göncz Árpáddal egy cellában...
Nem kereszteltek meg, csak névadó ünnepségem volt, mert rossz néven vették volna 'valakik'. Nem mintha bánnám. De ez is ugye a kultúra és hagyomány része.

Nálam idősebbek untig folytathatják.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:33:25

@Mirjam2: Esküszöm, nem sértettél meg, közel sem voltál! :)

vazzup 2013.10.16. 14:34:40

@zöldeketbeszélek: és ez pontosan mely magyar hagyományok elnyomása, úgy konkrétan? Mert te fent azzal jöttél, hogy a mi - amúgy értékes, és szép, meg minden - nemzeti hagyományainkat elhallgatták, elnyomták, és a nagy nemzeti baranta nem bontakozhatott ki az elnyomás nehéz évei alatt.
S az én csekély szocializmusban eltöltött időm alatt semmi ilyesmit nem tapasztaltam, sőt, ennek a szöges ellentétét, a legjobb és legtöbb kulturális, ismeretterjesztő, hagyományőrző műsorok, kezdeményezések mind akkor voltak. Adtak hozzá pénzt, paripát, helyet. Ehhez képest csodálkozva olvastam soraidat a népi hagyományaink elnyomásáról, gondoltam megkérdem, neked mik a tapasztalataid...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:37:35

@Barátusz: Én 22 évvel ezelőtt teljesen be voltam sózva, hogy végre szabadok vagyunk, az oroszok kitakarodtak, friss levegő jön be az országba, az 'elit' elmegy nyaralni valahová messze, nagyon sokáig...

Biztosan én is hazajöttem volna az író helyében - van rokonom, aki meg is tette, az USA-ból települt haza.
Na most aki akkor hazajött és volt pénze, összeköttetése az nagyon sokat elérhetett itt, Magyarországon is. Most meg már persze, hogy nem kell panaszkodnia.

BTBTBT 2013.10.16. 14:39:19

@cristallo:
"pedig szerintem azert van abban kockazat, hogy hulyere tanulod magad evekig, aztan vagy sikerul befejezned vagy nem, vagy eleg jo ahhoz, hogy munkat is kapj utana. Azert a befektetett ido is penz es energia."
Ki masnak lehet az kockazat, amit fentebb irsz?
Elmeletileg minden egyennel/tanuloval ugyanez a helyzet, amennyiben raillik a leiras. Miert baj az? Ketsegei is lehetnek az embernek, ami jo. Az lenne a gond, ha egyaltalan nem lennenek neki.
Ha mindenki azon filozna, hogy "nem biztos, hogy a vegere erek valaminek/nem biztos, hogy eleg jo vagyok ahhoz, hogy aztan munkat kapjak", akkor nem nagyon haladna elore a vilag. :)

eagles 2013.10.16. 14:40:21

1975 március 15.-én Egerben az akkori vörös csillag mozi melletti mellékutcában két hatalmas pofont kaptam egy civil ruhás nyomozótól, mert kokárdát viseltem.
A kokárda volt a nemzeti jelkép. A pofon meg abban az időben az érte járó nemzeti hagyomány.

BTBTBT 2013.10.16. 14:42:22

@zöldeketbeszélek:
Annak ellenere, hogy a multkoraban jot kommentelgettunk, ugy latszik, hogy ma nem veszed az adast. :)
Arrol irtam, hogy semmi ertelme osszehasonlitani azt, aki ket evtizede jott haza, meg azt, aki mostansag/nemreg ment ki, mert ez utobbi - ha bejon neki a kulfold - nem fog visszajonni azert, mert hogy "huuu, de szep Magyarorszag, es az a vilag kozepe".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:47:29

@vazzup: Visszaolvastam a saját kommentjeimet. Szerintem félreértesz. Nem a népi hagyományok elnyomásáról írtam - ilyenekre gondolok, mint néptánc, népzene - nahem az úgymond magyarságtudathoz, az úgymond dicső, ősi részéhez kapcsolódó hagyományokhoz - őstörténelem, rovásírás, turul - és ha már itt tartunk, akkor a magyarságtudat vallásosságban megjelenő kifejeződésésre - Boldogasszony Anyánk, Szent Korona. Arra gondolok, hogy ezek emlegetése, ne adj Isten gyakorlása nem fért össze a kommunizmus, majd a szocializmus internacionalista szemléletével. Valamint ugye emlékeztette a vezetőket a nyilas múltra - ami szégyenletes - valamint a két vh. közötti teljes időszakra, ami a nemzeti eszmélés időszaka volt, és ezt ugye nem lehetett eltűrni. Úgyhogy előbb tiltás, aztán elhallgatás. Ugyanez ment 1956 körül is.

Nyugodtan javíts ki, ha tévedek, nem hiszem magam a bölcsek köve tulajdonosának!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:48:53

@Barátusz: Értelek, csak továbbgondoltam. Egyébként lázas vagyok és mindjárt mennem kell a gyerekért a bölcsibe, úgyhogy bocs, ha valami nem jött át...

bpetya75 2013.10.16. 14:53:57

@vazzup:

Egyetértek a kolleginával. A '80-as években már eléggé szabad volt a vásár, de ez egy kicsit olyan, mint amikor az első három negyedben szórták kifelé a csajokat a medencéből a magyar-spanyolon, aztán a negyedikben megkaptuk mi is a fórokat, csak addigra összeszakadt a társaság, hiszen 1,5 negyedet előtte emberhátrányban játszottak végig.

Szóval lehetett hagyományt ápolni, már ami túlélte a megelőző évtizedeket.

Fateromon tudtam ezt jól megfigyelni, Ő hithű kommunistaként teljesen el volt ájulva szovjet "testvéreink" teljesítményétől és igyekezett elzárkózni a magyar hagyományok ápolásától.

BTBTBT 2013.10.16. 14:56:31

@zöldeketbeszélek:
Jol birod, ha meg lazasan is van kedved hozza, es tudsz kommentelni. Jobbulast! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 14:59:42

@Barátusz: Viccelsz? Ez tart életben :)!

Sajnos tényleg mennem kell, viszlát holnap (ha még az ágyat nyomom).

2013.10.16. 15:13:03

@vazzup: Igen, nekem is a penzzel kapcsolatos resz a 'kedvencem': 'Values are more important than money. National sovereignty is more and more important in my mind. The question 'Who is governing us?' is the key question."'

Nagyon jol hangzik, csak az a kar hogy amig o ezekre a kulcskerdesekre keres valaszt, addig ugy hallom egyre nehezebb megelni az orszagban. De hat sebaj, 'values are more important than money'.

BTBTBT 2013.10.16. 15:21:39

@bpetya75:
De ki az, aki okostelefonnal megy futni? :)

@zöldeketbeszélek:
Inkabb a kislanyod lesz az, ami (ilyenkor) eletben tart, nem? :)

andaluzkutya 2013.10.16. 15:23:23

@zöldeketbeszélek: Amíg a láz nem befolyásolja a szellemi funkcióidat, addíg úgy gondolom, jogom van kötekedni a szellemi termékeddel:)
Amúgy jobbulást.
Most már én is megyek, szedem össze az összes gyereket...

2013.10.16. 15:29:28

@zöldeketbeszélek: Ennek orulok, jobbulast es tovabbi jo kommentelest! :)

Herr Géza 2013.10.16. 15:30:10

@zöldeketbeszélek: Az sem kevésbé szomorú... És nyilván az írónö sem véletlenül mondta, amit mondott. Bár (hamu a fejemre) nem ismerem a körülményeket. Még.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 15:36:56

@vazzup:

Mindent elhallgattak: jót is, rosszat is. Én is magyar iskolába jártam 1973-1980 között, Hazugság hazugság hátán - ez volt az alap.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 15:38:41

@Mirjam2:

Igen, ez egy mély magyar hagyomány. Oka történelmi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 15:41:35

@Herr Géza:

"a Narancs Vitya valamiféle komonyistanagyon szadeszliberális lehet"

Nem az. Eleve amit írsz az ökörség.

vazzup 2013.10.16. 15:59:54

@zöldeketbeszélek: az őstörténelmet tanították az iskolában, a rovásírás nagyrésze újkori, mesterséges kreálmány, azon ma sem lenne mit tanítani.
A vallásosság, mint az magyarság lelki egysége, meg _hagyomány_??? WTF? Ez számomra mindenféle szemszögből értelmezhetetlen. BTW, csak szólok, hogy aki nem politizált, azt hagyták egyébként templomba járni is. Általában.
Szent Korona mi? Tanultad mi volt a Szent Korona. Ennek milyen spirituális vonatkozása van? Semmilyen. Ne fárasszuk már egymást a Szent Korona-tan megint csak moder kori kreálmány ősi hagyományként való beállításával. Hihetetlen. Komolyan.

S ezzel rohadtul nem mentegetni akarom a szocialista időket, mert közel sem, mert elnyomó volt és diktatórikus, de pont, hogy nem ment szembe a magyar hagyományokkal, sőt, amennyire a helyzet engedte azokat támogatta és pénzelte.
Ilyen szempontból pont az ellenkezője, mint amit állítasz.

@bpetya75: egyrészt lásd fenn, másrészt egy ember miatt ne vonj messzemenő következtetéseket. Megboldogult nagyapám népművelő volt és hagyományőrző. Igen, a negyvenes-ötvenes-hatvanas-hetvenes években is. Nagyon jól elvolt, nem politizált, művelte a hagyományainkat. Igen, néptáncot, meg még jópár _valódi_ hagyományunkat. Ja, és mélyen vallásos volt az öreg, mégse basztatta senki.

Nem értem egyébként, hogy a magyar fejekben miért van ez a katyvasz a hagyományok, úgymond nemzeti identitás, vallás és az egyéb paraméterek ügyében.

Ezek eltérő fogalmak és semmi közük egymáshoz, egymásra is csak kismértékben hatnak.

---
A külön kedvencem a nagyboldogasszony meg a rovásírás egy mondatban. Az egyenesen ROFL.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 16:08:49

@vazzup:

A rovásírás ősi írás, ez az ótörök írás egy változata, a magyarok valószínűleg valamikor a Mo. felé vándorlásuk során vehették át. Semmiképpen nem újkori találmány.

vazzup 2013.10.16. 16:12:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: olvasd el mégegyszer, mit írtam. A _nagyrésze_ elég fontos szó abban a mondatban, ha esetleg elsiklottál volna felette.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 16:17:15

@Barátusz:
"De ki az, aki okostelefonnal megy futni? :)"

Hi-hi... én...
azon van az endomodo...
:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 16:18:29

@vazzup:

Ha arra gondolsz, hogy van számtalan újkori verziója, akkor igazad van. De ettől még volt eredeti rovásírás, ha nem is egyezik feltlétlenül az össze mai rendszerrel, melyet rovásírás címszó alatt tanítanak.

vazzup 2013.10.16. 16:20:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: arra gondolok, hogy ami valójában volt, annak csak töredékét ismerjük korabeli leletek alapján. Amit ma rovásírásnak hívunk azt a XIX. század végén, a XX. század elején egészítették ki, hogy tudjanak a feltörekvő nacionalizmus alá tüzifát pakolni. Azaz, mint említettem, nagyrésze mesterséges, újkori kreálmány.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 16:30:15

@vazzup:

Részben igaz. Viszont a török rovásírásból van több emlék, s azért lehet következtetni. A XI. században a magyar rovásírást üldözték, mert erősen kapcsolódott a keresztényellenes érzelmekhez, így az állam magát az írás is valamiféle pogány valaminek tekintette. Rendes ember latinul beszél, maximum görögül, s nem használ "pogány" betűket.

www.omniglot.com/writing/orkhon.htm

BTBTBT 2013.10.16. 16:38:44

@tilmir:
De GPS nelkul mar nem is megy? :)
Nem, tervezed meg elore az utvonalat?

rumitom 2013.10.16. 16:57:26

@zöldeketbeszélek: szerintem siman van ilyen. bar kozmopolita enemtol nagyon tavol all. de nem hangzik teljesen a foldtol elrugaszkodottnak.
vannak olyan nyugati kultur antropologusok akiknek minden vagya, hogy valamilyen indonez kannibal torzs kozott eljen par evig...

bpetya75 2013.10.16. 17:12:39

@vazzup:

Nem egy ember alapján általánosítok. Öregem szentül hitte a rendszert, és aszerint alakította a gondolkodását, amit megideologizáltak "fentről". Nem volt ezzel egyedül, sokan hittek benne, hogy ez így jó, igazságos és tisztességes.

Azt meg fel nem foghatom, hogy hogyan lehet egymásra alig ható, különálló dolgokként kezelni vallást, hagyományt (pláne, hogy ennek jelentős része vallásos tartalommal bírt) és a nemzeti identitást.

rumitom 2013.10.16. 17:15:11

@zöldeketbeszélek: ha meg nem valaszoltak volna. en krav mangaztam, az edzeseken boven voltak nok is.
amit szerettem benne, hogy egyfeleol megtanulit helyesen utni, es rugni (hogy az ne neked hanem az ellenfelnek fajjon :) )
masreszt meg altalaban az ellenfel lenduletet hasznalja fel, magyaran nokent/kevesebb erove is tudsz ervenyesulni. ha kelloen technikas vagy es te vagy a gyorsabb, ergo tudat alatt reagalsz (ez mar par ev utan is eljohet)

Herr Géza 2013.10.16. 17:30:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez nekem új. Úgy látszik át kell értékelnem az alapvetö német politikai ismereteimet...Akkor az SPD lenne a kereszténydemokrata únió, vagy a Zöldek ??? Esetleg a "Linke" a jobbos párt? Mert akkor még a nyelvtudásom is kétséges. Mondjuk, ha hátulról nézem a Bundestag üléssorait, akkor tényleg balra ül a CDU :)

Herr Géza 2013.10.16. 17:30:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha a komonyistanagyon-szadeszliberális-sal a politikai lelked bugyraira tapostam volna, akkor bocs! CSAK VICC VOLT! Take it easy!

rumitom 2013.10.16. 17:37:28

@bpetya75: epp most kaptam egy visszajelzest egy horribilisen jol fizeto svajci munkaval kapcsolatban, ahol meglepo oszinteseggel megmondtak, hogy mar volt egyszer dolguk egy magyarral es nagyon nem jott be, ezert bar az anyagom tokeletes lenne, inkabb nem vinnenek tovabb a kovetkezo korbe.

ebbol nem akarok messze meno kovetkeztetest levonni, es termeszetesen nem a magyarsagom szamlajara irom, inakbb az adott svajci fonok szuklatokorusegere, de teny, hogy minden egyes magyaros megnyilvanolasunk egyeni szinten is befolyasolja nemzetkozi megitelesunket.

vazzup 2013.10.16. 17:38:02

@bpetya75: nagyon egyszerűen. Én sem vagyok vallásos, pontosabban akusztikus vagyok, nemzeti identitásom viszont köszöni szépen, jól van, a magyar hagyományokat szeretem s kellően modernizált formában aktuálisnak is gondolom.
Viszont a fenti gondolatmeneted azt eredményezné, hogy nem vagyok magyar, nekem nem fontosak a magyar értékek. ebből az következik, hogy te egyetértesz a kedves mélymagyarnak nevezettekkel, akik ettől gondolják függeni a nemzeti identitásomat, miközben ennek semmi köze egymáshoz.

vazzup 2013.10.16. 17:40:30

Akusztikus. Bazzeg, többé nem írok mobilról. :-D
Agnosztikus, természetesen. :-D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 17:41:40

@Herr Géza:

Nem tapostál semmit, csak szimplán butaságot írtál. De látom, te amolyan bérrobot vagy, szóval csak a dolgodat végzed.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 17:42:39

@vazzup:

"az őstörténelmet tanították az iskolában"

finnugor.elte.hu/?q=VJfgrostortreg2

A magyar történettudomány „szovjetizálására” 1948–49-ben került sor. A „polgári” történészeket eltávolították az egyetemekről és egyéb beosztásaikból, hogy helyüket a Moszkvából hazatérő emigránsok, képzetlen vagy felületesen képzett marxista „pártkatonák” vegyék át. Ez viszont automatikusan maga után vonta az egyetemi oktatás és általában a történettudomány színvonalának drasztikus csökkenését. A Magyar Történelmi Társulat élére a moszkvai emigráns Andics Erzsébet került, míg a Történettudományi Intézet vezetésével Molnár Eriket bízták meg.[23] A Rákosi-korszakban a „polgári” történészek igyekeztek politikailag semlegesnek tűnő témákkal foglalkozni, hogy elkerüljék a hatalom a figyelmét. Ez sajnos nem mindenkinek sikerült, például Hajnal István belehalt a megpróbáltatásokba. A helyzet 1956 után megváltozott, a marxista történészek szakszerűbbekké váltak, az ideológiai nyomás is enyhült, egyre gyakoribbakká váltak a viták is.[24.....Molnár marxista történelemszemléletéből fakadóan bírálta a történettudományban uralkodó szellemtörténeti irányzatot, mert abból „kiveszett a lényeg iránt érzék”.[33] Mivel ez az irányzat nem a folyamatos társadalomi harcokból vezeti le a történelmet, ezért egy marxista szempontjából kézenfekvő a bírálat. Ennek megfelelően Molnár bírálja Hóman Bálint történelemszemléletét is. Rajta kívül egyedül Zichy Istvánt említi meg név szerint, akit a magyar őstörténet legelismertebb kutatójának tartott.[34] Molnár nem fogadta el azt a történettudományban népszerű megállapítást, miszerint a magyarság nyelvcsere útján jutott finnugor nyelvéhez. Ehhez kapcsolódóan elvetette azt a nézetet is, hogy a magyarság egy török és egy ugor komponensből jött létre.[35] Így vélekedett: „ez a kereszteződési elmélet nem utolsó helyen annak köszönheti létrejöttét, hogy őstörténészeink egy részét feszélyezi az a tény, hogy a magyarság a primitív finnugorságból ered. S ha ebbe már kénytelenek is beletörődni, legalább az arisztokratikusabb hódító »államszervező« törökség vérével akarják az »alantas származású« magyarságot »megnemesíteni«”.

" a rovásírás nagyrésze újkori, mesterséges kreálmány, azon ma sem lenne mit tanítani."

epa.oszk.hu/00900/00979/00011/07sandor.htm

"A székely rovásírással kapcsolatos problémák közül talán a legtöbbet vitatott eredetének a kérdése. Tudomásul kell azonban vennünk, hogy az írás eredetéhez kapcsolódó problémák megoldatlanok is maradnak, amíg nem sikerül megtalálni azt az írásrendszert, amely erősen valószínűsíthetően a székely rovásírás ősének tekinthető. A Kárpát-medencében újabban talált avar és honfoglalás kori rovásírásos leletek lassú szaporodása némi reményt adhat arra, hogy ez egyszer majd sikerül. Akár ezek az írásrendszerek bizonyulnak a székely rovásírás legközelebbi rokonainak, esetleg ősének, akár nem, a székely rovásírás eredetének kérdése nem válaszolható meg megnyugtatóan anélkül, hogy a többi, időben és földrajzilag is közeli rovásíráshoz való viszonyát (beleértve a Kárpát-medencén kívül, az egykori nyugati türk–kazár területen talált rovásírásos ábécéket is) ne tisztáznánk.

Ha meglenne is a hiányzó láncszem – vagy sokkal inkább láncszemek – a székely rovásírás és más írásrendszerek közvetlenebb összekapcsolásához, akkor sem mellőzhető az írás belső történetének a tisztázása: az „őst” nem vethetjük össze valamelyik székely rovásírásos emlék ábécéjével, csak a székely rovásírásnak azzal a legkorábbi változatával, amely az emlékek alapján kikövetkeztethető. Azoknak a szakaszoknak a változásait, amelyek az emlékekből még követhetők (ez a szakasz kb. a 15. század közepéig terjed), viszonylag nagy biztonsággal le lehet írni; az ezt megelőző időszakokra vonatkozóan viszont már csak következtetni tudunk a legkorábbi emlékek és a rendszer belső összefüggései alapján.[15]"

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 17:42:51

@Herr Géza:

Ne a szavakat és a cimkéket nézd, hanem a tetteket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 17:44:12

@vazzup:

Pedig már örültem, hogy megismerkedem egy új vallással, az akusztikus hittel...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 17:46:43

@vazzup: "A vallásosság, mint az magyarság lelki egysége, meg _hagyomány_??? WTF? Ez számomra mindenféle szemszögből értelmezhetetlen. "

A vallás bizony lelki egységet jelent és rengeteg vallásos néphagyomány van. Hagyományőrző, vallásos nagypapád nem mesélt ezekről?

"BTW, csak szólok, hogy aki nem politizált, azt hagyták egyébként templomba járni is. Általában."

Tudod, én meg arra vagyok büszke, hogy volt olyan családtagom, aki ki merte mondani, hogy a király meztelen és nem evickélt a többiekkel a langyos, sáros dagonyában. Meg is kapta a magáét. Namármost, ebből az következik, hogy teljesen más a családtörténetünk, vannak dolgok, amit nem érthetünk meg a másik szemléletéből. Nem baj, az egész ország ilyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 17:48:53

@vazzup: "Szent Korona mi? Tanultad mi volt a Szent Korona. Ennek milyen spirituális vonatkozása van? Semmilyen. Ne fárasszuk már egymást a Szent Korona-tan megint csak moder kori kreálmány ősi hagyományként való beállításával. Hihetetlen. Komolyan."

Szent Korona és spiritualitás. Erről bizony semmit sem tanultam. Nem véletlenül, ugye. A szent szó egyébként mond neked valamit?

A Szent Korona tanról csak hallottam, még csak véletlenül sem akartam erre célozni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 17:50:43

@vazzup: "egy ember miatt ne vonj messzemenő következtetéseket. Megboldogult nagyapám népművelő volt és hagyományőrző. Igen, a negyvenes-ötvenes-hatvanas-hetvenes években is. Nagyon jól elvolt, nem politizált, művelte a hagyományainkat. Igen, néptáncot, meg még jópár _valódi_ hagyományunkat. Ja, és mélyen vallásos volt az öreg, mégse basztatta senki."

Ha jól látom, te éppen egy ember miatt vonsz le messzemenő következtetéseket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 17:51:40

@Barátusz: A kislányom délelőtt bölcsiben van, ilyenkor hazahozom, hogy leszívhassa a maradék energiámat is :)).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:00:31

@vazzup: "Nem értem egyébként, hogy a magyar fejekben miért van ez a katyvasz a hagyományok, úgymond nemzeti identitás, vallás és az egyéb paraméterek ügyében.

Ezek eltérő fogalmak és semmi közük egymáshoz, egymásra is csak kismértékben hatnak."

Talán mert a nemzeti identitáshoz a hagyományok ismerete, neadjisten ápolása is éppen úgy hozzátartozik, mint a szabad vallásgyakorlás a saját anyanyelveden a szülőföldeden. Székelyföldön például a Boldogasszony Anyánk himnuszt tilos volt évtizedekig énekelni, mert a magyar identitáshoz tartozónak tartották az ortodox vallású románok.

Ezen az oldalon érdekes írást olvastam az identitásról, a hagyma-modell nagyon szemléletes:

pszk.nyme.hu/tamop412b/tanari_mesterseg_alapjai/323_identits.html

---
A külön kedvencem a nagyboldogasszony meg a rovásírás egy mondatban. Az egyenesen ROFL. "

Bocs, hogy nem szántam rá két külön mondatot. Remélem, már felkeltél a földről...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:02:11

@andaluzkutya: Akkor majd kitalálom, mi lesz az a 10 százalék, amit leteszek az asztalra...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:04:06

@rumitom: "szerintem siman van ilyen. bar kozmopolita enemtol nagyon tavol all. de nem hangzik teljesen a foldtol elrugaszkodottnak.
vannak olyan nyugati kultur antropologusok akiknek minden vagya, hogy valamilyen indonez kannibal torzs kozott eljen par evig... "

Hűha, már nem találom, mire válaszolhattál..?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 18:04:18

@zöldeketbeszélek:

Nyilván vannak népek, ahol a vallás kötelező elem (a legismertebb példa a zsidó nép), s más népek, ahol van egy elvárt vallás vagy van tabuvallás, melyet nem szabad követni (pl. a Balkánon ilyen az iszlám), de a magyar népnél ez nemigen jellemző. A magyarok 500 éve heterogének vallásilag.

Persze lehetnek speciális helyzetek, ez tény.

eagles 2013.10.16. 18:04:42

@zöldeketbeszélek:

Az Én nagyapám meg ízig vérig kommenista volt. 45-ben alapító tagja volt a faluban a pártnak. Mellette járt a templomba. Ezt elég gyakran szóvá tették neki. Egyszer megunta, és csak annyit mondott:
-az imakönyvemben a tagsági könyv a könyvjelző. Még soha nem vesztek össze.

Többet nemvolt a téma fölhozva.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 18:09:36

@Don Kartasch: Egyreszt a projekt-alapu munka volt, ami megfogott benne. Tudom, hogy sokakat eppen ez taszit, szeretik vegigvinni amit elkezdtek, es ez teljesen ertheto. Engem minden munkanak inkabb a tanulas resze erdekelt, az elso par honap, amikor ugy gondolom a legtobbet fejlodik az ember. Itt ez gyakorlatilag folyamatosan ismetlodeik, legalabbis az elso nehany evben. Uj iparagak, uj problemak gyakorlatilag folyamatosan. (Azt persze tudom, hogy igy sosem jut az ember olyan mely tudas birtokaba, mint az adott szakmaban levok, de egy ido utan itt is eldonti az ember, hogy mi erdekli igazan aztan vagy cegen belul, vagy kivul arra szakosodik.)
Emellett tetszik az, hogy (bar nyilvan bizonyos keretek kozott) nincs plitika. Valoban igyekszunk minden kerdesre azt a valaszt adni, ami a legjobb, es nem azt amit az ugyfel vezetosege hallani szeretne. (Aztan, hogy tenyleg jo-e a valasz az mas kerdes).
4-5 eve meg vonzott az utazas resze is, most mar kihagynam ezt a "hetfotol-csutortokig ugyfelnel vagyunk barhol legyen is az" dolgot, de ez nem valasztas kerdese.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.16. 18:10:14

@tableno: @Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

azert vegyunk vissza .. megint a brutto fizetes
viszont ha a nettot vennek ami a fele lehet mar nem is annyir szeduletes egy nagy varosban megelni lakas auto stb koltsegekkel

minden esetre en is gratulalok ,hogy valaki abbol él meg hogy tanacsokat ad azoknak akik dolgoznak termelnek kockaztatnak..
hasonlo vallalatok engem is megkeresnek mindenfele otletekkel( hogyan huzzanak pénzt ki tolem) de en tul kicsi vagyok hogy masokat eltartsak , igy elhajtom oket
hogy megy ez nagyobb szinten , ahhoz tanulnak masok..

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 18:13:27

@zöldeketbeszélek: Igen, az allaskereses resze nagyon-nagyon mas. Gyakorlatilag aki nem startupnal vagy valami nagyon specialis pozicioban keresett munkat az nagyreszt a campuson aktivan toborzo cegeknel helyezkedett el. Szerintem nagyon jol szervezett rendszer, bar eleinte eleg ijeszto volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:14:33

@rumitom: egy kicsit azért tartok a krav-magától, mert szemüveges vagyok, enélkül nagyon rosszul látok. Persze ha az utcán megtámadnak és leverik a szemüvegem, ugyanott vagyok, de edzésnél gondolom nem maradhatna rajtam...

Elmentem két-három karateedzésre is, még egyetemistaként, de akkor még nem kellett szemüveget hordanom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:16:27

@Quercus58: Mertek volna erre még riposztozni a párt alapító tagjával :)!

Vazzup-nak is írtam. Más emberek, más életek, más sorsok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:19:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Erről az okcitánok jutnak az eszembe. Na, nekik eléggé a nemzeti identitásukhoz tartozott a református vallás egy katolikus Franciaországban.

Erdélyi magyarok katolikus és református vallásban, erdélyi szászok szintúgy, a nagy ortodox román néptenger közepén. Ha a magyar népből őket nem veted ki, máris ott van a vallás, mint a nemzeti önazonosság - itt a többségtől való megkülönböztetés - egyik tényezője.

eagles 2013.10.16. 18:20:02

@Write Like the Wind GRRM:

Ez a mennek a cégek az egyetemekre állást ajánlani, mennyire általános dolog?

Mert ugye ez itthon úgy működik, hogy hirdetés, ami úgy kezdődik:
2-5 éves gyakorlattal...

2013.10.16. 18:23:03

@charlieharper: De miért? Én mindent megadnék, ha pl. SF-ben élhetnék. Csak videókból és képekből ismerem azt a várost, de imádom. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 18:23:39

@Write Like the Wind GRRM: Koszonom szepen a valaszt!
Amugy ebbol a szempontbol hasonlokeppen gondolkodunk, a projekt-szemlelet nekem is fekszik. Izgalmasabb, valtozatosabb, nehezebb raunni. :)

Es akkor ezt a strategiai tanacsadast ugy kell elkepzelni hogy kihiv az ugyfel magahoz es azt mondja hogy gyerekek, itt van most 5 milla USD, amit el kene kolteni a vallalat fejlesztesere de nem vagyunk benne biztosak hogy hogy lenne a leghatekonyabb: fejlesszunk a gyartason, epitsunk logisztikai kozpontot, oljuk R&D-be vagy nyissunk egy uj orszag fele? Es akkor ti leultok, osszegyujtitek a szukseges infokat, elemezgettek meg matekoztok kicsit es nagyjabol megbecsulitek hogy ebbe ennyit penzt lenne erdemes olni, ott egy kis leepitest tartani amugy meg xy jellegu uj termeket fejleszteni. Jol sejtem?

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 18:24:17

@kutya vacsorája: Egyreszt igazad van, igyekeztem Allamokat irni a legtobb helyen, de igy is benne maradt jopar Amerika sajnos.
Masreszt a kockazat kerdese: ha abbol a szempontbol nezzuk a dolgot, hogy itthon minden valoszinuseg szerint kaptam volna munkat ezzel a vegzettseggel, akkor nem annyira kockazatos.En inkabb arra gondoltam, hogy ha nem tudok (legalabb egy ideig) itt, vagy Nuyugat Europaban dolgozni, akkor anyagilag nem biztos hogy megerte volna elkolteni 5 evi megtakaritasomat, kihagyni ket evet es felvenni majd' 10 millio forintnyi hitelt. Az pedig, hogy itt kapok munkat egyaltalan nem volt biztos.
Sajnos az egesz allaskereses ahhoz kotott, hogy a majdani munkaltato szponzoral-e vizumot. Ha nem, akkor adott ceghez nem is interjuzhattam, annak ellenere sem, hogy a diakvizummal egy evig lehet kint dolgozni. Igy rengeteg ceg eleve kiesett.
Emellett olyanokkal versenyez az ember minden allasert, akik anyanyelven beszelik az angolt. Ez a tapasztalat-alapu interjuknal meg nem is akkor problema, de itt altalaban esettanulmanyokat kellett megoldani, ami onmagaban is nehez, foleg ha az ember nem tudja 100%-ban ugy kifejezni magat, ahogy szeretne.
Persze lehet hogy az onbizalmammal volt a gond, es akkor teljes mertekben igazad van. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 18:30:20

@Quercus58: Szerintem ez attol is fugg hogy mennyire keresett az adott szakma meg hogy hol tanul az ember fia.

Mernok szakokon is altalaban az MSc ideje alatt a nagyobb partnerek mar bejarnak kampanyolni, szerveznek gyarlatogatast nagy kajalasokkal, stb. Egyszoval elkezdik kiszurni a legjobbakat mikozben kiepitik magukrol a pozitiv osszkepet a hallgatok szemeben hogy masnak is ajalnjak oket. Gondolom IT teruleten is igy mehet meg ezek szerint a keresettebb gazdasagi szakokon.

Persze itt fontos azert hozzatenni hogy mig otthon kb. a BME az egyetlen egyetem ami kvazi kutatoegyetemkent mukodik es ezert komoly partneri kapcsolatai vannak (Audi, Knorr-Bremse, stb.), addig tolunk nyugatabbra ez majd minden nagyobb egyetemnel igy van.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 18:31:05

@noiszeszely: Teljesen egyetertek, csak annyit szeretnek tisztazni, hogy a szuloi segitseg rengeteg mindenben megmutatkozhat. Nalunk Edesanyam tanitoi fizetesebol tartotta el a negyfos csaladot (Apukam huszoneve munkanelkuli), es "kuldott" mind engem, mind a hugomat egyetmre.
Sanos persze van akinek ez nem adatik meg, es ezert borzaszto halas vagyok neki, de ugy gondolom hogy az ahogy nevelt minket sokkal tobbet szamitott, mint az anyagiak.

BTBTBT 2013.10.16. 18:31:33

@zöldeketbeszélek:
"egy kicsit azért tartok a krav-magától, mert szemüveges vagyok,"
A kontaktlencse nem johet szamitasba? Legalabb az edzesek idejere?
Utana meg ha netalan eles helyzetre kerul a sor, es lekapjak a szemuvegedet, csak a sotet folt fele kell utni. :)

Hol lehet ilyen lazat osszeszedni? Valami virus van arrafele?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 18:37:45

@Herr Géza:
Ez jo, igy kell!

Egy nemzettel valo kapcsolat ugyan olyan, mint egy parkapcsolat. Vagy tamogatjuk egymast vagy keresni kell mast. Ha az egyik fel a kolcsonosseg meglete nelkul csap szop@tni tud, az egy rossz kapcsolat :)

@montroyal:
Lehet, nem tudom. Havi $6e netto is evi 72e. Nem elunk rosszul So-ban, de azert ennek a koronasitott erteke mar eleg jo :) (es sokkal-sokkal tobb, mint az en fizetesem).

Egyebkent mi mennyi odaat? Mert errol semmit sem tudok. Egy 2 szobas lakas mondjuk atlagos kornyeken? Autora biztositas (kotelezo)? Telefon, internet? Berlakas eseten hogy van pl a rezsi? Van ami benne van az arban vagy minden fizetos?
Egy normalis biztositas 2 fonek?
Tej, vaj, sajt, kenyer? 1kg (vagy x font) csirkemellfile?

@Write Like the Wind GRRM:
Fenti kerdesek neked is szolnak ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:38:02

@Don Kartasch: Na a kertészeket mindenki magasról leszarja. Hozzánk aztán kutya sem jött bájologni, pedig a kar az ország legjobbja ezen a területen.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 18:38:03

@Ronnie_27: Ennek rengeteg oka lehet, vannak olyan projektek ahol azert mert egy uj teruletre lepnek be, amit a vezetes nem feltetlenul ismer. Van ahol azert, mert kulso szempontbol nezve konnyebb eszrevenni bizonyos dolgokat. Vagy azert mert egy tanacsado sokszor ("szakertoi" szinten tobb tucatszor)csinalta vegig az adott projektet mas cegeknel. Esetleg akkora dontesrol van szo, hogy biztosak akarnak lenni a dontesben. Vagy annyira rosszak a kilatasok, hogy egyszerubb rank mutogatni, mint a rossz hir hozojara :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 18:39:21

@Barátusz: Van gyereked? Akkor már tudod, honnan lehet ilyen lázat összeszedni, ha meg még nincs, akkor majd megtanulod! :)

Volt kontaktlencsém, nem bírja a szemem sajna :(.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 18:55:01

@zalap: Egy teljesen generalista tanacsado cegnel. Gyakorlatilag minden terulettel es iparaggal foglalkozunk. (HR-rel kifejezetten nem, de szervezetfejlesztessel igen). Bostont en is nagyon szeretem egyebkent, de nekem SF is nagy kedvenc.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 19:01:47

@Write Like the Wind GRRM:

Először is köszönöm a válaszodat! Az egyik kommentedben írsz a szülői segítségről és említed, hogy édesapád huszonéve munkanélküli...szöget ütött a fejembe, hogy lehetséges ez? Jelenleg én is munkanélküli vagyok, de két hónap is soknak tűnik, nemhogy húsz év. Ráadásul így édesanyád a családfenntartó, na ezt egy férfi általában igen rosszul viseli.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:04:32

@Barátusz: Nagyreszt igaza van pedig @zoldeketbeszeleknek. Nem elsosorban anyagi segitsegrol beszeltem, legalabbis nem az egyetemi evek alatt. Kollegiumban laktam, igyekeztem a leheto legkevesebbet kolteni amig nem talaltam munkat.
Inkabb arra gondoltam, hogy negyen eltunk egy tanitoi fizetesbol, de soha fel sem merult, hogy mind en, mind a hugom ne tanulnank tovabb, vagy hogy egy kozelebbi, olcsobb helyre es ne Budapestre koltozzunk, vagy foiskolara es ne egyetemre menjunk anyagi okokbol.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.16. 19:04:52

@Write Like the Wind GRRM: wow ..én egyszeru kis ember meg mindig egy szot nem ertek belole mit csinalsz de valoszinuleg ezert tanultal hogy meg tudd magyarazni eloadni a nesze semmi fogd meg jol ( tényleg nem bantani akarlak csak hogy nez ki ez a tanulatlan kis ember szemeben aki megdolgozik a pénzert)
szoval en igy kepzelem el.

a folytonos semmit tevést ugy csoportositjatok hogy az lazas tevekenysegnek latszék , de semmikeppen ne fajulfon munkava ..

tenyleg sok sikert es jo azoknak akik az élet konnyebb oldalat fogjak meg .. csak legalabb ne panaszkodjatok ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 19:08:57

@Write Like the Wind GRRM: Nekem a te területed teljesen fehér folt. Elmész egy vállalathoz, tanácsot adsz. A vállalat hatalmas kockázatot vállal akár azzal, hogy nem kér tanácsot és a saját feje után fektet be dollármilliókat, épít le vagy vesz fel embereket, stb, akár azzal, hogy a te tanácsodat követve teszi ezt. Sikerdíjat kaptok, ha bejön a tanács, vagy van egy tarifa, amit mindenképpen ki kell fizetniük? És mi történik, ha a tanács katasztrofálisnak bizonyul, fizet a biztosítótok, vagy kártérítést adtok saját kasszából? Vagy nincsen következmény, hiszen a vállalatnak ez is az üzleti kockázatához tartozott?
Remélem, nem kérdeztem hülyeséget, nem vagyok otthon az üzleti életben.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:10:01

@Quercus58: Itt nagyon, legalabbis a mesterkepzes esetn mindenkeppen. Persze itt tenyleges mesterkepzes van, tehat mindenkinek van 2-5 ev tapasztalata, de rendszerint nem azon a teruleten ahol el szeretne helyezkedni. Ez nem is elvart, legalabbi abbol mit en lattam a cegek inkabb a potencialt kerestek es nem a konkret tapasztalatot. Az inkabb arra kellett, hogy megmutassa a potnecialt. :)

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:11:25

@Don Kartasch: Peldaul. Azert vannak sokkal kezesbe "szexi" projektek, mondjuk amikor azt monja a ceg, hogy oke, $5M-t meg kell takaritani, mi legyen.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:17:43

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Ez nagyon nagyon fugg attol, hogy hol vagy az Allamokon belul. SF (ha jol tudom) a masodik legdragabb hely Manhattan utan, es tenyleg nagyon nagyon draga. Berleti dij kb $3000-3500 (de azert ez mar eleg jo kornyek akkora lakas, hogy ketten boven el lehet ferni, egyedul nyilvan kisebbet/olcsobbat is lehet talalni). Ebben altalaban viz es kozos koltseg benne van. Az aram es gaz sajat tapasztalatom szerint olcsobb, mint otthon, kukonosen a gaz. Telefon, teve, internet kb ugyanaz. A kotelezo biztositas dragabb (pontosat nem tudok), de a benzin sokkal olcsobb. Az eu biztositas egyeni szinten borzaszto draga, de a legtobb cegnel vannak ceges "plam"-ek, amikbe altalaban csaladot is be lehet vonni. Szolgaltatasok kb dulpaja az otthoninak, elelmiszer attol fugg hol veszed, a Walmart helyenkent olcsobb is. Egyeb dolgok teljesen valtozoak, elektronikai cuccok altalaban olcsobbak, az unokaocsemnek hazavitt jatekok ugyszinten.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 19:18:48

@montroyal: Húúú, de a bögyödben vannak az üzleti tanácsadók! Le merem fogadni, hogy a hr-esekről is kb ez a véleményed. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.16. 19:22:23

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: szivesen valaszolok de nem akarom elvinni canadaba ezt a postot

teny hogy az a kerset atlagon feluli mindenhol az USAban is viszont itteni tanulos karrieristaktol( foleg a szuleiktol) hallottam hogy ezert ok is az USAba vagynak ilyen allasokat megpalyazni ilyen fizetesekkel ..viszont ez az o eletszinvonalukhoz ( aminek a kollagaikra kell hasonlitani) nem nagy penz mert nekik is kell fizetni a lakast hazat (és nem 100-200K lakasba laknak) a 2 autot a csaladba (2 uj SUV) es nyaralni sem oda mennek ahova a pornép..
az itteni arakrol majd canadas postnal de az atlag itt is 2K havibol él nekem az anyagiakert nem kell irigyelnem a postolot a semmittevesert viszont igen de o ezt valasztotta ezert tanult legyen az ové..

rumitom 2013.10.16. 19:30:42

@zöldeketbeszélek: az amerikabol hazatelepult osmagyarra valo cikkrol nem feltetlenul tartom propagandanak, elkepzelhetonek tartom hogy van ilyen

montroyal ( CAN qc) 2013.10.16. 19:31:13

@zöldeketbeszélek: soha nem volt dolgom HR essel mindig magamnak szereztem munkat ( vallalkoztam) viszont hogy az en vallakozasombol masok eljenek azt nem tamogatnam ...de miert ne legyen jobb nekik .. persze ha egy munkasbol 200an akarnak megelni ... nem fogja megoldani az economiai problemakat
na ezen nem ragodom a lenyeg mindenkinek meg legyen a fizetesi csekkje

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.16. 19:35:13

@Don Kartasch: igen, ITben is így van - a mi cégünk is bejár egyes egyetemekre kapcsolatot építeni a még tanuló arcokkal és némelyiket fel is vesszük trainee-nek. Ha végeznek, akkor sokuk itt kezdhet is azonnal főállásban. Ekkora a munkaerőhiány az ITben.

---

Beállítottam én is ezt az egysoros önéletrajzot az URLbe, tetszik a móka. Érthető lett? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 19:36:33

@Write Like the Wind GRRM: @montroyal:
Köszönöm mindkettőtöknek!

Akkor számolgatok (és ábrándozok) tovább :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 19:37:38

@Zka:
Hiába kattintok rá, nem jön be... :(

( ;) )

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:38:28

@zöldeketbeszélek: Errol nem szeretnel beszelni, ha lehet. Apukám helyzete biztosan teljesen más, mint a tied. Ő mérnökként szakmákban kívül helyezkedett el (éljen a teljes foglalkoztatas), aztan a rendszerváltásra teljesen elhaladt mellette a szakma.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:40:39

@montroyal: nem könnyű elmagyarázni, es lehet hogy 10 év múlva neked adok igazat. Csak ne kellene napi 12-14 órát dolgozni azert a nesze semmiért :)

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 19:46:09

@zöldeketbeszélek: egyáltalán nem kérdezel "hülyeséget". Nem sikerdíj van, hanem konkrét összeg, es ha jol tudom, nincs biztosíték. Illetve a biztosíték a tanácsadó cég jövője. Az esetek nagy részében nyilván jónak kell lennie a válasznak, különben mar rég nem lenne a szakma. Ha érdekel a dolog, akkor érdemes belenézni a House of Lies c. sorozatba, nyilván teljesen kiforgat mindent, de viccesen teszi.

rumitom 2013.10.16. 19:52:00

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: a havi 12K brutto, ha adossag nelkul, egyedul elsz, vagy meg inkabb egy a koltsegeken osztozo parral, gyakorlatilag barmire, barhol eleg.
ilyen azonban altalaban csak a gazdag csaladok gyerekeinel fordul elo, a legtobbnek sajat maganak kell kifizetnie az egyetemet (-100K hitel), szeretne sajat lakast (szuloi tamogatas nelkul (-500K hitel), egy uj, felso kozepkategoriaju autot (-50K), esetleg gyereket (-1M) es hoppe, masfelmillio dollar feletti adossagod van 30 eves korodra. igy mar az az evi 100K+-os fizetes sem annyira durva. ok, a gyerek koltsegek szepen fokozatosan jonnek be
persze lakhatna 200K-s hazban, olcso hasznalt autoval, hawaii helyett floridaba nyaralni, de akkor nem a fizetese es pozicioja alapjan vett tarsadalmi kategoriajan belul mozog. ergo egy milliomos also kozeposztalybeli. mondjuk kinek mi a prioritas ugye, de ahogy andaluzkutya megnevezte nem olyan reg, az ember szeret a sajat szocialis kozegeben maradni, es valamlyen szinten megfelelni a tarsadalmi normaknak.

a hanyatlo nyugaton nincs nagy kulonbseg szerintem a munkasosztaly es a kozeposztaly kozott. kicsit jobb auto, kicsitt messzebbre megy nyaralni, kicsit nagyobb vagy jobb kornyeken levo haz.... nem hiszek hogy ezek jelentosen befolyasoljak a boldogsagot vagy akar az eletminoseget. kulturara es szorakozasra igyis-ugyis futja.

bpetya75 2013.10.16. 19:52:12

@rumitom:

Aki egy esetből általánosít, az megérdemli...

@vazzup:

Miért gondolkodsz ennyire végletesen? Nem azt írtam, hogy a magyar hagyomány csak vallásos lehet, de teljesen különválasztani a kettőt nagyon erőltetettnek érzem. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy attól lenne valakinek magyar identitása mert vallásos. A kirekesztés nem stílusom.

Az akusztikust nem értettem, de látom, hogy csak elírás ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.16. 19:53:33

@Barátusz: Nem a GPS a lényeg, Bár néha az sem árt..
A matek miatt. Idő, megtett út, hatékonyság.
:)

rumitom 2013.10.16. 19:55:29

@rumitom: uhh. termeszetesen nem hiszem, hogy

2013.10.16. 19:57:14

@Mirjam2: de a tied nem siras volt

rumitom 2013.10.16. 19:59:42

@bpetya75: naja, csak tapasztalatom szerint az emberek tobbsege szeret altalanositani, skatulyazni, aminek jelen esetben most en szivtam meg a levet egy honfitarsam miatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 20:00:31

@Write Like the Wind GRRM: Nem akartam kínos dolgokat feszegetni, ha nem te magad veted fel, én rá nem kérdeztem volna, de természetesen tiszteletben tartom a válaszodat.

A másik: "a biztosíték a tanácsadó cég jövője". Hát igen, logikus. Csak nem tudok nem arra gondolni - magyar beidegződés? - hogy biztosan sok olyan tanácsadó cég is lehet, akik arra mennek, hogy a nagy számok törvénye alapján a tanácsok többsége van olyan jó, hogy eltartsa őket, ha meg mégsem, utánuk a vízözön. Jobb esetben más területen próbálkoznak, rossz esetben csak nevet változtatnak. Ott ez nem történhet meg?

Gondolom, angol nyelvű a sorozat...akkor nekem elérhetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 20:02:47

@rumitom:
Csak en vagyok olyan buggyant, hogy a sajat haz es uj auto elott meg akarok takaritani egy evre elegendo kp-t (aka a jelenkori netto fizum 12*-eset). Addig nagyobb adossag (haz, auto) szoba sem johet.

Mondjuk nem megy tul gyorsan, mert nelkulozni sem akarunk, igy utazgatni jarunk rendszeresen. De kb itt ki is merul a "pazarlas".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 20:02:51

@rumitom: Ezt az ősmagyaros hazatérős cikket kiveséztük, tényleg nem lehetetlen. Csak nehéz elhinni. Egyébként a pasi nem most jött vissza, hanem két évtizede (vagy ilyesmi), akkor azért más körülmények uralkodtak kis hazánkban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.16. 20:04:45

ügyes vagy.

havi 12 ezer dollár? annyit még hagyma se keres...

eagles 2013.10.16. 20:09:21

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Én ezzel már egy ideje úgy vagyok mint Jackie Mason.

"Elég pénzt szedtem össze, hogy elég legyen az életem hátralévő éveire, kivéve, ha veszek valamit."

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 20:10:15

@zöldeketbeszélek: Őszintén szólva lehet, hogy volt aki próbálkozott, de az utóbbi 30-40 évben szinte mindenki ugyanazzal a kb 10 nagy tanácsadó céggel dolgozik, ugyhogy mostanra ez mar biztosan nincs jelen. Ettől függetlenül vannak nagy tévedések persze.
Nem tudom volt-e otthon a sorozat, lehet hogy nem.

2013.10.16. 20:13:10

@Babette_: ez a hagymara utalas ugye vicc volt?

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 20:13:15

@zöldeketbeszélek: megnéztem, Gatlastalanok címmel megy otthon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 20:14:24

@Quercus58:
:D

En meg hiszek benne, hogy valamilyen modon kihuzom epsegben nyugdijig :)

eagles 2013.10.16. 20:15:57

@Write Like the Wind GRRM:

Az egyik ilyen nagy tévedés az volt,mikor az idősebb Bush-nak azt tanácsolták, csináljon gyereket. Bár ne hallgatott volna rátok.

eagles 2013.10.16. 20:17:34

@Babette_:

Hagyma nem keres rongyos 12 000 dollárt havonta?
Akkor már ketten vagyunk így.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 20:20:28

@Write Like the Wind GRRM: Ha csak 10 nagy tanácsadó céget tud eltartani a piac, akkor eszement nehéz lehet hozzájuk bekerülni és benn is maradni...

Köszi, rákerestem, itthon a HBO adta. Megkérem az illetékest, valahogy cuppantsa rá a gépemre :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 20:22:20

@Quercus58: :)))! Gondolod, a legjobb pózt is tanácsadótól kérdezte, hogy a kicsibokor fiú legyen, ne lány?

eagles 2013.10.16. 20:24:26

@zöldeketbeszélek:

Szerintem azt kérdezte:

-hogy lehet hülyegyereket csinálni?

A válasz:

-adja önmagát.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 20:24:30

@rumitom: Engem viszont Olaszországban pozitívan diszkrimináltak a magyarságom miatt a románokkal szemben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 20:33:16

Zold erdoben jartam (hjajj),
Vakarozo sunit lattam.
El akart rohanni,
Szabad-e OFF-olni?

Tehat: be lehet allitani valahogy az iPhone-on (iOS 7), hogy minden weboldalt ugy lessen, mintha asztali gep mogott ulnek? Mert gyorsbuszt... ize George Busht, oooo... hulyet kapok a mobil weboldalaktol.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.16. 20:40:18

@charlieharper: a kérdés szempontjából lényegtelen

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.16. 20:45:28

Jó éjt mindenkinek, az Óperenciás tengeren innen és túl! :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.16. 20:46:04

@Write Like the Wind GRRM: aranyos vagy biztos dolgozol napi 12-14 orat ... vagy legalabb is ott kell lenni .. es az sem konnyu...

csak csipkelodok mert gozom sincs mit lehet csinalni egy ilyen munkakorbe...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 20:55:21

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Azt még nem próbáltad hogy mobiltelefont veszel?:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 21:00:42

@montroyal: tény, nem téglát pakolok. viszont ott lenni nem kell éppen, legalábbis nem 14 órát, csak amit vállaltam az kész legyen.
En ugy gondolom, hogy megvan ennek a helye, de nyilván nem minden cégnek van szüksége rá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 21:01:16

@diggerdriver:
Meg nem. Majd jovore veszek egy Samsung Galaxy S(n+1)-et... a sziFont mar unom :(

2013.10.16. 21:02:56

@montroyal:
Annal szornyubb nincs, amikor csak tengeni - lengeni kell a munkahelyen. 2 evig dolgoztam egy ilyen helyen, embertelen volt. 5 percenkent csak az orat neztem es az ido nem akart mulni. Tulorat is fizettek, nem is keveset - pl. 480 $ - t a vasarnapi munkaert, 8 orara. Egyszer mentem be, kesz is lettem. Heti 40 ora eleg volt a semmittevesbol, logasbol. Mielott hazamentem volna, 2 honapot dolgoztam hetvegeken is, fele penzert, de azt kibirtam, mert volt egy kis production is, ment az ido. Csak azt vettem eszre, hogy szolt a haverom, 3 ora van, illo lenne hazamenni. Szoval a penznel nalam sokkal fontosabb a munkahelyi hangulat. Ha nem tudom a munkat elvezni, ha undorral megyek dolgozni, megette a fene az egeszet.

2013.10.16. 21:06:33

@montroyal: powertpoint fileokat gyartani es kiszamlazni az ugyfelet. A brutto bere min 5*-re van minimum kiszamlazva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 21:06:46

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131016/2012-05-26_220500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Jól megírt összeszedett írás egy céltudatos Lánytól.
A múltkori japános sráchoz hasonlítanám aki a hentai-ból tanult meg japánul.
Jól csinálták. Cél kitűzve gógyi megvan hozzá így aztán tűzön-vízen keresztül előre.

Ez a poszt is cáfolja azt a minket ért vádat hogy csak a törzskommentelőket hagyjuk érvényesülni és lehúzunk minden posztot.
Nem igaz. Jó posztot kell írni.
A másik meg.
Külön kiemelném hogy a rosszindulatú irígységnek nyoma sincs.
Lehet hogy egy ilyen poszt vitákat nem generál de mégis milyen jó együtt örülni valaki sikerének.
Keményen megdolgozott érte, megérdemli.

eagles 2013.10.16. 21:07:45

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Ezek az okos telefonok mindent tudnak. A haver lefényképezte az anyósát. Mikor megnézte hogy sikerült, a képen rajta volt a 18 karikába,meg a szöveg: felnőtt tartalom! csak erős idegzetűeknek!

Hatalmas dolog a tudomány!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 21:09:00

@Cascabel:
Igazad van.
Soha nem fordult még elő hogy undorral menjek dolgozni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 21:11:05

@Cascabel:
Szerintem mindketto fontos.

Mostanaban voltak uresjaratok a cegnel, baromira unatkoztam es ez nem volt jo.
De ha fele ennyit kapnek egy porgos helyen, az meg rosszabb lenne.

Sok penz, porgos munka? ;)

2013.10.16. 21:11:21

@Babette_: meg csak kozel sem jatszanak egy ligaban. Es nem foldrajzilag

2013.10.16. 21:22:08

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
" Sok penz, porgos munka? ;) "
Nalam az sem megy. Nem tudok se gyorsabban, se lassabban dolgozni. 10 $ - os oraberert is ugyanolyan intezitassal dolgozom mint 100 $ - osert. Az gyorsasag a minoseg rovasara megy altalaban. Nekem a legfontosabb idoben megjelenni a munkahelyen es idoben hazamenni es elfelejteni a munkat, amig otthon vagyok. Ezt nevezem boldogsagnak:) Legtobbszor az is vagyok:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 21:22:23

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
"Sok penz, porgos munka? ;)"

Olyan is van am (persze a "sok penz" mindig relativ)! Nalunk csak a mult heten beesett osszesen vagy 10M euro osszerteku megrendeles... olyan 2016-ig be vagyunk tablazva. Pedig biztos hogy lesznek meg addig ujabb es ujabb projektek. Ha 2X ennyien lennenk is keves lenne! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.16. 21:31:31

@Don Kartasch:
Ez jól hangzik.
Nálunk sajnos nincs most annyi munka, mint régen volt (amikor minden hétvégén bent lehettem és túlórázhattam :) ).
Igaz, mióta iroda, azóta túlóra sincs...

Holnap kapom az új munkaszerződésemet! :)

@Cascabel:
Na látod, az nekem is fontos. Otthon nem akarok a munára gondolni (bár ez sosem sikerül, mert a hobbim is lett, így aztán kedvtelésből töröm a fejem, illetve rajzolgatok - de ez azért más, mint amikor gyomorgörcsöt kap az ember és 4 napig fhosik a meeting előtt, hogy kit fognak kirúgni).

M. Péter 2013.10.16. 21:33:04

@Mirjam2: A brit egyetemeknek vannak nyilvános statisztikái arról, hogy a végzés után 6 hónappal a diákok hány %-ának van "diplomás" állása vagy tanul tovább. Ezeket értelmezni is kell, mert egy gazdag és jó összeköttetésekkel rendelkező család gyereke könnyebben talál munkát, így a diákok társadalmi helyzete nagyon befolyásolja a statisztikát. Ha egy 18 éves azt látja, hogy X egyetemen egy bizonyos szakon a diákok 80%-a van a végzés után "diplomás" állásban vagy posztgraduális képzésben, a másikban meg csak 70%, nem biztos, hogy az előbbi a jobb, lehet, hogy csak több középosztálybeli gyerek jár oda.

2013.10.16. 21:37:36

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
" Otthon nem akarok a munára gondolni " :) ( tudom, eliras)
En szeretnek a " munara " gondolni otthon, de szerencsere nincs es nem is tudnek mit kezdeni vele, hal' Istennek:) Perfect situation:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 21:50:25

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Hat, ilyen a jomodu irodistak elete! :)

"így aztán kedvtelésből töröm a fejem, illetve rajzolgatok"

Oszt azt mondjad megfele, hogy tudsz-e mar atomtengeralatjarot modellezni?

2013.10.16. 21:56:41

@Don Kartasch: ha nem tud modellezni tengeralattjarot Madarsson ne busuljon. A spanyoloknak sem ment, de ok elkoltottek elobb $680milliot designra, mikor rajottek, hogy a tengeralattjarojuk nem tud uszni.
Volt egy kis mernoki elszamolas. Ooops!
qz.com/86988/spain-just-spent-680-million-on-a-submarine-that-cant-swim/

morsels (törölt) 2013.10.16. 21:59:14

@charlieharper:
Azert havi 12k nem atlag kereset.
Te sem vagy atlag :-)

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:01:24

@montroyal:
Hat kalapacsuk, meg flexuk nincs, az biztos.

2013.10.16. 22:06:02

@morsels: arra reagaltam Babettenel, hogy nem hagyma kategoria a poszterina. Nem az atlagra vonatkozott

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:06:39

@tildy:):
En nem ertem, hogy mitol volt jo poszt.
Najo, egy magyar videki lany toki lett, de a siker sztorin kivul mi volt benne a jo?

Persze erdekes ezek utan, hogy kritizaljak az amcsi pozitiv hozzaallast, mikozben hat errol szol a poszt is, tobbnyire :-)

Es ne erts felre, gartulalok en is a lanynak, nade hogy a post miert volt jo azon kivul, hogy a valami nepmesere emlekeztet, nem ertem.

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:08:32

@charlieharper:
Persze hogy viccelt. Szerintem eleg nyilvanvalo volt.
Mondjuk a Silicon Valley elegge mas a fizeteseket illetoen, de amit elvarnak erte, az sokszor embertelen.
Persze en mar oreg vagyok hozza, 20 eve imadtam volna.

2013.10.16. 22:10:08

@morsels: mert siker tortenet sans gumicsizma

BTBTBT 2013.10.16. 22:10:43

@zöldeketbeszélek:
Szóval a kicsi már kilábalt a lázból, azért van bölcsiben, te meg szépen bekaptad tőle?

@Write Like the Wind GRRM:
Köszi a választ.
Amikor délelőtt érdeklődtem, nyilván nem tudhattam, hogy milyen anyagi körülmények között éltetek.
Viszont elsősorban arra céloztam, hogy vettél-e fel diákhitelt vagy az egyetem mellett dolgoztál-e valahol?
Még 2 családi fizu mellett is sokan megcsinálják.

@tilmir:
"Idő, megtett út, hatékonyság."
Ezt fejben is ki lehet számolni. Csak egy mértékes térkép kell hozzá meg egyszer lefutod a távot. :)
Hatékonyságon azt érted, hogy mennyi kalória megy le rólad egységnyi idő/táv során?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.16. 22:14:16

@charlieharper: Ahhhh, mennyire szep! :D

Ezt a cikket el is mentem. Valahanyszor megkerdezi valaki a jovoben hogy a nagy R&D csapatokba miert kell kulon egy Weight Control Engineer csak belinkelem majd neki ezt! :D

Errol eszembe jutott egy sztori. Valoszinuleg urban legend, de Norvegiaban ugy meselik hogy megtortent.
Allitolag valamikor a XX.sz. elejen, a tengeralatjarok kifejlesztesenek a hajnalan tortent, amikor meg a norvegoknal nem fedeztek fel az olajat es ok is fektettek penzt a navy fejlesztesebe.

Egy amerikai cirkalo "tevedt" a norveg vizekre, amikor is felszolitottak oket a partrol hogy azonnal hagyjak el a teruletet mert most bizony felsegteruletet sertenek es nincs engedelyuk.

Persze az amcsi cirkalo szep lassan a part fele fordult es eroteljesen arrogans modon visszaszoltak hogy megis mit kepzelnek magukrol, az Amerikai Egyesult Allamokat kepviseli ez a cirkalo es a teljes USA hatalma mogotte all. Azonnal vonjak vissza a kiutasito felszolitast. Azt sem tudjak kivel allnak szembe!

Az utolso mondat volt a lenyeges az "azt sem tudjak kivel allnak szemben". Mindekozben 3 tengeralatjaro megkozelitette a cirkalot. Felkeszultek a torpedozasra. Es mar egy ideje a periszkopon at figyeltek oket.

Ekkore a norvegok visszaszoltak a radion higgadtan es kimerten:
"Hogy nem tudjuk kivel allunk szemben? Nagyon is jol tudjuk. Latjuk hogy az iranyitoteremben all kapitany, es egy amerikai zaszlos bogrebol issza a kavejat..."

Az amerikai cirkalo minden jelzes es uzenet nelkul megfordult es elhajozott. Soha nem jott vissza. :D

Valszeg erosen ki van szinezve a sztori, de nekem tetszett. :D

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:16:38

@charlieharper:
Latod, nem ertem ezt.
A gumicsizmas posztok egy dolog. Az is mas kategoria. De az elotte levo posztot irot is baszogattak, hogy hat megerdemelte a sorsat. Mert nem tervezte meg az eletet es vitte vegig kovetkezetesen a terveit. Ja, vannak akiknek nem jott be az, amit elterveztek. Lehetett volna jobban? Biztos. Nade hogy itt majd mindenki lebaszta (tudom, te is ertetted, meg a zoldeket beszelo, meg volt meg mas is azt hiszem), az mindig fejcsovalast eredmenyez nalam.

A gumicsizmas meg egy masik vilagban el. Ugy ertem, hogy o maskepp eli meg az eletet, mint az ide irok tobbsege. Nem racionalisan, hanem erzelmileg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.16. 22:18:23

@morsels: osszeszedett mondatok, sikersztori, nem nyavalygas. Leirta , hogy es mint kerult oda, mivel szembesult, stb. Jo poszt volt. En nem tudok belekotni.

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:22:34

@tildy:):
Mondom, nem a poszttal van bajom.
(nekem egyik poszttal sincs bajom)
Csak nem ertettem, hogy ez miert jobb, mint a masik. Vagyis mitol minosul ez jonak, a masik meg rossznak.

(mert en peldaul a masikban sem nyavajgast olvastam, de ez innentol valoszinuleg nem szamit)

2013.10.16. 22:26:29

@morsels: hat szerintem a tegnapi nagyon jo volt. Mondjuk azert mert koltoztunk mar parszor es volt bizony, hogy raneztem a helyzetre es bizony megbantam nehany koltozest. Peldaul valahol banom ezt a London valasztast (hosszu az indok es nem ide valo). Minden valasztas lemondassal jar es az ember merlegel. Hinsight is always 20/20.
Gumicsizma erzelmes, az egy dolog. De mindent a hattyu halalkent el meg. Es meg igy is jobb, mint Sziria.

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:27:27

@morsels:
Mondok meg valamit.
Emlekszel amikor HA statisztikat irt? Vagy ha valaki trendet emlit?
Nezd meg, hogy hanyan erzik szukseget annak, hogy beirjak, hogy ok marpedig aztan tenyleg nem tartoznak oda, igy az egesz hulyeseg.
Pedig hat az orszagok nem veletlenul mukodtetik a sajat reszleguket, amiben statisztikakat gyujtenek es azokat elemzik.
Sot, ha tudnak, hogy a biztositasi cegek mast sem csinalnak, mint statisztikai alapon hatarozzak meg, hogy mibe kerul egy biztositas.

Persze ertem en, hogy senki nem akar atlag lenni es orul, ha valamiben nem az.... but at the end they are missing the point.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 22:27:57

Ezt olvassátok el.
Az első hozzászólástól fejreálltam és levizeltem magam:))))))))))))))

gepnarancs.hu/2013/10/elbaszott-generacio/#.UlxLRkgT19R.facebook

2013.10.16. 22:30:14

@diggerdriver: de egy nagy szemet vagy! Kepunkbe tolod samant!

2013.10.16. 22:32:40

@morsels: oh, tudom azt, marmint statisztika/biztosito es az atlag fogalma es az ideirok reakcioja. A legfurcsabb nekem a nyelvi reakciok; van akcentusom/nincs akcentusom, angolul almodom/nem almodhatsz angolul leragott csontu onhiszti.

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:34:12

@charlieharper:
Igen, szerinted (meg volt meg mas is, aki igy gondolta) jo volt.
De aztan jottek az osanyak, meg mi az, hogy nincs minden megtervezve...

Nadehat tenyleg sokszor nem igy mukodik a vilag. Vagy legalabbis nem mindenkinek.

Es ja, utolag mar mindenki tud okos lenni.

Gumicsizma nekem sem kedvencem, de o ilyen. Engem erdekelnek a Sziriai, vagy Egyiptomi tortenetek is. Nem vitatkozok, mert en nem fogok olyat leirni, hogy 'allatok'. Vannak ertekiteleteink nekunk is, amit persze meg tudunk magyarazni es azt hasonlitjuk ossze egy masik kulturaval.
Es ezzel nem azt mondom, hogy ez vagy az jobb vagy rosszabb, hanem azt, hogy mas.
Nem kell szeretnem ahhoz, hogy elfogadjam, hogy mas.

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:38:55

@charlieharper:
Mondom neked... a legfontosabb a legtobb kommentelonek az, hogy o mas legyen, mint a tobbi. Mindenki mas es mindenkinek ebbol kifolyolag problemaja van a kornyezeteben, de persze leszarja, mert van onbizalma es hat eddig mukodott.

Tenyleg van par kommentelo, aki nem ezt a stilust viszi es oket szivesen olvasom. Bpetya az egyik peldaul.

2013.10.16. 22:44:47

@morsels: a Szirianal a patosztol nem lattam Sziriat. Tudom, volt, akinek borzasztoan tetszett.

Nalam mukodik a mental smart filter, van akinek a nevenel automatikus ujlehuzassal elintezem. Gondolom mas meg az en kommenteimmel van igy. Lehet valogatni.

rumitom 2013.10.16. 22:44:58

@diggerdriver: nagyon szentinementalis morfondirozas. semmi tobb. ha tobben elgondolkoznanak ezen maguktol, vagy lehet meg is teszik, de nem koveti cselekves, kevesebb ilyen szuletne.
amugy meg reszben, mint szinte mindennel persze, egyet ertek az iroval

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.10.16. 22:47:51

Végre egy normális poszt, hónapok óta várok erre.

Itt senki sem eltartott, nem hazudott és csalt, hanem a maga erejéből ért el valamit.

Ez igen! Gratulálok!

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.10.16. 22:47:51

Ja és tegyük hozzá, hogy nem rabszolgának mentél csicska pozícióba, mint sok posztoló.
Bekerültél az elit közé!

rumitom 2013.10.16. 22:50:58

@charlieharper: en szeretlek olvasni, az irekrol alkotott velemenyed ellenere :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 22:51:57

@charlieharper:
A te embered bazmeg. Kinek dolgozik?
Neked:))))))))))))))))))))))))
Hogy legyen a vacsoravendéged:)))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:53:22

@charlieharper:
Mental smart filter???
Honnan lehet letolteni :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 22:55:24

@charlieharper:
A sziriai poszt megítélésében mélységesen egyetértünk. Az volt a mélypont. A legalja.

2013.10.16. 22:55:50

@rumitom: ooo, hatkoszonom. BTW, ma rugtuk ki az egyik Big4 project managert a projektrol, heti 10K-ert csak elvar az ember egy Gantt-ot critical path-al 2 honap planning utan.

@diggerdriver: eladtam mar a Yum reszvenyeket

morsels (törölt) 2013.10.16. 22:57:51

@charlieharper:
Ja, egyebkent meg nekem tetszett a Syria post. Volt hangulata.
Szamomra egy egzotikus taj erzes, ahova valoszinuleg sosem fogok eljutni.
Ja, hogy mas? Hat persze. Ja, hogy egyfajta 'hotspot' jelenleg a vilagban? Hogy mondjuk eleve a zsidoellenesseg miatt Syria nem pc?
Ertem en ezt is charlie, csak en nem igy nezem.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 22:58:19

@Barátusz: persze, világos, nem tudhattad. Anno nem vettem fel diákhitelt, dolgoztam amikor csak lehetett. Ez családi döntés volt egyébként, szülők, nagyszülők nem bíztak a garantált kamatban. Akkor meg nem is sejtettem mennyire igazuk volt.

2013.10.16. 23:00:54

@morsels: a tobbsegnek tetszett az a poszt. Egyedul digger kapta miatta a pofonokat
@diggerdriver: lusta banda

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:01:12

@charlieharper: Jaaa
Akkor csak ebédeljen nálad:)))))))))))))))))))))))

rumitom 2013.10.16. 23:03:12

@charlieharper: en ugy hivom az ilyeneket hogy szetfolyos emberek. ha nem tartjak szorosan a gyeplot es nincs egyertelmu role kiosztas, mindenki csak tesz-vesz es szetfolyik a project... gyakoribb mint nem az ilyen sajnos.

mondjuk heti, de talan meg havi 10K fontos katban is ritkabban latni ilyet, contractorkent. beagyazott motivalatlan matuzsalemkent inkabb

a szomoru hogy hiaba rugtatok ki. most elmegy afrikaba telelni. jovo marciusra meg mar lesz egy masik nagy projektje ugyanennyiert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:05:20

@charlieharper:
Figyelj, akinek az a poszt tetszett az egyéb gazemberségekre is képes:))))))

Irekről.
Nem tudom...
Sok írrel dolgozok dolgozta együtt mint fönökkel, mint melóssal.
Semmi bajom velük.

rumitom 2013.10.16. 23:05:48

@diggerdriver: Sziria poszt atom kiraly volt. bar alapesetben nagyon nem birom azt a fajta patoszt. szerintem rem jol atadta az ezeregyejszaka mesei tipusu kozel keletet. merthogy ez is az. nemcsak UAE sipalya a sivatagban eszementsege

morsels (törölt) 2013.10.16. 23:06:48

@charlieharper:
Tudod, en ugy vagyok vele, hogy valaki leirja az eletet.
Ugy, ahogy le tudja irni.

Namost ertem en, hogy itt meg varjak minden reggel a posztot es a bejelentkezes gyakorlatilag az, hogy ki a jobb kritikus. Ki vesz eszre aprosagot, amire rakerdezhet. Ki irhatja az, hogy o tudta, hogy eleve elbasztak, gondolkodni kellett volna, vagy hogy nyafogas, vagy propaganda, vagy egyszeruen kamu.

Fontos az, hogy ki fedezi fel eloszor a reseket...egyfajta statuszt jelent a szorgalom.

rumitom 2013.10.16. 23:10:22

@Write Like the Wind GRRM: en felvettem. egyetemistakent autobuzikent mindig kell az extra love a kocsiba az erositore pl.
azota is fizetem azt a havi 5000 forintot. hatha veszek hitelre hazat otthon egyszer. de szerintem lassan beszuntetem a fizetest, mert mar alig kapni otthon euro alapu lakashitelt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:11:44

@morsels:
Látod erre pont fényesen rácáfolt a mai poszt.
Meg még rengeteg kiválóan megírt poszt ami csak pozitív visszajelzést kap.
Persze van sok amit szétszedünk. Oka van.

2013.10.16. 23:12:59

@diggerdriver: es akkor meg az olaszokrol nem is beszeltem. Egyebkent csak errol a 2 neprol van egyertelmuen kialakitott velemenyem. A tobbinel tul sokfele emberrel talakoztam. Ennel a kettonel viszont a viselkedesi mintak az osszes altalam ismert ir es olasz ugyanazt a mintat koveti: Rendkivul kreativ abban, hogy indokokat keressen, hogy miert ne kelljen az adott feladtot elkeszitenie.

@rumitom: nem ilyennek ismerem az arab vilagot. Elismerem, a tapasztalatom limitalt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:15:58

@morsels:
Charlinak tetszett a tegnapi poszt.
Én sem a posztot kifogásoltam.
Na de mit vár az aki haza akar menni olyanoktól akik onnan eljöttek?
Itt van a nagy ellentmondás.
Az hogy még meg is sértődött az már csak tetézte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:19:20

@charlieharper:
Nem ilyennek ismered?
Nálad később kelt fel a Korán?:))))))))))))))))))))

Olaszokkal még nem dolgoztam.

morsels (törölt) 2013.10.16. 23:20:32

@diggerdriver:
Hat persze, mert egyfajta nepmese valosul meg. A videki lany eler egy olyan szintet, amirol sokan csak almodnak.

Es persze, ez jo, meg minden. Nem arra hegyezte ki, hogy milyen nehez volt neki az a par ev; hogy mennyire hajszalon mult, hogy veglu valaki elintezte a vizumjat. Mert te is automatikusnak tartod azt, hogy ha el tudod vegezni a munkat, akkor felvesznek. De USA nem resze az EU-nak, nem egeszen igy mukodik a dolog.

2013.10.16. 23:21:57

@diggerdriver: hatnem. Csak Algeriat ismerem alaposabban, az is valtozott a tobb, mint 20 ev alatt. Nem keltett koran a Koran

2013.10.16. 23:26:12

@Tökfőzelék1: most itt vagy megint? Premiumkent?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:27:18

@morsels:
Én értem amit mondasz, de miért baj ha kapunk egy mesét?
Miért kell mindennek akció, vagy letargia posztnak lenni.
Ez egy sikertörténet. Minket igazol és az jó.
Jó érzés ilyet olvasni.
Minden C kategóriás hollywoodi film erről szól.

rumitom 2013.10.16. 23:28:26

@charlieharper: te eltel arab foldon, en nem, tehat nincs mirol vitatkozzunk. csak azt allitom, hogy sem az arabok, sem az altaluk lakott terulet nem egyseges (amiben nyilvan mindenki egyetert), es hogy a damaszkuszi kep amit leirt igen erosen visszaadott egy hangulatot, mondhatni 3D-s leiras volt. mindenkeppen jo iroi venaja volt a sracnak, meg akkor is ha azt a stilust nem olvasnam konyv terjedelemben.

az irek es az olaszok is picit pato pal urak es nem kapkodjak el a dolgokat ez teny. dolgoztam mindkettojukkel, es amellett, hogy nem felnek hasznalni a jozan paraszti eszuket, kulonosen az irek, amit meg kell tenni azt meg is teszik, anelkul hogy mogottuk allnal folyamatosan. de ha hagyod oket. konnyen ellustulnak. nekem nem volt veluk bajom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.16. 23:29:23

@charlieharper:
Szerintem a HA Töki.
Én ha a HA lennék biztos kreálnék egy ilyen figurát :))))))))))))))))))

rumitom 2013.10.16. 23:30:57

@rumitom: marmint munka fronton nem volt veluk bajom. emberileg rettenetesen birom az ireket, mint nepcsoportot.

2013.10.16. 23:31:27

@morsels: te nem kapnal TN visat, mar ha kerned?
Mi rendszeresen kuldunk at Londonbol NYba secondment/transferre. 2-3 honap az atfutasi ido. Nem veszes a vizum dolog. L visat szoktunk kerni az embereimnek.

morsels (törölt) 2013.10.16. 23:34:42

@diggerdriver:
En nem mondtam hogy baj.
En csak azt nem ertettem, hogy ez miert tokeletes poszt, masik posztok meg szarok.

Nekem mindegyik egy tortenet. Egy ember (vagy tobb ember) tortenete. Vannak jo, pozitiv tortenetek, meg vannak tortenetek, amik nem sikeresek.
Nade hogy itt mindenki rogton azzal kezdi, hogy hat gondolkodnia kellett volna a posztolonak...

Ez a csaj meg tobb penzt csinal, mint az ideirok 90 szazalaka (valoszinuleg alabecsultem), igy nyilvanvaloan sikeres. A commentelokhoz kepest plane. Mibe kotnenek bele?

:-)

morsels (törölt) 2013.10.16. 23:36:50

@charlieharper:
Cegen mulik. A nagy cegeknel az ilyesmi nem problema, kulon osztaly van az ilyesmi intezesere.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 23:45:49

@morsels: van osztály nálunk is, viszont az L visahoz egy ideje (ha jól tudom egy éve) mar a cégnél kell lenni, diploma után sajnos nem opció.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.16. 23:47:52

@Zka: "Én sem élnék az USAban, ha lehet. Taszít a keresztény-fundamentalizmus. Különben is, holnap csődbe mennek :) "

Haha, egy par honapig megusztuk:) kitoltak a hataridot, igy majd akkor ujra kezdik az egyezkedest...Ami meg a kereszteny fundamentalizmust illeti, ez csak egy eleg kis szazaleka a lakossagnak, mellette ott a nagy PC liberalizmus:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.16. 23:49:10

@tableno: "San Franciscoban nem hiszem, hogy sok keresztény fundamentalistával találkozik a posztoló... :-) "

Na, az egyszer biztos:))))

morsels (törölt) 2013.10.16. 23:53:26

@Write Like the Wind GRRM:
Bevallom oszinten, fogalmam mincs, mi a kulonbseg a kulonbozo vizak kozott, mert nem erdekelt kulonosebben.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.16. 23:56:01

@morsels: nem is fontos. Csak abból a szempontból, hogy ez sajnos valóban nehézség. H vízumbol jelenleg 65ezret adnak ki évente. Idén egy hét alatt kétszer ennyi jelentkezés érkezett és sorsolták a szerencseseket.

rumitom 2013.10.17. 00:00:47

@Write Like the Wind GRRM: engem eppen ezert harom havonta ki be utaztat(ott) a cegem :)

morsels (törölt) 2013.10.17. 00:00:59

@Write Like the Wind GRRM:
Azt hiszem, hogy nekem, mint kanadai allampolgarnak, viszonylag egyszerubb megkapni egy olyan visat, amivel dolgozhatok USA-ban.
Es mivel te Michigan-ben vegeztel, igy a te visad elintezese sem okozott kulonosebb gondod, fuggetlenul attol, hogy europai vagy.

A lenyeg az, hogy amit nem ertenek az europaban elok, hogy USAban es Kanadabam azert nem ugy mukodik, mint Europaban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 00:15:06

@morsels: Semmi sem tokeletes, de udito ez a poszt.

Pl. az en tortenetem hamar elverezne , kapna hideget. Miert nem ment parom evig dolgozni? Miert "turtem" ezt el? Mier tnem adta alabb? Miert valtozott meg? Stb, stb...

Pedig a valasz: we had a dream.
Volt egy almunk, egy va'gyunk. Mindkettem olyan emberek vagyunk , akik kovetik az almaikat. Akik hisznek benne, akinek vagy egy viziojuk. Es az sem erdekel, ha pofara esunk, benne van, hogy falnak megyunk. Az a harom ev felfoghato falnak menesnek is, de felfoghato ugy is, hogy volt ra lehetosegunk, ki tudtuk probalni, es tanultunk belole.

Megerte-e? Az ido eldonti. Mindenesetre a megirt cikkeket, kb 1.5 (angol) szot nem veheti el tole senki.

morsels (törölt) 2013.10.17. 00:23:47

@tildy:):
Dehat a te torteneted is egy tortenet.
Mint azoke, akiknek szinten volt elkepzelesuk, aztan valami miatt nem jott ossze semmi.
Persze cikizni lehet mindenkit, plane azoknak, akik azert irnak ide, mert szerintuk megfogtak isten labat es most aztan ovek a vilag.

En meg torteneteket olvasok. Emberi torteneteket. Ezert nem szoktam velemenyt irni egyik poszthoz sem.

rumitom 2013.10.17. 00:50:47

@morsels: ditto, es ezert is nagyon szeretem olvasni. szeretem latni ki hogy boldogul, vagy epp nem egy adott helyen. egy egy ilyen tortenet olvasasa feler egy jo kocsmai beszelgetessel

montroyal ( CAN qc) 2013.10.17. 01:24:14

@Write Like the Wind GRRM: @morsels: @charlieharper:

tudjatok ha ertenek hozza hogy mit csinalnak egy ilyen munkakorben biztos en is azt csinalnam... de nekem magas mint disznonak a stelazsi... ezert nem kell komolyan venni engem
@Cascabel: vilagos a semmittevessel nagyon nem megy az ido es lehet szenvedni tole ... de vannak akik mast nem is ismernek ezert jol megvannak vele ...pl rendor katona : mar azert megy el egy fiatal( hivatas tudatDDDD) mert nem kell DOLGOZNI csak eltolteni az idot jo penzert nyugdijkorkedvezmenyig.... de jol teszik

Latcho Rom 2013.10.17. 01:54:19

Sok sikert, jo uton vagy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 07:29:08

@Tökfőzelék1:
Meg kell hagyni, hianyoztal, mint egy ket hetes hasmenes ;) jo, hogy ujra itt vagy!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 07:41:06

@morsels:
Figyelj ha könyvet olvasol ha filmet nézel azok sem egyformák.
Van jó és van szar.
A poszt írás mitöl lenne más?
Egyik tetszik a népeknek a másik nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 07:49:30

@morsels:
Te olvasol ugyanúgy véleményt formálsz mint mi csak magadbantartod.
Mi leírjuk.
Ha nem tennénk nem létezne ez a blog és okafogyott lenne a hozzászólásod.

Pécsi Dávid 2013.10.17. 12:03:07

Sziia!
Lenne egy olyan kérdésem ,hogy a Corvinuson milyen diplomát szereztél? És ,hogy lettél Stratégiai tanácsadó? :)
Mert nézem az egyetemeket de nem találtam ilyet...
Válaszodat előre is köszönöm
Üdv:Dávid

tnt 2013.10.17. 15:33:35

Helló,

Lehetne az MBA programról többet tudni, mi a jelentkezési határidő, milyen módon lehet ösztöndíjra pályázni, van-e életkor határ (a vízum vagy az iskola állít-e fel esetleg)

Sok sikert!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.17. 19:32:40

@Don Kartasch: @zöldeketbeszélek: Nem akarok nagyon belevau, DE. :-)
kravmaga-ikmf.com/ ez a hivatalos oldal, "az eredeti".
Mivel a krav maga-t, mint märkät nem lehet levédeni, ezért szämtalan magät instruktornak nevezö egyén van, aki akärmit csinält elötte, elvégzett egy tanfolyamot vhol, bizonyos dolgokat nem tud rendesen megcsinälni, és kitalälja a sajät krav maga-jät. :-(
Nagyon jo, tényleg, viszont rendesen bevonza a wannabe rambokat.
Ha valaki kést, vagy fegyvert szegez nekem simän le tudom szerelni, mert gyakoroltam eleget. Viszont élesben, stresszhelyzetben is? És erre mär most meg tudom adni a välaszt. Tuti nem. Minden jo instruktor elmondja, ha ilyen szituäcioba keveredsz csinäld azt amit kérnek töled. A mäsiknäl azért (is) van fegyver, mert ettöl erösebbnek érzi magät. És ha te keménykedsz, akkor mär csak félelemböl is, de hasznälja. Életed viszont csak 1 van... Az amit a legtöbb videon lättok, azt több 10éves gyakorlattal rendelkezö emberek demonsträljäk.
A 80-as években jöttek rä, h ezzel pénzt is lehet keresni, ezért leegyszerüsitették földi halandok szämära is, és a mai napig variälgatjäk. Mert, mint minden mäs harcmüvészetet, ezt is elérte a kapzsisäg. Imi haläla utän osztozkodtak, mindig variälna vmit.
Én csinältam, férj instruktor.
Kérdezzetek bätran. :-)
A Magyar Narancshoz, mint hiteles forräshoz: Imi 1998-ban halt meg...ennyit a nemrégen bekövetkezett halälähoz... :-(
Ja, még annyit. Az izraeli sorkatonäknak a krav maga olyan, mint nekünk a hire orosz tanuläs. :-)

micsoda? 2013.10.17. 20:19:52

Micsoda szakember lesz a poszt iró, vagy már az is, nem tudom. Sajnálatos, hogy nem mi élvezzük tanulásának eredményét. Kishitűek vagyunk, nem merünk nagyot lépni, mert több a gáncs, mint a késztetés.

Write Like the Wind GRRM 2013.10.18. 00:03:31

@tnt: persze. I gazebos erdemes megnezni konkrétan az iskolák honlapját, de a kérdéseidre válaszolva: általában három jelentkezési kor van minden évben, október eleje, január eleje és március végéig, de az utóbbit nemzetközi diákoknak a vízum miatt nem ajánlják. A legtöbb helyen "merit based" scholaeshipek vannak, ezekre nem kell kulon jelentkezni, a normál jalantkezessel együtt ezt is elbírálják. Életkorhoz nincs kötve, de érdemes megnézni az egyes iskolák honlapját az átlagéletkorrol, mert vannak különbségek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:47:40

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Biztosan igazad van, de éltem át már olyan szituációt, amikor az én félelmet nem mutató fellépésemre hunyászkodott meg a támadó fél. Nem azért mert olyan bátor vagyok, hanem mert olyan dühös voltam, hogy nem érdekelt, a pasi háromszor akkora mint én, nem teljesen normális és kés is van nála...Persze amikor elpárolgott az adrenalin, eléggé remegett a lábam :).

Az meg, hogy csináljam azt, amit a támadó akar, még el is fogadom, ha mondjuk csak a pénzem, táskám, mobilom kell neki. Na de, ha meg akar erőszakolni? És mondjuk nem is egyedül? Vagy még ez sem elég? (Nem kell messzire menni, elég Soroksárra gondolni...) Persze ha lehet, inkább fusson el az ember, de ha nem tud, csak nem hagyja magát...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:50:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Megnéztem a linket. Tudsz ajánlani hiteles klubot Magyarországon?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:30:27

@zöldeketbeszélek: A megeröszakoläs nagyon gäz. :-(
A férjemet ugye ismerem. Megkérdeztem egyszer töle, hogy mi van olyankor, ha valaki leteper. Ö közölte velem, h akkor feküdjek le szépen a földre. Ö rämfeküdt, de nem ugy, ahogy otthon megszokott...és én bepänikoltam...:-(
Most ezt képzeld el egy idegennel.
Ö pont azért kezdett el BJJ-vel is foglalkozni, mert azt mondta, hogy ha mär lekerülnek a földre, akkor szeretné, ha neki lenne nagyobb esélye. :-)
Nekem mindig azt mondja, ha valaki eröszakoskodna velem, akkor rugjam tökön, és fussak el az ellenkezö iränyba.
www.krav-maga.hu/
Ja, és ami a lényeg! Csak és kizärolag vegyes csoportba menjél. Az ilyen csak nöknek önvédelem kurzus humbug. Mert az esetek 99%-äban ugye nem nö tämad meg nöt. :-) Meg nem mindegy, hogy valaki rädfekszik az 50kg-jäval, és szimulälja, hogy megeröszakol, vagy a 150kg-jäval...ugye?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:41:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Köszönöm, utánanézek. Igen, a vegyes csoport az ésszerűbb.
Huh, el tudom képzelni, hogy egy pillanatra az ember elfelejti, hogy csak szimuláció az egész, és megrémül...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 03:52:02

@zöldeketbeszélek: Nem megrémültem, hanem konkrétan bepänikoltam, és elkezdtem bögni a tehetetlenségtöl.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 06:14:41

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): "Ja, még annyit. Az izraeli sorkatonäknak a krav maga olyan, mint nekünk a hire orosz tanuläs. :-) "

Ezt hogy érted? Hogy annyit ér nekik? Vagy hogy annyira szeretik?

FutureFry 2013.10.18. 06:29:23

@Quercus58: "I have enough money saved for the rest of my life as long as I die by next Tuesday"

BTBTBT 2013.10.18. 14:34:34

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A ferjed tud valamit a londoni krav magas tanfolyamok szinvonalarol?

www.krav-maga.org.uk/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 21:23:39

@zöldeketbeszélek: Hät kb pup a hätukra (ätlag sorkatonäkrol van szo)
@Barátusz: Ha az eredetit akarod, akkor www.kravmaga-ikmf.co.uk/ vagy www.kravmagaglobal-uk.com/
Ugyan az mind a kettö, mert mind Avi, mind Eyal Imi tanitvänya volt. Csak amikor meghalt a kiräly, a kirälyfik elkezdtek osztozkodni. Fölosztottäk maguk közt a területeket. Mindegyik azt hangoztatja, hogy az övé az eredeti, és nem hazudik. :-) Ami viszont szimpatikus, hogy soha nem fikäzzäk a mäsikat, kapcsolatban vannak egymässal és összetartanak...
Amit a férj modott, hogy Eyal személyesen järja az orszägokat, és ad szeminärokat, mig az ikmf-nél mindig az éppen rä(nem)érö jön(vagy nem).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása