oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 09. 06:47,  Szülőként a szülőföldtől távol 411 komment

2013. október 09. 06:47 Határátkelő

Szülőként a szülőföldtől távol

Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja életét, bár nyilván sejti, de tudni a legritkább esetben tudja, lelkileg is mennyire nehéz időszak következik az életében. A helyzetet súlyosbítja, ha gyerek(ek) is érintett(ek). A mai poszt szerzője, Anna, ezzel a kérdéssel foglalkozik hivatásszerűen is. Mai témánk tehát: miért lehet szükségük a határátkelő családoknak pszichológiai támogatásra?

London, család.jpg

„Egy idegen országban való letelepedés, az új otthon és élet megteremtése izgalmas, többnyire lelkesítő feladat a családok életében, amely új sikerek lehetőségét rejti magában. Így gondoltuk ezt mi is a férjemmel, amikor pár éve a kitelepülés mellett döntöttünk.

A szokásos, „eleinte borzasztó nehéz volt boldogulni" scenario is csak korlátozottan érvényesült nálunk szerencsére; férjem konkrét állásajánlatra jött ki, megvolt a lehetőség, hogy a család kiköltözését minden szempontból előkészítse.

A gyerekek is meglepően jól vették a kanyart, én több sírás-rívásra, honvágyra, iskolai és nyelvi nehézségre számítottam, de szerencsére félelmeim nem igazolódtak. Lassanként már magam is kezdem megtalálni a helyem, már nem gyerekeket kísérgetek iskolába, hanem pszichológusi végzettségemnek megfelelően terapeutaként dolgozhatok.

Úgy érzem tehát, a kitelepülés első, igazán stresszes és csak a lényeges (praktikus) dolgokra koncentráló időszaka mintha lassan lezárulna az életünkben és átadná a helyét kicsit más feladatoknak.

A legalapvetőbb életfeltételek megszervezése után ugyanis észre kellett vennünk, mennyi érzelmi változáson is átmentünk ezekben az években. Be kellett látnunk, hogy az emigráció lélektani szempontból is erőt próbáló, hatalmas kihívás, mind a szülőpár, mind a gyerekek számára, amely speciális stressz és pszichológiai sérülékenység forrása lehet.

A jelenség nem csak magánemberként, szakmabeliként is érdekelni kezdett, hiszen pácienseim közül (magyarok és máshonnan idetelepültek egyaránt), sokan számoltak be hasonló nehézségekről. Utánaolvastam kicsit, megkérdeztem itteni kisgyerekes ismerősöket és néhány kollégát is, és a következő nagyobb problémakörök rajzolódtak ki

Hagyományőrzés vagy asszimiláció?

A nyolcvanas évek végén néhány hónapot 56-ban kivándorolt amerikai nagynénéméknél vendégeskedtem. Akkoriban jókat derültem sajátos nyelvhasználatukon, olyanokat mondtak pl. egymásnak, hogy „Most akkor szósz megyünk vagy nórsz megyünk a farmaciba?"

Nem gondoltam volna, hogy néhány évtized elteltével én és gyerekeim között is hasonló beszélgetések zajlanak majd le. Pl. „Na és mit mondott a headteacher az assembly-n?" „Kell a medical card is vagy csak a student pass?" És még számtalan ehhez hasonló Hunglish szófordulat hagyja el a szánkat egyre gyakrabban.

Ismerek olyan anyukát, aki a vizsgákra korrepetálva gyermekét, egy idő után nem bajlódott a tankönyv szövegének magyarra fordítva magyarázásával, egyszerűen angolra váltottak a gyerekkel, mert felesleges plusz energiabefektetésnek tűnt a fordítás, hiszen mindketten tökéletesen értettek angolul és könnyebb volt a tananyagot eredeti nyelven értelmezniük.

Mindeközben a legtöbb külföldre települt szülő úgy gondolja, hogy szégyen, és persze nagy veszteség is lenne, ha gyermekük hibásan írna, akcentussal beszélne magyarul, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy magyar mesekönyvek, filmek is legyenek a háznál, sőt, számos magyar hagyományőrző, anyanyelvápoló hétvégi klub és iskola működik itt Angliában, Londonban és környékén legalább 4-5 ilyenről tudok. A két nyelv és a mögötte álló két kultúra együttes ápolása azonban nem feltétlenül megy harmonikusan.

Egy adott nyelv használata ugyanis nemcsak a kommunikációs eszköz megválasztását jelenti, hanem érzelmi azonosulást, gondolkodásmódot is. Egy idő után a legtöbb bevándorló család életében eljön a pillanat, amikor már idegen nyelven nézik a tévét együtt vagy helyiek jelenlétében automatikusan idegen nyelvre váltanak egymás között is a családtagok.

De nemcsak a nyelvhasználat tükrözi az identitás változását. Ha esetleg a szülők ragaszkodnának is a magyar szokásokhoz (pl. karácsonyi ajándékozás 24-én este, nem 25-én reggel, anyák napja május első vasárnapja és nem március közepe, farsangkor fánk készül, nem pedig palacsinta, stb., stb.), a gyerekek elég hamar átveszik a környezet szokásait, a kicsik nem értik, miért kellene mindent máskor és másképp tartani, a nagyobbak kínosnak találják és titkolni szeretnék, hogy „mi nem vagyunk olyanok, mint a többiek".

Angliában egyébként az az általános tapasztalatom alakult ki, amit a gyerekek viselkedése nyilván jól tükröz, hogy nagyon toleránsak a mássággal szemben, egyáltalán nem ellenségesek, sőt segítőkészek a bevándorlókkal, addig és amennyiben a bevándorló nyilvánvaló szándéka és látható erőfeszítése, hogy minél hamarabb angollá váljon. Senki sem szól le a másságod miatt, de azt ne várd, hogy igazi érdeklődést mutasson a te kultúrád értékei iránt.

Ez némileg ellentmondásos érzéseket hagy az emberben, mert persze jó, hogy semmi akadálya, hogy befogadjanak (előbb-utóbb, de legalábbis majdan a már akcentus nélkül beszélő gyerekeimet), de mennyire leszek még ÉN az, akinek a múltja, az élettörténete, az otthonról hozott személyes szokásai ennyire nem érdekelnek senkit?

A többnyelvű szülőpár: kultúrák találkozása a gyereknevelésben

Az előző problémához kapcsolódik a többnyelvűség, multikulturalitás témája is. Ha a szülők különböző nemzetiségűek, az sajátos félreértéseket és konfliktusokat hozhat a gyereknevelésben.

Míg szerelmespárként izgalmas és felfedezni való dolog volt a partner mássága, a közös családi szokások és értékek kialakításában hirtelen akadállyá válhat. Lásd karácsonyi ajándékozás, anyák napja, fánk vagy palacsinta, stb., stb.

Milyen érzés, ha a gyerek az egyik szülővel a másik számára érthetetlen idegen nyelven beszél, vagy, ha mondjuk a helyi származású szülőfél evidensnek tartja, hogy a közös gyermeket minden tekintetben a helyi normáknak megfelelően kell nevelni?

Szülői kompetenciavesztés

Az új környezetben az otthonról hozott tapasztalatainak hasznossága korlátozott, a szülő, mint példakép megkérdőjeleződhet. Nem csak arra a velem egyre gyakrabban előforduló jelenségre gondolok itt, amikor kénytelen vagyok gyermekemre hagyatkozni vásárláskor, mert, ha agyonütnek sem értem, hogy mit magyaráz nekem a brixtoni piacon valami rejtélyes kinézetű ételeket árusító egzotikus külsejű eladó, a gyerek viszont könnyűszerrel tolmácsol.

Lehet, hogy hivatalban kell ügyintéznem, a gyereket orvoshoz, fodrászhoz, fogászatra viszem, a továbbtanulásával kapcsolatos döntéseket kell hoznom és még számtalan hasonló helyzet, ami otthon, hazai terepen nem jelentett gondot.

A saját városomban, az anyanyelvemen pontosan tudtam, mi merre hány méter, itt meg hirtelen olyan vagyok, mint aki „most érkezett a hat húszas vonattal", hogy egy szép magyar kifejezéssel éljek. És ezt bizony a gyerekeim is észreveszik. „Jaj, anya, ezt nem úgy kell!" (automatából jegyet venni), „Hagyd, majd én elintézem." (taxisnak útirányt elmagyarázni), vagy nemes egyszerűséggel: „Apa, jobb lesz, ha te meg se szólalsz."

Helikopterszülőség

Helikopterszülőség alatt azt értem, amikor az „idegenben vagyunk" érzése túlvédő, gyerek szerepben tartó viselkedést alakít ki. A szülői bizonytalanság egyik lehetséges következménye ugyanis a túlvédés, indokolatlan aggódás.

Sokszor tapasztalom bevándorló családoknál, hogy a már egészen nagy, 16-17 éves gyerekeiket is olyan gondoskodással veszik körbe, amit az életkoruk már régen nem indokolna.

Egy olyan középiskolás gyerek, aki Magyarországon már felsős általános iskolás korában is egyedül közlekedett, moziba mehetett a barátaival vagy elmehetett hozzájuk vendégségbe, itt, bár már érettségire készül, még mindig az anyukája kíséri el az iskolába és nem engedi el sehová „idegenekkel", akik adott esetben az osztálytársak lehetnek.

A „túl jó gyerek" szindróma

Amikor egy család teljesen új környezetben kénytelen hirtelen számos téren is boldogulni, rengeteg nehézségen felülkerekedni, annak a szülőkre nehezedő terhét a gyerekek is értik.

Pontosan látják, hogy a szülők most "kifelé" harcolnak, (jól kell teljesítenem a munkahelyemen, nagyon felelősen kell beosztanom a pénzt, nem lehetek beteg, stb.), nincs már arra energiájuk, hogy napi csatározásokat vívjanak meg nem írt leckék, tönkretett játékok vagy evéssel kapcsolatos faksznik miatt. Ilyenkor alakul ki a 'túl jó gyerek' jelenség, vagyis a saját magát túlszabályozó, erején felül alkalmazkodó, irreálisan segítőkész és engedelmes viselkedés.

Bevallom, eleinte magam is örültem, hogy a korábbi kínkeserves reggeli ébresztgetéses műsor után, gyermekem saját ébresztőórára kel és ágyba hozza nekem a kávét.

Amikor azonban kérés nélkül mosogatni és teregetni is kezdett, akkor azért egy kicsit elgondolkodtam: vajon tényleg ennyire gondterheltnek és támaszra szorulónak lát engem? Biztos, hogy jó az, ha egy kamasz nem szemtelen, soha nem kreál konfliktust, és inkább lebeszél róla, hogy ajándékot vegyek neki, mert tudja, hogy spórolni kell? Néha azt szeretném, engedje már magának azt a luxust, hogy nem akar minden vele kapcsolatos nehézségtől megkímélni.

Elfelejtett gyászmunka

Amikor új országban egy új életbe belevágunk, hajlamosak vagyunk eleinte csak a nyereségekre koncentrálni, hogy itt mi minden működik jobban és a gyerekeknek is mi minden megy könnyebben.

Abba már kevésbé szívesen gondolunk bele, hogy mi megy sokkal nehezebben, mi az, ami otthon megvolt, itt viszont le kell mondanunk róla. Azzal áltatjuk magunkat, hogy Skype-on is lehet jókat dumcsizni a haverokkal, és a webkamerán keresztül is láthatja a nagyi, milyen szépen cseperednek az unokák. A lelkünk mélyén azért pontosan tudjuk, hogy ez nem ugyanaz.

Eltűnnek az életünkből a kirándulós hétvégék a baráti családokkal, a fussunk össze egy kávéra találkozók, a kötelező vasárnapi rokonlátogatások és még mennyi minden más.

Új helyzetünkben azonban nem szívesen engedjük meg magunknak, hogy átérezzük és meggyászoljuk mindazt, amit magunk mögött kell hagynunk. Pedig a veszteség akkor is veszteség és fájdalommal jár, ha nagyon sok jó élmény és lehetőség van is a mérleg másik serpenyőjében.

Mindezen tapasztalataink hatására szintén magyar származású pszichológus kolléganőmmel elhatároztuk, hogy élményfeldolgozó és hatékonyságnövelő támogató hétvégi szülőcsoportot indítunk magyar nyelven kisgyermekes bevándorlók számára Londonban.

A közös problémamegoldó beszélgetéseket pszichodramatikus, játékos elemekkel egészítjük ki, ezzel is segítve a problémák felszínre hozását és hatékony megküzdési módok megtalálását.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak?"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr585557898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 07:01:13

Vaddisznoperkeltes jo reggelt!

Ez ma megint nem az en napom :)

Valahol volt szo a Hunglushrol... nem latok benne semmit, nalunk is megesik a Svungerska otthon. Leginkabb a itt tanult szavakat nem forditjuk at, mert minek.

digger: vaddisznauperkelt tauroscsuszaval? Biztosan finom lehet...

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 07:13:07

Mivel nem ez a kategoria vagyok (nem gyerekkel jottem ki), mondhatni mit pofazok bele (meg pszichologus sem vagyok)...
Erdekes iras, a pszichologus szakember szemszogebol nezve. Mint kitunt, a gyerekek sokkal konnyebben veszik az akadalyokat, emiatt inkabb a szuloi aggodast latom. Attol, hogy egy gyerek segit otthon, ne ijedj meg Anna, ilyen volt nalunk is, amig a gyermekeim hasonlo korban voltak, nem orszagfuggo, hanem neveles, erzelmi kapcsolat kerdese (24 eves kisebbik lanyom, aki meg Mo-on el, ertem aggodik, mikozben en oerte!)
Biztos, hogy mindent analizalni kell? Ami az irasbol nekem lejon, hogy jo csalad vagytok, probalj lazitani!

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 07:16:28

@Kovermadar: igen, eszembe jutottal, akkor te is lazits ma...
Vagy gondold at ezt a gyerek projektet megegyszer! :-DDD
Tegnapelott csinaltam turoscsuszat,
a vaddisznoert nem vagyok oda...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 07:28:28

@rezsoatya:
Atgondoltam.
Nem valtozott a hozzaallasom! ;)

A csuszat irigylem, nem kicsit! Talan a hetvegen osszeutok egyet, tepsis-sajtos verziot...

tableno 2013.10.09. 07:30:55

Szerintem jó írás. Persze az átlagember nem analizálja ennyire túl a dolgokat, de hát ezért vannak a pszichológusok! :)

tableno 2013.10.09. 07:34:23

Egyébként, bár nem szeretek itt direktbe politizálni, azért meg kell mondjam, hogy amit az otthoni oktatás legújabb változásairól hallottam, annak alapján még idegen nyelven is szívesebben taníttatom majd a gyerekem, mint hogy egy a meggyőződésemmel homlokegyenest ellenkező ideológia alapján neveljék otthon...

Bebbi 2013.10.09. 07:35:11

Haaat, nem tudom... Nekem eloszor a tegnapi tema folytatasanak tunt, aztan mar csak azt vartam, hogy vajon mi lesz a vege. Erre meg egy nagy reklam az egesz??? :-(

Apro logisztikai kerdes a hetvegi szulocsoporttal kapcsolatban: megis ki vigyaz majd a kisgyerekre ilyenkor?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.09. 07:39:41

Viccet félretéve, én jobban szeretem a személyes beszámolókat, itt egy-egy mondattól eltekintve nagy általánosságokat fogalmaz meg a szerző, "ezt tapasztalom, meg azt tapasztalom".
Ha találkoztunk volna, pont ellenkező dolgokról számoltam volna be.
:)
Néhány megállapítást egyáltalán nem értek:"
Egy idő után a legtöbb bevándorló család életében eljön a pillanat, amikor már idegen nyelven nézik a tévét együtt vagy helyiek jelenlétében automatikusan idegen nyelvre váltanak egymás között is a családtagok."
Idegen országban általában idegen az adó... (általában)
Társaságban közös nyelven beszélnek .... ez nem evidens?

A skype-os kapcsolattartáshoz: ehhez nem kell külföldre menni.
Ha a nagyszülő Sopronban lakik, az unoka meg Debrecenben, vajon mennyit találkoznak? (pláne, ha anyagilag nincsenek elengedve)

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 08:00:56

"A „túl jó gyerek" szindróma"

Hááááát, ha egy gyereknél/kamasznál túlzásnak minősíti valaki azt, hogy belátó, és kezdi önként kivenni a részét a legszűkebb környezete, a családja terheiből = elvégzett házimunka, pillanatnyi (tehát nem feltétlenül végleges) lemondás valamiről, az nekem felfoghatatlan...
Tényleg az lenne a "normális", lakhely- és országváltástól függetlenül, ha hosszas könyörgésre (vagy úgy sem...) mosogatna és kitartóan kérné, netán követelné a kinézett/megtetsző dolgot??? Valóban ez az elvárt-elvárható viselkedés egy kamasztól, és ha ettől eltér, akkor aggodalomra van ok, netán túlspilázva lelki sérülés (netán maradandó) "réme" sejlik fel???
Szerintem nem, és ennek semmi köze ahhoz, hogy országváltás történt.

A heti-hétvégenkénti kötelező rokonlátogatást fel lehet fogni veszteségként is, bár ha kötelezőnek érzi valaki, akkor az nekem picit "gyanús": kimondottan kellemesnek érzett tevékenységekkel kapcsolatban én legalábbis soha nem használtam a "kötelező" kifejezést...
Az pedig, hogy kinek mennyire volt szoros a kapcsolata a rokonokkal, az jórészt attól is függ, hogy mekkora távolságra lakott tőlük idehaza: egy településen élve még csak-csak idő+szándék kérdése, de nagyobb távolság esetén már egyre több időt (utazás) és pénzt (útiköltség) igényel a dolog, és idővel bizony óhatatlanul felmerül, hogy tényleg csakis arról szólhat a vasárnap, hogy megyünk egyik vagy másik szülőhöz, hisz várnak, meg szoktunk menni, az is kérdés lehet, hogy tényleg gond nélkül belefér a havi költségvetésbe 1-1 hétvégi utazás költsége? Vagy a heti munka+suli után pld a szombat a nagyobb háztartási munkáké (mosás, takarítás, bevásárlás, netán kerti munkák, stb), vasárnap meg a pihenésé, a szűk (!!) család közös programjaié? Pláne, ha a nagyszülő is dolgozik, tehát a szeretett gyerek+unoka szívesen látásán túl netán ő is szívesebben pihenne vasárnap, ahelyett, hogy vendégül lát 3-4-akárhány embert (azért ehhez munka is kell a szeretésen kívül, és ha ez számára is minden vasárnapi program, amit hétfői munkahelyi munka követ, szerintem érdemes feltenni a kérdést, hogy mikor is pihen a nagyi, függetlenül attól, hogy ő maga soha-de-soha még csak halovány célzást sem tesz erre....).

A különböző felfogású gyerekneveléshez sem kell feltétlenül más nemzetiségbelinek lenni a szülőknek, az ezzel kapcsolatos felfogás 1-1 országon, de még 1-1 településen belül is igen nagy. Az, hogy melyik családban milyen az anya és az apa szerepe, mik a feladatai, milyenek a szokások a munkamegosztással, döntésekkel, viselkedéssel, öltözködéssel, stb. kapcsolatban, nos, ez igencsak eltérő lehet (és sokszor az is) azonos anyanyelvűek esetében is. Ha e téren sikerül közös álláspontot kialakítani és azt "betartani", akkor annak nagyobb a jelentősége, mint annak, hogy 24.-én este, vagy 25.-én reggel történik az ajándékozás, vagy hogy mikor hangzik el az anyáknapi köszöntés. A saját, karácsonnyal kapcsolatos (vagy bármelyik ünneppel kapcsolatos) szokások közül lehet hangsúlyossá tenni annak időpontját, de lehet az ünneplés módjára is koncentrálni, vagy arra, hogy egyáltalán ünnepnek tekintik-e.

2013.10.09. 08:06:19

@tableno: en meg azt tanultam az iskolaban, hogy Aprilis 4 az nemzeti unnep

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 08:07:51

@tableno:
Ez jo meglatas, szerintem.
Keves rosszabb lehet annak, mint amikor az allam mondja meg a frankot az iskolaban. Azt nem arra valo...

@Bebbi:
A felenel feladtam... a veget is elolvasva az jutott eszembe, hogy ezt Saman irta... vagy Samanne ;)

@macamuca:
Kicsit osszecsaptad ezt a hszt... picit meg dolgozhattal volna rajta. ;) Meg tegnap elkezdted irni? ;)

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 08:08:55

@tableno:
hát a nyugati határszélen kezd egyre elterjedtebbé válni, hogy osztrák általános iskolába jár a gyerek... elsődlegesen nyilván azért, mert így minden nyelvoktatásnál jobban-eredményesebben megtanul egy nyelvet (ami ráadásul igen népszerű is), ugyanakkor a nyelvtanuláson túl az oktatott anyagban is jókora eltérések vannak, ami egy továbbtanulásnál szintén nem hátrány, sőt (a kint tanuló ált.iskolás nemigen fog itthoni középsuliba menni...).
A kialakult helyzetben az "egyéb" szempontok is erősen hangsúlyossá váltak... (kevesebb tornaóra meglévő tornateremben, nemlétező erkölcstanóra, vagy a helyette választható hittan.... meg a többi...)

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 08:18:27

@charlieharper:
én is :)) ezzel együtt ma sem értem, hogy Mo. német megszállásának vége = átvonult a front, véget értek a harcok az ország területén, nos, ez miért lett eltörölve. Oké, ezt úgy is lehet tálalni (és így tálalták), hogy a nagytestvér felszabadított bennünket, node az ország általuk történő megszállása nem ekkor kezdődött-történt....
Nov. 7.-e is ünnep volt, de ennél értem az alap-okot: eleve nem nálunk történt, és fontosnak nevezett/tartott történésre emlékeztek/tünk ekkor (ideológiai tartalomtól függetlenül).

@Kovermadar:
:)))))))
Neeem, de még korán van, ezért az összecsapás :))))))
Később tán kidolgozottabbá válnak a szövegeim.
Vagy nem.... (ha elkezdek készülni melóba, lehet, hogy ismét összecsapom majd, előre is 1000 bocs+1 anyamedve :D)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.09. 08:23:24

most tényleg megint ez a téma...?

(ez nem Anna kritikája)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:23:42

@Kovermadar:
Utoljára apósnál ettem vaddisznót.
Öten alig tudtuk lefogni mire sikerült leszúrnom.
Nagyon vad volt.
:))))))))))

2013.10.09. 08:25:23

@Babette_: meg nem lett elegge megragva a csont.
Dr Andaluz Kutya napja van, pszichiater reagalhat a pszichologus posztjara.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:33:59

@rezsoatya:
Após él még.
Vaddisznókat tenyészt.:))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 08:34:37

"Egy idő után a legtöbb bevándorló család életében eljön a pillanat, amikor már idegen nyelven nézik a tévét együtt vagy helyiek jelenlétében automatikusan idegen nyelvre váltanak egymás között is a családtagok."

Nekem konkretan eljott az elso nap az angol tevezes, mert nincs magyar csatornam...
A masodik fele az arra vonatkozik, ha a tarsasagban van helyi, vagy csak hallotavolsagra. Mert pofatlansag lenne a magyarul beszelnem olyanok tarsasagaban, akik nem ertik. Ha csak a szomszed asztalnal ulnek az etteremben, akkor meg leszarom...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.09. 08:36:22

Mert farsangkor palacsintat enni fank helyett... Azzzz..... Az a netovabb! Engem nem erdekel hogy itt mindenki angolul beszel hogy az utca tele van iszlam jamaikai es indiai csaladokkal, hogy a national reszlegnel a Tescoban, olyan nepek kajait lehet megvenni, amirol nem is hallottam meg. Neeeem, ezek a kutyat nem erdeklik, de a fankomat elvenni farsangkor!!! Kesz, most elszakadt a cerna! Hazamegyek!

Gyors korkerdes: en ugy tudtam a farsang az egy egesz hosszu idoszak februar kornyeken. Ezidotajt minden magyar haztartas hetekig 2 pofara tolja a fankot megallas nelkul? Reggelire csoroge, ebedre porcukros, vacsorara toltott... Ehh, 23 evig eltem Mo. de egyszer nem ettem fankot farsangkor...

Nah abbahagytam a gunyolodast, dobbantok mert latom most ilyen baba-mama idoszak van.

andaluzkutya 2013.10.09. 08:36:26

Örömmel konstatálom, hogy a gyermekeink alighanem nem látnak minket se gondterheltnek, se támaszra szorulónak, mivel a "túl jó gyerek" szindróma egyetlen tünetét se vélem a kamaszlányaimon felfedezni. Mosogatni eszükbe se jut, a kapott ajándékot keveslik, szemtelenek és folyamatosan konfliktust gerjesztenek. Ha ez nem szülői siker, akkor ugyan mi?:))

@charlieharper: Ha jobban odafigyeltél volna eddig, láthattad volna, hogy 90%-ban nem a posztokra reagálok, hanem a hozzászólásokara. A különböző posztok a szememben csak "társalgási apropó"-k. És bár fönt valóban a poszthoz szoltam hozzá, de azzal már lehet vitatkozni, hogy ez érdemi hozzászólás volt-e, vagy sem:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.09. 08:38:49

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ok, akkor ez nem kizárólag nekem tűnt fel.
Egyébként újra elolvava a fő problémám az, hogy az általános megállapítások olyan emberektől származnak -többségében-, akik hozzá fordultak. Kvázi valamilyen nyomoruk van.
A merítés így meglehetősen egyoldalú.
Szerintem.
Remélhetőleg jön az író, és kifejti bővebben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 08:40:32

@Don Kartasch: meg jo,hogy farsangot utoljara altalanosban "unnepeltem" hmmm 14 eve. de munkaba menet veszek ajd fankot a tescoban es az angolokat meg kioktatom errol :D

andaluzkutya 2013.10.09. 08:42:03

Annyit azért hozzászólnék konkrétan a poszthoz, hogy eleinte számomra is az volt a legnehezebb, hogy a teljesen hétkoznapi rutin dolgok is külön erőfeszítést igényeltek. Pl. bevásárlásnál kitalálni, hogy mi micsoda, mit hol lehet beszerezni, stb. A kedvencem az volt, amikor asszony kérte, hogy kérdezzem már meg, hogy egy adott krém/sampon/akármi milyen bőr/haj/akármi típusra van. Ezeket a dolgokat magyarul sem értem...
Szülői kompetanciavesztést azért nem éltem meg, mivel úgyis minden úgy van, ahogy én mondom:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 08:42:55

@tilmir: ha erdekel kuldok neked innen ditalis boxot es nezheted "otthonrol" a magyar csatornakat a gyerekekkel (illetve el is tilthatod oket - sarga lap helyett - a nezesetol). majd hanyatt vagodtam, amikor egy angol oldalon lattam magyarnyelvu hirdetest ilyen dobozkakrol...

andaluzkutya 2013.10.09. 08:44:17

@tilmir: Nono, azt nem lehet csak így nyilvánosan csinálni, köt az orvosi titoktartás:) A dossziék rólatok híznak rendesen, de az eredményeket nem kötöm az orrotokra:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.09. 08:44:54

@Mr. Long [wannabe Briton]: Van nekem remek ungarische tv dobozkám... igaz, lassan csak a dobozt nézem, mert ami benne van az nem nevezhető műsornak... ha más nem, jó lesz papírnehezéknek.
:D
(azért köszi)

tableno 2013.10.09. 08:45:30

@charlieharper: mondjuk a te esetedben feltételezem, hogy otthon sem hallottál mást... ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:46:17

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nincs azzal semmi baj ha dolgozik rajta.
Én sem a gyerekeket szeretem annyira csak a gyártás technológiát.
:)))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 08:47:07

@andaluzkutya: na ez nekem is elmenyszamba megy bevasarlasnal. odaadtam asszonynak az okostelefonom a szotarral es bekuldtem a sorok koze. en meg elmentem megnezni a csokikinalatot :D

@tilmir: nem meglehetosen, hanem total. egy boldog ember miert menne pszihomokushoz? unnepelni vele?

de mekkora biznisz, bevandorlokra raakaszkodni es megmondja a frankot egy masik bevandorlo a tutirol... kb, mint saman, csak neki papirja is van hozza...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 08:48:09

@diggerdriver: en is mindig mondom asszonynak, hogy tokeletes gyereket akarok, igy gyakorloni kell, ha elesben megy a dolog ne legyen hiba :D

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 08:49:58

@andaluzkutya: latod, en a borokkal vagyok igy: ra van irva, hogy szaraz, aztan ott lotyog az uvegben! :D

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 08:50:19

@andaluzkutya:
"... mivel úgyis minden úgy van, ahogy én mondom:)"
Vagy eredményesen elhitetik veled... kecske kontra káposzta...
:))))))))))

Viszont arra panaszkodni, hogy a gyerek többet ért a környezetből, jobban tájékozódik benne: no, ez nekem is furcsa volt...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:51:04

@andaluzkutya:
Ezt a vásárlás dolgot mi is átéltük.
Waterstone néven kerestük a vízköoldót.
Mi ezeken a mai napig jókat röhögünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:52:45

@andaluzkutya:
Nem adnám egy vak lóért ha olvashatnám az enyémet:))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 08:53:52

@charlieharper: mint a korabban hazatero ferj?
Az is azt mondta, amikor rajta kapta feleseget egy masik ferfival!
- Tudtam!
mire az asszony:
- De o meg most is tud!

:D

andaluzkutya 2013.10.09. 08:54:36

@Mr. Long [wannabe Briton]: "nem meglehetosen, hanem total. egy boldog ember miert menne pszihomokushoz? unnepelni vele?"

Ha nem tudnád, egy jó pszichológus/pszichiáter bárkinél talál valamit, amit érdemes lehet kezelni ;)

"de mekkora biznisz, bevandorlokra raakaszkodni es megmondja a frankot egy masik bevandorlo a tutirol..."
Ezzel nem értek egyet. Nem hiszem, hogy ő keresi fel a bevándorlókat azzal, hogy ugye gondotok van, hanem akinek igénye van rá, az megkeresheti. És abban is biztos vagyok, hogy nem minden bevándorló veszi hasonlóan könnyen az akadályokat, így előfordulhat, hogy segítségre van szüksége. A frankót meg a munkája során szerzett tapasztalatai alapján mondja meg, alighanem nagyobb a merítése, mint itt a többségnek, mivel ha jól vettem ki, sok bevándorlóval foglalkozik. Ne feledjük, az, hogy nekünk sikerült, nem tekinthető reprezentatív felmérésnek:)

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 08:56:00

@diggerdriver: a ket rendor megvan?
(ragyujtana...)
- no sky...!
- stone fire?

bpetya75 2013.10.09. 08:57:32

@macamuca:

A "túl jó gyerek" szindrómához.

Márpedig van ilyen. Ha efféle téma merül fel, nekem mindig egy sztori jut eszembe a Nők Lapjából. Anyuka panaszkodik, hogy a 16 éves kislánya milyen kiállhatatlan, nem segít otthon, felesel, folyton a barátaival lóg. Nem értette a dolgot, mert a nővérével semmi ilyen probléma nem volt, mindig nagyon jó gyerek volt. A válaszban V. Kulcsár Ildikó azt javasolta az anyukának, hogy menjen el pszichológushoz a nagylánnyal.

Nem normális, ha egy kamasz nem lázad. Éppen erről szól ez az időszak, hogy feszegesse a határokat. És egyformán nagy gáz, ha nincsenek határok, illetve ha túl merevek és szűkek.

Szerintem jogos Anna aggódása. Inkább a maga idején kamaszkodjon a gyerek, mint hogy évekkel, évtizedekkel később próbálja meg bepótolni, amit elmulasztott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:57:50

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Kohn odaáll a vizelni a piszoàrhoz.
Mellé áll egy fickó.
Kohn átnéz aztmondja maga is zsidó?
Nem, ez természetes kopás.
:))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.09. 08:59:01

@diggerdriver:
Meg is fogtad a lényeget:
"Mi ezeken a mai napig jókat röhögünk."

Ha valaki ezért a Dunának megy, mert nem talál ezt-azt...

Pláne, ugye -rajtunk kívül-, mindenki marha jól beszélte a nyelvet, nem lehet megkérdezni?
:D

bpetya75 2013.10.09. 09:02:48

@andaluzkutya:

Gratulálok a szülőként elért sikeretekhez! :-D

Egyébként csatlakozom, már ami a posztra/kommentekre reagálás dolgát illeti.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.09. 09:04:19

@Don Kartasch: soha nem hallottam arról, hogy itthon bármi kapcsolat lenne a fánk és a farsang között.

Győrfi Anna 2013.10.09. 09:05:10

Kedves Kommentelők!

Sajnos csak kora délután fogok tudni érdemben reagálni érdemi felvetésekre, most ugyanis el kell mennem dolgozni. A kisgyerekesek véleménye / tapasztalata is érdekel: náluk hogy van, de a fiatalabbaké is, hiszen náluk is változott a családi működés (szülők, rokonok felé), amikor messzebbre költöztek. Igen, én szeretem elemezni a magától értetődő dolgokat . :-)
További szép napot mindenkinek.
Anna

bpetya75 2013.10.09. 09:06:40

@tilmir:

Zűrösek voltak a napjaim, úgyhogy elfelejtettem szólni, hogy végül nem szerepeltünk a műsorban. Mondjuk el is mosta a felvonulást az eső, csak a közösségi házban volt egy kis műsor, meg dínom-dánom, meg táncház.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.09. 09:07:16

@bpetya75: az én lányom 4 évesen már kamaszodik, legalábbis a viselkedése alapján. Mit tegyünk? :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 09:07:51

@andaluzkutya: haver meselte multkor a sikeret. 2 perc a gyerek feloltoztetese (2 eves) mig anyuval tibb, mint tiz. a titok: o az erosebb, a gyerek azt visel, amit ratesz, mig anyu nonek neveli es egyutt valogatnak a ruhak kozt mi tetszene a kislanynak. :D

orulok neki, hogy olyanok vagytok, mint a fogorvos. az is mindig mondja, hogy minden jo, de gyere vissz harom honap mulva vizitre. kb sosem lehet szabadulni tole...

tucano 2013.10.09. 09:09:31

Farsang? Ugggyan már. talán karnevál!

andaluzkutya 2013.10.09. 09:10:04

@macamuca: "Vagy eredményesen elhitetik veled... " vagy én hitetem el velük, hogy ők hitették el velem :) Veszélyes dolog egy pszichiáter a családban...

@diggerdriver: mivel szemmel láthatóan jól érzed magad a bőrödben, jobb ha nem tudod:)

@bpetya75: egyébként igazságtalan volt a beírásom, mert néha bizony tudnak a kamaszlányaim kedvesek és segítőkészek is lenni. Ezek az esetek jellemzően egy-két nappal a hétvégi ottalvós bulitervek előtt jelentkeznek és minden esetben bizonygatják, hogy a kettő között nincs semmilyen összefüggés. Természetesen már a feltételezés is sértő rájuk nézve:))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:10:58

Az idegen szavak bevitele nem gond a beszédbe.

Az én egyik - bolgár anyanyelvű - dédnagymamám határozottan megtagadta, hogy megtanuljon magyarul, s úgy élt Mo-n, hogy csak szavakat mondott magyarul, ha nagyon kellett, pl. boltban meg köszönés, de a családban kínosan ügyelt, hogy csakis bolgárul beszéljen. De még ő is mondott magyar szavakat, pl. az olyan szavakat, hogy "városi tanács" magyarul mondta a bolgár mondatban.

Vagy multicégek magyarországi részlegein manapság. Attól, hogy "míting" meg "tím" meg más hasonló szavak hangzanak el magyar beszédben, még nem fog a magyar nyelv megszűnni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:12:14

"Ismerek olyan anyukát, aki a vizsgákra korrepetálva gyermekét, egy idő után nem bajlódott a tankönyv szövegének magyarra fordítva magyarázásával, egyszerűen angolra váltottak a gyerekkel, mert felesleges plusz energiabefektetésnek tűnt a fordítás, hiszen mindketten tökéletesen értettek angolul és könnyebb volt a tananyagot eredeti nyelven értelmezniük."

Ez sem gond, ha az iskola angol tannyelvű. Hiszen x nyelvű vizsgára értelmesebb x nyelven készülni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 09:13:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: bar az sem tiszta, hogy a forditosdi miert fordul meg a fejeben...

bpetya75 2013.10.09. 09:15:35

@andaluzkutya:

"Szülői kompetanciavesztést azért nem éltem meg, mivel úgyis minden úgy van, ahogy én mondom:) "

Tudom, hogy poén, de eszembe jutott róla, hogy tegnap fejeztem be egy Fekete István könyvet. A címe: Gyeplő nélkül. Nagyon nyomasztó, végtelenül szomorú történet. A negatív főhős a végén, amikor elbúcsúzik a pozitívtól, aki az alkalmazottja volt, elsírja magát. Korábban minden úgy volt, ahogy ő mondta, de akkorra már kiengedte a kezéből a gyeplőt, a gyerekei lenézték, tán meg is vetették. Ő pedig látta, hogyan hullik atomjaira, amit egy embertelen élet során felépített.

bpetya75 2013.10.09. 09:16:32

@Zka:

Az még nem az. Az csak a dackorszak. Lesz még rosszabb ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:19:07

"Ha esetleg a szülők ragaszkodnának is a magyar szokásokhoz (pl. karácsonyi ajándékozás 24-én este, nem 25-én reggel, anyák napja május első vasárnapja és nem március közepe, farsangkor fánk készül, nem pedig palacsinta, stb., stb.), a gyerekek elég hamar átveszik a környezet szokásait, a kicsik nem értik, miért kellene mindent máskor és másképp tartani, a nagyobbak kínosnak találják és titkolni szeretnék, hogy „mi nem vagyunk olyanok, mint a többiek"."

Igen, ez érdekes kérdés valóban.

Kérdés, hogy mi hagyomány és mi az ami csak amolyan megszokás.

Ha valami tényleg nemzeti vagy vallási szokás, akkor azt érdemes megtartani.

Pl. a magyar Mikulás-napi ajándékozás nem elterjedt szokás máshol. S azt tapasztaltam, hogy a magyarok ezt meg szokták mindenhol tartani.

Van még aztán a "duplázás" jelenség is. Amikor a család megtartja a saját szokásait, s az idegen, helyi szokásokat is. Pl. spanyolországi magyaroktól hallotam, hogy kétszer van karácsonyi ajándék, egyszer december 24-én eset a magyar szokás szerint majd még egyszer január 6-án a spanyol szokás szerint.

bpetya75 2013.10.09. 09:19:49

@andaluzkutya:

:-)))))

Nálunk a középső tud leginkább ilyen lenni, bár lehet, hogy a húga túltesz majd rajta is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 09:24:01

@Zka:
Kezd úgy hogy a méhecske rászáll a bibére...
:))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:24:58

@tableno:

Ne viccelj. Még a kommunista diktatúrában sem volt gond ez. Az egyik első dolog, amit megtanultam a szüleimtől, nagyszüleimtől, hogy "így van, de nem szabad így mondani", "ilyet másnak nem szabad mondani", "apádat börtönbe viszik, ha ezt máshol is elmondod", szóval már 6 évesen megtanultam, hogy nem kell komolyan venni, amit az iskolában mondanak..Sőt azt is éreztették velem, hogy valójában a tanárok sem gondolják komolyan azt, amit mondanak.

Én úgy nőttem fel, hogy komolyan azt hittem, egész Mo. antikommunista! Aztán később mindig megdöbbentem, amikor olyannal találkoztam, aki tényleg hitt a hivatalos ideológiában.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.09. 09:25:03

@bpetya75: én speciel nem ismertem saját körben a dackorszakot.
és a sajátjaimon kívül egy olyan gyereket se, akinek ne lett volna.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.09. 09:27:35

@Zka: @Mr. Long [wannabe Briton]:
De ez meg mind semmi! Most eldontottem hogy iden 24-e este helyett 25-en reggel lesz ajandek bontas. Ami szukszegszeru mert ugyebar a Christmas Police nagyon durvan ellenoriz es komoly penz bunteteseket szabnak ki ha nem 25-en reggel ajandekoztok (ajandekonkent talan 100 font vagy valami ilyesmit hallottam).

Szoval 25-e reggel lesz 24-e este helyett, de mar most teljesen ki vagyok mert egyertelmu hogy nem is fog ugy orulni senki az ajandekanak masnap reggel... :(

Ahhh, nem egy leanyalom am kulfoldon elni... ezek a sorozatos lemondasok... :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 09:29:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a lengyeleknel is van mikulas

@diggerdriver: anya mondja apanak, hogy vilagositsa fel a kamasz fiukat, javasolja neki a mehecske es a virag levezetest.
apa odahivja a fiat: "Emlekszel tavalya mikor a Matraban turaztunk es jott a vihar? Bemenenekultunk az erdesz hazaba, aki vendegul latott minket ejszakara. Emlekszel mit csinaltal akkor ejjel a lanyaval? Na azt csinalja a mehecske si a viraggal!"

zopilote 2013.10.09. 09:30:52

@Don Kartasch:
Kanadaban (es az USA - ban is) egesz evben farsang van: minden nap - igen, 365 napon at - ketpofara esszuk a fankot:) Ugy is lehetne mondani, hogy nemzeti etel, canadicum:) Palacsinta (palacsinka horvatul, amin osszevesztem horvat munkatarsaimmal, mert azt mondtak, az croaticum) mar huzosabb, mert eleg draga es keves helyen kaphato.

zopilote 2013.10.09. 09:35:14

@diggerdriver:
Ket hete ettem igazi vaddiszno es szarvas porkoltet, a 40 eves erettsegi talalkozonkon. 2 nagy tannyerral bevagtam mindkettobol, pedig nem vagyok nagyetku.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:35:28

@macamuca:

Április 4. a kommunista rend alapünnepe volt, nem volt ok a nem eltörlésére.

Ráadásul masszív hazugság is, mert április 15-én fejeződött be csak az ország elfoglalása a szovjet csapatok által. (S bolgár csapatok is részt vettek ebben.)

Sőt, volt magyar katonai egység,mely nem kapitulált április 15-én sem, hanem átment Ausztriába és csak májusban adta meg magát, Lásd az egység parancsnokát: mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC14240/15351.htm

bpetya75 2013.10.09. 09:36:31

@Babette_:

Én még nem láttam olyan gyereket, akinél kimaradt volna. El sem tudom képzelni, milyen az.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:38:00

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Oké, náluk - s a szlovákoknál - húsvéti locsolkodás is van, de máshol ez ritkaság.

zopilote 2013.10.09. 09:39:41

@Zka:
Farsangi fankrol nem hallottal meg?

tableno 2013.10.09. 09:43:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Persze, én is éltem a kommunizmusban. Én is átestem ezen a skizofrén helyzeten, hogy otthon más volt igaz, mint az iskolában. Nem volt jó. És nagyon de nagyon élveztem, hogy 89-től ez megszűnt. És nem vagyok hajlandó hagyni, hogy a gyerekem megint csak egy skizofrén világban nőjön fel.

tableno 2013.10.09. 09:46:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "apádat börtönbe viszik, ha ezt máshol is elmondod" - szerinted ez normális, ha egy kisiskolás gyerek ilyeneket hall otthon? És igen, én is így nőttem fel sajnos...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 09:47:26

@tableno:

Ilyen volt a rendszer. Vagy elmész vagy alkalmazkodsz.

Muscari 2013.10.09. 09:52:42

Vegre ujra itt vagyok, csak az elmult ket het termeset egyszeruen nem gyozom visszaolvasni. Talan majd a legkozelebbi szabadsagomkor...

Erdekes a mai tema, meg is ijedtem egy kicsit, mert az en kamasz lanyom ilyen tul jo gyerek. Egy dolog kivetelevel, mert mi szorgalmaznank, hogy hetvegenkent dolgozzon valamit, amire nem igazan hajlik, mondvan, akkor mikor talakozik a baratjaval.
Ettol eltekintve segit: porszivoz, mosogat, meg foz is, igaz hogy szinte mindig csak sult csirket, de a szandek akkor is nemes :-)

Alig veszekszunk es nincsenek tul nagy igenyei. De oszinten, ha ez igy nem jol van, akkor most mit lehet vele csinalni? Latja, hogy rengeteget dolgozunk, faradtak vgyunk es a maga modjan segiteni akar. Szerintem nincs ebben semmi rossz, de lehet, hogy csak az onzes mondatja ezt velem.

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 09:59:53

@rezsoatya:
kultúrsokkkkkk :))))))))

@bpetya75:
Mint a legtöbb ember, én is magamból indultam ki. Vagyis abból, hogy a lázadás-lázongás nem azonos azzal, hogy mindenre mindig alapból nem-mel reagál, hogy házimunka (=mosogatás és társai) nem szeretés dolga, hanem muszájos, a felnőttnek is, tizenévesként részt venni benne nem különlegesség, hanem magától értetődő (függetlenül attól, hogy szívesen csinálja, vagy "csak" belátja, hogy X évesen elvárható tőle). Persze, kérdés, hogy kiskorától hogyan működött ez a dolog: eleve rá volt-e szoktatva arra, hogy bizonyos dolgokat elvégezzen, kapott-e feladatokat (játékai elpakolása, ruhái összehajtogatása, hasonlók, majd egyre több-nagyobb feladatok), mert ezesetben nem lesz különleges számára, hogy pld a reggelről otthagyott ezt+azt az iskolából hazaérve (elsőként a családból) elmosogassa, vagy a hétvégi főzésnél megtegye. Míg ha kisebb gyerekként nem voltak feladatai ("majd anyu/apu megcsinálja, te még kicsi vagy, nem tudod-nem tudhatod"), és kb 10-12-15 éves korában jut eszébe a szülőnek, hogy már elég nagy ahhoz, hogy elkezdjen besegíteni, akkor meg az a normális, hogy kikérje magának, hogy effélével "zaklatják", meg "robotoltatni" akarják a szülők (akik soxor fel is adják, mondva, majd megtanulja, ha a sajátját kell csinálnia...).
Annak tehát, hogy segít vagy sem a kamasz, és hogy hogyan kezeli ezt, az eredete kisgyerekkorban van, ott, hogy akkor mire kezdték el rászoktatni.
Hidd el, lázongtam én is, a nekem-is-farmergatya-kell,-nem-bársony/dzsörzé!, más-tovább-kimaradhat!, a folyamatos konfliktusok a tanárokkal (visszadumálás...), stbstb nálam is megvolt, de ettől még megitattam délben a teheneket, suliból hazaérve, meg elmentem a boltba, stb: nálam legalábbis nem a nemsegítés volt a lázadás megnyilvánulása.
Ezért gondolom azt, hogy a kamaszlázongás és az önként elvégzett mosogatás simán összeegyeztethető.

bpetya75 2013.10.09. 10:04:12

@Muscari:

Ha ennyit segít, akkor a hétvégét tényleg megadhatnátok neki ;-)

@tableno:

Közel sem olyan súlyos a helyzet, mint '89 előtt volt. Heti egy óra hittantól senkinek nem lesz baja. Az etikaóráról nem tudok nyilatkozni, de mivel lényegesen kevesebb ügybuzgó tanár van, mint anno volt, kétlem, hogy komoly agymosást kellene otthon kompenzálni.

tableno 2013.10.09. 10:07:38

@bpetya75: Most még csak a legeslegelején tart ez a folyamat, de az irány látható. Ne legyen igazam, de mire az én gyerekem iskolás lesz, lehet ez ennél sokkal rosszabb is...

TilosazA (UK) 2013.10.09. 10:13:38

Mi pont ezen a hétvégén beszéltük a férjemmel, hogy itt Angliában sokkal több helyre megyünk el hétvégenként. Több gondozott park van ahol el lehet engedni a lányunkat hogy hagy futkározzon. Mi otthon nem kirándulgattunk baráti társasággal, itt viszont rengeteg program van a gyerekeknek is. Fesztiválok, vásárok, stb.

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 10:14:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nos, mi még úgy tanultuk, hogy Battonyánál beléptek, Nemesmedvesnél pedig elhagyták az országot a felszabadító csapatok.
Nomost az, hogy felszabadító csapatokról beszélünk (akik az addig védelmi célokból itt állomásozó (a megfogalmazás később is megmaradt, csak a nemzet neve cserélődött ki...), vagy megszállókról, az felfogás kérdése, ráadásul többféle is létezik.
Részemről megszállásnak tartom a felszabadító csapatok későbbi több évtizedes itt-tartózkodását, ugyanakkor felszabadításnak tartom azt, hogy a német (nyilas, náci) csapatokat kizavarták.
Az erre történő megemlékezést pedig országot érintő fontos (és általam pozitívnak tartott) eseményről történő megemlékezésnek.
Hogy ez a hivatalos álláspont (majd ennek megfelelően későbbi tananyag) szerint ápr. 4. vagy 15., vagy másik dátum, az részletkérdés, a lényeg az lenne, hogy a nyilas uralom végéről érdemes-e megemlékezni (akkor is, ha ugyanez a dátum sokaknak a megszállás kezdete is, bár az, hogy az ide bevonuló/felszabadító csapatok egy része még egy darabig itt állomásozott, még nem az "igazi" megszállás kezdete, a háború után minden addig ellenséges országban az oda bevonuló csapatok egy része még egy darabig ott állomásozott).

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 10:17:21

@Muscari: ne aggodj, nagyon is jol van az ugy!
Nehogy mar a pszichologusok mondjak meg, mitol "jo" egy gyerek!

Harom gyereket neveltem fel egyedul, soha nem kellett meg csak veszekednem sem veluk, mindent megbeszeltunk. Normalis, egeszseges gondolkodasu felnotte valtak (ketto mar hazas) , persze ez ugyanugy mindenkinek mast jelent!

Megegyszer mondom, ezen ne aggodj!

Ego Alter 2013.10.09. 10:18:08

@Mr. Long [wannabe Briton]: Engem érdekel ez a digitális doboz, mi is ez pontosan?

A cikkből ez a megállapítás tetszett a legjobban: "Senki sem szól le a másságod miatt, de azt ne várd, hogy igazi érdeklődést mutasson a te kultúrád értékei iránt."

dradix [freibürger] 2013.10.09. 10:19:41

Üdv.

Hát újra (és újra) ez a téma lebeg...
Most már leírom, amit pár napja akartam.
Míg itt azon megy a vekengés, hogy kiköltözéskor tartsuk-e meg a magyar nyelvet, idehaza a nagy "Ámeriká" majmolás eredményeképp lassan nem lehet magyar szót hallani.
Pl. véletlenül belenéztem a GixFactorba múltkorában és ledöbbentett, hogy ha magyar fiatalok együttest alapítanak, egyszerűen annyira szegényes a szókincsük (vagy szimplán cikinek érzik?), hogy nem tudnak magyar nevet találni maguknak. Check the felhozatal! (nesze neked Hunglish!!! :D) Egy db magyar nevű zenekar sem indult. Tiszta szánalom.
A másik dolog ami kiborít, ha bemegyek a boltba és leveszek egy terméket a polcról, sokszor semmi magyar felirat rajta. ellenben szlovák, lengyel, ukrán nyelven minden megtalálható. Eltévedt a logisztikus, vagy épp itt borult fel a kamion és akkor már polcra dobták az árut? nem tudom. De frusztrál.
Bennem lenne a hiba? Szeretnék beszélni róla...

vazzup 2013.10.09. 10:24:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hagyjuk már, szinte nincs olyan ünnep, amit akkor ülünk, amikor, helyette akkor van, amikor a közösségnek a legjobb.

Az amcsik se július 4-én kiáltottak ki. Ugye az a bizonyos kisded se karácsony napján született/fogant meg, szóval hagyjuk már ezt a hazugozást.

Igen, Április 4-e annak idején a felszabadítás ünnepe volt, szükségszerűen el kellett tűnnie a szovjet befolyás gyengülésekor, hiszen annak volt egyik jelképe, de ettől még számonkérni, hogy nem aznap volt, amikor tényleg felszabultunk kicsinyes marhaság.

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 10:27:56

@Muscari:
Lehet, hogy mindketten eltoltuk a gyereknevelést :))))

Már csak azt nem értem, hogy a normális=nem segítő, követelőző, vagyis lázadó (amennyiben a kamaszkori lázongás ezt jelenti..) kamaszt nevelő szülők igen nagy része miért panaszkodik arra, hogy nem segít, követelőzik, stb...
Lányom pld rühell mosogatni, de kérésre megteszi, sütni-főzni szeret, ezt önként teszi és sokszor, napi vásárlás-patika-csekkbefizetés rendszeres, olykor 1-1 mosást is berak. Lázadásképpen (de lehet, hogy csak azért, mert tetszik neki, meg divat...) tetoválást és piercinget csináltatott a saját maga által keresett pénzből... én meg alapból rühellem mindkettőt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 10:32:29

@Ego Alter: set top box. azt hiszem mindig tv-s volt. foghatsz vele m1, m2, duna, tv2, rtl klub, meg nem tudom milyen csatornakat elvileg itt is. de nem tudom hogy mukodik a rendszer.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 10:36:27

@macamuca: akkor en meg kamasz vagyok, mert ruhellek mosogatni, vasalni, mosast be es kipakolni, bavasarolni menni (na jo maganmak szeretek vasarolni), bar fozni szeretek. es beagyazni is ruhellek.

tucano 2013.10.09. 10:37:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Ilyen volt a rendszer. Vagy elmész vagy alkalmazkodsz."
Vegyük ki a voltot és kapjuk az aktuális helyzetet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 10:37:14

@Mr. Long [wannabe Briton]: csak egy ellel ruhelek. fasza, kezdem felejteni magyart...

Muscari 2013.10.09. 10:39:28

@bpetya75: meg is adjuk, ne aggodj, amig nem megy egyetemre nehez is lenne neki rendes munkat talalni, de utana alighanem kenytelen lesz :-)

@rezsoatya: Szerintem sincs vele semmi baj, mas kamasz gyerekes anyukak irigyelnek is erte. Meg az is igaz, hogy en inkabb konfliktus-kerulo vagyok, ha lehet igyekszem elsimitani vagy megelozni a potencialis konfliktusokat, es a lanyom ebben (is) hasonlit ram :-)

Egyebkent gratulalok a csaladodhoz, nagyon jo apa lehetsz.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.10.09. 10:40:15

Nekem tetszett az írás, sok olyan problémát vet fel, amiről ritkán beszélnek a kitelepülők, legalábbis nyilvánosan nem írják le, hogy milyen lelki "válságokon" mentek keresztül.
Jó, elhiszem bárkinek hogy nála ilyen nem volt :-)
Én meg bevallom, hogy nekem voltak nehéz pillanataim is :-)
Én köszönöm ezt az írást! Anna nincs saját blogod?

Evain 2013.10.09. 10:40:40

@Don Kartasch: Christmas Police, ezen behaltam, kösz, rég röhögtem ilyen jót. :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hogy a lényeget megragadjam, a hollandoknál csak mikuláskor van ajándékozás, karácsonykor nincs. :)
Viszont náluk nem krampusz a télapó segédje, nem is elf, mint az amcsiknál, hanem fekete péter, és a mikulás nem lappföldről jön, nem is az északi sarkról, nem rénszarvas vonta szánnal, hanem hajóval sapnyolországból, az dec 5-höz képest három héttel korábban érkezik (mindig hétvégén), és 3 hétig gyűjti az ajándéklistát, amit aztán december ötödikén kap meg mindenki (nem csak a gyerekek, hanem az egész család). Ja, és a mikulásnak van egy Amerigo névre hallgató fehér lova.

Ennyit a gobálisan ismert ünnep helyi változatáról. :)

PS: részemről a fekete péterektől kiver a frász, kb mintha Otelló beöltözne bohócba, és reggeltől estig idiótán ugrándozna meg énekelgetne (ugyanis a mórokat hivatottak megtestesíteni).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 10:41:55

@macamuca:

Maguk a szovjetek sem felszabításról beszéltek kezdetben, hanem elfoglalásról.

Egyébként meg abszurd, hogy egy országot felszabadítanak a SAJÁT hadserege alól.

Én is örülök, hogy a szövetségesek győztek, s nem Hitler meg Horthy meg Szálasi, de ettől teljesen függetlenül ez megszállás volt.

bpetya75 2013.10.09. 10:42:01

@dradix:

Na jó, beszéljünk róla. ;-)

A zenei vonalon azt hiszem kár agyalni. Ezek a kölykök szerintem mind nemzetközi karrierről álmodnak, ezért egyértelmű az angol elnevezés. Persze van ennek olyan része is, hogy nem menő magyar néven futni.

A bolti termékleírások engem is zavarnak. Bár sokszor azért nagy nehezen meglelem magyarul is, de azért no...

Arról nem is beszélve, hogy játszák ezt a magyar termék, magyar feldolgozású termék játékot. A minap tűnt fel asszem egy virslis csomagoláson az apróbetűs felirat a már régebben bevezetett "Magyar termék" logó mellett, hogy ez bizony nem hazai, hanem csak hazai feldolgozású.

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 10:44:50

@bpetya75:
"Heti egy óra hittantól senkinek nem lesz baja."

Baja nem lesz, hacsak azt nem tekintjük bajnak, hogy kötelező...
Állami iskolában...
Aki akarta, fontos volt számára valamiért, az eddig is járathatta hittanra a gyerekét, '89 előtt is, az egyházi iskolákról nem is szólva.
Kötelező jelleggel vallásos hit tanainak az oktatása nem nagyon fér össze -számomra- a vallásszabadsággal.
A helyette választható erkölcs és etika nevű tárgy kapcsán pedig más a probléma: elvont fogalmak lévén hogyan és mit lehet ebből átadni elméleti (!!) szinten a 6-10 éves korosztálynak?? Vagy akár a 11-14 évesnek?? Pláne tananyag címszó alatt, számonkérhető formában...
A szavak jelentése egy beszélgetés során elmondható egy eziránt érdeklődő gyereknek, a lényeg viszont a példamutatáson lenne, ami viszont nem oktatható és nem számonkérhető/osztályozható.

Hogy mikor (régebben vagy most) melyik tanár mennyire ügybuzgó és miért, nos, én túl nagy különbséget nem látok.
Akkor is meg kellett felelni kimondott és kimondatlan elvárásoknak, ha boldogulni akart (vagy akár csak nyugtot akart magának...), meg most is. Ilyen az, ha a politika beteszi a kezét-lábát az oktatásba-iskolába...
Így aztán az agymosás szándéka adott, akkor is, ha enyhébben kezdődik.
Arról nem is szólva, hogy jó darabig a gyereknek komoly érv az, hogy tan'tó néni ezt mondta, meg így mondta, és ha otthon meg mást hall, akkor összezavarodik: 2, számára fontos felnőtt (szülő és tanár) teljesen mást mond.... Egy 6 évesnek azért problémás megmagyarázni, hogy mi minden van a háttérben... még egy 12 vagy 14 évesnek sem egyszerű.

bpetya75 2013.10.09. 10:46:55

@macamuca:

Úgy látszik elveszett a válaszom. Újabb nekifutás:

Én úgy értettem, amit Anna írt, hogy semmilyen módon nem lázad a gyerek, ami azért tényleg nyugtalanságra adhat okot.

Amúgy meg egyetértek veled, az a normális, ha egy tizenéves már segít otthon. Sok sirámot hallottam olyanoktól, akik ezt elszúrták. Mi is majdnem, de úgy tűnik, még épp időben elkaptuk a 10 évesünk grabancát.

Muscari 2013.10.09. 10:47:23

@macamuca: Igazad lehet :-)

Regebben az enyem is akart piercinget, de mara mar letett rola szerencsere. Bar nem tragedia, azt hiszem, ennyi azert belefer...

Tovabbi jo blogolast mindenkinek, a valtozatossag kedveert megyek dolgozni. Majd egyszer valamikor elovasom a tobbi kommentet.

dradix [freibürger] 2013.10.09. 10:49:52

@bpetya75: Magyar termék = Mo.-n csomagolt. Ilyen is van. De hogy a csomagolásba mi kerül és honnan, nincs az a HCCP (Happcciiii!) rendszer, ami visszaköveti. Vannak kivételek persze.

BTBTBT 2013.10.09. 10:50:36

Addig olvastam, hogy "hagyomanyorzes vagy asszimilacio".
Mikor lesz mar vegre kepes kulonbseget tenni egy allitolag kvalifikalt szemely az asszimilacio es az integracio kozott?
Raadasul nemcsak a fejezetcimben megfogalmazott ket veglet letezik.

bpetya75 2013.10.09. 10:52:14

@macamuca:

Mivel pont nem érint, egy dolog felett elsiklottam. Az, hogy ezt elsősöknél is bevezették, totális állatság volt. Ötödikben már kezelhetőbb a dolog, de olyan kicsiknél valóban bajos lehet, ezt aláírom.

Egyébként nem értek egyet ezzel a kötelező hittan/erkölcstan tárggyal, csak nem látom különösebben veszélyesnek a ötödikeseknél. A kicsiknél az.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 10:53:03

@vazzup:

"az a bizonyos kisded se karácsony napján született"

Ez tény. Az Egyház sosem állította, hogy akkor. December 25. csak a születés emléknapja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 10:55:07

@tucano:

Ezt kétlem. Bár nem élek ott, nem erről hallok. Van politikai szabadság, sajtószabadság, választások, polgári szabadságjogok. Mi a gond? Nem tetszik a kormány? Ha a többségnek nem tetszik, akkor megbukik. Ha meg a többségnek tetszik, akkor mi a gond?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 10:55:59

@macamuca:

"Baja nem lesz, hacsak azt nem tekintjük bajnak, hogy kötelező...
Állami iskolában..."

Dehát nem kötelező.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 10:57:47

@macamuca:

Az etika tárgyat én is butaságnak tartom. Én vallástörténetet vezettem volna be azoknak, akik nem akarnak hittant.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 10:57:48

@Barátusz: most fekete vagy feher, el kell donteni :D

btw mi a baj a 25 reggeli ajandekozasal? sokkal izgalmasabb lehet szerintem. no mindegy, majd kiprobalom, ha itt karacsonyolok. reggel kibontja az ember az ajandekokat, majd elegedetten beul reggeli utan a kocsiba es megy meglatogatni a mamakat, papakat, stb a kis csalad (igaz 26 reggel er csak oda ebben az esetben:) ).

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 10:58:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A saját (olyan-amilyen meggyőződésű) hadsereg mellett azért volt itt némi német sereg is, akik kizárólag védelmi célokból jöttek ide '44. március 19.-én....
Az, hogy ezeket a csapatokat megszállónak tekintjük-nevezzük-e, vagy sem, egyben azt is meghatározza, hogy a "kizavarásukat" felszabadításnak nevezzük-e. Részemről őket is megszállónak tekintem, és a kizavarásukat felszabadításnak. Hogy aztán a kizavarók utóbb szintén ittragadtak, pontosabban kimentek ők is, de nemsokára visszajöttek, nem kevesen..., nos, ez már egy másik kérdés. Az ellenséges területre lépő, ott hadászati sikereket=győzelmeket elérő csapatok mindig is megszállásnak nevezték ezt, pölö a Fr.o.-ban partra szállók is megszállták az országot, függetlenül attól, hogy ott hivatalosan is ismert-elismert és támogatott ellenállás működött.

madscientist 2013.10.09. 10:59:07

@bpetya75: @tableno:

Anno nekem is volt heti egy etika órám (kb erkölcstan), én nagyon szerettem, egy nagyon rendes, kissé régi vágású, katolikus pap tartotta az órákat. Ettől függetlenül nagyon általános és jól használható értékeket próbált átadni, (a csoportban a legtöbben más vallásúak, vagy nem vallásosak voltak), elég sok kamaszoknak aktuális téma is volt (pl szexuális felvilágosítás is, meg egyéb inkább lelkizős dolgok családról, barátokról). Tud ez jó dolog is lenni, persze ebben akkor nem volt benne az állam keze.

Mégis megértem, amiért tableno aggódik. Innen nézve pl már egy-egy otthoni hír, vagy híradó sokszor elég demagógnak tűnik. Szóval, most még nem ég a ház, de már izzítják neki a tüzet. De ne legyen így....

Bluebell. 2013.10.09. 10:59:55

@dradix: Total igazad van. Otthon megy az asszimilalodas, a nyugathoz tartozunk erzes megerositese. A magyar az orszagat elhagyva lesz igazan nagymagyar.

Nekunk van magyar es angol tv-nk is, hogy nagy valasztek legyen abban, hogy mit nem nezek. A gyerekek mindket nyelven nezik.

En tobb pontban nem ertek egyet Annaval. Mi sokat kirandulunk, coffee morningozunk, bulizunk angolokkal es magyarokkal is. Neha meg keverjuk is a tarsasagot. Van az ismerettsegi korben francia, finn es egyeb nep is. Mi ezek szerint udvariatlanok vagyunk, de meg tarsasagban sem mindig beszelunk angolul a gyerekekhez. A tobbi nep sem. Az angolok ezen soha nem problemaznak. Kibeszeltuk, ertik.

A gyerekeknek lehet, hogy kettos identitasuk van, de ez eddig meg nem okozott problemat.

Buszken vagyunk magyarok es buszken vagyunk brittek.

Hazinal elokerul az angol es a magyar is. Egyeb tarsalgas csak magyarul.

Fankot otthon soha nem ettunk farsangkor, itt mindig elokerul valakinel. ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 11:04:36

@macamuca: lehet nem szoltak csak nekik, hogy elfogytaka nemetek es azert maradtak.

tucano 2013.10.09. 11:05:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Lukasenko-t is megválasztják mindig, pedig van több párt, szinte szabad a sajtó stb. És legfeljebb néha beszélgetnek el az ellenzékiekkel. De ne menjünk bele a diktatúrázásba, nem éri el az ingerküszöbömet. Amire írtam, hogy vagy megszoksz vagy elmész. Nem tudod kihúzni magad bizonyos hatások alól, csak ha elmész. És ebből a szempontból lényegtelen, hogy részben vagy egészen szabad a nemzet.
És ilyen a rendszer, ez van bebetonozva.

MÁs: Nekem egyébk semmi bajom a hittannal. Azzal van bajom, ahogy és akik oktatják. Kifejezetten katolikus ( a magyaroknál sokkal, de sokkal) országokban éltünk és ez sehol sem volt zavaró. Annyi játékosság, szépség fért bele, tök jó fej tanárokkal/papokkal. Na ehelyett sztem otthon kizárólag komisszárok lehetnek, mert nincs más. Nincs kialakult gyakorlat, csak megfelelni akarás és a félelem attól, hogy jön egy másik kormány és repülnek az új erkölcs/hittan tanárok, tehát mindent megtesznek a maguk keretei között, hogy megmaradjon az egzisztenciájuk. Ez a baj a kurzusfüggő tantárgyakkal, lásd annó az orosz vagy a politikai gazdaságtan.

bpetya75 2013.10.09. 11:06:03

@madscientist:

Nagyon sok múlik a tanáron. Márpedig ezek túlnyomó többségében nem a kormány által trenírozott agyhalott rabszolgák.

Ami a híreket illeti, azok piszkosul egyoldalúak tudnak lenni. Szerintem képtelenség belőlük tájékozódni. Fekete vagy fehér van, se más szín nincs, se árnyalatok. És a hiányzó árnyalatoknak csak egy részét pótolhatja az itthoni rokonokkal, barátokkal folytatott beszélgetés. Habitustól függően olykor igencsak kis részét.

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 11:06:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Kötelező választani, hogy hittan vagy erkölcstan, ilyenformán tényleg nem kötelező hittanra járatni a gyereket.
Arról az apróságtól eltekintve, hogy az etika-könyvek is zömmel bibliai sztorik példáján keresztül próbálják megmagyarázni a gyerekeknek, hogy mit is értünk 1-1, a témához kapcsolódó kifejezésen..
No és az erkölcs és etika tárgyak oktatására sebtében "kiképzett" tanárok felkészültségét is jobb nem firtatni...

Ja, és Erdő Péter is kifogásolta az iskolai hittanoktatás bevezetését. Tőle aztán végképp nem ezt vártam volna a téma kapcsán (mondom ezt nem hívőként, akit ugyan megkereszteltek, de nem katolikusnak = meglepődtem rendesen, amikor többfelé is olvastam, hogy kritizálta).

nyuszigonosz 2013.10.09. 11:07:02

Olyan túldramatizált a poszt. Persze a pszichológusnak is kell klientel.......

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 11:07:20

@macamuca:

A jogi helyzet világos, a németek nem voltak megszállók, a szovjetek nem azok voltak. Nyilván a megítélés nem függ a jogi helyzettől.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 11:07:58

A jogi helyzet világos, a németek nem voltak megszállók, a szovjetek VISZONT azok voltak. Nyilván a megítélés nem függ a jogi helyzettől.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 11:09:08

@macamuca:

"Erdő Péter is kifogásolta az iskolai hittanoktatás bevezetését"

Jól tette. Az ok: a rosszul megszervezett hittanoktatás rosszabb, mint ha nincs hittan-oktatás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 11:10:51

@tucano:

Belaruszban alapvető szabadságjogok hiányoznak. Viszont tény, hogy 5 emberből 4 SZERETI Lukasenkát. Van belarusz kollégám.

bpetya75 2013.10.09. 11:10:54

@tucano:

A hittant, legalább is mifelénk, hitoktatók tanítják, nem átnyergelt töritanárok (mint anno az oroszról angolra váltó, 1 órával a diákok előtt járó nyelvtanárok idején). Ezelőtt is meg volt a munkájuk, ezután is meg lesz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 11:12:53

@Győrfi Anna: arrol nem irbnal posztot, hogy sikerult kialakitani a praxisodat, vagy valami allami intezetben tolod? csak magyarokkal dolgozol, vagy megkeresnek mas "bevandorlok" is? angolt gondolom magasan kell tudnond, hogy mas nemzetekkel is elboldogulj munka kozben.

Masreszt olyan fontos unnepekrol nem is beszeltunk meg, mint marc. 15, aug. 20 amit meg abszolute de nem unnepelnek itt a mocskok. szegeny gyerekre milyen hatassal van ez?

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 11:14:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
és mit lehetne vallástörténetből oktatni az alsósoknak (6-10 éves korosztály)?
Töriből elkerülhetetlen a vallás, egyház szerepe, hatása, konkrét szereplői-személyei, eseményei, stb. Nem is kerüli ki a tananyag = anno már általánosban is (nem kihangsúlyozva ugyan, de elmondva, mint az anyag részét) végig szó esett erről, később a gimiben pláne, ott még kiegészült némi művészettörténettel is, ahol szintén igen erős hatása volt a vallásnak-egyháznak.
Az ún. általános műveltséghez tartozó, az egyházzal-vallással kapcsolatos általános ismereteket tehát eddig is meg lehetett szerezni történelem és rajz/műv.tört. tantárgyak anyagából.
A hittanóra nem az általános ismeretekről szól, hanem a hit-ről, amit pedig így nem lehetséges átadni, megtanítani, erőltetni pedig felesleges (szerintem).
A "tegyél úgy, mintha, mert a suliban így kell!" inkább ártalmas, mint hasznos. Akár vallásos hit, akár erkölcs/etika szempontjából...

BTBTBT 2013.10.09. 11:14:39

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Vannak dolgok, amiket lehet feketen-feheren szemlelni, de ez a hagyomanyorzes/integracio/asszimilacio-kombo eppen nem tartozik kozejuk. :)

Kinek van gondja a 25-i ajandekozassal?

bpetya75 2013.10.09. 11:15:45

@Mr. Long [wannabe Briton]:

"hiszen pácienseim közül (magyarok és máshonnan idetelepültek egyaránt), sokan számoltak be hasonló nehézségekről"

tucano 2013.10.09. 11:18:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mint otthon Viktort, vannak magyar ismerőseim :)
@bpetya75: ennek örülök, de szerinted, ha repül a hittan a sulikból, akkor mit fog csinálni? Ha van mit, akkor átnyergelt erre a tevékenységre. De ebbe ne menjünk bele, mert tényleg csak örülni tudok, ha vki képzett, abból nem lehet akkora baj.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.09. 11:18:06

@bpetya75: "Heti egy óra hittantól senkinek nem lesz baja."

Kérdés, mi történik ott. Én mindig is ateista voltam és nagyon kellemetlen, megalázó élmény volt, amikor az egyik nagyanyám erőltetett bizonyos vallási szertartásokat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 11:18:30

@bpetya75: valoban, pedig olvastam meg a kave elott... :)

@Barátusz: :)

andaluzkutya 2013.10.09. 11:19:01

Itt, Norvégiában is van egyfajta hittan, bár szó szerinti fordításban "vallás, életszemlélet, etika' tárgynak nevezik. Ez már az elsősöknél is van, olyanokról beszélgetnek, hogy pl. mi a barátság, milyen együtt lenni másokkal, mit jelent az udvariasság stb. A 15 évesek meg végigveszik a nagyobb vallásokat részletesen, ki miben hisz, megismerik ezek kultúrális hátterét, stb.
Itt nincs ellenérzésem ezzel szemben, de valamiért örülök, hogy a lányom nem Mo.-n kezdte az iskolát...

Még a kamaszokra visszatérve: én úgy éreztem, hogy lázadtam (és továbbra is lázadok) sok mindennel szemben, amivel nem értettem egyett. De ugyanakkor igyekeztem észrevenni azt is, hogy alapvetően függtem a szüleimtől, így nem hanyagolhattam el teljesen a kéréseiket. Nyilván ha elköltöztem volna, önellátó lettem volna, akkor ne akarjanak tőlem semmit. De azért velük lenni, betartani alapvető szabályokat még mindig kényelmesebb volt:) Másrészt elég hamar felismertem, hogy ha elvégzem azt a viszonylag kevés dolgot, amit elvárnak, akkor onnantól kezdve azt csinálom, amit akarok. Azt mindenesetre már tudom, hogy nem minden kamasz gondolkodik egyformán:)

Evain 2013.10.09. 11:19:46

Ja, a poszthoz még annyit akartam írni, hogy a helikopterszülőséget miért kell egybevonni a tinédzserkori túlféltéssel? Alapvetően a két fogalom nem egyenlő, max vezethet az utóbbihoz, de nem kötelezően. Ráadásul nincs szerves köze az imigránsokhoz, ez simán egy modern kori parenting style...

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 11:22:18

@macamuca:
"Az ún. általános műveltséghez tartozó, az egyházzal-vallással kapcsolatos általános ismereteket tehát eddig is meg lehetett szerezni történelem és rajz/műv.tört. tantárgyak anyagából."

Pontosabban meg kellett szerezni ezeket az ismereteket, mivel éppúgy a tananyag részét képezték, mint pld a honfoglalás, vagy a Dózsa-féle parasztlázadás.

bpetya75 2013.10.09. 11:26:08

@tucano:

A középsőnk megúszta, most másodikos. A nagynak fekszik a dolog, ha valami gondja lenne, megbeszéli velünk. A kicsinél kell majd figyelnünk, ha még 3 év múlva is ez lesz a rendszer...

@Zka:

Nekem szerencsém volt ebből a szempontból, nem erőltette ezt nálam senki, saját belátásból térhettem meg. A feleségemnek nehezebb volt a dolga, Ő is meg volt áldva egy erőszakosan térítő nagymamával. Én csak egyházellenes voltam, Ő szerintem közelebb volt a vallásellenességhez.

Evain 2013.10.09. 11:28:22

A többnyelvű szülőpárhoz annyit tudnék hozzászólni, hogy felnőtt emberektől szerintem alapvetően elvárható, hogy józanul megbeszéljék egymás közt a gyerekneveléssel (és ezen belül a nyelvtanítással) kapcsolatos főbb irányelveket. Ha principális dolgokban nem egyezik a véleményük, akkor ilyen kapcsolatban minimum kihivás gyereket vállalni, de mondhatnám finomam úgy is, hogy baromság, mert válás lesz a vége. Más kultúrák találkozása esetén ez pláne fontos.

Innentől fogva nem lesz probléma az ünnepek, nemzeti szokások megtartása. :) Mi tervezünk helyi mikulást ünnepelni, karácsonykor ajándékozni, novemberben szint martinkor lámpással házról házra járni, töklámpást faragni, húsvétkor locsolkodni, és a kertben tojást keresni. Meg még sorolhatnám.

bpetya75 2013.10.09. 11:28:42

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Na tessék! A kávé öl, butít és nyomorba dönt!

Vagy ezt másról terjesztik? ;-)

vazzup 2013.10.09. 11:28:49

@madscientist: @bpetya75: @tableno:

Nekem sem tetszik ez az erkölcstan nevű izé, szerencsére az én gyerekem már nem általános iskolás.
Amit láttam könyveket erre a tantárgyra, kimerül ezekben a gondolatokban:
- ezek a mai fiatalok bunkók, taplók, erkölcstelenek
- milyen kurva kibaszott jó volt a horty-korszakban, akkor aztán rend vót
- a vallástalanság rossz, m'kay?!
- amúgy is szeressed bazmeg' Jézust, mert az milyen fasza, ennyi az erkölcs
- aki nem szereti a fent nevezett személyt az erkölcstelen, alávaló gazember és száz pokol tüzében fog elégni

Mindez általános iskolában. Persze nem ezekkel a szavakkal megfogalmazva, de ez a lényege.

Úgyhogy elmehetnek a picsába az erkölcstanjukkal. Ha lesz még második gyerekem, tuti, hogy nem Magyarországon fog iskolába járni.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a magyar kormány sem mondta soha, hogy aznap szabadították fel az országot, csupán azt, hogy ezt a napot választották fontosabb események és a dátum miatt. Szóval ugyanaz.

Gizi06 2013.10.09. 11:34:34

"helyiek jelenlétében automatikusan idegen nyelvre váltanak egymás között is a családtagok". Szerintem igy a helyes, mert szerintem alapvetö udvariassag, hogy harmadik jelenletenben , aki nem erti a nyelvünket, akkor valtok.

madscientist 2013.10.09. 11:38:50

@andaluzkutya:

"olyanokról beszélgetnek, hogy pl. mi a barátság, milyen együtt lenni másokkal, mit jelent az udvariasság stb. "

Nálunk is gyakorlatilag ilyenekről szólt az etika, egyéb témák mellett és növekvő igény mutatkozott rá. Míg első évben voltunk tízen kb a csoportban, két évvel később, már 25 fő volt a létszám.
Osztályozás, ilyesmi nem volt, csak 'teljesítette/ nem teljesítette' minősítés, mert, aki (rendszeresen) ellógta, annak bizony a másodikat húzták alá, és lett egy nem teljesített tárgya...de ilyenről én nem tudok.

Bluebell. 2013.10.09. 11:38:51

@Barátusz: Jol irtad. En nem szeretnek asszimilalodni, csak integralodni.

madscientist 2013.10.09. 11:38:51

@bpetya75:

"Ami a híreket illeti, azok piszkosul egyoldalúak tudnak lenni. "

Pont ez a bajom, bár nem nézek túl nagy gyakorisággal magyar híreket, megrémiszt, hogy egyik híradó rosszabb, mint a másik.
Merem ezt úgy kijelenteni, hogy követem az itteni híreket is, azt viszont elég rendszeresen és azért itt nem annyira megszokott egyfelől megközelíteni egy-egy témát, ügyet. Még úgy is, hogy itt is van ilyen, meg olyan oldali sajtó is.
Persze abban igazad van, hogy az tudja csak igazán mi is történik élesben, akivel történik éppen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 11:39:14

@bpetya75: kave elott olvastam ,azert nem emlekeztem ra :)

BTBTBT 2013.10.09. 12:02:57

@bpetya75:
"Heti egy óra hittantól senkinek nem lesz baja."
Egy 6-7 eves gyerek fejet ne zavarjak ossze a vallassal.
Majd ha tizeneves lesz, es tud kulonbseget tenni a dolgok kozott, akkor valasszon maganak vallast, ha szuksegesnek erzi.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Es mosogatni fog? Meg tomegszallason lakni? :)

A "knocking on the wrong doors" kifejezes a cikk elejen elegge arulkodo.

bpetya75 2013.10.09. 12:06:53

@Barátusz:

Később írtam macamucának, hogy figyelmen kívül hagytam a tényt, hogy ez az elsősöket is érinti. Ezt én is rossznak tartom.

@madscientist:

"Persze abban igazad van, hogy az tudja csak igazán mi is történik élesben, akivel történik éppen. "

Fene tudja.Szerintem több esélyünk van itthonról árnyaltabban látni a képet. Megérteni már nem biztos, hogy jobban megértjük.

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Értem én, mindenre van magyarázat. ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 12:08:24

@Barátusz: maga a cim tokeletes, a cikk sem rossz. de nekem a cime tetszett nagyon :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 12:12:50

@bpetya75: az arnyalatokat jobban latod otthon, mert megiscsak tobb "sorsot" latsz. mi csak azt, ami eler hozzank. a media meg olyan amilyen. meg nem lattam sok kiegyensulyozott mediumot. ugye kormanyparti medium dicser, ellenzek kopkod, mas meg nagyon nincs. igy maradnak a szemelyes tapasztalatok.

BTBTBT 2013.10.09. 12:29:23

@Bluebell.:
Hasonlokeppen gondolkodom. Sok-sok ev utan is, es ez mar nem fog valtozni.

@bpetya75:
Igy mar ertheto.
Szegeny keresztlanyom fejet mindenfele baromsaggal tomik tele, es csak elhulok, amikor beszamol ilyesmirol (Meg jo, hogy az uszasorakat jobban szereti). Raadasul nincs valasztani lehetoseg.

A hittan Angliaban is "kotelezo" (azt monst nem tudom, hogy melyik evfolyamtol indul), de a szulo legalabb nyilatkozhat rola, hogyha nem akarja, hogy a gyereke reszt vegyen, es akkor nem kell a lurkot ilyesmivel terhelni.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Azert az a "we love you viktor" komment (az egyetlen) sem semmi. :)

BTBTBT 2013.10.09. 12:31:47

@bpetya75:
"Raadasul nincs valasztasi lehetoseg." - igy ertelmesebb

@vazzup:
Nem birom megnyitni a videot.
De az a Mirjam nem a mi Mirjamunk, mert o nem NYC-s, csak London ban diplomazott.

Vagy tevednek, es azert lett Mirjam 2? :)

madscientist 2013.10.09. 12:33:27

@bpetya75:

Tudni, hogy épp mi történik, meg érteni (mármint, hogy mi, miért, hogyan?) két különböző dolog, nálam legalábbis. :)
Bár engem vagy a családot nem érint ez a dolog (sem), mivel nincs iskoláskorú gyerek még a távolabbi rokonságban sem. Akik voltak már rég felnőttek, újabbak pedig nem születnek, lévén nem vállal senki. Ez is ugye napjaink trendje...

bpetya75 2013.10.09. 12:45:14

@Barátusz:

Egyébként volt választási lehetőség, még ha nem is túl sok. Nem egyszerűen hittant választott az ember, arról is dönteni kellett, hogy katolikus, református, baptista, etc (gondolom, ha volt jelentős közösség, akkor más felekezetet is lehetett választani) verziót akarunk. Az sem kizárt, hogy ezt is meg lehetett oldani "okosba", ami (ha tényleg volt ilyen) nagyon "jó" üzenetet hordoz a gyerekek számára.

BTBTBT 2013.10.09. 12:55:33

@bpetya75:
Lehet, hogy rosszul tudom, de mintha csak ket valasztasi lehetoseg lett volna: vagy hittan vagy erkolcstan.
Az utobbi is baromsag egy elsosnek. Mit ert o az erkolcsbol? Nem sokat.
Raadasul attol, hogy ilyesmit tanulnak, meg nem biztos, hogy barmi is ragad rajuk belole. (Ami a vallas szempontjabol ebben a korban kimondottan jo, ha nem.)
Valahogy otthon is a szuloi felelosseg eltussolasat latom bekovetkezni, mint Nyugat-Europaban, es ez a "nem baj ha a anyad/apad nem tanitotta meg neked ezeket az alapveto (viselkedesi) dolgokat, majd lesz valaki (iskola/kornyezet), aki segit"-vonulat megy. :(

macamuca [IHUN] 2013.10.09. 13:08:00

@Barátusz:
ez a két választás volt, annyi kiegészítéssel, hogy felekezetet is kellett választani, az más kérdés, hogy tudta-e az iskola biztosítani a kért felekezet szerinti hittantanárt. Ez nem csak a kisebb felekezetek esetében lehet problémás, de a 2 legnagyobbnál (ref., kat.) is, annak függvényében, hogy adott településen (elsősorban kisebb településeken, de egy 10-20 ezres kisvárosban is akár) hány pap/lelkész van, hány iskola, és hogyan tudja bevállalni azt a pap, hogy települések vagy iskolák között ingázik, igazodva az iskolák órarendjéhez. Mindezt a szokásos napi teendői mellett.
Tehát a hittanoktatás megszervezése sem volt egyszerű, nem is mindenütt sikerült.
Ilyenkor kellett választani: más felekezet szerinti hitoktatás, vagy erkölcstan....

andaluzkutya 2013.10.09. 13:12:06

@Barátusz: szerintem elsősöknek is lehet erkölcsöt tanítani. De ezt nem úgy kell, hogy kiáll XY és elkezdi mondogatni, hogy pl. nem bántjuk a másikat, mert az rossz, értem?, stb. Lehet ugyanakkor beszélgetni mindenféle dolgokról, amiknek van etikai vonzata és érintheti ezt a korosztályt is, mint pl. az általam fentebb említett témák. Viszont itt borzasztó fontos, hogy ne legyen osztályzás, felelés, stb., és ne legyen egyetlen lehetséges jó válasz.

Shanarey 2013.10.09. 13:12:44

Röviden: Jaj.
Hosszabban: jaj jaj.
Még hosszabban: WTF, OMG LOL....

Levontam a konzekvenciát.

Akik a poszt írója által felvetett marhaságoktól szenvednek, nos azok nem a Határátkelő blogokon nőttek fel a feladathoz.
De ez így van jól, hiszen mindenkinek meg kell valamiből élni.
Így jártak.
:-))

Hagyomány vagy asszimiláció, aki ezen görcsöl, az mért nem marad otthon? A kettő közt van még hely, arra hogy ez ne legyen probléma.

A gyerek túl jó, na az baj. a gyerek ne legyen túl jó, mert az unalmas. Ha csendes, az pedig gyanús
:-)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.10.09. 13:24:22

"vagy helyiek jelenlétében automatikusan idegen nyelvre váltanak egymás között is a családtagok."

Ezt jó modornak hívják.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.10.09. 13:24:22

Azért ez kicsit túl van dramatizálva. Ezt lefelejtettem

tsabus UAE 2013.10.09. 13:24:22

Őszintén szólva, gyermektelen lévén (meg csak úgy logikailag is), nem értem az egész kérdéskört. Egyeseknél az veri ki a biztosítékot, hogy a gyerek nem beszél tökéletesen magyarul (mi több: MAGYARUL), míg másoknál, hogy a gyerek nem beszéli a helyi nyelvet rendesen és ezért nem tud teljesen beilleszkedni.
Kövezzenek meg, de nekem az utóbbi lenne nagyobb probléma. Szerintem az ember azért jutott el idáig az evolúcióban, mert minden fajnál jobban alkalmazkodott az őt körülvevő világhoz. Ha a jégkorszak kezdetén arra nevelték volna a gyereket, hogy fűszoknyában kell járni, mert tradíció és gyökerek ugyebár, akkor simán kihaltunk volna.
Úgy gondolom, ha egy gyerek a nyugati világban nő fel és a szülei nem is akarnak többé visszamenni Magyarországra, akkor a magyar nyelvnél vannak sokkal hasznosabbak is. Ekkor csak a szülőnek okoz valamiféle kielégülést, hogy a "sarja" az ősei nyelvén tud megnyilvánulni.
Akkor (és CSAK akkor) érdemes a lurkók agyát ezzel terhelni, ha a kinntartózkodás átmeneti. Akkor majd munkásarisztokrataként simán megkeresi a nyugati minimálbért otthon és nagy király lesz belőle.
Na most jöhetnek a kövek...

bpetya75 2013.10.09. 13:26:49

@Barátusz:

A hittanon belül lehetett választani.

Ahogy egy jó dolgot is lehet rosszul csinálni, úgy egy rosszat is lehet jól. Ha az erkölcstant tanító tanárnak (aki egy falusi kis iskolában nem igazán lehet más, mint az amúgy kábé minden mást is tanító ember) van egy kis esze, akkor csinál belőle egy beszélgetős, szituációs játékos, gyerekvilág órát. Hasznukra fordíthatják, nincs keménykötésű "szent könyv", amit számon kéne kérni a 6 éveseken.

@macamuca:

Nem csak pap (lelkipásztor, rabbi, stb) tarthat hittant. Vannak hitoktatók is.

@andaluzkutya:

"borzasztó fontos, hogy ne legyen osztályzás, felelés, stb., és ne legyen egyetlen lehetséges jó válasz. "

Bizony, bizony. Ahogy a doktor úr írja. ;-)

bpetya75 2013.10.09. 13:33:10

@tsabus:

Az ember messze nem a legjobb alkalmazkodó képességgel rendelkező élőlény. Sokkal jellemzőbb, hogy átalakítjuk a környezetünket, minthogy jól alkalmazkodnánk hozzá.

Több helyen olvastam arról, hogy jelentősen eltérő nyelv jelentősen eltérő gondolkozást is jelenthet. Ha ennek tényleg van némi alapja, akkor könnyen lehet, hogy a külföldön maradóknak is hasznos megismerni az őseik nyelvét. Ha megy görcsölés nélkül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 13:34:13

@tsabus: minek a ko? jol mondod. aki letelepulni akar, tanulja meg maga is a celorszag nyelvet rendesen, magas szinten, mert kb semmibe sem kerul ott. aki csak "vendegmunkasnak" goldol magara, az nem is akar elmelyulni az ottletben, neki nyilvan sokkal fontosabb a magyar tokeletes tudasa.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 13:34:36

@tucano:

"mint otthon Viktort, vannak magyar ismerőseim"

5-ből 4-en szeretik? Az én tapasztalataim szerint 5-ből 2-en.

tableno 2013.10.09. 13:38:41

@bpetya75: Teljesen igazad van, egy ilyen erkölcstannal nekem sem lenne problémám. Sőt, alapvetően a hittannal sem. Amivel bajom van, az az egész irány, amit ez az otthoni oktatási reform vett. Mert innen nekem nagyon úgy tűnik, hogy az egész a tanárok (és egyre inkább a gyerekek) megfélemlítésére megy rá, kötelező előírásokkal minden appró részletre kiterjedően, hogy mit és hogyan lehet tanítani. Közben a gyerekeket meg agyonterhelik olyan dolgokkal (kötelező testnevelés, du 4-ig bent kell maradni, napi 6-7 óra elsősöknek), aminek semmi valódi haszna nincs. Ha így megy tovább, szerintem nem sok tanár lesz, akinek lesz mersze meg energiája eltérni a "szent könyvtől", és valóban érdekes és hasznos erkölcstanórákat tartani. Még a hitoktatókban akkor több a bizodalmam, mert ők egyházi személyekként nem közvetlenül az államtól függnek, csak hát a magyar egyházak kb egy fél évszázaddal vannak lemaradva felfogásban nem csak a nyugat-európaiakhoz, de még a latin-amerikaiakhoz képest is, ahogy azt tucano is megjegyezte.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 13:39:13

@andaluzkutya:

"Ez már az elsősöknél is van, olyanokról beszélgetnek, hogy pl. mi a barátság, milyen együtt lenni másokkal, mit jelent az udvariasság stb."

Erről jut eszembe egy vicc.

A feleség mondja a férjnek:
- Figyelj, ideje lenne valami szexuális felvilágosítást adni a gyereknek már. Beszélj vele!
- Dehát hogyan beszéljek neki erről?
- Nem tudom, beszélj a méhecskékről meg a porzásról, valahogy így...

Megy az apa a gyerekhez:
- Fiam, valami fontosról akarok beszélni neked... Emlékszel amikor a múltkor éjszaka benyitottál hozzánk a hálószobába, s láttad, hogy a anyádon fekszem és ezen meglepődtél? Na, a méhecskék is ezt csinálják!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 13:41:36

@Gizi06:

Én meg sosem teszem ezt. Ez nem udvariasság, hanem ökörség. Bocs.

Győrfi Anna 2013.10.09. 13:43:05

Kedves Kommentelők!

Köszönöm az érdekes hozzászólásokat, a felvetéseket, igyekszem válaszolni rájuk.
1. Ünnepek/ hagyományőrzés
Tetszik maxvel kifejezése, a ‘duplázás’. Magam is megfigyeltem ezt a jelenséget. A bevándorló/ 2 kultúrájú család igyekszik mindkét nép szokásaiból átvenni mindazt, ami tetszik nekik. Nyilván szerencsésebb megoldás, mint harcolni, mi legyen, mi ne legyen. Ettől függetlenül, biztos, hogy bizonyos szokások, hagyományok kénytelenek kiesni (húsvéti locsolkodás pl.), másokból meg lehet azért konfliktus.
2. Asszimiláció / hagyomány (identitás) őrzés
Egyetértek a hozzászólóval, hogy asszimláció és integráció nem ugyanaz. Egy felnőtt (már kialakult identitással) érkező bevándorló dönthet úgy, hogy ő inkább csak integrálódni tud, sőt, lehet, hogy igazándiból nem is tud máshogy dönteni. A kialakulatlan személyiségű gyerek, egy, az otthonitól eltérő kortárs csoportban nagyon erős nyomásnak van kitéve arra vonatkozólag, hogy olyanná váljon, mint a többiek. Ő valószínűleg asszimilálódni vágyik és fog is. Kérdés, hogy tud-e maradéktalanul, illetve, hogy mit hoz ez a szülő-gyerek kapcsolatba. Állítólag (kollégától, szóbeli közlés) felmérések azt mutatják, hogy a 2. Generációs bevándorlók nagyobb arányban depressziósak, sőt kísérelnek meg öngyilkosságot, mint az 1. generációsok. Otthon már nincs otthon, nem érzi magát magyarnak, az új helyen még nincs otthon, ‘soha sem lesz teljesen olyan, mint ők’.
3. Túl jó gyerek szindróma
Ha egy gyerek empatikus és segítőkész a szüleivel, felelősségteljesen viselkedik másokkal és magával az persze szuper. Önmagában nem baj. Lehet, hogy egyszerűen csak jó szülők vagyunk, helyesen és hatékonyan neveltük. Lehet, hogy szerencsés természetű a gyermekünk. Az is lehet, hogy “felnő a feladathoz”, hogy most más helyzetben van a család. Még ez is oké. Valamitől mindenkinek fel kell nőnie. Csupán annyit szerettem volna mondani, hogy túl hamar felnőni, erőn felül érettnek és szabályosnak lenni egyrészt nem jellemző az életkorra (‘abnormális’), másrészt egy szorongás elhárítási/ megküzdési módnak is lehet látni. Minél szabályozottabb a gyerek, minél jobban igyekszik teljesíteni, annál nagyobb a háttérben a szorongás. Tény, hogy ez egy konstruktívabb elhárítás, mint mondjuk a drogozás, több hasznosat hoz az életbe, kevésbé teszi tönkre a gyereket, de attól még utalhat arra, hogy a gyerek nem mer kellően laza lenni. Felmérések szerint a 2. Generációs bevándorlók körében magasabb a depresszió és az öngyilkosság aránya, mint az 1. generációsok között. Ők azt élhetik meg, hogy Magyarországon már nincsenek otthon, már nem magyarok, az új országban viszont idegennek érzik magukat, ‘sohasem leszek olyan, mint ők’.
... folyt. köv.....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 13:43:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Moricka benyit a szuleire. Apa eppen a takaro tetejen tolja anyot.
- Apu mit csinalsz?
- Eppen beparkolok a kocsival a garazsba.
- Akkor told neki, mert a ket hatso kerek meg kint van!

andaluzkutya 2013.10.09. 13:48:12

@Győrfi Anna: felmérések szerint nem "csak" a depressziósok és öngyilkosság aránya magasabb a 2. generációban, hanem pl. a szkizofrénia is.

bpetya75 2013.10.09. 13:48:19

@tableno:

Hétfőn egy érdekes továbbképzésen voltam, ahol az előadó beszélt az 1985-ben megválasztott la paz-i polgármester korrupcióellenes tevékenységéről, és annak eredményéről. Kombinálva a dolgot az uruguayi köztársasági elnök példájával és Ferenc pápa megnyilvánulásaival, az az érzésem, hogy Dél-Amerika észrevétlenül példamutatóvá vált.

Egyetértek veled abban, hogy sok problémás pont van az oktatási reformban, ami azért is nagyon rossz, mert egy kormányváltás egy újabb szükségszerű reformot is jelent. Tartok tőle, hogy rossz lovasként akkor majd a másik irányban esnek bele a túlzásba...

Nem hiszem, hogy nagy eltérés lehetne az óraszámokban, nálunk az elsősöknek heti 25 órája van, amit nagyon soknak érzek, de azért nem napi 6-7 óra. Ráadásul a másodikasunknak meg heti 21 vagy 22 órája van, így még kevésbé értem, minek kell szegény elsősöket napi 5 órában nyaggatni, még ha abból napi egy tesi is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 13:48:48

@vazzup:
Ezt mar en is hallottam sokaktol.

Dehat mit varunk olyan kormanytol, aminek a tagjai kozott ott vannak a keresztenyek?

tsabus UAE 2013.10.09. 13:50:39

@bpetya75: Szerintem ez csak a legutóbbi évezredekre igaz, és a környezet átalakítása is az alkalmazkodás egy formája. Persze, meg kellene határozni, mi számít a környezet átalakításának. Nálam ez a földművelés kezdetét jelenti, de van akinél a kunyhóépítés is az.
A vadászás, gyűjtögetés időszakában mi még csak a helyzethez alkalmazkodtunk. Márpedig ezekkel a tevékenységekkel ütöttük agyon az időt az evolúciónk nagyobbik részében.

bpetya75 2013.10.09. 13:55:13

@tsabus:

Szívesen vitatkoznék erről veled, de sajna le kell lépnem. Azért ha gondolod, leírhatnád a véleményedet a hozzászólásom második feléről is. Este még benézek ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 13:56:09

@madscientist:

Az igazi etika egyetemi szintű tárgy, s ott izgalmas. De ott nem hülyeségekkel foglalkoznak, hanem valós etikai problémákkal.

Vannak pl. érdekes etikai feladatok.

1. Helyes-e valakit, élő embert megkínozni? Igen vagy nem?
2. Helytelen-e valakinek a halálát elősegíteni (feltéve, hogy ő nem akar meghalni)? Igen vagy nem?
3. Köteles-e az egyén más ember halálát meggátolni, ha ezt megteheti saját életet veszélyeztetése nélkül? Igen vagy nem?

S a feladat:
- Állsz egy hídon, mely alatti vasúti sín van. Közeledik vonat, melynek elromlott a fékje, ezért biztos, hogy a sínen dolgozó, háttal álló 5 vasúti munkást el fogja gázolni a vonat, a halálukat okozva. Az egyetlen mód, hogy megmentsd őket az, ha valamit a vonat elé dobsz, amitől a vonat kisíklik vagy lelassul, így nem üti el az 5 munkást, azok életben maradnak. Nincs mit a vonat elé dobni. Vagy leugrasz te a hídről a vonat elé vagy lelököd a hídon álló idegent. Mi az etikus cselekedet? Leugrasz, megölöd magadat? Lelököd az idegent, ezzel megölve 1 embert, de megmentve 5 ember életét? Vagy nem csinálsz semmit, végignézed 5 ember halálát, pedig megakadályozhattad volna? Hangsúlyozva van, hogy más megoldás nincs. A munkásokon fülvédő van, hiába kiabálsz nekik, nem hallják meg. S idő meg nincs lemenni a hídról és szólni nekik.

bpetya75 2013.10.09. 13:57:09

@Kovermadar:

Ha a KDNP-re gondolsz, azok szerintem kábé annyira keresztények, amennyire Viktorék demokraták. Zsák a foltját...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 13:57:35

@macamuca:

Ha kicsi a felekezet, akkor lehet, hogy nem megoldható eleve.

bpetya75 2013.10.09. 14:00:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Marha! Miért nem hamarabb jöttél ezzel?

Ez nem csupán etikai dilemma (ha az lenne, akkor sima ügy, le kéne ugrani), hanem morális is. Ez tovább bonyolítja a dilemmát. Pl nem fér bele se a gyilkosság se az öngyilkosság a morális beállítottságomba.

Francba, mennem kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 14:02:52

@bpetya75:

KDNP nincs 15 éve. Amit most így hívnak, az a Fidesz. Egyszerűen Orbán kitalálta, hogy a fideszes képviselők egyötöde ezentúl KDNP lesz. Ennyi.

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 14:03:04

@andaluzkutya: mondjatok meg ilyesmit, oszt visszamegyek... :-))))

@Kovermadar jol csinalja! Nala nem lesz 2. generacio!

andaluzkutya 2013.10.09. 14:03:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ahhoz, hogy valaki ilyen jellegű problémákon érdemben el tudjon gondolkodni, szükséges, hogy már korábban is foglalkozott kevésbé súlyos problémákkal. Tehát szerintem hasznos gyerekekkel is etikával kapcsolatba hozható dolgokról beszélni, hogy majd az egyetemen még annál is izgalmasabb dolgokról lehessen.
Amúgy a problémádat lehet tovább színesítani: mi van, ha az egyénnek van pl. öt gyereke? Vagy tudja, hogy a mellete állónak, akit inkább lelökne, szintén van? És pl. a munkásoknak is. Vagy beteg nagymama, akiről gondoskodnia kell? Stb.
De ha a problémát eltereljük az etika síkjáról: ha eléugrasz és attól kisiklik a vonat, akkor lényegében akkor is kisiklik, ha elüti az öt munkást, nem? Tehát a vonat mindenképpen kisiklik, így már csak a te életed áll szemben az öt munkáséval...

Győrfi Anna 2013.10.09. 14:03:34

...folytatás...

4. Nyelvváltás a családon belül
Örülök, hogy valaki felvetette, hogy ő pl. nem szokott idegen nyelven beszélni a gyerekeivel még helyi társaságban sem. Nekem sem természetes érzés. Persze az illendőség miatt nyilván társaságban az adott ország nyelvén beszélünk, de én pl. gyakran magyarul szólok oda a gyereknek, hogy ‘hozd már be légyszíves a kólát”. Amikor idegen nyelven beszélünk egymáshoz, természetellenes érzés, spkszor úgy érzem, mindjárt elröhögöm magam, vagy megjátszott az egész.

5. Helikopter szülőség
Jogos a felvetés, hogy ez nem csak a bevándorló családokra jellemző jelenség, nem emigráció specifikus tehát. Ugyanakkor, mint minden lelki eredetű ‘tünet’ esetében, itt is igaz, hogy több együttes ok vezethet a kialakulásához, melyek közül a kivándorlás lehet az egyik. Amikor egy konkrét szülővel ezen dolgozunk, érdemes lehet megérteni, az ő életükben, az ő viselkedésében milyen szerepet kap az ‘idegenben levés’ érzése.

6. Szülővé válás külföldön
Erről nem írtam a posztban, viszont nagyon érdekelne a véleményetek: hogyan befolyásolja a családalapítási kedvet / lehetőségeket a kivándorlás helyzete?
7. Kritikus (ellenséges) kommentek
Tisztában vagyok vele, hogy sokan sok mindenben nem értenek egyet a posztban leírtakkal illetve a kommentekben egymással sem. Ez teljesen rendben van. Fontos lenne szerintem viszont, hogy mindig elfogadóan és türelmesen reagáljunk egymás észrevételeire, különösen egy olyan témában, ami lelki nehézésgekkel való szembenézésről szól. Nagyon nehéz úgy segítséget kérni vagy nehézésgeket megosztani, ha nem lehetek biztos benne, hogy nem kapok rá türelmetlen és elutasító válaszokat. Előre is köszi.

Üdv,
Anna

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 14:03:35

@bpetya75:

Szóval dögöljön meg az 5 vasúti munkás???

:-)

andaluzkutya 2013.10.09. 14:06:22

@rezsoatya: én ezen adatok ismeretében döntöttem a kiköltözés mellett, ráadásul úgy, hogy van egy csomó 2. generációsom is... Szerintem a probléma nyilván ott jelentkezik, ahol zátonyra futott az integráció (micsoda felfedezés!). Ezért döntöttem tudatosan úgy, hogy a magyar gyökereimet bár én megtartom, de a gyerekeim nyugodtan veszítsék el.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 14:09:51

@andaluzkutya:

Az ilyen problémák lényeg éppen az, hogy az ember elgondolkozzon és rájöjjön, hogy nem mindig minden dilemma egyszerű. Mert az, hogy öljöm.e meg a szomszédot és vegyem el apénzét vagy ne tegyem az könnyen megoldható kérdés. De az életben akadnak sokkal bonyolultabb dolgok.

Egy példa, s ez VALÓS eset! Egy etika könyvben olvastam az esetet.

Egy kis, keresztény fundamentalista szektácskával esett meg Németországban a 40-es években. Amikor elkezdték vinni a zsidókat táborba, ők pár zsidót eldugtak maguknál, hiszen igyekeztek a "szeresd felebarátodat" elv alapján cselekedni. Amikor viszont megjelent a Gestapo és megkérdezte tőlük "rejtőzködnek Önöknél zsidók?", azt válaszolták "igen" és átadták az elrejtett embereket, hiszen Isten azt is mondta, hogy "ne hazudj!".

tsabus UAE 2013.10.09. 14:10:09

Magyarországi oktatásról két fura "élmény":
1. Barátomék fia azt mondta, hogy az erkölcstant egy nagyon "jófej" tanár tartja, mert egész órán a Forma1-ről volt szó. A hittanosok pedig "ráfáztak", mert a pap végig a bibliából olvasott fel és szétunták az agyukat. A hittanosok most az erkölcstanosokat irigylik. :-)
2. Osztálytalálkozón, a volt matektanárnőm úgy köszönt érkezéskor, hogy "dícsértessék... izé... sziasztok". Mióta az egyház átvette a régi iskolámat, minden tanárnak így kell köszönnie és ebből a magánéletben ilyen vicces helyzetek születnek. Amik csak elsőre viccesek, mert igzából szomorúak...

Bluebell. 2013.10.09. 14:10:10

@tsabus: Megkovezni nem foglak, jogod van ezt gondolni. De szerintem butasag. Itt nem csak a hasznossag a fontos, hanem az agy befogadokepessegenek tagitasa is. Ket nyelvvel szelesebb latokoru lesz a gyerek, az agya mashogy fejlodik, ket beszedkozpont jon letre, jobb lesz a logikaja, ralatasa minden mas temakorre. Ezek egy masodik nyelv tanulasaval nem jonnek letre, csak ket anyanyelvukent. Ez az egyik.
A masik a kapcsolattartas az otthonmaradtakkal, mar amennyiben ez valakit erdekel. Nem mindenkit.
A tobbi ervem mar csak emocionalis es szubjektiv. De a fenti ketto is megeri szamomra az energiabefektetest.

andaluzkutya 2013.10.09. 14:11:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az nem derült ki, hogy tehervonatról van szó, vagy személyről. Mert nyilván egy utasokkal teli vonat, ha kisiklik egy hídon, nem sok jóval kecsegtet az utasoknak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 14:12:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Max egyszerű a válasz.
Úgy tekintem mintha nem lennék ott.
Az egész kérdést az én jelenlétem veti fel.
Ha nem vagyik ott nincs kérdés nincs dilemma.
Hátakkor nem vagyok ott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 14:17:02

@vazzup:

Korabeli magyar vicc.

Hitler összehívja a Wehrmacht vezérkarát:
- Eldöntöttem, hogy valamikor a közeljövőben elrendelem Magyarország megszállását. Kérdésem Önökhöz: amikor kiadom a parancsot, mennyi időre lesz Önöknek szükségük, hogy parancsomat maradéktalanul teljesítsék?
- 3 nap vagy 3 hét, Führer. Az attól függ...
- Mitől függ?
- Ha a magyarok ellenállnak, akkor 3 nap. Ha nem állnak ellen, akkor 3 hét. Ez utóbbi esetben ugyanis kénytelenek leszünk megállni minden városban, ünnepélyes beszédet mondani, eljátszani a 2 himnuszt, zászlókat felvonni, átvenni a város kulcsát, majd díszebéden részt venni a polgármesterrel.

andaluzkutya 2013.10.09. 14:22:46

@diggerdriver: igazad van abban, hogy a dilemma azért keletkezik, mert ott vagy. Viszont ha már ott vagy, akkor van lehetőséged befolyásolni az események menetét, így döntési helyzetbe kerülsz. Pl. ha mész az utcán és azt látod, hogy valaki éppen ki akar rabolni egy másik embert, akkor is úgy csinálsz, mintha ott se lennél?

BTBTBT 2013.10.09. 14:30:43

@macamuca:
@bpetya75:
Akkor jol remlett, hogy csak ket valasztas volt, csak meg az altalatok emlitett felekezeti opcioval megtoldva. Persze az ilyen hireket csak az ocsemektol tudom. :)

@andaluzkutya:
"nem bántjuk a másikat, mert az rossz"
A magam kis radikalis gondolkodasmodjaval tovabbra is fenntartom, hogy ezt nem egy erkolcstan ora kereteben kene a gyerek fejebe "verni", hanem a szulo altal, mielott vagy mikozben az iskolaba jar. (Mar a gyerek, nem a szulo.)

"fontos, hogy ne legyen osztályzás, felelés"
Ebben egyetertunk.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szar lehet nekik. :)

Shanarey 2013.10.09. 14:31:48

@Győrfi Anna:

Ez a 2. generációs bevándorlók öngyilkossági hajlam, szerintem igencsak országfüggő, na meg családi örökség is lehet.

Ünnepek.

A gyerekek nagy átlagának az ünnep, annyit jelent hogy netán nem kell suliba menni, netán ajándék érkezik. Ahol a vallás is nagy szerepet játszik ott persze nem csak ezt, de nem ez az átlag. Szerintem ezt duplázni egyszerűbb, mint módosítani, de ez szintén egyén függő dolog. Na meg a józan ész sem árt.
:-))

andaluzkutya 2013.10.09. 14:37:59

@Barátusz: ""nem bántjuk a másikat, mert az rossz"
A magam kis radikalis gondolkodasmodjaval tovabbra is fenntartom, hogy ezt nem egy erkolcstan ora kereteben kene a gyerek fejebe "verni", hanem a szulo altal, mielott vagy mikozben az iskolaba jar. (Mar a gyerek, nem a szulo.)"

Én is azt mondtam, hogy nem ilyen jellegű erkölcstan órára van szükség, ahol a tanár ilyenekről "papol". De pl. lehetnek olyan etikai problémák gyerekeknél, amik akkor jönnek elő, amikor iskolában van, vagy kell hozzá, hogy legyen ott legalább 15 másik gyerek is. És a legjobb, ha a problémát ott oldják meg (vagy fel), ahol a probléma keletkezik. Beszélhetek természetesen erről vele otthon is, de nem látom be, hogy miért lenne gond, ha ilyen az iskolában is történik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 14:41:15

@andaluzkutya:
Ezekre az etikai kérdésekre nincs jó válasz ezt mindannyian tudjuk.
Pszihomókusok teszik fel hogy a válaszból következtessenek a paciens legrejtettebb szexuális perverzióira:)))))))
Na most, hülye kérdésre hülye a válasz.
Az én válaszom semmivel sem életszerütlenebb mint a kérdés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 14:42:34

@Győrfi Anna: @Shanarey:

A duplázás sokszor segíti az önidentitás őrzését is.

Pl. magyarországi szerbektől hallottam, hogy "magyar karácsony". Így hívják dec. 25-t, megünneplik persze, jönnek rokonok, de aztán január 7-én van az "igazi karácsony". Szerencsétlen magyarok nem tudják, hogy mikor van az igazi karácsony és rossz időpontban ünneplik, de "mi" bezzeg tudjuk. Szóval ez erősíti az identitást, a különbözőséget.

BTBTBT 2013.10.09. 14:42:56

@Gizi06:
""helyiek jelenlétében automatikusan idegen nyelvre váltanak egymás között is a családtagok". Szerintem igy a helyes, mert szerintem alapvetö udvariassag, hogy harmadik jelenletenben , aki nem erti a nyelvünket, akkor valtok."
Az attol fugg, hogy ki az a 3. szemely.

@tsabus:
"Ekkor csak a szülőnek okoz valamiféle kielégülést, hogy a "sarja" az ősei nyelvén tud megnyilvánulni."
Milyen erdekes lehet az, ha nem tudsz a sajat gyerekeddel a sajat nyelveden beszelni, nem?
Tobb ez am szimpla szuloi "kielegules"-nel.

Shanarey 2013.10.09. 14:45:56

Ebben az erkölcs tan dologban az a legszebb hogy a hírekben szerepelő idevágó címszavak: kormány, mutyi Közgép, Mszp,
Simicska, Csányi. stb.

andaluzkutya 2013.10.09. 14:47:33

@diggerdriver: szerintem sincs jó válasz, viszont esélyes, hogy nem csinálnék semmit. Ettől még nem vagyok perverz. De ha te így döntesz, az természetesen messzemenő következtetésekre ad okot:))

Shanarey 2013.10.09. 14:51:30

Ez a vonatos dolog nem tudom kinek az agyában született, de kihagyta a vonatvezetőt a felsorolásból. Miszerint neki milyen érzés lesz ha csak egy embert üt el aki leugrott elé, vagy ötöt akik ott dolgoznak a pályán?

Ja és tisztázzunk valamit egy ember leugrása okán a vonat nem siklik ki, ahhoz valami tömörebb, és alkalmasabb dolog szükségeltetik.

BTBTBT 2013.10.09. 14:57:00

@andaluzkutya:
Nem is vitaztunk. :)
Ha otthon helyre vannak teve ezek a dolgok, akkor nincs minek elojonnie az iskolaban.
Egyebkent mifele etikai problemakra gondoltal?

Az megint mas kerdes, hogy Mo.-on eppen akkor van bevezetve ez az eszement erkolcstan/hittan, amikor messzirol sut az orszagrol egy jokora adag moralis valsag. Ami nem allithato meg/fordithato visszajara ilyen rendelkezesekkel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 15:26:19

@andaluzkutya: feltetelezem, hogy a gyokerek megtartasaban benne van a korod is. egy fiatalabb fa meg atultetheto. remelem nem voltam szemelyeskedo. de madar szerintem konnyen gyokeret ereszt svedben peldaul, bar o akar is (nekem igy jott le).

ezt a bevandorlo gyerekek drogozasa tolgot asszonynak is tanitottak, de azt sosem mondtak (szerintem nem is tudtak), hogy a kint szuletett es felnovo gyerekekre vonatkozik, vagy csak a kikoltozokre. egy kikoltozo erezheti ugy, hogy nem igazan tartozik oda, mig egy oda szuleto - szerintem - otthonosan erzi magat a szuloknek uj orszagban. persze ebben benne van a szulo dolga is. ha csak nepzene megy otthon a porihez es a kuvasz ugat a kertben biztos nehezebb az odaszuletett utodnak is, foleg ha a szulok szidjak az orszag oslakosait is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 15:28:37

@andaluzkutya: kisiklo tehervonatnal a mozdonyvezeto is meghal sokszor. lasd kiskunlachaza. ott kint vltam a balesetnel elharitason.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 15:29:55

"Amikor új országban egy új életbe belevágunk, hajlamosak vagyunk eleinte csak a nyereségekre koncentrálni, hogy itt mi minden működik jobban és a gyerekeknek is mi minden megy könnyebben.

Abba már kevésbé szívesen gondolunk bele, hogy mi megy sokkal nehezebben, mi az, ami otthon megvolt, itt viszont le kell mondanunk róla. Azzal áltatjuk magunkat, hogy Skype-on is lehet jókat dumcsizni a haverokkal, és a webkamerán keresztül is láthatja a nagyi, milyen szépen cseperednek az unokák. A lelkünk mélyén azért pontosan tudjuk, hogy ez nem ugyanaz.

Eltűnnek az életünkből a kirándulós hétvégék a baráti családokkal, a fussunk össze egy kávéra találkozók, a kötelező vasárnapi rokonlátogatások és még mennyi minden más.

Új helyzetünkben azonban nem szívesen engedjük meg magunknak, hogy átérezzük és meggyászoljuk mindazt, amit magunk mögött kell hagynunk. Pedig a veszteség akkor is veszteség és fájdalommal jár, ha nagyon sok jó élmény és lehetőség van is a mérleg másik serpenyőjében."

Hát ezt pontosan ugyanígy éltem én is meg.......Én bevállalom és bevallom. De tudom, sokan annyira erősen és hevesen hárítják ezt a dolgot, igazából nem értem miért. Talán szégyenlik a gyengeséget , a berogyott térdet?! Mert itt mindenkinek azt kell megmutatnia, milyen kurva erős,vagy mert kifelé ez az elvárás?!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 15:30:33

@diggerdriver: -persze, mert beletett egy tabla szalonnat is :)

vazzup 2013.10.09. 15:31:54

@Barátusz: "Az megint mas kerdes, hogy Mo.-on eppen akkor van bevezetve ez az eszement erkolcstan/hittan, amikor messzirol sut az orszagrol egy jokora adag moralis valsag. Ami nem allithato meg/fordithato visszajara ilyen rendelkezesekkel."

Pont ezért lett bevezetve. Ez a kormány valahogy mindig eltereli a figyelmet/beadja az embereknek, hogy ők akcióznak, megcsinálják, tudod, ez a nép az erőből ért, nem a megfontoltságból, nem a fontolva haladunk van, hanem kuss és majd az orbán vitya elintézi. Hát, elhozták nekünk az erkölcs korát is. Viki bácsi elintézte mint a három kívánságot.

Shanarey 2013.10.09. 15:34:51

@sodalisO:

Nem vagyunk egyformák, így másként éljük meg ugyanazt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 15:35:36

@Shanarey:

A kérdést nem a vonat vezetőjének teszik fel. S a feladat lényege: a hídon lévő ember kövér, s elegendő a mérete ahhoz, hogy a vonat kisíklása bekövetkezzen. Ne a feladat részleteibe akaszkodj bele, hanem a dilemmába.

Ez nem trükkkös kérdés, hanem dilemma.

BTBTBT 2013.10.09. 15:39:35

@vazzup:
Ertem en, meg latom, hogy mas sem nagyon megy, csak amit leirtal, de attol meg nem tetszik.
Kivancsi lennek, mikor fordul valaki (szulo/szulok csoportja) valamelyik eus/brusszeli birosaghoz, hogy a gyerekenek legyen joga valasztani, es nem resztvennie ilyesmiben.
Ha a birka magyar mentalitasra gondolok, akkor talan sosem.

@Shanarey:
Hofi nagy, de most dolgozom, es csak kesobb tudom megnezni.
Mire reflektaltal vele?

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.09. 15:42:57

@bpetya75: én úgy tudtam, hogy az etika tartalmazza a morált.

tsabus UAE 2013.10.09. 15:42:58

@Bluebell.: Az első bekezdéssel nem értek egyet (mily meglepetés...), mert találkoztam/találkozom olyanokkal, akiknél sima második/harmadik nyelv megtanulásával is működik ez.
Kapcsolattartás: Kivel tartsa a kapcsolatot, ha kint született és a nagyszülők már nem élnek ? MINDEN barátja ott van körülötte.
Szubjektív rész: Ja, hogy ez NEKED emocionálisan jó ? Akkor el van döntve ! :-)

Bluebell. 2013.10.09. 15:42:58

Anna, ketszer irtad le, hogy a masodik generaciobol gyakrabban kerulnek ki ongyilkosok es/vagy depressziosok. - Na itt megalltam egy pillanatra es gondolkoztam. Mit szeretnel ezzel mondani? Art a gyereknek, ha a szulo megismerteti a gyerekeit a gyokereivel, netan meg hetvegi magyar iskolaba is hordja. Husvetkor baratokat fogadnak, akik locsolkodni szeretnenek. Dec. 6-an jon a telapo. Nyaranta Magyarorszagra utazik..
Ha mindez egy ilyen kozmopolita varosban tortenik, mint pl. London (es kornyeke), szereto csalad veszi oket korul, ahol jelen van mindket (es sok mas) kultura is, karosan hat a lelkukre? Ket "kulturat" nem lehet osszegyurni egy egeszseges egysegge? En ketlem, de kivancsi lennek a bovebb szakmai velemenyedre.
Szelsoseges eseteket el tudok kepzelni, ahol ez valoban karos lehet. Ahol a szulok nem tanuljak meg az adott orszag nyelvet. Elzarjak a gyerekeket a helyiektol, csak a "magukfajta" neppel jatszhatnak, stb. Bar pl. az indiaiak nagyon jol elvannak igy mar 100 eve, es megsem latom oket depressziosnak.

tsabus UAE 2013.10.09. 15:42:58

@Barátusz: Szerintem, aki komolyan gondolja, hogy otthagyja Magyarországot, az otthon is igyekszik minél többet a helyi nyelven beszélni. Csupán azért, mert így is lassabban tanul, mint a gyerek fog.
Az általad idézett mondat pedig arra kívánt rávilágítani, hogy talán a kis lelkemnek sokkal jobb(?) lenne, ha az anyanyelvemen gügyöghetnék a gyereknek, de nem az lenne a normális, ha azt venném figyelembe, mi hasznosabb neki ? Azt sérelmezem leginkább, hogy minden hasonló érv arra épül, hogy a szülőnek mi a jó. Ez így rendben van ?

tsabus UAE 2013.10.09. 15:42:59

@bpetya75: Igazad van, minden eltérő nyelv, más gondolkodást is jelent. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a kint felnövő gyerek feltétlen az ősei nyelvét tanulja meg, hogy ezt a gondolkodásbeli sokszínűséget megtapasztalja. Mint említettem, vannak sokkal jobban hasznosítható nyelvek is. Nem hiszem, hogy valamelyik nyugati társadalom tagjaként, pont a magyar nyelv ismerete jelentene versenyelőnyt. Nyilván vannak speciális esetek, de elhanyagolható számban. Mandarintt, oroszt, vagy spanyolt is érdemesebb tanulni, mint magyart. Hozzáteszem, szigorúan akkor, ha nincs tervben a hazaköltözés.
(A matyóhímzéses, kalocsai mintás, kopjafás érzelmektől eltekintve, logikusan.)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 15:43:30

@Shanarey: Tudom, nem is azt írtam, hogy ez mindenkivel törvényszerűen bekövetkezik, vagy be kell hogy következzen, de tudom,és ismerek olyanokat akik kikérik maguknak, áhh , ők nem...és közben meg tudom, hogy a béke segge alatt voltak érzelmileg és mentálisan. Nyilván másként éljük meg mind.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 15:49:51

@sodalisO: szerintem is vannak nehez pillanatok, de ez normalis.valahol olvastam, hogy kb ot ev ujra felepiteni a szocialis halot magad korul. azert az hosszu ido. utana meg ki tudja lehet a kovetkezo 40 evben moeg sokkal jobb lesz, meg akkor is, ha par evig szar. ez azert olyan dolog, amit utolag tud az ember ertekelni, mert elore nem latja.

BTBTBT 2013.10.09. 15:54:34

@tsabus:
A jelenet/jovojet tekintve a gyereknek a minel tokeletesebb szulo-gyerek kapcsolat a leghasznosabb.
Nem kizarolag az, ami a szulonek VAGY a gyereknek jo, hanem ami mindkettojuknek, harmonikusan, mert ugy tudjak megelni a leginkabb az egeszet, es ugy lehet maximalizalni az atadni es befogadni kivant dolgokat. De a gyerek ebben nem lehet kezdemenyezo. A szulo pedig sokszor nem az.
Abbol egyebkent semmi rossz vagy hatranya nem szarmazhat a gyereknek, ha tudja az anyja/apja magyar nyelvet/kulturajat is. A jovoben sem.

bpetya75 2013.10.09. 15:57:19

@Babette_:

Lehet, hogy Te tudod jól. Az én fogalmaim szerint az etika a társadalmi elvárások gyűjtőfogalma, míg a morál a belső, önmagammal szemben támasztott elvárásoké.

bpetya75 2013.10.09. 15:58:52

@tsabus:

Nem, mint jól használható nyelv gondoltam a magyarra, hanem mint a környezőtől gyökeresen eltérő gondolkodásmód "kialakítója".

bpetya75 2013.10.09. 16:02:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Gyakorlatilag igen. Ha csak az elméleti részét nézem, akkor is az a helyzet, hogy a lefagyás lenne a reakció, nem a cselekvés.

Egyébként én is kétlem, hogy a hab testemtől kisiklana egy vonat ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.09. 16:03:52

@bpetya75: hát én úgy tanultam, hogy az etika tulajdonképpen erkölcsfilozófia, mármint gyakorlatilag, merthogy az etika tudomány, az erkölcs meg a hétköznapi életbeli vetülete.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.09. 16:13:56

Koszonet a posztert, es gratulalok! Remek iras, alig varom, hogy delutan leulhessek, es vegigolvassam meg egyszer, a kommentekkel egyutt! Ahogy latom, lesz mit:) A tema nagyon aktualis, sok reszevel egyetertek, es mi is a sajat borunkon tapasztaltuk.

2013.10.09. 16:15:55

@Bluebell.:

"Anna, ketszer irtad le, hogy a masodik generaciobol gyakrabban kerulnek ki ongyilkosok es/vagy depressziosok. [..] Mit szeretnel ezzel mondani?"

Bocs, hogy belekotyogok, szerintem csak azt akarta mondani, hogy több odafigyelést igényelnek ezek a kölkek.

Az ember hajlamos hazudni magának, hogy az országváltás fáklyásmenet, de igazából sokaknak szopóág, és a gyerekeknek is szopóág, észnél kell lenni.

Persze a magyar gyerekeknek könnyebb, mert mi olyan szép fehérek vagyunk, Európában jobban szeretik az ilyet, de akkor is... nehéz. Szerintem erre gondolt.:)

tsabus UAE 2013.10.09. 16:24:02

@Barátusz: Teljes mértékben egyetértek abban, hogy a harmonikus szülő-gyerek kapcsolat első a fontossági sorrendben. Egyedül azzal vitatkozom, hogy ez a harmonia kizárólag a magyar nyelv használatával érhető el.
Sokan mondták, hogy az óvódás gyerekek szinte "percek alatt" tanultak meg új nyelvet, aztán mikor nem használták, gyorsan el is felejtették. Ha a családon kívül sehol nem beszél magyarul, akkor egy másik nyelv megtanulásától veszi el az időt, amit később nehezebben tanul meg.
Félreértés ne essék, nem egyetemes igazságot akarok kinyilatkoztatni. Nyilván vannak sokan, sokféle felfogással és van ezerféle mód a gyereknevelésre. Én a gyerek jövőbeni esélyeire fókuszáltam, kihagyva a szülő érzelmeit, vágyait. Nyilván ebbe beletartozik a fent említett harmónia is és ha a szülő csak magyar nyelven tudja ezt megteremteni, hát tegyen így...

Bluebell. 2013.10.09. 16:24:03

@tsabus: Masodik-harmadik nyelvvel szelesebb latokoru leszel valoban, mert a nyelvvel egyutt egy kulturat is megismersz (jo esetben). Az agyban azonban nem fog ket beszedkozpont kialakulni (ma mar bizonyitott), ami altal jobb lesz tobbek kozott a logika. Ket anyanyelvet tanulni a gyereknek "gyerekjatek". Nem megterhelo, magatol erthetodo. Miert is fosztanank ot meg tole. Szoval en nem ertem a logikadat, hogy a szulo magara gondol csak.
Mig kesobb egy masodik, harmadik nyelvet tanulni, mint tudjuk kemeny munka, persze megis erdemes.
www.nytimes.com/2012/03/18/opinion/sunday/the-benefits-of-bilingualism.html?_r=0

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.10.09. 16:24:23

magasan a legjobb poszt itt az utobbi hosszu idoben.

nincs kedve a szerzonek sajat blogot tolni? vagy ha van ilyen, akkor azt hol lehet olvasni?

BTBTBT 2013.10.09. 16:40:58

@tsabus:
"ez a harmonia kizárólag a magyar nyelv használatával érhető el."
Ha magyar az anyanyelv (egyebkent lehetne barmi mas is), akkor a sajat nyelv reven erheto el leginkabb ez a harmonia.
"Ha a családon kívül sehol nem beszél magyarul, akkor egy másik nyelv megtanulásától veszi el az időt, amit később nehezebben tanul meg."
Egy pici gyerek - elmeletileg - az anyjaval tolti az ideje legnagyobb reszet (ez annak is fuggvenye, hogy melyik orszagban az eltero gyed miatt), tehat van honnan folyamatosan erje a hatas.
"a gyerek jövőbeni esélyeire fókuszáltam, kihagyva a szülő érzelmeit, vágyait."
Nekem sem egyetemes igazsag kinyilatkoztatasa a celom - mert olyan nincs -, de ebbol a szulo - es vagyai - nem hagyhato ki.
Es amig az apa/anya felelos a gyerekeert, addig nem is erdemes. :)

Bluebell. 2013.10.09. 16:42:03

@Th's child: Igazad lehet. Semmikepp nem vitazni akarok, inkabb csak remiszto amit irt.

@sodalisO: sokan nem is vallaljak fel, hogy milyen nehez egy kivandorlas, bar mindenki mashogy eli meg. A gyerekek mindenkepp nehezitik ezt a valtast. Az eletkor es a szemelyiseg is mindenkepp fontos. En lassan mar husz eve, tinedzserkent jottem el otthonrol. Az eleje buli volt, eszrevetlenul illeszkedtunk be. Komolyabb elhatarozassal, illetve idosebb korban nekiindulni biztos nagyobb lelki valsagot okoz.

tsabus UAE 2013.10.09. 16:42:03

@bpetya75: Amit Barátusznak írtam, részben válasz erre is. Kismillió nagyon különböző nyelv van (szinte a nyelvek 99%-a). Csak azért tanítsam magyarul, mert azt könnyebben tudom tanítani (kicsit önző érdek)? Vagy azért, hogy legyen egy titkos nyelv, amin úgy beszélhetünk egymással (csak egymással !), hogy a többiek ne értsék ? Eleve, minden igyekezetemmel próbálom tanulni a helyi nyelvet - akkor a gyerek már tanuljon olyat, amit jól hasznosíthat később.
Ismét leírom: A fentiek arra az esetre vonatkoznak, mikor a család kint akar gyökeret verni, a gyerek kint született és nincs említésre méltó otthoni kapcsolat.
Szóval simán belefér, ha más körülmények között, más a módszer/hozzáállás. Akár akkor is, ha egy kint élő, a hagyományokat/nyelvet őrző csoporthoz tartoznak. Ha viszont a fenteeb leírt körülmények állnak fenn, akkor a magyar nyelv egyáltalán nem szolgálja a gyerek érdekeit - szerintem...

vazzup 2013.10.09. 16:52:35

@tsabus: ezzel vitatkoznék. Mert nem tudod, hogy a gyerek mit fog kezdeni később. Lehet, hogy használni fogja a magyar nyelvet. De ugyanez igaz arra is, ha Londonban franciára kezded el tanítani, lehet, hogy életében nem fog francia nyelvterületen megfordulni, szóval minek tanítod?
A gyerekkorban másképp tanul az ember, mint iskolában, idősebben. Akkor még természetes lesz neki, hogy egy dolognak számtalan neve van, az egyik így hangzik, a másik úgy. Az is természetes lesz neki idővel, hogy ez két különböző nyelv, különböző helyzetekben használható. Ráaádsként mivel a nyelvi területeit jócskán fejleszti, később újabb nyelvet megtanulni neki könnyebb lesz, mint egy átlagos egy anyanyelvvel rendelkezőnek. Jobban rááll az agya, jobban trenírozva van arra, hogy egy dolognak ezen a nyelven ez a neve, azon meg amaz és ezek néha hasonlóak, néha nem.
Ráadásul ilyen kis korban az otthoni anyanyelvet tudod neki megtanítani, mert nem fogod még plusz különórákra járatni, hanem ott lesz veled. Te pedig, mint átlagos szülő, aki nem beszél nyolc élő és három holt nyelvet szimultán, az anyanyelvedre tudod aránylag jól megtanítani a gyereket.
Ennyi. Nem sok választásod van, ezek közül kell a leghasznosabbat kiválasztani.

BTBTBT 2013.10.09. 17:13:06

@tsabus:
"kicsit önző érdek"
Mi a baj az egyen onzo erdekevel? Plane ha jora (tanitasra) hasznalja?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 17:15:31

@tsabus:

A magyar a világ egyik nagy nyelve. A világ 7 ezer nyelv között a felső 1 %-ban van az elterjedtségét illetően. Azaz eleve hibás érv, ha valaki azzal jön, hogy úgyse lehet használni.

Eleve a világ több ezer nyelve közül kb. 150 az olyan nyelv, mely teljesértékűen használható. S ha egy nyelv ilyen, akkor azt érdemes továbbadni, még a magyarnál kisebb nyelvet is. Az EU hivatalos nyelveinek fele KISEBB nyelv a magyarnál!

Mert ha mondjuk valaki ajmara anyanyelvű, akkor az valóban csak a hagyomány átadására szolgál. De a magyar egy fontos nyelv, tudása kifejezetten hasznos.

A másik érved, hogy "csak azért tanítsam magyarul, mert azt könnyebben tudom tanítani?" meg te ellened fordul. Igen, csak azért. Nem logikus, hogy arra tanítsd amihez jól értesz és ne arra, amihez nem értesz?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 17:16:27

@tucano:

Ilyen, ellenzéki körökben mozgok én. Egyetlen fideszes rokonom sincs például, legalábbis akiről tudom politikai nézetét.

tucano 2013.10.09. 17:25:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nálunk a családban mindenki Árpáddal jött be és azóta is harcol a nemesség adózása ellen. A barátaim meg mind külföldön vannak, komolyan mondom, amikor utoljára otthon voltam, 2x sikerült 3 főnél nagyobb társaságot összerántani nemzetközi skype kapcsolás nélkül.

BTBTBT 2013.10.09. 17:26:13

@33621:
Brit tudosok? Say no more. :)

@vazzup:
"Te pedig, mint átlagos szülő, ...az anyanyelvedre tudod aránylag jól megtanítani a gyereket."
Pontosan. Az idegen nyelvet meg egy atlagos, de meg talan egy atlagon feluli szulo sem lesz kepes tokeletesen atadni a gyerekenek (vagy barki masnak).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 17:34:28

@tucano:

Nekem nincs kapcsolatom Árpáddal. Egyetlen magyar ősöm sincs. legalábbis nincs róla adatom, pedig foglalkoztam családfakutatással és nagyon sok adatom van.

8 dédszülőm közül 4 sötét balkáni egyén, 1 erdélyi kun származék, 1 XVIII. században Mo-ra vándorolt német származék, 1 kárpátaljai ruszin, 1 meg színnémet a mai Csehország területéről.

Kb. 35 %-ban német vagyok, ideje lenne már megtanulni németül lassan... :-)

Viszont rokonságban állok Mátyás királlyal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 17:48:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Valoszinu ezert volt olyan jo kiraly... le se tagadhatnad a rokonsagot ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 18:05:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :) jobbikos van a csaladban? ugy ervelsz a magyar mellett :D:D

madscientist 2013.10.09. 18:07:28

@tsabus:

"egy másik nyelv megtanulásától veszi el az időt"

Miért venné el? Minél több nyelven tanul/tud a gyerek, annál könnyebben veszi az újabb nyelvek 'akadályait' is. Fejlődik a logikája a többi nyelvhez is, inkább serkenti a nyelvtanulást, mint gátolja. Saját példámon tudom levezetni, hogy minden megtanult nyelv segíti a többi (akár hasznos, akár nem) 'felszívódását', befogadását is.

detenyleg 2013.10.09. 18:07:28

De tenyleg ez a szemet pszichologus, hogy nehogymar o mondja meg mi a jogyerek, vegul is csak (ahogy a csoport tajekoztatobol kiderul, ja, h minek mindent elolvasni) klinikai es ifjusagi szakpszichologus, ill a blobol nyilvanvaloan kiderul, h maga is anya. Szal mit tud errol az egeszrol? Csak raakaszkodik szegeny bevandorlokra, ahelyett, hogy elkuldene oket melegebb eghajlatra, hogy mennyel haza a depresszioddal, meg a nyomoroddal, te szerencsetlen, ha nem vagy eleg kemeny gyerek a kinti elethez. Meg kulonbenes pszichologushoz csak bolondok jarnak! Es meg gyermekmegorzest se biztosit? WTF? Nembaj, hogy a londoni arak tizedeert tartja a kurzust, nyilvan csak lehuzasbol.
Hogy mindenki a magyarokbol akar megelni????
Felhaborito.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 18:08:11

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Tudomásom szerint nincs.

Szeretem a magyar nyelvet, ennyi, s éppen a jobbikos nyelvi fantáziakban látok veszélyt.

Shanarey 2013.10.09. 18:11:55

@detenyleg:

Itt akad pár szülő, és mégis más a véleményük, mint ami neked tetszene. Így jártál. Ezért kár volt regisztrálnod.
:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.09. 18:14:22

@Barátusz: a másik posztnál válaszoltam neked hosszút, csak nem tudtam linkelni a nevedhez, így lehet, h nem veszed észre, szóval csak gondoltam, szólok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 18:19:14

@Chang Yai:

Próbálom nézni a honlapodat, de hiába írom be, hogy · female.37.teacher.Yangon.Myanmar - folyton a feleseli vissza a buta droid, hogy "Network Error (dns_unresolved_hostname) - Your requested host "female.37.teacher.yangon.myanmar" could not be resolved by DNS. - For assistance, contact your network support team.".

Shanarey 2013.10.09. 18:22:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Mert ez nem egy link, csak egy info a hölgyről.
Gondolom Így egyszerűbb betennie mint az adatlapba.
Na meg ez rögtön látszik, és tegnap utalt is erre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 18:43:08

@detenyleg:
De tenyleg mindenki abbol el, amibol tud...
De tenyleg. Abbol amibol es akibol tud...
De tenyleg az a hulye, aki picsog...

BTBTBT 2013.10.09. 18:46:36

@Chang Yai:
Koszi. Mar valaszoltam is.
Jol gondoltam a lentebbit?

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mert az nem a weblapja, azert van ott a hibauzenet. A minap Chang jelezte, hogy tok jo lenne tudni a kommentelok foglalkozasat, korat es jelenlegi tartozkodasi helyet. Es o igy oldotta meg.

Shanarey 2013.10.09. 18:48:45

@Babette_:

Gyűrűk ura részlet, amikor Frodó haldoklik, Samu pedig nyöszörög.

Persze ő nem olvasta a könyvet így nem tudta hogy más véget szánt neki az író.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 18:51:39

@Barátusz:

Oké. Én fiú vagyok. Szürke irodai aktatologató a foglalkozásom. 46 éves idős ember vagyok. S a Sötét Balkán ekllős közepén tartózkodom.

Persze tudom, hogy képeim alapján mindenki 30 évesnek hitt, dehát nem tudok mit tenni, ez természetes adottság, hogy ilyen jól nézek ki...

:-)

NorthPier 2013.10.09. 19:07:15

@andaluzkutya:
Eddig olvastam csak a hsz-eket, úgyhogy érdeklődnék: tehervonatot kéne kisiklatni, vagy valami nemzetközi járatot, amin ücsörög kábé ezer ember? Vagy kevesebb, de ötnél több.

2013.10.09. 19:17:02

Kitünő poszt, létező jelenségekről. Persze lehet tagadni hogy léteznek ilyen problémák, de minek. Anna szakértelmét meg csak az vonhatja kétségbe aki hozzá hasonló vagy nála magasabb végzettséggel rendelkezik és tudja, hogy miről beszél. (igaz lehet ez is a magyar kultúra része, a képzett embert fikázni)

Sztem jó tanács minden szülőnek hogy ha a gyerekével probléma van, szerezzen neki segitséget és ne várja meg amig a legrosszabbra fordul a helyzet. (BC-ben a terapeuta, pszichológus és pszichiáter ingyen elérhető a gyerekeknek.)

Elég gyakori a gyermekvédelemben a második generációs drogos szülő - többnyire arról panaszkodnak hogy milyen "merev" és "régimódi" volt a szüleik nevelési stilusa. Az első generáció meg arról panaszkodik hogy a gyerek elutasitotta az értékeiket (mondják ezt úgy hogy évtizedek múlva is alig makognak valamit angolul). Az első generáció nem ritkán nem vállal felelősséget a saját szerepéért a helyzetben, csökönyösen ragaszkodik az igazához és hátráltatja a már felnőtt gyereke gyógyulását, még akkor is amikor a szerhasználó már régen elismerte saját hibáit. (A helikopter anya még a felnőtt gyereknél is berreg, mindenbe beleavatkozik, állandóan kritizál, stb.)

A gyászolás folyamat is jogos, csakhogy mindenki máshogy éli meg, hogy hogyan dolgozza fel azt, hogy elvesztett valakit, valamit. Nálam simán ki lehetett mutatni a gyászolás "klasszikus" stádiumait a bevándorlással kapcsolatban is. Tagadás, amikor eufóriában vagy az új országtól és tagadod azt, hogy bármit is elvesztettél, alkudozás, amikor görcsösen próbálsz ragaszkodni a múlthoz, harag, amikor a befogadó ország nem lehet más mint xar, depresszió, amikor rájössz hogy valamit tényleg elvesztettél, és elfogadás, amikor mindez már semmi lelki problémát nem okoz, még azon is csodálkozol hogy ilyen valaha is volt. :) Amikor benne éltem, mindennek nem voltam tudatában, csak jóval később jöttem rá hogy ilyesmiről volt szó.

Győrfi Anna 2013.10.09. 19:47:53

@Th's child:
Úgy tűnik, 2. generációs bevándorló vagy. Nagyon érdekelnének a tapasztalataid, hogyan emlékszel a beilleszkedésre, most elsősorban abból a szempontból, ahogy a családotok egészét, a szülő-gyerek kapcsolatot érintette? Érdekel ez a téma, és anyagot gyűjtök :-)

Győrfi Anna 2013.10.09. 20:03:19

Kedves Kommentelők!

Köszönöm a további érdekes hozzászólásokat. Néhány kapcsolódó gondolat:
1. Gyászfolyamat
Köszönöm a megerősítést azoktól, akik úgy érzik, maguk is tapasztaltak ilyet, sőt, hogy a klasszikus gyászfolyamat lezajlását is jellemzőnek érzik. Igaz lehet, erre nem is gondoltam. nyilván én is épp egy gyászstádiumban vagyok most, amikor ezt a posztot írtam, és a többi kommentelő is van valamilyenben, nem feltétlenül ugyanabban, ezért nem mindenkiből ugyanazt a reakciót váltja ki a kérdésfelvetés. Meg hát gyászolni is többféleképp lehet....
2. Beszéljen-e a szülő idegen nyelven a gyerekkel
Nem érzem magam a haza bölcsének, de nekem az az érzésem, hogy csak a saját anyanyelvemen lehetek igazán hiteles személy, vagy inkább így mondom, ha van rá lehetőségem, hitelesebb lehetek az anyanyelvemen. Több szót ismerek, jobban érzem az árnyalatokat, konnotációkat, finom utalásokat tudok tenni, nyelvi humorral élhetek.... sok-sok olyan dolog, ami a kommunikációt méllyé és árnyalttá teszi. Nagyon jól kell tudnom ahhoz egy idegen nyelvet, hogy mindez azon a nyelven is menjen.
3. A kivándorlés nem fáklyásmenet
Köszönöm ezt az észrevételt, erről akart szólni a cikk. A virágátültetés hasonlat is nagyon tetszett, magam is gondoltam már erre, hogy a kitelepülsé olyan, mint amikor átültetnek eg növényt. Van, amelyik hirtelen szárba szökken, mert kedvezőbb feltételek közé került, mások sose találnak igazán magukra, kicsit satnyábban elvegetálnak azért, és olyan is van, amelyik elpusztul. Mindannyian abban a reményben jöttünk ki, hogy a saját és szeretteink élete majd minden bizonnyal kivirul, de a vágy és a valóság nem mindig ugyanaz, illetve a vágy nem azonnal és automatikusan válik valósággá. Sok-sok munka van vele. Kint, a külvilágban és bent, a lélekben is.

vazzup 2013.10.09. 20:07:57

@cougarcat: ugyanitt szokás sokszor fogalmatlan "szakembereket" képezni. (Nem a szerzőt minősítem ezzel, nem ismerem) Azok után mit lehet azon csodálkozni, hogy az emberek inkább nem bíznak - úgy általában - a szakemberekben?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 20:22:24

@Quercus58:
Ez igazán jó hír! :)

Tény és való, hogy az ingatlanárak irreálisan magasak, még a fizetésekhez képest is talán.
Szerencsére jelen pillanatban nincs pénzem saját ingatlanra, ha bejön a cikk által jósolt jövő, akkor ráérek majd akkor keresgélni :D

Azt írja, hogy eladósodottak a svéd háztartások, 170% a háztartások hitelállománya. Ez pontosan mit jelent, hogyan kell értelmezni?
Ha nekem van X korona havi nettó fizetésem, illetve felvett hitelem a havi fizetésem arányában 1,73*X; miközben a törlesztőrészleteim havonta 0,116*X, akkor mennyi az eladósodottságom?
Számítanak a megtakarítások is?

BTBTBT 2013.10.09. 20:22:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezeket személy szerint tudtam rólad, mert sokszor meséltél arról, hogy mikor melyik országban éltél, és hogyan és mikor kerültél bele a magyar oktatási rendszerbe.

"képeim alapján mindenki 30 évesnek hitt"
Mert többnyire a fiatalkoriakat linkelted.

"46 éves idős ember vagyok" Jaj, te szegény "idős" ember. Mi lesz veled, ha 60 fölött jársz majd? :)
(Nem kinevetlek, hanem megmosolyogtat, amit írtál.)

@cougarcat:
"Az első generáció nem ritkán nem vállal felelősséget a saját szerepéért a helyzetben"
Ez jórészt jogos. Viszont ez nem:
"Az első generáció meg arról panaszkodik hogy a gyerek elutasitotta az értékeiket"
Mert ahogy sok más dolog, ez is kéttényezős. Nem lehet csak az egyiket vagy a másikat hibáztatni.

És - nem genyózásból, de - sajnos az "integráció=asszimiláció"-félreértés problémáját nem lehet ma megkerülni.

rumitom 2013.10.09. 20:30:26

@Mr. Long [wannabe Briton]: en azt hittem a gyerehaza promocios korutjan tart nyito beszedet. de nem, ettol sokkal jobb a cikk, megnyugtat, hogy nem csak en latom ilyennek magyarorszagot.

andaluzkutya 2013.10.09. 20:30:39

@Mr. Long [wannabe Briton]: "feltetelezem, hogy a gyokerek megtartasaban benne van a korod is. egy fiatalabb fa meg atultetheto. remelem nem voltam szemelyeskedo. de madar szerintem konnyen gyokeret ereszt svedben peldaul, bar o akar is (nekem igy jott le)."

Hééé, én még fiatal vagyok:) Arra gondoltam, hogy mivel én már egy nagyjából kialakult (de természetesen állandóan formálódó) személyiséggel jöttem ki, alighanem örökre magamon fogom viselni a Mo-ról magammal hozott gondolkodásmódot, ami nem feltétlenül magyar, de az adott környezet kellett a kialakulásához. Ezen túl kb. annyira ragaszkodom Mo.-hoz, mint kovermadar.

A második generációs alatt általában azt értik, akik nem maguk döntöttek a bevándorlás mellett, hanem akiket gyerekként magukkal vittek, vagy akik első generációs bevándorlók már az új helyen született gyerekei. Szerintem azért lehetnek érzékenyebb ez a csoport a különböző lelki betegségekre, mivel a kezdetekben mindenképpen idegenként vannak kezelve, kívülállónak érezhetik magukat anélkül, hogy ez az ő döntésük lett volna. Sok szülő rá is tesz egy lapáttal erre azzal, hogy erősíti bennük az elhagyott haza iránti nosztalgiát és rossz néven veszi a gyerek integrációs törekvéseit. Ismerek olyan családot (másodkézből), ahol az apuka meg az anyuka gyűlöli a norvégokat, nem hajlandó még alapszinten se megtanulni a nyelvet, de nem hajlandó hazamenni se, mert elismeri, hogy itt nagyon jól él ahhoz képest. De a gyereknek is megtiltja, hogy norvégul beszéljen, mert nem kell "azoknak az idiótáknak a nyelvén beszélni". Úgy véli, ha akarnak valamit tőle, akkor tanuljanak meg magyarul. Egy ilyen közeg pl. egészen kiváló táptalaj arra, hogy a gyereknek mindenféle baja legyen a későbbiekben...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 20:42:23

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131009/2012-06-18_200342_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A véleményem elé hangsúlyozottan kiteszem a NEKEM szót.
Kéretik a megfelelő helyekre odagondolni.
Nekem nagyon nem tetszett.
A kommentek között elhangzott hogy kicsit túldramatizált.
NAGYON túldramatizált Sámánénál csak egy kicsit olvasmányosabban megírt poszt. Sugárzik belőle a letargia és nekem ez egy mondvacsinált álproblémára kitalált álmegoldás.
Amikor végigrágtam magam rajta telibekaptam egy reklámot.
Érdekes hogy szinte senki nem ütközött meg rajta holott ezért mást kicsontoztatok.
Jogosan.

Valamikor olvastam egy szösszenetet arról hogy keresték a 10 légszebb magyar szót.
Nem emlékszem a győztesre nem is érdekes.
Viszont ha valamikor keresnék a 10 legrondább magyar szót akkor nálam első helyen szerepelne a "gyászmunka".
Vajon milyen beteg elme hozta össze ezt a két teljesen különböző értelmű szót?
Hogy lehet együtt említeni egy nagyon bennsőséges nagyon intim érzelmi folyamatot egy materiális feladatmegoldással?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 20:42:32

@andaluzkutya:
"Arra gondoltam, hogy mivel én már egy nagyjából kialakult (de természetesen állandóan formálódó) személyiséggel jöttem ki, alighanem örökre magamon fogom viselni a Mo-ról magammal hozott gondolkodásmódot, ami nem feltétlenül magyar, de az adott környezet kellett a kialakulásához."

Ezt én is így gondolom.
Bármellyire is jobban érzem itt magam, sok dolog annyira más az emberek gondolkodásmódjában, hogy nem tudom átvenni. Olyan zsigeri reakciók, alapvető vezérfonalai az életnek, ami nem tudom meg tud-e változni.

Pl. valahányszor jön szembe a tulaj, összeszorul a gyomrom, mert számomra ő élet-és-halál ura.
Pedig nyilvánvalóan semmi ilyenről nincsen szó és eddig a legkeményebb megnyilvánulása az volt, hogy amikor együtt ittunk és már eléggé jó volt a hangulat és véletlenül magyarul beszéltünk hozzá, akkor látszott az arcán, hogy nem tudja hová tenni a dolgot.

Ez van...

A befogadó ország nyelvének szándékos nem-megtanulása és az őslakosok leszólása hihetetlen primitív dolog, szerintem. El lehet menni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 20:45:49

@diggerdriver:
"Hogy lehet együtt említeni egy nagyon bennsőséges nagyon intim érzelmi folyamatot egy materiális feladatmegoldással? "

Ezt én sem értem...
Nagyon bennsőséges, intim, érzelmi folyamat = munka.
Materiális feladatmegoldás = gyász.

eagles 2013.10.09. 20:46:44

@Kovermadar:

A háztartások által fölvett hitelnek a teljes vagyonhoz viszonyított aránya.

micsoda? 2013.10.09. 20:47:20

Sok igazságot tartalmazó irás. Azért van benne kisebb "szakmai ártalom". Vagyis a tapasztalatom, hogy a magánéletben is hozzuk a szakmánkat. Szerintem több lazasággal - persze itt nem derült ki - családi kirándulással, társasággal, könnyebbé tehető az átmeneti idő. Eljön az az idő, amikor természetessé válik, hogy mi itt élünk Ti meg Magyarországon. Egyébként vigyáznék a magyar nyelv helyes használatára. Már azért is, mert olyan nyelv amit csak mi tudunk /titkos/. Azonkivül + idegennyelv. Arról nem is beszélve, ha hazalátogatnak, gyerekként kinevetik őket, felnőttek úgyszintén, csak nem nyiltan.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.09. 20:48:19

@diggerdriver: a legszebb magyar szó a külföldiek szerint (és a kutatás szerint): hajolaj.
a magyar emberek szerint: szeretlek

andaluzkutya 2013.10.09. 20:54:30

@Kovermadar: "Pl. valahányszor jön szembe a tulaj, összeszorul a gyomrom, mert számomra ő élet-és-halál ura." - ugyanez rendőrrel, határőrrel, vámossal, meg ugye ott van az általános gyanakvás, hogy mi lehet az apróbetűs rész egy jó ajánlatnál, vagy hogy pl. lehet-e konstruktív kritikát mondani egy felettesnek, nem ütöm-e meg emiatt a bokámat, vagy hogy pl. mennyire stabil az a stabilnak mondott munkahely... Az agyam tudja minderre a választ, de a beidegződés...

nyuszigonosz 2013.10.09. 20:55:07

@diggerdriver: A gyászmunka - hát ez egy szó-szörnyüség.
Magyarul most olvastam elöször.
Németül tizenvalahany éve ismerem: Trauerarbeit - mikor elöször hallottam, hát akkor arra gondoltam, ilyen képtelen kifejezés is csak a németben lehetséges.
Na, akkor nem csak a németben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 20:55:59

@Quercus58:
Akkor nem vagyunk eladósodva :)
Ez jó hír, talán kihúzzuk a következő tavaszig.

Azt az elvet igyekszem betartani, hogy folyamatos megtakarítás mellett maximum annyi lehet a hitelállomány, mint a megtakarítás. Így, ha bármi történik, ki lehet fizetni mindent vagy csak folytatni a törlesztést, mintha mi sem történt volna.

Ez ennyire kuriózum lenne?

Persze egy ház esetén necces lenne :) Sajnálnék is kifizetni 1m kr-t téglára :)

@Babette_:
A legszebb magyar szó a vanabiemigráns... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 20:58:20

@andaluzkutya:
Rendőrrel 2,5 év alatt még nem találkoztam itt.
Norvég határőrrel már igen, akkor nem aggódtam, de érdekes volt, mikor elvitték a pótkereket lemérni.

A felettestől rettegés megvan :)

eagles 2013.10.09. 21:06:46

@Kovermadar:

Ezzel a felfogással kiírod magad a fogyasztói társadalomból.

A legszebb szó ugyan is a világ minden nyelvén: FOGYASSZ!

Ha nincs elég pénzed, vegyél föl hitelt. Ha teljesen lenullázódsz, akkor fogyasszon az állam. Ha nincs pénze, vegyen föl hitelt. Ha az állam is padlót fog(lásd USA), akkor jön a jegybank. Nyomtass pénzt!

Ez az egész szemfényvesztés egyszer kurva nagy robajjal fog összedőlni.

rumitom 2013.10.09. 21:09:43

@andaluzkutya: szerintem par ev utan ezek rendezodnek. irorszagban peldaul ha csak iranyt akarok megtudakolni, az elso a rendor lesz akit megkerdezek, illetve valoszinuleg mar o fog odajonni hozzam szeles mosollyal az arcan "are you lost?"

ettol meg az usaban undor fog el a rendszerint tulbuzgo es a magyarnal csak hangyanyival udvariasabb rendorok latvanyatol, nem hogy meg beszelgetni is akarjak veluk..

andaluzkutya 2013.10.09. 21:11:57

@Kovermadar: Minket egyszer behívtak a rendőrségre, de nem mondták meg előre, hogy miért, csak annyit, hogy a szülőket várják, ill. a 15 éves leányzót. Nem kicsit volt gyomorgörcsünk. Aztán fogadott minket egy nagyon kedves huszonéves leányzó és kiderült, hogy "valaki" (egyébként a lányunk egy volt "barátnője" - menekült) feljelentette őt bosszúból, hogy bulikban alkoholizál és az ugye nem törvényes itt. Aztán elbeszélgettünk az alkoholról meg mindenféléről, nagyon kellemes beszélgetés volt, az apropóját leszámítva:)
Ezen kívül csak a munkám miatt találkoztam rendőrökkel, de ezek nyilván csak jól sülhettek el, mivel ezzel kapcsolatban Mo.-n se volt rossz élményem.

rumitom 2013.10.09. 21:13:59

@Kovermadar: ez elegge kuriozum igen. hitelt rendszerint azert vesz fel az ember, mert nincs eleg penze megvasarolni a kiszemelt akarmit, tehat az eladosodottsagod szuksegszeruen 100% felett lesz a hitelfelvetelkor.

ez alol csak a credit history beteges epitesere iranyulo torekves kepez kivetelt. amikor egy autot akkor is hitelre fogsz megvennie, ha meg lenne ra amugy a kp-d, de a kesobbi esetleges lakashitel elbiralasnal latba nyom, hogy elotte jo ados voltal.

rumitom 2013.10.09. 21:16:53

@rumitom: termeszetesen a felso 10-20 % masodlakas hitele is kivetelt kepez.

andaluzkutya 2013.10.09. 21:17:08

@rumitom: én lassan 3,5 éve vagyok itt, de még azért valamennyire megvan. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy rettegek folyamatosan, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen levetkőztem ezeket. Viszont határozottan optimista vagyok:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 21:17:15

@Quercus58:
Nagyon szeretek fogyasztani, sok felesleges dolgot veszek, de MediaMarkt azért nem vagyok... vagy hogy kell mondani :)

@andaluzkutya:
Tényleg, így én is voltam a rendőrségen, a balesetem miatt. Velem is kedves volt a nő, semmi nyoma nem volt az "5e zsebbe vagy 15e csekken" dolognak :)

Nem lehet alkoholt inni kiskorúnak? Itt sem, szerintem, de tenni ellene nagyon úgysem lehet.

Alholot ott is állami italboltból?

andaluzkutya 2013.10.09. 21:27:14

@Kovermadar: igazából nem büntetik a kiskorút, ha iszik. Viszont a törvény tiltja, hogy alkohol vegyenek, ill. a törvény bünteti, hogyha nagykorú kiskorúnak ad alkoholt. Boltban biztosan nem tud alkohol szerezni kiskorú, ezzel nagyon szigorúak. Tehát ha iszik, akkor valaki adott neki, ami bűncselekmény. Ilyenkor rögtön a szülőre gondolnak, de ha ő nem, akkor felhívják a figyelmét arra, hogy a gyermek bűncselekmény áldozata lett. Ennek ellenére azért nem józanok a tinik, de a statisztikák szerint kevesebben isznak, mint Mo.-n.

Alkoholt az italboltból, horror áron. Kivéve a sört, azt közértből horror áron:) Pl. 1 liter Jägermeister 495 NOK...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.09. 21:28:16

@andaluzkutya: ez az érzés ha egyszer elmúlna....

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 21:30:19

@diggerdriver: es az avatarod egy gyaszmunkas? Mi van, elfogytak a nok az interneten, vagy a fiad altal beszerzett virus ilyeneket dob fel a csocsos-bogyos cimszora? :D

mommmmo 2013.10.09. 21:33:03

Haat nem olvastam vegig a hozzaszolasokat, lehet, hogy irtak mar, de szerintem alproblemakrol ir Anna, a szulok stresszesek, a gyerek visszafogja magat, hat emiatt egy percg nem aggodnek, mert ez ugysem tart majd sokaig. Ha meg ideig oraig, az azt jelenti, van benne nemi felelosegtudat, hat istenem.
Meg az "elfelejtett gyasz".. ha mar elfelejtettuk, minek juttattja eszunkbe egy pszichomokus??
Meg hogy bizonyos dolgokbak kompetensebb a gyerek mint en, hajjaj.
Komolyan, mindenki ilyen alproblemakkal jar pszichologushoz, az a sok ember pedig, aki tenyleg meg van buggyanva, csak a kozvetlen kornyezetet kinozza a nyomoraval, ez a szomoru.

eagles 2013.10.09. 21:39:50

@andaluzkutya:

Akkor Norvégiában aki minden nap részeg, az nagyon gazdag ember.

2013.10.09. 21:39:57

@cougarcat: a legtobb zsidonak helikopter anyukaja van, legjobban Woody Allen abrazolja oket

eagles 2013.10.09. 21:44:54

@rezsoatya:

Valamelyik nap azt mondtad, küldött az anyósa magáról egy képet.
Na most meg az apósa.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 21:45:53

@andaluzkutya: :) oregapo! akkor egyrol beszelunk, marmint a kifejlett szemelyisegedrol.
ha a szuloben van integracios vagy, akkor a mar kint szuletett (!) gyerek valoszinuleg nem fog annyira nehezen beilleszkedni, hisz valoszinuleg a szulo segiteni fogja, nem hatraltatni. tehat ebben az esetben foleg a szulon mulik. kivitt gyereknel meg nyilvan szamit a kora is (!), hisz egy ket eves valoszinuleg jobban beilleszkedik (kvazi nem maradt les semmirol), mint egy 14 eves.

eagles 2013.10.09. 21:53:02

@diggerdriver:

Te haver, figyelj! Ettől még az a kép is jobb volt, amin az a kacsacsőrű csaj volt. Tudod, akit nem cumiztattak, csak feltöltötték a száját.

Jut eszembe. Akkor az orális aktus ezentúl nem szex, hanem plasztikai sebészet?

andaluzkutya 2013.10.09. 21:54:14

@Quercus58: Egy ideig lehet, de aztán elszegényednek... Ezen szoktam gondolkodni a betegeim kapcsán, hogy hogyan tudják fenntartani ezt az életformát... Na persze a válasz az, hogy nem tudják fenntartani. Bár ha egy üveggel számolok naponta, az havi 15e NOK, kevesebb, mint az átlagfizetés. Ha már van hol lakni, kajálni úgyse akar, úgyhogy fenntartható.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 21:54:17

@Babette_: irani kollegina ma mellettem otthoni hireket olvasott. hirtelen ugy nezett ki az oldala, mintha egy ovosi oldal lett volna...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.09. 21:59:10

@sodalisO: Na de komolyan mar, akinek videkrol Budapestre kellett anno koltoznie, mert videken nem volt munka, az is atment hasonlon. Kb pontosan annyiszor latom a magyarorszagi barataim, mint amikor otthon eltem. Ok is szetszeledtek Magyarorszagoan szelrozsa minden iranyaba, ugyanugy skzpeos netes kapcsolat volt meg tobbnyire.
Fel lehetne fogni, nem mindenki el Budapesten, ahol 2 millio ember lakik ( es varhatoan helzben van az osszes baratja, gyerekkori ismerose is)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 22:01:13

@rezsoatya: Volt néhány utalás valami jóvágású férfiemberre.
Gondoltam ez jó lesz:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 22:04:45

@Quercus58:
Így ahogy mondod csak ott a sebész fizet:))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 22:09:24

"2. Beszéljen-e a szülő idegen nyelven a gyerekkel ?
Nem érzem magam a haza bölcsének, de nekem az az érzésem, hogy csak a saját anyanyelvemen lehetek igazán hiteles személy, vagy inkább így mondom, ha van rá lehetőségem, hitelesebb lehetek az anyanyelvemen. Több szót ismerek, jobban érzem az árnyalatokat,...." >> Szerintem is ez a legoptimálisabb út, hacsak a másik vagy a többi nyelvet is nem beszéli anyanyelvi szinten az ember. Megmagyarázom. Ha adott az anyanyelv, amit ugye" kis kivétellel" :-) de a legtöbbünk igen szépen, helyesen és választékosan használ, akkor a legnagyobb esély itt van arra, hogy egy nyelvet a gyerek már tuti perfekt módon , vagyis anyanyelvi szinten képes lesz megtanulni. Azonban , ha a szülő , hasonlóan mint jómagam, nincs teljes birtokában a 2. vagy 3. idegen nyelvnek, esélytelen , hogy a gyermek tökéletesen megtanulja azt. Ismerek olyan családokat, ahova ez már le is csapódott a negatív vonzataival. Ugyanis, a kisgyerek, annak elleénre , hogy életkor szerint a legfogékonyabb időszakában van, 2 nyelv helyett egyet sem beszél, vagyis igaziból pár szavat mond, magyarul is és angolul is. Mondjuk az is igaz, hogy mindenféle tematikát, rendszert nélkülöz a vele való foglalkozás. Ahogy sikerül+ ott a tv....Miközben az egyik kis unoka hugicám, épp egy évvel fiatalabb és folyékonyan beszél, kerek mondatokban, ragyogóan kommunikál magyarul.
Véleményem szerint, ez igenis komoly, nagy felelősség, csak okosan, jól átgondoltan és nagy-nagy kitartással lehet hozzávetőleges eredményt elérni.
Az idegen nyelv tanításában pedig, később biztos nagy segítség lesz az ovi, iskola, ahol az anyanyelven beszélő tanárok, nevelők és gyerekek majd észrevétlenül is fejleszteni fogják a gyerkőcöket.
De a szülők felelőssége elvitathatatlan.

eagles 2013.10.09. 22:16:55

@diggerdriver:

Hát jó vágásúnak jó vágású, csak az a baj, hogy hátul van nekije a vágás.

Rozmaring Rozi 2013.10.09. 22:17:47

Kedves Anna, A problemaval, vagyis azzal, hogy kulfoldre akartunk koltozni az akkor meg 4 eves fiunkkal meg tavaly oktoberben szembesultunk igazabol, mivel tavaly november ota elunk kinn Franciaorszagban Grenoble-tol nem messze egy gyonyoru hegyi faluban... Szoval adva volt egy elozetes problema, vagyis az, hogy 1,5 eves koratol sajnos kenytelen volt kulfoldon dolgozni a ferjem, mivel Magyarorszagon keptelenek lettunk volna megelni enelkul... Szoval adva volt a problema, vagyis 3 evig 3 havonta latta csak az apjat 1-2 hetre a fiunk es aztan megint ketten maradtunk a berhaz 4 emeleten varva, hogy ujra hazater ... ezert dontottunk ugy 3 ev utan , hogy itt a vege ! Most mar csakis egyutt, akarhol, ahol meg tudunk elni es az sajnos nem Magyarorszag volt es lesz is ugy tunik ...
Itt szuletett aztan majusban a kislanyunk Lily-Rose, aki mar francia es magyar nyelven is egyarant fog beszelni ...
Visszaterve a fiunkra, hat nekunk is elkelt volna egy kis pszichologusi segitseg, mert eleinte nagyon befeszitett minden ellen ( emeberek, iskola, nyelv ) de ugy aprilis ota hirtelen ez elmult es folyekonyan kezdett el beszelni ( rajott, hogy addig nem lesznek baratai ) es szeptembertol mar itt kezdte el az 1.osztalyt a tobbi francia gyerekkel egyutt. De ami engem meg mindig aggaszt az a viselkedese. Ami nem tudom, hogy elkenyeztetes vagy a koltozes eredmenye. Nem reagal, ha szolunk hozza, ha kerunk tole valamit ( gyere enni, huzd fel a cipod, moss fogat ) uvoltozik es rohangal neha magabol kikelve mint egy orult , vergodik es nem tudja megmondani miert. Ha valaki sir vagy hisztizik az iskolaban az biztos, hogy o. Ez akkor is ha nagyon boldog es mindig szinte orditva beszel, ami mar feltunt az iskolaban is es egy kisgyerek mellett nem epp aldas ;-( Kezdek aggodni, hogy hiaba tanulta meg a nyelvet es vannak baratai, valami megis eltort benne es azt nem tudja/tudjuk helyre tenni. Arrol persze meg nem is irtam, hogy otthon van anyam, a kedvenc nagyi, aki ot a vilagon legjobban szereti es volt hogy apja helyett nevelte abban a 3 evben mig apa nem volt kepben es orult volna neki, ha mar lenne tobbet ... szoval elegge osszetett a kirakos, aminek a kozepen egy 5 eves all, akinek elegge kemeny megbirkozni a helyzettel... Hogyan segitsek neki ? Elore is koszonom a valaszt ;-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 22:19:57

@tildy:): Most ezt nem vágom, bocs! Egy szóval nem állítottam, hogy ez csak azokat érintheti akik külföldre mentek, vagy mennek....
"Kb pontosan annyiszor latom a magyarorszagi barataim, mint amikor otthon eltem."..

Feltételezem a te eseted speciális lehet, de azt is el tudom képzelni, hogy vannak merőben más beállítottságú emberek is, akiket egy skype sosem fog maradéktalanul boldoggá tenni. Ugródeszkának jó, át lehet vele hidalni sok dolgot.......Pl. Nekem speciel sok mindent nem pótol, vagy helyettesít.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 22:27:16

@rumitom:
Ez jó, akkor ha egyszer úgy alakul, hizelkepes leszek annyira eladósodni, hogy minden addig felépített kuriózumságom összeomoljon :D

@Babette_:
:)
Akkor már ketten döntjük meg a fogyasztói társadalmat :D

Mondjuk jövőre meg kell vegyem az új Samsung Galaxy S(n+1)-et!

@andaluzkutya:
Akkor hasonló.
Nem tudom mennyi itt egy "jéger", de biztosan nem olcsó. Nem nagyon veszek boltban semmi alkoholt. Mondjuk máshol sem. :)

Arról semmit sem tudok, hogy kiskorúan pl. szülő adhat-e alkoholt. Ha a rendőr utcán meglátja a fiatalokat inni, akkor azt hiszem kiönti a cuccot és ennyi. Kollégák valami ilyesmit meséltek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 22:29:35

@Kovermadar: es mennyi arra a cucc ara? vagy te termeled?

Shanarey 2013.10.09. 22:31:36

Tessék bevallani kérem, ki ölte meg a moderátort?
:-))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 22:33:42

@Shanarey: nemtudom, de ez a moderalos tema annyira lelassitotta a blogot, hogy faj

Shanarey 2013.10.09. 22:36:32

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Nem az lassított, mert a moderátor már pár napja nem működik, és a blogmotor tegnap is szórakozott

Győrfi Anna 2013.10.09. 22:39:22

@Rozmaring Rozi:
Kedves Rozmaring Rozi!

Úgy tűnik, a kisfiú normálisan reagál egy, a maga szempontjából abnormális helyzetre. 'Normál' körülmények között egy kisgyerek nem esik át ennyi változáson, váltáson, veszteségen, új kihíváson ilyen kis korban. Ő úgy jelzi, hogy ez bizony nem könnyű, ahogy gyerek nyelven tudja. Azt is jelzi ugyanakkor, hogy jól jönne neki egy kis segítség az események feldolgozásához. Szerintem pont ilyen helyzetekre találták ki a gyerekpszichológust. Van lehetőségük felkeresni egyet?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.09. 22:39:37

@sodalisO: Pedig egyszeru, arra reagaltam, hogy eltunnek az ember eletebol a baratok, skypeos kapcsolattartas marad.

Pedig tekintve a fovarosban videken lakok szamaranyat (2 millio kontra 8) siman elo tud fordulni akar otthon is. Nem hinnem, hogy a sajat peldam annyira egyedi lenne, nagyon sok ismerosom akkor is videken elt, mikor Budapestre koltoztem. Es sokan jottek Zalabol, Nyirsegbol is a fovarosba, valoszinuleg nem minden baratjuk koltozott a fovarosba, azok otthon, vagy mas varosban maradtak. Egyeztetni a latogatast ott sem egyszeru.

Nem hinnem, hogy egyedi esetem lenne. Sot, ismerosi korben szetnezve inkabb altalanos.

Nekem igazan kozeli baratom keves van. Veluk meg kb pont annyiszor talalkozom, mint amikor otthon eltem. Mert akkor is, most is utazni kell hozza. Nem keveset.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 22:45:13

@tildy:): eleg, ha csak kikoltozik egy-ket barat az aglomeracioba. egybol nem ugy lesz, hogy ugorj at egy sorre. foleg, ha gyerekek is vannak. max marad a hetvegen meglatogatjuk egymast. esetleg egyutt ebed hetkozben, hakozel dolgozunk egymashoz.

nyuszigonosz 2013.10.09. 22:45:14

@Shanarey: Különbözö szörnyü gyilkokra én lennék a specialista, de most nem én voltam. :-)))

Lehethogy a moderáció disszociatív menekülésben van. :-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.09. 22:48:17

@tildy:): Azt mar nem is mondom, hogy minden koltozeskor lehet uj baratokat talalni. Az igazan fontosak akkor is megmaradnak, ha 2000 km vagy tobb valasz el, a tobbi meg idovel valtozik. Szerencsere jopar regi baratunk is UK-be koltozott , de lettek ujak is.

Szoval mirol is beszelunk akkor?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.09. 22:50:58

@Mr. Long [wannabe Briton]: Nekem Gyongyoson el egy nagyon jo baratnom, mikor otthon eltem is kb ketevente tudtunk osszefutni, most is kb hasonlo. De tartjuk a kapcsolatot.

Abszolut igaz, amit az agglomeraciorol irsz.
Szuleimet otthon kb kethavonta latogattam, most 3-6. Skypeon meg joval tobbet besyelunk, miota itt vagyok. Van durva kulonbseg? Nem hinnem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 22:53:09

tokom! nem tudok linket tenni ide. felvetettem a kerdest a gyakorikerdeseken is, ha valakit erdekelnenek a valaszok :) csak ez a szar nem engedi a linket...

btw neha csemegezek az uk yahoo answer oldalon is. hat nem csak magayrorszagon vannak idiotak...
kedvencem az a fazon volt, aki szereti a szep jegyzetfuzeteket. van neki tiz, de megkerdezte, hogy mire hasznalja oket...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 22:53:20

Na úgy látszik teljesen elhalálozik a számítógépem.
Nem lehet róla törölni a szart és belemászik mindenbe.
Újra kell telepíteni.
Javaslat?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 22:53:30

@tildy:): Értem amit írsz, de nem értem, ezt mért nekem küldöd, :-)) sztem ezt benézed most, én még hangyafasznyit sem érintettem ezt a kérdéskört ma, volt egy kivágásom, idéztem Annától és arra írtam 2 mondatot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.09. 22:57:48

@sodalisO: oke, lehet beneztem az idezetet :B

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:00:05

@sodalisO: most neze! egyre kacerabb kepeid vannak! kezded a garbot is lecserelni meloban? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 23:04:36

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Megtörtént:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

dobzse.laci 2013.10.09. 23:07:25

@tilmir: Kérdezz meg egy managert egy autóról, amelyet 0 és 1 éves kora közt, a cég költségén használ.
Kérdezz meg ugyanarról egy autószerelőt, aki abból még ép példányt nem látott.

Na ugye!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 23:08:48

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hát, esküszöm megfontolom, de most még egyelőre a jól megérdemelt szabimat töltöm itthon.:-))))
Amúgy meg a mai képem, még nagyon is konszolidált a tegnapihoz képest. Ráadásul már régóta szerettem volna magamnak egy fekete toll keppet. Egyszer majdnem vettem is Párizsban, de a családom leugatott:

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:10:24

@Kovermadar: 5g fel evre? akkor az csak unnepnapokon van hasznalva...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:13:27

@sodalisO: jo pihit es csak bartran a kirakattal! :) a kepet meg vedd meg, ne hagyd magad lebeszelni!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 23:19:02

@Mr. Long [wannabe Briton]: Köszi...:-D De nem kép...hanem toll kepp!!!! Olyan amiket régen a szinpadon a Medveczky Ilona tekergetett magára, olyan nagyon hosszú pihe tollas stóla vagy mi, baromság......:-)))
De hát, ez a vonat már elment...mostmár csak a képen nézegetem, pl a main.:-)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 23:30:42

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ha nem is csak ünnepnapokon, de nem sűrűn.
Amikor előkerül, akkor sem eszeveszett módon, hanem egy kellemes, zsibbadós, adott esetben beszélgetős mennyiség.

De végülis teljesen mindegy a mennyiség és időtáv, ugyan annyi időre ültetnek le miatta...

nyuszigonosz 2013.10.09. 23:35:45

@Kovermadar: Meg ennél az a nemjó, hogy 150 napig kimutatható a vérben a rendszere, fogyasztás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:37:43

@sodalisO: aaaaaaaaaaa, az nagyon tud vad lenni! /ez nagyon magyartalan?/ simanjo!!!! csak ne a szalonban, mert felreertik. :) de valakinek kedveskedni benne otthon nagyon utne! :D:D:D

tsabus UAE 2013.10.09. 23:39:46

@Babette_: Jó 30 éve azt olvastam valahol, hogy a külföldiek között végzett felmérés szerint, a "cipőfűző" szavunk végzett az élen. Emlékszem, milyen jót röhögtem rajta... :-)

tsabus UAE 2013.10.09. 23:39:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kis fejszámolás után arra jutottam, hogy a 70(!) legelterjedtebb nyelvben benne lehet a magyar. Én leginkább az első 10-re, annak is az elejére gondoltam, mikor jobban hasznosítható nyelvekről írtam.
Lezárásként: Ha végre megállapodnánk és gyerekünk lenne, akkor nem tanítanám magyarra. Nem hiszem, hogy a nyelvi képességeimtől lennék hiteles, vagy csak cirkalmas magyar mondatokkal tudnám a szeretetem kifejezni. De az is lehet, hogy akkor úgy gondolkodnék, mint ti. Lehetséges...
Ígérem, beszámolok róla, ha van valami változás. :-)

Rozmaring Rozi 2013.10.09. 23:39:47

@Győrfi Anna: Sajnos nincs, de ha lenne sem tudnank megfizetni... masreszt bar jol beszel franciaul, kerdes, hogy ilyen temaban mennyire lenne jobb valakivel magyarul beszelnie...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 23:42:05

@Mr. Long [wannabe Briton]:gyagya :-DD De akkor most már legalább vágod mi is ez.:-)) Barátnődnek lehet venni ezerrel !!!!!
@Kovermadar: :-)))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:45:34

@sodalisO: nemvagyok, de vannak latvanyok, amikol az leszek es korlatozza a beszedkeszsegem is ;) asszonynak (sajnos) nemilyen a stilusa... bar en borparti vagyok, de ilyen szoszos izekkal is meg/le lehet gyozni! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:47:39

@sodalisO: bar ezen a kis kepen, nem ilyen boa van a csaj felkarjanal, hanem csak legyuszott a vallarol a ruha.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 23:51:22

@nyuszigonosz:
Tudomasom szerint verbol par ora alatt kiurul. Vizeletbol 1-3 honap. Gerincveloi folyadekbol 2 generacion at.

Esetemben drogtesztet nem valoszinu, hogy vegeznek (nem olyan a szakmam). Mutet elott ha valamiert ra is neznenek (verbol addigra kiurult), akkor sem szolhatnak senkinek sem. De errol andaluzkutty tobbet tud.

Tevedes jogat fenntartom :)

nyuszigonosz 2013.10.09. 23:53:47

@Kovermadar: A tévedés jogát én is fenntartom. :-))
Ezt csak nemrég hallottam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 23:53:48

@Mr. Long [wannabe Briton]: .......és neked van igazad!!! Ezt nem hiszem el!!!! Tényleg csak a ruhája, de kicsit homályos a felső széle, attól gondoltam, hogy olyan tollaspihés....:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:56:09

@Kovermadar: nalunk hala hulye angol healthy & safety policy-nak kb barmikor mennem kell alkohol es drogtesztre... mivel barmikor kuldhet a ceg veszelyes uzembe es ott kell csinaltatni a belepesi engedelyhez. de a legjobb, hogy a szerzodesem tartalmazza alapban ettol fuggetlenul a megengedett maximalis veralkohol szintet. :D mondjuk egy olyan orszagban, ahol a parlamaenti bufebe azert lehet csak sort kapni, mert a tomenyet a reszegeskedo kepviselok miatt megtiltottak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 23:57:04

@sodalisO: ebben a korban lehet szemuveg kellene? ;) na jo, ez nem volt szep vicc egy fiatal lannyal szemben! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 23:57:23

@nyuszigonosz:
Egy esetleges szures eseten ha azt mondja az ember, hogy a hetvegen volt Amstetdamban vagy csak Daniaban, akkor mi tortenhet?

Vagy kulfoldon a hazai torvenyeket is be kell tartani? Es ha igen, akkor melyik a hazai? A sved vagy a magyar? (gyakorlatilag hasonlo a szabalyozas, igy mindegy).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.09. 23:59:24

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Hatazerezna... :)

Nem tudom a magyar parlamentben mit arulnak a bufeben, de jo anyag lehet az is :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 00:00:15

@Kovermadar: neked mindketto, de amszterdamban csak a magyar es olland ervenyes rad.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 00:01:43

@Mr. Long [wannabe Briton]: vagyis sved es magyar svedben, arra gondoltam mindketto alatt.

nyuszigonosz 2013.10.10. 00:01:50

@Kovermadar: Hát neked a svéd törvény a törvény, és én sem a magyar törvényt ismerem erre.
Gondolom nem vezetsz rendszeresen, meg azt sem tudom, hogy a svéd rendörség csinál vagy nem drogtesztet közúti ellenörzéseknél.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 00:07:17

nahat, hogy mennyit pofaztam ebben a blogban... most toltottem ki a kozosseg altal kert adataimat az adatlapomon es lattam, hogy mar 1500+ tavaly szeptember ota. bele sem merek gondolni, hogy pl maxnak mennyi lehet...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 00:08:15

@nyuszigonosz:
Szondat fujni kell mindig, de drogteszt szerintem csak gyanu eseten van (biztos nem olcso). Gyanuhoz pedig minimalis befolyasoltsag kell. Befolyasoltan pedig soha nem vezetek.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Tehat az adott torvenyek + az allampolgarsag helyenek torvenyei is. Szegeny amszterdami turistak :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 00:09:13

@Kovermadar: tudtommal igen es ez csak durvul tobbes allampolgarsag eseten... :)

nyuszigonosz 2013.10.10. 00:10:24

@Kovermadar: Helyi törvények. Állampolgárság törvényei azok csakis az állampolgárság szerinti országban történt dolgokra vonatkoznak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 00:12:49

@nyuszigonosz: no, nem igy tudtam, de jo! bar nem mintha torvenytelenkednek :)

vazzup 2013.10.10. 00:13:14

@Kovermadar: @nyuszigonosz: jepp, mindig az számít, ahol éppen vagy. De, ha Amszterdamban füvezel, svájban karambolozol autóval, csinálnak drogtesztet, lehet, hogy rádhúzzák, hogy drog hatása alatt okoztál balesetet. Csak példaként...

2013.10.10. 00:14:51

@Barátusz: Igaz, hogy nem lehet csak az egyiket, vagy csak a másikat hibáztatni, de amikor egy szülőről van szó, akkor többnyire neki kell felelősséget vállalni a gyereke neveléséért, mégha ez a múltba való visszanézést is jelent. De mondjuk ha a második generációs drogos szülő elhanyagolja vagy bántalmazza a saját gyerekét, akkor ezt már nem lehet a nagyira meg a különböző értékekből fakadó konfliktusokra kenni.

"És - nem genyózásból, de - sajnos az "integráció=asszimiláció"-félreértés problémáját nem lehet ma megkerülni."

De én nem is erre gondoltam. Ez konkrét kritika volt, amire a posztiró válaszolt, és nem a szakma általános birálata.

@vazzup: "ugyanitt szokás sokszor fogalmatlan "szakembereket" képezni. (Nem a szerzőt minősítem ezzel, nem ismerem) Azok után mit lehet azon csodálkozni, hogy az emberek inkább nem bíznak - úgy általában - a szakemberekben?"

Most ezt úgy érted hogy a szakember képzés alacsony szinvonalú? Megeshet, nekem fogalmam nincs hogy milyen a pszichológusképzés Mo-n, a szerzőről viszont, ahogy mondod, nem tudunk eleget ahhoz hogy a szakértelmét megállapitsuk. Én csodálkozom, igen, ha az emberek nem biznak meg szakemberekben. Pl. én megbizok a vizvezetékszerelőben aki most épp a házamban ügyködik, pedig messze távol áll tőlem ez a szakma. :)

@charlieharper: A különbség az hogy az én helikopter nagyanyómnál ez a dolog már kóros. Amúgy a magyar szülők is úgy általában jobban beleszólnak a gyerekek dolgába pl. az itteni angolszászokhoz képest, de le lehet őket rázni. Tapasztalatból tudom. :)

vazzup 2013.10.10. 00:20:04

@cougarcat: általánosságban értettem. De direkt oda is írtam, hogy nem a posztolóra gondolok, hanem az általános bizalmatlanságra. Mert van alapja, valahol.
Megbízható magyarországi vízvezeték-szerelő? :O Budapesti? Kontakt? :)

BTW én ilyen szakiban még annyira sem bízom, mint másmilyenben, itt Mo-n. Annyi hülyeséget (és hülyét) láttam már, hogy a fülemen folyik ki.

Shanarey 2013.10.10. 00:20:40

@nyuszigonosz:

A hajszálakban tovább is.

nyuszigonosz 2013.10.10. 00:26:55

@Shanarey: Jé, akkor mint az arzén vagy hát a mérgek.

2013.10.10. 00:29:51

@vazzup: Akkor én már átnevelődtem itt az évtizedek alatt. :) Ma már alapból megszavazom mindenkinek a bizalmat. Nem volt ez mindig ilyen, pl. új bevándorló koromban rettegtem az itteni kormány hivataloktól, úgy éreztem mindig ki akarnak velem tolni. Most hogy én is egy ilyenben dolgozom, már teljesen nyugodt vagyok. :)

Shanarey 2013.10.10. 00:32:02

@vazzup:

Létezik, de senki sem látta mostanában.
:-)

Ha hallottad volna, hogy az ügyfeleim mekkora siránkozást rendeztek, amikor bejelentettem hogy eltűnök Magyarországról.
S egyáltalán nem volt vicces amikor a 15. alkalommal hallottam azt hogy: -Mi lesz velünk maga nélkül. pedig igazából 3 évente akku csere a lakás riasztóikban, és ennyi.

2013.10.10. 00:34:46

@vazzup:

Bocs, lemaradt hogy a vizvezetékszerelő kanadai. Valami 80 dolláros órabérrel dolgoznak, ezért legyen is szuper. :) (ezért kell vállalkozó ha felújitás van, igy jobban megéri)

BTBTBT 2013.10.10. 00:35:53

@cougarcat:
Ez a drogos szülő azért eléggé szélsőséges példa, nem? Még akkor is, ha találkoztál ilyennel.

Nem a poszterina pszichológiával kapcsolatos szakmai hozzáértésével volt gond, hanem az egyáltalán nem véletlenül a szövegbe került fogalomzavarral, ami egyfajta járatlanságot mutat az általa ismertetett témában. Innentől fogva pedig talán nem vagyok egyedül azzal, hogy nem értem, hogy mitől lesz "szakember".
Ráadásul itt gyűjt anyagot? Ne már.

A szüleim akkor nem az "általában"-csoportba tartoznak, mert azon túl, hogy nagy bajom ne legyen semmiből, nem szoknak belepampogni a dolgaimba. A kis bajból meg csak okulok.

M. Péter 2013.10.10. 00:40:15

@nyuszigonosz: Messze nem igaz. Pl. brit állampolgár akárhol elkövetett gyilkosságért büntethető az Egyesült Királyságban, kiskorúval való nemi kapcsolatért szintén, USA állampolgár nem költhet pénzt Kubában engedély nélkül, a legtöbb országban az ott dolgozó magyar állampolgárnak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, stb.

Shanarey 2013.10.10. 00:45:35

@M. Péter:

" a legtöbb országban az ott dolgozó magyar állampolgárnak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie "

Ezt kifejtenéd bővebben?

Mert a jelenlegi szabályozás szerint, aki az adott országban fizet annak otthon nem kell. Bejelentési kötelezettség viszont van. Vagyis aki munkát talál és rendesen kap fizetést, és a cég fizeti az ő TB kategóriáját, az köteles jelezni ezt a tényt a Magyar hatóságnak. persze ez csak azokra az országokra vonatkozik amelyek EU vagy egyéb szerződés okán társultak ebben a témában Magyarországgal.

M. Péter 2013.10.10. 00:58:42

@Shanarey: A világ legtöbb országával nincs ilyen egyezmény.

2013.10.10. 01:02:51

@Barátusz: Az lehet hogy szélsőséges, hogy egy bevándorló gyerekéből drog függő lesz, de attól még érdemes tisztában lenni a veszély helyzetekkel és bizonyos problémákkal, amit az új országba beilleszkedő gyereket érintheti. Amúgy a tizenévesek drogozása egyre növekvő probléma Kanadában (nemcsak könnyü drogról van szó) - és a bevándorló gyerek sok szempontból veszélyeztetve van. Érdemes a szülőnek odafigyelni és megérteni a gyereke különleges helyzetét. Ennyi.

"Innentől fogva pedig talán nem vagyok egyedül azzal, hogy nem értem, hogy mitől lesz "szakember"." Nézd, ezt nem tudom neked feloldani. Én elolvastam a posztot, és világos volt, hogy miről beszél. Úgy érted hogy miért itt reklámozza magát? A szinvonal alatti útikönyv irója is ezt tette, nekem ez kevésbé tetszett.

"A szüleim akkor nem az "általában"-csoportba tartoznak, mert azon túl, hogy nagy bajom ne legyen semmiből, nem szoknak belepampogni a dolgaimba."

Most mit dicsekedsz? :) Az én családom nem ilyen. Idősebb korosztály is vagyok, szerintem akkor még más volt a nevelési stilus. Hogy úgy mondjam "hagyományos".

Shanarey 2013.10.10. 01:15:52

@M. Péter:

Azon országokkal van egyezmény, ahol van esély arra hogy nagy létszámú magyar megy ki.

Van egy marék ország, amelyekről egy átlag Magyar nem is hallott, oda ki akarna menni. A szabályozás nem egy ember miatt kell hogy létezzen.

BTBTBT 2013.10.10. 01:21:29

@cougarcat:
Bár a kanadai helyzetet ezerszer jobban ismered nálam, de szerintem nem kell ahhoz bevándorló gyerekének lenni, hogy drogozzon az ember. Inkább az eltűnő szülői kép/fegyelmezés okozza a problémát, az ótra bocsátott "gyenge emberek"-et.

Egyáltalán nem érdekelt az önreklámja, mert el sem jutottam odáig. Ahogy a legelső hozzászólásomban említettem, az "asszimilációs" résznél abbahagytam az olvasást. (A kommentekből jött le a reklám.)
Ugyanakkor éppen ez a "hagyományőrzés vagy teljes beolvadás"-dolog jórészt értelmetlenné tette az egész posztot, hiába jó a szándéka.
Nem nagyképűségből, de a bevándorlással kapcsolatos ismeretek megszerzéséhez nem kell szakirányú egyetemi végzettség, csupán jó megfigyelőképesség és empátia.

Dehogy dicsekedtem. Mindenkinek megvan a keresztje, nem? Csak másmilyen.
Egyébként csak bő 10 év van köztünk, úgyhogy nem hiszem, hogy a családnál lévő kor befolyásolná a gyerekekkel való viselkedést.
Illetve anyám eléggé fiatalos. :)

Shanarey 2013.10.10. 01:23:00

@cougarcat:

Ez a helikopter szülő dolog szerintem gyári hiba és a határátlépés ténye az amely ezt katalizálja. A drága jó anyukám is ilyen kategória, ha nem hívom fel hetente akkor kitér a hitéből. Amíg otthon voltam, ha nem tudta merre járok este, neki az is probléma, hiába vagyok mindjárt 45 éves. Az exem szintén efféle a gyerekeket idegesíti ezzel rendszeresen. A fiam 22, a lányom 15, és egyik sem az a kimaradós típus.

Shanarey 2013.10.10. 01:26:46

@Barátusz:
Na igen, a hagyományőrző, az maradjon otthon.
Az ilyen ne menjen sehová.

Egy felelős szülő, megpróbál asszimilálódni, azért hogy a gyerekeinek ez ne legyen később gond.
Attól még a Magyar nyelv megtartása is megoldható.

Shanarey 2013.10.10. 01:30:32

@Barátusz:

Ja és mindez Londonban játszódik, amiről a poszt írója írt.

Ami azért vicces mert kis túlzással ott már mindenki bevándorló, de legalábbis a 60 % az. Vagyis egy átlag bevándorló nem sok native English-t fog hallani, és látni.

M. Péter 2013.10.10. 01:36:05

@Shanarey: Arról nem írtam, hogy hol hány magyar dolgozik, de az USA-val pl. nincs ilyen egyezmény.

BTBTBT 2013.10.10. 01:44:06

@Shanarey:
Bocs, de szerintem te ezt most benézted.
Korábban arról beszéltem, hogy az integráció és az asszimiláció nem ugyanaz, a poszterina viszont az előbbit kivette az egyenletből.

Szeretném látni azt az asszimilálódott magyart, aki megoldja az anyanyelve külföldön való megtartását.

Egy felelős szülő nemcsak az utódok miatt, hanem önmaga és a gyerekei érdekében próbál meg integrálódni.

Lehet, hogy van már újabb adat, de a legjobb tudomásom szerint Londonban picivel 50% fölött van a bevándorlók száma (tehát jóval 60% alatt). Éppen ezért lehet még ott jócskán hallani "native English"-t.

Definiáld az "átlag bevándorló"-t.

Szerinted attól helikopter egy anya, mert hetente tudni akarja, mi van az akárhány éves gyerekével, vagy attól, hogy beleugat annak életébe?
Kérdezem ezt úgy, hogy nem hetente beszélek anyámmal.

2013.10.10. 01:48:52

@Barátusz: Nem kell ahhoz bevándorlónak lenni, mégis gyakran megesik olyan középosztálybeli bevándorló családokkal, akikkel nagy valószinüség szerint a hazájukban ilyesmi nem fordult volna elő. Ez sztem a tragédia.

A letelepedési ügyekkel nem is egyetemi végzettségüek foglalkoznak, de ha pl. egy tizenévesnek lelki problémái vannak, akkor már nem árt szakember. Egyébként nálunk a terapeuta sohasem pszichológus, hanem MSW. A pszichológushoz csak az kerül, akinek már komolyabb problémája van, és pszichiáterhez az, akit gyógyszerezni is kell.

@Shanarey: Igen, lehet hogy erről is van szó. Én úgy érzem hogy amikor látogatóba megyek akkor apám töményen rámzúditja a szülői "intervenciót", mintha igy is be akarná hozni azt, ami az idők során kimaradt. :) Viszont a heti Skype beszélgetéseink normálisak.

BTBTBT 2013.10.10. 01:58:09

@cougarcat:
A középosztálybeli bevándorló családoknál? Hogyhogy nem a szegényeknél? Felétek nem rombolták még szét az előbbit?

Lehet, hogy ez most okoskodásnak hat, de nem hinném, hogy a drogossá levésben a karakter erősségén/gyengeségével - és esetenként a körülményekkel - egyenértékű lenne az, hogy valaki bevándorolt-e vagy sem.

A bevándorlókkal kapcsolatos pszichiáteres részt nem Kanadára értettem.

Shanarey 2013.10.10. 02:27:36

@Barátusz:

Átlag bevándorló, az aki nem IT kategória, nem várja egy jólfizető magas pozíció. S ha nem is "mosogatással " de valami átlag munkát tud , akar csak elérni. Én is ilyen átlag vagyok, egyenlőre. Nekem csak annyiban más a helyzetem, hogy itt a külföldiek aránya kicsi, 10% alatt van.

Ha én nem beszélnék az én anyámmal egy hétig akkor az egyik unokaöcsémen keresztül megtalál a facebook által. Még mindíg ott tart hogy mit egyek, és mire figyeljek, pedig szegénynek fogalma sincs arról mi itt a bolti kínálat. Jönnek a kérdések eszek e rendesen, van e valamire szükségem, stb.

Shanarey 2013.10.10. 02:37:46

@M. Péter:

Az okot nem tudom, de egy egyezményhez két oldal minimum szükségeltetik.

Amúgy itt a lista kivel van:
www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/KETOLDALUEGYEZM/EUN_KIVULI_ELLATASOK.PDF

2013.10.10. 02:46:40

@Barátusz: Nem, még nem rombolták szét a középosztályt. :)

"de nem hinném, hogy a drogossá levésben a karakter erősségén/gyengeségével - és esetenként a körülményekkel - egyenértékű lenne az, hogy valaki bevándorolt-e vagy sem."

Nem a bevándorlás maga a gond, hanem az a tendencia, ha a bevándorló szülő "merev" vagy irreális elvárásai vannak a gyerekeitől (amit már a legelső kommentemben felhoztam). Persze értem én, hogy a szülő csak a saját nevelési stilusát akarja hozni. De nem müködik az új országban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 06:11:19

@Kovermadar: a jogszabály területi hatálya szerint Magyarországon hatályos, a személyi hatálya pedig a magyar állampolgárokra terjed ki (akkor is, ha külföldön tartózkodik).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 07:36:44

@Shanarey: ellenben manchestert mondjak a drog fovarosanak angliaban... /mondjuk iytt is sok a bevandorlo, de talan nem olyan aranyban, mint londonban/

andaluzkutya 2013.10.10. 08:37:48

@Kovermadar: A legtöbb, amit eddig beteg bevallott, napi 10g volt. Na ő volt az ellenpéldája annak, hogy a cannabis megvonás nem lehet komoly...

Itt mostanában kampányszerűen végeznek drogtesztet is közűti ellenőrzésnél, nyálból. Ezek a tesztek jellemzően rövid ideig mutatják ki a drogot, tehát arra mennek rá, hogy ki az, aki droghatás alatt vezet. Meglepően sokan szoktak megbukni...

Gizi06 2013.10.10. 09:26:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha nem csak gondolkodni iigyekeznel, hanem hasznalnad is az agyadat, akkor bizony rajönnel, hogy senki sem szereti , ha valaki olyan nyelven beszelget,a jelenletedeben, amit nem ertesz, Bizony ez elemi udvariassag a masik fele es nem ökörseg.Ha azeretnel a kürnyezeteddel jo kapcsolatot kialakitani, akkor nem csinalsz ilyet.....dehat egy ujszülöttnek minden vicc uj....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 09:32:17

@Gizi06:

Az olyan ember, aki nem szereti, ha valaki olyan nyelven beszelget,a jelenletében, amit nem ert, az xeonofób. S kit érdekel egy xenofób véleménye?

tsabus UAE 2013.10.10. 10:14:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azert ha valakivel egy asztalnál ülsz (nem idegenként), akkor illik egy közös nyelvet használni, hogy esélyt adj neki bekapcsolódni a beszélgetésbe.
Ha nem teszed, olyan, mintha kirekesztenéd és ez jogosan nem tetszene neki. Sőt, jogosan tartana taplónak...

BTBTBT 2013.10.10. 12:23:15

@cougarcat:
Továbbra sem látom az összefüggést a gyerekével mereven viselkedő bevándorló szülő és a gyereke drogok felé fordulása között.
Azért, mert szigorú családban nősz fel, még nem kezdesz anyagozni. Ha igen, akkor ott a belső tartással, esetleg szellemi kapacitással is gond van. Ezért írtam, hogy nem lehet ezt csak a szülőre kenni.

Megkönnyebbültem, ha a kanadai középosztály még létezik. :)

@Shanarey:
Akkor megnyugodtam. Ebből a szempontból nem számítok átlagosnak. :)

Akkor nekem másokhoz hasonlítva tök okés a kapcsolatom anyámmal.

Andaluzkutya? Mit gondolsz? :)

andaluzkutya 2013.10.10. 13:36:39

@Barátusz: ma sok a munkám, úgyhogy nem gondolkodom:) De ha anyáddal való kapcsolatodra gondolsz, örülök, hogy szerinted okés:)

BTBTBT 2013.10.10. 15:14:09

@andaluzkutya:
Ha tudnád, mekkora kő esett le a szívemről, hogy a szakember is így látja. :D
(Csak zárójelben: anyám szerint is okés.)

PannonBoy 2013.10.10. 16:53:12

Szerencsére a gyerek téma engem nem érint, így el sem olvasom a cikket. :)

2013.10.10. 17:26:34

@Barátusz: "Továbbra sem látom az összefüggést a gyerekével mereven viselkedő bevándorló szülő és a gyereke drogok felé fordulása között."

Nézd, a drogozás miértje mögött nagyon sok tényező van és nekem se időm, se kedvem ebbe a témába belemászni, röviden annyit hogy nem igaz, a merev nevelési stilus nagyon sok konfliktus okozhat tizenévesekkel és ebből komoly problémák származhatnak, mint pl. elszökdösés és drogozás, vagy éppen görcsölés, depresszió. Mind "álprobléma" ugye mint megtudtuk a kedves szakértőktől.

Ez nem igazán rád vonatkozik, de itt kinyilatkoztatták emberek hogy nekik és a gyerekeiknek az égvilágon semmi problémát nem okozott az hogy kivándoroltak, boldogan élnek minden probléma nélkül és kolbászból van a kerités. A pszichomókusok meg hülye pózerek akik nem tudnak semmit, na és azok a hülye szakmai szavak amiket használnak, felháboritó. Igaz a pszichiáter is hozzájuk referál terápiára ügyfeleket, de hát arról nem beszélünk, ne tartsunk össze. Viszont az svájci óvodás helikopter anyuka, az igen.

Na, nekem itt volt a türőhatár, mentem.

Herr Géza 2013.10.10. 17:31:20

Halihó, akkor most mi lett a vonattal meg az öt vasutassal? Szétizgulom az agyam és semmi?

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 17:39:37

@Herr Géza: rég hazaértek, csezmeg. még akkor is, ha mávosok.

Gizi06 2013.10.10. 19:34:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem kell ilyen magasröptüen kifejezned magad....:)) egyebkent meg bizony erdekel a környezetem, mert idegen vagyok közöttük es fontos, hogy el-es befogadjanak.Persze csak akkor , ha hosszutavu terveid vannak es jol akarod magad erezni ,ott , ahol laksz. Szamomra ez fontos.Ennek köszönhetem, hogy mindig szamithatok a környezetm segitsegere, ha szüksegem van ra. Ezzennel a tema reszemröl lezarva, mert nem akarok belemenni abba, hogy milyen buta az az ember aki egy idegen orszagban ugy viselkedik, mintha mindenkinek be kellenne hodolnia, csak azert .mert en "külföldi" vagyok....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 19:45:40

@Gizi06:

Két x nyelvű beszéljen x nyelven, s ha ez y-nak nem tetszik, akkor a probléma y-nal van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.11. 21:31:43

@andaluzkutya:
10g naponta?
Az azért már súlyos... mi, ha úgy belelendülünk, akkor jó, ha 1g elmegy és egy slukkal sem kívánok többet.
A 10g-ba bele sem tudok gondolni, ott már nem kis rezisztencia lehet (már ha) és gyakorlatilag folyamatosan szívni kell.

andaluzkutya 2013.10.12. 11:21:04

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: elmondása szerint folyamatosan szívott. Leginkább azért, mert ha nem szívott, elviselhetetlen szinten szorongott. Meg hányt, aludni nem tudott meg hasonló huncutságok. Röviden és tömören: nem volt jól.

2013.10.22. 18:09:38

@Győrfi Anna:

"Úgy tűnik, 2. generációs bevándorló vagy. [..] Érdekel ez a téma, és anyagot gyűjtök :-)"

Áhh, elnézést a kései válaszért.
Nem, igazából épp ellenkezőleg, én tök friss bevándorló vagyok (ez a harmadik év), csak így még látom magamon és másokon is, hogy tud ez nehéz lenni, és azt is látom, hogy sokan azzal menekülnek előre, hogy hazudnak maguknak (ez a kognitív disszonancia alighanem), ami a gyerekek szempontjából baromi kontraproduktív, gondolom, mert A) a szülő önhazugságai a gyereknek nem könnyítenek meg semmit, és B) ha a szülő azzal hitegeti magát, hogy minden rendben, vagy elbagatellizálja a dolgot, akkor nem fog segíteni a kölykének. Ami gáz.

Szóval szerintem abszolút valós és fontos a probléma, és sok sikert az anyaggyűjtéshez! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása