oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 28. 06:55,  A határátkelők javítják a gazdaság számait? 497 komment

2013. szeptember 28. 06:55 Határátkelő

A határátkelők javítják a gazdaság számait?

Van a propaganda és van a valóság, és amennyire ez a hírekből követhető, egyre nehezebb előbbivel elfedni az utóbbit. A héten éppen a Közgazdász Vándorgyűlésen volt téma a határátkelők gazdasági hatása – mit mondjak, akadnak érdekességek.

forint és euró.jpg

Egyre nagyobb érdeklődéssel figyelem a kormány viszonyát a határátkelők népes társaságához – na nem mintha eddig ne érdekelt volna a kérdés, de különösen izgalmas látni, ahogyan a tények hatására kényszerűen változóban van a kommunikáció.

Legutóbb például a nemzetgazdasági miniszter volt kénytelen elismerni, hogy a magyar gazdaság általuk kommunikált sikereihez hozzájárulnak a külföldön munkát vállalók is (igen, még mindig ez a szemérmes megfogalmazás megy a határátkelők, vagy külföldön letelepülők helyett, de most ezen ne akadjunk fenn).

Ami igazán érdekes, hogy Varga Mihály a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában konkrét adatot is mondott: szerinte a külföldön élők 1,7 milliárdnyi eurót utaltak haza, ami „segítette az ország konszolidációját".

Mennyi az annyi?

Éppenséggel ezen a számon is el lehetne morfondírozni kicsit (gondolom, ti majd a kommentekben meg is teszitek), méghozzá két okból is: egyfelől, ha azt sem tudjuk, hányan élnek, élünk külföldön, honnan tudnánk pontosan mennyi pénzt utaltak haza (persze ezt a banki átutalásokon keresztül akár nyomon is lehet követni, de akkor meg hol a banktitok...), másfelől azért elég nagy összegben le merném fogadni, hogy még ennél is nagyobb összegről van szó, lévén a pénzek egy része biztos, hogy nem bankon keresztül érkezik Magyarországra.

A nemzetgazdasági miniszter előadásában szó volt a foglalkoztatottságról is, és itt is érintettek vagyunk. Varga Mihály ugyanis azt mondta, a 2007 után bekövetkezett foglalkoztatási visszaesést sikerült megfordítani a közmunka révén, de nem csak ez volt a hajtóerő.

Varga Mihály ugyanakkor tagadta, hogy a külföldi munkavállalás miatt lenne alacsonyabb a munkanélküliség, hiszen erre „nincsenek is hivatalos számok". (De azt tudjuk, mennyi pénzt utalunk haza...)

Kissé más véleményen van Surányi György (volt jegybankelnök, a CIB Bank Zrt. elnöke), aki viszont ugyanezen a rendezvényen úgy vélte, igenis a közfoglalkoztatás és a külföldi munkavállalás okozza a foglalkoztatási mutató emelkedését, enélkül enyhe csökkenés lenne.

A KSH és a Nemzeti Bank is mást mond

De mit mondanak azok a fránya tények? Nos, a tavalyi év lezárása után a KSH kiadott egy jelentést, amely szerint a 66 ezer fős foglalkoztatás-növekedés felét magyarázta a közmunka, harmadát pedig a külföldön dolgozók növekvő száma. Nem én mondom, hanem a Központi Statisztikai Hivatal.

Mi több, minő meglepetés: ugyanezt mondja a Magyar Nemzeti Bank is, sőt, azt állítja a jegybank jelentése, hogy idén a közfoglalkoztatás és a külföldön dolgozók nélkül számítva visszaesést mutatott volna a statisztika.

Nem akarok tovább senkit sem terhelni az adatokkal (akit érdekel, a linkeken keresztül további adatokhoz is juthat), csak két dolgot jegyeznék meg: akárhogyan is van, a kormánynak a statisztikák szempontjából igencsak kapóra jön a több százezer külföldön dolgozó magyar, hiszen egyrészt nem jelennek meg a munkanélküliek között, másfelől (mint most kiderült) közel 2 milliárd euró bevételt jelentenek, jelentünk az országnak.

Márpedig ez tiszta pénz, hiszen nem veszünk igénybe semmilyen közszolgáltatást, nem járunk orvoshoz, iskolába, nem használjuk a tömegközlekedést, csak szépen küldjük a pénzt.

Ezt akár lassan meg is lehetne becsülni...

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr835537062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.28. 07:17:21

Úgy "szeretem", amikor okosok dobálóznak a számokkal. Azokkal a számokkal, amikről fogalmuk sincs.
:)
Nesze semmi, fogd meg jól.
Ha ezt a számot - 1,7 Mrd -, a banki adatokból tudják, akkor az egy csepp a tengerben, Itt jegyzem meg, Magyarországon a banktitok csak névleges.
:)
A magam példáján kiindulva: én rendszeresen otthon járok orvoshoz, ami azt jelenti, hogy nem kis összeget hagyok a rendelőkben.
Nem előre utalva, hanem a hitelkártyámról levéve, vagy cashből átváltva történik a fizetés. Sokan vannak így ezzel, legalábbis az orvos beszámolója szerint. Miért hazudna?
De nőtársaim is, (velem együtt) valószínűleg otthoni tartókodásuk alkalmával meglátogatják a fodrászt, kozmetkust és a többi.
Én otthon viszem szervízbe az autókat, otthon javíttatom a szerszámokat, sőt otthon is veszem meg őket.
Ezek a -szépségipart kivéve -, nem kis összegek, amik biztosan nincsenek benn a fenti számban.
Szóval, a magam részéről sokkal-sokkal többre tippelek.

zopilote 2013.09.28. 07:26:09

" Márpedig ez tiszta pénz, hiszen nem veszünk igénybe semmilyen közszolgáltatást, nem járunk orvoshoz, iskolába, nem használjuk a tömegközlekedést, csak szépen küldjük a pénzt.
Ezt akár lassan meg is lehetne becsülni... "
Ezek megbecsulni valamit?????? A becsulet szot nem is ismerik. (" Ezek " alatt a mindenkori kormanyokat ertem '89 ota)
Komolyan gondolkozom rajta, hogy emiatt tobbe nem jovok haza, pedig nagyon szeretem Magyarorszagot. Minden egyes hazajovetelemkor legalabb 5000 dollart hagyok itt, plusz evek ota 2-400 dollart kuldok haza a csaladomnak. A kozmunka nem mas, mint rabszolgasag, a jo b...s k... a a....ukba!!!!!!! Abba!! :(
Fel is bactam az agyam koran reggel! :(
Kell nekem HA - t olvasni :)

zopilote 2013.09.28. 07:29:26

@zopilote:
" plusz evek ota 2-400 dollart kuldok haza a csaladomnak. "
a havonta szo kimaradt

Liping 2013.09.28. 07:35:09

Én ugyan inkább minősülök külföldön munkát vállalónak, mint kitelepültnek, de kétségtelen tény, hogy az itteni megtakarításaim zömét otthon használom el. Mialatt valóban nem veszek igénybe semmilyen közszolgáltatást, már csak amiatt se, hogy nyaranta járok csak haza. De tény, hogy az itteni fizum durván 90%-át nem Kínában költöm el, ez színtiszta bevétele a magyar államkasszának. S mindamellett természetesen a munkaerőpiacon sem kell elhelyezni odahaza. Az államnak ez csakis hasznos lehet.

Liping 2013.09.28. 07:38:49

Hozzáteszem, magyar oldalról semmi nyoma annak, hogy nem vagyok otthon, szóval a statisztika tutira torz.

cristallo 2013.09.28. 08:32:36

Hétvégére ilyen idegesítő téma? Kedves HÁ igazán tekintettel lehetnél ránk, egész héten keményen kommentelünk, aztán nem hagysz bennünket kicsit pihenni. Még jó, hogy nem vetsz bennünket a krokodilok közé.:)
Na jó, még úgyis túl alacsony a vérnyomásom. Vajon mi történhetett, hogy a kormány elismerte jótékony gazdasági hatásunkat? És ha még számokat is mondtak, akkor nyilván a lehető legalacsonyabb bevallható összeget mondták... El sem tudom képzelni, hogy mekkora lehet ez a szám a valóságban.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 08:37:48

@zopilote: +1

De ne bacd fel az agyad, ezek annyit nem ernek!

ffüttyfürütty 2013.09.28. 08:39:50

@cristallo: Összevissza beszélnek, egyik helyen ezt mondják hétfőn, másik helyen kedden pedig mást. Mit mondjanak a közgazdászoknak? Ne tanulj nyelvet mert minek anélkül is kapsz diplomát? Aztán majd mész papírttologatni mert értelmes meló az nem lesz?

Jöhet az offolás. :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 08:42:22

@cristallo: Te is? Mi van veletek?
Akarsz beszelni rola? :D

Vagy a svajci ovodakrol? :-)))))

(Jo, nekem konnyu, epp a fellegekben jarok a maganeletem miatt, semmi ilyen tema nem tud lehozni! :-)))) )

cristallo 2013.09.28. 08:52:05

@rezsoatya: jó, hogy akarok beszélni róla:)). És te? Mi ez a nagy boldogság? Lottó ötös, szerelem, gyerek jön, vagy mi? :)

tableno 2013.09.28. 08:52:46

Eközben persze megy az uszítás a határátkelők ellen (is). Mert mi cserben hagytuk a hazánkat, mert kintről kritizálni merünk, mert különben is miért nem gürizzük kint halálra magunkat azért, hogy hazavihessük a megtakarított pénzt... Érdemes az alábbi cikkhez a hozzászólásokat is elolvasni, ott vannak ám az igazi czifraságok!

jobbegyenes.blog.hu/2013/09/23/a_wannabe_emigrans#c20687454

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 08:53:57

@cristallo: "vajon mi tortenhetett...?"

Tudod, jonnek a valasztasok! Ha, mint eddig, minket hazaaruloknak neveznek, akkor az otthon maradott csaladtagjaink, rokonaink, barataink hogy fognak rajuk szavazni? Egyszeruen a szavazatok kellenek nekik. Meg a penzunk!

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 08:56:56

@cristallo: majd irok belole posztot... egyszer...

LyukasBogrács 2013.09.28. 09:03:10

"Ami igazán érdekes, hogy Varga Mihály a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában konkrét adatot is mondott:"

...miközben azt gondolta: chabuduo...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 09:12:16

@rezsoatya:
Hűűűűűűű Fater mesélj.
Nősülsz nyolcadszor is?:))))))))))))
Végül is...
Miért legyen Neked jobb mint nekünk?:)))))))))))))))))

cristallo 2013.09.28. 09:13:13

@tableno: ez igazán övön aluli volt így kora reggel! Mondjuk mára már elég lesz ez az egy kávé, máris rendben van a vérnyomásom:) A legjobban az a rész tetszett, hogy mi itt kint zsíroskenyéren élünk...:)

cristallo 2013.09.28. 09:14:33

@rezsoatya: oké, csak ne csöpögjön légyszi...:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 09:31:36

" a külföldön munkát vállalók is (igen, még mindig ez a szemérmes megfogalmazás megy"

Ez miért baj?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 09:33:15

"a kormánynak a statisztikák szempontjából igencsak kapóra jön a több százezer külföldön dolgozó magyar"

Ez nyilvánvaló tény.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.28. 09:37:53

A keplet egyszeru. A gazdasagnak rovid tavon jo a sok kivandorlo mert javitjak a mutatokat, kuldik a penzt, csokkentik a munkanelkuliseget, stb.
Termeszetesen hosszutavon meg szar mert kulfoldon ragadnak azok a fiatalok akik otthon tanultak, kulfoldon hozzak letre a vallalkozasukat, nem pedig otthon teremtenek vele munkahelyeket, kulfoldon szabadalmaztatjak a talalmanyaikat, stb.

Az egyenlet masik oldalan meg ott van hogy a mindenkori magyar kormany nem szeret 10-20 evre vagy meghosszabbra elore tervezni. Szerintem ez az egyik legkomolyabb hiba a hazai vezetessel. Mindegyik csak azt figyeli hogy a sajat kis 4 eves mandatuma alatt haracsoljon amit lehet mert ki tudja utana mi lesz...

Innentol konnyu az egyenletet megoldani, hogy a kormany miert nem foglalkozik a hataratkelokkel. "Nekem most igazabol jo hogy ezek leleptek, hogy kesobb rossz lesz... Nah, azt pont leszarom!".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 09:39:09

@tableno:

Alapvetően magyar betegség ez a "ne szavazzon, ha nem adózik, ha nem itt él" című baromság. Annak idején Gyurcsány kezdte terjeszteni, de azóta mindenki használja, hacsak éppen nem áll érdekei ellenébe pillanatnyilag. A Fidesz jelenleg éppen nem mondogatja, mert a statisztikák szerint a határon túl nagyobb arányban vannak fideszes szavazók, mint belföldön.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.28. 09:47:08

@Mammaroza: kiprobaltam a zabkasat double cream-mel. Nagyon jo! Koszi!!

A cikket nem olvasom el, mert nem erdekel Mo.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem se szavazzon, aki ne ott el, hataron tuli magyarok meg foleg ne! mert ok a nagy-magyar-osszetartozassal manipulalhatok.

cristallo 2013.09.28. 09:47:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: honnan veszed, hogy a határon túl nagyobb arányban vannak fideszes szavazók, mint belföldön?

DieNanny CH 2013.09.28. 09:52:36

Ezt most találtam FB-n:

" Magyarország népessége:

1989-ben: 10 millió 374 ezer fő
2009-ben: 10 millió 016 ezer fő

Magyarország külső adóssága (bruttó):

1989-ben: 21 milliárd USD
2009-ben: 225 milliárd USD

Nyilvántartott munkanélküliek száma:

1989-ben: mintegy 30 ezer fő
2009-ben: mintegy 470 ezer fő

Létminimum alatt élők szám:

1989-ben: mintegy 900 ezer fő
2009-ben: mintegy 3 millió 300 ezer fő

Hajléktalanok száma (becsült adat)

1989-ben: 5-10 ezer fő
2009-ben: 50-70 ezer fő

Újépítésű lakások száma:

1989-ben: 51 ezer 500 db.
2009-ben: 28 ezer 400 db.

Házasságkötések száma:

1989-ben: mintegy 70 ezer
2009-ben: mintegy 42 ezer

Válások száma:

1980-as évek: 1000 házasságkötésre 350 válás
2000-es évek: 1000 házasságkötésre 590 válás

Élve születések száma:

1989-ben: mintegy 127 ezer
2009-ben: mintegy 96 ezer

Házasságon kívül született gyermekek száma:

1980-as évek: minden nyolcadik gyermek született házasságon kívül
2000-es évek: minden harmadik gyermek született házasságon kívül

Összes bűncselekmények száma:

1989-ben: mintegy 225 ezer bűneset
2009-ben: mintegy 410 ezer bűneset

Befejezésül még egy jelzésértékű számadat:

Bogár László közgazdász professzor szerint a jelenlegi átlagos 120-130 ezer forintos havi fizetés vásárlóértékét tekintve ("folyó áron") annyit ér, mint az 1978-as átlagos munkabér, vagyis 3600 forint! Hozzáteszem: Míg 1978-ban egy egyedül élő az átlagos keresetéből a lakása rezsijére 20%-ot költött, addig ma, ez 80%!" (civilkontroll) "

- Nem tudom, mennyire pontosak. Majd valaki kijavít.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 09:55:37

@cristallo: ne aggodj! Egyenesen omleni fog! :-)))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 09:58:14

@Mr. Long:

Mindenki manipulálható, s főleg az, aki belföldön él. Azaz ez nem érv.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 09:58:26

@diggerdriver: nem olyan jellegu!
Es nem nosulok tobbet!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 10:01:41

@DieNanny:

A számok jók. Viszont a külső adósság adata manipulatív. Nem veszi figyelemben, hogy a kommunizmusban ez állami monopólium volt, azaz csak az MNB vehetett fel hitelt valutában, most meg bárki megteheti.

cristallo 2013.09.28. 10:01:57

@rezsoatya: pedig pont emiatt aggódok:) de ha már ömlenie kell, hát ömöljön, egye penész!:) a svájci ovis posztot úgysem tudod überelni.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 10:02:10

@cristallo: latod, Mr Longnak meg zsiroskenyer sem jut! Kenytelen double cream-es zabkasaval beerni!
:D

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 10:07:42

De megprobalhatom! Latod, digger nosulesre biztat, aztan jonnek a porontyok, meg svajcba kell attenni a szekhelyemet, a tobbi jon magatol... egyszeru, nem?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 10:08:16

@cristallo:

Pedig így van.

Nagyon sok határontúli Gyurcsány idegenellenes akciójára emlékszik még, s csak azért szavaz a Fideszre, mert még most is azonosítja az MSZP-t és Gyurcsányt.

tableno 2013.09.28. 10:16:28

@DieNanny: Bogár László "közgazdász professzor" igen messze van attól, amit én "megbízható forrásnak" nevezek. Konkrétan egy ezoterikus ufó-turul-világösszeesküvés-hívő futóbolond az illető.

cristallo 2013.09.28. 10:16:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ja értelek. A határon túli magyarokra gondoltál. Hát pedig ők ne szavazzanak, ha nem ott élnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 10:19:27

@cristallo:

Mi a különbség egy magyar állampolgár között azon az alapon, hogy melyik országban él? Semmi.

DieNanny CH 2013.09.28. 10:24:39

@tableno:

Ja, azt nem tudtam... Nem vagyok képben az új magyar sámánokról... Meg hülyeségnem is tartom.

Ettől függetlenül az a két mondat a kommentemben tőle igaznak tűnik...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 10:26:08

mennyire gyakori, hogy a határátkelők küldenek haza pénzt a családnak? szerencsére nálunk nem volt szükség rá (de persze ha lenne, küldenék én is).

szerintem annyit járultam hozzá a magyar kasszához az elmúlt 8 évben, hogy az anyukám néha küld túrórudit, pirospaprikát, szaloncukrot :-) meg ezt-azt, amit itt nem tudok venni, meg csináltattam két új útlevelet, amiért besöpörtek nem kevés pénzt.

egyszer Tajvanról utaltam haza párezer dollárnál többet (2003 körül), muszáj volt, mert a hátizsák sarkába nem varrhattam utazgatás közben. mivel a kínai nevem és pecsétem alatt ment a kinti bankszámlám, utána hetekig járt a nyakamra az x bank (Pesten), hogy ki az a Cheng Pei-Di, aki ennyi pénzt küldött nekem onnan, és miért. ha viszek haza idén pénzt, az a hátizsák sarkában lesz.

tableno 2013.09.28. 10:26:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: semmi. Nem véletlenül volt Gyurcsány ellene a határon túliak kettős állampolgárságának. Tudta, hogy így szavazati joguk is lesz, és ez a jobboldalnak kedvez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 10:31:30

@tableno:

Dehát AZÉRT kedvez a "jobboldalnak", mert Gyurcsányék bután álltak hozzá a kérdéshez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 10:35:19

Gyorsan fejszámoltam egyet.
1,7 mrd eurot utaltak haza a kint élők. Mondjuk, hogy elhiszem.
Nemrég kaptunk egy számot, 335.000 fő él külföldön. Jól emlékszem?

Önkényesen elosztottam a kettőt: ez fejenkét 5.074 euro. Ez nagyjából 1,5 havi bruttó fizetésem.
Ketten jöttünk ki Nórival, csak én dolgozom. ez azt jelentené, hogy tavaly 3 havi bruttó fizetésem landolt Magyarországon.

Ehhez képest a valóság: 12 havi diákhitel törlesztést utaltam át mindkettőnk nevében. Ez összesen 520 euro. Ennél egy centtel sem több és soha nem is lesz több.

Az említett 5e eurot értelmes célokra is el tudom költeni, nem tudnám így kilapátolni az ablakon...

A kérdésem viszont:
Ezt az 1,7 mrd eurot csak kint élő magyarok utalják vissza? Ezt csak utalják és van vagy ezért szolgáltatásokat is vesznek igénybe?
Hogyan tesz különbséget a rendszer köztem és Jürgen között, ha mindketten magánfogászatra mentünk vissza (csak egy példa)?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 10:38:21

@Mr. Long: "szerintem se szavazzon, aki ne ott el, hataron tuli magyarok meg foleg ne! mert ok a nagy-magyar-osszetartozassal manipulalhatok."

Egyetértek!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 10:40:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Gyurcsányék előtt is "jobbra" húztak a külhoniak. Egyszerűen itthon a jobb=nemzetieskedő oldal és a kintiek nagyon nagy része trianon lázában ég, ezért természetes szövetségese a jobboldalnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 10:40:30

@DieNanny:
Mi az, hogy 57 ezer 570 fő?
Már többször láttam így leírva számokat, pl. az indexen és a hátamon áll a szőr...
Tudom, hogy csak bemásoltad, nem neked szól az értetlenség.

Miért nem lehet leírni számokkal: 57.570 fő?
Vagy csak betűkkel: ötvenhétezer-ötszázhetven fő?

Mi még úgy tanultuk az iskolában, hogy így lehet leírni a számokat. :)

De ez sem lenne rossz akkor már: ötven7ezer5száz70 fő. :D

tucano 2013.09.28. 10:41:35

@rezsoatya: Olaszországban és Portugáliában is ingyen van a kacsa meg a libaháj. Egyszerűen nem eszik és menne a szemétbe. Volt idő, amikor tényleg zsíroskenyéren éltem :D

tableno 2013.09.28. 10:44:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem, a határontúliak már azelőtt is jobbra húztak. Ez csak tovább erősítette a már amúgy is létező trendet.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 10:49:49

@tucano: na varj csak! Cristallo mindjart teged is sajnalni fog! :D

tucano 2013.09.28. 10:51:48

@rezsoatya: hát még ha tudná, hogy a velőscsont is ingyenes szinte minden latin országban. volt hogy 10 kilót adott a hentes, rosszul voltam, annyit zabáltam belőle. Ebből is látszik, hogy a külföldön dolgozók tulajdonképpen ingyenélők.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 10:57:13

@Zka:
A kintieknek nem kellene szólni, hogy Trianon lassan 100 éve volt és tovább kellene lépni?

Általános problémának érzem azt, hogy az emberek (nem csak Mo-n) képtelen megvonni a vállukat, alkalmazkodni az új körülményekhez és továbblépni.
Így aztán marad a siránkozás...

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 11:01:11

@tucano: de hat ez koztudott! :D

Itt kobaszbol van a turo rudi, tomegszallason lakunk, mindenki mosogat (nona, kulonben honnan lenne itthon tiszta edenyem!?) es egyaltalan, csupa mazochizusbol hagytuk el a mindenkinel jobban teljesito, az EU-ban legjobban fejlodo, rezsicsokkento, boldog Kanaant...

BTBTBT 2013.09.28. 11:19:12

A KSH (vagy akarmelyik szervezodes) adatai nem tenyek, hanem statisztikak. Nem idezem Churchill idevago megjegyzeset...

A wannabe emigrant-cikk vegigolvasasra sem erdemes.

Nagy ivben, leszarom, hogy a magyar allam mit gondol rolam es mas hataratkelokrol/"kivandorlok"-rol/letelepedokrol. :)

Tok jokedvu vagyok. :)))

@tilmir:
"rendszeresen otthon járok orvoshoz"
Mi a helyzet a svajci egeszseguggyel?

@zopilote:
Ilyesmin felb@szni az agyadat folosleges. Elvezd inkabb a kajakat es a viszontlatas oromet!

@rezsoatya:
Csak nem megszuletett a sokadik unoka? :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"a statisztikák szerint a határon túl nagyobb arányban vannak fideszes szavazók, mint belföldön"
Ez vicces, de csak az. Logika sincs benne.
Nemcsak a politika meg a Gyurcsany/Orban-mizeria miatt leptek az emberek az orszagbol.

"Mi a különbség egy magyar állampolgár között azon az alapon, hogy melyik országban él? Semmi."
Pedig az utlevelkerelmi nyomtatvanyon tesznek kulonbseget: van "Mo.-on ele magyar allampolgar" es "nem Mo.-on elo magyar allampolgar"-kategoria.

@Chang Yai:
Egyszer kuldtem haza, azota inkabb viszek.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 11:23:24

@Barátusz: "Tok jokedvu vagyok. :))) "

Te is??? :D

(nem, unoka sincs még! :-))) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 11:29:16

Azt tudja valaki, hogy ha nincs magyar címem, nincs Magyrországon tulajdonom, nem tudja senki a svéd lakcímemet akkor hogyan tudnak behajtani rajtam régi adósságot (ami nem is az anyém, hanem csak örökölni fogom)?
Van, aki szerint simán tilthatják a kinti fizetésemből, van aki szerint semmit sem tudnak csinálni ezzel.

@Barátusz: @rezsoatya:
Én is jókedvű vagyok! Végre sikerült bevásárolni egy kis "kedvcsinálót" :D

Ez a "mit gondol a magyar kormány" dolog tényleg egy vicc. 2 éve otthagytam őket, mint eb a szaharát. Kellene, hogy érdekeljen mit gondolnak a legyek? ;)

DieNanny CH 2013.09.28. 11:35:17

@tucano:

Hű, de megennék most egy kacsazsíros kenyeret jó hagymás májjal... A francba, most írok Anyukámnak, hogy szerezzen gyorsan valahonnan, mert tesómék pénteken viszik haza a gyerekeket 1 hétre, aztán tudnak hozni... Nyami!

BTBTBT 2013.09.28. 11:35:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
akarom irni: "Mo.-on elo"

@rezsoatya:
Pedig mar azt hittem, lehet menni babalatogatoba. :)))

@Kovermadar:
Az egy dolog, hogy az EU-nyilvantartasi rendszerek nem maximalisan atjarhatoak, tehat elmeletileg (netan gyakorlatilag is) nem lehet rad lelni mo.-i elerhetosegek nelkul, de ha utleveled/szemelyid van, akkor meg megtalalhatnak kulfoldon.

Ha megvan a kedvcsinalod, akkor csinald mar a kedvet itt a blogon! :D

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 11:35:27

@Kovermadar: az nem er! :-))))
Mi "anyag" nelkul erezzuk a jokedvet! :-))))))))

nyuszigonosz 2013.09.28. 11:36:37

@Kovermadar: Úgy tudom le lehet mondani az örökségröl.
Továbbá: ha van ez ügyben tárgyalás is, akkor ott az adataiddal együtt természetesen meg kell adnod a címedet is.
Ha nincs tárgyalás, de közjegyzö ismerteti az örökséget, úgyszintén meg kell adnod a címedet.

A leírottak velem nem Magyarországon voltak így, ezért azt, hogy ott mi hogy van, azt nem tudom, lehethogy hasonlóan.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 11:39:13

@DieNanny: ne anyukadnak irj, hanem Tucanonak! Kacsazsir nagykereskedese van!!! :-))))

DieNanny CH 2013.09.28. 11:39:17

@Chang Yai:

Mégis mi köze egy banknak ahhoz, hogy ki és honnan küld nekem pénzt?!?!

DieNanny CH 2013.09.28. 11:41:00

@rezsoatya:

Ha itt Svájcban, és nem túl messze, elmegyek érte!!!

toportyánzsóti 2013.09.28. 11:45:22

@Zka: Légnyomást szenvedett el szegény öreg komcsi,amikor a komparádorszivattyú gépei lebombázták a vörösiszap tározót.

toportyánzsóti 2013.09.28. 11:45:23

Mennyire lehet bízni 1 olyan idióta szektában aki tudatosan hazudik?!A végén még öngyilkosságba vezetik az országot ezek a hatalmukba beleőrültek!Ráadásul eszetlen méretekben lopnak,csalnak,a narancspolgárok 5-500 szoros pénzeket kapnak!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.09.28. 11:46:29

Egy újabb cikk ami megnyugtatja a kis disszidens lelkeket hogy kivándorolni jó, egy életre elhagyni a hazádat jó, mert te küldöd haza a pénzt és attól pörög a gazdaság meg úgyis csökken a munkanélküliség meg minden, de amúgyis fárasztó gondolkodni, a lényeg hogy megérkezzen havonta a bika nyugati fizetésem a többi meg le van tojva. egy emberpalánta felnevelése (itt most ne arra gondoljon senki hogy babakocsi meg babaétel) az államnak több milliójába kerül. A minimum lenne hogy ezért cserébe te otthon dolgozol, otthon fizetsz adót, otthon élsz, otthon törlesztesz. Igen, törlesztesz. Tartozol a hazádnak. Számszerűsíteni felesleges, inkább elvi dolog ez, bár tudom hogy nektek az a kedvencetek. Bármilyen posztot olvasok valaki leírja a fizetését. Félelmetes! De hát van aki a könnyebb utat választja, én is, többek között, de nagyon jól tudom hogy nem az igaz utat járom. ez van.

Az meg vicces, hogy pont olyan írja azt hogy siránkoznak a magyarok meg nem tudnak alkalmazkodni aki lelépett nyugatra. Remek alkalmazkodás a megváltozott helyzethez...minél előbb lelépni és tenni az egészre hogy otthon mi folyik... csak akkor azt nem értem miért kell az ideológia mögé. Nincs itt semmi ideológia, nem tudtál otthon alkalmazkodni, vagy írhatnám hogy megélni, ezért leléptél. Aztán rájukpirítod hogy odahaza képtelenek alkalmazkodni meg csak siránkoznak.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 11:48:03

Hentes biztos van Svajcban! Erdeklodd meg, lehet, nem csak Olaszo-ban dobjak ki a hajat. Amugy ha veszel bontott kacsat, abbol epp eleg zsir sul ki. Es akkor a zsir mellett meg sult kacsad is lesz... parolt lilakaposztaval, hagymas krumplival... fenseges etel!
Nemreg csinaltam...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 11:50:58

@DieNanny: a banknak szerintem nem sok, de az államot elég sok dolog miatt érdekli.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 11:54:23

@házelőtthinta: semmivel nem tartozom a volt hazamnak! Sot!

Meg tudtam elni, '89-ig remekul, aztan alkalmazkodas ide, vagy oda, nem vagyok hajlando azert tobbet dolgozni (es kulonbozo orult adokban befizetni /lasd pl. futoversenyado!/), hogy a politikusok tobbet tudjanak lopni!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 11:54:36

@házelőtthinta: nézd, én tudtam itthon alkalmazkodni, leírjam mennyit keresek? :) De maximálisan megértem, akinek itt nem megy, vagy pl tele van a töke a mentalitással és a közállapotokkal. Mert azzal nekem is.

Eino81 2013.09.28. 11:59:50

Mások sikerével könnyű dicsekedni... Arról nem szól a fáma, hogy a külföldön dolgozók hova fizetik az adót... Többségünk az év nagy részét vagy az egészet külföldön dolgozza le, így az adó külföldön kerül befizetésre. Nem baj, kozmetikázzunk csak... "Viktor és a haverjai kft". mást úgyse tud.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 12:00:46

@Eino81: igen, de a hazaküldött pénz akkor is hasznos, ha nem adóként kerül ide. Sőt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.28. 12:06:29

@rezsoatya: :D lehet el kellene olvasnom a posztot, nem is tudtam, hogy ilyenekkel vagyunk megvadolva... mondjuk, ha zsiros kenyeret ennek, akkor sem lennek jo hazaffy, mert nem szeretem a mangalica zsirt!
ja, nem csak double cream volt benne, hanem mez es blueberry lekvar is! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 12:07:59

@DieNanny: azt mondták, hogy a pénzmosás elleni szabályok része. nem tudom, van-e még ilyen. nem trillió dollárok voltak, 10 ezer alatt. de összeszartam magam kicsit, mert ugye nem adózott külföldi fizetés volt, és nem is tudom már, mi a fenét mondtam. azt nem vallottam be, hogy nekem van kínai nevem is :-) aztán pár telefon után békénhagytak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 12:10:10

@tucano: rossz országot választottam :-( évek óta még csak nem is láttam libát, kacsa csak némelyik kínai étteremben, pulyka csak egészben strucc méretben :-( cserébe még nem fanyalodtam rá a frissen sült bogarakra :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 12:12:31

@Barátusz:
Útlevelem van, azzal utazok. Személyim és lkcímkártyám nincsen.

@nyuszigonosz:
Lemondani nem szeretnék, mert az összességében több, mint az adósság. Csak fizetni nincsen kedvem :) Szívesen lemondanék csak a terhelt dologról, de azt nem lehet.

Tárgyalások vannak, mindenhol a régi, magyar címem van megadva. A svéd címet soha, sehol nem adom meg, senkinek, semmi köze nincsen hozzá Magyarországon.

@házelőtthinta:
Magyarország is csak egy ország. Egy jelentéktelen ország. Az életem és a boldogságom többet ér, mint egy olyan hülyeség, mint a "haza". Alkalmazkodni ott kell, ahol érdemes... nekem itt érdemes volt, Magyarországon nem, mert nem nyújtott annyit, ami megéri az energiát.

Igaz út? Ne röhögtess! Nincs olyan, hogy igaz út... tartozik a ballában az országnak. Nem én választottam, hogy oda szülessek, nem én akartam magyar lenni. Nem tartozom én ott seminek és semminek sem. Inkább tartozom a svéd államnak, mert befogadott és engedte, hogy itt találhassam meg a boldogságomat. Ezt én választottam, én akartam.

Azt hogy fogod majd feldolgozni, hogy ha megkapom az új állampolgárságomat és lemondok a régiről, rituális kereket között elégetem az összes magyar iratomat? ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 12:15:00

@Kovermadar: sajnos EU-s viszonylatban nem tudom, hogyan működnek a dolgok, de ha menekülőre kellene fognod a dolgot, tudok egy jó helyet elbújni, ahol még mindig nem működik a nemzteközi bankrendszer, és a dpilomácia is akadozik :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 12:18:27

@házelőtthinta: "egy emberpalánta felnevelése (itt most ne arra gondoljon senki hogy babakocsi meg babaétel) az államnak több milliójába kerül."
fordítsuk meg,, aki lelép és külföldön neveli fel a gyerekeit, kurta sokat megspórol éppen az amúgy is vergődő összeomlás szélén álló magyar gazdaságnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 12:21:48

ja, és ha valaki pl az én alkalmazkodóképességemet szeretné megkérdőjelezni, hát bocs, de azon csak hangosan felnyerítve röhögni tudnék (avagy üdv Yangonból, ugye).

eagles 2013.09.28. 12:26:33

@Kovermadar:

A hagyatéki tartozásért az örökrész erejéig felesz. Tehát ha pl. jelzálog hitellel terhelt ingatlant örökölsz, és a tartozás összege meghaladja az örökség értékét (ingatlan(ok)+örökölt ingóságok+örökölt kp.), akkor az örökrészed értéke fölötti összeggel nem felelsz.
Az örökségről le lehet mondani, ill. vissza lehet utasítani.
Lemondani csak az örökhagyóval kötött írásbeli megállapodással lehet. Vagy a teljes örökségről, vagy annak egy részéről. A lemondáshoz elegendő egy teljes bizonyító erejű magánokirat is. Oda kell figyelni, hogy a lemondásban szerepeljenek az utódok is(gyerekek, unoka), mert egyébként Ők örökölnek.
Visszautasítani az örökséget az örökhagyó halála után lehet. Ez azonban a teljes örökségre vonatkozik. Ha azonban birtokba vetted az örökséged, már nem lehet visszautasítani.
Egy harmadik lehetőség, ha az örökhagyó még életében kizár az örökségből.
Nemzetközi egyezmények alapján külföldön is be lehet hajtani a tartozást.

Eino81 2013.09.28. 12:29:12

Viktor végül is megígérte az egymillió új munkahelyet... csak azt nem mondta, hogy azért külföldre kell menni (nem saját iromány, egy standupos monda egyszer)... :)

M. Péter 2013.09.28. 12:39:22

@DieNanny: Ha FB-on van, akkor 100% megbízható.

tucano 2013.09.28. 12:52:44

@DieNanny: hű, de összefutott a nyál a számban, mint Pavlov kutyája :D

tucano 2013.09.28. 12:56:25

@Chang Yai: amikor Hollandiában voltam diákként, napi szinten éheztem/tünk. Összehaverkodtunk egy indonéz szakáccsal, aki zárás előtt még megcsinálta nekünk a sáskákat/pajorokat, stb, amit kidobott volna. Brazíliában nyomattuk a hangyapotrohot ezerrel eső után. Megeszek én mindent, de azért persze hiányzik édesanyám főztje, de nagyon! :D

DieNanny CH 2013.09.28. 12:57:09

Jó kis kép, de a hozzászólások mutatják igazán, mit gondolnak a Mo-on élők... :-(

myfun.hu/amiket_nem_tanitottak_az_iskolaban

tucano 2013.09.28. 13:03:11

@házelőtthinta: "Tartozol a hazádnak."
Melyiknek?

"Nincs itt semmi ideológia, nem tudtál otthon alkalmazkodni, vagy írhatnám hogy megélni, ezért leléptél."
Ne általánosíts kérlek.

Ha te megpattantál és emiatt nem tudsz elszámolni magaddal, az a te bajod, de ne próbálj meg ezzel másokat leoltani.

DieNanny CH 2013.09.28. 13:05:09

@házelőtthinta:

A gond ott van, hogy miután a hazai 110 ezer forintos diplomás fizetésemből 92ezer elmegy hiteltörlesztésre, nincs miből élnem... A másik gond ott van, hogy az adóm, ami a fizetésem 40%-a, nem a haza zsebébe, hanem magánemberek számlájára vándorol. Amint ez megszűnne, és jobb fizetést kapnék, már mennék is haza küzdeni...
Azt mondod, elvi dolog a törlesztés... Még egy gond van: azzal nem tudok pénzre váltva bevásárolni...

DieNanny CH 2013.09.28. 13:09:41

@Kovermadar:

Ne mondj neki ilyet, mert már most rosszul lesz!
De úgy vettem ki, ő is külföldön van...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 13:15:35

Ez a tartozás jó vicc egyébként. Én 35 vagyok, eddig a keresetem után befizettem/tek 30-40M ft adót, plusz az adózottból fizettem még rengeteg áfát és egyéb sarcokat. Ezért eddig igénybevettem általános iskolai meg középiskolai képzést és voltam párszor háziorvosnál. Ha kimegyek, mennyit követelhetek az államon? Ezért ennyi pénz ugyanis nem volt valami jó biznisz.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 13:21:37

Én meg nagyívben szarok arra, hogy ki , mit számolgat , kalkulálgat, itt vagyok, nyomom a clippert No. 2 back and side, straight back, péz van röndösen, el is fogom költeni úgy ahogy azt kell, néha viszek haza pár thomast, meg peppás baromságokat, anyukámnak ócsó péztárcát, , kis péz is csurran csöppen ide-oda, de már nem sok van hátra, amit még egészségben, térd és csípőprotézis nélkül el tudok tölteni, vígan , dalolva akarok a halálba menni. Tehát a nagyrészét igenis dafke itt fogom elkölteni, orbánviktor meg a többi lófaszbenkó meg beaphatja!! :-)))
@rezsoatya: Na mi van már??? Mesélj már!! Ez érdekesebbnek tűnik mint a mai poszt ! Úgy szétszednénk mint foxi a lábtörlőt, azt elhiheted ?! :-))

eagles 2013.09.28. 13:26:15

@sodalisO:

De előtte mossanak fogat!

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 13:29:54

@sodalisO: hat egy kicsit jobb, mint a zsiroskenyer..! :-)))))
Es Kovermadar "kedvcsinaloja" nelkul is mukodik! ;-)

Bonjour 2013.09.28. 13:32:58

@Mr. Long: ez mi ez a zabkasa double cream-mel... Csak mert reggelenkent zabkasat eszunk (neha tojast).
Elmondod a receptet?

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 13:49:26

@Kovermadar: Te is azt szivsz?! :D

Amugy pedig DE VAN! ;-

BTBTBT 2013.09.28. 13:51:57

Regebben volt egy 2 millio forintos hatar a bankoknal (lehet, hogy azota valtoztattak), ami folott penzmosas gyanuja miatt vizsgaltak az utalasokat.
Ha nem valtozott, akkor 1000 euronak megfelelo osszeget lehet keszpenzben atvinni Europabol Europaba utazva.
De nem gaz, ha kicsit tobbel probalkozik az ember. Meg sosem allitottak meg emiatt a repteren.

@rezsoatya:
Itt is anyag nelkul jon a jokedv. :)

@házelőtthinta:
Na, egy ujabb "szakerto", aki megmondja helyettunk a tutit. Regen is ezt csinaltad. :)

@Kovermadar:
Ha nem akarod elvesziteni az oroksegedet, akkor elobb-utobb ugyis jelentkezned kell erte.

@tucano:
"Brazíliában nyomattuk a hangyapotrohot"
Nem semmi gyomrod van neked. :)

@sodalisO:
Ez a helyes hozzaallas. :)))

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 13:52:09

@sodalisO: ha avatar-csere vetelkedot tartasz diggerdriverrel, akkor a Tieid jobban bejonnek! Csak mondom...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 13:58:17

@rezsoatya:
Persze!
Kicsit problemas a voroshagymas kenyeret betekerni, de ha mar megvan, akkor nincs vele gond :)

Van jobb, persze, de azt nem szivnam el ;)

tableno 2013.09.28. 14:09:04

@házelőtthinta: Végülis van némi igazad, felesleges ideológiát gyártani a kivándorláshoz. Ott élek, ahol jól esik, és nagy ívben teszek arra, hogy SZERINTED kinek tartozom, és mivel! :)

csadeev 2013.09.28. 14:12:38

Belőlem ez a hazautalgatás vs. itthoni jövedelemtermelés témakör mindig is ambivalens érzéseket váltott ki. Először én is biztos voltam benne, hogy a külföldön élők hazautalásai vagy hazautazásuk alatti pénzszórás jóval kedvezőbb hatást gyakorol a nemzetgazdaságra, mint az itthoni kis pénzből éldegélés. Aztán jobban belemélyedve a témába realizáltam, hogy hiába az itthoni szerényebb fizetés (és tételezzük fel, hogy van itthon munkád) ; mégis itthon adózol, itthon költöd el a pénzed, az ország javait gyarapitod, miattad nem hal éhen a pék, a vízszerelő, itthon tartod a befektetéseid, a te a lekötött pénzed hitelezik ki a bankok (ergo te is pörgeted a gazdaságot), a te adódból van a nyugdíjasoknak gyógyszerre pénze. Tehát a te munka- és vásárlóerőd jóval többet segíthet az országnak, mint a heti 100 eurónyi hazautalgatás. Egy tavalyi statisztika szerint körülbelül 4 %-t hasít ki a GDP-ből a hazautalgatás Magyarországon, persze minél szegényebb országot vizsgálunk, annál nagyobb részt képvisel ez az arány. Amennyiben viszont nincs itthon munkád, nem adózol, és csak minimálisan veszel igénybe valamilyen szolgáltatást, az is persze az ingyenes állami, akkor nincs miről gondolkozni, egyértelműen az ország elhagyása és hazautalás a működőképes modell. Viszont, ha képzett munkaerő vagy adott esetben egy hiány szakmának az egyikében, érdemes átgondolni a maradást.

szuperkrumpli 2013.09.28. 14:16:15

@Kovermadar: Csak beböfögtek egy számot, hogy a választásokra kimagyarázzák, nem is olyan rossz, hogy 10 ezrével hagyják el az országot!

VHB 2013.09.28. 14:16:49

@házelőtthinta: Remélem szedsz valamit erre. Tudod ha a szentkorona meg a pilisiszívcsakra engedi, hogy az emberek lelépjenek, akkor nem biztos, hogy az emberekben van a hiba.

Másrészről jó lenne ezt a nemzethalál cuccost elfelejteni. Kérdezz bátran íreket, zsidókat, örményeket, hogy mégis hányan élnek a hazában és hányan azon kívül. Nincs semmi jelentősége. Kb. olyan fontos lehet, mint az hogy kire szavazol jövőre. Az elérhető menüből a józan ész éhen hal.

eagles 2013.09.28. 14:17:56

@Barátusz:

Hárommillió-hatszázezer forint fölötti utalás esetén a bank köteles elvégezni az ügyfél átvilágítást.
Háromszázezer forintot meghaladó átutalás esetén gyakorlatilag minden adatot köteles a bank rögzíteni.

2007. évi CXXXVI. törvény.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.28. 14:20:02

@csadeev: miért, a hazautalt pénzeket nem itthon költik el az ittmaradottak? Nem értelek. A gazdaságot se a lekötött pénz pörgeti, hanem az elköltött.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:33:08

@Barátusz:

"Pedig az utlevelkerelmi nyomtatvanyon tesznek kulonbseget: van "Mo.-on ele magyar allampolgar" es "nem Mo.-on elo magyar allampolgar"-kategoria."

Ez nem érv.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:36:03

@csadeev:

Ezt rosszul gondolod. A hazautalás olyan mint a kereskedelem. Akkor jó, ha több megy be, mint ki. Ez mindképpen javítja egy ország pénzügyi helyzetét.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 14:38:05

@szuperkrumpli:
Lehet.
Mindenesetre az ország működik, össze nem omlott a gazdaság. Szemmel láthatóan teljesen mindegy az országnak, hogy hányan lakják, illetve hányan mentek el. Minden maradt a régi.
A jelenlegi ótvaros helyzet meg nem a Viktor eredménye, a palacsintába sokkal régebben került bele az a bizonyos sz@r.

@tableno:
Ez 3 pontos válasz volt! :)

@Barátusz:
A per folyik, nincs itt semmi bújkálás. A kérdés arra vonatkozott, hogy majd ha esetleg beintek az országnak végleg, akkor utánam tudnak-e jönni valahogy.

@Quercus58:
Akkor ezt most magyarul is légyszíves :)
Le lehet mondani az örökség csak egy részéről? Pl. a tehermentes házat kérem, viszont a terhelt autót nem. Az autó megy vissza a banknak vagy bánom is én hová. Különben is vicces lenne egy Mo-n örökölt autó, semmire sem jó nekem (pláne, hogy diesel).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 14:39:28

@DieNanny:
Ha már hinta, gondoltam lökök rajta egy utolsót :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:41:30

@Barátusz:

"Ha nem valtozott, akkor 1000 euronak megfelelo osszeget lehet keszpenzben atvinni Europabol Europaba utazva."

Nem. Bármennyit ki lehet vinni és be lehet hozni, de 10 ezer euró felett be kell jelenteni a határon. Ez is csak akkor, ha EU-határt átlépő utazás, pl. Mo-ról Szerbiába. Ha viszont Mo-ról Romániába mész, ott nincs korlátozás, 1 milliárd dollárt is átvihetsz táskában. Schengenen belüli határ esetében eleve nincs is hol megtenni a bejelentést!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:43:43

@házelőtthinta:

Ez ostobaság. Nem tartozol senkinek. Akkor van tartozás, ha eleve ilyen feltételek mellett vállaltad.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:45:17

@DieNanny:

Köteles az adatokat megőrizni a pénzügyi szabályok miatt 5 évig. Hiszen bármikor kikérheti az adatokat az erre jogosult állami szerv.

BTBTBT 2013.09.28. 14:45:25

@Quercus58:
Akkor ahogy emlitettem, valtozott az osszeg. 2007 mar nem az en evem volt Mo.-on.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Ez nem erv."
Nem, ez teny. Mert igy tesznek kulonbseget magyar es magyar kozott.

"Europabol Europaba" - bar nem irtam, de Eu-bol Eu-ba utazasra ertettem.
Repuloteren (Londonbol hazafele) 1000 euro eseten figyelmeztetnek az erre vonatkozo feliratok. Tehat ott siman be lehet jelenteni, mert nem mindenki utazik am autoval.

vazzup 2013.09.28. 14:47:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: pedig bizony kizárólag magyarországi bejelentett lakhellyel kéne engedni a szavazást, mégpedig azért, mert másképpen más faszával veregetni a csalánt tipikus esete forog fent.
Mindegy, hogy határon túli magyar vagy kitelepült.

PannonBoy 2013.09.28. 14:47:18

Az a baj, hogy egyik kormánynak sincs hosszú távú stratégiája. Mindegyik csak a túlélésre és az állampolgárok megkopasztására játszik.
A mostaniak meg szép csendben azokat a jogokat is elveszik, amik alapból járnának.

Egyáltalán nem csoda, ha mindenki, különösen mi fiatalok, elhagyjuk az országot. Majd nagy üresség lesz itt. Ja nem, jönnek a helyünkre keletről.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:48:02

@Barátusz:

Bár nem volt célom rejtőzködni, engem pl. nem lehetne megtalálni, hiszen BG-ba nem utazott be a velem azonos magyar állampolgár, nincs róla adat.

Szóval akkor lehetnék megtalálható, ha a hatóság tudná, hogy van 2 állampolgárságom és tudná azt is, hogy a két személy azonos (ugyanis még a nevem sem teljesen ugyanaz a két okmányban).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 14:49:24

@vazzup:

Nem értek egyet, ez állampolgári jog és nem lakóhelyfüggő.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.28. 14:49:47

@Barátusz: Fogalmam sincs a helyi egészségügyről. Fizetem a biztosítást (250.-/hó), de még életemben nem voltam orvosnál itt.
Egyrészt egy náthával nem szaladgálok, egyéb szervi problémáim gyökere otthoni eredetű. Így a megszokott hazait választom.
Másrészről a prevencióban hiszek. Évente egyszer elmegyek divatos szóval manager-szűrésre, így tudom hogy állok magammal.
:)

vazzup 2013.09.28. 14:52:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az lehet, hogy nem értesz egyet, viszont akkor viseld is a következényeit, hogy mások szavaznak a te életedről, olyanok, akik nem szopnak veled.

Én elvileg jövő hónapban költözöm ki, s nem tervezek jövőre szavazni, annak ellenére sem, hogy a pesti lakásom megtartom. Pont azért, mert nem ugatok bele a hátramaradók életébe. Válasszanak azt, aki nekik tetszik, aztán viseljék tovább a következményeit, utánam meg az özönvíz.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.28. 14:52:28

Fujj mocskos hazaárulók vagyunk akik külföldön dolgozunk. Nem csak, hogy nem terheljük otthon a rendszert, hanem még segítünk a számok kozmetikázásban is. ráadásul még egy valag pénzt is haza küldünk, hogy segítsük az otthonikat, meg az állam háztartást.
Igazán nem értem, hogyan tudunk a tükörbe nézni, felfordul a gyomrom magunktól ... várjunk csak egy percet, nem mégsem. Hiszen ha mi nem lennénk itt ahol vagyunk akkor otthon is sokkal rosszabb lenne. Nem köpködni kéne ránk, hanem esetleg elismerni, hogy jót teszünk.

csadeev 2013.09.28. 14:52:54

@Zka: A hazautalt pénzeket itthon nyílván fogyasztási célra relatíve gyorsan elköltik, a legtöbb ember máról a holnapra él. Más dolog azonban, hogy egy ember hazautal havi 80-100 ezer forintot a kint megkeresett pénzéből és a maradékot kint költi el és fekteti be, vagy adózik itthon 60-80 ezer forintot, 150 k-t itthon költ el es valamennyit le is köt / számlán hagyja , amit utána jó esetben a bankok kihiteleznek, ergo a cégek tőkéhez jutnak, tudnak fejleszteni, több embert felvenni, beruházni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 14:55:48

@Barátusz: Hát, köszike ! :-) Egy biztos én már eldöntöttem, hogy felesleges f......ságokon nem fogok kattogni. Semmi értelme.
@rezsoatya: Nem párbajozok senkivel, Diggerrel nem is lehet felvenni a versenyt. Én nagy pin-up rajongó vagyok, a Facen is sűrűn cserélem, csak itt a HÁ-n elég soká vettem észre , hogy pár éve ugyanaz van fent. Ahogy elnézem Digger kicsit mást szeret:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:00:28

@vazzup:

Nem kötelező szavazni, azaz a te dolgod ez: ha nem akarsz, nem szavazol. Én másképp látom, ezért mindig elmegyek szavazni.

M. Péter 2013.09.28. 15:03:14

@Barátusz: Nézd meg alaposabban, 10000, nem 1000, és csak akkor, ha az EU-n kívülre megy az ember, vagy az EU-n kívülről érkezik.

www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/declaring-cash.htm

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 15:07:14

@Kovermadar:
"Le lehet mondani az örökség csak egy részéről? Pl. a tehermentes házat kérem, viszont a terhelt autót nem. Az autó megy vissza a banknak vagy bánom is én hová. "

Nem lehet.
Örökléskor a hagyatéki tárgyaláson (vitás esetben a lezárt polgári per ítélete mondja ki, ki vagy kik az örökösök) ismertetik az örökséget, aktívumot és passzívumot egyaránt, majd nyilatkoznia kell az örökösnek/örökösöknek, hogy átveszik-e az örökséget (igényt tartanak-e rá), vagy nem veszik át (lemondanak róla).
Ha átveszi, akkor szőröstől-bőröstől kell átvennie = övé az aktívum is, de a passzívum is (=adósságok, egyéb kötelezettségek, esetedben tied a tehermentes ház és a hitellel terhelt autó, illetve az ehhez kapcsolódó fizetési kötelezettség is. Ha több/értékesebb az aktívum, akkor érdemes átvenni, majd pld az értékesített ház árából kifizetni az autóhitelt, a maradék tiszta pénz. Persze, ha nem eladható a ház /pld valamelyik itthoni rokon lakni óhajt benne..., amit Te szívességként is megengedhetsz, de lakbért is kérhetsz, akárhogy is, de a tulaj Te leszel/, akkor másként kell megoldani az autóhitel kifizetését, de ki kell fizetni, tekintve, hogy igényt tartottál rá az örökség átvételekor).
Ha nem veszi át az örökös az örökséget, akkor lemond mindenről, ezesetben a többi örökös között kerül felosztásra az örökrész (akik szintén vagy átveszik, vagy nem).
Ha senki nem veszi át, akkor az államé lesz.
Részleges örökség-átvétel nem lehetséges.

@Quercus58:
"Hárommillió-hatszázezer forint fölötti utalás esetén a bank köteles elvégezni az ügyfél átvilágítást.
Háromszázezer forintot meghaladó átutalás esetén gyakorlatilag minden adatot köteles a bank rögzíteni.

2007. évi CXXXVI. törvény. "

Régi törvény, van már frissebb is, kedvezőbb. Nopersze, csak azoknak, akiknek min. 5 milliójuk van... a többiekre továbbra is vonatkozik az, hogy minden fillérnek nyoma kell, hogy maradjon, és számonkérhetőek, ha pld nem adóznak, stbstb...

iksz.beszolunk.hu/orban-allami-penzmosot-nyitott-a-gazdagoknak-a-nav-nem-vizsgalhatja-a-bunozoi-penzek-eredetet/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:09:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mikor kijöttünk és kihoztunk némi kp-t, akkor a banknál érdeklődtek, hogy ugyan honnan ez a pénz.
Kb. 7.500 euroról vagy 6x.000 koronáról volt szó.

Megtalálás:
Tegyük fel, hogy magyar állampolgárként, KövérMadár névvel megszerzem a svéd állampolgárságot. Utána lemondok a magyar állampolgárságomról, majd Svédországban nevet változtatok Madársson-ra. Erről a magyar hatóságok már nem szereznek tudomást, hiszen honnan is tudnák?
Onnantól, ha KövérMadarat keresik, az nem létezik itt.

Ez érdekes téma egyébként... hogyan lehet elbújni a hatóságok elől az EU-n belül (és kívül)?

BTBTBT 2013.09.28. 15:12:23

@Kovermadar:
Kerdes, hogy ez mikor kovetkezik be, mert annyiszor valtoztatgatjak a jogszabalyokat, hogy csak na. Erre igy most biztos, hogy senki nem tudna neked valaszolni.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De hat pont ezt mondtam en is Madarnak: az EU-s orszagok nyilvantartasa nem teljesen atlathato, tehat nem valoszinu, hogy megtalalnak.
Engem - a nevem alapjan meg tudnanak talalni -, hiszen adot es TB-t itt fizetek, de meg sosem kerestek.

Te hogy csinaltad, hogy nem tudnak rolad BG-ban? Mas neved van?

Majd ha legkozelebb a repterre megyek, lefotozom.

@tilmir:
Egy nathaval nem is szabad orvoshoz rohanni. Meg neked mar nem is kisgyerekeid vannak.
Azert - ha nem is feltetlenul toled - erdekes lenne tobbet megtudni a svajci joleti allam egyeszsegugyerol.
Az angolrol mar van tapasztalatom.

@sodalisO:
Lasd a hasonlo szellemben fogant reakciomat joval fentebb. :)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:14:36

@Kovermadar:

Az más, a bank köteles bizonyos összeg felett igazolást kérni a pénz eredetéről.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:16:56

@Kovermadar:

"Tegyük fel, hogy magyar állampolgárként, KövérMadár névvel megszerzem a svéd állampolgárságot. Utána lemondok a magyar állampolgárságomról, majd Svédországban nevet változtatok Madársson-ra. Erről a magyar hatóságok már nem szereznek tudomást, hiszen honnan is tudnák?"

Le se kell mondanod a magyar állampolgárságodról. Az, hogy te svédként milyen nevet veszel fel, az nem a magyar hatóság ügye.

Nekem a családom tele van olyan emberrel, akinek két neve van, egyik az egyik állam által kiállított okmányban, másik meg a másikban.

BTBTBT 2013.09.28. 15:18:14

@M. Péter:
Jo, majd ha megint arra jarok.

@macamuca:
Annyira, de annyira nem vagyok tisztaban a mo.-i jogszabalyokkal/torvenyekkel. Tolem akarmennyi lehet. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:18:56

@Pickles:
Vagy csak elfogadni, hogy ez a kapcsolat nem volt működőképes és továbblépni a dolgon :)
Ez nem kényszerházasság, hogy márpedig ha kell, ha nem, szolgálni fogod az országot. Fenét!
Csak vannak, akik ehhez ragaszkodnak (ld. libikóka).

@macamuca:
Pech... akkor majd valami lesz.
Ilyesmit úgy tapasztaltam egészen rugalmasan kezelik pl. a bankok. Volt szerencsém egy évet dolgozni az Intrum Justitianál (ismerős valakinek? :) ). Ott aztán voltak olyan dolgok, hogy hajaj. Pl. adott adós tartozott 5e Ft-tal + kb. 25e Ft késedelmi kamattal. azt mondta, hogy kamatot nem fizet, csak az adósságot. Különben nem fizet semmit sem. Örömmel elfogadta a megbízó, mert 5e is több, mint a -30e.
Ez az autónál működhet, különösen, hogy a késedelem nem az örökösök, hanem a felperes (apám) miatt jött létre. Ezt a 2 évnyi kamatot egyik örökös sem fogja kifizetni...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:19:19

@Kovermadar:

"Onnantól, ha KövérMadarat keresik, az nem létezik itt."

Ha NAGYON keresnek, megtalálnak. Mert a svéd hatóság tudja, hogy ki voltál eredetileg, hiszen nem vagy születésedtől fogva svéd. De mondjuk ahhoz, hogy nagyon keressenek, súlyos bűncselekményt kell elkövetni. Az pl., hogy nem fizetted be az ingatlanadót Balatonbüdösiben nem ok arra, hogy keressen bárki is komolyan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:20:21

@Barátusz:

Nem teljesen ugyanaz a magyar és a bolgár nevem. Eleve magyarul csak 2 nevem van, bolgárul meg 3.

Cormorant 2013.09.28. 15:22:00

@Kovermadar: Vagy elfogadod a teljes örökséged, vagy visszautasítod. Örökbe lépni nem lehet részlegesen.
Vagyis ha a mínusz nagyobb a plusznál, akkor visszautasítod és kész! Sőt ha nem jelensz meg a végzésnél, az is egyenlő a visszautasítással, de akkor nem fogod megtudni, hogy miről mondtál le.
A lemondás hátránya az, hogy ha egyszer később kiderül, hogy mégiscsak lett volna valami plusz (amerikai nagybácsitól örökölt volna az, akitől örököltél), akkor sem léphetsz már többé az örökségedbe.

DieNanny CH 2013.09.28. 15:26:56

@csadeev:

Végre egy kulturált vitapartner! Köszi.

vazzup 2013.09.28. 15:28:07

@Barátusz: az ilyen nátha-szintű betegségekkel Mo-n divat orvoshoz rohanni, mert ha kiesel a munkából (lázasan, fejfájással irodai munka nehezen végezhető, bár nagyjából bármi is), viszont itthon nem igazán ismert a betelefonálok, hogy beteg vagyok metódus. Igazolás az mindenről kell, arról is, ha wc-re mész.
Magyar jogrendszer. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tudom, látom, te mindig szereted más farkával verni a csalánt, csak azt nem szereted, amikor valakik a tieddel kezdenék el ugyanezt. Ismerem már a képmutató kommentjeidet.

@Kovermadar:
"Onnantól, ha KövérMadarat keresik, az nem létezik itt"

Ez hibás logika. A svéd bürokrácia tudja, hogy ha KövérMadarat keresik, akkor nekik van egy ilyenük, aki Madársson-ra váltott. Szóval ha jogi ügyben keresnek, tudni fogják, hogy te képbe kerülhetsz. Más kérdés, hogy milyen esetekben kezdenek el nemzetközileg nyomozni így a magyar hatóságok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:28:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Lehet. Kérdezték, hogy mi ez. Mondtam, hogy épp letelepedek, ezt meg hoztam. Azóta nem kérdeztek semmit sem.

A lemondásnak érzelmi okai is vannak ám :)
Nem vagyok gazdag befektető, sem vállalkozó, sem titkos jövedelmem nincsen. Nem játszik a "sehol se legyek állandó lakos" dolog sem. A börtönök is jobbak itt, mint Mo-n :)
Semmi szükségem nincsen rá, annyit sem ér, mint egy szomáliai állmpolgárság, mert akkor legalább menekült lehetnék :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:30:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @vazzup:
Igen, a dolog súlyosságán én is meglepődnék. Ha ebben (pár 100e Ft) képesek ennyi erőt feccölni, akkor tizedennyiből meg lehetne fogni az összes politikust "házon belül" :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:35:48

@vazzup:

Egyszerűen más a véleményem, mint a tiéd. Sajnálom, hogy számomdra minden csak fekete vagy fehér lehet, de ez a te bajod. Eleve ez a "más farkával" szöveg hamis.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:36:43

@Kovermadar:

Normál esetben a bank csak egy egyszerű nyiltkozatot kér az ügyféltől.

nyuszigonosz 2013.09.28. 15:39:09

@Kovermadar: Az örökségröl nem lehet sehol sem részeiben lemondani és részeiben meg megtartani.

Vagy az egészröl lemondani, vagy az egészet örökölni lehet.

vazzup 2013.09.28. 15:41:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát, ezekben az esetekben az "igen" és a "nem"-en kívül nehéz bármi átmenetet képezni, nincs olyan, hogy valaki "csak kicsit szavazhat", csak kicsit pofázhat bele egy olyan kormány megválasztásába, aki aztán nem hoz törvényeket a feje felett.
Nincs ebben semmi hamis. Ha te, mint nem itthon élő szavazol, akkor az itt élők életébe pofázol bele anélkül, hogy annak a negatív hatásait a saját bőrödön élveznéd.
End of story.

@Kovermadar: jaja, lehetséges, de valószínűtlen. Bár ha nagy lesz a gond a költségvetés háza táján, lehet, felszívják magukat és elkezdenek minden forintot behajtani (ha a költség akár csak tízezerrel is kisebb, mint a befolyó összeg). Ugye láttunk már annak idején autóval begyűjtött kis devizaösszegeket, amikor megroppant a költségvetés... Ámbátor valóban valószínűtlen.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 15:42:15

@Kovermadar:
"Ez az autónál működhet, különösen, hogy a késedelem nem az örökösök, hanem a felperes (apám) miatt jött létre. Ezt a 2 évnyi kamatot egyik örökös sem fogja kifizetni..."

Örökség átvételekor nem működhet (meg máskor sem), mivel Mo.-on nem műxik az, hogy egyezzünk meg a bármilyen címszó/ok miatt keletkezett fizetési kötelezettség elmaradása miatt felgyűlt hátralék összegéről. Nincs olyan, hogy egy részét befizetem, a többiről lemondtok, oszt így mindenki jól járt: "leverik" rajtad az egészet (akár örökséggel kapcsolatos, akár bármi mással, pld szja, egyéb adók, parkolási bírság, szemétdíj, stbstbstb).
Lehet, hogy más országban működik ez a megegyezéses dolog, de Mo.-on nem, nem is lehetséges.
Mármint magánszemélynél.
Hogy cégek/vállalkozások esetében lehetséges-e (hajlandó-e a követeléssel előálló hivatal/cég) megegyezni, elengedni a tartozás egy részét, azt nem tudom így hirtelenjében, de ezt sem igen hiszem.

Amikor átveszed az örökséget, annak tudatában teszed, hogy X összegű fizetési kötelezettség terheli, olymindegy, kinek és miért kell fizetni (ezt is pontosan ismertetik), és az is mindegy, miért-hogyan lett akkora a tartozás.
Tudsz róla, hogy van, és hogy mekkora, ennek ismeretében kéred (=veszed át) az örökséget.

(nem ellened vagyok, csak ez a helyzet :) )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.28. 15:42:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Kovermadar:

Nah, acsi-acsi-acsi! Ez komoly? Amikor felveszek egy uj allampolgarsagot akkor en valaszthatok nevet? En azt hittem automatikusan nyomtatjak az uj utlevelet de ugyanazzal a regi nevvel...

Kajak valaszthatok? Fuuuu, ez nagyon kiraly! :D Mondjuk meg nem tudom hogy fogok donteni a Don Kartacs es a Batman kozott...

DieNanny CH 2013.09.28. 15:42:45

@csadeev:

Hát, kezdjük ott, hogy aki kint van, annak a fele itthon maradva nemhogy 150ezret nem költene el, de még 100ezret sem... Talán inkább még terhelné is a büdzsét, mert esetleg kapná a munkanélkülit. Erre gondoltál?

bpetya75 2013.09.28. 15:45:31

@zopilote:

"A kozmunka nem mas, mint rabszolgasag,"

Ennél kicsit bonyolultabb a helyzet kolléga. Személyes tapasztalat:

A héten sajnos betörtek hozzánk. Mivel még nem törtünk fel annyira, hogy ne lennénk leégve, nagy kárt nem tudtak okozni. Minden esetre hívtam a yardot. Amikor kiderült, hogy közmunkásoknak tartok oktatást a faluban, "hátha lesz aki gyanús" alapon elkérték a névsort. Belenéz a rendőr, fogja a fejét. Kiderült, hogy a társaság majd negyedének van priusza, némelyiknek több oldalnyi anyaga van náluk.

Szóval én inkább úgy látom, hogy az elesettebb emberek, közülük akár még a legalja is, kap egy újabb esélyt ezzel. És a 20800-hoz képest (rendszeres szociális segély) a 49000 elég komoly pénz. Van ahol még dolgozni se nagyon kell érte. Mondjuk erre mifelénk, falun, kell. De meg nem szakadnak bele.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 15:49:36

@Don Kartasch:

Ez országfüggő. Spanyolországban pl. királyi rendelet kell az új névhez és nyomós ok, míg Angliában pedig szabad a gazda.

vazzup 2013.09.28. 15:50:56

@Don Kartasch: nem, alapból a meglévő nevedet fogják ráírni, de civilizált országokban van lehetőség nevet változtatni. Még civilizáltabb országokban senki se ugat bele, hogy milyen nevet választasz, pláne nem az ingyenélő akadémikusok, akik megszablyák, hogy te bizony csak második béla lehetsz, de alehandro nem.

@bpetya75: itt szó sincs esélyről. Mélyen a minimálbér alatt foglallkoztatják a munkanélkülieket a <del>pártitkárok<del> polgármesterek földjein, meg hasonlók. Ez nem rendes munka bizony, nincs innen felfelé. Illetve egyedi esetben biztos van, de rendszerszinten egy nagy humbug, csak arra jó, hogy munkaerőt lehessen kijátszani olcsón, közpénzből a csókosoknak. Sajnos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:51:24

@macamuca:
Tudom, hogy nem ellenem vagy.
Így akkor mindenképpen szopóroller lesz a vége sajnos. :(
Hála a drága apukámnak, hogy halna éhen, pokoli kínok között ;)

Sok jelentősége úgysincs igazán, mert ameddig nem eladható a ház, addig úgyis arra terhelik rá legelőször szerintem. Bár ennek nem tudom mennyi az átfutási ideje. Ha eladódott, akkor abból majd kifizetődik. Ha nem adódik el soha, akkor majd elárverezik és abból fizetődik ki.

Ami biztos, hogy a Svédországban megkeresett jövedelmemet nem fogom törlesztésre használni Magyarországon. Nem pumpálok innen-oda pénzt...

@vazzup:
A szavazásos témában maximálisan egyetértek veled, én is így gondolkozom a dologban. Nem élek már ott, semmi közöm az ottani dolgokhoz.
Ha maxval úgy érzi, hogy neki felelősségteljesen döntenie kell a kérdésben, akkor tegye, de nem értek egyet vele.
Ilyen formán akár az amerikai választásokon is szavazhatnék, mert miért is ne? Bár semmi közöm hozzájuk.

Jövőre itt is választások lesznek, 3 lépcsőben, ha jól tudom. A helyi és ?megyei? listára szavazhatok majd, az országosra viszont nem. Jó lenne elmenni, megnézni, hogy milyen is a történet ezen a környéken.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 15:51:28

@macamuca:
Amúgy ha átveszed az örökséget, közte a hitellel terhelt autót is, majd nem fizeted az autó törlesztőrészletét, ezért a bank lefoglalja-viszi az autót, még nem biztos, hogy megszűnik, hogy a tartozás.
Ha ugyanis a lefoglalt autó piaci ára (=használt járgány, akkor is, ha teszem azt pár hónap után foglalják le az új járgányt, több évesnél meg pláne csökken az értéke) nem fedezi a fennálló tartozást, akkor megeshet, hogy se járgány, se hitelmentesség = fennmarad egy tartozás, aminél újból elkezd ketyegni a kamat = újból növekszik a nem fizetett tartozás. Pld 1 milla a tartozás, nem fizetsz, lefoglalják az autót, árverezése után -mondjuk 800 ezerért kelt el- 800 ezerrel csökken a tartozás = marad 200 ezer ft fizetési kötelezettség. Amit vagy kifizetsz, vagy indul a késedelmi kamat = növekszik az összeg...

DieNanny CH 2013.09.28. 15:53:34

@bpetya75:

Ti szegények! A tanyánkra kétszer törtek be... Rettenetes érzés... Hogy vagytok? Főleg a gyerekek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:53:51

@Don Kartasch:
Pont akkor nem :)
De már most választhatok új nevet, ha akarok. Nevet váltok, nem jelzem Mo-n, majd megkapom az új állampolgáságot itt az új névvel.

Szerintem a Don Kartasch jobb, mint a Batman... a Batman nem olyan érdekes jellem, mármár unalmas. De Kartasch egy igazi egyéniség! :)

vazzup 2013.09.28. 15:54:33

@vazzup: ***megszabják. Úristen, hova tűnt a helyesírásom, valaki postafordultával küldje vissza!

XTaki 2013.09.28. 15:55:19

- nekem tovabbra sem tiszta, hogy ki es mikor osszesiti, hogy milyen tulajdonosi hatterrel rendelkezo szamlakrol utalnak magyar szamlakra penzt. A penzmosas elleni torvenyt nem ismerem szo szerint, egy bankos jo volna, ha ismertetne'. Talan a PSZAF kapja az adatokat...nah de minden tranzakcio utan? Nem hiszem, hogy minden kulfoldrol inditott tranzakcio gyanusnak minosulne, valoszinu csak egy adott osszeg felett.

- ha tudjak, hogy mennyi penz jon be es kitol, akkor megvan az az adat, amibol a kulonbozo szamokat mondogatjak : kuszaszem 500e, orban 350e. De ugye a tobbsegunk nem utalgat haza, hanem, vagy kezben viszi, vagy nem utal...vagy paypal?

- a hazamnak tartozom, mert milliokat koltott ram? A milliokat ki dobta ossze? Az adofizetok, a szuleim tobbet kozott...akik tolem aztan picit sem sajnaljtak az osszeget. Epp eleg adot fizettem otthon, amig ott dolgoztam, mikozben kb semmit nem kaptam vissza belole; illetve de igen, a jofele korrupcios hirek olvasgatasat.

mrs. white 2013.09.28. 15:55:44

Ha ez ennyire hasznos akkor egy stadion árát igazán elbaszhatnák egy külföldi álláskereső, munkaközvetítőre. Államilag garantálnák a valós munkahelyeket, nincs becsapás örömlánynak eladás csak frankó munkahely külföldön hazánk fiainak lányainak. Mindenki jól jár. Aki kimegy magtalálja számítását, rengeteg pénz hazautalva munkanélküli statisztika javul stb. Ha ez ennyire egyszerű és a számok meg Matolcsy mag Varga meg a blog és sok nagyon nagy tudású tudós ember mondja akkor ez a pofon egyzerű következtetés mé nem vonódik le belőle?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 15:57:32

@DieNanny:
Hozzánk is betörtek kétszer, még Veresegyházon. Mindkétszer éjjel, míg mi aludtunk.
Nem volt jó érzés, az első után én mondtam, hogy vasrácsot kellene feltenni, de a szüleim inkább az érzelmeikre hallgattak, mint az eszükre :) Úgy kell nekik, megtörtént másodszorra is. Ami szép benne, hogy csak én aludam a pénztárcámmal együtt, nekik mindenüket elvitték :D

Borzasztó buta emberek vannak, még akkor is, ha történetesen az ember szülei azok...

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 16:02:39

@Kovermadar:
Nem beleugatásilag, de tekintve, hogy nem kimondottan pozitív a kettőtök közötti viszony (ezt csak következtetem), a várható örökség (tehermentes ház+hitellel terhelt ház+ingóságok) megér annyit, hogy hónapokig, akár évekig tartó ügyintézésbe bonyolódj?
Az ingatlanárak a béka sejhaja alatt vannak, plusz konkrét aktulis értéktől függetlenül (ami sok helyen akár a fele is lehet a pár évvel ezelőttinek...) még vígan eladhatatlanok = elvileg mondjuk 5 millát ér (a valamikori mondjuk 8-10 millás árhoz képest, de mivel a kutya sem óhajt ott vásárolni, így csak elvi értéke van, gyakorlati kiadásokkal (helyi adók, rendbentartási kötelezettség, elmaradása esetén helyi bírság, állagromlás, stbstb). A korábbi példámat idézve tehát hiába van egy elvileg 5 milliós aktívumod és egy 1 milliós passzívumod, ebből gyakorlatilag csak a tartozást fogják (azonnal!!....) behajtani (megpróbálni..., idővel ráterhelik a házra...), az aktívumod sem lesz realizálható.
Megér sok-sok bürokratikus szívatást egy olyan összeg, ami erősen kétséges, hogy mikor lesz kézzel fogható?
Mondom, nem beledumálni akarok, csak eszembe jutott...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 16:04:56

@vazzup:

Nem. Én másképp látom. A politikai jog az állampolgárok ügye,

A magyar parlamenti választás a magyar állampolgárok ügye és nem Magyarország lakosainak ügye. Hiszen a törvény is ezt mondja, nem szavazhat a Mo-n élő külföldi,de szavazhat a külföldön élő magyar.

eagles 2013.09.28. 16:08:55

@Kovermadar:

Igen. Amiről lemondasz. azt nem öröklöd, így az nem kerül a birtokodba. Persze, ha van több örökös, akkor Ők szívnak. Bár a hagyatéki tárgyaláson vissza lehet utasítani az örökséget. A visszautasítás azonban a teljes örökségre érvényes.

A lényeg, hogy a lemondási megállapodást csak az örökhagyóval tudod megkötni. Tehát míg él.

bpetya75 2013.09.28. 16:10:34

@vazzup:

Van erre is példa, sőt attól tartok, hogy az a jellemzőbb, amit írtál. De mert nálunk mást látok, nem fogadom el, hogy "csak arra jó".

@DieNanny:

A lányoknak buli volt. Másnap vették föl a feljelentést. Amikor a középső meglátta a rendőrautót a ház előtt, vágtatott haza, hogy találkozzon a rendőrbácsikkal. Ami meglepett, hogy asszonypajtás teljes nyugalommal kezelte a dolgot, igaz ha már egyszer meg kellett történnie, szerencsénk volt a betörővel. Ugyanis nem csinált kárt. Vagyis vitt el dolgokat, de amit nem vitt el, azt nem bántotta. Ha a biztosító korrekt lesz, aki talán megússzuk a pár tízezer forintnyi kápé elbukásával (arra nem terjed ki a biztosítás).

Ha meg tudjuk oldani az új ajtót, meg a riasztó beszerzését, akkor tán még hálásak is lehetünk a tagnak, hogy akkor hívta fel a figyelmet a védelmünk gyengeségére, amikor még nem tudott több százezres kárt okozni.

BTBTBT 2013.09.28. 16:11:07

@vazzup:
Akkor szerencse, hogy nem Mo.-on jelentek beteget, mert itt nem kell mindenrol igazolas. Viszont ha tul sokszor jatszod el ezt a dolgot, akkor "occupational health" cimen kirakhatnak az allasodbol.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es a vezetekneved mas?

@Don Kartasch:
Angliaban nem. De te mintha most Norvegiaban lennel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 16:12:16

@macamuca:
Nehéz kérdés. A ház elméleti értéke 20-22m Ft. Ennek minimum 62,5%-a az én tulajdonom lesz (50%-a már jelenleg is az, a másik 50%-on megy a vita, hogy ki és milyen arányban osztozik).
Az összes adósság, ami érkezhet az örökséggel 3-500e Ft.
A nagyobb adósságom, az az én sajátom, diákhitel néven fut, 2,5m Ft kb.

Ha vége a pereknek, akkor lesz egy biztosan kifizetésre kerülő életbiztosítás, illetve egy kft játszik még kb. 750e Ft készpénzzel (ennek 40% már most az enyém, 60% öröklődik).

Szerintem a (+) még nagyobb, mint a (-), de a ház valóban kérdéses. Ezért sem vennék soha saját ingatlant, csak a baj van vele, ha pénzé kell tenni (sok esetben). Én meg izgága vagyok, hiába veszek itt egyszer egy házat, nincs kizárva, hogy 1 évvel később gondolok egyet és elköltözöm a világ másik felére és beállok őserdei hobónak :)

A készpénznél csak egy jobb dolgot tudok: nagyon-sok-készpénzt :D

vazzup 2013.09.28. 16:17:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: magyarországon, hogy mit mond a törvény az nagyjából semmit sem jelent, ugyanis magyarországon nem divat nyilvános vitákat folytatni az ügyeinkről. Itt azt szavazzák meg a szavazódroidok, ami éppen a kormányon lévő pártnak érdekében áll, ha azt, hogy szavazhassanak az állampolgárok lakóhelytől függetlenül, akkor azt, ha azt, hogy ne, akkor azt. Nem jelent semmit sem, azt pláne nem, hogy ez így helyes. Ráadásul nem is volt ez mindig így, tehát ez még a hagyományokkal sem védhető, sem pedig a szokásjoggal. Egyszerűen 10 barom így döntött, aztán a másik 200 még megszavazta. (Most nincs kedvem kikeresni milyen arányú volt az adott szavazás, de ez mindegy is jelen vitánk szempontjából)

S sajnos itt így megy ez mindennel. Nincs igény a klasszikus nyilvános vitákra. Majd a miniszterlenök úr, csókolom a kacsóját eldönti, ő úgyis csak a legjobbat akarja a népének.
---

Az eredeti témához annyit fűznék hozzá, hogy bár nem szívesen, de én is gazdagítani fogom külföldről a hazai gazdaságot, ez van. A lakásommal kapcsolatos kiadások, bevételek utáni adó, stb, itthon fog maradni, eladni meg nem szeretném, mert nem éri meg. Meg aztán így ha megunom, van hova hazajönni.
Szóval majd engem is lehet kitántorgott pénzeszsáknak titulálni narancsoldalról.

eagles 2013.09.28. 16:18:40

@Cormorant:

Ez nem egészen így van.

Ptk. 605. §

"(2) A lemondás ellenkező megállapodás hiányában kiterjed arra is, amivel a lemondó hányada utóbb másnak kiesése következtében növekszik, úgyszintén arra a vagyonra, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve ha a szerzés az örökhagyó vagyonában olyan rendkívüli növekedést idézett elő, amelynek ismeretében a lemondó nyilatkozatát nem tette volna meg."

Tehát ha az örökhagyó a lemondási megállapodás után jelentős vagyont örököl az amerikai nagybácsitól, azt nem érinti a lemondási megállapodás.

M. Péter 2013.09.28. 16:21:31

@tilmir: Jó lenne tudni pontosan, hogy ez az 1.7 milliárd euró mit takar. Azt nehezen tudom elhinni, hogy a kivándorolt félmillió körüli magyar fejenként átlagosan évi 3000 eurót utalna Mo.-ra. Az átutalásnak sok oka lehet, nem csak családtagok támogatása. Arról is biztos van statisztika, hogy külföldön kiadott kártyákkal mennyit költöttek vagy mennyi készpént vettek fel Magyarországon, de ebből sem lehet elkülöníteni a külföldön élő magyarokat.

eagles 2013.09.28. 16:22:01

@nyuszigonosz:

"Az örökségröl nem lehet sehol sem részeiben lemondani és részeiben meg megtartani.

Vagy az egészröl lemondani, vagy az egészet örökölni lehet."

Ez sem egészen így van. Ptk.

"603. § (1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről."

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 16:25:19

@Quercus58:
"A lényeg, hogy a lemondási megállapodást csak az örökhagyóval tudod megkötni. Tehát míg él"

Bocs, de téves.
Nincs szükség semmilyen lemondási megállapodásra előre az örökhagyó és az örökös között, tekintve, hogy az örökös személye csak abban az esetben "automatikus", ha nincs az örökhagyónak érvényes végrendelete (melyben az általános öröklési rendtől /=gyerek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér/ eltérően rendelkezik a birtokában lévő vagyontárgyakról = magyarán nem a gyerekére hagyja, hanem pld a szomszédra, vagy az öröklés arányait szabja meg az általánostól /=egyforma/ eltérő módon).
Ha nincs végrendelet, akkor Madár az örökös, és elegendő lemondania az örökségről a hagyatéki tárgyaláson = nyilatkozik, hogy nem veszi át és kész, nem kell előre semmiféle megállapodást kötniük.
Ha van végrendelet (és erről nem is kell tudnia előre a feltételezett örökösöknek!!, az örökhagyó nem köteles előre jelezni, hogy írt végréndeletet!!), akkor az abban leírtak a mérvadóak (ki kap, mennyit kap, stb), és ezesetben is szükségtelen előre (!!) lemondani valamiről, amit nem is biztos, hogy ő örököl a végrendeletben foglaltak szerint.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.28. 16:25:48

@Quercus58: @nyuszigonosz:

Keveritek a lemondást és a visszautasítást, a kettő nem ugyanaz. Lemondanki lehet részlegesen is, visszautasítani csak az egész örökséget lehet.

bpetya75 2013.09.28. 16:28:07

@DieNanny: @tableno:

Felhívnám a figyelmeteket valamire. Tapasztalataim szerint ennek a blognak a kommentelési színvonala nagyon magasan a magyar átlag felett van. Általános, hogy néhány foteltábornok osztja az észt, akik többnyire nem tudnak érvekkel mit kezdeni, csak fröcsögni. De azt nagyon. Ugyanakkor ezek a figurák nem jelképeznek nagyjából semmit, nem érdemes a megnyilvánulásaikból messzemenő következtetéseket levonni.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 16:28:47

@Kovermadar:
Hát eme összegek (és tulajdoni arányok) ismeretében érdemesnek tűnik belevágni, de hogy jókora adag bürokrácia fogja terhelni (+jó darabig elhúzódik..), az tuti.
Türelmet hozzá :)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 16:40:26

@Quercus58:
""603. § (1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről." "

Csakhogy ez nem azt jelenti, hogy előre lemondok a majdani passzívumokról/tartozásokról, ellenben igényt tartok a majdani aktívumokra, hanem azt, hogy X arányban lemondok róluk: pld csak az 50 %-át kérem, MINDKETTŐNEK, holott teszem azt, 80 % lenne az örökségem aránya.

Lemondásra lehetőség van ugyan, de a hétköznapi=általános esetekben semmi értelme/haszna ilyet előre megírni.
Akkor van értelme, ha a lemondás aláírása fejében a lemondó személy az aláíráskor kap valamit (amiért cserébe lemond a majdani öröksége egy részéről, vagy az egészről).
Általános példa: ha egy szülő nagyobb összeggel támogatja a gyerekét (pld lakáshoz jutás terén), akkor általánosságban nem jellemző, hogy lemondatja a majdani örökségről.
De ha mondjuk 2 gyereke van, és az egyiket hozzásegíti egy önálló tulajdonú lakáshoz, akkor kérheti tőle ennek fejében (=feltételként), hogy mondjon le a szülői ház majdan őt illető részéről, így az a testvéréé lesz, akit ilyenformán szintén önálló tulajdonú lakáshoz juttattak a szülők.
Ha efféle okok miatt készül lemondó nyilatkozat, akkor annak oka van, méghozzá pénzbeli oka, a későbbi vitákat-pereskedést-stb megelőzendő, de a nyilatkozat ekkor sem kötelező (nem köteles aláírni a majdani örökös). Kérdés, hogy ha nem írja alá, a példában említett, vagy bármilyen más pluszt megkapja-e a majdani örökhagyótól..

eagles 2013.09.28. 16:43:23

@macamuca:

Bocs, de Te tévedsz.

A lemondás mint fentebb jeleztem, az örökhagyó, és az örökös között létrejött megállapodás. Ennek követelménye, hogy azt legalább magánokiratba foglalják. Ehhez ugyebár az szükséges, hogy mindketten életben legyenek.

Az örökség visszautasítása az örökség megnyílta után lehetséges. Ehhez az kell, hogy az örökhagyó elhalálozzon.

Ptk.

"674. § (1) Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja. Az államot mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga nem illeti meg.

675. §

"(2) A visszautasítás jogáról való lemondás a hagyatéki eljárásra illetékes közjegyzőnél tett bejelentéssel történik."

A visszautasítás történhet írásban(a közjegyzőnek, vagy valamelyik örököstársnak címezve), vagy szóban.

Csak jelezném. Ezelőtt 40 évvel három választási lehetőségem volt. Erdész, közgazdász, jogász.
A világ legszebb hivatását választottam, erdész lettem. A baj az, hogy ebből nem lehet megélni.
A másik kettővel anyagilag sokkal jobban jártam volna.

Az utóbbi pár évben több ezer Kúria ítéletet olvastam át.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 16:46:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Keveritek a lemondást és a visszautasítást, a kettő nem ugyanaz. Lemondanki lehet részlegesen is, visszautasítani csak az egész örökséget lehet. "

A részleges lemondás viszont nem azt jelenti, hogy kérem az aktívumot, de nem kérem a passzívumot. Olyan a mesében sincs, hogy enyém a ház, tesómé meg a tartozás...
Igényt tartok a végrendeletben nekem juttatott, vagy a törvény szerint nekem járó örökség egészére, vagy monbdjuk felére/harmadára/akárhanyadára, tartozásostul-mindenestül együtt.
HA érdemesnek találom (több a +, mint a -).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 16:49:32

Naszóval...

kepfeltoltes.hu/130928/doggystyle_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A mai poszt az előzetes várakozásoknak megfelelt, a szokásos "cikk kivesézős" HÁ poszt. Az az érzésem, hogy elfogytak a határátkelők, már mindenki írt ide.
Ebből fakadóan nem 500e, de nem is 335e, hanem mindössze 700 fő adta össze ezt az 1,7mrd euro-t. Jó nekünk, hogy ilyen gazdagok vagyonk, nem!? :)

Külföldről szavazás témakörben én mindenképpen bircára szavaznék, vagy a mosómedvére...

Megint meghallgathattuk, hogy Kövérmadárnak örökösödési problémái vannak, ez generált is némi hozzászólást. Kár, hogy már nagyon unjuk! Lassan a madár is úgy fogja csípni a szemem, mint a hagyma.

Nem is szaporítom tovább a vakondokat, megyek és megmarkolom az asszonyt!

További szép napot!

nyuszigonosz 2013.09.28. 16:52:42

@Quercus58: Köszönöm, ezt nem tudtam eddig.
Ma is érdemes volt idejönni.

BTBTBT 2013.09.28. 16:55:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha ugyanaz a vezetekneved, akkor hogyhogy nem tudnak megtalalni?

@Kovermadar:
Lehet, hogy irtam mar elottem, de a nevvaltoztatasnak nyoma lesz. Tehat megtalalnak.
Nem is tudom, miert szeretnel te annyira rejtozkodni, DiggerMadar? :)))

eagles 2013.09.28. 16:59:07

@macamuca:

A lemondás írásban kötendő szerződés, amelynek azonban nincs törvényben meghatározott alakisága. Azonban követelmény, hogy a szerződésből kiderüljön, a lemondó(örökös), miről mond le,
illetve, hogy a lemondást ellenérték fejében teszi-é vagy sem.
A lemondás szerződés, ezért ugyan úgy vonatkoznak rá a kötelmi jogi szabályok, mint más egyéb szerződésekre.

Ha a hagyaték megnyílása után pl. valaki "lemond" egy örököstárs javára, az nem lemondás, hanem ajándékozás.
Ha az nem egyenes ági leszármazott, illetékköteles.

tableno 2013.09.28. 17:01:17

@bpetya75: Igen, ez a kérdés bennem is sokszor megfogalmazódik, hogy vajon a magyar nyelvű blogokon általános fröcsögés mennyire van otthon jelen ténylegesen a mindennapokban. Az otthoniaktól eléggé vegyes véleményeket kapok, de nyilván ha az ember megválogatja kivel áll szóba, akkor nem olyan rossz a helyzet. Azért a jelenség nagyon is létezik, csak kikerülhető.

cristallo 2013.09.28. 17:01:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát szavazás ügyben én sem értek veled egyet. Aki nem él Mo-on, az ne szavazzon semmilyen magyar ügyben csak azért, mert valamilyen politikai okból megkapta a magyar állampolgárságot. Szavazzon akkor, ha itt él és viselnie kell a szavazása következményeit. Egyébként meg szavazzon ott, ahol él. Vagy ha annyira érdekli a magyar helyzet, akkor szedje a cókmókját és költözzön Mo-ra és akkor szavazzon.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.28. 17:02:13

@mrs. white: "Ha ez ennyire hasznos akkor egy stadion árát igazán elbaszhatnák egy külföldi álláskereső, munkaközvetítőre. Államilag garantálnák a valós munkahelyeket, nincs becsapás örömlánynak eladás csak frankó munkahely külföldön hazánk fiainak lányainak. Mindenki jól jár. Aki kimegy magtalálja számítását, rengeteg pénz hazautalva munkanélküli statisztika javul stb. Ha ez ennyire egyszerű és a számok meg Matolcsy mag Varga meg a blog és sok nagyon nagy tudású tudós ember mondja akkor ez a pofon egyzerű következtetés mé nem vonódik le belőle?"

Hallod, Mo.-n ennel joval egyszerubb es logikusabb dolgok sem valosulnak meg. Neha a faek egyszerusegevel vetekedo dolgokat sem sikerul megvalositani...
Most menjunk bele a dombokba furt alagutak es patakok fole epitett volgyhidak kerdesebe? :D Hirtelen ez ugrott be egy jo peldakent...

@Barátusz: "Angliaban nem. De te mintha most Norvegiaban lennel?"

Norge a vegleges uticel (olyan 3-4 ev mulva fogok atkoltozni realisan), egyelore addig is Albion-orszagban tengetem unalmas kis nyarspolgari eletem. :)

tucano 2013.09.28. 17:08:48

@Barátusz: bírom-bírom :)
Viszont nem 1000, hanem tízezer euró lehet nálad cashben az EU-ban, illetve egy kétsoros papír kitöltésével akármennyi.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 17:10:44

@Quercus58:
Nem azt mondtam, hogy nem lehetséges a lemondás, hanem azt, hogy nem szükséges.

Lehetséges előre lemondani a majdani örökségről (vagy annak egy részéről), ennek nyilván oka van (hogy miért mond le valaki valamiről, pláne előre..).
De ha ezt nem tette meg (értelemszerűen a majdani örökhagyónak még élnie kell a lemondó nyilatkozat aláírásakor, ezt sem vitattam), akkor sincs semmi gond: a hagyatéki tárgyaláson értesül az örökség mibenlétéről, öröklésének mértékéről, dönt, és nyilatkozik: teljes egészében igényt tart az örökségre, teljes egészében lemond róla, vagy részben igényt tart/lemond (pontos arány megjelölésével).

Ha nincs előzetes lemondó nyilatkozat, az örökös akkor is dönthet úgy, hogy kösz, nem kérem = ugyanott van, mintha előre lemondott volna.
Ezért mondtam-írtam, hogy nem szükséges.
Kivétel, ha a lemondásért cserébe a lemondás aláírásának időpontjában kap valamit (lásd fentebbi példám, de bármi lehet az, amiért lemond a majdani örökésge egy részéről, vagy egészéről).

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 17:18:49

@Quercus58:
"Ha a hagyaték megnyílása után pl. valaki "lemond" egy örököstárs javára, az nem lemondás, hanem ajándékozás. "

Amennyiben kimondottan valaki javára teszi, nevesítve.
Ha csak egyszerűen visszautasítja a számára megállapított örökrész átvételét, úgy az a többi örökös(ök) között kerül felosztásra = örökség, nem ajándék (példa: 3 örökös, az 1. sz. nem kéri az örökséget, lemond róla a 2. sz. javára. Így a 2. sz. örökös kapja az örökség 2/3 részét, a 3. sz. az egyharmad részét. Ha simán lemond róla, úgy a 2. sz. és a 3. sz. 50-50 %-ban örököl. Ha teszem azt az unokaöccse javára mond le, akkor ajándékozás történik = illeték.)
Fentebb már említettem az általános öröklési rendet: leszármazott (gyerek, unoka), felmenő (szülő, nagyszülő), oldalág (testvér, testvér leszármazottjai, de házastársa már nem!).
Ettől el lehet térni, ha végrendeletet ír valaki, ekkor arra hagyja, akire akarja, a kötelesrészt kivéve.

nyuszigonosz 2013.09.28. 17:19:28

@Barátusz: 10 000 € érték felett ha van nálad készpénz, és valami miatt vámvizsgálat történik, ( akár közúti forgalomban) akkor be kell jelenteni.
Viszont lehet nálad akármennyi is készpénzben.

DieNanny CH 2013.09.28. 17:31:58

@macamuca:

Madártól függetlenül: miért vagyok köteles a vagyonomból kötelesrész adni? Nem lehet sehogyan sem kizárni ilyen utódot?

szuperkrumpli 2013.09.28. 17:33:30

@Kovermadar: A drága vezér a rendszerváltás óta ott ül a parlamentben, hol min. elnökként, hol az ellenzék vezetőjeként. Nagyon vastagon benne van a keze, hogy miért tart ott az ország ahol! Nem állítva, hogy kizárólag az ő felelőssége!

BTBTBT 2013.09.28. 17:34:44

@Don Kartasch:
A nevvaltoztatasnak igy is-ugy is nyoma lesz.

@tucano:
Nekem nem lenne hozza gyomrom. :)

@nyuszigonosz:
Nem szeretnek annyi - vagy annal is tobb - keszpenzzel flangalni. :)

@cristallo:
"Egyébként meg szavazzon ott, ahol él."
Ez jol hangzik, csakhogy amig nem vagy allampolgar, nincs teljeskoru szavazati jogod - legalabbis Angliaban. Bar nem hiszem, hogy mas europai orszag engedne, hogy teljes jogu ap.-kent ilyen szintu "velemenyt nyilvanits".

M. Péter 2013.09.28. 17:34:48

@Pickles: Még ha 1 millió, akkor is soknak tűnik.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.28. 17:36:45

@M. Péter: Akik a határ mellett élnek és dolgoznak azok szerintem minden hónapba haza utalják a fizujukat. Gondolom

Fekete Pestis 2013.09.28. 17:37:05

@Barátusz:
"Ha nem valtozott, akkor 1000 euronak megfelelo osszeget lehet keszpenzben atvinni Europabol Europaba utazva."

nem igaz.
EU-n belül korlátlanul viheted a pénzt.
A 10.000 EUR-s korlát az EU-n kívülre irányuló készpénzforgalomra vonatkozik ( tehát p.l. a feleségeddel átvihetsz 19.998 EUR-t a német svájci határon, de 20001 eurnál már gondok lehetnek. )

BTBTBT 2013.09.28. 17:38:31

@cristallo:
Kimaradt egy "nem".
Nem hiszem, hogy mas europai orszag engedne, hogy NEM teljes jogu ap.-kent ilyen szintu "velemenyt nyilvanits"

Fekete Pestis 2013.09.28. 17:39:04

@házelőtthinta:
" Nincs itt semmi ideológia, nem tudtál otthon alkalmazkodni, vagy írhatnám hogy megélni,"

Tényleg nincs semmi ideológia.
M.o-n ugyanazzal az eröfeszitéssel kevesebbet lehet keresni, így bolond, aki ott marad.
Másképp nézve : ahelyett, hogy ugyanaz az állás többet fizetne (hiszen kockázatosabb M.o, mint Ny-Eu, így kockázati prémiumot kellene fizetnie), kevesebbet fizet. Bolond, aki oda megy//ott marad.

Lehet hogy az ország invesztált belénk, de az ember nem olyan mint egy gyár vagy bánya : azzal foglalkozni kell (hogy a befektetés ne vesszen el), stb. M.o-n leszarnak, ez nagyrészt az ország (illetve a magyarok) tulajdonságaiból következik. Így nem lehet "befektetést" megörizni.

Az ország azzal tehetne a legtöbbet a hazacsábitásomért, ha 10%-os effektív adót ( =szja + tb + minden egyéb) lehetne fizetnem 10 éven keresztül. Akkor tuti, hogy oda mennék.

szelephézag 2013.09.28. 17:39:04

Ez a gondolkodásmód egy elég veszélyes gyakorlatot indít el. Ez nem siker, ez egy siralmas, évek, évtizedek óta tartó kényszerpályán haladás következménye. Még a végén a sikerpolitika az lesz, hogy teremtsünk még kilkátástalanabb és bizonytalanabb helyzetet odahaza, hiszen milyen jól szolgálja az egy spekulatív mérőszám ("gazdaság") növekedését.
Nem látom ebben a motivációt a döntéshozóink felé, hogy értelmes és élhető országot teremtsenek...
Ráadásul, ha belegondolunk, nem a gazdaság számai javulnak azzal, ha hazamegy egy kazal pénz, hanem az infláció növekszik, ami az otthon maradottak helyzetét nehezíti. A lengyelek ezen már túlvannak, nem kéne utánuk csinálni.
Ezek a határátlépések nem egy tudatos nemzetpolitika következményei, hanem egy csetlő-botló esetlegesség. Tervezhetetlen és gazdasági mércével kiszámíthatatlan, remélem, a jövő évi költségvetésben nbem fog tételként szerepelni.

Fekete Pestis 2013.09.28. 17:39:04

@Kovermadar:

"Azt hogy fogod majd feldolgozni, hogy ha megkapom az új állampolgárságomat és lemondok a régiről, rituális kereket között elégetem az összes magyar iratomat?"

nem kell dramatizálnod, ebböl is látszik, hogy sértve vagy.

nekem eur 120-t kellett fizetnem a lemonó irat benyújtásáéert + VOLT POFÁJUK LEGOMBOLNI 7 EUR POSTAKÖLTSÉGET az ajánlott levélért. És nekem kellett feladóvevényért szaladgálnom + elküldeni nekik a borítékban.

Na, ha addig rosszul is éreztem magam, mert lemondtam a magyar útlevelemröl, ekkora pofátlanság láttán a rossz érzésemet qrva nagy düh váltotta fel. Még egy utolsó utánarúgás, hát gratulálok. 120 eur-ba nem fér bele a postaktg + a posta intézése. Bravó.

BTBTBT 2013.09.28. 17:41:34

1000/1000 euro...

Meg esetleg valaki mas is, mielott vegigolvassa a kommenteket? :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.28. 17:42:03

@Barátusz: Osszekeversz a dagimadarral. :)
Engem nem erdekel hogy nyoma lesz. Nem elbujni akarok. En csak siman megorultem neki hogy felvehetek mindenfele hulye neveket. :D

BTBTBT 2013.09.28. 17:44:38

Vagyis 1000/10000 euro, ha mar a nullakra helyezodott a hangsuly :)))

@Don Kartasch:
Jovanna. :)
De miert hulye nevekre ahitozol?

M. Péter 2013.09.28. 17:44:52

@DieNanny: Csak okkal lehet valakit kitagadni, pl. mert az örökhagyó ellen súlyos bűncselekményt követett el. Svájcban is Pflichtteil.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 17:45:01

Kicsi off, mert úgy látom nagyon be vagytok zombulva! Jaj, csak szólok, a "troll" holnap reggel hazaröppen 2 hét szabira. Majd néha bekukkantok, mert hiányozna ha nem tudnám , hogy mi az aktuális daily rágnivaló! :-)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 17:45:10

@DieNanny:
Nem, nem lehet kizárni, a kötelesrésznek ez a lényege.
Ezen már én is filóztam, hogy miért kötelez olyasmire az állam a privát értékeim kapcsán, hogy kinek vagyok köteles juttatni azok egy részét... és semmilyen elfogadható válasz-tippem nincs...

Ma max. azt lehet tenni ennek kikerülésére, hogy még életemben annak juttatom az értékeket, akiknek szánom: pld ajándékozással (ekkor ajándékozási illetéket kell fizetni, értékfüggetlenül, tehát akár kp. esetén is, más kérdés, hogy ha ez nem történik meg, akkor nehezen bizonyítható...), eltartási szerződéssel, vagy akár azzal, hogy mindenemet pénzzé teszem, és a kapott kp.-t felélem-elköltöm, akármire is...
Ha nem marad utánam semmi, akkor reklamáljon nekem az, akit e módon kizártam az örökségből :D
Elvégre azt senki és semmi nem tiltja, hogy a saját vagyonomat feléljem-szélbe szórjam....

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 17:51:29

@Pickles:
" Akik a határ mellett élnek és dolgoznak azok szerintem minden hónapba haza utalják a fizujukat. Gondolom "

Szlovák kollégáim variánsai:
1: pár mindkét tagja Mo.-on dolgozik, forintban, mo.-i bankszámlára (=előírás szerint!) kapja a fizuját. Szlovákiában élnek, így az ottani költségekre (számlák, stb) szükséges összeget átváltják euróra, a többit itt költik el: bevásárlások, élelmiszer, ruha, ajándék, stb.
2: pár egyik tagja Sz.-ban dolgozik, másik Mo.-on. A kétféle pénznem felhasználása ugyanaz, mint az első esetben, de nem kell váltani, tekintve, hogy egyikük euróban kapja a fizuját.
3: és végül van olyan is, aki(k) azért költöztek ide, bérelt lakásba, hogy ne kelljen átváltani a kapott forintot euróra... Van köztük pár is, meg egyedülálló is.

BTBTBT 2013.09.28. 17:51:34

@M. Péter:
Regelhetnek arrol, hogy a gyakorlatban ez a kitagadas/koteles resz esetenkent mennyire nem ugy valosul meg, ahogy leirtad, es koze sincs az orokhagyo elleni sulyos buncselekmenyhez.

@macamuca:
"még életemben annak juttatom az értékeket, akiknek szánom: pld ...eltartási szerződéssel"
Pontosan. Es igy aztan lehet szivatni a masik orokost.

@sodalisO:
Jo utat, "troll"! :)))
Rakjal fol uj avatarokat is.

eagles 2013.09.28. 17:51:48

@macamuca:

": a hagyatéki tárgyaláson értesül az örökség mibenlétéről, öröklésének mértékéről, dönt, és nyilatkozik: teljes egészében igényt tart az örökségre, teljes egészében lemond róla, vagy részben igényt tart/lemond (pontos arány megjelölésével)."

Na ez ami nem működik. Még egyszer. A hagyatéki tárgyaláson nem lemondasz az örökségről,hanem visszautasítod. Visszautasítani pedig a teljes örökséget lehet.

Ptk.

"600. § Kiesik az öröklésből
f) aki az örökséget visszautasította."

Tehát az örökséget, s nem annak egy részét.

"Fontos szabály az is, hogy a visszautasítás fő szabályként nem történhet meg csak bizonyos hagyatéki tárgyak tekintetében, vagyis nem mazsolázhatjuk ki a hagyatékból a nekünk tetsző dolgokat, míg a többi, számunkra értéktelen, vagy terhet jelentő vagyontárgyat visszautasítjuk."

megbizhatougyvediiroda.hu/blog/lemondhatok-e-az-oroksegrol/

Ha Nekem nem hiszel.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 17:58:36

@macamuca:
vagyis nem feltétlenül az a megoldás, hogy hazautalódik a fizu, olymindegy, hogy kollégáim részéről Szlovákiába, vagy pld Ausztriában dolgozó, de Mo.-on lakó, innen ingázók részéről Mo.-ra.
A kint megkapott fizu egy részét átváltja, akár kint (!! = itthon nyoma sincs annak, hogy x eurót váltott át forintra, a kapott forintot viszont itthon költi el, pld számlákra, vagy ovis-sulis befizetésekre), a többiből kint vásárol élelmiszert, ruhát, akármit, és azt hozza haza/használja/fogyasztja/stb.

bobsys 2013.09.28. 17:59:05

@Don Kartasch: USAban is megkerdezik milyen nevet szeretnel amikor leteszed az allampolgarsagi eskut. En a John Doe neven gondolkodom :)

cristallo 2013.09.28. 18:08:06

@Barátusz: én úgy értettem, hogy szavazzon ott, ahol állampolgárként él. Így megfelel?:)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 18:12:01

@Quercus58:
"... vagyis nem mazsolázhatjuk ki a hagyatékból a nekünk tetsző dolgokat, míg a többi, számunkra értéktelen, vagy terhet jelentő vagyontárgyat visszautasítjuk."

Ugyanezt én is leírtam fentebb.
????

Lehet lovagolni a visszautasít és a lemond szavakon, ugyanakkor a szövegkörnyezetet figyelembevéve könnyedén kiderül, hogy hogyan értettem a leírtakat.
Ha nem kérem, akkor visszautasítom.
Vagy kérem, de a kapott örökrész mondjuk feléről lemondok pld a tesóm (mint másik örökös) javára (mert pld ő gondozta az elhunyt szülőt, vagy mert csak simán jófej vagyok, és belátom, hogy neki nagyobb szüksége van az örökölt javakra /pld lemondok az örökölt házrészem tulajdondonjogáról a tesó javára, hadd lakjon benne teljes jogú tulajként, én úgysem fogok odaköltözni, de nem mondok le=kérem az örökölt földterület+egyebek engem megillető részét/).
Vagyis hagyatéki tárgyaláson is létezik részleges lemondás (ahogyan azt fentebb tárgyaltuk is, mikor lesz illetékköteles, és mikor illetékmentes a lemondás).

De ha gondolod, folytasd...
Én meg egy darabig szintén leírom, hogy ugyanazt leírtam már korábban, vagy hogy teljes mondat tartalmaz mondanivalót..

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 18:25:22

@Barátusz:
"Es igy aztan lehet szivatni a masik orokost."

Nem kétlem, hogy megesik, hogy szívatás az eredmény.
Bááár...
Ha van valamim, és abból nem kívánok örökíteni semmit mondjuk az egyik gyerekemre, mindegy, miért, de úgy érzem, hogy nem érdemli meg, akkor miért kellene mégis örökölnie??? A saját vagyonom az enyém, hadd döntsem el szabadon, hogy kinek adom-juttatom halálom után. Én, a saját (akármilyen...) értékrendem alapján, és ne a potenciális örökös (aki szívatásnak érzi) akarja eldönteni, a saját értékrendje alapján, mondván, hogy ez kibaccás...

Amúgy eccerű példa: háromgyerekes házaspár, kettő családot alapít és saját házat épít, a harmadik agglegény, otthon él a szülőkkel, gondozza-ellátja őket (amikor ez már szükségessé válik, addig meg "csak" a jövedelmével járul hozzá a szülői ház fenntartásához).
Amikor már a gondozás is szükségessé vált, felmerült, hogy hát akkor majd az örökség...
Lehetett volna eltartási szerződést is kötni (és ezesetben én legalábbis nem tartom szívatásnak), de a lemondás lett a "megoldás": a két különélő gyerek lemondott a harmadik javára a majdani örökség-részükről.
Nem szívatás, praktikum, és szerintem reális is.

Ha "jobban szeretem az egyik gyerekemet, mint a másikat"-eset áll fenn, azzal se nagyon tud mit kezdeni a kevésbé szeretett (és emiatt szívatott...). A szülő a saját (!!) vagyonát annak juttatja, akit bármiért is, de jobban kedvel, érdemesebbnek tart rá, stb.
Az övé, nem másé.
Másé csak lehet (örökléssel), addig meg azt tesz vele, amit akar.
Szerintem.
Akkor is, ha ez rosszul esik (soxor érthetően...) a szívatottnak...

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 18:25:57

@sodalisO: Aztan visszagyere am! Mar csak a mo-i statisztikat es gazdasagi helyzetet javitando!

Meg aztan vannak itt muzeumok is... ;-)

Have a nice holiday!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 18:39:04

@rezsoatya: Visszajövök, nyugi, nem lesz olyan szerencsétek, hogy megszabaduljatok egy igazi "női trollt"-tól!!
Múzeum jöhet, minden mennyiségben, főleg a British !! :-P
És köszi!!!

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.28. 18:42:33

@M. Péter: Ám legyen, nem tudom a pontos számot és a torkom is fáj.

M. Péter 2013.09.28. 19:04:27

@Barátusz: Cask példaként hoztam fel, vannak más lehetséges okok is. De ami a regényekben van, hogy "Ha hozzámész X-hez, akkor kitagadlak", jogilag nem áll meg, legalábbis ma már nem.

eagles 2013.09.28. 19:08:54

@macamuca:

Természetesen a hagyatéki tárgyaláson, ahogyan Te fogalmazol, lemondhatsz a tesód javára az örökösrészedből pl. az örökölt ingatlan réd eső tulajdoni hányadáról. De csak akkor, ha az örökrészed elfogadod.
Az úgy a hatályos magyar jog szerint nem működik, hogy az örökrészed egy részéről rendelkezel, "lemondasz", a másik részét meg visszautasítod.
Az örökség ex lege, a törvény erejénél fogva keletkeztetett tulajdonszerzési forma. Az örökséged akkor is Téged illet, ha pl. nem mész el a hagyatéki tárgyalásra. Ha nem nyilatkoztál arról, hogy visszautasítod az örökséged rád eső részét, a közjegyző rád htk-za.
Ez többek között azt jelenti, hogy ha pl. egyedüli örökös vagy, és örökölsz egy autót, akkor az autó tulajdonjoga az örökhagyó halálával rád száll. Függetlenül attól, hogy az gépjármű nyilvántartásban mikor kerül bejegyzésre. Az említett bejegyzés ugyan is nem konstitutív, vagyis jogot keletkeztető, hanem deklaratív, vagyis jogot regisztráló aktus.

Egyébként: VÉGRE!
Valakivel a jogról vitázhatok a HA-n.

DieNanny CH 2013.09.28. 19:11:13

@bobsys:

Az jó! Ha megtalálják a hulládat, rögtön tudni fogják a személyazonosságodat is... :-)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2013.09.28. 19:18:39

@DieNanny: Habár ketten már dulván leminősítették Bogár Lászlót, tényszerűen annyit hadd tegyek hozzá én is:
Bogár László tényleg nem professzor, hanem docens. A Károli Gáspár Református Egyetem Társadalom- és Kommunikációtudományi tanszékén.
Ebből persze még nem feltétlenül következik, hogy nehézsúlyú tökfej.

élhetetlen 2013.09.28. 19:18:39

@DieNanny: „hogy szerezzen gyorsan valahonnan”…Nem tudom, hol él a mamád, de Budapesten minden piacon és sok hentesnél kapható. Nem is ezért írok. Nem tudom, ismered-e azt a módszert, hogy a sült kacsamájat apró darabokra, csíkokra vágod, és kisebb dobozokban leöntöd kacsazsírral, úgy, hogy ellepje. Ez így egy hetet is kibír (az utaztatás) hűtő nélkül is, utána mélyhűtőbe, és adagonként kiszedegetni. Egy évre valót is bespájzolhatsz. Persze, ehhez venni kell egy marék hájat is, és kisütni a máj előtt, hogy legyen zsír. (Ha nem mondtam újat, akkor bocs. Én albérlő voltam középiskolás koromban, konyhahasználat nélkül, és anyu ezt szokta adni hétvégeken túlélőkészletként.)

mirx 2013.09.28. 19:18:39

"Kovermadar · fettfagel.blogspot.hu 2013.09.28. 16:49:32

Megint meghallgathattuk, hogy Kövérmadárnak örökösödési problémái vannak, ez generált is némi hozzászólást. Kár, hogy már nagyon unjuk! Lassan a madár is úgy fogja csípni a szemem, mint a hagyma."

Úgy látom, kövérmadár kipottyant a tér-idő kontinuum egyik lukán, vagy megint meghülyült a blog.hu. Mindenestre érdekes komment.

BTBTBT 2013.09.28. 19:21:08

@macamuca:
E/1-ben fogalmazol. Házaspár esetén simán mehet a szívatás, amikor ü az egyszerűség kedvéért - a kettő közül valamiért jobban szeretik az egyik gyereküket, és eltartási szerződést kötnek vele. A másiknak akkor nincs osztva lap.
A harag nem jó tanácsadó, és az öregekkel sokszor nem egyszerű kijönni, tehát itt nem feltétlenül arról van szó, hogy az egyik gyerek érdemesebb lenne a szülők vagyonára, mint a másik.

@sodalisO:
Az Angliai Fodrászok Szövetsége is visszavár! :)))

@cristallo:
Hát persze. :)
Bár a magyar állampolgárságomról eszemben sincs lemondani, mert elképzelhető, hogy nyugdíjasként visszaköltözöm (sose lehet tudni), de szándékomban nem áll a magyar politikai élet bármely szereplójére leadnom a voksomat még néhány évtizedig.

@M. Péter:
Értem. A regénybeli elképzelés csupán annyiban működik, hogy ki lehet tagadni (verbálisan), és lehet élethosszig haragot tartani, de amennyiben nincs ajándékozás vagy eltartási szerződés a másik/többi leszármazottal, akkor jár a köteles rész a "kitagadott"-nak is.

eagles 2013.09.28. 19:25:43

@DieNanny:

Magyarországon ez nem megy egyszerűen. A kötelesrészből kizárni az egyébként törvényes örököst, csak kitagadással lehet.
A kitagadás feltételeit a Ptk. szigorúan szabályozza.

Az egyik megoldás, hogy elajándékozod pl. a házad annak, akire hagyni akarod. Persze úgy, hogy haszonélvezeti joggal terheled. Ez azért fontos, mert a megajándékozott az ajándékba kapott ingatlant csak a Te beleegyezéseddel adhatja el. Ez meg azért fontos, mert az ajándékot később visszakövetelheted(Ptk. 582. §). Már ha meg van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 19:26:25

@Barátusz: Óh...../Sodalis most elpirul...:-P /, és remélem még a sok kedves, aranyos angol vendég is!! Addig lesz idejük gyűjteni egy kis borravalót nekem ! :-))

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 19:31:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem 5 év, hanem az ügyfélkapcsolat lezárásától számított 8 évig.
(utolsó tudomásom szerint)

eagles 2013.09.28. 19:33:33

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi:

Bogár László egy rendkívül széles látókörű, hihetetlen lexikális tudással megáldott, ember. Szakmájában az egyik legjobb.

Ugyan akkor miután konzervatív nézeteket vall, a Fidesz csapdájába esett. Miután Magyarországon szigorúan föl van osztva a közgazdaságtan is baloldal, liberális, konzervatív kasztokra, nem igazán tud mit kezdeni. Tökéletesen tisztába van azzal, amit a Fidesz csinál, az gazdasági harakiri. De ha kimondja, rögtön megkapja, hogy átállt a komcsikhoz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 19:34:02

@macamuca: "Részleges örökség-átvétel nem lehetséges"

egy kivétel van. ha az örökös nem foglalkozik mezőgazdasággal, akkor az örökség mezőgazdasági részét külön visszautasíthatja

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 19:34:43

@Quercus58:

:DDDDD

Én nem "másztam bele" a jogba úgy/annyira, mint te, úgy értem, én sosem akartam jogász lenni, bár van pár belőlük a családban.
"Csak" érdekelt és érdekel, hogy aktulis szabályozás szerint mihez van jogom ÉS mik a kötelességeim.
Más kérdés, hogy ebből mi tetszik, mit tartok szükségesnek (mármint mit hasznos szabályozni), és mi az, amit nettó marhaságnak, kikerülhető-kikerülendő dolognak (mint pld az öröklés kapcsán említett kötelesrész, eltartási szerződés, akármi).

Mert akár tetszik valami, akár nem, akár be akarom tartani (=előírás szerint szeretnék eljárni), akár ki szeretném kerülni, mind ott kezdődik, hogy ajánlatos ismerni...

(a mindennapokban ez leginkább a munkajog kapcsán jön elő, de pld az öröklés nemrég volt téma: egyik kollégámnak az anyukája halt meg, volt némi gubanc az örökség kapcsán, de meglepő módon hamar, pár hónap alatt minden el lett rendezve. Az egyéb, személyes tapasztalatok régebbiek.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 19:39:32

@XTaki: hát ha szó szerint kell, akkor olvasd el:D

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 19:41:32

@Babette_:
Nem utasíthatja vissza, de lemondhat az örökség egy részéről (pld mg.-hoz kapcsolódó egységekről /föld, állatok, gépek, stb/) egy másik örökös, vagy másvalaki javára.
Ezesetben is átveszi az örökséget, nem visszautasítja, de egyúttal le is mond egy részéről.
Olymindegy, hogy mg.-hoz, vagy máshoz kapcsolódik az, amiről lemond (pld lemondok a cipőgyárból rámeső örökrészemről, de kérem a nyaralóból, lakóházból, akármiből rámeső részt).

BTBTBT 2013.09.28. 19:44:42

@sodalisO:
Nem ilyen pirulósnak ismerünk... Képzeld csak el: amíg Mo.-on leszel, a kuncsaftjaid haja nől 1 centit. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 19:48:24

@macamuca:

"(2) Az örökös külön is visszautasíthatja
a)535
b) a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel"

"(2) A meghatározott személy javára való lemondás kétség esetében csak arra az esetre szól, ha e meghatározott személy az örökhagyó után örököl. Az örökhagyó leszármazójának lemondása kétség esetében csak a többi leszármazó javára szolgál"

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 19:49:13

@Quercus58:

"Bogár László egy rendkívül széles látókörű,......"

Így aztán ez a szuperszakember nem mond ki semmit, csakis azt, amit kenyéradója hallani akar, akkor is, ha az nonszensz...

Nem érzed, hogy picit túlzás az efféle mentalitású embereket széles látókörűnek, meg szakembernek nevezni??

Nálam legalábbis az a szakember, meg széles látókörű ember, aki szakmájának tényeivel/adataival tisztában van, kérdésre válaszolva ezeket sorolja/említi, és nem kezdi el finomítani, átfogalmazni, az aktuális politikai száljárásnak megfeleltetni.
Ha megteszi, akkor nem szaki, nem széleslátókörű, hanem elvárt adatok szolgáltatója, csőlátással.

Olymindegy, milyen párt/eszme/akármi nevében/színeiben teszi ezt.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 19:58:23

@Babette_:
Ezt nem tudtam, kösz.
Utánanézve kiderült, ez az egyetlen kivétel van...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 20:00:31

@rezsoatya:
Ekkora benyalááááást:)))))))))))))
Kapitális nyalógép vagy Fater:)))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 20:06:35

@vazzup: na nekem ez a kedvencem. hogy menjek orvoshoz táppénzt kérni, hogy fosok-hányok, ha annyira fosok-hányok, hogy gyakorlatilag a wc kétméterese körzetében kell tartózkodni? nyilván ezért nem hívom ki az orvost. utólag nem ír ki egy napra. utána meg rákerül a papírjaimra, hogy igazolatlan hiányzás. mindenképp bukta.

Bonjour 2013.09.28. 20:17:38

@Quercus58: ez egyfajta perverzio nalad :)), vagy oka volt? Marmint a Kuria iteleteinek olvasgatasa...

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 20:20:04

@diggerdriver: ez nem benyalás, ez ízlés kérdése... :-)
Az pedig, mint tudjuk, a pofonokkal van egy kategóriában!

Nekem bejön sodalisO - szóval izé..., az avatarja, de a tiedékkel nem tudok mit kezdeni... főleg benyalni nem! :-P

Éppen ma visszakerestem egy korábbi kommentet egy korábbi HÁ-n és vicces volt, ahogy néhányunk kitárgyalja az avatarod nagy melleit akkor, amikor most éppen csak egy orbitális fenék látszik... :-) Holnap meg ki tudja...? :-P
Merthogy visszamenőleg is megváltozik az avatarod (ezt egyébként én sem tudtam)...

Néha jobb a monogámia, hidd el! :-)

eagles 2013.09.28. 20:20:05

@macamuca:

Én sem vagyok jogász. Csak érdekel. Főleg miután mint erdész több perem is van egy volt erdőgazdálkodómmal.
Csak megjegyzem. Teljesen mind egy, mennyire vagy otthon a jogszabályokban. A magyar bíróságokon nem vesznek ember számba, ha nincs ügyvéded. Nem vagy brancsbeli.
Ha van ügyvéd, más a helyzet. Ő elmondja amit Te elmagyarázol Neki előtte. Főleg szakmai kérdéseket. Aztán a bíróság hasra esik, hogy milyen magasan kvalifikált jogtudóssal van dolga.

Az Isten mentsen meg mindenkit a magyar bíróságoktól.
Itt nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás.

Ami Bogár Lászlót illeti. Politikai hovatartozás kérdése. Az eddigi hozzászólásaimból azt a következtetést lehet levonni, hogy Én baloldali, netán liberális elveket vallok. NEM.
Alapvetően konzervatív vagyok. Utálom pl az MSZP-t.
2010-ben a Fideszre szavaztam. Azóta elszámoltam magammal ezzel kapcsolatban. Sok dologgal egyet értek, amit csinálnak. DE.
Soha senkinek nem bocsájtom meg, ha a választóktól kapott felhatalmazást a klientúra építésre, a saját vagyon gyarapításra, a hatalom bebetonozására használja.
Míg ebben az országban élek küzdeni fogok ez ellen.
Értem , értünk. értetek.

Egyébként meg a Laci nem hülye. Csak mint írtam, vagy beáll a sorba, vagy megy a süllyesztőbe. Ezzel kapcsolatban meg Neki kell elszámolni önmagával.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:22:03

@Barátusz: Hehe, hát azt nagyon remélem is, sőt, azt nem is tudják, hogy 2 hét óta a vizes spriccelős kis palackban hajnővesztő szer volt. :-D

Bonjour 2013.09.28. 20:24:14

@sodalisO: ne izelj mar Trolibusz :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:25:21

@diggerdriver: Akkor most már nem is vagy a barátom ??:-D

tableno 2013.09.28. 20:26:03

@Quercus58: Bocs, de Bogár László politikai hovatartozástól függetlenül olyan ostobaságokat hirdet, hogy csoda, hogy nem omlik rá az egyetem födémje...

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 20:28:39

@Quercus58:
"Csak mint írtam, vagy beáll a sorba, vagy megy a süllyesztőbe. Ezzel kapcsolatban meg Neki kell elszámolni önmagával."

De.

Mindenkinek, így neki is el kell számolnia önmagával.
Hogy mit választott, hogyan döntött.
Beáll a sorba, mert ... a felszínen akar maradni, ennek érdekében aztán vállalja, hogy olyasmiket mond, melyeket egyébként nem mondana (tételezzük fel, hogy kizárólag a felszínen maradás miatt mondja azt, amit mond, és nem azért, mert valójában hiszi is...).

Vagy nem áll be a sorba.
Ezesetben sem megy feltétlenül a süllyesztőbe, a mai modern technika (=internet) világában bőven bőszen hallathatná a hangját, írhatná az elemzéseit, stb az aktuális történésekről.
Persze, ez a variáns fáradságosabb, kevesebbet is fizet, stbstb...

Persze, hogy nem hülye: felmérte mindezt és döntött, a következménye pedig az, hogy bár vannak "hívei", de fura módon nem a kollégái között...
És komolyan gondolom, hogy nem tartom hülyének.
Simán egy rendszerkiszolgálónak.

Hogy is hívták ezeket??? ......

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:29:19

@rezsoatya: Hahaaaaaaaaaaa, hogy te mekkora egy......hm khm khm.....hát komolyan, még a végén tényleg egy vidám, röhögős "Trolibusz" leszek!!!! Na, szóval, most már látom, hogy mire jók a pin-up avatarok!!!!! Juppppíííí, mindig tanul az ember ! :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:31:19

Én csak itt szépen ,csendesen, csokorba szedem a ragadványneveimet és majd sok szeretettel meghívok mindenkit az ünnepélyes névadómra!!! :-)))))
Addig , mondjátok csak, ne kíméljetek! :-)

vazzup 2013.09.28. 20:42:06

@Chang Yai: jaja, mondjuk nekem szerencsém van, olyan a körzeti orvosom, hogy amikor előfordult ilyesmi, akkor elég volt betelefonálnom, hogy ez van, inkább most nem mennék be pelenkában és gumibugyiban a rendelőbe, ha elmúlik, jelentkezem, addig írjon ki. Aztán amikor enyhültek a tünetek (két zsák széntabletta meg egy másik zsák daedalon után), elmentem, oszt' letudtuk, hogy mi baj.
Ilyen szempontból a betelefonálós módszer, hogy héjja', "inkább ne fertőzném körbe a fél céget ezzel, ha nem baj" szerintem sokkal jobb.

Bonjour 2013.09.28. 20:42:16

@sodalisO: nem emlekszel? Mondtam, ha trollozol, akkor Trolibusznak foglak hivni :)))))).

vazzup 2013.09.28. 20:47:17

@sodalisO: This is the beginning of a beautiful french ship?! :D

Pezsgőt vigyünk oldaladhoz csapkodni a névadón? :)

2013.09.28. 20:47:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az manipulálható, aki hagyja magát, meg aki szeret hinni a politikusoknak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 20:48:01

@macamuca:
"600. § Kiesik az öröklésből
a) aki az örökhagyó előtt meghal;
b) aki a hagyatékot az öröklés megnyílásakor törvénynél fogva nem szerezheti meg;
c) aki az öröklésre érdemtelen;
d) aki lemondott az öröklésről;
e) akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;
f) aki az örökséget visszautasította."

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 20:50:11

@macamuca: ez nem szavakon lovagolás, lásd be, hisz mást jelentenek. mint ahogy tulajdonjogról sem lehet lemondani.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 20:51:09

@macamuca:
"Ha van valamim, és abból nem kívánok örökíteni semmit mondjuk az egyik gyerekemre, mindegy, miért, de úgy érzem, hogy nem érdemli meg, akkor miért kellene mégis örökölnie??? A saját vagyonom az enyém, hadd döntsem el szabadon, hogy kinek adom-juttatom halálom után."

ebben az esetben írjon végrendeletet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:51:21

Na jó, de most komolyan, hogy az isten rakja a r.......s fülét a hátaközepére, az egész vezető nagyhatalmú Angliájával, nem elég, hogy megfagyunk, hideg van, leszakad a polc a konyhaszekrényben hatalmas dübörgéssel, penészes a konyha, nyitva az ablak télen-nyáron, szibériai orkán erejű szél fúj keresztül-kasul a lakáson és most hazaindulás előtt nincs melegvíz, se alsó se felső szinten, se a boyler nem megy, sem a fali melegítőt nem lehet bekapcsolni , pedig csinosan, szépen, jól muatatva kéne hazaérkeznie a gazdag angliában dolgozó rokonnak!!!!!!
Mindenki velem szórakozik?????????????????
Ezt nem hiszem el, rossz a házszám??? Nem Albániában vagyok véletlenül????

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 20:52:18

@M. Péter: ha hiszed, ha nem, ismerek olyat, akivel 20 évvel ezelőtt megpróbálták a szülei...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:52:21

@Bonjour: Dede, emlékszem bizony, és mit mondjak, nem egy rossz név ! :-DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 20:54:07

@vazzup: Hahaaaaaaa, a részleteket megbeszéljük természetesen. Ha gumipalackban van akkor jöhet akár a lapockámhoz is, csak ne fájjon, elvégre én leszek majd az ünnepelt vagy mi a fene!

Na most agyvérzést kapok, itt ülök torzonborz hajjal és várom a megváltót!!!!! :-(((((

nyuszigonosz 2013.09.28. 20:55:30

@sodalisO: Te most tényleg ilyen szétment helyen élsz? Miért?

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:03:08

@Babette_:
Végrendelet írásakor is figyelembe kell venni a kötelesrészt...
Ezért írtam fentebb, hogy ajándékozás, eltartási szerződés lehet a "megoldás", vagy az, ha pénzzé téve a vagyontárgyakat, a kapott pénzt feléli-elkölti a tulaj, vagy kp.-ként nyomja a kezébe a kiszemelt kedvezményezettnek. Persze, ha nagyon nagy összegről van szó, és (pld jó magyar szokásokat figyelembe véve egy névtelen bejelentés a NAV felé....) vagyonosodási eljárás indul, akkor valahogy meg kell magyarázni, hogy többévi min.béres jövedelemből hogyan tudott hirtelenjében kp.-ban, hitel nélkül pld házat, autót venni, merthogy az ajándékozás is illetékköteles... tehát a kp.-ban átadott összeget "ésszel" kell költeni....

Öröklésből kizárni csak kitagadással lehet (végrendelet esetében is), a kitagadásnak pedig komoly feltétele van: gyakorlatilag csak akkor lehetséges, ha az örökhagyó, vagy egy másik, potenciális örökös életére tör (bizonyíthatóan!!) egy lehetséges örökös.
Minden más esetben jár a köteles rész.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 21:03:09

@rezsoatya: @sodalisO:
Azért meghívtok majd az eseményre ugye?:))))))))))))))))))))))))))))
Ha már ennyire pendültök:)))))))))))))))))))

eagles 2013.09.28. 21:08:31

@macamuca:

Még a 80-as években, a munkakörömnél fogva sokat jártam Pestre. Ha már ott voltam hoztam Egerbe a Beszélőből jó pár példányt. A fiatalabbak kedvéért, a Beszélő szaminzdat folyóirat volt. A terjesztéséért is lehetett kapni pár évet. Ismertem egy pár, később az SZDSZ színeiben a tűz közelébe került politikust.
Egy ideig rájuk is szavaztam. Egészen addig, mig meg nem értettem, kiket szolgálnak ki.

Ez az ország István óta úgy működik:
Vagy kiszolgálod a hatalmat, vagy megdöglesz.
Ebben változás nem lesz.
Ahhoz ugyan is pl. az kellene, hogy a választásokon egy olyan politikai formáció induljon, amihez nevét adja, Ángyán, Bogár Laci, Pogátsa Zoltán, Heller Tamás, Persing Mária Zita, Lengyel László, Róna Péter.

Na ez az a lehetőség, amire még a legoptimistábbak is csak a fejüket ingatják.

Tehát Ti döntöttetek jól. El innen.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 21:09:23

@DieNanny: Pénzmosäs. Minden pénzzel foglalkozonak el kell végeznie egy tanfolyamot (végén vizsga), és ezt évente kell megismételni.
Nälunk a hatärt most emelték meg CHF 3000-röl CHF 5000-re. (Identifizierungspflicht) Viszont szuroproba szerüen bärmikor el lehet kérni az igazolvänyt. És ennek még vannak cifräzäsai is, vicces dolgok amugy, de azzal nem untatlak. :-)
Pär éve (több, mint 5, mert még St. Gallenben volt) 3ezer fölött fizettem be a Postän csekkeket, és a néni megkérdezte, h mind az enyémek-e. :-)
@Chang Yai:Mi anno Izraelböl ugy utaltunk haza, h az exem utalt az én szämlämra, én meg az övére, a Megjegyzés rovatba ajändékot irtunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 21:09:43

@Kovermadar:
Kösz Madár. Olyan rendes vagy hogy könny szökik a szemembe a meghatottságtól. Remek írás felvállalom.
Hirtelen nem is tudom mivel háláljam meg.
Lásd hogy mennyire közel állsz a szívemhez elküldőm Neked a szendvicsem.

kepfeltoltes.hu/130928/2013-09-28_082846_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2013.09.28. 21:09:46

Na de ha már öröklés a téma :)
A családi házunk a szüleimé volt fele-fele arányban. Apu áprilisban meghalt. A céges hitelek fedezeteként jelzálog van a házon, 18 milla (piaci ára kb 10 milla körül lehet).
2006-ban a jelzálog szerződést mindkét szülőm aláírta, de az a hitelszerződés lejárt, a következő szerződést már csak apu írta alá, mint kezes. Kérdés: anyu házrészén hogy lehet még mindíg jelzálog?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 21:11:14

@macamuca: valóban egyszerűbb, a odaajándékozgatja.

kizárás:

600. § Kiesik az öröklésből
a) aki az örökhagyó előtt meghal;
b) aki a hagyatékot az öröklés megnyílásakor törvénynél fogva nem szerezheti meg;
c) aki az öröklésre érdemtelen;
d) aki lemondott az öröklésről;
e) akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;
f) aki az örökséget visszautasította.

602. § (1) Érdemtelen az öröklésre
a) aki az örökhagyó életére tört;
b) aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
c) aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

csak a pontosság végett...

és a szavak nem mindegyek:
" kizárni csak kitagadással lehet " - nem....ugyanis

" akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;"

Latcho Rom 2013.09.28. 21:12:02

@Quercus58: Bogar Laszlo a gyakorlo elmebeteg, a nyugat ostora? :)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:12:28

@Babette_:
"ez nem szavakon lovagolás, lásd be, hisz mást jelentenek. mint ahogy tulajdonjogról sem lehet lemondani."

A tulajdonjogról történő lemondásnak feltétele, hogy tulajdonos legyen az illető. Ajándékozásnál ez történik = tulajdonjog-átruházás, és akár kp., akár tárgyiasult, mindenképpen illetékköteles, érték függvényében.
Öröklésnél az örökrészről történő lemondáskor (konkrétan valaki javára) ez történik, annyi különbséggel, hogy ha másik örökös javára történik a lemondás, akkor nincs illetékfizetési kötelezettség, de ha nem örökös javára történik, akkor kell illetéket fizetni.
Örökrészről történő lemondás: kérem az örökséget (=nem történik visszautasítás), de annak egyes elemeiről azonnal le is mondok, megnevezve a kedvezményezettet. A tulajdonjog e nyilatkozat alapján nem az én nevemre kerül bejegyzésre (pld ingatlannál, járműnél), hanem az általam (mint erre jogosult) megnevezett személy részére (amennyiben elfogadja).

DieNanny CH 2013.09.28. 21:13:34

@élhetetlen:

Hát, nem vagy 'élhetetlen'...! Most csorog a nyálam...

Azért kell "gyorsan", mert nem megvenni kell, hanem kitalálni, hol... Ugyanis egy kisvárosban lakik, ahol bizony nem mindennapos a kacsa a hentesnél... Pénteken találkozik tesómékkal, akik ki tudják hozni nekem. Vonaton... Tehát még meg is kéne sütni, hogy kitartson... Na, majd megoldom.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 21:14:28

@diggerdriver: ...és mindezt az édi kis avatarom miatt!? :-D Na jól van, majd meglátjuk, lehet, hogy majd jól meghívunk oszt aztán kész. De mire is vagy hova ?? :-DDDDD

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 21:18:03

@diggerdriver: pendulunk?
Mint olvastad, miss Trolibus hazautazik, en meg keszulok befejezni, amit elkezdtem. Meg ha ot honapig is tart, de vegigcsinalom!

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:18:13

@Chamroe:
"Kérdés: anyu házrészén hogy lehet még mindíg jelzálog? "

A jelzálogot anno töröltetni kellett volna (az alapjául szolgáló hitelszerződés lejártának és kiegyenlítésének igazolásával!). Mivel ez nem történt meg, így a bejegyzés megmaradt a Földhivatali nyilvántartásban.
Utólagos töröltetés lehetséges, de nem egyszerű.
Ugyanakkor ha a 2. szerződést anyukád nem írta alá, úgy új bejegyzés az ő tulajdonrészére nem lehetséges.
Az első szerződésnél ki volt a hitelfelvevő és ki volt a kezes?
És a másodiknál? Vagyis annál apukád volt a kezes, ezt írtad, de ki volt a hitelfelvevő?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 21:21:03

@Barátusz: Sväjcba/-bol/ ätutaztatoban CHF 10ezer fölött kell a nälad lévö pénzeszközöket (pénz, értékpapir stb) deklarälni (honnan van, mit akarsz vele csinälni stb).
Ezer € az nagyon karcsu. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 21:22:12

@rezsoatya: Én is pont ezt akartam kérdezni töle. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 21:22:17

@macamuca: ismétlem: tulajdonjogról nem lehet lemondani.
pont.
:)
(bizonyos esetekben fel lehet hagyni vele, pl amikor kiteszed a dolgaidat lomtalanításkor)

az ajándékozás egy szerződés. a szerződés lehet visszterhes és ingyenes, ebből az utóbbi fajta.

az illetéket ne keverjük ide, nem erről beszélünk

"kérem az örökséget (=nem történik visszautasítás), de annak egyes elemeiről azonnal le is mondok, megnevezve a kedvezményezettet. A tulajdonjog e nyilatkozat alapján nem az én nevemre kerül bejegyzésre (pld ingatlannál, járműnél), hanem az általam (mint erre jogosult) megnevezett személy részére (amennyiben elfogadja)."

hú erről is linkeltem már a megfelelő szakaszt, de tessék, itt van még egyszer:
"604.§ (2) A meghatározott személy javára való lemondás kétség esetében csak arra az esetre szól, ha e meghatározott személy az örökhagyó után örököl. Az örökhagyó leszármazójának lemondása kétség esetében csak a többi leszármazó javára szolgál."

ez azt jelenti, hogy az öröklés megnyílásakor a meghatározott személy lesz az örökös
(az örökséget nem kell elfogadni, mint ahogy Quercus már egyszer írta is fentebb. az ember halálával a vagyona egészként száll az örökösre, minden további intézkedés nélkül.
itt egy "kivétel" van, ugyanis az ingatlan tulajdonjoga valójában a nyilvántartásba való bejegyzéssel száll át. a halál és a bejegyzés közti idő meg már egy hosszabb lélegzetű téma, amibe most nem akarok belemenni)

Chamroe 2013.09.28. 21:24:38

@macamuca: a hitelfelvevő a kft volt mindkét esetben. Ebben az esetben a régi és az új szerződést kell előszednem. Kihez kell fordulnom a papírokkal?

eagles 2013.09.28. 21:25:36

@shakti_rom:

Nem tudom. Azt tudom, hogy ha valaki nem tud érvekkel vitatkozni egy másik személlyel, mert felkészületlen, mert hiányosak az ismeretei az adott témában, mert nem rendelkezik olyan mérvű rálátással az adott területre, mint a másik oldal, az más lehetőség nem lévén, egyszerűen lehülyézi ellenfelét.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.28. 21:26:36

@Barátusz: Fogok írni az eü-ről, több barátom is dolgozik a területen orvosként, nővérként. Csak elég nagy a téma, körbe kell rendesen járni. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 21:27:26

@Quercus58: Az amugy vicces volt, h pär éve 1,2 millät akartam fölvenni. Ugye ez automatänäl nem megy, a bankfiokban (OTP egyik nagyobb fiokjäban) 3nap mulva tudtam volna csak fölvenni...

BTBTBT 2013.09.28. 21:27:46

@sodalisO:
Reading? B+. Költözz Londonba. De ne tömegszállásra. :)

DieNanny CH 2013.09.28. 21:29:44

@Chamroe:

Nem lehet, hogy a kezességet anyukád megörökölte apukádtól? És így a házrészére szállt? (Nem tudom, lehet-e kezességet örökölni, hitelt, úgy tudom, nem...) Majd itt az okosok felvilágosítanak, mert én is szeretném tudni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 21:30:53

@tilmir: Ismeröstöl hallottam a következöt. Magänklinikän dolgozik Winterthurban, mint mütösaszisztens. Päciens a mütöasztalon fekszik, térde fölnyiva, megérkezik a beszällito a térdprotézissel...ami nem az a méret volt, mint amit megrendeltek. 2 välasztäsuk volt. Szerinted mit välasztottak?
Tudom, mindenhol vannak finomsägok... :-(

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.28. 21:32:56

@DieNanny: kezesség nem örökölhető
csak vagyon örökölhető, és a kezesség nem vagyon

hitel örökölhető, a a vagyon pozitív részének erejéig

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:33:44

@Quercus58:
"Vagy kiszolgálod a hatalmat, vagy megdöglesz."

A fekete-fehér színeken (mint látásmód.meghatározó példa) kívül jelen van még a palettán a szürkének nagyon sok árnyalata.
A többi színről, mixeikről már nem is szólva...

Tehát a feltétel nélküli behódolás és a "csakazértis-csakazértse" mindennel-mindenkivel ellenkezés között is van pár átmeneti megoldás.
A kompromisszum szó hasznos ....
Ha ez valakinek azt jelenti, hogy mindig mindenben enged az aktuális kormánynak/pártnak, az fogalomzavar. Bogár anno az MSzMP híve volt, azóta "megvilágosodott" és összeesküvés-elméleteket gyárt és hangoztat.
Bocs, de ez nekem nem hiteles.
Köpönyegforgató.
Megélhetési politikus, közgazdasági vonalon nyomulva.

Amúgy Mo.-on élek-élünk.
A lelépést perpill tervezzük, készülünk rá. Többek között azért is, mert a Bogárhoz hasonló széleslátókörű szuperszakembereknek köszönhetően anyagi ellehetetlenülés felé haladunk (a hónapról hónapra történő vegetálást nem tartjuk hosszútávon követendő jövőképnek, javulásra sem látunk esélyt, és mivel egyetlen életünk van.... botor módon szeretnénk azt a mostaninál jobb színvonalon leélni. A gyerek lehetőségeiről nem is szólva....).
Amúgy amíg egy számokkal bánó szaki ezoterice próbál magyarázatokat kreálni, addig nem is meglepő, hogy a gazdaság ott tart, ahol. Kivéve, ha ezt várja el tőle a kormány.

BTBTBT 2013.09.28. 21:34:21

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ne dobálózzunk itt az istentelenül magas összegekkel, jó? :)

A lényeg, hogy nagy fiókban óriási a készpénzforgalom (pénztárkassza meg automata), és le van szabályozva, hogy maximum mennyi pénz lehet egyszerre a széfjükben (ez a forgalmuktól függ).
És ha egy adott napon befut jó néhány nagyösszegű kérvényező, simán előáll ilyen helyzet.

@tilmir:
Oké. Köszi.

Chamroe 2013.09.28. 21:34:26

@DieNanny: A ház 50-50 %-ban volt a szüleim tulajdona, apu részét pedig egyenlő arányban örököltük a két tesómmal.
Volt még egy kifizetett autó, arról mindhárman lemondtunk anyu javára.

DieNanny CH 2013.09.28. 21:34:44

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Hát, de egy térdprotézis műanyagból vagy valamilyen fémből van, nem? Tehát nem romlandó. Nem lehetett volna egy héttel korábbra megrendelni?

Amúgy nem tudom, mit választottak, de félek a választól...

DieNanny CH 2013.09.28. 21:39:51

@Babette_:

Ez, hogy hitel örökölhető, furcsa. Mert egy gazdasági oldalon azt mesélte egy jogász, hogy azzal kereste fel egy idősödő nő, hogy mivel nem tudja már fizetni a hitelét, ha öngyilkos lenne, a gyerekeit békén hagynák? És a jogász azt mondta, hogy igen... De már régen olvastam. Majd megkeresem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 21:41:38

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130928/2013-04-07_080117_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A Posztról.
Nem értem miért emlegetik ezt tiszta bevételként. Az államnak utalják át teljes egészében?
Csodálom hogy egyik kommentelő sem említette hogy ennek az összegnek igen nagy hányada devizahitel törlesztés.
Ismerek olyat aki havi 600fontot utal át a banknak.
Aztán vannak a valódi külföldi munkavállalók akik csak átjárnak dolgozni. Jól írta valaki hogy a személyes szükségleteiket ott szerzik be de a rezsit otthon fizetik.
Jó én elhiszem hogy 1,7 milliárd forintnak az áfahányada is magas de mitől tiszta bevétel?

A mai nap fénypontja volt Madár örökségének részletekbe menő kitárgyalása.
Izgalmas, érdekfeszítő eszmefuttatás volt az időnként akciófilmekre hasonlító amplitúdója az érzelmek hullámzásának. A szerelmi szál az jól kidolgozott de nem túlhangsúlyozott vonalat vitt a történetbe.
Az embernek nem volt hiányérzete hogy nem szerepelt benne gyerek, kutya, nyúl csak Madár pőre, heroikus küzdelme az örökségért.
A végén nem nélkülözzük a katarzist sem. Vajon átveszi az örökségét vagy nem.
Az izgalom a tetőfokára hág szinte tapintani lehet a feszültséget.
Mindenki lélegzetvisszafojtva várja a sorsdöntő bejelentést.
Madár, ne csigázz.
Mond ki végre...

:))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:46:33

@Chamroe:
"a hitelfelvevő a kft volt mindkét esetben. Ebben az esetben a régi és az új szerződést kell előszednem. Kihez kell fordulnom a papírokkal? "

A kft. tulajdonosai voltak szüleid? Mert ezesetben már a vállalati jog is "bejátszik", mármint öröklés szempontjából (örökrész, tulajdonrész, a "korlátolt felelősség" pontos hatálya, stb).
Ha anyukád a kft. (rész)tulajdonosa, úgy hitelfelvevőként lehetséges, hogy a második jelzálog ismét bejegyzésre került (=tehát törölték anno az elsőt, a szerződés lejártakor ÉS kiegyenlítésekor, majd a második esetben hitelfelvevő ingatlantulajdonosként került bejegyzésre a jelzálog az ő házrészére = nem a régi van meg még mindig, hanem egy új).
Ezt viszont anyukádnak tudnia kell, mármint azt, hogy törölték-e anno a jelzálog-bejegyzést, illetve a másodiknál írt-e alá valamit-bármit.
A Földhivatalban tulajdoni-lap másolatot kérve kiderül, mikori a bejegyzés (1. vagy 2. szerződés dátuma).
Ha a kft-vállalati jog is képbe kerül az öröklés kapcsán (márpedig úgy tűnik...), akkor az komplikáltabbá teszi a dolgot.
Érdemes lenne egy ehhez (öröklés, váll.-i joggal fűszerezve, tehát nem sima örökösödési ügy!) értő ügyvédet keresni, én ugyanis nem vagyok az :)
A vállalati jog nem érint semmilyen formában, így még kicsit sem olvasgattam, hülyeséget meg nem akarok javallani :)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:48:43

@diggerdriver:
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.28. 21:49:22

@Bonjour: mammaroza mondta, hogy amikor kesz keverjek bele egy kanal double cream-et. selymesebb lesz tole.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 21:53:06

Jaa még egy dolgot tennék hozzá a poszthoz.
Mint köztudomású minden kivándorló minimálbérért mosogat.
Azért elég jól gazdálkodnak hogy 1,7milliárdot haza tudnak küldeni.
Beleszámolva hogy ez a pénz csak az a pénz amit valamiért haza KELL küldeniük, feltételezem hogy a megtakarításukat nem magyar bankban tartják.
Merthogy hülyék azért nem vagyunk:)))))))))))

Chamroe 2013.09.28. 21:53:27

@macamuca: Az első szerződésnél a kft tulajai apu és anyu (2/3, 1/3 arányban. Azt írta alá anyu, de a másodikat nem. Később anyu a tulajdonrészét nekem ajándékozta, apuét hárman örököltük, én lettem így a többségi tulajdonos.
Mindenképpen ügyvédhez fordulunk, mert ha csak a ház felét (anyu részét) meg lehetne menteni, már az is nagyon jó lenne.

eagles 2013.09.28. 21:54:00

Az a vicc az egészben- persze, ha nem lenne véresen komoly- hogy a magyar emberek jelentős része még mindig nem érti miről van szó.
A Fidesz gyakorlatilag bedarálta az egész társadalmat. Gyenge 3 év alatt. Akinek volt esze-lehetősége, az elhúzott külföldre. Aki tehette családostul. Aki tehette, nem csak a gyerekeket vitte, hanem a szülőket is.
Mi, akik meg itthon maradtunk, várunk a csodára. De mire?
Ki fogja, a Bibó Kollégistákat megállítani. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, Senki, ismétlem, SENKI ne becsülje le Őket.
Ezeknek a kisújjában több ész van, mint az ellenfelei fejében.
Itt nem lehet arra alapozni, hogy majd a választásokon az "úri közönség táncol". Hogy majd a zemberek átlátnak a szitán.
Aki kesztyűt húz, hogy megfogja a szaros pelust, azt az emberek hülyének nézik. Joggal.
Az óriást vagy csellel, vagy a saját eszközeivel lehet legyőzni
Olyan, hogy a nyúl viszi a puskát, csak a mesében van.

Chamroe 2013.09.28. 21:57:31

@diggerdriver: f@szán összefoglaltad a mai napot :D

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 21:57:33

@DieNanny:
"Ez, hogy hitel örökölhető, furcsa."

Nem furcsa, mindig is így volt:
A hiteltartozás (és minden egyéb tartozás is!) az örökség részét képezi, éppúgy, mint az ingatlan és az ingóságok.
A hagyatéki tárgyaláson (legkésőbb akkor, ha addig nem tudott volna az örökös bármilyen tartozásról) ismertetik az aktívumot (=értékeket) és a passzívumot (=az értékeket terhelő tartozásokat).
Ha az örökös igényt tart az örökségre, akkor annak minden elemét megörökli = házat-egyebet ÉS a tartozásokat is.
Ha visszautasítja az örökséget, akkor se ház-egyéb, se hiteltartozás-semmilyen tartozás nem fogja terhelni.

El kell dönteni, hogy kérem vagy visszautasítom az örökséget, erről pedig a hagyatéki tárgyalás után kell nyilatkoznom (az ott ismertetett adatok tükrében).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 21:59:49

@diggerdriver: Őszintén??? hehe , sokkal izgalmasabb volt a te pár szavas, de velős összefoglalód az egész öröklésről és harcról. Mondjuk engem nem kötött le személy szerint, dehát volt itt már annyi minden, a napi poszttól eltérő, jó bő lére eresztett egyéb témakör, én már meg sem vagyok lepve. Ma jog, pár napja IT , HR, PR, GTW WTF és BTW meg mittomén. !!!!
Szóval, mindegy, csak jól kanyarodjunk el és mélyedjünk má bele valamibe de röndösen! :-)))))))))))))))))))))))

Chamroe 2013.09.28. 22:00:29

@macamuca: nagy mázli, hogy a 18 milliós hitel a kft-t terheli, a szüleimnek nem volt magán hitele, apu autójának a törlesztője is kb a halála előtt 2 hónappal járt le

Latcho Rom 2013.09.28. 22:05:42

@Quercus58: Nemigen valo ide a Bogar ur paramoid, nyilas zagyvasaga, erre a blogra. Nem lenne egy rossz otlet ha masutt reklamoznad? Viszlat.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 22:07:59

@Chamroe:
Ha a második szerződés aláírásakor anyud nem írt alá (pedig akkor is tulaj volt), akkor elképzelhetőnek tartom, hogy a hiányzó aláírástól függetlenül is ráterhelték a jelzálogot a tulajdonát képező 1/2 házra, mivel kft.-tulajdonosként ő is hitelfelvevő. Hogy ez lehetséges-e? Na, ehhez kellene egy vállalati jogban (is...) járatos szaki...
Ha igen, akkor a későbbi ajándékozás vagy megváltoztatja ezt (=átjegyeztetni az új tulaj vagyontárgyára a jelzálogjogot), vagy nem (=marad az eredeti hitelfelvevő vagyontárgyán a bejegyzett jelzálog, mert a hitel felvételekor ő, vagyis anyud volt az 1/3-os tulajdonos).
Tulajdonos-váltáskor elvileg az új tulaj "mindent visz", vagyis megkapja a tartozásokat is, övé a fizetési kötelezettség, ugyanakkor a jelzálog bonyolít a dolgokon (nem sima tartozás/hitel).
Ezek csak tippelgetések, mint írtam, nem volt még személyes érintettségű találkozásom efféle üggyel :)

Latcho Rom 2013.09.28. 22:11:30

@Quercus58: Rogeszmeken nincs cafolnivalo, s nem is vitatema..

akik nem ismerik ezt a diszpintyet, ime:

www.youtube.com/watch?v=754zId9cH5g&sns=em

Chamroe 2013.09.28. 22:11:33

@sodalisO: A következő 2 hétben az ország mely részén fog robogni a trollibusz? :)
A helyedben én inkább valami jó meleg helyre utaznék, itt elég tré idő van.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 22:12:42

@sodalisO:
:DDDD
Holnapra FBI, VV, CIA, PSzÁF, OEP, R&B, DOTE és MÁV a választék.
:DDDDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:18:51

@Chamroe: Hódmezővásárhely és Szeged! Jó lesz az nekem 2 hétre, majd elleszek valahogy, a kecónk rohadt meleg, télen sem fűtünk nagyon és nyitott ablaknál alszunk. Nem tudsz eltántorítani, igen is megyek haza kicsit !!!! :-DDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:19:58

@macamuca: Jöhet!!!! Majd mi meg néha bedobjuk a mágikus, WTF, BTW, GTG, NVM és a többit, majd összegyűjtök egy fasza kis csokrot belőlük! :-DDDD

eagles 2013.09.28. 22:20:52

@shakti_rom:

Ha nem tudom érvekkel cáfolni, akkor rögeszme?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 22:25:16

@Barátusz: Mär nem emlékszem, h milyen napszak volt, de azért ne röhögtess, h 3napot kelljen värni 1,2millära...

Latcho Rom 2013.09.28. 22:25:53

@Quercus58: Jossz itt szamzidattal, bibo kollegiummal, aztan a vegen elojott ez a vad, jobbikos turulhalmaz. Turhahalmaz inkabb.
Reszemrol itt a vege, a tobbi az HA dolga, ha ugy gondolja.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 22:26:40

@DieNanny: Fém volt, és nem megmunkälhato... gondolom sejted, h mit munkältak meg, mert a mütétet nem halasztottäk el...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 22:28:28

@DieNanny: A hitelfölvételnél van egy olyan biztositäsi fajta (ez nem kötelezö kötni), h ha meghal a hitelfölvevö, akkor az örökösök nem öröklik a hitelt. A sogorom järt igy, amikor meghalt az anyja.

Chamroe 2013.09.28. 22:28:59

@sodalisO: Nem akarlak lebeszélni.
Ugorj el Győr felé is, vendégem vagy egy kávéra :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.28. 22:30:11

@sodalisO:
Te. Mókuspocok figyelj csak.
Mi a franc ez a Pin Up őrület?
Az én leányom is bele van szerelmesedve a műfajba, komplett ruhatára van és minden retró autó találkozóra meghívják meg egy csomó fotózásra is.

kepfeltoltes.hu/130928/_MG_7802_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130928/_MG_7889_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130928/pin_up2_www.kepfeltoltes.hu_.png

kepfeltoltes.hu/130928/pin_up4_www.kepfeltoltes.hu_.png

PannonBoy 2013.09.28. 22:32:43

@macamuca: Így van, és a vállalatoknál akvizíció esetén.
A vállalat felvásárláskor átveszi a megvett cég eszközeit és kötelezettségeit.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 22:38:46

@Quercus58:
"Ha nem tudom érvekkel cáfolni, akkor rögeszme?"

Ha nem lehet érvekkel (=tényekkel és adatokkal, ugyanakkor egymással valós (!!) összefüggésben lévő tényekkel és adatokkal) igazolni vagy cáfolni valamit, akkor az a hit tárgykörébe tartozik.
Amikor az érvekkel alátámasztott igazolás/cáfolás folyamatosan, hosszabb időn keresztül elmarad, de az adott valamit továbbra is hangoztatja valaki, akkor kezdünk el beszélni rögeszméről.
A vallásos hittel kapcsolatban jóval magasabb a tolerancia-küszöb /nagy általánosságot véve alapul/, ennél az évtizedeken keresztül meglévő hit esetén sem nevezzük rögeszmésnek az egyént, de ha erőteljesen terjeszteni kezdi a nézeteit, afféle térítés-jelleggel, akkor a környezete előbb furcsállja, majd rögeszmésnek, megszállottnak és hasonlónak kezdi nevezni. De ez az időtartambeli hosszas elfogadás kizárólag a vallásos tárgyú hit esetében műxik, minden más témakörben az érvekkel alá nem támasztott/cáfolt állítás kitartó hangoztatása rövid időn belül a rögeszme jelzőt kapja.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:39:32

@diggerdriver: Hát, ne mond, hogy nem látod az ő fotóin is ?Ott a válasz!!!! Az egyik legnőiesebb divatirányzat, vagy mánis vagy szerelem, nem is tudom minek nevezzem igazán !!!! Ezek vagyunk mi , nagyon NŐ, a szó minden értelmében! Ruha, cipő, haj, smink, kiegészítők, minden, ami annyira , annyira kell,annyira fontos!!! Én ezért imádok NŐ lenni többek között, mert van lehetőségem ilyen kirándulásokra!!!! Egyszerűen csak IMÁDJUK!!!! Ennyi, nem is kell többet elmondani róla, és nektek is NŐ kell, nagyon NŐ, ne is tagadd!!!!!! :-DDDD Hát a pin-up girlök vagy NŐk, azok ám, de nagyon!!!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:40:42

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Hát nem teljesen, igazibul vásárhelyi lönnék! :-)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:41:50

@Chamroe: Azért, jól meglepődnél, ha tényleg beszaladnék egy : " Na hol a kávém??"-al. :-D

Chamroe 2013.09.28. 22:42:40

@macamuca: Köszi a válszt :)

Keresek valami jó harapós ügyvédet, az a biztos.

@sodalisO: Jó utat hazafelé :)

Chamroe 2013.09.28. 22:44:55

@sodalisO: Nem jövök én olyan könnyen zavarba :D
Csak kérdezném, hogy: presszó? latte? édes vagy sós sütit kérsz mellé?

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 22:45:34

@PannonBoy:
Huhh, erről jut eszembe, hogy bennünket is fölvásároltak, vagyis mingyá' felvásárolnak (kölcsönös szándéknyilatkozat elhangzott, médiában bejelentve, jókora meglepetést /némelyeknek nem is olyan nagyot.... :D/ okozva).
Lehet, hogy mégiscsak olvasgatni kéne a vállalati jogról valamit?? :DDDD
(Ha több életem lenne, is kevés lenne ehhez... :D)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 22:49:41

@sodalisO: Tavaly elvittem az uramat Hmvhelyre, mert mär egy ideje nyavikolt, h mi van arra. Annyit tudott csak rola, h Mo 2. legnagyobb területü värosa. (Én ugy tudtam, h az elsö, de wiki mäst mond.) Kérdezte, h messze van-e (idöben, autoval) Szögedtöl? Én az ält. isk. élményeimre alapozva azt mondtam, h igen...hät azota jobbak lettek az autok, és az utak is. :-) Beleszaladtunk vmi vigadalomba a fötéren, és nagyon tetszett neki. Jol bezabält fokhagymäs längosbol. :-) Meg a väros is, mert autokäztunk utäna egy kicsit. Én meg csak ämultam-bämultam, h mennyire mögvältozott. :-)
Akkor te Szegedre järtäl fodräszsuliba, ugye? Kinél voltäl anno tanulo?

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 22:50:25

@sodalisO:
Ha beszaladtál Chamroe-hoz, továbbhaladva hozzám is benézhecc, Komáromba.
Másik főző másféle kávét csinyál!!
:))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:51:41

@diggerdriver: :-DDD
Gondolom apukaként minden esetben szemet gyönyörködtető ha a lányodra nézel, de tedd a szivedre a kezed, és valld be őszintén,látod a fantasztikusan dögös nőt is, mert ez a divatirányzat erről szól igazából. És rohadt büszke lehetsz rá!!! :-)))) Gyönyörűséges!
Amúgy meg ,tudom ,előbb vagy utóbb ti férfiak megtaláljátok a nőt, akár farmerban, akár csöves cuccban, Martell bakancsban,akár a ti alsógatyátokban van. De azért a csomagolás sem mindegy, na meg hát , persze, az sem mindegy , mi van becsomagolva !!! :-)))))

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 22:54:07

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/vasarhely_a_legnagyobb_magyar_videki_varos/2040782/

"Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhely ma 48 ezer 798 hektárjával – Budapest után – a második legnagyobb közigazgatási területtel bíró települése Magyarországnak. Ez azoknak a gazdálkodó családoknak köszönhető, akik a XVIII. században úgy döntöttek, városszéli földjükön tanyát építenek, és tovább növelik gazdaságukat."

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:55:23

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Jaja, oda jártam, és Bánhegyiné Zsuzsánál, meg a Tombáczné Szemerédi Zsuzsánál voltam tanuló.:-))
Igen , sokat változott, Hmvhely, szebb lett a város központja mindenképpen, de maga a lakosság meg koldusbotra jutott majdnem teljesen. óriási szegénység, munkanélküliség. Viharsarok.....de nagyon

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 22:57:28

@macamuca: Jaj, de cuki vagy , ennyi szabim nincs, lassan egy óriási karikát kéne tennem , "Körutazás Magyarhonban?!". Nem hangzik rosszul, but not now..... nagy a család, ezren vagyunk és mindenkit összevissza akarok csókolászni feltétlen.:-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 22:57:32

@sodalisO: Akkor lehet, h ismerjük is egymäst, mert én a Szemerédi Zsuzsähoz järok mär '96ota. :-) Tölem tuti, h kaptäl borravalot! :-))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 22:58:35

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Azért tudom ilyen pontosan, mert a volt osztälytärsnömnek voltam elsöben a modellje. :-)

Chamroe 2013.09.28. 22:58:46

@macamuca: Épp a napokban gondoltam rá, hogy elugorhatnánk megnézni a Monostori erődöt a kölykökkel. Nem jártunk még arra, nem tudom mekkora. Rámenne egy délután? Ha nem, tudsz még valami látnivalót ajánlani a városban?

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:00:15

@sodalisO:
ok, de nem elfeledkezni erről a kávé-körútról sem: ki tudja, mikor -hogyan alakul úgy, hogy eszedbe jut és alkalmad is lesz rá.
Tudod, soha ne mondd, hogy soha :))
(nyilván az család az első, meg a többedik is)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:04:48

@Chamroe: Sós süti jöhet, nem vagyok túl édes szájú.A kávé az viszont jó legyen !!! De most sajnos nem. :-(
De kedves tőled, köszi! :-)))))

vazzup 2013.09.28. 23:06:14

@tableno: nem tudom mi a célod azzal, hogy még mindig megpróbálsz beszélgetni azzal az agyamenttel odaát a jobbegyenesen, de szerintem inkább fordulj a fal felé és mondd annak, többet érsz el vele. Justsayin'...

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:15:27

@Chamroe:
Hát, bezony jókora területen fexik, egy délutánt simán el lehet benne sétálgatni. Vannak kiállítások is, a pillanatnyi kínálatot így hirtelenjében nem tudom, de az erőd honlapján elérhetőek ezek az infók is.
Vannak programok is (a legismertebb tán az amerikai autók találkozója, meg a kenyérfesztivál), olyankor drágább a belépő, viszont olyankor a látnivaló+program is több: egész napot simán el lehet tölteni ott.
Hozzánk közelebb van az Igmándi erőd, mi anno először azt jártuk be: pont akkor senki más nem volt ott, volt egy hangulata annak, ahogyan egy októberi napos délutánon ketten végigbóklásztuk az erődöt, a Kőtárat..... :)
Az erődrendszer harmadik tagja a Csillag-erőd, igazából arról nem sokat tudok, még nem jártunk ott.

És hogy egyéb látnivaló?
Hmmm...
Zavarba jöttem....
A körforgalomnál lévő Jókai teret szépen felújították, még műxik a szökőkút is, kellemes látvány. Úgyszintén az Önkormányzat épülete, az előtte lévő Szabadság tér, szintén nemrég felújítva (tényleg szép lett), a tér másik oldalán lévő épület, amelynek felében iskola műxik, a másik felében a Klapka György Múzeum (hajós múzeum).

Tippek-infók:

www.erod.hu/informacio/2013

www.lezerharc.hu/helyszineink/monostori-erod/

www.iranymagyarorszag.hu/keres/komarom/latnivalok/muzeumok-p1/

Ha rászánjátok magatokat, akkor akár össze is futhatnánk :))
(nem előre kihátrálás, csak szólok, hogy nálam a 3 műszak olykor bekavar)

BTBTBT 2013.09.28. 23:17:43

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ez nem napszak kérdése.
Azt mondtad, hogy nagyobb fiókról volt szó. Ott pedig nagyobb rá az esély, hogy többen akarnak sokat fölvenni. Ez alapján rendelik a pénzt a széfbe. És így könnyen elképzelhető, hogy te már csak a sokadiknak sorakoztál be a felvételi kérelmeddel. Ennyi.

Chamroe 2013.09.28. 23:24:26

@macamuca: Köszi! Jó lenne összefutni, de akkor egy jó kávézót is tegyünk a listára :)
A férjem is három műszakos, néha hétvégén is bent van, kevés a supportos.

Na de most elteszem magamat holnapra, mert reggel 6kor a kölykök kíméletlenül ébresztenek.

Jó éjt!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:24:29

@Barátusz: Na!!! Egy kis telefonos segítséget kellett kérnem, hogy mi az a B+!!!! Óhhhhhhhhh, Istenem, mekkorát röhögtem!! Láttam, már sok rövidítést , meg shortcat-ot, de ilyet!!!! : Nagyon cukker!!
Nem tömegszálláson lakom, tényleg , egy kis fiatal házaspárral lakom csak együtt, ők , meg én, meg egy édes picike 2,5 éves kislány, aki imád és én is őt. Sajnos, a kecó kicsit túlkoros, ez a baj csak. De, hát ez nem újdonság itt sokunknak. Persze, tudnék én lakni olyanban is vígan dalolva, farka felvágva, ami havonta nem 350 font hanem 1400 , dehát ugyebár akkor nem sok pénzem maradna , nagyjából semmi ! :-))) Nem megyek Londonba, mert rohadt nagy, és én tájékozódási hulla vagyok!!! Mindig , mindenhol, bármikor, akármikor eltévedek, és soha többé nem találok vissza sehova......:-))))

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:32:13

@Chamroe:
Kávézó, pizzéria, cukrászda több is van, és jók = ez végképp nem gond :D
Ha lesz időpont, jelezd (emilemen) :)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:34:21

@sodalisO:
"Mindig , mindenhol, bármikor, akármikor eltévedek, és soha többé nem találok vissza sehova......:-))))"

Ha szereted a változatosságot, az újdonságokat, akkor éppenhogy Londonországban a helyed = minden napra jutna valami új.....
:DDD

morsels (törölt) 2013.09.28. 23:36:37

@Kovermadar:
Te, en nem ertek hozza, nadehat az allamot nem fogja erdekelni, hogy az altalad orokolt auton mennyi a bankkolcson. Az a bankot fogja erdekelni.

Aztan hogy a bank hogyan hajt be rajtad valamit, az gondolom bankokon mulik. Az allam is behajtokat biz meg ilyen esetekben (kulfoldnon eloktol behajtani az orokosodesi adot), mint ahogy altalaban a bankok is. Persze ez mulik azon is, hogy mekkora osszegrol van szo, meg mit tudom en.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:40:38

@macamuca: Városügyben nem nagyon szeretem a változatosságot, főleg ekkora méretben mint London. Ezért mindig kisebb városokat célzok meg. De csak, halkan megsúgom, itt Readingben is azonnal eltévedtem , már az első munkanapomon reggel, pedig úgy indultam el a vonatra, hogy bekalkuláltam a szokásos eltévedési normapercemet is, de kevés volt. Fél órát bolyongtam a parkban , és az istennek nem találtam meg az ösvényt az állomáshoz. Végül egy turbános, szakállas indiai pasas, / akiről először azt hittem valami erdei orc/ beigazított arccal a vasút felé. Persze este hazafelé is azonnal eltévedtem és még másnap reggel is természetesen ugyanúgy.

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:41:20

@morsels:
Örökösödési adót ("haláladót") eltörölték Mo.-on.

(ebben a mai örökösödési konferenciában ez a részlet még nem került elő...)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:43:29

@sodalisO:
" Persze este hazafelé is azonnal eltévedtem és még másnap reggel is természetesen ugyanúgy."

A régi szokások azonnali helyreszabása mellett piszokgyorsan rögzítetted azokat, mitnemondjak: rabja lettél :D
(bocs, de a magas labda..... :D)

morsels (törölt) 2013.09.28. 23:43:34

@macamuca:
Ohh.. nem tudtam :-)

Nade attol meg amit irtam, az igaz. Az allamot miert erdekelne, hogy mennyi kolcson van az auton? A bankot fogja erdekelni, valoszinuleg meg is probalja behajtani, nade az nem az allam lesz.

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 23:43:35

@sodalisO: szines kis kavicsokkal probalkoztal mar? (a kenyermorzsa nem jo, azt a madarak felcsipegetik!) Ezt valami mesebol tudom, ugy 5 eves korombol... :D

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:46:37

@sodalisO:
Amúgy nekem is kell némi idő, amíg magabiztosan elközlekedem valamely útvonalon, olymindegy, mekkora távról van szó: 1-2 km-es gyalogos táv, vagy több száz km. autóval. Amíg 2-3-4 alkalommal végig nem járom, addig bezony rászámolok én is némi plusz időt az eljutásra, eltévedésileg, bizti-ami-hótziher alapon.
:))))

vazzup 2013.09.28. 23:47:06

@rezsoatya: @sodalisO: esetleg zsineg, csak a vonaton gyorsan kell letekerni, hogy el ne szakadjon a nagy sebességnél, viszont azért a vonaton is visszatalálj :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 23:49:26

@diggerdriver:
Ezt ennél szebben én sem fogalmazhattam volna meg! :)

Kimondom végre... nem akartam, de meggyőztél! Igazad volt mint mindig, nem tudok tovább hallgatni:
A szárítógép használata nélkül ma fél ember lennék!

@macamuca:
Na de látod? Minden nap tanul az ember... milyen sok hozzászólást összehoztam ma HÁ-nak? Ráadásul itt sem voltam majd egész délután-este :)
Mit nekem gumicsimma?!

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:49:48

@morsels:
Én most csak azt nem értem, hogy honnan veszed, hogy az államot érdekli, hogy Madár (majdan) megörökölt autóján mekkora hiteltartozás van??
Mert bár oda-vissza tárgyaltuk ezt az örökösödési dolgot, de effélére nem emlékszem.
Szóval, honnan jön ez felvetés?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:50:10

@vazzup: HÁáááááááát, te nem vagy normális!!!!! :-DDDDDDDDDDDDMeglepődnél, vonatos storym is van, persze állat módra eltévedtem ! Nem ismerek lehetetlen! :-DDD

rezsoatya (törölt) 2013.09.28. 23:50:43

@vazzup: esetleg gumipok... hamarabb haza lehet jutni (csuzli elv!)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:52:30

@Kovermadar:
látod-látod, mire nem jó, ha privát ügyét bedobja a közösbe valaki :))))))))
(utána meg veszi a sipkáját, oszt lelép, iccaka meg visszatér a tett színhelyére.... :DDD)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.28. 23:53:30

@Barátusz: A napszakot arra értettem, h ha de jelentem be a pénzfölvét igényét, akkor még tän esélyes lenne, h van bent pénz... mert azért nem gondolom, h sokan akarnak ekkora összeget fölvenni... éppen azért tämadtam be a väros legnagyobb fiokjät, mert én kis naiv ugy gondoltam, h ekkora összeg nem megterhelö egy ekkora fioknak... de nem volt. És még mäsnap sem volt, csak 3nap mulva. Nekem ez volt a problémäm. Nem hiszem el, h egy ekkora banknak ne lenne mäsnapra 1,2milla kp-je pluszban...Ft-ban akartam fölvenni, nem CHF-ben. Uj bankjegyeket kellett nyomtatni, v mi?
De mind1.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:54:21

@rezsoatya: Na, akkor elmondom, a szin es kavics sem jó!!! Ugyanis egy nagy parkon, meg erdős részen megyek keresztül, rengeteg kis csapás van,a szélrózsa minden irányában és köztük van egy játszótér is!!! A gyerekek pedig iziben összeszednék a kis kavicskákat! Hívhatnám J. F. Cooper Nyomkeresőjét segítségül! :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:55:47

@rezsoatya: Gumipók!!!?? Tudod te mekkorát csap vissza ??? Mint az állat!!!! :-) Életveszély!! Akkor inkább tévedjek el végleg és sose találjak vissza sehova! :-)

macamuca [IHUN] 2013.09.28. 23:56:23

@Kovermadar:
Most kezd alakulni a "hogyan tévedjünk el alaposan?"-témakör, haladóknak a "utóbb hogyan juthatunk haza?"-kurzussal kiegészülve.

Jogos, elvégre a temetés után a temetőben is, meg odajutáskor is, meg előtte, az odajutáskor is jócskán el lehet tévedni, pláne, ha valaki ritkán jár temetőbe.
És utána tényleg jó lenne tutkóra hazatalálni.

Látod, minden mindennel összefügg.
De bogaras, az nem vagyok....

:)))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 23:57:48

@Barátusz:
Tudod, paranoiás vagyok :) A magyar politikusoktól minden kitelik, jobb elbújni előlük, mert még a fizetésemet is kihazudják maguknak :D

@Fekete Pestis:
Ez olyan magyaros volt! :)
Az lenne az igazi, ha a külföldön, nagykövet előtt aláírt lemondó nyilatkozatot utána személyesen kell beadni Budapesten, a köztársasági elnöknek :) 15.000 Ft okmánybélyeggel... :D

@mirx:
Azt mondod valami zavar támadt az erőben?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.28. 23:57:55

@macamuca: Na , jó, de én fél órával hamarabb indultam el az első reggel, és mégis lekéstem a vonatot! Szerinted ?!

vazzup 2013.09.28. 23:58:56

@sodalisO: "HÁáááááááát, te nem vagy normális!!!!! :-DDDDDDDDDDDD"

Ezt fura módon többen mondták már, aztán még többen helyeselnek rá általában, már akik ismernek személyesen. :D

Ne aggódj, több évig éltem együtt olyan nővel, aki az első vonattal megtett közös utunkon elment a büfékocsiba (akkoriban még voltak több vonalon is), aztán visszafelé simán elgyalogolt a kabinunk mellett, de megvártam, míg visszafelé jön, nem mentem utána, nehogy elkerüljük egymást. :)

@rezsoatya: igen, nem rossz sebesség szempontjából. De az igazából az őrülteknek való, tudod, lassítani nehéz vele. Meg aztán ha mondjuk 20km-en fél fokkal elvéti az irányt, akkor csak rosszabb lesz, márpedig az ilyen tájékozódásifutó-palánták nem erősek az irány-meghatározásban.
Megjegyzem, hogy valószínűleg akkor a GPS-emben is @sodalisO beszél olyan búgó hangon, mert az is folyton eltéved...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 00:00:30

@macamuca:
Semmivel sem voltam rosszabb a gumicsizmánál!

Holnapra aranyeres témával készülök (legyen egy orvosos-egészségügyes téma is)... :)

vazzup 2013.09.29. 00:03:11

@Kovermadar: de perforálttal, hogy legyen vér és verejték is! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:04:39

@vazzup: Na, hááát ez, kész, folyik a könnyem, zokogva röhögök! Te tényleg nem vagy normális! :-DDDDDDDDDDDDDD

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:04:45

@sodalisO:
Fél óra?? Idegen terepen, első alkalommal???
Kevés.
Magam részéről előzetes terepbejárást tartottam előző nap: térképet nézeget, utcaneveket írkál, kiegészítve a jobbra-balra-egyenesen instrukciókkal (magamnak...), majd végigmegy rajta: mi hogy néz ki, mennyi ideig tart, van-e más lehetőség is (volt, csak az nem volt jelölve a térképen...), stb.
Ezek után 15 percet fagyoskodtam a buszváróban, merthogy felkészültem.... el nem tévedtem, de összefagytam alaposan...

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 00:04:53

@vazzup: A tied is?
Tegnap az enyem korbe vitt nehany utcasarkon Londonban, a harmadik kor utan mar gyanus volt, hogy erre mar jartam! :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 00:07:07

@vazzup:
Aranyérről beszélünk, a mindenit! Kártyával és aranyérrel nem viccelünk!
Alhololból csak a 40%-osat, kenyérből csak zsírosat, kutyából harapósat, aranyérből perforáltat! Vagy kutyából kell a zsíros és aranyérből a harapós? Már nem emlékszem...

BTBTBT 2013.09.29. 00:08:12

@sodalisO:
Nem érted, B+? :)))
Londonban is tudnál 350-ért szobát bérelni, kevésbé cúgosabbat, melegvízeset.
Méghogy eltévednél? Jó kifogás sose rossz a nagyvárosba költözés ellen. Hidd el, hamar megtanulnál közlekedni, ráadásul érdemes lenne (mindig az) a munkahely közelébe költözni. Probléma letudva, pénz és idő megtakarítva. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem érti, nem érti, már fárad... :)
Azt a pénzt, ami ma még bent van, már más veszi fel, aki 2 napja jelezte az ilyetén szándékát. Naponta szállítják a pénzt a bankokba, és elképzelhető, hogy értékpapír kifizetés is van. Régen volt olyan is, hogy csak egy bizonyos számú nagyösszegűt lehetett intézni naponta - pontosan a pénzmosás lehetősége miatt. (Persze az egy millió nem esik ebbe bele.)
Vagy egyszerűen szar a bank. Csak nem OTP?

Itt van, csak neked, hogy felélbresszenek a riffek :)

www.youtube.com/watch?v=AfFnGb5Ul6Q

A genyós lemezborító már csak ráadás. :D

@Kovermadar:
Nem érdemes paranoidnak lenni. A magyar útlevéltől megszabadulásra is csak ráfizetsz, mint Pestis. :)

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:08:53

@Kovermadar:
csóré vagyok, aranyerem nincs, viszont dolgoztam kórházban (is...), plusz az egész famíliám = valahogy majdcsak hozzászólok... max kitárgyaljuk az epeműtétemet.... (hogy mekkora likakat vágtak rajtam....uhhh...)
:DDDD

Levezetésképpen javasolhatom a R&B-témakört?
Valahogy majdcsak hozzákötjük....

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:11:08

@rezsoatya:
ismerd meg hazád-mozgalom, elektronikus túravezetővel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 00:11:36

@macamuca:
Természetesen, belevesszük azt is :)
Nem hiszem, hogy gondot okozna, maxval simán árvezeti a kettőt.

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:13:19

@vazzup:
és mondd, nem tiltakozott, amikor belegyömöszölted?
esetleg azért búg és visz tévutakra, mert tágasabb kecóra vágyik.....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:14:26

@macamuca: Na most! Nekem a vasútállomás a házunktól 5 percre van, gyakorlatilag kb 500 méter !!!!!!!!!!!!!!! És át kell menni egy magas fahídon is az állomás előtt, mert alattunk egy gyorsforgalmi út megy. A második nap , este, munka után nyílegyenesen kivágódtam az állomásról, mentem a csorda után, majd kikanyarodtan balra egy főutra és ott elindultam felfelé, nagyon nem volt ismerős semmi. Az fel se tűnt pl, hogy hol van a fahíd ??? Majd, konstatálva, hogy erre semmi nem ismerős visszafordultam és elindultam lefelé az utón, ellentétes irányba, hátha majd arra már ismerős lesz valami. Hát semmi......ez is volt kb több mint fél óra. Majd visszamentem a vasútállomáshoz és az oldalánál megláttam a fahídat!!!!! :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:14:33

@Barátusz: De értem, de értem... és még nem färadok. :-) De puffoghatok, nem? $Ez olyan CHF 5000, ami a napi limitem itt...
Amugy a pénz sajnos maradt ott, és anyukäm jol el is tapsolta... :-(

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:15:07

@Kovermadar:
vajon HÁ mivel próbálkozik majd, petting gyanánt?....
:D

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 00:16:03

@macamuca: Mo-on soha nem kellett sat nav, mert kitunoen tajekozodom. De ezek itt nem tudnak egy egyenes utcat epiteni, vakamint a harmadik korforgalom (mindenutt az van, van ahol tobbszoros! www.swindonweb.com/index.asp?m=8&s=115&ss=289 ) utan azt sem tudom, merre van eszak! :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:18:10

@Barátusz: A bankot mär irtam, bär elkerülte a figyelmed... :-) Amugy igen.
A videot meg majd holnap kukkantom meg, mert bär habzsidözsi van, azért pär dolog le van tiltva, csak h tudjuk, h nem az elsö otthonunkban vagyunk... :-)

vazzup 2013.09.29. 00:19:44

@Kovermadar: tudod, mit mondtak annak idején az olimpikonoknak: ússz az aranyér'...

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): köszi! :)

@rezsoatya: én mondjuk ótóval még nem voltam Londonországban, de a múltkor mentem a gyerek ballagására Kaposvár mellett egy kis faluban lakik. A GPS meg mondta, hogy 200 méter után menjek balra. Na most koppra 200m után elmentem balra. Igaz, gyanús volt, hogy földút, meg minden, de hát, ugye, Magyarországon ez nem annyira meglepő. Szóval akkor kezdett tényleg nagyon motoszkálni bennem a gondolat, hogy tán' mégse jó ez annyira, amikor a földútból már csak egy erdőben húzódó autós-ösvény maradt, jókora huppanókkal meg kijárt keréknyomokkal. Aztán végül amikor kiértünk az aranyló búzamezőre, ott visszafordultam. A cséplőt sajnos még Pesten lekötöttem a kis Fiat Puntoról, így sok hasznomat nem vette volna a békésen dolgozgató, traktoros parasztbácsi.

@sodalisO: várjál, van még ötletem, esetleg azt is lehet, hogy veszel 30 liter festéket meg egy hengert, és magad után kötöd, ahogy haladsz, húzod a csíkot magad után. Csak ne felejts el különböző színeket használni a bolthoz, a melóhelyhez meg a kocsmákhoz se! Az "itt járt @sodalisO" kiírása a végén opcionális.

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:20:16

@sodalisO:
"Nekem a vasútállomás a házunktól 5 percre van,"

Nem érv, a céges járat buszmegállójáig nekem is ennyit kell megtennem.
Ma.
Node eleinte...
Átvágni a lakótelepen, egy szép (és nagy) park csücskén, vagy a játszótér felé, vagy az ovinál, de mehetek a bolt felé, esetleg a posta felé is...
Frissiben megismert lakótársaktól érdeklődve 5 ember 6 féle leírást adott a legrövidebb, leg-legebb útvonalról.
Én meg azt sem tudtam, merre induljak az ajtón kilépve...
Terepbejárás lett belőle, fél délutános program. Másnap meg fagyoskodás. Mert tényleg 5 perc, node ha bő félórával hamarabb indulok el... (éjszakásként kezdtem...)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:20:43

@rezsoatya: Angliäban minden a mäsik oldalon van, nem? :-)))

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:22:26

@rezsoatya:
Merre-merre?? Hát amerre mohosodik (vagy dohosodik?.. valami ilyesmi...) a fák törzse, meg a sziklák oldala.
Ehhez minek gps, pláne minek belegyömivkölni sodalisO-t???
:D

BTBTBT 2013.09.29. 00:22:56

@sodalisO:
"egy turbános, szakállas indiai pasas, / akiről először azt hittem valami erdei orc/ "
B+! Te kész vagy! :)))

Egyébként nem azt írtam, hogy most tömegszálláson laksz, hanem hogy ha L.-be vinne a bátorságod, vagy esetleg eltévednél, és éppen oda lyukadnál ki, akkor ott nehogy tömegesre menj.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Persze, puffogj csak nyugodtan. Nem te vagy az egyetlen, akinek hazautazva feltűnik, hogy Mo.-on semmi sem (úgy) működik, mint külföldön.
5000 CHF napi limit? Kártyával? Mondtam én, hogy jó az a svájci jólét. :)

@rezsoatya:
A színes kavicsokat meg a kisklambók szedik fel, úgyhogy szegény ugyanúgy eltéved hazafelé. :)))

@Kovermadar:
"A szárítógép használata nélkül ma fél ember lennék!"
Ha ez hagyma olvassa, varrás mentén reped a gyönyörűségtől. :)

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:24:47

@vazzup:
B+, tudsz te arról, hogy kiccaládom többi tagja aludna??? És ha feszt hangosan felröhögök, akkor előbb-utóbb csoportos morcos rám-nézés lesz????

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:26:30

@macamuca: Mondtam, bárhol, bármikor, akármikor eltévedek, betévedek, még egy GPS sem kihívás, simán betévedek oda is. Na akkor aztán kezdődhet a kollektív össznépi céltalan kóválygás akárbárhová! :-)))9

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:26:44

@macamuca: Nem sajät a sztori, de eszembe jutott...
Egyik barätnöm, még a régi szép bulizos idökben követte el azt, h egy ätdolgozott / ätmulatott éjszaka / reggel utän nem talälta meg a hotelszobäjät...minden emelet minden szobäjäba beleprobälta a kärtyäjät...:-)

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:27:25

@Barátusz:
"Ha ez hagyma olvassa, varrás mentén reped a gyönyörűségtől. :) "

Te meg fokozod, amit vazzup elkezd...

Vajon mennyire lesz morcos a felébresztett csipetcsapat....

BTBTBT 2013.09.29. 00:27:35

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ja, bocs, tényleg említetted. Megtaláltam.

Ain't my bitch - Metala. Úgyja felfedeztem (de nem azért, mert a múltkor ajánlottad az új 3D filmet.)
Felétek is letiltják a a jogvédők az audió és vizuális tartalom felét, mint Németo.-ban? A Gema csinálja?
Errefelé nincs ilyesmi. Te is költözz át Angliába! CCTV van dögivel. Kaszinó is. Nem halnál éhen. :)))
Bár a napi 5000 CHF-es limittől elbúcsúzhatnál.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:30:45

@sodalisO: Én kb 1honapja GPS-sel tévedtem el gyalog... mentségemre legyen mondva, h még soha nem hasznältam a gyalogos funkciojät, és a 12-es szäm ahovä kellett mennem, és ahol bekapcsoltam a GPS-t ahelyett, h ränéztem volna a falra, az a 23-as és a 25-ös szämmal volt szemben... hät tettem egy kurva nagy kört, és telefonos segitséget kellett kérnem...:-(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:31:06

@Barátusz:
" "egy turbános, szakállas indiai pasas, / akiről először azt hittem valami erdei orc/ "
B+! Te kész vagy! :)))

Egyébként nem azt írtam, hogy most tömegszálláson laksz, hanem hogy ha L.-be vinne a bátorságod, vagy esetleg eltévednél, és éppen oda lyukadnál ki, akkor ott nehogy tömegesre menj."
Ok, megígérem, ha betévedek L-ba, nem megyek tömegszállásra.
De, hogy mekkorákat röhöghetek én itt ma nektek, az valami csodaszámba megy, tényleg ! Rég szórakoztam ilyen jól, mint ma.:-D Még a végén kiderül, / hogy ha nem véresen komolyan, brillírozó elmével kommentelünk, / hogy egy csomó embernek még humora is van, nem is akármilyen ! :- ))))))))))

BTBTBT 2013.09.29. 00:31:31

@macamuca:
B+... ez most meg fog honosodni?
Csak 1 szobátok van, hogy felébrednek a picurok? :)))

Szárítógép-rajongó volt (és még az is) Mr Onion.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Szőke volt? :)

vazzup 2013.09.29. 00:34:51

@sodalisO: GPS? Mármint Global Positioning SodalisO? Ah, akkor tényleg te szorultál be abba a kis dobozba a műszerfalon!

@macamuca: sajnos kockázatok és mellékhatások tekintetében kénytelen leszel felkeresni gyógyszerészedet vagy kezelőorvosodat, a csoportos morcos-rádnézés meg csak érzelmi zsarolás

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): hm, egyszer nekem is sikerült ilyesmi, csak itt Mo-n. Egy kis motelben volt egy barátom esküvője, és hát hajnalban nem voltunk éppen színjózanok, amikor elmásztunk aludni (elvileg hárman, fickók aludtunk egy szobában), no már most egy emelettel eltévedtünk és szegény csaj nem zárta be az ajtaját, úgyhogy bedőltünk hozzá aludni.
Reggel kétségbeesett sikításra ébredtünk (már amennyire felébredtünk). A lényeg az, hogy valahogy sikerült kidumálni, hogy nem kell rendőr és nem akartuk őt csoportosan megerőszakolni, csak békésen alvás érdekében einstandoltuk az ágyakat és a kanapét.

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 00:37:50

@M. Péter: meg arrol a belga norol is biztos olvastal, aki egy hasonlo nevu szerb varosba ment (Belgium helyett) egesz Europan keresztul es csak a szerb hataron tunt fel a dolog, mert ott kertek az utlevelet...

Azert ott mar nem csak a GPS-t lehetett okolni...! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:38:29

@vazzup: Na, pont ezt akartam írni, engem ne szidjatok, ha rossz felé vezérel el benneteket a cucc! Miután eltévedve tévedtem be a GPS-be is....mit várok tőlem, őszintén ??:-DDD

BTBTBT 2013.09.29. 00:38:52

@M. Péter:
Daily Mail? Te hitelesebb forrásokból szoktál idézni.

@sodalisO:
Te sem panaszkodhatsz. :)))
Biztos van itt humor, de az sokszor csak akkor jön rendesen elő, amikor egymásban gerjesztik az emberek a hülyeséget és a poénokat.
Mint amikor egy idő után már azért is tovább röhögsz, mert ránézel a másikra, és ő is ugyanezért.

@vazzup:
És addig hol aludt a csaj, ha lefoglaltátok az ágyat meg a kanapét is?

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:39:16

@Barátusz:
Nem, nem egy szoba van, de a felröhögés hangereje simán áthatol több (panel)falon is.
És a picurok már nem picurok: ha azok lennének, lenne esélyem, kedveskedve vagy szigorral visszazsuppolni őket, node 18 éves lánygyerek+20 éves barátja.... nekem annyi... :)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:40:23

Jaj, és akkor még arról nem beszélek, hogy holnap leszek életemben először a Luton repülőtéren. És persze egyedül........Azt nem is tudom, mi van pl. ha lekésem a gépet, mert eltévedek bent is ? Edinboroughban is megtörtént......

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:44:03

@Barátusz: A napi bankhälozat fiokjaiban fölvehetö limit. Abban a fiokban, ahol nyitottam a szämlämat többet is fölvehetek egyszerre. A kärtyalimitem 3ezer. :-)
A Metala jön... :-)
Nagyon kiväncsi vagyok mär rä. Megnézted a trailerjét? Nem koncertfilm lesz.
Amugy felénk is letiltjäk, de most az IT-sek ältal letiltottrol beszéltem... :-)
Soha nem akartam Angliäba dolgozni menni. Izraelben voltunk a cég ältal ugy elszälläsolva, mint amikröl ti itt Anglia kapcsän irtok. Csak ott a lakäsok / häzak nagy részben ujak voltak, a cég rendezte be öket mindennel. Fiatal voltam, buli volt, föleg h nem kellett költeni semmire, mert a fizu teljes egészében az enyém volt.
Annyit sehol nem fizetnek, mint itt, ezért is maradok a seggemen. Vagyis, ha szolnänak, h holnap vissza lehetne menni Izraelbe elgondolkoznék rajta erösen, föleg ha annyit adnänak, mint amit anno ott kerestem... :-) Älom, édes älom.

vazzup 2013.09.29. 00:44:10

@Barátusz: ezek ilyen három heverő + kiskanapé jellegű szobák voltak, a csaj az egyik ágyban, mi hárman meg két másik ágyban és a kanapén. Azóta sem tudom felfogni, hogy nem hangoskodtunk annyira, hogy felébredjen rá, de lehet ő sem volt józan éjszaka. :D

Az egymást gerjesztő röhögésről: www.youtube.com/watch?v=76UFAGC7nDY

@sodalisO: te figyu', nekem azt ígérték, hogy jó lesz, és odatalálsz a megadott koordinátákra, és nem kevés pénzt fizettem a klónodért, szóval embereld meg magad legközelebb! :)

@M. Péter: jó, azért eltúlözni nem kell, az én esetemben még elképzelhető volt, hogy jó irányt mutatott. Azért a folyóba nem kanyarodok be csak azért, mert @sodalisO azt búgja a műszerfalról, hogy itt forduljon fel... :)

BTBTBT 2013.09.29. 00:44:47

Hagymáról jut eszembe. (Ne orrolj meg, ha olvasod, mert nem rólad szól.)
Időnként kiugrok a munkahelyem közelében lévő lakókocsiból mindenféle kolbászos szendvicseket áruló kis csapathoz. Van közöttük egy marha jó fej lengyel srác, aki a kajáik összetevőit jó néhány nyelven tudja, és mióta kiderült, hogy magyar vagyok, mindig kérdezi, hogy kérek-e a szendvicsbe "hagyma? hagyma?". :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
GPS gyalogosan? Most csalódtam benned. :))

@macamuca:
Csipetcsapatot említettél.
Gondolod, hogy aludtak? :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 00:45:42

@Barátusz: Igen, bär itt a tetemes alkoholfogyasztäs volt a ludas... meg az egyforma folyosok, egyforma szobäval...:-)

vazzup 2013.09.29. 00:45:54

@sodalisO: A Lutonon azért nehéz eltévedni, bemész, balra fordulsz, <del>fogsz egy keresztet</del> aztán mész, amíg oda ne érsz, ahol kartonpapírra vetített emberek magyaráznak. :)

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:51:15

@Barátusz:
Sanszos, hogy szunnyadnak/nának, mivel szombaton bulizni voltak, hajnali 3-kor értek haza, majd 5-kor ébresztő, a srácnak, irány meló du.-ig, leányzó meg nekiállt netezni, ha már felkelt, utána sem feküdt le... eléggé laposakat pillogott mindkettő estefelé :D

Bár, ha felébrednek, lehet, hogy nem reklamálni kezdenek...

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:52:45

@vazzup:
nyugi, ha mégis a folyónak mennél, a mai nap után ezt örökösödésileg szerteszéttájékoztatva tennéd meg.....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:53:29

@Barátusz: Hát, akkor bevallom töredelmesen , én is bekapcsoltam itt a második nap este , mikor fél órát gyalogoltam az állomásról kijőve , és akárhogy fordultam a helyzetjelző kék nyíl mindig velem együtt forgott és azt mutatta menjek előre. Hát én mentem!....Kicsit később....:-P leesett, hogy nem azt kell céliránynak venni....de akkor már késő volt mert elég sokat mentem mindig csak előre!!! :-))))))))))))

BTBTBT 2013.09.29. 00:54:47

@vazzup:
Tajrészegen az ember örül, hogy leheveredhet valahol, nemhogy még hangoskodjon. :)

Aranyos. A nevetés nevetést szül.
Biztosan ismered/ismeritek ezt is, bár ez kimondottan rövidfilm (és nagyon szépen van összevágva) -

www.youtube.com/watch?v=IQUg75Q_t1c

@sodalisO:
A Lutonra vonattal mész ki? Csak mert akkor keresd az úgynevezett shuttle bus-t, ami kivisz a reptérre.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Tudod ki vándorolt volna végig az összes hotelajtón?
Ha annyira részeg lettem volna, lefekszem a folyosón, nem érzem, hogy kényelmetlen a padlószőnyeg, és valaki majd csak felébreszt később. :)

@macamuca:
Úgy érted, hogy pénteken voltak bulizni?
Vagy ma, szombaton, és a srác holnap dolgozik?

Felébredvén új energiákkal telik meg minden tagunk... :DDD

BTBTBT 2013.09.29. 00:56:33

@sodalisO:
B+! Mennyivel egyszerűbb lenne megkérdezni a járókelőktől, hogy jó irányba haladsz-e, nem? :)))
(Ne mondd, hogy kihalt volt az utca.)

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 00:58:02

@Barátusz:
pénteken buli, szombaton hajnalban hazaérkezés.
Ez az éjfél-átlépés kissé bekavart :))

Az ébredés után energiafeltöltődés... :DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 00:58:33

@vazzup: Jól van, ezúton megpróbálom megígérni, ha lehet soha többet nem tévedek be, semmilyen útiránymutató rendszerbe . Elég nekem a magam baja is ! :-DD
De az biztos, hogy ha véletlenül mégiscsak 3x, 4x ugyanott köröztök, vagy tényleg a folyóba kell hajtanotok, netán, kukoricaföldre, akkor könnyen előfordulhat , hogy mégiscsak kicsit el- vagy betévedtem!!! :-P

vazzup 2013.09.29. 00:59:02

@Barátusz: "Felébredvén új energiákkal telik meg minden tagunk... :D"

A hajnali merevedésre gondolsz, úgy deréktájon? Jaja, ennyi idősen már.

@macamuca: á, én nem vagyok olyan, én max a folyosónak megyek. :)

@sodalisO: ugye? Először én is csak a Burger Kinget találtam meg ott, ami pont szemben van a departure-rel. :)

macamuca [IHUN] 2013.09.29. 01:01:01

Én meg megyek, és engedek a fürdőkád-ágy duett vonzásának.
Jóccakát!

(remélhetőleg mindenki visszatalál ide holnap/ma/vasárnap :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 01:01:32

@Barátusz: Hogy mennék vonattal ??? Megőrültél?? Azt sem tudnám, honnan hova, meddig, mikor kell fel vagy leszállni, én SOHA nem találnék oda a rep. térre vonattal. OFC kivisznek autóval és a bejáratnál tesznek le. Így a legnagyobb az esély, hogy hazajutok.....Talán!!.-D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 01:02:28

@Barátusz: Pedig nem vagyok szöke! :-)
A férjemen és a HA közönségén kivül nem tudja senki. :-)
És ha mär, akkor elmesélem a legcikibbet:
SodalisO el is tudja képzelni.
Szoval. Megépült végre az autopälya azon szakasza, ami Szegedet elkerülve viszi a romän és a bolgär kamionosokat Romänia felé. A szegedi elsö 2 kijäratot mär ismertük, és mivel nagy csinnadrattäval ätadtäk a Tiszän ätivelö hidat is, gondoltam nem megyünk be a värosba (Ujszegeden lakunk), hanem toväbb megyünk az autopälyän, ät a Tiszän, és a legközelebbi kijäratnäl kimegyünk. Fingom nem volt, h az hol van, merre megy az autopälya, de ugy voltam vele ismerem Szeged környékét annyira... A vége az lett, h az ültetett S3-sal uttalan földutakon, ärkon bokron ärtéri erdön keresztül majdnem beleszaladtam a Tiszäba... és kikötöttünk a täpéi komp tuloldalän...a férjem remegett az idegtöl (meg a färadsägtol is)... nem volt öszinte a mosolya!

Badeni_lakos 2013.09.29. 01:03:48

Az a baj, hogy ezzel a kb 2 milliárd EURóval (amit haza utalgatunk) csak fenntartjuk a posványt Magyarországon, értem ezalatt:

Nem teszünk semmit sem az otthoni helyzet megváltoztatásáért, az ellen pl. hogy a POLITIKUSOK OTTHON ELLOPNAK MINDENT, lenyúlják a bizniszt (pl. trafik ) az EU-s pénzeket, mindent!!!!

RÁ VAN A NÉPRE TELEPEDVE A POLITIKAI KLIENTÚRA.
FIDESZ- MSZP KILOPOTT MINDENT. ÉS EZ A SZÉGYEN!!!

NEM KÉNE HAZAUTALNI, HOGY BUKJON MEG AZ EGÉSZ KORRUPT MAFFIOZO RENDSZER! BORULJON KI A SZAR A BILIBŐL!!!!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 01:04:23

@Barátusz: Persze, hogy kihalt volt, mert ugyan én kifelé azonnal követtem a tömeget, de itt aztán mindenkit felvettek autóval. Jellemzően, elő ember nem gyalogolt arrafelé,természetesen, egy csak egy leány, ki ha nem én ?! Persze, megkérdeztem volna, ha lett volna kitől. De végül is volt IGO meg GPS a telefonomban, az meg mutatta : Csak mindig előre !!!!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 01:05:23

@sodalisO: Na kb ez nälam is... amit meg tetözött az, h a navi közölte, h közeledik a cél felé, majdan miutän tävolotam töle villogott, de nem értettem, h miért. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 01:07:23

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Heheeeeeeeeeeee!!!!!:-)))) És elvileg nem is volt ismeretlen a hely, ugye ??? Na, erről beszélek!! És lassan a kedves közönség is kénytelen lesz elismerni, eme rendkívüli képességünket , ami tényleg csak keveseknek adatik meg. Ugye??:-DD

BTBTBT 2013.09.29. 01:13:24

@vazzup:
Dehogy hajnali! Ébredés utáni. :)))
Különösen fiatalembereknél. Na, most ezt úgy mondtam, mintha vén f@sz lennék. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Tudom, hogy a "Through the never" nem koncertfilm lesz. Láttam valami előzetest. Nem gondolta volna a Metala 30 éve, hogy 3D-s filmjük lesz valaha. Nimródért - ahogy korábban mondtam - a Kontroll kivételével nem vagyok oda.

Nem azt mondtam, hogy te vagy szőke, hanem a szállodában minden ajtót végigpróbálgató részeg barátnőd. :)
A mellben erősségről már regéltél tegnapelőtt diggernek. :)
Mi az, hogy "Újszegeded lakunk"? Most akkor Svájc vagy Mo.?
GPS helyett miért nem a táblákra figyeltek?

@macamuca:
Jóccakát!

@sodalisO:
Az jó kis út Reading-ből a Lutonig.

Akkor visszamész az állomásra, és ott kérdezel meg valakit.
Te ennél gyakorlatiasabb vagy. Vagy nem?

Erről a helyzetről mindig ez a vicc jut eszembe:

Egy férfi bemegy a pszichológushoz, és panaszolja:
- Doktor úr, mintha mostanában bizonytalan lennék. Vagy mégsem?
:D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 01:14:33

@sodalisO: Az az érdekes, h én amugy nagyon jol täjékozodom...utcanevek, häzszämok és egyéb zavaro körülmények nélkül. :-) Herotom van attol, ha benyögi a navi, h x m mulva forduljon balra / jobbra. Mert én pl a tävolsägokat nem tudom belöni. Amikor a férjem navigäl, akkor közlöm vele, h nekem ne m-eket mondjon, hanem h häny utca mulva. :-)

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 01:20:09

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): @sodalisO: Jo "feleseg-alapanyag" vagytok! :D
Mert az egyszeri ferj is azt mondta: - en mindenhova elviszem a felesegemet, de mindehonnan hazatalal...! :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 01:22:54

@Barátusz: Sväjcban vagyok. Ujszeged a Mo-i otthonom. :-)
És täbla meg nem volt még akkor, bär asszem még most sincs ugy ahogy kéne.
A mellben erösségröl regélésre nem emlékszem... :-) Csak arra, h a képeiröl értekeztünk, és megjegyeztem, h az indiänlänyos szép volt, de nekem nem az tetszett a legjobban a képei közül. :-)

BTBTBT 2013.09.29. 01:30:13

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az ovis posztban írtad diggernek azt a mellben erősséget. :)
Most nem keresem meg, de emlékszem, mert úgy írtad, hogy "én is el vagyok látva mellesleg".

@rezsoatya:
Akkora a boldogság, hogy nem tudsz aludni? :)))

BTBTBT 2013.09.29. 01:40:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
:DDD
Mondjuk itt aztán teljesen mindegy, hogy ki hogyan néz ki. Nem azért vagyunk ott. Legalábbis én nem azért. :)

Egyébként a táblákkal kapcsolatban általánosságban írtam. Nem vagyunk egyformák, de mivel szeretek a lehető legegyszerűbb módón, a lehető legkevesebb idő alatt eljutni A pontból B-be, nekem - előzetes térképátolvasás után - egyszerűbb a táblákra figyelni, mint egy esetleg tévedő gépre hagyatkozni.

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 01:47:05

@Barátusz: exactly! :D

Amugy keves alvo vagyok. Napi nehany ora. Es negyven ev ota legalabb...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 01:49:12

@Barátusz: :-) Én sem azért. :-)
A navi nälam csak ilyen jo, ha van segitöként funkcionäl, meg radarjelzöként. :-) Amerikäban sem volt mindig a topon, föleg Los Angeles környékén. :-)
Sokszor 1m-ért szarabb lehetöséget taläl jobbnak, uh nem szoktam azért vakon utäna menni. A szegedi sztorinäl viszont muszäj volt, mert mire räjöttem, h mégsem ott vagyok ahol én azt gondoltam mär késö volt. :-) Aztän meg majdnem teljes kocsimosäs lett belöle. :-)
Az a jo, amikor a navi mond vmit, és a täbla meg az ellenkezöjét mutatja...

BTBTBT 2013.09.29. 01:51:41

@rezsoatya:
És akkor most írsz posztot a boldogságod okáról, vagy sem?

Már régen - évtizedekkel ezelőtt - meghaltam volna, ha csak napi néhány órával érhetném be.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 01:59:28

@rezsoatya: Tudom, a végén van elég idö aludni, de nekem nem megy a kevesebb. :-)
@Barátusz: Csatlakozom. Anno én ugy välasztottam gimit, h melyik volt a legközelebb (12p-re volt gyalog). Bagoly tipus vagyok, ki lehetne kergetni a vilägbol a kora keléssel...meg aludni /lustälkodni is szeretek. Viszont, ha van vmi fontos, akkor pär napig tudok keveset is aludni.

BTBTBT 2013.09.29. 02:05:01

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Reméltem, hogy egy férjjel felvértezve nem is azért vagy itt. :)))

Szakközepet az érdeklődési körömnek megfelelően választottam. Szerencsére egyszerű is volt eljutni oda - miután már beutaztam Pestre.
Többnyire én is bagoly vagyok, de nem az a hajnal 4-5-ig fentlévő. Legfeljebb kettőig.
Persze mióta 1 percre sem lakom a munkahelyemtől, elég 8-kor kelni. És 6 óra alvással már elvagyok. :)

Nem hiszem, hogy a bagolyságod ellenére nem vesz ki belőled ez az éjszakázás.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 02:13:55

@Barátusz: Meglepö modon nem. Ha szabin vagyok, akkor is +/- igy vagyok fönt.
Amerikäban ez vicces volt, mert 9és 12ora idöeltolodässal azt hittük, h majd akkor "normälisan" fogunk élni, de nem. Uugy keltünk/feküdtünk, mint itt. :-) Viszont visszatérve nekem pl nem volt jetlag-em.
Akik nem ismernek (nök is! :-) ) mindig joval fiatalabbnak tippelnek, ez viszont sztem adottsäg. Aztän lehet, h ha gyerekem lesz, akkor meg majd hirtelen öregszem.

BTBTBT 2013.09.29. 02:25:50

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem úgy értettem, hogy öregebbnek látszol, hanem fizikailag, fáradtság terén vesz-e ki belőled.
Diákként éjszakáztam, és hiába volt a jó pénz, azért nem tartozott a legkedveltett elfoglaltságaim közé.
Baglyok ritkán térnek el az alvási/ébrenléti szokásaiktól, ha szabin vannak.

"mindig joval fiatalabbnak tippelnek"
Miután letagadtad a szokásos 5 évet? :)))

Most röhögni fogsz, de - annak ellenére, hogy a szövegkörnyezetből mindig kitaláltam - eddig még sosem néztem meg a "jetlag" pontos jelentését.
Nem tévedtem vele kapcsolatban, de nekem sosem volt. Csak fülfájás. :(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 02:32:48

@Barátusz: :-))))))
Nem vettem észre, de lehet, h mär megszoktam?
Én diäkként egyszer ujsägot hordtam ki nyäron...volt, h diszkobol mentem dolgozni, mert nem tudtam olyan korän lefeküdni.
Erröl jut eszembe. Izraelben 24oräs volt a kaszino. A reggeli müszak a végén 4-töl 12-ig volt. A müszak megnevezése Graveyard shift volt. :-) Csak 2hétig kellett nyomni, és utäna 3 szabadnap volt aztän éjszakai müszak, de azalatt a 2hét alatt mindenki hulla volt.
Hajnali vilägfäjdalom:
elitedaily.com/life/the-15-most-hilarious-first-world-problems-on-twitter/

BTBTBT 2013.09.29. 02:44:17

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Szóval mínusz 5 év, mi? :)))

Péntek éjszakánként dolgoztam, irodai jellegű, számítógépes munkám volt - sok más magamkorabelivel - és fiatalabbal - egyetemben. Volt, hogy 12 (éjfél) - 9-ig nyomtuk, volt, hogy 11-től (este) másnap délután 2-ig.
Érdekes, mert Az USÁ-ban a "graveyard shift" általában az éjfél utántól reggel 8-ig terjedő műszakokat hívatott leírni.

Nem tudtad, hogy a FB-generáció "problémái" sokkal "égetőbbek", mint a Twitteresé. :))

Ha már említetted a filmet, és úgyis ábécé sorrendben mennek az albumok (Load, Master, Metala), és mostanra éppen eljutottam idáig, akkor -

www.youtube.com/watch?v=WTmap-nc9_A

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 03:03:17

@Barátusz: Munkatärsaim között elég sok näciobeli volt, de amerikai pl nem. :-)
A FB-generäcio problémäit meg nem ismerem... :-) Én män ahhun öreg vagyok...

BTBTBT 2013.09.29. 03:20:42

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Mondjuk Izraelben niincs kimondottan sok usák.

Dehogynem ismered a FB-generáció "problémáit": hol vagyok, megint X-faktor megy a tévében, unatkozom, f...gottam egyet, üres a hűtő, ásítottam egyet - és a többi. :)))

Meghalnának internet nélkül. Némelyikükért nem is lenne kár.

Ha szóba került a baba, akkor nem lehetsz öreg.

Na, most már tényleg szundi van. Jó éjt/munkát/alvást!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 03:27:06

@Barátusz:
Halälom a minden sz@rt posztolni kell...legközelebb tényleg az lesz. In&Outputfoto...
Csütörtökön 6orän keresztül nem volt äramunk...még 1kv-t sem tudtam fözni, mert itt minden ärammal müködik! :-)
Na jo8 neked! Nekem még van kb 1ora, aztän go home&szunya.

DieNanny CH 2013.09.29. 07:00:19

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Jesszus! :-OOO (Ez jó rövidítés arra, hogy sikítok?)

DieNanny CH 2013.09.29. 07:36:32

@rezsoatya:

"Azert ott mar nem csak a GPS-t lehetett okolni...! :D"

Talán nem figyelt földrajz-órán, és azt hitte, Belgium ilyen nagy...
Mi lett volna, ha Londont írja be, de véletlenül az amerikait keresi? Az óceánra azt hitte volna, hogy a Csatorna?

DieNanny CH 2013.09.29. 07:47:12

@Barátusz:

"Mint amikor egy idő után már azért is tovább röhögsz, mert ránézel a másikra, és ő is ugyanezért."

myfun.hu/egy-hetfo-reggel-a-villamos-megalloban

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 07:55:15

@DieNanny: azert akkor hamarab felvilagositjak a derek ferry-s emberek!

DieNanny CH 2013.09.29. 07:55:26

@sodalisO:

Én Bécsben, első alkalommal az utcán, azt hittem, az 'Einbahn' azt jelenti 'U-Bahn'. (Csak kicsit szabadon fogalmaztak...) Nos, én követtem... Aztán úgy negyed órával később kezdett derengeni, hogy itt valami nem stimmel...
(Einbahn=egyirányú utca, U-Bahn=metró...)

DieNanny CH 2013.09.29. 08:09:22

@rezsoatya:

Te még MINDIG ébren vagy?! Vagy MÁR?!

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 08:18:40

@DieNanny: szabadon valaszthato... :D

mar kialudtam magam! :-)))))

De komolyan! 18 eves korom ota napi 3-4 orakat alszom. Azert datalom arra (pontosan nem emlekszem), mert akkor jartam foiskolai elokeszitore, rajzkorbe, erettsegiztem, minden... Akkor azt mondtak, egy evnel tovabb nem fogom birni... ennek mar majdnem negyven eve...!
Nem raerek aludni majd a sirban? Ott lesz idom! :D
Addig elek meg egy kicsit! Es szoktam mondani, eltem annyit, mint mas 80 evig... :-)))))

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 08:24:10

@DieNanny: ugye-ugye? A nyelvtanulas fontossaga...! :D

En fiatalkoromban (nem a mostani, az korabbi! :-) ) Szlovakiaban egy negyven km-es tura utan jatszottam el hasonlot. Breznora kellett volna jutnom a szallasra. Jott egy busz, ki volt irva ra: Pod Brezova. Gondoltam, valami elovarosa lehet... nem az volt! Ejjeli tura lett belole +30 km-rel...! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 09:27:28

én nem tudok vezetni (legalábbis autót, feladtam, nem érzem az oldalát és a hátulját egyáltalán), GPS még a kezemben sem volt. taxisnál láttam viszont többször, nem értem, miért nincs az összesnek.
szeretek eltévedni :-) valaki aztán mindig megmutatja az utat vissza. nagyon érdekes helyekre lehet bukkanni véletlenül.

puhacica 2013.09.29. 10:15:32

@diggerdriver: a "dallasi" fotozas nem iden tavasszal volt? epp szilvasvaradrol ertunk haza, tankolas kozben nezegettuk a stabot es a modellt. eleg nagy felhajtas volt, a kutasokkal meg nem lehetett szot erteni, guvadt a szemuk rendesen. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 10:20:26

@sodalisO:
Köszönöm a magyarázatot, megértettem és egyetértek.
Teljesen igazad van.
Amúgy láttál már itt angliában Pin Up albumot?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 10:58:47

@rezsoatya:
Jó Neked. Nekem ma is megvolt a 11óra alvás.
Amúgy aludni bárhol bármikor...
Volt már hogy munka közben elaludtam.
A gép fordult és egy földkupacnak zökkenve megállt. Jó hogy nem autót raktam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 11:01:04

@puhacica:
Nem, most volt egy hete.
Állandóan hívják mindig valami retró vagy amerikai autó vagy ilyenféle kiállításokra.

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 11:03:57

@diggerdriver: na de te olyan profi vagy, hogy almodban is tudod csinalni! :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 11:53:12

Haggyadmá. Az a bajom hogy álmomban is dolgozok. Sőt még a kezem is mozog hozzá.
Angol kolléga javasolta hogy igyak meg minden lefekvés előtt fél liter Whiskey-t és garantáltan nem dolgozok:))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.09.29. 12:26:37

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
B+! :)
"nem ám ülök és filózok a szarrá tört Pözsó előtt, hogy jéééé, miért kerek a kerék! Na, a lányom az ilyen. ...nem vitte semmire. Amúgy, eszes kölök. ...Fingom nincs, mit fog csinálni, mert nem ért semmihez."
Ez a kedvencem. Sírva lehet röhögni rajta. :)))

@DieNanny:
Köszi, ezt vazzup is belinkelte.
A kicsit lentebbit is láttad? :)

www.youtube.com/watch?v=IQUg75Q_t1c

Engem egyszer a "subway" szó tréfált meg Londonban, mivel olvasom a térképen, hogy egy helyen van ilyesmi, és automatikusan a New York Subway ugrott be, ami persze ott a metró, és csodálkoztam, amikor ehelyett eljutottam egy aluljáróhoz. :)

@Chang Yai:
Egy teherautóval/busszal még nagyobb gondban lennél. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 18:01:48

@DieNanny: Igen, jo. :-) Ez ugye mär megint durva ältalänositäs, de többek között ilyenekért sem szeretnék itt komolyabban orvoshoz menni...
@rezsoatya: Nekem 14éves korom körül josolta azt az orvos, h a szervezetem 1éven belül föl fogja adni, mert nem fogja birni az éjszakäzäst... ugy meglätogatnäm, h még élek, és köszönöm, jol vagyok! :-)
@Barátusz: Ugyehogyugye? :-) Még anyämat is räszoktattam, ö a FB-n is követi. Régebben Tarda-t olvastam, de az sajna megszünt. Sokäig nem volt hasonlo, mignem asszem a Modoroson irta be vki a tékasztorikat, mint tardapotlot. :-)

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 18:11:48

@diggerdriver: Bizkitet ismered? O is "dolgozik" almaban... Szegeny, rendszeresen falnak megy (nagyot koppan, azutan elhallgat! :-) )
www.youtube.com/watch?v=z2BgjH_CtIA&feature=youtube_gdata_player

Gazdaja vett neki bukosisakot... :D
Lehet, hogy neked is jobb lenne a Whisky helyett... :-))))

www.youtube.com/watch?v=e1tMxJmN9Tg&feature=youtube_gdata_player

puhacica 2013.09.29. 18:14:47

@diggerdriver: azt cseppet se csodálom. jó bőr, jó stílus. :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 18:16:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): 1:1-ben ugyanezt mondta egy orvos nekem is: "maganak olyan baja van, hogy mar reg meg kellett volna halnia!" ennek negyven eve!! Es en is ugyanezt kerdeznem: nem baj, hogy meg elek??! (egesz eletemben nem voltam orvosnal, csak a jogsi miatt... ja, meg ketto van a csaladban, de azok normalisak! :DDD )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 18:58:28

@rezsoatya:
Bazmeg így alszok én is:))))))))))
Komolyan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 19:16:10

nekem az asztma miatt mondta az orvos, hogy belehalok majd az első monszunba. nem jött be neki. sőt. még az asztmám is elmúlt, csak a macskasimogatástól fulladok be :-(

BTBTBT 2013.09.29. 19:51:21

@rezsoatya:
Holtbiztos, hogy ez vadászkutya. :)))

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jajaja. :)
Néha összefutok a tékasztorikkal, és többnyire jókat derülök rajtuk.
Mi (volt) az a Tarda?

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 19:55:16

@diggerdriver: @Barátusz: szerintem ez Diggerdriver kutyaja...
Diggerdog. Almaban kaparja a foldet, sisakja is van... :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 20:08:50

@Barátusz: Ez az egyik kommentben volt az utolso bejegyzésnél:
Eugeeeeenne....Euugeeeeeeeen... Eugeeeeeeeennneee, ez már nagyobb decibellel jött és türelmetlenebbül hangzott.
- Ja persze, a vendégek. Hiába mondogatom nekik, hogy nem akarok a Nemzetgyűlésbe mászkálni, nincs nekem arra időm. A cégnek mennie kell, a Baráti Kör meg mindennél fontosabb, hagyjanak békén – dünnyögte Jenő.
Eszébe jutott a tegnapi este és hangosan felröhögött.
Az egész ott kezdődött, hogy amikor Da Silva meghozta a disznókat – belőlük kettőnek az esti tűzhányós disznóölésen volt "fellépése" – , egy cikket emlegetett neki, amit a Guadeloupei Disznótenyésztők Magazinjában olvasott arról, hogy jót tesz a disznók húsának ha a vágás előtti napot nem zárt helyen töltik.
Jenő rávágta, hogy ez hülyeség, mert gyerekkorában kora hajnalban mindig az ólból húzták ki a disznót és az udvaron a fali lámpa alatt kapta a bökést. Erre határozottan emlékezett, mert egy darabig az állásban történt a dolog, de a Böllér Józsi egyszer a nagy sötétben Zoli bácsi tomporába bökte a nagykést, mert új pálinkát hozott a faterja és az első két kör alatt nagy vita robbant ki arról, hogy hány fokos lehet a nedű. Így aztán újabb két kör kellett, mire megegyeztek abban, hogy valahol 46 és 48 fok között lehet, de lehet hogy alulról üti az 50-et is.
Egyben viszont egyetértettek, a későbbiekben ezt még mindenképp pontosítani kell, mert tudattalanul igen, de tudatlanul nem lehet hazamenni.
Az ólban már össze-vissza világítottak, de nem csak a négy kör pálinka miatt, hanem a röhögéstől is, ugyanis a konyhából kifelé menet a szomszéd Karcsi megcsúszott a jégen és kurvaanyázva bekorcsolyázott a Böllér Józsi udvaron álló kocka Ladája alá. A Józsi még a bökés előtt is azt kérdezgette tőle, hogy látta-e a lyukat a kipufogódobon, meg hogy sáros volt-e az alja a Zsigulinak, mert akkor a legközelebbi mosásnál alvázmosást is kér, de aztán Karcsi megfenyegette, hogy hamarosan neki lesz két lyuk a hátsóján, ha nem fejezi be. A disznó meg persze hogy megérezte, hogy nem sebészeti szimpóziumra gyülekeznek az urak és nagy vircsaftot csapott, bár közben egy pillanatra elmerengett azon, hogy a kétlábúakból jövő fura szag mire emlékezteti, de hamar rájött, a hátsó kertben szokott ilyen szag lenni, amikor a rohadt almákat szokta felzabálni a fák alól.
A gazdasszony ilyenkor szokta neki mondogatni, hogy nnnnnnna, egyszerre két részeg disznó van a háznál, meg vagyok én veletek áldva….
Ez furcsa volt, mert a disznót már megtanulta, hogy őt jelenti, de azt soha nem értette mi az a részeg és ki lehet a másik disznó.
Miután ezt végiggondolta, folytatta a visítást, épp csak egy pillanatra hagyta abba, amikor az egyik kétlábú hangosabban kezdett el visítani nála, hogy hülyevagyjózsi, avalagambaszúrtadakést, te áááállat.......!!!!
- Hej azok a régi jó disznóölések, bár a tegnapi sem volt piskóta – gondolta Jenő és újból vigyorogni kezdett.
A probléma onnan indult, hogy komolyan vette Da Silva tanácsát és elengedte a disznókat a saját kis elkerített birodalmában. Ahhoz nem volt türelme, hogy azonnal kiválassza melyik kettő legyen az aznap esti főhős, így mindegyiknek adott egy kis kimenőt.
A disznók élvezték a szabadságot a park hátuljában, békésen túrogatták a földet, ő meg úgy gondolta leteszteli az estére hozatott curacao-t. Az ital sem volt rossz, a nap is kellemesen sütött, így aztán egy kicsit elnyomta az álom. Amikor felébredt, nem látta a disznókat és semmi jót nem sejtett.
– Na wazze, ha ezek bementek a veteményesbe, agybajt kapok – gondolta és hátrasietett, de elkésett.
Amit „veteményesnek” hívott, az tulajdonképpen a saját vadkender-ültetvénye volt az elkerített rész legeldugodtabb pontján, így senki nem is tudott róla, de a disznók bezzeg megtalálták.....
A veszteség és a probléma nem tűnt nagynak, a hat disznó épp csak a széléből tett magáévá pár centit, bár két dolgot azonnal látott:
a mai disznóölést innentől drága mutatványnak minősülő attrakcióvá kell nyilvánítani, valamint azt, hogy a cucc ebben az állapotában is megtette a magáét.
Aztán gyorsan felül kellett bírálnia önmagát, a helyzet kezdett érdekes fordulatot venni, hiszen nem volt nem észrevehető, hogy a disznók 3 párrá rendeződtek.
Az első pár két disznójának ütemtelen és szaggatott röfögése felettébb hasonlított egy röhögőgörcsre, annál is inkább, mert felváltva böködték egymást mellső csülkükkel és folyt a könny a szemükből, miközben hátsó sonkájukat csapdosták.

vazzup 2013.09.29. 20:10:25

@Barátusz: tarda.blog.hu/

A tékasztorik nekem is nagy kedvencem, pasiként sem szégyellem, mert az a csaj szerintem nagyon szórakoztatóan ír. Igaz, én a Gilmore girls c. sorozatot is hajlandó voltam végignézni. :D (comingout)

BTBTBT 2013.09.29. 20:10:25

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Köszi. Nem semmi blog lehet az, ahol egyből egy műpunci ugrik az embör arcába. :)))

@rezsoatya:
Akkor ez egy gold digger dog, nem? :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 20:10:48

@Barátusz: Folytköv:
A másik pár egy kicsit odébb leheveredett és valahogy megszerezték a szunyókálása közben a kezéből kicsúszott Guadeloupei Disznótenyésztők Magazinjának legújabb számát. Amikor rájuk nézett, épp a lap középső oldalait tanulmányozták nagy csámcsogás és nyálcsorgatás közepette. Rápislantott a lapra, a dupla oldalon az előző évi koca-szépségverseny első három helyezettjét mutatták be néhány fotósorozattal. Nem volt kialakult értékítélete a kocák szépségét illetően, de úgy tűnt az emberi zsűri eltalálta a duó ízlését. Egy pillanatra azt gondolta, kár hogy nem tudja megérdeklődni miképp van ez a sertésvilág kanjainál, ők mit helyeznek előtérbe: a nagy sonkák a menő trend, vagy azért játszik a filigrán alkat is?
Arról nem is beszélve, teljesen úgy tűnt mintha a herélt kannak néha elfelhősödött volna a szeme a képek nézegetésekor… Átszaladt az agyán, hogy vajon néhány év múlva az ő szeme is el fog-e párásodni amikor a kedvenc Playboy újságjait lapozgatja, de hamar elhessegette a gondolatot.
A harmadik párnál látszólag semmi rendkívüli nem volt… békésen álldogáltak egymás mellett, bár a fejük furcsán egy ütemre mozgott.....
Egy darabig azt gondolta, ők nem fértek az anyaghoz, de amikor kicsit közelebb ment hozzájuk megdöbbenve jött rá hogy a disznók ütemesen röfögnek, ráadásul az ütem és a röfögés nem volt öncélú, mert épp Bob Marley Sunshine Reggae-jét fejezték be elcsukló hangon. Már épp kezdte sajnálni hogy csak az utolsó taktusokat hallotta, de a vég egy új dolog kezdete volt, mert a „fiúk” azonnal tokát rengető hangerővel belekezdtek az I Smoke Two Joints című örökzöldbe.

Persze Da Silva majd beszart a röhögéstől amikor felhívta hogy van itt egy kis probléma, de ő is úgy gondolta, hogy ettől aztán kutya (illetve disznó…) baja se lesz az állatoknak.

Arra azért ő sem gondolt, hogy a cocák bőrébe meg a húsába szép csöndesen egy kis időre beépül a cucc, aztán az esti disznóölés a vacsorával együtt felejthetetlen élmény lesz….

A bökésnél még semmi jele nem volt annak, hogy mivé fajul a szelíd zabálós program, sőt az aznapra tervezett két disznót még mindig kurvára nem érdekelte hogy mi történik a környezetükben, jól elvoltak magukkal.
A két nyálcsorgatót hozta fel a tűzhányóhoz, azért őket, mert a röhögősök ugyan befejezték a mutatványt de egyfolytában csuklottak, a raszta röfik meg annyira szépen nyomatták tercelve a Songs of Freedom-ot a ketrecükben, hogy nem volt szíve őket választani, sőt egy pillanatra átfutott a fején, hogy jövőre indítani kellene őket a Francia Antillák X-faktorában.

Az első érdekességek a disznók perzselésénél kezdődtek, bár már ott gyanúsnak kellett volna lenni, hogy a füst nem annyira csípi a szemét mint máskor és a disznók bőréből felszálló gőz sem volt büdös, sőt kifejezetten egyre jobb érzés volt belélegezni …..

De ez már egy másik történet…. :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 20:12:59

@Barátusz: Minden kép kapcsolodik a blogbejegyzéshez... de ezt mär a HA-n megtanulhattad! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 21:36:20

@rezsoatya:
Ki van zárva mert ki van zárva.
A lakásba rajtam kívül más állat nem tartózkodhat:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 21:46:02

@rezsoatya:
Azokat megeszem a csótányokkal együtt:))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 21:47:22

@diggerdriver: miert? Bezart a kinai ott, mellettetek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:12:46

@rezsoatya:
Ez a háztáji saját nevelés saját vérből azért mégis más.)))))))))))))))

BTBTBT 2013.09.30. 11:18:27

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
El vagyok latva olvasnivaloval. Koszi.
Ez utobbi is nagy kedvenc. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása