oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 06. 06:55,  Megérkezni Amerikába 273 komment

2013. augusztus 06. 06:55 Határátkelő

Megérkezni Amerikába

A tegnapi (jórészt) Magyarországról szóló poszt után ma elég jelentőset ugrunk, hiszen az Egyesült Államokba látogatunk, méghozzá egyenesen a Szilícium-völgybe. A poszt szerzője, drk egyszer már jelentkezett, igaz, akkor még Írországból, de a nagy álom már akkor is Amerika volt. A mai írásból kiderül, hogy még egy Amerikát imádó embernek sem olyan egyszerű beilleszkedni.

cím_55.jpg

„Ha esetleg az előző írásomat valaki nem olvasta volna, annyit érdemes tudni rólam, hogy borzalmasan szegény magyar gyerekként, megtaláltam az informatikában a szerelmem, hivatásom, hobbim és úgy mindent. Gyakorlatilag úgy érzem, ingyen is csinálnám.

Az elmúlt valamivel több, mint 10 év semmi másról nem szolt az életemben, mint a karrierépítésről azért, hogy egy napon ide, a Szilícium-völgybe és Amerikába juthassak.

A kommunizmus végeztével elárasztotta a magyar tévét a nyugat és pont ez volt az az időszak, amikor naiv gyermeki énem először kezdte felfogni a világ dolgait. Így egyértelmű volt, ha felnövök, Amerikába kell menni. Persze azóta kiderült, hogy az az Amerika, amiről én álmodtam, közel 40 éve letűnt, de az életcélok maradnak.

Mindenesetre az egyik hatalmas internetóriásnál kezdtem dolgozni Írországban közel 1,5 éve. Ők úgy ítélték meg, hogy egye fene, költözzek ki. Ezt egy kis csalásnak érzem, mert nem közvetlenül Magyarországról jöttem, így egyszer már átestem egy kultúra felvételén, barátaim, ismerőseim és még komolyabb barátnőm is lett időközben.

Így elhagyni Írországot közel olyan nehéz volt, mint Magyarországot. Sokaknak nem tetszik, de én teljesen odavagyok a kultúráért és az emberekért. Azt hiszem, amikor az ember először érti kollégái Father Ted referenciáit, akkor kezdi csak megismerni őket. Egy jó példa ez a rövid video, ami szintén klasszikus ír.

Borzalmasan nehéz egy új kultúrába beilleszkedni, azt mondanám, az első 6-9 hónap csak tapogatózás. Hiába a barátnő, a második otthon, és a nehéz lassú beilleszkedés, ha gyermekkori álom, akkor menni kell, amikor menni lehet.

A következő íráshoz fontos, hogy végtelenül szerénynek tartom magam, és ha nem lenne anonym, sosem említeném meg ezeket senkinek. Egyszerűen csak azért írok róla, mert érdekes lehet olvasni. Én is borzalmasan élvezem mások írásait a különböző kultúrákról. :)

Költöztetés

Szerencsére a cég az égvilágon mindenről gondoskodott ezúttal is. Ahogy a vízum meglett, már intézték a repülőt, átmeneti szállást itt kint, bérelt autóval, és úgy általában amit ilyenkor kell. Mivel pár hónapja már terveztük, gyakorlatilag 30 perc alatt letudtuk ezt a részt.

A repülőút borzalmasan hosszú, ha valaki teheti, a reptérre érkezéskor járjon utána, tud-e business-re upgradelni olcsón. Szinte mindig van a nagyobb európai légitársaságoknál last minute. De mivel költözés, gondoltam minden fillérre szükség lesz.

SF panoráma.jpg

Megérkezés, adminisztráció

Ha az ember fia tudja, mit szeretne, gyorsan megvan. Sajnos Amerikában az adószám (Social Security Number) nélkül iszonyúan nehéz vagy lehetetlen bármit elintézni. Ezért az első lépés ez.

Mivel ehhez a munkavállalóihoz jár egyfajta garancia, hogy nem belógtam az országba, mindössze 10 nap és már meg is jön a kártya az igénylés után. Ezután lehet jogosítványért menni. Erre pedig azért van szükség, mert sem cigaretta, alkohol nem kapható igazolvány nélkül, arról nem is beszélve, hogy a szórakozóhelyekre sem lehet bemenni.

Még akkor sem, ha ránézésre is bőven elmúltam már 25, mert ha ellenőrzik a helyet és nincs nálad ID, megbüntetik őket. Addig is, hurcolhatod mindenhova az útleveled, márpedig ha van dokumentum, amit nem akarsz elveszteni, akkor az az.

Szerencsére bankszámlát nyithatsz SSN nélkül. Így is történt, ráadásul hitelkártyát is kapok, persze csak valami nevetséges kerettel, amit ráadásul előtte le is kell tenni. Hogy miért is kell hitelkártya? Egyszerű, itt az alapján tudják, hogy jó adós vagy-e, hogy épül a Credit History az első naptól fogva.

Ezért még ha meg is lennél hitelkártya nélkül, nem igazán opcionális. Ráadásul ha a hitelkártyára érkező tranzakciók közül nem tetszik valami, a bankok azonnal visszatérítik neked, gyakorlatilag kérdés nélkül.

Na, ezek után a munkáltatódnál is le kell jelenteni a dolgokat és már legálisan dolgozol is az Egyesült Államokban. :) Ami borzalmasan pozitív, hogy minden dokumentumot elég photocopy minőségben lemásolni, vagy én általában csak csinálok egy képet róla a telefonnal, tovább küldöm és legális. :)

Autóvásárlás

Mivel hónapokkal előtte készültem a költözésre és itt képtelenség autó nélkül élni, így hát rögtön az első hétvégémen meg is vásároltam a kis autómat. Itt jön a képbe a Credit History másodszor. Mert azt bizony ellenőrzik. De nekem nincs. Sebaj, ha megfelelő az amerikai munkáltatódtól kapott ajánlat (gyakorlatilag munkaszerződés), akkor hajlandó néhány intézmény hitelezni neked.

Itt azért ismerik a nagy cégek mérnökeit és a levélben a fizetésed is benne van. Sajnos 1-2 százalékkal magasabb lesz a THM, de még így is 7 százalék alatt marad, ami szerintem közel sem rossz. Jómagam egy 3 éves BMW-t vásároltam.

Mielőtt bárki megbélyegezne azzal, hogy ez bizony felvágás, annyi itt a túlfizetett mérnök, hogy az én kis 3 éves autóm, nem hogy nem menő, de kifejezetten átlagos. Ráadásul 3 év itt már bizony gyakorlatilag öregnek számít. Egy új Toyota Corolla (vagy ami itt megy, Camry talán), drágább lett volna.

Tehát borzalmasan olcsók a használt autók, én pedig a vezetésbe is szerelmes vagyok, olyan autót akartam, amiben megbízok és élmény vezetni. Ez pedig kizárásos alapon német lesz. :)

Érdekességképp a munkahelyem bejáratától közel 40m-re parkoltam. Mikor hazaindultam, 3 db Tesla Model S állt a töltőknél, 2 db M-es BMW és egy S5 Audi mellett sétáltam el. És elgurult mellettem egy Porsche 911 is (tényleg nem túlzok!). Tehát még egyszer, az én autóm erősen „átlagos" és „öreg".

autók.jpg

Gondoltam, pár hónap alatt kifizetem az autót, az már elég lesz hitelezni. De elmondták, legalább 2 évig fizetni kell, hogy érdemben megjelenjen a historymban. Welcome to America, alig hogy megérkeztem, már el vagyok adósodva. :D

Hol szeretnél lakni?

Mindenki, aki ideköltözik, kénytelen meghozni a döntést. Hol szeretne lakni? Két opció van gyakorlatilag, az első és legnépszerűbb valahol San Jose és San Francisco között (South Bay). Itt mindig kellemes idő van (egész évben 10-30 C között), napsütés, gyönyörűen ápolt városok, utcák, házak es viszonylag jó utak. Mindez közel a munkahelyedhez.

Ellenben óriási területen szétterülve helyezkedik el, mindenhova vezetned kell. Nem tudsz a kisboltba sem elsétálni. Egy 1 szobás apartman nagyjából 1800-2300 USD között mozog.

Ehhez hozzájön a parkolás, medence, kondi és a szokásos dolgok egy kellemes ápolt környezetben, csend és nyugalom körülötted. Bár én nem vagyok hajlandó, elvileg nyugodtan hagyhatsz mindent nyitva. A csomagok, amik a postán jönnek, az ajtó elé rakják le, ahova az utcáról is besétálhat bárki. Nem viszik el. :)

A másik lehetőség San Francisco. Mérhetetlenül drága. Ez reflexből együtt jár MINIMUM napi 2 óra munkába járással. A lakásbérleti díjak nagyjából 2000$-nál kezdődnek, egy nem túl jó környéken egy szakadt lyukért.

felhőkarcoló SFhez.jpg

Parkolni gyakorlatilag képtelenség az egész városban. Ellenben az egyik olyan amerikai város, ahol van működő tömegközlekedés. Ehhez hozzájön, hogy a butuska kaliforniai törvények miatt nem igazán emelhetnek lakásárakat bizonyos helyeken (ezt csak mesélte valaki), amitől szegények is laknak a jó környékek szomszédságában.

Ez oda vezet, hogy ha rossz utcán fordulsz le, az igazi amerikai nagyvárosi gettóban találod magad. A város túlzsúfolt, büdös, koszos és szerintem abban a pillanatban, hogy nem csak felfelé nézel, csúnya is. Viszont van élet, buli, lányok / fiuk, művészet, éttermek stb.

Annak ellenére, hogy egész életemben városok közepén éltem, úgy döntöttem, nekem sok lenne, és nem vagyok hajlandó (és olyan nagyon nem is akarom) kifizetni San Franciscót. Jöjjön az unalom, még mindig jobb, mint a halálfélelem minden este. Ráadásul imádok vezetni és utálok parkolni. ;)

Valaki egy korábbi amerikai posztban azt írta, 1500$-os minimál fizetés elég. Nos, itt nem.

Közlekedés

A közlekedés... Ez Amerikában egy teljesen mást jelent, mint otthon. Ha valaki csak 2x30percet tölt munkába járással, az van nagyon közel az irodához. A 2x1 óra még mindig jó, de a legmerészebb a 2x2 óra volt egyik ismerősömnek, aki autó + metróval járt be SF-ba.

Mivel nem a városba költöztem, így nekem a napi 1 óra a maximum. Ez gyorsan eltelik, főleg reklámokat hallgathatsz a rádióban, és ha szerencsés vagy 5 perc zene is belefér.

Amikor azt mondom, itt mást jelent közlekedni, úgy is gondolom. A legkisebb autópálya, ami gyakorlatilag mellékút, 2x2 sáv. Utána jönnek a 2x3 sávos „kis" freeway-ek, majd szépen a napi bejárásra fent tartott 2x4, 2x5 és helyenként 2x6 sáv. Az egyik képen az i280, 2x5 sáv látható. Két nagyobb autópálya megy SF irányába, ez a kisebbik (101-es a másik).

autópálya.jpg

Az ember azt hinné, csak reggel és este vannak tele. Ez így is van, de a tele azt jelenti, amit nálunk az M7-es nyáron, vasárnap este, Budapest felé. Vagyis lépésben haladást. Ami otthon már egy erős forgalomnak számít, az itt este 8-kor, és ami otthon közepesnek, az itt éjfélkor esedékes.

A közlekedési kultúra is egész más. Szerintem nyugodtabbak, de esetlenebbek itt. Volt szerencsém sok helyen vezetni (mivel imádom kipróbálni a különböző helyeket). Itt a hihetetlenül nagy távolságok, autópályák, automata váltók és tempomatok miatt rendszerint felhajtunk az útra, beállunk 65 mérföldre óránként és kész.

Az összesen itt eltöltött kb. 5 hónap vezetés alatt még nem állított meg rendőr, de alapvetően rendkívül szabálykövető mindenki. Hiszen mind haladni szeretnénk, miért legyünk egymással bunkók.

Azt vettem észre, borzalmasan vigyáznak egymásra és a közlekedőkre. A bringázó gyerekeket olyan távolságból kerülik ki, hogy gyakorlatilag képtelenség lenne az autó alá kerülni. De általában engednek besorolni, a zebrán mindig mindenhol átengednek és a stoptábla tényleg megállást jelent. Mivel gyakorlatilag nem lehet időt spórolni az agresszív vezetéssel, nem is csinálja szinte senki.

autó 1.jpg

Kicsit a pénzről

Ez az a rész, amiről nem szívesen beszél az ember, de hozzá tartozik. Jómagam a felső középbe esem, ami havi nagyjából 10k USD-t jelent, bruttó. Erre még rájön a bónusz és a mérhetetlen mennyiségű juttatás a munkáltatótól. Például ingyen ennivaló, kondi, telefon, stb. stb. stb. Ezek havi pár száz dollár pluszt biztosan jelentenek.

A lakásbérlés itt nagyjából havi 2000$ egy egyszobás lakásért. A biztosítás elég drága külföldiként, havi $150 dollár az autóra + némi apró „albérlő biztosításért". Mivel mindenhova autózni kell, egész biztosan elmegy havi 100-300$ benzinre, hiába kerül fele annyiba az üzemanyag, mint Európában. A távolságok viszont minimum két-háromszorosak, és tényleg mindenhova muszáj autózni.

Ehhez hozzájön a kötelező autótörlesztő / leasing, ami nyilván mindenkinél más, de átlagosan 300-600 dollár között van. Ahogy érzem, havi 3000$ elmegy erre-arra, hogy legyen hol aludni és legyen mit vezetni.

Erre jön rá az egyéb. Egy alsókategóriásnak számító étterem (mint pl TGI, Hooters, applebees) kb. 30 dollárból rendesen jóllakat. Vásárolni nyilván jó kaliforniai módjára organikus dolgokat kell (és mert az olcsókat teleszórják hormonokkal és ki tudja mivel, ami az EU-ban tiltva van), amire a legjobb példa a 12 db tojás. A normál belőle 1,5$ az organikus pedig 4,5$. Szóval az otthon főzés sem lesz annyira olcsó.

lakópark.jpg

Simán fel lehet írni a céges ingyen kajálással is 2-300$-t. Starbucks ország ez, egy-egy kávé $5 körül mozog és komolyan mondom, több Starbucks van itt, mint benzinkút. Van olyan pont Palo Altóban, ahol 4 db van autóval 3 perc távolságon belül. Ezért akaratlanul is sokszor vendég ott az ember.

(Ami a többit – McDonald's, KFC, Tacobell és hasonló gyorséttermeket – illeti, az sem biztos, hogy beszélnek angolul. Oda gyakorlatilag „bűnnek" számít elmenni, amit titkolsz, de $5-ból jól laksz. :) ).

Ez nem olcsó. Sajnos mindenki, aki csak tudja, kihasználja az IT-cégek túlfizetett naiv informatikusait. Persze nem lehúzásképp, mert ezekért remek szolgáltatásokat kapunk és nagyon jó minőséget.

Élet a völgyben

Alapvetően, ha itt mérnök az ember, jól fizetik, szép autókkal jár, jó kajákat eszik, kedves mindenki, süt a nap folyton és az élet szép. Állítom, hogy nagyon keményen megdolgoztam ezért, de ettől függetlenül gyakran eszembe jut még, hogy mennyire elkényeztetett kis hisztis rib..c az itt élők jelentős része (és én is oda tartok).

Nem hogy a világban, de az USÁ-n belül is emberek élnek mélyszegénységben, míg itt azon is felháborodnak, ha a pincér nem volt elég lelkes és a 3 éves autó öreg. Nincs kolbászból a kerítés itt sem, de azt hiszem, néhány része azért kicsit igen. Borzalmasan szerencsésnek érzem magam, amiért itt lehetek.

erdei út.jpg

Kultúra

Ha őszinte akarok lenni, hiába gyerekkori álom, rengeteg dolgot nagyon nehéz megszokni itt, pedig egyszer már beilleszkedtem egy új helyre. És most nem a túrórudi hiányáról van szó.

Nem érzem úgy, hogy az amerikaiak felszínesek lennének. Elsőre borzalmasan könnyen barátkoznak, ami megtévesztő lehet, de aki azt várja, hogy 1-2 hét alatt igazi barátság szövődjön, az költözzön még párszor és rájön, hogy ez sosem ilyen könnyű.

Az egyik legellenszenvesebb dolog nekem, hogy Kaliforniában mi számít szexuális zaklatásnak. Gyakorlatilag MINDEN. Ha egy nőt valaki végigmér a munkahelyen fentről le (ennek még neve is van), az már zaklatásnak minősül.

A hihetetlen túlzásba vitt toleranciát is nagyon nehéz megszokni. Nekem úgy tűnik, sok elkényeztetett ember olyan dologról beszél, amiről fogalma sincs, de közben az indíttatás és a szándék rendkívül és őszintén nemes.

Ne tessék félreérteni, nem áll szándékomban senkit sem zaklatni semmiféleképpen sem, de egy rossz poén, amit bárhol máshol elnéznének neked max. egy bocsánatkérés után, itt azonnal a munkádba kerülhet.

Nincs munka, ne indulj el

Mivel hosszú lett a poszt, a végén csak annyit mondanék, ide fix munka nélkül senki ne induljon el. Más esetben irtózatos pénzbe kerülhet, hiszen semmit sem lehet elintézni vízum nélkül, és ha ne adj' isten kórházba kell menni, na, ott vége a történetnek. Egy villámlátogatás a sürgősségire 10 perces rutinkezeléssel utoljára $2500-ba került.

Az informatika nem kiemelt hiányszakma, így ha ajánl is valaki munkát itt és vállalja a szponzorálásod, akkor is hónapokba telhet megkapni a vízumot. Illegális és valószínűleg nincs is rá pénzed. Ha van, akkor meg mi a fenének maradnál itt illegálisan? Ráadásul ha kiderül a vízum applikáció alatt, akkor ki is tiltanak örökre. :)

Remélem érdekes történet volt. Igazából borzasztóan élvezem itt és nem hiszem, hogy mostanában elköltözöm. Mint minden költözésnél, befogadónak és nyitottnak kell lenni. Meglátjuk, hogyan alakul.

Mindenestre amit itt leírtam, csak a saját kis tapasztalatom, ami mindössze néhány hónapon alapul. Az utolsó képen látható autó nem az enyém, a személyautók és a pickup méretarányai viszont érdekesek, szemmagasságból készült a fotó. :)

Üdv a Szilícium-völgyből!"

autó és pickup.jpg

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr65446881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.06. 07:20:47

Olvasmányos írás, köszi.
Remélem az "angol mosogató ellenes" tábornak is ez lesz a véleménye.
:)
Kérdés: ahogy írtad ez az Amerika nem az, amire számítottál. Nem vagy csalódott?
Meddig maradsz?

cristallo 2013.08.06. 07:21:13

Jól megírt, érdekes írás. Gratula érte:) Azért meg még külön, hogy sikerült megvalósítani az álmot. Sokan pont csak azt nem tudják, hogy mit is szeretnének elérni és általában ezen bukik a dolog.:) További sok sikert!

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 07:30:43

na ez klassz volt, köszi!

jót mosolyogtam ezen a minden organikusat kell enni dolgon. de hát mindennek megvan a divatja. Klasszak a képek is.

2013.08.06. 07:43:29

Ez nagyon tetszett. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.06. 08:00:07

"Borzasztóan" jo poszt :) tetszik a posztolo stilusa es oszinten orulok, hogy ilyen jol megy dolga. Sok sikert es meg irj!!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.06. 08:01:16

@tilmir: te mindenkinek megköszönöd az irast es van hozza egy jo szavad. Ez nagyon szimpatikus.(es el is kel)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.06. 08:06:59

@Réka ‎: :) Ha az ember pozitívan áll hozzá, minden írásban talál valamit ami érdekes. Vannak jó és kevésbé jó írói alkotások, de az mindenképp becsülendő, ha valaki megosztja az élete egy szeletét.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.06. 08:19:44

hát ahhoz képest, hogy imádod amerikát, jórészt csak a negatívumokat írtad le...
amúgy tetszik, csak ez ellentmondásos.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.06. 08:20:18

Turo-rudi is van, kolbaszos kerites is van, mi kellhet meg? :)
Viccet felreteve, jo kerek kis poszt. Minden benne van, feeling, arak, kultura, kiutazasi kisokos, tetszett!

En ezen az amerikai utazo tomeges dolgon nem tudok napirendre jutni. Ertem en hogy nagyon mobilisek, dehat nekik is csak 24 ora egy nap, nem szar abbol elutazgatni napi 2-3-4 orat? Az olyan mintha lenne egy masodallasod felmuszakban, ami nem fizet, csak viszi a penzt...

Arrol nem is beszelve hogy szornyu belegendolni is mennyi ablakon kidobott energia ez, amikor 2x5 savon toljak ezt... Nem lenne jobb ha lassan elkezdene mindenki inkabb a kornyeken dolgozni/lakni? Nem hiszem h nincs ra lehetoseg, ez inkabb felfogas kerdese, nem?

A Tesla Model S-ert viszont rohadj meg! :D Szerelmes vagyok abba a dogbe, ha egyszer lesz vegre Europaban is kiepult toltohalozat, akkor garantaltan lecsapok egyre. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.06. 08:21:11

"A hihetetlen túlzásba vitt toleranciát is nagyon nehéz megszokni."

Ezt hogy érted?

tableno 2013.08.06. 08:23:59

Karinthyval szólva: "mondja uram, maga most panaszkodik, vagy dicsekszik?" :)

Jó írás volt, nagyon élveztem! Azt hiszem, nagyon kevesen ismerik Amerikának ezt a részét... :)

2013.08.06. 08:29:03

Még lefekvés előtt annyi belefér hogy leirjam, mennyire tetszett a poszt. Korrekt és részletes leirás az előnyökről és hátrányokról valamint szimpatikus, pozitiv hozzáállás. Még kiváncsi lennék, hogy vajon a vállalat fizet-e nyugdijat a dolgozóknak,igaz ilyen fizuból magán úton is be lehet fektetni. Mindenesetre gratulálok és további sok szerencsét!

cristallo 2013.08.06. 08:39:30

Azért belegondolva abba, hogy már egy komolyabb barátnője is volt a posztolónak Írországban, elég nehéz döntés lehetett a továbblépés, főleg, ha tényleg olyan jól érezte magát ott is, mint ahogy írta.
IT-seknek az Egyesült Államok a csúcs szakmailag?

2013.08.06. 08:40:35

Eszak CA-ban megfuttatni a Mustangot (sigh), parja nincs.
Jol atjon a CA feeling az irason. Jol csinaltad, sok sikert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 08:42:09

@tilmir:
Ezt próbálom itt magyarázni régóta.
Pozitívan kell hozzáállni.
Ezek az emberek megtiszteknek minket azzal hogy életük egy jelentős fordulatát megosztják velünk.
Ebben mi dig csak a negatívumot keresni tiszteletlenség.
Milyen érdekes hogy a tegnapi nap nyugodt hangnemben telt el Töki és Vöri nélkül.

zopilote 2013.08.06. 08:45:54

Par eve - meg a valsag (2008) elott - tobbszor jartam San Fransiscoban es onnan leugrottam San Joseba is haverokhoz, akik illegalis magyarok voltak. Kituno, gyors es relative olcso a tomegkozlekedes a Caltrainnel, ami lenyegeben helyi erdeku vasut. Csak neztem, amikor a csaj vart az allomason, vadiuj BMW - vel, mondta, kp - re vette es nem is szegyellte, hogy mibol ( " filmezes" ) Masik haver Diesel Silverado truckkal hurcolaszott ide - oda, kertes hazat berelt, igaz, mexikoiak lakta kornyeken es az epitoiparban dolgozott, mindent csinalt, parkettazastol kezdve a gipszkartonozason at a kertontozesig. A naiv es penzes IT - sekbol eltek legtobben es meglepoen jol:) Komolyan gondolkoztam rajta, hogy en is beallok illegalisnak San Josebe:) Szerencsere par honapra ra lekuldtek Mexikoba, ahol lenyegesen jobb korulmenyek kozott es hivatalosan dolgozhattam.

james80 (törölt) 2013.08.06. 08:47:04

Érdekes írás ! A posztolónak külön gratula a kitartásához!

Furos 2013.08.06. 08:57:51

A nyugdíj kérdése engem is érdekelne kedves posztoló!
Meg írtad, hogy milyen drága volt egy sürgősségi kis beavatkozás.
Gondolom a cég biztosít valami covert ilyen esetben?
Amúgy sok sikert!
Kiskoromban én is IT-s akartam lenni, de elkallodtam:-)
Mondjuk már nem bánom.

VHB 2013.08.06. 08:58:30

"Két hüvelykujj fel" a posztolónak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.08.06. 09:00:52

"A lakásbérlés itt nagyjából havi 2000$ egy egyszobás lakásért."'

tehát majdnem a minimálbér kétszerese. éljen az usa. és még lehurrogtak amikor azt mertem mondani hogy nyugat európában jobb az életszínvonal. mert senkit nem érdekel hogy te 5 ezer dollárokat keresel, ha a szegény aki vágja neked a húst, nem bír megélni. a számok alapján pedig nem bír.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.08.06. 09:00:56

Jó irás, még olvastam volna. Főleg hogy az én szivem is még mindig arra a kontinensre húz. :-))

sagdiyev 2013.08.06. 09:01:08

"A hihetetlen túlzásba vitt toleranciát is nagyon nehéz megszokni." Ebbol latszik sok meg benned a Magyar! Teged is toleralnak az USA-ban pedig cask egy Kelet-Europai munkavallalo vagy, egy visitor. A magyarok hajlamosak tobbnek gondolni magukat mas nepeknel es fajtaknal pedig nincs kulonbseg. Ez a tolerancia alapja.

Énbagoly 2013.08.06. 09:01:12

Tetszett nagyon ez az írás. :)
Bár az USA-t már régen kihúztam a lehetséges úticéljaim közül, és ez sem hozta meg hozzá a kedvem. :)

vazzup 2013.08.06. 09:05:00

Én is köszönöm ezt a posztot, szuper volt. Pláne, hogy sok tekintetben egy cipőben járok a posztolóval, csak sajnos én még az óceánon innen.

Bár ha már emlegette, leírhatta volna a negatívomat is. :P :D
Meg én személy szerint szívesen olvasnék többet a környékről, mit érdemes (kell) meglátogatni, ha odaér az ember.

Az nekem nem derült ki kristály-tisztán, hogy az ír barátnő maradt vagy ő is költözött a nagy vízen túlra?

nyuszigonosz 2013.08.06. 09:29:11

Klassz poszt! Élvezet volt olvasni!

Len.Mag 2013.08.06. 09:30:20

Nagyon érdekes írás volt, gratulálok a posztoló céltudatosságához!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 09:32:59

Nagyon jóféle poszt volt, köszönjük!!!

M. Úr 2013.08.06. 09:33:59

Észak-Amerika gyönyörű lehet, Google-alkalmazottként pedig maga az álom. Csak a hülye agymosott amerikaiak ne lennének ott...
Az ilyen stírölésért szexuális zaklatást benyögő idióta pinák meg megérdemelnék, hogy soha életükben férfi még csak rájuk se nézzen. Ennyire álszent baromságot civilizált környezetben, normális, egészséges emberek között elképzelni sem tudok.

A poszt amúgy nagyon jó, gratulálok a kollégának. Nagyjából elérte, amit a pályán el lehet.

Muscari 2013.08.06. 09:40:16

Na, akkor most en is kiprobalom, hogy premium vagyok-e.
Nagyon jo a poszt egyebkent, en is szeretnem megkoszonni. Az mondjuk biztos, hogy en nem szeretnek ott elni, egyikunknek sincs hianyszakmaja es tul idosek is vagyunk mar.

Ami a legkevesbe tetszik, az az egeszsegbiztositas rendszere, ha csak nincs az embernek egy nagyon jo munkahelye, gaz az egesz. Mi van pl. a kisvallalkozokkal? Kinek mire van penze, azt kot?
Egyebkent szivesen olvasnek a vallalkozasokrol is, mennyire konnyu inditani, rugalmasak-e a hatosagok, milyen kedvezmenyeket adnak indulaskor stb.
Itt a UK-ben mi most jarjuk korul a temat mert lehet, hogy hamarosan aktualis lesz. Erdekelnek mas orszagok ide vonatkozo szabalyozasai, persze puszta kivancsisagbol.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.06. 09:42:49

@Muscari: "Erdekelnek mas orszagok ide vonatkozo szabalyozasai, persze puszta kivancsisagbol."

Én írtam erről régebben, hogy megy Svájcban.
Röviden, az otthonihoz képest egy álom.
:)
Szerintem UK-ban is.

M. Úr 2013.08.06. 09:52:44

@cristallo: IT-n belül sokféle út van. Nekem például három nagy példaképem van: Bill Gates, John Carmack és Elon Musk. Mindhárman az USA-ban lettek azzá, akik. Hirtelen nem is tudok igazán híres európai (Európában érvényesülni tudó) "IT-celebet" mondani. Ez azért sokmindent elárul...

@pappito:
Az "organikus élelmiszer" kifejezéstől falra mászok. Így egybetéve semmi értelme (minden élelmiszer amit meg tudunk emészteni, organikus, azaz szerves). Szerencsétlen dolog, hogy ez a szókapcsolat alakult ki az "organic farming"-ból, aminek egyébként van értelme.

emiGrant 2013.08.06. 09:55:04

Amerikába soha nem vágytam, de az ifjabb Bush évek óta még kevésbé. Vannak amerikai barátaim és szerintem a nép ott is ugyanúgy OK meg nem OK, mint bárhol másutt. Én Amerikát, mint a világ rendõrét utálom és ez valahogy elveszi a kedvem attól, hogy meglátogassam õket. A poszt nagyon tetszett, intelligens, kiegyensúlyozott és õszinte volt.

Bonjour 2013.08.06. 09:58:32

Koszonjuk, h megosztottad velunk, remek íràs, mindig nosztalgiàval gondolok az ott töltött idöszakomra, 99 es 2000. En is legalisan voltam ott, de lehidaltam, hogy diàkként is levették rólam az osszes ujjlenyomatomat es arckep meg felprofil foto, itthon ezt csak a kekfenyben lattam anno. Es en egy legalisan ott tartozkodó diak voltam, lekovetheto multtal.

Nagyon sok ott az ellentmondas, es az ember ezeket meseli, mert annyira erdekes, de azert nagyon is atjon az a pozitiv feeling, ami ott belengi meg a "szegenyebbeket" is, mondjuk aki csak 5000 dollart keres :). Azert LA gettót messze elkerultem.

Annyi meleget mondjuk még életemben nem lattam, mint San Fransisco-ban.

Ez az egyik utca gazdag, de a kovetkezo sarkon a getto, ez NY City-ben is így volt.

Anno a Columbian laktam (csereprogramon voltam ott) es a hàlóból ràlàttam a Central Park azon kis gyönyörü szegletére, ahova mindenki szerint is csak felfegyverezve sem volt erdemes bemenni. De az utca odaig tok rendben volt.Ott en csak egy diàkszervezetnek dolgoztam (legalisan) egyik nyaron nyelvtanulas celjabol, de hihetetlen a campusok feelingje is.

Koszonjuk, jo kis hangulatidezo poszt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.06. 10:02:24

@M. Úr: Igaz, nem kimondottan csak IT-val foglalkozik, de az ilyen self-made figurak kozul nekem Richard Branson a kedvencem. :) Es o nem amerikai.
Igaz, kozel sem annyira innovativ mint mondjuk Musk, de megvan ez a hanyag-eletvidam-kalandos-brit elegancias stilusa, amit szerintem verhetetlen. :)

Bonjour 2013.08.06. 10:02:44

@charlieharper: En egy pontiac-kal mentem vegig dél fele, az oceanra lattunk ra. Berelt auto volt, fillérekért lehet Las Vegasban berelni, csapattunk neki rendesen, csodalkozom, hogy úsztuk meg mindossze egy parkolasi birsaggal.

Ai azt fontolja, elmegy, annak szerintem erdemes Las Vegast valasztani kiindulasi pontnak. Fillerekert van szalloda es auto. En ott dolgoztam, rendes fizikai munkat, de nem sokaig hagytak, attettek irodara. Sajnos nem voltam eleg jo housekeepernek, es ez komoly.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.06. 10:04:38

@emiGrant:
"világ rendõrét"

nekem pont ez tetszene, ha ott élnék.

think different 2013.08.06. 10:05:17

@M. Úr: Nekem a battery farm chicken és az open range közötti különbség tetszik.
Utóbbi friss levegegőn eszi ugyanazt a szart, amit tápnak hívnak :)

Bonjour 2013.08.06. 10:06:05

A campusok felszereltsege meg elkepeszto... Ha valamiert, ezert imadom Amerikat... Bar en mar csak itt az oreg kontinensen tudok meglenni, mar nem koltoznek oda.

Bonjour 2013.08.06. 10:06:47

Es jut eszembe...Hagyma meg nincs itt... Micsoda kàr :)

Szep napot mindenkinek.

Spacecake 2013.08.06. 10:10:10

szuper poszt,szimpatikus figura!!!gratula!!!

10/10

szerintem viszont felesleges a mentegetozes egy 3eves BMW miatt,tudom h azert irta h elkerulje,h nagykepunek tartsak...

pafff 2013.08.06. 10:28:01

na, ezt végre 'úgyigazán' jó volt olvasni :)

szomorú rész: kezdem azt hinni, hogy az egész országban csak én szeretem a túrórudit, és csak nekem hiányozna/fog hiányozni :)).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.06. 10:28:02

Jól olvastam, hogy a tojás olcsóbb, mint itthon? Vagy az az $1.5 darabár? :)

vazzup 2013.08.06. 10:28:50

@M. Úr: @Don Kartasch: hát, ha nem is "celeb", de azért Niklas Zennström például eléggé ott van (többek között a Skype egyik alapítója), vagy Kristian Segerstrale a Playfish alapítója.
Vagy a régebbiek közül ott van David Darling a Code Masters brit alapítója, de hogy Ian Livingstone-ról, aki az Eidos CEO-ja már ne is beszéljünk (igaz ő inkább a kaland-játék kockázat könyvsorozatról híres itthon, meg a szerepjátékos cuccairól). S persze a francia Ubisoftot is összerakta Yves Guillemot valahogy. S ez csak a játékipar volt. Ott van még a Nokia, SAP, és még sorolhatnám.

Abban igazad van, hogy az amerikai cégek többen vannak. Sikeresek is. De azt látni kell, hogy a celebség európában nem annyira divat. Amerikában jobban megy a 'one man show', itt európában meg a klasszikus, robosztus nagyvállalat feeling.

almare 2013.08.06. 10:28:56

Én is köszönöm a posztot, nagyon jó írás, inspiráló. Átfutottam a másikat is. Jó látni, ha valaki hendikeppel indul, és mégis megvalósítja az álmát!

Eiknarf 2013.08.06. 10:28:56

Nagyon jo poszt, nekem is ezek a tapasztalataim. :)

Annyi még a horror lakásárakhoz, hogy SF, Palo Alto stb környéke az egyik legrdágább az USA-ban, talán csak Manhattan huzósabb..

Nem egy ismerősöm költözött vissza a keleti partra, mert egyszerűen IT fizuból sem lehett normálisan félretenni. :(

xhris2 2013.08.06. 10:28:56

Engem érdekelne kicsit részletesebben, hogy hogy sikerült kijutni szinte zökkenőmentesen, legálisan, Írországból.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 10:29:05

@Babette_:
Nekem is.
A világ olyan, amilyen... az értékek viszont, amiket Amerika képvisel messze a legszimpatikusabb az összes többi közül. Nem tudom mit szólnának hozzá az emberek, ha adott esetben egy muszlim vallási rendőrség vigyázná a világot.

Ha már mindenképpen "rossz" Amerika, akkor a létező legkisebb rossz!
Szerintem.

M. Úr 2013.08.06. 10:30:48

A szemmel szexuális zaklatáshoz még (nem hagy nyugodni a téma, mondhatni felzaklatott):
Kicsit ellentmondásos, hogy ugyanezek az "emberek" fel vannak háborodva azon, hogy sok iszlám vallású közösségben a nőknek teljesen el kell takarniuk magukat, még az arcukat is. Mi is a célja ennek a szokásnak (előírásnak)? Épp a szexuális zaklatás (szemmel vagy egyéb módon) elkerülése.
Kíváncsi vagyok, egy ilyen nézéssel jól megzaklatott kollegina mit szólna hozzá, ha a következő héttől csak csadorban járhatna dolgozni, persze csakis a saját biztonsága érdekében.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 10:33:39

@M. Úr:
Ez szerintem legalább kkora marhaság, mint az, hogy minden amerikai buta és/vagy kövér.

Ha így lenne (ennyire komoly lenne ez a szexuális zaklatásos dolog), akkor már az amerikai férfiak 95% munkanélküli lebbe vagy börtönben ülne. :)
túl van fújva, mint minden más az USA-val szemben.

vazzup 2013.08.06. 10:38:48

@xhris_: le is írta a posztban, cégen belüli áthelyezés. Létezik egy úgynevezett L1 vízum, azzal nagyságrendekkel könnyebb, mintha egyénileg próbálnál az USA-ba menni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 10:48:20

@Zka:
Londonban is olcsóbb.
Szinte minden élelmiszer forintban átszámolva is.

xhris2 2013.08.06. 10:54:40

@vazzup: ezt én is olvastam, de érdekelt volna, hogy ez hogy zajlik a gyakorlatban, miért épp ő kapott ilyen lehetőséget, stb. De úgy látszik a turisták által is tapasztalható dolgok érdekesebbek..

iqfighter 2013.08.06. 10:54:45

Mekkora klip! Megyek Irorszagba!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.06. 11:01:11

@Kovermadar: Azert en ezzel egy hangyanyit vitatkoznek...

Teny hogy abbol a szempontbol jok, hogy legalabb nyugati szemleletuek, tehat nem kell (egyelore) a keleti fennhatosagnak behodolni, de nekem sosem tetszett hogy korulbelul 0 moralis tartasuk van. Ugy ertem nem szamit hogy mekkora bunoket kovettel el, ha elegendo informaciod van, akkor menedekjogot kapsz naluk es sosem fognak kiadni...

Nezz utana peldaul a japan Unit 731-nek (nagyon erosen 18+, en szoltam)! Nah, ez a tobbszaz japan "orvos", akik ezrevel kinoztak halalra a kinai rabszolgakat most a nagy amerikai cegek felsovezeteseben dolgoznak, mert USA ugy erezte ok szemet tudnak hunyni a multjuk felett es nekik fontosabbak az informaciok, amiket a kulonosen kegyetlen emberkinzasok kozben szereztek (mit bir ki egy ember, hogy reagal mergekre, mikor fagy el vegleg egy testresz, stb.).

Peldaul ebben az esetben az oroszok megoldasa joval szimpatikusabb volt. Mivel tokeletesen tisztaban voltak vele, hogy milyen emberkiserleteket hajtottak vegre a kinaiakon, azt a par felelost, akit el tudtak kapni kerdes es targyalas nelkul lottek fobe... ez picit igazsagosabbnak es jogosabbnak erzem, mint vezetoi szekbe ultetni oket...

Amerikat nem erdekli hogy hany embert oltel meg (amig azok nem amerikai allampolgarok), ha tudsz valamit, amit ok nem, akkor megusztad... nah, nekem ez nagyon nem tetszik!

Muscari 2013.08.06. 11:03:00

@tilmir: igen, emlekszem, de azt hiszem te vagy az egyetlen.

Itt is ugy tunik hogy hagyjak elni az embert, foleg, amig nem ersz el egy bizonyos beveteli szintet, nem kell foglalkoznod az AFA-val meg jarulekokkal, nagyon egyszeru az elindulas. Biztos egybkent, hogy sok magyar vallalkozik kint, tobb konyvelo is csak beloluk el pl. itt Londonban, de szerintem bennuk van a regi reflex, hogy jobb minel kevesebb infot adni magunkrol, mert ki tudja, milyen bajunk lehet. Sajnos az en ferjem is igy van vele, ugyhogy reszletesen biztos nem fogok a vallalkozasrol beszamolni, ha sikerul is elinditani, az o keresere. Azt pedig mindenkepp tiszteletben fogom tartani

Azert jo lenne tobb vallalkozos posztot olvasni, hatha valaki mereszebb...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.06. 11:06:55

@emiGrant:

Egyre kevésbé lesz Amerika világcsendőr. Most már túl van a csúcson Amerika.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.06. 11:11:58

@Don Kartasch:

Dehát mindig ilyen volt a világ. Egy ország nem más, mint egy egyén.

Gondold végig, hogy azt mondanák neked: a gyereked meghal, de megmenthető, ha megversz pár embert. 100-ból hány ember választaná a halált? S ha - ez még egyszerűbb - egy olyan gyógymóddal gyógyítható a gyerek, melyet náci orvosok dolgoztak ki emberkísérletekkel?

vazzup 2013.08.06. 11:23:58

@Don Kartasch: a pragmatizmus nagy előny, nekem pont ez a pargmatikus hozzáállás tetszik.
Sajnos azt kell mondjam, hiába lövöd főbe azokat az embereket, a múltat megváltoztatni nem tudod, ellenben ha megszerzed a szóban forgó információkat, azt többek (legalább a saját országod) boldogulására, jobblétére fel tudod használni.
Ettől még a bűn nem lesz kisebb, természetesen, és az áldozatok sem fognak feltámadni, sem pedig nem lesz megbocsátható, amit tettek, de legalább az eredményeiket fel kell használni azok érdekében, akik jelenleg is élnek.

Robert N. Danahi 2013.08.06. 11:25:38

na ez tényleg jó poszt volt.
Lenne azért néhány kérdésem:
- Barátnő jött vagy maradt? Ha jött, hogy intéztétek el neki a papírokat? Tud ő is munkát vállalni?
- Googlenál dolgozol?
- Hogy történt az amcsi céghez a felvételi? Telefonos interjú?

Köfi

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.08.06. 11:35:59

Tök èrdekes volt a poszt. Az lejött, hogy szeretsz ott élni mert ez volt az álmod, és mert tènylegesen jó ott élni. Ennek összetevôire lennék még bôvebben kíváncsi...legközelebb.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.06. 11:38:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ha az en felelossegem lenne ilyen ugyben donteni, egyertelmuen lemondanek a tudasrol, amit az emberkiserletek aran lehet csak megszerezni. (Foleg a unit 731 eseteben, ahol csak egy apro toredeke volt igazi a kiserlet, nagyreszt csak "szorakoztak").

Mondjuk en amugyis kicsit unortodox modon gondolkodom ebbol a szempontbol, mert en azt vallom hogy idonkent igenis szukseg van nagyon csunya jarvanyokra es olyan betegsegekre mint a rak. Ez a termeszetes kivalasztodas es az evolucios fejlodes resze, valahogy a termeszetnek is kuzdenie kell a tulnepesedes ellen. De semmikeppen sem hiszem h jarhato ut emberkiserletekkel orvosolni barmit is.

M. Úr 2013.08.06. 11:47:08

@Don Kartasch: Az emberkísérletekkel semmi baj nincs. Mindaddig, amíg önkénteseken történik.
Az már más kérdés, hogy lesz valaki önkéntes. Főleg egy háborúban vagy diktatúrában. ("Te leszel önkéntes, vagy a családod?")

A születéskor várható élettartam még mindig úgy 30-40 év körül lenne, ha nem lettek volna emberkísérletek. A technikai fejlődéshez szükségszerű a magasabb várható élettartam is. Márpedig a technikai fejlődés tök jó dolog! A fajunk fennmaradásának kulcsa. Egy élőlény életének pedig ez az egyetlen igazi célja.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.06. 11:51:38

CSatlakoznék az előtem szólókhoz... Jó poszt volt, köszi! És maximális tiszteletem azért, hogy ennyire kitartó volt éveken keresztül, hogy elérje céljait! Ebből is látszik, hogy a mai világban, ha valaki nagyon akar valamit, akkor azt el tudja érni!

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 12:07:28

Valahogy olcsóbbnak gondoltam, éreztem az USA-t. Talán a rengeteg akció! miatt.

Gondolom a szigorú zaklatási szabályok miatt van ott akkora sikere a didi bároknak, amiben itthon éhen halnának a fellépő nők.

Európainak tényleg furcsa az ottani élet. Leül melléd az ingyenes magasvasúton egy hajléktalannak kinéző faszi és azzal szólít meg, hogy ne izgulj, nem vagyok gyilkos! Na, köszi, ettől biztosan megnyugodtam.
A boltban előtted lévő, a pénztárossal vitázik már öt perce pár centen (3,50-ről megemelték az árat 3,60-ra), neked csak súrolja őt a tekinteted, mire megkapod, hogy húzz el a személyes teréből.
A hooters-ben a lányokon a forró nadrág alatt még az a vastag nadrág? harisnya? is van, de a csöcsök kitolva.

Emlékszem egy videóra, ahol itthon azon röhögtünk, hogy a rabló nem tudott kimenni a boltból, mert kifelé nyomta az ajtót, az meg befelé nyílott.
De komolyan az ajtók kifelé nyílnak (tűzrendészet), nem találkoztam befelé nyílóval. Szóval mindent úgy csinálnak, hogy a hülyéknek is egyértelmű legyen, ez azért megkönnyíti az életet.

Nem éltem ott, ezek csak a turista élményei.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06. 11:39
Magyarország

London2009 2013.08.06. 12:11:56

Azért ez érdekes…szerintem San Francisco meseszép. Nem tudom, hogy lehet lecsúnyázni! Imádtam! Nagyon irigylem a posztolót. A világ legjobb helyén lakik. Ha feleséget keres, szóljon! : )

London2009 2013.08.06. 12:15:34

Azért ez érdekes…szerintem San Francisco meseszép. Nem tudom, hogy lehet lecsúnyázni! Imádtam! Nagyon irigylem a posztolót. A világ legjobb helyén lakik. Ha feleséget keres, szóljon! : )

négyzet 2013.08.06. 12:21:26

Tök jó sztori, dream come true meg ilyenek. Csúcs, de tényleg. Meg ez az ír klip is, pff kész.

Engem mondjuk nyomasztana Amerika, franc akar muszájból állandóan autózni.

négyzet 2013.08.06. 12:23:15

@London2009: nana, vigyázz mert jön Töki és jól lehord az ilyen viselkedésért! ;) vagy nem jön? kíváncsi vagyok, ő is prémcsi-e

tableno 2013.08.06. 12:24:47

@Don Kartasch: akik a második világháborúban kínoztak, azok elég kicsi eséllyel dolgoznak ma amerikai nagyvállalatoknál. Ha csak az emberkísérletek közben fel nem fedezték az örök ifjuság elixírjét...

Határátkelő 2013.08.06. 12:36:31

SZOLG. KÖZLEMÉNY!

Vacakol a blog.hu admin része, ezért elképzelhető, hogy a nem Prémium Kommentelők hozzászólásai kis csúszással jelennek csak meg.

Kösz a türelemért!

BTBTBT 2013.08.06. 12:49:48

@Don Kartasch:
"Nezz utana peldaul a japan Unit 731-nek"
Még az "X-akták"-at kreáló Chris Carter is bevette őket a sorozata 3. szezonjának két epizódjába.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Egyre kevésbé lesz Amerika világcsendőr."
Ki más rendelkezik azzal az agresszív befolyással a világban, mint az USA? Senki sincs annyira rátapadva a digitális világban való - engedély nélküli vagy felhasználók tudta nélküli - adathalászatra, mint ők.

BTBTBT 2013.08.06. 12:50:47

@Határátkelő:
A Töki nevű nick kérte a prémium-tagságot?

vazzup 2013.08.06. 12:55:26

@Barátusz: " Senki sincs annyira rátapadva a digitális világban való - engedély nélküli vagy felhasználók tudta nélküli - adathalászatra, mint ők"

Hát, azért hidd el, Oroszországot és Kínát sem kell azért félteni. A nagy különbség csak az, hogy ezek nem demokráciák, így ott nem kerülnek napvilágra.
Ennyivel is beljebb van az USA. Kiderül, lehet ellene tenni. Már ha kell, mert például az utóbbi botrány az én személyes véleményem szerint egy kurva nagynak feltüntetett vihar egy ágytálban.

BTBTBT 2013.08.06. 13:04:26

@vazzup:
Nyilvánvaló, hogy sem a ruszkik, sem a kínaiak nem ülnek ölbe tett kézzel, de ettől az USA még világcsendőr marad, és jobb színben sem fog feltűnni a "loss of privacy" nevezetű gusztustalan játszmában.
És innentől fogva az USÁ-t is csak demokráciának lehet csúfolni.
Valami nem azért kerül napvilágra, mert "demokratikus" berendezkedésű országban történik.
Ahhoz pedig mi kevesek vagyunk, hogy tudjuk vagy kideríthessük, hogy mennyire volt komoly vagy komolytalan a legutóbbi vagy bármelyik másik botrány. (Már ha a Google/Yahoo/GHCQ-kombóra célzol.)

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 13:11:10

@Barátusz: "Senki sincs annyira rátapadva a digitális világban való - engedély nélküli vagy felhasználók tudta nélküli - adathalászatra, mint ők."

Ez széleskörű tájékozatlanságról tanúskodik :)

vazzup 2013.08.06. 13:18:17

@Barátusz: nem értek egyet, pont azért tűnik fel jobb színben (legalábbis a magamfajták számára), mert ott van nyilvánosság.
Persze ott is vannak szaremberek (mindenhol vannak), meg ott is lehet ideig-óráig titkolózni, meg árnyékban settenkedni, csak éppen ott ez napvilágra kerülhet, míg az orosz és a kínai rezsim alatt nagyobb eséllyel szépen csendben kiteszik a potenciális nyilvánosságra hozót Szibéria-alsón.

Lehet, hogy szerinted te kevés vagy megítélni egy botrányt az ismert információk alapján, de azért nem mindenki van ezzel így.
Ennyi erővel soha semmiről ne mondj véleményt, mert soha semmit sem ismerhetsz 100%-os pontossággal.

Egyébként pont a "Yes, we scan" botrányra gondoltam. Az, hogy külföldi személyek adatait kezelik, teljesen érthető, minden titkosszolgálat így működik. Az, hogy törvény szerint nem kezelhetik amerikai állampolgárokét, ám felmerült, hogy áthaladt rajtuk információ ezzel kapcsolatban csak azt jelenti, hogy "elképzelhető, hogy megfigyeltek amerikai állampolgárokat is". S nem azt jelenti, hogy ezt tették is. S azt sem jelenti, hogy ezentúl Szabóné Kiss Mária a Tóth Ottóhoz írt szerelmes leveleit is elolvassa valami CIA-s nagyarc.

Persze mindenki maga dönti el, hogy gyűlölni akar-e egy államot, csak úgy, vagy sem.

Marcus62 2013.08.06. 13:21:24

@tilmir: Olvastam,a Te írásod is összeszedett és érdekes volt,akárcsak ez a mostani poszt.
Úgy látom az ilyen posztok kapcsán nem lesz itt a minőséggel semmi gond, mint ahogy némelyek vízionálták,sőt...

2013.08.06. 13:23:16

@Bonjour: csinaltunk egyszer egy hosszabb roadtripet baratokkal Austintol Key Westig. Termeszetesen en a Mustangot valasztottam!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.06. 13:26:28

Klassz lehet ötsávos sztrádán 65 mérfölddel száguldozni.

monett 2013.08.06. 13:26:58

Nekem jó itt Irországban, csak két dolgot irigylek onnan, az időjárást, hogy nincs ez az állandó eső, és hogy a normális oldalon vezetnek, nem lennék ilyen béna ott mint itt. :)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 13:27:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

a náci orvosok "eredményeinek" felhasználásáról azóta megy a vita, mióta nyilvánosságra kerültek.
Ha jól értem, te felhasználnád őket, én mereven elutasítom ezek használatát.

A témában ajánlom >Alfred Pasternak: Embertelen kutatás< könyvét.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 12:02
Magyarország

Marcus62 2013.08.06. 13:27:55

@régebb óta vagyok Subban mint te: Úgy tudom hogy svédországban is az összes bejárati ajtó kifelé nyílik.
Ha jön valaki svédiából meg tud erősíteni vagy cáfolni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 13:32:26

@Don Kartasch:
Nem szép dolgok, ez tény.
De valahol birca-nak is igaza van.

Fenntartom, hogy valaki úgyis birtokolni fogja ezt a "tisztet", és nem sok alkalmasabb országot tudnék erre (már aki képes is rá).

BTBTBT 2013.08.06. 13:35:11

@pappito:
Hát ha te állítod, akkor - szerinted - biztosan így is van. :)

@vazzup:
Nem én vagyok kevés megítélni egy botrányt, hanem mindannyiak kevesek vagyunk, hiszen nem áll rendelkezésünkre az összes információ. De a véleményformálás nem arról szól, hogy csak akkor, ha 100%-ban, de mindegy.

Azért ne veregessük már vállon a titkosszolgálatokat, hogy jól csinálták a dolgokat. Hiszen a gond éppenséggel az volt, hogy ezek a cégek - amerikaiak vagy nem - átadták az USÁ-nak a személyes adatokat (függetlenül attól, hogy te vagy én vagy a harmadik szakadár terrorista kinézetű-e vagy csak egy hétköznapi adófizető), mert megállapodásuk volt rá - a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül.

Bár nyilvánvaló, hogy nem minden tetszik, amit a kormányaik művelnek, de nem írtam olyat, hogy gyűlölöm az USÁ-t, mert nem is, csak birca megjegyzésére reagáltam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 13:57:40

@Kovermadar:
Még valami:

Ezékiel 18:20
"The soul who sins shall die. The son shall not suffer for the iniquity of the father, nor the father suffer for the iniquity of the son."

(nyilván nem szó szerint értendő, de benne van amit gondolok egy 70-80 évvel ezelőtti dologról)

bobsys 2013.08.06. 14:02:36

Az en kerdesem, hogy melyik banknal tudott a posztolo szamlat nyitni SSN nelkul? Igaz elvileg, torveny szerint nem kell hozza, megsem lattam meg olyan nagy bankot ahol nem kertek volna.
Credit historyhoz kapcsolodoan a Social Security Administration evente egyszer kuldi el az uj/megvaltozott SSN-t a credit bureauknak ezert is mondjak, hogy barmilyen hitel amid van legalabb egy evig meglegyen. Nekem peldaul a credit reportom az all, hogy a SSN az meg nem lett kiadva senkinek (fraud alert :) ), hiaba van a kezemben junius ota a kartya. A credit bureau meg nem kapta meg a frissitett listat.
Igy is adnanak mondjuk hazra hitelt, de + 0.5% extra kamattal.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.06. 14:18:50

@házelőtthinta: Nyugat-Európában egyenletesebb az életszínvonal.
A szegény, aki a húst vágja, az bizonyára nem a menő környéken fekvő 2000 dolláros lakásban lakik, hanem egy jóval kevésbé menő helyen osztozik egy-két másik kollégával egy 500 dollároson. Vagy elmegy Montanába lakni. Miért muszáj mindig a minimálbérből kiindulni? Egy nagykörúti lakás hány minimálbér?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 14:22:17

@Réka ‎:
Arról már ne is beszéljük, hogy nálunk - ha jól tudom - nincsen minimálbér. Így megfizethetetlen a minimálbérből egy bármilyen lakás is :)

Taxomükke (UK) 2013.08.06. 14:24:43

"...Kaliforniában mi számít szexuális zaklatásnak. Gyakorlatilag MINDEN."
Nem baj. Lőfegyvert lehet venni, az a lényeg.
Vessetek meg (viszont Birca mellémáll úgyis), de mivel Kalifornia tudomásom szerint a melegek Mekkája, szerintem nekik köszönhető ez a hozzáállás. Ha férfiként mondasz ott egy bókot egy másik férfinak, gondolom, nem jelent föl.
Nem, nem vagyok homofób.
Ez a borzalmas hülye gondolkodás a zaklatásról mindig felbosszant, pedig nem szoktam kolléganőket molesztálni. De ez a prűd álszenteskedés a halálom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.06. 14:25:54

Azert vicces, hogy mindig ezzel a szegeny minimalberes dumaval jonnek, ha valaki nem azon a szinten el. Gondolom senki sem sajnalkozik ruhavasarlas kozben, hogy hany szegeny kinai kisgyereknek kellett dolgozni azon a polon, amit epp leakaszt a boltban a vallfarol.

Van felvetel oda nem infosoknak is, nem szamtech teruletrol? Mert kuldom akkor a cv-m!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.06. 14:28:17

Az utolso sor a posztironak ment, nem a kinai kisgyerekek fonokenek!

Taxomükke (UK) 2013.08.06. 14:29:34

@sagdiyev: De azért te tolerálod a magyarokat, ugye?
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 14:33:35

@sagdiyev:
"A magyarok hajlamosak tobbnek gondolni magukat mas nepeknel es fajtaknal pedig nincs kulonbseg."

Ne mááár!!!
Tényleg? Pedig azt hittem, hogy harmonikus a viszony a szlovákokkal, románokkal és úgy általában véve mindenki mással :D

Egy külföldi mit láthat Magyarországból vajon? Ezek összevesztek a szlovákokkal. A románokkal. Hadatüzentek Amerikának is. Kívülről nézve tiszta denil mentalitást követ Magyarország :)

Taxomükke (UK) 2013.08.06. 14:34:32

@Kovermadar: Szerintem meg mindenki törődjön a maga dolgával.
Egy ideális világban...

Taxomükke (UK) 2013.08.06. 14:39:45

@négyzethálós: Ááááh, ő annál Igényesebb (if you know what I mean)...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.06. 14:55:40

@Taxomükke: neki nem premium, hanem szuper-platina tagsagot kell felajanlani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 14:58:29

@Taxomükke:
Én ismerek oltan amerikai álompolgárt aki egy egynégyzetcentiméteres meztelen nös avatartól felháborodott.
:)))))))))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.06. 14:58:45

@Kovermadar: hát errefelé a "kollektivavtal" számíthat minimálbérnek, ritka az olyan munkaadó, ahol ne alkalmaznák az abban előírt béreket, akkor is, ha az adott cégnél épp nincs kollektív szerződés. Az éhbér itt azért elég meredek szalagcímeket eredményez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 15:19:52

@Réka ‎:
Lehetséges!
Nekem is rábökéses alapon adtak először fizetést. Azóta meg szorgosan emelgették, nem tudom, hogy mi alapján, mert sosem annyit kaptam, mint a többség (már akikkel beszéltem erről).

2013.08.06. 15:49:17

@diggerdriver: Igazán csodálkozom, hogy a mai képed még senkinél se verte ki (haha) a biztosítékot.

vazzup 2013.08.06. 16:01:55

@Kovermadar: "Kívülről nézve tiszta denil mentalitást követ Magyarország :)"

Belülről nézve is, sajnos. :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 16:03:00

San Francisco és környéke még a keleti partról oda látogatónak is óriási élmény. Remek hely a város és környéke, az öböl mind a két oldala és a szilícium völgy is.
A legmeglepőbb az volt hogy az óceántól 30 kilométerre keletre gyakorlatilag elkezdődik a sivatag. Az összes domb barnás és csak akkor zöldül ki egy kicsit, ha esik az eső. Viszont az óceán melletti erdőben 60-80 méter magas fák nőnek. Közvetlenül az óceán partján van egy keskeny sáv ahol a tehenek legelnek, és tejtermelés közben a kilátásban gyönyörködnek.
Lehet siránkozni sok mindenen de ez az észak Kaliforniai rész összességében az egyik legjobb hely ahol az ember élhet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 16:06:09

@ctboy:
Egyetértek!
Különben is minek siránkozni, nem? Attól még soha, semmi sem lett jobb, csak magával tol ki az ember.

@vazzup:
Ezt nem tudhatom, mert már nem sok közöm van hozzá :) De ha így van, akkor jó, mert ha ez látszik kívülről is és belülről is, akkor adott a probléma, már csak változtatni kell rajta ;)

elkeseredett.polgar 2013.08.06. 16:07:33

A posztolónak gratula, bár nekem a nyugati part, ahol ő nyomul, messze túl steril lenne. A keleti part meg mintha nem is ugyanahhoz a földrészhez tartozna. A keleti partot talán tudnám tolerálni...van az a pénz.:))

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 16:07:33

@Kovermadar:
Mondjuk erre mondhatnám válaszul

Вторая книга Моисеева
Глава 20
5
"не поклоняйся им и не служи им, ибо Я Господь, Бог твой, Бог ревнитель, наказывающий детей за вину отцов до третьего и четвертого [рода], ненавидящих Меня"

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 14:50
Magyarország

clior 2013.08.06. 16:07:33

Hat, en/mi kisse mas utat jarunk be, de nekem ennel kedvezobb a velemenyem es sajnos/szerencse ez szerelem. Mas mint Europa, nagyon mas. Mindketto szeretheto, de Amerika sokkal elhetobb szamunkra es talan jelenleg ez a legfontosabb erv. Szerencsere nem csak Californiabol all USA, a leirtak alapjan fele ennyibol is lehet elni mas allamokban. A lakasberleti arak szamomra hihetetlenul dragak. A credit pedig ismet egy masik tortenet, mi nem szeretnenk elni vele, de az siman latszik, hogy jobban kedvelik ha van semmint a kp.-t. Egy dologgal viszont mindent lehet utni: CSEKK :)

csello70 2013.08.06. 16:08:12

Klassz a poszt ! Köszönjük.
HÁ nagyon jó 5let volt az újítás ! Köszönjük a sok munkádat vele.
Csak azért szólok hozzá, hogy lássam sikerült-e a feliratkozásom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.06. 16:24:10

@ctboy: mindez akkor lenne szamomra a legjobb, ha max 25 fok lenne nyaron. :D de akkor biztos tetszene!

2013.08.06. 16:25:25

@ctboy: San Fran USA az egyik legelhetobb varosa. Szerintem. Boston utan.
Azert latom sikerult ma par konnentelonek megint stereotipizalni USAt, leginkabb azoknak, akik meg nem eltek ott.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 16:31:16

@Mr. Long: Jelenthetem még annyi sincs. San Franciscoban tavaly előtt AUGUSZTUSBAN legnagyobb megdöbbenésemre kabátban jártak az emberek kora délután. Viszont idén februárban is alig különbözött ettől az időjárás.
Az óceán hideg, és hiába vannak gyönyörű homokos szakaszok, napozni is csak szélvédett helyeken lehet, vízbe menni pedig leginkább neoprén ruhában.
A keleti parti párás levegőnek nyoma sincs. Igazi élmény bármennyi időt ott tölteni.

2013.08.06. 16:33:28

@Kovermadar: Olyan Mo. (ha a külpolitikát nézzük), mint a szélkakas. Ezzel mindent el is mondtam.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 16:35:02

Még annyit, hogy a mi irodánk az öböl keleti oldalán volt. Fremontban már elég olcsón lehet lakást bérelni és ingatlant venni is. (helyi viszonyokhoz képest)

Minden szolgáltatás rendesen működik, nem csak az IT-sek hada él ott, hanem azok is akik őket kiszolgálják és egy élhető világot teremtenek.
A Facebook főhadiszállástól 5 sarokra rendes szakad mexicói büfé volt, taco-val, burritóval, hogy a nem IT-soknak is legyen mint enni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 16:38:31

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Mondhatnád, mindenképpen. :)

@charlieharper:
Nyilván! De a többség lehet még csak nem is járt ott. :)

@Philosoraptor:
Szélkakassággal még nem is lenne baj. Csak a hozzá tartozó baromi nagy önérzet :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 16:40:19

Egyébként a sztereotipikus amerikaival alig lehet találkozni Amerikában, és a legkevésbé talán Kaliforniában lehet őket megtalálni.

Ott ahogy én látom, jókedvűek az emberek, szeretnek dolgozni - meg is van az eredménye - emellett szeretik a gyönyörű környezetüket, és általában az életet.

Ott aztán nincs "dögöljön meg a szomszéd tehene" mentalitás.
Vagy irigykedjünk Szlovákiára vagy Romániára.

2013.08.06. 16:53:39

@ctboy: az egyik Facebookos kolok, Edouardo Saverin, feladta az USA apolgarsagat es felvette a Singet helyette. Allitolag $40m sporolt vele.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.06. 17:01:21

2 évig fizetni kell, hogy érdemben megjelenjen a historymban

igaz lehet fontos a credithez de az ugyintezo ugy kapja meg a jutalekat a kolcsonre ezert nel szeretik ha kifizeted nekem azt mondtak nem adhatom bele a felet ugy nem tudja elintezni de az egeszre kaphatok hitelt ... bullshit de azutan bementem a bankba egy felev utan es kifizettem az egeszet

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 17:02:28

Jo volt olvasni, es kicsit nosztalgiazni :) Visszaemlekeztem az en sajat elso benyomasaimra, amikor Ca-ba koltoztunk:) Silicon Valley az orszag legdragabb szeglete, mivel a legjobban fizetett (?) IT munkak ill. cegek ott koncentralodnak. Gyakran jarunk arra a konyekre, anyosek Cupertino-ban laknak (Apple irodak garmadaja a szomszedban)
Most elso nekifutasra ennyit, vegigolvasom a kommenteket, aztan meg benezek munka utan :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 17:03:59

@charlieharper: Igen ezt olvastam én is. Viszont továbbra is ott él Californiában ha jól tudom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.06. 17:08:44

@ctboy: hmmm... pont van hely a vizumnak az utlevelemben, kezd tetszeni. Mar csak ceget kell talalni, aki kivinne :D

XTaki 2013.08.06. 17:14:44

kosz, hogy megirtad az elmenyeid!
Draganak tunik nekem egy csoppet,meg hozzank kepest is :) [ westchester, NY]

Mivel csaladod meg nincs, ezert addig melozol, amig csak birod avagy 8 ora? :)
szabadido?
szabadsaggal hogy all a google? az itteni 15-t viselem a legkevesbe jol. Hogy pihenjek, ha nincs eleg idom ra...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 17:15:59

@Mr. Long:
Ha érdekel, a könyvben van egy fejezet Robert Noyce-ról. (Intel egyik alapítója) Nagyon jó betekintést ad a kaliforniai életszemléletbe.
Mindenkinek ajánlom, angol gyakorlásra is.

www.dropbox.com/s/gr58tc8us1yn1n9/Tom%20Wolfe.zip

montroyal ( CAN qc) 2013.08.06. 17:17:45

nem olvastam el a commenteket de ha a fizetesnel tartunk mar megint BRUTTO ... mennyit viszel haza 40% levonas utan vagy mennyi... canadaban ez ilyen categoriaban 44% plus ide -oda ... nem igazan kivancsiskodok de a nagy szamok ne teveszenek meg senkit ... egyebkent gratulalok ... jo fizetes kezdonek gondolom a szakmadba ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 17:32:37

@montroyal:
Ránézten a fizetésekre az USA-ban és Kanadában.
Az USA-ban egy CNC programozó bruttó 37e környékén kap. Ez nagyon soványnak tűnik nekem a svéd fizetésemhez képest.
Kanadában ugyan ez 36.700 CAD lenne, ami majdnem az itteni fizetés kétharmada.

Mit nézhettem el?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 17:34:25

Olvasgatva a kommenteket, kezdem érteni mire gondolt hagyma. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 17:23
Magyarország

montroyal ( CAN qc) 2013.08.06. 18:11:15

@Kovermadar: mar irtam az itteni mondast ..Amerika egy szep orszag lenne ha az amerikaiak nem lennenek ott..

es amikor europaba v carib orszagokba mennek nyaralni a vilagtetejenek kepzelik magukat meg ha egy utolso senkik otthon

pl foldrajz tortenelem meg a sajatjuk sem eros mas orszagokrol pedig azert nem tudnak mert mi az hogy mas orszagok olyanok is vannak ..

nem altalanos de letezo peldak.. OK meg irigy is vagyok...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.06. 18:15:33

@montroyal: meg ez a hiszteria Yemennel es meg 10+ orszag terorista veszelyevel .... persze hatalmas penzek forognak felelembe kell tartani a vilagot a terroristaktol igy lehet folyamatosan a semmibol nagy penzeket lehuzni... canada meg nyalja a s...t .. milyen veszelybe vannak hogy ok is bezarjak a kovetsegeket ...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.06. 18:22:35

@Kovermadar: egyik baratom CNC dolgozik majd megkerdezem de 15-20$ atlag fizetes mellet kb ez a szàm alkalmazottnak lenni nem jelent tulfizetest a postiro is irja hogy tulfizetes van az IT-be de mas foleg fizikai szakmakba alkalmazottkent nem.. meg allamok provincok kozott is valtozo lehet..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 18:31:03

@montroyal:
Azt sejtem, hogy az az évi 120e bruttó elég erősen a túlfizetett kategória. Annyit talán egy orvos keres Svédoszágban. Viszont én annak a felét kapom itt (kb.), ott viszont a harmada/negyede jönne.

Kérdés, hogy ennyivel olcsóbb-e az élet arrafelé.

Jövőtervezés szempontjából :)

bobsys 2013.08.06. 18:46:02

@montroyal: Allamonkent valtozo, van-e es mennyi a local state income tax, de itt a kalkulator lehet szamolgatni
www.calculator.net/take-home-pay-calculator.html

bobsys 2013.08.06. 18:46:28

Miert nem jelenik meg a hozzasozlasom egybol?

BTBTBT 2013.08.06. 18:48:07

@Quercus58:
Ezek szerint megint van egy ujabb statisztika arrol, hogy nemcsak a vilag mas reszein, de az USA-ban is szar dolog szegenynek lenni?

eagles 2013.08.06. 18:55:15

@Barátusz:

Na igen. Csak még Magyarországon a világ legtermészetesebb dolga, hogy akkor is szegény vagy, ha dolgozol, a híres USA-ról ezt nem gondoltuk volna.
Egyébként már egyszer leírtam (hagyma meg is sértődött), akkor sem élnék abban a tetű országban, ha fizetnének érte.

bobsys 2013.08.06. 18:58:09

@Kovermadar: evi 100K+ az amerikaiak top 6.6% csinal. Az emberek 75%-a 50K-nal kevesebbet csinal evente

Világpolgár2012 2013.08.06. 19:32:03

@Muscari:
Bár posztot nem írok egyenlőre a UK vállalkozásokról, de voltam már magánvállalkozó, volt cégünk (limited company) és VAT-ben is van gyakorlatom. Ha van kérdésed, privátban szívesen válaszolok, ha tudok.

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.06. 19:32:52

@drk pontosan enis ugyanezt csinaltam amit te, eloszor Irorszag (Father Ted) aztan Szilikon volgy, es ugyanez a velemenyem SFrol. Iszonyatosan koszos, budos, duzsvas, gettos nagyvaros. Itt a kedvenc hozzaszolasom egy forumon ahol azt taglaljak hogyan ment fel a studio lakasok ara 2000 dollar fole.

cl.ly/image/2n0U0Q1p1F0b

A volgy viszont nagyon jo. Egyebkent van csomo magyar a volgyben a Facebooknal meg a Googlenel.

Pacsi!

BTBTBT 2013.08.06. 19:35:01

@Quercus58:
Nekem nincsenek ilyen fenntartasaim az USA-val szemben, es szivesen mennek oda turistakent.
A 2 kivetel: a hott laza fegyvertartas, ami persze az evszazados kulturajukbol is adodik - illetve a "you can do it" fals igeretebe belegargyult emberek. De hat a YCD is a kulturajuk resze. (Ezert nem szerettem a Forrest Gump cimu filmet.)
Persze biztos akad majd itt olyan, aki kijelenti, hogy rosszul tudom, mert nem lovoldoznek am az utcan, es tok biztonsagos ott elni, meg nincs tobb orult, mint Europaban. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 19:43:43

@Quercus58: A 16 ora melos cikkhez:) a szakszervezetek egyre agresszivabb fellepesenek koszonhetoen tobb gyors etteremlanc dolgozoi is sztrajkolni kezdtek ill. tervezik. Erre a tipikus amerikai reakcio: tessek tanulni, es feljebb lepni a rangletran, nem pedig sirni, hogy keves a fizetes:) Ez kerem, kapitalizmus - a szakszervezetek balos beallitottsaga nem mindenki szimpatiajat vivja ki, az biztos.
Erdemes elolvasni ezt a cikket: mikesamerica.blogspot.com/2013/08/fast-food-strikers-would-destroy.html

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 19:57:59

@Barátusz:
Hát.
Az önvédelmet és a magántulajdon védelmét bizonyos esetekben az ember (támadó) élet elő helyezik.
Bárki, bármit mond, ott erre törvényi lehetőség van, tehát szabad. Én pedig támogatom. :)

eagles 2013.08.06. 20:01:07

@ctboy:

Nem, és nem is megyek. Nem, nem az amcsi filmek alapján rühellem őket. Nem járok moziba, soha nem nézek tv-t.
De. utálom, ha egy ország, egy nép felsőbb rendűnek képzeli magát. Ha úgy gondolja, Ő megmondhatja másoknak, mi a demokrácia, hogyan kell élniük, mi a helyes értékrend. Ha meg nem értik, odamegy, és erőszakkal magyarázza el. Persze csak ha van ott valami "hasznos holmi" (pl. olaj).
Milyen ország az, ahol egy olyan degenerált sekkfej mint az ifjabb Bush elnök lehet.
Ha hülye a pásztor, milyen a nyáj?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 20:01:19

@bobsys:
És mire elég mondjuk egy évi bruttó $45,000-es fizetés? Ez melyik rétegnek számít? Alsó, alsó-közép, közép? Ennél fentebb biztosan nem.

rumitom 2013.08.06. 20:10:32

nem voltam CA-ban, de innen, Alabamabol a fiatalok tulnyomo tobbsege odavagyik. Azt is mondjak erre fele hogy CA hasonlit a legjobban EU-ra. Es itt ALabamaban megvannak rola gyozodve hogy EU a legjobb hely a vilagon.

rumitom 2013.08.06. 20:10:32

@hataratkelo: tudom, hogy dolgozol az ugyon, csak jelzem hogyha meg nem tetted volna meg, nagylelkuen vallaltam az eddigiekhez hasonlo szemelyeskedestol mentes hozzaszolast es erdeklodom hogy mikor szunik meg az elozetes moderacio felirat. koszonom

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.06. 20:11:58

@Quercus58: gondolom vizumod lenne szeretik a magyar gyokereket itt :D

montroyal ( CAN qc) 2013.08.06. 20:20:09

@Kovermadar: ezt azert nem komolyan mondtad azert az emberi elet a legfontosabb nem pl a floridai torveny ami arra biztat ha a teruletedre mentek lojj ra ..

pl megalltam egy mellekuton a bokroknal pi..ni volt egy haz messzebb, mire kijott egy oregasszony egy nagy mordallyal elkezdett uvoltozni es hadonaszni , ha belem lo es ott maradok ugy kellett nekem .. ez azert adszurd es kultur allamban kultur emberekkel nem fordul elo ( ja nem sikerult amiert megalltam orultem hogy elhuzhatok..)
az egesz rendszer a felelemre keltesre es a megfelemlitesre alapul ezzel fennt jokat lehet kaszàlni a pornep pedig csak fizessen es feljen...

bobsys 2013.08.06. 20:20:31

@Kovermadar: Sok fogalmam nincsen rola, tobb a fizetesem, de abbol mar megvan az auto, haz/lakas atlagos kornyeken 30 eves hitellel. Szerintem also-kozep szint, esetleg kozep. Azert ha ketten vannak es ugy osszejon a 60-65K abbol mar szepen eldegel a csalad. Mondjuk nem San Francisco belvarosaban, de megvan minden.
Majd egyszer leirom mi mennyit mire koltunk itt Floridaban.

BTBTBT 2013.08.06. 20:22:31

@Kovermadar:
Azert, mert valamire torveny adta lehetoseg van, meg nem feltetlenul valik jova vagy helyesse. Es az USA eppen az az orszag, ahol a szabadossagot jo ideje osszekeverik a szabadsaggal. Utobbi ugyanis nem azt jelenti, hogy "nekem mindent szabad".
Sajnos Europa is errefele kezd tendalni (szerencsere nem a fegyverek elerhetosege teren.)

Groteszk, de miert is kell nadragba tuzott pisztollyal vasarolni a hipermarketben?

eagles 2013.08.06. 20:24:56

@zomg:

Gondolom azért vagy ott.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 20:27:07

@Quercus58:
"Nem, és nem is megyek. Nem, nem az amcsi filmek alapján rühellem őket. Nem járok moziba, soha nem nézek tv-t."

Értem. Ezek szerint olvasol róla, vagy a szomszéd mesélt.

"Ő megmondhatja másoknak, mi a demokrácia, hogyan kell élniük, mi a helyes értékrend. Ha meg nem értik, odamegy, és erőszakkal magyarázza el." Ezzel sok szempontból egyetértek, viszont valamire azért érdemes emlékezni. Ha az USA nem avatkozik be a 2. vh-ba most nem demokráciában hanem hitleri diktatúrában élnénk. Ha nem sikerül a normandiai partraszállás akkor pedig sztálini diktatúrában élne egész Európa. Szép kilátások.

"Milyen ország az, ahol egy olyan degenerált sekkfej mint az ifjabb Bush elnök lehet."
Ezzel teljesen egyetértek, magam is elcsodálkoztam hogy ki szavazhatott rá (kétszer). Mint kiderült igen sok itteni magyar.

"Ha hülye a pásztor, milyen a nyáj?"

Ezt azért kellő önkritikával értékelném a magyar történelmet ismerve. Különös tekintettel az elmúlt 24 évre.

Mit gondolhatnak rólunk Magyarországon kívül, ha ez igaz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 20:41:39

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130806/2011-02-27_105721_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Egy sikeres ember írása. Keményen dolgozik és jól él. Sőt jól ír. Örülök a többségében pozitív visszajelzésnek. Gratulálok a poszt írójának és kívánom hogy a további élete is legalább ilyen sikeres legyen.

Az USA-ról.
Divat szidni divat fikázni de nézzünk a dolgok mögé egy kicsit.
Az USA a világ legnagyobb gazdasági és katonai potenciálja az övé a létező legnagyobb érdekérvényesítő erő. Tisztában van vele és él is a lehetőségeivel.
A világ csendőre?
Igen. Na és…?
Lehallgatja a világot? És?
Tegyen ellene aki tud. Ja hogy olyan nincs.
Vegyük tudomásul acsaroghatunk elmondhatjuk őket mindennek de ők mennek a saját útjukon. Megnyerték a hidegháborút övék a közel kelet mindenhol ott vannak ahol jelen akarnak lenni.
Az vesse rájuk az első követ akik a helyükben máshogy csinálnák.
Melyikünk tiltakozna ha most azonnal az az ország ahol tartózkodunk mi kivándoroltak, hirtelen holnaptól bevezetné az USA bevándorló és munkaerőpolitikáját?
Gyanítom hogy egyikünk sem.
Melyikünk tiltakozna ha gyilkosságért ezer évet lehetne kapni?
Valahogy nekem úgy tűnik hogy a sok USA-t fikázó vélemény inkább a savanyú a szőlő kategóriába tartozik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 20:58:49

@montroyal: @Barátusz:
Ez egy örök és parttalan vita. :)
Nem kell megölni senkit, én sem akarok... de elvárom, hogy biztonságban legyek. Nekem OK, ha 24 órában egy rendőr áll az ajtóm előtt, aztán 2 rendőr elkísér minden nap munkába engem és a menyasszonyomat. Nekem jó így is.

Tudom, a pénz nem minden... akkor megadom a bankszámlaszámomat és utalhattok rá havi mondjuk $1000-t. Ha nem minden, nektek úgysem kell ;) egy bűnözőtől sem sajnáljátok, én meg még csak bűnöző sem vagyok.
Velem lehet beszélni :)

@ctboy:
"Ezt azért kellő önkritikával értékelném a magyar történelmet ismerve. Különös tekintettel az elmúlt 24 évre.
Mit gondolhatnak rólunk Magyarországon kívül, ha ez igaz? "

Pontosan ez jutott nekem is az eszembe. Be is írtam, de nem nem küldtem el, mert nem akartam politizálni :)

Határátkelő 2013.08.06. 20:59:36

@rumitom: Bocs, félrekattintottam, legközelebbi kommentednél tudlak rátenni a listára. A felirat ettől függetlenül nem fog eltűnni, mindenkinél ott van, de ettől még tudsz kommentelni.

FGSuperman 2013.08.06. 21:00:27

@M. Úr: szexuális zaklatás az, amikor olyan nőnek udvarolsz akinek nem vagy szimpatikus

e'ccerű ez:-)

2013.08.06. 21:07:35

@ctboy: Lehet, hogy nekem hiányosak az ismereteim második világháborúból, de én úgy tudom, hogy Roosevelt asztalán már ott volt a japán támadás terve, már azelőtt, mielőtt egyáltalán bekövetkezett volna. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy azért jól megszopatták a japánokat a kőolajat illetően. Ha most pimasz lennék, azt mondanám, hogy provokálták az amik a japánokat. Na persze őket sem kellett félteni. Szóval, tökjó, hogy beléptek meg megnyerték brit, szovjet, ausztrál, új-zélandi meg még ezer náció segítségével a háborút, de azért ne túlozzunk. Érdekük volt háborúba kerülni, akárcsak napjainkban... :)

2013.08.06. 21:11:17

@diggerdriver: Ezt csak addig fogják csinálni, amíg nem kapnak majd atomot és/vagy elfogy a kőolaj.

Az amerikai külpolitikával sok esetben nem értek egyet, ettől függetlenül, mint élni Amerikában, baromi jó lehet, egy teljesen más világ.

2013.08.06. 21:15:29

@Quercus58: "Ha hülye a pásztor, milyen a nyáj?"

Én is ezt szoktam kérdezni, amikor arra gondolok, hogy érdemleges változás nincsen a hazai politikai elitet illetően.

tableno 2013.08.06. 21:20:13

@diggerdriver: Az eddigi legjobb avatarod! :)

FGSuperman 2013.08.06. 21:21:55

@diggerdriver:

a világcsendőr szerepre ráadásként sok esetben felkérik őket - ha nem tennének semmit, akkor az lenne a baj

és még egy apróság
Magyarország 1100 éves, USA meg nincs 300
ennek ellenére a sok innen lenézett bevándorlóból csináltak egy olyan országot ahol az emberek büszkék arra, hogy amerikaiak - itthon ezt a fajta nacionalizmust, összetartást az emberekben és közösségekben csak elvétve érezni-látni
qtya phaszában nem vagyunk
de ez csak az én véleményem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 21:37:12

@Philosoraptor:
Addig csinálják míg megtehetik.
Mindenki mindent addig csinál míg megteheti. Nincs ezzel baj.

2013.08.06. 21:50:00

@ctboy: talan tul reg eltel Europaban, de imho Europa koronazott barmai az olaszok, ha a "leadership"-et nezed. Berlusconi. Ezt mar itt tobbszor kifejtettem a blogon meg Jessnek. Szamomra az olaszok nem csak a muszaki cikkekben a bohocok, hanem politikaban is (es minden masban, ami munkat igenyel).
A repteren neztem a tv-t, hogy "prison overcrowding" miatt max csak 1 evet kell ulnie adocsalas miatt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 21:58:23

@charlieharper: Érdekes amit mondasz, azt hittem mi még előttünk vagyunk.
Én is hallottam az NPR-on az egy évet, amit otthon tölthet házi őrizetben, vagy közmunkát végezhet, pl. ebédosztás szegényeknek. Ezután pedig újra tiszta lappal indulhat bármilyen választáson.

Nem rossz. van még mit tanulni.

eagles 2013.08.06. 22:04:31

@Philosoraptor:

A magyar politikusnak van mentsége. Bezárták Lipótmezőt. Gondolom nem véletlenül. Nem maradt más csak a Parlamentnek nevezett pszichiátriai intézet.
A nyájnak is van mentsége. Mit tud tenni, ha csak hülye pásztorokból válogathat.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.06. 22:13:32

@Quercus58:
"A nyájnak is van mentsége. Mit tud tenni, ha csak hülye pásztorokból válogathat."

Miért honnan jön a pásztor jelölt?
Hollandiából importáljuk? Nem helyi kiválóságok szoktak jelentkezni helyi politikusnak? Nem pont éppen a nyáj kiválóságai?

És még meg is van velük elégedve egy kiváló, többségi része a nyájnak.

Nem valami jó mentség.

NIKI LAURA 2013.08.06. 22:22:28

@montroyal: pont ugyanúgy,ahogy a németek eleresztik magukat Mallorcán!@diggerdriver: ahoz képest,hogy nem is olyan rég félénket csacsogtál a posztokhoz,mára már jól belejöttél!:)

Mikor dolgozol,a blogod is áll.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.08.06. 22:23:47

@bobsys: wells fargo :) de lehet csak a megbizhato cegnev es a kozvetitok/koltoztetok miatt.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.08.06. 22:29:12

@XTaki: nem mondtam hogy google :) Halistennek (?) csalad meg nincs a munkamat viszont borzasztoan imadom. Ezert folleg ebredes zuhany reggeli utan nekiesek a munkanak es amig megnem unom. Altalaban boven 10oraba csuszik, de muszaj rendes egyensulyt teremteni mert 2-3het alatt teljesen elhasznalodik az ember a heti 60-80oratol es akkor hetekig lehet regeneralodni mentalisan. Szoval altalaban 10ora korul, az kellemes es tudok haladni. Elvart mennyiseg viszont nincs, a dolgod legyen meg :)

Szabibol 20nap (asszem), ami az Ir 26hoz kepest eleg gyengecske, de istenem, meg nem volt ev, hogy mindet kivettem volna :)

eagles 2013.08.06. 22:33:34

@ctboy:

A gengszterváltás politikus nemzedéke arra kínosan ügyel, hogy friss hús ne kerüljön a piacra. Persze mondhatnánk, hogy akkor micsoda az LMP, meg a Jobbik. Nos az egyik SZDSZ klón, a másik a FIDESZ tartalék csapata.
Ha esetleg mégis búza kerülne az ocsú közé, azt kinyírják, mint a papírkutyát. Lásd Ángyán József.

Amihez a jelenlegi pásztor piszkosul ért: megvezetni a nyájat, mint biciklis postást a villamos sín.
A magyar emberek jelentős része majd akkor fog észhez térni, mikor már annyi pénze sem marad, hogy gyalog hazamenjen.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.08.06. 22:33:47

@zomg: lol, ez erdekes gondolat menet :D

egyebkent orulok, hogy nem csak en latom SF-et egy lerobbant szemetdombnak :) Egyre jobban erzem, hogy helyes dontes tavol maradni tole.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 22:35:18

@charlieharper:
Való igaz, az olaszok nagyon tudnak :) De úgy általában a déli népek szoktak lenni a mókamikik. A görögök is megmutatták mit tudnak (mikor 10 éve ott nyaraltunk, lelkesen mesélte az idegenvezető, hogy az összes EU-s pénzt sikerült szétlopni).

@ctboy:
Nem nagyon. Magyarországon is ez van, csak ezek nem buknak bele :)
"Okosabbak, mint egy olasz ötödikes :)"

Azt mondod, hogy aki értett bármihez is, az már külföldön kamatoztatja. Aki nem ment ki, de ért valamihez, az megél. Ki menne politikusnak? Csak azok maradtak, akik egyébként nem értenek semmihez :)

Nemrég írta hagyma, hogy OV nem jogász, hanem politikus... a politikusság egy szakma? Azért kell valakinek vezetői posztot adni, mert 5-öst kapott demagógiából?
Vajon az IBM-et, Google-t vagy akár az Exxon-t is politikusok vezetik?

Mondom az utópiát (és a madár-féle-bölcsességet): az Exxon Mobil tavalyi nettó eredménye 44mrd USD volt.
A magyar GDP 140mrd USD.
Esetleg bízzuk rá az országot az ExxonMobil-ra, valószínű nagyobb affinitásuk lenne a vezetéshez, mint az elmúlt évek magyar kormányainak.
De rosszabbul biztosan nem csinálnál :)

BTBTBT 2013.08.06. 22:37:50

@diggerdriver:
"Megnyerték a hidegháborút"
Te mit szívsz? :)

@Kovermadar:
"elvárom, hogy biztonságban legyek"
Éppen akkor nem tudom biztonságban érezni magamat, ha abban a tudatban kell élnem, hogy bárki a közelemben fegyvert ránthat, és elkezdhet lövöldözni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 22:38:25

@NIKI LAURA:
Nem jellemző rám a félénkség:)))))))))))))))
A blogon most nosztalgiáztam egyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 22:43:02

@Barátusz:
Miért nem nyerték meg?
A Szovjetúnió atomjaira hullott.
Reagen megmondta hogy olyan fegyverkezési hajszába fogja belevinni az oroszt hogy nem fogja bírni.
Megtette.
Merthogy amúgy ki nyerte meg?

BTBTBT 2013.08.06. 22:45:53

@diggerdriver:
Senki sem nyerte meg.
A pojáca Reagan ehhez elnökként is kevés lett volna.
A volt Szovjetunió egyes mai képződményei sokkal veszélyesebbek szakadár-üzemmódban, mint amíg a vörös lobogó alatt nyomódtak el.

Muscari 2013.08.06. 22:49:37

@Világpolgár2012: Koszi szepen. Nincs konkret kerdesem egyelore, minden szukseges informaciot megtalatunk eddig. Csak erdekel, hogy ki hogyan boldogul, es hat eddig szinte csak alkalmazasban allok posztoltak. Tilmir volt talan az egyetlen kivetel, ha jol emlekszem.

nyuszigonosz 2013.08.06. 22:49:53

@diggerdriver: Szovjetunió helyett egy igen erös Oroszország lett.
Amúgy az orosz bírta a fegyverkezési hajszát. :-)

Hidegháborúnak nincs gyöztese. Ha úgy vesszük más néven megy ma az ugyanaz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 22:51:20

@Barátusz:
Olyan nincs hogy senki.
Volt egy hidegháború. Most nincs, A felek egyike darabokra hullott a másik gazdaságilag és legfőképp politikailag teljhatalomra tett szert .
Tudod, mint mikor kezét-lábát levágják a katonának és azt mondja hogy egyezzünk ki döntetlenben:)))))))))))))))

misc · http://misc.blog.hu 2013.08.06. 22:51:29

a Chipotle-ben $10-ből meg lehet ebédelni és az még viszonylag menő is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 22:54:53

@nyuszigonosz: Nem bírta. Gazdaságilag nem bírta. Azért esett szét. Meg kellett szabadulni egy csomó olyan államtól ami csak vitte a pénzt.
Persze nem lehetett csak azoktól, így aztán a gazdagok is követték őket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 22:57:39

@nyuszigonosz:
Miben erős Oroszország?
Politikailag súlytalan. Örül hogy luk van a seggén.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.06. 23:02:07

@Kovermadar: ebbol a velemenybol nem akarok kimaradni :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:05:01

Amúgy miről beszéltek hogy nincs győztese?
Ti hol éltek?
Nincs Szovjet befolyási övezet. Egyre több USA befolyási övezet van.
Nincs Varsói Szerződés. NATO van.
Nincs KGST. EU van.
Nincs COCOM lista nicsenek gazdasági szankciók.

BTBTBT 2013.08.06. 23:05:30

@diggerdriver:
Mintha politikai alapokon szarakodtak volna egymással néhány évtizeden át, hidegháború címen, nem?

Ororszország ereje, veszélyessége a kiszámíthatatlanságában rejlik.

A "Gyalog galopp"-idézet viszont örökbecsű! :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:09:51

@Barátusz:
Több volt az politikánál.
Kubai Rakétaválság?
Vietnam?
Afganisztán?
Chile?
Grenada?
Csillagháború?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.06. 23:10:23

@nyuszigonosz: Igen, en is pont ezen tunodtem a napokban. Hogy azert nagyon mas dolog tortenelem konyvbol olvasni egy haborut meg elni mikozben zajlik.

A tortenelem konyvekben ugye minden haboru elkezdodik valamikor, tart egy darabig aztan veget er, de pl. az az iraki-amerikai konfliktus mar eleg regota zajlik kisebb-nagyobb lendulettel es nem is igazan tudom hogy vegulis lehet-e ennek egy konkret vegpontot adni majd valah. Valoszinuleg sosem fognak bekeszerzodest kotni...

Mi is a casus belli? Hogy felszamoljak a terrorizmust es felszabaditjak a kozel-keletet? A gerillak meg pont azert "terrorizalna" mert amerikai basztatja oket a sajat foldjukon? Farkaba harapo kigyo, nem? Vege lesz ennek peldaul valaha?

Ugyanakkor azert nem folynak a harcok olyan nagy elannal mint mondjuk Vietnemba. Szoktam figyelni kepriportokat. Neha a mesterlovesz leszed 1-2 baranyt meg felrobbantanak 2 terepjarot. Kis pufogtatas vaktaba, aztan semmi hetekig vagy honapokig... olyan erotlennek es furanak tunik, mintha egyik fel sem szeretne hogy vegre veget erjen a dolog, nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:11:35

@Barátusz:
Milyen nem várt, kiszámíthatatlan cselekményt tett Oroszország mondjuk az elmúlt 20 évben?

nyuszigonosz 2013.08.06. 23:12:46

@diggerdriver: Hogy súlytalan lenne Oroszország?
Hát nem az.

nyuszigonosz 2013.08.06. 23:14:21

@Don Kartasch: Ez van Afganisztánban is.

Meg úgy mindenhol, ahol az USA hábórút kezd.
Persze: a fegyvergyártás megy, az új fegyvereket ki is kell próbálni, el is kell adni... ezért ezek a háborúk. Vagyis ezért is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:16:10

@Don Kartasch:
Az iraki háborúnak hivatalos dátuma van hogy mikor lett vége.
Valamikor akkor amikor az iraki hadsereg letette a fegyvert.
Az érdekesség a dologban hogy az iraki háborúban meghalt kb 500 amerikai katona aztán azóta kb 5000.
Szóval akkor most vége van vagy nincs?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 23:18:48

"A következő íráshoz fontos, hogy végtelenül szerénynek tartom magam, és ha nem lenne anonym, sosem említeném meg ezeket senkinek."
Aha, persze. Mar az elozo irasa is felvagos volt, most is kb a dicsekves megy. Lelke rajta, ezeket leszamitva egesz olvashato.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:21:42

@nyuszigonosz:
Csak kérdezem.
Kuvaitot is az USA rohanta le?
Az iraki-iráni háborúban is benne volt?
Afganisztánt ki rohanta le és állomásozott ott 20évig először?
Melyik Izraeli-arab háborút kezdte az USA?

rumitom 2013.08.06. 23:22:36

@Határátkelő: i see. nem problema, koszonom

rumitom 2013.08.06. 23:23:53

@ctboy: igy van, de azt a nem jelentektelen gazdasagi szempontot se felejtsuk el hogy a nagy gazdasagi vilagvalsag (fekete pentek es a folytatasa) a II.vhval oldodott meg... addig vergodes volt csak az usaban

nyuszigonosz 2013.08.06. 23:29:52

@diggerdriver:

Nézd, ez egy nagyon hosszú és összetett dolog és ez itt nem egy politikai blog.

Én nem utálom az USA-t és nem istenítem Oroszországot.
Csak van véléményem: mindkettöröl, és utánajárok/ olvasok sok mindennek.

Téged sem akarlak semmiröl sem meggyözni. A te véleményed a tiéd. Az enyém meg más. Ennyi. :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.06. 23:30:13

@diggerdriver: Veget ert volna? Lemaradtam rola? Pedig a hutoben mar behutve var a pezsgo evek ota...

Szerintem ezek a kozel-keleti ramazurik ilyen "never ending story"-k kicsit... nagyon kivancsi lennek hogy mondjuk 100 ev mulva, a jovobol visszapillantva hogyan fogja tagolni, osztalyozni es ertekelni ezeket a legjobb esetben is kisebb villongasoknak mondhato valamit a tortenelem (vagy meg akkor is tartani fog?).

Mondjuk afelol nincs ketsegem hogy az amerikai is az iszlam tortenelem konyvekben lesznek nem teljesen 100%-ig egyezo reszek. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 23:30:15

@M. Úr: "Észak-Amerika gyönyörű lehet, Google-alkalmazottként pedig maga az álom. Csak a hülye agymosott amerikaiak ne lennének ott..."

Google alkalmazottrol eszembe jutott a film:)) (biztos Mo-n is adtak- The Internship) www.youtube.com/watch?v=cdnoqCViqUo

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:34:10

@nyuszigonosz:
Figyelj, itt eddig is beszéltünk mindenről remélem ezután is fogunk.
Én meggyőzhető vagyok csak érvelj.
Leírod hogy Oroszország nem súlytalan.
Miért? Támaszd alá.
Nem nyerte meg senki a hidegháborút.
Miért? Támaszd alá.
Érvelj, én is érvelek.
Úgy a levegőbe elengedsz valamit...
Mit kezdjek vele?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:36:11

@Don Kartasch:
Van olyan hogy iszlám történelem könyv?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 23:40:13

@Don Kartasch: Az iraki háború hivatalos vége: 2011 December 15

bobsys 2013.08.06. 23:44:21

@kiskutyuska: na oda pont nem mentem be anno

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 23:47:05

@drk: erdekes lenne osszehasonlitani az echte ireket az amerikai irekkel:) Van ilyen teren tapasztalatod? mennyire asszimilalodtak v. esetleg orzik az "identitasukat" ? Ez a magyaroknak egy vesszoparipa, bar tudom, hogy masok szamara is termeszetes modon felmerul ez a kerdes. (koreai diakokat tanitok, nemreg pont errol a temarol beszelgettunk)

nyuszigonosz 2013.08.06. 23:51:44

@diggerdriver: Fentebb már írtam: ez hosszú és egyszerüen nem érek rá itt most oldalak írni.
Mint írtam: az én véleményem más mint a téid.
Mit kezdjél vele?
Ha figyeled a híreket, objketív híreket, akkor egy kis ( sok) utánaolvasással az utóbbi évtizedek politikai történelmében, sok mindenre választ találhatsz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 23:57:55

@Barátusz:
Szerintem kevesebb a spontán (elmeroggyant) lövöldözés, mint a rablótámadás vagy más, erőszakos bűncselekmény.
De lehet tévedek.

Akkor maradjunk a rendőrt minden sarokra dolognál :)

@Zsuzsi65:
Letölteném szívesen, de sehol sem találom :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.07. 00:21:45

@Kovermadar:" Letölteném szívesen, de sehol sem találom :( "

A teljes film valoszinuleg nincs fent Youtube-on, meg tul friss hozza, a link csak a trailer:) ez #2: www.youtube.com/watch?v=712JPHER0uY

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.08.07. 00:41:05

Nagyon tetszett az írás, felidézte bennem a Kanadában töltött egy évemet :) Az persze nem az USA, de sok szempontból hasonló. Teljesen más arrafelé az élet, és valóban nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jobb, vagy rosszabb - egyszerűen más. Csak az érti meg teljesen, aki már átélte, és abban fel sem merül, hogy ebben az írásban van bármi nagyzolás. Én pl. nem is az anyagi javakat irigylem, hanem azt a közeget, amiben élnek. A mentalitást. Elképedtem, mennyire kedvesek, pozitívak az ottani emberek, milyen nyitottsággal fordultak felém, mennyit segítettek nekem gyakorlatilag teljesen önzetlenül. Ez az, ami azóta is hiányzik. Meg persze az a gyönyörű környezet :)

Nagyon sok sikert kívánok a posztolónak a jövőben is!

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.07. 00:41:05

az autopalyas kep a hwy280 northboundon keszult az Edgewood exit es a 92 kozott :P

amugy par ev eltelik es mashogy fogod latni ezt a vilagot.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.07. 00:41:05

@misc: a Chipotle-ben $10-ből meg lehet ebédelni és az még viszonylag menő is.

Denny's, Nation's, olcsok azok is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.07. 00:54:45

@Kovermadar: "Ha így lenne (ennyire komoly lenne ez a szexuális zaklatásos dolog), akkor már az amerikai férfiak 95% munkanélküli lebbe vagy börtönben ülne. :)"

A sexual harrassment resze a munkahelyi jognak, es nagyon reszletesen kiterjed apro reszletekre. Az teny, hogy van, aki megprobal visszaelni vele (marmint beperel vkit ilyen cimen). Pont nemreg voltam ceges fejtagiton, ahol tobbek kozott errol is volt szo. Azert eleg alapos ervek, bizonyitekok kellenek, hogy valakit ilyesmiert elmarasztaljanak. Gizike nem jelentheti csak ugy ki, hogy sexual harrasment tortent vele, ha xy vegigmerte ot. Ennek a amgatartasnak ismetlodonek kell lennie.
Erdemes beleolvasni a torvenybe itt:
www.state.gov/s/ocr/c14800.htm

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.07. 01:01:06

@Zka: "Jól olvastam, hogy a tojás olcsóbb, mint itthon? Vagy az az $1.5 darabár? :)"

Tenyleg olcso:) www.ask.com/answers/108318101/how-much-does-a-dozen-eggs-cost

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.07. 01:23:20

A kozlekedes - dugok apropojan: ma LA-be latogat Obama, sot a Jay Leno show-ban is tiszteletet teszi (nana, kell egy kis kampanyolas az Obamacare-nek):) Az egyebkent is dugokrol elhiresult LA traffic most meg rosszabb lesz ma hazafele, tippek, hol varhatok lezarasok: (mi Burbank kornyeken lakunk, szerencsere addigra mar otthon leszek:)
www.scpr.org/news/2013/08/06/38565/president-obama-in-la-for-tonight-show/

M. Péter 2013.08.07. 01:31:33

@bobsys: Magyarul keresni szokták a pénzt (szegény magyarok keresik, keresik, mégsem találják), csinálni legfeljebb akkor, ha az embernek van egy kis nyomdája a pincében.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.07. 05:11:12

@Barátusz: bárki a közelemben fegyvert ránthat, és elkezdhet lövöldözni

az a biztonsag , amikor az asszonynak kuss mert a ferje a pisztolyaval jatszik az asztalnal , amikor a szomszednak kuss mert egy arsanalom van a lakasomba , amikor kirugtak es visszamegyek leloni mindenkit vagy bemegyek egy iskolaba es szetlovok mindenkit .... es meg millio pelda .... mashol nem fajul idaig hogy meg kell vedenem magamat mert mas van az emberek fejebe .. ahol az allam adja a peldat, hogy ha nem tetszik valahol ,valami, valaki ellent mond nekunk -- oda megyunk a hadsereggel vagy dronokkkal alattomosan es legyilkolunk mindenkit .... addig az egyszeru ember fejeben sem lehet rendet tenni .... es ez is csak egy velemeny ...

bar leregisztraltam az USA-ra annak idejen es konnyu volt kijutni .. most orulok hogy vegul canadaba kotottem ki...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.07. 05:20:52

@nyuszigonosz: Hidegháborúnak nincs gyöztese. Ha úgy vesszük más néven megy ma az ugyanaz.

ugy hivjak haboru a terrorizmus ellen .... ezzel meg jobban felelembe lehet tartani a vilagot igy meg nagyobb penzeket lehet lehuzni, neha bedobnak egy bostoni merenyletet egy yemeni veszelyt ,alkhaida mint kepzelt ellenseg stb es dol a penz ,..az emberek boldogan fizetik az adot hogy meg legyenek vedve a gonoszoktol..(emberéletek?... domage collatero... )

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.07. 05:50:10

@montroyal: és szerinted milyen lenne a jó megoldás ? mert az sem jó, hogy a Barna bácsik kénytelenek trükközni, hogy megvédjék a tulajdonukat, aztán (persze jogilag jogosan) még őket hurcolják meg.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.07. 05:53:21

@ctboy: max írta egyszer, már nem emlékszem,melyik országról, hogy választásokkor az előző garnitúrát lecsukják.
nekem tetszik ez a megoldás.

2013.08.07. 06:36:11

@Zsuzsi65: A posztolo arrol a kornyekrol irt, ahol o lakik, es az 5 honap alatt mar eljutott legalabb egy boltba, ahol ezt az arat talalta. De en pl. SF-tol 450 km-re elek, es itt bizony van, hogy az "organikus" tojasbol 20 db $1.50. Szamit, hogy melyik evszakban vagyunk, es melyik varosban. Nyilvan a decemberi-januari idoszakban kevesebbet tojnak a valoban termeszetes korulmenyek kozott tartott tyukok (a hormonkezelteknek mindegy), es pl egeszen mas arakat talalsz egy SF-kornyeken, mint mondjuk Long Beach-en. Ugyanez ervenyes pl. a lakhatas-arakra, kerdes, hogy mennyit vagy hajlando utazni. Jo kornyek, gathered kozosseg, de mondjuk 50 km-re a varostol, akkor olcsobb.

A poszthoz: a posztolo nagyon uj kisfiu meg az USA-ban (orulok, hogy sikeres, es tovabbi erot es jokedvet neki, en is szeretek itt lenni), de nem is ez a legnagyobb bajom. :)
Nehany dolgot nem tud meg: pl. az emergency ellatas nem 2500, ha meltoztatik fizetni eu-biztositast. Hja, azt Mo-n is kellett, ugy hivtak, hogy TB. Itt meg eu-biztositas. Az ar kb megegyezik a magyar befizetendovel, csak az ellatas 300-szor jobb, es nem kell meg pluszban halapenzelni. Es akkor az ugyeleti ellatas is csak $30 (vagy annyi sem, a csomagtol fugg)
A szexualis zaklatas sem egeszen ugy van, ahogy irtad, hanem ahogy zsuzsi65 belinkelte.
Parkolas: hat, nincs is ingyen, ugy tenyleg lehetetlen. De ha hajlando vagy fizetni erte, akkor barmelyik parkolohaz ad neked havi berletet, osszegtol fuggoen az elso szinten vagy a hatodikon. De tudom, a magyarok ingyeeee akarnak mindent, nahat, ugy tenyleg nincs hely.
"...ha kiderül a vízum applikáció alatt, akkor ki is tiltanak örökre. :)" Bevandorlasi tanacsokat pedig vegkepp nem kellene adni, mert vannak esetek, amikor nem szamit. Az viszont igaz, senki ne induljon el ugy, hogy illegalisnak lenni konnyu elet es jo.
Irasbol, magyarbol pedig egyes: ami borzalmas, az nem lehet pozitiv, elvezheto, vagy borzalmasan szerencses, borzalmasan vigyaznak, borzalmasan konnyen baratkozo, es meg sorolhatnam.
Te szeretni magyar haza es apolni magyar nyelv, pedig meg csak 5 honapja vagy itt?

2013.08.07. 06:36:11

@bobsys: en 60K/ev, de nem erzem magam szegenynek. Magyarorszagon nyomorogtam a heti ot-hat napi, 16-18 oras munkahelyeim mellett, itt ledolgozom a magam kis 3-4x12 orajat, es rohogve tudom fizetni a szamlaimat, naponta gym, van eu-biztositasom, egy most 2 eves auto (en vagyok az egyetlen tulaja), szinhaz havonta-harom hetente, evente ketszer 1-2 het utazas valahova (USA-n kivul, de NEM Magyarorszagra), McDonaldsba es hasonlo helyekre be nem teszem a labam, es egyik heten 3 szabadnapom van, a masik heten 4.

Akos_79 2013.08.07. 06:36:11

120K-s fizu az meg ott is eleg jonak szamit! Ne erdekeljen ki mit mondd! Élvezd, hogy szerencsés is vagy meg teherséges is. Nem olyan rosz az az ország, sôt. Persze sok hibája van de hibáival is még mindig a lehetôségek hazája!

2013.08.07. 06:36:18

@Határátkelő: Ugy latom bevalt az uj rendszer, kevesebb komment van viszont normalisabb a hangvetel es jobban kapcsolodnak a hozzaszolasok a poszthoz mint regen - egyertelmuen javult a szinvonal. En a magam reszerol ertekelem hogy beavatkoztal, eddig ugy tunik jo otlet volt.

2013.08.07. 06:36:18

@tildy:): Igen, ez vicces vonulat a posztban, illetve nekem pont ez adta a 'naiv bajat'; egyreszt ez az aranyos csodalkozas hogy huha, itt vagyok Amerikaban, Porschek parkolnak a BMW-m mellett stb., masreszt ahogy ketsegbeesetten ragaszkodik ehhez a szerephez hogy 'laza vagyok, nekem mindez semmiseg, az se nagy dolog hogy havi tizezer dollart keresek' stb. Nekem igy tetszett a poszt ezzel egyutt - kedves posztolo, nem kell alszerenynek lenni, orulj neki hogy almaid orszagaban elsz es tele vagy penzzel! Tovabbi sok sikert, es ha raersz kuldjel nekunk egy kis bio turorudit Amerikabol. Koszi.

2013.08.07. 07:43:11

@Quercus58: Honnan kerülnek ki a politikusok? Mert az biztos, hogy nem az égből pottyannak le hozzánk.

tanato 2013.08.07. 07:53:35

@Mirjam2: Egyetértek,javult a színvonal.Semmi szükség,hogy krónikus hazudozók több százas kommentjei foglalják le a blogot,amelyek általában tényleg nem is függtek össze a cikkel.

kék madár 2013.08.07. 07:55:02

hat ez a post a szerenykedes moge bujtatott tenyerbemaszo dicsekves ordas esete. Raadasul tele van baromsagokkal targyi hibakkal, ferditesekkel. Kezdjuk ott, hogy az amerikai commute atlaga 22 perc. A Starbucksban egy negy szonal rovidebb ital 3 dollar alatt van, de meg a tripla fekete is csak 2.75.
Kar volt ezert az agymosasert. Baromi anyagias vagy es lovesed sincs Kalifornia lenyegerol.

kék madár 2013.08.07. 08:12:55

"Az egyik legellenszenvesebb dolog nekem, hogy Kaliforniában mi számít szexuális zaklatásnak. Gyakorlatilag MINDEN. "
?
Bob Filnerrol hallottal mar?

kék madár 2013.08.07. 08:13:09

@Don Kartasch: nem utaznak 3-4 orat, csak a posztolonal meg ez nem jott le

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.08.07. 08:18:56

Éltem arrafelé pár évet abban az időben, amikor itthon a taxisok sztrájkoltak.
Na AKKOR volt ott jó világ! Most már nem mennék oda a világ összes pénzéért sem.

Void Bunkoid 2013.08.07. 08:18:57

A legszembetűnőbb az volt, hogy alapvetően minden tízszer annyiba kerül és tízszer akkora mint itthon (a távolságok, a fizetések, de egy egyszobás albi bérleti díja is) - kivéve a benzint. Az valahogy felannyiba kerül, mint itthon :P

2013.08.07. 08:19:36

@kék madár: nekem UK-ban napi kb 3 ora a commute (oda-vissza), USAban valamivel kevesebb volt.

na4 2013.08.07. 09:14:15

Ez a legjobb poszt, amit valaha olvastam. Szívböl gratulálok, és további sok sok sikert kívánok!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.07. 09:36:03

@Mirjam2: Nem tudom, en olvastam az elozo posztjat is, nekem ott is ez a mellveregeto stilus latszott.
Pontosan az, amit kek madar is mond.
Aztan lehet en latom rosszul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.07. 09:37:28

@tildy:): Mondjuk nem tudom Usa-ban mennyire lehet igy nyiltan elmondani, hogy a Googlenel vagya Facebooknal dolgozom, 10 ezer dollart keresek havonta, blabla.
A legjobb poszttol meg nagyon messz van, oszinte leszek, nekem az uj-zelandi jott be a legjobban:)

nzk 2013.08.07. 09:49:45

@M. Úr: ha a technikai fejlődés tökjó dolog, akkor neked ezt ajánlanám sok szeretettel...

www.youtube.com/watch?v=QfAjA1Cp0Ls

kék madár 2013.08.07. 10:22:55

@tildy:): mi olyan ritkan ertunk egyet, hogy esetleg ha igen, akkor az mar gyanus, hogy igaz : )

BTBTBT 2013.08.07. 10:52:44

@Kovermadar:
Nem elmeroggyantakat emlitettem, hanem barkit, aki fegyvert ránthat, en/te/mi/ti/ok meg rosszkor van rossz helyen, es annyi.

@montroyal:
Hasonlo szinten gondolom, noha sosem vagytam az USA-ban elni, csak turistaskodni. Mondjuk ugy is siman lelohetnek, amikor tankolok egy benzinkutnal, egy forrofeju alak meg eppen ugy dont, hogy azt a kutat rabolja ki - es nem akar tanukat.

@tildy:):
Semmi bajom masok sikerevel, meg azzal sem, ha nalam sikeresebbek, hiszen feltetelezhetoen megdolgoztak erte - de amig tobbeknek feltunt ez a "szereny vagyok"-megjegyzes, azt hiszem, inkabb elirasrol van szo.
Azt akarhatta irni, hogy "alszereny vagyok". :)

@diggerdriver:
A volt tagallamok kiszamithatatlansagarol beszeltem, nem mint nagy Oroszorszag kulfoldon tett lepeseirol.
Attol, hogy a "haboru" szo benne van a hideghaboruban, ne ugy kepzeld el, mint egy fegyveres csatat, ahol az egyik biztosan vesztes lesz, a masik meg tortenelemkonyvet ir.
A hideghaboru ennel kismillioszor osszetettebb volt, es eppen ezert nem lehet azt mondani, hogy az USA gyozott, a ruszkik meg eltuntek az also feneken.
Egyebkent az USA most is ott van a szomszedban - olajert vagy hogy a jelenletevel piszkalja Putyint, most mindegy, de biztos, hogy nem a terroristak miatt. A "war on terror" is jocskan elcsepelt kifejezes mar. aki meg mindig hisz neki, annak legyen dzsessz. :)

A csillaghaboru Reagan-estol meg Teller Edestol egy rohadt nagy es rossz vicc meg penznyelo volt.

sdani 2013.08.07. 13:08:54

Mi az East Bay-en lakunk már lassan 3 éve, így tanúsíthatom, hogy (majdnem :) minden szava igaz a posznak! Rendkívül drága hely, ketten havi 65oo dolcsiból nagyon kényelmesen megélünk, utazunk, tudunk félretenni, de azért ha kicsit több lenne a pénz nyugodtabbak lennénk.

A túlzásba vitt PC-skedéssel és a zaklatásra való nagy érzékenységgel nem találkoztam, de ez valószínűleg a mikrokörnyezet számlájára írható. A túlzásbavitt toleranciával és ökofetisizmussal azonban annál inkább.

Szerintem nagyon jó, hogy lehet jó minőségű élelmiszereket kapni: mielőtt kijöttünk mindenki ijeszegetett minket, hogy amerikában milyen szar, ehetetlen kenyér van, ezzel szemben olyan pékségek vannak, hogy otthon ilyen jó kenyeret nem ettem. Az összes vendégünk álla leesik.

Na, egy szó mint száz, az SF öböl az egyik legtutibb hely az USAban, ha van elég lóvéd. :D

ABL CA 2013.08.07. 14:57:49

@diggerdriver: Ezt csak addig fogják csinálni, amíg nem kapnak majd atomot és/vagy elfogy a kőolaj.

Nem fogy el. A San Joachin Valley tele van koolajjal, termelik kifele, de egyetlen decilitert meg nem hasznaltak el belole.

M. Úr 2013.08.07. 15:09:01

@nzk: Technikai fejlődés nélkül előbb-utóbb a dinoszauruszok sorsára jutnánk (legeslegkésőbb 3-4 milliárd év múlva, legkorábban akár holnap). Az emberiségnek, mint fajnak, az egyetlen örök célja a faj fenntartása kell, hogy legyen.

Az általad linkelt filmnek kábé az a mondanivalója, hogy "lehet, hogy evolúciós zsákutca volt a majmokat kiokosítani". Lehet, csak beszűkült gondolkodásra vall. A fejlett intelligenciánknak köszönhetően egyre közelebb kerülünk a lehetőséghez, hogy bolgyóközi, csillagközi faj legyünk. Ez az ugrás pedig hihetetlen nagy mértékben csökkentené az esélyét, hogy kihaljunk.

Persze van más út is... lehetsz primitív egysejtű, ami valahol 1000 méter mélyen betokozódva várja, hogy a Földbe csapódó aszteroida által okozott robbanás kirepítse őt sziklástól mindenestől a világűrbe, hogy aztán évmilliók múlva egy másik, "lakható" égitesten landoljon és kiolvadjon. A vicc az, hogy az ember életének is ugyanaz az "értelme", mint a legprimitívebb egysejtűének.

bobsys 2013.08.07. 15:55:08

@vanvelemenyem: valahogy igy gondoltam en is, hogy a 60K-bol kijonnek ezek

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.07. 17:04:55

@vanvelemenyem: En ugy gondolom, hogy a posztolok tobbsege nem azzal a szandekkel irja a posztot, mert "osztani" akarja az eszt. A sajat tapasztalatait irja le, azon a szuron at, ahogy o latja. Epp ez benne az, ami miatt sokszor elvezettel olvasom oket, mert eszembe jut, annak idejen en is ugyanigy csodalkoztam ra dolgokra. Biztos vagyok benne, hogy sokunknak, akik x eve itt elunk az USA-ban, ugyanilyen benyomasink voltak. Ezek aztan az ido mulasaval arnyaltabbak lesznek, hiszen jobban megismeri az ember az itteni eletet. A zsigerbol valo kritizalas helyett inkabb pontositsuk a kepet. Plane USA eseten, amely annyira sokszinu es hatalmas, hogy nem is lehet altalanositani semmit, mert meg allamokon belul is hatalmas elteresek vannak.
A kommentek valoban sokkal kulturaltabbak, koszonjuk HA-nek a valtast, es munkat vele!
A commute-rol meg valamit:) eppen a nagy tavolsagok miatt (na meg azert, mert a lakoovezetek alt. a nagyvarosokon kivul vannak) sok ember szamara bizony nem ritka a napi 2-3 oras commute. Nalunk LA-ben pl. ez teljesen megszokott (1-1.5 ora oda + vissza). meg ha a munkahelyed nincs is messze - az enyem pl. kb.20 merfold - az ut reggeli-esti csucsforgalomban kb. 50 perc, de neha 1 ora is. Igy jon ki az a napi 3 ora.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.07. 17:16:31

@Zsuzsi65: ez teljesen megszokott (1-1.5 ora oda + vissza)

azt pedig meg konnyebb megszokni hogy 6kor vegzek es 6h5 perckor a kadba vagyok otthon ( 1km)

a hatranya hogy 1 hàlos 70negyzetmeteres condom van a varos kozepen villa negyedbe 1 lepesre gyalog mindentol es semmikepp nem akarom feladni egy gyonyoru nagy kertes hazert a kulteruleten (2-3h a kocsiba ) pedig àrba ugyanaz ... aki ott kezdte az mar megszokta , biztos jo egy 2-3 szintes medences hazba lakni ... en is szeretnek de...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.07. 17:22:22

@Babette_: és szerinted milyen lenne a jó megoldás ?

szerencsere nem nekem kell megoldani csak a velemenyemet mondtam el .. nekem a megoldas meg van : nem elek ott .. kolcsonosen nem hianyzunk egymasnak..

kék madár 2013.08.07. 20:32:10

@sdani: @Zsuzsi65: igen de ne irjuk mar le, hogy az atlag commute 1 ora, ha nem annyi. Lehet, hogy konnyu nekem mert a konyokomon is big data foyik a munkambol adodoan es par informacioval tisztaban vagyok, de arnyaljuk mar a mondandonkat, es irjuk, hogy itt, nekem, velem, ugy latom stb. Ez ilyen tipikus kover amerikaizas miutan lattunk egyet a sarkon.
A masik amitol agyverzest kapok, hogy San Francisco ronda varos. Fantasztikusan lelegzetallitoan szep varos, aki ezt nem latja, az vak.

sdani 2013.08.07. 21:13:24

@kék madár: Szerintem ezt nem nekem akartad címezni. (Habár nekem 2x5o perc az út a munkába. :-)

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.07. 22:15:44

@Quercus58: igen meg azert is mert meguntam a hozzad hasonlo tenyeres talpas parasztokat otthon. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.08. 02:10:05

@kék madár:" @Zsuzsi65: igen de ne irjuk mar le, hogy az atlag commute 1 ora, ha nem annyi. Lehet, hogy konnyu nekem mert a konyokomon is big data foyik a munkambol adodoan es par informacioval tisztaban vagyok, de arnyaljuk mar a mondandonkat, es irjuk, hogy itt, nekem, velem, ugy latom stb. Ez ilyen tipikus kover amerikaizas miutan lattunk egyet a sarkon."

Ok, akkor megprobalom a statisztika irant erzekenyek szamara arnyalni:)))) szoval itt LA-ben, a lakokornyezetem nagy reszeben, hozzam hasonloan tobb ezren autoznak naponta 2-2.5 orat (a napi dugok szemelyes megtapasztalasa alapjan:))

Alamedan 2013.08.08. 06:53:55

San Francisco szerintem a vilag egyik legszebb varosa. Bejartam mar keresztbe-kasul mivel mellette lakom mar 10 eve.
A poszt iroja rogton olyan lehetosegeghez jutott amikhez kevesen jutnak ilyen rovid ido alatt, ezert lehet hogy kicsit elszaladt vele a szeker a dolgok minositesenel...;-)
Egyebkent itt az obol kornyeken 30 percre San Francisco belvarosatol mar $800-ert is lehet kapni studiot rezsivel.

Alamedan 2013.08.08. 06:53:55

Zsuzsi, egyebkent ket hete jartam LA-ban, es sikerult az 5-os uton betalalni egy ket oras dugoba pentek delutan.

kék madár 2013.08.08. 06:53:55

@Zsuzsi65: igy arnyaltan tok jo! De LA-rol tudjuk, hogy egy orok dugo : )

M. Péter 2013.08.08. 06:53:56

@Kovermadar: Egy barátomat pisztollyal fenyegették Texasban, mert *közúton* gyalogolt. Ott ugyanis tisztességes ember csak kocsival jár, aki gyalogol, gyanús. Ha lett volna fegyvere, akkor persze lelőhette volna az őt fenyegetőt önvédelemből.

M. Péter 2013.08.08. 06:53:56

@Kovermadar: Ezt már próbálták egyszer Hondurasban a United Fruit-tal, ez volt az eredeti banánköztársaság.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2013.08.08. 17:54:09

@Zsuzsi65: "Gizike nem jelentheti csak ugy ki, hogy sexual harrasment tortent vele, ha xy vegigmerte ot. Ennek a amgatartasnak ismetlodonek kell lennie."

Azért valószínűleg ezzel párhuzamosan egy szigorú (sexless) dresscode is létezhet.

Merhogy ilyen alapon egy kihívó ruházat is szexuális zaklatán a fiukkal szemben ;)

Komolyan elgondolkodom lányok értelmi képességén, amikor a felpócolt cici fele kilóg a dekoltázson és rosszallóan veszi, hogy odanéznek.

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.09. 00:44:05

@Alamedan: ez akkora kamu hogy inkabb nem bosszantom fel magam rajta.

aki esetleg ezt komolyan venne. ne tegye. a komment iroja arrol beszel hogy a gettoban a negerek kozott kivehetsz egy kis lyukat talan 1000 dollarert de akkor minden este tulelo show lesz.

Itt el lehet olvasni mi folyik gyongyoson:

priceonomics.com/the-san-francisco-rent-explosion/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.09. 01:35:17

@eMeL: Tokeletesen egyetertek veled, ami a nok ignoranciajat/ertelmi kepessegeit illeti:) Sokan nincsenek vele tisztaban (vagy ha igen, akkor nagyon visszaelnek vele), hogy a kihivo oltozkodessel milyen helyzetbe hozzak a ferfiakat. (sok ferfi szamara ez nem eye candy, hanem "torture", mert vizualis lenyek leven nagy-nagy kisertesnek vannak ilyenkor kiteve...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.09. 01:37:44

A poszt iroja emlitette a US 101 freeway-t...nos, SF-hoz kozeledve ilyen egy csomopontja...egyebkent a ny-i parton fut vegig, egeszen le LA-ig, es mind SF-ban, mint LA-ben altalaban mindig tomott...
aerialarchives.photoshelter.com/image/I000063kLEp08Fus

Alamedan 2013.08.09. 06:48:22

@zomg:
Nem getto es nem negerek kozott, de ha figyeltel akkor irtam hogy nem San Franciscoban hanem 30 percre onnan ahol en is lakom az obolben. Negerek mindenhol vannak, szerencsere felenk inkabb azsiaiak laknak a bekes fajtabol. :-)
Es hogy pontositsak, a mi hazunkban van egy studio amiert $780-at fizet a lako.
Nem kell ezen bosszankodni.:-)

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.20. 23:56:19

@Alamedan: lecci kuld el melyik kisvarosban van ez mert kivancsi vagyok.

Bellagio 2013.08.27. 10:36:57

@zomg:

A Bay Area-ban is siman talalni studiot mar 900-1200 korul is, szoval nem lehetetlen, amit Alamedan ir, nem kell ugy beallitani, mintha csak az lenne az igazsag amit te allitasz es mindenki mas hulyeseget beszel.

bopat 2013.09.13. 00:21:26

"Szerencsére bankszámlát nyithatsz SSN nélkül."

Melyik banknál? Én több bankot felhívtam a tavaly, személyesen is kérdeztem őket, de SSN nélkül no way!

Bellagio 2013.09.29. 19:01:39

@bopat: peldaul Bank of America. Levelcim kell hozza, SSN nem

dH2K · http://dh.squidcode.com 2013.11.05. 08:00:38

én szerencsés vagyok, mert SF központjában élek egy elképesztően klassz viktoriánus házban amiben van rent control, jó környéken, nevetségesen olcsó összegért. munkába menet 15 percet szoktam biciklizni minden nap (3 mérföld).

SF elképesztően jó és hihetetlenül progresszív hely. Nem hiszem, hogy képes lennék már máshol élni. Középkori, ókori hangulatúnak tűnik a világ többi, fejlettnek mondott része is (természetesen a biblia-övet meg sem kell említen). Itt tényleg azt érzi az ember, hogy a jövőt építi, a barátaival együtt.

Ha az embernek időnként nehtán honvágya van (az emlékek megszépülnek), akkor csak elolvas egy tetszőleges horthy-szobor avatós, zsidózós, ki a hibás mindenért, mi volt 80 éve, stb. cikket egy tetszőleges magyar újságban akármelyik héten, és azonnal elmúlik a honvágy. =)

poggY 2015.07.13. 07:36:22

Azért az usa nem ennyire drága, csak CA.
Itt TXben 2.35 körül van a benzin/gallon (3.78l),Applebee's meg többi étterem max 15 dolcsi és jól laksz.
Tomegkozlekedes itt DFWben egyáltalán nincs viszont mindenki Dodge ram 2500al ford f350el meg SilveradVal jár, elég vicces h konkrétan mindenkinek van autója 16 év fölött. Itt a jogsi annyi h elvégzése egy online tanfolyamot, be mész a dmvbe, kifizetsz 25 dollárt és egy órás vezetési tesztet. Ha tudsz vezetni akkor béke veled megvan a jogsi.
én mo-fin-usa útvonalat jártam be, 23 évesen tetszik az ország, mondjuk ha 20 grandet keresnek havonta mrgjobban tetszene az biztos hehe. Majd lehet írok egy posztot is ha valakit érdekel milyen az élet délen

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása