oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2013. július 15. 06:45,  Dubajozás, rabszolgaság és hatalmas fejlődés 425 komment

2013. július 15. 06:45 Határátkelő

Dubajozás, rabszolgaság és hatalmas fejlődés

Ha már Ramadán van, akkor ma látogassunk el az Egyesült Arab Emirátusokba, Fikus Kukisz segítségével. Korábban (még a kezdeti időkben) írt egy posztot, most újjal jelentkezett, a leírtak nem minden tanulság nélkül valók.

Abu Dhabi 2.jpg

„Mivel az új Határátkelő-oldalon nincs még Egyesült Arab Emirátusokbeli poszt, úgy döntöttem, írok egyet (ismét). Azokról a dolgokról szeretnék írni, amiről az átlagembernek nincs feltétlenül tudomása, vagy éppen erős tévképzetei vannak.

Ezen oknál fogva valószínűleg több lesz a negatív árnyalatú információ, mint a pozitív, mert ezeket nem látják az emberek, akik nem élnek itt, de gyakran azok sem, akik itt élnek.

Előre szeretném bocsátani, hogy ezzel nem becsmérelni szeretném az országot, csak rávilágítani néhány sajátosságra, visszásságra, esetleg a tapasztalatlan potenciális ideutazókat felvértezni némi ismeretanyaggal ezen a téren is.

A pénznél csak egy jobb dolog van

Az első, és legáltalánosabb tévhit, hogy itt, valamint a környező, gazdag olaj-országokban nincs korrupció. Mint mindenhol máshol, ahol nagy pénzekről, és üzletekről van szó, itt is vannak mindenféle lobbik, érdekcsoportok, akik képesek a dolgokat olyan irányba befolyásolni, ami az ő üzleti érdekeiknek jó. A pénznél csak egy jobb dolog van, a még több pénz.

Egyszer olvastam egy posztot Ománról, ahol a fiatalember a sivatagban barangolt pár napig, és levonta a következtetést, hogy ez egy gazdag, és szép ország, ahol nincs korrupció. Hát a sivatagban sétálva biztos nem is találkozik vele az ember, annál inkább az üzleti életben.

Csak a látszat számít

Az átlagember számára ez a jelenség leginkább ott tapasztalható, hogy a rengeteg csilli-villi épület, és minden rekord megdöntésének a kísérlete egy olyan világot képez, ahol csak a látszat számít, a tartalom nem.

Nyakra-főre épülnek a mindenféle toronyházak, szállodák, irodaházak, amik nagy része a legalapvetőbb balesetvédelmi előírásoknak sem felelnek meg. Több tűzeset is történt a közelmúltban, van ahol halálos áldozatokat is követelt, és volt olyan, ahol egyszerűen nem működött a tűzjelző, valamint a tűzoltó készülék, holott az épület vadonatúj volt, minden szükséges dokumentummal, és engedéllyel. Nos, ezek az engedélyek kb. annyit is érnek.

Ha valakinek érdeke, hogy az az épület megkapja az engedélyt a működésre, akkor meg fogja, függetlenül attól, hogy balesetveszélyes, éghető anyagokat építettek be, vagy épp nem működnek az alapvető balesetvédelmi berendezések. Állítólag Dubaiban az újonnan épült épületek 80%-ánál használtak olyan borítást, ami nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak.

Ha valaki saját maga szeretne lakást bérelni, és nem a munkaadója bérel neki valamit, akkor érdemes felkutatni az ilyen irányú információkat tartalmazó kiadványokat. Sok hasznos információt meg lehet tudni például arról, hogy melyik környéken milyen jellegű ingatlant, és mennyiért lehet bérelni. Van, amelyikben őszintén megemlítik azt is, hogy melyik az a környék, ami bár új, de a lóhalálában felhúzott villákat nem igazán a minőség jellemzi.

A helyi szokásokról, törvényekről is lehet mindenféle kisokosokat kapni, így azokat is érdemes olvasgatni, mert sok minden nem úgy működik, mint más országokban. Tilos például a hajléktalankodás, és a koldulás. Ennek ellenére igen sok vendégmunkás él a hajléktalanszállókhoz hasonló körülmények között.
És ez a téma az, amiről érdemes még említést tenni, mert ezek is forrásai egypár sajátos helyzet kialakulásának.

Bűnügyek

A második, az elsőhöz hasonlóan népszerű, és téves gondolat, hogy itt nincs bűncselekmény. Nemcsak, hogy van, hanem van sok, kimondottan „kultúra-specifikus" is, amit mindjárt bővebben részletezek.

Sok olyan eset van, ahol a vallási, és kulturális szokások tiszteletben nem tartása miatt kap valaki büntetést. Valamiért ebben élen járnak a britek. Tilos káromkodni, tilos bármilyen, a vallást gyalázó, vagy sértő magatartás, a nyilvános helyen való részegeskedés.

Elvileg az alkoholfogyasztás is tilos, viszont a nem muszlimoknak ki lehet váltani egy úgynevezett „liquor licence-t", és ezzel lehet a hotelek bárjaiban, valamint a kimondottan alkohol árusítására szakosodott likőr boltokban alkoholt venni.

Elvileg muszlim nem kaphat ilyen engedélyt, de azért közülük is van, aki fogyaszt alkoholt. Viszont, mint írtam, az utcán nem viselkedhet részeg disznó módjára, így diszkóból csordában hazafelé ballagó, kukákat rugdosó, és játszótereket telehányó csoportokkal sem lehet itt találkozni. Ez számomra pozitív, bár biztos van, akinek ez is hiányzik.

A „dubajozás"

Tilos a házasságon kívüli szexuális élet is, ellenben a „dubajozás" gondolom mindenkinek ismerősen cseng, ahol fiatal K (na, ezt értsd, ahogy akarod) - európai lányok utaznak ide jó pénzért szórakoztatni a nagyérdemű helyi közönséget.

Ezen kívül prostitúció is van, nem is kicsi, ahol sokszor illegálisan itt tartózkodó hölgyek kínálják a „portékájukat" éjszakánként bizonyos bárokban. Ilyen helyek mindkét nagyvárosban vannak, és olyan népszerűek, hogy kizárt, hogy nem tud róla a hatóság. Szóval ebben a tekintetben az az érdekes helyzet áll elő, ha mondjuk itt dolgozik egy szerelmespár, ők nem hálhatnak együtt, viszont kurvázni simán lehet.

Olvastam már itt olyan „bűnügyi hírt", hogy egy szerelmespár felment a lány szállására, hogy együtt legyenek, ezt a portás jelentette a hatóságoknak, és mindkettőt megbüntették házasságon kívüli szexuális kapcsolatért, és kitoloncolták őket az országból.

Az hozzá tartozik a dolgokhoz, hogy a legtöbb itt dolgozó céges szálláson lakik, mert egy átlagfizetésből egy albérlet megfizethetetlen, és nincs koedukált szállás, így nem könnyű összehozni az együttlétet, ha esetleg nincs saját szállásuk.

A molesztálásokról

Mivel a legtöbb itt élő (rabszolga)munkás férfi, ráadásul össze vannak zárva, sokszor több száz, vagy ezer fő befogadására képes munkásnegyedekben, elég sok a molesztálási ügy is.

Van, amikor egymás között történik ez, van, amikor esetleg játszótéren, kisfiúk, kislányok kárára, vagy munkahelyen, szállodában, bárban felnőtt hölgyek (vagy férfiak) kárára. Ezeknek az ügyeknek azért van helyi szereplői is, nem csak és kizárólag a „pakik" csinálnak ilyet.

Több tucatnyi cikket tudnék idézni, vagy idelinkelni a témában, de mint az elején is írtam, nem az elrettentés a célom, és nem is az, hogy bizonygassam, hogy ez milyen romlott egy hely, nem teszem. Ezek az esetek amúgy sem egyedülállóak. Sok helyen, főleg ahol a férfi-nő kapcsolatok erősen korlátozva vannak, fordul elő ilyesmi.

Egy esetet azért mindenképpen szeretnék felidézni. Tavaly történt, hogy egy amerikai nőt, akinek sikerült egy hotel bárjában jól leittasodnia, és a taxiban elaludnia (az sem kizárt, hogy beletettek valamit az italába), 4 iráni férfi kivette a taxiból, mondván, hogy az ismerősük, elvitték magukhoz, és megerőszakolták.

Amikor a nő feljelentést tett az ügyben, első körben ő kapott 1000 dirham (kb. 60 ezer FT) pénzbüntetést alkoholfogyasztás miatt, míg a nemi erőszak valahogy nem volt olyan fontos a hatóságoknak. Végül elkapták őket, de csak azért, mert a nő nem hagyta annyiban a dolgot.

A rabszolgák

Van törvény arra is, hogy egy lakásban nem lakhat 6 főnél több, nem rokon ember. Ennek ellenére rengeteg ingatlan van illegálisan átalakítva ennél sokkal több személy elszállásolására. Az ingatlanárak nagyon magasak, és a cégek igyekeznek minél költséghatékonyabban megoldani a munkások elszállásolását.

Vagyon ellenes bűncselekmények is előfordulnak, lopás, betörés, rablás, sőt még emberrablás is. El lehet képzelni, hogy mekkora a kísértés, ha összevetjük a minimum milliomos helyieket, a havi 200 dollárért güriző bangladesivel.

A hivatalos minimálbér 750 dirham (200 dollár), de van ahol még ennél is kevesebbet kapnak a, nyíltan nevezhetem őket így, rabszolgák. Ezért cserébe pedig dolgoznak akár heti hét napot, és egy, vagy kétévente mehetnek haza egy, másfél hónap szabadságra.

A fülöp-szigeteki külügy most dolgozik azon, hogy felállítson egy minimum követelményt, ahol az állampolgáraik legalább 400 dolláros (1500 dirham) fizetést kapjanak, havonta legalább egy szabadnapot, lehetőségük legyen napi 8 óra folyamatos alvásra, és joguk legyen mobiltelefont tartani.

Ez az intézkedés nem igazán népszerű a helyiek körében, és ha ez életbe lép, akkor valószínűbb, hogy inkább alkalmaznak valami más országbelit, akinek elég az 500-750 dirham, és dolgozik továbbra is heti 7 napot.

Arra hivatkoznak, hogy nem mindegyik emiráti milliomos, és nem tudják megfizetni a magasabb bért, különben is, minek fizessen többet, ha a dolgozó nem dogozik többet. Ja, kérem, ha nem tetszik milliomosnak lenni, nem feltétlenül kell 5 háztartási alkalmazottat tartani!
Headache duty

Ezzel a különleges kifejezéssel is megismerkedtem itt kint. A cégnél az egyik hölgy babát vár, és elkezdett babysitter után kutakodni, egy-két ügynökségnél. Mivel HR-es a szakmája saját maga is meginterjúztatta a jelölteket, ahol a beszélgetés közben az egyik kijelentette, hogy ő nem vállal „headache duty-t".

A hölgy nem igazán értette, hogy az mi, és próbált rákérdezni, de a nanny-jelölt csak még párszor megismételte, hogy „nincs headache duty". Nagy nehezen sikerült megfejteni a dolgot, és ez a kifejezés azt jelenti, hogy a ház urának a felesége fejfájás, vagy egyéb okból kifolyólag nem hajlandó az urával hálni, akkor a nanny helyettesíti őt ebben a feladatban. Úgy látszik, hogy ez itt teljesen természetes velejárója a babysitterkedésnek.

Senki nem tartja be a közlekedési szabályokat

Azért nem mindenki lakik tömegszálláson. Van egy igen nagy szakadék az alapfizetésért dolgozó szakképzetlen munkaerő, és a keresett szakmával, nyelvtudással rendelkező, többnyire európai, vagy angol anyanyelvű dolgozók között.

Egy bizonyos szint felett a munkaadó cég saját albérletet, vagy annak megfelelő szintű költségtérítést kínál a dolgozóinak. Ez utóbbi esetben a dolgozó viszonylag szabadon megválaszthatja, hogy hol bérel lakást, persze az anyagi lehetőségek ezt azért bekorlátozzák egy bizonyos mértékben.

Van olyan eset is, amikor a munkaadó kiköti, hogy nem mehet át a dolgozó a másik emirátusba lakni, csak ott bérelhet lakást, ahol dolgozik. Ennek inkább gazdasági okai vannak, mert szeretnék a pénz helyben tartani.

Azért vannak, akik ingáznak, főleg akik Abu Dhabiban dolgoznak, mert Dubaiban olcsóbb a szállás. Van, akinek még úgy is jobban megéri Dubaiban lakást bérelni, és minden nap Abu Dhabiba utazni, hogy naponta meg kell tenni a 100-150 km-es utat, oda-vissza. Az üzemanyag nem téma, hiszen nagyjából 100 forint egy liter.

Az ingázás egyetlen hátulütője az idő. Csúcsidőben ki tud alakulni forgalmi dugó a 2X4 sávos autópályán is, és a balesetek is gyakoriak. A balesetek oka részben a közlekedési morál, részben pedig az időjárási viszonyok.

Azt is már említettem a régebbi posztban, hogy itt a közlekedés elég kaotikus. A nagy autókkal járó, félisten státuszban levő helyiek, valamint a fél-analfabéta, többnyire pakisztáni, és bangladesi busz-, kamion-, és taxisofőrök egy különös robbanóelegyet alkotnak.

Senki nem tartja be a közlekedési szabályokat, vagy azért mert nem érdekli, vagy azért mert fogalma sincs róluk. Erre jön habnak a tortán, a téli reggeleken (amikor csak +25 fok van) megjelenő igen sűrű köd, vagy a téli-tavaszi időszakban előforduló eső, amikor a sivatagi por és csapadék keveréke korcsolyapálya-szerűvé változtatja az utakat.

Természetesen a közlekedési morál ilyenkor sem változik, senki nem megy lassabban, nem használja az irányjelzőt, és a fényszórót is csak akkor, ha le akarja villogni a lassabban haladót.

Hogyan lehet jogosítványunk?

A helyi jogosítvány megszerzésére két módon van lehetőség, függően attól, hogy melyik országból származik az ember. A legtöbb EU-s ország képviselőinek elég az otthoni jogosítványukat lefordíttatni, és kb. 10-15 ezer Ft-nak megfelelő összeg befizetése ellenében a helyi jogosítványért folyamodni.

Természetesen magyarként erre nincs lehetőség. Amíg egy román simán megkapja a helyi jogsit (na meg az indiaiak, és britek is, akik amúgy a „rossz oldalon" vezetnek), addig az elvileg európai Magyarország állampolgárainak kötelező tanfolyamot, és vizsgát letenni, ahol szintén egy pakisztáni „oktatótól" függ, hogy megkapod-e a helyi jogsit, vagy sem.

Az, hogy kinek lehet simán kiváltani a jogosítványt, és kinek kell tanfolyamra járni leginkább a diplomáciai kapcsolatoktól függ, amiben (mint sok minden másban sem) nem nagyon tudunk jeleskedni általában.

Szóval, a magyarok számára a jogosítvány megszerzésének a módja a következő:

Ki kell kérni egy levelet a munkaadótól, aki igazolja, hogy az ember ott dolgozik, a jogosítvány kell a munkájához, stb...

Ezután szükség van egy arab nyelvű fordításra a jogosítványról, de mivel a fordító irodában csak angol, vagy francia nyelvű jogsit fordítanak le, így el kell menni a magyar nagykövetségre, elintézni az angol fordítást.

Persze, a követségen nem vállalnak fordítást, így ezt neked magadnak kell elkészíteni, ők pedig ráteszik a pecsétet, egy kb. 30 eurós díj ellenében.

Természetesen sem helyi fizetőeszközt (dirham), sem USA dollárt (ami itt a másodlagos fizetőeszköz), sem bankkártyát nem fogadnak el, csak és kizárólag eurót, kp-ben.

Szóval, ha megvan az angol fordítás, akkor irány a helyi fordító-iroda, és ők lefordítják azt arabra.

Ezután már el lehet menni a gépjármű-oktató központba, szemvizsgálatra, megnyitni az aktát, valamint bejelentkezni az elméleti oktatása. Ez 3 külön sorbaállást jelent, pár óra várakozást mindegyik sorban, de ha ügyes az ember, akkor akár egy napba bele is fér.

Ezután már minden gyerekjáték. elméleti oktatás, gyakorlati oktatás, vizsga, és ha nem buktat meg a vizsgabiztos, akkor máris meg van a jogosítvány, kb. 100 ezer Ft, és egy-két hónap ráfordítással.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem sikerül a vizsga (mert a jól képzett pakisztáni oktató úgy dönt, hogy te nem vezetsz elég jól, miközben a honfitársai szabályos tömegmészárlást végeznek az utakon hetente) akkor viszont bajban vagy, mert egy csomó plusz órát kell venni, valamint újra vizsgázni, ami lényegesen megemeli a költségeket, ami így akár 5000 dirhamra (kb. 300 ezer FT) is rúghat.

Mennyivel egyszerűbb lenne csak befizetni azt a 15 ezret, és megkapni a helyi jogsit, ugye?

Jobboldali közlekedés balkéz-szabállyal

Érdekességként megemlíteném, hogy bár jobboldali közlekedés van, balkéz szabály van érvényben, így az egyenrangú kereszteződésben úgy néz ki a dolog, hogy:

1. El kell engedni a helyi lakost bárhonnan jön, mert ő nem áll meg!

2. Az otthoni gyakorlattal ellentétben, a baloldalról érkező járműnek van elsőbbsége.

Érdekes gyakorlattal találkoztam a kanyarodást illetően is. Bevett szokás, hogy úgy kanyarodik balra a sofőr, hogy előbb lehúzódik jobbra, majd lesi mindkét sávot, mint a sas, aztán amikor végre, nagy sokára mindkét sáv egyszerre szabad, akkor a két sávot átszelve bekanyarodik balra.

Amikor megkérdeztem az egyik céges sofőrt, hogy miért csinálja ezt, hiszen sokkal egyszerűbb lenne időben indexelni, a felezővonalhoz húzódni, és balra kanyarodni, amikor szemből nem jön semmi, azt válaszolta, hogy azért, mert ha a helyi lakos nagy sebességgel jön mögötte, és szabálytalanul előzésbe kezd, miközben ő kanyarodni próbál, és baleset lesz belőle, akkor ő kerül majd bajba.

Abu Dhabi 3.jpg

Nagy divatja van itt a többsávos körforgalomnak is, valamint a körfogalom közepén megálló autóknak is. Semmi meglepő nincs errefelé abban, ha egy körforgalom külső sávját pár parkoló, vagy várakozó autó foglalja el.

Az autóüveg fóliázás is nagy divat errefelé, csakúgy, mint otthon. Itt is van rá szabályozás, de az többnyire a helyiekre nem vonatkozik, így nem ritka a tetőtől-talpig csadorba burkolt helyi hölgy, vakfeketére fóliázott ablakú luxus gépjárművel. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lát ki, de ha kedves az életed úgyis félreugrasz előle.

A céges autókon nem engedélyezett a fólia, így az élelmes cégautó sofőrök (le sem írom már a származásukat, mert a végén még megkiabál valaki, hogy pikkelek rájuk) egyéb fortélyokhoz folyamodnak, mint például újságpapírral takarják le a bal első oldalablakot, hogy a nap ne süssön be, ők meg ne lássanak ki.

A Ramadán és a közlekedés

Ha a helyzet nem elég izgalmas eddig, akkor a pár napja elkezdődött Ramadán még egy kicsit rátesz egy lapáttal. Az éhező, szomjazó, és egyként sem az útra, hanem a „belső békére" koncentráló gépjárművezetők még egy kicsit megspékelik az eddig sem rózsás a helyzetet, nem beszélve arról, hogy pont ilyenkor szokott mindenki még a szokásosnál is gyorsabban hajtani. Ebben az időszakban a közúti balesetek aránya igen jelentősen megnő.

Ráadásul az idei Ramadán 33 év óta a legmelegebb, és leghosszabb böjtölési időszakkal társul, tekintve, hogy minden évben kb. 10 nappal van korábban, és most a nyár közepére esik.

Az idei Ramadán alatt a napkelte, és napnyugta közötti időszak, amikor a muszlimok nem ehetnek, nem ihatnak, és még egy csomó mindent nem csinálhatnak, kb. 15 órás, és akár 45-50 fok is lehet nappal.

Munkalehetőségek

Azért, hogy ne hanyagoljuk el az munkalehetőséggel kapcsolatos témát sem, hiszen a határátkelők nagy részét ez motiválja, erről is írok pár sort.

Szakképzetlen munkaerőként nem érdemes Európából idejönni, mert arra vannak szegény ázsiai országból érkező rabszolgák millió számra. A körülmények amúgy sem fehér embernek valók ezen a szinten.

Szakképzett, angol nyelvet beszélő munkaerőnek viszont biztos, hogy lesz kereslete itt az elkövetkezendő pár évtizedben. Az ország nagy terveket dédelget, 2020-as, valamint 2030-as határidőkkel rengeteg területen tűzött ki komoly ki célokat.

Gyakorlatilag minden területen hatalmas fejlődést szeretnének elérni. Az olaj, valamint gáz kitermelést a háromszorosára akarják növelni az elkövetkezendő 15 évben, ezzel egy időben nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrásokra is, így jelentős napenergia-projekteket is indítottak, atomerőműveket is építenének, sőt, a telekommunikációban is a régió központja szeretnének lenni, valamint a turizmus is komoly szerepet játszik a gazdasági terveik között.

Ezzel párhuzamosan a lakosság jelentős növekedésére is számítanak, ami az építőipar, valamint a szolgáltatóipar bővülését is jelenti.

Ezeket az elképzeléseket figyelembe véve nem túlzás, ha azt állítom, hogy ez az ország (és az egész régió) egyre nagyobb szerepet fog játszani a világ gazdasági körforgásában (még az eddiginél is jobban), és egyre több ember fogja megcélozni ezt az országot munkakeresés céljából.

Magyarok még mindig elég kevesen vannak itt. Nem tudok nem arra gondolni, hogy talán a szakképzettség, valamint a nyelvtudás hiánya miatt. A múltkor egy taxisofőr mondta, hogy 4 éve dolgozik itt, de én vagyok az első magyar, akivel találkozik.

Dubaiban biztos többen vannak, oda viszont én járok nagyon ritkán, és akkor sem honfitárs-vadászat céljából. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy itt Abu Dzabiban mennyi magyarral találkoztam eddig. Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dubai Egyesült Arab Emirátusok Abu Dzabi

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr965404961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LyukasBogrács 2013.07.15. 07:05:03

"Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?"

Van egy olyan érzésem, hogy magyar csajok vannak dögivel, de ők nem verik nagy dobra mit csinálnak, pláne, hogy szakmájuk sincs.

NIKI LAURA 2013.07.15. 07:12:37

Az is köztudott,hogy a babysintérek legnagyobb része ny-europában is dug a családfővel,de hallani hármasról is:)..nekik is jól jön a mellékes!(persze,csak a nyelv,meg a kaland,mi..)

LyukasBogrács 2013.07.15. 07:15:43

@NIKI LAURA:
"de hallani hármasról is:)."

apuka + bébiszitter + a postás?

NIKI LAURA 2013.07.15. 07:25:22

A jogsihoz:
Pl Kanadában szinte minden europai 1:1 konvertalja a jogsit,kivéve persze a MAGYAR!

Okosba először U.K-ra kell cserélni a magyart (be kell jelentkezni valakihez)a helyi(angol)DVLA-ba,és azt már cseréli a Kanadai!

Ha csak magyar van:először "oral" test,(kérdések pl:mit csinálsz ha biciklis hajt eléd.1:rákiabálsz,2 át mész rajta,3 óvatosan kikerülöd)

Aztán vezetés,először GDL tanuló jogsit kapsz,nem vezethetsz egyedül éjszaka,autópályán,nem vihetsz utasokat vagy 1 évig,stb
(tartomány függő)

Amúgy a jogsinak a fő szerepe az,hogy lesz egy fényképes igazolványod,és csak azt kéri mindenki,így az illegális Kanadában tartózkodó -szinte-sose bukik meg,sőt 9/11 előtt azzal lehetett Shoppingolni az Usa-ba-is..

2013.07.15. 08:13:46

@LyukasBogrács: Nekem meg egy olyan érzésem, hogy mi nem vagyunk kompatibilisek azzal a kultúrával.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.15. 08:30:06

hát nem nagyon kéne összekeverni a korrupciót a lobbizással...

smile750 2013.07.15. 08:35:53

@Babette_: Nem is tettem. Hidd el tudom, hogy mit irtam, es tudnek irni ra meg tobb konkretumot is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.15. 08:44:26

"Tilos például a hajléktalankodás"

Az nálunk is. Ügyesen zárkózunk fel az ókorban ragadt arab kultúrához! :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 08:44:40

"Magyarország állampolgárainak kötelező tanfolyamot, és vizsgát letenni"

Miért?

smile750 2013.07.15. 08:54:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ott van ra az valasz az posztban. Csak es kizarolak 'politikai" okobol. Csupan csak azert mert a magyar diplomacia nem volt kepes ezt (sem) elintezni. Ehhez csak egy ketoldalu megallapodasra lenne szukseges, hogy elismerik a mi jogositvanyunkat, es igy ki lehetne valtani vele a helyit.

zseketto · http://azeletstmoritzban.blog.hu/ 2013.07.15. 08:56:19

volt osztálytársam olajipari cégnél van kint Abu Dhabi-ban....ő is hasonló dolgokat mesélt. Ja meg említette, h alkoholért átugranak egy másik öbölmenti országba ahol lehet vedelni mint a gödény, de már nem rémlik az ország...

Elhiszem, h gazdasági növekedés, meg jó sok pénz.De az ilyen klíma (időjárás+ember) nem fehér embernek való...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 08:57:40

Tudjuk Hagyma, nem mennél oda nem élnél ott meg az usákoknál minden nagyobb szebb jobb, még a szárítókötél is.
Köszönjük Hagyma.

M. Úr 2013.07.15. 09:04:44

Gusztustalan egy népség ez az arab. Eszméletlenül szerencsések, hogy az egész világ tőlük veszi az olajat. Néha olyan érzésem van, mintha ez az egész EAE egy nagy kísérlet lenne: mi a felső határ, mekkora vagyont, természeti kincset képesek elherdálni ostoba emberek értelmetlen baromságokra?

Érdekes, hogy Norvégia tud gazdálkodni az olajból származó bevételeivel. Ott miért nem jár mindenki 50-100 milliós autókkal? Miért nem építenek kilóméter magas felhőkarcolókból "várost" a semmi közepén, hogy aztán 100 km-ről hordják oda a vizet, hogy egyáltalán a budit le lehessen húzni?

Igaz, az arab világ mindigis a fényűzésről volt híres. A "mesés Kelet" kifejezés, meg a gyermekmesékben is jelen lévő elképzelhetetlenül gazdag, a felhalmozott kincsek között élő arab herceg visszatérő motívuma...

A muszlim képmutató bagázs, ugyanúgy mint egyes habzó szájú keresztények, nagymagyarok.

A "pakikról" egyezik a véleményünk. És mekkora pofájuk van! Nem egyszer olvastam autós fórumokon, hogy pakisztáni, indiai alakok osztják az észt: "aki Indiában megtanult vezetni, az a világon bárhol tud" és hasonlók. Miközben a forgalomban vezetéshez annyi a vizsga, hogy menni kell egyenesen kb. 30 métert egy elhagyatott földúton.

A poszt nagyon jó volt, köszi!

zseketto · http://azeletstmoritzban.blog.hu/ 2013.07.15. 09:08:41

@M. Úr: stimmel, meg kell nézni, h a kis retkek mit művelnek london belvárosában az olajból vettek kocsikkal...pontosan olyanok mint a cigányok.

Mighty Duck 2013.07.15. 09:12:32

@M. Úr: Az autókra északon meglepő, de praktikus válasz van: mivel az utakat télen - ami ugye nem rövid, nem gyalulják nullára, mint MO-n és a tipikus méregdrága (sport)kocsi alacsony, így felakadna. Helsinki-ben ugyanez a probléma az új, alacsonypadlós Bombardier villamosokkal is.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.07.15. 09:17:02

Hasonlóakat lehet elmondani szinte minden arab országról. Egyiptomban ha ingyen adnának se vezetnék autót, az hogy mondjuk simán balra megy be a körforgalomba mert az rövidebb teljesen normális, mint az éjjel helyzetjelzővel robogó busz, aki a szembejövőnek reflektorral jelzi, hogy él (és jól elvakítja persze). Molesztálás itt is játszik, sokszor a férfiakat is, ok ugyanaz mint ami a postban.
Építkezés még borzasztóbb, pl amikor a méregdrága alapanyag ordenáré módon be van taknyolva a helyére. Biztonsági előírás szerintem nem létezik, vagy ha van azt automatikusan lezsírozzák hogy jó az úgy.
És még sorolhatnám, de én erre egy dolgot szoktam mondani a fanyalgóknak: Mi látogatók vagyunk, az az Ő országuk a saját szokásaikkal, nincs jogunk beleszólni. Ha nem tetszik, ne utazz arab országba és kész. Én pl. biztos nem élnék ott.
Ja, és mellesleg nálunk is lehetne példákat sorolni végtelenségig. Itt nem a helyi van törvényen kívül hanem a bizonyos autóval járók (lásd rokikártyás leállósávban közlekedő körúton vészvillogóval megálló téged letoló ezerrel közlekedő Q7-es kopasz). Nem is beszélve a minden törvény felett álló politikusokról. Vagy épp a kisebbség segélyezése adópénzből. És még sorolhatnánk, ami meg nálunk "balkáni".

Ronnie_27 2013.07.15. 09:21:57

Jó poszt, szívesen olvastam.

„Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?”

Szerintem azért, mert vannak olyan magyarok, akiknek nem a pénzgyűjtés az egyetlen életcéljuk. Mi más miatt mehet oda egy magyar?

Számomra elviselhetetlen az ottani klíma. Az ottaniak nem tudják, milyen érzés a kellemes tavaszi napsütésben sétálni.
Az arab kultúra is távol áll tőlem.

Amarante 2013.07.15. 09:25:09

@M. Úr:

Oszinten szolva nem lenne kulomb egyik europai nemzet sem ha tortenetesen naluk lenne az a mennyisegu olaj,ami az araboknal van:)))

A nyugatnak nem tetszik,hogy fugg egy olyan nemzettol,aki 150-200 eve meg a teveszart szedegette a sivatagba.de a bekat le kell nyelnunk es hogy ne legyen annyira rossz kifogasoljuk a szokasaikat.:))

smile750 2013.07.15. 09:29:22

@Ronnie_27: Koszi.
igen, az klima nem igazan kellemes, foleg nyaron, amikor az 50 fok sem ritka, sot, ez a tenger kozeleben iszonyatos paratartalommal is parosul.
Azert a kulfoldre tavozo magyarok nagy tobbsegenel meg mindig az anyagiak jatszanak nagy szerepet szerintem. Igaz, ide tenyleg nem lehet hosszu tavra tervezni, vagy legalabbis mazohistanak kell hozza lenni, de azert 1-2 ev alatt ossze lehet annyit szedni, hogy utana barhol tud elni az ember, es nem kell hitelt hitelre halmozni a megelheteshez. En legalabbis ezt csinalom. Ez a 3. evem itt, nemsokara hazamegyek, aztan szepen elindulunk valamerre csaladostol a hagyvilagba, ahol elni is lehet.

smile750 2013.07.15. 09:31:43

@Amarante: Nem 150-200 eve, hanem 50-60 eve is a teveguanot szedegettek. Az orszag iden lesz 42 eves. Par evtizede az irastudatlansag meg minimum 75%-os volt.

Amarante 2013.07.15. 09:36:22

@smile750:

Akkor annyi.de van benne valami,nem?:)))))

Len.Mag 2013.07.15. 09:39:07

"Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?"

Szerintem a posztban leírt negatívumok miatt...

Spacecake 2013.07.15. 09:40:26

tetszett a poszt!!!

9/10

Len.Mag 2013.07.15. 09:43:15

@smile750: nem lehet, hogy kényelmesebb nekik a saját állampolgáraikat ily módon lehúzni, mint bármit is elintézni az érdekükben??

Nagyon rosszindulatú vagyok...

smile750 2013.07.15. 09:47:00

@Len.Mag: Marmint a jogsira gondolsz? Ezen a magyar kulugy nem sokat nyer, legfeljebb a 30 eurot a forditasert. Itt inkabb arrol van szo, amit tavaly mondott nekem egy kulugyi dolgozo, hogy az eddigi kormanyok csak nyaralni kuldtek ide a barataikat kulugyi munka cimszo alatt, azok meg xartak mindenre.

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 09:47:32

"Viszont, mint írtam, az utcán nem viselkedhet részeg disznó módjára, így diszkóból csordában hazafelé ballagó, kukákat rugdosó, és játszótereket telehányó csoportokkal sem lehet itt találkozni. Ez számomra pozitív, bár biztos van, akinek ez is hiányzik."

hát a civilizált világban való emberi életért nem nagy ár, hogy néha a részeg fiatalok felrugdalják a kukát. ezerszer inkább ez mint ez a sarija-borzalom.

Len.Mag 2013.07.15. 09:49:25

@smile750: Ezért írtam, hogy kényelmesebb. A 30 eurók tényleg nem nagy bevétel, de ha egyezményt akarnának, azért meg már ki kéne nyitniuk a szájukat... az olyan, mintha dolgoznának. :)

M. Úr 2013.07.15. 09:50:21

@Amarante:
Ahogy írtam is, a norvégoknál hasonló mértékű az olajkitermelés (lakosság 5M):

www.indexmundi.com/energy.aspx?country=no&product=oil&graph=production

Illetve Kanadában (lakosság 33M):
www.indexmundi.com/energy.aspx?country=ca&product=oil&graph=production

Emirátusok (lakosság 8M):
www.indexmundi.com/energy.aspx?country=ae&product=oil&graph=production

Norvégiában például az iparba, az ipar diverzifikációjába fektetik a rengeteg pénzt. Kicsit előremutatóbb gondolkodás, mint csilliárdokért vizet hordani a sivatagba. Civilizáltabbak az északiak mint a sivatagi cigányok, ez van.

2013.07.15. 09:53:51

Ez nagyon jo poszt, hirtelen nem is tudom, hogy hol kezdjem.
Miert is nincs ott annyi magyar, hat erre nem tudom a valaszt, de gyanitom, hogy az okok (nem sorrend, csak felsorolas)
1. Feudalizmus
2. Vizum huza vona, akkor mar Singaporeba elobb mennek
3. 6 honapon keresztul nem lehet kint tartozkodni
4. A legtobb USA es UK forum szerint, abszolut nem olyan olcso. 1 ev alatt lehet, hogy megvan a lajosmizsei haz, de mashol nem.
5. Magyarok nem egy tul tolerans nep mas nepekkel, foleg nem muszlimokkal. Pedig az igazi hard linerok szaudiban vannak.
6. Penzugyi szakmaban nem egy nagy durranas az Emirsegek a sales vonalon kivul. Komplexitas es nagysag meg mindig NY, London, Sing es Tokyo. Dubai vagy ADben koztudott, hogy az afgani opiumpenz mosodaja.
6. Egy rakas dolog amit felsoroltal, pl Liquor license es egyeb mindennapidba beleszolo policyk
7. Egeszsegugyrol, annyit tegyunk hozza, hogy visznek europai orvosokat, de nem maradnak az Emirsegben sokaig. Londonban a Harley St es LB privat korhazak televannak dubai, ADbol es szaudi betegekkel. Minden angolul es arabul van nekik kiirva.
8. Volt ajanlatom Qatarbol es Dubaibol, jartam ott tobbszor. Egyenlore nem koltoznenk, csak, ha megszunne a londoni munkam es nem lenne masra lehetoseg

M. Úr 2013.07.15. 09:56:02

@smile750: Mert nincs benne, mennyi a kenyér, mennyi a lakhatás, mennyi a fizetés. Engem utóbbi kettő érdekelne, kenyeret nem eszek.

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 09:58:01

@Amarante: "Oszinten szolva nem lenne kulomb egyik europai nemzet sem ha tortenetesen naluk lenne az a mennyisegu olaj,ami az araboknal van:)))"

hát ennek ellentmondani látszik a norvég helyzet, sőt. És ott a pénz megy tartalékba, szociláis vivmányokba meg civilizációs dolgokra. (oskola, kórház, ilyesmi)

(autózni meg azért nem autóznak vadul, mert drága az autó :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.15. 09:58:20

Hát, köszönöm az információkat, érdemes ezzel az oldallal is tisztában lenni.
Mi januárban töltöttünk egy kevés időt Dubajban, nyaralni voltunk, és megálltunk egy pár napot körülnéztünk. És az én benyomásom teljesen szembemegy a poszt által festett hangulattal, nem is szólva a kommentelők "arabozásával".
Persze, tudom, néhány nap az nem elég ahhoz, hogy megismerj egy várost, de megkapod azt a bizonyos "első benyomást". És én imádtam. Igen, ott akarok élni néhány évet, meg akarom nézni közelebbről is ezt a kultúrát.
Élményeimről röviden: elet-uton.blog.hu/2013/02/19/dubai_az_elso_benyomasok

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 10:00:05

@smile750: " eddigi kormanyok csak nyaralni kuldtek ide a barataikat kulugyi munka cimszo alatt, azok meg xartak mindenre."

ide még nyaralni se :)

2013.07.15. 10:00:09

@fannie: te nem Moszkvaban vagy? Keverlek valakivel?

smile750 2013.07.15. 10:07:17

@M. Úr: Kenyere valogatja, hogy mennyibe kerul. :)
A lakhatas benne van: Draga. Ebbol is inkabb az ingatlan, ami viszont iszonyatosan. Egy normalis kornyeken egy ketszobas lakas Abu Dhabiban akar 100-120 ezer dirham (6-7 millio Ft) egy evre, egy egyszobas pedig 65-80 ezer (4-5 millio). Dubaiban valamivel olcsobb, ott mar 80 ezerert megkapsz egy olyat, ami a foverosban 100 ezer. Paki kornyeken olcsobb, de oda menjen akinek 2 anyja van. Agyberlet is van, amire az elobbi megallapitas vonatkozik. A ruhazkodas, kaja, muszaki cikkek vagy europia aron vannak, vagy olcsobbak, igy az nem tetel.
A fizetes pedig relativ. Mint irtam nagy szakadek van a szakkepzetlen es a szakkepzett munkero berezese kozott. A havi 40 ezer Ft-tol a tobb millioig lehet keresni.

Spacecake 2013.07.15. 10:07:43

@smile750:
hogy ne bizd el magad,meg ahogy az 1ik idiota tanarom mondta:
`5osre csak en tudom`:-)
(jelen esetben 10esre)

de jo volt,irjal meg!!

Amarante 2013.07.15. 10:09:07

@pappito:

Nagyon oszinten:kinek mi koze hozza,hogy mire koltik a beveteluket?:)ha nekik nem kellenek a mi szocialis vivmanyaink az az o dolguk...szerintem.

Civilizacio teruleten meg egy kis adalek:))):

Az Egyesült Államokban 1999 decemberében egy oklahomai diákot tiltottak ki 15 napra az iskolából, mert állítólag boszorkányságot használt tanára ellen.

Na akkor mirol is beszelunk es mirol itelkezunk:)))))

2013.07.15. 10:15:04

@Amarante: ne keverjuk a szezont a fazonnal. USAban nem allsz torvenyen felul, csak azert mert USAban szulettel.

Amarante 2013.07.15. 10:20:05

@charlieharper:

Nem a torvenykezes szempontjara gondoltam:))

hajlamosak vagyunk mindent a sajat ertekrendunk szerint nezni,Igazabol nem csak az arabokat,hanem az azsiaiakat is ide vesszuk,nem beszelve az afrikaiakrol.a mi ertekrendunk szerint kevesbe civilizaltak,elmaradottak .Lehet,hogy igy van,de lehet,hogy csupan mas,mint amit mi megszoktunk,elvarunk:)

smile750 2013.07.15. 10:22:24

@Spacecake: Koszi. igyekszem.
Amugy ez volt mar a harmadik. Egyet irtam mar az UAE-rol a regi blogon, es az afganos poszt is az en muvem. :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.15. 10:23:40

@charlieharper: De, most Moszkvában élünk, de mi néhány évente forgó expatok vagyunk. A következő célállomás lehet, hogy pont Dubai lesz. Én annyira jól éreztem magam januárban Dubaiban, hogy tőlem akár már holnap költözhetünk. :)

smile750 2013.07.15. 10:32:31

@fannie: Mas januarban, es mas juliusban. Amugy Dubainak van egy "europaibb" arca. Tbb europai van ott mint Abu Dhabiban. De zsufoltabb is. Elonye, hogy olcsobb valamivel mint Abu Dhabi, es van metro is, igy gyakorlatilag egy csom helyre mehetsz anelkul, hogy ki kene menned a felszinre. Kicsit olyan lassan mar mint egy Mars-kolonia. :) Megy az ember a klimazialt kocsival, kiszall a klimatizat garazsban, vegigmegy a fedett, kilmatizalt aluljaron a metroig, amivel elmegy a fedett es klimatizalt bevasarlokozpontba, vagy hotelbe. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 10:38:05

@M. Úr:

Hát ez nagyon nem igaz. Mind az Emirátusok, mind a 2 majdnem-tagállam (Bahrein és Katar) arról híresek, hogy az olajbevételekből sokfelé fektetnek be.

Majdnem-tagállam, mert annak idején kevésen múlott, hogy az Emirátusok ne 7, hanem 9 emírségből álljon.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 10:38:37

@smile750: nagyon jo cikk!
Remelem írsz még.
Megkerdezhetetm,hogy az a haz,amit egy eves keresetbol venni lehet hol allna budajenon,piripocson vagy wokingban?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 10:40:30

A múlt hónapban láttam ezt www.imdb.com/title/tt1701210/fullcredits a katari filmet. Bár csak részleteiben alapul valódi eseményeken,kifejezetten jó a térség megismeréséhez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 10:48:35

Egyébként szoktam nézegetni a helyi hivatalos honlapokat, érdekes élmény:
www.government.ae/en/web/guest/home - kormány, angolul
uaepm.ae/english/pages/default.aspx - kormányfő és Dubai emírje
www.sheikhzayed.com/ - államfő és Abu Dhabi emírje, most nem jön be a honlap, nem tudom mi van vele

Érdekes náluk: az államfő mindig Abu Dhabi emírje, a kormányfő meg mindig a dubai emír.

smile750 2013.07.15. 10:48:44

@vöribaba: Attol fugg, hogy mit dolgozol. Mint irtam, a fizetesek igen valtozoak, de egy keresett szakmaval akar 5-10 ezer dollart is lehet keresni havonta. Hozza jon meg a dologhoz, hogy itt nincs ado, es sok esetben a ceg adja vagy fizeti a szallast, van amikor az ellatast is, es/vagy koltsegterites is jar. Igy ha valakinek osszejon mindegyik akkor akar a fizeteset teljes egeszeben is felreteheti, amibol mar lehet hazat venni par helyen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.15. 10:51:40

Hm....
Olvasni jó, de nekem nem való.
:)
Meddig maradsz még?

smile750 2013.07.15. 10:52:37

Ha hireket, informaciot szeretne valaki az itteni viszonyokrol akkor ajanlom a "The national", a "Gulf news" es a "Khaleej Times" cimu ujsagokat, ami interneten is elerheto. Ezen kivul megjelentetnek 1-2 evente statisztikai evkonyvet, es a www.uaeyearbook.com oldalon pedig egy atfogo, minden temat erinto evkonyv is elerheto ingyenesen.

2013.07.15. 10:53:07

Arrol tudok, hogy rengeteg baleset van az emirsegi epitkezeseken es ha strike-olbak vagy snnak nyimat latjak, masnap kitoloncolhank a bangladeshi munkasokat.
Azt viszint nem tudom, hogy mennyire szeretnek bangladeshi munkasok altal osszetakokt lakasban lakni. Nem azert mert bangladeshi mielott... Hanem mert tudtommal a legtobbnek nincs tapasztalata tudasa epitkezeshez. Inkabb ganyolas az. Ez is ugye egy szakma, amiert szakember nem fog jonni $200/honapert 50fokba. Szeretnem, hogy ne doljon ram 20 emelet alvas kozben.

smile750 2013.07.15. 10:55:46

@tilmir: Ev vegen mar haza szeretnek menni. Tudom, tavaly is ezt irtam, de most mar tenyleg. :) Ezt mondjuk hagyomanyosan nyaron hatarozom el, amikor haldoklom az 50 fokban, de most mar tenyleg ideje a csaladommal lenni, es visszakoltozni a civilizacioba.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 10:56:29

Mielőtt végleg kitiltanak, csak annyit mondok: meg lettem erősítve az arab világról alkotott nézeteimben! :)

Köszönöm!

A poszt egyébként tetszett, de ha minden mást figyelmen kívül is hagynék, a 45-50 fok már önmagában kizáró ok akár dolgozni, akár csak nyaralni.

smile750 2013.07.15. 11:03:47

@charlieharper: Teljesen valos a problema amirol irsz. Eszembe jutott mar nekem is, hogy eleg egy kozepes foldrenges, es itt minden ugy dolne ossze, mint a kartyavar.
Ez az egyik hatranya a rabszolgatartasnak, hogy nem kap az ember megfelelo minoseget azert a havi 200$-ert. De, mint irtam, itt tobbnyire a latszat szamit, es nem a minoseg.

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 11:24:28

@Amarante: 1 oklahomai diák = egész ország, ééééértem...

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 11:32:25

@smile750: jogi es orvosi vegzettsegem van, sebeszeti szakvizsgara keszulok
Szetnek plasztikai vonalon , de jogi is johet:))

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.15. 11:32:34

@smile750: Igen, különbség van Moszkvában is Celsius szempontjából január és június között. Csak Dubaiban kisebb. Januárban kb. 25 fok, júniusban mondjuk 50. Mindig plusz.
Moszkvában januárban -25/-30, júniusban plusz 25/30.
És én valahogy jobban bírom és szeretem a meleget.
Egyébként a lakás árát itt is meg tudod takarítani egy év alatt. Igen, nem megkeresni, megtakarítani, nem mindegy. Csak itt még rosszabb a közlekedés (abból indulok ki, amit láttunk januárban, szilveszterkor), korrupció van, angolul nem beszélnek, külföldiekért nem rajonganak, nem is nagyon vannak, annyian biztosan nem, mint Dubaiban. Ahogy az előbb belinkelt cikkben lehet olvasni: itt még egy normális mozit sem egyszerű megnézni, nem vetítenek angolul szinte semmit, stb, stb. Ja, és Moszkva a világ egyik legdrágább városa. Az albérlet is drágább, mind Dubaiban, már megnéztük.
Nekem nagyon tetszett a szervezettség Dubaiban, amivel találkoztam az alatt a néhány nap alatt, és ami ebből a kommentedből is kitűnik számomra. De ahogy szokták volt mondani: Lakva ismerszik meg a jóbarát. Meglátjuk.

smile750 2013.07.15. 11:38:08

@vöribaba: A plasztikai sebeszetben itt biztos lennenek jo lehetosegeid. Nyakra-fore nyolnak az ujabb egeszsegcenterek, maganrendelok, stb... A helyi holgyeknek pedig amugy sincs egyeb dolguk, mint valami "noi dologgal" eltolteni az idot.
A csador alatt azert lathatna csodakat az ember....ha lathatna. :)

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 11:39:00

@smile750: ugy olvastam,hogy arrafel meg az itteninel is nagyobb az igeny az esztetikai beavatkozasokra
Az orvos csapat milyen összetetelű arrafelë,honnan importaltak azt a tudast?
Arab nelkül csak mernöki ,irodai munka lenne?

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 11:41:42

@smile750: ugy olvastam,hogy a noverek filippinak,ki adja a dokik derekhadat,uk?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.15. 11:42:25

@smile750: Ja, a fentiek ellenére ma már szeretek Moszkvában élni, legalábbis nyáron. Kellett hozzá egy kis idő, de mára már elég jól kijövünk egymással. :)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.07.15. 11:44:30

"Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között?"

Csatlakozom azokhoz, akiknek a penz nem minden. Rövid tavu kalandnak ki lehet probalni, mint a tengerjaro hajot, de csak akkor ha az ember kizarolag penzt keresni akar, de _elni_ nem.

Mit lehet csinalni a sivatagban, azon kivul hogy legkondicionalt plazakba mesz? Varosnezes, kirandulas, sportolas? Mivel töltöd a szabadidöd?

1000rörö 2013.07.15. 11:45:21

Dubai, a kosz, por, zaj és a hogyan szórjuk a pénzt hülyeségekre város ami reklámilag jól be van etetve. Kint meleg, bent megfagysz/mert annál gazdagabb vagy minél hidegebb van nálad/ Igazi ökörtócsa nép lakja. Az ásványkincsből befolyó vagyont marhaságokra költik, tudják, hogy el fog fogyni az olaj és ezért egy un. bevársárló turizmusra épülő országot akarnak létrehozni. Ki a halál fa..a fog oda menni? Senki.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 11:45:37

@smile750: ottani műhibaperekről van- infod? Felakasztanak vagy mi van? Nem vagyok egy sharia expert:))
Van - e személyes benyomásod az ottani eü- i ellatasrol???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 11:52:39

"Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között?"

Jól élni, még egyzerű szakmunkás szintjén is lehet Nyugat-Európában, ráadásul ott nincs agyonszabályozva az ember élete és az időjárás is nagyságrendekkel jobb.

Itt is megvan mindenem, amire szükségem van, semmi sem indokolja, hogy több pénzért már olyan békákat kelljen lenyelnem, amire ilyen helyeken erősen ösztönözni akarnak.

Ahogyan mindig mondom, hogy a nálunk lévő szomáliaiak, szíriaiak, irániak, irakiak... egyáltalán nem Európa-kompatipilisek, ugyan úgy én sem vagyok muszlim-kompatibilis, ezért eszem ágában nem lenne odamenni (még turistának sem).

Egyébirányt milyen vicces lenne, ha mi mennénk oda és követelnénk, hogy ismerjék el a mi kulturankat... vajon megtennék? Mert itt ezért sírnak és (sajnos) bizonyos szinten sikerrel is járnak.
A fehér ember is ostoba ;)

Igényes 2013.07.15. 12:01:03

Jó poszt, tetszik. Érdekes, személyes, leírós, informatív.

SzumóNé 2013.07.15. 12:04:17

Jo kis poszt, erdekes a fenyes alma heja moge is latni. Botorsag lenne azt gondolni, hogy egy csilli-villi fenyes orszag/varos azt olyan tuti is. Nyilvan a turistakiszolgalo, nyaralohelyek egeszen maskent festenek, ha ott van az ember 1-2-sok hetig, mint amikor a juzer dolgozni kenytelen es a valodi mindennapokkal (ugyintezes, elet, stb) szembesul.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.15. 12:06:31

"Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?"

Mert nem fehér embernek való az a hőség + a helyi őslakosok?

T1GRIS 2013.07.15. 12:17:05

Nagyon jó, tetszik! :) A közlekedés meg Katarban is ugyanilyen (mivel a népesség összetétele is hasonló - kevés számú kiváltságos helyi és ázsiai bevándorlók tömegei -, ugyanazzal a mentalitással, mint amiről mai szerzőnk ír.)
Mindjárt meg is keresem azt a részletet a blogomból.

2013.07.15. 12:19:45

@diggerdriver: És Amerikában nem büdöset kakilnak az emberek, hanem virágillatút. Nem is értem, hogyan hagyhattad ezt ki. :(

T1GRIS 2013.07.15. 12:19:47

"Van még egy dolog, amiről még nem írtam Nektek, pedig érdekes, ez a közlekedés. Most, hogy ma megtettem közel 40 kilométert a városban kerékpáron, még jobb képem van róla, mint eddig céges busszal és gyalog közlekedve. A dolog ott kezdődik, hogy a belvárost és a nagyobb sugárutakat/körgyűrűket leszámítva nincsenek az utakon felfestett sávok, ergo, az egymással párhuzamosan haladó járművek számát csak a fizika korlátozza. Ahol elfér két autó is egymás mellett egy irányba, ott kettő fog menni, pontosabban három fog megpróbálni arra menni, és ebből kettő lesz sikeres. A nagyobb utak mellett ugyan látni sebességkorlátozó táblákat, de ezek ellenőrzés hiányában inkább egyfajta ajánlásnak vagy tanácsnak értelmezhetők az autósok számára, akik ennek megfelelően is értékelik őket. A vészvillogó még nagyobb jolly joker, mint nálunk, ha eszükbe jut valami, és nincs hely lehúzódni, akár a sáv közepén is nyugodtan kibasszák, és mennek a dolgukra. Természetesen a többiek rádudálnak, de ez senkinek nem tűnik fel, ugyanis ezek MINDIG dudálnak. A duda az autók legfontosabb felszerelése, fontossága meghaladja még a kormányét, az irányjelzőét és a fékpedálét is, tekintve, hogy adott szituációban ezek bármelyikét képes helyettesíteni, és a dohaiak élnek is ezzel a luxussal. A dudaszó gyakorlatilag bármit jelenthet az itteni közlekedés nyelvén. "Kanyarodok." "Fékezni fogok." "Gyorsítani szeretnék." "Üdv, Abdul, mizújs, gyerekek jól vannak?" "Itt most megállok." "Vigyázz, jövök!" "Megérkeztem a ház elé, gyere le!" "Megérkeztem, ne gyere le, én megyek fel." És ezt mind-mind dudaszóval kommunikálják – rendkívül fejlett lehet az intuíciós érzékük, hogy megértik egymást. Sőt, egyszer már jelentette azt is a duda, hogy "Köszi!", amikor tegnap este egy útépítés miatt erősen leszűkített úton jeleztem a mögöttem haladó autósnak, hogy hol fogom elengedni. (Persze lehet, hogy félreétettem, mert én nem vagyok olyan intuitív, mint ők, és valójában "A kurva anyád, fehér gyökér!"-t jelentett.)

Ami üdítő változatosság Európához képest, hogy itt nem hódít ám ez a politikai korrektségbe burkolt, végtelenül álságos "segítsük a gyengéket"-szemlélet. Itt a darwini evolúciós modell és a természetes kiválasztódás a menő: az erős célba ér, a gyenge meg ott fog megrohadni a háromsávos körforgalomban. Ez természetesen vonatkozik a közlekedés többi résztvevőjével való interakciókra is, vagyis a túlélés egyedüli záloga, hogy tudd, hogy hol a helyed! Vannak ugyan gyalogátkelőhelyek, de ez is csak olyasmi, mint a szavannán a növényevők ivóhelyei: tudod, hogy ott némileg több esélyed van, de azért ne vedd biztosra, hogy ott nem kaphat el az oroszlán. Más szóval, a zebrán akkor mehetsz át, ha átérsz a következő arra száguldó kocsi előtt, fékezni senki nem fog a kedvedért. (És, mint írtam, a fék amúgy is át van kötve a duda helyére.) Kerékpáros közlekedőként én középen helyezkedem el a táplálékláncban: menekülnöm kell ugyan az autós elől, viszont elgázolhatom a gyalogost.

A közlekedés összes résztvevője által hallgatólagosan elfogadott meg-nem-támadási zónának csak a nagyobb sugárutak lámpás kereszteződései számítanak. Ezek az utak általában kétszer öt, néha kétszer hatsávosak, és én még nem láttam olyat, hogy ne dugóban állnának. Az otthonihoz képest szokatlan, hogy elképesztően hosszan, néha 4-5 percig is kell várni a lámpaváltásra. (De megéri, mert egy kétszer hatsávoson már nincs ember, aki épségben átjut.) Én két ilyet érintek a reptérre menet, úgyhogy a kb. tízperces menetidőt akár ugyanennyivel is megdobhatja, ha rosszul kapom el a lámpát.

A mai nap legfontosabb tapasztalata talán az, hogy én is gyorsabban tudok közlekedni, ha kicsit magabiztosabban lépek fel, ugyanis itt tényleg ezen múlik a közúti érvényesülés (persze nekem sokkal jobban kell figyelnem, mert nincs karosszériám). Mivel a városban tudok az autós forgalom tempójában haladni, így nem akarnak megölni. A körforgalmakban nincs semmi gond, ha az az első lehetőségnél hagyom el őket – de hát nem haladhat az ember folyamatosan jobbra, néha muszáj kockáztatni egy-egy egyenesen áthaladással, vagy nagyon extrém esetben, mondjuk éjjel és erős hóesésben, talán még egy balra kanyarodás is belefér. Ilyenkor a következő taktikát alkalmazom: már a körforgalom előtt fokozatosan kezdem beszorítani vállal az autóst a sáv közepére, amíg nem dudál, innen tudom, hogy meglátott. Az a sáv már az enyém, ha ő jobbra kanyarodna, azt már mindenképpen csak utánam fogja tudni megtenni, nem rajtam keresztül, így én biztonságban haladhatok egyenesen. Az egyedüli, amire még oda kell figyelnem, hogy a belső sávból (a körforgalmak is általában kettő, néha háromsávosak) se akarjon senki egyből kikanyarodni, ugyanis ezek ezt is előszeretettel csinálják – én tényleg nem tudom, mi fordul meg a fejükben, amikor a belső sávban érkeznek meg egy körforgalomba, amit az első lehetőségnél akarnak elhagyni, de mindenesetre megcsinálják."
( tavolafikatol.blog.hu/2012/10/06/a_masik_doha )

K.anna.Teapot 2013.07.15. 12:20:49

@vöribaba: healthbayclinic.com/category/doctors-staffs

Dubaiban lehet talalni igen kivalo orvosokat is,ha vegignezed az orvosok listajat meg magyar orvost is felfedezhetsz koztuk..:)

smile750 2013.07.15. 12:25:12

@fannie: mint irtam, sok europai van Dubaiban. Valahogy ok is megszoktak az itteni klimat, es egyeb helyzetet. Ha van penzed, es nem vagy raszorulva, hogy kimenj nyaron a napra, akkor siman el lehet itt lenni. Bar, en szeretem a termeszetet, szeretunk csaladilag kirandulni, es nem tudnam elkepzelni az eletem egy uvetbura alatt, mesterseges feny-, es klimaviszonyok kozott.

NickJ 2013.07.15. 12:28:28

"miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között"

Mert a magyar külföldi munkavállalók sokkal kevésbé informáltak és világlátottak, mint pl. az angolok, ezért nekik Frankfurt vagy London a maximum, amit el tudnak képzelni munkahelyként.

Én csak turistaként voltam Dubaiban, de kifejezetten jó benyomást tett rám. Áprilisban kifejezetten kellemes volt a meleg. A cikkból áradó negatív érzések inkább a Blikkhez illenek.

Az egy tipikus magyaros jellemvonás, meglepődni azon, hogy egy arab országban az iszlám szokás uralkodik, nincs utcán ivászat és nem ajánlott kefélni nyilvános helyen. Meg azon is, hogy jé, itt is vannak kiskapuk. Ötven éve még a teveszart lapátolták? Nálunk mi volt ötven éve, a vas és acél országa épült és Kádár elvtársnak integettek a tribünre a proletárok. Hagyjuk már ezt az önhülyítő lenézést. (Száz évvel ezelőtt például még saját államunk sem volt.)

Ennél sokkal érdekesebb, hogy ezek az országok meglepően jól tudtak bánni a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Jó a szervezőképességük, bizony, van valami egyedi arab profizmus, ahogy sorozatban tudják elindítani a nemzetközi viszonylatban is nagyon versenyképes cégeket. (A két nagy EAE-i légitársaságnak lassan nagyobb flottája lesz, mint a Lufthansának: szép teljesítmény ez egy Mo-nál jóval kisebb népességű országtól).

T1GRIS 2013.07.15. 12:30:13

@T1GRIS: Így kilenc hónap elteltével, némileg több tapasztalattal felvértezve csak egy dologban módosítanám a fent leírtakat: az ellenőrzés hiánya nem igaz. Bizony Dohában is vannak sebességmérők, elsősorban fixen telepítettek, és ha az egyik elkap, akkor fizetsz - baromi sokat. Ugyanez a helyzet a piros lámpákba épített kamerákkal. A bírság még a sokat edzett magyarországi aggyal is szinte felfoghatatlan: egy piros lámpán áthajtás 6000 rijalnál kezdődik (360 ezer forint), egy barátom pedig nemrég kapott egy 11500 rijalról kiállított gyorshajtási csekket (közel hétszázezer forint)... És ez még nem is a 240-nel városban kategória volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 12:35:45

mielott elolvasom a kommenteket
felteszel egy kerdest a poszt vegen, amit elotte 120 sorban megvalaszoltal?:)

turistanak atugranek, max 3-4 napra

Shanarey 2013.07.15. 12:37:25

O.M.G

Odamenni, csak ha kötelező lenne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 12:38:25

@diggerdriver: nana , hogy nem
amerikabol az arabokhoz?
nem vagyok en hulye annyira, mint gondolod

smile750 2013.07.15. 12:38:27

hogy a kerdesekre is valaszoljak: Az egeszsegugyi ellatasrol szerencsere csak annyi tapasztalatom van, amennyi a kotelezo orvosi vizsgalatokhoz szukseges (vizumhoz, offshore-ra utazashoz, stb...). Ott azert mindig meggyozodom rola, hogy elottem bontjak ki a steril tut a vervetelhez. Ugyanugy ahogy a hires felsooktatasi intezmenyek is idetelepulnek, magas szinvonalu orvosi rendelok, magankorhazak is nyilnak minden orszagbol. Van kanadai, nemet, amcsi, akarmeilyen klinika. Igen, az apoloszemelyzet tobbnyire filippino, es sok korhazban a dokik is indiaiak, pakisztaniak, vagy ilyesmi, de az elobb felsorolt, magas szinvonalu helyeken lehet feheremberrel is talalkozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 12:39:37

@M. Úr: 1000 ev max es kisertetvarosok lesznek abban tersegben tevegelo csorokkal

Shanarey 2013.07.15. 12:41:10

@Philosoraptor:
Vagy túlélési ösztön.
50 év múlva kiderül.

T1GRIS 2013.07.15. 12:41:55

@NickJ: "Én csak turistaként voltam Dubaiban, de kifejezetten jó benyomást tett rám. Áprilisban kifejezetten kellemes volt a meleg. A cikkból áradó negatív érzések inkább a Blikkhez illenek."

Szerintem meg a poszt és a te kommented azt a különbséget illusztrálja nagyon jól, hogy mennyivel másabb egy országot turistaként, illetve ott élőként megismerni. Nagyjából ég és föld.
Én például szeptember végén érkeztem meg Katarba, és valóban, kifejezetten kellemes volt a meleg. Meg a felhőkarcolók is tetszettek és jó volt városnézni két hétig, amíg a céges belépőkártyámra vártam. Tehát valószínűleg látogatóként imádtam volna Dohát - nos, tartósan itt élni kicsit más. És én még ráadásul a szerencsés kiválasztottak közé tartozom, például nem kellett összeköltöznöm egyetlen büdös indiaival sem, hanem önálló szállásom van. Viszont a kollégáim 90 százalékát már ők alkotják, és hihetetlenek a kulturális szakadékok. És most már nem kellemes szeptember van, hanem tomboló július, ráadásul Ramadán... Szóval, szerintem azért még ne kezdjünk alapból "blikkezni" azért, mert az ott élő már azokat a kompromisszumokat is látja és meg meri említeni, ami az átlagos nyaraló előtt még rejtve marad. (Ráadásul a Határátkelő célközönsége pont inkább ezekre a rejtőzködő hatásokra kíváncsi, nem elsősorban utazási tippeket keres a nyári szabadsághoz.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 12:42:51

@Spacecake: Te amugy vezetsz nyilvantartast is a pontaszamokrol, vagy csak siman tornaszbiro voltal regebben?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 12:44:52

@pappito: azert talan amerika is civilizalt
es itt sem teheted me
es nem is tortenik meg, vagy ha igen secpec sitten leszel

zopilote 2013.07.15. 12:46:48

@M. Úr:
Illetve Kanadában (lakosság 33M):
www.indexmundi.com/energy.aspx?country=ca&product=oil&graph=production

Kanadanak ennyi olaj melett van 600 milliard dollar adossaga.
Rosszabbak, mint az arabok. Norvegiarol nem is beszelve:(

desmog.ca/2013/02/28/if-canada-oil-rich-why-are-we-so-debt

Igényes 2013.07.15. 12:56:13

Nekem szimpatikus lenne ez, csak sok pénz kellene hozzá. Gondolom a magyaroknak nincs sok.

2013.07.15. 13:04:18

@T1GRIS: a dubai iskolakrol irtak a UK forumokon, hogy le kell adnid a gyerek vallasat. 3 opcio van; muszlim, kereszteny vagy hindu. Mas nem lehet.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.15. 13:24:49

Jo kis iras, igen a negativomokrol szol, de erre az iro mar a legelejen fel is hivja a figyelmunket. Inkabb a kommentekhez fuznek hozza nehany gondolatot, mivel Nyugat-Europaban letelepult magyarkent rengeteg dolgot latok maskent, mint Magyarorszagbol Dubai-ba kerult honfitarsaim.
Eloszor is, az ingatlanarak, alberletek magasak, ez teny. De talan termeszetes, hogy a Dubai-i arakat nem lehet a lajosmizseiekhez hasonlitani. Nyugat-europai nagyvarosokban, foleg fovarosokban, nemhogy ugyanennyibe kerul egy lakas, de nincs hozza konditerem, szauna es palmafas medence. Parizsban normalis, nem luxis kornyeken 1200 euroba kerul egy lift nelkuli, 40 nm-es lakas.
Az emberi jogokrol es a szemelyi szabadsagrol... Nekem nem hianyzik az, hogy agyhalottra ihassam magam, vagy hogy hulla reszeg emberek a fenekem fogdossak az utcan. Az sem, hogy jozanul fogdossanak meg, vagy szoljanak be nekem. Ebben Magyarorszag es a nyugat-europai orszagok mind "jeleskednek". Dubaiban nem kell ejjel-nappal keszenleti allapotban lennem, hogy mikor, hol, hogyan kotnek belem, lopnak el valamit tolem.
A helyiek pedig biztosan felistennek kepzelik magukat, de mindig illedelmesen es kedvesen viselkedtek velem, es a parommal is. Peldaul, akarmerre megyek kisbabaval, mindig segitenek, elore engednek, kinyitjak nekem az ajtot... Mig Europaban neha jo, ha epp nem loknek meg egyet rajtam.
Vegul, a magyar munkaero hianyarol... en sajnos abban latom a jelenseg gyokeret, hogy Magyarorsagon meg mindig nem gyakorlatorientalt az oktatas. A legtobb diplomas ugy jon ki az egyetemrol, hogy fogalma sincs, mit is kezdhetne magaval. A nyelvtudas hianyat meg az sem oldotta meg, hogy nyelvvizsgat kernek a diplomahoz. Talan a kovetkezo generacio mas lesz; nem is azert, mert "Magyarorszagon nem lehet boldogulni" mert azert ez igy nem teljsen igaz. Hanem azert, mert ok talan megertik majd, hogy vilagot latni nem hazaarulas, hanem ertekes tapasztalatszerzes.

smile750 2013.07.15. 13:30:02

@T1GRIS: Sebessegmenrol itt is vannak, es szigoru szabalyok is, amik zomeben inkabb a kulfoldeknek szol. A helyieket amugy sem hatja meg par szaz dirhamos gyorshajtasi birsag. Tudok olyat akinek elkoboztak a kocsijak tob tizezer dirham birsag utan. Aztan akkor mi van? Semmi. Vesz egy ujat.

smile750 2013.07.15. 13:30:40

Bocsi, sebessegmerot akartam irni, csak hogutat kaptam mar en is, es a gepem is. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 13:32:22

@charlieharper:

Ez már így is nagyon toleráns, hiszen az iszlám a hinduizmust bálványimádó hamis vallásnak tekinti. Az iszlám csak a zsidó és a keresztény vallást tolerálja a nagy vallások közül.

2013.07.15. 13:37:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor szolni kene a szaudiknak. Meg szeretnem nezni a kovuket, ha mar ugyis minden jo currys etteremben a keringest a ko korul mutatjak a tv-ben.
Persze izraeli pecsetes magyar utlevellel sem probalkoztam meg dubaiban. Vagy tiszta vagy a brit utlevel kellett dubaiba es dohaba is.

smile750 2013.07.15. 13:40:49

@charlieharper: A vallasi kerdes itt nem szamit diszkriminativnak, tekintve, hogy a vallas itt eleg sokat szamit. a felsorolt harmon kivul vannak buddhistak is, foleg sri lankaiak es nepaliak. Es van katolikus, es ortodox templom is. A vallas egyebkent etkezesi szemponbol is szamit. A hinduk peldaul nem esznek marhat, mig a muszlimok, es a keresztenyek igen. Ahhoz kepest, hogy muzulman orszag, eleg elfgadoak a mas vallasuakkal szemben (kiveve egyet).

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.15. 13:43:34

@pappito: persze, de ők tudják, hogy 50 évig lesz csak olajuk....

nyuszigonosz 2013.07.15. 13:46:58

A poszt jó.

Nem élnék mégsem ott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 13:48:14

@Philosoraptor:
Már a ltkor kiderült, hogy a szegényeket utálom és az nem rasszizmus :D
Mondjuk a gazdag arabokról is van határozott véleményem, tehát lehet étnyleg az vagyok?

Jajj istenem, hogy fogok így aludni :D

2013.07.15. 13:52:11

@smile750: egyebkent a kajarol. En nagyon kedvelem a libanoni konyhat. Dubaiban az elso osztalyu!

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 13:52:40

@NickJ: "Mert a magyar külföldi munkavállalók sokkal kevésbé informáltak és világlátottak, mint pl. az angolok, ezért nekik Frankfurt vagy London a maximum, amit el tudnak képzelni munkahelyként."

ja. vagy ez úgy hülyeség ahogy van és az ember elindulás előtt mérlegeli, hogy menjen-e olyan helyre ahol büntetlenül megerőszakolhatják a feleségét/gyerekét és különben is értéktelen gyaur lesz.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 13:53:46

@Amarante: micsoda hülye vagy te

Nem kellenek nekik a szocialis vivmanyaink

A mi luxus termekeinket aggatjak magukra,a mi mernokeink tervezik a felhokarcoloikat es hagyj ne soroljam mar

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 13:55:00

@hagyma: "es itt sem teheted me
es nem is tortenik meg, vagy ha igen secpec sitten leszel"

jaj, hagyma ne fárasszál már a faszságaiddal, ameikában is felrugdalja a részeg a kukát és nem megy a böribe, pláne ha részeg fiatal. Kap egy fejmosást meg meglebegtetik, hogy kibasszák az iskolából aztán majd legközelebb meggondolja, hogy borogat-e. De nem vágják le a kezét meg nem kinozzák meg a börtönben. Ha sokat borogat, akkor bajba kerül, de nem a kibaszott középkorban kell felnőnie.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 13:58:26

@Viktoria S.L.: mert szerinted az altalanos,hogy itt mi nyugat- europaban agyhalottra isszuk magunkat es nok feneket fogdosuuk

Na ez utobbiban a kozel - keleti szarmazasu nyugat - europai jeleskedik,europai ember tud viselkedni,mert megtanitottak ra,ugyhogy ilyet te nem lathattal

En kozel 10 eve eleknyugaton ,de en meg csak egy arab not lattam agyhalottra inni magat- errol ennyit

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 13:58:55

@charlieharper:

A Emirátusok meglepően engedékeny e kérdésben a környező országokhoz képest. Míg az összes többi országba az Arab-félszigeten szigorúan tilos izraeli útlevéllel belépni (kivéve ha az izraeli útlevél mellé van palesztín igazolvány is), az Emirátusokban az a szabály, hogy elvileg lehet valamelyik emír engedélyével. Gondolom, így is ritka eset... :-)

Viszont az izraeli pecsétre ugranak minden esetben. Sőt volt egy bolgár-izraeli ismerősöm, akit pár éve szépen rajtakaptak Dubaiban, Az illető Bulgáriában elektromos játékok árusításával foglalkozott, s Dubaiban vásárolt mindig. Persze oda bolgárként ment mindig. Egyszer azonban elkapták.

A lényeg: elment Jordániába, persze oda is bolgár papírokkal, a biztonság kedvéért. Majd Jordániából átment Izraelbe, az izraeli oldalon már az izraeli papírját mutatva. Gondolta nem lesz gond, hiszen így nem került a bolgár útlevelébe izraeli pecsét.

De a szemfüles dubai hatóságokat nem lehet ilyen könnyen átrázni, A bolgár útlevelében meglátták a jordániai pecsétet, a jordán-izraeli határállomásról!

Így tehát Dubaiban élvezhette a tranzitot a legközelebbi járat indulásáig. Még jó, hogy arra nem jöttek rá, hogy izraeli állampolgár is, akkor biztos meg is büntették volna. Így csak kiutasították szimplán, szóbeli figyelmeztetéssel, de még beutazási tilalmat sem kapott.

Azóta 3 útlevelet használ: 2 bolgárt és 1 izraelit. S jobban odafigyel.

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 13:59:46

@vöribaba: olajdollárokért iszlámot exportálnak.

Egyébként spec az emirátusoknak egyre kisebb jövedelme van az olajból, fektetik befele a lóvét talicskaszám mindenfele, tudják, hogy el fog fogyni a lé

smile750 2013.07.15. 14:00:06

@charlieharper: Hat nem vagyok oda az itteni kajaert. Az indiai konyhatok azota irtozom amiota itt dolgozom. Ha innen elmegyek, akkor lassak legkozelebb curry-t amikor a hatam kozepet. Mondjuk gasztronomiaban amugy sem vagyok egy vilagpolgar. Hus, hus, hus, meg egy kis salata, aztan kesz. :) Na jo, gyomolcs johet minden mennyisegben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.15. 14:00:31

@smile750:

Igen, keresztény szír ismerősöm Szaúd-Arábiában dolgozott. S húsvétre mindig Dubaiba mentek át, az ottani ortodox templomba.

Igényes 2013.07.15. 14:02:25

@Amarante: Nyilván okkal tette. Legyünk őszinték, a többség bőven rászolgál.
Mondjuk hogy az iskola erre hogy jön rá, azt nem tudom. Lehet hogy a varázslat része volt, hogy döglött patkányt kell dugni a nőibudiba.:)

2013.07.15. 14:02:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: amikor csak 1 utlevem volt az izraeli ut utan megprobaltam tisztat kerni.

smile750 2013.07.15. 14:03:46

@pappito: Hat ez moermentan nem feltetlenul van igy. igaz, a gazdasagi vilagvalsag miatt megcsappant a kereslet, amit ok is megereztek, de mint irtam, most tervezik megharomszorozni a kitermelest, napi 3.5 millio hordora.

zopilote 2013.07.15. 14:08:21

@vöribaba:
" A mi luxus termekeinket aggatjak magukra,a mi mernokeink tervezik a felhokarcoloikat es hagyj ne soroljam mar "
A luxus termekek es felhokarcolok nem igazan " szocialis vivmanyok " :) Az egy mas kategoria.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:08:37

@NickJ: ellenkezoleg,hiresek arrol,hogy eszetlen,nagy okologiai labnyomot maguk utan hagyo projecteket valositanak meg,lasd havas ugrosanc a sivatag kozepen,sielni a sivatagban,mi van ennel nagyobb marhasag,talan a palmasziget,aminek a megepiteset holland mernokok probaltak megvalositani,mert egy hulye sejk kitalalta,hogy neki palma alaku kell,eleg nagy feladat volt,mivel a palma alakja nem igazan alakalmas hullamtoronek,de a hulye sejk ebbol semmit nem fogott fel,ugyhogy megepitettek neki es most csod az egesz

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:09:23

@zopilote: en nem azt irtam,hogy szocialis vivmany
A szocialis vivmany tole ideztem es o ezt tudja,olvas vissza mit irt

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:10:10

@zopilote: olvas mar vmit irt amarant

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 14:10:20

@smile750: ha fokozzák a kitermelést, csak előbb fogy el :)

ha elfogy mind szarban leszünk. és ők simán visszaállnak a korábbi életvitelükre, ha kell, de mondjuk az európai társadalmak nincsenek felkészülve a kőkorszakra meg a handzsárlóbálásra igazán

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:10:52

@zopilote: nagyon is eladhato a tudasunk es termekeink,kell nekik,csak az kell nekik:)

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:12:06

@pappito: abu dhabinak van olaja
Dubainak nincs sok,ezert fejlesztik prostitucioval,bevasarloturizmussal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 14:14:11

@pappito: hat akkor en szerencses varosokban laktam eddig
/itt ashevilleben reszeget sem lattam, igaz itt elev kocsival jarnak haza

fejmosast?:)))))
muhhaha
eloszor lehet csak raszol a rendor, hogy ne ordibaljon, de ha kukat borogat vagy hany meg plane hugyal az utcan, ugy megy be a sittre mint a szel
fejmosas:))))))))
ezen rohogok, pedig ritkan szoktam
ez vonatkozik Tampara, es Louisvillere, ami kb NY kivetelevel lekepezi a keleti partot
itt vannak megyek ahol alkoholt sem lehet venni
ne ismertesd mar meg velem amerikat 15 ev utan
/nyugati part az mas kicsit, de a rendorsegi jelelet ott is nagyon nagy es ott is siman bevisznek/
ha en holnap bemegyek a belvarosba es ejjel kettokor/amikor zarnak a kocsmak/ kimegyek az utcara hanyok es felrugok 1 db kukat es esetleg hangoskodok, az 5 ora sitt, utana birosag/

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:14:18

@pappito: nem allnak siman vissza a korabbi eletvitelukre,mert alapsoan felduzzadt a nepesseguk
Amugy az olajkitermelesuk miatt veszelyben a keves vizuk ,ami van

Nem kell oket ugy egekbe magasztalni oket,nem torodomseg a jellemzo arrafele

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:16:26

@K.anna.Teapot: koszi szepen

Egyelore izgat a gondolat,kerdes,hogy amerikai vagy britt regisztacios szammal lehetne ott te ekenykedni
Nekem nem ezek vannak meg egyelore

Igényes 2013.07.15. 14:17:41

@zopilote: Pedig milyen szép brandet lehetne belőle csinálni. Szociális luxusjacht, meg államilag támogatott ferrari... csak állampolgároknak, és középsúlyos fogyatékosoknak. Meg akiknek van miből korrumpálni (persze a kenőpénz egy része jótékonyságra menne).
:D

zopilote 2013.07.15. 14:18:47

@hagyma:
" de a rendorsegi jelelet ott is nagyon nagy "
Rendorallam:(

2013.07.15. 14:19:34

@vöribaba: plussz a sovereign funds industry, a Khalifa Port project es a rengeteg Operations resz sok cegnek amiket elkezdtek atvinni a UAEbe.

BoGyesz 2013.07.15. 14:20:12

A Sydney - Dubai - Becs utvonal resze altalaban egy napos megallo Dubaiban, mivel az Emirates-el repulunk es jo megszakitani ezt a hosszu utat valahol. Egy nap Dubaiban nagyon jo, mert erdekes es valtozatos, de mindig azt erzem, hogy az az egy nap pont eleg. :-)

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:20:24

@K.anna.Teapot: latom van egy rakat nemetorszagban regisztralt ember ott,ezt szabadjelzes,koszi!

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.15. 14:27:55

Nagyon jó poszt, ahogy a tegnapi is az volt.

Még nem nézegettem az arab lehetőségeket, de elszeparálva a pórnéptől azért el tudnám őket viselni sok pénzért. :)

@Kovermadar: teljesen egyetértek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 14:30:47

@pappito: @zopilote: ezen szoktam meg vidulni
ha leirom, hogy nekem miert tetszik, akkor leirjak, hogy rendorallam /amugy sokkal tobb rendor van szereintem, mint barhol/
ha leirom, ami kicsit igazolja, hogy rendorallam kicsit, mert sokkal szorosabb a gyeplo pl az alkoholizalas teruleten, akkor aranyhal

dontsetek el, rendorallam, vagy nem
ha rendorallam, akkor el lehet hinni, hogy itt nem fogsz az utcan dorbezolni reszegen kovetkezmenyek nelkul
aki nem hiszi el az ne nevezze rendorallamnak

elarulok egy titkot, ami nem titok, mert megirtam a blogomban
mikor elkapott a szarazallam sheriffje ittas vezetesen,, 0.9 volt 0.8 helyett, rogton beviteek 5 orara a sittre
nade megszondaztatta Maryt is es neki is volt tobb mint 0.4, nem 0.8!! 0.4 /2 sor, kisdobozos
es Ot is bevittek 5 orara, mert hogy kozteruleten ittasnak bizonyult
kozben csak ult a kocsiban mellettem

es erre jon valaki es elmeseli nekem, hogy fejmosast kap az aki kint hany ordibal es felrug egy kukat

eszamfaszom megall

SiDor 2013.07.15. 14:31:24

Jo volt olvasni koszi. A kerdes jogos, en is feltettem mar magamnak, hogy miert vagyunk ilyen kevesen ay Emiratusokban. A nyelvet beszelo normalis - nem feltetlen sztar - szakmaval rendelkezoknek szerintem kimondottan jo hely az UAE. E pl. egy allatorvosi klinikan dolgozom a ferjemmel egyutt. Szerenecsere nem AD ban vagy Dubaiban, hanem Al Ainben. It minden lenyegesen elviselhetobb mint a ket nagyvarosban. Keves ugyan a magyar, de az emiratusok egyik legjobb fogasza pl magyar....sajnos epp nyaral igy nem tud fogadni, :(
de nekunk volt mar magyar am al ainben elo paciensunk is. Szoval azert vagyunk itt egyparan....

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.15. 14:33:41

@vöribaba:
Keletet es nyugatot egyedul az ingatlanpiac helyzetet illetoen hasonlitottam ossze. Bizonyara te is ugy latod, mivel nyugaton elsz, hogy a Dubai-i arak az ottani viszonyokhoz nem is olyan magasak, Mig a magyarorszagi arakhoz kepest elkepesztoen draganak tunhetnek. biztosan sokkolobb meglepetes ez annak, aki Magyarorszagbol megy Dubai-ba, mint aki Nyugat-Europa arait is megtapasztalta.
Azon kicsit csodalkozom, hogy sosem lattal meg Nyugat-Europaban (vagy akar kelet-europaban) reszegen tantorgo, sem noket molesztalo embereket. Nem tudom, hol elsz, de ezek szerint eleg jo hely lehet. Termeszetesen nem mindenki viselkedik igy, de azzal talan te is egyetertesz, hogy Europaban tobb reszeggel les noket molesztalo ferfival talalkozhatsz, mint Dubai-ban. De peldaul az sem hianyzik, hogy reszeg avagy jozan fickok folyamatosan a hazunk kapujara vizeljenek. Ez Dubai-ban 2 okbol nem tortent meg meg velunk: 1, reszegeskedesert bevihetnek / kitoloncolhatak; 2: ugyanez jar azert is, ha valaki elokapja... Persze nyugat-europaban sem vizel mindenki oda, csak az, akit ahogy mondod, nem tanitottak meg viselkedni. De azert egy ember vizelete is eleg budos tud lenni, es egyetlen taho molesztalasa is elegge el tudja rontani a napom.

Egyebkent egy szoval sem emlitettem a Nyugat-europai, vagy akar a dubai MAGYAROKAT, sem a fenekfogdosast, sem az ivast illetoen. Nem is ertem, hogy miert vetted magara, illetve, hogy miert altalanositasz.
.

SiDor 2013.07.15. 14:34:29

@hagyma: Te mit olvastal? Azt irta a poszter, hogy NEM talalkozni reszegen duvadkodo hanyo ordibalo csavokkal. Nem pedig azt, hogy fejmosast kap. Kapna, de nincsen ilyen....kapisi?

smile750 2013.07.15. 14:39:43

@SiDor: Al Ain a kedvencem. :) Az egyetlen zöld folt ebben a nagy homokozóban. Ha hosszabb távon maradnék, biztos, hogy ott szeretnék lakni. Érdekes módon, viszont akárhányszor arra jártam, a rádióállomásokat nem lehetett az autóban fogni. Ez miért van? Az is érdekes, hogy az egyetlen rock rádió nem a 2 nagyváros valamelyikében, hanem az egyik legkonzervatívabb emirátus, Sarjah, környékén elérhető.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.15. 14:40:57

@vöribaba:
Na es ez azert mar elegge serto, hogy Dubai kurvakkal potolna az olaj hianyat!
Sok orszag vehetne arrol peldat, hogyan csinalt Dubai a semmibbol gazdagsagot, mig nemelyek a sokbol csinalnbak keveset. Kurvak mindenhol vannak, kerlek, de azert nem ok tartjak el az allamot, vagy a kemenyen dolgozo es rendkivul jol kereso expatriate-eket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 14:41:41

@SiDor: en szoktam hozzaszolasokat is olvasni
es arra reagalni
akkor most nezd meg mire es kire reagaltam

utana johet a folenyes, nagykepu kapisi

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:48:18

@Viktoria S.L.: sok emirseg van,dubai olaj nem sok,ezert csinalnak egy oazist a nagy muzulman szigor kellos kozepen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 14:48:40

@SiDor: szoval fussal neki megegyszer, bar ugy latom teve van az avatarodon
ugyhogy, nem tuti hogy menni fog

smile750 2013.07.15. 14:50:33

@Viktoria S.L.: Szerintem nem szó szerint értette vöribaba a dolgot, viszont van benne valami. Gyakorlatilag Dubainak nincs olaja. Rengeteg pénzt Abu Dhabi kölcsönöz Dubainak az őrült, felvágós projectjeihez, Ezért hívják a Burj Khalifát is úgy, ahogy, mert sejk Khalifa (Abu Dhabi "királya") adott rá kölcsön egy nagyobb összeget. Az olaj kereskedelemből azáltal részesül, hogy a legnagyobb kereskedelmi kikötőt ők üzemeltetik, így rajtuk keresztül megy az export nagy része.
Ezen kívül pedig tényleg minden van itt ami tilos. Ez nagyon éles ellentétben van a vallásukkal, és mégis csinálják. Gyakorlatilag a modern Szodoma és Gomora.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:51:15

@Viktoria S.L.: nem lattam meg,de mondjak,hogy a kurvakat az oroszoktol hozzak oda ,akiknek az arcaranyainak lekepezesere van ott most fizetokepes kereslet az arab nok reszerol

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 14:54:59

@Viktoria S.L.: mert pontosan tudom,hogy az europai ferfi udvariasan kozeledik,az arab meg nyomul minden aron
Aki ezt tagadja,hazudik

Ronnie_27 2013.07.15. 14:56:41

@Tökfőzelék1:

Mennyi eltartott nő van arra...

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 15:01:13

@diggerdriver: digger,na ilyen aranyokat kell nekem letrehoznom:)

Ronnie_27 2013.07.15. 15:04:13

@hagyma:

Bő 10 éve jártam Nálatok, PA államban. Épp nem voltam még 21, de azért ittam alkoholt. Kocsmában is kiszolgáltak, egyetlen esetre emlékszem, amikor a pultos elkérte az útlevelemet, én pedig azt mondtam neki, hogy nincs nálam. Erre ő visszafizette a már félig elfogyasztott söröm árát, és megkért, hogy menjek ki. Ezt az egy alkalmat leszámítva, simán kiszolgáltak.
Egyszer egy ital lerakatban hárman várásoltunk hetvenvalahány doboz sört. A másik 2 ember elmúlt már 21, így ők fizettek, én nem is próbálkoztam ott. 3 hátizsákkal vittük fel a házba a sört, útközben megittunk párat. :-)
Nem balhéztunk, de egyértelműen látszott rajtunk, hogy ittunk.
Ezek szerint bajba is kerülhettem volna...

K.anna.Teapot 2013.07.15. 15:06:19

Amennyiben a poszt irojanak szandeka az volt,hogy megmutassa Dubai hatranyait akkor tenyleg ugyesen osszeszedte a negativumokat.
A csili-vili epitmenyekrol amelyekben sokszor a tuzjelzo sem mukodik idoben..
A muvileg felepitett vilagrol,ahol semmi sem igazi.
A melegrol,ramadanrol.
A bunozessel kapcsolatban nekem semmilyen tapasztalatom nem volt(az orosz lanyok uzletelesen kivul),bar hallottam legendakat elasott lanyokrol meg magasabb koru szervezett errol-arrol,de a hetkoznapokban soha nem kell aggodni,hogy ellopjak az autodat vagy feltorik azt,betornek a lakasodba vagy ellopjak a taskadat,penzedet.
Sot elofordult,h veletlenul a kavezoba hagytam ertekemet es mikor visszamentem egy ora mulva a pincer elore lobogtatta azt..
En nem olvastam az elozo irast,igy nem tudom hogy megjelentek e- a pozitivomok,de aki Dubaiba keszul ,tudnia kell hogy azokbol is akad;)igy en nem remisztenek el senkit,aki jo allast kap es van kedve megismerni a vilag egy uj reszet,igenis menjen probalja ki magat.Nekem(ill.nekunk a parommal csak a hasznunkra valt)
En az elso egy evet kifejezetten elveztem is, aztan eltelt meg nehany,majd a fiunk megszuletese utan ugy dontottunk a ferjemmel,h eleg volt a Dubajozasbol,hianyzik a kellemesebb eghajlat es a termeszet az igazi nem muvi vilag.
A Dubai evekre viszont tobbsegeben kellemes szajizzel gondolunk vissza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 15:06:20

@Ronnie_27: ezert tetszik neki
ez a baja hogy meg nem talalt eltartot
mar persze papiron, mert amugy ez csak egy felvett manir

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 15:17:16

@Ronnie_27: igen, bajba kerulhettetek volna ez nem kerdes, persze aki nem hivja fel balhezassal, hanyassal es kukarugdosassal a figyelmet magara azt nem fogjak minden sarkon megszondaztatni

legtobb helyen elkerik a papirokat a 21 ev miatt, mert ha 21 ev alatti iszik egy kocsmaban, ott a kocsmaros engedelye uszik es birosag ele kell mennie
es a biro dont egyeni belatasa szerint
nem orom

boltban tulajdonkeppen eselyed sincs, ott mindenkeppen elkerik, mert kirugjak , ha nem keri el
benzinkuton meg ugrik az engedely
meg egy eve is elofordult velem, hogy kertek, eleg vicces volt, azt hiszem a hiperekben az a szabaly, hogy aki nem nez ki 35-nel idosebbnek attol el kell kerni

/amugy nem azt mondtam, hogy itt nem isznak, nem jointoznak a fiatalok 21 alatt is, azt mondtam, ha kozteruleten cirkuszolsz nagyon gyorsan bevisznek
nem fejmosas a tetel/

amugy az arabok meg mehetnek a turoba, komolyan veszik a vallasukat azt alakarcintom, de foleg kifele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 15:18:37

@K.anna.Teapot: ha csak parod van hogy aludhattatok egyutt?
vagy szexualis ramadan volt?

SiDor 2013.07.15. 15:19:06

@smile750: Sharja is erdekes dolog...konzervativ meg minden, de a mi fiaink (Al Ain Amblers rgby club) olyan mokanyosan be tudnak ott mindig rugni meccsek utan, hogy az elkepeszto(expatok ugye). Szoval a nagy alkohol tilalom ellenere a mi kivalo Sejk Zaidunk ugy dontott, hogy a rugby klubban marpedig lesz bar(pub, ahogy tetszik)...mert o szereti ezt a jatekot es a krambokat a kik jatsszak, azok meg szeretnek inni. Lehet, hogy nekik lett a Sharja rock radio is.:) De azert en azt hiszem arrol van szo, hogy valami Sharjaban elo expat uzemelteti azt a radiot. Hogy nalunk miert megy el az adas arrol lovesem sincsen, szerencsere csak heti egyszer kell latogatast tegyek a kies Khalifa Citzben. Na azt az egy napot nagyon utalom. De az Emiratusok (Emirsegek? ) nem olyan rettenetes mindent osszevetve. Ha az lenne mar elhuzagoltam volna.

Igényes 2013.07.15. 15:20:56

Az gáz ha egy posztnál eljutok odáig, hogy örülök Töki megjelenésének? :)

SiDor 2013.07.15. 15:22:30

@smile750: Olaj igazabol csak ADben van, marmint jelentos mennyiseg. Viszont ami nekem tetszik, hogy a szegeny rokonoknak adnak egyeb munkat. RAK pl szuper porcelanokat gyart es nagyon jo minosegu halakat lehet onnan szerezni nagyon jo aron, mar ha valaki szereti a halat...en igen:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 15:22:39

ja mar latom, masodszorra mar a ferjed volt, akkor osszehazasodtatok ott

K.anna.Teapot 2013.07.15. 15:30:23

@vöribaba: Amint irtam legendakent hallottam,az hogy igaz e vagy sem en nem tudom.Mindenesetre,amikor a baratnommel moziba voltunk es o nagyon megsertodott nehany helyire,akik a jellegzetes papucsos labukat felraktak a szekre es nem lattunk semmit,nemgyoztem nyugtatni,hogy nehogy ugy jarjunk mint az urban legendas lany..Jobb az elovigyazzatossag,igy cirkusz helyett atultunk mashova.
Ugyanakkor azt is le kell irnom,hogy nekem szemely szerint kb 70-75%-ban pozitiv tapasztalataim voltak a helyiekkel,persze nem tul sokkal talalkoztam,csak idonkent hivatalos,v munka esetleg unnepi esemeny kapcsan ill az utca emberekent.Sokan jarnak kulfoldon egyetemre,hogy magukra szedjenek a nyugati kulturabol,de felek roluk tovabbi pozitivumot irni,mert a vegen megkapom ,mint a multkori torokosnel,h azert latom meg bennuk a jot mert Ali baba lehet a szeretom,most meg majd jon ,hogy Ali Mustafa..(csak a ferjem meg ne tudja);)

K.anna.Teapot 2013.07.15. 15:36:48

@hagyma: bemasolom' (ill.nekunk a parommal csak a hasznunkra valt)
En az elso egy evet kifejezetten elveztem is, aztan eltelt meg nehany,majd a fiunk megszuletese utan ugy dontottunk a ferjemmel,'
Parom a ferjem:)Szoismetles elkerulese vegett irtam.
Egyebkent ismertunk,ismerunk olyanokat,kik egyutt elnek papir nelkul Dubaiban,azt tudom hogy Abu D.-ban szigorubbak ez ugyben.

Amarante 2013.07.15. 15:45:09

@vöribaba:

Ha a luxus kategoria szocialis vivmany....akkor tenyleg hulye vagyok.De eddig ez csak szerinted az....na,csak szolok,hogy nem koll mindjart hulyezni...

K.anna.Teapot 2013.07.15. 15:49:51

@hagyma: Meglepi!!A TE orszagodban hazasodtunk ossze;)

Amarante 2013.07.15. 15:53:14

@Igényes:

Esete valogatja:))))

Pl. most nem az:))))

smile750 2013.07.15. 15:53:31

@SiDor: Nagyjábol az olaj 95% AD-é. Sokan járnak át dolgozni a többi, szegényebb emirátusokból az ottaniak AD-ba, meg Dubaiba, olyan munkára amire külföldit nem akarnak felvenni, de a városi "elitek" már nem vetemednek. Ez jó fizetéssel, és kevés munkával jár. Pl. egy katona simán keres 20 ezer dirhamot (1.2 millio Ft), akkor is ha csak ül egy szobában, és monitorokat figyel, vagy kapuőrséget ad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 15:57:03

@K.anna.Teapot: annak orulok

itt mindenki hazasodhat
naja, nem olvastam vegig, mikor reagaltam es itt a "parom" megnevezes altalaban nem a szoismetles elkerulese, hanem, hogy nem vagyunk hazasok
a szocializmusban elettarsnak hivtak, de lenezett viszony volt
azutan a rendszervaltas utan jott ez a paromozas, akik nem hazasodtak
azota is tart
engem meg a hideg raz ki tole
akkor inkabb a kedvesem, baratom, baratnom, pasim, csajom

/amugy sajnos nekem nincs orszagom, pedig jo lenne, de ha nem szo szerint vesszuk ketto is van, de gondolom amerikara utaltal
namost innen mentetek az arabokhoz, vagy a ferjed arab, vagy nagyon sok penzt csinaltok ott/

smile750 2013.07.15. 15:57:36

@K.anna.Teapot: Én sem rémisztgetek senkit, és jómagam is itt vagyok már közel 3 éve, és még mindig élek. :)
Azért jó tisztában lenni az érem mindkét oldalával, nem csak a fényessel. Legalább is én szeretek mindig benézni a dolgok mögé, hogy ne érjen meglepetés. Biztos szakmai ártalom. Amúgy is azt mondják az okosok, hogy "Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra". Vagy valami ilyesmi. :)

Taxomükke (UK) 2013.07.15. 15:58:01

Még nem olvastam a kommenteket, de csatlakozom hagymához: a franc sem menne ide lakni!

smile750 2013.07.15. 15:58:41

@hagyma: És az "asszonypajtás" hogy hangzik? A felségem nem mindig örül neki. :D

smile750 2013.07.15. 16:02:03

@Taxomükke: Szerencsére nem is kötelező. :) Egyébként én is 1 évre jöttem. Aztán már mindjárt 3 lesz belőle, de még mindig nem tudok megszokni bizonyos dolgokat. Viszont van ami kimondottan tetszik. Például nincs parlamenti közvetítés, ahol folyton kurvaanyáznának. Aki ellent mer mondani az uralkodó családnak azt egyszerűen lecsukják. :)

K.anna.Teapot 2013.07.15. 16:03:45

@smile750: Igen-igen irtam is,hogy szepen osszeszedted az erem masik oldalat es hogy tobbnyire egyet is ertek veluk,sot biztos te is tudnad folytatni,csak mivel nem olvastam az elozo posztodat ,igy nem tudom,mit irtal le korabbiakban pozitivumkent.

Amarante 2013.07.15. 16:05:47

@smile750:

Amirol nem igazan ir senki az a szorakozasi lehetosegek egy europai szamara.es most nem a sorozesre gondolok:)))

Mennyire van jelen a nyugati kultura?

smile750 2013.07.15. 16:06:43

Keress rá a régi blogon. azt hiszem határátkelő postr.hu volt, vagy ilyesmi. Igaz, ott a britekkel nem bántam kesztyűs kézzel, így kaptam is az angliás magyaroktól rendesen. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 16:08:29

@smile750: nem rossz
na jo publickban en a neven nevezem, mert Marynek hivjak es akkor minek bonyolitsam
privatban legalabb 30 neve van a bicskotol /kurva becezese nalam angolul/ a duckiig /hasonlo felfogasban a kacsa, mert ugy jar/ es meg van 28, de nem sorolom fel, ez nem az a blog:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 16:09:57

@smile750: ez helyes
be kene vezetni otthon is
mennyivel nagyobb rend volt Kadar alatt
naugye

itt van napi szinten kozvetites
de kulon csatornaja van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 16:11:38

@Amarante: de de igenis gondoljal a sorozesre!!!
nagyon fontos dolog, hogyha vasarnap elmegyek a kocsmaba focimeccset nezni, legyen csirkeszarny meg sor
miazhogy!
nade ha ott lehetne azzal sem vennenek le a labamrol
nem megyunk:)

Shanarey 2013.07.15. 16:12:22

@zopilote:

Mi bajod azzal a "rendőr" állammal.

Ha nem csinálok semmi rosszat, törvénytelent, vagy közerkölcsbe ütköző dolgot, akkor ki a rossebet érdekli, mennyi rendőr rohangál az utcán? Megfigyelő kamerák, amellyel szintén tele van az USA, ugyanez a helyzet.

K.anna.Teapot 2013.07.15. 16:13:10

@hagyma: Ahany haz,annyi tojas:D Te nem szereted a parom szot en meg nem szeretem a csajom fele dumat(a magyar szocializmusbol meg kimaradtam,igy nem ismerem az ott hasznalt,akkori arnyalt kifejezeseket az eletkozossegek megfogalmazasara),bar a ferjem se egyiket-sem masikat nem mondta nekem,mert nem magyar,ja es kerdesedre valaszolva nem is arab.

smile750 2013.07.15. 16:14:37

@Amarante: Szórakozási lehetőség, ami nem sörözés??? Olyan nincs is. :D
Nagyjából fogalmam sincs róla. Én mindig dolgozok, amikor nem akkor is.
Ezek a dolgok inkább Dubaiban vannak, én meg Abu Dhabiban, így sokat nem tudok a témáról. Vannak mozik, de sosem voltam. Nem nagyon vágyom több tucat pakisztáni, és indiai, meg szandálos lábát a székre feltevő helyivel a sötétben filmet nézni, főleg a molesztálós rész után. Vannak kávézók, éttermek, bárok, de ezek szerintem átlagos dolgok.
Itt a legnépszerűbb szórakozás, főleg a helyiek körében, a vásárlás, pénz költés. Mi mást lehetne itt csinálni?
Mondjuk van a közelünkben egy élménypark szerűség, ahol már voltam gokartozni. A gokart pálya kb akkora mint egy átlagos európai ország F1-es pályája. Aztán itt van a Ferrari world is. Meg van sok koncert is, például a DU Yas arénában. Idén pl. fellépett a Guns'nRoses, és a Metallica is. A többit nem tudom, mert a mai zenei divattal nem tartok lépést, de biztos volt pár világsztár még.

Amarante 2013.07.15. 16:19:05

@hagyma:

Azert mondtam,hogy sorozesen kivul,mert meltanyolom a fontossagat:)))

En sem laknek ott,mert az a meleg tenyleg nem embernekvalo.

smile750 2013.07.15. 16:20:17

Akik autóbuzik azok viszont itt megtalálják a számításukat. Az amerikai kocsik fele annyiba kerülnek mint otthon, a benzin pedig a negyedébe. Ezért is autóbuzi az összes helyi, még a nők is.
Azt olvastam egy helyi kultúrát bemutató könyvecskében, hogy a mai helyi költők (mert ilyenek is vannak ám) manapság több költeményt írnak az autókról, mint a tevékről, ami pedig nagyon durva. :)

Amarante 2013.07.15. 16:23:03

@smile750:

hehehe:)))

En meg lattam TV-ben egy ujkori teveversenyt.Mar nem emberek ulnek a teven,hanem robotok,amit a tulaj iranyit a kocsijabol.Horribilis osszegek cserelnek gazdat egy-egy verseny alkalmaval.

Ja es a kocsik,amiben ezek a tevesek ulnek.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 16:25:03

@K.anna.Teapot: en sem hasznalom, de nekem a paromnal minden jobb, igy van ez maganugy
nem ertem mi a baj a ferjemmel
ha szoismetles ha nem a ferjem a ferjem
engem meg Mary sosem hivott publicban, tehat a valo vilagban maskeppen, mint a ferjem, csaladon belul a nevemen
na mindegy
elfelejtettem hova valosi a ferjed, csak azert erdekel, hogy be tudnam hatarolni, hogy miert ott vagytok, ahol vagytok

@Amarante: megmondom oszinten nem vagyok melegparti /semmilyen ertelemben/ , de a nem odakoltozesemnek ez az utolso oka
sokkal nyomosabb minden mas

@smile750: jon az arab country amerikai modra:)

Taxomükke (UK) 2013.07.15. 16:32:12

@K.anna.Teapot: A szóismétlés elkerülése érdekében a "párom" vagy"férjem" helyett írattad volna, hogy "uram". Ha már arab országban vagytok...
Én valahogy nem tudok felnézni egy olyan népre, amely rabszolgákkal vagy kvázi-rabszolgákkal építteti fel az országát.

smile750 2013.07.15. 16:34:36

@Amarante: Ilyen itt is van. A "beater", azaz távirányítással vezérelt robotzsoké, ostorozza a tevét amikor a tulaj nyomja a gombot. Ezt azután vezették be, miután betiltották a kiskorú gyerekzsokék alkalmazását, ami nem is volt olyan régen.
A teveverseny legalább olyan népszerűségnek örvend itt, mint nálunk annak idején a lovi. Aztán persze itt is vannak bundázások, meg minden. Volt aki lebukott, hogy a robotzsokéból elektromos vezeték vezetett a tevéhez, és gyakorlatilag elektrosokkolták verseny közben, hogy gyosabban fusson. Ebből bírósági ügy is lett, mert ez bűncselekmény.

K.anna.Teapot 2013.07.15. 16:53:25

@Taxomükke: Uram,uram izlelgettem a szot,de megsem szeretnem hasznalni koszonom,akkor mar inkabb a hagyma ajanlott pasi..Megsem fordult volna a fejemben,hogy egy szobol kommentek szuletnek.
Vicces az a hozzaallasod miszerint ha mar arab orszagban elunk,igy kene a ferjemet hivnom,neki meg ajanlhatnad,hogy 3 meterrel elottem setaljon en meg majd bebugyolalom magam:)
ja mar nem elunk UAE-ban.
Azt sem mondtam,hogy fel kellene rajuk nezni,ott meg nem tartunk,csupan annyit hogy kellemes tenyezok is vannak az orszagban.
A rabszolgasagrol meg kulon posztot lehetne irni,senki sem szegezte pisztolyat az indiai,pakisztani vagy filippino szarmazasu munkavallalo fejehez,hogy ott dolgozzon,ok jottek ugy mint mi is nyugatiak,jobb munka tobb penz remenyeben.
Csak egy pelda a sok kozul;en egyszer megkerdeztem egy maidet miert el Dubaiban tavol a gyerekeitol(szamuk 4).O erre azt valaszolta orul, hogy van munkaja,ha nem kuldene haza a penzt akkor a gyerekek ehen halnanak szo szerint...

tanato 2013.07.15. 17:17:06

@K.anna.Teapot: A hataratkelő postr.hu-n
azt hiszem 4 Emírségekbeli cikk jelent meg tavaly és tavalyelőtt,egy a jelenlegi szerzőtől 2 Momotól /Ő már itthon él/ és az első meg Krisztától/ők még kin t vannak úgy tudom/Az első éppen a most terítéken lévő "rabszolgaságról" /maid rendszer./ szólt nagyjából.

Taxomükke (UK) 2013.07.15. 17:38:53

@K.anna.Teapot: Nem azt gondoltam, hogy uramnak KELL hívnod a férjedet, alternatívát ajánlottam. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.15. 17:44:44

@Taxomükke: amugy a parom elott ez a koznyev;ben minden napos volt
"mondom az uramnak Tibi"
semmi alarendeltseget nem jelentett, egyszeruen ferjet jelentett, viszont a paromnal nem lehetsz biztos enis azt hittem csak elettarsrol van szo, azert kerdeztem ra, hogy ez nem problema-e abban a vilagban
innen indult ki

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 17:52:33

Amarante!
Drágám! Ezt a hülyeséget bírtad leírni,bemásolom Neked meg a klónodnak is jó? lol

Amarante 2013.07.15. 10:09:07
@pappito:

Nagyon oszinten:kinek mi koze hozza,hogy mire koltik a beveteluket?:)ha nekik nem kellenek a mi szocialis vivmanyaink az az o dolguk...szerintem.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 17:53:28

@zopilote: Másoltam az inkriminált hülyeséget?parancsolj:D

Amarante 2013.07.15. 10:09:07
@pappito:

Nagyon oszinten:kinek mi koze hozza,hogy mire koltik a beveteluket?:)ha nekik nem kellenek a mi szocialis vivmanyaink az az o dolguk...szerintem.

Vadalmaaaaa 2013.07.15. 18:02:12

@Amarante: tényleg hülye vagy:DDDDDDDDDDDD

ezekben az olajországokban olyan szociális vívmányok vannak,ami a kis korlátolt buksidban meg se fordul,ingyen egészségügy,ingyen a felsőoktatás,nagyvonalú juttatások a helyieknek(forintban egymillio,havonta,csak ,mert létezel stb:D)

de igazad van a mi szociális vívmányainkból tényleg nem kérnek
több ,mint 60 akárhány %-os elvonás után(nem tudom,mert te élsz ott,nem én) rászorulóként lóf..sz a seggedbe ezt tényleg nem vették ált tőlünk:D de a szociális gondoskodás állami modelljét meg igen innen Europából vették át,nem csak A Cartier órát :D

drága,olyan sötétség van a te fejedben,megyek hálát adok Szt. Antalnak,hogy nem a te fejedet kaptam:D:DDDD

Igényes 2013.07.15. 18:47:29

@vöribaba: Na de lányok. Ne vesszetek meg.
Mindenki menjen szépen, és húzgáljon fel alá egygumicsirkét, madzagon...

DieNanny CH 2013.07.15. 19:15:40

Nagyon tetszett a poszt. Kommenteket nincs időm elolvasni.

Köszi!

miegysmàs 2013.07.15. 19:37:06

smile 750 !.

Remek poszt,tetszik az iràs stilusa.Irj még,ha van idöd!

Most a kommenteket is élvezet volt eddig végigolvasni.
Köszönet a Nagyérdemünek!

miegysmàs 2013.07.15. 19:38:43

Javitanom kell,az utolso pàr hozzàszolàst leszàmitva.

Bonjour 2013.07.15. 19:55:40

Nagyon jó poszt volt.
Nekem csak egy kérdésem lenne, hogy Dubai szállodai tényleg ilyen veszélyesek tűzvédelmi szempontból? Ez most komoly?

A szállodák is silányak? En Las Vegas körzetében lévő ötcsillagos kaszinó szállodában döbbentem rá, hogy a külcsín és gyönyörű "csomagolás" mögött hamar lerohadó minőség áll: magyarán koptak a tömörfának kinéző ( de megiscsak pozdorja) bútorok, kopott, lepattanó festés, hasonlók. Ott értettem, hogy ez mindenkinek jó, mert alul a kaszinó es 20 dollártól lehetett megszállni (öt csillagos!). Ettől még egy klassz szálloda volt, jó hangulatú, de azert látszatvilag volt ez.

Ilyesmi ott is?

Amarante 2013.07.15. 19:58:13

@Igényes:

Lett egy uj vajmink:))))

K.anna.Teapot 2013.07.15. 20:13:57

@tanato: Koszonom,majd sort keritek ra es elolvasom:)

K.anna.Teapot 2013.07.15. 20:15:04

@Taxomükke:Hmm akkor ugy latszik vicc akart lenni es nem vettem a lapot..;)

sagpeti 2013.07.15. 20:22:17

Abu Dhabi-bol Dubai-rol irni kb olyan, mint Veszpremben elve Budapestrol. Van benne igazsag nem vitas, de messze nem ugyanaz a ketto.

Es nem feltetlen jobb az egyik a masiknal, csak mas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 21:03:27

Na szóval...

Stílszerűen kemény leszek mint a szárított teveszar.
Vágjunk a közepébe.
Jelenleg a legtoleránsabb legbefogadóbb és legelfogadóbb ember a fehér ember.
Őt támadják rasszizmussal mikor nála sötétebb bőrű rasszok sokkal rasszistábbak és kirekesztőbbek.
Ugye volt valamikor a múltban keresztesháború meg jezsuiták meg misszionáriusok akik az úgynevezett pogány népeket próbálták megtéríteni. Aztán volt egy kor mikor embermillókat öltek meg faji alapon.
Ezek tények.
Törvényszerűen Európa átesett a ló túlsó oldalára.
Egy vallásháború kellős közepén vagyunk amikor minket akarnak megtéríteni és bizony nyerésre állnak.
Múltkor elhangzott hogy a britek megérdemlik a migrációs problémát a gyarmatosító múltjuk kompenzálásaként.
Ezt a gondolatmenetet követve Európa is megérdemli a sariát a régmúlt hittérítései kompenzálásaként?
Miért mondom ezt?
Azért mert a parlamenti többséget soha nem a felvilágosult népréteg biztosítja hanem a számszerinti többség. Ez a többség pedig egy idő múlva muzulmán többség lesz. Vagy cigány többség. Akkor pedig a törvényeket ők hozzák.
Furcsa módon a távolkeleti rassz az indiai rassz képes beilleszkedni és nem akarják a kultúrájukat a befogadó országra kényszeríteni. A muzulmánok erőszakosan térítenek. A feketék csak a saját kultúrájukat akarják megőrizni. Egyik sem túl bíztató.
A cigányok évszázadok óta képtelenek alkalmazkodni. Lehet mindezt tagadni de a tények mást mutatnak.
Mi közünk van az olajpénzekhez?
Sok. Nagyon sok.
Egyrészt nem a földet túró arab, piacon eladott két yamgyökeréből finanszírozzák a terrorizmust. A terrorizmus drága dolog és a színfalak mögött milliárdok vándorolnak oda.
Másrészről az arab világ az olaj felfedezése előtt is segélyből élt és ha elfogy az olaj utána is segélyből fog élni. Magyarul a mostani habzsi-dőzsi után a fehér ember fog rájuk dolgozni.
Fejlett szociális juttatások? Egymillió havonta mert létezel? Ez kérem szépen mind az olajpénzek elherdálása a jövő felélése.
Azok a társadalmak nem munka alapú társadalmak. A szociális juttatásokat nem a lakosság munkája teremti elő. A természeti kincsek adják amik csak a szerencsének köszönhetően vannak ott. Lehetnének éppen Ausztráliában is.
A fehér ember versenyt fut az idővel. Mi lesz előbb? Európa muzulmánná válása vagy az olajkutak kiapadása? A fehér ember okos. Több olaja van mint az arab államoknak. Megvárja míg azoknak elfogy. Még nagyon sok idő telik el odáig. A világ olajban fürdik. Korai a vészharangokat kongatni. De be fog következni.
Hagymának igaza van. Ha az olaj elfogy azok a metropoliszok halott városok lesznek.
Miért?
Mert az olaj fogytával egyenes arányban kell megszüntetni a fentebb megénekelt szociális kiadásokat és egy társadalmat bevezetni (nem vissza) a munka világába hogy egy divatos kifejezést használjak.
Mikor ez be fog következni akkor fog az idegenfogalom megszűnni a bevételeivel együtt mert először könnyebb lesz a turistát kizsebelni mint dolgozni.
Az olajkorszak egy szösszenetnyi epizód lesz az emberiség történelmében valamint egy nép tündöklése és bukása.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 21:06:46

@diggerdriver:
Akkor ezt megbeszéltük!
Szerinted hova meneküljünk a muzulmánok elől?

2013.07.15. 21:08:01

Bennem az merult fel a poszt kapcsan - amire mar maskor is gondoltam - hogy a vilag tobbi resze kezd elhuzni Magyarorszag mellett munkaberek tekinteteben. Ahogy a posztolo is irta, az arak (kiveve ingatlanarak) hasonloak a Kozel-Keleten mint Magyarorszagon; emellett havi 200 dollar kereset, amit (onhibajukon kivul) irastudatlan, kepzetlen emberek kapnak, embertelenul kevesnek szamit ott. Es ezek a munkasok a 200 dollaron felul gondolom lakast, etkezest is kapnak (persze olyat, amilyet). Ugy tudom hogy Magyarorszagon az un. 'kozmunkasok' kevesebbet kapnak mint havi 200 dollar, es nekik maguknak kell fizetniuk a lakhatasert, kozlekedesert, etkezesert, stb.

Mas: hihetetlen hogy mennyire kiszamithatoak ezek a kommentek minden egyes arab orszagokkal foglalkozo poszt utan. Ok, ertem, nem akarsz a Kozel-Keletre menni mert utalod a meleget meg az arabokat (?). De minek ezt meg tobb szazszor leirni? En pl. soha, de soha nem mennek egy skandivan orszagba meg latogatoba sem, mert kimondottan utalom a hideget, es utalom a skandinav mentalitast, szabalykovetesi maniat, kvazi-szocializmust stb. Ettol fuggetlenul megertem hogy sokan imadnak ott elni es ha jol megirt posztot kuld be valaki pl. Svedorszagbol (mint multkor Reka), erdeklodve olvasom. Nem irom be minden egyes sved poszt utan hogy utalom a hideget, utalom a svedeket, soha nem mennek oda (pedig ez egyebkent igaz). Mit akartok ezzel bizonygatni hogy ti nem birjatok a meleget stb.? En pl. eltem es dolgoztam mar olyan helyen ahol honapokig nem ment 40 fok ala a homerseklet es imadtam, masok meg utaljak, es?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 21:13:19

@Kovermadar:
Talán mi még megússzuk. A széle esetleg elér öregkorunkra.
A gyerekeink már nem lesznek ilyen szerencsések.
Jelenleg ahová a legérdemesebb költözni a gazdasági mutatók okán az Ausztrália.

Nézzétek meg ezt a videót. Vonatkoztassatok el tőle hogy ki mondja csak arra figyeljetek mit mond. 17 perc nem rövid. Nem bánjátok meg ha végignézitek.
www.youtube.com/watch?v=V0Ny3epKCLU

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 21:14:53

Bocsánat, elfelejtettem a posztot megdicsérni.
Kiváló jól összeszedet olvasmányos és informatív volt.
Gratulálok az írójának.

2013.07.15. 21:25:22

@diggerdriver: Na a tied legalabb - mint altalaban - egy ertelmes, ervekkel alatamasztott komment, nem annyi hogy 'utalom a meleget'. A legtobb meglatasoddal egyet is ertek. Meg annyit ennek kapcsan: 'Az olajkorszak egy szösszenetnyi epizód lesz az emberiség történelmében valamint egy nép tündöklése és bukása.' - ez valoszinuleg igaz, am ennek az epizodnak a soran sokan sok penzt tudnak gyorsan osszeszedni :).

Mr. X 2013.07.15. 21:25:46

Informatív poszt volt. Májusban voltam Abu Dhabiban egy napot üzleti ügyben, és hát az szerintem nem európai embernek való klíma. Pár száz méter gyaloglás a tűző napon szabályosan kimerített, elképzelni se tudom milyen lehet ott ledolgozni akár csak egy évet.. A 11+ UV indexről meg ne is beszéljünk.

És ráadásul helyi mércével mérve különösebben meleg sem volt az idő, nyáron simán meghaladja az 50 fokot is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 21:56:09

@Mirjam2:
Gondolom nekem szolt.
Miert ne?

Altalaban mindenki szajkoz valamit, nincs ebben semmi :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 21:56:42

@Mirjam2:
Köszi.
Igen, sokan fognak meggazdagodni. Még többen elszegényedni.
Nagyobb veszély hogy a muzulmán terjeszkedés nagyon sok vért és szenvedést fog okozni Európának.
Fejlett szociális juttatások? Egymillió mert létezel?
Csak halkan és csendben kérdezem.
Az emberi jogok is olyan fejlettek ott mint a szociális juttatások?
Vallásszabadság?
Szólásszabadság?
Sajtószabadság?
Nők egyenjogúsága?
Esetleg mindezeket kifizetik havi egymilláva?
Kussolj és jól élsz.
A kutak még ontják az olajat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 21:59:22

@Kovermadar:
Szerintem nem Neked szólt.
Én is utálom a hideget. Nem mondom hogy nem mennék oda de csak utolsó lehetőségként.
Ettől még semmi bajom azzal aki ott él. Sőt.
Talán még a barátomnak is tarthatom:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 22:01:02

@Mirjam2:
Most ugye a norvegokra gondolsz? ;) Mert van, ahol meg is tartjak azt a sok penzt.

Btw. a szabalyok megszegese mintha nemely orszagban halalbuntetest vonna maga utan, pl. megkovezest vagy agyonlovest csalad altal.
Nalunk max. birsagot vagy bortont, nagyon sulyos esetben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 22:07:14

@Kovermadar:
Nade hova tűnt Demon... akarom mondani Barátusz???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 22:12:58

@diggerdriver:
Utana neztem a "gender gap" felmeresnek es:
1. Izland 0,864
2. Finnorszag 0,845
3. Norvegia 0,840
4. Svedorszag 0,816
...
10. Svajc 0,767
...
18. UK 0,743
...
22. USA 0,737
...
56. Izrael 0,699
...
81. Magyarorszag 0,672 (ez meglepett)
...
107. Egyesult Arab Emiratusok 0,639
...
135. Jemen 0,505

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 22:14:03

@diggerdriver:
Fogalmams sincs :(
5 napig nem jartam erre, ma sem sokat. Csak elokerul!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.15. 22:24:24

Az igaz-e, hogya csatornazas abszolut nem megoldott, es "szippantoskocsikkal" ott allnak a dugoban?

Latcho Rom 2013.07.15. 22:38:24

@diggerdriver: ennek se fule se farka, ulj le fiam.

Ha mindenkeppen aggodni akarsz, aggodj kinan, indian.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.15. 22:38:26

@diggerdriver:
A noi egyenloseg merteke. 1 lenne a teljes egyenloseg, 0,75-tol szamit elfogadhatonak.

@tildy:):
Van ra esely, mert pl. Egyiptomban (Hurghada) is a korforgalom kozepen levo zold teruletre locsoltak a "mennyei mannat". Egy baj volt vele, messzirol lehetett erezni az "illatokat".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 22:46:21

@shakti_rom:
Köszönöm Tanár Úr. Érintett tetszik lenni?
A posztjának a címét lessz zsíves megadni.
Köszönöm.

Írnék Kínáról és Indiáról is de onnan nem posztol senki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.15. 22:48:25

@Kovermadar:
Nebazdmeg. Az usákok a 22.-ek?
Kizárt dolog.
Rossz a táblázat:)))))))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.15. 22:50:18

A rabszolgamunka viszonylag elterjedt volta eszembe juttatott egy minapi hirt itt nalunk CA-ban: egy szaudi hercegno gyakorlatilag rabszolgasorban tartott egy not. www.latimes.com/news/local/la-me-saudi-princess-20130711,0,4263322.story

Diablero 2013.07.15. 23:14:38

Dubai rezidenskent nehany kiegeszitest tennek.
A licenszhez kotott alkoholvasarlasrol nem is hallottam meg, ha elmeletileg letezik is a rendszer, gyakorlatban nincs nyoma. Barokban, szallodakban kerdes nelkul kihozzak az alkoholt arabnak, fehernek egyarant. Leteznek tovabba spec boltok (en Ras al Khaimaban tudok ilyet), ahol gyakorlatilag europai aron lehet alkoholt venni -szinten nem kertek semmilyen igazolvanyt soha.
A hazassagon kivuli egyutt alvast elvileg buntethetik, gyakorlatban igen ritkan fordul elo. Az itt elo feherek 95%-at rendszeresen latogatja a noje.
A lakasok berleti dija viszonylag magas, de azert nem egetvero. 3000 dirham korul normalis studio lehet mar berelni. Van szalloda, ahol 2500 dirham/ho a szallas reggelivel egy honapra (kb 60 HUF=1AED). Egy feher titkarno ugy 8-10.000 AED korul keres. Kozepvezetokent 20.000 AED nagysagrendben szor a havi ber. Magasabb pozicioban 50-60.000 AED is siman. Vasarolni sem lehetetlen. 3 honap munkaviszony utan a bank akar az igazolt havi fizetesed husszorosat nyujtja hitelkent, 3-4% kozti kamattal, fedezet nelkul.
A jogositvany a legcsunyabb ugy. Az informaciom kozvetlen az itteni Magyar kovetsegrol szarmazik,mielott barki elfogultsaggal vadolna. Az EU-bol egyedul a mi jogsnkant nem konvertaljak automatikusan, mivel ehhez egy megallapodast ala kene irni. Az Emiratus mar hosszu evekkel ezelott kezdemenyezte, hiszen ugy lattak, miert szopatnank szegeny magyarokat. A mindenkori magyar kormany sajnos nem torodik ezzel. Fizesse be a jo hazafi a magyar adoszabalyok szerinti SZJA-t a semmiert. Idezem a magyar kovetseget: csupan egy egyoldalas megallapodast kene alairni,azonban erre a magyar kormanynak az elmult 7 (!) evben nem volt ideje.
Teljesseg igenye nelkul most ennyi.

2013.07.15. 23:29:02

@Kovermadar: Nem neked szolt, te vagy az egyik kedvenc kommentelom! Es emlekszem hogy elvezettel olvastam annak idejen a posztodat, meg azota is a kommentjeidet (bar mindig van bennem egy kis megkonnyebbules-erzes hogy nem nekem kell ott lennem a hidegben :)) Az olyanokra gondoltam akik beirnak kb. egy mondatot hogy 'nem feher embernek valo, meleg van, arabok koszosak' aztan eltunnek. Te mindig normalis, eszervekkel alatamasztott kommenteket irsz.

Amarante 2013.07.15. 23:32:38

@Mirjam2:

Az,aki csak a meleget kifogasolja,a lajtosabb kategoria:)))

2013.07.15. 23:33:45

@Diablero: Hihetetlen szituacio a magyar jogositvannyal, ilyenkor orulok hogy megszereztem a brit utlevelet. Nagyon-nagyon nem fair.

2013.07.15. 23:44:15

@Amarante: Igazad van, a koszos irastudatlan arabok (akik mindenkit megeroszakolnak) az igazi hardcore! :) De hat megertem, nem mindenki politikailag korrekt itt. Ettol kezdve en sem leszek politikailag korrekt. Kimondom batran: utalom a nemeteket, svajciakat, osztrakokat es a skandinavokat, es soha nem akarnek kozottuk elni es a hulye szabalyaikat betartani. Mondjak meg masoknak hogy hanykot hasznalhatjak a mosogepet, ne nekem.

Na! Megy ez a politikai inkorrektseg. Sot egesz jo erzes hogy kiadtam magambol. Ja es a hideget is utalom meg a havat is. Nagyon.

pappito · http://pappito.com 2013.07.15. 23:50:50

@hagyma: egyáltalán nem csodálkozom, hogy nem értetted amit írtam. Általában nem szoktad érteni amit írnak neked és ostoba és irreleváns válaszokat adsz. De azt legalább sokszor megismétled. Ráadásul azt hiszed te vagy amerika, pedig egy habos lófaszt, szépecsém. Az, hogy te beülsz az autódba és a szociogettóból bemész a munkahelyedre, aztán onnan vissza sörözni az nem jelenti azt, hogy ismered is az országot amiben élsz, és ennek számtalanszor adtad már tanújelét itt. Persze ez sem baj, csak hát ettől tényleg olyan vagy, mint egy retardált aranyhallal keresztezett papagáj.

vótszerencsém

Diablero 2013.07.15. 23:53:00

A rabszolgakrol nehany szo.
Inferior munkakorokben valoban nemmagasak a berek. Egy haztartasi alkalmazott -nevezhetnenk cselednek- tipikusan 1500 AED korul kap havonta, es altalaban ott is lakik, heti egy kimeno nap mellett. tipikusan filippinok.
A legujabb szabalyozas ertelmeben bangladeshiek nem kapnak mar munkavallalasi vizumot, viszont ejtsunk szot az indiaiakrol. Na, veluk tele van Dubai. Itt most nem mennek bele a politkailag inkorrekt fejtegetesekbe, de megallapithato, hogy a legrasszistabbak itt a feherek, akik -felszabadulva a politikai korrektseg beklyoja alol- nyiltan szidjak az osszes tobbi rasszt. Fokepp az indiaiakkal van tele mindenkinek mindene (joggal).
Visszaterve a rabszolgakhoz, tipikusan epitkezeseken szabalyos rabszolgamunka folyik. Csorokat behulyitik indiaban, lesz jo munka, sok penz. Kiutaztatjak oket, persze hitelbe. Kierve elveszik az utleveluket es tenylegesen rabszolgakent dolgoztatjak oket. Kb evekig huzhatjak az igat, hogy az otthoni hitelt (kiutazas+vizum+szereny kozvetitoi dij) visszfizessek. Embertelen korulmenyek kozott laknak, gyakran verik oket. Ez tenyleg nem szep dolog.

Meg egy szo a nemzetisegekrol. Tele van egesz Dubai oroszokkal. Gyakorlatilag ok az egyetlen nacio, akik azert vannak itt tomegevel, mert szeretnekitt lenni. Ennek megfeleloen egy nagy orosz jatszoter let az egesz. A plazakban ciril betus feliratok, szorolapok, orosz hangbemondasok, reklamok. A reszeg angolok a feher noknel tipikusan a "kak gyela" felutessel inditanak -tobbnyire nem tevednek.

Bonjour 2013.07.15. 23:53:12

@Amarante: szia, köszi a tegnapi kommentemre az amúgy tök jó hangvételű észrevételek, csak amikor ezt írtam, akkor a tiedet valamiért még nem láttam.

Bonjour 2013.07.15. 23:58:15

@diggerdriver: szerintem jó a kommented, tetszik. Nyilván bonyolultabb az ügy, de ez karakán vélemény, es nem alap nelkuli. Egyszer azt olvastam valahol, hogy azert van annyi szálloda, mert az olaj után abból akarnak megélni. Azert is érdekelt, h tenyleg olyan silány a hotelek kivitelezése, de a posztoló úgy látszik, már alszik.

2013.07.15. 23:58:34

@diggerdriver: 'Kussolj és jól élsz.' Igen, ugy tunik nagyjabol ilyen elven mukodik a rendszer. Nemreg lattam egy dokumentumfilmet egy Szaudi Arabiaban elo ujsagirono eleterol (Youtube: www.youtube.com/watch?v=Mv4Mb_TAfbU). Direkt kerte hogy keszitsenek rola filmet hogy el tudja magyarazni miert nem igazsagtalan az ahogy a noket kezelik a szaudi tarsadalomban. Hat mit mondjak, nagyon gyenge volt... Pedig tanult, ertelmes no, de semmilyen ervet nem tudott felmutatni, kb. ugy nezett ki az egesz hogy rengeteg penzunk van, nagy hazban lakunk, mindenunk megvan, vehetunk divatos ruhakat, tehat nincsen semmi problema. Hat engem nem gyozott meg.

Amarante 2013.07.16. 00:06:11

@Mirjam2:

A politika meg a korrektseg az kb. ugy illik ossze,mint a szem az okollel:)))

En is inkabb melegparti vagyok,de az esetenkenti45 fok mar sok.Leginkabb azert,mert izzadok es azt nem szeretem:)

Ha megfigyelted az okosabb fajta feherembernek mindegy milyen nep vagy orszag ha nem nyugati tipusu kultura igy is,ugy is lenezi.

Diablero 2013.07.16. 00:06:26

A szallodak minosegevel nincs baj, foleg a magasabb kategoriasokkal. A belso kivitelezes plane nem a legnagyobb baj. Az epitkezesek altalanos muszaki szinvonalat heterogennek neveznem. Az okos libanoni mernokok es az indiai epitomunkasok egyutt halmozott kockazatot jelentenek,

håll käften 2013.07.16. 00:15:27

@Kovermadar: Azért akárhogy nézzük,aki Svédországban él az előbb vagy utóbb betekintést nyer az arab "kultúrába". Szerintem nem igazán toleráns népség,és még itt Svédországban is próbálják a másik embere erőltetni a szokásaikat és a kultúrájukat.Egyáltalán nem alkalmazkodó népség!

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 00:15:50

@Mirjam2: "Mondjak meg masoknak hogy hanykot hasznalhatjak a mosogepet, ne nekem."

ezt megértem. De ilyesmiért nem kell svájcig menni, ilyen szabály pesten is van, két helyen is találkoztam vele. Sőt, este 11 után nem húzzuk le a budit megoldással is. (mert az zajos)

(bár utóbbira van példa Ausztráliából is, anno Queenslandban a nagy vízhiány idején volt ilyen public ad, hogy "if it is yellow, let it mellow, if it is brown, flush it down" de az léegalább vízspórolásból volt, nem azért, mert a szomszédok hisztisek :)

2013.07.16. 00:19:28

@pappito: Szornyu, meg szerencsere hogy nem terveztem visszamenni Pestre!

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 00:23:52

@Mirjam2: én se tervezem, bár nem emiatt :)

Azért pesten szerencsére nem ez a jellemző, csak van rá példa. Speciel ahol én laktam svájcban ott sem volt ilyen hülye szabály, sőt semmilyen, a nyolc lakásos házban mindenki mosott amikor akart és ez senkit se zavart

Shanarey 2013.07.16. 00:25:08

Ehhez a "csodás" témához visszatérve.

Van egy kérdés, amire sose kaptam jó választ, azoktól akik kedvelik a muzulmánokat.

Miért megy az a rengeteg Muzulmán Nyugat Európába, ha az ottani kultúrát undorítónak találják?

Félreértés ne essék, nem vagyok rasszista, csak nem szeretem ha a dolgokat nem nevezzük nevén. Amit a Muzulmánok ezzel a kivándorlással művelnek, az nem más mint terület foglalás.

2013.07.16. 00:32:31

@Shanarey: A szegeny muszlim orszagokbol mennek Nyugatra, altalaban a penz miatt, illetve neha politikai konfliktusok miatt. Nem Dubaibol vagy Szaudibol szarmazo arabokkal vannak tele a nyugati 'gettok'. Ahogy masok is irtak, sok nyugati (pl. orosz, brit) el Dubaiban is, tehat nem ilyen fekete-feher a dolog hogy csak a 'muzulmanok' mennek Nyugatra.

2013.07.16. 00:34:17

@pappito: Nem hiszem el, akarmit is mondasz, a svajciak undorito rendmanias kontroll-freakek es soha nem fogok Svajcba menni, meg a teheneket is utalom! :)))

2013.07.16. 00:40:23

@Shanarey: Azt ertem hogy miert linkeltel be egy cikket a szaudi norol aki vezetni akart, de ezt nem ertem az indiai megeroszakolasi tortenettel... Sajnos a vilag minden orszagaban eroszakolnak meg noket / lanyokat, pl. itt Nagy-Britanniaban is. Jharkand Indianak egy olyan nagyon szegeny es etnikailag megosztott resze ahol, ugy tudom, szinte torvenyen kivuli allapotok vannak, igy nem csoda ha ilyen esetek elofordulnak, mint ahogy minden ilyen helyzetben. Pl. haboru idejen altalanos jelenseg hogy katonak tomegesen eroszakolnak meg noket, lanyokat. Ez eddig minden europai haboru soran igy volt. Ja es az indiaiak se nem arabok, se nem muszlimok (legalabbis tobbsegukben nem azok). Szoval ha azt akartad bizonyitani a torteneteddel hogy muszlimok kislanyokat eroszakolnak meg, akkor ez valahogy nem jott ossze, bocs.

2013.07.16. 00:48:25

@Amarante: Ok, teljesen levetkozom a politikai korrektseg alarcat. Tehat GYULOLOM es MEGVETEM a: lila teheneket; azokat az gyalogosokat akik megvarjak amig zoldre valt a lampa es csak akkor mennek at az uton, akkor is ha nem jon auto; azokat akik azt akarjak hogy papirzacskot hasznaljak nejlonzacsko helyett; a bioetel-fanatikusokat; es vegul, azokat, akik arra akarnak kenyszeriteni hogy mossam meg a gyumolcsoket eves elott.

Akkor most, hogy ezt megosztottam veletek, nyugovora terek.

Diablero 2013.07.16. 01:01:19

A muzulmanok nem utaljak a nyugati kulturat. Sokkal elfogadobbak velunk szemben, mint forditva, az egyes szemelyek es az allam szintjen egyarant. Nezd meg, mi kell egymuszlimnak egy schengeni vizumhoz, aztan hasonlitsd ossze azzal, mi kell nekunk az o orszagukba.
Hogy miert menneka nyugati orszagokba? Nem kizarolag ezert, de ez is egy factor.
Most egy csunya bekezdes kovetkezik.
A nyugati nok erkolcseit a nyugati ferfiak sem szeretik. A nyugati ferfiak tobbsege is olyan asszonyra vagyna, aki muszlim modon viszonyul a csaladjahoz, ferjehez. Persze szorakozasra pompasak a nyugati laza lanyok. Muszlimoknak is, barkinek, elegendo penzzel.

zsurzsenka 2013.07.16. 01:02:08

Jogosítványt tekintve Kanadában, Ontario provinciában ugyanúgy nem fogadják el a magyar jogsit. 60 napig használhatod, majd utána újra meg kell csinálnod a vizsgát, ha tovább maradsz. Logika nincs sok benne. Magyar külpolitika tojik erre (is) nagy ívben.
Ugyanakkor autót vezető csadoros nőtől, ázsiai sofőrtől rettegj és menekülj!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.16. 01:16:52

@pappito: Nohat pappito :D Jol odaszoltal.

En meg hoztam jo hireket, nem tudja tobbe a nyelvet koszorolni hagyma baratunk. :P Erdemes volt varni, szakmai melo, ugyhogy ennyi:P

Shanarey 2013.07.16. 01:39:46

@Mirjam2:

Ez így igaz, de a lényeget magyarázd meg, az pedig a beilleszkedés, és a helyi kulturális működés elismerése hiányzik a muzulmánok részéről. Ők, mint bevándorlók akarják ráerőltetni a kultúrájukat a nyugatra. Ez történik most pl. Londonban.

Ahogy Diggerdriver is írja az Indiából érkezőkkel nincs ilyen probléma, az egyéb nem Muzulmán országok bevándorlóival szintén nem nagyon van. De a kérdésre te sem tudod a választ, vagyis ha oda mennek akkor miért nem illeszkednek be, és miért erőltetik a saját vallásuk formaságait másokra ?

Shanarey 2013.07.16. 01:56:47

@Diablero:

Nézd meg hány "Schengeni" akart eddig bombát robbantani, és hány Muzulmán.

Erkölcs miatti harcban, nincs középút?
Bocs de mindez egy befogadó országban történik, vagyis akkor minek megy oda ha amit ott lát, neki nem tetszik? Vagy ha már odament és ez nem tetszik, miért nem próbálja elfogadni, hogy ott ez van, és ez nem azonos amit otthon látott? Nem kötelező utánozni, elég ha elfogadja hogy, mások a helyi szokások. Nem beszélve arról az apróságról, hogy odamennek és nem hajlandók megtanulni a befogadó ország nyelvét. Ezt nem is olyan rég pont Angela Merkel említette mint problémát.

Shanarey 2013.07.16. 02:01:12

@Shanarey:

Részemről, az hogy a nyelvet nem tanulja meg nem lenne akkora probléma, hiszen általában saját közösségen belül élnek. Na ez is az oka a nyelvtanulás elmaradásának. De az már probléma hogy nem akarják megérteni hogy a törzsi szokások és a Sarija, nem kompatibilis az EU joggal.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:01:53

@Diablero: "A nyugati nok erkolcseit a nyugati ferfiak sem szeretik. A nyugati ferfiak tobbsege is olyan asszonyra vagyna, aki muszlim modon viszonyul a csaladjahoz, ferjehez."

kicsit nagy lélegzet ez a "nyugati férfiak" duma, meg, hogy mit is szeretnének ők. Én speciel nyugati férfi vagyok (keleten, hehe) de nem szeretnék egy ronggyal letakart rabszolga szülőgépet asszonynak. Tekintve, hogy a nyugati országokban általában nem ilyeneket vesznek el a férfiak, ők sem szeretnének ilyesmit, szóval engedelmeddel a fenti állításodat megalapozatlan baromságnak minősítem.

Ráadásul a nyugati társadalmakban a nők egyre egyenrangúbbak, természetes, hogy tanulnak, munkát vállalnak, általában dönthetnek a saját sorsukról (nincs arranged marriage, böntetlen gyerekházaság), szavazhatnak és nem kell négy férfi által alátámasztott vallomás, ha megerőszakolják őket, hogy a törvény a tettes után menjen.

Tudom, hogy itt van pár látogató aki szerint mi nyugaton csak eltúlozzuk a dolgokat és minden rendben, sőt, csak a nyugati társadalmak más értékek mentén épülnek fel. Ráadásul ezekért az értékekért többszáz évet keccsöltek ezek a társadalmak és komoly áldozatok árán jutottak el odáig, ahol most vannak, sőt a keresztény egyházak is elismerésre méltó jellemfejlődésen mentek keresztül és emésztették meg a társadalmi változások javarészét, tehát bátran mondhatjuk, hogy a törvényes háztartási rabszolgatartás meghaladott nézet, olyan betegség amit a nyugati társadalmak szerencsére kinőttek már.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:02:28

@tildy:): gratulálok a melóhoz, sok sikert!

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:05:19

@Shanarey: " De a kérdésre te sem tudod a választ, vagyis ha oda mennek akkor miért nem illeszkednek be, és miért erőltetik a saját vallásuk formaságait másokra ?"

mert az iszlám nem ismeri a kompromisszumot, és mert Európa (némileg önveszélyesen) nem követeli meg az integrációt.

2013.07.16. 02:05:29

@Shanarey: En lassan 15 eve elek Londonban, meg soha nem vettem eszre hogy a helyi muszlimok ram akarnanak eroltetni valamit, de lehet hogy masoknak mas tapasztalataik vannak. Ami azt illeti hogy 'nem illeszkednek be'; ez igy van forditva is, pl. a posztiro, vagy mas tipikus nyugati bevandorlo mennyire illeszkedik be Abu Dhabiban pl.? A legtobben, amennyire lehet, megprobalnak ugyanugy elni ahogy Nyugaton. Pl. megprobalnak felcsempeszni magukhoz egy alkalmi szexpartnert, mert ez nekik teljesen normalis, de a helyi emberek szempontjabol erkolcstelen es raadasul a torveny is tiltja. Szerinted az ilyen europai bevandorlok miert nem 'illeszkednek be', miert probaljak kijatszani a helyi tarsadalmi szabalyokat (sot a torvenyt)? Mert igy nottek fel, hogy nekik az alkalmi szex normalis, nem fognak attol megvaltozni hogy par eve egy masik orszagban elnek. Ugyanez igaz a nyugati orszagokban elo bevandorlokra: par ev alatt nem fog az ertekrendszeruk teljesen atalakulni.

2013.07.16. 02:08:00

@tildy:): Gratulalok!!! Sok sikert!

Shanarey 2013.07.16. 02:11:07

@pappito:
Sajnos tudom, túl sokat olvasok.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:11:15

@Shanarey: "Részemről, az hogy a nyelvet nem tanulja meg nem lenne akkora probléma, hiszen általában saját közösségen belül élnek."

pedig az integráció itt kezdődik, a nyelvnél. Ráadásul az EU-ban mindehol vannak támogatott tanfolyamok, pont a nyelvismeret nélkül érkezőknek. Még a pénzre se lehet hivatkozni, az akarat hiányzik. Pontosabban az akarat az az europai kalifátus létrehozása, és akkor le van tudva a gond.

2013.07.16. 02:15:27

@vacsad: Nem erdekel, erted?? Nekem az alapveto emberi jogom, hogy nejlonzacskot hasznaljak, es kesz. Es az is hogy non-bio, non-fair-trade McDonalds kajat egyek amit rabszolgak allitottak elo az ultetvenyeken a braziliai oserdoben, vagy valami ilyesmi. (Errol jut eszembe, nemreg lattam egy eredeti 'fair trade label'-t. Egy regi kep egy angol cukortartorol, ra van irva hogy 'sugar not made by slaves'.)

Shanarey 2013.07.16. 02:17:03

@pappito:

Persze, a nyelv a kulcs a beilleszkedéshez, de nem kötelező neki, és ha hajlandó megérteni elfogadni hogy ez itt egy más kultúra, akkor nem lenne ez baj.

Erre gondoltam, amikor azt a bizonyos területfoglalást leírtam.

Keleten, még Sevillát sem felejtették el, hogy az egykor az övék volt.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:20:41

@Mirjam2: abban igazad van, hogy el kéne fogadni a szabályokat, csak itt nem egészen erről van szó. Európában azért bátran mondhatjuk, hogy alapvetés a vallási türelem, mecset, sztupa, zsinagóga, templom épülhet és működhet és a törvények garantálják, hogy az odajáróknak nem eshet bántódásuk azért mert odajárnak. Ez alapvetés. (még, ha vannak is incidensek)

Ez pl. fordítva már csak korlátozottan, vagy sehogy sem igaz. (és azért európában, amerikában vidáman megszegi a muszllimok egy része azokat a szigorú szabályokat, pl. alkohol, kaja...)

Szóval abban igazad van, hogy aki odamegy az miért nem viselkedik (miért megy oda, ha nem tetszik) de jelenleg úgy tűnik az iszlám országokból (több?) nagyságrenddel nagyobb tétel beilleszkedni nem akaró özönlik a hitetlen Európába, mint fordítva.

2013.07.16. 02:21:31

@Shanarey: Ja, Sun-t, mint ertelmes ember, nem szoktam olvasni. Inkabb a valo eletre hagyatkozom... Itt Wembley-ben meg nem vettem eszre hogy bevezettek volna a Sharia Law-t, pedig a lakosok nagy resze azsiai. Egyebkent meg azert szeretek tobbek kozott itt lakni mert valoban kevesebb kocsma van, es kevesebb reszeg az utcan, mint London sok mas reszen. Ez engem a legkevesbe sem zavar, sot. Az egyik legjobb dolog ami Angliaval tortenhetne az az lenne ha betiltanak az alkoholt.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:23:36

@Shanarey: "Keleten, még Sevillát sem felejtették el, hogy az egykor az övék volt."

Akkoriban SOKKAL civilizáltabban viselkedtek és hozták a kultúrát és tudományokat, építészetet, konyhát, stb. Speciel az irodalmi arab nyelv is akkoriban kezdődött és akkoriban még a vallási türelemről is hallottak és gyakorolták is. Azok nem ezek voltak, na csak ennyit akarok mondani.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:26:17

@Mirjam2: " Az egyik legjobb dolog ami Angliaval tortenhetne az az lenne ha betiltanak az alkoholt."

milyen jól bejött az usában is...
(a briteknél pedig még a próbálkozások is csúnya kudarcba fulladtak már százötven éve, szóval lehet, hogy a britek nem óhajtják az alkohol betiltását)

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:32:05

@Mirjam2: a sun tényleg nem forrás, de azért nem véletlenül jönnek létre mozgalmak, mint ez: www.onelawforall.org.uk/

muslim patrol: www.nydailynews.com/news/world/muslim-patrol-enforcing-sharia-e-london-article-1.1253893

én nem látom, hogy Abu Dhabiban keresztény patrol járkálna és kötözködne...

2013.07.16. 02:34:20

@pappito: 'Szóval abban igazad van, hogy aki odamegy az miért nem viselkedik (miért megy oda, ha nem tetszik) de jelenleg úgy tűnik az iszlám országokból (több?) nagyságrenddel nagyobb tétel beilleszkedni nem akaró özönlik a hitetlen Európába, mint fordítva.'

Szerintem ez sokkal komplexebb kerdes, de ebbe nem megyek bele mar csak azert sem mert tenyleg meg kell probalnom aludni inkabb... Maradjunk annyiban hogy szerintem teljesen ertheto ha valaki pl. alkalmi szexelni probal Dubaiban, ez engem nem zavar, mint ahogy az sem zavar ha Londonban muszlim nok eltakarjak az arcukat stb., csak az ilyen embereknek szamolniuk kell azzal hogy a tobbsegi tarsadalom esetleg negativan reagal es / vagy meg a helyi torvenyt is megsertik. Ez hogy mennyi muszlim ozonlik Europaba elegge relativ; ha megkerdezel egy kozel-keleti arabot, valoszinuleg azt fogja mondani hogy az orszagat elozonlik a kulfoldni bevandorlok, akik nem akarnak beilleszkedni stb.

Mivel erdekelnek az ilyen dolgok, kicsit utananeztem a statisztikanak, es meg engem is meglepett hogy az Emiratusok lakossaganak csak 13% (igen, tizenharom szazaleka) helyi, a tobbiek kulfoldiek (en.wikipedia.org/wiki/United_Arab_Emirates). Nyugati bevandorlok aranya jelenleg 8.4% es folyamatosan novekszik (www.alarabiya.net/articles/2011/11/29/179914.html).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.16. 02:34:23

@pappito: koszonjuk:)
Nem az en erdemem, bar a kitartas talan meghozta a gyumolcset. Szerdatol mar dolgozik is, es szinten IT, fejlesztoi munka:D

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:37:06

@Mirjam2: "Szerintem ez sokkal komplexebb kerdes"

ebben tuti, hogy igazad van :) de hát a kommentek úgysem váltják meg a világot.

Szép álmokat.

pappito · http://pappito.com 2013.07.16. 02:38:02

@tildy:): szuper, megérte a kitartás. Full time vagy project v contractor?

Shanarey 2013.07.16. 02:40:02

@Mirjam2:
Nem ismerem Londont. Not yet.
Nem tudom hol laksz, és nem is érdekel.
Akkor ez most csak egy média hack, vagy valós probléma.

De ha a cikkről is mesélnél, nem csak az újságot minősítenéd az jó lenne.

Ok no Sun
www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/9975937/Inside-Britains-Sharia-courts.html

www.youtube.com/watch?v=rcsG-u2GtZE

www.barenakedislam.com/2013/05/01/london-theyre-baaaaack-sharia-patrols-are-once-again-enforcing-sharia-law-in-muslim-neighborhoods/

Shanarey 2013.07.16. 02:43:34

@Mirjam2:

UAE
A lakossági arányokat, netán pár évtizeddel korábban is meg kellene nézni, akkor kapnál képet arról mi is van ott.

Szerintem meg azért van sok bevándorló, mert a helyiek nem akarnak dolgozni, hiszen nincs miért. Enélkül is van pénzük, és jól élnek.

Shanarey 2013.07.16. 02:47:15

@pappito:
Tudom mit adtak anno a városnak, kultúrát, építményeket, közigazgatási rendszert, és a zene és tánc vagyis a flameco is az ő behatásukra alakult olyanná, amilyen lett.
Illetve a cigányok is tettek hozzá nem keveset.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.07.16. 02:49:16

@Mirjam2: Akkor ezennel ünnepélyesen átnyújtom "A hét szűklátókörűje díjat", légy vele boldog.

2013.07.16. 02:51:20

@Shanarey: Ja, hogy valos tapasztalatok nem erdekelnek, csak ujsagcikkek? Akkor bocs... Mindenesetre az osszes londoni muszlim ismerosom (es van beloluk jopar) megdobbenne ha elmondanam hogy Sharia Law van Londonban; de sebaj, nyilvan mi tudjuk rosszul. A Sun-ban megjelent cikket meg kb. annyira fogom komolyan venni mint egy Blikk-ben megjelent cikket (nem tudom a Blikk letezik-e meg...).

Sharia Court-ok valoban vannak Angliaban, mint ahogy zsido kozossegeknek is vannak sajat birosagaik ahol a vallasi ugyeikben itelnek (es ebben csaladjog is van, pl. valas). Lasd pl. news.bbc.co.uk/1/hi/7233040.stm. A resztvevok szemelyes dontese hogy az ilyen eljarasokban reszt vesznek-e, nehanyan a vallasuk fontos reszenek tekintik a reszvetelt (zsidok es muszlimok egyarant). Az ilyen birosagokon hozott hatarozatoknak nincs jogi ervenyuk az angol jog szerint, es termeszetesen semmilyen formaban nem erintenek a kozossegen kivul allokat. Tehat ezeknek a Sharia Court-oknak semmi koze ahhoz hogy pl. tolvajok kezet levagjak Szaudi Arabiaban. Inkabb egyfajta mediatorkent mukodnek kozossegen beluli konfliktusok soran.

2013.07.16. 02:57:17

@vacsad: Koszonom az elismerest. Bevallom hogy az elvakult kornyezetvedo fanatikusok miatt sokkal jobban parazok mint a Sharia Law bevezetese miatt Londonban. Konyorgok, Vacsad, indulj a brazil oserdobe megmenteni a rabszolgakat akiket a kommentemben emlitettem (tudod, akik a non-bio, non-fair-trade hamburgereket meg a nejlonzacskot allitjak elo) amig nem keso! Es vidd magaddal az expediciora az osszes tobbi Greenpeace-es aktivistat is, koszi. Legalabb addig is egy kis nyugtunk lesz itt...

2013.07.16. 03:01:30

@Shanarey: 'Szerintem meg azért van sok bevándorló, mert a helyiek nem akarnak dolgozni, hiszen nincs miért. Enélkül is van pénzük, és jól élnek.'

Erdekes, ezt mar hallottam valahol... Ja, a kelet-europai bevandorlok mondjak hogy azert van itt nekik munka mert az angolok nem akarnak dolgozni, segelyen is jol megelnek! Es igen, az elmult par evben / evtizedben mentek a bevandorlok a kozel-keletre, csakugy mint Nyugatra. Mi a kulonbseg?

2013.07.16. 03:09:58

@Shanarey: Ja, es a 3. forras amit belinkeltel Kurucinfo szinvonalu, a Telegraph cikkere meg csak annyit lehet mondani (joindulattal) hogy szenzaciohajhasz. Szerintem kicsit gondolkodj el azon hogy a kulonbozo mediak miert irjak azt, amit; ahogy egyik tanarom mindig tanacsolta, ne arra gondolj eloszor hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja es miert. Ezzel elkerulheted azt hogy barmit elhiggy amit olvasol. Egyebkent felesleges a Shari Law miatt parazni Londonban, gyere ide nyugodtan, nezz korul hogy a valo eletben mi van; senki nem fogja levagni a kezedet ha azt hiszik tolvaj vagy, nem koveznek meg ha lefekszel masnak a felesegevel stb. Szerintem pont az a legnagyobb problema Angliaval jelenleg hogy buntetlenul meg lehet tenni szinte barmit, a lakossag nagy reszenek sulyos alkoholproblemai vannak es a rendorseg passziv.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.07.16. 03:22:03

@Mirjam2: lelked rajta, jó megfulladást a saját szemetedben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.16. 04:14:12

@pappito: frocsogsz frocsogsz folyamatosan
frusztraltnak tunsz
szar lehet igy elni
igen gettoban elek, onnan jarok mosogatni, utana kocsmaba
ez a haromszog az eletem 15 eve

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.16. 04:18:51

@tildy:): csokold meg erte, mar a beszolasert

a parodnak meg gratulalok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.16. 04:23:25

@Mirjam2: azert oda altalaban dolgozni mennek nem letelepedes celjabol
mig ez forditva nem igaz
arrol nem beszelve, ha torvenysertesen kapnak, sokkal sulyosabb buntetesben reszesulhetsz
gondoljunk arra mi tortenik ha valaki Allahhal szorakozik es meg feher is vagy ha egy arab londonban szidja az Istent....

smile750 2013.07.16. 04:45:47

@Diablero: A liquor licence letezo dolog, bar, foleg a nyugatiakkal, nem mindig vacakolnak azzal, hogy szamon kerjek. En is lattam, hogy a helyiek is isznak neha a barokban. Viszont, azt hallottam, hogy nemsokara szigoritast vezetnek be a temaban, pont azert, mert sokan nem tartjak be az ide vonatkozo szabalyokat, es hamarosan mar a bar bejaratanal el fogjak kerni a liquor licencet, akinek pedig nincs, az be sem mehet, meg uditozni sem. Kivancsi leszek, hogy lesz-e ebbol valami, de biztos, hogy sok brit, es orosz fogja elhagyni az orszagot ha ez eletbe lep. :)
A hazassagon kivuli egyuttletrol pedig en is irtam, hogy akinek onallo lakasa van, az meg tudja oldani. Baj akkor van ha ceges szallason lakik valaki, es van egy-ket jelentgetos munkatars, vagy portas.

Igényes 2013.07.16. 05:19:27

@Amarante: Hát igen. 286 komment, egy ilyen jó posztnál, kevésnek tűnik. Látszik hogy a lényegre koncentráltatok. :D

@Diablero: Ez a hely egyre szimpatikusabb nekem.

@smile750: Nem tudjátok, időseknél hogy néz ki az egészségbiztosítás?

Igényes 2013.07.16. 05:21:37

@hagyma: Én most elgondolkodtam rajta. Végre egy hely, ahol nem lehet szidni az istent. Sem alkoholisták, sem kurvák, vagy ha vannak is, nem nézik jó szemmel őket... fehéreknek ugyan nem fehérek, meg meleg is van, de egy próbát talán megér.

Igényes 2013.07.16. 05:27:18

@Shanarey: Valamiért ezt a "mások nem akarnak dolgozni"-t szemrehányásként eddig csak olyanként hallottam, akik szintén nem akarnak....

akuvaiti 2013.07.16. 07:00:52

En Kuvaitban elek 7 eve es azt kell mondjam rulz pedig ez nem a divatmajom Dubai. Itt nincs legal pia meg disco. Tobbszor lejarok kocsival Katarba es az is rulz. Vagy asszimilalodsz vagy nem. Senki sem kenyszerit, hogy itt elj. Itt se transzferaljak a magyar jogsit megis megoldottam, hogy igen raadasul meg teherautora is ami aztan itt vegkepp lehetetlen. Mindket kocsim ablakai feketere foliazottak raadasul az egyiket - elvileg - meg se vehettem volna (haszongepjarmut nem kuvaiti nem vehet). Itt vagy bespanolsz az arabok koze es akkor mindent elersz vagy beallhatsz a sorba azt fintoroghatsz. Ez nem Europa. Itt minden lehetseges ha ratermett vagy es van benned nemi betyarsag.

fizikusmanó 2013.07.16. 07:04:20

Fikus Kukisz-nak!

"Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?"

Ehhez lenne hozzád egy kérdésem.

Jó szakmám van sztem, "Construction Project Management" csak sajnos nem western university engineer végzettség, de 15 éves gyakorlat, több nyelv felsőszinten tényleg ! (angol, spanyol, orosz) + leigazolható projektjeim vannak, mégse hívnak vissza az általában angol közvetítők.
Hol keresgéljek?
Jó lenne egy ilyen jól fizető állás egy időre.
Tudsz ajánlani legalább ottani közvetítőket?
Köszi!

2013.07.16. 07:29:23

@Igényes: Amíg azért is pénzt kapsz, mert állampolgár vagy, ki az a hülye, aki dolgozni akarna, nem? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.16. 08:12:46

@Kovermadar: ezek mi a pöcsöt jelentenek? minek a szorzata/hányadosa/összege/akármije?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.16. 08:53:41

jó poszt
megtudtuk belőle, hogy milyen lenne a cigányok saját országa, ha gazdag nyersanyag kincsekkel lenne tele

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.16. 09:10:24

@pappito: elso 3 honap internship, ha megy neki, akkor utana fel is veszik allandora.

christophe 2013.07.16. 09:16:00

@Shanarey: +1 a mi hàzunkban is van egy hàzaspàr (2ève lakok itt) akiknek a mai napig a most 8èves kislànyuk fordit,asszony lepelben,elore sajnàlom a kiscsajt mèg pàrèv ès hordania kell neki is.....

nyuszigonosz 2013.07.16. 09:16:43

@Mirjam2: Sosem fog az értékrendszerük megváltozni. Mert nem is akarják megváltoztatni.

nyuszigonosz 2013.07.16. 09:25:48

@christophe: Ez van itt is. Van, hogy 20 éve élnek itt, de a nyelvet nem akarják megtanulni, beilleszkedni sem, söt a lánygyereknek szereznek férjet "otthonról", ha akarja ha nem, és megtörténik az is, hogy ha a lánygyermek nem ezt szeretné, valamelyik rokon kivégzi. Itt Európa közepén!

Sadist 2013.07.16. 09:29:35

A jobboldali közlekedéssel pont a balkéz-szabály a logikus, ugyanis a vezető a bal oldalon ül és balra sokkal jobban kilát, mint jobbra. A jobbkéz-szabály a KRESZ-nek egy régi csökevénye, ami még a baloldali közlekedés idejéről maradt.

smile750 2013.07.16. 09:29:50

@wmiki: A ciganyok sajat orszaga India, es annak is megvan a sajat 'Dubaja", Bangalore. Na, olyan a gazdag cigany orszag. :)

en.wikipedia.org/wiki/Bangalore

nyuszigonosz 2013.07.16. 09:32:00

@Igényes: Ez így nem ül, mert nekem is nagyon feltünik, hogy vannak olyanok akik arra rendezkednek itt be, hogy a világért nehogy dolgozni kelljen nekik!

Nézd, én szeretem a munkám, mindig is dolgoztam, nem is tervezem abbahagyni.
Mégis látom és nagyon nem tetszik!
Elég visszás dolog azért, hogy te, aki dolgozol, neked kell sokesetben jobban átgondolnod, hogy mikor mit szeretnel venni, fizetni, míg az ilyen szociális hálóban lógók...nekik meg szinte csak jogaik vannak.

smile750 2013.07.16. 09:34:47

@Igényes: Az idosek egeszsegbiztositasarol sajnos/szerencsere nem tudok. Azt tudom, hogy a cegeknek kotelezo egeszsegbiztositast kotni a dolgozoikra. Nekem egy eleg jo biztositasom van, ami USA kivetelevel szinte mindenhol ervenyes, vizsgalatokra, kezelesekre, es nem csak ram, hanem az otthon (Magyarorszagon) levo csaladomra is. Ha olyan helyre megyek akikkel szerzodesben van a biztosito fizetnem sem kell, ok elintezik egymas kozott. Ha olyan helyre megyek amivel nincs szerzodes, ott fizetek, elkuldom a szamlat a biztositonak, es ok kifizetik nekem. Van amit korlatozott mertekig, es van amit korlatlanul.

smile750 2013.07.16. 09:42:04

@fizikusmanó: Lehet, hogy akkor nem angol kozvetitonel kene probalkozni. Az angolok szeretnek a sajat fajtajukbol valogatni, es inkabb arra a munkara szerzodtetni mast, amire kozuluk nem talalnak. Nalunk is van olyan reszleg ahol szinte csak britek vannak, es nem nagyon tud bekerulni mas, vegzettsegtol, kepessegtol fuggetlenul. Ha jol fizeto allas, es nem kell megszakadni , akkor azt megtartjak maguknak. Van sok multinacionalis ceg itt, lehet, hogy kozvetlenul naluk lenne erdemes. Vagy kelet-europai kozvetitonel is erdemes lenne probalkozni.

Vadalmaaaaa 2013.07.16. 10:17:35

@Mirjam2: te mar a beilleszkedes kapcsan is szexre asszocialsz????:))) nagyon. Durva:))
Nalad ez az egyetlen fokmero?? Te tenyleg muzulman lettel akkor:)

Vadalmaaaaa 2013.07.16. 10:22:51

@diggerdriver: nekem is ez a felismeresem tamadt

Arab kollegaim nyiltan megjegyzest tesznek fekete kollegainkr!kiközösitik es,amikor roluk beszelnek,undorodva elhuzzak a szajukat es a testszagukrol beszelnek en meg ilyet mastol nem hallottam,csak az arab szarmazasu kollegaktol

Vagy a villamoson vad idegen arabok kibeszeltek egymast kozt a villamosrol leszallo cigany hazaspart es szo szerint kirohogtek oket

En meg ilyet azelott soha nem lattam,se kinaitol,se fehertol,senkitol soha,csak arab szarmazasu emberektol

Vadalmaaaaa 2013.07.16. 10:32:09

@Viktoria S.L.: dubaiban nem jartam meg,engem feher ember meg soha nem molesztalt,csak mas szinuek

A feherek az elvarhato udvariassagi normak figyelem evetelevel probalkoztak kozelebb ferkozni

De bizony szines oldalrol,foleg arabok reszerol komoly molesztalasok,fogdosasok ( csaladom jelenleteben is)kovetesek tortentek sajnos
Feher ember nem molesztalt soha,max udvariasan probalkozott,de miutan kkosarat kapott ,gond nelkul tudomasulvette es odebballt,az arabokkal ellentetben!!

Araboknak hiaba mondom,hogy lhagyjon beken,ferjem van stb.
Olyan valaszokat kapok toluk: hol a ferjed,hol a gyűrűd mutasd meg!kovetnek,megijesztenek,borzasztoan viselkednek

Vadalmaaaaa 2013.07.16. 10:35:01

@Mirjam2: ez sem teljesen igaz,mert a kremje szaudibol ,emiratusokbol ellepi london parizst foleg ramadam idejen,hogy itt zavartalanul lumpolhassanak europaban

Nemenvoltam 2013.07.16. 10:35:11

@Sadist: Ezt az indokot hozta fel az autovezetes-"oktatom" is mikor tanultam itt vezetni, majd utana megprobalt meggyozni hogy akkor most balra... BALRA menjunk be a korforgalomba. Ugyhogy fel siker.

Nemenvoltam 2013.07.16. 10:39:24

@vöribaba: es hogy ez mennyire igy van, en egy olyan cegnel dolgozom, ahol a kozep- es felsovezetes 90%-a helyi, de ramadan +-2 het egy donteshozot sem talalsz az epuletben, ellenben Zell am See-ben es kornyeken meg csak arab hangot hallasz.

Vadalmaaaaa 2013.07.16. 10:43:13

@nyuszigonosz: persze,mert az iszlam egy jol atgondolt terjeszkedesi politika
Ok rajottek arra,hogy a nok elnyomasaval tudjak fajtajukat leginkabb elterjeszteni a golyobison
Mi meg meg sorozzuk is noket:))

Vadalmaaaaa 2013.07.16. 10:51:05

@Nemenvoltam: ingen,mert a koranjuk a ramadm alol felmentest ad az utazoknak:))
Kepmutato nepseg. Nem tudom mit er a bojt ugy,ha ejszaka telezabaljak magukat.
Nalunk a ramadam gondot jelent,mert a tobbsege a dolfozoknak egyaltalan nem akar dolgozni,de,ha dolgozik is,abban nincs koszonet,amugy is alapbol robbanekony termeszetuk miatt meg indulatosabba valnak,amelyik nem az nem csinalja a bojtot,
Ami durva,hogy ram is ramszolnak mar a munkahelyemen,hogy ,hogy merek napkozben vizet inni

odamondó 2013.07.16. 11:23:29

Azért nem népszerű mert mehetnék én is meg sok ismerősöm is a szakmánkba dolgozni kurva jó pénzért, de egy ilyen büdös sötét középkort idéző szabályok közé a halálnak van kedve menni. Ott vagy egy retkes vidámparknak berendezett sivatag közepén ahol a nők a kutyánál kevesebb joggal rendelkeznek a barátnőmmel nem élhetek együtt azt már meg sem említem, hogy utcán mint idegent kell kezelnem. Azt is megírhattad volna, hogy ott hogy néz ki egy munkaszerződés. Pl. bármikor minden ok nélkül felmondhatnak stb.

Köszönöm nem inkább keresem a negyedét, de nem leszek rabszolga ilyen agyhalott barmok közt.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2013.07.16. 11:30:35

@diggerdriver: Szerintem csak részben van igazad. A bölcs sejkkel megáldott emírségek olyan indítást kapnak az olajtól, hogy évszázadokon keresztül nagy befolyással lesznek a világra és ha ügyesek (eddig szerintem ügyesek), akkor nagyon sokááig megőrzik a magas jövedelmet is.
Megújuló energiák, szállodaipar, kis szerencsével a sivatag újra termőfölddé alakítása, árapály erőművek stb. önmagában is képes meglehetős jövedelmet generálni a jövőben. Ezek a befektetések látszanak az olajpénzek felhasználásából a V8-as luxusverdák mellett.

Ami nem látszik: világszínvonalú oktatás biztosítása a "népnek" is, tényleg a legjobb egyetemek bevonásával. Befektetési alapok segítségével stratégiai területek felvásárlása, akár a jövő energia- és ásványkitermelő területei, akár egyéb üzleti befektetések. Ráadásul a 2008 óta kisebb nagyobb erővel tomboló válság (szerintem) iszonyatosan nagy átrendeződést hozott a tulajdonviszonyokban: akinek volt készpénze baromi olcsón be tudott vásárolni likviditáshiány miatt tönkrement (vagy tönkremenni készülő) vállalkozásokból és a "sejkék" ezt meg is tették! Szerintem.

Abban igazad lehet, hogy aki luxusautóra, nagy házra és nőre költi a pénzt annak tényleg hamar (akár 50-100 éven belül) ismét eljön a régi idők tevekaravánon haladunk, teveszarral tüzelünk a homokban időszaka.

Dubai és az emírségek nagy része inkább az első megoldás látható és főleg láthatatlan részeit szervezi most, és ez be is fog jönni nekik. Szerintem.

Igényes 2013.07.16. 15:54:41

@smile750: Ezt most láttam, köszi.

@nyuszigonosz: Akkor ne dolgozz. Mi tart vissza? Ha ők megtehetik, akkor Te is.

Igényes 2013.07.16. 15:56:31

@odamondó: Ha olyan fontos a csaj, miért nem veszed el feleségül?

nyuszigonosz 2013.07.16. 16:30:09

@Igényes: Nem értetted meg a lényeget: én szeretem, amivel foglalkozom.
Aki rövidtávon rászorul a segély valamilyen formájára, az úgy van rendben. Az ilyen mindenkivel elöfordulhat, különbözö okokból. Mint írom: rövidtávon.
Nekem erre sem volt eddig szükségem, remélem sosem lesz.

A segélyekböl élésre berendezkedett népek, hát azokkal van problémám.

Ha meg mégis a legegyszerübben kell, hogy válaszoljak neked:
a társadalmon piócáskodás, azt nem nekem találták ki.

vladimir0370 2013.07.16. 17:13:56

hiya
tudna valaki segiteni, legy szives, hogyan lehet a szerzovel felvenni a kapcsolatot?
elore is koszonom.

odamondó 2013.07.16. 17:52:46

@Igényes: hallottál már olyanról, hogy barátnő? Nem, mert akkor nem értetlenkednél.

Igényes 2013.07.16. 18:17:57

@nyuszigonosz: Jó, jó, de Te egy ideális társadalomról beszélsz. Ott mindenki dolgozik, a segély meg arra van, ha akarna, de nem tud. Itt meg vannak ilyenek "berendezkedett népek", akik úgy gondolják, hogy mással töltik az életüket. mert megtehetik. A lehetőség nyitva áll mindenkinek, aki nem használja ki, az nem akarja. Hogy önbecsülésből vagy munkamániából, az tökmindegy. Te éppen piócaundorból. Én meg leszarom, csinálja, akinek jólesik.

@odamondó: Persze, mobilpina. Öntisztító, kényelmes, akármikor eldobható, de néha mégis ragaszkodik hozzá az ember. Aztán keresünk egy másik ugyanolyat, és üzekedhetünk megint.
No ez az, amit nem támogatnak az arabok. És milyen jól teszik.

odamondó 2013.07.16. 19:15:44

@Igényes: Akkor húzzál oda és légy boldog. Gondolom te azt támogatod, hogy házasodjon az ember össze egyből aztán ha nem működik akkor meg szenvedjenek együtt sokáig mi? Meg legyen válás.

Istenem, ilyen ősemberek még élnek?

fizikusmanó 2013.07.16. 20:48:05

@smile750: Köszi a tanácsot, már az orosz és a spanyol lapokat is aktívan ostromlom, (hh.ru, rabota.ru, infojobs.net, monsters.es, stb.)
Eddig semmi, nem feltétlen Dubai a cél, bármely nyelvterület (amit beszélek) jobb lenne, mint az itthoni építőipar :-)

Igényes 2013.07.16. 21:46:54

@odamondó: Ha nem működik, ne keféld, öcsipók. A nő emberből van ám, lelke is van, nem csak puncija.
Jah, ha hülye vagy és olyat dugsz, akit amúgy utálsz, akkor csak szenvedjél, mert megérdemled.

mommmmo 2013.07.16. 21:52:56

Haaaat, sok mindent el lehet mondani az emirsegiekrol, de hogy olyanok mint a ciganyok, azt aztan vegkep nem.

Vajon miben lennenek olyanok, az alszentsegukben? Vagy abban, hogy maniakusan vigyaznak az utcakepukre? Meg a noik szuzessegere?
Ugyan mar. Nincs kozottuk tobb parhuzam, mint koztunk meg a ciganyok kozott. Plusz meg rongyrazasukban is a feher~fekete szineket, egyszeru elegans formakat szeretik, szoval ez mind baromi cigany vonas, mit mondjak.

Shanarey 2013.07.16. 21:57:47

@Igényes:

Nos nekem egy barátom mesélte, aki három hónapig lakott egy olyan szálláson, amelyt, azoknak tartanak fenn, akik fiatalok és otthonról leléptek, vagy azoknak akiknek a lakhatási gondjai vannak.

Nos a 3 hónap alatt ő volt az egyetlen, a 34 emberből aki állást talált, és ő volt az egyetlen aki nem iszik alkoholt, és nem drogozik, és nem zavar senkit a az ott élés során.

Igényes 2013.07.16. 22:43:30

@Shanarey: Ez az otthonróllelépős dolog furcsa téma. Ezek általában inkább áldozatok mint bűnösök. Gondolom azért olyan elnézőek velük.

3 hónap nem hosszú idő.

Shanarey 2013.07.16. 22:51:50

@Igényes:

Áldozat, akad köztük olyan is de az ritka, a többség az simán lógós kategória.
Neked furcsa, nekem is az volt, amíg nem mesélte el.

3 hónap nem hosszú idő, persze mihez képest.
Egy frissen érkezett átlag európai, ennyi idő után vagy haza megy, vagy éhenhal, ha nem talál munkát.

Például ahhoz képest, hogy a srác volt az egyetlen, aki keresett is munkát, a többi tojt az egészre, mert a segély is elég arra amire nekik kell. (alkohol drog)

Igényes 2013.07.16. 22:58:32

@Shanarey: Ez melyik országban történt?

Shanarey 2013.07.16. 23:17:21

Skócia.

De ez érvényes Angliára is.

Igényes 2013.07.16. 23:47:32

@Shanarey: És ott olyan olcsó a drog, hogy amellé még piára is futja a segélyből?

Shanarey 2013.07.17. 00:08:38

Nem mindenkinek kell mindkettő egyszerre, a drog jön hitelbe is max az illető nagyon meg lesz verve, és ennek örömére kifizeti az adósságát, úgy hogy kölcsön kér valakitől aki elég hülye, jószívű hogy ad neki. Ha ez nem működik akkor lop, és ez csak rosszabb lesz. A barátomtól is loptak, mert ő sem gondolta volna hogy ezek egymást is meglopják. Kölcsön is kértek tőle, sose látta viszont azt a pénzt, ellenben újabb tarháló brigád jelentkezett, de hoppon maradtak. A srácnak, a meló révén már lakása is van, még oda is eljött egy próbálkozni, de elhajtotta az illetőt.

Ha ez a téma jobban érdekel, megadhatom a blogját és kérdezz tőle egyenesben.

Igényes 2013.07.17. 00:26:51

@Shanarey: Jöhet, majd átfutom, kösz. :) Annyira nem érdekel egyébként, egyszer volt exdrogos csajom, az mesélt sok mindent... aztán rájöttem hogy a szolidabb családi hátterű lányokkal valahogy jobban megtalálom a közös hangot.
Persze tudtam miért jutott el oda, én inkább azt csodáltam, hogy kijönni ki tudott belőle. Csak durva nyomokat hagyott benne.

odamondó 2013.07.17. 08:08:25

@Igényes: te valami igen kifordított gondolkodású lény vagy. Igen mivel a nőnek van lelke is és nem csak baszunk pont ezért találták fel a barátnő barát intézményét. Mert az első napokban örülsz, hogy kefélsz, de vannak más szempontok is. Aztán 1 év után meg kibújik a szög a zsákból milyen is valójában a másik, de neked úgy tűnik erről halvány lila fingod sincs.

Sok sikert a párválasztáshoz.

mommmmo 2013.07.17. 08:59:07

Jahh, es persze en sem szerettem az Emirsegeket, de hogy mennyire sz@r azt sokan teljesen feltupirozzak. En is eltem ott egyutt pasival, meg a barataink kozul is sokan eltek egyutt.
Az ilyen egyuttelos lebukos sztorik mogott mindig valami mas van, ezt altalaban csak felhasznaljak ellened, ha valamelyik befolyasosabb figurat ugyis felbosszantottad.
Ami persze onmagaban gaz, de eleg sok olyan hely van a vilagon, ahonnan ilyen onnan indokkal es modszerrel ki tudnak penderiteni, ha ki akarnak. Bortonbe meg sohasem zarnak ilyen miatt egy europait. Szoval egy sz@r hely, de annyira nem, mint ahogy joparan allitjak. Es nem kell idegenkent kezelni a baratnod, ma mar az arabok kozul is sokan setalnak kezen fogva az utcan.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 11:41:44

ja karikára gondolsz.
hordok,nem igen szokta zavarni őket:DDDDDd

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.17. 12:48:10

@vöribaba: ami a Ramadant illeti, az utazás / terhesség / betegség stb miatt kimarat napokat elvileg be kell pótolni - már ha valaki tényleg komolyan gondolja az egészet, és nem azért csinálja, mert muszáj. nyilván ott sem mindenki szívvel-lélekkel vallásos, de ha az lenne, akkor meg pontosan ezt rónád fel neki, hogy birka, vagy tévedek?

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 16:00:10

@Chang Yai: pusztán azt,hogy vallásos aligha

az iszlámot nem tartom vallásnak,csak egy jól átgondolt terjeszkedési politikának

nekem nem vallás az,amelyik nulla lelki töltetű,csak a materiális dimenziókkal bír foglalkozni, pl ,hogy fesse ki magat ,illatosítsa a nő, vagy milyen fizikai attribútumai vannak az igazán szép nőnek(fekete szem) vagy előírja a feleség számára,hogy vagy akkor is szexeljen férjével,ha ő nem akarja, akarja,de ferj igen
- ezt en azért az egyénre bíznám,nem tartom lelki vetületnek:D
de biztos az én hibám:D

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 16:05:43

@Shanarey: én egy napon,amikor a muzulman munkatársaimnak feltettem ezt a kérdést,miután egész nap Európát es a romlott europaiakat szidtak,azt a választ kaptam,hogy,csak a pénzért,aztán visszatérünk a hazánkba öreg napjainkra..majd azzal folytatták,hogy különben is Európa egésze arab térség lesz a jövőben és emiatt lehet,hogy egy napon én is kedőt kell hordjak

na én akkor feltettem a következő kérdést,ok tegyük fel így lesz,megvalósul Európában is a muzulmaán köztársaság,de akkor a ti fiaitok hová fognak menni munkáért , a jobb élet reményéért?

na erre mély csend lett és lefelé nézett mindegyik:D

Shanarey 2013.07.17. 17:52:11

@vöribaba:

Köszönöm a választ.

Pont erről írtam már többször, hogy amit ők művelnek, az egyfajta terjeszkedés, és ezáltal a vallás terjesztése, de furcsamód Miriam2, ezt nem látja, nem hallja, és főleg nem érti.

Vöribaba, te hol élsz pontosan, mely ország, és város, ha nem titok.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.17. 18:36:56

@vöribaba:
Valahogy sejtettem,h ogy Dubaiban nem jartal meg. Altalaban azoknak a legnagyobb a szajuk, akiknek fogalmuk sincs a temarol, amit kommentelnek. Az ilyenekhez le sem kellene ereszkedni diskuralni, mert egyszeruen nem erdemes.

Amit te itt most irtal, azt nyit rasszizmusnak hivjak. Engem ugyan nem erdekel, de ha tovabbra is igy beszelsz "mas szinu" (amugy hozzajuk kepest te is "mas szinu" vagy) emberekrol, egy szep napon meg valaki megtanit ra, hogyan vallald a velemenyed diszkretebben.

Amugy, az a szo, "arab" korulbelul annyit jelent, mint "europai". Rengeteg, kulonbozo orszag nepe tartozik bele, akik kozott rengeteg kulturalis kulonbseg is van, amit eszrevehetnel, ha nem utasitanad el oket eleve, csak azert mert arabok (kinaiak, feketek, stb SZINESEK na).

Neked biztosan nagyon jo erzes, hogy magyar vagy es feher. Egy napon remelhetoleg eszreveszed majd, hogy sokaknak (szerencsere) ez teljesenen mindegy, mert te emiatt nem vagy kulonb naluk. A szuklatokoruseged remelem idovel elmulim majd.
Azt azert megsem kivanom, hogy tapasztald meg: rengeteg feher taho is van, sot bunozo is.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.17. 18:46:25

@vöribaba:
Es a feherember mit csinal, aki pl Dubaiba megy? Csak nem penzert megy oda? Es miniszoknyaban riszal egy olyan orszagban, ahol a helyi nok ezt nem tehetik meg? A sajat kulturajat terjeszti, ugye? Amit ok rendkivul toleransan viselnek el. De errol neked fogalmad sincs, mert egy szamodra ismeretlen orszag szinten szamodra ismeretlen neperol kommentelsz. Nehany ember alapjan (negativ) velemenyt alkotni az osszes arabrol nagy szuklatokorusegre es egyenesen butasagra vall.

Dubai, ahogy ezt a cikk iroja is emlegette, evtizedekkel van lemaradva, ltobbek kozott Europatol is. Nos az en nagyanyam meg kendot hordott, a nagyapam kalapot, es kizart dolog volt, hogy barmelyikuk konyoke vagy bokaja kilatsszon. Es nem volt az olyan regen. Europanak pedig vannak olyan reszei, ahol ez meg most is igy van.

2013.07.17. 20:28:41

@vladimir0370: elerted a posztolot? Mentek ki UAE-be?

vladimir0370 2013.07.17. 21:14:18

@charlieharper: koszi az erdeklodest.
nem tudom. azt irta valaki, hogy smile750 irta a posztot, de ezt nem latom a profiljan. minden esetre hagytam neki privat uzenetet. (meg nem valaszolt...) :-) [hahoooo! smile750!!! :-)]
igen, mennenk. es eleg jol is all a szenank. csak egy kis segitseg kene munkat talalni. de allitolag annyi lehetoseg van, mint szemet, csak innen nehez kihalaszni, hogy hol kell erdeklodni. es azert all jol az ugy, mert az engedelyezo-, felugyelo szervezet jovahagyta az engedelyeztetesi kerelmemet. vagyis abban a pillanatban, hogy van allasajanlat, reisztralnak is. (nekem olyan is kell...) :-)
szerinted jo helyen kopogtatok?

2013.07.17. 21:20:55

@vladimir0370: igen, a smilevalahanyszaz irta a posztot. Szerintem attol fugg, hogy mi a szakmad.
Jovohettol kint leszek Tavol-Keleten. Az en szakmamban pl Kina, Sing, Japan, HK, KL regio jobban boomol es a UAE inkabb parkolopalya.

smile750 2013.07.18. 09:09:20

@vladimir0370: Hello. Irtam neked privatot par napja. Megkaptad? Az itteni e-mail cim nem el, nem tudsz nekem privatot irni, de a hataratkelo adminon keresztul elersz, o tovabbitott mar tobb levelet nekem.

smile750 2013.07.18. 09:35:42

@Viktoria S.L.: Mar bocssanat, de olyat nem irtam, hogy evtizedekkel vannak lemaradva. Attol is fugg, hogy milyen oldalrol nezzuk. Technologiaban magasan vezetnek. Szerintem nekunk sosem lesz olyan metronk, mint amilyen neki van Dubaiban, pedig szerintem mar mi 4-es metronk is kerul annyiba, ha nem tobbe.
A hosszuruha, es fejkendo viselese pedig az eros napfeny, es meleg miatt is indokolt. Hamar szenne tud egni itt a rovidgatyas, meggondolatlan turista.
Vannak viszont szempontok, amikben igazat kell hogy adjak a lemaradassal kapcsolatban. Az emberi jogok tekinteteben foleg. A gyerekrabszolga-tevezsokek alkalmazasat legfeljebb csak 10 eve tiltottak be, vagy meg kevesebb, es nem ritka a fizikai eroszak a rabszolgamunkasok ellen sem. Peldanak itt van egy cikk, ami pont arrol szol, hogy egy helyi lakos bantalmazott egy indiai sofot, amit valaki felvett videora, feltette az inernetre, amiert pedig letartoztattak, mert itt tilos az ilyesmi (marmint videot kozzetenni az eroszakoskodo helyirol). A felvetelt at lehet adni a rendorsegnek, de tilos kozze tenni. Ez mondjuk aggalyos abbol a szempontbol, hogy igy nem kerul nyilvanossagra a helyiek igazi arca, csak a pozitiv dolgok kerulnek kozzetetelre.
www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/07/201371831928550809.html

Szolva a helyzet nem fekete vagy feher. Van amiben jobb, van amiben rosszabb, es van amiben csak masabb az itteni helyzet. A lenyeg, hogy tisztaban kell vele lenni, ha valaki idejon, es igy meg tud sporolni maganak egy csomo kellemetlenseget.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.18. 11:25:16

@smile750:
Bocsanat, valoban, ez igy szo szerint nem volt leirva, de jomagam is pontosan arra celoztam, hogy az emberi jogokat illetoen Dubai es altalaban az Emiratusok, tobb evtizeddel marad el Europatol. Ugyanakkor rengeteg teruleten elottunk jarnak. Ez eppen olyan teny, mint az, hogy az azsiai vendegmunkasokat sokszor kihasznaljak (nem feltetlenul az emiratusi helybeliek, sokszor mas orszagok betelepult vallalkozoi dolgoztatjak oket). Ugyanakkor az emberi jogokrol Europaban is csak ovatosan nyilatkoznek, hiszen vannak olyan orszagok, ahol az irott torvenyt rendszeresen mellozik, es bizony megesik, hogy az asszonnya valt fiatal lannyal kozlik, hogy mostantol legjobb lesz, ha otthon marad - de ez mar mas tema.

Feljebb emlitettem, hogy bar negativumok ellenere - amiket rendkivul korrekt irasodban te is emlitettel, - Dubai szerintem nagyon elheto es kellemes varos. Azzal mindenkinek tisztaban kellene lennie, mielott idejon, hogy milyen mertekben nyitott egy gyokeresen mas kulturara. Dubai kulturaja, klimaja, torvenyei es szokasai teljesen kulonboznek az europaban megszokottol... Mindenkinek sajat maganak kellene eldontenie, hogy az altalad bis emlitett sajatossagok neki meg belefernek-e. Akinek nem, az jobb, ha Dubai helyett valamelyik, sajat hazajahoz kulturajaban kozelebb allo orszagot valasztja.

smile750 2013.07.18. 16:20:42

@Viktoria S.L.: Nekem a legnagyobb kihívást az időjárás jelenti. Ma konkrétan 48 fok volt. Elég pár percet a napot tölteni ahhoz, hogy az ember egy életre ne akarjon több napsütést. Minden nyáron elhatároztam, hogy több nyarat az életben nem töltök ezen a helyen. Ahhoz képest ez már a harmadik. De több már tényleg nem lesz. :) Megyek inkább Madeirára, azt imádom. :) Csak nem tudom miből élnék meg ott, főleg a mostani válsághelyzetben, ami a dél-európai országokat még súlyosabban érinti, mint a többit. De rajta vagyok az ügyön.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:36:53

@smile750: sosem fogom megerteni az abajaval kapcsolatban,hogy miert pont a fekete szint akarjak hasznalni- ahogy mondod a nap ellen,hiszen szivja magaba a napsugarakat
A ferfiaknak itt is konnyites a feher haloinggel:)

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:41:21

@Viktoria S.L.: nem vagyok magyar,de a kulonbb ket b betuvel i irando ,draga:))

A tobbire nem reflektalnek,mert nagyon mely szivonalat kepviselsz es ma nincs egyszeruen kedvem a melyrepuleshez

Mielott masokat leckeztetsz,erdemes lenne egy kis onkritikat gyakorolni es talan a sajat kulturad megismeresevel foglalatoskodni,kezdhetned is a magyar helyesirassal

Sok sikert:))

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:48:54

@Shanarey: persze,hogy nem titok
Inkabb priviben a reszleteket,mert sok itt az agressziv troll
Nyugat-europaban elek,egy fovarosban,egy rendkivul multikulturalis orszagban,ahol a helyi media szerint megindult az orszag iszlamizacioja,itt elok igy latjak

Itt az az erdekes helyzet allt elo,hogy a befogado orszag tolerans,van viszont egy massziv reteg,akiket egy bizonyos kulturkor szorosan osszekapcsol es ok azok,akik nem toleransak mar a befogado orszag lakosaival,unnepeivel,szokasaival
Ettol szenvednek azok,akik ebben az orszagban szulettek vagy eppen elnek tobb generacio ota,besokalltak,de csak egymas kozott merik kimondani,sugva
Ezt jol is teszik,mert mar ok vannak kevesebben,habar nyelveik meg egyelore hivatalos nyelvei az orszagnak

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:52:09

@Shanarey: egyebkent 3 eve voltam latogatoban Magyarorszagon es egy regi ismerosom,aki valaha katolikus volt,boldogan ujsagolta,hogy most muzulman,mert kapott egy millio forintot,ha atter
O ugy meselte,hogy o az elsok kozott volt,akartak egy kis bazist maguknak pesen is,akkor meg nem volt szamottevo a muszlim kozosseg es annak,aki a magyarok kozott attert,adtak egy kis penzt

Hat nem tudom igaz- e ,ez az ismerosom igy mondta,kenytelen vagyok elhinni

O szemely szerint boldognak tunt,hogy egy kis penzhez tudott jutni

Shanarey 2013.07.19. 19:52:56

@vöribaba:
Rákattintasz a névre, és a profilon keresztül, bárkit elérsz privát módon.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:58:33

@Shanarey: igen az ilyen mirjam 2 felek sosem fogjak erteni,nem tanultak meg gondolkodni, sak szajkozzak a jol betanult sablonszoveget,amit szajkoznak a muzulmanok,ha kenyes kerdest tesz fol valaki

Aztan jon a fenyegetozes,ahogy tole is olvashattad a nekem irott valaszaban

Szerintem azert nem latja,mert nem szeret gondolkodni vagy nem kepes az agya az osszefuggesek megteremtesere a tenyek halmazabol

Vannak ilyen emberek tudod,akik szeretik,ha megmondjak nekik mit kell gondolni,de onallo gondolatuk nincsen

Az ilyenek altalaban agresszivak,mint os is

Shanarey 2013.07.19. 20:12:51

@vöribaba:

Egy bizonyos másik blogon beszéltem párszor egy űber katolikus nővel, aki nagyon tolta a vallásos marhaságokat. Azután egyszer csak, egy kis vallásos téma szünet után megint elkezdte, és ezután a mohamedán verziót éltette, és próbálta terjeszteni. Párszor beszéltem vele, és szembesítettem azokkal a kellemetlenségekkel, amelyeket itt is többen taglaltak. A válasz lekezelő, és hivatkozás a Koránra, stb. Nos akkor én a Koránból idéztem neki, és ezután persze kérte az adatokat hol is találja meg azt amit én beírtam. megkapta, azóta persze néma csönd, mert kellemetlen lenne elismerni, hogy amit beírtam az tényleg benne van, és ott ahol én megjelöltem. Hja és hogy miért lett mohamedán, nos új pasija lett a közel keletről. Naná, házasság esetén nagy az esély az EU útlevélre. Láttam már ilyet többször is, és egy kivételével, mindnek az útlevél kellett, nem a csaj.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 20:16:30

@Shanarey: amugy ajanlom a norveg megeroszakolt csaj esetet dubaiban,akit miutan megeroszakoltak,eliteltek es kiutasitottak a z orszagbol illetlen viselkedes miatt:)))
Na ez milyen szinvonal ?

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.19. 23:19:43

@vöribaba:
Kedves Voribaba,

A különb szó egy b-vel írandó.

Istenkém segíts...
:D :D :D

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.19. 23:25:55

@vöribaba:

Egyébiránt, 17 éves koromban pontosan magyar helyesírásból nyertem el országos első helyezést.

Kérdezz nyugodtan, ha nem vagy biztos valamiben.

mommmmo 2013.07.20. 00:04:29

@Viktoria S.L.: ez kabe olyan, mint amikor nekem az egyiptomi posztnal oldalakon keresztul lamentalt, hogy en unatkozo venlany, na szuljek mar... Amikor ugyanaz alatt a poszt alatt offoltam nehany regi ismerossel a feleves kislanyomrol.
Vagyis nem, ez meg jobb.
Voribaba amugy mindent tud az arab temarol, de nem am, mert arab orszagban elt, hanem autentikusabb forrasbol; az arabok nem birnak ellenallni a szepsegenek, es minden szennyes kis titkukrol beszamolnak neki, mikozben zaklatjak:)
Szoval lehuzhatsz te akarhany evet az emirsegekben, ezzel nem versenyezhetsz, amugy is biztos ronda vagy, azert nem latod at a temat:) ha szep lennel mar nyilvan megeroszakoltal volna es dutyiban ulnel onnan meg nem irkalnal ugye "dragam":)

2013.07.20. 09:17:33

@mommmmo: ez a voribab ugyanaz a trollno, mint a masik nick, akivel hosszan beszeltel Egyiptom alatt. A masik nickjet itt total nevetsegesse tette. Egyszeru megnezni, cryptic stilus, "egy nyugat-europai orszagban lakom", ot minden arab/muszlim meg akarja dugni. sajnos volt egy par mondata, ami egyertelmuve tette, hogy ugyanaz a no. Kenytelen volt ujjat csinalni, mert mar a kutya sem reagalt ra.

mommmmo 2013.07.20. 11:08:31

Azt tudom, vegen mar nalam is nicket cserelt, hogy alatamassza onmagat.
Tipikus felmuvelt egyen, mint minden rasszista, ami azt jelenti, csak azt az infot fogadja be, ami alatamasztja egysiku es pofonegyszeru vilagkepet.
Viszont az ilyeniranyu infok teren tenyleg tajekozott, ezert van nehany mondata, ami alapjan meg nem tunik teljesen hulyenek, ezert nehanyan bekapjuk a csalit es meg beszelunk is vele. Hogy aztan a vegen lemenjen sima de annal nagykepubb egybitesbe. Valahol meg szorakoztato is a jelenseg szerintem. 2 pelenka csere kozott vicces olvasni:)

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:08:54

@Viktoria S.L.: nem vagyok magyar és nem is használom a magyar nyelvet évtizedek óta ,ettől a blogtól eltekintve sehol a világon,szóval nyilvan magyar helyesírásból te vagy előnyben onnan Magyarországról:D
nekem logikus lett volna a középfok miatt,de nem

ez rám nem ró semmit,nem vagyok köteles magyarul tudni,te meg csak azt tudsz jól:D
na és ettől én nem vagyok kevesebb:D
örülj neki ,hogy helyesen írsz magyarul,azt meg ne feszegessük,hogy más nyelvekből milyen szinten lehetsz,tekintettel a hozzászólásaid színvonalára

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:14:22

@mommmmo:

ja te vagy az amnéziás tyúk,aki miniben flangál az arab negyedbenLondonban,aztán holmiféle nickeken visszajössz bizonygatni a vélt igazad
:D
bemutatkoztál rendesen

nehéz lenne elfelejteni,hogy vénlányként férjes asszonyokat osztasz:D
vagy,hogy magyar jogi diplomával miniszoknyában jogászkodsz Londonban es,ha még mindez nem lett volna elég leírod,hogy hiába mégy miniben az arab negyedben rád se ba...sznak az arabok:D kemény:D
de persze nyilván azért,mert nagyon szép vagy :Dvalszegez lehet az oka,hogy vénlányként blogolással kell töltened az estéid:D

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:22:50

@charlieharper: de unalmas egy életed lehet,hogy azt számolgatod ki hány nickel jön vissza

a te színvonalad visszaköszönt vagy öt nicken

nekem annyi időm nincs,hogy végigkövessem,de szerintem te még mommo es mirjam is lehetsz:D

mindenesetre egy agresszív vénlány képe kezd kirajzolódni a veled való beszélgetések során

vajon miért olyan egysíkú az életed,hogy annak latolgatásával telik,hogy ki hány nicken jön vissza?
miért te eleddig kb 5-6 nicken visszajöttél és szükségét érzed,hogy megtámogasd a saját véleményed:D

szóval,vegyük sorba:UK-ban élsz,jogi diplomád van,vénlány vagy,de minit hordasz tehát jó esetben pincérnő vagy:D
baromi szép vagy,ezért az estéidet egyedül töltöd azon morfondírozva,hogy hogyan bizonyítgasd embereknek,hogy áááá totál nem ugyanaz a személy vagy az ötödik nickeden:D
picit kilóg a lóláb
tudom visszajössz megint valami új nicken és bizonygatod a saját ostobaságaid,megtámogatva a véleményed
előttem egy nagyon szegény ember képe rajzolódott,ki ,amióta olvasom a különböző nickeid es sajnállak téged,mert szar lehet neked,hogy miniben feszítesz az arabok között,aztán észre se vesznek,ehelyett haza kell jönnöd és irogatni a hülyeségeid a blogon:D

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:40:26

@Shanarey: na ilyenektől hemzseg ez a blog
erről van szó

van itt egy londonban ücsörgő arab fa..ért muzulmanna lett magyar nő,aki különböző neveken visszajön,hogy a saját igazát megtámogassa,de könnyen rájössz,hogy ugyanaz a személy,miután rendszeresen ugyanazokkal a nickekkel ugyanabban a stílusban pont ugyanarra a témafelvetésre recsitál:D

egyébként visszaterve erre a terjeszkedési politikára,kulturális gyarmatosításra volt egy érdekes beszélgetésem egy berber sráccal
aki elmondta,hogy anyjatol tudja,hogy berber vér is folyik az ereiben,de nem beszél egyetlen szót sem berberül,csak annyit tud mondani azon a nyelven,hogy szia
mondja nekem a srác,nézd mit csináljak,az anyanyelvem arab,a vallasom arab,akkor arab vagyok...

hozzátette,hogy nem kedveli a berbereket
kérdeztem,mégis miért..azt felelte: nem tudom

arra figyeltem fel,hogy ezt így oltják beléjük kit kell gyűlölni,de általában nemtudjak megmondani miért:D
szívesen hangoztatják:"gyűlölöm az usat,a zsidókat es a berbereket, nem szeretem a cigányokat,törököket stb" szerintem az europaiakait irántam való tapintatból hagyta ki a felsorolásból:D
szóval nekem az volt a meglepi,hogy ez a népcsoport rasszistább,idegengyűlölőbb,mint amivel valaha eddig találkoztam

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:58:24

@mommmmo: önellentmondásba keveredtél:D
nem szültél,mert akkor miről beszélgettetek volna oldalakon keresztül azzal a bizonyos vénlánnyal,aki szerint szülnöd kéne:D:D
jaj hagyjuk már,dehogy van neked féléves lányod:D
még ferjed sincs,vénlány vagy,hiába szaladgálsz London muzulman negyedeiben miniszoknyában,mint,ahogy azt korábban közzéadtad:D

de amúgy lebuktál már nálam is,amikor fel sem merült benned a lehetősége annak,hogy valaki azért utasyt vissza udvarlást,mert családos lenne:D van a fenét neked családod:D
unatkozó vénány vagy,aki beleülne már az arab f...ba is ,de nem talál még azt sem,hiába tartja "magasabbrendűnek" azt a kultúrát,hogy téged idézzelek

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:59:48

@Shanarey: hamar áttért amúgy:D
melyik nicken volt ez?

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 13:02:30

@Shanarey: leírod ide is ,hogy mi volt az a hivatkozás és milyen nicken tolta a hülyeségeit?
én itt ugyanazt a stílus tlátom visszaköszönni több nics alatt
most így hirtelen párat : mommo,charlieharper,viktoria sl,miriam1 és 2:D
ezek egyike lenne?

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 13:18:06

@vöribaba:

Előbb belém kötsz, hogy szarul írok helyesen, és kijavítasz, ROSSZUL, aztán pedig agresszív stílusban mentegetőzöl, hogy nem vagy magyar, és normális, hogy nem tudsz helyesen írni, beszélni. Akkor talán nem kellene lehülyézni azt, aki tud, igaz?

Abba a kategóriába tartozhatsz, akinek 2 hónap külföldön élés után már akcentusa van. Nos attól, hogy beházasodtál valahova és megkaptad az állampolgárságot, még nem lettél más ember. Ha el akarod felejteni, hogy honnan jöttél, akkor talán nem kellene magyar blogokon megpróbálni villogni, sem magyar, sem más témákban, mert egyik sem megy neked, identitászavaros nem magyar-vagy-mégis buta nő. Akkor ne emlegesd 56-ot, a magyar helyesírást, stb. Húzd be füled-farkad a magyar blogokon, és gőzerővel dolgozz rajta, hogy egészen beilleszkedhess a jó kis nyugati életstílusba (ha befogadnak).
Attól nem szüntél meg magyar lenni DRAGAM, hogy 8-9 éve külföldön élsz, magyar vagy te, aki hol eldobja a kultúráját, ha mentegetőzni kell, hol pedig büszkén veri a mellét, ha másnak kell beszólni. Szóval magyarból is a legrosszabb fajta.

Ha már megemlítetted anelvtudásom, neszetessék: a magyaron kívül öt nyelven beszélek, háromból felsőfokú nyelvvizsgám van, egyből szakmaival bővített is. A három diplomámból kettőt külföldön tettem le, két különböző nyelven, mindkettőben (és nem csak ott) ismert és elismert ember vagyok a szakterületemen. Bejártam a fél világot, de ügyelek rá, hogy ne kommentáljak olyan országokat érintő témákat, amikről lövésem sincs. Mert valóban, van néhány ország, ahol nem ártam és éltem, így aztán nem érzem magam feljogosultnak arra, hogy osszam az észt az ottani állapotokat illetően. Kíváncsi volnék mégis, hogy te hol élsz és milyen karriert futottál be; nagyon büszke nem lehetsz rá, ha nem beszélsz róla. Vagy talán nem is szükséges, olyan nagy ember lettél. Biztos komoly állásod van, ha ennyi a szabadidőd, mert már kb ötven kommentet írtál csak erre a cikkre. De ne fáradj vele, hogy elmondd, mert nem érdekel, már csak azért sem, mert valószínűtlen, hogy az igazat mondanád. Pedig nem működik már az a mondás, hogy mesziről jött ember akármit mondhat.

Egyébiránt... Arról hallottál-e már, hogy számos arab országban nem a muzulmán a legelterjedtebb vallás? Már ha ez az információ rád ragad, megérte idejönnöm és szóba elegyednem veled, műveletlen, ostoba nő.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 13:33:29

@vöribaba:

Ja és hány évtizede nem beszéled a magyart?

Valahol írtad, hogy 74 után születtél, nos akkor maximum 38 lehetsz. 8-9 évesen még 56-ról faggattak a magyar iskolában... Azt is írtad valakinek "az ilyenek miatt nem élek már Magyarországon", tehát 18 biztosan elmúltál már, amikor önszántadból leléptél... feketén dolgozni, vagy gyorsan férjet találni a papírok végett, mert akkor még úgy mentek a dolgok. Nos, akkor ez maximum 20 év 38-ból, a fele. Tehát az életed felét simán megtagadod, hogy a hülyeségeid igazold.

De szerintem 8-10 éve élhetsz külföldön, különben remélhetőleg máshol tartanál... Ennyi idő alatt csak az felejti el az anyanyelvét, aki akarja. Mondjuk, aki megszerezte az állampolgárságot, ennyi idő alatt biztosan házassággal, mert máshoz kevés lenne. Es igyekszik megfelelni az arabutáló (de ezt ssshhh csak suttogva merik kiejteni) új családjának, Magyarországra meg nem jön többet, főleg nem az új családdal, nehogy meglássák, hogy lakótelepről jött, az anyukajának dauerolt a haja és a kínaiból öltözik, a romák a környéken meg majdnem ugyanúgy néznek ki, mint az arabok.

Ez persze csak találgatás, Vöribaba, elismerem. HIPOTÉZIS, hogy te is megértsd, mert talán ez a a latin szó közelebb áll a magas színvonaladhoz, mint a magyar. De több alapja van a HIPOTÉZISemnek , mint annak, amikor beszóltál, hogy nem tudok helyesen írni, vagy annak, hogy nem beszélek nyelveket.

Shanarey 2013.07.20. 13:54:01

@vöribaba:

Más fórum ,nem a határátkelő, és azon most is fenn van. Magyarországon él, és nem beszél más nyelven sem.

Shanarey 2013.07.20. 13:55:59

Deja vu

Egy ember, több nick már itt is???

De jó.
:-((((((((((

Nekem elég egy is.

mommmmo 2013.07.20. 15:12:11

Nekem csak egy nickem van, szoval ezen igazan konnyu lenne kiigazodni.
Se jogasz nem vagyok, se Londonban nem elek, minit nem hordok, viszont mar kabe egy eve kozze tettem a regi hataratkelon, hogy terhes vagyok.

Vorike eleg erdekesen dolgozza fel az infokat, azert is olyan sablonos a vilagkepe. Ami beleillik az elkepzeleseibe, az bejut az agyaba, a maradekot meg sajat kutfobol kiegesziti.

En is jartam mar olyan csajjal az arabok kozott, aki szerint allandoan zaklattak meg bamultak, de en csak annyit lattam, hogy ra se bagoznak. DD.

mommmmo 2013.07.20. 15:25:28

Ja es vallasos sem vagyok, ezt is tobbszor kifejtettem mar itt, de vorike szerint aki nem verig rasszista, az nyilvan agymosott muszlim.
persze egy ilyen egyszeru vilagkepbe, mint ami a babae mas nem is fer bel.

DieNanny CH 2013.07.20. 15:37:35

@charlieharper:

Pont most kezdtem erre gyanakodni!

DieNanny CH 2013.07.20. 15:57:16

@Dömoizelle:

Szerintem ő ugyanaz, mint ő:
blog.hu/user/780015/tab/data

Kb 2 hete rámentem a hozzászólásaira, akkor az egyiknél ott volt a Facebook-os oldala. Megnéztem, és igazán nem szokásom mást a külalak után megítélni, de ha ő '74 után született (én '74-ben), akkor én letagadhatnék a koromból minimum 10 évet.
Most rákerestem a FB-oldalára, de már eltűnt. Eléggé fura...

Mindenesetre Brüsszel szerepelt lakcímként, meg volt néhány képe valamelyik távolkeleti országból. Tehát van valamennyi valóság abban, amit ír.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 16:14:21

Dömoizelle és Viktoria S L ugyanaz vagyok, jelentem, csak nevet cseréltem, valami kevésbé sablonosra.

Ugy látom, itt senki sem használja a sajátját, hát ezért, senki megtévesztése nem állt szándékomban, azt feltételeztem, hogy a régebbi hozzászolásoknál is megváltozik a név.

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 21:16:22

@Shanarey: komolyan?

Hat nezd meg,atlatszobb az uvegnel
Mommo- charlieharper-dienanny es most mara virradora krealt maganak egy uj nicket domoizelle neven:)))

Ez a kozrohej kategoria:))

Gondolom most az jon,hogy elkezd magaval beszelgetni,ahogy szokott,hogy o bizony nem ugyanaz a szemely:))

Szerintem is csak magyarul tud:)))

mommmmo 2013.07.20. 22:23:59

Ja, mi nem rasszistak mind egy szemely vagyunk, amugy Fikusz Kukisz is en vagyok, hisz nyilvan csak 1 ember el a foldon, aki nem osztja az idiota velemenyedet. DDD.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 23:14:42

Kopognak a skizofrén ajtaján, kiszól:
- Ki az?
- Én!
- ÉÉÉÉÉÉÉN?????????

Ez a Vöribaba nemcsak öntelt, ostoba es agressziv, de osszeeskuves-elmeleteket is gyart. Mi jon még, bolond nő, földöntúli intelligenciával is rendelkezel? Talan bizony eltérítettek z ufók, és a lelkünk velejébe látsz. Az elején még ideesítettél, de egy ideje már röhögni térek vissza.

En, azaz Mommo- charlieharper-dienanny es most mara virradora krealt domoizelle, legalabb magyarul tudunk (tudok?), ezt ne feletsd el, ostoba lény.

Mi a manó 66 2013.07.21. 12:19:06

Engem az zavar, hogy az arabok kötelezőnek érzik a vallásuk közvetítését. Marokkóban egyszer valaki megpróbált megtéríteni, de Európában is elő fordult velem ilyesmi. Olyan országokban, ahol nekük kellene alkalmazkodniuk.

Mi a manó 66 2013.07.21. 12:26:20

Engem az zavar, hogy az arabok ránk akarják kényszeriteni a vallásukat. Marokkóban volt egy ilyen, hiába mondtam, hogy nem akarok vallásról beszélni. Európában is történt velem hasonló. Pedig nekik kellene alkalmazkodniuk, ha nem otthon vannak.

smile750 2013.07.22. 08:56:18

Mar bocsanat, de Fikusz Kukisz az en vagyok! :)
Bocs, hogy elrontom a kialakult vitat, de szeretnek az eredeti temahoz kapcsolodo cikket belinkelni. Remelem nem haragszik meg erte senki, :)
A sztori lenyege, hogy egy norveg holgy feljelentest tett Dubaiban, hogy a munkatarsa megeroszakolta, kihasznalva azt, hogy o reszeg volt. A vallomast kesobb visszavonta, hivatkozva az ittassagara, es elismerte, hogy kozos megegyezessel szexeltek. 16 honap bortont kapott, a kovetkezo elosztasban:
3 honap a hatosag felrevezeteseert, es hamis vadert,
1 honap alkoholfogyasztasert,
es 12 honap a szexualis kapcsolatert.
A ferfi szinten 1 honapot kapott alkoholfogyasztasert, es 12 honapot a kozos akaraton alapulo szexualis kapcsolatert.
A tortenet reszletesebben elolvashato az alabbi linket: gulfnews.com/news/gulf/uae/crime/norwegian-woman-marte-deborah-dalelv-jailed-for-having-consensual-sex-with-boss-1.1211513

A dolog erdekessege, hogy olvastam mar nemi eroszakolos esetet, ahol ennel kevesebbet kapott az, aki bizonyithatoan eroszakot kovetett el.
A buntetesi tetelek is erdekes aranyokat mutatnak. Mas orszagokban a hamis tanuzas, es hamis vad komolyabb buncselekmeny, es tobb jar erte mint 3 honap, itt viszont az szinte eltorpul a hazassagon kivuli szexualis kapcsolatert kapott buntetes mellett.
Ezek persze csak akkor derulnek ki, amikor valaki jelenti, mint ahogy a fenti esetben is tortent.
Az alkoholfogyasztas szinten egy olyan dolog, hogy kiszolgaljak az embert a legtobb barban (egyelore), viszont ha barmilyen okbol kifolyolag ez a hatosag ele kerul (lasd a fenti esetet), akkor azt is hozzacsapjak a bunlajstromhoz.
Ezt csak erdekessegkeppen szerettem volna kozzetenni, hogy az itteni torvenykezesi viszonyokat szemleltessem.

vladimir0370 2013.07.22. 09:33:13

@smile750: azert itt a uk-ben is vannak erdekes dolgok. egy buliban a szokasos angol kalapacsveto-oroszlanfoka-sulyloko-balna keverek szepseg ugy betoszott, hogy alig tudott magarol, aztan minden ferfit meg akart maszni. kesobb feljelentest tett, hogy megeroszakoltak. ezek utan olyan durva vizsgalatnak vetettek ala a buli ferfi tagjait, hogy az tiszta megalazas volt. mindenkinek spermat kellett adnia stb. hiaba allitottak egyhangulag a buli resztvevoi, hogy a ribanc eroszakoskodott minden ferfival.
azert ez sem tartozik a normalis dolgok koze. a szegeny kiszolgaltatott no...

Dömoizelle (törölt) 2013.07.22. 09:50:07

En is csak hasonlo esetekrol hallottam, ahol a házasságon szexualis kapcsolatot "elkövető" saját maga hívta fel rá a hatóságok figyelmét.
Az egyik egy pasi, aki egyszerre 2 barátnőt tartott, akik nem tudtak egymásról. Amikor egyikük mégis tudomást szerzett a másikról, betoppant hozzájuk egy kis cirkuszt rendezni. A két nő egymásnak esett, a pasi meg kihívta a rendőrséget, akik úgy kezdték, hogy először is ki ez a 2 nő?
A másik, ami Dubaiban kering, az két angol esete, akiket bezártak, mert a tengerparton szexeltek. Ez már önmagában is elég lenne Dubaiban (elvileg ugye Európában is létezik közszemérem-sértés, még ha nem is jár érte 1 év börtön és kitoloncolás). Ezzel kapcsolatban azt hallottam, hogy ezért még csak rájuk szóltak, hogy nem kellene talán nyilvános helyen szexelni. Miután ők még bele is kötöttek a rendőrökbe, mert, a tetejébe be is voltak rúgva.

Hogy mi igaz mindkettőböl, nem tudom. Mindenesetre, olyan esetrol még nem hallottam, hogy valakit rajtautesszeruen ellenoriztek volna, vagy akar a szalloda /szallas portajan megkerdeztek volna egy partol, hogy hazasok-e.

Amikor valaki az Emiratusokba megy, egyben azt is vállalja, hogy betartja a helyi szabályokat. Senki nem allitja, hogy ez mindig konnyu. Ezért kellene mindenkinek felmérni, hogy neki ez menni fog-e. Nyilván az, aki családostul megy oda (azt hiszem, ők alkotják a többséget), annak könnyebb elkerülnie a házasságon kívüli kapcsolatokat :) Ilyen szempontból mindegy is az, hogy mit gondolunk erről a törvényről. Akit ez annyira felháborít, hogy emiatt nem menne szívesen Dubaiba, nos az ne menjen. Nyilvan nem ertunk egyet vele, en sem ertek egyet vele, nincs is szukseg ra, hogy egyetertsek, elég, ha betartom. Ezt varjak el tolunk. Ez természetesen bizonyos mértékű megalkuvás, de nevezhetjuk tolerancianak, vagy a mas kultura iranti tiszteletnek; amiből jó adag kell, akárhova is utazzon az ember.

Az elég szomorú viszont, hogy nemi erőszakért sem jár nagyobb buntetes. Szaud-arabiarol hallottam kifejezetten sokkoló dolgokat... De ez már egy másik topik témája lenne.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.22. 09:57:46

Na hát ez nagyon jó.
Valaki csinált az e-mail cimemmel egy uj profilt??!!!

Mi a franc folyik itt, gyerekek???

Természetesen van egy tippem, hogy ki lehetett, valoszinuleg az az egyen, aki bizonygatja, hogy mindenki tobb nickkel van fent.

Nos jo, en mentem. Tulajdonkeppen a celjat elerte. Nem hianyzik nekem az, hogy elmebajos személyek odáig menjenek, hogy a mailboxom is feltörjék.

smile750 2013.07.22. 10:00:32

@vladimir0370: Hallottam hasonlo remhireket a sarga foldig lereszegedo, mindenre kaphato, masnap reggel viszont nemieroszakert feljelento, fiatal angol turistacsajokrol amikor Gorogorszagban dogoztam.
Amugy tegnap irtam neked e-mail. Megkaptad?

smile750 2013.07.22. 10:12:08

@Dömoizelle: Ez, a helyi szabalyok megismerese, es elfgadasa, vagy el nem fogadas eeseten az oda nem utazas, mindenhol egyforman kene, hogy mukodjon. Akkor is ha valaki mondjuk a Kozel-Keletrol megy Europaba, vagy akar Europan belul egyik orszagbol a masikba. Sajnos tobb eset bizonyitja, hogy ez nem mukodik sem egyik, sem masik iranyban. Sot, a problemat nagyobbnak latom azokban az orszagokban, ahol a politika elfgadobb, es befogadnak tucatjaval olyan embereket is, akik nem hajlandok elfogadni a befogado orszag torvenyeit, kulturajat. Az UAE-ben ezt probaljak valahogy koztesen kezelni. Vagyis lazabb mint pl. Szaud-Arabia, de szigorubb mint az europai demokraciak.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:25:58

@smile750: nem en

Ugyan mar.!!!
Vad: nemi eroszak,nem mellesleg igazolt . Hatosagi reakcio: a sertett elzarast kap es kiutasitast az orszagbol.nemzetkozi felhaborodas kiserte az ugyet nem veletlenul.
Ez onmagaban vicc kategoria.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:30:54

@smile750: pontosan igy van

Romaban,mint a romaiak

Miert kell rettegnem a metron a burkasok jelenleteben?

Miert kell faji diszkriminacio aldozatava lennem,csak azerrt ,mert valakinek a vallasa tanitja a faji diszkriminaciot?

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:35:52

@Mi a manó 66:

Igen a vallas temat mindig eroszakosan felvetik,haakarod,hanem.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:38:45

@Mi a manó 66: igen ez zavar,miert nem probalnak alkalmazkodni a befogado orszaghoz,mint mindenki mas

Honnan ez a felsobbrendusegi komplexusuk?

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:42:26

@Dömoizelle: na latod megy ez ,egy hazugsagodrol sajat magad rantottad le a leplet:))

Bocs az alatalad megnevezett accountot kihagytam a felsorolasbol,kosz,hogy kiigazitottal,miszerint viktoria s is te vagy:)))))

Te egy elmebeteg vagy,letrehozol tobb account- ot es elbeszelgetsz sajat magaddal:)))

Keress orvost gyorsan:) charlieharper,domiozelle,viktoriasl,mommo

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:49:44

@mommmmo: olvastam a posztod es jot rohogtem

A pasidnak csak a penzed kellett:)) csak kihasznalt.de a te hibad,miert voltal olyan hulye,hogy hagytad: elvitte az osszes penzed ,teged meg hagyott a szarban.

Mar szanlak:)) ezek utan nem csodalom,hogy arabokkal vigasztalodnal:))

Ami meg ennel is röhejesebb,hogy felveted a kerdest,hogy vajon magyarorszag hibaja - e,hogy nem tudtal elhelyezkedni?

Draga csillagom,dunat lehet rekeszteni közgaz EGYETEMET vegzett emberekkel,akiknek szamviteli szakvizsgajuk is van.
Mi a fenenek vennenek fel egy olyan embert,akinek meg ellenjegyzesi joga sincs egy olyan vilagban,ahol egyre inkabb kivalo programok vegzik a konyvelok munkajat:))
Hol elsz te??:))))
Maradj csak a londoni nyugdijasok koreben es almodozz gazdag arab fa...okrol libuci:))

tableno 2013.07.22. 12:00:31

@vöribaba: Te most részeg vagy, vagy csak ennyire sötét?

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 12:02:21

@mommmmo: na sikerult mar arabot fogni libuci?

Vagy meg mindig a penzedert hasznalo magyar utan nyalogatod a sebeid?:))

Amilyen embert benned megismertem,azt kell mondjam ezt erdemelted a soratol,isten nem ver bottal.remelem meg sok ilyenben lesz reszed
Aztan majd meggondolod,hogy fogsz - e szep ferjes asszonyokat kritizalni.
Nezz magadba venlany.:))

Egy nulla vagy nem csak nokent ,de emberkent is,miutan a posztodba le irod,amikor munkat ad neked egy nyugdijasotthon,hogy tisztaban vagy azzal,hogy a tarsadalom legalja milyen.Legalja??? Azert ,mert megoregedett,megbetegedett valaki,neked mar.ATarsadalom legalja???????
Egy szegenysegi bizonyitvanyt allitottal ki magadrol. Megerdemled a sorscsapasokat,remelem lesz benne reszed boven,foleg,akkor ,amikor majd megoregszel,megbetegszel.

tableno 2013.07.22. 12:08:20

Határátkelőnek: itt lenne az ideje kimoderálni a vöribaba nevű trollt.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 12:30:05

@mommmmo: ha meg annyit irtal volna a posztodban,hogy lelkileg ,fizikailag megtor az idosgondozas ember maradtal volna

De ez a tarsadalom legalja szoveged egyertelmusitette ki vagy.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 12:39:06

@mommmmo: A kis cikkedbol kiderult,hogy eleg gyorsan kell valtogatnod a munkahelyeidet,ez nem arra vall,hogy kompetens lennel barmiben is.

A magar kozgazdsz keresett kulfoldon.szamtalan eletpalyat ismerek ,amely bizonyitja.

szakmailag is es emberileg is zero a merleg:)

tanato 2013.07.22. 12:49:49

@tilmir: Töki szerintem is fiú

tanato 2013.07.22. 12:50:38

@tableno: Egyetértek,rosszabb mint a néhai Téboy és FD együtt.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 13:00:50

@Dömoizelle: skizofrén vagy? miért nem kezelteted?hehehe

idézet tőled:Dömoizelle és Viktoria S L ugyanaz vagyok, jelentem, csak nevet cseréltem, valami kevésbé sablonosra.

Ugy látom, itt senki sem használja a sajátját, hát ezért, senki megtévesztése nem állt szándékomban, azt feltételeztem, hogy a régebbi hozzászolásoknál is megváltozik a név.

vladimir0370 2013.07.22. 14:45:15

@smile750: igen, igen. koszi, megkaptam. valaszolok hamar.
egyebkent ezt a blogot nem moderaljak?

smile750 2013.07.22. 15:15:31

@vladimir0370: Kivancsi leszek, hogy sikerul-e felvenned valakivel a kapcsolatot. Majd irj meg privatban, legyszives!
Ha minden igaz akkor Hataratkelo modi nyaral, igy lehet, hogy kevesebb ideje jut a bloggal foglalkozni. Kezdenek elszabadulni az indulatok.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.22. 19:02:36

Vörike, remelem nekem hamarosan valaki beveri az orrod.

Ja igen ket nickem is van, amint lathattad nem csinaltam ebbol titkot is. Erdekes modon lett egy harmadik is, ahol egy stilusban rad vallo komment jelent meg. Nem vagyok raszorulva kisanyam, hogy magammal beszelgessek, de arra sem, hogy olyan utolso, bezarni valo idota hulye libaval tarsalogjak, mint te. Aki meg a nevemben irogat (teszek ra, hogy te vagy-e, dragam, BAR TULAJDONKEPPEN NEM HISZEM; NEKED ANNYI AGYAD NINCS, HOGY FELTORD A MAILBOXOM), annak uzenem, hogy tegye batran, az sem erdekel kulonosebben. Amugy Vöribaba, most valaszoltal at al-nickemnek, annyira azert megsem vagy iq-bajnok, hogy eszrevedd, kamu volt. Gratulalok neked.

hetek.hu/hatter/200803/mi_lett_lipotmezo_korabbi_lakoival

Nordstjernen 2013.07.23. 03:04:37

@smile750: Ja, ebben a sztoriban meg az is benne van, hogy a munkaadoja tanacsara valtoztatta meg a vallomasat (mivel akkor nem lett volna belole rendorsegi ugy).
Baromi nagy nemzetkozi botrany lett belole, az UAE reputacioja kb a nullan van, Dubai-t csomoan bojkottaltak, az emberek elleptek az osszes UAE/Dubai facebookos oldalt, mert hogy milyen mar, hogy azt bortonozik be, akit megeroszakolnak (neztem ezeket az oldalakat, olvastam a millionyi felhaborodott kommentet).
Egyebkent a lanyt hetfon "exkuzaltak", elejtettek a vadat es visszakapta az utlevelet a nemzetkozi nyomas hatasara, szoval most hazajohet. Csak errol a kulfoldi ujsagokban mar nem szol a fama, mert... nem tudom miert. Norveg netes ujsagokban angolul is fent voltak a cikkek, de mar hajnali 3 van es nem talalom oket, majd talan delelott megprobalom megkeresni.
Meg van meg sok minden, amit most pont emiatt lusta vagyok leirni...
Amugy nem ez volt az egyetlen ilyen eset.

En is pont emiatt felnek arab orszagokba menni es nem is fogok. Mondjuk az epitkezesi stilus erdekelne (most nem a dubai-i felhokarcolokra gondolok), de azokat inkabb megnezem fenykepeken.

Nyilvan az europai turistakkal/jobb kozegben dolgozo munkavallalokkal stb. ez nem gyakran tortenik meg, de rengeteg oshonos novel/cseleddel viszont igen. "Kussolj, vagy elvagom a nyakad" es hasonlok, borzalmas soruk van es jogi vedelmet egyaltalan nem kapnak. Kozepkori felfogasu orszag az osszes, modern technikaval es sok penzzel.

smile750 2013.07.23. 07:43:36

@Nordstjernen: A mai ujsagban mar benne volt, hogy ejtettek a vadakat ellene, es visszakapta az utlevelet.
Azert a tortenet ugy teljes, ha azt is hozzaveszuk, hogy a no egyutt ivott a kollegajaval, utana pedig felment vele a ferfi szobajaba, es nala aludt. Elhiszem, hogy ebben az esetben is megtortenhet az eroszak, de azert erdemes vegiggondolni, hogy milyen kovetkezmenyekkel jarhat ez. Azert az ilyen "aludj nalam" felhivasok 90%-ban egyet jelentenek, megpedig azt, hogy a ferfi le akar fekudni a novel.
Ha tenyleg igaz az, hogy mas tanacsara valtoztatta meg a vallomasat akkor pedig hulye, es nem ismeri a helyi torvenyeket, ami tiltja a hazassagon kivuli szexualis kapcsolatot. Mivel Katarban dolgozott a no, szamomra nem tul hiheto, hogy ezzel nem volt tisztaban.
Szoval a sztori nem olyan egyertelmu, mint amilyennek latszik, es nem is fogjuk megtudni soha, hogy valojaban mi tortent.
A tanulsag pedig az, hogy nem kell reszegen mas agyaban aludni.

vladimir0370 2013.07.23. 07:59:43

@smile750: mas kulturaban mindenkinek vallalnia kell az ebbol fakado kockazatokat. singapore-ban meg kivegzik, akinel drogot talalnak, es hiaba megengedett a drogfogyasztas hollandiaban, es hiaba jar kozben a holland kiralyi csalad, es a holland kormany...
mi konnyen mondjuk, hogy kozepkori torvenyek vannak ott. ez nezopont kerdese. barmelyik kulturaba megyunk, egy csomo o L yan dologgal talalkozunk, ami szamunkra szinte felfoghatatlan. minel tavolabbi a kultura (nem foldrajzilag), annal tobb eltero jelenseg lesz.
sem felmenteni, sem elitelni nem akarok senkit. az en ismeroseim azt mondtak, hogy nagyon biztonsagos es nyugodt az elet arrafele. nezz korul! mindenhol megtalalod azokat az embereket, akik viselkedesukkel allandoan a hataron jatszanak. aztan neha megegetik magukat. termeszetesen a bajba jutott embereken seguteni kell, de a rendszert kar kritizalni igazan mely ismeret nelkul.

Vadalmaaaaa 2013.07.23. 08:20:39

@Dömoizelle: van neked tobb nicked is,nem csak az a ketto,amit beismertel itt nekunk

Te egy elmebeteg vagy,aki magaval beszelget:)

Keress orvost gyorsan hehe

Nordstjernen 2013.07.23. 13:11:37

@smile750: persze, valoban nem fogjuk soha megtudni, hogy mi tortent es lehetett volna elovigyazatosabb. De en ennek ellenere orulok, hogy hazajohet.

A lenyege/tanulsaga ennek a sztorinak pedig inkabb az, hogy felhivja az arab orszagokba utazni szandekozok figyelmet arra, hogy legyenek elovigyazatosak es nezzenek utana a helyi szokasjognak. (Az itteni azsia-kutatok figyelmeztettek mindenkit, hogy nemi eroszak eseten uljenek fel az elso repulore es huzzanak haza, mert a helyi igazsagszolgaltatasra nem szamithatnak).

Illetve az, amit korabban is irtam, hogy rengeteg nonek sanyaru a sorsa arrafele, egy patkanynak kb. tobb joga van mint nekik.
Az ember lanya arrafele sosem tudhatja...
(nem akarlak megbantani titeket/teged, mert a hsz-eitekbol erzem, hogy szeretitek ezt a kulturat, viszont nekem rengeteg fenntartasom van vele a nok altalanos elnyomasa miatt).

Dömoizelle (törölt) 2013.07.23. 13:37:00

Ha velem ilyesmi történne, valószínűleg azt a megoldást választanám, hogy befogom a szám és hazamegyek. Nem próbálnék meg hős lenni, hanem a bőröm menteném... Tudva levő, hogy Dubaiban nem érdemes nemi erőszak miatt feljelentést tenni, rendőrt hívni... Ez nagyon szomorú, sajnos. Csodalkozom, hogy a qatarban elo norveg lany ezzel nem volt tisztaban. Mert igen, o ott elt. Qatar pedig Dubainal nagysagrendekkel konzervativabb.

Smile750, ahogy ezt mar beszeltuk, a helyi szokasok ismerete nem csak az arab orszagokra kellene, hogy vonatkozzon. egy turistanak sem art nemi ismerettel rendelkeznie, amikor egy orszagba latogat, annak pedig, aki be is telepul, kutya kotelessege.

Par eve egy csapat orditozo, felhaborodott angollal talalkoztunk keso este az utcan. Valahol a keletinel volt a szallasuk, egy hotelben. Sikerult lemenniuk valamelyik pincebarba a 8.ker-ben. azt allitottak, hogy 1000 dollart fizettettek veluk 4 sorert, es izmos kidobok tapogattak a pisztolyukat, amikor ez ellen tiltakozni probaltak. Nos erre azt mondtuk nekik, hogy 1: Legkozelebb nezzenek mar utana, hogy hova aerdemes es nem ajanlott benezni, amikor kulfoldre utaznak; 2: azert az ilyen "barokon" (mindenki tudja, mire gondolok), kivulrol is latszik, hogy micsodak :) Kar, hogy egy incidens miatt - amirol reszben ok is tehetnek - volt lesujto velemenyuk egesz Budapestrol, Magyarorszagrol, a magyarokrol.

Nordstjernen 2013.07.23. 13:43:13

@Dömoizelle: en nem tudtam speciel, bar nem is csoda, sosem akartam arrafele utazni. Meg nekem nem jon be az a hihetetlen merteku kornyezetrombolas amirol azt hiszem a hsz-ek elejen szo volt. Valaki emlitette, hogy a sejk egy bazinagy palmafat akart a tengerbe es nem fogta fel, hogy a mernokok azt magyaraztak neki, hogy ez nem fog menni, stb stb...

vladimir0370 2013.07.23. 14:41:15

@Dömoizelle: hat eppen ez az! attol hogy neked kivulrol egyertelmuen latszik, hogy azok a barok micsodak, nem biztos, hogy nekik is latszik. lehet, hogy naluk az a megjelenes mast jelent. ez siman beoefer a kulturalis kulonbsegbe. peldaul angliaban nincsenek is kocsmak (vagy ivok). meg a working men's pub-ok sem annyira igenytelenek, de oda mar csak regisztralt tagok mehetnek be meg a vendegeik.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.23. 15:09:25

Most idézem magam, "egy turistanak sem art nemi ismerettel rendelkeznie, amikor egy orszagba latogat".

Ha egyedul utazom valahova, vagy olyan baratokkal, akik szinten nem ismerik a kornyeket, akkor mindig tajekozodom elotte. Termeszetesen nem csak arrol, hogy mitol kell ovakodjak. De peldaul egy egy hetes utazas nagyon tartalmas tud lenni, ha elore tudom, mit akarok megnezni, es mikor, annak fuggvenyeben, hogy engem mi erdekel. Igy szoktam, mert altalaban keves idom van ra, hogy utazzak, nyaraljak. Es mennyivel jobb (nekem legalabbis) otthon a szamitogep elott kideriteni, hogy x helyre erdemes-e beneznem, nyitva van-e vagy zarva, mint hogy ott toporogjak teszemazt szakado esoben, a semmiert. Vagy epp kiderul, amikor elore utananezek, hogy a hely vegul nem tartozik a top 10 megnezendo dolgok koze, akkor sem, ha turistak ezrei jarnak oda. Lasd pl Amelie barja Parizsban ;)

Szoval szerintem nem art elore tajekozodni, meg az ejszakai szorakozast (vagy foleg azt) illetoen. Londonnak plane nem indulnek neki ugy, hogy fogalmam sincs, hova megyek. Jo, ott vannak jogaim ugye. De azert ot is keveredhetnek bajba.

Egyebkent maradando baratsagokra is tettem szert ugy, hogy a varosokkal kapcsolatban forumokon kerdezoskodtunk, mielott odautaztunk. Sokszor az lett a vege, hogy talalkoztunk is azokkal, akik ellattak minket helyismeretel. Sokukkal ma is tartjuk a kapcsolatot.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.23. 20:11:48

@Nordstjernen:
En sem tudtam, amig oda nem kerultem. De a szoban forgo holgy Qatarban elt, tehat neki tudnia kellett.

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 10:51:29

@Nordstjernen: azt en irtam,holland mernokok a legtapasztaltabbak a hullamtorok epiteseben,oket bizta meg,en meg hallottam,hogy hollandul milyen erdekes viragnyelven irjak korul a szakemberek,hogy,ha a palma alakja alkalmas lenne a hullamtoresre,epitett volna olyat:))
Meg a homokot is importalni kellett,mert a helyi homok tulajdonsagai nem voltak alkalmasak arra,hogy feltoltsek a tengert es ra epitkezzenek

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 11:02:45

Szoval epitett volna palma alaku hullamtorot a termeszet,ha alkalmas lenne a hullamtoresre ,mondtak a tapasztalt mernokok,de megepitettek neki,most ugy tudom a gazdag vevok nem lakjak az ott emelt villakat

Ez az eset kb. Olyan,mint ,amikor viii. Henrik magahoz rendelte nagybeteg bizalmasat es megparancsolta neki,hogy gyogyuljon meg,a csavo masnap meghalt

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 11:19:10

A nemi eroszak megitelese temahoz annyit,hogy azert a 90 es evek vegen is volt olyan buntetojog professzor (elte) magyarorszagon(raadasul nemzetkozi karriert is befutott)aki eloadasain nemes egyszeruseggel azt talalta mondani,hogy a nemi eroszaknal a holgyek provokalnak,pl miniszoknyaval.

Ahhoz,hogy valtozzek valami ebben a targyban,bizony akarmilyen megalazocska kovetkezik is a hatosagok reszerol vallalni kell,mert hosszu tavon attol fog valtozni valami( pl a sajat gyerekeink eleteben)ha kiallsz a jogaidert.
Abban a kulturaban a nok nem allnak ki a jogaikert,de nem kell azt kepzelni,hogy az a keves jogegyenloseg -szeru allapot ,ami nalunk letezik gondolkodasunk fejlettsegebol fakad. Nem. Voltak,akik kialltak a jogaikert eleink kozott,barmilyen kellemetlenseg aran.

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 11:34:30

Szoval ertem en,hogy a gyava ember mit tenne,de legalabb
1 ne legyen buszke onmagara ezert
2 ne tudja be kulturalis sajatsagnak,hogy vannak osrszagok,ahol ,ha megeroszakolnak,teged itelnek el
3 ne nezze hulyenek ,tajekozatlannak azt,aki kiallt a jogaiert
4 ne ertekezzen mar arrol,hogy az aldozat milyen erkolcstelen ,iszakos stb volt

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.