oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 07. 06:45,  Spanyol-e vagy? 429 komment

2013. július 07. 06:45 Határátkelő

Spanyol-e vagy?

A tegnapi kitérő után ma visszatérünk a „normál üzemmódba", azon belül is Spanyolországba ArtBrigitta kalauzolásával. Kiderül, mi köze a szöveg nélküli himnusznak a spanyol (már ha van ilyen) néplélekhez, tényleg zsugoriak-e a katalánok és nagy-e a baszkok arca. No és még számtalan érdekes dolog – megéri elolvasni!

szurkolók 2.jpg

„Sok külföldivel beszélgettem már a spanyolokról, és hogy milyennek látják őket. Volt köztük, aki csak a szokásos közhelyeket hozta, volt aki kissé mélyebb ismeretekkel bírt.

De sosem felejtem el mikor egy francia ismerősünk megkérdezte a páromtól (aki spanyol): „Mégis: kik azok a spanyolok? Mert én sokfelé utaztam már ebben az országban, de eddig csak katalánokkal meg madridiakkal, aragónokkal és andalúzokkal, gallegókkal és baszkokkal, asztúrokkal meg mancségókkal találkoztam, de spanyollal még eggyel sem."

Ezen persze akkor jót nevettünk pedig a kérdés jogos. Sőt, ha belegondolok én is csak egyszer találkoztam spanyolokkal a 15 év alatt, mióta itt élek. Mikor végre megnyertük a foci vb-t Dél-Afrikában. Na, akkor tele voltak a bárok spanyolokkal.

szurkolók.jpg

Ezzel a világbajnoksággal egy már régóta dédelgetett álom vált valóra, hiszen igencsak frusztrálta őket, hogy szerintük a világon az egyik legjobb foci náluk van, mégsem tudtak nyerni egy vb-t sem. Na most már ez is megvolt... mehetnek az újabb kupákért.

Hazafiak, de hogyan?

Mit árul ez el a spanyolokról? Nacionalisták lennének? Létezik nacionalista mozgalom Spanyolországban, de az nem spanyol, hanem elsősorban katalán, gallego meg baszk. A spanyol ember egy igen érdekes keveredési fajtáját hozza az individualizmusnak és a patriotizmusnak.

A spanyol patrióta, ami abban nyilvánul meg leginkább, hogy minden jó, amit itt termelnek. Amiben persze sokszor igaza is van. A spanyolok szeretik és keresik a minőségi termékeket. Lehet, hogy van olyan, akinek nem ízlik a serrano sonka, de attól még a termék minőségi.

Én nem szeretem a borokat, de nem vitatom a La Rioja minőségét. Mondhatod, hogy a te országodban a spanyol gyümölcs az szép, de ízetlen, de kóstold meg itt, az itteni piacon.

A patriotizmus megnyilvánul abban is, hogy tisztelik a hagyományokat és óvják, őrzik és művelik őket. Nagyon fontosak az ünnepek, aminek meg is adják a módját. Egy ünnepnap nem abból áll, hogy végre ki sem mozdulok otthonról vagy rendbe szedem a kertet, behozom a felgyülemlett házimunkát, hanem az ünnepről és a hozzá kapcsolódó szokásokról.

CÍM Köztársasági zászló.jpg

Minden falunak van védőszentje s annak a nevenapján búcsú. Van felvonulás és körmenet, ahol a gyerek is beöltöznek a helyi népviseletbe, délebbre van bikaviadal vagy bikafuttatás is, és természetesem van vásár meg körhinta, este tűzijáték és persze az elmaradhatatlan verbena. Ami talán leginkább utcabálnak nevezhető magyarul.

Játszik egy zenekar és a falu apraja nagyja ropja hajnalig a téren. Nagyobb városokban persze még látványosabb a dolog és híresebb is. Biztos hallottatok a pamplonai San Ferminről, esetleg a valenciai Fallasról, mikor is óriási szobrokat építenek, majd azokkal felvonulnak és a végén mindent felégetnek március 18.-án vagyis Szent József napján.

Fallas 2.jpg

Azok a falvak, akiknek az a szerencsétlenségük, hogy olyan védőszentjük van, akinek télre, vagy késő őszre esik a névnapja, sokszor szerveznek egy pótbúcsút nyárra. Laktam egyszer egy olyan faluban, ahol a védőszent Szent Márton volt. Akiről a pap amúgy azt prédikálta, hogy Magyarországról ment Franciaországba, igaz, hogy azokban az időkben még egyik sem létezett.

Az ő névnapja az ugye november 11., amikor azért elég hűvös van az esti táncikáláshoz, ezért mindig rendeztek egy pótbúcsút augusztusban. Már csak azért is, mert ilyenkor a falu megtelik, míg őszre szinte kihal. Sokan a nagyvárosokból nyáron visszamennek a falvakba, ahonnan a szüleik meg a nagyszüleik származnak, és ott töltik a vakációjuk egy részét.

Fallas.jpg

Az ő háza az ő vára

Szóval egyrészről ott a patriotizmus másrészről meg az individualizmus. A spanyol az úr a saját portáján és nem ismer el maga fölött senkit. Ez a történelmükben is jól nyomon követhető.

Franco Mussolini mintájára próbált valami nemzeti egységet beléjük verni és a hősi múlta visszatekinteni, példának állítva a vizigót egységet, amit persze a gonosz mórok tettek tönkre, elfelejtve, hogy a vizigót uralkodók mást sem csináltak, csak lehetséges trónkövetelőnek tekintve saját családtagjaikat irtották és hogy a mórok is úgy kerültek a félszigetre, hogy a vizigót uralkodócsalád egyik tagja segítségüket kérte, hogy letaszítsák az akkori uralkodót.

A híres, 800 évig tartó Reconquista sem 800 éves szörnyű csatákról szól, hanem egyfajta szomszédságról némi határvitával. A keresztény rész sok kisebb királyságból állt, akik szintén harcban álltak sokszor egymással és az eleinte egységes mór kalifátus is hamar sok kis taifára szakadt.

Persze aztán eljött a nagy egység a katolikus királyokkal, Isabellel és Ferdinánddal, de az is szinte a véletlenen múlt. Persze hirtelen létrejött egy óriási birodalom, ahol sohasem nyugodott le a nap, kitartott pár száz évig, aztán szépen kezdett széttagolódni. A nemzeti egység sosem volt az erősségük. Ez látszik a későbbi karlista háborúkon, a köztársaságok történetén, vagy például a napoleoni megszálláson, mikor is a spanyolok feltalálták a gerillaháborút. A gerilla a guerrilla szóból jön, ami kis háborúcskát jelent. Nincs igazi szembeállás, nagy csaták, csak partizánakciók.

A fenntarthatatlan rendszer

Ez a sok kis rész a mai napig megvan. Franco halálával az a kis nemzeti egység irányába tett erőlködés is darabjaira hullott, a demokrácia első lépése pedig a 17 autonóm tartomány létrehozása volt, saját parlamenttel, saját oktatási rendszerrel és egészségüggyel, néhány helyen saját rendőrséggel. Ez persze akkor óriási vívmánynak számított, ma viszont óriási hátrány.

Spanyolország egyik legnagyobb baja, hogy fenntarthatatlan anyagilag ez a rendszer, viszont a kivívott függetlenségről senki nem akar lemondani. Egységes oktatási rendszer vagy egészségügy persze olcsóbb lenne, de túlságosan centrális. Spanyolország a centralizálás és a föderációs államokra való hullás két véglete között próbálja megtalálni az anyagilag kivitelezhető középutat. Kíváncsi vagyok, mire jut.

Összefoglalva, a spanyolban valahogy keveredik a patriotizmus az individualizmussal, vagyis a spanyol egy büszke úr. Egy don, egy hidalgo, egy señor.

Himnusz szöveg nélkül

Talán ezért van az is, hogy ha megkérdezel valakit, hova valósi, nagy valószínűséggel azt válaszolja, hogy sevillai vagy leoni vagy cantabriai és nem azt, hogy spanyol. Talán ezért van az, hogy tudtommal, ez az egyetlen olyan ország, ahol a nemzeti himnusznak nincs szövege és ahol nagyobb becsülete van a köztársasági zászlónak, mint a nemzetinek. A Barca színeiről meg már ne is beszéljünk.

Spanyolország az az ország, ahol az anarchizmus, mint ideológia egyáltalán komolyan szóba jöhetett és sok követőre talált. A nemzeti egységet a foci jeleni és a katalán kiválás ellen a legjobb fenyegetés, hogy akkor a Barca onnan kezdve játsszon a katalán ligában, majd meglátjuk, mire viszi.

Ezen kívül is óriási különbségek vannak az országrészek között, klímában, kultúrában, jellemben, gondolkodásmódban. Megvannak a klisék és topikok is. Az andalúzok lusták, és úgy gondolják, hazafias kötelességük viccesnek lenni, a madridiak nagyképűek, a baszkok folyton nagyokat mondanak, az aragonok önfejűek, a gallegók emigrálnak aztán folyton a hazájuk után sírnak, a katalánok zsugoriak.

A katalánoknak is megvan a véleménye a spanyolokról, hogy a spanyolok maradiak és lusták, ők viszont az európaiság és az avantgarde fellegvára. Van bőven igazság is ezekben a klisékben.

Pelotari.jpg

A baszkokról és a nagyzolásukról sok vicc szól. Pl.: „Bemegy a baszk a könyvesboltba és kér egy Bilbao világtérképet." Vagy: "Jézus igazán szerény volt, hiszen Betlehemben született, mikor születhetett volna Bilbaóban is." Nem véletlen hogy a baszk népi sportok között van a „magam alatt vágom a farönköt", meg a „ki tud nagyobb követ felemelni". És a pelotari, ami olyan, mint a fallabda, de ütő helyett a sima kezükkel játszanak, mondván: mit nekem ütő, mikor a kezemmel is oda tudok csapni egy jó nagyot.

favágás baszk.jpg

Az európai, de zsugori katalánok

A katalánok kultúrája valóban az avantgarde fellegvára és egyfajta húzóerőt képvisel a spanyolok felé. Talán mivel a legközelebb vannak Európához, talán a történelmi francia hatás miatt, talán a föníciai vér ütközik ki rajtuk, de modernebbek, szorgalmasabbak, erősebb bennük a kereskedőszellem, mint a spanyolokban.

A zsugoriságban is van valami. Egy spanyol általában nagyvonalú. Ha elmegyünk egy bárba a haverokkal, az a normális, hogy vagy egyformán elosszuk egymás között az összeget, nem nézve, hogy milyen árkülönbség van az elfogyasztott ital között, azaz ha én egy kólát kérek, a másik meg egy sört, akkor is egyformán fizetünk, holott a kóla drágább. Vagy addig iszunk, míg mindenki meg nem hívott mindenkit egy körre. Katalóniában ez nem működik, ott mindenki szigorúan annyit fizet, amennyit fogyasztott.

Ki beszél ki?

A gallegókról azt is állítják, hogy képmutatóak. De ez persze nézőpont kérdése. A gallegó kedves akar lenni, ezért sokszor nem mondja a szemedbe, mit gondol rólad, nehogy megsértsen.

Ez Magyarországon is így van. Úgy vagyunk nevelve, hogy a kedvesség erény. Kedvesek vagyunk olyanokkal is, akit néha a pokolba kívánunk, nem mondjuk el, mit gondolunk, nehogy megsértsük, persze aztán vannak olyanok is, akik a háta mögött jól kibeszélik az illetőt.

Asztúriában vagy Kasztíliában biztos lehetsz benne, hogy nem beszélnek ki a hátad mögött, mivel ha bármi bajuk van veled, simán a szemedbe mondják a véleményüket, aztán ha megsértődsz az a te bajod. Például lejön a szomszéd néni a bárba és nekiáll panaszkodni, hogy a fia nem akar segíteni a házimunkában, a körülötte ülők simán megmondják neki, hogy bizony te nevelted így, nem kertelnek.

De talán pont azért, mert nagy a különbség a különböző területek között, a spanyol elfogadó és befogadó nép. Nem esik nehezére elfogadni a kulturális különbségeket, hiszen már otthon is azt talál. Ehhez még hozzáadódik a dél-amerikai népek hozta különbözőség is, és máris a multikulti termékeny táptalján találjuk magunkat. Ráadásul úgy, hogy még a nyelv is ugyanaz, csak akcentusbeli különbségek vannak.

Az akcentus amúgy is teljesen normális és elfogadott jelenség az egész országban, hiszen mindenkinek van. A madridi vagy a kasztíliai is ugyanúgy csak egy akcentus, mint az andalúz vagy a gallego. Senki nem is parázik emiatt, inkább megpróbálják kitalálni ki honnan jött az akcentus alapján.

A sztereotípiák és a valóság

Ha egy külföldi azt hallja: Spanyolország, egyből a tengerpartra, meg a flamencóra, a bikaviadalra, a sziesztára, fiesztára asszociál, holott ez a spanyol kultúrának csupán töredéke, épphogy a felszíne.

A legtöbb turista a tengerpartra megy, ahol kap esetleg flamenco estét, némi bikaviadalt, bulizhat hajnalig és ihatja a sangríát egy teraszon bámulván a tengert, esetleg összejöhet egy spanyol machóval, de a spanyolokról keveset fog megtudni.

Ahol vannak fiatal turista lányok - akik sokszor pont a latin lover legendája miatt jönnek -, ott akad külföldi csajokra specializálódott helyi fiú, de azért az átlag nem ilyen. Minél messzebb kerülsz a tengerparttól, ez a szeretői feeling annál inkább oszlik és ugyanolyan félszeg, tétova, kételkedő fiatalokkal találkozol, mint bárhol máshol a világon, akik igazi párkapcsolatra vágynak.

Nem véletlenül vannak olyan mondások, mint pl: "Burgosban egy szerelmi kaland nem bűn, hanem kész csoda." Másrészről sok spanyol fiúismerősünk, mikor Magyarországon járt, mindig úgy ment haza, hogy legalább egy szerelmi kalandja akadt és sokszor olyan lányokkal, akiknek amúgy volt barátja, kapcsolata.

Úgyhogy az én spanyol fiúismerőseim mind azt gondolják, hogy a magyar lányok szépek, könnyűek és hűtlenek és ezen hitükben igen nehéz megingatni őket.

Nézzünk még néhány topikot!

A meleg

Délen meleg van, meg úgy általában, a mediterrán térségben. Meleg, párás az éghajlat, pl. Barcelonában csak úgy tapad rád a ruha. Kasztíliában viszont az éghajlat kontinentális és száraz. Nyáron meleg van, de télen hideg és estére mindig lezuhan a hőmérséklet, nem ritka a nappali negyven fok, ami este 15-re esik vissza.

Egy kanári-szigeti barátnőm akárhányszor eljött hozzánk vendégségbe, mindig megfázott. Nem csoda, hisz náluk szinte mindig 25 fok van, nincs nagy különbség se a tél-nyár, se a nappal-este között, nem véletlenül nevezik az örök tavasz hazájának.

Vebena 1 saját.jpg

Szóval, egy kasztíliait a mondás szerint onnan lehet felismerni, hogy mindig pulcsival a karján indul el otthonról, mert estére úgyis kell majd. Egy gallego pedig mindig esernyővel indul útnak, mivel az éghajlat itt óceáni, sokat esik az eső, a levegő párás, de nem túl meleg.

Itt minden üde zöldben pompázik, míg máshol szinte azonnal kiszárad minden. Flamencót se hallani, viszont annál inkább szól a gaita, ami a skótduda egy változata.

La mañana vagyis majd holnap

Ez úgy, ahogy van, igaz. A spanyol gondolatvilágot összefoglalhatjuk, úgy, hogy amit ma megtehetsz, megteheted holnap is.

A spanyolok lusták

Ez mégsem igaz így. Persze minél délebbre mész annál inkább lustábbnak tűnnek, de gondolom, ebbe belejátszik az éghajlat is.

Egyrészt egy spanyol nem sieti el a dolgokat, másrészt nem a munkában találja meg élete értelmét. Inkább általa igyekszik élvezni azt. Talán kívülről úgy tűnhet, hogy mindig mindenki a bárban van. De a bár egyfajta, valódi - nem virtuális - szociális hálóként működik.

Ott lehet ismerkedni, nemcsak társat, de lehetséges üzleti partnert is találni, kapcsolatokat kiépíteni, megtudni kivel mi van, ha bármilyen üzleted van ott tudod reklámozni magad, ott tudsz találkozni a bankigazgatóval, a jegyzővel, a pappal, de még a magyar konzullal is.

Egy spanyol nem igyekszik összetörni magát a munkában, de ha kell, igenis tud dolgozni.

Én dolgoztam családi tulajdonban lévő hotelben, ahol a tulaj délelőtt ott takarított velem együtt, aztán délben még nekiállt vasalni és délután meg a recepcióban ült, úgy, hogy csak heti három szabad délutánja volt a nyári szezonban, vagyis Húsvéttól Pilárig, ami október 12., Spanyolország egyik nagy ünnepe és egyfajta szezonzáró is.

Télen persze ő is elment nyaralni a Kanári-szigetekre, de azért nem állítanám róla, hogy lusta lenne, és ez nem egyedi eset. Mindenki, akinek saját üzlete van, kénytelen szorgalmasnak és leleményesnek lenni.

De ott vannak az orvosok vagy a tanárok is, vagy a hagyományosan nehéz munkát végzők, mint a bányászok, a földművesek és az állattenyésztők. A teheneket meg kell fejni hajnalban, azután kihajtani őket a mezőre, mint mindenhol a világban.

Vagy a halászok. Itt élek északon, egy kis halászfaluban, ahol 80 éve még evezővel jutottak ki a nyílt tengerre, hogy kivessék a hálót. Ma már persze jó motorral és GPS-szel felszerelt hajóval vágnak neki, de a munka attól még nem könnyű.

Halászhajók 2.jpg

Vagy amikor elmennek percebest szedni, ami egy tengeri herkentyű, amely a hullám csapkodta sziklákon él. (Amúgy a szótár szerint magyarul barnacles, mond –e valakinek ez bármit is – egyébként ez látható a következő képeken.) Úgy kell őket késsel lefejteni a sziklákról, miközben figyelsz, nehogy egy hullám elsodorjon, vagy a sziklának csapjon. Amúgy ez hagyományosan női munka. Nem tudom, hány ember gondolná róla.

Percebes.jpg

Percebes 2.jpg

S ha már itt tartunk:

Macsóság, avagy hímsovinizmus

Spanyolország katolikus ország, s mint ilyen, hagyományosan és történelmileg is a férfi felsőbbrendűségében hisz. De azért még sincs így.

Egyrészt talán az ősi kultúrák valószínűsíthetően matriarchális társadalma, vagy az egész országot átszövő Mária-kultusz miatt, a nőket igenis nagy tisztelet övezi.

Másrészt ha a spanyol férfi úr, akkor a nő nem kevésbé az. Igazi doña, magabiztos, büszke, szenvedélyes. Nem véletlen, hogy itt a nő nem veszi fel - és nem is tette soha - házasságkötéskor a férje nevét. Próbálná csak meg valaki egyáltalán felvetni, hogy egy nő veszítse el a vezetéknevét, jobb esetben körberöhögnék, de az is lehet, hogy kikaparnák a szemét.

Persze a hagyományos családi felállás - apa dolgozik, anya otthon van - sokáig tartotta magát. Még a nyolcvanas években is igen gyakori volt és ma is létezik. A nők munkába állása hosszú és lassú folyamat volt itt, de talán épp ezért nem volt soha kérdéses a férfiak házimunkában való részvétele.

Mihelyt a nő munkába áll természetes, hogy a férfi is szerepet vállal a házimunkában. Az a fajta hozzáállás, hogy a nő lehúz napi 8 órát, aztán még várja a házimunka meg a gyereknevelés itt ritka, a fiatalok között nem létező dolog.

Férfiak a machizmus ellen.jpg

Kivéve persze Galíciában, ahol az a látvány, hogy a férfi megy elől, sétálva, a nő meg megy mögötte (sosem mellette) és görnyedve cipeli a terhet, megszokott volt. Persze ma már nem, de esetleg egy isten háta mögötti kis településen még bele lehet botlani.

Amúgy komoly társadalmi kampány és harc folyik a machizmus és a családon belüli erőszak ellen. Amit a nagy többség nagyon komolyan is vesz.

Gyereknevelés

Többször hallottam már, hogy a spanyolok mindent ráhagynak a gyerekre. Ez sem igaz. Nevelik őket, ráadásul semmi modern felfogás nincs is bennük, semmi liberalizmus. Úgy csinálják, ahogy még a nagyanyáik idején, büntetés és jutalmazás elve alapján.

Gyakori az, hogy „amíg nem csinálod meg a házid, nem mehetsz le az utcára", vagy az „addig nem kelsz fel az asztaltól, míg mindent meg nem eszel", esetleg a „feleselsz apáddal, egy hétig nincs telefon (vagy tévé)", meg hasonlók.

Általában lazábban kezelik a nyüzsgést, a hangoskodást, de nagyon is szigorúak az étkezésben vagy a tiszteletteljes viselkedésben az idősebbek iránt, vagy hogy kedvesek legyenek a kisebbekkel. Hogy a nevelés mennyire hatékony, az már más kérdés. Tapasztalataim szerint a gyerek attól még pimasz lesz, hogy otthon nem nézheti a tévét, de ez már más téma, amibe itt és most nem megyek bele.

Külső

A spanyolok általában alacsonyak, és sokaknál észrevehető némi aránytalanság, ami abban nyilvánul meg, hogy a lábuk rövid a felsőtesthez viszonyítva. A nőknek egyáltalán nincs nagy melle, mint ahogy feltételezné az ember, viszont csípőben sokan szélesek. Gyakori a körte forma, és az iksz láb is.

Mégis általában elmondható, hogy ápoltak, csinosak és ízlésesek, adnak magukra. Az alacsonyság sem mindenhol igaz. Itt, az én északi kis falumban az átlagmagasság 170 cm és sok a szőke ember is. Ezt a viking ősöknek tulajdonítják és lehet is benne igazság.

Azt hiszem elég hosszú lett az írás, még szerettem volna írni a válságról, és hogy miként élik meg a spanyolok, de majd legközelebb, ha van rá érdeklődés."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr645394060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orange85 2013.07.07. 06:59:56

igen, a válság része jobban érdekelne, de nincs ezzel a poszttal semmi gond.

mi az a körmös bigyó a képen?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.07. 07:18:51

Köszi az írást, nagyon jó volt.
:)

"amit ma megtehetsz, megteheted holnap is."
:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.07. 07:24:44

a tartalom tetszik, a forma idegesítő....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 07:42:10

@Babette_: tartalomhoz a fomra =amfora

mondtam mar hogy nincs az a penz amiert spanyolorszagba koltoznek:)?

ott mit dolgoznak az emberek?
meg egyaltalan
meg amugyis
es a nok is szorosek

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.07. 07:45:14

@hagyma: "es a nok is szorosek"

Neked nem mindegy már???
;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 07:54:50

@tilmir: de ha nem lenne Mary es ott elnek nem lenne mindegy:)
joejt

tableno 2013.07.07. 09:09:48

Nekem ez nagyon tetszett. A tegnapit inkább nem minősítem...

nigara 2013.07.07. 09:29:41

Ez egy, a nagyon ritkán előforduló jó posztok közül.
Köszi.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.07. 09:39:19

férfi megy elől, sétálva, a nő meg megy mögötte (sosem mellette) és görnyedve cipeli a terhet,

az a tortenet jut eszembe amikor az araboknal is igy lett volna de ott elol ment az asszony es hatul a ferje..meg is szoltak hogy nem igy van elo irva a coranba.. mire Ali
_ ja amikor a corant irtak meg nem volt ala aknazva a sivatag...!

montroyal ( CAN qc) 2013.07.07. 09:45:18

de rég jartam iskolaba.. hova keruljon az e betu(szo)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.07. 09:48:44

na jo ejt ma kifestivaloztul magunkat delelott carib festival , este jazz festival ... nem rajongok a jazz-ert de ez a Cat empire fenomenalis volt élobe..

Len.Mag 2013.07.07. 09:54:07

Ez jó volt!

Ami a képmutató-őszinte skálát illeti, múltkor a thaiföldi posztban a magyarok őszintének lettek titulálva, itt inkább (udvariasan) képmutatónak. (Persze értem én, függ attól, kikhez viszonyítjuk magunkat, de azért nem ártana ezt objektíven látni.)

A tegnapi posztot késő este volt "szerencsém" elolvasni, és bár a szöveget értettem, sőt a szereplőt is egyből felismertem, de még mindig azon kattogok, hogy ennek mi volt a célja? Mit akart vele az írója?

Tamás Tőkés 2013.07.07. 09:55:04

@orange85: www.snotr.com/video/7515/Collecting__quot_percebes_quot_
A percebes gyűjtésről itt egy filmecske, alig életveszélyes munka, mikor Portugáliában kóstoltam, nem gondoltam, hogy ennyi meló van benne, hogy az asztalunkra kerülhessen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 10:03:27

A spanyol identitás és a regionális identitás egymást kiegészíti, nem kizárja. Mint ahogy egy székely egyben magyar is.

A kettő egymást csak a baszkok és a katalánok egy részénél zárja ki, akik hangsúlyosan csak baszkok/katalánok és nem spanyolok.A galíciaiaknál ez nagyon ritka.

artbrigitta 2013.07.07. 10:15:02

@hagyma:
Bocsi de honnan veszed, hogy a spanyol nôk szôrösek?
Mert nem jellemzô.

Len.Mag 2013.07.07. 10:16:57

@orange85: "mi az a körmös bigyó a képen?"
Leírta a posztban. Elolvastad egyáltalán? :)

orange85 2013.07.07. 10:30:19

@Tamás Tőkés:
én meg azt hittem valami állat levágott lába:-)nem túl bizalomgerjesztő.
ahhoz képest, hogy mennyibe kerül elég veszélyes.

orange85 2013.07.07. 10:33:34

@Len.Mag: nem csak a képeket nézegettem meg.
ha elolvasnám lehet hogy olyan szar lenne mint a tegnapi poszt.:-)

amúgy elolvastam, csak a nagy görgetésbe a két kép közötti szöveg kimaradt.

james80 (törölt) 2013.07.07. 10:35:14

"...de majd legközelebb, ha van rá érdeklődés." Jöhet!

2013.07.07. 10:41:55

Nagyon szeretem az országot. Caminozni voltam ott Ovideótól Santiagoig, és Tuitól (Portoból indultam) Finisterréig. Tehát Galiciát elég jól ismerem.
Negreiában van egy kivándorlók emlékmű, elég megrázó, de legalább most már értem hogy miért.
Jövőre Iruntól tervezem az utat, tehát végig az északi parton lesz alkalmam megiismerni azt a vidéket is.

Én Németországból mentem Sapanyolországba, ezért nekem egy kicsit fura volt, de magyar vagyok és sokmindenen nem akadtam ki. Nagyon hasonló a mentalitás, a munkához való hozzá állás. A maszekok még csak csak, de egy állami alkalmazottat kivárni mire rámozdul valamire, csak egy magyarnak van türelme kivárni.

Én a tájtól, az országtól nem voltam nagyon elragadtatva, nekem elég ridegnek tűnt. Keresztül a falvakon, városokon végig az volt az érzésem, hogy mindjárt jön ki a kapun Bernarda Alba, vagy egy Garcia Lorca alak.

Ezzel együtt szertem, élnék is ott szivesen, de a nyelvet nem beszélem, olyan szakmám nincs amivel elboldugulnék, Talán Mallorca jöhet még számításba, de azt már a németek bekebelezték, nyiltan a 17. szövetségi tartománynak tartják.

Végül köszi a részletes beszámolót, nagyon élveztem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 10:52:49

Jó kis poszt volt!

A "majd holnap" valahogyan átragadt a jamaicaiakra is :) Ki érti? :)

Én találkoztam olyanokkal, akik nagy számban spanyoloknak vallották magukat. Mexikóban... :D Igaz, ott az "elit" azt monda, hogy maja ősei vannak és nem spanyol.

Amarante 2013.07.07. 10:57:01

Kellemes volt:)Foleg a tegnapi utan:)))

Nekem ugy tunik,hogy a spanyolok nem azert unnepelnek meg minden vedoszentjuket,mert hazafiak hanem azert,mert vallasosak:)))

De lehet,hogy tevedek.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.07. 10:59:25

Komolyan el kell beszélgetnem anyámmal, valamit elhallgat előlem. Legalább 50%-ban lehetek andalúz, és ezt csak most tudtam meg.
A poszt remek volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 11:00:07

@Amarante:
Én csak a bikagyilkolászást nem értem :(
(tudom, hagyomány, de akkor is... a római gladiátorviadal szimpatikusabb, mert volt esélye mindkét félnek)

Amarante 2013.07.07. 11:02:57

@Kovermadar:

Nekem sem jon be.nem talalom elvezetesnek az egeszet.
Nalam meg a tyukok is vegelgyengulesben haltak meg:)))

artbrigitta 2013.07.07. 11:03:54

@Amarante:
A spanyol ünnepségek vallási eredetûek. Ennek ellenére az emberek nagy része nem vallássoságból hanem hagyományôrzésbôl tartja meg. A hagyományôrzés pedig a "hazafiasságnak" egy normális megnyilvánulasa szerintem.

morsels (törölt) 2013.07.07. 11:06:05

@Kovermadar:
Amit ma elszivhatsz, ne halaszd holnapra :-)

Amarante 2013.07.07. 11:12:48

@artbrigitta:

a hagyomany es a vallas sztem nem ugyanaz.
nalunk,magyaroknal ez jol latszik is,de pl. a romanoknal-akik a mai napig vallasosabbak,mint mi-szintugy,mint a spanyoloknal,sokkal tobb unnep van.

artbrigitta 2013.07.07. 11:13:31

@Kovermadar: A bikaviadal hagyomány egyrészt, másrészt üzlet.
Amíg lent, délen emberek abból élnek, hogy óriási fincá-kon tenyésztik a bikákat, lesz bikaviadal. Amúgy talán sokan azt gondolják, hogy minden hétvégén minden faluban van bikaviadal, pedig egyáltalán nem olyan elterjedt, csak ünnepekekhez kapcsolódik. Madridtól északra évente egyszer(se).
A spanyolok nagyon nagy része nem bikaviadal párti, én sem. Viszont a bikákhoz rengeteg hagyomány, szokás kötôdik és egy saját nyelvezete is van amit én mindenképpen ôrizendônek vélek.
Amúgy ha valaki más szemmel is meg akarja nézni a bikaviadalokat olvasson Hemingwayt pl. Véres nyár

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 11:14:12

@Amarante:
Ugye?
Mi olyan csirkemellet eszünk, ami azért csirkemell, mert csirkék csinálták szójából... :)

@morsels:
Most ezt mire véljem? :)

Amarante 2013.07.07. 11:16:33

@Kovermadar:

En csak egyszeruen nem birtam elvagni a nyakukat:))Attol meg megeszem ha vki ezt helyettem megteszi:)))
nincs bennem semmi gyilkos oszton....vagy csak nem igy nyilvanul meg:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 11:17:15

@artbrigitta:
Van még egy szokás/hagyomány, amikor paradicsommal dobálják egymást.
Ez számomra azért vicces, mert valami eredő undorom van a paradicsomtól. De olyannyira, hogy ha meglátom, hogy valaki a családban mondjuk kettévágja már menekülök. Ha egyszer kínozni akarnának, akkor előbb vallanék paradicsom határása, mint körömletépés miatt.

Szóval az az egymás dobálása paradicsommal... a halálom lenne :)

artbrigitta 2013.07.07. 11:18:05

@Amarante: Szerintem sem ugyanaz a hagyomány és a vallás..
Spanyolországban nincsenek nemzeti ünnepek, csak egy dec 6 az alkotmány napja, de azt nem ünneplik, Míg Magyarországon az ünnepeink nagy része politikai, történelmi eredetû (március 15, oktober 23) addig Spanyolországaban vallási hagyományokra épül az ünnep. Az emberek akkor is megtartják hagyományból ha nem vallásosak.

artbrigitta 2013.07.07. 11:19:44

@Kovermadar: A Paradicsomdobálos ünnep híres, de egy csomó heluen van bor vagy víz locsolás habszórás

Amarante 2013.07.07. 11:20:11

@artbrigitta

Egy biztos:szeduletesen tudnak unnepelni:))))az meg mar oly mindegy,hogy miert:))

Ez a vallasossag meg mindeg igaz rajuk?

Északifény74 2013.07.07. 11:25:06

Na végre egy olyan poszt, amit nem kell abbahagyni 3 perc után, és sajnálni a rá vesztegettet 3 percet is (mint a tegnapi, amit ha az ember végigi olvas sokkal közelebb kerülhet a "semmi" minél pontosabb meghatározásához).

Itt megtudtunk sok olyan dolgot, amit tényleg csak egy ott élő láthat a legbehatóbban.
Én is jártam már többször is Spanyolországban: Katalónia, Madrid, Andalúzia, Valencia és Alicante-ban, de ilyen mélyen nem lehet belelátni egy nyaralás alkalmával.
A madridiak viszont tényleg nagyképűek, Alicanteban voltak a legkedvesebbek, legközvetlenebbek az emberek.

artbrigitta 2013.07.07. 11:27:00

@Amarante: A fiatalok döntô többsége nem vallásos.

skylla 2013.07.07. 11:39:49

"ahol a gyerek is beöltöznek a helyi népviseletbe"

annak gyere az egyes szama?

nosuti 2013.07.07. 11:45:26

@Amarante: :) jó dolguk van a tyúkoknak akkor nálad

én sem mennél el egy ilyen bikagyilkolászásra

Shanarey 2013.07.07. 12:04:41

Nofene.
Itt ilyen poszt is akad?

A tegnapi társadalom kritikának álcázott egyéb után, ez egész jó.

nyuszigonosz 2013.07.07. 12:10:52

Ez egy jó poszt! Végre!

Muscari 2013.07.07. 12:34:57

@artbrigitta: Koszonjuk szepen a posztot, nagyon elvezetes es informativ volt. Folytasd majd, kerlek.

Volt szerencsem egyebkent nehany spanyol emberrel egyutt dolgozni, egyikuket sem neveznem lustanak, sot. Kifejezetten jo volt veluk dolgozni, mindegyikuk jo fej volt. Semmi manana feeling ;-)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.07. 12:47:06

Végre egy jó poszt annyi hét után!

Nálunk nemigazán dolgoznak spanyolok, legalábbis én még nem találkoztam eggyel sem, valószínűleg ez a mediterrán munkatempójuknak és hozzáállásuknak is köszönhető.

Latcho Rom 2013.07.07. 13:05:28

Kivalo iras, koszonet. Nyakuk se nagyon van a ferfiaknak.

nosuti 2013.07.07. 13:12:30

@Tökfőzelék1: akkor mondhatjuk hogy a spanyolok semmilyen elitbe nem tartoznak? szerinted

pamut 2013.07.07. 13:37:14

Kiváló írás, azt hiszem a legjobb amit valaha olvastam itt. Sok újat tudtam meg, pont ilyeneket lehetne írni azoknak akik kint élnek és mélyebbre látnak. Szívesen várnám a folytatást, vagy ha az írója saját blogot nyitna, ott is állandó olvasó lennék.

Talán még egy térkép hiányzik még a teljes tökéletességhez, a katalánokat tudom hol vannak, meg a baszkokat is, a többit nem, ezzel gondolom nem vagyok egyedül.

morsels (törölt) 2013.07.07. 13:44:52

@artbrigitta:
Az orszagban hogyan viszonyulnak a vilag mas spanyol nyelvu orszagaihoz?
Peldaul Del-Amerika legtobb orszaga spanyol gyarmat volt ugye. A nyelv a mai napig azonos, a kultura is nagyon hasonlo.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 13:57:15

@morsels:

Hivatalos szinte nagyon jó, ideális a viszony. Magánszinten meg vannak bajok is. Hülyék mindenhol vannak.

Perui ismerősöm egy madridi kólcenterben dolgozott. Panasziroda volt a kólcenter, Na most, a spanyol panaszosokk harmada-negyede nem mulasztotta el hozzátenni a panaszához "már rendes spanyol munkerőre sincs pénze a cégnek, hogy mindenféle jöttemdnt latin.amerikai parasztot alkalmaz, aki nem tud spanyolul?".

KanáriHajni 2013.07.07. 14:02:06

Klassz írás, akárcsak a szerző korábbi egyikje is, ha jól emléxem... :-) A leírtak egyébként egy az egyben stimmelnek az olaszokra is (korábban ott tengődtem pár évig). A válságosdit pedig várjuk szeretettel!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:02:59

@morsels:

Közismert Franco generalisszimus nemzetvezető szövege erről. Egyetlen kommunista állammal sem tartott fent hivatalos kapcsolatot, pl. a madridi magyar követségen még a 70-es évek elején is az 1944 előtt Horthy által kinevezett nagykövet "dolgozott". (Voltak ebből vicces esetek.) De Kuba kivétel volt: Madridban teljesjogú kubai nagykövet volt, Havannában meg spanyol.

Egy angol vagy amerikai újságíró megkérdezte Francót, hogy lehet, hogy egy ilyen határozott antikommunista mint ő a legmagasabb szinten tart fent kapcsolatot a kommunista Kubával. Erre azt mondta: a rendes ember akkor sem tagadja saját fiát, ha esetleg aztán rablógyilkos lett belőle.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:17:47

@artbrigitta:

Ez nagyon nem így van. A fő nemzeti ünnep október 12. és semmilyen vallási tartalma nincs.

artbrigitta 2013.07.07. 14:19:44

@morsels: A délamerikaikat szegémy rokonként kezelik és úgy is bánnak velük. Kedvesen és kissé lenézôen. Rengeteg délamerikai dolgozik callcenterekben és tényleg nehéz megérteni ôket mert rendkívûl gépiesen és hadarva beszélnek. Sok spanyol ismerôsöm egy ilyen beszélgetéskor egyszerûen közli, hogy egy spanyollal akar beszélni akit megért.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:20:04

@artbrigitta:

Na, ebben viszont igazad van. A szőrös nők aránya kisebb, mint a magyaroknál.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:23:25

@artbrigitta:

Pedig ez bunkóság. Egy andalúznak nem merné ezt mondani, márpedig a latin-amerikai kiejtés szinte 100 %-ban azonos az andalúzzal (leszámítva Argentínát és Uruguayt).

GERI87 2013.07.07. 14:25:10

„Mégis: kik azok a spanyolok? Mert én sokfelé utaztam már ebben az országban, de eddig csak katalánokkal meg madridiakkal, aragónokkal és andalúzokkal, gallegókkal és baszkokkal, asztúrokkal meg mancségókkal találkoztam, de spanyollal még eggyel sem."

Pff....
A multikulti, másság, kisebbségi lét, keveredés-katyavasz téma már szinte követelmény....oda is beképzelik már ahol nincs vagy félremagyarázzák.

"Franco halálával az a kis nemzeti egység irányába tett erőlködés is darabjaira hullott, a demokrácia első lépése pedig a 17 autonóm tartomány létrehozása volt, saját parlamenttel, saját oktatási rendszerrel és egészségüggyel, néhány helyen saját rendőrséggel."

Németország és az USA is szövetségi állam akkor most a német és amerikai nemzet is gyenge lábakon áll?

"Az akcentus amúgy is teljesen normális és elfogadott jelenség az egész országban, hiszen mindenkinek van. A madridi vagy a kasztíliai is ugyanúgy csak egy akcentus, mint az andalúz vagy a gallego"

Akcentusa külföldinek van, nem anyanyelvi beszélőnek.
tájszólás lesz az...

De nem kötekedek a francia megmondta hogy spanyolok nincsenek...

"latin lover"

beszarok.

artbrigitta 2013.07.07. 14:25:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Okt 12 elsôsorban Pilar ünnepe. Még az élô Mária megjelent az elkeseredett Szent Jakabnak, aki éppen Hispaniában térített, egy oszlop (Pilár (pillér)) tetején a mai Zaragozánál, hogy buzdítsa. Ez Mária elsô megjelenése. A Mária kultusz elsô lépcsôje.
Vallási eredetû csak Kolonbusz ezen a napon fedezte fel Amerikát
S a Guardia Civil ünnepnapja is ez.

GERI87 2013.07.07. 14:31:57

@pamut:

google.

Beírod szépen: "asztúria, v. "asztúriaiak"!
"gellegók" v. "galiciaiak" "galicia"...

A röhej hogy erre feltűnik a "gyakori kérdések pont hu" erre vonatkozó kérdéssel és sokszor a hülye napokig vár a válaszra....felett meg ott a wiki...hihetetlen.

artbrigitta 2013.07.07. 14:32:36

@GERI87: A spanyol akcentusnak hívja ezt is azt is, nem tesz különbséget.
A német vagy az amerika egység más. A spanyoloknál nem azért nincs egység mert autonómiák vannak, hanem azért lettek az autonómiák mert nincs egység .
A francia ismerôs pedig kérdezett és nem állított semmit.
Tényleg óriási különbségek vannak Sp különbözô részei között, de ne nevezzük multikultinak ha már ennyire utálod ezt a szót.

morsels (törölt) 2013.07.07. 14:33:33

@artbrigitta:
Ez azert erdekes, ha belegondolsz.
Vegulis egesz kozep es del amerikat ok hoditottak meg, az ottani orszagokban elok spanyol anyanyelvuek (persze, mara mar mas kultura, nade attol meg a spanyol befolyas igen eros), szoval ezert kerdeztem.

Azt hiszem arra probaltam kilyukadni, hogy a spanyol tudat a meghoditott orszagokban erosebb, mint abban az orszagban, amit spanyolnak hivunk.

Es hat persze a foci :-) Ami az osszes delamerikai orszagban legalabb olyan jelleggel bir, mint spanyolorszagban.

morsels (törölt) 2013.07.07. 14:36:56

@morsels:
Mondjuk nem sok kellett, hogy ovek legyen California (azzal Texas is ugye)

artbrigitta 2013.07.07. 14:38:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Amúgy Kuba a szíve csücske a spanyoloknak. Egy másik ország elvesztését sem sajnálják de Kubát igen. Talán mert az utolsó volt amit elvesztettek ( a Subszahara a másik téma) másrészt nem egy függetlenségi harc, hanem az Egyesül Államokkkal való, szerintük igázságtalan, háború miatt. Amíkor a magyar azt mondja több is veszett Mohácsnál a spannyol : Más se perdió en Cuba.

artbrigitta 2013.07.07. 14:40:23

@morsels: Amúgy a délamerikal kultúra nagyon hasonló de itt ott van indián pl Peru, Bolivia, vagy európai pl Argentina vagy amerikai pl Mexikó hatás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:40:24

@artbrigitta:

Nem, ezt nem hiszem.

Alapvetően az összes latin-amerikai tájszólás az andalúzból ered. Miért? Az ok pofonegyszerű. Andalúziából ment a legtöbb hajó, s a személyzet elsősorban helyiekből állt. MAJD a gyarnatosítás alatt is onnan ment a legtöbb ember. Így az anadalúz nyelvjárás lett az alap.

A kasztíliai csak a nagy gyarmati központokban hatott, ahol komoly jelenlét volt nemesekből: Buenos Aires, Lima, Mexikó, Bogotá, később Havanna. De itt is a kasztíliai csak az elit nyelvére hatott. Később ez megszűnt.

Argentína és Uruguay annyiban speciális, hogy itt az olasz hatás is nagy volt. Ezért az argentín-uruguayi nyelvjárás sajátos Latin-Amerikában belül is, ennek leglátványosabb jele a "zs" hang.

Ami Kubát és Mexikót illeti, nemigen tudok ilyet mondani. A kubai tipikus andalúz. A mexikói pedig, talán így lehetne mondani viccesen, lassan ejtett andalúz, talán a mexikóiban van a legnagyobb kasztíliai hatás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:41:54

@GERI87:

Gyakori kérdések? Onnan örökre ki lettem tiltva.

GERI87 2013.07.07. 14:43:29

@artbrigitta:

A francia hülyeséget kérdezett, pláne ha sok fele utazott..
Akcentus: tökmindegy a spanyol hogy hívja, magyar közegben mást jelent.
Van spanyol egység úgy mint olasz vagy német. A baszk katalán eset a kivétel...

morsels (törölt) 2013.07.07. 14:45:10

@artbrigitta:
Az oslakossaggal valo egyuttmukodes sosem volt a spanyol hoditok erossege :-)
Az asszimilacio egy egeszen szelsoseges kategoriajat hasznalatak; miszerint ok mentek oda, aztan akinek ez nem tetszett, annak annyi volt.
Vilagos, par torzs elegge korlatolt letszamban tulelte ezt, ami a mai napig komoly megkulonbozteteseket jelent, de a kerdesem nem is arra vonatkozott igazan, hogy a spanyolok hogyan kezeltek az oslakossagot, hanem arra, hogy a kulonbozo spanyolok altal alapitott orszagokhoz milyen a viszonyuk.

GERI87 2013.07.07. 14:45:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem is csoda, tele van idiótákkal.
Aki napokig hetekig! várja a választ olyanra amit 10 másodperc kideríteni...az annyira reménytelenül hülye hogy jobb őket békén hagyni.

artbrigitta 2013.07.07. 14:47:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A gyarmatosítók között rengeteg gallégó baszk és extramadurai is volt. Logikusan Sevillából indultak a hajók a Kanári szigetek majd Amerika felé, de nem csak andalúzok mentek.
Amúgy egy spanyol fül számára egy venelzuelai akcentus nam hasonlít az andaluzra. Ráadásulok különbséget tesznek kordobai, sevillai, vagy cadiz-i akcentus között. Nekem a kanári akcentus is ugyanolyan mint a sevillai de nekik nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:48:00

@artbrigitta:

Igen, ez így van. Kuba volt az első gyarmat és az utolsó is. Persze itt csak a spanyol nyelvű gyarmatokra utalva, hiszen maradt gyarmat Kuba elvesztése után is - pl. Spanyol Guinea -, de az sosem lett spanyol nyelvileg, identitásban, (Manapság ott a spanyol az egyik hivatalos nyelv, de az emberek 99 %.a nem beszéli.) Persze ugyankkor veszett el Puerto Rico is, de az Kubánál jóval kisebb, így kevésbé fájó.

pappito · http://pappito.com 2013.07.07. 14:49:19

érdekes volt, köszi

A bikaviadal meg nem valami széles körben kedvelt marhaság már, tíz éve is csak egy szűk réteg bohóckodik, meg turisták. Csak nagyon erős hagyománya van, uh nem könnyű megszabadulni tőle, mi elég sokat járkáltunk a katalán részre és ott mindenki akivel találkoztam (fiatalok) lenézte az egészet. Szégyellték, mint egészséges magyar a fradi béközepet.

GERI87 2013.07.07. 14:49:39

@morsels:

"Azt hiszem arra probaltam kilyukadni, hogy a spanyol tudat a meghoditott orszagokban erosebb, mint abban az orszagban, amit spanyolnak hivunk."

latin-Amerika országai nem "spanyol" államok.
Ausztráliában, Kanadában, USA-ban stb sem britek, angolok élnek.

morsels (törölt) 2013.07.07. 14:49:56

@artbrigitta:
Ez erdekes.
(bar az amerikaiak probaltak megszerezni kubat, de tudtommal sossem sikerult a fennhatosaguk ala venni oket)

artbrigitta 2013.07.07. 14:51:49

@morsels: Mondtam, úgy kezelik mint szegény rokont.
Amúgy sok országban Pl Peru, Bolivia, jelentôs indián lakosság és és a kultúrájuk hatással van a spanyolok által odavittre. Ahogy mondjuk Kubában is észrevehetô a hatása az afrikai kultúrának.

zopilote 2013.07.07. 14:53:19

@morsels:
A mexikoiak buszkek, hogy van bennuk spanyol ver, de a spanyolokat hatarozottan nem szeretik. Kivetel talan a polgarhaboru utan befogadott 20 ezer menekult es arva, akik kitunoen beilleszkedtek a tarsadalomba. Azt hiszem, Mexiko az egyetlen volt spanyol gyarmat, ahol a hoditok vezerenek - esetunkben Hernán Cortésnek - nincs szobra. Pedig ha ugy vesszuk, felszabaditokent is tisztelhetnek.

artbrigitta 2013.07.07. 14:53:57

@morsels: De, amig nem jött Fidel és Che

GERI87 2013.07.07. 14:55:17

@morsels:

keveredtek, így lett a mesztic népesség....aztán a gyarmat független állam lett és ez adott keretet a perui, kolumbiai stb nemzetnek...ami rassztól és származástól független identitás....persze ott is igaz hogy minél fehérebb valaki annál magasabb a társadalmi státusza.
Szóval nem lettek "spanyolok".

neworldisorder 2013.07.07. 14:55:45

@artbrigitta:

Erdekes, mert szerintem pl. egy kezdo spanyol tanulo szamara sokkal konnyebb megerteni pl. egy kolumbiait vagy egy peruit mint egy madridit vagy egy andaluziait. Most mar nem erzem igy, de amikor elkezdtem spanyolul tanulni erthetobbnek tuntek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 14:58:39

@morsels:

Nem, ez nem igaz. A spanyol gyarmatosítók messze jobban bántak az őslakossággal, mint akár a brit, akár a holland, akár a francia gyarmatosítók.

Dél-Amerikában és Közép-Amerikában szinte nem is volt tömeges emberirtás (a Karib-szigeteken volt, ez tény, ott a legelelén megcsinálták ezt, lásd Kubát, mely 100 %-ban indiámentes lett).

Ennek oka az volt, hogy a spanyol katolikus egyház nagyon hamar az indiánok pártjára állt a telepesek érdekeivel szemben: a katolikus papok hamar észrevették, hogy az indiánok zöme barátságosan viszonyul a kereszténységhez, így immár megtérítendő embereknek kezdtek minősülni, s nem rabszolga állatoknak.

Mivel akkoriban a katolikus egyháznak hatalmas befolyása volt a spanyol politikára, V. Károly király már 1542-ben, a felfedezés 50. évfordulóján kiadta az első rendeletet, mely embernek ismerte el az indiánokat, s megtiltotta rabszolgaként való kezelésüket. Attól fogva csak bérmunkásként lehetett indiánt alkalmazni. S akkoriban nemigen lehetett ez ellen tiltakozni, szóval a telepesek kénytelenek voltak betartani ezt. Ez az oka, hogy ma is egy sor amerikai országban a lakosság zöme indián származású.

morsels (törölt) 2013.07.07. 14:58:52

@artbrigitta:
Ok, kosz a valaszt.
A posztod nekem tetszett, erdekes volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 15:01:34

@GERI87:

Olyan vicces kis honlap. Valaki megkérdezi mi Kanada fővárosa, Montreal vagy Toronto, ebből heves vita alakul, majd aki beírja a helyes választ, azt hülyének nyilvánítják és lepontozzák.

artbrigitta 2013.07.07. 15:02:40

@neworldisorder: Talán mert a délamerikai sziszeg. Nem tesz különbséget a "s" vagy nyelvkidugós "c" között. A magyar sem, talán ezért érthetôbb. Spanyol fül számára viszont olyan minha selypítene.
A Madridi könnyû az andaluz meg azért nehéz, fôleg egy kezdônek, mert elharapják a szavakat.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:04:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szoval a karib szigeteken (meg peldaul mexicoban is) gyakorlatilag kiirtottak az oslakossagot... meg ok folytattak a legtovabb a rabszolga kereskedelmet.
Ne erts felre, nem azert mondom ezt, mert haragudni akarok rajuk, csak hat teny (peldaul Cuba ugye).

A katolikus egyhaz meg persze egyfajta szellemi atkepezes volt, aminek a kovetkezmenye most is erzekelheto. Az emlitett orszagokban (Bolivia, Peru) az indianok gyakorlatilag masodosztalyu allampolgarok.

Persze lehet, hogy rosszul tudom, meg hat nem valamifele libsi altalanos emberi jogok alapjan irom ezt, hanem egyszeruen tenykent. Ha rosszul tudom, akkor elnezest. Szivesen veszem, ha kijavitasz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 15:08:13

@artbrigitta:

Persze, ez tény, de az alap az andalúz volt, nyilván ma több nyelvváltozat alakult ki: mexikói, karibi, közép-amerikai, argentín-uruguayi, dél-amerikai, chilei, ezek a fő nyelvváltozatok. S persze egy spanyol átlagember csak a nagyon könnyen felismerhetőket tudja beazonosítani. Egy argentínt vagy egy mexikóit mindenki felismer, de kétlem, hogy egy nem szakember meg tudná különböztetni a többit is ország szerint.

artbrigitta 2013.07.07. 15:08:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Amúgy Carlos I két évre leállítta a hódítást (1550-51) amíg Valladolidban összeültek, hogy megvitassák mennyire etikus meghódítani az indiánokat.
Sok indián amúgy európaiak által behozott fertôzô betegségben hullott el, meg mert nem bírták a nehéz munkát. Ezért hoztak végül afrikaiakat.

michelin1975 2013.07.07. 15:09:33

Nem sokban különböznek másoktól.2 éve itt élek és azt vettem észre hogy nagy ívben szarnak dolgokra.Ha nem érinti a dolog akkor leszarja,nem törődik vele.
Azt hogy mit okoz a döntése vagy a cselekedete nem érdekli mert bele se tud gondolni (emancipáció teljes hiánya vagy IQ light-ok). Beleásít az arcodba és simán rád köhög.Beáll az ajtóba a metrón hogy ne tudj kiszállni.Szétszórja a szemetet a hulladéktároló előtt, nem szedi fel a kutyája ürülékét.Vasárnap délben nekiáll petárdázni vagy éjfélkor klumpában rohangál a lakásban.A gyerekek üvöltését úgy kezeli hogy hangosabban beszél.Persze ez megesik veled a 7-es buszon vagy a bent a Visegrádi utcában is.Ezért mondom hogy sokban nem különböznek tőlünk vagy másoktól.
Nagyon szeretnek fiesztázni,szinte minden hónapban van 1-2 is.Lehet magyarázni hogy nagyon vallásosak de szerény véleményem szerint nem akar megszakadni a munkában.Ezért ha lehet "puentézik" kiveszi a köztes napot az ünnepek között.
Nyíltan bevallják hogy "minek menjen el dolgozni ha 1 vagy 2 évig kapom" a fizetésnek megfelelő segélyt.Igen a nők szőrösek ,és a fiatalok borzalmasan öltözködnek.Hamar férjhez mennek 1-2 gyerek ,majd válás.Az idősebb korosztály (40 év felett) aki ad már magára bár ők anyagilag megengedhetik maguknak.Hangosak és üvöltöznek és megjátsszák magukat (pedig néha 2db 1 eurós csörög csak a bukszájában) teljesen nacionalisták és a hazai árút veszi meg akkor is ha drágább.Itt a francia autókat is úgy hirdetik hogy RENAULT CLIO "fabricado en España", tehát itt készítik. Az itt élő spanyoloknak csak most esett le hogy mit is jelent a válság.Itt 2 évig azt hitték hogy majd az EU megcsinálja a dolgokat helyettük.Kicsit kockák,idióták, agy mosottak de kiállnak a jogaikért és tüntetnek semmiségekért is.Befogadó egy nép ,de felháborodik és lenézi a másikat.Lehet szeretni és utálni őket,de ők itthon vannak te meg vagy megszokod vagy menj vissza a hazádba.Aki itt akar élni annak sok- sok türelemre van szüksége.

zopilote 2013.07.07. 15:17:24

@morsels:
" Szoval a karib szigeteken (meg peldaul mexicoban is) gyakorlatilag kiirtottak az oslakossagot... "
Mexikoban nem a spanyol hoditok irtottak ki az oslakosokat, hanem az altaluk hozott jarvanyok. Nagyon nagy szerencseje Del - Amerikanak, hogy nem protestansok hoditottak meg, mert akkor meg mutatoba sem maradt volna indian, esetleg nehany rezervatumban. Az angol nem keveredett az indiannal, mint pl a francia vagy a spanyol.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:17:55

@michelin1975:
Meg jo, hogy te nem nezed le oket :-)

A globalis village kialakulasa egy ujfajta gyarmatositas. Persze ez inkabb idezojeles, de a lenyege ugyanaz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 15:17:59

@morsels:

1898-1902 között az USÁ-hoz tartozott Kuba, azaz csak 4 évig. De Kubában - ellentétben Puerto Ricóval - szinte mindenki függetlenséget akart. Így 1902-ben megszűnt az amerikai igazgatás.

Hozzáteszem: 1940-ig hatályban volt a kubai alkotmányban egy cikkelye, melyet jogot adott az USÁ-nak, hogy bevatkozzon a kubai politikába, amennyiben veszélybe kerülnének az országban a "szabadságjogok". Azt a kubai elnököt, aki törölte a kubai alkotmányból az USA bevatkozási jogát úgy hívták, hogy Batista.

artbrigitta 2013.07.07. 15:18:36

@morsels: Nézd, van a fehér legenda miszerint a spanyolok a katolikus igaz hittel akarták megvilágosítani az indiánokat ezért mentek oda. meg van a fekete legenda miszerint véresen és brutálisan, vad ember módjára mindenkit kiirtottak.Na egyik sem igaz Ezt a fekete legendát amúgy fôleg angol részrôl terjedt, hisz sokáig ellenfelek voltak a hódításoknál. . Igaz a rabszolgaság, De az angoloknál is volt. Igaz a keveredés is sokkal inkább mint az angolok esetén. De nem igaz a szisztemetikus kiirtás, nem úgy mint az angolok esetén ahol csak a halott indián a jó indián.

Amúgy a délamerikai helyzettel nem vagyok teljesen képben mivel nem élek ott, csak hallomásból tudom milyen, de nézz rá mondjuk Chavez-re vagy Evo Moralesre, hogy lásd milyen a helyzet arra.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 15:22:57

@morsels:

A karibi szigeteken az indián őslakosság amolyan kőkorszaki körülmények között élt. Így a teljes lakosság nagyon gyorsan ki lett irtva, gyakorlatilag a felfedezés után azonnal. Nem scak a spanyol gyarmatokon, a többin is. manpság egyedül Dominicán (a brit Dominicán, nem a spanyolon) van valamilyen megmarad indián lakosság. Mexikóban és máshol a konttinensen viszont nem így volt, ma is a lakosság zöme inidán vagy kevert sok országban.

artbrigitta 2013.07.07. 15:23:27

@michelin1975: a nők szőrösek ,és a fiatalok borzalmasan öltözködnek.Hamar férjhez mennek 1-2 gyerek ,majd válás.
Bocsi de ezt én pont nem tapasztaltam.
A többiben van igazság, de azért akkor te most utálsz itt élni?

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:23:30

@zopilote:
Szoval Mexicoban (vagy Peruban, Boliviaban) az oslakossag gyakorlatilag nem oszt, vagy szoroz.

Es most tenyleg nem akarok azon vitatkozni, hogy ki mit es mennyit irtott. Elhiszem, hogy a spanyolok nem irtottak, csak a behozott betegseget nem viselte jol az oslakossag es azok potolasara kellett az afrikai rabszolgak behozatala.

Elhiszem, vegulis logikus is.
Egyszeruen arra voltam kivancsi, hogy Spanyolorszagban hogyan viszonulnak a del-amerikai orszagokhoz, amire mar kaptam valaszt.
Koszonom es megegyszer; a poszt tetszett, sok olyan informacio volt benne, ami nekem uj volt es szamomra erdekes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 15:23:39

Azon tanakodtam, hogy a napokban sok szó esett a gyarmattartók gonoszságairól...
Namost, vajon, ha annak idején a magyarok is gyarmatosítottak volna (ez mondjuk már viccnek is túl scifi), akkor szerintem pontosan ugyan így viselkedtek volna.
Az már más kérdés, hogy mi szerettünk inkább "gyarmat" lenni... mennyit is?
Ott voltak a törökök 1541-1699 között (158 év);
A Habsburgok 1526-1541, aztán 1699-1918 (összesen 234 év);
Az oroszok 1945-1989 (44 év).
(majd Birca kijavít)

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:27:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igen, azt tudtam, hogy USA egyfajta szerzodest akart Cubaval.. amit leginkabb a spanyolok nem fogadtak el. Aztan amilyen hulyek ezek az USAkok, elfogadtak azt, amikor a szerzodes lejart. Persze a torekvest nem adtak fel :-)

Mondjuk az USA erdeklodese ertheto, tul kozel van a partjaihoz. Az elutasitas is ertheto, szoval nem valamifele allasfoglalast akartam en tenni, csak kivancsiskodok :-)

zopilote 2013.07.07. 15:30:01

@morsels:
Nem mondom, hogy a spanyol hoditok angyalok voltak, sot. De jobban emberszamba vettek az oslakosokat. Az oslakosok indio elnevezes is toluk ered, ami annyit jelent, hogy Istenhez hasonlo.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:31:39

@artbrigitta:
Hat az egyertelmu, hogy amerika felfedezese (Christopher Colombus) egy gazdasagi befektetes volt a spanyol kiralyi csalad reszerol. Aztan a kovetkezo expediciok ennek az elso felfedezesnek a kiaknazasarol szoltak. Tehat egyertelmuen gazdasagi megfontolas, amit persze leontottek vallasi szosszal, az akkori kornak megfelelo marketinges kampanykent.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 15:35:27

@morsels:

Bolíviában az elnök is színindián, szóval nagyon le vannak nyomva... :-)

Egyébként az inidánok nagyon katolikusok, ez tény. Eleve tetszett nekik a valás, ezen kívül a katolikus papokkal szinte csak jó tapasztalataik voltak, szemben a többi gyarmatosítóval.

Ma is így van ez. A balos populista politikus is kénytelen katolikus hívő lenni, különben nem szavaz rá az átlagember.

Kedvenc példám Ortega nicaraguai elnök. Első elnöksége során, a 70-es, 80-as években még ő volt az amerikai sajtóban "Ortega, a marxista gerillavezér terrorista, antidemokratikus egyén", most meg "Ortega úr lett, Nicaragua szabadon és demokratikusan megválasztott elnöke" ugyanott, akit Washingtonban is fogadnak. Politikája nem sokat változott, de időközben lemondott a materializmusról, bevezette a hittant az iskolákban, betiltotta az abortuszt, s a Bibliára hivatkozik. Ez után az ellenzéke már nem kap támogatást a katolikus egyháztól, s amerikai katolikus körök is elérték, hogy Washingtonban is töröljék a "csúnya, megdöntendő alakok" listájáról.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:36:43

@zopilote:
Azt azert te is tudod, hogy eszak-amerikat elfoglalo, indiant kiirto elso uttorok kozott nem csak angolok voltak.
Volt ott egy csomo mas europai nep. Nem mintha fontos lenne, hogy nemet, Holland, ir, vagy mas nemzetiseg irtotta ki az amerikai kontinens oslakosainak nagy reszet, de ha mar pontositunk, akkor pontositsunk :-)

Meg ugye pont arrol volt szo, hogy a spanyoloknak szinte nem is kellett irtani, mert meghaltak maguktol, eszak-amerikaban meg ez nem mukodott, hanem nekialltak balhezni.
Aztan a mexicoi meg az amerikaival.

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 15:36:56

@artbrigitta:

Igen, a néger szervezetek mindig azt mondják: a katolikus papok leállították az indiánok rabszolgaságát, s helyette behozták az afrikaiakat. Ez persze tény.

artbrigitta 2013.07.07. 15:37:32

@michelin1975: Mellesleg, már többször hallottam, hogy azért vádolják nacionalizmussal a spanyolokat mert a spanyol árut veszik akkor ha drágább. Nekem ez kissé vicces. Mintha Magyarországon nem ugyanilyen kampány folyna. Magyar ember magyar árut vasz akkor is ha drágább

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:37:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez igy van, nem is vitattam.
Azt viszont mondom, hogy ahol az oslakossag nem lett kiirtva, ott gyakorlatilag masodosztalyu allampolgar.

Persze ha tevedek, nyugodtan javits ki.

artbrigitta 2013.07.07. 15:42:58

@morsels: Nemcsak ezért. A spanyolok nagyon komolyan vették a vallást, tényleg hittek abban hogy a fényt viszik a szegény ôslakosoknak. Másrészt a legtöbb konkisztátor a saját meggazdagodása miatt ment, küldtek valamit a királynak de magukért harcoltak. Utálták is a papokat, mert útban voltak.

zopilote 2013.07.07. 15:46:13

@morsels:
Ez igy van, az indianokat lenezi az atlag mexikoi :( (de az atlag kanadai is)

artbrigitta 2013.07.07. 15:47:17

Ha valakit érdekel nagyon ajánlom Alvar Núñez Cabeza de Vaca életét. Elsôként jutott el az Atlantitól a Csendes óceánig. Együtt élt az indiánokkal egy darabig.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:47:45

@artbrigitta:
Akkor megegyeztunk :-)

Tenyleg nem akarom en ezt kielezni valamifele spanyolellenessegge, hiszen a portugalok, hollandok, belgak sem voltak jobbak.
Meg ha meg regebbi idokre megyunk vissza, akkor az emberiseg tortenelme gyakorlatilag errol szol. A hoditasokban mindig az anyagi, gazdasagi hatter volt a fo motivacio, az ideologiai hatter meg egyfajta magyarazat.

artbrigitta 2013.07.07. 15:49:19

@morsels: Persze, Örülök, ha tetszett a poszt.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:49:28

@zopilote:
Mutass egy orszagot, ahol senki nem nez le senkit.
Ha masra nem, erre jo (legalabbis nekem) ez a blog. Tok mindegy, hogy hova mesz, valakit mindig leneznek.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:50:09

@artbrigitta:
Tenyleg tetszett a poszt, nem csak azert mondom, hogy hizelegjek :-)

GERI87 2013.07.07. 15:51:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Azt nem értem hogy tudtak regisztrálni ennyi aggyal.

@morsels:

"Szoval Mexicoban (vagy Peruban, Boliviaban) az oslakossag gyakorlatilag nem oszt, vagy szoroz."

Azért Peruban, Bolíviában, ecuadorban elég sok az indián, a kecsua, ajmara nyelv is hivatalos, a lakosság jelentős részét alkotják és pl Bolivíában épp egy kommunista eszmékkel szimpatizáló indiánt választottak elnöknek a félanalfabéta őslakosok.

@Kovermadar:

A földközi tenger államai nem gyarmatosítottak a XVI-XVIII.sz között, keleten az Oszmán bir, (meg a szuezi csat. hiánya) nyugaton meg Gibraltár állta volna útjukat, meg hogy nem lett volna rá elég gazdasági, katonai erő...bár Raguza hajó járták a világtengereket....
Olaszország is csak XIX.sz-ban gyarmatosított, de pl kínában - ami akkor már olyan gyenge és elmaradott volt hogy éjjeli edényekkel védekeztek a brit ágyúzás ellen - is próbálkoztak de el lettek hajtva mert még az etiópok is legyőzték őket...
A monarchia sem lett volna eredményesebb e téren (a későbbi kormányzó Horthy pl Pápuán kókuszgolyókra lövöldözött, jobb híján, gyarmatosításról szó sem lehetett.....Ferenc József föld pedig nem számított meghódított földnek) mert Ferenc József kifejezetten bevartseggű, konzervatív, a gyarmatosítást alak volt.

GERI87 2013.07.07. 15:54:15

@morsels:

"ott gyakorlatilag masodosztalyu allampolgar."

Az őslakosok társadalmi, anyagi helyzete nem sokat változott a függetlenséggel sem, az elit többnyire átmentette magát.
De ha félhülye populista alakokat tesznek elnöknek aki az "őslakos nép gyermeke" akkor továbbra sem fog...

artbrigitta 2013.07.07. 15:55:10

Na, most el kell mennem estefelé, fél 10 körül majd még benézek.

Ha valakinak van valmi kérdése szivesen válaszolok, akkor.

morsels (törölt) 2013.07.07. 15:55:33

@GERI87:
"pl Bolivíában épp egy kommunista eszmékkel szimpatizáló indiánt választottak elnöknek a félanalfabéta őslakosok."

Najo, akkor Boliviaban az oslakossag nem jart ugy, mint del-amerika nagy reszen. Mondtam, hogy ha valaki jobban tudja, tenyekkel ki tud igazitani, akkor azt elfogadom.

artbrigitta 2013.07.07. 15:56:42

Amúgy tényleg érdekel, hogy michelin1975 merre lakik. Kérdeztem tôle, esetleg hátha válaszol estig.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.07. 16:04:41

@zopilote: minden ok megvan ra .. torvenyen kivuliek nem fizetnek adot, legalisan csempeszesbol elnek , segelyt kapjak eletuk vegeig, iskolat kerulik, es allandoan lazadoznak utakat lezarnak, ha valami project van ami a teruletuket erinti keresztbe tesznek zsarolgatnak ... amugy ugyan olyan emberek mint mas.. jok is vannak koztuk..

montroyal ( CAN qc) 2013.07.07. 16:11:23

sziasztok jo kommentalast de azert mozduljatok ki mert jo ido van .. nalunk biztos ma a harmadik festivalt latogatjuk a het vegen , delelott Weekend du monde.. megyunk kurtos kalacsot enni.. Gyuris kurtos kalacs .. nagyon finom , nagyon szeretik erre fele oriasi sorok allnak mindig

delutan plage...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 16:16:31

@morsels:

Latin-Amerikában nagyon nagyok a társadalmi különbségek. Az indián az kb. mint Mo-n a cigány, csak nagyobb a különbség, mint Mo-n.

Viszont ez alapvetően nem faji, hanem szociális kérdés. A gettóból kiment és iskolázott indián nincs diszkriminálva. Akár a legfelsőbb szintig is elérhet.

Persze az tény, hogy egy fehér vagy egy mesztic sokkal könnyebben tud érvényesülni.

Ebben az indián hozzáállás is megvan furcsa módon. Pl. nagyon érdekes, hogy az indián többségű országokban is fehér csajok szoktak nyerni pl. a szépségversenyeken. Szoktam időnként figyelemmel kísérni az egyes latin-amerikai médiákat, s nagyon érdekes pl. a bulvár.

Egy példa. Bolíviában 15 % a fehér, van még 60 % színindián, s 25 % kevert. Most kinyitom a mai lapot és nézem a jelölteket a Miss Bolivia címre, hát egy szál indián sincs, s a 90 % színfehér. Lásd a jelölteket www.lostiempos.com/multimedia-galeria-detalle.php?id_galeria=1723&base=2013#0 az átlagindián szebbnek tartja a fehéreket!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 16:17:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: majd most befogadja Snowden-t es megint megharagszunk ra
lesz irgum-burgum

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 16:20:48

@morsels:

Ez különösen www.lostiempos.com/multimedia-galeria-detalle.php?id_galeria=1723&base=2013#6 vicces, színfehér csaj indián népviseletben, ő sok szavazatot fog kapni az indián szavazótól, minden jó benne: büszke indián a viselete, de a csaj azért 100 %-ban európai, pont megfelel az indián ízlésnek. :-)

Igényes 2013.07.07. 16:20:55

Ez egy hosszú poszt volt, amit a végére sem untam.
Gratulálok, szép munka!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 16:25:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az indianok egyaltalan nem szepek ugy altalaban alacsonyak zomokeke kiugro az arccsontjuk
/a magyarok mindig azt hittek, az indianok ugy neznek ki mint gojko mitics/
en kedvelem oket
gyakran megyek rezervatumokba
van vagy tiz igazi indian faliszonyegem
es minden OK, de hat en sem gondolom, hogy szepsegversenyre szulettek
ha Ok is igy gondoljak magukrol, az remek onkritika
amugy erdekes , mert aki annak idejen a legjobban ereztette velem, hogy idegen vagyok, az egy indian szarmazasu noi kollegam volt a Targetben
erezhetoen gyulolet volt benne
neha egy-ket feketetol is kierzodik
fehertol meg a jelet sem tapasztaltam

Amarante 2013.07.07. 16:31:25

@hagyma:

szoval mentel rezervatumba indiant bamulni es nem erted az indian csaj miert utal es a feher nem????/....

Igényes 2013.07.07. 16:33:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez színeurópai? Háááát. A harmadik fotós szőke lány még esetleg. Vagy a Mayra.

Igényes 2013.07.07. 16:36:09

HA, ha itt vagy. Lehet hogy egyszer írok egy Átlagmagyarország című posztot, az összes barom sztereotípiával benne, hogy az "magyarok" mit hisznek, meg mit csinálnak, meg hogy élnek.

Kitennéd?

michelin1975 2013.07.07. 16:37:38

@artbrigitta:
Nacionalizmus: Legfontosabb jellemvonása a nemzet fogalmának előtérbe helyezése, az a nézet, hogy a nemzeti azonosság (nemzeti identitás) az emberi élet alapvető értéke, amely szélsőséges esetekben megelőz minden más szűkebb és tágabb csoporthoz (például társadalmi osztály, párt, vallás) való tartozást, kötődést.

Nekem semmi gondom azzal ha valaki nacionalista,sőt legyen is az.Jó látni hogy mennyire összetartóak,és segítik egymást...stb.
Rá akartam világítani egy két dologra hogy van pro és kontra.
Sajna a mérlegnek 2 nyelve van és ha a másik irányba dől akkor hajlamosak egy kicsit elszállni a dolgok.
desmotivaciones.es/122927/Soy-espanol
"Spanyol vagyok mit nyerjek meg neked"
A nőkről meg kérdezősködj többet,azért rémisztő látvány a bajszos,pajeszos nő főleg ha a karján a szőr nagyobb mint Chewbacca-jé és a lábán a szőrről csöpög a víz mikor kijön a tengerből.
Elnézést kérek mindenkitől aki sértésnek veszi az írásomat de én a saját tapasztalatomat írtam le, mindenki másképp éli meg és másképp látja.
@morsels:
Egyetértek sok mindenben veled.Utálom őket vagy sem? Nehéz kérdés néha ez,néha az.
Ja egy vicc: A spanyolok 2 dologban voltak profik a hódításban és az inkvizícióban :O) Lenézem őket? Ha lenéznek akkor én is ezt teszem,ha bántanak én is bántok.Így működik a világ most.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 16:39:21

@Amarante: Neked annyira segedfogalmad sincs, hogy pl milyen egy indian rezervatum
/indiant bamulni, beszarok/
horgaszni voltam, meg caszinozni
gondolom Te ugy kepzeled az indian rezervatumot, hogy korbe vannak zarva keritessel es a feherek nezik oket:)

Igényes 2013.07.07. 16:40:16

@michelin1975: Egyeseknek sosem lehet a kedvére tenni.

Amarante 2013.07.07. 16:40:29

@michelin1975:

Aaaaa!Ez csupan az uj divat eloszele:)))))aztan ha ideer a spanyol csajok lesznek a legmenobbek.Most eppen edzesben vannak emiatt:))))

zopilote 2013.07.07. 16:41:08

@hagyma:
" fehertol meg a jelet sem tapasztaltam "
kiveve itt a HA - n :)
vagyunk paran feherek, akik nem szeretunk:)

Amarante 2013.07.07. 16:41:56

@hagyma:

Nem,nem,csak zavaro ez a rezervatumozas.

amugy van boven miert utalniuk a feherseggu betolakodokat:)

Igényes 2013.07.07. 16:42:03

@Amarante: Hagyd kedves, tényleg nem érti.
Amire hagyma mindenképpen jó, hogy lásd, hogy még egy ilyen ember hová tud felkapaszkodni az usában. Ha másért nem, ezért érdemes rajta elgondolkodni. :))

Igényes 2013.07.07. 16:43:51

@Igényes: az "is" kimaradt

@zopilote: Szerintem én szűrni fogom megint. Ugyan csak az első retsratig tart, de hát csak egy gombnyomás.
Ha elég sokáig nem látom, csak sajnálni fogom, nem viszolyogni tőle. :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 16:45:12

@zopilote: ugy altalaban rajtad kivul meg vagy ketten-harman, de tukteszem magam ezen a sokkon
@Amarante: neked zavaro, mert eletedben nem voltal es fingod nincs hogy nez ki , es mi az
elkepzelesed van
csak az kurva messze van a valosagtol

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 16:46:03

@Igényes:

Andalúz típus, déleurópai. De indián nem, színfehér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 16:48:00

@Igényes: milyen ember?
farasztassz
en egy becsuletes dolgozo ember vagyok es sehova nem kellett felkapaszkodnom
@Amarante: na, megtalaltatok egymast, meg hivkjatok meg zopilotet es legyetek boldogok
de ha mar elotted van az a kurva computer, nezzel mar utana mi az a rezervatum
ha nincs magyarul segitek a forditasban

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 16:48:10

@Igényes:

Legyen benne, hogy a magyarok minden étkezés után esznek dobostortát és mindenki tart kuvaszt lakásában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 16:54:18

@Amarante: tenyleg, jut eszembe, hany ilyen indian teruleten jartal mar?
allad leesne

DieNanny CH 2013.07.07. 16:54:22

@hagyma:

Én úgy képzelek el egy rezervátumot, mint a szentendrei skanzen. Ott vannak a korhű házak (sátrak), emberkék népviseletben (bőrszoknyában), hímeznek/tojást patkolnak (gyöngyöt fűznek, békepipát szívnak).
Jól gondolom?

Igényes 2013.07.07. 16:54:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mindenképpen.:DD Kösz. ;)

@hagyma: Ebbe az irányba szerintem ne indulj el.

Igényes 2013.07.07. 16:59:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: www.pxleyes.com/blog/wp-content/uploads/beauties/9.jpg

Ő például kimondottan nagyon szép (native american beautiesra dobta a google, bár szerintem ez a lány északamerikai indián, ti meg a másik végéről beszéltek).

GERI87 2013.07.07. 17:00:02

@Amarante:

"zavaro ez a rezervatumozas."

Az a neve.
Speciális státuszú autonóm területek az USA-ban.

Igényes 2013.07.07. 17:02:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát európai szemmel tényleg nem ők a legszebbek a listából. Talán az attraktív a megfelelőbb szó rájuk, nem a csodaszép, viszont amijük volt, abból kihozták a maximumot, amit mindenképpen érdemes értékelni.

Amarante 2013.07.07. 17:03:21

@GERI87:

Pontosan tudom mi a rezervatum.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:03:34

@DieNanny: ennel valosagosabb
amugy ragyogo termeszeti helyeken vannak es eleg hetkoznapi eletet elnek
persze vannak boltjaik is az ut menten ahol arusitanak is, de nem ez a lenyeg
tolem 10 merfoldre van egy, de nem ugy kell elkepzelni, hogy most belepek valahova
megyek a kocsival es akkor ott van, hogy innentol cherokee, nem eleg az allami horgaszengedely, kell kulon venni naluk, van casinojuk, elik a hetkoznapi emberek eletet
nehogy ilyen taborszerut kepzelj el
itt is van egy haz, ott is van egy haz, par bolt
motel, stb
es gyonyoru kornyezet
@Igényes: megirtyam mar tegnap, vagy par napja..
amilyen a mosdo olyan a torolkozo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:04:39

@Amarante: erre ne kossel nagyobb fogadast
eletedben nem lattal meg egyet sem
elkepzeleseid vannak, amik lathatoan meg sem kozelitik a valosagot

GERI87 2013.07.07. 17:05:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az legtöbb arcán látszik hogy van bennük indián vér, de tipikus meszticnek nem mondanám őket, hogy európainak akarnak látszani az 100%.
Amúgy ha nem tudná hogy Bolíviaiak, japán (ázsiai)-európai keveréknek mondanám így előre őket...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:07:46

@GERI87: nem tudja mi az
nem latta
nem erti
nem ismeri
de zavarja

DieNanny CH 2013.07.07. 17:11:33

@hagyma:

Ja, hogy ők ott is élnek? Hát akkor tényleg tévedésben voltam. Azt hittem, olyan, hogy az indiánok ott dolgoznak reggel 8-este 10-ig, aztán hazamennek valahova máshova.
Viszont így hogy lehet belelátni az életükbe? Bele lehet egyáltalán? Mert hát vadidegeneket csak nem engednek be a házaikba!
Ez meg a másik. Akkor sátor sincs ott, még csak mutogatni sem?
Mert hogy szép helyen van, az oké, de gondolom ott a rezervátumon kívül is van rengeteg szép hely. Meg akkor mi az a "plusz", amit egy rezervátum nyújt? Ezzel az erővel kinevezhetnek egy kisvárost, ahol csak egy bizonyos náció lakik, rezervátumnak.
Vagy hogy van ez?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 17:12:12

Eszméletlen, hogy hölyeségeken képesek vagytok egymásnak menni... :)

Az az érzésem támad néha, hogy tök mindegy alapon (van sapka, nincs sapka) van hagyma utálva...

Barátuszaim, csillapodjatok már, hínnye... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:12:28

@Kovermadar: naja
buktam is vagy 400 dollart par hete
es halat sem fogtam
/azt nem a casinoban akartam, csaxolok/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 17:15:33

@Igényes:
Vannak azok is!
Ott van pl. a szomjas süni, ami csak indián pálinkát iszik. Aztán a játékos süni, ami kaszinókba jár.
Mindközül a kedvencem a pipás süni, ami békepipázni szokott...

@DieNanny:
Miért, ha bele akarsz látni, hogy él egy magyar család, mit csinálsz? Bekopogsz hozzájuk, hogy jöttél vacsorára? :)

Igényes 2013.07.07. 17:16:30

@Kovermadar: Zavarni szokott, ha egy egészen a béka seggéig felkapaszkodott, tahó és nagypofájú jöttment senkiházi anyámat emlegeti.

Viszont már szűrtem, szóval egyelőre az ilyen irányú társalkodás egyelőre szünetel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 17:16:56

@Igényes:

Ha skandináv ízlésed van, akkor megértelek. Én skandifób vagyok azonban e téren.

Sajnos az elharapózott feminizmus ellen egyre erősebb harcot kell folytatni. Feleség vett magának valami idióta hajfestéket a múlt hónapban. Eleve a megkérdezésem nélkül, ez már önmagában felháborító. A nő haja közös tulajdon a házasságkötés után, s nem jogodult a nő önhatalmúlag festeni. Szóval lényeg az, hogy napont többször kellett ismételgetnem, hogy mlyen szarul néz ki, s mennyire rossz ez a szín. Mondtam, hogy nagyon öreg is így. De makacson nem hallgatott rám.

Nagyon nehéz volt Miss Skandináviát megtűrni, bevallom. El is kezdtem Fókának szólítani, utalva a jéghegyekre lés fjordokra, melyek eszembe jutnak hajáról.

Szerencsére végül hatott a sok erőfeszítés, s vett normális színt. Persze azóta rájött ő is, a szőke nem jó, most már ő is belátta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:17:22

@DieNanny: oh nem
abszolute nem
ez nem tabor...
bocs, majd egyszer irok errol posztot valahova, de most hosszu lenne
nem, teljesen masrol van szo
persze lehet olyan resze is ahol csinalnak vasart vagy showt
es lehet skanzen is, ha akarnak csinalni
Geri87 leirta specialis statuszu teruletek az USA-ban

faszomat ma':) gyere ki megmutatom:)

@Kovermadar: oh csak par ember utal, a csendes tobbseg kedvel, ami ertheto is

Igényes 2013.07.07. 17:20:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szórakoztató mindennapjaitok lehettek. :))
Skandináv ízlés, fene tudja, szerintem nem annyira, próbálom a mindenféle szépséget értékelni, és nem csak a nőkét. Gyönyörű dolgok mindenhol vannak. De tényleg valahol a szőke és kékszemű barbi az etalon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:21:04

@Kovermadar: na latod, serteget
ved visszavag
es akkor ekkora baromsagokat ir, hogy felkapaszkodtam a beka seggeig
ez egy kepzavar
ha azt irja a beka segge alatt sem vagyok, akkor soso
de muveletlen
keveri a szolasokat
felkapaszkodott az uborkafara
a beka segge alatt sincs
osztja az eszt es mellette baromsagokat beszel
nem lehet sikeres ember:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 17:25:42

@Igényes:

Nekem Barbiról a mínusz 40 fok jut eszembe, s Barbit egy fókavadász expedíció tagjának képzelem.

Igényes 2013.07.07. 17:26:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Olyasmi. Nem vagyok túl szenvedélyes fajta. :)

DieNanny CH 2013.07.07. 17:29:42

@Kovermadar:

Hát, egy külföldinek hogyan mutatjuk meg? Skanzen, Hollókő, pincefalvak, megrendezett disznóvágás/esküvő...
Így gondoltam én a rezervátumot is.

DieNanny CH 2013.07.07. 17:31:06

@hagyma:
"faszomat ma':) gyere ki megmutatom:)"

:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:33:46

@DieNanny: ja ez hulyen hangzott:)
kifejezetten a rezervatumra gondoltam
de ha ugy alakul csinalnak fesztivalt is, de nem ugy kell elkepzelni hogy napi szinten
www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=O1gxWnWz2bs

DieNanny CH 2013.07.07. 17:36:12

@hagyma:

:-) Én sem gondoltam másra! Jó a videó! Bár ő sem mond mást, mint hogy menjek oda, oszt' megmutatja...
(Már amennyit a 0 angoltudásommal értek...)

Talán ha nyerek a lottón, beiktatok egy amerikai felfedezőtúrát...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:38:35

@DieNanny: van ez is
lehet program is
de ott napi szinten elnek, tehat a rezervatum az nem showmusor
de csinalnak programot is, akarmit
a sziget sincs egesz evben
a rezervatum az altalaban nagy terulet, ahol foleg, de nem csak indianok elik a hetkoznapi eletuket
en is vehetnek holnap hazat ott

jobb lesz ha visszaterunk a bikaviadalokhoz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 17:40:16

@DieNanny: szallasod maris ingyenes
van vendegszobank

de max 1 het:)

Igényes 2013.07.07. 17:40:26

@DieNanny: Ezeket talán pont nem kellene mutogatni. Főleg a disznóvágást, de a lila zakós mulatóséneklő ürge, meg a totyakrészegen mászó násznép sem biztos hogy olyasmi, amire büszkének kéne lennünk.

DieNanny CH 2013.07.07. 17:48:02

@Igényes:

Én úgy tudom, ezek megrendezett torok és esküvők "mű"-dolgok. Vagyis hiába nyírják ki igazából a disznót, és hiába valódi az aláírás az anyakönyvben, a körítés kulturált. De ezt csak hallottam.

DieNanny CH 2013.07.07. 17:49:09

@hagyma:

Hajj, ha már ott tartanék, hogy már csak szállást kell szereznem!
Amúgy köszi!

Igényes 2013.07.07. 17:50:01

@DieNanny: Lehet hogy csak nekem vannak rossz tapasztalataim. De nekem a disznóvágásról kb az a környezet ugrik be, mint amiben a Borat kezdő képsorait forgatták. :)

DieNanny CH 2013.07.07. 17:53:18

Ja, írok a poszthoz is.
Nagyon tetszett, nagyon informatív volt. Bármennyire is szeretem a meleget, a mediterrán országok nem vonzanak. Legfeljebb turistaként 2 hétre.
Köszi Brigi a posztot!

Kedves HÁ, a cím béna. Vagyis nagyon helytelen. Nem elég, hogy alig van olyan ember, aki helyesen használná az -e kötőszót, erre még te is berakod címnek tök hibásan. Ejnye-bejnye.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 17:54:28

@Igényes:

Lila zakós vár a villamosra: img.index.hu/imgfrm/7/1/2/6/BIG_0004167126.jpg - ez vagy mulatósvigadós szakember vagy mlm-piramisszervező, e két műfajban van ilyen egyenruha.

Igényes 2013.07.07. 17:54:54

@DieNanny: Szerintem viccnek szánta. ;)

DieNanny CH 2013.07.07. 17:58:00

Abból gondolom, mert világos van, és senki sincs az utcán. Tehát ez vasárnap reggel 6 óra. Ekkorra ért véget a buli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 18:00:49

@DieNanny: veheted tok komolyan
sot meg a rezrvatumomat is megmuatom:)
tenyleg itt van, olyan oranyira

2013.07.07. 18:02:27

@Amarante: "Pontosan tudom mi a rezervatum."

Ha tényleg tudod akkor nem értem mi zavar. Az állam felépit egy egész falut, normál kétemeletes, tágas házakkal (olyan 250 négyzetméter egyenként). Pl a környéken lévő három reserve mind az óceán partján van, többnyire kiterjedt kagylóágyakkal, erdőkkel övezve. Iskolát, bölcsit, ovit, egészségügyi meg kulturális központot ad hozzá. Szociális munkást foglalkoztat aki advokál érdekükben, bárhová mennek (és cseszteti a közalkalmazottat aki a gyermekvédő munkáját próbálja elvégezni).

Az Indian Act garantálja az adómentességet és anyagi ellátást a reserve-en élő őslakosnak (ez nem segély). A gyereke ingyen mehet tanfolyamra, egyetemre. Ha állami állásra jelentkezik, akkor őt előnyben részesitik a más nációk előtt. Halászhat, vadászhat kedve szerint, mig másoknál kvóta van. Az igazságszolgáltatásban kettős mércét élvezhet, mert ha mindenkit becsuknának akit kellene akkor nem lenne elég férőhely a börtönökben.

A kanadai állampolgár sokat fizet azért hogy ezt az életformát fenntartsa és ezt különösebb picsogás és nyilt ellenségeskedés nélkül teszi. A gyarmatositás büneiért nemrégiben jelentős pénzösszeget kaptak kártéritésként (residential school dolog) és továbbra is fizet kártéritést a kormány elkobzott területekért. Nem tudom ennél többet mit lehetne elvárni... Ja, már tudom: semmit!

Az hogy a reserve olyan amilyen egyes helyeket, az már az őslakosok választott életformája miatt van. Van olyan törzs ahol virágzik az üzlet, pl. erdészet, kaszinó, turizmus.... Sajnos a legtöbb nem ilyen. Kiterjedt személyes tapasztalatom van, még ha akarnék se tudnék idealista lenni e téren.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 18:05:11

@DieNanny:
Ha ezek a magyarság jellemzői, akkor nem csoda, hogy sosem éreztem otthon magam ott... :)
De ha jobban belegondolok, egy budapesti számára ezek a dolgok egyáltalán nem részei a mindennapoknak. De egy megyeszékhelyen élő számára sem nagyon.

Még mondhattad volna a népviseletet is, pedig olyan sem volt rajtam soha :)

Én leültetném a TV elé, bekapcsolnám neki a parlamenti közvetítést (amennyit a magyarok politizálnak), aztán elvinném egy UTE-FTC rangadóra (mert football nemzet is a magyar), utána egy átlagos étteremben megetetném, végül leitatnám... ugye mennyivel valóságosabb kép, mint a skanzen? :)

@Igényes:
Drága barátuszom. Emlékeim szerint most te és Amarante kötött bele megint... aztán ha erre agresszívan reagál, az már csak az okozat, nem az ok. Szerintem...

@hagyma:
Engem bezzeg sosem hívsz meg :(

2013.07.07. 18:08:44

@artbrigitta: Tetszett a poszt, köszi.

Megkérdezném hogy tudsz-e valamit egy bizonyos 800 km-es túrista útról ami valahol Észak Spanyolországban van? Tegnap találkoztam egy házaspárral akik erről meséltek, nagyon jól érezték magukat, kellemesnek találták az embereket, tetszettek a borok, kaja, kultúra.

2013.07.07. 18:13:54

@montroyal: "sziasztok jo kommentalast de azert mozduljatok ki mert jo ido van"

Milyen jó ötlet. :) A jazz klubokért Montreálban pedig nagyon irigyellek! A nyugati part inkább blues orientált, főleg kisebb városokban, ahol én is vagyok.

Nálunk nemrég volt valami fesztivál. A Magyar Ház mindig kivonul lángost sütni. Tömött sorok állnak ott, évről-évre, nagyon népszerü. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 18:16:56

@DieNanny:

Ha meg mlm-es, akkor a vadonatúj Ferrárija éppen szervízben van, ezért vár villamosra.

2013.07.07. 18:20:55

@montroyal: "minden ok megvan ra .. torvenyen kivuliek nem fizetnek adot, legalisan csempeszesbol elnek , segelyt kapjak eletuk vegeig, iskolat kerulik, es allandoan lazadoznak utakat lezarnak, ha valami project van ami a teruletuket erinti keresztbe tesznek zsarolgatnak ... amugy ugyan olyan emberek mint mas.. jok is vannak koztuk.."

A fenti kommentem kevésbé burkolt megfogalmazása. :)

Én is ismerek normális őslakosokat. Van egy pár kollégám és kliensem is akiket kedvelek és tisztelek. Ismerek nagyon tehetséges fafaragó müvészeket. A kontraktorunk egy végtelenül rendes és korrekt inuit srác. Érdekes módon pont ők határolják el magukat a "permanently idle" többségtől. Azt mondják hogyha odatartoznának akkor visszaráncigálnák őket a mocsárba.... Ők az az elenyésző kisebbség akik integrálódtak...

Igényes 2013.07.07. 18:23:53

@Kovermadar: A "belekötést" azért kicsit túlzásnak érzem. Mondjuk úgy, próbáltam finoman jelezni neki, hogy éppen szarráégeti magát. Bár ezt mások is jelezték már neki egyértelműbben, és azt sem értette, szóval nem tudom, mit vártam. :D

Más tekintetben van némi igazad, viszont ha agresszívkodhatnékja van, velem próbálgassa, én sem említem meg az ő anyját.

Nem mintha tegnap nem gondoltam volna rá, hogy Mary mennyire fog örülni neki, hogy megnézeti vele a szoftbalkánt, aztán bejelenti, hogy szívesen a nyakukra költöztetné a vénasszonyt... de gondoltam jobb a békasség, no meg a válóperes ügyvédek kenyerét sem sajnálom. :)

Igényes 2013.07.07. 18:25:50

@cougarcat: De ez a kanadai verzió, nem?

Igényes 2013.07.07. 18:28:04

akarom írni, békesség. :DDD Nem megy ez nekem. :))

Igényes 2013.07.07. 18:28:57

@cougarcat: Mondd cou, Te ismered a canadahun nevű internetes képződményt?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 18:34:37

@cougarcat:

Nekem volt egy netes haverom Kanadából, eszkimó gyerek. Még küldött is nekem egy jegesmedvés egéralátétet. Iqaluitban élt, a fővárosban. Mondta, hogy nincs olyan hideg, már előfordult, hogy augusztusban +20 fok felé meg a hőmérséklet. Viszont novembertől márciusig szinte sosincs melegebb -20 foknál. A röhej: a kutya kint alszik télen! Csak -30 körül kéreszkedik be a lakásba. De már nincs vele kapcsolatom, elköltözött a forró délre, Calgaryba.

2013.07.07. 18:44:50

@Igényes: "De ez a kanadai verzió, nem?" Igen, kanadai, de az USA-ban is van viszonylag jól müködő, ill. fejlődő ország szinvonalú rezervátum. És nagy különbségek vannak törzsek között, pl. a Coast Salish, akik Vancouver Island-tól egészen Washington államig élnek, egészen mások mint pl. a pueblo indiánok vagy éppen a Sioux, préri indiánok. Nagyon összetett probléma - tény hogy általánosságban nagy a szegénység de mindkét oldal felelős ezért.

"Mondd cou, Te ismered a canadahun nevű internetes képződményt?"

Ismerem de nem járok oda. Itt érdekesebb. :)

Amarante 2013.07.07. 18:52:22

@cougarcat:

A nekem cimzettre reagalok most,hogy magad adtad meg a valaszt.Nem minden rezervatum fenekig kaszino:)))

Amugy felig viccnek szantam a kommentet,mert nem ertette,hogy miert nem szereti az indian kollega:))

Ezen „civilizációs” politika célja végső soron az volt, hogy felkészítse a törzseket az állampolgárság elnyerésére.

Na erre gondoltam:))De vegulis ez a normalis,nem?Elvenni a foldet aztan kegyesen allampolgarsagot adni nekik a sajat hazajukban....Emberi arrogancia,Amerika a neved,vagy mi a szosz:)))

2013.07.07. 18:53:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kemény lehet azért Iqualuitban - hosszú tél és sötétség. Már kitárgyaltam egyszer hogy pár évig Dawson Creek-ben éltem (Észak BC). - 30 fok és hóvihar gyakori télen és -40 is előfordul. A kutyákat olyan - 20 fok körül hozzák be, addig vigan elvannak kint a kis házukban. A musztángok, akik szintén kint maradnak, hosszú szőrt növesztenek védekezésül - halálos amikor télen olyan jó 20-30 cm-es hótakaró ül a hátukon mert a szigetelő szőrréteg miatt nem tud elolvadni.

2013.07.07. 19:02:19

@Amarante: Nem hiszen hogy bárki azt állitotta volna hogy a rezervátum "fenékig kaszinó", arról volt szó, ilyen is van.

"Emberi arrogancia,Amerika a neved,vagy mi a szosz:)))"

A fehér ember világszerte elkövetette ezeket a dolgokat. Ha egy kanadait megkérdeznél az arroganciáról akkor valszeg a briteket és a németeket hozná fel... Go figure. :) De ezen nem fogunk összeveszni. :)

morsels (törölt) 2013.07.07. 19:02:25

@Igényes:
Namost nem tudom, hogy USAban hogy van, de itt tenyleg nem az a reservatum, amit europabol gondolnak.

A reservatum gyakorlatlag egy autonom terulet. Nincs ado, azt tesznek, amit akarnak. Termelhetnek dohanyt, fozhetnek palinkat, csinalhatnak kaszinot; ez mind allami monopolium ugye, szoval az indian teruleteken kivul szigoruan szabalyozott. Es a befolyt osszeg utan sem kell adozni.

Kepzeld el ugy, mint egy nemzeti parkot (aminek a terulete joval nagyobb, mint Magyarorszag). Szabadon vadaszhatnak, halaszhatnak, nem kell engedely hozza, hisz ok igy csinaltak, mielott a feherember idejott. Ha dolgoznak, nem fizetnek adot, nem tartoznak sem a tartomanyi, sem a federal allamnak semmivel. Ha iskolaba mennek ingyenes minden, az egyetem is.
Ettol fuggetlenul sok problema van, pont ezert probaljak segiteni oket.

Azt hiszem az USAban is hasonlo ez, bar a reszletek lehetnek kulonbozoek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 19:05:07

@Amarante:

A múltat nem lehet visszacsinálni. S alapvetően anakronizmus mai szemlélettek nézni régmúlt dolgokat. A XIX. sz. vége előtt bizony a világ leglegitimebb dolgának számított elmenni máshová, győzni, majd ott államot csinálni. A fegyverrel való földszerzés teljesen megfelelt a kor nemzetközi jogának.

Indiánok vesztettek, s annyi. Fordított esetben, ők ugyanazt tették volna Európában.

Egy időben szerettem az alternatív történelmet. althistory.wikia.com/wiki/Quetzalcoatl%27s_World az aztékok és a maják leigázzák egész Közép-Amerikát, majd erejükkel Európára támadnak.

morsels (törölt) 2013.07.07. 19:07:05

@Amarante:
Hat, ahogy multkor Kovermadar emlitette, a magyarok sem egy ures karpatmedencet foglaltak el, ahol elkezdtek nyilakat gyartani.
Persze ertem en, hogy az indian tema egyszeru, konnyen felhozhato es valami igazat lehet allitani vele, nadehat ha tortenelmi tavlatokat nezunk, az europai embereknek ugy alapvetoen nem sok olyasmi van, amire buszkek lehetnenek. Ugy altalaban :-)

Amarante 2013.07.07. 19:09:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ertem es igazad van,csak azt reagaltam le kisse furan,hogy miert nem szereti az indian kollega:)))

Vannak jo viccek,vannak kevesbe jok....ennyi.Ettol meg nem kene azt feltetelezni,hogy mas hulye,ha nem latta nem tudja stb.

Ratalaltam a szures gombra-eloszor,miota itt vagyok-oszt annyi:)))
Na lapozzunk:))))

Amarante 2013.07.07. 19:11:44

@morsels:

Nagy igazsag:)
Ez egy rosszul elsult vicc volt.

2013.07.07. 19:18:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Indiánok vesztettek, s annyi. Fordított esetben, ők ugyanazt tették volna Európában."

Ezzel az állitással az átlag kanadai véleményt fogalmaztad meg. :) Persze nyiltan nem beszél erről senki de ha megnézed az interenetes fórumokon az anonim véleményeket akkor tudod hogy igy gondolják.

Sokan elfelejtik hogy az indián törzsek egymást is irtották rendesen még a fehér ember előtt meg még után is. A Coast Salish-t pl. rabszolgaságra kényszeritette a nála fejlettebb és erősebb Kwakuitl, stb. Aztán jött a fehér ember aki az őslakosoknál erősebb és fejlettebb is volt és elvégezte a saját pusztitását. De ne felejtsük el, századokkal ezelőtt ez normális dolognak számitott. Nem lehet ezen mai mércével moralizálni. Vagyis csak azt lehet, moralizálni, de annak meg mi értelme?

Latcho Rom 2013.07.07. 19:24:48

@cougarcat: Elobb a franciakat emliti az atlag joe blow, nem? :)

2013.07.07. 19:32:59

@morsels: "Termelhetnek dohanyt, fozhetnek palinkat, csinalhatnak kaszinot; ez mind allami monopolium ugye, szoval az indian teruleteken kivul szigoruan szabalyozott. Es a befolyt osszeg utan sem kell adozni."

Az, hogy nem adóznak, már eleve meghatározza azt, hogy nehezen tud fejlődni a reserve. Nincs adó, nincs miből. Két lehetőség van: 1. ragaszkodni az Indian Act-hez ami kiváltságos státuszt biztosit és akkor fennmarad a status quo. 2. elsöpörni a reserve rendszert és tanulni, dolgozni, adózni - idővel integrálódni és jól élni. Érdekes módon a többség ragaszkodik az első opcióhoz....

2013.07.07. 19:35:14

@shakti_rom: "Elobb a franciakat emliti az atlag joe blow, nem? :)"

Basszus, remélem hogy nem, mert akkor én is bajban vagyok. Ugyanis az akcentusom miatt engem automatice franciának hisznek! :))

De valszeg ők is felkerülhetnek az átlag kanadai listájára, az amcsikkal együtt! :)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 19:39:38

@cougarcat:

Igen, pont ezt mondtam.

Csak egy magyar példa. Amikor a törökök Mohács után elfoglalták a fél országot, senki sem gondolta, hogy ez jogellenes lett volna. Nem, ők győztek, a megoldás: szervezkedni kell, s legközelebb nekünk kell győznünk ellenük, s meg van oldva. Az "agresszió" szó nem létezett.

A fegyveres harc annyira normálisnak számított, hogy a magyar honfoglalás krónikásai később beletettek a történetbe mindenféle kitalált csatát kitalált országokkal. Többek között a magyarok megütköztek Menumorut, Glad és Gelu fejedelmekkel. Így foglalták el a mai Magyarországot. A valóságban egyszerűen bejöttek, mert a térségben nem volt erős hatalom, a honfoglalás szinte teljesen békésen ment végbe.

De ez akkoriban valahogy nagyon kellemetlenül hangzott, miféle dolog, hogy valaki békésen elfoglal egy területet, ez degradáló. Az igazi vitézek véres csatában foglalnak el több tízezer áldozattal földeket, nem csak úgy bejönnek békésen sétálva, mintha fegyvertelen nők vagy gyerekek lennének! Így hát Anonymus eleresztette a fantáziáját és egyszerre 3 országot is kitalált, mellyel Árpádék megküzdtek. :-)

Aztán a XIX. században a dákromán elmélet atyjai meg erre hivatkoztak: azok mi voltunk, velünk küzdöttek meg amagyarok, szóval mi voltunk itt korábban, Anonymus is megmondta!

Latcho Rom 2013.07.07. 19:39:53

@cougarcat: A francia dolog egesz mas feletek, s nyugaton. A nyugati franciak is masok, nem tartjak a saintt jeant mint nemzeti unnepet, egyhazhoz kevesbe ragaszkodnak, s nem annyira kekecek mint a quebeci framciak - mar aki ugye.

Engem csak amerikaban gondolnak francianak, mar azok akik Zsazsat nem ismerik :)

2013.07.07. 19:46:32

@shakti_rom: A West Coast franciákról csak akkor hallunk amikor Maple sugar fesztivál van. Palacsintasütés, juharszirup, stb. Kulturális dolog, semmi politika. Nagyon sok RCMP francia - ugye őket gyakran áthelyezik keresztül-kasul az országban. Nyelvi értelemben nekik kell alkalmazkodni - hiába szövetségi alkalmazottak, a néppel angolul kell hogy tárgyaljanak. Muris egy olyan kommunikációt végighallgatni amikor két akcentus találkozik (pl. mikor én beszélek velük) és görcsösen próbálja megérteni egymást! :)

2013.07.07. 19:52:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A törökökről szólva, van a családom birtokában egy cimer, ami valami kisnemesi cimmel járt. Nos ezen egy levágott török fej van egy kard végén..... Hát... ami valamikor nyilván büszkeséggel töltötte el a családot, az errefelé már kevésbé kamatoztatható a mai PC világban. :) "Visible minority with muslim religion at the receiving end of white European aggression" - esetleg még igy fognák fel! :)

2013.07.07. 19:59:03

Azt tudja valaki hogy ennek a spanyol percebesnek (gooseneck barnacles) van-e valami köze a magyar balatoni kecskekörömhöz? Merthogy irtóra úgy néz ki mint egy kecskeköröm és ugye az valami megkövesedett tengeri kagyló....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 20:08:44

@cougarcat:

А XIX. sz. bolgár felszabadító mozgalom (mai szóval: terroristák) jelvényén muszlim jelképen taposó oroszlán volt. Aztán amikor visszaszerezte BG a függetlenségét, ez az elemet nem tették bele a címerbe, maradt az oroszlán, de már nem taposott semmin. bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Coat_of_Arms_of_Bulgaria_(1881-1927).png

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 20:10:09

Na szóval...

Most jöttem meg mindenhonnan:))))
végigolvastam a posztot és a hozzászólásokat is.

A posztról.
Jól megfogalmazott érdekfeszítő írás egy országról. Sok olyasmit tartalmaz amit nem tudtam. Jó volt olvasni.

Hagyma.
Bekóstoltátok Hagymát.
Mivel érdemelte ki?
Próbálom megfogalmazni aztán vagy egyetért valaki vagy nem.
Hagyma az a tipikus magyar aki amerikaibb az amerikaiaknál.
Egyszemélyben megtestesít mindent olyan sztereotípiát amit utálunk az amerikaiakban.
Hagyma jó magyar szokás szerint pápább akar lenni a pápánál.
Ott minden jobb, nagyobb, olcsóbb és tökéletesebb mint bárhol a világon.
Amerika über alles.
Hagyma a vélt hangsúlyozom VÉLT amerikai mentalitás tökéletes leképezése.
Ha valakinek van valamije akkor Neki abból öt van.
Senki nem kezdett olyan mélyről és nem jutott olyan messzire mint Ő.
Senkinek nem volt annyi munkahelye annyi szakmája annyi nője mint.
Neki bejött az élet és ezt tudnia kell minden prosztónak.
Ha kell egyenként mondja el nekik: "-Figyelj, én vagyok a Hagyma. Nekem sikerült"
Amerika a világ legtökéletesebb országa. Ott még a CIA is tökéletes.
Sőt ott a szarnak sincs szaga.
A lakásban minden gépesítve van még a dugás is.
Mérhetetlen gigantománia, magas ló effektus mindez megspékelve egy sértődős humortalan önérzettel és ebből a mixből mint főnixmadár emelkedik ki HAGYMA.
Ez így összességében persze hogy irritálja az itt kommentelők többségét.
Mindettől függetlenül azt mondom ha nem lenne itt akkor szürkébb lenne az oldal. Nem kicsit. Nagyon.
Véleményem szerint mint karakter bőven belefér néhány ilyen elmeroggyant közé mint én.
Persze időnként besokall mint Vaj Mi. Nem baj.
Mindenkiről lehetne jellemzést írni.
Magamról is tudnék.
Nem írok:))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.07.07. 20:13:06

@cougarcat: A seregban sok a francia, de itt keleten sincs sok szavuk, le is dobbentem amikor ezzel talalkoztam, azt hittem dominalnak. De nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 20:20:07

Amerikai turista

A zöldségesnél:
- Ez mi?
- Paprika.
- Ez paprika? Nálunk eeekkora paprikák vannak! És ez mi?
- Krumpli.
- Ez krumpli? Nálunk eeekkora krumplik vannak! Ez meg mi?
És így megy ez végig a standon. A zöldséges feje már dagad, mikor a turista rámutat a görögdinnyére:
- És ez a zöld micsoda?
Mire a zöldséges:
- Az? Borsó, b*zzeg!

Beül egy taxiba és városnéző körutat kér. Közben kérdezget:
- Ez mi?
- Ez a Citadella. 50 évig épült.
- Nálunk 10 év alatt felépül egy ilyen! És az mi?
- Az a Mátyás templom. 20 évig újították fel.
- Nálunk 3 hónap alatt elkészül egy ilyen! Hát az mi?
- Az a Lánchíd. 4 évig épült.
- Nálunk két hét alatt csinálnak egy ilyen hidat!
A taxis feje kékül a dühtől. Közben a Parlamenthez érnek. A turista megkérdi:
- És ez micsoda?
Mire a taxis:
- Fogalmam sincs. Tegnap még nem volt itt!

2013.07.07. 20:21:31

@diggerdriver:

Vitainditó? :))

"Egyszemélyben megtestesít mindent olyan sztereotípiát amit utálunk az amerikaiakban."

Sztem ez a lényeg. Elolvastam a blogját, ott egy más embert látok mint aki itt kommentezik. A kommentjei valóban hozzáadnak a sztereotipiákhoz - sokszor megkérdezem magamban, mazochista vagy mi a fene? :)

Részemről nem hagyma alapján itélkezem. Ő a saját szemüvegén keresztül látja a dolgokat mások meg a saját szemüvegükön keresztül itélkeznek hagymáról. Rengeteg ember él az USA-ban, hagyma nem lehet mérvadó egy egész nép megitélésére.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 20:59:04

@cougarcat:
Véletlenül sem ítélkeznék az amerikai népről.
Ha figyelmesen olvastad akkor külön kihangsúlyoztam hogy a VÉLT mentalitást testesíti meg.
Az európai ember VÉLT mentalitását.
Ami a közvélemény.

tanato 2013.07.07. 21:00:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja erről én is olvastam,Gelu/magyarosan Gyalu/mint román szabadsághős a honfoglaló magyarok elleni harc vezére.Máig is a Gyalui-havasokban élnek a románok leg- nacionalistább csoportjának tagjai, a mócok.Pl. minden évben megünneplik,korhű jelmezekben lejátsszák az 1849-júliusában Vasvári Pál magyar honvédeivel szemben vívott győzelmüket Gyalukaluluj/Gyalulómező/ és Marisel/Havasnagyfalu/ között,amiben maga Vasvári is életét vesztette.

2013.07.07. 21:09:36

@diggerdriver: Ha figyelmesen olvastad akkor külön kihangsúlyoztam hogy a VÉLT mentalitást testesíti meg.
Az európai ember VÉLT mentalitását.

Láttam én azt, láttam. Akkor egyetértünk. :) Mégis, vannak akik előszeretettel hozzák elő a "közvéleményt" (nem vedd magadra, nem rólad beszélek), azért mert hagyma ilyen meg olyan dolgokat irogat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 21:11:19

@tanato: @diggerdriver:

Leningrádban a forradalom múzeumában áll két csontváz, egy nagyobb és egy kisebb.

Egy látogató rámutat a nagyobb csontvázra és megkérdezi:
- Ez kié?
- Ez a legendás Csapajev kapitány csontváza.
- S ez a másik? - mutat a látogató a kisebbik csontvázra.
- Az is az övé, de gyerekkorából.

***

S az orosz vicc, mely az oroszok nagyságát mutatja, hogy képesek magukon nevetni:

A Szovjetúnió Tudományos AKadémiájának nagytermében két hatalmas portrét lóg. Balról látható Pavlov akadémikus, aki kitalálta a rádiót, a televíziót, a biciklit, a villámhárítót, a távírót, s a telefont. Jobbról pedig Ivanov akadémikus látható, aki kitalálta Pavlov akadémikust.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.07. 21:18:19

@diggerdriver:

Ennek a viccnek van egy olyan verziója is, hogy mindenki dicséri, hogy országában milyen hatalmas folyók vannak, mire a magyar azzal válaszol vissza "nálunk csak a Duna van de az olyan kicsi, hogy csak egy partja van".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 21:21:30

@Igényes:
Való igaz, hogy anyázni sem kellene... legkevésbé sem.

zopilote 2013.07.07. 21:22:59

@diggerdriver:
Tokeletes jellemrajz mindenki kedvencerol:)
Azert van olyan, aki csillag - savos szemellenzo nelkul latja az USA - t, gondolok itt a nehai George Carlinra:
www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q American Dream
www.youtube.com/watch?v=nLRQvK2-iqQ Dumb Americans
www.youtube.com/watch?v=Zqd289uv4aI American Bullshit

Spacecake 2013.07.07. 21:23:46

tetszett a poszt!
7/10

Bicepsz Elek 2013.07.07. 21:24:59

En csak kulfoldon talalkoztam spanyolokkal. Hat azok meglehetosen nagypofaju, mellveregeto nepseg volt(Torrente nepe!!). Persze a legtobb mediterran nep ilyen, es foleg az eleresztett fiatalok. Olaszorszagban hasonlot tapasztaltam. Persze bunkok mindenhol vannak. Tudommal most olcsobb lett Spanyolorszag es jobban megeri odamenni...

Amarante 2013.07.07. 21:25:15

@diggerdriver:

Mint mindeg:igaz es helytallo:)))

most neztem vissza az ominozus hsz-emet es rajottem mi a felreertes oka:nem szmajlit tettem,hanem kerdojelt:))))

Mar mindegy.maskor is vicceltunk hagymaval-marmint oda-vissza-ezert nem ertettem mi a baja...

Nos nem fogok itt napokig mea culpazni,sajnalom,hogy felrement a kommentek sorozata.Mondjuk,az igy estefele mindeg felre megy:)))

Off:
arra feletek is ilyen meleg van.Itt ma hivatalosan volt 28,de sztem tobb:)))

Igényes 2013.07.07. 21:26:01

@diggerdriver: "Bekóstoltátok Hagymát.
Mivel érdemelte ki?" A konkrét bekóstolást a jóédesanyám felemlegetésével érdemelte ki, a többit az eddigi munkásságával. Amit kb lefed az, amit leírtál, csak ahogy leírtad, úgy kedvesen és viccesen hangzik, amikor meg hagyma adja elő, akkor pökhendien és idegesítően.
Hogy rájátszana, azt nem gondolom, azt sem, hogy parodizálna... de majd megnézem ebből a szemszögből is. Minden esetre némi haszna van, mert én szoktam lebaszni mindenkit azért, hogy nem csak azt kell tolerálni, amit amúgy sem zavar, hanem azt is, ami nem tetszik.

Viszont ma egy árnyalatnyi késztetést éreztem rá hogy kibelezzem, ami bizonyára az én hibám, de egyelőre jobb, ha szűrve marad.

Az amerikai nép nem hiszem, hogy hagymaszabású lenne. Amerika sem hiszem hogy olyan lenne, amilyennek hagyma bemutatja. Pojácának elmegy.

Igényes 2013.07.07. 21:28:39

@Bicepsz Elek: Jah, Torrentét én is hiányoltam a posztból. :)

2013.07.07. 21:29:16

@Kovermadar: Anyázni csúnya dolog. Teljes mértékben egyetértek!

Shanarey 2013.07.07. 21:34:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Milyen az orosz nemiszerv

Vörös és verhetetlen.

Igényes 2013.07.07. 21:34:28

@cougarcat: @Kovermadar: Talán fogadjuk el digger álláspontját, és fogjuk fel paródiának. :)

2013.07.07. 21:34:41

@Igényes: "Az amerikai nép nem hiszem, hogy hagymaszabású lenne. Amerika sem hiszem hogy olyan lenne, amilyennek hagyma bemutatja."

Rátapintottál a lényegre. :) Magyarországot se a kurucinfosok alapján itéljük meg. Itt még el tudunk beszélgetni, próbáljuk egymás véleményét megérteni, kicsit formálni, tájékozódni, nem mindennel értünk egyet, de különbözőek is vagyunk, különböző életutakkal, tapasztalatokkal.

Az anyázás ebbe persze semmiképpen nem fér bele, ezzel kapcsolatban jogos a felháborodás. :(

2013.07.07. 21:35:41

@Igényes: OK benne vagyok. :) Legyen ez amolyan katarzis hogy megint nyugisan tudjunk beszélgetni.

Shanarey 2013.07.07. 21:38:02

Hagyma, hagymát játszik de nem abból a réteges fajtából.

www.youtube.com/watch?v=W13cFbt-9Hs

:-)))))))))))))))))))))))))))))))

Amarante 2013.07.07. 21:38:03

@Igényes:

Tudom,azert nem is teszem:)))))

Otthon milyen az ido?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 21:38:18

@Igényes: anyadat a venasszonyt, minek kuldenem a nyakadra?
van neki eleg baja, hogy ekkora idiota taplo gyereke van

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 21:39:56

@diggerdriver:
Érdekes, de nekem ezzel a dologgal semmi bajom nincsen... emlékszem még, hogy honnan jöttem, volt szerencsém látni azt, ami ott van. Tökéletes? Közelről sem... jobb a magyar helyzetnél? Fényévekkel.

Van, akinek ez nem tetszik... van ilyen.

A másik, hogy ugyan csak néhány hónapja vagyok itt, de ennyi idő bőven elég volt ahhoz, hogy rájöttek: hagyma csak akkor és csak azért amerikaibb az amerikainál, ha bekóstolják...

A gépesített dolgokat külön kiemelve: apósom pl. gyűlöli az elektromos ablakemelőt az autóban, mert "az is csak valami, ami elromolhat", illetve "lehúztam 40 évet nélküle, a maradék 20-ra meg már minek". Ez is egy szemlélet, még meg is értem...
Én viszont olyan vagyok, aki már ma a holnap újításait akarja, hogy másnap kidobhassa és megvehesse a következőt. És akkor mi van?
Van aki házat akar venni, van aki autót, van aki a szüleit támogatja... mindenki gyűjt (és költ) valamire.

Képzeld el, ha mindenki ugyan azt akará, amit Te...

Amerikát divat utálni... én bevallom szívesen élnék ott a mostani életszínvonalomon és a jelen szociális hálóval, ami körbevesz. Kár, hogy nem kivitelezhető... viszont irigylem azt, aki ott született és az a természetes neki, mert egy csodálatos országban élhet (már akkor is, ha pusztán a természeti adottságokat nézem).

@morsels:
Mondok még valamit: amikor az indiánokat írtani kezdték az első telepesek, akkor még nem létezett Amerika, sem amerikai ember.
Amerikai Egyesült Államokról és amerikai emberekről véleményem szerint 1776. július 4. óta beszélhetünk. Egészen addig bármi disznóság történt ott, azt a britek, franciák, spanyolok követték el.

Igényes 2013.07.07. 21:40:05

@cougarcat: Felejtsük el, az egész nem ér annyit, hogy eddig foglalkozzunk vele. :)

Rezervátumokra visszatérve, Tőled hallom először, hogy kanadában is vannak olyanok. Milyen törzsek élnek ott?

Shanarey 2013.07.07. 21:40:36

@hagyma:

Mi ujság azzal a pocsékul landoló Koreai géppel.

A pilótákat lecsukták már?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 21:40:42

@Amarante: a Te tortenelem tudasod es amerika jelenlegi ismerete egy kozepsocsoportos ovodas szintjen van
de meg nem keso
egyszeruen nem ertem, itt az internet az ember kezeben es nem akar megtudni semmit a vilag masik felerol, csak szajkozza a baromsagait

Igényes 2013.07.07. 21:40:50

@Amarante: Szúnyogteli, és párás. Már nincs nagyon meleg, de nem az igazi. És ott?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 21:41:47

@Shanarey: nem hiszem, hogy amerika itelkezne felettuk
biztos kivizsgaljak mi tortent
de hogy jon ez ide?

Shanarey 2013.07.07. 21:42:56

@Kovermadar:

Na igen, egymás különbségeit netán figyelembe vehetnénk, de, azt sem értem aki jól érzi magát az miért kezd sértegetni másokat?

Shanarey 2013.07.07. 21:44:36

@hagyma:

Elfogyott a sör, vagy mi a bajod?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 21:44:49

@morsels: kb ugyanaz
nagy gondot forditanak az iskolakra es az indian hagyomanyok megorzesere is ezzel parhuzamosan
nemreg voltam egy eloadason, ahol ilyen 8-10 eves indianok osi indian tancokat jartak es enekeket enekeltek
fantasztikus volt

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 21:45:03

@hagyma:
Köszönöm!
Már kinéztem ám a távolásgot... :D

Legközelebb Asheville-hez akkor leszünk, amikor Washington-t nézzük meg. Az kereken 450 mérföld... mondanám, hogy ez egy kellemes 4 órás út, de attól tartok ott nem vennék jó néven ezt a tempót :)

Shanarey 2013.07.07. 21:45:24

@hagyma:
jobb téma mint egymás iránti verbál szex

Amarante 2013.07.07. 21:46:27

@Igényes:

Ma kozel 30 fok volt:)a varos es vonzaskorzete meg a tobbezer turista mind a beachen tolongott.En is voltam kint a kozpontban,de aztan gyorsan hazajottem,mert nagyon meleg volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 21:49:10

@Shanarey: nekem semmi bajom
/most pl nem ertem a sor hogy jon ide?, de neaggodj ertem, ha kell veszek magamnak 3 kamionnal, most eppen colazok, pedig nem szeretem/
de hogy lehet normalisan valaszolni, ha tortenik egy repulogepszerencsetlenseg, azt hiszem 2 halott van, kb 200 sebesult,, erre megkerdezed, hogy lecsuktak-e mar a ket delkoreai pilotat?

egyszeruen nem ertem

M. Péter 2013.07.07. 21:49:22

@morsels: Az indiánok jövedelamadó-mentessége elég szűk, az ún. Indian trust land-ből származó jövedelem mentes a szövetségi adó alól, a rezervátumon belül szerzett jövedelem pedig mentes az állami adó alól. Ha viszont elmegy a rezervátum kívülre dolgozni, akkor az indián is fizet minden adót, mint bárki más.

Igényes 2013.07.07. 21:52:13

@M. Péter: Te tényleg szabadkőműves vagy?

artbrigitta 2013.07.07. 21:53:15

@cougarcat: Az a 800 kmes út szerintem a santiágói zarándokút lesz ismertebb nevén az El Camino.
Van neki több változata, melyik érdekel?

2013.07.07. 21:53:27

@Igényes:

"Rezervátumokra visszatérve, Tőled hallom először, hogy kanadában is vannak olyanok. Milyen törzsek élnek ott? "

Mindenfelé élnek Kanadában, rengeteg különféle törzs van. Nem lehet őket se egy kalap alá venni. Itt a Nyugati parton elég fejlett volt a kultúrájuk és viszonylagos jólétben éltek. A szigeten is nagyon sok féle van pl. Coast Salish, Kwakiutl, Nuu-Cha-nulth törzsek, Sooke, Malahat, stb. stb. stb. Rengeteg reserve van, még Victoriában is, ami a tartományi főváros. Egyszer elmentem egy pow-wow-ra, ami egy hagyományos táncokkal, dobolással és kajával egybekötött spirituális találkozó. Mindenhonnal jöttek táncosok, a prériről és még az USA-ból is. A népviselet valami szemkápráztató. Nagyon szép este volt. Ja, volt fü szivás is rendesen - természetesen csak spirituális okokból. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 21:53:31

@morsels: ugyan ez az indian tema nagyon egyszeru
nehogy azt hidd, hogy az indianozok egy konnycseppet ie ejtettek ertuk
ez az amarika elleni sablon
ha nem szereted az USA-t, akkor - foleg a fogalmatlanoknak - van 3-4 utokartyajuk

az indianok kiirtasa
vietnam
az amerikaiak hulyek
mekdonaldsz

ezek mindig elojonnek

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 21:53:37

@Shanarey:
Nyilvánvalóan.
Ennek a fórumnak a vérében van a sértegetés egyébként. Nézd meg mondjuk Tökit vagy Niki Laurát... ritkán van egy jó szavuk, akár a posztról, akár az itteni emberekhez.

Aztán vannak örök ellentétek is, ahol jellemzően addig megy a kóstolgatás, ameddig valaki komolyabban be nem szól.
Emlékszem pl. mikor megjelent a posztom, hagyma volt az egyik első aki beszólt nekem (igaz nem durván).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 21:54:23

@Kovermadar: @cougarcat:

Nem Amerikáról írtam nem az amerikai emberről mutattam görbe tükröt.
Mindettől függetlenül van egy csomó sztereotípia az amerikai emberről.
Nem gondolom hogy ez igaz sőt biztos hogy nem.
Ki is hangsúlyoztam.
Viszont ezeknek a vélt negatívumoknak bár még annak sem nevezhető mert inkább gigantomániáról meg nagyzási hóbortról beszélhetünk minden ismérve jelen van Hagyma megnyilvánulásaiban.
Először úgy véltem hogy nincs humora de ez csak részben igaz. Tud humorizálni néha még én is elmosolyodok rajta viszont ez a dolog csak egyirányú. Visszafelé már egy savanyú, sértődős, csipkelődést nehezen toleráló ember képe rajzolódik ki.

artbrigitta 2013.07.07. 21:55:21

Sziasztok nem tudom meddig jutottatok a témában de szerintem a spanyol nôk nem szôrösek, én legalábbis nem találkoztam ilyennel. Amúgy érdekelne hagyma milyen tapasztalatok alapján állítja hogy a spanyol nôk szôrösek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 21:55:53

@Amarante:
Kemény embertpróbáló 30fok:)))))))))))))))
Kúrva jó hétvégénk volt.

2013.07.07. 21:55:57

@artbrigitta: Köszönöm a választ! Nem tudnám megmondani melyik változatról beszélt ez a házaspár. De ezt az El Camino-t meg fogom guglizni.

Shanarey 2013.07.07. 21:58:39

@Kovermadar:

Ezt benézted, sebaj.

Arra reagáltam amit igényesnek írtál.

Átmenni bunkóba?
Miért?
Nincs itt semmi amiért ezt érdemes.

artbrigitta 2013.07.07. 21:58:51

@michelin1975: Oké ezt sejtetettem mivel le is írtad, valami konkrétabbra gondoltam mint város, tartomány?

Igényes 2013.07.07. 21:59:05

@cougarcat: Külsősök is bemehetnek? Tehát fogom magam, felülök egy gépre, és megjelenek hogy csókolom, bemennék, akkor ők beengednek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:01:04

@diggerdriver: mikor ezt leirja valaki,akkor mindig azt mondom, tamaszd ala amit mondassz
idezz tolem, mikor vagyok amerikaibb az amerikainal

lofaszt
ez a tipikus stereotipia
igy kell nekem elkepzelnem egy amerikai magyart es akkor az olyan, mert en azt ugy gondolom, mert minden amerikai magyar olyan, mert egyaltalan, hogy a picsaba jon ahhoz, hogy amerikaba koltozzon es hogy jon ahhoz, hogy magyar blogra irjon es egyaltalan a fantasztikus felfedezest a mosogatogepet is hasznalja

/ ja egy ellen tiltakozom , a tobbit leszarom, nem jottem melyrol, sosem voltam melyen/
az teny eleg sok nom volt, ugyanannyi allasom
van aki ki sem mozdul a falujabol, egesz eleteben szobafesto es nem is noje van hanem pasija, de enazokat sem nezem le, az is egy eletforma es eppen lehet tegnap kimozdilt es felvonult Kulka Janossal kez a kezben

Amarante 2013.07.07. 22:01:14

@diggerdriver:

En is nagyon elveztem:))))
remelem meg sokaig megmarad a jo ido:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:02:01

@diggerdriver: pontosan errol beszeltem
igazolod magad, meg engem:)
ongol
nem kicsi

artbrigitta 2013.07.07. 22:03:06

@cougarcat: 3 hosszabb út van a primitiv vagy francia, az északi, és a délrôl jövô ezüst. Camino francés, Camino Norte, Vía de la Plata. A legismertebb és legjobb infrastruktúrával bíró a francia a legkevésbé a déli. Amúgy nagy zarándokút rajongó vagyok magam is többször végigmentem rajta, legelôször még 1994-ben.
Bármely kérdésre ezzel kapcsolatban szivesen válaszolok.

Igényes 2013.07.07. 22:03:13

@Shanarey: Hát két választásunk van, ami manapság mindent elbír: foghatjuk a napfolttevékenységre, vagy a genetikára. Ebből a másodikra veszélyesebb. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:06:05

@cougarcat: nem vagyok mazochista
mar leirtam szazszor
ha valaki baromsagokat ir amerikarol es tudatlan, akkor igyekszem annak a kepnek megfelelni
attol lesz meg vorosebb a feje
ez altalanos
mie gy nagyon kellemesen kozepszinten elo hazaspar vagyunk, minden felsobbsegrendusegtol mentesen
sot!

de nehany posztolonak be kell bizonyitania, hogy en mas vagyok es egyebkent is nekem szar, onigazolok, meg a kurva eletbe

nekem ez vicces, hidd el nem zavar
tegnap padlora kuldtek:), meg ilyen baromsagok
megszoktam

Shanarey 2013.07.07. 22:07:52

@Shanarey:

Püff neki ez mellé ment

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 22:08:27

@hagyma:
Egyet értsél meg.
Amit írtam nem egyedül írtam. Sokak véleményét összegeztem.
Én raktam össze én írtam le de tudod ha sok ember állít valamit akkor meg kéne nézni kinek a készülékében van a hiba. Ki autózik szembe a forgalommal.
Én csak karikíroztalak. A karikatúrának az a sajátossága hogy bizonyos jellegzetességeket kihangsúlyoz, felnagyít.

nem megfelelő 2013.07.07. 22:08:28

1. A spanyol nők családneve is egy férfié volt eredetileg: az anyai nagyapáé. És hiába ragaszkodnak hozzá, a gyermekük házasságával elvész, de legkésőbb az az unokák családnevében már nem lesz benne.

2. Vannak nagy mellű spanyol nők :)

3. Nagyon jó poszt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 22:09:27

@hagyma:
"az indiánok kiírtás"
Minden újonnan érkező igyekezett nullára redukálni az őslakosokat. Ez ilyen játék, de ezt megbeszéltuk. A hunok sem kértek tartózkodási engedélyt, mikor megjöttek a Kárpát-medencébe.

"Vietnám"
Azzal max. magukkal szúrtak ki, fene sok áldozat egy látszólag értelmetlen háborúban... én sem tudom minek kellett, biztos volt valami oka.
Kérdezd meg bátran, akor a II. VH-ben miért kellett Magyarországnak Hitler mellé állni és zsidókkal tömött vonatkoat küldeni oda-ahova... senki sem szent, csak a saját sarunkról szeretünk nem beszélni.

"Az amerikaiak hülyék"
Ez nekem is kedvencem... általánosan lehet, hogy műveletlenebbek, de tudok egy országról, ami olyan kib@szott büszke a tudására, műveltségére, tudósaira... és aminek a gazdasága a béka segge alatt van.
Ha választhattam volna születésem előtt, nem kérdés, hogy mit választok (nem, nem a Kárpát-medencét). Műveltségért, tudásért még mindig nem adnak kenyeret a boltban!

"McDonald's"
A LEGJOBB!!! :D - komolyan mondon :)

Egyébként pedig bármelyik nemzet megtette volna ezeket a disznóságokat... nem elnyomni, nem kiírtani, nem leigázni egyáltlalán nem a jóság... az a lehetőség hiánya. Az ember ilyen.

@Amarante:
Itt is meleg volt ma... 25 fok legalább! :) Szerencsére csak este bújtunk elő az odúból :)
Holnap be kell szerezzek egy kis Cider-t vagy valami hasonló dolgot, jól behűtve!
Most pedig beleülök a masszírozószékbe, mert úgy igénybevette a szervezetemet a betegszabadság :D

zopilote 2013.07.07. 22:10:04

@hagyma:
Es a te tudasod fogadott hazad es kedvenc Cherokee indian torzsed tortenelmerol milyen szinten van?
Hallottal pl. a Trail of Tears - rol? Kerdezz ra egy rezervatumban:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 22:10:19

@hagyma:
Fogalmad sincs miről beszélsz.
Vagdalkozol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:10:36

@Kovermadar: hulye amerikazni
felesegezni stb. sem kellene
vissza lehet keresni az eltelt 2 evemet itt

mindig csak viszontvalasz volt
soha senkit nem sertettem meg, pedig neha nagy baromsagokat irnak
elkonyvelem
ezt nem jol tudja es nem hulyezem le
a szemelyeskedes altalaban ellenem fordul
itt van ez az igenyes pl
napi szinten gyalazkodik

leszarom
azutan megint
azutan megint
azutan megmondom neki, menny anyadba
ez nem szep, de termeszetes reakcio
mennyen ki a kocsmaba es beszelgessen valakivel ilyen stilusban, mint pl velem
5 perc alatt pofanbasszak
de ott nem mer
mondtam
mosdo-torolokozo

2013.07.07. 22:10:49

@hagyma: OK, rendben, de ha cukkolod őket, akkor tudod hogy ők is cukkolni fognak, igaz? Ha ezt az arcodat mutatod akkor ők nem tudják azt a középszinten élő házaspárt látni benned amit én a blogod alapján látni vélek. De ha nem zavar, akkor jó! :)

Már irtam neked hogy tetszett a blogod - remélem megirod egyszer a folytatást. Vagy kénytelen leszek megvenni a könyved? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:12:00

@Igényes: na mindent leirt
de, hogy miert anyaztam, azt nem
vicces csavo

Igényes 2013.07.07. 22:12:05

@Kovermadar: Te pesszimistább vagy, mint morsels.
Tényleg már csak én hiszek szegény nyomorult emberiségben? :)

Latcho Rom 2013.07.07. 22:13:11

@M. Péter: Nem egeszen. Az indian igazolvannyal nem fizetnek se pst-t, se federal sales taxot. Rezervatumom kivul..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:13:19

@diggerdriver: karikaturanak gyenge
kifejezetten ellensegesnek 4-5 nicket latok
akinek van esze az erti a stilusomat
akinek nincs az ideges lesz

artbrigitta 2013.07.07. 22:16:04

örülök hogy azért sokaknak tetszett a poszt. Ha lesz idôm irok a válságról is.. most elemegyek moziba az új star trek filmre

2013.07.07. 22:16:52

@Igényes: "Külsősök is bemehetnek? Tehát fogom magam, felülök egy gépre, és megjelenek hogy csókolom, bemennék, akkor ők beengednek?"

Mármint a rezervátumba? Nem. Ahhoz státusz indiánnak kell lenned, és az illető törzshöz kell tartoznod. A gyerekeket már születéskor nyilvántartják és státusz kártyát kapnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.07. 22:18:18

@hagyma:
Figyelj, tényleg nem akarlak bántani de minden további reagálásoddal engem igazolsz.
Sajnálom.

Igényes 2013.07.07. 22:18:35

@cougarcat: Kellemetlen. és Te sem tudsz bevinni? :)

2013.07.07. 22:19:23

@artbrigitta: Köszi Brigitta, nagyon kedves vagy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:19:29

@diggerdriver: en nem vagdalkozom
ez is a maniad
en tok nyugodt vagyok
ugy kell elkepzelni, hogy elnezoen mosolygok a baromsagokat olvasva@zopilote: mindig van mit tanulni, de mar elertem olyann szintrem hogy nem foglalkozom vele, vagyis gyakorlatilag tanulok
ez a nagy dolog
amikor felmegyunk a hegyekbe, horgaszunk egy folyonal es beszelgetunk emberekkel
indianokkal, nem indianokkal
ami jon
itt sokkal nyitottabbak az emberek, mint otthon
jon valaki
megkerdezi mit fogtal, milyen ido van stb
en mar ilyenekbol tanulok
mikor vettem az indianoktol cuccokat es kozben dumaltunk
utana meg aznap este hoztak ajandekokat
es nem azert mert dragan vettem az elsot
hogy kell ezt mondani?
engem mar csak az elet tanit?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 22:20:13

@Shanarey:
Volt egy ilyen érzésem, mert nem tudtam hová tenni :D

@Igényes:
Nem tudom. Nem érzem magam pesszimistának, mert történetesen nem érdekel, hogy hogyan és miket követ el az emberiség :) Tudomásul veszem, igyekszem védekezni és ennyi. Ha pesszimista lennék, szerintem nem lehetne boldog életem. Pedig minden jel arra mutat, hogy az van :)

@hagyma:
Tudom, valahol fentebb én is leírtam kb. ugyan ezt.

@cougarcat:
Én is várom már a könyvet, de itt kommentel ez az áldott lélek, ahelyett, hogy a könyvet írná :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 22:22:01

@artbrigitta:
Jó mulatást!
Mi a Philadelphia-t nézzük meg, ha már melegfelvonulás volt :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:24:21

@cougarcat: sosem cukkolok
valaszolok a magam modjan a baromsagokra
es ettol idegesek lesznek
valoszinu szar az eletuk:)
ha durvan valaszolok akkor megsertodnek
de pl ezzel az igenyessel / ez a nick is sokat elarul, aki ezt valasztja, az minden csak nem igenyes/ legalabb szazszor nem foglalkoztam
gorditettem
de kikuzdott maganak egy anyazast
es ez jot is tett a kapcsolatunknak, mert ma pl szur:)
mar megerte:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:26:04

@diggerdriver: szerinted
van aki maskeppen gondolja
@Kovermadar: az egy jo film
mondjuk foleg a zeneje tetszett
tobbet segitett a homoknak mint egy felvonulas

2013.07.07. 22:27:10

@Igényes: Ja várjál, arra gondolsz hogy meg akarnád nézni milyen a reserve?

Elvileg odamehetsz, nincs sorompó, nincs őr vagy kerités. De ha bámészkodsz túl sokáig akkor előbb-utóbb azt feltételezik majd rólad hogy gyermekvédelmi dolgozó vagy és vagy mindenki eltünik a házába vagy megkérdezik hogy mi a fenét keresel ott. :) Szóval kivülről simán meg lehet nézni ahogy vezetsz az úton. A házakat belülről meg jobb nem látni. :(

Annyi biztos, hogy egy rezervátum partján nem ajánlatos kikötni engedély nélkül. Egyszer egy kis szigeten kikötöttünk és az első volt hogy a főnököt megkerestük és engedélyt kértünk az ott tartózkodásra. Megengedte, de megegyeztünk hogy meddig maradhatunk. Más esetben kikötöttünk egy másik kis szigeten ahol indián falu volt. A férjemnek volt egy balesete a horgokkal és vérzett a keze. Csak meg akartunk állni hogy nyugodtan ellássuk a sebet. Jött a főnök és elhajtott minket. Mondjuk ezekután semmi kedvünk nem volt maradni! :)

Igényes 2013.07.07. 22:28:54

@cougarcat: Nem, arra gondoltam, hogy az ünnepséget akarnám megnézni.
Olyan létezik, hogy valamelyik indián törzs befogad, és akkor mehetek?

2013.07.07. 22:31:18

@hagyma: Erős idegzeted lehet, ezért irigyellek. :))

@Kovermadar: Egyetértek, csak irja szorgalmasan a könyvet!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:34:07

@Kovermadar: vietnam bonyolult dolog
teljesen felesleges volt es rengeteg elet veszett el es ment tonkre
azt azert remelem tudod, hogy itt van egy zsigeri felelem a kommunizmustol
nem ugy mint otthon
tenylegesen
es hat eszak vietnamban, cubaban,/diszno obol/ ennek elfolytasa volt a cel
annyira komolyan veszik, hogy a honositasomkor olyan kerdes volt az urlapon, hogy voltam-e kommunista part tagja
olyan nem, hogy naci vagy fasiszta vagy szelsojobb....
amugy nem voltam
az Illetekhivatalnal a fonokom igen nagy kommunista volt, de nem volt rossz ember
O abban hitt
egy kis keresztet hordtam a nyakamban, tenyleg jelentektelen kis ezust es minden vallasi megfontoltsagtol mentesen es le akarta vetetni, hogy ez kozintezmeny itt nem lehet ilyesmit
a 80-as evekben azert ez mar vicc volt
le is szartam
ki is rugtak
/nem miattam/

zopilote 2013.07.07. 22:34:51

@cougarcat:
Nok megkaphatjak az indian statuszt, ha indianhoz mennek felesegul, ferfiak nem. Ezert is latni eleg gyakran feher not, mint indian torzsnek a fonoket. Az indian rezervatumban a fold kozos tulajdon, feher ember legfeljebb leaselhet teruletet toluk, nem ugy, mint az USA - ban, ahol meg is lehet venni. Kanada sokkal humanusabb volt az indianokhoz, mint az USA, par amerikai indian torzs Kanadaban keresett es kapott menedeket.

zsékategóriás pornósztár 2013.07.07. 22:35:09

a magyar lányok nem szépek, de a könnyű rész igaz. na meg nagy részük ritka ízléstelenül néz ki.

2013.07.07. 22:35:23

@Igényes: "Olyan létezik, hogy valamelyik indián törzs befogad, és akkor mehetek?"

Több mint valószinü hogy nem fogadnának be és persze nem tudnál legálisan ott élni mert nincs státusz kártyád ami arra jogosit. Persze ha éppen összehaverkodtál velük akkor elvileg lakhatsz náluk, de azt is csak addig, amig a reserve szociális munkás felfedez és megkérdőjelezi ott tartózkodásodat. :) Amúgy meg valszeg nem lenne sok hely vendégekre mert nagycsaládokban szeretnek élni és azok a nagy házak elég hamar megtelnek emberrel.

morsels (törölt) 2013.07.07. 22:35:47

@Igényes:
Nem, nem az. Rengeteg problema van, de beleavatkozni ugyanugy problemas, mint nem csinalni semmit.
En nem tudom, hogy mi a megoldas. Mindenesetre nem par kommentben lehet megmondani, hogy mit es hogyan kell csinalni, mint popec megoldas.

Igényes 2013.07.07. 22:37:46

@cougarcat: Ott élni nem akarok. Én elég hamar rosszul érzem magam klíma meg aszfalt nélkül, meg az a rögeszmém, hogy az optimális embertávolság 6 méter. :)
Az ünnepségük érdekel csak. Lefizetni nem lehet őket esetleg, hogy beengedjenek? :)

Igényes 2013.07.07. 22:39:20

@morsels: Hát mi a cigányokkal vagyunk így. Csak ők nem kapnak ennyi mindent.

2013.07.07. 22:40:09

@Igényes: @zopilote:

Sajnos ezzel bezárult a kör, nézd meg mit irt zopilote a státuszról.

2013.07.07. 22:41:21

@Igényes: A pow-wow érdekel? Duncan-ben minden évben van, augusztusban. Akárki mehet!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:41:30

@cougarcat: inkabb erzekenyebb tipus vagyok
de nyugodtsaggal aldott meg az Isten:)
a szeretteimet feltem es vigyazok rajuk, de 12 ev internetezes utan, tudom /szerintem/ a helyen kezelni a dolgokat, mar az internetet
most komolyan erdekel engem, mit gondol rolam Kovacs Bela nyiregyhazan?
persze az mindig jo ha szimpinek talal es nem gyulolkodik, nade ha igen akkor mi van?
semmi
amit leirtam az teny, az hogy amerikai vagyok nagy handicap magyar forumon ez nem vitas
20 evvel ezelott meg nagy elony lett volna
ez van

2013.07.07. 22:44:07

@Igényes: Nem hazudok, már jövő héten lesz, itt a meghivód:

www.khowutzun.com/news/2005/Pow-wow%20flyer2005.pdf

Igényes 2013.07.07. 22:45:01

@cougarcat: @zopilote: Örökbe fogadtatni sem tudom magam? Fenébe. No közelítsünk más oldalról; mi jár kártyahamisításért, és mennyi esélye van hogy befüvezve észreveszik? :)

2013.07.07. 22:45:23

@cougarcat: igaz ez valami 2005-ös link, de minden évben van, az tuti

Amarante 2013.07.07. 22:46:07

@cougarcat:

Egyszer tvben lattam valami hasonlot,de nem tudom,hogy ez volt-e?Ott minden torzs osszejott.Ez lenne az?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:46:39

@cougarcat: teljesen kizart
hamarabb kapsz zold kartyat, mint hogy meghuzhasd magad indiankent
mivel ugye nem vagy az....
ha ez mukodne minden mexikoi illegalis rezervatumba koltozne

Igényes 2013.07.07. 22:47:26

Akkor megoldva. :) Köszönöm, mondjuk jövő héten biztos nem megyek. De esetleg jövőre szívesen.

2013.07.07. 22:48:19

@Igényes: Ehhez már nem tudok hozzászólni, passz! :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.07. 22:49:12

@Igényes:
De a barátuszaimra mindig figyelmet fordítok, szívemen viselem sorsukat:
"Barátuszt nem hagyunk hátra!!!" ;)

Cigányrezervátum? :)

@hagyma:
Elhiszem és örülhetnek, hogy nem éltek benne soha. Nem néznek rád csodabogárként, mert neked kijutott belőle? :)

2013.07.07. 22:51:04

@Amarante: Igen. Inter-tribal pow-wow - ez volt az egyetlen alkalom hogy valami valódit láthassak a kulturájukból. Amúgy zárkózottan élnek és nemigen mutogatják magukat a turistáknak. A pow-wow a saját hagyományuk, spirituális dolog.

Igényes 2013.07.07. 22:51:53

@Kovermadar: Borsod meg Szabolcs gyakorlatilag már az.

2013.07.07. 22:52:58

@hagyma: nem lehet sort inni:)

Tényleg. Alkohol nuku. Szivjál helyette füvet. :)

Amarante 2013.07.07. 22:53:09

@cougarcat:

biztos egyedi elmeny lehetett.talan egyszer nekem is sikerul megneznem:)

Amarante 2013.07.07. 22:53:58

@Igényes:

Na mar megint a szegenyemberekrol beszeltek?:))))

Igényes 2013.07.07. 22:55:00

@Amarante: Á, csak a kulturális hasonlóságokat elemezzük. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 22:56:08

@cougarcat: na itt van:)
2 napja leirja, hogy akkor sem jonne ide ha fizetnenek, most meg mar indian rezervatumban akar menedekjogot kerni:)

2013.07.07. 22:59:19

@hagyma: "inkabb erzekenyebb tipus vagyok
de nyugodtsaggal aldott meg az Isten:)"

Értem. De az internet csetelés az egy olyan állat hogy sok mindent könnyen félre lehet érteni.

Cougarcat is now leaving the building.... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 23:00:17

@Kovermadar: nem
en szamukra amerikia vagyok:)
ez a vicc, hogy sokkal jobban, mint a magyarok szamara, akik szerint orokre idegen maradok:)
@cougarcat: szerintem az is tilos
most mindenki azt hisz amit akar, hogy mennyit iszok,mennyire vagyok alkoholista, hanyszor verem meg Maryt reszegen, de amit igazan nem szeretek amerikaban az az , hogy 1 kurva doboz sort nem ihatok meg ha horgaszok:)
vagyis hat igen, de csak sumakban a kocsiban
ulok a parton
varom a harcsat es nem lehet mellettem 3 dl sor.....

2013.07.07. 23:00:17

@Amarante: OK, ha erre jársz szólj, majd körülnézek. :)

Amarante 2013.07.07. 23:01:08

@cougarcat:
Oke:)))Koszonom:))

viszlat:))

Igényes 2013.07.07. 23:02:25

@cougarcat: Te figyelj már, Cat... a térkép azt mondja, hogy 5200 kilométerre van Quebectől Duncan. Nincs kicsit közelebb reptér? :)

Amarante 2013.07.07. 23:04:45

@Igényes:

Mi ez a kis tavolsag a latnivalokhoz kepest?:))

Igényes 2013.07.07. 23:04:49

Na mindegy, majd legközelebb.

morsels (törölt) 2013.07.07. 23:06:55

@Igényes:
Nem, nem ugyanaz :-)
De amit cougarcat, meg zopilote ir, ahhoz en nem tudok sokat hozzatenni, szoval nem is okoskodnek ezugyben.

A kanadai tudja, hogy elvette az indian foldjet, eletteret, nadehat senki nem gondolja komolyan, hogy most akkor mindenki pakol es megy vissza europaba. Ezert probalnak kidolgozni valamilyen megoldast, ami egy halom penzbe kerul es nem hallasz kanadait, aki ez miatt reklamalna. A rezervatum sem egy elszigetelt getto; azt szeretnek, ha kijonnenek onnan es ugy elnenek, mint masok. A kedvezmenyeikkel egyutt.
De nagyon sok problema van.

Es nem, nem tudok okosat mondani. Nem tudom a megoldast. A ciganyokra sem tudok megoldast. Es semmi hangulatom belekeveredni egy olyan beszelgetesbe, ami a termeszetebol adodoan csak zsigeri lehet.

Tudod, en meg az atkosban nottem fel es akkor eltem ott. Amit a multkor irtam, hogy a banyasz lerendezte a hoborgo ciganyt a kocsmaban, az igaz. Viszont az is a tortenethez tartozik, hogy ha a cigany a csillese volt, akkor a banyasz vette neki a korso sort.

Szoval nem akarok en semmilyen megmondo lenni. En nem utalok nepeket, marmint NEPEKET, rasszokat, vagy etnikumot, dehat a sztereotipiak beugranak minden nemzetrol. A skotrol, ukranrol, szerbrol, nemetrol, franciarol es igy tovabb.

A diszkriminacio es a rasszizmus, az eloitelet es/vagy sztereotipia mar annyira osszemosodo fogalom, hogy nincs is ertelme (legalabbis szamomra nincs) nekiallni kibogozni. Az emberek kulcsszavakat dobalnak egymashoz, aztan valami rejtelyes modon ugy gondoljak, hogy ezzel jot tettek a lelkuknek.

Mintha a szocialis media ilyen gyontato szek lenne, ahol feloldozast kapnak barmi alol, mert egyfajta penitenciat szabtak magukra.

Igényes 2013.07.07. 23:07:16

@Amarante: Szerintem a térkép szar egyébként. Vagy több quebec is van... ez ahol jelöli, majdnem végig az usán át megy végig.

Igényes 2013.07.07. 23:10:14

@morsels: Én ezt nem látom ilyen sötéten, de ahogy akarod. :)

morsels (törölt) 2013.07.07. 23:15:02

@Igényes:
Egyebkent amikor pesszimistan latom a vilagot, akkor az ilyen jellegu csoportosulasokat joval nagyobb szinten kepzelem el. Es raadasul nemi is annyira elrugaszkodott az egesz :-)

A vilag nepessege vandorol. Ugy ertem olyan tomegben es olyan szinten, ami eddig elkepzelhetetlen volt es azt hiszem hogy meg most sem ertettek meg igazan, hogy mivel jar mindez. Vehetjuk a menekult taborokat, a ki es bevandorlokat, az orszagon belul koltozoket. Ugy ertem, hogy orszagokon belul nagyobb varosokba tomorulnek az emberek... ezek a varosok csak egyre nagyobbak lesznek, gyakorlatilag allamvarosokka valva.

Es ez a tendencia csak erosodik.

BTBTBT 2013.07.07. 23:16:24

@diggerdriver:
"Na szóval..."
Legtöbbször jókat szoktam nevetni az írásaidon. Most is. :D

@Amarante:
"most neztem vissza az ominozus hsz-emet es rajottem mi a felreertes oka:nem szmajlit tettem,hanem kerdojelt:))))"
Na, végre, hogy feltűnt! Csak akkor nem akartam belekotyogni. :)))

@hagyma:
"soha senkit nem sertettem meg"
Tehát az anyázás neked nálad nem tartozik a sértés kategóriába? Érdekes...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 23:20:58

@Barátusz: visszaloves
az mas
sosem kezdtem konfliktust, akkor, hogy pontosabban fogalmazzak
amugy meg sem emlitettem a foglalkozasat sem
teljesen szereny valasz volt arra a szemtre amit napokon keresztul ontott amerikar meg ram
most meg indian rezervatumba akar jonni:)
vicc az egesz igenyes

Igényes 2013.07.07. 23:21:11

@morsels: Nekem tetszik ez a tendencia. Hosszabb távon megszüntetheti (ha nem kúrjuk el) a szegénységet és a nyomort. Amit inkább furcsának találok, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy ők inkább nem dolgoznának ebben a rendszerben sem.

Amarante 2013.07.07. 23:21:16

@Barátusz:

Szerintem azert meg ez sem ok a leminositesemre.Azert en nem vagyok egy trollala:)))Szeretek csipkelodni,de nem erzem azt,hogy banto szandekot lehetne benne felfedezni.igyekszem udvarias is lenni.
Persze van,hogy vmit nem toleralok egy bizonyos szint alatt,de akkor sem vagyok egy asinus vulgaris:)))...szerintem.

Almandin 2013.07.07. 23:28:05

Jó poszt volt. Ami meglepett (kellemes csalódás volt), az az, hogy egy spanyol férfi, ha a felesége dolgozni megy, besegít a háztartásba kérés nélkül. Itt Magyarországon még ma is úgy néznek rám sokan, mint valami szélsőséges feministára, ha megemlítem, hogy baj az, hogy az átlag magyar családban a férfiak akkor sem végeznek házimunkát, ha a nejük ugyanannyit dolgozik házon kívül, mint a nő. Ezek szerint a spanyol férfiak nem annyira maradiak, mint eddig gondoltam.

33621 2013.07.07. 23:29:35

@hagyma:
És miért nem lehet sört inni horgászás közben a parton? Talán beleesel részegen a vízbe, vagy ittasan legyilkolod a halakat?

zopilote 2013.07.07. 23:35:49

@Amarante:
Pontosan! Igy vagyok ezzel en is. A mindennapi eletben rendkivul csunyan beszelek, perfekt karomkodom 3 nyelven, de az interneten igyekszem moderalni magamat, szandekosan ritkan sertek meg embereket. Legtobbszor bocsanatot is kerek utana. Az arrogans es ignorant embereket ellenben ki sem allhatom, lehet barmilyen nemzetisugu.

zopilote 2013.07.07. 23:38:46

@33621:
Egyszeru: E - Amerikaban kozteruleten nem lehet alkoholt fogyasztani (folyok, erdok legtobbje allami tulajdon, tehat kozterulet)

Amarante 2013.07.07. 23:39:18

@zopilote:

Na ezert is kerultel velunk egy fazekba:)))0

Van akibol a nevtelenseg eleg fura dolgokat hoz ki.szerintem,meg ez nem ok a bunkosagra.

zopilote 2013.07.07. 23:41:09

@Igényes:
Magyar, angol es spanyol:)

Almandin 2013.07.07. 23:42:14

@Kovermadar: Tehát az állat élete többet ér, mint az emberé?

Amarante 2013.07.07. 23:43:40

@zopilote:

a spanyolra hogyan tettel szert?Marmint a nyelvre,persze:)))
Eltel ott is?

Igényes 2013.07.07. 23:45:42

@zopilote: Spanyolul valamikor írnál majd pár káromkodást? Gondoltam rá, hogy lehet hogy megtanulom, de ilyenek nem nagyon vannak a nyelvkönyvekben. :D

Taxomükke (UK) 2013.07.07. 23:47:20

@hagyma: +1
If you know what I mean...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.07. 23:47:44

@33621: ez a torveny
semmelyik nemzeti parkban nem lehet
nem lehet kozteruleten
nem lehet kocsiban /utaskent sem/ sot nytott vagy ures alkoholos uveg-doboz sem lehet a kocsidban
ez van
en nem banom, bar mar sertettem meg a torvenyt, mert bar nem lehet inni a kocsiban 0.8-ig vezethetsz, ha azt elotte a kocsmaban vedelted, itt nincs zerotolerancia
sot vannak szaraz megyek ahol venni sem tudsz egy elbaszott sort sem, akkor ihatsz, ha barba megy el
se benzinkuton, sem boltban nem arulnak
tomenyet csak a kulon licensevel rendelkezo boltokban kapsz
nagy atlagban a keleti parton a boltokban sort es bort vehetsz

33621 2013.07.07. 23:48:20

@zopilote:
Magyarországon sem lehet, de itt a városon belül az utcákon problémáznak esetleg, de az erdőben vagy a folyóparton még nem hallottam hogy gond lett volna. Egy szabadtéri rendezvény a városban vagy egy grillezés a folyóparton!

Igényes 2013.07.07. 23:48:56

@Almandin: Gondolom inkább arra vonatkozhatott, hogy az állatokat sem érdemes ész nélkül irtani. Ami a mai fogyasztói társadalomban ugyan furcsa kifogás, mert a bontottcsirke meg a téliszalámi senkit nem zavar. Pedig az is élt valaha.

@Kovermadar: A bikának is van. Tudod van az a vicc, amikor a sült bikatökét felszolgáló vendéglőben két pici golyót kap a vendég. :)

M. Péter 2013.07.07. 23:49:28

@shakti_rom: Az USA-ról írtam. De Kanadában a rezervátumon kívül az indiánoknak is kell fizetni GST-t, legalábbis a Revenue Canada szerint.

Igényes 2013.07.07. 23:51:49

@33621: Nincs elég ember, aki figyeljen rá, különben elzavarnának a fenébe. A korhelyek után szeméthegyek és hányásfoltok maradnak, amit nem ők szoktak eltakarítani.

zopilote 2013.07.07. 23:53:20

@Amarante:
5 evig dolgoztam Mexikoban:) Spanyolul nem tanultam meg, de a karomkodast, szlenget konnyen felvettem, sot konyvekbol is tanultam:)
@Igényes: szivesen:) de vannak konyvek is erre specializalodva:)
Pl a mexikoi is hasznalja - talan gyakrabban, mint mi - az anyad kifejezest: Su madre!

33621 2013.07.07. 23:55:46

@Igényes: Mondjuk egy városban rendezett vásáron vagy főző fesztiválon sok szemét tud összegyúlni de azt utána el is takarítják a rendezők!

Igényes 2013.07.07. 23:56:27

@zopilote: Kösz! :DD

@Amarante: Tudod, hogy imádunk. Én mindannyian, meg a többiek is. ;)

Amarante 2013.07.07. 23:58:50

@zopilote:

Magyarul en is szep cirkalmasan tudok fogalmazni:)))Mondjuk ahhoz sok kell,hogy ez igy elojojjon belolem.
Romanul is nagyon szepen ment:)
Angolul meg nem tudok,igaz nem is kerestem nagyon az alkalmat a megtanulasara.:)))

Amarante 2013.07.08. 00:00:43

@Igényes:

Koszi!
Majd ezt is lesorozzuk:))))
Miert mindeg sorozest irok,mikor nem is szeretem????...Na te sorozol en meg elleszek egy vodka-tonikkal:))

zopilote 2013.07.08. 00:05:09

@Amarante:
Kanadaban a proli nep karomkodasa kimerul 5 - 10 kifejezesben. Cifrazni nem is nagyon tudjak, mint mi, magyarok. Ellenben a mexikoiak tudjak:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 00:14:25

@Almandin:
Tudod a választ... csak megerősítést szeretnél.

@zopilote:
Erre van a zacskós módszer, nem? Vagy az csak legenda?

Drága barátuszaim és mindenki más, jó éjt!

zopilote 2013.07.08. 00:14:33

@Igényes:
Mexikoi karomkodasok:
www.youtube.com/watch?v=895A8N8emow
Kezdesnek megteszi ez is:)

Igényes 2013.07.08. 00:23:08

@zopilote: Tényleg nem túl kreatív. Kösz. :)

Latcho Rom 2013.07.08. 00:27:39

@M. Péter: Igazad van - elvileg, hiszen nagyon egyszeru kikerulni az adot, csak annyi kell hogy a rezervatumba postazzak a dolgot.

The Goods and Services Tax (GST) or Harmonized Sales Tax (HST) generally do not apply to purchases by Status Indians if the purchase is made on a reserve or is delivered to a reserve by the vendor or the vendor’s agent.

www.aadnc-aandc.gc.ca/eng/1100100016202/1100100016204

montroyal ( CAN qc) 2013.07.08. 01:04:22

@diggerdriver: koszi jot nevettunk super representent..

montroyal ( CAN qc) 2013.07.08. 01:29:10

@shakti_rom: legalabb is canadaban ezt en is hozza fuznem es barhol elhet a segelyt megkapja... meg adovisszateriteseket ..
a reservatum tele csempesz
cigarette ital boltokkal rendor nincs csak indian peacekeeper es a rendorseg a vasarlokat bunteti meg amikor kijonnek a falubol..
amugy pow -wow-ra en is szeretek jarni szines program

artbrigitta 2013.07.08. 01:59:48

@zopilote:
Ez vicces. De azért vannak különbségek, a spanyol nem használja a chingar kifejezést hanem follar y joder.
A joder-nek, ami magyarul b...meg lenne, van enyhített változata mint a jolín vagy jope amit gyerekeek is használnak.
Amúgy a legtöbbet használt kifejezés a : me cagó en .....
Ami. : lesz..rom a.....A pontok helyére bármi kerülhet. ennek is van enyhített változata a : me cachis

artbrigitta 2013.07.08. 02:13:42

Larga vida y posperidad

BTBTBT 2013.07.08. 02:30:52

@hagyma:
Az is valami, ha legalább önmagadat meg tudod győzni arról, hogy miért helyes, ha anyázol.
No comment. :)

@Amarante:
De hát hol olvastad azt, hogy leminősítettelek? Azt jegyeztem meg, hogy végre rájöttél, hol ment félre az egész a vasárnapival kapcsolatban. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 03:20:01

@Barátusz: en nem akarok senkit meggyozni
vissza lehet mindent olvasni
kis kocsog beszologat napokon keresztul
azutan kurva nagy preblama ha azt mondom, anyaddal foglalkozz

no comment
mennyel el es baratuszoljatok meg egymast
most ugy is ez a divat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 03:24:54

amuigy annyit irtasm
amyadat sajnald ne engem
vvel lesajnalt
ezzel nem az annyat bantottam
nem kurvaztam le
nem szolitottem fel hogy tegye magaeva
csaxoltam neki, Ot sajnalja, hogy ilyen hulyet szult
ez nem az annya kritikaja
ez az ove
erted?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 03:26:32

magyarorszagon a szovegertelmezes ternyleg az uborkafa segge alatt van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 03:27:36

maguk alatt vagjak a godrot
hihhetetlen

montroyal ( CAN qc) 2013.07.08. 04:30:09

@zopilote: quebecois karomkodas legvadabbja a tabernac ( templom pinceje) es az ostie (az ostya-jat neki)
de ezt tenyleg csunyanak tartjak ezt nem szabad mondani
a tabernus enyhebb ...
hol vannak ezek hozzank ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 05:15:08

@montroyal: mar a kurva istenit is ertelmezhetelen szamukra es akkor meg hogy tudnam cifraznii:)
de nem tudom forditani mert nem ertik:)
ha valami nem tetszik pl vezetes kozben, akkor magyarul mondom meg a magamet
/nem kell arra gondolni hogy ideges leszek, csak az osztas magyar szokas/
tehat olyan 28 szoban elkuldom az elem kijovot az annyaba, magyarul
es akkor Mary mondja:
OK
es teljes a beke

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 05:20:07

mert Mary mar tudja, ha magyarul beszelek, akkor karomkodok:)
neki csak a fuck you jutott
nem ertheti milyen szep kerek mondatokat lehet monadni magyarul:)
jelzem, vele sosem beszelek magyarul, mielott.....
altalaban kocsiban kommetelek magyarul, meg neha a meloban
akkor mar rohognek, mert tudjak, hiaba nem ertik:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 05:23:58

@montroyal: regebben megkerdezte
mit mondtal
mondom, hogy hulye kurva, mi a faszt csinal
aszongya , hosszabnak tunt:)
azota megmagyaraztam, hogy nem tudom leforditani:)
keptelenseg

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.08. 06:36:44

@DieNanny: viszont te bizonyára nem ismered az ide vonatkozó művet: Buzi-e vagy....

2013.07.08. 08:23:35

Mi volt a téma?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 09:39:30

@montroyal:
@hagyma:
Nálunk sem tudnak egy ízeset odamondani... :)
Amikor már nagyon anyáznak, akkor van az "ördögszar", illetve népszerű még a "francba"/"picsába" szösszenet is.

Anyázni egyáltalán nem tudnak, még annyira sem, mint az angol "son of a bitch", bár ezt olyan ritkán hallom, hogy elgondolkodtam rajta, nem ezt mondják-e: "Sonofa Beach" és a nyaralásukat részletezik... ;)

De utolérhetetlen svéd káromkodás a "17"... utős, mi? Ha anyáznak nem veszem fel, de ezért ölni tudnék! :)

Éhes_ló 2013.07.08. 10:03:16

Ismét egy jó post, köszi!
Remélem lesz folytatása is, ami kicsit személyesebb lesz, a poster kinti életéről szól.

BTBTBT 2013.07.08. 12:39:14

@hagyma:
Nem vedtem meg senkit, kulonosen nem Igenyest, egyszeruen arra a kijelentesedre reagaltam, hogy "te nem sertegetsz masokat".
De azert az anyazas belefer.
Full stop.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.08. 15:30:16

érdemes végigolvasni a kommenteket, vagy csak a szokásos csivitelés megy? :-(

Andrea Komuves 2013.07.08. 18:23:53

Szerintem ez eddig a legjobban és legérdekesebben leírt cikk Spanyol országról. Talán a gyerekneveléshez szólnék hozzá, ugyanis a déli részeken abszolút elengedik a gyerekeket és tiszteletre nevelés egyáltalán nincs.

Igényes 2013.07.08. 18:34:30

@Chang Yai: A vége felé nagyon nem. :)

M. Péter 2013.07.08. 21:00:30

@shakti_rom: De könnyen megeshet, hogy amit nyer a vámon, elveszti a réven, majdnem szó szerint. Szolgáltatást rendszerint nem lehet házhoz szállíttatni.

Latcho Rom 2013.07.08. 21:55:26

@montroyal: estie calisse criss de la tabarnac de cave :-)

ha cave van akkor kudik jezust az oltarral, ostyaval a pinyoba :-)

Amarante 2013.07.09. 00:22:30

@Barátusz:

Nem rolad volt szo!:)))))

te sosem tennel ilyet a felebaratuszoddal:)))

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 02:30:06

@shakti_rom: ez nem roszul hangzik es latod nekunk nem igazan csunya leforditva

2013.07.09. 02:52:52

@Igényes: Vancouverben landol a gép, onnan egy ugrás hidroplánnal.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 03:22:23

@cougarcat: mi kompal mentunk Nanaimoba es levezettunk Victoriaba kozben megneztuk Duncant a sok szep totemmel es Chemainust a festet falakkal raadasul eppen crazy hat festival volt

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 03:24:01

@Igényes: repulhetsz Nanaimoba is kozelebb van

2013.07.09. 03:51:40

@montroyal: Akkor a házunk előtt hajóztatok el a komppal, én az öböl másik oldalán vagyok (Departure Bay). Nem közvetlen a parton vagyunk, de van kilátás. Chemainus igazi kis karakter város, néha eljárunk oda antik boltokba vagy egy évben párszor a szinházba. Múlt hétvégén épp Duncan-be mentünk, a Mt. Tzouhalem-en kirándultunk - fentről szép a kilátás Mill Bay felé. Victoria hogy tetszett? Anyósomék, sógoromék itt élnek, sokat járunk le. Férjem ma szabit vett, ki, golfozni ment a 89 eves apjával Victoriában. Én dolgoztam, a golfhoz tök tehetségtelen vagyok. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 04:07:11

@cougarcat: minden mese szep volt nagyon tetszett mi capilano kornyeken szalltunk meg kirandultunk a szigetre 2 napot es 3 at voltunk Vancouverbe .. nehez visszajonni montrealba .. oda akarunk koltozni ... de ez marad csak alom... jo Nektek... gratula..

2013.07.09. 04:25:59

@montroyal: Örülök hogy jól sikerült az út. A szomszéd füje mindig zöldebb. :) Egyszer remélem eljutok Montreálba. Szeretek itt élni, nyugis, csendes, természethez közeli. Mindenfelé strandok. Munka után ha meleg van, lesétálunk a legközelebbihez. Hideg a viz de ki lehet birni ha úszni kezdesz. Greater Victoria lenne ideális nekem, pl. egy acreage egy csendesebb helyen, de mégis ott a város ha kell... Nanaimo OK. Közel lakom a munkahelyemhez, kényelmes. Ha egyszer visszavonulsz, még költözhettek...

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 04:34:06

@cougarcat: OK ugy legyen ... akkor most elkezdem gyujteni a 2. millio $-omat....

az elso nem sikerult arrol mar lemondtam kezdem a masodikkal ...

2013.07.09. 04:41:31

@montroyal: Jaja, én is ezt teszem. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 04:48:52

@cougarcat: akkor nekem jo ejt a lotto csak szerdan lesz holnap még megyek dolgozni.. szerdan 3 vendeg jon MO-rol 3 hetre folytatodik a kirandulas csak most Niagara Toronto Ottava...
szep estet.

2013.07.09. 04:50:57

@montroyal: Van aki tud élni! :) Jó éjt!

zopilote 2013.07.09. 07:51:27

@montroyal:
Szia Montroyal! Orulok, hogy sikerult a kirandulasotok. Sajnalom, hogy nem talakozhattunk, legalabb egy kave erejeig. Itt akkor epp szornyu ido volt, szerencsetek, hogy ki tudtatok jutni a varosbol. A Rockies milyen volt Jasper fele? Ugye arra is lenyugozo? Es az Okanagen? Vancouverrol nem is kerdezlek, hiszen koztudott, hogy E - Amerika legcsodalatosabb fekvesu varosa. Talan San Fransisco vetekszik vele szepsegben. A Sziget nyugdijasoknak egy paradise: laid back lifestyle, ocean, hegyek, termeszet, nyugalom. Mi mas kell a boldogsaghoz? :)

zopilote 2013.07.09. 08:18:08

@cougarcat:
Mi a Nanaimo Yacht Club - nal laktunk, a Stewart - Townsite sarkan, az ablakunk a Newcastle Islandra nezett es tavasszal jottek a hummingbirdok, szep volt. Nanaimoban a sok osveny tetszett, vegig az oceanparton, a promedannal. A mai hirekben olvastam az arva orcarol, hogy megjent az ujszulottjevel. Nagy ujsag volt abban az idoben, amikor ott laktam, 2002 - ben. Mindig szerettem volna felmenni North Islandra, Telegraph Cove - ba es megnezni amikor az orcak a sekely vizben dorzsolik le a boruket a kavicson.

*matahari* 2013.07.09. 11:10:16

jöhet a következö poszt a valsagrol!

2013.07.10. 02:17:09

@zopilote: A Stewart környéként az utóbbi években nagyon sok új házat épitettek, kikötőre néznek, előtte a sétaút, stb. A City felvetette hogy legyen egy sétaút a Dep. Bay strandtól egészen a komp kikötőig ami kapcsolódna a Promenádhoz. De sajnos a parton élő burzsujok megvétózták. :) Apálykor igy is meg lehet ezt az utat tenni csak ugrálni kell a köveken. Hozzánk közel van a Linley Valley park, gyalog eljutunk ide és most már védetté is nyilvánitották, nem fogják beépiteni. Nem tudom járkáltál-e itt, vannak nagyon szép ösvényei, kiterjedt, mohával és vadvirággal boritott sziklákkal, időnként kilátással. Ez az életforma tetszik nekem. De az biztos hogy időnként jó ha kimozdul az ember innen mert akkor még jobban lehet értékelni. :)
Orcát még csak a partról láttam messziről, ez a Telegraph Cove dolog érdekes lehet. Fóka már bukkant fel 20-re a kajakom mellett. :) Van fukszia bokrom meg crocosmia virágaim, a kolibrik jönnek rá rendesen....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása