oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 22. 06:55,  Angol és magyar kórházban betegként 459 komment

2013. június 22. 06:55 Határátkelő

Angol és magyar kórházban betegként

Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert Zsófia mai története is megerősít abban, hogy a kétségtelenül jobb körülmények nem feltétlenül párosulnak szakmailag is jobb teljesítménnyel.

London, University College Hospital cím.jpg

„Az alábbiakban a londoni és a magyar kórházi ellátást szeretném összehasonlítani. Nemrégiben ugyanis sajnos igen közelről volt alkalmam megtapasztani mindkettőt egymás után néhány héten keresztül. A dolog pikantériáját az adja, hogy jómagam is orvos vagyok, így esetleg olyan dolgok is kiszúrják a szememet, amelyek egy átlagos jóhiszemű páciensét nem. A konklúzió pedig sokak számára meglepő lehet.

Próbálok csak a lényegre szorítkozni, mert rengeteget tudnék írni különböző kisebb és nagyobb műhibákról - az angol oldalon. :) Lényeg a lényegben, hogy négy napot feküdtem Londonban de nem is akárhol, hanem a University College Hospital egyetemi kórházban, ahol ezen idő alatt, teljesen egyértelmű tünetek alapján se diagnosztizálni, de kezelni nem sikerült egy mezei vesemedence-gyulladást.

Annak ellenére sem, hogy én magam is mondtam nekik, hogy úgy gondolom, ebben szenvedek vagy vesekőben, vagy mindkettőben. Megvizsgált sebész, nőgyógyász, végül nagy nehezen egy urológus is (vesetáji fájdalmakkal feküdtem), majd csináltak egy hasi CT-t, amiről azt mondták teljesen negatív, mint ahogy az érkezés után levett labor is, ne szimuláljak. Úgyis csak morfinért jöttem be. Ez utóbbit nem mondták, de érezni lehetett. Az nem érdekes, hogy a labor az első fél órában persze, hogy nem mutat semmit.

Mikor még négy nap után is ragaszkodtam ahhoz, hogy komoly fájdalmaim vannak ellenben semmilyen morfinszármazékot nem voltam hajlandó bevenni, mert folyton hánytam, jött egy másik urológus, aki azt mondta, a CT mégsem negatív most, hogy újra megnézte, hanem kiterjedt gyulladást lát a jobb oldalon a vesében és az ureterben. Ellenben most már haza is mehetnék, mondta.

London, University College Hospital.jpg

Meg is fogadtam a tanácsát, és mivel nem éreztem jól magam, vettem egy repjegyet Budapestre. Antibiotikumot egyszer adtak Londonban, amikor megérkeztem, de hogy mit, azt nem tudom, mert a zárójelentésbe (ami jóindulattal 3 sor volt) nem írták bele.

Budapesten a Szt. László kórházban hajnalban, amikor megérkeztem, a magyar ügyeletes orvosnak anamnezis és fizikális vizsgálat alapján körülbelül 3 percbe került, hogy a diagnózist felállítsa és a betegséget kezelje, megkaptam a vénás antibiotikumot, amelyre már másnapra lényegesen javult az állapotom, pár nap alatt pedig teljesen rendbe jöttem.

Tanulság? Angliában nagy bajban van a közegészségügy és az egyetemi oktatás. Akkora privát kórteremrész jut egy betegre, hogy szinte már szállodában érzi magát az ember, két nővér és három orvosi team jut minden betegre.

Az ebédet egy négyfogásos lunch menüből választja ki az ember, amin csak az nincs jelölve, hogy mondjuk a vesebeteg mit ne válasszon inkább. Mindezzel együtt egy ordító vesegörcsöt felismerni lehetetlen, még CT segítségével sem lehetséges.

Labort összesen egyszer vesznek, de csak abban a félórában, amikor még tutira nem mutat semmit. Ellenben a szerencsétlen, lenézett, kelet-európai (ki tudja, milyen orvosokat képeznek ott!) kisdoktor a két kezével meg néhány ampulla Rocephinnel többre jut.

U.i.: Csak hogy azt ne gondolja valaki, hogy ez a szomorú eset csak velem esett meg, leírom még, hogy a londoni sebészeti osztályon az egyik mellettem fekvő betegnek medencetörése, a másiknak bélperforatiója (átlyukadt bélfal) volt.

Először mindkettőnek azt mondták, megműtik, ám végül az egyiknek gyógytornát, a másiknak diétát javasoltak, és mindkettőt hazaküldték."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Magyarország London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945372143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orvosi váró 2. 2013.06.23. 16:36:36

Magyar ügyintézés Az orvosi várók világa Ez a világ pontosan tükrözi a magyar valóságot – állítottam az egészségügyi vizsgálataim során szerzett tapasztalataimat közreadó korábbi bejegyzésben. Ez a meggyőződésem tovább erősödött. Íme, egy általam...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VHB 2013.06.22. 07:14:00

Az nhs az egy nagy híg fos. Manchesterben magyar doki a stárszebész. A kollégái közül ő az egyetlen, aki műt. A többi csak küldözgeti mindenféle vizsgálatokra a betegeit, mert ennyire be vannak szarva a perektől. Ja és ha privát biztosításod van akkor se jársz jobban. Ha beteg vagy, irány Mo. és fizetősként csilliószor jobb ellátást kapsz.

DieNanny CH 2013.06.22. 07:17:42

Eddig 1x voltam magyar kórházban súlyos betegen. 1 évig jártam bentfekvős kezelésekre. Nagyon jól éreztem magam - a személyzet miatt. Amúgy hulló vakolat, szigeteletlen ablakok, őskori radiátorok... De pont ez, ami az orvosok, nővérek kedvessége miatt nem zavart.
Szerencsére semmilyen összehasonlítási alapom nincs külfölddel. De talán másoknak...

Link elek 2013.06.22. 07:53:10

Az egeszsegyugy stilusat alapvetoen az hatarozza meg, hogy ki fizet kinek es miert.
Az angol rendszerben nincs kulon biztosito, vagyis a korhazak/orvosok anyagilag abban erdekeltek, hogy a beteg olcson jol erezze magat. A gyogytorna olcsobb, mókásabb, mint a mutet.

Az amerikai rendszerben a korhazak szolgatatasert kapnak dijat. Ott ezrevel vegzik a nem feltetlenul szukseges vizsgalatokat.

A legjobb a Japan rendszer, ott a korzeti orvos csak akkor kap penzt, ha az "ugyfele" egeszseges.
Ott mukodik a legjobban az "együtt sirunk, együtt nevetünk" rendszer.

A mai penzkozpontu vilagban az egyetlen esely jol mukodo rendszer epitesere, ha az egyenek anyagi erdekeltsege egybeesik a rendszer szempontjabol optimalis cselekedetekkel.

2013.06.22. 08:01:49

Bizonyára lesznek ma olyanok, akiknek meg az angol ellátás volt klasszisokkal jobb, mint a magyar. Az biztos, hogy mindenhol vannak hiányosságok, de sajnos itthon sok helyen elvárt a hálapénz...

DieNanny CH 2013.06.22. 08:14:55

@Philosoraptor:
"de sajnos itthon sok helyen elvárt a hálapénz... "

Jobban mondva, a betegek erre szoktatják az orvosokat.
Én mikor először bent feküdtem, azt hittem, az lesz az utolsó, sebésznek adtam 10ezret, nővéreknek 1 kávé+csoki.
Hát, doki szinte undorodva fogta meg a borítékot (még el is szégyelltem magam...), az utána következő hónapokban, években többször műtött, soha többé nem adtam neki pénzt, viszont mindig nagyon kedves volt velem. Elpoénkodtunk, beszélgettünk. Nővéreknek sem adtam soha többé, pedig 1 évig havi 1 hetet bent feküdtem. Ennek ellenére nagyon kedvesek voltak.
Az oszt.vez. főorvosnak egy idős néni akart pénzt csúsztatni a köpenye zsebébe, a doki megfogta a kezét, és azt mondta: Magának erre jobban szüksége van! (Szem- és fültanú voltam!)

Nagynéném a másik véglet. Minden dokinak bor, pálinka, szalámi, sonka. Nagybátyámat mégis 1 év alatt elvitte a vastagbélrák. A háziorvos az "adományok" ellenére nem igazán végezte a dolgát...

ffüttyfürütty 2013.06.22. 08:18:46

@DieNanny: és van ahol előre közli az orvos, hogy ez ennyi és ennyi lesz.

Világpolgár2012 2013.06.22. 08:21:00

@Philosoraptor:
Ez igy van. Anyukam nem valoszinu, hogy elne meg, ha Magyarorszagon maradt volna.

tanato 2013.06.22. 08:23:59

Zsófi te Angliában dolgozol?Milyen szakterületen?Egyszer nemrégen megkérdeztek egy ott dolgozó magyar kollégánkat,hol jobb az eü. ott vagy itthon,?azt mondta az orvosoknak klasszisokkal kint jobb a helyzete,anyagilag is meg munkakörülményekben,viszont a betegeknek meg Magyarországon jobb.Egyébként örülök,hogy megint egy orvoskolléga írt cikket ide,megtörni látszik a jég,amilyen sokan kint vannak közülünk,annyira kevés volt idáig az általunk írt cikk és hozzászólás.

tanato 2013.06.22. 08:27:07

@DieNanny: Igazad van túl van dimenzionálva ez a hálapénz műbalhé.Úgy mennyiségben mint gyakoriságban jelentősen csökkent az elmúlt években.tíz évben.Saját magam védelmében:A vastagbélrák nem háziorvosi kezelést igényel,hanem azonnali műtétet,de még így is kicsi a túlélési arány.

tanato 2013.06.22. 08:27:51

Sajnos most mennem kell,de este jövök vissza és elolvasom a kommenteket.

2013.06.22. 08:31:42

@DieNanny: És fordítva is áll a dolog, hiszen sok orvos meg emiatt várja el. Szerencsére azért még akadnak kivételek az orvosok/nővérek között is. Valahol "érthető" is ez, hiszen nincsenek túlfizetve, viszont nekik is meg kell(ene) élniük valamiből. Az ellátás színvonalánál azt is figyelembe kell venni, hogy sok kórházban rengeteg beteg jut 1-1 orvosra v. nővérre, nem mindig van idejük mindenkivel "foglalkozni".

2013.06.22. 08:35:23

@tanato: Bizonyára azért kérnek el a szülész-nőgyógyászok 100-200 ezreket a szülésekért, mert ez a téma is csak túl van "dimenzionálva". Nyilván sért a feltételezés is, hiszen szakmabeli vagy, de ettől még nem kell elbagatellizálni egy nyilvánvaló tényt. Betegként az ember eléggé ki van szolgáltatva, értelemszerű, hogy azt akarja, hogy figyeljenek rá. Sajnos sok esetben ez csak pénz ellenében történik meg.

2013.06.22. 08:36:13

@Világpolgár2012: @tanato: borzaszto vegyes tapasztalataim vannak az NHS-szel. Ha elet-halal kerdes van, akkor szerintem jok. Viszont a tobbiben vegyes. Siman el tudom kepzelni, amit a poszterina leirt. Es o meg ugye orvos es tudta magat diagnostizalni. Mit csinalnanak a tobbiek?
Tanato: gondolom utaljak az orvosok, ha orvos a beteg?

A UK magankorhazban nagyon jok az orvosok, de azokhoz erdemes kivalltani a maganbiztositast. Legtobb nagy ceg adja ezt a lehetoseget, mint benefit. A biztositasi csomagot at kell nezni, hogy mi nincs benne, pl szules vagy fogaszat, amire altalaban kulon csomag van.

Csak anyukam esetebol tudok kiindulni es 1-2 szemelyes tapasztalat (Budapest korhazak, Kutvolgyi, Janos). Mon az orvosok szakertelmevel nincs problema. A korulmenyek es nemely orvos hozzaallasaval van. A halapenz meg reszben ongerjeszto dolog, amig mindenki ad, ez elvart. A masik oldal meg nyilvan a rosszul fizetett orvosok.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 08:36:35

@DieNanny: "Nagynéném a másik véglet. Minden dokinak bor, pálinka, szalámi, sonka. Nagybátyámat mégis 1 év alatt elvitte a vastagbélrák. A háziorvos az "adományok" ellenére nem igazán végezte a dolgát..."
Egy ilyen ismerősöm nekem is volt, hiába járt a háziorvoshoz azzal hogy fájdalmai vannak, egy ideig elhajtotta, aztán sokadszorra küldte csak tovább, nem sokkal utána meghalt, rákja volt (valamilyen nyelőcső/gyomor tájéki)

Muscari 2013.06.22. 08:40:31

Hat nekem csak az alap es surgossegi ellatashoz volt szerencsem a kep vegyes. A GP-m szerintem alapos es lelkiismeretes. A korhazban azonban nem voltak hajlandoak megrontgenezni a lanyomat, amikor pedig egyertelmuen agyrazkodasa volt, folyamatosan fajt a feje es a fule miutan nagyon etos utes erte a fejet. Vegul szerencsre szovodmeny nelkul elmult, de tobb hetig szedett fajdalomcsillapitokat. Csak az a kerdes, mi lett volna, ha kialakul egy veromleny peldaul. Megvarjak, mig osszeesik es viheti el a mento?

A fogorvos temakor is megerne egy miset, azert egyertelmuen megeri hazamenni Mo-ra, meg surgos esetben is, sokszor meg a repjeggyel egyutt is sokkal olcsobb.

Világpolgár2012 2013.06.22. 08:45:31

@charlieharper:
Londonban nekem is vegyes tapasztalataim voltak, egy kicsit lottoszeru az ellatas, pl. egyszer egy orvos nem ismerte fel az ekcemamat. Amiota videken lakunk, azota 100%-ban elegedett vagyok. Anyukam eseteben otthon minden hianyzott: szakertelem, empatia, felszereltseg.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 08:49:43

@Muscari: Mi van a fogorvosokkal? Kifejted? Rosszul dolgoznak/túl drága/mindkettő?

Mrs. Clayton 2013.06.22. 09:02:10

@Philosoraptor: az kizárt, ugyanis azt leszámítva, h a 16 év alattiaknak ingyenes a gyógyszer, meg ha jól tudom, ha szoc ellátást kapsz akkor is, egyébként az egész egy nagy lószar s ezt bki, aki 1-nél többször ott volt simán észreveszi

én kb 1,5 hónapja nagyon csúnyán kificamítottam a bokámat, faszikám ránézett, közölte, h ez nem törött, viszlát, azóta tudok járni, de pl nem tudom hajlítani annyira a lábamat, h magassarkú cipőt húzzak, nem csak 10 cm-s, de 3 cm-s sarkú cipőt se tudok felvenni
amikor kérdeztem, h kiírna-e pár napra közölte, h minek irodában dolgozom
már meg se kérdeztem, h és vezetni h fogok, még jó, h van cruise contorl a kocsiban, meg automata és a cégnél látva a bokámat kiírtak betegnek
de ez az NHS, a GP kicsit jobb

bpetya75 2013.06.22. 09:04:44

@Philosoraptor:

Nálunk a gyerekek három uszkve tíz éve születtek Kaposváron. Asszony első nőgyógyászát részben azért hagytuk ott, mert a várandósság elején közölte, hogy 50 lesz. 2003-ban nem kívántuk ezt vállalni. Egy fiatal dokit választottunk, aki a szülések után elfogadta a borítékot, de marhára nem érdekelte a vastagsága.@DieNanny: -nek annyiban is igazat adok, hogy a harmadiknál pl le akartam beszélni a feleségemet a borítékozásról, mert nem álltunk valami fényesen, de ragaszkodott hozzá. Igaz, akkor is 30-at adtunk, mint a korábbiaknál, de semmi értelmét nem láttam. Ugyanazt az ellátást kapta volna enélkül is...

Egyébként az volt a legszebb az egészben, hogy a második szülést majdhogynem asszonykám irányította végig. Errefelé elég ritka, hogy császár után természetes úton szüljön valaki, de neki sikerült. Elsősorban azért, mert tudta, hogy minden rendben van, csak lefeküdnie nem szabad, a doki, meg a szülésznő pedig hittek neki (és az NST-nek meg a tágulási ütemnek) és nem akarták túlorvoskodni a dolgot. Akkor pl nem sajnáltam a 30-at, mert nem sok orvos vállalta volna ezt így be, a miénken kívül.

2013.06.22. 09:06:03

@Jess G: en mar talalkoztam jo NHS orvossal is. Rossz orvos/korhaznal voltal. A GPt is meg kell valogatni, mint mindenhol,

bpetya75 2013.06.22. 09:07:43

@ffüttyfürütty:

Többek között ezért is volt nagy hülyeség, hogy népszavaztunk a vizitdíjról. Az orvos hozzáállását is megváltoztathatja, ha tudja, hogy a betegnek pénzébe került az, hogy ott van, csak nem unalmában jött...

Mrs. Clayton 2013.06.22. 09:11:39

@charlieharper: mi 2x voltunk, egyszer én alányommal, egyszer meg ő velem
mindkettő végeredménye az lett, függetlenül a bajunktól, h együnk paracetamolt, vagyis nekem még nurofent is javasolt, és kaptam egy gumis fáslit a lábamra
mondjuk legközelebb is kénytelen leszek ide menni, mert nem fogok átmenni a szomszéd városba, ahol valszeg nem fogadnának, mert nem ott lakom
a GP-n se volt nagy választás, 4 rendelő volt közel, abból amelyiket választottuk az tűnt a legmegfelelőbbnek, erre nem angol hanem egy Eng Ong nevű mukit kaptunk, rendes meg minden, de na m1...

ffüttyfürütty 2013.06.22. 09:12:44

@bpetya75: Nem tudom, orvosa válogatja. Elvileg a betegnek így is úgy is pénzébe került, mivel fizeti a TB-t. Szóval azok az orvosok akik beközölnek egy összeget az elején nem hiszem, hogy meghatódtak attól, hogy a beteg leszurkolt 300 Ft-ot a találkozás előtt.

bpetya75 2013.06.22. 09:15:35

Egyébként meg az a véleményem, hogy a rengeteg műhibaper az oka ennek az orvoslási stílusnak. És ez sajnos nálunk is terjed. Nyilván van számos olyan eset, amikor indokolt lehet egy műhibaper, de sok esetben nyerészkedés miatt indul el a kedves páciens, és komoly pénzeket akaszt le a semmiért a kórházról, biztosítóról, orvosról. Persze hogy terjed a defenzív orvoslás.

Más területeken is tetten érhető ez. Ha valahol nincsen teljesen egyértelműen meghatározva az illetékesség kérdése, akkor bizony fehér holló az a hivatalnok, vezető, szakértő, akárki, aki meg mer hozni egy döntést, vállalva érte a felelősséget.

bpetya75 2013.06.22. 09:18:59

@ffüttyfürütty:

Inkább arra gondoltam, hogy mennyire veszi komolyan a háziorvos a beteg panaszait. Egyértelműen van egy olyan (joggal kialakult) feltételezés pl a nyugdíjasokkal kapcsolatban, hogy beszélgetni, melegedni, hűsölni, időt tölteni járnak rendszeresen orvoshoz. Amikor fizetni kellett a vizitdíjat, érezhetően csökkent az ilyen alibilátogatások száma. Vagyis aki így is orvoshoz ment, annak nagyobb eséllyel volt tényleg valami baja. Én háziorvosnál maroktartással még nem talákoztam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 09:25:43

@charlieharper:

A kommunizmusban a Kútvölgyi arról volt híres, hogy nagyon civilizált az ellátás, nem kell hosszan várni, viszont a legjobb szakemberek nem ott vannak.

Annak idején - azt hiszem, ez neked nem újdonság - minden évben kiküldetésben lévőknek kellett menni kiutazás előtt vizsgálatra. Első évben mentünk a normál kórházunkba, mondanom sem kell reggel 8-tól délután 3-ig tartott. Következő évben apám elinézte, higy kapjunk betegkártyát a Kútvölgyiből, ott ugyanez megvolt 8-9 között. Szóval ez volt az előny. De mindenki azt mondta: ha komoly betegség van, ne oda menjünk.

2013.06.22. 09:26:07

@Jess G: nem akarok hulyeseget mondani, de tudtommal nhs korhazba oda mesz, ahova akarsz. Nezd meg, hatha akkor nem N'tonba mesz legkozelebb.
A GPm nekem is indiai, de en kifejezetten ot kertem, ugyanis szerintem, aki ott jo egyetemre jar, az jo kepzest kap. Indiai es orosz kepzesben reszesult orvosokkal meg E-Amerikaban volt nagyon jo tapasztalatunk.

2013.06.22. 09:28:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kutvolgyi regen part korhaz volt. Osszes kikuldeteses odajart. Mi a lakhelyunk miatt is odatartoztunk. Nem tudtam, hogy a szures mindenkinek kotelezo volt, azt hittem, hogy csak Afrikaban levoknek.

Világpolgár2012 2013.06.22. 09:29:11

@Jess G:
Mindenki a sajat tapasztalata alapjan itelkezik. A mi csaladunknak sokkal jobb az angol ellatas. Magyarorszagon rengeteg idot, energiat es tobb millio forintot aldoztunk arra, hogy anyukam jobban legyen. Nem lett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 09:37:25

@charlieharper:

Nem, ez biztos nem így van, a mi példánk bizznyítja. Mi nem mehettünk oda, mert nem oda tartoztunk helyileg, pedig mi külkeresek voltunk és diplomata útlevéllel - mégsem mehettünk oda. Apámnak külön kellett protekciósan elintéznie, hogy a második évtől oda járhassunk.

Nem, nemcsak Afrika. Az egész világ, talán csak Európa volt a kivétel.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 09:38:39

@charlieharper: sztem az enyém kínai, mivel elköltöztünk így most majd ha lesz kedvem, akkor megnézem kik vannak itt a környéken
lehet bhvá mehetek NHS-be, de eddig mind a két alkalommal megnézték a rendszerben, h melyik GP körzetben kinél vagyunk
mondjuk most h így gondolkodom, 3x voltunk a kórházban, a 3 az volt, h a lányom festette a szemét, és a ceruzáról egy kis faszilánk belefúródott a szemhéja alá. a szintén kínai doktornő tényleg precízen végezte a dolgát, sőt nekem is megmutatta, h a szaruhártyát mennyire összekaristolta a fadarab, mindent elmondott h mire számíthatunk stb
szóval van jó tapasztalatom is
@Világpolgár2012: azt hiszem tegnap olvastam egy családról, apa Londonban kutatóorvos, a felesége pedig egyetemre jár/járt szintén Londonban
van 2 gyerekük, a kicsiről itt derült ki h autista, hát ők nincsenek megelégedve sem az eü-vel, sem az iskolával
pedig amennyit én látok a sérült gyerekeknek itt jobb, mint otthon, de nekik nagyon rossz tapasztalataik vannak
pl a kisfiúnak nem voltak hajlandók se fizikoterápiát, se gyógycipőt se semmit felírni, azóta inkább hazajárnak és ott megveszik, amikor az itteni orvos ezt megtudta, elhajtotta a fenébe őket, mert mégis mit képzelnek

2013.06.22. 09:40:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a Grosszt es a Kadart nem a Kutvolgyiben kezeltek?

2013.06.22. 09:43:32

@Jess G: a GPd nevet mindenhol le kell adni. Eddig azt hittem azert, hogy a GPd elott minden adat meglegyen, amikor mesz hozza. Tudod "holistic care". Lehet, hogy naiv vagyok.

Mand este meg idenezek.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 09:47:00

@bpetya75: Én sem rájuk gondoltam, bár van rossz példa is. Persze nyilván nem egyszerű végighallgatni a cseverésző-melegedő típusúakat és sugalmazni hogy öregség ellen nincs orvosság. Na meg különválasztani azoktól akiknek tényleg valami baja van, nem csak tépi a száját. (Kicsit hihetetlen is, hogy vannak akik hobbyból ülnek az orvosnál, de lehet ha megöregszem megtudom) :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.22. 09:48:25

Az orvos ha rosszul van automatikusan beteg státuszba kerül. Ne állapítson meg magára semmilyen diagnózist, azt bízza a szakemberre, tűrjön és szenvedjen. Vesemedence gyulladás gyanú esetén hagyja abba a dohányzást, az alkoholt, a fűvezést és a dugást, vagy ha egyiket se csinálja, fogyjon le. Senki se szereti a randa kövér, ráadásul panaszkodó beteget.
A történetnek két tanulsága van.
1. Az orvosok a legrosszabb betegek, ez újra bebizonyosodott
2. A magyar kórházakban tényleg jobb esélyei vannak a betegnek. Angliában egy vesemedence gyulladás félrekezelésére 50% az esély, ott kiderül mennyire szerencse fia a páciens. Itthon más a helyzet. Itt 4 órát állsz sorba dokibácsi ajtaja előtt, ennyi idő alatt spontán gyógyul a betegség. Utána már felesleges kopogással zavarni a személyzetet.

lejuso 2013.06.22. 09:50:07

ugyanez a tapaztalom svajcban is. szamtalanszor eltem at harom gyermekkel a teves orvosi diagnosztikat. szerencsemre edesanyam orvos, igy van kihez fordulni. mikor tavol volt akkoriba 7 eves fiamnak hiaba volt kullancscsipestöl tipikus "udvara", az 5,(!) orvos diagnosztikalta vegre a lymekort. stb...

Világpolgár2012 2013.06.22. 09:53:42

@Jess G:
Mint irtam, mindenkinek mas a tapasztalata. Van akinek itt jobb, van akinek mashol. En annak orulok leginkabb, hogy valaszthattam, mert sajnos sokaknak nincs valasztasi lehetosege.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.22. 10:03:46

@charlieharper:

Bizonyára igen, de nem feltétlenül ottani orvosokkal kezelték őket.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 10:04:05

@Világpolgár2012: ezt egyértelmű, sőt sztem, ha az ember sokáig él egy országban, akkor lesznek jó meg rossz tapasztalatai is
egyébként az én orvos ismerőseim is egyetértenek abban, h orvosnak lenni Angliában annyiból jobb, h a fizu jobb, körülmények jobbak, de más miatt kell stresszelni, mint otthon, bár Mo-n is olyan irányba mennek a dolgok, h nem sokáig lehet a körömgomba miatt elküldeni a havert CT-re, MR-re csak h megnyugtasd tényleg nincs komoly baja
viszont betegnek lenni jobb Mo-n méghozzá a protokoll miatt, itt addig nem csinálnak semmit, amíg nem látják, h nagyon komoly a baj, Mo-n meg elkezdenek kivizsgálni
viszont tény, h a patikában mindent megveszek, így engem annyira nem zavar, h rám se tojnak, mert én eddig is öngyógyszerező voltam

Evicica 2013.06.22. 10:05:13

Nekem is van errol tapasztalatom, raadasul ugyan ezzel a betegseggel. Tudtam mi bajom van, mert mar nem az elso vesemedence gyulladasom volt, ezert azonnal korhazba mentem, de egy londoni orvos ismerosom javaslatara a whitechapel-i korhazat valasztottam. Csak jo tapasztalataim vannak, 5 perc varakozas utan bent voltam, azonnal vert vettek, gyogyszert adtak, minden vizsgalatot elvegeztek (CT, vizelet, vert) folyamatosan monitoroztak, es nagyon keso este leven amin meglepodtem, meg azt is megkerdeztek ennek-e valamit, mert maradt meg a vacsorarol. Miutan a doktor megallapitotta a diagnozist, ( nagyon aranyos spanyol no volt), mondta hogy bent kell maradnom ket napra (hiaba mo ndtam, hogy annyira nem szeretnek) es infulzioval kapom majd az antibiotikumot. A ket nap alatt minden torodest es odafigyelest megkaptam, amit csak lehetett. Mikor vegul kiengedtek, egy hatalmas csomag gyogyszert is kaptam, hogy szedjem tovabb. Nekem csak pozitiv elmenyem van, de lehet ez korhaz fuggo. Ket nap alatt teljesen osszekanalaztak.

Muscari 2013.06.22. 10:08:51

@ffüttyfürütty: leginkabb mindketto. Mehetsz privat alapon, ott pl. egy gyokerkezeles +tomesek 3-400 GBP, NHS alapon 40-40 GB. De akkor amalgam tomest hasznalnak! Nincs kulon privat meg allami rendelo, a legtobb fogorvos leszerzodik az egeszsegbiztositoval is. Csak akkor a legolcsobb anyagokkal dolgoznak :-(
Idopontot 2-3 het mulva kap az ember.
Ezek az en szemelyes tapasztalataim. Annyit meg, hogy 18 ev alatt ingyenes, ha akar a paciens fizethet ekkor is a dragabb esztetikus tomesert stb.

Aquilegia 2013.06.22. 10:19:55

@Muscari
Az NHS a fogászatra úgy tekint, mint egészségmegorzes es az, hogy az hogyan néz ki, az őket nem érdekli. Nem pontosan tudom, hogy az amalgam es az egészség hogyan működik együtt, de ez más kérdés. A várólistával meg egész jol jártál, ha 2-3 hét.
Van külön maganrendeles, rengeteg.
A munka színvonala pedig az azt elvégző orvostól függ, nagy részük valóban elég gyenge, próbálj másikat keresni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.22. 10:21:08

@VHB: hmmm... jo tudni, hogy magyar itt a sebesz. de jo is, vagy csak bator?

DieNanny CH 2013.06.22. 10:26:55

@tanato:

Persze, én sem úgy értem, hogy kezelje a h.orvos, csak vegye észre!

Katica2 2013.06.22. 10:31:59

Ezek szerint a bélperforációt elnézték és a beteget hazaküldték!? Ezt azért nagyon nehéz elhinni,ez orvosi műhiba! A beteg meghalt?

andaluzkutya 2013.06.22. 10:37:07

Én a magyar eü-ből tudnék hasonló személyes tapasztalatot mondani. Nem hiszem, hogy egy eset perdöntő lehet, de egyébként lövésem sincs az angol eü működéséről, lehet, hogy szar:)
Norvégiából eddig nincsenek (nagyon) rossz tapasztalataink, bár igaz, hogy nem vagyunk nagyon betegesek. Nekem pont most van egy aktív beutalóm, így megláthatom, hogy hogyan dolgoznak élesben... Bár a rezidenseimmel, ill. a háziorvosommal meg vagyok elégedve, szerintem szakmailag jól felkészültek. Bár az érződik, hogy egyes döntésekben bizonytalanok lehetnek, ami abból következhet, hogy a kényelmes munkatempó miatt nem látnak, nem gyógyítanak annyi beteget, mint amennyit én láttam Mo.-n rezidensként.
A fogorvosom itt jól dolgozott, de iszonyatosan drága. A magyar fogorvosom is jól dolgozik, de csak addig volt drága, amíg Mo.-n éltem:)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 10:37:42

@Katica2: elképzelhető, ugyanis az újságok napi szinten vannak tele ilyenekkel, h fájt a feje, kettős látása volt, de hazaküldték, h szedjen paracetamolt, majd agydaganatban meghalt
sőt már haltak éhen kórházban, szóval itt bmi lehet, ami persze nem jelenti azt, h ez az általános, de nagy ország és ehhez mérten sok minden megesik

VHB 2013.06.22. 10:39:24

@Mr. Long: Engem még nem kezelt. De tekintettel arra, hogy hetedik éve van a kórháznál, azt hiszem ez eredmény. Per és tehermentesen. :-)

ffüttyfürütty 2013.06.22. 10:54:33

@Aquilegia: szerintem ez csak műbalhé az amalgám körül, egyébként tartósabb mint a fehér tömés, legföljebb nem annyira esztétikus. Nyilván első fogakat nem azzal kell tömni manapság. Bár már itt is fehérrel tömnek mindent.

Aquilegia 2013.06.22. 10:58:56

@ffüttyfürütty: en ezzel egyetértek, de ha nem írom ide, hogy nem bizonyitott sem a semleges mivolta, sem egyeb, akkor valaki tuti, hogy beleköt :) egyébiránt fogorvos vagyok.

boglar06 2013.06.22. 11:00:15

Hat nekem szemely szerint es a csaladom minden tagjanak nagyon jo velemenye van az itteni orvosi ellatasrol, legyen az GP, fogorvos, szemesz vagy korhaz (bar ez utobbi meg csak most jon igazan elesben az elso mutettel, de talan egy kulon postban beszamolok a sajat tapasztalataimrol, ha tul leszek az egeszen). Soha nem kaptunk paracetamolt, ahogy sokak irjak/mondjak. Viszont mindig olyan keszitmenyt (gyogyszert, kenocsot, stb.) adtak ami hasznalt.
Nalunk van fogyatekos szemely a csaladban es tobb eves hazai tapasztalattal a hatam mogott elmondhatom, hogy eg es fold kulonbseg. Kulon van a fogyatekosok szamara egy csoport letrehozva, amiben gyogytornasz, ortoped orvos, pszichiater, stb tartozik. Eppen a napokban volt nalunk az emlitett csoport ket tagja, hogy mire is lenne szuksegunk es javaslatokat tettek nehany idoszeru vizsgalatra (hallas, latas, fogorvos, stb), hogy teljes kepet kapjunk gyerekunk allapotarol. Szivesen vallajak a fogyatekos szemelyek ellatasat, vigyazasat napokra is, hogy az ot gondozo csaladtag pihenhessen vagy akar nyaralni mehessen. Nem otthonba teszik, hanem direkt ilyen szemelyekre specializalodott csaladoknal helyezik el vagy eppen a sajat lakasban is tortenhet, ha csak napkozbeni ellatasrol van szo. Lattam mar nem is egyet es mondhatom sokkal emberibb. Mi peldaul most fogunk kapni talpbetetet, gyogycipot. Itt a legelejen, amikor beregisztraltunk a GP-hez, mar akkor felvette a kapcsolatot az illetekessel es par heten belul mar kerekesszeket is kaptunk orvosi javaslatra. Ingyen es az ajtonk ele hoztak. Na, otthon azert ez nem igy van, azon kivul, hogy a fogyatekosok szamara nemhogy a specialis orvosi ellatasok sem igazan rendezettek, de meg a meglhetesuk sem igazan megoldott. Van osszehasonlitasi alapom az otthon tobb mint tiz ev alatt tapasztalt es az itteni par ev tapasztalat alapjan. A fogorvos, lehet, hogy nem a legolcsobb, de nem is egy boduletes dolog, legalabbis nem nagyon kerul tobbe, mint otthon. Mi minden fel evente megyunk ellenorzesre, de nem igazan mondhatom, hogy eget rengetobe kerul. Egy fel evenkenti ellenorzes 12 font, ebben fogpolirozas, fogkoeltavolitas is bennt van. Egy tomessel ez 21 font. Tanuloknak ingyenes a fogaszat, szemeszet, gyogyszerek, szemuveg eseten csak a keretet kell kifizetni, de az sem dragabb mint otthon, sot. A kontaktlencse is olcsobb. A GP-vel nagyon meg vagyunk elegedve. Amint elmentem hozza, hogy mi a problemam es szeretnek egy UH-t kerni azonnal megvizsgalt es mar intezkedett is, azota tulvagyok az UH-n, ketszer kuldott vervetelre, mert az elsonel nem voltak valami jok az ertekek es ellenorizni akarta, ujra, de mar azon van, hogy szep sorban mindent kivizsgaltason, de elobb a mutet ami szukseges, aztan egy ujabb es aztan a tobbi. Fontossagi sorrendet allitott fel es en ezt nagyra ertekelem.
Otthon is volt egy hasonlo mutetem, nem panaszkodom, mert rendkivul aranyos 3 orvos is foglalkozott velem es aldom a sorsot, hogy nem a masik 2 osztalyos orvossal kerultem ossze. A foorvos a halapenzt nem fogadta el amikor az anyukam akart neki adni, termeszetesen nem egy nagy osszeget, de o alapban nem fogadta el es az elejetol fogva normalisan foglalkozott velem, a kesobbi ellenorzeseken szintugy. A masik ket orvos akik aszisztaltak a mutetnel es a kesobbi kezelesekbe is be lettek vonva, szintugy nem akartak elfogadni semmit es elmondhatom, hogy igy is a megfelelo ellatast, kezelest kaptam. Sajnos ezt a szuleszeti osztalyrol mar nem mondhatom el, mert ott a penz volt az orvosok 80%-nak a lenyeg. A foorvos vizitkor meg azt sem kerdezte meg a betegtol (ha nem az o betegei voltak), hogy " Hogy erzi magat?" Szoval a ket osztaly orvosai kozott nagy kulonbsegek voltak szamomra, pedig ugyanarrol a varosi korhazrol van szo ez esetben. Viszont a noverekrol semmi rosszat nem mondhatok, mert akikkel eddig kapcsolatba kerultem, azokrol mind csak jot mondhatok, a hozzaallasukrol, segitokeszsegukrol. Sajnos volt egy gyerek ful-orr gegesz orvossal kapcsolatban is negativ tapasztalatom, de kertem egy masik orvost, mert nem turhettem el, hogy egy orvos olyan hangnemet valasszon egy gyerekkel vagy a szulojevel szemben amit o megengedett maganak. A fogyatekos gyerekemre ra orditott, hogy maradjon nyugton, ne mocorogjon, ram meg szinte uvoltott, hogy ne legyek mar igyen tesze-tusza, hogy nemtudok lefogni egy gyereket. A vizsgaloban levo aszisztensek is meg voltak dobbenve, no meg a vizsgalatra varo szulok kinnt, mert hallani lehetett az ajton kivul is. Letettem a gyereket az olembol es azonnal szoltam, hogy egy masik orvost kerek a vizsgalatra vagy elmegyek. Az aszisztens mindjart felszolt az osztalyra, lejott egy masik orvos, nem kerdezett semmit, a kollegat kikuldte majd elvegezte a vizsgalatot es a vegen elnezest kert a kellemetlensegert. A kesobbiekben csak o vizsgalta a gyermekemet. Emberi hangon, kedvesen beszelt, pedig nekem nem kerult semmibe. Nem mondom, hogy minden orvos penzehes es arrogans, de sajnos vannak ilyenek is, remelem nem tulnyomo tobbsegben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 11:10:56

@Philosoraptor: van par hely, ahol klaszisokkal jobb az ellatas, pl nogyogyaszaton sokkal korrektebbek. De sajnos nekem is negativ tapasztalatom van az NHS, egy 3 hetig tarto 38 fokos lazat, mellkasi fajdalommal paracetamollal probaltak orvosolni, sikertelenul, aztan emg most a terdemre kb fel orat kellett konyorognom, hogy valahova kuldjon tovabb.
Talaltam egy lengyel fizikoterapeutat , ez most valamennyire hatasos, de otthon mindenkepp elmegyek fehervarra, akit ajanlottak itt nekem dokit.

Muscari 2013.06.22. 11:18:03

@Aquilegia: Koszi, megfontolom. Itt praktizalsz a UK-ben egyebkent? Ha nem titok persze.

Aquilegia 2013.06.22. 11:18:57

@Muscari: igen, itt, nem titkos :)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 11:19:07

@boglar06: itt van a család, akik meg szinte ennek az ellenkezőjét írják, szóval van jó is meg rossz is

autizmusmesek.blog.hu/tags/autizmus

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 11:19:58

@ffüttyfürütty:
Azt mondod időszerű lenne megtudni, hogy HÁ:
- hol él?
- mit csinál?
- hány éves?
- milyen autója van? :)

psyery 2013.06.22. 11:25:05

Ez meg egy tegnapi hír a rádióból:
"Around 3,000 NHS patients died needlessly last year because of poor care, Health Secretary Jeremy Hunt has said.
He also confirmed that nearly 500,000 people were harmed unnecessarily as he called on the NHS to end the "silent scandal of errors".

boglar06 2013.06.22. 11:25:47

@Jess G:
Igen tudom, hogy mindenkinek mashogy jon ki, de nalunk is az autizmus a betegseg es nem is a legenyhebb.
Szoval eppen e miatt tudom osszehasonlitani a ket orszagbeli ellatast, segitsegnyujtast. Lehet, hogy masnak mashogy jott ossze. Az en gyerekem viszont otthon szuletett es abbol a rendszerbol tert at az ittenibe. Az otthon vele foglakozott gyogypedagogusok is dicsertek az itteni fogyatekos rendszert. Szoval, ahany haz annyi fele tapasztalat lehetseges.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 11:37:17

@boglar06: az csak jó, ha nektek ez a rendszer jobb, én is csak azt akarom mondani, h itt is mint máshol is, vannak jó, kevésbé jó szakemberek és lelkiismeretlen, kontár szakbarbárok

33621 2013.06.22. 11:40:55

Körülbelül két napja volt a hírekben, hogy Cink Melinda kitűnő teniszezőnőnknek is alig akarták felismerni a baját egy Angliai kórházban. Majdnem rá ment az egészsége a késői vagy rossz diagnosztizálásnak.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 11:41:12

@tildy:): mondjuk azért az ilyen két órára volt a haláltól, meg ha így úgy tesz nem tesz, akkor tuti meghal/nem hal kijelentéseket én mindig fenntartásokkal kezelem
sokszor az emberek hajlamosak azt hinni, h az életben is úgy mennek a dolgok, mint a Vészhelyzet című filmben
ettől függetlenül lehet tényleg pocsék a birminghami kórház, vagy ahol volt CM

Mrs. Clayton 2013.06.22. 11:46:13

@33621: orvos ismerőseim szt ez abból adódik, h az itteni protokoll szt először a legegyszerűbb kezelést kell alkalmazni, ami még szóba jöhet, na most egy hasfájásra vmi görcsoldó a legegyszerűbb, ha nem hat, akkor jön labor stb, nem rögtön UH, CT, MR akármi, mindig a legolcsóbb, legegyszerűbb az első
állítólag a biztosító miatt
így eshet meg, h csak órák, napok múlva derül ki h hoppá perforálódott a vakbele a páciensnek

2013.06.22. 11:46:55

A magyar egeszsegugy ha bizonyos szempontokbol jobb is, mint az angol, rohamosan rohad lefele, egeszsegugybol kivont penzek es az orvosok folyamatos kivandorlasa miatt. Szerintem nem tul sok ido kerdese, amig boven az angol alatt lesz a szinvonal.

Egyebkent meg nagypapam tavaly halt meg hasnyalmirigyrakban, mert fel ev alatt 4 korhazban (amibol 2 fizetos volt) keptelenek voltak megallapitani, miert vannak folyamatosan olyan hasi fajdalmai, hogy mar inni se nagyon bir, nemhogy enni.

NIKI LAURA 2013.06.22. 11:47:15

Nah,a posztoló velem jött a BA 21.30-as járatával,24 kapu...

Haver Szentesi orvos heti két alkalommal dolgozik Londoni kórházban,egy hét alatt többet keres,min otthon fél év alatt.

Valóban félnek a perektől,ezért nem mernek a beteghez nyúlni.
Külön kis ügyvédi háttérrel rendelkező biztositási csalók kaszálnak életük végéig az angol egészségügyben..

2013.06.22. 11:48:04

@tildy:): az az egesz szitu nagyon furcsa volt, eleve egy EVI tobbezer dollarra biztositott emberke miert is allami korhazba kerul? Nekem szerintem evi parszaz font a biztositasom (nemtom pontosan, munkaltatoi juttatas), megis jogosult vagyok orszagszerte privat ellatasra.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 11:55:39

@Whave: gondolom le van írva a szerződésben h mit kell csinálnia, ha beteg, nem hinném, h ha besétál a kórházba az ott dolgozóknak tudnia kellene, h ő ki és h különleges ellátásra jogosult
sztem vagy ő vagy a managere szúrt el vmit, ha pórul járt egy privát és drága biztosítás mellett

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 11:55:43

@NIKI LAURA:
Akkor lehet ezt kellene kiszűrni, a rendes beteget pedig ellátni.

Sosem volt szimpatikus ez a mindenkit szénnéperelünk a semmivel rendszer.

Az orvos is ember. Az orvos is hibázik. Olyan csak ritkán van, hogy szándékosan öl meg beteget. Én is szúrtam el munkát, engem sem pereltek. A beteg az orvos munkadarabja.

Mikor kórházban voltam és jött a sebész minden reggel konzultálni, mindig csak annyit mondtam, hogy "Te vagy az orvos, biztosan jobban tudod, mint én. Csináld, ahogy szerinted a legjobb!"
Ha bajom van, akkor rábízom magam teljesen vagy oda sem megyek hozzá.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 11:56:10

@Jess G: nem tudom, azert a vakbelperforacio elegge veszelyes tud lenni. 2. kiszaradastol ( ha minden kijott belole) tenyleg sulyos dolgok tortenhetnek, nekem is mondtak mar ilyet, hogy kb ket oram lett volna hatra ( egy tunderi doktorno a Margit korhazban)

psyery 2013.06.22. 11:57:01

Jah,amúgy meg egy hete elütöttünk a busszal (Ny-London) egy pasit,és oda a mentő mellé jött helikopter is,teljesen feleslegesen,mármint nem volt életveszélyes a sérülés,leszálltak a srácok a helikopterből,puszi-pacsiztak egyet a szárazföldi kollégákkal,a sérültre rá sem néztek,és elreppentek.Nem igazán értettem.

2013.06.22. 11:57:59

@Kovermadar: A milyen autója van a legfontosabb. :)

2013.06.22. 11:58:34

@Jess G: nem, az ott dolgozonak nem kell, de mondjuk alapveto, hogy ha mar van biztositasom, ezt esetleg, peldaul, netalantan MEGEMLITEM amikor bevisznek? :) sot, szerintem koteles is vagy, hogy ne a "TB keretbol" lassanak el, hanem igenis tejeljen a biztositod, azert van, azert fizeted.

cika1 2013.06.22. 12:01:38

Hát nekem/nekünk sincs semmi jó tapasztalatunk az angliai betegellátásról. Nekünk a kislányunk született Angliában. Sokan mondták, hogy sokkal jobb kint szülni, mint otthon. Ezt nem tudom megítélni, mivel Ő az első babánk, de azt tudom, hogy egészen addig okés minden, ameddig nem kell dokira vagy bármilyen ellátásra számítanod!
Nekünk már a szülés előtt kezdődtek azok a dolgok, amiken eléggé elcsodálkoztunk. Egy egész jónak kinéző children centre-be jártunk a midwife-hoz. Nagyon rendes volt, csak nehogy kérdezzünk bármit is! Bármi kérdéssel fordultunk hozzá, az mindig úgy volt jól, ahogy éppen volt! Fáj? Az jó! Lehet, hogy magzatvíz és ráadásul zöldes? Az úgy jó! Megkérdeztük, hogy ok, akkor most, hogy már a tergesség vége fele járunk, honnan tudjuk, mikor menjünk a kórházba? Erre ő: hát beír minket a rendszerbe és majd megkeres egy másik midwife, aki majd tud az ilyen kérdéseinkre válaszolni! :-)
Azóta is keres minket! (már 4 hónapos a kislányunk!)
A szülés után 1 hétig bent kellett maradni a kórházba, de senki nem tudta vagy akarta megmondani, hogy miért? Hiába kérdeztük!!! Naponta 2x vettek vért, de hogy mire...???
A gyerek hasfájására paracetamolt mondott a doki!!!
A GP-hez elmentünk, ahol meglepetésünkre éppen egy 80-90 éves nénike jött ki attól a dokitól, aki a babánkat is fogadta.
Egy alkalommal jártunk a sürgősségin is. 4 órát töltöttünk el, mialatt az egyik doki meghányatta a gyereket, a másik erre a hányásra hivatkozva akart minket az osztályon tartani!
De más (szerencsére nem velünk, hanem munkatársaimmal történt) dolgokról is tudok. Az, hogy fogfájásra (ami igencsak fizetős és nem is olcsó) 2-3 hetes időpontot adnak... a röntgenezett bokáról nem tudták megállapítani, hogy törött! Hanem otthon kellett a dokinak felvilágosítani a csajt, hogy most már nincs gond, de amúgy törve volt!
Otthon ápolónőként dolgozott csaj elment a dokihoz, aki miután megtudta, hogy a páciens ért a gyógyszerekhez, akkor odaengedte a számítógéphez és keresse ki magának amire gondolt...
Sokan mondják, hogy otthon micsoda szar a kaja a kórházban. Ez így van! Sajnos! Csak ha nem tudnak ellátni rendesen, mert az, akinek ez lenne a dolga nem ért hozzá, akkor hiába jó a kórházi koszt...
Szomorú, hogy így leépítik a magyarországi egészségügyet, de lassan el fogják érni az angliai szintet és sokan akkor fogják csak megérteni, hogy milyen is volt előtte! Szar körülmények között, sokan egy szobában, de olyan vizsgál, aki ért hozzá, vagy jó körülmények között, akár egyedül egy szobában szenvedsz, mert a dokinak kinevezett valaki nem ért hozzá!
El kell dönteni, kinek mi a fontosabb!
A legjobb lenne egy mix :-)
Ilyet nem lehetne???

Mrs. Clayton 2013.06.22. 12:03:07

@Whave: de már bocs, nekem van egy évi több 1000 fontos biztosításom, amit én fizetek, megbetegszem, akkor az az első, h megnézem mely kórházban vagyok jogosult milyen ellátásra, nem?
ő meg besétált v nem tudom h került a birminghami/manchesteri passz melyik állami klinikára
eu-s áp-ként miért kellett volna mondaniuk neki, h de kisasszony ön neves magyar teniszező fáradjon már át a szomszéd magánklinikára, mert ön jogosult ott is ellátásra?
azért gondolom érzed ennek az abszurdumát?
bár lehet nem így volt
sőt nem ismerem a biztosítási szerződését sem a hölgynek, de nekem eléggé sántított a sztorija
ezzel nem mondom, h nem kapott szar ellátást, mert ettől még ebben lehet igaza volt

nyuszigonosz 2013.06.22. 12:03:43

@Kovermadar: Ha ezt gondolja, jól gondolja. :)))

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 12:05:58

Mo-n jobb az orvos, jobb a kaja és szebbek a lányok. Nem értem a magyarok miért akarnak külföldön élni.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 12:06:41

@Aquilegia: szerinted van esélye egy Mo.-n végzett fogászati asszisztensnek UK-ban? Tudsz valamit az ottani dentálhigiénikus képzésről?

@Kovermadar: túl személyes kérdés lett volna? :) hát felőlem beleférne ilyesmi HÁ-tól. (mondjuk a fénykép a kocsiról nem különösebben érdekel, de van rollere? :) )

Mrs. Clayton 2013.06.22. 12:08:32

@pappito: mert többet lehet félrerakni, ha másik 14 lengyel/paki/ magyar sráccal élsz együtt, közös zuhanyzót/wc-t/konyhát használva és mosogatóként is akkora a renoméd, mint otthon vezig-ként
kb

2013.06.22. 12:08:47

@Jess G: akkor mashogy fogalmazok.

Seggtufa mentalitasnak tartom, hogy nincs vele az ember tisztaban, bajban-szarban hova kell fordulnia, es magara vessen, ha nem tajekozodik, ne pedig sirjon a seggibe feltolt huvelykujjal, hogy "DEHATMIERTNEMSOKKALJOBBMINDEN".

Ha utazok, biztositast kotok, es tajekozodok mi a teendom baleset/betegseg eseten, hol lathatnak el, kit kell felhivnom, mi a policy number, stb. Ha nem utazok, itten meg nalam van (a telefonomban lefenykepezve) szinten minden adat, a biztositom osszes elerhetosege, szinten policy nr, blabla.

Nem tortenhet meg velem, hogy nem azt a szintu ellatast kapom meg, ami megillet (most az allami-privat szintkulonbsegrol beszelek, nyilvan privatban is kifoghat az ember egy szar szitut, erre nincs hatasunk annyira).

Lehet, hogy tulporgom, de most akkor en vagyok a hulye, vagy az, akit beraknak az elfekvobe a tudatlansaga miatt, amikor dollarezreket fizet?

Reszemrol ez ennyi :)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 12:11:20

@Whave: na, hát ugyanezt mondom én is
és eléggé szánalmas sztem, h neki nem a kifizetett pénz és szerződés miatt járna a jobb kórház, ellátás, hanem mert ő híres, sikeres,
baromira, ha még egy szerződést se tud elolvasni

2013.06.22. 12:12:37

@Jess G: igen kozben enis rajottem hogy ugyanazt irjuk, en leginkabb arra a reszre reflektaltam, hogy "eu-s áp-ként miért kellett volna mondaniuk neki, h de kisasszony ön neves magyar teniszező fáradjon már át a szomszéd magánklinikára, mert ön jogosult ott is ellátásra?".

Mindig a kedvenceim a maximalisan tehetetlen, de mindenfele elvarasokkal rendelkezo egyenek :)

2013.06.22. 12:14:10

@pappito: mer az orvosnak halapenz kell, a kaja naprol napra dragul, a lanyoknak csak a penz fontos, es nem fizetik meg az embert :D

BTBTBT 2013.06.22. 12:16:38

Angol korhaz? Na, errol lesz mit velemeny-utkoztetni.

@ffüttyfürütty:

Angliaban a fogaszati kezeleseknek horror ara van. Nem veletlen, hogy kialakult a fogaszati turizmus Budapestre, mert sok esetben az angol betegnek olcsobb hosszu hetvegere szallast+repjegyet + fogorvosi kezeles koltseget fizetni, mint Angliaban megcsinaltatni.

Bar lassan evtizede a privat fogorvoshoz jarok (vissza) Pesten, Londonban dolgozo magyar fogorvos ismerosom is azt mondta, hogy inkabb Mo.-on csinaltassam, ne itt, mert akkor a gatyam is ramegy.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.22. 12:20:43

@Kovermadar: Ez így van ahogy írod. Az orvos ember, a tőzsdeügynök ember, sőt még a focista is ember. Hibázik, hibázik, és akkor mi van? Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. És ha jobban megfizetnék még akkor se.
Egy ember van aki nem hibázhat, a vendéglátós. Az nem hivatkozhat semmire, ha a tisztelt vendég úrnak nem ízlik a táp. Őt mindenki elküldheti az anyjába a kajájával együtt. Ő áll a tápláléklánc legalján.
Ahogy a vitorlás kollega írta: ő visszaküldi a kaját, ha a lazac nem áll vigyázzban a tányéron. Sose ír olyasmit, hogy kitekerte az orvosa nyakát, mert a segge még mindig viszket, a felírt kenőcs ellenére is. Vagy hogy az ügynöke otp részvényt vett a pénzén, ezért annak bűnhődnie kellett. Érdekes módón mindenki a vendéglátósokba törli a lábát, amit nem győz írásban is hangoztatni. Úgy látszik ez a menő, így derül ki, ki a jani a hegyen. Szerintem kicsinyes, de ezt csak halkan írom, nehogy a kollega elolvassa.

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 12:24:18

az a jó, hogy az egészségügyhöz minden magyar ért, mint a focihoz és rendszerszintű kritikát képes megfogalmazni egy kiragadott esetből (amelynek a részleteit term. nem ismerjük)

Ráadásul össztársadalmi elvárás mindenki számára, hgoy megossza az őt ért tapasztalatokat és mindazt amit különböző fórumokon meg a fasz tudja hol összeolvasott meg a villamoson hallott.

Szóval szuper kis poszt ez és 600 komment biztos lesz, az meg jó.

2013.06.22. 12:25:16

@Aquilegia: mennyibe kerul kb London-szerte egy ultrahangos fogko-eltavolitas? Probalom guglizni, de nem talaltam nagyon ertelmes arlistat, meg kicsit lusta is vagyok, beismerem :)

BTBTBT 2013.06.22. 12:26:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ott a politikusokat meg a kornyekbeli gazdagokat is kezeltek a rendszervaltas elott/utan.
Meg a 90-es evekben is hangzatosan "A Kutvolgyi"-nek neveztek arrafele lako (de nem annyira gazdag) kollegaim, mert akkor mar ok is odajartak.

BTBTBT 2013.06.22. 12:29:47

@Jess G:
NHS-en pontosan mit ertesz a kommentjeidben? A&E-t vagy sima korhazat?
A labaddal melyikben voltal?

nyuszigonosz 2013.06.22. 12:37:28

@pappito: Szerintem még több is lesz. :))))

Amúgy meg: jó orvos mindenhol van, meg rossz orvos is van mindenhol.

Érdekes azért, hogy a népek mindenhol képesek beszélni a különbözö bajaikról, villamoson, parkban ülve, meg persze az Internet oldalain. Akármilyen intim kezelést képesek részletesen ismertetni, bármilyen gusztustalan is az....

ffüttyfürütty 2013.06.22. 12:39:55

@pappito: ne háborogj pappito, ha egyszer ez a poszt erről beszélünk. Feltéve ha nem megy el a téma a pottyantós/kajálós egyéb kihogyszereti témába. :)

M. Péter 2013.06.22. 12:41:01

@charlieharper: Nemrég olvastam valahol, hogy a Nigériában képzett orvosokat viszont kerülni kell.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 12:41:13

@pappito: nem fagytatok még jégtömbbe? még a magyar híradó is kábé Antarktiszt mutatott a tájékotokról (bár az a déli sziget volt)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 12:44:34

@én már a fény gyermeke vagyok:
Szeretném hinni, hogy értem miről beszélsz, de sajnos nem mindig :)

@pappito:
Persze! :)
Nekem nincs sem magyar, sem angol egészségügyről személyes tapasztalatom (magyarból is csak egy benőtt köröm kivágás, amivel Veresegyházról hazaküldtek - semmi bajom -, Gödöllőn viszont soron kívül megcsinálták, mondván elég csúnyán néz ki).

A svéd egészségügyet volt szerencsém megismerni, egy szavam nem lehet. De hallottam sokaktól, hogy szörnyű. Biztos szerencsés vagyok. :)

Azt hiszem az egészségügy az a terület, amiről a legjobb, ha csak hallomásból tud az ember (igaz, a magyar foci is olyan :) ).

Mrs. Clayton 2013.06.22. 12:45:56

@Barátusz: ööööööööö, mi? ezek legalábbis én még nem hallottam olyanról, h külön működnének, szóval egy helyen vannak, mint ált minden kórházban az A&E az egy department
és a lábammal a sürgősségire mentem, ahonnét két ajtóval odébb küldtek a minor injuries-ra

BTBTBT 2013.06.22. 12:48:47

@Jess G:
Ki mondta vagy gondolta, hogy kulon mukodnek? Azt kerdeztem, mit ertesz azon a kommentjeidben, hogy NHS. De mar megvan a valasz. Koszi.

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 12:49:51

@ffüttyfürütty: nem háborgok (kivételesen :)

csak egy esetből általánosít a poszt (és a kommentelők is általában). ami addig oké, hogy akivel az az egy esik meg annak az nyilván szar. De azért UK-ban lakik hatvanmillió ember és valahogy életben maradnak annak ellenére, hogy a magyarok szerint mind félre van kezelve kutyaütő kuruzslók által :)

Csak az eü az amivel mindekinek van tapasztalata és abból általánosít. Nekem a magyarral szinte csak rossz tapasztalatom van, az ittenivel meg semmilyen úgyogy nem hasonlítgatok.

(de az én tapasztalatom is, anyámat, 13 év szenvedés után vitte el a rák, most mondhatom, hogy a kezelések ellenére ennyit élt még meg azt is, hogy az aranykezű orvosok meghosszabbították az életét - az igazság meg ott van, hogy annyi lelketlen, megalázó és embertelen dolgot amit az alatt a 13 év alatt láttam... nem szeretnék megint. És ez a 13 év is sokmillió t-ba került, ha nincs jómódú rokonunk, akkor az első évben elviszi anyámat a rák és kész.)

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 12:51:14

@ffüttyfürütty: nem fagytunk meg, de azért nem izzadunk mi se, itt legalább hó nincs :)
Szép, hideg idő volt ma, sütött a nap, de a parton majd elfútt a szél.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 12:55:16

@Barátusz: jó ok az NHS-nek a GP is része, de nekem vhogy az a kórház, mert ez van kint a táblán v nem tom
szóval a kórház sztem nem túl jó, igaz amikor tényleg komolyabb volt a baj, akkor normálisak voltak és rendesen elláttak
lehet egyszerű magyar beidegződés, h a kifordult bokámra jó lett volna, ha egy gumis fáslinál meg paracetamolnál kicsit többet kapok

2013.06.22. 12:56:32

@M. Péter: egyetertek a tapasztalatom alapjan.
@Whave: na, most ez az attol fugg kategoria. Nhs fogorvos vagy nem. En NhShez nem megyek. Privatban (amelyik nem fogad NhS beteget) ez ugy mukodik, hogy kell egy annual check up + cleaning. Ez a ketto mehet kb £60 es £80 kozott.
A privatoknak egyebkent van egy felso osszeghatar kezelesenkent. Nincs olyan, hogy egy checkupra elker £500-at, csak a felso hatart kerheti.

A Jessszel valo diskurzusodhoz, a privat biztositas nem igy mukodik. Az NHshez mehetsz biztositas nelkul, A&En mindenkeppen ellatnak. Ezenkivul raterhelik a magyar Tbre, ha van europai kartyaja.
A privat biztosito nekunk mindig ker egy referralt eloszor, a,ikor a GPnek kell irnia levelet. Utana meg kell nezni, hogy melyik korhazban melyik orvost fogadja el a biztosito. Utana a magankorhazban a dokinal kersz idopontot. Eletmento mutetnel vagy balesetnel ritkan van idodo a biztositoval hadakozni. Ez a csaj valoszinu, hogy fel sem hivta a biztositoto, hogy melyik korhazba kellene mennie., hanem bement az elsobe

Mrs. Clayton 2013.06.22. 12:59:09

@pappito: igaz nem beszéltem mind az összes lakossal, de olvasd el az újságot, ez általános téma, és tényleg minden napra jut egy cikk, h éhenhalt/hagyta meghalni/félrekezelte és meghalt, nem vette észre és ezért halt meg
általában az itteniek nem elégedettek az állami egészségüggyel

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 12:59:26

egyébként szerintm csak (általánosságban beszélek, átlagos emberekről) ha külföldön mész orvoshoz valami bajoddal, akkor
1. más a rendszer, nem az otthonos sztk-s, nem ismered a menetét
2. más a nyelv, csomó kifejezést nem is tudsz, mert nincs az alapszókincsedben (gyulladás, húzódás)
3. extra stressz, ha fizetős az egész, biztosító, stb
4. általában nincs ismerős, haver, barát, rokon aki ajánl orvost, vagy megtalál kiskapukat, lerövidít várólistákat
5. más kezelések, más gyógyszernevek, más protokoll
6. általános meggyőződés, hogy (a fentiek miatt) itt minden rosszabb :)

csak tippelek

2013.06.22. 13:00:25

@charlieharper: hat, ugyan meg eleg uj a biztositasom es ezert annyira nem vagom a reszleteit, de emlekeim szerint nalunk balesetnel nem ennyire szigoru a helyzet, fel kell hivni, tajekoztatni, megmondani a korhazat... Majd meg atolvasom ezt. A referral az itt is van, csak az a sima checkupoknal meg ilyesminel kell ebben a formaban.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:02:46

@charlieharper: ezt most nem értem, ha itt élek és dolgozom, akkor az eü ingyenes bmelyik nhs kórházban, gp-nél
mégis mit terhelnének a magyar tb-re amikor nincs is?
persze ha itt nyaralnék, akkor persze

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 13:04:27

@Jess G: azt értem, hogy nem elégedettek

Mo-n még ojságcikk sincs :( pedig mindnki panaszkodik, mindig is panaszkodtak. (plusz azért simán hagynak meghalni embereket, akikre már nincs pénz mondjuk olyan gyógyszer esetén amit évente 5-8 ember kaphat csak, mert drága. még etikai bizottság is van, főorvossal meg mindennel. ők döntik el ki él, ki hal meg)

2013.06.22. 13:05:00

@Jess G: arrol van szo, amikor egy EUs allampolgar itt turistaskodik es kozben van egy emergency. Azt ellatjak es az EUskartya alapjan visszaterhelik oda, ahol fizeted a NI/TBt

BTBTBT 2013.06.22. 13:05:57

@Jess G:
Titok, hogy melyik korhaz volt az? Legalabb el lehet kerulni messzire?
Az eleg gaz, ha egy A&E-n meg egy rontgent sem csinalnak.

BTBTBT 2013.06.22. 13:08:43

@charlieharper:
Lehet, hogy ez most hihetetlenul hangzik, kulonosen a mai korhazas poszt fenyeben, de eppen tegnap este ujitottam meg az EHIC-kartyamat, amirol beszelsz.
Korabban sosem kellett hasznalnom kulfoldon, de le mernem fogadni, hogy ha nem lenne kivaltva, szukseg lenne ra.

morsels (törölt) 2013.06.22. 13:14:05

@psyery:
Es legalabb kiosztottal egy sallert a faszinak?

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:17:49

@pappito: ó, itt is várattak évekig koponyasérült gyereket, mert a balesetet okozó biztosítója, meg a sérült ügyvédei huzakodtak, azt hiszem ott lesz az igazság, h külföldön külföldiként minden más
én is tök hülyén éreztem magamat, h hogyan mondjam el, h mi hogyan fáj, sokszor magyarul is nehéz, nem angolul, na m1
és igen nekem hiányzott h nem küldtek el még egy röntgenre se, bár már 3 nap után tényleg jártam rajta, de a mai napig nem tökéletes, persze lehet h javulni fog
szóval biztosan csak a megszokás mondatja h több mindenben rosszabb, mint amilyenhez szokva vagyok
de akkor mondok magyar sztorit:
a lányom 2 éves volt, a fiam úgy elcsapta a hintával, h egy pillanatra elvesztette az eszméletét, utána végig zavart volt, még a rendelőben is, az ügyeletre rohantam vele
a váróban nem volt senki, ezért bekopogtam, senki se jött ki és nem is szólt
benyitottam, majd a függöny mögött láttam, h az asszisztens és az orvos egy tányér süti felett kvaterkázik
így beléptem a függönyön is, ők addigra már észrevettek, vagyis nem csak hallottak, hanem láttak is
mondom mi a szitu
orvos kiakad, h ez nem haldoklik, ő már látott halott gyereket, nem vizsgálja meg, fogta a sütit és elment
én meg utána, h ne szórakozzon már
majd itt jól összevesztünk
mire közöltem, h ok, rendben, megyek a kórházba a gyerekkel, de remélem, ha majd az ő gyerekének lesz baja, hasonlóan kedves kolléga fogja ellátni
na ezen ő is bepöccent, h mit képzelek, h az ő gyerekeinek rosszat kívánok
végül kórház, orvosi kamara minden volt, ahol meghamisított betegnaplóval, a tünethez kicsit sem hasonló leírással meg egyebekkel szembesültem
nem hiszem h azóta a nő praktizál, mert bármerre járt az országban mindenhol hasonlóan működött, egyszer sztem meg kellett buknia

ffüttyfürütty 2013.06.22. 13:19:19

@Barátusz: bocs, hogy beleugatok, de talán azért küldték el Jess-t, mert a kibicsaklott bokáját nem ítélték sürgősségi esetnek. (magyar párhuzamja a traumatológia, nem?)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:22:35

@Barátusz: egy vidéki megyeszékhely, nem állítom, h mindig mindenkivel ilyen a rendszer, meg végül is tényleg nem volt eltörve, v legalábbis 3 nap után már jártam rajta
meg nézhetem úgy is, h nem akart felesleges sugárterhelésnek kitenni az ember
én azon akadtam, ki h szte simán lehetett vele dolgozzak, pedig a duzzanatnak nagyon gáz volt, ha lógattam, de szte irodában nyugodtan feltehetem egy székre, ja a többiek, a látogatók, meg költözzenek ki, v engem kerülgessenek

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 13:28:47

@Jess G: nekem Mo-ról egy kivételével csak horror sztorijaim vannak és van sok, sajnos az eü több, mint egy évtizeden keresztül a mindennapjainkat jelentette. Pedig nem minden fehérköpenyes gyilkos briganti.

Nejem most mondja, hogy volt valami bélfertőzésem itt, azt a GP intézte, de úgy rémlik elmagyarázta mi van, vizsgálgatott is, labor, stb, kaptam gyógyszert, szóval minden kellemetlenség ellenére nem éreztem magam se megalázva se kiszolgáltatva se semmi, el is felejtettem az egészet. (mint annyi más körzeti orvosi látogatást Mo-n)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:28:51

@ffüttyfürütty: otthon sem a sürgősségin, hanem v a sebészeten, v a traumatológián v nem tudom mi az osztály neve láttak volna el, de kizárt, h megúszom röntgen nélkül
ez lehet jó is, rossz is, nézőpont kérdése

Mighty Duck 2013.06.22. 13:32:46

@tildy:): Ilyen MO-n is van. Anno kollégiumban történt hasonló. Szombat reggelre a delikvens járni nem tudott a fájdalomtól, hívtuk a mentőket. Kiküldték az ügyeletest, aki nem tudott megállapítani semmit, de adott vénásan algopyrint és görcsoldót és közölte, hogy irány a körzeti orvos, aki majd ad beutalót ultrahangra. Miután még mindig nem tudott járni a fájdalomtól és harmadjára hívtuk a mentőket, nagy nehezen kiküldtek egy kocsit. Mire beértek a kórházba már perforált a vakbél és ugyanígy egy-két óra kellett volna a legrosszabbhoz.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:36:11

bocs az offért, de

épp levelezésben vok az easyjettel, egy túlszámlázás okán
ugyanis nem tom miért egy magyar visa kártyát az itteni rendszer credit kártyának hisz, így pl Aldiban nem is tudok vele fizetni
na most az easyjetnél is ugyanez volt, lehet szarrágó vok, de kiakadtam, h több volt a charge amit fizetnem kellett kb 3 fonttal, ezért megreklamáltam
azt írják, h küldjem el a szla kivonatomat, h lássák tényleg debit a kártyám és nagyon szívesen visszatérítik az összeget
soha nem volt hitelkártyám, így nem tudom, h a kivonatomból tényleg látni fogják, h igazat mondok? v ink kérjek egy igazolást a bankomtól?

ffüttyfürütty 2013.06.22. 13:39:15

@Jess G: csak, hogy tanuljak ma is valamit az A&E az nem a sürgősségi, avagy traumatológia? :)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:43:40

@ffüttyfürütty: de, az AE az az accident and emergency azaz sürgősségi részleg viszont engem nem itt, hanem a nem tudom mi a neve részleg, lehet traumatológia minor injuries osztályán láttak el, ha lehet annak nevezni, h az orvos ránézett a lábamra és kitapogatta a szalagokat és elmondta h miért nem törött/szakadt

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:50:08

@ffüttyfürütty: na most utána néztem, van az A&E ahová akkor mész, v visznek, ha a halálodon vagy, ezt akár lehet hívni major injuries-nek is és van az ún járóbeteg ellátás, ahol a minor injuries-okkal foglalkoznak, ettől még tényleg mind a kettő traumatológia, de ha jól értem az A&E-n nem folytatnak járóbeteg ellátást

ffüttyfürütty 2013.06.22. 13:50:35

@Jess G: köszi, a rövidítés tartalmát ismertem, oké szóval ezek ugyanazok. Egyébként próbáltad/próbálod tornáztatni? pl. vízben? Lehet hogy jót tenne neki.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 13:52:04

@Jess G: igen, erre gondoltam, hogy az A&E-n nem kimondottan a bokabicsaklottakra számítanak, hanem nagyobb balesetesekre/sérültekre.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 13:54:20

@ffüttyfürütty: a melegvíz az kifejezetten rossz, attól annyira begörcsöl a szalag, v nem tudom mi, h eleinte kinthagytam a lábam a kád vízből, mert utána nem tudtam ráállni
a szokásos járáson kívül nem tornáztatom, mert nem is tudom mit tornáztathatnék rajta, a doki nem mondott erre vonatkozólag semmit
pl spiccbe nem tudom hajtani, mert fáj, mág 1,5 hónap után is, ezért csak lapos talpú cipőben tudok menni is, ez mondjuk zavar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.22. 14:06:44

@pappito: hat, hogy ezeket ki is tudjak fizetni

PannonBoy 2013.06.22. 14:07:36

Nem tudja valaki véletlenül, hogy hogyan működik a Walk-in centre? Tényleg csak be kell menni és semmi időpont foglalás?
EU állampolgárként ez az EHIC kártyára megy vagy külön kell érte fizetni?

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 14:10:01

@hagyma: na de hát látod, Mo-n szinte ingyen van a fogorvos

ffüttyfürütty 2013.06.22. 14:11:15

@Jess G: pipa, spicc, bokakörzés, mindenféle lábmegmozgatás, szerintem próbáld meg óvatosan, a vizet azért írtam, mert abban kíméletesebben mozgathatod (nem muszáj forró vízben, illetve csak fájdalomhatárig, úgy tudom hogy ha nem tornáztatod bemerevedhet - magyarul a szalag egyszerűen kisebb mértékben teszi a dolgát és utána csak nehezebb lesz)

mirx 2013.06.22. 14:13:26

@pappito: "Ráadásul össztársadalmi elvárás mindenki számára, hgoy megossza az őt ért tapasztalatokat és mindazt amit különböző fórumokon meg a fasz tudja hol összeolvasott meg a villamoson hallott."

nem akarlak elkeseríteni, de pont ez az a téma, amin élet meg halál múlik, úgyhogy szerintem annyira nem k..anyját az embereknek, hogy "még ebbe is" bele akarnak szólni

nem hinném, hogy szakérteni kell ahhoz, ha nem szeretném, hogy mittudomén anyám elpatkoljon egy vakbéllel. velem majdnem előfordult, cirka 30 percen múlott. hadd beszéljek már róla, köszi

BTBTBT 2013.06.22. 14:13:49

@Jess G:
Az a gond, hogy amikor faj valami - es ez lehet egy ficam vagy gzomorfajdalom -, nem tudni - de meg az orvos sem -, hogy meddig fog tartani. Lehet, hogy hetekig vagy elmulik 3 nap alatt, mint neked.
Ficamnal, ha erto kezekbe kerul az ember, rontgen nelkul is felallithato helyes diagnozis, de inkabb egy kis sugar es a mihamarabbi bizonyossag a helyzet komolysagat (vagy komolytalansagat) illetoen, mint ki tudja meddig tarto fajdalom vagy szovodmenyek es munkabol kieses.

@ffüttyfürütty:
A&E-n a "chest pain" a varazsszo. Akkor a figyelem kozeppontjaba kerulsz. :)

Amikor serult labbal bemegy, nem feltetlenul tudjak ranezesre megallpitani, hogy mennyire sulyos. Azert, mert nem szurta at a csont a bort, lehet odabent szilankos tores.

BTBTBT 2013.06.22. 14:17:55

@Jess G:
Az utobbi evben irto szar lett az easyjet ugyfelkommunikacioja, ugyhogy lehet, hogy nehany erthetetlen akadalyt gorditenek majd az utadba.

BTBTBT 2013.06.22. 14:19:49

@PannonBoy:
Angliaban vagy? Ott fizetsz TB-t? Akkor nem kell az EHIC-kartya.
A walk-in-be csak bemesz, es lehet, hogy sokat varsz - vagy szerencses vagy, es nem -, mert masok is csak ugy esnek be.

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 14:20:01

@mirx: először is, én sehol nemírtam, hogy bárkinek a k anyját.

Másrészt meg nem beleszólásról van szó, az itt kommentelés az nem beleszólás. A részletek ismerete nélkül idehozott példák akkor is értéktelenek (annak a szempontjából mindenképpen, hgoy összevethessük az eü-t UK és Mo viszonylatában) ha erős emocionlis motivációjuk van.

Nekem is van, de annak ellenére, hogy nem könnyű, igyekszem nem azt gondolni a magyar eüről, amit a saját élményeim alapján gondolnom kéne.

Arról van szó, hogy neked a vakbeled, a sporoló fasztudjamije, a osztoló medencegyulladása. Ez alapján minősítget a tisztelt utazóközönség két egymástól alapjaiban eltérő módon finanszírozott, menedzselt, üzemeltetett egészségügyi rendszert. Csak erre bátorkodtam rámutatni.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 14:20:42

@Barátusz: legföljebb kisebb a valószínűsége, hogy szilánkos törés legyen egy bokabicsaklásból. Na mindegy én csak a rendszert próbálom megérteni, itt a doki megvizsgálta a lábat tapintással, lehet, hogy úgy ítélte meg hogy ez tuti nem lehet törés és ezért nem lett röntgen. Lehet, hogy ez a szemlélet már nem divat, de régen az orvosok kevesebb műszeres vizsgálattal diagnosztizáltak (vagy ma már próbálnak biztosra menni, hogy tuti alá legyen támasztva a dolog és ezért a sok egyéb vizsgálat)

ffüttyfürütty 2013.06.22. 14:21:56

Egyébként mi ez a walk-in centre?

BTBTBT 2013.06.22. 14:22:01

@PannonBoy:
Meg valami: Bar a walk-in-nel (tobbnyire) az is kovetelmeny, hogy azert mesz oda, mert nem tudtal idopontot kerni a korzeti orvosodtol, es szerinted nem tur halasztast a tuneteid szakember altali vizsgalata.

A valosagban nem kell ezt bizonyitanod, csak azt mondod a walk-in-ben, hogy nem volt idopont a korzetihez. :)

BTBTBT 2013.06.22. 14:23:56

@ffüttyfürütty:
Amikor be van dagadva a bokad, nem olyan egyszeru am az.
Ahhoz, hogy az altalad leirt "kevesebb muszeres vizsgalat"-elve megvalosuljon, minden dokinak nagyon jo diagnosztanak kene lennie.
En probalnek biztosra menni.

BTBTBT 2013.06.22. 14:25:05

@ffüttyfürütty:
A lako- vagy munkahelyed kozeleben levo orvosi intezmeny. Ha nem surgossegi eset vagy, es pl. munkaban jon rad valami betegseg, besetalhatsz ilyen helyekre.

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 14:30:00

@hagyma: ja, kérem, izélni is meg szűznek maradni is... az egyszerre nem megy

mirx 2013.06.22. 14:30:29

@pappito: Szerintem meg pont ez a jó az internetben, hogy nem az van, mint 30 évvel ezelőtt, hogy van egy összezáró, mindentudó atyaúristen orvosréteg játssza az eszért, hanem igenis a betegek képesek információmegosztásra meg érdekérvényesítésre meg ilyen dolgokra. Meg tájékozódnak (többek között egymástól is).

Nyilván az orvosok ezt az ázsiójuk lerombolásának, kontárkodásnak, okoskodásnak és überszakértésnek élik meg, de én speciel informatikusként se nyugtázom lenéző mosollyal, amikor az ügyfél elkezd magyarázni arról, hogy őszerinte miért kellene az egész cégnek átállni linuxra, pedig az érveiről eleve tudom, hogy melyik kamutechportálról olvasta össze, meg hogy felét se érti annak, amiről beszél. Komolyan veszem, és megbeszélem vele, nem haragszom vagy vagyok vérig sértve, hogy ő is "szakértett", nem hiszem azt, hogy valami földöntúli tudás hordozója vagyok, és a "páciens" meg hülye, és nem akar hagyni dolgozni. Az orvoslás a mai társadalomban szolgáltatás, csak az orvosok nem akarják tudomásul venni.

2013.06.22. 14:32:24

@pappito: Ha már te vagy a fény a sötétségben, aki utat mutat nekünk, legalább általánosítanod nem kellene.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 14:34:18

@pappito:
Mert olyanok, mint a Szent Ferenc... "asziszik" :D

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 14:35:10

@mirx: hm... az értőbb olvasás és kevesebb indulat sokat segíthetne ám...

persze, hogy jó, hogy nem valamiféle kiválasztott elit izé az orvoskar (aminek képzelik magukat sokszor) csak ez a HÁ nem pedig valamiféle világjobbító izé, szóval nem biztos, hogy a személyes élményeid itt relevánsak, míg esetleg egy eü related portálon, fórumon, akármin dehogynem.

Az meg, hogy az orvosok mi mindent nem hajlnadóak tudomásul venni az köteteket töltene meg :(

BTBTBT 2013.06.22. 14:35:11

@mirx:
"képesek információmegosztásra"
Nem pappito elleneben, de tegnap ugyanerrol irtam morsels-nek: nem ugyanazokkal az ismeretekkel es tapasztalatokkal rendelkezunk, es ez egy blogos tema alatt osszeadodva konnyen ugy tunhet, hogy mindenki csak okoskodik.
Es megy a vitazas meg idonkent az "en jobban tudom, mint te, huje"-zes szintu szajkarate is. :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 14:36:20

@Philosoraptor: persze, hogy én vagyok, fogyelj és tanulj.

Egyébként miért nem kéne általánosítanom, amikor ez a poszt meg a kommentjei a legcsodálatosabb példa arra amit mondtam? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 14:42:55

@pappito:
Tudsz mondani nemzeti kiwi ételeket? Kiváncsi vagyok rá, mit esznek, amikor nagy-népi-összeborulás van... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 14:44:47

@charlieharper: en azt hianyolom, hogy egeszsegpenztarak nem igazan vannak. Multkor nezegettem a bupat, hogy esetleg fizetnek nekik be havonta egy 50est, de erre kiderul, hogy mar folyamatban levo problemara felejtsem el. Szoval leginkabb talan az usaban levokhoz all meglatasom szerint kozel, ha van mar valami bajod, az mar kiesik belole. En olyat szeretnek, amibe befizetek, de kis is tudom venni, elkolthetem, mint otthon jopar egeszsegpenztar.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 14:45:05

@Barátusz:
Pedig azt még én is tudom, hogy a magyar ételek a legszebbek, a magyar orvosok a legfinomabbak és a magyar lányok a legjobb focisták.

Aki nem ért velem egyet, az tudatlan, vagy még sosem evett magyar orvost, lányosan elkészítve!

Szürke Ló 2013.06.22. 14:46:35

@pappito: szerintem meg ha már azzal kezdődik egy komment, hogy a másikat minősítgeti annak nem sok tartalma lesz a későbbiekben sem

kettő: ponthogy rosszul látod, a határátkelőnek a legnagyobb hozzáadott értéke a sok kis személyes élmény mennyisége és sokszínűsége, amiből rengeteg információt nyerünk ki. többet, mint a békemenetből meg a kormányközlönyből meg az index.hu-ból meg a rengeteg népszerű orvosi fórumból, amire hivatkozol (melyik is?)

biztos van "eü" portál (ettől a falnak megyek amúgy, meg a "mo-ozástól" meg a "No-ozástól" is, ennél már csak a "megyünk görögbe" szebb, na mindegy), ami alá 700-at kommentelnek naponta, és ezrek olvassák, csak még nem találtam meg.

lényeg a lényeg, szerintem nincs igazad, igenis írjon mindenki és meséljen és beszélni kell erről, mert nincsenek rendben a dolgok, és nem kell elhallgatni, hiába nem szakértünk, mert nem is tudunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 14:47:19

@ffüttyfürütty: leginkabb ara hasonlit, szolsz a gp-nek, fel vagy fazva, azt ad 1 het mulvara idopontot, ami rohejes akkor ha a walk-inben azonnal adnak antibiotkumot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 14:48:29

@tildy:):
Nálunk olyan van, hogy a TB fizet csomó mindent. Van vizitdíj (támogatója voltam Mo-n is) ugyan, de nem vészes.
A fogászat fizetős, meredek tud lenni. Viszont a szakszervezet fizeti a fogászati kezelések felét, évi 3.000 kr-ig (kb. 100e Ft).
(tehát 6e kr-ból a felét visszakapom).

Erre jó lenne találni valami jobb megoldást, mert ugyan rendben vannak a fogaim (már, ami van :) ), de ha majd koronacserém lesz, akkor jó lenne nem kifizetni az éves fizetésemet :D

mirx 2013.06.22. 14:51:39

@Barátusz: igen, csak nem értem, hogyha valaki szerint minek okoskodik itt mindenki, minek érzi úgy, hogy ért hozzá, miközben tökhülye, akkor az illető miért jár ide napi szinten, és mond véleményt x dologról, hozzátéve, hogy szerinte másoknak y dologról igazán nem kéne véleményt mondani - azért ez így elég vicces.

mirx 2013.06.22. 14:57:01

@Kovermadar: Svájcban például egy korona 2500-2800 CHF (igen, hat-hétszázezer forint).
Szeretettel ajánlom a Solydent-et Győrben. :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:04:35

@Kovermadar: hát ami szerintük helyi csoda az a pavlova nevű süti de az ausztrálok is a magukénak tudják.

de általában szoszidzs meg, sztékek, báránysült. barbi. (bbq). Sör :) A sausage az valami minősíthetetlen, nagyon rossz íze van, állaga meg semmi, nem tudom hány százaléka lehet hús, az íze alapján kb. 2% :)

Ami kiwi food (brit örökség) még a fish and chips, és itt szerencsére nem tesznek ecetet a krumplira és rendes halból csinálják. Vagy a hokey-pokey ami leginkább a törökméz, a vanilifagyi törökmézdarabokkal az nemzetfromáló erő :)

MEg helyi módszr a hangi, ez maori éca, elássák a kaját, nagy tüzet raknak és a földben megfő a cucc. (hús meg zöldségek) Nem rossz.

green lipped mussels - ez rohadék olcsó és nagyon jó kagyló, minden közértben kapni frisset, minden étteremben van, finom is. (mondjuk a tengeri cuccok itt mind azok)

whitebait - ezek nagyon picike, 3-4 centis kishalak valami folyóból, ezt omlettbe sütik (whitebait fritter) az nagyon drága és nagyon finom, és vicces, hogy a rántottádnak ezer kis szeme van :)

de a klasszik kerti sütögetés az szoszidzs, szték, grillezett zöldségek. a legtöbb bbq gázzal megy, nem kell időrabló faszénbabrálással bohóckodni, sok helyen a családi ebéd is a bbq-n készül pikkpakk. Álmos nyári hétvégén a barbi körül jóllakottan fröccsözni a barátokkal... de bbq sütő szinte minden munkahelyen van

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:06:51

@Szürke Ló: ahogy neked jólesik

Mo-zás marad, mert kevesebbet kell gépelni. ha nem tetszik, ott a szűrés gonb

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:08:54

@mirx: funkcionális analfabétának tetszik lenni?

(meg túl sok nick is játszik és néha összekeverednek? :)

mirx 2013.06.22. 15:10:50

@pappito: köszönöm, tudom használni a böngészőmet a szuperokos tanácsok nélkül is

mirx 2013.06.22. 15:11:29

@pappito: Ezt mondtam - elfogytak az érvek, jön a sértegetés.
Nem engem minősít...

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:15:55

@mirx: miután nem értetted amit írtam nem tudom mit vársz tőlem, de békén hagylak, meséld el hol fáj, milyen volt a kórházi koszt, teljsen biztos vagyok benne, hogy mind sokat fogunk okulni és az orvostársadalom helyébe se lennék majd... ez alapvetően fontos határátkelős téma, nosza, hol bibis?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 15:17:01

@mirx: @morsels:
Van egy olyan felső hidam-koronám, ami 12 tagból áll (6-6). Ebből a középső kettő (jobb-bal-1-esek) teljes fogak, a többi 2-6-ig pedig csak korona.
Kb. így: K-K-K-K-K-H-H-K-K-K-K-K.
Akkor ez némileg drága lenne? :)
Nem csereérett, kifogástalan állapotú, de már lassan 8 éves. Nem tudom milyen időnként kell vagy érdemes cserélni :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:17:33

@mirx: te Mo-n élsz? (bocs, nem tartom fejben, hogy ki hol, csak Hagymát tudom meg tilmirt)

mirx 2013.06.22. 15:19:50

@pappito: te nem érted, amit én írtam - fel is adom, további jó észosztást, hogy mindenki milyen hülye meg fölöslegesen szakért, bezzeg a te véleményedet aranyba kéne önteni, kérlek, mutass nekünk utat az éjszakában...

nekem amúgy nem fáj semmi, köszi, kifogásoltam a véleményed, de csak személyeskedni tudsz cserébe, innentől ignore

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 15:20:52

@pappito:
Jól hangzik.
A mai reggelim sültkolbász volt, csabai-kolbászból.
Eléggé jólesett :)

Azt a törökmézes dolgot ki kell próbálni! :)
Pavlova is jól fest!

Halat és egyéb dolgokat, amik korábban vízben laktak nem esszük meg, a többit ki kell próbáljuk...

mirx 2013.06.22. 15:22:25

@Kovermadar: ööö holnap kezdj el lottózni :)

amúgy ezt hogy csináltad, te még fiatal vagy, nem? vagy volt valami pofáraesős baleset?

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:23:31

@Kovermadar: a sült kolbász és az itteni sausage között lexikonnyi eltérés van. utóbbi valamiféle seszínű pép, bélbe töltve, olyasmi, mintha kartonpapír-törmelékből csinálna valaki krinolint. Sütve is undorító, de akkor legalább meleg. (lehet kapni rendeset de a legtöbb liyen izé) Csak helyiek vagy uk-ból érkezettek képesek megenni.

pappito · http://pappito.com 2013.06.22. 15:26:15

hol van sámán, különben is? ő tudja csak igazán mi hogy van az egészségügyben világszerte!

földobhatna pár gondolati síkot!

DieNanny CH 2013.06.22. 15:37:56

@pappito:
"a rántottádnak ezer kis szeme van :)"

Jujj!!! A Rántotta visszanéz!

BTBTBT 2013.06.22. 15:41:42

@Kovermadar:
Nem nekem cimezted a kerdest, de ha fogorvost kerdezel, akkor az lehetoleg minel rovidebb idot (alt. 5 evet) fog mondani. Ertheto, hogy miert. :)

DieNanny CH 2013.06.22. 15:42:36

Bár ez már 1 éves dolog, de van, akinek még most sem világos:
www.youtube.com/watch?v=pGy8dUIpp3w

TheSeszti 2013.06.22. 15:43:44

@Jess G: Nekem már elég sokszor bicsaklott ki a bokám, mert lazák a szalagok. Mo-on soha nem röntgenezték meg, csak a doki óvatosan forgatgatta a bokám és az arcom torzulásából tudta, hogy nem törés, csak ficam. Jó párszor voltam, de sosem röntgenezték vagy gipszelték. A legutóbbi ficam annyira durvára sikerült (magas fűben lyukba léptem), hogy majdnem egy év volt a gyógyulás. Egy hónap után már tudtam teli talppal sétálni, de közel egy évig éreztem a szúró fájdalmat. Kentem gyulladáscsökkentő krémmel, borogattam. Sok orvos a fáslit sem ajánlja hosszú távon, mert jobb, ha mozog, nem szabad elszorítani.Youtube-on elég jó gyakorlatokat találtam szalagerősítésre. Amit fentebb is írtak, óvatos bokakörzés, persze csak akkor ha már valamennyire megy. Be kell járatni, erősíteni a szalagokat. Sajnos idő kell neki. Ma már újra futok, tavaly nyáron el sem tudtam képzelni, hogy valaha teli talppal rá tudok majd lépni. Kitartást!

DieNanny CH 2013.06.22. 15:44:13

@pappito:

Jujjujjuj!!!
Amúgy igazából guszta. Én szeretem a halat és a rántottát is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 15:53:55

@Kovermadar: Jonak hangzik. Svedorszagrol, mint munka mint elet, meg mindig nem tettem le. Mondtam mar, hogy anno oda indultunk?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 15:54:33

@tildy:): na ez felreertheto, de tenyleg ket honappal indulas elott valtoztattunk a terven.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 15:58:33

@mirx:
Mondjuk úgy, hogy olyan kuszák voltak a fogaim és olyan sokáig vártam a rendbehozásukkal, hogy egy sima fogszabályzó már nem segített volna. Ez volt a legjobb (gyorsabb) megoldás.
Mikor csináltattuk, került a dolog baráti alapon 250e Ft-ba. 8 éve... :)

@pappito:
Ilyen fehér és seszínű dolgokat itt is látni, de nem próbáltam. Itt a chorizzo elég jó, de nem egészen az én világom. Virsli is van fűrészpor ízű. Nehéz olyan jót találni, mint a nekünk hagyományos kolbász.

@Barátusz:
Ezért érdekelne, hogy kb. mikortól kell spóroljak rá :)
8 év és panaszmentes, tökéletes. De sosem lehet tudni. Jó lenne, ha életem végéig elkísérne, mert a vele járó tortúra sem hiányzik igazán.

mirx 2013.06.22. 16:04:08

@DieNanny: na ez a kemény, nem a kád széle

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 16:04:34

@tildy:):
Nem tudom :)
Tökéletes hely nincsen, de én nagyon szeretem. Összeillünk :)

Rémtörténet következik:
- az egyik kollégának vérmérgezése lett a kórházban... nem jó, ilyen is meg tud történni itt (gondolom máshol is).

- engem miután kiengedtek, rá két héttel behívtak, hogy találtak húsevő baktériumot az osztályon, ahol feküdtem és most megnézik, hogy elkaptam-e. Nem értesítettek, gondolom, akkor nem :)

Egyébként bármikor bármi kellett (körzeti orvos gyanánt, ha megbetegszem, akkor a céges orvoshoz kell mennem, nem a sajátomhoz), gyorsan és jól összeraktak. Nórit is. Időpontra sem kellett soha sokat várni.

Svédektől hallottam már, hogy szörnyű a kórházi koszt... vannak dolgok, amiken csak mosolygok, mert nem ugyan az a viszonyítási pontunk :)

Shanarey 2013.06.22. 16:09:33

A magyar "bulvár" sajtó, ezekkel van tele, legalábbis a neten biztosan.

Minden napra jut egy rémtörténet Angliából. Nekem úgy tűnik le vannak fizetve hogy ilyen híreket közöljenek, hátha akkor kevesebben mennek világgá. A jóég tudja mi az igazság. Mindenesetre a Britek még nem állnak a kihalás szélén.
Vagy igen?
:-)

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.22. 16:11:41

nem hiába várják nagy szeretettel a magyar orvosokat Angliába :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 16:15:02

@Shanarey:
A kihalást a szaporasággal lehet kompenzálni. A lényegesebb kérdés, hogy mennyi a várható élettartamuk.

Pl. lehet csak 60 évig élnek, de van családonként 2 gyerek (min.), akkor sosem fognak kihalni.

Láttál már brit nőt? CSODA, hogy eddig még nem haltak ki, függetlenül az egészségügytől ;)

2013.06.22. 16:19:35

Eléggé semmitmondó ez a poszt az angliai eü. ellátásról, pedig szivesen olvastam volna róla. Két esetre hivatkozva szürte le a véleményét a posztiró. Úgy vélte, hogy morfinfüggőnek titulálták pedig ezt senki nem is mondta neki. Csak ő "úgy érezte".

Az angoltol függetlenül a magyar eü. ellátás úgy szar ahogy van. Egy pofátlan, korrupt rendszer, ahol nyugdijas apámnak megmondja az orvos hogy miért mennyit kell fizetnie. Én fizetem mert nincs annyi pénze. Ezenkivül Mo-n az eü. rendszer jelenleg az utolsókat rúgja - az utóbbi két évtized túlköltekező szocializmusa sajnos térdre fogja kényszeriteni.

Shanarey 2013.06.22. 16:24:32

@Kovermadar:

A rémhírek alapján pedig fogyniuk kellene, mert amiken olvasni lehet a hulladék sajtóban, az tényleg rémisztő. Ám a sztorik egy részében gyerekek a szenvedő alanyok.

Brit nőt élőben nem, majd ha arra járok akkor biztosan.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 16:26:01

@tildy:): az érdekes, ezek szerint párhuzamosan megy a kettő. Nincsenek visszaélések?
@pappito: ez kicsit bizarrul fest
@DieNanny: mindig ez a csűrés-csavarás, meg hülyéneknézés... :-/

Shanarey 2013.06.22. 16:27:38

@cougarcat:

Jelenleg a tőke elvonás és a személyzet hiány a probléma.

mirx 2013.06.22. 16:30:08

@Kovermadar:
www.origo.hu/egeszseg/20120608-magyarorszag-vilagelso-korhazi-fertozesekben-mrsa.html

nekem a legmegdöbbentőbb a svájci kórházban az volt, hogy minden ágy végére, valamint folyosókra mindenhova szerelve volt egy nyomós fertőtlenítős adagoló, és tényleg az összes nővér és orvos minden egyes érintés (te, ruhád, ágyad, asztal, akármi) után már ment is fertőtleníteni a kezeit. gyakorlatilag folyamatosan nyomkodta mindenki ezeket. még az ebédrendelést felvevő nővér is, pedig ő nem is nyúlt semmihez.

Aquilegia 2013.06.22. 16:36:24

@Whave: attól függ, hogy fogorvos vagy dentalhigiénikus csinálja, £40-tol fölfelé.

andaluzkutya 2013.06.22. 16:37:37

Nemrég olvastam egy másik összeállítást, csak sajnos már nem emlékszem, hogy hol... Ott más szempontok alapján csinálták a rangsort. Ott ha jól emlékszem Hollandia volt az első helyen, Magyarország eléggé lemaradva, UK-ra nem emlékszem...

mirx 2013.06.22. 16:37:57

@andaluzkutya: az milyenmár, hogy még Jamaica is előttünk van vaze :)

Aquilegia 2013.06.22. 16:39:23

@ffüttyfürütty: a dentalhigiénikus képzésre elfelejtettem válaszolni. Egyetemeken tartják, azt hiszem 2 év nappali tagozat. Elég jó a képzés, legalábbis az általam ismert higiénikusok egytől-egyig jók.

andaluzkutya 2013.06.22. 16:41:47

@mirx: meg Kazahsztán, Szenegál, Kuba, stb.:) Ez mondjuk megkérdőjelezi a lista használhatóságát:)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 16:42:44

@mirx: na épp emiatt lehet elkapni a kórházban a legdurvább fertőzéseket, majd megcáfol vki ha mégsem igaz, de a magas higiénia miatt olyan ellenálló bacik alakulnak ki, h ör m nézni
@Barátusz: eddif mondom azt mondták, ha elküldöm a bankszámla kivonatomat, akkor abból látják, h nekem nem credit kártyával fizettem és visszaadják a kemény 2,5-3 fontot
szóval ez még nem gáz
de hozzáteszem vettem egy másik jegyet a BA-nál 91 fontért, csak egy hónappal későbbre, míg az Easyjetes is kb ennyi volt, mire poggyászt egyebet is kifizettem
szóval a fapadosok nem mindig nyerők
de akkor kiderül a szla kivonatból h credit/debit a kártyám v nem? honnan kellene látni? én nem vettem észre, h oda lenne írva h a számlához debit kártya tartozik, v akkor más a kivonat? látszik, h van hitelkeretem? de attól még lehetne debit kártyám, szóval nem értem én ezt

mirx 2013.06.22. 16:44:40

@Jess G: akkor semmelweis bácsi is nagy hülyeséget mondhatott a kézmosással, igaz? :)

ezek a kórházi baktériumok az antibiotikumhasználat miatt alakulnak ki, nem azért, mert a személyzet fertőtleníti a kezét - sőt, ahol rendesen fertőtlenítenek, ott sokkal alacsonyabb az fertőzések aránya
do your research

2013.06.22. 16:46:29

@pappito: Igen, hiszen a posztoló és az a maréknyi ember, aki hozzászól, testesíti meg a magyar lakosságot. Ezt azért te sem gondolod komolyan. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 16:47:16

@Jess G: A nemetek is credit kartyanak hittek az aldiban a UK-s debitem. Azt mondja credit kartya. Mondom olvassa el , mi van a kartya aljan: DEBIT. De ez akkor is credit, kenytelen voltam otthagynia francba, ha meg olvasni sem tud ....

mirx 2013.06.22. 16:47:39

@andaluzkutya: Mosmé, Kazahsztán is the greatest :D:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 16:47:58

@tildy:): A vicc amugy, hogy ha veletlen nemetekhez enne a fene valamikor, probaltam itt uk-ben maestrot szerezni, akar prepaidben is, hat nem egyszeru.

2013.06.22. 16:51:16

@Kovermadar: Még szerencse, hogy vannak bevándorló lányok is, gondolom nem kevesen. :D

2013.06.22. 16:52:23

@mirx: Lehet, hogy a sok fű teszi... :)

Mrs. Clayton 2013.06.22. 16:54:43

@tildy:): hiába, nem lehet mit teni, mert a rencer szt credit
én ugye neten vettem a jegyet, azt mondja válassza kia kárty típusát, kiválasztom, kártyaszám, lejárat miegymás beírtam, majd ok, erre kiírta h nem egyezik a típus és a megadott kártyaszám, mivel egyszer-kétszer fennakadtam, ezért rögtön vágtam, h creditre kell állítani, és lám ki tudtam fizetni
de azért csesszék meg, még ha csak 3 font is
most elküldöm a kivonatot, aztán meglátom mi lesz
@mirx: félreérted, én nem a helyességét v helytelenségét vitatom a sterilizálásnak, csak éppen ebből az következik, h lesz egy csomó baci, ami meg addig alkalmazkodik,míg ellenáll a kórházi fertőtlenítőknek és jól megfertőz, aztán majd győznek kikezelni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 16:55:07

@mirx:
Ilyen itt is van. Minden ágyhoz, minden folyosón (minden ajtóban), minden mosdóban.
Mikor először mentem WC-re a kórházban, zavarba is jöttem, hogy most akkor a 3 dologból melyikkel és mit kell csinálni :)

@andaluzkutya:
Érdekes lista. A svéd helyezésen csodálkozom, de ugye csak a magyarhoz tudom hasonlítani. Azt viszont, hogy az amerikai rosszabb lenne, mint az argentin... nem vagyok erről meggyőződve. Vagy olyan faktorokat is belevettek, ami nem különösebben mérvadó (mondjuk az ingyenességet).

@Shanarey:
Szerintem ez inkább a túlzott gyerekféltésre vezethető vissza. Olyasmikre, ami nem tetszik a szülőnek, ha az imádott-kis-édes-atyala-patyala-indiri-bindiri-aprópici-cukimuki-édibédi gyerekéről van szó, de felnőttek között elmegy a dolog.

BTBTBT 2013.06.22. 16:56:13

@Jess G:
Ha a szamlakivonaton kulon jelzik, hogy hitel-e vagy sem, akkor lehet.
De nem tudom, milyen kartyat hasznaltal fizetesre. Visa-nal van kulon debit kartya, tehat az megkulonboztetheto. Hitelkartyam meg meg nem volt Angliaban. Nem vagyok a hive.

Egyebkent ha elfogadjak a szamlakivonatodat, az nem a legjobb megoldas, hiszen a leirasod alapjan a rendszerukben van a hiba, amely hitelnek veszi a beteti kartyadat. Ha legkozelebb fizetsz vele naluk, ugyanebbe a helyzetbe kerulhetsz.

mirx 2013.06.22. 16:57:43

@Philosoraptor: állítólag egy csomó mindent gyógyít :)

BTBTBT 2013.06.22. 16:58:32

@Kovermadar:
Tenyleg sosem lehet tudni. Nekem volt mar olyan, hogy ugy 4 ev utan elengedett a ragaszto, de amugy egyebkent semmi mas bajom nem volt meg a kb. 7 eves koronaimmal.
Mindig legyen tartalekod ilyesmire, mert azok a lekoszorult fogak nagyon erzekenyek tudnak lenni boritas nelkul.

2013.06.22. 16:59:21

@Shanarey: Az is. Meg a populista ámokfutás is.

mirx 2013.06.22. 17:02:49

@Jess G: az MRSA meg a vakbélműtét nem ugyanaz a kategória, mint hogy hadd egyen a gyerek egy kis mosatlan almát, attól fejlődik az immunrendszere

az emberből, kijövő baktériumok nagy tömegben koncentrálódnak a kórházakban (ez ugye logikus), különösen sebészeten/intenzíven/gasztroenterológián, úgyhogy ott ha nem tünteted el őket (fertőtlenítesz mindent), akkor vígan mutálódnak és bizony egyre durvább, rezisztens típusok alakulnak ki
de erre sajnos nem megoldás, hogy akkor nem fertőtlenítünk, mert ezekbe a fertőzésekbe az emberek belehalnak meg belenyomorodnak. muszáj csinálni.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 17:11:05

@Barátusz: az angol kártyámon egyértelműen visa debit jelzés áll, de amivel fizettem az egy magyar visa kártya és bár debit, de az nincs rajta feltüntetve
@mirx: egy szóval nem mondtam,h ne kellene kórházban fertőtleníteni, v hogy az rossz lenne, de ettől igen is a kórházi fertőzések, amik a legdurvábbak, pont azért mert ott képesek a legellenállóbb bacik kialakulni, épp a folyamatos fertőtlenítés miatt

mirx 2013.06.22. 17:11:42

@mirx: egyébként rezisztenssé nem igazán a kórházi fertőtlenítés által váltak, hanem az állatokban
pontosabban amikor elkezdték antibiotikummal etetni az állatokat (negyvenes évek).

mirx 2013.06.22. 17:12:27

@Jess G: sajnos a rezisztencia kialakulása és a mutáció nagyrészt a haszonállat-állományokban történik, és nem a kórházakban

Mrs. Clayton 2013.06.22. 17:15:45

@mirx: hát nekem m1, legyen ahogy mondod, bár nem látom be miért nincs abban igazság amit mondok, azzal együtt, h az is igaz, amit te mondasz

mirx 2013.06.22. 17:16:44

@Jess G: hagyjuk szerintem, látom, olyan nincs a szótárban, hogy tévedtem...

de van google, ha nekem nem hiszel

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 17:18:10

@mirx:
A baktérium rezisztens, a kisorvos meg rezidens. Kezdem sejteni a világméretű összeesküvést :)

Shanarey 2013.06.22. 17:18:47

@mirx:
Aztán a haszonállat állomány által létrejött rezisztens, mutáns egyéb hogy kerül a kórházba?

A kórházak saját maguk állítják elő a szuperbacikat, igaz nem szándékosan.

Shanarey 2013.06.22. 17:20:08

@Babette_:

A TV-nézés pedig a Jóga

Shanarey 2013.06.22. 17:21:40

@Kovermadar:

Az összeesküvés, pedig evidens

andaluzkutya 2013.06.22. 17:22:01

Na, ezt kerestem:

www.healthpowerhouse.com/index.php?Itemid=55

Itt lehet csemegézni, Hollandia az első, UK a 12., Magyarország a 28.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.22. 17:22:22

@Jess G: aká láthatják s, a kvnatdtól függ....

(ma nyűgös avgyk,nm működk á btű, nncs kdvm flytn máslgatn...)

mirx 2013.06.22. 17:23:21

@Shanarey: a kórházba sehogy, hanem megetted a bocikát vacsira...
egyébként ezek a baktériumok passzív módon egy csomó emberen/emberben laknak, de nézzetek már utána, könyörgöm, nem hiszem el, mekkora divat lett "majd biztos kijavít valaki" felütéssel logikusnak tűnő, de nem utánanézett állításokat bedobni

a kórház nem "állít elő" bacikat, hanem a bent levő embereken vannak, ottan szépen terjednek egyik betegről a másikra, már persze ahol nyomkodják rendesen a fertőtlenítőt, ott nem
Dániában a fertőzöttség 0.2%
Magyarországon egyes kórházakban akár 30%

ne tápláljuk már ezt, hogy a kórház meg a fertőtlenítés a hibás ebben, mert amíg nagyüzemi állattartás van, ezek a rezisztens fajok nem fognak eltűnni, ha felgyújtod az összes kórházat, akkor sem.

BTBTBT 2013.06.22. 17:24:22

A vegen itt ma meg muteni is fogtok a blogon. :)))
Ezutan pappito elmondhatja majd, hogy itt mindenki mindenhez ert.

@Jess G:
Ja, hogy egy magyar debit kartyarol beszelunk? Igy mar ertem.
De akkor annak magyar nyelven van a szamlakivonata, nem? Azt melyik orszag easyjet-ehez kell kuldened?

Mrs. Clayton 2013.06.22. 17:25:48

@mirx: ezt a webbetegből másoltam ki halálos kórházi fertőzésekkel kapcsolatos cikkből

A legtöbb beteg jellemzően antibiotikum alkalmazása után, nem belső eredetű kórokozóval, hanem a kórházi környezetben, külső forrásból szerzett C.difficile vagy annak spórája révén fertőződik.
magyarán a túlzott antibiotikum használat következtében, a kórházakban olyan bacik vannak jelen, amit fertőtlenítéssel sem lehet kiirtani, mert mind a fertőtlenítőhöz, mind az antibiotikumhoz hozzáedződött

na most, ha a kórházi fertőzések kórházban zajlanak, akkor hogyan jönnek ide az állattelepek, és hogyhogy a kórházi fertőzésnek nevezik a C.difficle fertőzést? talán mert ott jellemző és nem a marhatelepen

Mrs. Clayton 2013.06.22. 17:26:44

@Barátusz: hát ide, mert itt vettem a jegyet, meg az angolokkal beszéltem eddig

Shanarey 2013.06.22. 17:27:21

@mirx:

Rendben, de a kórház az a hely ahol a baci terjed, nem pedig más hely.

Nos akkor Dániában nincs nagyüzemi állattartás, vagy pedig tudják hogyan kell fertőtleníteni, és használják is?

DieNanny CH 2013.06.22. 17:28:51

@mirx:

Én is használom itt a bölcsiben minden pelenkázás után. Erre tesóm - aki intenzíves nővér itt - mondta, hogy vigyázni kell, mert neki ekcémás lett a keze tőle.
Szóval, ha időm van, inkább jó alapos kézmosás és kézkrémezés.

2013.06.22. 17:29:56

@andaluzkutya: kerdes az, hogy UKban az allamit (NHS), vagy privatot neztek a rangsorban. Esetleg mindkettot. A privatrol rosszat meg nem hallottam, de ott is mindig vannak hibak.

Szerintem az egyik gond, hogy az orvosokat a legtobb ember Messiaskent atja, pedig az orvostudomany nem olyan, mnt a matematika, ahol 2+2 mindig 4.

BTBTBT 2013.06.22. 17:30:38

@andaluzkutya:
A varolistaval kapcsolatban Anglia jogosan vorosodott be. Nagy londoni korhazakban atlag 3 honap (idonkent 4 is), mire kivizsgalasi/beavatkozasi idopontot kapsz, miutan az orvos talalkozott veled, es felvette a kortortenetet, illetve csinalt nehany alapveto tesztet.

Annak ellenere, hogy Anglia hirhedt a korhazi fertozesek szempontjabol, londoni korhazak osztalyos recepciojan (tehat nem a fobejaratnal) mindenhol ott vannak ezek a szappantarto alaku, fertotlenito gelt tartalmazo dobozkak, es mindenki nyomogatja oket rendesen.

Vagy a 90-es evek vegen vagy kevessel 2000 utan volt egy magyar hirekben is megjelent angol kozvelemenykutatas (nem emlekszem, mennyire volt reprezentativ a mintavetel), ami szerint az angolok tobbsege azt mondta, hogy inkabb fizetne kicsivel tobb adot, hogy javuljon a korhazaik allapota.

mirx 2013.06.22. 17:30:50

@Jess G: mit nem értesz, a kórházban is más emberektől kapod el, nem a pincében állítják elő literszám és hordják fel a kórtermekbe... a személyzet viszi át többnyire egyik betegről a másikra

még egyszer: egy csomó baktérium, ami alapesetben vígan ellakik a bőrödön, amint egy műtött sebbe vagy egy legyengült immunrendszerű ember tüdejébe vagy akárhova kerül, gyilkos fertőzést indukál. az emberiség 1-2%-a pl MRSA hordozó és semmi bajuk. de ha bemegyek anyámat meglátogatni a vakbélműtétjével és összefogdosom, olyan fertőzést csinálok neki, hogy bele is pusztulhat.

de én ezt befejeztem, szerintem téged ez a téma egyáltalán nem is érdekel, csak az a fontos, nehogy 1 percre is felmerüljön, hogy esetleg nem jól tudtál valamit, még a végén lejjebb kéne adni a magas lóból.

BTBTBT 2013.06.22. 17:31:51

@Jess G:
Bar regota nincs otthon szamlam, de nem valoszinu, hogy egy magyar nyelvu szamlakivonaton angolul rajta lesz, hogy debit kartyahoz tartozik.

mirx 2013.06.22. 17:33:49

@Shanarey: ők infektológiai kampányt indítottak, és kórházi személyzet-átnevelés volt (hogy tényleg fertőtlenítsenek is), így ami bacik rajtad laknak, nem kerülnek át az összes ágyszomszédodra, mert ügyelnek erre.
a fertőtlenítéssel leküzdötték a 17%-ukat 0.2-re, szerintem elég jó.

mirx 2013.06.22. 17:34:18

na mosmá tényleg KÉREMKAPCSOJJAKI

mirx 2013.06.22. 17:35:56

@DieNanny: az ekcéma az még egy jó dolog, azt sem igazán tudják gyógyítani, és elég rémesen tud kinézni

BTBTBT 2013.06.22. 17:36:03

@mirx:
Ez az a helyzet az indokolatlanul sok/orokos kezfertotlenitessel, amikor atesnek a lo tulso oldalara.
Nem hiszem, hogy allando hasznalattol a korhazi dolgozoknak nem lesznek borproblemai.

Mrs. Clayton 2013.06.22. 17:36:42

@mirx: én nem vagyok se vegyész, se kémikus, se virológus, de még csak bakteriológus se, és felőlem lehet igazad is
egyébként te melyik vagy?
egyébként anno nagyon sok Robin Cook könyvet olvastam és onnét emlékszem, h foglakozott ezzel a kórházi vírussal, ami persze nem azért kórházi vírus, mert ott terjed, hanem csak úgy, az ijesztőbb

Shanarey 2013.06.22. 17:37:22

@mirx:

Oké, de akkor is a kórház a gyenge pont, legalábbis Magyarországon.

DieNanny CH 2013.06.22. 17:40:49

@Barátusz:

De. Mint fentebb írtam, tesómnak az intenzíven ekcémája lett.

mirx 2013.06.22. 17:45:00

@DieNanny: barátnőmnek négyéves kora óta van, és egyszerűen nem tudják eltüntetni, pedig 30 év alatt már mindennel megpróbálkozott szegény. (meg csillió bőrgyógyászat, amit végigjárt.) azt mondják, nagyon sajnálják, de nem tudják meggyógyítani. elég csúnya.

andaluzkutya 2013.06.22. 17:45:04

@charlieharper: szerintem ebben a vizsgálatban mindkettőt nézték, de lehet, hogy tévedek, akinek van kedve, olvassa végig a 80 oldalas jelentést és akkor kiderül:)

@Barátusz: Norvégiát is a várólisták húzzák le egészen a 9. helyig, pedig itt költenek a legtöbbet az eü-re egész Európában. De a kollégáim legalábbis elégedettek az itteni eü-vel.

2013.06.22. 17:45:09

@tildy:): nem tudom hogy mukodik az egeszsegpenztar. Kanadaban is szidtam az eu-t, amig at nem jottunk UK-ba. Ehhez kepest a Kanadai fenyevekre van.
Kanadaban a munkaltato adott drug card-ot, amire vagy ingyen bagy kedvezmenyesen kaptuk a gyogyszert. Mar nem emlkekszem melyik.

2013.06.22. 17:48:23

@én már a fény gyermeke vagyok: nem vasaroltam soha otp reszvenyt. Magam intezem a befekteteseket.
A seggem se viszket, igy nem kell az orvossal ordibalnom. Amikor visszakuldom az etelt az altalaban azert, mert ehetetlen.

2013.06.22. 18:22:44

@mirx: Gyógyítani lehet, hogy nem, de köztudott, hogy a bőr allergiás reakciója. Tehát, ha az ember kizárja az összes gyári tusfürdőt, szappant, mosóport, kemikáliát, pamuton kívül mást nem hord, plusz elmegy allergiavizsgálatra, és esetleg kiderül, hogy mit nem ehet, akkor azért drasztikusan tudja csökkenteni a tüneteket. Más kérdés, hogy ez mennyi odafigyelést és pénzt igényel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.22. 18:22:58

@charlieharper: befizetsz x osszeget, mondjuk evi 500 fontot, ebbol mukodesi koltsegre elmegy mondjuk 40, de a tobbit barmilyen egeszsegmegorszo dologra elkuldheted. Illetve adojoairast kaphatsz ra.Ilyet kerestem .Otthon van jopar, patikapenztar, stb, itt nem talaltam.

BTBTBT 2013.06.22. 18:25:05

@DieNanny:
Először a tiédet olvastam, aztán mirx kommentjére reagáltam.

Azt hallottam, hogy az udvari homokozóba piszkító macskáktól is kaphat ekcémát a kisgyerek.

@andaluzkutya:
A mo.-i állapotokról már fogalmam sincs, és a korábban említett 3 (4) hónap londoni várakozás akár hosszabb is lehet vidéki/kisebb kórházak esetén. Meg ez a népsűrűség függvénye is.

M. Péter 2013.06.22. 18:25:18

@charlieharper: Én már hallottam rosszat a magánkórházakról. Arra jók, hogy akkor végeznek el egy rutinműtétet, amikor a páciensnek jó, és minőségi ételt adnak, nem a szokásos kórházi kaját, viszont ha valami zűr van, akkor azt már nem tudják ott helyben ellátni, akkor viszik az embert az NHS kórházba.

BTBTBT 2013.06.22. 18:38:12

Van itt olyasvalaki, aki Angliában kórházi orvos?
Nekem valahogy nem áll össze a kép a poszttal kapcsolatban. Lehet, hogy tévedek, de akkor javítsatok ki.

Azt előljáróban érdemes tudni, hogy jó sok szervezés kell ahhoz, hogy valakinek ágya legyen egy londoni kórházban, és igyekeznek minél jobban leredukálni azt az időt, amit a páciens bent tölt. Az nagyon furcsa, hogy a poszterina 4 napig feküdt bent, és KÖZBEN találgattak az orvosok, hogy mi baja lehet.
Ez általában úgy szokott lenni, hogy valamilyen módon bejutsz a szakrendelésre, és ott kivizsgálnak. Csak akkor fekszel be, ha valami olyan beavatkozást hajtanak rajtad végre, ami megfigyelést igényel, és nem mehetsz haza egyből.
Az olyan esetekre, amikor egy-egy vizsgálat/beavatkozás után még aznap hazamehetsz, ott vannak a nagy kórházakban üzemelő "day surgery"-k.
Ha a poszterina tényleg orvos, akkor mit szenvedett ott 4 napig? Aztán egyből hazarepült? Ez is furcsa.

"Angliában nagy bajban van a közegészségügy és az egyetemi oktatás."
Magyarországon is. Egyedi példából kiindulva nem is érdemes általánosítani.

mirx 2013.06.22. 18:50:04

@Barátusz: Nekem az nem világos, hogy az aktívan praktizáló orvosok SOHA nem fekszenek be csak úgy egy random kórházba, csakis ismerőshöz mennek... ráadásul nem nézte meg a saját CT-felvételeit?

Meg az is érdekelne, hogy nézhet ki a poszterina, ha kapásból azt gondolták, hogy morfinért ment :D

2013.06.22. 18:53:37

@M. Péter: ez kisebb korhazakra igaz. De pl a London Bridge-re tudtommal nem.

andaluzkutya 2013.06.22. 18:55:22

@mirx: Ez így nem igaz. Én pl. alapjáraton még Mo.-n is igyekeztem végigjárni azt az utat, amit a betegirányítás kijelöl. A több rossz tapasztalat miatt azért előfordult, hogy ha volt az adott szakterületen ismerős orvos, akkor inkább oda mentem.
Itt viszont nem is ismerek annyi orvost, hogy eltérhessek a kijelölt folyamattól, ráadásul abból botrány lenne, ha mondjuk egy orvos elsőbbséget élvezne a várólistán másokkal szemben...

Tiptoe 2013.06.22. 18:56:05

Tavaly év végén megjelent egy cikk a Nők Lapjában: egy magyar nő elesett Angliában (asszem Londonban), lényeg, hogy szétkaszabolta a térdét, mély seb, stb. Nem tudom hová mentek, lehet NHS, befektették. 3 napig orvost nem látott (később kiderült, hogy még valami sztrájk is volt), teával kínálgatták egész idő alatt, és nagyon kedvesek voltak...,
ő meg nem értette, hogy miért nem lép valaki akcióba. Borzasztó fájdalmai voltak, és kezdte követelni, hogy mégiscsak csinálni kellene valamit az érezhetően gyulladásban lévő sebbel. A férjének egy ponton elgurult a gyógyszere (a témához illő hasonlattal), kerített egy ottani magyar sebészt, saját felelősségükre leléptek, a magyar orvos anyázva mosta ki és fertőtlenítette a sebet, majd összevarta, amit már 3 nappal azelőtt meg kellett volna tenni. Azt nyilatkozta a nő, hogy még hónapokig tartott, amíg teljesen meggyógyult. Egy szepszisbe pl. bele is halhatott volna.

Egy ismerős nőgyógyásza azt mesélte, hogy egyszer mobiltelefonon hívta egy volt páciense Londonból, konkrétan a szülőszobáról vajúdás közben, hogy mit tegyen, elképesztő hosszan hagyták, hadd kínlódjon, feladta, nem csináltak semmit. Ott is az itteni orvossal való konzultálás után a férj kezdett el üvöltözni, a végén megcsászározták a nőt.

Számtalan esetet hallottam a UK-ból, egyszerűbb esetekben is hasonlók történnek, mondjuk 3 napig nem megy le a nagyon magas láz, és se a diéta se az obligát Paracetamol nem segít....A magyar földi halandók gyakran hazajönnek, vagy kierőszakolják valami komolyabb balhéval, hogy esetleg mégis próbáljon valaki egy diagnózist felállítani, urambocsá megfelelő kezelést adni.

Szóval két teljesen különböző orvoslás..., Mo-on töméntelen gyógyszert szednek és sokat járnak orvoshoz - bár ez egyre kevésbé lesz, igaz, mert nem lesz orvos -, a UK a másik véglet, ahol megvárják, amíg mondjuk az influenzából tüdőgyuszi lesz..., csak azt nem értem, hogy miért olcsóbb nekik az előrehaladott stádiumot kezelni, mint elkapni a bajt az elején.....?

nyuszigonosz 2013.06.22. 19:01:47

@Barátusz: Meg a végén kiderül, hogy kamu a poszt. :)

Amúgy meg tényleg különös: ö maga orvos, de négy napig szenved más orvosok nemtudásahozzá nem értése miatt, aztán félholtan elrepül egy másik országban, ahol azonnal tudják, mi baja is van.
Na mindegy.

nyü 2013.06.22. 19:02:53

@andaluzkutya: jahogy külföldön nem szabad. én pesten csak pár orvost ismertem, de mindegyik azt mondta, hogy ő ugyan random nem sétálna be sehova... egyébként nem arra gondoltam, hogy előbb sorra kerülni, hanem hogy kimondottan a bélával akarsz konzultálni erről mondjuk - azt se lehet?

mondjuk szép is lenne, ha az emberek ott ikszelgetnék, hogy akkor most ki műtse meg őket :)

LyukasBogrács 2013.06.22. 19:12:54

A legjobb egészségesnek lenni. Bárhol.

DieNanny CH 2013.06.22. 19:25:03

@Barátusz:

Sőt, a homokozótól gilisztája is lehet. A családom, ahol nanny vagyok, volt a legnagyobbnak. Pedig itt szinte minden homokozót takarnak a macskák miatt.

andaluzkutya 2013.06.22. 19:32:33

@nyü: Nem tudom más osztályokon hogy megy, de nálunk pl. van egy osztálytól független bizottság, akik elbírálják a beutalókat, és az abban leírtak alapján eldöntik, hogy mennyire súlyos és sürgős a beteg állapota, ez alapján mennyi időn belül kell kezelést kapnia. Párszor részt vettem ezeken a találkozókon, hát nem úgy döntik el a sorrendet, hogy "te figyelj, ez a Jani haverja/polgármester unokahúga/stb., így őt tegyük előre". Van egy szép vastag könyv, ami leírja, hogy adott probléma esetén mennyi a meghatározott határidő és mivel szűk a kapacitás, ezért többnyire a határidő előtt pár napra lehet időpontot kapni. Soron kívül csak akkor lehet bekerülni, ha hirtelen sokan nem jönnek el, a várakozóknak meg nem felel meg a korábbi kezelés és valakinek meg sürgősen kéne kezelés.
Itt papíron szabad kórházválasztás van, de gyakorlatilag csak akkor mehetsz más kórházba, ha alapos okod van nem a helyibe menni, vagy helyben nincs megfelelő kezelés az adott problémára. Ezt az okot a már említett bizottság bírálja el és ilyenkor a helyi kasszából fizetik a területen kívüli kezelést (ami mindig drágább), így ezt igyekeznek elkerülni. Más orvost akkor lehet választani, ha valami összeférhetetlenség van, pl. rokon, volt kapcsolat, stb.
A külföldre ment orvosok gyakran elfelejtik szerintem, hogy amikor Mo.-n kezeltetik magukat, nem az "alapellátás"-ba kerülnek bele, hanem elmennek ismerőshöz akiben megbíznak és velük kezeltetik magukat. Így nem alkothatnak pontos képet arról, hogy egy átlag magyar milyen kezelést kaphat, ha hirtelen baja lesz.

LyukasBogrács 2013.06.22. 19:32:49

@mirx:
Azt nem tudom, milyen érzés.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 19:43:57

@Aquilegia: köszönöm. Magyar asszisztensekről hallottál?

mirx 2013.06.22. 19:45:45

@andaluzkutya: szerintem egyébként nem csak az orvosok mennek ismerőshöz, emlékszem, amikor olyan húszévesen egy fényes tavaszi napon egyszerűen nem tudtam kikelni az ágyból (addig kb azt se tudtam, ki a háziorvosom, és vajon merre található), és akkor ment is ezerrel a telefonálgatás, no már másnapra időpontom volt az amerikai úti idegsebészet helyettes főorvosához, pedig ő nem egy olyan nagyon ráérő ember.

már nem emlékszem, kinknek a kije volt, de elég simán ment. jó mondjuk nagy ijedség is volt. (mondjuk nekem akkor ez teljesen logikusnak tűnt, hogy minek menjek a péterfybe a háziorvoshoz, mikor oda fel se tudok menni a lépcsőn :D)

Aquilegia 2013.06.22. 19:53:59

@ffüttyfürütty: Nincs mit. Rengeteg magyar asszisztens van. En kapasbol negyet tudok a kozvetlen kornyezetemben, az en asszisztensem is magyar, teljesen veletlenul, egy nagy cegnel dolgozom es ot vettek fel az elozo asszisztensem helyere, anelkul, hogy en tudtam volna rola barmit. Sose lattuk egymast elotte :)

ffüttyfürütty 2013.06.22. 19:58:08

@Aquilegia: köszönöm, jó hallani. :) Magyar dentálhigiénikusi végzettséget ott hogy értékelik? Mert ugye itt még nem felsőoktatáshoz kötött.

tanato 2013.06.22. 20:08:41

Hű de megszaladt a hozzászólások száma,mondom én hogy mindenki ért az eü.höz. Bár itt főleg fiatalok vannak,akik nem saját tapasztalatból beszélnek,hanem rokonok,ismerősök,elbeszélései alapján.Sajnálom hogy a poszterina megint nem jelentkezik.Igazán ő tudna igazságot tenni.

Aquilegia 2013.06.22. 20:09:00

@ffüttyfürütty: Nem fogadjak el, asszisztenskent viszont konnyebben kapsz allast.

ffüttyfürütty 2013.06.22. 20:12:20

@Aquilegia: köszönöm az összes infót :)

tanato 2013.06.22. 20:17:42

@DieNanny: @pappito: Sajnos rákos hozzátartozók szenvedése alapján negatívan megítélni egyes orvosokat vagy az összeset zusammen,nem fair.A rákosok döntő többsége a világ minden részén bármiféle kezelés ellenére szörnyű szenvedések között eltávozik.közülünk.És egyre növekedik a számuk az elöregedéssel párhuzamosan.Óriási teher ez a betegnek a hozzátartozóknak és az eü. dolgozóknak egyaránt.

tanato 2013.06.22. 20:21:53

@charlieharper: A legrosszabb beteg az orvos természetesen,több okból is, ért is ugye hozzá,meg beleszól mindenbe, nemtetszése esetén rossz híredet költheti szakmai berkekben, stb.

tanato 2013.06.22. 20:25:03

@Philosoraptor: Kérlek-szépen a hálapénz a médiában tényleg túl van dimenzionálva,mert nem csak szülészekből áll az orvosi közösség.HO. rendelésen,szakrendelésen gyakorlatilag nincs,kórházakban meg a vezető állásúak élnek meg jól belőle, a többi meg ha akar valamit jobb ha elhúz a világ boldogabbik felébe

morsels (törölt) 2013.06.22. 20:31:23

@charlieharper:
Naigen, mert ha nem 4, akkor az konyvelo, nem matematikus :-)

BTBTBT 2013.06.22. 20:34:54

@tanato:
Mit értesz azon, hogy "fiatalok"? De komolyan...
Bár ritkán vagyok beteg, de részemről ma saját tapasztalatok kerültek a kommentekbe.
Még a "chest pain"-es rész is megtörtént, azért tudom annyira. :)

BTBTBT 2013.06.22. 20:37:07

@DieNanny:
Pont az ekcéma lehetősége miatt lett a családunkban fedett (vagyis lezárható) a homokozó, hogy a macskák ne hunyozzanak bele, aztán a gyerekek meg ott fetrengenek benne, különösen nyáron.

Egyértelmnűen kiderült, hogy nálatok a homokozótól lett, nem mástól?

morsels (törölt) 2013.06.22. 20:37:20

@charlieharper:
Ha ingyen is kapod, akkor is van egy 'dispensing fee'.
Szoval lehet, hogy ingyen kaptad, megis fizetni is kellett.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.22. 20:40:00

@VHB: ilyen durva a fluktuáció az orvosok közt?

BTBTBT 2013.06.22. 20:41:14

@mirx:
Áhám, most már neked is feltűnik? :)
Mivel szakmabeli, nyilván van orvos ismerőse, tehát nem úgy van, hogy csak gondol egyet. Nekem még mindig azzal van gondom, hogy nem úgy megy ez, hogy befekszel, és kivizsgálnak, hanem fordítva, mert rohadt nehéz szabad kórházi ágyat találni még a belvárosi kórházakban is, tehát nem hagyják, hogy ott üdülj, igyekeznek minél hamarabb kiszórni.
Ráadásul egy beteg, ha nem elégedett a fejleményekkel, akkor beszélhet az ügyeletes "head nurse"-szel vagy orvossal. Az utóbbit nem tudom, hogy hívják. Sosem volt hozzá szerencsém, mert nem volt rá szükség.

Lehet, hogy a poszterina állatorvos? (Na, ezért kapok, ha végül megjelenik. :D )

2013.06.22. 20:44:26

@mirx: a nyu nick is te vagy?

morsels (törölt) 2013.06.22. 20:46:15

@Barátusz:
Meg amit az utoiratban irt, azt eleg nehez elhinni.

mirx 2013.06.22. 20:46:34

@tanato: én már eldöntöttem, ha engem is elkap ez a dög, megyek szépen a dignitashoz.

2013.06.22. 20:47:43

@morsels: nem emlekeztem pontosan, csak arra, hogy sokkal kevesebb volt a vegosszeg, mint amennyi eredetileg lett volna, pl Tylenol 2-nel.
A dispensing fee volt mar egy jo 10 eve is? Az igy hirtelen nem ismeros.

BTBTBT 2013.06.22. 20:48:54

@nyuszigonosz:
Kamu vagy nem, azt nem tudom, de nekem kilóg a lóláb. Ilyesmire céloztam a minap, amikor tetted azt a megjegyzést.
Ha orvos lennék, nem csinálnám ezt 4 napig. Meg milyen már az, hogy "azt hitték, morfint akarok"?

@morsels:
Jó meglátás, mert ha egyszer azt mondják, hogy műtét lesz, akkor nem fognak elhajtani.

tanato 2013.06.22. 20:49:41

@Barátusz: Akkor Te kivétel vagy,de sajnos az eü.-vel kapcsolatos vélemények főleg fiatal korban ,mások által elmondottak,megéltek alapján alakul ki.És valljuk be az azért nem ugyanaz mint a személyes átélés.

tanato 2013.06.22. 20:50:33

@morsels: Ja-ja.fájdalomcsillapítás, tudatmódosító szerek stb-.

BTBTBT 2013.06.22. 20:50:45

@mirx:
"az aktívan praktizáló orvosok SOHA nem fekszenek be csak úgy egy random kórházba"

2013.06.22. 20:53:19

@Barátusz: lehet, hogy kutatoorvos es nem praktizal?
Szerintem jo otlet egyebkent minden orszagrol egy korhazas poszt a rendszerrol. Az meg jobb lenne, ha olyan irna, aki benne is dolgozik, marmint egy magyar doktor a UK praktizalassal. Nem hinnem, hogy a poszterina itt praktizal.

morsels (törölt) 2013.06.22. 20:53:40

@charlieharper:
Hat, ezt meg nem mondom most hirtelen, hogy mikor vezettek be.
De hogy a gyogyszer teljes osszeget, vagy csak egy reszet (vagy egyaltalan) fizeti a biztosito, az azon mulik, hogy milyen biztositast vett a ceg, akinek dolgozol. A lenyeg az, hogy az nem az altalanos health care kategoria.

tanato 2013.06.22. 20:53:59

@mirx: Hát igen,ez is egy megoldás.Eü.dolgozók gyakran alkalmazzák saját rákos betegségek esetében a választott halált.MInt pl. városunk vezető nőgyógyásza tüdő cc.-je esetében a vénás nagydózisú morfiumot.

DieNanny CH 2013.06.22. 20:55:59

@Barátusz:

Hát, nem tudom. Az anyuka csak úgy mellékesen említette, mikor mondtam, hogy a 10 hónapos az első szabadtéri mászásán meg akarta kóstolni a homokot. Más lehetőség is van gilisztásodásra?

morsels (törölt) 2013.06.22. 20:56:03

@tanato:
Csak azert emlitettem, mert szegeny anyamnak 5 meg 10mg-os morphin tablettai voltak, meg talan ilyen 10mg-os tapasza Magyarorszagon, itt meg ha mar az utolso stadiumba kerul a rakos beteg, akkor egy fajdalom specialista csak azzal foglalkozik, hogy ne legyen a betegnek fajdalma (ezt meg itt Kanadaban lattam apam miatt).
Szoval sokat szamit. Azt hiszem Magyarorszagon ez nem letezik, legalabbis ilyen formaban.

2013.06.22. 20:56:19

@morsels: igazad van, a Sunlife-os kartyat a munkahelyen keresztul kaptam, nem az OHIPtol.

tanato 2013.06.22. 20:58:36

@Barátusz: Sajnos eü.dolgozók,orvosook,nővérek esetében a kábszer-függőség a könnyű hozzájutás miatt nagyon gyakori dolog.Nem is egy ilyen eset van a közvetlen környezetemben.Nemrég kapta vissza pl. egy HO.kolléga a "jogosítványát" egy féléves emiatt kapott psychiátriai kezelése után.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.22. 21:00:38

Na szóval...

Maximálisan meg vagyok elégedve az angol háziorvosommal.
Még sohasem láttam azt sem tudom ki az. Egyszer két munka között kértem tőle időpontot aztán pont menni kellett dolgozni így a találkozó elmaradt de a kártyát kiküldték. Remélem ílyen baráti marad a viszonyunk még sokáig.

Az fogorvos társadalom már régen rehabilitálta az amalgámot. Fogorvosi szaklapban olvastam hogy téves és nem megalapozott volt a felhajtás körülötte. Még mindig az a legtartósabb tömőanyag. A fehér tömőanyagot használják látható helyekre de tudni kell hogy idővel minimálisan zsugorodik és ez további fogromlást okoz.

@pappito:
A fél karodat odaadnám ha egyszer egy ilyen halas rántottát ehetnék.))))

@Barátusz:
Tegnapi kérdésedre válaszolva a filmekkel kapcsolatban.
A kultfilm az az ami egyébként szar de divat nézni és dicsérni.
Senki nem ért belőle semmit mégis hivatkoznak rá.
A művészfilm az hasonló csak azt azok nézik amíg el nem alszanak rajta akik nagyon értelmiségiek nagyon szakállasok vagy nők esetében hosszú hajúak és fél négyzetméteres szemüveglencséik vannak. Oldalanként.
Fellini minden filmje nézhetetlen kivéve az Amarcord-ot mert az fenomenális.
Én bevallom egyszer próbáltam megnézni minden magyar művészfilmek művészfilmjét a Szegénylegényeket. Nem sikerült.
Amerikai film. Amerikában filmgyártás folyik. Viszont kiváló színészeik vannak de sokkal több csapnivaló színésznek látszó személy.
Hollywoodban kiválóan meg lehet élni abból ha valaki jóképű és tud nézni. Rengeteg sztár van aki csak néz.Színészi játék semmi csak nézés van. Most példákat felhozva nem említeném az olyan Z kategóriás embereket mint Steven Segal de ebből él egész jól például Kevin Costner. Vagy ebből élt Charles Bronson. Minden tiszteletem a "Volt egyszer egy vadnyugat" iránt de színészi játék tekintetében elég szegényes volt. Ritkán de készítenek nekem is tetsző filmeket mint a "Folyó szeli ketté" vagy a "Nap birodalma" mindettől függetlenül a filmművészet (nem azonos a művészfilmekkel) még mindig Európa kiváltsága. Nagyrészt négy ország Magyarország, Csehország, Olaszország és Franciaország akik valóban jó filmeket alkotnak.
Magyar filmek között említeném az "Eldorádót" a "Sose halunk meg"-et Vagy az újak között a "Made in Hungária"-t. A Cseh filmek között örök kedvenceim a Menzel filmek sőt nekem a világ legjobb filmje a "Sörgyári capriccio" Menzel film mégsem tudtam végignézni a "Szigorúan ellenőrzött vonatok" művészfilmjét.
Az olaszok nagyon jó filmeket csinálnak és kiváló színészeik vannak.
Ha megnézzük a "Nő illata"-t Vittorio Gassmannal és az amerikai másolatot az "Asszony illata"-t Al Pacinóval akkor olyan mérhetetlen színvonalbeli különbséget látunk mint például Váj Mi és Tilmír hozzászólásai között. Al Pacinó ezért Oscar díjat kapott amit ilyen érdemtelenül még senki sem kapott meg.
A francia filmek is kiválóak. Kevés jó színészük van de amik vannak azok elképesztően jók. Belmondót hoznám fel példának akit sokig elkönyveltem az európai "csak néz" színésznek amíg nem láttam a "Nyomorultak"-ban. Ott olyan fergeteges emlékezetes alakítást nyújtott hogy iszonyatos nagyot nőtt a szememben.

tanato 2013.06.22. 21:01:35

@morsels: Így van, itthon most van ennek a kezelésnek a divatja,másutt már évek óta alkalmazzák,gyakorlatilag bekábítózzák a végstádiumú rákos beteget,azt sem tudja fiú e vagy lány.De lehet hogy jobb így neki.

nyuszigonosz 2013.06.22. 21:03:04

@Barátusz: Hát kilóg! :))
Mondjuk a tegnapi posztól is nagyon kilógott,
Amikor a megjegyzést tettem, aznap nagyon feltünt, hogy pontosítani szeretnél. Ne haragudj érte, azt hiszem nem voltam korrekt. Bizony elég sok poszt és nagyon sok komment rákérdezésre szorul.

BTBTBT 2013.06.22. 21:03:32

@tanato:
Nem azért, mert te is az vagy, de otthon sem voltam elájulva a körzeti orvosoktól. Az zavart - és ezzel nem lenézem őket -, hogy hiába a nagy tudás, amit ÁLTALÁNOSSÁGBAN megszereznek a betegségek kapcsán, de éppen ezért nem ismerik olyan mélyrehatóan a betegségeket (tudom, erre ott vannak a szakorvosok), és nem helyesen vagy egyenesen félrediagnosztizálnak. Ezzel persze nem egy influenzára célzok.
Arra jók voltak, hogy beutalót adjanak vagy gyógyszert írjanak, de igazából annyi.

Londonban sem vagyok elájul tőlük. Náluk csak az úgynevezett locum doktorok (helyettesítők) gyengébbek.

A leggyérebb körzeti dokis sztorim az volt, amikor egy nagyon kedélyes, harmincas, olasz GP azt mondta, amikor egy sérülésből kifolyólag fájt és dagadt a lábam, hogy "ne aggódjon, ebben a korban hozzá kell szokni az apróbb fájdalmakhoz", és Diclofenac-kal akarta elintézni a dolgot. Mire mondtam, hogy azt azért nem. Egyrészt mert 32 évesen nem kell ilyesmihez hozzászokni, másrészt mert nem szeretem, ha elhajtanak. :)

BTBTBT 2013.06.22. 21:04:32

@nyuszigonosz:
Dehogy haragszom.
Különben meg nagyon is meg tudom magamat védeni, ha indokolatkanul rám támadnak. :)

2013.06.22. 21:06:05

@tanato: mit gondolnak az orvosok az euthanasiarol (ezt hasznaljuk magyarul?)? Van errol kozos velemeny? Ugy tudom, hogy Svajcban engedelyezett es mennek at gazdagabb betegek, hogy ezt csinaljak meg rajtuk, ha egyertelmuen nincs visszaut.

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:06:08

@diggerdriver:
Bronsonrol jut eszembe. Chato's land.

Egyebkent szerintem a kult film nem egeszen az, amit te hasznalsz definicionak :-)

nyuszigonosz 2013.06.22. 21:07:08

@diggerdriver: Én a film-részre válaszolok:
Mintha a saját gondolataimat olvasnám!

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:09:18

@tanato:
Nem, nem.
Csak apam peldajabol tudok kiindulni, szoval azt irom le.

Volt egy pont, amikor a morfin mar nem hasznalt. Ugy ertem egyaltalan. Akkor peldaul egy ilyen fajdalom specialista kevert ki valami koktelt, ami mukodott. Mondjuk 2 hetig volt a korhazban, mig ez osszejott, abbol 5 napig eszmeletlenul tartottak, mert keptelenek voltak kezelni a fajdalmat.

Utana meg kapott egy ilyen dobozt, ami allandoan a venajaba volt kotve (port-a-cath) es az adott idoben adott dozist nyomott be neki. Ezt a vallara teve vitte magaval mindenhova. Nem volt hulyere drogozva, teljesen normalisan mukodott, autot is vezethett vele.

tanato 2013.06.22. 21:10:03

@Barátusz: Nekünk az a dolgunk hogy azt amit nem tudunk ellátni tovább küldjünk,de azért lehetőleg minél kevesebbet.Szerencsére azért kb 80%-ot el tudjuk látni.Sérülésből eredő fájdalmak esetén itthon azért javasoljuk a sebészeti szakvéleményt.Mivel nincsen rtg. szemünk.

mirx 2013.06.22. 21:10:33

@Barátusz: ja bocs, fáradok... de közben andalúzkutya kifejtette, hogy külföldön nem úgy megy az, meg nincs is elég ismerőse, szóval ezt a részt még elfogadom. meg ez tökre nem igaz, hogyha az embernek van egy diagnosztikai gyanúja - még ha laikus is -, akkor azt nem veszik komolyan. én amikor laikusként, de tök komoly képpel előadtam a gasztroenterológián, hogy márpedig nekem szerintem ileusom van, teljesen komolyan vették, célzottan vizsgálták. meg is lett.

mondjuk sokszor az a tapasztalatom, az orvosok már annak is örülnek, ha a beteg képes összetett mondatokban beszélni :D

(lehet, a poszterinának kis gondja van az angollal?)

BTBTBT 2013.06.22. 21:11:07

@charlieharper:
Akár még kutatóorvos is lehet, nem tudhatjuk.
Az országonkénti, egészségüggyel kapcsolatos poszt jó ötlet lehet, de az általános "nyelvtudás nélkül mosogatok Londonban"-nál is szubjektívebb. Akkor is, ha betegként vagy ha orvosként születik ilyesmi. Különösen, ha negatív tapasztalat, netán egészségkárosodás is kijutott a szerzőnek.

Nekem a várólistától eltekintve nem volt különösebb gondom a londoni kórházakkal. A körzeti orvosok hozzá nem értésével kapcsolatban viszont annál inkább.
Viszont volt egy emlékezetesen vicces eset, amikor egy közel-keleti származású doki, miután megvizsgált, aztán vizslatta az adatlapomat, majd elgondolkodva a szemembe nézett, (én meg azt hittem, hogy komoly a baj), és azt mondta: A maga vezetékneve hegyi oroszlánt jelent a nyelvemen. :))

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:11:27

@morsels:
Ja es persze egy nover rendszeresen jott, meg egy fajdalom specialistahoz volt 'forrodrot'.

tanato 2013.06.22. 21:12:07

@morsels: A fájdalomcsilapítás egy külön szakma,végstádium esetén csak az marad hogy tudatlannákel tenni a beteget.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.22. 21:13:57

@Link elek:
"Az amerikai rendszerben a korhazak szolgatatasert kapnak dijat. Ott ezrevel vegzik a nem feltetlenul szukseges vizsgalatokat."
Nem olvastam vegig meg a kommenteket, csak egy par gondolat. Angliai eu.rendszerrel kapcsolatosan nincs szemelyes tapasztalatom, csak a masoktol (itt a HA-n is:) halottak alapjan tudok velemenyt mondani:) Biztos vagyok benne, hogy minden altalanositasnak van valami alapja, ugyanakkor egy kicsit felrevezeto is tud lenni. igy az angliai es mas - szocialis alapokon allo eu. (pl. Canada) sokan a szolgaltatas szinvonalarol panaszkodnak. (hosszu varakozasi ido, stb. stb.) az USA-ban pl. pont attol tartanak az Obamacare bevezetesevel, hogy hasonlo helyzet alakul ki. Az is teny, ahogy emlitettetek, hogy itt szolgaltatas alapu az eu. Nekem ugyanakkor megnyugato, ha tobb vizsgalatot vegeznek, mint ha elsporolnak. :) persze ez is egy osszetett problema, ahogy mar tobbszor emlitettuk, az USA eu. sem tokeletes, mint ahogy szerintem sehol nem lehet az:)

BTBTBT 2013.06.22. 21:14:07

@DieNanny:
Éretlen gyümölcstől, nem megfelelően főzőtt/sütött hústól meg baciktól is el lehet kapni néhány gilisztafélét a kicsiknek.
Mondjuk elővigyázatossággal (á lá konnektor!) sok ilyen helyzet megelőzhető.

tanato 2013.06.22. 21:14:24

@charlieharper: Itthon az euthanasia nem engedélyezett aktív módon.., de passzív módon csináljuk.Nagyobb adag morphin, vagy tüdőgyulladás nem kezelése stb. által.Sokszor a beteg vagy a hozzátartozó kéri meg a kezelőorvost erre.

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:16:09

@tanato:
Az csak az utolos harom hetben volt. Fel evig funkcionalt, nem ugy volt, hogy nem tudta, hogy fiu-e, vagy lany.
Najo, nem vagott fat, meg nem ment a banyaba dolgozni, de legalabb nem volt fajdalma. Mint anyamnak.

Es igen, kulon szakma. Nagyon sokat jelent szerintem. Lattam apamat is uvolteni a fajdalomtol. Amikor mar beszedett 1000mg (nem eliras, 1000) mg morfint es nem segitett semmit, akkor mentovel bevittek a korhazba, ott a szegeny ugyeletes akart neki adni 5mg morfint, pedig hat abban a korhazban lattak el, elvileg benne kellett volna lennie a rendszerben.
Szoval lukak vannak mindenhol

mirx 2013.06.22. 21:16:14

@tanato: hát én is szívesen alkalmaznám, ha csak úgy rárepülhetnék a diprivanos szekrényre, de azért ez civileknek nem olyan egyszerű...

egy ilyen dignitasnál simán ki kell perkálj vagy 6-8000 eurót, hogy kapj egy "koktélt".

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:17:25

@tanato:
Itt ezt nem csinaljak. Tudom, kenyes tema, dehat amikor mar az orvosok is tudjak, hogy vege, csak ido kerdese, akkor tenyleg igy a legjobb. Szerintem.

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:18:02

@mirx:
Ez micsoda? Errol meg nem hallottam.

BTBTBT 2013.06.22. 21:19:38

@tanato: Ez rendben is van, de ehhez nem fog valós tünetekkel valaki napokat tölteni egy kórházban, hanem vannak más módok is, nem?

Értem, hogy a körzetinek a gyógyítás lehetőségén kívül a megfelelő helyre való továbbküldés is a dolga. Mint mondtam, nem téged ekézlek.

Egyébként te az 50-es éveidben jársz? Csak mert tegnap említetted, hogy már 20 éve körzeti vagy, előtte meg kórházakban működtél.
És még - bocs, ha sokat kérdezek - afféle világjáró is voltál?

mirx 2013.06.22. 21:20:29

@morsels: Legális eutanáziaklinika Svájcban.

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:22:55

@mirx:
Remelem itt is bevezetik. Neha felmerul, de aztan elhal a dolog.
Mint Kevorkian.

2013.06.22. 21:23:28

@tanato: azt hittem, hogy a morphin helyett mar reg valami ujjabb gyogymodot alkalmaznak.
Borzasztoan nehez lehet ez egy orvosnak; etikai, erzelmi, szakmai vonalon az euthanasia.

Nalunk az egyik nagynenemnek kellett dontenie az anyjarol, hogy lekapcsoljak -e a geprol (NYban). Nem tudta megtenni. Visszahoztak az anyjat az orvosok, de csak vegetalo zombiekent elt utana mar es ennek tudataban is volt. Sikerult azert meg ordibalnia egyet a nagynenemmel, hogy ki kellett volna kapcsotatnia a gepet, mert az mar nem elet. Azota a csalad tobbi tagja irt papirt arrol, hogy ha ilyen elofordulna, kapcsoljak le a gepet.

BTBTBT 2013.06.22. 21:23:35

@mirx:
Az akár jó is lehet az orvos számára, ha utána nézel annak, hogy mi okozhatja a panaszodat, de tapasztalatom szerint errefelé nem repesnek az örömtől, amikor az "internetről gyógyítod" magadat, és ha panasszal fordulsz hozzájuk, akkor megmondod, hogy mi bajod.
Valahol érthető, hiszen ha annyira tudod (általánosságban, nem te személyesen), akkor mi szükség az orvosra.
Valahol meg nem érthető, hiszen laikusok vagyunk.

Amiért idegen országban érdemes a netet bújni az a betegségek és testrészek nevei, mert ha még ritkán is jársz orvoshoz, de a hétköznapi nyelven túl elkezd latinosan is hangzó szavakkal dobálózni, akkor aztán tudsz nagyokat nézni. :)

hot-spot (törölt) 2013.06.22. 21:27:25

Ilyen az,amikor valaki csak azért végzi el az orvosit kettessel,mert megteheti.

mirx 2013.06.22. 21:28:52

@Barátusz: persze nem úgy adom elő, hogy rátöröm az ajtót, és odacsapok az asztalra, hogy péntek este három sör után duplán láttam, tuti neuroblasztómám van, azonnali koponya MRI-t kérek :D

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:35:19

@diggerdriver:
Ugy altalaban olyan filmet hivnak kulfilmnek, aminek kialakul egy 'fanatikus' koveto csoportja. Ritkan 'main stream', egyfajta subculture inkabb, szoval messze nem arrol van szo, hogy divat jonak tartani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.22. 21:36:09

@nyuszigonosz:
Örülök hogy ebben is egyetértünk.
Ha ajánlhatok valamit...
Nézd meg a You Tube-on a "Szalontüdő" című filmet.
Kilenc perc az egész de valami elképesztő jó.
A sztori egy dolog de a szereplők kiválogatása is telitalálat.
A sztori eredetije egyébként egy angol anekdota és ha végignézed akkor rájössz hogy nem is illik magyar környezetbe hanem inkább angolba.

Magyarországon a színjátszás talán a hatvanas évek elejéig csapnivaló volt. A nagy színészlegendák között kevés volt a valóban jó színész. Modoros affektáló vagy ripacskodásba hajló játékokat látunk a régi filmeken.
Az utolsó ötven évben viszont olyan elképesztően jó színészgeneráció ajándékozott meg bennünket játékával hogy örüljünk hogy tanúi lehettünk mert nem fog többet előfordulni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.22. 21:38:20

@morsels:
Egyről beszélünk csak máshogy nevezzük a követőit.

BTBTBT 2013.06.22. 21:39:02

@diggerdriver:
Az fix, hogy az a legjobb, ha azt sem tudod, ki az orvosod, mert az annak a jele, hogy nem vagy beteg. De különösen gyerekkel, nem árt regisztrálni.

A kultfilm nem éppen az, amit írtál, de ezen nem fogunk összeveszni. Kicsit összekevered azt, ami neked tetszik, azzal, ami tényleg rossz. Ha már Tarantino-t említetted, miért rossz a Ponvaregény? Mert neked nem jön be a szófosása.
A művészfilmek jó része olyan, amilyennek leírtad (a Szegénylegényeket én sem tudtam végignézni, de a 7,5 órás Sátántangót egyszer igen), de ott is vannak nagy alkotások. És Fellininek volt még kitűnő filmje az Amarcordon kívül.
A "Vadnyugat" nem Bronson miatt lett óriási film (mint ahogy "A jó, a rossz..." sem), hanem a rendező Leone eszméletlen történetkezelése miatt. (Ez például a túl sok filmet látott Tarantinora is igaz.)
A "Vadnyugat" vagy "A jó,..." első 10 percében látszólag semmi nem történik, valójában pedig nagyon sok minden, és közben alig szólnak egy szót.

Pacino egyébként nagyon jó volt, de amerikai stílusú újrafilmben, amit nem érdemes Gassman-hoz hasonlítani egy olasz alkotásban.
Az Oscaroknál, ami egy nagy felhajtás, és szubjektív értékmérő, többször előfordul, hogy egy adott évben a több erős alakítás közül csak egy kapta meg, és később, akár gyengébb mezőnyben is olyasvalakinek ítélték, aki már letett valamit az asztalra.
Pacino meg nem éppen az a fajta színész, akinek kegyelem-Oszkárt hajítottak.
A "Sose halunk meg"-gel kapcsolatban teljes az egyetértés, de Belmondo inkább a vígjátékokban volt jó, és egy kitűnő színész pedig bármit el tud játszani.

Sejtem én, hogy a meztelenül rohangáló, kikapós menyecske miatt tetszik neked annyira a "Sörgyári cappriccio". Pedig a "Szigorúan"-ban jobb az az forgalmi irodában pecsételős rész IS. :D

morsels (törölt) 2013.06.22. 21:39:08

@mirx:
Ja, Kevorkian orvos volt, aki segitett betegeknek meghalni. Dr. Death-nek hivtak, tobbszor birosag ele allitottak, azt hiszem bortonben is volt.
Szoval meghalt o is, igy ertettem, hogy elment.

BTBTBT 2013.06.22. 21:40:39

@mirx:
Pedig az lenne a legcélravezetőbb. Ráborítani az asztalt. :D

tanato 2013.06.22. 21:40:59

@Barátusz: Jól mondod 54 éves vagyok.Világjáró viszont nem voltam,abban az időben a külföldi munka még nem volt opció.

tanato 2013.06.22. 21:42:22

@charlieharper: Az a legrosszabb a vegetáló zombi.de legalább már nincs tudatánál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 21:45:09

Tul vagyunk egy remek unnepi grillezesen es egy kis whiskey-n...
Visszaolvasva a kommenteket, jol dontottem :)

labirintus1 2013.06.22. 21:47:27

@Amichay: Nem rég láttam egy statisztikát amiben az élet mindenféle területével való elégedettséget mértek különböző országokban (volt vagy 40). Az egyik legérdekesebb adatnak azt találtam, hogy az izraeliek érezték magukat az egyik legegészségesebbnek.
Szerinted ez miért van? Életmód? Táplálkozás? Nagyon jó egészségügyi ellátás?

Persze tudom, hogy szubjektív, hogy valaki mennyire érzi egészségesnek magát, de az talán nem azt, hogy sokáig is élnek az emberek Izraelben.

BTBTBT 2013.06.22. 21:48:01

@tanato:
Akkor nem tudom, miért rémlik, hogy valamikor valaki úgy referált, hogy világjáró voltál. Mindegy. És nem keverem össze a nick-edet más -to végződésűekkel. (Tudom, Tana-tó.)

@Kovermadar:
Ezt csak a whiskey mondatja veled. :DDD

mirx 2013.06.22. 21:48:49

@Barátusz: egyes kultúrákban tényleg ez megy. például a pirézek ugye szeretnek odacsapni a mentősöknek, ha nem tetszik valaki, na meg a kétméteres ukránról is lehet tudni, hogy mindjárt hívják gyimát, grisát és szergejt, ha nagyon ugrálsz

amúgy nem irigylem az orvosokat, egy kórházban aztán teljes lehet a merítés :))

BTBTBT 2013.06.22. 21:51:35

@morsels:
És általában a korábbiaktől eltérő, újfajta történetmeséléssel operáló kis költségvetésű filmek szoktak ilyen követőkre találni. Némelyikük aztán mainstream lesz, annyira odavannak érte.
"Ponyvaregény" (ha már digger felhozta tegnap), "Élőholtak éjszakája", "Rekviem egy álomért", és a többi.

DieNanny CH 2013.06.22. 21:52:18

@diggerdriver:

Én először gyerekkoromban láttam a "Kihajolni veszélyes" c. filmet. A cselekményre nem emlékszem pontosan, csak arra, hogy nagyon a hatása alá kerültem. Aztán kb 10 éve megint megnéztem. És felnőtt fejjel is tetszett. Lehet, megint meg kéne néznem...
www.imdb.com/title/tt0077799/?ref_=fn_al_tt_2

BTBTBT 2013.06.22. 21:56:07

@mirx:
És akkor reméld, hogy az ukrán nem egy pisztolyt kap elő, hogy nyomatékosítsa a mondanivalóját. :)

A kórházra tényleg maximálisan igaz a "from all walks of life" kifejezés.
Bár tényleg ritkán kerülök oda, de láttam már 2 rendőr által, megbilincselve az A&E recepciójára behozott, részeg és mentális pasit, aki a nővért is lekurvázta.
Meg olyan barom ázsiai "apát" is, aki a röntgenosztály előtt álldogálva várakozott a sorára a nagyjából ötéves fiával, akinek csurgott az orrából a takony, de apuci észre sem vette. Amikor meg igen, kiderült, hogy zsebkendő sincs nála, és az egyik arra járó asszisztenstől kért. Rohand gusztustalan volt az egész.

BTBTBT 2013.06.22. 21:57:55

@DieNanny:
Szeleburdi család? Égigérő fű?
Persze ezek tévéfilmek voltak.

tanato 2013.06.22. 21:58:16

@Barátusz: Az Tucano,meg Tableno voltak,na ők aztán tényleg világjárók voltak.

Spacecake 2013.06.22. 22:14:26

ha egy szegény országban nem tudnak jó egészségügyet szervezni,az vhol érthető,de legalábbis megmagyarázható,de hogy ez egy gazdag(nak mondott) országban nem sikerül,az szánalmas.
ha meg egy szegény országban klasszisokkal jobb az ellátás,mint egy gazdagban,az meg duplán szánalmas.a gazdag országra nézve persze.
és az ellátás szempontjából teljesen irreleváns h mállik e a vakolat, vagy h 4féle ebédből választhatsz.
én inkább a málló vakolatra szavazok,ha ez annak az ára,h ne tegyenek el rövid úton láb alól,vagy h dilettánsok kezeljenek..

nyuszigonosz 2013.06.22. 22:15:53

@Kovermadar: Neked már tegnap mint minden svédnek a Midsommert kellett volna ünnepelned, utána szétverned a berendezést mert aztán lemennek ott az árak az Ikeánál. :)))
Így a reklám a svédekröl. Alter Schwede! ;))))))))))

nyuszigonosz 2013.06.22. 22:17:30

@diggerdriver: Köszönöm! Megpróbálom megkeresni. Sajnos nem mindig van elsöre you tube találatom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 22:18:13

@nyuszigonosz:
Az az :)
De tegnap nem volt olyan jo ido, igy ma volt a mulatsag.

nyuszigonosz 2013.06.22. 22:19:28

@tanato: De te voltál nemrég Franciaországban mint orvos, ugye?

2013.06.22. 22:21:14

@tanato: Nem követem naponta a híreket, de nem igazán szoktam olyan cikkeket olvasni, ami kimondottan a hálapénzről szólna, sőt magáról az eü.-ről sem lehet túl sokat olvasni egyik hírportálon sem, tudjuk mindannyian, hogy milyen... A hálapénz sajnos létező jelenség, és természetesen nem a háziorvosnál meg a rendelőkben kell keresni.

tanato 2013.06.22. 22:37:07

@nyuszigonosz: Ez igaz,de csak 3 hónapig,bár lehet hogy később ,több is lesz belőle.

nyuszigonosz 2013.06.22. 22:39:59

@tanato: A 3 hónap az nem "csak" valami, hanem szerintem fantasztikus!
Úgyhogy ne gyürd ösze magad kicsire, hanem légy büszke rá, hogy volt ez!
Remélem, hogy több is lesz majd belöle!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.22. 22:40:10

@Barátusz:
Ja. Igaz. Regisztrálva vagyunk mind és a gyerek meg a Felségem jár is de én még megúsztam.

Kultfilm.
A kultfilmel az a bajom hogy a legtöbben a csordaszellemet követve rajonganak értük közben fogalmuk sincs miről szól. Amúgy igazad van mellékesen mekem még nem tudtak ajánlani olyan kultfilmet ami tetszett volna.

Mondj egy jó Fellini filmet.

Véletlenül sem kritizálnám a "Vadnyugatot" vagy a többi spagetti westernt én szívesen nézem őket. Akkor úgy fogalmaznék hogy nem a színészi játékért szeretjük őket.

Pacinót nem Gassmannhoz hasonlítom hanem önmagához. Egy vak embert eljátszani nagyon nehéz. A legnehezebb színészi feladatok egyike. A vakoknak van egy jellegzetes fejtartása és a szemükön, a nézésükön is látszik hogy vakok. Pacinonak nem hittem el hogy vak. Rettenetesen hiteltelen volt. Az ő esetében az Oscart odaítélők voltak vakok.

A "Capriccioban" a Laurin & Klement gyártmányú motorkerékpár tetszett a legjobban mert veteránmotor mániás vagyok:))))))))))

Jaa még valamit az Oscarról.
Annak idején hetekig cikkeztek az újságok hogy Deperdieu megérdemelte volna az Oscart a Cirano de Bergeracért de megfúrták.
Pedig nem érdemelte meg. A rendező hibájából. A film csúcspontján mikor halálosan sebzetten elmondja a nagymonológot a kertben akkor valami fantasztikusat alakít. Mivel a zseniális Bubik István szinkronizálta teljesen átjött magyarul is. Egy probléma volt. Az egész jelenet alatt nem látszott az arca. A lényeg. Óriási rendezői hiba. Ezért nem kapta meg.

tanato 2013.06.22. 22:41:34

@Philosoraptor: A hálapénz egy igen furcsa kategória,általában a hiánygazdaságokban keletkezik,amikor valamely szolgáltatást csak külön pénz ellenében lehet megkapni.Nálunk az 50-es években alakult ki.A szürkegazdaság része amit akkor az alacsony bérek miatt eltűrtek a hatalom részéről.Más szegény országokban is létezik.

tanato 2013.06.22. 22:43:13

@nyuszigonosz: Én is remélem, az a 3 hónap tényleg nagyon jó volt,sőt fantasztikus a magyar viszonyok után.

andaluzkutya 2013.06.22. 22:57:00

Hálapénz: nagyon egyenletlen az eloszlása, persze az igazi az lenne, ha egyáltalán nem létezne.
Én a kb. öt éves magyar pályafutásom eredményeit tudom veletek megosztani: a legkevesebb, amit egy hónapban kaptam az nulla Ft volt. A legtöbb egy hónapban 149ezer, de ez csak egyszer történt. Összesen háromszor kaptam 100ezer fölött/hó. Az átlag 30-40ezer/hó volt, a 2009-től látványosan csökkent. Ebből azért nem lehet nagyokat álmodni:)
Én mondjuk soha nem kértem pénzt betegtől, ha adtak, többnyire elfogadtam kivéve, ha tudtam, hogy a család borzasztó nehéz helyzetben van, de sokan ezt rossz néven vették. Ha kérdezték, hogy mivel tartozom, azt válaszoltam, hogy "Mo.-n az eü-ellátás ingyenes". Így nem véletlen, hogy már nem ott dolgozom:)

BTBTBT 2013.06.22. 23:19:42

@Kovermadar:
Az elfogyasztott alkoholmennyiség erősen befolyásolja az ítélőképességet. :D

@Spacecake:
Lehet, de nem muszáj egy poszt minden szavát készpénznek venni.

@diggerdriver:
Honnan tudnád, hogy a legtöbben csordaszellemből válnak egy kultfilm rajongóivá? Ráadásul úgy, hogy nem is értik a sztorit.
Azt elfogadom, ha azt mondod, hogy nem szereted például Tarantinot.

La dolce vita - Az édes élet.
Meg a Róma is. Az Amarcord-ban egyetértünk. Az Fellini egyik legjobbja.
Röhej, vagy nem, nem láttam a Cyrano-t, meg az Oscar jó ideje nincs hatással a filmnézési szokásaimra.

Mondjuk, ahhoz képest, hogy hol és mikor készült, tényleg elég sok meztelenkedés van a "Sörgyári"-ban. De szerintem mégsem az a motor, hanem a nőci ALVÁZA tetszett neked annyira. :DDD

BTBTBT 2013.06.22. 23:21:18

@tanato:
Franciaországban mit csinál egy magyar körzeti orvos, ha szabad kérdezni?

PannonBoy 2013.06.22. 23:35:18

@Barátusz: Mo-n vagyok, és a TB-t is itt fizetem, de van EHIC kártyám. A Walk-in akkor nem is a megfelelő megoldás. Szakorvoshoz (dermatologist) lehet menni a GP megkerülésével, mint külföldi? Oda mennyivel előtte kell időpontot kérni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 23:49:48

En pl. szerettem a Ponyvaregenyt, de a Killbillt kifejezettem utaltam :)
A Hostel I pedig nagyon gyenge horror lett.

Nehez dolog ez :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.22. 23:55:27

@Barátusz:
Onnan tudom hogy túl sokszor fordult elő hogy valaki emlegetett egy kultfilmet és mikor rákérdeztem akkor kiderült hogy egy jelenetet sem tud idézni belőle.
Tarantínóval semmi bajom én az általam legnagyobbnak tartott Menzel kultfilmjét ugyanúgy nem nézetem meg pontosabban belekezdtem de nem tudtam végignézni.

Próbáltam megnézni ezeket a Fellini filmeket. Nem sikerült.

Ha csak az alváza, de jó ott az egész karosszéria:))))))))))
Az megvan amikor eszi a hurkát?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 00:02:29

@morsels:
Morfint en is kaptam (citadon), de a kozjiedelemmel ellentetben nem repultem :)
Pedig minden kollega ezzel kezdte :)
Igaz csak 30mg volt tablettankent es napi 3*2-t kellett ennem.

mzgldr 2013.06.23. 01:29:01

Azért érdekes, hogy az aki kimegy nyelvtudás nélkül (mert Magyarországon 120ezerből csak vegetálni tudott) és olyan munkát végez, amit egy csimpánz is meg tudna csinálni, az fel van háborodva a fogorvos díjain. Ha ő keres 1000 fontot mosogatással, akkor a fogorvosnak mennyit kellene keresnie? 1200-at? :D

Aztán ezen felbaszódva megveszi a jegyet és otthon megcsináltatja. De ha otthon is 200 rugót kérnének egy tömésért, akkor meg ki lenne akadva. Mert a magyar fogorvos vegetáljon csak 120 ezerből.

mzgldr 2013.06.23. 01:32:51

@Jess G: Gondolom Eng Ong is meg van lepődve, hogy kijött Angliába Etiópiából és még csak Krisztina, János, Wojtek, Razvan és Mohamed nevű betegei voltak. :D

nosuti 2013.06.23. 01:47:44

@Barátusz: A "Vadnyugat" nem Bronson miatt lett óriási film (mint ahogy "A jó, a rossz..." sem), hanem a rendező Leone eszméletlen történetkezelése miatt. (Ez például a túl sok filmet látott Tarantinora is igaz.)

A jó a rossz...-ban is játszik Bronson? :)
nem tudtam

pappito · http://pappito.com 2013.06.23. 01:52:39

@tanato: drága tanato, hát pont ezt magyaráztam, hogy az itteni "szomszéd mesélte" marhaságok alapján minősítgetnek és vetnek össze tök különböző eü rendszereket. Emóció over józan ész= marhaság. (ezért nem gondolom, hogy az én személyes tapasztalataim kivetíthetőek a komplett magyar eü-re, és ezért nem gondolom, hogy a mindenféle, leginkább féligazságokon alapuló rémisztgetés "három napig nem varrták össze de aztán magyar pék megcsinálta és hú" ezek csak ártanak.)

De a magyar a foci mellett az eühöz ért csak igazán és kényszere is van, hogy megmondja hogy kell. Az orvos meg (aki benne dolgozik) hülye illetve korrupt. Erről sokkal izgibb dumcsizni, mint a valóságról, ami azért kissé árnyaltabb :)

mzgldr 2013.06.23. 02:08:04

@pappito: szerintem itt sokan a saját tapasztalataik alapján írtak. De ezt az okoskodó, "amíg nem feküdtél minden brit/magyar kórházban, addig ne pofázz, mert az én ismerősöm szerint nem is úgy van" kényszeres megmondást nem értem. Ilyen alapon hogy alkotsz véleményt bármiről is?

Ahol tízszer egymás után okádtam a kajától, oda nem megyek többet, hiába csak én fogtam ki egy rossz szériát.

pappito · http://pappito.com 2013.06.23. 02:15:36

@mzgldr: értemén h saját tapasztalat, de irreleváns. egyrészt csepp a tengerben másrészt meg nem ismerjük a körülményeket és mivel a betegek közel száz %-a laikus, fogalmunk sincs egy bizonyos esetben mi történt, mit mondott az orvos, tényleg volt-e baj, vagy csak kurva okosnak képzelte magát a beteg vagy csak megsértődött, mert előtte bement egy protekciós, stb.

nézd meg tiptoe miket irt: olvsastam az ojságban, mesélte a szomszéd, mittomén. ezekből kiindulni ostobaság. Ráadásul a magyar rendszerben simán megalázzák a beteget de a beteg is simán megalázza saját magát, aztán meg kommentelget, hogy mivan.

látod, volt itt aki aszondja, hogy nem baj, ha mállik a vakolat, csak lássák el jól - de a málló vakolat nem garancia a jó ellátásra

pappito · http://pappito.com 2013.06.23. 02:17:04

ehh, csak annyit mondok, hogy ha bunkó volt aki beköti a kezed, mert elvágtad, abból még nem lehet rendszerszintű kritikát megfogalmazni. Illetve lehet, csak felesleges.

érdekes, hogy az orvosok nem nagyon képviseltették magukat a kommentekben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 03:27:30

@nosuti: en sem emlekszem hogy jatszott volna benne
azert a rndezon kivul pl a ponyvaregenyben, kurva jo szereplok vannak
es ebbena filmben jol is jatszottak
nagyon ott van
/az mas kerdes, hogy az eredeti utan magyarul keptelen voltam megnezni, ezert szoktam kapni, pedig igaz, lehet ha eloszor magyarul latom mas a szitu

a Szegenylegenyek nagyon nagy film nekem
meg az egesz Jancso eletut kulonlegesen egyedi es jo /nekem/
a csehek is ott vannak
hat igazan jo francia filmekre nem is nagyon emlekszem, max egy-kettore
az olaszoknak voltak nagyon jo politikai krimijei es hjat Fellini
mondjuk szerintem evitezednel tobb ideje nem lattam csak amerikai filmet, ittt az megy
jokat rohogok, mikor amerikai a film de nem amerikaban jatszodik, lehet ausztralia vagy europa es Mary felnez, mert hatterteleviziozast kell elkepzelni, nezi 2 percig, azutan megkerdezi, ez melyik allam?
uj zeland szivem uj zeland:)

mzgldr 2013.06.23. 03:28:57

@pappito: oké, értem én, csak ha te sem koccra ugyanolyan általánosító kijelentésbe ágyaztad volna a mondanivalód (a magyar az olyan), akkor jobban sült volna el.

DieNanny CH 2013.06.23. 07:18:07

@diggerdriver:

Az, hogy valakik csordaként rajonganak egy filmért, hasonló, mint ha egy könyvért teszik ugyanezt.
Az én iskoláimban nem volt kötelező a Faust. 28 éves fejjel annyira ez folyt mindenhonnan (Ausztria), hogy elhatároztam, elolvasom. Na, első rész tetszett. 2.: kezdett nagyon unalmassá válni. 3.: belekezdtem, de még mindig nem értem a végére...
Pedig Makarenko-tól az Új ember kovácsa egy nagyon nehéz mű, azt meg 15 évesen nagyon szerettem. (Pedagógus volt, híres tőle a "Makarenkói pofon...)
hu.wikipedia.org/wiki/Anton_Szemjonovics_Makarenko

2013.06.23. 08:26:07

@Spacecake: A stadionépítés a szegény országban mivel magyarázható? Vagy az csak aprópénz a többi kiadáshoz képest?

tanato 2013.06.23. 09:45:06

@Barátusz: Nem saját szakmámban voltam,hanem egy kis rehabilitációs kórházban szakmai gyakorlaton egy ott dolgozó magyar kolléga segítségével.

tanato 2013.06.23. 09:49:41

@pappito: Persze hogy nem kommentelnek az orvosok,nem szeretik a nyilvánosságot,meg félősek a magyar orvosok,meg sajnos nem összetartóak.

Daniel SMolnar 2013.06.23. 09:54:11

A sok vizsgálat vagy kevés vizsgálat ?
A diagnozis felállításához szükséges vizsgálatok száma az eredményeket "feldolgozó" értékelő orvostól függ.
Természetesen kell egy alap panel, fizikális vizsgálat, anamnézis de nem kell azonnal minden vizsgálatot elvégezni.
Tehát CT , vagy a RIA vagy a MRI és megannyi csodálatos diagnosztika mellett a legfontosabb az orvos.
Az orvos aki jól képzett, akinek ideje van a betegre, kellőképpen motivált ( tehát megfizetett , nem kell "ügyeskedni" hogy el tudja tartani a családját) , az állandó szakmafejlődése biztosított ( meg tudja fizetni az olykor kötelező százezer forintos továbbképzéseket ), nem ég ki 50 éves korára , és olyan szakmai érdekképviselet áll mögötte ( orvosi kamara ) ami nem csak tagdíjat szed hanem ténylegesen kiáll a jogaiért, szakmai fejlődését elősegíti és kiszűri szakma-etika ellen vétőket.
Természetesen ez olyan sok , hogy már folytatni sem merem azzal, hogy mint "értelmiségi" fontos küldetése lenne egy közösség életében, tájékozottnak és vélemény formálónak kellene lenni.
Nos ez NEM Magyarországon van így. De valljuk be ez akár más szakmára is ráférne.
Egy szakorvos "megcsinálásához" minimum 11-12 év kell és szinte hónapok alatt -, az elvándorlás miatt - el lehet veszteni.

BTBTBT 2013.06.23. 09:55:39

@PannonBoy:
Akkor ezt most nem értem. Ha Mo.-on vagy, minek akarsz Angliában bőrgyógyászhoz menni?
Egyébként a GP megkerülésével meg lehet játszani a következőt: Sétálj be GP-rendelési időn TÚL (mondjuk délután 6 táján) egy A&E-re az EHIC-kártyáddal, és mondd, hogy turista vagy, és néhány órája kijött rajtad az a kiütés (már ha olyan a bőrprobléma), és akkor simán megvizsgálnak, és adnak gyógyszert is. Ám mivel turista vagy, nem fognak szakorvosi rendelésre elküldeni.

@nosuti:
Nem Bronsonra utaltam azzal a mondattal, hanem Leone-ra, de lehet, hogy félreérthető volt a fogalmazás.
Egyébként elég sokszor láttam már, úgyhogy feltűnt volna, ha játszik benne. :)

BTBTBT 2013.06.23. 09:59:18

@diggerdriver:
Akkor ott nem a kultfilmekkel volt gond, hanem azokkal az emberekkel. A kultfilmben jó néhány emlékezetes dolog szokott lenni.

Melyik az általan legnagyobbra tartott Menzel-kultfilm? A "Szigorúan..."? Mert említetted, hogy azt nem bírtad végignézni.

Már vagy 5 éve, hogy a "Sörgyári"-t láttam, és így nem ugrik be az a jelenet. De majd megnézem újból, és megdumáljuk a kolbászos jelenetet. Gondolom, valami erotikus kolbievésről lehet szó. :)

BTBTBT 2013.06.23. 10:00:52

@nosuti:
Egyébként mivel Bronson nem játszott "A jó,..."-ban, ezért miatta nem is igazán lehetett nagy film. :D

BTBTBT 2013.06.23. 10:05:24

@DieNanny:
Veled 15 évesen Makarenko-t olvastattak? Vagy személyes érdeklődésből kifolyólag? Titok, hogy hány éves vagy?
Csak mert amikor 15 voltam, nem erőltették az ilyesmit, viszont egy korosztálynak tűnünk a kommentjeid alapján.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:20:02

@hagyma:
Arról beszéltünk Barátusszal hogy van sok amerikai színész akik abból élnek hogy csak néznek és hogy a "Volt egyszer egy vadnyugat" nem a brilliáns színészi alaktásokról híres.
Ö példaként említette a "Jó a rossz" -at hogy nem az a lényeg bennük.
Abszolüt igaz mert a zene a forgatókönyv a látvány kompenzálja.
Meg azért is volt jó példa mert Kevin Costner, Charles Bronson mellett elfelejtettem megemlíteni a Clint Eastwood nevét aki erősen benne van a "csak néz" kategóriában.

Nekem az olaszok pont nem a politika tartalmú filmjeikről emlékezetesek míg a franciák igen. Ők mindig vittek be valamennyi politikát még az olyan modern kori "vestern"-be is mint a Profi.

Viszont lenne egy kérdésem Feléd.
Biztos hallottál róla hogy nagy botrány Magyarországon hogy egy villamosvezető felpofozott egy angol nőt aki figyelmetlenül elé lépett és ő vészfékezésre kényszerült.
Én nagyon felháborodtam azon hogy szinte minden fórumon ahol megjelent ez a hír az emberek többsége helyeselte a pofont. Sajnálják a villamosvezetőt mert kirúgták az állásából.
Azt kérdezem Tőled hogy Amerikában milyen retorziók járnak egy ilyen tettért és a közvélemény hogy viszonyul hozzá?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:21:23

@DieNanny:
Tudom ki Makarenkó nem is vetném el teljesen nevelési elveit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:28:27

@Barátusz:
Nem is értem hogy hogy asszociálhatsz mindig az erotikára?:)))))))))))

Hogy a Cseh filmekkel kapcsolatban ne csak Menzelt emlegessük másik nagy kedvencem az "Én kis falum" című film amiben ráadásul a főszereplő a magyar Bán János aki fantasztikusat alakít egy enyhén fogyatékos fiú szerepében.

jasu 2013.06.23. 10:31:43

UCLH egy elmebaj hely
Honapokig dolgoztam ott mint EMT
Beteg atadas szimbolikusan letezik
Es mindig az volt az erzesem hogy az a cel hogy kussoljon a beteg ezert fajdalomcsillapitunk de nagyon es dobjuk ki mert kell az agy
A legjobb az volt amikor egy fekete holgyet kellet surgosen a lutoni korhazba szallitanunk nyitott mehszajjal ikerterhessegel
Mint kiderult azert mertillegalis bevandorlo volt es nem akarta valaki nagyon hogy camden town-ban szuljon szegenyke

BTBTBT 2013.06.23. 10:35:46

@diggerdriver:
Az "Én kis falum"-at nem láttam. Azt Forman még azelőtt készítette, hogy lelépett volna Hollywood-ba.

Mert olyan filmekkel traktálsz. :)))

nosuti 2013.06.23. 10:47:33

@Barátusz: az a film többek között Eli Wallach miatt volt nagyon jó :)

te Bronson rajongó :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:52:22

@Barátusz: Nem Forman hanem Menzel rendezte azt is csak azért mondtam hogy ne mindig rá hivatkozzunk mert van magyar vonatkozása is. A You Tube-on rajt van.

Nem traktállak olyanokkal de nem tehetek róla hogy nyomokban előfordul mint mogyóróvaj a Nutellában:)))))))))))

nyuszigonosz 2013.06.23. 10:52:40

@diggerdriver: A cseh filmek nagyon jók! A komédiák felülmúlhatatlanok! Mert ami komédiának van forgatva, az ott tényleg úgy is van!
Jó nekem mondjuk, mert az összes cseh filmet eredetiben nézem, némelyiknel nem is tudom, hogy lehetne ugyanolyanra fordítani.
Na majd megnézem valamelyiket magyarul.

tanato 2013.06.23. 10:54:15

@andaluzkutya: Pontosan,látványosan csökken folyamatosan.Nekem jó ha egy-két tank benzin ára bejön ebből.

2013.06.23. 10:58:05

@jasu: vegre valaki, aki benne dolgozik/dolgozott. Irhatnal tobbet a UK vs magyar ellatasrol, mint bennfentes. Engem nagyon erdekelne.

jasu 2013.06.23. 11:22:21

@charlieharper: a legnagyobb kulombseg a penzben merheto dolgokban lathato
Foleg az en teruletemen
Nagyon jo felszerelesek mindenbol a legjobb
alapjaban eleg jol kepzettek az itteni szakemberek de neha azt erzed hogy az ures agy vagy az ellatott betegekrol szolo pozitiv statisTika fontosabb mint a beteg akirol kellene hogy szoljon az egesz cirkusz
Ami nem azonnali eletveszely az mindig raer addig amig tenylegesen az lesz:)

andaluzkutya 2013.06.23. 11:45:42

@tanato: Az lehet sok is, ha elég nagy az autód tankja:)
De a régi kollégáim is elmondták, hogy amióta eljöttem, lényegében alig van hálapénz. Persze az igazi az lenne, ha egyáltalán nem lenne, de akkor kéne mellé normális fizetés is...
Amúgy a konkrét adatokat (sajátjaimat) azért írtam be, mert mindig elhangzik, hogy egy kezelésért így 100ezret kell adni, meg annyit kért az orvos, miközben ez többnyire nem igaz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 11:57:53

@diggerdriver: elozo poszt vegen kifejtettem a velemenyemet
kerlek klikkelj at
de roviden
felhaborito, a pofonnal meg felhaboritok, hogy a nagy szazalek meg vele is van es egyetert, lassan hos lesz
itt nehezen uszna meg borton nelkul
de tenyleg volt egy parbeszdem, csak az utolso 4-5 hozzaszolas, bovebben ott megtalalod

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 12:08:24

@hagyma:
Elolvastam köszi.
Egyezik a véleményünk.

tanato 2013.06.23. 12:14:56

@andaluzkutya: 10-12 ezerért szoktam tankolni egy alkalommal.Gyakorlatilag tényleg nincs érdemi para az én területemen.Ha adnak is néhányan pont annyit névértékben mint pl. 10 éve.Egy ezrest vagy ritkán kettőt,mint évekkel ezelőtt.Egyebekben egyetértünk a 100 ezres meg az idézett még több pénzek valóságtartalmáról

Fejesrob 2013.06.23. 13:37:11

Komolyabban beteg sohasem voltam, 2 egyszerű műtétem volt, évente minimum egyszer találkoztam háziorvossal és szakorvossal is.

A magyar eü szegény, az egész kopott hatást kelt, (kivéve a háziorvosi rendelő), de az én esetemben mindig nagyon hatékony volt. A dokik mindig pontosan diagnosztizáltak, mindig hamar meggyógyultam a kapott gyógyszertől, illetve műtéttől.

Régebben jellemző volt, hogy érettségit nem igénylő munkakörök alkalmazottai az ember cipőjére köptek, de ma már ez sem áll, talán mert már a recepción, stb. is megkövetelik az érettségit.

Kórházban 2X voltam és nagyon nem tetszett (meleg, iszonyatosan szar és kevés kaja olyan jénaikból, hogy inkább kihagytam, pedig nem vagyok annyira kényes).

A nővérek, dokik, viszont régen is teljesen rendben, holott én hálapénzt soha nem adtam, nem is kértek.

DieNanny CH 2013.06.23. 13:53:21

@Barátusz:

Úgymond magánszorgalomból... Kollégista voltam, a tanulószobában a könyvespolcokon voltak az idősebbek kötelezői, azokat el szabadott venni olvasni. Hát, én ezt vettem el. Mondjuk, mire nekem is kötelező lett volna, jött a rendszerváltás, és már csak mint nevelési irányzatról tanultunk. De ugyanígy a Nyomorultakat is elsősként olvastam. Mondjuk az "Elfújta a szél"-et kb 10 évesen...
Eléggé faltam a könyveket...

Dr.Evet 2013.06.23. 13:59:55

Ha a jó orvos-jó körülmények-szakmai téren magasszintű ellátás függvény optimumpontját keresitek, akkor ajánlom Németországot.:-)

Ésszerűen átgondolt ellátási és finanszírozási rendszer, egyértelmű szakmai és minőségbiztosítási kritériumokkal. (Ha jók a - nem személyes tapasztalatok útján megszerzett - információim, a svéd szisztéma is ilyen.)

micsoda? 2013.06.23. 14:26:55

Közszájon forog, hogy a magyar orvosok nagyon tudnak. Szerintem azért, mert elég későn lettek "gépesítve", aztán a magas szintű oktatás is meghozta a maga gyümölcsét. A poszt írójának itthon az volt a szerencséje, hogy orvos. Az is tudott dolog, hogy az orvosok összefognak. Egyszerű emberként nem biztos, hogy ilyen jól diagnosztizálják. Köztudottan az orvosok összefognak, ha róluk van szó.

andaluzkutya 2013.06.23. 14:42:54

@micsoda?: "Közszájon forog, hogy a magyar orvosok nagyon tudnak." - Ugyanígy közszájon forog, hogy a magyar katona többet ér egy szuronnyal, mint egy NATO katona a teljes fegyverarzenállal:) Szerintem az egyetemen az elméleti képzés a közepesnél jobb, de a gyakorlati képzés katasztrófa. El lehet végezni az egyetemet úgy, hogy a hallgató nem találkozik beteggel, csak az államvizsga gyakorlati részén. Na jó, a hatodévet kicsit nehéz megoldani, de én is ismertem olyat, aki megoldotta...
Viszont a szakorvosképzésnél, ha az ember olyan szakot választ, ahol hiány van, megvan a lehetőség arra, hogy ezerszer több beteget lásson el az ember, mint nyugaton. És a legtöbbet tanulni a tapasztalatokból lehet. Továbbá a magas esetszám egy elég komoly magabiztosságot is ad az embernek, ami itt sokaknál hiányzik a kezdetekben. De azért az idősebb főorvosok itt is jók szakmailag, szerintem, legalábbis akikkel eddig találkoztam.
Viszont hallottam már előadáson itt egy helyi előadótól azt, hogy "idejönnek Kelet-Európából az orvosok, és újra kell nekik tanítani az orvostudományt". Úgyhogy nem mindenkinek pozitív a véleménye rólunk:)
"Az is tudott dolog, hogy az orvosok összefognak."- No az az, amit a legkevésbé tapasztaltam. Ha összefognának, akkor szerinted még mindig ilyenek lennének a munkafeltételek/munkakörülmények?

BTBTBT 2013.06.23. 14:43:44

@nosuti:
Az a film több szempontból volt nagyon jó: történetmesélés, színészek (Van Cleef akkor a legfélelmetesebb, amikor csak a szemével vagy a mosolyával "beszél"), fényképezés és rendezés.
Egyébként Leone-rajongó vagyok. :)
Bronsontól a "Vadnyugat"-on meg az 1. "Bosszúvágy"-on kívül nem láttam semmit.

@diggerdriver:
Na, jól összekavartam a "Tűz van, babám"-at az "Én kis falum"-mal. Ez szégyen rám nézve. :)

@DieNanny:
Akkor nagyon jól tippeltem akoroddal kapcsolatban.
"A nyomorultak"-at kollégiumban elsősként vagy hétévesen olvastad?
Nekem szakközépben volt kötelező olvasmány, 15 éves korban, és még olvasónapló írása is a feladat része volt.

fingerbangs 2013.06.23. 14:54:39

én meghallgatnám az angliai orvos teamet is ebben a dologban, főleg az olyan jellegzetes részek miatt, mint a többször előforduló "Ez utóbbit nem mondták, de érezni lehetett" utalások. Van baj a fejben rendesen.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 14:58:43

Nekem is, meg a feleségemnek is hasonló tapasztalata volt az angol egészségüggyel (ő ráadásul benne is dolgozott), ebből a Napnál is világosabban kiderült pár nap után, hogy a magyar egészségügy köröket ver a britre.

És elpofáztam ezt már negyvenszer azóta itthon is, meg már a Praxis blogra is bekommenteltem egy poszthoz.

Senki nem hiszi el nekem, pedig tényleg úgy van, hogy ha valamit meglocsolnak pénzzel, attól nem lesz jobb. Abban kell fejlődnünk leginkább, hogy a jómodort kifejlesszük. Abban az angolok en bloc tényleg verhetetlenek.

Nem akarom részletezni, de a feleségemet is rövid időn belül eltették volna láb alól, ha végigviszik azokat a kezeléseket amiket javasoltak, de ez csak itthon derült ki.

Mióta visszajöttem, azóta a Praxis blog posztjait úgy kommentelem magaban, hogy "Angliában ez a kedd délután".

Borzasztó dolgok történnek, még számomra is, az abszolút laikus embernek.

Örüljön mindenki, hogy itt mehet inkább kórházba. Nem viccelek.

anestesilege 2013.06.23. 14:58:49

@andaluzkutya: "idejönnek Kelet-Európából az orvosok, és újra kell nekik tanítani az orvostudományt" Keuropanak az EU-n kivuli resze is hatalmas, szerintem ezt nem kell magunkra venni, foleg hogy az o orvosaik is reszben nalunk kepzodnek. A gyakorlati kepzes ugyanakkor valoban karcsu, lattam en is olyan (magyar)kollegat aki friss (manualis) szakvizsgaval ejtette amulatba a norvegokat nem eppen pozitiv ertelemben.

BTBTBT 2013.06.23. 15:08:19

@DieNanny:
Az "Elfújtá"-t 12-13 éves koromban, mert addig csak gyerek/ifjúsági könyveket és a vékonyabb krimiket bújtam, de az a terjedelméből adódóan nagy kihívásnak tetszett. Abban az életkorban még tetszett is.
A filmben viszont mindig nagyon nevetek azon a nappal játszódó tornácos jeleneten, amikor a felülről világítás miatt 4 (!) különböző irányba vetülő árnyéka van a szereplőknek. :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 15:09:02

Ja, meg egyszer volt egy karambolom. KB. százas sebességnél felkentek az autópálya betonfalára, London vonzáskörzetében. Bent ült az autóban a bátyám, meg az akkor 5 vagy 6 hónapos terhes barátnője, pont az ő ajtajánál állt bele az autó a kocsink oldalába, onnan neki a betonfalnak.

A másik autós sokkot kapott, de semmi baja nem volt ránézésre. Ott állt az összes doki, kérdezgettek mindenfélét. Még én mentem oda a rendőrhöz, hogy milyen vizsgálat van ilyenkor. Ő szalajtott egy mentőt, odajött, megkérdezgette tőlünk, hzogy rendben vagyunk-e, nem fáj-e esetleg a fejünk. Miután nem volt semmi problémánk (mint ahogy nem is lett végül), otthagyott minket a doki, ment vissza a másikhoz.

Basszus, se egy röntgen a terhes nőnél, semmi felületes vizsgálat, csak két-három kérdés. Itthon ebből forradalom lenne.

BTBTBT 2013.06.23. 15:14:58

@jasu:
Mondjuk engem is érdekelne, mert bár az UCH-ban sosem voltam, más kórházakkal kapcsolatban nincsen rossz tapasztalatom. GP-kkel annál inkább.

BTBTBT 2013.06.23. 15:19:08

@Kovermadar:
A szamurájos Kill Bill majdnem tökéletes volt (még a Thurman cipőtalpán lévő "fuck you" felirat sem volt semmi), számtalanszor láttam, a western-es stílusú részen viszont majdnem elaludtam.
Mondjuk a Hostel, bár kellően véres, nem is Tarantino-film. Ő csak producer volt. :)

psychocowboi 2013.06.23. 15:55:02

Nekem jól megcsinálták a fogaimat a UCL-ben, hálapénz nélkül természetesen. Ellenben nagymamám otthon évekig nem kapott műtéti időpontot a térdműtétjére, aztán boríték után meg heteken belül.

PannonBoy 2013.06.23. 16:19:34

@Barátusz: Köszi a tippet. :) Amúgy azért akarok angol dermatológushoz kerülni, mert Magyarországon a kezelés elbukott. Így arra gondoltam, hogy mivel nyugatabbra fejlettebb az orvostudomány biztos van olyan receptköteles megoldás, ami Mo-nincs. Ezért mint EU citizen, úgy gondolom, hogy Anglia tud segíteni. Már nem bízom többé a magyar egészségügyben.

xylon 2013.06.23. 16:27:15

@Gábor (Gee Halen): Lett vegulis valami bajotok? Mert ha nem akkor pontosan mit kellett volna vizsgalni?

Tapasztalatom szerint az angol nogyogyaszat eleg lazan all ehhez a kerdeshez. Ha valami gaz van azt az anya meg tudja mondani azonnal. Valoszinuleg jogosan mert az angol szuletesgondozas nincs nagyon elmaradva az etalontol (nemet,holland,francia).

Magyarorszagon mindenfele kutyafulere beutalnak a nogyogyaszok meg hetente vizsgalat, teljesen feleslegesen, az egesz csak arra jo hogy raparaztassak a kisamamat a szulesre es hogy minnel tobb halapenzt adjal a dokinak (reszben a sajat idegesseged megynyugtatasara).

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.06.23. 16:32:27

@PannonBoy:

Nem, valójában nyugaton nem fejlettebb az orvostudomány, mint nálunk.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.06.23. 16:38:45

@xylon:

Az a különbség a két ország felfogása között, hogy nálunk az 1:20000 esélyű dolgokat is kivizsgálják, mert hátha pont az az egy ember lesz a húszezredik. Kint meg megvárják, hogy van-e probléma.

És kétségtelen, hogy a kinti felfogás olcsóbb ellátást eredményez.

xylon 2013.06.23. 16:50:21

@radiologus.hu: Nem tudom Magyarorszagon mit neznek, az hogy hetente jarnak az biztos hogy felesleges.

Angliaban is vegeznek sok eloszurest es ha barmelyik is jelez akkor tobbet foglalkoznak veled. Csak ugye az atlagember aki megirja a tapasztalatait annak valoszinuleg ezzel nincs problemaja es ugy fogja fel hogy nem is torodtek vele. Nekem 3 gyerekem szuletett Angliaban es kb 30 gyerek a kornyezetemben es nem emlekszem hogy barki nagyon nagyot csalodott volna. Ellenben teljesen ingyen van es meglehetosen nyugodt a procedura.

Az ujsaghirek alapjan meg nem lehet megitelni az NHSt, a Daily Mail busasan fizet minden hirert es egy 60 millios orszagban mindig lesznek elkurasok. Amugy a legtobbet egy korhazrol lehet hallani Staffordshireben valoszinuleg ott a menedzsment szar. Az NHS statisztikai nem tragikusak a tobbi nyugati orszaghoz kepest raadasul itt van 10-15% olyan ember akiknek az egeszsegugyi szokasaikat Pakisztanbol vagy Nigeriabol hoztak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 17:06:20

@Barátusz:
Gyerekkoromban három könyvtárba voltam beíratkozva egyszerre.
12évesen túl voltam Jókai összes művein. Nagy kedvencem Jókai.
Természetesen megvoltak a Cooper és Karl May indiánkönyvek is.
Furcsa módon Vernét nem szerettem talán két könyvét tartom olvashatónak.
A Nyomorultakat is korán olvastam de érdekesebbnek tartom a számtalan filmes feldolgozást. Ugye a klasszikus a Jan Gaben féle.
Kevésbé közismert hogy volt egy feldolgozás ahol nem Jan Valjan volt a főszereplő hanem Javier felügyelő kit Anthony Perkins játszott zseniálisan.
A legutolsó pedig ami a huszadik századba teszi a történetet az a Belmondó féle változat. Ez utóbbi annyira jó és annyira fenomenális benne Belmondó hogy szerintem a legjobb. Mikor megnéztem utána még napokig a fejemben járt a mozi.

2013.06.23. 17:22:22

@radiologus.hu: "Az a különbség a két ország felfogása között, hogy nálunk az 1:20000 esélyű dolgokat is kivizsgálják, mert hátha pont az az egy ember lesz a húszezredik. Kint meg megvárják, hogy van-e probléma. És kétségtelen, hogy a kinti felfogás olcsóbb ellátást eredményez."

Mo. valójában nem engedheti meg magának anyagilag ezt a gyakorlatot. Ez nem más mint amikor a Kádár rendszerben kölcsönökön fenntartottak egy "jóléti" rendszert. Azt már tudjuk hogy annak mi lett a vége. Az orvosok talán már látják a süllyedő hajót, azért is távoznak en masse. Persze, a munkájuk értékéhez képest rosszul keresnek, de látni ahhoz valami esélyt hogy ez megváltozzon a közeljövőben?

A fejlett országokban is sok helyen válságban van az eü. Egész egyszerüen nincs mindenre pénz és nyilván korlátlanul sem lehet megadóztatni az embereket. Nincs olyan államilag biztositott eü. rendszer amely mindenkinek a kénye-kedvét ki tudja elégiteni. A legjobb esetben egy megbizható alapellátást ad és ha plusz kell akkor ahhoz szükséges külön biztositás. Az emberek ilyen rendszerben hozzászoknak hogy vigyázzanak magukra, nem szaladgálnak orvoshoz állandóan és biznak az orvosokban, nem diagnosztizálják magukat.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 18:24:32

@xylon: Nem, senkinek nem lett baja. No de egy ilyen ütközésnél felléphet számtalan olyan belső sérülés, amit nem lehet csak kérdezősködéssel kivizsgálni. Nekem pl. pár nappal később megjelent egy igen nagy lila folt a bal karomon, bizonyos műveleteket el sem tudtam végezni egy darabig, de aztán elmúlt, akkor ott ennek nyoma sem volt.

Na most egy terhes nőnél hány ilyen komplikáció fordulhat elő?

Nem mondom, hogy azonnal CT vagy ilyesmi (nyilván aránytalan elvárás lenne), de megdöbbentő volt ez a nemtörődömség még annyi ottlét után is.

Mondjuk annak tükrében meg nem, valóban, amik a szülészeten vannak. Rengeteg olyan sztori van mindenféle pletykalapokban, hogy megszülte a buszmegállóban a gyereket. Mert a kismamát visszafordítják sokszor még tágult méhszájjal, szülés után pár órával meg már ki is dobják.

rágógumó 2013.06.23. 18:53:00

Akkor takarodjál haza Magyarországra és menjél ott kórházba. Az való neked. A magyarok mindenütt csak sírnak, mint a fürdős k., odahaza kilóg a seggük a gatyából, még egészségügyük sincs, Magyarországon olyan az egészségügyi ellátás, hogy az ember inkább megműti magát otthon, az orvosok korruptak, ellátás nuku. Munka nincs, ha van, akkor éhbérért dolgoznak, feketén. Odahaza tönretesznek mindent, szidalmaznak mindenkit, aztán kimásznak nyugatra és mi az első dolguk? Fikázzák a nyugatot, szidják a más bőrszínűeket, most épp a kórházakat, máskor az iskolákat. Az ember szégyelli, hogy ehhez a nemzethez tartozott valaha. Takarodj haza és menj ott orvoshoz, ne itt rontsd a levegőt.

kisQtya 2013.06.23. 18:56:00

Nem olvastam végig a kommenteket. Magyarországon az orvosok jó képzést kapnak és ha egy humánus, korrekt, empatikus és szorgalmas ember kapja ezt a képzést, abból nagyon jó orvos lesz.
A gyermekorvosunk (igaz, hogy nagy műgonddal, komoly referenciákkal választottuk ki) azt szokta mondani, szóljak bátran, mondjam el a véleményemet, mert én vagyok az anyja.
Szülészorvos (szintén műgonddal kiválasztva) szuper.
Háziorvos (gondosan megválasztva) mindenben támogatott, hat évig ápoltam itthon a segítségével az agylágyult anyámat, aki a karomban halt meg, szerető családi környezetben.
BM kórház sebésze a szó szoros értelmében a sírból hozta vissza a perforált gyomrú anyámat, kb 15 éve.
Szájsebészeti klinika: apám rosszindulatú nyálmirigy-tumorját egyszerűen bravúrosan operálták meg.

(Sajnos amikor nem volt lehetőség gondosan válogatni, akkor sokszor fogtunk ki rossz, vagy éppen modortalan orvost.)

A kórházban rongyos az ágynemű és szar a kaja, meg parasztok a nővérek, de engem pl. egyáltalán nem érdekel, hiszen nem nyaralni megyek oda.
Az a lényeg, hogy jó legyen az orvos.

Az viszont nagyon nem tetszik, hogy a kórházi orvosok olyan embertelen időbeosztásban dolgoznak, ami nyilvánvalóan a hangulatuk, a teljesítőképességük és a családi életük rovására megy. Hogy munkajogilag mennyire ok ez, azt nem tudom.

BTBTBT 2013.06.23. 19:53:03

@diggerdriver:
Mivel rengeteg könyvünk volt/van otthon, tinédzserkoromban iratkoztam be először a helyi könyvtárba, amikor már nem az otthoni választék vonzott.

Cooper-től a mai napig megvan "A nagy indiánkönyv", és végig is olvastam gyerekkoromban azt a nagy és nehéz kötetet.
Karl May-tól csak azt a Winnetou 1-4. regényeket (Old Firehand, Old Shatterhand, Old Death).
Jókaitól csak "Az aranyember" volt meg. Jók a történetei, ahogy hallom, de az a részletesen leíró stílusa annyira nem emészthető.
Az egyik barátom, aki német nyelvtanár, mesélte, hogy neki az egyetemen azt javasolta a hires prof, hogy ha jól meg akar tanulni fordítani, bővítse a szókincsét Jókaival.
"A nyomorultak"-at lásd a DieNanny-nak írt kommentben. A regény nagy, még ha Hugo "négerek"-kel is íratta. A Gaben-féle filmet gyerekként, egyszer.

Szociknak vége 2013.06.23. 19:55:45

Ilyeneket le ne írjál, a libbantbolsik szerint minden tökéletes a Lajtán túl a demokrácia zöld legelőin.

Jó lenne ha pucolnának elfele, erősítsed a hitüket!

BTBTBT 2013.06.23. 19:56:14

@PannonBoy:
Azt nem hiszem, hogy EHIC-cel eljuthatsz angol dermatológushoz, de ha bejátszik az A&E, mondhatod, hogy volt már korábban ilyen b[rt-neted, de otthon felejtetted a gyógyszeredet, ilyesmi, akkor legalább azt kaphatsz. (Értelemszerűen fontos a hatóanyag pontos ismerete, mert a bogyónak országonként más neve van.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 20:02:02

@Barátusz:
Ez így van. Választékos beszédet hatalmas szókincset lehetett tanulni Jókaitól. Én a mai napig látom magamon a sok Jókai könyv hatását. Jókainál is gyakori hogy egy mondat egy fél oldal én is hosszú mondatokat írok általában.

BTBTBT 2013.06.23. 20:15:09

@diggerdriver:
Nekem a sok különféle irodalom olvasása segített.
A "na szóval" kezdetű napi összefoglalóid időnként nehezen olvashatóak, és nem azért, mert hosszú mondatokat írnál, hanem mert nem tagolod egy-egy enterrel, és kicsit összefolyik az egész. :)

opusz1982 2013.06.23. 20:46:29

@xylon: Barki aki kint el Angliaban es rendszeresen olvassa a sajtot az tudhatja,h nagyon le van pukkanva mind az oktatas,mind az egeszsegugy a UK-ban. Itt nem az elit,fizetos intezmenyekrol beszelek. A norvegoknal jok az orvosok? Persze hisz orvosi egyetem hianyaban Debrecenben tanuljak ki a szakmat. Multkor irta a Sun hogy az utobbi 5 evben tobb mint 40 ezer durva muhibat kovettek el az "angol" orvosok ebbol 15ezer esetben mas vegtagot mutottek meg es tobb ezer esetben hagytak "dolgokat" a betegekben mutotek soran amik sokszor halallal vegzodtek. Haverom eltorte a karjat es hazakuldtek mondvan h rendbejon mert csak kificamodott.. otthon pedig begipszelte egy magyar orvos,ja kapott egy aszpirint is :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 20:47:30

@Barátusz: Igaz. Más is mondta már. Hiányzanak a vesszők is.
Próbálok javulni:)))))

micsoda? 2013.06.23. 20:55:47

@andaluzkutya: Egyetértek, ha összefognának, netán kiközösítenék az egészségügy presztizsét sértő kollégát/kolléganőt. Nagyobb lenne a tekintélyük, és mellé az anyagi megbecsülés is társulna. Persze ez nem olyan egyszerű, mint ahogy én gondolnám. Az is nehezíti az összefogást, hogy nincs egészségügyi minisztérium, tartoznak a komikus nevű - Emberi Erőforrások Minisztériumhoz.

Kim Jong Un 2013.06.23. 21:29:05

Hazudsz! Hazudsz! Hazudsz, hazudsz es hazudsz!!!! Itthon a legrosszabb! Itthon minden rosszabb!!!! Itthon a legrosszabb, mert a budosrohadtorbanmiatt es a budosrohadtorbantehet mindenrol! Bezzeg, ha visszajon a libajnai, minden rendben lesz megint!

andaluzkutya 2013.06.23. 21:35:02

@MetroGoldwinMayer: azért azt megnézném, ha az összes általad "libbantbolsi"-nak titulált magyar ember elmenne a Lajtán túlra, akkor mennyire lenne okotok az örömre a Kárpát-medencében:)

@opusz1982: Ismét beírom: Norvégiában 4 egyetemen van orvosképzés: Oslo, Trondheim, Bergen és Tromsø. Ennyi egyetemen nem tudják biztosítani a megfelelő orvosutánpótlást, mivel a túlóráztatás törvénybe ütközik, így sok orvosra van szükség. Ezért tanulnak sokan Magyarországon, Lengyelországban.

@micsoda?: Néhány ok, ami nehezíti az összefogást (szerintem):
1. kétféle orvos van: az egyik aki már hibázott, a másik, aki hibázni fog. Ha a hibázásnak (és nem a nyilvánvaló hanyagságnak) nem lehetnének "véres" következményei a praktizáló orvosra nézve (ismétlem, ha nem durva hibáról, vagy hanyagságról, akármiről van szó), nyíltabban mehetne a beismerés is. Így lehetne ezekből tanulni, lehetne javítani a minőséget. Jó lenne, ha lennének a gyakorlatban (értem itt az anyagi részét) alkalmazható protokolok, amitől megfelelő indokkal el lehetne térni, ez esetben azonban az orvost terhelné a felelősség. Most is vannak protokolok, de amíg pl. gyógyszerezésnél az határozza meg, hogy mit adunk a betegnek, hogy a múlt héten melyik gyógyszercég hozott mintát és nem az, hogy melyik kinek a legjobb elfogadható áron, addig nehéz megállapítani a felelősséget.
2. Az eü-ből néhányan nagyon jól megélnek (általánosságban kórházigazgatók, gazdasági igazgatók, osztályvezető főorvosok - hangsúlyozom: nem mindegyik!, de az alábbiak megtörtént esetek). Pl. gazdasági igazgató rokonainak házépítés a kórház költségére, konyhafőnök éttermének kiszolgálása kórház megrendelésére, stb. Vagy pl. fizetős fektetett betegek az osztályon. Dolgoztam olyan helyen, ahol tudott volt, hogy a "krónikus" betegek összesen 7 számjegyű hasznot hozta havonta az osztályvezetőnek. Namost, ha neki azt mondják, hogy oké, tegyünk rendet: mostantól ilyenre nincs lehetőség (egyébként tudtommal mostanában talán tényleg kevésbé lehetséges ez az ellenőrzések miatt), és kapsz cserébe havi nettó 800ezret, az neki akár havi 500ezres bevételkiesés is lehet, így tiltakozni fog ellene. A fiatal orvosok országon belüli jövője meg erősen függ az idősebbek megítélésétől, így nem fognak ezzel szembemenni. Mikor meg már idősebbek lesznek, akkor meg már nem fognak szembemenni ezzel, mert addigra fog "gyümölcsözni".
Egy kórházban, ahol a rezidens építő jellegű kritikát fogalmazott meg a vezetés előtt, másnap már munkanélküli volt. Persze ha minden orvos kiállna egy kórházon belül, más lenne a helyzet, de ez valamiért nem fog megtörténni... Nálunk pl. egy témába vágó gyűlésre a 180 orvosból eljött 15. 15 embert bármikor ki lehet rúgni...

andaluzkutya 2013.06.23. 21:38:03

@Kim Jong Un: ha valamiben eddig az összes kormány hasonlóan cselekedett (vagy inkább nem cselekedett) az az eü volt. Nem csak az Orbán hibája, hogy itt tart, de attól még nem is működik jól. És jelenleg nem is látom, hogy mitől működne jobban. Amúgy az eü átalakítása bármelyik országban egy "ciklusokon átívelő" feladat, ezért lenne jó valami közös álláspontot kialakítani, mert négy évenként nem lehet másfelé elkezdeni építkezni...

DieNanny CH 2013.06.23. 21:53:56

@Barátusz:

Nyomorultak: koleszban elsősként. Nem voltam ám stréber!

Rébusz 2013.06.23. 22:31:21

Kanada egyik kórházában a szülészeten annyi kismama van, hogy aki nem fér, azt szülés után egész egyszerűen a folyosón hagyják.
Ausztriában is van olyan kórház, ahol étlapról lehet választani (gyakorlatilag bármikor lehet bármit kérni), finomak az ételek, tágas a kórterem, nincs zsebbe pénz, de az orvosi viziten minden betegre kb. fél perc jut, a panaszkodókra rá se hederítenek, nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Teljes káosz.
@KisQtya: az én tapasztalatom is az, hogy a magyar orvosok jobb képzést kapnak, csak sajnos sokan nem akarják meggyógyítani a tudásukkal a beteget...

andaluzkutya 2013.06.23. 22:44:56

@Rébusz: "sajnos sokan nem akarják meggyógyítani a tudásukkal a beteget" - ez nem feltétlenül akarom/nem akarom kérdése. De mondjuk ha akkor, amikor dolgozom azon jár az eszem, hogy most a villanyt vagy a gázt fizessem be, akkor elég nehéz annyi figyelmet szentelni a betegre, amennyit megérdemelne. És még van sajnos nagyon sok egyéb rendszerszintű zavaró tényező, ami megintcsak úgy csapódhat le a kívülállónak, hogy az orvos nem akar gyógyítani.

tanato 2013.06.23. 23:16:54

@andaluzkutya: Pl. a munkával töltött kialvatlanul telt 40.-óra után is ez a helyzet,ami a magyar orvosi gyakorlatban egyáltalán nem ritka a törvénytelenül megkövetelt túlmunka miatt.

freddiffi 2013.06.23. 23:23:52

milyen fél óra? ez elég pongyolára sikerült, kötve hiszem, hogy orvos írta volna....

andaluzkutya 2013.06.24. 08:16:49

@tanato: igen, ahogy hallottam, háziorvosoknál elég könnyű beleszaladni "permanens" ügyeletekbe, főleg vidéken...
De velem is előfordult (szerencsére ritkán), hogy 80 órát voltam folyamatosan műszakban néhány óra alvással közte. Így nyilván nem olyan könnyű megfelelő empátiát tanusítani:)

Rébusz 2013.06.24. 12:33:43

Hát igen, orvosoktól azért más választ vártam volna, mint rezsibefizetés, túlóra. Arra is kellene gondolni, hogy az országban az emberek többsége ilyen problémákkal küzd, tehát akkor őket is fel lehet menteni a lelkiismeretes munka alól... Szerencsére vannak orvosok, akiknek szenvedélyük a munkájuk, az egyiknek még autója sincsen, de van olyan is, aki magánrendelésen 5 perc után az egyik reklámozott, drogériában kapható szopogatótablettát ajánlotta egy már évtizedek óta húzódó kivizsgálatlan betegségre ( végül ő sem vizsgálta ki). Talán alacsonyan állapította meg a tarifát, talán a beteg nem volt szimpatikus? A beteg nem azért megy, hogy szeresse az orvos, azt is tudja, hogy az orvos nem valami isten, aki csodát tesz. Orvosnak születni kell, ez egy ilyen foglalkozás, de sajnos sokan, akik nem erre születnek, nincsenek felkészülve, felkészítve arra sem például, hogy egy életen át beteg, panaszkodó emberrel lesznek körülvéve, akik segítséget várnak.

BTBTBT 2013.06.24. 14:07:03

@DieNanny:
Miert lennel streber?
Nekem akkor volt kotelezo olvasmany.

Mivel a konnektorokrol es balesetveszelyrol beszeltunk, nezz bele ebbe a megelozesre szant kisfilmbe:
www.youtube.com/watch?v=IJNR2EpS0jw

andaluzkutya 2013.06.24. 20:11:19

@Rébusz: Lehet idealizálni a szakmát, de ha kikötik nálam a villanyt, akkor lehetek akármekkora csodadoktor, nem fogok tudni jól dolgozni. Mint ahogy mások sem, ha filléres gondjaik vannak. Én tisztában vagyok vele, hogy a betegek azért jönnek mert bajuk van, és azzal is, hogy nem azért panaszkodnak, hogy az orvost bosszantsák. Soha egyetlen beteg sem szenvedett amiatt hátrányt, mert éppen ilyenek jártak a fejemben. De mondhatnám azt is, hogy ha nem lettek volna ilyen gondjaim, sokkal jobb teljesítményt tudtam volna nyújtani. De nem fogom azt hazudni magamnak, hogy a munkám valami küldetés, ami mindenen felül áll, mert vannak szükségleteim és vannak kötelezettségeim is a családom felé.
És soha nem panaszkodtak rám betegek, a legkevésbé arra, hogy ne kaptak volna elég figyelmet. Volt, aki azt mondta, hogy ha csak Svájcig költöztem volna, akkor havonta kijöttek volna kontrollra.
Röviden ennyi:)
Ha nem értesz még valamit, kérdezz.

redsea 2013.06.24. 21:09:39

kommunikációs problémák!!! ezért fontos, hogy lehetőség szerint anyanyelvü dokihoz menjünk komoly vagy komplikált panasszal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.25. 01:42:40

@rágógumó: nem gondolom jonak amit irsz, igenis meg kell emliteni ha valami nem mukodik jol. Imadom UK-t, de a sajat boromon tapasztalva azt kell mondjam az NHS haziorvosi resze egy nagy kalap kaki.

DieNanny CH 2013.06.25. 06:41:15

@Barátusz:

Ez nagyon jó! Köszi!

(Neked elsőben volt ez kötelező? Nekem még az adta a pluszt, hogy abban az időben volt a musical is, és Szinetár Dórát még láttam Gavroche-ként. - A kis Cosette-ről lekéstem...
De utána láthattam Nyilas Misiként is. Jó volt '88-'92 között Pesten szakközepesnek lenni...!)

BTBTBT 2013.06.25. 10:45:43

@DieNanny:
Az 1. utáni nyáron volt kötelező ez olyasmikkel egyetemben, mint a "Rómeó és Júlia". A többire nem emlékszem. "A nyomorultak" azért ragadt meg annyira bennem, mert egyrészt tetszett (az irtózatos terjedelme ellenére is), másrészt olvasónapló írása kötelező volt. Lehetnek jók a produkciók, de nem vagyok nagy musical-rajongó.
Szigorú, de nagyon jó magyartanárnőm volt.

Abban az időben azért is volt jó diáknak lenni Pesten, mert olyan történelmi eseményeknek is részesei lehettünk, mint például a köztársaság kikiáltása, illetve a taxis blokád. :)

tanato 2013.06.25. 18:39:09

@Rébusz: @andaluzkutya: Sajnos emberből vagyunk mi is,20-40 óra alvatlanság után nem tudunk úgy teljesíteni,mint frissen.Amit Rébusz szeretne az nem emberből van,hanem robotból.Nem véletlen hogy nem engedik a pilótát meg a kamionost egy bizonyos időn túl dolgozni.Ami nálunk nem működik,illetve fordítva,elvárás volna úgy a betegektől mint a vezetőségtől is,hogy mi folyamatosan ugyanolyan szintű ellátást adva dolgozzunk alvás,pihenés nélkül.A pénz meg sajnos nekünk is kell,a boltban nem kérdezik mit csinálunk csak fizessük ki az árut,meg a csekkeket is időben.

nati25 2013.06.26. 21:55:55

Sziasztok! Sajnos nekem is botrányos személyes tapasztalatom van az angliai ellátásról, igaz hogy "csak" egy saját, a többi egy pár ismerősön keresztüli. Benne dolgozom (szövettan labor), itt 5 éve, otthon 3 évet dolgoztam előtte ua területen, látom a pro és kontra oldalát mindkettőnek valamennyire. Mit mondjak.. esélyes hogy már rég nem lennék az élők közt ha laikus lennék. Nem orvos képzést kaptam otthon, de az orvosi egyetemen oktattak és gyerekkorom óta érdekelt az orvoslás.. azontúl a pathológia az ahol összefutnak esetek mindenféle területről, elkerülhetetlen az érdeklődő hozzáállás, szerintem. Éppen a képzési évek során derült ki hogy genetikai hajlamosító tényező áll fenn nálam is (normálisnál) fokozottabb véralvadásra. Azt hiszem úgy volt hogy "csak úgy" csináltattunk váralvadási labort (meg a többit is) páran, a tanáraink lehetővé tették, beutaló nyilván semmi, persze TAJ-ra ment az egész, nem is igen lehet analizátorokba félig-meddig azonosított mintákat bedugdosni. Nekem azután mondták hogy "sajnos indokolt egy pár genetikai vizsgálat is".. Kiderült az a szerencsétlen mutáció, amivel nincs nagyon mit kezdeni, de jó ha tudja az ember és jobban vigyáz magára. Évekkel később, aláírom, én ott hibáztam.. "nem gondoltam" hogy baj érhet olyan fiatalon. Azelőtt is nagyon sokszor panaszkodtak már vérvételnél hogy "látszik hogy alig iszik, nagyon sűrű a vére".. és tény, újfent az én saram. Amikor megtörtént a nagy baj és mélyvénás trombózist kaptam pár éve (31 évesen, nem nagyon extrém de nem is szokványos), akkor több olyan tényező is közrejátszott amiket ki lehetett volna kerülnöm ha komolyan vettem volna az esélyt a bajra. A Közép-Kelet-ről repültem vissza London Heathrow-ra, sokadszorra, különbség hogy akkor világosan éreztem, ki voltam száradva, lehúztam hát majd' egy liter vizet felszállás előtt, csak sajnos azonnal el is aludtam a gépen és a kb 7 órás repülőút legvégén landoláskor eszméltem. Jobb lábam keresztbe téve a balon, meglehet végig úgy volt, ami ugye nem jó a keringésnek, hiába abszolút nem vagyok túlsúlyos cseppet sem, sőt rengeteg biciklizéstől edzett, izmos lábak. Azt hiszem már másnap, munkában az itteni -Heathrow-hoz közeli- kórház laborjában ahol lógattam őket "ahogy szoktam" (magas székről) éreztem hogy mélyen belül nyilall a fájdalom időnként a jobb lábszáramban. Azonnal bevillant a lehetősége a mélyvénás trombózisnak ahogy sorra vettem a tényezőket, nem is dolgoztam végig a munkaidőt, de azért figyeltem a tüneteket, ne csináljak már hülyét magamból ill ne vesztegessem az orvosok idejét/energiáját. Rövid guggolásból is felállva a nyilalló fájdalom fokozódott és eléggé lokalizált volt, hát szaladtam az A&E-re. Ott a doki mondta hogy "hát nem hiszem (hogy ez trombózis) mert totál egészséges kinézetű a lába, de vannak akik érzékenyebbek a fájdalomra.. csinálunk labort, ha az (specifikus) érték kb 400 feletti, akkor meglehet hogy mégis jók a megérzései..".. Abszolút, a lábam se nem dagadt, se bármilyen gyanús külnyom, de mondtam neki a mutációt amire azért felkapta a fejét, illetve a körülményeket és a tüneteimet. Kb 2 óra múlva jött az eredménnyel, ami nemhogy 400 feletti de 1200 körüli volt..(ceruzával beírta a lapon) de kötötte az ebet a karóhoz hogy hát "nem néz ki trombózisnak", mindenestere belémnyomtak egy nagy dózisú heparin injekciót és másnap(!!) jelentkeznem kellett az erre szakosodott unit-nál, ahol majd megadják az ultrahang időpontját, ami tisztázza majd hogy mi a helyzet. A nővér aki a szurit adta, lelkemre kötötte azért hogy "szaladjon vissza azonnal ha tüdőembólia tüneteit észlelné, mert nem esélytelen a dolog".. Nem, nem nevettem ki mert nem ő tehetett róla, DE KOMOLYAN??!! Szaladgáljak egy tüdőembóliával?!! Eljött a másnap, fájdalom és minden ua, de hurrá, lett időpontom ultrahangra még aznap. Az UH-s doki combtőtől térdig vizsgált, ÉS NEM VOLT HAJLANDÓ a lábszáramat megnézni, ahol a fájdalmam volt. Azt mondta, idézem: "ha súlyosabb lenne, akkor a comb vénáiban is lehetne látni, esetleg idővel ha odáig terjed akkor majd ki tudjuk mutatni" !!!!! Azon a ponton TUDTAM hogy HAZA kéne mennem de azt is hogy egy újabb repülőút nem lenne ideális.. Visszakerültem az szakosodott unit-hoz, ahol a nővér közölte hogy az UH normális, ne érzékenykedjek, amúgy a specifikus labor eredményem lehet bármilyen gyulladástól is..(aha, na persze) Kizárt hogy ily könnyen hülyére vesz, gondoltam, rákérdeztem, mutat-e a laborom gyulladást.. mire ő, a szemembe :"Igen.. biztosan náthás, vagy ilyesmi".. Én tudtam hogy az kizárt, hát annyit engedett hogy "csinálunk egy új labort.. hátha félremértek azelőtt".. Mondta nekem, aki tudom hogy "félremérés".. ilyen technológiával.. ember hibázhat, de komoly analizátor, amit komolyan vesznek/üzemeltetnek, az nemigen. Mit ad Isten, az újabb laborom sem volt jobb, de újabb csavarok jötteka történetben.. folytatom...

nati25 2013.06.27. 00:23:44

A főnököm (a szövettanon) szólt nem sokkal később, mert persze dolgoztam másnap, hogy keresett a doki a.."blood sciences"-ről az itteni pathológián belül (ahol én is dolgozom, azóta is ugyanott) hogy keressem meg a leletem miatt. Hát megkerestem, de ennyi volt: beléptem a szobájába, mire mondta hogy "Ááá, semmi, nem kell aggódni". Legjobb barátnőm viszont épp a blood sciences laborban dolgozott ugyanitt, így ő és a kollégái megnézték az eredményeim, és hát azonnal mondták hogy abszolút nem normális.. Na, én butus-"tehetetlen" ahelyett hogy szóltam volna a nagy orvos főnökömnek.. aki BIZTOS, mint arra később volt egy példa, kieszközölte volna a helyes eljárást.. kerestem a neten egy magánklinikát, nem is olyan közel, releváns profillal, épp volt még pár száz fontom rá.. Talán 1-2 napon belül eljutottam hozzájuk, ahol kb fél percen belül ultrahanggal diagnosztizálták (végre) a bokától majdnem térdig terjedő alvadás által elzárt véna-szakaszt, és konzultáltak, rendesen megvizsgáltak, felírták amit kellett. Fel voltak háborodva az NHS hozzáállása miatt, mondták ha az ő leleteik alapján se kezelnének, akkor menjek vissza (ja, biztos, 500 fontot számoltak fel addig). Azután leültem újabb pár órát az itteni A&E-n, valami hajnal 4-körülig, de végre a magánlelet alapján komolyan vettek. Hétvége jött, és egyenest a szív-ér gondozóba kellett menjek heparin injekcióért, de csak 2 napig mert azután mondtam hogy beadom magamnak inkább, minthogy a nővért nekem kelljen felmosni.. szegény tök fiatal ott szörnyűlködött hogy "ez biztosan nagyon fáj"... Következő hétfőtől visszakerültem annak a felügyelete alá aki a szemembe hazudott azelőtt a laboromról.. de tudtam, ez van, 3 hónapig kb, mialatt hetente vettek vért monitorozásra, bár érzékeltették, hogy "fölösleges" az a 3 hónap, "általában nem komoly esetekben 1-2 hónap maximum elég"... Kontroll stb nuku, minek. Hetekre rá jött december közepe, repültem haza, csak épp Lufthansa-val és épp München-ben ragadtunk egy éjszakára a 5cm-s hó miatt.. a bőröndöm, mint másoké is akkor, el is veszett, és felelőtlenül-naívan abban volt a gyógyszerem.. Hát ahogy végre 1.5 napos késéssel hazajutottam Debrecenbe, késő este, halálos elgyötörten, erőt vettem magamon mégis, felkerestem a felnőtt ügyeletet a klinikán. Csak gyógyszert szerettem volna kapni, de ott a doki megállt.. tény hogy mindenekelőtt tisztáztuk hogy igen, fizetem a biztosítást otthon is... kérdezősködött szörnyűlködések közepette a kálváriámról.. majd átirányított a közvetlen szomszédos akut (sürgősségi)betegellátóba. Rezignáltan tudomásul vettem, tényleg alig volt erő bennem, "ha ez kell".. Ott az ápolók kb éjjel 11 körül ott sürögtek, nehogy felkeljek, majd 20 percen belül hozták a kerekesszéket és betoltak UH-ra. !!! Mert " ez nem gyerekjáték".. Labort is vettek még előtte, majd fizikális vizsgálat éjféltájt és újabb anamnézis, beható, lelkiismeretes, azt sem tudtam mi ütött fejen vagy mi van, a kis fiatal dokinő olyan kötelességtudó-megnyugtató volt, és mindenki más is, nem nem nem, össze nem lehet hasonlítani az angliaival. Nemsokára elengedtek mert tudták, tudom hogy mennyi az annyi de legfőképp mert nem igazolódott semmi akut, komoly baj. Kaptam kb 2 oldal gépelt és egyértelmű leletet (meg a "kötelező" heparin injekciót) ami alapján a háziorvosom másnap totál tudta merre mit lépjen és meg is tette. Hát ez volt az én esetem.. amiből egyértelmű hogy melyik rendszer a lelkiismeretesebb... Másik történet, hogy a húgom itt szült Angliában.. Vajúdás alatt észrevette vki hogy farfekvéses a gyerek.. "DE AZÉRT (első szülés, 2 hetes túlhordás) ha gondolja, MEGPRÓBÁLHATJA természetes úton".. majd kb negyedszerre sem sikerült spinált szúrni, így végül ált. altatás lett belőle és császár, de épek és minden OK. A gyermek pár hetesen kruppos lett és a harmadik, osztályról A&E-re lehívott orvos tudta csak megmondani és kezelni, úgy 1-2 óra múlva, itt, Angliában. Ja, hogy húgomnak is megvan ua véralvadási zavara, az szülés után hetekkel derült ki, és őt hibáztatták "mert nem tudta".. Na, azért van pozitív tapasztalatom is innen. Influenzás voltam pár éve, csak furcsán, az egyik szemem is hirtelen nagyon fájt. Kis nyomozás, majd kiderült hogy egy neves szem-kórház van "a kertek alatt" (Windsorban), telefon, időpont kb AZONNAL, ahol doki pár perc alatt diagnosztizált (látóideg-gyulladás) INGYEN az egész. Anno sokkolt hogy arra a szememre hirtelen-és átmenetileg színtévesztő lettem, ami tipikus mint mondta a doktor...de szerencsére megoldódott a dolog hamarosan, még kontroll is volt.. Mégis úgy érzem, otthon egész más.. nagyobb biztonságban vagyok ott, bármi legyen is.. Én könnyen beszélek, meglehet, jó kapcsolataim vannak (konkrétan nem említem). Igazi, megbízható ellátás, bárhol és bárkinek, az adott személyzeten múlik, és oly sok más faktoron.. Minél szabályozottabb és beteg-centrikusabb (vs költségcentrikus), annál szolgálatteljesebb az igazi értelemben. Talán. Azért vigyázzunk magunkra, az a legbiztosabb. Hja, ha annyin múlna...

The Cure 2013.06.27. 23:01:12

Magyarország egyik legjobb, hanem a legjobb kórházát írta le, és abból vont le következtetést az egész országra nézve a cikk írója.

Sok kórházban voltam, messze a legjobb megtapasztalásom a László kórházban volt, mind szakmailag mind emberileg. A kaja az pocsék ott.

rezsoatya (törölt) 2013.06.28. 09:32:51

@The Cure: stimmel. Korhazba gyogyulni jar az ember, nem etkezni. Az a vendeglo... :D
A korhazban az a fontos, hogy az orvosok (apolok, stb.) legyenek a helyzet magaslatan.
(mondom en az okosat, aki eleteben (57) nem volt meg beteg!)

Pattás 2013.07.06. 02:14:19

Tekintettel arra, hogy sok éve Angliában dolgozom orvosként, van rálátásom a dolgokra. A kommentek egy részére marhaság, a tipikus magyar előítéletesség, beképzeltség, minden vagy semmi logikai hiba és a mögöttes kisebbrendűség érzése jellemző. (Pszichiáter vagyok mellesleg.)
Anglia egy jól szervezett ország. Túlságosan is, és ez a baj. Az állami egészségügy, az NHS 1,3 millió embert foglalkoztat, és a háziorvosok jelenleg a fő megrendelők, ők rendelik meg a szolgáltatást a kórházaktól, szakorvosoktól és ők rendelkeznek a kassza 80%-ával. Mivel ez nem Magyarország, sem Balkán, nem viszik haza a pénzt, hanem ésszerűen használják fel. 2015-ig 20%-ot kell megspórolni az NHS költségvetéséből, ami önmagában a magyar GDP-vel összemérhető összeg (magyar GDP kb. 100 milliárd GBP). Ez hatalmas összeg, mármint a 20%. 20 kórházat kellene teljesen bezárni, a várólistákat növelni, és a kórházi ellátást átcsatornázni a járóbetegellátás felé, a közösségbe. Ezentúl egyre több megyei egészségügyi tröszt kerül magánkézbe. A trösztökben a piacgazdaság menedzsment és leadership elvei érvényesülnek, gazdasági társaságként működnek, nonprofit alapon. Tehát az ésszerűség, a centralizáció és a hírhedt angol smucigság elvei. Valamint Parkinson törvényei (aki nem tudja mi ez, olvasson utána!).
Ehhez képest egy elképesztően merev hierarchia, kasztrendszer is megtalálható az NHS-ben. A magyar feudális egészségügyi szokások néha kismiskák ehhez képest. A fizetés a Nyugati átlagnak megfelelően az átlagfizetés háromszorosa, amiből meg lehet élni, de jóval kevésbé luxusszínvonalon, mint a menő magyar főorvosi kar, a korrupció és egyéb bűncselekmények által keresett - kikényszerített pénzből. Viszont lazák, nyugodtan alusznak és bátran néznek a tűkörbe.
Egyelőre ennyit, a tények úgysem zavarnak senkit Magyarországon.

Zsolt Zsofka 2017.10.04. 20:25:11

Köszönöm idejét hogy megosztotta tapasztalatát . Most megosztom az enyémet :
Kisfiam BP-en született meg 3 hónappal ideje előtt váratlanul miközben feleségem Tajvanbol volt itt látogató státuszban . A Szent József korhazba járunk be minden nap és amit ott tapasztalok az enyhén szólva szomorú és a felháborító érzelmek hullám vasután jár !
Én is hiszek a magyar orvosok zsenialitásában és inkább ide jönnék kivizsgálásra mintsem a legtöbb amerikai orvoshoz de! A kisegítő személyzet és a környezet az sok javításra szorul és meg mindig itt vannak azok akiket nem értesítettek hogy a kommunisták mert nincsenek itt és abba hagyhatnák azt az udvariatlan és néha megalázó viselkedést amivel a jóérzésű szülőket minden ok nélkül kezelik ! Ma is vérig sértő magatartás és abszolút felesleges stressz kifejtő lekezelő magatartással beszéltek és viselkedtek velem amit egy kisbaba is megérez és fejlődését negatívan befolyásolja ! Ezért legszívesebben lecsavarnám az orrát az ilyen nővéreknek és segbe rúgva küldeném el őket Szibériába !

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása