oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 22. 06:55,  Angol és magyar kórházban betegként 459 komment

2013. június 22. 06:55 Határátkelő

Angol és magyar kórházban betegként

Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert Zsófia mai története is megerősít abban, hogy a kétségtelenül jobb körülmények nem feltétlenül párosulnak szakmailag is jobb teljesítménnyel.

London, University College Hospital cím.jpg

„Az alábbiakban a londoni és a magyar kórházi ellátást szeretném összehasonlítani. Nemrégiben ugyanis sajnos igen közelről volt alkalmam megtapasztani mindkettőt egymás után néhány héten keresztül. A dolog pikantériáját az adja, hogy jómagam is orvos vagyok, így esetleg olyan dolgok is kiszúrják a szememet, amelyek egy átlagos jóhiszemű páciensét nem. A konklúzió pedig sokak számára meglepő lehet.

Próbálok csak a lényegre szorítkozni, mert rengeteget tudnék írni különböző kisebb és nagyobb műhibákról - az angol oldalon. :) Lényeg a lényegben, hogy négy napot feküdtem Londonban de nem is akárhol, hanem a University College Hospital egyetemi kórházban, ahol ezen idő alatt, teljesen egyértelmű tünetek alapján se diagnosztizálni, de kezelni nem sikerült egy mezei vesemedence-gyulladást.

Annak ellenére sem, hogy én magam is mondtam nekik, hogy úgy gondolom, ebben szenvedek vagy vesekőben, vagy mindkettőben. Megvizsgált sebész, nőgyógyász, végül nagy nehezen egy urológus is (vesetáji fájdalmakkal feküdtem), majd csináltak egy hasi CT-t, amiről azt mondták teljesen negatív, mint ahogy az érkezés után levett labor is, ne szimuláljak. Úgyis csak morfinért jöttem be. Ez utóbbit nem mondták, de érezni lehetett. Az nem érdekes, hogy a labor az első fél órában persze, hogy nem mutat semmit.

Mikor még négy nap után is ragaszkodtam ahhoz, hogy komoly fájdalmaim vannak ellenben semmilyen morfinszármazékot nem voltam hajlandó bevenni, mert folyton hánytam, jött egy másik urológus, aki azt mondta, a CT mégsem negatív most, hogy újra megnézte, hanem kiterjedt gyulladást lát a jobb oldalon a vesében és az ureterben. Ellenben most már haza is mehetnék, mondta.

London, University College Hospital.jpg

Meg is fogadtam a tanácsát, és mivel nem éreztem jól magam, vettem egy repjegyet Budapestre. Antibiotikumot egyszer adtak Londonban, amikor megérkeztem, de hogy mit, azt nem tudom, mert a zárójelentésbe (ami jóindulattal 3 sor volt) nem írták bele.

Budapesten a Szt. László kórházban hajnalban, amikor megérkeztem, a magyar ügyeletes orvosnak anamnezis és fizikális vizsgálat alapján körülbelül 3 percbe került, hogy a diagnózist felállítsa és a betegséget kezelje, megkaptam a vénás antibiotikumot, amelyre már másnapra lényegesen javult az állapotom, pár nap alatt pedig teljesen rendbe jöttem.

Tanulság? Angliában nagy bajban van a közegészségügy és az egyetemi oktatás. Akkora privát kórteremrész jut egy betegre, hogy szinte már szállodában érzi magát az ember, két nővér és három orvosi team jut minden betegre.

Az ebédet egy négyfogásos lunch menüből választja ki az ember, amin csak az nincs jelölve, hogy mondjuk a vesebeteg mit ne válasszon inkább. Mindezzel együtt egy ordító vesegörcsöt felismerni lehetetlen, még CT segítségével sem lehetséges.

Labort összesen egyszer vesznek, de csak abban a félórában, amikor még tutira nem mutat semmit. Ellenben a szerencsétlen, lenézett, kelet-európai (ki tudja, milyen orvosokat képeznek ott!) kisdoktor a két kezével meg néhány ampulla Rocephinnel többre jut.

U.i.: Csak hogy azt ne gondolja valaki, hogy ez a szomorú eset csak velem esett meg, leírom még, hogy a londoni sebészeti osztályon az egyik mellettem fekvő betegnek medencetörése, a másiknak bélperforatiója (átlyukadt bélfal) volt.

Először mindkettőnek azt mondták, megműtik, ám végül az egyiknek gyógytornát, a másiknak diétát javasoltak, és mindkettőt hazaküldték."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Magyarország London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr345372143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orvosi váró 2. 2013.06.23. 16:36:36

Magyar ügyintézés Az orvosi várók világa Ez a világ pontosan tükrözi a magyar valóságot – állítottam az egészségügyi vizsgálataim során szerzett tapasztalataimat közreadó korábbi bejegyzésben. Ez a meggyőződésem tovább erősödött. Íme, egy általam...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andaluzkutya 2013.06.22. 22:57:00

Hálapénz: nagyon egyenletlen az eloszlása, persze az igazi az lenne, ha egyáltalán nem létezne.
Én a kb. öt éves magyar pályafutásom eredményeit tudom veletek megosztani: a legkevesebb, amit egy hónapban kaptam az nulla Ft volt. A legtöbb egy hónapban 149ezer, de ez csak egyszer történt. Összesen háromszor kaptam 100ezer fölött/hó. Az átlag 30-40ezer/hó volt, a 2009-től látványosan csökkent. Ebből azért nem lehet nagyokat álmodni:)
Én mondjuk soha nem kértem pénzt betegtől, ha adtak, többnyire elfogadtam kivéve, ha tudtam, hogy a család borzasztó nehéz helyzetben van, de sokan ezt rossz néven vették. Ha kérdezték, hogy mivel tartozom, azt válaszoltam, hogy "Mo.-n az eü-ellátás ingyenes". Így nem véletlen, hogy már nem ott dolgozom:)

BTBTBT 2013.06.22. 23:19:42

@Kovermadar:
Az elfogyasztott alkoholmennyiség erősen befolyásolja az ítélőképességet. :D

@Spacecake:
Lehet, de nem muszáj egy poszt minden szavát készpénznek venni.

@diggerdriver:
Honnan tudnád, hogy a legtöbben csordaszellemből válnak egy kultfilm rajongóivá? Ráadásul úgy, hogy nem is értik a sztorit.
Azt elfogadom, ha azt mondod, hogy nem szereted például Tarantinot.

La dolce vita - Az édes élet.
Meg a Róma is. Az Amarcord-ban egyetértünk. Az Fellini egyik legjobbja.
Röhej, vagy nem, nem láttam a Cyrano-t, meg az Oscar jó ideje nincs hatással a filmnézési szokásaimra.

Mondjuk, ahhoz képest, hogy hol és mikor készült, tényleg elég sok meztelenkedés van a "Sörgyári"-ban. De szerintem mégsem az a motor, hanem a nőci ALVÁZA tetszett neked annyira. :DDD

BTBTBT 2013.06.22. 23:21:18

@tanato:
Franciaországban mit csinál egy magyar körzeti orvos, ha szabad kérdezni?

PannonBoy 2013.06.22. 23:35:18

@Barátusz: Mo-n vagyok, és a TB-t is itt fizetem, de van EHIC kártyám. A Walk-in akkor nem is a megfelelő megoldás. Szakorvoshoz (dermatologist) lehet menni a GP megkerülésével, mint külföldi? Oda mennyivel előtte kell időpontot kérni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.22. 23:49:48

En pl. szerettem a Ponyvaregenyt, de a Killbillt kifejezettem utaltam :)
A Hostel I pedig nagyon gyenge horror lett.

Nehez dolog ez :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.22. 23:55:27

@Barátusz:
Onnan tudom hogy túl sokszor fordult elő hogy valaki emlegetett egy kultfilmet és mikor rákérdeztem akkor kiderült hogy egy jelenetet sem tud idézni belőle.
Tarantínóval semmi bajom én az általam legnagyobbnak tartott Menzel kultfilmjét ugyanúgy nem nézetem meg pontosabban belekezdtem de nem tudtam végignézni.

Próbáltam megnézni ezeket a Fellini filmeket. Nem sikerült.

Ha csak az alváza, de jó ott az egész karosszéria:))))))))))
Az megvan amikor eszi a hurkát?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 00:02:29

@morsels:
Morfint en is kaptam (citadon), de a kozjiedelemmel ellentetben nem repultem :)
Pedig minden kollega ezzel kezdte :)
Igaz csak 30mg volt tablettankent es napi 3*2-t kellett ennem.

mzgldr 2013.06.23. 01:29:01

Azért érdekes, hogy az aki kimegy nyelvtudás nélkül (mert Magyarországon 120ezerből csak vegetálni tudott) és olyan munkát végez, amit egy csimpánz is meg tudna csinálni, az fel van háborodva a fogorvos díjain. Ha ő keres 1000 fontot mosogatással, akkor a fogorvosnak mennyit kellene keresnie? 1200-at? :D

Aztán ezen felbaszódva megveszi a jegyet és otthon megcsináltatja. De ha otthon is 200 rugót kérnének egy tömésért, akkor meg ki lenne akadva. Mert a magyar fogorvos vegetáljon csak 120 ezerből.

mzgldr 2013.06.23. 01:32:51

@Jess G: Gondolom Eng Ong is meg van lepődve, hogy kijött Angliába Etiópiából és még csak Krisztina, János, Wojtek, Razvan és Mohamed nevű betegei voltak. :D

nosuti 2013.06.23. 01:47:44

@Barátusz: A "Vadnyugat" nem Bronson miatt lett óriási film (mint ahogy "A jó, a rossz..." sem), hanem a rendező Leone eszméletlen történetkezelése miatt. (Ez például a túl sok filmet látott Tarantinora is igaz.)

A jó a rossz...-ban is játszik Bronson? :)
nem tudtam

pappito · http://pappito.com 2013.06.23. 01:52:39

@tanato: drága tanato, hát pont ezt magyaráztam, hogy az itteni "szomszéd mesélte" marhaságok alapján minősítgetnek és vetnek össze tök különböző eü rendszereket. Emóció over józan ész= marhaság. (ezért nem gondolom, hogy az én személyes tapasztalataim kivetíthetőek a komplett magyar eü-re, és ezért nem gondolom, hogy a mindenféle, leginkább féligazságokon alapuló rémisztgetés "három napig nem varrták össze de aztán magyar pék megcsinálta és hú" ezek csak ártanak.)

De a magyar a foci mellett az eühöz ért csak igazán és kényszere is van, hogy megmondja hogy kell. Az orvos meg (aki benne dolgozik) hülye illetve korrupt. Erről sokkal izgibb dumcsizni, mint a valóságról, ami azért kissé árnyaltabb :)

mzgldr 2013.06.23. 02:08:04

@pappito: szerintem itt sokan a saját tapasztalataik alapján írtak. De ezt az okoskodó, "amíg nem feküdtél minden brit/magyar kórházban, addig ne pofázz, mert az én ismerősöm szerint nem is úgy van" kényszeres megmondást nem értem. Ilyen alapon hogy alkotsz véleményt bármiről is?

Ahol tízszer egymás után okádtam a kajától, oda nem megyek többet, hiába csak én fogtam ki egy rossz szériát.

pappito · http://pappito.com 2013.06.23. 02:15:36

@mzgldr: értemén h saját tapasztalat, de irreleváns. egyrészt csepp a tengerben másrészt meg nem ismerjük a körülményeket és mivel a betegek közel száz %-a laikus, fogalmunk sincs egy bizonyos esetben mi történt, mit mondott az orvos, tényleg volt-e baj, vagy csak kurva okosnak képzelte magát a beteg vagy csak megsértődött, mert előtte bement egy protekciós, stb.

nézd meg tiptoe miket irt: olvsastam az ojságban, mesélte a szomszéd, mittomén. ezekből kiindulni ostobaság. Ráadásul a magyar rendszerben simán megalázzák a beteget de a beteg is simán megalázza saját magát, aztán meg kommentelget, hogy mivan.

látod, volt itt aki aszondja, hogy nem baj, ha mállik a vakolat, csak lássák el jól - de a málló vakolat nem garancia a jó ellátásra

pappito · http://pappito.com 2013.06.23. 02:17:04

ehh, csak annyit mondok, hogy ha bunkó volt aki beköti a kezed, mert elvágtad, abból még nem lehet rendszerszintű kritikát megfogalmazni. Illetve lehet, csak felesleges.

érdekes, hogy az orvosok nem nagyon képviseltették magukat a kommentekben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 03:27:30

@nosuti: en sem emlekszem hogy jatszott volna benne
azert a rndezon kivul pl a ponyvaregenyben, kurva jo szereplok vannak
es ebbena filmben jol is jatszottak
nagyon ott van
/az mas kerdes, hogy az eredeti utan magyarul keptelen voltam megnezni, ezert szoktam kapni, pedig igaz, lehet ha eloszor magyarul latom mas a szitu

a Szegenylegenyek nagyon nagy film nekem
meg az egesz Jancso eletut kulonlegesen egyedi es jo /nekem/
a csehek is ott vannak
hat igazan jo francia filmekre nem is nagyon emlekszem, max egy-kettore
az olaszoknak voltak nagyon jo politikai krimijei es hjat Fellini
mondjuk szerintem evitezednel tobb ideje nem lattam csak amerikai filmet, ittt az megy
jokat rohogok, mikor amerikai a film de nem amerikaban jatszodik, lehet ausztralia vagy europa es Mary felnez, mert hatterteleviziozast kell elkepzelni, nezi 2 percig, azutan megkerdezi, ez melyik allam?
uj zeland szivem uj zeland:)

mzgldr 2013.06.23. 03:28:57

@pappito: oké, értem én, csak ha te sem koccra ugyanolyan általánosító kijelentésbe ágyaztad volna a mondanivalód (a magyar az olyan), akkor jobban sült volna el.

DieNanny CH 2013.06.23. 07:18:07

@diggerdriver:

Az, hogy valakik csordaként rajonganak egy filmért, hasonló, mint ha egy könyvért teszik ugyanezt.
Az én iskoláimban nem volt kötelező a Faust. 28 éves fejjel annyira ez folyt mindenhonnan (Ausztria), hogy elhatároztam, elolvasom. Na, első rész tetszett. 2.: kezdett nagyon unalmassá válni. 3.: belekezdtem, de még mindig nem értem a végére...
Pedig Makarenko-tól az Új ember kovácsa egy nagyon nehéz mű, azt meg 15 évesen nagyon szerettem. (Pedagógus volt, híres tőle a "Makarenkói pofon...)
hu.wikipedia.org/wiki/Anton_Szemjonovics_Makarenko

2013.06.23. 08:26:07

@Spacecake: A stadionépítés a szegény országban mivel magyarázható? Vagy az csak aprópénz a többi kiadáshoz képest?

tanato 2013.06.23. 09:45:06

@Barátusz: Nem saját szakmámban voltam,hanem egy kis rehabilitációs kórházban szakmai gyakorlaton egy ott dolgozó magyar kolléga segítségével.

tanato 2013.06.23. 09:49:41

@pappito: Persze hogy nem kommentelnek az orvosok,nem szeretik a nyilvánosságot,meg félősek a magyar orvosok,meg sajnos nem összetartóak.

Daniel SMolnar 2013.06.23. 09:54:11

A sok vizsgálat vagy kevés vizsgálat ?
A diagnozis felállításához szükséges vizsgálatok száma az eredményeket "feldolgozó" értékelő orvostól függ.
Természetesen kell egy alap panel, fizikális vizsgálat, anamnézis de nem kell azonnal minden vizsgálatot elvégezni.
Tehát CT , vagy a RIA vagy a MRI és megannyi csodálatos diagnosztika mellett a legfontosabb az orvos.
Az orvos aki jól képzett, akinek ideje van a betegre, kellőképpen motivált ( tehát megfizetett , nem kell "ügyeskedni" hogy el tudja tartani a családját) , az állandó szakmafejlődése biztosított ( meg tudja fizetni az olykor kötelező százezer forintos továbbképzéseket ), nem ég ki 50 éves korára , és olyan szakmai érdekképviselet áll mögötte ( orvosi kamara ) ami nem csak tagdíjat szed hanem ténylegesen kiáll a jogaiért, szakmai fejlődését elősegíti és kiszűri szakma-etika ellen vétőket.
Természetesen ez olyan sok , hogy már folytatni sem merem azzal, hogy mint "értelmiségi" fontos küldetése lenne egy közösség életében, tájékozottnak és vélemény formálónak kellene lenni.
Nos ez NEM Magyarországon van így. De valljuk be ez akár más szakmára is ráférne.
Egy szakorvos "megcsinálásához" minimum 11-12 év kell és szinte hónapok alatt -, az elvándorlás miatt - el lehet veszteni.

BTBTBT 2013.06.23. 09:55:39

@PannonBoy:
Akkor ezt most nem értem. Ha Mo.-on vagy, minek akarsz Angliában bőrgyógyászhoz menni?
Egyébként a GP megkerülésével meg lehet játszani a következőt: Sétálj be GP-rendelési időn TÚL (mondjuk délután 6 táján) egy A&E-re az EHIC-kártyáddal, és mondd, hogy turista vagy, és néhány órája kijött rajtad az a kiütés (már ha olyan a bőrprobléma), és akkor simán megvizsgálnak, és adnak gyógyszert is. Ám mivel turista vagy, nem fognak szakorvosi rendelésre elküldeni.

@nosuti:
Nem Bronsonra utaltam azzal a mondattal, hanem Leone-ra, de lehet, hogy félreérthető volt a fogalmazás.
Egyébként elég sokszor láttam már, úgyhogy feltűnt volna, ha játszik benne. :)

BTBTBT 2013.06.23. 09:59:18

@diggerdriver:
Akkor ott nem a kultfilmekkel volt gond, hanem azokkal az emberekkel. A kultfilmben jó néhány emlékezetes dolog szokott lenni.

Melyik az általan legnagyobbra tartott Menzel-kultfilm? A "Szigorúan..."? Mert említetted, hogy azt nem bírtad végignézni.

Már vagy 5 éve, hogy a "Sörgyári"-t láttam, és így nem ugrik be az a jelenet. De majd megnézem újból, és megdumáljuk a kolbászos jelenetet. Gondolom, valami erotikus kolbievésről lehet szó. :)

BTBTBT 2013.06.23. 10:00:52

@nosuti:
Egyébként mivel Bronson nem játszott "A jó,..."-ban, ezért miatta nem is igazán lehetett nagy film. :D

BTBTBT 2013.06.23. 10:05:24

@DieNanny:
Veled 15 évesen Makarenko-t olvastattak? Vagy személyes érdeklődésből kifolyólag? Titok, hogy hány éves vagy?
Csak mert amikor 15 voltam, nem erőltették az ilyesmit, viszont egy korosztálynak tűnünk a kommentjeid alapján.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:20:02

@hagyma:
Arról beszéltünk Barátusszal hogy van sok amerikai színész akik abból élnek hogy csak néznek és hogy a "Volt egyszer egy vadnyugat" nem a brilliáns színészi alaktásokról híres.
Ö példaként említette a "Jó a rossz" -at hogy nem az a lényeg bennük.
Abszolüt igaz mert a zene a forgatókönyv a látvány kompenzálja.
Meg azért is volt jó példa mert Kevin Costner, Charles Bronson mellett elfelejtettem megemlíteni a Clint Eastwood nevét aki erősen benne van a "csak néz" kategóriában.

Nekem az olaszok pont nem a politika tartalmú filmjeikről emlékezetesek míg a franciák igen. Ők mindig vittek be valamennyi politikát még az olyan modern kori "vestern"-be is mint a Profi.

Viszont lenne egy kérdésem Feléd.
Biztos hallottál róla hogy nagy botrány Magyarországon hogy egy villamosvezető felpofozott egy angol nőt aki figyelmetlenül elé lépett és ő vészfékezésre kényszerült.
Én nagyon felháborodtam azon hogy szinte minden fórumon ahol megjelent ez a hír az emberek többsége helyeselte a pofont. Sajnálják a villamosvezetőt mert kirúgták az állásából.
Azt kérdezem Tőled hogy Amerikában milyen retorziók járnak egy ilyen tettért és a közvélemény hogy viszonyul hozzá?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:21:23

@DieNanny:
Tudom ki Makarenkó nem is vetném el teljesen nevelési elveit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:28:27

@Barátusz:
Nem is értem hogy hogy asszociálhatsz mindig az erotikára?:)))))))))))

Hogy a Cseh filmekkel kapcsolatban ne csak Menzelt emlegessük másik nagy kedvencem az "Én kis falum" című film amiben ráadásul a főszereplő a magyar Bán János aki fantasztikusat alakít egy enyhén fogyatékos fiú szerepében.

jasu 2013.06.23. 10:31:43

UCLH egy elmebaj hely
Honapokig dolgoztam ott mint EMT
Beteg atadas szimbolikusan letezik
Es mindig az volt az erzesem hogy az a cel hogy kussoljon a beteg ezert fajdalomcsillapitunk de nagyon es dobjuk ki mert kell az agy
A legjobb az volt amikor egy fekete holgyet kellet surgosen a lutoni korhazba szallitanunk nyitott mehszajjal ikerterhessegel
Mint kiderult azert mertillegalis bevandorlo volt es nem akarta valaki nagyon hogy camden town-ban szuljon szegenyke

BTBTBT 2013.06.23. 10:35:46

@diggerdriver:
Az "Én kis falum"-at nem láttam. Azt Forman még azelőtt készítette, hogy lelépett volna Hollywood-ba.

Mert olyan filmekkel traktálsz. :)))

nosuti 2013.06.23. 10:47:33

@Barátusz: az a film többek között Eli Wallach miatt volt nagyon jó :)

te Bronson rajongó :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 10:52:22

@Barátusz: Nem Forman hanem Menzel rendezte azt is csak azért mondtam hogy ne mindig rá hivatkozzunk mert van magyar vonatkozása is. A You Tube-on rajt van.

Nem traktállak olyanokkal de nem tehetek róla hogy nyomokban előfordul mint mogyóróvaj a Nutellában:)))))))))))

nyuszigonosz 2013.06.23. 10:52:40

@diggerdriver: A cseh filmek nagyon jók! A komédiák felülmúlhatatlanok! Mert ami komédiának van forgatva, az ott tényleg úgy is van!
Jó nekem mondjuk, mert az összes cseh filmet eredetiben nézem, némelyiknel nem is tudom, hogy lehetne ugyanolyanra fordítani.
Na majd megnézem valamelyiket magyarul.

tanato 2013.06.23. 10:54:15

@andaluzkutya: Pontosan,látványosan csökken folyamatosan.Nekem jó ha egy-két tank benzin ára bejön ebből.

2013.06.23. 10:58:05

@jasu: vegre valaki, aki benne dolgozik/dolgozott. Irhatnal tobbet a UK vs magyar ellatasrol, mint bennfentes. Engem nagyon erdekelne.

jasu 2013.06.23. 11:22:21

@charlieharper: a legnagyobb kulombseg a penzben merheto dolgokban lathato
Foleg az en teruletemen
Nagyon jo felszerelesek mindenbol a legjobb
alapjaban eleg jol kepzettek az itteni szakemberek de neha azt erzed hogy az ures agy vagy az ellatott betegekrol szolo pozitiv statisTika fontosabb mint a beteg akirol kellene hogy szoljon az egesz cirkusz
Ami nem azonnali eletveszely az mindig raer addig amig tenylegesen az lesz:)

andaluzkutya 2013.06.23. 11:45:42

@tanato: Az lehet sok is, ha elég nagy az autód tankja:)
De a régi kollégáim is elmondták, hogy amióta eljöttem, lényegében alig van hálapénz. Persze az igazi az lenne, ha egyáltalán nem lenne, de akkor kéne mellé normális fizetés is...
Amúgy a konkrét adatokat (sajátjaimat) azért írtam be, mert mindig elhangzik, hogy egy kezelésért így 100ezret kell adni, meg annyit kért az orvos, miközben ez többnyire nem igaz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 11:57:53

@diggerdriver: elozo poszt vegen kifejtettem a velemenyemet
kerlek klikkelj at
de roviden
felhaborito, a pofonnal meg felhaboritok, hogy a nagy szazalek meg vele is van es egyetert, lassan hos lesz
itt nehezen uszna meg borton nelkul
de tenyleg volt egy parbeszdem, csak az utolso 4-5 hozzaszolas, bovebben ott megtalalod

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 12:08:24

@hagyma:
Elolvastam köszi.
Egyezik a véleményünk.

tanato 2013.06.23. 12:14:56

@andaluzkutya: 10-12 ezerért szoktam tankolni egy alkalommal.Gyakorlatilag tényleg nincs érdemi para az én területemen.Ha adnak is néhányan pont annyit névértékben mint pl. 10 éve.Egy ezrest vagy ritkán kettőt,mint évekkel ezelőtt.Egyebekben egyetértünk a 100 ezres meg az idézett még több pénzek valóságtartalmáról

Fejesrob 2013.06.23. 13:37:11

Komolyabban beteg sohasem voltam, 2 egyszerű műtétem volt, évente minimum egyszer találkoztam háziorvossal és szakorvossal is.

A magyar eü szegény, az egész kopott hatást kelt, (kivéve a háziorvosi rendelő), de az én esetemben mindig nagyon hatékony volt. A dokik mindig pontosan diagnosztizáltak, mindig hamar meggyógyultam a kapott gyógyszertől, illetve műtéttől.

Régebben jellemző volt, hogy érettségit nem igénylő munkakörök alkalmazottai az ember cipőjére köptek, de ma már ez sem áll, talán mert már a recepción, stb. is megkövetelik az érettségit.

Kórházban 2X voltam és nagyon nem tetszett (meleg, iszonyatosan szar és kevés kaja olyan jénaikból, hogy inkább kihagytam, pedig nem vagyok annyira kényes).

A nővérek, dokik, viszont régen is teljesen rendben, holott én hálapénzt soha nem adtam, nem is kértek.

DieNanny CH 2013.06.23. 13:53:21

@Barátusz:

Úgymond magánszorgalomból... Kollégista voltam, a tanulószobában a könyvespolcokon voltak az idősebbek kötelezői, azokat el szabadott venni olvasni. Hát, én ezt vettem el. Mondjuk, mire nekem is kötelező lett volna, jött a rendszerváltás, és már csak mint nevelési irányzatról tanultunk. De ugyanígy a Nyomorultakat is elsősként olvastam. Mondjuk az "Elfújta a szél"-et kb 10 évesen...
Eléggé faltam a könyveket...

Dr.Evet 2013.06.23. 13:59:55

Ha a jó orvos-jó körülmények-szakmai téren magasszintű ellátás függvény optimumpontját keresitek, akkor ajánlom Németországot.:-)

Ésszerűen átgondolt ellátási és finanszírozási rendszer, egyértelmű szakmai és minőségbiztosítási kritériumokkal. (Ha jók a - nem személyes tapasztalatok útján megszerzett - információim, a svéd szisztéma is ilyen.)

micsoda? 2013.06.23. 14:26:55

Közszájon forog, hogy a magyar orvosok nagyon tudnak. Szerintem azért, mert elég későn lettek "gépesítve", aztán a magas szintű oktatás is meghozta a maga gyümölcsét. A poszt írójának itthon az volt a szerencséje, hogy orvos. Az is tudott dolog, hogy az orvosok összefognak. Egyszerű emberként nem biztos, hogy ilyen jól diagnosztizálják. Köztudottan az orvosok összefognak, ha róluk van szó.

andaluzkutya 2013.06.23. 14:42:54

@micsoda?: "Közszájon forog, hogy a magyar orvosok nagyon tudnak." - Ugyanígy közszájon forog, hogy a magyar katona többet ér egy szuronnyal, mint egy NATO katona a teljes fegyverarzenállal:) Szerintem az egyetemen az elméleti képzés a közepesnél jobb, de a gyakorlati képzés katasztrófa. El lehet végezni az egyetemet úgy, hogy a hallgató nem találkozik beteggel, csak az államvizsga gyakorlati részén. Na jó, a hatodévet kicsit nehéz megoldani, de én is ismertem olyat, aki megoldotta...
Viszont a szakorvosképzésnél, ha az ember olyan szakot választ, ahol hiány van, megvan a lehetőség arra, hogy ezerszer több beteget lásson el az ember, mint nyugaton. És a legtöbbet tanulni a tapasztalatokból lehet. Továbbá a magas esetszám egy elég komoly magabiztosságot is ad az embernek, ami itt sokaknál hiányzik a kezdetekben. De azért az idősebb főorvosok itt is jók szakmailag, szerintem, legalábbis akikkel eddig találkoztam.
Viszont hallottam már előadáson itt egy helyi előadótól azt, hogy "idejönnek Kelet-Európából az orvosok, és újra kell nekik tanítani az orvostudományt". Úgyhogy nem mindenkinek pozitív a véleménye rólunk:)
"Az is tudott dolog, hogy az orvosok összefognak."- No az az, amit a legkevésbé tapasztaltam. Ha összefognának, akkor szerinted még mindig ilyenek lennének a munkafeltételek/munkakörülmények?

BTBTBT 2013.06.23. 14:43:44

@nosuti:
Az a film több szempontból volt nagyon jó: történetmesélés, színészek (Van Cleef akkor a legfélelmetesebb, amikor csak a szemével vagy a mosolyával "beszél"), fényképezés és rendezés.
Egyébként Leone-rajongó vagyok. :)
Bronsontól a "Vadnyugat"-on meg az 1. "Bosszúvágy"-on kívül nem láttam semmit.

@diggerdriver:
Na, jól összekavartam a "Tűz van, babám"-at az "Én kis falum"-mal. Ez szégyen rám nézve. :)

@DieNanny:
Akkor nagyon jól tippeltem akoroddal kapcsolatban.
"A nyomorultak"-at kollégiumban elsősként vagy hétévesen olvastad?
Nekem szakközépben volt kötelező olvasmány, 15 éves korban, és még olvasónapló írása is a feladat része volt.

fingerbangs 2013.06.23. 14:54:39

én meghallgatnám az angliai orvos teamet is ebben a dologban, főleg az olyan jellegzetes részek miatt, mint a többször előforduló "Ez utóbbit nem mondták, de érezni lehetett" utalások. Van baj a fejben rendesen.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 14:58:43

Nekem is, meg a feleségemnek is hasonló tapasztalata volt az angol egészségüggyel (ő ráadásul benne is dolgozott), ebből a Napnál is világosabban kiderült pár nap után, hogy a magyar egészségügy köröket ver a britre.

És elpofáztam ezt már negyvenszer azóta itthon is, meg már a Praxis blogra is bekommenteltem egy poszthoz.

Senki nem hiszi el nekem, pedig tényleg úgy van, hogy ha valamit meglocsolnak pénzzel, attól nem lesz jobb. Abban kell fejlődnünk leginkább, hogy a jómodort kifejlesszük. Abban az angolok en bloc tényleg verhetetlenek.

Nem akarom részletezni, de a feleségemet is rövid időn belül eltették volna láb alól, ha végigviszik azokat a kezeléseket amiket javasoltak, de ez csak itthon derült ki.

Mióta visszajöttem, azóta a Praxis blog posztjait úgy kommentelem magaban, hogy "Angliában ez a kedd délután".

Borzasztó dolgok történnek, még számomra is, az abszolút laikus embernek.

Örüljön mindenki, hogy itt mehet inkább kórházba. Nem viccelek.

anestesilege 2013.06.23. 14:58:49

@andaluzkutya: "idejönnek Kelet-Európából az orvosok, és újra kell nekik tanítani az orvostudományt" Keuropanak az EU-n kivuli resze is hatalmas, szerintem ezt nem kell magunkra venni, foleg hogy az o orvosaik is reszben nalunk kepzodnek. A gyakorlati kepzes ugyanakkor valoban karcsu, lattam en is olyan (magyar)kollegat aki friss (manualis) szakvizsgaval ejtette amulatba a norvegokat nem eppen pozitiv ertelemben.

BTBTBT 2013.06.23. 15:08:19

@DieNanny:
Az "Elfújtá"-t 12-13 éves koromban, mert addig csak gyerek/ifjúsági könyveket és a vékonyabb krimiket bújtam, de az a terjedelméből adódóan nagy kihívásnak tetszett. Abban az életkorban még tetszett is.
A filmben viszont mindig nagyon nevetek azon a nappal játszódó tornácos jeleneten, amikor a felülről világítás miatt 4 (!) különböző irányba vetülő árnyéka van a szereplőknek. :)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 15:09:02

Ja, meg egyszer volt egy karambolom. KB. százas sebességnél felkentek az autópálya betonfalára, London vonzáskörzetében. Bent ült az autóban a bátyám, meg az akkor 5 vagy 6 hónapos terhes barátnője, pont az ő ajtajánál állt bele az autó a kocsink oldalába, onnan neki a betonfalnak.

A másik autós sokkot kapott, de semmi baja nem volt ránézésre. Ott állt az összes doki, kérdezgettek mindenfélét. Még én mentem oda a rendőrhöz, hogy milyen vizsgálat van ilyenkor. Ő szalajtott egy mentőt, odajött, megkérdezgette tőlünk, hzogy rendben vagyunk-e, nem fáj-e esetleg a fejünk. Miután nem volt semmi problémánk (mint ahogy nem is lett végül), otthagyott minket a doki, ment vissza a másikhoz.

Basszus, se egy röntgen a terhes nőnél, semmi felületes vizsgálat, csak két-három kérdés. Itthon ebből forradalom lenne.

BTBTBT 2013.06.23. 15:14:58

@jasu:
Mondjuk engem is érdekelne, mert bár az UCH-ban sosem voltam, más kórházakkal kapcsolatban nincsen rossz tapasztalatom. GP-kkel annál inkább.

BTBTBT 2013.06.23. 15:19:08

@Kovermadar:
A szamurájos Kill Bill majdnem tökéletes volt (még a Thurman cipőtalpán lévő "fuck you" felirat sem volt semmi), számtalanszor láttam, a western-es stílusú részen viszont majdnem elaludtam.
Mondjuk a Hostel, bár kellően véres, nem is Tarantino-film. Ő csak producer volt. :)

psychocowboi 2013.06.23. 15:55:02

Nekem jól megcsinálták a fogaimat a UCL-ben, hálapénz nélkül természetesen. Ellenben nagymamám otthon évekig nem kapott műtéti időpontot a térdműtétjére, aztán boríték után meg heteken belül.

PannonBoy 2013.06.23. 16:19:34

@Barátusz: Köszi a tippet. :) Amúgy azért akarok angol dermatológushoz kerülni, mert Magyarországon a kezelés elbukott. Így arra gondoltam, hogy mivel nyugatabbra fejlettebb az orvostudomány biztos van olyan receptköteles megoldás, ami Mo-nincs. Ezért mint EU citizen, úgy gondolom, hogy Anglia tud segíteni. Már nem bízom többé a magyar egészségügyben.

xylon 2013.06.23. 16:27:15

@Gábor (Gee Halen): Lett vegulis valami bajotok? Mert ha nem akkor pontosan mit kellett volna vizsgalni?

Tapasztalatom szerint az angol nogyogyaszat eleg lazan all ehhez a kerdeshez. Ha valami gaz van azt az anya meg tudja mondani azonnal. Valoszinuleg jogosan mert az angol szuletesgondozas nincs nagyon elmaradva az etalontol (nemet,holland,francia).

Magyarorszagon mindenfele kutyafulere beutalnak a nogyogyaszok meg hetente vizsgalat, teljesen feleslegesen, az egesz csak arra jo hogy raparaztassak a kisamamat a szulesre es hogy minnel tobb halapenzt adjal a dokinak (reszben a sajat idegesseged megynyugtatasara).

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.06.23. 16:32:27

@PannonBoy:

Nem, valójában nyugaton nem fejlettebb az orvostudomány, mint nálunk.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2013.06.23. 16:38:45

@xylon:

Az a különbség a két ország felfogása között, hogy nálunk az 1:20000 esélyű dolgokat is kivizsgálják, mert hátha pont az az egy ember lesz a húszezredik. Kint meg megvárják, hogy van-e probléma.

És kétségtelen, hogy a kinti felfogás olcsóbb ellátást eredményez.

xylon 2013.06.23. 16:50:21

@radiologus.hu: Nem tudom Magyarorszagon mit neznek, az hogy hetente jarnak az biztos hogy felesleges.

Angliaban is vegeznek sok eloszurest es ha barmelyik is jelez akkor tobbet foglalkoznak veled. Csak ugye az atlagember aki megirja a tapasztalatait annak valoszinuleg ezzel nincs problemaja es ugy fogja fel hogy nem is torodtek vele. Nekem 3 gyerekem szuletett Angliaban es kb 30 gyerek a kornyezetemben es nem emlekszem hogy barki nagyon nagyot csalodott volna. Ellenben teljesen ingyen van es meglehetosen nyugodt a procedura.

Az ujsaghirek alapjan meg nem lehet megitelni az NHSt, a Daily Mail busasan fizet minden hirert es egy 60 millios orszagban mindig lesznek elkurasok. Amugy a legtobbet egy korhazrol lehet hallani Staffordshireben valoszinuleg ott a menedzsment szar. Az NHS statisztikai nem tragikusak a tobbi nyugati orszaghoz kepest raadasul itt van 10-15% olyan ember akiknek az egeszsegugyi szokasaikat Pakisztanbol vagy Nigeriabol hoztak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 17:06:20

@Barátusz:
Gyerekkoromban három könyvtárba voltam beíratkozva egyszerre.
12évesen túl voltam Jókai összes művein. Nagy kedvencem Jókai.
Természetesen megvoltak a Cooper és Karl May indiánkönyvek is.
Furcsa módon Vernét nem szerettem talán két könyvét tartom olvashatónak.
A Nyomorultakat is korán olvastam de érdekesebbnek tartom a számtalan filmes feldolgozást. Ugye a klasszikus a Jan Gaben féle.
Kevésbé közismert hogy volt egy feldolgozás ahol nem Jan Valjan volt a főszereplő hanem Javier felügyelő kit Anthony Perkins játszott zseniálisan.
A legutolsó pedig ami a huszadik századba teszi a történetet az a Belmondó féle változat. Ez utóbbi annyira jó és annyira fenomenális benne Belmondó hogy szerintem a legjobb. Mikor megnéztem utána még napokig a fejemben járt a mozi.

2013.06.23. 17:22:22

@radiologus.hu: "Az a különbség a két ország felfogása között, hogy nálunk az 1:20000 esélyű dolgokat is kivizsgálják, mert hátha pont az az egy ember lesz a húszezredik. Kint meg megvárják, hogy van-e probléma. És kétségtelen, hogy a kinti felfogás olcsóbb ellátást eredményez."

Mo. valójában nem engedheti meg magának anyagilag ezt a gyakorlatot. Ez nem más mint amikor a Kádár rendszerben kölcsönökön fenntartottak egy "jóléti" rendszert. Azt már tudjuk hogy annak mi lett a vége. Az orvosok talán már látják a süllyedő hajót, azért is távoznak en masse. Persze, a munkájuk értékéhez képest rosszul keresnek, de látni ahhoz valami esélyt hogy ez megváltozzon a közeljövőben?

A fejlett országokban is sok helyen válságban van az eü. Egész egyszerüen nincs mindenre pénz és nyilván korlátlanul sem lehet megadóztatni az embereket. Nincs olyan államilag biztositott eü. rendszer amely mindenkinek a kénye-kedvét ki tudja elégiteni. A legjobb esetben egy megbizható alapellátást ad és ha plusz kell akkor ahhoz szükséges külön biztositás. Az emberek ilyen rendszerben hozzászoknak hogy vigyázzanak magukra, nem szaladgálnak orvoshoz állandóan és biznak az orvosokban, nem diagnosztizálják magukat.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 18:24:32

@xylon: Nem, senkinek nem lett baja. No de egy ilyen ütközésnél felléphet számtalan olyan belső sérülés, amit nem lehet csak kérdezősködéssel kivizsgálni. Nekem pl. pár nappal később megjelent egy igen nagy lila folt a bal karomon, bizonyos műveleteket el sem tudtam végezni egy darabig, de aztán elmúlt, akkor ott ennek nyoma sem volt.

Na most egy terhes nőnél hány ilyen komplikáció fordulhat elő?

Nem mondom, hogy azonnal CT vagy ilyesmi (nyilván aránytalan elvárás lenne), de megdöbbentő volt ez a nemtörődömség még annyi ottlét után is.

Mondjuk annak tükrében meg nem, valóban, amik a szülészeten vannak. Rengeteg olyan sztori van mindenféle pletykalapokban, hogy megszülte a buszmegállóban a gyereket. Mert a kismamát visszafordítják sokszor még tágult méhszájjal, szülés után pár órával meg már ki is dobják.

rágógumó 2013.06.23. 18:53:00

Akkor takarodjál haza Magyarországra és menjél ott kórházba. Az való neked. A magyarok mindenütt csak sírnak, mint a fürdős k., odahaza kilóg a seggük a gatyából, még egészségügyük sincs, Magyarországon olyan az egészségügyi ellátás, hogy az ember inkább megműti magát otthon, az orvosok korruptak, ellátás nuku. Munka nincs, ha van, akkor éhbérért dolgoznak, feketén. Odahaza tönretesznek mindent, szidalmaznak mindenkit, aztán kimásznak nyugatra és mi az első dolguk? Fikázzák a nyugatot, szidják a más bőrszínűeket, most épp a kórházakat, máskor az iskolákat. Az ember szégyelli, hogy ehhez a nemzethez tartozott valaha. Takarodj haza és menj ott orvoshoz, ne itt rontsd a levegőt.

kisQtya 2013.06.23. 18:56:00

Nem olvastam végig a kommenteket. Magyarországon az orvosok jó képzést kapnak és ha egy humánus, korrekt, empatikus és szorgalmas ember kapja ezt a képzést, abból nagyon jó orvos lesz.
A gyermekorvosunk (igaz, hogy nagy műgonddal, komoly referenciákkal választottuk ki) azt szokta mondani, szóljak bátran, mondjam el a véleményemet, mert én vagyok az anyja.
Szülészorvos (szintén műgonddal kiválasztva) szuper.
Háziorvos (gondosan megválasztva) mindenben támogatott, hat évig ápoltam itthon a segítségével az agylágyult anyámat, aki a karomban halt meg, szerető családi környezetben.
BM kórház sebésze a szó szoros értelmében a sírból hozta vissza a perforált gyomrú anyámat, kb 15 éve.
Szájsebészeti klinika: apám rosszindulatú nyálmirigy-tumorját egyszerűen bravúrosan operálták meg.

(Sajnos amikor nem volt lehetőség gondosan válogatni, akkor sokszor fogtunk ki rossz, vagy éppen modortalan orvost.)

A kórházban rongyos az ágynemű és szar a kaja, meg parasztok a nővérek, de engem pl. egyáltalán nem érdekel, hiszen nem nyaralni megyek oda.
Az a lényeg, hogy jó legyen az orvos.

Az viszont nagyon nem tetszik, hogy a kórházi orvosok olyan embertelen időbeosztásban dolgoznak, ami nyilvánvalóan a hangulatuk, a teljesítőképességük és a családi életük rovására megy. Hogy munkajogilag mennyire ok ez, azt nem tudom.

BTBTBT 2013.06.23. 19:53:03

@diggerdriver:
Mivel rengeteg könyvünk volt/van otthon, tinédzserkoromban iratkoztam be először a helyi könyvtárba, amikor már nem az otthoni választék vonzott.

Cooper-től a mai napig megvan "A nagy indiánkönyv", és végig is olvastam gyerekkoromban azt a nagy és nehéz kötetet.
Karl May-tól csak azt a Winnetou 1-4. regényeket (Old Firehand, Old Shatterhand, Old Death).
Jókaitól csak "Az aranyember" volt meg. Jók a történetei, ahogy hallom, de az a részletesen leíró stílusa annyira nem emészthető.
Az egyik barátom, aki német nyelvtanár, mesélte, hogy neki az egyetemen azt javasolta a hires prof, hogy ha jól meg akar tanulni fordítani, bővítse a szókincsét Jókaival.
"A nyomorultak"-at lásd a DieNanny-nak írt kommentben. A regény nagy, még ha Hugo "négerek"-kel is íratta. A Gaben-féle filmet gyerekként, egyszer.

Szociknak vége 2013.06.23. 19:55:45

Ilyeneket le ne írjál, a libbantbolsik szerint minden tökéletes a Lajtán túl a demokrácia zöld legelőin.

Jó lenne ha pucolnának elfele, erősítsed a hitüket!

BTBTBT 2013.06.23. 19:56:14

@PannonBoy:
Azt nem hiszem, hogy EHIC-cel eljuthatsz angol dermatológushoz, de ha bejátszik az A&E, mondhatod, hogy volt már korábban ilyen b[rt-neted, de otthon felejtetted a gyógyszeredet, ilyesmi, akkor legalább azt kaphatsz. (Értelemszerűen fontos a hatóanyag pontos ismerete, mert a bogyónak országonként más neve van.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 20:02:02

@Barátusz:
Ez így van. Választékos beszédet hatalmas szókincset lehetett tanulni Jókaitól. Én a mai napig látom magamon a sok Jókai könyv hatását. Jókainál is gyakori hogy egy mondat egy fél oldal én is hosszú mondatokat írok általában.

BTBTBT 2013.06.23. 20:15:09

@diggerdriver:
Nekem a sok különféle irodalom olvasása segített.
A "na szóval" kezdetű napi összefoglalóid időnként nehezen olvashatóak, és nem azért, mert hosszú mondatokat írnál, hanem mert nem tagolod egy-egy enterrel, és kicsit összefolyik az egész. :)

opusz1982 2013.06.23. 20:46:29

@xylon: Barki aki kint el Angliaban es rendszeresen olvassa a sajtot az tudhatja,h nagyon le van pukkanva mind az oktatas,mind az egeszsegugy a UK-ban. Itt nem az elit,fizetos intezmenyekrol beszelek. A norvegoknal jok az orvosok? Persze hisz orvosi egyetem hianyaban Debrecenben tanuljak ki a szakmat. Multkor irta a Sun hogy az utobbi 5 evben tobb mint 40 ezer durva muhibat kovettek el az "angol" orvosok ebbol 15ezer esetben mas vegtagot mutottek meg es tobb ezer esetben hagytak "dolgokat" a betegekben mutotek soran amik sokszor halallal vegzodtek. Haverom eltorte a karjat es hazakuldtek mondvan h rendbejon mert csak kificamodott.. otthon pedig begipszelte egy magyar orvos,ja kapott egy aszpirint is :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 20:47:30

@Barátusz: Igaz. Más is mondta már. Hiányzanak a vesszők is.
Próbálok javulni:)))))

micsoda? 2013.06.23. 20:55:47

@andaluzkutya: Egyetértek, ha összefognának, netán kiközösítenék az egészségügy presztizsét sértő kollégát/kolléganőt. Nagyobb lenne a tekintélyük, és mellé az anyagi megbecsülés is társulna. Persze ez nem olyan egyszerű, mint ahogy én gondolnám. Az is nehezíti az összefogást, hogy nincs egészségügyi minisztérium, tartoznak a komikus nevű - Emberi Erőforrások Minisztériumhoz.

Kim Jong Un 2013.06.23. 21:29:05

Hazudsz! Hazudsz! Hazudsz, hazudsz es hazudsz!!!! Itthon a legrosszabb! Itthon minden rosszabb!!!! Itthon a legrosszabb, mert a budosrohadtorbanmiatt es a budosrohadtorbantehet mindenrol! Bezzeg, ha visszajon a libajnai, minden rendben lesz megint!

andaluzkutya 2013.06.23. 21:35:02

@MetroGoldwinMayer: azért azt megnézném, ha az összes általad "libbantbolsi"-nak titulált magyar ember elmenne a Lajtán túlra, akkor mennyire lenne okotok az örömre a Kárpát-medencében:)

@opusz1982: Ismét beírom: Norvégiában 4 egyetemen van orvosképzés: Oslo, Trondheim, Bergen és Tromsø. Ennyi egyetemen nem tudják biztosítani a megfelelő orvosutánpótlást, mivel a túlóráztatás törvénybe ütközik, így sok orvosra van szükség. Ezért tanulnak sokan Magyarországon, Lengyelországban.

@micsoda?: Néhány ok, ami nehezíti az összefogást (szerintem):
1. kétféle orvos van: az egyik aki már hibázott, a másik, aki hibázni fog. Ha a hibázásnak (és nem a nyilvánvaló hanyagságnak) nem lehetnének "véres" következményei a praktizáló orvosra nézve (ismétlem, ha nem durva hibáról, vagy hanyagságról, akármiről van szó), nyíltabban mehetne a beismerés is. Így lehetne ezekből tanulni, lehetne javítani a minőséget. Jó lenne, ha lennének a gyakorlatban (értem itt az anyagi részét) alkalmazható protokolok, amitől megfelelő indokkal el lehetne térni, ez esetben azonban az orvost terhelné a felelősség. Most is vannak protokolok, de amíg pl. gyógyszerezésnél az határozza meg, hogy mit adunk a betegnek, hogy a múlt héten melyik gyógyszercég hozott mintát és nem az, hogy melyik kinek a legjobb elfogadható áron, addig nehéz megállapítani a felelősséget.
2. Az eü-ből néhányan nagyon jól megélnek (általánosságban kórházigazgatók, gazdasági igazgatók, osztályvezető főorvosok - hangsúlyozom: nem mindegyik!, de az alábbiak megtörtént esetek). Pl. gazdasági igazgató rokonainak házépítés a kórház költségére, konyhafőnök éttermének kiszolgálása kórház megrendelésére, stb. Vagy pl. fizetős fektetett betegek az osztályon. Dolgoztam olyan helyen, ahol tudott volt, hogy a "krónikus" betegek összesen 7 számjegyű hasznot hozta havonta az osztályvezetőnek. Namost, ha neki azt mondják, hogy oké, tegyünk rendet: mostantól ilyenre nincs lehetőség (egyébként tudtommal mostanában talán tényleg kevésbé lehetséges ez az ellenőrzések miatt), és kapsz cserébe havi nettó 800ezret, az neki akár havi 500ezres bevételkiesés is lehet, így tiltakozni fog ellene. A fiatal orvosok országon belüli jövője meg erősen függ az idősebbek megítélésétől, így nem fognak ezzel szembemenni. Mikor meg már idősebbek lesznek, akkor meg már nem fognak szembemenni ezzel, mert addigra fog "gyümölcsözni".
Egy kórházban, ahol a rezidens építő jellegű kritikát fogalmazott meg a vezetés előtt, másnap már munkanélküli volt. Persze ha minden orvos kiállna egy kórházon belül, más lenne a helyzet, de ez valamiért nem fog megtörténni... Nálunk pl. egy témába vágó gyűlésre a 180 orvosból eljött 15. 15 embert bármikor ki lehet rúgni...

andaluzkutya 2013.06.23. 21:38:03

@Kim Jong Un: ha valamiben eddig az összes kormány hasonlóan cselekedett (vagy inkább nem cselekedett) az az eü volt. Nem csak az Orbán hibája, hogy itt tart, de attól még nem is működik jól. És jelenleg nem is látom, hogy mitől működne jobban. Amúgy az eü átalakítása bármelyik országban egy "ciklusokon átívelő" feladat, ezért lenne jó valami közös álláspontot kialakítani, mert négy évenként nem lehet másfelé elkezdeni építkezni...

DieNanny CH 2013.06.23. 21:53:56

@Barátusz:

Nyomorultak: koleszban elsősként. Nem voltam ám stréber!

Rébusz 2013.06.23. 22:31:21

Kanada egyik kórházában a szülészeten annyi kismama van, hogy aki nem fér, azt szülés után egész egyszerűen a folyosón hagyják.
Ausztriában is van olyan kórház, ahol étlapról lehet választani (gyakorlatilag bármikor lehet bármit kérni), finomak az ételek, tágas a kórterem, nincs zsebbe pénz, de az orvosi viziten minden betegre kb. fél perc jut, a panaszkodókra rá se hederítenek, nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Teljes káosz.
@KisQtya: az én tapasztalatom is az, hogy a magyar orvosok jobb képzést kapnak, csak sajnos sokan nem akarják meggyógyítani a tudásukkal a beteget...

andaluzkutya 2013.06.23. 22:44:56

@Rébusz: "sajnos sokan nem akarják meggyógyítani a tudásukkal a beteget" - ez nem feltétlenül akarom/nem akarom kérdése. De mondjuk ha akkor, amikor dolgozom azon jár az eszem, hogy most a villanyt vagy a gázt fizessem be, akkor elég nehéz annyi figyelmet szentelni a betegre, amennyit megérdemelne. És még van sajnos nagyon sok egyéb rendszerszintű zavaró tényező, ami megintcsak úgy csapódhat le a kívülállónak, hogy az orvos nem akar gyógyítani.

tanato 2013.06.23. 23:16:54

@andaluzkutya: Pl. a munkával töltött kialvatlanul telt 40.-óra után is ez a helyzet,ami a magyar orvosi gyakorlatban egyáltalán nem ritka a törvénytelenül megkövetelt túlmunka miatt.

freddiffi 2013.06.23. 23:23:52

milyen fél óra? ez elég pongyolára sikerült, kötve hiszem, hogy orvos írta volna....

andaluzkutya 2013.06.24. 08:16:49

@tanato: igen, ahogy hallottam, háziorvosoknál elég könnyű beleszaladni "permanens" ügyeletekbe, főleg vidéken...
De velem is előfordult (szerencsére ritkán), hogy 80 órát voltam folyamatosan műszakban néhány óra alvással közte. Így nyilván nem olyan könnyű megfelelő empátiát tanusítani:)

Rébusz 2013.06.24. 12:33:43

Hát igen, orvosoktól azért más választ vártam volna, mint rezsibefizetés, túlóra. Arra is kellene gondolni, hogy az országban az emberek többsége ilyen problémákkal küzd, tehát akkor őket is fel lehet menteni a lelkiismeretes munka alól... Szerencsére vannak orvosok, akiknek szenvedélyük a munkájuk, az egyiknek még autója sincsen, de van olyan is, aki magánrendelésen 5 perc után az egyik reklámozott, drogériában kapható szopogatótablettát ajánlotta egy már évtizedek óta húzódó kivizsgálatlan betegségre ( végül ő sem vizsgálta ki). Talán alacsonyan állapította meg a tarifát, talán a beteg nem volt szimpatikus? A beteg nem azért megy, hogy szeresse az orvos, azt is tudja, hogy az orvos nem valami isten, aki csodát tesz. Orvosnak születni kell, ez egy ilyen foglalkozás, de sajnos sokan, akik nem erre születnek, nincsenek felkészülve, felkészítve arra sem például, hogy egy életen át beteg, panaszkodó emberrel lesznek körülvéve, akik segítséget várnak.

BTBTBT 2013.06.24. 14:07:03

@DieNanny:
Miert lennel streber?
Nekem akkor volt kotelezo olvasmany.

Mivel a konnektorokrol es balesetveszelyrol beszeltunk, nezz bele ebbe a megelozesre szant kisfilmbe:
www.youtube.com/watch?v=IJNR2EpS0jw

andaluzkutya 2013.06.24. 20:11:19

@Rébusz: Lehet idealizálni a szakmát, de ha kikötik nálam a villanyt, akkor lehetek akármekkora csodadoktor, nem fogok tudni jól dolgozni. Mint ahogy mások sem, ha filléres gondjaik vannak. Én tisztában vagyok vele, hogy a betegek azért jönnek mert bajuk van, és azzal is, hogy nem azért panaszkodnak, hogy az orvost bosszantsák. Soha egyetlen beteg sem szenvedett amiatt hátrányt, mert éppen ilyenek jártak a fejemben. De mondhatnám azt is, hogy ha nem lettek volna ilyen gondjaim, sokkal jobb teljesítményt tudtam volna nyújtani. De nem fogom azt hazudni magamnak, hogy a munkám valami küldetés, ami mindenen felül áll, mert vannak szükségleteim és vannak kötelezettségeim is a családom felé.
És soha nem panaszkodtak rám betegek, a legkevésbé arra, hogy ne kaptak volna elég figyelmet. Volt, aki azt mondta, hogy ha csak Svájcig költöztem volna, akkor havonta kijöttek volna kontrollra.
Röviden ennyi:)
Ha nem értesz még valamit, kérdezz.

redsea 2013.06.24. 21:09:39

kommunikációs problémák!!! ezért fontos, hogy lehetőség szerint anyanyelvü dokihoz menjünk komoly vagy komplikált panasszal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.25. 01:42:40

@rágógumó: nem gondolom jonak amit irsz, igenis meg kell emliteni ha valami nem mukodik jol. Imadom UK-t, de a sajat boromon tapasztalva azt kell mondjam az NHS haziorvosi resze egy nagy kalap kaki.

DieNanny CH 2013.06.25. 06:41:15

@Barátusz:

Ez nagyon jó! Köszi!

(Neked elsőben volt ez kötelező? Nekem még az adta a pluszt, hogy abban az időben volt a musical is, és Szinetár Dórát még láttam Gavroche-ként. - A kis Cosette-ről lekéstem...
De utána láthattam Nyilas Misiként is. Jó volt '88-'92 között Pesten szakközepesnek lenni...!)

BTBTBT 2013.06.25. 10:45:43

@DieNanny:
Az 1. utáni nyáron volt kötelező ez olyasmikkel egyetemben, mint a "Rómeó és Júlia". A többire nem emlékszem. "A nyomorultak" azért ragadt meg annyira bennem, mert egyrészt tetszett (az irtózatos terjedelme ellenére is), másrészt olvasónapló írása kötelező volt. Lehetnek jók a produkciók, de nem vagyok nagy musical-rajongó.
Szigorú, de nagyon jó magyartanárnőm volt.

Abban az időben azért is volt jó diáknak lenni Pesten, mert olyan történelmi eseményeknek is részesei lehettünk, mint például a köztársaság kikiáltása, illetve a taxis blokád. :)

tanato 2013.06.25. 18:39:09

@Rébusz: @andaluzkutya: Sajnos emberből vagyunk mi is,20-40 óra alvatlanság után nem tudunk úgy teljesíteni,mint frissen.Amit Rébusz szeretne az nem emberből van,hanem robotból.Nem véletlen hogy nem engedik a pilótát meg a kamionost egy bizonyos időn túl dolgozni.Ami nálunk nem működik,illetve fordítva,elvárás volna úgy a betegektől mint a vezetőségtől is,hogy mi folyamatosan ugyanolyan szintű ellátást adva dolgozzunk alvás,pihenés nélkül.A pénz meg sajnos nekünk is kell,a boltban nem kérdezik mit csinálunk csak fizessük ki az árut,meg a csekkeket is időben.

nati25 2013.06.26. 21:55:55

Sziasztok! Sajnos nekem is botrányos személyes tapasztalatom van az angliai ellátásról, igaz hogy "csak" egy saját, a többi egy pár ismerősön keresztüli. Benne dolgozom (szövettan labor), itt 5 éve, otthon 3 évet dolgoztam előtte ua területen, látom a pro és kontra oldalát mindkettőnek valamennyire. Mit mondjak.. esélyes hogy már rég nem lennék az élők közt ha laikus lennék. Nem orvos képzést kaptam otthon, de az orvosi egyetemen oktattak és gyerekkorom óta érdekelt az orvoslás.. azontúl a pathológia az ahol összefutnak esetek mindenféle területről, elkerülhetetlen az érdeklődő hozzáállás, szerintem. Éppen a képzési évek során derült ki hogy genetikai hajlamosító tényező áll fenn nálam is (normálisnál) fokozottabb véralvadásra. Azt hiszem úgy volt hogy "csak úgy" csináltattunk váralvadási labort (meg a többit is) páran, a tanáraink lehetővé tették, beutaló nyilván semmi, persze TAJ-ra ment az egész, nem is igen lehet analizátorokba félig-meddig azonosított mintákat bedugdosni. Nekem azután mondták hogy "sajnos indokolt egy pár genetikai vizsgálat is".. Kiderült az a szerencsétlen mutáció, amivel nincs nagyon mit kezdeni, de jó ha tudja az ember és jobban vigyáz magára. Évekkel később, aláírom, én ott hibáztam.. "nem gondoltam" hogy baj érhet olyan fiatalon. Azelőtt is nagyon sokszor panaszkodtak már vérvételnél hogy "látszik hogy alig iszik, nagyon sűrű a vére".. és tény, újfent az én saram. Amikor megtörtént a nagy baj és mélyvénás trombózist kaptam pár éve (31 évesen, nem nagyon extrém de nem is szokványos), akkor több olyan tényező is közrejátszott amiket ki lehetett volna kerülnöm ha komolyan vettem volna az esélyt a bajra. A Közép-Kelet-ről repültem vissza London Heathrow-ra, sokadszorra, különbség hogy akkor világosan éreztem, ki voltam száradva, lehúztam hát majd' egy liter vizet felszállás előtt, csak sajnos azonnal el is aludtam a gépen és a kb 7 órás repülőút legvégén landoláskor eszméltem. Jobb lábam keresztbe téve a balon, meglehet végig úgy volt, ami ugye nem jó a keringésnek, hiába abszolút nem vagyok túlsúlyos cseppet sem, sőt rengeteg biciklizéstől edzett, izmos lábak. Azt hiszem már másnap, munkában az itteni -Heathrow-hoz közeli- kórház laborjában ahol lógattam őket "ahogy szoktam" (magas székről) éreztem hogy mélyen belül nyilall a fájdalom időnként a jobb lábszáramban. Azonnal bevillant a lehetősége a mélyvénás trombózisnak ahogy sorra vettem a tényezőket, nem is dolgoztam végig a munkaidőt, de azért figyeltem a tüneteket, ne csináljak már hülyét magamból ill ne vesztegessem az orvosok idejét/energiáját. Rövid guggolásból is felállva a nyilalló fájdalom fokozódott és eléggé lokalizált volt, hát szaladtam az A&E-re. Ott a doki mondta hogy "hát nem hiszem (hogy ez trombózis) mert totál egészséges kinézetű a lába, de vannak akik érzékenyebbek a fájdalomra.. csinálunk labort, ha az (specifikus) érték kb 400 feletti, akkor meglehet hogy mégis jók a megérzései..".. Abszolút, a lábam se nem dagadt, se bármilyen gyanús külnyom, de mondtam neki a mutációt amire azért felkapta a fejét, illetve a körülményeket és a tüneteimet. Kb 2 óra múlva jött az eredménnyel, ami nemhogy 400 feletti de 1200 körüli volt..(ceruzával beírta a lapon) de kötötte az ebet a karóhoz hogy hát "nem néz ki trombózisnak", mindenestere belémnyomtak egy nagy dózisú heparin injekciót és másnap(!!) jelentkeznem kellett az erre szakosodott unit-nál, ahol majd megadják az ultrahang időpontját, ami tisztázza majd hogy mi a helyzet. A nővér aki a szurit adta, lelkemre kötötte azért hogy "szaladjon vissza azonnal ha tüdőembólia tüneteit észlelné, mert nem esélytelen a dolog".. Nem, nem nevettem ki mert nem ő tehetett róla, DE KOMOLYAN??!! Szaladgáljak egy tüdőembóliával?!! Eljött a másnap, fájdalom és minden ua, de hurrá, lett időpontom ultrahangra még aznap. Az UH-s doki combtőtől térdig vizsgált, ÉS NEM VOLT HAJLANDÓ a lábszáramat megnézni, ahol a fájdalmam volt. Azt mondta, idézem: "ha súlyosabb lenne, akkor a comb vénáiban is lehetne látni, esetleg idővel ha odáig terjed akkor majd ki tudjuk mutatni" !!!!! Azon a ponton TUDTAM hogy HAZA kéne mennem de azt is hogy egy újabb repülőút nem lenne ideális.. Visszakerültem az szakosodott unit-hoz, ahol a nővér közölte hogy az UH normális, ne érzékenykedjek, amúgy a specifikus labor eredményem lehet bármilyen gyulladástól is..(aha, na persze) Kizárt hogy ily könnyen hülyére vesz, gondoltam, rákérdeztem, mutat-e a laborom gyulladást.. mire ő, a szemembe :"Igen.. biztosan náthás, vagy ilyesmi".. Én tudtam hogy az kizárt, hát annyit engedett hogy "csinálunk egy új labort.. hátha félremértek azelőtt".. Mondta nekem, aki tudom hogy "félremérés".. ilyen technológiával.. ember hibázhat, de komoly analizátor, amit komolyan vesznek/üzemeltetnek, az nemigen. Mit ad Isten, az újabb laborom sem volt jobb, de újabb csavarok jötteka történetben.. folytatom...

nati25 2013.06.27. 00:23:44

A főnököm (a szövettanon) szólt nem sokkal később, mert persze dolgoztam másnap, hogy keresett a doki a.."blood sciences"-ről az itteni pathológián belül (ahol én is dolgozom, azóta is ugyanott) hogy keressem meg a leletem miatt. Hát megkerestem, de ennyi volt: beléptem a szobájába, mire mondta hogy "Ááá, semmi, nem kell aggódni". Legjobb barátnőm viszont épp a blood sciences laborban dolgozott ugyanitt, így ő és a kollégái megnézték az eredményeim, és hát azonnal mondták hogy abszolút nem normális.. Na, én butus-"tehetetlen" ahelyett hogy szóltam volna a nagy orvos főnökömnek.. aki BIZTOS, mint arra később volt egy példa, kieszközölte volna a helyes eljárást.. kerestem a neten egy magánklinikát, nem is olyan közel, releváns profillal, épp volt még pár száz fontom rá.. Talán 1-2 napon belül eljutottam hozzájuk, ahol kb fél percen belül ultrahanggal diagnosztizálták (végre) a bokától majdnem térdig terjedő alvadás által elzárt véna-szakaszt, és konzultáltak, rendesen megvizsgáltak, felírták amit kellett. Fel voltak háborodva az NHS hozzáállása miatt, mondták ha az ő leleteik alapján se kezelnének, akkor menjek vissza (ja, biztos, 500 fontot számoltak fel addig). Azután leültem újabb pár órát az itteni A&E-n, valami hajnal 4-körülig, de végre a magánlelet alapján komolyan vettek. Hétvége jött, és egyenest a szív-ér gondozóba kellett menjek heparin injekcióért, de csak 2 napig mert azután mondtam hogy beadom magamnak inkább, minthogy a nővért nekem kelljen felmosni.. szegény tök fiatal ott szörnyűlködött hogy "ez biztosan nagyon fáj"... Következő hétfőtől visszakerültem annak a felügyelete alá aki a szemembe hazudott azelőtt a laboromról.. de tudtam, ez van, 3 hónapig kb, mialatt hetente vettek vért monitorozásra, bár érzékeltették, hogy "fölösleges" az a 3 hónap, "általában nem komoly esetekben 1-2 hónap maximum elég"... Kontroll stb nuku, minek. Hetekre rá jött december közepe, repültem haza, csak épp Lufthansa-val és épp München-ben ragadtunk egy éjszakára a 5cm-s hó miatt.. a bőröndöm, mint másoké is akkor, el is veszett, és felelőtlenül-naívan abban volt a gyógyszerem.. Hát ahogy végre 1.5 napos késéssel hazajutottam Debrecenbe, késő este, halálos elgyötörten, erőt vettem magamon mégis, felkerestem a felnőtt ügyeletet a klinikán. Csak gyógyszert szerettem volna kapni, de ott a doki megállt.. tény hogy mindenekelőtt tisztáztuk hogy igen, fizetem a biztosítást otthon is... kérdezősködött szörnyűlködések közepette a kálváriámról.. majd átirányított a közvetlen szomszédos akut (sürgősségi)betegellátóba. Rezignáltan tudomásul vettem, tényleg alig volt erő bennem, "ha ez kell".. Ott az ápolók kb éjjel 11 körül ott sürögtek, nehogy felkeljek, majd 20 percen belül hozták a kerekesszéket és betoltak UH-ra. !!! Mert " ez nem gyerekjáték".. Labort is vettek még előtte, majd fizikális vizsgálat éjféltájt és újabb anamnézis, beható, lelkiismeretes, azt sem tudtam mi ütött fejen vagy mi van, a kis fiatal dokinő olyan kötelességtudó-megnyugtató volt, és mindenki más is, nem nem nem, össze nem lehet hasonlítani az angliaival. Nemsokára elengedtek mert tudták, tudom hogy mennyi az annyi de legfőképp mert nem igazolódott semmi akut, komoly baj. Kaptam kb 2 oldal gépelt és egyértelmű leletet (meg a "kötelező" heparin injekciót) ami alapján a háziorvosom másnap totál tudta merre mit lépjen és meg is tette. Hát ez volt az én esetem.. amiből egyértelmű hogy melyik rendszer a lelkiismeretesebb... Másik történet, hogy a húgom itt szült Angliában.. Vajúdás alatt észrevette vki hogy farfekvéses a gyerek.. "DE AZÉRT (első szülés, 2 hetes túlhordás) ha gondolja, MEGPRÓBÁLHATJA természetes úton".. majd kb negyedszerre sem sikerült spinált szúrni, így végül ált. altatás lett belőle és császár, de épek és minden OK. A gyermek pár hetesen kruppos lett és a harmadik, osztályról A&E-re lehívott orvos tudta csak megmondani és kezelni, úgy 1-2 óra múlva, itt, Angliában. Ja, hogy húgomnak is megvan ua véralvadási zavara, az szülés után hetekkel derült ki, és őt hibáztatták "mert nem tudta".. Na, azért van pozitív tapasztalatom is innen. Influenzás voltam pár éve, csak furcsán, az egyik szemem is hirtelen nagyon fájt. Kis nyomozás, majd kiderült hogy egy neves szem-kórház van "a kertek alatt" (Windsorban), telefon, időpont kb AZONNAL, ahol doki pár perc alatt diagnosztizált (látóideg-gyulladás) INGYEN az egész. Anno sokkolt hogy arra a szememre hirtelen-és átmenetileg színtévesztő lettem, ami tipikus mint mondta a doktor...de szerencsére megoldódott a dolog hamarosan, még kontroll is volt.. Mégis úgy érzem, otthon egész más.. nagyobb biztonságban vagyok ott, bármi legyen is.. Én könnyen beszélek, meglehet, jó kapcsolataim vannak (konkrétan nem említem). Igazi, megbízható ellátás, bárhol és bárkinek, az adott személyzeten múlik, és oly sok más faktoron.. Minél szabályozottabb és beteg-centrikusabb (vs költségcentrikus), annál szolgálatteljesebb az igazi értelemben. Talán. Azért vigyázzunk magunkra, az a legbiztosabb. Hja, ha annyin múlna...

The Cure 2013.06.27. 23:01:12

Magyarország egyik legjobb, hanem a legjobb kórházát írta le, és abból vont le következtetést az egész országra nézve a cikk írója.

Sok kórházban voltam, messze a legjobb megtapasztalásom a László kórházban volt, mind szakmailag mind emberileg. A kaja az pocsék ott.

rezsoatya (törölt) 2013.06.28. 09:32:51

@The Cure: stimmel. Korhazba gyogyulni jar az ember, nem etkezni. Az a vendeglo... :D
A korhazban az a fontos, hogy az orvosok (apolok, stb.) legyenek a helyzet magaslatan.
(mondom en az okosat, aki eleteben (57) nem volt meg beteg!)

Pattás 2013.07.06. 02:14:19

Tekintettel arra, hogy sok éve Angliában dolgozom orvosként, van rálátásom a dolgokra. A kommentek egy részére marhaság, a tipikus magyar előítéletesség, beképzeltség, minden vagy semmi logikai hiba és a mögöttes kisebbrendűség érzése jellemző. (Pszichiáter vagyok mellesleg.)
Anglia egy jól szervezett ország. Túlságosan is, és ez a baj. Az állami egészségügy, az NHS 1,3 millió embert foglalkoztat, és a háziorvosok jelenleg a fő megrendelők, ők rendelik meg a szolgáltatást a kórházaktól, szakorvosoktól és ők rendelkeznek a kassza 80%-ával. Mivel ez nem Magyarország, sem Balkán, nem viszik haza a pénzt, hanem ésszerűen használják fel. 2015-ig 20%-ot kell megspórolni az NHS költségvetéséből, ami önmagában a magyar GDP-vel összemérhető összeg (magyar GDP kb. 100 milliárd GBP). Ez hatalmas összeg, mármint a 20%. 20 kórházat kellene teljesen bezárni, a várólistákat növelni, és a kórházi ellátást átcsatornázni a járóbetegellátás felé, a közösségbe. Ezentúl egyre több megyei egészségügyi tröszt kerül magánkézbe. A trösztökben a piacgazdaság menedzsment és leadership elvei érvényesülnek, gazdasági társaságként működnek, nonprofit alapon. Tehát az ésszerűség, a centralizáció és a hírhedt angol smucigság elvei. Valamint Parkinson törvényei (aki nem tudja mi ez, olvasson utána!).
Ehhez képest egy elképesztően merev hierarchia, kasztrendszer is megtalálható az NHS-ben. A magyar feudális egészségügyi szokások néha kismiskák ehhez képest. A fizetés a Nyugati átlagnak megfelelően az átlagfizetés háromszorosa, amiből meg lehet élni, de jóval kevésbé luxusszínvonalon, mint a menő magyar főorvosi kar, a korrupció és egyéb bűncselekmények által keresett - kikényszerített pénzből. Viszont lazák, nyugodtan alusznak és bátran néznek a tűkörbe.
Egyelőre ennyit, a tények úgysem zavarnak senkit Magyarországon.

Zsolt Zsofka 2017.10.04. 20:25:11

Köszönöm idejét hogy megosztotta tapasztalatát . Most megosztom az enyémet :
Kisfiam BP-en született meg 3 hónappal ideje előtt váratlanul miközben feleségem Tajvanbol volt itt látogató státuszban . A Szent József korhazba járunk be minden nap és amit ott tapasztalok az enyhén szólva szomorú és a felháborító érzelmek hullám vasután jár !
Én is hiszek a magyar orvosok zsenialitásában és inkább ide jönnék kivizsgálásra mintsem a legtöbb amerikai orvoshoz de! A kisegítő személyzet és a környezet az sok javításra szorul és meg mindig itt vannak azok akiket nem értesítettek hogy a kommunisták mert nincsenek itt és abba hagyhatnák azt az udvariatlan és néha megalázó viselkedést amivel a jóérzésű szülőket minden ok nélkül kezelik ! Ma is vérig sértő magatartás és abszolút felesleges stressz kifejtő lekezelő magatartással beszéltek és viselkedtek velem amit egy kisbaba is megérez és fejlődését negatívan befolyásolja ! Ezért legszívesebben lecsavarnám az orrát az ilyen nővéreknek és segbe rúgva küldeném el őket Szibériába !

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása