oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 06. 06:50,  Amikor már úgy tűnt, mindennek vége 488 komment

2013. június 06. 06:50 Határátkelő

Amikor már úgy tűnt, mindennek vége

A mai poszt szerzőjének meghatározása szerint sikertörténet a mai, hiszen Alexander és barátnője egy hatalmas adóssághalmaz és munkanélküliség közepén döntöttek úgy, hogy elindulnak. Mindent eladtak, amit tudtak és nekivágtak...

éttermi konyha.jpg

„Rengeteget gondolkodtam, hogy megírjam-e a történetem, hogy érdekelhet vajon mást is, miként fordult az életem jobbra, ha már csak egy embernek tudok segíteni a döntésében, már megéri.

Több mint másfél éve élünk új választott hazánkban. A költözés meglehetősen gyors volt és határozott. Két hónapunk volt mindent elintézni otthon. Nem mondok újdonságot, ha azt írom nehéz volt összehozni a kellő indulótőkét.

Mivel otthon több mint egy évig kerestem állást, és nem találtam, így egy fizetésből éltünk, hatalmas adóssághalmazzal, negatív hozzáállással, kétségbeeséssel. Ez talán nem új.

Eladtunk mindent, ami mozdítható volt

Régebben sokszor beszéltünk arról, hogy máshol kellene élnünk és dolgoznunk, de sosem jutottunk el ennél tovább. Aztán egy nyári estén, amikor már úgy tűnt mindennek vége, és nincs tovább, jött az elhatározás. Akkor igazán érvényes volt, a "Most vagy soha!".

Két hónap alatt a barátnőm felmondott, eladtunk mindent, ami mozdítható volt. A számítógépet, ajándék notebookot, nyomtatót, ékszereket. Semmink nem maradt. Kis segítséggel nehezen, de összehoztuk az induláshoz elegendő pénzt. Busszal indultunk neki, mert olcsóbb volt, és több bőröndöt tudtunk magunkkal hozni.

Sosem felejtem el az indulás pillanatát. Édesanyámat kellett otthon hagynom, az a fájdalom... nem lehet leírni azt az érzést. Mindeközben az járt a fejemben, hogy mi lesz. Mi vár rám? Vajon találok állást? Elég lesz a pénzünk a fizetésig?

Londonba érkeztünk, de mivel este volt, nem tudtunk tovább menni. Így egy barátunkkal töltöttük az estét. Másnap ismét buszra szálltunk és ismét három óra buszozás következett. Megérkeztünk estére. Már el voltunk ájulva Londontól is, tetszett a változás.

Másnap már dolgoztunk

Mivel mi egy nagyobb vidéki városba jöttünk, reméltük ez is tetszik majd. Ismerősöknél szálltunk meg, ami hol jó ötletnek bizonyult, hol a legrosszabbnak. Másnap elmentünk regisztráltunk egy ügynökséghez, és rá egy napra már dolgoztunk is!

Gyárba küldtek ki minket, igaz hét napból hatot dolgoztunk, de örültünk neki, végre jött az a bizonyos felfelé irányuló vonal, ami megszakadt január-februárban. Mondták, hogy kevés olyankor a munka, de nem gondoltuk, hogy egyenlő a nullával.

Vettünk autót is, de el kellett adnunk, hogy fizetni tudjuk a szobánkat. Aztán barátnőmnek segített az akkori lakótársunk bejutni egy szállodába, így ő azóta ott dolgozik. Örültünk, hisz egy full-time már volt.

Én még mindig az ügynökséggel dolgoztam, bedolgoztam magam, így ha volt munka, mindig engem hívtak. Tudták, ha hívnak, megyek, de kiverte a biztosítékot, amikor hajnal fél1kor csörgött a telefonom.

Mivel kihoztuk az autónkat otthonról, így elkezdtem keresni nagyobb körzetben munkát.

Emberként kezeltek

Egyszer csak jött egy email. Vendéglátósként leginkább ezt az ágat próbáltam megragadni. Behívtak egy személyes interjúra. Nagyon ideges voltam előtte, hiszen eladni magam angolul nehéznek bizonyult, hiszen bár beszélem a nyelvet, még nem vagyok tökéletes szinten. (Mikor kijöttünk semmit nem értettünk, ennyit az otthoni nyelvoktatásról.)

No, de 30 km az út, és én megtettem azon a pénteki napon, annak reményében, hogy enyém lesz az állás, és végre nem csak az angolom fejlődik, hanem a pénztárcám is.

A főnök nagyon szimpatikus volt, éppen előtte nyaralt Magyarországon a feleségével egy neves szállodában, aminek a láncánál dolgoztam. Ezen felbuzdulva lelkes lettem, és az interjú átcsapott baráti hangulatú beszélgetésbe. A negyven percből tíz szólt kizárólag a munkáról. Úgy váltunk el, hogy jelentkezni fog majd.

Én boldogan léptem ki az épületből, éreztem, hogy ez nagyon jól sikerült. El voltam képedve a saját angolomtól, az angol udvariasságtól, hogy emberként kezelnek egy munkavállalót, rég nem volt ilyenben részem.

Ha akarom, ha nem, fejlődik a nyelvtudásom

Még aznap egy email fogadott, hogy nagyon élvezetes volt velem az interjú, és nekem ajánlaná a munkát. Beszélt a HR-sel is, de szükségem van Worker Cardra. Csináltassam meg nyugodtan, ők megvárnak!!!!!!!! Na, ettől ledöbbentem, hogyha két hét, akkor is tartják a helyem. Na, ez igen!

De mi az a kártya? Utánanéztem jó alaposan, és kiderült, hogy nekünk, magyaroknak nem is kell. (Hát ezért nem hallottam róla.) Megírtam neki, linkeltem a nagykövetség honlapját is. Végül megoldottuk. Mondanom sem kell mennyire boldog voltam!

A következő héten szerdán már kezdtem is. Egy kis konyhán vagyunk, 85% angolokkal és 15% más nemzetiségű. Ennek kifejezetten örültem, hiszen itt, ha akarom, ha nem, fejleszthetem a nyelvtudásom, és még fizetnek is érte!

Mindennek volt értelme

Mindenki nagyon kedves volt az első napomon, megmutattak mindent, elmagyarázták mi, hol van. Ha látták, hogy nem vagyok biztos, hogy jól értettem-e amit mondtak, akkor elmagyarázták újra vagy másképpen. Elképedten mentem haza első nap, és boldogan meséltem a barátnőmnek, hogy megtaláltam eddigi munkahelyeim paradicsomát!

Türelmesek, segítőkészek, nem akarnak kitúrni, nyugodt hely, nem sok a munka, jól fizetnek. El sem tudtam képzelni eddig, hogy van ilyen. És van! Habár part-time-ba vettek fel, mégis full-time az óráim száma, talán jól dolgozom, ki tudja. Lelkesen számolom a béremet, hiszen nem minimálbért kapok.

Alaposan megszenvedtünk és megdolgoztunk érte, de végre látjuk, hogy mindennek volt értelme. Eddig küszködtünk és nehéz volt, de most már csak jobb lesz. Nálunk a kerítés napról napra több kolbászból épül fel.

Én csak bíztatni tudok mindenkit, nem könnyű az elején, sőt kifejezetten nehéz, de ha valamiben hiszünk, és pozitívan állunk hozzá, akkor már pedig sikerülnie kell! Sok sikert mindenkinek, bárhová is megy!!!!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr955346383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ffüttyfürütty 2013.06.06. 07:02:50

Neee, már megint a kóbász meg a telekhatárolás! x.x

2013.06.06. 07:03:28

@ffüttyfürütty: Pont ezt akartam írni én is.

Azt hiszem, hogy ma is meglesz az a bizonyos pár száz hozzászólás.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.06. 07:10:57

@Philosoraptor: Szerintem is.
:)
Sok sikert a fiataloknak, ám szerintem korai még hátradőlni a karosszékben.

orange85 2013.06.06. 07:32:13

az hogy a poszt angol az fasza.viszont slendrián.
de vhogy nem igazán derül ki, mennyi idő telt el.mennyi ideig dolgoztak,dolgoznak,egyáltalán mennyi ideig vannak kint,hány évesek,stb...
gratula az angol nyelvérzékéhez.kimegy,nem ért semmit a beszédből aztán-vmi idő múlva-BESZÉLI a nyelvet.
de:a magyar nyelvoktatás olyan,amilyen,de ami te teszel hozzá és a rendszert szidod az téged minősít kedves poszter.
by the way tegnap találkoztam egy 17 éves C2-es nyelvvizsgázóval...ilyen is van.
a kinti élethez kitartást!ne ragadj le egy helyen,képezd magad folyamatosan!

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 07:36:05

az autót nem kell ott honosítani?

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 07:48:06

"Mikor kijöttünk semmit nem értettünk, ennyit az otthoni nyelvoktatásról" - na jó ezen felröhögtem, de amúgy a poszt többi része meg oké, dolgos csávók odamennek, kapnak melót és dolgoznak, nem kölcsönökből tengődnek. Well done.

nyuszigonosz 2013.06.06. 07:53:18

Je, angol poszt! Lesz hozzászólás rendesen! :)

@orange85: De ott van valahol, hogy 1,5 éve vannak ott.
Hát slendrián: de hiszen nem Pulitzer díjas valaki írta. Meg nem köteles mindent megosztani itt: életkor, cipöméret meg ilyenek.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 07:56:06

Gratulalok nektek! Igen, megcsinaltatok!
A lenyeg, hogy aki akar, az talal munkat, az elobbre tud lepni, az a nyelvi akadalyokkal is megkuzd! Tetszett, h nem estek ketsegbe, amikor megszorultak, meg lehet valni az autotol, hiszen annyira olcso a (jo allapotu es nem oreg) hasznalt auto, h a kovetkezo fizetesebol mar tud ujra venni.
Bar valoban lehetett volna reszletesebb, de remelhetoleg hozzaszolokent elmond tobbet is!

@pappito: de, csak fel ev utan. Addig nyugodtan hasznalhatod. Es mindossze 100 £ (az EU jogsi csere UK-ra meg 50 £) es nem bonyolult folyamat.

2013.06.06. 08:03:33

@orange85: A nyelvi "siker" legalább annyira múlik a tanáron, mint a diákon. Találkoztam már jó iskolai nyelvtanárral, meg rosszal is, szimplán nem mindenki való arra a pályára, és persze az is tény, hogy motiválatlan diákokkal sem lehet igazán mit kezdeni.

2013.06.06. 08:07:59

@rezsoatya: Nem a kocsi megvétele a húzós, hanem a járulékos költségeinek a kifizetése. Nem tudom, hogy kint hogy mennek ezek a dolgok, de itthon sok ember nem engedhetné meg magának a kocsit, de inkább szenvednek, mintsem hogy eladják a pénztemetőt/vagy használtra cseréljék. Mert ugye hitelre új kocsit venni a legjobb döntések közé tartozik...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 08:12:10

egy neves szállodában, aminek a láncánál dolgoztam

Nem lehetett könnyű. Főleg amikor rádjött a szapora, és a lánc nem ért el a rötyiig. Dél carolinába kellett volna menned, ott ha hangosan csörgeted négyóránként kienged a főnök.

orange85 2013.06.06. 08:12:59

@nyuszigonosz: jah tényleg másfél.
nem köteles megosztani de a jobb értelmezés kedvéért jó tudni azt, hogy mennyi idő alatt ment végbe az a bizonyos nyelvi felfejlődés.
persze, a cipőméret meg a kivándorlás kapcsolata is fontos,igen...
nem kell pulitzer egy íráshoz,csak sok részletet nem közölt a poszti.nem köteles megosztani semmit sem.az alapján tudok véleményt mondani amit a poszti közöl.

remélem nem akarsz kötekedni?mert ha igen,secperc alatt bekapcsoltatom veled a szűrést :-)

orange85 2013.06.06. 08:15:55

@Philosoraptor: egyértelmű!rossz tanárok mindenütt vannak, ezt nem lehet egy ország és annak tanítási rendszerének betegségeként felfogni.
a tanáron rohadt sok múlik.egy tantárgyat megutálsz, egyet megszeretsz.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:16:17

Van egy ismeros fiatal hazaspar (itteniek, angolok). Most vettek egy Ford Fiestat 1000 £-ert. A MOT es egyeb tax evi 150 £, es mivel mindketten vezetik, a biztositas evi 400 (a benzin jelenleg 1.34/l)
Aki kijon, erdemes beszerezni a Mo-i biztostotol a bonus igazolast, hivatalosan lefordittatni, elfogadjak.

Mrs. Clayton 2013.06.06. 08:17:26

@pappito: de, azonban fel evig hasznalhatod, magyarul ha fel evente atmesz a komppal meg visszajossz akkor ok, egyebkent meg a tokom vezetne itt bal kormanyos autot

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.06. 08:18:57

Én továbbra is értelmetlen szokásnak tartom kihagyni a konkrét poszt megnevezését. Körülírás az nagyon megy, megnevezés nem, ettől nem lesz se jobb, se titokzatozabb a leírás, de frusztráló igen. Első felbozdulásos poszt, érthető a lelkesedés. Egyébként már a felkonf első tagmondatánál tudtam, hogy Anglia. :D
Ja és az anyától való elszakadás drámaisága ugye nem baj, ha nem hat meg? Ezen szinten természetellenes a dolog, én úgy gondolom. Kirepülni a fészekből a világ legtermészetesebb dolga. Persze rossz, de túlszaturálni sem kell az effajta elszakadásokat.
@rezsoatya: "Gratulalok nektek! Igen, megcsinaltatok! " Nyilván eladhatóak voltak és alkalmasak, én mégis az ismerősöket, szerencsét látom dominálni ebben a kezdetben.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:19:03

@orange85: " persze, a cipőméret meg a kivándorlás kapcsolata is fontos,igen..."

Hat persze! Ha nem elsz nagy labon, hamarabb elobbre jutsz! :-)

orange85 2013.06.06. 08:21:32

@rezsoatya: na.látszik,van még mit tanulnom :-)

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:24:57

@Kellemes Zérókomponista: mindenkinek mas az erzelmi koteleke a csaladtagjaihoz! Van amelyik szulo kuldi a gyereket, h boldoguljon, van aki magahoz akarja kotni... Nem tudhatjuk, hogy a poszt iroja hogy elte meg. Ha fontosnak tartotta megirni, akkor ez nala szerepet jatszik.
*
Ok, segitseg, ha vannak kint ismerosok, mert tudnak tanacsokkal segiteni. De dolgozniuk, sot JOL dolgozniuk nekik kellett!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 08:26:49

"Mikor kijöttünk semmit nem értettünk, ennyit az otthoni nyelvoktatásról."

Ez egy magyar tévhit. Egész más egy nyelviskola és egy valós nyelvi környezet. Ha a világ legjobb nyelviskolájábába jártál volna, akkor is kezdeti nehézség lett volna a nyelvi környezetben..

hot-spot (törölt) 2013.06.06. 08:34:00

Nem mernék autóval kimenni.Összezavarna a baloldalon való közlekedés.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:34:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ez teljesen igy van! (Skociaban kezdtem! Na, az volt meg egy tanulsag!). Es ehhez hozzajon, hogy pl. nem egy ugyfelszolgalat Indiaban van az olcso munkaero miatt, felhivom oket es csak lesek, milyen nyelven beszelnek (de mar szokom az indiai angolt).

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:38:15

@hot-spot: embere valogatja. En a komprol lejove "attertem" a baloldalra es azota tobb tizezer km-t kevezettem mar, de semmi problemam nem volt vele. Tok nyugis itt a vezetes amugyis, mindenki figyel a masikra, magyar szemmel hihetetlen!

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:39:35

@hot-spot: ja, es itt mindenki baloldalon megy! Csak utanuk kell menni! :-))))

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.06. 08:46:46

@rezsoatya: persze, egyet írunk mi, de én pont a másik oldalát veszem előre: hiába dolgozna valaki jól, ha nem jut lehetőséghez. Az elszakadásban meg nem a meglétét kifogásoltam, hanem a mértékét. Nem mai főhősünk történetre áll, de annyi elcseszett pasit lát az ember, amikor az anya a minden, magukhoz kötik, teljesen egészségtelen életvitelbe taszítva ezzel az utódot, puszta önzőségből. Ami bizony van, hogy pont a határátkelésnek szab gátat.

2013.06.06. 08:53:06

@Jess G: ugy tudom, hogy 12 honapban lehet a 6 honap. Nem mehetsz at elvileg 1 napra 6 havonkent. Nem ketyeg elorol a 6 honap a komp ut utan.
Persze, ha 6 havonta masik autot veszel, az lehet, hogy mas.

@hot-spot: tul van jatszva. Semmi kulonos a masik oldalon valo vezetes.

2013.06.06. 08:55:05

@Kellemes Zérókomponista: ha odairja a poszter, hogy "kitchen helper", azzal mennyire vinne elore a posztot? Nagyjabol korul irta a teruletet. Ez miert nem eleg?

BTBTBT 2013.06.06. 08:57:02

"Vettünk autót is, de el kellett adnunk, hogy fizetni tudjuk a szobánkat."
A segge kilóg a gatyából, szobában él, de autót azt vesz.

Érdemes tovább olvasni?

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 08:57:36

@Kellemes Zérókomponista: jol latod! En is tobb olyat lattam, hogy meg 30, 40 evesen is az anyjaval elt a pasi. Aki persze rendre elhajtotta a fia uj kapcsolatait. A poszt irojanal nem tudjuk mi van. Lehet, csak egyszeruen felti idos anyjat otthon hagyni. Mert lehet ugyan latogatni, meg penzt hazakuldeni, de mindannyiunkban benne lehet az erzes, h mi van, ha "tortenik valami"? A HA olvasoit meg persze a gyakorlati kerdesek jobban izgatjak, ez is ertheto. Az idok soran igazan sok szines elet rajzolodik ki elottunk, ettol ilyen olvasott ez a blog.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 09:02:23

@Barátusz: az elobb leirtam, mennyire nem ugy egy auto. Itt nem kivagyisagbol vesz autot valaki, hanem mert KELL! Es ok videkre mentek. Dolgoztam Skociaban olyan helyen, ahova vsarnap egyaltalan nem ment busz, feltetel volt a sajat auto es az UK jogsi. Itt, Londonban is gyorsabban es olcsobban ott vagyok akarhol, mint egy minden sarkon megallo busszal (10 perc vs. 1 ora!)

BTBTBT 2013.06.06. 09:05:12

@rezsoatya:
Az előbbi kommentemből nyilván látszik, hogy nem olvastam végig a posztot. Sőt, a hozzászólások közül is csak az első néhányat. Kiváncsi voltam, hogy N.Laura elsőzve fikázik-e. :)
Írja a poszter, hogy Skóciában él meg hogy KELL az az autó?

Azt persze nem tudhatod, hogy ott vesznek-e kivagyiságból autót.

BTBTBT 2013.06.06. 09:05:57

@rezsoatya:
Elolvastad a kérdésemet? Miszerint van értelme végigolvasni ezt a jó hosszú, slendrián módon fogalmazott kalandot?

2013.06.06. 09:08:04

@Barátusz: Niki Calgaryban varja az apolgarsagot, hogy mehessen vissza Lajosmizsere kapalni az epret. Meg alszik. Delutan biztosan megmondja a tutit.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 09:10:09

@Barátusz: nem, azt en hoztam fel peldanak. A poszter annyit irt, h London utan tovabbmentek videkre. Es bar itt jo a tomegkozlekedes, de lassunak tartom es draga! Ezert teljesen megertem, h ha vesz egy jarganyt.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.06. 09:10:14

@charlieharper: ez a baj, hogy csak nagyjábólokban gondolkodsz. Igaz, ez egy népszerű (idétlenül és értelmetlenül átvett metódus), de mi volna akkor, ha nem nagyjából írná le? Egyébként a konyhai kisegítőt már el tudom képzelni, persze nálam akkor lenne teljes az öröm, ha illusztrálná pár példával, mondjuk a viszony milyenségét a szakács és maga közt milyen feladatokat kap, mi hogy szokott zajlani, mert hát ugye vannak különbségek munkahelyenként. Nem-e ez adná meg az igazi ízét? Így is úgy is a 63 ezredik kivándorlás, ama kivándorlás ugyanannyiadszori foglalkoztatási területének megemlítésével találkozunk - hát, ez eléggé monoton ismétlődés azért.
Azt bírom, hogy a máz mindig ott van, legyen, emberek vagyunk, nem is a maximál-puritán dokumentarizmust kívánom én. De férjen bele, férjenek bele alap konkrétumok, amelyekkel igenis előbbre volnánk. Nem tudom miért támadják ezt az igényt annyira, akik viszont a semmiről imádnának olvasni minduntalan. "Jajj de szép történet"-ért a facebookra lehet fáradni.
@rezsoatya: engem speciel mindkettő egyformán mozgat; a szubjektív emberi és a tényszerű környezeti oldala. Egyáltalán nem kell, hogy egyik a másik rovására menjen.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 09:11:16

@Barátusz: amennyiben szerinted nincs ertelme, ne olvasd! :D
Senki nem kotelez ra...

BTBTBT 2013.06.06. 09:12:37

@charlieharper:
Kora reggel szokta, de nyilván kifáradt az eperkapálásban.

BTBTBT 2013.06.06. 09:13:19

@rezsoatya:
Látod? Most itt pörögsz. Egy szóval sem mondtam, hogy nincs értelme elolvasni. KÉRDEZTEM, hogy van-e értelme. :)

2013.06.06. 09:13:39

@Kellemes Zérókomponista: akkor viszont teljes CVt kerjel inkabb. Mert ugye csak ugy tudod kontextusba tenni a munkahelyet, ha viszonyitasz a tapasztalataihoz. Sot kerd el az adobevallasat is.
Igaz, akkor ez mar nem egy hataratkelos tortenet, hanem mas kategoria.

2013.06.06. 09:14:14

@Barátusz: Calgaryban a kora reggel meg odebb van. Irta, hogy most ott van.

BTBTBT 2013.06.06. 09:18:00

@charlieharper:
Ja, télleg. Meg már az eperkapálással is kavarok.
Nem egyszerű úgy figyelemmel kísérni a kommenteket, hogy közben a lakást takarítom. :)

2013.06.06. 09:20:24

@Barátusz: a legjobb benne, hogy a kanadai eskuben is a kiralynore eskuszik :) Mar varom, hogy mikor eskuszik huseget a Queen-nek

2013.06.06. 09:23:24

@Barátusz: Sok újdonságot nem tartalmaz, meg eléggé rövid is.

orange85 2013.06.06. 09:27:19

@rezsoatya: óh egy londonboy,neked is szegezem a kérdést.
elvetemült kérdést:
busszal 1 óra,kocsival 10 perc.
és ez mennyi biciklivel?
komolyan kérdezem.elvetemült ötlet cangával melóba menni?
gyorsabb lehet mint a kocsi?
arról nem is beszélve, hogy nem kell a mindennapos testmozgást feladni...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:27:53

@Barátusz: ó, hiszen te nem is hülye vagy, hanem egy fasz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 09:33:00

"Mikor kijöttünk semmit nem értettünk, ennyit az otthoni nyelvoktatásról."
Most oszinten miert kell allandoan ezt mondani? En is otthon tanultam meg angolul, mielott kijottem es eleg sok mindent megertettem, persze fejlodni kell ezerrel. De most az iskolai (altalanos es kozepiskolai) vagy a nyelviskolas oktatas a szar? Mert az elso esetben mondjuk vegez a poszter vagy barki mas 18-19 evesen es utana elindul mondjuk 23 evesen a nagyvilagba persze, hogy nem lesz nyelvtudasa, mert elfelejti. Ha meg nyelviskolai tanulas utan sem tud angolul, akkor meg meg is erdemli, mert o valasztotta azt az iskolat...

BTBTBT 2013.06.06. 09:37:33

@Babette_:
Ezzel a netes nick mögüli megmondóemberkedéseddel, ami sértegetni próbálásban merül ki, nem érdemes foglalkozni. A kommented nívója pedig a közéleti szardobáló színvonalát súrolja. Megnevettet, ahogy hülyét csinálsz vele magadból. :)
Legyen a tiéd az utolsó szó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 09:44:02

@Barátusz:
Életem legjobb munkahelyéröl maradtam le mert nem volt autóm.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:44:14

@Barátusz:

"Barátusz 2013.06.06. 08:57:02
"Vettünk autót is, de el kellett adnunk, hogy fizetni tudjuk a szobánkat."
A segge kilóg a gatyából, szobában él, de autót azt vesz.

Érdemes tovább olvasni?"

iwebinfoember 2013.06.06. 09:44:30

Az autóvétel tényleg nem nagy kunszt, és pláne vidéken nagy szükség van rá a jobb közlekedés érdekében. Londonban viszont abszolút felesleges a kocsi, amerre én járok, elvisz a metró bárhova, buszozni ritkán buszozok, az tényleg lassú. Feleslegesnek érzem az autót Londonban, csúcsidőben azzal sem nagyon lehet közlekedni. Csúcsidőre ott a metró.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 09:45:10

@rezsoatya: Mielott kijottem a fejvadasz elkuldte az ajanlatokat. Megneztem melyik merre van, mivel lovesem sem volt az uk beli varosok helyzeterol. Utana azt neztem mennyi albi kozul lehet valogatni. Volt olyan varos, ahol alegkozelebbi kiado alberlet 10 km volt a melohelytol, masik varosban... Elkelhetett volna oda egy kocsi. Most 20 perc setara vagyok egy nagyvarosban az irodatol, bar az angol kollegak igy is meglepodnek, amikor ezt mondom. Ezek nem setalnak, kerekpar, busz, vagy vonat de inkabb auto. Egy hasznalt Corsa peldaul nem hiszem, hogy a kivagyisag peldakepe, ellenben azzal a sok lamboval, meg porsheval, amikell talakozom hazafele setalva. Bar vannak szintek, ahol nem kivagyisag az a kocsi, hanem kotelezo kellek, bar ezt majd jol megfikazza valaki.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 09:49:40

@orange85: En peldaul nem szivasen brinagznek meloba, mert maceras az oltonyt cipelni, szekrenyunk meg nics, ahol otthagyhatom. Meg minden reggel tusolassal kezdeni a meloban nem jonne be. Elkezdek bringazni es, ha nem sietek akkor is 5 perc mulva izzadok, mint egy lo. 3 ora seta utan nem vagyok olyan vizes. Van akinek nem palya a bringa. Ellenben egy kismotor jo lenne, azzal lehet csavarogni hetvegen a kulvarosokban is.

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 09:55:56

@Mr. Long: nem győzködésből mondom, de ez a leizzadás csak egy ideig van, ahogy megszokja a szervezeted a tekerést. (ettől még persze a melósruhával még csinálni kell valamit)

01234567 2013.06.06. 09:58:09

@Philosoraptor: Ha itthon keresel állást, az autó sokszor feltétel, főleg a fizikai szektorban minden 2. állásnál odaírják a saját autót. Semmi szükség rá, de ezzel is sz@patják az embereket, mint a takarítónőnek az idegen nyelv, vagy a targoncásnak a darus papír...stb.. Vidéken meg meghalsz autó nélkül kisvárosban vagy falun. A muszáj nagy úr.

Pan Modry 2013.06.06. 09:58:12

Nem tetszett az "ennyit a nyelvoktatasrol" megjegyzes. Furcsa mod en megtanultam Magyarorszagon angolul, pedig en is a magyar oktatasban tanultam a nyelvet, tipikus masokat hibaztato hulye mentalitas.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 10:02:15

@orange85: Szegezd! De a fejemen találtad a szöget! :-)

Bizony már nemigen vagyok (london)boy, inkább amolyan "véntrotty",bár itt ötven év felett is ember az ember, sőt vannak, akik kimondottan a tapasztalt szakembereket keresik.
De hogy a kérdésednél maradjak: bizony van ám nagyon jó kis kerékpárom és így mindennap 20-30 km a lábamban (ne félts, akik kijönnek dolgozni, jórészt feltalálják magukat! :P ). Sőt, kombinálni is szoktam, szabadidőmben kocsival messzebbre eljutok és ott kerekezem gyönyörű tájakon. Meg persze a belvárosba is érdemes bicajjal menni. Az autósok nagyon figyelnek a gyalogosra éppúgy, mint a biciklisekre, jól kiépített bicikliutak vannak, az Counciloknál neten keresztül tudsz ingyenes bicikliút-térképet kérni, szóval ilyen jó időben, mint amik most vannak, élvezet kerékpározni!

Mrs. Clayton 2013.06.06. 10:02:50

@charlieharper: lehet igazad van, ettől függetlenül nem nagyon látom, h ezen rugóznának a rendőrök, bár állítólag igen borsos a bírság, sőt az autó bezúzását is elrendelhetik
nekem az volt tavasszal durva, amikor hazamentem, este sötétben hibába gondolkodtam kanyarodás előtt, h melyik sávba is kell fordulni, egyszer csak jött velem szemben két lámpa, de ha pár napot vezetek simán visszaszokom
viszont a kocsiba való beszállást, azt még ma is sokszor eltévesztem

the crow 2013.06.06. 10:04:31

Engem sokszor érdekelne az a rész hasonló esetekben, hogy hatalmas adóssággal küzdve mennek külföldre. Utána külföldről törlesztik és megoldják pár év alatt, vagy hagyják az egészet bebukni? Mert ez utóbbi hozzáállás következményei sokat ronthatnak az itthonmaradtak helyzetén.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 10:06:03

@pappito: persze vagom, csak nem palya nekem. Otthon meg probalkoztam vele, akkor eleg volt a farmer + polo dolgozni, de nem jott be, mert ott meg nem volt zuhanyzo... csak vizestorcsi.

Nem pappitonak, hanem, a kollektivanak: Mi lenen, ha mindenki eldonthetne - a tarsasag jovahagyasa nelkul -, hogy kell-e neki auto a melohoz, szabadidohoz, vagy nem? Vagy mindenki olyan jol betudja osztani a masok penzet? En is szeretnek autot, de csak hobbibol, nem kell a munkamhoz, de szeretnek. Szeretek autozni, akkor most kocsog vagyok?

orange85 2013.06.06. 10:08:48

@Mr. Long: értem.ez is szempont.
a londoni klímát csak hírből ismerem,azért kérdezem.az eső, a pára kikészítheti az embert.

kicsit azon a véleményen vagyok, hogy az autóval közlekedők jelentős százalékánál kényelmi szempont a kocsi és csupán megszokás kérdése.egyeseknél fel sem merül a canga mikor felmerülhetne.

itt az időfaktor érdekelne ha csupán választás kérdése, hogy kocsi vagy bicikli.

paráznabillegető 2013.06.06. 10:09:56

@the crow: hagyják bedőlni.
ők már előre néznek, nem vissza...

2013.06.06. 10:10:57

@Jess G: szerintem is csak akkor van igazan go d, ha balesetet okozol kulfoldi rendszammal es a biztosito lehivja a komp/eurostarregisztraciot

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 10:12:07

@orange85: kikerem magamnak a sertegetest, nem london, hanem annal is parasabb + esosebb varosban vagyok. Manchester :D

2013.06.06. 10:14:02

@orange85: a legtobb munkahelyemen volt zuhanyzo. Valahol tomeges, mintha a katonasagnal lennel, valahol meg egyeni fulkesek.
Nalunk sokan hagyjak bent az oltonyt, inget es valtanak. Igaz, nalunk sok az ex-military, akik allandoan futnak/bicikliznek a munkahelyre. Persze, nem is laknak olyan messze a munkahelytol, mint en.

01234567 2013.06.06. 10:14:24

@Kellemes Zérókomponista: Én megértem hogy csak általánosságban ír, lehet az interneten voltak már a túl sok információadással kapcsolatban negatív tapasztalatai, ez nem ritka. De én a saját szakmámban tudnék rögtön 4-5 példát mondani, amikor kint dolgoztam, és megindult a szekér, itthon hírt vették, milyen mocsokhadjárat indult ellenem, friss esetem is van, egy fiatal kolléga külföldi alkalmazásban egy alkalmi munka kapcsán "hazatévedt" egy alkalomra, a sok irigy nyomorult azóta csak ezen acsarog, már azt tervezik ha megint idetéved hogy basszanak ki vele, meg hogy nyúljanak ott utána, mit lehetne kint tenni , ártani neki. Még a felügyelő hatóságnál is jelentgetnének, hogy itt ilyen kaliberű beosztása nem volt, az sem érdekli őket, erre kint szerezte meg a papírt. Most mondjam azt, hogy kedvedre acsaroghass, itt csak a sz@rja meg a szemete maradt, csinál karriert? :)

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 10:15:35

@Mr. Long: én abszolút nem érzem a közlekedésben azokat a "kasztokat", amit Mo-on. Ha megyek egy szűk úton, amiből sok van errefelé és elengedek szemből egy nagy fekete, lesötétített üvegű Range Rovert, ugyanolyan kedvesen megköszöni, mint a Ford Ka-s. És ismerőseimnek, akiknek épp Ka-juk van, korábban hatalmas Volvojuk volt, de a gyerekek felnőttek, kirepültek és most elég nekik a kis kocsi. És a szegényebb(nek tűnő) városrészekben is ugyanúgy ott ál a Porsche, vagy a Lamborghini a ház előtt, mint a Nissan Micra a módosabb negyedekben. Nekem tetszik ez a "keveredés"

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 10:16:29

@the crow: Anyu-apu-nagymutter majd kinyögi a hiteleket. Ráérnek nem? Ülnek itt a meleg huggyban, legalább fizessenek. A gyermek majd megmondja nekik londonból, hogy kell az ügyesben csinálni.

Szelid sunmalac 2013.06.06. 10:17:00

@the crow: Nemsokara megirom a sajat hasonlo esetem. Torleszteni fogom tovabbra is, nem akarom eladni az ingatlant, eleve csak olyan allast kerestem, ahol ezt meg lehet csinlani, utanajartam a bersavoknak es kemenyen, de okosan kell targyalni. Igen, fizetni fogom az itthoni es a kinti koltsegeimet is.

orange85 2013.06.06. 10:19:28

@charlieharper: kicsit nagyképű leszek de én is ex-military...:-)
nekem kéne a rendszeres testmozgás, mert gondolom nem lesz idő meló mellett...
ha kijutok persze...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 10:19:39

@01234567: az hogy fugg ossze, hogy milyen kaliberu beosztasa volt valakinek otthon es utana kint? vagy ez valami spec cucc? Kulonben en is b@szhatom, mert otthon kell tervezoi jogosultsag, itt meg nem kerik, de otthon el kell tartani a gittegyletet. Nem is tudom, hogy elfogadnak-e szakmai tapasztalatnak az itt kinti munkam...

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 10:19:47

@the crow: nos, itt pár év alatt "le lehet tudni" a törlesztést. Persze, ha valakit elcsábít, a "mindentmegveszekmertmostvégrevanpénzem", annak kevésbé. Több embert ismerek, aki ezért jött ki. Aztán, hogy ha vége a "nyomásnak", van-e kedve visszamenni, az más kérdés

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.06.06. 10:24:07

Tényleg, minden rosszindulat nélkül, csak mert vicces és pont idevág:

tekasztorik.blog.hu/2013/06/05/luton-budapest

Klasszikus Tékasztorik. :)

2013.06.06. 10:24:37

@orange85: akkor persze, megertem. A legtobb helyen sokaig van nyitva az edzoterem. Persze sporolsz, ha futsz/biciklizel munkaba.

01234567 2013.06.06. 10:24:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na végre valaki a lényeget. A posztoló írta is, hogy Londontól 3 órára északra. Csak nem sokan szoktak figyelmesen olvasni. Gondolom a dialektusok okozták neki is a problémát. Az is benne volt a posztban, egyszerű fizikai munka, egy ilyen helyen nem tudnak a kollégák az ország irodalmi nyelvére váltani azonnal, sőőőt! :P
Amikor kikerültem Ausztriába én is eldobhattam a nyelvtudásom, szinte hallás alapján tanultam újra, az addigi tanultak csak minimális alapnak voltak jók, így már 3 hónap után valamennyire gagyogtam, meg értettem, és nem fél, egy év múlva.
De örök történetem az osztrák beosztottam, nem volt mondjuk egy IQ-fighter, bécsiként egy fuvar során Vorarlbergbe vetődött, visszatérve gűvedt szemmel mondta, a benzinkúton nem értették hogy felvágottas zsömlét kér, majdnem éhen döglött.
De az sem volt semmi, amíg az újonnan felvett kölni német srác és ő közte én tolmácsoltam az első három hónapban, annak is ennyi ideig tartott megérteni az osztrákot.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 10:25:52

@én már a fény gyermeke vagyok: látod, pont ez a kelet-európai gondolkodásmód tűnik el itt az emberből! (már akiből persze!). Már eszembe nem jutna nem bedobni a parkoló órába a pénzt, hogy "úgy is csak pár percre ugrom be!" és ahogy megjön valami számla, egyből fizetem, minek halogassam. Persze, ha Mo-on nem kellene totózni a fizetéshez képest magas díjakkal, akkor ott is más lenne a hozzáállás.

01234567 2013.06.06. 10:29:18

@Mr. Long: Elég speciális. És a fentebbi okok miatt ezt nem is fejteném ki bővebben. A lényeg az, nem csak az itteni hatóságnál lázadtak, ki is "szólnának", mert ugye szabályos, ott is rendben van neki minden, de hátha meg tudják kavarni a sz@rt. Vagy legalább is megpróbálják. Azt a tipikus magyar szokást próbálják, bekavarnak, aztán ha majd esetleg ennek a szerencsétlennek lesz valami, akkor hátha úgy állnak hozzá, "ó ennek már volt valami zűrje otthonról is, mert ide is telefonáltak, bár nem emlékszem mit". Annyira gennyes undorítóan magyar. :(

rókafogta 2013.06.06. 10:31:26

@Philosoraptor: Így van járulékos költségek húzósak.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.06.06. 10:34:13

@rezsoatya: Ezt a mi van a történik valamit sosem értettem.
Mia mák történhetne, ahol hasznos ha nem 12, hanem 4 órán belül tudok ott lenni? Orvos vagyok? nem. Akkor "ha történik valami" tudok bármit is csinálni a közvetlen jajjveszékelésen kívül? Nem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 10:34:24

@rezsoatya: Arrol nem is beszelve hogy javasoltak itteni magyarok, hogy a 100ft-ot kell dobni az automataba az £1 helyet... Ok tizezreket hoznak ki szazasokban... Nem tudom, hogy mukodik-e, mert mindig van par font a zsebembe, ha automatazni akarok...

01234567 2013.06.06. 10:35:24

@rezsoatya: Gondolom a kopasz kigyúrt autóvezetők fajlagos aránya lényegesen kisebb mint Mo.-n :) ( főleg a luxus autó kategóriában,a vállalkozók között is, de ez másik téma) Egy kollégám mondása jutott eszembe, amikor fél éve már kint melózott: "Öccsém ezt a nyugalmat, otthon még két redvás zsömlét is izomból kellett vennem a közértbe a sok agresszív f@sz között." :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 10:36:26

@01234567: Ok, ertheto. Mondjuk mindent elmod, hogy az elso magyar szo amit itt hallottam az a "B@zdmeg!" volt. Mondjuk azota talalkoztam rendes magyarokkal :)

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.06.06. 10:40:40

GRAT, szerintem jó a poszt...
0 ról elindulni és eljutni valahova...yesss! you can do it ;)
csak ne álljatok le, lenduletben vagytok..toljátok!!! sok sikert

orange85 2013.06.06. 10:46:33

@charlieharper: oké.azért vagyok kiváncsi mert érdekelnének az ottani biciklis viszonyok,mennyire lehet ott haladni.
mert itt mo egy nem kis városában ahol élek igazi katasztófa.
nem csak az utak ahogyan ki vannak jelölve (kerékpárutak építve a városban igen kevés kilométerrel rendelkeznek,szimplán le vannak 'sárgacsíkozva a járdából'), hanem a kultúra is gyerekcipőben jár még.
én itt nem járok cangával, de sok kerékpárút mellett megyek el gyalog.rendesen arrébb kell a bicikliseknek rugdosni az ott közlekedő gyalogosokat.persze nem mindig az ők hibája, hogy nem lehet a járdán közlekedni,de sokszor leszarják.
szánalom.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 10:49:06

@01234567: :-) ez így van.
Gyalogosként közeledem (!) a gyalogátkelőhelyhez és már megáll a sor!
Biciklivel körforgalomban - kanyarodva - nem könnyű karral irányjelzést adni (ha nem az első kihajtón mégy ki a körforgalomból, akkor itt befelé, azaz jobbra kell indexelni!). Ezért, ha olyan a szitu, akkor az autós inkább kivár, hogy merre megyek, nem próbál letolni. Persze ha autóval vagyok, ugyanígy viselkedem én is.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.06.06. 10:49:31

Szerintem is egy nagyon jó hozzáállás, hogy ha megvan a cél, akkor teljes gőzzel előre!

Ezt az attitűdöt kell felvenni egy ekkora lépéshez!

Köszönet, hogy megosztottad ezt velünk! Biztos erőt ad ez azoknak, akik még rágódnak a dolgon!

01234567 2013.06.06. 10:53:06

@Mr. Long: Ilyen esetben szoktak felhördülni a magyarvédők, hiába mondom nekik, az arányok, azok a nem mindegy. Először is, a magyarok között van egy 20%-os sz@rkavaró, törtető, mindent szétrohasztó réteg, amilyen típusúval sehol nem találkoztam, és itthon sajnos ezek mindig valahogy felverekszik magukat (élő minta pl. a parlament). És sajnos a magyarok között jóval nagyobb a vamzerek, sumák hátulról jövő, aljas, irigy, ettől a vakságig gonosz, akár inkább magának is ártó, csak neked s réteg aránya, mint máshol. A személyes mintám ebből is olyan 20% körüli, ezért sajnos majd mindenhová jut, még külföldön is. Bár ott semmire nem viszik ezzel, sőt, legtöbbször kiszórják a csontjaikat egy idő után a helyi főnökök. TEHÁT NEM MINDEN MAGYAR, DE AZ ARÁNYOK SAJNOS NEM ÁTLAGOSAK ÉS A NORMÁLISNÁL, AZ ELVISELHETŐBBNÉL SOKKAL ROSSZABBAK. Itthon ez szinte kegyetlen már.

TheRminator 2013.06.06. 10:57:13

Érdekes, nekem kint él a volt feleségem, a lányom, a fiam, a fiam menyasszonya, a lányom vőlegénye, és valahogy mégsem ilyen anglia. Mese habbal az egész.

01234567 2013.06.06. 10:58:46

@rezsoatya: Mikor elsőm majd három év Ausztria után hazajöttem, az első nap a Hungária-Kerepesi út sarkán(Bp.), ahol most a rendőrség van, gyalogosként a zebrán, egy centin múlott hogy nem ütöttek el. Annyira elszoktam az itthoni moráltól. Fordult a szentem a Hungáriáról a Kerepesire, beláthatatlan kanyar, zebra, azon mindig megy szinte gyalogos, de ő úgy döntött továbbra is tartja a kis 60-70-es sebességét. Mint a párduc ugrottam el a kis Fittipaldi elől.

01234567 2013.06.06. 11:01:04

@TheRminator: Az arányok, azok a nem mindegy. Mindenkinek nem jön be, sőt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 11:03:19

@orange85: Itt valtozo a biciklis utak milyensege. Vannak olyan helyek, ahol kiepitett bringaut van, kulon a jardatol, kulon az auto uttol. De altalaban csak le van valastva kb fel meter az uttest szelebol. De a bringas is a forgalom resze ilyenkor. Csak a kivagyok hasznaljak a savuk reszekent a bringautat. Mert kivagyok a kozhiedelemmel ellentetben itt is vannak. Csak nem mindid bmw, audi, merci trioban, hanem altalaban tuning japanban.
Kulonben ilyen nagy BMW fetisizta orszagot! Tobbet latni az utakon, mint magyarhonban, pedig ott sincs keves.

TheRminator 2013.06.06. 11:03:30

@01234567: Én itthon élek, itthon dolgozom, és megállok a gyalogosnak. Nem csak bunkó magyar van.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.06.06. 11:05:21

@TheRminator: Anglia vagy bármely ország olyan amilyenek te látod :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 11:12:55

@45eskoltozik: "Anglia vagy bármely ország olyan amilyenek te látod :)"

meg amilyennek látni akarod. Mindenhol vannak jó meg nem dolgok, ezek egyensúlya/aránya mutatja meg, hogy neked jó-e ott v nem. Neked. Másnak más arányok jönnek be.

Aki mindenben a rosszat keresi az mindenben a rosszat fogja megtalálni.

01234567 2013.06.06. 11:13:18

@TheRminator: Mint mondtam, az arányok. És autóvezetésnél tudod elég néha egyszer elfelejtkezni arról, amiben ülök az egy tonna acél, vagy elég egy idióta aki napi szinten Schummacher, én meg pont akkor lépek a zebrára amikor arra jön. Mondtam, nálunk az arányok, de olyat sehol európai utamon nem láttam, ami itt napi szinten, konfliktus, kiugranak az autóból, és csitt-csatt. Ez is nálunk arányaiban sűrűbb mint mondjuk Ausztriában tapasztaltam volt. Mondjuk ott soha, itt meg heti egy a minimum amit látok. És mondom, egyszer számold hány kigyúrt, kopasz mókus mellett mész a forgalomban, és ezek milyen arányban láthatóak luxusautóban! Mondjuk lehet a magyar genetikailag olyan berendezkedésű, hogy aki a testépítősportot kedveli, és a rövid sportos frizurát, az a sikeres ember génjeit is magában hordozza, arányaiban jelentősebb számban mint az egyéb átlag? Micsoda fajkutatói téma lenne ez a Kurucon! :)

NemNick 2013.06.06. 11:15:33

Jó srác ez a posztoló. Megérdemli, hogy összejöjjön neki.

Azért remélem nem számolt le végleg ezzel az országgal.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 11:17:28

@01234567: Én egy 8 hetes kutyát is arra tanítok meg először, hogy ne lépjen le a járdáról. Aztán ne menjen csak úgy át a zebrán mint hübelekántor, mert jöhet magyar, osztrák vagy angol autóval és átmegy a fején. Fél kiló trapista befektetésével eddig minden kutyám megértette. Az úton akkor megyünk át amikor nem jön semmi.
Te mondtál hülye autós példát, én mondok gyalogosast. Vannak jóemberek, akik akkor lépnek le az útra, amikor az már autó very-very közel van. Az autós fékez, ő a járdát mutogatva magyarázni kezd. Az ilyeneket szép udvariasan meg szoktam kérni, ugyan fáradjanak már vissza csak egy pillanatra az autó elé, vállalom a következményeket, de most nagy kedvem van átmenni az agyán.

Mi ebből a tanulság? Semmi. A budapestiek nagyrésze jól vezet, mint ahogy a gyalogok is normálisak általában. Ez, amit leírtál, egy kiragadott példa. Én is ismerek három életveszélyes zebrát, ott figyelni kell. Aki nem teszi, az megérdemli a sorsát.

01234567 2013.06.06. 11:23:18

@pappito: Ezzel vitatkoznék. Én másodszor úgy mentem mint ha a fogam húznák, és minden voltam csak pozitív nem. Ezért is döbbentett meg igazán, mennyire "másabb" kint, és aki ott megszokja, mennyivel minőségibb életet élhet ott a saját szintjén, mint idehaza. Dolgozni, lakni csak ott,aki polgár. És mondom ezt úgy, én két év után három éven keresztül folyamatos honvággyal küzdöttem, az osztrákok stílusát nem tudtam megszokni, ennek ellenére szerettek, a szakmámból eredően, amiben ha sikeres vagy egyre több a munkád, amolyan mókus kerék, annyit dolgoztam egy idő után mint az állat, megvoltak a konfliktusaim, igaz főleg a magyar kollégák miatt, de akkor is azt mondom, itt annyira leromlottak a viszonyok, hogy Mo. már nem viszonyítási alap, ha kivesszük a tájat, a barátokat, a várost(ez nekem Bp.), az időjárást, a konyhát, a NŐKET. Tehát az emberi, emocionális, érzelmi, lelki dolgokat, pusztán gyakorlati érvek mentén Mo. már nem viszonyítási alap nagyon sok réteg számára.

TheRminator 2013.06.06. 11:23:36

@45eskoltozik: Nem érted. Én arra irtam, hogy pl állást most már nem egyszerű találni, még mosogatóit sem. Fiam 2 hónapig keresett, mire talált. Pedig mindent elvállalt. A lányom vőlegénye is alig talált valamit, mivel teljesen telitett a munkaerőpiac. Nem csak magyarokkal, minden nációval.

bldo 2013.06.06. 11:24:39

Segítsetek egy kicsit, mert egyszerűen nem tudom összerakni:

"eladtunk mindent, ami mozdítható volt. (...) Semmink nem maradt."
"Busszal indultunk neki"
"Vettünk autót is, de el kellett adnunk"
"Mivel kihoztuk az autónkat otthonról"

Mivaaaaaan? Eladták mindenüket, kijöttek busszal, de mégis hoztak otthonról egy autót (akkor azt nem adták el?), és vettek is egyet (minek, ha hoztak egyet otthonról?), amit eladtak a szobabérléshez?

Biztosan én vagyok a fogyatékos, de ez valami borzalmasan zavaros.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.06. 11:25:13

@orange85:
De az már rendszerszintű hiba, hogy a nyelvtanárok 90%-a nagyrészt egy 100 éve elavult módszertan szerint tanít.

TheRminator 2013.06.06. 11:25:26

@bldo: Ja és mi van azzal a borzasztó nagy hitellel?

Alaister Grand 2013.06.06. 11:26:10

Klasszikus után szabadon:
Kolbászt akarunk, kolbászt akarunk!
Na de gyerekek, talán kérünk...
Kolbászt kérünk! Hurrrááááááááááá!!!

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.06.06. 11:27:02

@pappito: igy van ezt mondom én is....kell a nyitottság..ez mondjuk hianyzik a kelet europai népekbol, foleg a magyarokbol..

Karim25 2013.06.06. 11:30:02

Udv Mindenkinek!

Latom vegyes erzelmeket valtottam ki :)
nem olvastam vegig az osszes hozzaszolast, de igyekszem :P

Ahogy a posztban is levolt irva, 1,5 eve vagyunk kint.
Vettunk autot, mivel ahogy sokan irjak, ide videkre kell. Az ugynokseg nemcsak sajat varosba kozvetitett ki, es ha nem tudtam elmenni buktam a munkat....

Lehet nem hatott meg mindenkit az elvalasom imadott Edesanyamtol, nekem fajdalmas volt. Nekem csak o jelenti a csaladot.... es meg vagyok gyozodve, hogy sokan a csalad miatt sem indulnak neki...

A hitelek. Nem mas fizeti helyettem. :)

23 eves voltam mikor kijottunk. A labam merete 41-es :) :D

Igen leirtam az egesz oktatast, mindig is tetszett az angol nyelv, egyszer meg a tanarom szerette volna, ha lenyelvvizsgazok ;)
igy eleg csalodott voltam, mikor betertunk az elso boltba, es nem ertettem az eladot.

Mindenesetre, ahany elmeny, annyi sztori. En boldog vagyok, hogy vegre sikerult.
Gondoltam megosztom a sikersztorinkat, hatha van akinek segithetek a donteseben.... :)

01234567 2013.06.06. 11:31:46

@én már a fény gyermeke vagyok: A konkrét esetre: én már a zebra közepén voltam, amikor odarobbant, a saroképülettől addig láthatatlanul, ha ott lassít nincs gond, nem lassított, ez volt a gond, és az, ott neki kellett volna figyelni, mivel az adottságokból kifolyólag ott a gyalog kiszolgáltatott.
Ami a hozzászólásodat illeti, a mondandóm lényege az volt, nálunk nem rosszak a vezetők, hanem arányaiban túl sok az agresszív (ennek okai persze sokrétűek, de semmikép nem az agresszivitásuk áldozatai a hibásak :) ), főleg a nyugat európai tapasztalataim alapján. Erre te a tipikus magyar választ adtad, ami még nyomokban sem tartalmaz választ. :) Azaz nem arról volt benne szó miért, vagy hogyan, hanem: ugyan annyi bunkó gyalogos, biciklista van. Na hurrá! Ez olyan igazi magyaros volt! :)

Karim25 2013.06.06. 11:32:18

@bldo: Gondoltam idosorrendben van....
Eladtunk mindent, kijottunk, helyre alltunk, es kihoztuk az otthon allo autot.

TheRminator 2013.06.06. 11:33:40

@Karim25: "1,5 eve vagyunk kint." Ez a kulcsmondat.

Aki ma megy ki, annak sajnos már nem ilyen egyszerű. Lányomék áprilisban mentek ki, és bizony nagyon nehezen talált a vőlegénye állást. A lányom fix állásra ment ki.

Azóta sikerült kivenni egy 20 nm-es lakást 700 fontért, és güriznek, hogy az itthoni hitelt fizessék.

Karim25: Ti hogy fizetitek onnan a hitelt? Én Paypal-on gondolkodom, vagy angol bankkártyán, amivel leveszem a pénzt nekik, és befizetem az itthoni számlájukra, mert az utalás elég sok.

TheRminator 2013.06.06. 11:34:38

@Karim25: "kihoztuk az otthon allo autot."

Miért jó egy balkormányos autót kihozni? Ezt nem értem.

bldo 2013.06.06. 11:36:07

@Karim25: Továbbra sem értem, ha volt otthon egy autótok, akkor mégsem adtatok el mindent. Vagy ez nem a tietek volt?

Karim25 2013.06.06. 11:37:38

@TheRminator: Biztosan nem egyszeru, hidd el en is sokaig kerestem ezt a munkat, de mikor elhataroztam ugy igazan, hogy elegem van az ugynoksegbol midnennap a laptop elott ultem es kerestem a melot.
Igy lett kb 3 honap alatt ilyen munkam :)

Nekunk hazunk van (bereljuk) de az sem kerul ennyibe, szerintem keressenek mast annyi penzert......

En ugy oldom meg, hogy Edesanyamnak utalok Paypal-on o meg befizeti otthon a csekket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 11:38:40

@Karim25: Magantanar, kozepiskolai, vagy nyelvsulis tanar volt?

Karim25 2013.06.06. 11:38:43

@bldo: nem a mienk. most sem en vagyok a tulaj,csak az uzembentarto

Karim25 2013.06.06. 11:39:51

@TheRminator: mert olcsobb. Jovore hazavitetjuk, mert muszakiztatni kell, de akkor mar nem hozzuk vissza. De addig is tudunk sporolni.

Melisa 2013.06.06. 11:40:34

@Karim25: "Ismerősöknél szálltunk meg," Ez ami nem mindegy. Szeretnék már olyant olvasni,hogy totál nulla ismeretség! Akkor én is bele vágnék. :( :( :(

Karim25 2013.06.06. 11:40:58

@Mr. Long: kozepiskolai, sajnos mondjuk en szurtam el. Ha nem lettem volna link, ingyen meglett volna, ha jo vagyok, de minden okkkal tortenik :)

bldo 2013.06.06. 11:41:41

@Karim25: No, ez az infó hiányzott nekem a posztból, így már értem a dolgot. Köszi.

Karim25 2013.06.06. 11:42:06

@Melisa: hidd el, neha jobb a total nulla....persze most mar igy tortent, de nem vagnek bele megegyszer igy....
Senki ismerosod nincs kint??

orange85 2013.06.06. 11:45:17

@Ensiada Arkoveitie: az elavult módszertan kicsit sejtelmesen hangzik.ha 90%-a elavult módszertant használ, akkor valószinüleg nincs egységes módszertan (vagy rugalmas),ergo a tanáron is sok múlik hogyan tanít.az meg attól függ akinek tanítja.

sztem nem a rendszerrel van itt a legnagyobb baj, hanem azzal ,hogy a tanár maga akar-e jobban tanítani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 11:45:51

@Melisa: Tessek:
Kijottem harom ejszaka szallodaban, majd bekoltoztem az albiba. Nulla ismeretseg, egy regihaver van kint, de tole csak annyi tanacsot kertem, hogy melyik mobilszolgaltatot valasszam, meg ittunk egyutt 3 sort, mert 5 eve nem talalkoztunk. De szigoruan ennyi, nem is ebben a varosban lakik, csak azert jott at, mert megtudta, hogy kikoltoztem ide.
Hozzateszem en fix szerzodessel jottem ki es igy is egy valag penzembe volt.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 11:47:04

@01234567: Értem, nem volt tanulság a történetetben, csak megírtad mert izgi volt. Magas lehet a remegésküszöböm, mert elfelejtettem tőle megijedni.

TheRminator 2013.06.06. 11:47:31

@Karim25: Nekik azért fontos London, mert oda kapott állást az anyja révén. Természetesen vidék biztos olcsóbb. De náluk ez nem volt alternativa.

TheRminator 2013.06.06. 11:48:30

@Mr. Long: "Hozzateszem en fix szerzodessel jottem ki"

Ezt ne hozzátedd, hanem ezzel kezdjed! Nagyon nem mindegy!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 11:48:42

@Karim25: Ezt azert kerdeztem, mert 23 vagy/voltal, gondolom befejezted a sulit kb 4-5 eve. Ez a lenyeg! Megtanultad, majd elfelejted, igy nem a kozepiskolai nyelvoktatas a hibas, te nem hasznaltad szerintem. Nem kotozkodes, de ez nem a suli hibaja, DE nem is a tied. Ami nem hasznalodik elkopik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 11:52:14

@TheRminator: OK, de akkor felek nem szamitok igazi kitantorgonak, hisz a joba ultem bele egybol. ;)

Karim25 2013.06.06. 11:53:14

@TheRminator: hat igen London nagyobb es dragabb...meggondolando hogy ott akar-e elni valaki. Bar biztosan ott is meglehet oldani.

@Mr. Long: 23 voltam, egy ideig hasznaltam, foleg a vendeglatas miatt. de az hogy az elejen nem ment az egy dolog, de konkretan majdnem hogy ujra kellett kezdenem tanulni.
Mindennap faradtan esek haza melobol, es sokszor ennek koszonheto, hogy kimerit hogy angolul gondolkozzak, beszeljek, kozben tanulok, de persze mindemellett dolgozni is kell.
Azert igy nem konnyu a dolog.

váj mí 2013.06.06. 11:54:42

Hm, én csak egy dolgot nem értek, ékszertől notebookon át mindent eladtak, ami érték volt, busszal mentek, de azt a nyomorult kocsit, ezt vitték.
Mégis hogy? A busz után kötötték?
Vagy ez már volt?

TheRminator 2013.06.06. 11:56:13

@váj mí: Gondolom hazajöttek a másfél év alatt.

Karim25 2013.06.06. 11:57:07

@váj mí: talan az volt irva, hogy azonnal koltozeskor vittuk az autot? azert vettunk masikat, amit eladtunk? :)
olvasd el ujra....

váj mí 2013.06.06. 11:58:51

@Karim25: Nem, de annyira nem szedtétek időrendbe a posztot, hogy külön ki kell elemezni a mikor-mi-történt vonalat ...

Karim25 2013.06.06. 12:02:03

@váj mí: sorrendben van leirva minden.

váj mí 2013.06.06. 12:04:40

@Karim25: Ahham... mna mindegy, ma nem akarok szemétkedni.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 12:07:41

@váj mí: ahelyett, hogy orulnel vegre egy angol posztnak! :-)))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 12:10:24

@pappito: persze. de nekünk magyaroknak mindenről el kell döntetünk, hogy valami jó vagy sem.
mint a mesében a tiszta karakterek.

:)

váj mí 2013.06.06. 12:10:27

@rezsoatya: Egészen próbára teszed a ma-nem-szemétkedek elhatározásomat ;)

Melisa 2013.06.06. 12:11:31

@Karim25: Senki ismerősöm nincs kint!! Angol nyelvből érettségiztem is,kéttannyelvű gimiben jártam. Itt lassan elfelejtem minden angol nyelvtudásomat! Ja,meg munkát keresek 6 hónapja,és lassan a béka segge alatt van minden megélhetésem :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 12:12:03

@Babette_: Igazabol azt masoknak kell eldonteniuk, hogy az jo-e neked, vagy nem. En is megkaptam, hogy ez nekem nem lesz jo. Pedig de.

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 12:12:39

@váj mí: ez a celom! :-)

ma en vagyok a szemet... :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 12:15:44

@01234567: Jelentem én háromszor olvatam el és értek mindent. Reggeltől estig húzod az igát (de megéri), utána tanulsz (mert fejlődni mindig kell), tanulod a nyelvet (és már jól álmodsz angolul).
közben válaszolgatsz váj mínak (mert az időt is jól osztod be)

rezsoatya (törölt) 2013.06.06. 12:16:06

@Melisa: majd megirom. Ismeros nelkul, nullarol. Ja, nem! Autot en is hoztam ki. Es angolul tudtam. Egeszen addig, amig a komprol leszalltam... :-)))
De azota itt ujra megtanultam...

Karim25 2013.06.06. 12:16:12

@Melisa: hat ezt sajnalattal hallom :(
megkerdezhetem mennyi idos vagy?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 12:17:39

@01234567: bocsi, ez nem neked ment, hanem mr Karimnak

váj mí 2013.06.06. 12:19:43

@rezsoatya: Hm, azért lehet még menet közben meggondolom magam ;)

Karim25 2013.06.06. 12:20:17

@én már a fény gyermeke vagyok: reggeltol estig? :) akkor jol csinalom ha itt is vagyok kozben :)
de ha ennyire erdekel, kepzeld most felkeltem, kicsit netezek, utana valoszinuleg fogok ebedelni es zuhanyozni is, majd feloltozom es elmegyek dolgozni, mivel delutanos vagyok :)
erdekel az is esetleg mikor indulok pontosan, milyen utvonalon megyek, es mit csinalok? Esetleg mikor erek haza, es aztan mit csinalok itthon? :)

TheRminator 2013.06.06. 12:21:08

@rezsoatya: Olyannak is érdemes leirni, aki mondjuk 1-2 hónapja ment ki, mert az tényleg releváns.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 12:24:58

@Karim25: Azt már leírtad, mindent szépen sorrendben. Feldobod a tányért, elkapod a tányért, megmosod a tányért, csurgatod a tányért,ééééééééééés kész van a tányér.

pamut 2013.06.06. 12:25:39

@Karim25: szia, melyik városban vagy és mi a melód? végleg kint maradsz, vagy 1x visszajössz?

Melisa 2013.06.06. 12:26:23

@rezsoatya: Ok,hátha én is tanulok belőle,hogyan is lehet ismerős nélkül,totál egyedül ,egy fiatal hölgynek boldogulni külföldön.

Howard_Stern 2013.06.06. 12:29:01

Üdv mindenkinek!

Friss, zöld, újonc kommentelő vagyok, érdeklődés céljából írnék: Van valaki, aki tudja/sejti, milyen az élet Skóciában, Edinburghben?
Párommal pár hónapja a kiutazás mellett döntöttünk, és többféle szempont alapján Edinburghre esett a választás. Jómagam erős felsőfokon beszélem az angolt (megbírkózom a skót akcentussal is), párom középfokon, így vágnánk neki. Van valakinek tapasztalata a térségben?

Karim25 2013.06.06. 12:30:25

@pamut: Northamptonban dolgozok. Konyhan vagyok, fozunk ill elokeszitjuk a kajakat. Hideg-meleg szendvicsek, tipikus angol kajak stb.
Kint szeretnenk maradni, eszunkbe sem jutna haza menni. Sot...alig varom, hogy Edesanyam es elhatarozza magat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 12:30:40

@TheRminator: Az olyan tortenetekre lazadas jelentkezett mindig, mert tul rozsaszin. Csak az sztorizhat, aki mar egy hosszabb ideje ott van. Es tudja mi az ut, amit be fog jarni, kozli a rovid, kozep es hosszutavu celjait, meg a samanos gondolatait.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 12:31:06

@Karim25: Azért mindent én se tudok. Például miért jön a hétfő után kedd, miért nem péntek vagy vasárnap?

Karim25 2013.06.06. 12:33:04

@én már a fény gyermeke vagyok: hat pedig biztos sikered lenne, ha adnal egy normalis magyarazatot :)

bioborsó 2013.06.06. 12:38:12

A kedves poszter kegyetlenul le lett szolva azert, mert lehuzta a magyar nyelvoktatast. Pedig nem mond teljesen hulyeseget. En kb 15 evig tanultam angolt, altalanos iskolaban kezdtem, gimnaziumban folytattam, majd foiskolan es vegul egy kivalo magantanarnal kotottem ki, mielott kikoltoztunk. Az a nyelvoktatas, ami a kozoktatasban folyik nagyreszt egyenlo egy szep kerek nullaval. Vannak persze kivetelek, elit gimnaziumok, tehetseges tanarok, de nem ez a jellemzo. Ahhoz, hogy valaki minosegi nyelvoktatasban reszesuljon legtobbszor fizetnie kell es proaktivnak lennie a szabadidejeben is. Es meg valami : szerintem egesz egyszeruen lo.fa.t nem er az otthon letett felsofoku. Az fog tudni felsofokon angolul, aki elt par evet az anyaorszagban. Vagy a szuleinek az az anyanyelve.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 12:39:06

@Karim25: Normális magyarázatot? A történetedből ki lehet olvasni, hogy tányér témakörben jó vagy. Erre 3 perc múlva be is vallod, igaz nem nekem, hanem egy kollegának. Mit kell nekem magyarázni? Főleg normálisan. Fogadnom kéne inkább 1-1 poszt olvasása után, azzal sokra vinném.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 12:40:07

@én már a fény gyermeke vagyok: eredetileg a péntek jött utána, de sokakat zavart, ezért átkeresztelték keddre.

Karim25 2013.06.06. 12:43:01

@én már a fény gyermeke vagyok: te mirol beszelsz?

de tudod mit azt hiszel amit akarsz...ha te olyan jol tudod, akkor mosogato vagyok csak neked :)

(mindenki masnak, akit erdekel, nem mosogato vagyok:) )

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 12:47:13

@Babette_:

A lényeg, hogy holnap már itt a hétvége, szombat, hacsak nem jön közbe semmi.

pamut 2013.06.06. 12:50:08

@Karim25: köszi. sok sikert.

@Howard_Stern: Miért Edinburgh a cél?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 12:52:22

@Karim25: Bocsi a basztatásért, egy hagyma nevű embernek akartam jót. Olyan régen szeretne egy kasztot alakítani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 12:53:35

@charlieharper:

Mindig idegenkedtem az ilyen munkahelyi zuhanyzóktól. Szerintem az ilyesmiket homokosok találták ki, hogy ismerkedni tudjanak meztelen fiúkkal.

Howard_Stern 2013.06.06. 12:54:51

@pamut: Kombinált szempontok. Tervbe van véve mindkettőnknek egy-egy diploma (páromnak ötvös, nekem HR, marketing, international relations, vagy hasonló), kerülni akartuk Londont, fontosnak tartjuk, hogy mivel nem "felégetünk magunk mögött mindent", ezért élvezzük is a kintlétet, Edinburgh pedig élhető városnak tűnik. Ezek mellett turistaközpont, valószínűleg több munkalehetőséggel, plusz mindkettőnknek egymástól függetlenül Skócia volt szíve csücske.

Dr.Bio74 2013.06.06. 12:56:53

Nem értek valamit. A családtól, édesanyától elválni fájdalmas dolog, még akkor is ha, már régóta nem élsz együtt vele, és nem vasalod a szoknyája szélét, mert önálló, önellátó felelős egyén vagy. Édesanya, édesapa lehet már idős, esetleg özvegy, magányos. Akiről tudod, hogy miután te leléptél, most ő magára marad. Sőt ha belegondolok, mind az a jó szó, kedves hang elmarad már évekre, melyeket a szülő adhat a gyermekének és majdan a gyermek a szülőjének. Édesapánk, édesanyánk sírjánál pedig ezen gondolkodni, már igen késő.
Így az is aki a szülőt csak mint olcsó, de minőségi albérleti lehetőségként, kedvezményes anyagi támogatóként tartja számon, de agya az tán van, az miért akad fent, egy abszolút normális emberi megnyilvánuláson? Azon akadjon fent, hogy ő nem érti.
A poszt írójának pedig sok szerencsét és kitartást kívánok !

mzgldr 2013.06.06. 12:57:54

@Melisa: hogy lehet elfelejteni angolul? Nagyon ritkán használom én is, de egy csomó dolgot nézek a neten, fórumozok, könyveket olvasok, egy félóriáig nézem a BBC-t. Még soha nem volt ilyen jó az angolom - igaz, hogy ez leginkább passzív - pedig vagy 8 éve nem tanultam már.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 12:58:06

@01234567:

Kubában láttam ilyen spanyolt, aki az első pár nap mindig visszakérdezett, mert nem értette a kubaiakat. Pedig a spanyolban a nyelvjárási különbségek sokkal kisebbek, mint a németben vagy az angolban, direkt nem engedik az egyes nyelvváltozatok burjánzását nagyon, monocentrikus nyelvpolitika van és ez erősen kihat az emberekre is..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:01:58

@01234567:

Régebben hallottam egy német ismerőstől, hogy a közlekedési szokásokban egy vonalat lehet húzni, a vonal Skandináviában indul és Indiában ér véget. Minél közelebb vagyunk Indiához a vonal mentén, annál “szabadabb” vagy másként fogalmazva felelőtlenebb a közlekedési stílus. Skandináviában a sofőr inkább áll két órán keresztül a hibásan állandóan pirost jelző lámpánál, de akkor se megy át a piroson, ha az élete ettől függ. Németországban ez esetben átmennek a pirosan, de amint gyalogost látnak a zebránál, illemtudóan megállnak, várva a gyalogos áthaladását. Magyarországon a zebránál várakozó gyalogos nem fejt ki hatást a sofőrökre, de ha a gyalogos már lelépett a zebrára, akkor megállnak. A Balkánon a zebrára lelépett gyalogos érdektelen tényező a sofőrök szempontjából – lehet, hogy csak nézelődik az a gyalogos, nincs miért megállni tehát -, csak a határozottan a zebrán haladó gyalogos készteti az autóst megállásra. Törökországban már a zebrán haladó gyalogos is kevés, ha nem halad eléggé gyorsan. Irakban és Iránban a gyalogosnak nincs elsőbbsége (a szabályok szerint persze van, de a gyakorlatban nincs), így a gyalogos kézzel jelez az autósoknak, hogy átmehessen a zebrán. A “legszabadabb” India, ahol a kocsik semmi szín alatt nem állnak meg a zebránál, csak lassítanak és lassítva szlalomoznak az átkelő gyalogosok között. Bulgária valahol a Balkán és Törökország között van a fenti skálán. A határozatlanul zebrán lépegető gyalogosra a közeledő autók rádudálnak és rávillanatanak, sőt a kicsit agresszívebb sofőrök még ki is kiabálnak, hogy pl. “gyorsabban, nem kecskét legeltetsz otthon a tanyán!”.

váj mí 2013.06.06. 13:02:01

@Dr.Bio74: Én meg a kommentedet nem értem, de nem baj ...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 13:02:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: vagyis cenzurazzak a spanyol szlenget a neten? Hogy lehet ezt befolyasolni? Ez erdekes tema.

váj mí 2013.06.06. 13:04:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azt a Magyarországot azért még átgondolnám egyszer, mert legfeljebb szemaforral ellátott zebráknál igaz. Azoknál sem mindig.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:06:08

@mzgldr:

Minden nyelvet el lehet felejteni. Én orosz gimnáziumban érettségiztem (még a szovjet időben), de amikor a múlt hónapban írt nekem egy emailt egy volt osztálytársam, erősen vakartam a fejemet válaszírás közben.

GQ 2013.06.06. 13:06:27

@Melisa: én nem ismertem itt senkit, kijöttem, túléltem :)

Mrs. Clayton 2013.06.06. 13:08:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát te nagyon kemény vagy, hallod :-) a gravitációt is a homokosok találták fel, h amikor leesik vmi gyorsan beakasszanak egy gyanútlan hímneműnek?

Melisa 2013.06.06. 13:08:47

@GQ: Örülök :) Sok sikert!

Dr.Bio74 2013.06.06. 13:09:14

@váj mí:
Segítek:

Poszt:
"Sosem felejtem el az indulás pillanatát. Édesanyámat kellett otthon hagynom, az a fájdalom... nem lehet leírni azt az érzést."

Komment(pl.:Kellemes Zérókomponista):
"a és az anyától való elszakadás drámaisága ugye nem baj, ha nem hat meg? Ezen szinten természetellenes a dolog, én úgy gondolom. Kirepülni a fészekből a világ legtermészetesebb dolga. Persze rossz, de túlszaturálni sem kell az effajta elszakadásokat."

2013.06.06. 13:09:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mar megijedtem, hogy ma esetleg nem lenne feldobva a homokos tema. Megnyugodtam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 13:10:41

@Jess G: Szerintem csak szegyenlos. Ott mindenkinek ugyan olyan van. Miert lennek kivancsiak a masikera? Altalaban az ember a nudistastrandra sem bamulni megy ki, hanem furdeni, meg napozni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 13:11:11

Nem mindegy hogy mit dolgozik? Dehogynem. Van jövedelem, hasznos adózó polgár, a többi már csak bohóckodás.

Az általános közhelyek nem tetszettek annyira, itt megbecsülnek, emberként kezelnek stb. De szerencsére a legalsó szintet nem érte el a "nem löknek fel a buszon, metrón, csónakon, űrhajón".

amúgy egyébként király! abban meg ne legyen biztos hogy ott akar maradni..a nyugati világ a szakadék szélén áll. elég sok szempontból. Magyarország nagyon sok szempontból sokkal jobban áll mint a nyugati európai országok nagy része.

ennek még nem érezni gyakorlatban a hatásait (aki 15 éve kint él legalább az érzi, mivel a 90 es évek vége óta nagyjából csökken az életszínvonal) de egyre gyorsul a folyamat. demográfiailag ugyanolyan szarul állunk mi is, de nekik a hátukon kell még húzni a fél közel keletet, afrikát etc. Ez a népösszemosósdi az usában bejött, de ott tabula rasa volt, kiirtották az őslakosokat és ennyi, nem meglévő több évszázados múltú nemzetállamokra próbálták ezt rásózni mint manapság nálunk. Európában ez egyszerűen nem működik.

Ez viszont a kisebbik gond!A nagyobbik gazdasági.

epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-05062013-BP/EN/2-05062013-BP-EN.PDF

ez a kimutatás azért elég sokat elárul.

media.social.s-msn.com/images/blogs/00120065-0000-0000-0000-000000000000_00000065-07ef-0000-0000-000000000000_20110420182538_householdTFTchart.jpg

ez is! de ez usa. ami lényegtelen mert úgyis minden összefügg már mindennel. hihetetlen mutató, a nagy depresszió óta nem volt ilyen szar helyzetben az usa államkasszája. ez azért csak elárul valamit.

közeleg az összeomlás(sokkal nagyobb lesz mint a pár évvel ezelőtti amit sokan nem is éreztek) szóval szerintem senki ne írogasson olyanokat hogy napfényes nyugat. a nyugat hanyatlik. csak még sokan nem ébredtek fel a csipkerózsika álomból.

Melisa 2013.06.06. 13:11:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :) Én még nem felejtettem el,csak sajnos nem sokat használom,és írtam,hogy lassan elfelejtem. A hozászolások meg így is úgy is jönnek,bármit írsz :)

váj mí 2013.06.06. 13:12:22

@Dr.Bio74: Ahham, nem olvastam el az összes kommentet, de azért az valahol érthető, hogy mindenki másként viszonyul ehhez a kérdéshez. Én nem lennék ennyire kategorikus, hogy aki nem sírja tele a párnáját emiatt, az ez érzelmi nulla, aki csak ingyen lakásnak használja a szülői házat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:13:19

@Mr. Long:

Nagyon egyszerűen. Mind a 19 (most ez a szám nem biztos, emlékezetből mondom, de kb. ennyi) országban, ahol a spanyol a hivatalos nyelv és az oktatás nyelve, művelt nyelvváltozatként ugyanazt a szabványt használják. Tehát nem úgy, mint pl. az angolnál, ahol Észak-Amerikában saját szabvány van (GA).

Ráadásul az egyes helyi szavakat szionímaként kezelik. Így aztán az óriási távolságok ellenére sem alakultak ki nagyon más helyi nyelvek. A legtöbb különbség csak kiejtésbeli (pl. az európai spanyolban több mássalhangzó van), a nyelvtanban 99 %-ban azonos minden, a legnagyobb különbség, hogy Latin-Amerikában nincs az igéknek többes szám második személye.

pamut 2013.06.06. 13:14:19

@Howard_Stern: Az ingyen tanulás nyomós ok, de a többi elmondható sok más angliai városról is. Hogy miért szeretitek Skóciát, az is érdekes lenne, a Trainspotting alapján egy szerencsétlen öngyűlölő anómiás szétfrusztrált nép :) Ami viszont tuti hogy az amúgy is esős és hűvös szigetország leghűvösebb és legesősebb része.

Azért sok sikert, szerintem mondjuk első körben a megkapaszkodás a fontos, aztán ha már megvan a biztonságérzet, mindenki oda megy az országon belül ahová akar. Én legalábbis így gondolom.

Melisa 2013.06.06. 13:14:21

@mzgldr: "Lassan elfejtem". Örülök,hogy fejleszted magad,csomó dolgot nézel a netten,BBC-t nézel meg stb. Tényleg hasznos,majd bele vágok én is....

Mrs. Clayton 2013.06.06. 13:14:55

@charlieharper: akkor én most felhozom még a pedofilokat és már helyben is vagyunk

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 13:16:20

@házelőtthinta: "Az általános közhelyek nem tetszettek annyira, itt megbecsülnek, emberként kezelnek stb. De szerencsére a legalsó szintet nem érte el a "nem löknek fel a buszon, metrón, csónakon, űrhajón". "
Tudok jobbat, itt egyenloseg van :) tegnap mentunk egymas mellett a jardan egy valami vezeto forma fazon harom reszes oltony, bor taska, en ing, nyakkendo, szovetnadrag, meg egy melos melosruhaban. mindenkinek nejlonzacsiban ott volt a kenyer, tej, crips. Mi ez, ha nem a megvalosult egyenlosseg. :D

2013.06.06. 13:16:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: te hogy elted tul a magyar hadsereget? A korod alapjan, te meg sorkoteles voltal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:16:56

@Jess G:

A pedók nem mennek zuhanyzókba, őket a mazsorett-előadások érdeklik inkább. Munkahelyi mazsorett pedig még nem hallottam.

pamut 2013.06.06. 13:17:35

@házelőtthinta: már 50 éve is rohadt a kapitalizmus... de persze omlik össze mindjárt, 3, 2, 1...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:17:46

@charlieharper:

"te hogy elted tul a magyar hadsereget?"ű

Hamis papírokkal.

Howard_Stern 2013.06.06. 13:22:03

@pamut: Azért az az igazság, hogy kissé magas jelenleg az önbizalomszintem, hiszek benne, hogy képes vagyok munkát találni 1-2 hónapon belül, köszönhetően annak, hogy nem vagyok válogatós, és tényleg magas szintű az angolom. Emellett tényleg kizártuk Londont, és nem ártana valamilyen szinten nekem is, páromnak is szokni a skót akcentust, mert hosszú távon is el tudnánk ott képzelni az életünket. Mellesleg Edinburgh-ben az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség a UK-n belül, kb. 4,8 %. Valamint mellette szól Glasgow közelsége: milliós nagyváros, újabb munkalehetőségek, mégsem London :)

Mindenesetre köszönet a jókívánságért, szeptemberben pedig meglátjuk mi lesz. Ismerős itt is van, de nem nála kezdjük, csak informálódunk egyelőre.

mzgldr 2013.06.06. 13:24:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te sem voltál kollégista, ugye? Először nekem is furcsa volt, de azóta bárhol tudok meztelenül grasszálni. Na jó, mindenhol azért nem, de egyszer kipróbálnám a Váci utcán vasárnap délután egykor.

@Melisa: azt tanácsolom, hogy ha van valami hobbid (én olyan négy öt fórumot szoktam olvasni többé-kevésbé rendszeresen), vagy téma ami érdekel, akkor olvasd az ahhoz tartozó angol oldalakat. Egyrészt sokkal több információ van, meg megismered a beszélt nyelvet.

mzgldr 2013.06.06. 13:25:59

@mzgldr: ja és még mielőtt...

Nem azért vetkőztem pucérra más faszik előtt, mert látens homo vagyok, hanem mert elég szar lett volna a szobában lévő csapban letusolni. Tudniillik nem fértem volna bele.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 13:27:03

elbagatellizáljátok, nekem aztán mindegy, de ne lepődjetek meg hogy egy szép napon oda minden megtakarításotok.

efelé tartunk ugyanis. de ahogy látom, nagyjából itt is mindenki alszik még. persze hogy alszik, megkapja a csinos 1500 euróját, fontját, dollárját és azt hiszi minden rendben. vékony mázú illúzió már csak ez, és a burok szakadóban van.

szóval eleve vicces ilyeneket olvasni hogy egész életemben itt akarok élni meg hasonlók. paradigmaváltás jön, nagy eséllyel teljesen más világban élünk 10 év múlva mint most.

én mondjuk otthon szeretnék egy ilyen történés esetén lenni, mert mégis kivel fogjak majd össze? labancokkal akikkel alig értjük egymást? Otthon kell lenni és akkor át lehet majd vészelni. közösen, összefogva.

nyuszigonosz 2013.06.06. 13:27:53

@orange85: Már jó kedve sem lehet az embernek? :))) Süt a nap, jó a kedvem, a fene akar kötekedni.

2013.06.06. 13:29:36

@házelőtthinta: igen, ezert kell diverzifikalni es menezni mennyire kapitalizalt a bankod es milyen tipusu befektetseket csinal az a bank (marha tudod). 2007ben ki tudta colna, hogy a UBSnek egy rakas amerikai ABSevan? Ok maguk sem tudtak. Ez mara megvaltozott, lehet azert tudni.

GQ 2013.06.06. 13:32:50

@Melisa: köszi :) de azt szeretettem volna sugallni, hogy nem lehetetlen megoldani a helyzetet. bár én csaltam kicsit, még otthonról intéztem el a melóm ua a cégnek az angol leányánál, akinél otthon is dolgoztam. de muter barátnője 50 fölött németországnak vágott neki egyedül, szóval van remény :)

2013.06.06. 13:33:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekem is volt asztmarol papirom. A mi keruletunkbol senkirol sem tudok, aki bevonult volna. A korzeti orvos mindenkinek adott papirt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:42:42

@charlieharper:

Persze a gond az volt, hogy csak a katonai orvos véleménye számított. Azaz őt kellett meggyőzni. Teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy ki melyik kategóriába sorolnak be. A legszarabb az A volt, ez volt a mindenre alkalmas. A legjobb meg az E, ez volt a véglegesen alkalmatlan, ez volt a főnyeremény, mert aki egyszer E-t kapott, az SOHA többé nem zaklatták. S volt még B, C, D, fokozatok, pl. "alkalmatlan harci tevékenységre", az ilyeneket bedugták a konyhába másfél évig krumoplit hámozni, de legalább nem ébresztették fel őket hajnalban menetelni.

Mázlista voltam. 12 évesen Kubában megharapott egy darázs, s kétféle staffyllocusom lett tőle, Egyetlen jele ennek: csúnya bőrhibák. Magyarul az égvilágon semmi baj nincs. De hát a 80-as évek végén egy magyar orvosnak azt mondani, hogy "trópus" és "bőrbetegség" önmagában elég volt - ez úgy hatott, mintha azt mondtam volna, hogy "csak egy kis pestis, de nem gond".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:44:57

@mzgldr:

Egyébként nudista is voltam egy időben, szóval nem olyan gond ez, de a lényeg. hasonló helyre egyedül nem szabad menni, mert mindig van pár homokos, aki ismerkedni akar ilyen helyzetekben.

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 13:47:10

@én már a fény gyermeke vagyok: "Például miért jön a hétfő után kedd, miért nem péntek vagy vasárnap?"

péntek és vasárnap is hétfő után jön :)

váj mí 2013.06.06. 13:49:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért hallod! Ennyi fóbiával, mint amennyi neked van, nem lehet egyszerű együtt élni. Részvétem ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 13:49:48

@orange85: mikor elered azt az eletkort, hogy nem canganak hivod, hanem biciklinek, akkor nagy valoszinuseggel mar nem lesz kedved cangazni
ha felno az ember es megteheti, akkor vesz egy autot
/ most arra nem terek ki, hogy felenk tenyleg csak a portolok es ahott csorok hasznaljak es nekunk alapbol 2 kocsi kell, mert nem tudnank melozni, de ez nem London/
halistennek:)

tanato 2013.06.06. 13:52:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én 4 évig 94-98 között voltam sorozóorvos/ez nem főállású munka volt évente 2szer 3 hét volt/Amilyen hamis papírokkal ott bepróbálkoztak az hihetetlen.Pl. válogatott kosaras olyan ízületi betegségekkel hogy a papírja szerint már járni sem tudna,vagy az intelligens egyetemi oktató olyan psychés betegségről hozott papírt amely szerint még az általánost sem tudta volna elvégezni.Vagy a teherautósofőr aki a papírja szerint majdnem süket.

váj mí 2013.06.06. 13:53:59

@tanato: És? Te mit tettél, hm?

tanato 2013.06.06. 13:58:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Voltak azért okkal hihetőbb hamis papírok is mint pl. a tied.Lényeg az,hogy először mi behívott civil orvosok adtunk véleményt ABCD,majd később persze minden papírt átnéztek a hivatásos katonaorvosok is később hetek múlva nehogy csaljunk vagy havernak felmentést adjunk.Érdekes hogy nagyon sok ténylegesen krónikus beteg viszont szeretett volna bevonulni akár testi akár lelki bajokkal,nyilván így kompenzálandó testi vagy szellemi hiányosságát a környezete előtt.Szóval nem volt könnyű dolgunk.

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 13:58:26

@tanato: azért nem kellett volna háromszor is i-t adni, gondolod nekünk nem volt macera szaladgálni azok után a papírok után? :))))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 13:58:44

@tanato:

A Švejkben van egy olyan rész, hogy mindenki valami kitalált betegséget mond be, de a katonai orvos minden betegségre beöntést ír fel és mindenkit alkalmasnak nyilvánít.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 13:59:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez mondjuk atol fugg hogy nezel ki. Mivel nem vagyok kis darab engem senki sem buzizott le, amikor rozsaszin ing volt rajtam. Probaltak volna csak meg, torott derekkal csak passziv felek lehettek volna utana...

mzgldr 2013.06.06. 14:00:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szinte csodálkoztam volna, ha azt mondod hogy még nem voltál nudista. Mondjuk az pont nem vonz, nem tudom mit élveznek benne az emberek. Más ott lóbálja a ráncos heréjét meg a lógós csöcsét a parizeres kiflim mellett. Brr...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 14:00:58

@tanato: Bevonulásos sztorik? Azok jók. Én egy állatorvos haveromtól kértem elhullási papírt, azt vittem magammal. Besoroztak, dokibácsi talált kákán csomót. Csúnya, gonosz besorozó dokibácsik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:02:06

@Mr. Long: ezt sosem ertettem, miert a jardabol vagjak le itt is az uttestbol van levalasztva legtobb esetben
mondjuk pl floridaban pl maga a jarda a a bicikliut, mert ott aztan tenyleg nincs gyalogos eltekintve a nagyobb varosok belvarosatol pl a miami turistak

tanato 2013.06.06. 14:05:12

@váj mí: Természetesen a nagyon kirívó esetekben,mint a fent felsoroltak,figyelmeztettük a pacienst,hogy ha elfogadjuk a papírjait,akkor vagy ugrik a sportolói status,vagy nem tudja folytatni az oktató a munkáját,vagy oda a hivatásos jogsi.,mert ez a hami papír hivatalossá fog válni,valamint a papírt kiadó orvos kolléga is megszorulhat emiatt.Így ők emiatt inkább bevonultak, a sportoló a Honvédban kosarazott egy évig, az oktatót tisztiiskolába küldték,a sofőr meg bent is gépkocsit vezetett.Természetesen visszatérve kérdésedre nem egyedül én tettem,a sorozóbizottság két orvosból állt,egymást ellenőrzendő,utána meg mint írtam mentek a papírok a hivatásos katonaorvosokhoz.

nyuszigonosz 2013.06.06. 14:05:28

@mzgldr: Az felejti el a nyelvet, aki sosem tudta rendesen. :)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 14:05:30

@tanato:

A mindenáron bevonulni akarás is lehet mentő módszer.

A 80-as évek közepén volt - lengyelek mesélték - egy híres lengyelországi eset. Ellenzéki beállítottságú humorista gyerek volt. A lényeg: bolhapiacon beszerzett világháborús lengyel egyenruhát, karddal együtt. Aztán a sorozás napján beöltözött, így jelent meg a katonai orvosnál, ahol aztán előhúzva a kardját térdre hulllott és zokogva ünnepélyes esküt tett, hogy az életét akarja áldozni a Lengyel Népköztársaság ügyéért.

Persze, azonnal "végleg alkalmatlan" minősítést kapott, mint veszélyes elmebeteg,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:07:44

@Karim25: idossorrendben van, de nekem is feltunt
ha eladtunk mindent, abban alyalaban az auto is benne van, sot leginkabb:)

nyuszigonosz 2013.06.06. 14:08:58

@Karim25: Én örülök, hogy leírtad.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 14:10:41

@Mr. Long:

Alapvetően a viselkedésen múlik, nem a színen meg ilyesmin. Én pl. imádom a női parfűmöket használni, a feleségemét használom pl. borotválkozás után meg dezodorban is az övét. A férfi parfümöket, dezodorokat szagtalannak, unalmasaknak tartom. De messziről látszik rólam, hogy nem vagyok homokos.

BTBTBT 2013.06.06. 14:10:46

@charlieharper:
Hja kérem, a formalitásokat nehéz kikerülni, ha az ember akarja azt a fránya állampolgárságot.
Kanadában is van a helyi önkormányzatnál való kötelező pofavizit, ha megvan a papír, mint Londonban?

tanato 2013.06.06. 14:11:36

@tanato: Egyébként jó pár hamis papírt adó orvoskolléga később lebukott,két fő ok volt az egyik hogy a frissen felmentett "alkalmatlan" majdnem azonnal már ismerőseinek,barátainak,őt a kocsmában nagy mellénnyel büszkén mesélte,hogy milyen módon sikerült megvezetni a katonaságot és mint ilyenkor egy "barát" egy "jó" ismerős azonnal feldobta,a másik esetben meg évekkel később váláskor amikor minden serpenyőért harcolnak már a felek, az asszony felsorolván exe bűneit,:megcsalt megvert plussz még hamis papírt is vásárolt hogy elkerülje a katonaságot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 14:14:23

@mzgldr:

Annak idején a nudista ismerősöm mondta: "nem nyomja a vizes gatya a töködet", szerinte ez a nudizmus alapfilozófiája... :-)

Persze, ahol pl. sok a német, ott nem jó a nudista strand, mert a német nők képesek akkor is levetkőzni, ha iszonyú rondák.

De nem művelem ezt már nagyok sok ideje.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:14:30

@bioborsó: a mai vilagban a nyelvtanulashoz egyetlen dolog kell:
akarat

váj mí 2013.06.06. 14:15:13

@tanato: Hm, a jóságos "doktor bácsi" .. ;)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 14:16:16

@hagyma: vagy nem vesz, vagy vesz és nem használja csak ha nagyon muszáj.

nem kötelező minden áron agyonfogyasztani magunkat. Nyugat Európában több a bicajos mint nálunk, és nem azért mert több a bicikliút..csak ott nincs ilyen kasztosodás hogy kisgyereknek bicaj, nagyfiúnak meg kocsi, bármi áron, természetesen a legtöbb esetben hitelre a 15 éves kocsi is.

nekem sokkal szimpatikusabb az mikor egy látszólag is jóléti államban látok rengeteg bicajost, akik megtehetnék hogy kocsival járnak, de nem teszik ,mert nem szeretnének szennyezni, fogyasztani, stb.

váj mí 2013.06.06. 14:17:55

@hagyma: Tulajdonképpen nekem is szúrta leginkább a szememet. Mindent eladnak, mert annyira kell a pénz, meg másoktól kérnek segítséget, de a kocsit azt nem, sőt azt ki is viszik magukkal. Hát toll a fülükbe!

Karim25 2013.06.06. 14:18:00

@hagyma: meg mindig nem az en tulajdonom az auto... :) ezert nem lett eladva :)

zopilote 2013.06.06. 14:18:31

@házelőtthinta:
" ennek még nem érezni gyakorlatban a hatásait (aki 15 éve kint él legalább az érzi, mivel
a 90 es évek vége óta nagyjából csökken az életszínvonal) de egyre gyorsul a folyamat. "
Bizony erzi a csokkeno eletszinvonalat! 25 eve ugyan ezert a munkaert, amit ma vegzek,
fizettek 20 $ - t orankent, ma 28 - at kapok. De egy liter benzin 30 cent volt, ma 1,29 $.
A cigi 1, 50 volt egy dobozzal, ma 8,00. Rentet fizettem 250 $ - t, ma ugyan az 1000 $
korul van. Sorolhatnam tovabb. Es csak rosszabb lesz, hozzak a vendegmunkasokat, akik
sokkal olcsobban elvallaljak a munkat. Celom: elhuzni innen, amint csak lehet. De hova???

tanato 2013.06.06. 14:18:31

@pappito: Ez volt az áthidaló megoldás, az I vagyis az ideiglenesen alkalmatlan,ezt két alkalommal lehetett eljátszani egy személynél.Két év csúszást,esetenként még többet jelentett.

tanato 2013.06.06. 14:20:51

@váj mí: Azért kétséges esetekben a paciens javára próbáltunk dönteni,azért az közölve hogy ha a felülvizsgáló katonaorvosi bizottság ellenőrzésre behívja,bármi lehetséges.

tanato 2013.06.06. 14:23:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Attól féltek a legjobban,a pscyhés betegségektől.Relatíve sok öngyilkosság történt a frissen bevonultak között,fegyverrel elkövetve.

2013.06.06. 14:23:35

@tanato: en fizettem az enyemert az egyik kollegadnak, hogy ne kelljen bevonulni. Ha jol emlekszem meg lilaszinu 500-asokkal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:23:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat pont a konyhasok keltek a legkorabban es sosem volt meneteles hajnalban

Amarante 2013.06.06. 14:25:29

Vettünk autót is, de el kellett adnunk, hogy fizetni tudjuk a szobánkat.

Mivel kihoztuk az autónkat otthonról, így elkezdtem keresni nagyobb körzetben munkát.

Na akkor most mi van azzal a fostalicska autoval?????????
lehet en vagyok ma kicsit lassu,de egy szal segitseget sem latok a mai iromanyban:(:(Szerintem mindenki igy csinalja csak lehet,hogy egy szep havas esten jut eszebe,hogy o most elindul:):)

tanato 2013.06.06. 14:25:35

@pappito: Lehet hogy veled meg találkoztunk sorozáskor?

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 14:26:43

@tanato: tudom én azt nagyon jól :)

De én már eleget tettem az alkotmányban rögzített honvédelmi kötelezettségemnek, aztán az egész sorozósdi szerencsére elmúlt, de soha nem bántam meg, hogy nem szerencsétlenkedtem 6 hónapot feleslegesen valami lerohadt laktanyában, harminc éve elavult felszereléssel és negyven éve elavult, massziv alkesz tisztekkel...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:26:56

@mzgldr: hat nekem se mondja semki, hogy a nudistak azert mennek nudista strandra, hogy n e maradjon feher a segguk
latens kukkolok

Karim25 2013.06.06. 14:28:44

@Amarante: mikor kikoltoztunk vettunk autot, amit elkellett adnunk.

Joval kesobb kihoztunk magyarorszagrol autot, jelenleg is azt hasznalom. Az auto nem az en tulajdonom, mint uzembentarto vagyok.

Amarante 2013.06.06. 14:29:23

@hagyma: Kepzeld el azt a csalodast,amikor a nudistak 60-tol felfele pucerkodnak.Nagyon elvetemult lehet az a kukkolo.aki erre izgul:):):)De ugy kell neki!Miert nem vallalja nyilltan,mit latenskedik:):):)

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 14:30:27

@tanato: az szinte biztos h találkoztunk, nyolc éven át nem tudtatok berángatni, pedig nagyon igyekeztetek :) a kilencvenes évek elején még nagyon szigorúan mentek a dolgok, volt alsógatyában szaladgálás, mindenki ordibált, de aztán öt évvel később már le volt puncítva az egész, a sorozók köszöntek(!) meg levetközni se kellett :)

tanato 2013.06.06. 14:30:42

@charlieharper: Nem vagy egyedül,sokan próbálkoztak pénzért venni alkalmatlanságot különböző szakorvosoktól.A lényeg az volt sorozáskor azt /is/ kellett figyelnünk mikori a papír és van e előzménye a betegségnek vagy egy két hónappal sorozás előtt lett "súlyos beteg" az illető 20 év körüli srác.Természetesen körzeti orvosi papír nem volt figyelembe vehető csak kórházi zárójelentés,abból is főleg az amikor több alkalommal feküdt az illető bent ugyanazon nyavalyával.

váj mí 2013.06.06. 14:31:08

@tanato: Mondom én, a jóságos doktor bácsi :).

váj mí 2013.06.06. 14:32:15

@Amarante: Hát tudod, kocsi kellett az nagyon. Az albérletet nem tudták fizetni, de a kocsi az kellett, feltétlenül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 14:33:20

@Amarante: Latens kukkolo es a munkahelyi zuhanyzok varazsabol kiindulva buzi is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:33:55

@házelőtthinta: ha elerheto kozelsegben lenne a melohelyem, ami nincs mert 20 perc kocsival, en mar akkor sem bicikliznek
50 evesen ne tekerjek mar koeresztul a varoson, raadasul elegge dombos videk
nem veletlen, hogy hollandiaban van a legtobb bringas, ott ha egy vakond tur egyet a kertben azon szankoznak a gyerekek
@váj mí: @Karim25: idorendben olvasok, akkor ez meg nem derult ki
ezt irtad
"Mivel kihoztuk az AUTONKAT otthonról, így elkezdtem keresni nagyobb körzetben munkát."
azutan kiderult, nem a tied
abszolult jelentektelen dolog, csak felreertheto

Karim25 2013.06.06. 14:34:13

@váj mí: ritka barom vagy te :) de tudod mit? kellenek az ilyen emberek is, mint te vagy. Aki mindent tud, es kozben egy nagy nulla. :)
gratulalok :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 14:35:09

nem értem...én simán elmennék pár hónapot majomkodni valami laktanyára kár hogy már nincs ilyesmi...minek kellett ilyen hisztérikusan megpróbálni mindenáron elkerülni?

váj mí 2013.06.06. 14:35:15

@hagyma: Ládd, ha tudna egyértelműen fogalmazni, akkor most nem basztatnánk.

Amarante 2013.06.06. 14:35:25

@váj mí: itt-ott kisse zavaros a sztori:):)kivancsi vagyok,hogy a sorkotelesseg utan merre kanyargunk ma ??:):)mondjuk en szeretem az illen jellegtelen posztokat,mert jokat beszelgetunk:):)
OFF:
Meg nem beszeltem a familiammal,de delutan fogok :):)

BTBTBT 2013.06.06. 14:36:02

@Mr. Long:
Fénymásológépeknél is jól működik a 200 meg a 10 forintos érme a 2 fontos meg a 10 pennys helyett. Meg nyilván minden más hasonló készüléknél is.

váj mí 2013.06.06. 14:36:24

@Karim25: Mna, elmész te a picsába, virágszál. Barom az a kedves, aki nem tanított meg téged egyértelműen fogalmazni.

tanato 2013.06.06. 14:36:56

@pappito: Így van, le kellett vetkőzni kisnadrágra,RR mérés szív tüdő has,gerincoszlop,végtagok vizsgálata,leírni mind,macerás volt a folyamat tényleg komolyan vették.Mondjuk nem bánom hogy hivatásos sereg lett,mert amilyen sok oda nem való ember bevonult,akinek egyebekben semmilyen eü.-panasza sem volt,az a csoda hogy egyáltalán múködött a sereg és nem történt több erőszakos cselekmény.

nyuszigonosz 2013.06.06. 14:37:32

@Amarante: én most tényleg átolvastam mindent és képben vagyok: mindent eladtak és busszal mentek.
Mivel nem nagyvárosban élnek, hanem valahol vidéken, hát a munka miatt kellett egy kocsi: vettek.
El kellett adniuk, hogy a lakhatást fizethessék. Akkor.
Ez a kocsi, amit kivitt Mo-ról, nem az övé. Gondolom családtagé, aki nem használta és így nekik nem kellett megint egyet venniük.
Mert kocsira a munka miatt továbbra is szükség van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:37:35

@Amarante: en nem tudom hany evesek jarnak nudistrandra, m,ert sosem voltam
meg elegge levonuloban volt
annak idejen emlekszem az NDK-soknal volt nagy divat
meg a monokinit ugy ahogy megertem de azon tul nem
nem akarok vadidegen embereket puceran latni

Karim25 2013.06.06. 14:37:55

@hagyma: igazad van, elnezest. Csaladtagunk autojat na :D

váj mí 2013.06.06. 14:38:57

@Amarante: Kissé zavaros, de már le lettem barmozva, mert nem értem fel az ő konyhai kisegítői szellemi magasságaiba ;).
Hm, a buzik már szóba kerültek, innentől meg már minden lehet ;).

Köszi szépen, nem halálosan sürgős, de jó lenne tudni, mire számítsak. A csemete nem Zilahban intézte, a megyeközpontban?

2013.06.06. 14:39:49

@Karim25: nehogy azt hidd, hogy ezt ennyivel meguszod. Auto tipusa, szine es fogyasztasa is kell.

Amarante 2013.06.06. 14:41:08

@nyuszigonosz: Koszonom a tomoritest.Na most megnyugodtam teljesen.:):)Mar aggasztott,hogy ha az ejjel elragad a halal total hulyen halok meg,mert nem birtam megfejteni a mai poszt ertelmet:):):)
hasznaljak egeszseggel azt a bizonyos autot!

GQ 2013.06.06. 14:41:31

@zopilote: azért az inflációt se feledjük el...

váj mí 2013.06.06. 14:41:54

@nyuszigonosz: Egen, de ha a sok rinya helyett, amit belefoglalt a posztba, ezt így egyértelműsítette volna, akkor most nem lett volna oka sértegetni engem, és nem kényszerített volna arra, hogy megszegjem a mai ígéretemet, miszerint nem fogok szemétkedni.

váj mí 2013.06.06. 14:42:30

@Kovermadar: Valami párnába sírós volt a magyarázat, végül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:42:33

@nyuszigonosz: koszonjuk, de mar mindenki megertette
csak a posztban nem ez volt leirva

namost, ha az ismeros /edesanya stb./ nem adta volna kolcson a kocsijata, akkor mar otthon lennenek?

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 14:42:37

@házelőtthinta: mert olyanokkal volt tele a katonaság, mint te

Ezen felül meg azért, mert amikor nekem kellett volna menni, akkor két hónap kiképzés és 4 hónap szolgálat lett volna, ahol basztathattam volna az 1961-es szovjet rádiótechnikát, amihez semmi közöm, plusz jó eséllyel amúgy se működtek már, plusz akkoriban eléggé kócos volt az ország, az emberek a pár éve maga alá szar szocilizmus romjain próbáltak éldegélni meg dolgozni, amikor százezrek estek át a rongyos szociális háló likain, és mondjuk nem szerettük volna elveszteni a munkánkat, hogy valami bepálinkázott faszfej az avart tologattassa velünk az alakultér egyik sarjkából a másikba, mert a járművekbe nem jutott benya, a fegyverbe lőszer, úgyhogy ami maradt akkoriban a katonaságból az az ordibálás és a kopaszokkal geciskedés. Ez annyira nem volt vonzó alternatíva, úgyhogy inkább az ember kihagyta, ha tehette.

Már rég nem volt mhsz, szakma tanulás, jogsik megszerzése, ejtőernyőzés, vitorlázórepülés, stb... csak a szar. Valószínűleg nem éltél akkoriban.

Most viszont van lehetőséged önként bevonulni, tisztességes körletben lakni, pénzt kapni azért, hogy ott vagy és működő eszközökkel dolgozni - ott a helyed.

BTBTBT 2013.06.06. 14:42:41

@01234567:
"otthon még két redvás zsömlét is izomból kellett vennem a közértbe a sok agresszív f@sz között"
Ezt valaki már elsütötte az elmúlt hetek kommentjeiben. Lehet, hogy te voltál?

Amarante 2013.06.06. 14:42:58

@váj mí: Nem kell a megyekozpontba menni,a polgarmesteri hivatalnal inteztek asszem,de estere igerem,hogy total kivallatom a gyereket!:):):)

Karim25 2013.06.06. 14:43:55

imadom amikor van valaki, aki jobban tudja nalam az eletemet :)
Majd ha hasonlo utat tesztek meg....

Ha olyan okosak vagytok,irjatok meg a sajat sztoritokat, annak remenyeben, hogy valakinek megadjatok az utolso lokest, hogy donteni tudjon, es belekezdjen egy jobb eletbe!

most megyek, lehet szidni :)

Karim25 2013.06.06. 14:45:12

@hagyma: nem, akkor vettunk volna itt kint egyet. :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 14:45:37

@Karim25: "Majd ha hasonlo utat tesztek meg...."

öööö.... na jó, inkább nem :)

váj mí 2013.06.06. 14:46:03

@Amarante: Tudom, hogy nem kell, de valszeg, ha direkt a megyeközpontban intézte volna, gyorsabb lett volna. Csak ezért kérdeztem.

Amarante 2013.06.06. 14:47:05

@Karim25: a spanyolviaszt feltalaltak elotted.Csak szolok,hogy ne fusd hiaba a koroket.Most ez nagyon nem volt szep toled.Ki tehet rola,hogy az autougyon kivul semmi erdekes nincs a posztodba.es mivel finom vagyok es noies a fogalmazasi keszsegedrol es a nyelvtanrol meg nem is beszelek,mert az nem ildomos:):)

váj mí 2013.06.06. 14:47:26

@Karim25: Nem vagy egy kissé nagyképű, amolyan kapd-be-a-faszom ember?
Mert szerintem, de.
Na jó munkát ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 14:47:28

@Karim25: tenyleg lenyegtelen kerdes, nekem is feltunt, en fel sem vetettem volna, de mikor mar olvastam, tudtam, hogy valaki megteszi majd
ez meg is tortent
sok sikert es azt se szegyelld, ha mosogatsz is neha , en majdnem 40 evesen 3 honapig mosogattam, ma meg normalis melom van, gyonyoru felesegem es nem mellesleg mar amerikai is vagyok
/csak hogy a trollokat is etessem:)/

tanato 2013.06.06. 14:47:49

@váj mí: Akkor még nem voltam bácsi szerencsére,bár nem örültem hogy többek között pont engem hívtak be a bizottságba,mert 2x3 hét kiesett a munkából.Azután később jól megfizették a sorozóorvosokat akkor meg már harcoltak a háziorvosok hogy bejuthassanak a bizottságokba.Főleg a vállalkozó háziorvosok tudtak ezért nagy pénzeket szakítani a Honvédségtől.Én sajnos csak 99-ben lettem vállalkozó amikor már nem volt meg ez a jövedelmező lehetőség.

2013.06.06. 14:48:02

@tanato: a Janos korhazban es a Kutvolgyiben megvolt minden egyes papirnak az ara. Televolt 18-20 evesekkel, akik vartak a papirokra, velem egyutt.

nyuszigonosz 2013.06.06. 14:48:21

@Karim25: Én nem foglak szidni. Miért is?
Sok sikert a továbbiakban!

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 14:51:08

@váj mí: sose tudom ez most mire vonatkozik, ird oda!

BTBTBT 2013.06.06. 14:51:22

@Melisa:
Nálam totál nulla ismeretség. 3 nap előre fizetve egy kis szállodában, amit a használt berendezése miatt csak csúfoltak hotelnek. Aztán a hely netjét használva találtam szobát a gumtree-n. Úgy vágták utánam a SIM-kártyát 5 fontért.
Igaz, ez nem mostanában volt.

váj mí 2013.06.06. 14:51:50

@tanato: Hm, érdekes azért, pláne ha még vannak sztorijaid.;) Nálunk is mindent megtettek a fiúk, hogy elkerüljék a sorozást, meg a kötelező sorkatonait. Főleg azért, mert egy 18 éves fiú álma nem éppen az, hogy 2 évet elvesztegessen az életéből, pláne nem Moldvában vagy Havasalföldön, mert kapcsolatok nélkül az erdélyieket nagyjából oda irányították.

váj mí 2013.06.06. 14:52:33

@pappito: Arra, hogy most röhögök, de nagyon. :D

tanato 2013.06.06. 14:54:29

@váj mí: Igen,Romániában sokkal keményebb volt ez /is/,időben is több,meg körülményekben is nehezebb volt

Amarante 2013.06.06. 14:54:42

@Barátusz: en tudtam hova megyunk,mert kineztem a neten:):):)azota is itt elunk.segitseg semmi,nemi penz egy kocsi meg a 3 gyerek:):)Manapsag azert mar nem akkora durranas utnak indulni.

pappito · http://pappito.com 2013.06.06. 14:54:59

@váj mí: jó, de melyik kommentemen? :)

a legviccesebb sajnos elsikkadt ma :(

2013.06.06. 14:56:00

@pappito: a hintanak kuldotton

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 14:56:34

váj mi megint aranyos. ki a bakod? párbajra hívom! vagy megküzdök egy kárpáti medvével a kegyeidért.

Amarante 2013.06.06. 14:57:22

@tanato: az en batyam anno harom evet huzott le.A korulmenyek meg sem kozelitettek a Mo-akat!

tanato 2013.06.06. 14:59:36

@charlieharper: Igen érdekes volt hogy a fővárosi fiatalok sokkal nagyobb mértékben voltak alkalmatlanok mint a vidékiek dacára hogy ott jó pár évvel magasabb az átlagéletkor., a jobb körülmények miatt.Nagyjából azért tudtuk az okokat.Szóval tényleg jó hogy vége,mondom olyan egyébként egészségesnek tűnő fiúk is bevonultak,akikre egy vízipisztolyt sem bíztam volna rá.Akik meg meg tudták volna állni jobban a helyüket,azok sokan ki is tudtak bújni alóla.

BTBTBT 2013.06.06. 15:04:40

@Amarante:
Csak azt tudtam, mit szeretnék és mit nem akarok csinálni. De ahogy írtam, már régebben. Autó és kölkök nélkül, jó angolnyelv-tudással.

Az egyén beállítódásának és körülményeinek kérdése, hogy mennyire nagy durranás neki útnak indulni manapság. Lásd a mai posztert. Ő sem a Kánaánból menekült Northamptonba.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 15:07:22

@tanato: meg meg tudták volna állni jobban a helyüket

Én voltam katona másfél évig, sok értelme nem volt. Még azt sem tudom mennyire áltam meg a helyem. Ezt az időt elvették tőlem, pedig tudtam volna másra is használni.

tanato 2013.06.06. 15:12:53

@én már a fény gyermeke vagyok: Így van,mivel nem voltunk független állam,a az akkori katonaságnak tényleg semmi értelme nem volt, csak a szovjetek segédcsapataiként működtünk.

Amarante 2013.06.06. 15:12:59

@Barátusz: azert 15-20 eve tenyleg nagy dolog volt nekivagni a nagyvilagnak minden segitseg nelkul.Ma azert lenyegesen konnyebb:gugli barat sok mindent megmutat,informal.Manapsag azert mondhatjuk,hogy egy legujabbkori nepvandorlas resztvevoi vagyunk.
Anno nekem az oroszt tanitottak boszen,azzal meg most mire mennek?Sokkal tobb es jobbak az eselyek most.

a Kanaanbol meg azert eleg kevesen menekulnek,foleg ugy,mint a posztolo:itt a kocsi,hol a kocsi modon:):)tobbsegeben azert nem is ok irjak es olvassak a posztokat:):)

BTBTBT 2013.06.06. 15:17:04

@tanato:
Egy gyerekkorban korrigált betegségből kifolyólag nem volt szükségem hamis papírokra, és egyből E-t kaptam.

A vicces az volt, amikor egy iskolatársam a maga éppen 150 centijével is E-t kapott. (Úgy látszik, az volt a minimum magasság)
Amikor 94 tavaszán kérdezte tőle a sorozóbizottság elnöke (vagy mi a neve, te jobban tudod): Látom maga volt már korábbi sorozáson is. Ott mit kapott? Mire a srác: A-t. Az elnök arcáról lehervadt a mosoly.

NIKI LAURA 2013.06.06. 15:18:11

@Barátusz: hete Kanadaban vagyok,most itt 100x fontosabb dolgok vannak,mint a blog,na es 8 ora eltolodas..
itt albertaban oriasi penz van,a cegek 1000 szamra keresik a munkast,es az engedelyeket gyorsan adjak.(LMO)

Az auto ara itt vicc,500 dollarert full extras Dodge van-t veszel.
www.kijjiji.ca
A biztositas kb 60 dollar/ honap,a szemelyre szabott rendszam 20.

Sok magyar ugy van itt,hogy otthon felvettek cofidis,provident,kocsihitel,lakas,stb...aztan minden hatrahagytak,jottek ide.
Itt folytattak,mert itt minden bank hozzadvagja a penzt,itt is lehuztak a bankokat.
nah,hat ezek a magyarok.

2013.06.06. 15:20:37

@NIKI LAURA: es akkor most ki a szamoca manager Lajosmizsen a tavolletedben?
Gratulalni lehet mar a kanadai apolgarsaghoz?

váj mí 2013.06.06. 15:21:13

@tanato: És értelme sem volt.

@pappito: Mnaaa, szerinted? :p

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 15:24:15

@váj mí:

Nálunk családi hagyomány a hadseregből való kimaradás. Már anyai nagyapám mázlista volt, ő volt a környéken az egyetlen férfi, akit nem vittek be Horthyék alatt. Pontosabban bevitték 1941-ben, majd 3 nap múlva a katonaorvos végleg alkalmatlan minősítéssel hazaküldte. Gyomorfekélye lett, ami szar ügy, de talán 1941-ben mégis a jobb opció volt a Szovjetúnió elleni hadba vonuláshoz képest.

BTBTBT 2013.06.06. 15:24:25

@Amarante:
Nekem 10 év sem volt, de hiába volt akkor már az internet, a külföldi kapcsolatok nem épültek ki annyira, mint ma.
Abból a szempontból "könnyű" helyzetben voltam, hogy "se kutyám, se macskám", se komoly kötöttségem (hitel) nem volt.
Kéthavi font-tartalékom volt Londonra, meg otthon hagytam másik kéthavit magyar viszonylatban, ha nem jön össze a buli.

Oroszból már csak elég sok szóra meg egyszerű kérdőmondatokra és mondókákra emlékszem, illetve az ábécé ismeretét nem feledve mindent el tudok olvasni.

cukorhal 2013.06.06. 15:30:15

... es megint egy "elünk boldogan szobalanykent meg mosogatokent Angliaban, a nyelv meg ragad rank mint a kosz, hepinesz szänsäjn" poszt.... en nem azt mondom, hogy mindenkinek karrieristänak kell lennie, de attol a "vegre felkarolt egy munkältato" attitüdtöl a falnak megyek....

tanato 2013.06.06. 15:33:21

@Barátusz: Pontosan 150 cm volt a határ.tehát vagy A betű volt vagy E.A sorozóbizottságnak természetesen volt egy nem orvos ,hanem katona elnöke is.

váj mí 2013.06.06. 15:35:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A Don-kanyartól a gyomorfekély tuti jobb! Nálunk anno apámat behívták, és le is szolgálta a fél évet (egyetemistának csak annyit kellett), anyám meg miattam úszta meg a katonai kiképzést, ugyanis már terhes volt velem ;).

tanato 2013.06.06. 15:36:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igazán jó ellenszere a bevonulásnak természetesen nem orvosi papírok voltak,hanem egy befolyásos maga beosztású ismerős.Ez esetben már be sem írták az illetőt,vagy kiszedték utólag a sorozandók listájáról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 15:36:08

@NIKI LAURA:

A baj az, hogy errefelé is kezd ez lenni. A bankok kezdenek csak úgy kérés nélkül pénzeket adni. Hozzáteszem. errefelé a sötét Balkánon az életszínvonal nagyjából a kanadai ötöde, de ez nem zavarja a bankokat. Épp az előbb értesített az egyik bank emailben, ahol számlám van, hogy örömmel tájékoztatnak, hogy ezentúl mínusz 5500 BGN (2250 euró) összeghatárig vehetek fel készpénzt a kártyámról + 55 ezer BGN (22500 euró) értékben vagyok jogosult részletre vásárolni bármit. Na most, hozzátenném, az átlag bruttó havi fizetés jelenleg 800 BGN alatt van!

Hozzátenném: ez nem valami VIP-szolgáltatás nekem személyesen, mert pl. ezt a számlámat alig használom, szóval nem arról van szó, hogy fontos ügyfél vagyok és ezért kaptam ezt.

Amarante 2013.06.06. 15:36:29

@cukorhal: Ne menj ,mert ugyis csak a takarito vagy a szobalany jon,hogy levakarjon:):)

váj mí 2013.06.06. 15:36:46

@cukorhal: Ne bántsd szegény posztolót, mert túlérzékeny, és átmegy parasztba a kritikáktól ;)

BTBTBT 2013.06.06. 15:37:37

@Karim25:
Eleinte szimpatikus volt a lelkesedésed, és hogy mennyire boldogulni akarsz, de ez a kritikára zsigerből reagálás már nem szimpatikus. Ha nem tetszik valaki, ott a szűrés. Akár rám is.

Miért akarna bárki is hozzád hasonló utat megtenni? :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 15:38:46

@cukorhal: Már bocs, de a normális az pont az hogy a többség nem törtető, gátlástalan karrierista mert a melók nagy része is ilyen. tehát minimálbéres, vagy aközeli.

és igen, örülni kell hogy kap az ember melót, mert nehéz szerezni. viszonylag egyszerűbbet se egyszerű.

kíváncsi lennék mit melózol ekkora arccal.

tanato 2013.06.06. 15:40:15

@váj mí: Amikor először jártam Romániában 78-ban megdöbbenve láttam hogy a lányokat is behívják,egyenruhában grasszáltak a kolozsvári főtéren.No Románia akkoriban sokkal függetlenebb állam volt mint a mienk,nem volt szovjet katonai jelenlét,természetesen ilyen helyzetben,erősebb hadseregre volt szükség.,azért volt ez amienkénél okkal zigorúbb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 15:40:21

@tanato:

Annak idején mesélték: a fontos elvtársak gyerekeit Budapestre hívják be, s valami szuper könnyített verzióra. Az egyik kádergyerek elhelyezése hely pl. a budapesti repülőtér volt, beöltöztették a gyereket egyenruhába, s ott sétálhatott a tranzitban meg az épület körül napi 8 órában. Este meg haza, nem a laktanyába. Persze ez is idővesztés volt, de mégis más mint a földi halandók sorkatonasága.

BTBTBT 2013.06.06. 15:41:16

@tanato:
A 92-es sorozáskor, nyilván azért, mert még szakközépbe jártam, I-t adtak ugyanarra, amire később E-t.

Igen, a katona valami hadnagy volt, és a kezdeti gyülekező során a sok dumáló srác egyből elcsitult, amikor bejött, és elbődülte magát, hogy: "Ebből ma Nagykanizsa lesz." :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 15:41:36

@váj mí:

Nagyapám 1985-ben halt meg, sok kortársa meg már 1942-ben Oroszországban, szóval biztosan jobb volt a gyomorfekély.

tanato 2013.06.06. 15:43:59

@Barátusz: Igen az egy hírhedett laktanya volt,rossz körülményekkel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 15:45:03

@tanato:

A kommunista Bulgáriában is volt hadkötelezettség nőknek bizonyos szakmák esetében. Pl. aki orvosi egyetemre ment, annak be kellett vonulnia kiképzésre. Mivel a feleségem első diplomája gyógyszerészeti, neki is volt ilyenje, meg rendes katonakönyve, rangja.

Amarante 2013.06.06. 15:45:11

@tanato: Meg kesobb is kikepeztek,allandoan!Valami regrol ittfelejtett puskakkal vittek loni,granatot dobigaltunk,stb.:):)
nem az oroszok hianya miatt volt a kikepzes,hanem azert,mert ceausescunal nagyobb nyelvu hive nem volt az egesz keleti blokkban:):)Nalatok kicsit lazabb volt a gyeplo,nalunk a vakonengedelmeskedunknemlatunkhallunkbeszelunk irany volt divatban:):)

tanato 2013.06.06. 15:45:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ha nem sikerült megúsznia bevonulást a kádergyereknek,akkor általában a lakóhelyéhez közel eső és alibi helyre vonult.

váj mí 2013.06.06. 15:47:23

@tanato: Meg azért, mert az a fasz Ceausescu járt Kínában, és úgy gondolta, hogy Romániának pont jó lesz a kínai szocialista modell. Hát, nem volt jó.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az én nagyapám megúszta a II. vh-t, mert még túl fiatal volt. A dédapám viszont az elsőt telibe kapta. Amerikáig jutott az öreg, de aztán haldoklott az ükpapa, amiről tök véletlenül értesült, aztán hazajött. Mire megint kiment volna, lezárták a határokat. Igaz, akkor most én sem lennék. Vagy inkább, nem én lennék.

BTBTBT 2013.06.06. 15:48:08

@NIKI LAURA:
Mit dolgozol? ÉS milyen munkásokat keresnek Alberta környékén? (Nyugi, nem akarok odautazni.)

A luxustanya dolgozóival azért van időd kapcsolatot tartani? :)

Problémákkal küszködő magyarok számára a "menekülés előre" is megoldásnak tűnik, még ha a tengerentúlra is kell eljutni érte.

Amarante 2013.06.06. 15:48:43

@Barátusz: Marpedig ha nem Afrikan at jott a lelkem,akkor ugyanazt az utat tettuk meg:):):)
most mar erted miert irtam,hogy nem nagy durranas jonni?Kicsi a kerites oszt megint elcsellenget nehany paciens:):):)

tanato 2013.06.06. 15:49:32

@váj mí: Bele is halt szegény Ceau egyedül a keleti blokkban a a diktátorok közül.Rossz volt az elgondolása a kínai módszereivel.

váj mí 2013.06.06. 15:50:03

@Amarante: Jaja, a három majom országa ....

BTBTBT 2013.06.06. 15:50:30

@tanato:
Tudom, azért is kussolt el egyből mindenki, amikor meghallotta. Volt néhány más, rosszhírű laktanya is, és már a gyülekező során is nagyon mondogatta mindenki, hogy ezekre a helyekre inkább nem szeretne kerülni.

VHB 2013.06.06. 15:52:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én nem vagyok nyelvész, de amit linkelek:

clandestino.blog.hu/2012/08/07/cervantes_a_tintahal

kis kivonat:

"...például a polla szó Chilében lottót jelent, Spanyolországban pedig péniszt, tehát nem mindegy, hogy ki mivel játszik. Spanyolországban a coger szót használják a járműre való felszállásra, Mexikóban és Argentínában viszont azt jelenti, hogy dugni, így egy spanyol, ha megkérdezi Mexikóban, hogy hol lehet felszállni a buszra (¿Por dónde puedo coger el autobús?), könnyen azt a választ kaphatja, hogy talán a kipufogócső a busznak az aktusra leginkább alkalmas része (Pruébalo por el tubo de escape..."

és, amit te írtál

"...Ráadásul az egyes helyi szavakat szionímaként kezelik. Így aztán az óriási távolságok ellenére sem alakultak ki nagyon más helyi nyelvek. A legtöbb különbség csak kiejtésbeli (pl. az európai spanyolban több mássalhangzó van),..."

nem feszül ellentmondás?

Kérdezem, és nem állítom.

váj mí 2013.06.06. 15:53:11

@tanato: Azért engedd meg, hogy ne könnyezzem meg "szegény" halálát. Bár életben kellett volna tartani vagy 2 évig olyan körülmények között, amibe ő az országot taszította, aztán nem csak ám úgy simán kivégezni golyóval. Lófaszt! Méreginjekció, lassan, kurva lassan adagolva.

tanato 2013.06.06. 15:54:48

@váj mí: Jogos,tényleg ázsiai diktatúrát honosított meg Közép-Európában.Ázsiai módon is végezte.

Amarante 2013.06.06. 15:57:24

@váj mí: Jaja.Nekem volt szerencsem vegigelni dicsoseget es bukasat.....Ranyomta belyeget az akkori fiatalsagra:(de a gondolatok szabadok voltak:):):)

váj mí 2013.06.06. 15:59:51

@tanato: Sajnos, gyors és könnyű halála volt :(

@Amarante: Nayaps, csak nem volt tanácsos hangosan is kimondani őket ...

tanato 2013.06.06. 16:01:21

@váj mí: Igen emlékszem,itthon akkoriban állandóan a TV előtt ültünk nézvén a kinti híreket.

BTBTBT 2013.06.06. 16:04:44

@Amarante:
Persze, vágom. Maradni lesz nagyobb szám. Másfél év még nem a világ vége. Majd ha nem lesz haladás 3 év múlva sem!:)

Annak ellenére, hogy volt azért néhány gyérebb színvonalú beszólás is, ennél a "miért bántasz engem"-hozzáállásnál van rosszabb is: volt olyan magyar kollégám, aki olyan magyar fiatalokkal élt egy házban, akik melóztak, és fűre költötték a pénzüket.

Amarante 2013.06.06. 16:05:13

@Kovermadar:

dehogynem!!!!Csak nem mutattuk ki az erzelmeinket,mert az nem elvtarsias attitud:):):)

váj mí 2013.06.06. 16:06:55

@tanato: Anyáméknak a mai napig megvan a felvétel a kivégzésről ...

@Kovermadar: A Kárpátok Géniuszát? Hát már, hogy az Istenbe ne?! ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 16:09:03

@VHB:

Persze, vannak helyi szavak, ill. sajátos jelentésben használt szavak, de alapvetően pár hét kell a megszokásához.

Amarante 2013.06.06. 16:10:02

@Barátusz:

Tenylegesen gyokeret ereszteni egy idegen orszagban azert nem konnyu.Nagyon nyitottnak kell lenni es el kell felejteni osszehasonlitani mindent:)Talan meg a gondolkodasban kell nagyot valtani....

a fu...hat ettol a tematol mindeg kiakadok!Foleg,hogy harom kamasz gyerek anyja vagyok!Mondjuk nalunk nincs baj meg eddig,ertelmesek,de tudod a tarsasag nagy huzoero...meg a divat..
Bizom benne,hogy kolcsonosen jol neveltuk egymast:):)

Don Quixote de la Ferko 2013.06.06. 16:20:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez spec. nem teljesen így volt. Nem voltam fontos elvtárs gyermeke, viszont telekszomszéd fontos elvtárs volt. Már ha Budapest katonai parancsnoka annak nevezhető.
Szar volt a katonaság. Utsó félévet úgy húztam le, hogy inkább bennmaradtam a laktanyában, akkor elég volt nyolckor kelni, ha hazamegyek, akkor meg kelhettem volna ötkor.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.06. 16:23:29

@Amarante:

Nem kiakadni kell a fűtől, hanem elszívni :) Sokat segít a megítélésén :D

Blood kapitany 2013.06.06. 16:26:06

Eloszor is hali mindenkinek,mint uj kommentelo,viszont regi olvasoja az oldalnak.En sem a poszthoz szolnek hozza most.
Pappito! Teged kerdeznelek,(egyebkent szeretem a kommentjeid :) ) Te most akkor miota elsz ott,ahol? Azt irod,hogy 25 eve ennyi meg annyi volt a megelhetesed,aztan meg arrol irsz,hogy nem akartal 6 honapra bevonulni.Viszont 25 eve meg egy laza mesfel ev volt a szolgalat. Masik kerdes. Hol tudsz te 1,29 $-ert benzint? Rogton kuldom az ismeroseimet ahhoz a benzinkuthoz :)

Melissa. Ha komolyan erdekel,hogyan kell 0-rol elindulni,,adhatok par tippet. Aztan majd eldontod,hogy neked az szemely szerint hasznalhato vagy nem.

Alikam 2013.06.06. 16:28:25

"egy hatalmas adóssághalmaz és munkanélküliség"

Szokásos sztori...

BTBTBT 2013.06.06. 16:30:43

@Amarante:
Kérdés, hogy milyen (viselkedés)kultúrájú a célország, meg milyen beállítódású az ember fia/lánya.
Annak ellenére, hogy emberi értékek szempontjából eléggé konzervatívnak számítok, néha önmagamnak is meglepő, hogy mennyire rugalmas és nyitott vagyok a mindennapokban, az összehasonlítás viszont lehet hasznos, mert azért Angliában sem minden csudajó, mint ahogy Mo.-on sem minden szar. :)

Ezek a csókák, találkoztam is velük, tényleg csak ott hevertek a szobában, cigifüstbe burkolózva, készételeken kérődzve, semmi szocializáció vagy jövőkép, ha csak a "füvezzünk, amíg lehet" nem volt a tervük. Igaz, nem túl intelligens melósok is voltak a tetejébe. 22-25 évesen!

Amarante 2013.06.06. 16:32:28

@Kovermadar: Na hallod,ha az eddigi 50 evet leeltem nelkule,akkor mar a kovetkezot is valahogy lekinlodom:):):)

BTBTBT 2013.06.06. 16:35:19

@Amarante:
Egyébként jobb, ha piálnak a kölkök? Az sokkal könnyebben elérhető akár a sarki közértből. A fűnek meg utána kell menni. Kivéve a buliban, mert ott házhoz jöhet.

Amarante 2013.06.06. 16:38:55

@Barátusz: igaz.en spec. arra gondoltam,hogy sokan kijonnek-barhova-es mindent osszemernek,majd amikor az adott dolog nem uti meg a mercejuket,akkor fikaznak.Beilleszkedni nem akarnak es elvarjak,hogy a fogado orszag alkalmazkodjon hozzajuk,ha valamit nem ertenek,akkor mindenki hulye stb.,stb. Gondolom ismeros:):):)
Ha hosszu tavra netan vegleges letelepedest fontolgat valaki,akkor igenis be kell illeszkednie,fel kell vennie az adott orszag ritmusat ,mert maskepp mindeg csak kivulallo lesz es nem resze annak a tarsadalomnak....szerintem.

Amarante 2013.06.06. 16:41:24

@Barátusz: Dehogy jobb!Remelem nalunk senki sem "tevelyedik"el :):):)Mondjuk mi,szulok,nem iszunk,nem fuvezunk...de nem mindeg mi vagyunk a peldak:):)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 16:41:44

@Barátusz: Ismerek olyan embereket, akik csak tulelni akarnak, nincsenek igazi celjaik. De mi ezzel a baj? Az O elete, nem a mienk, semmi jogunk beleszolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 16:43:02

az en apai nagyapam pedig meghalt a don kanyarnal, nem sumakoolt ilyen gyomorfekelyekkel
es en is voltam katona
remelem azert ezeket nem kell szegyenleni manapsag
es takaritottuk a lepcsohazat is

BTBTBT 2013.06.06. 16:47:28

@Amarante:
Aki mindenen morog, mint zsidó a szaron, annak otthon sem volt jó, és ott sem lesz, ahová ezután megy - már ha megy bárhová. És nem is jut eszébe, hogy ha új helyen van, húzza meg magát, és figyeljen, mert akkor hamarabb elfogadják.

Amit a beilleszkedni akarás hiányáról írsz, az inkább a nem európaiakra jellemző. Pl. egy kelet-közép-európai, csak azért, mert vécére kell mennie, nem fog leállni hugyozni az utcán, fényes nappal (éjjel nyilván igen, de akkor nem látják), a CCTV előtt állva - de egy Afrika/Ázsia/Arábia-tengely felől érkező, alacsonyabb sztenderdő ember simán megcsinálja ezt.
Nem egyszer volt, hogy a gondnok reggel úgy zavarta el a csókát, aki addigra már odaszart a munkahelyem mögötti dolgozói parkolóba. Aztán slag elő. :D

Akkor jó úton haladok az utolsó mondatodban kifejtettek felé. :)

Amarante 2013.06.06. 16:48:15

@hagyma: A nagyimnak volt egy baratnoje,neki ketto fia meg a ferje elesett a Don kanyarnal,masik ket fia utkozetben eltunt.Szegenykem meg a 70-es evek vegen is-mar oreg volt-varta vissza es remelt hireket a ket eltunt fia utan.Na ez egy elet......meg ma is szomoru leszek,ha ra gondolok...

pamut 2013.06.06. 16:48:55

@Blood kapitany: Írd csak le a tipped, biztos sokakat érdekelnek.

BTBTBT 2013.06.06. 16:49:57

@Mr. Long:
Bele nem szóltam, de az gáz, hogy egy életerős fiatalember kijön Londonba, és ott dolgozgat kicsit meg szétfüvezi magát.

Azt viszont nem látom, hogy ez a helyzet mióta van köszönőviszonyban a túléléssel.

pamut 2013.06.06. 16:50:25

@NIKI LAURA: milyen szakmunkák keresettek?

Amarante 2013.06.06. 16:52:11

@Mr. Long: Mar bocs,de egy 20 ev koruli emberke,aki meg igazabol nem is tapasztalta meg milyen az elet mi a rossebet akar csak tulelni?????Akkor mar jobb ha vesz egy darab kotelet meg szappant oszt hajra!Az ilyen ember ugysem er semmit,mert mindeg talal valami tulelnivalot!

Taxomükke (UK) 2013.06.06. 16:53:09

@NIKI LAURA: Kimegy oda a magyar, bemegy a bankba, és csak úgy adnak pénzt? Gondolom, ezt-azt csak kell igazolni, nem? Munkahely, lakás stb.?

BTBTBT 2013.06.06. 16:54:07

@Amarante:
A közösségek, amelyekben talán több időt tölteneka gyerekek, mint a szüleikében, a "peer pressure" miatt is veszélyesek lehetnek. (Na, egy újabb szó, amit nem tudom, hogy mondanak magyarul.) Olyankor néha az okos is megtesz olyasmit, airől tudja, hogy tán nem kéne.
Aztán meg szinte mindenki életében van bulizós korszak, és miért ne lenne? Akkor igya már tajrészegre magát, amikor családapa/anya, vagy akkor, vagy amikor még csak a szakközépben próbálgatja a karmait?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 16:54:15

@Barátusz: Nem szo szerint tuleles, csak teljen az ido, erezze jol magat. Van akinek ennyi eleg az elleveshez. Es nem gaz, O valasztotta, gondolom nem nyomott senki fegyvert a fejehez. Van akinek az kell, hogy 12 orat dolgozzon, ilyet is ismerek, embere valogatja.

váj mí 2013.06.06. 16:55:11

@hagyma: Nem szégyellni nem kell, csak pont annyi értelme volt, mint Vietnamban vagy Irakban meghalni a csillagos-sávos szemfedőért ...

M. Péter 2013.06.06. 16:55:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szókincsben is van különbség Spanyolország és Latin-Amerika, de még a Kanári-szigetek és a félsziget között. Latin-Amerikából főleg kolumbiaikkal és mexikóiakkal beszéltem, és nem ismertek olyan szavakat, mint jersey vagy guisante, és legalább egy tucat ilyen hasonló szó volt. Nemcsak hogy más szót használtak, hanem nem ismerték a Spanyolországban használt szavakat. Szótárban bőven lehet találni csak bizonyos országokban használatos szavakat, vagy olyanokat, amelyeknek jelentése országonként erősen eltérő.

Latin-Amerikában sok helyen vos használatos tú helyett vagy mellett, másutt meg sokkal inkább használják az ustedet. Van olyan, hogy testvérek is magázzák egymást, vagy szülők a gyerekeiket. Kolumbiában még a sumercét is használják, ez kb. olyan, mint a kend magyarul. Eközben Spanyolországban az általános tegezés terjed. Latin-Amerikában a pretérito indefinidot használják előszeretettel olyankor is, amikor Spanyolországban a pretérito perfectot használnák. Baszkföldön is hasonló a helyzet, ezzel szemben Valencíában meg a pretérito perfectot használják olyankor is, amikor a RAE szerint a pretérito indefinidot kellene.

2013.06.06. 16:57:53

@Taxomükke: megerositem Niki allitasat. 2091-ben a Bank of Nova Scotia adott 25 evre mortgageot 3 honap munkaviszonnyal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 16:58:44

@Amarante: az ilyen ember bemegy a melohelyere, pl mosogatni es te tiszta tanyerrol ehetsz. Erre alkalmas, vagy te akarsz mosogatni mielott kihozzak a tanyert? Ha meg felkapaszkodik az ember fia es vezeti Romaniat, akkor meg az a baj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 16:59:00

@váj mí: hat sok ertelmetlen haboru volt a Foldom, de azok a csillagos savos katonak meghaltak europaban is mikor Hitler ellen harcoltak
csak jelzem
es persze ellenunk, mert hadban alltunk veluk

azert nem hiszem, hogy az jo lenne ha mindenki mindent elbliccelne

BTBTBT 2013.06.06. 17:00:46

@Mr. Long:
Oké, akkor időtöltés/elb@szás. Csakhogy az ilyen elmélkedésekből szokott kimaradni az, hogy milyen hatással van a létével a környezetére. Innentől nem is annyira jó, hogy ő csak elvan, és telik az idő.
Mondjuk dumálok én a deviancia környezetre gyakorolt hatására egy olyan országban, ahol felettébb dívik a "blame culture". :)

Aki 12 órát dolgozik, az feltehetően felelősségteljesebb személy, mint aki az általam leírt módon és rendszerességgel van elszállva, tehát ez nem a legjobb példa megszállottságra. (Nyilván nem tapsikol örömében az, akinek fél napot kell melóznia.)

váj mí 2013.06.06. 17:01:50

@charlieharper: Neked azt már nem kell visszafizetned, úgyhogy tök fasza tőlük ;)

Amarante 2013.06.06. 17:03:57

@Barátusz: Szerencsere az enyemek ertelmes kolkok es ugy probaltam nevelni oket,hogy barmi miatt,barmikor eloszor hozzam forduljanak tanacsert,segitsegert,mindeg megbizhatnak bennem,mert nem csak az anyjuk vagyok,hanem a baratjuk is.Probalom mindeg eszben tartani,hogy en is voltam tini es visszaemlekezni,hogy milyen voltam:):):)Haaaat....:):):)
Mindenkinek joga van a sajat butasagabol tanulni,mert igazabol nagyon keves az olyan okos ember,aki a masebol tanul:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 17:04:24

@M. Péter:

Igen, van ilyesmi, ennek ellenére a nyelv most is egyközpontú, erre törekszenek mindenhol. Nincs sehol igény saját szabvány létrehozására.

2013.06.06. 17:05:11

@váj mí: a kanadai hazat eladtuk. Visszafizetve.mar csak a UKn van a mortgage. Azt meg 5 havi munka historyval kaptuk, igaz nem 5%-ot kellett letenni erte, mint Kanadaban, hanem 20%-at. Akkor meg a K-Europainak UKban nem ugyanolyan feltetelekkel adtak hitelt, mint Ny-Europainak. Teljes kis labjegyzet volt errol a Natwest papirjain.

váj mí 2013.06.06. 17:05:15

@hagyma: A háború, mint olyan értelmetlen. Bár még ezen belül is vannak kibaszottul kurvára értelmetlen kategóriák, mint amilyen Vietnam volt, vagy Irak.
Elbliccelni a kötelező sorkatonaságot meg emberbaráti kötelesség.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.06. 17:05:39

@Barátusz: Beszaras, de van aki elvezi a munkat, en sem tartom normalis dolognak. :) De a fuves srac meg dolgozik mondjuk szinten 12 orat, hazafele vasz kajat, meg fuvet, bemegy a lakasaba es elvan. Nem zavar jo esetben senki. Kurva jo, hogy itt megakarja mindenki szabni mitol ertekes egy ember.

2013.06.06. 17:05:45

@hagyma: feljebb javitva volt

váj mí 2013.06.06. 17:06:55

@charlieharper: Már maga a szó, 'jelzálog' is ronda ....

Amarante 2013.06.06. 17:10:01

@Mr. Long: Na most meg mit pattogsz?Hadd legyen mar szabad nemszeretnem a fuveseket,drogosokat,alkoholistakat!Es igenis 20 evesen eletunt mi a banat lesz vele 40-esen?roppant ertekes mosogato,gondolom.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 17:11:27

@charlieharper: de en lejjebb irtam
@váj mí: osszetetteb dolog ez a haborusdi
mert ugye honnan nezzuk pl kuwaitot felszabaditani, vagy a jugoknal rendet rakni talan nem volt ertelmetlen
vietnemba menni baromsag volt senki nem vitatja, ha eszakon kommunizmust akarnak , eljenek ugy
Irak mar sokkal sokkal bonyolultabb dolog, mintahogy afganisztan is
persze en is azt tartom, a haboru nem old meg semmit, csakhat...

azt nagyon birom mikor a magyarok baszogatjak az USA-t, hogy vietnam, meg Irak, kozben az I_II. VH-ban vastagon a rossz oldalon benne voltak, voltunk
es hat ebben a 2 haboruban is volt nehany aldozat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 17:13:00

@Amarante: a mosogato is ember
zsidozni nem lehet meg ciganyozni, de mosogatozni igen:)

Amarante 2013.06.06. 17:14:17

@hagyma:
Jo van na,de en vmire valaszoltam:):)Tolem atvaltoztathatjuk takaritonore is:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 17:18:33

@Amarante: miert nem bankarra?
tudod mennyi geci bankar van?
vagy miert nem vegrehajtora?
vagy miert nem informatikusra, aki neha kiirtja a csaladjat?
vagy miert nem politikusra?

miert eppen a mosogatok es a takaritonok a lenezettek /otthon/

Amarante 2013.06.06. 17:20:35

@hagyma: azert takaritono,mert en is az vagyok:):):gondoltam,nem szemelyeskedek,hanem magam tolom eloterbe:):)De lehet bankar es vegrehajto is:):):)

váj mí 2013.06.06. 17:21:12

@hagyma: A kulcsszó a "világháború" ... az USA fiaskói meg a kényszeres belepofázási indíttatásából fakadnak, olyan dolgokba, amikhez semmi köze. A WTC-t is a saját, elcseszett külpolitikájának köszönheti.

BTBTBT 2013.06.06. 17:22:09

@Amarante:
És mi a helyzet az apjukkal? Vele hogy állnak ilyen szinten?

@Mr. Long:
Miért kéne tetszeni egy céltalan huszonéves, akinek most éppen van pénze fűre? Mert majd céltalan harmincas lesz belőle?

Amarante 2013.06.06. 17:23:36

@Barátusz: Na az egy kulon sztori lenne.....Roviden:vele sehogy:):)En szokok lenni mindket szulo:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 17:23:47

@váj mí: Te csak addig orulj amig USA es a hadserege van
addig van rend
ha nem lenne mar lehet csadorban jarkalnal

bar ha valami balhe lesz, gondolom az a 6 gripen eleg lesz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 17:27:22

@váj mí: tehat hja vilaghaboru, akkor amerika segitsen europanak, ha nem, akkor uljon a seggen es nezze tetlenul, hogy megolik 3000 civil allampolgarat
ker vh, kuwait, jugo OK az USA fasza
vietnam, irak, az usa geci
OK
56 utan befogad parszazezer magyart USA OK
de 90-ben a WTC-t megerdemeltek

lanyoknak milyen napjuk van?
sajnos en megyek melozni
de nem oda:)

Amarante 2013.06.06. 17:32:14

@hagyma: azert esztetikailag en nehany noszemelyt szivesebben latnek csadorban:):)

váj mí 2013.06.06. 17:33:19

@hagyma: Én semmi ilyesmit nem írtam, mindezt te értetted belé. A Watergate korszakban kellett volna neked ott élned, akkora vehemenciával véded :P

Jöhetsz ide is, ha megszorulnál ;)

2013.06.06. 17:42:24

@váj mí: ha a WTCt jogosnak tartod, akkor a 2002-es moszkvai epizodot is, ugye?

orange85 2013.06.06. 17:47:47

@hagyma: számításaim szerint életem felén túl vagyok.sosem vonzott az autóvásárlás,ezután sem tervezem.csak az extrém kényszer vihet rá,de az is neccesen mert jogsim sincs.
maradnék a cangánál,fitten tart.

váj mí 2013.06.06. 17:52:12

@charlieharper: Erőszakra erőszak szokott a válasz lenni.

orange85 2013.06.06. 17:54:32

@pappito: heh,és a helyzet azóta semmit sem javult!!:-)

orange85 2013.06.06. 17:58:32

@házelőtthinta: hogyne lenne!menjél tartalékosnak!igaz nem olyan mint rég,de amikor én még aktív voltam nem is olyan régen eléggé kacagtunk a tartalékos állományon.megőrülsz,akkora buli!

orange85 2013.06.06. 18:00:59

@váj mí: meg kell védjem a kis makkot!még én is értettem, pedig én fogyatékos vagyok.

orange85 2013.06.06. 18:09:51

@Alikam: igen, és egyre sűrűbben fogunk ilyen sztorikkal találkozni...

BTBTBT 2013.06.06. 18:15:08

@Amarante:
Ez érdekes. Van fiad is, vagy csak három lányod?

BTBTBT 2013.06.06. 18:18:55

@Amarante:
A kötél nem elég? Minek a szappan? Csak azért, mert még nem volt szükségem ilyen kellékekre. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.06. 18:39:29

@váj mí: @hagyma:

Isten ments, hogy beleszóljak a vitátokba, de én inkább örülök ezerszer is annak, ha csillagos-sávos zászló van a rendfenntartókon, mintha félholdas.

Lehet nem csinált mindent a legjobban az USA, de ki igen? És vajon ha más csinálja (mert biztos vagyok benne, hogy csinálta volna), akkor vajon most jobb lenne-e?

Sok idióta baromarcú örjöngött az említett WTC-s esetnél (örömében). Én meg szégyellhettem magam megint mások ostobasága miatt :(

A háború nem jó dolog, de örülök, amikor a jófiúk győznek, az USA pedig bárhonnan nézem, messze van a rosszfiú kategóriától...

orange85 2013.06.06. 18:45:40

@Kovermadar: "USA pedig bárhonnan nézem, messze van a rosszfiú kategóriától..."

és a WTC?ne másnak higgy, csak a saját szemednek!

GERI87 2013.06.06. 18:48:28

@váj mí:

"A háború, mint olyan értelmetlen."

A háború minden csak nem értelmetlen, mindig okkal történik, mindig van cél.
Háborúk hoznak létre országokat, népeket...mi sem lennénk, te sem lennél.
Ez mozgatja a világot, az USA meg belepofázhat mindenbe mert nagyhatalom, abból is jobbik fajta, ez a dolga....inkább ő dirigáljon mint a ruszkik, vagy Kína.

váj mí 2013.06.06. 19:04:06

@Kovermadar: @GERI87: Huhh, fiúk, valami hasonló meccset már folytattam egyszer Bircaval. Mna, akkor gyorsan leírom. De, de igen lennék, legfeljebb nem lennék, legfeljebb nem magyar lennék, és egy percig sem bánkódnék a nemzetállamok hiánya miatt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 19:19:43

@váj mí:

A nemzetállam új dolog. Amikor nem volt, akkor is voltak háborúk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 19:22:38

@Kovermadar:

Olyan hatalom még nem létezett a világban, mely ne a saját érdeke mentén politizálna és háborúzna. Az USA sem kivétel. Viszont mindig lehet ebben a sajátérdekű tevékenységben más számára is pozitívum.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.06. 19:27:54

@charlieharper:

Eleve semmi értelem a "jogos" szónak ezzel kapcsolatban. Ez olyan mintha megkérdeznénk, hogy jogos volt-e Róma megalapítása az i. e. VIII. században vagy jogos volt-e az utolsó jégkorszak. Ennek semmi értelme.

Amarante 2013.06.06. 20:04:37

@Barátusz: Harom fiam meg egy lanyom:):)

A szappan azert kell,hogy megkenjuk a kotelet.Ugy jobban csuszik es biztosabb,hogy nem marad eletben a delikvens:):)

GERI87 2013.06.06. 20:26:22

@váj mí:

A háború az emberiség velejárója, olyan nincs hogy nem lesznek háborúk.

eagles 2013.06.06. 20:49:42

Vajon az igazságosztó USA miért nem tesz rendet Észak-Koreában? Mert ott nincs se olaj, se más érdemleges ásványkincs, mint Irakban, vagy Afganisztánban?
Ott tartunk, hogy az éppen aktuális minivizor Koreai diktátor oda szarhat az éppen aktuális idióta amerikai elnök asztalára, az sem számít. Mert ugye még csak kábszert sem termelnek, mint Afganisztán.

Nem kell eldönteni a világ egy nemzete helyett sem, hogyan akarnak élni. Főleg nem az USA-nak.

2013.06.06. 20:59:38

@01234567: Igen, de az szükség, amit a pesti autósok csinálnak, az meg luxus. Tudniuk kellene különbséget tenni a kettő között. Sok mindent lehet a bkv-ra mondani, de hogy mindenhova eltudsz vele jutni, az hót ziher. Persze a kocsi kényelmesebb, meg lehet vagizni a szomszéd előtt, csak az ember gatyája is rámegy, ha kilóg a segge a gatyából, de csak azért is autót tart fent, mert neki az jár. Aztán meg szid meg köpköd mindenkit, miközben csak pénzügyi analfabéta, nem számol utána a költségeknek és hogy egyáltalán megéri-e.

2013.06.06. 21:03:42

@házelőtthinta: A magyarok eddig az összefogásról voltak híresek. Legalább hülyeséget ne írjál már. Persze te komolyan gondolod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 21:10:38

Na szóval…
Akinek nem inge… (annak Ingrid)
A poszt egy kissé darabos nyelvezetű látszik hogy az írójának ezen a téren nincs sok tapasztalata. Na de miért is baj ez? Semmi probléma nincs ezzel. Ez nem az Élet és Irodalom házi blogja. Itt hétköznapi emberek hétköznapi történeteit olvassuk. Szerintem ennél olvastunk rosszabbat is. Nem tetszik a hétköznapi szóhasználat? Olvassátok Sámánt.
Sok mindenbe nem lehet belekötni de Ti megtaláltátok azt a pontot amin keresztül példaértékűen hülyét csináltatok magatokból.
Eladtak mindent. Kimentek. Vettek egy autót. Amíg munka volt fenn tudták tartani. Mikor a lakhatás veszélybe került eladták. Aztán Magyarországról vittek ki egy autót hogy nagyobb körzetben tudjanak munkát keresni. Jól tették mert 30kilométerről hívták interjúra ami után megkapta az állást.
Ez időrendi sorrendben le van írva. Ha valaki ezt nem képes megérteni az hallgasson és legalább ne égesse magát. Valóban a posztban nem szerepel hogy nem az övék. Hibát követett el a posztíró hogy nem részletezte miszerint az autó a keresztanyja unokaöccsének a Jóskapistának az autója aki kormányhoz közelálló vállalkozó és miután a felesége egyszer átlagon felül teljesített az ágyban így lecserélte az autóját a régit pedig a rokonoknak adta üzembentartóival.
Az pedig külön bicskanyitogató hogy miután legalább háromszor leírtra hogy nem az övé utána még néhány birkapásztor rákérdez hogy akkor hogy is volt azzal az autóval?
Amikor aztán már olyan mélységekig hatoltatok hogy posztírón végbéltükrözést hajtottatok végre szájon keresztül ez már Neki is sok volt és a Ti stílusotokban visszaszólt. Na az már nem tetszett Nektek. Itt csak nektek van jogotok élveboncolni hogy jön ahhoz Ő hogy visszabökjön.
Én amit kiolvastam az írásból.
Nem szabad megvárni hogy annyira lecsússzál hogy már menekülni se tudj. A posztírónak ugyanúgy mint nekem is a legnagyobb meglepetés az emberként való bánásmód. A poszíró ELÉGEDETT. Egy konyhai munkás is lehet elégedett. Sőt egy diggerdriver is. Az elégedettség az egy kellemes állapot. Aztán még. Tudnak alkalmazkodni a körülményekhez. Tudnak sokat dolgozni. Találtak egy országot ahol boldogok.
Sok sikert.

nyuszigonosz 2013.06.06. 21:13:47

@diggerdriver: Diggi, megint egyszer jót írtál!

( ja és a kubai narancsra emlékszem - a tegnapi posztból még.)

nyuszigonosz 2013.06.06. 21:22:39

@diggerdriver: Ja, és ne haragudj a "Diggi"-ért. Nem rosszindulatból van. Csak nekem így rövidebb.

Amarante 2013.06.06. 21:40:42

@diggerdriver: Na azert ennyire nem volt jo a mai poszt,hogy ekkora kommentet generaljon:):):)Joga van hat neki mindenhez,ahogy nekunk is a kekeckedeshez:):)
Csak szolok,hogy mar jo ideje nem rola esett szo:):)

Az egyik birkapasztor:)

mzgldr 2013.06.06. 21:47:55

@pappito: ha rákattintasz a @név-re akkor odagörget az oldal amelyik hozzászólásra válaszoltak.

mzgldr 2013.06.06. 21:51:05

@Amarante: attól függ hány évesek. Ha már 16-17 akkor már nagy valószínűséggel elnyomtak egy spanglit a haverokkal és biztos nem reklámozták. Nem kell túlaggódni a dolgot, ha nem csapják szét magukat, akkor észre se veszed rajtuk.

BTBTBT 2013.06.06. 21:54:45

@Amarante:
Nem lehet kis teljesítmeny akár csak kordinálni is őket.

Ahogy korábban írtam, nem vagyok valami nagy akasztás-szakértő, de nem a rándulás közben eltörő nyakcsigolya miatt hal meg a delikvens? Ehhez a szappan miért szükséges? A kötél megszorul anélkül is. :)

@diggerdriver:
Bocs, de utólag te is könnyen vagy okos azzal az "eladtunk mindent-van-e autó?"-dologgal kapcsolatban, pláne hogy már a kommentjeinket is elolvastad.
Engem egy nagyon "kedves" és "okos" delikvens ma még le is faszozott, amikor megakadtam ennél a részletnél - amíg a spanját nem. Igaz ő a tegnapi narancsos/banánosért is kipécézett magának engem, de mást nem. :)

A poszter viszont annyira boldog nem lehet, ha nekiugrik annak, aki piszkálta.
Jó étvágyat! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 21:55:03

@nyuszigonosz:
Ááá miért haragudnék. Csak azt ne mond hogy bakfitty. Mer' akko' rád emelem a bökőt:))))))))))

Egy csomó embert kérdeztem és nem emlékszik a kubai narancsra.

nyuszigonosz 2013.06.06. 21:58:38

@diggerdriver: Pedig volt kubai narancs, söt, az volt többször.
Mármint azt hamarabb láttál-kaptál mint nem kubait.
Kisebbek, színre kívülrök sokszor narancs-zöld színüek. Édesek voltak, csak rossz volt lepucolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 21:59:33

@Amarante:
Természetesen jogotok van kekeckedni. Csak akkor ha visszabasz akkor nem kell megsértődni.
Ahogy visszaszólt egyből nagyképű posztíró lett.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 22:03:59

@Amarante: Na azert ennyire nem volt jo a mai poszt

Mire számítottál egy brit magyartól? Elég ha megnézed a képet, négyből három totál homály. És ez bizonyíték nem igéret.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 22:05:39

@Barátusz:
Nézd, az egész posztnak egy végtelenül jelentéktelen része az autó. Messze nincs akkora szerepe amennyit kommenteltek rá. Eladtak mindent és kimentek. Mi van ha az autót nem adták el ami az övék. Semmi. Lehet hogy akkora értéket sem képvisel mint az alsónadrágja. Nekem is van otthon egy ilyen autóm. Értéktelen.

Akármilyen boldog és elégedett lennék én is legalább ilyen stílusban válaszoltam volna. Attól hogy elégedett vagyok attól még senki ne törölje belém a lábát.

Honnan tudtad hogy eszek? :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 22:07:33

@nyuszigonosz:
Így van. Zöldek voltak és nagyon vékony héjúak. Szinte mindig lehetett kapni nagyon olcsón. Édes volt és nem volt olyan savas mint a narancs.

BTBTBT 2013.06.06. 22:12:45

@diggerdriver:
Amikor adósságból menekül ki, és mindenét pénzzé teszi, aztán a nem megfelelő fogalmazás miatt mégis ott figyel az autó vásárlása (mint kiderült, a távolság leküzdésére), majd eladása, majd egy újabb autó - akkor bizony nem is annyira lényegtelen az a részlet.

Nem kekeckedés, de a boldogság meg az elégedettség nem ugyanazt jelenti. A poszter lehet elégedett, hiszen küzdött, és komolyabbnak tűnik, mint például a korabeli bébisintérek, de a kritikát nem szenvedheti. Másfél év után még messze van az a boldogság, hiszen a hitelek még otthon várják.
Eleinte szimpi volt az ürge. A piszkálódók némelyike pedig hozta a szokásos gyér formáját.

Honnan tudnám? Éppen vacsoraidő van. Mi a menü? Hús hússal? :)

Amarante 2013.06.06. 22:35:56

@én már a fény gyermeke vagyok: En is brit magyar vagyok:):):)Igaz en nem irok posztot rola:):):)csak ugy elvagyok itt,mint a tejbetok:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 22:39:46

@Barátusz:
Valahogy ki kéne már nőni abból hogy az autót luxuscikknek kezeljük.
Valamikor nem is olyan régen a mobiltelefon és a számítógép is luxuscikk volt. Ugye emlékszünk még mikor a tehetősek féltéglányi mobilokkal jártak és a nép mindjárt kitalálta a bunkofon jelzőt azokra a készülékekre.
Ugye a posztíró azt írja hogy éjjel csörgött a telefonja utána meg hogy kapott egy emailt. Mégsem kérdezte meg senki hogy ha mindent eladtatok akkor honnan van telefon meg számítógép. Mert ezek már kiléptek a luxus kategóriából. Az autó még nem.
Azt írja elkezdett dolgozni egy ügynökségnek. mindketten dolgoztak vettek egy autót. Te is tudod pár száz fontért már lehet kapni használhatót.
Én is ügynökségeknek dolgozok. Londoni ittlétem legjobb munkáját pont az autó hiánya miatt bukta el. Dolgoztam egy cégnek. Nagyon jó pénzt fizettek hihetetlen jó társaság volt. Végeztünk a melóval én hazamentem magyarországra egy hétre mikor visszajöttem mondja az ügynököm hogy ez a cég hosszú távra adna munkát Lutonban.
Nem volt autóm. Mire vettem addigra a meló elúszott.
Utána egy hónapig nem volt munkám. A fejem vertem a falba hogy miért nem vettem előbb autót. aztán lett munkám de egészen idáig nem volt szükség autóra. Alig használtam de mégis jó volt a tudat hogy akár vállalhatok olyan munkát is.
Most kezdem kihasználni hogy a fiamat hordom Chessingtonba lovagolni meg megyünk Uxbridge-be a piacra.
Akinek egyhelyben biztos munkája van annak rendben van hogy nem kell autó de egy digger nem az első munkahelyéről megy nyugdíjba.

Húst hússal? Vega vagyok csak növényevő állatokat eszek. Kivéve mikor nem. Nem azért kapaszkodtam fel néhány millió év alatt a tápláléklánc csúcsára hogy visszatérjek a bokorevők közé:))))))))))))

Amarante 2013.06.06. 22:42:38

@diggerdriver: En spec. nem sertodtem meg:)A mai poszt ugy lett beharangozva,hogy sikertortenen....az iro azzal inditott,hogy segito szandek mocorog benne(vagy kukac,mittom en).En egyiket sem eszleltem.
Azert en nem biztatnek senkit,hogy igy induljon el es mi abban a siker ha meg mindeg kolcsonkocsival jarkal.
semmi infot nem adott,semmi egyedi,erdekes dolog nem volt a posztban,de a vegen vitezul ravagta,hogy csinalja utana mas is ha tudja...
az en hibam,de nehezen toleralom a butasagot.Nem,nekem nem tetszett es pusztan udvariassagbol sem fogok mast mondani.

nyuszigonosz 2013.06.06. 22:52:55

@Amarante: Mondjuk, hogy milyen szavakkal van beharangozva a poszt, hat..izé... arra nagyon nem lehet menni.

Én úgy értelmeztem: ezt valaki olyan írja, akinek nagyon sehogy mentek otthon a dolgai és most örül, hogy eljutott odáig, hogy jól kezdi érezni magát.
És örül.
Egetveröt azthiszem senki nem tudna írni. Mármint óriási újdonságokat a munkakereséssel-találással.

Ettöl függetlenül mindenki saját maga dönti el, melyik poszt tetszik neki és melyik nem.
Nekem is vannak posztok amelyek egyszerüen nem jönnek be.
Ez számomra nem egy olyan volt, hanem egy normális
.
És ezt most nem azért írom, mert nekem bajom lenne azzal, hogy speciell neked nem tetszett, Nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 22:53:44

@Amarante:
"Alaposan megszenvedtünk és megdolgoztunk érte, de végre látjuk, hogy mindennek volt értelme. Eddig küszködtünk és nehéz volt, de most már csak jobb lesz. Nálunk a kerítés napról napra több kolbászból épül fel.

Én csak bíztatni tudok mindenkit, nem könnyű az elején, sőt kifejezetten nehéz, de ha valamiben hiszünk, és pozitívan állunk hozzá, akkor már pedig sikerülnie kell! Sok sikert mindenkinek, bárhová is megy!!!!"

Ez van a végén vitézül rávágva. Nekem ez rendben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 23:14:42

Ha valaki tudja...
Mi az angol neve az itt használt tányér és poháralátéteknek?
Általában furnér vagy parafalap szép festéssel.

cukorhal 2013.06.06. 23:22:49

@házelőtthinta: fuhh, akkor most megnyugtattál, hogy a "nemnormálisba" tartozom, az a komfortzónám! Igazából jó is, hogy ekkora az arcom, mert a munkámban kb. egész nap azon pörgök. Ez igy azt hiszem le is fedi a valóságot. ;)

Amarante 2013.06.06. 23:23:33

@diggerdriver: Place- mat

Nem a poszt vegere gondoltam:):)De szerintem mindegy!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.07. 00:00:21

Tudom off, de ha mar UK a hetvege erdekes lesz, Britain's got talentben dontosok a magyarok, raadasul elso helyre varjak oket. Nezegettem a kommenteket, erdekes olvasni a britek reakcioit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.07. 00:12:55

@diggerdriver: En azt mondanam, Londonban felesleges az auto. 3.5 eve kinn lakunk, eddig ketszer vettuk volna igazan hasznat: amikor koltoztunk.

Na majd egyszer en is leiroma mi kis tortenetunket, mindenki azt hiszi, IT-skent pikkpakk lesz az embernek munkaja, hollott palyakezdo IT-skent ez nagyon nem igy van.

BTBTBT 2013.06.07. 01:06:05

@diggerd@diggerdriver:
Otthon volt jogsim, de itt nincs autóm, vezetni sem tanultam meg, és Londonban nem is kéne kocsi, egyfelől a forgalom, másrész a parkolóhely problémák miatt. Vidéken lehet, hogy más.
Kiadásként, amikor eladósodva, mindenedet pénzzé téve jössz ki, és végre van valami melód, az autó igenis luxuskiadás, mert 2-300 font (plusz fenntartás) is nagy érvágás olyankor.
Kár magadat hasonlítani a vendéglátós poszterhez. Aki talán kereshetett volna a szálloda közelében szállást, és akkor leküzdötte volna a távolságot.
Nem tudom, mi a divat Northamptonban, de Londonban nagyon sokan a közelbe költöznek, amikor új munkájuk van, és csak szobát/lakást béreltek. Ha már van saját lakásuk, és az a városon kívül is van, akkor utaznak.

Alsó kategóriás telefont 10 fontért hajítják utánad, alap számítógépet/laptopot, ami a kezdetben jó email-ezésre (hacsak nem a könyvtárat választja az embör) meg CV-írásra, 200 körül lehet kapni. És álláskereséshez mindkettő elengedhetetlen
.

"Vega vagyok csak növényevő állatokat eszek." :DDD

A poháralátétet coaster-nek hívják. Érdekes név, de tényleg olyan, mint egy kis sziget. A tányéralátét meg úgy van, ahogy Amarante írta.

BTBTBT 2013.06.07. 01:11:19

@tildy:):
Költözéshez jobb a "Man & Van" szolgáltatás, csomóan csinálják, maszekok, kis és nagy cégek is.
Legközelebb már nekem is az kell, mert annyi cuccom van. :)

A múlt hétvégi produkció tényleg ott volt, pedig eddig nem láttam még BGT-t. Ezt is youtube-ról.
Megkérdeztem az angol kollégámat, hogy miért is indulhatnak nem angol résztvevők. Azt felelte: A Simon Cowell nagyzási hóbortja miatt, hogy globalizálni akarja a műsorát.

Már nagyon várjuk a kezdő ájtísek sztoriját. :D

pappito · http://pappito.com 2013.06.07. 01:21:46

@Blood kapitany: "Pappito! Teged kerdeznelek,(egyebkent szeretem a kommentjeid :) ) Te most akkor miota elsz ott,ahol? Azt irod,hogy 25 eve ennyi meg annyi volt a megelhetesed,aztan meg arrol irsz,hogy nem akartal 6 honapra bevonulni.Viszont 25 eve meg egy laza mesfel ev volt a szolgalat. Masik kerdes. Hol tudsz te 1,29 $-ert benzint? Rogton kuldom az ismeroseimet ahhoz a benzinkuthoz :)"

Az, hogy mióta élek itt az hogy jön ide? (hatodik éve amúgy) A kilencvenes évek elején kellett volna vonulnom, akkor soroztak először, de arra már készültem, közben dolgoztam is (hogy mennyi volt a megélhetésem én egy szót se írtam) és nem akartam elveszteni az állásom, aztán 8 éven keresztül nem sikerült berángatniuk, ami alatt a másfél év hat hónapra kopott, mire "csodaszerű gyógyulásom" :) végbement már csak fél évre vittek volna, de inkább megoldottuk másképp. (bár lett volna fontos elvtárs aki eltünteti a nevem már az elején!)

Benzinárakról szerintem nem én írtam, de majd visszaolvasok.

pappito · http://pappito.com 2013.06.07. 01:23:04

@Blood kapitany: ehh, most látom, összekevertél zopilote-al :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.07. 01:23:37

@diggerdriver: "Ha valaki tudja...
Mi az angol neve az itt használt tányér és poháralátéteknek?
Általában furnér vagy parafalap szép festéssel."

asztal :)

GERI87 2013.06.07. 02:05:36

@Quercus58:

"Vajon az igazságosztó USA miért nem tesz rendet Észak-Koreában?"

Egyrészt kínai befolyási övezet (az volt a történelem nagy részében) és még ott van Oroszország is, ami szintén nem akar USA bástyát a távol keleti szeglete határában....a jelenlegi állapoton nem érdeke senkinek sem változtatni.
Főleg nem D Koreának, anyagilag megterhelő lenne integrálni újjáépíteni északot...

Világpolgár2012 2013.06.07. 02:07:20

@diggerdriver:
"Ha valaki tudja...
Mi az angol neve az itt használt tányér és poháralátéteknek?
Általában furnér vagy parafalap szép festéssel."

Coaster - a poharak alá való
Placemat or table mat - a tányérok alá
Beermat - a pubokban a pultnál kis törölközőféle

montroyal ( CAN qc) 2013.06.07. 03:10:34

@Kovermadar: örjöngött az említett WTC-s esetnél (örömében)

csak nezzetek meg a Loose change doc filmet (google)

erdemes .. elgondolkoztato... meg miert dolt ossze a harmadik torony ... persze semmit nem tehetunk .. az agymosas a demagogia jol mukodik ...vegul is idovel az is kiderult kik gyujtottak fel a Reichstag epuletet hol ott masokra lett fogva ...
szoval aki meg nem latta nezze meg .. nem kell ezen az oldalon vagy a masik oldalon allni csak elgondolkozni...

montroyal ( CAN qc) 2013.06.07. 03:41:29

@charlieharper:91 ben mi is 5000 $ kamatmentes eloleget kaptunk az allamtol az elolegre es egy kezzel irott papira igazolas hogy felesegem Mari neninel takarit es 1500$ keres...OK itt irjak ala 11% kamat
ma 2 evi adobevallas visszaigazolasa a revenue-tol ossz koltseged hazzal kapcsolatban ( kolcson futes aram adok) nem erheti el az egy harmadat a fizetesednek .. elso haz igaz 5% eloleg de altalaban 20% kernek hogy megkapd... (ma ujjitottam meg 5 ev 2.89% kamat)
szoval valtoznak az idok...
@hagyma: megolik 3000 civil allampolgarat...KIK?

amugy a naturista strandok nalunk csak kartyaval paroknak v csaladoknak tényleg atlag eletkor 50+ es senki sem kukkol
pl szabalyba van TILOS fixirozni tukros napszemuveget nem ajanljak egymas olébe ulest stb .. egy csinos csajt sokkal jobban
fixiroznak egy regulair strandon..
egyebkent nem kotelezo oda jarni de aki jar az sem elitelendo..

montroyal ( CAN qc) 2013.06.07. 03:45:20

@NIKI LAURA: felcsigaztal... 21 -en megyunk megnezzuk Albertat Calgarybol levezetunk Victoriaig .. 2 het turizmus mivel a nejemnek nincs utlevele belso turizmusnak hodolunk ugy mint tavaly a Maritimek..

2013.06.07. 04:04:57

Nem értem miért fáj egyeseknek hogy a posztiró pozitivan látja a helyzetét és éli meg tapasztalatait. Gusztustalan dolog szétcincálni a pozitiv mondanivalót és addig csürni-csavarni amig xarnak hangzik az egész.

Na mindegy, sok sikert a posztirónak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.07. 04:35:21

@montroyal: terroristak, akik nem feltetlenul keresztenyek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.07. 07:47:07

@tildy:):
Figyelj, nem lehet kategorikusan kijelenteni hogy itt vagy ott nen kell autó.
A munkakör erösen meghatározza. Ez a legfontosabb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.07. 07:52:24

@cougarcat:
Na valahogy erre próbáltam rávilágítani.

DieNanny CH 2013.06.07. 08:29:00

@házelőtthinta:

Egyetértek! Szerintem minden 18-20 évesre - nőre, férfira egyaránt - nagyon is ráférne 6 hónapnyi kiképzés. Nem a lazsálásos dolgokra gondolok, hanem rendes edzésterves dologra. Én még most, 39 évesen is kipróbálnám. Lehet, belepusztulnék, de lehet, hogy nem.
Középiskolában kollégista voltam, ami nem igazán volt fenékig tejfel. Ott volt, aki egyáltalán az együttlakást nem bírta! Igaz, mi tizen voltunk egy szobában.
Nagyon el van kényelmesedve a mai fiatal emberek nagy része...

DieNanny CH 2013.06.07. 08:59:53

@diggerdriver:

Szeretem a hozzászólásaidat.

BTBTBT 2013.06.07. 09:38:26

@DieNanny:
Ez tényleg így van, és a kivétel erősíti a szabályt. Fél évig tolnák a gyakorlatokat, egyből megemberesednének, és nem olyan nyafkák és nyamvadtak lennének, mint sokuk.
(Mondom ezt úgy, hogy nem voltam katona, és az önállósaggal gyerekkor óta niincsenek gondok. :D )

tanato 2013.06.07. 09:48:23

@Barátusz: A baj nem ott volt hanem, ott hogy fegyvert adtak olyanok kezébe is akik erre teljesen alkalmatlanok voltak,bár megfogható psychés betegségük nem volt.Amit Te javasolsz az egy fiúnevelő intézet,azt viszont demokratikus országokban csak büntetésből jár.

DieNanny CH 2013.06.07. 10:16:43

OFF

Akit érdekel az otthoni vízállás:
www.adukovizig.hu/

Karim25 2013.06.07. 10:57:42

Udv!

Csak vegigfutottam nagyjabol a hozzaszolasokat.

Lehet nem tetszett a hangnemem, de en mindig is az "Amit adsz, azt kapsz" alapelvet kovetem. Es visszafele is. Ha ugy szolitanak meg egy ideig nem szolok...akinek nem tetszik nem tudok mit csinalni.

Komolyan nem tudom honnan vettetek hogy mosogato vagyok, holott leirtam nem egyszer hogy nem....irtam mar hogy fozok, sot tegnap sutemenyeket krealtam. De ha valakinek ez a mosogatas, nem fogok erre tobbet idotpocsekolni.

Nem olvastam pontosan mindent, nem tudom hogy ram vonatkozik e vagy sem...DE kikerem magamnak, hogy egy utolso ismeretlen ember fuvesnek titualjon! (Ha nem ram vonatkozott akkor elnezest!!!)

En inkabb ugy latom, volt egy valami amibe belelehet kotni, es jo magyar modjara meg is tettek nehanyan. Nem regenyt akartam irni.
Direkt nem irtam le reszletesebben, mivel nem tartozik senkire, plusz nem szeretnem ha olyan olvasna, akire nem tartozik. Nem kommentelokre gondolok, de ez bonyolult.

Nagyjabol irtam le idorendben, benne volt minden fordulopont, kiveve hogy hazat berlunk.

Igen, en boldog vagyok.
Van egy melom, kollegaim akiket birok. Van egy hazunk.
Van aki irta, igen fizetem a hitelt meg 5 honapig...

Es bar nem tartozik ide, de igenis buszke vagyok!
Ugyanis szuletesnapja lesz a baratnomnek, es tudtam neki venni repulojegyet, igy haza tud latogatni kicsit hosszabb idore. Megtudtam neki ezt adni.

Nekem ez mar orom, hogy boldogsagot okoztam egy ilyen "apro" ajandekkal!

Lehet szidni. Lehet nekem vagni sok mindent. De eloszor nezzetek magatokba, es magatok kore. Utana lehet kezdeni massal kotekedni az o eleterol.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.07. 11:16:29

@Karim25: A HA szerkesztőségénél kapható ' a posztoló harap, ne ingereld! ' tábla, csak azt kellett volna kitenned az írásod mellé. Akkor csupa jókívánságot kaptál volna, a kommentelőnek van lelke.

Tökfőzelék123 2013.06.07. 11:32:21

@Karim25: szép történet, gratulálok nektek!

DieNanny CH 2013.06.07. 12:24:16

@Karim25:

Egyszer, még hónapokkal ezelőtt volt egy kommentelő, aki azt mondta, hogy: A hülye MAGYAR!, kilóg a s*gge, de kell neki a legújabb autó, 100 collos tv, legújabb tablet...
Én is kikértem magamnak, miszerint én beérem itt a 22 m2-es konyha nélküli lakásommal, autóm nincs, telefonom 10 éves, ráadásul örököltem. És mégis magyar vagyok.
Tudod, mit írt vissza? Hogy egy lúzer vagyok, aki nem tud élni.

Szóval, légy büszke magadra, mert ha 1 évig állást kerestél, kint meg rögtön kaptál, akkor még egy mosogatói állás is (tudom, nem mosogatsz!!!) boldoggá tehet.

Gratulálok, és higyj magadnak: boldog vagy!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.07. 12:30:42

@DieNanny: A mosogatói állás tök baró. Pl az ember nem viszi haza a munkáját, legfeljebb az otthoni tányérokkal túlórázik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.07. 13:55:28

@DieNanny: hat
ha egy hazafele tarto repjegy az ajandek......
akkor ez nem lehet felhotlen

BTBTBT 2013.06.07. 14:10:26

@tanato: Fiu- ES lanynevelo intezet. :)

@Karim25:
Ha rank celzol A.-val, akkor tevedsz. Nem teged fuveztunk. Visszaolvasas. Szovegertelmezes.

@DieNanny:
Bar a poszter munkahoz valo hozzaallasa tetszik (a sertodott vagdalkozasa 23 eves letere nem), de ugy tunik, hogy az otthoni anyagi gondok utani itteni munkaelvezet eseteben osszekeveri a boldogsagot az elegedettseggel.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.07. 18:08:37

@hagyma: nezd meg a filmet akkor is ha nem erdekel es m,egtudod kik a terroristak nem ellentmond a film eledtarja a tenyeket az elsumakolt megvalaszolatlan esemenyeket es dots te magad semmi reszre hajlas ...
az mar kiderult hogy az iraki haborut toni blair es bandaja hamis dolgokra alapozta kitalalas az egesz birosagon is volt de undorito modon azt mondtak kb igaz de nem fontos jo ez igy ...olaj!!!

DieNanny CH 2013.06.08. 14:03:42

@Barátusz:

És ha boldog ÉS elégedett?

BTBTBT 2013.06.08. 19:17:49

@DieNanny:
"az otthoni anyagi gondok utani itteni munkaelvezet eseteben osszekeveri a boldogsagot az elegedettseggel"
A Herzberg-féle munkahelyi 2-2 motivációs modelre céloztam.
Másfél év után azt állítja a poszter, hogy attól boldog, hogy jó állása van, és haladnak előre. A boldogsághoz több tényező szükségeltetik, nemcsak egy meló, mit szeret és ami jól fizet meg egy nő. :)

ikiv0000 2013.06.09. 17:14:59

@hagyma: Nem azt írta, hogy egy repjegy volt csak az ajándék, hanem, hogy örül, hogy meg tudta lepni vele a barátnőjét. De amint látom komplett bevásárlólistát kellett volna adjon. Amúgy meg attól hogy nem futja mondjuk egy akár 1-2-300 fontos repülőjegy mellett még toronyórára láncostól attól még igenis lehet nagyságrendekkel jobb ott a helyzete, mint Magyarországon, ami adhat örömre okot, ha más nem azért, mert a folyamatos anyagi gondokkal való küzdés bizony el tudja vonni az ember figyelmét az élet apró örömeitől is. A felhőtlen boldogság pedig relatív. Valakinek ez trópusi nyaralást meg luxusautót jelent, valakinek pedig hogy be tudja fizetni a számláit és mégis futja hónap végén még húsra (és köztük végtelen variáció és átmenet). Ettől még ne akarjuk elvitatni ezektől az emberektől a boldogságot. Amúgy meg a hozzászólók folyton ellentmondanak maguknak, egyszer az a baj, hogy hogy mert néhány száz fontért kocsit venni mikor még hitele van otthon (kinek mi köze hozzá?) másszor meg mi az, hogy csak repülőjegy az ajándék. Na akkor döntsük már el.

ikiv0000 2013.06.09. 17:26:09

@Barátusz: A boldogsághoz az út az elégedettségen keresztül vezet.

ikiv0000 2013.06.09. 17:35:24

@Karim25: Szia! A posztod rendben volt és én szívesen olvasom mások "kalandjait" még ha azok nem pont Agatha Christie írások is. :) Amúgy szerintem ez az oldal sem egy könyvkiadó honlapja, de lehet, hogy csak én néztem el. Viszont aki a kákán is csomót keres az bármibe beleköt, nem a jó szándékú kritika a lényeg hanem a kekeckedés. Jó választ sosem fogsz tudni adni, tehát okos enged szamár szenved. :)

ikiv0000 2013.06.09. 17:53:29

@én már a fény gyermeke vagyok: Például egy ilyen hozzászólásra én is harapnék:

"Mire számítottál egy brit magyartól? Elég ha megnézed a képet, négyből három totál homály. És ez bizonyíték nem igéret."

Akkor ez most valami fotósklub.
A poszt tökéletlenségéhez mérten túlzásba lett víve a fikázás.
Az összes hozzászólást végigolvastam és némelyik tényleg elég bunkó stílusú volt. Azt sem látom sehol, hogy ez a bunkovagyok.blog.hu lenne, tehát egy tökéletlen, de nem bunkó stílusú posztra jogosan vár az ember nem bunkó stílusú kommentet. Ennyi.

ikiv0000 2013.06.09. 18:53:43

@Barátusz: Herzberg kéttényezős modellje csupán két részre bontja Maslow piramisát. Mely szerint külső tényezők a piramis alsó 3 szintjén lévő szükségletek és motivációs tényezők a felső két szinten lévők. Herzberg sem állítja, hogy a külső tényezők ne lennének fontosak a motivációhoz (esetünkben boldogsághoz), mivel ezek megléte elégedetlenséghez vezet, bár meglétük még nem vezet elégedettséghez (boldogsághoz). Azonban könnyen belátható, hogy nem tudsz motiválni egy éhező munkavállalót elismertséggel, nagyobb felelősséggel vagy személyes fejlődéssel. Amúgy a posztoló a Maslow piramis két felső szintjéből is sorolt (akarva-akaratlanul) tényezőket, azaz a Herzberg modell motivációs tényezőit: elismerik a munkahelyén, jó kapcsolat a munkatársakkal, úgy érzi a munkájával elégedettek, mivel többet hívják be dolgozni, mint amiről eredetileg a szerződésében szó volt. Amúgy szerintem a piramis három alsó szintjén lévő szükségletek nem teljesülése sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az általános boldogságát az egyénnek, mint a két felső szintjén lévők. Mindenesetre menedzsereknek szánt motivációs elméletekkel még nem próbálnám magyarázni a boldogság fogalmát, bármennyire is igaz, hogy az alsó szintek hiányosságai eléggé keresztbe tudnak tenni neki.

BTBTBT 2013.06.09. 21:31:00

@ikiv0000:
Nem állítottam, hogy a boldogsághoz nem az elégedettségen keresztül vezet az út, tehát ebben egyetértünk, de itt néhányan összemosták a kettőt. Attól még nem lesz valaki boldog, hogy elégedett.

Herzberg, aki a munkára redukálja a Maslow-éból továbbfejlesztett modeljét, egyáltalán nem beszél boldogságról, csak "elégedetlen-nem elégedetlen-nem elégedett-elégedett"-állapotokról.

A Maslow piramisa alján lévő dolgok (fizikai szükséglet, biztonság, védelem) nem a boldogságot befolyásolják, hanem legfeljebb az elégedetlenséget és az elégedettséget. Akinek már ezek boldogságot okoznak, annak igencsak eltérő - alacsony szintű - értékrendje lehet.

ikiv0000 2013.06.10. 08:38:38

@Barátusz: Én is azt mondom, hogy Herzberggel és Maslow-val nem lehet magyarázni a boldogságot. Csak nem értem miért próbáljuk az úriembernek mi megmagyarázni, hogy akkor most boldog vagy nem, ha ezt még egy drogossal vagy alkoholistával tesszük azt megértem, mert mesterséges hangulatjavító szerek kellenek neki ahhoz, hogy jól érezze magát.
A boldogságot nem kell túlmisztifikálni, szerintem mindenki akkor boldog ha annak érzi magát. Minden embernek másra van szüksége ahhoz, hogy ezt a tudatállapotot elérje, valakinek magas karriercéljai vannak, valakinek elég ehhez csupán egy szerető család. Viszont ha az alapvető szükségleteidet (és ezzel mondjuk a családodét) nem tudod kielégíteni, nem tudsz hónap végén enni adni a gyereknek, vagy télen együtt fagyoskodtok, akkor hiába a szerető család nem tudsz felhőtlenül boldog lenni. Én csak azt akartam mondani, hogy a posztolónak lehet elég a boldogsághoz egy munkahely ahol jól érzi magát, egy szerető társ (aki lássuk be a hosszú magyarországi munkanélkülisége és e miatti eladósodásuk ellenére is kitartott mellette), akivel a szabadidejében jól érzi magát, akivel megoszthatja a sikerélményeit (ez megint egyénenként változik) vagy aki mellette áll a bajban és persze nem utolsó sorban a biztonságos megélhetés. Hogy ez a te személyes boldogságodhoz nem elég, mert neked mondjuk a karriered terén is komolyabb elvárásaid vannak, attól ő még lehet boldog ennyitől is. Például most én is boldognak érzem magam. Megvan-e minden amire vágytam, elértem-e mindent amit szeretnék? Hát nem. Teljesül-e minden amire vágytam, elérek-e mindent amit szeretnék? Biztosan nem. De ettől még boldog vagyok, mert látom a lehetőséget az életemben, még ha azok nem is teljesültek még. Van egy párom, családom és barátaim, akik velem örülnek, ha van minek és mellettem állnak a bajban. Hogy 2 év múlva is boldog leszek-e még? Mit tudom én, annyi minden jöhet, betegség, a kapcsolatom megromlása (nem valószínű, de ki tudja), egy gazdasági összeomlás, ami engem is a padlóra küld. Tehát szerintem a céljaid eléréséhez vezető út is lehet boldogsággal teli, vagy éppen nem, és nem csak a végcél elérése.

„A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

– Delia Steinberg Guzmán

Karim25 2013.06.14. 22:58:20

@ikiv0000:
Tokeletesen leirtal mindent, amit kellett.
Koszonom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása