oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 05. 06:50,  Iszonyú érzés gyomorgörccsel ébredni 547 komment

2013. június 05. 06:50 Határátkelő

Iszonyú érzés gyomorgörccsel ébredni

Magyarországról nézve a sors furcsa fintora, hogy ezekben a napokban a három részre (ellenzékiek, kormánypártiak és a döbbenten figyelők tömege) szakadt Törökország uralja a külföldi híreket (az árvíz mellett, persze). Országfelelősünk, Petra a helyszínről küldött beszámolót arról, miként éli meg ő és az ottaniak a már-már polgárháborús helyzetet. (A képek innen származnak.)

cím_33.jpg

„Az elmúlt napok kánikulába hajló fülledt melege után hétfőn különösen hűvös és szeles reggelre ébredtünk itt, Ankarában. De manapság nem csak az időjárás kiszámíthatatlan errefelé, napok óta kormányellenes tüntetések vannak szinte minden nagyobb török település központjában. Sajnos ezek nagy része véres hajnali összecsapásokban végződik, de csak azért, hogy másnap este újra kezdődhessen.

Nyilván kívülállóként akármennyit is olvas az ember az eseményekről, nem igazán kap tiszta képet arról, hogy a jelenleg zajló demonstrációk milyen módon korlátozzák az itteni emberek életét. És itt most nem csak a tüntetésekben aktívan részt vevőkről és az azok ellen fellepő rendőrökről beszélek.

A gyülekező helyek felé vezető utakat egész nap korlátozzák, az alagutak egy része pedig teljesen le van zárva. A kedd reggeli híradóban a főváros egyik központjából (Kızılay) élőben bejelentkező tudósító pedig arról számolt be, hogy a buszmegállóban várakozó, munkába igyekvő emberek kénytelenek maszkot viselni, mert a tegnap este szétszórt gázbombák hatása még mindig érezhető.

Hát, itt tartunk most.

Törökország nagyvárosainak központjaiban nem lehet nyugodtan levegőt venni. (Amint ezeket a sorokat gépelem, hallom a hétfő este óta Ankara fölött cirkáló rendőrségi helikopterek egyikét elsuhanni a háztömb felett. Mit mondjak, nem egy felemelő érzés.)

Próbálok pozitív maradni

Hogy mikor lesz mindennek vége, azt nem tudni. A török miniszterelnök egy hivatalos út keretében külföldre utazott, azt az üzenetet hagyva maga után, hogy egy demokráciában nincs helye az efféle rendbontásnak, tehát ez ellen a kormány következetesen fel fog lépni. Tekintve, hogy a tüntetésekben országszerte több tízezer ember vesz részt, nem hiszem, hogy ez a fajta hozzáállás sok jót fog maga után vonzani.

1_11.jpg

Én a magam részéről próbálok pozitív maradni. Még mindig élénken él bennem a 2011-es ankarai pokolgépes vagy a legutóbbi, az amerikai nagykövetség ellen elkövetett merénylet emléke, de arra gondolok, hogy a mostani helyzet sem tarthat örökké.

Persze ez nem sokat segít reggelente. Iszonyatos érzés minden nap gyomorgörccsel ébredni, tudván, hogy a férjem a munkahelye miatt kénytelen minden nap kétszer átutazni a városközponton.

Én legalább szerencsés helyzetben vagyok, mert már 15 perc séta után ott vagyok a munkahelyemen, ami a lakásunkkal egyetemben távol esik az összecsapások helyszínétől, amiket persze igyekszem nagy ívben elkerülni.

De bármennyire is próbáljuk távol tartani magunkat a tüntetésektől, mégis hatást gyakorolnak a demonstrációk az életünkre. Főleg, amikor a szabadnapom előtti éjszaka hajnali 1-kor kapom az SMS-t, hogy holnap mégis dolgoznom kéne, mert a váltótársam gyerekének a sulija zárva lesz, ő pedig nem tudja hova tenni a fiát. Vagy, amikor a férjem este 6-kor hazafelé jövet nem tud metróra szállni, mert az oda bemenekülő tüntetők után a rendőrök gázbombát dobnak, ezért az le van zárva.

Elszakadt a cérna

Hétfőn a férjem megkérdezett egy rendfenntartót, hogy miért csinálnak ilyeneket, az emberek így nem tudnak hazamenni. Erre a rendőr bácsi azt válaszolta: "Na és? Mi már 3 napja nem megyünk haza!" Ezek után bele sem merek gondolni, hogy mi lesz akkor, amikor a hatóságok a végkimerülésig jutnak, és abban a testi- és lelkiállapotban próbálják majd kezelni a kialakuló konfliktusokat.

Már így is nyilvánvaló, hogy sokuknál elszakadt a cérna. Az interneten több olyan videó és kép kering, melyeken a sisakjukon lévő azonosító számot eltakarva a rendőrök brutálisan megvernek valakit, vagy épp egy ház ablakát betörve lőnek egy-két gázbombát az ott élőkre.

rendőrök verik a tüntetőt.jpg

Az egyik ilyen videóban azt is lehet hallani, amint egy nő az ablakból keservesen esdekel az egyik városközpontban lévő mellékutcán tevékenykedő (Bestekar) rendőröknek, hogy a lakók (akik között betegek és kisgyerekek is vannak) a csukott ablakok ellenére sem tudnak a saját házukban levegőt venni.

Százával fogják el az embereket

A hatóságok egyébként nemcsak a tömeg feloszlatásán, hanem a tüntetésekben részt vevők őrizetbe vételén is nagy erőkkel dolgoznak. Minden egyes éjszaka százával fogják el az embereket, akiket a vallomásuk felvételéig sportcsarnokokba zárva tartanak.

Az is köztudott, hogy a rendőrség trükköket alkalmaz a kormányellenes emberek listájának tökéletesítése érdekében. Ennek egyik példája, hogy egy pár nappal ezelőtt elterjesztettek egy felhívást, hogy aki szimpatizál a tüntetőkkel, az viseljen feketét. Ennek segítségével nap közben is folytatni tudták a gyűjtögetést. Egy másik példa, hogy a közösségi oldalakon tettek közzé segítségkéréseket, és letartóztatták az ez után odaérkező embereket.

rendőrök és civilek.jpg

Nem meglepő módon a török média az első pár napban egyáltalán nem, vagy csak nagyon röviden számolt be a történtekről. A köztereken elhelyezett kamerák sem működnek, és több nagy mobiltelefon szolgáltató is elismerte, hogy politikai nyomásra időnként felfüggesztette a szolgáltatást bizonyos helyszíneken.

Halottak és sebesültek

Most már könnyebben lehet információhoz jutni. A TV-társaságok is felbátorodtak, az egyik nagy adó (NTV) még bocsánatot is kért azért, hogy eddig nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot. De sajnos a hírek nemcsak gumilövedékekről, vízágyukról és gázbombákról, hanem illegális vegyi anyagok és éles lövedékek használatáról szólnak.

Kedd reggel azt láttam az egyik tudósításban, hogy egy fejtetőre fordított rendőrautóból egy Kalasnyikovot húzott ki a tüntetők egy csoportja, gondosan ügyelve rá, hogy ne hagyjanak azon ujjlenyomatokat. Arról is mutattak felvételeket, hogy egy taxi belerohant az út szélén gyülekezők egy csoportjába, aminek következtében ketten meghaltak.

Országszerte több ezer (nemcsak enyhén) sérültről és sebesültről beszélünk, akiket sokszor mecsetekben vagy egyetemeken ápolnak az önkéntes egészségügyi alkalmazottak.

Késes, baltás civilek a rendőrök mellett

Eközben világszerte lehet látni szimpátia-felvonulásokat, és az Amnesty International is bírálja a tömegek ellen való erőszakos fellépést. Ez mind szép és jó, de nem sokat változtat a jelenleg uralkodó káoszon, amire csak olaj volt, hogy a minap a török miniszterelnök (Recep Tayyip Erdoğan) arról beszélt, hogy ha akarná, akkor a jelenlegi rendbontók tízszeresét is össze tudná gyűjteni a hívei közül. Ezután azt lehetett látni, hogy a rendőrökkel együtt botokkal és néha késsel vagy baltával (!) felszerelkezett civilek vonultak.

véres föld.jpg

A külföldi média egy része ezeket látva csak kapkodja a fejét, mert nem igazán érti, hogy miért elégedetlenek az itteniek, hiszen az elmúlt évek statisztikái szerint Törökország fellendülőben van, és a miniszterelnök nagyon jó kapcsolatokat épített ki a nyugati társadalmak vezetőivel is.

Három részre szakadt Törökország – a tüntetők...

A mostani demonstrációt kiváltó konkrét eseményről már korábban írtam. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy Törökország lakossága jelenleg három részre szakadt (átfedések természetesen vannak, ezt hangsúlyoznám).

Az egyik oldalt a tüntetők képviselik, akiknek elege van a (demokratikusan megválasztott) kormány 11 éves uralmából. Ahogy azt az egyik magyar TV csatorna műsorában a Turkinfo nevű oldal főszerkesztője, Tarık Demirkan is elmondta, Törökország vezetői nem keresik a párbeszédet a néppel, mert úgy gondolják, hogy az a választások révén beleegyezett abba, hogy ők azt csináljanak, amit akarnak.

És, hogy mi is húzta ki a gyufát? Például az, hogy a török kormány túlságosan beavatkozik az emberek magánéletébe: korlátozza a köztereken és az éttermekben való alkoholfogyasztást, kijelenti, hogy Törökország nemzeti itala nem a rakı (ánizzsal ízesített szeszes ital), hanem az ayran (sózott joghurtital). Hozzájárul ahhoz, hogy a nemzeti ünnepek a vallásiak mellett elveszítsék a jelentőségüket.

sebesült.jpg

A jelenleg hatalmon lévő párt (AKP) híres arról is, hogy szabályozza az információáramlást. Egy pár évig nem lehetett elérni sem a YouTube-ot, sem a Bloggert, és nagyon sok egyéb oldal a mai napig is hozzáférhetetlen. Azt is nehezményezik az emberek, hogy sokszor látszólag indokolatlanul zárnak börtönbe közszereplőket és újságírókat.

Mindezek persze csak egy-egy cseppet jelentenek a pohárban, ami most megtelt. Az emberek az évek óta felgyülemlett idegességüket és dühüket kiadva próbálják meg a hangjukat hallani, és kifejezni azt, hogy ők nem értenek egyet azzal, hogy (ahogy ők mondják) egy, a vallási értékek szerint kormányzó part az országot Irán példájára átalakítsa.

... a kormánypártiak...

A másik oldal tagjai a kormánypártiak. Ne feledjük, hogy a legutóbbi választások statisztikái szerint ebbe a szavazók kb. 50%-a tartozik, túlnyomó részben a vidéken és keletebben élők vagy onnan származó, főleg vallásos emberek, akiknek megválasztásakor a jelenlegi kormány munkahelyeket ígért - és adott is.

Ők fel vannak háborodva azon, hogy a tüntetők megrongálják a közintézményeket és leamortizálják az utcákat. Nem értik, hogy miért nem lehet a jövő évi választásokig várni a véleménynyilvánítással. Ők elítélik a demonstrálókat, egyenesen terroristának titulálják azokat, és összefüggésbe hozzák őket korábbi bűncselekményekkel és merényletekkel.

tüntetés_1.jpg

...és akik nem akarnak részt venni benne

A harmadik csoportot azok az itt élők alkotják, akik még ha szimpatizálnak is valamelyik oldallal, nem szeretnének (tudnak vagy akarnak) túlságosan belefolyni a politikába, mert nem értik azt, vagy nem érdekli őket. Ők csak azt szeretnék, hogy nyugodtan tudják élni az életüket.

Azt mondanom sem kell, hogy a jelenlegi helyzet miatt egyik oldal sem lehet boldog, a frusztráció pedig egyre csak fokozódik mindenkiben. Aki valamennyire is ismeri a törököket, az tudja, hogy nem arról híresek, hogy bármit is feladnak. Ha valamit csinálnak, akkor azt igenis szívvel, lélekkel, teljes odaadással, és sokszor a következményeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyva teszik. Hogy mindez mire fog vezetni? Azt majd az elkövetkezendő napok döntik el.

Békülékenyebb hangulatban?

A kedd esti hírek szerint a miniszterelnök távollétében annak helyettese beismerte, hogy a rendfenntartók túllőttek a célon, és szorgalmazta a mielőbbi békés kiegyezést. Azt is kijelentette, hogy szerdán találkozni fog a tüntetők egy csoportjával.

Úgy tűnik, hogy a kormány rájött arra, hogy ez a helyzet tarthatatlan, és szeretné elkerülni azt, hogy idő előtti választásokra kerüljön sor. Ez bölcs lépés, azt is figyelembe véve, hogy kezdenek elterjedni az őket egykor megválasztó szavazók nyílt levelei, melyekben azok csalódottságukat és kiábrándultságukat fejezik ki.

Kedden több helyen voltak csendes demonstrációk tanárok és ügyvédek részvételével, az alábbi képen pedig azt lehet látni, amint egy tüntető lány virágot oszt az igencsak jókedvű rendőröknek.

virág tüntető rendőr.jpg

Az események kiindulópontjaként szolgáló isztambuli parkban már egy szál rendőrt sem lehet látni, azt viszont igen, hogy az egész nap ott időző fiatalok jógáznak vagy épp téglákból és raklapokból fabrikálnak könyvtárat.

Az is jellemző, hogy az emberek megpróbálják feltakarítani az utcákat maguk után, és eltávolítani a szexista vagy trágár kommenteket a falakról. Aki teheti, az pedig ételt, italt és a könnygáz ellen tejet tesz ki az ablakába vagy visz el a gyülekezőhelyekként szolgáló parkokba, hogy azokból bármely rászoruló ingyen részesüljön. Úgy tűnik, hogy a kedd esti helyzet sokkal nyugodtabb az elmúlt napokban tapasztaltnál, és szívből remélem, hogy ez így is marad.

Rengeteg dologról tudnék még írni. Nagyon sok vicces, szomorú vagy épp felemelő sztori, kép és videó kering az interneten és a TV csatornákon. De tudom, hogy amint leírnék egyet, tucatnyi újabb jelenne meg, és én reggelig itt ülnék a számítógép előtt.

Inkább megyek aludni, holnap is lesz nap, majd meglátjuk, hogy milyen. A lakásunkon közben átfúj a hideg esti szél, erős esőszagot hozva magával, miközben a háttérben dörög az ég és villámlik. Vihar közeleg."

csók a lángokban.jpg

(Köszönet Petrának azért, hogy ilyen gyorsan és kérés nélkül írt a törökországi helyzetről. Kövessétek a blogját, ahol ennek az írásnak a nagy része is megjelent pár órával az itteni előtt. Noha nem szoktam másodközlést posztolni, most mégis kivételt tettem az írás aktualitása miatt – ráadásul Petra ki is egészítette a tegnap esti fejleményekkel.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755344582

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.05. 07:02:50

Nem vagyok Törökország szakértő, de olvasás közben párhuzamot vontam.
Az ország megosztott, a hatalom központosított, a miniszterelnök elutazik a balhé elöl.
Másnak is ismerős?
:)

Az írás nagyon jó, tényszerű.

bpetya75 2013.06.05. 07:23:24

@tilmir:

Nekem is az jutott eszembe, hogy mi is efelé tartunk...

Az írás tényleg nagyon korrekt volt. Az utolsó bekezdés már-már költői.

orange85 2013.06.05. 07:46:16

patent írás.
idézgetni,párhuzamokat keresni lehetne a végtelenségig,pl.:

"mert úgy gondolják, hogy az a választások révén beleegyezett abba, hogy ők azt csináljanak, amit akarnak."

@tilmir: mi sose fogunk ilyet csinálni.a magyar nem török.

tanato 2013.06.05. 07:48:39

@bpetya75: Tényleg ritka jó cikk a HÁ-n.Eddig azt hittem a legliberálisabb iszlám országban ilyen nem nagyon van,de mégis.
Nálunk csak azért nem fajulnak idáig a dolgok,mert van egy szelep a szabad külföldi munkavállalás,ami a törököknek nincs.Így aki itthon nagyon elégedetlen gazdasági vagy politikai okok miatt,egyszerűen odébbáll.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.05. 07:53:24

@orange85: Nem szeretném, de van az a mondás, hogy láttam én már karón varjút...

bpetya75 2013.06.05. 07:56:51

@tanato:

Nem vagyok biztos benne Dottore, hogy ez a szelep elég lesz a következő években. Egyre elégedetlenebb lesz az a réteg is, amelyik nem annyira mobilis, és ha törik, ha szakad itthon akar boldogulni.

Ha azt nézem, hogy mennyire profin osztotta meg a mindenkori hatalom a népet, akkor feltételezhetem, hogy ilyen nem lesz, de a törököknél is pár tízezer tüntetőről írnak. Annyi itt is összejöhet majd annak idején. Pusztító indulatokban sincs hiány, szóval tartok tőle, hogy lesz még itt haddelhad.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.06.05. 07:58:09

Ha ez igy megy, a határátkelő jobb tudósításokat fog adni, mint az MTI - gratulálok!

tanato 2013.06.05. 08:02:22

@bpetya75: 2006-ban volt ugye ilyen utoljára Pesten,akkor is nagyon meglepődtünk rajta,hogy ilyen itthon nahát.Ha ezt nézzük,még megeshet.

hot-spot (törölt) 2013.06.05. 08:12:19

Jaja,mi is efelé tartunk.3 részre szakadt ország.
Fideszhívők,Bajnaisták és akik nem akarnak részt venni ebben.

hot-spot (törölt) 2013.06.05. 08:13:53

@tanato: Miért nincs?A törökök is oda mennek ahova akarnak,tele van velük Ny-Európa.

tanato 2013.06.05. 08:17:17

@hot-spot: Szó nincs róla,nem telepedhetnek le és nem vállalhatnak munkát szabadon hivatalosan az Unióban.Ennek ellenére tényleg sokan vannak kint,valószínűleg azok még a régebben kitelepedettek és leszármazottaik.Akkoriban még szabadabban mozoghattak.

tanato 2013.06.05. 08:18:47

@Amichay: Én is pont ezt akartam mondani,jobban érzékeli a dolgokat ott lakóként,mint egy kiküldött tudósító.

Tigerwill 2013.06.05. 08:34:52

@bpetya75: Igaz, de Törökorszagban 71 millioan laknak, itthon kb 9 millionyian. Aranyaiban maskepp jon le, ha itthon balhezik 10 ezer ember, mintha Töröklandben.

Szerintem is lesz itt meg "csudavilag", habar en remelem, h valahogy megoldodik Magyarorszagon a helyzet, de ezzel az erovel hihetnek a Telapoban is...:-D

01234567 2013.06.05. 08:37:46

Törökország túl nyitott, túl sokan fordultak meg az ott lakók közül külföldön, hogy egy ilyen vallási korlátozásokkal megtuningolt diktatúrát benyeljenek. Földrajzilag is túl közel van Európához, a szél akaratlanul is átfúj más, modern dolgokat. Ez már a mediterrán arab országokban is felfordulást okozott, itt annyival később, amennyivel jobban éltek. Engem az nem lep meg, egy nép milyen hamar átlátja minek, mi a következménye, ebből mi lehet, és azt meddig engedi elmenni. A döbbenetes, hogy ez alól a magyar kivétel.
És itt elértünk a párhuzamhoz. Megmondom őszintén, én még mindig reménykedem hogy a magyar nem az a birka, mindent benyelő, mindenre manipulálható csorda, amilyennek nekem elemzésekkel foglalkozó szakemberek mondják, de egyre szkeptikusabb vagyok. Itt szótlanul tűrték a nyugdíj megtakarítások elvételét, a kaszinósok a máról, holnapra való bezárást, a vidék a földmutyit, a trafikosok a trafikmutyit, 25 éve itt folyamatosan lopják szét az országot, és ezt a polgárokkal kompenzáltatják és semmi. 2006-ot is hagyjuk. Az egy felülről szervezett és irányított megmozdulás volt, amit a rendőrség bénasága és és a futballhuligánok Fidesz tüntetők közé eresztése eszkalált. Mesterséges sz@r volt. És ez benne a legbántóbb, mert egy spontán, valós népi elégedetlenség már régóta megérett, akkor jogos lett volna.

2013.06.05. 08:38:39

@tilmir: Pedig lehet, hogy már csak az segítene a dolgokon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 08:44:14

Elöször is...
Gratulálok az íráshoz jobb mint egy profi tudósìtóé.
Egyszerüen hibátlan.

Másodszor. ..
A magyar nép ezer éve arra van trenírozva hogy bármit tesz a hatalom ellen az eleve kudarcra van ítélve.
Koppánytól a tv székházas balhéig minden népi megmozdulás elbukott.
Ezért tür el mindent a nép.

nyuszigonosz 2013.06.05. 08:45:30

Ezt már vártam, pont tegnap este hírek nézésénél gondoltam, hogy hiszen vannak ott élök, akik írnak ide, majdcsak leírják milyen is most ott lenni.
Hát ilyen. Szörnyü.

nyuszigonosz 2013.06.05. 08:49:30

@Tigerwill: Nem csak a Télapóan a Húsvéti nyusziban és úgy mindenben föleg ami "fentröl" jön.
Pedig Mo mérföldes lépésekkel igyekszik egy diktatúrába. Ha már nincs ott...

A kivándorlás mint szelep: annak nem annak kéne lennie!
Szabad munkavállalás, szabad letelepedés, magunk máshol kipróbálása, ez lenne az igazi.

Nem érek most rá ezt tovább kifejteni, rohanok dolgozni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:52:05

Alapvetően Törökországban az a helyzet, hogy egy vékony elit most fellázadt a nép többsége ellen. Mindegy, hogy kinek a nézőpontját támogatjuk, de ez tény.

Törökországban alapvetően három réteg van.

Egy szekuláris, sőt iszlámellenes, európai integrációt akaró réteg.

Egy szintén szekuláris, de török nacionalista réteg.

S egy hagyományörző, iszlamista réteg.

Na most, a legkevesebben az első réteg van, legtöbben a harmadik.

A harmadik réteg képviselője a jelenlegi vezetés és egyre nagyobb a támogatói táboruk. S lázad az első réteg most.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:55:41

@tilmir:

A különbség nagy. Először is Törökországban NAGYOBB a kormányzó erők támogatottsága, mint Magyarországon. Másodszor pedig Törökországban a nacionalista vonal kormányellenes.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:57:18

@orange85:

S ha lesznek új választások, a mostani kormánypárt meg fogja nyerni azokat fölényesen. Az átalgember elégedett a kormánnyal, legfeljebb egyes apróbb dolgok zavarják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 09:00:24

@tanato:

Törökországban a helyzet az, hogy a fiatalok kb. 30 éve alapvetően már nem tartják magukénak Atatürk nacionalista-szekuláris vonalát, ez a hagyományok eldobásaként értekelik. Az eredmény az iszlám újjászületése lett, s a mai iszlamista kormánypárt pontosan ezen érzelmek alapján jött hatalomra.

Hagyományosan a török hadsereg az, mely védei Atatürk rendszerét, de leszóltak nekik Európából, hogy meg ne próbáljanaj puccsot csinálni, mert demokrácia kell. A demokrácia viszont iszlamista rendet hoz, mert a nagy többség ezt akarja.

01234567 2013.06.05. 09:01:18

@diggerdriver: Van benne valami, nekem erre egy teóriám is van, ami a 450 év gyarmati-félgyarmati sorban látja az okokat. De azt is hozzá kell tenni, itt a rendszerváltással megindult a társadalom egy olyan fokú atomizálása, szétzüllesztése, pont azért, hogy a saját érdekeit képtelen legyen megvédeni, ehhez egy olyan szintű manipuláció, médiában, politikusok retorikájában, párosult, megfűszerezve az ezekből fakadóan természetes morális lezülléssel, hogy ezzel az esetleges remény is a minimumra csökkent. Ehhez a hatalom is "kicombosodott", ezek a mostani rendőrök már nem a taxissztrájk "nem lövünk az emberekre, hisz mi is azok vagyunk" rendőrei, de már nem is a 2006-ban tanácstalankodó, lassan cselekedni kezdő közegek. Ezek már megfelelően agymosott, az utóbbi 7-8 évben szocializálódott zömében 25 körüli kellően megvadított biorobotok. Ezek már akárkit, akárhol, akármikor. És az már a Fidesz székháznál is kiderült, ezekhez van segéderő, a 2006-ban szikrát adó futballhuligánok bármikor mozgósíthatóak, csak most a hatalom mellett, ehhez még jön tömegnek a békemenet ha kell, kés, meg balta van raktáron elég.
Ezért ha lesz valami, az vidéken, kistelepüléseken, kis városokban, esetleg valamelyik periféria széli nagyobban talán kezdődik, de kétlem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 09:02:53

@hot-spot:

Dehogy mennek! Egyszerű turizmushoz is vízum kell nekik az EU-ban.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 09:14:57

Békemenet nincs? Összefogás dala?
Törökország, én így szeretlek műsorok a tévében?
Bíztató országértékelő beszéd kétóránként?
Jobban élünk mint 11 éve plakátok 10 méterenként?

Valamit rosszul csinál nálatok az egyesült vidék-paraszt polgári párt.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.05. 09:26:15

@tanato: ".Így aki itthon nagyon elégedetlen gazdasági vagy politikai okok miatt,egyszerűen odébbáll."
Jóbarát, nem tudom mennyiben értetted ezt vérkomolyan vagy hol élsz, de hülyeségeket ne beszéljünk. 2 percen belül leakasztok neked 2 tucat honpolgárt, kik elmennének, de nem tudnak, mert nincs miből nekiinduljanak, például, vagy nem tudják hogy kellene nekikezdeni, nem ismerik a fogásokat vagy fél-, meg dezinformációk táplálkozva falsul próbálnák vagy prábálják meg. Ezt az aranyos kis momentumot, ha lehet, ne feledjük már figyelmen kívül.

zopilote 2013.06.05. 09:30:12

@Philosoraptor:
" Pedig lehet, hogy már csak az segítene a dolgokon "
Nem segitene, csak meg rosszabb lenne: ugyanis nincs alternativa. Az " arnyek fasisztak "
(FIDESZ) nem adnak konnyen a megszerzett hatalmukat, a " nyilt fasisztak " (Jobbik) iszo-
nyatos verbosszut csinalnanak, ha gyoznenek, az un. baloldal az Internacionalet eneklo milli-
ardosaival reg eljatszotta szavahihetoseget, a liberalisok szinten. Egyetlen megoldas a munkas-
hatalom lenne, de annak nincs sok hive a mai vilagban, es igazi munkasosztaly sincs, csak
berrabszolgak:) Egy " magyar tavasz " iszonyatos polgarhaborut eredmenyezne:( Annyi hasz-
na lenne, hogy a kulfoldon dolgozo magyarok es a haboru elol menekulok megkapnak kony-
nyen a menekult statuszt:)

bpetya75 2013.06.05. 09:38:05

@diggerdriver:

Van igazságod, de mégis voltak komoly megmozdulások egészen 60 évvel ezelőttig. Aztán jött a barakkba zárt vidámság és valahogy benne ragadtunk ebben a langyos húgy életérzésben. Aki nem, annak egy része tiplizett, vagy beletört a változtathatatlanságba, más részük belefordult valamelyik szélsőségbe, egy kisebbség pedig (akik hatásukban nem lennének azok) tartja a távolságot mindentől. És ez az elmúlt 50-60 év volt. Nem az 1000. Szerintem.

Zka77 2013.06.05. 09:41:46

Itthon semmi nem lesz, itt birkák élnek. Be van adva nekik, hogy az felelős mindenért, ami egyébként a felemelkedés támasza lehetne. Tuti vesztes szitu.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.06.05. 09:44:09

@Zka77: amíg a barátok közt fontosabb az embereknek mint az ország sorsa addig itt nem lesz semmi :(

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.06.05. 09:46:14

azért érdekes, hogy amikor a bánya baleset volt
Törökországban nem volt ekkora lázongás de amikor már az alkoholt akarják állami kézben akkor egyből beindulnak

tanato 2013.06.05. 09:57:54

@Kellemes Zérókomponista: Én itthon vagyok és telje
sen tisztában azzal hogy ha nem lenne szabad költözködés és szabad munkavállalás,kb a törökökéhez hasonló megmozdulások volnának várhatóak.Mivel pont a legaktívabb,legmerészebb,arányaiban a fiatalabb rétegek mennek ki,akik ilyen megmozdulásokat szerveznének.
Persze igazad van,nagyon sokan akik gondolkodnak az elmenésen,végül itthon maradnak,nyelvtudási hiányosságok,bátortalanság,vagy egyszerűen csak családi kötődéseik miatt.

tanato 2013.06.05. 10:00:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Köszi az infót,neked ott tényleg közel vannak a törökök.Sűrűn jársz át hozzájuk?

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.06.05. 10:05:35

gyanús ez a hirtelen lázadás Törökországban
kiknek is jó ez?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.05. 10:10:53

Ha rajtatok múlik biztos nem lesz nálunk semmi...bájos hogy mindig azok beszélnek teli szájjal nagy dolgokat, akiknek tele a hasa. csakhogy máshogy gondolkodik aki jól lakott meg máshogy aki éhes.

eljön az idő amikor ki kell menni az utcára.

VHB 2013.06.05. 10:15:21

@Dr. derelye vágó: az a gyanús, ami nem gyanús. :)

01234567 2013.06.05. 10:15:54

@házelőtthinta: Az már rég eljött, aztán semmi... Nehezen lesz itt valami. Ezt tudják "fent" is.

emiGrant 2013.06.05. 10:17:02

@zopilote: szerintedd a berrabszolgak azok nem a munkasosztaly? Akkor szerinted minek kell lenni ahhoz, hogy munkasosztalyrol lehessen beszelni? Ha kicsit civilzaltabb orszagokat nezunk mint jo magyarhonunk, ott meg az irodai munkast is a munkasosztaly tagjanak tekintik. "White collar" mig a melos az "blue collar". A lenyeg az, hogy szerintem es ha olvasol tortenelmet, akkor a szerint is, olyan nep nincs akiket evszazadokig lehetne a terden tartani. Elobb utobb mindenki felkel onnan amikor betelt a hocipoje. A kerdes nem az, hogy fel fog-e kelni, meg az sem, hogy mikor, hanem az, hogy milyen tarsadalmat alakit ki a forradalom utan. Szerintem ez a mai nap 64 ezer dollaros kerdese.

VHB 2013.06.05. 10:17:15

@házelőtthinta: Ha mi vagyunk a "rajtatok" akkor, te ki vagy? Csak a tisztánlátás végett...

pappito · http://pappito.com 2013.06.05. 10:27:48

@VHB: ő éhes, és elég régóta nem eszik rendesen, minden poszt alá ezt kommenteli

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.06.05. 10:30:03

@házelőtthinta:

ugyan már nálunk akkor lesz ilyen ha meg engedik
Törököknél is ez volt a cél, hogy az országban káosz legyen

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 10:40:01

@zopilote:
"hogy a kulfoldon dolgozo magyarok es a haboru elol menekulok megkapnak konynyen a menekult statuszt:)"

Akkor tessék harcolni! Harcoljanak az otthon maradt magyarok a kint élőkért! :)
Én boldogan venném, ha kapnék menekültstátuszt, azzal egy életre be lenne betonozva a megélhetésem itt... :)

Naaa, lécciléccilécci!!! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 10:42:49

@Zka77:
Játékelmélet, vesztes-vesztes játszma? :) Csak politikusék nyernek, de szerintem azok még soha, egyetlen országban sem jártak rosszul :)

Ha nekem kellene pártot alapítanom, akkor biztosan elvenném a mentelmi jogot és kérdőre vonhatóvá tenném (természetesen független bíróságok által) a politikusokat. Nem lenne több mutyi, mert menne a börtönbe mind.
Érdekes, hogy szájkarate megy minden 4. évben, de ilyesmiről sosem hallottam beszélni egyiket sem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 10:44:10

@tanato:

Mert még a muszlimok között is van, aki öntudatra ébred és rájön, hogy "szentséges Allah, mennyi baromságot kell nekem itt elviselnem!"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 10:49:37

nagyon jó az írás, ha a témája nem is a legjobb sajnos.

Tigerwill 2013.06.05. 10:50:44

@Kovermadar:

"Akkor tessék harcolni! Harcoljanak az otthon maradt magyarok a kint élőkért! :)
Én boldogan venném, ha kapnék menekültstátuszt, azzal egy életre be lenne betonozva a megélhetésem itt... :)
Naaa, lécciléccilécci!!! :D "

En biza like-olom ezt a gondolatot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 10:50:45

@emiGrant:

Azért ha egy magyar felkelés nemzetközi odds-ait megnézzük, akkor:
1) Sikerül a felkelés, minden jobb lesz (38,05)
X) Sikerül a felkelés, de megint elszúrják (2,05)
2) Nem sikerül a felkelés, mind általában (1,04)

Kb. ennyit érnek a magyar felkelések (ld. történelematlasz). Ha bármit el is értek, később kiderült, hogy hiba volt.

Vagy nincs bátorságuk végigcsinálni, vagy eleve vesztes oldalra állnak, vagy egész egyszerűen rossz mumust választanak.

andaluzkutya 2013.06.05. 10:56:24

@Kovermadar: "Ha nekem kellene pártot alapítanom, akkor biztosan elvenném a mentelmi jogot és kérdőre vonhatóvá tenném (természetesen független bíróságok által) a politikusokat. Nem lenne több mutyi, mert menne a börtönbe mind."

Ezért nem fogsz soha a politika közelébe kerülni... Ilyen mentalitással??? :)
Hogy egy klasszikust idézzek (nem szó szerint): Bárki, aki képes elérni, hogy az univerzum (de itt beszélhetünk egyes országokról is) elnöke legyen, bebizonyította ezzel alkalmatlanságát a feladatra:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 11:00:28

@andaluzkutya:

Igen, teljesen egyetértek. Nem is készülök politikusnak, nem az én világom, ahhoz túlságosan a globalizált világban hiszek, az meg nem fekszik a nemzeti érzelmű embereknek. :)

Nekem marad a tanulás és a munka... :)

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.06.05. 11:03:29

Ez egy nagyon jó írás volt. Köszönet érte Petrának.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 11:03:53

@Kovermadar: 1.04 és 38.05 között 2.05? Ez valami jehova tanui tippmix?

Len.Mag 2013.06.05. 11:29:58

Ez igen! Színvonalas poszt, gratulálok!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 11:32:59

@Dr. derelye vágó:

Vicces. Destablizálni akarta Szíriát az USA, az EU és az Al-Kaida hármas szövetsége, s erre az igazi gond Törökországban robbant ki.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 11:33:56

@zopilote:

Munkáshatalom? Azt már ki volt próbálva, s nem jött be.

I_Isti 2013.06.05. 11:36:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A választók 50%-a ott sem a "nép többsége".

K.anna.Teapot 2013.06.05. 11:59:51

@tanato: A torokok,most is jonnek mennek,igaz,hogy nem olyan konnyu nekik Europaban,munkat vallalni,mint a magyaroknak,de ugyanugy mindenhol megtalalhatoak,mint a magyarok.Annyi a kulonbseg,hogy egy picivel nagyobb letszamban :) Peldakent a Dubai magyar kozosseg kb 200-300 lelket szamlal,mig a torok 8000-10000:)
A tuntetesek hirere viszont sok orvos-orvostanhallgato visszament Torokorszagba,hatha elkel a segitseg.....
Petra ez egy nagyon tenyszeruen es jol megirt post,koszonom szepen.

BTBTBT 2013.06.05. 12:06:11

@házelőtthinta:
"eljön az idő amikor ki kell menni az utcára"
Magyar virtus ez a mindig jovo idoben fogalmazas, mint a politikusoknal, meg a "valakinek tenni kene mar valamit"-szlogen. Tettek? Ja, hogy a pofazas is tett?

Ha rajtad mulik, biztos nem lesz Mo.-on semmi... :)
Rohejes, hogy mindig az olyanok sirnak es beszelnek nagy dolgok megtelelerol, akik a mo.-i kepernyoik elott kushadva osztjak az eszt, es ostorozzak meg kapzsinak nevezik azokat, akik kulfoldre mentek a jobb boldogulas remenyeben.
Ha nincs teli a hasad, tegyel ellene. :)

BTBTBT 2013.06.05. 12:10:35

A poszt egyebkent jo mint helyszini tudositas, a maga MTI-s jellegevel egyetemben is.

Giorgiorgone 2013.06.05. 12:11:33

Ez az egész tüntetés távolabbról nézve azért is érdekes, mert átalakulást sejtet a muszlim világban, és ha a modernizáció, a világiasodás igénye elég nagy, akkor elmaradhat a "civilizációk összecsapása". Persze azért ez talán túlzottan optimista hozzáállás.

Mindenesetre köszi a posztot, én drukkolok Törökországnak, hogy sikerüljön békésen elrendezni a konfliktusokat, és mindenkiben nyíljon meg a kompromisszumkészség. Számunkra annyi haszna van az eseményeknek, hogy egyébként nem ismertük volna meg annyira a török helyzetet, mint most pár nap alatt. Szóval köszi, és vigyázzatok magatokra...

Giorgiorgone 2013.06.05. 12:20:37

@tanato: csak Németországban több millió török bevándorló és török származású (másod-harmad generációs) ember él.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.06.05. 12:22:28

@diggerdriver: Igen-igen, abszolut egy latom en is.

Pont a napokban tunodtem hogy mennyire szomoru hogy mig mas nemzetek piros betus unneppei valoban az unneplesrol szolnak (kiraly/kiralyno szuletesnap, fuggetlenne valas, stb.), addig nalunk ezek nem is unnepek hanem inkabb szomoru megemlekezesek hogy mar megint egy nap amikor az osok megprobaltak valamit, de sajna vegul kiporoltak a seggunk (marc. 15., okt. 6., okt. 23., trianoni megemlekezesek, stb.)... egyedul az aug. 20. olyan igazi unnep.

Es az azert eleg demoralizalo, hogy mar a gyerekek azt "unneplik" altalanostol kezdve hogy hiaba probalkozol, ugyis marad minden a regi kerekvagasban... es akkor a himnuszuk pozitiv uzenetere (nem, ne keresd, nincs neki olyanja...) mar nem is terek ki.

2013.06.05. 12:27:36

@tanato: Erdekes, amit a törökök külföldi munkavallalasarol irtal. Pontosan mire gondolsz? Mert en egy olyan rendelöben dolgozom, ahova (többek között) Ausztraliaba es Kanadaba emigralni kivano törökök jönnek vizsgalatra, es eleg sok ügyfelünk van. A nemet nyelvterületekre emigralokrol mar ne is beszeljünk, most ott tartunk, hogy az evtizedekkel ezelött Ausztriaba es Nemetorszagba költözök viszik ki magukhoz az idösödö szüleiket is. Tehat ha itt valaki külföldön akar elni, akkor megteheti, bar nyilvan nem olyan egyszerüen (olcson), mintha EU-s tagallambol szarmaznanak.

@diggerdriver: Ez a "kudarcra valo eliteles" eleterzes sokat nyom a latba. Ha valaki ilyen mondana Törökorszagban, annak minimum leorditanak a fejet. Utana persze meghivnak egy teara, de megis. Itt hatalmas öntudat es nemzeti hovatartozas el az emberekben, hiszik, hogy mindenben ök a legjobbak. Persze ez egy külföldi szemevel nezve neha nevetsegesnek tünik, de ugy vagyok vele, hogy inkabb tul sok önbizalma legyen az embernek, mint egyaltalan semmi, mert az elöbbit egyszerübben lehet korrigalni.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: abban igazad van, hogy a most tüntetö reteg inkabb egy kulturalt es vilaglatott reteg (tehat kisebbseg), de meglepö modon nem kifejezetten iszlamellenesek, es egyre többen vannak. Az elsö napokban rengeteg fiatal egyetemistat lehetett latni, akikhez utana mar a szüleik is csatlakoztak, most meg egesz csaladok vonulnak ki, közben a hiressegek is beallnak a sorba. Ugy tünik, hogy az ö üzenetük es kitartasuk egyre nagyobb hatassal van a közömbösökre. Nem mondom, hogy nem nyerne meg Erdoğan megint a valasztasokat, ha azok holnap lennenek, de ha ez igy megy tovabb, akkor bizony fel kell kötnie az AKP-nek a gatyajat. Most megtudtuk, hogy van igeny egy mas elvek alapjan kormanyzo politikai eröre, de ha nincs olyan jol szervezett, erös politikai part, akire lehetne szavazni, akkor minden ugyanugy fog folytatodni.

2013.06.05. 12:54:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyaltalan nem ertek egyet abban, amit a fiatalok es Atatürk kapcsolatarol irtal.

@Dr. derelye vágó: Ha a kaosz volt a cel, akkor azt kifogastalanul megvalositottak, lehet, hogy jobban oda kene most figyelni, hogy merre jar es mit csinal eppen a török miniszterelnök?

Amugy köszönöm szepen a dicserö szavakat, örülök, hogy tetszett a poszt. A celom nem annyira a hirközles volt, mint egy par peldan keresztül annak a bemutatasa, hogy milyen erzes most itt elni. Azt tudtatok, hogy ez az egesz "felkeles" abbol indult ki, hogy egy bevasarloközpont epitese miatt le akartak dozerolni egy kis parkot Isztambulban? Akkor meg csak egy par ott satorozo fatalrol szoltak a hirek, akik ellen brutalisan felleptek a rendörök. Na, ezutan özönlött ki a "nep" az utcara.

vomit 2013.06.05. 12:55:30

kik ulnek igazabol a nyakatokon:
More People Ask: Are Politicians Psychopaths?
www.sott.net/article/250298

qwertzu 2013.06.05. 13:02:33

@Kovermadar: "Ha nekem kellene pártot alapítanom, akkor biztosan elvenném a mentelmi jogot és kérdőre vonhatóvá tenném (természetesen független bíróságok által) a politikusokat. Nem lenne több mutyi, mert menne a börtönbe mind."

Aztán meg nagyon meglepődnél, amikor egyszer csak beráncigálnak egy pincébe, és addig vernek, amíg alá nem írsz egy beismerő vallomást, majd a "független" bíróság a vallomásod alapján szépen halálra/életfogytiglanra ítél.

Tényleg ennyire régen volt 1945-47?

váj mí 2013.06.05. 13:02:56

Hm, nem is olyan rég még itt ünnepelte a banda a bébisintért, akit különben nem lett volna szabad gyerekek közelébe engedni, hogy milyen kis fasza lett, meg Törökország milyen tuti. Ahham. Az.
Megkérdezném azokat a kommentelőket, akik egy 3 hónapot az országban töltött posztoló benyomásai után azt írták, hogy akár nyugdíjas éveiket is el tudnák ott képzelni, hogy most hogyan vélekednek a kérdésről, he? :P

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:04:21

@PetraBee:

Igen. én is így látom. De itt az alapvető gond maga a demokrácia: az alapkérdés az, hogy mi van akkor ha atöbbség hülyeséget akar. Az alapeszme a XIX. században az volt, hogy a nép bölcs és mindig a jót választja. Azóta kiderült, ez alaptalan téveszme. Igaza volt a XIX. századi liberálisoknak, akik ellenezték az általános választójogot.

átlátó 2013.06.05. 13:05:56

A rendőrök amikor elérkezik az idő, hogy a hatáskörüket túllépve kicsit verekedhetnek, akkor amikor ezt a fejükre olvassák, rögtön azzal védekeznek, hogy ők már 3 napja nem mentek haza... meg az ideg teszi velük... ez minden országban így van, mert amikor nem szolgálnak, meg védenek, akkor az ideg ezt teszi velük...elkezdenek túlkapkodva túlkapásokba belebonyolódni. Most csak a retkek sértődjenek.

átlátó 2013.06.05. 13:09:11

@átlátó: Jut eszembe... vagy harminc alkalommal voltam Isztambulban, sosem éreztem magam rosszul.

opusz1982 2013.06.05. 13:09:17

Milyen rossz Magyarországon!!??

Érdekes az I. világháború előtt, majd a két világháború között szerintem, és a 80 éves nagyim szerint is nyugat európai szinten éltünk /leszámítva a nagy pengő inflációnkat/. A 2. világégés vége és a szovjet pajtásaink bejövetele óta nyeljük a port és ahogy látom egyre jobban süllyedünk, már elértük Ukrajna szintjét /Ferrari mellet álló bácsinak nincs cipője kontrasztra gondolok itt, középosztály nélküliség../. Ha belegondoltok 40 éve is jobb volt Angliában, Németországban, Franciaországban, stb.. , akkor is húztak el a jobb életre vágyók nem csak most. Ha megnézitek a 60-70-es évek kabaréit ott is mindig az 56-ban kiment amerikás gazdag magyarokat preferálták. Ha a magyar honban valakinek nincs ismeretsége, nem zseni vagy szerencsés, sztem nem sokra lehet vinni, kivéve, hogy elhúz, mint a vadlibák Nils Holgerssonnal :)
A törökök olyanok, mint a nigériaiak, lengyelek és kínaiak, mindenütt ott vannak :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 13:09:36

@qwertzu:
Akkor a megoldás ezek szerint az, hogy bezárjuk a bíróságokat, mindenki csinál, amit akar...

Nem egészen értem, hogy miről beszélsz :)

váj mí 2013.06.05. 13:13:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, és mi lenne a kategória-rendszer, szerinted?
A vagyoni helyzet, a mensa-teszt, a születési hely és idő, horoszkópok, nők esetében a 34-es ruhaméret, vagy mégis hogy? :P

andaluzkutya 2013.06.05. 13:15:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Még mindig kisebb hiba az általános választójog, mint bármi más alapján szelektálni... Az messzire vezethet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:19:50

@PetraBee:

Nyilván ilyen fiatal is, meg olyan is. Azonban a nagy többség nem tüntet, hanem éppen az ellenkező oldolon áll. Emlékszem, hogy Erdoğanék előtt tele voltak a bulgáriai egyetemek törökökkel, akik csak azért jöttek, mert otthon nem járhattak egyetemre kendőben, míg a bolgár egyetemeken meg tök mindegy mit viselsz, s ugye ezek huszonéves lányok voltak.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 13:20:22

@váj mí: Én én én én!!!!!! Imádnék nyugger török szultán lenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:23:04

@váj mí:

A bevált módszer: vagyoni és műveltségi cenzus. Magyarországon vagyoni cenzus 1918-ig volt, műveltségi meg egészen 1938-ig.

De amit a női ruhaméretről mondasz, az megfontolandó. Nehogy már itt kövér disznónőknek szavazati joguk legyen! Elemegy a polgár szavazni, meglát pár plus size-os "szépséget" és el is megy a kedve az egész szavazástól! :-)))

váj mí 2013.06.05. 13:23:24

@Kovermadar: A mensa-teszt egy lufi ... csaxólok (a'la hagyma). Én is kitöltöttem anno ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:24:01

@andaluzkutya:

Most is van szelekció: állampolgárság és életkor alapján.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:26:15

@váj mí:

Én sem bízom benne. Egyszer kitöltöttem, s csak 95 %-os eredményem lett. Én 101 %-ra számítottam. Így azóta nem bízom benne. Persze igyekeztek mentegetőzni, hogy a 95 % az nagyon jó, meg hogy az emberiség felső 1 %-ában vagyok, de én ebben ne hiszek, ez már csak kései mentegetőzés.

váj mí 2013.06.05. 13:26:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És az adócsalók mennyire jelentenek erkölcsi alapot?

Gondoltam, hogy erre ugrassz, mármint a 34-es ruhaméretre ;). Ja hogy honnan? Láttam a feleséged fotóját. Hm, a gyerekosztály nem olcsóbb tudod-e? ;) Ok, ok, neked a gyerektestű nők jönnek be, akkor is, ha +50 évesek. Nem, nem basztatlak, csak megjegyeztem ...

váj mí 2013.06.05. 13:28:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nekem csak 89%-os lett az eredményem, tekintve, hogy a térlátásom nulla, de tudod, úgy vagyok vele, mint Churchill.... amelyik klub tagjává fogadna .. ugyebár...

fehérfarkas 2013.06.05. 13:31:47

Azért azt észrevette-e a kint levő magyar tudósító, hogy miket skandálnak, és kiknek a zászlói vannak kint?

Észrevette-e, hogy a tüntetők mecsetet gyaláztak meg (cipővel mentek a szőnyegekre, alkoholt ittak bent, cigiztek, sörös dobozokat, égetett szeszes italok üvegeit és cigis dobozokat hagytak ott szemétként) meg, több mint 100 autót gyújtottak fel, az AKP izmiri székházát Molotov-koktéllal dobálták meg, amitől az kigyúlladt, meg az utcaköveket szedték fel és dobáltak vele épületeket és rendőröket.

Észrevette-e, hogy a tüntetők között ott vannak a kemalisták, kommunisták és politikusaik, konkrét ellenzéki politikusok is vannak köztük. Arról nem is beszélve, hogy annak a marxista kurd munkáspártnak (PKK) a zászlói és vezető politikusával ellátott zászló is megjelent a "tüntetők" között, amelyet az Európai Unió hivatalosan is terrorszervezetként tart nyilván.

Ajánlom megnézésre a következő képeket, amelyeket törökök készítettek és tettek fel a netre: a PKK alapítójának arcéke a zászlón:
i.imgur.com/ELqs4ot.jpg

Vagy ezt: PKK, komcsi és kemalista zászlók a tüntetőknél:
i.imgur.com/6GiSh1C.jpg

Vagy ezt: i.imgur.com/eyftWGg.jpg

De a legszebb ez: Atatürk és a PKK alapítójának képe egymás melletti 2 zászlón:
i.imgur.com/SJQ7ZFJ.jpg

De itt van ez is, PKK graffiti az autón:
i.imgur.com/scbQ5oX.jpg

PKK zászlók a tüntetőknél - nem is kevés:
i.imgur.com/th1qoVw.jpg

A zászlók között még az EMEP pártnak a zázslói is látszanak:
darkroom.baltimoresun.com/2013/06/clashes-continue-between-protestors-riot-police-in-turkey/#1

Békés tüntetők zászlóval kézben éppen bankot törnek be:
i.imgur.com/mEYQnj7.jpg

Békés tüntető pisztollyal:
i.imgur.com/osvRXRo.jpg

békés tüntetők házikészítésű szegbombát készítenek:
i.imgur.com/Ew4iq5H.jpg
i.imgur.com/Xof2FjD.jpg

Valamiért ezeket hiányoltam a cikkből? Tán csak nem azért, mert az ott élő magyar "tudósító" nem ismeri a helyi politikai viszonyokat és pártokat, és még csak zászlóikat sem ismeri fel? Pedig 80 évig voltak hatalmon a kemalisták (néha a komcsikkal együtt, néha külön, néha egymást puccsolták meg).
Mert kb. annyira hiteles a beszámoló, mintha egy magyar tüntetésen Rákosi, Kádár, Szálai, Horthy arcképekkel, meg vörös csillaggal, és nyilaskereszttel ellátott zászlókat lengetnének, az eseményről beszámoló külföldi tudósító pedig ezeket nem ismerné fel, és mezei civil tüntetésként tudósítaná.

fehérfarkas 2013.06.05. 13:32:58

@fehérfarkas:

És ajánlom olvasásra ezt a poszt írójának (részlet az interjúból):

"Az arab tavasznak nevezett lázadássorozat köszönő viszonyban sincs mindazzal, ami ma Törökországban történik – állítja Asaf Savas Akat professzor. A törökök elit egyeteme, az isztambuli Bilgi egyetem gazdaság tanszékének vezető tanára, a helyi és külföldi lapokban gyakran publikáló, az egyik országos török tévé csatornán rendszeresen műsort vezető liberális közgazdásztekintély, noha szemben áll Erdogan miniszterelnök kurzusával, mégis védelmébe veszi Törökország abszolút erős emberét.

(...)

Törökországban is egy autoriter, tekintélyuralmi szisztéma honol, ha nem tévedek.

De, téved. Erdogan miniszterelnök, noha kétségtelenül nagyobb személyes hatalmat épített ki, mint a nyugati országok bármely kormány-, vagy államfője, de ettől még ebben az országban szabadon működnek ellenzéki pártok, megjelennek az ellenzéki újságok. Elismerem, hogy ez nem „Skandinávia”, de azért Törökország sokkal kevésbé „Egyiptom”, mint mondjuk „Franciaország”. Erdogan és kormánya, rendőrsége pontosan úgy viselkedik, ahogy – legalábbis Sarkozy elnöksége idején – a francia kormány és annak rendőrsége viselkedett volna. Sarkozy is szétverette volna a tüntetőket…

Ugye azért nem azt akarja mondani, hogy Törökországban ugyanolyan erős a civil társadalom, ugyanannyira független a kormánytól a sajtó, minden egyéb alapvető, a hatalmat ellenőrző intézmény, mint Franciaországban?

Természetesen ezt nem állítom. Annál is kevésbé, mert az utóbbi időben Erdoganék kétségtelenül – gazdasági nyomással, illetőleg a velük szoros kapcsolatokat ápoló médiacsoportok tulajdonosaival szövetkezve, őket preferálva – kimondottan erősítették befolyásukat a médiában, az ügyészségi apparátusban és tényleg szűkítették az ellenzék mozgásterét. De itt és most, mégis tényként könyvelhető el, hogy Törökország népe – éppen a médiából tájékozódva – maximálisan tisztában van azzal, ami Isztambulban és néhány más nagyvárosban történik. Senki nem hallgat el semmit, a tévék élőben közvetítik a történteket. Más kérdés, hogy a média nagyobb része azt visszhangozza, amit Erdogan mond, tudniillik semmi egyébről nincs itt szó, mint huligánok okvetetlenkedéséről.

És Ön szerint? Miről szólnak ezek a megmozdulások?

Ezt egyelőre nem tudjuk bizonyosan megállapítani. A nagyvárosok a világra nyitott, egy élhetőbb, egy „észak-európaiasabb”, a környezet megóvását is szem előtt tartó demokráciáról álmodó lakóinak, különösen az egyetemi ifjaknak mintha nyilvánvalóan elegük lenne abból, hogy mindig ugyanaz az ember legyen a „főnök”. Ez itt azért mégiscsak egy többpárti, intézményesített demokrácia, ugyanakkor több, mint tíz éve Erdogan a miniszterelnök és minden előjel szerint be akarja betonoztatni magát a hatalomba további tíz évre. Miniszterelnökből köztársasági elnök akar lenni.
Szóval e tekintetben Erdogan Putyinra emlékeztet, de mindent egybevetve mégis ki merem jelenteni, hogy Erdogan kevésbé autoriter politikus, mint Putyin. Sőt, azt mondom, hogy Törökország – mindent egybevetve – demokratikusabb hely, mint Oroszország. Ugyanis Erdogan az elmúlt tíz évben mindig valós politikai versenyben, valós ellenfelekkel szemben győzött. Érdemi alapon, eredményeinek köszönhetően választották meg kétszer is.
Először csak 35 százalékos győzelmet aratott, másodjára 40 százalékosat, legutóbb már képes volt arra, hogy megszerezze a voksok csaknem 50 százalékát. Ezt nem csalásokkal érte el, hanem azzal, hogy a törökök többsége egyre jobban és jobban élt Erdogan miniszterelnökségének évei alatt."
(teljes interjú: www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/3278-isztambul-2013-olyan-mint-parizs-1968-130604)

Mrs. Clayton 2013.06.05. 13:33:52

@váj mí: teljesen rossz irányban kapisgálsz, ugyanis kizárólag a Fidesz által támogatott jelöltek lesznek jogosultak a jövőben szavazni
ez pontosan úgy fog történni, h a Fidesz a jövőben nem kívánja a polgárokat ilyen hülyeséggel fárasztani, h el kelljen fáradniuk a szavazófülkékig, ehelyett delegált szavazók fogják egy-egy kerület/járás/vármegye szavazatát leadni, a küldöttek pedig intenzív kapcsolatban fognak állni a helyi polgárokkal, így ezek alapján fogják kialakítani az adott térség álláspontját
delegált pedig az lehet, aki a helyi Delegáltügyi Kirendeltségen leadja a pályázatát, amelyet a helyi képviselő testület fog véleményezni, amely vélemény egyébként a Döntőbizottságra nézve nem lesz kötelező érvényű, bár valószínűleg el fogják fogadni, az ajánlást, egyébként nem támasztható majd a delegálttal szemben olyan kikötés, h nem lehet MSZP, v DK v mittom én párt tag, már csak a jogszerűség miatt sem

váj mí 2013.06.05. 13:36:17

@Jess G: :DDDD
És az a gáz, hogy van realitása ....

tanato 2013.06.05. 13:39:32

@K.anna.Teapot: @PetraBee: Én csak arra utaltam hogy nem EU tagok és így nem automatikus a munkavállalás és a letelepedés.Ennek ellenére tudom hogy mindenütt rengetegen vannak,de azt gyanítom hogy inkább a régebben nyugaton élők rokonai akik családegyesítés címén tudnak kijutni.Meg a törökországi kurdok,akik esetleg kaphatnak menedekjogot,mint üldözöttek.

Mrs. Clayton 2013.06.05. 13:41:36

@váj mí: valószínűleg a trafikosoknak úgyis lesz elég kuncsaftjuk, így lesz infójuk arról, h milyen kormányt/polgit akar a nép, meg hát őket egy eléggé független testület választotta ki nemes feladatukra, szóval miért is ne kaphatnának pluszban még szavazati jogot is
képzeld csak el, elnyalnál egy fagyit, lemész a trafikba, s közben elmondod, h te kit választanál, a trafikos meg megjegyzi, majd szavaz, helyetted is, na?

váj mí 2013.06.05. 13:41:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, mint a feleséged, akit innen is mély tisztelettel üdvözlök.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 13:43:06

@váj mí:
Nekem mindegy, hogy mi lufi vagy mi ne.
De olyan ember ne szavazzon, akit meg lehet kenni +1 havi nyugdíjjal, mert baromira nem látja a fiatalok és a jövő helyzetét.

Ugyan így ne szavazhasson az sem, aki valaha is volt büntetve (nem a gyorshajtásra gondolok).

És annak sem adnám a kezébe a jövőmet, akinek az egyetlen célja, hogy kiélje az ösztönét, dolgozni nem akar, de van 17 gyereke.

Soroljam még? :)

tanato 2013.06.05. 13:43:53

@K.anna.Teapot: A dubai magyarok biztosan többen vannak,mint 300,kár hogy már nem kommentel az 4-5 ott lakó HÁ olvasó,aki az Origós időkben még itt volt velünk,ők meg tudnák saccolni a pontos létszámot.

andaluzkutya 2013.06.05. 13:45:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze, de állampolgárságot szerezhetsz, ha az eredeti országodban nem lehet szavazni. 18 éves kort meg a többség betölti, tehát mindenkinek lehetősége nyílik szavazni, előbb-utóbb. Ha az IQ-t/mellbőséget/vagyont adnák meg feltételnek, sokan örökre búcsut mondhatnának a szavazásnak.

váj mí 2013.06.05. 13:45:49

@Jess G: Huhh, mikortól is indul be a trafik-programm? Júliustól, nem? Mert ha igen tiszta mázli, mert én június utolsó megyek haza kicsit pihenni, és akkor szerzem be 60%-os áron azt a 3-4 karton cigit, ami kitart egy hónapig. Fagyit meg nem nagyon konzumálok, és akkor is legfeljebb a Szamos cégnél ;).

fehérfarkas 2013.06.05. 13:46:03

Hamár a kommentelők közül többen párhuzamot vontak Magyarországgal és az itteni helyzettel kapcsolatban, akkor nézzük a számok nyelvén:

Országszerte pár tízezer főről van szó. Egy olyan országban, ahol maga Isztambul lakossága több mint 13 millió fő (több mint Magyarország), Ankara több mint 4 milliós (= Horvátország lakossága), Izmír 3 milliós (= Litvánia lakossága) és Bursza 2 milliós (= Budapest lakossága).
Török viszonylatban összehasonlítva: a tavalyi május 1-én csak Isztambulban 1 milliós tömeg vonult fel békésen a szakszervezetek szervezésével, a szokásos szakszervezeti és munkavállalói követelésekkel (jobb munkafeltételeket, magasabb béreket, több szakszervezeti jogot, stb...).
Magyar viszonylatban:
Idén márciusban az ellenzéki MSZP 10.000 embert tudott a Sport Arénába a rendezvényére összeszedni - mégis is a közvéleménykutatásokban messze elmarad a korméánypárttól.
A MIÉP a hőskorában bármikor 10.000 embert össze tudott szervezni a Hősök terére tüntetni - mégsem tudott egyszer sem választásokat megnyerni (de még csak koalíciós partner sem lenni).
2002 tavaszán a 2 forduló között a Fidesz több százezer embert tudott a Kossuth térre megszervezni (Rákay Philip szerint 2 milliót, de a valóságban pár százezres nagyságú volt a tömeg) és mégis elvesztette a választásokat.
Mindezeket egy 10 milliós országban, vagyis Isztambulnál kisebb lakosságúban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:46:08

@váj mí:

Nem erkölcsi kérdes ez. Bár Mo-n 1848-1918 között az adócsalás, sőt már az adóhátralék is megszüntette a szavazási jogot!

Érdekes volt a szabályozás. Ezt 1874-ben vezették. Akkor is ugrott a választójog, ha valaki ellen csődeljárás volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:48:51

@váj mí:

Igen, a helyzet az ezzel, hogy eleve hátránnyal indul, aki sosem szórakoztt logikai feladványokkal, Ha nem foglalkoztam volna ilyesmivel előtte spsem, akkor valószínűleg én sem értem volna el 95 %-ot. Szerintem a teszt előtt kellene egy részletes magyarázat az egyes feladattípusokról, példával. Így kb. olyan, mint hogy sakkozunk, s hülye vagy, ha nem tudsz játszani, de a szabályokat nem árulom el neked.

váj mí 2013.06.05. 13:49:11

@Kovermadar: No nem, ez veszélyes, és most teljesen komolyan.
Vagy mindenki szavazhat, igen az általad nem kedvelt kategóriák is, vagy senki sem.
Ezeket a kategóriákért én sem vagyok oda, de tekintettel arra, hogy a rabszolgaságon alapuló társadalmakat hivatalosan majd 200 éve felszámolták, nincs lehetőség a klasszikus görög "demos" megvalósítására.

andaluzkutya 2013.06.05. 13:49:12

@Kovermadar: Ahhoz, hogy az embereket ne lehessen megkenni +1 havi nyugdíjjal rendes oktatás kellene, ill. erős középosztály. Ez egy rövidtávon gondolkodó hatalomnak nem érdeke, csak annak, aki azt szeretné, ha Magyarország 40 év mulva is ország legyen. Van ilyen a parlament környékén?:)

váj mí 2013.06.05. 13:49:58

@Kovermadar: Óóóó, ne izgulj, maxval tudja ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:51:38

@fehérfarkas:

"intha egy magyar tüntetésen Rákosi, Kádár, Szálai, Horthy arcképekkel, meg vörös csillaggal, és nyilaskereszttel ellátott zászlókat"

Oroszoknál már láttam ilyet: Sztálin és II. Miklós cár képét vitték EGYSZERRE, s lengették a Lenin által bevezetett sarló.kalapácsos komcsi zászló, mellette meg feszületet vittek.

váj mí 2013.06.05. 13:54:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, a klasszikus gondolkodás szerint egy ország igazgatása csak szilárd alapokon nyugvó erkölcsi férfiúk és asszonyállatok kezében lehet. Az adócsalás nem az. Igaz, aki ma Magyarországon nem csal adót az éhen döglik. Szó szerint.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.05. 13:56:26

ismeros helyzet
tavaly nalunk tobb mint 100 napig ( ejjel) tuntettek a diakok ( printems erable) sulyos okok miatt ; evi kb 120 $ tandij emeles miatt( az I-phonod es a sor buli mennyibe kerul?) sajnos az idiota ellenzek csatlakozott + szulok, meg aki csak egy jo balhet akart .. erdekes volt az utcakep felulrol tobb szaz rendor auto rabszallito buszok minden utcat elbokkaltak szoval pokol volt foleg az arra lakoknak ... voltak veres osszecsapasok stb ... vegul a valasztasokig kihuztak a tartomanyi kormany megbukott az ellenzek a hatalmon ( kissebbsegbe) es millios szamlak kar( adofizetok penzebol , rendorseg szamlazza a tulorakat koltsegeket a varosnak) es a mostani kormany szarabb mint az elobbi...
nalatok is el fog mulani de nem biztos hogy jobb lesz..

váj mí 2013.06.05. 13:57:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: No nem is annyira a logikai feladványokkal van a gond. Mármint részemről, hanem sokkal inkább, amikor a feladat szerint egy 2D-ben ábrázolt testet kell(ene) 3D-ben elképzelni, összevissza forgatva. De még ezzel sem lenne akkora gond, mert fantáziám az aztán van, de ott van ugye az időtényező...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 13:57:33

@váj mí:

Ez ízlés kérdése.

Van aki a feleségét testőrnek akarja használni. Az ilyen férfi második anyára vágyik, ezért minimum 1,90 magas, mély torokhangú, keménykötésű csajt vesz el, aki aztán meg tudja védeni a rablóktól, meg nem kell akertbe kapálógép, mert az asszony fél óra alatt felkapál egy fél hektárt. Egy nagy hátránya ennek azért van: ha feldühödik az asszony és lekever a férjnek egy pofont, akkor orvosi kezelésre szorulhat a férfi a KO-ütés után.

Másnak meg a feleség ékszer, így kellemes pici lányt vesz el, aki mézes hangú és kedves. Hátránya: nem bírja kinyítni a konzervet és létra kell a felső polchoz, de azt hiszem ez jobb, mint a bokszbajnok feleségtől való kiütés elszenvedése.

BTBTBT 2013.06.05. 13:59:48

@átlátó:
Meglehet, hogy ha most mennel, rosszul erezned magad.

fehérfarkas 2013.06.05. 13:59:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Végre megjelent az első értelmes hozzászóló, aki egy kicsit is ismeri a török viszonyokat :)

Azért most már elég érdekes, hogy a PKK is megjelent a "tüntetéseken" PKK zászlókkal, meg PKK vezetőjének arcképét viselő zászlóval. És ezt több nyugati médiumban láttam. Ugyanis a nyugati újságírók nem tudják melyik zászló micsoda és mit jelképez. A nyugati bloggerek pedig még anmnyira sem tudják. Csupán egymástól meg a hírügynökségektől veszik át a képeket és teszik illusztrációként a cikkeikhez.

Arra figyeltek, mert azt azért tudták, hogy a mecsetes képek közül az alkoholüvegeseket, sörösdobozosakat, cigisdobozokat a földre szemetelőket ne tegyék be mert az negatív színben jelenítené meg a tüntetőket. De különböző pártok és politikai szervezetek zászlóit és emblémáit nem ismerik fel, ezért azokat a képeket simán odateszik a cikkeik mellé. Ahogy a videófelvételeket is, pedig ha értenék miket skandálnak, akkor ezeket sem tennék be.

De az igazán durva az, hogy a "békés tüntetőkről" és az őket szétverő "brutális rendőrökről" szóló cikkek mellé néha a PKK zászlóst tesznek be illusztrációnak. Annak a marxista kurd munkáspártnak a zászlóját, amelyik több merényletet és terrortámadást is elkövetett és amelyiket az EU hivatalosan is terrorista szervezetnek tart.

Mert azt megszokta az ember, hogy a nyugati média egy iszlám országról úgy tudósít politikai cikket, hogy az újságírónak lövése sincs az ottani politikai viszonyokról, és a különböző pártok és szervezetek zászlóit és jelképeit sem ismeri fel - na, de egy hivatalosan is terrorista szervezetét sem, és azt teszi be illusztrációként a "békés tüntetőkről" szóló cikkhez?
Ennyire nagy már a dilettantizmus? Vagy ennyire nem számít a valóság, csak az, hogy a nyugati emberekbe azt sulykolják, hogy a csúnya iszlamista autokrata vezető brutálisan lép fel a békés tüntetőkkel szemben?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:00:21

@andaluzkutya:

Valójában mindkettő szubjektív.

Van ország, ahol külföldi is szavazhat, azaz nem kell állampolgárság. S van oyan is, ahol az állampolgárság önmagában nem elég, kell lakcím is (Mo-n a közelmúltban így volt).

Na és az életkor sem állandó. Van ahol magasabb életkor kell a 18 évnél. S olyan is van, ahol 18 év alatti is szavazhat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:05:03

@váj mí:

Igen, pontosan. Nme lehet szerintem intelligenciát mérni olyan módszerrel, melyhez más képesség is kell. Olyan ez mint a keresztrejtvény vagy a szoduku vagy bármi más. Pár éve érdekes volt számomra a szoduku, de már megszoktím, így csak és kizárólag extreme difficulty kategóriát fejtek hetente 4-5 alkalommal. Az egyetlen játék amit szeretek számítógépen, az ilyen logikai típusú. Logika kell hozzá, de a gyakorlat óriási előnyt ad.

váj mí 2013.06.05. 14:08:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze, hogy az, ízlés.
Csak tudod, amikor kövér disznónak nevezel egy 40-es ruhamérettel rendelkező nőt, akkor az már túlmutat az ízlésen.
Megsúgom neked, barátilag csevegve, hogy az én ruhaméretem is 40-es, viszont akkora természetes melleim vannak, hogy kiverik a szemedet, ha nem vigyázok ;). Ilyen ez a genetika.... És mellette nem, nem vagyok kövér, zsírdisznó meg pláne nem, de 34-es ruhaméretem utoljára 12-13 évesen volt. Amikortól elkezdtek dolgozni a hormonok, amelyek megkülönböztetik általában a két nemet, nos azóta igencsak nőies jelenség lettem, ami nem egyenlő egy 90-100 kilós Brünhildával. ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:09:15

@fehérfarkas:

Ma a médiák világa a fő szempont. Először ez az 1999-es amerikai-szerb háború alatt jelentkezett, mert akkor már az internet olyan helyzetben volt, hogy a hagyományos médiapropaganda csődött mondott. Azóta egyre inkább így van. Most is ezt látjuk.

tomfree 2013.06.05. 14:09:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A bevált módszer: vagyoni és műveltségi cenzus." És ezt ki határozza meg szerinted, hogy mi legyen a korlát? Milyen szempontrendszer alapján?

"Igaza volt a XIX. századi liberálisoknak, akik ellenezték az általános választójogot. "

Szerintem meg nem volt igazuk, nem véletlenül minden mai demokrácia alapismérve az általános és egyenlő választójog és minden diktatúra korlátozta így vagy úgy a választójogot.

eagles 2013.06.05. 14:11:25

@tanato:

Szerintem igazad van. Dubaiban csak magyar kurvából több van mint 300.

fehérfarkas 2013.06.05. 14:12:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Hagyományosan a török hadsereg az, mely védei Atatürk rendszerét, de leszóltak nekik Európából, hogy meg ne próbáljanaj puccsot csinálni, mert demokrácia kell. A demokrácia viszont iszlamista rendet hoz, mert a nagy többség ezt akarja."

Azért egy kicsit összetettebb a helyzet ennél. Törökország idén tavasszal az utolsó részletét is visszafizette az IMF-nek. Ugyanakkor most van tárgyalás alatt 3 atomerőmű építése, amit az oroszokkal közösen építenének.
Eredetileg a németeké lett volna a biznisz, de fukusimai eset óta a németek atomenergia ellenesek lettek és elálltak a projekttől, és az alternatív energiák mellett a hagyományos fosszilis energiákat felhasználó erőműveket építenének. Ezt viszont az Erdogan-kormány nem támogatja.
A 3 atomerőmű azt jelentené, hogy a török energetikai piacon a németeket az oroszok kiszorítanák. És ugye tudjuk, hogy Európa keleti felében orosz-német energetikai "harc" folyik.
És mint tudod az energetikai bizniszben nem a demokrácia számít, hanem csak az üzleti érdekek.
Hogy ez mennyire játszhat szerepet az nem tudom, mert a másik oldala a dolognak a német-török gazdaság egymásra utaltsága, és amit az energetikán elvesztenek a németek azt más területen megnyerhetik.
Ezt csak azért írtam, mert azért az elmúlt pár évtizedben láttuk, hogy a nyugat nem feltétlenül az alapján támogat valakit, hogy az mennyire demokratikus, ha pénzről, regionális hatalomról, energetikáról van szó.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:13:57

@váj mí:

Semmi gond. Minden típusra van kereslet, ez az igazság. Én még olyan nőt nem láttam, aki ne tetszett volna férfinak.

De a hazugságot nem szeretem. Pl. amikor divatcégek elkezdenek küzdeni az "anorexia" ellen, s kövér csajokat nyomatnak, mint "átlagos nőtípust". Oké, legyen kövér modell, hiszen a kövér csajok is vesznek ruhát, de ne próbálják nekem ezt példaként eladni.

eagles 2013.06.05. 14:16:52

@váj mí:

Nem lehetne megoldani, hogy az enyémet is kiverje?

fehérfarkas 2013.06.05. 14:26:30

@Dr. derelye vágó:
Azért nézz utána, hogy konkrétan miről is szól az új alkoholtörvény. Ne csak a nyugati média és a "békésnek nevezett tüntetők" skandálásai alapján alkoss véleményt.

tomfree 2013.06.05. 14:28:15

@váj mí: "viszont akkora természetes melleim vannak, hogy kiverik a szemedet, ha nem vigyázok ;). "

Ez kemény volt. :-) Pár kommentelő szerintem szívesen menne szemészetre egy ilyen véletlen baleset után. :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:30:25

@tomfree:

"És ezt ki határozza meg szerinted, hogy mi legyen a korlát? Milyen szempontrendszer alapján?"

Az első magyar polgári demokratikus választás (1848) idején a választójogosultság főbb szabályai:
- 20. évét betöltött férfi,
- önálló, azaz nem áll gyámság vagy atyai, ill. gazdai hatalom alatt,
- vallása katolikus, református, evangélikus, unitárius, vagy ortodox keresztény (nem tévedés: 1848-ban a zsidók még nem rendelkeztek választójoggal),
- nem volt büntetve hűtlenség, csempészet, gyilkosság, rablás, gyújtogatás miatt,
- vagyoni cenzus: a következő feltételek legalább egyikének kellett megfelelni:
- legalább 300 ezüstforint értékű házzal, telekkel vagy földdel rendelkezik egyedül vagy családjával közösen,
- legalább egynegyed volt jobbágytelek tulajdonosa egyedül vagy családjával közösen,
- kézműves, kereskedő vagy gyáros saját műhellyel, üzlettel, gyárral, amennyiben legalább egy állandó alkalmazottja van,
legalább évi 100 ezüsforint fix jövedelme van,
- mentesült minden vagyoni feltétel alól akinek egyetemi vagy főiskolai diplomája volt.

A "negyed jobbágytelek" az átlagban kb. 3,5 hektármnak felelt meg.

Ami az ezüstforintot illeti, mai vásárlóérteken 1 akkori forint = kb. mai 40 ezer Ft.

eagles 2013.06.05. 14:31:21

@tomfree:

Viszont igaza van. A francnak se kellene olyan nő, akinél 2 percenként föl kell kapcsolni a villanyt, hogy most a térdét, vagy a mellét fogom.

fehérfarkas 2013.06.05. 14:36:50

@Kovermadar: "Mert még a muszlimok között is van, aki öntudatra ébred és rájön, hogy "szentséges Allah, mennyi baromságot kell nekem itt elviselnem!""

És kemalista, kommunista, EMEP-es, meg PKK-s zászlókkal megy tüntetni? És a mecsetbe cipővel megy be, ott alkoholt iszik, és dohányzik, majd a sörösdobozt és piásüvegeket, meg cigisdobozokat ott hagyja a földön?
A török muszlimok tipikusan ezen pártok és szervezetek mögé sorakoznak fel és a mecsetekben így viselkednek, ugye? :D :D :D.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:38:17

@tomfree:

"minden diktatúra korlátozta így vagy úgy a választójogot"

Van egy aranyszabály: az aktív választójogot csak az a rendszer korlátozaa, ahol NINCS diktatúra. Egy diktatúrának ugyanis nincs miért korlátoznia az aktív választójogot, hiszen elég korlátoznia a passzívat. Lásd: a Kádár-rendszerben az aktív választójog sokkal demokratikusabb volt, mint Horthy alatt vagy a monarchiában, mert az egésznek semmilyen tétje nem volt valójában, hiszen a passzív választójog - ellentétben Horthyékkal vagy a monarchiával - totálisan antidemokratikus volt.

fehérfarkas 2013.06.05. 14:40:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Vicces. Destablizálni akarta Szíriát az USA, az EU és az Al-Kaida hármas szövetsége, s erre az igazi gond Törökországban robbant ki."

Szerintem a kemalisták és a komcsik hatalomba visszakerülése tényleg gond lenne. Persze nem az USÁ-nak, hiszen neki mindegy ki van hatalmon, mert a mostani rezsim is ugyanúgy USA szövetséges mint az elődje.
A törököknek lenne nagy szívás, mert a kemalisták és a komcsik (azokhoz a komcsikhoz képest a mi Thürmer féle Munkáspártunk ideológiailag egy lightos liberális) valószínűleg ugyanazt a politikát folytatnák, amit 80 éven keresztül csináltak. És Törökország fejlődésének azzal vége is lenne, és visszacsúszna Bulgária szintjére.

bpetya75 2013.06.05. 14:46:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szerintem sokkal pusztítóbb Kate Moss féle gebéket nőként promózni, mint a kicsit teltebbeket. Basszus! Ha jól emlékszem, Laetitia Casta azzal futott be, hogy nem szégyellte, hogy van rajta egy kis fölösleg. Bár hogy hol, azt nem tudom...

fehérfarkas 2013.06.05. 14:46:46

@Giorgiorgone: "Számunkra annyi haszna van az eseményeknek, hogy egyébként nem ismertük volna meg annyira a török helyzetet, mint most pár nap alatt. Szóval köszi, és vigyázzatok magatokra..."

Szerinted mennyire ismerted meg azokból a tudósításokból, amelyek meg sem említik a tüntetésen részt vevő pártokat és szervezeteket?
Egy civilnek beállított tüntetéseken mit keresnek kemalista, komcsi, EMEP-es, PKK-s zászlók? És egy civilnek beállított tüntetésen miért kell több mint 100 autót felgyújtani, utcaköveket felszedni és dobálni, Molotov-koktéllal az AKP székházát dobálni és felgyújtani, mecsetet meggyalázni?
És akkor még az általuk skandáltakról nem is szóltam, pedig azok is fontosak, hogy miket is skandálnak, miket is akarnak ezek a "civil békés tüntetők".

váj mí 2013.06.05. 14:47:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 38-40-es ruhaméret még kurva messze van a kövértől, pláne ha ahhoz egy C-nél nagyobb kosárméretű mell társul. Az ilyen típusú nők a büdös életben nem lesznem 36-34-es ruhaméretűek, mert a természetesen nagy mellel másfajta testalkat is jár, mint a az "50 kiló vasaggyál, 0-ás kosár" típusú nők esetében.
Van nekem egy barátnőm. Mna, ő az "50 kiló..." melltartót csak dísznek, mert a 0-nás is túl nagy neki. Komolyan. És őt ez nagyon zavarta. Nem egy dokit megjárt teljes kivizsgálást kérve, hogy miért max. 3-4 kilót tud hízni, amit előbb-utóbb le is ad. A válasz: tökéletesen egészséges, de felejtse el valaha is, hogy neki számottevő melle lesz, vagy normális életmóddal valaha is 55 kiló felé megy tartósan. Genetika. Hát ilyen ez.
Persze, tudom, neked én is egy zsírdisznó vagyok ... :P

váj mí 2013.06.05. 14:49:37

@Quercus58: Hm, a szemeidet? Bármikor ... ;)

@tomfree: Már megint az a nagy pofám, he? ;)

Giorgiorgone 2013.06.05. 14:49:39

@fehérfarkas: mondjuk most mennyivel fejlettebb Törökország (az egész, nem Ankara belvárosa), mint Bulgária?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:50:37

@bpetya75:

Attól függ mennyi az a kis felesleg. nem mondtam, hogy a csontsoványság jó.

lyken 2013.06.05. 14:51:13

@tilmir: "Nem vagyok Törökország szakértő, de olvasás közben párhuzamot vontam.
Az ország megosztott, a hatalom központosított, a miniszterelnök elutazik a balhé elöl.
Másnak is ismerős?"

Jaja. :D Pontosan ugyanez ugrott be nekem is, ahogy olvastam.

lyken 2013.06.05. 14:54:37

@orange85: " mi sose fogunk ilyet csinálni.a magyar nem török. "

2006 előtt azt mondtam volna, hogy olyan nincs, hogy Magyarországon az emberek utcán randarílozzanak, kocsikat gyujtogassanak, vagy tankokat kössenek el, aztán átgázoljanak vele mindenen, amíg tart az üzemanyag. Aztán mégis.
Jelenleg a vezető réteg erőteljesen árokásást folytat, amiből egyre több embernek lesz csendben elege.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 14:57:12

@váj mí:

Bizonyos szempontból feleség is ilyen, sosem hízik, bár neki a melle nem nullás, hanem közepes, ha jól emlékszem olyan 75C szokott neki jó lenne. Bár most már ő is hízott, már 52 kg, mondta is múltkor magáról, hogy vágásra való zsírdisznó lett belőle.

Giorgiorgone 2013.06.05. 14:58:10

@fehérfarkas: a szervezetek és pártok mindig szeretnek kanos pincsikutyaként tapadni a megmozdulásokra, és a tüntetők lerugdosni sem tudják őket magukról. Az ellenzéki pártok ilyenkor úgy érzik, ez számukra nettó nyereség. Hogy a megmozdulásokon megjelennek a szélsőségesek és autógyújtogatók, az nem lep meg különösebben. Erőszakos emberek mindenütt vannak, pláne ha balhé is kinéz, vonzza őket, mint trágya a legyet. De ebből nem vonnék le semmilyen tanulságot a tüntetések helyességét illetően.

Amúgy én nem a beszámolókra és hírekre gondoltam, hanem arra a számos cikkre, ami Törökországról született az elmúlt napokban, gazdasági, társadalmi, politikai történeti ügyekben. Ezt így a hírek hiányában a magyar sajtó nem szedte volna össze, mert az olvasókat nem igazán érdeklik a külpol ügyek

K.anna.Teapot 2013.06.05. 15:00:47

@tanato: Evekig ott eltem es a magyar osszejoveteleken nem voltunk tobben,mint ketszazan,pedig meg az Abu Dhabiban elok is atjottek,a dubai lanyok csoportban 126-an vagyunk a Dubai magyarokban kb 6oo,de sokan nem jelentkeztek le onnan mikor elkoltoztek,ill olyanok is ott vannak ,kiknek csak tetszik a varos,ezert gondoltam kb 300ra,bocsanat ha tevedtem egy-ket szazat.....

2013.06.05. 15:01:57

@zopilote: Akkor tehát tűr az ember, vagy elhúz...

eagles 2013.06.05. 15:03:57

@váj mí:

Én sem gondoltam másra.
Egyébként meg sz.tem nincs nagy pofád. Meglátásom szerint inkább olyan nő vagy, akinél egyszerre van jelen a külcsín, és a belbecs.
Így látatlanba ez a véleményem.

váj mí 2013.06.05. 15:04:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, én általában 70 és 76 kiló között vagyok, kb. 170 cm-s magassággal, és ugye az örökölt mellmérettel. Zsírdisznó kb. 20 kilóval többel lennék.
A feleséged viszont eléggé madárcsontú, és az általad közzétett kép tanúsága szerint a kosármérete maximum B. De leginkább A.
Bár fordulhat elő, hogy, ahogy egyes ruhamárkák kedvezni akarnak a számozással a valóban kövér nőknek, úgy a melltartógyártók is kedvezni szeretnének a kis- vagy "borogatja-elmúlik" típusú nőknek. Csak ez utóbbiak felülszámoznak, az előbbiek meg le. (Jah, van nekem is S-esre számozott felsőm, ami barátok közt is minimum M-es).

váj mí 2013.06.05. 15:09:17

@Quercus58: Hm, most olyan lettem így hirtelen, mint egy adag pisztácia-fagyi a napon ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 15:14:58

@váj mí:

Sosem volt A, korábban B volt, majd C, persze függ a márkától is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 15:16:47

@váj mí:

Ami a számozást illeti, a helyzet valóban érdekes. Elég furcsa amikor az egyik márkából 34-es kell, a másikból meg 38-as.

geeeteee 2013.06.05. 15:19:26

Pont nincs érdekeltségem arkadashéknál. Fehérfarkas meg elkötelezettnek látszik. Zeki nekem mást mondott, Tahsin meg megint mást.

Váj mi. D, de E és reptérhát. :D Ich liebe dich.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 15:22:00

@Quercus58: Latom jol ertesult vagy a Blikkbol...En hosszu evek alatt egy ilyen magyar lannyal sem talalkoztam,raadasul ilyen munkakorben,nem lehet vizumot kapni!!ami azt jelenti max turistanak ment ki egy-ket ilyen no ennyi,az ujsag meg felkapta a tortenetet.Az a piac az oroszoke,meg az ukranoke,ha erted mire gondolok...
De jol elkanyarodtunk a jol megirt posttol es a torok helyzettol.
A viszonyitasi alappal ,hogy magyarok parszazan vannak ott a torokok meg tobb ezren,csak arra akartam utalni,ha el akarnak menni az orszagbol eltudnak menni!!!!Ugyanugy van valasztasi lehetoseguk,amennyiben egy kulfodi ceg igenyt tart a munkajukra ugyanugy kapnak munkavallaloi vizumot ,mint a magyarok..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 15:26:37

@geeeteee:

A kommunizmusban is de facto az volt. Kijöttek az urnával, ha nem mentél el.

2013.06.05. 15:28:36

@fehérfarkas: Elöször is en nem vagyok tudosito, hanem egy ember, ket szemmel es füllel. Nyilvan nem latok es nem ertek meg mindent, ezt soha nem is allitottam. Nyugodtan ird le, hogy te mit gondolsz vagy latsz, ennek meg örülök is, de szemelyeskedesre nincs semmi szükseg. Ebbe a cikkbe nyilvan nem kerülhetett bele minden. Igen, termeszetesen vannak a demonstralok között eröszakoskodok, agresszivek, rongalok es terroristak meg kommunistak is, miert ne lennenek, jo alkalom ez a kormany megfelemlitesere. Örülök, hogy ezt tisztaztuk. De a többseget nem ök kepviselik, hanem a civilek.

@montroyal: Igen, nagyon valoszinü, hogy több negativ hatasa lesz a dolognak, mint pozitiv. A török lira mar melyponton van.

geeeteee 2013.06.05. 15:33:58

Senki nem említette, a törökök kimaradtak az Unióból (NATO), azok meg hogyan jártak a malakákkal.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 15:37:23

@Giorgiorgone: Jartal te mar Torokorszagban?Nem hiszem...ha meg igen akkor nem nyitottad ki a szemed!Szeretnem,ha Magyarorszag gazdasagilag es meg sorolhatnam,hanyfele szempontbol felzarkozhatna Torokorszaghoz....

geeeteee 2013.06.05. 15:39:30

Az angolok meg a franciák után harmadikak Európában a katonai kiadásokat tekintve.

geeeteee 2013.06.05. 15:40:20

Meg is engedik maguknak.

váj mí 2013.06.05. 15:40:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De még mennyire függ ... melltartó- meg ruhakérdésben is. Előbbiben a Triumph kevesebb kedvezményt tesz a méretet illetően, bár már értek meg lepetések, igaz összesen kettő.

váj mí 2013.06.05. 15:41:18

@geeeteee: Az kevés lesz, mármint mindkettő ...

fehérfarkas 2013.06.05. 15:42:51

@Giorgiorgone:
Csakhogy Törökországban a kemalisták és a vallásosak között szó szerinti ideológiai és politikai ellentét van. Nem a balpolpulista MSZP és a balpopulista Fidesz közti árkokról van szó, hanem szó szerint ideológiai, világnézeti dolgokról.
A kemalisták betiltották a dervis rendeket, az olyan nagy vallási tanítókat is mint Said Nursi (Indonéziától Marokkóig elismerik, és terjesztik a könyveit, ő írta a 20. sz. legnagyobb Koránértelmezését a 6000 oldalas Risale-i Nur-t) bebörtönözték, a vallásos középsuliba járóknak megtiltották az egyetemi továbbtanulást, és az állami szférában való elhelyezkedést. Még a világszerte (még az USÁ-ban is!!!) elismert és tiszteletben tartott Rumi által alapított kerengő dervisrendet is bezáratták. Amikor vallásos párt került hatalomra, akkor pár év múlva puccsal vagy a katonaság segítségével megdöntötték/leváltották.
(Magyarországon is van ilyen török, aki azért jött ide az orvosira, mert odahaza az egyetemnek tilos volt a vallásos középiskolásokat felvenni.)
80 éven keresztül egy félkatonai diktatúra irányította az országot, amelyik a nagyobb tüntetéseket többször is tankokkal és fegyveresekkel verte le. A neki nem tetsző kormányokat megpuccsolta (akkor is, ha azok demokratikus választásokon kerültek hatalomra).

Erdogant is ők börtönözték be a 90-es években. Majd miután hatalomra került, ellene is próbáltak többször próbáltak puccsot végrehajtani, és merényletet elkövetni. Jelenleg több mint 70 kemalista tábornok ül börtönben, és az elmúlt 10 év a sorozatos bírósági tárgyalásoktól volt hangos.
Erdogan az első vallásos miniszterelnöke a Köztársaságnak, akit a kemalistáknak nem sikerült megpuccsolnia. Sőt egymás után 3 választást is megnyert (ráadásul demokratikusan, és nem pedig puccsal).

Lehet Erdogan politikájában a hibákat keresni. Az ő politikájában is vannak hibák, az ő kormányzásának is vannak árnyoldalai.
De azért a Törökországról tudósítóknak az alap politikai viszonyokat, és tényeket, meg az elmúlt 90 év politika-történelmét illene ismerniük. anélkül a helyzetet nem értik meg.
És emiatt nem véletlen, hogy a kemalista, komcsi, EMEP, PKK zászlós embereket civileknek nevezik. Direkt ezért linkeltem be a képeket, ahol ezek a zászlók jól látszanak. És az is jól látszik, hogy ezek a zászlók vannak többségben a tüntetők kezében.
De ez még mindig nem lenne baj, mert békésen mindenkinek joga van tüntetni, ha tényleg békések lennének.
De ezek több mint 100 autót felgyújtottak, Molotov-koktélt dobtak az AKP izmíri épületére, utcaköveket szedtek fel és dobáltak, mecsetet gyaláztak meg, stb... vagyis csupa olyan dolgot, ami a békéstől messze van.

Ja, és nem véletlenül hangsúlyozom a PKK-s zászlókat. A PKK az EU szerint egy terrorista szervezet. Azért most ebben az az irónikus, hogy a nyugati média és bloggerek egy terrorista szervezettel közösen "tüntetőket" neveznek békés civileknek.
Legközelebb majd az al-Kaidát is békés civeleknek nevezzük?
Ja, elfelejtettem: Szíriában az al-Kaida már terrorista, hanem szabadságharcosként van említve a nyugati médiában, mert Asszad ellen harcol. Tán csak nem a történelem ismétli magát?
De szerintem meg nem kellene terrorista csoportokkal együttműködni, még tüntetés szintjén sem!!! És főleg nem kellene őket békés tüntetőknek nevezni!!!

geeeteee 2013.06.05. 15:42:59

Lennének ők európaiak, csak meg ne bánják.:D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 15:43:05

@geeeteee:

A NATO-ból nagyon nem maradtak ki, Magyarország előtt léptek be.

Giorgiorgone 2013.06.05. 15:43:58

@K.anna.Teapot: Nyugodj le. Ki és mi idegesített fel? Egy kérdés volt. Megpróbálhatsz rá válaszolni, sorold, miben fejlettebb Törökország. Tényleg kíváncsi vagyok.

geeeteee 2013.06.05. 15:45:13

@váj mí: Mi lesz kevés? Mi lesz?

geeeteee 2013.06.05. 15:46:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Sry, azért tettem zárójelbe, görögökkel együtt léptek be, de többszörösét tették bele.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 15:47:34

@fehérfarkas:

Hát, Szíria az nagy hiba, ez tény. Pedig Asszad török mércével mérve inkább kemálista, mit erdoğanista. De ott a nyugat az ellenoldalt támogatja: a radikális iszlámistákat Asszad ellen. Ki érte ezt a furcsa logikát...

váj mí 2013.06.05. 15:50:13

@PetraBee: @K.anna.Teapot: Bocs csajok, de az a helyzet, hogy a törökök Nyugat-Európa cigányai azokban az országokban, amelyek mentesültek az "echte" cigóktól, úgy egyébként.

váj mí 2013.06.05. 15:51:16

@geeeteee: A kosárméret, te lüke :P!

Giorgiorgone 2013.06.05. 15:54:02

@fehérfarkas: wow, hát látom én, máshol is, hogy mindenki sorolja a magáét a török helyzetről, de ha nem haragszol, személyes tapasztalatok hiányában megmaradok az olvasgatás mellett. Írd ki nyugodtan magadból, érdekes egyébként, te lehet, hogy ott élsz, és több mindent látsz. Mindenesetre az ismerősöm török ismerőse azt mondja, hogy amit az AKP tol, az nem az az iszlám, ami a Koránban van, és az emberek nem iszlám ellenesek, hanem elnyomás ellenesek. Ebből nem következik, hogy egy másik kormány majd jobban csinálná a dolgokat.

geeeteee 2013.06.05. 15:57:02

@váj mí: Egyik nagyobb, mint a másik? Vagy mi? Azt mjd jobban szeretem. Send me some pics.

fehérfarkas 2013.06.05. 15:58:14

@PetraBee: "Elöször is en nem vagyok tudosito, hanem egy ember, ket szemmel es füllel. Nyilvan nem latok es nem ertek meg mindent, ezt soha nem is allitottam. Nyugodtan ird le, hogy te mit gondolsz vagy latsz, ennek meg örülök is, de szemelyeskedesre nincs semmi szükseg. Ebbe a cikkbe nyilvan nem kerülhetett bele minden. Igen, termeszetesen vannak a demonstralok között eröszakoskodok, agresszivek, rongalok es terroristak meg kommunistak is, miert ne lennenek, jo alkalom ez a kormany megfelemlitesere. Örülök, hogy ezt tisztaztuk. De a többseget nem ök kepviselik, hanem a civilek."

Leírtam. Olvasd el. A posztban is helyszíni tudósítónak vagy nevezve. Sőt, annál is többnek: országfelelősnek.
Egy országfelelősnek illene tisztában lenni az adott ország politikai viszonyaival, irányzataival, törésvonalaival, és illene felismernie a fontosabb politikai pártok és szervezet jelképeit, zászlóit. És azzal is illene tisztában lennie, melyik milyen politikai ideológiát hirdet - és ha volt már hatalmon, akkor mennyi ideig és milyen politikát folytatott. És akkor talán meg lehetne érteni azt is, hogy melyik miért vesz részt a "békés tüntetésnek" nevezett zavargásokban.

A hangnemem meg azért olyan amilyen, mert aggódik Törökországért, és nem akarom, hogy a kemalisták és a komcsik visszakerüljenek a hatalomba és ott folytassák, ahol abbahagyták. És Törökország életszínvonalban visszasüllyedjen Bulgária szintjére. Meg újra az ultanacionalizmus, a vallásellenesség, félkatonai diktatúra, a katonai puccsok, a kisebbségek elnyomása, stb országává váljon. 80 év ebből több mint elég volt.

Lehet, hogy Erdogan és az AKP nem tökéletes, de egyrészt ezért vannak a demokratikus választások, másrészt lehet békésen is tüntetni. A törökök többször is bemutatták, hogy tudnak békésen tüntetni. 2007-ben (ez is már az Erdogan-kormány időszaka) ennek a többszöröse ment az utcára, és mégis tudtak békésen tüntetni.
Tavaly csak Isztambulban május 1-én 1 millió ember vonult fel a szakszervezetek szervezésében - teljesen békésen.
Most ez a pár tízezer fiatal miért nem tud? Vajon miért?
(össze is hasonlítottam, hogy mit jelent Törökországban pár tízezer Magyarországhoz viszonyítva)

geeeteee 2013.06.05. 16:03:30

@fehérfarkas: Ha van rá időd, én örülök, ha elvállalod az országfelelősséget. Petra is megtette önzetlenül. Respect.

Giorgiorgone 2013.06.05. 16:04:19

@fehérfarkas: tüntetések 2007
www.guardian.co.uk/world/2007/may/01/turkey.marktran

Turkish riot police today clashed with protesters in Istanbul marking the 30th anniversary of a deadly May Day rally.

Police sprayed tear gas, used a water cannon and clubbed demonstrators to clear crowds from around Taksim Square. About 600 people were arrested.

fehérfarkas 2013.06.05. 16:05:06

@fehérfarkas: Elhiheted nem a kútfejemből szedtem az információimat. Amit írtam leellenőrizheted. Belinkeltem képeket is, és leellenőrizheted, hogy azok valóban azoknak a pártoknak és szervezetknek a zászlói-e.
Leellenőrizheted a Török Köztársaság elmúlt 90 évének történelmét is. Leellenőrizheted, hogy a kemalistákról és a komcsikról meg a PKK-ról írtak megfelelnek-e a valóságnak.
:)

Hogy megértsed, ezért magyar hasonlatot mondok: ha valahol nyilaskeresztes vagy Rákosi címeres zászlókkal tüntetőket látok, akkor nem megyek oda közéjük, és nem vegyülök el velük.
Ha meg mégis, akkor nem csodálkozom azon, ha nácinak vagy komcsinak neveznek. Ennyi.

Ja, és sem mecsetet, sem templomot, sem zsinagógát nem gyalázok meg, és nem gyújtok fel autókat, nem dobok Molotov-koktélokat a kormányzó párt irodaházára, nem szedek fel utcaköveket és nem dobálom. És ahol ilyeneket csinálnak, azokat messziről elkerülöm és nem vegyülök közéjük. És főleg nem tüntetek velük együtt.

geeeteee 2013.06.05. 16:06:57

@váj mí: Majd a kisebbet szeretem, a nagyobbat meg vígasztalom, meg fordítva. Megfordítva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 16:08:36

@geeeteee:

Először te küldj neki melltartós képet magadról. Biztos vagyok benne, hogy nem maradsz viszontválasz nélkül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 16:10:10

@geeeteee:

Nme lehet több országfelelős? Mondjuk legyen egy kemalista és egy erdoğanista országfelelős... :-)))

K.anna.Teapot 2013.06.05. 16:11:32

@Giorgiorgone: mondjuk most mennyivel fejlettebb Törökország (az egész, nem Ankara belvárosa), mint Bulgária?Ez bosszantott fel,a kerdesfeltetel modja!!
Ha valoban pozitivan,nyitott vagy egy mas kulturaju idegen orszagra,akkor nem lekezelo modon kell mar a kerdest is feltenni!!
Probara akarsz tenni ,hogy'megmagyarazhatom'???Vesztettel egy tanar orakon keresztul mindent megtud magyarazni,de en meg nem teszem probara az agysejtjeidet hosszan.
Torokorszag egy nagyon fejlett orszag csak vegig kell setalnod az utcakon,lathatod az uj epitkezeseket,amin meg az edesapam is elcsodalkozott,aki vegigepitette Europat es a vilag szamos pontjat..
Az oktatasba hihetetlen eroforrasokat fektetnek, a fiataloke a jovo cimszoval!
A sportba,kulturaba ugyszinten.
Pont ezert IS tuntetnek a fiatalok,hogy az Islamtol egyre egyre jobban elvakult miniszter ne zarhassa be az szinhazakat,operat stb..,hogy utana az ilyen vilaglatott emberek,mint Te ne kerdezhessek :ugyanmar Torokorszag mennyivel fejlettebb ,mint Bulgaria...

váj mí 2013.06.05. 16:11:37

@geeeteee: Mondtam már, álmaidban ...

Ami meg a posztot illeti, még mindig nem látom azt a rohadt sok kommentelőt, akik jelentkeznének, hogy nyugdíjas éveikben tuti abban a félázsiai országban akarnának élni, vagy egyáltalán odamenni nyaralni. Pedig a legutóbbi törökös poszt után elég sokan voltak, csak azért, mert a kiscsaj visszafogta magát .... :P

geeeteee 2013.06.05. 16:11:54

@fehérfarkas: Fiatalos vagy.

"Hogy megértsed, ezért magyar hasonlatot mondok: ha valahol nyilaskeresztes vagy Rákosi címeres zászlókkal tüntetőket látok, akkor nem megyek oda közéjük, és nem vegyülök el velük.
Ha meg mégis, akkor nem csodálkozom azon, ha nácinak vagy komcsinak neveznek. Ennyi.
"

Elégedetlenséghez nem kell program.

bpetya75 2013.06.05. 16:12:30

@váj mí:

Hmm. Milyen lesz a pisztácia fagyi a napon? Sárga? ;-)

váj mí 2013.06.05. 16:13:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Az tuti ... ;)

Különben én vállalom Románia országfelelősségét, a ceausiszta vonalat ;)

fehérfarkas 2013.06.05. 16:13:52

@Giorgiorgone:
Ha azok lennének hatalmon, akiknek a zászlóit látod a tömegben, akkor tankokkal és fegyveres katonákkal mentek volna oszlatni a tömeget. Tanulmányozd át a Török Köztársaság elmúlt 90 évének a történelmét. Ne csak a nyugati média tudósításaiból tájékozódj, amelyek "békés civil tüntetőknek" írják le a zavargókat és teljesen figyelmen kívül hagyják mely szervezetek zászlói lebegnek a kezükben.
Még az sem zavarja a nyugati médiát, hogy teli van PKK-s meg Abdullah Öcalan-os zászlókkal is. Ennyi erővel al-Kaida-s és Oszama bin Láden-es zászlókat is lengethetnének.

fehérfarkas 2013.06.05. 16:18:08

@geeeteee: "Elégedetlenséghez nem kell program."

Azért olyan nagy országos elégedetlenség nincsen. Összesen van kint pár tízezer ember az utcákon.

Egy olyan országban, ahol maga Isztambul lakossága több mint 13 millió fő (több mint Magyarország), Ankara több mint 4 milliós (= Horvátország lakossága), Izmír 3 milliós (= Litvánia lakossága) és Bursza 2 milliós (= Budapest lakossága).

Török viszonylatban összehasonlítva: a tavalyi május 1-én csak Isztambulban 1 milliós tömeg vonult fel békésen a szakszervezetek szervezésével, a szokásos szakszervezeti és munkavállalói követelésekkel (jobb munkafeltételeket, magasabb béreket, több szakszervezeti jogot, stb...).

geeeteee 2013.06.05. 16:18:43

@váj mí: Garfield-éknek pedig jó soruk van arrafelé.

váj mí 2013.06.05. 16:19:43

@fehérfarkas: Hm, oké, végigolvastam a kommentjeidet. És már csak egyet nem értek. Miért kárhoztatod az európai médiát? Legyen az nyugati vagy keleti ... Eleve egy mesterséges (modern kori) államról van szó. Olyan a büdös életben nincs, hogy egy állam valamennyire is normálisan működjön, amikor egyik része európai, a másik meg ázsiai. Az a csoda, hogy eddig úgy ahogy kibírta.

váj mí 2013.06.05. 16:20:44

@geeeteee: Miért? Van ingyen lasagne vagy pizza házhoz-szállítással? :P

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 16:21:09

@váj mí:

Legabszurdabb emlékem abból az időszakból, hogy valahol Románia közepén egy cigányasszony berobbant a vonatfülkémbe, s amikor meglátta előttem a mackósajtot, alkudni kezdett rá. Többek között elővett egy aranyfestékkel gondosan lefestett rézgyűrűt is, ily módon "aranyat" ajánlva a sajtért. A végén megsajnáltam, s neki adtam a 6 darab háromszögsajtból 2 darabot ingyen. Mondtam, hogy a többit meg akarom enni, mert még messze van Budapest és éhes vagyok. Nagyon hálás volt, többször is keresztet vetett és megáldott. Aztán nekem adta az egyik "aranygyűrűt" emlékbe. Szépen be volt festve, 3 hétig nem hullott le róla az aranyfesték.

váj mí 2013.06.05. 16:23:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor te bizony minőséget kaptál a maciért ;).
Különben ez a része tényleg undorítóan szörnyű volt. Illetve, ez a része is :(.

geeeteee 2013.06.05. 16:24:53

@váj mí: Minden, mi macskaszem-száj ingere. Ancsovi-szardella, meg amit el tudsz képzelni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 16:25:59

@fehérfarkas:

Önmagában mindig kevés ember kezdi mindig az ilyesmit. Az sosem úgy van, hogy kimegy az utcára a fél lakosság. Aztán meg vagy marginalizálódik az egész vagy politikai tényzővé válik.

A magyar 56 is kb. 2-3 ezer emberrel kezdődött, s a csúcsponton is passzív maradt az emberek 95 %-a. Nem személyes élmény, nem éltem akkor még, de nagyapám mesélte. Az már későbbi történet, hogy "az egész nép" meg ilyesmi.

Alapvetően ez egy politkai harc, nem törvényes eszközökkel. Aztán a médiák, a közhangulat, s a felek taktikája dönti el, hogy az egész hová megy el.

Giorgiorgone 2013.06.05. 16:26:12

@K.anna.Teapot: nagyon komoly vagy, de tényleg. "Ugyan már" nem volt a mondatomban. De te egyre idegesebb vagy. Nyugodj meg. Bár azt látsz bármibe, amit akarsz. Egy nem voltam, lekezelő Törökországgal szemben. Gyerekkoromban Vámbéry Ármint és Germanus Gyulát olvastam, kedvelem azt a világot.

Azért annyit elmondanék, hogy annak ellenére, hogy Törökország fejlődik, elég erősen fejlődik, elrugaszkodott azt állítani, hogy Magyarország elmaradott Törökországgal szemben. És ne aggódj te az én befogadóképességem miatt, megáldott jó ésszel az úristen. Mondhatod nyugodtan, hogy miben fejlettebbek, az építkezés nem jelenti azt, lehet, hogy mi már felépítettük azt, amit ők most tesznek meg. De most megyek még dolgozni egy kicsit, úgyhogy ne legyél dühös, ha nem fogok már válaszolni.

idézlek csak, ha valaki nem lapozna vissza:
"Szeretnem,ha Magyarorszag gazdasagilag es meg sorolhatnam,hanyfele szempontbol felzarkozhatna Torokorszaghoz.... "

váj mí 2013.06.05. 16:26:14

@geeeteee: Garfied utálja a halat, csaxólok ...

geeeteee 2013.06.05. 16:26:46

@váj mí: Mások a határok. Európa még a kemalisták szerint is gyaur.

váj mí 2013.06.05. 16:30:18

@geeeteee: Csak tudnám akkor, mi a tökömnek kellene nekik az EU-tagság?
Bár, amikor Törökország meg Szerbia meg hasonlók is EU-tagok lesznek, akkor lesz vége ennek a közösségnek ...

Giorgiorgone 2013.06.05. 16:30:53

@fehérfarkas: "Ha azok lennének hatalmon, akiknek a zászlóit látod a tömegben, akkor tankokkal és fegyveres katonákkal mentek volna oszlatni a tömeget. Tanulmányozd át a Török Köztársaság elmúlt 90 évének a történelmét. Ne csak a nyugati média tudósításaiból tájékozódj, amelyek "békés civil tüntetőknek" írják le a zavargókat és teljesen figyelmen kívül hagyják mely szervezetek zászlói lebegnek a kezükben.
Még az sem zavarja a nyugati médiát, hogy teli van PKK-s meg Abdullah Öcalan-os zászlókkal is. Ennyi erővel al-Kaida-s és Oszama bin Láden-es zászlókat is lengethetnének. "

Legutóbbi hozzászólásom egy link volt arra, hogy a 2007-es tüntetések egyáltalán nem voltak békések ellentétben azzal, amit te írtál. Szóval nem tudom, ez mire reakció... de tőled is elnézést kell kérjek, dolgozni is kell néha, nem fogok már válaszolni, ezt a blogot amúgy meg nem olvasom.

2013.06.05. 16:31:22

@váj mí: Mondjuk csak azt, hogy az anno megindult török kivandorlasi, illetve Europaba bevandorlasi hullam tagjai nem az orszag kremjeböl kerültek ki. Ezt az itteniek sem vitatjak.

@fehérfarkas: Ha annyira odavagy az orszagfelelös posztert, hajlando vagyok megfontolni, hogy rad ruhazzam, termeszetesen csak ha HA egyetert. Te hol elsz amugy, melyik varosban?

geeeteee 2013.06.05. 16:31:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Erre írtam az "Elégedetlenséghez nem kell program." -ot. Vagy te vissza erre. Mint 56.

tanato 2013.06.05. 16:34:13

@K.anna.Teapot: Természetesen én csak a mások által adott információkra tudok hagyatkozni.Nemrégen olvastam a neten egy több ezres kinti magyar létszámról,csak már nem emlékezem hol.Na hátha meglesz.

geeeteee 2013.06.05. 16:35:32

@váj mí: Azért kell gumicsizmában megcsinálni, akkor nem érzi a halszagot. Bele fog szeretni. Just let me fix it, Ill show ya.

váj mí 2013.06.05. 16:42:11

@PetraBee: Hm, na persze ... no de már lassan a negyedik generációt hozza a világra az anno melózni jött utódja (ebben is nagy a hasonlóság a cigókkal...). És ha lehet, az még antiszociálisabb lesz, mint az előzőek. Lassan Bécs is London sorsára jut, előbb-utóbb ...

2013.06.05. 16:42:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nem rossz ötlet, lehetne több orszagfelelös is. Csak az a baj, hogy en meg nem valasztottam oldalt. Lehetek a politikat kivülröl sunyin figyelö?

@váj mí: En meg mindig szeretnek nyugdijaskent itt elni, az szamit? Vagy mert en vagyok az orszagfelelös, ebben a körben nem kapok szavazojogot? Mert akkor tenyleg atruhazom.

geeeteee 2013.06.05. 16:43:26

@PetraBee: Örülök az írásodnak, meg ne sértődj, és elismerés az önkéntességért is.

Az "ország krémje" objektiv relatív. A hatalmasok vagy az okosok? A szorgalmasak vagy a templombajárók? Vagy a szegények?

váj mí 2013.06.05. 16:43:35

@geeeteee: Beszéld meg Garfielddal, de ki fogja kaparni a szemed ...

váj mí 2013.06.05. 16:46:01

@PetraBee: Egy ... hm, ha jól emlékszem, amikor az a félresikeredett bébisintér megírta a második posztját, amiben kevésbé engedett teret az idegen-fóbiájának, mintha sokkal több lett volna a jelentkezők száma. Mna, csak úgy mondom ...

tanato 2013.06.05. 16:47:58

@K.anna.Teapot: www.rtlklub.hu/musorok/fokusz/cikkek/356597
Megtaláltam,itt azt írják hogy 2000-nél is több magyar család él ott.
Na innen vettem a számot,mert ha a család számot még megszorzom 2-vel,vagy néggyel ízlés szerint,akkor már szép nagy adat jön ki.

2013.06.05. 16:48:10

A miniszterelnök-helyettes bocsanatot kert a rendöri tulkapasok miatt, de nem az összes, csak a bekes tüntetöktöl:
www.independent.co.uk/news/world/europe/turkey-protests-continue-despite-deputy-prime-ministers-apology-over-polices-excessive-violence-8644159.html

geeeteee 2013.06.05. 16:48:23

@váj mí: Ugyan, a gumicsizmában? Fejjel lefele, védtelen.

Látom, nem látod. Mind a négy lába ugyanabban az egy gumicsizbában lesz.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 16:49:23

@Giorgiorgone: igen elhiszem,hogy elolvastad az altalad felsorolt nagyok konyveinek a fedolapjat,mikor veletlenul betevedtel egy konyvtarba...
Ha valoban olvastal volna toluk nem irnal olyat:'lehet, hogy mi már felépítettük azt, amit ők most tesznek meg.' Ugyan mar te tenyleg csak viccelsz..!!!
Nem vagyok ideges termeszetu,meg a legszerenyebb kepessegu diakom is turelmesnek tart,de a pokhendi stilusod felbosszant,valamint elore irtam,nem sorolom az orszag fejlettsegbeli kulonbseget,mert tobb lenne az engedelyezett karakternel,masreszt nem akartam megterhelni a buksidat
Nem sertodom meg ha nem valaszolsz,dolgozz csak nyugodtan remelhetoleg a munkadban jobb vagy,mint Torokorszagrol valo ismereteidben.

váj mí 2013.06.05. 16:49:54

@geeeteee: Mondtam már, hogy ja .. mit akarsz még? Rammstein videókat alátámasztásul?

Giorgiorgone 2013.06.05. 16:53:49

@K.anna.Teapot: de kár, hogy kapok e-mail értesítőt, mindjárt kikapcsolom. Nézd, elég volt belőled, de tényleg, én normálisan beszéltem veled, és nem sértegettelek. Szöveget értelmezni kéne először... De nem is mondtál azóta sem semmit a kérdésre, úgyhogy ennyiben is hagyhatjuk a dolgot.

tessék egy link, nézelődj
hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_%28nomin%C3%A1lis%29

geeeteee 2013.06.05. 16:57:19

@váj mí: Ninc smit alátámasztani. Pár képet kancsi D-s cicikről persze nem tépnék szét. Mikor mész szabadságra?
Du wichsa :D

K.anna.Teapot 2013.06.05. 17:05:44

@Giorgiorgone: ohh megnezted a wikipediat es most mar mindent tudsz!
Ugyes vagy gratulalok!
Elnezest,hogy rajottem nem olvastal semmit a megadott iroktol,de a google-ba is nagyon-nagyon ugyes vagy!
Remelem nem vetted sertegetesnek a dicseretet es beken hagylak,te tettel probara:D
es tessek te is nezelodj,melyik orszag mit epitett mar meg;)tedeinturkey.wordpress.com/2011/11/07/gobekli-tepe-a-12-ezer-eves-szentely/

váj mí 2013.06.05. 17:09:18

@geeeteee: Pedig azt végignézném, hogyan marcangolod a pixeleket :p
Szabira? Én akkor, amikor te tutira nem érsz rá .. :P

geeeteee 2013.06.05. 17:10:48

@K.anna.Teapot: Sokan meg fognak sértődni, de csak leírom. Ami Mo.-on épült, azt meg állítólag a zsidók építették? De te is lehetsz sztár.

geeeteee 2013.06.05. 17:12:21

@váj mí: Neked kell ráérni, nekem rossz a derekam.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 17:13:53

@tanato: Jok az emlekeid a fokusz tenyleg ezt mondta es tobb mas pontatlansagot is emlitett a videoban,hidd el!:)pl egyszerre ot nyelvvel ismerkednek:)
A Magyarorszagrol kikerult diakok eloszor angol nyelvbol zarkoznak fel,aztan kesobb a francia nyelvvel is foglalkoznak valamint heti egyszer arab:)ez egy kicsit messze van az ottol,ugyanugy mint az akarhanyszaz a ketezertol:)de vegul is reszletkerdes...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 17:15:59

@váj mí: hát erre ne nagyon készüljél, sehol nem rendelnek már, szinte mindenhol üres a készlet...

geeeteee 2013.06.05. 17:16:26

@geeeteee: Just kidding. I am serious.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 17:18:04

@geeeteee: uhh egy jo kis post utan mar elojott a ciganyozas es a zsidozas...feladom(ja a buzizos temakort meg senki nem vetette fel!!Valaki esetleg??

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 17:20:11

@lyken: mert nem gondoltál arra, mire képesek az emberek pénzért, avgy annak ígéretéért...

váj mí 2013.06.05. 17:23:06

@Babette_: Akkor már csak abban bízok, hogy a Lucky Strike otthon nem éppen a legnépszerűbb márka ;)

geeeteee 2013.06.05. 17:23:44

@K.anna.Teapot: Ha így rákérdeztél. Az Internations-t pont ma este itt buzibárba szervezték. Szerencsétlen melléfogás. Nem vagyok homofób, rasszista sem. Maradok a tények mentén.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 17:27:22

@váj mí: abban se bízz, bár igaz, de pont ezért nem is VOLT akkora készlet:D

geeeteee 2013.06.05. 17:29:17

-Kiugrottunk aranyér'.
-Magának is? :))))

The real man has a tight ring.

Giorgiorgone 2013.06.05. 17:32:17

@K.anna.Teapot: mire jöttél rá? Hogy nem olvastam könyveket? Mégis mi értelme lenne cáfolni egy ilyen nonszensz állítást? Azt hiszel, amit akarsz.

A Göbekli Tepe a bizonyíték, hogy hova kéne felzárkóznunk Törökországhoz? Gazdasági fejlettségről beszéltél, nem műemlékekről... Bár ez alapján lehet, hogy nem tudod, mit jelentenek ezek a szavak.

váj mí 2013.06.05. 17:32:59

@Babette_: Hát megvigasztaltál, b+! :D
Hm, mna éppen ezért lesznek hálásak, ha felvásárlom az elfekvő készleteket ;).

Giorgiorgone 2013.06.05. 17:38:54

@K.anna.Teapot: a török témában a napokban ezeket a megjelent cikkeket olvastam. Nagyon jók, ajánlom. Egyébként arra próbáltam egész eddig rámutatni, hogy a fejlődés az egy valami felé tartó út, a fejlettség meg meglévő állapot. Törökország nagyon fejlődik, de _jelenleg_ nem lehet fejlettebbnek mondani mondjuk Magyarországnál, és azt állítani, hogy nekünk kéne oda felfejlődnünk. Nem, ők fognak lehagyni minket, de majd néhány év múlva, ha nem rontják el.

www.origo.hu/nagyvilag/20130603-a-torokorszagi-zavargasok-hattere.html

www.portfolio.hu/gazdasag/forr_az_isztambuli_levego_mi_lesz_a_torok_sikersztoribol.184794.html

444.hu/2013/06/05/erdogan-alatt-torokorszag-jobban-teljesit/

geeeteee 2013.06.05. 17:40:02

@váj mí: 23:39 Ill dream of you. Bist du froh genug?

BTBTBT 2013.06.05. 17:40:20

@K.anna.Teapot:
A buzis temakor tegnap mar teriteken volt.

bpetya75 2013.06.05. 17:48:29

@váj mí:

Ha egy nő szeret... :-D

váj mí 2013.06.05. 17:49:41

@geeeteee: Nein, glaub ich nicht ...

váj mí 2013.06.05. 17:50:33

@bpetya75: A pisztácia fagyit egyenesen imádom .. ;)

tanato 2013.06.05. 17:54:01

@K.anna.Teapot: OK,mint mondtam én csak a mások által adott számokkal dobálódzok,amúgy én sem tartom nagyon komoly csatornának az RTL-klubot,na most mondjuk a Szulejmán sorozatot nagyon szeretem ez kivétel,hogy stílszerűek legyünk a mai posthoz

geeeteee 2013.06.05. 17:54:42

@váj mí: Majdnem én szégyelltem, másfélszeres áron vitték haza a brassói motoros ARO-mat, hagytam alkudni is. De az biztos jó kocsi volt.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 18:03:01

@Giorgiorgone:Nem szeretnelek meggyozni,mert teged nem lehet.a linket arra a mondatodra nyomtam be -nagyon eros tulzaskent-!!mert azt irtad,Magyarorszag mar mindent felepitett,amit Torokorszag ezutan fog!
Tisztaban vagyok a muemlek es a gazdasagi fejlodes fogalmak kozotti kulonbseggel.
Azon a naiv velemenyen,voltam,hogy aki kivancsi Torokorszagra elsokezbol az olvasgatja Petra postjat,azoktol szeretne infohoz jutni,akik itt elnek!!de te csak olvasgasd a hazai cikkeket,igy informaltabb leszel,mint mi ,akik itt elunk.
Meg egy gazdasagi fejlettsegi mutato,azonkivul hogy a fizetesek tobbszorosei a magyar fizetesnek,az az,hogy sorolj fel minden teruletrol hazai termeket!!!
Mert itt a polcokon 80% torokot talalsz,amin eloszor csodalkoztam,de aztan rajottem mennyire okosak!
A magyarok meg kinabol szerzik a ruhaikat,muszaki ketyerejuket es a vilag masik felerol a paprikat..sorolhatnam meg az ilyen aprosagokat.
Tovabbi szep napot

bpetya75 2013.06.05. 18:16:59

@K.anna.Teapot:

Ne haragudj, de most meg kéne innod egy kávét vagy teát, kicsit lelazítani, és utána elolvasni amit az olvtárs írt. Ugyanis olyasmi ellen hadakozol nagy bőszen, amik nem szerepelnek a hozzászólásaiban.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 18:29:18

@bpetya75: A kavemat megittam,koszonom szepen,laza vagyok,de akkor sem ertek vele egyet.
Tobbek kozott ezzel a mondataval:'Mondhatod nyugodtan, hogy miben fejlettebbek, az építkezés nem jelenti azt, lehet, hogy mi már felépítettük azt, amit ők most tesznek meg.'
Magyarorszag nem epitette MAR MEG,amit a torokok most tesznek meg.
Vagy olyan rosszul mertem fel legutobb a magyar helyzetet,hogy mar a hatos metrot is felepitettek??
Nem mert ,nincs ra penz(tudom,hogy a negyesnel tartanak,mielott valaki leharapna a fejem)!!Itt meg van ez is gazdasagi mutato,akar tetszik akar nem,mar bocsassatok meg.

váj mí 2013.06.05. 18:36:06

@K.anna.Teapot: Khm, ne haragudj, de ez egy hamis érvelés.
Törökországnak, most ez a kis balhé kurva szarul jött, mert kézzel-lábbal szeretne, ugye EU-tag lenni. Az EU-tagság előtt Romániában is 80%-ban helyi termékeket lehetett kapni, mert azok érték meg még az odatelepült hiper-láncoknak is. Az EU tagsággal viszont változott a felállás. És ez így természetes. Kaptunk egy közösséget, amihez mi akartunk tartozni, kézzel-lábbal, cserében el kell viselnünk a "felvásárló-piac" jelleget. De tudod, mit? Boldogan, ha cserében oda mehetek, és ott dolgozhatok Európában, ahol csak akarok. A spanyol, szar minőségű zöldség-gyümölcsnek nevezett izéket meg kikerülöm ...

Giorgiorgone 2013.06.05. 18:41:07

@K.anna.Teapot: sajnálom, de az nem jelenti azt, hogy egy ország fejlettebb, hogy a lakosaik a saját termékeiket eszik. A másik ország esetleg mást állít elő, másban jó. Ettől még egy jó dolog lehet a saját dolgokat enni, otthon előállított ruhákat hordani, de ennek számos oka lehet, például földrajzi is (pl. mert a környező országokban nem állítanak elő hasonló terméket).

A fizetés viszont egy jó tipp, meg is néztem, a török fizetések (országos átlagban) jóval magasabbak a bolgárnál. A magyarnál azért nem. Arról meg sajnos nem láttam semmit, hogy mi van vidéken, hiszen ez egy óriási ország. Vajon mennyire vízfejű a gazdaság? Úgy értem mennyire összpontosul minden Isztambulban és Ankarában?

Nos, mivel nem élek Törökországban, kénytelen vagyok blogok, cikkek alapján tájékozódni, és tényleg érdekel, de a vagdalkozás és sértegetés nem.

váj mí 2013.06.05. 18:43:46

@geeeteee: A brassói gyár az kivételesen jól működött, igaz, főleg a traktorok terén volt jobb, mint az ARO személygépkocsikban.
Különben, ne tudd meg, hány Dacia személygépkocsit látok én itt errefelé. Persze, az újabb típusúakból, nem a klasszikus 3100-est vagy 3010-est.

K.anna.Teapot 2013.06.05. 18:44:13

@váj mí: Mondok egy ujdonsagnak tuno hirt,pont azert,amit irtal. a torok nep tobbsege mar REGES REGEN nem akar EU tag lenni....

váj mí 2013.06.05. 18:46:50

@K.anna.Teapot: Jó, de akkor ne is akarjon sem Ausztriában, sem Németországban a helyi szociális hálóra rápolipozva magát meg a kölykeit itt lenni. Költözzön csak haza szépen az "ősök földjére" ...

Giorgiorgone 2013.06.05. 18:50:21

@K.anna.Teapot: fyi, fogalmakat próbáltam neked megmagyarázni, ami úgy tűnt, hogy nem ment át. Azért próbáltam mindenféle hasonlatokkal körülírni, linket küldeni stb., hátha. Senki nem próbálta meg leszólni Törökországot, a fejlődése irigylésre méltó, mint fejlődő ország, a fejlődés természetes és kívánatos, és ez Törökországnak jobban megy, mint más hasonló fejlődő országoknak. Az ország gazdasági fejlettsége nagyjából a román és a bolgár szinten van, mert bár óriási a növekedés, ez egy hatalmas népességre oszlik el. Ezért is érdeklődtem volna már többször a vidéki helyzetről... Nos ennyit mára akkor erről.

Pedig csak azért jöttem ide eredetileg, hogy a posztot megköszönjem, heh.

Giorgiorgone 2013.06.05. 18:52:42

@váj mí: nohiszen egy irigylésre méltó fejlett országba..

váj mí 2013.06.05. 18:52:52

@Giorgiorgone: Lófaszt van a román szinten. Csaxólok.
A bolgár szintről, majd birca.

bpetya75 2013.06.05. 18:54:58

@K.anna.Teapot:

Leszólást értesz bele egy kérdésbe, ami csak egy kérdés. Persze elhangozhat úgy is, hogy valóban sértő legyen, de ez írásban nem jön át. Leírja, hogy " lehet, hogy mi már felépítettük azt, amit ők most tesznek meg." és a "lehet" szón úgy siklasz át, mintha ott se lenne.

Ez lehetne egy tanulságos vita köztetek, ehelyett a szellemi fölényedet próbálod bizonygatni és vélelmezett állításokkal vitatkozol. Ennek így semmi értelme.

Giorgiorgone 2013.06.05. 18:55:42

@váj mí: hát ugye ezt a nagyvárosok felhúzzák, a gazdaság ott pörög, a két nagyvárosban. Egyébként kösz, hogy szólsz :) De te nem laksz Törökországban, vagy igen? Honnan tudod akkor? :)

váj mí 2013.06.05. 18:56:21

@Giorgiorgone: Jah, csak előbb-utóbb a német-osztrák szociális érzékenységnek is annyi lesz. Akkor hogy fognak majd zúgolódni ezek a lassan 4.-ik generáció óta munka nélkül élő török-cigányok! Hogy az nekik jár! A pofájuk, az!

váj mí 2013.06.05. 18:57:35

@Giorgiorgone: A kristálygömböm megsúgta, wazze! :p

K.anna.Teapot 2013.06.05. 18:59:37

@váj mí: Ertem,szoval
1.a sajat termek eloallitasa nem gazdasagi mutato,(sajat termek,penz korforgasa export,munkahelyek meglete stb)
2.az epitkezesek rohamos utemben valo minosegi haladasa szinten nem
3,a fizetesek magasabb volta szinten(osszehasonlito cikkeket nem mind ismerem,en csak olyan egyszeru leny modjara megnezem a fizetesembol mire telne Magyarorszagon es mit tudok itt megvenni belole,valamint a csaladtol ,ismerosoktol,ismerosok ismeroseitol stb stb hallom a fizetesek osszeget itt is ott is..)
4,az oktatasba beleolt komoly penzek(ha jol tudom magyarorszag most tapsolta el az Uniotol kapott pedagogusokra szant penzt..)itt tablagepet kapnak a gyerekek,Magyarorszagon meg meg kretara sem telik..
Sorolhatnam a kulonbsegeket naphosszat,hiszen mindket orszagot ismerem,de ugy latom minek,senkit nem erdekel.
A media,a cikkek fontosabbak,hitelesebbek ismeritek a Zelk Zoltan:Harom nyul tortenetet,hat kb igy..
En azert szeretek hataratkelot olvasni,mert elsokezbol kapok hireket es ha olyan orszagrol olvasok,ahol meg nem eltem vagy jartam,elolvasom ,megfontolom,vegigoondolom,de nem tamadom,azt akinek igazi tapasztalatai vannak,hogy jonnek ahhoz!!mert olvastam a blikkben,vagy az origoban,vagy akarhol??

Giorgiorgone 2013.06.05. 19:01:22

@bpetya75: Azon gondolkodom, milyen jelet lehetne a szövegbe tenni, hogy a hangsúlyok átjöjjenek, a capslockot nem szeretem, mert az ordítás lenne... na mindegy.

Giorgiorgone 2013.06.05. 19:05:57

@K.anna.Teapot: Ez az első konkrétumokat tartalmazó hozzászólásod, ezzel már lehet mit kezdeni! Szóval akkor Törökország nagyon _fejlődik_

De: ki támadott itt kit? Pláne a posztolót?? Olvastad is a hozzászólásokat, vagy csak úgy írsz? Az egyetlen nagyjából, aki a posztolót támadta az a fehérfarkas nevű hozzászóló volt.

váj mí 2013.06.05. 19:06:14

@K.anna.Teapot: Azt az aprócska részletet kihagytad, amit én az Ausztriát és Németországot ellépő törökökről írtam. Hm, véletlenül? Biztos. Mert te viszont még sosem éltél sem olyan ausztriai, sem olyan németországi nagyobbacska városban, ahol uszkve 8000 és 25000 euró közötti összeget ajánlottak volna fel neked azért, hogy kamuból hozzámenj feleségül, mint EU állampolgár, csak hogy maradhasson.
Lassan olyan leszel, mint Jani haverja az albániai rigókkal.
Ne minket győzködj itt, hogy milyen fasza hely Törökország, mert a faszom kíváncsi rá, inkább az itteni törököket győzd meg a megfelelő fórumokon, hogy takarodjanak már a picsába haza, a Kánaánba.....

bpetya75 2013.06.05. 19:08:23

@Giorgiorgone:

A hangsúly nem leírható, maximum némileg érzékeltethető. Ha a kérdésedet nézzük, amin az olvtársnő kiakadt, az azonos szórendben legalább négy hangsúlyozással elő lehet adni. Ezt sehogy sem tudod írásban közvetíteni szerintem.

@váj mí:

Kíváncsiságból ránéztem az egy főre eső GDP adatra a wikin. A 2010-es szerint Bulgária: 6359, Románia: 7667, Törökország: 10062 (Magyarország: 12845).

váj mí 2013.06.05. 19:11:08

@bpetya75: A GDP mikor tükrözte valaha is a "mezei polgár" valós helyzetét? Csak kérdem ...

Giorgiorgone 2013.06.05. 19:12:54

@bpetya75: bár ha valaki direkt nem akarja megérteni a többi egyszerű szavacskát sem..

bpetya75 2013.06.05. 19:19:05

@váj mí:

A GDP nyilván országjellemző. De itt Törökországot hasonlítottuk Bulgáriához, Romániához, Magyarországhoz, nem?

A "mezei polgár" valós helyzetét szerintem nem lehet bemutatni. Én mezei polgár vagyok, meg gondolom Philosophator is az, de a valós helyzetünk ég és föld. Pedig nagyjából egy társadalmi rétegbe tartozhatunk. Mi lehet a helyzet a nálunk szegényebb, sokkal szegényebb, illetve gazdagabb "mezei polgárok" esetében?

@Giorgiorgone:

Nem biztos, hogy nem akarta, csak érzékeny a témára, és támadásnak vette amit írtál.

váj mí 2013.06.05. 19:28:26

@bpetya75: Khm, ugyanakkor Kínáé 10 086 705 milla volt, mégis a faszom akarna ott élni. Sőt, az általad is kigúglizott GDP kimutatás szerint még Indiáé is magasabb volt, mint Németországé. Hát tudod, ha majd Indiába költözöl pusztán a GDP alapján, írjál már egy posztot jóje? :PPPPPP

Giorgiorgone 2013.06.05. 19:28:48

@bpetya75: mondjuk fehérfarkas kommentelő is jóformán keresztre akart feszíteni az AKP-védő szövegeivel, pedig egy szót sem írtam róluk történetesen... biztos nagyon tenyérbemászó volt, hogy dicsértem a posztot :P

bpetya75 2013.06.05. 19:34:46

@váj mí:

Na mi van? Kicsi kettőnknek ez a kontinens, hogy Ázsiába akarsz küldeni, wazz? Arra ugyan várhatsz! :-D

@Giorgiorgone:

Mindketten bennfentesnek tűnnek a témában, és az az érzésem, hogy valahol, valamiért hozzászoktak ahhoz, hogy kevésbé hozzáértőkkel csak izomból lehet beszélni. Kár.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 19:35:49

@Giorgiorgone:

А török bruttó átlagfizetés a magyarnak kb. a 90 %-a.

A bolgár bruttó átlagfizetés a magyarnak kb. az 50 %-a.

Nettónál kicsit más az arány: a bolgár nettó a magyar nettónak kb. a 65 %-a, mivel Magyarországon sokkal magasabbak az adók.

A török nettót nem tudom, nem ismerem az ottani adózást.

fehérfarkas 2013.06.05. 19:36:40

@Giorgiorgone:

Gyere nézd meg ezt a felvételt a "békés civil tüntetőkről":
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lk7y4gfRpXU

A korábbi képeket is nyugodtan megnézheted a "békés civil tüntetőkről".

váj mí 2013.06.05. 19:38:27

@bpetya75: Neeeem, csak fel szerettem volna hívni a figyelmedet a szimpla GDP és az "élhető ország" közti különbségekre, ha érted, hogy mondom ...

Különben a csajok kissé kurvára elfogultak a témában, bizonyára az "Ahmedjük" okán. Mert ez már csak így szokott lenni, minden rosszindulat nélkül ...

Giorgiorgone 2013.06.05. 19:40:21

@fehérfarkas: jajdejó, hogy előkerültél. Amúgy miért címzed nekem ezeket a békés tüntetős dolgokat? Már az elején megbeszéltük, hogy szinte minden tüntetésen előkerülnek az agresszív elemek. Lásd Görögország is.

fehérfarkas 2013.06.05. 19:43:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nyilván ilyen fiatal is, meg olyan is. Azonban a nagy többség nem tüntet, hanem éppen az ellenkező oldolon áll. Emlékszem, hogy Erdoğanék előtt tele voltak a bulgáriai egyetemek törökökkel, akik csak azért jöttek, mert otthon nem járhattak egyetemre kendőben, míg a bolgár egyetemeken meg tök mindegy mit viselsz, s ugye ezek huszonéves lányok voltak."

Magyarországon is vannak ilyen törökök. Nem csak a fejkendős nőknek volt tilos az egyetem, hanem a fiuknak is, akik vallásos középsuliba jártak. Meg állami intézménybe, meg hivatalokba sem mehettek el dolgozni.

És itt egy videó azokról, akiket a nyugati sajtó és a külföldi bloggerek "békés civil fiataloknak" neveznek:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lk7y4gfRpXU

Milyen zászló is van a "civilek" kezében? És ez lenne a "békés tüntetés"?
Most képzeljük el ez Franciaországban, Angliában, Németországban, Olaszországban, Dél-Koreában, hogy az USÁ-ról és Izraelről ne is beszéljek. Vajon, hogy a rendőrök mit csinálnának ezekkel?
Igaz, ott a sajtó ezeket nem "békés civil tüntetőknek" nevezné, hanem vandáloknak, csűrhének, zavargóknak, anarchistáknak - és nem a rendőrök ellen lenne, hanem a csűrhe ellen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 19:44:52

ha már statisztika,
tudtátok, hogy idén 450ezer magyar állampolgárságot "osztottak ki"?

fehérfarkas 2013.06.05. 19:47:35

@Giorgiorgone: Azért ne mossunk egybe minden tüntetést!!!
Akkor ezek szerint te még nem láttál életedben békés tüntetést?

Tavaly a 110 ezres Zuglóban 3000 ember tüntetett a polgármester ellen.
A 110 ezres Zuglóban 3000 ember kontra 70 milliós Törökországban pár tízezer.
De nemcsak ez volt a különbség, hanem az, hogy Zuglóban békés volt a tüntetés és senki nem szedett fel utcaköveket és nem dobált velük, nem gyaláztak meg templomot, nem dobáltak Molotov-koktélt, és nem gyújtottak fel autókat.
De nyugodtan mossad csak a szerecsent és védjed a zavargókat.

bpetya75 2013.06.05. 19:48:23

@váj mí:

Értem én, de mint gazdasági mutató azért érdekesnek tűnt.

Egyébként meg nagyon figyelmetlennek tetszik lenni. Nem a GDP-t néztem, hanem az egy főre eső adatot. Az Kínában 4421 Indiában pedig 1342. Szóval bárhogy erőlködsz, nem megyek oda ;-)

fehérfarkas 2013.06.05. 19:57:00

@PetraBee: "Ha annyira odavagy az orszagfelelös posztert, hajlando vagyok megfontolni, hogy rad ruhazzam, termeszetesen csak ha HA egyetert. Te hol elsz amugy, melyik varosban?"

Nem mindig a támadás a legjobb védekezés! Nem mondták még?
Te voltál országfelelősnek megnevezve a posztban. A helyszíni beszámolódat nagyon sokan elhitték, hogy tényleg minden úgy volt, ahogy leírtad.
Az, hogy emberek egy csoportja ezt csinálta, másik csoportja azt csinálta elhiszem, mert te láttad. Csak éppen a csoportokat nem ismerted fel, és emiatt hibás ok-okozati összefüggéseket vontál le és tálaltál az olvasóidnak.
A kemalista, komcsi, EMEP-es, PKK-s, Atatürkös, Abdullah Öcalanos zászlókat lengető fiatalokat civileknek nevezni az kb olyan, mint az MSZP-s, Fidesz-es, Jobbik-os, MIÉP-es, Munkáspárt-os, Hatvannégy Vármegyés zászlókat lengetőket civileknek nevezni.

Az pedig, hogy mi a különbség a békés és a nem békés között meg had ne kelljen újra leírnom. Szerintem ezeket a kifejezéseket a szótári definíció szerint kellene használni.
Ha ezek neked békések, akkor milyenek lehetnek nálad a zavargók?

Giorgiorgone 2013.06.05. 19:57:11

@fehérfarkas: mi?? ki védi a zavargókat? jajistenem, itt mindenki ezt csinálja? Direkt nem értitek meg, amit a másik leír?

Vannak erőszakos emberek, és vannak, akik nem dobálnak kővel, mégis kapják az arcukba. defnesumanblogs.files.wordpress.com/2013/06/tear-gas-reuters.jpg
Szóval vannak zavargók, molotov-koktél dobálók és vannak békés tüntetők is. A zavargókat nem védi senki. Bár én szerintem egyáltalán semelyik tüntetőt nem védtem, magadtól kezdted el ezt tolni nekem.

váj mí 2013.06.05. 19:57:24

@Babette_: Hm, és ez most miért releváns?

váj mí 2013.06.05. 19:58:42

@Kovermadar: HTM
De tudom, hogy Babette, mitől kap frászt ezzel kapcsolatban .. pedig téved... ahogy Viktor is. Csak mindketten más előjellel :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 19:58:57

@fehérfarkas:
Ez a templomgyalázás nagyon bejön neked... a templom is csak egy épület, mit finnyáskodnak az "ottlakók"?

Nemrég volt erről is itt egy kis vita, hogy a vendék vegye-e le a cipőjét. Végülis abban maradtak, hogy az otthonunknak jár a cipőlevétel, vendégségben viszont nem. Akkor a templomnak sem jár.

Különben is hogyan lehet meggyalázni egy épületet? És ha kinyújtom rá a nyelvem?

Ez megint csak boszorkányüldözés és szemfényvesztés... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 19:59:46

@váj mí:
Az ATM tudom mi, a HTM-ről még sosem hallottam :)

váj mí 2013.06.05. 19:59:51

@bpetya75: Ne is, megesznek ebédre :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 20:03:47

@fehérfarkas:
Megint rájöttem valamire basszus...

Minek van ennyi zászló egy országban? Ennyi az agymosott idióta, aki valami máshoz akar tarotzni?
Magyarországon is van egy valag zászló... de ha magyarok vagyunk, miért nem magyar zászlót lengetünk?

Láttatok már amerikait nem az ország zászlaját lengetni? Ott kezdődik a hazafiasság, nem a buzi politikai ideológiák meg nagymagyarországos rögeszméknél!

Nem csoda, hogy nem tudok ezzel azonosulni. 4 évente más zászlót kell lengetni :D Szánalmas!

váj mí 2013.06.05. 20:06:51

@Kovermadar: Khm, a német közösségi kertekben szoktam volt látni nem is ritkán a szivárvány zászlókat .. csak mondom ...

fehérfarkas 2013.06.05. 20:08:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egyetértek. Pontosan, ezért van nagy szerepe és nagy felelőssége a médiának, hogy hogyan tálalja az eseményeket. Bemutatja-e a valójában vagy manipulálja?
Bemutatja-e, hogy melyik résztvevő kicsoda/micsoda és mit is akar (vagy legalábbis miket fogalmat meg a skandálásaiban; illetve mit lehet tudni az eddig képviselt ideológiájáról, világnézetéről, stb), vagy elhhalgat fontos tényeket, esetleg felcseréli a dolgokat:
pl. a PKK-s és Abdullah Öcalan-os zászlókat lengetőkből civilek lesznek. A Molotv-koktélt, utca utcaköveket dobálókból, meg autókat felgyújtókból békés tüntetők. Az ellenük fellépő rendőrökből meg az iszlamista diktátornak a békés tüntetőket brutálisn elverő rendőrsége.
Csak azt felejtik el sokan az újságrók és bloggerek közül, hogy azért vannak olyanok, akik felismerik a tüntetők zászlóit és jelképeit, és megértik a skandálásikat - valamint külöbséget tudnak tenni békés tüntetés és zavargás között. :)
Persze a többség nem ilyen, és beveszi a nyugati média tudósításait, vagyis eléri a célját.
Azok a kevesek mint te meg én pedig csak kommentbe leírhatjuk ezeket, és a többség jobb esetben csak hülyének néz minket, rosszabb esetben még mi számítunk majd a hazugoknak.

fehérfarkas 2013.06.05. 20:13:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mondjuk szerintem ERdogan és az AKP népszerűsége nagyot fog csökkenni akkor is, ha sikeresen leverik a lázadást.
Miért gondolom ezt?
Mert a nép nem szereti a határozatlannak, impotensnek, a helyzetet kezelni nem tudónak látszó politikusokat. Márpedig úgy néz ki, hogy a kormány nem tudja kezelni a helyzetet: túl erősen nem mer fellépni (Sarkozy franciaországában a rendőrség már rég szétverte volna őket), a lágy fellépés meg eleve hatástalan azokkal szemben, akik azért vitték ki az utcára a politikát és az embereket, mert demokratikus választásokon nem tudnak nyerni, és emiatt azt gondolják, hogy majd az utcákon buktatják meg a kormányt.
Te nagyon jól tudod, hiszen magad is leírtad az AKP megválasztásával és újraválasztásaival és a népszerűségének okaival kapcsolatos dolgokat :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 20:13:40

@Kovermadar: azt nem tudom, nem hallottam a riport elejét...

váj mí 2013.06.05. 20:13:53

@fehérfarkas: és -országfelelős-Petra:
Az a jó egyébként külföldön a magyarországi magyarokban, hogy bármikor egymás torkának tudnak esni a külföldi állam (ahol élnek éppen) belpolitikai vitái vagy éppen tüntetései kapcsán is, holott lényegében még annyi közük sincs hozzá, mint a 4-es metró ellopott milliárdjaihoz...
De szép ez az echte magyar virtus, basszátok meg, gyerekek, a szemem is könnybe lábad! :P

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 20:15:00

@váj mí: én? politikától? frászt?
nincs énnekem időm arra:)

váj mí 2013.06.05. 20:21:17

@Babette_: Akkor téves volt a prekoncepció ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 20:21:30

@váj mí:
Nem mintha tudnám mi az :)
De örülök neki :)

Svédországban még csak svéd szászlót láttam a svédektől, igaz annak 2 fajtája van, a sima és a 3-szög alakú, de az tulajdonképpen ugyan az.

váj mí 2013.06.05. 20:24:02

@Kovermadar: Keress rá gúgliban :P
Különben itt is a német zászló dominál, de nem ritka a szivárvány, svéd (igen, az), holland és brit sem ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 20:24:10

@váj mí:

Hogy kerül a szemedbe a lábad? :)

Én is vesztem már össze itt élő magyarokkal... azóta rájöttem, hogy sz@rok én rájuk, ha egyezik a véleményül, barátkozunk, ha nem, akkor nem fog lelki törést okozni, hogy nem beszélünk. :)

Van aki szerint itt soha nem leszek boldog... van ez így, ezzel együtt kell élnem. A magyarok egyik szuperhősképessége, hogy tudják mikor boldog a másik :)

váj mí 2013.06.05. 20:34:32

@Kovermadar: Ó, b+ a grammarnáci őseid ... ;)

Én nem szoktam belefolyni, amikor néha részem van benne, csak csendben röhögök. Így általában én vagyok az, akihez, mint döntőbíróhoz fordulnak. Ennyi eszük van, egyem azt az együgyű szívüket :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 20:37:58

torokorszagban van turo rudi?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 20:48:09

@Giorgiorgone: viszont albania!!!
na az igen az fejlodik csak igazan
siman verik a torokoket
ott mar az ovodasoknak notebookjuk van csaxolok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 20:48:47

@váj mí: hehe eskuszom ezt nem olvastam mielott irtam:)

fehérfarkas 2013.06.05. 20:58:08

@Giorgiorgone: "mondjuk most mennyivel fejlettebb Törökország (az egész, nem Ankara belvárosa), mint Bulgária?"

Nézzük a tényadatokat:
Idén tavasszal fizette vissza az utolsó IMF részletet.
Erdogan 10 éve egy pénzügyi és gazdasági csőd szélén álló országot vett át 20-30%-os inflációval. Erdogan alatt Törökország nomális GDP alapján a világ 17. legnagyobb gazdasága lett, GDP-PPP alapon a 15. legnagyobb, az egy főre eső GDP pedig megháromszorozódott. Az államadósságot 85%-ról 35%-ra vitte le.

Isztambúl a Forbes Magazin legfrisebb, 2010-es listáján már a 4. helyen állt (2008-ban még a 35-en!) London, New York és Moszkva után (és megelőzve ezzel Sanghajt, Pekinget, Hongkongot).

Kevesen tudják, hogy Európa legnagyobb TV gyártó cége a török Vestel Electronics, amelyik az európai TV gyártás 21%-át adja;
Európa 7. legnagyobb autógyártója;
motorkerékpár gyártásból európa 6. legnagyobbja, a világban pedig a 15.;
a világ 4. legnagyobb hajógyártója, és a 4. legnagyobb mega yacht gyártója
a világ legnagyobb autógyártó országai között (OICA (Gépjárműgyártók Nemzetközi Szövetsége) 2012-es statisztikája): 16. hely
a research centre listáján (forrás: The "Ranking Web of World Research Centers" is an initiative of the Cybermetrics Lab, a research group belonging to the Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), the largest public research body in Spain.) benne van a top 100-ban is, a top 300-ban is;

Európa legmagasabb felhőkarcolója ma már Moszkva és London után Isztambúlban van (Franfurt, Párizs csak ez után következnek) - darabszámban pedig itt van a legtöbb felhőkarcoló Európában.
Az Erdogan-kormány időszakában épült, vagy épülő legmagasabb épületek:
Diamond of Istanbul (270 m, 53 emelet, Isztambul - még épül)
Sapphire (261 m, 54 emelet, 2010, Isztambul - 160m magasságban golfpálya található)
Varyap Meridian Grand Tower 1 (244 m, 61 emelet, Isztambul - még épül)
Skymark Tower (222 m, 52 emelet, Isztambul - még épül)
Mistral Tower Bayraklı 1 (220 m, 45 emelet, Izmír - még épül)
Anthill Residence 1-2 (210 m, 54 emelet, 2010, Isztambul)
Cıftcıler Zincirlikuyu 1-2 (204 m, 46 emelet, Isztambul - még épül)
Spine Tower (201 m, 47 emelet, Isztambul - még épül)
Sinpaş The First (201 m, 49 emelet, Ankara - még épül)
Mistral Tower Bayraklı 2 (200 m, 40 emelet, Izmír - még épül)
Folkart Bayraklı Kulesi 1-2 (200 m, 40 emelet, Izmír - még épül)
Özdilek Plaza 1 (195 m, 38 emelet, Isztambul - még épül)
Isbank Tower 1 (185 m, 52 emelet, 2000, Isztambul)
Ronesans Tower (185 m, 38 emelet, Isztambul - még épül)
My Towerland (181 m, 52 emelet, Isztambul - még épül)
Ege Parle Bayraklı (181 m, 46 emelet, Izmír - még épül)
Varyap Meridian Grand Tower 2 (180 m, 54 emelet, 2011, Isztambul)
Şişli Plaza (170 m, 46 emelet, 2007, Isztambul)
Selçuklu Kulesi (163 m, 42 emelet, 2006, Konya)
Portakal Çiçeği Tower (160 m, 37 emelet, 2009, Ankara)

A Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organisation) statisztikája alapján 2011-ben a külföldiek által a világ 3. leglátogatottabb városa Antalya volt (megelőzte New Yorkot, Szingapúrt, Dubait, Hong Kongot is - és csak Párizs és London előzte meg)

Az egy főre jutó GDP növekedés:

2003: 5,8%
2004: 13,0%
2005: 11,8%
2006: 10,0%
2007: 6,5%
2008: 1,9% (gazdasági válság éve)
2009: -6,8% (gazdasági válság éve)
2010: 8,9%

GDP-PPP (vásárlóerő paritáson számolt) növekedés:

2003: 7,5%
2004: 14,8%
2005: 13,5%
2006: 10,4%
2007: 7.7%
2008: 3,0% (világgazdasági válság éve)
2009: -5,0% (világgazdasági válság éve)
2010: 10,2%

Reál GDP növekedés:

2003: 7,8%
2004: 5,8%
2005: 8,2%
2006: 7,4%
2007: 5,3%
2008: 4,5% (világgazdasági válság éve)
2009: -6,0% (világgazdasági válság éve)
2010: 8,2%

A Világgazdasági Fórum legfrisebb tanulmánya alapján Törökország globális szinten az oktatás területén a középmezőnybe tartozik, de a legújabb technológiák elérhetősége, az innovációs készség és a kreatív ipar export területén benne van a világ top 50 országában.
(www3.weforum.org/docs/WEF_GITR_Report_2010.pdf)

A kreatív ipari termékek exportja a világ kreatív ipari exportjának részesedéséből: 31. hely
A legújabb technológiák elérhetősége terén a világon: 47. hely
Innovációs-készség: a világon a 46. hely
Tudományos kutatóintézetek minősége: a világon a 71. hely
Tudósok és mérnökök elérhetősége: a világon az 51. hely
Vállalatok K+F kiadásai: a világon a 76. hely
Az egyetemek és az ipar együttműködése a K+F terén: a világon a 67. hely

gazdasági szerkezet:
ipar: 25,8%
mezőgazdaság: 9,3%
szolgáltatások: 64,9%

szántóföld: 23,8 millió hektár
iparcikkek exportja az áru export %-ban: 81,5%
gép- és járműgyártás a feldolgozóipar %-ban: 6,7%
vegyipar hozzáadott érték aránya a feldolgozóiparban: 4,9%
főbb export partnerek:
Németország 9.58%,
Franciaország 6.08%,
Anglia 5.79%,
Olaszország 5.77%,
Irak 5.02%
egyéb országok: 67,76%

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 20:58:56

@fehérfarkas:
Drága Toportyán Barátom,
Nem is tudom hogy hol kezdjem. Igazán nem akarok olyat írni hogy hülye vagy mint hat pár rendőrcsizma. Egy rendkívül felkészült a törökországi politikát és történelmet napra lebontva ismerő szakértő vagy. A végletekig elfogult ugyan de ez nem lényeges. Ahogy olvastam a mai termést találtál magadnak vitapartnereket de ezzel sincs baj. Magam részéről a mezei csicsörke fészekrakó szokása is jobban érdekel mint a Te elemzésed de ez is rendben van. Én sem várom el Tőled hogy érdekeljen London munkagépparkja. Igaz nem nyitok róla vitát itt.
Na de BAZZMEG…
Hogy a bánatos picsába lehetsz olyan korlátolt hogy a saját érdeklődési körödet a szakértelmedet számon kérd a mai posztolón??? Miért kéne Neki tudni hogy mi az a PPS, AMD, IBM, vagy MSZMP? Miért kéne Neki tudni hogy milyen zászlójuk van a törököktől autonómiát követelő danakil szeparatistáknak? Megáll az eszem. Menj el bazdmeg egy hozzád hasonló felkészültségű ökörkörbe és ott vezesd elő a nézeteidet. Egyébként eszem ágában sem lett volna ezt megírni ha megköszönöd a posztolónak a saját szemszögéből láttatott helyzetleírást és hozzáteszed hogy azért Te ezt kiigazítanád vagy kibővítenéd. Ilyen faragatlan stílusban ledorongolni valakit aki a többség szerint is egy remek posztot írt a bunkóság csimdorasszója. Esetleg mint országfelelősnek tudni kéne Neki a török munkaerőpiac, a török építőipar, a török informatika, a török gasztronómia, a török mezőgazdaság naprakész adatait hasonló felkészültségi szinten mint a Tied politikából?
Egyébként mindenki előtt nyitott a pálya tessék megírni a saját posztodat és publikálni ide. Nem csak pofázni kell hanem mutasd meg hogy jobban csinálnád. Hajrá.

fehérfarkas 2013.06.05. 20:59:15

@fehérfarkas: folyt.

Törökországban nemcsak Isztambul, Ankara, Izmir metropolisziok fejlődnek meg a mediterrán üdülőövezet, hanem egy nagyarányú vasúti fejlesztés is folyamatban van Törökországban Ankara és Eskisehir között már működik a HSR (1,5 óra)
az Ankara-Isztambul vonal (533km) is már épül, és átadása után a két város közti idő 3 órára lecsökken (jelenleg 6,5 óra) (tavaly is átadtak egy újabb szakaszt)
és épül az Ankara-Konya szakasz is (212km; 1 és 1/4 óra lesz)
Eskisehirből pedig majd Antaliyaba lehet eljutni (430km; 1 és 3/4 óra lesz)
és persze tervezés alatt van Isztambul-Edirne (230km; 1 és 1/4 óra lesz) és Ankara-Izmir (623km; 3,5 óra lesz) is;
Amikor ez így elkészül, akkor a görög határtól Isztambulon át Ankaráig és az Antalya üdülőövezetig gyorsvasúttal lehet eljutni (az meg teljesen érthető, hogy az Ankara-Isztambul szakasszal kezdték a fejlesztéseket);
Ja, és a vasútfejlesztés a török iparnak (köztük az acéliparnak és gépgyártásnak is) hatalmas eblső megrendelést ad (míg idehaza a nagy gyáraink többsége már rég bezárt, vagy ha nem akkor is állami dotáción termeli a veszteségeket)

De nemcsak Isztambúl, hanem a keleti rész is nagyon fejlődik Gaziantep korábban egy elmradott város volt, ahol a Szíriába menő emberek a határ előtti estéjüket eltöltötték (hogy ne a határállomáson kelljen), illetve még a kézzel készített szőnyegeikről volt még híres.
Az elmúlt 10 évben egy hatalmas és modern iparvárossá nőtte ki magát: ma már 3 ipari parkja van a városnak több száz céggel + van egy kifejezetten kkv szektornak kialakított ipari területe is, ahol több mint 3600 cég telepedett le, akik több mint 25ezer embert alkalmaznak.

A fentiekből kiderül, hogy ez a Törökország nem az a Törökország, mint ami 20-25 éve volt, amikor az embernek Törökországról még az isztambúli bőrpiac meg a hazánkon keresztül utazó török vendégmunkások jutottak az eszébe :)

váj mí 2013.06.05. 20:59:37

@hagyma: Mna, esküdj... ! ;)
De érdekes, amióta említettem Annácskának, hogy inkább ezt a sok cigány senkiházi törököt kellene hazacsábítania a francba innen, azóta kussol. Milyen érdekes ......

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 21:02:38

@fehérfarkas:
Ezt kicsit jobban is kifejthetted volna, így eléggé összecsapottnak tűnik...

váj mí 2013.06.05. 21:04:47

@fehérfarkas: Édeske, javaslom neked is ugyanazt, mint Annácskának. Ne minket itt, a HÁ blog törzsközönségét próbáld meg meggyőzni arról, hogy milyen fasza hely Törökország.
Nem.
Hanem.
És Viszont.
Azt a több százezer ingyenélő török cigány semmirekellőt édesgesd vissza a kibaszott hazájukba, akik elözönlik Ausztriát és Németországot. Ezzel teszel csak igencsak értékelhető szolgálatot.
Köszi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 21:05:24

@diggerdriver:

Oda se senki... aki nem eszik disznóhúst, az jó ember nem lehet! :)

Szerintem rakjuk körbe a határokat téliszalámival és akkor nem mernek bejönni a muszlimok :)

fehérfarkas 2013.06.05. 21:09:16

@Giorgiorgone: "Nyugodj le. Ki és mi idegesített fel? Egy kérdés volt. Megpróbálhatsz rá válaszolni, sorold, miben fejlettebb Törökország. Tényleg kíváncsi vagyok."

Nem rég az alapadatokat leírtam a török gazdaságról.
De röviden annyi is elég, hogy nekik van SAJÁT gyáriparuk, SAJÁT vasútgyártásuk, SAJÁT elektronikai iparuk, SAJÁT textilpiaruk, SAJÁT jól működő mezőgazdaságuk, és még lehetne sorolni...
Ezt akartad hallani? A fájó igazságot?
Választhattuk volna mi is a török utat, de mi inkább a bolgárt választottuk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 21:13:14

@diggerdriver: a toportyán nem farkas, hanem az aranysakál.

fehérfarkas 2013.06.05. 21:13:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Hát, Szíria az nagy hiba, ez tény. Pedig Asszad török mércével mérve inkább kemálista, mit erdoğanista. De ott a nyugat az ellenoldalt támogatja: a radikális iszlámistákat Asszad ellen. Ki érte ezt a furcsa logikát..."

Hát igen. Tudod, van az a mondás, hogy a mi terroristáink szabadságharcosok, a ti szabadságharcosaitok pedig terroristák :D :D :D
A jelen esetben a PKK-sok békés civil tüntetők.

De komolyra fordítva a szót, én azért nem állnék be egy terrorsta szervezettel együtt tüntetni sehova. Még egy nem terrosta, hanem csak szimplán szélsőségeshez sem - de lehet én vagyok csak ilyen finnyás.
Meg úgy látszik a törökök többsége sem állt be tüntetni. A tüntetők száma nem nőtt pár tízezerről sok százezerre vagy millióra.

fehérfarkas 2013.06.05. 21:17:12

@geeeteee: "Ha van rá időd, én örülök, ha elvállalod az országfelelősséget. Petra is megtette önzetlenül. Respect."

Megtelesz :)
De visszautasítom. De ha tényleg kell országfelelős, aki jól ismeri a török belpolitikai helyzetet, kiigazodik a pártok és ideológiájuk meg programjaik között, napi rendszerességgel figyeli a török sajtót, akkor van pár ilyen a tarsolyomban. Hogy elvállalnák-e és írnának-e bolgra posztokat azt nem tudom. De megkérdezhetem tőlük :)

fehérfarkas 2013.06.05. 21:17:50

@fehérfarkas:
Megtisztelsz :)
(ezt akartam írni, csak beragadt pár betű a laptopomon)

lyken 2013.06.05. 21:18:01

@fehérfarkas: Avionikát se hagyd le, mert a repülőiparuk is odaver. 2006 óta gyártják az F16-osokat saját részre, 172 darab ilyen gépük van, ezeket maguk nagyjavítják.
Lényeg: önellátásra képesek. Magyarország nagyjából mindenből behozatalra szorul a zsírszalonnán meg a pálinkán kívül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 21:18:12

@fehérfarkas:

Szerintem is ki fog ez fulladni.

Ami a terrorizmust illeti, mindig csak nézőpont kérdése ez.

váj mí 2013.06.05. 21:20:10

@Babette_: Komolyan? Melyik magyarországi tájegységen? Nem basztatásból, de a nyárádmenti nagyapámtól hallottam először a toportyánféreg kifejezést a farkasra.

váj mí 2013.06.05. 21:23:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, amikor majd "anyu" robban a szemed láttára, ha csak véletlenül is, majd nem lesz nézőpont kérdése, b+!

váj mí 2013.06.05. 21:25:46

@33621: Március 15 óta tudjuk, kár itt haknizni ezzel ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 21:25:56

@Kovermadar:
Nagy igazság.
Rövidke életem folyamán leszúrtam már néhány száz disznót.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 21:28:53

@Kovermadar:
Felhívjuk a tisztelt utazóközönség figyelmét hogy a város nevét jelző táblán kiégtek a neonok és nem az van kiírva hogy SHALOM hanem hogy HEGYESHALOM:)))))))))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 21:32:28

@váj mí:

Akkor is az. Nézd meg a történelmet. Nincs emberáldozat nélküli harc.

váj mí 2013.06.05. 21:32:48

@Kovermadar: Attól a Pick téliszalámitól, amit exportra gyártanak, szerintem simán bejöhetnek, amennyi disznóhús van benne (kétlem, hogy a hazai fogyasztásra szántban több lenne, de mindegy). Felkapnak egy napernyőt, és Allah nem látja, mert az egész barikád desznyóhús tartalma befér egy napernyő alá.
Jah, honnan vagyok ilyen okos: vettünk múlt héten Pick és olasz -téli szalámis stílusban elkészített- szalámit is... mna, tippelsz, vagy lőjem le a poént?

váj mí 2013.06.05. 21:35:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De mi az isten kurva mocskos faszának kell egyáltalán harc, he?
És igen, direkt voltam ennyire trágár most veled, mint hithűvel.... Faszom az összes istenekbe, tudod?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 21:36:07

@váj mí:
Mi is azt vesszük, rúdból szeletelik és kifogástalan a minősége... Igaz 1 kg kerül 250 kr-ba (úgy 8600 Ft :) )

Amarante 2013.06.05. 21:37:19

@váj mí: Egy kis off!
Kb egy het a szemelyicsere ideje.Ez a legrovidebb ido...hacsak nincs vmi nagyon jo ismerosod :):)Bocsi,hogy ilyen soka tartott,de en koltoztem egyet kozben es majd negy het lett mire bekotottek a netet az uj helyen

Bocsi OFF vege :)

BTBTBT 2013.06.05. 21:37:45

@fehérfarkas:
Ezt a copy+paste-et most miért kellett?
Nem unalmas még, hogy itt azt próbálod bebizonyítani, hogy mekkora szakértője vagy a témának, és nálad jobban senki, de senki nem tudhatja?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 21:38:14

@váj mí: hát nádi farkasnak is hívják, de úgy tudom, nem tudni, hogy farkashoz vagy sakálhoz tartozik-e rendszertanilag. már kihalt tudtommal, gondolom, azért nem tudják:)

BTBTBT 2013.06.05. 21:38:48

@diggerdriver:
:DDDD
Csak ügyesen, mester!
Vacak kaja megvolt mára? :)

fehérfarkas 2013.06.05. 21:39:12

@váj mí: "Hm, oké, végigolvastam a kommentjeidet. És már csak egyet nem értek. Miért kárhoztatod az európai médiát? Legyen az nyugati vagy keleti ... Eleve egy mesterséges (modern kori) államról van szó. Olyan a büdös életben nincs, hogy egy állam valamennyire is normálisan működjön, amikor egyik része európai, a másik meg ázsiai. Az a csoda, hogy eddig úgy ahogy kibírta."

Ebben van igazság amit írtál, de a törésvonalak nem itt húzodnak. Még csak nem is az etnikai vonalak mentén. Akurdok is tömegesen kezdtek el az AKP-ra szavazni azóta, hogy a kisebbsgi jogaikat megadta nekik.
A törésvonal jelenleg a kemalisták és a vallásosak között van.
A többi politikai szervezetet ezen törésvonal mentén be lehet sorolni valahova. A komcsik még jelentősek, de a hatalomba visszakerülni már nem tudnak. Ők évtizedekre ellenzéki létre kárhoztatták magukat.

Ha európai és ászai tengely mentn akarjuk felosztani akkor a határvonalat nem a Boszporusznál (földrajzi határ) kell meghúzni hanem Gaziantep-Samsun vonal lenne a választó. Ha belföldi repülővel utazunk a városok között. Ha pedig autóval akkor Ankara-Konya-Antalya vonal, de egy kis kihagyás után Adana-Gaziantep rész szintén az európai fejlettséghez tartozik. Az ettől keletre levő részek azok, ahol a városok már ázsiaiasan néznek ki, és a mentalitás is erősen megváltozik. Ráadásul ott a keleti részen egy nagyon kietlen és hegyvidékes rész van, ahol a nyugati országrészre jellemző sűrű városias településszerkezet nem tudott kialkulni.

váj mí 2013.06.05. 21:39:24

@Kovermadar: Hm, cirka 4 euró egy szójával felturbózott 350 grammos szaláminak csúfolt izéért nem éri meg. Ebben a tekintetben jobb a spanyol vagy az olasz szalámi-féleség. de még akár a német is.

BTBTBT 2013.06.05. 21:39:35

@Kovermadar:
Elemükben vannak máma a fijúg. :D

Giorgiorgone 2013.06.05. 21:42:33

@hagyma: múltkor olvastam valahol, hogy már Nigéria a tuti! :)

Amarante 2013.06.05. 21:42:46

@Babette_: )A mára már kihalt nádi farkas (toportyán) a Kárpát-medencében élt. Azonosítása vitatott: egyesek szerint a farkas egy alfaja (Canis lupus minor) lehetett, mások szerint az egykor itt is h
onos aranysakál (Canis aureus). [2]

Nem en vok ilyen okos,hanem a wiki :)

váj mí 2013.06.05. 21:44:30

@fehérfarkas: Nézd, én megmondom őszintén, szerintem a törököknek nincs mit keresniük Európában. Cigányok. Egy ázsiai félvad, civilizálatlan banda. Igen, még az európai részen élők is. Sőt, ez nem is változik, mert ezt is látom, ugyanis Nyugat-Európában lassan a 4.-ik generáció növekedik úgy, hogy csak a cigány mentalitást kapja otthonról. Basznak rá a legkisebb mértékben is beilleszkedni, de a pofájuk az nagy, követelőzni azt tudnak. Echte cigányok. Undorítóak.

váj mí 2013.06.05. 21:46:27

@Amarante: Óóóóóóó bassza meg! Egy teljes hét???? Hogy dögöljenek halomra azok a barmok!
Köszi az infót. :)

nyuszigonosz 2013.06.05. 21:46:35

Na. mire ráérek idejönni, már mindenki mindent megírt, leírt, összeveszett meg visszaveszett....
Átrágtam magam a kommneteken: mi érdekes lesz még ma?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 21:47:22

@Barátusz:
Az lenne a legjobb, ha Sámánnal egymásnak esnének :)

váj mí 2013.06.05. 21:48:56

@Amarante: Akkor nagyapó rá gondolhatott a toportyánféreg megnevezéssel... mármint a nádi farkasra ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 21:49:06

@Barátusz:
Ááá...
Ne is mond...
Napközben lecsúszott némi gusztustalan penészes sajt (Danish Blue).
Igazából csak azért eszem mert kellemes mikor orron keresztül visszabűfög.
A vacsora véres hurka volt meg kolbász dijoni mustárral. Minden alkatrésze kimerítette az ipari hulladék fogalmát.
Volt még egy házi készítésű Hot Dog a hosszába vágott nem a hátrahúzott fityma formájú.
Lefojtottam némi chips-el úgyhogy most meg vagyok elégedve a világ dolgaival.
Jaa és mostantól én táplálkozom helyesen és mindenki más aki nem ilyet eszik az helytelenül.
Miért?
Csak.

BTBTBT 2013.06.05. 21:49:42

@Kovermadar:
Az se menne, mert FF eléggé összeszedettnek tűnik (már görcsösen is annak), S. meg a maga kusza, félművelt gondolatmeneteivel egyetemben is békésebb típus. :)

nyuszigonosz 2013.06.05. 21:50:45

@Amarante: Érdekes, még sosem hallottam, hogy a farkas az toportyán. Fentebb említette azthiszem Babette.
Most meg te. Nahát, mindig tanul valami újat az ember.

BTBTBT 2013.06.05. 21:51:24

@diggerdriver:
Hát te nagyon hülye vagy! :DDD

Honnan szereztél véres hurkát?
Napközben is eszel, vagy este, meló után zabálsz be otthon?

Amarante 2013.06.05. 21:51:49

@Kovermadar: Jujjj ne adj otleteket,mert ha egyszer megis osszejonne.....Azert rohogesben sem lehet kellemes meghalni :)

Amarante 2013.06.05. 21:53:22

@nyuszigonosz: Erdelyben hivjak toportyanferegnek is a nadi farkast.De mara mar kihalt agyonveresbol kifolyolag:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 21:53:23

@váj mí:

Minek kell harc? Pl. x csoport védi saját jogait y csoporttal szemben, akar valamit, amit békésen nem kaphat meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 21:53:57

@lyken: ez mind renben van , de akkor sem koltoznek oda ha 3456 F 16-osuk lenne es 45 atomtengeralattjarojuk, amit maga Jumurdzsak vezet es muasztafa repuloszonyeggel megy a mecsetbe

/mondjuk 176 F-16 os itt kisebb reptereken van allomanyba veve:)/

2013.06.05. 21:54:11

"...vezetői nem keresik a párbeszédet a néppel, mert úgy gondolják, hogy az a választások révén beleegyezett abba, hogy ők azt csináljanak, amit akarnak."

Vajon honnan olyan ismerős ez nekem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 21:55:55

@diggerdriver:

Pedig a kolbászos dijoni mustár elég remekül hangzik!
Kell szerezzek egy kis kolbászt és dijoni mustárt... a többi megvan! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 21:57:05

@Giorgiorgone: en egyelore jani haverjanak hiszek es albania fele kacsingatok
de majd meg atgondolom a kerdest

K.anna.Teapot 2013.06.05. 21:57:26

@váj mí: Mi az,hogy Annacska es kussolj??Ilyen joban nem vagyunk.
Azert nem reagaltam legeloszor.hogy miert nem mennek a torokok ausztriabol el,mert ez egy nagyon ronda rasszista felfogas!
Szabad kerdeznem te echte osztrak vagy??
Van ilyen meg olyan torok is,mint ilyen es olyan magyar,csak azert mert talalkoztal nehannyal,akar tobb ezerrel nem itelkezhetsz egy egesz orszagrol,vagy a gazdasagarol,hiszen eredetileg errol volt szo,egeszen addig amig nem jartal a foldjukon es nem ittal meg veluk halvacsora mellett nehany rakit.

A tobbit,meg a te stilusodat kovetve marhara bebuktad!!!!!En is talalkoztam torokkel torokorszagon kivul ugyanis::::::
Nemetorszagban szulettem,vannak nemet gyokereim ,es eltem Ausztriaban is!Volt ilyen,volt olyan tapasztalatom..nem tagadom..
Akarod latni az utlevelem,draga???Ezt hivjak ugy magyarul,hogy visszanyal a fagyi.
En is mondhatnam ,ha a te szinteden lennek ,menj vissza Magyarorszagra ott rontsd a levegot!Mit keresel magyarkent ott!!!!!
De nem mondom,ezt a hangnemet meghagyom neked, innen viszont leptem.
Igaz nekem nem voltak olyan reszletes infoim az orszagrol,mint feherfarkasnak,de az o konkret adatai sem gyoztek meg senkit.
Gondoljatok az orszagrol,amit akartok en meg tudok,amit tudok.
A post tetszett,jol kiragadta a jelenlegi helyzetet.
Ne provokalj tovabb,mert nem valaszolok neked,te gondolkodj kis VIP torzstaghudejokatbeszologato,ANNA meg csondben van,nem vesztegetem tovabb az idomet.
Tovabbi szep estet!

váj mí 2013.06.05. 21:58:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És ha közben felrobban az asszonyod véletlenül x és y csoport baszakodásai közben, az szerinted teljesen rendben van. "Bekalkulálható civil veszteség...."... hát tudod, még jó, hogy nem vagyok az eseted ... Asszony tudja, hogy ő szerinted leírható, vagy olyan bátor azért nem vagy, hogy ezt közöld vele?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:02:08

@Barátusz:
Napközben csak egyszer eszek nem sokat ma csak a sajtot.
(tudod mikor orron keresztül...)
A véres hurkát a török boltban veszem. Lengyel termék. köztudott hogy Magyarországon boltban jó hurkát kapni nem lehet. Valamikor az átkosban a környei húsfeldolgozónak volt jó hurkája de az már a múlt.
Ez a lengyel cucc viszont tényleg kiváló.

váj mí 2013.06.05. 22:04:34

@K.anna.Teapot: Édeske, stílus nem tetszik, szűrsz a fenébe, de ide jössz, mint a cigányok védelmezője, és csodálkozol, hogy nem fogadnak vastapssal. Ne tedd, normális reakció ...
Ha annyira szívügyeid a törökök csábítsd haza a fenébe az összeset innen a te szirén hangoddal. Ha sikerül, még szentté is avatlak, és imádkozni fogok hozzád, csak tüntesd el ezt a cigány, kötekedő, nagypofájú bandát innen Németországból. De ha Ausztriából is sikerül, akkor szerintem ők is tanúskodnak majd a szentté avatási peredben.
Khm, különben meg leszarom hol születtél, nem az a lényeg, ha érted, hogy mondom ... De ha már annyira esz a fene, én sem Magyarországom születtem. Sakk-matt, mi? :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 22:09:08

@diggerdriver: az atkosban igenis lehetett jo hurkat kapni
sot a "bejaratott" faslatozokban is jo vot'
persze a legjobb az vot' mikor falurol hoztak a kostolot
regebben, meg flloridaban, vettem a magayr hentesnel
ma mar nem hianyzik
az ember valtozik
viszont azon eppen nem reg elmelkedtem az asszonnyal, hogy toltok sutnivalo kolbaszt
most eppen kenyeret sutottem:)

2013.06.05. 22:09:08

Szeretnem ezuton megköszönni mindenkinek a dicserö szavakat, örülök, hogy a többsegnek tetszett a bejegyzes.

@Kovermadar: Nekem mar több török ismerösöm is mondta, hogy nyitott a teliszalamira, tehat bar eredeti az ötleted, lehet, hogy nem müködne kifogastalanul.

@Giorgiorgone: A gazdasag nagy resze egyertelmüen a török nagyvarosokban összpontosul: Isztambul, Bursa, Ankara, İzmir.
A minimalber jelenleg 900 valahany lira, egy tanar pedig 1200 lira körül keres. A mernöki fizuk pedig 2500 lira körül kezdödnek, de ezt csak saccolom. Nem tudom, mennyit esett a török lira arfolyama, en 130-al szoktam beszorozni, hpgy megkapjam az ertekeket forintban, regebben a körül mozgott. Persze a pontos adatokat ki tudnam masolni valahonnan az internetröl, de en olyat nem szoktam, majd mas megteszi helyettem.

@váj mí: Itt nem az Ahmed nev a menö, hanem az Ali, lanyoknal meg az Ayşe.

@hagyma: Nem, itt nincs turo rudi, de meg turo sem. Van egy sajtfele, amit çökeleknek hivnak, azt szoktak az itteni magyarok turopotlekkent hasznalni.

Az iment vonult el egy csoport az ablakunk alatt, kineztem, nem volt naluk semmilyen zaszlo. Eközben a zsaruk a központban megint paprikaspray-ztek a civil lakossagok, a simit arus bacsikaval es a hazafele tarto ferjemmel együtt. A környeken nem voltak tüntetök, de biztos megvolt ra az okuk.

BTBTBT 2013.06.05. 22:09:31

@diggerdriver:
Este nem bírnék annyit enni, mint amennyit itt az előbb felsoroltál.
Csak disznóvágásból való hurkát szoktam enni. Ha nagyapám vág, akkor abból, ha nem, akkor veszek a szomszédjától, aki évente 5-10-et leszúrkál a saját nevelésű malackáiból.

Amarante 2013.06.05. 22:11:01

@váj mí: Szerintem kar a gozert,ez is a strassznyakorvesek kategoriaja:):):)Ja lakkborbol:):)

fehérfarkas 2013.06.05. 22:12:15

@Giorgiorgone:
akkor itt ván egy kis összhasonlító adat:
Törökország GDP-PPP/fő adat:
1990: 5558.dollár
2000: 6800 dollár
2011: 14700 dollár
(forrás: indexmundi)

Törökország nominal GDP/fő adat:
1990: 2783 dollár
2000: 4189 dollár
2011: 10094 dollár
(forrás: indexmundi)

Az éves GDP növekedéseket pedig korábban már betettem.
De nézzük meg teljes összegben és nem pedig egy főre jutó értékben, hiszen közben a lakosság is növekedett. Így a teljesGDP és a GDP/fő adatok összahasonlításából jól lehet látni, hogy a lakosság növekedési arányánál mennyivel jobban növekedett a GDP:

Törökország teljes GDP adat:
1990: 107228 milliárd dollár
2000: 248961 milliárd dollár
2012: 773091 milliárd dollár
(forrás: www.tradingeconomics.com/turkey/gdp)
Ezzel bekerült a világ 20 (nominal GDP alapon számított) legnagyobb gazdasága közé: a 17.

váj mí 2013.06.05. 22:12:20

@PetraBee: Meg az Attila (bár nem vagyok benne biztos, hogy 2 "t"-vel írják ...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 22:12:26

@PetraBee: ha nincs rudi, akkor torokorszag elbukott engem
@Barátusz: minden hurka disznovagasbol van

BTBTBT 2013.06.05. 22:15:09

@hagyma:
De nem nagyapáméból vagy háznál hízlaltból.
Kicsit más az, amit megetetnek a disznóval meg az sem ugyanaz, amit a bélbe töltenek.

váj mí 2013.06.05. 22:15:38

@Amarante: Faszom, hja zsebpatkánya is van feladom ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:16:20

@hagyma: Naugye. Ezt mondom én is.
Az átkosban volt jó hurka a boltban a kifőzdékben pedig legendák születtek ha a tulaj nem baszta el.

Ha sütnivaló kolbászt csinálsz reszelj bele egy kis citromhéjat..
Az egybefasírtba is kiváló.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:21:35

@Barátusz:
Én is csak egy kanállal eszek mindenből. (Markolókanállal)

Persze természetesen nekem is az a hurka amit én csinálok de néha a bolti is jó ha jó. Ritkán jó.

Mi egyébként sváb hurkát csináltunk amiben nincsen rizs csak zsemlekockák.

Giorgiorgone 2013.06.05. 22:22:01

@PetraBee: megvolt az okuk, te csak ne elégedetlenkedj :-/

váj mí 2013.06.05. 22:23:31

@diggerdriver: Hja, hurka a boltban meg kifőzdék, meg egyéb kapitalista huncutságok! Bezzeg mi, a mi átkosunkban még a hideg salakért is órákat álltunk sorba, de azt is csak jegyre osztották, 10 nanogrammnyit egy embernek egy teljes évre! Mi még aztatat is megbecsültük! Bezzeg...!!!
Még hogy hurka meg hentes!!! Höhh!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:25:01

@PetraBee:
Pedig igazán felismerhetted volna a tirpák ja nem a serpák zászlaját:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:26:49

@váj mí:
Miről beszélsz?
Mi olyan szegények voltunk hogy ha nem fiúnak születek nincs mivel játszanom:))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 22:28:14

@diggerdriver: floridaban nagyon jo volt a hentes, mer igazi magyar hentes volt, 56-os, azutan vagy meghalt vagy csak visszavonult es a minoseg veszesen elromlott
meg mosma' amugyis messze van, meg nem is kell man
neha ha raszanom magam es sutok rakottkrumplit, akkor az a jo csipos fustoltkolbasz azert hainyzik ami ott volt
de igy legalabb meg kevesebbet fozok-sutok, mert azt is unom:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 22:29:05

@fehérfarkas: 773ezer milliárd dollár? Az tényleg nem kevés, ezek a törökök jobban szárnyalnak mint sasmadár. Nézd meg azokat a számokat mégegyszer.

Amarante 2013.06.05. 22:29:51

@váj mí: de milyen volt mar az az ido is!Emlekszem,hogy az elelmiszerboltban a polcok hot uresek voltak,a pult mogott az elado egyszall magaban allt es a vevo nem azt kerdezte,hogy mibol mi van,hanem azt,hogy mikor jonnek meg a fejadagok(racio)oljabol,margarinbol...
88 karacsonyan szo szerint egy felhavi fizetest hagytam ott az egyik feketezonel ketto tabla csokiert,egy torpfasznyi kaveert ....Huhhh remalmaimban se jojjon tobbe elo!!!!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 22:30:56

@PetraBee:
Nálunk nem is a törökökkel szokott a baj lenni, hanem a szomáliai muszlimokkal. Azok olyan vadmuszlimok, hozzájuk képest a törökök zsidók :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:31:00

@hagyma: Az egyik angol barátomnak a rakott krumpli a kedvence.
Nálam is ott van az első tízben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 22:33:31

teliszalamit 10 dekat vettunk, azt olyan vekonyra vagtak, hogy eleg volt 8 vajasdeszkara, paprika paradicsom
multkor kuldott ecsanyam
hat ez a teliszalami nem az a teliszalami az hetszentseg
meg ez a gyulai sem az a gyulai
szerintem ezert is nem hianyzik semmi kaja otthonrol
a torok kajat sem szeretem mondjuk
vagyis lehet szeretem, de ahol torok kifozde van be sem merek menni

BTBTBT 2013.06.05. 22:34:06

@diggerdriver:
Gondoltam, hogy nálad munkahelyi ártalom ez a markolókanál. :)

Szerencsére nálunk tele voltak a boltok, és csak a választék minősége hagyott kivetnivalót maga után. Persze mondom ezt úgy, hogy amíg fogalmunk sem volt a nyugati hipermarketek kíválta árubőségről, jó volt, amit az üzletek árultak. KÖZÉRT meg ilyesmi.

Banánból meg narancsból volt csak fejadag. Mint itt a legtöbbünknek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 22:34:48

@Barátusz: en csak egy tenyt kozoltem
furcsa is lenne ha minden hurka a nagyfetorodtol lenne
bar gondolom nem bannad:)

2013.06.05. 22:35:39

@váj mí: Igen, itt is vannak Atillak. A törökök amugy sajat nemzeti höskent tekintenek Attilara, mert ugyebar "mindannyian az ö unokai vagyunk".

@hagyma: Hat ez igazan elszomorito. Nem is tudom, hogy mit mondjak hirtelen.

@diggerdriver: Pedig ezuttal keszültem, de ha egyszer naluk egy szal zaszlo sem, akkor eleg nehez barmit is beazonositani. Lehet, hogy meglattak, hogy leselkedem, es alcaztak magukat? Nem baj, most mar resen vagyok...

@Kovermadar: En mar 5 eve itt elek, de vadmuszlimot meg nem lattam, engem valahogy elkerülnek. Lehet, hogy bennem vagy a hiba?

fehérfarkas 2013.06.05. 22:37:39

@váj mí: "Törökországnak, most ez a kis balhé kurva szarul jött,..."

De nem azért amiért írod, hanem az elmúlt pár nap alatt több mint 1 milliárd dollárt bukott az ország, zuhant a tőzsde, számos befektető megijedt és lahalasztotta a befektetését, és pont az idegenforgalmi főszezon elején a turisták közül is sokakat elriaszhat, ha nem fejeződik be napokon belül.

Nemcsak a konkrét fizikai kárt kellene megfizetniük a zavargóknak (boltok, bankok ablakainak betürését, irodaház felgyújtását, autók felgyújtását, utcakövek felszedését, padok megrongálását, stb) hanem az okozott gazdasági kárt is. Az ő életszínvonaluk is a gazdasági eredményeknek köszönhető.
Csak az a gond, hogy a csökken a gazdaság, akkor nemcsak a zavargók életszínvonala fog csökkenni, hanem 70 millió békés töröké is. Vajon ezt a kárt megfizetik nekik a zavargók?

Mert balhézni, zavarogni rendbontani, autókat gyújtogatni, kirakatokat betörni, Molotv-koktélokat dobálni, stb... nagyon könnyű, na de a károk helyrehozni Arra vajon képesek? Vagy az általuk okozott károkat tegye helyre inkább valaki más?
Sarkozy kellett volna ezeknek, az tudta hogyan kell a zavargókat helyretenni a rendőrséggel - és ő a dél-koreaiahoz képest még finom humánus európéer. Csak meg kell nézni a dél-koreai antigloballista tüntetésekkel hogyan viselkedik az ottani rendőrség.

nyuszigonosz 2013.06.05. 22:40:36

@Barátusz: Meg mogyoró csak Karácsony elött.

BTBTBT 2013.06.05. 22:41:11

@hagyma:
Eléggé finnyás az öreg. Ebből a szempontból szerencsére. Csak a maga termesztette dolgokkal eteti a disznait, csirkéit.
De annyira nem lenne lényeges, hogy máshol is az övé kapható-e, mert évente nagyjából egyszer eszem hurkát. De akkor egy hétig. :)

BTBTBT 2013.06.05. 22:42:24

@diggerdriver:
Ezt mivel kapcsolatban kérdezted?

fehérfarkas 2013.06.05. 22:42:37

@én már a fény gyermeke vagyok:
Igazad van, köszi a javítást. a 3. számjegyek után egy pont van :)
A pont kimaradt.
PPP alapon van 1,125 milliárd a GDP-je. Nominal alapon csak 773 milliárd dollár.
Annyira az arányokra koncentráltam, hogy az jól érzékelhető legyen, hogy közben az icike-picike pontokról megfeletkeztem a 3. számjegyek után :)
Egy icike-picike dolog mekkora változást tud okozni :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:46:28

@Barátusz:
Honnan jöttél?
Mert nálunk fejadag banánból meg semmiből nem volt. Ritkán volt az igaz olyankor sorban álltunk.

BTBTBT 2013.06.05. 22:48:52

@nyuszigonosz:
Nekem ez annyira nem rémlik. Nem voltunk gazdagok vagy ilyesmi, de mogyoró mindig volt otthon.

A banánnál viszont a szülők/nagyszülők is összedobták a fejadagot, és decemberben majmot játszhattunk a testvéremmel. Plusz amit nagyanyám kaphatott, aki a BM konyháján volt szakács. De azért dőzsölés nem volt. Nosztalgia...
Nyilván nem összehasonlítható, de ma - néhány országgal odébb - meg a hét 6 napján leugorhatnék a szomszédban lévő zöldségespiacra friss banánért. Ha bírnék annyit enni.

2013.06.05. 22:51:34

@charlieharper: gentlemen, akarom mondani

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:55:15

@Barátusz: @Barátusz:
Honnan jöttél?
Mert nálunk fejadag banánból meg semmiből nem volt. Ritkán volt az igaz olyankor sorban álltunk.

nyuszigonosz 2013.06.05. 22:58:04

@Barátusz: Sósmogyoró mindig volt, de az a földi mogyoró, az csak Karácsony környékén.
MInt a banán, narancs, mandarin. Mondhatni télen volt az ilyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 22:59:25

@Barátusz: Én Fejérből de munkásmozgalmi múltam teljes egésze Budapesten zajlott.

nyuszigonosz 2013.06.05. 22:59:50

@Barátusz: Ja és nem volt semmire sem fejadag, sorba kellett állni. MInt sok mindenért.

BTBTBT 2013.06.05. 23:02:57

@nyuszigonosz:
A sós mogyoró mindig kicsípte a számat, nem is nagyon tartottunk otthon. Földiből viszont irtó sokat megpucoltunk.
Ahogy DD említette fentebb, lehet, hogy az is számított, merre éltünk az országban.

2013.06.05. 23:05:33

@fehérfarkas: a gazdasagi attekintes hianyos. External debt, munkanelkuliseg, imterest rate,stb hianyzik.
Pl: www.tradingeconomics.com/turkey/external-debt

BTBTBT 2013.06.05. 23:06:17

@nyuszigonosz:
Fejadagon azt értettem, hogy mindenkinek meghatározott mennyiség volt engedélyezve éves szinten.
Sorbanállásra csak banán és narancs esetében emlékszem, de majd megkérdezem a szüleimet, hogyan is ment ez az emlékeim előtti években.

nyuszigonosz 2013.06.05. 23:07:53

@Barátusz: Gondolom igen. De a sósmogyoró az finom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 23:09:58

@diggerdriver: Mary is szereti, ezert is vagok bele neha
@PetraBee: szerintem erre a hirre esni fog a torok lira
@fehérfarkas: ertjuk, ertjuk, de egesz nap a kormanyparti propagandat lokod
valami ott van, ami nem OK ha tizezrek kimennek az utcara
en nem mondom, hogy igazuk van mert segedfogalmam sincs a torok helyzetrol, de helyzet van az lathato
@Barátusz: O termeszti a moslekot?:)

nyuszigonosz 2013.06.05. 23:11:48

@Barátusz: Olyan más bevásárlás volt az akkor.
Igaz, banánt, narancsot, mandarint meg földi mogyorót mindig az anyu szerezte be.
Örültünk mindig nagyon.

BTBTBT 2013.06.05. 23:13:17

@diggerdriver:
"munkásmozgalmi múltam"
Nekem ilyenem nem volt a cucilizmusban. De kisdobos meg úttörő azért voltam. Akadályversenyek... Nosztalgia, mondom...

@nyuszigonosz:
Finomnak finom, de ha csíp, akkor inkább nem. Csak akkor egy kicsit, ha megkínálnak. A mai napig elmegyek mellette az üzletekben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 23:15:05

@PetraBee:
Nem tudom.
Számomra aki Európában nem képes lepedő nélkül járni, az vadmuszlim. A somaliska-k pedig ilyenek.
Cserébe egy valag segélyt is kapnak :(

nyuszigonosz 2013.06.05. 23:15:26

@hagyma: Gondolom a Barátusz nagyapja az olyan, mint az én nagymamám volt: moslékot csakis ö keverhetett, mert csakis ö tudta, hogy mit lehet beletenni. :)))
Még hozzányúlni sem engedett.
Milyen régen volt az már!

bpetya75 2013.06.05. 23:15:37

@Babette_:

Dehogy halt ki! Egyre több van belőle erre mifelénk pl.

Egyébként a kutyafélék családjába tartozik, ahogy a többi sakál és a farkas is.

BTBTBT 2013.06.05. 23:17:29

@hagyma:
A takarmányt, te! A moslékot sehol sem termesztik. :DDD

@nyuszigonosz:
Nálunk apám ment a banán/narancs (meg fenyőfa) beszerző körútra.

Hogyan is tudok egy kommentben több embernek válaszolni? Köszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:18:50

@nyuszigonosz:
Emlékszel a kubai narancsra? Kúrva olcsó volt teljesen zöld és papírvékony héjú.

@Barátusz: Sőt 18 évesen megkaptam a "szakma ifjú mestere" jelvényt ami a "kiváló dolgozó" kitüntetés fiatalok számára létrehozott változata volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 23:21:01

@nyuszigonosz: moslekot csakis ostermelotol
meg a 80-as evek elejen is felre kellett tetetni a banat a buffesnovel es ha nem is volt tenyleges fejadag, de a gyakorlatban volt
hogy mindenkinek jusson, alatalaban nem adtak 2 kilonal tobbet
ez ilyen hallgatolagos egyezseg volt
nem torvenyben eloirt, de letezett

bpetya75 2013.06.05. 23:25:14

@Barátusz:

Így: Barátusz? Osztunk neki egy kis észt. Hozzászólás alján "Válasz erre" gomb, rákatt, Barátusz megkukacosodik, mehet az osztás. Aztán jön az inger, hogy beszóljunk @váj mí: -nak, ezért a hozzászólása alatt újabb katt a "Válasz erre" gombra, mire Ő is kukacos lesz, és már mehet is:

De nagy a szája valakinek ma egész nap! :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:25:14

@nyuszigonosz:
Azért egy röhej hogy most vettem fél kiló pucolt földimogyorót egy fontért és mindet megetetjük a mókusokkal a St. James's Parkban.

@Barátusz: Mikor válaszoltál valakinek ne küld el hanem keresd meg akinek még akarsz írni és a "válasz erre" kattints rá.

BTBTBT 2013.06.05. 23:25:18

@diggerdriver:
Nagy spíler lehettél te már akkor is. Vagy a pártmozgalomban való részvételt honorálták ilyen plecsnikkel? :)
Kubai vendégmunkásokhoz is volt szerencsém. Magyarul beszéltek, apám!

váj mí 2013.06.05. 23:25:33

@diggerdriver: Na már mér'? Te asszed jánygyereknek nincs csiklója, he? :P

Amarante 2013.06.05. 23:26:09

@bpetya75: Nem kekeckedni akarok(vagy megis??:):):) )de nem a kutya tartozik a farkasfelek csaladjahoz? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:28:53

@hagyma: Igen így volt.
Viszont azt kevesen tudják hogy létezett első és másodosztályú banán. Csakhogy olyan hiány volt belőle hogy az egészet elsőosztályúnak adták el és a boltosok osztoztak a különbözeten.

váj mí 2013.06.05. 23:30:44

@Amarante: Ahham, hajnali 6-kor, még suli előtt beállni a tej- és kenyérsorba, jeggyel a kezedben. Anyum akkor nem tudott jönni, mert akkor volt baba az öcsém. De én a matekdoga előtt jó 1,5-2 órát álltam sorba kenyérért meg tejért. És hiába volt jegyem meg pénzem, volt hogy ez, volt hogy az, volt hogy egyik sem jutott már az aznapi szállítmányból. Ott vesztettem el az udvariassági szüzességem. Kellett a tej az öcsémnek, nah ...

bpetya75 2013.06.05. 23:32:01

@Amarante:

Képzeld el, hogy nincs olyan, hogy farkasfélék családja. Megfosztották őket ettől, és kifogást sem emeltek ellene ;-)

BTBTBT 2013.06.05. 23:32:24

@bpetya75:
Köszi a segítséget.

@diggerdriver:
Neked is.
A londoni parkok mókusa az az állatfaj, amelyik sosem fog éhinségből kifolyólag kipusztulni.

váj mí 2013.06.05. 23:33:18

@bpetya75: Békapod te ám a faszomat, jóje?! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 23:35:02

@diggerdriver: most komolyan azt hiszed, hogy nem arultam banant?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:35:03

@Amarante: Nem.
A canidae család a kutyafélék családja.
A farkas a Canis Lupus tehát a kutyafélék családjából a farkas.
Ez a binomenális nomenklatura Carl Linné svéd tudós találta ki és eszerint rendszerezik az élőlényeket.

Amarante 2013.06.05. 23:37:52

@bpetya75: Hehehe...tudom de mondtam,hogy viccoltem:):)

BTBTBT 2013.06.05. 23:38:17

@hagyma:
Nekem az 1 kiló rémlik meg az, hogy ha az eladók jól ismertek a boltban, akkor lehetett suttyomban kapni még egy kilót.

váj mí 2013.06.05. 23:39:03

@PetraBee: Ahham, Atilla ... éreztem én, amikor a vendég kimondta a nevét, hogy ez nem egészen a magyaros Attila. Ahham, a "török-magyar" barátságról meg már ódákat hallottam, néha már az is fordult elő velem, hogy a török vendégnek azt mondtam, román vagyok, csak szakadjon már le rólam. Ugyanis nem, egy félnomád ázsiai néppel én nem vagyok barát, bármilyen hálásak is ők nekünk. Mellesleg, lehetnek is, teljes joggal.

bpetya75 2013.06.05. 23:39:39

@váj mí:

Először mentegetőzni akartam, hogy nem is leszel kukacos, csak a neved, de úgy látom nincs miért exkuzáljam magamat :-)

@Barátusz:

A jó úttörő ahol tud, segít. Szívesen! ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 23:40:00

@diggerdriver: nekem az rovidebb , ha azt irom, mi nem voltam
pl meg sosem voltam torok tunteto
erre eskuszom

Amarante 2013.06.05. 23:40:29

@diggerdriver: tudom,csk orultem,hogy latom Atyat:):):)
azert mekkora igazsagtalansag mar ez a farkasokkal szemben!!!!A fene sem erti a svedek logikajat:):):)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:40:36

@Barátusz: Igaz.
Ezek amerikai szürke mókusok amik egyszerűen felfalták az őshonos vörös mókusokat merthogy kb kétszer akkorák. Meg a létező legnagyobb fészekrablók.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:43:22

@Barátusz: Nem voltam párttag akkor már nem nagyon erőltették.
Viszont 18évesen már önállóan dolgoztam géppel.

2013.06.05. 23:44:47

@diggerdriver: en narancs kalvariara nem emlekszem a cuclizmusbol. Lehet, hogy azert mert Algeria utan nem tunt fel, narancs undorom volt mar 88-ban

váj mí 2013.06.05. 23:44:52

@fehérfarkas: Vagy az otthoni minihitler, az alapból elrendeltette volna a Pintérrel, hogy küldje szét sms-ben, hogy zavarogni tilos .. :P
Menj már a picsába a túlaggódásoddal, mondtam már, az a csoda, hogy az a nyomorult, eurázsiai kecskepásztor-ország eddig kibírta. Nem lehet két ennyire eltérő élet- és minden egyéb felfogást ráerőltetni egyetlen országra. Naná, hogy robban! A tökömet vagytok úgy meglepődve! A puliszka is robbant ...

Amarante 2013.06.05. 23:46:29

@diggerdriver: Amint hallottam a szurkemokust meg megeszik az angolok:):)ugyhogy tessek hizlalni oket:)

BTBTBT 2013.06.05. 23:46:47

@bpetya75:
Ma valamiért nagyon jó kedved van. Túlsúlyban a smiley-k.

Van rossz úttörő is? 12 érv szól mellette?

bpetya75 2013.06.05. 23:47:24

@Amarante:

Úgy tűnt, hogy komolyan vettem? ;-)

bpetya75 2013.06.05. 23:50:18

@Barátusz:

Mostanában ritkán van időm erre, és most élvezem kicsit.

Egyébként igazad van, csak simán Az úttörő...

(Most direkt lehagytam a szmájlit, hogy ne nézz tejbetöknek)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:51:09

@Amarante:
Nem tudom hogy Linné-nek köze van e hozzá ő csak a rendszert találta ki. Gyakorlatilag olyan mint a Te neved vagy bármelyikünké. Egy családnév és utána a keresztnév.

Nem úgy mint a sok birka népnél ahol a keresztnév van elöl.
Mikor az angolok kérdik tőlem hogy miért van fordítva mindig visszakérdezek hogy melyik a leghíresebb angol bemutatkozás?
"Bond James Bond"
Mivel is kezdi?
"Bond James"
Hátakkor?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 23:51:18

@Amarante: az albanok feketerigot esznek
amikor lemennek a hegyekbol a rigok
tehat telen, mert faznak

BTBTBT 2013.06.05. 23:53:09

@diggerdriver:
Amikor tíz éve, turistaként először láttam testközelből a londoni mókusokat, meg is lepett, hogy nem olyan színük van, mint Mo.-on, hanem ilyen szürkések.

A pártmúlt csak vicc volt. Akkoriban a szakmunkás után meg az ügyességed mellett kellett más tanfolyás is, hogy a hivatalos felnőtt korodra ezt elérted?
18 évesen már én is gépeztem, de nem markolón, hanem diákmunka keretein belül egy postázó cégnél. Akkor jött be a Halls cukorka meg a Readers Digest. Bráááá! (hányást imitál)

@Amarante:
Ezt kitől hallottad? Receptet is tudsz ajánlani? Sok sóval? Barbecue-val? Ecettel? :)

bpetya75 2013.06.05. 23:53:12

@váj mí:

Egy pohárka vörösbort. Ma gyárilag vagyok ilyen. De megyek is aludni, nem rontom itt tovább a levegőt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 23:59:59

@Barátusz: Én három éves traktoros iskolát végeztem Velencén. Hivatalosan Növénytermesztő Gépész a szakmám. Magyarul Tsz traktoros de nem dolgoztam benne egy percet sem.
Elmentem a budapesti Közmű és Mélyépítő vállalathoz és ott beiskoláztak egy kéthónapos nehézgépkezelő tanfolyamra Debrecenbe.
Utána egy rendkívűli ember mellé kerültem tanoncnak és ő megtanította és ami a lényeg megszerettette velem a szakmát.

Amarante 2013.06.06. 00:00:49

@Barátusz: Ha lattad a Kasza kapa fakanal sorozatot es az utanna kovetkezo osszes tobbit ott sutotte-fozte Hugh Fearnley-Whittingstall nevezetu amokfuto szterszakacs.mivel szinte teljessen kiirtotta az oshonos vorosmokust ezert kampanyolt ellenuk:):)Allitolag finom....Szerintem ha rakeresel biztos receptet is talalsz a guglin.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 00:03:25

@Barátusz: megeszik azt meg az amerikaiak is
najo nem etteremben

Amarante 2013.06.06. 00:05:45

@hagyma: Pedig mar jo regen megmondta asszem Harper Lee,hogy ne bantsatok a feketerigot!!!Mekkorat alakitott mar benne Gregory Peck:)

M. Péter 2013.06.06. 00:07:11

@diggerdriver: Meg valamilyen vírust is hordoznak a szürkék, amelytől pusztulnak a vörösök.

BTBTBT 2013.06.06. 00:11:32

@Amarante:
Főzőskézós műsorok szempontjából is le vagyok maradva, mint a borravaló. Nyilván azért, mert tévém sincs, meg ha volt is időnként, az elmúlt 8-9 évben nem is igazán tévéztem.

@diggerdriver:
Addig nem hallottam róla (91-ben), ezért beleolvastam. Az a patetikus stílus, amit toltak, két-három sztori után megfeküdte a gyomromat, és simán össze tudtam volna hozni a következő "életigenlő" sztorit.
Olyasmi volt az egész, mint a B-listás filmek, amikről a Keleti pu.-nál lévő egyik videotékában dolgozó akkori haver azt mondta: Megnézek ezekből ötöt, a hatodikat már én rendezem. :)

@hagyma:
Ha nem étteremben, akkor csapdába ejtik a hátsó kertben, aztán előkészítés után fel a grillsütőre? Vagy hogy? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 00:14:58

@Amarante: nem is bantjak csak megeszik
@Barátusz: vabnnak itt mindenfele emberek akik vadaszgatnak alaszkatol floridaig es ha ugy alakul lehet eppen szurkemokust / fognak-lonek/
ez az orszag nem csak nagyvarosokbol all
sot

váj mí 2013.06.06. 00:17:09

@Amarante: Te, még egy kérdés, már bocs, hogy nagyon hazai cuccokkal basztatlak, de ez az egy hetes elintézési mód, mint sürgősségi, ez amolyan országosan jellemző, vagy csak Szilágy megyére?

BTBTBT 2013.06.06. 00:17:18

@Amarante:
És hogy a könyv mennyivel jobb az egyébként kitűnő filmnél!

BTBTBT 2013.06.06. 00:18:55

@hagyma:
A hátsó kert példáját az étteremben való evés miatt hoztam fel.
A vadonban azért nyilván ott is kevesebb kajálda van, mint a sűrűbben lakott területeket.

Amarante 2013.06.06. 00:18:58

@Barátusz: A fozos musorokat en sem szeretem,de ez mas:)Marha jo volt az eso sorozat,a masodik sem volt rossz,de aztan befutott a delikvens es akkora arca lett,hogy mar nem nezem.ha idod engedi nezz bele,megeri:):)

váj mí 2013.06.06. 00:19:10

@hagyma: Azért hallod, patkányt enni ... Mi van, készülnek az Apokalipszisre?

váj mí 2013.06.06. 00:21:10

@Amarante: Hm, akkor Ramsay-ről már meg sem kérdem a véleményed ;)

Amarante 2013.06.06. 00:21:32

@váj mí: nemtom:):)A gyerek Szilagy megyeben volt.pontyosabban Szilagycsehben.Mint mondtam ez a hivatalos hatarido,de sztem ha van ismeros ez jelentosen csokkenhet....szerintem,ismetlem.

Amarante 2013.06.06. 00:24:04

@Barátusz: egyik kedvenc konyvem.A filmet lattam eloszor igy nekem Atticus orokre Gregory Peck marad:):)Nagyon jo valasztas volt,mert hiteles volt a jateka.

BTBTBT 2013.06.06. 00:24:34

@Amarante:
Nem azt mondtam, hogy a főzős műsorok nem jönnek be, hanem maga a tévézés. Különösen a reklámokkal megszakított. Bár egy sónál egy kétbetűs kitérőre elegendő és jó a reklámszünet. :)
Majd rákeresek a youtube-on.

Nektek is szórakozik az oldal frissítéskor? Valami karbantartás van?

Amarante 2013.06.06. 00:26:57

@Barátusz: Egyik kedvenc konyvem:):)

Amarante 2013.06.06. 00:30:42

@Barátusz: szorakozik bezony,mint a fentiek mutatjak:)Nagyon tetszik az itteni megoldas a tevezesre:leallitom az erdekelt musornal es amikor nezem eloretekerem a reklamnal:):):)
Mi sem tevezunk sokat.En pl szinte csak termeszet es tortenelmi dokufilmeket nezek.A gyerekek ezalltal jol kikupalodtak:):):)

váj mí 2013.06.06. 00:33:16

@Amarante: Az már nincs, mármint ismerős, de én ugye Szatmárban leszek majd jogosult.
De hallod, azért a fasz kivan. A töketlen fajankók miatt jövő július-augusztusban valamikor, otthon-otthon kell elcsesszek egy hetet a személyim miatt, ami már idén decemberben lejár ugye, de az útlevelem még novemberig okés. Fasz kivan velük, máshol is tudnék ám nyaralni!
Te, hallottam, hogy valami új, chipes személyik vannak, vagy lesznek, vagy valami.... Emiatt van ez a faszkodás az idővel?

Amarante 2013.06.06. 00:34:02

@váj mí: ismerem az illeto amokfutkoraszo kartarsat,de meg sosem neztem meg egyik musorat sem:)Mar a buraja sem jon be nekem,akkor meg minek????
szerintem ezek a starszakacsok nem azert foznek,hogy megegyuk ,mert nemely recept olyan,hogy egy melyerzesu malac sem enne meg a kajat siras nelkul

Amarante 2013.06.06. 00:36:02

@váj mí: Nem lattam milyen,de holnap jol megnezem a skype segitsegevel es majd beszamolok rola:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 00:36:13

@váj mí: nincs az etlapon, de nem tartom kizartnak, hogy van aki szereti
filmben mar lattam ilyet
amugy gondolom nagyobb vadakat lonek
de azt megteszik
jovo heten en is megyek vadaszvizsgara

mzgldr 2013.06.06. 00:38:51

Gyerekek, nagy gondban vagyok.

Itt állok a repülőtéren, két óra múlva indul egy gép Tiranába meg Ankarába.

Fehérfarkas küldi folyamatosan az sms-eket, a számok már összefolynak a telómon (GDP, GNP per capita stb.). Azt mondja, landolás után egy féléves kurzust tart az utóbbi 90 évből, zászlókkal, FKGP-vel, UZI-val, FTC-vel, Ankarai Népfronttal, Ankara Népe Fronttal, mindennel. Utána büszke török lehetek én is, buzgó tagja a világ tetején lévő országnak.

Jani haverja most hívott, azt mondja, hogy pénzt ne hozzak, azt adnak a reptéren minden ideutazónak, amúgy is az albánok úgysem engednek majd fizetni. Feleséget és kecskenyájat már nézett nekem, azzal sem kell törődnöm.

Mit tegyek????

BTBTBT 2013.06.06. 00:39:43

@Amarante:
Csupán tudatában voltam annak, hogy GP főszerepel a filmben, és hogy valami néger pasi védelméről van szó a legsötétebb délen, de a könyvet olvastam először - angolul. És meglepett, hogy a gyerekek nézőpontjából van előadva/megírva, és a per a könyv igencsak kis részét teszi ki.
Aztán évekkel később a filmet is láttam, és abban egyetértünk, hogy GP nagyot alakít. Nem volt neki nehéz, hiszen nagy színész volt.
Kedvencem tőle a NDR-rövidítés magyarázata a forgatókönyvekben.

Természetfilmekre vevő lennék, de azzal sem bajlódtam, hogy a nagyképernyős számítógépen beállítsam a tévékapcsolatot. :)

Amarante 2013.06.06. 00:43:35

@mzgldr: ki ne hagyd!!!!Sosem lesz tobbet meg egy ilyen ajanlat!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 00:45:42

@mzgldr: Tildy tejfollel var a repteren
kolbaszt vigyel
vagy forditva
mar nem tudom

BTBTBT 2013.06.06. 00:47:19

@mzgldr:
Kérdezd meg a google-t vagy Mézga Aladárt. Vagy MZ/X-et.
Látod, hogy kettőnél több lehetőség közül választhatsz?

@hagyma:
Londonban most nincs kecskenyáj. Birkanyáj annál inkább, ha az megfelel a kérdezőnek.

váj mí 2013.06.06. 00:48:55

@mzgldr: Húzz el a picsába Lappföldre!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 00:49:17

@Barátusz: albaniabol ingyenesen szallitanak kecskenyajakat londonba

Amarante 2013.06.06. 00:51:07

@Barátusz: Most gugliztam meg az ironot.a konyv 61-ben Pulitzer-dijas lett es egybol bestseller term.Ez az egyetlen regenye es sajat elete ihlette.Mondjuk a 60-as evekben ott meg igencsak aktualis volt a tema.

váj mí 2013.06.06. 00:53:02

@Amarante: Én bevallom, perverz restelkedéssel, hogy kifejezetten élvezem a show-műsorait, a szakács-versenyeztetőn át az étterem-megmentőn keresztül a hotel hősig ;). A kajái többsége nem ízlene, de csak mert túl sok halas és tengeri herkentyűs kaját készít. A wellingtonját -közepesen- azért megkóstolnám, mentás burgonyapürével, a bébirépákról lemondok, a szósz kell helyette duplában ;)

váj mí 2013.06.06. 00:56:28

@hagyma: Nem, te majom, sajtot, csak sajtot, és csak a tiranai reptérről, rokon vámos esetén raki is megoldott, nagy tételben ...
Nem figyelsz, basszus! :DDDDDD

mzgldr 2013.06.06. 00:59:31

A helyzet fokozódik.

Hagyma dobott egy üzit: "mennyel usa-ba, gepen keresztelkeggy meg, csaxolok lohecc a 9milissel, holnap eskuvo johecc potyazni, Mary itt szuszog, URESEDES A TARGET-BEN!!!"

Birca azt írta. "Gyere Szófiába, dumálhatunk egyet, vettem négy zsugor ásványvizet, mert ha beszélek, időnként kiszárad a szám és most vitatkozós kedvemben vagyok. Az 1978-as Vicckönyvet átlapoztam, nem fogsz unatkozni. Homokosokkal vigyázz!"

Váj mi nem veszi fel a telefont, csak egy sms-t küldött, amiben elküldött a retkes kurva anyámba.

Kövérmadár nem szeretne megszólalni magyarul soha többé én meg nem tudok svédül, de annyit ki tudok következtetni az emailből, hogy az ateizmusról és évente háromszori nyaralásról ír.

Philosoraptor három év múlva szeretne indulni, már elege van a közállapotokból, de még nem találta meg a legjobb ügynökséget

Tilmir gratulált, hogy meghoztam ezt a döntést, és sok sikert kíván!!!

Amarante 2013.06.06. 01:00:05

@váj mí: Egyetlen reklamban szerepel a pasi,na ott speciel jo,mert humoros a reklam:):)Ot nem nezem fozocsezokben.a masik nagyon idegesito alak Nigella.Marhara utalom,hogy mindeg utcai ruhaban,kezmosas nelkul kezd el fozni,meg,hogy mindeg,mindenbe belenyal az ujjat meg kejesen leszopogatja.szerintem gusztustalan.Ot is egyszer neztem meg csak.Jobol kicsi kel rosszbol meg meg kevesebb:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 01:04:58

@váj mí: le vagy maradva
eredeti alban kecskeket terelnek at a csatornan, majd a skot felfoldon keszitik a sajtot, feketerigoval talaljak
ez hozza albania gdp-jenek a 20 szazalekat es amugy a kiralyno beszallitoi is

BTBTBT 2013.06.06. 01:09:52

@Amarante:
Engem is meglepett, amikor anno utánanéztem, hogy bár nagy spanok voltak Truman Capote-val, meg jár vagy 90 felé, de a hölgyemény soha többet nem jelentetett meg másik regényt. Mondjuk meg is tehette: a TKAM-ot több mint 50 millió példányban adták el. Megérdemelten. Amire a hatvanas évek eleji faji ellentétek is rásegítettek az USÁ-ban.

@hagyma:
Birkanyáj nemcsak a Stonehenge körüli villanypásztor mögött van. Minek szállításra költeni?

A Meister Petz-cel kívánok jó éjszakát (csak az a fránya hirdetés lenne kikerülhető) -

www.youtube.com/watch?v=pOtp0_vfNeE

mzgldr 2013.06.06. 01:13:46

Sajnos nem tudok dönteni, úgyhogy holnap reggel héttől indulok szamócát kapálni Lajosmizsére. Niki Laura azt ígérte, hogy ha jól melózok, megemeli az órabérem 412 forintra és még a traktort is vezethetem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 01:16:39

@mzgldr: Mary a a wheel of fortunat nezi
12 eve meloztam a tergetben:)
a tobbi stimmt:)
@Barátusz: nem birka, kecske, KECSKE

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 01:17:24

remek kommentek, sokat röhögtem.

hogy lehetne kimenni az usába mekizni? kalandvágyam támadt. mondjuk nyugat európából odamenni mekizni az visszalépés, de vonz az amerikai álom :D

komolyan, hogy lehetne? hagyma? sehogy?

váj mí 2013.06.06. 01:24:12

@Amarante: Reklámban még nem láttam, csak a Pokol konyhája uccsó évadaiban, amikor a sleppje nyomatta az edénykészletet meg hasonló faszomságokat. Hiába nah, adóhátralék, bezárt éttermek, volt neki 2-3 húzós éve... aztán lehet, hogy még mindig tart ...
Nigella még súrolja az elviselhetőség szintjén, de ezt a karaktert azt a kiszakadt rózsadombi hervadt picsa utáltatta meg velem, aki megpróbált erotikus meg gyerekbarát lenni, de mindvégig sütött róla, hogy egy frigid liba, aki utálja a kölyköket.
(Mno, meg a nagymagyar rögvalóságba az sem illett egészen bele, hogy ő a Rózsadombról ad főzési tanácsokat a Kőbánya-alsói Zsikének, akinek max. Lenke néni kisboltja van a közelében, nem a Vásárcsarnok a haver hentessel, halassal, zöldségessel ..)
JA

váj mí 2013.06.06. 01:27:24

@hagyma: Kecskéket tuti nem áldoznak! Ilyeneket ne is mondj!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.06. 01:33:51

óó itt a barátnőm váj mi.. mi újság széplány? megy a szekér? pörgeted az ajrót?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.06. 01:35:20

@házelőtthinta: hat manapsag nem egyszeru
es jelzem, ha holnaptol kotelezo jelleggel mekiben kellene meloznom, hazakoltoznek
vagy albaniaba

2013.06.06. 06:27:13

@mzgldr: 1 év múlva, az ügynökség azért túlzás, nem vagyok én olyan nagy valaki, hívjuk munkaközvetítő irodának inkább. Amúgy minden stimmel. De azt kihagytad, hogy lófaszt sem keresek, ez is eléggé zavaró tényező tud lenni...

fehérfarkas 2013.06.06. 08:11:27

@diggerdriver: akkor tudod mit? Jó fikázuódást! De ha nem érdekel Törökország, meg az ottani dolgok, akkor ma francért kommentelsz ide? Csakhogy megoszt velünk az agymenésedet, hoyg a törökök milyen f@xok, te meg milyen király vagy?
Köszönjük, tudomásul vettük, és most lépj tovább.

Nem tűnik fel neked, hogy kommentelők 90%-a úgy mond véleményt a eseményekről meg az országról és annak társadalmáról, hogy még a legminimálisabb infóval sem rendelkezik róla?
De tudod, neked is meg mindegyőtöknek azt kivánom, hogy a mostani török tüntetéseken lengetett zászlók pártjai hatalomra kerüljenek - de ne Törökországban, hanem itt Magyarországon, és 80 éven keresztül élvezzétek áldásos hatalmukat, ahogy a törökök tették 80 éven keresztül!

BTBTBT 2013.06.06. 08:53:38

@hagyma:
Kecske? Birka? Egyre megy, ha nyájban él, és hozománynak sem utolsó. :)

fehérfarkas 2013.06.06. 09:00:14

@diggerdriver: "Hogy a bánatos picsába lehetsz olyan korlátolt hogy a saját érdeklődési körödet a szakértelmedet számon kérd a mai posztolón???"

Nem én tudósítottam az eseményekről, viszont teljes joggal várom el, hogy a tudósítás a valóságról szóljon. Ha valaki nem ismeri a helyi politikai viszonyokat, akkor ne tudósítson helyi politikai eseményekről.
Ha valaki nem ismeri fel azokat a szervezeteket, akik a tüntetésben (pontosabban zavargásban) részt vesznek, nem ismeri az ideológiájukat, nem ismeri miket csináltak amikor hatalmon voltak, pedig hatalmas zászlókat lengetnek amik messziről jól felismerhetőek, akkor inkább ne tudósítson. Mert így csak átveri az embereket. Informálás helyett félreinformál. Tájékoztatás helyett félretájékoztat.
Így lesznek a párt- és politikai szervezetek zászlóit lengetőkből "civilek". A randalírozókból "békés tüntetők". A velük szemben fellépő rendőrökből meg "az iszlamista diktátor brutális rendőrsége".

És az meg igencsak érdekes, hogy a tömegben a PKK, a civeleket robbangató és merényleteket elkövető marxista kurd munkáspártnak a zászlói is ott voltak, és nemcsak a szervezet hivatalos zászlói, hanem Abdullah Öcalan arcképes zászlók is.
Azért ugye annyi politikai érzéked neked is van, hogy az EU-hoz csatlakozni akaró török kormány olyan tüntetők követeléseit teljesítse és fogadja el, amelyben az EU által hivatalosan terroristának tartott szervezet is részt vesz.

Atatürk, a kemalisták szimbóluma (ők szokták a zászlóikra kitenni politikai rendezvényeken) és a Öcalan, a PKK alapítójának képe egymás melletti 2 zászlón:
i.imgur.com/SJQ7ZFJ.jpg

Szerintem ehhez nem kell kommentár.
De nézd meg a korábbi képeimet és a videókat is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:04:59

@Barátusz:
a sós mogyoró nem egy mogyorófajta. hanem a földimogyoróból készül egy roppant bonyolult eljárással: megsózzák.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:07:25

@Barátusz: nem tudom, melyik időszakra gondolsz, a 6y után volt egy időszak, amikor a tej jegyre ment, de fejadag nem volt, a banán meg a narancs, mint a kapitalizmus ártánya karácsonykor volt, pult alól, csókosoknak. mondjuk 80-as évek végén már akár egy kilót is tudtam szerezni a kölköknek pult alól, nem csak 2 darabot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:08:10

@Barátusz: konkrétan 87-90-ben 43 forint volt a narancs kóla, a banáné meg 47 ft.

BTBTBT 2013.06.06. 09:09:11

@Babette_:
Jé, hozzám szóltál? Nem degradáló ezt "hülyékkel" megtenned? :)

Nem értem, miért írtad, amit írtál. Senki nem állította, hogy a sós meg a földimogyoró két fajta lenne. Viszont külön árultak sós illetve földimogyorót. És az előbbi - a só miatt - kicsípte a számat, tehát az utóbbit részesítettem előnyben. Pont.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:11:15

@bpetya75: hát te jobban tudod, én csak olvastam róla:)

BTBTBT 2013.06.06. 09:14:29

@Babette_:
Azt, hogy mit értettünk "fejadag"-on, szintén megemlítettük. Tehát nem a háborús idők fejadagjáról beszéltünk.
Évi 1-2 kiló banán/narancs fejenként/családtagonként, ami decemberben került kiosztásra.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:17:17

@Barátusz: nem hát, ők is isten oktalan állatkái.

@mzgldr: főzzél pálinkát:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:19:42

@Barátusz: nem, nem volt ilyen "fejadag", figyelhetnél.

BTBTBT 2013.06.06. 09:31:24

@Babette_:
Mégse a "hülye" (én) mondott hülyeséget a sós/földimogyoróval kapcsolatban, hiába is próbáltad azt állítani róla.

De, de, volt. Az anno BM-konyhás nagyanyám meg a saját emlékeim megteszik.
Figyelek, de szerencsére nem rád, úgyhogy magadra is hagylak. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:42:34

@Barátusz:
nem én állítom, te írtad:
"A sós mogyoró mindig kicsípte a számat, nem is nagyon tartottunk otthon. Földiből viszont irtó sokat megpucoltunk."

fehérfarkas 2013.06.06. 10:01:11

@Kovermadar:
Mert csak pár alapadat felsorlolására van lehetőség. 5000 karakternél nem enged többet a blogmotor, és még így is több hozzászólásban tudtam csak elküldeni.
De aki csak icipicit is ért a gazdasági dolgokhoz, annak úgyis ezek az alapadatok számítanak, és nem pedig a köréjük írt kisregény :)

fehérfarkas 2013.06.06. 10:11:21

@Kovermadar: "Ez a templomgyalázás nagyon bejön neked... a templom is csak egy épület, mit finnyáskodnak az "ottlakók"?
Nemrég volt erről is itt egy kis vita, hogy a vendék vegye-e le a cipőjét. Végülis abban maradtak, hogy az otthonunknak jár a cipőlevétel, vendégségben viszont nem. Akkor a templomnak sem jár.
Különben is hogyan lehet meggyalázni egy épületet? És ha kinyújtom rá a nyelvem?
Ez megint csak boszorkányüldözés és szemfényvesztés... :)"

Megmutattam egy erről készült videót és a képeket a FB-n keresztül néhány ateista és keresztény imserőseimnek is. Mindegyik civilizálatlan sötét parasztnak tartotta ezeket. Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy egy vallási helyet, ahol imádkozni szoktak tiszteletben tarts. A keresztény ismerőseimnek pedig az erkölcsi értékrendjüktől távol áll mások imádkozási helyeinek a meggyalázása. Ráadásul belegondoltak abba, hogy mi lenne az ő véleményük, ha pont az ő templomukban piálnának, cigiznének, és utána a sörözdobozokat, piásdobozokat, cigisdobozokat ott a templomban dobálnák el.
A cipő abban más, hogy a mecsetekbe a muszlimok cipő nélkül mennek be. De nemcsak spirituális-vallási oka van ennek, hanem higiéniai is. A muszlimok az imádkozás közben le szoktak borulni és a fejük a földet érinti. És egyáltalán nem mindegy, hogy tiszta vagy az utcáról behordott koszos cipőkkel agyontaposott szőnyegeken borulnak le. Hogy egy hasonlatot mondjak: neked sem mindegy, hogy tiszta ágyba bújsz be aludni, vagy utcai cipővel (ágyneműt, lepedőt) agyonmászkált koszosba,
Mert ha már más vallására nem vagy tekintettel, akkor legalább a tisztasági/higiéniai dolgokra legyél!

fehérfarkas 2013.06.06. 10:19:05

@váj mí: "Ahham, amikor majd "anyu" robban a szemed láttára, ha csak véletlenül is, majd nem lesz nézőpont kérdése, b+!"

Miért őt cseszteted? Nem ő tartja a PKK-sokat civil tüntetőknek, hanem a poszt írója a többi nyugati bloggerhez és újságíróhoz hasonlóan.
Max csak annyit csinált, hogy kimondta az igazságot, amit ezt a poszt, a nyugati sajtó, és a kommentelők egy része is csinál: az egyik terroristát terroristának a tarják, a másikat meg "békés civil tüntetőnek" (Törökország 2013) vagy "szabadságharcosnak" (Szíria 2011-2013).
Ha nem tetszik, hogy a nyugati média kettős mércével mér, akkor annak nagyon örülök. De ezt eddig sajnos nem láttam a hozzászólásaidban.

fehérfarkas 2013.06.06. 10:22:40

@Barátusz: "Ezt a copy+paste-et most miért kellett?
Nem unalmas még, hogy itt azt próbálod bebizonyítani, hogy mekkora szakértője vagy a témának, és nálad jobban senki, de senki nem tudhatja?"

Nézd meg mire válaszoltam.
De az sem baj, ha a többiek is látják. Legalább ennyivel is többet fognak tudni Törökországról.
Mert gondolom valamilyen szinten csak érdekli őket is, ha már az országról szóló poszthoz kommenteket írnak. :)
Vagy csak úgy akarnak kommentelni és észt osztani, hogy nem is érdekli őket az adott ország, és nem is akarnak tudni róla semmit?

lyken 2013.06.06. 10:31:46

@hagyma: Nem vetted le a lényeget. Nekik van, nekünk nincs. Nekünk is volt, Pestvidéki Gépgyárnak hívták és MIG21-től MIG29-esen át a Mi8-ig mindent nagyjavítottak. Aztán megszüntették. Számtalan iparág volt, amit egyszerűen felszámoltak. Emiatt importra szorul az ország, de mivel önellátó gazdaság nincs, ezért Magyarország egyetlen reménye, hogy a külföld elegendő tőkét fektet be.
Nem baj, ha egy ország nem teljesen önellátó, de legalább legyen meg rá a részleges képessége. Emellett pedig legyen exportképes terméke. Akár tárgyi, akár szellemi.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 10:33:48

@fehérfarkas: Nem értelek. Egy felkelő Mehmet üzletét szarrá verheti, Ahmed házát felgyújthatja, de nem mehet be szaros lábbal hívőkéimhez? Miért nem?
Ez olyan mint a csendrendelet. Füvet nem nyírhatsz, klotyót nem húzhatsz le, de a plébi bármikor harangozhat ezerrel. Egy nagy lófaszt. Én ha egyszer felkelek ( főleg vallásilag), nem csak bemegyek cipővel, de egyenest a pulpitus közepére fogok szarni.

fehérfarkas 2013.06.06. 10:36:33

@charlieharper: "a gazdasagi attekintes hianyos. External debt, munkanelkuliseg, imterest rate,stb hianyzik.
Pl: http://www.tradingeconomics.com/turkey/external-debt"

Korábban már tettem be részletesebb adatokat a török gazdasággal kapcsolatban. Ez csak egy kiegészítés volt ahhoz kapcsolatban, hogy az illető nick, lássa hogy változott a GDP és a GDP/fő az adott időszakokban (ehhez nem volt szükségem a korábbi hozzászólásaimban leírtakat megismételni). Egy mondat erejéig utaltam is rá. Ebben a hozzászólásomban találod: fehérfarkas 2013.06.05. 20:58:08
és a folytatása: fehérfarkas 2013.06.05. 20:59:15

fehérfarkas 2013.06.06. 10:39:34

@én már a fény gyermeke vagyok:
Bocsi, de az én hozzászólásomban az szerepel, hogy üzletet sem lehet x@rrá verni, meg házat sem felgyújtani.
A mecsetes dolgot abban a hozzászólásomban csak azért emeltek ki külön, mert vannak nickek, akik nem értették mi a probléma azzal, ami a mecsetben történt. Nekik szólt a válaszom.

A gyújtogatásokkal, törés-zúzás-rombolásommal kapcsolatban nagyon sok más hozzászólásom foglalkozik.

fehérfarkas 2013.06.06. 11:07:43

@hagyma: "ertjuk, ertjuk, de egesz nap a kormanyparti propagandat lokod
valami ott van, ami nem OK ha tizezrek kimennek az utcara
en nem mondom, hogy igazuk van mert segedfogalmam sincs a torok helyzetrol, de helyzet van az lathato"

Nem a kormánypropagandát nyomatom, hanem a saját álláspontomat. Többször is leírtam, hogy a tüntetésen jelen levő politikai szervezetek közül kettő már volt hatalmon az Erdoga-kormány előtti 80 évben. Nem kell nekem hinned. Saját magad is utánanézhetsz az ország elmúlt 90 évének történelmének. Saját magad is utánanézhetsz mikor ki voltak hatalmon, milyen ideológiát képviseltek és milyen politikát folytattak. Utána nézhetsz a puccsoknak is, hogy mikor ki puccsolt meg kit. És aztán saját magad is eldönheted, hogy amikor a tüntetők kezében meglátod a politikai szervezetek zászlóit, akkor melyik mit is képvisel és elgondolkozhatsz rajta vajon mi is lehet a motivációja a tüntetéssel (bár ezen túl sokat nem kell gondolkoznod, csupán elhinned, hogy valóban azt akarják, amiket skandálnak, üvöltöznek).

Mint már írtam korábban, hogy valóban igaz, hogy számos városban akadtak zavargók, de összességében pár tízezer főről van szó. Ahogy korábban már írtam, egy olyan országban, ahol maga Isztambul lakossága több mint 13 millió fő (több mint Magyarország), Ankara több mint 4 milliós (= Horvátország lakossága), Izmír 3 milliós (= Litvánia lakossága) és Bursza 2 milliós (= Budapest lakossága).

Idén tavasszal Isztambulban volt teljesen békés kurd tüntetés is.
Aki akar az tud békésen tüntetni.
Tavaly másju 1-én a szakszervezetek Isztambulban 1 millió embert vittek az utcákra és békésen demonstráltak.
Nem pár tízezer embert országszerte, hanem csak Isztambulban 1 millió embert. És nem randalíroztak, hanem békésen demonstráltak transzparensekkel, meg konkrét célokkal (magasabb fizukat, jobb munkakörülményeket, több munkavállalói jogot, stb).

Ezt a pár tízezer csürhét ne mossuk már össze a 70 millió törökkel!
Pár tízezer szavazatot még Thürmer féle Munkáspárt is össze tud szedni a 10 milliós Magyarországon.
Utcára vinni pár tízezer embert pedig a Csurka féle MIÉP a hőskorában bármikor tudott, mégsem lett belőle soha kormánypárt, sőt még csak koalára sem léptek vele.
Csakhogy tudd mihez viszonyítani a pár tízezret. :)

fehérfarkas 2013.06.06. 12:01:58

@charlieharper:

Jobban utánanéztem az adóssági dolgoknak. Törökország GDP arányos államadóssága (public debt vagy government debt) 36% volt 2012-ben az IMF számításai szerint;
A külső adóssága (external debt, vagyis a külföldi finanszírózok felé amivel tartozik az ország, nemcsak a kormányzat, hanem a lakossági és vállalati szektor is benne van ebben a számban) a GDP 36%-a
(Magyarország GDP arányos államadóssága: (egész számra kerekítve) 80% az IMF és az Eurostat szerint is,
a külső adósság pedig a GDP 115%-a)
Nemcsak önmagában a nominális értéket kell nézni, hanem azt is, hogy mennyi termelés, előállított érték, pénzügyi fedezet van mögötte. Ezért a GDP-hez szokták mérni az adósságot.
2000: 248 milliárd dollár
2012: 773 milliárd dollár

Ha te a külső adósságot (ne keverjük össze az államadóssággal!!!) linkelted be, akkor most én is ennél maradok:
Külső államadósság (external debt)
2000: 105 milliárd dollár
2002: 125 milliárd dollár
2003: 135 milliárd dollár volt (a pénzügyi és gazdasági válság, amikor az AKP és Erdogan átvette a kormányázást - az AKP 2002-ben nyerte meg a választásokat, de Erdogan csak 2003. március 14-től miniszterelnök)
2013 I. né: 337 milliárd dollár
(www.tradingeconomics.com/turkey/external-debt)
A GDP %-ban a külső adósság:
2002: 56%
2012: 42%

De nézzük meg az államadósságot a GDP %-ban (Government debt to GDP):
2002: 77,9%
2012: 36%
(www.tradingeconomics.com/turkey/government-debt-to-gdp)

Vagyis nem mindegy, hogy a 248 milliárd dollárhoz vagy a 773 milliárd dollárhoz nézed az adósság arányát.
Másrészt pedig a felvett hiteleket infrastruktúra fejlesztésekre és iparosításra használta fel, és nem fogyasztási célra. Ennek az eredményét látod egyrészt a gazdasági adatokban, másrészt az életszínvonal növekedésében (a sok új vállalkozásnak köszönhető munkahelyekben, és a magasabb fizetésekben), másrészt a saját szemeddel is, amikor Törökországban jársz és mondjuk 10 évvel ezelőtti fényképeken nézegeted ugyanazokat a városokat.
Ja, és Törökország idén tavasszal visszafizette az utolsó IMF törlesztőrészletet is :)

fehérfarkas 2013.06.06. 12:17:25

@váj mí: "Menj már a picsába a túlaggódásoddal, mondtam már, az a csoda, hogy az a nyomorult, eurázsiai kecskepásztor-ország eddig kibírta. "

Ezzel melyik országot jellemezted? :D :D :D

fehérfarkas 2013.06.06. 12:28:33

@lyken:
Ez így van. Teljesen igazad van.

Sajnos sokan úgy irogatnak a blogokba, hogy fogalmuk sincsen az adott országokról és népekről, csupán mindent ami tőlünk keletre van lefikáznak.
Mintha a civilizációst, a tudást, az ipari forradalmat, a hi-tech dolgokat, a szervezettséget, a magas életszínvonalat, a fejlődést, stb mind itt nálunk találták volna fel, és itt lenne a legjobb. És ezen az alapon azt hiszik, nekik jogukban áll mindent leszólniuk.

2013.06.06. 13:24:11

@fehérfarkas: a teljesseg miatt kerdeztem. Nagyjabol egyebkent tisztaban vagyok vele, inkabb az erdeklodoknek. A nagy kerdes mindig az, hogy a bejovo tome mire megy; infrastruktura vagy rovid tavu toke.
Hogy alakul az interest rate a USD alapu external debt tekinteteben, mivel az csunyan megdobhatja a hitelek torleszteset. Pl most az usd lira aranya szepen valtozott az utobbi idoben.

Tegnap sajnos nem lehetett nagyon visszanezni a tobbi kommentedet, lassu volt az oldal, orultem, hogy az utolso 100 kommentet el tudtam olvasni.

fehérfarkas 2013.06.06. 15:29:46

@charlieharper: "Hogy alakul az interest rate a USD alapu external debt tekinteteben, mivel az csunyan megdobhatja a hitelek torleszteset. Pl most az usd lira aranya szepen valtozott az utobbi idoben."

Brutálisan magas volt az évezred elején a majdnem teljes pénzügyi összeomlás idején:
2000 III. n.é.: 300%
2002-2003: 50-60% között (amikor az AKP megnyerte a választásokat: vagyis ez az a helyzet, ahogyan a kormányzást átvette, és ahonnan a mostani helyzetet elérte)
2012: 4,5%
(www.tradingeconomics.com/turkey/interest-rate
www.tradingeconomics.com/turkey/interest-rate
www.tradingeconomics.com/turkey/interest-rate)

Az AKP-t és Erdogánt nem az európai kereszténykonzervatívok megfelelőjének kell tartani, hanem az amerikai Konzervatív Párténak: vallás párt nyíltan vallásos erkölcsi értékrenddel és liberális-jobboldali gazdaságpolitikával. Az európai kereszténykonzervatívokkal ellentétben Erdogantól ugyanúgy idegen a szociális demagógia mint az amerikai konzervatív politikusoktól. A piac határozza meg az ország működését és erejét. Az államnak a piacok minél jobb teljesítőképességét kell segíteni infrastruktúrafejlesztésekkel, piacbarát törvényekkel (ebben a protekcionizmus is belefér a külföldi tőkeerős multikkal szemben, hogy legyen elég idejük a hazai vállalkozásoknak megerősödniük, hogy nemzetközi piacokon is bírják majd a versenyt), az oktatást és egészségügyet fejleszteni (hiszen ez határozza meg a humán-infrastruktúra színvonalát), a mobilitást szolgáló lakásépítési programokat támogatni (hogy falusiak tömegesen tudjanak a nagyvárosokba költözni, ami az ipar számára újabb munkaerőt jelent - vagy máshogy fogalmazva: a nagyszabású állami lakásépítések nem más célt szolgálnak mint munkaerőkoncentrációt), stb...
Voltaképpen Erdogan bevitte "Európa betegének" nevezett Törökországot a nagyipari országok közé: egy nagyon szigorú fiskális és monetáris politika mellett Európa legnagyobb iparosítását csinálta meg a 80-as évek óta.

fehérfarkas 2013.06.06. 15:42:34

@fehérfarkas: Ezt úgy értem, hogy a 80-as évek óta nem volt ilyen nagy méretű iparosítás Európában.
Sőt, pont akkor iparosít, amikor Európából az ipar Ázsiába, Afrikába és Dél-Amerikába megy át.
De ez az iparosítás már a modern ipart jelenti, és nem a régi hagyományos füstölgő kéményes gyáripart (persze olyanok is épülnek, mert szükség van vasművekre is meg hasonlókra, de a gyárak többsége már a modern "doboz formájú" gyárak a modern gyártósorokkal).

DieNanny CH 2013.06.06. 19:49:08

@fehérfarkas:

Engem, mint ENNEk a blognak - a Határátkelőnek - az olvasóját, egy cseppet sem érdekel ENNYIRE mélyrehatóan egy ország gazdasága, mint ahogy te kifejtetted.

Petra a blog berkein belül számít tudósítónak és országfelelősnek, nem az MTI berkein belül. Szerintem te eltévedtél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 20:32:58

@fehérfarkas:
Na figyelj ide Barátom.
Fordítva ülsz a lovon. Olyan elvakult kormánypárti hívő vagy hogy fel sem merül benned a lehetősége az objektív semleges tájékoztatásnak.
Neked az egyetlen elfogadható hozzáállás a török kormány seggének feltétel nélküli kinyalása. Mi van ha valaki nem kíváncsi a Te verziódra hanem tárgyilagos tájékoztatást vár el? Az ugyanúgy nem tetszene Neked mert csak egy oldalról vagy hajlandó tájékozódni. Pontosan azért jó a poszt mert nem áll egyik oldalra sem. Nem kormánypárti propagandát akarok olvasni hanem azt hogy egy ott lakó miként éli meg az eseményeket. A Te verziód is elfogadható a kommentek között. Már akit érdekel és válaszol rá. A posztot viszont a Te szád íze szerint megírni hiba lett volna.

fehérfarkas 2013.06.06. 22:27:10

@diggerdriver: "Mi van ha valaki nem kíváncsi a Te verziódra hanem tárgyilagos tájékoztatást vár el?"

Nyugodtan ellenőrizd le azokat, amiket írtam :)
Tettem be képeket és videókat a "békés civil tüntetőkről". Lertam a török politkai helyzetet röviden. Nyugodtan leellenőrizheted ezt. Nyugodtan utánanézhetsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.06. 22:44:36

@fehérfarkas:
Egy utolsó kérdés.
Te elfogulatlanul objektíven látod a történéseket?

fehérfarkas 2013.06.06. 22:54:44

@diggerdriver:
Én aggódom Törökországért, mert nagyon szeretem mind az országot, mind az ottani embereket.

A csürhét pedig sehol nem szeretem. Se Budapesten, se Isztambúlban, sem Szöulban, sem Tokióban, sem Berlinben.

Ma már meg van az első halott rendőr is. Az adanai összecsapások során halt meg.
Ez még június 2-i felvétel a "békés civil tüntetőkről":
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lk7y4gfRpXU
Még a pártzászlók is ott vannak a kezükben, mert annyira "civilek".

fehérfarkas 2013.06.06. 23:16:50

@diggerdriver:
A kérdésedre válaszoltam.
De akkor kifejtem bővebben: annyira vagyok elfogolt, amennyire szeretem az országot, amennyire aggodom az országért :) Így már érthető?

Nekem senki ne próbálja beállítani a pártzászlókat lengetőket civilnek.
Nekem senki ne próbálja a Molotov-koktélokat, utcaköveket dobálókat, több mint 100 autót és egy irodaházat felgyújtókat, bank és üzletek kirakatait betörőket békés tüntetőknek feltüntetni. A videón látható rendőrök lefegyverzése, pajzsaik elvétele, és a mai rendőrgyilkosság után senki ne próbálja őket békés tüntetőknek beállítani.
Nekem senki ne mondja a 70 milliós országban (ahol a szakszervezetek bármikor tudnak 1 millió embert az utcára mozgosítani - ráadásul teljesen békésen és legálisan, a törvényeket tiszteletben tartva) a pár tízezer emberről, hogy a lakosság kormánnyal szembeni elégedetlenségt képviselik.
Nekem senki ne mondja a randalírozókról, amelyek között az Európai Unió által terroristának nyilvánított marxista kurd munkáspárt zászlóit és alapítójának arcképeit lobogtatják, hogy békés civilek és az ország lakosságnak az iszalmista autokrata vezető elleni haragját képviselik.
Nekem senki ne mondja azt a kemalistákról, hogy nem kemalisták, hanem mezei civilek, amikor ők maguk lengetik a kemalista zászlókat.
Nekem senki ne mondja azt a kommunistákról, hogy nem kommunisták, hanem mezei civilek, amikor ők maguk lengetik a török kommunista párt zászlóit.
Ja, tényleg: hol vannak a hidzsábos (fejkendős) lányok? Miért nem látni hidzsábos lányokat a tüntetők között? Egész Isztambulban bárhol láthatsz hidzsábos lányokat, de a tüntetők között miért nem? Vajon érted miért teszem fel ezt a kérdést? Tudod mi ennek a kérdésnek a jelentősége (és jelentése)?

2013.06.07. 10:26:20

@DieNanny: engem meg maxval homokos fobiaja nem erdekel, megis rendszeresen teriteken van. Ez pont erdekel. Ha teged nem, szurjed vagy be olvasd.

fehérfarkas 2013.06.10. 12:16:47

Azt senki nem említi, hogy a tüntetők milyen követeléseket adtak át a kormánynak? Olyan komolyságúakat, mint oldják fel az alkoholtilalmat (nem is tilos az alkohol!!!), vagy szüntessék meg a sorkatonaságot.

A kiinduló tüntetést annak az antiglobalista nemzetközi Occipy mozgalomnak a helyi szervezete (Occupy Gazi) szervezte, amelynek washingtoni szervezete (Occupy Washington) 2011 óta tart tüntetéseket Washingtonban, és akikkel szemben az amerikai hatóságok semmivel sem finomabb eszközökkel léptek fel mint a törökök.
2 éve nem tud velük mit kezdeni az amerikai rendőrség, pedig ott már lovasrendőri oszlatástól a letartóztatásokig sok mindent bevetettek, de még jelenleg is folynak a tüntetések, sőt időközben már sátortábort vertek a város néhány parkjába.
Voltaképpen az Occupy mozgalom a washingtonban sikeresen bevált forgatókönyvet exportálta Törökországba, és a török hatóságok ugyanúgy tehetetlenek mint az amerikaiak. A különbség azt, hogy az amerikai Occupy mozgalmat EGYETELEN EGY amerikai mértékadó sajtó sem azonosítja az amerikai néppel, és az ellenük fellépő rendőröket pedig nem nevezik a diktatúra karhatalmának.
Ráadásul Törökországban az Occupy helyi aktivistái mellé különböző ellenzéki pártok is rászerveződtek és elkezdtek rendbontani, zavarogni, amikről valamiért a nyugati tudósítások nemcsak hallgatnak, hanem a zavargókat nevezik "békés civil tüntetőknek".
Teli van a Taksim tér és a tüntetők csoportja politikai szervezetek és politikusok zászlóival (TBG, EMEP, PKK, illetve Atatürk és Öcalan zászlók, meg a török kommunista párt ötágú vörös csillagos zászlója). Ez a poszt is békés tüntetőkként ábrázolja őket, és olyan képeket tesz be - de közben kihagyja azt, amikor ezek a békés tüntetők rendőröket vernek meg, rendőröket dobálnak utcakövekkel és Molotov-koktélokkal, sőt már rendőrt is megöltek (Adanában, az ottani zavargásban). Ahogyan azt is kihagyja a poszt tudósítója, hogy több mint 100 autót gyújtottak fel, boltok, üzletek, bankok kirakatait törték be.

Persze nem mindenki rombolt, de nem is velük van a baj. Viszont ez a poszt is a többi nyugati tudósításhoz hasonlóan pont azt hagyja ki, ami a lényeg, és ami miatt a "békés civil tüntetők" megnevezés ordas hazugság.
Ismét beteszem a még június 2-án (vagyis már a zavargások első napjaiban!!!) készült felvétel a "békés civil tüntetőkről", akiknek ott a kezében a pártzászló(!!!):
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lk7y4gfRpXU

Ezen jól látszik, hogy a posztoló hazugságaival ellentétben a szemetet nem a tüntetők szedik fel maguk után, hanem a rendőrségi locsolókocsi tolja el. Valamint is, hogy a tüntetők barikádokat emelnek az utcák közepére, sőt még kőfalakat és kőkerítéseket is lerombolnak (köz- és magántulajdon védelme? - ez semmit nem jelent nekik!!!), meg utca közepén gyújtanak tüzet:
www.youtube.com/watch?v=2DoiWfKWKzQ
A videón jól látszik, hogy még saját magukat is megsebesítik, amikor a fal az egyik tüntetőre omlik, miközben a többiek másznak át rajta. Nem a rendőrök áldozata lett a felvételen látható fickó, hanem a saját és társai hülyeségének.

2013.06.13. 17:34:13

@diggerdriver: Örülök annak, hogy eszrevetted azt, hogy en (tudatosan) nem foglaltam allast a cikkben, es tartozkodtam a velemenyem leirasatol.

Ennek az az oka, hogy en nem a politika szempontjabol, hanem szimplan emberileg közelitem meg a most zajlo esemenyeket. Abbol taplalkozom amit veletlenszerüen es a kutatasaim alapjan latok es hallok, es nem a gondolkodasmodombol kifolyolag szelektalom az esemenyeket bizonyos allaspontot kepviselö oldalakrol es TV csatornakrol.

@fehérfarkas: Nem ertem, hogy miert ez a nagy vehemencia, amikor ezen az oldalon senki nem allitotta a partzaszlokat lengetökröl vagy a szervezett es eröszakos csoportokrol, hogy ök civilek lennenek.

Es miert van az, hogy amikor mas mondja az, hogy legyel te az orszagfelelös, ö mosolygo fejeket kap, az en ajanlatomat meg tamadasnak veszed? Nem annak szantam. Tudod, a hozzaallasod az emberekhez (vilaghoz) eröteljesen befolyasolja azt, hogy a körülötted törtenö dolgokbol te mit fogsz fel, tehat nem art a nezöpontodat folyamatosan valtoztatni, magyarul nyitottnak lenni.

Masreszt nevetseges, hogy engem hazugnak nevezel miközben te azt probalod elhitetni az emberekkel, hogy a jelenleg tüntetök mindegyike egytöl egyik terrorista es szelsöseges.

Talan erre van szükseged ahhoz, hogy jogosnak erezd a (több ezer kepen es több szaz videon megörökitett), demonstralok elleni eröszakot? Hogy egyeterts azzal a rendörrel, aki fejbelö egy fiatalt egy gümilövedekkel, majd diadalittasan a levegöbe emeli a kezet? Hogy jogosnak veld azt, hogy a rendörök fejbefujnak paprikaspray-vel egy piros ruhas lanyt, vagy a hajanal fogva dobalnak ide-oda egy masikat az izmiri tengerparton? Hogy ne erintsenek meg a nyitott fejsebbel küszködö vagy a tüntetesek soran megvakult emberek? Hogy közömbösen rabolints, amikor letartoztatnak 29 fiatalt, amiatt, hogy megosztanak valamit egy közössegi oldalon?

Nem mellesleg, szemelyesen ismerek olyan civil tüntetöket, akik igenis kimennek reggelente felszedni a szemetet, es azt is lattam, hogy a vizagyuk rongaltak meg lampaoszlopokat, es ahhoz sem kell tul okosnak lennem, hogy rajöjjek, hogy ha nem a levegöbe, hanem celozva lönek ki könnygaz-bombakat, akkor nemcsak az agressziv tüntetöki hanem azok is be fognak törni jo par ablakot.

Latod, minden csak nezöpont kerdese. Es igenis MINDKET, vagy inkabb MINDHAROM oldal felelös azert, hogy hogyan alakulnak az esemenyek, nem beszelve az orszag vezetöiröl, akiknek az lenne a dolga, hogy ha ilyesmi törtenik, akkor azt minel elöbb, civilizalt ember modjara megoldjak, ahelyett, hogy polgarhaborus helyzetbe hozzak az orszagot.

Nem fogok leallni veled kep- es videohaboruzni, mert nem latom ertelmet. Akit erdekel a tema, az könnyeden megtalalja a kapcsolodo anyagokat.

fehérfarkas 2013.06.13. 21:58:20

@PetraBee: "Masreszt nevetseges, hogy engem hazugnak nevezel miközben te azt probalod elhitetni az emberekkel, hogy a jelenleg tüntetök mindegyike egytöl egyik terrorista es szelsöseges. "

Nyilván nem mindegyike, de ha én pártzászlókat lengeökkel, és autókat felgyújtó randalirozókkal egy csoportba állok, akkor utána nem panaszkodom azért, mert azokkal egy kalap alá vettek.
Isztambulban szinte nincsen olyan negyedév, hogy valaki valamiért ne tüntetne. És érdekes, hogy ennél sokkal nagyobb létszámú tüntetők békésen, törés-zúzás, utcakő dobálás, autógyújtogatás, stb nélkül békésen tudnak tüntetni. Az ő nevüben is sértő, hogy a rendbontókat folyamatosan békés civileknek mutatja be a nyugati média és blogszféra.

"Nem ertem, hogy miert ez a nagy vehemencia, amikor ezen az oldalon senki nem allitotta a partzaszlokat lengetökröl vagy a szervezett es eröszakos csoportokrol, hogy ök civilek lennenek. "

A te tudóstásod milyen képet ad az eseményekről?

"Es miert van az, hogy amikor mas mondja az, hogy legyel te az orszagfelelös, ö mosolygo fejeket kap, az en ajanlatomat meg tamadasnak veszed? Nem annak szantam. Tudod, a hozzaallasod az emberekhez (vilaghoz) eröteljesen befolyasolja azt, hogy a körülötted törtenö dolgokbol te mit fogsz fel, tehat nem art a nezöpontodat folyamatosan valtoztatni, magyarul nyitottnak lenni. "

Mert nem ő tudósított az eseményekről ennyire egyoldalú elfogultsággal, és pontatlansággal. Nem a személyednek szól a kritika, hanem annak amit írtál. Pontosabban kell tudósítani, az események mögé nézni, hogy kik is a részt vevők, kikből állnak, miket skandálnak, miket követelnek, a követelésük mennyire jogos, és ugyanúgy a másik oldalnál is.

Vagy a másik fajta tudósítás, amikor a tudósító felvállalja, hogy az eseményekből nem ért semmit, nem néz utána ki kicsoda és mit miért csinál, hanem ezt felvállalja őszintén, és ezrét arról tudósít, hogy ő külföldi kivülállóként hogyan él meg, hogyan változtatja meg a mindennapjait.

Ráadásul utánanéztem a neten a Taksim tér és Gezi park átépítési terveinek. Egyáltalán nem arról van szó, mint ahogyan azt az Occupy mozgalmasok mondják. Ráadásul már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és az autóutat a tér alatt fogják elvinni (az alagutat már fúrják), a buszállomást is a térről elviszik melléje és kulturált buszparkolókat alakítanak ki, így az egész térről a felszíni forgalom eltűnik és a teljes egész tér sétálóövezet lesz.
A bevásárlóközpont központ pedig valójában az 1940-es években a török kommunista párt által lerombolt III. Szelim szultán által épített laktanyaépület visszaépítése lesz, ugyanúgy ahogy lerombolt régi épületek visszaéptésére Berlinben s Szentéterváron is van példa. Ráadásul az a laktanya építészetileg is szép, díszes, esztétikus épület. A lerombolása nemcsak történelmi, hanem kulturális barbárság volt. Most persze már nem laktanyaként fog működni, hanem boltok, éttermek, és egy kulturális intézmény kap benne helyet.
Az igazi bevásárlóközpont a Gezi parkkal srégen szembeni részen lesz a Şan City projekt keretében. Ráadásul itt is a régi történelmi stílusban építik fel a lakó és kereskedelmi épületeket:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1472945

Itt meg lehet nézni a képeket, hogy milyen volt a Taksim tér és a mellette levő Gazi park, mielőtt a komcsik lerombolták a laktanyát, és milyen az újjáépítési terv:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1391312

Itt egy sokkal részletesebb thread a Taksim tér és a Gazi park átépítéséről: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1555144

Aki ez ellen tüntet az nemcsak a saját országa történelmi múltja ellen tüntet, hanem meg is érdemelné, hogy élete végéig egy "kemalista stílusú" szürke brutális stílusban épült betonépületben élje le az egész életét. A szép épületeket az ilyen ember amúgy sem tudja élvezni, akkor minek neki? Úgyis csak Moltov-koktélokkal meg utcakövekkel dobálná meg. Akkor a brutalista stílusú beton épületeket legalább nyugodtan dobálhatja utcakövekkel meg Moltov-koktéloknak, azoknak úgyis mindegy :D :D :D

Itt lehet nézni pár képet és infót Isztambul legújabb fejlesztéseiről - hogy mik is épülnek a tüntetők szerint "iszlámfasiszta diktatúrában":
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=963572
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=861722&page=51

Ezen fejlesztések közül tavaly némelyiket személyesen is láttam és le is fotóztam. Mielőtt még valaki belekötne abba, hogy ezek kamu PR képek.

fehérfarkas 2013.06.13. 22:57:02

@PetraBee: Bettem ide több képet és videót is a békésnek és civileknek nevezettekről. Azt értsd meg, hogy aki tőr-zúz-rombol-autókat gyújt fel az nem békés!!!
És aki ezek közé keveredik, és velük együtt menetel és skandál, azt teljese joggal velük együtt fogják kezelni!
Minden országban meg vannak a gyülekezési és tüntetési jogok. Törökországban ugyanolyan jogaik vannak a tüntetőnek, mint Németországban vagy az USÁ-ban. Aki ezeet nem tartja be, azokkal szemben a rendőrség joggal intézkedik. Akik pedig utcaköveket dobálnak a rendőrökre, azok Németországban és az USÁ-ban is hatóság elleni erőszakot követnek el! Szoknak nincsen pardon! Azok nem békés tüntetők!

Törökországban idén is számos tüntetés volt. Azok békésen tudtak tüntetni. Akiiket te védesz, azok meg nem!
Tavaly május 1-én 1 millió(!!!) ember vonult fel Isztambulban a munkavállalói jogok növelése mellett demonstrálni. 1 millió ember! Teljesen békésen, zavargások nélkül.
Itt országosan pár tízezerről van szó, ahol több mint 100 autót gyújtottak fel, házilag késztettek szögbombákat, Molotov-koktéllal a kormánypárt AKP izmiri székázát felgyújtották, egy rendőrt meg is öltek, és kb, 400 rendőrt megsebesítettek.
Ezt nekem sehogy sem magyarázod be, hogy ez békés. Sehogy, érted? Ez nemcsak Törökországban nem számít békésnek, de Németországban és az USÁ-ban sem. Az idei svéd, és a pár évvel ezelőtti angliai zavargásokban több ember kevesebb kárt okozott, és őket mégsem nemevzték békéseknek, hanem zavargásnak nevezték. Teljes joggal. A kettős mércédből elegem van. A zavargó az zavargó, akkor is ha egy vallásos csinálja, és akkor is, ha egy vallásgyűlölő.

Igen, hibázott a török kormány, úgy kellett volna már a legelső napon eljárnia, ahogy a német, francia, olasz és amerikai rendőrség is szokott a zavargókkal: lovasrendőrséget rájuk küldeni, és fél nap alatt megtisztítani a területet. Plusz az okozott károkat az utolsó fillérig bevasalni rajtuk. Mert a vízágyúk meg könnygáz ide vezetett - csak felbátorította a zavargókat.

Nagyon jó, hogy az izmiri rendbontókat említeted: mert ők gyújtották fel Molotv-koktéllal az AKP izmíri székházát. Azokat békésnek neveznu, ugyan már, ne röhögtess! Békés Molotov-koktélosok, ugye? Próbálnának meg az USÁ-ban vagy Németországban Molotov-koktélokkal járkálni. Vagy akárcsak az ilyeneket támogatni.
Az álnaivításra semmi szükség. Aki ennyire naív, mint amennyire te most megjátszod magadat, az ne politikai eseményről tájékoztasson, hanem valami mesefilm mozipremieréről, okés?

fehérfarkas 2013.06.13. 23:14:30

@PetraBee: Kíváncsiságból ránéztem a blogodra. Totál hülyeségeket írsz az iszlámról. A tudásod a netről kiollózott dolgokban kimerül.
Ha már ott élsz, akkor legalább a vendéglátó ország kulturáját, vallását, történelmét egy kicsit jobban megismerhetnéd, főleg ha még blogot is írsz róla az észt osztani.
Az, hogy te az ankarai szekulárisokkal tartod a napi kapcsolatot, még nem jelenti azt, hogy utánajárás nélkül irogass az országról, szokásairól, vallásáról, vezetőiről.
Nem az a gond, hogy ezekről irogatsz, hanem az, hogy rendes utánajárás és ismeret nélkül, felszínes információk alapján tájékoztatod a magyar anyanyelvűeket, akik bedőlnek neked, hogy tényleg minden úgy is van az országban, ahogy te azt írod.

A te törökországi tudósításaid ugyanúgy joggal hábortanak fel bárkit, akiknek a felszinesnél egy kicsivel is több ismerete van az országról, mint az egyik török tudósítónak, aki meg Magyarországról tudósít hasonlóakat, mint te Törökországról.
Van itt Pesten egy török tudósító, aki folyamatosan a teidéhez hasonló felületes információkat tudósít Magyarországról, ami alapján az olvasóit megtéveszti. Őt ugyanúgy elítélem mint téged.
És ne személyes támadásnak vedd, hanem szakmai kritikának. 2002 óta foglalkozom kommunikációval és a médiával. Nagyon jól tudom mi a szakmai minimim, ami egy tudósítótól elvárható.
Pontosan ezért utasítottam vissza itt az országfelelős dolgot is, mert a jelenlegi munkám mellett nem lenne időm ennek a szakmai minimumnak megfelelni, nem lenne időm a pontos és korrekt tájkoztatás követelménye miatti adatoknak, háttérinformációknak a teljes mélységében utánanézni. De tudok olyanokat, akiknek meg van hozzá a megfelelő információs csatornájuk, és idejük is lenne havi 1-2 cikk megírására. Nekem (a jelenlegi munkám mellett) időm nincs rá, hogy szakmailag megfelelő mélységű cikkeket írjak. Kommentekbe elmegy amit írok, de cikkhez vagy poszthoz ennél többre van szükség.

fehérfarkas 2013.06.13. 23:56:15

@PetraBee:
Megismételheted akárhányszor a hozzászólásodat, a véleményemet akkor sem változtatom meg.
Nagyon rossz nézni, ahogy az egyik kedvenc országomat törik-zúzzák a randalírozó fiatalok. És már több mint 1 milliárd dolláros kárt okoztak: a tőzsde 10%-ot zuhant és nem akar talpra állni, egy csomó befektető elkezdte a pénzét kimenekíteni.
Az ország gazdasági ereje 2 dolgon múlik: az egyik a kormány gazdaságpolitikája, a másik pedig a stabilitása. Most a zavargásokban a stabilitásba vetettt hite a befektetőnek elpárolgott. Ha a zavargások tovább folytatódnak, akkor pár hónap múlva hagyhatod el Ankarát mert nem lesz munkád. A zavargóknak és szüleiknek sem lesz. Sőt, az ezredforduló környéki csődközeli állapot kismiska ahhoz képest ami itt következni fog.
Ráadásul ott a szomszédos szír helyzet is. Egy ilyen regionális politikai környezetben zavarogni és káoszt okozni, okos dolog? Te normális vagy? Te ezeket pártolod?
Tudod mi Törökország szerepe a szír konfliktusban? Tudod mi van, ha bedől ez a kormány és a tüntetők mögötti politikai szervezetek jutnak hatalomra? Tudod mi lesz akkor? Visszatér a katonai puccsok korszaka, az életszínvonalromlás, meg gy polgrháború. 10 évnyi AKP kormányzás után nem lehet újra ráerőltetni a népre a vallás üldözését (soroljam miket csináltak a 80 év alatt a kemalisták, amíg hatalmon voltak?), és az etnikai kissebbségek elnyomását. Nem véletlenül támogatja a kurdok többsége az AKP-t. Az Erdogan-kormány biztosította az etnikai kisebbségeknek a isebbségi jogaikat, amik a korábbi kemalista időben nem voltak elismerve.

Tudod mi történt Adanában az elmúlt 1 hónapban?
Nemcsak egy rendőrt öltek meg a békés civilnek nevezett tüntetők, hanem május elején Szíriából átszökött terroristákat füleltek le hatóságok, akiknél annyi bombát találtak, amivel egy teljes egész sokemeletes épületet le lehetet volna rombolni. Ha Törökország bedől, s káosz meg anarchia lesz, akkor ezek a terroristák szabadon közelekedhetnek a Balkán és Szíria között. Ez tudod mit jelent? Képes vagy felfogni ennek a jelentőségét?

Mond meg nekem őszintén, de tényleg őszintén: mi olyan fontos, hogy nem lehet kivárni a következő választásokat és az utcákon kell zavarogni és a kormány lemondását követelni! Őszintén mond meg!
Ne a 14 darab fával meg a bevávásrlóközpont elleni tünteviel gyere, mert az hazugság. Az előbb betettem, hogy mi a valóság a Taksi tér-Gezi park átalakításával kapcsolatban. A valóságnak semmi köze ahhoz, amivel az Occupy mozgalom aktivistái telihazudták a médiát és a netes oldalakat.
A brutális rendőrattak - ezt már írtam korábban: nézd meg Németországot, Olaszországot, Franciaországot, USÁ-t, hogy ott hogyan bánnak a rendőrök a gyújtogató-romboló- rendbontókkal. Tettem be képeket és videókat ezekről az általad békésnek nevezett tüntetőkről.
Az autokrata vezetésről, meg az iszlámfasizmusról, meg a lopakodó iszlamizmusról meg annyit, hogy ez akkora kamu, hogy itt nevetségessé teszitek magatokat. Ha tényleg elhiszed ezt a tüntetőknek, akkor azt sem tudod mi is az a diktatúra, és mit is jelent az iszlámfasizmus.
Az alkoholtilalommal kapcsolatban is kiderült, hogy a tüntetők hazudnak. Senki nem tiltotta be az alkoholt. Az új török jogszabály semmivel sem szigorúbb, mint ami itt Budapesten a belső kerületekben már évek óta érvényben van.

És mivel számos tüntetésről tudok az elmúlt években Törökországban és azok béksek voltak, így még a török népre nézve hatalmas sértés őket a rendbontó anarchista vandálokkal összemosni. Ez pár tízeter ember egy 70 milliós országban. Te ezt a pár tízezret véded. A többi török tud békésen tüntetni, ezek meg nem. És ne várd, hogy valaha is védelmembe vegyem őket.

Ja, és ismered a tüntetők követeléseit? Tudod milyen követeléseket adtak át? Tudod mik szerepeltek abban? Talán ha 10%-a volt értelmes a követeléseiknek, a 90% akkora demagógia volt, hogy ahhoz képest még Torgyán József is a szakmailag megfontolt komolyság mintaképének számítana.

Ja, még valami: ha tüntetés illegális, akkor illegális, s teljesen jogosan oszlatják fel. Ha pedig nem engedelmeskednek a felszólításnak, akkor a következményeit vállalják.
És ugyanígy van akkor is, ha egy tüntetés legálisan kezdődik, de menet közben átlépik a törvényes kereteket, és a rendőri felszólítás ellenére nem hagyják abba.
Németorszgban, Olaszországban, Franciaországban, USÁ-ban sem bánnak máshogy az ilyenekkel. Az USÁ-ban az occupyosok ellen (Occupy Wall Street és Occupy D.C. ellen) a lovasrendőrséget is bevetették, nemcsak a könnygázt és vízágyút meg gumilövedéket.
De meg lehet nézni a német tüntetésoszlatásokat is, ahol odáig fajul a dolog, hogy a lovasrendőrséget is bevetik.
Amikor Angliában éltem ott láttam milyen az, amikor a páncélos rendőrséget vetik be a zavargókkal szemben. És az angol média a rendbontókat rendontóknak nevezi, és a rendőrséget nem azért bírálja mert túl erősen léptek fel velük szemben, hanem pont fordítva: miért nem léptek fel határozottabban, hogy hamarabb megfékezzék a rendbontókat.

fehérfarkas 2013.06.14. 09:41:46

@PetraBee: Bopldog vagy? Leállítják a Taksim és és a mellette levő Gezi park átípítését. És a bíróság fog majd dönteni. És, ha a bíróság úgy dönt, akkor népszavazást írnak ki róla a kormány, hogy mi legyen vele.

Remélem majd a hozzád hasonló kibicek is szavazhatnak, és leszavazzák, hogy megmutassátok, hogy működik itten kérem a demokrácia! És utána remélem odaköltöztök a mostani buszállomás mellé, szagolni a szép buszkipufogókat. Szagoljátok, a demokráciátok nevében! Szagoljátok!
Törni-zúzni-rombolni tudtok, meg őket támogatni. A normális városfejlesztési terveket megakadályozni, de a hozzád hasonló kibicnek ugye semmi sem drága, ugye? Ugye?

A ronda Taksim tér végre megszépülhetne, és igazi sétálóssá válhatna, az autóforgalom a föld alá menne, a buszállomás meg melléje fallal elkerített részre, kulturált buszparkolókkal, hogy a sétálóknak ne a buszok kipufogófüstjeit kelljen beszívniuk. Ráadásul még egy nagyon szép díszes történelmi épületet is visszaépítenének, és üzletek, meg kiülős éttermek kapnának benne helyet. És a park is megmaradna, mint az épület udvara.
Gratula, meg az elvbarátaidnak. Elértétek amit akartatok? Több mint 1 milliárd dolláros üzleti kár, pluszt minden marad a régiben, és a komcsi korszak rendezetlen kaotikuma marad a Taksim téren, valamint több mint 100 autó felgyújtása, épület felgyújtása és egy rendőrgyilkosság, és 400 rendőr megsebesítése után elégedett vagy végre?

Ja, te Ankarában laksz. Nem fogod a Taksim téri buszállomás füstjét szagolni, és nem te fogsz naponta ott járkálni.
Utáljátok a szépet és a rendezett dolgokat mi? Ahogy utáljátok a törvényeket is betartani, mi? Török tavaszt akartok, ugye?
A pár tízezer elvhaverjaidon kívül egyik török sem akar török tavaszt! Remélem kiélvezted a forradalmi hévedet, és örülsz a károknak amiket az általad védett elvhaverjaid okoztak.
És ezek után az elvhaverjaidnak van pofája diktatúrával meg iszlamfasizmussal, meg sárija bevezetésével továbbra is vádolni a kormányt?
Nem lepleződött már le így is elég sok hazugsága az elvhaverjaidnak?

Hogy mérges vagyok? Hogy ne lennék! Az egyik kedvenc országomat rombolták az elvhaverjaid, akiket folyamatosan védesz! Te fizeted meg a károkat? Te? Vagy az ott élő törökök. Nem a pár tízezer rongáló, hanem a többi 70 millió tisztességes, becsületes, békés török.
Élvezd ki, hogy részese lehettél a török tavasznak, hazug tudósításokat küldhettél róla, és az eredményt is elértétek: 1 milliárd dolláros gazdasági kár (tőzsde zuhanása, befektetők tőkekivonása, stb), több mint 100 autó felgyújtása, több mint 400 rendőr megsebesítése, az egyik mecset meggyalázása, egy rendőr megölése, boltok és bankok kirakatainak betörése, és egy irodaház felgyújtása, és egy autókkal és buszokkal teli forgalmas tér kulturált sétatérré való átalakításának megakadályozása. Ez a török tavaszod, ennek voltál az egyik hazug propagandistája és az egyik külföldi támogatója.

Ne csodálkozz azon, ha őszintén leírom erről a véleményemet.
Veled ellentétben nekem igaz török barátaim élnek ott, és nem csak néhány kemalista vallásutáló munkatársi kapcsolat. Légy boldog, hogy a saját blogodban eldicsekedsz vele, hogy milyen jó neked, hogy Ankara olyan részében dolgozol és laksz, ahol alig kell mecsetekre ránézned. Tényleg, bántanak téged a mecsetek és a muszlimok meg a fejkendős török nők? Vagy csak a látványuktól van félelemérzeted, mert a kemalista haverjaid teli dumálták a fejedet mindeféle hazugsággal?
Rúmi, kerengő dervisek, Szaid Nurszi, Oszmán Nuri Topbas országáról beszélünk, tudod? Nem a Tálib-korszakbeli Afganisztánról van szó, és nem is a wahhabita Szaúd Arábiáról. Ja, neked mindegy is. Te ezt magasról lex@arod, csak az a lényeg neked, hogy az iszlámfasiszta diktátor ellen végre a nép felkelt és megmutatta haragját. Hogy ez egy ordenáré nagy hazugság, az te fel sem fogod, mert amiben iszlám van, azt te egyből negatívnak tartod, és az ellene való minden fellépés megengedettnek és jogosnak tartasz,
Mielőtt felháborodottan kikérnéd magadnak, azelőtt olvasd csak el a tüntetők vezetőinek a szavait. Továbbra is iszlámfasiszta diktátornak tartják Erdogánt, aki a sáriát askarja bevezetni. A kormánnyal tárgyalni leülteket pedig árulóknak.És ne játszd az ártatlan naivat! több mint 100 autó felgyújtása, meg épületfelgyújtás, meg több mint 400 rendőr megsebesítése, meg egy rendőrgyilkosság után elég gyalázatos dolog a naivat játszani, és a rendbontó zavargó csürhét, akik különböző pártok és politikai szervezetek zászlóval vonultak ártatlan békés civileknek beállítani.

fehérfarkas 2013.08.02. 03:11:19

Nem rég tértem vissza Isztambulból és Burszából (4. legnagyobb városuk, akkora mint mint Bp). Mindkét városban elég sok helyen voltam, de semmi nyomát nem láttam semmiféle tüntetési, vagy kormányellenes hangulatnak.
A Taksim téren/Gezi parkban konkrétan nem voltam, de tőle 500m-re már igen (ez Isztambulban nem távolság). A legtöbet az olyan várorészekben voltam mint Eminönü, Fatih, Eyüp, Zeytinburnu, Üsküdar. De azért voltam Bakirköy, Kadiköy, Bayrampasa negyedekben is, illetve aban a 2 negyedben is, ahol júniusban a nagy tüntetések voltak: Beyoglu és Besiktas.

Lehet, hogy a Taksim téren/Gezi parkban (ez közvetlenül egymás mellett van) volt valamekkora tüntetés, de túl jelentős nem lehetett, és a hangulata sem érződött a városban. Én csak itthon tudtam meg, hogy anyám aggódott miattam amagyar média hírei miatt. Én meg nem akartam elhinni, mert ott semmit nem érzett ebből az ember. Mindenki a Ramadánnal volt elfoglalva: fesztiválok és utcai rendezvények mindenütt, este pedig a parkok piknikező családokkal és baráti társaságokkal iftározni, és az éttermek pedig iftározókkal.

Egyetlen egy tüntetést láttam, de annak semmi köze nem volt a török kormányhoz. Az egyik 2 százlékos párt szervezett az egyiptomi Murszi elnök (akit július elején a katonaság eltávoltott a hatalmából) mellett szimpátia tüntetést. Nos, ez pont ott volt Zeytinburnuban nem messze attól a felhőkarcolótól, ahol mi éppen vacsoráztunk, és az ablokból teljesen rá láttunk a tüntetőkre. Készítettem is erről fotókat. A tüntetés teljesen békés volt. Nem volt rendőri oszlatás sem. És itthon a fényképen (milyen jó és hasznos a zoom funkció) megszámoltam a buszokat: több mint 80 busz vitte oda a tüntetőket. És mindezt egy 2%-os párt szervezte. Ehhez képest hányan is voltak a Gezi parki tüntetők júniusban?
Ha nem pont alattunk történik a tüntetés, akkor erről sem tudunk semmit, mert a városban ez sem érződött. És mondon, mindezt a több mint 80 busznyi embert (és ebben nincsenek benne azok, akik tömegközlekedéssel, taxival vagy saját kocsival mentek oda) egy 2%-os párt vitte ki tüntetni.
Ehhez képest akkor az a 10ezer fő, akikről a média cikkezet júniusban vajon mennyire észrevehető egy 13 milliós metropoliszban? Ráadásul a júniusi zavargások (amik állítólag júliusban is folytatódtak) csupán 2 városnegyednek néhány utcájára korlátozódtak. Mert 500 méterre a Taksim tértől/Gezi parktól már semmi nyoma nem volt a tüntetéseknek és zavargásoknak (pedig a média felvételei szerint kiégett autókat, betört kirakatokatt, széttört utcabútorokat, padikat, és barikádokat, meg magasra szálló könnygázfelhőket kellett volna látnunk).

Burszában, a 4. legnagyobb török városban szintén nem láttam ennek semmi nyomát.
1-2 kemalista zászló az ablakokban utalt arra, hogy vannak akik fontosnak tartják a kemalizmusukat kifejezni (ez ott kb olyan mint amikor nálunk egyesek Árpád-sávos zászlót tesznek ki az ablakukba, vagy nagy Magyarországos matricát az autójukra).

Nem azt mondom, hogy nem voltak zavargások Isztambulban és más török nagyvárosokban, csak éppen az egy elenyésző kisebbség zavargása volt csupán, ami a többséget nemcsak hidegen hagyta, hanem észre sem lehetett venni (júliusban lágalábbis semmi esetre sem). És a nyugati média meg a blogszféra fújta fel és állította be úgy, mintha valami hatalmas kormányt megdöntő elégedetlenségről lenne szó.

Érdekes, hogy aközben júniusban Egyiptomban többen mentek ki az utcára Murszi ellen, mint az arab tavasz idején Mubarak ellen + 22 millióan írták alá Murszi lemondatását, és erről a nyugati média mégsem számolt be. De pár tízezer török zavargót majd egy hónapon keresztül a címlapokon tartott a nyugati média. Az egyiptomi események már csak akkor kerültek a nyugati média címlapjaira, amikor Murszit a katonaság megfosztotta a hatalmától.
Országszerte milliós tüntetéseket (+22 millió aláírást) elhallgatott a nyugati média, de pár tízezer ember zavargását kormányt megdöntő eseményként tálolt egy teljes hónapon keresztül. Vajon miért? Vajon mi állt a nyugati média eme viselkedése mögött?
(a bloggereket értem, ők csak agyatlanul gondolkodás és helyismeret és helyi politikai ismeret nélkül átvették a sajtó híreit és meglovagolva azokat gyártották a posztokat - és a valóságnak utánsa sem jártak)

fehérfarkas 2013.08.02. 03:11:58

@fehérfarkas:
Ja, és a Gezi parki kezdeti ál-zöld (Occupy Gezi) tüntetéshez, akik a park fáit védték, mondván Isztambul utolsó zöld terültét vágná ki a kormány egy bevásárlóközpont építése miatt.
Nos ehhez csak azt tény szeretném közölni, hogy Erdogan még Isztambul főpolgármestereként kezdte el a város fásítási és parkosítási programját, aminek keretében 12 millió(!!!) fát ültettek a városban.
Aki járt Isztambulban 10-12 évvel ezelőtt, és járt az elmúlt években az rá sem ismer a városra. Az egykori Szófia vagy a régi Katowice szürkeségű fátlan város helyett egy színes, fás sugárutakkal, zöld parkokkal és szökőkutakkal teli várost lát. :)

Nem kell bedőlni mindennek, amit egy ál-zöld, meg ál-globalista, meg kemalista szervezetek hazudnak a médiában a saját kicsinyes politikai céljaiért (mivel a parlamentbe nejutni esélyük sincsen - így kénytelenek az utcán randalírozva és az internetet teli hazudozva felhívni magukra a figyelmet).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása