oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 04. 06:52,  Miért költöztem Magyarországra? 585 komment

2013. június 04. 06:52 Határátkelő

Miért költöztem Magyarországra?

Számomra mindig különösen érdekes, miként látja Magyarországot valaki, aki „félig kint van, félig bent", azaz aki magyarként, de máshol felnőve, szocializálódva szembesül a haza valóságával. Réka mai írása azonban nem csak azért érdekes, mert Svédországban nőtt fel, hanem azért is, mert kiderül... na, de nem lövöm le a csattanót! (A képekért – melyekből itt nézegethettek még többet – külön hálás köszönet neki!)

lépcsőház.jpg

„Az első posztom kapcsán Határátkelő felkért, hogy írjam le, hogyan és miért kerültem Magyarországra és miért döntöttem később úgy, hogy elhagyom az országot.

A hátterem röviden: 1990-ben, tízévesen kerültem Kolozsvárról Svédországba, a családdal Malmőben telepedtünk le. Már kicsi korom óta vágytam Budapestre, egy nyaralás során szerettem bele a városba, elvarázsoltak a csodás épületek, hatalmas emlékművek. Tiniként is sokszor töltöttem egy-két napot Pesten és mindig úgy éreztem, hogy nem elég, maradnék még. Ez az érzés soha nem halványult, inkább erősödött.

Nem utolsósorban szerettem volna végre egy olyan országban élni, ahol mindenki az én nyelvemet beszéli, és senkinek nem okoz gondot a nevem kiejtése.

Budapestre költözöm!

A lundi egyetemen szerzett német-svéd szakos diplomám megszerzése után rábukkantam egy budapesti egyéves fordító- és tolmácsképzésre. Természetesen azonnal jelentkeztem, és miután a felvételi is sikerült, hirtelen valóra vált az álom: Budapestre költözöm!

gangos ház.jpg

A családom rengeteget segített: állták a tandíjat és kocsival lehurcoltuk a cókmókomat az albérletbe. A svéd állam vissza nem térítendő segéllyel és diákhitellel egyaránt támogatja a külföldi tanulmányokat, ezeket igénybe véve, a korábbi nyári munkából összespórolt kezdőtőkével együtt kényelmesen éltem az egyéves képzés alatt, egyedül béreltem egy garzont.

Az egy év lejárta után szabadúszó fordítóként, nyelvtanárként és idegenvezetőként dolgoztam, olykor éjjel-nappal, máskor napi 2-3 órát. A jövedelem havonta igencsak változó volt, az állandó kiadások mellett ez nagyon frusztrált.

Hamar rájöttem, hogy nem nekem való a szabadúszó életmód: kevés hozzá az üzleti érzékem, nem tudok-akarok megbízásokat vadászni. Jobban érzem magam alkalmazottként.

szín a szürkeségben.jpg

Mivel igen kevés cég alkalmaz főállásban fordítót, jelentkeztem egy multihoz helpdeskesnek, ahol svéd ügyfelek hívásait és e-mailjeit fogadtam. Első perctől szerettem a munkát, a svéd nyelvtudás miatt a fizetés is jó volt, nem panaszkodtam, de azért rám is érvényes volt a „kis magyar valóság", nem dúskáltam a földi javakban.

Maradt a Budapest-szerelem

És eközben mi történt a nagy budapesti szerelemmel? Az évek során cseppet sem halványult, a várost továbbra is imádtam. Munkába menet minden nap tágra nyílt szemekkel, elragadtatva zötykölődtem át a Margit hídon, sosem unva a Várnegyed ablakain megcsillanó reggeli napfényt, az este kivilágított Lánchíd látványát. Rengeteget sétáltam a városban, céllal-céltalanul.

Budapestnek köszönhetem azt is, hogy elkezdtem fotózni: felébredt bennem a vágy, hogy megörökítsem a város ezer arcát. Az emberekért is rajongtam és rajongok mind a mai napig. Nem éreztem azt, hogy a „pestiek" pökhendiek vagy barátságtalanok lennének, épp ellenkezőleg, az volt a benyomásom, hogy az emberek könnyen szóba elegyednek egymással a városban, törődnek egymással, nem fojtják magukba a mondanivalójukat. Elég zárkózott vagyok, de Magyarországon megnyíltam, könnyű volt barátkozni, ismerkedni.

Az új ismerősök, barátok, többnyire hüledezve hallgatták, hogy önszántamból elhagytam Svédországot és abba az országba jöttem, ahonnan ők legszívesebben már másnap elköltöztek volna. Szomorúan tapasztaltam, hogy az emberek 70-80 százaléka elvágyott Magyarországról, de később jobban megértettem őket.

ütközés tábla.jpg

Nehéz egyről a kettőre jutni

A svéd multinál dolgozva szép lassan kialakultak a hétköznapok. A mindennapos megélhetésre elegendő volt ugyan a fizetésem, de arról álmodni sem lehetett, hogy valaha lakást vásároljak.

A hosszabb utazások is többéves projektekké nőtték ki magukat, a családlátogatásokon kívül ritkán futotta nyaralásra. A hétköznapokat így is remekül kitöltöttem, tartalmasan telt az idő, de azért kezdtem látni, hogy nagy vonalakban nehéz egyről a kettőre jutni és huszonöt fölött ez már kezdett zavarni.

Viszont az anyagi körülmények soha nem érdekeltek annyira, hogy ez legyen a legfőbb zavaró tényező. Sokkal rosszabb volt az összevetett életminőség alacsony színvonala, legalábbis én így láttam. Svédországhoz viszonyítva jelentős volt a különbség, de a Magyarországon született és felnőtt ismerősök is ugyanígy látták a dolgokat.

villa télen.jpg

Barátságtalan, gyanakvó és frusztrált légkör

Úgy éreztem, minden nap egy újabb küzdelem. Minden reggel fel kellett készülnöm az aznapi megpróbáltatásokra. Melyik boltban akarnak átverni? Melyik hivatalban akarnak keresztbe tenni? Melyik járművön szólnak be? Ez roppant fárasztó volt és idővel öregnek és fáradtnak éreztem magam.

Egy barátságtalan, gyanakvó és frusztrált légkört éreztem magam körül. Sokan pattanásig feszült idegekkel rohangáltak, mindig felszín közelben volt a konfliktus. Valahogy ingerlékenynek láttam az embereket, és ez rám is átterjedt.

szenvedéshez.jpg

Ennek a lelkiállapotnak a miértjét nálam okosabb emberek boncolgatják évek óta, nem is próbálkozom az elemzéssel, de az feltűnő volt, hogy a politika - ráadásul nem a szakpolitika, hanem az ideológia - és az anyagiak hatalmas szerepet töltenek be az emberek életében, beszédtémáiban és ez sok feszültséghez vezet. Elég az hozzá, hogy talán másoknál könnyebben megtehettem, hogy magam mögött hagyom az országot és ezt meg is léptem.

Vissza Malmőbe

A döntés, hogy visszaköltözöm Svédországba, kb. félév alatt született meg. Először képtelen, elhessegetett gondolatként, majd egyre konkrétabb terv képében körvonalazódott bennem.

Úgy gondoltam, két év alatt sikerül Svédországban félretennem annyi pénzt, amiből kijön egy lakásnak legalább az önrésze, ezzel a kezdőtőkével terveztem újrakezdeni a budapesti életet. 2008 tavaszán felmondtam a munkahelyen és megszerveztem a költözést.

A haditerv az volt, hogy hazaköltözöm a szüleimhez Malmőbe és onnan kezdek munkát keresni az Öresund régióban (Malmö-Koppenhága). Ez viszont nem így alakult. Hogy mi történt később, hogyan kerültem Stockholmba és mikor tervezek visszatérni Magyarországra - ez a következő bejegyzés témája lesz."

eltorzulva.jpg

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr815342863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemetgabor 2013.06.04. 07:08:06

Mire kezdtem volna belemelegedni mar ki is hultem.
Jo dolgokat pedzegetett,varom a folytatast!

Mrs. Clayton 2013.06.04. 07:16:18

Ezt nem teljesen ertem, eloszor mindenki kedves, nyitott, baratsagos, segitokesz, majd hirtelen, mindenki keresztbe tesz, lehuz, politizal es a fizu se eleg. Erre visszamesz Malmobe h 2 ev alatt felretegy annyit h Mo-n vegyel lakast. Minden esetre a kepek jok.

2013.06.04. 07:18:51

Ha én megírom, hogy miért megyek el, akkor az is kikerül?

aberdon 2013.06.04. 07:22:48

Végre valaki aki ugyanúgy imádja Budapestet mint én! Szerintem is az egyik legszebb város a világon, kb mint Párizs, csak kisebb helyen. Ezért nem szeretem amikor kb mindenki csak fikázza, hogy kutyaszaros, nem lehet parkolni, szar a BKV, etc.

Jó poszt, várom a folytatást, kíváncsivá tettél.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.04. 07:25:29

Jó az írás.
Kinek a pap, kinek a papné.
Fegyvert kellett volna tartani a homlokomhoz, hogy Pesten éljek.
:)
Egyet nem értek: ha Réka hócipője tele lett a közhangulattal, miből gondolja, hogy két év múltán jobb lesz?
Mit változtat ezen egy saját ingatlan?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.06.04. 07:26:55

Érdekes írás volt, jó ilyeneket is olvasni, bár kicsit kevéske. És a képek valóban szuperek!

2013.06.04. 07:27:13

@tilmir: "Mit változtat ezen egy saját ingatlan?"

Semmit.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.04. 07:34:09

@Koós: mert mindez nem igaz, mert neked szelektív az érzékelésed? Bp. egy erõsen féreggyûjtõ, hely tragikus közmentalitással és állapotokkal. Egyesek szerint cigánybûnözés sincs, csak mert ott lakik a nyilatkozó, 2 utcával odébb. Csak írtam egy példát. Szép dolog is az önbecsapás. Ettõl persze még szeretheted, ha oda szocializálódtál, de így objektív biztos nem vagy. Nem is akarsz, oké.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 07:53:04

@tilmir: mert úgy éreztem, egy stabil lakhatással - nem frankhitelre, minimális önrésszel kikuporgatott valamivel - és talán egy jó állással sikerül kialakítanom magam körül egy olyan légkört, ahol nem érződik annyira a fáradtság, frusztráltság. No meg hogy a @Jess G: által említett negatívumoknál többet nyom a latban a sok pozitívum.
Nem misztifikálom túl a saját ingatlant, itt sem tervezek vásárolni, de Magyarországon tényleg nincs kialakulva a biztonságos és hosszútávú lakásbérlési rendszer, úgyhogy érthető, ha ott valaki venni akar. No de ez nem egy ingatlanposzt :)

2013.06.04. 07:55:37

"Ennek a lelkiállapotnak a miértjét nálam okosabb emberek boncolgatják évek óta, nem is próbálkozom az elemzéssel, de az feltűnő volt, hogy a politika - ráadásul nem a szakpolitika, hanem az ideológia - és az anyagiak hatalmas szerepet töltenek be az emberek életében, beszédtémáiban és ez sok feszültséghez vezet."

Na igen, pont ma reggel gondolkodtam ezen, hogy az emberek tényleg ennyire birkák vagy csak megvannak vezetve. Képesek átharapni egymás torkát, ha a másik nem az ő pártját támogatja.

Az anyagiakra meg csak azt tudom mondani, hogy addig kellett volna nyújtózkodni, amíg a takaró ér, itt most konkrétan a hitelre gondolok. Ettől függetlenül azt nem vitatom (és nem élek álomvilágban, mint itt egyesek), hogy nagyon sok ember éhbért keres, de erről nemcsak ők tehetnek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.04. 07:56:51

@Réka ‎: Köszönöm a választ. A puding próbája az evés. Az én érzéseimen nem segített a saját ingatlan. :(
Remélem, lesz ellenpélda.
Nagyon szépek a képeid.
:)
Kíváncsian várom a folytatást.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 07:58:09

@Philosoraptor:
Ha jól meg van írva, akkor én szívesen olvasnám! Kiváncsi vagyok, hogy a távozók szemléletmódja és valóságérzete mennyiben hasonlít az enyémre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 08:02:15

@Réka ‎:
Ingatlanokhoz: tényleg nincs a svédeknél túlmisztifikálva. Nekem nagyon tetszik, hogy nem státusszimbólum, hogy valakinek háza van (illetve nem éreztem még ezt soha itt).
A bérlemény is ugyan olyan jó.
Ha vennék, maximum költséghatékonyság miatt vennék itt házat (tóparti, sziklákkal, erdővel, szomszéd nélkül, max. fél millió kr-ért... biztos sok ilyen van :) ).

Poszthoz: köszönjük, csak kicsit rövidke lett ;)

Kérdés: még mindig vissza szeretnél menni vagy letettél róla?
Mi ugye onnan jöttünk és 10 ökörrel sem tudnának visszavontatni (engem).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 08:04:29

@Kovermadar: igen, pont így látom én is a svéd ingatlankérdést, de ezt a témát a lakáskeresős posztban jobban kiveséztük.
A poszt valóban rövidke lett, nem akartam untatni a nagyérdeműt, tehát tömören fogalmaztam, de amit el akartam mondani, az benne van, a femerülő kérdésekre meg itt válaszolgatok :)
de majd a következőt "bő lébbre" eresztem.

Cuncimokus 2013.06.04. 08:06:25

> nem csak azért érdekes, mert Svédországban nőtt fel, hanem azért is, mert kiderül... na, de nem lövöm le a csattanót!

HOL van a csattanó?

redsea 2013.06.04. 08:07:54

A poszt konkluziója, hogyha stabil a háttered, a fizetésedből kényelmesen kijössz, akkor jó Pesten élni.
Ha van közvetlen járat a környékről, próbáld meg hétvégi pestiként.
Talán így kapsz a legkevesebbet a flusztrációból :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 08:10:09

@Philosoraptor:
"Na igen, pont ma reggel gondolkodtam ezen, hogy az emberek tényleg ennyire birkák vagy csak megvannak vezetve. Képesek átharapni egymás torkát, ha a másik nem az ő pártját támogatja.
"

Képesek... nálunk is volt belőle óriási családi széthúzás és hosszú ideig nembeszélés. Ha jól emlékszem, akkor a '98-as választások után apám kiakadt rendesen, nővéremék pedig ünnepeltek. Ennek hatására apám nem volt hajlandó találkozni a család másik felével (szánalmas), de ha anyu mégis ki tudta erőszakolni egy-egy születésnap kapcsán, akkor apám minősíthetetlen módon kommunikált az ünneplőkkel (nővéremék ismerősei jellemzően jobboldaliak voltak akkoriban - ma nem tudom).

Ez hihetetlenül elkeserítő szerintem... :( Én akkor 14 éves voltam, magasról tojtam az egészre, de a családom rendesen szétesett (igaz sosem volt valami húdecsalád, köszönet érte apámnak).

De ugyan ez a helyzet a focival is, nem? Mindenki ért hozzá, mindenki tudja, hogyan lehet VB-t nyerni és ha egy újpesti összefut egy fradistával, akkor ott még vér is folyhat. Pedig ez csak sport...

Ellenpéldának ott van az USA, ha jól tudom vegyesen ülnek a nézők és még egyszer sem láttam NFL meccsen, hogy gyilkolnák egymást.
Vannak társadalmak, amik évtizedekkel előrébb járnak kultura tekintetében (és persze olyanok is, akik hátrébb).

Mrs. Clayton 2013.06.04. 08:17:12

@Réka ‎: tehat igazibol azert vagy most Svedorszagban, h Mo-n legyen lakasod es tulkepp nem is akkora a lehuzas, politizalas stb? Es ha jol ertem, akkor azt remeled, ha nem kell berleti dijat fizetned, akkor nyaralni is el fogsz tudni menni a magyar fizetesedbol.

redsea 2013.06.04. 08:18:57

@Réka ‎: semmi sem lehetetlen, de a magyar közállapotokat elnézve nehéz lesz. Talán olyan társaságot szervezni magad köré, akik külföldön is éltek és a honvágy húzta őket haza?! Vagy ott megtelepedett külföldieket.

Taxomükke (UK) 2013.06.04. 08:24:23

Hát mi meg pont most adtuk el a magyarországi házunkat, és itt, Angliában akarunk venni egyet. Az otthoni vételár az itteni beugróra nagyjából elég is lesz...
Budapest tényleg szép, csak elkeserítő.

redsea 2013.06.04. 08:26:39

próbáljuk meg körülírni azokat a kereteket amiken belül jó pesten élni!
Találjuk meg együtt :)

andaluzkutya 2013.06.04. 08:30:11

Régen rengeteget sétáltam Budapesten szabadidőmben és tényleg egy gyönyörű város. Lehetne... Egy ideig jó nézni azokat a szép épületeket, de amikor az évek alatt az ember azt látja, hogy csak pusztulnak le egyre jobban, mivel nincs pénz a karbantartására. Na az nem jó...
A mentalitás szerintem nem fog változni belátható időn belül. Ne legyen igazam, de szerintem igazam van. Ha a mentalitás annyira nem jött be, akkor az úgyis bele fog tenyerelni a hétköznapjaidba. El lehet persze barikádozni magad, de az olyan, mint álomvilágban élni. Annak is megvannak persze az előnyei:)

redsea 2013.06.04. 08:31:03

próbáljuk meg körülírni azokat a kereteket amiken belül jó pesten élni:

- a politikáról vitatkozó embereket messze elkerülni, az egész témát negligálni
- a flusztrált, kiábrándult embereket a köreinken kívül tudni
- ne húzzuk fel magunkat a bunkókon
- kellő anyagi háttér, hogy ne kelljen kiakadnunk a mindennapos piti lehúzásokon
- találni valakit aki a bürokratikus dolgokat elintézi helyettünk
- olyan kör, aki hasonlóan gondolkodik

Taxomükke (UK) 2013.06.04. 08:36:57

@redsea: frusztrált, nem flusztrált. RRRRR

redsea 2013.06.04. 08:38:17

@Taxomükke: látszik, hogy nem használom :) köszi

Mrs. Clayton 2013.06.04. 08:41:07

@Taxomükke: az erdekelne, h a magyar haz eladasabol szarmazo penzt itt nem kell leadozni mint kulfoldi jovedelmet? V egyszeruen csak kiutalod es kesz? A hmrc egyszer csak nem kerezi meg h es tessek mondani honnet lett az onresz?

Ronnie_27 2013.06.04. 08:49:57

Köszi a posztot.
Én is nagyon szeretek fotózni, Budapesten különösen, nekem is nagyon tetszenek a történelmi emlékművek, épületek, hidak. Viszont nem szívesen laknék ott, számomra túl nagy a nyüzsgés, és az átlag pestinek túl sok időt vesz el a munkábajárás. Kisvárosi ember vagyok.
Mindenhol lehet találni pozitív embereket, akikkel nem csak a politikáról, megélhetésről lehet beszélgetni. Pesten is. Még vidéken is, ahol én élek.
Egyetértek az előttem szólókkal, a saját lakás nem oldaná meg azokat a problémákat, amik miatt visszamentél Svédországba.

01234567 2013.06.04. 08:58:18

Ez is egy nagyon jó írás, a képeid meg egy olyan belső világú emberről árulkodnak, akinek talán nem a hivatalban ülve, vagy az irodák között rohangászva kéne keresnie a kenyerét. Ne haragudj, de pályát tévesztettél, ezt később lehet megsínyli a lelked. Művészi pályát kéne választanod, viszont azzal aztán tényleg nem tudnál tartósan Mo.-n élni. :( Minden esetre próbálj valami lelkednek tetsző dologból élni, meglátod szép lesz, jó lesz.
Ami a posztot illeti, az is ezt mutatja. Fantasztikus íve van, a sorok között ott van mindennek a miértje, szavakkal leírod hogyant, és a szavak mögött a miért ott világít. Sajnos az emberekből kiölik az empátiát, itt Mo.-n teljesen, és alaposan, módszeresen, hogy szétessen a társadalom, így sokan majd nem értik akik itthonról kommentelnek. Viszont a befejezésedért megérdemled az összes trollt! :) Mint amikor a cukrászdában kihozzák a fagylalt kelyhet, amire vágytam, és amikor belekanalaznék, leborul az asztalról!!!! Tíz Nikki Laurát neked!!! És még az összes agymosott elmerokkantat akik szerint itthon egzisztenciális paradicsom van, karrierépítési Kánaánnal! :P
Na jó, a folytatás ígéretével harmadoltad a büntetésed.:D

01234567 2013.06.04. 09:00:17

@redsea: Ha valaki tud ilyen kint élt, dolgozott és hazajöttek klubbot, az engem is érdekelne!

01234567 2013.06.04. 09:02:23

Egyébként elgondolkodtam már, hogy megírom ide azt is, mit tapasztaltam amióta hazajöttem, kb. 2 és fél év, de nem írhatnék konkrétumokat, nincs kedvem esetleg idetévedő "kollégákkal" tusakodni, annélkül meg sokan belekötnének az írásba, amit lehet a HÁ le sem közölne.

2013.06.04. 09:07:20

@Kovermadar: Rendben, majd valamikor sort kerítek rá. :) A "jól van megírva" mit takar? Mert majd jön Spacecake (aki imád engem szekírozni valamiért), és majd jól megmondja, hogy csak sírni tudok. :)

2013.06.04. 09:09:56

@Kovermadar: Ezt Réka is leírta, ez ideológia, vagy hitvita, ha úgy jobban tetszik. Semmi értelme, de legalább indulatokat szül. És a hazai politikusok ezt ki is használják, az emberek meg bégetnek.

2013.06.04. 09:11:21

@redsea: Lehetőleg a budai oldalon, ez kezdetnek megteszi.

2013.06.04. 09:13:45

@redsea: Aha, és te tényleg beleakarsz ölni ennyi energiát ebbe, vagy inkább országot váltasz?

redsea 2013.06.04. 09:17:56

@Philosoraptor: már megtörtént - most hétvégi pesti vagyok :)

2013.06.04. 09:20:03

@redsea: Értem. Nem pesttel van gond amúgy, hanem az emberekkel...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 09:21:07

@redsea: ez egy nagyon jó kezdeményezés, én is azt vallom, hogy földrajzi helytől függetlenül az embernek ki kell alakítania maga körül azt az ökoszisztémát, amelyben jól érzi magát és tud fejlődni és nem csak a mai nap túlélésére összpontosít. Van ahol ez könnyebb, van ahol nehezebb, de szerintem Budapesten sem lehetetlen.
@01234567: köszi szépen, a jelenlegi munkámat (is) imádom, boldogan megyek dolgozni hétfő reggel, és a hobbifotózásnak megvan az a varázsa, hogy azt csinálom és akkor és úgy, ahogy akarom - ha ebből akarnék megélni, hamar kínszenvedéssé válna a dolog. Szóval jó ez így. A hazajöveteledről pedig okvetlen olvasnék, írd meg! A büntetést pedig vállalom :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.06.04. 09:28:45

A változásokat és in mindig így megszenvedem. Kell egy fél év vagy akár több, mire elengedem a régi énemet és hagyom megszületni az új álmot és konkrét cselkvéssé tenni.

Ez szerintem óriási tanulság azoknak, akik kivándorlásról álmodoznak vagy már meglépték, de nem érkeztek meg teljesen.

Köszönet a mai poszt szerzőjének, hogy leírta az övét.

Sokat dolgoztam erdélyi és partiumi közösségekkel és az ő magyarságukat az anyaországbelieknél sokkal tisztább elmélyültebb érettebb nemzettudatnak tartom.

Össze szorul a szivem, amikor lelkesedéssel, várakozással teli magyarságuk nagyot koppan a hazai rögvalóságban.

Jelen esetben azért azt a tükröt is megkaptuk, hogy nyilt, beszédes, szerethető emberek vagyunk.

Ez a kettő egyszerre igaz. Így teljes a kép.

Valószínüleg én is koppannék, ha az idealizált "edély" imádatommal oda költöznék és talán még sem minden olyan...

Az ottaniak közül a fiatalok hihetetlen tömegei hagyták el az országot. Ami Magyarországon zajlik most, az ott 5-15 éve lezajlott.

Szomorú ez a kor!

"Szétszórva a nagy család! Testvér testvért nem talál!"

Zka77 2013.06.04. 09:31:11

Budapest szép. Messziről, vagy ha képes vagy ignorálni a főbb útvonalakat vastagon betakaró szutykot és emberi roncsokat.
Azt én se értettem, hogy először barátságosnak írta le az embereket, aztán meg idegbetegnek. Most akkor melyik? Jobb lett volna továbbá nem kettészedni a bejegyzést, mert épp elindult, mire vége lett.

Zka77 2013.06.04. 09:32:55

A képek pedig fantasztikusak, szerintem a posztoló lehetne alkalmazott valahol + mellékállásban freelancer fotós. Úgy még jól is élhetne, bár sok melóval.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 09:35:17

@Kovermadar:

Ez valóban magyar sajátosság. Nem ismerek országot, ahol a politikai véleménykülönbségek ennyire kihatnának az emberi kapcsolatokra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 09:39:28

Az utolsó kép nem tetszett, nincs fókuszban a téma. Persze tudom - mint dilletáns fényképező -, hogy ez manapság egy divat, bokázás a neve, de szerintem hülyeség. Akkor még esetleg, ha van egy éles rész és a többi bokás, de itt az egész el van bokázva, s nem értem, hogy mi ebben a jó.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 09:39:50

@Zka77: úgy éltem meg - és ezt elfelejtettem bevenni a posztba -, hogy Magyarországon az emberek szélsőségesebb érzelműek, mint pl. Svédországban. Jobban tudnak örülni, jobban búsulni stb. Ennek pozitív és negatív vonzata is van: a városban szóba elegyednek, könnyebben megnyílnak, mint írtam, könnyű ismerkedni, barátokra szert tenni még felnőtt korban is. Ugyanakkor ennek az árnyoldala, hogy a negatívum is hamarabb kibukik belőlük, hajlamosabbak a beszólásra meg ilyesmik. Ez egyébként a svéd és magyar kommentmezők összevetésében is megnyilvánul - mind kommentmennyiség, mind szenvedélyesség tekintetében :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 09:40:29

Hozzátenném: Budapest szar hely. A város abból próbál élni, ami 100 éve volt, de azóta minden tönkrement és egy szarkupac lett belőle.

01234567 2013.06.04. 09:43:02

@Réka ‎: A válaszod is jó olvasni! :) Azért a trollokat csak viccből, mert némelyikük borzalmas lélekméreg tud lenn ha épp rossz passzban van az ember. És így már értem hogy mért hobbi a fotózás. Hezitálok a hazatérés történet megírásán, de a szakmai része nagyon általános volna, ez már a határon túli élményeim posztjánál is gond volt, és nagyon negatív lenne, átitatva politikával és a magyar társadalom számomra érthetetlen, elítélendő, néha nevetséges visszásságaival. Amolyan trollmágnes volna. Ahhoz meg jó passzban kell lenni, az meg mostanság nem mindig jön össze.

01234567 2013.06.04. 09:54:28

@Zka77: "Azt én se értettem, hogy először barátságosnak írta le az embereket, aztán meg idegbetegnek. "
2003 körül jöhetett ide valószínűleg, a társadalom szélesebb rétegeinek lecsúszása az utóbb évek folyamata, meg ahogy "öregedett" neki is mások lettek a problémái, céljai, másra tette a hangsúlyt, így más dolgokat érzékelt, látott meg, kezdtek el dominálni a hétköznapjaiban. Az elején, frissen, "fiatalon" ezeket nem vette észre, és az emberek is másról beszélgettek vele, neki is több volt a pozitív energiája. Ezeket a változásokat magamon is megélem az utóbbi majd 3 évben.ahogy haza jöttem.
És mondom igazán a dolgok 2008-tól eszkalálódtak Mo.-n, addig sem volt díszmenet, főleg 2001-től, de ott az történt az emberek jó részével, mint a parasztbácsival a repülés kipróbálásáról szóló viccben.

nigara 2013.06.04. 09:55:57

@Réka ‎: nagyon jó a poszt, tényleg régen volt már ilyen szintű :)

Amit pedig itt írtál a válaszban, .... hát, szerintem azért gondolkodj el rajta. Amit írsz, az igaz, de ingatlanvásárlással nem kell/szabad összekötni. Hidd el.

tableno 2013.06.04. 09:57:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Budapest jó hely. Lelke van, amit a külső pusztulat sem tud tönkretenni. Én ott születtem, ott nőttem fel, és az egyetlen hely Magyarországon, ahová visszavágyom. Őszintén szólva nem is igazán magyarnak tartom magam, hanem pestinek.

aberdon 2013.06.04. 09:58:02

@Kellemes Zérókomponista: Tisztában vagyok Budapest szar oldalával, de ez részletkérdés. Megértem ha valaki utálja mert a nyóckerből jár kispestre a gyárba meg vissza és egész nap ennyi a kapcsolata Budapesttel. Nekem nem ilyen, szerintem jó hely és kész.

Gondolj bele, ilyen alapon minden város lehet szar, Párizsban is ha a gettóban laksz akkor aztán mindegy hogy milyen város. ÉLtem fél évet Aarhusban, tündéri dán város, de a helyi arábiában egy tízemeletesben találtunk szállást és a tököm tele lett az egésszel. :)

h_zolee 2013.06.04. 09:59:43

+1 a fotókra.
+1 arra, hogy nem kellett volna kettévágni a bejegyzést, egy történet az egy történet. ez így féltörténet.
+1 arra, hogy ha a légkör miatt elmenekült a posztoló, akkor visszatérés után milyen légkörre számít? :(

aberdon 2013.06.04. 10:00:09

@tableno: Ugyanez, kivéve hogy én közel Budapesthezt nőttem fel, de ha hazamennék az csak a család/barátok és BUdapest miatt lenne .

nigara 2013.06.04. 10:06:51

@Koós: na igen, óóóriási szerepe van a közvetlen környezetnek, amiben élni KELL.
Ezzel együtt a jó környék sem garantálja, hogy az emberek, színvonal, stb megfelelnek.
Pl. Dublin egyik legjobb részén eltöltött pár hónap után idegroncsként menekültem vissza.

BTBTBT 2013.06.04. 10:08:00

@Philosoraptor:
Ha kiköltözöl, meg is írod, lobbizunk HÁ-nál, hogy minél hamarabb kitegye ide. Becsszó! :)

anestesilege 2013.06.04. 10:08:16

@Réka ‎: Jo volt az iras. Szerintem a terved sem rossz, de a lakason kivul jo, ha stabil anyagi hattered lesz, mert akkor rajtad all, mennyit akarsz/tudsz kizarni a nagy(rakas) magyar valosagbol. A kenyelem ugyanis foleg penz kerdese, mint ahogy az is, hogy (idoben) mennyi munkaval tudod magad fenntartani. Magam is Skandinaviabol jarogatok haza, evi 4-8 alkalommal. Bp-hez en ugyan ugy allok, hogy eleg volt ott (egyebkent jo) 23 ev, epp ezert ha otthon vagyok huzok le videkre a szolobe (a szolotokek meg azert jok,mert olyanok mint a baranyok: hallgatnak...:-)). Ez a "trukk" egyebkent nem fugg ossze azzal, hogy a hatar melyik oldalan eltel eddig, van olyan baratom, aki Magyarorszagot soha nem hagyta el, anyagilag fedezve van a hata, es szinten "zsilipezik" vagyis eldontheti, mennyit enged be a magyar volosagbol az eletebe, kovetkezeskeppen koszoni, jol van. Tudom, vannak akik szerint ez mesterseges alomvilag (es igazuk is van) de Teged ez ne zavarjon, mert a Te borodben csak neked kell jol erezned magad. Ugyhogy hajra!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 10:09:04

Hoho, ez az én témám. Parasztok és tehén mellől menekültek szídják budapestet. Azt szeressük de nagyon. Messziről szép, de belül lepukkadt, megkeseredett emberek lakják? Hát persze kisszívem, ahogy te azt elképzeled a gumicsízmádban. A városon kívül lakók is azért vesznek házat a kukoricásban, mert ott csend van, béke és nyugalom. Mennyi eszük van, hogy onnan járnak be dolgozni. Az okosabbja még messzebb megy, és onnan fujtat.
Miért kell hülyeségeket írkálni? Budapestet egy budapestinek nehéz elhagyni. Sokat kell keresgélni ahhoz, hogy még egy ilyen várost találj magadnak. Ezen a blogon ez 10-ből 9-nek sikerült. Persze mind budapesti menekült, és ezt én el is hiszem. Csak a tizedik ment londonba a fatornyos falucskájából, ő sajnos keveset ír ide.

jarek 2013.06.04. 10:14:47

Szerintem ahhoz, hogy az ember jól érezze magát Pesten az is szükséges, hogy ne olvasson ilyen idióta blogokat és szánalmas hozzászólásokat.

2013.06.04. 10:15:00

@én már a fény gyermeke vagyok: Budapesten eltem 33 evet, utana Nemetorszagba kerultem, az utolso 7 evben Berlinben lakom, berlini lettem. Imadom ezt a varost, Budapest egy makszemnyit sem hianyzik.
Igen, Berlin peremen van a hazunk, zoldovezetben. Atszallas nelkul jutok el az Alexanderplatzra, ha eppen ugy hozza a kedvem.
Mi ebben a hihetetlen?

BTBTBT 2013.06.04. 10:15:00

Nagyon jó, hogy a poszterina elég hamar felismerte, hogy Mo. nem annyira élhető sem a jövő tervezhetősége, sem komoly mentalitás-problémák miatt, és félre tudta tenni a nosztalgikus "Budapest-érzést", ami gyerekkora óta benne élt.
Mosolyra fakaszt, amikor valaki 25 évesen öregnek érzi magát a gondok miatt.
Lehet, hogy a "kultúrsokk" miatt érezte, hogy az elején mindenki tök rendes volt, aztán ahogy elmúlt az újdonság varázsa, már jobban zavarták a negatív részletek?
Megismert valami magyar pasit Malmöben, aki Mo.-ra akart költözni, és visszajönnek?
Bocs, de a képek átlagosak.
Sok sikert Svédországban!

2013.06.04. 10:15:55

Megjegyzem az nem baj, ha valakit érdekel valamennyire a politika, és beszélni is lehet róla többé-kevésbé objektíven (de legalábbis a PR dolgaikat figyelmen kívül hagyva). Bizonyos eseményekről, vagy döntésekről normális, ha az embernek van véleménye és abban sem látom a problémát, ha ezt mással is meg lehet beszélni.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.06.04. 10:16:29

@Réka ‎: Vagyunk itt Stockholmban is szép számmal magyarok, mindenféle formális (pl. Peregrinus klub, imacsoport), meg informális (kirándulás, társasozás, egyebek) keretekben szoktunk is találkozgatni.
Szóval ha addig is, amíg itt vagy, hiányzik neked a hazai hangulat, akkor szívesen látunk téged is a programokon.

Len.Mag 2013.06.04. 10:16:29

@Jess G:
Ezzel egyetértek, én sem értettem.

A képek fantasztikusak! Pont ezt szeretem én is Budapestben, ezt a hangulatot, és én is mindig rácsodálkozom.

Ami a (tömeg)közlekedést illeti: én azt tapasztaltam, hogy kicsit tank módjára kell menni, igen, belédjönnek, meg nem férsz el tőlük, de menni, haladni kell. Általában nincs is belőle sértődés, konfliktus, én sem haragszom ha meglöknek. Nem kell olyan mimózának lenni. Amíg ezt a mentaláitást nem sajátítottam el (és nagyon nehezen ment), állandó kínszenvedés volt a közlekedés.

Spacecake 2013.06.04. 10:21:11

@Philosoraptor: hogy miert mesz el,nem hiszem h kikerul.
HA egyaltalan elmesz/el tudsz menni.
majd HA elmentel,es HA kinn elsz par evet,es HA nem menekulsz haza fuled-farkad behuzva,na az lehet kikerul.
HA-HA-HA.
:-)

Spacecake 2013.06.04. 10:22:06

1ebkent meg nagyon tetszett a poszt!!!GRATULA!!!

Dolgozónép 2013.06.04. 10:24:25

Budapest valóban gyönyörű, én itt születtem, mindig itt laktam, és most is szeretek itt lakni. Az emberekkel meg nem kell foglalkozni, mert azok sajnos - kevés kivétellel - nagyon hülyék. Kádár János rájött, hogy akkor érzik jól magukat a népek ebben az országban, ha nem hagyja őket pofázni. Most aztán ugatnak kedvükre, meg is lehet nézni az eredményt.

Der Piefke 2013.06.04. 10:26:04

"...szerettem volna végre egy olyan országban élni, ahol mindenki az én nyelvemet beszéli, és senkinek nem okoz gondot a nevem kiejtése."

1.) Ha 10 éves korodtól Svédországban éltél, ott jártál iskolába, egyetemre, stb., akkor - legyünk őszinték - már nem az édes erdélyi magyar nyelv a te anyanyelved, hanem a svéd!:-)

2.) Vegyél fel egy svéd nevet és máris meg van oldva a gondod!

[Mondjuk, nekem még egyszerűbb volt: magyarországi németként otthon, különösen a nagyszülőkkel többnyire németül beszéltünk és amikor visszatelepültünk Németországba - "Kehr' ich eins zur Heimat wieder..." - csak vissza kellett vennem az eredeti német családi nevünket, amit még dédnagyapám magyarosított 1916-ban.:-)]

Budapest pedig valóban szép - lehetne, ha nem élnének ott a magyarok...:-) A poén az, hogy én is kedvelem azt a várost, országot és népet, de sajnos reménytelenek!:-(

MINE 2013.06.04. 10:26:05

Réka! Imádtam anno a blogodat, meg a Nornirt is sokat olvastam. Gyönyörűek a fotók, de meg kell vallanom én soha nem értettem, miért nem Svédországban próbálsz szerencsét, most így a korábbi magyarázataiddal már kicsit tisztább a kép! Mindenesetre én szívesen cserélnék veled, és kíváncsi vagyok a folytatásra/befejezésre.

MechanicGod 2013.06.04. 10:26:18

Rékának volt is régebben egy svédországos blogja, az egyetlen ilyen témájú blog amit olvastam anno. Jól ír(t) és rendkívül értelmes jófej csajnak tűnik (bocsánat az ismeretlenként való lecsajozásért). Várom a következő posztot :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.04. 10:27:23

jöhet a következő írás, jól ír a posztoló.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 10:33:07

@jova68: Magadra vetted? Biztos volt rá okod. 33 éves korodig ágyba kaptad a kakaót, aztán megunta a személyzet. Van ez így. A gyermek felnő és berlinbe megy.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 10:34:59

@α Ursae Minoris: szia, köszi a meghívást, egy-két Peregrinus eseményen már részt vettem és fantasztikus programok vannak tényleg, a kirándulásban-mászkálásban pedig mindig benne vagyok :)
@Len.Mag: szerintem Budapesten nagyon jó a tömegközlekedés (najó, a huszonhatos busz kivételével), és pont az a benyomásom, hogy a pestiek-magyarok _nagyon_ udvariasak, a tömegközlekedésben is, nem lökdösődnek, nem tolakodnak. Látnád, a svédek mit művelnek, itt simán feltaszít a plázában egy jóltáplált öltönyös, mert neki fontos dolga van, meg még azt sem tanulták meg, hogy a metrónál előbb kiengedjük a leszállókat és csak azután szállunk fel a szerelvényre...

bpetya75 2013.06.04. 10:35:41

@Réka ‎:

Jó kis poszt lett Réka. Remélem, a következő inkább jó nagy lesz ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 10:37:58

@Der Piefke: a magyar az első, a svéd a második anyanyelvem.
@MINE: köszönöm szépen, az összes posztot átmentettem a nickem melletti linkre, igyekszem írogatni továbbra is.
@MechanicGod: azok a posztok máshol élnek tovább és gyarapodnak szép lassan, örülök hogy emlékszel :)

mindenkinek kösznönöm a fotós visszajelzéseket, jólesik!

2013.06.04. 10:37:59

@Spacecake: Miért, kint külföldieket reggeliznek? Vagy miért kell menekülni?

2013.06.04. 10:38:18

@én már a fény gyermeke vagyok: Upsz
Bocs
Nem kellett volna szolnom hozzad. nem fog tobbe elofordulni.

2013.06.04. 10:38:34

@Barátusz: Nem tudom, hogy megérné-e egyáltalán. Hatalmas nagy troll temető lenne belőle.

2013.06.04. 10:39:06

@Wassernudel: Nem Hönowban. Bohnsdorfban.

2013.06.04. 10:39:56

@Spacecake: Mi az, hogy tetszett? Egy csomót fikázta a magyarokat. Te sem vagy már a régi. :(

bpetya75 2013.06.04. 10:40:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Van egy érdekes hangulata a képnek. Mintha könnyeken át néznéd a hidat. Vagy delíriumtól folynak össze a fények. Vagy épp piszkosul beteg vagy és taknyod-nyálad folyik és azért ilyen ;-)

BTBTBT 2013.06.04. 10:40:28

@Philosoraptor:
Ahogy itt korábban valaki megfogalmazta: a puding próbája az evés.
No meg egy jól megírt posztot nem nagyon tudnak kikezdeni, ezt már tapasztalhattad. De jaj a rosszul megírtaknak! :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 10:40:59

Azért ez érdekes... gyerekként mikor nem megélni kellett csak ámuldozni, akkor jó volt budapest, mikor meg kellett élni akkor meg szar. látszik hogy a pénzről szól az egész, csak hintve van köré valami cukormázas szöveg...

egyébként nagyon bájos ahogy nyugatra menekültek(többi komment nagy része) leszólják a közhangulatot, kényelmes székükből, jól lakva, teli zsebbel.

mást mondd aki jól lakott, meg mást aki éhes.

kultúrpesszimista 2013.06.04. 10:41:45

Ez egy élhetetlen, szar ország. Magyarország maga gyönyörű, Budapest nem különben, de az olcsó ízlésű, primitív plebsztől és a túlburjánzó politikától legszívesebben sugárban hánynék, mert emiatt borzasztó itt élni. Svédország, Dánia, vagy a Benelux államok azt a kis szegletét jelentik a világnak (na jó, még Svájc is), ahol emberhez méltó, normális jövőképpel lehet lemorzsolni ezt az amúgy kéretlen, nyomorult, szenvedéssel teli emberi életet.

"Elmaradott ország, itt elmaradott emberek élnek,
(...) primitív számító gépek..."

1989 óta nem változott semmi:

www.youtube.com/watch?v=S-dqkQw8Knk

2013.06.04. 10:42:46

@Der Piefke:

"Budapest pedig valóban szép - lehetne, ha nem élnének ott a magyarok...:-) A poén az, hogy én is kedvelem azt a várost, országot és népet, de sajnos reménytelenek!:-("

Hol vagy Spacecake? Egy újabb gyöngyszem, és te nem reagálsz rá semmit?

Len.Mag 2013.06.04. 10:44:41

@Réka ‎: Szerintem jópár helyen Budapesten azért megy a tolongás, mert egyszerűen kicsi a hely. Szűkek az utcák, a járdák, közel vannak az épületek, nincs tér, ami elnyelje a tömeget.
Ami viszont még mindig kicsit zavar, hogy az emberek nem "kommunikálnak" közlekedés közben, nem veszik fel a szemkontaktust. Sőt ha te felveszed, gyakran úgy jönnek beléd, míg ha látják rajtad, hogy nem nézel, csak mész, akkor elkerülnek :)

SilentDreams 2013.06.04. 10:45:43

Tetszett a poszt, de jó lett volna, ha nem fejezödik be ilyen hirtelen :))))

Szeretem Budapestet minden problémájával együtt és mindig szivesen térek haza, évente átlagosan 2x-3x. Lakni mindig is csak a külvárosban szerettem, a belvárost csak idötöltésre használtam :)
A város földrajzi elhelyezkedése, épületei, látnivalói, a budai hegyek, stb, stb. szerintem csodálatosak, még akkor is, ha sok mindent sokkal jobban is lehetne csinálni a város és országvezetésnek...

BTBTBT 2013.06.04. 10:45:53

@házelőtthinta:
Abban egyetértünk, hogy anyagi biztonság nélkül Budapesten sem annyira jó élni. De ez igaz bármely nagy/fővárosra.
Az persze, hogy bájos - és otthonról nézve irigylésre méltó -, amikor a külföldre távozottak így tesznek.
Azért mentek el, mert nem volt kedvük ahhoz asszisztálni, ami az elmúlt bő évtizedben az országban történt, és nem tűrték tovább azt a hangulatot meg hozzáállást sem.
Csak egy élete van, miért lenne az ember önsorsrontó?

andaluzkutya 2013.06.04. 10:46:43

@Spacecake: @Philosoraptor:
Ti házasok vagytok? :) Mármint nem külön-külön, hanem egymással?:)

redsea 2013.06.04. 10:47:01

@Réka ‎: nem biztos, hogy jobb lesz úgy otthon, ha saját lakásod törlesztőjét fizeted a bérlés helyett: akkor ott az a teher, hogy nehezen tudsz váltani. Még mindig egyszerübb normális bérbeadót találni. Én is fontolgatom a hazaköltözést, de még nem döntöttem. Óvatos vagyok, mert nem lenne jó másodszor is "kivándorolni".
Az első időkben nem volt honvágyam és előfordult, hogy hónapokig nem voltam pesten.
Jelenleg majdnem minden péntek délután felülök az easyjetre és vasárnap délután vissza - és tragédiaként élem meg, hogy nyáron nem lesz péntek délutáni járat. Igy próbálok aklimatizálódni és megtalálni a számomra megfelelő közeget, több-kevesebb sikerrel. Mondjuk ehhez az is kell, hogy az íróasztalom bruttó 20 percre legyen a reptértől, így nem olyan vészes az utazással töltött idő.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 10:47:02

@jova68: Nem kell besértődni, minek? Inkább szedd össze magad, és mondj valami érvet berlin mellett a pénzen kívül. Miért jobb hely az? Pont berlin.

2013.06.04. 10:48:15

@Barátusz: A "rosszul megírt" csak lóg a levegőben.

Mi a rosszul megírt? Írok pár példát: nem diplomás a posztoló(ez súlyos hiba, phfejj, undorító is az ilyen), köpködi a szivárványszínű Magyarországot és a drága, jó magyarokat, összehasonlítani meri(!) a két országot, azt sem szabad leírni, hogy beilleszkedett, hiszen örökre auslander marad, és ezt meg is mondják neki, pl. ezeket nem szabad beírni. Habár amióta van trollmágnes, ami nem hagyja kibontakozni a selejtet, azóta ezeknek egy része már legalizált, és nem okoz lincshangulatot.

Igényes 2013.06.04. 10:48:17

Tömegközlekedésen nem kell enni, inni, főleg nem fagyit, sört, és büdös dolgokat, úgy kell állni, hogy másokat ne zavarj (pl. ne tudjanak le vagy felszállni), nem kell 20 bőrönddel vagy jóarcú fiatalemberek által cipelt, összeszerelt komóddal vagy kisággyal közlekedni, nem kell sem túl feltűnően sem túl ledéren öltözködni, továbbá nem kell bűzleni. A szívszerelmedet sem kell mások előtt megmászni. És ha melletted ájuldozik egy öregember, illik nem kinézni az ablakon, hanem felpattanni.

Ha ezeket betartod, senki nem fog beszólni.

Igényes 2013.06.04. 10:48:59

Ha ezeket nem tartod be, miért akarsz tömegközlekedni?

2013.06.04. 10:50:14

@andaluzkutya: Igen, én vagyok a kislány ő meg a kisfijú.

Csak tudod, kicsit furcsán érzem magam, hogy engem mindig betalál a hülyeségeivel, akik pedig sokkal súlyosabb dolgokat írnak le, teljesen sértetlenül ússzák meg a dolgot. Na jó, az túlzás lenne, hogy sértene a dolog, mert leszarom a véleményét, csak kezd kicsit irritáló lenni.

Fejesrob 2013.06.04. 10:50:52

Szerintem ilyenkor az emberben is van a hiba. Én miért nem érzem úgy, hogy folyamatosan át akarnak verni, hogy a légkör barátságtalan és fusztrált.

Elég sok helyen voltam külföldön is, de én egyáltalán nem éreztem azt, hogy Bp. rosszabb lenne. Sőt, az időjárás és a jó közlekedés miatt kifejezetten jó hely, ráadásul nem unalmas.

Az életminőség nyilván más Svédországban, bár ez relatív, életminőség szempontjából nekem többet jelent az, hogy zöldben lakom, jó időjárásban kirándulhatok, bringázhatok és van egy egyszerű autóm, mintha lenne egy Audim, a belvárosban lakom valami lakótelepen, örökké esik az eső és hideg van.

2013.06.04. 10:51:33

@Barátusz: Hol jó anyagi biztonság nélkül élni, de most komolyan...

kultúrpesszimista 2013.06.04. 10:52:07

@Fejesrob: "Én miért nem érzem úgy, hogy folyamatosan át akarnak verni, hogy a légkör barátságtalan és fusztrált. "

Mert még nem jártál Európa - sok szempontból - boldogabbik részén, így Svédországban. Ne okoskodj!

2013.06.04. 10:52:12

@Fejesrob: "a belvárosban lakom valami lakótelepen, örökké esik az eső és hideg van."

Anglia? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 10:53:17

@én már a fény gyermeke vagyok:
16 évet éltem Budapesten, utána még 11-et vidéken (közben Budapestre jártam iskolába, később dolgozni).

Szép város, de míg ott laktam egyáltalán nem érdekelt a szépsége. Mióta kint élünk és kvázi turistaként láttuk, egészen más volt.
Mindenesetre semmiképpen sem élnék ott ismét, de egyik európai vagy bármilyen más nagyvárosban sem.

BTBTBT 2013.06.04. 10:54:45

@Philosoraptor:
Ahogy szerinted szubjektíven, szerintem is szubjektíven:
Rosszul megírt
- a posztoló néhány hónap alapján egy mikrokörnyezetben élve alakít ki messzemenő - többnyire negatív - véleményt a befogadó országról,
- sír, hogy neki milyen szar,
- sír, hogy másnak jobban megy (lásd az annyira ismerős irigységet)
- faktuális tévedésekkel tele a szöveg (pl. valótlan árak),
- utálja, amit csinál, de az otthoni szarból menekült,
- élhetetlen személyiség,
- hejes... akarom mondani, helyesírási hibák,
- arrogáns stílus.
Így első nekifutásra ennyi most elég?

Nem feltétlenül kell diplomásnak lenni ahhoz, hogy jó posztot írj, de az sem segít, ha valaki olyan sötét, mint az éjszaka.
Nézd meg diggerdriver írásait. Ő elég jó példa erre.

2013.06.04. 10:55:44

@én már a fény gyermeke vagyok:

Na jo, probaljuk meg kulturaltan.

Berlin
Mert rendkivul elheto. Minden mukodik. Nagyon jo a tomegkozlekedes. Vidamak az emberek, a szegenyebbje is. Rengeteg a zoldterulet. Mindenhol van kerekparut. Kulturalt az autoskozlekedes is.
Nemetorszag altalaban: mukodik az egeszsegugy.
Es igen, a fizetesbol jut masra is, nemcsak a futesre es a kajara. Ket gyerek mellett ez is szempont, aki mast allit, az alszent.

BTBTBT 2013.06.04. 10:56:29

@Philosoraptor:
A szükség nagy úr, tán azért.
Miért jó egyeseknek Londonban anyagi biztonság nélkül élni?
Nagyvárosban több munkalehetőség (és ezzel együtt magasabb megélhetési költségek) van. Vagy mert hülyék.

Igényes 2013.06.04. 10:56:49

@Fejesrob: " Én miért nem érzem úgy, hogy folyamatosan át akarnak verni, hogy a légkör barátságtalan és fusztrált. "

Pedig ez véletlenül igaz. Folyamatosan át akarnak verni, az élelmiszerboltokban, a szolgáltatásoknál, a garanciáknál. Ha nem vagy nagyon észnél, meg is teszik.
A légkör... vannak emberek akik frusztráltak, vannak akik nem, ha ilyenekkel vagy körülvéve, akkor változtass, aztán kész.

Országúti Ninja 2013.06.04. 10:57:38

"Munkába menet minden nap tágra nyílt szemekkel, elragadtatva zötykölődtem át a Margit hídon, sosem unva a Várnegyed ablakain megcsillanó reggeli napfényt, az este kivilágított Lánchíd látványát."
Nekem is mindig megdobban a szívem ettől a látványtól :-)

Jó dolog, hogy adtál egy esélyt Magyarországnak, még ha így is végződött ahogy.
Várom a történeted folytatását. :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 10:58:46

@bpetya75: boszorkányos érzékkel válogatta HA a fotókat, az utolsó kép alcíme valóban Búcsúkönnyek :)

2013.06.04. 10:59:08

Jo az oktatas is, onallosagra nevel.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 11:02:00

@Kovermadar: Ezzel nincs semmi gond. Ha megunom budapestet én is kiköltözöm leányfalura, londonba vagy a szibériai sztyeppékre, még nem tudom hova. De miért fikáznám az ottmaradtakat és a várost? Azért, mert már megvilágosodtam?

bpetya75 2013.06.04. 11:02:41

@Réka ‎:

Nem leptél meg vele.

Egyébként meg annyira hobbifotós vagy, hogy az ablak alatt álló fát már nem buli fotózni, hm? ;-D

Der Piefke 2013.06.04. 11:02:47

@Réka ‎:

Réka, ha igazán 2 anyanyelved van, akkor nem értem a problémádat - hiszen a svéd anyanyelvedet megértik Svédországban!:-)

Egyébként hogyhan döntötted el, hogy melyik az első és melyik a második? Megszámoltad, hány szót mondtál, olvastál, hallottál az egyiken és a másikon - vagy szubjektív alapon?:-)

Azt hiszem, te magyar AKARSZ lenni, éspedig a szüleidtől beléd került, a kisebbségben élőkre jellemző "dafke-magyarság" következtében. Ez persze nem baj, sőt - de jó, ha tisztában vagy magyarságod valódi okaival. Általánosságban: akkor van értelme ennyire ragaszkodni egy identitáshoz és kultúrához, ha az teremtőerővé képes válni, éspedig közösségi szinten is. Sajnos ezt nemigen lehet tapasztalni a Magyarország határain túlra került magyar közösségekben. Persze ez nem csak az ő "hibájuk", de azért vastagon benne van az a magyar mentalitásbeli hagyomány, amely nem segíti a racionális, kontruktív célokért való együttműködést. ...És épp emiatt frusztráltak és agresszívek a magyarországi magyarok is: a magányos ember szükségképpen "zavarodik meg" és esik neki a többieknek.

Igényes 2013.06.04. 11:04:37

@Országúti Ninja: Ettől már csak az lett volna jobb, ha tesz is valamit érte, ahelyett, hogy csak ő vár el. No persze, min vagyunk meglepődve. :D

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.04. 11:04:49

Nem túl jó a téma. Ezt itt mindenki ismeri. Hasztalan mégegyet nyammogni a gitten.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:06:23

@Der Piefke: köszönöm, én magyar vagyok, a miértjét pedig - ha nem haragszol - nem te fogod nekem elmagyarázni. Ráadásul miértekkel nem is foglalkozom, ez vagyok és kész. Persze te gyárthatsz ehhez a saját ízlésed szerinti ideológiát, magyarázatot, engem nem fog zavarni. Csak azért legyünk tisztában a határokkal.
@bpetya75: igeniskéremszépen este küldöm :)

BTBTBT 2013.06.04. 11:07:47

@Kovermadar:
Te még csak 29 vagy? Többnek tűntél a hozzászólásaid alapján.

Igényes 2013.06.04. 11:08:22

@Der Piefke: Mind az akar lenni, idejön túristaként, látja hogy ez jó, megpróbál beleülni mint maris a péniszbe, és csodálkozik, ha neki nincs kinyalva mindene. Mi ebben a jó nekünk, kérdem én? Semmi? Semmi.
Akkor meg?

Igényes 2013.06.04. 11:11:22

@Réka ‎: egy magyar vagy, aki nem itt él, nem itt nőtt fel, nem itt szocializálódott, és egy másik országban született. Aki nem adni akar, csak elvenni. Aki még szóban is csak fikázni tudja azt az országot, amitől ő elvár dolgokat, itt élni nem tud, de azért visszajönne.

Mire megyünk ilyen "magyarokkal"? :)
És mikor törődik valaki végre azokkal, akik itt élnek, itt születtek, itt adóznak, és fenntartják ezt az egészet, hogy a "magyarok" beletörölhessék a kisseggüket, és utána sértődötten távozzanak?
Semmikor? Miért?

Igényes 2013.06.04. 11:12:31

A határokkal meg TE legyél tisztában. Ott vannak a határok, rajtuk kívül tágasabb. Indulás.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 11:13:42

@jova68: Értem. Ezentúl minden biciklistának javasolni fogom berlint. Jók az utak, kevés az autó, és ha mégis elütik, fasza helyre kerül a kórházban.

Fejesrob 2013.06.04. 11:13:43

@Igényes: Érdekes, engem nem akarnak átverni. Készségesen cserélik az elromlott dolgaimat, garancia előtt akár 2 nappal is, nem vernek át a közértekben. Sőt, éppen azt látom, hogy Mo.-n messze udvariasabbak, készségesebbek mint bárhol Ny, Európában.

Most már olyan helyeken is, mint Okmányiroda, szakorvosi rendelő, ahol 5 éve még simán a cipődre köptek.

Elmész nyaralni, a szállás jó, olcsó és még ajándékot is adnak, hogy jövőre odamenj. Már nem is járok külföldre nyaralni, azon a pénzen eleve 2 jó helyre el tudok menni itthon és több mindent is kapok levesebb pénzért, ráadásul az elérhető programok is sokkal érdekesebbek.

Igényes 2013.06.04. 11:14:05

... Francnak sem hiányzol. Úgy teljesen őszintén. Te túúúrista.

BTBTBT 2013.06.04. 11:15:02

@én már a fény gyermeke vagyok:
Látom, jova Berlinnel kapcsolatos érvei nem győztek meg téged. :)

2013.06.04. 11:15:38

@Barátusz: Igen, ezek is jók, habár amióta az új oldal megnyitott, voltak példák azokra is, amiket én írtam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:16:20

@Igényes:
"egy magyar vagy, aki nem itt él, nem itt nőtt fel, nem itt szocializálódott, és egy másik országban született." - igen.
"Aki nem adni akar, csak elvenni." - mi az, amit elvenni akartam, ami romboló hatással lenne az országra és a társadalomra? Segélyen éltem adózás nélkül? Hogy érted ezt? Vagy csak jól hangzó üres frázis?
"Aki még szóban is csak fikázni tudja azt az országot, amitől ő elvár dolgokat," - mutass rá kérlek a posztban vázolt elvárásaimra, mert ilyet nem találok, valamint fikázást sem igazán, a pozitív dolgok nagyonis jelen vannak a leírásomban - rádásul sok határon belül született magyar ezerszer jobban ócsárolja az országát, majd velük is törődj egy keveset, mert itt eléggé kilóg a lóláb, hogy mi bosszant téged bennem.

hogy te mire mész velem, az édeskevéssé érdekel, no de ennyi üres frázist összehordani azért nem igazán fair.

többiektől elnézést, hogy etetem!

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.06.04. 11:16:33

jaj ne. ne hagyd abba! en nagyon kivancsi vagyok a folytatasra is. es kepet is kuldj ismet hozza. :) koszontem szepen. jo volt olvasni. ;)

2013.06.04. 11:17:26

@Barátusz: Szubjektív dolgokról nem jó vitatkozni, nekem a biztos anyagi háttér azt jelenti, hogy van mondjuk 6 havi tartalékom arra az esetre, ha kirúgnak, de mégsem szeretnék menni a híd alá. Az más kérdés, hogy számomra ez esélytelen magyar fizetésből, de talán még kintiből is.

BTBTBT 2013.06.04. 11:18:53

@Philosoraptor:
Nem mondtam, hogy nem voltak olyanok, amiket te említettél, de ahhoz, hogy valaki jó posztot írjon, némi tapasztalat is szükségeltetik az adott országban.
Aki diplomásként/hülyeként kiment, aztán nekiállt publikusan osztani az észt, az ne csodálkozzon, ha a f@sz rosszabbik végén találja magát.

HakapesziM 2013.06.04. 11:20:22

Hatodik éve dolgozom svéd cégnek kamionsofőrként. Szép ország, jó fejek, öröm, boldogság a fejlett Nyugaton lenni, de már öt hete nem voltam otthon, alig várom, hogy a szutykos Budapest felé fordítsam a kocsi elejét. Belehalnék, ha tartósan itt kellene laknom. Mondjuk szigorún véve, én nem lakom sehol.

Igényes 2013.06.04. 11:21:26

@Fejesrob: Figyeld meg egyszer a blokkot, mik a valós árak, a polcokon kiírtakhoz képest. :) Persze ez csak akkor látszik, ha nézed az árakat, és nem lekapdosod ami kell, annyi, amennyi alapon.
Multik és nagyobb boltok cserélik a dolgokat, kisebbek már nem szívesen. Okmányirodából a pestiek elég jók, orvoshoz nem nagyon járok, ismerősök beszámolói alapján nem sokat javult.

Nyaralni? Tavaly belföldön nyaraltam, négycsillagos szálloda, bővn felsőközépkategóriás árak, és majd bekaptak, amikor meg mertem említeni, hogy az a sereg hangya, ami előmászott, az miért van ott. Ezt leszámítva is bőven volt gond. Oké, ez csak egy hely, de itthon soha többé. :)

Elérhető programok, azok jók.

Len.Mag 2013.06.04. 11:22:13

@andaluzkutya: Nem tudom, máshol milyen a helyzet, de a 9. ker. sorra újítja fel a régi házakat, eredeti stílusban. Ezért mostanában gyakran sétálok arra, és nagyon jó látni.

Fejesrob 2013.06.04. 11:22:21

@Igényes: Ez nem fikázás, leírta a véleményét.

A dolog amúgy is nagyon ember és helyzetfüggő, ha valaki svédországban élte le az életét, egy csomó dolog nem zavarja, ami pld. nekem rémálom lenne.

Ugyanakkor itthon észreveszi, amit én pld. nem. Na most ha valaki még neurotikus is, az nyilván az északi országokban ezerszer jobban érzi magát, ahol nem nagyon szólnak hozzá, de mindig pontosan 15.05 perckor viszik el a kukát, kínos a rend, amit a neurotikus eleve szeret. A társadalom is lehet bizonyos mértékig neurotikus, a német pld. szinte a legkisebb szabálytalanságot sem viseli el, a lazaság számára a balkán.

BTBTBT 2013.06.04. 11:25:18

@Philosoraptor:
Nyugat-Európában (a világ többi részéről fogalmam sincsen), ha piacképes munkaerő vagy, boldogulsz hathavi tartalék nélkül is, egyrészt a jobb szociális háló, másrészt az időközben felbukkanó munkalehetőségek révén.
Az, hogy otthon mire van szükséged, csak a lelépés elodázására jó.

JohnHenry 2013.06.04. 11:25:25

@Len.Mag: tank módjára tömegközlekedni??? legjobb módja, hogy előbb-utóbb valaki pofán vágjon...

amúgy meg a kommenteket olvasva siralmas, hogy emberek álomvilágban élnek és még büszkék is rá.

nigara 2013.06.04. 11:26:30

@Philosoraptor: nem talán, biztos.
Ahhoz nagyobb áldozatokat kell hozni kint is, hogy tényleg félre tudj tenni.
És azért nem szeretem azt, amikor a kimentek azzal jönnek, hogy ennyi meg annyi marad havonta, miközben 10+ emberrel élnek együtt az alja környéken, az occsó kajákat veszik, stb.

bpetya75 2013.06.04. 11:28:05

@Réka ‎:

A hőbörgés sosem fair. Ne üsd a fejed rajta, nem érdemes.

Igényes 2013.06.04. 11:28:46

@Réka ‎: " A mindennapos megélhetésre elegendő volt ugyan a fizetésem, de arról álmodni sem lehetett, hogy valaha lakást vásároljak.

A hosszabb utazások is többéves projektekké nőtték ki magukat, a családlátogatásokon kívül ritkán futotta nyaralásra. A hétköznapokat így is remekül kitöltöttem, tartalmasan telt az idő, de azért kezdtem látni, hogy nagy vonalakban nehéz egyről a kettőre jutni"

"Sokkal rosszabb volt az összevetett életminőség alacsony színvonala, legalábbis én így láttam."

Idejössz csupasz seggel, élsz mint marci hevesen, aztán semmi nem jó, mert pár hónap alatt nem raksz össze egy lakásravalót...A posztod elég romboló hatással van a társadalomra, igen. Látod hány ártatlan lelkű szerencsétlen megette? Édesített méreg, ami finoman és kedvesen magyarázza meg, hogy a királylány romániából svédországba, aztán nagykegyesen nekünk is ad egy esélyt, de hát sajnos, sajnos, sajnos.
Egy fenét sajnos, tök jó, hogy elmentél. Ne gyere vissza, szerintem.
Vagy ha csakazértis, akkor meg próbáld megbecsülni, amit kapsz, és ne fanyalogj. Nem vagy több itt senkinél.

2013.06.04. 11:29:17

@Barátusz: "Aki diplomásként/hülyeként kiment, aztán nekiállt publikusan osztani az észt, az ne csodálkozzon, ha a f@sz rosszabbik végén találja magát."

Azért, mert diplomásként az adófizetők állták az oktatását? Vagy mire gondolsz?

Az okoskodást definiálhatná valaki, mert ha az értelmetlen fika megy, ha az építő kritika, akkor is mindig ugyanoda lyukadunk ki, mert sok embernek a kettő egy és ugyanaz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:29:59

@bpetya75: á, abból már kinőttem. A kérdések költőiek, inkább arra akartam rávilágítani velük, hogy mennyi átgondolatlan ostobaságot összehordott az illető. Aki látszólag heveny feltűnési viszketegségben szenved, ezért sajnáljuk.

2013.06.04. 11:30:18

@Barátusz: Országtól függetlenül hat havi tartalék lenne a célom.

redsea 2013.06.04. 11:30:19

@Igényes: az ilyenekre ott a szűrés gomb :)

redsea 2013.06.04. 11:30:59

@Igényes: az ilyenekre ott a szűrés gomb :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:31:14

@Igényes: ez a te olvasatod, amit természetesen tiszteletben tartok, más - mint te is írtad - másként olvassa. Így kerek a világ. Engem nem bosszant a te felfogásod.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 11:31:17

@bpetya75:

Oké, de amióta ez divat lett, tele a net ilyen képekkel, s azóta megundondorodtam tőlük.

Fejesrob 2013.06.04. 11:31:38

@Igényes: Élelmiszert nem igazán, de egyebeket szívesen vásárolok multinál épp azért, mert szó nélkül visszacserélik, nincs velük rossz tapasztalatom. Mondjuk, Teszkóban nem vásárolok, nincs is a környékünkön.

Vidéken is jók az okmányirodák. Udvariasak, gyorsak. Hasonló az orvos is, véletlenül vagy két éve kipróbáltam, mert 3 hónapig vidéken laktam.

Szar szállásokat külföldön is ki lehet fogni. Ha pld. Görögországba mész, turistairoda által tesztelsz szállodába mész, nehéz mellényúlni, itthon viszont találomra mész. Én is jártam olyan helyen vagy öt éve, ahová nem mennék.
De ma már ott a net, olvashatod a véleményt is, igen régen nem nyúltam mellé, pedig sokat megyek családdal, haverjaimmal, sőt egy nagyobb társasággal is.

Jó tapasztalataim vannak, nagyon szeretek Mo-n utazgatni, kirándulni.

Igényes 2013.06.04. 11:32:10

@Fejesrob: Attól függ, mit értesz lazaság alatt. Valószínűleg nem lazaságot, hanem olyan otromba és kirívó dolgokat, amiket egyes liberálisok szeretnek átmeneti és lényegtelen semmiségként beállítani, holott egy normálisabb ember legszívesebben ott helyben pofozná fel azt, aki éppen "lazáskodik". Csak egyrészt az tisztában van a társadalmi együttélés szabályaival, másrészt meg tudja hogy a falka úgyis őt pellengérezné ki.
És igen, így csúszunk szépen lefelé a balkánhoz.

2013.06.04. 11:33:12

@nigara: "És azért nem szeretem azt, amikor a kimentek azzal jönnek, hogy ennyi meg annyi marad havonta, miközben 10+ emberrel élnek együtt az alja környéken, az occsó kajákat veszik, stb."

Mi ez, ha nem az, hogy leadsz jó nagyot az igényeidből?

Hasonlót én is írtam már diggernek, persze falra hányt borsó volt, ő sznobságnak tartja, ha az ember helyen táplálkozik.

Igényes 2013.06.04. 11:34:27

@Réka ‎: Engem sem te bosszantasz, csak a jelenség, ami sajnos tömeges. Próbálom nem összefüggésbe hozni azzal, hogy főleg a romániából származóknál látom. :)

2013.06.04. 11:35:41

@Philosoraptor: Mármint nem te, hanem aki valakinek képzeli magát, mert ugyanúgy nyomorog, csak másképp.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:36:43

@Philosoraptor: ez az ideális, megnéztem a statisztikákat, egy 2011-es kutatás szerint a svédek 40%-ának egy havi vagy ennél is kevesebb megtakarítása van, ezért valószínűsíthetjük, hogy a hat havi spórolt pénz elég kevesüknél valósul meg. Emlékszem, amikor a SAAB csődbe ment, az évtizedek óta ott dolgozó, nem rosszul fizetett dolgozóknak már az első fizetés elmaradásának másnapján a bankhoz kellett fordulniuk vészhitelért, hogy a rezsit, élelmiszert ki tudják fizetni. Rémisztő volt, komolyan.

bpetya75 2013.06.04. 11:37:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szíved joga. Én megszavaztam neki a bizalmat, hogy hangulatfotót készített, nem divatfotót ;-)

ErrOr 2013.06.04. 11:37:24

Pro és kontra, én szeretek Budapesten élni.

Fejesrob 2013.06.04. 11:37:28

@nigara: Az a helyzet, hogy külföldön nagyon szar élni úgy, hogy az ember nem kint született. Sokan fényezik a helyzetüket.

Találkoztam jó pár kint élő magyarral és mindegyik, mintha megtört volna benne valami. Tetetett magabiztosság, majdnem olyan szintű viták, hogy frissebb a teszkóban a banán, meg hogy a sarki arab olcsóbb mint itthon a CBA.

Azzal együtt aláírom, hogy vannak szituációk amikor nincs mese, menni kell, mert ott legalább túl tudja élni.

Igényes 2013.06.04. 11:38:31

@Philosoraptor: Itt mondjuk így sem nagyon lehet spórolni. Szobabérlés 50k körül van, bérlet 10k, egy átlagfizetésből emellett csak nyomorgásra telik. Külföldön azért nyomorogsz, hogy majd jobb legyen, itt azért, hogy ne halj éhen.

2013.06.04. 11:38:55

@én már a fény gyermeke vagyok:
Sohaj.
Ugy latom, megsem sikerult.
Megiscsak az elso benyomas volt a helyes.

2013.06.04. 11:39:39

@Réka ‎: Magyar statisztikát inkább ne nézz meg akkor.

Igényes 2013.06.04. 11:39:39

@bpetya75: Szerintem csinálhatnátok együtt egy szép, MAGYAR gyereket is. Ketten csak egyszerűbb lenne. :))

Len.Mag 2013.06.04. 11:41:07

@JohnHenry: Vártam, hogy valaki belekössön, gratulálok. A tank szó valóban nem a legjobb rá, asszertív közlekedésnek mondanám. Szerintem ezzel együtt én vagyok az egyik legnyitottabb és -előzékenyebb budapesti közlekedő, úgyhogy nem érdekel a véleményed.

BTBTBT 2013.06.04. 11:41:10

@Philosoraptor:
Nem, a nagyon különböző végzettségű és értelmi színvonalú posztolókkal kapcsolatban említettem ezt a párhuzamot.

Okoskodás az, amikor valaki úgy viselkedik, mintha (másoknál) többet tudna egy adott dologról, közben meg kiderül, hogy nem.

Külföldre menéshez minek kell hathavi tartalékot képezni? Még akkor sem, ha kevésbé versenyképes végzettséggel indul az ember. Majd külföldön, ha megállapodott, majd nekiállhat annyi tartalékot összerakni.

nigara 2013.06.04. 11:41:33

@Fejesrob: hát ez az. A látszat gyakran csal.
Ha meg a túlélés a cél, akkor azt be kell vallani - nem pedig előadni a sikeres kivándorlót.

nigara 2013.06.04. 11:43:31

@Barátusz: "Külföldre menéshez minek kell hathavi tartalékot képezni?"
Igazad van, csupasz seggel el kell indulni, aztán valami majd lesz. Híd mindenhol van.

Igényes 2013.06.04. 11:43:38

@Fejesrob: Szerintem ez egy csodálatos ország, és hihetetlenül unom, hogy mindenki csak mocskolja. Szóban is, tettekkel is, kapualjakba hugyozással és hányással is, meg köztérrongálással is. Ez nem lazaság, ez undorító. Az emberekkel van gond, azokkal is, akik csinálják, és azokkal is, akik nem emelnek szót ezek ellen a dolgok ellen.

bpetya75 2013.06.04. 11:44:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Látom sokféle téma érdekel. Két ötlet, ha még nem fotóztál ilyet: Az egyik az aranyeső virága. Nem a köznyelvben aranyesőnek nevezett aranyfára (Forsythia nemzetség) gondolok, hanem a Laburnum nemzetségre. Gyönyörű a virágzata.

A másik a mogyoró. A februárban nyíló termős virágok nagyon aranyosak.

2013.06.04. 11:44:14

@Fejesrob: "Az a helyzet, hogy külföldön nagyon szar élni úgy, hogy az ember nem kint született. "

Valamivel alátámaszthatnád, mert ez így csak egy üres közhely. Kint megaláztak, megsértettek v. törvénytelen keretek között dolgoztál, mert nem vagy állampolgár?

"Találkoztam jó pár kint élő magyarral és mindegyik, mintha megtört volna benne valami. Tetetett magabiztosság, majdnem olyan szintű viták, hogy frissebb a teszkóban a banán, meg hogy a sarki arab olcsóbb mint itthon a CBA."

Ezt hívják a ló túloldalának, meg az elején rózsaszín ködnek.

A sarki arab olcsóbb, mint a cba, hiszen itthon 30 ezerből oldod meg a havi kaját, kint meg mondjuk 300 fontból, most csak mondtam itthoni meg ottani minimált.

BTBTBT 2013.06.04. 11:44:31

@Len.Mag:
Londonban csak tankként érdemes haladni a tömött utcákon. Működik, mert határozottabban közlekedsz, mint a tömeg, azon belül is az andalgó turisták.
Nagyon ritka, hogy szembe kerülsz egy kétméteres bengával, akkor viszont neked ajánlatos élére állni. :)

bpetya75 2013.06.04. 11:45:44

@Igényes:

Nekem már van három szép, magyar gyerekem. Azt meg inkább Rékára bízom, hogy kitől és milyen gyerekeket szeretne.

2013.06.04. 11:45:54

@Barátusz: "Külföldre menéshez minek kell hathavi tartalékot képezni? Még akkor sem, ha kevésbé versenyképes végzettséggel indul az ember. Majd külföldön, ha megállapodott, majd nekiállhat annyi tartalékot összerakni."

Nem azt írtam, hogy a külföldre költözéshez kell hat havi tartalék, hanem azt, hogy ha valahol életvitelszerűen élek, törekedeknék rá vagy hasonló, biztos támpontot jelentő összegre.

Fejesrob 2013.06.04. 11:46:00

@Igényes: Egyáltalán nem csúszunk le szerintem a balkánhoz, sőt éppen ellenkezőleg, az ország fizikailag, a nép mentálisan többet fejlődött az elmúlt 20 év alatt, mint azelőtt a 40 alatt.

Rengeteg pozitív fejleményt látok, bár a magyarokat én soha nem tartottam olyan népnek, aki ne lenne életrevaló, vagy rossz tulajdonságai lennének. Úgy látom, külföldön is értékelik a magyarokat, mert többségük udvarias és korrekt. Ha külföldön nyaraltam valami déli nyaralóhelyen, mindig összeverődtem más magyarokkal közös programok erejéig és soha nem bántam meg.

igi1 2013.06.04. 11:46:07

@MINE: sebol máshol a világon nincs ezeknek ilyen jó dolguk, mint nálunk, a románoknak.

persze, hogy ide vágyik, itt erzi magát legjobban

ez mindig bebizonyosodik

Rengeteg mindent kapnak, támogatást, ösztöndíjat, utazást 10 alkalommal 90 %ot, az orvosnál előrébb mehetnek.

Aztán hallgattam a románok lakta kollégiumban elégszer a hülye magyarozást 2 éven át.

Közös ismérv. Hogy az iskolát, egyetemet nem tudják befejezni, állást vállalnak, a magyaroktól elvéve, merthogy utánuk támogatást kapnak a munkáltatók.

Azzal is dicsekedtek, hogy ők mindent megtehetnek, szándékosan akkor mentek be a munkahelyre, amikor akartak, senki nemszólt érte, mer a főnök bezsebeli utána a lóvét.

tableno 2013.06.04. 11:46:45

@Fejesrob: Ó szent együgyűség! :))

BTBTBT 2013.06.04. 11:47:45

@Philosoraptor:
Ha külföldre mész, az az első, hogy leadsz az igényeidből. Ennek nem feltétlenül a gyengébb minőségű kajára való átállást jelenti, hanem azt, hogy nem KÖLTESZ annyit, mint korábban, amíg az anyagi helyzeted normalizálódik.

DD tojik arra, mit gondolnak róla, ő azt szereti, és azért veszi meg azt az árut. Igaza van. Ne más akarja megmondani, hogy neki mi legyen jó. Különösen úgy, hogy nem is próbált az ő helyzetében lenni. (Ne vedd személyeskedésnek.)

2013.06.04. 11:47:46

@Fejesrob: "Egyáltalán nem csúszunk le szerintem a balkánhoz, sőt éppen ellenkezőleg, az ország fizikailag, a nép mentálisan többet fejlődött az elmúlt 20 év alatt, mint azelőtt a 40 alatt."

Aha.

Igényes 2013.06.04. 11:48:05

@Philosoraptor: 30 ezerből? Miket eszel te, úgy őszintén? Lesz az 90 is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:48:49

@Igényes: én soha nem csináltam ilyesmit, sőt nem is mocskoltam az országot - egyszerűen leírtam, hogy nekem miért nem működött és egy szóval sem mondtam, hogy ez az ország hibája és nem az enyém.
Amikor pedig az általad emlegetett dolgok egyike ellen szót emeltem, lendületből rúgtak hasba. Egy fecske nem csinál nyarat sajnos.

BTBTBT 2013.06.04. 11:48:55

@nigara:
Inkább olvasd át még egyszer. Nem azt írtam, hogy csupasz seggel kell külföldre menni, hanem hogy nem hathavi tartalékkal. :)

Len.Mag 2013.06.04. 11:49:06

@JohnHenry: Egyébként pedig: igen! Ha a szembejövő nem képes megtenni azt a minimális kitérést, amit én megtetttem, és ami szükséges ahhoz, hogy elférjünk egymás mellett, akkor össze fogunk ütközni. És ha ezért még pofon is vág, akkor rendőrségi ügy lesz belőle! :D

nigara 2013.06.04. 11:51:32

@Barátusz: érdekes elméleteid vannak amúgy is arról, hogy mi a jó, meg hogy kell azt csinálni.
A tartalék ahhoz kell, hogy ne kelljen csövesként élned, és ne kelljen az első mosogatós állásra lecsapnod.
De mindenkinek mást jelent az ÉLET.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 11:51:34

@Philosoraptor: a magyar statisztikát megnézi más, csak arra akartam rávilágítani, hogy itt se duzzad minden matrac a dugipénztől, aztán hogy ez szociális lecsúszás vagy konzumidiotizmus, az már más téma.

Igényes 2013.06.04. 11:52:27

@Fejesrob: Én ezt nem látom. Pozitív dolgok vannak, de hogy mentális fejlődés lenne? Ki tud élni a pozitív dolgokkal? Az a legalább közepes életszínvonalon élő, legfeljebb harmincas, nagyvárosban élő fiatal, aki az átlagosnál iskolázottabb. Nekik-nekünk kétségkívül rengeteg előnnyel járt az utóbbi 20 év, no persze, nem csak azzal. Aki ezen kívül esik, azt valahogy elfelejtettük.

2013.06.04. 11:52:58

@Barátusz: Fordítva gondolom. Ha itthon nyomorog az ember, kint a hasonló életszínvonalt biztosító pénzből többet költ, mert több marad. De ha itthon valaki keres 100 ezret, és azt mondanád neki, hogy jövő hónaptól keres 200 ezret, mire fogja költeni, mit akar kezdeni vele, hány embertől hallanád azt, hogy megpróbálok félrerakni belőle minél többet... Itt kezdődik a pénzügyi analfabétizmus és az élj a mának, ne törődj a holnappal felfogás. Kint sem kötelező elkölteni minden pénzét az embernek, persze én nem akarok ítélkezni, csak néha kellene kicsit gondolkodni.

DD ne okoskodjon akkor olyasmiről, amit nem tapasztalt, hiszen kijelentette, hogy sznob dolog helyesen kajálni. Ennyi.

BTBTBT 2013.06.04. 11:53:08

@Philosoraptor:
Jól fizető állás kell, nem kuporgatás, amennyiben lehetőség van rá.
Persze a hathavi mellett az egyhavi tartalék is relatív, csupán az egyén igényei által mérhető. Ami nekem elég, másnak kevés vagy sok.

Hány havi tartalékkal indulsz jövőre?

2013.06.04. 11:55:51

@Igényes: Én eléggé kevés szemetet szoktam enni, néha azért sajnos becsúszik. Amúgy nem azt írtam, hogy én 30 ezerből veszek kaját, hanem hogy 80 ezerből marad jó eséllyel 30 ezred kajára...

BTBTBT 2013.06.04. 11:57:10

@nigara:
Külföldön élsz vagy Mo.-on?
Nem mondtam, hogy úgy kell csinálni, ahogy én mondom.

Jól fizető állásom van (figyelsz? jól fizető!), ebből következően többet költök, mintha jóval kevesebbet keresnék. De éppen a jó fizetés miatt messze nem csövesként élek.
Ha pedig van szakmai tapasztalatod, és valamilyen oknál fogva elveszted az állásodat, nem fogsz mosogatónak elmenni, hanem felveszed a munkanélkülit, a támogatásokat (az addig levont adókból fussa rá), és komolyan nekiállsz új állást találni.
De neked egyből az jön le, hogy ha az embernek nincs tartaléka, és munkanélküli lesz, akkor a híd alatt alszik.

Fejesrob 2013.06.04. 11:57:17

@Philosoraptor: Nem, engem soha. Nem volt bajom soha külföldiekkel, csak nyilván más turistaként ott lenni és más vendégmunkásként. Persze találkoztam pld. mogorva némettel, de olyannal is, aki készségesen segített, szerintem jóval többet, mint ami elvárható lett volna.

Életminőség szempontjából nincs jelentősége az áraknak, hiszen mondjuk Londonban olcsó pld. a banán, de drága a közlekedés, a színvonalas lakhatás. Az életminőség pláne relatív, az én álmom egy egész pici balatoni településen egy olyan kis házikó, amelynek telkéről belelóg a lábam a vízbe. Még autó sem kell, elég egy kismotor, vagy egy bringa.
(Már nem állok ettől messze)
Ezt nem cserélném el sem London belvárosára, sem északi országra, még akkor sem, ha nem egy lakótelepen élnék, hanem egy fjord mellett családi házban.

Buga.Jakab 2013.06.04. 11:58:05

törtető erdéji (magyar) ? vagy simán román cigány ?

ezekkel van teli a magyar közélet, ehzek szálták meg az országot...
túszul ejtették az álamot !

foglajjuk visza magyar magyarok !

2013.06.04. 11:58:22

@Réka ‎: Furcsa, hiszen én a józan paraszti eszemmel azt gondolnám, hogy több pénzből többet is lehet félrerakni. Persze nem úgy kell érteni, hogy szarrágónak kell lenni. :)

2013.06.04. 11:59:27

Szia Réka!
Szerintem a fotóid nagyszerűek! Felül emelkednek a poszton!

A posztot rövidnek éreztem, szívesen olvastam volna tovább! Köszi!

kriosz 2013.06.04. 11:59:36

@Réka ‎: Na, igen a nagy urban legend hogy külföldön, skandinávoknál meg méginkább mindenkinek több hónara elegendő megtakarítása van. Max. az idősebbeknek talán de a legtöbbnek hó végére csupasz a feneke. Amikor meg emelik a kamatokat akkor jönnek a poénok hogy jönnek a knekkebrod napok.
Tehát Réka ha jól értelmeztem akkor neked szived vága hogy egyszer visszatérj Budapestre v. nem? Ha jól értem akkor az anyagiak az ami miatt leginkább elmentél? Hát igen a legoptimistább az lenne ha a Svédországban megkeresett pénz otthon verhetné el az ember. Magyarország meglehetősen élhető ország ha van elég pénzed, ha nincs akkor jönnek elő az irritáló dolgok.
Átvernek? Most őszintén az utóbbi időben egyre többször fordult elő hogy a hiperben a számla átnézés után /mi átnézzük a számlát a sok ilyen olyan akció és miegyebek miatt/ bizony többet fizettünk mint kellene. Néha meglehetősen rossz szájízzel veszem tudomásul mert direkt átverésnek érzem v. inkább megtévesztésnek. A norvég nem nézi át de őt is átverik csak nem veszi észre , v. otthon. De egy re több az elégedetlen ember itt is. Akkor most...?

bpetya75 2013.06.04. 11:59:42

@Réka ‎:

Ezek szerint az itthoninál jelentősebb lakossági megtakarításnak nem feltétlenül az az oka, hogy annyival több ember takarékoskodik, hanem inkább az, hogy aki megteszi, az többet tud félretenni.

2013.06.04. 12:01:56

@Fejesrob: Szerintem Magyarországon még mindig szocializmus van. Ezt mutatja a jelenlegi és a régebbi rendszerek felépítése, valamint az emberek gondolkodása is (mindenről az állam tehet, és mindig az állam hibás, de persze azért ő tartson el, és nekem minden JÁR). Utálom mindegyik rohadt féreg politikust, de azért az éremnek két oldala van.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 12:02:33

@Philosoraptor: beszédes tény, hogy óriási népszerűségnek örül a "Luxuscsapda" című trash reality sorozat, ahol fejezetenként két pénzügyi tanácsadó látogat el egy-egy bajbajutott családhoz, akik a mértéktelen túlköltekezés miatt komoly bajba jutottak. Tényleg elképesztő látni, hogy milyen költekezési szokásai vannak egyeseknek, és ezek sajnos nem elszigetelt kivételek.

BTBTBT 2013.06.04. 12:03:31

@Philosoraptor:
"A tett halála az okoskodás."

Külföldön is embere válogatja, hogy mire költené, ha hirtelen megduplázódna a fizuja. Van, aki félretenne, van, aki másik házimozit venne belőle. Ez nem országfüggő.
Az otthon tendencia, hogy "veszek egy új plazmatévét, mert a szomszéd is vett", itt meg az, hogy a munkanélkülin tengődő sok tök kévázókban/kifőzdékben szarja el a kis pénzét, miközben ott figyel mellette az asztalon az új tablet. (Nem tudom, ezt hogy mondják magyarul.)

Ha szerinted DD ne okoskodjon, akkor te miért próbáltál az ő számodra helytelen étkezési szokásaival kapcsolatban? :)

Fejesrob 2013.06.04. 12:03:57

@Igényes: Én pedig ezt látom. A fiatalok ma képzettebbek, udvariasabbak mint az én korosztályom, pedig nagy tömegben inkább hátrányos helyzetű fiatalokkal akadok össze (nem cigányokkal).

Üresek a kocsmák és a presszók, sokuk meg is szűnt. Ok, nyilván a válság is, de ugyanakkor a fagyizók, cukrászdák tele vannak.

Az tény, hogy ma jóval nehezebb tanulni, érvényesülni, de a mai átlagember mégis megteszi, ha más nem, fogja magát és kivándorol. Az is mentális fejlettséget jelöl, hogy meg tudja tenni, ismer nyelveket, nem beszari.

Buga.Jakab 2013.06.04. 12:03:59

@Philosoraptor: "Magyarországon még mindig szocializmus van"

lóf@szt ! sose volt !

1013 éve FEUDALIZMUS

parasztokal és kisz/nagy kirájokkal...

ErrOr 2013.06.04. 12:04:01

A hétvégén mesélték nekem, hogy milyen is az a Németország. A fizu sokszorosa az itteninek, de:
- a vidéki németek rákérdeznek, hogy nálunk van-e vezetékes víz?
- a mérnöki irodában a legmagasabb végzettségű ember magyar(a többieknek nincs)
- bármit csinálhatsz, mindig is kívülálló leszel
- gyereket nem járatnának ott iskolába, mert csak butább lesz

Igényes 2013.06.04. 12:04:23

@Buga.Jakab: Üssük a trollot bikacsökkel. A románok igenis valós probléma, csak olyan, mint a cigánybűnözés. Nem lehet róla beszélni.

2013.06.04. 12:06:23

@Barátusz: Persze, hogy jól fizető állás kell, kérdés megint, hogy kinek mit jelent. Egy újabb szubjektív dolog, nem találsz két olyan ember, aki ugyanakkora összeget mondana. :) Magyarországon mi számít jónak? 300 ezer, fél millió v. 1 millió? Kint mi számít jónak? nettó 2 ezer font, vagy évente 50-100 ezer fontos fizetés? Akinek a pénz csak eszköz, nem pedig a boldogsága, az nem akar milliókat keresni és valószínűleg ebből kifolyólag nem is fog.

Kapaszkodj meg(!), de megbízható közvetítőn keresztül megyek ki, így "minimális" költőpénz kell és az albérlet árát is állnom kell természetesen, amíg nem kapok fizut.

Buga.Jakab 2013.06.04. 12:06:33

@ErrOr: ja ja...

meg éheznek is a nácik (orbán monta)

ja és verik a négereket... meg az aszonyaikat és gyereket áldoznak fel...

nigara 2013.06.04. 12:06:46

@Barátusz: az előbb még a kimenetelhez szükséges pénzről beszéltél, most meg nem?...
Mindegy is.
Ha meg ilyen eccerű lenne a kinti dolog... hjjjaaa.
Nem kellene megtévesztened a zembereket.

Spacecake 2013.06.04. 12:07:07

@Philosoraptor: `Miért, kint külföldieket reggeliznek? Vagy miért kell menekülni? `

szo sincs rola!!!
de majd meglatod,h sehol sincs kooobaszbuu a kerites.
HA meglatod...

2013.06.04. 12:07:46

@Réka ‎: Köszönöm, majd meglesem a sorozatot, habár most is elvagyok havazva, South Parkból csak a második évadnál tartok, meg persze eddig hetente jöttek a GoT részek is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 12:07:56

tényleg, hol van diggerdriver? Fotóztam neki markológépet sokat a közeli építkezésen. Meg magamnak kőművest, de azt nem osztom meg.

2013.06.04. 12:08:51

@Spacecake: Eddig sem állítottam, hogy kolbászból van, nem vagyok hülye. :) Azt hittem azt írod, hogy sok a nem fehér ember, és ez bizony csökkenti az ember biztonságérzetét, meg úgy általánosságban sokkolja is.

bpetya75 2013.06.04. 12:09:23

@kriosz:

Sajnos rosszak a tendenciák. Az átverés szerves része a fogyasztó társadalomnak. Persze nincsenek külföldi tapasztalataim, de erős a gyanúm, hogy nem csak nálunk zajlik pl az egységnyi termék mennyiségével való játék.

Fejesrob 2013.06.04. 12:09:26

@Philosoraptor: Ezzel teljesen egyetértek, bár inkább az idősebb korosztályra vonatkozik. Úgy látom, 30 alatt egyáltalán nincs jelentősége sem a kormánynak, sem a politikai kurzusnak. Legyen nemzeti, ne akadályozza a szabad mozgást, de mást nem várnak el. 16-19 csókák ismerik max. Orbánt és kész. Viszont nem panaszkodik és nagyon könnyen kimegy külföldre.

Viszont 40 felettiek azért is Orbánt okolják mert a közértben száraz a zsömle.

iqfighter 2013.06.04. 12:09:49

@Igényes: pff, kolcsonveheted a nickemet

kriosz 2013.06.04. 12:10:05

@Philosoraptor: Vannak páran akik megteszik de a legtöbb újgenerációs elherdálja a pénzt. Pedig tényleg meg lehetne fogni. Mondjuk nagyok a kiadások, onnantól kedzve hogy megvan a ház v. lakáskölcsön plussz egy v. két autóra kölcsön /persze újakra/ kicsit bevásárolsz, ruházkodás, gyerekekre kiadások, elektromos ketyerék és a hozzájuk tartozó számlák stb. hó végére annyi. Ha több pénz jön be az okosabbja extrában törleszti a részleteket , a hülyébbje meg megrendeli a szuper nyaralást, a böhöm nagy laptévét stb.

Buga.Jakab 2013.06.04. 12:10:24

minden magyar bűnöző, de főleg a politikusok !

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:11:35

@én már a fény gyermeke vagyok:
Nem tudom.
Szerintem a nagyvárosi emberek mindenhol kicsit feszültebbek. Itt is. Ha Stockholmban vagyok, olyan, mintha egy másik országban lennék (de nem a sok néger miatt ;) ).

Van, akinek a lüktetés, a nyüzsgés, a szórakozási lehetőségek kellenek. Ettől még nem hülyék.
Én azt szeretem, amikor síri csend vesz körül (biztos készülök már a koporsóba :) ), aminek oka lehet akár az is, hogy nap közben egy gyárban dolgozom, ahol azért tud zaj lenni.

Az én kedvenc városom egyébként Róma (ha magát a várost nézem) vagy Amszterdam (ha a Caffeeshopok adta lehetőségeket is figyelembe veszem :) )... de ettől függetlenül Budapest is szép, különösen nyáron. Stockholm nekem kicsit jellegtelen, de az is igaz, hogy még nem volt lehetőségem (időm és kedvem) alaposan bejárni.

Budapesthez még annyit, hogy egészen más a dolog fekvése, ha a koronámat költöm ott és turista vagyok, mintha ott élek. Ez biztos így van minden nagyvárossal is, máshol még nem laktam :)

2013.06.04. 12:11:54

@Barátusz: Leírtam, hogy helyesen táplálkozni fontos, és majd idős korában ebből lesznek problémái, erre leírta, hogy sznobság azzal foglalkozni, hogy mit eszik az ember. Erre most mit lehet mondani? Amúgy felőlem 0-24-ben is eheti az ipari hulladékot, nekem nem fáj. Csak kijelent valami kategorikus hülyeséget, és akkor azt hiszi, hogy az úgy is van. Amúgy ez itt egy fórum, itt mindenki okoskodik.

Fejesrob 2013.06.04. 12:12:03

@ErrOr: Ja, tőlem is megkérdezték 1986-ban, hogy van e nálunk színes TV, videó és megmutatták hogy működik a fürdőszoba és a WC.

Mindehhez még jópofit is kellett vágnom, mert vendégségben voltam.

BTBTBT 2013.06.04. 12:12:18

@nigara:
Philosoraptorral kezdtük ezt taglalni, aztán te benyögted ezt a sarkítást a tartalék/csupasz seggről, és így jutottunk el idáig.

Szerinted azzal tévesztem meg az embereket, hogy leírom a saját tapasztalatomat és helyzetemet, amit nem ingyen adtak, hanem meg kellett küzdenem érte? Ja, hogy te ezt egyből általánosításnak veszed? Menj már!
Gyere ki, élj itt néhány évet, és akkor megbeszéljük ezt a dolgot. Addig sok értelme nincsen. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:12:46

@Barátusz:
Ezt most nem tudom, hogy bóknak vegyem-e :)

Ennyire begyepesedett öregembernek nézek ki (hallatszom)? :D

Igényes 2013.06.04. 12:12:53

@Fejesrob: Te nekem egy olyan embernek tűnsz, aki mindenben a jót keresi, és meg is találja. Én másféle vagyok, nem fogom ignorálni a problémákat csak azért, hogy ne kelljen őket észrevenni. Persze boldogabb te leszel.

Ez a fagyizók cukrászdák teli vannak elég csalóka dolog, eg sütemény 3-800 Ft, egy gombóc fagyi 200, ennyit azért össze tudsz kaparni. Ha egyedül élsz, olcsóbban kijössz a gyalázatosan drága kajával is (már ha beéred a minőségével), mintha főznél. A presszó relatív, ma már nem trendi presszózni, berúgni kényelmesebben is be lehet.

A jóval nehezebb tanulnit meg végképp nem látom, annyi szakképzés van, mint a nyű, ott az internet, nyitva vannak a könyvtárak, teli vannak a könyvesboltok, ahol a kutya rád nem szól, ha kiolvasol egy könyvet ott helyben... mi a fene nehéz benne? Valaki kell, aki elkezdi csinálni, ennyi.

A nemkivándorlás beszarisággá nyilvánítása szerintem elég veszélyes vonal. Minimum énközpontú, hogy mást ne mondjak. Ez az ország nevelt fel, rengeteg pénz és energiát rakott beléd. Valamennyit illene talán visszaadni, nem gondolod?

bpetya75 2013.06.04. 12:13:02

@Barátusz:

"ott figyel mellette az asztalon az új tablet. (Nem tudom, ezt hogy mondják magyarul.)"

Bizony tabletnek. Kiizzadták rá a táblagép szót is, de a tablet az elterjedtebb. Legalább is erre mifelénk.

2013.06.04. 12:13:17

@Barátusz: Amúgy a tablet itt is tablet. Amit írtál, arra csak azt tudom mondani, hogy kinek mi a fontossági sorrendje. :)

tableno 2013.06.04. 12:13:17

@Fejesrob: Itt a kulcszó: 1986-ban!

Azze 2013.06.04. 12:13:46

én erre csak az argóbból tudok idézni: "Svédet pedig beszippantotta az a kibaszott magyar valóság" sokabn mennek ki azért külföldre hogy majd megszedik magukat és visszajönnek... meglátjuk mi lesz belőle. várom a folytatást.

2013.06.04. 12:15:05

@Buga.Jakab: Orbánnak mindig igaza van. Csak ezt lehetőleg a FB oldalán kívül ne hangoztasd, mert meglincselnek.

kriosz 2013.06.04. 12:15:10

@bpetya75: Biztos. Én itt találkoztam előszőr azzal a jófajta "elnzem" dologgal hogy mondjuk valami akciós. Ott van a pultban , alatta bazi nagy tábla, ott már nincs semmi de közvetlenül mellette /de ha nagyon pofátlanok akkor a helyén/ egy nagyon hasonló cucc csak mondjuk 10 dekával több v. kevesebb persze ez már nem akciós. Odacsődül a nép és simán veszik a nem akciósat.Ugyhogy mostanság már nagyítóval megy az akciós bevásárlás. Szerintem be van építve a nyereségbe ;)
ÁÁÁÁÁhhhh mindenhol vannak ilyen dolgok, am agyar csak hangosabban hőbörög.

BTBTBT 2013.06.04. 12:15:13

@Philosoraptor:
Az évi 50 ezer már menedzseri szintű fizetés, sokévi tapasztalat után. Nem osztogatják az ember két szép szeméért.
A 100 ezer meg még magasabb szint. Sokaknak álomvilág.

Na, akkor mégis jössz? Mikor?

ErrOr 2013.06.04. 12:15:50

@Buga.Jakab @genyamagyar : Nézd, 1 éve vannak kint, a tapasztalataikat mondták el.

2013.06.04. 12:16:35

@Fejesrob: "Viszont 40 felettiek azért is Orbánt okolják mert a közértben száraz a zsömle."

Ez eddig számomra a nap hozzászólása. Ezen jót nevettem. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:16:40

@Philosoraptor:
Én igyekszem a mának élni, de lehet azt okosan is.

Nagyon fontos a megtakarítás, mert sosem lehet tudni. De az afölötti rész... na az megy a levesbe, akár marhaságokra is :)

Kell egy egyensúly, hogy ne csak megtakarítsak, mert akkor elvész a mindennapi élet élvezete, ugyanakkor csak élvezni a fizetésemet sem érdemes, mert ha valami baj történik, esetleg olyasmire vágyom, ami több havi fizetésemet mésztené fel, akkor jó az ha van.

És még magánnyugdíjat is fizetek :D

nigara 2013.06.04. 12:16:44

@Barátusz: a sarkításban sajnos nem veszem fel a versenyt veled.

Azt írtad, hogy ha kint elveszted a munkád, akkor segély, és aztán úgyis találsz állást hipp-hopp, ergo nem is nagyon kell tartalék. Erre írtam, hogy azért ez nem ilyen egyszerű.
De mivel magad sem vagy tisztában azzal, hogy mire mit írsz, mikor miről beszélsz, pláne hogy mire kommentelsz valami teljesen másról szólót (lásd: egyszer a kimenetelről, utána éles váltással a kintiről beszélsz), szerintem hagyjuk is. Ahogy ezt már korábban is jeleztem.

Igényes 2013.06.04. 12:17:00

@kriosz: Ki tudja, ki az okosabb. Ha másokkal is törődik, és közben a saját életminőségét is javítja, vagy topisan kuporgat. hogy a banknak kéthavi törlesztővel több legyen a pénztárában. Lemaradtál. Kuporgass tovább.

BTBTBT 2013.06.04. 12:17:15

@bpetya75:
Köszi.
A "táblagép"-ről már hallottam, de tényleg hülyén hangzik. Mondjuk az is, hogy Mo.-on, magyarul beszélve angol szót használnak.
És akkor az "e-book reader" az "elektronikus-könyv olvasó", vagy ott is az angol szót használják?

Buga.Jakab 2013.06.04. 12:18:17

@Philosoraptor: "Orbánt okolják mert a közértben száraz a zsömle"

hál istennek egyelőre még vannak SPAR ok ahol tudok vásárolni jó és friss árut...

amig orbán és a fidesmafia haza nem vágja a CBA t monopolizálva...

iqfighter 2013.06.04. 12:18:33

@Réka ‎: Malmøt nem ismerem, de Stockholm egy nagyon szep varos, kicsit nehezebb lesz onnan viszakoltozni szerintem. Mikor koltozol? En jovore...

BTBTBT 2013.06.04. 12:18:55

@Philosoraptor:
Az előbb mér megegyeztünk abban, hogy az egyén véleménye szubjektív. Neki az jó, te meg helyesen táplálkozol. Ilyesmivel kapcsolatban nemhogy egymásnak nekiesni, de még okoskodni sem érdemes.
Aki nagyon meg akarja mondani a véleményét, de nagyon nem értesz vele egyet, azt hanyagolni kell. Vagy szűrni.

Igényes 2013.06.04. 12:19:06

@Buga.Jakab: Mondjuk a CBA-k többsége magasan veri minőségben a sparok többségét. Igaz, drágábbak is.

Spacecake 2013.06.04. 12:19:12

@Philosoraptor: ha nem akarsz feher embert latni,javaslom koltozz Londonba,ugyis reg volt londoni poszt:-)

BTBTBT 2013.06.04. 12:19:34

@Kovermadar:
Egyáltalán nem. Jó értelemben mondtam. :)

Buga.Jakab 2013.06.04. 12:20:06

@Igényes: :))))

a cba mind koszos redvás...

a sparok tiszták és kulturáltak...

ErrOr 2013.06.04. 12:20:25

@Fejesrob: jah igen, és amit én is tapasztaltam már franciáknál angoloknál, simán elvannak a testszagukkal 4-5 napig és csak utána fürdenek. Anno ismerősömet rendesen hülyének nézték a ködös Albionban, hogy minden nap fürdik :)

kriosz 2013.06.04. 12:21:16

@Igényes: Az ideális persze az lenne ha mondjuk 5 év alatt ki tudnál fizetni házat autót és onnan tól kezdve juhéjj. Nem tudom melyik a jobb, ez már emberfüggő. Van akinek mindent megér hogy mondjuk 201 év múlva van egy több millkós háza és ezért kuporgat és lehet hogy meg sem éri hogy kihasználja. Van aki inkább feléli , évezi, utazgat, bérli a lakást mert ki tudja mit ho z a holnap. Ez csak akkor necces ha majd a nyugdíjból nem tud megélni és fizetni a bérleti díjat.

2013.06.04. 12:22:01

@bpetya75: Mindenhol van átbaszás, ez nem csak magyar sajátosság. Amúgy a "boltban mindig átvernek" mantrán nagyon kiakadok, egyrészt mert én is bolti eladó vagyok jelenleg, másrészt meg ismerem a rendszert, ez egyszerűen elképzelhetetlen a nagy láncoknál, biztos akad évente 1 eset, de amúgy kamu. Aki meg maszekhoz jár vásárolni, azt meg nem csoda, ha átkúrják, sok helyen rájátszanak az ilyesmire, az az oldalát is ismerem a kereskedelemnek, nah nem úgy kell ám értelmezni, hogy én is átkúrtam az embereket. ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 12:22:12

@iqfighter: hú ez nálam érzékeny téma, mivel Stockholmot kifejezetten csúnya városnak tartom Budapest után. No de Stockholmot nem a szép házak miat szereti, aki szereti. (Malmö sem egy ékszeresdoboz egyébként).

bpetya75 2013.06.04. 12:23:00

@kriosz:

Te hol is élsz? Norvégia?

Egyezik a tapasztalatunk...

@Barátusz:

Tény, hogy nagy a hajlandóság a hunglishizálódásra, de annyira azért még nem durva a helyzet ;-) e-könyv olvasó

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:23:33

@Réka ‎:
Akkor mi jónak számítunk, ha két év alatt ~3,5 havi fizetésem áll a bankban, mint megtakarítás? :) Egy keresetből, úgy, hogy nyaralni is eljárunk és nem szűkölködünk.

De azt én is látom, hogy nem sok svéd kollégának van hajlandósága félretenni a mindennapokban. Vagy csak lehetősége, nem tudom...

Fejesrob 2013.06.04. 12:23:59

@Igényes: Az a gond, hogy az igényes szakképzés ha megnézed, nagyon drága. Persze, meg lehet tanulni a neten is egy csomó dolgot, én is onnan szedek össze sok mindent, de legalább kétévente jó lenne egy tanfolyam.

Természetesen nem úgy értettem, hogy aki nem vándorol ki, az beszari, csak a fiatal nem csinál belőle akkora ügyet, hiszen nincs múltja.

Nem minősítem a kivándorlást, hiszen egy országból eleve kényszerből, vagy kalandvágyásból vándorolnak ki, tehát elkerülhetetlen, bár szerintem egy országnak ez jót is tesz, mert ha visszajön, akkor mindenképp gazdagítja az országot a tapasztalatával, tudásával.

Én nem vagyok az a típus, aki elnézi a dolgokat, legyint ha három gombóc fagyi helyett 2 gombócot kap, nagyon is kiállok magamért. De tapasztalat, hogy az emberek többsége nem akar átverni. Persze nem üzletelek cigányokkal, igyekszem kerülni a hirhedtebb helyeket, azaz attól még nem járok pld. a teszkóba, mert olcsóbb 1 Ft-al a kifli.

2013.06.04. 12:24:01

@Barátusz: Pontosan ezért írtam. Nekem személy szerint nem kellene 100 ezer font/év, lehet hülyének tartani, de nem tudjuk, hogy az a pozíció mekkora stresszel és felelősségel jár.

Majd Hollandia, ha az istenek is úgy akarják.

JohnHenry 2013.06.04. 12:24:12

@Len.Mag: látom, csak zavar a dolog... talán iratkozz be be egy magyar tanfolyamra, hátha megtanítják neked, mi a különbség a "tankként közlekedés" és a "kölcsönösen kitérünk" között.

2013.06.04. 12:24:31

@Kovermadar: Így van, jól mondod.

BTBTBT 2013.06.04. 12:25:26

@nigara:
"valamilyen oknál fogva elveszted az állásodat, nem fogsz mosogatónak elmenni, hanem felveszed a munkanélkülit, a támogatásokat... és komolyan nekiállsz új állást találni."
Nekiállsz. Vágod? Komolyan nekiállsz. Ez csak szerinted jelenti azt, hogy "hipp-hopp" lesz munkád.
A kimenetelhez szervesen kapcsolódik a külföldön élés. Legalábbis számomra igen.
Ráadásul egy szóval sem mondtam, hogy nem (nagyon) kell tartalék. Szövegértelmezés, ugye?
Még jó, hogy csak számodra nyilvánvaló, hogy a tapasztalatom alapján nem tudom, miről beszélek. Nagy kő esett le a szívemről. :)

2013.06.04. 12:25:40

@Igényes: Nem kell végletekben gondolkodni. Az sem jó, ha mindent megvonsz magadtól, de az sem, hogy egy fityinged sem marad hónap végére.

BTBTBT 2013.06.04. 12:28:00

@Philosoraptor:
Sokáig is tartana, mire elérnéd azt a százezres fizut Angliában.

Én nem bánnám, a stressz meg a döntéshozás nem okoz gondot napi szinten sem - DE jó néhány évet kéne még nyomulnom ahhoz, hogy olyan szinten legyek. Nem is álmodozom ilyesmiről.

2013.06.04. 12:28:03

@Buga.Jakab: A CBA NEMZETI bolthálózat, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem baj, ha csak ők maradnak. Amire azért eléggé kicsi az esély, túl sok kereskedelmi multi van itt, és túl sok pénzt invesztáltak be, hogy úszni hagyják.

2013.06.04. 12:29:06

@Spacecake: Londonba akkor sem mennék, ha fizetnének érte. Van még pár angol nagyváros Londonon kívül is szerencsére.

bpetya75 2013.06.04. 12:30:45

@Philosoraptor:

A pénztárnál való átverést én is csak a kicsiknél tudom elképzelni, de azt, amiről @kriosz: írt, én egyelőre csak multiknál tapasztaltam. Például az akciós termékek "ügyes" elhelyezése, és az akciós tábla "kint felejtése" a termék elfogyása után.

Az is egy irritáló tendencia (bár ez főleg a gyártók és a jogalkotók felelőssége), hogy marhára oda kell figyelni, hogy a liter olaj ne 9 decis legyen, vagy a korábban még 500 grammos tejföl ne menjen össze 450-re. Tényleg nem lehet manapság már csak úgy bemenni és lekapkodni a szükséges dolgokat a polcról. Legalább is a túlnyomó többségnek nem.

2013.06.04. 12:31:05

@Barátusz: Itthon is sokáig tart, mire eljutsz havi 500 ezerig. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:31:11

@Réka ‎:
Etetik ezek saját magukat, kár velük foglalkozni. Ettől még tud bántó lenni.

Nekem a trollok adják a minennapi megerősítést, hogy miért ne menjek vissza oda soha :)

Spacecake 2013.06.04. 12:32:01

@Philosoraptor: meg ki se mentel,mar finnyaskodsz...nem igazan jo hozzaallas a hataratkeleshez:-)
nem leszel te abban a helyzetben az elejen,h nagyon valogass,hidd el...

bpetya75 2013.06.04. 12:33:45

@Philosoraptor:

No igen. El is töprengtem tavaly, amikor júniusban a "nemzeti bolthálózat" zöldség-gyümölcs részlegén csak import paradicsomot találtam, hogy "Mi van?!"

2013.06.04. 12:34:05

Reka, nem szeretem Pestet. Budai vagyok.

BTBTBT 2013.06.04. 12:35:30

@bpetya75:
No, akkor már azt is tudom, hogy e-könyv olvasó.

Angliában is szokás zsugorítani az élelmiszekek kiszerelését, amennyiben lehetséges (joghurtnál például inkább árat emelnek). Persze itt azt csinálják, hogy nem változtatják az árat, csak bevezetnek egy új csomagolást, de abban már kevesebb tartalom van. Például a Walkers chips-ek voltak 220g-osak 4-5 éve, lementek 200-ra, aztán 190-re, 180-ra, és az elmúlt évben tartják a 150g-os határt. Emellett persze már régebben kiadtak egy "share it"-változatot, ami 90g-os.

2013.06.04. 12:36:24

@bpetya75: Igen, azokban természetesen igazat adok, csak én arra gondoltam, hogy az ott dolgozók vernek át, mert ez baromság. Elszámolásnál kiderül hamar a turpisság, kamerák miatt nem lehet ám eltenni zsebbe a pénzt, arról nem is beszélve, hogy x eset után kivágnak, mint azt a bizonyos macskát. Nem éri meg egyszerűen.

"Az is egy irritáló tendencia (bár ez főleg a gyártók és a jogalkotók felelőssége), hogy marhára oda kell figyelni, hogy a liter olaj ne 9 decis legyen, vagy a korábban még 500 grammos tejföl ne menjen össze 450-re. Tényleg nem lehet manapság már csak úgy bemenni és lekapkodni a szükséges dolgokat a polcról. Legalább is a túlnyomó többségnek nem."

Origón olvastam, a gyártók ezt valamilyen "költségoptimalizálásnak" hívják. Két út létezik, vagy csökkentik a tartalmat, és nem változik az ár, vagy pedig a világpiaci élelmiszerárak miatt kénytelenek megemelni a termék árát. Nos, mivel a magyar piac árérzékeny, így itt nem kérdéses, melyik utat választják. De Amerikában se újdonság ez, van valami weboldal, ahova a tulaj feltölti a régi meg az új csomagolásokat, természetesen az újabb kevesebbet tartalmaz, legyen az chips v. bármi más.

bpetya75 2013.06.04. 12:36:34

@Barátusz:

Lehet, hogy most még nem okoz napi szinten gondot, de a tartós stressz már középtávon (5-10 év) komolyan tud rombolni.

2013.06.04. 12:37:48

@Spacecake: Hollandiába megyek, nem Angliába, de gondolom ez számodra igazán mellékes, az a lényeg, hogy megint okosnak hiszed magad. :)

BTBTBT 2013.06.04. 12:38:47

@bpetya75:
Meglehet, de százezres fizu mellett a szakértőim végeznék a munka nagyját (tehát nem is biztos, hogy 9-5-ig kéne dolgoznom), aztán pedig a szakértelmemet hozzáadva és a felelősséget vállalva meghoznám a döntést, és ellenőrizném, hogy sikeres volt-e a kimenetel.

genyamagyar 2013.06.04. 12:40:15

@ErrOr: Én jóval többet éltem kint, igaz nem pizzát hordtam ki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 12:40:34

@Kovermadar: nekem meg 1 év alatt 7 havi megtakarítás( és nem lakok arabokkal, nem nyomorgok, eszek iszok rendesen de ennyi. nem fogyasztok feleslegesen). kurvára nem számít semmit egyébként. ez a lány még fiatal és naív és azt gondolja hogy mivel ő tanult valami egyetemen ezért neki jár az hogy tele legyen a zsebe. nem jár semmi se. a megélhetés jár neki, ahogy mindannyiunknak...

röhej hogy megint odáig csúszott a téma, hogy előjöttek a százezer fontos fizetések... kicsit sem vagytok elszállva... megérteném ha mindenki 20 éves lenne itt, mert ők így gondolkodnak, de inkább idősebbek írnak ide...bohóckodás a felsőfokon ez kérem, nem kurvára mindegy hogy 15 ezer font vagy 50? dehogynem. a világ 70 %a nyalja az edényből a maradékot ti meg sírtok hogy nem vagytok milliomosok 2 év alatt.

továbbra sem ez az élet mozgatórugója bármennyire is szeretitek a pénz szagát. az életet kell hirdetni, nem a pénzt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 12:41:16

@Kovermadar: nekem meg 1 év alatt 7 havi megtakarítás. kurvára nem számít semmit egyébként. ez a lány még fiatal és naív és azt gondolja hogy mivel ő tanult valami egyetemen ezért neki jár az hogy tele legyen a zsebe. nem jár semmi se. a megélhetés jár neki, ahogy mindannyiunknak...

röhej hogy megint odáig csúszott a téma, hogy előjöttek a százezer fontos fizetések... kicsit sem vagytok elszállva... megérteném ha mindenki 20 éves lenne itt, mert ők így gondolkodnak, de inkább idősebbek írnak ide...bohóckodás a felsőfokon ez kérem, nem kurvára mindegy hogy 15 ezer font vagy 50? dehogynem. a világ 70 %a nyalja az edényből a maradékot ti meg sírtok hogy nem vagytok milliomosok 2 év alatt.

2013.06.04. 12:41:34

@Barátusz: "Meglehet, de százezres fizu mellett a szakértőim végeznék a munka nagyját (tehát nem is biztos, hogy 9-5-ig kéne dolgoznom), aztán pedig a szakértelmemet hozzáadva és a felelősséget vállalva meghoznám a döntést, és ellenőrizném, hogy sikeres volt-e a kimenetel."

Azt nem tudom, hogy az adott munkára alkalmas lennél-e, de az biztos, hogy a menedzser dumát sikeresen elsajátítottad. :-)

Spacecake 2013.06.04. 12:43:41

@Philosoraptor: sztem inkabb fogalmazzunk ugy,h Hollandiaba SZERETNEL menni...
:-)
persze sok sikert!!!

2013.06.04. 12:43:47

@házelőtthinta: Sikerült elolvasni az előzményeket is? Én is leírtam, hogy a pénz csak eszköz, nem az a boldogság kulcsa. Jó ha van, de amikor már csak az számít, kb. minden más a háttérbe szorul, ami meg nem élet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:44:14

@Igényes:
Nem tőlem kérdezted, de én is válaszolok, nehogy éhanhaljon a mai trollunk ;)

Diploma után próbáltam elhelyezkedni... nem ment.
Elvégeztem egy szakképzést, azzal sem ment.

A visszaadáshoz munkahelyek kellenek! Ha a végzettségem nem ér semmit Magyarországon, akkor miért vannak rá államilag finanszírozott helyek? Akkor ne oktassuk ezeket és kész.

Külföldön tárt karokkal vártak. Innentől, ha Magyarország tojt rám, akkor én is tojni fogok rá. Nem vagyunk mi összekötve, nem hiszem az "itt élned, halnod kell" blődségben sem.

Megpróbáltuk, nem ment, elváltunk. ennyi.

opusz1982 2013.06.04. 12:47:12

@Kovermadar: "Ellenpéldának ott van az USA, ha jól tudom vegyesen ülnek a nézők és még egyszer sem láttam NFL meccsen, hogy gyilkolnák egymást.
Vannak társadalmak, amik évtizedekkel előrébb járnak kultura tekintetében (és persze olyanok is, akik hátrébb)."

Angliában és Spanyolországban is pl kinyírnák egymást 2 csapat szurkolói. Ez foci. Nálunk kézilabdába, kosárlabda vagy box meccsen sem ölik meg egymást a szurkolók. Ez nem kulturális kérdés ez sportágfüggő szerintem.

2013.06.04. 12:48:43

@házelőtthinta: Amúgy az az igazán érdekes, hogy ezeket a nagy fizetéseket kb. 30 v. 35 éves korára tudja elérni az ember (szerintem).

2013.06.04. 12:50:41

@opusz1982: Fociban nálunk is idióta módjára viselkednek az emberek. Mondjuk ott valahogy az a program része, hogy mindent szét kell szedni és tönkretenni, meg megnézni, hogy az ellenfél csapat szurkolói az erősebbek v. a rendőr sorfal.

ErrOr 2013.06.04. 12:51:32

@opusz1982: Hát azért ott is tud ám meleg lenni a talaj. Az USA-ban NFL meccseken ugyanazon csapat szurkolói egymást szokták ütni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:52:27

@házelőtthinta:
Ki sír? Senki sem sír!
Én biztosan nem... elégedett vagyok és boldog. A többi nem nagyon számít.

A világ 70% pont nem érdekel. Magyarország sokkal jobb hely Ugandánál... Magyarországnál pedig sokkal jobb Németország. Miért bűn az, ha valaki többet akar? Ez viszi előre az emberiséget, szerintem.

A pénz nem minden, de van, amihez kell az a fránya Mastercard!

Csak azt nem értem, hogy mi a fenének akarja mindig mindenki meggyőzni a másikat arról, hogy rosszul csinálja, rosszul gondolja?
Úgy élem az életem, ahogyan akarom. Olyan az értékrendem, amilyen. Ha ez valakinek nem tetszik, akkor éljen máshogy, nekem tök mindegy. De azért ne én legyek már lesajnálva, mert nekem az a fontos, hogy évente 2* a trópusokon nyaralhassak vagy jó autóm legyen.
Van, aki 5 gyereket szeretne, én egyet sem. Most akkor szóljak be, hogy milyen idióta, akinek 5 gyereke van? Milyen nevetséges lenne, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:54:31

@opusz1982:
Úgy tudom Angliában volt valamikor egy óriási botrány, sok halottal a szurkolók miatt. Azóta a meccsen nem rendbontanak (előtte, utána már más kérdés).

Érdekes egyébként, hogy akkor a foci (és vajon miért pont a foci) a kirívó? Mitől bolondulnak meg jobban a footballszurkolók mondjuk a hokikedvelőknél...

Elképzelem, hogy egy snooker döntőn egymásnak esnek a nézők :D

ErrOr 2013.06.04. 12:54:47

@Philosoraptor: ez tv2rtl szint, itthon közel sincs annyi balhé, mint "nyugaton már megoldották"-ban. Itthon még mindig 97-es képeket mutogatnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 12:57:13

@ErrOr:
Ez csúcs... :)
Ahhoz azért már kimagasló intellektus kell :D

ErrOr 2013.06.04. 12:59:42

@Kovermadar: Hillsborough után változtattak az angolok, de az nem huliganizmus volt. (1600 fős szektorba beengedtek 3000 embert, a kapukat nem nyitották ki időben)

kriosz 2013.06.04. 12:59:52

@bpetya75: Igen, kicsi a világ...

opusz1982 2013.06.04. 13:03:33

@én már a fény gyermeke vagyok: "Ezzel nincs semmi gond. Ha megunom budapestet én is kiköltözöm leányfalura, londonba vagy a szibériai sztyeppékre, még nem tudom hova. De miért fikáznám az ottmaradtakat és a várost? Azért, mert már megvilágosodtam?"

Én soha nem éltem Budapesten, de jártam már ott pár alkalommal és mindig elborzadtam, hogy milyen nagy és gusztustalan, tele egy rakás beképzelt, pökhendi, egymást leszaró, udvariatlan, önző emberrel. Semmi pénzért nem költöznék oda. ÉS igen, inkább Londonban élek-éltem, vagy Dublin éltem, mint Pestre költöznék.

Én egy faluban nőttem fel egy nagy város mellett, de engem mindig zavart ez a "levidékiezés" dolog. A pestiek mindenkit levidékeztek, a nagyobb városok lenézték a kisebbeket, azok a falusiakat parasztozták le majd végül a tanyán élők kapták a legtöbbet az iskolákban és közéletben egy iránt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 13:04:02

@bpetya75:

A legtöbb képe nagyon jó, ez tény. Az itteni képek közül az első háromra 100 pontot adok 100 pontból.

BTBTBT 2013.06.04. 13:04:09

@Philosoraptor:
Szerencsére azért annál picivel többről van szó, mint a duma elsajátításáról, de a dicsekvés nem kenyerem. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:04:13

@ErrOr:
Elképzelem a jelenetet, amikor egy jólszituált 40-es apuka ül a lelátón és a mérkőzés szünetében nézelődik. Egyszercsak meglát 3 sorral lentebb egy bajuszos 30-as apukát. Eldurran az agya, felüvölt, hogy "Bajuszós!" és már ugrik is.
Erre a körülötte ülők is felmordulnak, együtt üvöltik, hogy "Bajuszóóóós!!!", majd valaki tovább folytatja "Ott meg egy szakállas!!! BOSZORKÁÁÁNY!!!!"

És az a vége, hogy mindenki mindenkit üt :)

Kicsit Monthy Pyton :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 13:05:39

@bpetya75:

Igen, sok érdekesség van. Igyekszem sok mindent csinálni, de kellene még két új objektív, hogy teljes legyen a helyzet.

Grega 2013.06.04. 13:06:45

Akik itt arról beszélnek, hogy vasvillával se tudnák őket hazavonszolni Magyarországra, azoknál nyilvánvaló módon érzelmi traumák szülték ezt a bujtatott magyarellenességet (családi gáz, szülők utálata, munkaügyi megpróbáltatások stb.), de ennek az objektív magyar valósághoz sok köze nincsen.

Én eddig 3 kontinensen utazgattam hosszabban, bejártam pl. a mindenki által körülrajongott, dúsgazdag Szingapúrt is (ami kibírhatatlanul túlzsúfolt sztem), de mindig hazatértem az országba.

A romkocsmás pesti romantika, a belvárosi éjszaka ugyanúgy egyedi hungarikum, mint a Várnegyed hangulata, és a kilátás a Halászbástyáról. De mondhatnék Balatonfüredet vagy Kőszeget is. Ilyesmi máshol nincs, Skandináviában meg végképp.

Tősgyökeres pesti vagyok, aki előbb Solymárra, aztán Kőszeg mellé költözött. Magával az országgal nincs semmi baj, a Nyugat-Dunántúl pedig -- nem túlzok -- a Föld egyik legélhetőbb helye.

Aki örökre elhagyja Magyarországot, annak előbb a saját érzelmi életét kellene szerintem rendberaknia, és utána ráébredne, hogy földrajzilag, kultúrálisan és "emberileg" is kiváló helyre született.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 13:08:44

@Kovermadar:

Alapvető, hogy kell egy bizonyos anyagi szint. Egyes extrém élethelyzeteket leszámíva (pl. szerzetes kolostorban), nagy baj, ha ez a szint nincs meg. Akinek nincs meg, az lelkileg is bajba kerül, ráadásul ez tömeges mértékben nagyon rossz, hiszen az ilyen embertömeg hajlamos nagyon agresszív és radikális módon fellépni, ha fellobban egyszer a szikra.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 13:09:14

@Kovermadar: ha nem akarsz gyereket, az csak annyit jelent hogy te nem az életet hirdeted, semmi mást. és igen, valóban előrébb van az aki 2 vagy 5 vagy bármennyire gyereket szeretne, mert ő az életet szeretné. ez csak így megy. ezen sehány nyaralás nem segít.

az embersiéget az vinné előre ha nem lenne mindenki (de főleg a hatalom) ennyire kapzsi. ha valaki beszél itt nekem a százezres fizetésekről, önmegvalósításról, meg tök felesleges pénzfelhalmozásról az is ugyanolyan kapzsiság csak kisebb méretekben. úgyhogy nem ez viszi előre az emberiséget. az emberiséget pont az viszi jelenleg is előre hogy ezeknek a kapzsiknak kitermelik a javakat a kizsákmányoltak. azaz a nem nyugati népek. tehát tedd szépen össze a kezed hogy ilyen a világ és te a szerencsésebb oldalon állsz. az emberek nagy része azt se tudja milyen bolygón él meg hogyan él, meg miért úgy él ahogy.

erre lehet legyintgetni, de büszkén kijelentgetni hogy azért élek ilyen jól mert olyan ügyes munkaerő vagyok nyugaton, ez nem más mint irtó nagy képmutatás. azért élsz jól mert mások megcsinálják a jót neked, akárcsak nekem, vagy akárcsak másoknak akik pl nyugaton dolgoznak. tudom hogy nem szokott tetszeni az embereknek ez amikor ezt ilyen egyenesen kijelentik de sajnos ez van. ez az igazság.

egy életszerű példa : gondolj bele egy napi fizetésedből mennyi mindent meg tudsz venni pl egy boltban. na ha megvan, nem gyanús ez egy kicsit a ledolgozott 8 órád után? naponta elvileg ennnyit termelsz, mert a pénznek ugye van ellenértéke. na miután belegondoltál, kezdj azoknak hálás lenni akik ténylegesen meg is termelik ezt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 13:11:48

@Buga.Jakab:

Spar, CBA - nem mindegy? Kb. ugyanaz a szint, ugyanazzal a választékkal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 13:15:00

@házelőtthinta:

Abszurd marxista logika amit vázolsz. Kezdjük ott, hogy kizsákmányolás nincs.

Abban igazad van, hog vannak országok, ahol indoklatlan jólét van, pl. különféle szociális intézkedések miatt. De hála Istennek, itt a globalizmus, mely egyre inkább leépíti ezeket a parazitaéltető szociális hálókat. Az viszont, hogy a fizetés, a jövedelem miatt van jólét valahol,.abban semmi baj nincs.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 13:18:35

@opusz1982: ajjaj, várd csak, mit kapsz te "Igényes"-től, hogy először élősködsz a magyar rendszeren, aztán cserbenhagyod az országot és kintről ócsár...vagyis várj, őt csak a kész diplomával, jól adózó munkahellyel rendelkező, felnőttkorban néhány évet Budapesten töltő erdélyiek zavarják, te megúsztad :)
@Grega: azzal sincs sok baj, amit te írsz, csakhogy Kőszeg mellett viszonylag kevés munkalehetőség van az átlag számára... ha választhatnék, egyébként az ötkerben lenne lakásom és a Bakonyban nyaralóm.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.06.04. 13:19:20

@Réka ‎: Akkor majd egyeztetünk a kirándulós programok kapcsán, gondolni fogok rád, amikor legközelebb szervezünk valami ilyesmit. :-)

Fejesrob 2013.06.04. 13:20:50

@Philosoraptor: Én is úgy vagyok vele, hogy inkább CBA legyen a szomszédoknál, mint pld. Lidl itt.

Egy erős mezőgazdasági ország, rosszul is csinálja, ha némi állami rásegítéssel nem terjeszkedik, ezt csinálják az osztrákok is.

Nem is értem azokat, akik azon sajnálkoznak, hogy terjeszkedik a CBA, éppen az a jó, ha magyarok uralják a szomszéd élelmiszerpiacokat és nem fordítva.

Megszállni mindig jobb mint megszállva lenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:20:56

@házelőtthinta:
Ha így nézzük, akkor én az ég világon semmit sem hirdetek. Nem vagyok én piaci kofa vagy egy újság hasábja.

Nem tudom mi mindent tudok megvenni egy napi béremből. Emberekkel dolgozom együtt, mindenkinek megvan a maga szerepe. Fontos a marketinges, aki eladja a gépidőt. Néküle nem lenne megrendelés. Fontos a targoncás, mert nélküle senki sem hozná oda a nyers darabot. Fontos vagyok én is, mert nélkülem senki sem munkálná meg a darabot. Fontos az ügyvezető, mert kézben tarja a dolokat.
Mindenki fontos és mindenkinek benne van a munkája abban, hogy a tervrajzból késztermék legyen. És mindenkinek hálás is vagyok, mert ha bárki kiesik akár előttem, akár mögöttem a sorból, akkor sem én, sem más a sorban nem kap fizetést.

A munkaerő és a munkát végző ember mindenkor fontos és sosem lenézednő, bármit is csináljon.

tanato 2013.06.04. 13:23:49

@Philosoraptor: Azt hiszem azért ekéznek Téged sokan mert még nem mentél el,de sokat írsz róla hogy el fogsz ,menni és ezt nem hiszik el.Az tény,erről nemrégen már írtam ide,hogy a blog majdnem teljesen átment a kint élők beszélgetőfórumává,szemben a kezdetekkel,amikor még relatíve több itthoni személy is írt ide.Ami persze nem hátrány mert szt.-em jobban összejönnek itt a diaszpórában élő magyarok mint más blogokon.Pl. nemrégen egy 16 éve Angliában élő hölgy írta hogy milyen jó hogy van a blog,mert már szinte elfelejtett magyarul helyesen írni,és itt sokat tud gyakorolni.Na a lényeg hogy inkább a kintiek traccsparti terepévé vált a blog.Ezért inkább célszerűbb olvasni a blogot addig amíg ki nem költözöl,tapasztalatokat gyűjtve,és amikor már kint megkapaszkodtál,akkor célszerű sokat írnod ide kommenteket és cikkeket is.Ilyen módon elkerülheted az ekézéseket.A kezdeti origós időkhöz képest pl. én is sokkal kevesebbet kommentelek,lévén itthon élek.

Grega 2013.06.04. 13:24:09

@Kovermadar: "Külföldön tárt karokkal vártak. Innentől, ha Magyarország tojt rám, akkor én is tojni fogok rá. Nem vagyunk mi összekötve, nem hiszem az "itt élned, halnod kell" blődségben sem."

erről beszéltem, az érzelmi alapú sértődöttségről, amikor Skandinávia magasából köpsz vissza Magyarországra, de a boldogságtól sokkal távolabb állsz, mint bármelyik random dunántúli parasztember. Bocs.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:25:06

@Fejesrob:
"Megszállni mindig jobb mint megszállva lenni. "

Én is ezt mondom! Sokkal jobb egy szállodában, mint betegnek lenni...

Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé 2013.06.04. 13:27:56

valaki elmondaná, hogy a duna mentén kívül hol gyönyörű még Budapest? mert sztem sehol.

Fejesrob 2013.06.04. 13:28:03

@Réka ‎: "ha választhatnék, egyébként az ötkerben lenne lakásom és a Bakonyban nyaralóm. "

Én az V. ker-ből "menekültem" el, amint anyagilag megerősödtem, pedig ott is születtem. Nagyon nem csíptem.

Fejesrob 2013.06.04. 13:31:07

@Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé: Bp-alapvetően egy földszintes város és épp ezért jó. Közel van a vidék, alig kell kijjebb menni, hogy vidéken érezd magad.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.04. 13:31:13

@házelőtthinta: Rab@sztal, mert en szellemi termeket allitok elo, az egyesult kiralysag penzeert, amit itt helyben valositanak meg, helyi anyagokbol, helyi munkaerovel. Szoval az en munkam csak helyben van, nem harmadik vilagbeli munkasok bevonasaval. Tehat en csak a nyugatnak koszonhetem a sikerem!

Trejo 2013.06.04. 13:33:06

A beillesztett fotók 1 része pocsék. Pfuj!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 13:33:09

@Mr. Long: írd le kérlek hány ezer fontot keresel!! kérlek!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 13:33:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sajnos ma reggel igen hűvös volt. Majd augusztusban.
@Fejesrob: nahát, pedig ott vannak a leggyönyörűbb házak...
@Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé: nem csak a monumentális dolgokban rejlik szépség!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:33:55

@Grega:
Sértődöttségről szerintem akkor beszélhetünk, ha érzünk valamit a megsértő iránt.

A boldogságot nem hiszem, hogy számokban ki lehet fejezni, innentől nehéz megmondani, hogy ki a boldogabb.

Az én életem a magam számára megüti azt a szintet, amikor már elmondhatom, hogy boldognak érzem magam. Ha a dunántúli parasztbácsi is elmondhatja magáról, akkor már legalább ketten vagyunk. De, hogy ki a boldogabb, azt úgysem lehet megmondani.

Voltál már házas? Váltál már el? Szükségszerű, hogy köpködjenek egymásra a felek vagy belátják, hogy külön jobb és onnantól viszont látásra?
Gondolj mondjuk egy általános iskolai "szerelemre". Szép volt, jó volt, vége lett. 20 év távlatából van bármi jelentősége, ha már új családod van? Szerinte semmi.
Én így vagyok Magyarországgal is. Most már új otthonom van, másik hazám. A régi cseppet sem érdekel. Az sem, ha jövőre a Jobbik nyer 95%-kal, az sem ha az MSZP vagy a Fidesz. Az sem, ha elmossa az árvíz az országot vagy felvásárola egy arab ország. Nem az én dolgom, pont annyi közöm van hozzá, mint Ukrajnához vagy Norvégiához.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.04. 13:36:07

@házelőtthinta: Nem irom le, de az hulyeseg, hogy nyugaton azert elek jol, mert vannak harmadik vilag beli orszagok. Vannak munkak, amik annak koszonhetik es vannak, amik nem. Es en sem akarok 5 gyereket, max kettot.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 13:36:11

@Kovermadar: A menekültek pénzért mennek ahova mennek. Van aki gyurcsány-orbán-tarlós miatt, de ezeknek a száma elenyésző. Azért él berlinben mert ott jobban lehet biciklizni? Lófaszt. Ott mosolygósabbak az emberek? Mutatok itt neki annyi füligszájt amennyit csak akar. Azért mert ott jobb az egészségügy? Ezt is elhiszem, de nem azért ment. Peeeeeeenzért ment. Itt szarabbul élt, ott jobban. Nincs ezzel semmi gond. A rossz dumákat kell hanyagolni.

2013.06.04. 13:36:38

@Kovermadar: Inkább te lássál engem vendégül, érdekel Svédország is. :o

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.04. 13:39:41

Erre a cikkre miert nem reagal a turorudi egyesuletes csoka, az, amelyik haza akar rangatni mindenkit?

2013.06.04. 13:40:32

@tanato: Csak Spacecake ekéz, de ő rendszeresen, szerintem bír engem, csak ő így fejezi ki. ;)

kisbalka 2013.06.04. 13:41:11

Én 28 év után jöttem vissza (nem mondom meg) Nyugat Európából. MÁIG BÁNOM!!! És alig várom hogy végleg visszaköltözzek. Aki visszajön, az egyszerűen egy MARHA! Mert elfelejti, hogy, amikor kiment akkor is utána köptek, és amikor visszajött, a háta mögött akkor is köpnek! Ez a magyar, nesze neked!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:44:35

@én már a fény gyermeke vagyok:
Azt nem tudom, hogy mások miért mentek, de nekem az anyagi biztonságom volt az egyik legfőbb motiváció (tehát valóban a pénz).

Van még más szempontom is, de azok zömét valószínűleg úgysem érti meg a többség (vagy csak más az izlése és kész).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:46:00

@kisbalka:
Miért mentél vissza?

Nekem is van ismerősöm, aki visszament vagy máig visszavágyik. Van ilyen, én nem tudnék visszamenni, igaz még csak 2 éve jöttem el...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 13:47:36

@Philosoraptor:
Svédország látnivalói a környékünkön kb. 3 napot vennének el az életedből... A "TheGrasshopper"-ben viszont egy hétig is el tudnék zsibbadozni :D

2013.06.04. 13:48:27

@én már a fény gyermeke vagyok: Szóval mindenki hazudik, aki azt állítja, hogy borzalmas a magyar mentalitás és az emberek többségének a gondolkodásmódja? Érdekes.

Grega 2013.06.04. 13:52:27

@kisbalka: ez pl. az USÁ-ra fokozottan igaz az ottani zászlólengetős nacionalizmus miatt: egy amerikai, aki átköltözik Európába vagy Ausztráliába, csendes közutálatnak fog örvendeni az USÁ-ban -- akkor is, ha végül visszamköltözik.

Ez nem magyar sajátosság, és nem is jellemző általában a magyarokra. De a te fejedben szerintem olyan torz kettős mérce uralkodik, hogy sose emlegetnéd egy lapon az USÁ-t és HU-t.

Megintcsak mondjuk ki: lelkileg sérült az az ember, aki megutálja a szülőhazáját.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 13:52:34

az emberek mindenhol borzalmasan gondolkodnak. csak éppen a külföldivel nem tudod olyan árnyaltan megosztani ezért sokkal szebbnek tűnik minden. valójában tényleg csak a léről van itt szó, ezzel nincs is gond, csak tagadni gáz egy kicsit.

M. Péter 2013.06.04. 13:52:37

@opusz1982: Rögbiben is csak a pályán van erőszak, a nézők civilizáltan viselkednek.

2013.06.04. 13:54:15

@Fejesrob: Pár cba-s nyert trafikot a trafikmutyi jóvoltából, már ezért megérte szoros kapcsolatot ápolni az állammal. :)

2013.06.04. 13:56:41

@Grega: Pedig én azt hittem, hogy ez magyar sajátosság. Mármint, hogy nemzeti tragédia, ha valaki kimegy, persze a szélsőségesek véleménye szerint, akik mint tudjuk, általában leragadnak Trianonnál, 56-nál meg a többi nagyon régen történt, ám mára semmi jelentőséggel nem bíró eseménynél. Meg persze megeszik a buta ideológiát.

Taxomükke (UK) 2013.06.04. 13:59:02

@Jess G: A saját pénzem, adásvételi szerződéssel tudom igazolni, nem lehet probléma.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 14:01:15

@Grega:
"Megintcsak mondjuk ki: lelkileg sérült az az ember, aki megutálja a szülőhazáját. "

Megint a mások megbélyegzése megy... ilyen okosságokat én is tudok mondani, ezt figyeld:

Mondjuk csak ki: lelkileg sérült az az ember, aki csak országhatárok szorításában tud gondolkodni és nem fogja fel, hogy az ember mindenhol ember a Földön.

Nekem nem korlátom a haza, a születési helyem, a nyelv, amit beszélek...

Grega 2013.06.04. 14:02:43

@Philosoraptor: "persze a szélsőségesek véleménye szerint"

Ott a válasz, tessék. Egyesek a Jobbikkal azonosítják a magyar közvélekedést -- és valahol ez a torz általánosítás az igazi magyarellenesség, ami sok expatra jellemző.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 14:02:54

@Philosoraptor:

SÉRÜLT VAAAGY!!! LELKILEG SÉRŰŰŰŰLT!!! WAAAAA!!!! SZÉGYELLDMAGAAADAAAAAAT!!!!

Na, elszívunk egy jointot együtt a Grasshoppersben, vagy sem? Aztán jól kiröhögjük grega-t :)

BTBTBT 2013.06.04. 14:04:32

@Grega:
Jó kis ideológiát gyártottál azokra, akik nem jönnek vissza, mert nagy valószínűséggel karriert tudtak csinálni.
Magaddal kapcsolatban, aki több ország között ingázott, de aztán sehol sem boldogult igazán, mégis Mo.-on kötött ki, is van ilyen kis megbélyegző elméleted?

Nekem egyébként tök jó a kapcsolatom a szüleimmel, de a magyar irigységet és a lehetőségek hiánya nem tartott az országban.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 14:08:25

@Kovermadar: Más szempont az anyagiakon kívül? Mi az? Ha te budapesti vagy és van pénzed, mit nem kapsz meg, amit egy svég megkap? Ha nyugalmat akarsz, veszel egy lakást (házat) nyugodt helyen. Van itt olyan dögivel. Sőt, most baráti áron hozzá is tudsz jutni. Vehetsz jó egészségügyet is fasza biciklivel. Ha sítalpakon akarsz járni átmész ausztriába, ha vízre vágysz a horvátokhoz, ha kultúrára áthajózol velencébe. De ha elhagytad a személyid, itthon is vannak fasza helyek.
Jól fizető állást, hát azt nemigen kapsz. Ilyenkor kezdődik a megalkuvás ideje. Akkor nyugtatom magam külföldről, hogy dejó helyre kerültem.*

*nem feltétlen vonatkozik rád
te ettől még faszán érezheted magad ott
és a kollega is berlinben

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.06.04. 14:09:55

Ha az ember kikoltozik mondjuk Komarnoba, vagy Kolozsvarra es azoknak az orszagoknak a penzet keresi, akkor is hazaarulo, vagy akkor arnyaltabb a kep?

Mrs. Clayton 2013.06.04. 14:12:42

@Taxomükke: készséggel elhiszem, de hivatalos forrásból tudod? csak mert az én jogérzékem szt az külföldi jövedelem, legalábbis a NAV értelmezést figyelembe véve, hiszen ha otthon eladod akkor is fizetni kell, kivéve ha 5 éven túli a szerzés

én is ezen gondolkodom, de ha nem tudom itt adómentessé tenni, akkor el kell felejtenem, h valaha eladom otthon a házamat,
mondjuk ahogy magamat ismerem, majd jól kitalálják, h tök mindegy mikor szereztem így is, úgy is adóznom kell, ha nem veszek MO-n házat az árából

33621 2013.06.04. 14:13:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Jók a te képeid is! Ahogyan nézegettem, pláne a fehérre meszelt aljú fákat, de a többi képet is olyan volt számomra mintha Romániába járnék.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 14:13:10

@Philosoraptor: Nem, ez tény. Különben nem lenne kétharmada egy orbán nevű valakinek, és nem lehetne egy tarlós nevű fazon főpolgár. Az emberek sötétek mint állat. De berlinben, londonban, vagy stockholmban se sokkal világosabbak. Ez ténykérdés.

Grega 2013.06.04. 14:16:33

@Kovermadar: csak gondolkozz el ezeken, nem kell nyilvánosan helyeselned, ahhoz túl büszke vagy szerintem.

@Barátusz: szó sincs ideológiáról, nem is vitázni néztem fel ide, csak láttam, mi megy a kommentekben.
Amúgy nem kifejezetten munkakeresési célból csavarogtam a világban (idén is megyek elég messze), hanem hogy lássam, kint mi megy. Jelenleg 2 házam van Magyaro-n, működnek azért a dolgok.

Mrs. Clayton 2013.06.04. 14:18:44

@M. Péter: azért van egy angol mondás, ami vhogy így hangzik h a rögbiben játékosok állatok, míg a nézők urak, s a fociban a játékosok urak, és a nézők állatok

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 14:20:38

@én már a fény gyermeke vagyok:
Tulajdonképpen igazad van...

Amit nem említettél és nekem pl. jobban esik: a svéd időjárás. A meleget nehezen viselem a mindennapokban (nyaraláskor már a helyzet). Magyarországon tud nagyon meleg lenni.
Mondjuk csak ezért nem jöttem volna ide, ez is igaz.

olvaso_sg 2013.06.04. 14:20:57

mindenki milyen ingerult ma. csak nem megjottek a trollok es belefostak a ventillatorba?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 14:27:45

@Kovermadar: ez az. Ha valamire kapásból rá tudnám vágni, hogy sohasem fog hiányozni, az a budapesti nyári hőség és a velejárói. Jelenleg 16 fok van, borús és hideg szél fúj, és ezerszer inkább ez az idő, mint a 30 fok.

ja és Babette és váj mí sincsenek ma :(

BTBTBT 2013.06.04. 14:31:55

@Grega:
Tényleg nem a vita kedvéért, de erre a "nekem van vesztenivalóm Mo.-on, azért is csak utazgattam"-magyarázatra számítottam. De te írod az alábbiakat azokról, akik hosszabb távra leléptek:

"vasvillával se tudnák őket hazavonszolni Magyarországra, azoknál nyilvánvaló módon érzelmi traumák szülték ezt a bujtatott magyarellenességet"
"aki örökre elhagyja Magyarországot, annak előbb a saját érzelmi életét kellene szerintem rendberaknia,"

Akkor legyen elmélet. Bár erre meg azt mondod, hogy nem is elmélet a te egyéni, általánosító véleményed. :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 14:31:55

@Kovermadar: Hát, itt most még nem érik a banán, június 4.-én majdnem befagy a seggünk. Basztam már rá időjárásra is. Decemberben elmentünk jó meleg helyre, aztán az épp hidegebb volt mint otthon. Többen nem is foglalok le utat hónapokkal utazás előtt.
Amikor itthon 46 fok van napon és 28 éjszaka, én nyugtatom magam. A malájok egész évben ezt kapják a paradicsomban.

Taxomükke (UK) 2013.06.04. 14:32:19

@Jess G: Nem néztem utána, de mivel 14 év után adtam el, otthon sem kell utána adót fizetnem. Itt miért kellene?
Egyszerűen átutalom, vagy talán hozom kp-ben, valami kedvezőbb árfolyamra várok pillanatnyilag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 14:35:55

@Grega:
Nem tartom magamat lelkileg sérültnek csak azért, mert nem érdekel, hogy hol születtem.

Számomra ez nem szempont.

Ha másnak az, lelke rajta, nem zavar.

De azt nem szeretem, amikor én azért vagyok lelkileg sérült, mert nem azonos az értékrendem másokkal.

Ha lesz mit beismernem és egyet értenem vele, akkor be fogom ismerni, de jelen pillanatban nincsen ilyen. Ha meg tudsz győzni, hogy miért vagyok lelkileg sérült, akkor hajrá!

Nem tudom definiálni magamnak azt a szót, hogy haza. Nem értem egész egyszerűen és ez nem vicc!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 14:39:30

@én már a fény gyermeke vagyok:
Oda se biztos, hogy mennék :)
Aztán vannak kellemes, trópusi helyek is, egy csendesóceáni szigeten pl. lehet bevállalnám a meleget. De Budapest nem ugyan az, mint mondjuk Fiji.

Itt ha tombol a nyár, akkor nappal 28-30 fok van, de az nagyon maximum :) Ez még éppen belefér, bár... A mostani 18-22 fokot kedvelem, az olyan pont kellemes rövidnadrág-rövidujjú idő :)

Mrs. Clayton 2013.06.04. 14:40:11

@Taxomükke: ok, lehet csak én vagyok ilyen téren túl parás és tényleg nem kell utána fizetni

2013.06.04. 14:47:18

@Grega: Nem érdekel a politikai vetülete a dolognak, teljesen mellékes.

Világpolgár2012 2013.06.04. 14:49:10

@Jess G:
Szerintem sem kell utána fizetni, mert nem számít külföldi bevételnek, hanem egyik ingatlanból a másikba teszed a pénzt, amire Angliában nem kell adózni. A self-assessmentben sincs ilyen kitétel, de ha tényleg biztosra akarsz menni, akkor azért hívd fel az hmrc-t.

2013.06.04. 14:50:33

@én már a fény gyermeke vagyok: Pedig biztos lehet Mo.-n is lehet jól keresni, csak nem munkakörben.

2013.06.04. 14:51:50

@Kovermadar: Szégyellem magamat, a fűt meg majd megbeszéljük akkor, amikor odaértem. :)

2013.06.04. 14:52:19

@Philosoraptor: Mármint, ezt úgy akartam, hogy nem sok munkakörben. De az eredeti is megállja részben a helyét. :D

2013.06.04. 14:53:05

@Mr. Long: Mindenféleképpen hazaáruló vagy, nem tehetsz ellene már semmit. :( ;)

bpetya75 2013.06.04. 14:54:23

@Réka ‎:

Remélem nincs igazam, de Babettéknek lehet, hogy meggyűlt a bajuk a Dunával...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 14:54:34

@33621:

Az új képeim 95 %-a Szófiában készült. De a régebbiek között a többség Magyarország. Hozzáteszem: a régi képeimet szégyellem, mert tele vannak nevetsége fényképeszeti hibákkal. Akkoriban azt volt az elméletem, hogy nem kell érteni a fényképezéshez, csak nyomogatni kell a gombot. Azóta ráeszméltem, hogy az ember nem tud dolgokat megoldani, ha nem ismeri a szakmai alapokat, így azóta autodidakta módon elsajátítottam az alapok 95 %-át.

2013.06.04. 14:54:52

@Réka ‎: "ja és Babette és váj mí sincsenek ma :("

Egyiket se bírod és fordítva is, mi?

Mrs. Clayton 2013.06.04. 14:57:59

@Világpolgár2012: kösz, amúgy is beszélnem kell velük, csak semmi kedvem, mert tegnap is fél órát tartott mire egyáltalán felvették, bár a dolog majd csak 4 év múlva lesz aktuális, mert különben otthon fizetnem kellene

bpetya75 2013.06.04. 15:03:32

@Philosoraptor:

Meg lennék lepve, ha komolyabb baja lenne velük.

2013.06.04. 15:07:37

@olvaso_sg: ugy erted, hogy a brown thingy hit the fan, take cover?

Nagyon ugy nez ki,

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 15:16:55

@bpetya75: jaj, tényleg :( remélem, senkinek nem esik baja.
@Philosoraptor: talán az elején volt valami ilyesmi, nem emlékszem pontosan, de ma már mindig várom a kommentjeiket a posztok alatt :)

opusz1982 2013.06.04. 15:36:59

@Réka ‎: Átérzem a dolgot. Debrecen környéke sem dúskál meló lehetőségekben. Ez nem fair dolog, hogy hagyják a vidéket tönkremenni és csak Budapestet favorizálják. Mindenki Pestre költözik vagy külföldre. Ez a száraz tény.Lesz majd egy 10 milliós Pest, szuper.

Igényes 2013.06.04. 15:41:26

@kriosz: Te miből gondolod, hogy aki itt most fiatal, annak lesz nyugdíja? És ez teljesen független attól, hogy fizet nyugdíjalapba, pénztárba, akárhová, vagy nem. Félretenni meg úgysem tudsz eleget.
Egyvalamire számíthatsz, hogy úgy élsz, hogy minél kevésbé legyél öregkorodban dögrováson.

Igényes 2013.06.04. 15:58:55

@Réka ‎: ".vagyis várj, őt csak a kész diplomával, jól adózó munkahellyel rendelkező, felnőttkorban néhány évet Budapesten töltő erdélyiek zavarják,"

Meg a feketemunkás erdélyiek, meg a mocskos ruhában közlekedő, bűzlő, fürdeni utáló, angol wc-t használni nem tudó erdélyiek, meg a bűnöző-késelő erdélyiek, meg az adócsaló erdélyiek, meg a fűvel-fával kötekedő erdélyiek, meg az aljas, rendes magyarokat semmibe vevő, azokat kihasználó és léptennyomon átbaszó erdélyiek, meg az összes többi. Egy valami van, ami náluk jobban zavar; a hülye magyarok, akik elhiszik nekik, hogy rendes emberek, mert kényelmesebb picsogni trianonért, mint tudomásul venni a valóságot.

Különben az előbb még tiszteletben tartottad a véleményemet, most mégis fáj? Nyugi, csak annyiban szól rólad, amennyiben helytállónak érzed magadra nézve. Sajnos te csak egy vagy a sokezerből.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 16:01:10

@Igényes:
Te most a cigányokról beszélsz vagy az erdélyiekről? :)

Igényes 2013.06.04. 16:02:33

Tényleg réka, minek veszed előszeretettel magadra ezeket? Harcolhatnékod van a fajtádért? Miért nem közéjük mégy lakni, ha annyira odavagy értük, miért ide?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 16:03:01

@Igényes: persze, hogy tiszteletben tartom, ettől még lehet ellene kifogásom vagy ellenérvem. A kettő nem ugyanaz. Csak tudnám, hogy az én posztomnál miért bukott ez elő belőled, mikor nyilvánvalóan semmi közöm az általad felvázolt viselkedésmintákhoz. Vagy csak elég előtted meglebegtetni egy szót és azonnal kifakad belőled minden keserű gyűlölet? Szomorú.

Igényes 2013.06.04. 16:04:03

@Kovermadar: A pirézekről. Erdély a közbeszédben szentebb és sérthetetlenebb lassan, mint izrael. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 16:04:08

@Igényes: hogy miért oda, azt leírtam a posztban. Ha elolvasod a fejedbe tódult vér vörös függönye nélkül, talán kiderül a számodra is, mint ennek a párszáz másik kommentelőnek is kiderült.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:04:59

@Jess G:

A biztos megoldás nyertes lottószelvényt venni, akkor nem zaklat többet az adóhivatal.

Igényes 2013.06.04. 16:06:59

@Réka ‎: Hogyne lehetne.

"Csak tudnám, hogy az én posztomnál miért bukott ez elő belőled, mikor nyilvánvalóan semmi közöm az általad felvázolt viselkedésmintákhoz. " Továbbra sem értem, hogy ha semmi közöd hozzá, miért véded azokat, akik viszont nyakig benne vannak. :) És bizony, ez a többség.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 16:08:55

@Igényes: lehet, nem tűnt fel, mert te mindent csak egyfajta szemüvegen át látsz, de segítek neked: én egy szóval nem védtem senkit, egy félmondattal sem folytam bele a minősítéseid igaz vagy hamis voltába - nem ide való.

Igényes 2013.06.04. 16:09:35

@Réka ‎: Látod, látod. Ideje lenne feldolgozni a származásodat. Vagy letagadni, amelyikre képesnek érzed magad. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:09:59

@Igényes:

Ma már ez megváltozott, már nem szent dolog, hanem köznapi ügy. Ez an nak eredménye, hogy sokan mennek oda, s sokan jönnek onnan Mo-ra.

Az Izrael-téma pedig egész más ügy.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 16:11:55

@Jess G: ezt a parát speciel nem csodálom, tekintve, hogy mekkora téma volt a magyar lakcímkártya leadása és ennek vonzatai, pedig az az ingatlan vagy nyereségadóhoz képest pitiáner részlet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:12:29

@Igényes:

A származás letagadásának problematikáját jól jellemzi egy régi zsidó vicc:

- Kohn, maga miért olyan büszke arra, hogy zsidó?
- Mert ha nem lennék rá büszke, attól még zsidó maradnék.

Igényes 2013.06.04. 16:13:42

@Réka ‎: Nekem az tűnt fel, hogy támadsz és mocskolsz. :D Pedig ha nincs közöd hozzá, el kéne intézned annyival, hogy hát igen, vannak ilyenek, de én nem vagyok.
Bajok vannak ott.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:14:50

@Igényes:

Az állampolgársági népszavazás idején nagyon ment ez szöveg Gyurcsányék suttogó propagandájában, ez tény. S NAGYON hatékony volt. Szar ország, ez van.

Igényes 2013.06.04. 16:16:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De, sajnos az. Az is marad, amíg a fidesz onnan várja a szavazóit. Vagy amíg észre nem veszi, micsoda öngólt lő vele.

Miért lenne más az izrael téma? Ott sem lehet rájuk csúnyát mondani, ha lenne mit, ha nem. Szerintem ugyanolyan. Még a cigányokéhoz hasonlít talán. :)

Igényes 2013.06.04. 16:17:21

... annyi pontosítással, hogy izraelből nem csak a selejtje jön át ide.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:21:47

@Igényes:

Ez egy abszurd magyar butaság ismét. Valamiféle hatalmas téma lett a magyar állampolgárok szavazati jogából, pedig az európai és nemzetközi alap az, hogy aki állampolgár, az szavaz, tök mindegy hol él. Erre jöttek a buta magyar érvek, hogy adózzon, me ne máséval a csalánt, stb. Abszurdum.

Szerencsére úgy tűnik: az MSZP már tanult ebből, s abbahagyta ezt a szöveget.

Szóval nézd meg hány magyar van Erdélyben. Ha mindenki kér magyar állampolgárságot, akkor sem lehet erre építeni szavazatként. S az erdélyi sem lesz aktívabb szavazó. S ott sem mindenki fideszes. Szóval tipikus műbotrány az egész.

Igényes 2013.06.04. 16:22:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én kedveltem Gyurcsányékat is. Ezekkel is jól megvagyok, ezt az egyet ostobán csinálják, ennyi. Talán megváltozik, talán nem, attól még rájuk szavazok, mert sok mindent helyeslek a politikájukban.

Nem, nem szar ország, neked esetleg szar volt, de te nem számítasz. :) Azért mégis idejössz fórumozni. :D
Réka legalább próbál asszimilálódni, ha nem is nagyon jön neki össze. Persze mit csodálom, valószínűleg belenevelték hogy majd a magyar kánaán, az lesz a fasza. Aztán pöppet koppant, és még én is a szemébe mondom, hogy elmehetne a rákba.
Érhető hogy morci.:D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:24:36

@Igényes:

izrael azért más, mert az 1944-es zsidóirtás miatt ma is bűntudat van sokakban, nagyon sok emberben meg tévhitek élnek az egésszel kapcsolatban. Ennek következménye, hogy nem illik Izraelt kritizálni, mert az embert könnyen antiszemitának gondolhatják. Ma Magyarországon nem-antiszemita alapú Izrael-ellenesség csak egyes szélsőbalos miniszervezetekben - pl. TGM és körei - található.

Igényes 2013.06.04. 16:26:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mert ennyi erővel kb feketeafrika is úgy dönthetne, hogy ő bizony magyarnak vallja magát, és onnantól minden jár neki. Nem is értem, miért nem akarnak úgy dönteni.
Én azt hiszem, luxemburgi leszek majd. Tetszik a hangzása, alapom meg legalább annyi van rá, mint nekik.

"Erre jöttek a buta magyar érvek, hogy adózzon, me ne máséval a csalánt, stb. Abszurdum."

Aztán mitől lenne abszurdum? Különben ha fel akarnának zárkózni hozzánk, még akár el is tudnám fogadni őket. Igyekvő, dolgos, tisztességes, tanulni akaró, amit kapnak megbecsülő emberekként, ahogy szeretik őket reklámozni.

Csak hát a valóság más.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:26:58

@Igényes:

Én kifejezetten gyurcsányista voltam a DK megalakulásakor. Fel is iratkoztam a támogatói listára. Csak akkor iratkoztam le, amikor azt mondta a DK, hogy támogtaja a homokos "házasságot", na ezzel búcsút mondtam nekik. A népszavazási xenofób propagandát még megbocsátottam, de másodszir már nem bocsátok meg.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:30:24

@Igényes:

Te is tudod, hogy nem bevallás alapján adják az állampolgárságot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 16:32:11

@Igényes:
Igazad van, én pl. a magadfajta miatt tagadom le, hogy honnan jöttem és ha nyaralok, akkor Svédországot mondok Magyarország helyett.

Kicsit visszavehetnél, mert kezdesz unalmas lenni :)

Igényes 2013.06.04. 16:37:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hanem bemondás alapján, jah. Érdekes módon, az ausztriai vagy amerikai magyarok nem özönlenek érte tömegesen. Csak ezek. Biztosan véletlenül. :))
De például a vajdaságiakat sem látom, hogy ekkora szájat nyitnának mindenért. Azok ha jönnek, jönnek, dolgoznak, jól vannak. A románokkal viszont állandóan csak a baj van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 16:38:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ebben annyiban nem tudok egyetérteni, hogy nem tartom helyesnek a külföldön élők szavazati jogát. Sem itt, sem ott, sem sehol.
Ha valaki mondjuk Spanyolországban él, akkor szavazzon ott és ne szavazzon "vissza" Magyarországra olyan kérdésekben (pl. népszavazás vagy választás) amik nem érintik.

Persze lehet vitatkozni a dolgon, hogy érinti-e vagy sem, de szerintem baromi igazságtalan lenne, ha én innen oda szavaznék jövőre. Mi közöm hozzá? Semmi! Ha akarom, hogy közöm legyen, akkor költözzek haza.

Igényes 2013.06.04. 16:39:47

@Kovermadar: Ha van, aki elhiszi neked... :) De szerintem nem figyelnek rád. Látod, még itt sem.

Igényes 2013.06.04. 16:45:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ott is szeretnek profitálni régi, manapság már elképzelhetetlen dolgokból, viszont a mai életre 0 hatással bíró dolgokból. Ha csak azt nem veszem, hogy hollywoodnak mindig van filmötlet utánpótlása. Mondom én, hogy hasonlít. :)

Igényes 2013.06.04. 16:47:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mi bajod a buzikkal? Szerintem cukik. Gondolod hogy amit te csinálsz egy nővel, az sokkal esztétikusabb? :)

politikailagnemkorrekt 2013.06.04. 16:48:31

Én szerintem minden aktuális adok- kapokat félretéve maximális riszpekt Rékának a lényegre törő őszinteségért, és a sok szép képért. A blogját érdemes nézegetni, sokat lehet tanulni belőle, nagyon jó a képi látásmódja. Csak így tovább!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 16:58:55

@Kovermadar:

A legtöbb országban is így van. A külföldön élők is szavaznak, s ebben senki semmi bajt nem lát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 17:00:20

@Igényes:

Nylván van benne érdek is. nem véletlen, hogy a kárpátaljai magyarok kértek állampolgárságot a legnagyobb arányban. Mert az ukrán útlevél a legszarabb az összes szomszéd állam közül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 17:01:13

@Igényes:

A tegnapi cikknél volt erről kb. 150 hozzászólásom, nem ismételném most magamat.

kék madár 2013.06.04. 17:02:38

@Grega:
"Aki örökre elhagyja Magyarországot, annak előbb a saját érzelmi életét kellene szerintem rendberaknia, és utána ráébredne, hogy földrajzilag, kultúrálisan és "emberileg" is kiváló helyre született."

ha ehenhalsz es nem tudsz enni adni a gyerekeidnek ez marhara nem szempont. Marpedig gerinces emberek otthon ezzel neznek szembe.

Lorinc 2013.06.04. 17:13:00

Jo iras, jo volt olvasni! Vegre valaki aki jot is ir Magyarorszagrol....

2013.06.04. 17:22:43

@opusz1982: De miért nincsen "vidéken" ennyire munka? Nem akarok más országgal pedálozni, de sajnos muszáj. Ha nem is annyi, mint a fővárosban vagy nagyvárosokban, de azért akad. Ezzel szemben itthon "vidéken" vagy földed van, vagy valami gyár vagy bejársz dolgozni a nagyvárosba, ha egyáltalán ott van munka...

2013.06.04. 17:25:30

@kék madár: Ezek nem számítanak, hiszen üres közhelyekkel is jól lehet lakni.

BTBTBT 2013.06.04. 17:37:14

@kék madár:
Mo.-rol mindig olyan jol tudjak osztani az eszt a kulfoldre koltozotteknek. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 17:49:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Úgy látszik akkor csak én :)
De nem baj, ha a többiek akarnak szavazni, akkor megtehetik, nekem meg nem kötelező, így csinálhatom a szerintem helyes módon is. Hálistennek nincsen már rám hatással a végeredmény.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 17:50:50

@Igényes:
Hát persze... :)
Te vagy a kedvenc trollom, mondj még ilyen okosságokat, iszom szavaidat! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 17:53:01

@Philosoraptor:
Annak van a legjobb ize! A közhelynél jobban már csak a hazaszeretet ér többet a boltban.

BTBTBT 2013.06.04. 17:55:23

@Kovermadar:
Meg mindig betegacsiban vagy?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 17:56:32

@Kovermadar:

A belföldön élők is így teszik: van aki szavaz, s van aki nem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 18:05:48

@Barátusz: Mo.-rol mindig olyan jol tudjak osztani az eszt a kulfoldre koltozotteknek. :)

Ezen ne csodálkozz. Mi már 5-kor tudjuk mi lesz londonban 6-kor.

2013.06.04. 18:24:32

@opusz1982: buta vagy. Arabok nem semitak.
Orulhetsz, en mar nem Magyaron vagyok.

01234567 2013.06.04. 18:28:14

@iqfighter: Hááát... Minek, trollmágnesnek. Itt ez a lány ír egy jó korrekt posztot, ezt is elemeire szedik. Sajnos Mo.-n minden sz@rnak a normálisnál több támogatója van, mindig találnak a politikusok elég hülyét a a szemétkedéseikhez, támogatónak, és túl sok az olyan aki a saját szerencsés helyzetét evidenciának veszi, és valami kivételes képességnek tudja be a helyzetét. Erre vannak dresszírozva. Akkor volna értelme ha elgondolkodnának rajta, és logikai érvek mentén megvitatni. De egy olyan vita, hogy aki olyan hülye volt hogy nem IT-nek tanult, meg még három nyelvet hozzá, az meg is érdemli dögöljön meg, mert looser, kontraszelekció nincs, nem a gátlástalanok érvényesülnek a tehetségesek rovására, és nem a szürke középszer ural mindent ezredszerre minek nyitni.

01234567 2013.06.04. 18:28:14

@iqfighter: Hááát... Minek, trollmágnesnek. Itt ez a lány ír egy jó korrekt posztot, ezt is elemeire szedik. Sajnos Mo.-n minden sz@rnak a normálisnál több támogatója van, mindig találnak a politikusok elég hülyét a a szemétkedéseikhez, támogatónak, és túl sok az olyan aki a saját szerencsés helyzetét evidenciának veszi, és valami kivételes képességnek tudja be a helyzetét. Erre vannak dresszírozva. Akkor volna értelme ha elgondolkodnának rajta, és logikai érvek mentén megvitatni. De egy olyan vita, hogy aki olyan hülye volt hogy nem IT-nek tanult, meg még három nyelvet hozzá, az meg is érdemli dögöljön meg, mert looser, kontraszelekció nincs, nem a gátlástalanok érvényesülnek a tehetségesek rovására, és nem a szürke középszer ural mindent ezredszerre minek nyitni.

BTBTBT 2013.06.04. 18:28:26

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ezzel a kommenttel ma nem konkretan rad gondoltam.

Holnap reggel 7-kor esetleg volna kedved megmondani, hogy mi van Londonban 6-kor? :)

BTBTBT 2013.06.04. 18:30:28

@kék madár:
Sokszor csak a vakvilagba megy az okossag, es addig terjed, hogy felreertelmezik, amit irsz, es az alapjan "bebizonyitjak", hogy nekik van igazuk, te meg hulye vagy.
Meg aztan lehet itt mondani egymasnak a nagyot, ugysem tudja ellenorizni senki.

BTBTBT 2013.06.04. 18:32:45

@Taxomükke:
Direkt irta, es akkor mar 2 oraval elotte meg tudjak mondani nekunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 18:35:34

@Barátusz:
Bizony... 23-ig mindenképp, utána meglátjuk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 18:37:07

@01234567: szerintem meg pont nem szedték ízekre a posztot, nagyon korrekt kommentek voltak, Maxval is menőket írt, csak egyvalaki idétlenkedett, de minden osztályban elfér egy hülyegyerek :) roppant csodálkozom, hogy egyszer sem volt bölcsészezés, pedig ha valaki, akkor én az vagyok :D
szóval számodra is van remény, hajrá!

opusz1982 2013.06.04. 18:46:43

@charlieharper: haha, az arabok is semi nyelvet beszelnek, tehat szemitak ,nezz utana mielott osztod az eszt. hu.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9mi_nyelvek

kék madár 2013.06.04. 18:48:42

@Réka ‎: @Barátusz: sajnos a kikoltozottek kozott is van hulye, de legyunk optimistak!

2013.06.04. 18:52:07

@Réka ‎: Hagyma nem jelent meg ma, ő szeret bölcsészt kiáltozni. ;)

2013.06.04. 18:54:37

@Barátusz: Szerintem szégyelld el magadat, hogy itt hagytad a HAZÁDAT, ahol élned és halnod kell. Én személy szerint legszívesebben elvenném az állampolgárságodat és megtiltanám, hogy magyarul értekezz, szégyen vagy az itthon maradott hazafiakra és a országra is, természetesen... ;)

zZZz 2013.06.04. 18:56:43

@Igényes: A bicska kinyilik a zsebben .A Reka egyaltalan nem tamad .
Aki tamad az en vagyok
Megbaszhatod azt kurva anyadat te seggfej.
Remelem annyi afrikai jon majd ide hogy ehendoglesz , es mindegyik megkapja a magyar allampolgarsagot a lanyodat pedig napi ketszer seggbebeasszak, hogy masrol ne beszeljek mert ok is magyarnak valljak magukat. Es mert azok.
Te nem igenyes vagy hanem egy rakat csoro szarfaszu.
Egy roman geci akivel soha se talalkozz mert elvagja a torkod es kiverzel mint egy tetves diszno

nyuszigonosz 2013.06.04. 18:58:48

Réka, az írásod nagyon rövidkére sikerült, de jó! Szépek a képek is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 19:03:55

@zZZz:

Ez velősre sikeredett... :)
Ámen, testvérem, ámen! :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 19:06:49

@Taxomükke: Fordítva nincs értelme a mondatnak. De ha leírod el fogom olvasni.
@Barátusz: Ennek se volt sok.

2013.06.04. 19:09:43

@opusz1982: forditva akatam irni. Parancsolj:
rense.com/general66/mostjewsarenot.htm

Ha meg nyelvcsaladra erted csak (es nem genetikara), akkor a nem heberul beszelo zsidoknak miert kellene Izraelbe menni? Nyelv szerint ok nem semitak.

Igényes 2013.06.04. 19:14:25

@zZZz: Szia "román geci", szép neved van!

Tudod ebben az országban civilizáció van, emellé úgynevezett törvények. Nem szeretjük az agressziót, de próbáld meg nyugodtan, egyrészt én is ott leszek, másrészt meg majd nézd meg, mit kapsz a rendőrségen. Mert ők meg a felesleges pluszmunkát nem szeretik,
Javaslom, becsüld meg magadat, és próbálj meg a magyarokhoz felzárkózni, talán 25-30 év, és a kölykeidnek már sikerül. Addig mi majd eltartjuk őket is, meg téged is. Te félállatka. :)

Btw, kösz hogy illusztráltad, miről beszéltem. Ilyenek vagytok. Réka, látod? Ezekkel hozod magad egy szintre, ha reklámozod honnan jöttél. Én a helyedben letagadnám. De ténylg.

2013.06.04. 19:18:15

@opusz1982: ugy latom a HA kivette a hozzaszolasodat.

Igényes 2013.06.04. 19:20:47

Igaz ahogy elnézed, ez alapból suttyó. Mást nem nagyon tud. Tipikus.

Zzz, a wc papírt ismered? .D

01234567 2013.06.04. 19:21:00

@Réka ‎: Remény mindig van, de én azt szeretném ha értelme is lenne. Nehéz itthon küszködni az emberek gondolkodásmódjával. Általában ebből adódnak a vitáim is.

Igényes 2013.06.04. 19:29:48

@Réka ‎: Egyvalakit vettél észre, babám.

@01234567: Nem kell vele küszködni, meg kell ismerni azokat, akik miatt így gondolkodnak. Javaslom példának a zzz-t, vagy mit.

2013.06.04. 19:34:52

@01234567: Nem kell küszködni, lehet, hogy jobban járnál, ha kimennél.

BTBTBT 2013.06.04. 19:35:33

@Kovermadar: Biztos nem lesz egyszeru 4 honap (?) utan belelendulni.

BTBTBT 2013.06.04. 19:36:50

@kék madár:
A kommented 2 cimzettjere celoztal?
Meg mitol hulye valaki (akar otthoni vagy kulfoldi)? Hogy nem tetszik nekem vagy neked a velemenye?

BTBTBT 2013.06.04. 19:39:00

@Philosoraptor:
Elnek en otthon is, de halni nem akarok. A kettos allampolgarsagom meg koszoni szepen, jol van.
Szegyellje magat az, akinek 3 anyja van. :)

Igényes 2013.06.04. 19:39:08

@Philosoraptor: Lehetőleg romániába, ha már annyira oda van értük. Mondjuk akkor egy magyarral kevesebb, még ha megtévedt fajtával is. :( De egy tanulmányutat megérne, úgy kaparna vissza, hogy öröm lenne nézni. :))

BTBTBT 2013.06.04. 19:39:53

@én már a fény gyermeke vagyok:
Megerne egy probat, hogy meg tudnad-e mondani. Es akkor mar ertelme is lenne.

Igényes 2013.06.04. 19:44:00

@Barátusz: Persze. Ez olyan új magyar szokás, pár éve látom. Ha valaki nem azt bégeti amit a csorda, akkor kilökni, összezárni, kiközösíteni, elgázosítani. És persze megcáfolni, teljesen mindegy mivel, úgyis minket fognak igazolni a többiek:) A lényeg, hogy nekünk igazunk van (csak így lehet, hiszen mi sokan vagyunk), ő meg hülye. Meg egyedül is van.

2013.06.04. 19:44:19

@Barátusz: Mi a másik, ha nem titok?

2013.06.04. 19:44:55

@Igényes: Nekem nincsenek tapasztalataim a románokkal, szóval nem is tudok erre mit reagálni.

Igényes 2013.06.04. 19:51:42

@Philosoraptor: Bár nekem se lennének. Elhihetném a propagandát. :)

Különben valahol sajnálom őket kicsit, nekik a legrosszabb ez az egész. Az lenne a megoldás, hogy nem nyalni nekik, meg hülyeségeket mesélni nekik meg róluk, hanem kimondani, hogy igen, nem tartasz ott ahol mi. De segítünk felzárkózni, viszont ha ez neked nem megy, hazazavarunk.
Mindenki jobban járna.

Igényes 2013.06.04. 19:57:20

Sokáig el is hittem. Mennyit veszekedtem meg védtem őket nálam okosabbakkal meg tapasztaltabbakkal szemben... most visszakapom.:D Igaz akkor még tizedennyire sem volt elszabadulva a pokol. Csak a bátrabbja sunnyogott át, éppenhogy, nagyon halkan, és semmi perc alatt visszalökték, ha nem bírt magával.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 20:00:05

@charlieharper:

Pedig éppen választ akartam adni. A hozzászólónak tárgybeli súlyos tévedései voltak.

01234567 2013.06.04. 20:01:51

@Philosoraptor: Nem. Rosszabbul járnék. A magánéletem boldog. Nagyon. Ez hosszú és komplikált, meg privát, maradjunk annyiban, választanom kéne. Pénz, vagy boldogság.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 20:03:12

@opusz1982:

Kevered a nyelvet és a népet.

Attól, hogy valaki x nyelvű, még nem x nép. vagy szerintted az amerikai négerek az angolszász fajhoz tartoznak?:

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 20:09:48

@Barátusz: Nem szoktam minden, általam hihetetlenül humorosnak vélt mondatom mellé magyarázó szöveget írni. Az nekem fárasztó, az olvasónak pedig unalmas. Vagy átmegy a lényeg vagy nem. Az utóbbi nem volt túl komplikált, hat az egyhez adom hogy átment. Csak kekeckedtek velem - mert mint mindannyjan tudjuk - kekeckedni jártok ide.

01234567 2013.06.04. 20:14:29

@Igényes: Tudom, neked hiába írom, ismerem a romániai magyarokat, a székelyeket, a vajdaságiakat, a kárpátaljaiakat, a felvidékieket, nagyon sok külföldi ismerősöm is van sok nemzetből, szlovák is, román, szerb pl. Évtizedes ismerőseim. Úgyhogy nekem ezekről a nemzetiségi, kisebbségi, nacionalista dolgokról, és ezekről az emberekről igazi valójukról nem olyan felületes tapasztalataim vannak mint neked. (pl. romániai magyarral együtt béreltem lakást több mint egy évig külföldön) Bizonyára igényes ember vagy, de ebben a kérdésben szegénységi bizonyítványt állítasz ki magadról, hogy azonos anyanyelvű, nemzetiségű embereket így minősítesz, pusztán mert egy sorstragédia kiszakította őket az anyaországból, és másképp kellett élniük, szocializálódniuk évtizedekig, sőt lassan egy évszázada. Ők magyarok. Te meg azt hiszem Magyarországon születtél, és élsz, magyar állampolgárságod van(születésed jogán)ennyi. Fogalmad sincs mi a magyar, ha ilyen dolgokkal nem vagy tisztában.

2013.06.04. 20:19:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem tudom mi tortent, szerintem a HA levette.
A kurucinfo gentemetojeben (vagy mi) viszont teljesen szalonkepes komment lett volna.

BTBTBT 2013.06.04. 20:21:27

@én már a fény gyermeke vagyok:
Koszi, nekem atjott a lenyeg, aztan forditottam a szamokon.
Felnottel mar, ugyhogy kar az aldozat szerepet jatszanod, es azt allitanod, hogy azert jarunk ide, hogy kekeckedjunk.

"általam hihetetlenül humorosnak vélt mondatom" - Ez viszont jo volt.

Igényes 2013.06.04. 20:24:19

@01234567: Nekem a romániaiakkal van gondom, a többi nem zavar. Velük viszont halmozottan. Lehet hogy vannak köztük tisztességes emberek, a nagy számok törvénye alapján így kell hogy legyen, de azok jellemzően jól el vannak ott, ahova születtek.
Ez nem szegénységi bizonyítvány, hanem tapasztalat. Sok, és keserves, és nagyon szomorúan látom, hogy a média és a kormány csak lovat ad alájuk. Hogy minősítem? Nem magyarként? Szerinted mitől lesz valaki magyar?

Állampolgárságom van, de minek. Mióta minden selejtnek osztogatják, még annyit sem ér, mint azelőtt. A hazám és a magyarságom is semmivé lett vele. Most nem tudom mi vagyok. Jah de, tudom. A románok fejőstehene.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.04. 20:38:07

ugye hogy ugye.

a budapest-rajongás meg majd elmúlik, kb 10 év hipphopp sehol sem lesz.
én tudom.

rumitom 2013.06.04. 20:50:31

pontosan ugyanigy erzek mint a poszterina. imadom budapestet, szeretem magyarorszgot, de ott elni egy kihivas (a nem legyozheto fajtabol). Hacsak nem kello penzzel buborekban akar elni az ember.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 20:52:52

@charlieharper:

Egyszer hozzászóltam a KurucInfó lapjain. Gyorsan ki is derült rólam, hogy zsidó vagyok. Erre ajánlottam nevem megnézését a FB-on, ami ismerjük el,. eléggé nem zsidó név. Ez kis zavart okozott, de az egyik hozzászóló gyorsan megoldotta a rejtélyt: "bolgár zsidó" lettem.

:-)

01234567 2013.06.04. 20:57:04

@Igényes: Nagyon beszűkülten, egy nézőponton keresztül látod a világot. Most megleplek lehet, de az ott élő normális többség nem akar Mo.-hoz csatlakozni, leginkább egy autonóm, vagy egy független Erdélynek örülne. Akkor valószínűleg nem is jönnének annyian át. És ide is elsősorban azért jönnek, mert itt nem érzik magukat "románnak", ezért is akkora sértés nekik a lerománozás. Itt, a lelkükben, magyarnak érezhetik magukat, még ha nem is ezt éreztetik velük.És itt nem az állampolgárságról van elsődlegesen szó, az csak egy bürokratikus muszáj. De nem az jelenti nekik igazán az ide tartozást. Azaz jelentené. A juttatások és az állam viszonya hozzájuk egy másik dolog, az a magyar állam, olyan is egyébként az egész. Második meglepetésként: én például, annak akinek nincs állandó Magyarországi lakcíme nem adnék, mivel szerintem ott azokat választják, akik a Magyarország nevű közigazgatási egység létét befolyásoló döntéseket hozzák, tehát ezeket azoknak kell, és érdeke választani, akik ezen közigazgatási egységen belül élnek papíron tartósan. Ezt természetesen kiegészíti a magyar állampolgárság. De csak a kettő együtt adhat választójogot. A határon túli magyar magyar állampolgársági igényét viszont, miután magyar nemzetiségét igazolta, mind papíron, mind készségekkel, automatikusan megadnám.

2013.06.04. 21:04:04

@Barátusz: Nem, nem említetted.

01234567 2013.06.04. 21:04:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kellett neked hozzászólni! :) Én is szoktam olvasni, de hozzászólni SOHA! Ott a legtöbb agymosott, és tőlem eredendően távol áll, hogy valakit a származása miatt retorzióban részesítsek, de a tettei miatt annál inkább. Mondjuk azt elismerem, bizonyos nációk sűrűbben rázzák a pofonfát. :)

rumitom 2013.06.04. 21:08:27

@Babette_: nekem 8 ev alatt nem mult :) bar teny es valo nincs honvagyam es nem is volt sosem

2013.06.04. 21:12:11

@Igényes: Furcsa, mert a határon túl magyarok, itt meg románok. Nem ítélkeznék felettük túlságosan, mert egyrészt nem igazán tehetnek róla, hogy lepasszolták őket, másrészt általánosítani fölösleges és nem mellesleg butaság is.

01234567 2013.06.04. 21:12:11

@Philosoraptor: Akkor sejtheted mit élek meg. Nem lenne semmi gondom, ha én is egy agymosott, empátia, társadalmi tudat nélküli robot lennék mint a többség, vagy egy karrierista, gátlástalan pszichopata törtető, vamzer akiknek Magyarország a paradicsom élni. Sajnos sosem voltam egyik sem, a több mint 8 év Ausztria, és Németország meg felnyitotta a szemem is, túlontúl.

01234567 2013.06.04. 21:14:12

@Philosoraptor: Akkor sejtheted mit élek meg. Nem lenne semmi gondom, ha én is egy agymosott, empátia, társadalmi tudat nélküli robot lennék mint a többség, vagy egy karrierista, gátlástalan pszichopata törtető, vamzer akiknek Magyarország a paradicsom élni. Sajnos sosem voltam egyik sem, a több mint 8 év Ausztria, és Németország meg felnyitotta a szemem is, túlontúl.

Igényes 2013.06.04. 21:16:51

@01234567: Tőlem gumizsiráfnak is érezhetik magukat, attól még nem lesznek azok. Ezt a beszűkültséget még nem mondták. Mire gondolsz pontosan? :)

Tetszik vagy nem, a magyarok jó nagy része ezt egy olyan kellemetlen és problémás jelenségnek érzi, ami értelmetlenül rájuk van kényszerítve. Amit körémagyaráznak, az meg csak plusz egy agymosás. Kicsit mint a melegfelvonulás, arról is magyarázgathatják napestig hogy ez szép és európai, az emberek többsége akkor is csak viszolyog tőle.
És ezen az sem sokat változtat, hogy ha el mered valahol mondani, hogy te bizony nem ezt láttad, egyből lerohan hetvanhat hülye, és megmagyarázza, hogy de az nem úgy van. :)

Nem mintha köztünk nem lennének szar emberek, vannak bőven. De akkor is a mi szarunk, nem más pöcéjéből szivárgott át, mert ott már nem fért el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 21:19:03

@01234567:

Én olvasom hetente 1-2 alkalommal, korábban naponta olvastam,. de meguntam, mert nagyon monotónak a cikkek. Röhögni lehet az egészen. A hírek még elmennek, de az elemzések azok olyanak, mintha paródiát akart volna írni valaki.

01234567 2013.06.04. 21:19:11

@Philosoraptor: Nekem ebben a témában csúcs az egyik mélyvérmagyar, Erdélytfelvidéketdélvidéketmindentvissza, azelszakítottvéreinkmindennapgyalázzákveriknemlehetnekmagyarok!!!! Ehhez képzelj nagy szalmabajuszt, jurta, nyilazás, ősmagyar, ami kell, amit csak el tudsz képzelni. De amikor erdélyi magyarokat alkalmazott úgy vette el a "románok" útlevelét, hogy a meló végéig meg ne szökjenek (hát a fizetés ugye, de viszont a munka az nem ugye), mint a pinty.

01234567 2013.06.04. 21:20:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ugyan így vagyok. De sajnos igaz, komolyan vannak olyan hírek, amikkel csak ott találkozol. Ezért szoktam olvasni.

Igényes 2013.06.04. 21:22:01

@01234567: Ezzel mi a baj? Ismeri őket. Elmerült a kérdésben, és volt bőven tapasztalata.
Nézd meg a buhera mátrixot, nagyon vicces film. Kint van youtubeon. Mintha ehhez a témához írták volna. :)

A legjobb része, amikor jön a nemzetbiztonságis ürge, hogy miért dobáltak szart az ebédlőjükbe. :)

Igényes 2013.06.04. 21:27:18

Lehet nem is lenne rossz ez a mindent vissza. Lehetnének rabszolgáink. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.04. 21:29:25

@Réka ‎:
Szia Réka
Szinte egész nap nem volt net a Three hálózaton így nem tudtam írni. Utána mikor megjött akkor meg a hozzászólásokat olvastam hogy tudjak mire reagálni.
Mikor és hol nézhetem meg a munkagépes képeket?
A posztról…
Nagy lendülettel belefogtál mikor az ember kezdett belemelegedni akkor átmenet nélkül vége. A magyar viszonyok dicsérete és bírálata sokakból kihozta hülyegyereket. Kevesen képesek felfogni hogy a kettő egyszerre is igaz lehet. Nincs éles átmenet hogy 2011 március 23. 16 óra 34perctől rossz Magyarországon élni. A mérleg serpenyőibe mindkét oldal belefér és amelyik a súlyosabb aszerint döntünk.

@Philosoraptor:
Na szóval…
Arra válaszolj nekem hogy mi alapján határozhatja meg valaki hogy mi a helyes táplálkozás? Meg hogy mi az hogy valaki szemetet eszik? Mi támasztja alá hogy Te helyesen étkezel és én helytelenül? Milyen tudományos értekezések mondják meg hogy mi a helyes táplálék és mi a szemét?A helyesen táplálkozók miatt nő az átlagéletkor, nőnek magasabbra és lesznek egészségesebbek a gyerekeink?Hogyan véleményezhet valaki valakit aszerint hogy mit eszik?Már maga a megfogalmazás hogy HELYESEN TÁPLÁLKOZIK sértő a többire nézve. Mi alapján mondhatja nekem valaki hogy helytelenül táplálkozom? Az életkorod alapján? Idősebb vagy mint én? Te vagy Yoda? Vajon az alapján táplálkozik valaki helyesen mert azt mondta valaki? És akkor mi van? Nincs olyan élelmiszerfajta amit tudósok ne kiáltottak volna már ki első számú közellenségnek. Tudod Te hányszor főztem már kiváló ételt kommersz Teszkós helytelen alapanyagból és tálaltam fel sznob ismerőseimnek háztájiként? Hányszor hangzott el az asztalnál hogy „hát igen azonnal felismertem az ízéből” meg „ a háztájinak nincs párja” és hasonló magasröptű okosságokat? Persze Te aztán tudod mit eszel. Időt energiát nem kímélve számolod az E betűket eljársz Mari nénihez a tyúkszaros tojásért mert minél tyúkszarosabb annál hitelesebb hogy HELYES. Igaz hogy a Mari néni a boltból veszi akciósan de azt Neked nem kell tudni. Az a lényeg hogy akik HELYESEN táplálkoznak azok TUDJÁK, na mégegyszer TUDJÁK hogy honnan származik mi van benne és főleg mi nincs benne. A természetes út a lényeg. Inszeminátor által megtermékenyített disznó utódait nem eszitek. Végül is a természetesség valahol ott kezdődik. Iszonyatos energiát fektettek bele de megéri. Teljes agymosás a családnak feleség csak parókában álszakállal mer egy hamgurgert megenni a Mekiben mert ilyen kisiklás megbocsáthatatlanabb a félredugásnál. Na de ami a legfontosabb ami az egész esszenciája. A TUDAT. A TUDAT hogy ti aztán mindent… Még annál is többet… A HELYES úton jártok. Mi pedig pórnép mit pórnép mondjuk ki parasztok esszük a szemetet. Az ipari hulladékot. Most este hazafelé jövet hirtelen felindulásból bementem a törökhöz venni valami igazi valami hamisítatlan szemetet. Jelentem sikerült. Vettem egy csomag főtt csíkozott disznófület. Olyan jó ragadós volt mint a körömpörkölt. Ugyan a lelkiismeretem tiltakozott kicsit de én legyűrve minden ellenállást befaltam mindet. Ettem hozzá akciós ASDA-s ecetes paprikát hogy ha már szemét akkor ne álljak meg félútom. Mert ilyenek vagyunk mi alsóbbrendű népek. Megkívánjuk. Megvesszük. Pokolra fogunk kerülni. Remélem malacfüle ott is lesz.

@Barátusz:
Köszi

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 21:29:50

@01234567:

Nagyon sok a hívük, s messze nem csak jobbikosak. Különösen a fiatalok között. A vicc, amikor elkezdenek emberek alapvető tudás nélkül elmélkedni. Pl. a nagy többség komolyan azt hiszi, hogy a magyar zsidók deportálása Szálasi alatt történt, Horty alatt meg az állam megvédte őket! Gondolom ez a modern nem-poroszos iskolarendszer: össze-vissza beszélni, "kreatívnak" lenni tények ismerete nélkül.

opusz1982 2013.06.04. 21:40:45

@charlieharper: nem ertelek. Nincs igazad, tevedtel, raadasul lebutaztal olyanert amiben igazam volt. Ilyenkor
emberek elnezest kernek es nem hoborognek. Nem erdekel h beszelik a nyelvuket vagy sem azt irtam,h folyton sirnak es ha nekik annyira szar a hazank menjenek haza. Ha kivettek a hozzaszolasom azzal megerositenek abban amit gondolok,h meg a nevuket sem lehet leirni mert serto rajuk nezve. Hisztis egy nep.

01234567 2013.06.04. 21:42:51

@Igényes: Te csak azt látod, ezek a románok idejönnek a segélyért, elveszik a magyarok elől a munkát, élnek mint marci hevesen itt érdemtelen, kihasználva hogy beszélnek magyarul, esetleg magyaros nevük van, vagy papírjuk hogy az első világháború előtt magyar állampolgárok voltak. Az eszedbe sem jut, hogyha valamelyik ősöd odament volna élni, most te lennél a helyükben. Persze erre is tudom a válaszod, de nem ment, vagy akkor te román lennél, és nem sunnyognál itt. :) Annyira másról beszélek, olyan értelmezéséről a dolgoknak, amit te azon az egy ponton keresztül( történetesen hogy bevándorlók, és szemetek) nem is látsz, értesz.

2013.06.04. 21:43:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 'Ez valóban magyar sajátosság. Nem ismerek országot, ahol a politikai véleménykülönbségek ennyire kihatnának az emberi kapcsolatokra.'

Az a legfurcsabb, hogy sok magyar meg van gyozodve rola hogy ez normalis es mindenhol a vilagon igy van. Pl. egyszer pont valasztasok utan jartam Budapesten. Taxiba ultem a repuloteren, taxis persze elkezdett kerdezgetni hogy hol lakom stb. Mondtam hogy Angliaban lakom, erre megkerdezte hogy az angolok hogy fogadtak a magyar valasztasok eredmenyet (!); nem akartam megbantani azzal hogy az angolok azt sem tudjak hol van Magyarorszag, nemhogy a valasztasokrol beszeljenek, probaltam elterelni a temat.

Erre arrol kezdett faggatni hogy Angliaban jobb- vagy baloldali-e a legtobb ember. Probaltam neki elmagyarazni, hogy ezek a fogalmak nem igazan leteznek Angliaban (legalabbis nem a magyar ertelemben) es a hetkoznapi emberek nem foglalkoznak politikaval. Nezett ram mintha ufo lettem volna, egyszeruen nem fogta fel hogy letezik egy vilag ami nem a jobb- es baloldali velemenykulonbsegrol szol.

2013.06.04. 21:47:11

@Réka ‎: Gyonyoru kepek, es nagyon erdekes poszt, irhattal volna meg sokkal tobbet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.04. 21:49:40

@Mirjam2:

Van ahol a politika nagyon fontos, s nagy viták mennek, de az emberek nem közösítik ki egymást emiatt.

Igényes 2013.06.04. 21:49:49

@01234567: Elveszik a magyarok elől a munkát? Hol írtam én ilyet? Milyen munkát tudna tőlem (meg egy átlagmagyartól) elvenni egy félanalfabéta nyomorult? Ne butáskodj, ez viccnek is nonszensz. Én azt írtam, hogy primitív körülmények közül jönnek, mocskosak, általában rossz egészségi állapotban vannak, és bűnöznek, mert mi a fenét tehetnének. Vagy amelyik dolgozik, annak sincs sok haszna. A segélyt persze kapják, ami baj, mert inkább a dunába szórnánk a pénzt, ha ennyi van. Vagy felszámolhatnánk belőle pár cigánysort.

Az én pontjaimról neked sok fogalmad nem lehet, mert a saját pontjaidon keresztül nézed. Azoknak meg az az alapjuk, hogy aki nem ért egyet veled, az csak hülye lehet. Meghagylak ebben a hitedben, nekem teljesen mindegy, mit hiszel.

Attól ez még bizony szemét. Kivétel a kivétel, azzal meg más baj van. Látod rékát, aránylag művelt, világlátott, nem is ott nőtt fel, és mégis, annyira de annyira tipikus.... ez a vérükben lehet.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 21:53:47

@Mirjam2: Nincs a magyar emberrel semmi gond. Hogy gyűlölködnek, acsarkodnak, kettéválnak, azért 1, azaz egy ember(?) a felelős. Ha azt most elviszi az árvíz a töltés tetejéről - lehetőleg a fekete tenger közepéig - másnaptól 27.4%-kal normálisabbak lesznek a magyarok.

01234567 2013.06.04. 21:53:51

@Igényes: Hát azért az egy elég feloldhatatlan kettősség hogy vissza Erdélyt stb..., meg az ottani elnyomott testvéreink, Csaba királyfi, fogy a magyar, de amikor személyes kontaktusba kerül velük, akkor átmegy rabszolgatartóba, normális bér szóba sem jön és csak az előítélet. Akkor miért rí, hogy a román hatóság hogy bánik ott a magyarokkal, akik ugye nem is szólva, ebben az esetben rögtön románok voltak.

Igényes 2013.06.04. 21:54:01

Mondjuk ez veletek a másik bajom. Ez a felsőbbrendűségi mánia, pedig a béka seggét is csak alulról puszilgatjátok egy magyarhoz képest. Te ugyan próbálod tompítani, de csak kibújt a szög a zsákból. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 21:54:29

nem szeretem a hosszu bejegyzeseket , igy egyaltalan nem baj, hogy elvagtad, de...
kerem a kovetkezot
izibe

Igényes 2013.06.04. 21:54:51

@01234567: Ezt nevezik marketingnek. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 21:56:07

@én már a fény gyermeke vagyok: csak a ketszer 4millio magyar ket kulonbozo nevet mondana

opusz1982 2013.06.04. 21:56:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen, csak nyelvrokonok. A negerek nem angolszasz nep,viszont hamarosan mar nem lesz feher angol hanem mezikoi lesz ea fekete ok lesznek az uj amerikai nep. Egyebkent az usanak az angol nem a hivatalos nyelve,nezz utana. Efy nemzetet a szokasok betartasa es a nyelv tart ossze,nem a szarmazas. Liszt magyarul sem tudott,Petofi szlav szarmazasu volt az aradi 13 nagy resze sem epp magyar hangzasu nevvel volt illetve,megis magyarabbak voltak mint itt sokan.

2013.06.04. 21:56:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez semmi. Nemreg jelent meg az Al Jazeera-n egy video ami a magyarorszagi rasszizmusrol szol: www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2013/05/201351674859600711.html

Sok hazafias erzelmu magyar kommentelo azzal vadolja a video keszitoit (az Al Jazeera munkatarsait) hogy 'cionistak'! :)

01234567 2013.06.04. 21:57:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát sajnos ez egy alapvetően szélsőjobboldali ország. A rendszerváltás óta folyamatosan csodálkozom a Kádár rendszer mit tartott itt fedő alatt. Ugye azóta meg forr-kavarog és köztudott, hogy olyankor a szemét jön a felszínre. Engem a legjobban az szokott pont egyébként megröhögtetni, miközben a legtöbb rohadt komcsizik, állandóan a kádári viszonyokkal példálózik, vagy sírja vissza.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 22:00:04

@hagyma: Csak szép lassan mint az aknamezőn. Először legyen meg az első lépés, aztán gondolkodhatunk a folytatáson.

Igényes 2013.06.04. 22:00:33

@01234567: Te nem vagy normális. Tudod mit beszélsz? :) Mi a fene az, hogy szélsőjobboldali ország? Egyáltalán, magyarországon élsz?

2013.06.04. 22:02:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez is lehet - en meg nem eltem ilyen helyen; Magyarorszagon kivul meg csak olyan helyeken eltem ahol az atlagembert nem erdekelte a politika, de elhiszem hogy ilyen variacio is letezik.

BTBTBT 2013.06.04. 22:04:27

@diggerdriver:
"Te vagy Yoda?"
Hatalmasakat nevettem, amíg ezt a hozzászólásodat olvastam. :DDDD

Nincs mit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:06:00

@01234567: azt nem hiszem hogy szelsojobboldali orszag lenne, de azom ,ar en is eltunodtem, hogy a rendszervaltas utan, hogy megvaltoztak az emberek, mennyivel agresszivabbak lettek
varazsutesre

Igényes 2013.06.04. 22:07:14

@hagyma: Nem csoda. Veszélyben érzik magukat. Bármi megtörténhet, akármikor, garancia meg semmire nincs, mindegy mit teszel.

01234567 2013.06.04. 22:07:31

@Igényes: Nem vagyok az a fajta, amit Mo.-n liberálisnak hívnak. Csak hogy tudd megértettem a célzást. Te hol látod ezeket a szakadt, semmihez nem értő a határon éhesen átkúszó románmagyarokat? Mert én csak a gyerek magántanárát látom, aki egy tiszta nett intelligens egyetemista lány, az asszony barátnőjét aki ugyancsak egyetemista, emellett profi sportoló, a barátom aki Ausztriában komoly elismerést elért profi sportoló, folyamatosan tanul emellett ott is, pedig elmúlt jócskán harminc, a másik ismerősöm, aki Ausztriában a második házát húzza fel, egy sportintézmény gondnoka...és sorolhatnám. Itt pedig van váj'mi, aki pl. ugyan csak nem tűnik határon átkúszott félanalfabéta éhezőnek, de a posztoló sem. De ismerek kőművest, sofőrt, darust, lovászt, takarítónőt, újságárust...Nem tudom a te mintád honnan, hogyan való.

BTBTBT 2013.06.04. 22:08:15

@Philosoraptor:
(Az ezerszer "elátkozott") Anglia.

01234567 2013.06.04. 22:09:22

@hagyma: Azért ahhoz kellett 3-4 év, de most az igazán durva! Mikor jössz? Gatyát felkötni! Fogsz csodálkozni! Írhatnál róla posztot! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:10:13

@Mirjam2: hat amerikaban sem erdekli az atlagembert
neha elejtenek par megjegyzest, de ugy igazabol nem is hallom, hogy tema lenne munkahelyen vagy kocsmaban
az meg, hgoy valaki demokrata vagy republikanus a legeslegkisebb ellentetre nem ad okot
en tudom a szomszedom demokrata / nert ott van a kocsijan, hogy Obama/ O tudja, hogy mi republikanusok vagyunk es bekeben elunk, jokat koszonunk es beszelgetunk, ha ugy adodik
de sosem politikarol
nem tudom otthon egyaltalan ki meri valaki ragasztani a kocsijara a parthovatartozasat?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:12:41

@01234567: ja igaz par ev kellet az elso 4 ev meg humoros is volt
a parlament jobb volt a radiokabarenal
szeptemberben akarunk, csak most nagy kerdes a hazvasarlas, az bekavarhat
de iden mindenkeppen
/nem merem jovo tavaszra halasztani, mert akkor lesz am bolondokhaza otthon/

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 22:13:08

@hagyma: Persze. Szabadon mászkálhatunk az autóval éljen orbán viktor sokáig felirattal. Ez egy szabad ország, a pletykák ellenére is.

Almandin 2013.06.04. 22:16:05

@Igényes: Ne vonj le messzemenő tanulságot egy primitív hozzászólóból. Én M.o.-n születtem, de egyik ágon erdélyi magyar származású vagyok, ráadásul negyedrészben román (értsd: egyik nagyapám román anyanyelvű és román vérű volt). Visszaolvashatod az összes hozzászólásomat, és levonhatod a tanulságot, mennyire vagyunk "közönséges fajták". Én pl. sose tagadom le a származásomat. A barátaim tudják, honnan jöttek az őseim, a munkahelyeimen ugyan nem verem nagydobra, de ha rákérdez valaki, nem tagadom le.
Kétségtelenül vannak az áttelepültek közt primitív emberek is, de akiket ismertem, nem voltak rosszabbak a magyar átlagnál. Engem kifejezetten bánt, ha sértegetik az erdélyieket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:16:25

@én már a fény gyermeke vagyok:
najo de eljen gyurcsanyival is?
nem verik le a tukrot?
/amugy vettem a lapot, de a kerdesem fenntartom/

01234567 2013.06.04. 22:21:42

@Igényes: Igen Mo.-n élek. Megmondom neked őszintén, sehol nem találkoztam a hétköznapi beszédben ilyen zsidózással mint itthon, gyakorlatilag, akár az uszodában, utcán, bárhol napi szinten hallhatod, ennyire kasztosított, megosztott társadalom sem divat már a fejlettebb Európában, és a politika napi szintjén, nyíltan, vagy sunyiban ennyire nem lovagolják meg politikai erők, politikusok az emberekben eredendően benne lévő rasszizmust, nem manipulálják ennyire a társadalmat a negatív emberi tulajdonságok által, használják k egymás ellen a különböző rétegeit, csoportjait. Azért sem mert ez nem illő, elfogadható, de a társadalom sem nyitott ennyire az ilyen retorikára. Már általános témákban is felhasználják ezt, hidd el a nyuggerezés is egyfajta zsidózás, és ami mögötte van. Az egyetemisták elleni hecckampány is olyan mint az anno a hatalom felé nyomuló, sunnyogó náci párt módszerei pl. a liberális ifjúság ellen akkor.
De szerintem ezeket sem fogod megérteni, és lehülyézel.
Pedig hidd el, a szélsőjobboldali eszmeisége miatt ennyire megosztható ez a társadalom. Szeret kirekeszteni, lenézni, gyűlölni a magyar, és mindezt az átok alaptulajdonsága vezérli, az irigység.

01234567 2013.06.04. 22:23:04

@hagyma: Most sem piskóta, itt amúgy is két választás között folyamatos 4 év kampány van.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 22:23:41

@hagyma: Éljen gyurcsányi autódat csak leköpik. Szadeszes járgánnyal volt veszélyes közlekedni, arra beindultak az ősmagyarok. Szegénykéimtől ezt az örömöt is elvették. Hiába, rosszabbul élünk mint 4 éve.

Igényes 2013.06.04. 22:24:17

@01234567: Ebben az esetben miért élsz magyarországon?

Almandin 2013.06.04. 22:28:18

@hagyma: Ebben tényleg jobb Amerika, mint M.o.. Engem az zavar, hogy errefelé (M.o.) egyre szélsőségesebbek az emberek. Mérsékelt középpártok már nemigen vannak, mert nincs rá kereslet. Az emberek nagy része két végletben van: vagy soviniszta, vagy egyáltalán nincsenek nemzeti érzelmei.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.04. 22:33:30

Akkor én is belevau a románozásba.
Mikor ide kijöttem tudtam hogy az építőipar Kelet Európai szekció. Ezen belül is a többség román. Tőlük tartottam a legjobban. Tudjuk hogy a politika mit művelt hogyan fordította szembe egymással a népeket. A magyar elmébe bele van égetve a szőröstalpú bocskoros román sztereotípia.
Ezzel szemben…
Rengeteg helyen dolgoztam Londonban rengeteg románnal. Náluk kedvesebb segítőkészebb néppel még nem találkoztam pedig a többire sincs panaszom. Rengeteget köszönhetek nekik és ki kell hangsúlyoznom hogy KIVÉTEL nélkül remek emberek. Most is románokkal dolgozok. Olyan a légkör olyan a hangulat hogy előre látom megint meg fog viselni ha vége. Akikről beszélek nem erdélyi magyarok hanem született románok. Van több aki Erdélyben lakik és tud néhány szót magyarul de beszélgetni magyarul nem tudunk. Hihetetlen hogy mennyire félreismert nép hogy mennyire agymosott velük kapcsolatban a magyar.

2013.06.04. 22:34:59

@opusz1982: lasd maxval es az en elozo hozzaszolasomat. Tenyekkel nem vagy tisztaban.

01234567 2013.06.04. 22:36:07

@Igényes: Hozzáteszem ebben a politika is rátesz egy lapáttal, azért a cigánykérdés okozta feszültség vidéken bizony nem a rásszizmus szüleménye, hanem a politikáé, a rendszerváltás utáni időszak egyik állatorvosi lova. És én hogy megérts most nem arra a pár száz, talán pár ezer hülyére gondolok ilyen téren akik feketében menetelnek, menetelnének itt össze vissza, ők csak egy jelenség, hálásak is érte a liberálisnak és jogvédőnek nevezett pénznyelők. Nem. A társadalomban napi szinten jelen lévő verbális unos-untalan hallható antiszemitizmus (mint egy gajdolás), az egymás lenézése, minden féle törésvonalak menti megosztottság, a lecsúszottak megvetése, kirekesztése, a minden épp az aktuális politikai erő által hergelésre kijelölt réteg a célpont ellen érzett, akit legtöbbször még akár hetekkel előtte nem is tudta létezik, azonnali, ölnitudna zsigeri gyűlölete. Na ezért mondom én ezt szélsőjobb országnak.
Hogy tudd: Az izraeli külpolitikát én is elítélem(főleg a világban nyíltan végrehajtott terrorcselekményeiket), és én sem szeretem a zsidókban sokszor fellelhető nárcizmust, sértődékenységet, klikkeskedést, karrierizmust, mindent jobban tudást. De azért nem építenék gázkamrát, és senkit nem lőnék, még szóban sem le.

Igényes 2013.06.04. 22:37:12

@diggerdriver: Azok a románok nem ezek a románok. :))

01234567 2013.06.04. 22:41:55

@Igényes: Fentebb már másnak írtam mi a fő ok. Másodsorban ezeknek a Dunához, Budapesthez, a barátaimhoz, anyámhoz, apámhoz, öcsémhez, ahhoz hogy itt beszélem azt a nyelvet, ami a gondolataim szavakban és nem a szavakba rendezett gondolataim, az itteni tavaszhoz, nyárhoz, őszhöz, a Balatonhoz, az erdőkhöz, az ételekhez, utcákhoz semmi köze. Mert ezek nekem kint mindig hiányoznak, csak idő kérdése. Mindig irigyeltem azokat, akiknek nem odakint.

BTBTBT 2013.06.04. 22:43:03

@diggerdriver:
Látod, így megy ez. Te dolgoztál néhány tök rendes emberrel egy bizonyos nációból, és ez tök jó, másnak meg dolga volt (már ha egyáltalán tényleg volt) ugyanazon nemzet képviselői révén negatív élményben részesülnie - és mindketten általánosítotok az egész népre vonatkozóan.

Ha találkoznál bunkóval is, kicsit változna a véleményed. Annak viszont, aki a mo.-i beigződés mentén szervező utálat plusz negatív tapasztalat után kerülne szembe jó példával, még nem alakítaná a hozzáállását.

Román románokkal - tudtommal - nem volt dolgom. Erdélyi magyarokkal egyetemen és családban is.

Igényes 2013.06.04. 22:43:50

@01234567: Nem, ehhez semmi köze nincs a politikához. Ennek a cigány életrevalósághoz van köze, ami nem érti meg, miért kell neki éhenhalnia szépen nyugodtan, amikor ott a másik ember, akinek a pénzéből még kicsit élhet, és csak el kell tőle venni. Nem tudom, mennyire kell őket elítélni ezért, nyilván nem szép, hogy nem tisztelik a tulajdon szentségét, de éhesnek lenni nagyon rossz. :) No meg, tulajdonuk sincs sok, amin begyakorolhatnák.

Te olyan vagy, mint az egyszeri ember, aki folyton a fehér elefántra gondolt, ezért sok fehér elefánttal találkozott. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:44:01

@Almandin: ebben IS:)
amugy otthon is eleg lenne 2 part, mint itt
doszt eleg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.04. 22:46:02

@Igényes:
Nézd.
Nekem otthon sem volt bajom velük. Nem mondok rosszat róluk mert nem az a tapasztalatom. Sőt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:46:27

@diggerdriver: hat mondjuk nekem is egy erdelyi magyar segitett itt amerikaban a legtobbet, raadasul vegyes volt, mert az pja roman, anyja magyar
ha O akkor nem segit ki 500 dollarral, lehet mar nem lennek itt
azutan dolgoztam neki es mindig korrektul fizetett
de ez mar 1000 eve volt

01234567 2013.06.04. 22:47:56

@diggerdriver: Alapvetően a románok, mint az összes szláv nép, nagyszívűek. Ha pedig még a közös hangot is megtalálod, akkor szinte tenyéren hordanak. Ezt mind szerb, mind szlovák, mind román vagy lengyel kollégákkal, ismerősökkel megtapasztaltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.04. 22:48:40

@Barátusz:
Igen, persze általánosítok. Nincs abban semmi rossz

Igényes 2013.06.04. 22:48:53

@diggerdriver: Nem is várja el senki, hogy rosszat mondj. Tapasztalatcsere zajlik, mindenki a saját benyomásait mesélgeti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.04. 22:51:07

mondjuk ezen kesz vagyok, hogy pesti furdoben az emberek, heterok es homik csak ugy csokoloznak
mondjuk en nem jarok furdobe
ezt csak ugy @maxval, a gondolkodni próbáló birca: -nak:)

BTBTBT 2013.06.04. 22:51:50

@diggerdriver:
Nem téged pécéztelek ki, és nem az általánosítás volt a lényeg, hanem hogy az elsőként kialakult véleménye felől merre haladhat másféle tapasztalatok révén az ember. Már ha halad.

01234567 2013.06.04. 22:52:23

@hagyma: Amikor kimentem először Ausztriába a csilli-villi, tanult német tudásom rögtön összement amikor a főnököm dialektusát próbáltam megérteni. Kaptam egy hónapot hogy megértsem. A félmagyar román kollégám kiharcolta nála legyen három, és ő tanított ezalatt osztrákra. Miatta maradhattam akkor. A barátság azóta is tart, én hoztam össze a feleségével, mondjuk ezt lehet azóta nem köszöni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.04. 22:53:10

@hagyma:

Nagyon sokára tudtam meg hogy az első munkát itt Londonban egy román tulajdonú ügynökségtől kaptam. Eddig kétszer adtak munkát először fél évre utána három hónapra. Az eddigi legmagasabb órabért tőlük kaptam. Egy évre rá tudtam meg hogy a tulaj román.

Mrsmihaly 2013.06.04. 22:54:28

@Grega: a velemenyem az hogy el vagy szallva a földtöl. Magyarorszag a csokosok elhetö orszaga! Gerinces embernek szulettel, es nem vagy valakinek a valakije, akkor a golya Europa legszarabb orszagaba pottyantott le. Mivel nem en valasztottam, ezert van jogom valtoztatni, hogy hol is szeretnem jol leelni es nem egni az eletemet. 1 szo mint szaz, mindenki azt mond es ir Svedorszagrol amit akar,DE Europa egyik leg elhetöbb orszaga. Jo elmenni szabadsagra, de haza mindig idé vagyok vissza, mert ITT erzem magamat otthon. Nekem pedig ne probalja senki azt magyarazni, hogy en gondolom rosszul, mert nem is jo nekem/ nekunk itt. Kicsit szanalmas mar melyik is a vilag legszebb varosa. Minden varosnak es orszagnak megvan a szepsege. Van aki ezt eszreveszi, van aki nem !

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.04. 22:57:05

@Barátusz:
Ne viccelj véletlenül sem vettem negatívumnak amit írtál teljesen egyetértek Veled. A tapasztalati úton vett általánosítás teljesen természetes dolog.

01234567 2013.06.04. 22:58:57

@hagyma: Ha a ma olvasható esetre gondolsz, ott szerintem többről lehetett szó. Még a kétezres évek elején volt itthon egy főnököm, akinek fixa ideája volt a Gellért fürdő, ott tartotta a hülye fejtágítóit, amiken ha jó akartál lenni, néha ott kellett lenni. Hát én egy idő után leszartam, amit ott a buzik műveltek, én majd elhánytam magam, azt még heteroktól sem néztem volna el egy fürdőben. De attól legalább nem lett volna hányingerem. Nem sokkal később a főnök s kikopott onnan, hasonló okok végett, hetero volt, Szerintem itt is valszeg már ment minden, nem csak piszi-puszi lehetett, és két férfi közt, egy fürdőben, az egy heteronak elég undorító.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 23:07:58

@01234567: Én imádok fürdőkbe járni, többek közt a gellértbe is, de nem emlékszem egy smároló köcsög párra sem. Melyik részlegben kell keresni az ilyesmit? Meddig kutattatok ott míg végre megtaláltátok őket?

BTBTBT 2013.06.04. 23:09:38

@diggerdriver:
Most jut eszembe! Londonban volt szerencsém a pulyával a karjukon kéregető román cigányasszonyokhoz. (Ezzel a korábbi "nem ismertem románt"-rész ignorálandó.)

01234567 2013.06.04. 23:11:44

@Igényes: A hasonlatod tetszik, bár nem értem. :) Azt hiszem én már mindenféle elefánttal találkoztam. Hogy ebben a témában is világot gyújtsak magamról. Kőbányán nőttem fel, a Hős utca környékén :) Vannak cigány barátaim, volt főnököm, és alkalmazottam(ő például egy főnyeremény volt, főleg az előtte kirúgott sunyi, lopós sváb származású után) is, barátnőm is, igaz nem sok, kettő, a stílusuk nem jön be. Cigány ismerőseim között a skála a szervezett alvilágtól a hétköznapi melóson keresztül az ismert zenészig nyúlik. Tudom mi juttatta ide őket. És ott viszont tényleg jelentős tényező a romániai, szlovákiai, bizony igencsak másképp integrált, szocializálódott és nem kis számban vidékre betelepített bevándorló. Na azoktól az őslakos helyi cigányok is tartanak sokszor. De ismertem a rendszerváltás előtt több cigány bányászt, sőt nyári gyakorlaton a szakmámban minden évben egy olyan helyen voltam ahol a telepvezetőn és egy alkalmazotton és rajtam kívül a másik öt alkalmazott egy cigány család öt tagja volt.

01234567 2013.06.04. 23:13:46

@én már a fény gyermeke vagyok: Ez 2001 volt a kötényes rész, volt hogy tele volt velük szinte.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 23:14:43

@Barátusz:
Mem pont erre valaszolva: most jar le a 2 honap, elvileg meg egy honap lenne realis, igy a vege 2 es 3 ho kozott valtozhat.

Eznem veszes. A baleset utan (tavaly) osszesen 5 honapot hagytam ki. Utana is a megvaltozott korulmenyek okoztak a gondot (messze nem 100%-os a bal kezem).

Ilyen az elet... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 23:16:56

@Mrsmihaly:
Egyetertunk, de ne mondd el senkinek, mert megesznek a trollok ;)

BTBTBT 2013.06.04. 23:19:41

@Kovermadar:
Rémlik, hogy a múltkorában 4 hónapot említettél. De lehet, hogy én kavarok.
És mi lesz, ha egyszer vészes baleseted lesz? CNC-sként.
Egyébként vállalkozol vagy cégnél vagy? Már csak abból a szempontból, hogy néhány hónapos betegállomány sehol sem különösebben kultivált.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 23:20:57

@hagyma:
Egyetertunk.
Nem tudom mi lesz jovore, de eddig jellemzoen ket part volt. Mszp, fidesz es a futottak meg. De igy is ugy is koaliciok voltak, igy ez kvazi ket part.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 23:21:17

@01234567: Ja kérem, aki gőzfürdőbe jár mítingre az olvassa el a házirendet az ajtón. Ott lehetnek meglepik. Továbbá a szaunákban is. A hagyományos értelemben vett fürdőben kevés esélyed van arra, hogy elkap egy homokbánya egy fordulóra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.04. 23:25:52

@Barátusz:
Most mar odafigyelek ;) ritka a baleset, en voltam hulyebb a sokevi atlagnal.

Alkalmazott vagyok, itt a legkevesbe sem szamit a dolog, mert reszben a ceg is hunyo volt (kis reszben). Nalunk pedig vegkepp figyel erre a tulaj, mert emberek vagyunk, nem csak szamok.

Volt korabban egy baleset, ott a sracot addig rakosgattak a cegen belul, mig talaltak a szamara megfelelo munkakort. En raadasul tudom csinalni az en dolgomat, ezzel nincs gond.

01234567 2013.06.04. 23:26:56

@én már a fény gyermeke vagyok: Hál Isten szűz maradtam. De a látvány vazzeee! Blőáááá! És frankón semmi gátlás nem volt bennük.

BTBTBT 2013.06.04. 23:28:18

@Kovermadar:
Az úgy más.
Gondolom, a veszélyes munkakör miatt biztosítást is kötnek rátok jócskán.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.04. 23:34:36

@01234567: Nem látod az érem pozitív oldalát. Ha véleményt mondasz a buzikról és rákérdez valaki láttál-e már olyat közelről, bátran mondhatod hogy ja. Rögtön hitelesebb lesz a mondanivalód.
Ennél már csak egy jobb van, ha egyszer ki is próbálod. Akkor már azt is elmondhatod melyik felállás az igazi. Persze ezt csak mókából írom, ki ne próbáld, a végén még rászoksz.*

*vigyázat, ez újabb móka volt

mommmmo 2013.06.04. 23:40:08

Budapest egy gyonyoru varos, de olyan melankolikus, hogy majd elsirom magam rajta, plusz koltove is valok az esti setak soran. "az eltemetett almok varosa", ez jut eszembe rola. A sok kudarcba fulladt tortenelmi probalkozas emlekei mindenhol, meg az en kudarcba fulladt fiatalkori almome is, hogy itt fogok teljes eletet elni.

Amugy valoban, itt vannak a kedves, baratsagos emberek is, meg a fusztralt ellensegeskedes is, a posztban ez valoban ellentmondasos, de a valo eletben is.

01234567 2013.06.04. 23:42:54

@én már a fény gyermeke vagyok: El nem tudnám képzelni, még viccből sem. Nyugodtan kijelenthetem, homofób vagyok, de ez nem takar látens homoszexszualitást :) mint az sok esetben előfordul. Ez csak szimpla viszolygás. Érdekes, két nő esetében viszont nem érzek mást, csak azt, abba ne hagyják! És esetleg ....Vitéz koromban is, nő akármennyi lehetett volna az ágyban, de férfit még a helyiségben sem tudtam volna elviselni, ruhában sem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.04. 23:49:56

@hagyma: írom már, de közkívánatra jóval hosszabb lesz ennél, szóval türelem :)

kék madár 2013.06.04. 23:50:50

@Barátusz: dehogyis, semmi bajom veled. Ha nem haragszol nem kezdek el neveket leirni, de van par nagykepu sotet arc akik miatt (is) meggondolom, hogy odamegyek-e magyarokhoz az utcan, ha magyar szot hallok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 00:01:23

@01234567: nekem mar a smarolas is sok/k/ foleg 2 ferfi kozott, bar heteroknal is utalnam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 00:02:44

@én már a fény gyermeke vagyok: nem tudom melyik furdo, de mivel indexen kivul mas magyart nemigen olvasok igy indexcimlapos lehet....
nagy kutatas lehetett:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 00:04:56

@Réka ‎: azert joval hosszabb ne legyen, inkabb megint vagd kette:)
en mar olyan oreg vagyok, hogy a hosszu posztokon elalszom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 00:06:14

@01234567: ez teljesen normalis hetero ferfiaknal
egy sornel jobb ketto....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.05. 00:11:33

@hagyma: hat akkor te majd ket reszletben olvasod el, nagyon nekilendultem. De akkor ugy igazitom, hogy az elso fele se legyen unalmas :)

mzgldr 2013.06.05. 00:21:38

@Philosoraptor: Te olyan 20 év körül vagy, ugye?

Nekem is van ilyen a "permanens kivándorlás" állapotában levő ismerősöm. Mindig indul valahova, ügynökségek, röpködnek az ezer fontok, eurók, amit képzeletben már át is váltott valami lefosott Audira, amivel majd itthon rajoskodhat. Anglia, Skócia, Németország, USA, Hollandia, vagy "csak ide" Ausztriába, de mindig "közbejön valami", vagyis be van szarva. Nyomja tovább 90-ért.

Panaszkodik egyfolytában, dől belőle a hülyeség, egyik nap még a fasisztáktól, a másikon a komcsiktól fosik, szid mindenkit.

Komolyan drukkolok neki.

2013.06.05. 00:35:05

@diggerdriver: +1

En eddig egy romannal dolgoztam egyutt (Londonban), raadasul erdelyi roman volt, paraztam hogy nem fog velem szoba allni, ehhez kepest messze az egyik legsegitokeszebb munkatarsam volt akivel valaha is dolgoztam. Tudom hogy ez csak egy ember, de egybol egy nagyon jo fej volt velem eddig.

mommmmo 2013.06.05. 00:44:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a magyar zsidok szalasi alatt tortent deportalasarol, meg hogy Horthy vedte oket: boccs, most jartam a 9. Keruleti zsinagogaban kialakitott Holocaust muzeumban, es nagyreszt ott is ezt a sztorit talaltak, gondolom nem a Kuruc infosok szervezeseben.
Na mindegy is.

Amarante 2013.06.05. 01:02:52

@mommmmo:

ezt en is igy tudom :)Na de igy jar az,akit a kurucinfosok megvezetnek :):)

opusz1982 2013.06.05. 01:04:38

@hagyma: az angol nyelv az elsodleges /de facto/, de sok allamban mar egyre jobban a spanyol. Nincs meghatarozva az elsodleges nyelv hivatalosan,gondolom a sok nacio es az 50 allam+puerto rico kulonbozo kozigazgatasa miatt

opusz1982 2013.06.05. 01:12:07

@mommmmo: Horty 500ezer pesti zsidot mentett meg anno amiert Hitler+Himmler meg is haragudott r. Ez teny. Az o idejebeben is vittek el zsido szarmazasuakat,de elegge meg volt kotve a keze. Ezzel szemben Litvaniaban,Szlovakiaban orommel segitett a helyi lakossag a deportalasban,oket meg sem baszogatja Izrael. 1 zsido sem maradt az emlitett orszagokban. Azert ez elegge szembemegy azzal,h itthon megmentettek fel millio halalra iteltet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.05. 01:42:19

@opusz1982: en ugy tudom az alkotmany szerint az angol...
amellett hogy nem kizarolagos
mindenesetre az allampolgarsagi vizsgamat angolul tettem le
nem tehettem volna meg sem spanyolul sem magyarul
biztos lehet az alkotmanyt a federal es az allami torvenyeket csurni csavarni, de amerika hivatalos nyelve az angol

opusz1982 2013.06.05. 02:45:24

Nahat,berosalok. Miota laksz mar ott,h megtehetted. Uk-ban min 5 ev,lassan en is fel akarom venni a brit allampolgarsagot. Biztos jobban tudod akkor mint en,en csak igy tanultam fosuliban meg anno

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:08:50

@opusz1982:

Nyilván, hogy közös nyelv még nem alkot közös népet, nem is állítottam mást.

Az USA hivatalos nyelve az angol, annak ellenére, hogy erről nincs jogszabály.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:13:25

@01234567:

A "kommunista" szó a mai magyar közbeszédben nem kommunistát jelent, hanem egy szimpla szitokszó.

A rendszerváltozás idején volt a nagyobbik fiam 2 éves. Egyszer elmennek a nagyapjával sétálni, meglát közben egy kirakatban egy játékkamiont, mondja a nagyapának, hogy vegye meg. Ő meg persze nem vette meg, Erre a gyerek sírni kezd, majd rákiabál nagyapjára "te kommunista!". Hallotta valahol, s a szövegkörnyezetből azt vonta le, csúnya, rossz embert jelent a szó.

Na, szóval ma is ezt jelenti ez a szó.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:18:14

@Mirjam2:

Igen, van ilyen modell is: pl. az USA, Kanada, Svájc.

De Európában gyakoribb azért, hogy az átlagember érdeklődik a politika iránt, viszont mégsem közösíti ki az ellenvéleményt hnagoztatót. Spanyolországban szem- és fültanúja voltam: emberek egymást "fasisztának" és "kommunistának" mondták, s közben együtt ittak és beszélgettek, persze gúnyos megjegyzéseket téve időnként egymás nézeteire, de mégsem közösítve ki a másikat, hiszen együtt voltak egy asztalnál. (Még a spanyol polgárháborúból maradt, hogy a 2 fél "kommunista" és "fasiszta", pedig nem igaz ez teljesen, hiszen azért mások is voltak, de alapvetően így nevezte egymást a 2 tábor.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 08:19:42

@mommmmo:

Ne viccelj! Többször jártam mind a 2 fő zsidó kiállításon. Honlap is van egyébként, nézd meg.

2013.06.05. 08:33:57

@diggerdriver: Neked fölösleges bármit írni, mert te már eldöntötted a dolgot magadban, innentől kezdve meg nincsen miről beszélnünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.05. 08:34:41

@Barátusz:
Persze! En is fogok kapni nemi penzt a balesetre, illetve a maradando karosodasra.

2013.06.05. 08:36:53

@mzgldr: 23.

Akkor ő csak mondja, de nem gondolja komolyan. :) Rajoskodni maximum úgy lehet, hogy kint vagy pár hónapig és itthon meg adod a janit, habár, én ennek értelmét nem látom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 08:50:28

@Mirjam2:
Külön öröm hogy akkor nem csak én tapasztalom ezt a románokkal kapscolatban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.05. 08:55:09

@Philosoraptor:
Egész jó érveid vannak a kérdéseimre.
Gratula.

Thor vagyok 2013.06.05. 11:08:21

@mommmmo: te lassan beleszeretsz Budapestbe :)

mommmmo 2013.06.05. 12:10:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lehet, hogy ertelmezes kerdese is, de nekem az jott le a kiallitasbol, hogy a Horthy vezetes probalta enyhiteni a helyzetet, es bar diszkriminaltak a zsidokat, viszonylagos biztonsagot is nyujtottak nekik. Viszont utanna, amikor Europaban mar szinte veget ert a zsidouldozes, fenysebesseggel szedtek ossze nalunk a zsidokat, ami teny es valo, nem tortenhetett volna meg lelkes polgari kozremukodes nelkul
Persze gondolom meg egy holocaust kiallitast is mindenki a sajat szemuvegen keresztul lat es ertelmez.

mommmmo 2013.06.05. 12:19:09

Amugy, mar osidok ota nem jartam a Terror Hazaban, nem emlekszem. Kivancsi vagyok a velemenyetekre, erdemes lenne oda elvinni a holland baratom, vagy egy kulfoldi szamara is athato benne a szelsojobbos busmagyaros legkor?
(na persze az is erdekes lehet neki, mint hungricum)

mommmmo 2013.06.05. 12:22:24

Jaj, amugy be akart menni a Blaha Lujza teri Skalaba, de mondtam neki, hogy ott meg mindig kgst~s szarokat arulnak, es fizetni kell a wc~ert a vasarloknak, de erre meg inkabb be akart menni, mert szereti a retrot. Csak akkor mar eleg terhes voltam, szoval inkabb ledumaltam az elmenyrol..

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.05. 12:26:58

@mommmmo: A terror házát ki ne hagyja a holland barátod. Reggel kolbásztöltő verseny, kettőkor vidi-pécs, ötkor th, 8-tól akosh koncert a müpába. Így minden hungaricumot látni fog.

2013.06.05. 14:59:40

@diggerdriver: Te elhatároztál valamit, ami úgy van és pont. Innentől kezdve nincsen értelme, hogy bármit is kifejtsek, meggyőzni meg nem akarlak, és nem is kötelességem.

mommmmo 2013.06.05. 17:16:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem vagyok egy nagy tortenesz de a zsidok tomeges osszeszedese mar Horthy utan tortent nem? Legalabbis a kiallitas alapjan.

Amugy kivancsi vagyok, hogy ki tudott volna f@szabban elvezetni egy Hitler es Stalin remuralma koze beekelodott kis orszagot, mint ahogy o tette.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 17:19:42

@mommmmo:

"a zsidok tomeges osszeszedese mar Horthy utan tortent nem?"

Nem. Sőt pont fordítva.

2013.06.05. 17:21:17

@én már a fény gyermeke vagyok: Ez baromság, birkák az emberek, tök lényegtelen, hogy ki éppen az aktuális bohóc, akarom mondani miniszterelnök. Mindenféleképpen tartoznod kell valahova (jobb v. bal), mert semleges nem lehetsz, ha jót akarsz magadnak...

tanato 2013.06.05. 21:01:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Így van,Horthy alatt,egyedül azt lehet mentségére felhozni,hogy csak Magyarország német megszállása után volt hajlandó ebbe belemenni.Valamint azt hogy menye erőteljes hatására,nem engedte a fővárosi zsidóságot elhurcolni.Így elkerülte a nürnbergi pert.

tanato 2013.06.05. 21:02:20

@én már a fény gyermeke vagyok: Meg kell nézni a barátodnak,én nem túl régen voltam ott,nagyon érdekes.

tanato 2013.06.05. 21:03:05

@mommmmo: Az előző komment természetesen neked ment.

mommmmo 2013.06.05. 22:37:39

Ok, itt az idezet a Holocaust muzeum honlapjarol Horthyval kapcsolatban:
"1920 és 1944 között a Magyar Királyság kormányzója. 1918-ban az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának utolsó parancsnoka. Az 1918-as magyarországi polgári forradalom és az 1919-es kommunista Tanácsköztársaság bukása után lett a király nélküli királyság kormányzója. A két világháború közötti Magyarország államfője. 1938-tól a szélsőjobboldaltól tartva engedélyezte a zsidótörvények megalkotását, de 1944-ig a német nyomás ellenére sem volt hajlandó deportáltatni a zsidókat. A német megszállás után kinevezte a kollaboráns kormányt, visszavonult az államügyektől, de nem mondott le, ezzel mintegy legitimálta a megszállást és a deportálásokat. 1944. júliusában leállította a zsidók kiszállítását és ezzel megmentette a budapesti zsidóságot. A háborúból való kiugrást tétován és következetlenül készítette elő, 1944 októberében a németek a nyilas Szálasi Ferenc javára lemondatták. A háború után nem állították bíróság elé, de Magyarországra nem térhetett vissza."

Link:
www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=portrait#h

Nem ugy hangzik, mintha o lenne a fo felelos. De lehet panaszkodni a muzeum kuratoriumanal.

Taxomükke (UK) 2013.06.06. 00:53:53

@én már a fény gyermeke vagyok: Magyarországi öt órakor Londonban 4 óra van. Te jövőbelátó vagy?

tanato 2013.06.06. 07:18:15

@mommmmo: Pontosan,nem háborús bűnös,csak a német megszállás után tudták elhurcolni a zsidókat,igaz még ő volt a kormányzó,de már nem volt teljhatalma a megszállás miatt.Júliusban meg leállította a deportálásokat,igaz ekkorra már a vidéki zsidóságot elhurcolták.Szóval nem önként ment bele ebbe,ezért nem i állították bíróság elé,sőt mostanában meg itthon újratemették és sok helyen emlékműve is van.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.06. 09:37:36

@Taxomükke: Mi a kóchengeres faszomat nem lehet érteni egy három szóból álló mondatból? Magyarázzam el? Jó. Én már rég az ötórai teámat iszom, amikor a londoni még vattát köp. Olvasom az ötórai híreket, amit a londoni csak egy óra múlva tud meg. (vigyázat! a mondat nyomokban sumákolást tartalmaz). A londoni le van maradva egy brossurával, és hogy ezt behozza, ahhoz még sok spenótot kell ennie.(vigyázat, ez is)
Ez így komplikált lesz, írom egyszerűbben:
Ezért jó a szovjetúnió, ott már hétkor kilenc van.

Taxomükke (UK) 2013.06.06. 15:33:19

@én már a fény gyermeke vagyok: Jól van na, azt hittem, Magyarországon vagy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása