oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 30. 06:51,  Kettős életet éltem 367 komment

2013. május 30. 06:51 Határátkelő

Kettős életet éltem

Aki már hiányolja az angliai posztokat (...), az ma örülhet, de csak félig. Scotsman beszámolója ugyan Londonban kezdődik, de a brit fővárosban csak egy hónapot töltöttek, mert végül Skóciában sikerült munkát találni neki és párjának. Hogy miként és azóta hogyan alakult az életük, kiderül az alábbi történetből (amihez a képeket is tőle kaptam).

cím_32.jpg

„Mivel már régóta rendszeres olvasója vagyok a Határátkelőnek, és sok kellemes percet szerzett nekem mások beszámolója, így elhatároztam, hogy leírom eddigi történetünket, ennyivel tartozok a többi határon túli társaimnak. :)

Előzmények

Kiköltözésem oka egyértelműen anyagi volt, nem volt rossz állásom mérnökként otthon, csak hát a hiteleim egyre csak nőttek (hangsúlyozom, ebbe a helyzetbe nem azért kerültem, mert felelőtlen voltam, hanem mert éppen a frank árfolyama egy cseppet megugrott és szüleim sem milliomosok), magasabb beosztás lehetősége semmi, ez valószínűleg azért, mert nem nyaltam soha senkinek egy jobb pozíció elérése érdekében.

Kicsit besokalltam az otthoni egy helyben toporgástól, ezért már hónapokkal a kiutazás előtt tudatosan készültem az új életre, kihívásra... kocsi megtervezetten eladva, lakás megfelelő embernek kiadva. Kezdőtőke kb. 1100 font.

Már otthonról is próbálkoztam agency-k segítségével mérnöki állást találni, nem sok sikerrel. Nem a tapasztalatomat vonták kétségbe, hanem hogy nem vagyok azonnal elérhető, így interjúkat sem tudnak nekem egyszerűen szervezni.

Rá kellett jönnöm, hogy mindenképp ki kell utaznom és akkor már könnyebb lesz, ha itt vagyok UK-ben. De még ekkor sem volt garancia arra, hogy mikor is lesz meg az áhított meló, így kellett egy backup solution is.

Egy régebbi ismerősöm által sikerült találnom egy magyar csapatot, akik a londoni Grange Hotel lánc belső berkeiben voltak járatosak, mellesleg igen sok házat is béreltek a fővárosban. Nagyon sok magyar honfitárs velük jött ki.

Ígérték, hogy lesz meló, majd ők bejuttatnak (persze nem ingyen, de fizetni majd csak akkor kell, ha felvettek), illetve adnak szobát is. Vártak a reptéren, elvittek a szállásra. Ígérték, kb. 2 nap múlva interjú. NI-t magunknak intéztük, semmi extra nem volt, időpont, interjú, NI szám megérkezése, pont, kb. 3 hét.

templom.jpg

Két külön CV-vel

Szállás lett, meló nem, nem vettek fel a kitchen porteri melóra, különösebb indoklás nélkül elhajtottak. A barátnőm megkapta a szobalányi munkát, a csajokat valamiért könnyebben vették fel.

Sebaj, majd csak lesz valami. Kettős életet éltem, két külön CV-m volt. Egy a mérnöki, a másik pedig a konyhai kisegítős, pincéres, egyszóval mindenes.
Beindult a cv-k szórása, tudtam, hogy valamelyikkel úgyis sikerre viszem.

Egyik nap Nyugat-Londonban sétálgattam, amikor egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó irodát megláttam. Bementem, regisztráltam, 2 nap múlva már hívtak is, mehetek melózni a „seregbe".

Mint kiderült, a londoni olimpia miatt egy rakat katonát vezényeltek Londonba a játékok zavartalan lebonyolítása miatt, a bérelt erődítményben kellett kukát üríteni, szemetet összeszedni, mosdót takarítani és hasonlók... nem ez volt álmaim melója, de tudtam mire számítsak.

Mellesleg iszonyat jól éltek ezek a bakák, nap fénypontjaként a szabadnaposok este hullára itták magukat. Mindent megkaptak, ami az ellátásukhoz kellett, bőséges étkezés, külön csapat főzött, iszonyat mennyiségű gyümölcs, étel-ital, és mi is ezt kaptuk, szó nélkül ehettünk-ihattunk.

Irány Skócia!

A szerencse úgy hozta, hogy a mérnöki CV terítése is meghozza az eredményt, a kezdettől számítva 3 hét után már napi 2-3 megkeresés volt, csak ki kellett választanom a legmegfelelőbbet.

Így kerültem kapcsolatba egy glasgow-i fejvadásszal, aki alaposan felkészített és leszervezte az interjú időpontját is. Elmentem Londonból Edinburgh-be, onnan 2 órás buszocska a skót-angol határ közeli kicsi városba.

panoráma_2.jpg

Interjú megvolt, kértem őket, hogy 2-3 napon belül értesítsenek az eredményről, mert időközben Londonban is kaptam egy felszolgálói melót Canary Wharf-on (London egyik puccos városrésze, tele menő étteremmel és kávézóval, luxus jacht-okkal).

Korrektek voltak, szóltak időben a skótok. Bár a mérnöki állás nem jött össze, de felajánlottak egy technikusi pozíciót, amire azonnal igent mondtam. Nem rossz a fizu, illetve relocation support-ot is adtak, átszámítva 550.000Ft-ot, csakhogy költözzek át Skóciába. (És még mindig a technikusi pozícióról beszélek, hol adnának otthon ilyesmiket...)

Egy csipetnyi London

Rövid, 1 hónapos fővárosi ottlétünk véget ért. Csomagoltunk, jöttünk kb. 6-700 km-t, azóta is itt lakunk, közel 10 hónapja. Barátnőmnek megváltás volt, hogy otthagyhatta a szobalányos melót, akik ilyenre vállalkoznak, azok készüljenek, hogy jó kis erőnléti edzésben lesz részük, a supervisor kénye-kedve szerinti csesztetéssel párosulva.

London, mint azt már sokan írták, rendkívül sokszínű és iszonyatosan drága. Aki minimálbért keres, talán ki tud jönni a fizuból, természetesen ez azon is múlik, hogy ki mennyit utazik, és milyen kecóban lakik, mert talán ez a 2 leghúzósabb tényező.

Sosem alszik a város, de nekünk ez annyira nem jött be, túlságosan zsúfolt. Ami a legjobban megdöbbentett, az a tömegközlekedési szabályok betartatása. A double decker-en a sofőr általában az első ajtót nyitja ki a felszállóknak (kivéve, ha babakocsis, vagy mozgássérült az utas, mert akkor a középsőt is kinyitja).

Ha valaki bliccelni akar és nem húzza le az oyster kártyát vagy nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani hogy van érvényes jegye, akkor a sofőr zokszó nélkül megteheti, hogy mindenkit leszállít, és tovább megy üresen. Gondolhatjátok, mit kaphat a megállóban az, aki miatt leszállítanak és mondjuk nem érsz be a melóhelyre...

Az emberek nyugalma szent

Közel 10 hónapja költöztünk át, a városban kb 6-7000 laknak. Mondhatnám csendesnek is, mert tulajdonképpen az, de a börtöntöltelék szomszéd és a familiája néha megnehezíti a pihenést. Most újra csend van, mióta visszavitték a börtönbe az uncsitesót, aki nem kevés időt töltött nála és okozta a bajokat az egész napos piálással.

Ez egy külön posztot érdemelne, hogy hogyan is működik a dolog a hivatalok részéről, amikor hetente, este 10 után 3-4 alkalommal hívod a rendőrt, megkeres a helyi council, és a problémás egyénekre rászáll mind a police, mind mindenki (különféle önkéntes szervezetek), és az első adandó alkalommal már sittre is kerül (most éppen vodkalopás, de már visszaeső volt).

Az emberek nyugalma szent és sérthetetlen, és mihamarabb megpróbálják eltávolítani a problémás egyéneket a közösségből. Itt legalábbis.

táj_2.jpg

Nem voltak különösebb problémák a bankszámlanyitással, dokihoz regisztrálással, albérlet megszerzésével. Minden ment a maga útján. Ehhez persze kellett a multicégem hivatalos ajánlólevele (nem a doki esetén természetesen).

Közben a barátnőm is kapott munkát, a munkahelyem céges étkezdéjében. Egyelőre bejött minden számításunk, ez volt az eredeti tervünk is, hogy mindenképp vidéken éljünk és ne egy zsúfolt nagyvárosban. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy Skóciában kötünk ki, de nem bánjuk, hogy ide vetett a sors.

Az anyagiak

És akkor egy picit általánosságban a jelenlegi állapotról és a pénzügyekről, mert ez, gondolom, sokakat érdekelhet:

A studio lakást (1 szoba) 250 fontért béreljük (fullra berendezve), plusz council tax 99 font, áram és gáz 30-30 font átalány, tv license 12 font, internet 23 font. Bár most is megy a fűtés sajna, így lehet ráfizetéses lesz a gázszámla...

Hozzáteszem, hogy Londonban heti 70 font volt a szoba / koponya, cserébe kaptál néha működő internetet és meleg vizet, 8-9 extra lakótársat egy 5 szobás külvárosi házban, és max egy polcot a hűtőben. Ne értsetek félre, ez nem panaszkodás, csak a két állapot összehasonlítása.

Ezek havi kiadások a lakásra vonatkozóan.

Heti bevásárlás a Lidl-ben 25 font, max 30... Ebben hús, zöldség, gyümölcs, nasi és minden benne van, ami 1 hétre elég. Kettőnk nettó fizuja 2000 font. Aki egy kicsit is számolni akar, tegye meg, hogy havonta mennyit tudunk félretenni.

Ruha fillérekért a Sports Directben, Primark-ban illetve a helyi charity-kben, valamint jó barát lehet az ebay is, ahol szintén fillérekért lehet dolgokat venni. Alkoholt nem sűrűn iszunk, egy korsó sör kb. 3.5 font az itteni pub-okban, a cigi viszont iszonyat drága az otthonihoz képest (6-7 font).

Gyógyszer ingyenes, sem a receptért, sem a gyógyszerért nem kell semmit sem fizetni. Eddig 1x voltunk dokinál, akkor is antibébi tabletta miatt. Hat hónapra adják, ismétlem, semmit nem kellett fizetni a 6 havi adagért.

whisky párló_1.jpg

Nem furkálódnak

Az emberek mentalitása merőben más, mint az otthon „megszokott". Nincs furkálódás a melóhelyen, az emberek hétköznapjaiba nem ékelődik bele a politika, bár majdnem örömünnep volt, amikor egy neves volt brit politikusnő meghalt pár héttel ezelőtt, aki anno olyan döntéseket hozott, ami a skót társadalomnak nem igazán tetszett.

Csináld meg a rád bízott dolgot, ha nem haladsz, kérdezz, kérj segítséget. Hibázás esetén nincs felelősök keresése, hanem inkább arra fókuszálnak, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy többet ne forduljon elő. Ennyi.

Teljesen más nyelv

Aki Skóciába készül, az felejtse el az otthon tanult angolt, az itteni dialektusok és akcentusok miatt. Néha olyan érzésem van, mintha egy teljesen új nyelvet tanulnék. Nehéz megérteni őket kezdetben, de nem lehetetlen, és idővel egyre könnyebb és könnyebb lesz.

Általánosságban, aki külföldre szándékozik, és nem beszéli a nyelvet, illetve nincsenek meg a kapcsolatok, akik segíthetnek a mindennapi ügyintézésben, annak semmilyen formában sem javaslom, hogy mindent hátrahagyva nekiinduljon a nagyvilágnak, bármennyire is nehéz otthon.

Amíg otthon voltunk nem találkoztam olyan külföldivel, aki semmilyen szinten nem beszélte a magyart, és mégis szívesen alkalmazták. Ez itt is így van, legalább alap szintű kommunikációra szükség van. Otthoni ügynökségek felejtősek.

A nyelvi nehézségek ellenére cserébe kárpótol a gyönyörű táj, Skócia rendkívüli természeti és építészeti adottságokkal rendelkezik, amit próbálunk mi is minél hamarabb és minél több helyre való eljutással felfedezni.

Az időjárás mondhatnám egy kicsit hektikus, az egyik pillanatban gyenge zivatar, de 5 perc múlva már napsütés, ez kb. 5x egy nap. Nyáron max. 17, télen -5 fok, a szél és az eső gyakrabban előfordul, mint Magyarorszagon. Nem árt, ha van nálunk mindig egy mini esernyő.

Nem itt fogunk megöregedni, ezt már most tudjuk, egyelőre szokjuk az ittlétet, ki tudja, hol kötünk ki legközelebb.

Tudni kell elfogadni az újdonságokat, az új embereket, az új szokásokat és kihívásokat, és bár közhelynek tűnhet, de nyitottnak kell lenni az új környezetre, mert az is csak így fog tudni befogadni. Én mindenkit csak bíztatni tudok, hogy vágjon bele, lásson világot, de egy ésszerű tervezést mindenképpen tegyen előtte, hogy ne érjék meglepetések és kudarc legyen a vége."

FOGADÓ A HATÁRON!! Ma este magyar idő szerint 9 órától ismét megnyitja kapuit a Határátkelő Fogadója. Házigazda-társunk ezúttal Nika lesz, akit Észak-Finnországról, az au pair létről is kérdezhettek egy órán keresztül. Várunk tehát mindenkit este 9-től!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr145331948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MágnásMiska 2013.05.30. 22:12:23

@szerengeti:

Olvasván az urbanista fórumon és másokon eléggé destruktív káromkodós hangnemben osztod az észt! Az ordenárészavakkal tűzdelt hozzászólásaid minősítenek, így szűröm a hozzászólásaidat. Érdekesképpen a blogogtól többször végleg elköszöntél, de mégis bunkó szavakat használva hurrogsz le mindenkit azóta is...

szerengeti 2013.04.16 09:39:24
Egyébként köszönöm a Határátkelőnek, hogy az utóbbi idők posztjaival megmutatta, hogy mennyi korlátolt ember van, és hogy a külföldre távozó magyarjaink jó részének van képe ahhoz, hogy egy befogadó (hiszen őt befogadta) társadalomba bevigye (és fröcsögje) a visszataszítóan kirekesztő nézeteit.

Csáó, blog, ebből kurvára elég volt.

szerengeti 2013.05.01 21:51:51
@Igényes: huh, tényleg nagyon vicces. Mivel a családban volt pár, van mitől félni. Úgyhogy az a félelem alapból megvan. Csak csökkenteni lehet, egyirányú.

De kösz, legalább itt hagyom ezt a "fórumot". Jó egymás-basztatást, pápá. Ettől biztos kisimul a lelki világotok, és egészségesek lesztek.

@Igényes: senki nem örökített át semmit, te barom. Nem kérek bocsánatot, mert úgy osztod az észt, hogy nem tudsz semmit. Egy mondatból igazságot teszel az "agyrémekről". 10 évből 8 éven át nem tudtam semmit az ún. "rettegésemről", csak a testi tüneteim voltak, és csak később tapasztaltam meg, hogy ezek a dolgok pszichoszomatikusak (tegyük hozzá, hál istennek). Lófaszt beszéltem be magamnak, bulizós tinédzserként, a sosehalunkmeg korban. Ehhez nem kell rinyagépnek lenni. "

miegysmàs 2013.05.30. 22:18:54

@MágnásMiska:

Masold mar be ide az összes eddigi kommentemet amit valaha irtam,es varom az iteleted!
Ne haragudj,normalis vagy?
Igy sikerült elöre jutnod eddig az eletben,hogy visszaeltel informaciokkal?
Nem lennek sem a rokonod,sem a baratod,de meg kollegad vagy fönököd sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 22:20:46

@Barátusz:
Akkor én is sorba reagálnám amit Te.

A pia a multiknál valóban olcsó. Itt a kannás bor megfelelője a műanyag palackos cider de láttam már féldecis piát műanyag pohárban folpakkal leragasztott tetővel és koktélokat literes zacskóban.

Nem voltam még Canary Wharf-on viszont a legjobb forró csoki a Caffé Neró-ban a Hot Chocolate Milano.

Ki lehet jönni minimálbérből. Több ismerősöm is van aki lazán megél belőle.

Én sem hallottam még olyanról hogy potyázó miatt leszállított volna mindenkit. Bár ezekről mindent el tudok képzelni. Tetü banda.

Semmit nem kap ha elkésik. Nálam is előfordult többször is. Tudják hogy a London Travel egy szar.

Az árakról. London körzete ahogy írod már lényegesen olcsóbb sőt a külvárosok is. A 99font két személyre még egy studioban is teljesen normális. Az internetért külön fizetni valóban a hülyék adója. A telefonomról megy egy asztali számítógép egy laptop és egy táblagép együtt és hasít mint állat br most ahol lakunk a wifin is jól jön és fizetni se kell érte.

A posztoló sem írta hogy a szoba árban nincs benne az önkormányzati adó vagy az internet.

Ne menjünk bele megint hogy mi a minőségi élelmiszer meg mi a szar mert ez messzire vezet. Nem tehetek róla szeretem az 50penny-s meatballt. Pusztán azért nem vásárolok drágábban mert telik rá. Azt a sznobok teszik.

A PUB-okban egyszerűen számomra szar a sör. Szénsav nélküli lóhúgy. Dobozosban is lehet kapni az van ráírva hogy smooth vagy draught.

Gyógyszer ügyben szerencsére nem tudok nyilatkozni.

A munkahelyi viselkedéskultúra fényévekkel van a magyaré fölött.

BTBTBT 2013.05.30. 22:20:57

@charlieharper:
A "public spending" (mi erre a magyar szó?) sajnos régóta növekszik, nemcsak Cameron alatt.
Tán túlságosan idealisztikusan hangzik, de talán másabb lehetne az egész, ha Clegg helyett hozzáértők rázhatnák gatyába a gazdaságot.

Azért kéne többet fizetni egy MP-nek, mert a saját döntéséért/szavazásáért minimum, hogy felelősséget vállal, és a nyilvánosság megtudja a kilétét? Na, ne. :)

miegysmàs 2013.05.30. 22:21:37

@Shanarey:

nem gondoltam ugy::))) csak bena vagyok,hogy elirtam,es nem ertettem hol a hiba::))

Shanarey 2013.05.30. 22:21:43

@miegysmàs:

Ne törődj vele, schmitt pali szindrómája van.
CTRL+C------CTRL+V

2013.05.30. 22:24:28

@Barátusz: nem tudom mi ra a magyar szo. Tucano tud ilyeneket.

Nem, nem csak ezert kell megfizetni. De akinek nagy felelosseget adsz, azt meg kell fizetni. Nem az en velemenyem dominal ugysem. De 50Kert, en is lesz.rnam.

Shanarey 2013.05.30. 22:24:46

@miegysmàs:

Np

A hibás link vírusos oldalra vitt ennyi.

Nagyobb bajom sose legyen.
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.30. 22:25:36

@hagyma:
Igen, 20 perc az nem vészes.
Most lakom kb. 20 percre a munkahelyemtől, ez még kényelmesen vállalható. További 20 perceket mondjuk már nem biztos, hogy bevállalnék (időben és üzemanyagban is sok lenne).

Meglátjuk, most még jó itt, de, hogy mi lesz 2-4-10 év múlva... :)

Sok sikert a házkereséshez!

miegysmàs 2013.05.30. 22:27:07

@Mirjam2:

örülök,hogy nem csak en latom igy,bennem ez a modszer rossz erzeseket kelt.
Nem is all szandekomban elmagyarazni neki,hogy müködhetnek maskepp is a dolgok

MágnásMiska 2013.05.30. 22:27:58

@charlieharper:

Heathrow lesz. Utána Tokyo 1éjszakára, bár utálom rohanást egyik helyről a másikra...
Jelenleg Cambridge belvárosában lakozom a campusok közvetlen szomszédságában, de éltem Suffolk - Cambridgeshire határában Newmarketban a lóverseny bölcsőjének városában is. Annyi sejket csak a közelkeleten és Londonban látni, mint Newmarketban.GB egész részében éltem. Ez volt az ország ahová kiköltöztem legelőször, bár akkor még tűrista vízum kellett a belépéshez és iszonyúan szigorúan engedtek be. Sok babysittert visszadobtak Doverban és a reptéren, ha a családot, amelyik a meghívó levelet küldte nem érték el. sokan el sem tudják képzelni milyen szuper ország volt akkoriban GB. Akkor magyarként unikumnak számítottam, most egy a sok munkanélküliség elöl országukat elhagyónak.... Visszasírom azon időket, mert akkor nem volt ennyi "b...megolós" magyar a boltokban,pubokban és az utcákon.

miegysmàs 2013.05.30. 22:32:21

@Mirjam2:

most latom csak,hogy alapjaban veve erteni kell miröl van szo,hiszen jelenleg is eppen Angliaban van.
Innentöl mar inkabb igyekszem elkerülni,es nem belebonyolodni jobban a dologba.

2013.05.30. 22:34:25

@MágnásMiska: hat akkor az egy szep ut lesz innen at Osakaig, utana Tokyo. Osaka az kb 14 ora, ha jol emlekszem.

Azert szep, hogy lehuztal par evet a UAE-ben, elotte meg UKban. Meg nekunk is anno vizumozni kellett, de par het alatt megadtak. Igaz, a ceg intezte.

2013.05.30. 22:36:37

@MágnásMiska: egyebkent a hiteles dologban nem ertek egyet. Ha fel tudok venni egy hitelt jo kondiciokkal, az hagy nekem annyi likvid toket, hogy megforgassam. Netto sokkal jobban jovok ki. En meg ennek a hive vagyok.

BTBTBT 2013.05.30. 22:39:25

@diggerdriver:
Arra is kíváncsi lennék, mit reagált volna a posztoló.

Félreértetted, amit a Londonban minimálbérből való megélésről írtam. A posztoló azt állította, hogy rohadt drága (nem olcsó, az tény), és minimálbérből talán kijössz.
Magam is kerestem minimálbért, és még félre is tudtam tenni.

Londonban idén 7,85 a vényre felírt gyógyszer. Mondjuk nem fájdalomcsillapító, mert abból vagy százat is vehetsz egyórányi minimálbéredből.

Műanyag kannás almabor/bor? Akkor inkább nem iszom alkoholt. Mondjuk tőlem aztán tönkre mennének az italgyártók.

Én is azt állítottam, hogy nem szúrnak le a késésért, kivéve ha rendszert csinálsz belőle.
A TFL-t nem szidnám annyira, mert valami hihetetlen, ahogy ennek az óriási városnak irányítják a közlekedését. Persze ettől még vannak problémák, de a reakcióidő gyors.
Amikor még vonattal jártam be a külvárosból, nagyon tetszett, hogy nemcsak ötször bemondták, ha 2 percet késett egy szerelvény, de a kijelzőkön is ott volt. Otthon meg? Semmi.

A "minőségi" élelmiszerrel kapcsolatban arra céloztam, hogy nem hiszem, hogy akár csak Skóciában is heti 30 fontból megvan 2 felnőtt kajája, még akkor sem, ha főznek. Ott is ugyanazok a cégek árulnak (Sainsburys, Tesco, Asda, és nyilván a többi), mint Londonban. Ennyi pénzből nem veszel minőségi kaját. Különösen nem a Lidl-ben.

A posztoló vinnyogott, de rendesen, hogy heti 70 fontért milyen szar a szobabérlet. És aztán nekiállt sorolni a "negatívumok"-at.

BTBTBT 2013.05.30. 22:44:48

@Mirjam2:
"aztan a legmegfelelobb jeloltet felveszik"

Azzal, amit a fizetés hirdetésben való megjelenítéséről írtál, egyetértek, de kifejtenéd a fentebb idézettet kicsit részletesebben?
Nem azért, mert már előre érzem, hogy a "legmegfelelőbb" kifejezéssel kapcsolatban valószínűleg nem fogunk egyetérteni, hanem mert érdekel, hogyan látod az interjúzást.

gabors 2013.05.30. 22:45:22

@hagyma: ez tenyleg igy van a egyik masik deli allamban elegfurcsan tudnak beszelni (kivetel floridai mert ott mindenki vagy kubabol vagy new yorkbol van:-)

hat mikor evekkel ezelott NC-ban megalltunk vacsizni felesegem (akkor meg nem) aki amerikai de New York-i nem tudott valaszolni a pincerno kerdeseire ... folytom engem nezet hogy most mi van ?? pedig csak azt kerdezte sult vagy fott kurmplival keri meg ilyesmi. Noverenek aposa eppen skot tavaly talalkoztunk Londonban sokat kerdezett ameriakbol meg magyar meg ize de elso ket oraban csak veletlenszeruen valoszolgattam mert felet nem ertettem mit mond de kb egy nap utan belejottem. ugyanez detto ha jamaicaba jar az ember ... pedig a Bob Marley dalokat fejbol tudom ott foleg az utcan igen nehez volt napokig (elso fonokom jamaicai volt igy volt valami tapasztalatom is)..mindezek angolul beszelnek persze...

MágnásMiska 2013.05.30. 22:48:04

@miegysmàs:

Ha nem vetted észre egyesek ölre mennek olyan dolgokon, amikkel a korábbi írásaiknak teljeséggel ellentmondanak. Ha szembesíted őket a hazugságaikkal, akkor egyből lelépnek a fórumokról.

Nem örömömben másolgatom be az írásaikat, de aki pincérkedik egyik nap, a következő poszthoz már rakétatudósként ír a hivatásáról. Persze ezen állításom képletes, de csak így tudom jellemzni jó pár mozigépészlelkületű írásait.

Közben ők kérik ki maguknak....
Az ilyeneket milyen kategóriába sorolod???

2013.05.30. 22:49:12

@Barátusz: Nem ertem a kerdest - egyszeruen azt mondom hogy nem annak alapjan vesznek fel embereket allasokra, hogy kiknek az ismerosei, hanem annak alapjan hogy megfeleloek-e az allasra vagy sem (kepzettseg, munkatapasztalat, szemelyiseg, referenciak alapjan).

BTBTBT 2013.05.30. 22:51:12

@charlieharper:

Akkor már legalább ketten vagyunk, akik nem tudják, hogyan lehetne fordítani. A "köz általi/közre való költés" fedné a valóságot, de rettentően magyartalan.

Bár az én véleményem sem dominál, és tényleg nem a vita kedvéért, de még mindig nem látom, hol van nagy felelőssége egy MP-nek?

Ha nem lennél okosabb, és nem lenne jobb dolgod, lehet, hogy beállnál évi 50-ért semmit tenni. Én is. MP-nek lenni nem éppen hajtós meló.

BTBTBT 2013.05.30. 22:52:13

@Mirjam2:
Azt írtad, hogy a legmegfelelőbbet veszik fel. Ezért kérdeztem, hogy szerinted hogyan is zajlik az ilyesmi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 22:52:35

@Barátusz:
Nekem nem a szívem csücske a TFL mert annyiszor cserben hagytak már hogy igen rühellem őket.
Az meg egy kicsit sem érdekel hogyan oldják meg.
Oldják meg és kész. Azért fizetünk. Nem keveset. Múltkor a buszos csóka is rám akarta lőcsölni a probléma megoldását. Miért nekem kéne?
Én a vevő vagyok. A VEVŐ.
A legmegdöbbentőbb az volt ami a Trafalgár tér melletti Charing Cross állomáson történt. Reggelente ott szálltam át a Hunslow-ba menő N9-es buszra. Négy óra harmincháromkor van az ideje de nem jött. Semmi gond van olyan hogy egy járat kimarad ez bele van kalkulálva majd jön a másik és még időben beérek. A következő sem jött és az azt követő sem és már elég szép tömeg gyűlt össze de mindenki tanácstalanul álldogált. Egyáltalán nem jött az N9-es. Nem tudtam mást csinálni megvártam az első reggeli metrót 5,43-kor és azal mentem. Hétkor kezdődik a munkaidő és fél nyolcra estem be. Másnap mivel nem tudtam hogy ez egyszeri eset volt vagy nem ezért ugyanakkor ugyanott vártam a buszt. A 4,33-as N9 megint nem jött. Na akkor már nem kicsit voltam ideges. Egyszercsak megjelenik a busztársaság embere egy huszonéves takony és mondja hogy az N9-es busz el van terelve és a Charing Cross megállóhoz nem jön. Kérdezem hogy a legközelebbi megállója hol van? Azt mondja hogy a Piccadilly Cicus-nál. Na akkor lóhalálában felrohantam oda pedig az három megálló és oda jött is az N9. Másnap szombaton megyek már egyenesen a Piccadilly-re csakhogy a busz nem jön. Elszidtam azt a büdöskurva anyját a busztársaságnak és egy másik busszal kimentem Hammersmith-be ami az N9-es útvonalának a feléhez esik és oda jött is onnan mentem tovább. Na akkor már utánanéztem a dolognak az interneten. A londoni busz hivatalos honlapján még mindig az eredeti útvonal szerepelt ilyen naprakészek a társaságnál. Hosszas keresgélés után kiderült hogy elterelték a St.James’s tér felé és a Green parknál van a legközelebbi megállója. Ez a Charing Cross-tól az ötödik a Piccadilly-től a második megálló az eredeti utvonalán. Azt tudtam csinálni hogy még egy átszállást beiktatva a 14-es busszal tudtam elérni az N9-est a Green parknál. Az egész történet azért érdekes és egyben felháborító mert a leghalványabb tájékoztatásra sem tett próbálkozást a busztársaság.Egy papírt ha kiragasztanak a buszmegállóra már elég lett volna. Vagy a Charing Cross-nál amig másfél órát várt egy tömeg a buszra addig megállt ott legalább húsz másik busz akiknek a sofőrjének rádion csak annyit kellet volna mondani hogy szóljál már ki az embereknek hogy ne várják a buszt mert a Piccadilly-től vagy a Green parktól indul. De semmilyen kísérlet a tájékoztatásra nem történt. Emberek tömegei késtek el a munkából de ez itt természetes.

MágnásMiska 2013.05.30. 22:53:39

@charlieharper:

USA, Ausztrália, Új-Zéland, Ausztria, Szlovénia, Észak-Olaszország és Magyarország szerelmese vagyok. Persze rengeteg országban éltem és jártam, de talán, ha újraszületnék és nem lenne ragaszkodásom a gyökereim felé Új-Zéland északi részére születnék.

Feleséget pedig latin amerikából szereznék, :))) csak kár, hogy gagyogva és rosszul beszélem a spanyolt.

2013.05.30. 22:56:34

@Barátusz: dontesek nagy horderejuek, sok ember eletet/penzet erinti. Tehat nagy felelosseg.
En nem mennek politikaba, plana nem 50kert.

BTBTBT 2013.05.30. 22:56:38

@diggerdriver:
Szerencsére nem volt ilyen gondom a TFL-lel, de elhiszem, hogy hasonló helyzetben, kora reggel, amikor munkába kéne mennem, én is mérges lennék.
Bevallom, a munkahelyem a szomszédban van, és csak akkor használom a tömit, ha bevásárlásra, baráti látogatásra indulok.

Nem mondtam, hogy a TFL tévedhetetlen vagy nem hibázik. A "live update" szolgáltatásukat használod?

MágnásMiska 2013.05.30. 22:58:13

@Philosoraptor:

Magyaroszágon rengeteg minden rosszul működik, de ne a negatív oldalát nézzük.

Az hogy mennyien vándorolnak ki végleg az olyan urbán legenda számba megy.
Fórumokon Londont említik a második legnagyobb magyar városnak a magyarok, amit a brit statisztikák véletlenül sem támasztanak alá.

www.ons.gov.uk/ons/rel/migration1/migration-statistics-quarterly-report/february-2013/msqr-feb13.html

A neten rákersetem a UK statisztikákra és magyarok a románok, szlovákok mögött voltak jócskán.
Biztos sokan vállalnak illegálisan munkát magyarok is, de tudvalevő, hogy UK-ban nem kifizetődő zsebre dolgozni.

BTBTBT 2013.05.30. 22:58:17

@charlieharper:
Ha azt mondod, hogy bármilyen miniszterként nagy a felelősség, aláírom, de MP-ként? Nem igazán.

gabors 2013.05.30. 22:58:21

@orange85: bevasarolni be lehet HA csak elelmiszert veszel akkor ketten ebbol csak fogyokuran lehetnek ... valami nagyon nem kosher ez durvan 2 font naponta szemelyenkent mert ha kettojukre ertette, ha szemelyenkent akkor meg 4 font

(persze lehet van sajat jol mukodo meleghaz, tyukol baromfikkal egy kis tehenke meg kolbasz tavalyrol es csak kenyeret vesznek.) az kijon nap 4 fontbol :-)

2013.05.30. 23:00:29

@MágnásMiska: hat ez szep.
En patriota vagyok. New England es Ontario. Ok, esetleg BC meg johet melle.
Nyugdijba viszont joval delebb kell majd.
Felesegnek meg viszem tovabb magammal a mar meglevot.

gabors 2013.05.30. 23:01:46

@Mirjam2: hol van ilyen ? meg a fejlettebb orszagokban sem igazan ...

Spacecake 2013.05.30. 23:03:50

@Philosoraptor: őszinte kíváncsisággal kérdezem:végülis Te miért nem próbálsz külföldön szerencsét az állandó sírás helyett??

több 'sírós' barátomnak is él egy ajánlatom:
fizetek egy repjegyet BÁRHOVA a világba,és 1 havi élethez szükséges indulózsetont két feltétellel:
1.one way ticket:-)
2. 5évet bevállalnak és nem jönnek addig haza.

amikor néhanapján találkozunk és sírnak,emlékeztetem őket,h az ajánlatom nem volt határidőhöz kötve:-)

na azt a hümmögés és kifogáshalmazt,amikor olyankor hallok:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 23:08:06

@Barátusz:
Egy csomó appot letöltöttem már a telefonomra most éppen azon mérgelődök hogy letöltöttem olyan appokat amivel az oystert fel lehet tölteni online viszont egyszerűen nem találom hol lehet CSAK heti buszbérletet venni. Metró zónákra felkínálja a lehetőséget de csak buszra nem.

BTBTBT 2013.05.30. 23:09:47

@Spacecake:
Nem rosszindulatból, de tudod, ki finanszírozná nekik a jegyet meg az 1. hónapot? Lássuk, mennyire emberek a talpukon. :)

2013.05.30. 23:11:08

@Barátusz: probaltal valaha mondjuk csak 100embert kepviselni? Tudod, hogy milyen stressz az? Egy MP ennel joval tobbet kepvisel.

2013.05.30. 23:12:24

@diggerdriver: "Ki lehet jönni minimálbérből. Több ismerősöm is van aki lazán megél belőle."

Mit takar a "lazán megél belőle"?

"Ne menjünk bele megint hogy mi a minőségi élelmiszer meg mi a szar mert ez messzire vezet. Nem tehetek róla szeretem az 50penny-s meatballt. Pusztán azért nem vásárolok drágábban mert telik rá. Azt a sznobok teszik."

Helyesen étkezni nem sznobság, már csak azért sem, mert az egészséged megfizethetetlen. Az megint más, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek nagyobbik része ipari hulladék kategória.

gabors 2013.05.30. 23:13:19

@hagyma: es Kovermadar ... a hazat azert is erdemes venni mert az ertek !! es mikor mar nem dolgozol jo ha a nyugdijad eleri 50-60%-at a fizetesednek es akkor mar esetleg nem tudok a berletet fizetni.

Az usa-ban lakashitel kamata (es az allami hazado ha van) leirhato az adobol vagyis tamogatjak ezt fajta megtakaritast. Es ami szinten nem elhanyagolhato a hazat a pereputyuk megorokolhetik is ha vannak... mig 25 lakasberles utan esetleg semmi... persze van akinek igy eri meg van akinek ugy (azok akik olcsobb berles mellett maradani altalaban nem teszik felre a kulonbseget idosebb korukra ...)

az igazi trukk hogy mekkora hazat, mennyiert es hol vesz az ember hogy majd a torlesztes biztositas ado es a hosszu tavu allagmegorzest tudja fedezni...

fuvet meg nem kell nyirnia a tulajnak arra vannak a mexikoiak errefele (UK-ban meg a magyarok persze)

gabors 2013.05.30. 23:14:58

@én már a fény gyermeke vagyok: a tobbit foldkorul palyan toltotted ???

BTBTBT 2013.05.30. 23:17:26

@charlieharper:
100 személyt még nem képviseltem, úgy 30-40-et már igen. Meg szervezeteket, vagy fontos döntéshozók vagy nagyközönség előtt.
Embere válogatja. Nekem nem stresszes. Meg engem a stressz eléggé pozitívan stimulál is.

Viszont az MP nem találkozik az összes emberrel, akit képvisel. A havi két fogadóórájára nem is tudna annyi elmenni.
A politika ígérgetésről szól, az ígéretek beváltása meg tudjuk, hogyan megy. A felelősségrevonás - nemlétező - pedig egy rossz vicc.

2013.05.30. 23:19:13

@MágnásMiska: Ne a negatív oldalt nézzük, hát legyen, habár nehéz lesz. Írhatnál pár pozitív dolgot.

A kivándorlás nem urban legend, maximum az arányok kisebbek v. nagyobbak, biztosat senki sem tud mondani. A Londonos dolgot már én is olvastam máshol is, de szinte biztos, hogy nincsen csak Londonban 300 ezer magyar.

Spacecake 2013.05.30. 23:19:59

@Barátusz: hát én:-)
az ember ott segít,és azzal,amivel tud,...már aki.
sírás helyett.-)
nekem meg már a poén és a kísérlet kedvéért is simán megérné.

de legrosszabb esetet véve is:
már csak az ajánlattal magával bármikor leállítom a panaszkodást meg a sírást:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 23:20:15

@Philosoraptor:
A lazán élés azt jelenti hogy nincsenek anyagi gondjaik.

Kúrva nagy ívben teszek a helyes étkezésre meg arra is hogy mi hányszor van feldolgozva (nálam utoljára az biztos) sőt kétpofára habzsolom az ipari hulladékokat rá a műanyagot desszertnek.
Nagyon egyszerű a filozófiám, amit megkívánok azt megeszem és semmilyen magasabb szempont nem érdekel. Még az alacsonyabb sem.

MágnásMiska 2013.05.30. 23:20:56

@charlieharper:

Kanadában British Columbiát jártam be keresztbe-kasul. Vancouvert pedig imádtam. Alaszkában heteket berangoltam kinti magyarokkal és helyiekkel. Skagway, Sitka, Juneau.... nyáron rövdgatyában a nagy hőségben. Idehaza, meg mindenki kérdezgette, hogy nem fázunk....

Ontario mesés, de talán New England jobban bejönne. Ott asszem enyhébb is a tél az óceán közelsége miatt.

Kanadával nekem csak a hideg a bajom, de mint ország nagyon bejön. De gondolkodásmódban az Új-Zélandiak sehová sem sorolhatók. De az egy más történet.... :)))

2013.05.30. 23:22:06

@Spacecake: Sírtam? Te milyen bogyót szedtél be? Szimplán leírtam egy tényt. Nem tehetek róla, hogy sérti az önérzeted, ha valaki esetleg nem zeng ódákat a csodás Magyarországodról.

Jövőre tervezem az utat, meglátjuk, hogy összejön-e.

Nekem angol tanárt fizess, ne repjegyet adjá'. :)

2013.05.30. 23:23:13

@diggerdriver: Idős korodban majd megbosszulja magát ez, ne aggódj. :)

BTBTBT 2013.05.30. 23:23:18

@Spacecake:
Értem én, hogy egyből kifogásokkal jönnek, hogy "miért nem" indultak már el az ajánlatod ellenére sem. :)

Próba terén kedvencem az aktuális barátnővel eltölteni néhány napot egy túlélő táborban. Sok minden kiderül, ami hosszú távon fontos egy kapcsolatban. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 23:23:54

@Barátusz:
Igen regisztrálva vagyok csak a csak buszbérletet ne találom rajta.

2013.05.30. 23:27:24

@MágnásMiska: vicces, mi is voltunk Sitka es Juneauban es meg egy par szigeten. Meghozza hajoval 2000-ben. Viszont hideg volt. Legjobb idoben is pulloveres ido volt nyaron. Lattad a salmon farmokat (hatcheries)? Ott aztan lehet horgaszni!
Kar, hogy akkor meg nem volt jo fenykepezonk. Nem tul jok a fotoink onnan, persze mi sem tudunk fotozni. Nagy kar erte. Meg oda visszamegyunk egyszer.

BTBTBT 2013.05.30. 23:28:14

@diggerdriver:
Ott van jobbra, az 1/2 mellett az a kis piros jel a "What if I mainly use the bus?" felirattal. Az működik?

Egyébként engem is érdekel, hogy mit értesz az alatt, hogy valaki ma/idén "lazán megél" a minimálbérből Londonban?

2013.05.30. 23:31:02

@MágnásMiska: es voltal Victoria, BC-ben? Na, az gyonyoru

BTBTBT 2013.05.30. 23:33:16

@Philosoraptor:
"Jövőre tervezem az utat, meglátjuk, hogy összejön-e."
Nem piszkálódás, de erről egy közeli rokonom jut eszembe, aki, ha szóba kerül, hogy mikor tesz meg ilyen-olyan fontos dolgokat, mindig azt feleli, amúgy patópálos-módra: "Majd nyáron."

Csak azt nem mondja sosem, hogy melyik nyáron.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 23:34:26

@Barátusz:
Odakattinthatok de semmit nem csinál csak a popupot ajánlja fel ha meg belépek akkor semmit.

Spacecake 2013.05.30. 23:34:59

@Philosoraptor: bocs,de te mindig sírsz:-)

az nem tény,ahogy 1 adott ember szubjektíven megéli a világát,bocs.

ami az angoltanárt illeti:
ha még jövőre is itthonról sírsz tettek helyett,eskü megfontolom:-)
de Barátusznak lesz igaza:
lássuk mennyire vagy ember a talpadon.

BTBTBT 2013.05.30. 23:36:33

@diggerdriver:
Kérdezted már jegyirodában, hogyan tudnád ezt online intézni? Elméletileg (meg gyakorlatilag is) tudniuk kéne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.30. 23:39:09

@Barátusz: Nem. Még csak a héten töltöttem le ezeket az appokat.

2013.05.30. 23:49:09

@miegysmàs: Tenyleg nem erdemes vele foglalkozni, hadd masolgasson kedvere, legalabb elfoglalja magat.

2013.05.30. 23:55:57

@gabors: Nekem eddig ez volt a szemelyes tapasztalatom Angliaban, es ugy latom masoknak is, kulonben hogyan tortenhetett volna hogy kelet-europai bevandorlokent, ismerosok, rokonok nelkul, jol fizeto, felelossegel jaro allasokat talaltak itt emberek? Miert, neked mi a tapasztalatod errol?

gabors 2013.05.30. 23:56:25

@Kovermadar: jo Nektek atlagban 1.20 oda reggel, es attol fuggoen hogy a csucsforgalom utan megyek-e 1:00-1:30 haza ... aztan ha valami kamikaze dolog tortenik a hid korul akkor akar 2:00+...

As is lehet hogy kozelebb lakom a munkahelyemhez csak a varosi forgalomban... ezert is vettem Priusz-t (tomegkozlekedes van csak joval dragabb es avvel sem ernek be 1:30-nal hamarabb )

MágnásMiska 2013.05.30. 23:57:44

@Philosoraptor:

A JobCenter Plus egy regionális főmuftija az egyik haverom aki rálát az országos nemzetiségenkénti megoszlásokra, ill. adatokra. Tőle kérdeztem ezt a félmillás, meg a 300.000-es számlegendát.
Annyit mondott, hogy tudomása szerint a magyarok "minority-k" az A8 országokból érkezettek közül. A Citizen Advice Bureu-nál és a JobCenter Plus-nál találsz lengyel, portugál, román, orosz, szlovák nyelvű tájékoztatókat, csehet, szlovént, magyart nem.

CSCS kártya nélkül semminemű építúipari munkát nem lehet végezni UK-ban. A tesztet 8nyelven lehet letenni a magyar nem szerepel 2004 óta a nyelvek között, mert olyan kevesen vannak bent jött a válasz ismét, mikor rákérdeztem a miértre. Ha annyira népes bevándorlótömeg lennénk, akkor lennének magyar kiadványok is a munkaügyi központokban és más hivatalos jogsegély irodákban, de nem így van....

www.cslinks.co.uk/index.php/cscs-test-info

"Health and safety test revision books are available in various languages: Portuguese, Bulgarian, Russian, Romanian, Punjabi, Polish, Lithuanian, Welsh, German and English. You will be able to buy all the revision material during your online booking process"

2013.05.31. 00:04:05

Az elottem szolokhoz csatlakozva en is megerositenem hogy heti £30-bol 2 embernek nem lehet eleg elelmiszert venni. Szerintem a posztolo azert kolt ilyen keveset mert munkahelyi etkezdejuk van, lehet hogy ott ingyen etkeznek napkozben, foleg mivel a baratnoje ott dolgozik. Mi joval tobbet koltunk elelmiszerre, fejenkent (igaz hogy nem is nagyon sporolunk es hetente parszor etteremben eszunk).

MágnásMiska 2013.05.31. 00:07:24

@charlieharper:

Voltam, de az már több, mint tizenéve volt. idén nyáron szeretnék Alaszkába ismét elmenni, de egyenlőre csak terv. Voltam panorámavonattal túrán, de visszafelé magánrepülögéppel zötykölődtem vissza Vancouverbe, onna pedig Seattle-be a Wyndham Garden hotelba.

Stanley Park-ban az aquarium-ban láttam életemben először Belugát. Én csak mosolygó fehérbálnának hívom! :))) Iszonyú szép egy teremtés!!!!

gabors 2013.05.31. 00:09:28

@Mirjam2: en csak arra ertettem hogy nagyon sokat tud szamitani hogy kit ismersz es ki ajanl valakit... az viszont igaz hogy ezt felelosseggel teszik errefele ...

ma tortent korabbi fonokom felhivott mert eppen vesznek fel valakit es az egyik jelenkezo pont arrol az osztalyrol van ahol korabban dolgoztam. mivel ismer "bizik" a velemenyben igy "informalisan" felhivott .. de mint kiderult nem tudtam segiteni a kollegat szemelyesen nem ismertem mert kesobb csatlakozott.

De velem szemelyesen is megtortent ez (ketszer) hogy nem csak a papirokat meg az interviewt meg a tesztet nezik hanem a referenciakent megadott embereket is ... Igy nagyon sokat tud am az szamitani hogy ki ismer Teged !!! Ez persze nem olyan szinten megy mint otthon hanem foleg szakmai szinten ... nem vagyok hulye valakit ajanlani akirol tudom hogy idiota meg es nem alkalmas arra a feladatra... sot oszinten megmondom azt is.

2013.05.31. 00:14:40

@gabors: Persze hogy szamitanak a szakmai referenciak, tehat ilyen szempontbol szamit hogy 'kit ismersz', de ez teljesen mas mint hogy ugy ismersz valakit mint rokon / haver / baratno stb. es ezert kapod meg az allast; marpedig attol tartok hogy ez Magyarorszagon gyakran elofordul. Azt hiszem egyetertunk.

toljukcsináljuk! 2013.05.31. 00:28:34

@ABL CA: Szerintem eléggé irreleváns érv amit írsz. Ha nyugati színvonalúak lettek volna a bérek? "Ha bement volna akkor gól." Igen, de nem ment be. Mit számít a "ha"?

Azt gondolom, hogy nagyon sokan vannak itthon, akik egyszerűen többet akarnak, mint ami realitás. Wishful thinking az van, korrekt tervezés, realitásérzék az nincs. Rengeteg nyugati sem tudja megvenni a lakást - nézd csak meg az átlagfizetést az UK-ban és vesd össze egy londoni lakás árával! Budapesten annyiért kapsz lakást, mint ott egy garázst. Mit csinál a londoni? Nem vesz mániákusan ingatlant, mint a magyar, aminek az a mellékes haszna is, hogy nem fizet 3x annyit vissza a banknak 20 év alatt + nem kockáztat + ha jobb munkát kap akár a világ másik végén is, bármikor tud mozdulni. A magyar bezzeg nem: inkább nyögi a törlesztőt és megköti magát ahhoz a lakáshoz, ami egyébként nem is övé, hanem a banké.

Ezzel nem a posztolót akarom puttózni egyébként, csak mondom. Sokan maguknak keresték a bajt. És itt nem csak arról van szó, hogy fölment a frank, hanem arról, hogy 25 évre nehogy már B-terv nélkül tervezzen valaki! A forinthitelt sem tudja fizetni, akinek nincs munkája, vagy aki megbetegszik, vagy ha elszáll az infláció és hirtelen ötszörösére nő a kamat...

MágnásMiska 2013.05.31. 00:37:37

@toljukcsináljuk!:

Ezen írásod a ma délutáni "mindegy, hogy mit írsz egyből propagandista Fideszes vagy" kategóriába esne.

Egyébként a társadalmat megosztó Thacher mondta azt, hogy azért privatizálja a Council házakat, hogy az előző generáció hagyjon hátra értéket, amivel a következő generációk gyarapodnak és könnyebben lakáshoz/házhoz jutnak.

Megjegyzem, több építőipari alapanyag GB-ban olcsóbb, mint odahaza, viszont a szaniter árúk éppen az ellentetjei az otthoni áraknak.

NYEU ingatlanárak lufiként vannak felfúja. Lásd spanyol, vagy ír ingatlanok árai. Az ír tigris igatlan buboréka a legjobb példája az abnormálisan magas piaci árak összeomlásának és amint most hirtelen erre rákerestem, már wiki oldala is van:

en.wikipedia.org/wiki/Irish_property_bubble

mzgldr 2013.05.31. 01:22:17

@toljukcsináljuk!: nem fogok guglzni, majd charlie meg barátusz megmondja a tutit, de nem csak magyar jelenség. Amerikáról láttam valami statisztikát a háztartások nagy százalékának átlagos megtakarításáról. Ott sem volt több egy-két hónapnál, szóval ha kirúgnak, akkor cumi elég hamar.

toljukcsináljuk! 2013.05.31. 01:40:32

@mzgldr: "The average total savings of a United States household is about $52,993 for standard savings and certificate of deposit (CD) accounts as of 2010."

Az tehát 12M HUF / család. Itthon ennyi hitelt vesznek fel az emberek - 20 évre.

" The national average for a home loan is $222,261 with a $1,061 average monthly payment for a 30-year mortgage at 4 percent, according to LendingTree. "

Ez meg 220e Ft / hó átlag törlesztő.

És akkor még ott a refinance, a kicsit igényesebb credit rendszer, meg mondjuk hogy nekik nem baj, hogy devizában vannak eladósodva :) Ja, és mondjuk egy chapter 11 bankruptcy, ha minden kötél szakad. EMELLETT az USA-ban 67% a lakó/tulajdonos arány, itthon 91%. Lehet ellenőrizni!

Q.E.D. :)

BTBTBT 2013.05.31. 02:03:10

@mzgldr:
Azt nem tudom, hogy charlie megmondja-e a tutit. Nekem nincs egyértelmű válaszom. Statisztikám meg mindenféle linkem, amivel magamat igazolnám, még kevésbé. :)

Ami lényeges különbség Anglia és Mo. között, az egyrészt pénzügyi, azaz az angol viheti magával a jelzálogot az új ingatlanra, másrészt mentalitásbeli, mert - talán a kevésbé kötöttségből adódóan vagy nem - hamarabb költözik új munkahely közelébe vagy miatt, mint a magyar. A kivételek pedig itt is erősítik a szabályt.

Londonban viszont azért lesznek mindig is magasa(bb)an a lakás-/házárak, mert a város rengeteg munka- és oktatási
lehetőséget biztosít (a kulturálisért még nem költözik a jónép), így a kereslet mindig megteremti önmagát a puccos és méregdrága lakásoktól a tenyérnyi, penészes falú szobákig.
Az más kérdés, hogy aki keveset keres, az a bevétele nagyobbik részét úgyis elkölti helyben.

gabors 2013.05.31. 03:25:00

@Mirjam2: valoszinuleg igazad lehet ezt mikor meg Mo-on eltem protekcionak csufoltak ... ..

Minnel professzinalisabb a munka (errefele) annal kevesbe lehet "szemelyes" ismeretseg alapjan megszerezni .. de ne hidd azert hogy kis csaladi vallalkozasoknal nem igy van sot nagyobb multiknal is ... csak nem "tudast" kivano allasokban... irodista/recepcios allast igy konnyu szerezni ... persze "chief engineer" beosztast meg nem kap az unokahug ... ennyi

gabors 2013.05.31. 03:33:37

@toljukcsináljuk!: "A forinthitelt sem tudja fizetni, akinek nincs munkája, vagy aki megbetegszik, vagy ha elszáll az infláció és hirtelen ötszörösére nő a kamat... "

Na itt van valami elbaszva... nalunk en kotottem a bankkal egy 30 eves hitelszerzodest kotott kamattal !!! na ja valtozo kevesebb lett volna (sokkal) DE nem akartam hogy 5 ev mulva meg duplajara menjen ... ezt a bank nem tudja megvaltoztatni .... en szemely szerint akkor arra szamitottam hogy az inflacio ismet emelkedni fog evvel a fizetesem is, es a torleszto marad ami ... nem ez lett de meg igy sem jartam rosszul mert kezd ha lassan is emelkedni a kamat es hamarosan tullepi azt ami nekem van...

errefele a hitelszerzodesek jelentos resze fixed apr/thm?? ... kocsi IS .. haz IS ha ugy akarom ...

Ami Mo-n tortent az volt hogy ebben jaratlan tomegeket tevesztettek meg (nem becsaptak) ... mert ennek nem volt multja ...

gabors 2013.05.31. 03:39:17

@mzgldr: igy van usa atlag haztartasanak (foleg a BOOM alatt )semilyen megtkaritasa nem volt mert mindenki a hazaban latta a megtakaritast ... es voltak regiok (Nevada, Florida) ahol egy haz/lakas "erteke" akar 1/3-ra is visszaesett ... vagyis ha nem volt tartalek es el kellet adni veszteseg oriasi ...

csak a sajat esetemet tudom mondani itt a hazam a max ertekenek felere esett (ez joval tobb volt mint amit en fizettem) ... de volt hogy tobbel tartoztam a banknak mint amiert realisan aznap el lehetett volna adni ... nem volt egy kellemes 6-8 honap .. .valamivel jobb a helyzet megint....

gabors 2013.05.31. 03:41:23

@toljukcsináljuk!: bocs de ezek a szamok NAGYON felrevezetok !!!

tudom mert itt elek ... ebben nincs sem allam sem egyebb benne ezt kar volt ide beirni ....

2013.05.31. 08:17:14

@toljukcsináljuk!: a szamokat context nelkul nezed es nem vetted bele a hazak leertekelodeset, vagyis egy remortgage eseteben negative equityben vagy.
A $5K megtakaritas/csalad az nagyon keves, ha mortgaged van es ennyi a tartalekod. Nem erdemes HUFra konvertalni.

hot-spot (törölt) 2013.05.31. 08:27:38

Nekem is 2 féle önéletrajzom van.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.31. 08:28:15

@Mirjam2: es hetente parszor etteremben eszunk).

Hétfőn a sarki gyrososnál, szerdán a főzelékfalóban, és vasárnap megrohanjuk a guruló hotdog árust.

2013.05.31. 08:50:53

@Barátusz: Bizonyítanom kellene neked esetleg valamit? Nem. Akkor nem tudom, hogy miről beszélünk.

2013.05.31. 08:58:11

@Spacecake: Bocs, de az nem tény,ahogy 1 adott ember szubjektíven megítél. :-)

Nem hiszem, hogy neked is bármit bizonyítanom kellene, ne haragudj meg, de számomra te senki vagy, a véleményed se igazán érdekel.

BTBTBT 2013.05.31. 09:36:41

@gabors:
Van, hogy nem is kell személyes ismeretség hozzá. Különösen Londonban.
Akadt dolgom olyan chief executive-val egy tanácsnál, aki hogy reprezentálja az egyre növeknő számú kisebbséget, amelyből származott (se nem fehér, se nem fekete), no meg, hogy önmagát fényezze a polgármester előtt, sorra a saját fajtából valókat vette fel meghirdetett állásokba.
És bár a tendencia látszott, de nem lehetett bizonyítani, mert azzal takarózott, bizonyítékok nélkül kikezdhetetlenül, hogy azoknak, akiket kiválasztott, jobb volt az interjúja, mint a többinek.

Lorinc 2013.05.31. 09:42:19

1100 fonttal es munka nelkul nekivagni, eleg meresz... De ugy fest megoldotta.
"egy neves volt brit politikusnő" no ezen azert jot nevettem :-))))

(deleted) (törölt) 2013.05.31. 09:44:09

@MágnásMiska: mekkora köcsög vagy, már bocs, szóval ez a mániád, hogy kikeresed az emberek hozzászólásaiból, kiválogatod, ami kifogásolható lehet. Ugyan azt, hogy mi után jött a bizonyos hozzászólás, azt nem tudod, nem is teszed hozzá. Undorító, amit csinálsz.

Az egyik beidézett hozzászólásom arra volt, amikor éppen a rákos meghalt hozzátartozókról volt szó, és valaki igencsak ordenáré módon szólt hozzá a kérdéshez. Sosem fogom eltűrni, hogy valaki úgy beszéljen, főleg ha azt sem tudja, milyen elveszíteni egy közeli hozzátartozót, meg átélni 10 év betegápolást. De te csak idézgesd be, hogy mit reagáltam végül, ez csak téged minősít.

Én nem csüngök állandóan a blogon, úgyhogy kösz szépen, hogy ilyen unfair módon bemásolgatsz dolgokat, így próbálsz meg lejáratni. Szerencsére mindenki tudhatja, aki itt szokott olvasni, hogy megmondom a véleményem, de sosem beszélek senkivel rondán, aki nem szolgál rá elég keményen.

És amúgy nem igazán kommentelek máshol, nagyon ritkán szoktam itt-ott, én nem floodolok állandóan, mint te.

(deleted) (törölt) 2013.05.31. 09:49:38

@szerengeti: mindenesetre a biztonság kedvéért, hogy a néhány hozzászólást se tegyem meg többé, törlöm is az indapasst, és pápá minden kedves és kevésbé kedves, illetve beteg elméjű hozzászólónak.

ABL CA 2013.05.31. 16:11:13

@toljukcsináljuk!: OK, ne beszeljunk, hogy mi lett volna, ha...

De azt azert nem lehet mondani, hogy Mindenkinek irrealis vagyalmai lennenek es (Uram bocsass!) ezert vasarolt egy lakast... Nezzuk csak azert azt is, hogy a magyar hagyomanyok masok, mint a londoni/nagy-britanniai/amerikai/ akarmilyen hagyomanyok. A magyarok evszazados(?) szokasain nehez par ev alatt valtoztatni. amit raadasul a bankok is megnehezitettek a konnyitett hitelekkel.
Nagyon sok szol pro es kontra itt es ott is, egyezzunk meg, hogy semmi sem csak fekete es feher. A magyarok nagy szazaleka nem kozgazdasz, es nem hinnem, hogy ne lett volna senkinel sem B-terv. Csak ebben az esetben nem volt eleg A, B, C , X terv sem. Akik elvesztettek a lakasukat, nem hinnem, hogy nem probaltak meg elotte mindent megtenni, hogy elkeruljek a teljes csodot. :(

gabors 2013.05.31. 18:58:05

@Barátusz: es gondolod hogy azok kozul senki nem volt az ismerose gondolom kikre gondolsz ott baromi osszetartas van am "klanok" es rettenetesen kiterjedt rokoni kapcsolat .. igaz ott meg a negyedik otodik unokatestveri szintet is komolyan szamon tartjak :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 10:29:21

@Barátusz: 130 ket emberre kicsit keves, egy emberre viszont siman eleg lehet.

A mi havi elelmiszerkoltesunk itt, igaz ez egy korabbi,( a lloyds money managerje mostanaban neha kihagy adatokat ): logout.hu/dl/upc/2011-11/3717_screen_shot_2011-11-23_at_20_11_35.png

Nalunk 170 volt akkor az atlag, de ebben mar marha steak, es lazac is benne volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 10:34:10

@ABL CA: Azert tegyuk hozza, aki 1990-ben mar elt, latott rgy 30%-os inflaciot mar ( netan a szulei hitelere is raszallt akkor az otp, hatalmasat nottek a kamatok), illetve lathatott egy hatalamas font illetve dollaringadozast . Tehat ezzel tisztaban lehetett volna lenni, emg akkor is, ha hosszu tavon stabil volt a CHF.

A font pl. az elmult 10 evben volt 400 felett meg 300 alatt is. Igaz, nem adtak fonthitelt otthon, de ez kb 30-35%-nyi ingadozas!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 10:39:52

@Philosoraptor: Mi peldaul tarsberlok nelkuli lakast tudtunk berelni belole, plusz lazacot, meg steaket tudtunk havi 3-4szer enni, havi 2 pub, 2 mozi, ilyenek . -tildy.blog.hu/2012/01/07/ujevi_szosszenet itt leirtam.

BTBTBT 2013.06.01. 10:56:00

@gabors:
Nem az volt itt a lenyeg, hanem ez egy volt a szamtalan pelda kozul arra, hogy mennyire nem igaz az a sokak altal eloszeretettel hangoztatott naiv altalanositas, miszerint a legmegfelelobb szemely kap meg egy munkat, es minden fair-ul mukodik a toborzas alkalmaval.

BTBTBT 2013.06.01. 11:18:58

@tildy:):
130? Ez a poszter peldajabol hozott heti 30 alapjan? Eleg lehet egy szemelyre meg ma is, amikor kb. 30%-kal magasabbak az arak, mint 5-6 eve.
Nagyon ritka, hogy nem fozok magamra, de nekem siman elmegy a 150-200 havonta, attol fuggoen, hanyszor vannak vendegeim.

Volt alkalmam megtapasztalni, hogy az elmult 10 evben csak 2006 nyaran/oszen volt picivel 400 forint folott a font. A "valsag" elott jellemzoen a 340-370-es ertek kozott mozgott. Azota meg kicsit lejjebb ment.

Latszik a grafikonbol, hogy juniusban szabin voltatok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 11:43:16

@Barátusz: Szerintem akkor epp elore bevasaroltunk majus vegen. Augusztusban szoktunk szabadsagon lenni :)
Ez a tavalyi: img96.imageshack.us/img96/8927/screenshot20130601at104.png

Ez pedig az idei eddig, de 2012 juniustol - 2013 aprilisig 3 emberre vasaroltam.

img825.imageshack.us/img825/1246/screenshot20130601at103.png

BTBTBT 2013.06.01. 12:09:20

@tildy:):
Az elozo kommentedben levo linket siman megnyitottam (es a majusi magas kajakoltseg valoban megmagyarazza a juniusi alacsonyat), de ez a ketto most nem mukodik. Majd megnezem otthonrol. Melobol sok mindent blokkolnak.
En meg juliusban, mert akkor szinte mindig az az irto meleg magyar nyar var otthon. :)

ABL CA 2013.06.01. 17:22:02

@tildy:): O, igen! Ennyi erovel meg lehetett volna nezni csak ugy osszehasonlitaskeppen az 1929-es arfolyamokat is..
Az en szuleim kifizettek a hiteluk felet egyben, amikor lehetett, ez sem volt tul jellemzo, egyszeri eset volt.

Rendben van Tildy: mindenki hulye volt, aki lakni akart hitelre.
(szerintem Te tul fiatal vagy :D)

BTBTBT 2013.06.01. 18:35:56

@tildy:):
Némi áremelkedés látható, de többnyire havi 200 körül mozgott a kajátok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 20:42:14

@Barátusz: Azert szmaold bele, hogy tavaly mar harman voltunk:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 20:50:25

@ABL CA: 33 vagyok. Viszont teljesen tisztan emlekszem, mikor a csaladban ment a rokonoktol kerdezgetes, ki tud kisegiteni.
Az arfolyamokrol meg: 2004-ben bennem is felmerult a hitel, csak aztan lattam, hogy a forintalapu mennyi ( duplaja lett volna a havi torleszto az alberleti dijnak, 15 evig, egy 32 nm-es lakasra, es azt mondtam inkabb nem) , a deviza alapunal meg lattam, hogy ki tud lengeni.

Mivel vannak akkori kommentjeim egyik forumon , megnezheted azokat is.

Amugy hulyeseget beszelsz. Nem 1929-t lehetett volna megnezni, de tenyleg ennyire konnyen felejtenek az emberek? Hogy nem emlekeznek arra, hogy az OTP hogy megemelte a szuleik hitelen a kamatot , mert olyan votl a helyzet?

Nem volt mindenki hulye, aki lakni akart hitelre. Akinek egy kis esze is volt, es biztosra ment, az forinthitelt valasztott. ( persze jarhatott volna rosszabbul epp azzal is, de az jobban fix volt, arfolyamingadozastol vedett, es sorolhatnam)

Mivel segitek valakinek, aki szinten megszivta a devizahitelt ( mert latom , hogy kuzd tiszta erobol, hogy megoldja a helyzetet) azert poppet belelatok a dologba, mit tud okozni, ha csak szimplan elveszted a munkat.

Aldom az eget, hogy nem ugrottam anno bele otthon.

BTBTBT 2013.06.01. 20:59:37

@tildy:):
Emlékszem, hogy írtad korábban a 3 személyre vásárlást.
Most akkor lehet, hogy hülyét kérdezek, bár a smiley-ből ítélve talán nem: Gyereketek született?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.01. 21:11:31

@Barátusz: Jo nagy gyerek szulethetett akkor, mert mazsa feletti volt:D

Itt lakott 9 honapig parom testvere, kb 2 honapja koltozott el.

BTBTBT 2013.06.01. 23:37:13

@tildy:):
Ha százkilós, akkor nem is sokkal többet költöttetek kajára. :D

Egyébként nem sokkal azután, hogy elküldtem az előbbi kommentemet, jutott eszembe, hogy talán az öcséd volt veletek. Egyszer említetted, hogy próbálsz segíteni neki munkakeresés terén.

Koci1981 2013.06.02. 22:38:23

Igen, amikor a vasasszony elhunyt, itt a "Rust in peace" volt a menő <szintén Skócia>. De a heti harminc font kajára igenis meg tudja állni a helyét (pláne két főre). A sör a boltban 1 és 1.70 között van (mármint az Ale), ha nem iszol komolyabban és nem dohányzol, akkor simán kijössz a fizuból. A péntek és a szombat esték itt mindig rizikósak, mert sok a részeg az utcákon, hangosak a sikátorok, de amúgy minden békés. Hamarosan remélem én is tudok írni egy hosszabb sztorájt a skót kalandokról.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása