oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 24. 06:52,  Hakuna matata 265 komment

2013. május 24. 06:52 Határátkelő

Hakuna matata

Ma egy, a megszokottól eltérő Határátkelő készült számotokra, ugyanis abban a szerencsében volt részem, hogy találkoztam az ideiglenesen hazánkban állomásozó Tyimpikével és Andrissal, akik Kenya Estet tartottak, képekkel, történetekkel mutatták be afrikai életüket, amiről egyébként már a blogon is írtak többször is (például itt, itt vagy éppen itt).

virággal.JPG

Akinek nem adódik alkalma most ezeket a történeteket végigböngészni (vagy nem elszánt Határátkelő-olvasó...), annak pár sorban összefoglalom történetüket. Tyimpike és Andris tavaly arra a döntésre jutottak, hogy nem itthon folytatják az életüket, már csak azért sem, mert a világ számtalan részére kiküldött életrajzaikra pozitív választ kaptak, többek között Kenyából, ahol egy búvárbázis vezetésével bízták meg őket. Andrisnak ez volt az eredeti foglalkozása is, Tyimpike pedig átképezte magát.

Így immár hét hónapja élnek egy kis szigeten, Kenya partjainál, ahol folyamatosan fejlesztik a bázist, építkeznek, élik a mindennapokat a helyi alkalmazottakkal, akikkel tulajdonképpen egy család lettek. Hiszen egy ilyen pici helyen, ahol mindössze egy falu van, nem egyszerű még egy tubus fogkrémet vagy egyéb kényelmi eszközöket sem beszerezni. Egyébként pedig vendégül látják és vezetik azokat a turistacsoportokat, akik szeretnék megtapasztani a gyönyörű környezetet és merülni az óceán különleges lakói között.

Néhány alapvető kifejezéssel is gazdagabbak lettek, akik ott voltak, amik a legfontosabbak a kenyai érintkezésben: pole-pole = nyugi-nyugi, az Oroszlánkirályból ismert hakuna matata = semmi gond. Ezt az ottani életérzéshez, életszemlélet megértéséhez sem árt tudni.

bázis.JPG

Most éppen esős évszak van Kenyában, bezárnak a hotelek, nincs turista, így bezárt a bázis is. Hazajöttek, hogy egy kicsit a rokonokkal, barátokkal legyenek. A vetítéssel egybekötött beszámoló alatt bemutatták az országot, ahol élnek, meséltek a törzsekről, a gyönyörű környezetről, de a szegénységről is, ami az emberek többségére érvényes. Mutattak képeket a bázisról, az ott dolgozó helyi csapatról, mindenkiről volt egy kedves szavuk, akár a szakácsnőről, akár a villanyszerelőről legyen szó, és persze a különleges tengeri és szárazföldi élővilágról is. Az est után beszélgettem velük röviden.

Andris: „Még három-négy hetet vagyunk Magyarországon, aztán elindulunk Európában egy népszerűsítő körútra, feladatunk az is, hogy felfuttassuk a bázist, mert egyelőre foghíjasan voltak vendégek. Eddig nyolc-tíz embert tudtunk egyszerre fogadni, mire visszamegyünk, már kb. húsz főt tudunk a bázison egyszerre kényelmesen elszállásolni. Szerencsére a tulajdonos beruház, így tudunk fejleszteni. Általában hetes turnusokban váltják egymást a vendégek."

tenger_1.jpg

H: Milyen érzés hazajönni így hét hónap után?

Tyimpike: „Nekem vegyes, amikor elindultunk, egy kicsit skizofrén állapotban voltunk, az egyik pillanatban vágytunk haza, a másikban pedig nem. Most, hogy itthon vagyunk, én jól érzem magam, de ugyanazokkal a dolgokkal találkozunk, ami miatt ki is mentünk, a közhangulat nem változott, azt tapasztaljuk, hogy az emberek általában rosszkedvűek és feszültek. Ismerősökkel beszélgetve, sajnos tényleg csak egy-két ember mondta el magáról, hogy jól érzi magát itthon a bőrében."

Andris: „Kenyában nagyon hamar megszokja az ember és át is veszi, hogy mindenki mosolyog, az utcán az emberek leállnak egymással beszélgetni, pedig ott tényleg még nagyobb a szegénység, többet kell küzdeni a létért. Az emberek közvetlenebbek, kedvesek, segítőkészek, napfény, tengerpart... valahogy egészen mások. Ellenben a családdal, barátokkal találkozni, együtt lenni, itthon nagyon jó. Bár sokszor érezzük, hogy mennénk már vissza."

H: Mennyire hosszú távúak a tervek Kenyában?

Andris: „Egyelőre egy kb. két éves viszonylatra vannak meg a célok, igazság szerint addig szeretnénk maradni, amíg jól érezzük magunkat. Ha ez nem így lesz, akkor nagyon mobilisak vagyunk, így tudunk váltani, akár a világ másik oldalára is elmegyünk, de egyelőre ilyen terv még nincs. Ha jó lesz öt évig, akkor addig, ha kettőig, akkor kettőig maradunk."

Tyimpike: „Mostanában semmiképp nem tervezzük, hogy hazaköltözünk, esetleg más országba megyünk tovább, de Magyarországra nem."

alkalmazott.jpg

H: Úgy érzitek befogadtak a helyiek?

Tyimpike: „Szerintem befogadtak, 24 órában össze vagyunk zárva, egy kis család lettünk. Nem volt nehéz, hogy befogadjanak, és hogy mi elfogadjuk őket, úgy kell hozzáállni a másikhoz, hogy tisztelni kell. Ha tiszteled és becsülöd őt is, meg a munkáját is, akkor ugyanezt kapod vissza. Ez a tisztelet megmaradt és barátsággá formálódott, tényleg ők jelentik a családunkat. Nekik mondjuk el, ha bajunk van, fáj valami, vagy öröm ér. Mióta itt vagyunk, azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot Skype-on.

Ez visszafelé is jól működik, szüleink eleinte kicsit aggódtak, amikor kimentünk, de most már látják, hogy minden rendben van."

Egy szép jótékonysági kezdeményezésbe is belekezdtek, aminek szeretnék, ha lenne folytatása. Egyik vendégcsoportjuk egy tagja felajánlott a szigeten lévő árvaház gyerekeinek 400 EUR-t, amiből Andrisék bevásároltak játékokat és élelmiszereket, mint később kiderült, akkora mennyiséget, hogy a következő két hónapban ebből tudják etetni a kis lakókat, akik sok olyan dologhoz is hozzájutottak így, amit még egyébként életükben sosem ettek, és például focilabdákhoz is, amit mindaddig összetekert nylonzacskók helyettesítettek.

Álljon itt két kép azokról a körülményekről, amiben ezek a gyerekek élnek.

árvaház_ágyak.jpg

adományok_gyerekek.jpg

Ha bárki úgy gondolja, hogy szeretne segíteni, vegye fel a kapcsolatot Andrisékkal és rajtuk keresztül megteheti. (A képek is az ő blogjukról származnak.)

Végül pedig jöjjön egy kis zene, mindjárt két változatban. Az elsőt Andrisék szigetén vették fel egy amatőr együttessel, a másik pedig egy profi verzió. A dal a Jambo Bwana (szuahéli nyelven annyit tesz, hogy Helló, miszter), az egyik legismertebb kenyai popszám. Először 1982-ben jelent meg a helyi Them Mushrooms előadásában, majd rengetegen feldolgozták, mások mellett a Boney M is. Egyébként ismert Hakuna Matata címmel is.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: országfelelős Kenya

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755315384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2013.05.24. 20:53:17

@váj mí: ja, én főztem b+, de némi öklendezés után kiköpte, 5 év múlva elváltunk, előtte 9 évig nem főztem kocsonyát :-D

Mrs. Clayton 2013.05.24. 20:55:22

@charlieharper: akkor a barátnőmet viszem, neki bejönne a piac, én meg utálom az ilyen kacatos helyeket, szőnyeget lehet venni, kézi csomózásút?

2013.05.24. 20:59:08

@Jess G: szonyeget Egyiptomban csinaljak a jokat, illetve (rohogni fogsz, de!) Afganisztanban. Algeriaban is vettunk jo parat. Esetleg Marokko, de ott allandoan le akarnak huzni. Hozza vannak szokva a loser francia turistakhoz.

váj mí 2013.05.24. 21:00:28

@Jess G: Hát izé, ha 5 évig tömnél kocsonyával, amit ráadásul utálok, én is elválnék tőled ;)

2013.05.24. 21:03:47

@Jess G: egyebkent egyik legnagyobb elmenyunk onnan, hogy lattunk eloben egy "lion kill"t, amit nem tudom, hogy mondjuk magyarul

Mrs. Clayton 2013.05.24. 21:06:50

@charlieharper: Tunéziában igen kalandos körülmények között fillérekért vettem, a marokkoi se rossz, afganisztánba azt hiszem mostanában nem lesz "időm" elmenni ;-)
@váj mí: ja, nem én csak egyszer próbáltam, nem értem h lehet utálni a húslevest megszilárdulva?

Mrs. Clayton 2013.05.24. 21:08:46

@charlieharper: hát ha egy gazella volt az áldozat az még rendben van, de ha Günther a másik dzsipből az már gázabb, nem tudom szeretném-e látni, vinnyog az áldozat, v a sok futástól már szóhoz se jut?

2013.05.24. 21:11:49

@Jess G: buffalo volt. Szivem szerint a japan turistat a masik jeepbol a feher napsapkajaval dobtam volna a hyena ele. Nem tudott csondbe maradni. Letesztelni, hogy tenyleg az egyik legerosebb e a harapasuk.

váj mí 2013.05.24. 21:12:40

@Jess G: Ne má', hát nem aszittem, hogy reggeli-ebéd-vacsi az volt! ;).
Különben, elképzelhető, hogy pont az volt a baja vele, mint nekem. Nem az íze a gáz, hanem az állaga. Az a remegős, zselés, trutyi, broáff! (Bocs).

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.05.24. 21:13:23

@hagyma: A zsiráfhús rágós.... Én legtöbbször csirkét ettem ott, de sok kínai étterem is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 21:15:57

Laura,
Akkor megbeszéljük ezt a nullszaldós dolgot?

2013.05.24. 21:16:57

@diggerdriver: osszerugtad a port Nikivel?

váj mí 2013.05.24. 21:17:03

@charlieharper: Napszaktól függően: reggeli, ebéd vagy vacsora. De lehetett éppen estebéd is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.24. 21:23:29

@váj mí: annyit hazudtam, hogy kb 4-5 eve foztem
de nem volt hajlando megkostolni
raadasul nekem sem izlett
meg zuzaporkolttel es koromporkolttel beprobalkoztam
de neki ez nem megy
erdekes, azote nekem sem
@zebralany:
kinaiak mar kenyaban is??
hat ott tuti nem ennek kinait:)

Mrs. Clayton 2013.05.24. 21:26:04

@charlieharper: asszem nem élvezném, a napnyugtát vmi jó dél-afrikai borral meg egy steakkel biztosan, de ez az oroszlános, zebrás megesszük egymást, annyira nem gyere be
@váj mí: nekem8, te maradsz ki a jóból :-)

Mrs. Clayton 2013.05.24. 21:28:11

@hagyma: na a körömpörit én se szeretem, az annyira tömény kaja, h nekem se jön be, megnézném Mary arcát, ha kakashere pörit csinálnál, sztem okádnék én is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.24. 21:28:23

keselyuragta hienahamburger kutyafasirttal
zebrafarok
zsirafleves

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.24. 21:30:10

@Jess G: azt meg en sem ettem sosem
leszoktunk ezekrol amugyis
eleinte akartam mondani jo ez, meg minden, de odaig jutottam, hogy mar nekem sem kell
szokta mondani csinaljak nyugodtan
de nem kell
hat a koromporkolttol konkretan rosszul lett, mar a latvanytol
a zuzat meg megkostolta, de akkor meg nagyon szerelemes volt belem

2013.05.24. 21:30:59

@Jess G: kiralylany effektus. Nem rajongok a del-afrikai borokert

váj mí 2013.05.24. 21:31:48

@hagyma: Alapanyag probléma volt?

váj mí 2013.05.24. 21:32:53

@Jess G: Ládd, milyen önzetlen vagyok? Meghagyom neked az egészet ;)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.05.24. 21:34:32

@hagyma: Miért pont ott ne lennének??? Egyébként ez Nairobira vonatkozik, máshol nem tudom mi a helyzet, csak oda jártam. És indaiból is sok van...

NIKI LAURA 2013.05.24. 21:35:00

@charlieharper: pedig a világ legjobb borai.
"Platter’s South African Wines guide" ..itt nézd őket.

2013.05.24. 21:35:53

@zebralany: tudtommal masod-harmad generacios indiaiak. Nem az uj bevandorlo Patel familiak.

2013.05.24. 21:38:08

@NIKI LAURA: tudom, felesegm csaladjanak egy resze bortulajok SAban. Fene az izlesemet, ausztral es chilei izlik. Nem ertek hozza. azt tudom, hogy a shirazt es a cabsavot szeretem. Ha lent vagyunk SAban, azert kotelezo jopofa megvan a helyi borhoz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.24. 21:39:09

@zebralany:
Magyarorszagon ismerem az osszefuggest a kinai etterem es a kobormacskak tekinteteben. Afrikaban mibol foznek? Cike van vagy matka? Esetleg dzebla, ciraf?

Mrs. Clayton 2013.05.24. 21:39:20

@charlieharper: én sem a 8 fontos csavaros kupakosra gondolok
@NIKI LAURA: nézd má', mindjárt lesz közös nevezőnk

2013.05.24. 21:43:41

@Kovermadar: erdemes a helyiektol foglalni, sokkal olcsobb. Nekem Tanzania nagyon bejon es nekem az volt a legnagyobb elmeny. Del-Afrika sem rossz, de nem tud egy Serengeti nyomaba sem er egy great migrationnel.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.05.24. 21:44:01

@Kovermadar: jobb ha nem tudom...! ;)
@charlieharper: szerintem vegyesen vannak, sok friss indiai is van aki a régóta ott élő rokonok segítségével jött ki. De valóban talán több a többedig generációs.

NIKI LAURA 2013.05.24. 21:46:26

@Jess G: 1,5 év alatt minden nap hússütés,este szalonspicc Fokváros környékén.(Gardenroute)
Fűszeresebb,testesebb,nagyobb alkohol tartalmú.Én a vöröset szerettem.
Álmomban a feketék békésen kapálják a szőlő tőkéket..könnyes lesz a szemem,mikor ZA béke időire gondolok..

2013.05.24. 21:48:03

@NIKI LAURA: akkor tudod, hogy milyen afrikaban fazni a nem letezo szigeteleses hazakban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 21:50:53

@NIKI LAURA:
Na akkor fejsd ki bővebben hogy mire alapozod hogy a külföldre távozott magyarok fele megtalálta a számítását a fele meg nem.
Merthogy azt írtad neutralis a dolog.

Mrs. Clayton 2013.05.24. 21:50:55

@NIKI LAURA: asszem ellenénk a tanyádon a diófa árnyékában egy üveg bor, sajt, jöhet egy kis házikolbász is :-)

NIKI LAURA 2013.05.24. 21:55:40

@charlieharper: angliába rosszabb.
Sőt,Calgaryba jobban fáztam,mikor az elektromos ketyere fújta a meleget a padlószőnyeg magasságába lévő lyukon.
Mi Fokváros mellett,egy Cottage-ba laktunk,kő ház volt,kandallóval.

Sokaknak fogalma sincs,milyen kánaán volt ZA az állítólagos apartheid idején.Na ne menjünk bele újra..
.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.24. 21:56:13

@charlieharper:
Tudsz ajanlani megbizhato (helyi) ceget vagy oldalt ahol ilyen utakat lehet nezni/foglalni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.24. 21:57:24

@charlieharper:
SAba csak 1oz-s Krugerrandert mennek, szafarira semmikepp

2013.05.24. 22:03:58

Nem akarok cinikus lenni, de a kep lattan eloszor az jutott eszembe hogy mennyivel jobban felszerelt ez az arvahaz mint az az indiai ahol en segedkeztem egy ideig; ott nincsenek agyak, a kepen lathatonal kisebb szobaban alszik tiz gyerek a foldon. Persze meg igy is jobb nekik mintha az utcan lennenek.

NIKI LAURA 2013.05.24. 22:05:37

@diggerdriver: nem csinálhat mindenki karriert,ez matematikai bizonyosság.
Ne magadat vedd etalonnak.
A jó szakmunkás itthon is jól megél,ha saját vállalkozásban dolgozik.
Akkor nyomorog,ha másnak robotol,és a profit a fővállalkozónál,annak alvállalkozójánál landol.

Egy kőművesnek,burkolónak,festőnek nem nagy befektetés kell a szerszámokra.
Egy autószerelőnek már többet kell költeni professzionális szerszámokra.
Egy markolós ,munkagépes akkor kaszál nagyot,ha saját gépét használja,ami persze nem olcsó.
Tudod mennyiért ásnak egy viz-gáz közmű árkot?
Egy ház alapot?

Ha saját géppel dolgoznál,itthon is játszva megkeresnél annyit,mint Angliában.Sokkal jobb körülmények között.
Mi volt a kérdés?:)

2013.05.24. 22:05:57

@Kovermadar: attol fugg hova akarsz menni. Serengeti? Mi a volt kollegam apjanak a cegevel mentunk.
Nagyon korbe kell nezni, ha nem akarod, hogy csak 20 masik jeepet lassal egesz nap, mikozben a vezeto egy uveget dob az oroszlan fele, hogy ebredjen fel (ez komoly!), hogy a turistaknak vegre legyen attrakcio. Akkor jo, hogy ha a vezetod nem a tobbiek utan megy es a radiot sem nagyon hasznalja (a tobbi ott adja le, hogy eppen hol van valami action). Volt, hogy egy vezeto az oroszlan utjat vagta el, mikozben az egy zebrat uldozott. Szerencsere az ilyet azert jelenteni szoktak, de van ilyen is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.24. 22:16:35

@NIKI LAURA:
En pl nem vagyok vallalkozo alkat. Semmi penzert nem adnam az alkalmazotti nyugalmamat.

Szerszamgepet ugyis nehez lenne venni, utana kapcsolati rendszer nelkul munkat szerezni.

Kint csak egy munkas vagyok, de a munkaidom csak 8 ora, nincs felelosseg, nincs teher, nem kell uzletet kotnom, targyalnom, semmit. A fizetesem fedezi a csaladom megelheteset, szorakozasat, hobbijat...
Biztosan lehet ennel sokkal jobban is elni, de szamomra az ar-ertek arany (realitasokon belul) itt tokeletes.
Ettol meg a lotton szivesen nyernek ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.24. 22:18:06

@charlieharper:
Pl oda. De ha mar ott vagyok, akkor latni szeretnem a Victoria tavat is.

2013.05.24. 22:23:24

@Kovermadar: argh, elszallt.
Safari es Victoria min 2 het. Kilit nem akarjatok belevenni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.24. 22:27:22

@charlieharper:
Hamar :)
Abban nem vagyok biztos, hogy 3*1 hetre mennenk vagy 1*3-ra. En inkabb a tobb kisebb hive vagyok.

Aztan ugye az ar...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 22:28:34

@NIKI LAURA:
Látszik hogy fogalmad sincs ezekről a dolgokról.
Pontosan tudom mennyiért ásnak közművezetékeket. Valóban saját géppel simán keresnék otthon annyit mint itt. Még gépet is tudtam volna venni.
De el tudod Te képzelni hogy milyen öldöklő harc megy a MUNKÁÉRT? Hány embert kell korrumpálni?
Nem gépet venni nehéz. A gépet állandó munkával ellátni nehéz.
Én pontosan tudom mi van a háttérben.
Az a cég ahol dolgoztam rengeteg pénzt adott a beruházóknak meg a műszaki ellenőröknek meg az én munkámat.
Megszámolni nem tudnám hány házalapot ástam ki műszaki ellenőröknek. Volt olyan hogy odamentem kiásni a házalapját és megkérdezte hogy hozzon e valami üdítőt. Mondom egy ásványvizet. Jó akkor adjál pénzt mert nincs nálam egy fillér se. A saját pénzemen hozott vizet nekem.
Tudnék számtalan történetet mesélni.
Benne voltam 30éven keresztül ebben minden aspektusát ismerem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 22:33:16

@NIKI LAURA:
A másik. A lényeg.
Nem mindenki akar karriert befutni. Én sem. Nem is futottam be. A szakmámban elértem a csúcsra. Nekem ez elég de a minimális elvárásom hogy meg is fizessék a munkámat. Itt vállalkozó vagyok.
A vállalkozó itt nem fejőstehén és nem rabló csaló gazember mint otthon alapból feltételezik.
Minden teher amit fizetek 20%. Ami a királyé az a királyé. Itt királynőé.
Nem több. 20%.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 22:39:22

@NIKI LAURA:
Aztán még...
A gyerekemnek mit mondjak ha felnő?
Maradj itt fiam mert ez a hazád? Hallgasd halálodig hogy még egy kis időt bírjál ki és jobb lesz. Szenvedj gürcölj húzd az igát mint apád tette a semmiért. Állj be a sorba emelj 16 tonnát naponta. Tűrj kussolj reménykedj.
Ezt mondjam?

Itt vagy Te mondjál valami bíztatót valami jövőbe mutatót valamit amiben hinni lehet végre. Legalább egy apró jelet hogy majd valamikor jobb lesz. Mondjál valamit ami reményt ad az otthon maradottaknak.

NIKI LAURA 2013.05.24. 22:41:38

@diggerdriver: Nézd,nem akarlak megbántani,Te lennél az utolsó itt a HA-n,akivel ezt tenném.

Keresem a választ arra,hogy miért nem voltál képes magadat itthon/otthon úgy menedzselni,mint most kint Angliában?

"Igy kell ezt csinálni"mondom-gondolom a bloggod,és az itt korábban leirtak alapján.
Érthetetlen,hogy miért nem voltál erre korábban képes...
Itthon már rég jól kereső melorációs vállalkozó lehettél volna,nagy gépparkkal,autópálya bedolgozásokkal.

Két évente cserélnéd a lizinges autóidat,és vennéd fel az Unios pénzeket a géppark fejlesztésére.Télen mennétek Namibiába vadászni,Nyáron Chamoneba síelni.

Mert erre volnál képes,ha korábban tudod magad menedzselni.
A te képességeiddel ez lett volna a prognózis.Miért nem így lett?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.24. 22:41:59

el kell mondjam, ez a rizseshus o;yan lett hogy megszolal
isteni
3 tanyernal tartok, de akarok hagyni a tobbieknek is, ezert atterek a sorre
barna rizzsel csinaltam, de nem tul pergos, de nem is massza
az izeknek meg orgiaja van
utoljara '86 telen foztem ilyen jot
az egy borsos tokany volt

2013.05.24. 22:46:27

@hagyma: ez most nem erdekes. Niki vs diggerdriver match van a tv-ben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 22:50:32

@NIKI LAURA:
Több oka is lehet ennek.
Tehetségtelen vagyok egy vállalkozáshoz.
Nincs hozzá gyomrom.
Nem tanultam eleget.
Nincs bennem ambíció.
Nem láttam meg a lehetőségeket.
Számtalan oka lehet.
Viszont egy dologra nincs válasz.
A becsületesen és jól dolgozó szakmunkást aki nem akar több lenni mint becsületesen és jól dolgozó szakmunkás az miért nem ember abban az országban?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.24. 22:54:39

@charlieharper: nezem
de amugy erdekes

viszont az nagy igazsag, hogy otthon maganvallakozokent ervenyesulni nem egyszeru
hogy ki kapja meg a szemttelepet
hogy ki kapja meg a kozmuepitest...
benne voltam abban is
na es ha megkapja, annak a vallalkozonak az alkalmazottja lenni

horror
diggerdriverrel egyetertek jelenleg
ezt mar itt is sokszor kifejtettem
a jomunkasembert fizessek meg, az dolgozzon rendesen, nem kell hogy mindenki vallakozo legyen, bolcsesz, vagy celeb
ez otthon nem latszik

NIKI LAURA 2013.05.24. 23:04:28

Ez a magyar valóság:

A polgármester behív három vállalkozót, mert meg kellene csinálni a hivatalban néhány dolgot. Sorra megkérdezi őket, mennyit kérnének a munkákért.
A Tóth nevű vállalkozó szépen körbejárja a terepet, mindent alaposan megnéz, majd közli:
- Olyan hetvenezer forint lenne a munka, harminc az anyag, harminc a munkadíj, tíz meg nekem, hogy megszervezem a munkát, meg idehozom az anyagot.- mondja Tóth.
- Én el tudom vállalni hatvanezerért is. – mondja Kovács – Huszonöt az anyagra, huszonöt a munkadíjra, tíz meg a szervezésért meg a fuvarért.
- Kétszázhatvanezer – vágja rá erre Nagy.
- Na de miért? Hiszen meg sem nézte mit kell csinálni. – Kérdezi a polgármester.
- Száz magának, száz nekem, hatvanért meg megbízzuk a munkával Kovácsot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 23:11:15

@NIKI LAURA:
Annyira hülye azért nem vagyok hogy ne látnám itt kint hogy mi lett volna belőlem ITT.
ITT lett volna belőlem az ami szerinted ott kellett volna hogy legyen belőlem.
Pontosan tudom hogy miről maradtam le.
Ezért mondom mindig mikor azzal jönnek hogy ne felejtsem el hogy mit adott nekem a haza hogy azt mondom fordítsuk meg a kérdést mit vett el milyen lehetőségektől fosztott meg?
Itt látom igazán hogy az az ország milyen irtózatos esélyt játszott el az utóbbi 23 évben és hogy merre tart.

Shanarey 2013.05.24. 23:25:31

@NIKI LAURA:

Na meg azt is hozzá kell tenni hogy nem az a lényeg ki milyen minőségben dolgozik, hanem az hogy ki olcsóbb, avagy a te példádban is, ki fizet többet vissza, a megbízók irányába.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 23:26:26

@NIKI LAURA:
"Itt vagy Te mondjál valami bíztatót valami jövőbe mutatót valamit amiben hinni lehet végre. Legalább egy apró jelet hogy majd valamikor jobb lesz. Mondjál valamit ami reményt ad az otthon maradottaknak."

Erre szeretném ha válaszolnál.
Hozzászólásaid két síkon mozognak. Egyrészt hogy milyen kúrva jó Magyarországon másrészt hogy mennyi lúzer vegetál külföldön.
Én nem kívánok sokat csak a fenti sorokra válaszolj.
A fény az alagút végén a napsugár vagy a mozdony lámpája?

M. Péter 2013.05.24. 23:28:58

@NIKI LAURA: A feketék is biztosan nagyon élvezték. És miért "állítólagos"?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 23:33:27

Az azért világosan látszik hogy a HA gondokkal küzd.
Nincs elég megfelelő színvonalú poszt. Egy héten ha van 2-3 elfogadható az már jó. A többi napot ki kell tölteni valamivel mert a közönség ezt várja el. Én is munkába menet a buszmegállóban ezt nyitom meg először.
Világos hogy i kell találni valamit. Aztán vagy jó sül ki belőle vagy nem. Vagy lesz egy olyan poszt mint Maxvallé vagy ilyen nyögvenyelős mint a mai.
Na most mindezekért a HA-t hibáztatni butaság. Kényszerpályán mozog. Hozott anyagból dolgozik.
Én nem bosszantom magam az ilyen posztokon sem mert a tapasztalat az hogy úgyis megtaláljuk vagy egymást vagy valami jó témát amin elcsámcsogunk.

váj mí 2013.05.24. 23:36:26

@diggerdriver: Azok a bányászok lesznek, úgyhogy söprés, mert kijönnek, és meggyapálnak.;)

váj mí 2013.05.24. 23:37:16

@M. Péter: Ne, kérlek szépen ne. Mert megint válaszolni fog rá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.24. 23:40:07

@váj mí:
Azok nekem barátaim.
Negyvenéves nyugdíjas oroszlányi bányászokkal dolgoztam hosszú éveken át akik a nyugdíjuk mellett eljöttek a céghez bérmunkásnak.
Egytől egyig kiváló emberek és fantasztikusan kemény melósok.

váj mí 2013.05.24. 23:46:51

@diggerdriver: Ha birizgálod őket, nem annyira ;)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.25. 00:10:07

@Kovermadar: alkalmazotti nyugalmamat.
en meg ezt nem tudom ertekelni ,egesz eletbe arra varni valaki(k) csinaljanak mar valamit, torjek a fejuket, hozzanak letre valamit ,kockaztassanak, fajjon a fejuk , tegyek meg ertem , hogy legyen egy hely ahol nekem biztositjak a megelhetesemet lehetoleg torekedjenek azon hogy kitartson a nyugdijamig ..

bocs de nekem ez egyszeruen lustasagnak tunik es en nem csinalnam .. soha senkitol semmit nem kerek nem akarok raszorulni..

azokat sem becsulom sokra akik azt mondjak ; de en tanultam erte .. megerdemlem hogy masok gondoskodjanak a biztos munkamrol megelhetesemrol..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 00:22:25

@montroyal:
Az a baj hogy Te az ellentétpárt látod az alkalmazott és a vállalkozó között.
Normális országokban ez partneri viszonyként működik.
A vállalkozó nem akar alkalmazott lenni az alkalmazott nem akar vagy nem tud vállalkozó lenni.
Egyik sem tud meglenni a másik nélkül kölcsönös függőségi viszonyban vannak.
Ez egyáltalán nem baj ez az élet rendje.
Míg Magyarországon kölcsönösen utálják és lenézik egymást addig normális gazdasági környezetben partneri viszonyban vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 00:24:43

...hátakkor válasz nincs itt fetrengek kétségek között a háromnapos hétvégém elrontva mingyá öngyi leszek:)))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2013.05.25. 00:41:59

@diggerdriver: semmi baj az alkalmazottal es en csak az en szemszogombol nezve latom igy ... igaz nem tudnek alkalmazott lenni .. neha raszorultam (mint masok) de azon voltam mikor tudok ennek veget vetni es kezdeni valamit magammal.
viszont az alkalmazottaimat mindig becsultem partnernek tekintem a munkaban..es bar en adom a fizetesuket de beloluk elek az o munkajuktol fuggok...
a razom a bokot FONOK.. nem nekem talaltak ki voltam alkalmazott tobbszor de soha nem szolt bele senki a munkamba semmilyen utasitast nem fogadtam el .. tudtam a munkam es csinaltam ...

2013.05.25. 00:59:29

@diggerdriver: Meguntam itt a kommenteket es elkezdtem helyette a blogodat olvasni, nagyon jo!! Mindenkinek csak ajanlani tudom.

2013.05.25. 01:05:11

Belegondoltatok már, hogy mennyi energia megy el erre az gyűlölködésre, amit a kommentekben produkáltok? Ha ezt az energiát mindenki a pénzkeresésre fordítaná, már rég milliomosok lennétek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.25. 01:29:18

@Wendriner Piroska sakál és balerina: OK
par napig nem jovok, bar en nemgyulolkodom sehol, de ha nem leszek ezutan sem dollarmilliomos, akkor szamonkerlek

rumitom 2013.05.25. 02:41:10

@NIKI LAURA: pontosan így...
igen meglepődtem mikor egy állami projekt kapcsán ahol mi voltunk a fő vállalkozó az alvallalkozom miután referencia és ár alapján őket valasztottam megjelentek egy vaskos boritekkal. az ertetlen nézésemre h de hisz mar ok a beszállítók, nincs mire fizessenek, a főnök értetlenül néz vissza, ezt így szokas...

rumitom 2013.05.25. 02:52:59

@diggerdriver: egy rendes autopalyaepitkezeskor a környék kocsibejaroi is megujulnak ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 09:22:32

@montroyal:
Ez egy méltányolandó és becsülendő hozzáállás.

2013.05.25. 09:23:33

@hagyma: Speciel te eddig sem gyűlölködtél, de azért csak gyere nyugodtan, számon fogod kapni. :)

tanato 2013.05.25. 09:48:23

@diggerdriver: Niki valószínűleg egy több évtizedes külföldi élet gyümölcsét élvezi most a tanyáján,így ami tanácsot adhat a saját példáján keresztül,az az hogy menjen ki az illető 30-40 évre egy vagy több az itthoninál gazdagabb jobban fizető országba és utána jöjjön haza élvezni az ott megkeresett pénzéből a magyar életet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 10:13:56

@montroyal:
Szerintem nem értettél meg. Nekem csak a Niki Laura féle vállalkozói rétegról van viszonylagos fogalmam és bizony azt nem vagyok hajlandó csinálni (kapcsolatom sincs hozzá).

Nem tudom, hogy Te pl. milyen személyiség vagy, minden ember másmilyen. Én pl. nagyon nehezen kezelem az emberi kapcsolatokat, nem vagyok szociális típus (kb. a végletekig nem).

Egy vállalkozónak kell tudni bánni az emberekkel, megrendelést szerezni, tárgyalni, stb... ezek a fenti ok miatt nekem borzalmasan nehezek.

Ha eltekintünk attól, hogy éppen mivel foglalkozom és választhatnék bármilyen szakma közül, akkor biztos vagyok benne, hogy valamilyen kutató, fejlesztő jellegű munkát végeznék a legszívesebben. Olyat, ahol levélben/számítógépen jön, hogy mit kell megcsinálni, megcsinálom a műhelyben/laborban és továbbküldöm. Bármit, csak emberek között ne kelljen lennem.

Ha magáról a munkáról, a probléma megoldásáról van szó, akkor azt imádom. De ha valakivel egyeztetnem kell, neadjisten meggyőznöm, akkor inkább hagyjuk.

Egyébként nem azért tanultam, hogy tálcán kapjak mindent :) most is tanulok, a megszerzett tudás kedvéért, a látóköröm szélesítéséért.

A következő "projectek" egyike az lesz, hogy mélyebb, használható tudást szerezzek értékpapír-részvény és kezdjek valami okosat a megtakarításaimmal (biztos ezzel is csak másokra támaszkodom majd szerinted).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.25. 10:19:53

@tanato: OK. Rendben van de akkor miért nem ezt kommunikálja?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.25. 10:20:57

@tanato:
Ez azért érdekes a számomra, mert addig értem a dolgot, hogy "kimenni máshová több pénzt keresni". De ha ez (és a jókis nyugdíj) már megvan, akkor miért pont Magyarországra mennék vissza? Egy jó, nyugati nyugdíjból rengeteg jobb hely van, sőt, ha akarom még fél évente váltogathatom is (persze, ha belefér).

Azt látom itt, hogy a helyi nyugdíjasoknál ez úgy néz ki, hogy a nyugdíj nem az élet végének közeledte, hanem egy másik, ha úgy tetszik élet v2.0 kezdete.

tanato 2013.05.25. 10:26:40

@diggerdriver: Na ez nekem is furcsa egy kissé ,sőt érthetetlen.Valami oka biztosan van,írogat azért a kinti dolgokról is de nagyon csak érintőlegesen,inkább a magyar helyzet fényezésére koncentrál.

tanato 2013.05.25. 10:28:52

@Kovermadar: Hát persze,gondolom azért nem mindenki Niki példáját követi hazatérés viszonylatában.

2013.05.25. 10:50:08

@NIKI LAURA: Tudjuk, hogy Mo.-n mindenki kurva jól keres, meg amúgy is iszonyat jó itt élni, de most már leírhatnád, hogy te mit dolgozol v. miből élsz meg, azt valahogy mindig kifelejted.

tanato 2013.05.25. 11:08:32

Nikivel kapcsolatban egyik kommentelő régebben kifejtette hogy szerinte nem is járt annyit külföldön mint ahogy írja,sőt megkockáztatta hogy kamuszaga van ennek a több évtizedes külföldi létnek.Nem én voltam,.én alapból megbízom mindenkiben,még Norbinak is bevettem egyből a norvég fúrótornyát.

2013.05.25. 11:11:53

@tanato: aki ezt irta Nikirol, az a szemely volt, aki Del-Afrika tudosnak gondolta magat, mert ott volt 2 hetet nyaralni. Szorakoztato volt olvasni.

tanato 2013.05.25. 11:23:53

@charlieharper: Ez igaz,de viszont Niki ahelyett hogy a több évtizedes külföldi kalandjairól írna,mint ahogy a többi hasonló helyzetben volt itt kommentelő személy, az írásai döntő részében a magyarországi helyzet idealizálására,pozitívumaira,élhetőségére koncentrál.

2013.05.25. 11:45:04

@tanato: pedig mar leirta, csak "kodokva" volt. Del-Afrikabol eljott, mert elvakt a Saffa felesegetol. Kanadabol eljott, onnan irta, hogy a repulos szakmat (gondolom abban utazik), ott nem tudta ervenyesiteni, mert nem akkreditaltak. Vagy valami ilyesmi. Azt irta, hogy ott teljesen mas rendszer volt.
Izraelbol meg talalgatok hogy miert jott el; nem akart bevonulni es/vagy megsem volt ott kanaan. Izraelbe annak idejen mindenkit ugy hivtak, hogy "jes hakol", ami annyit jelent, hogy van itt minden tejjel-mezzel folyo. Aztan sokan csalodtak.

tanato 2013.05.25. 11:49:28

@charlieharper: Hát igen írhatna a különböző országokban vele történetekről kicsit részletesebben inkább mint a magyar helyzet taglalásáról.Arrra vannak mások sokan akik tudnak írni,milyen magyar jövedelemből Magyarországon élni.

tanato 2013.05.25. 11:54:00

@Kovermadar: Hát hazajött az biztos,így akarva akaratlanul a gyerehaza org. mozgalmat támogatta.-támogatja.

2013.05.25. 11:54:45

@Kovermadar: biztos, hogy nem. Egyebkent, engem meg szorakoztat. Bem egy mainstream stilus

@tanato: szerintem mar joideje az Alfoldon van. Nem frissek aok a tapasztalatok. Niki nem mai csibe. Szerintem cityboy evjarata.

twiga 2013.05.28. 22:32:03

@nyuszigonosz: no akkor azert irsz csacskasagot :) A Fu fit cask Nyugat- es Kozep -Afrikaban eszik. Eszakon tok mas a cuisine, mint Kelet-Afrikaban, ahova ugyebar Kenya is tartozik.

twiga 2013.05.28. 22:33:28

@twiga: fu fu es csak. Pole sana a hibaert

twiga 2013.05.28. 22:48:37

@zebralany: A szubszahara tersegben csirke termeszetesen marha a fo husfele akar sutve, akar porkoltesen keszitve. Emellett gyakori a kecske es a barany hus is, bar ezek inkabb unnepekkor az aruk miatt. Zsiraf es zebra kizart, vadak kozul impala, kudu es eland fordul elo az etlapon, ha vmi kulonlegesseget talalnak fel. Kelet-Afrikaban (pl. Tanzania es Etiopia) inkabb csirke a menu 1000 fele modon keszitve. Sok gyumolcs, zoldseg (pl. sult banan) szerepel a
menusoron. Rengeteg indiai etterem van mind a keleti mind a deli reszeken.

nyuszigonosz 2013.05.29. 10:40:35

@twiga: Valakivel keversz: nem állítottam soha, hogy a fufut Kenyában eszik, söt kitertem rá, hogy ezt nem tudom.
Úgyhogy semmiképp nem állítottam csacskaságokat.

twiga 2013.05.30. 11:03:49

@nyuszigonosz: " azt irtad; Fufut esznek. Igaz, Kenyában nemtudom... De más afrikai országokban azt."

Erre reagaltam, hogy nem kene altalanositani egesz Afrikara, mivel a fu fu Kozep-es Nyugat-Afrikaban ismert. A deli vagy keleti regioban mas a kaja, noha meg region belul is lehetnek nagy elteresek. Pl. Mozambik konyhaja ossze sem hasonlithato Botswanaeval. Mozambik egyertelmuen portugal hatasu, sok haletel, Botswana marhahus es csirke orszag... etc.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása