oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 15. 06:46,  Határátkelés az előítéletek ellen 368 komment

2013. május 15. 06:46 Határátkelő

Határátkelés az előítéletek ellen

Már elég régen fontolgatom, hogy érdekes lenne utánajárni, vajon mi motiválja azokat a külföldieket, akik határátkelésre adják a fejüket, miért indulnak el és mit várnak az új élettől – végül pedig érdekes, hogy az előzetes elképzeléseik beigazolódtak-e. Úgyhogy a mai egy különleges poszt, hiszen nem egy történetet olvashattok, hanem több rövidet egymás mellett – az már a kommenteken is múlik majd, találunk-e közös pontot bennük.

nő háttal elmegy.jpg

Kezdjük Európában, ahol a gazdasági válság több országban, régióban is új helyzetet teremtett. Ezek közül az egyik legfontosabb a kontinens déli része, elsősorban Görögország és Spanyolország.

Ami korábban nem volt jellemző, az mára olyannyira renddé vált, hogy már a BBC is foglalkozott vele az év elején: szakképzett spanyol munkavállalók (például nővérek) indulnak el Németországba munkát vállalni.

A riporter kérdésére, jelesül, hogy mi hajtotta őket Németországba, a megkérdezett öt ápolónővér azt felelte, hogy a munka, szeretnének elkezdeni végre dolgozni, új életet kezdeni. Akad köztük olyan, akinek minden hozzátartozója Spanyolországban maradt. Közös bennük, hogy egyiküknek sincs visszafelé szóló jegye.

A spanyolok kétharmada elindulna

Körülbelül egy évvel ezelőtt készült egy felmérés a spanyolok körében, melyben arról kérdezték őket, hajlandóak lennének-e másik országba költözni, ha ott állást (és biztos megélhetést) találnának.

Nos, a válaszadók 64 százaléka felelt igennel (érdekes módon csak 62 százalék felelte ugyanezt országon belüli költözésre). Az indokok között szerepel (a munkalehetőség mellett) az ország romló gazdasági helyzete, a jobb életszínvonal reménye, a szakmai tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás.

Megkérdezték őket arról is, mennyi ideig lennének hajlandóak külföldön maradni. Közel felük (47 százalék) mondta azt, hogy legkevesebb 5 évig, másik 24 százalék pedig 3-5 évet vállalna, azaz a megkérdezettek bő többsége (még ha van is átfedés a két halmaz között) legalább középtávon gondolkodik a költözésen és nem alkalmi munkát keres.

A főbb célországok a már említett Németország, de Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok is előkelő helyen szerepel.

Németország, a népszerű célpont

Van persze ellenpélda is, egy amerikai házaspár például még 2003-ban eldöntötte, hogy nem bír tovább az Egyesült Államokban élni. Így aztán a házukon kívül mindenüket pénzzé tették, és bár retúrjegyet vásároltak (mert így olcsóbb volt) Spanyolországba, a retúrjegyet el is hajították. Egyáltalán nem akarnak visszatérni, csak esetleg családlátogatás céljából. Egy fordító irodát vezetnek, és a gazdasági válság ellenére kényelmesen és elégedetten élnek.

És ha már az előbb Németországról volt szó, egy ausztrál férfi tartja élete legjobb döntésének, hogy összepakolt és Európába költözött. Mint írja, inkább pincér Németországban, mint bármilyen szakmában dolgozó Ausztráliában.

Szereti az életstílust, az embereket, az illatokat, az ételeket, az sört, a fogpiszkálót, az órákat, a fagyit, a fákat, a borokat, a tisztítószereket, a kutyákat...mindent Németországban, inkább mint a kényelmet és biztonságot Ausztráliában. Mindent meg fog tenni, hogy ott is maradhasson.

Menekülés a stressz elől

A retúrjegy hiánya a jellemző a legtöbbekre, akik az Egyesült Államokban élve döntöttek úgy, hogy máshol kezdenek új életet, és csak odafelé szóló jegyet vettek.

Az egyik beszámoló azt írja, nem szerette a munkáját, mert úgy érezte nincs jövője, ugyanakkor tanult is mellette, ami komoly stresszt okozott. Így inkább minden holmiját raktárba pakolta, és elindult a világban, véletlenszerű állásokat vállalva utazgatott.

Ismeretségeket kötött, majd néhány év bolyongás után úgy döntött, hogy az egyik korábban megismert helyen telepszik le. A sors persze már csak olyan, hogy éppen ekkor kapott egy remek állásajánlatot. A tanulság (mármint amit ő levont saját magának) az az, hogy nem kell ragaszkodni egy olyan élethez, amiben valaki nem érzi jól magát, hanem lépni kell, ő legalább is boldog, hogy ezt megtette.

Megismerni az óhazát

Van, aki a kanadai Vancouverbe költözött 15 éve és ott alapított családot, most pedig azt tervezik, hogy családostul átkelnek az óceánon, hogy egy kicsit ott is éljenek, ahonnan az ősök érkeztek. Mint írja, az élet túl rövid ahhoz, hogy egy helyen éljük le.

Egy diák azt írja, hogy pár hét múlva Malawiba utazik, egy kis faluba. Mindenki azt hiszi, hogy csak néhány hétre megy, kutatni, de csak egy irányba vette a jegyet és nem kíván visszatérni.

Van, aki nem is hagyta el az Államokat, hiszen az önmagában is éppen elég nagy, így csak átutazott a másik végébe dél-keletről észak-nyugatra. Ezt a döntést 27 évesen hozta meg, mindenét eladta, mint írja voltak nagyon sötét és magányos időszakok, de életének eddigi legjobb dolgai is megtörténtek vele ez alatt az idő alatt.

Egy másik variáció, hogy valaki dolgozik egy ideig, akár két munkahelyen is, összespórol annyi pénzt, amennyit lehet, majd nagyjából ugyanannyi időt utazással tud tölteni, mint amennyit dolgozott. Ezt az illető háromszor csinálta meg életében, de hazatért időről-időre újra pénzt keresni. Viszont mint írja ez inkább a fiatalok „játéka" lehet.

Az egzotikusak

Végezetül két, megszokottnak igazán nem nevezhető történet. Az egyik főhőse egy ma már 59 éves férfi, aki 1992-ben döntött úgy, hogy otthagyja San Franciscót és Mexikóvárosba költözik.

„Három napon belül már angoltanárként dolgoztam. Több mint hat évig éltem Mexikóban és minden pillanatát imádtam. Aztán 2000-ben Brazíliába költöztem, ami szerelem volt az első látásra. Több mint tíz évig éltem ott, vettem egy kis házat és megnősültem. Most ismét San Franciscóban élek (Brazília nagyon olcsó volt és nagyon drága lett ezalatt a tíz év alatt a túlértékelt valuta miatt). Idén leszek 59 éves és mér készülök arra, hogy harmadszor is külföldre menjek és ott alapítsak új otthont magamnak" – írja.

Az utolsó történet Észak-Karolinában kezdődik, ahol egy egyetemistát győzött meg a tanára (aki tudta, hogy szeretne külföldön élni) arról, hogy menjen és próbálja ki magát.

„Én pedig mentem. Elutaztam Costa Ricába, ahol egy elég rosszul fizetett tanári állást szereztem, és végül képes voltam elfogadni, hogy meleg vagyok. Aztán a Békehadtesttel voltam Mikronéziában, aztán visszatértem Los Angelesbe, de a szívem Costa Ricán maradt. Végül visszaköltöztem és már hat éve itt élek" – szól a történet.

A magam részéről két tanulságot vonnék le (akár vitaindítóként is) a fenti történetekből: az egyik, hogy a határátkelés, az új élet keresése nem ördögtől való dolog, és aki annak akarja beállítani, az nem sokat ért a világból. A másik (amit valamelyik kommentelő is megjegyzett az egyik cikk alatt), hogy a határátkelés a legjobb orvosság az előítéletek ellen.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Spanyolország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr95300899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.05.15. 07:43:00

"Már elég régen fontolgatom, hogy érdekes lenne utánajárni, vajon mi motiválja azokat a külföldieket, akik határátkelésre adják a fejüket, miért indulnak el és mit várnak az új élettől – végül pedig érdekes, hogy az előzetes elképzeléseik beigazolódtak-e."

Nem feltétlen fontossági sorrendben, de szerintem ezek befolyásolják leginkább: pénz, (szakmai) kihívás, kaland, külföldi barát/barátnő, itthoni jövőkép nélküliség, és persze a magyar mentalitás.

2013.05.15. 07:48:30

@Philosoraptor: Már ami Magyarországra vonatkozik. :)

tucano 2013.05.15. 08:00:31

Felkerekedett a világ.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 08:05:24

@tucano: hat lehet, de ennek a nonek eleg csapott segge van

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 08:09:36

@Philosoraptor: hat en a magyar mentalitast kihagynam... mert pont nagyon roghoz ragaszkodo a magyar, meg orszagon belul is.
En a cikk legjobb mondatanak ezt tartom:
"ha valaki nem érzi jól magát, lépni kell, ő legalább is boldog, hogy ezt megtette" - nalam legalabbis ez motivalt.
Az utolso bekezdes szinten nagyon igaz.

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 08:11:01

@hagyma: megfogtad a poszt lenyeget... :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.15. 08:11:37

@rezsoatya: Pont ugyanezt akartam írni, megelőztél. :)

Főleg abban, hogy az utolsó bekezdés nagyon-nagyon igaz.

váj mí 2013.05.15. 08:14:20

@hagyma: Hogy nektek, pasiknak soha sem jó, basszus! ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 08:15:04

@rezsoatya: hat a a "felkerekedett a vilagra" adta magat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 08:16:06

@váj mí: es meg a konyokerol nem is beszeltem:)

váj mí 2013.05.15. 08:19:44

Mondjuk, a poszt felvetését nem igazán értem, de lehet hogy csak azért, mert még korán van.
Szóval, mi, akik ugyancsak külföldön élünk, találjunk valami közös pontot, motivációt, nevezőt, lófüttyöt, hogy random külföldiek miért költöztek másik országba? Ez most komoly?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 08:22:19

@váj mí: a poszt hektikus
kirivo eseteket probal bemutatni, hogy egy amerikai elmegy az NDK-ba vagy costa rikara stb.
beszelgetni jo lesz biztos
elore szolok, most megyek aludni, ha a masik hagymat latjatok, mint az elozo posztban, az nem en vagyok

night

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.15. 08:24:22

Mikronézia régi nagy álmom, csak félő, hogy egy kis szigeten már kevés lenne a lehetőség...

váj mí 2013.05.15. 08:24:49

@hagyma: Ahham, értem. Szóval csak angliai posztok vannak a beérkező levelek között HÁ postaládájában, és félt, hogy parasztlázadás lesz.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.15. 08:25:06

"nem szerette a munkáját, mert úgy érezte nincs jövője, ugyanakkor tanult is mellette, ami komoly stresszt okozott" - Csak nem vágom én ezt. Az új, a bizonytalan, a maxon való pörgés, a minden néhai képesség egyszerre való elővétele, munkakeresés nem jelent egy picikét nagyobb stresszt? Többekről tudok, akik ebben az időszakban kaptak mini agyvérzést és hát őszintén szólva én meg is értem őket. Valaki írja le nekem, a munka+tanulás - csak így, ennek az együttállásnak a tényét véve - miért okoz kiemelt stresszt? Ezen együttes valamelyik folyományáról már el tudom képzelni, hogy okoz, de így nem értem.

váj mí 2013.05.15. 08:25:35

@hagyma: Rubensi idomok, mi? ;)

Jó éjt.

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 08:27:40

@Jani haverja: maskor szolj, en raerek... itt ugyis kesobb kel a nap... :D

2013.05.15. 08:37:45

@rezsoatya: A magyarok TÖBBSÉGE röghöz kötött, de ha mindenki az lenne, akkor nem mentek volna el innen fél millióan az utóbbi években.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 08:41:52

A kilátástalanság sokat nyom a latban pláne akinek kisebb gyereke van.

tanato 2013.05.15. 08:43:58

@Philosoraptor: Ez már egy másik Magyarország,persze értelemszerűen döntő többségben a fiatalok vándorolnak innen is.

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 08:46:43

@Philosoraptor: igazad van - a tobbseget illetoen, - ezert nem ertettem, hogy ebben a felsorolasodban miert szerepel?

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.15. 08:56:43

@www.aonang.hu: legyen internet oszt ennyi :))) és gyors legyen :)))))

Határátkelő 2013.05.15. 09:07:08

@váj mí: Nem muszáj találni, de szerintem lehet. Csak érdekesnek gondoltam, hogy a rengeteg magyar sztori után kicsit megnézzük, mi motivál máshol (gazdaságilag mondjuk jobb helyzetben lévő) országokban élőket - kivéve talán a spanyolok... :).

Határátkelő 2013.05.15. 09:08:30

@hagyma: Majd máskor figyelek erre is. :D

Mrs. Clayton 2013.05.15. 09:10:59

Az idezetek a reader's digestbol vannak, kb ott irtak ilyeneket, h ausztralia manager ink nemet o'ban pek, a homoszex hapsi meg a bekehadtestnel teljesedik ki
en varom a nyeremenyjatekot, fogok kapni majd egy szemelyre szolo kodot amival nyerek egy nissant mert elolvastam, ugye?

zopilote 2013.05.15. 09:13:29

@hagyma:
" kirivo eseteket probal bemutatni, hogy egy amerikai elmegy az NDK-ba vagy costa rika-
ra stb. beszelgetni jo lesz biztos "
" One Million Americans in Mexico Can’t All Be Wrong " :) Ez azert valamivel tobb, mint 1
amerikai:) De hogy is kepzelheti a vilag, hogy az " Igeret Foldjerol " valaki elvandoroljon.
internationalliving.com/countries/mexico/one-million/
Oda csak menni lehet, mint ahogy a dal is mondja:
www.youtube.com/watch?v=cRTHdC7k4uY Niel Diamond - Coming To America
Sot, meg az ocsem is odament:
www.youtube.com/watch?v=LtYjt9CqC5c Cseh Tamas - Ballada öcsémről
Es a dedszulok is:
www.youtube.com/watch?v=1GUi8uxaEPE Koncz Zsuzsa - Amerika

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.15. 09:13:29

@Határátkelő: Én ezt a mondatot kicsit átfoglamaznám: "A retúrjegy hiánya a jellemző a legtöbbekre, (...) és csak odafelé szóló jegyet vettek."

Amúgy jó ötlet volt ez a kis kitekintés, bár ilyen terjedelem szerintem elég kevés ahhoz h megértsük pl. h egy amerikait (a tanárja győzködésén kívül) mi motiválja arra h elutazzon Costa Ricába felfedezni a melegségét...

zopilote 2013.05.15. 09:22:32

@tanato:
Regebben is igy volt, donto tobbsegben a 30 ev alattiak disszidaltak a 80 - as evek elejen is. Egy egesz nemzedek szokott meg, 70 - 80 ezer fiatal:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 09:31:14

@tanato:

Mindig elsősorban fiatalok mennek el, hiszen jellemzően nekik nincs vesztenivalójuk.

ZOH 2013.05.15. 09:32:08

nekem annyiban specialis a helyzetem, hogy Mo-on is jol fizeto allasom volt -- de a jovot annyira kilatastalannak lattuk, hogy inkabb eljottunk, egyszeruen nem vagyok hajlando meg egy Kadar-rendszert lehuzni otthon, ebbol egyszer is eleg volt

most allunk gyerekvallalas elott, neki tuti jobb lesz, ha mar eleve itt szuletik

de mar onmagaban amiatt megerte, hogy az asszony itt olyan nyelvtanfolyamra jarhat, ami otthon elkepzelhetetlen, mar csak azert is, mert amikor vege van az oranak es kilep az utcara, akkor a boltban stb. folytatodik a "tanfolyam"

nehez ilyet leirni, de ha rakenyszeritenek, hogy valasszak Europa es Magyarorszag kozott, akkor szomoruan bar, de habozas nelkul Europat valasztom

pedig azt hittem, menni fog a ketto egyutt is :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 09:32:18

@zopilote:
Ez a tendencia egyre inkább megfordulni látszik
A magam és ismeretségi körömet alapul véve.
Egyre több a devizahitel menekült nem a fiatal korosztályból.

tableno 2013.05.15. 09:33:30

A kíváncsiság, új dolgokra vágyás, vagyis az egyik legalapvetőbb emberi tulajdonság a migráció fő hajtóereje. Ez teljesen normális dolog, minden korban és minden országban. Ha nem így lenne, az ember soha nem népesítette volna be a Földet.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.15. 09:39:38

@ZOH: Hát bár speciális a helyzeted, de nem egyedülálló. Az én ismerősi körömből sem éhező munkanélküliek mennek ki külföldre...

Amúgy melyik országra esett a választás?

2013.05.15. 09:39:42

@Philosoraptor: kihagytal par kategoriat. UK es skandinav nyugdijas vandorlas Spanyolo, Franciaoba, feljovoben Panama. Es persze kanadai es USA nyugijasok vandorlasa delebbre a napsutesbd. Teljes iparag van az ellatasukra es szorakoztatasukra.

váj mí 2013.05.15. 09:44:08

@Határátkelő: Ahham, pont a spanyolok jutottak eszembe, hogy most ők a legújabb "kelet-európaiak". A többieknél meg mind egyéni volt a motiváció, kíváncsiság, unalom, tanulás, kiszállás a mókuskerékből és társaik.

2013.05.15. 09:44:51

@Határátkelő: akkor ma nem lesz Londonos poszt?

tucano 2013.05.15. 09:45:50

@hagyma: évi 250.000 amerikai hagyja el az USA-t, legtöbben Latin-Amerikába 32% és Európába (28%) mennek.

@Határátkelő:
ne hülyéskedj, sohasem fogunk úgy állni gazdaságilag, mint a szegény spanyolok. Sokkal több a pénzük, a munkanélküliség összehasonlíthatatlan (nálunk sokkal nagyobb, csak más a mérés), óriási a magántulajdon hányada és akkor még arról nem is szóltunk, hogy többet süt a nap.
Pont múltkor beszélgettünk erről és nagyon okos otthoni barátunk kezdte a PIGS országos dumát, mire spanyoloknál lakó haverom telefonon 5, én Lisszabonban 10 perc alatt találtam munkát kétkedő ismerősnek 1000, ill 600 eurós bérrel. Majd mondtuk, hogy ő jön, de közmunka nem ér :D

tucano 2013.05.15. 09:50:53

@charlieharper: mennek mindenhová, nagy a rajzás. Portugáliában is rengeteg az angol nyugdíjas, Dél-Olaszországot, Ciprust, Máltát, stb meg egyszerűen megszállták.
Az amerikaiak meg döbbenetesek, mert az angolok rutinosak, de a jenkik teljesen tájékozatlanul megvesznek bármit, pedig Latin-Amerikában nem biztos, hogy ez a követendő út.

váj mí 2013.05.15. 09:50:58

@tucano: Németországban viszont(ha már a posztban is ez szerepel) ugyanolyan bevándorló lesz, mint a magyar a munkaerőpiacon, és nővérként ugyanúgy 900 euró lesz a fizetési csekkjén.

tanato 2013.05.15. 09:54:42

@zopilote: Hát igen,kíváncsi volnék mennyi fiatal ment el a disszidálási időszakban.Erről nincs statisztika.

ZOH 2013.05.15. 09:56:32

@Flamy: Nemetorszag -- a nyelvtudas, mint komparativ elony miatt eleve csak a D-A-CH regio volt eselyes

váj mí 2013.05.15. 09:57:24

@ZOH: Melyik része, ha nem vagyok "vindisgréc"?

tucano 2013.05.15. 09:58:19

@váj mí: ugye nem gondolod komolyan, hogy egy nővér 900 eurót keres Németországban? Közben rákerestem, a legelső találat 2065 nettó volt:)
De itt egy táblázat:
www.gehalts-check.de/Gehaltsfuehrer/Gehalt-Office/BERUFE/BG_7/GR_134/ANFANG.HTM
Kicsit csalóka, mert 30 órás hétre vetítik.

Egyébként ettől még persze a spanyolok is vándorolnak össze-vissza.

2013.05.15. 10:00:08

@tucano: Panama nagyon hirdeti magat. Angolul beszelo orvosom, olcso ellatas, 6 honapig vam mentesen mindeng bevihetsz es utana par evenkent is.
Az angoloknak van valami romantikus kepzelgesuk del-olaszorol, ezert a megszallas. Igen, rutinos fajta az angol nyugdijas.

tucano 2013.05.15. 10:03:36

@charlieharper: Panama jó hely mondjuk, spec én ha lehetne választani, akkor Belizebe költöznék, ott is van retirement scheme, havi 2000 dodós jövedelemnél, már adják.

váj mí 2013.05.15. 10:04:17

@tucano: BW, az egyik állami kórház, új belépő nővérként a nettó fizetés 900 euró. Ehhez persze járnak pótdíjak, műszak, éjszakázás, ez-az-amaz. De az alap nettó, az 900.

ZOH 2013.05.15. 10:04:24

@váj mí: nem titok, persze, Nürnberg

azon belul a Lorenzkirchetol nem tul messze :-)

csak a mondanivalom szempontjabol nem tartottam fontosnak

váj mí 2013.05.15. 10:07:52

@ZOH: Egyszerű mezei kíváncsiság volt ;).
Nürnberg, hm, akkor a "szomszédban" lesztek ;).
De Nürnberg? Miért pont?

tableno 2013.05.15. 10:08:26

@tucano: Belize nem túl gázos közbiztonságilag?

ZOH 2013.05.15. 10:15:59

@váj mí: veletlen, itt kaptam projectet. :-) Elotte soha nem jartam itt, szoval eleg vagany lepes volt bevallalni, de nagyon tetszik, klassz hely.

jewel79bp 2013.05.15. 10:16:50

Szerintem az is fontos, hogy az ember mit tart fontosnak, miért megy el egy másik országba. Én jobb életszínvonalon szerettem volna élni, mint Magyarországon. És ebbe beletartozik, hogy szép és drágább bútoraim vannak, esetleg dísztárgyak, festmények, azaz olyan közegben élek, amit élvezek. Soha nem tudnék egy sporttáskányi ruhával ide-oda menni a világban, más ágyában aludni, más fürdőjét használni. Ha valahová lépek, csak azért megyek, hogy még szebb házat, autót, ruhákat tudjak megengedni magamnak, és emellett nyugodt, kiegyensúlyozott életem legyen. De a mostaninál lepusztultabb helyre sose mennék, kalandvágyból sem. Max 2 hétig nyaralni. Persze tudom, nem mindenki így gondolkodik, csak leírtam a saját nézőpontomat is.

tucano 2013.05.15. 10:16:52

@váj mí: Akkor oda se mennék(persze nem vagyok nővér, még fivér sem:), ennél még egy brindisiben öregeket tologató totál analfabéta és képzetlen szomi dzsungelharcos is többet kap, plusz szállás, kaja.

@tableno: nézőpont kérdése:) A szigeteken profi, meg ahol még sok nyugdíjas van fent Corozalban, állítólag ott se rossz.
Meg ez már annyira viszonylagos ebben a mái' világba'.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 10:22:21

@tableno:

Angol haverom ott élt 2 évig, de aztán átköltözött Csehországba.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 10:25:38

@tucano:

Bulgáriában a buta angol nyugdíjas közmondásos jelenség.

Jönnek és megvesznek 300 %-os felárral világ végi falvakban szar házakat, melyeket addig a cigányok sem vettek meg, aztán 1 év múlva, amikor menekülnének, csodálkoznak, hogy nem tudják eladni az ingatlant.

Persze sok angol és bolgár ingatlanos sok pénzt keresett rajtuk.

2013.05.15. 10:26:19

@tucano: milyen penznemben kell 2,000 Belizehez? £, $,€?

zopilote 2013.05.15. 10:26:25

@tanato:
Itt van nalam egy konyv, Megszokott nemzedek a cime, Omolnar Miklos irta, 1989 - ben adta ki a Szabad Ter Kiado. Ebben 70 - 80 ezer disszidenst saccol az iro, 20 evre visszamenoleg. Erdekes sztorik vannak benne.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.15. 10:26:34

@jewel79bp: Pont a minap hallottam egy rádióműsort olyan magyarokról akik gyalog/biciklivel/motorral stb. több éves világkörüli utakra indultak... Szóval olyan csodabogárból is van pár, de az tény h a többésünk inkább valami jó kis nyugis letelepedett életre vágyik :)

tableno 2013.05.15. 10:30:54

@charlieharper: gondolom USD. Panamába viszont 1000 dolcsi is elég.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 10:32:28

@tableno:

Igen, az én őseim is ezért jöttek el 50 ezer évvel ezelőtt Kenyából. Észak-Afrikán, Ázsia nyugati partja mentén egészen a Balkán-félszigetig. A kiváncsiság hajtotta őket,

Hari Seldon 2 2013.05.15. 10:34:43

@Philosoraptor:

"A magyarok TÖBBSÉGE röghöz kötött"

A magyar népesség sajnos tényleg nem mobilis, aki meg menne, azt visszahúzza a család. Nálunk is így van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 10:37:23

@Hari Seldon 2:

Nem érdemes mobilisnak lenni Kelet-Európában. Az ok: a bérlakások fenntartása aránytalanul sok pénzbe kerül, így a racionális magatartás az ingatlanvásárlás. Ráadásul a bérlakásban élés eleve szociálisan az alsó osztályok jele.

tableno 2013.05.15. 10:40:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a külföldi nyugdíjasok letelepedési feltételeit általában nem obskurus helyi valutában szokták megadni, úgyhogy én továbbra is a zöldhasúra tippelek.

Sand Lover 2013.05.15. 10:43:11

Ismertem egy angol srácot, aki anno az otthoni munkanélküliség elől „menekült” először Lengyelországba, majd Mo-ra. Akkoriban nem volt még olyan sok expat Pesten, mint manapság, és vonzó volt a kilátás, hogy 1. jó a kereset – főleg annak a vásárlóereje, ezért: 2. jó életszínvonalat tud magának biztosítani, 3. itt ő egzotikus lesz a csajok szemében, amit otthon nem mondhatott el magáról, 4. kaland. És a legjobb rész az az volt, hogy az angol anyanyelvével gyakorlatilag biankó csekket kapott, mert mindenhol kell az angoltanár, még ha nem is annyira szakképzett; gyakorlatilag bárhol a világon el tud helyezkedni.
Na, emiatt irigyeltem. A biankó csekkért. :)

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 10:43:22

@charlieharper: @váj mí: ha ennyire hianyzik, irhatok nektek privatban, szemelyre szoloan... mit szeretnetek hallani? :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 10:44:10

@tableno:

Lehet. Bár Belize esetében ez nem biztos, hiszen ott is dollár van, ráadásul évek óta fix árfolyam van az USD-hoz rögzítve.

2013.05.15. 10:44:34

@tableno: mi a francot jelent a dodo? Mar megint egy uj magyar szo?

tanato 2013.05.15. 10:44:43

@zopilote: Mintha emlékeznék erre a könyvre,de majd utánanézek.

orange85 2013.05.15. 10:47:47

a spanyol migráció franciaországba kicsit meglepett.ott azért kell tudni franciául még ha nem is überfokon, az nem anglia, hogy nyelvtudás nélkül beleugrok a semmibe.hiába "testvérnyelvek", tanulni kell azt is, bár nem ismerem a spanyol nyelvtanulási szokásokat.
a másik pedig ,hogy a francia fiatalok nagy százalékának nincs jövőképe a saját hazájában.érdekes ez egy olyan ország esetében aki szeretne partiban maradni németország mellett mint eu gazdasági tengelye.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 10:48:50

Meg fogjuk találni azt a közös pontot. Ott a leányka a képen. Jó segge van. Ez ténykérdés, felesleges vitatkozni rajta. Majd az ausztrálon, aki a németekhez megy enni. Az már igen. Az a faszi hálás téma.

tableno 2013.05.15. 10:48:52

@charlieharper: dodo=dollár (dolcsi, dezső, stb.)

orange85 2013.05.15. 10:49:19

@charlieharper: az a kacsaszerű madár, de már kihalt.benne volt a jégkorszakban.

váj mí 2013.05.15. 10:51:40

@ZOH: Hát valóban, családdal meglépni, bátor lépés volt. Mondjuk, Nürnbergből én leginkább a főpályaudvart ismerem, ugyanis ott szoktam átszállni, ha éppen Regensburgban van dolgom.
Igaz, egyszer voltam ott valami hepajon, de akkor nem éppen a turistalátványosságokat néztem ;).
Remélem, nektek bejön.

@tucano: A lakásommal szemben van egy "seniorhaus", hááát ...

@rezsoatya: Angliáról legalább egy hónapig nem igazán akarok olvasni, úgyhogy kösziiiiiiii .... ;)

tanato 2013.05.15. 10:53:28

@orange85: A spanyolok és a portugálok nem most kezdtek bevándorolni FR.-be,legalább a spanyol polgárháború óta ez folyamatos,kisebb nagyobb szünetekkel.

2013.05.15. 10:53:32

@tanato: Ez érthető is. Se kutya, se macska, se család, se jövőkép, semmi sem tartja itt őket. Olvastam a napokban statisztikát, abban azt írták, hogy a 20 és 40 közöttiek közül kerül ki a legtöbb kivándorló. Szóval nemcsak a fiatalok mennek, és ez tényleg durva, ha belegondolsz, hogy jobb esetben 30-40 éves emberek már szoktak maguknak egzisztenciát teremteni. :O

váj mí 2013.05.15. 10:54:13

@orange85: Hm, a "latin népek" nagyjából elfelejthetik, mármint ezt a gazdasági tengely dolgot Németország ellenében. Meglehetősen nagy a mentalitásbeli különbség, ugyanis.

2013.05.15. 10:56:26

@rezsoatya: A magyar mentalitás annyit tesz, hogy mindig más a hibás helyettem, nem vállalom a felelősséget a döntéseimért, nekem minden jár, és természetesen mindenhez értek.

Sajnos túl sok ostoba ember ilyen ebben az országban. Na ez a magyar mentalitás.

tanato 2013.05.15. 10:59:31

@tableno: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: @tucano: Kérdés hozzátok mint szakember világjárókhoz:Nemrégen a már meghalt Origós HÁ-n kérdezte egy magyar nyugdíjas/persze választ nem kapott rá mert az origós blognak akkora már vége volt/:100 ezer a nyugdíjam és szeretnék belőle kényelmesen megélni,elmennék a világ legtávolabbi tájára is Dél-Amerikától Ázsiáig.Mit tanácsolnátok neki?

tableno 2013.05.15. 11:01:14

@váj mí: Azért Franciaországot korai leírni. Egyrészt demográfiailag az EU egyik legegészségesebb országa (pár évtizeden belül le fogja hagyni a csükkenő népességű Németországot), másrész azért van egy jópár világszínvonalú francia multicég, ami simán versenyképes a németekkel. Ezenkívül az atomenergia-iparuknak köszönhetően az EU egyik legenergiafüggetlenebb állama is (míg a hülye németek be akarják zárni az összes atomerőművüket). Persze most éppen elég szar a francia gazdaság (bár a britnél nem rosszabb), de volt már néhány ilyen időszak és eddig mindig talpraálltak.

tableno 2013.05.15. 11:02:47

@tanato: Havi 100 ezer Latin-Amerikára nem elég. Ázsiában vannak olyan országok, ahol meg lehet élni ennyiből, de nem biztos, hogy érdemes odaköltözni (bár ez izlés kérdése).

tanato 2013.05.15. 11:03:07

@Hari Seldon 2: Seldon a feleséged orvos,mint én erre csak azt tudom mondani hogy a magyar orvosok mobilitási hajlandósága még a legendásan alacsony magyar átlagot is mélyen alulmúlja.

tanato 2013.05.15. 11:05:17

@tableno: Esetleg észak Afrika,Maghreb,?ott is meg lehet spórolni a téli magyar fűtés és antibiotikum,meg reuma ellenes gyógyszerek számláit.Ezt a kérdést az illető nyugdíjasunk komolyan kérdezte,de sajnos már az előző blog halála után.

tableno 2013.05.15. 11:06:19

@tanato: most, hogy belegondolok, talán Vietnam lenne jó választás (persze a nyelvtudás egy nagy kérdés!).

tanato 2013.05.15. 11:07:01

@Philosoraptor: Hát itthon sajna még egy 30-40 közti nem biztos hogy tud egzisztenciát csinálni,erős szülői háttér nélkül,amiből meg egyre kevesebb van.

2013.05.15. 11:07:17

@Hari Seldon 2: Nem baj, nézd a jó oldalát. Mo. biztos nem ürül ki. Az más kérdés, hogy a dolgozni akaró és képes munkaerő elhúzása miatt mikor dől össze ez a tarthatatlan kirovó-felosztó rendszer.

2013.05.15. 11:07:25

@orange85: ok, akkor havi 2,000 db jurassic kacsaert Beliezen tudok nyugdijas lenni.
Na, megyek. Kezdodik a mai ppt factory.

tableno 2013.05.15. 11:07:57

@tanato: Maghreb túl drága lett, tele van francia nyugdíjasokkal.

tanato 2013.05.15. 11:08:23

@tableno: Na erről nem nyilatkozott a nyugdíjasunk,a nyelvtudásáról.de mindenképpen érdekes felvetés volt tőle.

2013.05.15. 11:08:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Meg ezt nevelték bele az emberekbe a szocializmus alatt... :)

tanato 2013.05.15. 11:09:38

@tableno: Tényleg Marokkóban egész francia nyugdíjas táborokat láttam még 2006-ban.Az egész telet ott húzták ki.

váj mí 2013.05.15. 11:12:19

@tableno: Nem, nem, én egy szóval sem írtam le Franciaországot, sőt a "latin tengerben" mindenképpen élbolyos, csak éppen arra mentalitásbeli különbségre gondoltam ami a franciák és a németek között létezik. Sokáig nem fogja tudni felvenni a versenyt a németekkel. Na meg néha az sem rossz, ha az ember országa nem volt jelentős gyarmatbirodalom ...

Hari Seldon 2 2013.05.15. 11:14:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

De az hogy valaki meg sem próbál elindulni, az nem nagyon függ össze ezzel.
Mi például, nagyjából annyit fizetünk ki lakbérnek, amennyi az eladott lakás árának kamata, (sőt a kamat kicsit több is).
Ezt egy éve elrendeztük, hogy majd könnyen tudjunk lépni.

Erre most, hogy szinte minden kezd elrendeződni, és tudnánk is lépni. Az idősebb generáció ezer szállal szeretne "röghöz kötni".

2013.05.15. 11:15:46

@tanato: Kérdéses, hogy ki mit ért egzisztencia alatt. Gondolom a többség a materiális dolgokra gondol. Lakás és/vagy ház, kocsi, évenként nyaralások, komolyabb megtakakítás, stb.

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 11:15:53

@Philosoraptor: szerintem Te ismersz egy-két magyart... :D

tableno 2013.05.15. 11:16:08

@váj mí: nem annyira más a két mentalitás, mint gondolnád. A francia munkamorál szerintem nem marad el jelentősen a német mögött (mindkettőt volt alkalmam megtapasztalni).

tanato 2013.05.15. 11:19:31

@Philosoraptor: Hát az első egy biztos állás,amiből normálisan meg lehet élni,netán még spórolni is bizonyos dolgokra.

váj mí 2013.05.15. 11:20:03

@tableno: Nekem is, azért vagyok ilyen "okos" ;). Bár kérdés, hogy milyen munkakörökben szerezted te a közvetlen vagy közvetett tapasztalataidat, és milyenekben én. Gyanítom, eltérőkben.
Szerintem, egy nép, nemzet, ország munkamorálját azokon a munkakörökön lehet leginkább lemérni, amelyek nem igényelnek feltétlen szakképzettséget. Aztán lehet, tévedek.

tableno 2013.05.15. 11:24:44

@váj mí: OK, én elsősorban a magasan képzett munkaerőről beszélek. De az a helyzet, hogy például a japán munkás még a németnél is szorgalmasabb és fegyelmezettebb, aztán mégis szarban a gazdaságuk. Szóval a "mentalitás" még nem minden.

Hari Seldon 2 2013.05.15. 11:27:22

@tanato:
Igen, így van. Van egy kicsit rálátásom az orvosi társadalomra.
Több kaszt van:
Egyik a kórházi vezető, főorvos. A kórházvezetők mindig is az aktuális iránynak megfelelő vonalas emberek voltak.
Vannak a jó kis borítékos fajták (sebész, anesztes, stb...) ők nagyjából pénzüknél vannak.
A többi meg kepeszt, hogy egyáltalán meg tudjon élni.
Ráadásul az orvosok nagyon "szeretik" ezt a magyar hirearhia (hogy írják?) rendszert. (Kicsit olyan ez mint az itt maradt középkor: tekintetes úr, nagyságos úr, mittudom én még mik vannak)
Szóval aki egy kicsit előre lépett, akkor már azt gondolja, hogy ezt már nem érdemes "feladni".
Ja, és persze még iszonyú sok nyelvtudás nélküli orvos van, még a negyvenes korosztályban is. Ők már ha hazaérnek várja őket egy-kettő-három gyerek (mondjuk mint nálunk is) nincs ereje ennyi idősen nyelvet tanulni, hogy dobbantson.
Szóval elég kevés olyan van, aki a nyelvet is beszéli, és még nincs kialakított egzisztenciája.

Nem nagyon tartozik hozzá, de van még egy askpektus, hogy a magyar társadalmat (illetve benne az embereket) már évszázadok óta "leszoktatták" arról, hogy "bízzon magában". Régen a nemesek, majd a huszadik században az összes diktátorunk, a mai napig.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.15. 11:29:03

@váj mí: "Sokáig nem fogja tudni felvenni a versenyt a németekkel. " Ezt kifejtenéd, kérlek?

váj mí 2013.05.15. 11:31:32

@tableno: Mondtam, én, hogy eltérő... ;).
A mentalitás valóban nem minden, de azért épp eleget nyom a latban.
Ja, visszatérve a népességre. Ne féltsd ilyen szempontból Németországot, tele van másod-harmad generációs törökkel, ex-jugóval (tudod, amikor anno fel kellett építeni...), meg az arabok is kedvelik valamiért nagyon ...

zopilote 2013.05.15. 11:36:48

@hagyma:
" elore szolok, most megyek aludni "
Ha felkelsz, fogadjon ez a dal, ami emlekeztetni fog arra, ki is az igazi " amerikai ":)
www.youtube.com/watch?v=qsOPbN8ViEg Samos mas americanos

váj mí 2013.05.15. 11:38:37

@Kellemes Zérókomponista: Hogyne, a francia eléggé hektikus nép, hajlik a "következmények nélküli ország" felé, egy bizonyos szint felett. Sárközynek nem egy olyan botránya volt, ami az ő pozíciójában megengedhetetlen. Németországban az elnök lemondott. Nem, nem az egyes német szent, de olyan a közfelfogás, hogy ezt vagy azt még egy elnök sem engedheti meg magának.
Persze, mondhatod, hogy ez nem számít, meg mit dob ez a gazdasági mutatókon. Pedig sokat. Magát a társadalmi hozzáállást jelenti a felelősséghez, a legalsóbb szintekig.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.15. 11:42:52

@váj mí: értelek. Nem feltétlenül értékmérő ez. Lehet képmutatás is, variációk a politikai élet lekommunikálására. A közemberi mentalitást ez nem mutatja meg, max. a 'teljesség igénye nélkül'. Azzal meg nem sokra megyünk. Minezek ellenére valamit mutat(hat), mindenképpen egy információ az adott nemzetről, ebben egyetértünk.

(deleted) (törölt) 2013.05.15. 11:46:36

Hát a feléig olvastam... ez így nem túl érdekes. Nem nagyon hat meg ezen a blogon, hogy valaki 2003-ban amcsiból Spanyolországba, 1992-ben amcsiból Mexikóvárosba költözött. Ennyi erővel mindig volt vándorlás az országok között, meg hasonló örök igazságok meg közhelygyűjtemények bármikor lehozhatók, hogy legyen napi kattintás.

Meg tök jó lenne, ha a HÁ legalább a saját posztját átolvasná, pl.:
"Ami korábban nem volt jellemző, az mára olyannyira Trenddé vált"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 11:53:08

@Határátkelő: en kedvelem a csapottseggu noket is:)
felreertes ne essek, de a poszthoz nem tudok hozzaszolni, egyedi esetek, kiragadott reszletekkel
de kosz:)

tanato 2013.05.15. 11:53:49

@Hari Seldon 2: Jól összefoglaltad,akár egy orvosi blogban is leadhatod.Legutóbb éppen egy német fejvadász cég panaszkodott,hogy arányaiban nagyon kevés magyar orvost tudtak elcsábítani a környező országokéhoz képest.

váj mí 2013.05.15. 11:54:15

@Kellemes Zérókomponista: Természetesen ebből messzemenő, az ország általános gazdaságára és fejlődésére vonatkozó következtetéseket nem lehet levonni. Ez csak egy mutató, ha úgy tetszik.
Szerintem viszont sokat elmond egy országról, hogy a felelősségvállalás , illetve a várható következmények milyen mértékben hatják át az illető társadalmat? Csak a mezei polgár szintjén jelentkeznek, vagy gikszer esetén bármilyen szintű politikus is felelősségre vonható?

váj mí 2013.05.15. 11:54:53

@hagyma: Te, nem alszol? És miért nem?

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.15. 11:55:51

@Philosoraptor: " jobb esetben 30-40 éves emberek már szoktak maguknak egzisztenciát teremteni." - és ezt tökéletesen ki tudják arra használni h a költözés és az első hónapok költségeit ki tudják gazdálkodni... ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 11:55:53

@zopilote: ja es 90 szazalekuk mexikoi
a dalokat ismerem
jok
mexikot meg istenitheted, sosem mennek oda letelepedni
de mindenkinek mas jon bel
mindenesetre meg mindig 1000 x-er tobb mexikoi jon ide, mint amerikai oda
ez teny
eleg keves amerikait latok atszokni mexikoba es ott munkat vallalni

mirx 2013.05.15. 11:56:43

Pont tegnap akadt meg a szemem egy új, a VOX nevű kultúrcsatornán :o) sugárzott német műsoron. Eddig csak a "die Auswanderer", azaz Kivándorlók ment, amiben német párocskák vagy családok többnyire Mallorcát, Ausztráliát vagy Amerikát megcélozva próbáltak új életet kezdeni, leginkább valamiféle vállalkozást beindítva, sokszor alaposan becsődölve, néha vert seregként hazatérve, néha viszont sikeres ruhaboltot-éttermet üzemeltető, a többi német turista előtt gazdag friccként villogva a spanyol napsütésben. Most viszont a csatorna afféle nyereményjátékot indított: négy, a kezdőtőkét nélkülöző pár verseng egy azt hiszem, 30 000 dolláros díjért, amivel új életet tudnak kezdeni az Egyesült Államokban. Hát amikor a Tamara nevű, karikára lyuggatott fülű orrpírszingelt csaj végigbőgte az éjszakát a pálmafás-koktélos Floridai elit medence mahagóni bárszékén ücsörögve, mert későn érkeztek, és nem tudott a házban aludni, csak a hajón egy másik párral egy légtérben (azért az a ladik is megér egy misét), és hogy neki így nincs "privátszférája"... akkor azért röhögnöm kellett egy kicsit. A nagy kemény német sk5t3rgirl a punk pólójával meg a tetkóival szembesül a kivándorlás nehézségeivel a luxusjachton. Gyönyörű.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 11:58:29

@váj mí: mert 6 ora, es hamarosan melozni megyek
tegnap vacsoram volt, diplomas tanarneniknek csinaltunk partyt, ma reggelim lesz es ebedem 9 VIP-s uzletembernek, akik nem nezik le a dolgozo proletariatust:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:03:36

@tucano: ebben pl gondolom benne van a nagybatyam is aki 56-os magyar es par eve ugy dontott, hogy nyugdijaskorara hazatelepul, meg az a chilei hazaspar is aki munkatarsam volt es elerte a nyugdijkorhatart, es meg aktiv koraban felepitett egy hazat chileben e s most hazamentek
stb. mind a harman amerikai allampolgarok, csak a kozvetlen kornyezetemben
ovatosan a statisztikakkal....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:07:44

@Philosoraptor: en is majdnem 40 voltam
allassal lakassal kocsival
es megis
es milyen joll tettem:)

Hari Seldon 2 2013.05.15. 12:12:08

@tanato:

Köszi. Szerintem ezt ők maguk is tudják, csak nem akarnak vele szembe nézni.

Mi most végre célegyenesbe értünk. A legkisebb lány már hét hónapos.
Most kinézünk Franciaországba, hogy milyen a munka, de még így is lesz pár hónap átfutás, amíg elkezdődik a munka.
Elötte még el kell rendezni az ottani bölcsödét óvodát. Stb. Három kisgyerekkel mindenre alaposan fel kell készülni.

tableno 2013.05.15. 12:17:00

@hagyma: Kuba??? Ne viccelj már, az egyik legdrágább hely külföldieknek Latin-Amerikában!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.05.15. 12:19:32

Azért nekem ez nagyon furcsa,, így rácsodálkozni, hogy jééé emberek elköltöznek Costa Ricába, jééé Mexikóba.
A világ szerencsésebbik felén a gyarmati idők óta ez megszokott, semmi nagy felhajtás nincs körülötte ma sem, tízezerszám, százezerszám vannak Délkelet-Ázsiában nemcsak nyugdíjasok, hanem angoltanárok, vállalkozók, búvároktatók, egy csomó érdekes, érdeklődő fiatal. Akik "csak" utaznak az eldugottabb vidékek felé, ők is gyakran 6 hónapot, másfél évet, sok helyen megállva önkénteskedni, projektekbe belefolyni. Az én cikkcakkos élettörténetem a "jé, érdekes" kategóriás maximum. Miközben határátkelős kommentek között lazán három percen belül jött nekem olyan, hogy hazudok ésvagy hazaáruló vagyok. Ez utóbbit még a lengyelek se tudják értelmezni, átlag angolnak WTF kategóriás.
(Most jöttem haza Thaiföldre 2 hónap indonéziai csavargás után, jövő héten megyek vissza Yangonba dolgozni, ettől nagyon fáj a szívem, de perpill ez van, majdcsak belerázódok megint. Legjobb utazó karakter a 81 éves backpacker néni volt, aki abból él az úton, hogy Floridában kiadja a házát, évente 6-8 hónapot úton van, szellemileg teljesen ott van, az összes fiatal lóg minden szaván, amit mesél mondjuk a búvárkodás hőskoráról, a missziós orvos férjéről, akivel végiglakták fél Afrikát, stb stb.)

váj mí 2013.05.15. 12:20:20

@hagyma: Aszontad 2-3 órája, hogy elmész szunyálni ... akkor ezt-most-hogy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:24:28

@tableno: hat ott el lehet lenni 500 dollarbol siman
nem a tengerpartra gondoltam feltetlen ahol meggyesi nyaralt
@váj mí: hat kerlekszepen, ma ejjel 3-4 orat aludtam es megyek vissza a hotelbe
de ma koran vegzek
az ugy van , ha az ember lefekszik aludni, utana, ha minden jol megy fel is ebred, vagy kesobb vagy hamarabb:)
a vendeglatas mar csak ilyen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:26:39

@tableno: szemlyes tapasztalatom nincs, de volt egy haverom aki cubai not vett el es itt melozott
O azt mondta 1000 dollarert hetekig szopnak, itatnak etetnek
ha hazudott akkor igy jartam
es ott nem csapott segguek a nok jellemzoen

váj mí 2013.05.15. 12:27:20

@mirx: Nem csodálom, hogy röhögtél, én is azt tettem volna ;).
Különben itt a punkok jómódú családok csimotái jobbára, nem a társadalom "számkivetettjei". Ők így lázadnak anyuka-apuka pénze ellen: szalonokban belőtt és befestett haj, mű-szaggatott cuccok, pár kutya, dobozos piák, és "csövezés" a főpályaudvar aluljáróiban meg a tereken.

tableno 2013.05.15. 12:27:58

@hagyma: "hat ott el lehet lenni 500 dollarbol siman" - el, csak nem külföldiként (ugyanis eleve nem vásárolhatsz helyieknek fennartott boltokban, sőt nem is használhatsz "helyi" pesot). Arról nem is beszélve, hogy a kubai kormány nem osztogatja olyan lazán a letelepedési vízumokat.

tableno 2013.05.15. 12:29:04

@hagyma: turistaként OK, de itt most az odaköltözésről van szó.

váj mí 2013.05.15. 12:29:06

@hagyma: Tudom ;).
Csak mondtad, hogy ne vegyük komolyan, aki utánad ír, mert nálad "good night" ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:31:56

@tableno: hat akkor a havernak ezert ment jol mert cubai not vett el
@váj mí: lattad hogy tegnap hamisitottak
teljesen buszke vagyok
de szolnom kellett, hogy ha visszajon az nem en leszek, de most en jottem vissza:)

váj mí 2013.05.15. 12:33:24

@hagyma: Celeb lettél, basszus! ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:35:07

@tableno: amugy szerintem a boltosok sokkal boldogabbak ha pezo helyett dollarral lfizetsz, de nem ismerem a helyi viszonyokat ez tenyallas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:38:29

@váj mí: de szinte tokeletes hamisitas volt, ebbe idot kellett fektetni:)
jo majd jelentkezem a VV6-ba
ja nem is rossz , kene csinalni valo vilagot kint elo magyaroknak
anglia-NO_USA ausztria belgiumm hollandia kina stb
mondjuk aki legalabb 10 eve kint van
lenne ott eszosztas, hol a legjobb es hol-mi van, mi nincs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 12:41:01

es 3 tonna turo rudi lenne a fodij
ma kulonosen attraktiv vagyok

mirx 2013.05.15. 12:41:18

@váj mí: szerintem ezeknek a gyerekeknek is jól szituált német szüleik vannak otthon :

www.youtube.com/watch?v=gPbVRpRgHso&feature=player_detailpage#t=89s

:)

váj mí 2013.05.15. 12:50:47

@hagyma: Az baszna be! ;)

@mirx: Ahham, hát kb. így néznek errefelé a "punkok", csak a hajuk színesebb kissé ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 12:59:41

@tanato:

Na most, ez ugyanaz a kérdés, mint amit évente 20-szor tesznek fel nekem: "mennyi pénzt vigyek magammal a bulgáriai nyaralásomra?", megválaszolhatatlan, mert teljesen szubjektív. Nyilván aki reggel kimegy a tengerpartra, ott ül estig, közben megeszik 2 szendvicset, majd este egy talponállóban megeszik egy adag sült halat, majd lefekszik annak egész más összeg kell, mint aki járja az éttermeket és bárokat, valamint mindenféle egyéb eseményen kíván részt venni, Az egyetlen válasz: ha elmennél a Balatonra, mennyit költenél? Na, akkor vigyél pont ugyanannyit!

Szóval mit ért az illető "kényelmes szint" alatt? Ha a magyarországi kényelmes szintet, nos, akkor SEHOL sem fogja megkapni 100 ezer Ft nyugdíjból.

Régebben olvasgattam egy amerikai expat fórumot, ahol a Karib-térségbe költözés volt a téma. Ott is mindig ez volt az egyik kérdés. A válasz: ha amerikai szinten akarsz élni, akkor ez nem lesz nagyon sokkal olcsóbb a térségben, sőt egyes részeken még többe is kerülhet, esetleg a legszegényebb országokban elérhető az amerikai szint az ameriai költség kétharmadáért. Ha meg elégedett vagy a helyi szinttel, akkor jóbal kevesebb költséggel meg tudod úszni. Az egyik példa Mexikó volt, a Yucatán-félsziget. Amerikai szinthez kell simán 2000-2500 dollár havonta. De ha kellemes mexikói szintet akarsz, 1000 is elég. Pl. az egyik különbség az volt: akarsz-e a légkondit a lakásban vagy elég pár ventillátor, ritkán fogsz otthon főzni vagy szinte mindig otthon fogsz enni, hajlandó vagy tömegközlekedni vagy kell saját autó, stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 13:04:15

@tanato:

Konkrétan: pl. Bulgáriában a 100 ezer Ft jövedelmet a magyar úgy fogja érezni, mintha 125-130 ezer Ft-ja lenne.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 13:07:27

@hagyma:

Kubában az ellenkező véglet van. A kubai nők 90 %-ának iszonyúan nagy segge van,

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 13:12:33

@tableno:

Ma már nincs ilyesmi! Sőt "helyi" boltban mindig vásárolhatott bárki. A gond az, hogy nem volt mit. El lehet képzelni: amerikai stílusú hipermarketek áru nélkül.

A helyzet az, hogy ma már a "helyi" bolt csak a jegyrendszert jelenti. Jegyet meg kap mindenki, aki állandó lakos. A jegyre kapott élelmiszer fillérekbe kerül, a legutolsó infóm szerint: egy személy havi fejadagja kb, 40 pesóba került, ez nagyjából 400 forint! De ez a fejadag csak pár termék és spórolossál esetleg elég lehet 1 hétre, maximum 10 napra.

Minden mást "normál" boltban kell megvenni, kubainak is, külföldinek is.

tableno 2013.05.15. 13:25:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na és teszem azt egy magyar nyugdíjas kaphat állandó lakos státust Kubában?

orange85 2013.05.15. 13:25:31

nya,vki megint emlegette a rudit.
nem tehetek róla,elpukkant az agyam.
nem láttam még senkinek nem sem hogy rudi lett volna a zavatarja.
stipi-stopi.

tableno 2013.05.15. 13:29:58

@orange85: Na végre! Hogy ez nekem nem jutott előbb eszembe! :)

mirx 2013.05.15. 13:40:38

@Chang Yai: Én azt szoktam nézni, hogy a magyar (online sajtóban) kb a World Trade Centernek kell leomlani ahhoz, hogy egyáltan valami hír legyen a nagyvilágból. A híradóban is előbb szerepel, hogy Elza, a csacsi megellett az Állatkertben, minthogy ki nyerte meg az angol választásokat vagy mit mondott Angela Merkel. Valahogy teljesen zárt a világunk, a magyarok nehezen vagy nem vesznek tudomást a külvilágról, sokszor állati keveset tudnak más országok történelméről vagy kultúrájáról. Rendszeresen elkerekedett szemmel néznek, ha azt mondom, hogy három nyelven beszélek, hogy én akkor biztos zseni vagyok. Aki mondjuk kivándorol Chilébe, az vakmerő kalandor, zseni, nagyon bátor, na és persze őrült. Az alap az, hogy életünk végéig ellakunk a kanizsai panelban, meccset nézünk, baromira értünk a magyar politikához, és 50-60 évig azon küzdünk, hogy jobb autónk meg saját lakásunk legyen. Hogy aztán a bolygón mi történik még, az édesmindegy.

2013.05.15. 13:42:46

@rezsoatya: Igen, a merítés a saját környezetemből van. Mondjuk nem azt írtam, hogy minden magyar ilyen, hanem hogy sokan. Nem ugyanaz. :)

2013.05.15. 13:44:12

@tanato: Az Magyarországon is lehetséges. Mármint a jó állás jó fizuval. Az megint más, hogy ez a többségnek nem adatik meg, mert speciális tudást várnak el a jó fizetésért és nyelv v. nyelvek ismeretét.

2013.05.15. 13:49:11

@mirx: Ez bizonyára nem véletlen. De azt adják, amire igény van. Erre van igény, ezt adják. Ilyen egyszerű ez.

orange85 2013.05.15. 13:50:58

@mirx: nem jó,látszani köll hogy ungarise. köllenek a pöttyök

2013.05.15. 13:51:16

@mirx: a UK nyuzban sincs semmi erdekes kulfoldrol. Egy/ket USA tortenet becsuszik, de nem jelentos. Az ugandaonline.net-rol kellett megtudnom, hogy del-afrika nem adott vizumot a dalai lamanak!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 13:51:57

@tableno:

Miért ne kaphatna? Csak nem fog örülni nagyon. Mert hiába fillléres a rezsi, ha az élelmiszer és minden egyéb budapesti árszinten van.

orange85 2013.05.15. 13:52:00

@Philosoraptor: perverz vagyok nem tagadom.heh :-)

TilosazA (UK) 2013.05.15. 13:54:38

@Philosoraptor: Engem egyébként még sosem kérdeztek meg, hogy milyen műsorra vagy milyen híradóra van igényem. Ettől függetlenül egy vicc ami otthon a tévéből folyik.
Szerintem sokan szívesen megnéznének egy színházi előadásról egy felvételt akármelyik valóságshow helyett... Illetve ha azt adnák, arra szoknának rá.
Egyébként mindig csodálkoztam rajta, hogy mérik a nézettséget egy TV csatornán. Tudja valaki?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 13:54:49

@mirx:

Ez azért máshol is megvan.

Kubában mindig röhögtünk, mert az esti híradó mindig úgy kezdődött "hírek Kubából és a világ többi részéből".

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.15. 13:56:32

A lányom első drámája szól arról, hogy hol az "otthon". Magyarországon született, Izraelben nevelkedett, Londonban es New Yorkban tanult, es saját munkájának eredményeképpen bejárta a fél világot. A kanadai francia férjet is Indiában ismerte meg, es a gyerekeit sem akarja csak Montrealban felnevelni.
Az izraeli fiatalok döntő többsége a katonaság után alkalmi munkákból teremti elő a világ körbeutazását, mielőtt egyetemre menne. A katonaság kemény felkészítés a felnőtt életre, 18-21 éves gyerekként kell felelősséget vállalniuk. Ezek után az a minimum egy éves lazítás nagyon fontos nekik, mielőtt eldöntik, hogy mit akarnak csinálni. A mai harminc-negyvenes korosztályból alig akad, aki korábban nem volt pincér, építőipari munkás, bébiszitter, takarítónő, pizza-futár... És ne járta volna be a Távol-Keletet, Dél-Amerikát. Az izraeli társadalomnak is jót tesz, hogy egyre több a világ látott ember, hogy a problémák megoldásának nem csak a helyben megszokott formája lehetséges. Kevésbé görcsölnek, mint a szüleik generációja, akik a bevándorlást mint egyszeri, nehéz helyzetet élték meg.
A magyar társadalomnak is jót tehetne a ki-bevándorlás, ha maga az ország közben egyre befogadóbb lenne. Talán egy-két generációja múlva.

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 13:59:37

@Philosoraptor: én ezt meg kintről látom, ha beszélek, valaki "otthonival". De én is elgondolkoztam ezen már. Engem itt megbecsulnek a főnökeim, értékelik a szakértelmemet, így nem is alakul ki pl. hogy "a főnököm a hibás". Vagy az utakon figyelünk egymásra, akár autóval vagyok, akár bicajjal, a másfél év alatt, mióta kint vagyok nem láttam őrjöngő, kezét rázó, anyázó autóst, mint pl. legutóbb, amikor Mo-on voltam. És akkor lehet gondolkodni, hogy azért ilyenek a magyarok, mert frusztráltak az anyagiak, a munkanélküliség, stb. miatt, vagy azért van mindez, mert sokan nem hajlandóak áldozatot hozni, hogy jobb legyen akár csak a szűkebb környezetüknek. Egy korábbi posztban írta valaki, hogy itt kint is hajlamosak a magyarok ellenni a "mocsárban". Inni, otthon ülni. Persze, ha meg szembesítik őket ezzel, akkor meg az a hibás, aki szóvá teszi. Embere válogatja, persze, de amit írtál általánosságban, az bizony valóság.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 14:05:16

@orange85:
Te Túró Rudi mámorban fetrengö romkocsmatöltelék panelproli:)))))))))

mirx 2013.05.15. 14:07:13

@charlieharper: Na igen, de ha mi lennénk az USA, akkor valahogy megértőbb lennék a dologgal szembern... a magyar filmekben ménincs olyan, hogy az atlétatrikós Anger Zsolt megmenti a világot, és a végén az űrhajón a magyar zászló lobog? :D

mirx 2013.05.15. 14:08:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát igen, de Kuba tényleg elmaradott, mi magyarok meg a világ tetejének tartjuk magunkat. lásd a posztok (minden angol büdös, minden német fancsali, mindenütt szar a kaja, mindenki bunkó, bezzegmi).

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 14:09:14

@TilosazA: megkérdeznek x embert. Mondjuk jó esetben ezret. Ez azért érdekes, mert egyszer - még Mo-on - felhívtak, mondom, nemigen nézek TV-t. Erre abbamaradt a kérdés, a hívás (amit nem bántam), de ettől kezdve mitől lenne hiteles a felmérés. Mert a színházi előadásokat én is preferáltam volna, vagy pl. volt régen a vers mindenkinek (Gálvölgyi szeirnt vers mindegy kinek) nem tudom, van-e még, mert egy időben sokat dolgoztam éjszaka és a háttérben szoljón valami, de anno egyre későbbre tették, végül már azon derültem, hogy hajnali 2:15-kor adták le, szerintem csak nekem... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 14:09:19

@Amichay:
Az ország a legjobb útotöbbivan a bezárkózás és a teljes elszigetelödés felé.
Generációk múlva sem lesz jobb.
A többi ország inkább nyit Magyarországon ellentétes tendencia érvényesül.

rezsoatya (törölt) 2013.05.15. 14:10:48

@rezsoatya: ...szóljon... (persze mellényomtam)

orange85 2013.05.15. 14:13:25

offolok,a mai nap híre:

index.hu/tudomany/2013/05/15/attores_az_ikerprim-sejtes_bizonyitasaban/

ahogy hofi mondta:"hát ez már valami, dögöljek meg ha nem az"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 14:17:48

@Amichay:
Pesszimistának jó lenni mert a pesszimista kellemesen csalódik:))))))

orange85 2013.05.15. 14:18:23

@diggerdriver: ajaj,ennyi mindent elpofáztam eddig magamról?:-)
kicsit visszább veszek
mégsem:amikor töltöttem le a rudi képét,kicsit be kellett vágni mert sok volt körötte a fehér háttér.
azt kell mondjam, hogy rendesssen megéheztem őkelmére.így, félig meztelenül de még félig bugyiban meglehetősen kívánatos jószág.
nem is értem miért akadnak ki egyesek a neve hallatán.
magyar és szép.
ennyi.

2013.05.15. 14:18:38

@mirx: mert az film, nem a valosag. A valosag az, hogy a kanadai urhajos egy Bowie klasszikussal lesz vilaghiru.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.15. 14:21:35

@diggerdriver: nem, a pesszimizmus akadálya a cselekvések, tettek nélkül pedig nincs pozitív változás.

mirx 2013.05.15. 14:25:25

@charlieharper: remek az a szám, imádom :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 14:26:01

@orange85:
Most mi van???
Megláttad a Rudit és félig letoltad a bugyidat?
Nincs ezzel baj mással is megtörtént már de ne állj meg félúton:)))))))))))))

Spacecake 2013.05.15. 14:26:19

@Amichay: most akkor az lenne a jo,h mindenkinek az lenne a dramaja,mint a lanyodnak,h nem tudja hol az otthona??!!:-))

szep dolog a tapasztalatszerzes meg a vilaglatottsag,de azert a tulzasba vitt `multikulti`zasnak is lassan kezdenek felsejleni az arnyoldalai.(pl.az altalad emlitett identitaszavarok)

zopilote 2013.05.15. 14:28:08

@hagyma:
" ja es 90 szazalekuk mexikoi "
1 millionak a 90 % - a 900 ezer, tehat 100 ezer US citizen (meg csak veletlenul sem irom le
azt, hogy " amerikai " ) telepedett le Mexikoban. Meg igy is tobb az 1 - 2 kirivo esetnel :)
Az, hogy 1000 x - er tobb mexikoi megy az USA - ba, nem volt tema, mert nem leteleped-
ni mennek, hanem dolgozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.15. 14:39:47

@zopilote: termeszetesen hasrauteses szam volt
nagyon sokan letelepedni jonnek
tovabbra sem gondolom, hogy "echte" amerikaiak tomegesen mexikoba mennenek letelepedni
statisztika ide vagy oda
javareszuk visszatelepulo
bar nekem voszem, tudom nem vagyok mervado, de az eltelt 15-16 evben en egyetlen embert sem ismertem meg akinek ez lett volna a celja
amugy egyszeruen nem latom ertelmet
azt itt is nyugodtan megmonhatjak, hogy buzik, meg ilyenek
nade tenyleg melo:)
ha 3 elott jon az alhagyma az nem envagyok, hanem az alhagyma

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 14:40:39

@mirx:

"Uramisten, mi ez a szar híg lötty?" - ez annak idején benne volt a Külügy belső terjesztésű kiadványában magyar diplomaták számára példának arra, hogy hogyan nem kell viselkedni. A mondatot állítólag egy magyar diplomata mondta az amerikai Külügyminisztérium fogadásán, amikor kávéval kínálták.

Ez a parasztos magabiztosság és intolerancia egyébként nagyon kelet-európai jellemző. A XIX. századi bolgár irodalom egyik remekműve (Baj Ganjo - Ganjo bácsi) egy bolgár kereskedőről szól, akik elindul "Európába" (elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchiába) és üzletelni próbál, de tökéletesen a lehető legprimitívebb "balkáni" módon, röhejes dolgokat csinálva, egzotikus vadember módjára viselkedve..

Az egyik fejezetben Ganjo bácsi Prágába látogat, meghívatja magát vendégségbe ebédre, majd parancsolgatni kezd a házigazdáknak. A házigazdák levest szolgálnak fel és enni kezdenek, mire Ganjo bácsi lefújja az ebédet, kijelenti, hogy ÍGY NEM LEHET levest enni, majd elővesz a zsákjából csípős paprikát, mindenki belemorzsol a tányérjába, annak is, aki szól, hogy nem szereti a csípőset (EZT ÍGY KELL ENNI!). Aztán jó hangosan böfög, miközben nem kér elnézést a böfögésért, hanem megjegyzi "emberi dolog!".

A mű szerzőjét később Szófiában meggyilkolták! Ugyanis egyes emberek annyira magukra vették az egészet, hogy ki lett kiáltva "bolgárellenesnek".

Flamy (fat cat wannabe) 2013.05.15. 14:40:49

@rezsoatya: @TilosazA:

Megkeresnek magyarországi családokat és akik vállalják h részt vesznek a mérésben azokból összeállítanak egy statisztikailag mérvadó mintát. Ezen háztatrátsokba beszerelnek egy a beltéri egységhez hasonló szerkezetet amihez jár távirányító(k) is. Ez méri h milyen adást néznek éppen és amikor valamelyik családtag ott ül akkor az eszköz távirányítójával jelzi h ő most pedig nézi is a tévét. Ezen bejövő adatokat vetítik rá az össznépességre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 14:45:54

@TilosazA:

"Egyébként mindig csodálkoztam rajta, hogy mérik a nézettséget egy TV csatornán. Tudja valaki?"

Csinálnak egy, az ország lakosságanak megfelelő 1000 fős reprezentatív mintát. Aztán mindenkinek adnak egy kis eszközt, melyet be kell dugni a tévébe, ez az eszköz rögzíti, hogy az ember melyik csatornán nézi, mikor, mennyi ideig. Aztán az eszközöket beszedik (illetve ma már az eszközök maguk jelentést küldenek a felmérőnek naponta). Így megy a felmérés a nézettségről.

zopilote 2013.05.15. 14:48:27

@hagyma:
"echte" amerikaiak tomegesen mexikoba mennenek letelepedni

Mexikoban el tobb, mint 100 million echte amerikai:) Marmint igazi, nem angolszasz bevandorlo leszarmazott:)
En is mentem, varnak a " gyapotfoldek" :(

váj mí 2013.05.15. 14:50:12

@diggerdriver: Aki egy tál málnából előbb a túlérett, nyomott, vagy nem egészen érett szemeket válogatja ki magának, hogy a végére maradjanak a tökéletes szemek, az mindig rosszat eszik. Aki, előbb a tökéletes szemeket, az mindig jót.
Hm, hát nagyjából ez a különbség ...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.15. 14:59:26

@Spacecake: a lányom drámaíró, vagyis nem drámakent élte meg a sokszínűséget, hanem éppen arról szól a darab, hogy mindenkinek érdemes megkeresni azt a helyet, ahol boldog lehet, függetlenül attól, hogy hol született, hol nevelkedett... Hála Istennek, neki nincs identitás problémája, es valóban a másik tiszteletére nevel az, ha sokféle helyet, embert, es kultúrát ismer meg valaki.

tableno 2013.05.15. 15:06:46

@Spacecake: Miért lenne identitászavar az, ha valakinek több identitása is van? Muszáj magunkat belekényszeríteni egy skatulyába, hogy aszongya én MAGYAR vagyok, és semmi más nem határoz meg engem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.15. 15:11:28

hmmm. a mai posztnal meg a tegnapi nulla londoni is jobb volt.

Spacecake 2013.05.15. 15:16:21

@Amichay: az leesett abbol h az `elso dramaja`.
de a rovid eletut,amit leirtal,ha jol ertettem az ove.ergo sajat eletutja ihlette a dramat,es nyilvan van vmi konliktusa ezzel az allapottal,hiszen a drama ugy altalaban vmi sorsfordulatot bemutato mu...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.15. 15:22:35

@Amichay:
Hüü de nagyon igazad van. Szeretném ha a fiam is világpolgár lenne és mindenhol jòl érezné magát.

Spacecake 2013.05.15. 15:26:59

@tableno: hat ezen gondolkozz el meg1szer sztem...
adok tippeket:
-buzik problematikaja a buzisaguk felvallalasaval kapcsolatban

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.05.15. 15:29:51

@Spacecake: nem, az ihlette, hogy látta, hány ember kinlodik egy helyen, ami nem az "övé", megszokásból. Előtte volt itt egy ideig Magyarországon, kb. fel evet, es nem értette, hogy az emberek miért nem mernek változtatni a sorsukon, hiszen o éppen ezt tette mindig. Az o élete tipikus példa arra, hogy a változásban leli meg az új lehetőségeket. Ezért, ha nincs is mindig könnyű dolga, azzal a tudattal el, hogy saját sorsa kovácsa, ez önbizalmat is ad, de legfőképpen boldoggá tesz! Az o élete, de akar az enyém is, sokakat elborzaszt, hiszen nagyon sok a változás benne, sok munka, alkalmazkodás, tanulás, es nem értik, hogy ez az, ami éppen az öröm forrása. Legalábbis nekem, neki, es a hasonló embereknek. Én nem mondom, hogy ilyennek kell lenni, de lehet ilyen is az ember... Én most leszek 60 éves, es úgy elek, mintha harminc lennék, tele tervekkel, munkával, joves-mentessel. Engem a változatlanság borzaszt el.

tableno 2013.05.15. 15:35:37

@Spacecake: hogy jönnek ide a buzik?! Komolyan nem értem. Amúgy ez pont arra lenne példa, amit én mondtam, hogy valahol MINDENKI több identitással rendelkezik. Például valaki lehet magyar, ÉS buzi. És zsidó. És lepkegyűjtő. És lehet, hogy egy holland buzi zsidó lepkegyűjtővel jobban érzi magát, mint egy homofób, antiszemita és lepkegyűlölő magyarral. Na?

2013.05.15. 15:39:22

@Spacecake: Engem nem az definial, hogy 2 folyo altal behatarolt koze szulettem. Ha valakit az definial, hogy ABC dombsag es DEF folyo kozott szuletett es az X m2 a terulet az o hazaja, am legyen.

Spacecake 2013.05.15. 16:00:38

@tableno: hat valjek egeszsegere a holland buzi zsido lepkegyujto!!!
celebrate diversity!!!:-)
na?

mirx 2013.05.15. 16:04:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezen egyáltalán nem csodálkozom, amikor először láttam a Borat-ot, egyből az jutott eszembe, hogy ezt csak kis híján nem magyarokkal forgatták. :)

Egyébként valóban jellemző ez a hozzállás: például amikor Mikes György néhány évi angliai élet után George Mikes néven megjelentette a "How to be an alien" című, az angolokat és szokásaikat messzemenőkig kifigurázó kis pamfletjét, nyilatkozta is, hogy egy darabig bujkálni akart, mert félt, hogy meglincselék - de épp az ellenkezője történt, a humorért és öniróniáért nem a szomszédba szaladó angoloknál egy csapásra nagy sikert aratott a mű.
Én mindig azt mondom, ha a magyarokban lenne némi önkritika, meg irónia, meg megtanulnának viselkedni, akkor sokkal többre mennének. Dehát nálunk még az Országgyűlés elnöke is képes volt odavetni az angol királynőnek, hogy "medöm"...

tanato 2013.05.15. 16:11:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát akkor nem sok jó hírrel szolgálhatunk a havi 100 ezres nyugdíjasunknak,akárhova próbál emigrálni a jobb élet reményében.

tableno 2013.05.15. 16:20:35

@mirx: "Dehát nálunk még az Országgyűlés elnöke is képes volt odavetni az angol királynőnek, hogy "medöm"... " - az nem az Országgyűlés elnöke volt, hanem Göncz Árpád. És teljesen helyesen tette, a protokoll előírásai szerint.

tanato 2013.05.15. 16:21:47

@tableno: Sok variáció van,magyarcigány,magyarzsidó,magyarnéger,románmagyar,románcigányjugómagyar,svájci német,svájci francia stb.www.timesofisrael.com/miss-israel-is-ethiopian-immigrant/De kétségtelen ez egy szép kombináció négerzsidó szépségkirálynő

mirx 2013.05.15. 16:22:10

@tableno: lepkegyűlölő :))) új szociológiai távlatok nyíltak előttem :)

tanato 2013.05.15. 16:24:36

@tanato: Na ez előbb nem ezt adta be,ez az igazi.

mirx 2013.05.15. 16:25:09

@tableno: Nem, Szabad György volt, és Your Majesty-nek kellett volna szólítania, mert a Madam-ot már csak a beszélgetés *folytatása* során használhatod, önálló megszólításként nem.

tableno 2013.05.15. 16:26:02

@mirx: tudományos nevén lepidopterofób.

spangolo 2013.05.15. 16:27:41

@váj mí: "Szóval csak angliai posztok vannak a beérkező levelek között HÁ postaládájában, és félt, hogy parasztlázadás lesz."

Nem, nem. A sámános cikk is ott van május 1 óta. De a londoni beszámolók biztos előbb érkeztek, Biztos ki kell őket futtatni.

tableno 2013.05.15. 16:27:57

@mirx: Lehet hogy igazad van, én Gönczről hallottam. És abban biztos vagy, hogy nem így tett? Nekem ez az egész olyan urban legend szagú...

emiGrant 2013.05.15. 16:34:50

@Flamy: Tudom már több órás a kommented, de most kapcsoltam csak be a gépet. Kik voltak akikrõl hallottál, hogy bringán körülutazzák a világot? Csak nem a Harkányi Árpi meg a Zárug Zita? Õk jó barátaim és tényleg fantasztikus amit csinálnak.
360fokbringa.hu/hu a link hozzájuk. Érdemes megnézni, már majdnem két éve vannak úton.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.15. 16:34:54

@hagyma: nem mindegy? csak egér ne legyen benne ..

mirx 2013.05.15. 16:38:05

@tableno: Tele volt vele aznap a sajtó, hogy gyakorlatilag a kés is megállt a levegőben. Persze vannak, akik szerint holokauszt se volt. :) Egyébként később valami protokollszakértő megmagyarázta, hogy hát a hivatalos brit etikett szerint ezt tulajdonképpen lehetséges, mert tekinthetjük folytatott beszélgetésnek (parlamenti szóáatadás, wtf), de a szomorú tény az, hogy ezt az angoloknál abszolút nem szokás, így az egész messzemenő faragatlanságnak minősült, pedig amúgy a Szabad György egy komoly tudású professzor.
És nem írtam volna, ha tényleg nem látnám azt, hogy a legtöbb magyar rendszeresen szörnyű modortalan, párocskák nyilvánosan veszekszenek a boltban, meg akár étteremben is (ezzel rendszeresem találkozom - az nem mentség, hogy nem értik őket!), lekezelik a pincért, a férfiak szájtátva csorgatják a nyálukat nőkre, köszönni, kérni, megköszönni sokszor nem jut eszükbe, és az udvariassági formulák területén a szókincsük kb e és pí közé esik. Szerintem tragikus, na.

Nem véletlenül mondták a bécsiek a kilencvenes évek elején, hogy honnan ismerni meg a magyart? Mögötted megy be a forgóajtón, és előtted jön ki.

mirx 2013.05.15. 16:40:22

@tableno: rágugliztam, és nemtom eldönteni, hogy most tényleg van-e ilyen

montroyal ( CAN qc) 2013.05.15. 16:41:33

@Philosoraptor: én is roghoz kotot vagyok ,még masik varosreszbe se mennek .. a muhelyemtol 1 km -re lakok gyalog is jarhatok es Montreal legszebb villa negyede.. igaz nekem egy kis lakasom van itt de ennek az araert kulteruleten nagy hazat vehetnek de nem akarok napi 2-3 orat a palyan tolteni ...és jol erzem magam ... de belul és a HA-t olvasva mennek valahova... csak vilagot latni..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 16:48:01

@tanato:

Önmagában ez nem hír, mert az izraeli szépségkirálynő egy zsidó lány lett. Nagyobb hír volt, amikor 1999-ben - news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/294051.stm - arab csajt választottak.

tableno 2013.05.15. 16:50:41

@mirx: nem vitatom, hogy sok bunkó magyar van, bár nem vagyok benne biztos, hogy nincs legalább ugyanannyi bunkó angol (német, francia...) is. Viszont ezt a "medöm" ügyet nem tartom annyira borzasztó dolognak, akkor sem, ha tényleg így történt. Szabad György nem alattvalója II Erzsébetnek, és Magyarországon régen volt már királyság, úgyhogy bocsánatos bűn, ha nem tudjuk pontosan, hogy kell egy uralkodót megszólítani. Persze nyilván a diplomáciában illik odafigyelni az ilyesmire, de akkor sem hiszem, hogy a korabeli angol sajtó is akkora ügyet csinált volna a dologból, mint a magyar. Szerintem a hazai sajtóhiszti inkább a fölösleges magyar kisebbségi komplexus jó példája.

tanato 2013.05.15. 16:50:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen ez tényleg érdekesebb,csak az ideinél bőrszín meg az afrikai születés a specifikum.A szépség az mindkettőnél egzotikus magyar szemmel.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.15. 16:51:55

@ZOH: egyszeruen nem vagyok hajlando meg egy Kadar-rendszert lehuzni otthon, ebbol egyszer is eleg volt

most allunk gyerekvallalas elott, neki tuti jobb lesz, ha mar eleve itt szuletik

nem tudom mennyi idos vagy .. vagy nem huztal le egy Kadar rendszert .. vagy tul oreg vagy elkezdeni a gyerekvallalast..

váj mí 2013.05.15. 16:54:44

@spangolo: Annak van valami köze a csirkékhez?

váj mí 2013.05.15. 16:55:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nemrég találtam ki, váj mí örökbecsűje ;)

mirx 2013.05.15. 16:57:20

@tableno: azt nyilatkozta némileg epésen, hogy végülis csak 10 éve van nálunk demokrácia, miért is kellene tisztában lennünk az európai szokásokkal

én meg pont EZT tartom magyarosnak: ha hibázom, akkor az 1. hiszti. 2. "nem vagyok én alattvaló" >> rátartiság, mindenben rangsorolás, versengés 3. megmagyarázzuk (dehát nálunk rég volt királyság).
én speckó egy rövid sajtónyilatkozatban elnézést kértem volna, hogy megmardjon az arcom, de az átlag reakció a védekezés meg a bagatellizálás mindig.

sajtóhisztire a jó példa viszont a most kirúgott szebeni esete (aki egykébként egy nyálas kis öntelt ficsúr, szóval nem sajnálom), de a szabad györgy-történet szerintem nem, mert az tényleg taplóság volt, legalábbis az én világomban.

váj mí 2013.05.15. 16:59:02

@tableno: @Amichay: Aki homogén környezetben nő fel, ráadásul valamelyik ex-vasfüggönybeli országban, az nem csoda, hogy egyedüli önmeghatározásként a nemzetiséget tekinti alapnak. Rosszabb esetben az állampolgárságot.

tableno 2013.05.15. 17:03:38

@mirx: lehet, én nem érzem ezt AKKORA taplóságnak. Ha ez lenne a legnagyobb bajunk, még örülnék is...

váj mí 2013.05.15. 17:03:52

@mirx: Szebeni esetében is az álszentség dominált. Az MTVA erősen vérzik szakmai szempontból. Nem egy kliszaladt "bazd meg" vagy "kibaszott" a legnagyobb probléma ott.
Persze, műsorvezető se állami, se kereskedelmi tévében ne "kibaszottozzon", bármennyire is ideges.

emiGrant 2013.05.15. 17:03:52

@Chang Yai: Szia Chang Yai! Welcome to this blog! Lehet, hogy már voltál itt, de én új vagyok és csak most olvastalak elõször. You were definitely a breath of fresh air!! Már kezdtem azon gondolkodni, hogy sok értelme nincs a kommenteket olvasni, mert bár a mai napon senki se csesztette a posztolót, mert ugye a HÁ-t nem illik, és emiatt a nívó magasabb lett az elmúlt két napnál, de Te voltál az elsõ olyan akivel igazán azonosulni tudtam. Csak így tovább!!

váj mí 2013.05.15. 17:06:09

@emiGrant: I would like to let you know, that we understand what are you writing, even if you do it wholly in hungarian.
Best Regards.

Különben meg nem figyelsz, HÁ-t basztatjuk már napok óta a legintenzívebben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:06:43

@mirx:

Hát, kevés nép tud saját magán röhögni.

Bulgáriában a Baj Ganjóból végül POZITÍV hős lett. Ez vicces, mert az eredeti szándék a műveletlen, tapintatlan, goromba, nevetséges alak kifigurázása volt. Aztán ez úgy jött át, hogy "micsoda nagyszerű ügyes emberek vagyunk mi, kicsit tapintatlanok, de alapvetően jó a szívünk!".

Amikor megérkezik Baj Ganjo Bécsbe, le akar fürdeni. Elmegy végül egy bécsi fürdőbe, de amikor kabinkulcsot kap, hogy ott öltözzön át, rögtön gyanút fog: azért akarják, hogy átöltözzön, mert amíg fürdik, az osztrákok biztosan el fogják lopni a ruháját. Ezért ruhástul megy a medencéhez, ott vetkőzik le, majd körülnéz, hogy hová tegye a levett ruhát, majd megjegyzi "ezek az ostoba németek! egy szöget nem jutott eszükbe a falba verni, hogy legyen hová az embernek felakasztania a ruháját". A többi fürdővendég döbbenten nézi Ganjo bácsit, de ő ezt nem döbbenetnek, hanem tiszteletnek értékeli, így, hogy mindenki biztosan tudja ki ő, "bolgár, bolgár!" kiáltással beugrik a medencébe az ugrálást tiltó tábla ellenére.

Szóval tényleg Borat-szerű kicsit... Számomra sokat vont le azonban Borat értékéből, hogy aztán sok dolgot egyszerűen eltúlzott, s már nem volt vicces. Amikor meg őt viccelte meg egy másik humorista, fel volt háborodva.

tableno 2013.05.15. 17:07:45

@váj mí: világos, és szíve joga, hogy így tegyen. Az viszont elég idegesítő, ha az illető "nem normálisnak" tartja azokat, akikre ez nem jellemző, és ennek lépten-nyomon hangot is ad. Különösen, ha ezek után igényt tart az "értelmiségi" titulusra...

mirx 2013.05.15. 17:08:14

@tableno: hát lehet, de arra, hogy az embereknek kis probléma a szemét meg a kutyakaka az utcán, a modortalan beszéd, a pronyóság, csak mert sokan a villanyszámlát nem tudják kifizetni, meg más, sokkal nagyobb társadalmi és gazdasági problémák is vannak, azért még nem lennék büsze. :) szerintem az apró dolgokban is törekedni kell rá, hogy nyugati módon viselkedjünk, és akkor lehet verni a nyálat a nyugati életszínvonalra. (mert az a része már nagyon jól megy:D)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:08:47

@tanato:

Bevallom nekem nem tetszik. Sajnos nagyon rassziszta az ízlésem nőkben. Bevallom: nekem a néger nő nem nő.

mirx 2013.05.15. 17:10:05

@tableno: az interneten tényleg MINDEN van :D

tableno 2013.05.15. 17:12:19

@mirx: ebben egyetértünk. Csak szerintem a "nyugati módon viselkedést" (én inkább civilizált viselkedést mondanék, mert nyugaton is vannak pronyók) elsősorban egymáson kéne gyakorolnunk, nem az angol királynőn... :)

váj mí 2013.05.15. 17:13:10

@tableno: Idegesítő persze, pláne, amikor engem kora kamaszkoromban csuklóból lerománoztak hasonló gondolkodású egyedek. Akkor még megsértődtem, és rosszul is esett. De az ilyesmit az ember kinövi. Mármint én a sértődést, ők sajnos így halnak meg, és ez nekik a legrosszabb. "Veri azt az Isten eleget!" -szokta volt mondani nagymamám. Hát valahogy így.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:14:26

@emiGrant:

Már tegnap akartam mondani. Évekkel ezelőtt volt egy bolgár nyelvű paródikus írásom, mely az Amerikában élő bolgár emigránsok tudálékosságát parodizálta, s a hősöm neve Prof. Dr. Emi Grantov volt.

Lehet, hogy le kellene pár írást magyarra fordítani,, csak félek nem fog átjönni a tartalom igazán.

mirx 2013.05.15. 17:16:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekem leginkább az ovis része nem jött be, a hihihi, fingottam, háddevicces

spangolo 2013.05.15. 17:17:42

@hagyma: "felreertes ne essek, de a poszthoz nem tudok hozzaszolni, egyedi esetek, kiragadott reszletekkel
de kosz:)"

Itt a bizonyiték hogy nemaz igazi hagyma nyilatkozik.

Ilyet az IGAZI hagyma soha le nem irt volna.

Igazi hagyma:

Mindenhez ért ..... és......
Mindenről nyilatkozik

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:18:16

@mirx:

Úgy fogalmaznék: van nála sokkal jobb humorista is Angliában.

2013.05.15. 17:19:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nagyon jo. :) Be lehet szerezni angolul ezt a konyvet? Ragugliztam de igy elso nekifutasra nem talaltam, megkerdezni meg mindig konnyebb :)

mirx 2013.05.15. 17:20:35

@tableno: de lehetne rajta is, ha már arra jár :)

tableno 2013.05.15. 17:22:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez a "de bunkók vagyunk mi, bezzeg a művelt Nyugat" komplexus szinte minden nem nyugati népre jellemző. Van például egy iráni vicc, miszerint a Bécsben élő iráni emigráns vendégül látja az otthoni rokonokat. Büszként mutogatja nekik a várost, és hogy előadja a művelt européert, rámutat a parkban Ferenc József szobrára: "Ez Sigmund Freud! Tudjátok, aki a 9-dik szimfóniát írta!"

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 17:22:49

@mirx: Somogyban kutyaszar? Modortalan beszéd, szemét? Szűzanyamária! Hát az mégse pesti huncutság? Már vidéki kollegák ezrei bebizonyították, a kutya náluk befelé kakál. Vagy kimegy a kertvégi pottyantósba, mert az aztán meg van nevelve. Ne mondj ilyeneket az idenbeszakadt kollegáknak. A magyar vidék van olyan mint a nyugati. Probléma a pestiekkel van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.05.15. 17:25:58

@emiGrant: régebben sokszor voltam, még a postrről, de aztán akadozott a net otthon hónapokig, most meg nyaraltam. olvasni szoktam még így is minden posztot, de kommenteket már sajnos nem mindig. 10 év Ázsia, 3. ország perpill, jövőre talán a 4., és én még mindig elég kispolgári vagyok az errefele megforduló expatok jó részéhez képest.

identitás: a kelet-európaiság szerintem eléggé meghatározó dolog, nem vettem észre addig, amíg nem találtam munkahelyen ilyesféle törésvonalakat. európai, de mégis nagyon más, mint a győztesek, a gyarmatosítók magabiztos mentalitása, nem feltétlen sírvavígadós, de van benne valami olyan keserédes, fanyar cinizmus, amit egy nyugat-európai nem érzékel ugyanígy.

tableno 2013.05.15. 17:29:36

@Chang Yai: szerintem ezért jönnek ki (tapasztalataim szerint) a kelet-európaiak olyan remekül a latin-amerikaiakkal. Mindkettőnkben megvan az egészséges kisebbségi komplexus! :)

ZOH 2013.05.15. 17:30:25

@montroyal: koszonom a konstruktiv hozzaszolast ;-)

14 eves voltam a rendszervaltaskor, annyi boven eleg is volt belole

hogy a gyerekvallalashoz oreg vagyok-e, abban lehet valamennyi igazsagod, de egy igazi ferfinek sosincs keson :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:31:26

@Whave:

Megvan angolul pdf-ben, küldj emailt és elküldöm.

tableno 2013.05.15. 17:31:43

@ZOH: nem kell parázni, ugyanannyi idősek vagyunk, az enyém most 1 éves! :)

mirx 2013.05.15. 17:32:47

@spangolo: te a múltkor még nem spangola voltál?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:35:05

@tableno:

Ennél csak a megilletődött hangú sznobizmus röhejesebb. Akkor már inkább a nyílt bunkóság.

váj mí 2013.05.15. 17:36:15

@Chang Yai: Mna, ebben egyetértek, a fanyar cinizmust, a finom utalásokat és a szarkazmust a kelet-európaiak (azon belül mindegy milyen nemzet) tudják nyomni a legjobban. És ebben benne vannak az egykori NDK polgárai is. A nyugatiak nem is értik. Tényleg nem.

2013.05.15. 17:38:50

@váj mí: haaat, azert az angolokat pl en nem feltem ezen a teren, eddigi tapasztalataim alapjan :)

emiGrant 2013.05.15. 17:39:02

@mirx: Látod, a világ tele van urban legendekkel: ezt a forgóajtós mondást én elõször a 70-es években hallottam angol férjemtõl. Õ szerinte ezt az angolok mondták a magyarokra, de õ szerinte ez nem a jó vagy rossz modorról szólt, hanem arról, hogy a magyarok mindig nagyon furfangosak és ügyeskedõk voltak! :-)

tableno 2013.05.15. 17:39:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én azt tartom ideálisnak, amikor valaki büszkén vállalja a saját kultúráját, ugyanakkor nyitott és érdeklődő a másoké iránt. Nem akar senkinek görcsösen megfelelni, viszont tiszteletben tartja a mások érzékenységét. Nem könnyű, tudom.

váj mí 2013.05.15. 17:42:33

@Whave: Áááá, ők külön világ, részei is a kontinensnek, meg nem is.
És az ő humorok, mármint amit mi "tipikus angol humor"nak titulálunk, eléggé specifikus. Aki nem ismeri legalább Agatha Christie-szinten Angliát, nem sokat ért és értékel belőle.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 17:43:01

@váj mí:

Volt velem ilyen. Orosz vicceket mondtam Münchenben élő németeknek. A három közül 2 hülyén vigyorgott kínjában, 1 meg nevetett. Aztán meg is mondta az utóbbi: eredetileg Drezdából költözött Münchenbe.

mirx 2013.05.15. 17:45:20

@emiGrant: hát ennek nekem akkor sincs pozitív felhangja, de a magyar nem véletlenül hívja úgy az áfacsalást sem, hogy "okosba".
:)

emiGrant 2013.05.15. 17:46:32

@váj mí: Sincere apologies for the English bit. Oh, elnézést. Bocsánat az angol részletekért. Ami pedig HÁ basztatását illeti, persze, hogy észrevettem, csak azért mégse volt annyira durva mint amit posztolóknak tartogattok. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.05.15. 17:46:56

@tableno: @váj mí:
Latin-Amerika eddig teljesen kimaradt, de majd egyszer!! Nagyon érdekel, csak olyan messze van.
ami még meglepett, hogy az ex-szovjetek is mennyire beletartoznak ebbe a pakliba, de mondjuk az ő szervezetlenségük az nekem már túl sok.

hogyan kell a saját kultúrámat büszkén vállalni? ha kérdeznek, nem tagadom le, válaszolok mindenre, de nem is állok neki országimázs propagandát csinálni. ha magyarul beszélnek hozzám, nyögvenyelve válaszolok (de a víz levert megint a követségen a minap, hogy magázódni kellett magyarul, máshol nem kellett az elmúlt sokévben, mindig csak a követségen). alkalomadátn megtanítok embereknek olyan alapszavakat, hogy jóreggelt, köszönöm, és bazmeg :-)
egyébként azt szokták mondani más backpackerek, hogy talán 1-2 magyarral találkoztak, nagyon ritkák vagyunk, míg pl idén Indonéziában minden tele van lengyelekkel.

2013.05.15. 17:49:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kosz megegyszer, ujra lesz mit olvasnom reggelente a metron a bulvar helyett :)

mirx 2013.05.15. 17:50:23

@Whave: egyetértek, szerintem a száraz, szarkasztikus humor mesterei egyértelműen az angolok.

emiGrant 2013.05.15. 17:51:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem próbáld meg. Tudom, hogy a humor gyakran nem fordítható, de hátha sikerül. A klasszikus példa erre a Micimackó, ahol a Karinthy fordítás sokszor köszönõ viszonyban sincs az eredetivel, de attól még isteni.

váj mí 2013.05.15. 17:53:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, pont erre gondoltam, tapasztalatból :).
Az echte sváb barátommal cinizmus, szarkazmus, utalások szintjén rendszeresen félreértjük egymást. Van viszont egy lipcsei és egy zwickaui haverja, akik jó fejek, és akikkel félig angolul, félig németül kommunikálva nagyokat szoktunk röhögni. Ő szegény, meg nem érti ...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 17:58:08

@emiGrant: A klasszikus angol humorról neked a Micimackó ugrik be? Megkérdeznéd a férjedet a témáról? Szerintem ő tud jobbat mondani.

tableno 2013.05.15. 17:59:12

@Chang Yai: Jó, hát Ázsiában ez nem túl releváns, ott egyszerűen európainak számítasz. Nyugaton viszont sok kelet-európaiban van egyfajta görcs épp a teáltalad említett kulturális különbségek miatt, olyannyira, hogy akár le is tagadják, honnan jöttek, vagy legalábbis igyekeznek elhatárolódni a "bunkómagyaroktól". Na ez szerintem óriási hiba, és teljesen kontraproduktív.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 18:00:57

@váj mí:

Korosztályok között is van ilyen.

Volt budapesti általános iskolám ma már hithű katolikus iskola. Elmentünk az iskola 130. évfordulójára mint öreg diákok. Az igazgató beszédet mond, majd azt mondja "most pedig felkérem Ferenc atyát, áldja meg ünnepségünket": Erre odaszólok a többieknek: "bezzeg a mi időnkben ilyenkor a munkásőr bácsi osztott áldást". A velem egykorúak majd aföldre estek a röhögéstől, a fiatalabak meg néztek hülyén mi ebben a vicc.

váj mí 2013.05.15. 18:03:02

@emiGrant: Nichts passiert ;).
HÁ-t bloggazdaként baszogatjuk, nem személyében. A posztolót meg személyében, ha megjelenik.
Különben téged, szerintem nem is baszogattunk. Kivéve azt a felhangot, hogy "pénz-nem-számít-mert-anélkül-is-fasza-Magyarország". De, gondolom, te ezzel számoltál, hacsak nem szakadtál el teljesen az otthoni rögvalótól.
Ha gondolod, linkelhetek be neked olyan posztot, amikor a posztoló szó szerint ízekre lett szedve. Mondjuk, házhoz is jött a lófaszért.

váj mí 2013.05.15. 18:16:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :D
Ja, mint mikor én voltam pár éve az egykori általános sulimban, és megjegyeztem az udvaron, hogy valamikor itt állt a zászlórúd a pionírünnepségekhez. Hát, azt is csak az én korosztályom értette ...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 18:25:58

@váj mí: Akkor én nem vagyok a te korosztályod. Most mi van a zászlórúd helyén? És hol a zászló?

váj mí 2013.05.15. 18:30:42

@én már a fény gyermeke vagyok: Ha érted, mi az a pionír, akkor te ;).
Ja, kosárlabdapálya. De a zászlórúd cementköre azért látszik ;).

2013.05.15. 18:59:02

@TilosazA: Nem olvasok vissza, így ha már válaszoltak a kérdésedre, akkor az én válaszomat tekintsd tárgytalannak.

Egyszer pont a tévében volt szó róla, bizonyos családoknál elhelyeznek ilyen "mérőegységeket", amik segítségével készítik el a statisztikákat és mérik fel az igényt. Nos, mivel nincsen minden tévén ilyen készülék, ezért gondolhatod, hogy mennyire relevánsak a kapott adatok.

M. Péter 2013.05.15. 18:59:21

@mirx: Olvasd el még egyszer. Szerinted hányan tudják a Ma'am helyes kiejtését?

2013.05.15. 19:00:30

@montroyal: Röghöz kötött akkor lennél, ha maradtál volna ebben a posványban.

2013.05.15. 19:02:05

@rezsoatya: A pénzen kívül a magyar mentalitás itt hagyása számomra a legnagyobb motiváció.

mirx 2013.05.15. 19:03:53

@M. Péter: olvasd el még egyszer. nem a kiejtésről volt szó.

mirx 2013.05.15. 19:06:09

@mirx: Amúgy szerintem ezen a blogon meglepően sokan, bármennyire is akad egy-két kommentelő, aki szereti eljátszani, hogy nála van a bölcsek köve, például komplett könyveket linkelget a GPS-ről, de a saját szavaival nem tudja elmondani. Nem tudod, ki lehet az?

váj mí 2013.05.15. 19:16:09

@Chang Yai: Mna, mondjuk Latin-Amerika az a része a Földnek, ahol nem szeretnék élni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 19:24:21

@váj mí: Voltam pionír és láttam már zászlórudat is. Legutóbb 10 perce, a szomszéd most húzta le. Nem az a munkásőr típus, és tagadja hogy volt pionír. A papot meg a munkásőrt még értettem, ezt a zászlórudat nem.
És nem kötekedesből kérdeztem. Ha azt akarnám azt kérdezném: Miért jár minden egyetemet végzett kommentelő általános iskolai évfordulókra? Mert ott ismerik?

tableno 2013.05.15. 19:31:52

@váj mí: pedig nem rossz hely! :)

váj mí 2013.05.15. 19:33:26

@én már a fény gyermeke vagyok: Meginterjúvoltad? ;). Mármint a szomszédot....
A zászlórudat azért említettem, mert ez is ilyen tipikus ex-vasfüggöny mögötti, mármint Európának annak a felében, ahol én élek.
Amikor először volt a barátom Budapesten, megkérdezte, hogy azok a kettős vasdarabok a tömbházak és házak homlokzatán, minek vannak ott? Szóval, szerinted?
Különben zászlórudakat én errefelé tudod hol láttam? A közösségi kertekben. Fura, de így van. Német. dán, amerikai, szivárvány zászlókkal jellemzően.

váj mí 2013.05.15. 19:36:22

@tableno: Ahham, biztos, hiszen ott is élnek emberek. De szerintem vannak elegen nélkülem is ;).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 19:45:57

@váj mí: Pesten a kettős vasdarabba fekete zászlót is szoktak dugdosni, ha a házban valaki feldobja a talpát. Hülye vasfüggyönyös szokás, kultúrnép ilyet sose csinálna.
Mindjárt jön hagyma, és elmeséli náluk hány emberre jut egy zászlórúd.

váj mí 2013.05.15. 19:49:36

@Chang Yai: Ja, még azt akartam mondani, hogy azért az angol nyelvben is létezik magázódás. Csak ott a "you" gyakori használatával könnyebb átsiklani felette, mert elég a beszélgetés elején megemlíteni a magázódásra utaló formulákat. Míg ugye magyarul -többek között- állandóan képezni kell.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 19:53:59

@váj mí: "Mna, ebben egyetértek, a fanyar cinizmust, a finom utalásokat és a szarkazmust a kelet-európaiak (azon belül mindegy milyen nemzet) tudják nyomni a legjobban. És ebben benne vannak az egykori NDK polgárai is. A nyugatiak nem is értik. Tényleg nem."

Az is teljesen általános volt a keleti blokk-ban, hogy teljesitmény hiányában az sulykolták a népekbe, hogy mi jobbak, okosabbak, furfangosabbak vagyunk.
Marketinges módszerekkel kerestek valmi területet, ahol tényleg versenyképesek voltunk.
Ilyen volt a sport.
Aztán ügyesen minidg erre mutattak. Látjátok. ahol egyenlők a pályák és az esélyek ott mi vagyunk a jobbak.

Mellesleg, az oktatási rendszer tényleg nem volt rosszabb mint az európai, vagy amerikai.
Egy ukrán kollégám megjegyzése szerint, évek óta német cégnél dolgozva, nem kevés megal
ztatáson átesve.
MI (mármint kelet európaiak) MINDENKIVEL VERSENYKÉPESEK VAGYUNK.

Az önbizalom hiányával is egyet kell értsek.
Képtelenek vagyunk úgy állni a dolgokhoz, mint egy német vagy amerikai (gondolom angol is jöhetne példának)
"AZ ÉN GONDOLATOM A LEGJOBB A VILÁGON - ezzel mindenki egyet kell értsen"

váj mí 2013.05.15. 19:54:00

@én már a fény gyermeke vagyok: Ó, b+! Ha nem ez jutott eszembe a kommentem elküldése után, hogy ebbe tuti bele fogsz kötni, hogy nem csak a magyar "csillagos-sávos" meg a vörös lebegett, hanem néha a fekete is.
Hát így legyen ötösöm a lottón! De most komolyan ....

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 19:59:28

@váj mí: "még azt akartam mondani, hogy azért az angol nyelvben is létezik magázódás. "

Hogyan kell helyesen magázódni?

Azt hittem, a keresztnéven szólitás a tegezés megfelelője, mig a Mr., Mrs. "vagy ma'em, ugye" a magázódásé.

váj mí 2013.05.15. 20:07:03

@ctboy: Én most tanulom ezt a fajta önbizalmat. És mérhetetlen örömet okoz, amikor egy tapló anyanyelvű németet el tudok küldeni németül a kurva édesanyjába. Persze, rendkívül udvariasan és cizelláltan.

Ja, és persze, én is arra gondoltam, hogy már a beszélgetés elején jelzed, hogy te most magázol. Pontosan a Mr., Mrs. Ms -el. Aztán, ha nem két mondatot váltasz az illetővel, akkor egyszerűen "you" a továbbiakban, már nem pakolod elé a Mr., Mrs., Ms, cuccokat. Hacsak nem szólítod valamilyen oknál fogva a nevén. De ez világos és egyértelmű, oder?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 20:09:16

@váj mí: Miért, mit írtam volna? Idehozod az ismerősödet és a zászlórudakat nézegetitek. Én azt se tudom vannak-e még a házakon, pedig itt élek. Nézegesse azt a szergej bubka!

33621 2013.05.15. 20:12:29

@emiGrant:
Akkor te se mai csirke vagy, ahogyan én sem fiatal kakas! :-)
Ugyan abban az időben hogyan lett angol férjed?
Egy régi határátkelős posztot megérdemelne!

váj mí 2013.05.15. 20:13:35

@én már a fény gyermeke vagyok: Azért, ha néha kimászol az ürgelyukadból, és megpróbálod egy külföldi szemével nézni a magyarországi városodat (akkor is, ha az nem Budapest), furcsa képződményeket fedezhetsz fel még.
Persze, ehhez fantázia kell, ha már nincs nyugat-európai ismerősöd, akit vendégül láthass, és így egyszerűbben juss infókhoz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.15. 20:19:05

@emiGrant: nem mindegyiknek, csak amelyik "ossza az eszet"

váj mí 2013.05.15. 20:20:20

@33621: Nem, te egy roppant udvariatlan kan vagy.

váj mí 2013.05.15. 20:21:16

@Babette_: Hm, mintha berágtál volna ... ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.15. 20:21:27

@M. Péter: mindenki, aki nézte a Rém rendes családot:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.15. 20:22:24

@váj mí: az ostobák mindig felbasszák az agyam.
"ilyentájt" június végéig egyébként is túlérzékeny vagyok

váj mí 2013.05.15. 20:26:03

@Babette_: Azok nekem is. Én éppen most a fény elvetélt gyermekével "küzdök" ;).
Jó, anglo-nagyi nekem is kibaszta volna a biztosítékot a helyedben (Így csak vigyorogtam rajta, hogy kap majd a képére). De miért pont június végéig tart a hiper időszakod?

mirx 2013.05.15. 20:27:42

@Babette_: go together like a horse and carriage :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.15. 20:29:08

@váj mí: Nekem csak egy külföldi ismerős van, az pápuai. Ha idejön, a csontokról beszélgetünk. Kézzel-lábbal lerágjuk a húst a szirkeszombról, aztán megvitatjuk. Utána elviszem a múzeumba dinókat nézni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 20:48:49

@33621: "Egy régi határátkelős posztot megérdemelne!"
Ez volt a tegnap előtti cikk.

tanato 2013.05.15. 20:50:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az etióp nők nem négerek a szó valódi értelmében,hanem inkább keverékek latinosan szólva mulattok vagy mulaták.Nagyon sok itthon élő etióp magyar vegyespárost ismerek,akiknek a gyermekei abszolút elmennek mint egy kreolosabb bőrű magyarként.

váj mí 2013.05.15. 21:05:25

@én már a fény gyermeke vagyok: Ahham, utána meg lementek a mocsárba, ahol iszapágyon alusztok, amíg apád fel nem ver... tudom, ne is mondd ...

váj mí 2013.05.15. 21:07:05

@Babette_: Jahogy .. Majd jelezd, ha vége van, mert legközelebb akkor szólok hozzád ;)

geeeteee 2013.05.15. 21:11:40

A szimbolikához?

'88-ban a svédországi motelekben azt mondtam a magyaroknak, hogy kamionos vagyok. Azt felelték, ők is.

geeeteee 2013.05.15. 21:15:53

@ctboy: could you pls vs can you

váj mí 2013.05.15. 21:20:02

@geeeteee: Ha cikornyásan udvarias akarsz lenni, akkor: "May I ask you, if you would you be so kind, please ........". De lehet ilyenre, azt válaszolják, hogy "He"?

váj mí 2013.05.15. 21:25:39

@váj mí: Ja, persze, mínusz egy "you" (csak közben csengettek). Majd a grammarok kimatekozzák, pontosan, melyik .....

geeeteee 2013.05.15. 21:28:34

A lényeget majdnem kihagytam. Szóval a magyar mentalitás.Ha van ilyen (persze hogy van, de nem olyan súlyos, mint ahogy sokan látják), az a nyelvi elszigeteltségből adódik. Nem magyarul az izoláció depresszív.

geeeteee 2013.05.15. 21:31:25

@váj mí: downunder már a could you pls is Önözésnek számít, mate

váj mí 2013.05.15. 21:36:30

@geeeteee: Hál'isten csak tavalyi tapasztalataim vannak élő angol (londoni) nyelvből meg kereskedői udvariasságból.
A 'could you'-t nekem anno, az echte ángliai tanárom még úgy mondta, hogy az mérhetetlen parasztság. Mondjuk, ha áttranszportálom magyar nyelvbe, akkor tényleg az.

váj mí 2013.05.15. 21:41:57

@geeeteee: Yaps, ha nem találkozol magyarországi magyarral külföldön, akkor egészen elenyésző ...

geeeteee 2013.05.15. 21:50:17

Volt rajtam kívül valakinek olyan élménye, hogy az NDK-s csajok magyarul akartak tanulni tőle?

A legvidámabb az volt, amikor társaságba menet Grit(GretaGarbo) megkért, hogy csak magyarul beszéljünk. Kein Problem Liebling. Kb. annyit tudott, hogy itt az asztal, ott a macska, kék az ég, zöld a fű stb, Nem kétség, a többi tokos előtt akart felvágni. Weinbrandt megvolt mindkettőnknek, folyamatosan nyomtuk egész éjjel. Hochenstein-Ernsthal "Az a szép, az a szép. kinek a szeme kék"-től visszhangzott hajnalban.

A párbeszédek is folyamatosak voltak.

-Hetfo kedd szerda harom negy.
-Érjünk haza, beteszem köldökig.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.15. 21:56:31

@geeeteee:

Мint Kubában. A takarítónőnk mesélte annak idején, hogy amikor az egyik szomszédjának azt mondta, hogy "buenos días" (jó reggelt), az visszaszólt neki "amióta külföldieknél dolgozol, nagy sznob lettél!".

Én akkor sajátítottam el furcsa köszönési szokásaimat. Egyik köszönésem a "na, mi a helyzet?". Aztán sok magyar nem értette, volt aki visszakérdezett döbbenten "milyen helyzet?". Mire én "hát általában a dolgok, a helyzet". Mire ő kicsit még döbbenten "ööööö... hát rendben van.... a helyzet".

geeeteee 2013.05.15. 21:59:01

@váj mí: A "Wie gehts Oida?" is lehet udvarias, szinte megtisztelő. A "Was ist los?"-hoz képest mindenképp.

geeeteee 2013.05.15. 22:03:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ne is mondjad, én meg "kívánok" voltam, a "gült" papa vője. :D

-Mit kívánsz?
-Bármit. Mit szeretnél?

váj mí 2013.05.15. 22:05:04

@geeeteee: A "Was ist lost"-ot akkor szoktam használni, amikor a vendéget még kurvaanyázás nélkül akarom kipaterolni a műintézményből...

váj mí 2013.05.15. 22:08:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Wie gehst dir? Csak magyartól meg ne kérdezd ...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 22:13:07

@váj mí: "amikor a vendéget még kurvaanyázás nélkül akarom kipaterolni a műintézményből..."
Miket nem mondasz..,

Mi azt hittük egy ilyen müintézmény tele van mosolygó férfiakkal, és elégedett (kielégitett), gazdag lányokkal.

Nem az öröm és boldogság keresése zajlik a falak között?

váj mí 2013.05.15. 22:16:26

@ctboy: Á, csak sima faszverés.
Miért, te mire gondoltál?
Különben meg kabe! :P

geeeteee 2013.05.15. 22:17:20

@váj mí: Nem ez nem NDK-s, Burgenland. Kopt-gehabt:D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 22:20:09

@váj mí: Ejnye már, mi rosszat mondtam már megint, hogy igy kell velem bánni.

Nálatok még nincs még "No question asked, 100% money back guarantee" se?

Bocs, de nem tudtam rendesen visszaforditani a kifejezést.

váj mí 2013.05.15. 22:21:06

@geeeteee: Burgenland?
Hát b+!, akkora parasztokat még Szabolcsban sem láttam!

váj mí 2013.05.15. 22:23:35

@ctboy: Azt meghagyjuk a Walmartnak :P

geeeteee 2013.05.15. 22:28:05

Neue Huren, alte Schweinehunde. Wichser.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 22:28:17

@váj mí: "kipaterolni a műintézményből..."

Itt azt tanitják az MBA-n hogy a vendéget nem kidobjuk, hanem meghallgatjuk, és az óhajának megfelelően továbbfejlesztjük a szolgáltatást.

Minden vevői panasz, segitség (igazi kincs) a vezetők számára.

"A Complaint Is a Gift: Recovering Customer Loyalty When Things Go Wrong [Paperback]"

www.amazon.com/Complaint-Is-Gift-

geeeteee 2013.05.15. 22:30:06

@váj mí: Ismered a viccet? Mi történik, ha egy szőke átköltözik németből osztrákba?

2013.05.15. 22:33:48

@ctboy: tudod mar a chapter and verse-t arrol, hogy mukodik a GPS?

M. Péter 2013.05.15. 22:34:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mi a kubai takarítónők szokásos reggeli köszönése?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 22:40:07

@charlieharper: Köszi charlie hogy rajtam tartod a szemem.

Igen újra elolvastam a "wiki"-t és a még az új fejlesztést a mobil assited GPS-t is tanulmányoztam, hátha mehetek a négyesért. ( A-GPS or aGPS,)
Ötöst ilyen kezdéssel nyilván nem kaphatok.
(Ötösre egyébként is csak a svájci tehén ismeri a témát)

Nem tudom mikor lehet vizsgaidőpontot kérni.

Babette? Mikor lehet GPS-ből vizsgázni? Te úgyis benne vagy.

2013.05.15. 22:48:04

@ctboy: a svajci tehen elonnyel indul. 3 nyelven mutatja a streetview-n, hogy hol van 3D-ben es mikor fejik belole a Tobleronet. Ezt te csak autocaddel modellezheted, de a svajci ronda nemet kiejtesed ugysem lesz megfelelo.

M.Peternek kuldhetsz vizsgakervenyt.

PannonBoy 2013.05.15. 22:51:30

@ctboy: Így van, a vevők panasza az egyik legjobb módja a szolgáltatások fejlesztésének. Ráadásul szinte ingyen van, a vevő önként mondja meg, hogy mit hogy szeretne, nem kell drága kérdőívezéseket, mély interjúkat végezni.

Mellesleg a 100% moneyback guarantee-t Magyarországon is szívesen látnám... :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 22:53:49

@charlieharper:
A baj az hogy azt nem mondta meg hogy mit nem tudok.
Próbáltam miötleni me lehetett a hiba?
Az idő mérésének fontosságát nem fogtam?
A jel terjedés sebességét különböző közegekben?
Interferencia, visszaverődés ápületek között?
Geográfiai viszonyok hatása?
Miért jobb 4-5-6 mühold mint három?

Napokig nem tudtam aludni professor úr megjegyzésétől.
Pedig én tanultam, de baleset volt a körúton és nem járt a négyeshatos mikor ez ment az előadáson.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 22:55:46

@PannonBoy: @á'jmi

Látod "Whyme" nem vagyok én "hüje".

@PannonBoy, Köszönöm a kiegészitést.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 23:01:47

@charlieharper:
Tavaly egyébként olyan programot kellet iratnunk a helyi IT-s sráccal ami.

Egy Iphone-ra szerelt vonalkód olvasóval leolvasta sorszámot egy Napelemről (PV module).
Elküldte 3G-n egy webszerverre.
Onnan visszajött a jel egy Kindle DX-re (mert arról lehet napflnyben is fényképet késziteni.)
Az elkészitett képet pedig a GPS koordinátákkal mentettük a webszerveren lévő adatbázisba. Illetve előszür a koordinátákat, és a fénykép azonositóját, majd este offline a képeket is.

A programm müködött, az ITs srác megértette amit kértünk, és meg is irta egy hét alatt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.15. 23:04:05

@ctboy: Mondjuk azon mindannyian csodálkoztunk, hogy müködött is ilyen feltételek mellet a hegyekben Colorado-ban. (éles teszt nélkül)

mirx 2013.05.15. 23:05:21

@PannonBoy: olyan ismerős a nicked... csak nem PH! ?

2013.05.15. 23:11:33

@ctboy: az szep. Es most mar mindez a 4Gn megy?

Ma egy kicsit lefaradtam, 11-tol megbeszeles. Videolink a NY csoporttal es meg nem tanulta meg az uj gyerek, hogy nalunk nincs BS megbeszelesen. Meg at kell nevelni, hogy ezeket nem hasznalhatja UK-vel valo kommunikacioban; hearts and minds, DNA, guardian of integrity, leverage.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.15. 23:12:59

@Philosoraptor:
Hajra! Mi drukkolunk, hogy sikeruljon!

Jo volt a mai blog? Es a kommentek?

mirx 2013.05.15. 23:30:42

@charlieharper: bár sejtésem sincs, mi lehet ez a terület, de a DNA miféle faux-pas?

váj mí 2013.05.15. 23:50:37

@ctboy: Hogyne, persze. Épp az előbb váltam meg az egyik ilyen díszpéldánytól. Szerintem te az első 3-4 percben pofán csaptad volna. Ehhez képest, mi kiszolgáltuk.
De ide többet nem jön. Az tuti. Felkerült a listára, arccal, telefonszámmal.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.16. 00:10:41

@váj mí: @Szerintem te az első 3-4 percben pofán csaptad volna."

Én??? Egy haldokló nagymamával?

Én aki a tinédzser gyerekhez is használati utasitást kér, és DieNanny irásbeli engedélyével nyom le egy fülest a szükségét érzi?
Ilyen pofozkodónak nézek ki??

Olyannak látszom mint a Spangola?

váj mí 2013.05.16. 00:20:44

@ctboy: Esetleg nagypapával....

Tini kölköt nevelni egy dolog, felnőtt, ivarérettet meg akár egy fagyott cápafejjel is...

váj mí 2013.05.16. 00:45:19

@Határátkelő: Látod, nem jött ez össze. Már a fagyott cápafejnél tartunk. Ilyen az, ha nincs normális poszt...

PannonBoy 2013.05.16. 02:12:16

@mirx: PH mint ProHardver?

@charlieharper: Mi az a BS a megbeszélésen? milyen szakmáról van szó? :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.16. 02:36:07

@PannonBoy: "Mi az a BS a megbeszélésen? "

BS= BullShit baby, bármilyen szakmáról van is szó.

BillShit Rules theWorld!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.16. 04:48:35

@váj mí: ja , a konyoket elfelejtettem elemezni
pont ugy nez ki mint akit padloszonyegen szeretegettek tegnap ejjel
az okoz ilyen egesi seruleseket
persze tok bizonyosaggal akkor leheyne mondani ha a "parjanak" a terdet is latnank

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.16. 05:05:29

@ctboy:
BillShit Rules theWorld = BullShit Rules theWorld

hagyma­ · http://hagyma.blog.hu 2013.05.16. 07:46:03

@én már a fény gyermeke vagyok: hagyma vagyok, egy barom allat. megnyalhatom a pinadat?

DieNanny CH 2013.05.16. 08:36:47

@hagyma­:

Te nem az igazi vagy!!!

@Határátkelő:

Figyelj légyszi jobban, mert aztán itt harcok lesznek!!!

Ha itt annyi IT-s van, valaki meg tudná mondani, hogy ez a 'Nick-feltörés' hogyan lehetséges???

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.16. 08:58:30

@M. Péter:

A "buenos días" abszolút magas stílus, így az átlagember egyszerűen nem beszél. Még az egyetemi professzor sem köszön is informális helyzetben. Még a "buenas" is abszolút kulturáltnak számít.

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.16. 09:21:46

Kicsit olyan, mint régen, amikor a mester elment tanulni, inasnak állt valahol Európában. A kulturális kontraszt jót tesz mindenkinek. Kintről jól látni, néha milyen hülye a magyar. Magyarként meg kint jó látni, hogy milyen hülye tud lenni egy ország népe, ahová költöztünk. Megéri, az ember több lesz tőle, és toleránsabb is.

Az mondjuk nehéz, ha úgy megy el az ember, hogy belül mélyen érzi, nincs hová visszajönni. De ez majd megváltozik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.16. 11:17:27

@DieNanny: nem ez nem en vagyok
SZERETNEM FELKERNI A HATARATKELOT, HOGY AKI FELTORTE ANICKEMET, A JELSZAVAMAT ES A BLOGMAT/MELLESLEG AZ EMILEMET IS/ AZ ELLEN TEGYE MEG A MEGFELELO LEPESEKET, MERT ELLENKEZO ESETBEN, NEKEM KELL MEGTENNI A MEGFELELO LEPESEKET
KOZOSNOM:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.16. 11:30:55

@hagyma: Ne végre egy jó téma. Írhatnál többet a közös nőidről.

PannonBoy 2013.05.16. 16:15:36

@ctboy: Oh, nem is tudtam, hogy rövidítik már a bullshit-telést.
Mondjuk szerintem csak bizonyos területek fogékonyak rá, mint pl. a marketinges, sales-es, és a vonal alatti menedzserek.
Egy pénzügyi szakember nem fog bullshit-elni, mert a hitelessége forogna kockán.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása