oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 10. 06:45,  Amerikáért még nősülni sem kellett 778 komment

2013. május 10. 06:45 Határátkelő

Amerikáért még nősülni sem kellett

Esküszöm, nem direkt terveztem így, de ma ismét egy amerikai történet következik, méghozzá egyenesen Chicagóból, ahová Domonkos némi bécsi kitérővel jutott el. Mint kiderül, noha az a legsimább megoldás, ehhez még megnősülnie sem kellett. Ami persze csak vicc, de az biztos, hogy az emberek barátságosak, viszont a kultúrát (legyen az étkezési, közlekedési vagy bármilyen más) azért szokni kell.

Chicago.jpg

„2012 szeptemberében jöttem ki Chicagóba. Régi álmom volt, hogy eljussak Amerikába, de mivel egy két hetes nyaralás csak azt az érzést okozta volna bennem, hogy ide azonnal vissza kell jönni, ezért megérte várni, és egyből egy egész évre jönni.

Szóval ezelőtt sosem hagytam el Európát, mert egyrészt sajnáltam kihagyni a balatoni lángost, másrészt ahogyan régen egy matektanárom mondta, ameddig nem fedezted fel a saját országodat, addig minek mennél külföldre.

Úgyhogy miután ez megvolt, Európát kellett alaposan felfedezni. Olyannyira, hogy az utolsó 3 évet Bécsben töltöttem, és innen dobbantottam Amcsiba. Miután a KVIF-en a megszerzett tudást alapból elavultnak mondanám, mert a 70-es 80-as évek vendéglátási szokásai egy csöppet megváltoztak, így nem éreztem cikinek, hogy 25 éves koromban ismét beiratkozzak egy felsőoktatási intézménybe, ahol ráadásul nem egy kék könyvből kell kinézni a szakot, ahol 3 sort írnak róla.

Így sikerült Ausztriában találni egy modernebb egyetemet, ahol láttak már turistát, egyszer. És nem küldték el. Szóval rátérve a lényegre, az én szakterületem a szálloda. Így egy év gondos tervezés előzte meg, mielőtt felszállt a repülő Ferihegyről.

J1-es vízumot 1 évre kaptam, és ezt az előzte meg, hogy találtam egy munkahelyet Chicagóban, ahova Skype-interjú után fel is vettek. A J1-es az egy ilyen tanulói vízum, és feltétele, hogy diplomaszerzés után 2 éven belül kell egy "gyakorlatot" találni, ami a szakmába vág. Emellé egy szponzor cégnek ki kell fizetni előre az egész éves társadalombiztosítást.

Az USA így szeretné garantálni valószínűleg, hogy minden kötelezettség ki van fizetve, akkor is, ha épp otthagyod a munkádat. Emellett az USA-ban tanuló külföldieknek is van valamilyen elérhető útja a legális munkavállalásnak. Sok amerikai szerint a legkönnyebb lehetőség, hogy feleségül veszel egy amerikait, ez mutatja a rendszer keménységét. Tovább nem részletezném itt, akit érdekelnek a részletek, szívesen válaszolok, de nem untatnék vele mindenkit.

A kezdetek

Szóval nem kellett még senkit feleségül venni, azt is megtanították már többek között, hogy az útlevél a legnagyobb kincs, arra mint a szemük fényére úgy vigyáznak.

Szóval elérkezett a várva-várt pillanat, betettem a lábamat Amerikába, és elkezdődött az egy éves kaland. A reptérről bevezető úton már éreztem belülről azt az érzést, amikor egy új videojátékot próbálsz ki, hogy ennek milyen király grafikája van, vagány kocsik, táblák, épületek, minden, amit eddig a filmvásznon láttál. Berosáltam a látványtól, ez az érzés mondjuk azóta is szinte mindennapos.

Könnyű dolga van az embernek, ha egy szállodában dolgozik, mert a szállással nem igazán van gond az elején. Adtak két hetet, hogy találjak lakást magamnak. Először adtam az érzésnek, és nem ezzel foglalkoztam.

Chicago a Michigan-tó partján fekszik, ami magában egy picivel nagyobb, mint fél Magyarország. Szóval olyan, mint a tenger, nem látod a túlpartot, de mégis kristálytiszta vize van és nem sós. Mindez a felhőkarcolók lábánál lévő homokos strandon tapasztalható.

A 14 fokra állított légkondinak köszönhetően sikeresen megfáztam, majd nem gondoltam, hogy a chicagói hidegre anyám által berakott jégeralsóban fogok dolgozni, amikor kint 40 fok van.

Sétálva a munkahelyre

Így lett, és így sikerült nagy nehezen is lakást találni, a bizonyos strandtól 3 perc sétára, amennyiért otthon a belvárosban egy luxuslakást lehet bérelni. A nyóckernél cifrább lakásokat mutatott egy román ingatlanos, aki gyorsan el is magyarázta az amcsi vezetési kultúrát, miközben vitt a szakadt verdájával.

Lényeg, hogy mindenhol dudálj, amihez itt nem kell idegesnek lenned, erőszakoskodj, és akkor előbb odaérsz. Szóval a craigslistről nem igazán válaszoltak, és idő szűkében nem volt idő máshol társakat keresni, így legalább egyedül lakom. Így drágább. Viszont kisebb.

Legalább minden nap a belvároson tudok keresztülsétálni a munkahelyemre, miközben szembe az emberek egyik kezében a nagyon menő Starbucks kávé van, a másikban meg az okostelefon és így igazi kihívás eljutni.

Ha a főutcától 2-3 utcára odébb mész, már alig mászkálnak az emberek, szóval eléggé nyugis ez a hely. Bár azt nem verném nagydobra, hogy gyalog járok a munkahelyemre, mert nem értenék, hogy hogyan tudok ennyit gyalogolni. Itt ugyanis ami 5 percnél hosszabb gyalogtáv, az már taxi, vagy cta (a helyi bkv).

Amerikai életérzés egy magyar fiatalnak

Természetesen az amerikaiakról kialakított klisék mögött más is létezik, amiért sokan majmolják őket. Bármelyik utcasarkon elálldogálhatnál két hétig, nem lenne unalmas.

Ahogy sétálsz a széles járdákon, nézed a kocsikat, hallod a dübörgő motorokat, felnézel a felhőkarcolókra, köszön egy csöves, megdicsérik a pólódat, tudod, hogy itt vagy.

Bárhová nézel, nagyon jó jeleneteket kapsz el, még a hello főnök, van egy kis apród is sokkal jobban hangzik angolul. Chicago egészen nagy város, tele jó éttermekkel, amiknek az árai hasonlóak a budapesti éttermekéhez.

Az emberek nagyon kedvesek, és a hájhávárjúra százféleképpen lehet válaszolni és legalább ennyiféleképpen meg lehet kérdezni. Lehet, hogy kicsit mű, de mintha mindenki egy színdarabba tartozó jelenthez tanulta volna be ezeket a frappáns válaszokat és már ettől jobb kedved lesz, mert annyira vicces az egész.

Az amerikaiak mindent elmagyaráznak egymásnak, kezdve azzal, hogy hogyan kell egy liftben a gombot megnyomni, hogy mi van a pólódon, és a gyorskajáldában simán beszél a random csávó 5 percet arról amíg várják a kaját, hogy hogyan bírja a műkörmöt a csaj.

Nem magyar gyomornak való vidék

Az éttermekben, ha kólát kérsz, általában „free refill" van, ami gyakorlatilag azt jelenti, ha ittál belőle két kortyot, a pincér szó szerint a kezedből veszi ki a poharat és hozza az újat. Illetve ez itt fordítva van, sok jeget isznak egy kis üdítővel.

A barbecue szósz és egyéb mű kaja társait nem a magyar gyomornak találták ki, de ilyen gallonos kiszerelésű piákat már nem igazán találsz a polcokon. Szénsavas vizet sem, arra is csak most jöttem rá, hogy a canada dry egyik fajtája, "club soda", vagy "seltzer water" felel meg annak. Azon sem szabad csodálkozni, ha a víznél olcsóbb az üdítő, még akkor is, ha dobozos kiszerelésben veszed!

Pizzát nem tudnak csinálni, ilyen darálthús-féleséget előszeretettel raknak rá, amit én a virslis lángossal egy kategóriába sorolnék. A híres chicagói deep dish pizza olyan, mintha piskótatésztát leöntenél sok paradicsomszósszal, meg sok sajttal. Egy hamburgerben nem nagyon lehet csalódni, de itt talán meg is állnék, amikor az amerikai konyha remekeiről van szó.

Szóval itt ebben az egy évben nem is Chicago a lényeg, sokkal inkább Amerika, de az egyik legjobb városnak tartják itt. Az emberek itt különlegesen barátságosak, a buszsofőrök simán elmagyarázzák, hogy jutsz el a célodig, és senki nem szól egy rossz szót sem, hogy emiatt állt egy fél percig még.

Mindenki amerikai fociőrült, Bears-mezekben, pulcsiban, kabátban mászkálnak, ha valaki szépen fel van öltözve, annak nagyon gazdagnak kell lennie, tudtam meg szintén a román ingatlanostól még az elején.

Kultúra

Na, ez az a szó, aminek hallatán röhögni kezdesz, de azért akad. Mesterségesen van előállítva, a nevelés részét nem igazán képezi. Etikettet még valahogy vagányságból kapisgálják, de késsel-villával nem tudnak, nem szeretnek és nem is akarnak enni.

Az egy dolog, hogy a kínai takarítónőkkel nincs gusztusod egy asztalnál enni, de az amcsi arcok az egyik kezüket az ölükbe teszik, görnyednek, és a villával próbálják nyesni a húst, vagy akármit, és a hüvelykujj is csodákra képes, fel tudod vele tolni a kaját a villára, amivel a pofájukba tömik a kaját. Nem egy szép látvány, viszont annál rondább.

Ha tüsszentesz, lehetőleg a könyöködbe tedd, mert ha a kezedre tüsszentesz, akkor hárman ugranak oda, hogy használd a modern kézfertőtlenítőt. ZSEBkendőt előhúzva mindig azt hiszik, hogy egy doboz csokit veszek elő. A ruhádat meg majd kitisztítod naponta, hetente, nem lényeg, a kézmosás meg mint olyan, az túl régimódi.

Chicago speciális város, ha a múzeumokról, programokról vagy látnivalókról van szó. Elég rendes dolog a város részéről, hogy próbálnak sok programot, múzeumot ingyenessé tenni, helyieknek belépő esetén is kedvezményeket biztosítani.

Chicago a blues központja, és olyan sztárokat klubkoncerten megnézni, sztorizgatni hallani, akik más helyeken több ezer ember előtt zenélnek, vagy akár stadionokban, életre szóló élmény. A zsigereikben van a zene.

A távolságot dollárban mérik

A chicagói tél híresen hideg, néha mínusz 25-30, ami idén szerencsére csak 3 napig volt, de amikor 1-2 hétre itt marad, akkor itt sem őszinte a mosolyuk. Természetesen Celsiusban számolva az előbbi értékek, mert itt a metrikus és egyéb logikus rendszerek éppen ellenkezőleg, logikátlanok, Fahrenheitben számoljunk, bonyolult képlettel fejben is átszámolhatod a dolgokat, vagy fontban a súlyt, távolságot csakis időben, vagy mérföldben, yardban.

Ha kocsival, vagy taxival mész, akkor vagy dollárban kell kifejezni a távolságot, vagy időben. Azt már ne kérdezd, hogy és ha dugó van, vagy és ha nincsen dugó, mert az már túl bonyolult.

Többször hallottam, hogy az amerikaiak milyen keményen dolgoznak. Persze, hiszen semmi másról nem szól az életük. Marketing az életük, egy mexikói megcsinálja a melót, és öt amcsi összeállítja a reportokat, jelentéseket, prezentálja és elmondja, hogy mekkora királyok.

A bevásárlóközpontok

Aztán hazamennek, és ami be lett adva nekik a tv-ből, reklámokból, megveszik a bevásárlóközpontban. A budaörsi bevásárlóközpontot meg kell szorozni párszor, hogy a méreteket átérezzük.

Volt, hogy 1 órán keresztül próbáltunk kijutni a vidékre, és a külvárosi kis otthonról megszokott helyek helyett, véééégig shopping mall. Nem gyenge szinten. Nem csoda, hogy tényleg csak erről szól a vidéki lét.

Chicago sajnos földrajzilag egy lapos hely, sehol egy erdő, ami rettentően hiányzik. A tó valamilyen szinten kárpótol, amely partján mindenki a legdurvább nájkiban fut, karon a kötelező iPhone-tartó.

A sok autós mellett rengetegen bicikliznek, de sok autós nem tudja elképzelni, hogy milyen az, amikor biciklin ülsz. Aminek nincsen hangja itt, azt úgy is mondhatjuk, hogy nem létezik. Jobbkéz-szabály nem létezik, helyette minden sarkon stoptábla van.

Aki előbb ér oda, az mehet először tovább. Ez egy nagy kérdőjel, hogy ezt hogyan, ne kérdezzétek. Na, ezeket a helyzeteket csodás nézni, de különös módon tök kevés balesetet láttam eddig.

Ami nem hiányzik

Jó lenne egyszer otthon lenni megint a sok baráttal, családdal, ha mondjuk minden növekedne, épülne, szépülne, mert otthon is vannak jó jelenetek az utcán, de mondjuk egy fancsali kép a boltban, egy rothadó Keleti pályaudvar, lehúzó taxisok, egy unott fejű ügyintéző, sorolhatnánk, nem hiányzik.

Minden egyes felhőkarcolóban valószínűleg a magyar költségvetés egy-egy nagyobb százaléka fordul meg, nem az 1500 forintos nyugdíjemelés a téma, vagy azzal etetik az embereket, hogy 3000 forinttal olcsóbb a villanyszámla. Etetik mással, de ez egy másik blognak a témája. Gyertek, menjetek külföldre, hogy lássátok, hogy más is létezik!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Chicago

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr425292266

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tavaszi egy (-két) percesek 2013.05.10. 12:43:55

Megjött a nyár, akarom mondani tavasz, a ház még mindig alszik egy kicsit, mert a tervek elkészültek, de az engedélyeztetés még folyamatban van, így hát egyéb tennivalók után néztünk. Íme csokorba szedve az elmúlt hetek jelentősebb történései. Nem felt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.10. 07:13:52

szimpatikus fiú

milyen lehet chicago mellett egy szép naaaagy farm?

NIKI LAURA 2013.05.10. 07:23:55

Na,hogy is hijjták,arról az ügyes kétkezes zérókomponista zongoristáról nevezték el már akkor aztatat a repteret,valamilyen Fecó,na itt volt a számon...filmszakadás!.de nem Ferihegy.

Olybá tűnt a poszt,mikor mikor az úttörő első nyaralását tölti Zánkán,és felül a pajtások által irányított "Schmuck Andor"-ról elnevezett kis vasútra...

Hagyma:Tell the Truth..!

nyuszigonosz 2013.05.10. 07:58:37

Nekem tetszik a poszt! Jól szórakoztam az olvasása közben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 08:03:07

Kicsit furcsa, racsodalkozos, de tetszik!
Ezerszer ilyet, mint Londonosat :)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.10. 08:05:14

Végre megint egy igazán jó poszt!

Ilyennek kéne lennie MINDIG a határátkelőnek!

glinolid 2013.05.10. 08:08:47

Ez, mekkora baromsag... J1 vizum ... ha ha.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 08:19:02

@glinolid: arra gondolsz, hogy az csak 3+1 honapig ervenyes es nem 1 evre?

think different 2013.05.10. 08:21:15

@Kovermadar: The minimum and maximum duration of stay are determined by the specific J-1 category under which an exchange visitor is admitted into the United States.[1]

As with other non-immigrant visas, a J-1 visa holder and his or her dependents are required to leave the United States at the end of the duration of stay.

orange85 2013.05.10. 08:28:15

hm,mindenkinek így kéne mint a poszternak: minden nap újra és újra rácsodálkozni arra a világra amiben él,nincs unalmas pillanat, minden örömmel tölti el.
irigylem, mondjuk állandóan erektálva mászkálni a utcákon kicsit ciki.de ha nem szégyenli ez rendben is van.sok sikert!

hadd jöjjön a londonos poszt gyerekek,ez mesének jó volt, de jöjjön a küzdelemmel teli, véres valóság.itt akarom érezni a könnyeket, a küzdelem izzadságszagát, az elkeseredettséget és természetesen végén a boldog véget.

eh :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.10. 08:32:35

Érdekes stílusban megírt írás. Nem volt rossz.
Sok nem derült ki az íróról, mit csinál, hova tart és a többi.
Talán elmondja, ha előkerül.

2013.05.10. 08:33:08

@NIKI LAURA: az o'hare-ra gondolsz? Az chicago reptere, a medal of honoros gyerekrol neveztek el, akinek az apja az Al Capinenak dolgozott.

Vegre nem egy Londonos poszt! Maxval, te voltal az?

think different 2013.05.10. 08:44:30

@orange85: A tegnapi posz tolója is havi £2400-at kap próbaidő alatt, így nem tudom miről beszélsz.
London az új Káanán, csak az angolok nem tudják még ezt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.05.10. 08:46:13

Szeretem az ilyen vidám, világra rácsodálkozós embereket. Jó volt olvasni a posztot, szórakoztató volt. Még úgy is ha egyetlen város alapján akarja megitélni azt a kontinensnyi országot. :-))

olvaso_sg 2013.05.10. 08:50:36

ja jo post volt, viszont olyan szivesen olvasnek valami delamerikasat vagy azsiasat esetleg afrika.
vmi para van a blogmotorral mert az elobb ideadodott valaki sessionje sztem

olvaso_sg 2013.05.10. 09:01:33

@Kovermadar: hat az kemeny, sztem azert ez eleg para

orange85 2013.05.10. 09:01:48

@think different: igen, akkor az már a boldog vég kezdete.nem kötelező végigmenni azon a képzeletbeli létrán, lehet azon ugrálni is.

váj mí 2013.05.10. 09:10:01

Ahham, a múltkor emlegettük, azt hiszem ctboy-jal, hogy lassan kikopunk a magyarországi szlengből meg laza dumából. Naaa, most kaphattunk ízelítőt ;)
Szóval, aranyos, aranyos, további kellemes vakációzást!

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.05.10. 09:12:08

OFF. Tök régi vágyam, hogy elmenjek és megnézzem "zusát", de ahogy a postoló is írja, pár hétre nem érdemes. Legalább fél év kéne, csak az a baj, hogy egyedül drága, olyan embert találni aki meg eljönne fél évre az nehéz. Ha van ennyi ideje nincs pénze, ha van pénze nincs ideje. És akkor még nem beszéltem arról, hogy olyan ember kell, akivel fél évet el lehet tölteni együtt :) Nehéz ügy, de remélem egyszer csak sikerül megoldani.
ON.
Hogy a posthoz is kapcsolódjak nem hittem volna, hogy Chicago ennyire jó hely lehet, már csak abból kiindulva, hogy "ez itt csikágó" többnyire nem jót jelent a hazai közbeszédben :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 09:17:20

hát ezért a felületes közhelygyűjteményért igazán fölösleges volt Amerikáig utazni, egy ilyen egyoldalú és faék egyszerűségű sztereotípiát a filmekből is összeszedhetett volna a posztoló. Nekem pont az volt a hatalmas élmény Amerikában, hogy milyen sokszínű és sokrétű és minden ízlés, öltözködés, viselkedés és kultúra megtalálható benne.

SziszkAnya (törölt) 2013.05.10. 09:18:37

3 hete egy Chicago-ból származó faszival utaztunk a vonaton, épp a gyökereit volt felfedezni Kelet-Európában. Amikor elmentünk a Balcsi mellett, csak annyit kérdezett: "ez melyik óceán?"
köszi, több kérdésem nincs:D

zej 2013.05.10. 09:19:15

Tetszett!
A poszt írójának üzenem, hogy 50 évesen sem ciki beülni tanulni egy főiskolára.
"nem éreztem cikinek, hogy 25 éves koromban ismét beiratkozzak egy felsőoktatási intézménybe,"

váj mí 2013.05.10. 09:19:41

@Réka ‎: Ne bántsd már...Amerikában pont az a jó, hogy mindenki sztereotípiáinak képes megfelelni ;).

Vakati 2013.05.10. 09:22:18

@NIKI LAURA - Van itt néhány generáció (meg most már ott is), akinek az bizony Ferihegy marad. Mert annak az a neve. Csak most máshogy hívják.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 09:23:15

A kotelezo Iphone tartohoz meg annyit, hogy anglia tele van Iphone-okkkal es mostanaban Galaxy S4-gyel. Nem azert, mert mindenki meno akar lenni, hanem azert, mert rohadt olcso az itteni keresethez kepest, pl elofizetessel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.05.10. 09:24:51

Jó poszt, nagyon röviden leírta milyenek a jenkik úgy általában : konzumidióták.

tetszik hogy nem egyoldalú és nem csak a seggüket nyalta.

SziszkAnya : az hogy neked természetes hogy tudod hogy az a balaton, másnak lehet nem, kíváncsi lennék te fel tudnád e sorolni kapásból az usa államait. na ugye hogy nem. éppen annyira hülyék mint az emberek nagy része.

aberdon 2013.05.10. 09:25:51

@váj mí: ez jó :) én fiatal vagyok nem rég hagytam el Mo-t, de néha én is csak néztem. Megérteni megértettem, de nem volt természetes vagy nem tudom.

pl ez: "gyorskajáldában simán beszél a random csávó 5 percet arról amíg várják a kaját, hogy hogyan bírja a műkörmöt a csaj."

de jófej srácnak tűnik.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.05.10. 09:26:18

@házelőtthinta: pedig az van elvárva a blogon a posztolótól, hogy a seggüket nyalja :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.10. 09:29:13

No hagyma orulhet, most neztem, nem jott ossze a zoldkartya.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 09:29:54

@váj mí: bántja a halál, csak idegesítő egy hosszú poszton át olvasni, hogy mennyire nem látott és tapasztalt még semmit. Mintha valaki Magyarországból csak a József körutat látta volna és abból szűri le a következtetéseit.
@házelőtthinta: a magyarnál senki nem konzumidiótább.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.05.10. 09:30:16

amúgy túl van lihegve ez az ott milyenek az emberek dolog. és tök röhejes is. az ide posztolgatók nagy része (maradjunk őszinték : szinte mind) a nyugati világról ír, amiben mi is élünk tehát olyan nagy különbségek amúgy se lehetnek. Érdekes lenne pl egy írás Iránról, hogy milyenek ott a mindennapok. Csak hát ugye ott nem lehet teletömni a zsebet, oda nem menő disszidálni :)

váj mí 2013.05.10. 09:36:16

@Koós: Azt mondod, nem egészen ez a "laza duma"? Vagy viszonylag kevés az olyan ember, aki végig így adja elő magát?

@Réka ‎: Hát na, ő szerintem ezt várta "Ámerikától", ezt kapta, mert valszeg ezt kereste.
Budapesten is viszonylag kevés külföldi, akár turista, akár ideiglenesen ott élő fordul elő Rákosborzasztón vagy Kőbánya alsón..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.05.10. 09:37:11

mi újság váj mi szerelmem? van még pasid? nem szeretnéd lecserélni egy lúzerebbre? :P

váj mí 2013.05.10. 09:38:04

@házelőtthinta: Ja, tényleg érdekes lenne, csak egy baj van, hogy az az ország nem igazán fehér embernek való. De azért, ha gondolod, kipróbálhatnád, én szívesen olvasom majd a tapasztalataidat.

váj mí 2013.05.10. 09:39:27

@házelőtthinta: Majd, ha úgy állok, neked szólok először, eskü!

aberdon 2013.05.10. 09:39:50

@váj mí: én élőben nem nagyon hallottam embert így beszélni, leírni gondolom könnyebb. Mármint miért mondanám hogy kajálda amikor egyszerűbb ,elterjedtebb az étterem szó? :)

aberdon 2013.05.10. 09:42:22

A poszthoz annyit, hogyha valaki pizzériába, hambergereshez megy akkor miért csodálkozik, hogy hogy esznek az emberek? Üjl be egy étterembe vagy hívasd meg magad valakihez vacsorára és meglátod hogy előkerül a kés-villa.

De jó poszt, kedvet csinált amcsihoz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.05.10. 09:45:33

@váj mí: élből elítéled. gondolom a te fejed is tele van tömve hogy ott gonosz terroristák élnek :D pont az egyik legősibb kultúra helyén, hát persze, perzsiában.

ha dolgozni nem is dolgoznék ott, én mindenképpen szeretném legalább egyszer látni. el is utazom majd valakivel oda, csak kár hogy a csajok inkább a buzi usát szopják, az igazi értékekkel bíró helyeket meg leszarják.

tableno 2013.05.10. 09:47:56

@házelőtthinta: Iránból általában emigrálni szoktak, úgy nagyjából mindenki, aki teheti...

tableno 2013.05.10. 09:49:57

@házelőtthinta: Ja, és éveket töltöttem ott, úgyhogy tudom miről beszélek. A helyi fiatalok egyetlen vágyálma hogy Európába vagy a Nagy Sátán Amerikába költözhessenek!

kék madár 2013.05.10. 09:50:29

hat ez nem volt tul hizelgo Amerikara nezve - ennel kicsit arnyaltabb a kep.....

váj mí 2013.05.10. 09:50:34

@Koós: "Kajálda", hűűűű de régen hallottam ezt a szót! ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.05.10. 09:52:26

@házelőtthinta: Quatar, Oman, Egyesült Arab Emírségek... Mindegyiknél külön keresni kell azt a munkát ami havi egymillió alatt fizet (értelmiségi - white collar-röl beszélek).

A zsebeket meg lehet tömni, inkább pont azért mennek oda kevesen mert nagyon más a kultúra, társadalom, szokások, stb.

váj mí 2013.05.10. 09:52:31

@házelőtthinta: Tudod, én enyhén rasszista vagyok, talán ezért. Mellesleg, nem elsősorban a terrorizmusra gondoltam. De hajrá! Tényleg, szívesen olvasom majd a tapasztalataidat.

kék madár 2013.05.10. 09:53:51

@Réka ‎: mit vettem be, minden szavaddal egyetertek...?

LyukasBogrács 2013.05.10. 09:54:33

@Koós:
"Üjl be egy étterembe "

Én ott dolgoztam, nem is akármilyenben. A srácnak igaza van: nem tudnak késsel-villával enni.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.05.10. 10:04:44

volt egy műsor Jamie Oliverrel egy amerikai iskolába elment körülnézni és ott mutatták, hogy nincs kés meg villa csak kanál de úgy gondoltam az már múlt de ezek szerint maradt minden a régiben

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 10:05:15

Azert fasza, hogy mindenhol csak problemakat talalnak a posztolok, a magyarokhoz merten minden nep vagy mocskos (angolok), vagy idiotan szabalyozottak (svajciak), vagy tiltanak egy csomo mindent (arabok, perzsak), vagy csak idiotak (amcsik). Ha mindenkinek olyan negativ velemenye van a celorszagrol, akkor mi a francnak megy oda? Maradjon otthon a vilag legkulturaltabb, legokosabb, legszebben evo nepenel...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 10:05:26

@váj mí: na ja. De külföldiben is idegesít az, aki csak a Váci utcát nézi meg, igaz én elhurcolom őket mindenhova :)

De egyébként egyvalamiben magamra ismertem: tényleg pont olyan, mint egy filmdíszletbe csöppenni. Emlékszem, amikor először utaztam - pont Chicagóba -, a repülőn szóba elegyedtem egy texasi úriemberrel (vékony, halk szavú, művelt, nem ő jut az ember eszébe Texasról) és beszélgetve haladtunk a tranzit felé. Megtudta, hogy Chicagóban ugyanarról a terminálról indulunk tovább és felajánlotta, hogy elkísér. Egy ilyen üveg csápon haladtunk át és megláttam az első limuzinokat. Nagyok, fehérek, modernek. Teljesen magamon kívül voltam és ujjongva mutogattam neki, hogy látod, látod, limuzin, OMG! Ő pedig rettenetesen élvezte, hogy én mennyire odáig vagyok :) és azóta is mindig ámulva forgolódok az utcán, hogy visszaköszön minden, amit sok száz filmen már megcsodáltam.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.05.10. 10:08:17

@Mr. Long:
minden országnak meg van mag árny oldala, azzal hogy homokba dugja az ember a fejét attól még ezek a dolgok léteznek

Muscari 2013.05.10. 10:08:37

@tableno: kedves tableno, nem tudom, milyen regen eltel Iranban, de engem nagyon erdekelnenek az ott szerzett tapasztalataid. Nem akarsz arrol is irni egy posztot? Tenyleg nagyon erdekel az orszag.

Spacecake 2013.05.10. 10:14:34

tetszett,korrekt poszt!!!

a sarkon alldogalos csodalkozas meg majd elmulik,es o is KV-val es Iphone-nal a kezben fog a `legduuuuuuuuurvabb`:-)
Nike cuccokban joggolni.

váj mí 2013.05.10. 10:14:53

@Réka ‎: Én is elhurcoltam őket teljes Budapest-tourra. Te, sosem felejtem el a barátom arcán azt a pánikot, amikor véletlenszerűen leszálltunk a villamosról, valahol Kőbánya kellős közepén. Láttam rajta, hogy "Úristen, csak egyszer kerüljek vissza a civilizációba!" :DDDD
Különben én is szájtátva forgolódtam, amikor "Ámerikában" turistáskodtam pár hetet. Jó volt, na.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 10:15:54

@Dr. derelye vágó: nyilvan, nekem is vannak dolgok, ami nem tetszik angliaban, de elviselem es nem ezt mondom, ha valaki kerdez angliarol. de azt vettem eszre, hogy egy csomo "prosti" a penzert siman elkoltozne a vilag vegere is, de minden legyen olyan, amilyennek o akarja. el kell fogadni egy csomo dolgot, vagy kompromisszumot kotni, ha okosnak akarom feltuntetni magam. :) azt meg kotve hiszem, higy amcsiban csak pizza meg hamburgert van csak. egy fasza steaket nem lehet szerintem csak villaval enni, akkor egyszerubb kezzel, ami meg jobban passzol a leirt kephez. :)

Anna-2 2013.05.10. 10:16:56

Azt megkerdezhetem, hogy hogyan sikerult a munkat talani, milyen weboldal stb.....
Jo volt olvasni a posztot! Imadom Chicago-t!! :)

Seang Lee 2013.05.10. 10:17:20

Grat, jo poszt! nekem az egyik amerikai kedvecem amivel ott a boltokban osszetalalkoztam: a light chips. azota sem lattam sehol, meg itt angliaban sem. azota nem teljes az eletem :) amugy Amerika telleg jo hely, pedig csak parszor voltam, par honapra es csak par varost lattam. San Fransiscoba vagy Miamiba nem lakik valaki? azokrol szivesen olvasnek!

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.05.10. 10:20:08

@Mr. Long:
de azt nem értem, hogy iskolában miért nem tanítják meg őket késsel villával enni?

de régebben volt egy Japán poszt ott a posztol leírta a jó és rossz dolgokat Japánról szerintem minden posztnak olyannak kellene lennie

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 10:28:06

@Dr. derelye vágó: OK, de a jo oldal itt annyi volt, hogy szelesek az utcak, sok az ember, van to, amiben furdeni lehet, kedvezmenyes, vagy ingyenesek a muzeumok, meg kedvesek az emberek, mert megdicserik a polojat. Azert szerintem - igaz parezer merfoldrol mondva - tobb is van Amcsiban, de szerintem meg Chicagoban is.
A megtanitashoz meg annyit, hogy minket sem tanitanak meg palcikaval enni. Ott lehet, hogy nem a kultura resze.
De nem kotozkodom, csak nekem ez a velemenyem.

zsuzsk0 2013.05.10. 10:33:27

a késsel, villával evés hiányosságát én is több amerikainál tapasztaltam. nagyon vicces, ahogy a villával próbálják felszeletelni a rántott húst :D

váj mí 2013.05.10. 10:36:12

@Dr. derelye vágó: Hm, mert azt talán még otthon kellene?

tanato 2013.05.10. 10:57:35

@Muscari: Iránról én is szívesen olvasnék,onnan még Magyarországra is költöznek,költöznének,egy két ilyen perzsa magyar vegyespárost én is ismerek.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.05.10. 10:57:57

Tetszett poszt, bár jóindulattal sem nevezhető informatívnak, inkább csak "hurráittvagyokvégre,hűűdejóó" életérzésnek, ami nekem bejött :))

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.05.10. 11:04:45

Egyébként azt gondolom manapság az Usában amerikaiként élni valami hasanló, mint anno Rómában rómaiként.
Kiváltságosok.
Bár azért az angolok pölö rendesen szívatják őket útlevél ellenőrzésnél a reptéren. EU-s polgárként lényegesen kevesebb macera belépni a UK-ba, mint Usásként.

zsuzsk0 2013.05.10. 11:14:22

@RecsölGrin:
A barátom mesélte, hogy neki az anyukája többször is mondta, hogy hálásnak kell lennie, hogy egy ilyen szerencsés helyzetbe született. Egy amerikai, felső középosztálybeli családba.
Ők is érzik, hogy kiváltságosak.

váj mí 2013.05.10. 11:18:24

@RecsölGrin: @zsuzsk0: Ezt úgy mondjuk, nem egészen értem. Mármint ezt a kiváltságos dumát. Azt meg főleg nem, hogy mi köze a hála érzetének ahhoz az egyszerű, és nem befolyásolható tényhez, hogy valaki, hova születik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:27:05

@NIKI LAURA: chicago ugy latszik egy kulon sziget amerikaban
meg igen erezheto, hogy fel ev nem igazan eleg megismerni amerikat
a felreertesek elkerulese vegett a J1-et meg lehet kapni, azt nem talalom a posztban, hogy kapta meg a zold kartyat
/multkori holgynek pont ez volt problemaja
ki mondta, hogy a J1-hez meg kell nosulni?

zsuzsk0 2013.05.10. 11:30:36

@váj mí:
Ehhez még ha hozzájön az, hogy vallásosak is, egyértelmű hogy a hála ki/mi felé irányul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:32:25

@Dr. derelye vágó: kisfiam nekem senki nem intett be
en nem J1-es vagyok
en amerikai vagyok
es tudom hol lehet jo pizzat venni pl.
es 14 fokra sehol nincs lehuzva legkondi
eletemben nem hallottam olyat, hogy valaki szallodaba megy dolgozni es kap szobat, meg nem talal lakast
es hiaba akarja itt a tobbseg rameroltetni hogy zoldkartyaaert nosultem
nem
itt szuszohg hatodik eve mogottem a kedvesem:)

nincs a poszttal baj, az elso 1-2 evben en is sok mindenre racsodalkoztam

a dudalast sem ertem, egyaltalan nem jellemzo
de hat sosem eltem chicagoban, lehet ott divat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:33:58

@Réka ‎: meg uj es kapkodja a fejet es eleg mikrokornyezetben elhet

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.05.10. 11:34:26

@hagyma: te magyar vagy, nem amerikai. ne ugrálj öreg!

Robert N. Danahi 2013.05.10. 11:34:30

A poszt-toló telenyomta klisével. A chicago-i rövidtávú ismeretét kivetítette egész USA-ra. Na de nem baj, kábé olyan érzésem volt, mint mikor a gyerekek beszabadulnak a játékboltba. (Hozzá teszem, látszik, hogy a srác olcsó amerikai filmeken nőtt fel, ő sem jobb egy általa megszólt amerikaitól, hisz becumiz minden frázist, amit a tévé kinyom magából.)

Robert N. Danahi 2013.05.10. 11:37:06

mondjuk a poszter egy fokkal jobb @hagymától :D ...hagyma már annyira benyelte a média-békát, hogy azt hiszi, hogy amerikai :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:38:03

@SziszkAnya: na most megcsinaltad a napod es elmontad, minden amerikai hukye
hatradolhetsz, mosolyogva es mormoghatod magad ele, bezzeg mi magyarok!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:40:25

@tildy:): en minek orulnek ettol?
es kinek nem jott ossze?
mivan?

váj mí 2013.05.10. 11:41:09

@zsuzsk0: "Édesjóistenem!" - hogy stílszerű legyek ;).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 11:41:56

@hagyma: Ne aggodj hagyma! O biztos felismerte volna utikonyv, vagy terkep nelkul barmelyik USA-beli tavat. ;)

SziszkAnya (törölt) 2013.05.10. 11:42:47

@hagyma: : D hűű öreg, te aztán frusztrált vagy:DD szerintem simogasd meg a buksid, milyen okosat szóltál!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:43:20

@Réka ‎: ma egyetertos napunk lesz:)

ezt a roman ingatlanost sem ertem
egyreszt mitol roman? valoszinu mar amerikai, masreszt akinek amerikaban lakasberleshez ingatlanos kell.....
ha meg nincs interneted, bemegy az elso benzinkutra kiveszel egy ladabol egy kiskonyvet, ingyenes es van benne 1 millio lakas meghirdetve
es ez nem anglia, itt ki is veheted siman

SziszkAnya (törölt) 2013.05.10. 11:45:18

@Mr. Long: :D ha szerinted Európa közepén azt kérdezni, hogy melyik óceán partján vagyunk; rendben van, akkor te is menj hagymához és örüljetek egymásnak milyen roppant mód fenomenálisan okos megmondó SENKIHÁZIK is vagytok! :DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:45:34

@SziszkAnya: igen frusztralt vagyok
2005 november kozepen egy esos napon egyszercsak frusztralt lettem es azota igy maradtam
nekem nincs buksim, ne becezgesd a fejemet legyszi mert hetero vagyok es amugy sem cserelnem le Maryt
koszonom ha tovabbiakban nem szemelyeskedsz
vagyis leszarom inkabb szurlek
legyen egy jo napod:)

zsuzsk0 2013.05.10. 11:48:35

@váj mí: hát igen, de ez van .. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:50:23

@LyukasBogrács: van aki tud, sot altalaban mindenki, ,de rengeteg a szendvicsfel es hamburger fele kaja es azt meg a hasabkrumplit kezzel eszik, megneznem egy T-Bonet hogy esznek meg kanallal
@Dr. derelye vágó: kisiskolasoknak nem szivesen adnak a kezukbe kest, foleg mert a sulikban tenyleg olyan kaja van, amihez nem igazan kell

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 11:50:36

@SziszkAnya: Ha nem baj nem megyek, mert nem hivott meg. Masreszt senkihazi nem vagyok, max hazaarulo, ugyanis az en allapotomat manapsag igy divatos hivni Magyarorszagon. Masreszt tenyleg nem hiszem el, hogy aki elutazik a gyokereit felkeresni foleg egy masik kontinensre, akkor nem nez meg egy terkepet elotte, vagy vesz egy utikonyvet. Szerintem csak te ertetted felre amit mondott. De nekem mindegy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 11:54:06

@zsuzsk0: foleg hogy az amerikaiak zome nem is ismeri a rantotthust
a felesegem tolem ismerte meg 45 eves koraban:)
errol ennyit
a rantott csirket azt ismerik, de ahhoz csak kez kell....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:00:25

@Robert Noel Danahi: ezt kifejthetned bovebben
mi koze a medianak ahhoz, hogy amerikai-magyar kettos allampolgar lettem?
15 eve itt elek es van elkepzelesm az itteni eletvitelrol
thx
@Dr. derelye vágó: hatero vagyok
edesanyam 75 eves lesz az iden, nagyon jolelku asszony, gondos anya volt, es most is az, nem ertem, hogy jon ide?
4 eve volt kint es az O koraban is nagyon elvezte
mondjuk normalis pizzat vettem neki es elvittem bowlingozni

/a reagalas a beintesre ment, ma sok szures slesz dehala egnek megyek nem sokara melozni:)

váj mí 2013.05.10. 12:00:44

@hagyma: Nekem sok tapasztalatom úgymond nem volt echte "ámerikaiakkal" a vendéglátásban, leginkább a hajón futottam össze néhány középkorú párral, így az én megfigyeléseim az evőeszköz-használatukat illetően nem relevánsak. Viszont a krumplipürét azt a leveseskanállal fogyasztották, a hasábot jellemzően kézzel, és mivel talán még tényleg nem találkoztak rántott hússal elsőként mindig a villával próbálták meg falatnyi darabokra vágni. A steakekkel nem volt gond, mivel egyrészt azt ismerik, másrészt jól megkülönböztethető steak-kést kaptak mellé. Dióhéjban ennyi.

zsuzsk0 2013.05.10. 12:00:45

@hagyma:
Vannak amerikaik akik ismerik. Például akik itt élnek Magyarországon...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.10. 12:01:53

Érdekes írás, végre egy városi ember szemszögéből. A kapa mellől Londonba történetekből már volt elég. Talán a munkáról írhatott volna többet, így pöttyet turisztikai útmutató az egész, de végig lehet olvasni, és az se kevés. Én eddig annyit tudtam Chicagoról, hogy ott árul cipőt Al Bandy, van egy Derrick Rose nevű - jelenleg sérült - kosarasa, és ott vitorlázik Bruce Willis, hol kanadai, hol amerikai zászlóval a fedélzeten. Most már azt is tudom, hogy hamburgert fogok enni, és ha a pincér el akarja vinni a kólámat, nagyot baszok a kezére.
Írta egy kommentelő, hogy a József körúton sétálva baromi keveset tud meg az ember az országról. Pedig de.

Alaister Grand 2013.05.10. 12:03:01

Iszonyú nehéz olvasni ezt az ürgét, mert a szövegében folyamatosan azt az érzést kelti, mintha a mondatok kellős közepén gondolta volna meg magát, és kezdett volna bele valami más magyarázásába. Lóugrásban ír a csákó.
Vagy csak elfelejtett kicsi magyar?
Egyébként az egész lényét pökhendinek érzem, nagyon nem gyere be.

zsuzsk0 2013.05.10. 12:03:02

@hagyma
még az jutott eszembe, hogy azért az egy élmény amikor 4 amerikai ül egy társaságban és mindannyian magyarul beszélgetnek egymással, mert gyakorolni szeretnék a nyelvet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:04:37

@váj mí: hat nem tudom, mi eleve pl a hotelben nem is teszunk ki kanalat a teritekre......
@zsuzsk0: enyhen szolva sem amerikai tradicionalis etel, Mary nagyon szereti, aminek nem orulok, mert utalok panirozni

Robert N. Danahi 2013.05.10. 12:04:55

egyes szellemileg alultáplált személyeknél, akikre különösen erősen hat a média befolyása, vettem észre, hogy menőnek tartják eredeti hovatartozásukat lecserélni egy külföldire, főként amerikaira.
Ha magyar anya szült, ha magyar szülőktől születtél, ha Magyarországon születtél és itt nevelkedtél, akkor te a büdös életbe nem leszel más csak magyar. (Tök mindegy, hogy 1-5-10 vagy 15 évet élsz kinn.) A te hivatalos megnevezési formád: Amerikai állampolgárságot szerző magyar. Nem amerikai. És, hogy megelőzzük a szájkaratét, ne vedd feltétlenül magadra az első mondatot.

váj mí 2013.05.10. 12:04:59

@zsuzsk0: Azért fura, hogy lassan a "land of freedom" lesz a legbigottabb társadalom a nyugati világban.

zsuzsk0 2013.05.10. 12:05:49

@hagyma: valóban nem tradicionális, de ezt nem is állítottam. Panírozni tényleg unalmas.

váj mí 2013.05.10. 12:05:57

@hagyma: A levest mivel fogyasztják arrafelé?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:06:54

@zsuzsk0: Te komolyan ismersz 4 amerikait, aki magyarorszagon ele s magyarul tanul? ez megerne egy posztot:)

zsuzsk0 2013.05.10. 12:09:17

@váj mí: pl ez az oka annak, hogy a barátom az USA-ból idejött Mo-ra, és nem ő az egyetlen akitől ezt hallottam okként, hogy miért jött Európába. Nekünk lehet, hogy land of freedom, de a többségnek, akivel beszéltem inkább szabályrendszerek, társadalmi elvárások tömkelege. (Huszonévesekről beszélek itt).

zsuzsk0 2013.05.10. 12:11:24

@hagyma: Igen, elég sokat ismerek, kb.10-en vannak.. Nagyon kis aranyosak ahogy érdeklődnek és amilyen lelkesedéssel tanulják a nyelvet. 3an felsőfokú szinten is beszélnek magyarul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:13:04

@Robert Noel Danahi: nezd ez az otthoni felfogas
en amerikai lettem, es magyar is maradok
hogy ezt megertsd, ahhoz a helyzetemben kellene lenned
es nem, ne beszeld b ele az arcomba, hogy lecsereltem kulfoldire a magyarsagomat
mindenkinek buszken mondom, honnan erkeztem meg ide, ahol tartok es agyondicserem magyarorszagot
es az en megnevezesem jelenleg: amerikai
ha hivatalosak akarunk lenni akkor magyar-amerikai kettos allampolgar
hogy a szulohazam magyarorszag ez nem kerdes,amire legalabb annyira buszke vagyok, mint amrikaisagomra, de altalaban sok begyepesedett nem erti, de kozben rohan az angol allampolgarsagert, ahogy tehrti:)

@váj mí: ha levest rendelnek, akkor a pincer a levessel kiviszi a kanalat, de a teriteken nincs
ilyem egyszeru

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:16:10

a c im meg tenyleg vicces
egy turistanak sem kell megnosulni, hogy kijojjon
tenyleg ugy nyitottam meg a blogot, hogy itt valami nagy dolog lesz mert akarkinek nem adnak zoldkartyat
ez vagy sportolo lesz vagy nagy penge valamiben

váj mí 2013.05.10. 12:17:58

@zsuzsk0: Mnaaa, megfordul a történelem? ;)

@hagyma: Ja, értem. De tudod a hajón az ebédeltetéshez teljes terítéket kellett felrakni, és az ebédmenüben mindig volt valamilyen leves. Mna, ennek a kanalát mentették el, vagy kértek újat az amerikai turisták, ha a köret valamilyen püré volt.

zsuzsk0 2013.05.10. 12:22:41

@váj mí: nem hinném. csak lehet, hogy vannak akik többre vágynak. meg akarják tapasztalni, hogy milyen Európában, aztán rájönnek, hogy elég menő. Vagy nem és inkább visszamennek, mert nem tanulják meg a nyelvet és Európában is csak az amerikaikkal lógnak, mert nem tudnak beilleszkedni.

Ugyanaz vonatkozik rájuk is mint az összes kivándorlóra, csak ritkább, hogy egy jóléti államból jönnének mondjuk Mo-ra, Romániába. Pedig vannak ilyenek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:22:52

@váj mí: OK
sosem dolgoztam hajon
nalunk villaval eszik
bar en is ettem mar kanallal bevallom, de nem jellemzo
amugy meg ha egesz amerika kanallal eszi a mashed potatoest, akkor mi van?:)

váj mí 2013.05.10. 12:30:05

@zsuzsk0: Hm, hát ha a jövedelmük, bevételeik megmaradnak az otthoni szinten, akkor kellő nyitottság esetén szabadabban élhetnek, mint otthon. Gondolom, én.

@hagyma: Semmi sincs, akkor sem, ha kézzel eszik a rántott húst, csak ez Európában, ugye eléggé prosztóságnak minősül az általánosan elfogadott illemszabályokat tekintve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:30:26

"Szóval nem kellett még senkit feleségül venni, azt is megtanították már többek között, hogy az útlevél a legnagyobb kincs, arra mint a szemük fényére úgy vigyáznak."
ezt sem igen ertem, fel amerikanak nincs is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:33:10

@váj mí: mar mondtam, itt nincs rantotthus:)
ha van zsemlebe teszik es szendviccse valik es akkor kezzel eszik..
ehhez az illemszabalynak semmi koze
japanban akkor prosztosag villaval enni a rizst
/de meg egyszer mondom, nem eszik kanallal az ettermekben
altalaban koret steak melle
nem fognak villat kest es kanalat is hasznalni
Te mit szivtal a hajon?:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 12:34:09

@Mr. Long:
En imadom a svedeket! :)
Amerika picit csalodas volt, de ennek oka a kritikan aluli szallas es a spanyolok altal lakott teruleten az erosen hianyos angol tudas.

Turistakent egyedul arab orszagokat sikerult vegleg meggyulolnom (Tunezia es Egyiptom). Ezek az en ertekrendemmel kulturalatlanok voltak.

Az meg, hogy ki hogyan eszik, milyen lexikalis tudasa van szamomra irrelevans. Mervadonak az egyen boldogsagat tartom, az pedig nem egyseges.

váj mí 2013.05.10. 12:36:59

@hagyma: Te, most direkt értesz félre?
Arról pofáztam, hogy ha Európába jön, és kézzel zabálja a rántott húst, például, mert ő olyant otthon még nem látott, akkor ez itt minimum megkérdőjelezi az otthoni 7 évet. Understand?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 12:37:49

@Kovermadar: Akkor nem ide valo lenne a te sved torteneted. :)
Te csak ne akarjad az atlagot megvaltoztatni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.10. 12:42:43

@Mr. Long:
Ez igaz én is hazaáruló vagyok sokak szerint.
Azért megkérdezném mi a bánatos brét lehet onnan elárulni?
:)))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 12:46:16

@diggerdriver: A siker titkat, vagy nem tudom. Le kellene szoknom a magyar hirekrol, kinek sikerult ez? Csak hogy ma is szetoffoljuk (hunglish-ul) a blogot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 12:48:18

@Mr. Long: akarja a franc :)
Felolem az atlag annyit puffog magaban, amennyit csak akar.

Ket dolgot nem szeretek (a halon kivul):
- ha szemelyeskednek az emberek (rohadt hazaarulok),
- ha meg akarnak gyozni (de igenis ez a hazad).

Itt van mindkettobol eleg sok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 12:50:59

@Robert Noel Danahi: Ha hagymanak lesz kint gyereke (nemtudom belefer-e a koraba, vagy Mary-ebe) akkor amerikai, magyar, vagy keverek lesz?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:51:01

@váj mí: nem igazan hiszem
aki mar europaba megy arrol plane nem
ennyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:54:04

@Mr. Long: nem fer bele
az unokam viszont egyertelmuen amerikai lesz, ha a fiam rszanja magat vegre:)
termeszetesen buszke m agyar felmenokre hivatkozva mindig

Robert N. Danahi 2013.05.10. 12:54:18

Mr. Long: értelmező olvasás! Idézek egy klasszikust: (magamat)
"Ha magyar anya szült, ha magyar szülőktől születtél, ha Magyarországon születtél és itt nevelkedtél" - ebből hagyma és Mary közös gyerekénél kettő teljesülne, ergó amerikai. Ha szigorúan vesszük, és hagymát ámerikáinak mondjuk akkor meg pláne.

váj mí 2013.05.10. 12:55:13

@hagyma: Te, mi lenne, ha azokat csesztetnéd, akik tényleg beléd kötnek.
De ha ez így jobban tetszik, akkor oké, én nem láttam jól, hogy hogyan étkeztek az ametrkai turisták. Satisfied?
Ne legyél már annyira amerikai, baszki, hogy csupa kifogástalan úriembernek lásd az újdonsült honfitársaidat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 12:56:34

amugy pont chicagoba leptem be az orszagba annak idejen
a repteren kivul nem lattam belole semmit es hajszal hijjan visszaforditottak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.10. 12:57:00

@Mr. Long:
A magyar siker titkát?
Na az a kemény nem a Tarzan sarka:))))))
@Kovermadar:
Má' megint a túró rudi.
Föbe lövöm magam.
Vagy inkább stílszerűen elásom:))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 13:00:28

@váj mí: a lanyoknak mi a tapasztalatuk az amcsikkal kapsolatban? vagy nem fordulnak meg nalatok?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 13:02:13

@Robert Noel Danahi: Csak hogy belekossek! ;) Az apanak ezek szerint semmi koze hozza! Ertelmezem :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 13:02:56

@váj mí: Nem tudom, csak hatha testkozelbol ismerik az amcsikat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:03:06

@váj mí: en teged nem csesztetlek
dehogy tekintem
tudod hanyfele ember el itt
van itt kobunko redneck, aluliskolazott afroamerikai, mexikoi, kinai
rengeteg emberrel talalkozom mar a munkam miatt is
ne mutasd be
nekem fura, hogy egy szelet hus van a tanyeron azt felszednek kezzel, ha ott a teritek, en ilyet meg nem lattam
csirkenel, oldalasnal igen, mint otthon
lehet jobb korokben mozgok:)
amugy vicc de Mary beaf stroganoffot csinalt valamelyik nap tesztaval es kessel villaval talalta
mondtam neki, kanal bazmeg, nem fogok itt tokolni
sot a csirkeporkoltet is kanallal eszem / tesztaval, mert nem nokedlizek/ mert ugy tudom behalozni a szaftot is
a csirkecombomrol meg kanallal is lejon a hus, meg kezem is van
sokkal viccesebb mikor a magyarok kessel villaval kuzdenek egy rantottcsirkecombbal az etteremben mert ugy illik
teket izi baby:)

Robert N. Danahi 2013.05.10. 13:04:16

@Mr. Long: :DD hű az olvasással tényleg gondjaid vannak, pedig előbb csak vicceltem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:04:54

@váj mí: arra kivancsi, hogy milyen vendegek
most mar en is:)

zej 2013.05.10. 13:06:04

@Kovermadar: Az sem magyar! Szovjet találmány, ott jelent meg először, a magyarok csak "tökéletesítették"!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 13:06:11

@váj mí: "hála érzetének ahhoz az egyszerű, és nem befolyásolható tényhez, hogy valaki, hova születik."

Ritka pillanat amikor ellent kell mondjak Neked.

Párszor már az én tinédzser kislányom is megkapta a képébe hogy örülhet hogy ide született. Pedig Ő kifejezetten jó gyerek.
Nem minden esetben véletlen, hogy valaki hovászületik, Ha jó helyre születik, és élvezheti annak az előnyeit, azt becsülje is meg. (Ez minden második generációs gyerekre vonatkozik). Mivel amerikéban szinte mindenki bevándorló, itt helyénvaló emlékeztetni a gyereket több generáció után is, hogy nagypapa-nagymam áldozatvállalása nélkül, lehet hogy egy donyecki bányában kellene dolgoznia rabszolgaként élete végéig, nem s beszélve a türkmeniszténi birkapásztor karrierről.

Bizony sokszor nem tetszik az összehasonlitás az itteni iskolai körülmények és a mexikói iskola, vagy a barátnője budapesti iskolája között.
Becsülje is meg a jó sorsát.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 13:07:33

@Robert Noel Danahi: Valoban. el kellene dontenem, hogy a munkara, avgy a blogra figyelek...

váj mí 2013.05.10. 13:10:35

@hagyma: Izízem ...
Különben nem csodálom, hogy rántott húsnak vagy schnitzelnek ;) villával mennek neki, mivel ha nem ismerik, akkor valami darált húsos gezemicét feltételeznek a panír alatt. Aztán jön a döbbenet, hogy "jé, ez egy szelet hús!". Aztán van, aki megtalálja a kést, van aki meg kézbe fogja a dolgokat.
Csirkéből meg legfeljebb a mellfilét eszi normális ember késsel-villával, mínusz paprikás csirke, ugye.

váj mí 2013.05.10. 13:12:24

@Mr. Long: @hagyma: Gyorsan megvénültök fijjúg, ha ennyire esz a kíváncsiság :P

váj mí 2013.05.10. 13:14:40

@ctboy: Ahham, szerintem meg így lehet komplexusos felnőtteket nevelni, de ezt minden szülő döntse el maga mennyire terheli agyon a gyerekét bűntudattal. És ez még a jobbik eset.

petrol pet 2013.05.10. 13:14:45

Ki az a marha ki Amerikába
Tíz órát repülne?
Hát nem azé' mintha fontos lenne,
Hogy épp mennyibe kerülne - yeah!

Azért azt elmondhatom,
Nincs ott semmi izgató,
New York ócska tákolmány,
Csak egy rakás felhőkarcoló.

Mostmá' hogyha seggbe rúgnak,
Akkor se vállalom.
Essen a franc bele Amerikába,
Inkább tarajost ugrom.

Ready, Steady, Go!
USA nem vagy olyan izgató
Hiába bömböli a rádió
Pár rongyos dollármillió,
Megveszlek kilóra Amerika.

Floridában a tengerparton
Fertőző az unalom,
Las Vegasban éjszakánként
Agyukra megy már a nyugalom.

Washington utcáin tömegnyomor van
A sok Cadillac-től,
Hawaiiban szétrepednek
a gatyarohasztó melegtől.
(Exotic: Go-go Amerika)

...
Nekem ez jutott eszembe.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 13:18:00

@váj mí: "Azért fura, hogy lassan a "land of freedom" lesz a legbigottabb társadalom a nyugati világban."
Kicsit olyan ez mint az evolúció egy szigeten, Mint a Galapagos.

A nyelv, vallás, oktatás másképp fejlődik és kialakul egy új identitás ami jobban illik a helyi viszonyokhoz.
Még felismerhető az új társadalomban a régi(ek) szinte minden jellemzője, de az egész már kicsit más.

Én még mindig rácsodálkozom, hogy hasoló körülmények között élő amerikai ugyanabban a helyzetben, miért jut homlokegyenest ellenkező következtetésre.

Ezért nem mernék itt "salesman" kereskedői munkát vállalani.
Egyszerüen nem értem a gondolkodásukat,
mit, miért, mikor vennének meg.

LyukasBogrács 2013.05.10. 13:20:06

@hagyma:
"de rengeteg a szendvicsfel es hamburger fele kaja es azt meg a hasabkrumplit kezzel eszik"

És igen! Főzni sem tudnak.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.10. 13:21:35

A magyar vendéglátóipari képzés tényleg katasztrófa. Ehhez képest Nyugat-Európában egy vendéglátóipari szakközépiskolában ezerszer többet lehet tanulni. Például a gyakorlókonyhán minden nap 7-8 fogásos menüket raknak össze, minőségi alapanyagokból, amiket reggel közösen vesznek meg a piacon, úgy tálalva, hogy Pesten a legjobb éttermekben látsz csak hasonlót. Vagy a szobalány képzésen gyakorolják az ágynemű gyors cseréjét és hogy hogyan kell a szállodai szállítókocsira praktikus felpakolni. Az természetesen alap, hogy például a recepciósok angol képzésében a felsőfokot célozzák és még egy nyelven a középfokot.

Az amerikai konyha kapcsán van még mit kipróbálni: coleslaw saláta, Monterey Jack és Humboldt Fog sajt, Hummingbird torta,Charleston red rice, Hoppin' John, édesburgonyás ételek, tábortűznél pirított mályvacukor, stb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 13:22:03

zseniális az író stílusa, jöhetne valami folytatás!

Mondjuk, hogy mit csinál, hol lakik vagy akármi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:24:48

@LyukasBogrács: hat azert ha ezt Marynek mondanam, lehet megrendulne hazassagunk atombiztos alappilere
/teny, tobb okbol ritkan fozunk-sutunk, de akkor isteni/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:26:37

@doggfather: en is varom a posztolot:)
hogy kifilezzem
/ez csak vicc/
a zsenialitastol messze van
/ez nem vicc/

váj mí 2013.05.10. 13:27:12

@Étteremkritikus: Nagyjából egyetértek, de az utóbbi két alapanyag (édesburgonya, pirított mályvacukor), hát tudod ... kösz, nem. Igaz, én a sütőtököt sem szeretem, lehet azért.

váj mí 2013.05.10. 13:28:33

@ctboy: Hát végül is, "sziget", bár annak kissé nagyocska ;)

Németh András 2013.05.10. 13:29:19

Azért ezt a sehol egy erdő dolgot nem értem. fpdcc.com/ szóval ezek valami olyasmit írnak hogy Cook megyében olyan 27500 ha erdő van (11%) persze ez jóval alacsonyabb mint a pest megyei erdőborítottság ami 27%, de ezért nem olyan rossz.

Ha más oldalról nézzük a Pilis Parkerdő 65ezer ha erdőt kezel, vagy a Budai hegység erdei olyan 10ezer ha-t tesznek ki. Szóval nem kevés az amcsi erdőmennyiség.

Pláne ha figyelembe vesszük hogy (maradva a közép magyarországi régióval történő összehasonlításnál) a népsűrűség az 5x-e az itteninek.

Szóval van ott erdő, csak akarni kell egy kicsit :)

Azért remélem a többi szubjektivitás nem ilyen mértékű a cikkben :D

LyukasBogrács 2013.05.10. 13:29:41

@hagyma:
És még a kritikát sem viselik el...

Dedó. Az.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:32:34

@LyukasBogrács: ja amugy tudod miluen isteni szendvicsek vannak
a hamburgerrol es a steakekrol nem is beszelve
a papa john'os pizza.....
es a rantottcsirke
a 10 fele bab es krumpli
a toltott paprika
a spanyol kajak
bnem tudom miert gondolja mindenki, hogy itt a mekdonaldsz az etkezesi kultura
oda reggel beesenek az emberek meg delben, mert rohanas van
arra talaltak ki
de kerem van itt hetvege is
vacsoraido is...
egymillio legvaltozatosabb etterem, sarkonkent

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.10. 13:34:28

@hagyma: Nem minden magyar ember tudja kézzel-lábbal enni a csirkecombot, mert nincs meg hozzá a foga. Ilyenkor jól jön a kés villával. Ez egy más világ, itt még nem verik ki minden 8 éves gyerek fogsorát és ültetik be az örök mosolyt, maradtak a hagyományos elefánt módszernél. Amig van fog addig esznek, aztán jön a pempő. Bár már itt is vannak remek műfogak, amik átrágják a betont is. Jövünk fel mint atomanti, csak lassacskán.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.05.10. 13:36:47

TÖk jó! Tényleg, lelkes!:) Kíváncsi leszek egy leírásra 9 hónap múlva, amikor az eufória elmúlt:)
Chicago biztos szép, de ez a téli nagy mínusz... brrr... a tél 2 hétig jó, amíg síelek, utána mondjon le.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:38:35

@Öltönyösrabszolga: hat mondjuk az enyhe tulzas, hogy amerikai egyik legjobb varosa:)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.10. 13:39:08

@váj mí: Az édesburgonyaleves a sütőtöklevest kedvelő gyerekek kedvence :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 13:40:11

@váj mí: "Rántotthús, Wiener schnitzel"

Létezik egyébként itt is csak rejtve.
Minden olasz étteremben van "Chicken Parmesan" és ennek mindenféle variáviója.

Ez nem más mint egy darab rántotthús, Aztán olaszosan nyakonöntik paradicsomszósszal és természetesen sajttal.

A késsel-villával étkezést egyszerüen nem ismerik.
Soha senki nem mutatja meg nekik,
Ezért pedig furcsának, és idegennek "nem amerikainak" tünik számukra.
Aztán igyekeznek megmagyarázni, hogy az Ő módszerül a praktikusabb, Hiszen ami amerikai az jobb és praktikusabb kell legyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:40:17

"Pizzát nem tudnak csinálni, ilyen darálthús-féleséget előszeretettel raknak rá, amit én a virslis lángossal egy kategóriába sorolnék."

vazze egy olyan orszagban ahol 10 millio pizzas van es ezerfele pizza ezr leirni , tobb mint vicces
nem tudja mit rendel, erre kap daralthusost es megallapitast nyer amerikaban szar a pizza

hot-spot (törölt) 2013.05.10. 13:40:31

Hogyhogy nem ismerik a jó pizzát?
Biztos hogy Amerikában voltál ?

lavór 2013.05.10. 13:40:48

@Alaister Grand:

Szerintem semmi gond az írással. Sok-sok élmény, szinte a magyar agynak felfoghatatlan.
Így csapong az elme:"Még ezt is elmesélem, még ezt is, ez is hirtelen eszembe jutott, az is..." Van miről írnia. De könyvet nem akart kiadni. :) Így maradt ez a rövid szösszenet.

Az utolsó mondaton van a hangsúly. Amíg nem látja valaki, úgysem hiszi. Nem muszáj elhinni, hogy itt kell nyomorognia a magyarnak. Tegyék azok, akik elhitetnék velünk, hogy micsoda szép világ van itt a fejlett országokhoz képest.

hot-spot (törölt) 2013.05.10. 13:41:58

Azt nem írta le a poszti,hogy hány kövér embert látott és tényleg olyan gusztustalan dagadékok az amcsik,ahogy a tv-ben reklámozzák őket?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 13:42:55

@Dr. derelye vágó:

1) kozonseges vagy
2) ide jobbara irni szoktam, szemelyesen pedig a beszedet reszesitem elonyben

Ellenben szeretnelek megkerni arra, hogy ha nem tudsz kulturaltan beszelgetni, akkor keress magadnak masik jatszoteret. Az itteni emberek nem igazan vevok a stilusodra...

Erted picinyem? ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 13:43:12

@hagyma: hát ezen a blogon is volt már nem 1 író akin sírni lehetett úgy írt.

ebben az esetben viszont élvezet volt olvasni.

nem a tartalma, de a stílusa miatt.

hot-spot (törölt) 2013.05.10. 13:44:01

@Öltönyösrabszolga: Mi a jó abban,hogy kiteszed a testedet annak,hogy feltekeredjen egy fenyőfára, 100km/h -val?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:45:06

@ctboy: hat bocs de a chicken parmezant meg embert nem lattam, aki nem kessel-villaval ette
amugy en nem kedvelem kulonosebben
/ha magyaroknal rantotthusrol beszelunk, akkor mindenki rantott serteskarajra asszocial, persze a rantott csirkecomb is rantott hus, csak rantottcsirkenek hivjuk, a chicken parmesan is eleg messze all a kifejezett magyaros rantotthustol

ne mond mar nekem, hogy ezt kezzel esszuk evoeszkoz nelkul
www.bonappetit.com/images/magazine/2008/09/mare_chicken_parmesan_h.jpg

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2013.05.10. 13:46:18

@Kovermadar: le vagy te szarva oda írok ahova akarok ebben nincs bele pofázásod picinyem :)

ha ennyire zavar ott a szűrés gomb :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 13:46:47

@doggfather: OK
nekem az jott le, hogy valaki kijott es racsodalkozik mindenre, de meg semmit nem tud es ert
nincs ezzel baj, en is igy kezdtem

Démonmac1 2013.05.10. 13:48:08

Érdekes cikk. Némi általánosítással, de tudjuk be a viszonylag kevés utazásnak.
---kicsit lejjebb az az---
Az az exoticos szösszenet elég nagy lelki nyomorra vall, mert odaát nagyon nagy élmény várja az embert.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 13:49:35

@hagyma: mert nem gondolnak bele abba, hogy ott a mekin kivul (ami nekem egyik kedvencem, sorry) van ott meg kinai, thai, laoszi, japan, ausztral, olasz, nemet, francia, lengyel, brazil, egyiptomi, ..., indonez, litvan, ... , zimbabwei bevandorlo, akik vittek a konyhajukat is.

Nem sok helyen ettunk kint, de az mind finom es boseges volt.

PannonBoy 2013.05.10. 13:51:36

Tetszetős írás, volt benne egy dinamizmus, ill. ahogy bemutatta az új élményeit. Stílusa rendben volt, nem látok benne kivetni valót.

Viszont a kommentekben annál inkább. Úgy látom kezd kialakulni a " jó magyaros irigykedés" és fújás a másikra.
Először is, az hogy kinek mi az állampolgársága és minek tartja magát, az csak az adott egyénre tartozik, nehogy már a másik mondja meg hogy micsoda. Sokan a nationality-t az origin-ből akarják leszármaztatni, holott ez nem minden esetben egyenlő.

Másrészt ez a "hazaárulózós" szöveg nem tolerált itt. Aki kiment annak megvolt az oka rá, szintén nem másra tartozik. Amúgy is az EU-n belül nem is értelmezhetjük a bevándorló fogalmát, hiszen EU = Home.
Ha meg valaki messzebb vidéket választ, akkor az állampolgárság elnyerésével már nem bevándorló, hanem citizen.

váj mí 2013.05.10. 13:53:22

@Étteremkritikus: Mna, akkor itt lehet a bibi ;) Sem gyerek nem vagyok már, sem a sütőtököt nem szeretem.

Fejesrob 2013.05.10. 13:53:51

Katonáéknál én is (sőt mindenki) egyetlen kanállal ette végig az összes kaját amit adtak.

Érdekes volt, de ha valahová mennék dolgozni, az nem az USA, hanem a Kanári szigetek.

váj mí 2013.05.10. 13:58:08

@ctboy: Engem leginkább az mulattat, hogy ha egy amerikai zavarba kerül valami miatt, a világ bármely pontján, mert nem ismeri az ott alapvetőnek számító -mondjuk- viselkedési szabályokat, akkor ahelyett, hogy megpróbálná elsajátítani őket, nagy mellénnyel kinyilatkoztatja, hogy mindenki más rosszul tudja, mert náluk otthon ez nem így megy, és barbár az egész banda.
Különben, ez megfigyelhető a filmiparukban is. A nem Amerikában gyártott sikerfilmeket megveszik, újraforgatják, jól lebutítva az ottani átlag szintjére.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.10. 13:58:49

@hagyma: nekem is ez jött le, de ennek az elmesélése olvasmányos volt.

morsels (törölt) 2013.05.10. 14:03:28

@Öltönyösrabszolga:
Hat ami eledugrik a sipalyan. Kivilagitatlanul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:06:14

@Kovermadar: hat itt fel oran belul van 43 kulonfele lehetoseg pizzatol a japanig
de
jelzem, tudnak otthon is fozni, csak nem napi szinten folyik a dolog
es kicsit mas stilusban mint otthon az vitathatatlan
egy levest nem tesznek oda reggel, mikor chicken nuddle van konzervben is

@váj mí: Te kostolgatsz engem ma, nem en teged
miert lenne egy atlagamerikai butabb egy atlagmagyarnal?
ezt honna veszed?
ja mert, hogy nem tudja hol van magyarorszag?
hehe, ezt a hulyet!
a filmiparral meg kar jonni megintcsak, mert nem europai filmekbol el
a fel vilag amerikai filmeket nez
azutan szidja,de elotte sorban all, hogy jon a terminator 3 es bezudul a moziba a magyar is colaval meg popcornnal
majd masnap lehulyez globalice minden amerikait a mekdonaldszban es nem tud a tv-ben felsorolni 4 magyar megyet

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.05.10. 14:06:48

@morsels: Ja... hát, mindenki mást hülyeséget szeret. Van aki veterán autókat gyűjt, van aki veterán autókat gyújt, van aki síel, ejtőernyőzik, fotózik, tüntetésre jár, mindenkinek van valami hülye hobbija...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:07:15

nade hol a posztolo?
mosogat?

zopilote 2013.05.10. 14:09:11

@Étteremkritikus:
" Az amerikai konyha kapcsán van még mit kipróbálni: coleslaw saláta, Monterey Jack és
Humboldt Fog sajt, Hummingbird torta,Charleston red rice, Hoppin' John, édesburgonyás
ételek, tábortűznél pirított mályvacukor, stb. "
Igen, ki kellene probalni a fent emlitetteket, hogy elmenjen a kedve az embernek tole:)
Megemlitenem meg a hires amerikai " apple pie " - t. Nem am reszelt almaval, hanem ok -
lomnyi almadarabok akarmilyen tesztaval betekerve, ami fagylalt nelkul ehetetlen:). A jo ha -
zai almas pitenek a nyomaba sem johet, kulonosen amiben a reszelt almaba kis fahej is van
keverve. De amerikai, ezert trendi!! :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:09:26

@Öltönyösrabszolga: en peldaul sorozok
es szeretem az amerikai focit

es mielott lepnek munkaba bbq porkot fogok enni reggelire bbq szosszal, ami allitolag nem magyar gyomornak valo, en meg szeretem
akkor tenyleg amerikai lettem!!!!!!!!!!
yupppiieeeeee

váj mí 2013.05.10. 14:09:38

@hagyma: Te, ne vegyél már minden inget magadra, basszus!
Bármennyire is szeretnél, nem te vagy az az"átlag- amerikai", akiről én beszélek. Az majd az ükunokád lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:12:22

@zopilote: akkor Te meg nem ettel jo apple piet, szar helyekre jarhatsz
kis darabok vannak benne, es direkt imadom, bar ritkan eszem
a coleslaw-al mi a bajod?
az pl nekem nagyon bejon pl rantot csirkehez

az a tuzbe tett feher ize nekem sem jon be, de ok meg nem szeretik a pacalt
bar a mexikoiak...

morsels (törölt) 2013.05.10. 14:12:47

@váj mí:
En ezt inkabb a magyaroknal figyeltem meg. Es eleg sok pelda van ra itt a HA-n is :-).

Egyebkent milyen allagu volt az a krumplipure? Krumplibol keszult vagy porbol?

nbernadett 2013.05.10. 14:13:52

Nekem tetszett a poszt, köszi! :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:17:45

@váj mí: persze, hogy nem vagyok, nem magamat vedem, hanem az atlagamerikait
vedenem en az amerikai blogon az atlagmagyart is, csak nem divat kritizalni meg annak sem aki tudja hol van magyarorszag
meg ha lennenek is ellenerzeseik, meg nem sertenenek, sot mosolyognak, de jo, magyarorszagrol jottel
/ez kepletesen, mert ugye internet, de mondjuk az eletben is/
kepesek arra, aki ismeri a storymat es pl a multkor bejott a ferje, elmeseltette velem neki/
vicces mekkora fentartasok, olykor gyulolet van ide es visszafele csak erdeklodes .... sot kedvesseg
en meg egy amerikait sem hallottam, hogy kocsog tudatlan cigany stb magyarok
/hogy ki mit gondol otthon 4 fal kozott az maganugy, de szerintem ott sem foglalkoznak velunk, magyarokkal/

váj mí 2013.05.10. 14:18:39

@morsels: Ezek szerint, különbözőek a megfigyeléseink ...

Krumpliból, egy 5 csillagos szállodának megfeleltethető hajón, csakis krumpliból. És a rántotta is tojásból készült, nem tojásléből.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 14:20:48

@váj mí: ki az átlag amerikai, melyik államban/megyében él, mivel dolgozik? Milyen nemű, korú?
Én még nem találkoztam az általad leírt sztereotíp viselkedésekkel, pedig voltam már ott párszor és nem a Fehér Házban vacsoráztam.

váj mí 2013.05.10. 14:21:20

@hagyma: Van a te helyzetedre egy orvosi szakkifejezés is. Ha jól emlékszem, "túlzott megfelelési kényszer". De póriasan magyarul ezt úgy hívják, hogy "pápább a pápánál".

zopilote 2013.05.10. 14:21:21

Chicagorol nekem Hobohemia, Ben Reitman ( az egyik legnagyszerubb amerikai ), a Madi -
son Street, a Hobo College, a Dil Pickle jut eszembe es a mult szazad elso fele:) Tobbszor
elvezettem mar a varos mellett, sajnalom, hogy nem ugrottam be par napra nosztalgiazni:)
Remelem, iden augusztusban lesz idom, ha megyek le a Nagy Talalkozora, Brittbe ( Iowa)

morsels (törölt) 2013.05.10. 14:22:48

@váj mí:
Hat pedig szinte rendszeresen lehet olvasni, hogy kik miert hulyek.
Nem furdenek, nincs jobbkezszabaly, csak stoptabla mindenhol, nincs keverocsap, kurva nagy a villasdugo, meg mit tudom en mi, lehetne folytatni.

Csak azert kerdeztem, mert sajat tapasztalatom alapjan mar lattam folyos krumplipuret. Igaz, az magyarorszagon volt egy etteremben. Nem 5 csillagosban, de nem is utszeli kocsmaban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:24:16

@váj mí: es egy 4 gyemantos szallodaban is
sot nalunk kifejezetten az a helyzet, hogy csak farmrol szerzunk be mindent, hust, zoldseget

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:26:55

@váj mí: ma hulyeseget beszelsz egesz nap
en csak MArynek akarok megfelelni maximum:)

de az meg nem kenyszer:)
mert egy penden hurolunk

kinek kene nekem megfelelni?
ugyanmar

zopilote 2013.05.10. 14:27:10

A mályvacukor lenne a marshmallow? Esse tuttam, bar nem vesztettem vele semmit:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:27:57

@váj mí: az ukonokam meg remelem legalabb vilagsztar lesz kaliforniaban

Sand Lover 2013.05.10. 14:28:01

Nekem tetszett a poszt, ahogy a srác rácsodálkozik a dolgokra – annak idején én is így csodálkoztam rá Amerikára, amikor – még a múlt században – arra jártam. Laktam is ott egy rövidebb ideig.
Igaz, én úgy csodálkoztam rá, hogy nem volt még sem internet, sem e-mail. A leveleket még a jó öreg posta továbbította és 2 hetet kellett várni a postafordultára...ez ma már elképzelhetetlen.
Voltam Chicagoban is, de valahogy nem tett rám nagy benyomást. És ha már itt tartunk, igazából az USA sem tetszett igazán. Jót enni nem lehet, mert semminek sincs íze. Mindenre vagy ketchupot kell tenni, majonézt vagy mustárt; esetleg juharszirupot. A sör vacak, de még a „kézműves” sör is. Stb, stb. Amúgy kedvelem az amerikaiakat, csak ne kelljen ott élni.:) Igaz, nem voltam mindenhol, csak 4 államban. lehet, hogy mondjuk Kaliforniában vagy Washingtonban tökjó minden.
Azzal együtt a srác szerencsés, mert egy régi álmát valósíthatta meg, ügyes volt és elintézte magának, hogy kimehessen oda, ahova szeretett volna, ezért respect. És lehet, hogy ez csak a kezdeti lelkesedés, de tetszik neki és jól érzi magát, gyakorlatnak, referenciának is kitűnő. Minden jót kívánok neki !

váj mí 2013.05.10. 14:29:42

@hagyma: Bocsánat, hogy megsértettem választott népedet. Az amerikaiak a kiválasztott nép.
És én ezzel befejeztem, mert nincs türelmem a szűklátókörűséghez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:29:52

@zopilote: en se
sose forditottam le
sweet potatora szoktak radobni, foleg az afroamerikaiak kedvelik, de amugy eheto
van aki sutogeti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:31:48

@váj mí: eleg sok dehonasztizalo jelzot kuldessz ma iranyomban
nem mintha zavarna;:)
de Mary azt mondta szerinte nem vagyok szuklatokoru
eppen sminkel, gondoltam megkerdezem
jo, lehet, elfogult

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:33:08

@váj mí: kivalsztott nepnek meg a zsidok tartjak magukat
foleg az ortodoxok
az amerikaiak nem

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.10. 14:33:33

@zopilote: A falun élő, külföldön sose járt, amerikaiakkal nem barátkozó dédnagymamám is almaszeletekkel készítette az almás pitét. Egy almát 8 cikkelyre vágott és úgy rakta rá a tésztára, aztán ment rá a fahéjas cukor :)

váj mí 2013.05.10. 14:34:35

@Réka ‎: Ok, akkor tőled is elnézést kérek, én voltam a peches, hogy kifogtam életem során azt az uszkve 60-70 kevésbé szocializáltat és nyitottat a tömegből.

Esküszöm, kezdem magam úgy érezni, mint ha a zsidókról, a tabu népről írtam volna valami kevésbé pozitívat.

morsels (törölt) 2013.05.10. 14:35:03

@Sand Lover:
Eleg sokat valtozott a gasztronomia az elmult 20 evben Eszak-Amerikaban. Persze van meg pulled pork BBQ szoszba fullasztva, meg philly steak sandwich, meg chicken wings, roast beef, meg plane hamburger/hot dog, de azert lehet talalni kifejezetten erdekes, uj, es nagyon jo cuccokat is.

váj mí 2013.05.10. 14:35:34

@hagyma: Ja, hogy te vagy maga az amerikai nép. Hát bocs. Nem tudtam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 14:41:32

@Dr. derelye vágó: mar el is felejtettem... :)

De te meg mindig kozonseges vagy, ugy fest toled ennyire futja csak.
(ne valaszolj, ugysem fogom latni ;) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:41:49

@váj mí: figyelj, ma szerintem migrened van
ennyire nem erthetsz felre egesz nap

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:43:47

@Étteremkritikus: mert az almaspitet nem az indianok talaltak fel, hanem europabol jott az is:)
kifejezetten jok benne a darabok

váj mí 2013.05.10. 14:43:56

@morsels: Én is ettem már piszok rossz krumplisalátát Ausztriában. Na és?

váj mí 2013.05.10. 14:45:42

@hagyma: Még nincs, de lehet estére lesz.
Néha az az érzésem, a kommentjeid alapján, hogy Uncle Sam reinkarnációjának gondolod magad, amikor kritika éri az amerikaiakat.

Sand Lover 2013.05.10. 14:46:37

@morsels: Az a baj, hogy az alapanyag nem ízletes. Bármit veszel a boltban, alig van valami íze, legyen az gyümölcs, zöldség vagy bármi. Pl. NY-ban ódákat zengtek a kagylólevesről, de semmi extra. Pedig nincs gond az ízérzékelésemmel. Ja meg: minden iszonyúan hizlal. Amikor ott laktam, fél év alatt felszaladt 10 kiló, pedig akkor a suliban minden nap sportoltam. És nem ettem többet, mint itthon.
Mondjuk, a derék amerikaiak azon eléggé kiakadtak, hogy nem szeretem a pizzát (!) és hogy ebéd után nem csokit eszem, hanem gyümölcsöt. El is neveztek fruit eaternek.

morsels (törölt) 2013.05.10. 14:47:19

@váj mí:
Csak kerdeztem. Mert az magyarazat lehetett volna, hogy miert kanallal ettek a krumplipuret. Ha nem, hat nem :-).

Egyebkent az ettermekben a kanal nem alapvetoen resze a teriteknek. Egyszeruen azert, mert itt eloszor salatat esznek, utana a fo fogas, vegul esetleg sutemeny. Ez a tobbseg. Aki levest ker, annak hozzak a kanalat hozza. De altalaban aki levest ker, az szendvicset eszik hozza... valoszinuleg europai szemmel fura, vagy barbar, itt meg teljesen normalis.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 14:50:32

@váj mí: ezt mondjak mindig, amikor helyesbitek valamit ami a tapasztalatom alapjan nem valos
ez az erv
hu de nagy amerikai lettel
mar biztos magyarul sem beszelsz
sosem leszel amerikai
hazaarulo vagy stb
haggyuk
mar mondtam ha globalisan hulyezik az amerikaiakat, akkor szolni fogok ellene, mert pl a felesegem sem hulye es O szuletett

es ezt mondtam, ha globalisan hulyeznek a magyarokat amerikai blogon ugyanezt tennem
csak ott nem teszik
de miert nem?

amugy otthon a roman az cigany
az amerikai hulye
a francia csigazabalo
az angol retkes

a magyar verbalisan tenyleg gyulolkodo
/na latod most altalanositottam, lehet komplenolni/

morsels (törölt) 2013.05.10. 14:52:51

@Sand Lover:
Mondom, sok minden valtozott azota. Szerintem legalabbis. Ettol fuggetlenul persze bele lehet futni pocsek dolgokba, meg ami masoknak nagyon jo, az szamodra erthetetlen, hogy miert. Szokas kerdese is.
De ettem peldaul nagyon rossz clam chowdert, meg nagyon finomat is. Vagy lobster bisquet. Es meg lehetne sorolni. Dehat mindent lehet jol, meg rosszul is csinalni.

Meg mondjuk egy suliban a diakok ritkan foglalkoznak az egeszseges etkezessel :-). Nekem is voltak kollegaim, akik meseltek, hogy suliban gyakorlatilag spagettin, pizzan, meg sajtos makaronin eltek :-).

váj mí 2013.05.10. 14:53:19

@morsels: Normális állagú volt, villával könnyebben fogyasztható, mint kanállal, mna ;)

Khm, a hajóról volt szó, pontosabban egy Potsdam-Prága között közlekedő szállodahajóról, amely meglehetősen európai, és ahol napi ötszöri étkezés volt biztosítva a vendégek számára, és ahol az ebédmenühöz mindig tartozott valamilyen leves, természetesen kanállal.

zsuzsk0 2013.05.10. 14:55:06

@hagyma: azért, mert az amerikaiak általában próbálnak politikailag korrektek maradni, ha nem tévedek.

DieNanny CH 2013.05.10. 14:56:08

@hagyma:
"eletemben nem hallottam olyat, hogy valaki szallodaba megy dolgozni es kap szobat,"

Ez fura. Két szállodát ismerek Ausztriában, 4*, és a tetőtérben voltak kialakítva szobák és apartmanok az alkalmazottaknak. Itt Svájcban is ismerek 2-t, ott is épületen belül laknak az alkalmazottak... Ez akkor csak európai szokás?

váj mí 2013.05.10. 14:59:05

@hagyma: Megnyugtatlak, hogy nemcsak a magyarok és a magyar nyelv sajátja a "verbális gyűlölködés". Amerikai blogokon meg nem nagyon fogsz te magyar témával találkozni (hacsak a gulyás nem lesz az), mivel azt sem tudják google nélkül, merre van Magyarország. És ezt most nem pejoratív, csak ez van.

Kolompar Indapass (törölt) 2013.05.10. 15:01:09

@hagyma: Hozzászólásaidat olvasva te nem amerikai lettél, hanem egy idióta. Ez az én véleményem, köszönöm a figyelmed.
Szűrés be!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 15:01:22

Kulonben ha valaki ugy erzi, hogy egy masik - nem magyar - nephez tartozik, azok befogadjak, akkor miert faj masoknak ez? pl hagyma amerikaisaga?
a bbq szosz meg rohadt jo. en azt teszem szendvicsbe, vagy pizzara, jobb, mint a ketchup.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:01:30

@zsuzsk0: mondjuk ha jol tudom meg buntethetnek is erte
mondjuk ha azt mondanam hogy fel alaszka alkoholista /amit nem mondanek mert nem igaz/akkor azt hiszem torvenyt sertenek

@DieNanny: helyesbitett kiadas
"eletemben nem hallotam olyat, hogy valaki egy SZALLODABA megy dolgoni AMERIAKABAN es kap szobat....."
de ha a posztolo jon, kivancsi lennek, hogy kapott a hotelben szobat
bar penzert minden tovabbi nelkul, mint barkinek

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 15:04:13

@váj mí: hogy nem tudjak merre van Mo. az Angliaban is elofordul. mondjuk nekik minden overseas...
de en sem tudom pontosan merre van kazasztan, csak nagyjabol. akkor most topa vagyok?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:04:30

@váj mí: ez megint kurva nagy altalanositas
van aki valoban nez kikerekedett szemmel es nem sok fogalma van
van aki meg kapasbol mondja, szeretem budapestet
errol komoly mintam van, mert az akcentusom miatt szinte mindig megkerdezik, honnan jottem
/ mondjuk elore tudom, ki fogja tudni es ki nem, de ez mas kerdes/
@Kolompar Indapass: nincs kizarva, hogy idiota vagyok, de ennek semmi koze amerikahoz
valoszinu genetikai hiba
szures be

morsels (törölt) 2013.05.10. 15:07:10

@váj mí:
Vilagos, hogy egy europai 5 csillagos hajos kirandulason teljesen masok a szokasok, mint az amerikai mindennapokon. Pont ezekre a kulonbsegekre probaltam ramutatni.

rolldog 2013.05.10. 15:08:54

@hagyma: hát ez az. A kommentek 99%-a már nem is magával a poszt-al foglalkozik így semmi hasznos tanácsot nem ad "határátkelőknek", ami a cél lenne itt.

Ha valaki gyűlölködni akar, menjen át erre a blogra, ott tényleg tematikusan össze van szedve, hogy kit, miért gyűlölünk és ott kiélheti magát...

gyuloltellensegeink.blog.hu/

váj mí 2013.05.10. 15:09:46

@Mr. Long: Ha engem kérdezel nem fáj, legalábbis nekem. De ez a "pápább a pápánál" mentalitás nem tetszik nekem, mivel igen rossz emlékeket idéz. Alapesetben csak mulattat, más esetben meg kissé felhúz. És ha éppen felhúz, az meg másnak ne fájjon.

DieNanny CH 2013.05.10. 15:10:48

@Étteremkritikus:

Pirított mályvacukrot imádom! 2 éve ettem először Ausztriában.

váj mí 2013.05.10. 15:11:54

@Mr. Long: Basszus, direkt leírtam, hogy nem pejoratív értelemben említettem, erre nem belekötsz? Most már a fasz kivan, tényleg.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 15:12:57

@váj mí:
"szülő döntse el maga mennyire terheli agyon a gyerekét bűntudattal"

Ez igy van ez a szülő döntése. Nem sok eszköze van egyébként a nevelésben, úgyhogy nehéz lenne ezt elhagyni.

A zsidóknál egyébként is jól müködő hatezer éves hagyomány a bűntudatra hivatkozás, amit a keresztény egyházak is előszeretettel alkalmaznak.
Biztos innen marad meg az igény a használatára.

váj mí 2013.05.10. 15:13:15

@hagyma: Rajtad már meg sem lepődök, hogy nem érted, nem rosszindulatból írtam.

váj mí 2013.05.10. 15:15:41

@morsels: Hát ja, de ő egy európai 5 csillagos hajós kirándulásra fizetett be... ;)

váj mí 2013.05.10. 15:16:35

@ctboy: Szerintem vannak dolgok, amelyeket nem feltétlenül kellene átvenni és alkalmazni, akárhányezer évesek is...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:17:17

@váj mí: mert pl minositessz ervek nelkul
egyaltalan nem vagyok papabb a papanal
sztereotipia
azok kozul amit felsoroltam
aki amerikab jon es amerikai lesz az mind megkapja akarmit ir
indok nelukl
ha leirom, hogy budos cigany szorostalpu ciganyok, mind egytol egyig
es ezt Te probalod cafolni
akkor papabb leszel a papanal?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:19:55

@váj mí: @váj mí: latod megint lehulyeztel kapasbol:)
azert lehet az ertelmi kepessegeim elerik egy becsi reciset:)
igyal valamit es higgadj le

bobsys 2013.05.10. 15:20:46

@hagyma: "foleg hogy az amerikaiak zome nem is ismeri a rantotthust"

chicken fried steak?
fried pork chops?
ezeket szinte mindenhol kapni

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 15:23:25

@váj mí: "nagy mellénnyel kinyilatkoztatja, hogy mindenki más rosszul tudja,"

Ez bizony tény.

Még az amerikai külpolitika is ezen az elven müködik.
Meg kell tanitani a világnak az amerikai értékeket (virtues), hiszen azok bizonyitottan a legjobbak.

Ugy megy ez mint a "Bazi nagy görög lagziban", mikor a papa mindenkit oktat a görögségről.

váj mí 2013.05.10. 15:24:28

@hagyma: Te, én mára befejeztem veled. Tudod, mit az amerikai a legintelligensebb, legkulturáltabb, legműveltebb, legigazságosabb és minden más-leg-pozitívum, amit csak akarsz. Satisfied?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:24:58

@bobsys: rantottcsirke nepeledel, de a magyar nepnyelv a rantotthus eseten eleve karajra asszocial
egyebkent rantottcsirket mond
fried pork chopsot azert nem mondanam, hogy mindenhol kapni, azt viszont mondanam, hogy ahol eddig en mozogtam, nem igazan talalkoztam vele
persze lehetnek mas videkek, mashonnan jottek, ahol nepszeru
a pork chopsot altalaban sutik es gyumolccsel izesitik
nepszeru meg a bbq pork
meg az oldalas
az a tipukus rantottszelet nem igazan

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.10. 15:25:03

@váj mí: nem rad gondoltam, csak altalanosan. bocsanat.
azokra gondoltam, akik itt kfejtettek, hogy hagyma akkor se amcsi, ha belehal erte. hanem vannak akik tudomanyosan akarjak levezetni, vagy ha megjon saman, akkor mentalisan...

az masik tema meg azert hivatkozik rad, mert a temanal akartam maradni. es viccesen hallatszik az angoloktol, elvileg egy europai neptol, hogy overseas. amcsiknal, ausztraloknal oke, de angliaban??

tenyleg nem szaltam rad, csak a veletlenek oszjateka.

"És ha éppen felhúz, az meg másnak ne fájjon." ez viszont vicceseb hallatszik toled. :)

váj mí 2013.05.10. 15:25:28

@ctboy: És majd minden vega bárányt eszik ... naja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:26:12

@váj mí: megint szamba adsz gondolatokat amit sosem mondtam ki
errol beszeltem
ha le merem irni, hogy azert nem minden amerikai tok hulye, ez a valasz
iszol te eleget?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:28:30

kene mar a posztolo, hogy Ot szedjuk izekre:)

Sand Lover 2013.05.10. 15:29:39

@morsels: Nos, lehet, hogy én futottam bele rossz dolgokba. Meg, ahogy írod, szokás – vagy ízlés – kérdése.
„suliban gyakorlatilag spagettin, pizzan, meg sajtos makaronin eltek :-)” – mert a menzán csak ezt lehetett kapni...komolyan, visszasírtam a tökfőzeléket. :)
Amúgy itthon elterjedt nézet az, hogy az amerikaiak milyen ostobák, amin én csak röhögni tudok, az átlagember még nemhogy nem beszélt, de nem is találkozott amerikaival; és persze van ilyen is meg olyan is, mint ahogy a magyarok között is. Talán naivabbak meg könnyebben átverhetőek, de ilyenből azért itthon sincs hiány. Azért kint sok, kifejezetten jóindulatú emberrel találkoztam, arányaiban többel, mint itthon.

váj mí 2013.05.10. 15:30:33

@Mr. Long: De amcsi, ah annak érzi magát. Sőt serpa is, ha éppen annak.

Hát mert nekik, mármint az angoloknak tényleg overseas, nem érzik magukat szorosan a kontinenshez tartozóknak.

Hm, miért is hangzik viccesen?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 15:31:39

@Réka ‎: "ki az átlag amerikai, melyik államban/megyében él, mivel dolgozik?"

Az átlagamerikai az akire a politikusok előszeretettel hivatkoznak mint "THE american people"
amikor a hülyeségeiket el akarják adni.

Szeretnék látni egyébként egyet már én is, csak miheztartás végett.

DieNanny CH 2013.05.10. 15:32:08

@hagyma:
Persze, az világos volt, hogy Amerikára gondolsz.
És természetesen ezekben a szállodákban is, amikről tudok, fizetni kell, Svájciban havonta szállás+napi 3 étkezés 850 Frank. De szerintem nagyon is megéri, hogy az ember 3 percre van a munkahelyétől, és le van a gond a lakáskeresésről.

váj mí 2013.05.10. 15:34:42

@hagyma: Én meg ha meg merem említeni, hogy vannak bunkó, sőt ne adj isten tahó amerikaiak is, akik úgy járnak kelnek a világban, mintha a passzátszél az ő seggükből fújna, akkor te rögtön jössz a dumával, hogy szegény-amerikaiakat-mindenki-bántja-és-különben-is-a-magyarok-mennyire-ilyenek-meg-olyanok.
Hát, ezentúl inkább rád hagyom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:36:03

@Sand Lover: hat az teny, bar sok tapasztalatom nics benne, -se gyerek nem voltam itt sem gyerkem nincs - a gyerekek fo kajaja a cereal, a mini hamburger, a mini hot dog, a chicken fingers es a sajtosteszta es meg a pizza es a gyumolcssalata!,
ezek a kedvenceik
de azert otthon estere esznek mast is altalaban, gondolom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 15:36:56

@hagyma:
Ugy latom ez nem a Te napod... :)

Gondolom nem vigasztal, ha azt mondom, hogy megertem az ertetlensegedet. A magyarok 95%-a nem tud felmutatni sajat tapasztalatot Amerikaval kapcsolatban. Ez van, el kell fogadni, mert meggyozni ugysem tudod oket, hiaba a 15 ev gyakorlati tapasztalat szemben a "haverom apjanak a testverenek a kutyaja megnyavogta a buta amerikai zsirafot a teveben, ezert biztos minden amerikai vagy buta, vagy zsiraf".

DieNanny CH 2013.05.10. 15:38:14

Mi van ma??? Front??? Én ennyi félreértelmezett szándékot, veszekedést, sértődést még nem tapasztaltam itt...??????

Szerintem mindenki tartson 10 perc szünetet, közben olvasgassa ezt: www.pozitivnap.hu/ , aztán jöjjön vissza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:38:39

@DieNanny: ezt alakarcintom
de itt meg ilyennel nem talalkoztam
de attol meg letezhet, nem talalkoztam mindennel:)
@váj mí: en a magyarokrol egy szot nem szoltam emlekeim szerint, de ha idezed megkozvetlek
hat en eleg regen talalkoztam amerikaiakkal kulfoldon es eleg keveset, meg annak idejen
en ezt peldaul sokkal jobban ereztem a nemeteknel

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 15:39:56

@hagyma: a sajtos tesztat kifejtened bovebben? Megkivantam... :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:42:30

@DieNanny: masodik ukran front
ne aggodj, csak varjuk a posztolot, chicagoban mar majdnem 10 ora szerintem
ha tenyleg ott van es melozik, akkor gaz,, mert az meg 7 orahossza, mire vegez

Uva 2013.05.10. 15:42:59

mar hogy a viharba ne tudnanak pizzat csinalni csak itt a munkahelyem 200 meteres korzeteben van 3 pizzazo ami boven jobb, mint barmelyik otthoni pizzaszelet-kajalda.
mondjuk lehet hogy ez csak new yorkra igaz, de ezer fele kajat be lehet szerezni pillanatok alatt, ha meg fozni van kedved, a vilag barmely konyhajanak barmely osszetevojet meg lehet venni par metromegallon belul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:44:16

@Kovermadar: macaroni cheese
nepgyerekeledel
de a nagyok is eszik:)
@váj mí: a vagyonodat, vagy a lanyokat hagyod ram?
utobbi jobban erdekel

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 15:45:13

@váj mí:
Persze hogy nem kell átvenni és nem is ez a fővonal.

Neked mi lenne a vélaszod, ha a 14 éves lányod nem szállna le rólad, hogy neki mindenáron szüksége van egy Iphone-ra, mert igaz hogy van minden mása (ipod, 7" samsung tablet, laptop, samsung kicsit iokos telefon) de az mind ocska és Iphone nélkül nem élet az élet.

Ilyenkor elő tud jönni a hivatkozás a magyarországi barátnőkre, hogy lehet hogy azokkal kellene a helyzetét inkább összehasonlitani, és nem az amerikai bankigazgató fiával.

Ez itt a büntudat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:46:31

@Uva: nem ez nem csak NY-ra igaz, ez igaz meg ilyen kisvarosra is mint asheville
nagyon birom, mikor mondjak, hogy az amerikai konyha szar, meg nincs is, oszt kozbe a vilag minden konyhaja jelen van az olasztol a kinaiig
sot magyar etterem is elofordul
hat a pizzan en is kiakadtam
aki itt nem talal jo pizzat az egeszen konkretan hulye

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 15:48:30

@váj mí: "És majd minden vega bárányt eszik ... naja."

Nem mind csak akit "Aunt Voula" hiv meg vacsorára.

váj mí 2013.05.10. 15:48:44

@ctboy: Azt mondanám, hogy keresse meg rá a pénzt diákmunkával (ha majd elég idős lesz a diákmelóhoz), ha annyira kell neki.

DieNanny CH 2013.05.10. 15:48:51

@hagyma:

Ó, igen, amit @Kovermadar is mond, bár amit én szeretnék tudni, azt eddig feliratos filmekben úgy hallottam, hogy Sajtos Makaróni. Ugyanaz a kettő? Le tudnád írni, hogy készül a sajtos makaróni? (Itt Svájcban van egy bizonyos Alplermagrone, amiben kb 3 cm-es makarónitésztát összefőznek kockára vágott krumplival jó sűrűre, jól megízesítik, nyakonöntik sok tejszínnel, még egyszer megrottyantják, majd almaszósszal tálalják. Nagyon szeretem!)
Valami hasonló?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:49:41

@hagyma: raadasyul eleve azt tetetek ra amit akarok
a teszta meg izles kerdese, en a vastagabbat kedvelem, a papa Jhonsost
@váj mí: de azt hogy tudod ram hagyni, mikor nem is a tied?

váj mí 2013.05.10. 15:50:01

@ctboy: Miért, nem hívja meg mindet? Hát micsa demokrácia az ilyen, kéremszépen?

váj mí 2013.05.10. 15:50:56

@hagyma: Nem, hál'istennek, de megosztod őket, többek közt velem is.

tableno 2013.05.10. 15:51:07

@Muscari: Ha érdekel Irán, akkor először nézd meg a Persepolis című rajzfilmet. Alapozásnak kiváló, sokkal többet ér, mint egy általam írt poszt! :)

Uva 2013.05.10. 15:51:23

@hagyma:
az meg a masik hogy mivel nezetkozi a csapat amiben dolgozom, mindenki a kedvenc nemzeti ettermet ajanlja, es szivesen tanit recepteket fozeshez. soha eszembe nem jutott a kajan finnyogni.

ami viszont meg mindig nagyon vicces az hogy az emberek fele futocipoben jar munkaba :)

DieNanny CH 2013.05.10. 15:52:44

@ctboy:

Nem gondoltál arra, hogy azt a tanácsot adod: Adja el a dolgait az ottani Vaterán, és a befolyt pénzből vegye meg a legújabb kütyüt...
Még sosem próbáltam ilyet, mert nincs gyerekem, úgyhogy még csak azt sem tudom, TE mit szólnál ehhez...

Laci64 2013.05.10. 15:55:36

@Uva: A futócípőt Angliában is megtalálod, még öltönyhöz is :)
De tényleg nincs öltözködési kultúra. Annak ellenére, hogy a m.o.-i árak töredékéért lehet márkás cuccokat kapni. Ez rossz? Nem tudom. Csak nem fontos nekik annyira.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:56:36

@DieNanny: hat gondolom ugyanaz
en meg sosem foztem
Mary dolga
ilyen csiga alaku tesztaval esszuk es van rajta sok sajt:)
tenyleg nem tudom
t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJiFSXf7LNruzN7wGPuxDV6jOJg0Qd7QZcYkSfBbADMEkhRhAE
amugy sokfelekeppen lehet
van hogy bepaprikazzak, van hogy bacon megy ra stb.
vegyel ilyet es usd be a googleba hogy makaronicheese:)
vagy olvasd el a doboz hatan a receptet:)
komolyan eletemben nem foztem meg ilyet

váj mí 2013.05.10. 15:57:16

@Kovermadar: @DieNanny:
Ok, akkor röviden összefoglalva, a sajtos makaróni. Vaj, Worcestershire szósz, tej, mustár, liszt, só, bors ez megy a szószba, plusz legalább kétfajta sajt, mondjuk cheddar és edami. Szóval egyfajta felturbózott besamel-mártás. Ezzel leöntöd a tepsibe rakott főtt makarónit majd sütöd. Azt hiszem, semmit sem hagytam ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 15:58:17

@Uva: sportcipo az nem futo:)
kenyelmes
@váj mí: igy van, az emberisegnek fontos, hogy megismerje a gondolataimat
tulajdonkeppen ezert jott letre az internet, hogy ezt megtehessem

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:00:34

@hagyma:
"de azert otthon estere esznek mast is altalaban, gondolom"

Nem igazán otthon is leginkább ilyeneket kérnek.
Néha hosszú rimánkodás után hajlandóak valami újat megkóstolni.
Aztán gyorsan visszatérnek a jól beválthoz.

váj mí 2013.05.10. 16:01:20

@hagyma: Ja, hogy te vagy a maradék 1% az internetből. Már értem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:02:16

@ctboy: nem vitatom
majd ha ahazajon Mary megkerdezem mit etetett a harom gyerekevel estenkent
szerintem megerosit teged:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:03:46

@váj mí: nem,
en vagyok maga az internet
/ arra gondolsz, hogy a 99 % az porno?/

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:03:50

@Kovermadar:
"Gondolom nem vigasztal, ha azt mondom, hogy megertem az ertetlensegedet."

Azért azt tegyük hozzá hogy hagyma tényleg szokatlanul egyoldalúan látja a dolgokat.

Ugyanennyi itt töltött idő (15 év) után nekem pl. sok mindenről más a véleményem. Igaz nekem nem amerikai hanem magyar a feleségem.

Uva 2013.05.10. 16:05:16

@Laci64: nem rossz, csak mas. otthon meg van egy csomo szakadt es budos ember, az itt nem jellemzo. viszont barki kepes ugy feloltozni mint egy bazari majom.

váj mí 2013.05.10. 16:05:45

@hagyma: Huhh, az de szar lehet ..
Ahham, arra.

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:06:53

@ctboy:
Kaliforniaban az nem lesz egyszeru :-)

Uva 2013.05.10. 16:06:59

@hagyma:
Asics gel kayano 19, brooks, new balance az futocipo. azzal szoktam szorakozni a metron hogy nezem kin milyen futocsuka van.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:07:45

@Kovermadar: Macaroni & Cheese vagy Mac and Cheese.
Minden amerikai gyerek kedvence P&J sandwich mellett
(Peanut Butter and Jelly)

Laci64 2013.05.10. 16:08:24

@Uva: Azért pár napja pont a metró, elég sokan voltak. és látom, hogy kocsi elejében több a hely. Átvergődtem, de nem kellett volna. 2 hajléktalan árasztott olyan szagot, hogy méterekre nem közelítették meg őket. A következő megállónál átszálltam egy másik kocsiba, mert féltem, hogy róka lesz. És ez a nemzetközi reptér felé vezető vonal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:10:20

@ctboy: nem gondolom, hogy egyoldaluan latom, de mivel altalaban amerika basztatasa megy, inkabb probalom a jobb oldalat megvilagitani
meg azert gondolom allama es varosa is valogatja
es igen valoszinu az sem mindegy hogy egy amerikai nagycsaladba nosultem be es a felesegem amerikai
talan jobban ertem oket
nem biztos...
de amugy sem kell mindent mindenkinek egyforman latni, ettol nem mernem neked mondani amit Te nekem, hogy egyoldaluan latom a dolgokat, mivel eleve fogalmad sincs hogy latom a dolgokat:)

Sand Lover 2013.05.10. 16:10:34

@DieNanny: Ne izgulj, általában dobozból főznek.:) Vagyis, vedd meg a dobozt, összekevered a tartalmát egy kis vízzel, be a mikróba/sütőbe és kész is. Lásd még: blueberry muffin, pancake (pl Hungry Jack) stb.
(Mondjuk nekem nagyon ízlett a macaroni+cheese, még dobozból is. Talán most már itthon is lehet kapni.)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:10:38

@váj mí: Pontosan ez mindig az első válasz, de 16 év alatt a gyerek nem fogható munkára és nem is alkalmazható.
(Child Labor Law)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:14:29

@Uva: akkor az tenyleg NY specko:)
lehet futva jarnak be
/jut eszembe az en idomben a futocipo meg szoges volt, szo szerint/

Peter. · http://enginedesigns.net 2013.05.10. 16:15:39

Amit Domonkos írt a jobbkézszabály hiányáról, az valós. Most tanulok vezetni, Magyarországon sose próbáltam de itt kicsit rákészültem majd simán letettem a kresz vizsgát a DMV-ben (25 kérdés megválaszolása érintőképernyőn, 6-ot ronthatsz) így megvan a tanuló jogsim amivel 3 hónapig vezethetek valaki mellett. Ez a valaki a feleségem aki lassan már kitépi a haját, pedig szerintem már jól megy a dolog. :)

A legkisebb helyeken is lámpa vagy tábla van a kereszteződésekben, ami viszonylag leegyszerűsíti a dolgokat. Imádom hogy nem kell táblák százait megjegyezni, van pár tucat jel ami többnyire egyértelmű, a többi meg világosan ki van írva szövegesen. Ez Európában nyilván nem megoldható, de itt élvezetes az egyszerűség amit a közös nyelv ad. További kulturális különbség hogy pirosnál elsőbbséget megadva lehet jobbra fordulni (ha tábla nem tíltja), és ha rendőrt látsz akkor nem kell alapból attól rettegned, hogy most miért leszel megvágva. Ami örömteli, mivel mióta vezetek, vonzom magam köré a rendőrautókat. :)

Asszem kihúzom a kötelező 30 napos várakozást, aztán megyek vizsgázni a teljes értékű jogosítványért. Ami abból áll hogy a kresz vizsgát újra le kell tenni, beül melléd egy rendőr (tehát saját autó kell hozzá), meg kell csinálni pár mutatványt a tanpályaként szolgáló parkolóban, majd menni kell egy kört a környéken. Ha minden jól ment, kb 6 dollárért megkapod a jogsit.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:16:11

@DieNanny: "Adja el a dolgait az ottani Vaterán"

Jó ötlet. Ez még ilyen konkrétan még nem merült fel.
Az itteni Vatera az E-bay.

A szabály úgy szól, hogy mielőtt valami újat behoz a házba, ugyanolyan méretü dolgát el kell vinni a templomba vagy szegényeknek.
Ez sem müködik igazán hatékonyan anyuci miatt.

De Rád fogok hivatkozni (mint bölcs okos tanácsadóra) az Ebay ötletnél, majd elmesélem hogy reagáltak. (Anyuci és kislánya közösen)

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:16:48

@Laci64:
Nem tudom mire gondolsz markas cuccok alatt, de erosen ketlem, hogy azokat a magyarorszagi ar _toredekeert_ meg lehet venni.
Vagy mas a definicionk a toredeket illetoen.

váj mí 2013.05.10. 16:16:51

@ctboy: Ja, erre én is gondoltam, azért is jegyeztem meg zárójelben. De a válasz még így is áll: "Figyelj kislányom/kisfiam, ha annyira kell neked ez a legújabb, baszott drága kütyü, amit apa/anya nem fog neked megvenni, mert van 7 másik fajtád, akkor majd, ha elég idős leszel, megkeresheted a pénzt rá."

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 16:19:26

@ctboy: au...
"The American People" ebben a kontextusban általában: az amerikai nép...
@Sand Lover: imádom a dobozos Mac and Cheese-t :)

meg az volt még vicces, amikor a boltban egy hatalmas polcon óriási választékban pitetészta volt (pie shells), alatta pedig nagy üvegekben pitetöltelék. Almás, szilvás, málnás. Megveszed a kész tésztát, beletöltöd az üvegből a tölteléket, sütőben melegíted és kész is :) behaltam. Vagy amikor a főzőcsatornán előre szeletelt húsvéti sonkát árultak, amit úgy szeleteltek, hogy az alján még egyben van, hogy szépen nézzen ki, mint egy egész sonka, csak nem kell bajlódni a szeleteléssel.

De tudnak nagyon finomakat is főzni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:20:37

@Peter.: ez melyik allam?
ilet se hallottam meg hogy probajogsi, meg rendorrel vizsgazik valaki?
nem kotekszem
kerdezem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:21:14

@Peter.: ja, a jobbkezszabalynak meg nem itt van hianya, hanem otthon tok folosleges es balesetveszelyes

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:21:44

@váj mí: Nem.
A Mac and Cheese azért jó mert a zacskóban mellékelt sajtszósz (sajt izü por) teszi egyedivé.

A port összekeverik vajjal, és ezt a sajtszószt öntik a tésztára.
Senki nem csinálja olyan bonyolultan ahogy leirtad.
És ha nem olyan az ize mint a "Kraft Macaroni & Cheese" az már nem jó az amerikai gyereknek.

A külföldre költöző amerikai anyukák a dobozból kiveszik a sajtpor zacskót, és azt viszik magukkal. A tészta lehet bármilyen (pl. olasz, francia, vagy német) ha a vajas sajtszósz eredeti.

Uva 2013.05.10. 16:22:23

@Laci64: jo hat csoves az van.. a metron belekortyolt a guberalt tejbe, romlott volt, hat kikopte az ulesek koze a padlora

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:22:32

@DieNanny: en szeretem
egy unnepi asztal ugyanugy elkepzelhetetlen nelkule / mint koretek egyike/ ahogy siman rantottcsirke melle vagy akarmi:)

DieNanny CH 2013.05.10. 16:22:34

@ctboy:

Hűha! Aztán majd szidnak, hogy a hülye-pedagógus-kísérleti-pszichomókus-anyukámat...! :-)

Laci64 2013.05.10. 16:23:35

@Peter.: A közlekedést itt tanulva lehet, hogy jópofa, de Európából sok éves jogsival hajmeresztő.
A 4 stop táblás kereszteződés elsőre agyrám volt nekem is, de van benne ráció. A piros lámpás jobbra kis ívben kanyarodás pedig ok lehetne, ha nem kavarnák a szart az állandó kivételekkel, sima tiltással, időkorlátokkal, vagy csak annyival hogy ha "gyalogos van jelen" . Ez utóbbit persze senki nem definiálja :)
A süveges kiírás meg azért van mert nem értik meg másként. De ez meg agyrám, mikor egy tábla jelentését mdosítják egy nagyobb táblával, azt pontosítják egy kisebbel, és egy feltétellel eg y3. kistáblával. Még a kötelezően lassú forgalom melett sem lehet elovasni. Az autópálya külön agyrém...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 16:24:30

@ctboy: ezt nem tudom megitelni. Nyilvan ahany ember, annyi tapasztalat.
Sok itt elo magyar pl. utalja es lenezi a svedeket. En pedig megertem oket es tetszik az eletstilusuk (ha nem is mindenben).
En a hivatalokban csak jot tapasztaltam, van akinek csak a szivas jutott.

De akkor hol az igazsag? Nekem mindig azt mondjak, hogy ha majd regebb ota elek itt. Es ha akkor sem?! Ha nekem ez bejott es kesz?

De kivancsi lennek a Te sokoldalas osszefiglalodra is es hagymaera is.

(A feleseg szerintem sok mindent meghataroz ilyen esetben)

váj mí 2013.05.10. 16:25:02

@ctboy: Mi nem? Hogy ott elfelejtették hogyan kell csinálni, mert zacsiból egyszerűbb?

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:25:29

@ctboy:
Naigen, csak errefele lehet erteni, hogy miert fogalom a Kraft Dinner kifejezes :-)

Mint a Barenaked Ladies zenejeben:
"If I had a million dollars
We wouldn’t have to eat Kraft dinner
But we would eat Kraft dinner

Of course we would, we’d just eat more
And buy really expensive ketchups with it
That’s right, all the fanciest Dijon ketchups"

:-)

DieNanny CH 2013.05.10. 16:25:56

@morsels:

2010-ben az osztrák családom USÁban nyaralt 2 hetet, és az osztrák - valamint valószínűleg magyar - árak töredékéért - néha 3-4 dollárért!!! - vettek nagyon is márkás holmikat! Nem tudom, azóta változott-e valami, mindenesetre nem kitalált a dolog.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:26:53

@Laci64:
"De tényleg nincs öltözködési kultúra."

Van. Pont ez az "öltözködési kultúra", nem szükséges az öltözködéseddel hierarchiát épiteni.
Ez egy "tényleg" demikratikus társadalom, ahol müszaki rajzoló éppenolyan értékesnek érzi magát mint a cégvezető, és ezért joga van pont úgy öltözködni mint mindenki más.

Itt csak német cégnél divat az öltöny nyakkendő a menedzserknél.
Az öltöny/nyakkendő itt olyan, mint valami középkori elavult szokás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:27:44

@Laci64: hat ezt megint nem ertem, Te melyik allamban elsz
mia z agyrem egy 4 stop tablanal
hat a jobbkez szabaly az agyrem, nem a 4 stop tabla
a pirosnal jobbra kanyarodas, meg ugyanaz mint otthon egy stop tabla
ha nem jon senki balrol es a ajarda vlnalaban nem egy at gyalog akkor mehetsz
ebben mi az agyrem?
az autopalya agyrem?
Te mikor jottel ki>:)

Laci64 2013.05.10. 16:27:58

@morsels: Jó, elismerem kis túlzás volt a töredék ár, de fele harmada sokszor összejöhet. Mondjuk nem feltétlenül a downtownban.
Csak gyorsan 1-2 példa, Levis, Calvin Klein. It pl outlet tényleg outlet. De eezeken kívűl is olcsóbbank tűnik, bár el kell ismernem ben agyok egy ruha felhalmozó típus :)

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:28:35

@DieNanny:
Mik azok a markas cuccok? 3-4 dollarert?

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:29:19

@ctboy:
:-))

Barnaked Ladies:

If I had a million dollars
We wouldn’t have to eat Kraft dinner
But we would eat Kraft dinner

Of course we would, we’d just eat more
And buy really expensive ketchups with it
That’s right, all the fanciest Dijon ketchups

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:29:50

@DieNanny: hat 3-4 dollarert markas dolgokat nem kapsz, de olcsobb az teny
meg van par aruhaz, ahol a kifutott cuccokat aruljak, ott meg olcsobb
de az uj is olcsobb
pl egy nike vagy egy adidas cipo 20-30 szazalekkal olcsobb, vagy egy levi's, nem beszelve mondjuk egy wranglerrol

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:30:53

@Laci64:
A factory outlet kisse mas, ott tenyleg lehet 'markas' cuccokat kapni olcson. Csak nem veletlenul kerulnek oda azok a cuccok. Meg akkor sem, ha van markajuk.

De igy mar ertem. Csak kivancsi voltam, hogy mit ertesz markas cuccon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:30:59

@morsels: tommy hilfiger polo egy turkaloban:)_

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:31:19

@morsels: Keleti parton sem könnyü.

Nemrég voltam Georgia-ban egy cégnél, ahol az ebédet is a "Redneck Deli"-ből hozták (tényleg).

Lehet hogy Ők közelebb voltak a "The american people"-hoz, int CA vagy NE.

Érdekes volt mindenesetre.

DieNanny CH 2013.05.10. 16:31:43

@morsels:

Azt tudom, hogy volt egy 10 évesnek lányka leggings, de már nem tudom, melyik márka. De világhírűek. Tehát ismertem őket.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:33:31

@hagyma: "de amugy sem kell mindent mindenkinek egyforman latni, ettol nem mernem neked mondani amit Te nekem, hogy egyoldaluan latom a dolgokat, mivel eleve fogalmad sincs hogy latom a dolgokat:)"

Pontosan ezt mondtam én is.
Nincs több megjegyzésem.

Laci64 2013.05.10. 16:33:33

@morsels: A lényeg az, hogy a fizetésekhez és lehetőségekhez képest és sokszor abszolút értékben is tényleg sokkal olcsóbban öltözhetnének jobban. De nem teszik. Másik világ, másik gondolkodás.

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:35:38

@ctboy:
Ja, a deep south :-)
Egyebkent nem hiszem, hogy van 'tipikus' amerikai. Mint ahogy tipikus magyar sem hiszem, hogy van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:35:49

@ctboy: hat a keleti part sem egyszeges, pont eppen georgia, vagy alabama, vagy eppen NY, chicago, N hampshire
de vannak atfedesek
es meg nem beszeltunk rola hogy videken laksz, vagy mondjuk bent Atlantaban.....
es akkor meg florida is tok mas
de ettol meg igaz es ettol igaz, itt mindenki amerikai:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:36:15

@váj mí: Emelem kalapom előtted.

Szinte szó szerint idéztél.

sdani 2013.05.10. 16:36:16

@hagyma: a mellettünk lévő laborban dolgozik egy csaj, akinek oktattam magyart. Mondjuk neki magyar az apja, de nem tanította meg a nyelvet, és így felnőtt fejjel próbál a csaj tanulgatni. Én azt el sem tudom képzelni, hogy csinálhat egy apa olyat, hogy a saját nyelvére nem tanítja meg a gyerekeit, dehát ilyen is van. És valóban van egy igen széles, fitalal társadalmi réteg, akik európára valamifajta áhítattal tekintenek, és nem ritka az átvándorlás. Bár gondolom ez csak speciális, nagyon liberális területeken lehet... pl. SF bay area, Boston és környéke.

A kézzel evést én úgy látom, hogy sokan innen csak a társadalmi hierarchia legaján állókkal tudtak kapcsolatba kerülni, és majd az itt megszerzett tapasztalatokat általánosították a teljes amerikai társadalomra. :-D Mondjuk az igaz, hogy a zsebkendő használat még értelmiségi körökben se elterjedt.

Laci64 2013.05.10. 16:37:57

@morsels: Tipikus? :) Egyetértek. Vicces. Talán aki egy amerikai kisvárosban szocializálódott, annak a gondolkodásában előfordul. De nagyvárosi változatosságra sablont húzni elég nehéz.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:39:36

@Réka ‎:
"The American People" ebben a kontextusban általában: az amerikai nép..."

Köszi.
Bár látnék már egy ilyet.
Tényleg szeretném látni hogy néz ki egy férfi + egy nő akire hivatkoznak.
Milyen magas, hány kiló, hová járt iskolába, milyen autót vezet, hol lakik, hány gyereke van, mekkora puskája van otthon, mennyi adóssága van stb.......................

váj mí 2013.05.10. 16:39:59

@ctboy: Gondolom, a leánygyermek nem volt elragadtatva ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:41:08

@sdani: vitatkoznek azert
nem nagyon
kicsit
az apa megcsinalhatja, de nem tesz jort a gyerekevel, mert jobban jarna ha 2 nyelvu lenne, de azert ugye ennek a lancnak egyszer ugyis vege lesz....
ha ahitattal nem is tekintenek, de ertekelik es szinte mindenki buszke europa azon orszagara ahonnan jott az ukapja
tehat lehet ahitatnak is nevezni enyhe tulzassal
azert tomeges kivandorlas innen europaban nem hiszem hogy lenne

hat ertelmisegit nem tudom ertelmezni, bizonyos szint folott a zsebkendo termeszetes, pl minden klotyoban is van kiteve
van szint ahol megy a szipogas
a benzinkutnal keregeto meg kidobja az utcara
mint pl az orosz

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:42:09

@DieNanny:
"Aztán majd szidnak, hogy a hülye-pedagógus-kísérleti-pszichomókus-anyukámat...! :-)"

Erre bizony komoly az esély.
Meglátjuk.

Vájmi ötlete sem vált ki örömódát a gyerekből.

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:42:11

@Laci64:
Ez csak reszben van igy.

Szoval ahogy ctboy mar irta, egyreszt az elegans viselet az csak corporate kornyezetben elvart es azok az emberek is munkan kivul olyasmit hordanak, amik szamukra kenyelmes, vagy az adott szituaciohoz praktikus.
Az meg hogy mondjuk nem markas cuccokat vesznek meg, az inkabb a konzumer idiotizmus ellen szolna :-).
Meg az is lehet, hogy amit hordtak, az egy uj marka, amit te meg nem ismersz... stb.

Masreszt egy turista nemigen tudhatja, hogy a fizetesuk, ami (plane magyarorszagrol) nagyon jonak tunik, mire megy el. Azert tobbnyire nem szorhatjak a penzt ket kezzel.

bobsys 2013.05.10. 16:42:14

@Peter.: Erdekes allamban laksz :)
En a parkolobol sem mentem ki mikor a "forgalmi" vizsgat csinaltam. Az egesz jogsi procedura megvolt kb masfel ora alatt, de azert volt ilyen hosszu mert at kellett mennem egy masik DMV irodaba ahol van vezetes vizsga.
A 4 Stop keresztezodes kicsit megakasztja a forgalmat (jobb lenne ha minding az egyik utcanak lenne elsobbsege), de annyi baj legyen. A pirosnal jobbra fordulast vilagmegvalto otlet, nagyon felgyorsitja a forgalmat. Amit meg szeretek, hogy szinte mindenhol van balra kanyarodashoz kulon sav.
A rendor meg a baratod (amig le nem lo :D )

Laci64 2013.05.10. 16:42:37

@sdani: Az amerikai felső réteg elég zárt világ. A többség, magamat is beleértve, valószínűleg a közelébe sem fog kerülni soha. De inkább vonok le következtetést a többségről, a napi szinten látott dolgokról semmint egy ki selit életéről.

A zsebkendő nem használat undorító orrszívásokká alakul, ami itt elfogadott. Nekem nem. Máig rám csodálkoznak a papírzsebkendő miatt. A ruhazsebkendőt pedig biztosan undorítónak találnák :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:44:42

@morsels: es akkor tegyuk hozza, hogy a magyar jelentosen homogenabb nep, tehat meg lehetne tipizalni
de amerikait?
egyet lehet rajuk mondani, buszkek hogy amerikaiak es ezt jobban kinyilvanitjak mint masok
ilyet itt biztos nem mondananak, hogy merjunk kicisk lenni:)

Peter. · http://enginedesigns.net 2013.05.10. 16:46:15

@hagyma: Weirton, West Virginia. Fent van a csücsökben, egyedi módon a várost két oldalt Ohio és Pennsylvania határolják, szóval jó viccelődések alapja hogy melyik államba miért járunk át. :)

Azt hittem hogy ez a vizsgamódszer általános az USA-ban, és inkább csak kivételek vannak, pl. tudom hogy PA-ban valamivel nehezebb a vizsga, illetve ott talán még tanfolyamra is kell járni, de ebben nem vagyok biztos.

A tanulójogsi az az Instruction Permit, és a szabályrendszere elég általánosnak tűnik nekem az országra nézve.

A jobbkézszabályban egyetértünk, nekem se hiányzik hogy én mérlegeljem a dolgokat, meg bízzak benne hogy más is így tesz majd. Elég az amivel itt törődni kell.

Az állampolgárságodhoz gratulálok! :)

Laci64 2013.05.10. 16:47:14

@morsels: Nem vagyok divatmániás, sőt utálom a brandek majmolását. De hétköznapi öltözködésük ötlettelen, kaotikus, igénytelenséget sugall. És ez nem a "más stílus" esete, mert az felismerhető lenne. Ez a stílustalanság.

Tényleg nem szórják a pénzt még jónak gondolt kereset mellett sem. Ugyanis ha gyereked van a jobb iskola százezrekbe kerülhet. Az öngondoskodás keretében pedig súlyos összegeket raknak félre a nyugdíjra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:47:16

@bobsys: hat en is varom a valaszt ez melyik allam?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:47:33

@Laci64: Nem. Nem és nem.

"A közlekedést itt tanulva lehet, hogy jópofa, de Európából sok éves jogsival hajmeresztő."

Az itteni vezetés és "kresz" pofonegyszerü. Ez egyetlen európainak sem okoz gondot. (illetve egynek)
Te vagy az első akitől ezt hallom.

Mivel ez egy demokratikos ország a stoptáblás kereszteződés remekül müködik, mert az megy elsőként aki elsőként érkezik a kereszteződésbe. ,
Ebből nincs soha vita, és nincs tolakodás sem.

Olyan előfordul, hogy elbabulsz és nem tudod ki a soros, de ez mindig anyázás nélkül oldódik meg.
Nagyon ritka a baleset egy stoptáblás kereszteződésben, hiszen mindenki áll.
Figyel.
Majd álló helyzetből lassan indul.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:49:57

@Kovermadar:
"(A feleseg szerintem sok mindent meghataroz ilyen esetben)"

Igy van óriási a különbség.
Ez az egyik fő oka, hogy különbözőképpen látunk dolgokat.
(meg egy millió másik ok is van.......)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:50:20

@Peter.: tanulojogsirol hallottam de talan 18 vagy 16 ev alatt, te meg mar felesegrol beszelsz...
az enaltalam ismert 3 allamban ugy ment ahogy bobsys mondta
meg egyszer en nem ketelkedtem, csak meglepodtem
a jogositvany kiadasa es szabalyozasa amugy state nem fed, igy barmi lehet
nalatok ugy remlik pl elol is van rendszam

2013.05.10. 16:50:47

Még nem olvastam el a posztot, de könyörgöm, muszáj ennyire közönséges címet adni? Ennyire fontos a hangulatkeltés meg az olvasottság?....

bobsys 2013.05.10. 16:51:45

@hagyma: "de ertekelik es szinte mindenki buszke europa azon orszagara ahonnan jott az ukapja"

Ez igy van. A szemeszem nagymamaja magyar, vicces volt mikor kiderult, mondta is hogy ha a felesegem (aki magyar) csinal palacsintat feltetlenul vigyek neki.
A feleseg dokija szinten tud magyarul, ott is az egyik nagyszulo magyar

Laci64 2013.05.10. 16:52:48

@Peter.: Nekem másfél óra alatt megvolt a jogsi, igaz a parkolót csak 3 percre hagytuk el. És pont a szabályokból hiányzó rugalmasságot hiányolom.
A klasszikus "ne rakd a macskát a mikróba" gondolkodás, vagyis nem gondolkodás dívik. Mondják meg mit kell csinálni. Ne kelljen gondolkodni. Nem is teszik.
Az autópályán 4 sáv és nem lehet haladni. Mert nem izgatja őket ha 3-4 kocsi egymás mellett azonos sebességgel halad. Persze gyorsabban mennek mint a megengdett, de tudnak ezzel a módszerrel dugót csinálni így is. A jobbra tarts elve létezik, de nem értik, nem használják. Az agyon módosított többszürüs felirataik meg a táblákon..... Csak ne gondolkodj... :(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:53:02

@váj mí:
"Mi nem? Hogy ott elfelejtették hogyan kell csinálni, mert zacsiból egyszerűbb?"

Egyetlen amerikai anyuka sem tudná megcsinálni az igazi "mac and Cheese"-t a zacskós por nélkül. Hidd ezt el.

Egy amerikai gyerek sem fogadná el. "Ez nem olyan izü"

Nem akarják cipelni a tésztát, mert az nem számit, viszont a port muszály.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 16:56:38

@Philosoraptor: ez kifejezetten ram lett kihegyezve:)
@bobsys: tudom kozhely, hogy magyar mindenhol van, de valahogy tenyleg
mar legalabb a felmenok
heti szinten futok bele
azt nem is mondom hogy Mary kedvenc QB-ke fiatalkoraban Joe Namath volt, aki eredetileg Nemeth es magyar....
amirol persze neki segedfogalma nem volt meg engem meg nem ismert
sot, igen, nem tudta hol van pontosan magyarorszag
annyit tudott, valahol keleteuropaban, kozel az oroszokhoz

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 16:57:37

@morsels: "hogy van 'tipikus' amerikai."

Nyilván nincs, ezért szeretném már látni, hogy hogy néz ki az akire hivatkoznak.

morsels (törölt) 2013.05.10. 16:59:03

@Laci64:
Magyarorszagon lehet gondolkodni, aztan abban a kis orszagban tobben halnak meg egy hetvegen autobalesetben, mint mondjuk Ontarioban egesz evben.

váj mí 2013.05.10. 16:59:55

@ctboy: Ez eléggé sajnálatos. A mézes-mustáros csirkét is poralapból készítik? Különben ez a "bonyolult" szósz 10 perc, pont kész van, amire a tészta kifő. Egy egyszerű besamel-mártás mustárral, Worcestershire szósszal és sajttal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:00:37

@Laci64: neked fingod sincs amerikarol, ha egyaltalan itt vagy
akkor is rovid ideje
4 savos autopalya nincs
azok vagy korgyuruk, vagy varosi be -es kivezeto szakaszok
ott meg parhuzamos kozlekedes van
oh istenem, hogy minden hulye idejon:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:02:27

@sdani: "Én azt el sem tudom képzelni, hogy csinálhat egy apa olyat, hogy a saját nyelvére nem tanítja meg a gyerekeit,"

Úgy hogy nincs rá ideje.
Vegyes házasságban nagyon nehéz az ilyesmi.
A pár perces esti beszélgetés a gyerekkel nem elég erre.
Még a "magyar-magyar", bolgár-bolgár" családoknél is inkább ritka hogy a gyerek igazén jól beszéli a nyelvet.
Sok energia és sok költség. Az egyetlen hatákony módszer, hazaküldeni a gyereket a nagyihoz hónapokra.

(Repülőjegy+ egyebek)

bobsys 2013.05.10. 17:03:37

@hagyma: cegnel van ha jol emlkeszem 34 olyan ember aki beszel magyarul (a ceges profil szerint) es ebbol ketto akinek roman neve van. Igaz baszottnagy a ceg kb 130 000 ember dolgozik az USAban. Floridaban pedig barmikor belefuthatsz olyanba aki ert/beszel magyarul.
Egyebkent Sydney az a varos ahol ovatosan kell anyazni, mert barmelyik percben visszaszolhatnak magyarul

sdani 2013.05.10. 17:03:44

@Laci64: Persze nem a legfelső elitre gondoltam, hanem pl. olyanokra, akik a google-nél dolgoznak, vagy más pozícióban, ahol mondjuk egy masters diplomára van szükség, vagy orvosok pl.

@hagyma: amikor azt írtam, hogy sokan európára áhítattal tekintenek, akkor nem azokra gondoltam, akik közvetlen európai felmenőkkel bírnak, hanem olyanokra, akik tősgyökeres amerikaiként, igazi liberális egyéniséggel irigykednek az európai berendezkedésre, életmódra, szociális hálóra. De őket nem fogod a "piros" államokban megtalálni, ahol minden kerben büszkén lobog a "Stars and Stripes".

morsels (törölt) 2013.05.10. 17:04:51

@váj mí:
Nem egeszen besamel...
Itt egy alap recept: allrecipes.com/recipe/baked-macaroni-and-cheese/#&panel1-2

De megint a lenyeg, amit ctboy probal mondani, hogy annak a pornak jellegzetes ize van. Amit te otthon nem tudsz ugy megcsinalni. Peldaul te is tudsz rantottcsirket csinalni, de az nem olyan, mint a KFC.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:06:59

@váj mí: Nem igazán.
Nem ezt aválaszt AKARJA hallani.
Viszont baromi, kitartó.
Sirba tud vinni az ilyesmivel
(Kiskutya, nyul, most éppen Iphone. Valamelyik nap éppen a házat akarta nagyobbra cserélni, hogy legyen saját fürdőszobája.
Mikor mondtam, hogy majd elgondolkozom rajta, hozott egy listát 15 eladó házról a környéken.)
Egyszerüen nem hagyja abba.

bobsys 2013.05.10. 17:07:42

@Laci64: az a jo, hogy egyertelmu, ezt lehet azt meg nem es nem fognak gecizni, hogy nade azt mi ugy ertettuk, hogy meg hat az nem is ugy van itt egy 200 dollaros ticket.
Gyorshajtashoz nemtudok hozzaszolni, Ausztraliaban megtanultam nem gyorshajtani (agyon van kamerazva az egesz),

zsuzsk0 2013.05.10. 17:08:12

@bobsys: habár én csak nyaralni mentem az USA-ba, de akkor nagyon vicces volt, hogy épp fekszünk az encinitasi parton. és egyszer csak meghalljuk, hogy "te figyelj, mennyi az idő?".
Az egész , pihengető emberekkel teli hosszú parton, pont tőlünk fél méternyire heveredett le 2 magyar. Annyira vicces volt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:08:23

@sdani: en nem tudok vitatni egy allitast, amirol nem tudok
az en kornyezetemben nem talalkoztam meg europaba vagyo amerikaiakkal, de sok europabol es mas orszagbol jovo bevandorloval, feketemunkassal
namost, en ugy gondolom amerikabol bevandorolni az EU-ba egyszerubb mint forditva
tessek rajta
ha nem
tessek benosulni magyarorszagra
szepek a lanyok

bobsys 2013.05.10. 17:08:58

@ctboy: Ezt mi tervezzuk, marmint ha lesz kolok akkor elkuldeni Magyarorszagra, nyaranta

Peter. · http://enginedesigns.net 2013.05.10. 17:10:09

@hagyma: A tanuló jogsi nekem azt jelenti hogy az ember vezetni tanul vele, nem pedig iskolába jár mellette. :) Persze én már túlkoros vagyok, de attól még ugyanaz az Instruction Permit. Annyi a különbség hogy 18 év alatt hosszabb a lejárati ideje és több megkötéssel jár, pl éjjel nem vezethet vele a gyerek.

A vizsgában nem értem hogy mi a különbség máshol, mert azt nem világítottad meg. Tanpálya (parkoló) ahol párhuzamos parkolni kell, van, a forgalomba is ki kell menni kicsit, legalábbis a legtöbb helyen, szóval a különbség annyi lehet hogy nem rendőr ül be melléd hanem egy vizsgabiztos, de itt arra ezek szerint nem alkalmaznak külön embert.

Szerencsére WV-ben nincs elől rendszám, de Ohioban van. Ahol meg nincs state inspection, így sokan teljesen széthullófélben levő, összetört-megragasztott roncsokat hajtanak.

@Laci64: nagyjából egyetértek, de nekem tetszik a kötöttség. A jobbratartás ignorálása viszont nagyon bosszant engem is. Szerencsére errefelé nem annyira vészes az úthálózat, Kaliforniában pl. biztos agybajt kapnék de itt kibírható, csak Pittsburghben ne kelljen sokat vezetni, itt az a mumus. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:11:10

@bobsys: nagyon kevesn vannak akik gyorshajtanak
/ebbol is latsik, hogy fingja sincs amerikarol/
nagyon gyorsan megfognak
birosag
penzbuntetes
kocsibiztositas a duplajara nol stb.
nem mondom hogy nics gyorshajto de nem jellemzo es ha elkapjak rabaszott de nagyon
ezt altalanosnak mondani itt, a legnagyobb hulyeseg

váj mí 2013.05.10. 17:11:46

@morsels: Igaz, nem egészen besamel, mondjuk úgy, hogy ahhoz hasonlítható leginkább viszonyításként.
Ja, hogy az ízfokozók. Hát nem, azok valóban hiányozni fognak.
Hm, én személy szerint nem bírom az ízfokozókat, illetve a gyomrom lázadozik.

Mrsmihaly 2013.05.10. 17:11:53

@Dr. derelye vágó: most buszke vagy magadra? Lehetne kicsit kulturaltabban beszelgetni?

Laci64 2013.05.10. 17:12:24

@morsels: Igen tudom, hogy milyen kevés a halálos baleset. Épp nemrég olvastam, hogy az egész USA-ban többen halnak meg öngyilkosságban, mint az utakon. Inkább csak egyfajta zavart érzek a képben, hogy Amerika, mint autós ország él a tudatunkban, ami technológiailag talán igaz is, de gondolkodásban nagyon más. A kocsi itt ényleg napi eszköz. Nem vagyontárgy. Ennek ellenére hiányérzetem van. És nem csak a közlekedésre vonatkozik.
Nagyon nem szeretnek kilépni a klisékből. A probléma megoldás mindig a "szakember" hívása".

váj mí 2013.05.10. 17:12:45

@ctboy: Ez az ambíció egyszer még nagyon hasznos lesz számára. Bár most gondolom, a falra mászol tőle ;).

blackhairlady 2013.05.10. 17:13:41

@Kovermadar: A sajtos teszta a Velveeta sjattal keszul, nem spagetyti vagy makaroni teszta altalaban, hanem kagylo teszta, es raolvasztjak ezt a sarga szinu sajtot.

bobsys 2013.05.10. 17:14:19

@Peter.: Floridaban vizsgabiztos ul be melled, a sajat autodba. Elvileg fogralomba is ki kell menni, de nekem mondta, hogy ezt most o kihagyna, latja az europai jogsit menjunk par kort a parkoloban (max megengedett sebesseg 15). Volt egy orral valo parkolas, paruzamosan megallni, stop tabla meg egy kotelezo haladasi irany. Az egesz nem volt tobb mint 10 perc

2013.05.10. 17:17:10

@hagyma: Nem a tied az lett volna, hogy Amerikáért még fekete munkásnak sem kell lennem. ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:17:30

@Laci64: az USA kozlekedesi kulturaja a magyarhoz kepest eg es a fold
/es majd johet vajmi, hogy fenyezem amerikat/
de az
eg es a fold
nincs levillogas
letolas
tilosban parkolas
azert sem engedem be szindroma
elutom a gyalogost
stb.
ossze sem lehet hasonlitani

na, melo, sajnos domonkos meg mosogat

Szaturnusz 2013.05.10. 17:17:53

Nagyon megörültem, hogy valaki Chicagóból jelentkezett, mivel én is itt élek kicsivel több, mint 2 éve. Engem a belváros látványa, a modern, eget karcoló építmények, a tükröződések az ablakaikon még a mai napig megfognak, Tetszik a nemzeti sokszínűség, az állandó mosoly az arcokon, a segítőkészség. Az árak sok esetben hasonlóak az otthonihoz, a ruha, elektronikus eszközök, kaja sokszor még olcsóbb is, mint otthon, a lényeg, hogy mindig nézem a hirdetéseket, amiket a házunk elé dobnak hetente, időigényes átbóglászni mindet, de megéri. Lehetőség van ingyen angol, matek tanfolyamra járni(általában valamelyik főiskolán), amik akár kreditet is érnek a továbbtanuláshoz. Én is ezt teszem most, viszont sem a tanáraim, sem a tanáraim nem találkoztak még magyarral, a suliban is kicsit egyedül érzem magam néha, mikor az azonos nyelvűek tömörölnek kis csoportokba, főleg a mexikóiak és a dél-amerikaiak, ukránok,oroszok,aztán lengyelek külön-külön csoport, én meg az árvácska magyar, akinek az országát nem hallották sokan, mert sajnos nem csak az iskolában, de más körökben is ez egy ismeretlen terület a térképen. Sajnos orvosi ellenőrzésre kell mennem (biztosítás nélkül egyébként az orvosi számlák pofátlanul magasak) és miután egy nővér kérdésére válaszoltam, hogy honnan jöttem, akkor csodálkozó szemmel rám nézett és hangosan megkérdezte, hogy az egy ország? Én meg kedvesen, félmosollyal az arcomon válaszoltam, hogy igen kedves, egy közép-európai ország (ja, mi az a Közép-Európa ) és most épp egy magyar találmánnyal írsz. Van sok hasonló esetem, de ez nem az én blogom, így is túl sokat írtam azt hiszem. Nekem egyébként a mai napig nagyon erős honvágyam van, én még nem tudtam megszokni Amerikát és emiatt magányosnak érzem magam. Rendben most már befejezem és átadom a szót a többieknek. .

Peter. · http://enginedesigns.net 2013.05.10. 17:18:46

@bobsys: Az tökjó, itt a DMV melletti parkolóban még egy stoptábla sincs, csak pár bólya amivel parkolást lehet imitálni. :) Kis állam, kis város, kis foci. :)

Laci64 2013.05.10. 17:19:39

@Peter.: Nekme meg pont az a bajom, hogy a folyamatos iránymutatással kiirtják a többségből a gondolkodást.
Pl. a csipszes zacsira az van ráírva hogy a javasolt adag belőle 12 db. Olyan nagyon szájbarágós minden, hogy komlyan sértve érzem magam néha, "Minek néznek ezek engem!" :D

morsels (törölt) 2013.05.10. 17:19:39

@váj mí:
En nem tudom mitol mas az ize a Kraft mac and cheesenek. Meg nem ettem olyat :-).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:20:32

@váj mí:
"Ez az ambíció egyszer még nagyon hasznos lesz számára."
Iskolai dolgokban is ilyen. Ha kell még éjfélkor is csinálja a házi feladatait, ha eltolta az idejét valamivel.
Sose menne el hiányos feladatokkal, vagy úgy hogy nem tanulta me g a leckét.
Tényleg sokra lehet ezzel a hozzáállással jutni. Szeretik is a tanárok nagyon, Öröm tanitani.

Bosszantó persze a kitartása, de meg kell húzni a határt.
Pár osztálytársa lényegesen jobb módban él, mint mi.

blackhairlady 2013.05.10. 17:20:59

@bobsys: A chicken fried steak az nem rantott husi. Marhahusbol keszul (specialis szeletelesu, most nem jut eszembe a nev, de vekonyra van szelve nagyon), eloszor tojasban, majd lisztbe es ismet tojasban van forgatva, es ugy van kisutve, fedot nem szabad ra tenni. Onnan tudom, hogy a ferjem egyik kedvence, es amikor kikoltoztunk, kerte, hogy sussek neki. Fogalmam sem volt hogy kell, igy fel napot a receptek tanulmanyozasaval toltottem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:21:00

@Philosoraptor: lehet az lesz a kovetkezo

de amugy a cimnek tenyle koze nincs a bejegyzeshez
en mar izgultam mit csesztem el es hogy lehet siman zold kartyahoz jutni
erre ezt kapom....
annyi akulonbseg koztunk, hogy engedellyel dolgozik, de mivel ezaltal regisztralva van haza is kuldik ha lejar
/ he meg nem nosul:)/
en meg engedely nelkul, igy ne kuldtek haza:)
ma meg mar itt vagyok iithon

morsels (törölt) 2013.05.10. 17:21:44

@Laci64:
Igy van, az auto egy eszkoz.
Raadasul ha nem tartod be a szabalyokat, akkor a birsag csak egy aprosag. Az igazi baj az, hogy felmegy a biztositasod hosszu, hosszu idore. Az ami igazan megterhelo lehet a penztarcadra.
Es mivel az auto eszkoz, ezert erre az eszkozre szuksege van az embereknek. Es ha lehet, akkor nem fizet erte tobbet, mint kell.

váj mí 2013.05.10. 17:22:42

@morsels: A porcuccoknak az ízfokozóktól szokott "más" ízük lenni, mint a friss alapanyagokból készült ételeknek. Feltételezem a Kraft cuccai sem világcsodái ilyen szempontból.

meatclone 2013.05.10. 17:24:21

@hagyma: Szerintem te kevered a rantott csirket a chicken fried steak-el.semmi kozuk egymashoz. A chicken fried steak az egy sima szelet hus (steak) bepanirozva es olajban kisutve.

bobsys 2013.05.10. 17:25:48

@blackhair-lady: egyszer ettem, igy nemtudtam, hogy hogy keszul, kerulom a rantott dolgokat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:26:14

@Szaturnusz: jajj haggyuk mar hogy magyar talalmannyal ir
biztositas nelkul mit vartal?
ha nem jo itt, huzzal haza
de utalom, ha valaki itt el, itt tanul es nem szereti
akkor menjen haza
hivatalos iskolaban miert nincs biztositasod?
de ha valaki kenyszerit , hogy chicagoban elj akkor bocs, es ezt komolyan mondom

váj mí 2013.05.10. 17:26:21

@ctboy: Szerencsés szülők vagytok. :)

Hm, nem könnyű megértetni egy gyerekkel, hogy ha Pistikének van drága világítós dömpere, akkor neki miért nem lehet? Mert ha azt mondod, hogy "Anya és Apa nem keres annyit, mint Pistike szülei", akkor megkérdi, "Miért?". Ez meg sakk-matt.

bobsys 2013.05.10. 17:26:34

@hagyma: Floridban azert megtanulhatnak elengedni a gyalogost az olyan zebranal ahol nincs lampa, mert az nem megy nekik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.10. 17:29:42

@hagyma:
Nekem Miamiban volt rossz tapasztalatom kozlekedessel kapcsolatban.
Hetkoznap, dugo, araszolas. Nem bagyon akart senki sem beengedni addig, mig annyira ki nem toltam az auto elejet, hogy mar nem volt hely megelozni (kikerulni).

Az is igaz, hogy nem vezettem sokat ott, lehet egyedi szivas volt es az esetek 99%-ban nem igy megy. En meg megkaptam azt az 1-et. :)

Peter. · http://enginedesigns.net 2013.05.10. 17:30:07

@Laci64: A szabályozást a közlekedésben szeretem, más esetben valóban túlzó lehet... A 12 darabos chips adagról biztosan tudod azért (bár ennyinél valóban nem lehet megállni :) hogy a Nutrition Facts-hez van, a kalória meg egyéb dolgok a "serving size" résznél ehhez vannak kiszámolva. Nekem ez kapóra jön mert fogyózom és a MyFittnessPal-lal loggolok mindent amit eszek. Nekem mondjuk OCD-m van de élvezem minden percét, a közlekedési szabályok és táblák is emiatt jönnek be leginkább. :D

ZS0LT 2013.05.10. 17:30:44

@váj mí: Nagyjából egyetértek, de az utóbbi két alapanyag (édesburgonya, pirított mályvacukor), hát tudod ... kösz, nem. Igaz, én a sütőtököt sem szeretem, lehet azért.

Tudod milyen finom a sultkrumpli edesburgonyabol?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:30:46

@meatclone: nem keverem
azt akartam mondani, legalabbis nalunk az en csaladomban
ha valaki azt mondta rantott hus lesz krumplipurevel
akkor mindenki sertest gondolt
ha anyam rantott csirket sutott, akkor azt mondta ma rantott csirke lesz krumplipurevel
@bobsys: hat ma ilyen napom van... ellent kell mondjak
harom allamban eltem
florida
kentucky
North Carolina

floridaban akkor is megalltak ha nem akartam atmenni
north carolinaban soso
Kentuckyban jo lampast keresztezodest valasztani az atkeleshez

de mind a harom allamban jobban figyelnek a gyalogra mint otthon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:32:55

@Kovermadar: miami kicsit kilog , mint minden nagyobb varos, nem vitatom
kozepes, kisebb helyeken mas az elet
de sosem tudod ki ul a masik autoban, ez ember fuggo otthon is itt is
az mondjuk kerdes hany szazalekban bunko a masik
szerintem otthon ez magasabb mint itt

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:33:41

@váj mí: "Ez meg sakk-matt."
Bizony-bizony ilyenkor jól jön a Sárára és a Mariannra valamint Hajnalkára hivatkozás.

Tudod, büntudat,

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:34:38

@váj mí: "Szerencsés szülők vagytok. :)"
Ez igy van, el is mondjuk jó sokszor, mekkora áldás az ilyen gyerek.

bobsys 2013.05.10. 17:35:46

@hagyma: eddig nekem csak rossz tapasztalatom van Broward countyval.
Egyebkent ami kurvara idegesit, hogy nem kepesek hasznalni az indexet savvaltaskor.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:37:20

@ZS0LT: "Tudod milyen finom a sultkrumpli edesburgonyabol?"

Nagy kedvenc. A "Cheesecake" a másik.

ZS0LT 2013.05.10. 17:38:33

@zopilote: A mályvacukor lenne a marshmallow? Esse tuttam, bar nem vesztettem vele semmit:)

Pumpedlinek is hivjak :D

váj mí 2013.05.10. 17:40:38

@ZS0LT: Kóstoltam, onnan tudom, hogy nem szeretem ;)
De te tudod milyen finom a zeller hasábként felvágva és úgy megsütve? ;)

Laci64 2013.05.10. 17:40:38

@Peter.: Ha majd lesz jó pár év vezetési tapasztalat mögötted, nem fogod annyira szeretni ezeket a szabályokat :D

váj mí 2013.05.10. 17:42:38

@ctboy: Hm, mna igen .. de másként nem lehetne megoldani?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:43:58

@bobsys: hat sajnos ez teny
az indexel nincesenek naratsagban
vagy keson tesik ki, vagy egyaltalan
altalaban akkor hasznaljak ha pl balra kell kanyarodniuk
mas esetben nemigazan
ez van
bar ez is emberfuggo, de sajnos a tobbseg nem fordit ra hangsulyt
mar megszoktam
sot a forditottjat is
tolem indexelhet jobbra a keresztezodesben, en ki nem megyek amig be nem kanyarodik

blackhairlady 2013.05.10. 17:45:28

@hagyma: Houstonban is van tanulo jogsi, a lanyomnak is volt. Levizsgazott kreszbol, de csak 2 het mulva kapott idopontot vezetesre. Addig ilyen tanulot kapott amivel ugy vezethetett, hogy ult mellett egy 21 ev feletti akinek mar min. 1 eve van az allamban jogsija.
A stop tabla nekem is furcsa volt eloszor, de pillanatok alatt rajottem, hogy ezerszer jobb mint a jobbkez szabaly. Ami nekem a legnehezebb volt akozlekedesben, az az autopalyan a 6-8 savban hirtelen kivalasztani, hogy nyugatra, keletre, a 610-re, vagy San Antonio fele akarok menni. Es ha rossz savba soroltam, akkor mehettem jo par merfoldet es torhettem a kis buksimat, hogy is legyen a visszateres a helyes utra. Most mar ismerem a varost, konnyebb, de bizony kellett egy ev vagy egy kicsit tobb is, hogy megszokjam.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:46:01

@váj mí:
Tudod..

"A gyereknevelést senki sem tudja, mindenki csak próbálja"

Talán TheNanny tudja?

váj mí 2013.05.10. 17:49:41

@ctboy: Örök és bölcs igazságok ezek ;)

Milyen igaz, van egy igazi DieNanny-nk! Neki tudnia kell! ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:52:24

@blackhair-lady: hat ezt mondtam eletkortol fuggoen vannak kulonbozo jogsik
de 21 folott /vagy 18?/ nem varialnak
persze hogy jobb mint a jobbkezszabaly, mindeki megall es mindenki tudja ki a soros
ahol meg forgalmasabb a keresztezodes ott lampa van

ne is mondd, annak idejen floridaban en is benzetem egy lehajtot es kb 25 merfoldet kellett hajtanom mire vissza tudtam fordulni
hat ez van:)
ez is amerika
/meg kell szokni hol vannak a tablak, amik sokszor a lehajton tul, mint ahogy a kozlekedesi lampak is az ut masik felen vannak/

blackhairlady 2013.05.10. 17:54:26

@ctboy: Az en lanyaim is hasonloak:) A nagy megveszik egy sajat furdoszobaert, mert a kisebbik, mindig arrebb tolaj a cuccait fel centivel, vagy mittudomen mit csinalt eppen. A lenyeg a sajat furdoszoba, es punktum, mondja o. Mondtuk neki, hogy mar van sajat keresete, bereljen egy lakast De hat az nem jo, mert akkor ki foz:)
A kisebbik osztalytarsainak mar 2 eve, 5.-ben volt Iphonjuk, kb. a 95%-nak. Az enyem tavaly karacsonyra kapott. Az iden, 7.-ben mar okos telefon nelkul nem is lehet suliba menni, mert minden oran hasznaljak, a hazi a suli weblapjan elerheto, nem papiron.
Szoval tudom en, hogy mit erzel:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 17:55:40

@DieNanny: Hol vagy Nanny?

""A gyereknevelést senki sem tudja, mindenki csak próbálja""

Mit kell használni "büntudat" helyett gyereknevelésben?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 17:56:21

@bobsys: en fel evig eltem ott, Hollywoodban FL Broward County
nekem nagyon bejott

blackhairlady 2013.05.10. 17:58:57

@hagyma: A gyorshajtokat inkabb a 30-35-os tablanal kapjak el leginkabb itt felen. Az autopalyan is neha latunk megallitott autot, de ritkabb, viszont lakott teruleten bizony naponta latom. Nagyon konnyu ilyen kis sebesseget tul lepni, aztan jon a bunti:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 18:00:15

@blackhair-lady: Nem egyszerü.
Én ráadásul, ki nem állhatom az almás dolgokat.
Sok évig az volt a szabály hogy nem jöhetnek be a házba.

Két éve betörtek.
A gyerek kapott egy ipod-ot, az asszony egy ipad-et.

Nekem a cég vett egy IPhone-t.

Azóta hallgathatom otthon az igét.........
BezzegNeked................pampampampam.....................

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 18:02:36

@blackhair-lady: altalaban 35, nem talalnam kevesnek lakott teruleten merfoldben
40-ig meg nem is foglalkozik veled, ha valami mas nem gyanus
szerintem normalis
de bizony hogy kint vannak autopalyan is....
demeghogy

blackhairlady 2013.05.10. 18:05:54

@bobsys: Mi nagyon szeretjuk a rantott dolgokat, a zoldsegeket is (karfiol, gomba, brokkoli), de foleg a kokus zoljaban sutott csirkemellett, az nagyon finom tud lenni:)

Laci64 2013.05.10. 18:06:59

@blackhair-lady: Ne mondja nekem senki, hogy normális egy T alakú, amúgy nem forglamas kerszteződésben a 3 STOP tábla.
Mindenki fennakad, mindenki fékez, mindeki benzint füstöl el.
Az elsőbbségadás kötelező táblát eddig csak 2x láttam, pedig ez nem kisváros.
Vagy az hogy éjjel jól belátható helyen, forgalom nélkül kell végigvergődni a 4 STOP-os kereszteződéseken állandó megállásokkkal.
Vagy az hogy lámpakikapcsolást nem ismerik éjszakára, vagy a zöldhullámot az összehangolásra. Na jó ez utóbbi előfordul, de ritka.

ZS0LT 2013.05.10. 18:08:57

@hagyma: "4 savos autopalya nincs"

mondjuk en lattam Californiaban 7 savosat
persze lehet hogy 2, 3, 5, 6, 7 savos van, csak 4es nincs

blackhairlady 2013.05.10. 18:09:20

@bobsys: Ezzel egyet kell hogy ertsek, szerintem sokan azt sem tudjak hol az index, leszarjak, csak savot valtanak, te meg taposs a fekbe es imadkozz, hogy a mogotted levo is idoben a fekre lep.

DieNanny CH 2013.05.10. 18:09:27

@bobsys:

Az egyik családom fiúgyerekének barátja következő módon tanul nyelvet: Apa olasz, majdnem minden hétvégén Ol.o-ban vannak az ottani házukban, meg iskolai szünetekben. Németül a bécsi suliban tanul, mert ugye iskolaidőben ott lakik. Nyári szünetben 2-3 hétre Csehországba! küldik gyerektáborba, valamint a gyerekcsőszük is onnan van. Igaz, szülők szinte sosem voltak a gyerekkel, csak pénzzel tömik, az elitgimiben 2-havonta van fegyelmi tárgyalása, olyan hülyeségeket csinál, ráadásul nálam rosszabbul ír és beszél németül! Szóval ez a másik véglet.
Unokaöcséim is nyáron 5 hetet, most májusban 2 hetet vannak Mo-on, a nagyszülőknél. Úgyhogy ennyi elég is. (Vagyis a nagyszülőknek nem, de a nyelv igen) Mert suliban meg angolt tanulnak. A magyarral az a gond, hogy a felnőtt kifejezéseket tanulják, mert sajnos júl 6 után már nincsenek gyerektáborok a környéken. Kicsit koravénnek tűnnek, de jó a kiejtésük. (Az óvoda is annyira kötelező, hogy évente csak 3 napot szabad hiányozni. Tehát nem is tudtak volna korábban Mo-ra utazni)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 18:12:07

@ZS0LT: igen atlantaban voltam 8 savoson
ki es bevezto szakaszok a varosok elott utan kozott
korgyuruk
felhajtok lehajtok
azt a kepzetet szerettem volna elolszlatni hogy mindjuk miami - NY US 1-on ha jol emlekszem / avgy US 19, mer nem tudom az vegi ketszer 6 savon zajlik
az ketszer 2 sav
nehol haromra bovitve

2013.05.10. 18:12:15

Jó volt a poszt, többet ilyet kérek. :)

blackhairlady 2013.05.10. 18:12:44

@hagyma: Elmult 21 eves abban az evben januarban amikor augusztusban vizsgazott. Talan azert mert elso jogsi volt? Nem tudom, de hogy kapott ilyet az biztos..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 18:16:14

es a nagyobb kozbejovo varosoknal 1000 savos korgyuruk es hidak, feluljarok ez nem kerdes

blackhairlady 2013.05.10. 18:16:23

@ctboy: A csokis Cheesecakeet kostoltad mar? Isteni finom:)
En szeret az almas pitejuket is, de a kedvencem a pitek kozul a cseresznyes. Olyan finom az a cseresznye toltelek benne hogy csak na:)
En ma hamisitatlan magyar kremest fogok sutni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 18:17:58

@blackhair-lady: biztosan en sem tudhatom, mert majd 40 evesen jottem ki)
bar a fiam siman megkapta carolinaban 19 evesen
allamfuggo lehet
mint mondtam a jogsi allami dolog nem fed

DieNanny CH 2013.05.10. 18:18:04

@váj mí:
A zeller-gumó, vagy zeller-szár? (Mert érdekesen hangzik)

blackhairlady 2013.05.10. 18:18:07

@ZS0LT: Mi nyaron a Balatonon mindig sutunk majvacukrot, a Lidleben lehet kapni az igazi feher, izesites nelkulit. Gusztustalan d efinom:) Altalaban a szalonnasutes utan kerul ra sor, ugyanarra a nayrsa huzzuk mint aszalonnat.

blackhairlady 2013.05.10. 18:19:18

@váj mí: En tudom milyin finom, szoktam kesziteni. Tovabba rantott zellert es zeller csipszet is, nagy kedvencunk.

DieNanny CH 2013.05.10. 18:20:22

@ctboy:
Á, én is csak próbálom, próbálgatom. Minden nap egy új kihívás - és kisérleti terep.

ZS0LT 2013.05.10. 18:22:16

@blackhair-lady: A pumpkin pie is nagyon finom tud lenni, de azt nagyon sokszor elb@sszak, mert nagyon sok gyombert tesznek bele es "eros" lesz

blackhairlady 2013.05.10. 18:24:02

@ctboy: Nalunk mindenkinek (engem kiveve) I-phonja van. Vegul is elofizetessel nem draga, ingyen beszelunk mindenkivel es ingyen sms-ezunk, illetve az I-phonosok az I -message ingyenes mindenfele, igy a lanyaim a Magyarorszagon maradt fiammal ingyen beszelgetnek barmely idopontban barhonnan.
En nem akartam i_phonet, mert nem hasznalnam ki az elonyeit, igy megorokoltem a lanyom Samsungjat ami egy picit okos telefon:)))

ZS0LT 2013.05.10. 18:24:43

Az a bajom ezzel a posttal, hogy altalanosit, es mint minden altalanositas ez sem igaz, annak ellenere, hogy tartalmaz igaz elemeket.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.10. 18:25:09

@Robert Noel Danahi: OK az indentitasrol ..

egy fiu kerdi az apjatol
- Apu én most mi vagyok?
- mi vagy mi vagy apad cigany tehàt cigany vagy!
OK megy az anyjahoz
-Anyu most en mi vagyok?
- hàt anyad zsido tehat zsido vagy.. de miert kerded?
- mert nagyon szep bicikli erkezett a boltba és nem tudom hogy alkudjak rà vagy ellopjam...

DieNanny CH 2013.05.10. 18:25:47

@váj mí:

Azt a Vaterás-eladási ötletet is tapasztalásból szereztem.
Valójában az egyik családom falujában minden augusztus végén volt egy gyerek-bolhapiac. Gyerekek összeszedtek otthonról mindent, amit eladhattak, aztán a téren árulták. Mikor láttam, hogy a 10 éves leányzó a drága pénzen megvett Playmobil-kastélyt árulja, bizony össze kellett szorítanom a fogam, hiszen a szülők beleegyeztek. És hiába volt kifogástalan állapotban, újonnan min 200 euró, mikor 60-ért eladta, nagyon büszke volt magára...

váj mí 2013.05.10. 18:27:11

@DieNanny: A gumó, és ha kapni, akkor fiatalabb, kisebb példányokat szerezz be.
@blackhair-lady: Ugyehogy ugye? ;)
Ja, és persze a zellerpüré. Mna az is finom, önmagában vagy krumplipürével keverve.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 18:29:00

@váj mí: petrezselyem gyökeret hasitsd fel hosszaban 2-3 cikkelyre es susd a lerben, mig picit kezd barnulni. Se nyersen, se fove nem szeretem de igy valami isteni.

blackhairlady 2013.05.10. 18:31:03

@Laci64: Lehet, hogy ejjel kisebb a forgalom, d egondold el, hogy mi van reggel es delutan amikor munkaba menet/jovet van. Milyen fennakadas lenne delutan 3-tol 6-ig. Ha jobbkez szabaly lenne akkor a balra nagyivbe kanyarodo 2 orat allhatna a kereztezodesbe es nem jutna haza soha.
A zoldfolyoson en is elgondolkodtam, aztan rajottem, hogy (legalabbis itt nalunk) keptelenseg lenne megoldani, mert annyi felol jon a forgalom, hogy nem lehet a folyamatossagot megoldani.
A sima 35 merfoldes uton nalunk zoldfolyoso van, az biztos.
Egyebkent meg a stop tabla nem vesz el annyi idot szerintem, max 3-4 mp-ig alssz ott amig a masik 3 utrol kikanyarodnak.
En meg mindig fenntartom, hogy ez az egyik legjobb megoldas a folyamatos es zavartalan kozlekedes lebonyolitasara.

DieNanny CH 2013.05.10. 18:32:37

@ctboy:
Mármint, hogy neked ne legyen bűntudatod vagy a gyereknek?

(Pl ma rá akartam ültetni egy 3 évest a WC-re, és sivalkodott, meg kapálózott, hogy ő ugyan nem, végül engedtem neki, de bűntudatom volt, hogy így "megkínoztam". De csak 10 percig tartott. Mert pont 10 perc múlva, az ebéd kellős közepén szólt, hogy pisilnie kell... Szóval el lehet halasztani az érzéseket egy időre...

bobsys 2013.05.10. 18:34:12

@blackhair-lady: classic cheescake the best, csak akkora adagok vannak foetelbol, hogy a Cheescake factoryban eloetel es utanna johet a torta. Foetel + cake az mar nem menne

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.10. 18:34:22

@Szaturnusz: Ne szomorkodj, itt is van ápolónő, akinek fingja sincs hol van Chicago. Nem az erős földrajzukért szeretjük őket. Mondjuk az ittenieknek van mentségük, a MAFC-ban nem játszott Jordan, viszolt a Bullsban Dávid Kornél igen. Három dobott pontjával és két szerzett labdájával beírta magát Chicago történelmébe.

váj mí 2013.05.10. 18:35:04

@DieNanny: Nodehát ha megunta, még mindig jobb, mint ha csak felvitte volna a padlásra, hogy örökre ott felejtse.Vagy ez így nem jó?
Hm, és a bűntudatkeltés-nélküli nevelésre van valami tipped?

blackhairlady 2013.05.10. 18:35:09

@ZS0LT: Akkor mi biztos ilyet fogtunk ki, mert az nem jott be se nekem se a csaladnak. Azt mondod akkor probalkozzak mashol is hatha finom? Van bevalt bolt ahol veszed?

bobsys 2013.05.10. 18:35:25

@DieNanny: ooo, Magyarorszag only, tudjun magyarul is meg lassa a nagyszuloket azert. Itt ugyis megtanul angolul meg spanyolul.

blackhairlady 2013.05.10. 18:38:53

@váj mí: Ennek kernem a receptjet ha csak nagyvonalakban is mert nagyon jol hangzik!
Es igen, csak a fiatal gumo (D:D:D) a jo, az oreg mar nagyon szalas.

váj mí 2013.05.10. 18:40:45

@Réka ‎: Huhh, a petrezselyem az itt necces. Azt leginkább a termelői piacon kapni. No, de ha dög vagyok szombat max.1-2-ig elmászni oda, akkor egy hétig buktam ... Egyébként meg főként olyan paszternák-szerűséget láttam az üzletekben. Bár nem értem, hogy petrezselymet, mármint a gyökeret, miért csak nagy ritkán, amikor a zöldjét csokorban is meg cserépben is állandóan kapni? Ja, meg a leveszöldséges csomagokban szokott még lenni egy fél kisujjnyi, ha nem az is paszternák.

DieNanny CH 2013.05.10. 18:40:47

@váj mí:

Igen, jobb, hogy eladta, csak az én felnőtt, spórolós énem ágált ellene...

mojoking77 2013.05.10. 18:42:56

@hagyma: Ooooo... Bocs, hogy megint teged talaltalak meg, de ket dolog:
-nincs 2x4 savos autopalya. Mar hogy ne lenne. 287-es NY-NJ kozos pontjan 2x7 savos. Legkozelebb le fogom fenykepezni, mert ott meg az en allam is leesett.
-Nem vezetnek gyorsan: Nem vezetnek gyosan DELEN!!!! Itt fent a 65-os tablanal 79-el a kozepso savbol letolnak...
Egyenlore ennyi.
Maradtam tisztelettel

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 18:44:02

@blackhair-lady: Kedvencem mindegyik. meg is látszik rajtam.

Krémes? azzal fogok álmodni.....

mojoking77 2013.05.10. 18:45:04

@mojoking77: Ja, es kihagytam a kedvencemet. Itt, ha tabla kulon nem tiltja, szabad a piros lampanal, kis ivben jobbra kanyarodni. Szenzacios, es idiota egyben.... :))

ZS0LT 2013.05.10. 18:46:15

@blackhair-lady: Hát az igazat megvallva a feleségem süt nagyon jót :) Még a született amerikaiak is imádják.
Úgyhogy nem nagyon szoktunk venni.

mojoking77 2013.05.10. 18:47:55

@bobsys: Cheescake Factory rules !! Jo hogy mondod, azt hiszem tudom mar, hol vacsizunk ma.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 18:48:01

@DieNanny: A kérdés arra vonatkozott hogy lehet-e büntudatot ébreszteni a gyerekben? Szabad-e?
Merthogy frusztrált ideggörcs lesz belőle, ha szabad.

Meg akartunk kérdezni egy profit.

DieNanny CH 2013.05.10. 18:48:14

@váj mí:

Nehezet kérdezel... Teljesen gyereke válogatja. Mert ha kiönt az asztalon véletlenül egy kancsó vizet, szidhatnám, hogy "jaj, nem tudsz vigyázni???", vagy mondhatom, hogy"hozz ide egy rongyot és töröld fel. Legközelebb vigyázol?" és az esetek nagy részében úgyis azt mondja, hogy igen. De minden reagálás gyerektől függ.

Pl anno azért nem vettek fel a Bp-i Óvónőképző Főiskolára, mert a felvételin volt egy videó, ahol kártyázó gyerekek összevesztek valamin, nekem meg le kellett írnom, hogy hogyan oldanám meg a konfliktust. Egy 2 perces videó után. Na, hát én leírtam, amit gondoltam. Ami persze nem volt megfelelő, mert szerintem a tanár egyrészt személyesen ismerte a gyerekeket - gyakorló óvoda -, másrészt ő máshogy csinálta volna. Mint egy verselemzés. Pont ezért utálom az ilyet...
(Ja, utána egy másik fősulira felvettek.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.10. 18:49:52

@én már a fény gyermeke vagyok: a legenda szerint anno megkerdeztek Colin Powellt, nem gaz egy kicsit, hogy lerohanjak Irakot, hiszen a közepiskolasok nem is tudjak, merre van? Mire o csak annyit felelt, hogy "de a tengereszgyalogosaink igen" :)))

@váj mí: itt is ritka, de van. Itt a zellerzoldert kell kulön könyörögni a piacon, mert ha zellert veszel, az arus letepi rola a zöldet es kidobja...

váj mí 2013.05.10. 18:50:40

@blackhair-lady: Én fokhagymásan szoktam készíteni, a zellert meg a fokhagymát tejben megfőzöm, utána botmixer, só, fehérbors, szerecsendió, kis tejszín, kis vaj - gyakorlatilag ezek már mind ízlés szerint. Ha mindettől nem lenne elég krémes, akkor még hozzáadok a tejből, amiben főtt a cucc. Persze, ha a fokhagyma nem játszik nálatok, akkor azt nyugodtan ki lehet hagyni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 18:50:50

@blackhair-lady: "Es igen, csak a fiatal gumo (D:D:D) a jo, az oreg mar nagyon szalas."

Enyje bejnye már megint ez az öreg tyúk fiatal répa dolog.

Csak nem Te is székely vagy egy kicsit?

DieNanny CH 2013.05.10. 18:56:23

@ctboy:

Szerintem nem szabad. Néha én is elkezdem a szemrehányást a gyerek felé, aztán kapcsolok, hogy hoppá, nem akarom, hogy 14 évesen már bandázzon (túlzok!), és olyankor visszafogom magam, és megbeszélem vele. Észrevettem, ha tiszteletteljesen beszélek egy gyerekkel, akkor ha rá is világítok a hibáira, jobban beléivódik a dolog, de nem negatívan. - Hú, egy kicsit tudálékos lettem, de azt hiszem, kezdek fáradni... Mindig is szerettem a gyerekpszichológiát, rengeteg mindenre rá lehet jönni, akár, hogy mit gondol egy 10 hónapos, ha csak megfigyeljük.

váj mí 2013.05.10. 18:57:13

@DieNanny: No de ha nem használta amúgy sem, akkor csak állt, és vesztett mindenféle értékéből. Nem?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.10. 19:00:44

@Réka ‎: Nem ismerik az amarikai középiskolások Irakot? Pedig remek hely, különösen a déli része. Száz évig is elbolyonghatsz ott úgy, hogy Európa nem is hiányzik. És azok a rendőrök! Remek gyerekek, hőkövetővel lőnek minden gyorshajtóra. Be is tartja mindenki a kreszt.

váj mí 2013.05.10. 19:01:20

@DieNanny: Ahham, szóval az a válasz, hogy nincs válasz ;)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:01:46

@váj mí: "ha nem használta amúgy sem"
El kell azt adni, vagy odaadni a szegényeknek.
Ne foglalja a helyet tovább.

"A játék akkor érzi jól magát ha játszanak vele"

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.10. 19:02:49

@én már a fény gyermeke vagyok: Ja. És az iraki Nemzeti Színház fasza hely, rengeteg előadását láttam. Persze ahhoz képest ahányszor ott jártam.

váj mí 2013.05.10. 19:03:09

@Réka ‎: Hm, itt meg a gumót kell kiböjtölni míg végre hoznak (és akkor vadászni a kisebb, fiatalabb példányokat), zellerszár zöldjével, az mindig van.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:04:12

@DieNanny: vájmi.
Nem vagyok megelégedve a válaszoddal.
Vájminak nem ezt mondtad (pont az ellenkezőjét)

Egy profitól többet várunk.

Tessék szives lenni útbaigazitani ovónéni kérem!!!!!!!

DieNanny CH 2013.05.10. 19:04:45

@váj mí:

Á, egy Playmobil nagyon jó minőségű, bizonyos típusok egy idő után ritkaságszámba mennek, az meg amúgy is feljebb tornázza az árat. Olyan, mint a Legó. Némelyik prototípust többszörös áron el lehet adni... Dehát ezek csak az én teóriáim, mert igazából a kislánynak kb annyi játéka volt, mint 4 óvodai csoportnak. A padlás meg tabu volt, mert anyuka nem akarta lomtárnak használni. Úgyhogy ilyen szempontból persze jó volt.
Bár szerintem több pénzt kapott volna, ha interneten meghirdeti. De persze sokkal másabb érzés egy "valódi" piacon "valódi" árusnak lenni.

váj mí 2013.05.10. 19:05:08

@ctboy: "A játék akkor érzi jól magát ha játszanak vele"
Te, még egy ilyen bölcsesség, és komolyan lehidalok ;)

O86 2013.05.10. 19:05:18

Úgy irigylem a poszt íróját! Én is ki akarok menni Amerikába (és ott is akarok maradni), annyira imádom! :) :)

blackhairlady 2013.05.10. 19:06:10

@mojoking77: Szerintem Hagyma pont azt probalta mondani, hogy az aputpalyk tobb savosak mint 4, a 4 savosak inkabb csak a varoson beluli elkerulok. De ha nincs igazam akkor bocsi:)

blackhairlady 2013.05.10. 19:07:26

@ctboy: Mar hul a kremje, isteni az illata;) En is azert sutok ma, mert tegnap lattam rola kepeket, es ezzel almodtam:))))

váj mí 2013.05.10. 19:08:22

@DieNanny: Mondjuk, én nagyon nem értek a gyerekjátékokhoz, szóval, ha tudnám, mi ez a Playmobil meg mit szoktak ezzel játszani, akkor biztos okosabb lennék a kérdésben.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:08:26

@váj mí: Ez nem saját.
Valami ilyesmit mondtak a ToyStory-ban de nem emlékszem pontosan hogy volt.
Én igy használom, ha a gyerek nem használt dolgait kell elszednem tőle.

A másik "nevelést tudjuk vs. probáljuk" apósomtól származik. Tetszett ezért megjegyeztem.

DieNanny CH 2013.05.10. 19:08:55

@ctboy:

Nem, neked már egy begyakorolt változatot írtam le. Tehát @vájmínál még elkezdem szapulni, aztán nálad még csak gondolatban jelenik meg a szapulás, de rögtön leállítom magam. Hangosan már csak az építő kritikát mondom.
Ugye még nem zavarodtunk bele...??? :-)

blackhairlady 2013.05.10. 19:09:12

@ZS0LT: Ja, igy konnyu:)) En is sutok sok mindent, de pumpkinnal meg nem probalkoztam.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.10. 19:09:28

@hagyma: hanem az atlagamerikait
vedenem en

én sem szerettem meg az amerikaikat akikkel talalkoztamDE elismerem amikor mi a nekunk olcso caribi helyekre megyunk nyaralni ami az amcsiknak meg annak a felebe kerul nem fogunk high class amerikaiakkal talalkozni ... nem tudom a commentelokk kozott kinek van belatasa normalis muvelt atlag v feletti retegbe ..

akikkel 400$ all inclube talalkoztam nagy resze tenyleg elengedi magat de valoszinuleg ez is a celjuk
ezert probalok nem altalanositani mert a masik oldalt nem sokan ismerjuk..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:11:41

@váj mí: "nem értek a gyerekjátékokhoz"

A márka mindegy.
Megveszed 3xx-ért, a gyerek játszik vele tiz percet, aztán porfogó két évig.
Ha el akarod adni, kapsz érte 3-at. Jó esetben 3x-et.

Nálatok mit jelent a "Toy"?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:13:18

@DieNanny: Fekete-fehér, Igen-nem válaszra számitottunk egy profitól.

DieNanny CH 2013.05.10. 19:14:02

@váj mí:

Szerepjátékot lehet vele játszani, másra nem jó. Egy kép:
i2.squidoocdn.com/resize/squidoo_images/590/draft_lens13253221module127889661photo_1287680045playmobil-school-big.jpg
A Legó sokkal jobb, kreativitást, fantáziát, finommotorikát fejleszt.

blackhairlady 2013.05.10. 19:15:05

@váj mí: Koszi!!!:) Ez szuper recept, hetvegen meg is csinalom. Meg hogy nem jatszik? Meg a fokhagymat is fokhagymaval esszuk:))) Eppen az elobb nyomtam be egy szep nagy fokhagymas oldalast (van barbekjus is::). Tegnap sutottem es meg is jegyeztem ahogy buzlott a haz a fokhagymaszagtol, hogy ha appartmanban laknank mar kilakoltattak volna bennunket amennyi fokhagymasat sutok-fozok. En a csirkeszarnyat is ugy szeretem, amikor kisul, akkor meg forron bekenem egy csomo atnyomott fokival:) Szoval semmi gond a receptben ezzel.

DieNanny CH 2013.05.10. 19:16:35

Jó kis poszt! Az amerikai többsávos autópályáktól kezdve a zelleren és pillecukron keresztül eljutottunk a Playmobil-ig...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:16:40

@tildy:): "nekem. Ma neztem meg, igyjaras."

Tildyke, ezt leforditanád?

Fel a fejjel, jövőre sikerülni fog!!!!! Ne add fel!!!!

blackhairlady 2013.05.10. 19:17:04

@ctboy: Nem, nekem kozom nincs hozzajuk, en tozsgyokeres somogyi vagyok, sok felmenomig visszakeresve:))) Kozel lakom Petyahoz:)

blackhairlady 2013.05.10. 19:20:17

@váj mí: ctboy latta a Toy story-t:) Egyebkent kedvenc mesefilmjeim egyike (sok massal egyutt, ugyanis imadom a meseket:DD)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:20:21

@DieNanny: "zelleren és pillecukron keresztül eljutottunk a Playmobil-ig..."

Igy van ez egy globalizált világban, amikor csak hét kattintásra van a legtávolabbi földlakó.

Mi is magyarul kérdezzünk az amerikai gyerek neveléséről egy profit aki éppen svájcból adja a tanácsot.

És nem hajlandó egyenes választ adni!!!!!!! Bitte, Bitte Liebe Nanny!!!!

DieNanny CH 2013.05.10. 19:20:33

@ctboy:

Azt nem lehet. Ez nem eldöntendő, hanem kiegészítendő kérdés... :-)

váj mí 2013.05.10. 19:21:02

@ctboy: Mna, ez az a film, amit nem láttam. De dumának jó, ha selejtezni akarsz a gyerek cuccai közt.

váj mí 2013.05.10. 19:21:58

@ctboy: Ahham, nem hangzik túl rentábilis befektetésnek.

Khm, a német nyelvben nincs olyan szó, hogy "Toy" :P

váj mí 2013.05.10. 19:23:37

@DieNanny: Ahham, ilyen a mostani babaház? A legó, meg a fém összeszerelős játékok azok azért megvannak ;).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.10. 19:23:51

@blackhair-lady: "somogyi vagyok, sok felmenomig visszakeresve:))) Kozel lakom Petyahoz:)"

Somogy az gyanús.........
Nem oda kölltöztették a székelyeket a sváb házakba?
Tolna, Baranya, Somogy? Rosszul tudom?